Монтанари Рычард : другие произведения.

Зломленыя Анёлы

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  
  
  
  Рычард Монтанари
  
  
  Зломленыя Анёлы
  
  
  ПРАЛОГ
  
  ЖНІВЕНЬ 2001 года
  
  
  У яго сне яны ўсё яшчэ жывыя. У яго сне яны ператварыліся ў прыгожых маладых жанчын з кар'ерамі, дамамі і ўласнымі сем'ямі. У яго сне яны ззяюць пад залатым сонцам.
  
  Дэтэктыў Уолтар Брайэм адкрыў вочы, яго сэрца ператварылася ў халодны і горкі камень у грудзях. Ён зірнуў на гадзіннік, хоць у гэтым не было неабходнасці. Ён ведаў, які час: 3:50 ночы. Гэта быў той самы момант, калі яму патэлефанавалі шэсць гадоў таму, раздзяляльная рыса, па якой ён вымяраў кожны дзень да і дзень пасля.
  
  Секундай раней, у сне, ён стаяў на ўскрайку лесу, вясновы дождж ледзяной заслонай окутывал яго свет. Цяпер ён ляжаў без сну ў сваёй спальні ў Заходняй Філадэльфіі, яго цела пакрываў пласт поту, адзіным гукам было рытмічнае дыханне яго жонкі.
  
  У свой час Уолт Бригем пабачыў многае. Аднойчы ён бачыў, як абвінавачаны па справе аб наркотыках спрабаваў з'есці ўласнае мяса ў зале суда. У іншы раз ён знайшоў цела жахлівага чалавека па імя Джозэф Барбер - педафіла, гвалтаўніка, забойцу, - прывязанае да паравой трубе ў шматкватэрным доме ў Паўночнай Філадэльфіі, раскладаюцца труп з трынаццаццю нажамі ў грудзях. Аднойчы ён бачыў ветэрана-дэтэктыва аддзела па расследаванні забойстваў, які сядзіць на тратуары ў Піваварным мястэчку, па яго твары цяклі ціхія слёзы, у руцэ ён трымаў акрываўленую дзіцячую туфлік. Гэтым чалавекам быў Джон Лонг, партнёр Уолта Бригама. Гэта справа належала Джоні.
  
  У кожнага копа было нераскрытае справа, злачынства, якое пераследвала іх кожную хвіліну няспання, пераследвала ў снах. Калі ты пазбег кулі, бутэлькі, рака, Бог даў табе справа.
  
  Што тычыцца Уолта Бригэма, то яго справа пачалося ў красавіку 1995 года, у той дзень, калі дзве маладыя дзяўчыны зайшлі ў лес у Фэрмаунт-парку і так і не выйшлі адтуль. Гэта была змрочная казка, якая жыла ля падножжа начнога кашмару кожнага з бацькоў.
  
  Бригем зачыніў вочы, адчуўшы пах сырога варыва з суглінку, кампоста і мокрых лісця. Аннемари і Шарлота былі ў аднолькавых белых сукенках. Ім было па дзевяць гадоў.
  
  Аддзел па расследаванні забойстваў апытаў сотню чалавек, якія былі ў парку ў той дзень, сабраў і просеял дваццаць поўных мяшкоў смецця ў гэтым раёне. Сам Бригем знайшоў паблізу вырванную старонку з дзіцячай кніжкі. З таго моманту гэты верш аддаваўся жахлівым рэхам у яго мозгу.:
  
  Вось дзяўчыны, маладыя і выдатныя,
  
  Танцуючы на летнім паветры,
  
  Як два верцяцца колы ў гульні,
  
  Прыгожанькія дзяўчыны танчаць удалечыні.
  
  Бригем ўтаропіўся ў столь. Ён пацалаваў жонку ў плячо, сеў і выглянуў у адчыненае акно. У месячным святле, за ахутаныя ноччу горадам, за жалезам, шклом і каменем, быў густы полаг дрэў. Цень рухалася паміж гэтымі хвоямі. За ценем - забойца.
  
  Аднойчы дэтэктыў Уолтар Брайэм сутыкнецца з гэтым забойцам тварам да твару.
  
  Аднойчы.
  
  Можа быць, нават сёння.
  
  
  ЧАСТКА ПЕРШАЯ
  
  У ЛЕСЕ
  
  1
  
  СЬНЕЖНЯ 2006 ГОДА
  
  
  Яго клічуць Мун, і ён верыць у магію.
  
  Не магія люкаў, фальшывага дна і спрыту рук. Не магія, якая прыходзіць у выглядзе пілюлі або зелля. Але хутчэй чараўніцтва, якое можа вырасціць бабовы сцябло да неба, або ператварыць салому ў золата, або ператварыць гарбуз у карэту.
  
  Мун верыць у прыгожую дзяўчыну, якая любіць танцаваць.
  
  Ён доўга назіраў за ёй. Ёй за дваццаць, стройная, вышэй сярэдняга росту, валодае вялікай вытанчанасцю. Мун ведае, што яна жыла сапраўдным момантам, але, якой бы яна ні была, якой бы ёй ні было стаць, яна ўсё роўна здавалася даволі сумнай. І ўсё ж ён упэўнены, што яна разумела, як і ён сам, што ёсць зачараванне, якое жыве ва ўсім, элегантнасць, нябачная і недаацэненая якія праходзяць тэатралізаваным прадстаўленнем - выгіб пялёстка архідэі, сіметрыя крылаў матылька, захапляльная дух геаметрыя нябёсаў.
  
  Днём раней ён стаяў у цені, праз дарогу ад пральні самаабслугоўвання, назіраючы, як яна стварае вопратку ў сушылку, захапляючыся тым, як грацыёзна яна ступае па зямлі. Ноч была яснай, жудасна халоднай, неба ўяўляла сабой суцэльную чорную фрэску над Горадам Братэрскай Любові.
  
  Ён глядзеў, як яна выходзіць праз пакрытыя інеем шкляныя дзверы на тратуар, перакінуўшы сумку з бялізнай праз плячо. Яна перайшла вуліцу, спынілася на прыпынку "СЕПТА", притоптывая нагамі ад холаду. Яна ніколі не была так прыгожая. Калі яна павярнулася, каб убачыць яго, яна зразумела, і ён быў напоўнены магіяй.
  
  Цяпер, калі Мун стаіць на беразе ракі Шайлкилл, магія зноў напаўняе яго.
  
  Ён глядзіць на чорную ваду. Філадэльфія - горад двух рэк, прытокаў-двайнят аднаго сэрца. Рака Дэлавэр мускулістая, з шырокай спіной, непахісная. Рака Шайлкилл падступная і звілістых. Гэта прыхаваная рака. Гэта яго рака.
  
  У адрозненне ад самога горада, у Месяца шмат асоб. На працягу наступных двух тыдняў ён не ўбачыць гэтага асобы, як і павінен, проста яшчэ адна сумная мазня на шэрым зімовым палатне.
  
  Ён беражліва кладзе мёртвую дзяўчыну на бераг Шайлкилла, у апошні раз цалуе яе халодныя вусны. Якой бы прыгожай яна ні была, яна не яго прынцэса. Хутка ён сустрэне сваю прынцэсу.
  
  Так закручваецца гісторыя.
  
  Яна - Карэн. Ён - Мун.
  
  І вось што ўбачыла месяц...
  
  
  2
  
  
  Горад не змяніўся. Ён адсутнічаў ўсяго тыдзень і не чакаў цудаў, але пасля больш чым двух дзесяцігоддзяў службы ў паліцыі аднаго з самых суровых гарадоў краіны заўсёды можна спадзявацца. Па дарозе ў горад ён стаў сведкам двух няшчасных выпадкаў і пяці сварак, а таксама трох кулачных боек каля трох розных карчмоў.
  
  "Ах, сезон адпачынкаў у Філадэльфіі", - падумаў ён. Сагравае сэрца.
  
  Дэтэктыў Кевін Фрэнсіс Бірн сядзеў за стойкай закусачнай "Крышталь", маленькай, чыстай кавярні на Васемнаццатай вуліцы. З таго часу, як закусачная "Сілкоў Сіці" зачыніліся, гэта месца стала яго любімым начным забаўкай. З дынамікаў прагучалі "Сярэбраныя званочкі". Дошка над галавой абвяшчаў святочнае пасланне дня. Рознакаляровыя агні на вуліцы казалі аб Ражджастве, радасці, весялосьць і любові. Усё добра і фа-ля-ля-ля-ля. Прама зараз Кевіну Бирну трэба было паесці, прыняць душ і выспацца. Яго тур пачаўся ў 8 раніцы.
  
  А потым была Гретхен. Пасля тыдня разглядвання оленьего памёту і дрыготкіх бялок яму захацелася паглядзець на што-небудзь прыгожае.
  
  Гретхен перавярнула кубак Бірна, наліла кавы. Магчыма, яна наліла не самую лепшую кубак у горадзе, але ніхто ніколі не выглядаў лепш, робячы гэта. "Даўно цябе не бачыла", - сказала яна.
  
  "Толькі што вярнуўся", - адказаў Бірн. "Правёў тыдзень у Поконосе".
  
  "Павінна быць, гэта міла".
  
  "Так і было", - сказаў Бірн. "Пацешна, але першыя тры дні я не мог заснуць. Было надзвычай ціха".
  
  Гретхен пахітала галавой. - Вы гарадскія хлопцы.
  
  "Гарадскі хлопец? Я?" Ён мімаходам убачыў сябе ў прыцемненым ноччу акне - складаецца зь сямі дзён шчацінне, куртка L. L. Bean, фланелевая кашуля, чаравікі Timberland. "Аб чым ты кажаш? Я думаў, што падобны на Джэрэмі Джонсана".
  
  "Ты падобны на гарадскога хлопца з адпускной бародкай", - сказала яна.
  
  Гэта было праўдай. Бірн нарадзіўся і вырас на двух вуліцах. І ён памрэ адным.
  
  "Я памятаю, як мая мама перавезла нас сюды з Сомерсета", - дадала Гретхен, яе духі былі сводяще сэксуальнымі, а вусны цёмна-бардовага колеру. Цяпер, калі Гретхен Уайлд пераваліла за трыццаць, падлеткавая прыгажосць памякчэла і ператварылася ў нешта значна больш дзіўнае. "Я таксама не магла заснуць. Занадта шумна".
  
  "Як Брытані?" Спытаў Бірн.
  
  Дачкі Гретхен Брытані было пятнаццаць, ёй пераваліла за дваццаць пяць. Годам раней яе злавілі на рейве ў Заходняй Філадэльфіі, калі яна была заспетых з дастатковай колькасцю Экстазі, каб вылучыць абвінавачанне ў наўмысным захоўванні. Гретхен патэлефанавала Бирну у той вечар, у "Уитс Энд", на самай справе не ўсведамляючы, якія сцены існуюць паміж падраздзяленнямі паліцэйскага кіравання. Бірн звярнуўся да дэтэктыва, які быў у яго ў даўгу. Да таго часу, калі справа дайшла да муніцыпальнага суда, абвінавачванне было зведзена да простага захоўвання, і Брытані атрымала грамадскія працы.
  
  "Я думаю, з ёй усё будзе ў парадку", - сказала Гретхен. "Яе ацэнкі палепшыліся, яна вяртаецца дадому ў прыстойнае час. Па крайняй меры, у буднія дні".
  
  Гретхен была замужам і двойчы разводилась. Абодва яе былых былі наркаманамі, жорсткімі няўдачнікамі. Але якім-то чынам, нягледзячы ні на што, Гретхен прымудралася не губляць галаву падчас усяго гэтага. На зямлі не было чалавека, якім Кевін Бірн захапляўся б больш, чым маці-адзіночкай. Гэта была, без перабольшання, самая цяжкая праца ў свеце.
  
  "А як Колін?" Спытала Гретхен.
  
  Дачка Бірна, Колін, была маяком на краі яго душы. "Яна цудоўная", - сказаў ён. "Абсалютна цудоўная. Кожны дзень зусім новы свет".
  
  Гретхен ўсміхнулася. Яны былі двума бацькамі, у якіх у дадзены момант не было ніякіх клопатаў. Пачакай яшчэ хвілінку. Усё можа змяніцца.
  
  "Я ўжо тыдзень ем халодныя сэндвічы", - сказаў Бірн. "І прытым агідныя халодныя сэндвічы. Што ў вас ёсць цёплага і салодкага?"
  
  - Цяперашняя кампанія выключаная?
  
  "Ніколі".
  
  Яна засмяялася. - Я пагляджу, што ў нас ёсць.
  
  Яна плыўнай хадой прайшла ў заднюю пакой. Бірн назірала. У яе аблягае ружовай трыкатажнай уніформе было немагчыма не глядзець.
  
  Было прыемна вярнуцца. Краіна была для іншых людзей: правінцыялаў. Чым бліжэй ён падыходзіў да пенсіі, тым больш думаў пра тое, каб з'ехаць з горада. Але куды б ён накіраваўся? Мінулы тыдзень амаль выключыла наведванне гор. Фларыда? Ён таксама не быў моцны ў ураганах. Паўднёва-захад? Хіба там няма монстраў-гилов? Яму трэба было б яшчэ раз падумаць.
  
  Бірн зірнуў на свой гадзіннік, велізарны хранограф з тысячай цыферблатаў. Здавалася, яны рабілі ўсё, акрамя таго, што паказвалі час. Гэта быў падарунак Вікторыі.
  
  Ён ведаў Вікторыю Ліндстрэм больш за пятнаццаць гадоў, з тых самых часоў, як яны сустрэліся падчас рэйду паліцыі нораваў у масажным салоне, дзе яна працавала. У той час яна была разгубленай і ўзрушаюча прыгожай сямнаццацігадовай дзяўчынай, якая жыла недалёка ад свайго дома ў Мидвилле, штат Пенсільванія. Яна працягвала жыць такім жыццём, пакуль аднойчы на яе не напаў мужчына, жорстка парэзаў ёй твар канцылярскім нажом. Яна перанесла шэраг балючых аперацый па аднаўленні цягліц і тканін. Ніякія аперацыі не маглі аднавіць ўнутраныя пашкоджанні.
  
  Нядаўна яны зноў знайшлі адзін аднаго. На гэты раз без усялякіх чаканняў.
  
  Вікторыя бавіла час са сваёй хворай маці ў Мидвилле. Бірн збіраўся патэлефанаваць. Ён сумаваў па ёй.
  
  Бірн агледзеў рэстаран. Там было ўсяго некалькі іншых наведвальнікаў. Пара сярэдніх гадоў у кабінцы. Пара студэнтак, якія сядзяць разам, абодва размаўляюць па мабільных тэлефонах. Мужчына ў бліжэйшай да дзвярэй кабінцы чытаў газету.
  
  Бірн помешивал кавы. Ён быў гатовы вярнуцца да працы. Ён ніколі не быў з тых, хто мае поспех у перапынках паміж працай або ў тых рэдкіх выпадках, калі бярэ адпачынак. Ён цікавіцца, якія новыя справы паступілі ў аддзел, якога прагрэсу ўдалося дамагчыся ў бягучых расследаваннях, якія арышты былі зроблены, калі такія наогул былі. Па праўдзе кажучы, ён думаў аб гэтых рэчах ўвесь час, пакуль адсутнічаў. Гэта была адна з прычын, па якой ён не ўзяў з сабой мабільны тэлефон. Ён павінен быў тэлефанаваць у падраздзяленне двойчы ў дзень.
  
  Чым старэй ён станавіўся, тым больш змірыўся з тым фактам, што ўсе мы тут на вельмі кароткі час. Калі ён хоць крыху змяніў сітуацыю як афіцэр паліцыі, то яно таго каштавала. Ён пацягваў каву, задаволены сваёй філасофіяй таннага крамы. На дадзены момант.
  
  І тут яго асяніла. Яго сэрца часта забілася. Яго правая рука міжвольна сціснула рукаятку пісталета. Гэта ніколі не было добрай навіной.
  
  Ён ведаў чалавека, які сядзеў каля дзвярэй, па імені Антон Кроц. На некалькі гадоў старэй, чым Бірн бачыў яго ў апошні раз, на некалькі фунтаў цяжэй, трохі мускулистее, але сумненняў у тым, што гэта быў Кротц, не было. Бірн даведаўся складаную татуіроўку ў выглядзе скарабеяў на правай руцэ мужчыны. Ён даведаўся вочы шалёнай сабакі.
  
  Антон Кроц быў свядомым забойцам. Яго першае задакументавана забойства адбылося ў выніку няўдалага рабавання прадуктовага магазіна ў Паўднёвай Філадэльфіі. Ён стрэліў у касіра ў ўпор за трыццаць сем даляраў. Яны выклікалі яго на допыт па гэтай справе, але былі вымушаныя адпусціць. Праз Два дні ён абрабаваў ювелірны магазін у Сентер-Сіці і застрэліў мужчыну і жанчыну, якія валодалі крамай, - у стылі экзэкуцыі. Гэта было заснята на відэа. У той дзень масавая паляванне на людзей ледзь не закрыла горад, але Кротц якім-то чынам выкараскаўся.
  
  Калі Гретхен вярнулася з поўным галандскім яблычным пірагом, Бірн павольна пацягнуўся да сваёй спартыўнай сумцы, якая ляжала на суседнім зэдліку, і нядбайна расшпіліў яе, краем вока назіраючы за Кроцем. Бірн выцягнуў зброю, паклаў яго на калені. У яго не было ні двухбаковай рацыі, ні сотавага тэлефона. У дадзены момант ён быў прадастаўлены сам сабе. І ты не хацеў у адзіночку распраўляцца з такім чалавекам, як Антон Кроц.
  
  "У цябе ёсць тэлефон ззаду?" Бірн ціха спытаў Гретхен.
  
  Гретхен перастала нарэзаць пірог. "Вядома, у офісе ёсць адзін".
  
  Бірн схапіла ручку і зрабіла пазнаку ў сваім клятчастым нататніку:
  
  Патэлефануйце ў 911. Скажыце ім, што мне патрэбна дапамога па гэтым адрасе. Падазраваны
  
  Антон Кроц. Дашліце спецназ. Чорны ход. Пасля таго, як прачытаеце гэта, смейцеся.
  
  Гретхен прачытала запіску і засмяялася. "Добрая жарт", - сказала яна.
  
  "Я ведаў, што табе гэта спадабаецца".
  
  Яна паглядзела ў вочы Бирну. - Я забылася узбітыя сліўкі, - сказала яна досыць гучна, не гучней. - Пачакай.
  
  Гретхен сышла, не выказваючы ніякай спешкі ў сваёй хадзе. Бірн сербануў кавы. Кротц не рушыў з месца. Бірн не быў упэўнены, прымусіў яго гэты чалавек ці не. Бірн дапытваў Кротца больш чатырох гадзін у той дзень, калі яго прывезлі, абменьваючыся з ім вялікай колькасцю яду. Справа дайшла нават да рукапрыкладства. Ні адна з бакоў не была схільная забываць іншую пасля чаго-небудзь падобнага.
  
  Як бы тое ні было, Бірн ні за што не мог выпусціць Кротца за дзверы. Калі Кротц пакіне рэстаран, ён зноў знікне, і ў іх, магчыма, ніколі не будзе іншага шанцу, каб напасці на яго.
  
  Трыццаць секунд праз Бірн паглядзеў направа і ўбачыў Гретхен ў праходзе на кухню. Яе погляд казаў аб тым, што яна патэлефанавала. Бірн схапіў сваю зброю і апусціў яго направа, далей ад Кротца.
  
  У гэты момант адна з студэнтак віскнула. Спачатку Бірн падумаў, што гэта крык адчаю. Ён павярнуўся на крэсле, азірнуўся. Дзяўчына ўсё яшчэ размаўляла па мабільным тэлефоне, рэагуючы на нейкія неверагодныя навіны для студэнтак каледжа. Калі Бірн азірнуўся, Кротца ўжо не было ў кабінцы.
  
  У яго быў закладнік.
  
  Закладніцай была жанчына з кабінкі за кабінкай Кротца. Кротц стаяў ззаду яе, адной рукой абдымаючы яе за талію. Ён прыставіў шестидюймовый нож да яе шыі. Жанчына была мініяцюрнай, прыгожай, гадоў сарака. На ёй былі цёмна-сіні швэдар, джынсы, замшавыя чаравікі. На пальцы ў яе было заручальны пярсцёнак. Яе твар ўяўляла сабой маску жаху.
  
  Мужчына, з якім яна сядзела, усё яшчэ быў у кабінцы, паралізаваны страхам. Дзе-то ў закусачнай на падлогу ўпаў шклянку.
  
  Час замарудзілася, калі Бірн саслізнуў са свайго зэдліка, выхапіўшы зброю.
  
  "Рады зноў бачыць вас, дэтэктыў", - сказаў Кроц Бирну. "Вы выглядаеце па-іншаму. Збіраецеся на нас напасці?"
  
  Вочы Кротца остекленели. "Метамфетамін", - падумаў Бірн. Ён успомніў, што Кротц ўжываў.
  
  "Проста супакойся, Антон", - сказаў Бірн.
  
  "Мэт!" - закрычала жанчына.
  
  Кроц накіраваў нож бліжэй да яремной вене жанчыны. - Заткніся на хрэн.
  
  Кротц і жанчына пачалі прабірацца да дзвярэй. Бірн заўважыў бисеринки поту на лбе Кротца.
  
  "Сёння нікому няма прычын пакутаваць", - сказаў Бірн. "Проста будзь спакойны".
  
  "Ніхто не пацерпіць?"
  
  "Няма".
  
  - Тады чаму ты наставляешь на мяне пісталет, хоса?
  
  - Ты ведаеш правілы гульні, Антон.
  
  Кроц азірнуўся праз плячо, затым зноў паглядзеў на Бірна. Момант цягнуўся. - Збіраешся застрэліць сімпатычную маленькую грамадзянку на вачах ва ўсяго горада? Ён пагладзіў грудзі жанчыны. "Я так не думаю".
  
  Бірн павярнуў галаву. Жменька перапалоханых людзей цяпер глядзела ў вітрыну закусачнай. Яны былі ў жаху, але, па-відаць, не настолькі, каб сысці. Нейкім чынам яны натыкнуліся на рэаліці-шоў. Двое з іх размаўлялі па мабільным тэлефонах. Неўзабаве гэта стала сапраўдным медыя-падзеяй.
  
  Бірн выпрастаўся перад падазраваным і закладнікам. Ён не апусціў зброю. "Пагавары са мной, Антон. Што ты хочаш зрабіць?"
  
  "Што, напрыклад, калі я вырасту?" Кроц засмяяўся, высока і гучна. Яго шэрыя зубы былі бліскучымі, чорнымі ў каранёў. Жанчына пачала всхлипывать.
  
  "Я маю на ўвазе, што б ты хацеў, каб адбылося прама зараз?" Спытаў Бірн.
  
  "Я хачу сысці адсюль".
  
  "Але ты ж ведаеш, што гэтага не можа быць".
  
  Кроц мацней сціснуў жанчыну. Бірн ўбачыў, як лязо нажа прочертило тонкую чырвоную лінію на скуры жанчыны.
  
  "Я не бачу вашага козыра, дэтэктыў", - сказаў Кроц. "Я думаю, што кантралюю гэтую сітуацыю".
  
  "У гэтым няма ніякіх сумневаў, Антон".
  
  "Скажы гэта".
  
  - Што? Што сказаць?
  
  - Скажыце: "Вы кантралюеце сітуацыю, сэр".
  
  Словы камяком затрымаліся ў горле Бірна, але ў яго не было выбару. "Вы кантралюеце сітуацыю, сэр".
  
  "Ганебна поўзаць, ці не так?" Сказаў Кроц. Яшчэ некалькі цаляў у бок дзвярэй. "Рабіў гэта ўсё сваё гробаны жыццё".
  
  "Што ж, мы можам пагаварыць пра гэта пазней", - сказаў Бірн. "Прама цяпер у нас такое становішча спраў, ці не так?"
  
  "О, у нас зусім вызначана такое становішча спраў".
  
  "Так што давай паглядзім, ці зможам мы знайсці спосаб пакончыць з гэтым, каб ніхто не пацярпеў. Папрацуй са мной, Антон".
  
  Кроц знаходзіўся прыкладна ў шасці футаў ад дзвярэй. Хоць ён і не быў буйным мужчынам, ён быў на галаву вышэй жанчыны. Бірн трапна страляў. Яго палец лашчыў спускавы кручок. Ён мог бы высечы Кротца. Адзін стрэл, прама ў лоб, мазгі на сцяне. Гэта парушыла б усе правілы вядзення баявых дзеянняў, усе ведамасныя інструкцыі, але жанчына з нажом у горла, верагодна, не стала б пярэчыць. І гэта ўсё, што сапраўды мела значэнне.
  
  Дзе, чорт вазьмі, маё падмацаванне?
  
  Кротц сказаў: "Ты ведаеш так жа добра, як і я, што калі я адмоўлюся ад гэтага, то сяду на іголку дзеля іншых рэчаў".
  
  "Гэта не абавязкова так".
  
  "Так, гэта так!" Крыкнуў Кроц. Ён прыцягнуў жанчыну бліжэй. "Не хлусі мне, чорт вазьмі".
  
  - Гэта не хлусня, Антон. Здарыцца можа ўсё, што заўгодна.
  
  "Так? Напрыклад? Напрыклад, можа быць, суддзя ўбачыць майго ўнутранага дзіцяці?"
  
  "Ды ладна табе, чувак. Ты ж ведаеш сістэму. У сведак бываюць правалы ў памяці. У судзе ўсякае дзярмо выкідваюць за борт. Такое здараецца пастаянна. У тым, што трапіш у мэта, ніколі нельга быць упэўненым".
  
  У гэты момант бакавое зрок Бірна прыцягнула цень. Злева. Афіцэр спецназа прабіраўся па заднім калідоры, падняўшы вінтоўку AR-15. Ён быў па-за поля гледжання Кротца. Афіцэр сустрэўся позіркам з Бирном.
  
  Калі на месцы здарэння быў афіцэр спецназа, усталёўваўся перыметр. Калі Кротцу ўдасца выбрацца з рэстарана, ён далёка не сыдзе. Бірн павінен быў вырваць гэтую жанчыну з рук Кротца, а нож - з яго рукі.
  
  "Вось што я табе скажу, Антон", - сказаў Бірн. "Я збіраюся апусціць зброю, добра?"
  
  "Менавіта пра гэта я і кажу. Пастаў гэта на падлогу і пні мне нагой".
  
  "Я не магу гэтага зрабіць", - сказаў Бірн. "Але я збіраюся пакласці гэта на стол, а затым падняць рукі над галавой".
  
  Бірн ўбачыў, як афіцэр спецназа заняў пазіцыю. Фуражка ссунутая на патыліцу. Прыпаў да аптычныя прыцэлы. Набраў нумар.
  
  Кроц прасунуўся яшчэ на некалькі цаляў да дзвярэй. - Я слухаю.
  
  "Як толькі я гэта зраблю, ты адпусціш жанчыну".
  
  "Тады што?"
  
  "Тады мы з табой пойдзем адсюль". Бірн апусціў зброю. Ён паклаў яго на падлогу і паставіў на яго нагу. - Мы пагаворым. Добра?"
  
  На імгненне здалося, што Кроц абдумвае гэта. Затым усё паляцела да чарцей так жа хутка, як і пачалося.
  
  "Не-а", - сказаў Кроц. "І што ў гэтым пацешнага?"
  
  Кроц схапіў жанчыну за валасы, закінуў ёй галаву і правёў лязом па горле. Яе кроў заліла палову пакоя.
  
  - Няма! - закрычаў Бірн.
  
  Жанчына прыпала да падлозе, яе шыя расплылась у гратэскавай чырвонай ўсмешцы. На імгненне Бірн адчуў сябе бязважкім, обездвиженным, як быццам усё, чаму ён калі-небудзь вучыўся і што рабіў, было бессэнсоўна, як быццам уся яго кар'ера на вуліцы была хлуснёй.
  
  Кроц падміргнуў. - Ты што, не любіш гэты гробаны горад?
  
  Антон Кроц кінуўся на Бірна, але перш чым ён паспеў зрабіць хоць крок, афіцэр спецназа ў задняй частцы закусачнай стрэліў. Дзве кулі патрапілі Кротцу у грудзі адкінуў яго назад да акна, ахутаў яго тулава густым воблакам барвовым. Выбухі былі аглушальнымі ў замкнёнай прасторы маленькай закусачнай. Кроц адляцеў назад праз разбітае шкло на ходнік перад рэстаранам. Разявакі разбегліся. Пара афіцэраў спецназа, дыслакаваных перад закусачнай, кінуліся да распростертому целе Кротца, прыціскаючы цяжкія чаравікі да яго целе, нацэліўшы вінтоўкі яму ў галаву.
  
  Грудзі Кротца вздулась раз, другі, затым заціхла, ад яе ішла пара ў халодным начным паветры. Прыбыў трэці афіцэр спецназа, памацаў яму пульс. Ён падаў сігнал. Падазраваны быў мёртвы.
  
  Пачуцці дэтэктыва Кевіна Бірна абвастрыліся. Ён адчуў пах кордита ў паветры, змяшаны з пахамі кавы і лука. Ён убачыў яркую кроў, растекшуюся па кафля. Ён пачуў, як апошні асколак шкла разбіўся аб падлогу, а затым чый-то ціхі плач. Ён адчуў, як пот на спіне ператвараецца ў мокры снег пад парывам марознага паветра з вуліцы.
  
  Хіба ты не любіш гэты гробаны горад?
  
  Імгненнем пазней фургон хуткай дапамогі са скрыгатам спыніўся, вярнуўшы мір у фокус. Двое парамедиков убеглі ў закусачную і пачалі аказваць дапамогу жанчыне, якая ляжыць на падлозе. Яны спрабавалі спыніць крывацёк, але было занадта позна. Жанчына і яе забойца былі мёртвыя.
  
  Нік Палладино і Эрык Чавес - два дэтэктыва з аддзела па расследаванні забойстваў - убеглі ў закусачную з зброяй напагатове. Яны ўбачылі Бірна і разню. Яны прыбралі кабуры. Чавез загаварыў па двухбаковай сувязі. Нік Палладино пачаў уладкоўваць месца злачынства.
  
  Бірн паглядзеў на мужчыну, які сядзеў у кабінцы разам з ахвярай. Мужчына ўтаропіўся на жанчыну на падлозе, як быццам яна спала, як быццам яна магла ўстаць, як быццам яны маглі скончыць трапезу, аплаціць рахунак і выйсці ў ноч, любуючыся каляднымі ўпрыгожваннямі на вуліцы. Бірн ўбачыў напаўадкрыты сливочник побач з кавы жанчыны. Яна збіралася пакласці сліўкі ў свой кава, а праз пяць хвілін была мёртвая.
  
  Бірн шмат разоў быў сведкам гора, які прычыняецца забойцамі, але рэдка так хутка пасля здзяйснення злачынства. Гэты чалавек толькі што стаў сведкам зверскага забойства сваёй жонкі. Ён быў усяго ў некалькіх футах ад яе. Мужчына зірнуў на Бірна. У яго вачах была пакута, значна больш глыбокая і змрочная, чым Бірн калі-небудзь ведаў.
  
  "Мне вельмі шкада", - сказаў Бірн. У той момант, калі словы зляцелі з яго вуснаў, ён здзівіўся, навошта ён іх прамовіў. Яму было цікава, што ён меў на ўвазе.
  
  "Ты забіў яе", - сказаў мужчына.
  
  Бірн не верыў сваім вушам. Яго нібы ўдарылі пад дых. Ён не мог асэнсаваць тое, што пачуў. "Сэр, я..."
  
  - Ты... ты мог застрэліць яго, але завагаўся. Я бачыў. Ты мог застрэліць яго, але не зрабіў гэтага.
  
  Мужчына выслізнуў з кабінкі. Ён скарыстаўся момантам, узяў сябе ў рукі і павольна падышоў да Бирну. Нік Палладино зрабіў рух, каб ўстаць паміж імі. Бірн адмахнуўся ад Ніка. Мужчына падышоў бліжэй. Цяпер ён быў усяго ў некалькіх футах.
  
  "Хіба гэта не ваша праца?" - спытаў мужчына.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  - Абараняць нас? Хіба гэта не твая праца?
  
  Бірн хацеў сказаць гэтаму чалавеку, што так, была сіняя лінія, але калі зло выйшла на святло, ніхто з іх нічога не мог зрабіць. Яму хацелася сказаць гэтаму чалавеку, што ён стрымаўся з-за сваёй жонкі. Хоць забі, ён не мог прыдумаць ні адзінага слова, каб выказаць усё гэта.
  
  "Лора", - сказаў мужчына.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  "Яе звалі Лаура".
  
  Перш чым Бірн паспеў сказаць хоць слова, мужчына замахнуўся кулаком. Гэта быў дзікі ўдар, няўдала кінуты, з няўмелым рычагом. Бірн прадбачыў гэта ў апошні момант і здолеў з лёгкасцю ухіліцца. Але погляд мужчыны быў так поўны лютасці, крыўды і смутку, што Бірн амаль пашкадаваў, што не прыняў удар на сябе. Магчыма, на імгненне гэта утолило патрэба ў іх абодвух.
  
  Перш чым мужчына паспеў нанесці яшчэ адзін удар, Нік Палладино і Эрык Чавес схапілі яго і трымалі. Мужчына не супраціўляўся, але пачаў всхлипывать. Ён абмяк ў іх руках.
  
  "Адпусці яго", - сказаў Бірн. "Проста... адпусці яго".
  
  Здымачная група завяршыла працу каля трох гадзін ночы. Паўтузіна дэтэктываў з аддзела па расследаванні забойстваў прыбытку за падтрымкай. Яны атачылі Бірна шчыльным кольцам, абараняючы яго ад ПРЭСЫ і нават ад начальства.
  
  Бірн даў паказанні і быў дапытаны. Ён быў вольны. Нейкі час ён не ведаў, куды ісці, дзе ён хацеў быць. Ідэя напіцца нават не здавалася прывабнай, хоць гэта магло б заглушыць жудасныя падзеі вечара.
  
  Усяго дваццаць чатыры гадзіны назад ён сядзеў на халоднай, ўтульнай верандзе хаткі ў Поконосе, задраўшы ногі, і наліваў у пластыкавую кубак некалькі цаляў "Олд Форэстэр". Цяпер загінулі два чалавекі. Здавалася, ён прынёс з сабой смерць.
  
  Мужчыну звалі Мэцью Кларк. Яму быў сорак адзін. У яго было тры дачкі - Фелісіці, Тэмми і Мішэль. Ён працаваў страхавым брокерам ў буйной нацыянальнай фірме. Яны з жонкай былі ў горадзе, каб наведаць сваю старэйшую дачку, першакурсніцу Універсітэта Темпл. Яны зайшлі ў закусачную, каб выпіць кавы і цытрынавы пудынг, любімы напой яго жонкі.
  
  Яе звалі Лора.
  
  У яе былі карыя вочы.
  
  У Кевіна Бірна было прадчуванне, што ён яшчэ доўга будзе бачыць гэтыя вочы.
  
  
  3
  
  
  Праз Два дні .
  
  Кніга ляжала на стале. Яна была зроблена з бясшкоднага кардона, мяккай паперы і нетоксичных чарнілаў. У яе была супервокладку, нумар ISBN, рэкламныя аб'явы на абароце, назва уздоўж карэньчыка. Яна была падобная практычна ва ўсіх адносінах на любую іншую кнігу ў свеце.
  
  За выключэннем таго, што ўсё было па-іншаму.
  
  Дэтэктыў Джэсіка Балзано, дзесяцігадовы ветэран паліцэйскага кіравання Філадэльфіі, отхлебнула кавы і ўтаропілася на жахлівы прадмет. У свой час яна змагалася з забойцамі, рабаўнікамі, гвалтаўнікамі, подглядывающими за людзьмі, рабаўнікамі, іншымі ўзорнымі грамадзянамі; аднойчы зазірнула ў рулю 9-міліметровага пісталета, накіраванага ёй у ўпор у лоб. Яна біла і была збітая адборнай групай галаварэзаў, падонкаў, псіхаў, панкаў і гангстэраў; мела псіхапатаў па цёмных завулках; аднойчы ёй пагражаў мужчына, з акумулятарнай дрылём.
  
  І ўсё ж кніга на абеднай стале напалохала яе больш, чым усе гэта разам узятае.
  
  Джэсіка нічога не мела супраць кніг. Зусім нічога. Як правіла, яна любіла кнігі. На самай справе, рэдка выпадаў дзень, калі ў яе ў сумачцы не было кнігі ў мяккай вокладцы на выпадак прастою на працы. Кнігі былі выдатнымі. За выключэннем гэтай кнігі - яркай, жыццярадаснай, жоўта-чырвонай кнігі на яе абедным стале, кнігі са звярынцам хмыліцца мультяшных жывёл на вокладцы - якая належыла яе дачкі Сафі.
  
  Гэта азначала, што яе дачка збіралася ў школу.
  
  Не дашкольная ўстанова, якое Джэсіка здавалася славутым дзіцячым садам. Звычайная школа. Дзіцячы сад. Вядома, гэта быў усяго толькі дзень знаёмства для сапраўднага справы, якое пачнецца наступнай восенню, але ўсе атрыбуты былі на месцы. На стале. Перад ёй. Кніга, ланч, паліто, рукавіцы, пенал.
  
  Школа.
  
  Сафі выйшла з сваёй спальні, апранутая і падрыхтаваная да свайго першага афіцыйнага навучальнага дня. На ёй былі цёмна-сіняя спадніца ў зморшчыну гармонікам і швэдар, з круглым выразам, туфлі на высокіх абцасах і камплект з ваўнянага берэта і шаліка. Яна была падобная на мініяцюрную Одры Хепберн.
  
  Джэсіку затошнило.
  
  "Ты ў парадку, мам?" Спытала Сафі. Яна слізганула на сваё крэсла.
  
  - Вядома, мілая, - схлусіла Джэсіка. - Чаму са мной не павінна быць усё ў парадку?
  
  Сафі паціснула плячыма. - Ты была сумнай ўсю тыдзень.
  
  "Сумны? З-за чаго я быў сумным?"
  
  - Табе было сумна з-за таго, што я хадзіла ў школу.
  
  "Божа мой", - падумала Джэсіка. У мяне дома жыве пяцігадовы доктар Філ. "Мне не сумна, мілая".
  
  "Дзеці ходзяць у школу, мам. Мы гаварылі пра гэта".
  
  Так, мы гэта зрабілі, мая дарагая дачка. За выключэннем таго, што я не чуў ні слова. Я не чуў ні слова, таму што ты ўсяго толькі дзіця. Мой дзіця. Малюсенькая, бездапаможная душыца з ружовымі пальчыкамі, якая ва ўсім мае патрэбу ў сваёй матулі.
  
  Сафі насыпала сабе шматкоў, дадала малака. Яна прынялася за ежу.
  
  - Добрай раніцы, мае мілыя лэдзі, - сказаў Вінцэнт, заходзячы на кухню і завязваючы гальштук. Ён пацалаваў Джэсіку ў шчаку, а Сафі - у бярэ.
  
  Муж Джэсікі заўсёды быў вясёлы па раніцах. Амаль увесь астатні час ён быў пагружаны ў роздумы, але раніцай ён быў праменьчыкам сонца. Поўная супрацьлегласць сваёй жонцы.
  
  Вінцэнт Бальзано быў дэтэктывам, якія працавалі ў Паўночным аддзеле па барацьбе з наркотыкамі. Ён быў падцягнутым і мускулістым, усё яшчэ самым дзіўным сэксуальным мужчынам, якога Джэсіка калі-небудзь ведала - цёмныя валасы, карамельнай вочы, доўгія вейкі. Гэтай раніцай яго валасы, усё яшчэ вільготныя, былі зачасаны назад з шырокага ілба. На ім быў цёмна-сіні касцюм.
  
  За шэсць гадоў шлюбу ў іх было некалькі непрыемных момантаў - яны былі ў расстанні амаль шэсць месяцаў, - але яны зноў былі разам і спраўляліся з гэтым. Шлюбы з двума значкамі былі надзвычай рэдкім таварам. Тое ёсць паспяховыя.
  
  Вінцэнт наліў сабе кубак кавы, сеў за стол. - Дай мне паглядзець на цябе, - сказаў ён Сафі.
  
  Сафі ўскочыла з крэсла, стоячы па стойцы "смірна" перад бацькам.
  
  - Павярніся, - сказаў ён.
  
  Сафі крутнулася на месцы, ператварылася ў вампіра, хіхікнула, упёршы руку ў сцягно.
  
  "Ва-ва-вум", - сказаў Вінцэнт.
  
  - Ва-ва-вум, - рэхам адгукнулася Сафі.
  
  - Такім чынам, скажыце мне сее-што, юная лэдзі.
  
  "Што?"
  
  - Як табе ўдалося стаць такой прыгожай?
  
  "Мая мама сімпатычная". Яны абодва паглядзелі на Джэсіку. Гэта было іх звычайнай справай, калі яна адчувала сябе крыху прыгнечанай.
  
  "О Божа", - падумала Джэсіка. Ёй здалося, што грудзі вось-вось выскачыць з грудзей. Яе ніжняя губа задрыжала.
  
  "Так, гэта яна", - сказаў Вінцэнт. "Адна з двух самых прыгожых дзяўчат у свеце".
  
  "Хто гэтая іншая дзяўчына?" Спытала Сафі.
  
  Вінцэнт падміргнуў.
  
  - Тата, - паклікала Сафі.
  
  "Давай скончым наш сняданак".
  
  Сафі зноў села.
  
  Вінцэнт сербануў кавы. - Ты з нецярпеннем чакаеш магчымасці наведаць школу?
  
  "О, так". Сафі адправіла ў рот лыжкай камячок прасякнутых малаком шматкоў "Чириос".
  
  "Дзе твой заплечнік?" - спытаў я.
  
  Сафі перастала жаваць. Як яна магла пражыць дзень без заплечніка? Гэта амаль вызначала яе як асобу. Двума тыднямі раней яна прымерыла больш за тузін мадэляў, спыніўшыся нарэшце на мадэлі з клубнічны тортам. Для Джэсікі гэта было ўсё адно што назіраць за Пэрыс Хілтан на паказе куфраў Жана Поля Гацье. Яшчэ праз хвіліну Сафі скончыла ёсць, паставіла міску ў ракавіну і панеслася назад у свой пакой.
  
  Затым Вінцэнт звярнуў сваю ўвагу на сваю раптам якая стала далікатнай жонку, тую самую жанчыну, якая аднойчы ўдарыла бандыта ў бары Порт-Рычманда за тое, што ён абняў яе за талію, жанчыну, якая аднойчы выйграла чатыры поўных раўнда на ESPN2 з жахлівай дзяўчынкай з Кліўленда, штат Агаё, мускулістай девятнадцатилетней дзяўчынай па мянушцы "Шлакоблоков" Джэксан.
  
  "Ідзі сюды, ты, вялікі дзіця", - сказаў ён.
  
  Джэсіка перасекла пакой. Вінцэнт паляпаў сябе па каленях. Джэсіка вёскі. "Што?" - спытала яна.
  
  "Ты не занадта добра спраўляешся з гэтым, ці не так?"
  
  - Няма. - Джэсіка адчула, як эмоцыі зноў захлістваюць яе, нібы распалены вугаль, які разгараўся за грудзінай. Яна была вялікім боку, дэтэктывам па расследаванні забойстваў з Філадэльфіі.
  
  "Я думаў, гэта ўсяго толькі арыенціроўка", - сказаў Вінцэнт.
  
  "Так і ёсць. Але гэта дапаможа ёй зарыентавацца ў школе".
  
  "Я думаў, у гэтым увесь сэнс".
  
  "Яна не гатовая да школы".
  
  - Тэрміновыя навіны, Джэс.
  
  "Што?"
  
  "Яна гатовая да школы".
  
  "Так, але... але гэта значыць, што яна будзе гатовая фарбавацца, і атрымае правы, і пачне сустракацца, і ..."
  
  - Што, у першым класе?
  
  "Ты ведаеш, што я маю на ўвазе".
  
  Гэта было відавочна. Хай дапаможа ёй Бог і ўратуе рэспубліку, яна хацела яшчэ аднаго дзіцяці. З тых часоў, як стрэлка спідометра паднялася да трыццаці, яна думала пра гэта. Большасць яе сяброў былі ў трэцяй групе. Кожны раз, калі яна бачыла запеленутого дзіцяці ў калясцы, або ў папірусе, або ў автокресле, або нават у дурной тэлевізійнай рэкламе памперсаў, яна адчувала вострую боль.
  
  - Абдымі мяне мацней, - сказала яна.
  
  Вінцэнт так і зрабіў. Якой бы моцнай ні лічыла сябе Джэсіка - у дадатак да свайго жыцця афіцэра паліцыі, яна таксама была прафесійным баксёрам, не кажучы ўжо пра дзяўчыну з Паўднёвай Філадэльфіі, якая нарадзілася і высахлай на куце Шосты і Кэтрын - яна ніколі не адчувала сябе ў большай бяспецы, чым у такія моманты, як гэты.
  
  Яна адсунулася, паглядзела ў вочы свайму мужу. Яна пацалавала яго. Глыбока і сур'ёзна, так, што давай зробім дзіцяці па-буйному.
  
  "Ваў", - сказаў Вінцэнт, яго вусны былі выпацканыя памадай. "Мы павінны часцей адпраўляць яе ў школу".
  
  "Там, адкуль гэта прыйшло, значна больш, дэтэктыў", - сказала яна, магчыма, занадта панадліва для сямі раніцы. У рэшце рэшт, Вінцэнт быў італьянцам. Яна саслізнула з яго каленяў. Ён прыцягнуў яе да сабе. Ён зноў пацалаваў яе, і затым яны абодва паглядзелі на насценныя гадзіны.
  
  Аўтобус за Сафі прыязджаў праз пяць хвілін. Пасля гэтага Джэсіка амаль гадзіну не трэба было сустракацца са сваім партнёрам.
  
  Процьма часу.
  
  Кевін Бірн адсутнічаў цэлы тыдзень, і хоць у Джэсікі было досыць клопатаў, каб заняць сябе, тыдзень без яго цягнулася доўга. Бірн павінен быў вярнуцца тры дні таму, але адбыўся той жудасны інцыдэнт у закусачнай. Яна чытала справаздачы ў "Инкуайрер" і "Дэйлі Ньюс", чытала афіцыйныя справаздачы. Кашмарны сцэнар для афіцэра паліцыі.
  
  Бірн быў адпраўлены ў кароткатэрміновы адміністрацыйны адпачынак. У бліжэйшыя дзень або два будзе перагляд. Яны яшчэ не абмяркоўвалі эпізод падрабязна.
  
  Яны б так і зрабілі.
  
  Загарнуўшы за кут, яна ўбачыла яго, які стаяў перад кавярні з двума кубкамі ў руках. Іх першай прыпынкам у гэты дзень павінна было стаць наведванне месца злачынства дзесяцігадовай даўніны ў парку Джуниата, дзе ў 1997 годзе адбылося падвойнае забойства з-за ўжывання наркотыкаў, за якім рушыла ўслед інтэрв'ю з пажылым джэнтльменам, які быў патэнцыйным сведкам. Гэта быў першы дзень нераскрытае справы, да якога іх прыставілі.
  
  У аддзеле па расследаванні забойстваў было тры аддзела: Аператыўны аддзел, які займаўся новымі справамі; аддзел па вышуку збеглых злачынцаў, які высочваў адшукваюцца падазраваных; і SIU, Спецыяльнае следчае падраздзяленне, якое, апроч іншага, займалася нераскрытымі справамі. Спіс дэтэктываў, як правіла, быў высечаны на камені, але часам, калі пачынаўся сапраўдны пекла, што здаралася ў Філадэльфіі занадта часта, дэтэктывы ў любую змену маглі працаваць на лініі.
  
  "Прабачце, я павінна была сустрэцца тут са сваім напарнікам", - сказала Джэсіка. "Высокі, гладка паголены хлопец. Падобны на паліцэйскага. Вы яго бачылі?"
  
  "Што, табе не падабаецца барада?" Бірн працягнуў ёй кубак. "Я выдаткаваў гадзіну, надаючы ёй форму".
  
  - Наданне формы?
  
  - Ну, ведаеш, абрэзаць па краях, каб не выглядала ірваным.
  
  "Ах".
  
  "Што ты пра гэта думаеш?"
  
  Джэсіка адкінулася назад, уважліва ўглядаючыся ў яго твар. - Ну, шчыра кажучы, я думаю, што гэта прымушае цябе выглядаць ...
  
  "Выбітны?"
  
  Яна збіралася сказаць "бяздомны". "Так. Гэта".
  
  Бірн пагладзіў бараду. Яна яшчэ не цалкам отросла, але Джэсіка бачыла, што калі яна отрастет, то будзе ў асноўным сівы. Да таго часу, пакуль ён не будзе прыставаць да яе толькі З-За Мужчын, яна, верагодна, зможа з гэтым справіцца.
  
  Калі яны накіроўваліся да "Таурусу", у Бірна зазваніў мабільны тэлефон. Ён адкрыў яго, паслухаў, дастаў нататнік і зрабіў некалькі адзнак. Ён зірнуў на гадзіннік. - Дваццаць хвілін. Ён склаў тэлефон і прыбраў яго ў кішэню.
  
  - Праца? - Спытала Джэсіка.
  
  "Праца".
  
  Нераскрытае справа яшчэ нейкі час будзе заставацца нераскрытым. Яны працягнулі шлях уверх па вуліцы. Праехаўшы цэлы квартал, Джэсіка парушыла маўчанне.
  
  "Ты ў парадку?" спытала яна.
  
  "Я? О, так", - сказаў Бірн. "Лепш не бывае. Ішыяс трохі турбуе, але ў астатнім".
  
  "Кевін".
  
  "Кажу вам, я ўпэўнены на сто адсоткаў", - сказаў Бірн. "Слава Богу".
  
  Ён хлусіў, але гэта тое, што сябры рабілі адзін для аднаго, калі хацелі, каб ты ведаў праўду.
  
  - Мы пагаворым пазней? - Спытала Джэсіка.
  
  "Мы пагаворым", - сказаў Бірн. "Дарэчы, чаму ты такі шчаслівы?"
  
  - Я выглядаю шчаслівай?
  
  "Дазволь мне сказаць гэта так. Твой твар магло б адкрыць краму усмешак у Джэрсі ".
  
  "Проста рады бачыць свайго партнёра".
  
  - Добра, - сказаў Бірн, сядаючы ў машыну.
  
  Джэсіка міжволі засмяялася, успомніўшы неўтаймаваную шлюбную запал, які ахапіў яе раніцай. Яе партнёр добра ведаў яе.
  
  
  4
  
  
  Месцам злачынства быў забіты камерцыйны аб'ект у Манаюнке, раёне ў паўночна-заходняй частцы Філадэльфіі, прама на ўсходнім беразе ракі Шайлкилл. На працягу некаторага часу раён, здавалася, знаходзіўся ў пастаянным стане рэканструкцыі і акультурвання, ператварыўшыся з таго, што калі-то было кварталам для тых, хто працаваў на фабрыках, у частка горада, якая належыць вышэйшаму сярэдняму класу. Назва "Манаюнк" было індзейскім тэрмінам ленапе, якія азначаюць "наша месца для выпіўкі", і ў апошняе дзесяцігоддзе ці каля таго ажыўленая галоўная вуліца раёна з пабамі, рэстаранамі і начнымі клубамі - па сутнасці, адказ Філадэльфіі на Бурбон-стрыт - з усіх сіл спрабаваў адпавядаць гэтаму даўным-даўно присвоенному назве.
  
  Калі Джэсіка і Бірн пад'ехалі да Флэт Рок-роўд, месца здарэння ахоўвалі дзве машыны сектара. Дэтэктывы заехалі на паркоўку і выйшлі з машыны. Афіцэрам у форме, які прыбыў на месца здарэння, быў патрульны Майкл Калабрыя.
  
  "Добрай раніцы, дэтэктывы", - сказаў Калабрыя, уручаючы ім часопіс рэгістрацыі месца злачынства. Яны абодва распісаліся.
  
  "Што ў нас ёсць, Майк?" Спытаў Бірн.
  
  Калабрыя быў бледны, як снежаньскае неба. Яму было пад трыццаць, каржакаваты і дужы, ён быў ветэранам патрульнай службы, якога Джэсіка ведала амаль дзесяць гадоў. Яго было нялёгка вывесці з сябе. На самай справе, звычайна ў яго была ўсмешка для ўсіх, нават для прыдуркаў, якіх ён сустракаў на вуліцы. Калі ён быў так узрушаны, гэта было нядобра.
  
  Ён прачысціў горла. "Жанчына-ДОА".
  
  Джэсіка вярнулася да дарозе, агледзела фасад вялікага двухпавярховага будынка і бліжэйшыя наваколлі: пустка праз дарогу, карчму побач з ёй, склад па суседстве. Будынак, якое служыла месцам злачынства, было квадратным, блокавым, абліцаваным брудна-карычневым цэглай і залатанным прамоклы фанерай. Графіці пакрывалі кожны даступны цаля драўніны. Ўваходная дзверы была зачыненая на іржавыя ланцугі і вісячыя замкі. На лініі даху вісела вялізная шыльда "Прадаецца або здаецца ў арэнду". "Дэлавэр Інвестмент Пропэртыз, Інкарпарэйтэд". Джэсіка запісала нумар тэлефона і вярнулася ў заднюю частку дома. Вецер прарэзаў стаянку маленькімі вострымі нажамі.
  
  "Ёсць якія-небудзь ідэі, што за бізнэс тут раней быў?" яна спытала Калабрыя.
  
  "Некалькі розных рэчаў", - сказаў Калабрыя. "Калі я быў падлеткам, гэта быў аптовы гандляр аўтазапчасткамі. Тут працаваў хлопец маёй сястры. Раней ён прадаваў нам запчасткі з-пад прылаўка".
  
  "На чым вы ездзілі ў тыя дні?" Спытаў Бірн.
  
  Джэсіка ўбачыла ўсмешку на вуснах Калабрыя. Так заўсёды бывала, калі мужчыны расказвалі аб машынах сваёй маладосці. "Семдзесят шосты ТрансАм".
  
  "Не", - адказаў Бірн.
  
  "Ага. Сябар майго стрыечнага брата разбіў яго ў 85-м. Купіў за бясцэнак, калі мне было васемнаццаць. Мне спатрэбілася чатыры гады, каб аднавіць". "455-й?"
  
  "О, так", - сказаў Калабрыя. "Зорна-чорны з Т-вобразным верхам".
  
  "Міла", - сказаў Бірн. "Такім чынам, як хутка пасля таго, як вы пажаніліся, яна прымусіла цябе прадаць яго?"
  
  Калабрыя засмяяўся. "Як раз каля частцы "Ты можаш пацалаваць нявесту".
  
  Джэсіка ўбачыла, як Майк Калабрыя прыкметна ажывіўся. Яна ніколі не сустракала чалавека, які лепш Кевіна Бірна умеў супакоіць людзей, адцягнуць іх ад жахаў, якія могуць пераследваць людзей пры іх працы. Майк Калабрыя шмат чаго пабачыў на сваім вяку, але гэта не азначала, што наступны не дабярэцца і да яго. Або наступны за гэтым. Такое было існаванне паліцэйскага ў форме. Кожны раз, калі ты збочваць за кут, твая жыццё можа змяніцца назаўсёды. Джэсіка не была ўпэўненая, з чым ім трэба будзе сутыкнуцца на месцы злачынства, але яна ведала, што Кевін Бірн толькі што трохі палегчыў дзень гэтаму чалавеку.
  
  Ля будынка была Г-вобразная аўтастаянка, якая праходзіла за будынкам, затым спускалася па невялікім схіле да ракі; калі-то аўтастаянка была цалкам абгароджана сеткай. Плот даўным-даўно быў падрэзаны, пагнуць і падвергнуты катаванням. Адсутнічалі велізарныя секцыі. Паўсюль былі раскіданыя мяшкі для смецця, шыны і вулічны смецце.
  
  Перш чым Джэсіка паспела спытаць пра DOA, чорны Ford Taurus, ідэнтычны службоваму аўтамабілю, на якім ездзілі Джэсіка і Бірн, заехаў на стаянку і прыпаркаваўся. Джэсіка не пазнала мужчыну за рулём. Імгненне праз з'явіўся мужчына і падышоў да іх.
  
  - Вы дэтэктыў Бірн? - спытаў ён.
  
  "Я такі", - сказаў Бірн. "А ты такі?"
  
  Мужчына сунуў руку ў заднюю кішэню і выцягнуў залаты значок. - Дэтэктыў Джошуа Бонтраджер, - прадставіўся ён. - Аддзел забойстваў. Ён шырока ўсміхнуўся, і фарба заліла яго шчокі.
  
  Бонтраджеру было, напэўна, трыццаць або каля таго, але выглядаў ён нашмат маладзей. Хударлявы, летне-светлыя валасы сталі цьмянымі ў снежні, падстрыжаныя адносна коратка; тарчма, але не ў стылі GQ. Падобна на тое, стрыжка была зроблена ўручную. Вочы ў яго былі мятна-зялёныя. Ад яго зыходзіў выгляд недагледжанага сельскага жыхара Пенсільваніі, які вучыўся ў дзяржаўным каледжы на акадэмічную стыпендыю. Ён паціснуў руку Бирну, затым Джэсіка. - Вы, павінна быць, дэтэктыў Бальзано, - сказаў ён.
  
  - Прыемна пазнаёміцца, - сказала Джэсіка.
  
  Бонтраджер перакладаў погляд з аднаго на іншага. "Гэта проста, проста, проста пышна...".
  
  Па крайняй меры, дэтэктыў Джошуа Бонтраджер быў поўны энергіі і энтузіязму. З усімі скарачэннямі, сыходу на пенсію і траўмамі дэтэктываў - не кажучы ўжо аб рэзкім росце колькасці забойстваў - было добра мець яшчэ адно цёплае цела ў аддзеле. Нават калі гэта цела выглядала так, нібы толькі што выйшла з школьнай пастаноўкі Нашага Горада.
  
  "Мяне паслаў сяржант Бьюкенен", - сказаў Бонтраджер. "Ён вам тэлефанаваў?"
  
  Айк Бьюкенен быў іх босам, камандзірам дзённага дазору ў аддзеле па расследаванні забойстваў. "Э-э, няма", - сказаў Бірн. "Вас прызначылі ў аддзел па расследаванні забойстваў?"
  
  "Часова", - сказаў Бонтраджер. "Я буду працаваць з табой і двума іншымі камандамі, чаргуючы туры. Па крайняй меры, пакуль сітуацыя, ну, ты ведаеш, трохі не супакоіцца".
  
  Джэсіка ўважліва агледзела вопратку Бонтраджера. Яго пінжак быў цёмна-сінім, а штаны - чорнымі, як быццам ён сабраў ансамбль для двух розных вяселляў або апрануўся, калі было яшчэ цёмна. Яго паласаты гальштук з штучнага шоўку быў калі-то з адміністрацыі Картэра. Яго чаравікі былі пацёртымі, але трывалымі, нядаўна зашнурованными.
  
  "Дзе я павінен быць?" Спытаў Бонтраджер.
  
  Выраз твару Бірна літаральна крычала аб адказе. Вяртаемся ў "Круглую палату".
  
  "Калі вы не пярэчыце, я спытаюся, дзе вы былі да таго, як вас прызначылі ў забойны аддзел?" Спытаў Бірн.
  
  "Я быў у Дарожнай паліцыі", - сказаў Бонтраджер.
  
  - І як доўга вы там прабылі?
  
  Грудзі выпячена, падбародак высока падняты. "Восем гадоў".
  
  Джэсіка хацела паглядзець на Бірна, але не змагла. Яна проста не магла.
  
  - Такім чынам, - сказаў Бонтраджер, паціраючы рукі, каб сагрэцца, - што я магу зрабіць?
  
  "Цяпер мы хочам пераканацца, што месца здарэння бяспечна", - сказаў Бірн. Ён паказаў на далёкую бок будынка, на кароткую пад'язную дарожку з паўночнага боку ўчастка. "Калі б вы маглі засцерагчы гэтую кропку ўваходу, гэта было б вялікім падмогай. Мы не хочам, каб людзі прыходзілі на тэрыторыю і зьнішчалі доказы ".
  
  На секунду Джэсіка здалося, што Бонтраджер збіраецца аддаць гонар.
  
  "Я цалкам згодны з гэтым", - сказаў ён.
  
  З гэтымі словамі дэтэктыў Джошуа Бонтраджер амаль бегам перасёк тэрыторыю.
  
  Бірн павярнуўся да Джэсіцы. - Колькі яму, каля семнаццаці?
  
  - Яму будзе сямнаццаць. - Ты заўважыў, што на ім няма паліто? - Я надзеў.
  
  Бірн зірнуў на афіцэра Калабрыя. Абодва мужчыны паціснулі плячыма. Бірн паказаў на будынак. - Аддзел унутраных расследаванняў знаходзіцца на другім паверсе?
  
  "Не, сэр", - сказаў Калабрыя. Ён павярнуўся і паказаў на раку.
  
  - Ахвяра ў рацэ? - Спытаў Бірн.
  
  "На беразе".
  
  Джэсіка паглядзела ў бок ракі. Схіл сыходзіў у бок ад іх, так што яна яшчэ не магла бачыць бераг. Скрозь рэдкія голыя дрэвы на гэтым баку яна магла бачыць супрацьлеглы бераг ракі, машыны на хуткаснай аўтамагістралі Шайлкилл. Яна павярнулася назад да Калабрыя. "Вы ачысцілі бліжэйшую тэрыторыю?"
  
  "Так", - сказаў Калабрыя.
  
  - Хто яе знайшоў? - Спытала Джэсіка.
  
  "Ананімны званок у службу 911".
  
  "Калі?"
  
  Калабрыя зірнуў на часопіс рэгістрацыі. - Прыкладна гадзіну і пятнаццаць хвілін назад.
  
  "Офіс судмедэксперта быў апавешчаны?" Спытаў Бірн.
  
  "Ужо ў шляху".
  
  "Добрая праца, Майк".
  
  Перш чым адправіцца да ракі, Джэсіка зрабіла некалькі фотаздымкаў знешняга выгляду будынка. Яна таксама сфатаграфавала два кінутых аўтамабіля на стаянцы. Адзін - дваццацігадовы "Шэўрале" сярэдняга памеру; іншы - проржавевшей фургон "Форд". Ні ў таго, ні ў другога не было нумароў. Яна падышла, пощупала капоты абедзвюх машын. Ледзяной. У любы дзень у Філадэльфіі былі сотні кінутых аўтамабіляў. Часам здавалася, што тысячы. Кожны раз, калі хто-то балатаваўся ў мэры або муніцыпальны савет, адной з дошчачак у яго платформе заўсёды было абяцанне пазбавіцца ад кінутых транспартных сродкаў і знесці закінутыя будынкі. Здавалася, гэтага ніколі не адбудзецца.
  
  Яна зрабіла яшчэ некалькі фатаграфій. Калі яна скончыла, яны з Бирном нацягнулі латексные пальчаткі.
  
  "Гатовая?" спытаў ён.
  
  "Давай зробім гэта".
  
  Яны дайшлі да канца стаянкі. Адтуль зямля плаўна спускалася да мяккаму беразе ракі. Паколькі Шайлкилл не быў дзеючай ракой - амаль усе камерцыйныя перавозкі ажыццяўляліся па рацэ Дэлавэр, - докаў як такіх было няшмат, але часам трапляліся невялікія каменныя прычалы, нячасты вузкі плывучы пірс. Дайшоўшы да канца асфальту, яны ўбачылі галаву ахвяры, затым яе плечы, затым цела.
  
  "О Божа", - сказаў Бірн.
  
  Гэта была маладая бландынка, магчыма, гадоў дваццаці пяці. Яна сядзела на кароткім каменным прычале, яе вочы былі шырока адчыненыя. Здавалася, яна проста сядзіць на беразе ракі і глядзіць, як яна цячэ.
  
  Пры жыцці, без сумневу, яна была вельмі прыгожай. Цяпер яе твар было мярцвяна-бледна-шэрым, бяскроўная скура ўжо пачала трэскацца ад разбуральных парываў ветру. Яе амаль чорны язык вываліўся з кутка рота. На ёй не было ні паліто, ні пальчатак, ні шапкі, толькі доўгае сукенка пыльна-ружовага колеру. Ён выглядаў вельмі старым, што наводзіла на думку аб даўно мінулых часах. Ён вісеў у яе пад нагамі, амаль дакранаючыся вады. Здавалася, што яна прабыла там якое-той час. Там было некаторы раскладанне, але далёка не такое моцнае, як было б , калі б надвор'е была цёплай. І ўсё ж пах разбэшчаным плоці цяжка вісеў у паветры нават на адлегласці дзесяці футаў.
  
  Вакол шыі маладой жанчыны быў павязаны нейлонавы рэмень, завязаны ззаду вузлом.
  
  Джэсіка магла бачыць, што некаторыя адкрытыя часткі цела ахвяры былі пакрытыя тонкім пластом лёду, придававшим трупа сюррэалістычны, штучны бляск. Напярэдадні ішоў дождж, потым тэмпература рэзка ўпала.
  
  Джэсіка зрабіла яшчэ некалькі фатаграфій, падышла бліжэй. Яна не стала чапаць цела, пакуль судмедэксперт не агледзіць месца здарэння, але чым хутчэй яны агледзяць яго лепей, тым хутчэй змогуць пачаць расследаванне. Пакуль Бірн абыходзіў паркоўку па перыметры, Джэсіка апусцілася на калені побач з целам.
  
  Сукенка ахвяры было відавочна на некалькі памераў больш для яе стройнай фігуры. Яно было з доўгімі рукавамі, са здымным карункавым каўняром, а таксама вузкімі складкамі на абшэўках. Калі толькі Джэсіка не прапусціла новую модную тэндэнцыю - а гэта было магчыма, - яна не разумела, чаму гэтая жанчына разгульвалі па Філадэльфіі зімой у такім уборы.
  
  Яна паглядзела на рукі жанчыны. Кольцаў не было. Таксама не было відавочных мазалёў, шнараў або загойваецца парэзаў. Гэтая жанчына працавала не рукамі, не ў сэнсе фізічнага працы. У яе не было бачных татуіровак.
  
  Джэсіка адышла на некалькі крокаў назад і сфатаграфавала ахвяру на фоне ракі. Менавіта тады яна заўважыла нешта падобнае на кроплю крыві ў падола сукенкі. Адну-адзіную кроплю. Яна прысела, дастала ручку і прыўзняла пярэдні край сукенкі. Тое, што яна ўбачыла, заспела яе знянацку.
  
  "О, божа".
  
  Джэсіка ўпала на пяткі, ледзь не зваліўшыся ў ваду. Яна ўхапілася за зямлю, знайшла апору і цяжка апусціўся на яе.
  
  Пачуўшы яе крык, Бірн і Калабрыя падбеглі да яе.
  
  "Што гэта?" Спытаў Бірн.
  
  Джэсіка хацела сказаць ім, але словы заселі ў яе ў горле. Яна шмат чаго пабачыла за час сваёй службы ў паліцыі - на самай справе, яна сапраўды верыла, што можа глядзець на ўсё, - і звычайна была гатовая да асаблівым жахам, якія спадарожнічалі працы па расследаванні забойстваў. Выгляд гэтай мёртвай маладой жанчыны, яе плоць ўжо паддаваліся ўздзеянню стыхіі, быў досыць жудасны. Тое, што Джэсіка ўбачыла, калі прыўзняла сукенку ахвяры, было геаметрычнай прагрэсіяй агіды, якое яна выпрабоўвала.
  
  Джэсіка скарысталася момантам, нахілілася наперад і зноў прыўзняла падол сукенкі. Бірн прысеў на кукішкі, нахіліўшы галаву. Ён тут жа адвёў погляд. - Чорт, - сказаў ён, устаючы. - Чорт.
  
  У дадатак да таго, што ахвяра была задушаная і пакінутая на беразе замерзлай ракі, у яе былі ампутаваныя ногі. І, падобна, гэта было зроблена нядаўна. Гэта была дакладная хірургічная ампутацыя, ледзь вышэй лодыжкі. Раны былі груба прижжены, але чорна-сінія сляды ад разрэзаў цягнуліся да сярэдзіны бледных, замарожаных ног ахвяры.
  
  Джэсіка паглядзела на ледзяную ваду ўнізе, затым на некалькі ярдаў ніжэй па плыні. Частак цела відаць не было. Яна паглядзела на Майка Калабрыя. Ён засунуў рукі ў кішэні і павольна накіраваўся назад да ўваходу на месца злачынства. Ён не быў дэтэктывам. Яму не абавязкова было заставацца. Джэсіка здалося, што яна ўбачыла слёзы, навернувшиеся на яго вочы.
  
  "Паглядзім, ці змагу я змяніць лінію сувязі паміж офісам судмедэксперта і крыміналістам", - сказаў Бірн. Ён дастаў свой сотавы і адышоў на некалькі крокаў. Джэсіка ведала, што з кожнай секундай, праведзенай да таго, як Крыміналісты оцепят месца здарэння, каштоўныя доказы могуць выслізгваць.
  
  Джэсіка ўважліва агледзела тое, што, хутчэй за ўсё, было прыладай забойства. Рэмень на шыі ахвяры быў шырынёй каля трох цаляў і, падобна, быў зроблены з шчыльна сплетенного нейлону, мала чым адрозніваецца ад матэрыялу, які выкарыстоўваецца для вырабу рамянёў бяспекі. Яна сфатаграфавала вузел буйным планам.
  
  Падняўся вецер, прынёсшы з сабой пранізлівы холад. Джэсіка сабралася з духам і перачакаў яго. Перш чым адысці, яна прымусіла сябе яшчэ раз уважліва паглядзець на ногі жанчыны. Парэзы выглядалі чыстымі, як быццам былі зробленыя вельмі вострай пілой. Дзеля маладой жанчыны Джэсіка спадзявалася, што гэта было зроблена пасмяротна. Яна зноў паглядзела на твар ахвяры. Цяпер яны былі звязаны, яна і мёртвая жанчына. За час працы ў аддзеле забойстваў Джэсіка працавала над некалькімі справамі, і з кожным з іх яна была звязана назаўжды. У яе жыцці ніколі не наступіць час, калі яна забудзе, якімі іх зрабіла смерць, як яны моўчкі прасілі справядлівасці.
  
  Адразу пасля дзевяці гадзін прыбыў доктар Томас Вейрих са сваім фатографам, які адразу ж пачаў здымаць. Праз некалькі хвілін Вейрих канстатаваў смерць маладой жанчыны. Дэтэктывамі дазволілі пачаць расследаванне. Яны сустрэліся на вяршыні схілу.
  
  "Госпадзе", - сказаў Вейрич. "Шчаслівага Раства, а?"
  
  "Так", - сказаў Бірн.
  
  Вейрих запаліў "Мальбара", моцна зацягнуўся. Ён быў дасведчаным ветэранам бюро медыцынскай экспертызы Філадэльфіі. Нават для яго гэта не было паўсядзённым з'явай.
  
  - Яе задушылі? - Спытала Джэсіка.
  
  "Па крайняй меры", - адказаў Вейрих. Ён не здымаў нейлонавы пояс, пакуль не даставіў цела назад у горад. "Ёсць сведчанні кропкавага кровазліцця ў вочы. Я не даведаюся больш, пакуль не пакладу яе на стол.
  
  "Як доўга яна тут знаходзіцца?" Спытаў Бірн.
  
  - Я б сказаў, па меншай меры, сорак восем гадзін або каля таго.
  
  - А яе ногі? Да або пасля?
  
  "Я не даведаюся, пакуль не змагу агледзець раны, але, мяркуючы па тым, як мала крыві на месцы здарэння, я мяркую, што яна была мёртвая, калі дабралася сюды, і ампутацыя была праведзена ў іншым месцы. Калі б яна была жывая, яе давялося б звязаць, а я не бачу слядоў перавязкі на яе нагах.
  
  Джэсіка вярнулася да берага ракі. На замерзлай зямлі ў абзы ракі не было ніякіх слядоў, ні пырскаў крыві, ні сцяжынкі. Тонкая струменьчык крыві з ногі ахвяры пакінула на замшелой каменнай сцяне пару тонкіх цёмна-пунсовых слядоў. Джэсіка паглядзела прама за раку. Прычал быў часткова скрыты ад хуткаснай аўтамагістралі, што магло б растлумачыць, чаму ніхто не паведаміў пра жанчыну, нерухома сядзела на халодным беразе ракі ажно два дні. Ахвяра засталася незаўважанай - па крайняй меры, у гэта Джэсіка хацела верыць. Яна не хацела верыць, што яе жыхары горада бачылі жанчыну, якая сядзела на леденящем холадзе, і нічога не распачалі па гэтай нагоды.
  
  Ім трэба было як мага хутчэй усталяваць асобу маладой жанчыны. Яны павінны былі пачаць пільны пошук па сетцы на паркоўцы, беразе ракі і тэрыторыі, прылеглай да будынка, - разам з апытаннем бліжэйшых прадпрыемстваў і жылых дамоў па абодва бакі ракі, - але з такім старанна ўладкаваным месцам злачынства, як гэта, было малаверагодна, што яны знойдуць паблізу выкінутую сумачку з якім-небудзь пасведчаннем асобы.
  
  Джэсіка прысела на кукішкі ззаду ахвяры. Становішча цела нагадала ёй марыянетку, у якой перарэзалі нітачкі, у выніку чаго марыянетка проста павалілася на падлогу - рукі і ногі чакалі, калі іх зноў злучаць, рэанімуюць, вернуць да жыцця.
  
  Джэсіка агледзела пазногці жанчыны. Яны былі кароткімі, але чыстымі і пакрытыя празрыстым лакам. Яны даследавалі пазногці, каб убачыць, ці ёсць пад імі якой-небудзь матэрыял, але няўзброеным вокам так не здавалася. Што сапраўды падказала дэтэктывамі, так гэта тое, што гэтая жанчына не была бяздомнай, не мела патрэбу. Яе скура і валасы выглядалі чыстымі і дагледжанымі.
  
  Гэта азначала, што дзе-то павінна была быць гэтая маладая жанчына. Гэта азначала, што яе не хапіліся. Гэта азначала, што ў Філадэльфіі або за яе межамі існавала галаваломка, якая адсутнічае часткай якой была гэтая жанчына.
  
  Маці. Дачка. Сястра. Сябар.
  
  Ахвяра.
  
  
  5
  
  
  Вецер дзьме з ракі, ўецца ўздоўж замерзлых берагоў, прыносячы з сабой глыбокія таямніцы лесу. Мун малюе ў сваёй свядомасці успаміны аб гэтым моманце. Ён ведае, што, у рэшце рэшт, памяць - гэта ўсё, з чым у вас засталося.
  
  Мун стаіць побач, назіраючы за мужчынам і жанчынай. Яны даследуюць, яны вылічаюць, яны робяць запісы ў сваіх дзённіках. Мужчына вялікі і моцны. Стройная жанчына, прыгожая і разумная.
  
  Мун таксама разумны.
  
  Мужчына і жанчына могуць быць сведкамі шмат чаго, але яны не могуць бачыць таго, што бачыць месяц. Кожную ноч месяц вяртаецца і распавядае Месяцы аб сваіх падарожжах. Кожную ноч Месяц малюе разумовую карціну. Кожны вечар распавядаецца новая гісторыя.
  
  Месяц глядзіць на неба. Халоднае сонца хаваецца за аблокамі. Ён таксама нябачны.
  
  Мужчына і жанчына займаюцца сваімі справамі - хутка, як гадзіннік, з дакладнасцю. Яны знайшлі Карэн. Хутка яны знойдуць чырвоныя туфлікі, і гэтая гісторыя атрымае працяг.
  
  Ёсць яшчэ шмат гісторый.
  
  
  6
  
  
  Джэсіка і Бірн стаялі ля дарогі, чакаючы фургон крыміналістаў. Хоць іх падзяляла ўсяго некалькі футаў, кожны быў пагружаны ў свае думкі аб тым, што яны толькі што ўбачылі. Дэтэктыў Бонтраджер ўсё яшчэ добрасумленна ахоўваў паўночны ўваход на тэрыторыю. Майк Калабрыя стаяў ля ракі, спіной да ахвяры.
  
  Па большай частцы жыцце дэтэктыва аддзела па расследаванні забойстваў у буйным гарадскім раёне была звязана з расследаваннем банальных забойстваў - бандыцкіх разборак, хатняй прыслугі, боек у барах, якія заходзілі занадта далёка, забойстваў з мэтай рабавання. Вядома, гэтыя злачынствы былі вельмі асабістымі і унікальнымі для ахвяраў і іх сем'яў, і дэтэктыву даводзілася ўвесь час нагадваць сабе аб гэтым факце. Калі вы супакойваліся на працы, калі вы не прымалі пад увагу пачуццё гора або страты чалавека, прыйшоў час звальняцца. У Філадэльфіі не было аддзелаў па расследаванні забойстваў. Усе падазроныя смерці расследаваліся ў адным офісе, аддзеле па расследаванні забойстваў у Раундхаусе. Восемдзесят дэтэктываў, тры змены, сем дзён у тыдзень. У Філадэльфіі налічвалася больш за сотню раёнаў, і часта, грунтуючыся на тым, дзе была знойдзена ахвяра, дасведчаны дэтэктыў мог прадказаць практычна абставіны, матыў, часам нават зброю. Заўсёды было адкрыцьцё, але вельмі мала сюрпрызаў.
  
  Гэты дзень быў іншым. Ён казаў аб адмысловым зло, пра глыбіні жорсткасці, з якой Джэсіка і Бирну рэдка даводзілася сутыкацца.
  
  На пусты стаянцы праз дарогу ад месца злачынства быў прыпаркаваны фургончык грамадскага харчавання. Там быў толькі адзін наведнік. Два дэтэктыва перайшлі Флэт Рок-роўд, забіраючы свае запісныя кніжкі. Пакуль Бірн размаўляў з кіроўцам, Джэсіка паразмаўляла з пакупніком. Яму было за дваццаць, ён быў апрануты ў джынсы, талстоўку з капюшонам і чорную вязаную шапачку.
  
  Джэсіка прадставілася, паказала свой значок. - Я б хацела задаць вам некалькі пытанняў, калі вы не пярэчыце.
  
  - Вядома. Зняўшы кепку, цёмныя валасы ўпалі яму на вочы. Ён адкінуў іх у бок.
  
  "Як цябе клічуць?" - спытаў я.
  
  - Уіл, - сказаў ён. - Уіл Педерсен.
  
  "Дзе ты жывеш?" - спытаў я.
  
  "Плимутская даліна".
  
  "Ваў", - сказала Джэсіка. "Далёка ад дома".
  
  Ён паціснуў плячыма. - Ідзі туды, дзе ёсць праца.
  
  "Чым ты займаешся?"
  
  - Я муляр. Ён паказаў праз плячо Джэсікі на новыя кандамініюмаў, якія будуюцца ўздоўж ракі прыкладна ў квартале адсюль. Некалькі імгненняў праз Бірн скончыў размову з кіроўцам. Джэсіка прадставіла яму Педерсена і працягнула.
  
  - Ты часта тут працуеш? - Спытала Джэсіка.
  
  - Амаль кожны дзень.
  
  - Вы былі тут учора? - спытаў я.
  
  "Няма", - сказаў ён. "Занадта халодны, каб змешваць. Бос патэлефанаваў крыху раней і сказаў спакаваць".
  
  - А як наконт заўчарашняга? - Спытаў Бірн.
  
  "Так. Мы былі тут".
  
  - Вы замовілі каву прыкладна ў гэты час?
  
  "Няма", - сказаў Педерсен. "Гэта было раней. Можа быць, гадзін у сем ці каля таго".
  
  Бірн паказаў на месца злачынства. - Вы бачылі каго-небудзь на гэтай паркоўцы?
  
  Педерсен паглядзеў праз вуліцу, падумаў некалькі імгненняў. "Так. Я сапраўды сёе-каго бачыў".
  
  "Дзе?"
  
  - Вярнуся да канца стаянкі.
  
  - Мужчына? Жанчына?
  
  "Мужык, я думаю. Усё яшчэ было крыху цёмна".
  
  "Там быў толькі адзін чалавек?"
  
  "Так".
  
  - Вы бачылі транспартны сродак? - спытаў я.
  
  "Няма. Ніякіх машын", - сказаў ён. "Ва ўсякім выпадку, я іх не заўважыў".
  
  Дзве кінутыя машыны знаходзіліся па-за будынкам. Іх не было відаць з дарогі. Трэцяя машына магла быць там.
  
  "Дзе ён стаяў?" Спытаў Бірн.
  
  Педерсен паказаў на месца ў канцы ўчастка, крыху вышэй таго месца, дзе была знойдзена ахвяра. "Прама справа ад тых дрэў".
  
  - Бліжэй да ракі або бліжэй да будынка?
  
  "Бліжэй да ракі".
  
  - Вы можаце апісаць чалавека, якога бачылі?
  
  "Не зусім. Як я ўжо сказаў, было ўсё яшчэ цёмна, і я не мог добра бачыць. Я быў без акуляраў ".
  
  - Дзе менавіта вы былі, калі ўпершыню ўбачылі яго? - Спытала Джэсіка.
  
  Педерсен паказаў на пляцоўку ў некалькіх футах ад таго месца, дзе яны стаялі.
  
  - Ты падышоў бліжэй? - Спытала Джэсіка.
  
  "Няма".
  
  Джэсіка паглядзела ў бок ракі. З такой выгаднай пункту ахвяру не было відаць. - Як доўга вы былі тут? - спытала яна.
  
  Педерсен паціснуў плячыма. "Я не ведаю. Хвіліну ці дзве. З'еў свой дацкая пірог і кава, вярнуўся на будпляцоўку, каб падрыхтавацца".
  
  "Што рабіў гэты чалавек?" Спытаў Бірн.
  
  "На самой справе, нічога".
  
  - Ён не рухаўся з таго месца, дзе вы яго бачылі? Ён не спускаўся да ракі?
  
  "Няма", - сказаў Педерсен. "Але цяпер, калі я думаю пра гэта, гэта было крыху дзіўна".
  
  "Дзіўны?" Спытала Джэсіка. "Дзіўны ў чым?"
  
  "Ён проста стаяў там", - сказаў Педерсен. "Я думаю, ён глядзеў на месяц".
  
  
  7
  
  
  Пакуль яны вярталіся ў Сентер-Сіці, Джэсіка праглядала фатаграфіі на сваёй лічбавай камеры, разглядаючы кожную на маленькім вадкакрысталічным экране. Пры такіх памерах маладая жанчына на беразе ракі выглядала як лялька, пастаўленая ў мініяцюрнай аправе.
  
  Лялька, падумала Джэсіка. Гэта быў першы вобраз, які паўстаў у яе, калі яна ўбачыла ахвяру. Маладая жанчына была падобная на парцалянавую ляльку на паліцы.
  
  Джэсіка дала Уілу Педерсену візітную картку. Малады чалавек паабяцаў патэлефанаваць, калі ўспомніць што-небудзь яшчэ.
  
  "Што ты даведаўся ад кіроўцы?" Спытала Джэсіка.
  
  Бірн зазірнуў у свой нататнік. "Кіроўцы клічуць Рыз Харыс. Містэру Харрису трыццаць тры гады, жыве ў Куін-Вілідж. Ён сказаў, што ездзіць на Флэт Рок-роўд тры ці чатыры раніцы ў тыдзень, цяпер, калі гэтыя кватэры растуць. Ён сказаў, што заўсёды паркуецца з адкрытай бокам грузавіка, звернутай у бок ад ракі. Абараняе тавар ад ветру. Ён сказаў, што нічога не бачыў.
  
  Дэтэктыў Джошуа Бонтраджер, спазніўся з Аддзела дарожнага руху, узброены Ідэнтыфікацыйнымі нумарамі транспартных сродкаў, адправіўся праверыць кінутыя дзве машыны, прыпаркаваныя на стаянцы.
  
  Джэсіка прагартала яшчэ некалькі фатаграфій, паглядзела на Бірна. "Што ты думаеш?"
  
  Бірн правёў рукой па барадзе. "Я думаю, што па Філадэльфіі разгульвае хворы сукін сын. Я думаю, мы павінны хутка зачыніць гэтага ўблюдка".
  
  "Пакінь Кевіну Бирну разабраць справу да дробязяў", - падумала Джэсіка. "Сапраўдны псіх?" - спытала яна.
  
  "О, так. З глазурай".
  
  "Як ты думаеш, чаму яна стаяла на беразе? Чаму проста не скінуць яе ў раку?"
  
  "Добры пытанне. Можа быць, яна павінна на што-то глядзець. Можа быць, гэта "асаблівае месца".
  
  Джэсіка пачула з'едлівыя ноткі ў голасе Бірна. Яна зразумела. У іх працы былі моманты, калі хацелася ўзяць унікальныя выпадкі - социопатов, якіх некаторыя людзі ў медыцынскім супольнасці хацелі захаваць, вывучыць і колькасна ацаніць, - і скінуць іх з бліжэйшага моста. Да чорта твой псіхоз. Да чорта тваё гнілое дзяцінства і твой хімічны дысбаланс. Да чорта тваю чокнутую маці, якая падсыпала цябе ў ніжняе бялізну дохлых павукоў і прагорклым маянэз. Калі вы паліцэйскі з аддзела па расследаванні забойстваў PPD і хто-то забівае грамадзяніна на вашым участку, вы апускаецеся ўніз - па гарызанталі ці вертыкалі, гэта не мае вялікага значэння.
  
  "Вы раней сутыкаліся з гэтым метадам ампутацыі?" Спытала Джэсіка.
  
  "Я бачыў гэта, - сказаў Бірн, - але не ў якасці МО. Мы запусцім гэта, паглядзім, не ці з'явіцца што-небудзь".
  
  Яна зноў паглядзела на экран сваёй камеры, на нарад ахвяры. "Што вы думаеце пра гэта сукенка? Я мяркую, забойца апрануў яе так".
  
  "Я пакуль не хачу думаць аб гэтым", - сказаў Бірн. "Праўда, не хачу. Не раней абеду".
  
  Джэсіка ведала, што ён меў на ўвазе. Яна таксама не хацела думаць пра гэта, але, вядома, яны абодва ведалі, што ім прыйдзецца.
  
  Кампанія Delaware Investment Properties, Inc. размяшчалася ў асобным будынку на Арч-стрыт, трохпавярховай скрынцы з сталі і шкла з люстранымі вокнамі і чым-то нагадваюць сучасную скульптуру перад уваходам. У кампаніі працавала каля трыццаці пяці чалавек. Іх асноўным напрамкам была купля і продаж нерухомасці, але ў апошнія некалькі гадоў яны пашырыліся да девелопмент на набярэжнай. На дадзены момант прыз у Філадэльфіі быў пернікам развіцця казіно, і здавалася, што любы, у каго ёсць ліцэнзія рыэлтара, кідае косткі.
  
  Чалавекам, адказным за нерухомасць у Манаюнке, быў Дэвід Хорн - стромой. Яны сустрэліся ў яго офісе на другім паверсе. Сцены былі абвешаны фатаграфіямі Хорнстрома на розных горных вяршынях па ўсім свеце, у сонцаахоўных акулярах і з альпінісцкім рыштункам у руках. На адной фатаграфіі ў рамцы быў дыплом магістра дзелавога адміністравання Пенсільванскага універсітэта.
  
  Хорнстрому было пад трыццаць, у яго былі цёмныя валасы і вочы, ён быў добра апрануты і трохі самаўпэўнены - тыповы ўзор энергічнага маладога кіраўніка. На ім быў цёмна-шэры касцюм на двух гузіках, па-майстэрску пашыты, белая кашуля, сіні шаўковы гальштук. Яго кабінет быў невялікім, але добра обставленным сучаснай мэбляй. У адным куце стаяў даволі дарагі на выгляд тэлескоп. Хорнстром прысеў на край свайго гладкага металічнага стала.
  
  "Дзякуй, што знайшлі час пабачыцца з намі", - сказаў Бірн.
  
  "Заўсёды рады дапамагчы лепшым спецыялістам Філадэльфіі".
  
  Лепшы ў Філадэльфіі? Падумала Джэсіка. Яна не ведала нікога маладзей пяцідзесяці, хто выкарыстоўваў бы гэты выраз.
  
  "Калі вы ў апошні раз былі ва ўладаньнях Манаюнка?" Спытаў Бірн.
  
  Хорнстром пацягнуўся да настольным календары. Улічваючы шырокаэкранны манітор і настольны кампутар, можна падумаць, што ён не карыстаецца папяровым календаром, разважала Джэсіка. Ён быў падобны на BlackBerry.
  
  "Каля тыдня назад", - сказаў ён.
  
  - І ты так і не вярнуўся?
  
  "Няма".
  
  - Нават проста заехаць і праверыць, як там справы?
  
  "Няма".
  
  Адказы Хорнстрома прыходзілі занадта хутка і залішне лаканічна, не кажучы ўжо пра сцісласці. Большасць людзей былі, па меншай меры, некалькі устрывожаныя візітам з аддзела па расследаванні забойстваў. Джэсіка здзіўлялася, чаму гэты мужчына такім не быў.
  
  "Калі вы былі там у апошні раз, ці было што-небудзь незвычайнае?" Спытаў Бірн.
  
  "Наколькі я заўважыў, няма".
  
  - Гэтыя тры кінутыя машыны былі на стаянцы?
  
  "Тры?" Спытаў Хорнстром. "Я памятаю два. Ёсць яшчэ адзін?"
  
  Бірн для мацнейшага эфекту перелистнул назад свае запісы. Стары трук. На гэты раз ён не спрацаваў. "Вы маеце рацыю. Я памыліўся. Ці былі гэтыя дзве машыны там на мінулым тыдні?"
  
  "Так", - сказаў ён. "Я збіраўся патэлефанаваць, каб іх адбуксіравалі. Гэта тое, аб чым вы, хлопцы, можаце паклапаціцца для мяне? Гэта было б супер ".
  
  Супер.
  
  Бірн паглядзеў на Джэсіку ў адказ. "Мы з паліцэйскага кіравання", - сказаў Бірн. "Магчыма, я згадваў пра гэта раней".
  
  "А, добра". Хорнстром нахіліўся, зрабіў пазнаку ў сваім календары. "Наогул ніякіх праблем".
  
  "Самаўпэўнены маленькі вырадак", - падумала Джэсіка.
  
  "Як доўга там стаяць машыны?" Спытаў Бірн.
  
  "Я сапраўды не ведаю", - сказаў Хорнстром. "Чалавек, які займаўся гэтай нерухомасцю, нядаўна звольніўся з кампаніі. У мяне быў спіс усяго месяц ці каля таго".
  
  - Ён усё яшчэ ў горадзе? - спытаў я.
  
  "Няма", - сказаў Хорнстром. "Ён у Бостане".
  
  - Нам спатрэбіцца яго імя і кантактная інфармацыя.
  
  Хорнстром секунду вагаўся. Джэсіка ведала, што калі хто-то пачне супраціўляцца ў самым пачатку інтэрв'ю, ды яшчэ з-за чаго-то, здавалася б, малаважнага, яго можа чакаць бітва. З іншага боку, Хорнстром не выглядаў па-дурному. Дыплом MBA на сцяне пацвярджаў яго адукацыю. Здаровы сэнс? Іншая гісторыя.
  
  "Гэта выканальна", - нарэшце сказаў Хорнстром.
  
  "Хто-небудзь яшчэ з вашай кампаніі наведваў аб'ект нерухомасці на мінулым тыдні?" Спытаў Бірн.
  
  "Я сумняваюся ў гэтым", - сказаў Хорнстром. "У нас дзесяць агентаў і больш за сотню камерцыйных аб'ектаў толькі ў горадзе. Калі б іншы агент паказаў нерухомасць, я б ведаў пра гэта".
  
  - Вы нядаўна паказвалі гэтую ўласнасць?
  
  "Так".
  
  Няспраўны момант нумар два. Бірн сядзеў, трымаючы ручку напагатове, чакаючы дадатковай інфармацыі. Ён быў ірландскім Будай. Ніхто з тых, каго Джэсіка калі-небудзь сустракала, не мог перажыць яго. Хорнстром паспрабаваў вытрымаць яго погляд, але беспаспяхова.
  
  "Я паказваў гэта на мінулым тыдні", - нарэшце сказаў Хорнстром. "Камерцыйная сантэхнічныя кампанія з Чыкага".
  
  "Як ты думаеш, хто-небудзь з гэтай кампаніі вяртаўся?"
  
  "Верагодна, няма. Яны былі не занадта зацікаўлены. Акрамя таго, яны б патэлефанавалі мне".
  
  "Толькі не ў тым выпадку, калі яны выкідвалі знявечанае цела", - падумала Джэсіка.
  
  "Нам таксама спатрэбіцца іх кантактная інфармацыя", - сказаў Бірн.
  
  Хорнстром уздыхнуў, кіўнуў. Якім бы прывабным ён ні дэманстраваў сябе ў "Шчаслівых гадзінах Сентер Сіці", якім бы мачо з спартыўнага клуба ён ні тусаваўся з натоўпам з піўнога рэстарана Perrier, ён не мог параўнацца з Кевінам Бирном.
  
  "У каго ёсць ключы ад будынка?" Спытаў Бірн.
  
  - Тут два камплекты. Адзін у мяне, другі захоўваецца тут, у сейфе.
  
  - І ва ўсіх тут ёсць доступ?
  
  "Так, але, як я ўжо сказаў..."
  
  "Калі гэты будынак у апошні раз працавала?" Бірн спытаў, перабіваючы яго.
  
  - Няма, на працягу некалькіх гадоў.
  
  - І з таго часу ўсе замкі былі замененыя?
  
  "Так".
  
  "Нам трэба будзе зазірнуць ўнутр".
  
  "Гэта не павінна быць праблемай".
  
  Бірн паказаў на адну з фатаграфій на сцяне. "Вы альпініст?"
  
  "Ага".
  
  На фатаграфіі Хорнстром стаяў адзін на вяршыні гары, а ззаду яго было ярка-блакітнае неба.
  
  "Мне заўсёды было цікава, цяжкае усё гэта рыштунак?" - Спытаў Бірн.
  
  "Залежыць ад таго, што вы возьмеце з сабой", - сказаў Хорнстром. "Калі гэта аднадзённае ўзыходжанне, вы можаце абысціся мінімумам. Калі вы разбіваецца лагер у базавых лагерах, гэта можа стаць цяжкім. Палаткі, кухонныя прыналежнасці і гэтак далей. Але, па большай частцы, усе гэта спраектавана так, каб быць як мага больш лёгкім ".
  
  "Як вы гэта называеце?" Бірн паказаў на фатаграфію, на пятлю, падобную на рэмень, якая звісае з курткі Хорнстрома.
  
  - Гэта называецца перавяззю з сабачых костак.
  
  "Ён зроблены з нейлону?"
  
  - Здаецца, гэта называецца "Дайнекс".
  
  "Моцны?"
  
  "Вельмі моцны", - сказаў Хорнстром.
  
  Джэсіка ведала, да чаго хіліць Бірн, задаючы гэтыя, здавалася б, нявінныя пытанні ў ходзе гутаркі, хоць рэмень на шыі ахвяры быў светла-шэрага колеру, а перавязь на фатаграфіі - ярка-жоўтага.
  
  - Падумваеце аб скалалажанні, дэтэктыў? - Спытаў Хорнстром.
  
  "Божа, няма", - сказаў Бірн са сваёй самай абаяльнай усмешкай. "У мяне і так дастаткова праблем з лесвіцай".
  
  "Табе варта як-небудзь паспрабаваць", - сказаў Хорнстром. "Гэта карысна для душы".
  
  "Можа быць, на днях", - сказаў Бірн. "Калі ты зможаш знайсці мне гару, на паўдарогі да якой расце яблыня".
  
  Хорнстром засмяяўся сваім карпаратыўным смехам.
  
  - Такім чынам, - сказаў Бірн, устаючы і зашпільваючы паліто. - Наконт пранікнення ў будынак.
  
  "Вядома". Хорнстром зашпіліў абшэўку, паглядзеў на гадзіннік. "Я магу сустрэцца з табой там, скажам, каля двух гадзін. Ты не супраць?"
  
  "На самой справе, зараз было б нашмат лепш".
  
  "Зараз?"
  
  "Так", - сказаў Бірн. "Гэта тое, аб чым ты можаш паклапаціцца для нас? Гэта было б супер".
  
  Джэсіка падавіла смяшок. Нічога не падазравалы Хорнстром паглядзеў на яе ў пошуках дапамогі. Ён нічога не знайшоў.
  
  "Магу я спытаць, што ўсё гэта значыць?" спытаў ён.
  
  "Падвез мяне, Дэйв", - сказаў Бірн. "Пагаворым па дарозе".
  
  Да таго часу, як яны дабраліся да месца злачынства, ахвяру перавезлі ў офіс судмедэксперта на Юніверсіці-авеню. Стаянку аперазаў стужка, спускавшаяся да берага ракі. Машыны запавольвалі ход, вадзіцелі вылупіліся, Майк Калабрыя махаў ім рукой. Фургончык з ежай на другім баку вуліцы знік.
  
  Джэсіка ўважліва назірала за Хорнстромом, калі яны нырнулі пад загараджальную стужку на месцы злачынства. Калі б ён быў якім-небудзь чынам замяшаны ў злачынстве ці наогул што-небудзь ведаў аб ім, амаль напэўна рушыў услед бы сігнал, паводніцкі цік, які выдаў бы яго. Яна нічога не ўбачыла. Ён быў альбо добрай, альбо невінаватым.
  
  Дэвід Хорнстром адчыніў заднюю дзверы будынка. Яны ўвайшлі ўнутр.
  
  "Мы можам заняцца гэтым далей", - сказаў Бірн.
  
  Дэвід Хорнстром падняў руку, як бы кажучы: "Як хочаш". Ён дастаў свой мабільны тэлефон і набраў нумар. ВЯЛІКАЕ ХАЛОДНАЕ памяшканне было амаль пустым. Паўсюль былі раскіданыя некалькі пятидесятигаллоновых бочак і некалькі штабялёў драўляных паддонаў. Халодны дзённае святло пранікаў скрозь шчыліны ў фанеры над вокнамі. Бірн і Джэсіка блукалі па падлозе са сваімі магнітамі, тонкія прамяні святла цемра паглынала. Паколькі памяшканне было ахоўных, не было ніякіх прыкмет узлому або сядзення на кукішках, ніякіх відавочных прыкмет ужывання наркотыкаў - іголак, фальгі, флаконаў з крэком. Больш таго, нішто не паказвала на тое, што ў гэтым будынку была забітая жанчына. Фактычна, было мала сведчанняў таго, што ў гэтым будынку калі-небудзь мела месца якая-небудзь чалавечая дзейнасць.
  
  Задаволеныя, па меншай меры на дадзены момант, яны сустрэліся ў задняга ўваходу. Хорнстром быў звонку, усё яшчэ размаўляючы па мабільным. Яны пачакалі, пакуль ён адключыцца.
  
  "Магчыма, нам прыйдзецца вярнуцца ўнутр", - сказаў Бірн. "І нам прыйдзецца апячатаць будынак на наступныя некалькі дзён".
  
  Хорнстром паціснуў плячыма. "Не падобна на тое, што арандатары выстройваюцца ў чаргу", - сказаў ён. Ён зірнуў на гадзіннік. "Калі я магу яшчэ што-небудзь зрабіць, калі ласка, не саромейцеся тэлефанаваць".
  
  Стандартны прыдурак, падумала Джэсіка. Яна падумала, наколькі самаўпэўненым ён быў бы, калі б яго пацягнулі ў Камеру для больш падрабязнага допыту.
  
  Бірн даў Дэвіду Хорнстрому візітную картку і паўтарыў сваю просьбу прадаставіць кантактную інфармацыю для папярэдняга агента. Хорнстром схапіў візітоўку, заскочыў у сваю машыну і памчаўся.
  
  Апошнім здымкам Дэвіда Хорнстрома, які застаўся ў Джэсікі, быў нумарны знак яго BMW, калі ён збочваў на Флэт Рок-роўд.
  
  ХОРНИ1.
  
  Бірн і Джэсіка ўбачылі гэта ў адзін і той жа момант, паглядзелі адзін на аднаго, затым паківалі галовамі і накіраваліся назад у офіс. ВЯРНУЎШЫСЯ Ў "Раундхаус" - адміністрацыйны будынак паліцыі на куце Восьмы і Рэйс-стрыт, дзе аддзел па расследаванні забойстваў займаў частку першага паверха, - Джэсіка правяла праверку NCIC і PDCH Дэвіда Хорн-Строма. Чыста, як у аперацыйнай. За апошнія дзесяць гадоў нават ні аднаго парушэння правілаў дарожнага руху. Цяжка паверыць, улічваючы яго густ да хуткім машынам.
  
  Затым яна ўвяла інфармацыю пра ахвяру ў базу дадзеных аб зніклых без вестак. Яна не чакала шмат чаго.
  
  У адрозненне ад тэлевізійных паліцэйскіх шоў, тут не было перыяду чакання ад дваццаці чатырох да сарака васьмі гадзін, калі гаворка заходзіла пра зніклых без вестак людзей. Звычайна ў Філадэльфіі чалавек тэлефанаваў у службу 911, і афіцэр прыязджаў да яго дадому, каб прыняць заяву. Калі знікламу чалавеку было дзесяць гадоў або менш, паліцыя неадкладна пачынала так званы "пошук у далікатным веку". Афіцэр непасрэдна абшукаў дом і любое іншае месца жыхарства, у якім пражываў дзіця, у выпадку сумеснай апекі. Затым патрульнай машыне кожнага сектара будзе прадастаўлена апісанне дзіцяці, і пачнецца пошук яго ці яе метадам сеткі.
  
  Калі зніклага дзіцяці было ад адзінаццаці да семнаццаці гадоў, першы супрацоўнік паліцыі складаў справаздачу з апісаннем і фатаграфіяй, і гэты справаздачу вяртаўся ў акруга для ўводу ў кампутар і адпраўкі ў нацыянальны рэестр. Калі зніклы дарослы быў разумова адсталым, справаздачу таксама хутка уводзіўся ў кампутар і праводзіўся пошук па сектарах.
  
  Калі чалавек быў звычайным Джо ці Джэйн і проста не вяртаўся дадому - як, верагодна, было ў выпадку з маладой жанчынай, знойдзенай на беразе ракі, - складаўся справаздачу, перадаваўся ў дэтэктыўны аддзел, і справа разглядалася зноў праз пяць дзён, затым зноў праз сем.
  
  А часам цябе вязе. Перш чым Джэсіка паспела наліць сабе кубачак кавы, пачуўся выбух.
  
  "Кевін".
  
  Бірн яшчэ нават не зняў паліто. Джэсіка паднесла ВК-дысплей лічбавай камеры да экрана кампутара. На экране кампутара было паведамленне аб знікненні чалавека з фатаграфіяй сімпатычнай бландынкі. Фатаграфія была трохі невыразнай, гэта былі правы кіроўцы або пасведчанне асобы штата. На камеры Джэсікі было буйным планам твар ахвяры. - Гэта яна? - спытаў я.
  
  Бірн ўважліва перавёў погляд з экрана кампутара на камеру і назад. "Так", - сказаў ён. Ён звярнуў увагу на маленькую радзімку над правым бокам верхняй вусны маладой жанчыны. "Гэта яна".
  
  Джэсіка прагледзела справаздачу. Жанчыну клікалі Крысціна Джакос.
  
  
  8
  
  
  Наталля Якос была высокай, спартыўнай жанчынай гадоў трыццаці з невялікім. У яе былі блакітна-шэрыя вочы, гладкая скура і доўгія зграбныя пальцы. Яе цёмныя валасы, падстрыжаныя ў стылі пажа, былі кранутыя срэбрам. На ёй былі бледна-мандарынавы спартыўныя штаны і новыя красоўкі Nike. Яна толькі што вярнулася з прабежкі.
  
  Наталля жыла ў старым, дагледжаным цагляным двухрядном доме на Баст-тон-авеню на паўночным усходзе.
  
  Крысціна і Наталля былі сёстрамі, якія нарадзіліся з розніцай у восем гадоў у Адэсе, прыбярэжным горадзе на Украіне.
  
  Наталля падала заяву аб згубе чалавека. ЯНЫ СУСТРЭЛІСЯ Ў гасцінай. На каміннай паліцы над выкладзеным цэглай камінам стаяла некалькі маленькіх фотаздымкаў у рамках, у асноўным злёгку не ў фокусе, чорна-белыя здымкі сям'і, пазіруюць у снезе, на сумным пляжы вакол абедзеннага стала. На адной была намаляваная сімпатычная бландынка ў сонцаахоўныя касцюме ў чорна-белую клетку і белых сандалях. Дзяўчыну відавочна клікалі Крысціна Джакос.
  
  Бірн паказаў Наталлі фатаграфію асобы ахвяры буйным планам. Перавязі відаць не было. Наталля спакойна апазнала ў ёй сваю сястру.
  
  "Яшчэ раз паўтараю, мы вельмі шкадуем аб вашай страты", - сказаў Бірн.
  
  "Яна была забітая".
  
  "Так", - сказаў Бірн.
  
  Наталля кіўнула, як быццам чакала гэтай навіны. Адсутнасць страсці ў яе рэакцыі не выслізнула ад увагі абодвух дэтэктываў. Па тэлефоне яны далі ёй мінімум інфармацыі. Яны не распавялі ёй аб нанесеным калецтва.
  
  - Калі вы ў апошні раз бачылі сваю сястру? - Спытаў Бірн.
  
  Наталля задумалася на некалькі імгненняў. - Гэта было чатыры дні таму.
  
  - Дзе ты яе бачыў? - спытаў я.
  
  - Прама там, дзе ты стаіш. Мы паспрачаліся. Як гэта часта бывала.
  
  "Магу я спытаць, аб чым?" Спытаў Бірн.
  
  Наталля паціснула плячыма. "Грошы. Я пазычыла ёй пяцьсот даляраў у якасці часткі таго, што ёй было трэба для ўнясення закладу ў камунальныя кампаніі за яе новую кватэру. Я думаю, яна магла выдаткаваць іх на вопратку. Яна заўсёды купляла вопратку. Я раззлаваўся. Мы пасварыліся."
  
  "Яна збіралася з'язджаць?"
  
  Наталля кіўнула. "Мы не ладзілі. Яна з'ехала некалькі тыдняў таму". Яна пацягнулася за сурвэткай з скрынкі на століку. Яна была не такой жорсткай, якой хацела, каб яны ў яе верылі. Слёз не было, але было ясна, што плаціна вось-вось прарвецца.
  
  Джэсіка пачатку карэктаваць сваю храналогію падзей. - Ты бачыў яе чатыры дні таму?
  
  "Так".
  
  "Калі?"
  
  "Было позна. Яна зайшла забраць сякія-такія рэчы, потым сказала, што збіраецца памыць".
  
  - Наколькі позна?
  
  - У дзесяць ці ў дзесяць трыццаць. Магчыма, пазней.
  
  - Дзе яна мыла бялізну? - спытаў я.
  
  "Я не ведаю. Побач з яе новай кватэрай".
  
  "Вы былі ў яе на новым месцы?" - Спытаў Бірн.
  
  "Няма", - адказала Наталля. "Яна мяне ніколі не пыталася".
  
  - У Крысціны была машына? - спытаў я.
  
  "Няма. Звычайна адвозіла яе сяброўка. Ці яна брала СЕПТУ".
  
  - Як клічуць яе сяброўку? - спытаў я.
  
  "Соня".
  
  - Вы ведаеце прозвішча Соні? - спытаў я.
  
  Наталля пахітала галавой.
  
  - І вы больш не бачылі Крысціну ў тую ноч?
  
  "Няма. Я пайшоў спаць. Было позна".
  
  "Ці можаце вы ўзгадаць што-небудзь яшчэ аб тым дне? Дзе яшчэ яна магла быць? Каго яна бачыла?"
  
  "Мне вельмі шкада. Яна не падзялілася са мной гэтымі рэчамі".
  
  "Яна тэлефанавала вам на наступны дзень? Можа быць, пакінуць паведамленне на аўтаадказчык або галасавой пошце?"
  
  "Не, - адказала Наталля, - але мы павінны былі сустрэцца на наступны дзень. Калі яна не прыйшла, я патэлефанавала ў паліцыю. Паліцыя сказала, што яны мала што могуць зрабіць, але яны ўнясуць гэта ў сістэму. Магчыма, мы з маёй сястрой не ладзілі, але яна заўсёды была пунктуальна. І яна была не з тых, хто проста...
  
  Навярнуліся слёзы. Джэсіка і Бірн далі жанчыне хвіліну на роздум. Калі яна пачала прыходзіць у сябе, яны працягнулі.
  
  "Дзе працавала Крысціна?" Спытаў Бірн.
  
  "Я не ўпэўнены дакладна, дзе менавіта. Гэта была новая праца. Праца сакратара ў прыёмнай ".
  
  Тое, як Наталля вымавіла слова "адміністратар", было цікава, падумала Джэсіка. Ад Бірна гэта таксама не выслізнула.
  
  "У Крысціны быў хлопец? Хто-то, з кім яна сустракалася?"
  
  Наталля пахітала галавой. "Наколькі я ведаю, у яе не было сталай пары. Але вакол яе заўсёды былі мужчыны. Нават калі мы былі маленькімі. У школе, у царкве. Заўсёды."
  
  "У цябе ёсць былы хлопец? Хто-то, хто, магчыма, нясе факел?"
  
  "Ёсць адзін, але ён тут больш не жыве".
  
  "Дзе ён жыве?" - спытаў я.
  
  "Ён вярнуўся на Украіну".
  
  "Ці былі ў Крысціны якія-небудзь староннія інтарэсы? Хобі?"
  
  "Яна марыла стаць танцоркай. Гэта была яе мара. У Крысціны было шмат мараў ".
  
  "Танцорка", - падумала Джэсіка. Яна ўспомніла жанчыну з ампутаванымі нагамі. Яна пайшла далей. "А як жа твае бацькі?"
  
  "Яны даўно ў сваіх магілах".
  
  - Ёсць яшчэ браты ці сёстры?
  
  "Адзін брат. Косця".
  
  "Дзе ён?" - спытаў я.
  
  Наталля зморшчылася, махнула рукой, нібы адганяючы непрыемнае ўспамін. "Ён тварина".
  
  Джэсіка пачакала перакладу. Нічога. - Мэм?
  
  "Жывёла. Косця - дзікая жывёла. Ён там, дзе яму і месца. У турме".
  
  Бірн і Джэсіка абмяняліся поглядамі. Гэтая навіна адкрыла цэлы шэраг новых магчымасцяў. Магчыма, хто-то хацеў дабрацца да Косткі Якоша праз яго сястру.
  
  "Магу я спытаць, дзе ён знаходзіцца ў зняволенні?" Спытала Джэсіка.
  
  "Гратерфорд".
  
  Джэсіка збіралася спытаць, чаму гэты чалавек апынуўся ў турме, але ўся гэтая інфармацыя будзе запісаная. Няма неабходнасці верадзіць рану зараз, так хутка пасля чарговай трагедыі. Яна зрабіла пазнаку паглядзець, што гэта.
  
  "Ты ведаеш каго-небудзь, хто мог бы жадаць прычыніць шкоду твайму брату?" Спытала Джэсіка.
  
  Наталля засмяялася, але нявесела. "Я не ведаю нікога, хто б гэтага не рабіў".
  
  - У вас ёсць нядаўняя фатаграфія Крысціны?
  
  Наталля пацягнулася да верхняй паліцы кніжнай шафы. Яна дастала драўляную шкатулку. Яна перетасовала змесціва, дастала фатаграфію Крысціны, якая выглядала як здымак галавы з мадэльнага агенцтва - злёгку размыты фокус, якая выклікае пастава, прыадчыненыя вусны. Джэсіка зноў падумала, што маладая жанчына вельмі прыгожая. Магчыма, не мадэль - цудоўная, але эфектная.
  
  "Мы можам запазычыць гэтую фатаграфію?" Спытала Джэсіка. "Мы вернем яе".
  
  "Няма неабходнасці вяртацца", - сказала Наталля.
  
  Джэсіка зрабіла разумовую пазнаку вярнуць фатаграфію ў любым выпадку. Па асабістым вопыце яна ведала, што з часам тэктанічныя пліты смутку, якімі б малымі яны ні былі, маюць тэндэнцыю зрушвацца.
  
  Наталля ўстала, пацягнулася да скрыні стала. "Як я ўжо сказала, Крысціна пераязджае на новае месца. Вось дадатковы ключ ад яе новай кватэры. Можа быць, гэта дапаможа".
  
  Да ключа была прымацаваная белая бірка. Джэсіка зірнула на яе. На ёй быў пазначаны адрас на Паўночным Лоуренсе.
  
  Бірн дастаў сваю визитницу. "Калі успомніце што-небудзь яшчэ, што магло б нам дапамагчы, калі ласка, патэлефануйце мне". Ён працягнуў візітоўку Наталлі.
  
  Наталля ўзяла паштоўку, затым працягнула Бірн сваю. Здавалася, яна з'явілася з ніадкуль, як быццам яна ўжо трымала яе ў руках і была гатовая паказаць. Як аказалася, "засунутая ў далонь", верагодна, было правільным словам. Джэсіка зірнула на картку. Там значылася: мадам Наталля -Картомантия, Варажба Таро.
  
  "Я думаю, што ўнутры вас шмат смутку", - сказала яна Бирну. "Вельмі шмат нявырашаных праблемаў".
  
  Джэсіка зірнула на Бірна. Ён выглядаў трохі усхваляваным, што было рэдкасцю для яго. Яна адчула, што яе партнёр хоча працягнуць інтэрв'ю ў адзіноце.
  
  - Я подгоню машыну, - сказала Джэсіка. Некалькі імгненняў яны моўчкі стаялі Ў занадта цёплай гасцінай. Бірн зазірнуў у невялікае памяшканне побач з гасцінай - круглы стол чырвонага дрэва, два крэслы, буфет, габелены на сценах. Ва ўсіх чатырох кутах гарэлі свечкі. Ён зноў паглядзеў на Наталлю. Яна вывучала яго.
  
  "Цябе калі-небудзь чыталі?" - Спытала Наталля.
  
  "Якое-небудзь варажба?"
  
  - Варажба па руцэ.
  
  "Я не зусім упэўнены, што гэта такое".
  
  "Гэта мастацтва называецца хірамантыя", - сказала яна. "Гэта старажытная практыка, пры якой вывучаюцца лініі і меткі на вашай руцэ".
  
  "Э-э, няма", - сказаў Бірн. "Ніколі".
  
  Наталля пацягнулася, узяла яго за руку. Бірн адразу ж адчуў лёгкі электрычны разрад. Не абавязкова сэксуальны, хоць ён не мог адмаўляць, што гэта быў кампанент.
  
  Яна на імгненне заплюшчыла вочы, потым адкрыла іх. - У цябе ёсць нюх, - сказала яна.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  "Часам ты ведаеш тое, чаго не павінен ведаць. Тое, чаго не бачаць іншыя. Тое, што аказваецца праўдай".
  
  Бирну хацелася адшмаргнуць руку і выбегчы адтуль так хутка, як толькі мог, але па нейкай прычыне ён, здавалася, не мог паварушыцца. "Часам".
  
  - Ты нарадзілася з вэлюмам?
  
  - Вэлюм? Баюся, я нічога пра гэта не ведаю.
  
  - Вы былі вельмі блізкія да смерці?
  
  Бірн быў трохі напалоханы гэтым, але выгляду не падаў. "Так".
  
  "Двойчы".
  
  "Так".
  
  Наталля адпусціла яго руку, зазірнула глыбока ў яго вочы. Якім-то чынам за апошнія некалькі хвілін яе вочы, здавалася, змяніліся з пяшчотна-шэрага на глянцава-чорны.
  
  "Белы кветка", - сказала яна.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  - "Белы кветка", дэтэктыў Бірн, - паўтарыла яна. - Страляйце.
  
  Цяпер ён сапраўды быў напалоханы.
  
  Бірн адклаў нататнік, зашпіліў паліто. Ён падумаў аб тым, каб паціснуць руку Наталлі Якос, але перадумаў. "Яшчэ раз, мы вельмі шкадуем аб вашай страты", - сказаў ён. "Мы будзем на сувязі".
  
  Наталля адчыніла дзверы. Бірна сустрэў парыў ледзянога паветра. Спускаючыся па прыступках, ён адчуваў сябе фізічна спустошаным.
  
  Страляй, падумаў ён. Што, чорт вазьмі, гэта было?
  
  Падышоўшы да машыны, Бірн азірнуўся на дом. Ўваходная дзверы была зачыненая, але ў кожным акне цяпер гарэлі свечкі.
  
  Ці былі свечкі там, калі яны прыбылі?
  
  
  9
  
  
  Новая кватэра Крысціны Джакос была зусім не кватэрай, а хутчэй цагляным таунхаусов з двума спальнямі на Норт-Лоўрэнс. Калі Джэсіка і Бірн наблізіліся, стала ясна адно. Ні адна маладая жанчына, якая працуе сакратаром у прыёмнай, не магла дазволіць сабе такую арэндную плату або нават палову арэнднай платы, калі яна дзялілася з кім-то. Гэта былі дарагія апартаменты.
  
  Яны пастукалі, патэлефанавалі. Двойчы. Яны чакалі, прыклаўшы далоні да вокнаў. Празрыстыя фіранкі. Нічога не было відаць. Бірн патэлефанаваў яшчэ раз, затым уставіў ключ у замак, адчыніў дзверы. - Паліцыя Філадэльфіі! - сказаў ён. Ніхто не адказаў. Яны ўвайшлі ўнутр.
  
  Калі звонку ўсё выглядала прывабна, то ўнутры было бездакорна - сасновыя падлогі, кляновыя шафы на кухні, латуневая сантэхніка. Мэблі не было.
  
  "Я думаю, што пайду пагляджу, ці ёсць свабодныя вакансіі сакратаркі", - сказала Джэсіка.
  
  "Я таксама", - адказаў Бірн.
  
  - Ты ўмееш працаваць на камутатары?
  
  "Я навучуся".
  
  Джэсіка правяла рукой па якая выступае панэлі. - Такім чынам, што ты думаеш? Багаты сусед па пакоі або папік?
  
  - Дзве розныя магчымасці.
  
  "Можа быць, шалёна раўнівы папік-псіхапат?"
  
  "Пэўная верагоднасць".
  
  Яны зноў паклікалі. Дом здаваўся пустым. Яны праверылі склеп, знайшлі пральную машыну і сушылку, усё яшчэ ў скрынках, якія чакаюць ўстаноўкі. Яны праверылі другі паверх. У адной спальні ляжаў складзены футон; у куце іншы стаяла раскладны ложак, а побач з ёй - куфар з пароварке.
  
  Джэсіка вярнулася ў пярэдні пакой, падняла чарку пошты з падлогі перад дзвярыма. Яна порылась ў ёй. Адзін з рахункаў быў адрасаваны Соне Кедравай. Была таксама пара часопісаў, адрасаваных Крысціне Джакос, - Dance і Architectural Digest. Асабістых лістоў або паштовак не было.
  
  Яны ўвайшлі ў кухню, вылучылі некалькі скрынь. Большасць з іх былі пустыя. Тое ж самае было і ў ніжніх шафках. У шафцы пад ракавінай захоўвалася калекцыя новых бытавых прыладаў - губкі, Windex, папяровыя ручнікі, мыйны сродак, спрэй ад казурак. У маладых жанчын заўсёды быў запас спрэю ад насякомых.
  
  Яна як раз збіралася зачыніць дзверцы апошняга шафы, калі яны пачулі рыпанне масніц. Перш чым яны паспелі азірнуцца, яны пачулі нешта значна больш злавеснае, значна больш жорсткім. Ззаду іх пачуўся пстрычка взводимого курку рэвальвера.
  
  - Не рыпайся......, маці тваю..., - пачуўся голас з іншага боку пакоя. Гэта быў жаночы голас. Ўсходнееўрапейскі акцэнт і інтанацыі. Гэта была суседка па пакоі.
  
  Джэсіка і Бірн замерлі, выцягнуўшы рукі ў бакі. "Мы афіцэры паліцыі", - сказаў Бірн.
  
  "А я Анджэліна Джолі. Цяпер падымі рукі".
  
  Джэсіка і Бірн адначасова паднялі рукі.
  
  "Вы, павінна быць, Соня Кедрава", - сказаў Бірн.
  
  Цішыня. Затым: "Адкуль ты ведаеш маё імя?"
  
  "Як я ўжо сказаў. Мы афіцэры паліцыі. Цяпер я збіраюся залезці ў кішэню паліто, вельмі павольна, і выцягнуць сваё пасведчанне. Добра?"
  
  Доўгая паўза. Занадта доўгая.
  
  "Соня?" Спытаў Бірн. "Ты са мной?"
  
  "Добра", - сказала яна. "Павольна".
  
  Бірн падпарадкаваўся. "Паехалі", - сказаў ён. Не паварочваючыся, ён дастаў з кішэні пасведчанне асобы і працягнуў яго.
  
  Прайшло яшчэ некалькі секунд. - Добра. Такім чынам, вы з паліцыі. У чым справа?
  
  "Мы можам апусціць рукі?" - Спытаў Бірн.
  
  "Так".
  
  Джэсіка і Бірн апусцілі рукі і азірнуліся.
  
  Соне Кедравай было каля дваццаці пяці. У яе былі вочы-кропелькі, поўныя вусны, цёмна-каштанавыя валасы. Там, дзе Крысціна была прыгожай, Соня была чароўнай. На ёй было доўгае карычневае паліто, чорныя скураныя чаравікі і шаўковы шалік сливового колеру.
  
  "Што гэта ў цябе ў руках?" Спытаў Бірн, паказваючы на пісталет.
  
  "Гэта пісталет".
  
  - Гэта стартавы пісталет. Страляе халастымі.
  
  "Мой бацька даў мне яго, каб абараніць сябе".
  
  - Гэты пісталет амаль гэтак жа смяротны, як вадзяной пісталет.
  
  "І ўсё ж ты падняў рукі".
  
  Тушы, падумала Джэсіка. Бирну было не да смеху.
  
  "Нам трэба задаць вам некалькі пытанняў", - сказала Джэсіка.
  
  - І гэта не магло пачакаць, пакуль я вярнуся дадому? Табе давялося ўмяшацца ў мой дом?
  
  "Баюся, гэта не можа чакаць", - адказала Джэсіка. Яна паказала ключ. "І мы не ўзломвалі дзверы".
  
  Соня на імгненне разгубілася, потым паціснула плячыма. Яна паклала стартавы пісталет у скрыню стала, закрыла яго. - Добра, - сказала яна. - Задавай свае "пытанні".
  
  - Вы ведаеце жанчыну па імя Крысціна Джакос?
  
  "Так", - сказала яна. Цяпер насцярожана. Яе погляд кідаўся паміж імі. "Я ведаю Крысціну. Мы суседзі па пакоі".
  
  - Як даўно вы з ёй знаёмыя?
  
  - Можа быць, тры месяцы.
  
  "Баюся, у нас дрэнныя навіны", - сказала Джэсіка.
  
  Бровы Соні звузіліся. - Што здарылася?
  
  "Крысціна мёртвая".
  
  "О Божа мой". Яе твар пабялеў. Яна схапілася за стойку. "Як гэта адбылося?"... "што здарылася?"
  
  "Мы не ўпэўненыя", - сказала Джэсіка. "Яе цела было знойдзена гэтым раніцай у Манаюнке".
  
  У любую секунду Соня магла ўпасці. У абедзеннай зоне не было крэслаў. Бірн дастаў з кута кухні драўляны скрыню і паставіў яго. Ён апусціў жанчыну на яго.
  
  "Ты знаёмы з Манаюнком?" Спытала Джэсіка.
  
  Соня зрабіла некалькі глыбокіх удыхаў, надзьмуўшы шчокі. Яна прамаўчала.
  
  "Соня? Ты знаёмая з гэтым раёнам?"
  
  - Прабач, - сказала яна. - Няма.
  
  "Гаварыла Крысціна калі-небудзь пра паездку туды? Ці ведала яна каго-небудзь, хто жыў у Манаюнке?"
  
  Соня пахітала галавой.
  
  Джэсіка зрабіла некалькі адзнак. - Калі вы ў апошні раз бачылі Крысціну?
  
  На імгненне здалося, што Соня гатовая пацалаваць падлогу. Яна пахіснулася тым асаблівым чынам, які паказваў на прытомнасць на ўздыме. Праз імгненне гэта, здавалася, прайшло. "Не раней, чым праз тыдзень", - сказала яна. "Мяне не было ў горадзе".
  
  - Дзе ты быў? - спытаў я.
  
  - У Нью-Ёрку.
  
  "Горад?"
  
  Соня кіўнула.
  
  - Вы ведаеце, дзе працавала Крысціна?
  
  "Усё, што я ведаю, гэта тое, што гэта было ў Сентер-Сіці. Працавала сакратаркай у важнай кампаніі".
  
  - І яна ніколі не называла вам назва фірмы?
  
  Соня промокнула вочы папяровай сурвэткай і пахітала галавой. "Яна не распавядала мне за ўсё", - сказала яна. "Часам яна была вельмі скрытнай".
  
  "Якім чынам?"
  
  Соня нахмурылася. "Часам яна вярталася дадому позна. Я пыталася ў яе, дзе яна была, і яна дрозд. Гэта было так, як быццам яна рабіла што-тое, чаго, магчыма, саромелася ".
  
  Джэсіка падумала пра вінтажныя сукенка. - Крысціна была актрысай?
  
  "Акторка?"
  
  "Так. Альбо прафесійна, альбо, можа быць, у грамадскім тэатры?"
  
  "Ну, ёй падабалася танцаваць. Я думаю, яна хацела танцаваць прафесійна. Я не ведаю, ці яна была настолькі добрая, але магчыма ".
  
  Джэсіка зверыць са сваімі запісамі. - Ці ёсць што-небудзь яшчэ, што вы ведаеце пра яе і што, па вашаму думку, магло б дапамагчы?
  
  - Часам яна працавала з дзецьмі ў "Святым Серафиме".
  
  - Руская праваслаўная царква? - Спытала Джэсіка.
  
  "Так".
  
  Соня ўстала, узяла са стойкі шклянку, затым адкрыла маразілку, дастала запотевшую бутэльку "Стала" і наліла сабе некалькі унцый. У доме амаль нічога не было з ежы, але ў халадзільніку была гарэлка. "Калі табе за дваццаць, - падумала Ева, - дэмаграфічная група, якую яна зусім нядаўна неахвотна пакінула ззаду, - ёсць прыярытэты".
  
  "Калі б вы маглі проста адкласці гэта на хвіліну, я быў бы ўдзячны", - сказаў Бірн. У яго была такая манера, што яго каманды гучалі як ветлівыя просьбы.
  
  Соня кіўнула, паставіла шклянку і бутэльку, дастала з кішэні папяровую сурвэтку і промокнула вочы.
  
  "Ты ведаеш, дзе Крысціна мыла?" - Спытаў Бірн.
  
  "Няма", - адказала Соня. "Але яна часта рабіла гэта позна ноччу".
  
  - Наколькі позна?
  
  - Гадзін у адзінаццаць. Можа быць, у поўнач.
  
  - А як наконт хлопцаў? У яе быў хто-небудзь, з кім яна сустракалася?
  
  "Наколькі мне вядома, няма", - сказала яна.
  
  Джэсіка паказала на лесвіцу. - Спальні наверсе? Яна сказала гэта так прыязна, як толькі магла. Яна ведала, што Соня мела поўнае права папрасіць іх сысці.
  
  "Так".
  
  - Вы не пярэчыце, калі я хуценька взгляну?
  
  Соня ненадоўга задумалася. "Няма", - сказала яна. "Усё ў парадку".
  
  Джэсіка паднялася па лесвіцы і спынілася. - У якой спальні жыла Крысціна?
  
  - Той, што ззаду.
  
  Соня павярнулася да Бирну, падняла свой келіх. Бірн кіўнуў. Соня апусцілася на падлогу і зрабіла велізарны глыток ледзяной гарэлкі. Яна тут жа наліла сабе яшчэ.
  
  Джэсіка працягнула падымацца па лесвіцы, прайшла па кароткім калідоры і ўвайшла ў заднюю спальню.
  
  Побач са скатанным футоном у куце стаяла маленькая скрыначка з будзільнікам. На кручку з зваротнай боку дзверы вісеў белы махрысты халат. Гэта была кватэра маладой жанчыны ў першыя дні яе жыцця. На сценах не было ні карцін, ні постэраў. Не было ніякіх вычварных упрыгожванняў, якія можна было б чакаць у спальні маладой жанчыны.
  
  Джэсіка падумала аб Крысціне, якая стаіць прама там, дзе яна стаяла. Крысціна, размышляющая аб сваёй новай жыцця ў новым доме, аб усіх магчымасцях, якія адкрываюцца перад табой, калі табе дваццаць чатыры. Крысціна, прадстаўляючы пакой, поўную мэблі з Томасвилля або Хенредона. Новыя дываны, новыя лямпы, новае пасцельная бялізна. Новая жыццё.
  
  Джэсіка перасекла пакой, адкрыла дзверцы шафы. У торбах для адзення было ўсяго некалькі сукенак і швэдраў, усё даволі новыя, усе добрага якасці. Пэўна, не было нічога падобнага на сукенку, якое было на Крысціне, калі яе знайшлі на беразе ракі. Не было там і кошыкаў або пакетаў з толькі што выстиранной адзеннем.
  
  Джэсіка адступіла на крок, спрабуючы ўлавіць атмасферу. У колькіх шафах яна зазірнула як дэтэктыў? У колькіх высоўных скрынях? У колькіх аддзяленнях для пальчатак, скрынях, куфэрках і сумачках? Праз колькі жыццяў прайшла Джэсіка, як парушальніца мяжы?
  
  На падлозе ў шафе стаяла кардонная скрынка. Яна адкрыла яе. Там былі загорнутыя ў тканіну шкляныя фігуркі жывёл - у асноўным чарапах, бялок, некалькіх птушак. Былі там і хуммелы: мініяцюры розовощеких дзяцей, якія граюць на скрыпцы, флейце, фартэпіяна. На дне ляжала прыгожая драўляная скрыначка. Ён быў зроблены з арэхавага дрэва, а зверху на ім была інкруставана бел-ружовая балерына. Джэсіка дастала яго, адкрыла. У скрыначцы не было каштоўнасцяў, але гучала песня "Вальс спячай прыгажуні". Ноты рэхам аддаваліся ў амаль пустым пакоі - сумная мелодыя, якая пазначае канец малады жыцця. ДЭТЭКТЫВЫ СУСТРЭЛІСЯ ў "Круглым доме" і абмяняліся ўражаннямі.
  
  "Фургон належаў чалавеку па імі Гаральд Сіма", - сказаў Джош Бонтраджер. Ён правёў другую палову дня, збіраючы інфармацыю аб транспартных сродках на месцы злачынства ў Манаюнке. "Містэр Сіма жыў у Гленвуде, але, на жаль, заўчасна памёр у выніку падзення з лесвіцы ў верасні гэтага года. Яму было восемдзесят шэсьць. Яго сын прызнаўся, што пакінуў фургон на гэтай стаянцы месяц таму. Ён сказаў, што не можа дазволіць сабе, каб яго адбуксіравалі і выкінулі на сметнік. "Шэўрале" належаў жанчыне па імя Эстэль Джесперсон, памерлай жыхарцы Пауэлтона.
  
  - Позні, то ёсць памерлы? - Спытала Джэсіка.
  
  "Позна, як памерлая", - сказаў Бонтраджер. "Яна памерла ад шырокага інфаркту міякарда тры тыдні таму. Яе зяць пакінуў машыну на той стаянцы. Ён працуе ў Іст-Фоллс".
  
  "Вы ўсіх праверылі?" - Спытаў Бірн.
  
  "Я так і зрабіў", - сказаў Бонтраджер. "Нічога".
  
  Бірн праінфармаваў Айка Бьюкенена аб тым, што ў іх ёсць на дадзены момант, і аб магчымым кірунку далейшых роспытаў. Калі яны збіраліся сыходзіць на ўвесь дзень, Бірн задаў Бонтраджеру пытанне, які, верагодна, круціўся ў яго ў галаве ўвесь дзень.
  
  "Дык адкуль ты, Джош?" Спытаў Бірн. "Родам".
  
  "Я з маленькага гарадка недалёка ад Бехтелсвилля", - сказаў ён.
  
  Бірн кіўнуў. - Вы выраслі на ферме?
  
  "О, так. Мая сям'я - амиши".
  
  Слова рыкашэтам пракацілася па пакоі дзяжурнага.Куля 22-га калібра. Па меншай меры, дзесяць дэтэктываў пачулі яго і неадкладна зацікавіліся аркушам паперы, які ляжаў перад імі. Джэсіка спатрэбілася кожная кропля яе сілы, каб не глядзець на Бірна. Паліцэйскі з аддзела забойстваў амишей. Яна, як гаворыцца, пабывала на беразе і вярнулася, але гэта было што-то новенькае.
  
  "Ваша сям'я - амиши?" - Спытаў Бірн.
  
  "Так і ёсць", - сказаў Бонтраджер. "Аднак я даўным-даўно вырашыў не далучацца да царквы".
  
  Бірн проста кіўнуў.
  
  "Вы ніколі не спрабавалі спецыяльныя кансервы "Бонтраджер"?" - Спытаў Бонтраджер.
  
  - Ніколі не меў задавальнення.
  
  "Гэта вельмі смачна. Чарнасліў, клубніцы з рабарбарам. Мы нават рыхтуем выдатны шмайер з арахісавага алеем".
  
  Зноў цішыня. Пакой ператварылася ў морг, поўны трупаў у касцюмах з шчыльна сціснутымі вуснамі.
  
  "Няма нічога лепш добрага кожны, хто вырашыць паспрабаваць", - сказаў Бірн. "Мой дэвіз".
  
  Бонтраджер засмяяўся. "Так, так. Не хвалюйся, я чуў усе жарты. Я магу гэта вынесці".
  
  "Ёсць жарты пра амишах?" Спытаў Бірн.
  
  "Сёння ўвечары мы будзем весяліцца, як быццам на двары 1699 год", - сказаў Бонтраджер. "Вы, напэўна, амиш, калі спытаеце: "Гэты адценне чорнага робіць мяне тоўстым?"
  
  Бірн ўсміхнуўся. - Нядрэнна.
  
  "А яшчэ ёсць чэргі за пакупкамі ў амишей". Сказаў Бонтраджер. "Ты часта бываеш на зборах у свіранах? Магу пачаставаць цябе коладой з пахта?" Ты гатовы трохі попахать?"
  
  Джэсіка засмяялася. Бірн засмяяўся.
  
  "Так, чорт вазьмі", - сказаў Бонтраджер, чырванеючы ад уласнага ненатуральнага гумару. "Як я і сказаў. Я чуў іх".
  
  Джэсіка агледзела пакой. Яна ведала людзей з аддзела па расследаванні забойстваў. У яе было адчуванне, што ў хуткім часе дэтэктыў Джошуа Бонтраджер пачуе некалькі новых абвінавачванняў.
  
  
  10
  
  
  Поўнач. Рака была чорнай і нямой.
  
  Бірн стаяў на беразе ракі ў Манаюнке. Ён азірнуўся назад, на дарогу. Вулічных ліхтароў не было. Стаянка была цёмнай, яе доўга хаваў месячнае святло. Калі б хто-небудзь спыніўся ў гэты момант, нават для таго, каб разгарнуцца, Бірна б не было відаць. Адзінае асвятленне зыходзіла ад фар машын на хуткаснай аўтамагістралі, мігатлівых на другім баку ракі.
  
  Вар'ят мог пазіраваць сваёй ахвяры на беразе ракі, не спяшаючыся, пабуджаны якім бы то ні было вар'яцтвам, кіруючым яго светам.
  
  У Філадэльфіі было дзве ракі. Там, дзе Дэлавэр быў рабочай душой горада, Шайлкилл і яго працягу звілістае заўсёды выклікалі ў Бірна змрочнае захапленне.
  
  Бацька Бірна, Падрейг, усё сваё працоўнае жыццё быў партовым грузчыкам. Бірн быў абавязаны вадзе сваім дзяцінствам, адукацыяй, сваім жыццём. У пачатковай школе ён даведаўся, што Шайлкилл азначае "прыхаваная рака". За ўсе гады, праведзеныя ў Філадэльфіі, якія, за выключэннем службы, былі усёй жыццём Кевіна Бірна, ён глядзеў на раку як на загадку. Яна была больш за сто міль у даўжыню, і ён, шчыра кажучы, паняцця не меў, куды яна вядзе. Ад нафтаперапрацоўчых заводаў на паўднёва-захадзе Філадэльфіі да Шомонта і за яго межамі ён працаваў у мясцовых банках у якасці афіцэра паліцыі, але ніколі па-сапраўднаму не выходзіў за межы сваёй юрысдыкцыі, паўнамоцтвы якой заканчваліся там, дзе акруга Філадэльфія станавіўся акругай Мантгомеры.
  
  Ён утаропіўся ў цёмную ваду. У ёй ён убачыў твар Антона Кротца. Ён убачыў вочы Кротца.
  
  Рады зноў бачыць вас, дэтэктыў.
  
  Напэўна, у тысячны раз за апошнія некалькі дзён Бірн пераасэнсаваў сябе. Вагаўся ці ён з-за страху? Быў ён адказны за смерць Лоры Кларк? Ён зразумеў, што за апошні год або каля таго пачаў сумнявацца ў сабе больш, чым калі-небудзь, убачыў архітэктуру сваёй нерашучасці. Калі ён быў маладым самаўпэўненым вулічным паліцыянтам, ён ведаў - менавіта ведаў, - што кожнае прынятае ім рашэнне было правільным.
  
  Ён заплюшчыў вочы.
  
  Добрай навіной было тое, што бачання зніклі. Па большай частцы. На працягу многіх гадоў ён пакутаваў і быў бласлаўлёны няясным выглядам другога гледжання, здольнасцю часам бачыць на месцы злачынства тое, чаго не мог бачыць ніхто іншы, здольнасцю, якая выявілася шмат гадоў таму, калі ён быў абвешчаны мёртвым пасля апускання ў ледзяную раку Дэлавэр. Бачання былі звязаны з мігрэнь - па крайняй меры, так ён пераканаў сябе, - і калі ён атрымаў кулю ў мозг з пісталета псіхапата, галаўныя болі спыніліся. Ён таксама думаў, што бачання зніклі. Але час ад часу яны вярталіся з падвоенай сілай, часам толькі на яркую долю секунды. Ён навучыўся прымаць гэта. Часам гэта быў проста пробліск асобы, абрывак гуку, подернутое рабізной бачанне, мала чым адрознае ад таго, што можна ўбачыць у люстэрку дома смеху.
  
  У апошнія дні прадчування радзей прыходзілі, і гэта было добра. Але Бірн ведаў, што ў любы момант ён можа пакласці сваю руку на руку ахвяры або закрануць чаго-то на месцы злачынства, і ён адчуе гэты жудасны прыліў, страхавітае веданне, якое панясе яго ў цёмныя закуткі свядомасці забойцы.
  
  Адкуль Наталля Якос гэта даведалася пра яго?
  
  Калі Бірн адкрыў вочы, малюнак Антона Кротца знікла. Цяпер была іншая пара вачэй. Бірн падумаў аб чалавеку, які прывёз Крысціну Джакос ў гэтае месца, пра звеставанне буры вар'яцтва, якая прымусіла каго-то зрабіць тое, што ён зрабіў з ёй. Бірн ступіў на край прычала, на тое самае месца, дзе яны выявілі цела Крысціны. Ён адчуў змрочнае ўзбуджэнне, усвядоміўшы, што знаходзіцца на тым жа месцы, дзе ўсяго некалькі дзён таму стаяў забойца. Ён адчуў, як вобразы прасочваюцца ў яго свядомасць, убачыў гэтага чалавека-
  
  – разразаючы скуру, мышцы, плоць і косткі... прыкладаю паяльную лямпу да ран ... апранаю Крысціну Джакос ў гэта дзіўнае сукенка.... просовывает адну руку ў рукаў, затым іншую, як апранаюць спячага дзіцяці, яе халодная плоць не рэагуе на яго дотыку.... нясе Крысціну Джакос да берага ракі пад покрывам ночы.... усё адбывалася па яго перакручанага сцэнары, калі ён ... што-то пачуў. Крокі?
  
  Бакавым зрокам Бірн ўлавіў постаць за ўсё ў некалькіх футах ад сябе, нязграбны чорны сілуэт, які выступіў з глыбокай цені-
  
  Ён павярнуўся да постаці, пульс гулка аддаваўся ў вушах, рука ляжала на зброі. Там нікога не было. Яму трэба было паспаць. Бірн паехаў дадому, у сваю двухпакаёвую кватэру ў Паўднёвай Філадэльфіі. Яна хацела стаць танцоркай.
  
  Бірн падумаў аб сваёй дачкі Колін. Яна была глухой з нараджэння, але гэта ніколі не спыняла, нават не запавольвала. Яна была круглай выдатніцай і выдатнай спартсменкай. Бирну стала цікава, аб чым яна марыць. Калі яна была маленькай, то хацела стаць паліцыянтам, як ён. Ён хутка адгаварыў яе ад гэтага. Затым была абавязковая сцэна балерыны, якая пачалася з таго, што ён павёў яе на пастаноўку "Шчаўкунка" для слаба чуюць. За апошнія некалькі гадоў яна даволі шмат казала аб тым, каб стаць настаўніцай. Ці змянілася гэта? Прасіў ён яе пра гэта ў апошні час? Ён зрабіў разумовую пазнаку зрабіць гэта. Яна , вядома, закаціла б вочы, паказала б яму знак, што ён такі дзіўны. Ён бы ўсё роўна гэта зрабіў.
  
  Цікава, пытаўся бацька Крысціны калі-небудзь сваю маленькую дзяўчынку пра яе марах?
  
  Бірн знайшоў вольнае месца на вуліцы і прыпаркаваўся. Ён замкнуў машыну, увайшоў у свой дом, падняўся па прыступках. Альбо ён станавіўся старэй, альбо прыступкі станавіліся строме. Павінна быць, апошняе, падумаў ён. Ён усё яшчэ быў у росквіце сіл.
  
  З цемры пусткі на другім баку вуліцы за Бирном назіраў мужчына. Ён убачыў, як у акне дэтэктыва на другім паверсе запалілася святло, убачыў, як яго вялікая цень слізгануў па жалюзі. Са свайго пункту гледжання, ён быў сведкам таго, як мужчына вяртаўся дадому да жыцця, якая ва ўсіх адносінах была такой жа, як і напярэдадні, і яшчэ за дзень да гэтага. Мужчына, які знайшоў розум, сэнс і мэта ў жыцці.
  
  Ён зайздросціў Бирну так жа моцна, як і ненавідзеў яго.
  
  Мужчына быў хударлявага целаскладу, з маленькімі рукамі і нагамі, з редеющими каштанавымі валасамі. На ім было цёмнае паліто, ён быў зауряден ва ўсіх адносінах, за выключэннем схільнасці да трауру - нечаканай і непажаданай здольнасці, якую ён ніколі б не паверыў у магчымасць на дадзеным этапе свайго жыцця.
  
  Для Мэцью Кларка гора асела мёртвым грузам дзе-то ўнізе жывата. Яго кашмар пачаўся ў той момант, калі Антон Кроц забраў сваю жонку з той кабінкі. Ён ніколі не забудзе руку сваёй жонкі на спінцы кабінкі, яе бледную скуру і нафарбаваныя пазногці. Жахлівы бляск нажа ў яе горла. Пякельны рык вінтоўкі афіцэра спецназа. Кроў.
  
  Свет Мэцью Кларка каціўся па нахільнай. Ён не ведаў, што прынясе наступны дзень і як ён зможа жыць далей. Ён не ведаў, як прымусіць сябе зрабіць самыя простыя рэчы: замовіць сняданак, патэлефанаваць па тэлефоне, аплаціць рахунак, забраць рэчы з хімчысткі.
  
  Сукенка Лоры здалі ў хімчыстку.
  
  "Рады цябе бачыць", - сказалі б яны. Як Лаура?
  
  Мёртвы.
  
  Забіты.
  
  Ён не ведаў, як ён адрэагуе у гэтых непазбежных сітуацыях. Хто мог ведаць? Чаму яго вучылі для гэтага? Ці знойдзе ён досыць адважнае твар, каб адказаць? Не тое каб яна памерла ад раку грудзей, або лейкеміі, або пухліны мозгу. У яго не было часу падрыхтавацца. Ёй перарэзалі горла ў закусачнай - самая прыніжальная публічная смерць з усіх магчымых. І ўсё гэта пад пільным наглядам паліцэйскага кіравання Філадэльфіі. І цяпер яе дзеці пражывуць сваё жыццё без яе. Іх маці не стала. Яго лепшы сябар сышоў. Як можна змірыцца з усім гэтым?
  
  Нягледзячы на ўсе гэтыя нявызначанасці, Мэцью Кларк быў упэўнены ў адным. Адзін факт быў для яго такі ж відавочны, як веданне таго, што рэкі ўпадаюць у мора, гэтак жа ясны, як крыштальны кінжал смутку ў яго сэрца.
  
  Кашмар дэтэктыва Кевіна Фрэнсіса Бірна толькі пачынаўся.
  
  
  ЧАСТКА ДРУГАЯ
  
  САЛАВЕЙ
  
  11
  
  
  - Пацукі і кошкі.
  
  "А?"
  
  Роланд Ханна на імгненне прыкрыў вочы. Кожны раз, калі Чарльз казаў "ха", гэта было раўнасільна скрежету пазногцямі па класнай дошцы. Так было доўгі час, з тых часоў, як яны былі дзецьмі. Чарльз быў яго зводным братам, марудлівым ў жыцці, сонечным ў поглядах і паводзінах. Роланд любіў гэтага чалавека так моцна, як ніколі нікога ў сваім жыцці.
  
  Чарльз быў маладзей Роланда, звышнатуральна моцны і беззапаветна адданы. Ён не раз даказваў, што аддасць сваё жыццё за Роланда. Замест таго, каб у тысячны раз адчытаць зводнага брата, Роланд працягнуў. Вымовы не было, а Чарльза вельмі лёгка пакрыўдзіць. "Гэта ўсё, што ёсць", - сказаў Роланд. "Ты альбо пацук, альбо котка. Больш нічога няма".
  
  "Няма", - сказаў Чарльз, цалкам згаджаючыся. Гэта быў яго шлях. "Больш нічога".
  
  - Нагадай мне, каб я зрабіў гэта пазнаку.
  
  Чарльз кіўнуў, плывучы па плыні, як быццам Роланд толькі што расшыфраваў Розеттский камень.
  
  Яны ехалі на поўдзень па шашы 299, набліжаючыся да тэрыторыі кіравання дзікай прыроды Миллингтон ў Мэрылэндзе. Надвор'е ў Філадэльфіі была па-зверску халоднай, але тут зіма была трохі мякчэй. Гэта было добра. Гэта азначала, што глеба яшчэ не моцна прамерзла.
  
  І хоць гэта была добрая навіна для двух мужчын у пярэдняй частцы фургона, верагодна, гэта была горшая навіна з усіх для чалавека, які ляжыць тварам уніз на заднім сядзенні, чалавека, у якога дзень з самага пачатку складваўся не вельмі добра. РОЛАНД ХАННА БЫЎ высокім і гнутка складзеным, выразна вымаўляў словы, хоць ніколі не атрымліваў афіцыйнага адукацыі. Ён не насіў упрыгожванняў, коратка стригся, яго цела было чыстым, адзенне сціплай і добра отглаженной. Ён быў выхадцам з Апалачаў, з дзіцем акругі Летчер, штат Кентукі, маці і бацькі, чыя радавод і крымінальнае мінулае можна было прасачыць да западзін горы Гельвеция, не далей. Калі Раланду было чатыры гады, яго маці пайшла ад Джубала Ханнаха - жорсткага чалавека, які неаднаразова караў сваю жонку і дзіцяці, - і перавезла сына ў Паўночную Філадэльфію. У прыватнасці, у раён, вядомы насмешліва, але даволі дакладна, як Бясплодныя зямлі.
  
  На працягу года Артемизия Ханна выйшла замуж за чалавека значна горшага, чым яе першы муж, чалавека, які кантраляваў кожны аспект яе жыцця, чалавека, які падарыў ёй двух недасканалых дзяцей. Калі Уолтон Ці Уэйт быў забіты падчас няўдалага рабавання ў Northern Liberties, Артемизия - жанчына з далікатным псіхічным здароўем з самага пачатку, жанчына, якая глядзела на свет праз прызму расце вар'яцтва, - апусцілася да бутэлькі, да членашкодніцтва ўсіх відаў, да ласкі самога д'ябла. Да дванаццаці гадоў Роланд клапаціўся аб сваёй сям'і, выконваючы розную выпадковую працу, многія з якіх былі крымінальнымі, ухіляючыся ад паліцыі, сацыяльных служб, банд. Нейкім чынам ён перажыў іх.
  
  У пятнаццаць гадоў, не маючы ўласнага выбару, Роланд Ханна знайшоў новы шлях.
  
  Мужчыну, якога Роланд і Чарльз перавезлі з Філадэльфіі, звалі Бэзил Спенсер. Ён чапляўся да маладой дзяўчыне.
  
  Спенсер было сорак чатыры, яна была вельмі тоўстай і гэтак жа сверхобразованной, юрыстам па нерухомасці ў Балю-Синвиде, спіс кліентаў якой складаўся ў асноўным з пажылых і багатых удоў па Асноўнай лініі. Яго густ да маладым дзяўчатам быў вядомы шмат гадоў таму. Роланд паняцця не меў, колькі разоў Спенсер рабіў гэтую непрыстойную рэч, але гэта сапраўды не мела значэння. У гэты дзень, у гэты час яны збіраліся ў імя аднаго канкрэтнага нявіннага чалавека.
  
  Да дзевяці гадзінам раніцы сонца прабілася скрозь верхавіны дрэў. Спенсер апусцілася на калені побач са свежевырытой магілай, ямай прыкладна чатырох футаў глыбінёй, трох футаў шырынёй і шасці футаў даўжынёй. Яго рукі былі звязаныя за спіной трывалай аборкай. Нягледзячы на холад, яго адзенне прамокла ад поту.
  
  "Вы ведаеце, хто я, містэр Спенсер?" - Спытаў Раланд.
  
  Спенсер падняў галаву, агледзеўся па баках, відавочна баючыся ўласнага адказу. Праўда заключалася ў тым, што ён не ведаў дакладна, хто такі Роланд - ён ніколі не бачыў яго, пакуль паўгадзіны таму з вачэй не знялі павязку. У рэшце рэшт, Спэнсэр сказала: "Няма".
  
  "Я - іншая цень", - адказаў Роланд. У яго голасе чуліся найменшыя сляды кентуккийского прыслоўі яго маці, хоць ён даўно змяніў яе акцэнт на вуліцах Паўночнай Філадэльфіі.
  
  "Што... што?" Спытала Спенсер.
  
  "Я - кропка на рэнтгенаўскім здымку іншага чалавека, містэр Спенсер. Я - машына, якая праехала на чырвонае святло адразу пасля таго, як вы праехалі скрыжаванне. Я - руль, які адмовіў на папярэднім рэйсе. Ты ніколі не бачыў майго твару, таму што да сённяшняга дня я быў тым, што здараецца з усімі астатнімі ".
  
  "Ты не разумееш", - сказала Спенсер.
  
  "Прасвятлі мяне", - адказаў Роланд, варожачы, якую складаную гісторыю ён раскажа на гэты раз. Ён зірнуў на гадзіннік. "У цябе адна хвіліна".
  
  "Ёй было васемнаццаць", - сказала Спенсер.
  
  - Ёй яшчэ няма трынаццаці.
  
  "Гэта вар'яцтва! Ты яе бачыў?"
  
  "У мяне ёсць".
  
  "Яна была згодная. Я ні да чаго яе не прымушаў".
  
  "Гэта не тое, што я чуў. Я чуў, ты адвёў яе ў падвал у сваім доме. Я чуў, ты трымаў яе ў цемры, карміў наркотыкамі. Гэта быў амилнитрит? Попперс, як вы іх называеце?
  
  "Ты не можаш гэтага зрабіць", - сказала Спенсер. "Ты не ведаеш, хто я".
  
  "Я дакладна ведаю, хто ты. Важней тое, дзе ты знаходзішся. Азірніся вакол. Ты пасярод поля, твае рукі звязаныя за спіной, ты благаеш захаваць табе жыццё. Ці адчуваеце вы, што выбар, які вы зрабілі ў гэтым жыцці, саслужыў вам добрую службу?"
  
  Адказу няма. Ніхто і не чакаў.
  
  "Раскажы мне пра Фэрмаунт-парку", - папрасіў Роланд. "Красавік 1995 года. Дзве дзяўчынкі".
  
  "Што?"
  
  "Прызнайцеся ў тым, што вы зрабілі, містэр Спенсер. Прызнайцеся ў тым, што вы зрабілі тады, і, магчыма, вы перажывеце гэты дзень".
  
  Спенсер перавяла погляд з Роланда на Чарльза і назад. "Я не разумею, аб чым ты кажаш".
  
  Роланд кіўнуў Чарльзу. Чарльз ўзяў рыдлёўку. Бэзил Спенсер заплакаў.
  
  "Што ты збіраешся са мной рабіць?" Спытала Спенсер.
  
  Не кажучы ні слова, Роланд штурхнуў Бэзила Спенсера ў грудзі, перакуліўшы мужчыну назад у магілу. Калі Роланд ступіў наперад, ён адчуў пах фекаліяў. Бэзил Спенсер выпацкаўся. Яны ўсе выпацкаліся.
  
  "Вось што я зраблю для цябе", - сказаў Роланд. "Я пагавару з дзяўчынай. Калі яна сапраўды была добраахвотным удзельнікам, я вярнуся і забяру цябе, і ты вынесеш з гэтага вопыту найвялікшы ўрок у сваім жыцці. Калі няма, што ж, магчыма, ты зможаш знайсці выхад. Магчыма, і няма.
  
  Роланд палез у сваю спартыўную сумку і дастаў доўгі шланг з ПВХ. Пластыкавая трубка была гафрыраванай, тыпу "гусіная шыя", дыяметрам адзін цаля і даўжыней чатыры фута. На адным канцы быў насаджаны муштук, падобны на тыя, што выкарыстоўваюцца для лёгачнага тэставання. Роланд паднёс трубку да твару Бэзила Спенсера. "Зацісніце яе зубамі".
  
  Спенсер павярнуў галаву, рэальнасць моманту была занадта вялікая, каб яе вынесці.
  
  - Як хочаш, - сказаў Роланд. Ён забраў шланг.
  
  "Няма!" - закрычала Спенсер. "Я хачу гэтага!"
  
  Роланд павагаўся, затым зноў правёў шлангам па твары Спенсера. На гэты раз Спенсер моцна заціснуў муштук зубамі.
  
  Роланд кіўнуў Чарльзу, які паклаў лавандовые пальчаткі на грудзі мужчыны, затым пачаў гарнуць зямлю ў яму. Калі ён скончыў, трубаправод тырчаў з зямлі прыкладна на пяць ці шэсць цаляў. Роланд чуў апантаны вільготны ўдых і выдых паветра праз вузкую трубку, гук, падобны на гук всасывать трубкі ў кабінеце дантыста. Чарльз утрамбовал бруд. Яны з Ролянд падышлі да фургона.
  
  Праз некалькі хвілін Роланд падагнаў машыну да магілы і пакінуў матор уключаным. Ён выйшаў, дастаў з багажніка доўгі гумовы шланг, на гэты раз большага дыяметра, чым пластыкавая трубка з гусінай шыяй. Ён абышоў фургон ззаду і прымацаваў адзін канец да выхлапной трубе. Іншы канец ён прымацаваў да трубы, якая тырчыць з зямлі.
  
  Роланд прыслухаўся, пачакаў, пакуль смактальныя гукі не пачалі заціхаць, на імгненне яго думкі перанесліся да таго месца, дзе шмат гадоў таму дзве юныя дзяўчыны скакалі па беразе Виссахикона, а над імі ззяў ад шчасця залатое сонца Божага вока.
  
  Прыхаджане былі апранутыя ва ўсё самае лепшае: восемдзесят адзін чалавек павячэраў у маленькай царквы на Аллегейни-авеню. Паветра быў насычаны пахамі кветкавых духаў, тытуню і немалога колькасці віскі з пансіёну.
  
  Пастар выйшаў з задняй пакоі пад гукі песні "Гэты ёсць дзень, які стварыў Гасподзь" з хору з пяці чалавек. Неўзабаве за ім рушыў услед яго дыякан. Уилма Гудлоу ўзяла на сябе вядучую вакальную партыю; яе гучны голас быў сапраўдным дабраславеньнем звыш.
  
  Пры выглядзе пастара вернікі ўскочылі на ногі. Зацараваў добрай Гасподзь.
  
  Праз некалькі імгненняў пастар выйшаў на трыбуну, падняў руку. Ён пачакаў, пакуль сціхне музыка, пакуль яго паства не рассядется, пакуль яго дух не кране яго. Як заўсёды, гэта адбылося. Ён пачаў павольна. Ён пабудаваў сваё пасланне так, як будаўнік можа ўзводзіць дом - раскопкі граху, падмурак з Святых Пісанняў, трывалыя сцены хвалы, увянчаныя вянчае дахам з слаўнай даніны. Праз дваццаць хвілін ён прынёс яго дадому.
  
  "Але не памыляйцеся на гэты конт, у свеце шмат цемры", - сказаў пастар.
  
  - Цемра, - рэхам адгукнуўся хто-то.
  
  "О, так", - працягнуў пастар. "Аб божа, так. Гэта цёмны і жудасны час".
  
  "Так, сэр".
  
  "Але цемра - гэта не цемра для Госпада".
  
  "Не, сэр".
  
  - Зусім не цемра.
  
  "Няма".
  
  Пастар абышоў кафедру. Ён малітоўна склаў рукі. Некаторыя з вернікаў ўсталі. "У Пасланні да Эфесянаў 5: 11 сказана: "Не бярэце ўдзелу ў бясплённых дзеях цемры, а хутчэй выкрывайце іх".
  
  "Так, сэр".
  
  - Павел кажа: "Усё, што адкрываецца святла, становіцца бачным, а дзе ўсё відаць, там ёсць святло".
  
  "Святло".
  
  Некалькі імгненняў праз, да канца пропаведзі, вернікі прыйшлі ў замяшанне. Заспявалі тамбурына.
  
  Пастар Роланд Ханна і дыякан Чарльз Уэйт былі ў агні. У гэты дзень на нябёсах з'явіліся навіны, і новая старонка "Царквы Боскага полымя" стала гісторыяй.
  
  Пастар агледзеў свой сход. Ён падумаў пра Бэзиле Спенсере, аб тым, як той даведаўся аб жудасных дзеях Спенсера. Людзі многае раскажуць свайму пастару. Уключаючы дзяцей. Ён чуў шмат ісцін з вуснаў дзяцей. І ён звернецца да іх да ўсіх. Са часам. Але было нешта, што ўжо больш за дзесяць гадоў было чорнай стаячай вадой у яго душы, нешта, што паглынала кожную ўнцыю радасці ў яго жыцці, нешта, што прачыналася разам з ім, хадзіла з ім, спала з ім і малілася разам з ім. Дзе-то там быў чалавек, які скраў яго дух. Роланд падбіраўся да яго ўсё бліжэй. Ён адчуваў гэта. Хутка ён знойдзе тую, якая яму патрэбна. А да тых часоў, як і ў мінулым, ён будзе выконваць Божую працу.
  
  Галасы хору ўзвысіліся ў адзіным усхваленні. Кроквы затрэсліся ад павагі. Бримстоун у гэты дзень заіскрыць і ўспыхне, падумаў Роланд Ханна.
  
  Аб божа, ды.
  
  Дзень, які сапраўды стварыў Гасподзь.
  
  
  12
  
  
  Святой Серафім ўяўляў сабой высокае вузкае будынак на Шосты вуліцы ў Паўночнай Філадэльфіі. Царква, заснаваная ў 1897 годзе, з крэмавай ляпнінай на фасадзе, высокімі вежамі і залатымі цыбульнымі купаламі над імі ўяўляла сабой вялікае збудаванне, адну з найстарэйшых рускіх праваслаўных цэркваў у Філадэльфіі. Джэсіка, якая вырасла ў каталіцкай сям'і, мала што ведала пра артадаксальных хрысціянскіх рэлігіях. Яна ведала, што ў практыцы споведзі і прычасця ёсць падабенства, але не больш таго.
  
  Бірн прысутнічаў на наглядальным савеце і прэс-канферэнцыі з нагоды інцыдэнту ў закусачнай. Назіральны савет быў абавязковым, а прэс-канферэнцыя - няма. Але Джэсіка ніколі не бачыла, каб Бірн ўхіляўся ад сваіх дзеянняў. Ён быў бы там, у цэнтры ўвагі, значок начищен, абутак начищена да бляску. Падобна на тое, сям'і і Лоры Кларк, і Антона Кротца лічылі, што паліцыі трэба было па-іншаму разабрацца ў складанай сітуацыі. Прэса была паўсюль вакол гэтага. Джэсіка хацела прысутнічаць у знак падтрымкі, але ёй было загадана працягваць расследаванне. Крысціна Джакос заслугоўвала своечасовага расследавання. Не кажучы ўжо пра цалкам рэальным турботу з нагоды таго, што яе забойца ўсё яшчэ на свабодзе.
  
  Джэсіка і Бірн сустрэнуцца пазней у той жа дзень, і яна праінфармуе яго аб любых падзеях. Калі будзе позна, яны сустрэнуцца на памінках Финнигана. У той вечар павінна была адбыцца вечарына ў гонар выхаду на пенсію дэтэктыва. Копы ніколі не прапускаюць вечарыну ў гонар выхаду на пенсію.
  
  Джэсіка патэлефанавала ў царкву і дамовілася аб сустрэчы з бацькам Рыгорам Пановым. Пакуль Джэсіка праводзіла гутарку, Джош Бонтраджер абследаваў тэрыторыю, прылеглую да царквы.
  
  Джэсіка дала маладому святару гадоў дваццаць пяць ці каля таго. Ён быў жыццярадасны, чыста паголены, апрануты ў чорныя штаны і чорную кашулю. Яна працягнула яму візітоўку і прадставілася. Яны паціснулі адзін аднаму рукі. У яго вачах бліснуў агеньчык, што сведчыла аб некаторым озорстве.
  
  "Як мне цябе называць?" Спытала Джэсіка.
  
  - З бацькам Грэгам ўсё будзе ў парадку.
  
  З тых часоў, як яна сябе памятала, Джэсіка паводзіла сябе лісліва-поўна глыбокай пашаны з мужчынамі ў расе. Святары, рабіны, служкі. Пры яе працы гэта было рызыкоўна - духавенства, безумоўна, магло быць так жа вінаватая ў злачынстве, як і любы іншы, - але, падобна, яна нічога не магла з гэтым зрабіць. Менталітэт каталіцкай школы быў глыбока ўкараніліся. Хутчэй, убіты.
  
  Джэсіка дастала свой нататнік.
  
  "Я так разумею, Крысціна Джакос была тут валанцёрам", - сказала Джэсіка.
  
  "Так. Я думаю, што яна ўсё яшчэ такая". У бацькі Грега былі цёмныя, разумныя вочы, лёгкія маршчынкі ад смеху. Выраз яго твару сказала Джэсіка, што час яе дзеяслова не выслізнула ад яго. Ён перасёк пакой, падышоў да дзвярэй, адчыніў яе. Ён каго-то паклікаў. Праз некалькі секунд ўвайшла сімпатычная светлавалосая дзяўчына чатырнаццаці гадоў або каля таго, ціха загаварыла з ім па-ўкраінску. Джэсіка пачула, як згадалі імя Крысціны. Дзяўчына сышла. Вярнуўся бацька Грег.
  
  - Крысціны сёння тут няма.
  
  Джэсіка сабрала ўсё сваё мужнасць, каб сказаць тое, што павінна была сказаць. Цяжэй было сказаць гэта ў царкве. "Баюся, у мяне дрэнныя навіны, бацька. Крысціну забілі".
  
  Бацька Грег збялеў. Ён быў святаром у цэнтры горада, у няшчасным раёне Паўночнай Філадэльфіі, і таму, верагодна, быў гатовы да такіх навінам, але гэта не азначала, што яны калі-небудзь даваліся лёгка. Ён паглядзеў на візітоўку Джэсікі. - Вы з аддзела па расследаванні забойстваў.
  
  "Так".
  
  - Вы хочаце сказаць, што яе забілі?
  
  "Так".
  
  Бацька Грег на імгненне ўтаропіўся ў падлогу, заплюшчыў вочы. Ён паднёс руку да сэрца. Глыбока ўздыхнуўшы, ён падняў вочы і спытаў: "Чым я магу дапамагчы?"
  
  Джэсіка падняла свой нататнік. - У мяне ўсяго некалькі пытанняў.
  
  "Усё, што вам трэба". Ён паказаў на пару крэслаў. "Калі ласка". Яны селі.
  
  "Што ты можаш расказаць мне пра Крысціне?" Спытала Джэсіка.
  
  Бацька Грег памаўчаў некалькі хвілін. "Я не ведаў яе так добра, але магу сказаць вам, што яна была вельмі таварыскай", - сказаў ён. "Вельмі шчодрай. Яна сапраўды спадабалася тутэйшым дзецям".
  
  "Што менавіта яна тут рабіла?"
  
  "Яна дапамагала на занятках нядзельнай школы. У асноўным у ролі асістэнткі. Але яна была гатовая зрабіць практычна ўсё".
  
  "Напрыклад".
  
  "Ну, рыхтуючыся да нашага каляднага канцэрта, яна, як і многія валанцёры, малявала дэкарацыі, шыла касцюмы, дапамагала збіраць дэкарацыі".
  
  - Калядны канцэрт? - спытаў я.
  
  "Так".
  
  - І гэты канцэрт адбудзецца на гэтым тыдні?
  
  Бацька Грег паківаў галавой. "Няма. Нашы Боскія літургіі ў Дзень Святога Валянціна здзяйсняюцца па юліянскім календары".
  
  Юліянскі каляндар накшталт як нагадаў Джэсіка аб чым-тое, але яна не магла ўспомніць, аб чым менавіта. - Баюся, я з гэтым не знаёмая.
  
  "Юліянскі каляндар быў ўведзены Юліем Цэзарам у 46 годзе да нашай эры. Часам яго пазначаюць словам OS, што азначае Стары стыль. Да жаль, для многіх нашых маладых вернікаў OS азначае Аперацыйную сістэму. Баюся, юліянскі каляндар катастрафічна састарэў у свеце кампутараў, мабільных тэлефонаў і DirecTV ".
  
  - Значыць, вы не святкуеце Каляды дваццаць пятага снежня?
  
  "Няма", - сказаў ён. "Я не спецыяліст у гэтых пытаннях, але, наколькі я разумею, у адрозненне ад грыгарыянскага календара, у юліянскім календары з-за сонцастаянняў і раўнадзенстваў поўныя суткі адзначаюцца кожныя 134 года або каля таго. Такім чынам, сёмага студзеня мы святкуем Каляды".
  
  "А", - сказала Джэсіка. "Добры спосаб даведацца аб распродажах пасля Раства". Яна спрабавала падняць настрой. Яна спадзявалася, што не праявіла непавагі.
  
  Ўсмешка асвяціла твар бацькі Грега. Ён сапраўды быў прыгожым маладым чалавекам. - І велікодныя цукеркі таксама.
  
  - Ты можаш даведацца, калі Крысціна была тут у апошні раз? - Спытала Джэсіка.
  
  "Вядома". Ён устаў, падышоў да вялізнага календары, прымацаванай да сцяны за яго сталом. Ён прагледзеў даты. "Сёння было б тыдзень таму".
  
  - І з тых часоў вы яе не бачылі?
  
  "Я гэтага не рабіў".
  
  Джэсіка прыйшлося перайсці да самай складанай часткі. Яна не была ўпэўненая, як да гэтага падступіцца, таму адразу перайшла да справы. "Вы ведаеце каго-небудзь, хто, магчыма, хацеў прычыніць ёй шкоду? Адрынуты прыхільнік, былы хлопец, што-то ў гэтым родзе? Магчыма, хто-то тут, у царкве?"
  
  Бацька Грег нахмурыўся. Было ясна, што ён не хацеў думаць ні пра каго з сваёй паствы як пра патэнцыйнага забойцу. Але, здавалася, у ім адчувалася старажытная мудрасць, змякчэнне моцным пачуццём вуліцы. Джэсіка была ўпэўненая, што ён разбіраецца ў звычаях горада, у цёмных пабуджэннях сэрца. Ён абышоў далёкі канец свайго стала і зноў сеў. - Я не так ужо добра яе ведаў, але людзі кажуць, так?
  
  "Вядома".
  
  "Я разумею, што, якой бы вясёлай яна ні была, у ёй была смутак".
  
  "Якім чынам?"
  
  "Здавалася, што яна магла б раскаяцца. Магчыма, у яе жыцці было што-тое, што напаўняла яе пачуццём віны".
  
  "Гэта было так, як быццам яна рабіла што-тое, за што ёй было сорамна", - сказала Соня.
  
  "Ёсць ідэі, што б гэта магло быць?" Спытала Джэсіка.
  
  "Няма", - сказаў ён. "Мне шкада. Але я павінен сказаць вам, што сум - звычайная з'ява сярод украінцаў. Мы камунікатыўны народ, але ў нас была цяжкая гісторыя".
  
  "Вы хочаце сказаць, што ў яе мог быць патэнцыял прычыніць сабе шкоду?"
  
  Бацька Грег паківаў галавой. "Я не магу сказаць напэўна, але я так не думаю".
  
  "Як вы думаеце, яна была з тых людзей, якія наўмысна падвяргаюць сябе небяспецы? Каб рызыкаваць?"
  
  "Зноў жа, я не ведаю. Проста яна..."
  
  Ён рэзка спыніўся, правёў рукой па падбародку. Джэсіка дала яму магчымасць працягнуць. Ён не стаў.
  
  "Што ты збіраўся сказаць?" - спытала яна.
  
  "У цябе ёсць некалькі хвілін?"
  
  "Цалкам дакладна".
  
  "Ёсць сёе-тое, на што ты павінен паглядзець".
  
  Бацька Грег падняўся з крэсла, перасёк маленькую пакой. У адным куце стаяла металічная каляска з девятнадцатидюймовым тэлевізарам. Пад ёй быў відэамагнітафон. Бацька Грег уключыў тэлевізар, затым падышоў да застекленному шафе, поўнага кніг і касет. Ён пакапаўся трохі і дастаў відэакасету. Ён уставіў касэту ў відэамагнітафон, націснуў кнопку ПРАЙГРАВАННЯ.
  
  Праз некалькі імгненняў з'явілася выява. Гэта была ручная здымка, пры слабым асвятленні. Малюнак на экране хутка ператварылася ў бацькі Грега. У яго былі кароткія валасы, на ім была простая белая кашуля. Ён сядзеў на крэсле ў асяроддзі маленькіх дзяцей. Ён чытаў ім якую-небудзь байку, гісторыю пра пажылы пары і іх унучцы, маленькай дзяўчынцы, якая ўмела лётаць. Ззаду яго стаяла Крысціна Джакос.
  
  На экране Крысціна была апранутая ў выцвілыя джынсы і чорную талстоўку Універсітэта Темпл. Калі бацька Грег скончыў аповяд, ён устаў і адсунуў крэсла. Дзеці сабраліся вакол Крысціны. Аказалася, што яна вучыла іх народнаму танцу. Яе вучаніцамі былі каля тузіна пяці - і шасцігадовых дзяўчынак, чароўных у сваіх чырвоных і зялёных калядных строях. Некаторыя былі апранутыя ў традыцыйныя ўкраінскія касцюмы. Усе дзяўчынкі глядзелі на Крысціну так, нібы яна была казачнай прынцэсай. Камера перамясцілася налева і заспела бацькі Грега за видавшим віды спинет-раялем. Ён пачаў гуляць. Камера зноў павярнулася да Крысціне і дзецям.
  
  Джэсіка зірнула на святара. Бацька Грег захоплена праглядаў відэазапіс. Джэсіка заўважыла, што вочы ў яго заблішчалі.
  
  На відэазапісы усе дзеці сачылі за павольнымі, абдуманымі рухамі Крысціны, пераймаючы яе дзеянням. Джэсіка не так ужо шмат ведала аб танцах, але Крысціна Джакос, здавалася, рухалася з пяшчотнай грацыяй. Джэсіка не магла не бачыць Сафі ў гэтай маленькай групе. Яна падумала аб тым, як Сафі часта вынікала за Джэсікай па хаце, пераймаючы яе рухам.
  
  На экране, калі музыка нарэшце змоўкла, маленькія дзяўчынкі пабеглі па крузе, у рэшце рэшт урэзаўшыся адзін у аднаго і збіўшыся ў хихикающую ярка размаляваную кучу. Крысціна Джакос засмяялася, дапамагаючы ім падняцца на ногі.
  
  Бацька Грег націснуў на паўзу, замарозіўшы ўсьмешлівы, злёгку размытае малюнак Крысціны на экране. Ён зноў павярнуўся да Джэсіцы. Яго твар ўяўляла сабой калаж радасці, збянтэжанасці і цяжкай страты. "Як вы можаце бачыць, нам будзе яго не хапаць".
  
  Джэсіка кіўнула, не знаходзячы слоў. Яна зусім нядаўна бачыла Крысціну Джакос ў позе смерці, жудасна знявечаную. Цяпер маладая жанчына ўсміхалася ёй. Няёмкае маўчанне парушыў бацька Грег.
  
  "Ты была выхавана каталічкай", - сказаў ён.
  
  Гэта было зацвярджэнне, а не пытанне. - Што прымушае цябе так думаць?
  
  Ён працягнуў ёй візітоўку. "Дэтэктыў Бальзано".
  
  - Гэта маё прозвішча па мужу.
  
  "А", - сказаў ён.
  
  "Але так, я была. З'яўляюся". Яна засмяялася. "Я маю на ўвазе, што я ўсё яшчэ каталічка".
  
  "Трэніруешся?"
  
  Джэсіка мела рацыю ў сваіх здагадках. У праваслаўных і каталіцкіх святароў сапраўды шмат агульнага. Яны абодва ўмелі прымусіць цябе адчуць сябе паганцам. "Я імкнуся".
  
  "Як і ўсе мы".
  
  Джэсіка прагледзела свае запісы. - Ты можаш успомніць што-небудзь яшчэ, што магло б нам дапамагчы?
  
  "Нічога адразу не прыходзіць у галаву. Але я спытаюся ў прысутных тут людзей, якія ведалі Крысціну лепш", - сказаў бацька Грег. "Магчыма, хто-небудзь што-небудзь ведае".
  
  "Я была б вам вельмі ўдзячная", - сказала Джэсіка. "Дзякуй, што надалі мне час".
  
  "Заўсёды калі ласка. Мне шкада, што гэта адбылося ў такі трагічны дзень ".
  
  Апранаючы паліто ў дзверы, Джэсіка азірнулася на маленькі офіс. Скрозь вокны са свінцовымі шклом прасочвалася цьмяны шэры святло. Яе апошнім здымкам з "Святога Серафіма" быў бацька Грег; скрыжаваўшы рукі на грудзях, з задуменным тварам ён назіраў за выявай Крысціны Джакос ў стоп-кадры.
  
  
  13
  
  
  Прэс-канферэнцыя праходзіла ў заапарку. Яна праходзіла перад Круглым домам, побач са статуяй паліцэйскага, які трымае на руках дзіця. Гэты ўваход быў зачынены для публікі.
  
  Сёння было каля дваццаці рэпарцёраў - друкаваных выданняў, радыё і тэлебачання. У меню таблоідаў: падсмажаны паліцэйскі. Сродкі масавай інфармацыі ўяўлялі сабой слюнявую арду.
  
  Кожны раз, калі афіцэр паліцыі быў уцягнуты ў скандальную перастрэлку - або ў перастрэлку, якая выклікала скандал з-за групы з асаблівымі інтарэсамі, рэпарцёра з тупым сякерай або па шэрагу іншых прычын, якія выклікалі з'яўленне загалоўкаў, - дэпартамент паліцыі быў абавязаны адрэагаваць. У залежнасці ад абставін за выкананне гэтай задачы могуць ўзяцца самыя розныя рэспандэнты. Часам гэта былі супрацоўнікі органаў унутраных спраў, часам камандуючы канкрэтным раёнам, часам нават сам камісар, калі таго патрабавалі сітуацыя і гарадская палітыка. Прэс-канферэнцыі былі гэтак жа неабходныя, як і раздражнялі. Гэта было час для аддзела згуртавацца для стварэння свайго ўласнага падраздзяленні.
  
  Гэтай канферэнцыяй кіравала Андрэа Чэрчыль, інспектар па сувязях з грамадскасцю. У свае сорак з невялікім, былая патрульная у Дваццаць шостым акрузе, Андрэа Чэрчыля была задзіракі, і Бірн не раз бачыў, як яна позіркам сваіх ледзяных блакітных вачэй перарывала недарэчныя роспыты. За час сваёй працы на вуліцы яна атрымала шаснаццаць узнагарод за заслугі, пятнаццаць падзяк, шэсць узнагарод Брацкага ордэна паліцыі і прэмію Дэні Бойла. Для Андрэа Чэрчыля зграя крыклівых, крыважэрных рэпарцёраў была Смачным Пірожным на сняданак.
  
  Бірн стаяў у яе за спіной. Справа ад яго быў Айк Бьюкенен. Ззаду яго, свабодным паўколам, стаялі яшчэ сямёра дэтэктываў, асобы на месцах, сківіцы моцна сціснутыя, значкі спераду. Тэмпература была каля пятнаццаці градусаў. Яны маглі б правесці канферэнцыю ў вестыбюлі "Круглага дома". Рашэнне прымусіць кучу рэпарцёраў чакаць на холадзе не прайшло незаўважаным ні для каго. Канферэнцыя, на шчасце, падыходзіла да канца.
  
  "Мы ўпэўненыя, што дэтэктыў Бірн ішоў працэдуры ў адпаведнасці з літарай закона ў тую жудасную ноч", - сказаў Чэрчыль.
  
  "Якая працэдура ў падобнай сітуацыі?" Гэта з Daily News.
  
  "Існуюць асаблівыя правілы вядзення баявых дзеянняў. Афіцэр павінен у першую чаргу падумаць аб жыцці закладніка".
  
  - Дэтэктыў Бірн быў на дзяжурстве?
  
  - У той час ён быў не на дзяжурстве.
  
  - Ці будуць вылучаныя абвінавачванні супраць дэтэктыва Бірна?
  
  "Як вы ведаеце, гэта залежыць ад акруговай пракуратуры. Але на дадзены момант яны паведамілі нам, што ніякіх абвінавачванняў прад'яўлена не будзе ".
  
  Бірн дакладна ведаў, як усё будзе далей. СМІ ўжо пачалі публічную рэабілітацыю Антона Кротца - яго жудаснага дзяцінства, жорсткага абыходжання з боку сістэмы. Там таксама была артыкул пра Лоры Кларк. Бірн быў упэўнены, што яна выдатная жанчына, але артыкул выставіла яе святой. Яна працавала ў мясцовым хоспісе, дапамагала ратаваць хартоў, год прапрацавала ў корпусе свету.
  
  "Ці праўда, што містэр Кротц аднойчы знаходзіўся пад вартай у паліцыі, а затым быў адпушчаны?" спытаў рэпарцёр гарадской газеты.
  
  "Містэр Кротц быў дапытаны паліцыяй два гады таму ў сувязі з забойствам, але быў вызвалены з-за недастатковасці доказаў". Андрэа Чэрчыля зірнула на гадзіннік. - Калі на дадзены момант больш няма пытанняў...
  
  "Яна не павінна была паміраць". Словы даляцелі з задніх радоў натоўпу. Гэта быў жаласны голас, хрыплы ад знямогі.
  
  Усе галовы павярнуліся. Камеры рушылі ўслед за імі. Мэцью Кларк стаяў ззаду натоўпу. Яго валасы былі растрапаныя, ён фарсіў шчаціннем, отросшей за некалькі дзён, на ім не было ні паліто, ні пальчатак, толькі касцюм, у якім, падобна, ён спаў. Выгляд у яго быў нікчэмны. Ці, дакладней, нікчэмны.
  
  "Ён можа жыць сваім жыццём, як быццам нічога не адбылося", - Кларк обвиняюще паказала пальцам на Кевіна Бірна. "Што я атрымаю? Што атрымаюць мае дзеці?"
  
  Для прэсы гэта была свежая кета ў вадзе.
  
  Рэпарцёр The Report, штотыднёвай бульварнай газяценкі, з якой у Бірна была не вельмі дружная гісторыя, закрычаў: "Дэтэктыў Бірн, што вы думаеце аб тым факце, што жанчына была забітая прама ў вас на вачах?"
  
  Бірн адчуў, як ірландзец ўстаў, яго кулакі сціснуліся. Ўспыхнулі ўспышкі. "Як я сябе адчуваю?" Спытаў Бірн. Айк Бьюкенен паклаў руку яму на плячо. Бірн хацеў сказаць яшчэ што-то, значна больш, але хватка Айка ўзмацнілася, і ён зразумеў, што гэта значыць.
  
  Будзь спакойны.
  
  Калі Кларк рушыў да Бирну, двое паліцыянтаў у форме схапілі яго і пацягнулі прэч ад будынка. Яшчэ ўспышкі.
  
  "Раскажыце нам, дэтэктыў! Як вы сябе адчуваеце?" Крыкнула Кларк.
  
  Кларк быў п'яны. Усе гэта ведалі, але хто мог вінаваціць яго? Ён толькі што страціў жонку ў выніку гвалту. Паліцыянты адвезьлі яго на кут Восьмы і Рэйс і адпусцілі. Кларк паспрабаваў прыгладзіць валасы, адзенне, здабыць хоць крыху годнасці ў гэты момант. Паліцыянты - пара здаравенных хлопцаў гадоў дваццаці з невялікім - заступілі яму шлях назад.
  
  Некалькі секунд праз Кларк знік за вуглом. Апошняе, што хто-небудзь з іх пачуў, быў крык Мэцью Кларка: "Гэта ... яшчэ ... не канец!"
  
  Ашаломленая цішыня на імгненне скавала натоўп, затым рэпарцёры і камеры павярнуліся да Бирну. Пад вокамгненны агонь мігцяць лямпачак загучалі пытанні.
  
  "... мог бы прадухіліць гэта?"
  
  "... ёсць што сказаць дочкам ахвяры?"
  
  "... ты б зрабіў, калі б табе прыйшлося рабіць гэта зноў?"
  
  Акружаны сіняй сцяной, дэтэктыў Кевін Бірн накіраваўся назад у будынак.
  
  
  14
  
  
  Яны сустракаліся ў царкоўным склепе кожны тыдзень. У некаторыя тыдні там прысутнічала ўсяго тры чалавекі, у іншыя - больш за тузін. Некаторыя людзі прыходзілі зноў і зноў. Некаторыя прыходзілі аднойчы, вылівалі свае смутку і больш не вярталіся. Служэнне Новай старонкі не патрабавала ні платы, ні ахвяраванняў. Дзверы заўсёды была адкрыта - часам чуўся стук пасярод ночы, часта па святах, - і на ўсіх заўсёды былі выпечка і кава. Курэнне вызначана дазвалялася.
  
  Яны яшчэ доўга не збіраліся ў царкоўным склепе. Пастаянна паступалі ахвяраванні на светлае, прасторнае памяшканне на Сэканд-стрыт. У цяперашні час яны рамантавалі будынак - на дадзены момант на стадыі ўзвядзення сухіх сцен, затым афарбоўка. Калі пашанцуе, яны змогуць сустрэцца там прыкладна ў пачатку года.
  
  На дадзены момант падвал царквы, як і на працягу многіх гадоў, быў сховішчам, знаёмым месцам, дзе праліваліся слёзы, абнаўляліся погляды і наладжвалася жыццё. Для пастара Роланда Ханнаха гэта быў партал у душы яго паствы, выток ракі, бягучай глыбока ў іх сэрца.
  
  Усе яны былі ахвярамі жорсткага злачынства. Ці складаліся ў сваяцтве з кім-то, хто ім стаў. Рабаванні, нападу, крадзеж з узломам, згвалтавання, забойствы. Кенсінгтон быў суровай часткай горада, і наўрад ці хто-то, шпацыраваць па вуліцах, не пацярпеў ад правапарушэнняў. Гэтыя людзі былі тымі, хто хацеў пагаварыць пра гэта, людзьмі, якіх змяніў гэты вопыт, тымі, чые душы заклікалі да адказаў, да сэнсу, да выратавання.
  
  Сёння шэсць чалавек сядзелі паўкругам раскладзеных на крэслах.
  
  "Я яго не чула", - сказала Сэдзі. "Ён быў ціхім. Ён падышоў да мяне ззаду, ударыў па галаве, скраў маю сумачку і ўцёк".
  
  Сэдзі Пірс было каля сямідзесяці пяці. Гэта была хударлявая жанчына, падобная на шкілет, з рукамі, скручанымі артрытам, і капой валасоў, пафарбаваныя хной. Яна заўсёды апраналася ў ярка-чырвонае з галавы да ног. Калі-то яна была спявачкай, працавала ў Катскилле ў пяцідзесятых, вядомай як the Scarlet Thrush.
  
  "Яны знайшлі вашы рэчы?" - Спытаў Раланд.
  
  Сэдзі бліснула вачыма - адзіны адказ, які каму-небудзь патрабаваўся. Усе ведалі, што ў паліцыі не было ні жадання, ні матывацыі шукаць заклеенную, залатанную і пацертую сумачку нейкі пажылы лэдзі, незалежна ад яе змесціва.
  
  "Як у цябе справы?" Спытаў Раланд.
  
  "Менавіта так", - сказала яна. "Грошай было няшмат, але гэта былі асабістыя рэчы, разумееш? Фатаграфіі майго Генры. А потым усе мае дакументы. У нашы дні без пасведчання асобы наўрад ці можна купіць кубак кавы ".
  
  "Скажыце Чарльзу, што вам трэба, і мы клапоціцца аб тым, каб вы атрымалі плату за праезд на аўтобусе ў адпаведныя агенцтва".
  
  "Дзякуй, пастар", - сказала Сэдзі. "Благаслаўляю вас".
  
  Сходу Новага служэння Пэйджа былі нефармальнымі, але яны заўсёды праходзілі па гадзіннікавай стрэлцы. Калі вы хацелі выступіць, але вам трэба было час, каб сабрацца з думкамі, вы садзіліся справа ад пастара Роланда. Так яно і працягвалася. Побач з Сэдзі Пірс сядзеў мужчына, якога ўсе ведалі толькі па імені, Шон.
  
  Дваццацігадовы, ціхі, паважлівы і непатрабавальны, Шон прыйшоў у групу прыкладна годам раней і наведваў яе больш за дзесяць разоў. Спачатку, мала чым адрозніваючыся ад дзеянняў чалавека, які ўступае ў двенадцатишаговую праграму, такую як "Ананімныя алкаголікі" або "Ананімныя гульцы", няўпэўненага ў сваёй патрэбы ў групе або карыснасці групы, Шон сноўдаўся па перыферыі, прыціскаючыся да сцен, застаючыся ў некаторыя дні ўсяго на некалькі хвілін. У рэшце рэшт, ён станавіўся ўсё бліжэй і бліжэй. У гэтыя дні ён сядзеў з групай. Ён заўсёды пакідаў невялікае ахвяраванне ў банку. Ён усё яшчэ не распавёў сваю гісторыю.
  
  "З вяртаннем, брат Шон", - сказаў Роланд.
  
  Шон злёгку пачырванеў і ўсміхнуўся. "Прывітанне".
  
  "Як ты сябе адчуваеш?" Спытаў Раланд.
  
  Шон прачысціў горла. "Добра, я мяркую".
  
  Шмат месяцаў таму Роланд даў Шону брашуру CBH, Грамадскай арганізацыі паводніцкага здароўя. Ён не думаў, што Шон запісаўся на прыём. Роспыты пра гэта маглі пагоршыць сітуацыю, таму Роланд прытрымаў мову.
  
  "Ці ёсць што-небудзь, чым ты хацеў бы падзяліцца сёння?" Спытаў Раланд.
  
  Шон вагаўся. Ён заламаў рукі. - Не, са мной усё ў парадку, дзякуй. Думаю, я проста паслухаю.
  
  "Гасподзь любіць слухачоў", - сказаў Роланд. "Дабраславі цябе гасподзь, брат Шон".
  
  Роланд павярнуўся да жанчыны, якая стаяла побач з Шонам. Яе звалі Эвелін Рэес. Гэта была буйная жанчына гадоў пад сорак, дыябетык, якая вялікую частку часу хадзіла з дапамогай кія. Яна ніколі раней не заговаривала. Роланд зразумеў, што час прыйшоў. "Давайце павітаем вяртанне сёстры Эвелін".
  
  "Сардэчна запрашаем", - сказалі яны ўсе.
  
  Эвелін перавяла позірк з аднаго твару на іншае. - Не ведаю, ці змагу я.
  
  "Ты ў доме Госпада, сястра Эвелін. Ты сярод сяброў. Тут нішто не можа прычыніць табе шкоды", - сказаў Роланд. "Ты верыш, што гэта праўда?"
  
  Яна кіўнула.
  
  "Калі ласка, излейте свае смутку. Калі будзеце гатовыя".
  
  Яна няўпэўнена пачала свой аповяд. "Гэта пачалося даўным-даўно". Яе вочы напоўніліся слязамі. Чарльз прынёс скрынку папяровых сурвэтак, адышоў і сеў у сваё крэсла каля дзвярэй. Эвелін схапіла сурвэтку, промокнула вочы, аднымі вуснамі падзякавала Чарльза. Яна вытрымала яшчэ адну доўгую паўзу і працягнула. "Тады мы былі вялікай сям'ёй", - сказала яна. "Дзесяць братоў і сясцёр. Каля дваццаці стрыечных братоў і сясцёр. За гэтыя гады мы пажаніліся, завялі дзяцей. Кожны год мы ладзілі пікнікі, вялікія сямейныя зборышча ".
  
  "Дзе вы сустрэліся?" Спытаў Раланд.
  
  "Часам вясной і летам мы сустракаліся на плато Бяльмонты. Але ў асноўным мы сустракаліся ў мяне дома. Ведаеш, на Джаспер-стрыт?"
  
  Роланд кіўнуў. "Калі ласка, працягвай".
  
  "Ну, мая дачка Дзіна ў тыя дні была зусім маленькай дзяўчынкай. У яе былі самыя вялікія карыя вочы. Сарамлівая ўсмешка. Трохі падшыванцам, разумееце? Любіў гуляць у хлапечыя гульні.
  
  Бровы Эвелін нахмурыліся. Яна глыбока ўздыхнула.
  
  "У той час мы гэтага не ведалі, - працягнула яна, - але на некаторых сямейных сборищах ў яе былі ... праблемы з кім-то".
  
  "З кім у яе былі праблемы?" Спытаў Раланд.
  
  "Гэта быў яе дзядзька Эдгар. Эдгар Месяц. Муж маёй сястры. Цяпер былы муж. Яны гулялі разам. Па крайняй меры, так мы думалі ў той час. Ён быў дарослым, але мы не надавалі гэтаму асаблівай значэння. Ён быў членам сям'і, праўда?"
  
  "Так", - сказаў Роланд.
  
  "З гадамі Дзіна станавілася ўсё цішэй і цішэй. На працягу ўсяго свайго падлеткавага ўзросту яна мала гуляла з сябрамі, не хадзіла ў кіно або гандлёвы цэнтр. Мы ўсе думалі, што яна перажывае сарамлівы перыяд. Ты ж ведаеш, якімі могуць быць дзеці ".
  
  "Аб божа, так", - сказаў Роланд.
  
  "Што ж, час ішоў. Дзіна вырасла. Затым, усяго некалькі гадоў таму, у яе здарыўся нервовы зрыў. Што-то накшталт нервовага засмучэння. Яна не магла працаваць. Яна амаль нічога не магла рабіць. Мы не маглі дазволіць сабе аказаць ёй прафесійную дапамогу, таму зрабілі ўсё, што маглі ".
  
  "Вядома, ты гэта зрабіў".
  
  "І вось аднойчы, не так даўно, я знайшла гэта. Яно было схавана на верхняй паліцы шафы Дзіны". Эвелін палезла ў сумачку. Яна дастала ліст, напісанае на ярка-ружовай паперы, дзіцячай канцылярскай прыналежнасці з фігурнымі краямі. Наверсе былі святочныя, ярка размаляваныя паветраныя шарыкі. Яна разгарнула ліст і працягнула яго Раланду. Яно было адрасавана Богу.
  
  "Яна напісала, калі ёй было ўсяго восем гадоў", - сказала Эвелін.
  
  Роланд прачытаў ліст ад пачатку да канца. Яно было напісана нявінным дзіцячым почыркам. У ім рассказывалась жахлівая гісторыя аб неаднаразовым сэксуальным гвалце. Параграф за параграфам падрабязна апісвалася, што дзядзька Эдгар зрабіў з Дзінай ў склепе яе ўласнага дома. Роланд адчуў, як унутры падымаецца гнеў. Ён папрасіў Госпада, каб супакоіць яго.
  
  "Гэта працягвалася гадамі", - сказала Эвелін.
  
  "Якія гэта былі гады?" Спытаў Раланд. Ён склаў ліст і сунуў яго ў кішэню кашулі.
  
  Эвелін на імгненне задумалася. "Да сярэдзіны дзевяностых. Прама да таго часу, пакуль маёй дачцэ не споўнілася трынаццаць. Мы нічога аб гэтым не ведалі. Яна заўсёды была ціхай дзяўчынай, нават да ўзнікнення праблем, разумееш? Яна трымала свае пачуцці пры сабе."
  
  - Што здарылася з Эдгарам? - спытаў я.
  
  "Мая сястра развялася з ім. Ён вярнуўся ў Уинтертон, штат Нью-Джэрсі, адкуль быў родам. Яго бацькі памерлі некалькі гадоў таму, але ён усё яшчэ жыве там ".
  
  - І з тых часоў вы яго не бачылі?
  
  "Няма".
  
  - Дзіна калі-небудзь гаварыла з табой аб гэтых рэчах?
  
  "Не, пастар. Ніколі".
  
  - Як пажывае ваша дачка ў апошні час?
  
  Рукі Эвелін задрыжалі. На імгненне словы, здавалася, затрымаліся ў яе ў горле. Затым: "Мой дзіця памёр, пастар Роланд. На мінулым тыдні яна прымала таблеткі. Яна скончыла з сабой, як быццам гэта было ў яе ўлады. Мы пахавалі яе ў Ёрку, адкуль я родам ".
  
  Ўзрушэнне, якое ахапіла пакой, было адчувальным. Ніхто не вымавіў ні слова.
  
  Роланд працягнуў руку, абняў жанчыну за шырокія плечы, абдымаючы яе, пакуль яна бессаромна плакала. Чарльз ўстаў і выйшаў з пакоя. У дадатак да магчымасці таго, што эмоцыі адолеюць яго, цяпер трэба было многае зрабіць, да чаго падрыхтавацца.
  
  Роланд адкінуўся на спінку крэсла, збіраючыся з думкамі. Ён працягнуў рукі, і яны злучыліся ў круг. "Давайце памолімся Госпаду за душу Дзіны Рэес і душы ўсіх, хто яе любіў", - сказаў Роланд.
  
  Усе заплюшчылі вочы і пачалі моўчкі маліцца.
  
  Калі яны скончылі, Роланд ўстаў. "Ён паслаў мяне перавязаць забітых горам".
  
  "Амін", - сказаў нехта.
  
  Чарльз вярнуўся і стаў у дзвярах. Роланд сустрэўся з ім позіркам. З многіх рэчаў, з якімі Чарльзу даводзілася сутыкацца ў гэтым жыцці - некаторыя з іх былі простымі задачамі, многія з якіх большасць ўспрымала як нешта само сабой разумеецца, - праца на кампутары не ўваходзіла ў іх лік. Гасподзь дабраславіў Чарльза здольнасцю арыентавацца ў глыбокіх таямніцах Інтэрнэту, здольнасцю, якой не быў ганараваны Роланд. Роланд мог сказаць, што Чарльз ўжо знайшоў Винтертон, штат Нью-Джэрсі, і раздрукаваў карту.
  
  Яны хутка паедуць.
  
  
  15
  
  
  Джэсіка і Бірн правялі другую палову дня, апытваючы пральні, якія знаходзіліся альбо ў некалькіх хвілінах хады, альбо ў межах разумнага адлегласці ад дома Крысціны Джакос на Норт-Лоўрэнс. Усяго ў іх спісе было пяць пральняў з аплатай манетамі; толькі дзве з іх былі адкрыты пасля 11 вечара. Калі яны падышлі да кругласутачнай пральні пад назвай "Агульнагарадскі пральня самаабслугоўвання", Джэсіка, не ў сілах больш супраціўляцца, задала гэтае пытанне.
  
  "Прэс-канферэнцыя была такой жахлівай, якой яе паказвалі па тэлевізары?" Выйшаўшы з "Святога Серафіма", яна зайшла выпіць кавы на вынас ў "Мама з татам" на Чацвёртай вуліцы. Яна злавіла паўтор прэс-канферэнцыі па тэлевізары за стойкай.
  
  "Не-а, - сказаў Бірн. "Усё было нашмат, нашмат горш".
  
  Джэсіка павінна была здагадацца. - Мы калі-небудзь пагаворым пра гэта?
  
  "Мы пагаворым".
  
  Як бы гэта ні было непрыемна, Джэсіка змірылася. Часам Кевін Бірн ўзводзіць сцены, якія немагчыма пераадолець.
  
  "Дарэчы, дзе наш юны дэтэктыў?" Спытаў Бірн.
  
  "Джош шукае сведак для Тэда Кампоса. Ён збіраецца сустрэцца з намі пазней ".
  
  "Што мы атрымалі ад царквы?"
  
  "Толькі тое, што Крысціна была выдатным чалавекам. Што ўсе дзеці любілі яе. Што яна была адданай справе. Што яна працавала над калядным спектаклем ".
  
  "Вядома", - сказаў Бірн. "Сёння ўвечары дзесяць тысяч гангстэраў адправяцца спаць зусім здаровым, а ўсімі любімая маладая жанчына, якая працавала з дзецьмі ў сваёй царквы, намаляваная на мармуры".
  
  Джэсіка ведала, што ён меў на ўвазе. Жыццё была далёкая ад справядлівасці. Яны павінны былі дамагчыся любой даступнай справядлівасці. І гэта было ўсё, што яны калі-небудзь маглі зрабіць.
  
  "Я думаю, у яе была тайная жыццё", - сказала Джэсіка.
  
  Гэта прыцягнула пільную ўвагу Бірна. "Тайная жыццё? Што вы маеце на ўвазе?"
  
  Джэсіка панізіла голас. Для гэтага не было прычын. Здавалася, яна проста зрабіла гэта па звычцы. "Не ўпэўненая, але яе сястра намякнула на гэта, яе суседка па пакоі ледзь не выйшла і не сказала пра гэта, а святар з Святога Серафіма згадаў, што яна сумуе аб ёй".
  
  "Смутак?"
  
  "Яго слова".
  
  "Чорт вазьмі, усім сумна, Джэс. Гэта не значыць, што яны намышляюць нешта незаконнае. Ці нават сумніўнае".
  
  "Не, але я збіраюся яшчэ раз з'ездзіць да суседкі па пакоі. Можа быць, пакапацца ў рэчах Крысціны больш уважліва".
  
  "Гучыць як план".
  
  Агульнагарадскі пральня самаабслугоўвання была трэцім установай, якое яны наведалі. Менеджэры першых двух пральняў не памяталі, каб калі-небудзь раней бачылі прыгожую стройную бландынку ў сваім офісе.
  
  Ва ўсім горадзе было сорак пральных машын і дваццаць сушылак. З пакрытага іржой столі, абліцаванага акустычнай пліткай, звісалі пластыкавыя расліны. Спераду стаяла пара аўтаматаў па продажы пральных парашкоў - ПЕНА І ЎСЁ ТАКОЕ! Паміж імі была таблічка з цікавай просьбай: "калі ЛАСКА, НЕ ХУЛИГАНЬТЕ Над МАШЫНАМІ". Джэсіка стала цікава, колькі вандалаў ўбачаць гэтую таблічку, рушаць услед правілах і проста пойдуць далей. Верагодна, прыкладна такі ж працэнт людзей выконваў хуткасны рэжым. Уздоўж задняй сцяны стаялі два аўтамата з газіроўкай і аўтамат для здачы дробязі. Па абодва бакі ад цэнтральнага шэрагу пральных машын спіна да спіны стаялі ў шэраг пластыкавыя крэслы і сталы ласосевых колеру.
  
  Прайшло шмат часу з тых часоў, як Джэсіка працавала ў пральні самаабслугоўвання. Гэты вопыт вярнуў яе ў студэнцкія гады. Нуда, часопісы пяцігадовай даўніны, пах парашкападобнага мыла, адбельвальнік і кандыцыянераў для бялізны, бразгаценне дробязі ў сушылках. Яна не так ужо моцна сумавала па ўсім гэтым.
  
  За прылаўкам стаяла вьетнамка гадоў шасцідзесяці. Яна была мініяцюрнай і щетинистой, на ёй быў камізэлька для пераапранання з кветкавым прынтам і што-то падобнае на пяць ці шэсць нейлонавых паясных сумак розных яркіх расфарбовак. На падлозе ў яе маленькай нішы пара малых малявала кніжкі-размалёўкі. Па тэлевізары на паліцы паказвалі в'етнамская баявік. Ззаду жанчыны сядзеў мужчына азіяцкага паходжання, якому магло быць ад васьмідзесяці да ста гадоў. Сказаць, вядома, было немагчыма.
  
  Шыльда побач з касай абвяшчала "МІСІС В. ТРАН, РЭКВІЗІТ". Джэсіка паказала жанчыне сваё пасведчанне асобы. Яна прадставілася сама і Бірн. Затым Джэсіка паказала фатаграфію, якую яны атрымалі ад Наталлі Джакос, гламурны здымак Крысціны. "Вы даведаецеся гэтую жанчыну?" Спытала Джэсіка.
  
  Вьетнамка надзела акуляры, зірнула на фатаграфію. Яна трымала яе на адлегласці выцягнутай рукі, потым паднесла бліжэй. "Так", - сказала яна. - Яна бывала тут некалькі разоў.
  
  Джэсіка зірнула на Бірна. Яны падзялілі той зарад адрэналіну, які заўсёды прыводзіць да першай зацепке.
  
  "Ты памятаеш, калі ты бачыў яе ў апошні раз?" Спытала Джэсіка.
  
  Жанчына паглядзела на адваротны бок фатаграфіі, як быццам там магла быць дата, якая дапамагла б ёй адказаць на пытанне. Затым яна паказала фатаграфію старому. Ён адказаў ёй па-в'етнамску.
  
  - Мой бацька кажа, пяць дзён таму.
  
  - Ён памятае, у якім гадзіне?
  
  Жанчына зноў павярнулася да старога. Ён, нарэшце, адказаў, па-відаць, раздражнёны тым, што яму перапынілі прагляд фільма.
  
  "Гэта было пасля адзінаццаці вечара", - сказала жанчына. Яна паказала вялікім пальцам на старога. "Мой бацька. Ён не вельмі добра чуе, але ўсё памятае. Ён кажа, што заехаў сюды пасля адзінаццаці, каб апаражніць разменныя аўтаматы. Пакуль ён гэта рабіў, увайшла яна.
  
  - Ён не памятае, ці быў тут у той час хто-небудзь яшчэ?
  
  Яна зноў звярнулася да бацькі. Ён адказаў, яго рэакцыя больш была падобная на брэх. "Ён кажа, што няма. Іншых наведвальнікаў у гэты час няма".
  
  - Ён не памятае, ці прыходзіла яна з кім-небудзь?
  
  Яна задала бацьку новы пытанне. Мужчына паківаў галавой. Ён відавочна быў гатовы выбухнуць.
  
  "Няма", - адказала жанчына.
  
  Джэсіка амаль баялася пытацца. Яна зірнула на Бірна. Ён усміхаўся, гледзячы ў акно. Яна не збіралася атрымліваць ад яго ніякай дапамогі. Дзякуй, партнёр. - Прашу прабачэння. Ці азначае гэта, што ён не памятае або што яна ні з кім не прыходзіла?
  
  Яна зноў загаварыла са старым. Ён адказаў выбухам в'етнамскага мовы з высокімі дэцыбеламі і высокай октавой. Джэсіка не гаварыла па-в'етнамску, але была гатовая паспрачацца, што там было некалькі лаянак. Яна выказала здагадку, што стары сказаў, што Крысціна прыйшла адна і што ўсе павінны пакінуць яго ў спакоі.
  
  Джэсіка працягнула жанчыне візітоўку разам са стандартнай просьбай патэлефанаваць, калі яна што-небудзь успомніць. Яна павярнулася тварам да пакоя. У дадзены момант у пральні было каля дваццаці чалавек - яны мылі, загружалі, узбівалі, складвалі. Паверхні складаных сталоў былі заваленыя адзеннем, часопісамі, безалкагольнымі напоямі, дзіцячымі каляскамі. Спроба зняць адбіткі пальцаў з любой з мноства паверхняў была б пустой тратай часу.
  
  Але іх ахвяра была жывая ў пэўным месцы і ў пэўны час. Адсюль яны пачыналі апытанне ў непасрэднай блізкасці, а таксама вызначалі маршрут СЕПТЫ, які заканчваўся праз вуліцу. Пральня знаходзілася ў добрых дзесяці кварталах ад новага дома Крысціны Джакос, так што яна ні за што не прайшла б такое адлегласць пешшу па холаду са сваёй бялізнай. Калі б яе хто-небудзь не падвёз або яна не ўзяла таксі, яна б паехала на аўтобусе. Ці мела намер гэта зрабіць. Магчыма, кіроўца SEPTA запомніў бы яе.
  
  Гэта было трохі, але гэта было пачатак.
  
  Джош Бонтраджер дагнаў іх насупраць Пральні самаабслугоўвання.
  
  Тры дэтэктыва працавалі па абодва бакі вуліцы, паказваючы фатаграфію Крысціны вулічным гандлярам, уладальнікам крам, мясцовых веласіпедыстаў, вулічным пацукам. Рэакцыя як мужчын, так і жанчын была аднолькавай. Сімпатычная дзяўчына. На жаль, ніхто не памятаў, каб бачыў яе выходзіць з пральні некалькімі днямі раней, ды і ў любы іншы дзень, калі ўжо на тое пайшло. Да сярэдзіны дня яны пагаварылі з усімі, хто быў у наяўнасці, - з мясцовымі жыхарамі, прадаўцамі крамаў, таксістамі.
  
  Прама насупраць пральні стаяла пара радных дамоў. Яны пагаварылі з жанчынай, якая жыла ў радным доме злева. Яе не было ў горадзе дзве тыдня, і яна нічога не бачыла. Яны пастукалі ў дзверы суседняга дома, але адказу не атрымалі. На зваротным шляху да машыны Джэсіка заўважыла, што фіранкі злёгку рассунуліся, а затым адразу ж зачыніліся. Яны вярнуліся.
  
  Бірн пастукаў у акно. Моцна. У рэшце рэшт, дзверы адчыніла дзяўчынка-падлетак. Бірн паказаў ёй сваё пасведчанне.
  
  Дзяўчына была худой і бледнай, гадоў семнаццаці; здавалася, яна вельмі нервавалася з-за размовы з паліцыяй. Яе пясочнага колеру валасы былі знежывелымі. На ім быў паношаны карычневы аксамітны камбінезон, пацёртыя бэжавыя туфлі і белыя шкарпэткі, зношаныя. Пазногці былі обгрызены да крыві.
  
  "Мы хацелі б задаць вам некалькі пытанняў", - сказаў Бірн. "Мы абяцаем не адымаць у вас занадта шмат часу".
  
  Нічога. Ніякага адказу наогул.
  
  "Міс?"
  
  Дзяўчына паглядзела сабе пад ногі. Яе вусны злёгку задрыжалі, але яна нічога не сказала. Момант зацягнуўся дыскамфортам.
  
  Джош Бонтраджер злавіў погляд Бірна і прыўзняў брыво, як бы пытаючыся, ці можа ён паспрабаваць гэта зрабіць. Бірн кіўнуў. Бонтраджер ступіў наперад.
  
  - Прывітанне, - сказаў Бонтраджер дзяўчыне.
  
  Дзяўчына злёгку прыпадняла галаву, але заставалася адчужанай і маўклівай.
  
  Бонтраджер кінуў погляд за спіну дзяўчыны, у пярэднюю пакой раднага дома, затым назад. "Kannscht du Pennsilfaanisch Deitsch schwet - zer?"
  
  Дзяўчына на імгненне здавалася ашаломленай. Яна агледзела Джоша Бонтраджера з галавы да ног, затым слаба ўсміхнулася і кіўнула.
  
  "Англійская ў парадку?" Спытаў Бонтраджер.
  
  Дзяўчына заправілі валасы за вушы, раптам усвядоміўшы, як выглядае. Яна прытулілася да дзвярнога вушака. - Добра.
  
  "Як цябе клічуць?" - спытаў я.
  
  - Эмілі, - ціха паклікала яна. - Эмілі Мілер.
  
  Бонтраджер працягнуў фатаграфію Крысціны Джакос. "Ты калі-небудзь бачыла гэтую лэдзі, Эмілі?"
  
  Дзяўчына некалькі імгненняў ўважліва разглядала фатаграфію. - Ды. Я яе бачыла.
  
  - Дзе ты яе бачыў? - спытаў я.
  
  Эмілі паказала. "Яна сцірае сваю вопратку праз дарогу. Часам яна садзіцца ў аўтобус прама тут".
  
  - Калі вы бачылі яе ў апошні раз?
  
  Эмілі паціснула плячыма. Яна погрызла пазногаць.
  
  Бонтраджер пачакаў, пакуль дзяўчына зноў сустрэнецца з ім позіркам. - Гэта сапраўды важна, Эмілі, - сказаў ён. - Сапраўды важна. І тут няма ніякай спешкі. Ты не спяшайся.
  
  Некалькі секунд праз: "Я думаю, гэта было, можа быць, чатыры ці пяць дзён таму".
  
  "Уначы?"
  
  "Так", - сказала яна. "Было позна". Яна паказала на столь. "Мая пакой вунь там, вокнамі на вуліцу".
  
  - Яна была з кім-небудзь?
  
  "Я так не думаю".
  
  - Вы бачылі, каб хто-небудзь яшчэ околачивался паблізу, назіраў за ёй?
  
  Эмілі падумала яшчэ некалькі імгненняў. - Я сапраўды сёе-каго бачыла. Мужчыну.
  
  "Дзе ён быў?"
  
  Эмілі паказала на тратуар прама перад сваім домам. "Ён некалькі разоў праходзіў міма акна. Туды і назад".
  
  "Ён чакаў прама тут, на аўтобусным прыпынку?" Спытаў Бонтраджер.
  
  "Няма", - сказала яна, паказваючы налева. "Я думаю, ён стаяў у завулку. Я падумала, што ён спрабаваў схавацца ад ветру. Прыехала і паехала пара аўтобусаў. Я не думаю, што ён чакаў аўтобуса.
  
  - Вы можаце апісаць яго? - спытаў я.
  
  "Белы чалавек", - сказала яна. "Па крайняй меры, я так думаю".
  
  Бонтраджер пачакаў. - Вы не ўпэўненыя?
  
  Эмілі Мілер выцягнула рукі далонямі ўверх. "Гэта было ў цемры. Я мала што магла разглядзець".
  
  "Вы заўважылі, ці былі якія-небудзь машыны прыпаркаваныя побач з аўтобусным прыпынкам?" Спытаў Бонтраджер.
  
  - На вуліцы заўсёды поўна машын. Я не заўважыў.
  
  "Усё ў парадку", - сказаў Бонтраджер са сваёй шырокай усмешкай фермерскай хлопчыка. На дзяўчыну гэта падзейнічала чароўна. "Гэта ўсё, што нам цяпер трэба. Ты выдатна справілася".
  
  Эмілі Мілер злёгку пачырванела і прамаўчала. Яна паварушыла пальцамі ног у сандалях.
  
  "Магчыма, мне спатрэбіцца пагаварыць з вамі зноў", - дадаў Бонтраджер. "Вы не супраць?"
  
  Дзяўчына кіўнула.
  
  "Ад імя маіх калег і ўсяго Паліцэйскага кіравання Філадэльфіі я хацеў бы ад усяго сэрца падзякаваць вам за удзеленую час", - сказаў Бон- "Waffenträger".
  
  Эмілі перавяла погляд з Джэсікі на Бірна, потым зноў на Бонтраджера. "Няма за што".
  
  "Ich winsch dir en hallich, frehlich, glicklich Nei Yaahr," Bontrager said.
  
  Эмілі ўсміхнулася, пригладила валасы. Джэсіка здалося, што яна закахана ў дэтэктыва Джошуа Бонтраджера. "Gott segen eich," Emily replied.
  
  Дзяўчына зачыніла дзверы. Бонтраджер прыбраў нататнік, паправіў гальштук. - Ну, - сказаў ён. - Што будзем рабіць далей?
  
  - На якой мове гэта было? - Спытала Джэсіка.
  
  "Гэта быў пенсільванскі галандскі. Які ў асноўным нямецкі".
  
  "Чаму вы гаварылі з ёй на пенсільванскага галандскім?" Спытаў Бірн.
  
  "Ну, па-першае, гэтая дзяўчына была амишкой".
  
  Джэсіка зірнула на акно. Эмілі Мілер назірала за імі праз рассунутыя шторы. Нейкім чынам ёй удалося хутка правесці расчоскай па валасах. Значыць, яна ўсё-такі была сражена наповал.
  
  "Як ты мог здагадацца?" Спытаў Бірн.
  
  Бонтраджер на імгненне задумаўся над сваім адказам. "Ты ведаеш, як можна паглядзець на каго-то на вуліцы і проста ведаць, што ён няправы?"
  
  І Джэсіка, і Бірн ведалі, што ён меў на ўвазе. Гэта было шостае пачуццё, закладзенае ў паліцэйскіх па ўсім свеце. "Так".
  
  "Тое ж самае і з амишами. Ты проста ведаеш. Акрамя таго, я бачыла сьцяганая коўдру з ананасамі на канапе ў гасцінай. Я разбіраюся ў ватных мастацтве амишей ".
  
  "Што яна робіць у Філадэльфіі?" Спытала Джэсіка.
  
  "Цяжка сказаць. На ёй была ангельская адзенне. Яна альбо пайшла з касцёла, альбо знаходзіцца на румспринге".
  
  "Што такое румспринга?" Спытаў Бірн.
  
  "Доўгая гісторыя", - сказаў Бонтраджер. "Мы вернемся да гэтага пазней. Можа быць, за коладой з пахта". Ён падміргнуў і ўсміхнуўся. Джэсіка паглядзела на Бірна. Адзін гол на карысць дзіцяці амишей.
  
  Пакуль яны ішлі назад да машыны, Джэсіка задавала пытанні. Акрамя відавочнага - хто забіў Крысціну Джакос і чаму, вымалёўваліся яшчэ тры.
  
  Першы: Дзе яна была з таго моманту, як пакінула гарадскую пральню самаабслугоўвання, і да таго, як яе паклалі на бераг ракі? Другі: Хто тэлефанаваў у 911?
  
  Трэцяе: Хто стаяў праз дарогу ад Пральні?
  
  
  16
  
  
  Офіс судмедэксперта знаходзіўся на Юніверсіці-авеню. Калі Джэсіка і Бірн вярнуліся ў "Круглую палату", іх чакала паведамленне ад доктара Тома Вейрича. Яно было пазначана як тэрміновае.
  
  Яны сустрэліся ў галоўным зале выкрыццяў. Для Джоша Бонтраджера гэта быў першы раз. Яго твар быў колеру цыгарнага попелу. ТЫМ ВЕЙРИЧ размаўляў па тэлефоне, калі прыбытку Джэсіка, Бірн і Бонтраджер. Ён працягнуў Джэсіка тэчку, падняўшы палец. У папцы былі папярэднія вынікі ўскрыцця. Джэсіка прагледзела справаздачу: Цела належыць нармальна развітай белай жанчыне ростам шэсцьдзесят шэсць цаляў і вагой 112 фунтаў. Яе агульны выгляд адпавядае зарэгістраванаму ўзросту ў дваццаць чатыры гады. Прысутнічае паветры, нібы сіняя мясная воспа. Вочы адчыненыя. Вясёлкавая абалонка блакітная, а рагавіца каламутная. Хірургічны кровазліццё прысутнічае ў злучальнай тканіны з абодвух бакоў. На шыі ніжэй ніжняй сківіцы маецца след ад лігатуры.
  
  Вейрих павесіў трубку. Джэсіка вярнула яму справаздачу. "Такім чынам, яе задушылі", - сказала яна.
  
  "Так".
  
  - І гэта стала прычынай смерці?
  
  "Так", - сказаў Вейрих. "Але яна не была задушаная нейлонавыя рамянём, які быў знойдзены ў яе на шыі".
  
  "Дык што ж гэта было?"
  
  "Яна была задушаная значна больш вузкай звязкам. Поліпрапіленавыя вяроўкай. Вызначана ззаду". Вейрих паказаў на фатаграфію V-вобразнага следу ад вязі, зробленага на задняй частцы шыі ахвяры. "Гэта недастаткова высока, каб паказваць на павешанне. Я мяркую, гэта было зроблена ўручную. Забойца стаў ззаду яе, калі яна сядзела, адзін раз абгарнуў лигатуру і пацягнуў уверх.
  
  - А як наконт самой вяроўкі?
  
  "Спачатку я падумаў, што гэта стандартны трехнитевой поліпрапілен. Але лабараторыя выдзеліла пару валокнаў. Адно сіняе, адно белае. Як мяркуецца, яна была апрацавана для абароны ад хімікатаў, верагодна, прыдатная для плавання. Ёсць вялікая верагоднасць, што гэта вяроўка тыпу дарожкі для плавання ".
  
  Джэсіка ніколі не чула гэтага тэрміна. - Ты маеш на ўвазе вяроўку, якую выкарыстоўваюць у басейнах, каб падзяляць дарожкі? яна спытала.
  
  "Так", - сказаў Вейрих. "Ён трывалы, зроблены з валакна з нізкай растяжимостью".
  
  "Тады чаму ў яе на шыі быў яшчэ адзін пояс?" Спытала Джэсіка.
  
  - Тут нічым не магу вам дапамагчы. Магчыма, каб схаваць след ад лігатуры па эстэтычным меркаваннях. Магчыма, гэта што-то значыць. Пояс цяпер у лабараторыі.
  
  - Ёсць якія-небудзь весткі аб гэтым?
  
  "Ён стары".
  
  "Колькі яму гадоў?"
  
  "Можа быць, сорак ці пяцьдзесят гадоў або каля таго. Склад валокнаў пачаў разбурацца з-за выкарыстання, ўзросту і пагодных умоў. Яны атрымліваюць з валакна шмат розных рэчываў".
  
  "Напрыклад, што?
  
  - Пот, кроў, цукар, соль.
  
  Бірн кінуў хуткі погляд на Джэсіку.
  
  "Яе пазногці ў даволі добрай форме", - працягнуў Вейрих. "Мы ўсё роўна ўзялі з іх мазок. Ні драпін, ні сінякоў".
  
  "А што з яе нагамі?" Спытаў Бірн. Па стане на раніцу адсутнічаюць часткі цела так і не былі знойдзеныя. Пазней у той жа дзень атрад марской пяхоты будзе ныраць у рацэ недалёка ад месца злачынства, але нават з іх сучасным рыштункам гэта будзе павольна. Вада ў Шайлкилле была ледзяной.
  
  "Яе ступні былі ампутаваныя пасмяротна з дапамогай вострага зазубренного інструмента. Костка трохі раздробленая, таму я не веру, што гэта была хірургічная піла."Ён паказаў на парэз буйным планам. "Больш верагодна, што гэта была плотніцкая піла. Мы знайшлі сякія-такія сляды ў гэтым раёне. Лабараторыя лічыць, што гэта былі фрагменты дрэва. Магчыма, чырвонае дрэва. "
  
  - То бок вы хочаце сказаць, што піла выкарыстоўвалася ў якім-то дрэваапрацоўчым праекце да таго, як яе ўжылі да ахвяры?
  
  "Усё гэта папярэдне, але гучыць прыкладна так".
  
  - І нічога з гэтага не было зроблена на месцы злачынства?
  
  "Як мяркуецца, няма", - сказаў Вейрих. "Але яна, безумоўна, была мёртвая, калі гэта адбылося. Слава Богу".
  
  Джэсіка, трохі збянтэжаная, рабіла свае запісы. Плотніцкая піла.
  
  "Гэта яшчэ не ўсе", - сказаў Вейрич.
  
  "Заўсёды ёсць што-то яшчэ", - падумала Джэсіка. Калі б ты ні ўступаў у свет псіхапата, заўсёды ёсць што-то яшчэ.
  
  Тым Вейрич адкінуў прасціну. Цела Крысціны Джакос было бясколерным. Яе мускулатура ўжо пачала разбурацца. Джэсіка ўспомніла, які грацыёзнай і моцнай яна выглядала на відэакасеце ў царкве. Які жывы.
  
  "Паглядзі на гэта". Вейрич паказаў на пляма на жываце ахвяры, бліскучы бялёсы ўчастак памерам з пятидесятицентовую манету.
  
  Ён выключыў яркі верхні святло, узяў ручную ўльтрафіялетавую лямпу і ўключыў яе. Джэсіка і Бірн адразу зразумелі, аб чым ён кажа. На ніжняй частцы жывата ахвяры быў круг дыяметрам каля двух цаляў. З яе выгаднай пазіцыі ў некалькіх футах Джэсіка здалося, што гэта амаль ідэальны дыск.
  
  "Што гэта?" Спытала Джэсіка.
  
  "Гэта сумесь спермы і крыві".
  
  Гэта змяніла ўсё. Бірн паглядзеў на Джэсіку; Джэсіка на Джоша Бонтраджера. Твар Бонтрагера заставалася бяскроўна-шэрым.
  
  - Яна падвергнулася сэксуальнаму гвалту? - Спытала Джэсіка.
  
  "Няма", - сказаў Вейрич. "Нядаўняга вагінальнага або анальнага пранікнення не было".
  
  - Вы вялі расследаванне па факце згвалтавання?
  
  Вейрих кіўнуў. "Вынік быў адмоўным".
  
  - Забойца эякулировал на яе?
  
  - Зноў няма. Ён ўзяў павелічальнае шкло з падсветкай і працягнуў яго Джэсіцы. Яна нахілілася, паглядзела на круг. І адчула, як у яе звяло жывот.
  
  "О, Госпадзе".
  
  Хоць выява ўяўляла сабой амаль ідэальны круг, яно было значна больш. Значна больш. Выява ўяўляла сабой вельмі падрабязны малюнак Месяца.
  
  "Гэта малюнак?" Спытала Джэсіка.
  
  "Так".
  
  - Намаляваны спермай і крывёю?
  
  "Так", - сказаў Вейрих. "І кроў не належыць ахвяры".
  
  "О, гэта становіцца ўсё лепш і лепш", - сказаў Бірн.
  
  "Мяркуючы па дэталях, на гэта, верагодна, сышло некалькі гадзін", - сказаў Вейрич. "У нас рыхтуецца справаздача па ДНК. Гэта паскораны працэс. Знайсці гэтага хлопца, і мы супаставім яго з гэтай справай і закрыем справу цвікамі ".
  
  "Так гэта было намалявана фарбай? Як быццам пэндзлем?" Спытала Джэсіка.
  
  "Так. Мы ўзялі некалькі валокнаў з гэтага месца. Выканаўца выкарыстаў дарагую пэндзаль з собаля. Наш хлопчык - вопытны мастак ".
  
  "Майстар дрэваапрацоўкі, плавання, псіхапат, мастурбирующий мастак", - выказаў меркаванне Бірн, больш ці менш звяртаючыся да самому сабе.
  
  - У лабараторыі ёсць валакна?
  
  "Так".
  
  Гэта было добра. Яны атрымаюць справаздачу аб валасінках на шчотцы і, магчыма, прасочаць, які шчоткай карысталіся.
  
  "Мы ведаем, ці была гэтая "карціна" зроблена да або пасля?" Спытала Джэсіка.
  
  "Я б сказаў, пост, - сказаў Вейрих, - але няма спосабу даведацца напэўна. Тое, што гэта так падрабязна, што ў арганізме ахвяры не было барбітуратаў, наводзіць мяне на думку, што гэта было зроблена пасмяротна. Яна не была напампаваная наркотыкамі. Ніхто не можа і не стаў бы сядзець так нерухома, калі б быў у свядомасці ".
  
  Джэсіка прыгледзелася да малюнку больш уважліва. Гэта было класічнае малюнак чалавека на Месяцы, падобнае на старую гравюру на дрэве, якая паказвае добразычлівае твар, глядзяць уніз на зямлю. Яна задумалася аб працэсе малявання гэтага на трупе. Мастак пазіраваў сваёй ахвяры, больш ці менш, ва ўсіх на ўвазе. Ён быў адважным. І відавочна вар'ятам.
  
  Джэсіка і Бірн сядзелі на паркоўцы, больш чым злёгку ашаломленыя.
  
  "Калі ласка, скажы мне, што для цябе гэта ўпершыню", - папрасіла Джэсіка.
  
  "Гэта ўпершыню".
  
  "Мы шукаем хлопца, які бярэ жанчыну на вуліцы, душыць яе, адразае ногі, а затым гадзінамі малюе поўню ў яе на жываце".
  
  "Ага".
  
  - У яго ўласнай сперме і крыві.
  
  "Мы не ведаем, чыя кроў і насеньне гэта зрабіць", - сказаў Бірн.
  
  "Дзякуй", - сказала Джэсіка. "Я толькі пачала думаць, што спраўлюся з гэтым. Я збольшага спадзявалася, што ён драчыў, парэзаў сабе вены і ў рэшце рэшт мінуў крывёй ".
  
  "Не пашанцавала так моцна".
  
  Калі яны выехалі на вуліцу, у галаве Джэсікі прамільгнулі чатыры словы:
  
  Пот, кроў, цукар, соль.
  
  Вярнуўшыся ў "Раундхаус", Джэсіка патэлефанавала СЕПТЕ. Пасля шэрагу бюракратычных пярэчанняў яна, нарэшце, паразмаўляла з мужчынам, які вадзіў начны маршрут, які праходзіў перад агульнагарадскі пральні самаабслугоўвання. Ён пацвердзіў, што ехаў сваім маршрутам у тую ноч, калі Крысціна Джакос мыла бялізну, - у апошнюю ноч, калі ўсе, з кім яны размаўлялі, успаміналі, што бачылі яе жывой. Кіроўца, у прыватнасці, успомніў, што ўвесь тыдзень нікога не падвозіў на гэтай прыпынку.
  
  Крысціна Джакос так і не села ў аўтобус у тую ноч.
  
  Пакуль Бірн складаў спіс камісійных магазінаў і крам ўжыванай адзення, Джэсіка прагледзела папярэднія справаздачы лабараторыі. На шыі Крысціны Джакос не было адбіткаў пальцаў. На месцы здарэння не было крыві, за выключэннем слядоў, знойдзеных на беразе ракі і на яе вопратцы.
  
  "Сляды крыві", - падумала Джэсіка. Яе думкі вярнуліся да "малюнку" у выглядзе месяца на жываце Крысціны. Гэта наштурхнула яго на ідэю. Гэта быў рызыкоўны крок, але лепш, чым ніякага. Яна зняла трубку і патэлефанавала ў дом святара ў святым Серафиме. Неўзабаве ёй патэлефанаваў бацька Грег.
  
  - Чым я магу вам дапамагчы, дэтэктыў? - спытаў ён.
  
  "У мяне кароткі пытанне", - сказала яна. "У вас ёсць хвілінка?"
  
  "Вядома".
  
  - Баюся, гэта можа здацца трохі дзіўным.
  
  "Я святар з прыгарада", - сказаў бацька Грег. "Дзівацтвы - гэта ў значнай ступені маё справа".
  
  "У мяне ёсць пытанне аб Месяцы".
  
  Цішыня. Джэсіка чакала менавіта гэтага. Затым: "Месяц?"
  
  "Так. Калі мы размаўлялі, вы згадалі юліянскі каляндар", - сказала Джэсіка. "Мне было цікава, вырашае ці юліянскі каляндар якія-небудзь пытанні, звязаныя з Месяцам, месяцовым цыклам, чым-небудзь у гэтым родзе".
  
  - Зразумела, - сказаў бацька Грег. "Як я ўжо сказаў, я не асабліва разбіраюся ў гэтых пытаннях, але я магу сказаць вам, што, падобна грыгарыянскім календары, які таксама падзелены на месяцы рознай даўжыні, юліянскі каляндар больш не сінхранізаваны з фазамі Месяца. На самай справе юліянскі каляндар - гэта чыста сонечны каляндар".
  
  "Значыць, няма ніякага асаблівага значэння, придаваемого месяцы ў рускім праваслаўі або рускім народам?"
  
  "Я гэтага не казаў. Ёсць шмат рускіх народных казак і паданняў, якія тычацца як сонца, так і Месяца, але я нічога не магу ўспомніць аб фазах месяца ".
  
  - Якога роду народныя казкі?
  
  - Ну, у прыватнасці, адна гісторыя, якая шырока вядомая, - гэта гісторыя пад назвай "Дзяўчына-сонца і паўмесяц".
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  "Я мяркую, гэта сібірская народная казка. Магчыма, xviii-xix стст байка. Па думку некаторых, даволі гратэскавая".
  
  "Я гарадскі кап, бацька. Гратэск - гэта ў значнай ступені мой бізнес".
  
  Бацька Грег засмяяўся. "Ну, "Дзева-Сонца і паўмесяц" - гэта гісторыя пра мужчыну, які становіцца паўмесяцам, умілаваным Панны-Сонца. Да няшчасця - і гэта самае гратэскнае - Дзева Сонца і злая вядзьмарка разрываюць яго напалову, калі яны змагаюцца з-за яго.
  
  "Ён разарваны напалову?"
  
  "Так", - сказаў бацька Грег. "І, як аказалася, Дзева Сонца атрымала палову без сэрца героя і можа ажыўляць яго толькі на працягу тыдня".
  
  - Гучыць бадзёра, - сказала Джэсіка. - Гэта дзіцячая казка?
  
  "Не ўсе народныя казкі прызначаныя для дзяцей", - сказаў святар. "Я ўпэўнены, што ёсць і іншыя гісторыі. Я быў бы рады папытаць навакольных. У нас шмат пажылых прыхаджанаў. Яны, несумненна, будуць ведаць аб гэтых справах значна больш, чым я ".
  
  "Я была б вам вельмі ўдзячная", - сказала Джэсіка, у асноўным з ветлівасці. Яна не магла ўявіць, як усе гэта можа мець дачыненне да справы.
  
  Яны развіталіся. Джэсіка павесіла трубку. Яна ўзяла на нататку наведаць Бясплатную бібліятэку і азнаёміцца з расповедам, а таксама паспрабаваць знайсці кнігу з гравюрамі на дрэве або кнігі, прысвечаныя малюнках Месяца.
  
  Яе стол быў завалены фатаграфіямі, якія яна раздрукавала са свайго лічбавага фотаапарата, фатаграфіямі, зробленымі на месцы злачынства ў Манаюнке. Тры тузіны здымкаў сярэдняга і буйнога плана - лігатура, само месца злачынства, будынак, рака, ахвяра.
  
  Джэсіка схапіла фатаграфіі і засунула іх у сумку праз плячо. Яна паглядзіць на іх пазней. На сёння яна ўбачыла дастаткова. Ёй трэба было выпіць. Ці шэсць.
  
  Яна выглянула ў акно. Ужо цямнела. Джэсіка стала цікава, ці будзе гэтай ноччу паўмесяц.
  
  
  17
  
  
  Жыў-быў адважны алавяны салдацік, і ён і ўсе яго субраты былі адлітыя з адной лыжкі. Яны апраналіся ў сіняе. Яны маршыравалі ў шарэнгу. Іх баяліся і паважалі.
  
  Мун стаіць праз дарогу ад піўной, чакаючы свайго алавянага салдаціка, цярплівы, як лёд. Агні горада, агні сезону, зіхацяць удалечыні. Мун бездельничает ў цемры, назіраючы, як алавяныя салдацікі прыходзяць і сыходзяць з піўной, думаючы аб агні, які ператворыць іх у мішуру.
  
  Але гаворка ідзе не аб поўным наборы салдат - сабраных, нерухомых і якія стаяць па стойцы "смірна", з прымкнёнымі бляшанымі штыкамі - толькі аб адным. Ён старэе воін, усё яшчэ моцны. Гэта будзе нялёгка.
  
  Апоўначы гэты алавяны салдацік адкрые табакерку і сустрэнецца са сваім гоблінаў. У гэты час, у гэты заключны момант, будуць толькі ён і Мун. Не будзе іншых салдат, якія маглі б дапамагчы, не будзе папяровай лэдзі, якая гаравала б. Агонь будзе жахлівым, і ён пралье свае бляшаныя слёзы. Ці будзе гэта агонь кахання? Мун трымае ў руцэ запалкі. І чакае.
  
  
  18
  
  
  Натоўп на другім паверсе "Памінак па Финнигану" была жахлівай. Збярыце пяцьдзесят або каля таго паліцэйскіх у адным пакоі, і вы маглі зладзіць сур'ёзны пагром. "Памінкі па Финнигану" былі шаноўным установай на рагу Трэцяй вуліцы і Спринг-Гарден-стрыт, знакамітым ірландскім пабам, у які з'язджаліся афіцэры з усіх акругаў, з усіх частак горада. Калі вы звольніліся з PPD, была вялікая верагоднасць, што ваша вечарына пройдзе там. А таксама ваш вясельны прыём. Абслугоўванне на Памінках Финнигана было такім жа добрым, як і ў любым іншым месцы горада.
  
  Гэтай ноччу гэта была вечарына ў гонар выхаду на пенсію дэтэктыва Ўолтара Бригама. Пасля амаль чатырох дзесяцігоддзяў працы ў праваахоўных органах ён здаваў свае паперы.
  
  Джэсіка отхлебнула піва і агледзела пакой. Яна была афіцэрам паліцыі дзесяць гадоў, дачкой аднаго з самых вядомых дэтэктываў за апошнія тры дзесяцігоддзі, і галасы дзясяткаў копаў, абменьваюцца ў бары ваеннымі гісторыямі, сталі для яе свайго роду калыханкі. Усё больш і больш яна пачынала мірыцца з тым фактам, што, незалежна ад таго, што яна думала, яе сябры былі і, верагодна, заўсёды будуць калегамі-афіцэрамі.
  
  Вядома, яна ўсё яшчэ мела зносіны са сваімі старымі аднакласніца з Назаретской акадэміі, а часам і з некаторымі дзяўчатамі з яе старога раёна ў Паўднёвай Філадэльфіі - па меншай меры, з тымі, хто пераехаў на Паўночны ўсход, як і яна. Але па большай частцы ўсё, на каго яна належыла, насілі зброю і значок. Уключаючы яе мужа.
  
  Нягледзячы на тое, што гэта была вечарына для каго-небудзь з сваіх, у пакоі не абавязкова было адчуванне адзінства. Прастору было ўсеяна групамі афіцэраў, якія размаўляюць паміж сабой, самай вялікай была група дэтэктываў з залатымі значкамі. І хоць Джэсіка, безумоўна, ўнесла ўступны ўнёсак у гэтую групу, яна яшчэ не зусім туды трапіла. Як і ў любы іншы буйной арганізацыі, заўсёды існавалі ўнутраныя групоўкі, падгрупы, якія аб'ядноўваліся па цэлым шэрагу прычын: расы, полу, вопыту, дысцыпліне, у суседстве.
  
  Дэтэктывы сабраліся ў далёкім канцы бара.
  
  Бірн з'явіўся адразу пасля дзевяці. І хоць ён ведаў амаль кожнага дэтэктыва ў зале і падымаўся па службовай лесвіцы з паловай з іх, увайшоўшы ў залу, ён палічыў за лепшае заняць блізкі канец стойкі разам з Джэсікай. Яна цаніла гэта, але ўсё роўна адчувала, што ён палічыў за лепшае б быць у гэтай зграі ваўкоў - як старых, так і маладых.
  
  Да паўночы вечарына Уолта Бригема перайшла ў стадыю сур'ёзнай выпіўкі. Што азначала, што яна перайшла ў стадыю сур'ёзнага апавядання. Дванаццаць дэтэктываў PPD стоўпіліся ў канцы бара.
  
  "Добра", - пачаў Рычы Дичилло. "Я ў службовай машыне з Рока Тэсту". Рычы быў пажыццёвым заключаных з "Паўночных дэтэктываў". Цяпер яму было за пяцьдзесят, і ў самым пачатку ён быў адным з рабінаў Бірна.
  
  "Цяпер 1979 год, прыкладна ў той жа час, калі з'явіліся гэтыя маленькія партатыўныя тэлевізары на батарэйках. Мы ў Кенсінгтон, у панядзелак увечары паказваюць футбол, "Тыгры" і "Фэлконс". Завяршаем гульню, туды-сюды. Каля адзінаццаці гадзін раздаецца стук у акно. Я падымаю вочы. Круглатвары трансвестыт пры поўным парадзе - парык, пазногці, накладныя вейкі, сукенка з бліскаўкамі, высокія абцасы. Звалі Шарліз, Шартрэз, Шармуз, што-то ў гэтым родзе. На вуліцы яго называлі Чарлі Рэйнбоу."
  
  "Я памятаю яго", - сказаў Рэй Торранс. "Ён хадзіў прыкладна ў пяць, сем, сорак два? Кожны вечар мяняў парык?"
  
  "Гэта ён", - сказаў Рычы. "Па колеру яго валасоў можна было вызначыць, які гэта быў дзень. У любым выпадку, у яго разбітая губа і падбіты вачэй. Кажа, што яго сутэнёр выбіў з яго ўсё дзярмо, і ён хоча, каб мы асабіста пасадзілі гэтага мудак на электрычны крэсла. Пасля таго, як мы адрэжам яму яйкі. Мы з Рока глядзім адзін на аднаго, на тэлевізар. Гульня заканчваецца пасля дзвюххвілінным папярэджання. З-за рэкламы і іншага лайна ў нас ёсць, можа быць, хвіліны тры, праўда? Рока вылятае з машыны як падстрэлены. Ён заводзіць Чарлі на задняе сядзенне машыны і кажа яму, што ў нас зусім новая сістэма. Сапраўдная высокатэхналагічная. Кажа, што вы можаце расказаць суддзі сваю гісторыю прама з вуліцы, і суддзя дашле спецыяльны атрад, каб затрымаць злыдня ".
  
  Джэсіка зірнула на Бірна, які паціснуў плячыма, хоць яны абодва выдатна разумелі, да чаго ўсё гэта хіліцца.
  
  "Вядома, Чарлі падабаецца гэтая ідэя", - сказаў Рычы. "Такім чынам, Рока дастае тэлевізар з машыны, знаходзіць выключаны канал, на якім толькі снег і хвалістыя лініі, кладзе яго ў багажнік. Ён кажа Чарлі глядзець прама на экран і казаць. Чарлі папраўляе прычоску, макіяж, як быццам збіраецца на вячэрні шоў, праўда? Ён падыходзіць вельмі блізка да экрана, распавядае ўсе брудныя падрабязнасці. Скончыўшы, ён адкідваецца назад, як быццам раптам сотня машын сектара з ровам пранясецца па вуліцы. За выключэннем таго, што прама ў гэтую секунду дынамік тэлевізара потрескивает, як быццам ён ловіць іншую станцыю. Так яно і ёсць. За выключэннем таго, што ідзе рэклама."
  
  - О-О-О, - сказаў нехта.
  
  - Рэклама старкистского тунца.
  
  "Няма", - сказаў хто-то яшчэ.
  
  "О, так", - сказаў Рычы. "Ні з таго ні з гэтага тэлевізар кажа, - чартоўску гучна: "Прабач, Чарлі".
  
  Роў разносіцца па пакоі.
  
  "Ён падумаў, што гэта гробаны суддзя. Вылецеў, як падстрэлены Фрэнк Форд. Парыкі, высокія абцасы і бліскаўкі разляцеліся. Больш я яго ніколі не бачыў ".
  
  "Я магу перасягнуць гэтую гісторыю!" - сказаў хто-тое, перекрикивая смех. "Мы праводзім гэта расследаванне ў Гленвуде ..."
  
  І так пайшлі чуткі.
  
  Бірн зірнуў на Джэсіку. Джэсіка пахітала галавой. У яе было некалькі ўласных гісторый, але было ўжо позна. Бірн паказала на свой амаль пустую шклянку. - Яшчэ па адной?
  
  Джэсіка зірнула на гадзіннік. - Не-а. Я сыходжу, - сказала яна.
  
  - Легкі, - адказаў Бірн. Ён асушыў свой келіх і зрабіў знак барменше.
  
  "Што я магу сказаць? Дзяўчыне патрэбен здаровы сон".
  
  Бірн маўчаў, разгойдваўся на абцасах, злёгку падскокваў у такт музыцы.
  
  "Гэй!" Закрычала Джэсіка. Яна ўдарыла яго кулаком у плячо.
  
  Бірн падскочыў. Хоць ён спрабаваў схаваць боль, яго твар выдала яго. Джэсіка ведала, як нанесці ўдар. "Што?"
  
  "Гэта тая частка, дзе ты кажаш: "Прыгожы сон? Табе не патрэбен прыгожы сон, Джэс ".
  
  - Прыгожы сон? Табе не патрэбен прыгожы сон, Джэс.
  
  "Госпадзе". Джэсіка надзела скураное паліто.
  
  "Я думаў, што гэта, ці ведаеце, зразумела", - дадаў Бірн, тупаючы на месцы, выраз яго твару было карыкатурай на дабрачыннасць. Ён пацёр плячо.
  
  - Добрая спроба, дэтэктыў. Вы ўмееце вадзіць? Гэта быў рытарычнае пытанне.
  
  "О, так", - завучана адказаў Бірн. "Я ў парадку".
  
  Копы, падумала Джэсіка. Копы заўсёды маглі сесці за руль.
  
  Джэсіка перасекла пакой, развіталася і пажадала поспехі. Падышоўшы да дзвярэй, яна ўбачыла Джоша Бонтраджера, які стаяў у адзіноце і ўсміхаўся. Яго гальштук з'ехаў набок; адзін кішэню штаноў быў вывернуты. Ён выглядаў трохі пошатывающимся. Убачыўшы Джэсіку, ён працягнуў руку. Яны паціснулі адзін аднаму рукі. Зноў.
  
  "У цябе ўсё ў парадку?" спытала яна.
  
  Бонтраджер кіўнуў залішне энергічна, магчыма, спрабуючы пераканаць самога сябе. "О, так. Выдатна. Выдатна. Выдатна."
  
  Па якой-то прычыне Джэсіка ўжо адчувала матчыны пачуцці да Джошу. "Тады добра".
  
  - Памятаеш, я сказаў, што ўжо чуў усе жарты?
  
  "Так".
  
  Бонтраджер нетрезво махнуў рукой. - Нават блізка няма.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  Бонтраджер выцягнуўся па стойцы "смірна". Ён аддаў гонар. Больш ці менш. "Ды будзе вам вядома, што мне выпаў асаблівы гонар быць самым першым дэтэктывам з ліку амишей ў гісторыі PPD".
  
  Джэсіка засмяялася. - Убачымся заўтра, Джош.
  
  На выхадзе яна ўбачыла знаёмага дэтэктыва з Поўдня, які паказваў фатаграфію свайго маленькага ўнука другому паліцэйскаму. "Дзеці", - падумала Джэсіка.
  
  Паўсюль былі немаўляты.
  
  
  19
  
  
  Бірн наліў сабе талерку з маленькага буфета і паставіў ежу на стойку. Не паспеў ён адкусіць, як адчуў руку на сваім плячы. Ён павярнуўся, убачыў п'яныя вочы, вільготныя вусны. Не паспеў Бірн апамятацца, як Уолт Брайэм заключыў яго ў мядзведжыя абдымкі. Бирну гэты жэст здаўся трохі дзіўным, таму што яны ніколі не былі так блізкія. З іншага боку, для гэтага мужчыны гэта была асаблівая ноч.
  
  Нарэшце яны не вытрымалі і зрабілі ўсё па-мужчынску, без эмоцый: прачысцілі горла, паправілі валасы, паправілі гальштукі. Абодва мужчыны адступілі назад, агледзелі пакой.
  
  - Дзякуй, што прыйшоў, Кевін.
  
  "Ні за што б гэтага не прапусціў".
  
  Уолт Брайэм быў такога ж росту, як Бірн, трохі сутуловат. У яго былі густыя алавяна-сівыя валасы, акуратна падстрыжаныя вусы і вялікія рукі ў драпінах. Яго вочы колеру акіяна многае пабачылі, і усё гэта плавала ў іх.
  
  "Ты можаш паверыць у гэта зборышча галаварэзаў?" Спытаў Бригем.
  
  Бірн агледзеўся. Рычы Дицилло, Рэй Торранс, Томі Капретта, Джоуі Трезе, Налдо Лопес, Мікі Нунциата. Усё - старажылы.
  
  "Як ты думаеш, колькі камплектаў кастэтаў знаходзіцца ў гэтым пакоі?" Спытаў Бірн.
  
  - Лічачы мае? - спытаў я.
  
  Абодва мужчыны засмяяліся. Бірн замовіў па гуртку для іх дваіх. Бармэнша Маргарэт прынесла пару напояў, якія Бірн не даведаўся.
  
  "Што гэта?" Спытаў Бірн.
  
  - Гэта ад двух юных лэдзі ў канцы стойкі.
  
  Бірн і Уолт Брайэм азірнуліся. Дзве жанчыны-патрульныя афіцэры - падцягнутыя, прыгожыя, ўсё яшчэ ў форме, дзе-то за дваццаць - стаялі ў канцы стойкі. Кожны з іх падняў па келіху.
  
  Бірн зноў паглядзеў на Маргарэт. - Ты ўпэўненая, што яны мелі на ўвазе нас?
  
  "Станоўча".
  
  Абодва мужчыны паглядзелі на варыва перад імі. "Я здаюся", - сказаў Бригем. "Што гэта?"
  
  "Jager Bombs", - сказала Маргарэт з усмешкай, якая заўсёды азначала выклік у ірландскім пабе. "Збольшага Red Bull, збольшага Jagermeister".
  
  "Хто, чорт вазьмі, гэта п'е?"
  
  "Усе дзеці", - сказала Маргарэт. "Гэта дае ім штуршок, каб яны маглі працягваць весяліцца".
  
  Бірн і Брайэм збянтэжана пераглянуліся. Яны былі дэтэктывамі з Філадэльфіі, што азначала, што яны былі нічым іншым, як гульнёй. Двое мужчын паднялі куфлі ў знак падзякі. Яны абодва отпили па некалькі глыткоў напою.
  
  "Срань гасподняя", - сказаў Бірн.
  
  "Слейнт", - сказала Маргарэт. Яна засмяялася, накіроўваючыся назад да кранаў.
  
  Бірн зірнуў на Уолта Брайхэма. Ён звяртаўся з дзіўным зеллем крыху больш нязмушана. Вядома, ён ужо быў п'яны ў вусцілку. Магчыма, бомба Ягера дапамагла б.
  
  "Не магу паверыць, што вы здаеце свае дакументы", - сказаў Бірн.
  
  "Пара", - сказаў Бригем. "Вуліца - не месца для старога".
  
  - Стары? Аб чым ты кажаш? Дзве дзяўчыны дваццаці з нечым гадоў толькі што пачаставалі цябе выпіўкай. Да таго ж прыгожанькія дзяўчыны дваццаці з нечым гадоў. Дзяўчыны з зброяй.
  
  Брыг усміхнуўся, але ўсмешка хутка згасла. У яго быў адхілены выгляд, які бывае ва ўсіх копаў на пенсіі. Погляд, які амаль крычаў: "Я ніколі больш не сяду ў сядло". Ён некалькі разоў пакруціў свой келіх. Ён хацеў нешта сказаць, але стрымаўся. Нарэшце ён сказаў: "Ты ніколі не атрымліваеш іх усё, ты ведаеш?"
  
  Бірн дакладна ведаў, што ён меў на ўвазе.
  
  "Заўсёды ёсць адна справа", - працягнуў Брайэм. "Тое, якое не пакіне цябе ў спакоі". Ён кіўнуў у іншы канец пакоя. На Рычы Дицилло.
  
  "Вы кажаце пра дачку Рычы?" Спытаў Бірн.
  
  "Так", - сказаў Брыг. "Я быў асноўным абвінавачаным. Працаваў над гэтай справай два гады запар".
  
  "О, чорт", - сказаў Бірн. "Я гэтага не ведаў".
  
  Дзевяцігадовая дачка Рычы Дицилло Аннемари была знойдзена забітай у парку Фэрмаунт ў 1995 годзе. Яна была на вечарыне з нагоды дня нараджэння са сваім сябрам, які таксама быў забіты. Гэта жорсткае справа тыднямі не сыходзіла з першых палос газет горада. Справа так і не была закрытая.
  
  "Цяжка паверыць, што прайшло столькі гадоў", - сказаў Брыг. "Я ніколі не забуду той дзень".
  
  Бірн зірнуў на Рычы Дицилло. Ён распавядаў чарговую з сваіх гісторый. Калі Бірн сустрэў Рычы, яшчэ ў каменным стагоддзі, Рычы быў монстрам, вулічнай легендай, наркапаліцэйскіх, якога трэба было баяцца. Вы прамаўлялі імя Ды-Силло на вуліцах Паўночнай Філадэльфіі са стрыманым глыбокай павагай. Пасля таго, як была забітая яго дачка, ён нейкім чынам паменшыўся, стаўшы скарочанай версіяй самога сябе. У гэтыя дні ён проста выконваў свае абавязкі.
  
  "Калі-небудзь лавілі зачэпку?" Спытаў Бірн.
  
  Брыг паківаў галавой. "Некалькі разоў былі блізкія да гэтага. Я думаю, мы апыталі ўсіх у парку ў той дзень. Павінна быць, атрымалі сотню заяваў. Ніхто так і не прызнаўся ".
  
  - А што здарылася з сям'ёй іншай дзяўчыны?
  
  Бригем паціснуў плячыма. "З'ехалі. Некалькі разоў спрабаваў іх адшукаць. Беспаспяхова".
  
  - А як наконт вынікаў экспертызы?
  
  "Нічога. Але гэта было ў тыя далёкія часы. Плюс была тая навальніца. Ліў як вар'ят дождж. Што б там ні было, яго змыла ".
  
  Бірн ўбачыў глыбокую боль і шкадаванне ў вачах Уолта Бригэма. Ён разумеў, што ў яго самога ёсць тэчка з дрэннымі ўспамінамі, схаваная на схаванай баку сэрца. Ён пачакаў хвіліну ці каля таго, спрабуючы змяніць тэму. - Такім чынам, што для цябе ў агні, Уолт?
  
  Бригем падняў вочы і ўтаропіўся на Бірна поглядам, які здаўся яму трохі трывожным. "Я збіраюся атрымаць правы, Кевін".
  
  "Ваша ліцэнзія?" Спытаў Бірн. "Ваша ліцэнзія прыватнага дэтэктыва?"
  
  Брыг кіўнуў. "Я збіраюся пачаць працаваць над гэтай справай самастойна", - сказаў ён. Ён панізіў голас. "На самой справе, паміж вамі, мной і барменшей, я ўжо некаторы час працую неафіцыйна".
  
  "Справа Аннемари?" Бірн гэтага не чакаў. Ён думаў, што пачуе аб якой-небудзь рыбацкай лодцы, планах на дом на колах або, можа быць, аб стандартнай схеме, якая ёсць ва ўсіх копаў, калі аднойчы купляюць бар дзе-небудзь у тропіках - дзе девятнадцатилетние дзяўчыны ў бікіні ходзяць на вечарыну на вясновых вакацыях - план, на які, здавалася, ніхто ніколі не клюнуў.
  
  "Так", - сказаў Брыг. "Я ў даўгу перад Рычы. Чорт вазьмі, горад у даўгу перад ім. Падумай аб гэтым. Яго маленькую дзяўчынку забілі на нашым участку, а мы не зачыняем справу?" Ён грукнуў куфлем аб стойку, обвиняюще падняў палец да свету, да самога сябе. "Я маю на ўвазе, што кожны год мы адкрываем тэчку, робім некалькі нататак, кладзем яе назад. Гэта несумленна, чувак. Гэта па-чартоўску несумленна. Яна была ўсяго толькі дзіцем."
  
  "Рычы ведае пра тваіх планах?" Спытаў Бірн.
  
  "Няма. Я скажу яму, калі прыйдзе час".
  
  Прыкладна на хвіліну яны змоўклі, слухаючы балбатню, музыку. Калі Бірн зноў паглядзеў на Бригема, ён зноў убачыў той адхілены погляд, бляск у яго вачах.
  
  "О, Божа", - сказаў Брайэм. "Яны былі самымі прыгожымі маленькімі дзяўчынкамі, якіх ты калі-небудзь бачыў".
  
  Усё, што мог зрабіць Кевін Бірн, гэта пакласці руку мужчыну на плячо.
  
  Яны стаялі так даволі доўга.
  
  Бірн выйшаў з бара, павярнуў на Трэцюю вуліцу. Ён падумаў пра Рычы Дицилло. Яму стала цікава, колькі разоў Рычы трымаў у руцэ табельную зброю, ахоплены гневам, лютасцю і горам. Бірн задаваўся пытаннем, наколькі блізка падышоў гэты чалавек, ведаючы, што калі хто-то забярэ яго ўласную дачку, яму прыйдзецца доўга шукаць прычыну, каб працягваць.
  
  Дабраўшыся да сваёй машыны, ён спытаў сябе, як доўга ён збіраецца прыкідвацца, што нічога не адбылося. У апошні час ён часта хлусіў сабе па гэтай нагоды. Гэтай ноччу пачуцці былі моцныя.
  
  Ён што-то адчуў, калі Уолт Брайэм абняў яго. Ён бачыў цёмныя рэчы, нават адчуў нейкі пах. Ён ніколі б не прызнаўся ў гэтым нікому, нават Джэсіка, з якой за апошнія некалькі гадоў дзяліўся практычна ўсім. Ён ніколі раней нічога не нюхаў, па меншай меры, у рамках свайго смутнага прадчування.
  
  Калі ён абдымаў Уолта Бригема, то адчуў пах хваёвых іголак. І дыму.
  
  Бірн сеў за руль, прышпіліўся, уставіў дыск Роберта Джонсана ў прайгравальнік кампакт-дыскаў і з'ехаў у ноч.
  
  Госпадзе, падумаў ён.
  
  Сасновыя іголкі і дым.
  
  
  20
  
  
  Эдгар Месяц, спатыкаючыся, выйшаў з карчмы "Стары дом" на Стейшн-роўд, яго страўнік быў поўны Юнг-лінга, а галава - лайна. Той жа пережаренной глупствам, якой маці гвалтоўна пичкала яго першыя васемнаццаць гадоў жыцця: ён быў няўдачнікам. Ён ніколі нічога не даб'ецца. Ён быў дурны. Прама як яго бацька.
  
  Кожны раз, калі ён на адну бутэльку перавышаў ліміт, усё гэта вярталася назад.
  
  Вецер пранёсся па амаль пустой вуліцы, пляскаючы яго штанамі, прымушаючы слязіцца вочы, прымушаючы яго спыніцца. Ён павярнуў твар шалікам і накіраваўся на поўнач, насустрач шторму.
  
  Эдгар Месяц быў невысокім лысеючым мужчынам, пакрытым шнарамі ад вугроў, даўно избавленным ад усіх хвароб сярэдняга ўзросту - каліту, экзэмы, грыбка пазногцяў на нагах, гінгівіту. Яму толькі што споўнілася пяцьдзесят пяць.
  
  Ён не быў п'яны, але і не так ужо далёкі ад гэтага. Новая бармэнша, Алисса, або Алісія, ці як там яе, блядзь, клікалі, у дзесяты раз спыніла яго. Каму якая справа? Яна ўсё роўна была занадта старая для яго. Эдгару падабаліся маладыя. Нашмат маладзей. Заўсёды падабаліся.
  
  Самай малодшай - і лепшай - была яго пляменніца Дзіна. Чорт вазьмі, колькі ёй цяпер, павінна быць, дваццаць чатыры? Занадта старая. З лішкам.
  
  Эдгар загарнуў за кут, на Сикамор-стрыт. Яго сустрэла абшарпаныя бунгала. Перш чым ён паспеў дастаць ключы з кішэні, ён пачуў шум. Ён павярнуўся трохі няўпэўнена, злёгку пагойдваючыся на абцасах. Ззаду яго на другім баку вуліцы на фоне ззяння калядных агнёў вымалёўваліся сілуэты двух фігур. Высокі мужчына і карантышка, абодва ў чорным. Высокі выглядаў як вырадак - коратка падстрыжаныя светлыя валасы, гладка паголены, калі спытаць Эдгара Месяц, ён выглядаў трохі неженкой. Той, што ніжэйшы, быў складзены як танк. У адным Эдгар быў упэўнены , яны былі не з Уинтертона. Ён ніколі не бачыў іх раней.
  
  "Хто, чорт вазьмі, ты такі?" Спытаў Эдгар.
  
  "Я Малахія", - сказаў высокі мужчына.
  
  Яны пераадолелі пяцьдзесят міль менш чым за гадзіну. Зараз яны знаходзіліся ў падвале пустога жылога дома на поўначы Філадэльфіі, у цэнтры квартала закінутых жылых дамоў. Амаль на сотню футаў у любым кірунку не было ні аднаго святлафора. Яны прыпаркавалі фургон ў завулку за кварталам дамоў.
  
  Роланд старанна выбраў месца. Гэтыя збудаванні неўзабаве павінны былі быць адноўлены, і ён ведаў, што, як толькі дазволіць надвор'е, у гэтых падвалах пачнуць заліваць бетон. Адзін з яго прыхаджан працаваў у будаўнічай кампаніі, якая адказвала за бетонныя працы.
  
  Пасярод халоднай падвальнай пакоя стаяў голы Эдгар Месяц, яго адзенне ўжо згарэла, ён быў прывязаны скотчам да старога драўлянага крэсла. Пол быў земляным, халодным, але незамерзшим. У куце пакоя чакала пара рыдлёвак з доўгімі ручкамі. Прастору асвятлялі тры газавых ліхтара.
  
  "Раскажы мне пра Фэрмаунт-парку", - папрасіў Роланд.
  
  Месяц ўтаропілася на яго.
  
  - Раскажы мне пра Фэрмаунт-парку, - паўтарыў Роланд. - Красавік 1995 года.
  
  Гэта выглядала так, як быццам Эдгар Месяц адчайна спрабаваў пакапацца ў сваёй памяці. Не было ніякіх сумненняў у тым, што ён здзейсніў шмат дрэнных учынкаў у сваім жыцці - предосудительных учынкаў, за якія, як ён ведаў, аднойчы можа рушыць услед змрочная расплата. Гэта час прыйшоў.
  
  "Аб чым бы, чорт вазьмі, ты ні казаў, што".... што б гэта ні значыла, вы ўзялі не таго чалавека. Я невінаваты ".
  
  "У вас шмат добрых якасцяў, містэр Месяц", - сказаў Роланд. "Нявіннасць - не адно з іх. Прызнайцеся ў сваіх грахах, і Гасподзь праявіць да вас міласэрнасць".
  
  - Клянуся, я не ведаю...
  
  "Я, аднак, не магу".
  
  "Ты вар'ят".
  
  "Прызнайся, што ты зрабіў з тымі дзяўчатамі ў Фэрмаунт-парку ў красавіку 1995 года. У той дзень, калі ішоў дождж".
  
  - Дзяўчынкі? - Спытаў Эдгар Месяц. - 1995 год? Дождж?
  
  - Ты, вядома, памятаеш Дзіну Рэес.
  
  Гэта імя ўзрушыла яго. Ён успомніў. - Што яна табе сказала?
  
  Роланд дастаў ліст Дзіны. Пры выглядзе яго Эдгар скурчыўся.
  
  - Ёй падабаўся ружовы, містэр Месяц. Але я мяркую, вы гэта ведалі.
  
  "Гэта была яе маці, ці не так? Гэтая гробаны сука. Што яна сказала?"
  
  "Дзіна Рэес з'ела жменю таблетак і скончыла сваё сумнае існаванне, якое вы разбурылі".
  
  Эдгар Месяц, здавалася, раптам усвядоміў, што ніколі не пакіне гэты пакой. Ён з усіх сіл змагаўся са сваімі путамі. Крэсла пахіснуўся, зарыпеў, затым упаў, урэзаўшыся ў лямпу. Лямпа нахілілася і плюхнула газай на галаву Месяца, якая раптам загарэлася. Языкі полымя ўдарылі і лізнулі правы бок асобы мужчыны. Месяц закрычаў і стукнуўся галавой аб халодную, ўтрамбаваную зямлю. Чарльз спакойна падышоў, патушыў агонь. З'едлівы пах газы, гарэлай плоці і расплаўленых валасоў запоўніў абмежаваную прастору.
  
  Не звяртаючы ўвагі на смурод, Роланд наблізіўся да вуха Эдгара Месяца.
  
  "Якое гэта - быць палонным, містэр Месяц?" прашаптаў ён. "Быць ва ўладзе каго-то? Хіба гэта не вы зрабілі з Дзінай Рэес? Прывёў яе ў склеп? Вось так проста?"
  
  Для Роланда было важна, каб гэтыя людзі дакладна разумелі, што яны зрабілі, перажывалі гэты момант так жа, як іх ахвяры. Роланд прыклаў нямала намаганняў, каб узнавіць страх.
  
  Чарльз пасунуў крэсла. Лоб Эдгара Месяца, разам з правай бокам галавы, быў пакрыты пухірамі і бурбалкамі. Шырокая паласа валасоў знікла, іх месца заняла пачарнелая адкрытая рана.
  
  "Ён абмые свае ногі ў крыві бязбожных", - пачаў Роланд.
  
  "Ты, блядзь, не можаш гэтага зрабіць, чувак", - істэрычна закрычаў Эдгар.
  
  Роланд не чуў слоў ні аднаго смяротнага. "Ён пераможа над імі. Яны будуць пераможаны настолькі, што іх параза будзе канчатковым і фатальным, а яго вызваленне - поўным і увенчанным".
  
  "Пачакай!" Месяц змагалася з стужкай. Чарльз дастаў насоўку лавандового колеру і навязаў яго вакол шыі мужчыны. Ён трымаў яго ззаду.
  
  Роланд Ханна накінуўся на мужчыну. Крыкі разнесліся высока ў ночы.
  
  Філадэльфія спала.
  
  
  21
  
  
  Джэсіка ляжала ў ложку з шырока адкрытымі вачыма. Вінцэнт, як звычайна, атрымліваў асалоду ад сном мерцвяка. Яна не ведала нікога, хто спаў бы так моцна, як яе муж. Для чалавека, таго, хто бачыў практычна ўсе заганы, якія мог прапанаваць горад, кожную ноч каля паўночы ён примирялся з навакольным светам і адразу засынаў.
  
  Джэсіка ніколі не была здольная на гэта.
  
  Яна не магла заснуць і ведала чаму. На самай справе, прычын было дзве. Па-першае, вобраз з гісторыі, якую распавёў ёй бацька Грег, увесь час круціўся ў яе ў галаве: мужчына, якога Дзева Сонца і вядзьмарка разрываюць напалову. Дзякуй і за гэта, бацька Грег.
  
  Канкуруючым выявай была Крысціна Джакос, якая сядзіць на беразе ракі, як патрапаная лялька на паліцы ў маленькай дзяўчынкі.
  
  Дваццаць хвілін праз Джэсіка сядзела за абедзенным сталом, перад ёй стаяла гуртка какава. Яна ведала, што ў шакаладзе змяшчаецца кафеін і што гэта, верагодна, дапаможа ёй не заснуць яшчэ некалькі гадзін. Яна таксама ведала, што шакалад ўтрымлівае шакалад.
  
  Яна расклала на стале фатаграфіі Крысціны Джакос з месца злачынства, расклала іх па парадку, зверху ўніз: фатаграфіі дарогі, пад'язной дарожкі, фасада будынка, кінутых машын, задняй частцы будынка, схілу да берага ракі, затым самай небаракі Крысціны. Агледзеўшы іх зверху данізу, Джэсіка прыкладна узнавіла карціну месца злачынства, якую бачыў забойца. Яна пайшла па яго слядах.
  
  Было цёмна, калі ён рамантаваў цела? Павінна быць, было. Паколькі чалавек, які пазбавіў жыцця Крысціну, не пакончыў з сабой на месцы злачынства і не з'явіўся з павіннай, ён хацеў выйсці сухім з вады са сваім ненармальным злачынствам.
  
  ПАЗАДАРОЖНІК? Грузавік? Фургон? Фургон, безумоўна, палегчыў бы яму задачу.
  
  Але чаму Крысціна? Чаму гэтая дзіўная адзенне і калецтва? Чаму "месяц" ў яе на жываце?
  
  Джэсіка паглядзела ў акно на чарнільна-чорную ноч.
  
  Што гэта за жыццё? яна задумалася. Яна сядзела менш чым у пятнаццаці футаў ад таго месца, дзе спала яе мілая маленькая дзяўчынка, ад таго месца, дзе спаў яе любімы муж, і пасярод ночы разглядала фатаграфіі мёртвай жанчыны.
  
  І ўсё ж, нягледзячы на ўсю небяспеку і пачварнасць, з якімі сутыкнулася Джэсіка, яна не магла ўявіць, што будзе займацца чым-то іншым. З таго моманту, як яна паступіла ў акадэмію, усё, чаго яна калі-небудзь хацела, - гэта працаваць у аддзеле забойстваў. І цяпер яна была такой. Але праца пачала пажыраць цябе жыўцом у той момант, калі ты ступіў на першы паверх Круглага дома.
  
  У Філадэльфіі ты уладкаваўся на працу ў панядзелак. Ты працаваў, высочваючы сведак, дапытваючы падазраваных, складаючы крыміналістычныя зняволення. Як раз у той момант, калі вы пачалі прагрэсаваць, быў чацвер, і вы зноў былі за рулём, і ўпала яшчэ адно цела. Трэба было дзейнічаць, таму што, калі вы не вырабіць арышт на працягу сарака васьмі гадзін, быў добры шанец, што вас ніколі не арыштуюць. Па крайняй меры, так абвяшчала тэорыя. Такім чынам, вы кінулі тое, чым займаліся, - па-ранейшаму прыслухоўваючыся да ўсіх поступавшим званках, - і заняліся новым справай. Наступнае, што вы ўсвядомілі, было ў наступны аўторак, і да вашых ног прызямліўся яшчэ адзін акрываўлены труп.
  
  Калі вы зараблялі на жыццё следчым - любым следчым - вы жылі дзеля таго, каб трапіцца. Для Джэсікі, як і для кожнага дэтэктыва, якога яна ведала, сонца ўзыходзіла і заходзіла над трапіцца. Часам "трапіўся" азначала для цябе гарачую ежу, добры начны сон, доўгі гарачы пацалунак. Ніхто, акрамя калегі-следчай, не разумеў гэтай неабходнасці. Калі б наркаманы маглі хоць на секунду пабыць дэтэктывамі, яны б назаўжды адмовіліся ад гэтай іголкі. Не было такога кайфу, як у які трапіў.
  
  Джэсіка абхапіла рукой кубак. Какава было халодным. Яна зноў паглядзела на фатаграфіі.
  
  Ці Была памылка на адной з гэтых фатаграфій?
  
  
  22
  
  
  Уолт Брайэм павярнуў на абочыну на Лінкальн Драйв, заглушыў рухавік, фары, усё яшчэ не акрыяўшы ад сваёй развітальнай вечарынкі на памінках Финнигана, ўсё яшчэ крыху ашаломлены вялікі яўкай.
  
  У гэты гадзіну у гэтай частцы Фэрмаунт-парку было цёмна. Рух было рэдкім. Ён апусціў шкло, халодны паветра крыху ажывіў яго. Ён чуў, як непадалёк цячэ ручай Виссахикон.
  
  Брыг адправіў канверт да таго, як адправіўся ў шлях. Ён адчуваў сябе закулісных; амаль злачынцам, адпраўляючы яго ананімна. У яго не было выбару. Яму спатрэбіліся тыдні, каб прыняць рашэнне, і вось яно прынята. Усё гэта - трыццаць восем гадоў працы ў паліцыі - цяпер было ззаду. Ён быў кім-то іншым.
  
  Ён падумаў аб справе Аннемари Дицилло. Здавалася, што толькі ўчора яму патэлефанавалі. Ён успомніў, як пад'ехаў да месца шторму - прама да гэтага месца, - дастаў свой парасон і пайшоў у лес...
  
  На працягу некалькіх гадзін яны затрымалі звычайных падазраваных, подглядывающих, педафілаў, мужчын, якія нядаўна былі вызваленыя з турмы пасьля адбыцьця тэрміну за гвалт у дачыненні да дзяцей, асабліва ў дачыненні да маленькіх дзяўчынак. Ніхто не вылучаўся з натоўпу. Ніхто не раскалоўся і не накінуўся на іншага падазраванага. Улічваючы іх прыроду, іх павышаны страх перад турэмнай жыццём, педафілаў, як вядома, было лёгка пераканаць. Ніхто гэтага не зрабіў.
  
  Асабліва гідкі нягоднік па імя Джозэф Барбер якое-то час выглядаў нядрэнна, але ў яго было алібі - хоць і хісткае алібі - на дзень забойстваў у Фэрмаунт-парку. Калі быў забіты сам Барбер - зарэзаны трынаццаццю нажамі для раздзелкі мяса, - Бригем вырашыў, што гэта гісторыя пра чалавека, якога наведваюць яго грахі.
  
  Але што-то не давала Уолту Бригаму спакою ў абставінах смерці Барбера. На працягу наступных пяці гадоў Брыга высочваў некалькіх падазраюцца ў педафіліі як у Пенсільваніі, так і ў Нью-Джэрсі. Шасцёра з гэтых людзей былі забітыя, усё з крайнім прадузятасцю, ні адно з іх спраў не было раскрыта. Вядома, ніхто ні ў адным аддзеле па расследаванні забойстваў нідзе па-сапраўднаму не ламаў сабе галаву, спрабуючы закрыць справу аб забойстве, калі ахвярай быў адмарозак, причинявший шкоду дзецям, але тым не менш дадзеныя судовай экспертызы былі сабраны і прааналізаваны, ўзятыя паказанні сведак, знятыя адбіткі пальцаў, складзеныя справаздачы. Ні адзін падазраваны не матэрыялізаваўся.
  
  Лаванда, падумаў ён. Што такога было ў лаванды?
  
  У агульнай складанасці Уолт Брайэм выявіў забітымі шаснаццаць чалавек, усе яны былі паліцэйскімі, усіх іх дапыталі і адпусцілі - ці, па меншай меры, падазравалі - па справе, звязанай з маладой дзяўчынай.
  
  Гэта было вар'яцтвам, але магчымым.
  
  Хто-то забіваў падазраваных.
  
  Яго тэорыя так і не атрымала належнага распаўсюду ў падраздзяленні, таму Уолт Брайэм адмовіўся ад яе. Кажучы афіцыйна. Ён усё роўна зрабіў вельмі падрабязныя нататкі па гэтай нагоды. Як бы мала яе ні турбавалі гэтыя людзі, было што-то ў працы, у прыродзе дэтэктыва з аддзела па расследаванні забойстваў, што прымушала яго гэта рабіць. Забойства ёсць забойства. Судзіць ахвяр павінен быў Бог, а не Уолтар Дж. Бригэм.
  
  Ён звярнуў свае думкі да Аннемари і Шарлоце. Яны перасталі з'яўляцца ў яго снах зусім нядаўна, але гэта не азначала, што вобразы не пераследвалі яго. У гэтыя дні, калі каляндар переворачивался з сакавіка на красавік, калі ён бачыў маладых дзяўчат у іх вясновых сукенках, усё гэта вярталася да яго з жорсткай сэнсарнай перагрузкай - пах лесу, шум дажджу, то, як гэта выглядала, як быццам гэтыя дзве маленькія дзяўчынкі спалі. Вочы зачыненыя, галавы склонены. А потым гняздо.
  
  Хворы сукін сын, які гэта зрабіў, зьвіў вакол іх гняздо.
  
  Уолт Брайэм адчуў, як унутры ў яго закіпае гнеў, нібы калючы кулак ў грудзях. Ён быў блізкі да гэтага. Ён адчуваў гэта. Неафіцыйна ён ужо быў у Адэнсе, маленькім гарадку ў акрузе Беркс. Ён ездзіў туды некалькі разоў. Ён наводзіў даведкі, рабіў фотаздымкі, размаўляў з людзьмі. След, які вядзе да забойцы Аннемари і Шарлоты, вёў у Адэнсе, штат Пенсільванія. Бригем адчуў смак зла ў той момант, калі ўвайшоў у вёску, нібы горкае зелле на мове.
  
  Бригем выйшаў з машыны, перасёк Лінкальн-драйв і працягнуў шлях сярод голых дрэў, пакуль не дабраўся да Виссахикон. Завываў халодны вецер. Ён падняў каўнер, скамячыў свой ваўнянай шалік.
  
  Менавіта тут іх і знайшлі.
  
  "Я вярнуўся, дзяўчынкі", - сказаў ён.
  
  Бригем зірнуў на неба, на шэрую месяц у цемры. Ён адчуў нявыказаныя эмоцыі той даўняй ночы. Ён убачыў іх белыя сукенкі ў святле паліцэйскіх фар. Ён бачыў сумныя, спустошаныя выразы на іх тварах.
  
  "Я проста хацеў, каб ты ведала, цяпер у цябе ёсць я", - сказаў ён. "Поўны працоўны дзень. Дваццаць чатыры гадзіны сем хвілін. Мы зловім яго".
  
  Некаторы час ён глядзеў, як цячэ вада, затым вярнуўся да машыны з раптоўнай спружыніста ў хадзе, як быццам з яго плячэй звалілася велізарная цяжар, як быццам уся пакінутая яго жыццё раптоўна была нанесена на карту. Ён праслізнуў унутр, завёў рухавік, уключыў абагравальнік. Ён як раз збіраўся павярнуць на Лінкальн Драйв, калі пачуў ... спевы?
  
  Няма.
  
  Гэта было не спевы. Гэта было больш падобна на дзіцячы вершык. Дзіцячы вершык, які ён ведаў вельмі добра. Кроў застыла ў яго жылах.
  
  - Вось дзяўчыны, маладыя і выдатныя,
  
  Танцуючы на летнім паветры..."
  
  Бригем паглядзеў у люстэрка задняга выгляду. Калі ён убачыў вочы мужчыны на заднім сядзенні, ён зразумеў. Гэта быў той чалавек, якога ён шукаў вельмі доўга.
  
  "Як два якія верцяцца колы..."
  
  Страх прабег па хрыбетніку Бригама. Яго зброя ляжала пад сядзеннем. Ён занадта шмат выпіў. У яго нічога не атрымаецца.
  
  "Прыгожанькія дзяўчыны танчаць у месцах, далёкіх".
  
  У гэтыя апошнія імгненні дэтэктыву Уолтар Джэймсу Бригаму многае стала зразумела. Яны абрынуліся на яго з абвостранай яснасцю, як у тыя секунды перад навальніцай. Ён ведаў, што Марджори Морысан сапраўды была любоўю ўсёй яго жыцця. Ён ведаў, што яго бацька быў добрым чалавекам і выгадаваў годных дзяцей. Ён ведаў, што Аннемари Дицилло і Шарлоту Уэйт наведала цяперашні зло, што за імі рушылі ўслед ў лес і перадалі д'яблу.
  
  І Уолт Брайэм таксама ведаў, што ён увесь гэты час быў правоў.
  
  Гэта заўсёды было звязана з вадой.
  
  
  23
  
  
  Health Harbor быў невялікім трэнажорнай залай і спа-цэнтрам для трэніровак у Northern Liberties. Кіраваны былым сяржантам паліцыі з Дваццаць чацвёртага акругі, клуб меў абмежаваны склад удзельнікаў, у асноўным копаў, што азначала, што вам, як правіла, не даводзілася мірыцца з звычайнымі гульнямі ў спартзале. Плюс, там быў баксёрскі рынг.
  
  Джэсіка прыехала туды каля 6-й раніцы, зрабіла расцяжку, прабегла пяць міль на бегавой дарожцы, слухаючы калядную музыку на сваім iPod.
  
  У 7 раніцы прыехаў яе стрыечны дзядуля Віторыо. Віторыо Джавані споўніўся восемдзесят адзін год, але ў яго ўсё яшчэ былі ясныя карыя вочы, якія Джэсіка памятала з часоў сваёй маладосьці, добрыя і тыя, што ведаюць вочы, якія нябожчыцу жонку Віторыо Кармеллу скарылі наповал спякотнай жнівеньскай ноччу на свяце Успення Прасвятой Багародзіцы. Нават сёння гэтыя бліскучыя вочы казалі пра тое, што ўнутры ўсё яшчэ быў значна больш малады чалавек. Калі-то Віторыо быў прафесійным баксёрам. Па гэты дзень ён не мог глядзець баксёрскі паядынак па тэлевізары седзячы.
  
  Апошнія некалькі гадоў Віторыо быў мэнэджэрам і трэнерам Джэсікі. Як прафесіянал, у Джэсікі быў рэкорд 5-0 з чатырма накаўтамі, яе апошні бой трансляваўся па тэлеканале ESPN2. Віторыо заўсёды казаў, што кожны раз, калі Джэсіка будзе гатовая звольніцца, ён падтрымае гэтае рашэнне, і яны абодва сыдуць. Джэсіка яшчэ не была ўпэўненая. Тое, што прывяло яе ў спорт з самага пачатку - жаданне скінуць вагу пасля нараджэння Сафі, разам з жаданнем мець магчымасць пастаяць за сябе, калі узнікнуць выпадковыя падазрэнні ў гвалце, калі гэта неабходна, - перарасло ў нешта іншае: неабходнасць змагацца з працэсам старэння з дапамогай таго, што было, без перабольшання, самай жорсткай дысцыплінай, якая толькі існавала.
  
  Віторыо схапіў калодкі і павольна праслізнуў паміж лінамі. "Ты выконваеш дарожную працу?" спытаў ён. Ён адмовіўся называць гэта "кардыё".
  
  "Так", - сказала Джэсіка. Яна павінна была прабегчы шэсць міль, але яе мышцы, якім пераваліла за трыццаць, стаміліся. Дзядзька Віторыо бачыў яе наскрозь.
  
  "Заўтра ты адпрацоўваеш сем", - сказаў ён.
  
  Джэсіка не папрацавала адмаўляць гэта ці спрачацца.
  
  "Гатовыя?" Віторыо склаў падушачкі разам, падняў іх.
  
  Джэсіка пачатку павольна, наносячы ўдары па падушачкамі, перасякаючыся правай. Як заўсёды, яна ўвайшла ў рытм, знайшоўшы патрэбную зону. Яе думкі перанесліся з душных памяшканняў спартзалы на іншы канец горада, на бераг ракі Шайлкилл, да ладу мёртвай маладой жанчыны, урачыста пакладзенай на бераг ракі.
  
  Па меры таго як яна набірала тэмп, яе гнеў нарастаў. Яна падумала пра ўсмешлівай Крысціне Джакос, аб даверы, якое маладая жанчына, магчыма, мела да свайго забойцу, аб веры ў тое, што ёй у любым выпадку не прычыняць шкоды, што наступіць наступную раніцу, і яна будзе нашмат бліжэй да ажыццяўлення сваёй мары. Гнеў Джэсікі успыхнуў і расквітнеў, калі яна падумала аб фанабэрства і жорсткасці чалавека, якога яны шукалі, аб тым, што ён задушыў маладую жанчыну і знявечыў яе цела-
  
  "Джэс!"
  
  Яе дзядзька крычаў. Джэсіка спынілася, з яе градам ліў пот. Яна змахнула з вачэй тыльным бокам пальчаткі і адступіла на некалькі крокаў. Жменька іншых людзей у спартзале ўтаропілася на іх.
  
  - Пара, - мякка сказаў яе дзядзька. Ён бываў тут з ёй раней.
  
  Як доўга яе не было?
  
  - Прабач, - сказала Джэсіка. Яна прайшла ў адзін кут, потым у другі, потым у трэці, кружачы па рынгу, пераводзячы дыханне. Калі яна спынілася, да яе падышоў Віторыо. Ён кінуў пракладкі і дапамог Джэсіка сцягнуць пальчаткі.
  
  - Складаны выпадак? - спытаў ён.
  
  Яе сям'я добра ведала яе. "Так", - сказала яна. "Цяжкі выпадак".
  
  Джэсіка правяла раніцу за кампутарамі. Яна ўвяла некалькі пошукавых радкоў ў розныя пошукавыя сістэмы. Вынікі, якія тычацца ампутацыі, былі беднымі, хоць і неверагодна жудаснымі. У часы сярэднявечча не было рэдкасцю, калі злодзей губляў руку, а Подглядывающий - вачэй. Некаторыя рэлігійныя секты ўсё яшчэ практыкуюць гэта. Італьянская мафія гадамі рэзала людзей, але, як правіла, яны не пакідалі цела на людзях сярод белага дня. Звычайна яны кромсали людзей, каб запхнуць іх у сумку, або скрынку, або чамадан, каб выкінуць на сметнік. Звычайна ў Джэрсі.
  
  Яна не сутыкнулася ні з чым падобным да таго, што было зроблена з Крысцінай Джакос на тым беразе ракі.
  
  Вяроўка для плавання была даступная ў шэрагу анлайн-крам. Наколькі яна змагла вызначыць, яна была падобная на стандартную поліпрапіленавую вяроўку, але апрацавана для абароны ад хімічных рэчываў, такіх як хлор. У асноўным ён выкарыстоўваўся для змацавання лескі з паплаўкамі. Лабараторыя не выявіла ніякіх слядоў хлору.
  
  На мясцовым узроўні, паміж рознічнымі гандлярамі марскімі таварамі і таварамі для басейнаў у Філадэльфіі, Нью-Джэрсі і Дэлавэр, былі дзесяткі дылераў, якія прадавалі гэты тып вяровак. Як толькі Джэсіка атрымлівала канчатковы справаздачу з лабараторыі з падрабязным апісаннем тыпу і мадэлі, яна бралася за тэлефон.
  
  Адразу пасля адзінаццаці Бірн зайшоў у дзяжурную пакой. У яго была запіс званка 911 аб целе Крысціны. АЎДЫЁВІЗУАЛЬНЫ блок PPD размяшчаўся ў склепе Круглага дома. Яго асноўнай задачай было пастаўляць у дэпартамент па меры неабходнасці аўдыё - і відэатэхніку - камеры, прылады запісу і назірання, - а таксама адсочваць мясцовыя тэле - і радыёканалы ў пошуках важнай інфармацыі, якую дэпартамент мог бы выкарыстаць.
  
  Падраздзяленне таксама аказала дапамогу ў расследаванні запісаў з камер відэаназірання і аўдыёвізуальных доказаў.
  
  Афіцэр Матео Фуэнтес быў ветэранам падраздзялення. Ён адыграў важную ролю ў раскрыцці нядаўняга справы, калі псіхапат, памяшаны на кіно, тэрарызаваў горад. У свае трыццаць з невялікім, дакладны і скурпулёзны ў сваёй працы, дзіўна далікатны ў граматыцы, ніхто ў аудиотехническом аддзеле не ўмеў лепш знаходзіць ўтоеную праўду ў электроннай запісу.
  
  Джэсіка і Бірн ўвайшлі ў рубку кіравання.
  
  - Што ў нас ёсць, дэтэктывы? - Спытаў Матео.
  
  - Ананімны званок у службу 911, - сказаў Бірн. Ён працягнуў Матео аўдыекасету.
  
  "Нічога падобнага", - адказаў Матео. Ён уставіў касэту ў апарат. "Я так разумею, там не было ідэнтыфікатара выклікае абанента?"
  
  "Няма", - сказаў Бірн. "Падобна на тое, што гэта была отключенная вочка".
  
  У большасці штатаў кожны раз, калі грамадзянін тэлефануе ў службу 911, ён адмаўляецца ад свайго права ўласнасці на прыватнае жыццё. Нават калі на вашым тэлефоне ўстаноўлена блакаванне, якая не дазваляе большасці людзей, якіх вы тэлефануеце, бачыць ваш нумар у ідэнтыфікатары выклікае абанента, радыёстанцыя паліцэйскага кіравання і дыспетчары ўсё роўна могуць бачыць ваш нумар. За некаторымі выключэннямі. Адным з іх з'яўляецца званок у службу 911 з адключанага мабільнага. Калі мабільныя тэлефоны адключаныя - з-за нявыплаты або, магчыма, з-за таго, што абанент перайшоў на новы нумар, - магчымасці службы 911 захоўваюцца. Да жаль, для следчых, магчымасці адсачыць гэты нумар няма.
  
  Матео націснуў кнопку ПРАЙГРАВАННЯ на магнітафоне.
  
  "Паліцыя Філадэльфіі, аператар 204, чым я магу вам дапамагчы?" - адказаў аператар.
  
  - Там... там мёртвае цела. Яно за старым складам аўтазапчастак на Флэт Рок-роўд.
  
  Пстрычка. Гэта быў аб'ём запісу.
  
  "Хммм", - сказаў Матео. "Не зусім шматслоўна". Ён націснуў "СТОП". Затым ПЕРАМАТАЎ. Пракруціў яшчэ раз. Калі запіс скончылася, ён пераматаў плёнку і пракруціў яе ў трэці раз, схіліўшы галаву да дынамікам. Ён націснуў "СТОП".
  
  - Мужчына ці жанчына? - Спытаў Бірн.
  
  "Мужчына", - адказаў Матео.
  
  "Ты ўпэўнены?"
  
  Матео павярнуўся і злосна паглядзеў на яго.
  
  "Добра", - сказаў Бірн.
  
  "Ён у машыне або ў невялікім памяшканні. Ніякага рэха, добрая акустыка, ніякага фонавага шыпенні".
  
  Матео зноў пракруціў плёнку. Ён павярнуў некалькі цыферблатаў. - Чуеш гэта?
  
  На заднім плане гуляла музыка. Вельмі слабая, але слышная. "Я што-то чую", - сказаў Бірн.
  
  Rewind таму. Яшчэ некалькі налад. Шыпенні стала менш. Загучала мелодыя.
  
  - Радыё? - Спытала Джэсіка.
  
  "Можа быць", - сказаў Матео. "Або кампакт-дыск".
  
  "Сыграй гэта яшчэ раз", - сказаў Бірн.
  
  Матео пераматаў плёнку, уставіў яе ў іншую касету. "Дазвольце мне аблічбаваць гэта".
  
  Аўдыёсістэма мела пастаянна пашыраецца арсеналам праграмнага забеспячэння для аудиотехнической экспертызы, з дапамогай якога яны маглі не толькі ачысціць гук існуючага аўдыёфайла, але і падзяліць дарожкі запісу, тым самым ізаляваўшы іх для больш стараннага вывучэння.
  
  Праз некалькі хвілін Матео ўжо сядзеў за ноўтбукам. Аўдыёфайлы 911 цяпер ўяўлялі сабой серыю зялёных і чорных палос на экране. Матео націснуў кнопку ПРАЙГРАВАННЯ, адрэгулявалі гучнасць. На гэты раз мелодыя на заднім плане была больш выразнай.
  
  "Я ведаю гэтую песню", - сказаў Матео. Ён сыграў яе зноў, рэгулюючы паўзункі, паніжаючы голас да ледзь слышного ўзроўню. Затым Матео падключыў навушнікі і надзеў іх. Ён заплюшчыў вочы, прыслухаўся. Ён зноў пракруціў файл. "Зразумеў". Ён расплюшчыў вочы, зняў навушнікі. - Песня называецца "Я хачу цябе" групы Savage Garden.
  
  Джэсіка і Бірн абмяняліся поглядамі. "Хто?" Бірн спытаў.
  
  "Savage Garden". Аўстралійскі поп-дуэт. Яны былі папулярныя ў канцы дзевяностых. Ну, сярэдне-вялікія. Гэтая песня 1997 ці 1998 года. Тады гэта быў сапраўдны хіт ".
  
  "Адкуль ты ўсё гэта ведаеш?" Спытаў Бірн.
  
  Матео зноў бліснуў вачыма. "Маё жыццё - гэта не толькі навіны 6 канала і відэа Макграффа, дэтэктыў. Так атрымалася, што я вельмі таварыскі чалавек".
  
  "Што ты думаеш пра звонившем?" Спытала Джэсіка.
  
  "Мне трэба будзе пракруціць гэта яшчэ трохі, але я магу вам сказаць, што гэтая песня Savage Garden больш не выходзіць у эфір, так што, верагодна, гэта было не па радыё", - сказаў Матео. - Калі толькі гэта не была радыёстанцыя "олдис стейшн".
  
  "Дзевяноста сёмы - гэта дзядкі?" Спытаў Бірн.
  
  - Скарыся з гэтым, татка.
  
  "Мужчына".
  
  "Калі ў чалавека, які тэлефанаваў, ёсць кампакт-дыск і ён усё яшчэ гуляе на ім, яму, верагодна, менш за сорак", - сказаў Матео. "Я б выказаў здагадку, што трыццаць, можа быць, нават дваццаць пяць, плюс-мінус".
  
  - Што-небудзь яшчэ?
  
  "Ну, па тым, як ён двойчы прамаўляе слова "ёсць", можна сказаць, што ён нерваваўся перад званком. Ён, верагодна, рэпетаваў гэта кучу раз".
  
  "Ты геній, Мацея", - сказала Джэсіка. "Мы ў цябе ў абавязку".
  
  "І вось яно, амаль Каляды, засталося ўсяго дзень або каля таго, каб зрабіць пакупкі для мяне".
  
  Джэсіка, Бірн і Джош Бонтраджер стаялі ля ўваходу ў рубку кіравання.
  
  "Той, хто тэлефанаваў, ведае, што калі-то гэта быў склад аўтазапчастак", - сказала Джэсіка.
  
  "Гэта азначае, што ён, верагодна, з гэтага раёна", - сказаў Бонтраджер.
  
  - Што звужае круг падазраваных прыкладна да трыццаці тысяч чалавек.
  
  "Так, але колькі з іх слухаюць Savage Garbage?" Спытаў Бірн.
  
  - Сад, - сказаў Бонтраджер.
  
  "Як скажаш".
  
  "Чаму б мне не зайсці ў якія-небудзь крамы буйней - Best Buy, Borders?" Спытаў Бонтраджер. "Можа быць, гэты хлопец нядаўна прасіў дыск. Можа быць, хто-небудзь успомніць".
  
  "Добрая ідэя", - сказаў Бірн.
  
  Бонтраджер празьзяў. Ён схапіў сваё паліто. "Сёння я працую з дэтэктывамі Шэпардам і Палладино. Калі што-то здарыцца, я патэлефаную табе пазней".
  
  Праз хвіліну пасля сыходу Бонтраджера ў пакой прасунуў галаву афіцэр. - Дэтэктыў Бірн?
  
  "Ага".
  
  - Там наверсе сее-хто хоча цябе бачыць.
  
  Калі Джэсіка і Бірн ўвайшлі ў вестыбюль Roundhouse, яны ўбачылі мініяцюрную жанчыну азіяцкага паходжання, відавочна не ў сваёй талерцы. У яе быў значок наведвальніка. Калі яны падышлі бліжэй, Джэсіка даведалася ў жанчыне місіс Тран, супрацоўніцу гарадской пральні самаабслугоўвання. - Місіс Тран, - прадставіўся Бірн. "Што мы можам для вас зрабіць?" "Мой бацька знайшоў гэта", - сказала яна.
  
  Яна палезла ў сваю вялікую сумку і дастала часопіс. Гэта быў леташні нумар часопіса "Дэнс Мэгэзин". "Ён кажа, што яна пакінула яго. Яна чытала яго ў той вечар".
  
  "Пад "яна" вы маеце на ўвазе Крысціну Джакос? Жанчыну, аб якой мы вас пыталіся?" "Так", - сказала яна. "Тая бландынка. Можа быць, гэта табе дапаможа." Джэсіка ўзяла часопіс за краю. Яны чысцілі яго, каб атрымаць адбіткі. "Дзе ён знайшоў гэта?" Спытала Джэсіка. "Гэта было на сушылках".
  
  Джэсіка асцярожна прагартала старонкі, накіроўваючыся да апошняй старонцы часопіса. На адной са старонак - полностраничной рэкламе Volkswagen, якая складаецца ў асноўным з пустых месцаў, - была мудрагелістая павуціна крамзолі: фразы, словы, малюнкі, назвы, сімвалы. Аказалася, што Крысціна, або той, хто зрабіў гэтыя малюнкі, малявала гадзінамі.
  
  - Твой бацька ўпэўнены, што Крысціна Джакос чытала гэты часопіс? - Спытала Джэсіка.
  
  "Так", - сказала місіс Тран. "Вы хочаце, каб я забрала яго? Ён у машыне. Вы маглі б спытаць яшчэ раз".
  
  - Няма, - сказала Джэсіка. - Усё ў парадку.
  
  Наверсе, у дзяжурнай частцы аддзела па расследаванні забойстваў, Бірн ўважліва вывучаў старонку часопіса з малюнкамі. Многія словы былі напісаны кірыліцай, якая, як ён лічыў, была ўкраінскай. Ён ужо патэлефанаваў знаёмаму дэтэктыву з Паўночна-усходу, маладому хлопцу па імя Натан Быкоўскі, чые бацькі прыехалі з Расеі. Акрамя слоў і фраз, там былі малюнкі маленькіх домікаў, аб'ёмных сэрцайкаў, пірамід. Было таксама некалькі эскізаў сукенак, хоць нічога падобнага на сукенку ў вінтажныя стылі, якое Крысціна Джакос насіла пасля смерці.
  
  Бирну патэлефанаваў Нейт Быкоўскі, затым адправіў старонку па факсе. Нейт неадкладна ператэлефанаваў яму.
  
  "У чым справа?" Спытаў Нейт.
  
  У дэтэктываў ніколі не ўзнікала праблем з тым, каб іншы кап звязаўся з імі. Тым не менш, па сваёй прыродзе ім падабалася ведаць правілы гульні. Бірн распавёў яму.
  
  "Я думаю, гэта ўкраінец", - сказаў Нейт.
  
  "Ты можаш гэта прачытаць?"
  
  "У асноўным. Мая сям'я з Беларусі. Кірыліца выкарыстоўваецца ў многіх мовах - рускай, украінскай, балгарскай. Яны падобныя, але некаторыя сімвалы не выкарыстоўваюцца іншымі ".
  
  "Ёсць якія-небудзь ідэі, аб чым тут гаворыцца?"
  
  "Ну, два словы - тыя, што напісаны над капотам машыны на фатаграфіі - непераборлівыя", - сказаў Нейт. "Пад імі яна двойчы напісала слова "каханне". Унізе, ля самых пераборлівых слоў на старонцы, яна напісала фразу".
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  - "Мне вельмі шкада".
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  "Так".
  
  "Прабач", - падумаў Бірн. "Даруй за што"?
  
  "Астатнія - гэта асобныя літары".
  
  "Яны нічога не тлумачаць па літарах?" Спытаў Бірн.
  
  "Наколькі я бачу, няма", - сказаў Нейт. "Я выпішу іх па парадку, зверху данізу, і адпраўлю цябе па факсе. Можа быць, з іх што-небудзь атрымаецца".
  
  "Дзякуй, Нейт".
  
  "У любы час".
  
  Бірн яшчэ раз прагледзеў старонку.
  
  Каханне.
  
  Мне вельмі шкада.
  
  У дадатак да слоў, літарах і малюнках там было адно паўтаральнае малюнак - паслядоўнасць лічбаў, намаляваных па пастаянна змяншаецца спіралі. Гэта выглядала як серыя з дзесяці лікаў. Малюнак з'яўляўся на старонцы тры разы. Бірн аднёс старонку да капіявальнай машыне. Ён змясціў яе на шкло, адрэгулявалі налады, каб павялічыць памер у тры разы больш, чым у арыгінала. Калі старонка адкрылася, ён убачыў, што быў правоў. Першыя тры лічбы былі 215. Гэта быў нумар мясцовага тэлефона. Ён зняў трубку, набраў нумар. Калі хто-то адказаў, Бірн папрасіў прабачэння за няправільны набор. Ён павесіў трубку, яго пульс пачасціўся. У іх было кірунак.
  
  "Джэс", - сказаў ён. Ён схапіў сваё паліто.
  
  "Што здарылася?"
  
  "Давай прокатимся".
  
  "Куды едзем?"
  
  Бірн быў ужо амаль за дзвярыма. - Клуб пад назвай "Штылет".
  
  "Хочаш, я даведаюся адрас?" Спытала Джэсіка, хапаючы двухбаковую рацыю, спяшаючыся не адставаць.
  
  "Няма. Я ведаю, дзе гэта".
  
  "Добра. Навошта мы туды ідзем?"
  
  Яны падышлі да ліфтах. Бірн націснуў на кнопку, прайшоўся па пакоі. "Гэта належыць хлопцу па імя Каллум Блэкбэрн".
  
  - Ніколі пра яго не чуў.
  
  - Крысціна Джакос тройчы намалявала нумар яго тэлефона ў тым часопісе.
  
  "І ты ведаеш гэтага хлопца?"
  
  "Ага".
  
  "Якім чынам?" Спытала Джэсіка.
  
  Бірн увайшоў у кабіну ліфта, прытрымаў дзверы. "Я дапамог засадзіць яго ў турму амаль дваццаць гадоў таму".
  
  
  24
  
  
  Жыў-быў кітайскі імператар, і ён жыў у самым пышным палацы ў свеце. Непадалёк, у велізарным лесе, які цягнуўся да мора, жыў салавей, і людзі прыязджалі з усяго свету паслухаць яго спевы. Усе захапляліся выдатным спевам птушкі. Птушка стала настолькі знакамітай, што, калі людзі сустракалі адзін аднаго на вуліцы, адзін казаў "найтингейл", а другі - "гейл".
  
  Мун чула спеў салаўя. Ён назіраў за ёй шмат дзён. Не так даўно ён сядзеў у цемры, акружаны іншымі, пагружаны ў цуд музыкі. Яе голас быў чыстым, чароўным і меладычным, як звон маленькіх шкляных званочкаў.
  
  Цяпер салавей змоўк.
  
  Сёння Мун чакае яе пад зямлёй, ад салодкага водару імператарскага саду кружыцца галава. Ён адчувае сябе нервничающим прыхільнікам. Яго далоні пацеюць, сэрца б'ецца. Ён ніколі раней не адчуваў нічога падобнага.
  
  Калі б яна не была яго салаўём, яна магла б стаць яго прынцэсай.
  
  Сёння для яе зноў прыйшоў час спяваць.
  
  
  25
  
  
  "Стилетто" быў высакакласным - высакакласным для стрыптыз-установы ў Філадэльфіі - "джэнтльменскім клубам" на Трынаццатай вуліцы. Два ўзроўню панадлівай плоці, кароткія спадніцы і глянцавая памада прыйшліся па гусце похотливому бізнэсмэну. На адным паверсе знаходзіўся жывы стрып-клуб, на іншым - шумны бар і рэстаран з напаўголыя барменшами і афіцыянткамі. У "Стилета" была ліцэнзія на выпіўку, так што танцы не былі цалкам аголенымі, але гэта было ўсё, акрамя.
  
  Па дарозе ў клуб Бірн увёў Джэсіку ў курс справы. На паперы Stiletto належаў добра вядомаму былому нападніку "Філадэльфія Иглз", гучнай, прадстаўнічай спартыўнай зорцы, якая тройчы выйгравала Pro Bowl. Праўда заключалася ў тым, што ўсяго партнёраў было чацвёра, уключаючы Каллума Блэкберна. Ўтоенымі партнёрамі, хутчэй за ўсё, была мафія.
  
  Натоўп. Мёртвая дзяўчына. Нанясенне калецтваў.
  
  "Мне вельмі шкада", - напісала Крысціна.
  
  "Шматабяцальна", - падумала Джэсіка.
  
  Ў бар увайшлі Джэсіка і Бірн.
  
  "Мне трэба ў туалет", - сказаў Бірн. "З табой усё будзе ў парадку?"
  
  Джэсіка імгненне глядзела на яго, не міргаючы. Яна была ветэранам паліцыі, прафесійным баксёрам і была ўзброена. Тым не менш, гэта было даволі міла. - Са мной усё будзе ў парадку.
  
  Бірн пайшоў у мужчынскі туалет. Джэсіка заняла апошні зэдлік каля стойкі, той, што побач з касай, той, што перад дзелькамі цытрыны, алівамі пимиенто і вішнямі мараскін. Пакой была аформлена як мараканскі бардэль: усё пафарбавана залатой фарбай, ўпрыгожана чырвоным флокированием і абстаўлена аксамітнай мэбляй з падушачкамі-круцелкамі.
  
  Бізнэс у гэтай установе ішоў ажыўлена. Нядзіўна. Клуб размяшчаўся недалёка ад канферэнц-цэнтра. Гукавая сістэма грымела "Bad to the Bone" Джорджа Тора - гуда.
  
  Крэсла побач з ёй быў пусты, але той, што за ім, быў заняты. Джэсіка азірнулася. Хлопец, які сядзеў там, быў толькі што з кастынгу ў стрып-клуб creep central - гадоў сарака з невялікім, у бліскучай кашулі ў кветачку, абцягненых цёмна-сініх штанах двайны ношкі, пацёртых макасінах, з пазалочанымі ідэнтыфікацыйнымі бранзалетамі на абодвух запясцях. Два яго пярэдніх зуба размяшчаліся внахлест, надаючы яму выгляд цёмнага бурундука. Ён курыў цыгарэту "Салем Лайт 100" са зламанымі фільтрамі. Ён пільна глядзеў на яе.
  
  Джэсіка сустрэла яго пільны погляд і вытрымала яго.
  
  "Я магу што-небудзь для цябе зрабіць?" - спытала яна.
  
  - Я тут памочнік мэнэджэра бара. Ён слізгануў на зэдлік побач з ёй. Ад яго пахла дэзадарант Old Spice ў раз-і свінымі скваркамі. "Ну, я буду там праз тры месяцы".
  
  "Віншую".
  
  "Ты здаешся знаёмай", - сказаў ён.
  
  "А ці хачу я?"
  
  "Мы раней не сустракаліся?"
  
  "Я так не думаю".
  
  "Я ўпэўнены, што так і ёсць".
  
  "Ну, гэта, безумоўна, магчыма", - сказала Джэсіка. "Я проста не памятаю гэтага".
  
  "Няма?"
  
  Ён сказаў гэта так, нібы ў гэта было цяжка паверыць. "Няма", - сказала яна. "Але ведаеш што? Мяне гэта задавальняе".
  
  Тоўсты, як цэгла, обмакнутый у цеста, ён працягваў настойваць. - Ты калі-небудзь танцавала? Я маю на ўвазе, ну, ты ведаеш, прафесійна.
  
  "Ну вось і ўсё", - падумала Джэсіка. "О, вядома".
  
  Хлопец пстрыкнуў пальцамі. "Я так і ведаў", - сказаў ён. "Я ніколі не забываю прыгожае твар. Ці пышнае цела. Дзе ты танцавала?"
  
  "Ну, я прапрацаваў у Вялікім тэатры пару гадоў. Але пераезды на працу забівалі мяне".
  
  Хлопец схіліў галаву набок пад вуглом у дзесяць градусаў, думаючы - або што б ён там ні рабіў замест таго, каб думаць, - што Вялікі тэатр мог бы быць стрыптыз-клуб у Ньюарку. "Я не знаёмы з гэтым месцам".
  
  "Я ашаломлены".
  
  "Гэта было цалкам аголенае цела?"
  
  "Няма. Яны прымушаюць цябе апранацца як лебедзь".
  
  "Ваў", - сказаў ён. "Гучыць крута".
  
  "О, так і ёсць".
  
  "Як цябе клічуць?" - спытаў я.
  
  "Айседора".
  
  "Я Чэстэр. Мае сябры клічуць мяне Цот".
  
  "Што ж, Чэстэр, было прыемна пабалбатаць з табой".
  
  - Ты сыходзіш? Ён зрабіў лёгкае рух у яе бок. Паучий. Як быццам, магчыма, ён думаў пра тое, каб пакінуць яе на зэдліку.
  
  - Так, на жаль. Доўг кліча. Яна паклала свой значок на стойку бара. Твар Пара помрачнело. Гэта было ўсё роўна што паказаць крыж вампіраў. Ён адступіў.
  
  Бірн вярнуўся з мужчынскага туалета, сустрэўшыся поглядам з Четом.
  
  - Прывітанне, як справы? - Спытаў Цот.
  
  "Лепш не бывае", - сказаў Бірн. Звяртаючыся да Джэсіцы: "ці Гатова?"
  
  "Давай зробім гэта".
  
  - Убачымся, - сказаў ёй Цот. Цяпер чаму-то халаднавата.
  
  "Я буду лічыць хвіліны".
  
  На другім паверсе два дэтэктыва, кіраваныя парай масіўных целаахоўцаў, перасеклі лабірынт калідораў, падарожжа скончылася ў умацаванай стальной дзверы, над якой, заключанай у тоўсты ахоўны пластык, размяшчалася камера відэаназірання. Пара электронных замкаў ўпрыгожвала сцяну побач з дзвярыма без фурнітуры. Галаварэз Нумар адзін загаварыў у партатыўную рацыю. Праз момант дзверы павольна адчыніліся. Галаварэз нумар Два шырока расчыніў яе. Ўвайшлі Бірн і Джэсіка.
  
  Вялікая пакой была бедна асветленая непрамымі пражэктарамі, цёмна-аранжавымі бра, умантаванымі ў столь кропкавымі свяцільнямі. Аўтэнтычнага выгляду лямпа ад Ціфані ўпрыгожвала каласальны дубовы пісьмовы стол, за якім сядзеў чалавек, які, мяркуючы па апісанню Бірна, мог быць толькі Каллумом Блэкберном.
  
  Твар мужчыны прасвятлела, калі ён убачыў Бірна. "Я ў гэта не веру", - сказаў ён. Ён устаў, выставіў абедзве рукі перад сабой, як у кайданках. Бірн засмяяўся. Мужчыны абняліся, пляснулі адзін аднаго па спіне. Каллум адступіў на паўкроку назад, яшчэ раз агледзеў Бірна, упёршы рукі ў бакі. - Ты добра выглядаеш.
  
  "Ты таксама".
  
  "Я не магу скардзіцца", - сказаў ён. "Мне было шкада чуць пра вашых праблемах". У яго быў моцны шатландскі акцэнт, мякчэйшы некалькімі гадамі жыцця ў усходняй Пенсільваніі.
  
  "Дзякуй", - сказаў Бірн.
  
  Каллуму Блэкберну было энергічных шэсцьдзесят. У яго былі точеные рысы асобы, цёмныя, жывыя вочы, казліная бародка серабрыстага колеру, валасы з сівізной, зачэсаныя назад. На ім быў добра пашыты цёмна-шэры касцюм, белая кашуля з расшпіленым каўняром і маленькая завушніца-абруч.
  
  "Гэта мой напарнік, дэтэктыў Балзано", - прадставіў Бірн.
  
  Каллум выпрастаўся, цалкам павярнуўся да Джэсіцы, апусціўшы падбародак у знак прывітання. Джэсіка паняцця не мела, што рабіць. Яна павінна была зрабіць рэверанс? Яна працягнула руку. "Прыемна пазнаёміцца".
  
  Каллум ўзяў яе за руку, усміхнуўся. Для звычайнага злачынца ён быў даволі абаяльны. Бірн прысвяціў яе ў падрабязнасці аб Каллуме Блэкбэрне. Ён адбываў тэрмін за махлярства з крэдытнымі картамі.
  
  "Мне гэта дастаўляе задавальненне", - сказаў Каллум. "Калі б я ведаў, што дэтэктывы ў нашы дні такія прыгожыя, я б ні за што не адмовіўся ад сваёй злачыннай жыцця".
  
  "А ты бачыў?" Спытаў Бірн.
  
  "Я ўсяго толькі сціплы бізнэсмэн з Глазга", - сказаў ён з пробліскам ўсмешкі. "Да таго ж хутка стану шаноўным бацькам".
  
  Адным з першых урокаў, якія Джэсіка засвоіла на вуліцы, было тое, што ў размовах з злачынцамі заўсёды ёсць падтэкст, амаль напэўна, які скажае праўду. "Я ніколі яго не сустракала" звычайна азначала, што мы выраслі разам. "Мяне там ніколі не было" звычайна азначала, што гэта адбылося ў мяне дома. "Я невінаваты" амаль заўсёды азначала "я гэта зрабіў". Калі Джэсіка толькі паступіла на службу, яна адчула, што ёй патрэбен крымінальна-англійская слоўнік. Зараз, па сканчэнні амаль дзесяці гадоў, яна, верагодна, магла б выкладаць крымінальны мову.
  
  Здавалася, Бірн і Каллум даўно рассталіся, а гэта азначала, што размова, верагодна, будзе крыху бліжэй да ісціны. Калі хто-то апранае на цябе кайданкі і глядзіць, як ты ўваходзіш у турэмную камеру, гуляць у стромкага хлопца становіцца ўсё цяжэй.
  
  Тым не менш, яны былі тут, каб атрымаць інфармацыю ад Каллума Блэкберна. На дадзены момант ім даводзілася гуляць у яго гульню. Свецкая гутарка перад сур'ёзным размовай.
  
  "Як пажывае твая прыгажуня жонка?" Спытаў Каллум.
  
  "Усё яшчэ прыгожая, - сказаў Бірн, - але больш не мая жонка".
  
  "Гэта такія сумныя навіны", - сказаў Каллум, выглядаючы шчыра здзіўленым і збянтэжаным. "Што ты зрабіў?"
  
  Бірн адкінуўся на спінку крэсла, скрыжаваўшы рукі на грудзях. Абараняючыся. "Што прымушае цябе думаць, што я аблажаўся?"
  
  Каллум прыпадняў адну брыво.
  
  "Добра", - сказаў Бірн. "Ты маеш рацыю. Гэта была праца".
  
  Каллум кіўнуў, магчыма, прызнаючы, што ён сам - і яму падобныя з крымінальнымі перакананнямі - былі часткай "працы" і, такім чынам, часткова адказныя. "У нас у Шатландыі ёсць прымаўка. "Авечкі-клиппеты зноў вырастуць".
  
  Бірн паглядзеў на Джэсіку, потым зноў на Каллума. Мужчына толькі што назваў яго авечкай? "Больш за праўдзівыя словы, а?" Сказаў Бірн, спадзеючыся рухацца далей.
  
  Каллум ўсміхнуўся, падміргнуў Джэсіка і сплёў пальцы. - Такім чынам, - сказаў ён. - Чаму я абавязаны гэтым візытам?
  
  "Учора была знойдзена забітай жанчына па імені Крысціна Джакос", - сказаў Бірн. "Вы ведалі яе?"
  
  Твар Каллума Блэкберна было непранікальным. "Прабачце, яшчэ раз, як яе клічуць?"
  
  "Kristina Jakos."
  
  Бірн паклаў фатаграфію Крысціны на стол. Абодва дэтэктыва назіралі за Каллумом, калі ён зірнуў на яе. Ён ведаў, што яны назіраюць за ім, і нічым гэтага не выдаў.
  
  "Вы даведаецеся яе?" - Спытаў Бірн.
  
  "Ага".
  
  "Якім чынам?" Спытаў Бірн.
  
  "Яна нядаўна паступіла да мяне на працу", - сказаў Каллум.
  
  "Вы нанялі яе?"
  
  "Мой сын Алекс займаецца ўсім наборам персаналу".
  
  - Яна працавала сакратаром у прыёмнай? - Спытала Джэсіка.
  
  "Я дазволю Алексу растлумачыць". Каллум адышоў, дастаў сотавы тэлефон, зрабіў званок, адключыўся. Ён павярнуўся назад да дэтэктываў. "Ён хутка будзе тут".
  
  Джэсіка агледзела офіс. Абстаўленая яна была добра, калі не сказаць крыху безгустоўна: шпалеры з штучнай замшу, пейзажы алеем у залатых филигранных рамках і сцэны палявання, фантан у куце, падобны на трыо залатых лебедзяў. "Раскажы аб сваёй іроніі", - падумала яна.
  
  Сцяна злева ад стала Каллума была самай ўражлівай. На ім было дзесяць маніторы з плоскім экранам, падлучаных да камер з замкнёным контурам, які паказвае розныя ракурсы бараў, сцэн, ўваходных дзвярэй, паркоўкі, касавага залы. На шасці экранах былі намаляваныя танцуючыя дзяўчыны ў рознай ступені распранання.
  
  Пакуль яны чакалі, Бірн стаяў перад вітрынай, як укапаны. Джэсіка стала цікава, ці ўсведамляе ён, што ў яго адвісла сківіца.
  
  Джэсіка падышла да манітораў. Шэсць пар грудзей пагойдваліся, у некаторых больш, чым у іншых. Джэсіка сосчитала іх. "Фальшывыя, фальшывыя, сапраўдныя, не фальшывыя, сапраўдныя, не фальшывыя".
  
  Бірн быў у жаху. Ён быў падобны на пяцігадовага хлопчыка, які толькі што даведаўся суровую праўду аб Велікодным трусіка. Ён звярнуў увагу на апошні манітор, на якім была намаляваная танцорка, неверагодна даўганогая брунэтка. "Гэта падробка?"
  
  "Гэта падробка".
  
  Пакуль Бірн вырачваў вочы, Джэсіка разглядала кнігі на паліцах, у асноўным шатландскіх пісьменнікаў - Роберта Бернса, Вальтэра Скота, Дж. М. Бары. Затым яна заўважыла асобны шырокаэкранны манітор, убудаваны ў сцяну за сталом Каллума. На ім была свайго роду застаўка, маленькая залатая скрыначка, якая пастаянна адкрывалася, паказваючы вясёлку.
  
  "Што гэта?" Джэсіка спытала Каллума.
  
  "Гэта замкнёны канал сувязі з незвычайным клубам", - сказаў Каллум. "Ён знаходзіцца на трэцім паверсе. Ён называецца Pandora Lounge".
  
  - Наколькі незвычайны?
  
  "Алекс растлумачыць".
  
  "Што там адбываецца наверсе?" Спытаў Бірн.
  
  Каллум ўсміхнуўся. "Pandora Lounge - асаблівае месца для асаблівых дзяўчат".
  
  
  26
  
  
  У якія-то павекі Тара Лін Грын прыйшла своечасова. Яна рызыкавала атрымаць штраф за перавышэнне хуткасці - яшчэ адзін, і яе правы, напэўна, адбяруць - і прыпаркаваўся на дарагі стаянцы ніжэй па вуліцы ад тэатра на Уолнат-стрыт. Гэта былі дзве рэчы, якія яна не магла сабе дазволіць.
  
  З іншага боку, гэта быў кастынг на "Карусель", і рэжысёрам быў Марк Бальфур. Жаданай роляй была Джулі Джордан. Шырлі Джонс згуляла гэтую ролю ў фільме 1956 года, і яна ператварыла гэтую ролю ў кар'еру на ўсё жыццё.
  
  Тара толькі што скончыла паспяховы паказ "Дзевяці" у Цэнтральным тэатры ў Норристауне. Мясцовы аглядальнік назваў яе "чароўнай". Для Тары "спакушэнне" было настолькі добрым, наколькі гэта наогул магчыма. Яна злавіла сваё адлюстраванне ў вітрыне тэатральнага вестыбюля. У свае дваццаць сем яна не была пачаткоўцам і наўрад ці інжэню. Добра, дваццаць восем, падумала яна. Але хто лічыць?
  
  Яна прайшла два квартала назад да крытай паркоўцы. У Уолнате свістаў ледзяны вецер. Тара загарнула за кут, паглядзела на шыльдачку на маленькім кіёску і падлічыла плату за паркоўку. Яна была павінна шаснаццаць даляраў. Шаснаццаць долбаных даляраў. У яе ў паперніку была адзіная дваццатка.
  
  Ну што ж. Сёння ўвечары зноў было падобна на локшыну Рамэн. Тара спусцілася па прыступках на цокальны паверх, села ў машыну і пачакала, пакуль яна разагрэецца. Пакуль яна чакала, яна ўключыла дыск - Кей Стар спявала "C'est Magnifique".
  
  Калі машына нарэшце прагрэлася, яна ўключыла задні ход, здала назад, у галаве ў яе панаваў бязладдзе з надзей, хвалявання перад прэм'ерай, зорных рэцэнзій, бурных апладысментаў.
  
  Затым яна адчула шышку.
  
  Аб Божа, падумала яна. Яна на што-то наехала? Яна прыпаркавала машыну, націснула на ручной тормаз і выйшла. Яна абышла машыну, зазірнула пад яе. Нічога. Яна ні на што і нікога не наехала. Слава Богу.
  
  І тут Тара ўбачыла гэта: у яе была кватэра. У дадатак да ўсяго іншага, у яе была кватэра. І ў яе было менш дваццаці хвілін, каб дабрацца да сваёй працы. Як і любая іншая акторка ў Філадэльфіі, а магчыма, і ва ўсім свеце, Тара абслугоўвала столікі.
  
  Яна агледзела паркоўку. Нікога. Трыццаць машын або каля таго, некалькі фургонаў. Ні аднаго чалавека. Чорт.
  
  Яна спрабавала перамагчы гнеў, слёзы. Яна нават не ведала, ці ёсць у багажніку запасное кола. Машына была кампактнай двухгадовай даўніны, і ёй ніколі раней не даводзілася мяняць ні адной шыны.
  
  "Узніклі праблемы?"
  
  Тара павярнулася, злёгку здрыгануўшыся. Мужчына выходзіў з белага фургона праз некалькі месцаў ад яе машыны. У руках у яго быў букет кветак.
  
  - Прывітанне, - сказала яна.
  
  - Прывітанне. - Ён паказаў на яе шыну. - Выглядае не занадта добра.
  
  "Ён плоскі толькі знізу", - сказала яна. "Ха-ха".
  
  "Я сапраўды добры ў гэтых рэчах", - сказаў ён. "Я быў бы рады дапамагчы".
  
  Яна паглядзела на сваё адлюстраванне ў акне машыны. На ёй было белае ваўняная паліто. Яе лепшае. Яна магла толькі ўявіць сабе засаленное спераду. І кошт з хімчысткі. Яшчэ больш выдаткаў. Вядома, яна ўжо даўно перастала плаціць унёскі ў ААА. Яна ні разу не скарысталася ім, калі плаціла за яго. І цяпер, вядома, ён ёй спатрэбіўся.
  
  "Я не магла прасіць цябе аб гэтым", - сказала яна.
  
  "Нічога асаблівага", - сказаў ён. "Ты апранута не зусім для рамонту аўтамабіляў".
  
  Тара заўважыла, як ён крадком зірнуў на гадзіннік. Калі яна збіраецца прыцягнуць яго да гэтага задання, лепш бы гэта адбылося як мага хутчэй. - Упэўнены, што гэта не выкліча занадта шмат клопатаў? - спытала яна.
  
  "Ніякіх праблем". Ён падняў букет. "Я павінен даставіць гэта да чатырох гадзін, а потым я скончу на сёння. У мяне поўна часу".
  
  Яна агледзела паркоўку. Там было амаль бязлюдна. Як бы моцна яна ні ненавідзела разыгрываць з сябе бездапаможную жанчыну - у рэшце рэшт, яна ведала, як памяняць кола, - ёй не перашкодзіла б дапамога.
  
  "Табе прыйдзецца дазволіць мне заплаціць табе за гэта", - сказала яна.
  
  Ён падняў руку. - Я б і чуць пра гэта не хацеў. Акрамя таго, сёння Каляды.
  
  "І гэта добра", - падумала яна. Заплаціўшы за паркоўку, яна атрымае ў агульнай складанасці чатыры даляра і семнаццаць цэнтаў. "Гэта вельмі міла з вашага боку".
  
  - Адкрый багажнік, - сказаў ён. - Я скончу праз хвіліну.
  
  Тара прасунула руку ў акно, павярнула рычаг багажніка. Яна падышла да задняй частцы машыны. Мужчына схапіў дамкрат, выцягнуў яго. Ён агледзеўся ў пошуках месца, куды можна было б паставіць кветкі. Гэта быў вялізны букет гладыёлусаў, загорнуты ў ярка-белую паперу.
  
  "Як думаеш, ты не мог бы пакласці гэта назад у мой фургон?" спытаў ён. "Мой бос заб'е мяне, калі я іх испачкаю".
  
  - Вядома, - сказала яна. Яна ўзяла ў яго кветкі і павярнулася да фургона.
  
  - ...гейл, - сказаў ён.
  
  Яна рэзка павярнулася. - Прашу прабачэння?
  
  "Ты мог бы проста пакласці іх на задняе сядзенне".
  
  "Пра", - сказала яна. "Добра".
  
  Тара падышла да фургона, думаючы, што менавіта такія рэчы - маленькія праявы дабрыні ад зусім незнаёмых людзей - амаль аднавілі яе веру ў людзей. Філадэльфія можа быць суровым горадам, але часам ты аб гэтым не ведаеш. Яна адкрыла заднюю дзверы фургона. Яна чакала ўбачыць скрынкі, паперу, зеляніна, фларыстычную пену, стужкі, можа быць, кучу гэтых маленькіх паштовак і канвертаў. Замест гэтага яна ўбачыла ... нічога. Інтэр'ер фургона быў бездакорны. За выключэннем кілімка для практыкаванняў на падлозе. І скруткі сіне-белай вяроўкі.
  
  Перш чым яна паспела паставіць кветкі, яна адчула чые-то прысутнасць. Блізкую прысутнасць. Занадта блізка. Яна адчула пах вадкасці для паласкання рота з карыцай; ўбачыла цень за ўсё ў некалькіх цалях ад сябе.
  
  Калі Тара павярнулася да цені, мужчына ўдарыў яе дзяржальняй дамкрата па патыліцы. Яна злучылася з глухім стукам. У галаве ў яе задребезжало. Чорныя кругі, акружаныя выбліскамі ярка-аранжавага полымя, узніклі ў яе перад вачыма. Ён зноў апусціў сталёвы прут, недастаткова моцна, каб аглушыць яе, проста каб аглушыць. Ногі ў яе падкасіліся, і Тара павалілася ў моцныя рукі.
  
  Наступнае, што яна ўсвядоміла, - што ляжыць на спіне, на гімнастычным дыванку. Ёй было цёпла. Пахла растваральнікам для фарбы. Яна пачула, як бразнулі дзверцы, як завёўся рухавік.
  
  Калі яна зноў адкрыла вочы, скрозь ветравое шкло прабіваўся шэры дзённай святло. Яны былі ў руху.
  
  Калі яна паспрабавала сесці, ён працягнуў руку з белай тканінай ў руцэ. Ён прыклаў яе да яе твару. Ад лекі моцна пахла. Неўзабаве яна паплыла ў промні асляпляльнага святла. Але прама перад тым, як свет знік, Тара Лін Грын - чароўная Тара Лін Грын - раптам зразумела, што сказаў той мужчына на паркоўцы:
  
  Ты мой салавей.
  
  
  27
  
  
  Аласдер Блэкбэрн быў больш высокай версіяй свайго бацькі, гадоў трыццаці, шыракаплечы, спартыўнага целаскладу. Ён быў нядбайна апрануты, насіў валасы трохі доўгімі. Казаў з лёгкім акцэнтам. Яны сустрэліся ў офісе Каллума.
  
  "Выбачайце, што прымусіў вас чакаць", - сказаў ён. "У мяне было даручэнне". Ён паціснуў рукі Джэсіка і Бирну. "Калі ласка, клічце мяне Алекс".
  
  Бірн патлумачыў, чаму яны былі там. Ён паказаў мужчыну фатаграфію Крысціны. Алекс пацвердзіў, што Крысціна Джакос працавала ў Stiletto.
  
  "Якая ваша пасаду тут?" Спытаў Бірн.
  
  "Я генеральны менеджэр", - сказаў Алекс.
  
  - І вы бераце на сябе вялікую частку працы па найму персаналу?
  
  "Я раблю ўсё гэта - выканаўцаў, афіцыянтаў, кухонны персанал, ахову, уборку, паркоўшчык".
  
  Джэсіка варажыла, што ж прымусіла яго наняць яе сябра Пара ўнізе.
  
  "Як доўга Крысціна Якос працавала тут?" - Спытаў Бірн.
  
  Алекс на імгненне задумаўся. - Магчыма, тыдні праз тры або каля таго.
  
  "У якой якасці?"
  
  Алекс зірнуў на свайго бацьку. Краем вока Джэсіка заўважыла ледзь заўважны ківок Каллума. Алекс мог наняць каго заўгодна, але Каллам тузаў за нітачкі.
  
  "Яна была артысткай", - сказаў Алекс. На імгненне яго вочы заззялі. Джэсіка стала цікава, выйшлі яго адносіны з Крысцінай Джакос за рамкі прафесійных.
  
  - Танцорка? - Спытаў Бірн.
  
  "І ды, і няма".
  
  Бірн на імгненне ўтаропіўся на Алекса, чакаючы тлумачэнняў. Нічога не было. Ён націснуў мацней. "І што менавіта будзе часткай "няма"?"
  
  Алекс прысеў на край масіўнага стала свайго бацькі. "Яна была танцоркай, але не такі, як іншыя дзяўчаты". Ён грэбліва махнуў рукой у бок манітораў.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Я пакажу табе", - сказаў Алекс. "Давай падымемся на трэці паверх. У "Пандора Лаунж"."
  
  "Што на трэцім паверсе?" Спытаў Бірн. "Прыватны танец?"
  
  Алекс ўсміхнуўся. "Няма", - сказаў ён. "Гэта іншае".
  
  "Па-іншаму?"
  
  "Так", - сказаў ён, перасякаючы пакой і адкрываючы перад імі дзверы. "Маладыя лэдзі, якія працуюць у Pandora Lounge, - артысткі".
  
  Гасцёўня Pandora на трэцім паверсе "Стилета" ўяўляла сабой серыю з васьмі пакояў, падзеленых доўгім, цьмяна асветленым калідорам. На сценах віселі хрустальныя бра, шпалеры з вельвет з лілеямі. Дыван быў цёмна-сіняга колеру. У канцы пакоя стаяў стол і люстэрка з залатымі пражылкамі. На кожнай дзверы быў нанесены пацьмянелы латуневы нумар.
  
  "Гэта прыватны паверх", - сказаў Алекс. "Прыватныя танцоркі. Вельмі эксклюзіўна. Зараз цёмна, таму што рэстаран адкрываецца толькі апоўначы".
  
  "Гэта тут працавала Крысціна Джакос?" - Спытаў Бірн.
  
  "Так".
  
  - Яе сястра сказала, што яна працавала сакратаркай у прыёмнай.
  
  "Некаторыя маладыя лэдзі трохі неахвотна прызнаюць, што яны экзатычныя танцоркі", - сказаў Алекс. "Мы ўносім у анкеты ўсе, што яны выберуць".
  
  Пакуль яны ішлі па калідоры, Алекс адчыняў дзверы. Кожная пакой была аформлена ў сваёй тэматыцы. У адной быў матыў Старога Захаду, дапоўнены пілавіннем на драўляным падлозе і латуневай плевательницей. Адна была дакладнай копіяй закусачнай 1950-х гадоў. Яшчэ адна была прысвечана Зорным войнам. "Гэта было ўсё роўна што трапіць у той стары фільм "Свет дзікага захаду", - падумала Ева, - пра экзатычным курорце, у якім Ваўчкоў Бриннер адыграў робата-стрэлка, які сышоў з розуму". Пры бліжэйшым разглядзе, пры больш яркім асвятленні, было б бачна, што гэтыя пакоі былі трохі брудны, і што ілюзія розных гістарычных умоў была ўсяго толькі ілюзіяй.
  
  У кожным пакоі было адно зручнае крэсла і злёгку прыпаднятая сцэна. Вокнаў не было. На столях размяшчалася складаная сетка дарожак асвятлення.
  
  "Значыць, мужчыны плацяць высокую цану, каб атрымаць прыватнае ўяўленне ў гэтых залах?" Спытаў Бірн.
  
  "Часам жанчыны, але не часта", - адказаў Алекс.
  
  - Магу я спытаць, колькі?
  
  "Гэта залежыць ад дзяўчыны да дзяўчыны", - сказаў ён. "Але ў сярэднім каля двухсот даляраў. Плюс чаявыя".
  
  "На які тэрмін?"
  
  Алекс ўсміхнуўся, магчыма, прадбачачы наступны пытанне. - Сорак пяць хвілін.
  
  - І танцы - гэта ўсе, што адбываецца ў гэтых пакоях?
  
  - Так, дэтэктыў. Гэта не бардэль.
  
  "Крысціна Джакос ніколі не працавала на сцэне унізе?" - Спытаў Бірн.
  
  "Няма", - сказаў Алекс. "Яна працавала эксклюзіўна тут. Яна пачала працаваць усяго некалькі тыдняў таму, але была вельмі добрая, вельмі папулярная".
  
  Джэсіка станавілася ясна, якім чынам Крысціна мела намер выплачваць ёй палову арэнднай платы за гэты дарагі гарадскі дом на Норт-Лоўрэнс.
  
  "Як адбіраюцца дзяўчыны?" Спытаў Бірн.
  
  Алекс прайшоў па калідоры. У канцы стаяў столік з крыштальнай вазай, поўнай свежых гладыёлусаў. Алекс палез у скрыню стала і дастаў партфель з кожзамяняльніка. Ён адкрыў кнігу на старонцы з чатырма фатаграфіямі Крысціны. На адной была Крысціна ў касцюме для танцавальнага залы Старога Захаду; на іншай яна была ў самым эпіцэнтры.
  
  Джэсіка паказала фатаграфію сукенкі, у якім Крысціна была пасля смерці. - Яна калі-небудзь насіла падобнае сукенка?
  
  Алекс зірнуў на фатаграфію. "Няма", - сказаў ён. "Гэта не адна з нашых тым".
  
  - Як сюды трапляюць твае кліенты? - Спытала Джэсіка.
  
  "У задняй частцы будынка ёсць уваход без апазнавальных знакаў. Кліенты ўваходзяць, плацяць, а затым афіцыянтка праводзіць іх наверх".
  
  "У вас ёсць спіс кліентаў Крысціны?" Спытаў Бірн.
  
  "Баюся, што ў нас няма. Гэта не тое, што мужчыны звычайна запісваюць на свае карты Visa. Як вы можаце сабе ўявіць і зразумець, гэта бізнес з наяўнымі ".
  
  "Ці ёсць хто-небудзь, хто, магчыма, заплаціў больш аднаго разы, каб паглядзець, як яна танцуе? Хто-то, хто, магчыма, быў апантаны ёю?"
  
  "Гэтага я не ведаю. Але я спытаю іншых дзяўчат".
  
  Перш чым спусціцца ўніз, Джэсіка адкрыла дзверы ў апошнюю пакой злева. Унутры была дакладная копія трапічнага рая з пяском, шэзлонгамі і пластыкавымі пальмамі.
  
  Пад той Філадэльфіяй, якую, як ёй здавалася, яна ведала, была цэлая Філадэльфія.
  
  Яны пайшлі да сваёй машыны па Локаст-стрыт. Ішоў лёгкі снег.
  
  "Вы мелі рацыю", - сказаў Бірн.
  
  Джэсіка спынілася. Бірн спыніўся побач з ёй. Джэсіка прыклала далонь да вуха. "Прабачце, я не зусім пачула", - сказала яна. "Не маглі б вы паўтарыць гэта для мяне, калі ласка?"
  
  Бірн ўсміхнуўся. "Ты меў рацыю. У Крысціны Джакос была тайная жыццё".
  
  Яны працягнулі ісці ўверх па вуліцы. - Як ты думаеш, яна магла падчапіць прыхільніка, адкінуць яго заляцанні, і ён пайшоў ад яе? - Спытала Джэсіка.
  
  "Гэта, безумоўна, магчыма. Але гэта вызначана падобна на па-чартоўску экстрэмальную рэакцыю ".
  
  "Там ёсць даволі экстрэмальныя людзі". Джэсіка падумала пра Крысціне або любы іншы танцорцы на сцэне, дзе хто-то сядзіць у цемры, назірае, плануе смерць дзяўчыны.
  
  "Дакладна", - сказаў Бірн. "І любы, хто заплаціць дзвесце даляраў за прыватны танец ў салуне Старога Захаду, верагодна, першапачаткова жыве ў казачным свеце".
  
  "Плюс чаявыя".
  
  "Плюс чаявыя".
  
  - Табе не прыходзіла ў галаву, што Алекс, магчыма, неабыякавы да Крысціне?
  
  "О, так", - сказаў Бірн. "Ён як бы остекленел, калі казаў пра яе".
  
  - Можа, табе варта ўзяць інтэрв'ю ў іншых дзяўчат з "Стилетто", - сказала Джэсіка, упёршыся мовай у шчаку. - Паглядзім, ці могуць яны што-небудзь дадаць.
  
  "Гэта брудная праца", - сказаў Бірн. "Тое, што я раблю для дэпартамента".
  
  Яны селі ў машыну, пристегнулись. Зазваніў мабільны Бірна. Ён адказаў, паслухаў. Не кажучы ні слова, ён адключыўся. Ён павярнуў галаву і некаторы час глядзеў у акно з боку кіроўцы.
  
  "Што гэта?" Спытала Джэсіка.
  
  Бірн маўчаў яшчэ некалькі імгненняў, як быццам не чуў яе. Затым: "Гэта быў Джон".
  
  Бірн меў на ўвазе Джона Шэпарда, калегу-дэтэктыва з аддзела па расследаванні забойстваў. Бірн завёў машыну, уключыў сіні святло на прыборнай панэлі, націснуў на газ і з ровам ўліўся ў паток машын. Ён прамаўчаў.
  
  "Кевін".
  
  Бірн ўдарыў кулаком па прыборнай панэлі. Двойчы. Затым ён глыбока ўдыхнуў, выдыхнуў, павярнуўся да яе і сказаў апошняе, што яна чакала пачуць: "Уолт Брайэм мёртвы".
  
  
  28
  
  
  Калі Джэсіка і Бірн прыбылі на месца здарэння на Лінкальн Драйв - участак Фэрмаунт-парку недалёка ад Виссахикон-Крык, - там ужо стаялі два фургона крыміналістаў, тры сектаральныя машыны і пяць дэтэктываў. Дарогу огораживала стужка з указаннем месца злачынства. Рух быў перанакіраваны на дзве паласы з павольным рухам.
  
  Для паліцыі гэта месца было напоўнена гневам, рашучасцю і асаблівым відам лютасці. Гэта быў адзін з іх уласных выпадкаў.
  
  Выгляд цела быў больш чым агідным.
  
  Уолт Брайэм ляжаў на зямлі перад сваёй машынай, на абочыне дарогі. Ён ляжаў на спіне, яго рукі былі раскінутыя ў бакі, далоні паднятыя ў маленні. Ён згарэў жыўцом. Паветра напоўніўся пахам спаленай плоці, хрумсткай скуры і падсмажаных костак. Яго труп ўяўляў сабой пачарнелую абалонку. Залаты значок дэтэктыва быў акуратна прымацаваны да яго лбе.
  
  Джэсіку ледзь не званітавала. Ёй прыйшлося адвярнуцца ад жахлівага відовішча. Яна ўспомніла папярэднюю ноч, то, як выглядаў Уолт. Яна сустракалася з ім раней за ўсё адзін раз, але ў яго была бліскучая рэпутацыя ў аддзеле і шмат сяброў.
  
  Цяпер ён быў мёртвы.
  
  Гэтай справай будуць займацца дэтэктывы Ніккей Малоун і Эрык Чавес.
  
  Ніккей Мэлоун, трыццаці аднаго года, была адным з самых новых дэтэктываў ў аддзеле па расследаванні забойстваў, адзінай жанчынай, акрамя Джэсікі. Ніккей правяла чатыры гады ў аддзеле па барацьбе з наркотыкамі. Пры росце крыху менш пяці футаў чатырох цаляў, вазе 110 фунтаў - бландынка, блакітнавокая і ў дадатак светлавалосая - ёй трэба было многае даказаць, у дадатак да ўсіх гендэрных праблемах. Ніккей і Джэсіка прапрацавалі адну дэталь годам раней і імгненна зблізіліся. Яны нават некалькі разоў трэніраваліся разам. Ніккей займалася тхэквондо.
  
  Эрык Чавес быў дэтэктывам-ветэранам і моднікам аддзела. Чавес ніколі не праходзіў міма люстэрка, не зірнуўшы ў яго. Скрыні яго картатэкі былі забітыя часопісамі GQ, Esquire і Vitals. Модная тэндэнцыя ўзнікла не без яго ведама, але тое ж самае увагу да дэталяў зрабіла яго добрым даследчыкам.
  
  Бирну мелася ролю сведкі - ён быў адным з апошніх, хто размаўляў з Уолтам Бригамом на памінках Финнигана, - хоць ніхто не чакаў, што ён будзе сядзець у баку падчас расследавання. Кожны раз, калі забіваюць супрацоўніка паліцыі, па справе праходзіць каля 6500 мужчын і жанчын.
  
  Кожны паліцэйскі ў Філадэльфіі.
  
  Марджори Брайэм была далікатнай жанчынай гадоў пад пяцьдзесят. У яе былі дробныя, выразныя рысы асобы, коратка падстрыжаныя серабрыстыя валасы, грубыя чыстыя рукі жанчыны з сярэдняга класа, якая ніколі не дэлегавала ні адной хатняй працы. На ёй былі карычневыя слаксы і шакаладны швэдар буйной ношкі, на левай руцэ - простае залатое кольца.
  
  Яе гасцёўня была аформлена ў раннеамериканском стылі, шпалеры ў вясёлую бэжавую клетку. Перад акном, што выходзіць на вуліцу, стаяў кляновы столік з асартыментам карысных пакаевых раслін. У куце сталовай стаяла алюмініевая калядная ёлка з белымі гірляндамі і чырвонымі ўпрыгожваннямі.
  
  Калі Бірн і Джэсіка прыйшлі, Марджори сядзела ў крэсле з высокай спінкай насупраць тэлевізара. У руцэ ў яе была чорная тэфлонавым лапатачка. Яна трымала яе так, нібы трымала засохлы кветка. У гэты дзень, упершыню за дзесяцігоддзі, рыхтаваць было не для каго. Здавалася, яна не ў стане была паставіць посуд на месца. Калі яна паставіла яе, гэта азначала, што Уолт не вернецца. Калі вы былі замужам за афіцэрам паліцыі, вы адчувалі страх на кожны дзень. Вы баяліся тэлефоннага званка, груку ў дзверы, гуку машыны, подъезжающей да вашаму дому. Вы баяліся кожны раз, калі па тэлебачанні паказвалі "спецыяльны рэпартаж". І вось аднойчы здарылася неймавернае, і баяцца больш не было чаго. Вы раптам ўсвядомілі, што ўвесь гэты час, усе гэтыя гады страх быў вашым сябрам. Страх азначаў, што ёсць жыццё. Страх быў надзеяй.
  
  Кевін Бірн прысутнічаў там не ў афіцыйнай якасці. Ён быў там як адзін, брат-афіцэр. Тым не менш, было немагчыма не задаваць пытанні. Ён сеў на падлакотнік канапы і ўзяў руку Марджори у свае.
  
  "Вы гатовыя задаць некалькі пытанняў?" Бірн спытаў як мага мякчэй.
  
  Марджори кіўнула.
  
  "Ці былі ў Уолта якія-небудзь даўгі? З кім-небудзь, з кім у яго маглі быць праблемы?"
  
  Марджори задумалася на некалькі секунд. "Няма", - сказала яна. "Нічога падобнага".
  
  "Згадваў ён калі-небудзь пра якіх-небудзь канкрэтных пагрозах? Хто-небудзь, хто мог задумаць вендэту супраць яго?"
  
  Марджори пахітала галавой. Бирну давялося паспрабаваць гэта кірунак расследавання, хоць было малаверагодна, што Уолт Брайэм падзяліўся б чым-то падобным са сваёй жонкай. На якое-тое мімалётнае імгненне голас Мэцью Кларка рэхам прагучаў у галаве Бірна.
  
  Гэта яшчэ не канец.
  
  "Гэта ваша справа?" Спытала Марджори.
  
  "Няма", - сказаў Бірн. "Дэтэктыў Малоун і дэтэктыў Чавез вядуць расследаванне. Яны зойдуць сёння крыху пазней".
  
  "Яны добрыя?"
  
  "Вельмі добра", - адказаў Бірн. "Цяпер ты ведаеш, што яны захочуць, каб праглядзець некаторыя рэчы Уолта. Цябе гэта не задавальняе?"
  
  Марджори Брайэм проста оцепенело кіўнула.
  
  "Цяпер запомні, калі ўзнікнуць якія-небудзь праблемы або пытанні, або калі вы проста хочаце пагаварыць, ты спачатку патэлефануеш мне, добра? Ў любы час. Днём або ўначы. Я адразу прыеду".
  
  "Дзякуй, Кевін".
  
  Бірн устаў, зашпіліў паліто. Марджори таксама ўстала. Нарэшце яна адклала лапатачку, затым абняла які стаяў перад ёй буйнога мужчыну, уткнуўшыся тварам у яго шырокую грудзі.
  
  Гісторыя ўжо абляцела ўвесь горад, рэгіён. Рэпарцёры адкрывалі магазін на Лінкальн Драйв. У іх была патэнцыйна сенсацыйная гісторыя. Пяцьдзесят ці шэсцьдзесят копаў збіраюцца ў карчме, і адзін з іх сыходзіць, і яго забіваюць на аддаленым участку Лінкальн Драйв. Што ён там рабіў? Наркотыкі? Сэкс? Расплата? Для паліцэйскага кіравання, якое ўвесь час знаходзілася пад пільнай увагай кожнай групы па абароне грамадзянскіх правоў, кожнага назіральнага савета, кожнага камітэта грамадзянскіх дзеянняў, не кажучы ўжо пра мясцовых, а часцяком і нацыянальных СМІ, гэта выглядала не вельмі добра. Ціск з боку вялікіх босаў, якое патрабуе вырашыць гэтую праблему, і вырашыць хутка, ужо было велізарным і расло з кожным гадзінай.
  
  
  29
  
  
  - У колькі Уолт сышоў з бара? - Спытала Ніккей. Ніккей Мэлоун, Эрык Чавес, Кевін Бірн, Джэсіка Бальзано і Айк Бьюкенен сабраліся вакол стала для прызначэнняў у аддзеле па расследаванні забойстваў.
  
  "Не ўпэўнены", - сказаў Бірн. "Можа быць, два".
  
  "Я ўжо пагаварыла з тузінам дэтэктываў. Здаецца, ніхто не бачыў, як ён сыходзіў. Гэта была яго вечарынка. Табе гэта сапраўды здаецца правільным?" Спытала Ніккей.
  
  Гэтага не адбылося. Але Бірн паціснуў плячыма. "Так яно і ёсць. Мы ўсе былі ладна загружаныя. Асабліва Уолт ".
  
  "Добра", - сказала Ніккей. Яна перавярнула некалькі старонак таму ў сваім нататніку. "Уолт Брайэм з'яўляецца на памінках Финнигана ўчора каля 8 гадзін вечара, дзе выпівае палову верхняй паліцы. Вы ведалі яго як аматара выпіць?"
  
  "Ён быў паліцыянтам з аддзела па расследаванні забойстваў. І гэта была вечарына ў гонар яго выхаду на пенсію".
  
  - Заўвага прынята, - сказала Ніккей. - Ты бачыў, каб ён з кім-небудзь спрачаўся?
  
  "Няма", - сказаў Бірн.
  
  - Вы бачылі, як ён ненадоўга сыходзіў, а потым вярнуўся?
  
  "Я гэтага не рабіў", - адказаў Бірн.
  
  - Вы бачылі, як ён рабіў якія-небудзь тэлефонныя званкі?
  
  "Няма".
  
  "Ты даведаўся большасць людзей на вечарыне?" Спытала Ніккей.
  
  "Амаль усё", - сказаў Бірн. "Я пазнаёміўся з многімі з гэтых хлопцаў".
  
  - Якія-небудзь даўнія звады, што-небудзь, што сыходзіць каранямі ў мінулае?
  
  - Нічога з таго, аб чым я ведаю.
  
  - Такім чынам, вы размаўлялі з ахвярай у бары каля паловы другога і пасля гэтага яго не бачылі?
  
  Бірн паківаў галавой. Ён падумаў аб тым, колькі разоў ён рабіў у дакладнасці тое, што рабіла Ніккей Малоун, колькі разоў ён выкарыстаў слова "ахвяра" замест імя чалавека. Ён ніколі па-сапраўднаму не разумеў, як гэта гучыць. Да гэтага часу. "Няма", - сказаў Бірн, раптам адчуўшы сябе зусім бескарысным. Для яго гэта быў новы вопыт - быць сведкам, - і яму гэта не вельмі падабалася. Яму гэта зусім не падабалася.
  
  "Ёсць што дадаць, Джэс?" Спытала Ніккей.
  
  "Не зусім", - сказала Джэсіка. "Я сышла адтуль каля паўночы".
  
  "Дзе ты прыпаркаваўся?"
  
  "На трэцім".
  
  - Побач са стаянкай?
  
  Джэсіка пахітала галавой. - Бліжэй да Грын-стрыт.
  
  - Ты не бачыў, каб хто-небудзь околачивался на стаянцы за "Финниганом"?
  
  "Няма".
  
  - Хто-небудзь ішоў па вуліцы, калі вы сыходзілі?
  
  "Ніхто".
  
  Апытанне праводзіўся ў радыусе двух кварталаў. Ніхто не бачыў, як Уолт Брайэм выходзіў з бара, падымаўся па Трэцяй вуліцы, заязджаў на стаянку ці ад'язджаў.
  
  Джэсіка і Бірн рана павячэралі ў "Стандард Тап" на куце Сэканд і Поплар. Яны елі ў ошеломленном маўчанні, выслухваючы навіны аб забойстве Уолта Бригема. Паступіла першае паведамленне. Бригэм атрымаў траўму патыліцы тупым прадметам, а затым яго аблілі бензінам і падпалілі. У лесе недалёка ад месца злачынства быў знойдзены газавы балончык, звычайная двухгаллоновая пластыкавая мадэль, даступная паўсюль, без адбіткаў пальцаў. Судмедэксперт пракансультаваўся бы з судовым стаматолагам, правёў ідэнтыфікацыю цела па зубах, але ні ў каго не было сумненняў у тым, што абвуглены труп належаў Уолтар Бригаму.
  
  "Такім чынам, што ў нас на Куццю?" Нарэшце спытаў Бірн, спрабуючы разрадзіць абстаноўку.
  
  "Мой бацька прыедзе", - сказала Джэсіка. "Там будзем толькі ён, я, Вінцэнт і Сафі. На Каляды мы едзем у дом маёй цёткі. Так было заўсёды. А як наконт цябе?"
  
  - Я збіраюся заехаць да бацькі, дапамагчы яму сабраць рэчы.
  
  "Як пажывае твой бацька?" Джэсіка хацела спытаць. Калі Бірн быў паранены і ляжаў у штучнай коме, яна наведвала бальніцу кожны дзень на працягу некалькіх тыдняў. Часам яна не магла прыйсці далёка за поўнач, але, як правіла, калі паліцэйскі быў паранены пры выкананні службовых абавязкаў, афіцыйных гадзін наведвання не было. Незалежна ад часу, Падрейг Бірн быў там. Ён быў эмацыйна не ў стане сядзець у аддзяленні інтэнсіўнай тэрапіі са сваім сынам, таму яны паставілі для яго крэсла ў калідоры, дзе ён і прасядзеў вахту - тэрмас у клетку побач, газета ў руцэ - кругласутачна. Джэсіка ніколі не размаўляла з гэтым мужчынам падоўгу, але рытуал, калі яна заходзіла за кут, бачыла, як ён сядзіць з пацеркамі, ківаючы ў знак "добрай раніцы", "добры дзень" ці "добры вечар", быў сталым, якога яна з нецярпеннем чакала на працягу тых хісткіх тыдняў, краевугольным каменем, на якім яна будавала падмурак сваіх надзей.
  
  "Ён добры", - сказаў Бірн. "Я казаў табе, што ён пераязджае на паўночна-ўсход, дакладна?"
  
  "Так", - сказала Джэсіка. "Не магу паверыць, што ён з'язджае з Паўднёвай Філадэльфіі".
  
  - Ён таксама не можа. Пазней увечары я вячэраю з Колін. Вікторыя збіралася далучыцца да нас, але яна ўсё яшчэ ў Мидвилле. Яе маці нядужыцца.
  
  "Ведаеш, ты і Колін можаце зайсці да мяне пасля вячэры", - сказала Джэсіка. "Я рыхтую надзвычайны цірамісу. Свежы маскарпоне ад "Ды-Бруна". Паверце мне, вядома, што гэта прымушае дарослых мужчын нястрымна галасіць. Акрамя таго, мой дзядзька Віторыо заўсёды дасылае скрыню свайго хатняга віна ды тавола. Мы гуляем калядны альбом Бінга Кросбі. Гэта дзікае час ".
  
  "Дзякуй", - сказаў Бірн. "Дай-ка я пагляджу, у чым справа".
  
  Кевін Бірн гэтак жа ласкава прымаў запрашэнні, як і ўхіляўся ад іх. Джэсіка вырашыла не настойваць. Яны зноў змоўклі, паколькі іх думкі, як і думкі ўсіх астатніх у PPD ў гэты дзень, былі звернутыя да Уолту Бригаму.
  
  "Трыццаць восем гадоў на працы", - сказаў Бірн. "Уолт пасадзіў шмат людзей".
  
  "Ты думаеш, гэта быў хто-тое, каго ён паслаў наверх?" Спытала Джэсіка.
  
  "Вось з гэтага я б і пачаў".
  
  "Калі вы размаўлялі з ім перад ад'ездам, ён даў вам якія-небудзь ўказанні на тое, што што-то не так?"
  
  "Зусім няма. Я маю на ўвазе, у мяне склалася ўражанне, што ён быў трохі падаўлены з-за выхаду на пенсію. Але ён здаваўся аптымістычным з-за таго, што збіраўся атрымаць ліцэнзію ".
  
  "Ліцэнзія?"
  
  "Ліцэнзія прыватнага дэтэктыва", - сказаў Бірн. "Ён сказаў, што збіраецца заняцца справай дачкі Рычы Дицилло".
  
  - Дачка Рычы Дицилло? Я не разумею, што ты маеш на ўвазе.
  
  Бірн сцісла распавёў Джэсіка аб забойстве Ганны-Марыі Дицилло ў 1995 годзе. Ад гэтай гісторыі ў Джэсікі мурашкі пабеглі па скуры. Яна паняцця не мела. Пакуль яны ехалі праз горад, Джэсіка думала аб тым, які маленькай выглядала Марджори Брайэм у абдымках Бірна. Ёй было цікава, колькі разоў Кевін Бірн апыняўся ў такім становішчы. Ён быў па-чартоўску страшным, калі ты быў не на тым баку падзей. Але калі ён уцягнуў цябе ў сваю арбіту, калі паглядзеў на цябе сваімі глыбокімі смарагдавымі вачыма, ён прымусіў цябе адчуць, што ты адзіны чалавек у свеце, і што твае праблемы толькі што сталі яго праблемамі.
  
  Суровая рэальнасць заключалася ў тым, што праца працягвалася.
  
  Трэба было падумаць аб мёртвай жанчыне па імя Крысціна Джакос.
  
  
  30
  
  
  Месяц стаіць аголеная ў месячным святле. Ужо позна. Гэта яго любімае час.
  
  Калі яму было сем, і яго дзядуля ўпершыню захварэў, ён думаў, што больш ніколі не ўбачыць гэтага чалавека. Ён плакаў некалькі дзён, пакуль бабуля не памякчэла і не адвезла яго ў бальніцу наведаць. У тую доўгую і незразумелую ноч Мун скраў шкляны флакон з крывёю свайго дзядулі. Ён шчыльна запячатаў яго і схаваў у падвале свайго дома.
  
  На яго восьмы дзень нараджэння памёр яго дзядуля. Гэта было горшае, што з ім калі-небудзь здаралася. Дзядуля шмат чаму навучыў яго, чытаючы яму па вечарах, распавядаючы гісторыі пра волатах-людаедаў, феі і каралях. Мун памятае доўгія летнія дні, калі яго наведвалі сем'і. Сапраўдныя сем'і. Грала музыка, і дзеці смяяліся.
  
  Потым дзеці перасталі прыходзіць.
  
  Пасля гэтага яго бабуля жыла ў цішыні да таго дня, калі яна павяла Муна ў лес, дзе ён назіраў за гульнямі дзяўчынак. Са сваімі доўгімі шыямі і гладкай белай скурай яны былі падобныя на лебедзяў з казкі. У той дзень вылілася страшная навальніца, гром і маланка абрынуліся на лес, запоўніўшы ўвесь свет. Мун спрабаваў абараніць лебедзяў. Ён пабудаваў ім гняздо.
  
  Калі яго бабуля даведалася аб тым, што ён нарабіў у лесе, яна адвяла яго ў цёмны і жахлівае месца, дзе жылі іншыя дзеці, такія ж, як ён сам.
  
  Мун шмат гадоў глядзеў у акно. Месяц прыходзіла да яго кожную ноч, распавядаючы аб сваіх падарожжах. Мун даведаўся аб Парыжы, Мюнхене і Упсале. Ён даведаўся аб Сусветным патоп і Вуліцы Магільняў.
  
  Калі яго бабуля захварэла, яны дазволілі яму вярнуцца дадому. Ён вярнуўся ў ціхае і пустое месца. Месца зданяў.
  
  Яго бабулі больш няма. Хутка кароль усё знясе.
  
  Мун вырабляе сваё семя ў мяккім блакітным святле Месяца. Ён думае аб сваёй соловейке. Яна сядзіць у лодкавай хляве і чакае, яе голас на імгненне заціх. Ён змешвае сваё насеньне з адзінай кропляй крыві. Ён прыводзіць у парадак свае пэндзля.
  
  Пазней ён надзене свой нарад, адкроіць кавалак вяроўкі і адправіцца ў лодкавы хлеў.
  
  Ён пакажа салаўю свой свет.
  
  
  31
  
  
  Бірн сядзеў у сваёй машыне на Адзінаццатай вуліцы, недалёка ад Уолната. Ён меў намер легчы крыху раней, але яго сюды прывезла машына.
  
  Яму было не па сабе, і ён ведаў чаму.
  
  Усё, пра што ён мог думаць, быў Уолт Брыг. Ён успомніў твар Бригама, калі той распавядаў аб справе Аннемари Дичилло. Там была сапраўдная страсць.
  
  Сасновыя іголкі. Дым.
  
  Бірн выйшаў з машыны. Ён збіраўся заскочыць у "Марыярці", каб прапусціць шкляначку. На паўдарогі да дзвярэй ён перадумаў. Ён вярнуўся да сваёй машыне ў стане якой-то фугі. Ён заўсёды быў чалавекам імгненных рашэнняў, маланкавай рэакцыі, але цяпер, здавалася, хадзіў кругамі. Магчыма, забойства Уолта Брайэма закранула яго больш, чым ён меркаваў.
  
  Адкрываючы машыну, ён пачуў, як хто-то набліжаецца. Ён павярнуўся. Гэта быў Мэцью Кларк. Кларк выглядаў усхваляваным, з чырвонымі вачыма, на ўзводзе. Бірн назіраў за рукамі мужчыны.
  
  - Што вы тут робіце, містэр Кларк?
  
  Кларк паціснуў плячыма. "Гэта свабодная краіна. Я магу ехаць, куды захачу".
  
  "Так, ты можаш", - сказаў Бірн. "Аднак я б аддаў перавагу, каб гэтых месцаў не было побач са мной".
  
  Кларк павольна палез у кішэню, выцягнуў тэлефон з камерай. Ён павярнуў экран да Бирну. "Я нават магу пайсці ў квартал тысяча дзьвесьце на Спрюс-стрыт, калі захачу".
  
  Спачатку Бірн падумаў, што недачуў. Затым ён уважліва вгляделся ў карцінку на маленькім экране мабільнага тэлефона. Яго сэрца ўпала. На фатаграфіі быў дом яго жонкі. Дом, дзе спала яго дачка.
  
  Бірн выбіў тэлефон з рук Кларка, схапіў мужчыну за лацканы пінжака і ўпячатаў яго ў цагляную сцяну ззаду сябе. "Паслухай мяне", - сказаў ён. "Ты мяне чуеш?"
  
  Кларк проста глядзеў, яго вусны дрыжалі. Ён планаваў гэты момант, але цяпер, калі ён наступіў, ён быў зусім не гатовы да яго непасрэднасці, жорсткасці.
  
  "Я збіраюся сказаць гэта адзін раз", - сказаў Бірн. "Калі ты калі-небудзь яшчэ раз падыдзеш да гэтага дому, я выслежу цябе і всажу гробаны кулю табе ў галаву. Ты разумееш?"
  
  "Я мяркую, ты не..."
  
  "Не размаўляй. Паслухай. Калі ў цябе са мной праблемы, то гэта са мной, а не з маёй сям'ёй. Ты не смееш лезці ў маю сям'ю. Ты хочаш вырашыць гэта цяпер? Сёння вечарам? Мы ўсё ўладзіць".
  
  Бірн адпусціў паліто мужчыны. Ён падаўся назад. Ён паспрабаваў узяць сябе ў рукі. Гэта было б усё, што яму было трэба: грамадзянская скарга на яго.
  
  Праўда заключалася ў тым, што Мэцью Кларк не быў злачынцам. Пакуль няма. На дадзены момант Кларк быў звычайным чалавекам, ахопленым жудаснай, разрывающей душу хваляй гора. Ён накідваўся на Бірна, на сістэму, на несправядлівасць усяго гэтага. Якім бы недарэчным гэта ні было, Бірн разумеў.
  
  "Сыходзь", - сказаў Бірн. "Зараз".
  
  Кларк паправіў сваю вопратку, паспрабаваў аднавіць годнасць. "Ты не можаш паказваць мне, што рабіць".
  
  "Ідзіце, містэр Кларк. Паклічце на дапамогу".
  
  "Гэта не так-то проста".
  
  "Чаго ты хочаш?" - спытаў я.
  
  "Я хачу, каб ты прызнаўся ў тым, што ты зрабіў", - сказала Кларк.
  
  "Што я нарабіў?" Бірн глыбока ўздыхнуў, спрабуючы супакоіцца. "Ты нічога пра мяне не ведаеш. Калі ты ўбачыш тое, што бачыў я, і пабываеш у тых месцах, дзе быў я, мы пагаворым.
  
  Кларк ўпілася ў яго позіркам. Ён не збіраўся так гэта пакідаць.
  
  "Паслухайце, я шкадую аб вашай страты, містэр Кларк. Я сапраўды шкадую. Але гэта не ..."
  
  "Ты яе не ведаў".
  
  "Так, я гэта зрабіў".
  
  Кларк выглядала ашаломленай. "Аб чым ты кажаш?"
  
  "Ты думаеш, я не ведаў, хто яна? Ты думаеш, я не бачу гэтага кожны дзень у сваім жыцці? Мужчына, які заходзіць у банк падчас рабавання? Пажылая жанчына, якая ідзе дадому з царквы? Дзіця на дзіцячай пляцоўцы ў Паўночнай Філадэльфіі? Дзяўчынка, адзіным злачынствам якой было тое, што яна каталічка? Ты думаеш, я не разумею нявіннасці? "
  
  Кларк працягвала глядзець на Бірна, страціўшы дар прамовы.
  
  "Мяне ад гэтага ванітуе", - сказаў Бірн. "Але ні ты, ні я, ні хто-небудзь іншы нічога не можам з гэтым зрабіць. Пакутуюць нявінныя людзі. Прыміце мае спачуванні, але, як бы бессардэчна гэта ні гучала, гэта ўсё, што я збіраюся даць вам. Гэта ўсё, што я магу вам даць ".
  
  Замест таго, каб прыняць гэта і сысці, Мэцью Кларк, падобна, хацеў вывесці справу на новы ўзровень. Бірн змірыўся з непазбежным.
  
  "Ты замахнуўся на мяне ў той закусачнай", - сказаў Бірн. "Няўдалы ўдар. Ты прамахнуўся. Хочаш свабодны ўдар цяпер? Скарыстайся ім. Апошні шанец".
  
  "У цябе ёсць пісталет", - сказаў Кларк. "Я не дурны чалавек".
  
  Бірн палез у кабуру, дастаў зброю і кінуў яго ў машыну. За ім рушылі ўслед яго значок і пасведчанне асобы. "Бяззбройны", - сказаў ён. "Цяпер я грамадзянскі".
  
  Мэцью Кларк на імгненне утаропіўся ў зямлю. На думку Бірна, усё яшчэ магло пайсці па-іншаму. Затым Кларк адступіў назад і з усіх сіл ўдарыў Бірна па твары. Бірн пахіснуўся, на імгненне перад вачыма паўсталі зоркі. Ён адчуў у роце смак крыві, цёплай і металічнай. Кларк быў на пяць цаляў ніжэй і па меншай меры на пяцьдзесят фунтаў лягчэй. Бірн не падняў рукі ў знак абароны або гневу.
  
  "І гэта ўсё?" Спытаў Бірн. Ён плюнуў. "Дваццаць гадоў шлюбу, і гэта лепшае, што ты можаш зрабіць?" Бірн труціў Кларка, абражаў яго. Здавалася, ён не мог спыніцца. Можа быць, ён не хацеў. "Стукні мяне".
  
  На гэты раз гэта быў слізгальны ўдар па лбе Бірна. Ўдар косткай аб косць. Было балюча.
  
  "Яшчэ раз".
  
  Кларк зноў кінуўся на яго, на гэты раз ударыўшы Бірна ў правы скронь. Ён вярнуўся з хуком ў грудзі Бірна. А затым яшчэ адзін. Кларк ледзь не адарвалася ад зямлі ад намаганні.
  
  Бірн адхіснуўся на фут ці каля таго, але не ссунуўся з месца. "Я не думаю, што ў цябе да гэтага ляжыць сэрца, Мэт. Я сапраўды не веру".
  
  Кларк закрычаў ад лютасьці - шалёны, жывёльны гук. Ён зноў узмахнуў кулаком, патрапіўшы Бирну ў левую частку сківіцы. Але было ясна, што яго запал і сіла вычэрпваліся. Ён зноў замахнуўся, на гэты раз слізгальны ўдар прайшоў міма асобы Бірна і ўрэзаўся ў сцяну. Кларк закрычаў ад болю.
  
  Бірн плюнуў кроў, пачакаў. Кларк прыхінуўся да сцяны, на імгненне знясілены фізічна і эмацыйна, косткі яго пальцаў крывавілі. Двое мужчын паглядзелі адзін на аднаго. Яны абодва ведалі, што гэтая бітва падыходзіць да канца, як людзі стагоддзямі ведалі, што бітва скончана. На дадзены момант.
  
  - Скончылі? - Спытаў Бірн.
  
  "Пайшоў... ты".
  
  Бірн выцер кроў з твару. "У вас больш ніколі не будзе такой магчымасці, містэр Кларк. Калі гэта здарыцца зноў, калі вы калі-небудзь зноў наблізіць да мяне ў гневе, я дам адпор. І як бы табе ні было цяжка гэта зразумець, я гэтак жа вар'ят з-за смерці тваёй жонкі, як і ты. Ты не хочаш, каб я супраціўляўся.
  
  Кларк пачала плакаць.
  
  "Паслухайце, хочаце верце, хочаце не верце", - сказаў Бірн. Ён ведаў, што дасягнуў мэты. Ён бываў тут і раней, але па нейкай прычыне гэта ніколі не было так складана. "Я шкадую аб тым, што адбылося. Ты ніколі не даведаешся, наколькі шкадую. Антон Кроц быў гробаны жывёлам, і цяпер ён мёртвы. Калі б я мог што-то зрабіць, я б гэта зрабіў ".
  
  Кларк пільна паглядзеў на яго, яго гнеў аціх, дыханне прыйшло ў норму, лютасьць саступіла месца гора і болю. Ён выцер слёзы са свайго твару. - О, значыць, дэтэктыў, - сказаў ён. - Ёсць.
  
  Яны глядзелі адзін на аднаго, у пяці футах адзін ад аднаго, у розных мірах. Бірн мог сказаць, што мужчына больш нічога не збіраўся гаварыць. Не гэтай ноччу.
  
  Кларк узяў свой мабільны тэлефон, падаўся назад да сваёй машыне, праслізнуў унутр і памчаўся, на імгненне спынілі на лёдзе.
  
  Бірн паглядзеў уніз. На яго белай кашулі віднеліся доўгія палосы крыві. Гэта было не ў першы раз. Хоць гэта быў першы раз за доўгі час. Ён пацёр сківіцу. За сваё жыццё яго дастаткова раз білі па твары, пачынаючы з Сэла Пеккио, калі яму было каля васьмі гадоў. У той раз гэта было з-за вадзянога лёду.
  
  Калі б я мог што-то зрабіць, я б гэта зрабіў.
  
  Бірн здзіўляўся, што ён меў на ўвазе пад гэтым.
  
  Так і ёсць.
  
  Бирну стала цікава, што меў на ўвазе Кларк.
  
  Ён набраў нумар свайго мабільнага. Яго першы званок быў сваёй былой жонцы Донне пад выглядам віншаванні з Калядамі. Там усё было ў парадку. Кларк не нанесла візіт. Наступны званок Бірна быў накіраваны сяржанту ў раён, дзе жылі Донна і Колін. Ён даў апісанне Кларк і нумары машыны. Яны прышлюць машыну з сектара. Бірн ведаў, што мог бы выдаць ордэр, арыштаваць Кларк, магчыма, высунуць абвінавачванне ў нападзе і нанясенні пабояў. Але ён не мог прымусіць сябе зрабіць гэта.
  
  Бірн адкрыў дзверцы машыны, дастаў зброю і пасведчанне асобы і накіраваўся да пабу. Калі ён увайшоў у гасціннае цяпло знаёмага бара, у яго паўстала прадчуванне, што ў наступны раз, калі ён сутыкнецца з Мэцью Кларкам, усё абернецца дрэнна.
  
  Вельмі дрэнна.
  
  
  32
  
  
  З яе новага свету поўнай цемры павольна сыходзілі пласты гукаў і дакрананняў - рэха бягучым вады, адчуванне халоднага дрэва на скуры, - але ў першую чаргу вабіла нюх.
  
  Для Тары Лін Грын усё заўсёды было звязана з пахам. Водар салодкага базіліка, водар дызельных выхлапаў, водар фруктовага пірага, выпекаемого на кухні яе бабулі. Усе гэтыя рэчы валодалі сілай перанесці яе ў іншае месца і час у яе жыцці. Коппертон быў берагам.
  
  Гэты пах таксама быў знаёмы. Разлагающееся мяса. Гнілой дрэва.
  
  Дзе яна была?
  
  Тара ведала, што яны падарожнічалі, але паняцця не мела, як далёка. Або як доўга гэта было. Яна задрамала, яе некалькі разоў будзілі. Яна адчувала сябе мокрай і замерзлай. Яна чула, як вецер шэпча скрозь камень. Яна была ў памяшканні, але гэта было ўсё, што яна ведала.
  
  Па меры таго, як яе думкі прояснялись, рос жах. Спушчанае кола. Мужчына з кветкамі. Пякучы боль у задняй частцы шыі.
  
  Раптам над галавой запаліўся святло. Маламагутная лямпачка прасвечвала скрозь пласт бруду. Цяпер яна магла бачыць, што знаходзіцца ў маленькай пакоі. Справа - кушэтка з каванага жалеза. Камода. Крэсла. Усе вінтажныя, усё вельмі акуратна, у пакоі панаваў амаль манаскі парадак. Наперадзе быў нейкі праход, арачны каменны канал, вядучы ў цемру. Яе погляд зноў упаў на ложак. На ёй было што-то белае. Сукенка? Няма. Гэта было падобна на зімовае паліто.
  
  Гэта было яе паліто.
  
  Тара паглядзела ўніз. Цяпер на ёй было доўгае сукенка. І яна была ў лодцы, маленькай чырвонай лодцы, плыве па канале, які праходзіў праз гэтую незвычайную пакой. Лодка была ярка размаляваныя глянцавай эмалевай фарбай. Вакол яе таліі быў нейлонавы рэмень бяспекі, шчыльна утрымліваючы яе на потертой вінілавай сядзенне. Яе рукі былі прывязаныя да рамяні.
  
  Яна адчула, як што-то кіслае падступае да горла. Яна чытала ў газеце артыкул пра жанчыну, знойдзенай забітай у Манаюнке. Жанчына, апранутая ў стары касцюм. Яна ведала, аб чым ідзе гаворка. Ад гэтага ўсведамлення ў яе перахапіла дыханне.
  
  Гукі: метал аб метал. Затым новы гук. Гэта было падобна на... птушку? Так, птушка спявала. Песня птушкі была прыгожай, багатай і меладычнай. Тара ніколі не чула нічога падобнага. Праз некалькі імгненняў яна пачула крокі. Хто-то падышоў ззаду, але Тара не адважылася абярнуцца.
  
  Пасля доўгага маўчання ён загаварыў.
  
  "Праспявай для мяне", - сказаў ён.
  
  Ці правільна яна пачула? "I'm... Прашу прабачэньня?"
  
  "Спявай, салавей".
  
  У горле ў Тары перасохла, амаль перахапіла горла. Яна паспрабавала праглынуць. Адзіным шанцам выбрацца з гэтага было сабрацца з думкамі. - Што ты хочаш, каб я спявала? ёй удалося.
  
  "Песня аб Месяцы".
  
  Месяц, месяц, месяц, месяц. Што ён мае на ўвазе? Аб чым ён гаворыць? "Не думаю, што ведаю хоць адну песню пра месяцы", - сказала яна.
  
  - Вядома, ведаеш. Усе ведаюць песню пра Месяцы. "Унеси мяне на Месяц", "Папяровы месяц", "Як высока Месяц", "Блакітная месяц", "Месяцовая рака". Мне асабліва падабаецца "Месяцовая рака". Ты ведаеш яе?
  
  Тара ведала гэтую песню. Усе ведалі гэтую песню, дакладна? Але прама цяпер яна не прыходзіла ёй ў галаву. "Так", - сказала яна, выйграваючы час. "Я ведаю гэта".
  
  Ён устаў перад ёй.
  
  "О Божа мой", - падумала яна. Яна адвяла вочы.
  
  - Спявай, салавей, - сказаў ён.
  
  На гэты раз гэта была каманда. Яна праспявала "Месяцовую раку". Словы самі прыйшлі да яе, калі не дакладная мелодыя. Яе тэатральнае адукацыю ўзяло верх. Яна ведала, што калі спыніцца ці хаця б замарудзіцца, адбудзецца што-то жудаснае.
  
  Ён спяваў разам з ёй, отвязывая лодку, падыходзячы да карме і штурхаючы яе. Ён выключыў святло.
  
  Цяпер Тара рухалася ў цемры. Маленькая лодка пастуквала аб борта вузкага канала. Яна напружвала зрок, але ўсё роўна яе свет быў амаль непроглядно чорным. Час ад часу яна заўважала бляск ледзяны вільгаці на бліскучых каменных сценах. Сцены цяпер былі бліжэй. Лодку мачту. Было так холадна.
  
  Яна больш не магла чуць яго, але Тара працягвала спяваць, яе голас рэхам адбіваўся ад сцен і нізкага столі. Ён гучаў тонка і няўпэўнена, але яна не магла спыніцца.
  
  Наперадзе святло - слабае дзённае святло, прабіваецца скрозь шчыліны ў тым, што выглядала як старыя драўляныя дзверы.
  
  Лодка стукнулася аб дзверы, і яны расчыніліся. Яна была на вуліцы. Здавалася, адразу пасля світання. Падаў мяккі снег. Над ёй мёртвыя галіны дрэў чорнымі пальцамі тычыліся перламутравага неба. Яна паспрабавала падняць рукі, але не змагла.
  
  Лодку вынесла на паляну. Тара плыла па адным з мноства вузкіх каналаў, звівістымі сярод дрэў. Вада была забітая лісцем, галінкамі, смеццем. Па абодва бакі каналаў стаялі высокія гнілыя будынкі, якія падтрымліваюць іх шыпы былі падобныя на хворыя рэбры ў разбэшчаным грудной клетцы. Адно з іх аказалася перакошаным і старым пряничным хаткай. Іншы дысплей быў падобны на замак. Яшчэ адзін нагадваў гіганцкую марскую ракавіну.
  
  Лодка абышла лукавіне ракі, і выгляд на дрэвы цяпер быў захіляецца вялікім дысплеем, прыкладна дваццаці футаў у вышыню і пятнаццаць у шырыню. Тара паспрабавала засяродзіцца на тым, што б гэта магло быць. Ён быў падобны на дзіцячую кніжку з казкамі, адкрытую пасярэдзіне, з даўно выцвілай, аблупленай фарбай чырвонай стужкай уздоўж правага боку. Побач з ім ляжаў вялікі камень, падобны на тое, што можна ўбачыць у сцяне разлома. Што-то сядзела на вяршыні каменя.
  
  У гэты момант падняўся вецер, разгойдваючы човен, абпальваючы твар Тары, прымушаючы яе вочы слязіцца. Пранізліва халодны парыў прынёс з сабой смуродны жывёльны пах, ад якога ў яе скрутило жывот. Некалькі імгненняў праз, калі рух ўляглося і зрок праяснілася, Тара апынулася прама перад велізарным зборнікам апавяданняў. Яна прачытала некалькі слоў у левым верхнім куце.
  
  Далёка ў акіяне, дзе вада такая ж сіняя, як самы прыгожы васілёк....
  
  Тара адарвала погляд ад кнігі. Яе кат стаяў у канцы канала, каля невялікага будынка, падобнага на старую школу. У руках ён трымаў скрутак вяроўкі. Ён чакаў яе.
  
  Яе песня ператварылася ў крык.
  
  
  33
  
  
  Да 6-й раніцы Бірн амаль перастаў спаць. Ён прыходзіў у прытомнасць, то губляў яго, яго пераследвалі кашмары, якія абвінавачваюць асобы.
  
  Kristina Jakos. Уолт Брайэм. Лора Кларк.
  
  У палове восьмага зазваніў тэлефон. Нейкім чынам ён задрамаў. Гук прымусіў яго выпрастацца. Толькі не яшчэ адно цела, падумаў ён. Калі ласка. Толькі не яшчэ адно цела.
  
  Ён адказаў. "Бірн".
  
  "Я цябе разбудзіў?"
  
  Голас Вікторыі напоўніў яго сэрца сонечным промнем. "Няма", - сказаў ён. Гэта было часткова праўдай. Ён быў на мяжы сну.
  
  - Шчаслівых Калядаў, - сказала яна.
  
  "Шчаслівага Раства, Торы. Як пажывае твая мама?"
  
  Яе лёгкае замяшанне сказала яму пра многае. Сакавіку Ліндстрэм было ўсяго шэсцьдзесят шэсць, але яна пакутавала ранняй стадыяй прыдуркаватасці.
  
  "Добрыя дні і дрэнныя", - сказала Вікторыя. Доўгая паўза. Бірн прачытаў гэта. "Я думаю, мне трэба вярнуцца дадому", - дадала яна.
  
  Так яно і было. Хоць абодва хацелі, каб гэта адмаўляць, яны ведалі, што так і будзе. Вікторыя ўжо ўзяла працяглы адпачынак са сваёй працы ў "Пасажы", прытулку для ўцекачоў на Ламбард-стрыт.
  
  "Прывітанне. Мидвилл не так ужо далёка", - сказала яна. "Тут даволі міла. Трохі незвычайна. Можна падумаць, што гэта адпачынак. Мы маглі б заняцца "Бі энд Бі".
  
  "На самой справе я ніколі не быў у гатэлі тыпу "ложак і сняданак", - сказаў Бірн.
  
  "Мы, верагодна, не дабраліся б да часткі сняданку. У нас магло б быць незаконнае спатканне".
  
  Вікторыя магла імгненна падняць ёй настрой. Гэта была адна з многіх чорт, якія Бірн любіў у ёй. Які б падушанай яна ні была, яна магла падняць яму настрой.
  
  Бірн агледзеў сваю кватэру. Хоць яны ніколі афіцыйна не з'язджаліся разам - ні адзін з іх не быў гатовы да гэтага кроку, кожны па сваіх прычынах, - за той час, пакуль Бірн сустракаўся з Вікторыяй, яна ператварыла яго кватэру з прататыпа скрынкі для піцы для халасцякоў ў нешта якое нагадвае дом. Ён не быў гатовы да карункавым фіранкамі, але яна ўгаварыла яго купіць жалюзі ў выглядзе пчаліных сот, іх пастэльна-залаты колер падкрэсліваў ранішні сонечнае святло.
  
  На падлозе ляжаў дыванок, прыстаўныя столікі стаялі там, дзе ім і належала быць: у канцы канапы. Вікторыі нават удалося працягнуць два пакаёвых расліны, якія цудоўным чынам не толькі выжылі, але і выраслі.
  
  Мидвилл, падумаў Бірн. Мидвилл знаходзіўся ўсяго ў 285 мілях ад Філадэльфіі.
  
  Здавалася, гэта было на іншым канцы святла.
  
  Паколькі быў напярэдадні Калядаў, Джэсіка і Бірн абодва былі на дзяжурстве ўсяго паўдня. Яны, верагодна, маглі б згатаваць гэта на вуліцы, але заўсёды трэба было што-то завяршыць, якой-небудзь справаздачу прачытаць або падшыць.
  
  Да таго часу, калі Бірн увайшоў у дзяжурную пакой, Джош Бонтраджер ужо быў там. Ён купіў для іх тры пірожных і тры кубкі кавы. Два крэму, два кавалачкі цукру, сурвэткі і мешалка для кожнага - усё раскладзена на стале з геаметрычнай дакладнасцю.
  
  "Добрай раніцы, дэтэктыў", - сказаў Бонтраджер, усміхаючыся. Яго бровы нахмурыліся, калі ён убачыў апухлы твар Бірна. "З вамі ўсё ў парадку, сэр?"
  
  "Я ў парадку". Бірн зняў паліто. Ён смяротна стаміўся. "А гэта Кевін", - сказаў ён. "Калі ласка". Бірн зняў вечка са свайго кавы. Ён падняў яго. "Дзякуй".
  
  "Вядома", - сказаў Бонтраджер. Цяпер усе справы. Ён раскрыў свой нататнік. "Баюся, я памыліўся з кампакт-дыскамі Savage Garden. У буйных крамах ён ёсць, але ніхто не памятае, каб хто-то спецыяльна прасіў аб гэтым за апошнія некалькі месяцаў ".
  
  "Паспрабаваць варта было", - сказаў Бірн. Ён адкусіў кавалачак цеста, набытага Джошам Бонтраджером. Гэта быў арэхавы рулет. Вельмі свежы.
  
  Бонтраджер кіўнуў. "Я яшчэ не скончыў. Ёсць яшчэ незалежныя крамы".
  
  У гэты момант у дзяжурную пакой уварвалася Джэсіка, рассыпаючы за сабой іскры. Яе вочы зіхацелі, яна моцна пачырванела. Гэта было не з-за надвор'я. Яна не была шчаслівым дэтэктывам.
  
  "Што здарылася?" Спытаў Бірн.
  
  Джэсіка хадзіла ўзад-наперад, мармычучы сабе пад нос італьянскія лаянкі. Нарэшце яна шпурнула сумачку на падлогу. З-за перагародак дзяжурнай пакоі высунуліся галовы. "Шосты канал злавіў мяне на гробаны паркоўцы".
  
  "Аб чым яны пыталіся?"
  
  "Звычайная гробаны лухта".
  
  "Што ты ім сказаў?"
  
  "Звычайная гробаны лухта".
  
  Джэсіка распавяла, як яны загналі яе ў кут яшчэ да таго, як яна паспела выйсці з машыны. Камеры на плячах, святло уключаны, пасыпаліся пытанні. Дэпартаменту сапраўды не падабалася, калі дэтэктывы з'яўляліся перад камерай незапланавана, але значна горш заўсёды выглядалі кадры, на якіх дэтэктыў прыкрывае вочы рукой і крычыць "Без каментароў". На самай справе гэта не выклікала даверу. Так што яна спынілася і ўнесла сваю лепту.
  
  - Як табе мая прычоска? - Спытала Джэсіка.
  
  Бірн зрабіў крок назад. "Хм, добра".
  
  Джэсіка пляснула абедзвюма рукамі. - Божа, які ж ты красамоўны д'ябал! Клянуся, зараз я ўпаду ў прытомнасць.
  
  "Што я такога сказаў?" Бірн паглядзеў на Бонтраджера. Абодва мужчыны паціснулі плячыма.
  
  "Як бы ні выглядалі мае валасы, іду ў заклад, яны выглядаюць лепш, чым твой твар", - сказала Джэсіка. "Распавядзеш мне пра гэта?"
  
  Бірн прыклаў лёд да яго твару, ачысьціў яго. Нічога не зламана. Яно было злёгку апухлым, але пухліна ўжо пачала спадаць. Ён распавёў гісторыю Мэцью Кларка і іх супрацьстаяння.
  
  "Як ты думаеш, як далёка ён можа зайсці ў гэтым?" Спытала Джэсіка.
  
  "Паняцці не маю. Донна і Колін з'язджаюць з горада на тыдзень. Па крайняй меры, гэта выкіне мяне з галавы ".
  
  - Я магу што-небудзь зрабіць? - Адначасова спыталі Джэсіка і Бонтраджер.
  
  "Я так не думаю", - сказаў Бірн, гледзячы на іх абодвух, "але дзякуй".
  
  Джэсіка ўзяла свае паведамленні і накіравалася да дзвярэй.
  
  "Куды вы накіроўваецеся?" Спытаў Бірн.
  
  "Я пайду ў бібліятэку", - сказала Джэсіка. "Паглядзім, ці змагу я знайсці гэты малюнак Месяца".
  
  "Я скончу спіс крам ўжыванай адзення", - сказаў Бірн. "Можа быць, мы зможам знайсці, дзе ён купіў гэта сукенка".
  
  Джэсіка падняла свой мабільны тэлефон. - Я мабільная.
  
  - Дэтэктыў Балзано? - Спытаў Бонтраджер.
  
  Джэсіка павярнулася, на яе твары адбілася нецярпенне. - Што?
  
  - У цябе вельмі прыгожыя валасы.
  
  Гнеў Джэсікі знік. Яна ўсміхнулася. - Дзякуй табе, Джош.
  
  
  34
  
  
  У бясплатнай бібліятэцы было велізарная колькасць кніг на тэму Месяца. Занадта шмат, каб адразу разабрацца ў чым-тое, што магло б дапамагчы ў расследаванні.
  
  Перш чым пакінуць Каранцін, Джэсіка прагнала "месяц" праз NCIC, VICAP і іншыя нацыянальныя базы дадзеных праваахоўных органаў. Дрэнная навіна заключалася ў тым, што злачынцы, якія выкарыстоўвалі месяц у якасці асновы для сваіх дзеянняў, як правіла, былі апантанымі забойцамі. Яна аб'яднала гэта слова з іншымі - у прыватнасці, з "крывёю" і "спермай" - і не атрымала нічога карыснага.
  
  З дапамогай бібліятэкара Джэсіка адабрала падборку кніг, звязаных з Месяцам, з кожнага раздзела.
  
  Джэсіка сядзела за двума стэлажамі ў асобным пакоі на другім паверсе. Спачатку яна прагледзела кнігі, у якіх гаварылася аб Месяцы ў навуковым сэнсе. Там былі кнігі пра тое, як назіраць за Месяцам, кнігі аб даследаванні Месяца, кнігі аб фізічных характарыстыках Месяца, аматарскай астраноміі, місіях "Апалон", карты і атласы Месяца. Джэсіка ніколі не была асабліва добрая ў натуральных навуках. Яна адчула, што яе ўвагу слабее, вочы стекленеют.
  
  Яна павярнулася да іншай стосе. Гэтая была больш шматабяцальнай. Гэта былі кнігі, прысвечаныя Месяцы і фальклору, а таксама иконологии нябёсаў.
  
  Прагледзеўшы некаторыя уступныя часткі і зрабіўшы нататкі, Джэсіка выявіла, што месяц, па-відаць, прадстаўлена ў фальклоры ў пяці розных фазах: маладзік, поўня, паўмесяц, палова і выпукласць, стан паміж паловай і поўняй. Месяц займала бачнае месца ў паданнях ўсіх краін і культур, пакуль існавала літаратура - кітайская, егіпецкая, ісламская, индуистская, скандынаўская, афрыканская, карэнных амерыканцаў, еўрапейская. Там, дзе былі міфы і вера, былі і казкі пра Месяцы.
  
  У рэлігійным фальклоры на некаторых малюнках Унебаўзяцця Панны Марыі месяц намаляваная ў выглядзе паўмесяца пад яе нагамі. У гісторыях, якія апавядаюць пра ўкрыжаванне, яно паказана як зацьменне, якое размешчана па адзін бок ад крыжа, у той час як сонца размешчана па іншы.
  
  Было таксама мноства біблейскіх спасылак. У Адкрыцці гаворыцца аб "жанчыне, надзелены ў сонца, якая стаіць на Месяцы, і з дванаццаццю зоркамі на галаве замест вянка". У кнізе Быцця: "Бог стварыў два вялікіх свяціла: большы святло, каб кіраваць днём, меншы святло, каб кіраваць ноччу, і зоркі".
  
  Былі казкі, дзе месяц была жаночага роду, і казкі, дзе месяц была мужчынскага роду. У літоўскім фальклоры месяц была мужам, сонца - жонкай, а Зямля - іх дзіцем. Адна казка з брытанскага фальклору абвяшчала, што калі вас абрабуюць праз тры дні пасля поўні, злодзей будзе хутка злоўлены.
  
  Галава Джэсікі ішла кругам ад вобразаў і канцэпцый. Праз дзве гадзіны ў яе было пяць старонак нататак.
  
  Апошняя кніга, якую яна адкрыла, была прысвечана малюнках Месяца. Гравюры на дрэве, афорты, акварэлі, алею, вугаль. Яна знайшла ілюстрацыі Галілея ад Сидереуса Нунцыя. Там было некалькі ілюстрацый да картах Таро.
  
  Нішто не было падобна на малюнак, знойдзены ў Крысціны Джакос.
  
  Тым не менш, што-то падказвала Джэсіка, што існуе відавочная верагоднасць таго, што паталогія мужчыны, якога яны шукалі, караніцца ў якім-то фальклоры, магчыма, у тым тыпе, які апісаў ёй бацька Грег.
  
  Джэсіка прагледзела з паўтузіна кніг.
  
  Выходзячы з бібліятэкі, яна зірнула на зімовы неба. Яна падумала, ці не чакае забойца Крысціны Джакос месяц.
  
  Калі Джэсіка перасякала паркоўку, у яе галаве ажывалі вобразы ведзьмаў, гоблінаў, казачных прынцэс і огров, ёй было цяжка паверыць, што ўсё гэта не палохала яе да чорцікаў, калі яна была маленькай. Яна ўспомніла, як чытала Сафі некалькі кароткіх казак, калі яе дачкі было тры або чатыры гады, але ні адна з іх не здавалася ёй такой дзіўнай і жорсткай, як некаторыя гісторыі, з якімі яна сутыкалася ў гэтых кнігах. Яна ніколі асабліва не задумвалася над гэтым, але некаторыя гісторыі былі зусім злавеснымі.
  
  На паўдарогі праз паркоўку, яшчэ не дайшоўшы да сваёй машыны, яна адчула, што хто-то набліжаецца справа ад яе. Хутка. Інстынкты падказалі ёй, што гэта непрыемнасці. Яна хутка разгарнулася, яе правая рука інстынктыўна адкінула падол паліто.
  
  Гэта быў бацька Грег.
  
  Супакойся, Джэс. Гэта не вялікі, злы воўк. Проста праваслаўны святар.
  
  "Ну, прывітанне", - сказаў ён. "Прыемна было цябе сустрэць тут і ўсё такое".
  
  "Прывітанне ўсім".
  
  - Спадзяюся, я цябе не напалохаў.
  
  - Ты гэтага не рабіў, - схлусіла яна.
  
  Джэсіка апусціла вочы. У руках у бацькі Грега была кніга. Неверагодна, але яна была падобная на зборнік казак.
  
  "Наогул-то, я збіраўся патэлефанаваць табе пазней сёння", - сказаў ён.
  
  "У самай справе? Чаму гэта?"
  
  "Ну, з тых часоў, як мы пагаварылі, я накшталт як заразіўся ўсім гэтым", - сказаў ён. Ён падняў кнігу. "Як вы можаце сабе ўявіць, народныя казкі і байкі не вельмі папулярныя ў царкве. У нас ужо ёсць куча ўсяго, у што цяжка паверыць ".
  
  Джэсіка ўсміхнулася. - У каталікоў ёсць свая доля.
  
  "Я збіраўся праглядзець гэтыя гісторыі і паглядзець, ці змагу я знайсці для вас спасылку на "месяц"".
  
  "Гэта ласкава з вашага боку, але ў гэтым няма неабходнасці".
  
  "На самай справе гэта зусім не праблема", - сказаў бацька Грег. "Я люблю чытаць". Ён кіўнуў на аўтамабіль, фургон апошняй мадэлі, прыпаркаваны непадалёк. - Магу я цябе куды-небудзь падвезці?
  
  "Не, дзякуй", - сказала яна. "У мяне ёсць мая машына".
  
  Ён зірнуў на гадзіннік. - Ну, я адпраўляюся ў свет снегавікоў і гадкіх качанят, - сказаў ён. - Я дам табе ведаць, калі што-небудзь знайду. "Гэта было б выдатна", - сказала Джэсіка. "Дзякуй". Ён падышоў да фургона, адкрыў дзверцы і павярнуўся да Джэсіцы. "Для гэтага таксама ідэальная ноч". "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  Бацька Грег ўсміхнуўся. "Гэта будзе калядная месяц".
  
  
  35
  
  
  Калі Джэсіка вярнулася ў Распранальню, не паспела зняць паліто і сесці, як у яе зазваніў тэлефон. Дзяжурны афіцэр у вестыбюлі "Круглага дома" сказаў ёй, што хто-то падымаецца да яе. Праз некалькі хвілін увайшоў афіцэр у форме з Уілам Педэрсанам, муляром з месца злачынства ў Манаюнке. На гэты раз Педерсен быў апрануты ў пінжак з трыма гузікамі і джынсы. Яго валасы былі акуратна прычэсаныя, і ён насіў ачкі ў чарапахавай аправе.
  
  Ён паціснуў рукі і Джэсіка, і Бирну.
  
  "Што мы можам для вас зрабіць?" Спытала Джэсіка.
  
  - Ну, вы сказалі, што, калі я ўспомню што-небудзь яшчэ, мне варта звязацца з вамі.
  
  "Гэта дакладна", - сказала Джэсіка.
  
  "Я думаў аб тым раніцу. Аб тым раніцу, калі мы сустрэліся ў Манаюнке?"
  
  "Што наконт гэтага?" "Як я ўжо сказаў, я часта бываў там у апошні час. Я даволі добра знаёмы з усімі будынкамі. Чым больш я думаў пра гэта, тым больш разумеў, што нешта змянілася".
  
  "Адрозніваецца?" Спытала Джэсіка. "Наколькі адрозніваецца?"
  
  "Ну, з графіці".
  
  "Графіці? На складзе?"
  
  "Так".
  
  "Якім чынам?"
  
  "Аб ' кей", - сказаў Педерсен. "Раней я быў трохі метчыкаў, праўда? У падлеткавым узросце бегаў са скейтбардысты". Здавалася, яму крыху не хацелася гаварыць пра гэта, ён засунуў рукі глыбей у кішэні джынсаў.
  
  "Я думаю, што тэрмін даўніны па гэтай справе, магчыма, мінуў", - сказала Джэсіка.
  
  Педерсен ўсміхнуўся. "Добра. Я ўсё яшчэ ў некаторым родзе фанат, разумееш? З усімі гэтымі фрэскамі і іншым па горадзе, я заўсёды гляджу, фатаграфую ".
  
  Праграма "Філадэльфійскі мастацкая роспіс" стартавала ў 1984 годзе як план па выкараненні дэструктыўных графіці ў бедных кварталах. У рамках сваіх намаганняў горад звярнуўся да аўтараў графіці, спрабуючы прымусіць іх творчыя парывы на стварэнне фрэсак. У Філадэльфіі былі сотні, калі не тысячы, фрэсак.
  
  "Добра", - сказала Джэсіка. "Якое гэта мае дачыненне да будынка на Флэт-Рок?"
  
  "Ну, ты ведаеш, што бачыш што-то кожны дзень? Я маю на ўвазе, ты бачыш гэта, але на самой справе не глядзіш на гэта пільна?"
  
  "Вядома".
  
  "Мне было цікава", - сказаў Педерсен. "Вы выпадкова не фатаграфавалі паўднёвую бок будынка?"
  
  Джэсіка перабірала фотаздымкі на сваім стале. Яна знайшла здымак паўднёвай частцы склада. - Што наконт гэтага? - спытала я.
  
  Педерсен паказаў на вобласць з правага боку сцяны, побач з вялікім чырвона-сінім значком банды. Няўзброеным вокам гэта выглядала як маленькае белае пляма.
  
  "Бачыце гэта тут? Гэтага не было за два дні да таго, як я сустрэў вас, хлопцы".
  
  "Дык вы кажаце, што гэта магло быць намалявана ў тую раніцу, калі цела выкінулі на бераг ракі?" Спытаў Бірн.
  
  "Магчыма. Я звярнуў на яго ўвагу толькі таму, што ён быў белым. Ён крыху вылучаецца ".
  
  Джэсіка зірнула на фатаграфію. Здымак быў зроблены лічбавай камерай з даволі высокім дазволам. Адбітак, аднак, быў дробным. Яна адпраўляла сваю камеру ў аўдыёсістэму і прасіла іх павялічыць зыходны файл.
  
  "Вы думаеце, гэта можа быць важна?" - Спытаў Педерсен.
  
  "Магчыма", - сказала Джэсіка. "Дзякуй, што звярнулі на гэта нашу ўвагу".
  
  "Вядома".
  
  "Мы вам патэлефануем, калі нам спатрэбіцца пагаварыць з вамі зноў".
  
  Калі Педерсен сышоў, Джэсіка звязалася па тэлефоне з крыміналістам. Яны павінны былі даслаць спецыяліста для ўзяцця ўзору фарбы з будынка.
  
  Дваццаць хвілін праз павялічаная версія файла ў фармаце JPEG была раздрукавана і ляжала на стале Джэсікі. Яны з Бирном прагледзелі яго. Намаляванае малюнак на сцяне было павялічанай і больш грубай версіяй таго, што было знойдзена на жываце Крысціны Джакос.
  
  Забойца не толькі паставіў сваю ахвяру на беразе ракі, але і выдаткаваў час на тое, каб пазначыць сцяну ззаду сябе сімвалам, сімвалам, прызначаным для таго, каб яго бачылі.
  
  Джэсіка задавалася пытаннем, ці быў гэты красамоўны спадарожнік адлюстраваны на адной з фатаграфій з месца злачынства.
  
  Можа быць, так яно і было.
  
  У чаканні справаздачы лабараторыі пра фарбе тэлефон Джэсікі зазваніў зноў. Вось і ўсё для калядных вакацый. Яе нават не павінна было там быць. Смерць працягваецца.
  
  Яна націснула на кнопку, зняла слухаўку. - Аддзел па расследаванні забойстваў, дэтэктыў Балзано.
  
  - Дэтэктыў, гэта ПА Валентайн, я працую ў Дзевяноста другім участку.
  
  Частка Дзевяноста другога акругі межавала з ракой Шайлкилл. - У чым справа, афіцэр Валентайн?
  
  "Мы зараз на мосце Сунічнага асабняка. Мы знайшлі сёе-тое, на што табе варта паглядзець".
  
  - Знайшлі што-небудзь?
  
  "Так, мэм".
  
  Калі працуеш у аддзеле па расследаванні забойстваў, звычайна тэлефануюць з нагоды каго-то, а не чаго-то. - У чым справа, афіцэр Валентайн?
  
  Валентайн на імгненне завагаўся. Гэта было красамоўна. - Ну, сяржант Маджетт папрасіў мяне патэлефанаваць вам. Ён кажа, што вам варта неадкладна прыехаць сюды.
  
  
  36
  
  
  Мост Строберри Мэншн быў пабудаваны ў 1897 годзе. Гэта быў адзін з першых сталёвых мастоў у краіне, перакінуты праз раку Шайлкилл паміж Строберри Мэншн і паркам Фэрмаунт.
  
  У гэты дзень рух было спынена з абодвух бакоў. Джэсіка, Бирну і Бон-трагеру прыйшлося ісці пешшу да цэнтра моста, дзе іх сустрэла пара патрульных афіцэраў.
  
  Двое хлопчыкаў, магчыма, адзінаццаці-дванаццаці гадоў, стаялі побач з афіцэрамі. Здавалася, што ў хлопчыках вібруе сумесь страху і ўзбуджэння.
  
  На паўночнай баку моста што-то ляжала, загорнутае ў белы пластыкавы ліст для доказаў. Афіцэр Ліндсі Валентайн падышла да Джэсіцы. Ёй было каля дваццаці чатырох, ясноглазая, падцягнутая.
  
  - Што ў нас ёсць? - Спытала Джэсіка.
  
  Афіцэр Ехаў на імгненне заколебалась. Магчыма, яна працавала ў Дзевяноста другім, але тое, што знаходзілася пад пластыкам, трохі раздражняў яе. "Грамадзянін патэлефанаваў сюды прыкладна паўгадзіны таму. Гэтыя двое маладых людзей натыкнуліся на яго, калі пераходзілі мост.
  
  Афіцэр Валентайн падняў пластык. На тратуары ляжала пара туфляў. Гэта былі жаночыя туфлі цёмна-малінавага колеру, прыкладна сёмага памеру. Звычайныя ва ўсіх адносінах, за выключэннем таго, што ў гэтых чырвоных туфлях была пара адарваных ступняў.
  
  Джэсіка падняла вочы і сустрэлася поглядам з Бирном.
  
  - Хлопчыкі знайшлі гэта? - Спытала Джэсіка.
  
  "Так, мэм". Афіцэр Валентайн памахаў хлопчыкам рукой. Хлопчыкі былі белымі хлопцамі, толькі на вастрыі стылю хіп-хоп. Гандлёвыя пацукі з характарам, але не ў дадзены момант. Цяпер яны выглядалі трохі траўмавала.
  
  "Мы проста глядзелі на іх", - сказаў той, што вышэй.
  
  "Вы бачылі, хто паклаў іх сюды?" Спытаў Бірн.
  
  "Няма".
  
  "Ты да іх дакранаўся?"
  
  "Э-э-э".
  
  "Вы бачылі каго-небудзь побач з імі, калі падымаліся?" Спытаў Бірн.
  
  "Не, сэр", - сказалі яны разам, ківаючы галовамі для выразнасці. "Мы былі тут каля хвіліны, а потым спынілася машына і нам сказалі прыбірацца. Пасля гэтага яны выклікалі паліцыю".
  
  Бірн зірнуў на афіцэра Валентайн. - Хто зрабіў званок?
  
  Афіцэр Валентайн паказаў на новенькі "Шэўрале", прыпаркаваны прыкладна ў дваццаці футах ад загараджальнай стужкі на месцы злачынства. Побач з ім стаяў мужчына гадоў сарака ў дзелавым касцюме і паліто. Бірн падняў да яго палец. Мужчына кіўнуў.
  
  "Чаму вы засталіся тут пасля таго, як была выклікана паліцыя?" Бірн спытаў хлопчыкаў.
  
  Хлопчыкі ва ўнісон паціснулі плячыма.
  
  Бірн павярнуўся да афіцэра Валентайн. "У нас ёсць іх інфармацыя?"
  
  "Так, сэр".
  
  "Добра", - сказаў Бірн. "Вы, хлопцы, можаце ісці. Хоць, магчыма, мы захочам пагаварыць з вамі зноў".
  
  "Што з імі будзе?" - спытаў хлопчык паменш, паказваючы на часткі тэл.
  
  "Што з імі будзе?" - Спытаў Бірн.
  
  "Ага", - сказаў той, што буйней. "Ты збіраешся ўзяць іх з сабой?"
  
  "Так", - сказаў Бірн. "Мы збіраемся ўзяць іх з сабой".
  
  "Як жа так?"
  
  "Як жа так? Таму што гэта доказ сур'ёзнага злачынства".
  
  Абодва хлопчыка выглядалі удрученными. "Добра", - сказаў хлопчык паменш.
  
  "Чаму?" Спытаў Бірн. "Вы хацелі выставіць іх на eBay?"
  
  Ён падняў вочы. - Ты можаш гэта зрабіць?
  
  Бірн паказаў на далёкую бок моста. "Ідзіце дадому", - сказаў ён. "Прама цяпер. Ідзіце дадому, або, клянуся Богам, я арыштую усю вашу сям'ю".
  
  Хлопчыкі пабеглі.
  
  "Госпадзе", - сказаў Бірн. "Гробаны eBay".
  
  Джэсіка ведала, што ён меў на ўвазе. Яна не магла ўявіць сябе ў адзінаццаць гадоў, натыкающейся на пару адрэзаных ступняў на мосце і не сыходзіў з розуму. Для гэтых дзяцей гэта было падобна на эпізод CSI. Або якая-небудзь відэагульня.
  
  Бірн размаўляў з абанентам 911, пакуль унізе цяклі халодныя вады ракі Шайлкилл. Джэсіка зірнула на афіцэра Валентайн. Гэта быў дзіўны момант, калі яны ўдваіх стаялі над тым, што, несумненна, было раздзелены парэшткамі Крысціны Джакос. Джэсіка ўспомніла свае ўласныя дні ў форме, часы, калі дэтэктыў з'яўляўся на расьсьледаваньні забойства, якое яна расследавала. Яна ўспомніла, як глядзела на дэтэктыва ў тыя дні з невялікай доляй зайздрасці і глыбокай павагі. Ёй стала цікава, глядзіць на яе так жа афіцэр Ліндсі Валентайн.
  
  Джэсіка апусцілася на калені, каб разгледзець бліжэй. Туфлі былі на нізкім абцасе з закругленым наском, з тонкім раменьчыкам па версе і шырокім наском-футлярам. Джэсіка зрабіла некалькі здымкаў.
  
  Апытанне даў чаканае. Ніхто нічога не бачыў і не чуў. Але адна рэч была відавочная для дэтэктываў. Ім не патрэбныя былі паказанні сведак, каб зразумець гэта. Гэтыя часткі цела не былі кінутыя сюды выпадкова. Яны былі акуратна выкладзеныя.
  
  На працягу гадзіны яны атрымалі назад папярэдні справаздачу. Нікога не здзівіла, што аналізы крыві, як мяркуецца, паказалі, што знойдзеныя часткі цела належалі Крысціне Джакос.
  
  Ва ўсіх расследаваннях забойстваў - расследаваннях, у якіх вы не выяўляеце забойцу, які стаяў над целам з акрываўленым нажом або дымлівых пісталетам у руцэ, - наступае момант, калі ўсе спыняецца. Званкі не паступаюць, сведкі не з'яўляюцца, вынікі судова-медыцынскай экспертызы позняцца. У гэты дзень, у гэты час быў як раз такі момант. Магчыма, той факт, што гэта быў пярэдадне Каляд, меў да гэтага нейкае дачыненне. Ніхто не хацеў думаць пра смерць. Дэтэктывы утаропіліся ў экраны кампутараў, яны пастуквалі алоўкамі ў нячутны рытм, са стала на іх глядзелі фатаграфіі з месца злачынства: абвінавачваньне, допыт, чаканне, чаканне.
  
  Пройдзе сорак восем гадзін, перш чым яны змогуць эфектыўна дапытаць выбарку людзей, якія праязджалі па мосце Строберри Мэншн Брыдж прыкладна ў той час, калі там былі пакінутыя рэшткі. На наступны дзень было Каляды, і звычайная схема руху павінна была змяніцца.
  
  У Камеры папярэдняга зняволення Джэсіка сабрала свае рэчы. Яна заўважыла, што Джош Бонтраджер ўсё яшчэ быў там, старанна працуючы. Ён сядзеў за адным з кампутарных тэрміналаў, праглядаючы дадзеныя гісторыі арыштаў.
  
  "Якія ў цябе планы на Каляды, Джош?" Спытаў Бірн.
  
  Бонтраджер адарваў погляд ад экрана кампутара. - Сёння ўвечары я еду дадому, - сказаў ён. - Заўтра я на дзяжурстве. Новенькі і ўсё такое.
  
  "Калі вы не пярэчыце, я спытаю, што амиши робяць на Каляды?"
  
  "Гэта залежыць ад групы".
  
  "Група?" Спытаў Бірн. "Ёсць розныя віды амишей?"
  
  "О, вядома. Ёсць амиши старога парадку, амиши Новага парадку, меннониты, пляжныя амиши, швейцарскія меннониты, амиши Шварцентрубер".
  
  "Тут ладзяцца вечарыны?"
  
  "Ну, яны, вядома, не запальваюць агні. Але яны святкуюць. Гэта вельмі весела", - сказаў Бонтраджер. "Плюс у іх другое Каляды".
  
  - Другое Каляды? - Спытаў Бірн.
  
  "Ну, на самай справе гэта ўсяго толькі дзень пасля Каляд. Яны звычайна праводзяць яго ў гасцях у суседзяў, шмат ядуць. Часам у іх нават ёсць глінтвейн".
  
  Джэсіка ўсміхнулася. - Глінтвейн. Я паняцця не мела.
  
  Бонтраджер пачырванеў. - Як ты збіраешся ўтрымліваць іх на ферме?
  
  Абыходзячы няшчасных у наступную змену, перадаючы свае святочныя пажаданні, Джэсіка павярнулася ў дзверы.
  
  Джош Бонтраджер сядзеў за сталом, разглядаючы фатаграфіі жудаснай сцэны, якую яны выявілі на мосце асабняка Строберри раней у той дзень. Джэсіка здалося, што рукі маладога чалавека злёгку дрыжаць.
  
  Сардэчна запрашаем у Забойны аддзел.
  
  
  37
  
  
  Кніга Муна - самая каштоўная рэч у яго жыцця. Яна вялікая, у скураным пераплёце, цяжкая, з пазалочанымі краямі. Яна належала яго дзеду, а да гэтага - бацьку. З унутранага боку, на тытульным лісце, стаіць подпіс аўтара.
  
  Гэта каштоўней за ўсё на свеце.
  
  Часам, позна ўначы, Мун асцярожна адкрывае кнігу, разглядаючы словы і малюнкі пры святле свечкі, атрымліваючы асалоду ад водарам старой паперы. Яна яго пахне дзяцінствам. Цяпер, як і тады, ён імкнецца не падносіць свечку занадта блізка. Яму падабаецца, як залатыя мяжы мігочуць ў мяккім жоўтым святле.
  
  Першая ілюстрацыя адлюстроўвае салдата, взбирающегося на вялікае дрэва з заплечнікам, перакінутымі праз плячо. Колькі разоў Мун быў гэтым салдатам, моцным маладым чалавекам у пошуках трутницы?
  
  Наступная ілюстрацыя - Маленькі Клаўс і Вялікі Клаўс. Мун шмат разоў быў абодвума мужчынамі.
  
  Наступны малюнак - кветкі Маленькай Іды. Паміж Днём памяці і Днём працы Месяц звычайна прабягала па колерах. Вясна і лета былі чароўнымі часам.
  
  Цяпер, калі ён уваходзіць у вялікае збудаванне, ён зноў напаўняецца магіяй.
  
  Будынак узвышаецца над ракой, страчаную веліч, забытыя руіны недалёка ад горада. Вецер стогне на шырокім прасторы. Мун падносіць мёртвую дзяўчыну да акна. Яна цяжкая ў яго абдымках. Ён саджае яе на каменны падваконнік, цалуе ў ледзяныя вусны.
  
  Пакуль Мун займаецца сваімі справамі, салавей спявае, скардзячыся на холад.
  
  "Я ведаю, птушачка", - думае Мун.
  
  Я ведаю.
  
  У Муна таксама ёсць план на гэты конт. Хутка ён прывядзе Снежнага Чалавека, і зіма будзе выгнана назаўжды.
  
  
  38
  
  
  "Я буду ў горадзе пазней", - сказаў Падрэйг. "Мне трэба заехаць у macy's".
  
  "Што вам трэба адтуль?" Спытаў Бірн. Ён размаўляў па мабільным тэлефоне менш чым у пяці кварталах ад крамы. Ён быў на выкліку, але яго экскурсія скончылася апоўдні. Яны атрымалі званок ад крыміналістаў з нагоды фарбы, выкарыстанай на месцы злачынства ў Флэт-Роке. Стандартная марская фарба, даступная паўсюль. Графіці з выявай Месяца - хоць і важная распрацоўка - ні да чаго не прывяло. Пакуль. "Я магу дастаць усё, што табе трэба, тата".
  
  - У мяне скончыўся ласьён для мыцця.
  
  Божа мой, падумаў Бірн. Ласьён для мыцця. Яго бацьку было за шэсцьдзесят, ён быў моцны, як дубовая дошка, і толькі цяпер ўступаў у фазу неўтаймоўнага нарцысцызма.
  
  З мінулага Каляд, калі дачка Бірна Колін купіла свайму дзядулю набор сродкаў для сыходу за тварам ад Clinique, Падрейг Бірн быў апантаны сваёй скурай. Затым, аднойчы, Колін напісала Падрейгу запіску, у якой гаварылася, што яго скура выглядае пышна. Падрейг празьзяў, і з гэтага моманту рытуал Clinique ператварыўся ў манію, оргію шасцідзесяцігадовага ганарыстасці.
  
  "Я магу дастаць яго для вас", - сказаў Бірн. "Вам не абавязкова заязджаць".
  
  "Я не пярэчу. Я хачу паглядзець, што яшчэ ў іх ёсць. Я думаю, у іх ёсць новы ласьён "М"".
  
  Цяжка было паверыць, што ён размаўляе з Падрэ Бернам. Той самы Падрейг Бірн, які амаль сорак гадоў прапрацаваў у доках, чалавек, які аднойчы справіўся з паўтузіна п'яных італьянскіх блазнаў, выкарыстоўваючы толькі кулакі і вялікі глыток лагера Harp.
  
  "Толькі таму, што ты не клапоцішся аб сваёй скуры, гэта не значыць, што я павінен выглядаць як яшчарка ў свае восеньскія гады", - дадаў Падрейг.
  
  Восень? Падумаў Бірн. Ён паглядзеў на свой твар у люстэрка задняга выгляду. Можа, яму варта было б лепш клапаціцца аб сваёй скуры. З іншага боку, ён павінен быў прызнаць, што сапраўдная прычына, па якой ён прапанаваў спыніцца ля магазіна, заключалася ў тым, што ён сапраўды не хацеў, каб яго бацька ехаў праз увесь горад па снезе. Ён станавіўся празмерна клапатлівым, але, падобна, нічога не мог з гэтым зрабіць. Яго маўчанне перамагло ў спрэчцы. На гэты раз.
  
  "Добра, ты перамог", - сказаў Падрэйг. "Забяры гэта для мяне. Але я ўсё ж хачу пазней заскочыць да Киллиану. Развітацца з хлопчыкамі".
  
  "Ты не пераязджаеш у Каліфорнію", - сказаў Бірн. "Ты можаш вярнуцца ў любы час".
  
  У вачах Пэдрига Бірна пераезд на Паўночна-ўсход быў раўназначны пераезду з краіны. Гэтаму чалавеку спатрэбілася пяць гадоў, каб прыняць рашэнне, і яшчэ пяць, каб зрабіць першы крок.
  
  "Гэта ты так кажаш".
  
  "Добра. Я заеду за табой праз гадзіну", - сказаў Бірн.
  
  - Не забудзь мой ласьён для мыцця.
  
  Госпадзе, падумаў Бірн, выключаючы свой мабільны тэлефон.
  
  Ласьён для мыцця посуду.
  
  "Киллианз" быў забегаловкой недалёка ад пірса 84, у цені моста Уолта Ўітмэна, девяностолетнего установы, які перажыў тысячу доннибруков, два пажару і крушительный баль. Не кажучы ўжо пра чатырох пакаленнях докера.
  
  Гатэль Killian's, размешчаны ў некалькіх сотнях футаў ад ракі Дэлавэр, які быў бастыёнам ILA, Міжнароднай асацыяцыі партовых грузчыкаў. Гэтыя людзі жылі, елі і дыхалі ракой.
  
  Ўвайшлі Кевін і Падрейг Бірн, і усе галовы ў бары павярнуліся да дзвярэй і ледзяным парыву ветру, які яна прынесла з сабой.
  
  "Пэдді!" - здавалася, яны крычалі ва ўнісон. Бірн сеў за стойку, пакуль яго бацька здзяйсняў абыход. Бар быў напалову поўны. Пэдриг быў у сваёй стыхіі.
  
  Бірн агледзеў банду. Ён ведаў, што большасць з іх. Браты Мэрфі - Кьяран і Люк - прапрацавалі бок аб бок з Пэдригом Бирном амаль сорак гадоў. Люк быў высокім і моцным; Кьяран быў невысокім і каржакаваты. Побач з імі былі Тэдзі о'хара, Дэйв Дойл, Дэні Мак-Мануса, Малы Цім Райлли. Калі б гэта не было неафіцыйным домам мясцовага аддзялення ILA 1291, гэта мог бы быць дом сходаў Сыноў Гибернии.
  
  Бірн схапіў сваё піва і накіраваўся да доўгага стала.
  
  "Так што, табе патрэбен пашпарт, каб паехаць туды?" Люк спытаў Пэдрига.
  
  "Ага", - сказаў Падрэйг. "Я чуў, у іх ёсць узброеныя кантрольна-прапускныя пункты на Рузвельте. Як яшчэ мы збіраемся стрымліваць зброд з Паўднёвай Філадэльфіі з паўночна-усходу?"
  
  "Пацешна, мы глядзім на гэта з дакладнасцю да наадварот. Мне здаецца, ты таксама так думаў. У свой час ".
  
  Падрэйг кіўнуў. Яны былі маеце рацыю. У яго не было аргументаў у карысць гэтага. Паўночна-усход быў чужой краінай. Бірн ўбачыў, як гэта выраз з'явілася на твары яго бацькі, выраз, якое ён бачыў некалькі разоў за апошнія некалькі месяцаў, выраз, якое амаль крычала: "ці Правільна я раблю?"
  
  Прыйшлі яшчэ некалькі хлопчыкаў. Некаторыя прынеслі пакаёвыя расліны з ярка-чырвонымі банцікамі ў збанках, пакрытых ярка-зялёнай фальгой. Гэта была крутая версія падарунка на наваселле, зеляніна, несумненна, набытая паловай ILA, якая займаецца калаўротам. Гэта ператваралася ў калядную вечарыну / развітальную вечарыну для Пэдрига Бірна. Музычны аўтамат зайграў "Silent Night: Каляды ў Рыме" гурта the Chieftains. Піва лілося ракой.
  
  Праз гадзіну Бірн зірнуў на гадзіннік, надзеў паліто. Калі ён развітваўся, да яго падышоў Дэні Макманус з маладым чалавекам, якога Бірн не ведаў.
  
  - Кевін, - сказаў Дэні. - Ты калі-небудзь сустракаў майго малодшага сына Полі?
  
  Пол Макманус быў стройным, трохі птицеподобным ў паводзінах, насіў акуляры без аправы. Ён зусім не быў падобны на гару, якой быў яго бацька. Тым не менш, ён выглядаў досыць моцным.
  
  "Ніколі не меў задавальнення", - сказаў Бірн, працягваючы руку. "Прыемна пазнаёміцца".
  
  "Вы таксама, сэр", - сказаў Пол.
  
  "Такім чынам, ты працуеш у доках, як твой бацька?" Спытаў Бірн.
  
  - Так, сэр, - адказаў Падлогу.
  
  Усе за суседнім столікам абмяняліся поглядамі, хутка агледзеўшы столь, свае пазногці - усё, што заўгодна, толькі не твар Дэні Макмануса.
  
  - Полі працуе на Элінгі-Роу, - нарэшце сказаў Дэні.
  
  "А, добра", - сказаў Бірн. "Што ты там робіш?"
  
  "На Элінгі-Роу заўсёды ёсць чым заняцца", - сказаў Полі. "Скабліць, фарбаваць, умацоўваць докі".
  
  Элінгі-Роу ўяўляў сабой навала прыватных элінгаў на ўсходнім беразе ракі Шайлкилл, у парку Фэрмаунт, прама побач з мастацкім музеем. Яны былі домам для клубаў скалалажанні і кіраваліся Ваенна-марскім флотам Шайлкилла, адной з найстарэйшых аматарскіх спартыўных арганізацый у краіне. Акрамя таго, яны знаходзіліся далей за ўсё, што толькі можна сабе ўявіць, ад тэрмінала на Пэкер-авеню.
  
  Гэта была праца на рацэ? Тэхнічна. Гэта была праца на рацэ? Не ў гэтым пабе.
  
  "Ну, ты ж ведаеш, што сказаў ды Вінчы", - прапанаваў Полі, стоячы на сваім.
  
  Яшчэ больш касых поглядаў. Яшчэ больш откашливаний, переступаний з нагі на нагу. На самай справе ён збіраўся працытаваць Леанарда ды Вінчы. У "Киллиане". Бірн павінен быў аддаць належнае хлопцу.
  
  "Што ён сказаў?" Спытаў Бірн.
  
  "У рэках вада, да якой вы датыкаецеся, з'яўляецца апошняй з таго, што сышло, і першай з таго, што прыходзіць", - сказаў Полі. "Або што-то ў гэтым родзе".
  
  Усё зрабілі вялікі, павольны глыток з сваіх бутэлек, ніхто не хацеў казаць што-небудзь першым. Нарэшце, Дэні абняў сына. "Ён паэт. Што ты можаш сказаць?"
  
  Трое мужчын за сталом пододвинули свае чаркі, да краёў напоўненыя Джеймсоном, да Полі Макманусу. "Выпі, ды Вінчы", - сказалі яны ва ўнісон.
  
  Усе засмяяліся. Полі выпіў.
  
  Некалькі імгненняў праз Бірн стаяў у дзвярах, назіраючы, як яго бацька кідае дроцікі. Падрейг Бірн апярэджваў Люка Мэрфі на дзве партыі. Ён таксама апярэджваў яго на тры матчы. Бірн задумаўся, ці павінен яго бацька наогул піць у гэтыя дні. З іншага боку, Бірн ніколі не бачыў свайго бацькі падпіўшы, не кажучы ўжо аб тым, каб напіцца.
  
  Мужчыны сталі ў шэраг па абодва бакі ад мішэні для кідання дроцікаў. Бірн прадстаўляў іх сабе маладымі людзьмі, гадоў дваццаці з невялікім, толькі маладымі заводзіць сем'і, з паняццямі аб цяжкім працы, адданасці прафсаюзу і гонару за горад, ярка пульсавалымі у іх венах. Яны прыязджалі ў гэтае месца больш за сорак гадоў. Некаторыя нават даўжэй. Праз кожны сезон "Філіс", "Иглз", "Флайерз" і "Сиксерс", праз кожнага мэра, праз кожны муніцыпальны і прыватны скандал, праз усе іх шлюбы, нараджэння, разводы і смерці. Ўстанова Киллиана было сталым, як і жыцця, мары і надзеі яго насельнікаў.
  
  Яго бацька трапіў у яблычак. У бары пачуліся ўхваляльныя воклічы і недавер. Яшчэ адзін раўнд. І так усё скончылася для Пэдді Бірна.
  
  Бірн падумаў аб маючым адбыцца пераезьдзе свайго бацькі. Яны запланавалі дастаўку грузавіка на 4 лютага. Гэты пераезд быў лепшым рашэннем для яго бацькі. На паўночна-усходзе было цішэй, больш павольна. Ён ведаў, што гэта было пачаткам новага жыцця, але не мог пазбавіцца ад іншага пачуцці, выразнага і трывожнага, што гэта таксама быў канец чаго-то.
  
  
  39
  
  
  Псіхіятрычная лякарня Devonshire Acres размяшчалася на пологом схіле ў маленькім гарадку на паўднёвым усходзе Пенсільваніі. У гады сваёй славы велізарны комплекс з каменя і будаўнічага раствора быў курортам і домам для якія здаравеюць заможных сем'яў з Мэйнстрыму. Цяпер гэта быў субсидируемый дзяржавай доўгатэрміновы склад для пацыентаў з нізкім даходам, якія мелі патрэбу ў пастаянным назіранні.
  
  Роланд Ханна зарэгістраваўся, адмовіўшыся ад суправаджэння. Ён ведаў дарогу. Ён падняўся па лесвіцы на другі паверх, перешагивая праз адну за раз. Ён не спяшаўся. Зялёныя калідоры ўстановы былі ўпрыгожаны маркотнымі, бляклы ад часу каляднымі ўпрыгожваннямі. Некаторыя выглядалі так, нібы былі з 1940-х ці 1950-х гадоў: вясёлыя Санта-Клаўсы ў вадкіх плямах, паўночныя алені з пагнутымі, залепленымі і змацаванымі даўно пожелтевшим скотчам рагамі. На адной сцяне вісела паведамленне, напісанае асобнымі літарамі з памылкамі, зробленымі з бавоўны, шчыльнай паперы і срэбных бліскавак:
  
  Х А П Р І Х О Д Л І А Й З!
  
  Чарльз больш не заходзіў унутр ўстановы.
  
  Роланд знайшоў яе ў агульнай пакоі, ля акна, які выходзіць на задні двор і лес за ім. Снег ішоў два дні запар, і белы пласт пакрываў пагоркі. Раланду стала цікава, як гэта выглядала для яе, яе маладымі старымі вачыма. Яму стала цікава, якія ўспаміны, калі такія наогул былі, выклікала мяккая паверхню цнатліва снегу. Памятала яна сваю першую зіму на поўначы? Памятала яна сняжынкі на сваёй мове? Снегавікі?
  
  Яе скура была папяровай, духмянай, напаўпразрыстай. Яе валасы даўно страцілі свой залацісты адценне.
  
  У пакоі было яшчэ чацвёра. Роланд ведаў іх усіх. Яны ніяк не адрэагавалі на яго словы. Ён перасёк пакой, зняў паліто і пальчаткі, паклаў падарунак на стол. Гэта былі халат і тэпцікі, абодва колеру лаванды. Чарльз старанна загарнуў падарунак у святочную фальгу з выявай эльфаў, варштатаў і яркіх інструментаў.
  
  Роланд пацалаваў яе ў верхавіну. Яна не адказала.
  
  Звонку працягваў падаць снег - вялізныя аксаміцісты шматкі, якія бязгучна апускаліся ўніз. Яна назірала, здавалася, выбіраючы асобную сняжынку з шквалу, ідучы за ёй да ўступы, да зямлі ўнізе, за яго межамі.
  
  Яны сядзелі, не размаўляючы. За многія гады яна вымавіла усяго некалькі слоў. Музыка на заднім плане гучала як "Я буду дома на Каляды" Пэры Кома.
  
  У шэсць гадзін ёй прынеслі паднос. Кукурузнае пюрэ, рыбныя палачкі ў паніроўцы, пірожныя "Татер Тотс" і здобнае печыва з зялёнай і чырвонай вобмешкай на каляднай ёлцы з белай глазуры. Роланд назіраў, як яна раскладвала чырвоныя пластыкавыя сталовыя прыборы з срэбра звонку ўнутр - відэлец, лыжку, нож, затым у зваротным парадку. Тры разы. Заўсёды тры разы, пакуль у яе не атрымлівалася ўсё правільна. Ніколі не два, ніколі чатыры, ніколі больш. Раланду заўсёды было цікава, з дапамогай якіх ўнутраных рахункаў было вызначана гэта лік.
  
  - Шчаслівых Калядаў, - сказаў Роланд.
  
  Яна падняла на яго бледна-блакітныя вочы. За імі хавалася сусвет таямніц.
  
  Роланд зірнуў на гадзіннік. Пара было сыходзіць.
  
  Перш чым ён паспеў устаць, яна ўзяла яго за руку. Пальцы ў яе былі са слановай косці. Раланд убачыў, як задрыжалі яе вусны, і зразумеў, што зараз адбудзецца.
  
  "Вось дзяўчыны, юныя і прыгожыя", - сказала яна. "Танцуючыя на летнім паветры".
  
  Роланд адчуў, як леденеют яго сэрца. Ён ведаў, што гэта ўсё, што Артемизия Ханна Уэйт памятала аб сваёй дачкі Шарлоце і аб тых жудасных днях 1995 года.
  
  "Як два якія верцяцца колы", - адказаў Роланд.
  
  Яго маці ўсміхнулася і скончыла куплет: "Цудоўныя дзяўчыны танчаць у месцах, далёкіх".
  
  Роланд выявіў Чарльза, які стаяў побач з фургонам. На яго плячах ляжала снежная пыл. У мінулыя гады Чарльз ў гэты момант зазіраў Раланду ў вочы, шукаючы якой-небудзь прыкмета таго, што сітуацыя палепшылася. Нават для Чарльза, з яго прыроджаным аптымізмам, гэта была даўным-даўно закінутая практыка. Не кажучы ні слова, яны забраліся ў фургон.
  
  Пасля кароткай малітвы яны паехалі назад у горад.
  
  Яны елі ў цішыні. Калі яны скончылі, Чарльз прыбраў посуд. Роланд чуў, як у офісе транслявалі тэлевізійныя навіны. Некалькі імгненняў праз Чарльз высунуў галаву з-за вугла.
  
  "Падыдзі сюды і паглядзі на гэта", - сказаў Чарльз.
  
  Роланд ўвайшоў у маленькі офіс. На экране тэлевізара быў здымак паркоўкі ў Раундхауса, адміністрацыйнага будынка паліцыі на Рэйс-стрыт. Шосты канал паказваў дыстанцыйнае выступ. Рэпарцёр ішоў за жанчынай праз паркоўку.
  
  Жанчына была маладой, цёмнавокія, прывабнай. Яна трымалася з вялікім гонарам і упэўненасцю. На ёй было чорнае скураное паліто і пальчаткі. Імя пад яе тварам на экране сведчыла аб тым, што яна дэтэктыў. Рэпарцёр задавала ёй пытанні. Чарльз дадаў гучнасць тэлевізара.
  
  "... праца аднаго чалавека?" - спытаў рэпарцёр.
  
  "Мы не можам выключаць гэтага", - сказаў дэтэктыў.
  
  - Гэта праўда, што жанчына была знявечаная?
  
  "Я не магу каментаваць дэталі, звязаныя з расследаваннем".
  
  "Ці ёсць што-небудзь, што вы хацелі б сказаць нашым гледачам?"
  
  "Аб чым мы просім, так гэта аб дапамозе ў пошуку забойцы Крысціны Джакос. Калі вам што-то, вядома, нават тое, што здаецца нязначным, калі ласка, патэлефануйце ў аддзел па расследаванні забойстваў PPD ".
  
  З гэтымі словамі жанчына павярнулася і накіравалася ў будынак.
  
  Крысціна Джакос, падумаў Роланд. Гэта была тая жанчына, якую знайшлі забітай на беразе ракі Шайлкилл ў Манаюнке. Роланд паклаў газетную выразку на коркавую дошку побач са сваім сталом. Цяпер ён прачытае пра гэта справе пабольш. Ён схапіў ручку і запісаў імя дэтэктыва.
  
  Джэсіка Бальзано.
  
  
  40
  
  
  Сафі Балзано відавочна была экстрасэнсам, калі справа тычылася калядных падарункаў. Ёй нават не трэба было падтрасаць ўпакоўку. Падобна миниатюрному Карнаку Цудоўным, яна магла прыкласці падарунак да лба, і на працягу некалькіх секунд, дзякуючы якому-то чараўніцтве маленькай дзяўчынкі, яна, здавалася, магла разгадаць яго змесціва. У яе было відавочна будучыню ў праваахоўных органах. Ці, можа быць, Мытня.
  
  "Гэта туфлі", - сказала яна.
  
  Яна сядзела на падлозе ў гасцінай, ля падножжа вялікай каляднай елкі. Побач з ёй сядзеў яе дзядуля.
  
  "Я нікому не скажу", - сказаў Пітэр Джавані.
  
  Затым Сафі ўзяла адну з кніг з казкамі, якія Джэсіка ўзяла ў бібліятэцы. Яна пачала гартаць яе.
  
  Джэсіка назірала за дачкой, думаючы: "Знайдзі мне там падказку, мілая.
  
  Пітэр Джавані амаль трыццаць гадоў прапрацаваў у паліцыі Філадэльфіі. Ён быў удастоены мноства падзяк, выйшаўшы ў адстаўку ў званні лейтэнанта.
  
  Піцер страціў сваю жонку з-за рака малочнай залозы больш двух дзесяцігоддзяў таму і пахаваў свайго адзінага сына Майкла, забітага ў Кувейце ў 1991 годзе. На працягу ўсяго гэтага ён ідэнтыфікаваў сябе як нешта адзінае, меў адно твар, якое ён прадстаўляў свеце, адно высока падняты сцяг - сцяг паліцэйскага. І хоць ён кожны дзень баяўся за сваю дачку, як гэта зрабіў бы любы бацька, яго глыбокім пачуццём гонару ў жыцці быў той факт, што яго дачка працуе дэтэктывам па расследаванні забойстваў.
  
  У свае шэсцьдзесят з невялікім Пітэр Джавані ўсё яшчэ быў актыўны ў грамадстве, а таксама ў шэрагу дабрачынных арганізацый паліцэйскага кіравання. Ён не быў буйным чалавекам, але ў ім адчувалася сіла, якая зыходзіла знутры. Ён па-ранейшаму трэніраваўся некалькі раз у тыдзень. Ён па-ранейшаму быў бялізнавы конікам. Сёння на ім была дарагая чорная кашемировая вадалазка і шэра-блакітныя ваўняныя штаны. На ім былі макасіны Santoni. З яго ледзяністы-сівымі валасамі ён выглядаў так, нібы сышоў са старонак GQ.
  
  Ён прыгладзіў валасы ўнучкі, ўстаў, сеў на канапу побач з Джэсікай. Джэсіка нанизывала папкорн на гірлянду.
  
  "Што ты думаеш аб дрэве?" - спытаў ён.
  
  Кожны год Піцер і Вінцэнт вазілі Сафі на ферму па вытворчасці калядных елак у Табернакле, штат Нью-Джэрсі, дзе яны самі срубали елку. Звычайна Сафі выбірала адну з іх. З кожным годам дрэва здавалася, усё вышэй і вышэй.
  
  "Яшчэ трохі, і нам прыйдзецца пераязджаць", - сказала Джэсіка.
  
  Пітэр ўсміхнуўся. "Прывітанне. Сафі становіцца больш. Дрэва павінна паспяваць за ёй".
  
  "Не нагадвай мне", - падумала Джэсіка.
  
  Пітэр ўзяў іголку з ніткай і пачаў самастойна плесці гірлянду з папкорну. "Ёсць якія-небудзь зачэпкі па гэтай справе?" ён спытаў.
  
  Хоць Джэсіка не расследавала забойства Уолта Бригэма і ў яе на стале ляжалі тры адкрытых тэчкі, яна дакладна ведала, што яе бацька меў на ўвазе пад "гэтай справай". Кожны раз, калі забівалі паліцэйскага, усе паліцыянты, якія дзейнічаюць і якія выйшлі на пенсію, па ўсёй краіне прымалі гэта блізка да сэрца.
  
  - Пакуль нічога, - адказала Джэсіка.
  
  Пітэр паківаў галавой. - Чартоўску шкада. У пекле ёсць асаблівае месца для забойцаў копаў.
  
  Забойца паліцэйскіх. Погляд Джэсікі адразу ж упаў на Сафі, якая ўсё яшчэ стаяла ля дрэва, разглядаючы маленькую скрыначку, загорнутую ў чырвоную фальгу. Кожны раз, калі Джэсіка думала пра словы "забойца копаў", яна разумела, што абодва бацькі гэтай маленькай дзяўчынкі былі мішэнямі кожны дзень тыдня. Ці Было гэта справядліва па адносінах да Сафі? У такія моманты, як цяпер, у цяпле і бяспекі іх дома, яна не была ўпэўненая.
  
  Джэсіка ўстала і прайшла на кухню. Усё было пад кантролем. Падліўкі кіпела на павольным агні; локшына для лазаньі была аль та, салата быў падрыхтаваны, віно разліта. Яна дастала рикотту з халадзільніка.
  
  Зазваніў тэлефон. Яна замерла, спадзеючыся, што ён зазвоніць толькі адзін раз, што чалавек на іншым канцы провада зразумее, што не набраў той нумар, і павесіць трубку. Прайшла секунда. Затым яшчэ адна.
  
  ТАК.
  
  Затым тэлефон зазваніў зноў.
  
  Джэсіка паглядзела на бацьку. Ён паглядзеў у адказ. Яны абодва былі паліцэйскімі. Быў напярэдадні Калядаў. Яны ведалі.
  
  
  41
  
  
  Бірн паправіў гальштук, напэўна, у дваццаты раз. Ён адпіў вады, паглядзеў на гадзіннік, разгладзіў абрус. На ім быў новы касцюм, і ён яшчэ не асвоіўся ў ім. Ён круціўся, застегивал, расшпільваў, зноў застегивал, разгладжваў лацканы.
  
  Ён сядзеў за столікам у Striped Bass на Уолнат-стрыт, адным з лепшых рэстаранаў Філадэльфіі, і чакаў сваю пару. Але гэта было не проста чарговае спатканне. Для Кевіна Бірна гэта было спатканне. Ён вячэраў у напярэдадні Калядаў са сваёй дачкой Колін. Ён абтэлефанаваў не менш чатырох чалавек, каб дамовіцца аб браніраванні ў апошнюю хвіліну.
  
  Яны з Колін ўзаемна дамовіліся аб гэтай дамоўленасці - павячэраць па-за дома - замест таго, каб спрабаваць знайсці час на некалькі гадзін у доме яго былой жонкі, каб адсвяткаваць свята, час, у якое не ўваходзіў новы бойфрэнд Донны Саліван Бірн або няёмкасць Кевіна Бірна, які спрабуе весці сябе па-даросламу па адносінах да ўсяго гэтага.
  
  Яны пагадзіліся, што ім не трэба напружанне. Так было лепш.
  
  За выключэннем таго факту, што яго дачка спазнілася.
  
  Бірн агледзеў рэстаран, прыйшоўшы да высновы, што ён быў адзіным дзяржаўным служачым ў зале. Лекары, юрысты, інвестыцыйныя банкіры, некалькі паспяховых мастакоў. Ён ведаў, што запрашаць сюды Колін было б празмернасцю - яна таксама гэта ведала, - але ён хацеў зрабіць вечар асаблівым.
  
  Ён дастаў свой мабільны тэлефон, праверыў яго. Нічога. Ён як раз збіраўся адправіць Колін тэкставае паведамленне, калі хто-то падышоў да яго століка. Бірн падняў вочы. Гэта была не Колін.
  
  "Хочаце зірнуць на карту вінаў?" уважлівы афіцыянт паўтарыў пытанне.
  
  "Вядома", - сказаў Бірн. Як быццам ён ведаў, на што глядзіць. Ён двойчы адмаўляўся замовіць бурбон са лёдам. Ён не хацеў быць неахайныя гэтым вечарам. Праз хвіліну афіцыянт вярнуўся са спісам. Бірн паслухмяна прачытаў яго, і адзінае, што кінулася ў вочы - сярод мора такіх слоў, як "Піно", "Кабернэ", "Вувре" і "Фуме", - гэта цэны, якія былі яму не па кішэні.
  
  Ён падняў карту вінаў, мяркуючы, што, калі ён апусціць яе, на яго накінуцца і прымусяць замовіць бутэльку. І тут ён убачыў яе. На ёй была сукенка каралеўскага сіняга колеру, якое надавала бясконцасць яе аквамарынавы вачам. Яе валасы былі распушчаны па плячах, даўжэй, чым ён калі-небудзь бачыў, і цямней, чым летам.
  
  Божа мой, падумаў Бірн. Яна жанчына. Яна стала жанчынай, і я прапусціў гэта.
  
  "Прабачце, я спазнілася", - паказала яна, не прайшоўшы і паловы залы. Людзі пялились на яе па мноству прычын. Яе элегантны мову жэстаў, яе пастава і грацыя, яе ўзрушаючая знешнасць.
  
  Колін Шивон Бірн была глухі ад нараджэння. Толькі ў апошнія некалькі гадоў і яна, і яе бацька змірыліся з яе глухатой. У той час як Колін ніколі не лічыла гэта недахопам, здавалася, цяпер яна разумела, што яе бацька калі-то так і рабіў, і, верагодна, да гэтага часу ў нейкай ступені лічыць. Ступень, якая памяншалася з кожным годам.
  
  Бірн ўстаў і абняў сваю дачку так, што ў яе адлягло ад сэрца.
  
  "Шчаслівага Раства, тата", - падпісала яна.
  
  "Шчаслівага Раства, мілая", - напісаў ён у адказ.
  
  "Я не змог злавіць таксі".
  
  Бірн махнуў рукой, як бы кажучы: "Што?" Ты думаеш, я хваляваўся?
  
  Яна села. Праз некалькі секунд яе мабільны завибрировал. Яна адарыла бацькі сарамлівай усмешкай, выцягнула тэлефон, адкрыла яго. Гэта было тэкставае паведамленне. Бірн назіраў, як яна чытае яго, усміхаецца, чырванее. Паведамленне было відавочна ад хлопца. Колін хутка адправіла адказ і прыбрала тэлефон.
  
  "Прабач", - паказала яна жэстам.
  
  Бирну хацелася задаць дачкі мільён пытанняў. Ён спыніў сябе. Ён назіраў, як яна акуратна кладзе сурвэтку на калені, п'е ваду, праглядае меню. У яе была жаночая пастава, жаночае самавалоданне. Для гэтага магла быць толькі адна прычына, падумаў Бірн, і яго сэрца завагалася ў грудзях. Яе дзяцінства скончылася.
  
  І жыццё ўжо ніколі не будзе ранейшай.
  
  Калі яны скончылі ёсць, настаў той самы час. Яны абое ведалі гэта. Колін была поўная падлеткавай энергіі, верагодна, ёй трэба было наведаць калядную вечарыну ў сяброўкі. Да таго ж ёй трэба было сабраць рэчы. Яны з маці збіраліся на тыдзень з'ехаць з горада, наведаць сваякоў Донны ў напярэдадні Новага года.
  
  "Вы атрымалі маю візітоўку?" Колін распісалася.
  
  "Я так і зрабіў. Дзякуй."
  
  Бірн думках зганіў сябе за тое, што не адправіў калядныя паштоўкі, асабліва адзінаму чалавеку, які нешта значыў для яго. Ён нават атрымаў паштоўку ад Джэсікі, ўпотай пакладзеную ў яго партфель. Ён убачыў, як Колін крадком зірнула на гадзіннік. Перш чым момант стаў няёмкім, Бірн жэстам паказаў: "ці Магу я спытаць цябе сёе пра што?"
  
  "Вядома".
  
  "Ну вось і ўсё", - падумаў Бірн. "Аб чым ты марыш?"
  
  Румянец, затым замяшанне, затым згоду. Па крайняй меры, яна не закаціла вочы. "Гэта будзе адна з нашых гутарак?" яна падпісала.
  
  Яна ўсміхнулася, і ў Бірна ўнутры ўсё перавярнулася. У яе не было часу на размовы. У яе, верагодна, не будзе часу яшчэ доўгія гады. "Няма", - сказаў ён, адчуваючы, як у яго гараць вушы. "Я проста пацікавіўся".
  
  Праз некалькі хвілін яна пацалавала яго на развітанне. Яна паабяцала, што хутка яны пагавораць па душах. Ён пасадзіў яе ў таксі, вярнуўся да століка і замовіў бурбон. Двайны. Перш чым яго даставілі, зазваніў яго мабільны тэлефон.
  
  Гэта была Джэсіка.
  
  "Што здарылася?" спытаў ён. Але ён ведаў гэты тон.
  
  У адказ на яго пытанне яго напарнік вымавіў чатыры горшых словы, якія дэтэктыў аддзела па расследаванні забойстваў мог пачуць у напярэдадні Калядаў.
  
  "У нас ёсць цела".
  
  
  42
  
  
  Месца злачынства зноў знаходзілася на беразе ракі Шайлкилл, на гэты раз побач з чыгуначнай станцыяй Шомонт, недалёка ад Аппер-Роксборо. Станцыя Шомонт была адной з найстарэйшых станцый у Злучаных Штатах. Цягнікі там не спыняліся, і ён прыйшоў у заняпад, але гэта была частая прыпынак для аматараў чыгункі і пурыстаў, якіх часта фатаграфавалі і візуалізавалі.
  
  Прама пад вакзалам, ўніз па крутым схіле, якая спускаецца да ракі, размяшчалася велізарная закінуты водаправоднае збудаванне Шомонт, размешчанае на адным з апошніх дзяржаўных участкаў зямлі на беразе ракі ў горадзе.
  
  Звонку помпавая станцыя mammoth дзесяцігоддзямі зарастала хмызняком, ліянамі і сучковатыми галінамі, якія звісаюць з мёртвых дрэў. Пры дзённым святле гэта быў ўражлівы рэлікт тых часоў, калі збудаванне брала ваду з басейна за плацінай Флэт-Рок і перапампоўвала яе ў вадасховішчы Роксборо. Ноччу гэта было ўсё, што заўгодна, акрамя гарадскога маўзалея, цёмнага і неприступного прытулку для гандляроў наркотыкамі, падпольных саюзаў ўсіх відаў. Унутры ўсё было выпотрошено, пазбаўлена чаго-небудзь нават аддалена каштоўнага. Сцены былі спярэшчаныя графіці на вышыню сямі футаў або каля таго. Некалькі амбіцыйных тэггеров напісалі свае пачуцці на вышыні прыкладна пятнаццаці футаў на адной з сцен. Пол ўяўляў сабой няроўны рэльеф з галькі бетону, ржавага жалеза і рознага гарадскога смецця.
  
  Калі Джэсіка і Бірн наблізіліся да будынка, яны ўбачылі яркія часовыя ліхтары, што асвятляюць пярэднюю частку будынка, фасад, звернуты да ракі. Іх чакала тузін афіцэраў, крыміналістаў і дэтэктываў.
  
  Мёртвая жанчына сядзела ля акна, скрыжаваўшы ногі ў лодыжках і склаўшы рукі на каленях. У адрозненне ад Крысціны Джакос, гэтая ахвяра не выглядала якім-небудзь чынам знявечанай. Спачатку гэта выглядала так, як быццам яна малілася, але пры бліжэйшым разглядзе аказалася, што яе рукі былі складзеныя кубачкам вакол якога-небудзь прадмета.
  
  Джэсіка ўвайшла ў будынак. Яно было амаль сярэднявечнага маштабу. З моманту закрыцця ўстановы яно прыйшло ў заняпад. Быў вылучаны шэраг ідэй адносна яго будучыні, не апошняй з якіх была магчымасць ператварыць яго ў трэніровачную базу для "Філадэльфія Іглз". Аднак выдаткі на рамонт былі б вялізнымі, і да гэтага часу нічога не было зроблена.
  
  Джэсіка наблізілася да ахвяры, імкнучыся не патрывожыць магчымыя сляды, хоць ўнутры будынка снегу не было і сабраць што-небудзь прыдатнае для выкарыстання было малаверагодна. Яна посветила ліхтарыкам на ахвяру. Гэтай жанчыне было пад трыццаць. На ёй было доўгае сукенка. Яно таксама, здавалася, было з іншага часу, з эластычным аксамітным лифом і цалкам гафрыраванай спадніцай. На шыі ў яе быў нейлонавы пояс, завязаны ззаду вузлом. Ён быў дакладнай копіяй таго, што быў знойдзены на шыі Крысціны Джакос.
  
  Прыціснуўшыся да сцяны, Джэсіка аглядала інтэр'ер. Крыміналісты хутка ўсталююць сетку. Перад сыходам яна ўзяла свой ліхтарык і павольна, старанна агледзела сцены. І ўбачыў гэта. Прыкладна ў дваццаці футах справа ад акна, сярод нагрувашчванні бандыцкіх значкоў, было графіці з выявай белай месяца.
  
  "Кевін".
  
  Бірн ступіў унутр, ідучы за прамянём святла. Ён павярнуўся і ўбачыў у паўзмроку вочы Джэсікі. Яны ўжо стаялі там раней, як партнёры, на парозе расце зла, у момант, калі тое, што, як ім здавалася, яны зразумелі, стала чым-то вялікім, чым-то значна больш злавесным, чым-тое, што перагледзела ўсё, у што яны верылі адносна таго ці іншага справы.
  
  Калі яны стаялі звонку, іх дыханне ўтварала ў начным паветры аблачыны пара. "Офіса медыцынскага эксперта тут не будзе на працягу гадзіны ці каля таго", - сказаў Бірн.
  
  "Праз гадзіну?"
  
  "Каляды ў Філадэльфіі", - сказаў Бірн. "Ужо два іншых забойства. Яны расцягнутыя".
  
  Бірн паказаў на рукі ахвяры. "Яна што-то трымае".
  
  Джэсіка прыгледзелася больш уважліва. Што-то было ў руках жанчыны. Джэсіка зрабіла некалькі здымкаў буйным планам.
  
  Калі б яны ішлі працэдуры ў дакладнасці, ім давялося б дачакацца, пакуль судмедэксперт абвесціць жанчыну мёртвай, а таксама атрымання поўнага набору фатаграфій і, магчыма, відэазапісы ахвяры і месца здарэння. Але Філадэльфія гэтай ноччу не зусім вынікала працэдуры - на розум прыйшоў ўрывак аб любові да бліжняга, за якім рушыла ўслед гісторыя аб міры на зямлі, - і дэтэктывы ведалі, што чым даўжэй яны будуць чакаць, тым больш верагоднасць таго, што каштоўная інфармацыя будзе страчана з-за стыхіі.
  
  Бірн падышоў бліжэй, паспрабаваў асцярожна расціснуць пальцы жанчыны. Кончыкі яе пальцаў адказалі на яго дотык. Поўнае адубенне яшчэ не наступіла.
  
  На першы погляд здавалася, што ў складзеных кубачкам у руках ахвяры быў шар з лісця або галінак. Пры рэзкім асвятленні гэта быў цёмна-карычневы матэрыял, вызначана арганічны. Бірн падышоў бліжэй, выпрастаўся. Ён расклаў на каленях жанчыны вялікі пакет для доказаў. Джэсіка старалася трымаць ліхтарык роўна. Бірн працягваў павольна, па адным пальцу за раз, расціскаць хватку ахвяры. Калі жанчына ўзяла ком зямлі або кампоста з зямлі падчас барацьбы, цалкам магчыма, што яна атрымала важныя доказы ад свайго забойцы, захраснулі ў яе пад пазногцямі. У яе руках магла нават быць якая-небудзь прамая доказ - гузік, зашпілька, шматок тканіны. Калі што-то можа адразу паказаць на які цікавіць чалавека, напрыклад, валасы, валакна або ДНК, то чым хутчэй яны змогуць пачаць яго пошукі, тым лепш.
  
  Мала-памалу Бірн расціснуў мёртвыя пальцы жанчыны. Калі ён, нарэшце, вярнуў ёй чатыры пальца на правай руцэ, яны ўбачылі тое, чаго не чакалі ўбачыць. Паміраючы, гэтая жанчына не трымала ў руках жменю зямлі, лісця ці галінак. Паміраючы, яна трымала маленькую карычневую птушачку. У святле аварыйных лямпаў гэта быў верабей ці, магчыма, крапивник.
  
  Бірн асцярожна звёў пальцы ахвяры. Яны апраналі на іх празрысты пластыкавы пакет для доказаў, каб захаваць усе сляды доказаў. Гэта было далёка за межамі іх магчымасцяў ацаніць або прааналізаваць на месцы.
  
  Затым адбылося нешта зусім нечаканае. Птушка вырвалася з рук мёртвай жанчыны і паляцела. Ён кідаўся ўнутры вялізнага, засені прасторы гідратэхнічнага збудавання, яго узмахі крылаў адбіваліся ад ледзяных каменных сцен, стракочучы ці то ў знак пратэсту, ці то з палёгкай. Затым ён знік.
  
  "Сукін сын", - закрычаў Бірн. "Чорт".
  
  Гэта не было добрай навіной для каманды. Ім трэба было неадкладна пакласці рукі трупа ў пакеты і пачакаць. Птушка магла паведаміць мноства падрабязнасцяў судовай экспертызы, але нават пасля свайго вылету яна дала некаторую інфармацыю. Гэта азначала, што цела не магло праляжаць там так доўга. Той факт, што птушка была яшчэ жывая - магчыма, захаваная цяплом трупа - азначаў, што забойца пазіраваў гэтай ахвяры ў працягу апошніх некалькіх гадзін.
  
  Джэсіка накіравала ліхтарык на зямлю пад акном. Ад птушкі засталося некалькі пёраў. Бірн паказаў на іх афіцэру крыміналістычнай службы, які ўзяў іх пінцэтам і паклаў у пакет для доказаў.
  
  Цяпер ім трэба было дачакацца кабінета судмедэксперта.
  
  Джэсіка падышла да берага ракі, выглянула вонкі, затым зноў паглядзела на цела. Фігура сядзела ў акне, высока над спадзістым схілам, які збегаў да дарозе, а затым яшчэ строме спускаўся да мяккаму беразе ракі.
  
  "Яшчэ адна лялька на паліцы", - падумала Джэсіка.
  
  Як і Крысціна Джакос, гэтая ахвяра глядзела на раку. Як і Крысціна Джакос, побач з ёй была карціна з выявай Месяца. Не было ніякіх сумневаў, што на яе целе будзе яшчэ адна карціна - выява месяца, выкананае спермай і крывёю.
  
  Рэпарцёры з'явіліся незадоўга да паўночы. Яны сабраліся на самым версе перакрыцця, недалёка ад чыгуначнай станцыі, за загараджальнай стужкай. Джэсіку заўсёды здзіўляла, як хутка яны маглі дабрацца да месца злачынства. Гэтая гісторыя трапіла б у ранішнія выпускі газеты.
  
  
  43
  
  
  Месца злачынства было ачэплена, адрэзана ад горада. СМІ сышлі, каб апублікаваць свае рэпартажы. Крыміналістам трэба было апрацоўваць доказы ўсю ноч і да канца наступнага дня.
  
  Джэсіка і Бірн стаялі на беразе ракі. Ні адзін з іх не мог прымусіць сябе сысці.
  
  "З табой усё будзе ў парадку?" Спытала Джэсіка.
  
  "Так". Бірн дастаў пінту бурбона з кішэні паліто. Ён пагуляў з кепкай. Джэсіка ўбачыла гэта, нічога не сказала. Яны былі не на дзяжурстве.
  
  Пасля хвіліны маўчання Бірн азірнуўся. "Што?"
  
  "Ты", - сказала яна. "У цябе такі погляд".
  
  "Які погляд?"
  
  "Погляд Эндзі Грыфіта. Погляд, які кажа, што ты падумвае аб тым, каб здаць дакументы і атрымаць працу шэрыфа ў Мейберри ".
  
  "Мидвилл".
  
  "Бачыш?"
  
  "Табе холадна?"
  
  "Отмораживаю сабе азадак", - падумала Джэсіка. "Не-а".
  
  Бірн наліў бурбон, працягнуў яму. Джэсіка пахітала галавой. Ён закрыў бутэльку, патрымаў яе.
  
  "Шмат гадоў таму мы часта ездзілі да майго дзядзьку ў Джэрсі", - сказаў ён. "Я заўсёды ведаў, калі мы пад'язджалі блізка, таму што мы натыкаліся на гэта старыя могілкі. І пад старым я маю на ўвазе стары часоў Грамадзянскай вайны. Можа быць, і старэй. Ля варот стаяў маленькі каменны домік, верагодна, домік наглядчыка, а ў акне насупраць была таблічка з надпісам:
  
  "СВАБОДНАЯ ЗАЛІВАННЕ БРУДУ".
  
  Вы калі-небудзь бачылі падобныя знакі?
  
  Джэсіка так і зрабіла. Яна так яму і сказала. Бірн працягнуў.
  
  "Калі ты дзіця, ты ніколі не задумваешся аб такіх рэчах, разумееш? Год за годам я бачыў гэты знак. Ён ніколі не рухаўся, проста выцветал на сонца. З кожным годам гэтыя масіўныя чырвоныя літары станавіліся ўсё святлей і святлей. Потым дзядзька памёр, цётка вярнулася ў горад, мы перасталі туды хадзіць.
  
  "Шмат гадоў праз, пасля смерці маёй маці, аднойчы я пайшоў на яе магілу. Цудоўны летні дзень. Блакітнае неба бясхмарна. Я сяджу і расказваю ёй, як ідуць справы. Некалькімі ўчасткамі ніжэй было свежае могілках, праўда? І раптам мяне ахінула. Я раптам зразумеў, чаму на тым могілках была насыпная зямля. Чаму на ўсіх могілках ёсць насыпная зямля. Я падумаў аб усіх тых людзях, якія на працягу многіх гадоў карысталіся гэтай прапановай, напаўняючы свае сады раслінамі ў чыгунах, аконнымі скрынямі. Могілак вызваляюць месца ў зямлі мёртвых, і людзі бяруць гэтую зямлю і вырошчваюць у ёй розныя расліны ".
  
  Джэсіка проста глядзела на Бірна. Чым даўжэй яна пазнавала гэтага чалавека, тым больш слаёў бачыла. "Гэта, ну, прыгожа", - сказала яна, крыху расчуліўшыся, змагаючыся з гэтым. "Я б ніколі не падумаў пра гэта з такога пункту гледжання".
  
  "Ну так," сказаў Бірн. "Мы, ірландцы, усе паэты, ты ж ведаеш". Ён адкаркаваў пінту, зрабіў глыток, зноў зачыніў. "І тыя, што п'юць".
  
  Джэсіка забрала бутэльку ў яго з рук. Ён не супраціўляўся.
  
  - Ідзі троху паспі, Кевін.
  
  "Я так і зраблю. Я проста ненавіджу, калі з намі гуляюць, а я не магу зразумець, у чым справа ".
  
  "Я таксама", - сказала Джэсіка. Яна вывудзіла ключы з кішэні, яшчэ раз зірнула на гадзіннік і тут жа папракнула сябе за гэта. - Ведаеш, цябе варта было б як-небудзь пабегаць са мной.
  
  "Бягу".
  
  "Так", - сказала яна. "Гэта як хадзіць пешшу, толькі хутчэй".
  
  "А, добра. Гэта што-то нагадвае аб сабе. Здаецца, я рабіў гэта аднойчы, калі быў дзіцем ".
  
  "Магчыма, на канец сакавіка ў мяне прызначаны баксёрскі паядынак, так што мне лепш заняцца дарожнымі працамі. Мы маглі б пабегаць разам. Гэта творыць цуды, павер мне. Цалкам ачышчае розум ".
  
  Бірн паспрабаваў здушыць смех. "Джэс. Адзіны раз, калі я планую бегчы, гэта калі за мной хто-то гоніцца. І я маю на ўвазе вялікага хлопца. З нажом ".
  
  Падняўся вецер. Джэсіка здрыганулася, падняла каўнер. - Я збіраюся ісці. Яна хацела сказаць яшчэ шмат чаго, але час яшчэ будзе. "Ты ўпэўненая, што з табой усё ў парадку?"
  
  "Лепш не бывае".
  
  Сапраўды, напарнік, падумала яна. Яна вярнулася да сваёй машыне, села за руль і завяла рухавік. Ад'язджаючы, яна зірнула ў люстэрка задняга выгляду і ўбачыла сілуэт Бірна на фоне агнёў на іншым беразе ракі, цяпер проста яшчэ адну цень у ночы.
  
  Яна паглядзела на гадзіннік. Было 1:15 ночы.
  
  Гэта было ў Дзень Нараджэння.
  
  
  44
  
  
  Каляднае раніца выдалася ясным і халодным, яркім і шматабяцальным.
  
  Пастар Роланд Ханна і дыякан Чарльз Уэйт правялі служэнне ў 7:00 раніцы. Пропаведзь Роланда была пропаведдзю надзеі, абнаўлення. Ён казаў аб Крыжы і калыскі. Ён працытаваў Евангелле ад Матфея 2:1-12. Кошыка былі перапоўненыя.
  
  Пазней Роланд і Чарльз сядзелі за сталом у склепе пад царквой, паміж імі стаяў кафейнік з остывающим кавы. Праз гадзіну яны павінны былі пачаць рыхтаваць калядны вячэру з вяндлінай для больш чым сотні бяздомных. Яго будуць падаваць у іх новым установе на Сэканд-стрыт.
  
  "Паглядзі на гэта", - сказаў Чарльз. Ён працягнуў Раланду ранішні "Инкуайрер". Адбылося яшчэ адно забойства. У Філадэльфіі нічога асаблівага, але гэта мела рэзананс. Глыбокі рэзананс. У гэтага было рэха, якое аддавалася на працягу многіх гадоў.
  
  У Шомонте была знойдзена жанчына. Яе выявілі на старым водаправодным будынку недалёка ад чыгуначнай станцыі, як раз на ўсходнім беразе Шайлкилла.
  
  Пульс Роланда пачасціўся. Два целы знойдзеныя на берагах ракі Шайлкилл за адну тыдзень. Затым была артыкул у газеце ўчорашняй, у якой паведамлялася, што дэтэктыў Уолтар Брыга быў забіты. Роланд і Чарльз ведалі ўсе пра Уолтар Бригаме.
  
  Нельга было адмаўляць правасць гэтага.
  
  Шарлоту і яе сяброўку знайшлі на беразе Виссахикон. Яны былі ў паставах, дакладна такіх жа, як гэтыя дзве жанчыны. Магчыма, пасля ўсіх гэтых гадоў справа была не ў дзяўчат. Можа быць, уся справа было ў вадзе.
  
  Можа быць, гэта быў знак.
  
  Чарльз ўпаў на калені і памаліўся. Яго шырокія плечы затрэсліся. Праз некалькі імгненняў ён ужо шаптаў на розных мовах. Чарльз быў глоссолаликом, праўдзіва вернікам чалавекам, які, быўшы ахоплены духам, гаварыў на тым, што, па яго думку, было Божай ідыёмы, назиданием самому сабе. Выпадковаму назіральніку гэта магло здацца поўнай тарабаршчыны. Для верніка, для таго, хто перайшоў да моў, гэта была мова Нябёсаў.
  
  Роланд зноў зірнуў на газету і заплюшчыў вочы. Неўзабаве на яго прыйшло боскае спакой, і ўнутраны голас задаў пытанне яго думкам.
  
  Гэта ён?
  
  Роланд закрануў распяцця ў сябе на шыі.
  
  І ведаў адказ.
  
  
  ЧАСТКА ТРЭЦЯЯ
  
  РАЧНАЯ ЦЕМРА
  
  45
  
  
  "Чаму мы тут з закрытай дзвярыма, сяржант?" Спытаў Парк.
  
  Тоні Пак быў адным з нямногіх дэтэктываў карэйска-амерыканскага паходжання ў паліцыі. Сямейны чалавек пад сорак, па-майстэрску які разбіраецца ў кампутарах, дасведчаны следчы - у паліцыі не было больш практычнага, разбіраецца ў вуліцах дэтэктыва, чым Энтані Кім Парк. На гэты раз яго пытанне быў ва ўсіх у пакоі на розуме.
  
  У аператыўнай групе было чатыры моцных дэтэктыва. Кевін Бірн, Джэсіка Балзано, Джошуа Бонтраджер і Тоні Парк. Улічваючы велізарную працу па каардынацыі працы крыміналістычных аддзелаў, збору паказанняў сведак, правядзення інтэрв'ю і ўсіх іншых дробязяў, якія складаюць расследаванне забойства - двух сумежных расследаванняў забойстваў, - аператыўная група была беднай. Там проста не хапала рабочай сілы.
  
  "Дзверы зачынена па двух прычынах, - сказаў Айк Бьюкенен, - і я думаю, вы ведаеце першую".
  
  Яны ўсё гэта зрабілі. У нашы дні аператыўныя групы былі задзейнічаны па поўнай праграме, асабліва тыя, якім трэба было высачыць маньяка-забойцу. У асноўным таму, што невялікая група мужчын і жанчын, якім было даручана высачыць чалавека, знайшла спосаб прыцягнуць гэтага чалавека да сябе, падвергнуўшы небяспецы жонак, дзяцей, сяброў і сям'ю. Гэта здарылася і з Джэсікай, і з Бирном. Гэта здарылася часцей, чым меркавала шырокая публіка.
  
  "Другая прычына ў тым, і мне шкада гэта казаць, што ў апошні час інфармацыя з гэтага офіса нейкім чынам трапіла ў СМІ. Я не хачу распальваць якія-небудзь чуткі або паніку ", - сказаў Бьюкенен. "Акрамя таго, што тычыцца горада, мы не ўпэўненыя, што ў нас там ёсць кампульсіўныя. Прама зараз СМІ думаюць, што ў нас ёсць два нераскрытыя забойствы, якія могуць быць звязаныя, а могуць і не быць. Давайце паглядзім, ці зможам мы пакінуць гэта так на некаторы час ".
  
  Са сродкамі масавай інфармацыі заўсёды выконваўся далікатны баланс. Было шмат прычын не даваць ім занадта шмат інфармацыі. Інфармацыя мела ўласцівасць хутка ператварацца ў дэзінфармацыю. Калі б сродкі масавай інфармацыі распаўсюдзілі гісторыю аб тым, што па вуліцах Філадэльфіі разгульвае серыйны забойца, вынікам магло б стаць многае, у асноўным дрэннае. Не апошнім з якіх была верагоднасць таго, што забойца-пераймальнік скарыстаецца магчымасцю пазбавіцца ад цешчы, мужа, жонкі, бойфрэнда, боса. З іншага боку, было некалькі выпадкаў, калі газеты і тэлевізійныя станцыі перадавалі фотаробат падазраванага для PPD, і на працягу некалькіх дзён, а часам і гадзін, у іх быў свой чалавек.
  
  Па стане на сённяшнюю раніцу, на наступны дзень пасля Раства, дэпартамент яшчэ не апублікаваў ніякіх канкрэтных падрабязнасьцяў аб другой ахвяры.
  
  "Што ў нас з апазнаннем ахвяры з Шомонта?" Спытаў Бьюкенен.
  
  "Яе звалі Тара Грендель", - сказаў Бонтраджер. "Яе апазналі па запісах у аўтаінспекцыі. Яе машыну знайшлі напалову ўнутры, напалову па-за паркавальнага месца на крытай стаянцы на Уолнат. Мы не ўпэўненыя, ці было гэта месца выкрадання або няма, але, падобна, яно падыходзіць для гэтага.
  
  - Што яна рабіла ў тым гаражы? Яна працавала паблізу?
  
  "Яна была актрысай, якая працавала пад імем Тара Лін Грын. У той дзень, калі яна знікла, у яе было праслухоўванне".
  
  - Дзе праходзіла праслухоўванне? - спытаў я.
  
  "У тэатры на Уолнат-стрыт", - сказаў Бонтраджер. Ён зноў прагартаў свае запісы. "Яна сышла з тэатра адна каля гадзіны дня. Служачы паркоўкі сказаў, што яна ўвайшла прыкладна ў дзесяць хвілін другога і спусцілася па прыступках у склеп.
  
  - У іх ёсць камеры назірання? - спытаў я.
  
  "Так і ёсць. Але нічога не запісана".
  
  Зводзіць з розуму навіной было тое, што на жываце Тары Грендель была яшчэ адна надпіс "месяц". Праводзіўся аналіз ДНК, каб вызначыць, ці ёсць супадзенне з крывёю і спермай, знойдзенымі ў Крысціны Джакос.
  
  "Мы паказалі фатаграфію Тары ў "Стилетто" і Наталлі Джакос", - сказаў Бірн. "Тара не была танцоркай у клубе. Наталля яе не пазнала. Калі яна і звязана з Крысцінай Джакос, то не па месцы яе працы.
  
  "А што наконт сям'і Тары?"
  
  "Сваякоў у горадзе няма. Бацька памёр, маці жыве ў Індыяне", - сказаў Бонтраджер. "Яе апавясцілі. Яна прылятае заўтра".
  
  "Што ў нас ёсць на месцах злачынстваў?" Спытаў Бьюкенен.
  
  "Трохі", - сказаў Бірн. "Ні слядоў ног, ні слядоў шын".
  
  - А адзенне? - Спытаў Бьюкенен.
  
  Цяпер усе сышліся на тым, што забойца апранаў сваіх ахвяр. - Абодва ў вінтажных сукенках, - сказала Джэсіка.
  
  "Мы гаворым пра рэчы з дабрачыннага крамы?"
  
  "Можа быць", - сказала Джэсіка. У іх быў спіс з больш чым ста крам ўжыванай адзення і сэканд-хэнд. На жаль, цякучасць кадраў, як па таварах, так і па персаналу ў такіх крамах была хуткай, і ні адзін з крамаў не вёў падрабязных запісаў аб тым, што паступала і сыходзіла. Спатрэбілася б шмат працы з абутковай скурай і інтэрв'ю, каб сабраць хоць нейкую інфармацыю.
  
  "Чаму менавіта гэтыя сукенкі?" Спытаў Бьюкенен. "Яны з п'есы? Фільма? Вядомай карціны?"
  
  - Працую над гэтым, сяржант.
  
  "Раскажы мне пра гэта", - сказаў Бьюкенен.
  
  Джэсіка пачатку першай. "Дзве ахвяры, абедзве белыя жанчыны гадоў дваццаці з невялікім, абодва задушаныя, абодва пакінутыя на беразе Шайлкилл. У абедзвюх ахвяраў на целах быў малюнак, падрабязнае малюнак Месяца, выкананае спермай і крывёю. На сцяне побач з абодвума месцамі злачынстваў быў намаляваны падобны малюнак. У першай ахвяры былі ампутаваныя ногі. Гэтыя часткі цела былі выяўленыя на мосце асабняка Строберри".
  
  Джэсіка прагартала свае запісы назад. "Першай ахвярай была Крысціна Джакос. Нарадзілася ў Адэсе на Украіне, пераехала ў Злучаныя Штаты са сваёй сястрой Наталляй і братам Костак. Бацькі памерлі, іншых сваякоў у Штатах няма. Яшчэ некалькі тыдняў таму Крысціна жыла са сваёй сястрой на паўночна-ўсходзе. Крысціна нядаўна пераехала ў Паўночны Лоўрэнс са сваёй суседкай па пакоі, нейкай Соняй Кедравай, таксама з Украіны. Косця Якос адбывае дзесяцігадовы тэрмін у Гратерфорде за напад пры абцяжваючых абставінах. Крысціна нядаўна ўладкавалася на працу ў джэнтльменскі клуб Center City пад назвай Stiletto, дзе яна працавала экзатычнай танцоркай. У ноч, калі яна знікла, яе ў апошні раз бачылі ў Агульнагарадскі пральні самаабслугоўвання прыкладна ў 11 гадзін вечара ".
  
  "Вы думаеце, гэта як-то звязана з братам?" Спытаў Бьюкенен.
  
  "Цяжка сказаць", - сказаў Пак. "Ахвярай Косткі Джакоса была пажылая ўдава са станцыі Мерион. Яе сыну за шэсцьдзесят, унукаў паблізу няма. Калі б гэта было так, гэта была б даволі жорсткая расплата ".
  
  - А як наконт таго, што ён ускалыхнуў ўнутры?
  
  "Ён не быў ўзорным зняволеным, але нішто не можа паслужыць матывам для таго, каб так паступіць са сваёй сястрой".
  
  "Мы атрымалі ДНК па гэтаму малюнку крывавай месяца на Джакосе?" Спытаў Бьюкенен.
  
  "Атрымана ДНК з малюнка Крысціны Джакос", - сказаў Тоні Парк. "Кроў не яе. Даследаванне другой ахвяры ўсё яшчэ не завершана".
  
  "Мы прагналі гэта праз CODIS?"
  
  "Так", - сказаў Пак. Аб'яднаная сістэма індэксаў ДНК Лабараторыі ФБР дазволіла федэральным, дзяржаўным і мясцовым криминалистическим лабараторыям абменьвацца і параўноўваць профілі ДНК у электронным выглядзе, тым самым звязваючы злачынства адзін з адным і з асуджанымі злачынцамі. - На гэтым фронце пакуль нічога няма.
  
  "А як наконт якога-небудзь вар'ята сукін сына з стрып-клуба?" Спытаў Бьюкенен.
  
  "Я пагавару пазней сёння або заўтра з некаторымі дзяўчатамі з клуба, якія ведалі Крысціну", - сказаў Бірн.
  
  "А што наконт гэтай птушкі, якую знайшлі на раскопках у Шомонте?" Спытаў Бьюкенен.
  
  Джэсіка зірнула на Бірна. Слова "Знойдзена" засела ў памяці. Ніхто не згадаў, што птушка паляцела з-за таго, што Бірн расціснуў рукі ахвяры.
  
  "Пёры ў лабараторыі", - сказаў Тоні Парк. "Адзін з тэхнікаў - заўзяты арнітолаг, і ён кажа, што не знаёмы з гэтым. Ён цяпер гэтым займаецца".
  
  - Добра, - сказаў Бьюкенен. - Што яшчэ?
  
  "Падобна на тое, што забойца распілоўваў першую ахвяру ручной пілой цесляра", - сказала Джэсіка. "У ране былі выяўленыя сляды пілавіння. Так, можа быць, будаўнік лодак? Будаўнік докаў? Партовы рабочы?
  
  "Крысціна працавала над стварэннем дэкарацый для каляднага спектакля", - сказаў Бірн.
  
  - Мы апыталі людзей, з якімі яна працавала ў царкве?
  
  "Ага", - сказаў Бірн. "Нікога цікавага".
  
  - На другі ахвяры былі якія-небудзь калецтва? - Спытаў Бьюкенен.
  
  Джэсіка пахітала галавой. - Цела было цэлае.
  
  Спачатку яны дапускалі магчымасць, што іх забойца забіраў часткі цела ў якасці сувеніраў. Цяпер гэта выглядала менш верагодным.
  
  - Які-небудзь сэксуальны аспект? - Спытаў Бьюкенен.
  
  Джэсіка не была ўпэўненая. "Ну, нягледзячы на наяўнасць спермы, не было ніякіх доказаў сэксуальнага гвалту".
  
  - У абодвух выпадках прылада забойства аднолькавае? - Спытаў Бьюкенен.
  
  "Ідэнтычна", - сказаў Бірн. "Лабараторыя лічыць, што гэта тып вяроўкі, якую выкарыстоўваюць для падзелу дарожак у басейне. Аднак яны не знайшлі ніякіх слядоў хлору. Цяпер яны праводзяць яшчэ некалькі тэстаў валокнаў.
  
  У Філадэльфіі, горадзе з двума рэкамі, якія трэба развіваць і эксплуатаваць, было мноства галін прамысловасці, звязаных з гандлем вадой. Парусны спорт і катанне на маторных лодках па рацэ Дэлавэр. Веславанне на Шайлкилле. Кожны год на абедзвюх рэках праводзіўся шэраг мерапрыемстваў. Быў "Скуилкилл Сроджоурн", сямідзённы сплаў па ўсёй даўжыні ракі. Затым была рэгата Папы Работнікам, найбуйнейшая студэнцкая рэгата ў Злучаных Штатах, у якой прынялі ўдзел больш за тысячу спартсменаў, якая праходзіла па другі тыдзень мая.
  
  "Звалкі на Шайлкилле паказваюць на тое, што мы, верагодна, шукаем каго-то з даволі добрым практычным веданнем ракі", - сказала Джэсіка.
  
  Бірн падумаў аб Полі Макманусе і яго цытаце з Леанарда ды Вінчы. У рэках вада, да якой вы датыкаецеся, з'яўляецца апошняй з таго, што сышло, і першай з таго, што прыходзіць.
  
  Што, чорт вазьмі, адбываецца? Бірн задумаўся.
  
  "А як наконт саміх аб'ектаў?" Спытаў Бьюкенен. "Якое-небудзь значэнне?"
  
  "У Манаюнке шмат гісторыі. Тое ж самае з Шамонтом. Пакуль нічога не змянілася ".
  
  Бьюкенен сеў, пацёр рукамі вочы. "Адзін спявак, адзін танцор, абодва белыя, ім за дваццаць. Абодва былі выкрадзеныя прылюдна. Паміж гэтымі двума ахвярамі ёсць сувязь, дэтэктывы. Знайдзіце яе."
  
  Пачуўся стук у дзверы. Бірн адкрыў яе. Гэта была Ніккей Мэлоун.
  
  - Ёсць хвілінка, бос? - Спытала Ніккей.
  
  "Так", - сказаў Бьюкенен. Джэсіка падумала, што ніколі не чула, каб у каго-то быў такі змучаны голас. Айк Бьюкенен быў сувязным звяном паміж падраздзяленнем і начальствам. Калі гэта адбылося ў яго дзяжурства, тое адбылося праз яго. Ён кіўнуў чатырох дэтэктывамі. Пара было вяртацца да працы. Яны выйшлі з офіса. Як раз калі яны сыходзілі, Ніккей зноў прасунула галаву ў дзвярны праём.
  
  - Там унізе нехта хоча цябе бачыць, Джэс.
  
  
  46
  
  
  "Я дэтэктыў Балзано".
  
  Мужчына, які чакаў Джэсіку ў вестыбюлі, быў апрануты гадоў за пяцьдзесят - ва фланэлевую кашулю ржавага колеру, карычневыя джынсы levi's, уцепленыя чаравікі. У яго былі тоўстыя пальцы, кусцістыя бровы і такі колер твару, што ён скардзіўся на занадта частае з'яўленне декабрей ў Філадэльфіі.
  
  - Мяне клічуць Фрэнк Пустельник, - прадставіўся ён, працягваючы мозолистую руку. Джэсіка паціснула яе. - Я уладальнік рэстараннага бізнесу на Флэт Рок-роўд.
  
  - Чым я магу быць вам карысны, містэр Пустельник?
  
  "Я чытаў пра тое, што адбылося на старым складзе. І потым, вядома, я бачыў усю тую актыўнасць там". Ён паказаў відэакасету. "У мяне на ўчастку ўстаноўлена камера назірання. Ўчастак, які выходзіць на будынак, дзе... ты ведаеш."
  
  "Гэта запіс з камер назірання?"
  
  "Так".
  
  "Што менавіта на ім?" Спытала Джэсіка.
  
  "Я не зусім ўпэўнены, але думаю, там ёсць сёе-тое, на што ты, магчыма, захочаш паглядзець".
  
  - Калі была зроблена запіс на плёнку?
  
  Фрэнк Пустельник працягнуў Джэсіка касету. - Гэта запіс таго дня, калі было знойдзена цела.
  
  Яны стаялі ззаду Матео Фуэнтэса ў мантажным адсеку відэарэгістратара. Джэсіка, Бірн і Фрэнк Пустельник.
  
  Матео уставіў касэту ў відэамагнітафон з запаволенай здымкай. Ён пераслаў касету. Выявы праносіліся міма. Большасць відэакамер назірання запісвалі відэа з значна меншай хуткасцю, чым звычайны відэамагнітафон, таму, калі іх прайгравалі на спажывецкім кампутары, яны былі занадта хуткімі для прагляду.
  
  Змяняліся статычныя начныя малюнка. Нарэшце карцінка стала трохі святлей.
  
  "Прыкладна там", - сказаў Пустельник.
  
  Матео спыніў плёнку, націснуў на прайграванне. Гэта быў здымак пад вялікім вуглом. Часовай код паказваў 7:00 раніцы.
  
  На далёкім заднім плане бачная была аўтастаянка склада на месцы злачынства. Выява было недакладным, бедна асветленых. У левай частцы экрана, амаль уверсе, было невялікае светлае пляма побач з участкам, дзе аўтастаянка спускалася да ракі. Ад гэтага малюнка Джэсіку пробрала дрыжыкі. Размытым плямай была Крысціна Джакос.
  
  На адзнацы 7:07 раніцы ў верхняй частцы экрана на паркоўку заехала машына. Яна рухалася справа налева. Было немагчыма вызначыць колер, не кажучы ўжо пра марцы або мадэлі. Машына заехала за будынак з тыльнага боку. Яны страцілі яе з-пад увагі. Некалькі імгненняў праз, у верхняй частцы экрана прамільгнула цень. Здавалася, што хто-то перасякае стаянку, накіроўваючыся да ракі, да цела Крысціны Джакос. Неўзабаве пасля гэтага цёмная постаць растварылася ў цемры дрэў.
  
  Затым цень аддзялілася ад фону і зноў рушыла. На гэты раз хутка. Джэсіка прыйшла да высновы, што той, хто заехаў, перасёк стаянку, заўважыў цела Крысціны Джакос, а затым бягом вярнуўся да сваёй машыне. Праз некалькі секунд машына скіравалася з-за будынка і панеслася да выезду на Флэт Рок-роўд. Затым запіс з камеры назірання вярнулася ў ранейшае стан. Толькі маленькае светлае пляма ў ракі, пляма, якое калі-то было чалавечай жыццём.
  
  Матео пераматаў плёнку да таго моманту, як машына з'ехала. Ён націснуў на ПРАЙГРАВАННЕ і пракруціў яго, пакуль у іх не з'явіўся добры кут агляду задняй часткі аўтамабіля, калі той паварочваў на Флэт Рок-роўд. Ён замарозіў малюнак.
  
  "Вы можаце сказаць, што гэта за машына?" Бірн спытаў Джэсіку. Гады працы ў аўтамайстэрні зрабілі яе сталым аўтамабільным экспертам. Хоць яна не была знаёмая з некаторымі мадэлямі 2006 і 2007 гадоў выпуску, за апошняе дзесяцігоддзе яна добра разбіралася ў раскошных аўтамабілях. Автоотряд меў справу з многімі сагналі раскошнымі аўтамабілямі.
  
  - Падобна на "БМВ", - сказала Джэсіка.
  
  "Мы можам перайсці да гэтага?" Спытаў Бірн.
  
  "Ursus americanus спаражняцца ў сваёй натуральнай асяроддзі пражывання?" Спытаў Матео.
  
  Бірн зірнуў на Джэсіку, паціснуў плячыма. Ні адзін з іх паняцця не меў, аб чым казаў Матео. "Мяркую, мае", - сказаў Бірн. Часам трэба было патураць афіцэру Фуэнтес.
  
  Матео пакруціў цыферблаты. Малюнак павялічылася ў памерах, але не стала значна выразней. Гэта вызначана быў лагатып BMW на багажніку аўтамабіля.
  
  "Вы можаце сказаць, што гэта за мадэль?" Спытаў Бірн.
  
  "Падобна на 525i", - сказала Джэсіка.
  
  - А што наконт нумары? - спытаў я.
  
  Матео ссунуў малюнак, крыху адсунуў яго. Выява ўяўляла сабой проста бялёса-шэры прастакутнік мазка, і прытым толькі напалову.
  
  "І гэта ўсё?" Спытаў Бірн.
  
  Матео злосна паглядзеў на яго. - Як вы думаеце, дэтэктыў, што мы тут робім?
  
  "Я ніколі не быў да канца ўпэўнены", - сказаў Бірн.
  
  "Табе трэба адысці ў бок, каб убачыць гэта".
  
  "Як далёка назад?" Спытаў Бірн. "Кэмдэн?"
  
  Матео отцентрировал малюнак на экране, павялічыў. Джэсіка і Бірн адступілі на некалькі крокаў назад, прыжмурыўшыся, паглядзелі на атрыманае малюнак. Нічога. Яшчэ некалькі крокаў. Цяпер яны былі ў калідоры.
  
  "Што ты думаеш?" Спытала Джэсіка.
  
  "Я нічога не бачу", - сказаў Бірн.
  
  Яны адсунуліся як мага далей. Малюнак на экране было моцна няроўным, але пачатак набываць форму. Падобна на тое, што першыя дзве літары былі ХО. ХО.
  
  ХОРНИ1, падумала Джэсіка. Яна кінула погляд на Бірна, які ўслых выказаў тое, аб чым яна думала.:
  
  "Сукін сын".
  
  
  47
  
  
  Дэвід Хорнстром сядзеў ў адной з чатырох пакояў для допытаў у аддзеле па расследаванні забойстваў. Ён прыйшоў туды па ўласным жаданні, і гэта было добра. Калі б яны паехалі за ім для допыту, сітуацыя склалася б зусім па-іншаму.
  
  Джэсіка і Бірн абмяняліся нататкамі і стратэгіямі. Яны ўвайшлі ў маленькае, абшарпаныя памяшканне, якое было ненашмат больш гардэробнай. Джэсіка вёскі, Бірн ўстаў ззаду Хорнстрома. Тоні Парк і Джош Бон-трейджер назіралі за тым, што адбываецца праз двухбаковае люстэрка.
  
  "Нам проста трэба растлумачыць некалькі момантаў", - сказала Джэсіка. Гэта была стандартная паліцэйская гаворка, таму што мы не хочам ганяцца за вамі па ўсім горадзе, калі высветліцца, што вы наш выканаўца.
  
  "Хіба мы не маглі зрабіць гэта ў маім офісе?" Спытаў Хорнстром.
  
  "Вам падабаецца працаваць па-за свайго офіса, містэр Хорнстром?" - Спытаў Бірн.
  
  "Вядома".
  
  "Мы таксама так думаем".
  
  Хорнстром проста глядзеў, пераможаны. Праз некалькі імгненняў ён скрыжаваў ногі і склаў рукі на каленях. - Вы хоць трохі наблізіліся да разгадкі таго, што здарылася з той жанчынай? Цяпер у размоўнай манеры. Гэта была стандартная манера гаварыць гадасці, таму што мне ёсць што хаваць, але я цвёрда веру, што я разумнейшы за цябе.
  
  "Я думаю, што так", - сказала Джэсіка. "Дзякуй, што запыталіся".
  
  Хорнстром кіўнуў, як быццам ён толькі што зарабіў ачко ў вачах паліцыі. "Мы ўсе крыху напалоханыя ў офісе".
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Ну, не кожны дзень здараецца што-то падобнае. Я маю на ўвазе, вы, хлопцы, сутыкаецеся з гэтым пастаянна. Мы проста група прадаўцоў ".
  
  - Вы чулі што-небудзь ад сваіх калег, што магло б дапамагчы ў нашым расследаванні?
  
  "Не зусім".
  
  Джэсіка чакальна паглядзела на яго. - Гэта будзе "не зусім" ці "не"?
  
  "Ну, няма. Гэта была проста фігура прамовы".
  
  "А, добра", - сказала Джэсіка, падумаўшы: "Ты арыштаваны за перашкоду правасуддзя. Гэта яшчэ адна фігура прамовы. Яна прагартала свае запісы. - Вы заявілі, што не вярталіся ў маёнтак Манаюнк на працягу тыдня, якая папярэднічала нашаму першаму сумоўя.
  
  "Гэта дакладна".
  
  - Вы былі ў горадзе на тым тыдні?
  
  Хорнстром на імгненне задумаўся. - Ды.
  
  Джэсіка паклала на стол вялікі канверт з шчыльнай паперы. На дадзены момант яна пакінула яго закрытым. - Вы знаёмыя з кампаніяй па забеспячэнні рэстаранаў "Пустельник"?
  
  - Вядома, - сказаў Хорнстром. Фарба пачала заліваць яго твар. Ён злёгку адкінуўся назад, павялічыўшы адлегласць паміж сабой і Джэсікай на некалькі дадатковых цаляў. Першы прыкмета абароны.
  
  "Ну, аказваецца, у іх там ужо даволі даўно праблема з крадзяжамі", - сказала Джэсіка. Яна расшпіліла зашпільку на канверце. Хорнстром, здавалася, не мог адвесці ад яго вачэй. "Некалькі месяцаў таму ўладальнікі ўсталявалі камеры назірання з усіх чатырох бакоў будынка. Вы ведалі пра гэта?"
  
  Хорнстром паківаў галавой. Джэсіка дастала з канверта дзевяць на дванаццаць цаляў фатаграфію і паклала яе на падрапаны металічны стол.
  
  "Гэта фатаграфія, зробленая з запісу назірання", - сказала яна. "Камера была ўсталяваная на баку, звернутай да зямлі і да ўсяго, дзе была знойдзена Крысціна Джакос. Ваш склад. Здымак зроблены ў той дзень, калі было выяўлена цела Крысціны.
  
  Хорнстром нядбайна зірнуў на фатаграфію. "Добра".
  
  - Не маглі б вы зірнуць на гэта бліжэй, калі ласка?
  
  Хорнстром ўзяў фатаграфію, уважліва разгледзеў яе. Ён цяжка праглынуў. - Я не ўпэўнены, што менавіта я павінен шукаць. Ён паклаў фатаграфію назад.
  
  "Ты можаш прачытаць адзнаку часу ў ніжнім правым куце?" Спытала Джэсіка.
  
  - Так, - сказаў Хорнстром. - Я бачу гэта. Але я не...
  
  - Вы бачыце аўтамабіль у правым верхнім куце? - спытаў я.
  
  Хорнстром прыжмурыўся. "Не зусім", - сказаў ён. Джэсіка магла бачыць, як мова цела мужчыны змяніўся ў яшчэ больш абарончую позу. Рукі скрыжаваўшы. Цягліцы сківіцы напружыліся. Ён пачаў притопывать правай нагой. "Я маю на ўвазе, я што-то бачу. Думаю, гэта можа быць машына".
  
  "Можа быць, гэта дапаможа", - сказала Джэсіка. Яна дастала іншую фатаграфію, на гэты раз павялічаны аўтамабіль. На ёй была бачная левая бок багажніка і часткова нумарны знак. Лагатып BMW быў некалькі выразным. Дэвід Хорнстром тут жа збялеў.
  
  "Гэта не мая машына".
  
  - Гэта тая мадэль, на якой ты ездзіш, - сказала Джэсіка. - Чорны 525i.
  
  - Ты не можаш быць у гэтым упэўнены.
  
  "Містэр Хорнстром, я тры гады прапрацаваў у аўтамайстэрні. Я магу адрозніць 525i ад 530i ў цемры".
  
  "Так, але на дарозе іх шмат".
  
  "Гэта праўда", - сказала Джэсіка. "Але ў колькіх з іх такія нумары?"
  
  "Па-мойму, гэта падобна на РТУЦЬ. Гэта не абавязкова ХО ".
  
  "Табе не здаецца, што мы праверылі кожны чорны BMW 525i ў Пенсільваніі ў пошуках падобных нумарных знакаў?" Па праўдзе кажучы, яны гэтага не зрабілі. Але Дэвіду Хорнстрому не абавязкова было гэта ведаць.
  
  "Гэта... гэта нічога не значыць", - сказаў Хорнстром. "Гэта мог зрабіць любы, у каго ёсць Photoshop".
  
  Гэта было праўдай. Гэта ніколі не пацвердзілася б у судзе. Прычына, па якой Джэсіка выклала на стол, заключалася ў тым, каб вывесці з сябе Дэвіда Хорнстрома. Гэта пачынала працаваць. З іншага боку, ён выглядаў як чалавек, які збіраецца папрасіць адваката. Ім трэба было крыху адступіць.
  
  Бірн высунуў крэсла, сеў. "Як наконт астраноміі?" спытаў ён. "Ты захапляешся астраноміяй?"
  
  Змена была рэзкай. Хорнстрому спатрэбілася імгненне. - Прашу прабачэння?
  
  - Астраномія, - адказаў Бірн. - Я заўважыў, што ў вас у кабінеце ёсць тэлескоп.
  
  Хорнстром выглядаў яшчэ больш збітым з панталыку. І што цяпер? - Мой тэлескоп? Што з ім?
  
  "Я заўсёды хацеў купіць такі. Які ў цябе гатунак?"
  
  Гэта быў пытанне таго тыпу, на які Дэвід Хорнстром, верагодна, мог бы адказаць, знаходзячыся ў коме. Але тут, у пакоі для допытаў аддзела па расследаванні забойстваў, гэтае пытанне, падобна, не прыходзіў яму ў галаву. Нарэшце: "Гэта Жумелл".
  
  "Добры фільм?"
  
  "Даволі нядрэнна. Хоць і далёка не на вышэйшым узроўні".
  
  "Што ты глядзіш з яго дапамогай? Зоркі?"
  
  "Часам".
  
  - Ты калі-небудзь глядзеў на месяц, Дэвід?
  
  На лбе Хорнстрома выступілі першыя кропелькі поту. Ён альбо збіраўся ў чым-небудзь прызнацца, альбо цалкам адключыўся. Бірн пераключыў перадачу. Ён палез у свой партфель і дастаў аўдыекасету.
  
  "У нас ёсць званок у 911, містэр Хорнстром", - сказаў Бірн. "І пад гэтым я маю на ўвазе, у прыватнасці, званок у службу 911, які папярэдзіў улады аб тым факце, што за складам на Флэт Рок-роўд знойдзена мёртвае цела".
  
  "Добра. Але што значыць..."
  
  "Калі мы правядзем некалькі тэстаў на распазнаванне галасы, у мяне ёсць дакладнае адчуванне, што ён будзе адпавядаць вашаму голасу". Гэта таксама было малаверагодна, але гучала заўсёды добра.
  
  "Гэта вар'яцтва", - сказаў Хорнстром.
  
  "Такім чынам, вы сцвярджаеце, што не тэлефанавалі ў службу выратавання 911?"
  
  "Няма. Я не вяртаўся ў дом і не тэлефанаваў у 911".
  
  Бірн утрымліваў погляд маладога чалавека даволі доўгі час. У рэшце рэшт Хорнстром адвёў погляд. Бірн паклаў касету на стол. "На касеце 911 таксама ёсць музыка. Той, хто тэлефанаваў, забыўся выключыць музыку перад тым, як набраць нумар. Музыка слабая, але яна ёсць. "
  
  "Я не разумею, аб чым ты кажаш".
  
  Бірн пацягнуўся да маленькага бумбоксу на стале, абраў кампакт-дыск, націснуў на PLAY. Праз секунду зайграла песня. Гэта была "Я хачу цябе" групы Savage Garden. Хорнстром падняў вочы, адразу пазнаўшы яго. Ён ускочыў на ногі.
  
  "Вы не мелі права садзіцца ў маю машыну! Гэта відавочнае парушэньне маіх грамадзянскіх правоў!"
  
  "Што вы маеце на ўвазе?" Спытаў Бірн.
  
  "У вас не было ордэра на ператрус! Гэта мая ўласнасць!"
  
  Бірн пільна глядзеў на Хорнстрома, пакуль той не зразумеў, што разумней за ўсё сесці. Затым Бірн палез у кішэню паліто. Ён дастаў крыштальны футляр для кампакт-дыскаў і маленькі пластыкавы пакет ад Coconuts Music. Ён таксама выцягнуў чэк з указаннем часу, датаваны гадзінай раней. Чэк за аднайменны альбом Savage Garden 1997 года.
  
  - Ніхто не садзіўся ў вашу машыну, містэр Хорнстром, - сказала Джэсіка.
  
  Хорнстром паглядзеў на сумку, футляр ад кампакт-дыска, чэк. І зразумеў. Яго разыгралі.
  
  - Такім чынам, у мяне ёсць прапанова, - пачала Джэсіка. - Згаджайся ці не згаджайся. У дадзены момант ты важны сведка у расследаванні забойства. Мяжа паміж сведкам і падазраваным - нават у лепшыя часы - вельмі тонкая. Як толькі вы перасякае гэтую рысу, ваша жыццё змяняецца назаўжды. Нават калі апынецца, што вы не той, каго мы шукаем, ваша імя ў пэўных колах назаўжды звязана з такімі словамі, як "расследаванне забойства", "падазраваны", "які ўяўляе цікавасць". Вы чуеце, што я кажу?
  
  Глыбокі ўдых. На выдыху: "Так".
  
  "Добра", - сказала Джэсіка. "Такім чынам, вы тут, у паліцэйскім участку, перад важным выбарам. Вы можаце шчыра адказаць на нашы пытанні, і мы дакапаемся да сутнасці. Ці вы можаце выбраць небяспечную гульню. Як толькі вы нойме адваката, мы скончым, офіс акруговага пракурора возьме на сябе кіраванне, і, давайце паглядзім праўдзе ў вочы, яны не самыя гнуткія людзі ў горадзе. Яны прымушаюць нас выглядаць зусім прыязнымі ".
  
  Карты былі здадзены. Хорнстром, здавалася, ўзважваў свае варыянты. "Я раскажу табе ўсё, што ты захочаш ведаць".
  
  Джэсіка паказала фатаграфію машыны, якая выязджае са стаянкі ў Манаюнке. "Гэта ты, ці не так?"
  
  "Так".
  
  - Вы заехалі на стаянку ў той раніцу прыкладна ў 7:07?
  
  "Так".
  
  - Вы ўбачылі цела Крысціны Джакос і сышлі?
  
  "Так".
  
  - Чаму вы не патэлефанавалі ў паліцыю?
  
  "Я... не мог рызыкаваць".
  
  - Які шанец? Аб чым ты кажаш?
  
  Хорнстром памаўчаў трохі. "У нас шмат важных кліентаў, зразумела? Рынак цяпер вельмі волатилен, і адзін намёк на скандал можа перавярнуць усё справа. Я запанікаваў. I'm... Мне вельмі шкада."
  
  - Вы патэлефанавалі ў службу 911?
  
  "Так", - сказаў Хорнстром.
  
  - Са старога мабільнага тэлефона?
  
  "Так. Я толькі што змяніў аператара", - сказаў ён. "Але я тэлефанаваў. Хіба гэта цябе ні аб чым не кажа? Хіба я паступіў няправільна?"
  
  "Гэта значыць, ты хочаш сказаць, што хочаш нейкай пахвалы за тое, што зрабіў самую у прынцыпе годную рэч, якую толькі можна сабе ўявіць? Вы знаходзіце мёртвую жанчыну на беразе ракі і думаеце, што выклікаць паліцыю - гэта свайго роду высакародны ўчынак?"
  
  Хорнстром закрыў твар рукамі.
  
  "Вы зманілі паліцыі, містэр Хорнстром", - сказала Джэсіка. "Гэта тое, што застанецца з вамі на ўсё астатняе жыццё".
  
  Хорнстром прамаўчаў.
  
  "Калі-небудзь бывалі ў Шомонте?" Спытаў Бірн.
  
  Хорнстром падняў вочы. - Шомонт? Напэўна, так. Я маю на ўвазе, я праязджаў праз Шомонт. Што значыць...
  
  - Ты калі-небудзь быў у клубе пад назвай "Стилетто"?
  
  Цяпер бледны як палатно. Бінга.
  
  Хорнстром адкінуўся на спінку крэсла. Было ясна, што ён вось-вось адключыцца.
  
  "Я арыштаваны?" Спытаў Хорнстром.
  
  Джэсіка была права. Пара прытармазіць.
  
  "Мы вернемся праз хвіліну", - сказала Джэсіка.
  
  Яны выйшлі з пакоя, зачынілі дзверы. Яны ўвайшлі ў невялікую нішу з двухбаковым люстэркам, якія выходзяць у пакой для допытаў. Тоні Парк і Джош Бонтраджер назіралі.
  
  "Што ты думаеш?" Джэсіка спытала Парку.
  
  "Я не перакананы", - сказаў Пак. "Я думаю, што ён проста гулец, дзіця, які знайшоў цела і ўбачыў, як яго кар'ера коціцца ва ўнітаз. Я кажу, адпусціце яго. Калі ён спатрэбіцца нам пазней, магчыма, мы ўсё яшчэ спадабаемся яму настолькі, што ён прыйдзе сваім ходам.
  
  Парк быў правоў. Хорнстром ні на каго з іх не вырабіў ўражанні каменнага забойцы.
  
  "Я збіраюся з'ездзіць у офіс акруговага пракурора", - сказаў Бірн. "Паглядзім, не ці зможам мы падабрацца бліжэй да містэру ХОРНИ1".
  
  Верагодна, у іх пакуль не было дастаткова сродкаў, каб атрымаць ордэр на ператрус дома або аўтамабіля Дэвіда Хорнстрома, але паспрабаваць варта было. Кевін Бірн мог быць вельмі пераканаўчым. І Дэвід Хорнстром заслужыў, каб да яго ўжылі гайкі для вялікага пальца.
  
  "Затым я збіраюся сустрэцца з некаторымі дзяўчатамі з Stiletto", - дадаў Бірн.
  
  "Дайце мне ведаць, калі вам спатрэбіцца дапамога ў гэтай справе з Стилетами", - сказаў Тоні Парк, усміхаючыся.
  
  "Я думаю, што спраўлюся з гэтым", - сказаў Бірн.
  
  "Я збіраюся адасобіцца з гэтымі бібліятэчнымі кнігамі на некалькі гадзін", - сказаў Бонтраджер.
  
  "Я выйду на вуліцу i пагляджу, ці змагу я адшукаць што-небудзь пра гэтых сукенках", - сказала Джэсіка. "Кім бы ні быў наш хлопец, ён павінен быў дзе-то іх здабыць".
  
  
  48
  
  
  Жыла-была маладая жанчына па імені Ганна Лізбет. Яна была прыгожай дзяўчынай, з бліскучымі зубамі, бліскучымі валасамі і прыемным колерам асобы. Аднойчы ў яе нарадзіўся уласны дзіця, але яе сын быў не вельмі прыгожым, таму яго адправілі жыць да іншых.
  
  Мун ведае пра гэта ўсё.
  
  Пакуль жонка працоўнага гадавала свайго дзіцяці, Ганна Лізбет пераехала жыць у графскі замак, акружаная шоўкам і аксамітам. На яе не смелі дыхаць. Нікому не дазвалялася з ёй размаўляць.
  
  Мун назірае за Ганнай Лізбет з глыбіні пакоя. Яна прыгожая, як у казцы. Яе акружае мінулае, усё, што жыло раней. У гэтым пакоі жыве рэха многіх гісторый. Гэта месца выкінутых рэчаў.
  
  Мун таксама ведае пра гэта.
  
  Па сюжэце, Ганна Лізбет пражыла шмат гадоў, стала паважанай жанчынай высокага становішча. Людзі ў яе вёсцы называлі яе мадам.
  
  Ганна Лісбет Мун так доўга не пражыве.
  
  Сёння яна надзене сваё сукенку.
  
  
  49
  
  
  У акругах Філадэльфія, Мантгомеры, Бакс і Чэстэр налічвалася каля сотні магазінаў ўжыванай адзення і сэканд-хэнд, уключаючы невялікія буцікі, у якіх былі секцыі, прысвечаныя консигнационной вопратцы.
  
  Перш чым яна змагла намеціць свой маршрут, Джэсіка патэлефанаваў Бірн. Ён выпісаў ордэр на ператрус Дэвіда Хорнстрома. Да таго ж, не было людзей, якія маглі б ўсталяваць за гэтым чалавекам сачэнне. На дадзены момант офіс акруговага пракурора вырашыў не вылучаць абвінавачванне ў перашкодзе. Бірн працягне аказваць ціск.
  
  Джэсіка пачала свой апытанне на Маркет-стрыт. Бліжэйшыя да цэнтру Горада крамы, як правіла, былі больш дарагімі, спецыялізаваліся на продажы дызайнерскага адзення або прапаноўвалі варыянты таго вінтажныя стылю, які быў папулярны ў той час. Якім-то чынам, да таго часу, калі Джэсіка дайшла да трэцяга крамы, яна купіла цудоўны кардіганы ад Прингл. Яна не хацела. Гэта проста здарылася.
  
  Пасля гэтага яна пакінула сваю крэдытную картку і наяўныя зачыненымі ў машыне. Меркавалася, што яна расследуе забойства, а не збірае гардэроб. У яе былі фатаграфіі абодвух сукенак, якія былі знойдзеныя на ахвярах. Да гэтага часу ніхто іх не апазнаў.
  
  Пяты магазін, які яна наведала, знаходзіўся на Саўт-стрыт, паміж крамай патрыманых пласцінак і хибаркой для хуліганаў.
  
  Гэта называлася TrueSew.
  
  Дзяўчыне за прылаўкам было каля дзевятнаццаці, светлавалосая, вытанчаная, далікатная. Музыка была нейкай еўра-транс, на нізкай гучнасці. Джэсіка паказала дзяўчыне сваё пасведчанне.
  
  "Як цябе клічуць?" Спытала Джэсіка.
  
  "Саманта", - сказала дзяўчына. "З апострафам".
  
  "І куды б мне паставіць гэты апостраф?"
  
  - Пасля першага "а".
  
  Джэсіка напісала Саманты. "Зразумела. Як доўга ты тут працуеш?"
  
  - Каля двух месяцаў. Амаль тры.
  
  "Добрая праца?"
  
  Саманта паціснуў плячыма. "Усё ў парадку. За выключэннем тых выпадкаў, калі нам даводзіцца корпацца ў рэчах, якія прыносяць людзі".
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Ну, сёе-што з гэтага можа быць даволі смярдзючым, праўда?"
  
  "У якім сэнсе Смярдзючы?"
  
  "Ну, аднойчы я сапраўды знайшоў засохлая сэндвіч з салямі ў заднім кішэні камбінезона. Я маю на ўвазе, добра, першы, хто кладзе чортаў сэндвіч ў кішэню? Ніякага пакуначка, толькі сэндвіч. І да таго ж, сэндвіч з салямі."
  
  "Фу".
  
  "Гадасць у квадраце. І, па-другое, хто нават не папрацаваў зазірнуць у кішэні чаго-небудзь, перш чым прадаць ці падарыць? Хто б гэта зрабіў? Прымушае задумацца, што яшчэ ахвяраваў гэты хлопец, калі вы разумееце, аб чым я. Можаце сабе ўявіць?"
  
  Джэсіка магла. Яна бачыла сваю долю.
  
  "А ў іншы раз мы знайшлі каля тузіна дохлых мышэй на дне гэтай вялікай скрынкі з адзеннем. Некаторыя з іх былі мышатками. Я спалохаўся. Думаю, я не спаў цэлы тыдзень ". Саманта здрыганулася. "Магчыма, я не засну сёння ноччу. Я так рада, што ўспомніла пра гэта".
  
  Джэсіка агледзела краму. Ён выглядаў зусім неарганізаваным. Адзенне была навалена на круглыя вешалкі. Некаторыя дробныя прадметы - абутак, капялюшы, пальчаткі, шалікі - усе яшчэ ляжалі ў кардонных скрынках, якія былі раскіданыя па падлозе, з цэнамі, напісанымі па баках чорным алоўкам. Джэсіка ўявіла, што ўсё гэта было часткай багемнага зачаравання, якога яна даўно не адпавядала. Пара мужчын праглядала тавары ў задняй частцы крамы.
  
  "Што за рэчы вы прадаеце тут?" Спытала Джэсіка.
  
  "Усе віды", - сказаў Саманта. "Вінтажны, гатычны, спартыўны, ваенны. Трохі Райлі".
  
  "Што такое Райлі?"
  
  "Райлі - гэта лінія. Я думаю, яны выйшлі з Галівуду. Ці, можа быць, гэта проста кайф. Яны бяруць вінтажныя і перапрацаваныя рэчы і ўпрыгожваюць іх. Спадніцы, жакеты, джынсы. Не зусім мая сцэна, але накшталт як прышпільная. У асноўным для жанчын, але я бачыў такія-сякія дзіцячыя штучкі ".
  
  - Як падфарбаваць?
  
  "Фальбоны, вышыўка і да таго падобнае. Практычна адзіны ў сваім родзе тавар".
  
  "Я хацела б паказаць табе некалькі фатаграфій", - сказала Джэсіка. "Ты не супраць?"
  
  "Вядома".
  
  Джэсіка адкрыла канверт і дастала фотакопіі сукенак, знойдзеных на Крысціне Джакос і Тары Грендель, а таксама фатаграфію Дэвіда Хорнстрома, зробленую для яго пасведчання асобы наведвальніка "Круглага дома".
  
  - Вы даведаецеся гэтага чалавека? - спытаў я.
  
  Саманта паглядзела на фотаздымак. "Я так не думаю", - сказала яна. "Прабачце".
  
  Затым Джэсіка выклала фатаграфіі сукенак на прылавак. - Вы каму-небудзь у апошні час прадавалі што-небудзь падобнае?
  
  Саманта прагледзела фатаграфіі. Яна не спяшаючыся паднесла іх да святла. "Наколькі я памятаю, няма", - сказала яна. "Хоць гэта даволі мілыя сукенкі. За выключэннем лінейкі Riley, большасць рэчаў, якія мы тут купляем, даволі простыя. Спартыўная адзенне levi's, Columbia, старыя рэчы Nike і Adidas. Гэтыя сукенкі выглядаюць як што-то з "Джэйн Эйр" або што-то ў гэтым родзе.
  
  - Каму належыць гэты магазін?
  
  - Мой брат. Але цяпер яго тут няма.
  
  "Як яго завуць?" - спытаў я.
  
  "Дэні".
  
  - Якія-небудзь апострафы?
  
  Саманта ўсміхнулася. "Няма", - сказала яна. "Проста звычайны стары Дэні".
  
  - Як даўно ён валодае гэтым месцам?
  
  "Можа быць, два гады. Але мая бабуля валодала гэтым месцам цэлую вечнасць да гэтага. Тэхнічна, я думаю, яна да гэтага часу ім валодае. З пункту гледжання крэдыту. Яна тая, з кім ты хочаш пагаварыць. На самай справе, яна будзе тут пазней. Яна ведае ўсё, што трэба ведаць аб вінтажныя рэчы ".
  
  "Квітанцыя за сталенне", - падумала Джэсіка. Яна паглядзела на падлогу за стойкай і заўважыла дзіцячы крэсла-качалку. Насупраць яго была цацачная стойка з яркімі цыркавымі жывёламі. Саманта ўбачыла, што яна глядзіць на крэсла.
  
  "Гэта для майго маленькага хлопчыка", - сказала яна. "Ён цяпер спіць у бакоўцы".
  
  У голасе Саманты пачулася раптоўная сум. Гэта гучала так, нібы яе сітуацыя была юрыдычнай, не абавязкова сардэчным справай. Джэсіку гэта таксама не тычылася.
  
  Зазваніў тэлефон за стойкай. Адказала Саманта. Калі яна павярнулася спіной, Джэсіка заўважыла пару чырвоных і зялёных пасмаў ў яе светлых валасах. Чаму-то гэта ішло гэтай маладой жанчыне. Праз некалькі імгненняў Саманта павесіў трубку.
  
  - Мне падабаюцца твае валасы, - сказала Джэсіка.
  
  "Дзякуй", - сказаў Саманта. "Што-то накшталт майго каляднага настрою. Напэўна, прыйшоў час гэта змяніць".
  
  Джэсіка дала Саманты пару візітных картак. "Ці Не магла б ты папрасіць сваю бабулю патэлефанаваць мне?"
  
  "Вядома", - сказала яна. "Яна любіць інтрыгі".
  
  "Я пакіну тут і гэтыя фатаграфіі. Калі успомніце што-небудзь яшчэ, не саромейцеся звяртацца ".
  
  "Добра".
  
  Калі Джэсіка павярнулася, каб сысці, яна заўважыла, што двое людзей, якія былі ў задняй частцы крамы, сышлі. Ніхто не прайшоў міма яе да ўваходных дзвярэй.
  
  - У вас тут ёсць чорны ход? - Спытала Джэсіка.
  
  "Так", - сказаў Саманта.
  
  - У цябе няма праблем з магазіннымі крадзяжамі?
  
  Саманта паказала на невялікі відэаманітор і відэамагнітафон пад стойкай. Джэсіка не заўважыла іх раней. На здымку быў бачны кут калідора, які вядзе да чорнага ўваходу. "Раней гэта быў ювелірны магазін, хочаце верце, хочаце не", - сказаў Саманта. "Яны пакінулі камеры і ўсё астатняе. Я назіраў за гэтымі хлопцамі ўвесь час, пакуль мы размаўлялі. Не турбуйся.
  
  Джэсіка вымушана была ўсміхнуцца. Девятнадцатилетняя дзяўчына абышла яе з фланга. Ты ніколі не разбіралася ў людзях. Да ПОЎДНЯ Джэсіка паспела пабачыць сваю долю дзяцей-гатовы, гранжа, хіп-хоп, рок-н-ролераў і бяздомных, а таксама групу сакратароў і адміністратараў Цэнтра Горада, якія шукалі жамчужыну Versace у oyster. Яна спынілася ля невялікага рэстаранчыка на Трэцяй вуліцы, хутка з'ела сэндвіч патэлефанавала і. Сярод атрыманых ёю паведамленняў было адно з камісійнага магазіна на Другой вуліцы. Якім-то чынам інфармацыя аб тым, што другая ахвяра была апранутая ў вінтажны нарад, прасачылася ў прэсу, і здавалася, што ўсе, хто калі-небудзь бачыў камісійны магазін, выходзілі з сябе.
  
  Існавала прискорбная магчымасць, што забойца набыў гэтыя прадметы праз Інтэрнэт або набыў у камісійнай краме ў Чыкага, Дэнверы або, або Сан-Дыега. Ці, можа быць, ён проста захоўваў іх у пароходном куфры апошнія сорак ці пяцьдзесят гадоў.
  
  Яна ўвайшла ў дзесяты па ліку камісійны краму ў сваім спісе, на Другой вуліцы, адкуль хто-то патэлефанаваў і пакінуў ёй паведамленне. Джэсіка назвала маладога чалавека за касай - асабліва пільнага на выгляд хлопца гадоў дваццаці з невялікім. У яго былі шырока расплюшчаныя вочы, узбуджаны выгляд энергетычнага напою one two many Von Dutch. Ці, можа быць, гэта было што-то больш фармацэўтычнае. Нават яго тырчаць валасы выглядалі растрапанымі. Яна спытала яго, ці тэлефанаваў у паліцыю або ведаў, хто гэта зрабіў. Паглядзеўшы куды заўгодна, толькі не ў вочы Джэсіка, малады чалавек сказаў, што нічога аб гэтым не ведае. Джэсіка спісала званок на чарговую выхадку. У сувязі з гэтай справай пачалі паступаць дзіўныя званкі. Пасля таго, як гісторыя Крысціны Джакос трапіла ў газеты і Інтэрнэт, ім сталі тэлефанаваць піраты, эльфы, феі - нават прывід каго-то, хто памёр у Вэлі Фордж.
  
  Джэсіка агледзела доўгі, вузкі-краму. Гэта было чыстае, добра асветленае памяшканне. Тут пахла новым пластом латексной фарбы. У пярэдняй вітрыне была выстаўлена дробная бытавая тэхніка - тостэры, блендеры, кававаркі, абагравальнікі. Уздоўж задняй сцяны стаялі настольныя гульні, вінілавыя пласцінкі, некалькі рэпрадукцый ў рамках. Справа стаяла мэбля.
  
  Джэсіка накіравалася па праходах да аддзелу жаночай адзення. Там было ўсяго пяць ці шэсць вешалак з адзеннем, але ўсё гэта выглядала чыстым і ў прыстойным стане, вызначана арганізаваным, асабліва ў параўнанні з інвентаром у TrueSew.
  
  Калі Джэсіка вучылася ў універсітэце Темпл і мода на ірваныя дызайнерскія джынсы была ў самым росквіце, яна часта наведвала Войска выратавання і крамы патрыманых рэчаў у пошуках падыходнай пары. Яна, верагодна, перемерила сотні. На паліцы ў цэнтры крамы яна ўбачыла пару чорных джынсаў Gap за 3,99 даляры. Да таго ж падыходнага памеру. Ёй прыйшлося спыніць сябе.
  
  - Ці магу я дапамагчы вам што-небудзь знайсці яго?
  
  Джэсіка павярнулася і ўбачыла мужчыну, задавшего пытанне. Гэта было больш чым крыху дзіўна. Яго голас гучаў так, нібы ён працаваў у Nordstrom або Saks. Яна не прывыкла, каб ёй прыслужвалі ў камісійнай краме.
  
  - Мяне завуць дэтэктыў Джэсіка Балзано. Яна паказала мужчыну сваё пасведчанне.
  
  "Ах, так". Мужчына быў высокім, дагледжаным, з мяккім голасам і манікюрам. Ён здаваўся недарэчным у краме ўжываных рэчаў. "Гэта я тэлефанаваў". Ён працягнуў руку. - Сардэчна запрашаем у гандлёвы цэнтр "Нью Пэйдж". Мяне завуць Роланд Ханна.
  
  
  50
  
  
  Бірн ўзяў інтэрв'ю ў трох танцорак у Stiletto. Якімі б прыемнымі ні былі падрабязнасці, ён нічога не даведаўся, акрамя таго, што экзатычныя танцоркі могуць быць вышэй шасці футаў ростам. Ніхто з маладых лэдзі не памятаў, каб хто-то звяртаў асаблівую ўвагу на Крысціну Джакос.
  
  Бірн вырашыў яшчэ раз зірнуць на помпавую станцыю ў Шомонте.
  
  Не паспеў ён выехаць на Кэлі Драйв, як зазваніў яго мабільны. Гэта была Трэйсі Мак-Говерн з лабараторыі судовай экспертызы.
  
  "У нас ёсць супадзенне па гэтым птушыным пяром", - сказала Трэйсі.
  
  Бірн паморшчыўся, калі падумаў пра птушку. Божа, як ён ненавідзеў аблажацца. "Што гэта?"
  
  "Гатовая да гэтага?"
  
  "Гэта гучыць як складанае пытанне, Трэйсі", - сказаў Бірн. "Я не ўпэўнены, як адказаць".
  
  - Гэтая птушка была салаўём.
  
  "Салавей?" Бірн успомніў птушку ў руках ахвяры. Гэта была маленькая, звычайная на выгляд птушка, нічога асаблівага. Па нейкай прычыне ён думаў, што салавей будзе выглядаць экзатычна.
  
  "Ага. Як megarhynchos, таксама вядомая як Рыжы салавей", - сказала Трэйсі. "І вось добрая частка".
  
  "Блін, няўжо мне патрэбна добрая ролю?"
  
  - Салаўі не жывуць у Паўночнай Амерыцы.
  
  "Гэта і ёсць добрая частка?"
  
  - Так і ёсць. Вось чаму. Салавей звычайна лічыцца ангельскай птушкай, але яго таксама можна сустрэць у Іспаніі, Партугаліі, Аўстрыі і Афрыцы. І вось яшчэ лепшая навіна. Не столькі для птушкі, заўважце, колькі для нас. Салаўі не вельмі добра сябе адчуваюць у няволі. Дзевяноста адсоткаў злоўленых паміраюць на працягу месяца або каля таго."
  
  "Добра", - сказаў Бірн. "Так як жа адзін з іх апынуўся ў руках ахвяры забойства ў Філадэльфіі?"
  
  "З такім жа поспехам вы можаце спытаць. Калі толькі вы самі не прывязеце яго з Еўропы, а ў наш век птушынага грыпу гэта малаверагодна, - ёсць толькі адзін спосаб заразіцца ".
  
  "І якім жа чынам гэта адбываецца?"
  
  "Ад заводчыка экзатычных птушак. Вядома, што салаўі выжываюць у няволі, калі іх разводзяць. Выгадаваныя ўручную, калі хочаце ".
  
  "Калі ласка, скажыце мне, што ў Філадэльфіі ёсць заводчык".
  
  "Няма, але ў Дэлавэр ёсць адзін. Я патэлефанаваў ім, але яны сказалі, што ўжо шмат гадоў не прадавалі салаўёў і не разводзілі іх. Уладальнік сказаў, што складзе спіс заводчыкаў і імпарцёраў і ператэлефануе. Я даў яму твой нумар."
  
  "Добрая праца, Трэйсі". Бірн адключыўся, затым набраў галасавую пошту Джэсікі, пакінуў ёй інфармацыю.
  
  Калі ён павярнуў на Кэлі Драйв, пайшоў ледзяны дождж, хмарны шэры туман афарбаваў дарогу ледзяной пацінай. Кевіну Бирну у той момант здавалася, што зіма ніколі не скончыцца, а да канца заставалася тры месяцы.
  
  Салаўі.
  
  Да таго часу, як Бірн дабраўся да Шомонтского гідравузла, ледзяны дождж пераўтварыўся ў сапраўдную ледзяную буру. За некалькі футаў ад сваёй машыны да слізкіх каменных прыступак закінутай помпавай станцыі ён ладна прамок.
  
  Бірн стаяў ў велізарным адкрытым дзвярным праёме, аглядаючы галоўнае памяшканне гідратэхнічнага збудавання. Ён усё яшчэ быў ашаломлены маштабам і абсалютным запусьценьнем будынка. Ён пражыў у Філадэльфіі ўсю сваю жыццё, але ніколі не быў там да гэтага выпадку. Месца было настолькі нейкай адзінокай - і ў той жа час не занадта далёка ад Цэнтра Горада, - што ён мог бы паспрачацца, што многія філадэльфійцы нават не ведалі пра яго існаванне.
  
  Вецер закруціў у будынку вір дажджу. Бірн ступіў глыбей у змрок. Ён падумаў аб дзейнасці, якая калі-то тут адбывалася, аб мітусні. Некалькі пакаленняў людзей, якія працавалі тут, падтрымліваючы працягу вады.
  
  Бірн закрануў каменнага падваконніка , на якім была знойдзена Тара Грендель-
  
  – і бачыць цень забойцы, окутанную чорным, які ставіць жанчыну тварам да ракі... чуе спевы салаўя, калі ён ўкладвае яго ёй у рукі, рукі хутка коченеют.... бачыць, як забойца выходзіць на вуліцу, глядзіць на месяц... чуе меладычны дзіцячы вершык-
  
  – затым адступіў назад.
  
  Бирну спатрэбілася некалькі імгненняў, каб стрэсці з сябе вобразы, паспрабаваць разабрацца ў іх. Ён прадставіў сабе першыя некалькі радкоў дзіцячага вершыка - яму нават здалося, што гэта быў дзіцячы голас, - але ён не мог разабраць слоў. Што-то пра паннаў.
  
  Ён абышоў па перыметры велізарнае памяшканне, накіроўваючы свой ліхтарык на з'едзены друзам падлогу. Афіцэры, якія працавалі на месцы злачынства, зрабілі падрабязныя фатаграфіі, чарцяжы ў маштабе, прачасалі ўсё ў пошуках доказаў. Яны не знайшлі нічога істотнага. Бірн выключыў ліхтарык. Ён вырашыў вярнуцца ў Каранцін.
  
  Перш чым ён выйшаў вонкі, яго ахапіла іншае адчуванне, цёмны і адштурхвае, адчуванне, што хто-то назірае за ім. Ён разгарнуўся, зазіраючы ў куты велізарнай пакоя.
  
  Ніхто.
  
  Бірн схіліў галаву набок, прыслухаўся. Толькі дождж і вецер.
  
  Ён ступіў у дзвярны праём, выглянуў вонкі. Скрозь густы шэры туман на іншым беразе ракі ён убачыў чалавека, які стаяў на беразе, рукі па швах. Мужчына, здавалася, назіраў за ім. Фігура знаходзілася ў некалькіх сотнях футаў ад нас, і немагчыма было разглядзець што-небудзь канкрэтнае, акрамя таго, што там, у зімовую ледзяную буру, стаяў мужчына ў цёмным паліто і назіраў за Бирном.
  
  Бірн адступіў у будынак, схаваўшыся з вачэй, пачакаў некалькі імгненняў. Ён высунуў галаву з-за вугла. Мужчына ўсё яшчэ быў там, стаяў нерухома, вывучаючы жахлівае будынак на ўсходнім беразе Шайлкилла. На секунду маленькая фігурка растварылася ў пейзажы і знікла з яго, згубіўшыся ў воднай сцяне.
  
  Бірн адступіў у цемру помпавай. Ён дастаў свой мабільны тэлефон і патэлефанаваў у падраздзяленне. Праз некалькі секунд ён загадаў Ніку Палладино адправіцца на месца, на заходні бераг Шайлкилл, насупраць помпавай станцыі Шоў-Монт, і прывесці кавалерыю. Калі яны былі няправыя, значыць, яны былі няправыя. Яны выбачаліся перад гэтым чалавекам і ўсе займаліся сваімі справамі.
  
  Але Бірн нейкім чынам ведаў, што ён не памыліўся. Пачуццё было настолькі моцным.
  
  "Пачакай секунду, Нік".
  
  Бірн пакінуў тэлефонную сувязь адкрытай, пачакаў некалькі імгненняў, спрабуючы вылічыць, які мост знаходзіцца бліжэй за ўсё да яго месцазнаходжанні, па якім мосце ён хутчэй за ўсё дабярэцца да іншага берага Шайлкилла. Ён перасёк памяшканне, крыху пачакаў пад велізарнай аркай, падбег да сваёй машыне, як раз у той момант, калі хто-то выйшаў з высокага порціка на паўночнай баку будынка, усяго ў некалькіх футах ад яго, прама на яго шляху. Бірн не глядзеў на твар мужчыны. На імгненне ён не мог адарваць вачэй ад малакалібернага зброі ў руцэ мужчыны. Зброя была накіравана Бирну ў жывот.
  
  Чалавекам, державшим пісталет, быў Мэцью Кларк.
  
  "Што ты робіш?" Бірн закрычаў. "Прэч з дарогі, маці тваю!"
  
  Кларк не паварушыўся. Бірн адчуў пах алкаголю ў дыханні мужчыны. Ён таксама мог бачыць, як дрыжыць пісталет у руцэ мужчыны. Ніколі не лепшае спалучэнне.
  
  "Ты пойдзеш са мной", - сказала Кларк. Праз плячо Кларк, скрозь густую заслону дажджу, Бірн мог бачыць постаць мужчыны, усё яшчэ стаяў на далёкім беразе ракі. Бірн паспрабаваў у думках прайграць малюнак. Гэта было немагчыма. Мужчына мог быць пяці, васьмі або шасці футаў ростам. Дваццаць або пяцьдзесят.
  
  "Аддайце мне пісталет, містэр Кларк", - сказаў Бірн. "Вы перашкаджаеце расследаванні. Гэта вельмі сур'ёзна".
  
  Падняўся вецер з ракі, прыносячы з сабой масу мокрага снегу. "Я хачу, каб ты дастаў сваю зброю, вельмі павольна, і паклаў яго на зямлю", - сказала Кларк.
  
  "Я не магу гэтага зрабіць".
  
  Кларк узвёў курок пісталета. Яго рука пачала дрыжаць. "Ты робіш тое, што я табе кажу".
  
  Бірн ўбачыў лютасьць ў вачах мужчыны, жар вар'яцтва. Дэтэктыў павольна расшпіліў паліто, сунуў руку ўнутр і двума пальцамі дастаў зброю. Затым ён выняў магазін і шпурнуў яго праз плячо ў раку. Ён паклаў пісталет на зямлю. Ён не збіраўся пакідаць зараджанае зброю.
  
  "Паехалі". Кларк звярнуў увагу на сваю машыну, якая была прыпаркаваная каля чыгуначнага дэпо. "Мы збіраемся пракаціцца".
  
  "Містэр Кларк", - сказаў Бірн, спрабуючы падабраць правільны тон голасу. Ён падлічыў свае шанцы зрабіць крок, каб абяззброіць Кларка. Шанцы ніколі не бываюць добрымі пры самых спрыяльных абставінах. "Ты не хочаш гэтага рабіць".
  
  "Я сказаў, паехалі".
  
  Кларк прыставіў пісталет да правага скроні Бірна. Бірн заплюшчыў вочы. Колін, падумаў ён. Колін.
  
  "Мы збіраемся пракаціцца", - сказала Кларк. "Ты і я. Калі ты не сядзеш у маю машыну, я заб'ю цябе прама тут".
  
  Бірн расплюшчыў вочы, павярнуў галаву. Чалавек на іншым беразе ракі знік.
  
  "Містэр Кларк, гэта канец вашай жыцця", - сказаў Бірн. "Вы паняцця не маеце, у якой дерьмовый свет вы толькі што ўляпаліся".
  
  - Не гавары больш ні слова. Ні адзінага. Ты мяне чуеш?
  
  Бірн кіўнуў.
  
  Кларк ўстаў за спіной Бірна, прыставіўшы рулю пісталета да яго паясніцы. "Пайшлі", - сказаў ён яшчэ раз. Яны пайшлі да машыны. "Ты ведаеш, куды мы накіроўваемся?"
  
  Бірн так і зрабіў. Але яму трэба было, каб Кларк сказала гэта ўслых. "Няма", - сказаў ён.
  
  "Мы ідзем у закусачную "Крышталь"", - адказала Кларк. "Мы ідзем у тое месца, дзе ты забіў маю жонку".
  
  Яны падышлі да машыны. Яны праслізнулі ўнутр адначасова - Бірн на вадзіцельскае сядзенне, Кларк прама за ім. "Акуратна і павольна", - сказала Кларк. "Вядзі".
  
  Бірн завёў машыну, уключыў дворнікі, размарозку. Яго валасы, твар і адзенне прамоклі, пульс стукаў у вушах. Ён выцер кроплі дажджу з вачэй і накіраваўся ў бок горада.
  
  
  51
  
  
  Джэсіка Балзано і Роланд Ханна сядзелі ў маленькай задняй пакоі камісійнага магазіна. На сценах вісела мноства хрысціянскіх плакатаў, хрысціянскі каляндар, натхняюць выслоўі ў рамках, выкананыя вышыўкай, карцінкі, намаляваныя дзецьмі. У адным куце акуратнай стосам ляжалі прыналежнасці для малявання - банкі, валікі, патэльні, анучы. Сцены ў задняй пакоі былі пастэльна-жоўтымі.
  
  Роланд Ханна быў долговязым, светлавалосы, падцягнутым. На ім былі выцвілыя джынсы, паношаныя красоўкі Reebok і белая кашуля са слоганам спераду, надрукаваным чорнымі літарамі.:
  
  ГОСПАДЗЕ, КАЛІ ТЫ НЕ МОЖАШ ЗРАБІЦЬ МЯНЕ ХУДЫМ, ЗРАБІ ТОЎСТЫМІ ЎСІХ МАІХ СЯБРОЎ.
  
  На яго руках былі плямы фарбы.
  
  - Магу я прапанаваць вам кавы ці чай? Можа быць, содавую? - Спытаў ён.
  
  "Я ў парадку, дзякуй", - сказала Джэсіка.
  
  Роланд сеў за стол насупраць Джэсікі. Ён склаў рукі, переплел пальцы. - Чым я магу вам дапамагчы? - спытаў я.
  
  Джэсіка адкрыла нататнік, шчоўкнула ручкай. - Вы сказалі, што выклікалі паліцыю.
  
  "Гэта дакладна".
  
  - Магу я спытаць, чаму?
  
  "Ну, я прачытаў справаздачу аб гэтых жудасных забойствах", - сказаў Роланд. "Дэталь вінтажны адзення прыцягнула маю ўвагу. Я проста падумаў, што, магчыма, змагу дапамагчы".
  
  "Якім чынам?"
  
  "Я займаюся гэтым даволі даўно, дэтэктыў Бальзано", - сказаў ён. "Хоць гэты магазін адкрыўся зусім нядаўна, я шмат гадоў служыў грамадству і Госпаду ў тым ці іншым якасці. І што тычыцца дабрачынных магазінаў міністэрства ў Філадэльфіі, я ведаю амаль усіх. Я таксама ведаю некалькіх хрысціянскіх служыцеляў ў Нью-Джэрсі і Дэлавэр. Я падумаў, што мог бы спрыяць знаёмству і да таго падобнаму.
  
  "Як доўга вы знаходзіцеся ў гэтым месцы?"
  
  "Мы адкрылі тут свае дзверы ўсяго каля дзесяці дзён таму", - сказаў Роланд.
  
  "У цябе шмат кліентаў?"
  
  "Так", - сказаў Роланд. "Добрыя чуткі распаўсюджваюцца".
  
  "Вы ведаеце многіх людзей, якія прыходзяць сюды за пакупкамі?"
  
  "Даволі шмат", - сказаў ён. "Месцазнаходжанне ўжо некаторы час друкуецца ў нашым царкоўным бюлетэні. Некаторыя альтэрнатыўныя газеты нават ўключылі нас у свае спісы. У дзень нашага адкрыцця ў нас былі паветраныя шарыкі для дзяцей, а таксама торт і пунш для ўсіх ".
  
  "Якія рэчы ў асноўным купляюць кліенты?"
  
  - Залежыць ад узросту, вядома. Шлюбныя пары, як правіла, звяртаюць увагу на мэблю і дзіцячую вопратку. Маладыя людзі, такія як вы, як правіла, спыняюць свой выбар на джынсах і джынсавых куртках. Яны заўсёды думаюць, што адзенне Juicy Couture, Diesel або Vera Wang будзе пахаваная сярод Sears і JCPENNEY's. Магу сказаць вам, што гэта здараецца рэдка. Баюся, большасць дызайнерскіх рэчаў расхопліваюць яшчэ да таго, як яны трапляюць на нашы паліцы.
  
  Джэсіка ўважліва паглядзела на мужчыну. Калі б ёй давялося адгадваць, яна б сказала, што ён на некалькі гадоў маладзейшы за яе. - Маладыя людзі, такія як я?
  
  "Ну, у агульным, так".
  
  "Як ты думаеш, колькі мне гадоў?"
  
  Роланд уважліва паглядзеў на яе, падпёршы рукой падбародак. - Я б сказаў, дваццаць пяць ці дваццаць шэсць.
  
  Роланд Ханна быў яе новым лепшым сябрам. "Я магу паказаць табе некалькі фатаграфій?"
  
  "Вядома", - сказаў ён.
  
  Джэсіка дастала фатаграфіі двух сукенак. Яна паклала іх на стол. "Ты калі-небудзь бачыла гэтыя сукенкі раней?"
  
  Роланд Ханна ўважліва разгледзеў фатаграфіі. Неўзабаве на яго твары, здавалася, з'явілася пазнаванне. "Так", - сказаў ён. "Здаецца, я бачыў гэтыя сукенкі".
  
  Пасля разочаровывающего дня, поўнага тупікоў, гэтыя словы амаль не запомніліся. "Ты прадала гэтыя сукенкі?"
  
  "Я не ўпэўнены. Магчыма, бачыў. Думаю, я памятаю, як распакоўваў іх і выстаўляў на ўсеагульны агляд".
  
  Пульс Джэсікі паскорыўся. Гэта было тое пачуццё, якое адчуваюць усе следчыя, калі з неба падае першая сур'ёзная доказ. Яна хацела патэлефанаваць Бирну. Яна стрымала парыў. "Як даўно гэта было?"
  
  Роланд на імгненне задумаўся. "Давай паглядзім. Мы адкрытыя дзесяць дзён ці каля таго, як я сказаў. Так што, я б выказаў здагадку, што я паклаў іх на паліцу каля двух тыдняў таму. Думаю, яны былі ў нас, калі мы адкрыліся. Такім чынам, каля двух тыдняў. "
  
  - Вам знаёма імя Дэвід Хорнстром?
  
  "Дэвід Хорнстром?" Спытаў Раланд. "Баюся, што няма".
  
  - Вы не памятаеце, хто мог купіць гэтыя сукенкі?
  
  "Я не ўпэўнены, што памятаю. Але калі б я ўбачыў якія-небудзь фатаграфіі, я, магчыма, змог бы вам сказаць. Фатаграфіі маглі б асвяжыць маю памяць. Паліцыя ўсё яшчэ гэтым займаецца?"
  
  "Зрабіць што?"
  
  "Прымушаць людзей праглядаць фатаграфіі? Ці гэта тое, што яны робяць толькі па тэлевізары?"
  
  "Не, мы часта гэтым займаемся", - сказала Джэсіка. "Не маглі б вы спусціцца ў "Круглы дом" прама зараз?"
  
  "Вядома", - сказаў Роланд. "Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, каб дапамагчы".
  
  
  52
  
  
  Рух на Васемнаццатай вуліцы было абцяжарана. Машыны буксавалі. Тэмпература хутка падала, а мокры снег не спыняўся.
  
  Мільён думак пранёсся ў галаве Кевіна Бірна. Ён думаў пра іншых выпадках у сваёй кар'еры, калі яму даводзілася сутыкацца з зброяй. Лепш у яго гэта не атрымлівалася. Яго страўнік скрутился сталёвымі вузламі.
  
  "Вы не хочаце гэтага рабіць, містэр Кларк", - зноў сказаў Бірн. "Яшчэ ёсць час, каб адмяніць гэта".
  
  Кларк прамаўчаў. Бірн зірнуў у люстэрка задняга выгляду. У Кларк быў пільны погляд у тысячу ярдаў.
  
  "Ты гэтага не разумееш", - нарэшце сказала Кларк.
  
  "Я сапраўды гэта разумею".
  
  "Не, ты не разумееш. Як ты мог? Ты калі-небудзь губляў каго-то, каго любіў, з-за гвалту?"
  
  Бірн - няма. Але аднойчы ён быў блізкі да гэтага. Аднойчы ён ледзь не страціў усё, калі яго дачка апынулася ў руках забойцы. У той змрочны дзень ён сам ледзь не пераступіў парог разважнасці.
  
  "Спыніся", - сказала Кларк.
  
  Бірн прыціснуў машыну да абочыне. Ён прыпаркаваў яе, не выключаючы рухавік. Адзіным гукам было пощелкивание дворнікаў на ветравым шкле ў такт шалёна колотящемуся сэрца Бірна.
  
  "Што цяпер?" Спытаў Бірн.
  
  "Мы збіраемся пайсці ў закусачную і пакончыць з гэтым. Для нас з табой".
  
  Бірн зірнуў на закусачную. Скрозь заслону ледзянога дажджу святло іскрыўся і пераліваўся. Пярэдняе акно ўжо замянілі. Пол быў чыста выбелен. Як быццам там нічога не адбылося. За выключэннем таго, што так яно і было. І гэта было прычынай, па якой яны вярнуліся.
  
  "Гэта не абавязкова павінна скончыцца такім чынам", - сказаў Бірн. "Калі ты складзеш зброю, усё яшчэ ёсць шанец вярнуць сабе жыццё".
  
  "Ты хочаш сказаць, што я магу проста сысці, як быццам гэтага ніколі не было?"
  
  "Няма", - сказаў Бірн. "Я не збіраюся абражаць вас, кажучы вам гэта. Але вы можаце атрымаць дапамогу".
  
  Бірн зноў паглядзеў у люстэрка задняга выгляду. І ўбачыў гэта.
  
  Цяпер на грудзях Кларк былі дзве маленькія чырвоныя свецяцца кропкі.
  
  Бірн на імгненне заплюшчыў вочы. Гэта была лепшая з навін, горшая з навін. Ён увесь час трымаў трубку адкрытай, з таго часу, як Кларк сутыкнулася з ім у помпавай станцыі. Відавочна, Нік Палладино выклікаў спецназ, і яны размясціліся ў закусачнай. Другі раз прыкладна за тыдзень. Бірн зірнуў на вуліцу. Ён заўважыў афіцэраў спецназа, якія размясціліся ў пачатку завулка побач з закусачнай.
  
  Усё гэта магло скончыцца раптоўна і жорстка. Бірн хацеў першага, але не другога. Ён быў справядлівы ў тактыцы вядзення перамоваў, але далёкі ад эксперта. Правіла нумар адзін. Захоўвай спакой. Ніхто не павінен паміраць. "Я збіраюся вам сее-што сказаць", - сказаў Бірн. "І я хачу, каб вы ўважліва выслухалі. Вы разумееце?"
  
  Цішыня. Мужчына быў гатовы выбухнуць.
  
  "Містэр Кларк?"
  
  "Што?"
  
  - Мне трэба табе нешта сказаць. Але спачатку ты павінен рабіць у дакладнасці тое, што я скажу. Ты павінен сядзець абсалютна нерухома.
  
  "Аб чым ты кажаш?" - спытаў я.
  
  "Вы заўважылі, што тут няма руху?"
  
  Кларк выглянула ў акно. У квартале ад іх пара машын перакрыла Васемнаццатага вуліцу.
  
  "Навошта яны гэта робяць?" Спытала Кларк.
  
  "Я распавяду вам усё пра гэта праз секунду. Але спачатку я хачу, каб вы паглядзелі ўніз, вельмі павольна. Проста нахіліце галаву. Ніякіх рэзкіх рухаў. Паглядзіце на сваю грудзі, містэр Кларк ".
  
  Кларк зрабіла, як прапанаваў Бірн. "Што гэта?" ён спытаў.
  
  "Гэта канец, містэр Кларк. Гэта лазерныя прыцэлы. Яны выпушчаныя з вінтовак двух афіцэраў спецназа".
  
  "Чаму яны на мне?"
  
  Аб Божа, падумаў Бірн. Гэта было нашмат горш, чым ён сабе ўяўляў. Мэцью Кларка было не ўспомніць.
  
  "Яшчэ раз, не рухаць целам", - сказаў Бірн. "Толькі вачыма. Я хачу, каб вы паглядзелі на мае рукі зараз, містэр Кларк". Бірн трымаў абедзве рукі на рулі ў палажэннях "Дзесяць гадзін" і "дзве гадзіны". "Вы бачыце мае рукі?"
  
  - Твае рукі? Што з імі?
  
  "Бачыш, як яны ўчапіліся ў руль?" - Спытаў Бірн.
  
  "Так".
  
  "Калі я хаця б пошевелю паказальным пальцам на правай руцэ, яны націснуць на спускавы кручок. Яны стрэляць", - сказаў Бірн, спадзеючыся, што гэта прагучала праўдзіва. - Памятаеш, што здарылася з Антонам Кроцем у закусачнай?
  
  Бірн пачуў, як Мэцью Кларк пачаў всхлипывать. "Так".
  
  "Гэта быў адзін стрэлак. Гэта два".
  
  - Я... Мне ўсё роўна. Я прыстрэлю цябе першым.
  
  - Ты ніколі не паспееш стрэліць. Калі я пошевелюсь, усё скончана. Адзін-адзіны міліметр. Усё скончана.
  
  Бірн назіраў за Кларкам ў люстэрка задняга выгляду. Ён быў гатовы сарвацца ў любую секунду.
  
  "У вас ёсць дзеці, містэр Кларк", - сказаў Бірн. "Падумайце пра іх. Вы ж не хочаце пакідаць ім такое спадчына".
  
  Кларк хутка паківаў галавой з боку ў бок. "Яны не збіраюцца адпускаць мяне сёння, ці не так?"
  
  "Няма", - сказаў Бірн. "Але з таго моманту, як ты апусціш пісталет, тваё жыццё пачне наладжвацца. Ты не такі, як Антон Кроц, Мэт. Ты не такі, як ён".
  
  Плечы Кларк пачалі трэсціся. "Лора".
  
  Бірн пачакаў некалькі імгненняў. "Мэт?"
  
  Кларк падняў вочы, яго твар было заліта слязьмі. Бірн ніколі не бачыў чалавека так блізка да краю.
  
  "Яны не збіраюцца доўга чакаць", - сказаў Бірн. "Дапамажы мне дапамагчы табе".
  
  Затым Бірн ўбачыў гэта ў счырванелых вачах Кларка. Рашучасць мужчыны дала расколіну. Кларк апусціў зброю. Імгненна цень перасекла левы бок машыны, прыхаваная заслонай ледзянога дажджу, хлеставшего па шыбах. Бірн азірнуўся. Гэта быў Нік Палладино. Ён трымаў драбавік накіраваным у галаву Мэцью Кларка.
  
  "Пакладзі зброю на падлогу, рукі за галаву!" Крыкнуў Нік. "Зрабі гэта цяпер!"
  
  Кларк не рухалася. Нік павесіў драбавік на вешалку.
  
  "Зараз жа!"
  
  Пасля пакутліва доўгай секунды Мэцью Кларк падпарадкаваўся. У наступную секунду дзверы расчыніліся, і Кларка выцягнулі з машыны, груба выкінулі на вуліцу, імгненна атачыўшы паліцэйскімі.
  
  Некалькі імгненняў праз, калі Мэцью Кларк ляжаў тварам уніз пасярод Васемнаццатай вуліцы пад зімовым дажджом, раскінуўшы рукі ў бакі, афіцэр спецназа нацэліў вінтоўку яму ў галаву. Падышоў афіцэр у форме, упёрся каленам у спіну Кларка, груба звёў яго запясці разам і надзеў на яго кайданкі.
  
  Бірн падумаў пра усёпаглынальнай сіле гора, аб нязломнай хватцы вар'яцтва, якія, павінна быць, прывялі Мэцью Кларка да гэтага моманту.
  
  Афіцэры рыўком паставілі Кларка на ногі. Перш чым яны зацягнулі яго на задняе сядзенне машыны бліжэйшага сектара, ён паглядзеў на Бірна.
  
  Кім бы ні быў Кларк некалькімі тыднямі раней, чалавека, паўстае свеце ў вобразе Мэцью Кларка - мужа, бацькі, грамадзяніна, - больш не існавала. Калі Бірн пільна паглядзеў у вочы гэтага чалавека, ён не знайшоў там ні найменшага пробліску жыцця. Замест гэтага ён убачыў якая распалася чалавека, і там, дзе павінна была быць душа, цяпер гарэла халоднае блакітнае полымя вар'яцтва.
  
  
  53
  
  
  Джэсіка знайшла Бірна ў задняй пакоі закусачнай з ручніком на шыі і дымлівай кубкам кавы ў руцэ. Дождж ператварыў усё ў лёд, і ўвесь горад рухаўся ледзь-ледзь. Яна вярнулася ў Карантын і праглядала кнігі з кружкамі разам з Ролянд Ханной, калі паступіў званок аб тым, што афіцэру патрабуецца дапамога. Усе, акрамя жменькі дэтэктываў, выбеглі за дзверы. Кожны раз, калі паліцэйскі апыняўся ў бядотным становішчы, усе даступныя сілы накіроўваліся ў іх бок. Калі Джэсіка пад'ехала да закусачнай, на Васемнаццатай вуліцы стаяла не менш за дзесяць машын.
  
  Джэсіка перасекла закусачную, Бірн ўстаў. Яны абняліся. Гэта было не тое, што ты павінен быў рабіць, але ёй было ўсё роўна. Калі званок перапыніўся, яна была ўпэўненая, што больш ніколі яго не ўбачыць. Калі б гэта калі-небудзь здарылася, часцінка яе, напэўна, памерла б разам з ім.
  
  Яны разомкнули абдымкі, трохі няёмка агледзелі закусачную. Яны селі.
  
  - Ты ў парадку? - Спытала Джэсіка.
  
  Бірн кіўнуў. Джэсіка не была так упэўнена.
  
  "З чаго гэта пачалося?" - спытала яна.
  
  - У Шомонте. На вадаправоднай станцыі.
  
  "Ён рушыў услед за табой туды?"
  
  Бірн кіўнуў. "Павінна быць, так і было".
  
  Джэсіка задумалася пра гэта. У любы момант любы дэтэктыў у паліцыі можа стаць аб'ектам пераследу - бягучыя расследавання, старыя расследавання, вар'яты, якіх вы пасадзілі шмат гадоў таму, выйшаўшы з турмы. Яна падумала аб целе Уолта Брайема на абочыне дарогі. У любы момант магло здарыцца ўсё, што заўгодна.
  
  "Ён збіраўся зрабіць гэта прама там, дзе была забітая яго жонка", - сказаў Бірн. "Спачатку я, потым ён сам".
  
  "Госпадзе".
  
  "Так, добра. Гэта яшчэ не ўсё".
  
  Джэсіка не магла ўявіць, што ён меў на ўвазе. - Што значыць "больш"?
  
  Бірн сербануў кавы. - Я бачыў яго.
  
  - Ты бачыў яго? Каго ты бачыў?
  
  "Наш выканаўца".
  
  - Што? Аб чым ты кажаш?
  
  "На будоўлі ў Шомонте. Ён быў на іншым беразе ракі, проста назіраў за мной ".
  
  - Адкуль ты ведаеш, што гэта быў ён?
  
  Бірн на імгненне ўтаропіўся ў свой кавы. - Наколькі ты разбіраешся ў гэтай працы. Гэта быў ён.
  
  "Ты добра яго разгледзеў?"
  
  Бірн паківаў галавой. "Няма. Ён быў на іншым беразе ракі. Пад дажджом".
  
  "Што ж ён зрабіў?"
  
  "Ён нічога не зрабіў. Я думаю, ён хацеў вярнуцца на месца здарэння і вырашыў, што на іншым беразе ракі будзе бяспечна ".
  
  Джэсіка гэта абдумала. Гэта было досыць распаўсюджаным з'явай - вяртацца вось так.
  
  "Вось чаму я з самога пачатку патэлефанаваў Ніку", - сказаў Бірн. "Калі б я не..."
  
  Джэсіка зразумела, што ён меў на ўвазе. Калі б ён не патэлефанаваў, то цяпер ляжаў бы на падлозе ў закусачнай "Крышталь", акружаны лужынай крыві.
  
  "Мы ўжо атрымалі весткі ад птушкагадоўцы з Дэлавэр?" Спытаў Бірн, відавочна спрабуючы зрушыць акцэнт.
  
  - Пакуль нічога, - адказала Джэсіка. - Я падумала, што нам варта прагледзець падпісныя лісты на часопісы па гадоўлі птушак. Не можа быць, каб у ...
  
  "Тоні ўжо гэтым займаецца", - сказаў Бірн.
  
  Джэсіка павінна была здагадацца. Нават у разгар ўсяго гэтага Бірн думаў. Ён сербануў кавы, павярнуўся да яе, злёгку ўсміхнуўся. "І як прайшоў твой дзень?" ён спытаў.
  
  Джэсіка ўсміхнулася ў адказ. Яна спадзявалася, што гэта выглядала шчыра. "Слава Богу, без прыгод". Яна распавяла пра раніцу і дзень у камісійных магазінах, аб сустрэчы з Ролянд Ханной. "Я прымусіў яго прама цяпер прыглядацца да гурткам. Ён кіруе царкоўным дабрачынным крамай. Магчыма, ён прадаў нашаму хлопчыку сукенкі".
  
  Бірн дапіў сваю каву, устаў. "Мне трэба прыбірацца адсюль", - сказаў ён. "Я маю на ўвазе, мне падабаецца гэта месца, але не настолькі".
  
  - Бос хоча, каб ты адправіўся дадому.
  
  "Я ў парадку", - сказаў Бірн.
  
  "Ты ўпэўнены?"
  
  Бірн не адказаў. Некалькі імгненняў праз афіцэр у форме перасёк закусачную і працягнуў Бирну яго зброю. Па яго вазе Бірн мог сказаць, што крама быў заменены. Калі Нік Палладино праслухаў размову Бірна і Мэцью Кларка па адкрытай лініі сотавага тэлефона Бірна, ён накіраваў машыну сектара на палігон у Шомонте, каб забраць зброю. Філадэльфіі не патрэбен быў яшчэ адзін пісталет на вуліцы.
  
  "Дзе наш дэтэктыў-амиш?" Бірн спытаў Джэсіку.
  
  "Джош працуе ў кніжных крамах, высвятляючы, ці не памятае хто-небудзь, каб прадавалі кнігі па птушкагадоўлі, экзатычным птушкам і таму падобнага".
  
  "З ім усё ў парадку", - сказаў Бірн.
  
  Джэсіка не ведала, што сказаць. У вуснах Кевіна Бірна гэта была высокая пахвала.
  
  "Што ты збіраешся рабіць цяпер?" Спытала Джэсіка.
  
  "Ну, я збіраюся пайсці дадому, але толькі для таго, каб прыняць гарачы душ і пераапрануцца. Потым я збіраюся прагуляцца па вуліцах. Можа быць, хто-небудзь яшчэ бачыў гэтага хлопца, які стаяў на другім беразе ракі. Ці бачыў, як яго машына спынілася.
  
  "Патрэбна якая-небудзь дапамога?" - спытала яна.
  
  "Не, я ў парадку. Ты займайся вяроўкай і птицеводами. Я патэлефаную табе праз гадзіну".
  
  
  54
  
  
  Бірн паехаў па Холлоу-роўд да ракі. Ён праехаў пад хуткаснай аўтамагістраллю, прыпаркаваў машыну і выйшаў. Гарачы душ пайшоў яму на карысць, але калі чалавек, якога яны шукалі, усё яшчэ не стаяў там, на беразе ракі, заклаўшы рукі за спіну і чакаючы, калі на яго надзенуць кайданкі, то дзень абяцаў быць брудную. Але тады кожны дзень, калі на цябе навучылі пісталет, быў брудную днём.
  
  Дождж спыніўся, але лёд застаўся. Ён амаль цалкам пакрыў горад. Бірн асцярожна спусціўся па схіле да берага ракі. Ён стаяў паміж двума голымі дрэвамі, прама насупраць помпавай станцыі, чуючы гул машын на хуткаснай аўтамагістралі ззаду сябе. Ён паглядзеў на помпавую станцыю. Нават з такой адлегласці збудаванне выглядала ўнушальна.
  
  Ён стаяў на тым самым месцы, дзе стаяў чалавек, які назіраў за ім. Ён падзякаваў Богу за тое, што гэты чалавек не быў снайперам. Бірн прадставіў сабе каго-то з аптычным прыцэлам, які стаяў там, і які абапіраецца для раўнавагі на дрэва. Ён мог бы з лёгкасцю расправіцца з Бирном.
  
  Ён агледзеў зямлю ў непасрэднай блізкасці. Ні недакуркаў, ні зручных глянцавых абгортак ад цукерак, з якіх можна зняць адбіткі пальцаў.
  
  Бірн прысеў на кукішкі на беразе ракі. Бягучая вада была ўсяго ў некалькіх цалях ад яго. Ён нахіліўся наперад, дакрануўся пальцам ледзянога плыні і-
  
  – бачыў мужчыну, які нясе Тару Грендель да помпавай станцыі... безаблічны мужчына глядзеў на Месяц... у яго руках быў скрутак бел-блакітны вяроўкі... пачуў гук маленькай лодкі, шлепнувшейся аб камень ... Убачыў два кветкі, адзін белы, другі чырвоны, і-
  
  – адхапіў руку, як быццам вада была ў агні. Вобразы станавіліся мацней, выразней, больш нервуюць.
  
  У рэках вада, да якой вы датыкаецеся, з'яўляецца апошняй з таго, што сышло, і першай з таго, што прыходзіць.
  
  Што-то набліжалася.
  
  Два кветкі.
  
  Праз некалькі секунд зазваніў яго сотавы. Бірн ўстаў, адкрыў тэлефон і адказаў. Гэта была Джэсіка.
  
  "Ёсць яшчэ адна ахвяра", - сказала яна.
  
  Бірн зірнуў уніз, на цёмную неподатливую ваду Шайлкилла. Ён ведаў, але ўсё роўна спытаў. - На рацэ?
  
  "Так, партнёр", - сказала яна. "На рацэ".
  
  
  55
  
  
  Яны сустрэліся на беразе ракі Шайлкилл, недалёка ад нафтаперапрацоўчых заводаў на паўднёвым-захадзе. Месца злачынства было часткова ўтоена як ад ракі, так і ад найблізкага моста. З'едлівы пах сцёкавых вод нафтаперапрацоўчых заводаў напоўніў паветра, іх лёгкія.
  
  Галоўнымі дэтэктывамі па справе былі Тэд Кампас і Бобі Лаурия. Гэтыя двое былі партнёрамі заўсёды. Старое клішэ пра тое, што трэба заканчваць прапановы адзін за аднаго, было праўдай, але ў выпадку з Тэдам і Бобі гэта выходзіла за рамкі. Аднойчы яны нават хадзілі па крамах паасобку і купілі адзін і той жа гальштук. Калі яны даведаліся пра гэта, то, вядома, ніколі не насілі гальштукаў. Яны не былі ў захапленні ад рассказываемой гісторыі, калі ўжо на тое пайшло. Усё гэта было занадта падобна на Горбатую гару для такіх крутых хлопцаў старой школы, як Бобі Лаурия і Тэд Кампас.
  
  Бірн, Джэсіка і Джош Бонтраджер пад'ехалі і выявілі пару сектарны машын, якія стаяць прыкладна ў пяцідзесяці ярдаў адзін ад аднаго і перегородивших дарогу. Месца здарэння знаходзілася далёка на поўдзень ад першых двух ахвяр, амаль у месцы зліцця рэк Шайлкилл і Дэлавэр, у цені моста Плат.
  
  Тэд Кампас сустрэў трох дэтэктываў на абочыне дарогі. Бірн прадставіў яго Джошу Бонтраджеру. На месцы здарэння быў фургон крыміналістаў, а таксама Тым Вейрич з офіса судмедэксперта.
  
  "Што ў нас ёсць, Тэд?" Спытаў Бірн.
  
  "У нас ёсць жанчына DOA", - сказаў Кампас.
  
  - Задушылі? - Спытала Джэсіка.
  
  - Падобна на тое. - Ён паказаў у бок ракі.
  
  Цела ляжала на беразе ракі, ля падножжа памірае клёну. Калі Джэсіка ўбачыла цела, яе сэрца ўпала. Гэта было тое, чаго яна баялася, і цяпер гэта адбылося. "Аб няма".
  
  Труп належаў дзіцяці. Не больш трынаццаці або каля таго гадоў. Яе кволыя плечы былі выкручаны пад ненатуральным кутом, тулава было пакрыта лісцем і смеццем. На ёй таксама было доўгае вінтажныя сукенка. На шыі ў яе было што-то падобнае на нейлонавы пояс.
  
  Тым Вейрич стаяў побач з целам, дыктуючы нататкі.
  
  "Хто яе знайшоў?" Спытаў Бірн.
  
  "Ахоўнік", - сказаў Кампас. "Спусціўся пакурыць. Хлопец - гробаны немач".
  
  "Калі?"
  
  - Каля гадзіны таму. Але Тым думае, што гэтая жанчына была тут якое-то час.
  
  Гэта слова ўзрушыла ўсіх. - Жанчына? - Спытала Джэсіка.
  
  Кампас кіўнуў. "Я падумаў тое ж самае", - сказаў ён. "І яна мёртвая ўжо некаторы час. Там моцнае разлажэнне".
  
  Да іх падышоў Тым Вейрич. Ён зняў латексные пальчаткі, нацягнуў скураныя.
  
  "Гэта не дзіця?" Спытала Джэсіка. Яна была агаломшана. Ахвяра не магла быць нашмат вышэй чатырох футаў.
  
  "Няма", - сказаў Вейрих. "Яна маленькая, але спелая. Ёй, верагодна, было каля сарака".
  
  "Такім чынам, як ты думаеш, ці доўга яна тут прабыла?" Спытаў Бірн.
  
  "Я думаю, тыдзень або каля таго. Тут немагчыма сказаць".
  
  - Гэта адбылося да забойства ў Шомонте?
  
  "О, так", - сказаў Вейрич.
  
  Двое паліцэйскіх з крыміналістычнага падраздзялення выйшлі з фургона і накіраваліся да берага ракі. Джош Бонтраджер рушыў услед за імі.
  
  Джэсіка і Бірн назіралі, як каманда оцепляет месца злачынства і перыметр. Да далейшага паведамлення, гэта было не іх справа, і нават афіцыйна не было звязана з двума забойствамі, якія яны расследавалі.
  
  - Дэтэктывы, - паклікаў іх Джош Бонтраджер.
  
  Кампас, Лаурия, Джэсіка і Бірн спусціліся да берага ракі. Бонтраджер стаяў прыкладна ў пятнаццаці футаў ад цела, ледзь вышэй па плыні.
  
  "Глядзі". Бонтраджер паказаў на ўчастак за нізкарослым хмызняком. У зямлі ляжаў прадмет, настолькі недарэчны ў гэтай абстаноўцы, што Джэсіка прыйшлося падысці да яго ўшчыльную, каб пераканацца, што тое, на што яна глядзела, сапраўды было тым, на што яна глядзела. Гэта была лілія. Чырвоная пластмасавая лілія, уваткнутая ў снег. На дрэве побач з ёй, прыкладна ў трох футах ад зямлі, была намаляваная белая месяц.
  
  Джэсіка зрабіла пару фатаграфій. Затым яна адышла ў бок і дазволіла фатографу крыміналістычнай службы задакументаваць ўсю сцэну. Часам кантэкст прадмета на месцы злачынства быў так жа важны, як і сам прадмет. Пытанне "дзе" чаго-небудзь часам выцясняў пытанне "што".
  
  Л lily.
  
  Джэсіка зірнула на Бірна. Здавалася, ён быў прыкаваны да чырвонага кветкі. Затым яна паглядзела на цела. Жанчына была такой мініяцюрнай, што было лёгка зразумець, як яе можна было прыняць за дзіцяці. Джэсіка заўважыла, што сукенка ахвяры было занадта вялікім і няроўна падшытая. Рукі і ногі жанчыны былі цэлыя. Ніякіх бачных ампутацый. Яе далоні былі раскрытыя. Яна не трымала птушку.
  
  "Гэта ўзгадняецца з вашым хлопцам?" Спытаў Кампас.
  
  "Так", - сказаў Бірн.
  
  "Тое ж самае з поясам?"
  
  Бірн кіўнуў.
  
  "Хочаш справа?" Кампас злёгку ўсміхнуўся, але таксама быў напалову сур'ёзны.
  
  Бірн не адказаў. Гэта залежала не ад яго. Быў добры шанец, што неўзабаве гэтыя справы будуць аб'яднаныя ў значна больш буйную аператыўную групу, у якую ўвойдуць ФБР і іншыя федэральныя агенцтва. Там буяніць маньяк-забойца, і гэтая жанчына, магчыма, была яго першай ахвярай. Па нейкай прычыне гэты вырадак быў апантаны вінтажнасць касцюмамі і Шайлкиллом, і яны не мелі ні найменшага паняцця, хто ён такі і куды збіраецца нанесці наступны ўдар. А калі і меў, то ўжо. Між тым месцам, дзе яны стаялі, і месцам злачынства ў Манаюнке магло быць дзесяць тэл.
  
  "Гэты хлопец не спыніцца, пакуль не даб'ецца свайго, ці не так?" Спытаў Бірн.
  
  "Не падобна на гэта", - сказаў Кампас.
  
  - Даўжыня ракі складае сто гребаных міль.
  
  "Сто дваццаць восем гребаных міль у даўжыню", - адказаў Кампас. "Плюс-мінус".
  
  Сто дваццаць восем міль, падумала Джэсіка. Большая частка яго была абаронена ад дарог і хуткасных аўтамагістраляў, абмежаваная дрэвамі і хмызнякамі, ракой, якая змеилась прыкладна праз паўтузіна акругаў у сэрца паўднёва-усходняй Пенсільваніі.
  
  Сто дваццаць восем міль смяротнай зоны.
  
  
  56
  
  
  Гэта была яе трэцяя цыгарэта за дзень. Яе трэцяя. Тры - гэта нядрэнна. Тры - гэта ўсё роўна, што наогул не паліць, дакладна? Раней, калі яна ўжывала, у яе было да двух пачкаў. Трэцяя была такой, як быццам яна ўжо звольнілася. Або што-то ў гэтым родзе.
  
  Каго яна падманвала? Яна ведала, што не збіраецца кідаць па-сапраўднаму, пакуль яе жыццё не наладзіцца. Дзе-то каля семидесятилетия.
  
  Саманта Фаннинг адкрыла заднюю дзверы і зазірнула ў краму. Там было пуста. Яна прыслухалася. Малая Джэймі маўчала. Яна зачыніла дзверы і шчыльней запахнула паліто. Божа, як жа было холадна. Яна ненавідзела выходзіць папаліць на вуліцу, але, па меншай меры, яна не была адной з тых гаргуллі, якіх вы бачылі на Брод-стрыт, якія стаяць перад сваімі будынкамі, прыхінуўшыся да сцяны і пасмоктваючы недакурак. Менавіта па гэтай прычыне яна ніколі не паліла перад крамай, хоць адтуль было нашмат лягчэй сачыць за тым, што адбываецца. Яна адмаўлялася выглядаць як якая-небудзь злачынца. І ўсё ж тут было халадней, чым у кішэні, набітым пингвиньим дзярмом.
  
  Яна падумала аб сваіх планах на напярэдадні Новага года, ці, хутчэй, аб тым, чаго не было ў планах. Там будуць толькі яна і Джэймі, можа быць, бутэлька віна. Такая жыццё маці-адзіночкі. Маці-адзіночка на мялі. Маці-адзіночка на мялі, ледзь працуе, чый былы хлопец і бацька яе дзіцяці быў лянівым прыдуркам, які да гэтага часу не выплаціў ёй ні адзінага чортава цэнта на ўтрыманне дзіцяці. Ёй было дзевятнаццаць, і гісторыя яе жыцця ўжо была напісана.
  
  Яна зноў адкрыла дзверы, проста каб паслухаць, і ледзь не выскачыла з уласнай скуры. Прама ў дзвярах стаяў мужчына. Ён быў адзін у краме, зусім адзін. Ён мог скрасці што заўгодна. Яе вызначана збіраліся звольніць, сям'я гэта ці няма.
  
  "Чувак", - сказала яна. "Ты напалохаў мяне да чорцікаў".
  
  "Мне вельмі шкада", - сказаў ён.
  
  Ён быў добра апрануты, у яго было прыемнае твар. Ён не быў яе тыповым кліентам.
  
  "Мяне клічуць дэтэктыў Бірн", - прадставіўся ён. "Я з паліцэйскага кіравання Філадэльфіі. Аддзел па расследаванні забойстваў".
  
  "О, добра", - сказала яна.
  
  - Я хацеў спытаць, ці не знойдзецца ў вас некалькі хвілін, каб пагаварыць.
  
  "Вядома. Без праблем", - сказала яна. "Але я ўжо гаварыла з..."
  
  - Дэтэктыў Балзано?
  
  - Дакладна. Дэтэктыў Балзано. На ёй было выдатнае скураное паліто.
  
  "Гэта яна". Ён звярнуў увагу на ўнутраную частку крамы. "Не хацелі б вы, каб зайсці ўнутр, дзе крыху цяплей?"
  
  Яна падняла цыгарэту. - Я не магу тут паліць. Іранічна, так?
  
  - Я не зусім разумею, што ты маеш на ўвазе.
  
  "Я маю на ўвазе, што палова таго, што там ёсць, ужо пахне даволі ачмуральна", - сказала яна. "Нічога, калі мы пагаворым тут?"
  
  "Вядома", - адказаў мужчына. Ён пераступіў парог і зачыніў дзверы. "У мяне проста ёсць яшчэ некалькі пытанняў. Я абяцаю не затрымліваць вас занадта доўга".
  
  Яна ледзь не засмяялася. Ўтрымліваць мяне ад чаго? "Мне няма куды ісці", - сказала яна. "Сыходзь".
  
  "На самой справе, у мяне ёсць толькі адно пытанне".
  
  "Добра".
  
  - Я хацеў спытаць аб вашым сыне.
  
  Гэта слова заспела яе знянацку. Якое дачыненне да ўсяго гэтага меў Джэймі? - Мой сын?
  
  "Так. Мне было цікава, чаму ты збіраешся выставіць яго прэч. Гэта таму, што ён непрыгожы?"
  
  Спачатку яна падумала, што мужчына жартуе, хоць жарты яна не зразумела. Але ён не ўсміхаўся. "Я не зусім разумею, аб чым ты кажаш", - сказала яна.
  
  - Сын графа далёка не так прыгожы, як ты думаеш.
  
  Яна паглядзела яму ў вочы. Здавалася, ён глядзіць прама скрозь яе. Што-то тут было не так. Што-то было зусім не так. І яна была зусім адна. "Як ты думаеш, я магла б, напрыклад, убачыць якое-небудзь пасведчанне асобы або што-то ў гэтым родзе?" спытала яна.
  
  - Няма. Мужчына ступіў да яе. Ён расшпіліў паліто. - Гэта немагчыма.
  
  Саманта Фаннинг адступіла на некалькі крокаў. Некалькі крокаў - гэта ўсё, што ў яе было. Яна ўжо ўперлася спіной у цэглу. - Мы ... мы раней сустракаліся? - спытала яна.
  
  "Так, гэта так, Ганна Лізбет", - сказаў мужчына. "Калі-то даўно".
  
  
  57
  
  
  Джэсіка сядзела за сваім сталом, змучаная, падзеі дня - выяўленне трэцяй ахвяры разам з ледзь не промахам тым, што здарылася з Кевінам - практычна патраціла яе.
  
  Акрамя таго, адзінае, што было горш, чым барацьба з трафікам Філадэльфіі, - гэта барацьба з трафікам Філадэльфіі на лёдзе. Гэта было фізічна цяжка. Яе рукі балелі так, нібы яна прайшла дзесяць раўндаў; зацекла шыя. На зваротным шляху ў Карусель яна цудам пазбегла трох аварый.
  
  Роланд Ханна правёў амаль дзве гадзіны з кнігай асабістых здымкаў. Джэсіка таксама дала яму ліст з пяццю больш свежымі фотаздымкамі, на адной з якіх было пасведчанне асобы Дэвіда Хорнстрома. Ён нікога не пазнаў.
  
  Расследаванне забойства ахвяры, знойдзенай на Паўднёвым-захадзе, неўзабаве будзе перададзена аператыўнай групе, і на яе стале неўзабаве з'явяцца новыя тэчкі.
  
  Тры ахвяры. Тры жанчыны былі задушаныя, кінутыя на беразе ракі, усе яны былі апранутыя ў старадаўнія сукенкі. Адна была вельмі знявечаная. Адна трымала ў руках рэдкую птушку. Адзін з іх быў знойдзены побач з чырвонай пластыкавай лілеяй.
  
  Джэсіка звярнулася да сведчання the nightingale. У Нью-Ёрку, Нью-Джэрсі і Дэлавэр было тры кампаніі, якія разводзілі экзатычных птушак. Яна вырашыла не чакаць перазвон. Яна падняла трубку. Яна атрымала ў асноўным адну і тую ж інфармацыю ад усіх трох фірмаў. Ёй сказалі, што пры наяўнасці дастатковых ведаў і належных умоў чалавек можа разводзіць салаўёў. Ёй далі спіс кніг і публікацый. Яна вешала трубку, кожны раз адчуваючы, што знаходзіцца ля падножжа велізарнай горы ведаў, на якую ў яе не было сіл падняцца.
  
  Яна ўстала, каб выпіць кубачак кавы. Зазваніў яе тэлефон. Яна адказала і націснула кнопку.
  
  - Аддзел па расследаванні забойстваў, Бальзано.
  
  - Дэтэктыў, мяне клічуць Інгрыд Фаннинг.
  
  Гэта быў голас пажылой жанчыны. Джэсіка гэта імя было незнаёма. - Чым я магу быць вам карысная, мэм?
  
  "Я саўладальнік TrueSew. Мая ўнучка гаварыла з вамі раней".
  
  "Ах, так, вядома", - сказала Джэсіка. Жанчына казала пра Саманты.
  
  - Я прагледзела фатаграфіі, якія ты пакінула, - сказала Інгрыд. - Фатаграфіі сукенак?
  
  - А што наконт іх? - спытаў я.
  
  "Ну, па-першае, гэта не вінтажныя сукенкі".
  
  "Яны не такія?"
  
  "Няма", - сказала яна. "Гэта рэпрадукцыі старадаўніх сукенак. Я б аднесла арыгіналы прыкладна да другой палове дзевятнаццатага стагоддзя. Бліжэй да канца. Магчыма, да 1875 годзе ці каля таго. Вызначана сілуэт позняй віктарыянскай эпохі.
  
  Джэсіка запісала інфармацыю. - Адкуль ты ведаеш, што гэта рэпрадукцыі?
  
  "Некалькі прычын. Па-першае, адсутнічае вялікая частка дэталяў. Яны, падобна, зроблены не вельмі добра. І, па-другое, калі б яны былі арыгінальнымі і ў такой форме, іх прадавалі б па тры-чатыры тысячы даляраў кожная. Паверце мне, іх не было б на паліцы ў камісійнай краме ".
  
  - Але рэпрадукцыі могуць быць? - Спытала Джэсіка.
  
  "О, вядома. Ёсць шмат прычын прайграваць вопратку, падобную гэтай ".
  
  "Напрыклад?"
  
  "Напрыклад, хто-то можа быць прадзюсарам п'есы або фільма. Магчыма, хто-то узнаўляе пэўны падзея ў музеі. Нам пастаянна тэлефануюць мясцовыя тэатральныя калектывы. Заўважце, не для чаго-то накшталт гэтых сукенак, а хутчэй для адзення больш позняга перыяду. У нашы дні шмат заказаў на рэчы 1950-х і 1960-х гадоў. "
  
  - Падобная адзенне калі-небудзь прадавалася ў вашым краме?
  
  "Некалькі разоў. Але гэтыя сукенкі - гарнітурныя, а не вінтажныя".
  
  Джэсіка падумала пра тое, што шукала не ў тых месцах. Ёй трэба было засяродзіцца на тэатральных пастаўках. Яна пачне прама цяпер.
  
  "Я цаню твой званок", - сказала Джэсіка.
  
  "Усё ў парадку", - адказала жанчына.
  
  - Падзякавалі ад мяне Саманту.
  
  "Ну, маёй унучкі тут няма. Калі я ўвайшла, крама быў зачынены, а мой праўнук ляжаў у сваёй ложачку ў офісе".
  
  "Усё ў парадку?" - спытаў я.
  
  "Я ўпэўненая, што гэта так", - сказала яна. "Напэўна, яна ўцякла ў банк або яшчэ куды-небудзь".
  
  Джэсіка не думала, што Саманта з тых, хто можа кінуць свайго сына аднаго. З іншага боку, яна на самай справе зусім не ведала маладую жанчыну. "Яшчэ раз дзякуй, што вы патэлефанавала", - сказала яна. "Калі вы ўспомніце што-небудзь яшчэ, калі ласка, патэлефануеце нам".
  
  "Я так і зраблю".
  
  Джэсіка падумала аб даце. Канец 1800-х гадоў. Якая была прычына? Быў забойца апантаны гэтым перыядам часу? Яна рабіла нататкі. Яна б пашукала важныя даты і падзеі ў Філадэльфіі прыкладна таго часу. Магчыма, іх псіхапат быў зацыклены на якім-небудзь інцыдэнце, які адбыўся на рацэ ў тую эпоху.
  
  Бірн правёў рэшту дня, правяраючы біяграфію ўсіх, хто нават аддалена звязаны са "Стилетто", - бармэнаў, паркоўшчык, начных прыбіральшчыкаў, кур'ераў. Хоць яны былі не самай смачнай кампаніяй, ні ў каго з іх у дасье не было нічога, што паказвала б на той від гвалту, які быў выкліканы забойствамі ў рывэры.
  
  Ён падышоў да стала Джэсікі і сеў.
  
  "Адгадай, хто апынуўся пустым?" Спытаў Бірн.
  
  "Хто?"
  
  "Аласдер Блэкбэрн", - прадставіўся Бірн. "У адрозненне ад свайго бацькі, у яго няма судзімасці. І самае дзіўнае, што ён нарадзіўся тут. Акруга Чэстэр".
  
  Гэта было трохі нечакана для Джэсікі. "Ён вызначана вырабляе ўражанне выхадца з старой Англіі. "Так" і ўсё такое."
  
  "Менавіта гэта я і хачу сказаць".
  
  "Што ты хочаш рабіць?" - спытала яна.
  
  "Я думаю, нам варта з'ездзіць да яго дадому. Паглядзім, ці зможам мы застаць яго не ў сваёй талерцы".
  
  "Пайшлі". Перш чым Джэсіка паспела схапіць паліто, зазваніў тэлефон. Яна адказала. Гэта зноў была Інгрыд Фаннинг.
  
  - Так, мэм, - адказала Джэсіка. - Вы ўзгадалі што-небудзь яшчэ?
  
  Гэта было не тое, што запомніла Інгрыд Фаннинг. Гэта было што-то зусім іншае. Джэсіка некалькі імгненняў крыху недаверліва слухала і сказала: "Мы будзем на месцы праз дзесяць хвілін". Яна павесіла трубку.
  
  "Што здарылася?" Спытаў Бірн.
  
  Джэсіка памаўчала. Ёй гэта было трэба, каб пераварыць тое, што яна толькі што пачула. "Гэта была Інгрыд Фаннинг", - сказала яна. Яна сцісла пераказала Бирну свой папярэдні размова з гэтай жанчынай.
  
  "У яе ёсць што-небудзь для нас?"
  
  "Я не ўпэўненая", - сказала Джэсіка. "Здаецца, яна думае, што хто-то скраў яе ўнучку".
  
  "Што вы маеце на ўвазе?" Спытаў Бірн. Цяпер ён быў на нагах. "У каго яе ўнучка?"
  
  Джэсіка спатрэбілася яшчэ імгненне, перш чым адказаць. Часу было відавочна недастаткова. "Нехта па імя дэтэктыў Бірн".
  
  
  58
  
  
  Інгрыд Фаннинг была моцнай сямідзесяцігадовай жанчынай - хударлявай, жылістай, энергічнай, небяспечнай ў маладосці. Яе капа сівых валасоў была завязаная ў конскі хвост. На ёй была доўгая сіняя ваўняная спадніца і крэмавая кашемировая вадалазка. Магазін быў пусты. Джэсіка заўважыла, што музыка змянілася на кельцкую. Яна таксама заўважыла, што ў Інгрыд Фаннинг дрыжаць рукі.
  
  Джэсіка, Бірн і Інгрыд стаялі за прылаўкам. Пад прылаўкам стаяла відэакамера Panasonic старой мадэлі і маленькі чорна-белы манітор.
  
  "Пасля таго, як я патэлефанавала вам у першы раз, я пачала трохі выпроствацца вось тут, ззаду, і заўважыла, што відэазапіс спынілася", - сказала Інгрыд. "Гэта стары апарат. Ён заўсёды так робіць. Я трохі пераматаў яго і выпадкова націснуў на ПРАЙГРАВАННЕ замест ЗАПІСУ. Я ўбачыў гэта. "
  
  Інгрыд пракруціла запіс. Калі на экране з'явілася малюнак у высокім ракурсе, яно паказала пусты калідор, які вядзе ў заднюю частку крамы. У адрозненне ад большасці сістэм назірання, у гэтым не было нічога асабліва складанага, проста звычайны касетны відэамагнітафон, наладжаны на SLP. Ён, верагодна, забяспечваў шэсць гадзін трансляцыі ў рэжыме рэальнага часу. Таксама быў гук. Выгляд пустога калідора падкрэсліваўся слабымі гукамі транспарту, праязджае па Саўт-стрыт, выпадковымі аўтамабільнымі гудкамі - той жа музыкай, якую Джэсіка запомніла па свайму візіту.
  
  Прыкладна праз хвіліну па калідоры прайшла фігура, мімаходам зазірнуўшы ў дзвярны праём справа. Джэсіка адразу пазнала ў гэтай жанчыне Саманту Фаннинг.
  
  "Гэта мая ўнучка", - сказала Інгрыд. Яе голас дрыжаў. "У пакоі справа быў Джэймі".
  
  Бірн зірнуў на Джэсіку, паціснуў плячыма. Джэймі?
  
  Джэсіка паказала на немаўля ў ложачку за прылаўкам. З дзіцем усё было ў парадку, ён моцна спаў. Бірн кіўнуў.
  
  "Яна выходзіла на задні двор выкурыць цыгарэту", - працягнула Інгрыд. Яна промокнула вочы насоўкай. Што б ні адбывалася, гэта было не да дабра, падумала Джэсіка. "Яна сказала мне, што звольнілася, але я ведаў".
  
  На запісы Саманта ішла па калідоры да дзвярэй у канцы. Яна адкрыла яе, дазволіўшы клін шэрага дзённага святла праліцца ў калідор. Яна закрыла яе за сабой. Калідор заставаўся пустым, бязмоўны. Дзверы заставалася закрытай сорак пяць секунд ці каля таго. Затым яна прыадчыніліся прыкладна на фут. Саманта прасунула галаву ўнутр, прыслухоўваючыся. Яна зноў зачыніла дзверы.
  
  Малюнак заставалася нерухомым яшчэ трыццаць секунд. Затым камера злёгку задрыжала і змяніла становішча, як быццам хто-то нахіліў аб'ектыў ўніз. Цяпер яны маглі бачыць толькі ніжнюю частку дзвярэй і апошнія некалькі футаў калідора. Праз некалькі секунд яны пачулі крокі і ўбачылі фігуру. Здавалася, гэта быў мужчына, але сказаць, напэўна, было немагчыма. У ракурсе была бачная спіна цёмнага паліто ніжэй пояса. Яны ўбачылі, як ён палез у кішэню і дастаў светлую вяроўку.
  
  Ледзяная рука схапіла Джэсіку за сэрца.
  
  Быў гэта іх забойца?
  
  Мужчына паклаў вяроўку назад у кішэню паліто. Некалькі імгненняў праз дзверы шырока расчыніліся. Аказалася, што Саманта зноў правярала свайго сына. Яна была на прыступку ніжэй за ўзровень крамы, бачная толькі ніжэй шыі. Здавалася, яна спалохалася, убачыўшы, што там хто-то варта. Яна сказала што-то, што было скажонае на плёнцы. Мужчына загаварыў у адказ.
  
  "Ты не мог бы згуляць гэта яшчэ раз?" - Спытала Джэсіка.
  
  Інгрыд Фаннинг націснула перамотку, ПРЫПЫНАК, ПРАЙГРАВАННЕ. Бірн дадаў гучнасць на маніторы. На плёнцы дзверы зноў адчыніліся. Праз некалькі імгненняў мужчына сказаў: "Мяне клічуць дэтэктыў Бірн".
  
  Джэсіка ўбачыла, як сціснуліся кулакі Кевіна Бірна, як напружылася яго сківіцу.
  
  Неўзабаве пасля гэтага мужчына пераступіў парог і зачыніў за сабой дзверы. Прайшло дваццаць ці трыццаць секунд пакутлівай цішыні. Толькі шум якія праязджаюць машын і грукат музыкі.
  
  Затым яны пачулі крык.
  
  Джэсіка і Бірн адначасова паглядзелі на Інгрыд Фаннинг. "На плёнцы ёсць што-небудзь яшчэ?" Спытала Джэсіка.
  
  Інгрыд пахітала галавой, выцерла вочы. - Яны так і не вярнуліся.
  
  Джэсіка і Бірн прайшлі па калідоры. Джэсіка паглядзела ў камеру. Яна па-ранейшаму была накіравана ўніз. Яны адчынілі дзверы і ўвайшлі. За крамай была невялікая пляцоўка, прыкладна восем на дзесяць футаў, абмежаваная ззаду драўляным плотам. У плоце былі вароты, якія адчыняліся на алею, якая праходзіла ззаду будынкаў. Бірн звярнуўся да паліцыянтаў з просьбай пачаць апытанне ў акрузе. Яны павінны былі выцерці пыл з камеры і дзверы, але ні адзін з дэтэктываў не верыў, што знойдуць адбіткі пальцаў, якія належаць каму-небудзь, акрамя супрацоўніка TrueSew.
  
  Джэсіка паспрабавала пабудаваць у розуме сцэнар, пры якім Саманта не быў бы уцягнуты ў гэта вар'яцтва. Яна не змагла.
  
  Забойца наведаў магазін, магчыма, у пошуках сукенкі ў віктарыянскім стылі.
  
  Забойца ведаў імя дэтэктыва, які пераследваў яго.
  
  І цяпер ён абмахваўся Самантхой.
  
  
  59
  
  
  Ганна Лізбет сядзіць у лодцы ў сваім сукенка цёмна-сіняга колеру. Яна перастала змагацца з лінамі.
  
  Прыйшоў час.
  
  Мун штурхае лодку па тунэлі, які вядзе да галоўнага каналу - 0STUNNELEN, як называла яго бабуля. Ён выбягае з лодачная хлява, міма пагорка Эльфаў, міма Старога царкоўнага звона, прама да будынка школы. Ён любіць глядзець на лодкі.
  
  Неўзабаве ён бачыць, як у поле зроку з'яўляецца лодка Ганны Лізбет, проплывающая міма Тиндер-Бокса, затым пад мостам Грэйт-Белт. Ён успамінае дні, калі цэлымі днямі міма праплывалі лодкі - жоўтыя, чырвоныя, зялёныя і сінія.
  
  Дом Снежнага Чалавека цяпер пусты.
  
  Хутка ён будзе заняты.
  
  Мун стаіць з вяроўкай у руках. Ён чакае ў канцы апошняга канала, у маленькай школы, аглядаючы вёску. Так шмат трэба будзе зрабіць, так шмат рамонтных работ. Ён хацеў бы, каб яго дзядуля быў там. Ён успамінае тыя халодныя раніцы, пах старога драўлянага скрыні з інструментамі, вільготных пілавіння, то, як яго дзядуля напяваў "I Danmark jeg er fodt", цудоўны водар сваёй трубкі.
  
  Цяпер Ганна Лізбет зойме сваё месца на рацэ, і яны ўсе прыйдуць. Хутка. Але не раней двух апошніх гісторый. Спачатку Мун прывядзе Снежнага Чалавека. Тады ён сустрэне сваю прынцэсу.
  
  
  60
  
  
  Крыміналісты знялі адбіткі пальцаў у трэцяй ахвяры на месцы злачынства і таропка апрацоўвалі адбіткі. Да гэтага часу не распазнана мініяцюрная жанчына, знойдзеная на паўднёвым-захадзе горада. Джош Бонтраджер працаваў над пытаннем аб зніклым чалавеку. Тоні Парк прагульваўся з пластыкавай ліліяй па лабараторыі.
  
  У жанчыны таксама быў такі ж малюнак у выглядзе "месяца" на жываце. Аналіз ДНК спермы і крыві, знойдзеных у першых двух ахвяр, паказаў, што ўзоры ідэнтычныя. На гэты раз ніхто не чакаў іншага выніку. Тым не менш, працэс ішоў паскоранымі тэмпамі.
  
  Пары тэхнікаў з аддзела дакументацыі крыміналістычнай лабараторыі цяпер было даручана займацца гэтай справай выключна для высвятлення паходжання малюнка месяца.
  
  З мясцовым аддзяленнем ФБР ў Філадэльфіі звязаліся з нагоды выкрадання Саманты Фаннинг. Яны аналізавалі запіс і апрацоўвалі месца здарэння. На дадзены момант справа не знаходзілася ў падпарадкаванні PPD. Усе чакалі, што справа пяройдзе ў разрад забойстваў. Як заўсёды, усе спадзяваліся, што памыляюцца.
  
  "Дзе мы знаходзімся ў казачным кутку?" Спытаў Бьюкенен. Было крыху больш шасці гадзін. Усе былі выматаныя, галодныя, у дрэнным настроі. Жыцця людзей былі прыпыненыя, планы адмененыя. Які-то сезон адпачынкаў. Яны чакалі папярэдняга справаздачы з офіса судмедэксперта. Джэсіка і Бірн былі сярод жменькі дэтэктываў ў дзяжурнай пакоі. - Працую над гэтым, - адказала Джэсіка.
  
  "Магчыма, вы захочаце разабрацца з гэтым", - сказаў Бьюкенен.
  
  Ён працягнуў Джэсіка урывак з ранішняга "Инкуайрер". Гэта была кароткая артыкул пра чалавека па імя Тревор Бриджвуд. Бриджвуд быў вандроўным апавядальнікам і трубадурам, гаварылася ў артыкуле. Што б гэта ні было.
  
  Здавалася, Бьюкенен даў ім больш, чым проста прапанова. Ён адкапаў зачэпку, і яны працягнуць.
  
  "Мы займаемся гэтым, сяржант", - сказаў Бірн.
  
  Яны сустрэліся ў нумары гатэля Sofitel на Семнаццатай вуліцы. Пазней тым жа вечарам Тревор Бриджвуд чытаў і раздаваў аўтографы ў кнігарні Joseph Fox Bookshop, незалежным кнігарні на Сэнсом-стрыт.
  
  "У казачным бізнэсе павінны быць грошы", - падумала Джэсіка. "Сафітэль" быў далёка не танным.
  
  Тревора Бриджвуду было крыху за трыццаць, стройны і грацыёзны, добрапрыстойны. У яго быў востры нос і залысіны, тэатральныя манеры.
  
  "Усё гэта даволі нова для мяне", - сказаў ён. "Больш чым трохі нервуе, павінен дадаць".
  
  "Мы проста шукаем такую-сякую інфармацыю", - сказала Джэсіка. "Мы цэнім, што вы пагадзіліся сустрэцца з намі ў такі кароткі тэрмін.
  
  "Я спадзяюся, што змагу дапамагчы".
  
  "Магу я спытаць, чым менавіта ты займаешся?" Спытала Джэсіка.
  
  "Я апавядальнік", - адказаў Бриджвуд. "Дзевяць ці дзесяць месяцаў у годзе я праводжу ў раз'ездах. Я выступаю па ўсім свеце, выступаючы ў Злучаных Штатах, Вялікабрытаніі, Аўстраліі, Канадзе. Усюды, дзе гавораць па-ангельску ".
  
  - Перад жывой аўдыторыяй?
  
  "У асноўным. Але я таксама выступаю на радыё і тэлебачанні".
  
  - І ваша асноўная ўвага надаецца казак?
  
  - Казкі, народныя паданні, байкі.
  
  "Што вы можаце распавесці нам пра іх?" Спытаў Бірн.
  
  Бриджвуд устаў і падышоў да акна. Ён рухаўся як танцор. "Мне трэба будзе даведацца жудасна шмат", - сказаў ён. "Гэта старая форма апавядання, якая ахоплівае мноства розных стыляў і традыцый".
  
  "Тады, я думаю, толькі буквар", - сказаў Бірн.
  
  "Мы можам пачаць з "Купідона і Псіхеі", калі хочаце, якая была напісана каля 150 года нашай эры або каля таго".
  
  "Можа быць, што-небудзь больш свежае", - сказаў Бірн.
  
  "Вядома". Бриджвуд ўсміхнуўся. "Ёсць шмат пробных камянёў паміж Апулеем і Эдвард Рукі-нажніцы".
  
  "Напрыклад?" Спытаў Бірн.
  
  "З чаго пачаць. Well, Charles Perrault's Histoires ou Contes du temps passe was important. У гэтую калекцыю ўваходзілі "Папялушка", "Спячая прыгажуня", "Чырвоная шапачка" і іншыя.
  
  "Калі гэта было?" Спытала Джэсіка.
  
  "Гэта было ў 1697 годзе ці каля таго", - сказаў Бриджвуд. "Затым, вядома, у пачатку 1800-х гадоў браты Грым апублікавалі два тамы зборніка апавяданняў пад назвай "Дабрэй і Хаусмаршен". Гэта, вядома, адны з самых вядомых казак - "Гамельнский пацукалоў", "Хлопчык-з-пальчык", "Рапунцэль", "Румпельшцільцхен".
  
  Джэсіка рабіла нататкі, як магла. Ёй катастрафічна не хапала нямецкага і французскага.
  
  "Пасля гэтага ў 1835 годзе Ганс Хрысціян Андэрсан апублікаваў свае Казкі, расказаныя для дзяцей. Дзесяць гадоў праз двое мужчын па імі Асбьернсен і Мо выпусцілі зборнік пад назвай Norwegian Folk Tales, з якога мы чытаем "The Three Billy Goats Gruff" і іншыя.
  
  "Магчыма, па меры таго, як мы набліжаемся да дваццатага стагоддзя, на самай справе няма ніякіх новых буйных работ або калекцый, якія можна было б знайсці. Па большай частцы гэта пераказ класічных твораў, паколькі мы пераходзім да оперы Хампердзінка "Гензель і Грэтэль". Затым Disney выпусціла "Беласнежку і сем гномаў" у 1937 годзе, форма была адроджана, і з тых часоў яна квітнее ".
  
  "Квітнеў?" Спытаў Бірн. "Квітнеў як?"
  
  "Балет, тэатр, тэлебачанне, кіно. Нават фільму "Шрэк" абавязаны формай. І, у пэўнай ступені, "Властелину кольцаў". Сам Толкін апублікаваў "Аб чароўных гісторыях", эсэ на гэтую тэму, якое ён пашырыў на аснове лекцыі, прачытанай ім у 1939 годзе. Яго да гэтага часу шырока чытаюць і абмяркоўваюць у рамках вывучэння казак на ўзроўні каледжаў."
  
  Бірн паглядзеў на Джэсіку, потым зноў на Бриджвуда. "У каледжы ёсць курсы па гэтым прадмеце?" - спытала яна.
  
  "О, так". Бриджвуд усміхнуўся, крыху сумна. Ён перасёк пакой, сеў за пісьмовы стол. "У вас, верагодна, склалася меркаванне, што чарадзейныя казкі - гэта даволі мілыя павучальныя гісторыі для дзяцей".
  
  "Думаю, што так", - сказаў Бірн.
  
  "Некаторыя з іх. Многія значна змрочней гэтага. На самай справе, кніга Бруна Беттельхайма "Выкарыстанне чар" даследавала псіхалогію казак і дзяцей. Яна атрымала Нацыянальную кніжную прэмію.
  
  "Вядома, ёсць шмат іншых важных лічбаў. Вы прасілі даць агульны агляд, і гэта тое, што я вам даю ".
  
  "Калі б вы маглі падсумаваць тое, што ў іх ва ўсіх ёсць агульнага, гэта магло б палегчыць нам задачу", - сказаў Бірн. "Што агульнага?"
  
  "Па сутнасці, казка - гэта гісторыя, якая ўзнікла з міфаў і легенд. Пісьмовыя казкі, верагодна, выраслі з вуснай народнай казачнай традыцыі. Яны, як правіла, звязаныя з таямнічым або звышнатуральным, яны, як правіла, не прывязаны да якога-небудзь канкрэтнаму моманту ў гісторыі. Адсюль і фраза "аднойчы ў казцы ".
  
  "Яны прывязаныя да якой-небудзь рэлігіі?" Спытаў Бірн.
  
  "Звычайна няма", - сказаў Бриджвуд. "Аднак яны могуць быць вельмі духоўнымі. Звычайна яны ўключаюць сціплага героя, рызыкоўныя пошукі, подлага злыдня. У казках людзі звычайна ўсе добрыя або дрэнныя. Часта канфлікт дазваляецца з дапамогай, у некаторай ступені, магіі. Але гэта жудасна шырока. Жудасна шырока. "
  
  Цяпер у голасе Бриджвуда гучалі извиняющиеся ноткі, як у чалавека, які аблічыў цэлую вобласць акадэмічных даследаванняў.
  
  "Я не хачу, каб у вас склалася ўражанне, што ўсе казкі падобныя адзін на аднаго", - дадаў ён. "Нішто не можа быць далей ад праўды".
  
  "Ці можаце вы прыгадаць якія-небудзь канкрэтныя апавяданні або зборнікі, прысвечаныя Месяцы як сваёй тэме?" Спытала Джэсіка.
  
  Бриджвуд на некалькі імгненняў задумалася. "На розум прыходзіць даволі доўгая гісторыя, якая на самай справе ўяўляе сабой серыю вельмі кароткіх накідаў. Гэта апавяданне пра маладога мастака і месяцы".
  
  Джэсіка ўспомніла "малюнкі", знойдзеныя на іх ахвярах. "Што адбываецца ў гісторыях?" яна спытала.
  
  "Ну, бачыце, гэты мастак вельмі самотны". Бриджвуд раптам ажывіўся. Здавалася, што ён пераходзіць у тэатральны рэжым - паляпшаецца пастава, жэстыкуляцыя, ажыўлены тон. "Ён жыве ў маленькім гарадку, і ў яго няма сяброў. Аднойчы ноччу ён сядзіць ля свайго акна, і месяц асвятляе яго. Яны некаторы час размаўляюць. Неўзабаве месяц дае мастаку абяцанне, што кожную ноч ён будзе вяртацца і распавядаць мастаку пра тое, чаму ён быў сведкам па ўсім свеце. Такім чынам, мастак, не выходзячы з дому, мог уявіць сабе гэтыя сцэны, перанесці іх на палатно і, магчыма, стаць знакамітым. Ці, можа быць, проста завесці некалькі сяброў. Гэта выдатная гісторыя ".
  
  - Ты кажаш, месяц прыходзіць да яго кожную ноч? - Спытала Джэсіка.
  
  "Так".
  
  "На які тэрмін?"
  
  "Месяц ўзыходзіць трыццаць два разы".
  
  Трыццаць два разы, падумала Джэсіка. - І гэта была казка братоў Грым? - спытала яна.
  
  - Не, гэта напісаў Ганс Хрысціян Андэрсан. Казка называецца "Што бачыў месячнае святло".
  
  "А калі жыў Ганс Хрысціян Андэрсан?" спытала яна.
  
  "З 1805 па 1875 год", - сказаў Бриджвуд.
  
  Я б аднесла арыгіналы прыкладна да другой палове дзевятнаццатага стагоддзя, як сказала Інгрыд Фаннинг аб сукенках. Бліжэй да канца. Магчыма, 1875 год або каля таго.
  
  Бриджвуд палез у чамадан, які стаяў на стале. Ён дастаў кнігу ў скураным пераплёце. "Гэта ні ў якім разе не поўны збор твораў Андэрсэна, і, нягледзячы на патрапаны выгляд, яно не ўяўляе асаблівай каштоўнасці. Вы можаце ўзяць гэта ў пазыку. - Ён ўклаў картку ў кнігу. - Вярніце яе па гэтым адрасе, калі скончыце. Бярыце столькі, колькі захочаце.
  
  "Гэта было б карысна", - сказала Джэсіка. "Мы вернем яго вам як мага хутчэй".
  
  - А цяпер, калі вы мяне прабачце.
  
  Джэсіка і Бірн ўсталі, надзелі паліто.
  
  "Прабачце, я павінна спяшацца", - сказала Бриджвуд. "У мяне ўяўленне праз дваццаць хвілін. Не магу прымушаць маленькіх чараўнікоў і прынцэс чакаць".
  
  "Вядома", - сказаў Бірн. "Мы дзякуем вам за удзеленую час".
  
  Пры гэтых словах Бриджвуд перасёк пакой, палез у шафу і дастаў адтуль вельмі стары на выгляд чорны смокінг. Ён павесіў яго на адваротны бок дзверцы.
  
  Бірн спытаў: "Вы можаце прыдумаць што-небудзь яшчэ, што магло б нам дапамагчы?"
  
  - Толькі вось што: каб зразумець магію, ты павінен верыць. Бриджвуд апрануўся ў стары смокінг. Раптам ён ператварыўся ў жыхара канца дзевятнаццатага стагоддзя - стройнага, арыстакратычна, некалькі своеасаблівага. Тревор Бриджвуд павярнуўся і падміргнуў. - Па меншай меры, трохі.
  
  
  61
  
  
  Усё гэта было ў кнізе Тревора Бриджвуда. І ўсведамленне гэтага было жахлівым.
  
  "Чырвоныя туфлікі" - гэта байка аб дзяўчыне па імя Карэн, танцорцы, якой ампутавалі ногі.
  
  "Салавей" быў пра птушку, якая паланіла імператара сваёй песняй.
  
  "Дзюймовачка" была аб малюсенькай жанчыне, якая жыла на лісці гарлачыкаў.
  
  Дэтэктывы Кевін Бірн і Джэсіка Балзано разам з чатырма іншымі дэтэктывамі моўчкі стаялі ва раптам насталай цішыні ў дзяжурнай пакоі, гледзячы на ілюстрацыі пяром і тушшу з дзіцячай кніжкі, ўсведамленне таго, з чым яны сутыкнуліся, бурліла ў іх думках. Гнеў, витавший ў паветры, быў адчуваем. Пачуццё расчаравання было яшчэ мацней.
  
  Хто-то забіваў жыхароў Філадэльфіі ў серыі забойстваў, заснаваных на апавяданнях Ганса Хрысціяна Андэрсана. Наколькі ім было вядома, забойца нанёс тры ўдары, і цяпер быў добры шанец, што ў яго была Саманта Фаннинг. Які байкаю яна магла быць? Дзе ён збіраўся размясціць яе на рацэ? Ці змогуць яны знайсці яе своечасова?
  
  Усе гэтыя пытанні цьмянеюць у святле яшчэ аднаго жудаснага факту, які змяшчаецца паміж вокладкамі кнігі, якую яны запазычылі ў Тревора Бриджвуда.
  
  Ганс Хрысціян Андэрсэн напісаў амаль дзвесце апавяданняў.
  
  
  62
  
  
  Падрабязнасці, звязаныя з забойствамі трох ахвяр, знойдзеных на беразе ракі Шайлкилл, шляхам удушэння, пратачыліся вонкі, і ўсе газеты горада, рэгіёну і штата апублікавалі гісторыю аб маньяку-забойцу ў Філадэльфіі. Загалоўкі, як і чакалася, былі злавеснымі.
  
  Казачны забойца ў Філадэльфіі?
  
  Легендарны Забойца?
  
  Хто такі Шайлкиллер?
  
  Гензель і Сумна? раструбіў The Record, бульварная газетенка самага нізкага кшталту.
  
  Звычайна перанасычаныя СМІ Філадэльфіі былі выключаныя. Уверх і ўніз па рацэ Шайлкилл снавалі здымачныя групы, здымаючы тое, што адбываецца, на мастах, на берагах. Навінавы верталёт абляцеў усю даўжыню ракі, робячы пры гэтым відэазапіс. Кніжныя крамы і бібліятэкі не маглі ўтрымаць на паліцах ні кнігі пра Гансе Крысціяне Андерсене, ні творы братоў Грым і матухны Гускі. Для аматараў сенсацый гэта было досыць блізка.
  
  Кожныя некалькі хвілін у дэпартамент паступалі званкі пра людаедаў, монстраў і троляў, якія маюць дзяцей па ўсім горадзе. Патэлефанавала адна жанчына і сказала, што бачыла мужчыну ў касцюме ваўка ў парку Фэрмаунт. Патрульная машына прасачыла за гэтым і выявіла, што гэта праўда. У цяперашні час мужчына знаходзіўся ў выцвярэзніку пры "Круглым доме".
  
  Да раніцы 30 сьнежня для расследавання злачынстваў было прызначана ў агульнай складанасці пяць дэтэктываў і шэсць крыміналістаў.
  
  Саманта Фаннинг яшчэ не была знойдзена.
  
  Падазраваных не было.
  
  
  63
  
  
  30 снежня, адразу пасля трох гадзін дня, Айк Бьюкенен выйшаў з свайго кабінета і прыцягнуў увагу Джэсікі. Яна правярала пастаўшчыкоў вяровак, спрабуючы адсачыць гандлёвыя кропкі, у якіх прадавалася вяроўка для плавання пэўнай маркі. Сляды вяроўкі былі выяўленыя ў трэцяй ахвяры. Дрэнны навіной было тое, што ў наш век інтэрнэт-пакупак вы маглі купіць практычна ўсё, не звяртаючыся да каго-небудзь асабіста. Добрай навіной было тое, што для пакупак праз Інтэрнэт звычайна патрабавалася крэдытная карта або PayPal. Гэта было наступным напрамкам расследавання Джэсікі.
  
  Нік Палладино і Тоні Парк адправіліся ў Норристаун, каб апытаць людзей у Цэнтральным тэатры, шукаючы там усіх, хто мог быць звязаны з Тарай Грендель. Кевін Бірн і Джош Бонтраджер прачэсвалі мясцовасць непадалёк ад таго месца, дзе была знойдзена трэцяя ахвяра.
  
  - Можна вас на хвілінку? - Спытаў Бьюкенен.
  
  Джэсіка ўзрадавалася перапынку. Яна ўвайшла ў яго кабінет. Бьюкенен жэстам загадаў ёй зачыніць дзверы. Яна закрыла.
  
  - У чым справа, бос? - спытаў я.
  
  "Я отстраняю цябе ад удзелу ў мностве. Усяго на некалькі дзён".
  
  Гэта заява, мякка кажучы, заспела яе знянацку. Не, гэта было больш падобна на ўдар пад дых. Гэта было амаль так, як калі б ён сказаў, што яна звольненая. Вядома, ён гэтага не рабіў, але яе ніколі раней не адхілялі ад расследавання. Ёй гэта не падабалася. Яна не ведала копа, якім гэта падабалася.
  
  "Чаму?"
  
  "Таму што я прызначаю Эрыка на гэты бандыцкі налёт. У яго ёсць кантакты, гэта яго стары патч, і ён кажа на мове ".
  
  Напярэдадні адбылося патройнае забойства: лацінаамерыканская пара і іх дзесяцігадовы сын былі забітыя ў стылі экзэкуцыі, калі спалі ў сваіх ложках. Тэорыя заключалася ў тым, што гэта была помста банды, і Эрык Чавес, да прыходу ў аддзел па расследаванні забойстваў, працаваў супраць банды.
  
  - Дык ты хочаш, каб я...
  
  "Працуй над справай Уолта Брайема", - сказаў Бьюкенен. "Ты будзеш партнёрам Ніккей".
  
  Джэсіка адчувала дзіўную сумесь эмоцый. Яна прапрацавала адну дэталь з Ніккей і з нецярпеннем чакала магчымасці папрацаваць з ёй зноў, але Кевін Бірн быў яе партнёрам, і ў іх была сувязь, якая выходзіла за рамкі полу, узросту і часу на працы.
  
  Бьюкенен працягнуў нататнік. Джэсіка ўзяла яго ў яго. "Гэта нататкі Эрыка па справе. Гэта павінна ўвесці вас у курс справы. Ён сказаў тэлефанаваць яму, калі ў вас узнікнуць якія-небудзь пытанні".
  
  "Дзякуй, сяржант", - сказала Джэсіка. "Кевін ведае?"
  
  "Я толькі што размаўляў з ім".
  
  Джэсіка здзівілася, чаму яе мабільны да гэтага часу не зазваніў. "Ён што, стаў партнёрам?" Як толькі яна гэта сказала, яна зразумела, што за пачуццё працяла яе: рэўнасць. Калі б Бірн знайшла іншую партнёрку, нават на часовай аснове, ёй здалося б, што ёй змянілі.
  
  Ты што, у старэйшых класах, Джэс? падумала яна. Ён не твой хлопец, ён твой напарнік. Вазьмі сябе ў рукі.
  
  "Кевін, Джош, Тоні і Нік будуць працаваць з справамі. Мы тут на мяжы магчымасцяў".
  
  Гэта было праўдай. З піку ў 7000 паліцэйскіх трыма гадамі раней PPD скараціўся да 6400, што з'яўляецца самым нізкім паказчыкам з сярэдзіны дзевяностых. І з гэтага моманту сітуацыя стала яшчэ горш. У цяперашні час каля 600 афіцэраў лічацца параненымі і не выходзяць на працу, альбо знаходзяцца на абмежаванай працоўным месцы. Спецыяльныя групы ў цывільным у кожнай акрузе былі пераведзеныя назад на патруляванне ў форме, што павысіла аўтарытэт паліцыі ў некаторых раёнах. Нядаўна камісар абвясціў аб фарміраванні Мабільнага падраздзялення стратэгічнага ўмяшання і тактычнага прымусу, элітнай групы па барацьбе з злачыннасцю ў складзе сарака шасці афіцэраў для патрулявання найбольш небяспечных раёнаў горада. За апошнія тры месяцы ўсё другарадныя афіцэры "Круглага дома" зноў былі выкінутыя на вуліцу. Гэта было цяжкі час для копаў Філадэльфіі, і часам заданні дэтэктываў і іх фокус увагі мяняліся ў любы момант.
  
  "Як доўга?" Спытала Джэсіка.
  
  - Усяго на некалькі дзён.
  
  "У мяне ёсць выклікі, бос".
  
  "Я разумею. Калі ў вас ёсць некалькі вольных хвілін або калі што-то зламаецца, выконвайце за гэтым. Але зараз наша талерка поўная. І ў нас проста няма цёплых тэл. Працуй з Ніккей.
  
  Джэсіка разумела, які ціск аказвае неабходнасць раскрыць забойства паліцэйскага. Калі б злачынцы ў нашы дні станавіліся ўсё больш нахабнымі і больш нахабна - а па гэтай нагоды было мала спрэчак, - яны б сышлі з розуму, калі б думалі, што могуць пакараць смерцю паліцэйскага на вуліцы і не адчуць спякота.
  
  "Прывітанне, партнёр". Джэсіка павярнулася. Гэта была Ніккей Мэлоун. Ніккей ёй вельмі падабалася, але гэта гучала... пацешна. Няма. Гэта гучала няправільна. Але, як і на любой іншай рабоце, ты ідзеш туды, куды цябе ставіць бос, і прама цяпер яна працавала ў пары з адзінай жанчынай-дэтэктывам аддзела па расследаванні забойстваў у Філадэльфіі.
  
  "Прывітанне". Гэта было ўсё, што змагла выціснуць з сябе Джэсіка. Яна была ўпэўненая, што Ніккей прачытала гэта.
  
  - Гатовыя пачаць? - Спытала Ніккей.
  
  "Давай зробім гэта".
  
  
  64
  
  
  Джэсіка і Ніккей ехалі па Восьмы вуліцы. Зноў пайшоў дождж. Бірн ўсё яшчэ не тэлефанаваў.
  
  "Увядзі мяне ў курс справы", - папрасіла Джэсіка, крыху ашаломленая. Яна прывыкла працаваць больш чым над адной справай адначасова - праўда заключалася ў тым, што большасць дэтэктываў з аддзела забойстваў працавалі па тры-чатыры чалавекі адначасова, - але ёй усё яшчэ было трохі цяжка перамыкаць перадачы, успрымаць вобраз думак новага злачынца. І новы партнёр. Раней у той жа дзень яна думала пра псіхапаце, які раскладваў цела ўздоўж берага ракі. Яе розум быў запоўнены назвамі казак Ганса Хрысціяна Андэрсана - "Русалачка", "Прынцэса на гарошыне", "Гадкае качаня", - варожачы, якія з іх, калі такія наогул былі, могуць быць наступнымі. Цяпер яна мела на забойцу паліцэйскага.
  
  "Ну, я думаю, адна рэч відавочная", - сказала Ніккей. "Уолт Брайэм не быў ахвярай нейкага няўдалага рабавання. Вы не аблівае каго-то бензінам і не падпальваеце, каб забраць яго кашалёк ".
  
  - Дык вы думаеце, гэта быў хто-тое, каго Уолт Брайэм забраў за краты?
  
  "Я думаю, гэта добрая стаўка. Мы праверылі яго арышты і прысуды за апошнія пятнаццаць гадоў. Да жаль, у групе няма падпальшчыкаў ".
  
  - Хто-небудзь нядаўна вызваліўся з турмы?
  
  "Ні разу за апошнія шэсць месяцаў. І я не бачу, каб той, хто гэта зрабіў, чакаў так доўга, каб дабрацца да хлопца, якога ён абвінаваціў у тым, што ён іх пасадзіў, а ты?"
  
  "Няма", - падумала Джэсіка. У тым, што было зроблена з Уолтам Бригемом, быў высокі ўзровень страсці - якой бы вар'яцкай яна ні была. "А як наконт каго-то, хто быў замяшаны ў яго апошнім справе?" - спытала яна.
  
  "Сумняваюся. Яго апошняе афіцыйнае справа было сямейным. Жонка ўдарыла мужа ломам. Ён мёртвы, яна ў турме ".
  
  Джэсіка ведала, што гэта значыць. Паколькі не было сведак забойства Уолта Бригэма і не хапала крыміналістаў, ім прыйшлося б пачаць з самага пачатку - з усіх, каго Уолт Бригэм арыштаваў, асудзіў і нават абразіў, пачынаючы з яго апошняга справы і рухаючыся назад. Гэта звузіла кола падазраваных на некалькі тысяч чалавек.
  
  "Такім чынам, мы пераходзім да Запісаў?"
  
  "У мяне ёсць яшчэ некалькі ідэй, перш чым мы зоймемся афармленнем дакументаў", - сказала Ніккей.
  
  "Стукні мяне".
  
  "Я размаўляў з удавой Уолта Бригама. Яна сказала, што ў Уолта быў шафку для захоўвання рэчаў. Калі гэта было што-то асабістае - гэта значыць не мае прамога адносіны да працы, - то там магло што-то быць ".
  
  - Усё, што заўгодна, толькі б мой твар не трапіла ў картатэку, - сказала Джэсіка. - Як нам патрапіць унутр?
  
  Ніккей паказала адзіны ключ на кальцы і ўсміхнулася. - Сёння раніцай я заязджала да Марджори Брайэм. Склад EASY MAX на Миффлин-стрыт уяўляў сабой вялікае U-вобразнае двухпавярховы будынак, вмещавшее больш за сотню адзінак захоўвання рознага памеру. Некаторыя з іх абаграваліся, большасць - не. На жаль, Уолт Брайэм не паспеў падскочыць ні да аднаго з абагравальнікаў. Гэта было ўсё роўна што зайсці ў мясной склад.
  
  Памяшканне было памерам прыкладна восем на дзесяць футаў, амаль да столі застаўленага кардоннымі скрынкамі. Добрай навіной было тое, што Уолт Брайэм быў арганізаваным чалавекам. Усе скрынкі былі аднаго тыпу і памеру - з тых, якія вы купляеце плоскімі у крамах канцылярскіх тавараў, - і на большасці былі этыкеткі і даты.
  
  Яны пачалі з задняй часткі. Там былі тры скрынкі, у якіх не было нічога, акрамя паштовак на Каляды і дзень нараджэння. Многія паштоўкі былі ад дзяцей Ўолта, і, праглядаючы іх, Джэсіка бачыла, як праходзяць гады іх жыцця, а па меры таго, як дзеці станавіліся старэй, паляпшаліся іх граматыка і почырк. Падлеткавыя гады было лёгка распазнаць па простым подпісам іх імёнаў, а не па захопленым пачуццям дзяцінства, паколькі бліскучыя паштоўкі ручной працы саступілі месца Hallmark. У іншы скрынцы былі толькі карты і турыстычныя брашуры. Аказалася, што Уолт і Марджори Брайэм былі жыхарамі летніх дамоў на колах, якія здзяйснялі паездкі ў Вісконсін, Фларыду, Агаё і Кентукі.
  
  На дне скрынкі ляжаў стары ліст жоўклай тетрадной паперы. У яго быў спіс, які змяшчае тузін імёнаў дзяўчынак - сярод іх Меліса, Арлен, Рыта, Элізабэт, Сінція. Усе яны былі выкраслены, за выключэннем апошняга. Апошнім імем у спісе была Роберта. Старэйшую дачку Уолта Бригема звалі Роберта. Джэсіка зразумела, што трымае ў руцэ. Гэта быў спіс магчымых імёнаў для першага дзіцяці маладой пары. Яна асцярожна вярнула аркушык у скрынку.
  
  Пакуль Ніккей праглядала некалькі скрынак з лістамі і хатнімі дакументамі, Джэсіка прагледзела скрынку з фотаздымкамі. Вяселля, дні нараджэння, выпускныя, паліцыянты мерапрыемствы. Як заўсёды, кожны раз, сутыкаючыся з рытьем ў асабістых рэчах ахвяры, вы хацелі сабраць як мага больш інфармацыі, захоўваючы пры гэтым пэўную ступень прыватнасці ахвяры.
  
  У новых скрынках было яшчэ больш фатаграфій і сувеніраў, усе яны былі старанна датаваныя і занесены ў каталог. Неверагодна малады Уолт Брыга ў паліцэйскай акадэміі, прыгожы Уолт Брыга у дзень свайго вяселля, апрануты ў даволі эфектны цёмна-сіні смокінг. Фатаграфіі Уолта ў форме, Уолта са сваімі дзецьмі ў парку Фэрмаунт, Уолта і Марджори Брайэм, прищурившихся ў камеру дзе-то на пляжы, можа быць, у Уайлдвуде, іх асобы цёмна-ружовага колеру, прадвесціць балючы сонечны апёк той ноччу.
  
  Што яна выняла з усяго гэтага? Тое, што яна ўжо падазравала. Уолт Брайэм не быў паліцыянтам-рэнегатам. Ён быў сямейным чалавекам, які збіраў і песціў краевугольныя камяні свайго жыцця. Ні Джэсіка, ні Ніккей пакуль не знайшлі нічога, што паказвала б на тое, чаму хто-то так жорстка пазбавіў яго жыцця.
  
  Яны працягвалі корпацца ў скрынях з успамінамі, урываючыся ў лес мёртвых.
  
  
  65
  
  
  Трэцюю ахвяру, знойдзеную на беразе ракі Шайлкилл, звалі Лизетт Сайман. Ёй быў сорак адзін год, яна жыла са сваім мужам у Аппер-Дарби, дзяцей у яе не было. Яна працавала ў акруговым псіхіятрычным установе на поўначы Філадэльфіі.
  
  Рост Лизетт Сайман быў крыху менш сарака васьмі цаляў. Яе муж Рубен быў адвакатам у буйной юрыдычнай фірме на паўночна-ўсходзе. Яны павінны былі ўзяць у яго інтэрв'ю ў другой палове дня.
  
  Нік Палладино і Тоні Парк вярнуліся з Норристауна. Ніхто ў Цэнтральным кінатэатры не заўважыў, каб хто-то звяртаў асаблівую ўвагу на Тару Грендель.
  
  Нягледзячы на распаўсюджванне і публікацыю яе фатаграфіі ва ўсіх мясцовых і дзяржаўных СМІ - як вяшчальных, так і друкаваных - ад Самантхи Фаннинг па-ранейшаму не засталося і следу.
  
  Белая дошка была пакрыта фотаздымкамі, нататкамі, службовымі запіскамі - мазаікай з разрозненых падказак і тупіковых шляхоў.
  
  Бірн стаяў перад ім, гэтак жа засмучаны, калі і нецярплівы.
  
  Ён меў патрэбу ў сваім партнёры.
  
  Усе яны ведалі, што справа Бригама набудзе палітычны характар. Дэпартаменту патрабавалася рух у гэтай справе, і яно было неабходна цяпер. Горад Філадэльфія не мог дапусціць, каб яго высокапастаўленыя паліцэйскія падвяргаліся рызыцы.
  
  Нельга было адмаўляць, што Джэсіка была адным з лепшых дэтэктываў у аддзеле. Бірн не так добра ведаў Ніккей Мэлоун, але ў яе была добрая рэпутацыя і тона вулічных аўтарытэтаў, атрыманых ад дэтэктываў з Поўначы.
  
  Дзве жанчыны. У такім палітычна адчувальным аддзеле, як PPD, мець двух жанчын-дэтэктываў, якія працуюць над справай у такім яркім святле, было разумна.
  
  Акрамя таго, падумаў Бірн, гэта магло б адцягнуць увагу сродкаў масавай інфармацыі ад таго факту, што па вуліцах разгульвае апантаны забойца.
  
  Цяпер усе былі цалкам згодныя з тым, што паталогія забойстваў на рацэ сыходзіць каранямі ў апавяданні Ганса Хрысціяна Андэрсана. Але як адбіраліся ахвяры?
  
  Храналагічна Лизетт Сайман была першай ахвярай. Яе пакінулі на беразе Шайлкилл на Паўднёвым-захадзе.
  
  Другой ахвярай была Крысціна Джакос, знойдзеная на беразе ракі Шайлкилл ў Манаюнке. Ампутированные ступні ахвяры былі знойдзеныя на мосце Строберри Мэншн Брыдж, які перакінуты праз раку.
  
  Ахвярай нумар тры была Тара Грендель, выкрадзеная з гаража ў Цэнтры Горада, забітая, а затым пакінутая на беразе ракі Шайлкилл ў Шомонте.
  
  Няўжо забойца вёў іх уверх па рацэ?
  
  Бірн адзначыў тры месцы злачынстваў на карце. Паміж Паўночна-Заходнім раёнам і Манаюнком быў доўгі ўчастак ракі, два месцы, якія, па іх думку, прадстаўлялі першыя два забойства ў храналагічным парадку.
  
  "Чаму такі доўгі ўчастак ракі паміж звалкамі?" Спытаў Бонтраджер, прачытаўшы думкі Бірна.
  
  Бірн правёў рукой уздоўж выгібу ракі. "Ну, мы не можам быць упэўнены, што дзе-небудзь тут няма цела. Але я мяркую, што не так ужо шмат месцаў, дзе можна спыніцца і зрабіць тое, што ён павінен быў зрабіць, незаўважаным. Ніхто асабліва не глядзіць на тэрыторыю пад мостам Плат. Раён Флэт Рок-Роўд адгароджаны ад хуткаснай аўтамагістралі і чыгункі. Помпавая станцыя Shawmont знаходзіцца ў поўным адзіноце. "
  
  Гэта было праўдай. Паколькі рака працякала праз горад, яе берагі былі бачныя з многіх выгадных кропак. Асабліва на Кэлі Драйв. Амаль круглы год гэты ўчастак часта наведваў бегунамі трушком, весьляроў, веласіпедыстамі. Былі месцы, дзе можна было спыніцца, але дарога рэдка бывала пустыннай. Рух быў пастаянным.
  
  "Значыць, ён шукаў адзіноты", - сказаў Бонтраджер.
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў Бірн. "І дастаткова часу".
  
  Бонтраджер сеў за кампутар і пераключыўся на Карты Google. Чым далей рака аддалялася ад горада, тым больш адзінота станавіліся яе берагі.
  
  Бірн вывучыў спадарожнікавую карту. Калі забойца вёў іх уверх па рацэ, заставаўся пытанне: куды? Адлегласць паміж помпавай станцыяй у Шомонте і вытокамі ракі Шайлкилл складала, павінна быць, амаль сто міль. Было шмат месцаў, дзе можна схаваць цела і застацца незаўважаным.
  
  І як ён выбіраў сваіх ахвяр? Тара была актрысай. Крысціна была танцоркай. Паміж імі была сувязь. Абодва былі артыстамі. Артыстамі эстрады. Але сувязь з Лизетт перапынілася. Лизетт была спецыялістам у галіне псіхічнага здароўя.
  
  Ўзрост?
  
  Тары было дваццаць восем. Крысціне было дваццаць чатыры. Лизетт быў сорак адзін. Занадта вялікі дыяпазон.
  
  Дзюймовачка. Чырвоныя чаравічкі. Салавей.
  
  Нішто не звязвала жанчын разам. Па крайняй меры, на першы погляд, нічога. Акрамя баек.
  
  Бедная інфармацыя пра Саманты Фаннинг не прывяла іх ні ў якім відавочным кірунку. Ёй было дзевятнаццаць гадоў, яна не была замужам, у яе быў шасцімесячны сын па імя Джэймі. Бацькам хлопчыка быў няўдачнік па імя Джоэл Рэднор. У яго быў кароткі паслужны спіс - некалькі абвінавачванняў у захоўванні наркотыкаў, адно простае напад, больш нічога. Апошні месяц ён правёў у Лос-Анджэлесе.
  
  "Што, калі наш хлопец - які-небудзь Джоні са сцэны?" Спытаў Бонтраджер.
  
  Гэта прыходзіла Бирну ў галаву, нават калі ён ведаў, што тэатральны ракурс малаверагодны. Гэтыя ахвяры былі выбраны не таму, што яны былі знаёмыя адзін з адным. Іх выбралі не таму, што яны часта наведвалі адну і тую ж клініку, або царква, або грамадскі клуб. Іх выбралі таму, што яны адпавядалі жудасна скажонай гісторыі забойцы. Яны адказвалі тыпу целаскладу, знешнасці, аблічча, які адпавядаў ідэалу.
  
  "Мы ведаем, гуляла ці Лизетт Сайман ў якім-небудзь тэатры?" Спытаў Бірн.
  
  Бонтраджер падняўся на ногі. "Я дазнаюся". Ён выйшаў з дзяжурнай пакоі, калі ўвайшоў Тоні Парк з стосам кампутарных раздруковак ў руках.
  
  "Гэта ўсе, з кім Лизетт Сайман працавала ў псіхіятрычнай клініцы за апошнія шэсць месяцаў", - сказаў Пак.
  
  "Колькі там імёнаў?" Спытаў Бірн.
  
  - Чатырыста шэсцьдзесят шэсць.
  
  "Госпадзе Ісусе".
  
  "Ён адзіны, каго там няма".
  
  "Давай паглядзім, не ці зможам мы скараціць гэты лік да мужчын ад васемнаццаці да пяцідзесяці для пачатку".
  
  "Ты зразумеў гэта".
  
  Праз гадзіну спіс скараціўся да прымальных дзевяноста сямі імёнаў. Яны прыступілі да ашаламляльнай задачы правядзення розных праверак - PDCH, PCIC, NCIC - па кожнаму з іх.
  
  Джош Бонтраджер пагаварыў з Рубеном Сайманам. Нябожчыца жонка Рубена, Лизетт, ніколі не была звязаная з тэатрам.
  
  
  66
  
  
  Тэмпература ўпала яшчэ на некалькі градусаў, і шафку стаў яшчэ больш падобны на халадзільнік. Пальцы Джэсікі пасінелі. Нягледзячы на тое, што працаваць з паперай было нязручна, яна надзела скураныя пальчаткі.
  
  Апошняя скрынка, у якую яна зазірала, была пашкоджана вадой. У ёй ляжала адзіная тэчка-гармонік. Унутры былі змакрэлыя фотакопіі файлаў, узятых з запісаў забойстваў ахвяраў за апошнія дванаццаць гадоў або каля таго. Джэсіка адкрыла тэчку на самым апошнім раздзеле.
  
  Унутры былі дзве чорна-белыя фатаграфіі памерам восем на дзесяць, абодва з выявай аднаго і таго ж каменнага будынка, адна зроблена з адлегласці ў некалькі сотняў футаў, іншая значна бліжэй. Фатаграфіі былі скручаныя з-за пашкоджанняў ад вады і мелі дублюючых друк у правым верхнім куце. Гэта не былі афіцыйныя фатаграфіі PPD. Будынак на фатаграфіі аказалася фермерскім домам; на далёкім здымку было відаць, што яно размешчана на полагам ўзгорку, на заднім плане бачная была лінія заснежаных дрэў.
  
  - Табе трапляліся якія-небудзь іншыя фатаграфіі гэтага дома? - Спытала Джэсіка.
  
  Ніккей ўважліва паглядзела на фатаграфіі. "Няма. Не бачыла гэтага".
  
  Джэсіка перавярнула адну з фатаграфій. На абароце была серыя з пяці лічбаў, апошнія два з якіх былі прыцемнена з-за пашкоджанні вадой. Першыя тры лічбы апынуліся 195. Можа быць, паштовы індэкс? "Вы ведаеце, дзе знаходзіцца паштовы індэкс 195?" - спытала яна.
  
  - 195, - адказала Ніккей. - Можа, акруга Беркс?
  
  "Менавіта пра гэта я і думаў".
  
  - Месцазнаходжанне ў Берксе?
  
  "Паняцці не маю".
  
  У Ніккей пэйджар зазваніў. Яна отстегнула яго, прачытала паведамленне. "Гэта бос", - сказала яна. "У цябе тэлефон з сабой?"
  
  "У цябе няма тэлефона?"
  
  "Не пытай", - сказала Ніккей. "Я страціла траіх за апошнія шэсць месяцаў. Яны збіраюцца арыштаваць мяне".
  
  "Для мяне гэта пэйджары", - сказала Джэсіка.
  
  "З нас атрымаецца добрая каманда".
  
  Джэсіка працягнула Ніккей свой мабільны тэлефон. Ніккей выйшла з камеры захоўвання, каб патэлефанаваць.
  
  Джэсіка зноў зірнула на адну з фатаграфій, тую, на якой быў намаляваны фермерскі дом бліжэй. Яна перавярнула яе. На абароце былі тры літары, больш нічога.
  
  АЛП.
  
  Што гэта значыць? Джэсіка задумалася. Дапамога дзецям-утрыманцам? Амерыканскі савет стаматалагічны? Клуб арт-дырэктараў?
  
  Часам Джэсіка ненавідзела лад думак копаў. Яна сама была вінаватая ў гэтым у мінулым, у скарочаных нататках, якія ты пісаў сам сабе ў матэрыялах справы з намерам дапоўніць іх пазней. Запісныя кніжкі дэтэктываў заўсёды станавіліся рэчавымі доказамі, і думка аб тым, што справа можа завіснуць на чым-тое, што ты напісаў у спешцы на чырвонае святло, трымаючы ў другой руцэ чизбургер і кубак кавы, заўсёды была няпростай задачай.
  
  Але калі Уолт Брайэм рабіў гэтыя нататкі, ён паняцця не меў, што аднойчы іншы дэтэктыў будзе чытаць і спрабаваць разабрацца ў іх - дэтэктыў, які расследуе яго забойства.
  
  Джэсіка зноў перавярнула першую фатаграфію. Толькі гэтыя пяць лічбаў. За лічбамі 195 вынікала тое, што магло быць 72 або 78. Магчыма, 18.
  
  Меў фермерскі дом якое-то стаўленне да забойства Уолта? Ліст быў датаваны некалькімі днямі да яго смерці.
  
  "Ну і ну, дзякуй, Уолт", - падумала Джэсіка. Ты ідзеш і дазваляеш сябе забіць, а дэтэктываў, якія вядуць расследаванне, пакідаеш разгадваць галаваломку судоку. 195. ADC.
  
  Ніккей вярнулася і працягнула Джэсіка яе тэлефон.
  
  "Гэта была лабараторыя", - сказала яна. "Мы наехалі на машыну Уолта".
  
  "З пункту гледжання крыміналіста, усё ў парадку", - падумала Джэсіка.
  
  "Але яны прасілі мяне перадаць вам, што лабараторыя правяла дадатковыя аналізы крыві, знойдзенай у вашых двайнятак", - дадала Ніккей.
  
  "Што наконт гэтага?"
  
  "Яны сказалі, што кроў старая".
  
  - Стары? - Спытала Джэсіка. - Што значыць "стары"?
  
  - Стары, як у таго, каму ён належаў, верагодна, даўным-даўно памёр.
  
  
  67
  
  
  Роланд змагаўся з д'яблам. І хоць для такога верніка чалавека, як ён, гэта было звычайнай справай, сёння д'ябал схапіў яго за галаву.
  
  Ён прагледзеў усе фатаграфіі ў паліцэйскім участку, спадзеючыся на знак. Ён бачыў так шмат зла ў гэтых вачах, так шмат счарнелых душаў. Усе яны расказвалі яму аб сваіх дзеяннях. Ніхто не казаў аб Шарлоце.
  
  Але гэта не магло быць супадзеннем. Шарлоту знайшлі на беразе Виссаикона ў позе лялькі з казкі.
  
  А цяпер рака забівае.
  
  Роланд ведаў, што паліцыя ў рэшце рэшт дагоніць Чарльза і яго. Усе гэтыя гады ён быў бласлаўлёны сваёй ўтоенасць, сваім праведным сэрцам, сваёй цягавітасцю.
  
  Ён атрымае знак. Ён быў упэўнены ў гэтым.
  
  Міласэрны Гасподзь ведаў, што час мае вырашальнае значэнне.
  
  "Я так і не змог вярнуцца туды".
  
  Элайджа Полсан распавядаў немую гісторыю пра тое, як на яго напалі, калі ён ішоў дадому з рынку "Рэдынг Тэрмінал Маркет".
  
  "Можа быць, аднойчы, з блаславення Госпада, я змагу. Але не цяпер", - сказаў Элайджа Полсан. "Не ў бліжэйшы час".
  
  У гэты дзень у групе ахвяры было ўсяго чатыры ўдзельніка. Сэдзі Пірс, як заўсёды. Стары Элайджа Полсан. Маладая жанчына па імені Бес Шранц, афіцыянтка з Паўночнай Філадэльфіі, чыя сястра падвергнулася жорсткаму нападу. І Шон. Ён сядзеў у баку ад групы, як часта рабіў, і слухаў. Але ў гэты дзень, здавалася, што-то бурліла ў яго пад паверхняй.
  
  Калі Элайджа Полсан сеў, Роланд павярнуўся да Шону. Магчыма, нарэшце-то надышоў дзень, калі Шон быў гатовы распавесці сваю гісторыю. У пакоі запанавала цішыня. Роланд кіўнуў. Прыкладна праз хвіліну ерзания Шон устаў і пачаў.
  
  "Мой бацька кінуў нас, калі я быў маленькім. Калі я рос, тут былі толькі мая маці, мая сястра і я. Мая маці працавала на фабрыцы. У нас было няшмат, але мы спраўляліся. Мы былі адзін у аднаго ".
  
  Члены групы кіўнулі. Ніхто з прысутных не быў забяспечаны.
  
  "Аднойчы летнім днём мы пайшлі ў гэты маленькі парк забаў. Мая сястра любіла карміць галубоў і бялок. Яна любіла ваду, дрэвы. У гэтым сэнсе яна была пяшчотнай ".
  
  Слухаючы, Роланд не мог прымусіць сябе зірнуць на Чарльза.
  
  "У той дзень яна пайшла, і мы не маглі яе знайсці", - працягнуў Шон. "Мы шукалі паўсюль. Потым сцямнела. Пазней той жа ноччу яны знайшлі яе ў лесе. Яна... яна была забітая.
  
  Па пакоі пранёсся шэпт. Словы спагады, смутку. Роланд выявіў, што ў яго дрыжаць рукі. Гісторыя Шона была амаль яго ўласнай.
  
  "Калі гэта здарылася, брат Шон?" Спытаў Раланд.
  
  Трохі супакоіўшыся, Шон сказаў: "Гэта было ў 1995 годзе".
  
  Дваццаць хвілін праз сход завяршылася малітвай і благаслаўленнем. Вернікі пацягнуліся да выхаду.
  
  "Блаславі вас Бог", - сказаў Роланд усім ім у дзверы. "Убачымся ў нядзелю". Апошнім увайшоў Шон. "У цябе ёсць некалькі хвілін, брат Шон?"
  
  "Вядома, пастар".
  
  Роланд зачыніў дзверы і ўстаў перад маладым чалавекам. Некалькі доўгіх імгненняў праз ён спытаў: "Ты ведаеш, якім важным быў для цябе гэты дзень?"
  
  Шон кіўнуў. Было ясна, што яго эмоцыі былі недалёка ад паверхні. Роланд абняў Шона. Шон ціха усхліпнуў. Калі слёзы скончыліся, яны разарвалі абдымкі. Чарльз перасёк пакой, працягнуў Шону скрынку з сурвэткамі і пайшоў.
  
  "Ты можаш расказаць мне больш падрабязную інфармацыю аб тым, што адбылося?" - Спытаў Раланд.
  
  Шон на імгненне схіліў галаву. Калі ён падняў вочы, то абвёў поглядам пакой і нахіліўся наперад, як быццам хацеў падзяліцца сакрэтам. "Мы заўсёды ведалі, хто гэта зрабіў, але яны так і не змаглі знайсці ніякіх доказаў. Я маю на ўвазе паліцыю".
  
  "Я разумею".
  
  "Ну, расследаванне праводзіў офіс шэрыфа. Яны сказалі, што так і не знайшлі дастаткова доказаў, каб каго-небудзь арыштаваць ".
  
  "Адкуль менавіта ты родам?" - спытаў я.
  
  - Гэта было недалёка ад маленькай вёсачкі пад назвай Адэнсе.
  
  "Адэнсе?" Спытаў Раланд. "Падабаецца гэты горад у Даніі?"
  
  Шон паціснуў плячыма.
  
  "Гэты чалавек усё яшчэ жыве там?" Спытаў Раланд. "Чалавек, якога вы падазравалі?"
  
  "О, так", - сказаў Шон. "Я магу даць табе адрас. Ці нават паказаць табе, калі хочаш".
  
  "Гэта было б добра", - сказаў Роланд.
  
  Шон паглядзеў на гадзіннік. - Мне сёння трэба працаваць, - сказаў ён. - Але я магу пайсці заўтра.
  
  Роланд зірнуў на Чарльза. Чарльз выйшаў з пакоя. "Гэта будзе выдатна".
  
  Роланд праводзіў Шона да дзвярэй, абняўшы маладога чалавека за плечы.
  
  "Ці правільна я паступіў, распавёўшы вам, пастар?" Спытаў Шон.
  
  "Аб божа, так", - сказаў Роланд, адкрываючы дзверы. "Гэта было правільна". Ён заключыў маладога чалавека ў яшчэ адно моцнае абдымкі. Ён выявіў, што Шона трасе. "Я пра ўсё паклапачуся".
  
  - Добра, - сказаў Шон. - Тады заўтра?
  
  "Так", - адказаў Роланд. "Заўтра".
  
  
  68
  
  
  У яго сне ў іх няма асоб. У яго сне яны стаяць перад ім, статныя, статуі, нерухомыя. У сне ён не можа бачыць іх вачэй, але, тым не менш, ведае, што яны глядзяць на яго, абвінавачваючы яго, патрабуючы справядлівасці. Іх сілуэты каскадам спадаюць у туман, адзін за адным, - змрочная, непахісная натюрмортная армія мёртвых.
  
  Ён ведае іх імёны. Ён памятае становішча іх тэл. Ён памятае іх пахі, адчуванне іх плоці пад яго дакрананнямі, тое, як іх васковая скура пасля смерці не рэагавала.
  
  Але ён не можа бачыць іх асоб.
  
  І ўсё ж іх імёны аддаюцца рэхам у яго пакоі успамінаў-сне. Лизетт Сайман, Крысціна Джакос, Тара Грендель.
  
  Ён чуе ціхі жаночы плач. Гэта Саманта обмахивается веерам, і ён нічым не можа ёй дапамагчы. Ён бачыць, як яна ідзе па калідоры. Ён варта, але з кожным крокам калідор пашыраецца, даўжэе, цямнее. Ён адкрывае дзверы ў канцы, але яна знікла. На яе месцы чалавек, сатканы з ценяў. Ён дастае сваю зброю, наводзіць, цэліцца, страляе.
  
  Куры.
  
  Кевін Бірн рэзка прачнуўся, сэрца шалёна калацілася ў грудзях. Ён зірнуў на гадзіннік. Было 3:50 ночы. Ён агледзеў сваю спальню. Пуста. Ніякіх зданяў, ніякіх прывідаў, ніякага нязграбнага параду трупаў.
  
  Проста цурчанне вады ў сне, проста веданне таго, што ўсе яны, усе безаблічныя мерцвякі ў свеце, стаялі ў рацэ.
  
  
  69
  
  
  Раніцай апошняга дня адыходзячага года сонца было бледным, як костка. Прагноз надвор'я прадказваў мяцеліца.
  
  Джэсіка была не на дзяжурстве, але яе розум не быў заняты. Яе думкі пераскочылі з Уолта Бригема на трох жанчын, знойдзеных на беразе ракі, і на Саманту Фаннинг. Саманту ўсё яшчэ не знайшлі. У дэпартаменце не мелі асаблівых спадзяванняў на тое, што яна ўсё яшчэ жывая.
  
  Вінцэнт быў на дзяжурстве; Сафі адправілі ў дом яе дзядулі на напярэдадні Новага года. Джэсіка была прадастаўлена самой сабе. Яна магла рабіць усё, што хацела.
  
  Дык чаму ж яна сядзіць у сябе на кухні, дапіваючы чацвёртую кубак кавы і думаючы пра мёртвых?
  
  У пачатку дзевятага ў яе дзверы пастукалі. Гэта была Ніккей Мэлоун.
  
  - Прывітанне, - сказала Джэсіка, больш чым трохі здзіўленая. - Заходзь.
  
  Ніккей ўвайшла ўнутр. "Божа, як холадна".
  
  "Кава?"
  
  "О, так".
  
  Яны селі за абедзенны стол. Ніккей прынесла некалькі тэчак.
  
  "Тут ёсць сёе-тое, на што табе варта паглядзець", - сказала Ніккей. Яна была ўсхваляваная.
  
  Яна адкрыла вялікі канверт і дастала некалькі ксеракопій старонак. Гэта былі старонкі з запісной кніжкі Уолта Бригама. Не з яго афіцыйнай дэтэктыўнай кнігі, а з другой, асабістай запісной кніжкі. Апошняя запіс тычыўся справы Аннемари Дицилло, датаванага двума днямі да забойства Уолта. Пазнакі былі зробленыя ўжо знаёмым загадкавым почыркам Уолта.
  
  Ніккей таксама падпісала дасье па справе аб забойстве ў паліцыі Дицилло. Джэсіка прагледзела яго.
  
  Бірн распавёў Джэсіка аб гэтай справе, але пры выглядзе падрабязнасцяў яе затошнило. Дзве маленькія дзяўчынкі на вечарыне з нагоды дня нараджэння ў Фэрмаунт-парку ў 1995 годзе. Аннемари Дичилло і Шарлота Уэйт. Яны зайшлі ў лес, і так і не выйшлі адтуль. Колькі разоў Джэсіка вадзіла сваю дачку ў парк? Колькі разоў яна адводзіла погляд ад Сафі хоць бы на секунду?
  
  Джэсіка прагледзела фатаграфіі з месца злачынства. Дзяўчынак знайшлі ля падножжа хвоі. На фотаздымках буйным планам было відаць тое, што выглядала як імправізаванае гняздо, пабудаванае вакол іх.
  
  Было некалькі дзясяткаў сведкавых паказанняў ад сем'яў, якія былі ў парку ў той дзень. Здавалася, ніхто нічога не бачыў. Толькі што маленькія дзяўчынкі былі там, а ў наступную хвіліну яны зніклі. У той вечар каля 7 гадзін вечара была выкліканая паліцыя, і быў праведзены ператрус асоб нежанатага ўзросту з удзелам двух паліцэйскіх і сабак з падраздзялення Да-9. У 3 гадзіны ночы наступнага дня дзяўчынак знайшлі недалёка ад берага ручая Виссахикон.
  
  На працягу наступных некалькіх гадоў у дасье перыядычна з'яўляліся запісы, у асноўным ад Ўолта Бригама, некаторыя ад яго партнёра Джона Лонга. Усе запісы былі падобныя. Нічога новага.
  
  - Глядзі. - Ніккей дастала фатаграфіі фермерскай дома, перавярнула іх. На абароце адной фатаграфіі быў няпоўны паштовы індэкс. На другім былі тры літары ADC. Ніккей паказала на часовую шкалу ў нататках Уолта Бригама. Сярод мноства скарачэнняў былі адны і тыя ж літары: ADC.
  
  Ад'ютантам была Аннемари Дицилло.
  
  Электрычны разрад працяў Джэсіку. Фермерскі дом меў якое-то стаўленне да забойства Аннемари. А забойства Аннемари мела якое-то стаўленне да смерці Уолта Бригема.
  
  "Уолт быў ужо блізка". Сказала Джэсіка. "Яго забілі, таму што ён набліжаўся да забойцы".
  
  "Бінга".
  
  Джэсіка абдумала доказы і тэорыю. Ніккей, верагодна, была права. "Што ты хочаш рабіць?" - спытала яна.
  
  Ніккей пастукала пальцам па фатаграфіі фермерскай дома. - Я хачу з'ездзіць у акруга Беркс. Можа быць, мы зможам знайсці гэты дом.
  
  Джэсіка імгненна ўскочыла на ногі. - Я пайду з табой.
  
  - Хіба ты не вольны ад дзяжурства?
  
  Джэсіка засмяялася. - Што значыць "Не на дзяжурстве"?
  
  "Сёння напярэдадні Новага года".
  
  "Пакуль я дома і ў абдымках свайго мужа да паўночы, са мной усё ў парадку".
  
  31 снежня, адразу пасля 9 гадзін раніцы, дэтэктывы Джэсіка Балзано і Нікалет Мэлоун з аддзела па расследаванні забойстваў Дэпартамента паліцыі Філадэльфіі выехалі на хуткасную аўтамагістраль Шайлкилл. Яны накіроўваліся ў акруга Беркс, Пэнсыльванія.
  
  Яны накіраваліся ўверх па рацэ.
  
  
  ЧАСТКА ЧАЦВЁРТАЯ
  
  Што Бачыла Месяц
  
  70
  
  
  Вы стаіце там, дзе сустракаюцца вады, у зліцця двух вялікіх рэк. Зімовае сонца варта нізка ў небе колеру солі. Вы выбіраеце шлях, ідзяце ўздоўж невялікай ракі на поўнач, пятляе сярод лірычных назваў і гістарычных месцаў - Бартрамс-Гарден, Пойнт-Брыз, Грэйс-Феры. Вы проплываете міма панурых радных дамоў, міма велічы горада, міма Элінгі-Роу і Мастацкага музея, міма чыгуначных станцый, вадасховішча Іст-Парк і моста Строберри Мэншн Брыдж. Ты рухаешся на паўднёва-захад, шэпчучы сабе услед старажытныя загаворы - Миквон, Коншохокен, Виссахикон. Цяпер вы пакідаеце горад і парите сярод зданяў Вэлі-Фордж, Фениксвилля, Спринг-Сіці. Шайлкилл ўваходзіць у гісторыю, у памяць нацыі. І ўсё ж гэта прыхаваная рака.
  
  Неўзабаве вы развітваецеся з ракой майн, уваходзячы ў гавань цішыні, тонкі звілісты прыток, які накіроўваецца на паўднёва-захад. Водны шлях звужаецца, пашыраецца, зноў звужаецца, утвараючы звілістае перапляценне камянёў, сланца і вадзяных іў.
  
  Раптам з глейкага зімовага туману з'яўляецца жменька будынкаў. Велізарная рашотка перасякае канал, калі-то велічная, а цяпер прыйшла ў заняпад, яе яркія колеру пацьмянелі, облупились і высахлі.
  
  Вы бачыце стары будынак, якое калі-то было ганарлівым эллингом. У паветры ўсё яшчэ лунае водар марской фарбы і лаку. Вы ўваходзіце ў пакой. Гэта акуратны месца, з глыбокай ценем і вострымі кутамі.
  
  У гэтым пакоі вы знойдзеце варштат. На варштаце ляжыць старая, але вострая піла. Побач з ёй скрутак бел-блакітны вяроўкі.
  
  Вы бачыце сукенка, раскладзенае на канапе ў чаканні. Гэта прыгожае сукенка бледна-клубнічнага колеру, гофрированное да таліі. Сукенка для прынцэсы.
  
  Вы працягваеце шлях, пятляючы па лабірынце вузкіх каналаў. Вы чуеце рэха смеху, плёскат хваляў аб маленькія ярка размаляваныя лодачкі. Вы ўдыхаеце водар карнавальных пачастункаў - слановых вушэй, цукровай ваты, цудоўнага густу зауэрбратена на свежых булачка з насеннем. Вы чуеце пералівы calliope.
  
  І далей, яшчэ далей, пакуль усе зноў не сціхне. Цяпер гэта месца цемры. Месца, дзе магілы холодят зямлю.
  
  Менавіта тут вас сустрэне Месяц.
  
  Ён ведае, што ты прыйдзеш.
  
  
  71
  
  
  Па ўсёй паўднёва-усходняй Пенсільваніі былі раскіданыя паміж фермамі невялікія мястэчкі і вёскі, у большасці з якіх было ўсяго некалькі камерцыйных прадпрыемстваў, пара цэркваў, невялікая школа. У дадатак да расце гарадам, такім, як Ланкастэр і Рэдынг, існавалі буколические вёскі, такія як Олі і Эксетер, вёсачкі, практычна не кранутыя часам.
  
  Калі яны праязджалі Вэлі-Фордж, Джэсіка зразумела, наколькі шмат чаго з свайго стану яна не адчувала. Як бы ёй ні было непрыемна гэта прызнаваць, ёй было дваццаць шэсць, перш чым яна ўбачыла Звон Свабоды паблізу. Яна прадставіла, што так было з многімі людзьмі, якія жывуць побач з гісторыяй.
  
  У акрузе Беркс налічвалася больш за трыццаць паштовых індэксаў. Тэрыторыя, ахопленая прэфіксам паштовага індэкса 195, займала вялікую тэрыторыю ў паўднёва-ўсходняй частцы акругі.
  
  Джэсіка і Ніккей згарнулі на некалькі прасёлкавых дарог і пачалі распытваць аб фермерскай доме. Яны абмяркоўвалі магчымасць прыцягнення мясцовых праваахоўных органаў да сваіх пошукаў, але падобныя рэчы часам вабілі за сабой бюракратычную валакіту, пытанні юрысдыкцыі. Яны пакінулі яго адкрытым, даступным у якасці опцыі, але вырашылі пакуль зрабіць гэта самастойна.
  
  Яны наводзілі даведкі ў маленькіх крамках, на заправачных станцыях, у выпадковых прыдарожных кіёсках. Яны спыніліся каля царквы на Уайт-Беар-роўд. Людзі былі дастаткова прыемнымі, але, здавалася, ніхто не пазнаваў фермерскі дом і не меў ні найменшага падання, дзе ён знаходзіцца.
  
  У апоўдні дэтэктывы выехалі на дарогу, якая вядзе на поўдзень праз гарадок Робсан. Некалькі няправільных паваротаў вывелі іх на няроўную двухпалосную дарогу, петлявшую па лесе. Праз пятнаццаць хвілін яны натыкнуліся на аўтамайстэрню па кузовным работ.
  
  Поля, навакольныя прадпрыемства, ўяўлялі сабой некропаль паржавелых карпусоў аўтамабіляў - крылаў і дзвярэй, даўно паржавелых бампераў, блокаў цыліндраў, алюмініевых калпакоў грузавікоў. Справа віднелася прыбудова; пануры хлеў з гафрыраванага кардона, нахілены да зямлі прыкладна пад вуглом сорак пяць градусаў. Усё было зарослым, запушчаным, пакрытым шэрым снегам і гразёю. Калі б не святло ў вокнах, уключаючы бьющуюся неонавую шыльду, якія рэкламуюць Mopar, будынак выглядала б закінутым.
  
  Джэсіка і Ніккей заехалі на стаянку, якая сама была застаўлена паламанымі машынамі, фургонамі, грузавікамі. У некалькіх кварталах стаяў фургон. Джэсіка стала цікава, ці не там жыў уладальнік. Шыльда над уваходам у гараж абвяшчала:
  
  
  АЎТАМАТЫЧНАЕ ПАДВАЕННЕ K / ПАДВАЕННЕ ЗНАЧЭННЯ
  
  
  Старажытны, бескарыслівы мастиф, прыкаваны ланцугом да слупа, коратка гавкнул, калі яны наблізіліся да галоўнага будынка. Ўвайшлі ДЖЭСІКА І НІККЕЙ. Гараж з трыма адсекамі быў забіты аўтамабільным смеццем. З засаленного радыёпрымача на стойцы перадавалі Ціма Макгроу. У установе пахла WD40, вінаграднымі цукеркамі і пратэрмінаваным мясам.
  
  Бразнуў дзвярны званочак, і праз некалькі секунд да іх падышлі двое мужчын. Гэта былі блізняты гадоў трыццаці з невялікім. На іх былі аднолькавыя брудна-сінія камбінезоны, у іх былі светлыя валасы растрапаныя і счарнелыя рукі. На іх бейджиках было напісана "КАЙЛ" і "КІТ".
  
  Адсюль і Падвойнае "Да", падазравала Джэсіка.
  
  - Прывітанне, - сказала Ніккей.
  
  Ні адзін з мужчын не адказаў. Замест гэтага яны павольна прабегліся вачыма па Ніккей, затым па Джэсіцы. Ніккей прайшла наперад. Яна паказала сваё пасведчанне асобы, прадставілася. "Мы з паліцэйскага кіравання Філадэльфіі".
  
  Абодва мужчыны скривили асобы, насьміхаючыся. Яны захоўвалі маўчанне.
  
  "Мы хацелі б надаць вам некалькі хвілін", - дадала Ніккей.
  
  Кайл шырока ўсміхнуўся. - У мяне ўвесь дзень для цябе, дарагая.
  
  "Ну вось і ўсё", - падумала Джэсіка.
  
  "Мы шукаем дом, які можа быць размешчаны дзе-то тут", - спакойна сказала Ніккей. "Я б хацела паказаць вам некалькі фатаграфій".
  
  "Оооо", - сказаў Кіт. "Нам падабаюцца збаны. Нам, вясковым жыхарам, патрэбныя збаны, таму што мы не ўмеем чытаць".
  
  Кайл фыркнуў ад смеху.
  
  "Гэта брудныя збаны?" дадаў ён.
  
  Браты стукнуліся бруднымі кулакамі.
  
  Ніккей імгненне проста глядзела, не міргаючы. Яна глыбока ўздыхнула, сабралася з духам і пачала зноў. "Калі б вы маглі проста зірнуць на гэта, мы былі б вам вельмі ўдзячныя. Тады мы адправімся сваёй дарогай. Яна паказала фатаграфію. Двое мужчын паглядзелі на яе і зноў пачалі ўзірацца.
  
  "Так", - сказаў Кайл. "Гэта мой дом. Мы маглі б пракаціцца туды прама зараз, калі хочаш".
  
  Ніккей паглядзела на Джэсіку, потым зноў на братоў. Падышоў Філах. - У цябе мову на зубах, ты ведаеш гэта?
  
  Кайл засмяяўся. "О, ты ўсё правільна зразумеў", - сказаў ён. "Спытай любую дзяўчыну ў горадзе". Ён правёў языком па вуснах. "Чаму б табе не прыехаць сюды і не высветліць гэта самому?"
  
  "Можа быць, я так і зраблю", - сказала Ніккей. "Можа быць, я перадам гэта ў наступны гробаны акруга". Ніккей зрабіла крок да іх. Джэсіка паклала руку на плячо Ніккей і моцна сціснула.
  
  "Хлопцы? Хлопцы?" Сказала Джэсіка. "Мы дзякуем вам за удзеленую час. Мы сапраўды цэнім гэта". Яна паказала адну з сваіх візітных картак. "Вы бачылі фатаграфію. Калі вы што-небудзь прыдумаеце, калі ласка, патэлефануеце нам ". Яна паклала сваю візітоўку на стойку.
  
  Кайл паглядзеў на Кіта, потым зноў на Джэсіку. "О, я магу што-небудзь прыдумаць. Чорт вазьмі, я магу прыдумаць шмат чаго".
  
  Джэсіка паглядзела на Ніккей. Яна амаль бачыла, як з яе вушэй ідзе пар. Праз імгненне яна адчула, што напружанне ў руцэ Ніккей аслабла. Яны павярнуліся, каб сысці. "Ваш хатні нумар пазначаны на картцы?" - крыкнуў адзін з іх. Зноў смех гіены.
  
  Джэсіка і Ніккей дабраліся да машыны, праслізнулі ўнутр. - Памятаеш таго хлопца з "Збавення"? - Спытала Ніккей. - Таго, які граў на банджа? Джэсіка пристегнулась. "А што з ім?" - "Падобна на тое, у яго нарадзіліся двайняты". Джэсіка засмяялася. "Куды?"
  
  Яны абодва паглядзелі на дарогу. Мякка падаў снег. Пагоркі былі пакрытыя белым шаўковым коўдрай.
  
  Ніккей зірнула на карту, якая ляжыць на сядзенне, і націснула на поўдзень. "Я думаю, нам варта пайсці гэтым шляхам", - сказала яна. "І я думаю, прыйшоў час змяніць тактыку".
  
  Каля гадзіны яны пад'ехалі да сямейнага рэстарана пад назвай Doug's Den. Звонку ён быў абабіты цёмна-карычневым сайдынгам, дах у стылі гамбрел. На паркоўцы стаялі чатыры машыны.
  
  Калі Джэсіка і Ніккей падышлі да дзвярэй, пайшоў сапраўдны снегапад.
  
  Яны ўвайшлі ў рэстаран. Двое мужчын старэй, пара мясцовых, якіх адразу можна было пазнаць па кепкам John Deere і поношенным камізэльках, займалі далёкі канец стойкі.
  
  Мужчыну, протиравшему стальніцу, было пад пяцьдзесят - шырокія плечы і рукі, якія толькі пачынаюць таўсцець ў сярэдзіне. На ім быў светла-зялёны швэдар над накрухмаленай белай кашулі і чорныя докер.
  
  - Добры дзень, - сказаў ён, трохі ажывіўшыся пры думкі пра двух маладых жанчын, якія ўваходзяць у ўстанову.
  
  "Як справы?" Спытала Ніккей.
  
  "Добра", - сказаў ён. "Што я магу прынесці для вас, лэдзі?" У яго быў ціхі, ветлы голас.
  
  Ніккей скоса зірнула на мужчыну, тым позіркам, якім ты одариваешь каго-то, калі думаеш, што пазнаеш яго. Ці хочаш, каб яны думалі, што пазнаюць. "Вы раней працавалі, ці не так?" - спытала яна.
  
  Мужчына ўсміхнуўся. - Ты можаш сказаць?
  
  Ніккей падміргнула. - Уся справа ў вачах.
  
  Мужчына кінуў анучу пад стойку, на цалю ўцягнуўшы жывот. - Я быў паліцыянтам штата. Дзевятнаццаць гадоў.
  
  Ніккей перайшла ў рэжым какеткі, як быццам ён толькі што прадставіўся Эшлі Уилксом. - Вы былі старастам? У якіх казармах?
  
  "Эры", - сказаў ён. "Парк імя Э. Лоуренса".
  
  "О, я люблю Эры", - сказала Ніккей. "Ты там нарадзіўся?"
  
  "Недалёка адсюль. У Тайтусвилле".
  
  - Калі вы здалі свае дакументы?
  
  Мужчына паглядзеў на столь, нешта прыкідваючы. "Што ж, давайце паглядзім". Ён злёгку збялеў. "Вау".
  
  "Што?"
  
  "Я толькі што зразумеў, што гэта было амаль дзесяць гадоў таму".
  
  Джэсіка гатовая была паспрачацца, што мужчына дакладна ведаў, колькі часу прайшло, верагодна, з дакладнасцю да гадзіны і хвіліны. Ніккей працягнула руку і лёгенька дакранулася да тыльнага боку яго правай рукі. Джэсіка была здзіўленая. Гэта было ўсё роўна што назіраць, як Марыя Калас разаграваецца перад прадстаўленнем "Мадам Батэрфляй".
  
  "Іду ў заклад, ты ўсё яшчэ магла б улезці ў гэтую форму", - сказала Ніккей.
  
  Жывот увайшоў яшчэ на цалю. Ён быў даволі сімпатычным ў сваёй манеры вялікага хлопца з маленькага гарадка. "О, я не ведаю пра гэта".
  
  Джэсіка не магла адкараскацца ад думкі, што, што б гэты хлопец ні зрабіў для штата, ён дакладна не быў следчым. Калі б ён не мог бачыць скрозь усю гэтую лухту, ён не змог бы знайсці Шакила о'ніла ў дзіцячым садзе. Ці, можа быць, ён проста хацеў, каб гэта пачуць. У апошнія дні Джэсіка пастаянна назірала падобную рэакцыю ў свайго бацькі.
  
  - Дуг Прентисс, - прадставіўся ён, працягваючы руку. Усе абменьваліся поціскамі рукі і ўяўленнямі. Ніккей сказала яму, што яны з паліцыі Філадэльфіі, але не з аддзела па расследаванні забойстваў.
  
  Вядома, яны ведалі большую частку гэтай інфармацыі аб Дузе яшчэ да таго, як пераступілі парог яго ўстановы. Як і юрысты, копы любілі ведаць адказ на пытанне да таго, як ён быў зададзены. У бліскучага пікапа "Форд", прыпаркаванага бліжэй за ўсіх да дзвярэй, быў нумарны знак з надпісам DOUG1, а на заднім шкле - налепка з надпісам "ПАТРУЛЬНЫЯ ШТАТА РОБЯЦЬ ГЭТА НА АБОЧЫНЕ ДАРОГІ".
  
  "Мяркую, ты на дзяжурстве", - сказаў Дуг, гатовы абслужыць. Калі б Ніккей папрасіла, ён, верагодна, пафарбаваў б яе дом. "Я магу прапанаваць табе кубачак кавы? Толькі што звараны.
  
  "Гэта было б выдатна, Дуг", - сказала Ніккей. Джэсіка кіўнула.
  
  - Зараз прынясуць два кавы.
  
  Дуг вылецеў як падстрэлены. Неўзабаве ён вярнуўся з двума парай кубкамі кавы і міскай вяршкоў з лёдам ў індывідуальнай ўпакоўцы.
  
  "Ты тут па афіцыйнаму справе?" Спытаў Дуг.
  
  "Так, гэта так", - сказала Ніккей.
  
  "Калі я магу чым-небудзь дапамагчы, проста папрасі".
  
  "Я не магу перадаць табе, як я рада гэта чуць, Дуг", - сказала Ніккей. Яна зрабіла са сваёй кубкі. "Добры кава".
  
  Дуг злёгку выпнуў грудзі. - У чым заключаецца праца?
  
  Ніккей дастала канверт дзевяць на дванаццаць, адкрыла яго. Яна дастала фатаграфію фермерскай дома і пасунула яе праз стойку. "Мы спрабуем знайсці гэта месца, але нам не надта шанцуе. Мы амаль упэўненыя, што ён знаходзіцца з гэтым паштовым індэксам. Ён не здаецца вам знаёмым? "
  
  Дуг надзеў біфакальнага акуляры, узяў фатаграфію. Уважліва паглядзеўшы на яе, ён сказаў: "Я не пазнаю гэта месца, але калі яно ёсць дзе-небудзь у гэтым раёне, я ведаю, хто пазнаў бы".
  
  "Хто гэта?" - спытаў я.
  
  - Жанчына па імя Надзін Палмер. Яна і яе пляменнік кіруюць маленькім магазінчыкам дэкаратыўна-прыкладнога мастацтва непадалёк, - сказаў Дуг, відавочна задаволены тым, што зноў апынуўся ў сядле, няхай і ўсяго на некалькі хвілін. "Яна па-чартоўску добры мастак. Як і яе пляменнік".
  
  
  72
  
  
  Арт-Каўчэг прадстаўляў сабой невялікі струхлелы крамка ў канцы квартала, на адзінай галоўнай вуліцы маленькага мястэчка. Выстава ў вітрыне ўяўляла сабой па-майстэрску скампанаваны калаж з пэндзляў, фарбаў, палотнаў, падушачак для акварэлі, разам з чаканымі краявідамі мясцовых ферм у выглядзе сілас і свіранаў, створанымі мясцовымі мастакамі, намаляванымі людзьмі, якіх, хутчэй за ўсё, інструктаваў ўладальнік або якія былі яго сваякамі.
  
  Званочак над дзвярыма абвясьціў аб з'яўленні Джэсікі і Ніккей. Іх сустрэў водар папуры, льнянога алею і ледзь улоўны каціны прысмак.
  
  Жанчыне за прылаўкам было крыху за шэсцьдзесят. Яе валасы былі сабраныя ў пучок і ўтрымліваліся на месцы па-майстэрску выразанай драўлянай кіркай. Калі б яны былі не ў Пенсільваніі, Джэсіка выставіла б гэтую жанчыну на мастацкай кірмашы на першых у гісторыі міжнародных. Магчыма, у гэтым і заключалася ідэя.
  
  - Добры дзень, - сказала жанчына.
  
  Джэсіка прадставілася сама і Ніккей як афіцэры паліцыі. "Дуг Прентисс накіраваў нас да вас", - сказала яна.
  
  - Прыгожы мужчына гэты Дуг Прентисс.
  
  "Так, гэта ён", - сказала Джэсіка. "Ён сказаў, што вы маглі б нам дапамагчы".
  
  "Раблю, што магу", - адказала яна. "Дарэчы, мяне завуць Надзін Палмер".
  
  Словы Надзін абяцалі супрацоўніцтва, хоць мова яе цела трохі напружыўся, калі яна пачула слова "паліцыя". Гэтага варта было чакаць. Джэсіка дастала фатаграфію фермерскай дома. - Дуг сказаў, што ты, магчыма, ведаеш, дзе знаходзіцца гэты дом.
  
  Перш чым зірнуць на фатаграфію, Надзін спытала: "ці Магу я зірнуць на якое-небудзь пасведчанне асобы?"
  
  "Абсалютна", - сказала Джэсіка. Яна дастала свой значок, адкрыла яго. Надзін ўзяла яго ў яе, уважліва агледзела.
  
  "Павінна быць, захапляльная праца", - сказала яна, вяртаючы пасведчанне.
  
  "Часам", - адказала Джэсіка.
  
  Надзін ўзяла фатаграфію. - О, вядома, - сказала яна. - Я ведаю гэта месца.
  
  - Гэта далёка адсюль? - Спытала Ніккей.
  
  - Не занадта далёка.
  
  "Ты ведаеш, хто там жыве?" Спытала Джэсіка.
  
  "Не думаю, што там зараз хто-то жыве". Яна зрабіла крок у заднюю частку крамы і крыкнула: "Бэн?"
  
  "Так?" - пачуўся голас з склепа.
  
  "Ты можаш прынесці акварэль, якая стаіць прыслоненыя да маразілцы?"
  
  - Той, што паменш?
  
  "Так".
  
  "Вядома", - адказаў ён.
  
  Некалькі секунд праз малады чалавек падняўся па прыступках, несучы акварэль у рамцы. Яму было крыху за дваццаць, толькі што з цэнтральнага кастынгу ў маленькі гарадок Пенсільваніі. У яго была капа пшанічнага колеру валасоў, падавшая на вочы. На ім быў цёмна-сіні кардіганы, белая футболка і джынсы. Рысы яго асобы былі амаль жаноцкімі.
  
  "Гэта мой пляменнік, Бэн Шарп", - сказала Надзін. Яна прадставіла Джэсіку і Ніккей і патлумачыла, хто яны такія.
  
  Бэн працягнуў цётцы акварэль ў матавай рамцы. Надзін паставіла яе на мальберт побач са стойкай. Карціна, выкананая рэалістычна, была амаль дакладнай копіяй фатаграфіі.
  
  "Хто гэта намаляваў?" Спытала Джэсіка.
  
  "Шчыра ваш", - сказала Надзін. "Я прабралася туды ў адну чэрвеньскую суботу. Даўным-даўно".
  
  "Гэта выдатна", - сказала Джэсіка.
  
  - Ён выстаўлены на продаж. Надзін падміргнула. З задняй пакоя данёсся гук свісцячага чайніка. - Прашу прабачэння, я на секунду. Яна выйшла з пакоя.
  
  Бэн Шарп перавёў погляд з аднаго наведвальніка на іншага, глыбей засунуў рукі ў кішэні і трохі покачался на абцасах. "Такім чынам, вы, хлопцы, прыехалі з Філадэльфіі?" ён спытаў.
  
  "Гэта дакладна", - сказала Джэсіка.
  
  - А вы, значыць, дэтэктывы?
  
  "Зноў правільна".
  
  "Ух ты".
  
  Джэсіка зірнула на гадзіннік. Было ўжо больш двух. Калі яны збіраюцца адшукаць гэты дом, ім лепш паспяшацца. Затым яна заўважыла пэндзліка на прылаўку ззаду Бэна. Яна паказала на яго.
  
  "Што вы можаце расказаць мне аб гэтых шчотках?" спытала яна.
  
  "Амаль усе, што ты хацеў бы ведаць", - сказаў Бэн.
  
  "Яны ўсе амаль аднолькавыя?" - спытала яна.
  
  "Не, мэм. Перш за ўсё, яны бываюць розных ступеняў - master, studio, academic. Аж да economy, хоць на самай справе вы не хочаце маляваць эканомна. Яны больш для аматараў. Я карыстаюся студыяй, але гэта таму, што мне робяць зніжку. Я не так добрая, як цётка Надзін, але я далучаюся ".
  
  Пры гэтых словах Надзін вярнулася ў краму з падносам, на якім стаяў гарачы чайнік з гарбатай. - У вас ёсць час на кубачак гарбаты? - спытала яна.
  
  "Баюся, што няма", - сказала Джэсіка. "Але дзякуй". Яна павярнулася да Бэну і паказала фатаграфію фермерскай дома. "Ты знаёмы з гэтым домам?"
  
  - Вядома, - сказаў Бэн.
  
  "Як далёка гэта адсюль?" - спытаў я.
  
  "Можа быць, хвілін дзесяць або каля таго. Гэта даволі цяжка знайсці. Калі хочаш, я магу паказаць табе, дзе гэта".
  
  "Гэта было б вельмі карысна", - сказала Джэсіка.
  
  Бэн Шарп празьзяў. Затым выраз яго твару яго спахмурнеў. - Гэта нармальна, цётка Надзін?
  
  "Вядома", - сказала яна. "Не зусім адмаўляю кліентам, бо напярэдадні Новага года і ўсё такое. Напэўна, мне варта проста зачыніць краму і прыгатаваць халодную качку".
  
  Бэн збегаў у заднюю пакой і вярнуўся ў куртцы. - Я пригоню свой фургон, сустрэнемся ля ўваходу.
  
  Пакуль яны чакалі, Джэсіка агледзела краму. У ім панавала атмасфера маленькага гарадка, якая ў апошні час здавалася ёй прывабнай. Магчыма, гэта было тое, што яна шукала цяпер, калі Сафі стала старэй. Ёй стала цікава, на што падобныя тутэйшыя школы. Ёй стала цікава, ці ёсць тут школы паблізу.
  
  Ніккей штурхнула яе локцем, развеивая яе мары. Пара было сыходзіць.
  
  "Дзякуй, што надалі мне час", - сказала Джэсіка Надзін.
  
  "У любы час", - сказала Надзін. Яна абыйшла стойку і праводзіла іх да дзвярэй. Менавіта тады Джэсіка заўважыла драўляную скрынку каля радыятара; у скрынцы былі котка і чатыры ці пяць нованароджаных кацянят.
  
  "Я не магла б зацікавіць цябе адным-двума котенками, ці не так?" - спытала Надзін з абнадзейлівай усмешкай.
  
  - Не, дзякуй, - сказала Джэсіка.
  
  Адкрыўшы дзверы і увайшоўшы ў "Снежны дзень Карриер энд Айвз", Джэсіка азірнулася на карміла котку.
  
  Ва ўсіх былі дзеці.
  
  
  73
  
  
  Да дома было значна больш дзесяці хвілін язды. Яны ехалі па вакольным дарогах і глыбока ў лес, так як працягваў падаць снег. Некалькі разоў яны сутыкаліся з потемнением святла, і ім прыходзілася спыняцца. Прыкладна праз дваццаць хвілін яны пад'ехалі да павароту дарогі і прыватнай алеі, якая амаль знікала за дрэвамі.
  
  Бэн прытармазіў, памахаў ім рукой побач са сваім фургонам. Ён апусціў шкло. "Ёсць некалькі розных спосабаў патрапіць унутр, але гэты, напэўна, самы просты. Проста выконвайце за мной".
  
  Ён павярнуў на занесеную снегам дарогу. Джэсіка і Ніккей рушылі ўслед за ім. Неўзабаве яны выйшлі на паляну і зліліся з тым, што, верагодна, было доўгай пад'язной дарожкі, якая вядзе да дому.
  
  Калі яны наблізіліся да будынку, пераадолеўшы невялікі ўздым, Джэсіка паказала фатаграфію. Здымак быў зроблены з іншага боку ўзгорка, але нават з такой адлегласці памыліцца было немагчыма. Яны знайшлі дом, які сфатаграфаваў Уолт Брайэм.
  
  Пад'язная дарожка сканчалася паваротам у пяцідзесяці футаў ад будынка. Іншых машын паблізу не было.
  
  Калі яны выйшлі з машыны, першае, на што звярнула ўвагу Джэсіка, была не аддаленасць дома і нават не даволі маляўнічая зімовая абстаноўка. Гэта была цішыня. Яна амаль чула, як падае снег на зямлю.
  
  Джэсіка вырасла ў Паўднёвай Філадэльфіі, вучылася ў універсітэце Темпл і ўсё сваё жыццё правяла ў некалькіх мілях ад горада. У нашы дні, калі яна адказала на званок у аддзел па расследаванні забойстваў у Філадэльфіі, яе віталі гудкі аўтамабіляў, аўтобусаў, гучная музыка. Часам крыкі разгневаных грамадзян. Па параўнанні з гэтым гэта была ідылія.
  
  Бэн Шарп вылез з свайго фургона, пакінуўшы рухавік працаваць на халастым ходу. Ён нацягнуў пару шарсцяных пальчатак. "Я не думаю, што тут хто-то яшчэ жыве".
  
  - Ты ведаў, хто жыў тут раней? - Спытала Ніккей.
  
  "Няма", - сказаў ён. "Прабач".
  
  Джэсіка зірнула на дом. Спераду было два вокны, якія глядзелі вонкі, як злавесныя вочы. Святла не было. "Як ты даведаўся аб гэтым месцы?" - спытала яна.
  
  "Мы часта прыходзілі сюды, калі былі дзецьмі. Тады гэта было даволі жудасна ".
  
  "Цяпер крыху страшнавата", - сказала Ніккей.
  
  "Раней на гэтай тэрыторыі жыла пара вялікіх сабак".
  
  - Яны збеглі? - Спытала Джэсіка.
  
  "О, так", - сказаў Бэн, усміхаючыся. "Гэта быў выклік".
  
  Джэсіка агледзела тэрыторыю каля ганка. Не было ні ланцугоў, ні місак для вады, ні адбіткаў лап на снезе. - І як даўно гэта было? - спытала я.
  
  - О, гэта было вельмі даўно, - сказаў Бэн. - Пятнаццаць гадоў таму.
  
  "Добра", - падумала Джэсіка. Калі яна была ў форме, ёй даводзілася мець справу з вялікімі сабакамі. Кожны кап так рабіў.
  
  - Што ж, мы дазволім табе вярнуцца ў краму, - сказала Ніккей.
  
  - Хочаш, я пачакаю цябе? - Спытаў Бэн. - Паказаць табе дарогу назад?
  
  "Я думаю, што далей мы самі справімся", - сказала Джэсіка. "Мы цэнім вашу дапамогу".
  
  Бэн выглядаў трохі расчараваным; магчыма, таму, што адчуваў сябе так, нібы зараз мог быць часткай паліцэйскай следчай групы. "Без праблем".
  
  - І яшчэ раз падзякавалі ад нас Надзін.
  
  "Я так і зраблю".
  
  Некалькі імгненняў праз Бэн сеў у свой фургон, разгарнуўся задам і накіраваўся да дарогі. Праз некалькі секунд яго машына схавалася сярод соснаў. Джэсіка паглядзела на Ніккей. Яны абодва паглядзелі ў бок дома. Ён усё яшчэ быў там. ГАНАК БЫЛО каменным; ўваходныя дзверы масіўнай дубовай, вялікай формы. На ёй вісеў іржавы жалезны малаток. Ён выглядаў старэй самога дома.
  
  Ніккей пастукала кулаком. Нічога. Джэсіка прыклала вуха да дзвярэй. Цішыня. Ніккей пастукала яшчэ раз, на гэты раз малатком, гук на імгненне азваўся рэхам на старым каменным ганку. Адказу не было.
  
  Акно справа ад уваходнай дзвярэй было пакрыта шматгадовым пластом гранжа. Джэсіка сцерла трохі бруду і прыклала далоні да шкла. Усё, што яна ўбачыла, - гэта пласт бруду ўнутры. Яно было цалкам непразрыстым. Яна нават не магла сказаць, ці былі за шклом фіранкі або жалюзі. Тое ж самае ставілася і да акна злева ад дзвярэй.
  
  "Такім чынам, чым ты хочаш заняцца?" Спытала Джэсіка.
  
  Ніккей паглядзела на дарогу, потым на дом. Яна зірнула на гадзіннік. - Чаго я хачу, так гэта прыняць гарачую ванну з пенай і выпіць келіх піно Нуар. Але вось мы і ў Маслобойке, ПА.
  
  - Можа, нам патэлефанаваць у офіс шэрыфа?
  
  Ніккей ўсміхнулася. Джэсіка не занадта добра ведала гэтую жанчыну, але ёй была знаёмая гэтая ўсмешка. У арсенале кожнага дэтэктыва была такая ўсмешка. - Пакуль няма.
  
  Ніккей працягнула руку, паспрабавала намацаць ручку дзвярэй. Зачынена моцна. - Дай-ка я пагляджу, ці ёсць іншы ўваход, - сказала Ніккей. Яна саскочыла з ганка і накіравалася вакол дома.
  
  Упершыню за гэты дзень Джэсіка задумалася, не дарма яны марнуюць час. На самай справе не было ні адзінай прамой доказы, якая звязвала б забойства Уолта Бригама з гэтым домам.
  
  Джэсіка дастала свой мабільны тэлефон. Яна вырашыла, што ёй лепш патэлефанаваць Вінцэнту. Яна паглядзела на дысплей. Ніякіх палосак. Ніякага сігналу. Яна прыбрала тэлефон.
  
  Некалькі секунд праз Ніккей вярнулася. - Я знайшла адкрытую дзверы.
  
  - Дзе? - Спытала Джэсіка.
  
  - За домам. Я думаю, ён вядзе ў склеп для карняплодаў. Можа быць, у падземны ход.
  
  "Яна была адкрыта?"
  
  "Накшталт таго".
  
  Джэсіка рушыла ўслед за Ніккей вакол будынка. Зямля за будынкам вяла ў даліну, якая, у сваю чаргу, вяла да лесу за ёй. Калі яны абмінулі будынак з тыльнага боку, пачуццё ізаляванасці Джэсікі ўзмацніўся. Там яна на імгненне падумала, што, магчыма, хацела б жыць дзе-небудзь накшталт гэтага, удалечыні ад шуму, забруджвання навакольнага асяроддзя, злачыннасці. Цяпер яна не была так упэўнена.
  
  Яны дабраліся да ўваходу ў каранёвай склеп, пары цяжкіх драўляных дзвярэй, убудаваных у зямлю. Ён быў перакрыты папярочнымі бэлькамі памерам чатыры на чатыры. Яны паднялі папярочную бэльку, адклалі яе ў бок і расчынілі дзверы.
  
  Адразу ж пах цвілі і драўнянай гнілі дасягнуў іх носаў. Быў намёк на што-то яшчэ, што-то жывёла.
  
  "А яшчэ кажуць, што праца ў паліцыі не гламурна", - сказала Джэсіка.
  
  Ніккей паглядзела на Джэсіку. - Ну?
  
  - Пасля вас, цётка Эм.
  
  Ніккей шчоўкнула ліхтарыкам. "Паліцыя Філадэльфіі!" - крыкнула яна ў чорную дзірку. Адказу не было. Яна азірнулася на Джэсіку, зусім узрушаная. "Я люблю гэтую працу".
  
  Ніккей ўзяла ініцыятыву на сябе. Джэсіка рушыла ўслед за ёй.
  
  Па меры таго, як над паўднёва-усходняй Пенсильванией збіраліся ўсе новыя снежныя хмары, два дэтэктыва спусціліся ў халодную цемру склепа.
  
  
  74
  
  
  Роланд адчуў на твары цёплае сонца. Ён пачуў плясканне мяча чэмпіянату па скураной абіўцы, адчуў глыбокі водар алею для ног neat. На небе не было ні адзінага аблачыны.
  
  Яму было пятнаццаць.
  
  У той дзень іх было дзесяць, адзінаццаць, у тым ліку Чарльза. Быў канец красавіка. У кожнага з іх быў свой любімы бейсбаліст - сярод іх Лэні Дайкстра, Бобі Муньас, Кевін Джордан і Майк Шміт на пенсіі. Палова з іх была апранута ў самаробную версію майкі Майка Шміта.
  
  Яны гулялі ў пікап на полі недалёка ад Лінкальн-драйв, прабраўшыся на пляцоўку для гульні ў мяч за ўсё ў некалькіх сотнях ярдаў ад ручая.
  
  Роланд паглядзеў на дрэвы. Ён убачыў там сваю зводную сястру Шарлоту разам з яе сяброўкай Аннемари. Вялікую частку часу гэтыя дзве дзяўчыны зводзілі з розуму яго і яго сяброў. У асноўным яны балбаталі і пішчалі ні пра што ў свеце, што магло мець значэнне. Але не заўсёды, не Шарлота. Шарлота была асаблівай дзяўчынкай, такі ж асаблівай, як яе брат-блізнюк Чарльз. Як і ў Чарльза, у яе былі блакітныя вочы колеру яек малінаўкі, якія затмевали вясновае неба.
  
  Шарлота і Аннемари. Гэтыя двое былі неразлучныя. У той дзень яны стаялі ў сваіх сарафанах, мігатлівых ў асляпляльным святле. На Шарлоце былі лавандовые стужкі. Для іх гэта была вечарынка з нагоды дня нараджэння - яны нарадзіліся ў адзін і той жа дзень з розніцай роўна ў дзве гадзіны, Аннемари была старэйшай з іх дваіх. Яны пазнаёміліся ў парку, калі ім было па шэсць гадоў, і цяпер ім трэба было зладзіць там сваю вечарыну.
  
  У шэсць гадзін усе яны пачулі грукат грому, неўзабаве за якімі іх паклікалі маці.
  
  Роланд пайшоў. Ён узяў сваю пальчатку і проста сышоў, пакінуўшы Шарлоту ззаду. У той дзень ён пакінуў яе д'яблу, і з таго дня д'ябал валодаў яго душой.
  
  Для Роланда, як і для многіх людзей у міністэрстве, д'ябал не быў абстракцыяй. Гэта было рэальнае істота, і яно магло выяўляцца ў многіх формах.
  
  Ён падумаў аб мінулых гадах. Ён падумаў пра тое, якім ён быў маладым, калі адкрыў місію. Ён падумаў пра Джуліяне Вэбер, аб тым, як з ёй жорстка абышоўся чалавек па імя Джозэф Барбер, як да яго прыйшла маці Джуліяны. Ён пагаварыў з маленькай Джуліян. Ён падумаў аб тым, як сутыкнуўся тварам да твару з Джозэфам Барбер ў той халупе ў Паўночнай Філадэльфіі, аб выразе вачэй Барбера, калі гэты чалавек зразумеў, што прыйшоў на зямны суд, пра тое, што гнеў Гасподні немінучы.
  
  "Трынаццаць нажоў", - падумаў Роланд. Д'ябальскі лік.
  
  Джозэф Барбер. Бэзил Спенсер. Эдгар Месяц.
  
  Так шмат іншых.
  
  Ці былі яны невінаватыя? Няма. Магчыма, яны не неслі прамой адказнасці за тое, што здарылася з Шарлотай, але яны былі памагатымі д'ябла.
  
  "Вось яно". Шон спыніў машыну на абочыне. Сярод дрэў, побач з вузкай заснежанай дарожкай, відаць быў знак. Шон выйшаў з фургона, счистил свежы снег з шыльды.
  
  
  САРДЭЧНА ЗАПРАШАЕМ У АДЭНСЕ
  
  
  Роланд апусціў шкло.
  
  "У некалькіх сотнях ярдаў адсюль ёсць драўляны однополосный мост", - сказаў Шон. "Я памятаю, што раней ён быў у даволі дрэнным стане. Магчыма, яго там ужо няма. Думаю, мне варта пайсці зірнуць, перш чым мы паедзем туды.
  
  "Дзякуй табе, брат Шон", - сказаў Роланд.
  
  Шон шчыльней нацягнуў ваўняную шапку, шалік завязаў. - Я зараз вярнуся.
  
  Ён пайшоў па дарожцы - павольна ступаючы па снезе глыбінёй па калена - і праз некалькі імгненняў знік у буры.
  
  Роланд зірнуў на Чарльза.
  
  Чарльз заломваў рукі, разгойдваючыся на крэсле. Роланд паклаў руку на вялікае плячо Чарльза. Цяпер засталося нядоўга.
  
  Хутка яны сутыкнуцца тварам да твару з забойцам Шарлоты.
  
  
  75
  
  
  Бірн зірнуў на змесціва канверта - жменю фатаграфій, кожная з паметкай, нацарапанной шарыкавай ручкай унізе, - але паняцця не меў, што ўсё гэта значыць. Ён зноў зірнуў на сам канверт. Яно было адрасавана яму, у / аб Паліцэйскага кіравання. Напісана ад рукі, буйнымі літарамі, чорнымі чарніламі, вяртання няма, паштовы штэмпель Філадэльфіі.
  
  Бірн сядзеў за сталом у пакоі дзяжурных у "Круглым доме". Пакой была амаль пустая. Усе, каму было чым заняцца ў напярэдадні Новага года, выходзілі і рыхтаваліся гэта зрабіць.
  
  Там было шэсць фатаграфій: маленькія полароидные адбіткі. Унізе кожнага адбітка быў напісаны шэраг лічбаў. Лічбы выглядалі знаёмымі - падобна, яны былі з матэрыялаў крымінальнай справы PPD. Ён не мог зразумець саміх фатаграфій. Гэта не былі афіцыйныя фатаграфіі дэпартамента.
  
  На адным быў здымак маленькай лавандовой плюшавай цацкі. Яна была падобная на мядзведзя. На адным была фатаграфія жаночай заколкі, таксама лавандового колеру. Яшчэ на адным была фатаграфія маленькай пары шкарпэтак. Цяжка сказаць дакладны колер з-за невялікі ператрымкі адбітка, але яны таксама выглядалі лавандовый. Там былі яшчэ тры фатаграфіі, на ўсіх былі намаляваныя неапазнаныя аб'екты лавандового адцення.
  
  Бірн яшчэ раз уважліва вывучыў кожную фатаграфію. У асноўным гэта былі буйныя планы, таму кантэксту было мала. Тры аб'екта стаялі на дывановым пакрыцці, два - на драўляным падлозе, адзін - на чым-то, падобным на бетон. Бірн запісваў лічбы, калі ўвайшоў Джош Бонтраджер, трымаючы ў руках сваё паліто.
  
  "Проста хацеў павіншаваць з Новым годам, Кевін". Бонтраджер перасёк пакой і паціснуў Бирну руку. Джош Бонтраджер ўмеў паціскаць рукі. За апошні тыдзень або каля таго Бірн, напэўна, разоў трыццаць паціснуў хлопцу руку.
  
  - І табе таго ж, Джош.
  
  "Мы зловім гэтага хлопца ў наступным годзе. Вось пабачыш".
  
  Бірн выказаў здагадку, што ў гэтым было трохі вясковага дасціпнасці, але яно прыйшло з патрэбнага месца. "Без сумневу". Бірн узяў лісток з нумарамі спраў. - Не маглі б вы аказаць мне паслугу, перш чым пойдзеце?
  
  "Вядома".
  
  "Не маглі б вы дастаць для мяне гэтыя файлы?"
  
  Бонтраджер зняў паліто. - Я займуся гэтым.
  
  Бірн вярнуўся да фатаграфій. На кожнай быў прадмет лавандового колеру, які ён зноў убачыў. Жаночы прадмет. Заколкі, мішка, пара шкарпэтак з маленькай стужачкай наверсе.
  
  Што гэта значыла? Малявалі на фотаздымках шасцярых ахвяр? Ці былі яны забітыя з-за лавандового колеру? Быў гэта почырк серыйнага забойцы?
  
  Бірн выглянуў у акно. Навальніца мацнела. Хутка ў горадзе павінна было наступіць зацішша. Па большай частцы паліцыя вітала завеі. Яны, як правіла, запавольвалі ход падзей, згладжвалі спрэчкі, якія часта прыводзілі да нападаў, да забойстваў.
  
  Ён зноў паглядзеў на фатаграфіі ў сваёй руцэ. Што б яны ні рабілі, гэта ўжо адбылося. Той факт, што ў справе замешаны дзіця - верагодна, маленькая дзяўчынка - не прадвяшчаў нічога добрага.
  
  Бірн ўстаў з-за свайго стала, прайшоў па калідорах да ліфтах і стаў чакаць Джоша.
  
  
  76
  
  
  У склепе было сыра і пахла цвіллю. Ён складаўся з адной вялікай пакоі і трох пакояў паменш. У асноўнай частцы стаялі некалькі драўляных скрынь, складзеных у куце, і вялікі паравой куфар. Астатнія пакоі былі ў асноўным пустыя. У адной стаяў закалочанага вугальны латок і смеццевы бак. У адной - даўно згнілы стэлаж. На ім стаяла некалькі старых одногаллоновых слоікаў зялёнага шкла і пара разбітых збаноў. Зверху былі прымацаваныя патрэсканыя скураныя аброці і стары капкан для фіксацыі ног.
  
  Багажнік парахода не быў зачынены на вісячы замак, але шырокая засаўка, падобна, заржавела. Джэсіка знайшла паблізу жалезны завалу. Яна ўзялася за завалу. Праз тры ўдару зашчапка паддалася. Яны з Ніккей адкрылі багажнік.
  
  Зверху ляжала старая прасціна. Яны сарвалі яе. Пад ёй былі пласты часопісаў: Life, Look, woman's Home Companion, collier's. Данёсся пах заплесневелого паперы і пірожных з моллю. Ніккей ссунула некалькі часопісаў.
  
  Пад імі апынулася скураная папка памерам прыкладна дзевяць на дванаццаць цаляў, спярэшчаная пражылкамі і пакрытая тонкім зялёным пластом цвілі. Джэсіка адкрыла яе. Там было ўсяго некалькі старонак.
  
  Джэсіка прагартала першыя дзве старонкі. Злева была пажоўклае выразка з "Инкуайрер", выпуск навін за красавік 1995 года, артыкул аб забойстве двух маладых дзяўчат у Фэрмаунт-парку. Аннемари Дицилло і Шарлота Уэйт. Ілюстрацыя справа ўяўляла сабой грубы малюнак пяром і тушшу пары белых лебедзяў ў гняздзе.
  
  Пульс Джэсікі пачасціўся. Уолт Брайэм быў правоў. Гэты дом - або, дакладней, насельнікі гэтага дома - мелі нейкае дачыненне да забойства Аннемари і Шарлоты. Уолт набліжаўся да забойцы. Ён быў ужо блізка, і забойца рушыў услед за ім у парк той ноччу, на тое самае месца, дзе былі забітыя маленькія дзяўчынкі, і спаліў яго жыўцом.
  
  Джэсіка падумала аб магутнай іроніі усяго гэтага.
  
  Пасля смерці Уолт Брайэм прывёў іх у дом свайго забойцы.
  
  Пасля смерці Уолт Брайэм мог бы адпомсціць.
  
  
  77
  
  
  Шэсць матэрыялаў справы датычыліся забойстваў. Усе ахвяры былі мужчынамі, усім ім было ад дваццаці пяці да пяцідзесяці гадоў. Трое мужчын былі зарэзныя - адзін з іх садовымі нажніцамі. Двое мужчын былі збітыя дубінкамі, аднаго пераехаў вялікі аўтамабіль, магчыма, фургон. Усе яны былі з Філадэльфіі. Чацвёра былі белымі, адзін чарнаскуры, адзін азіят. Трое былі жанатыя, двое разведзеныя, адзін халасты.
  
  Агульным ва ўсіх іх было тое, што ўсіх іх у той ці іншай ступені падазравалі ў гвалце над маладымі дзяўчатамі. Усе шасцёра былі мёртвыя. І, як аказалася, на месцы іх забойстваў быў нейкі прадмет лавандового колеру. Шкарпэткі, заколкі, плюшавыя цацкі.
  
  Ні ў адным з гэтых спраў не было ні аднаго падазраванага.
  
  "Гэтыя файлы, звязаныя з нашым забойцам?" Спытаў Бонтраджер.
  
  Бірн амаль забыўся, што Джош Бонтраджер усё яшчэ быў у пакоі. Хлопец быў такім ціхім. Магчыма, гэта было з павагі. "Я не ўпэўнены", - сказаў Бірн.
  
  "Ты хочаш, каб я пабыў паблізу, можа быць, прасачу за некаторымі з іх?"
  
  "Няма", - сказаў Бірн. "Сёння напярэдадні Новага года. Ідзі, добра правядзі час".
  
  Праз некалькі імгненняў Бонтраджер схапіў сваё паліто і накіраваўся да дзвярэй.
  
  "Джош", - сказаў Бірн.
  
  Бонтраджер чакальна павярнуўся. - Так?
  
  Бірн паказаў на тэчкі. - Дзякуй.
  
  "Вядома". Бонтраджер паказаў дзве кнігі Ганса Хрысціяна Андэрсана. "Я збіраюся прачытаць іх сёння ўвечары. Я мяркую, што калі ён збіраецца зрабіць гэта зноў, то тут можа быць ключ да разгадкі.
  
  "Прама напярэдадні Новага года", - падумаў Бірн. Чытаю казкі. "Добрая праца".
  
  "Я падумаў, што патэлефаную табе, калі што-небудзь прыдумаю. Гэта нармальна?"
  
  "Абсалютна", - сказаў Бірн. Хлопец пачынаў нагадваць Бирну яго самога, калі ён быў пачаткоўцам у падраздзяленні. Версія для амишей, але ўсе роўна падобная. Бірн ўстаў, надзеў паліто. - Пачакай. Я праводжу цябе ўніз.
  
  "Крута", - сказаў Бонтраджер. "Куды ты направляешься?"
  
  У матэрыялах справы Бірн азнаёміўся з афіцэрамі, якія праводзілі расследаванне па кожнаму з забойстваў. Ва ўсіх выпадках гэта былі Уолтар Дж. Бригэм і Джон Лонга. Бірн навёў даведкі аб Лонга. Ён выйшаў на пенсію ў 2001 годзе і цяпер жыў на Паўночна-ўсходзе.
  
  Бірн націснуў кнопку ліфта. "Я думаю, што паеду на паўночна-ўсход".
  
  Джон Лонг жыў у дагледжаным гарадскім доме ў Торресдейле. Бірна сустрэла жонка Лонга Дэніз, стройная прывабная жанчына гадоў сарака з невялікім. Яна прывяла Бірна ў майстэрню на цокальным паверсе, за яе цёплай усмешкай хаваліся скептыцызм і лёгкае падазрэнне.
  
  Сцены былі абвешаны мемарыяльнымі дошкамі і фатаграфіямі, палова з якіх была прысвечана Лонга ў розных месцах, у рознай паліцэйскай форме. Іншая палова была сямейнымі фотаздымкамі - вяселля ў парку, Атлантыка-Сіці, дзе-небудзь у тропіках.
  
  Лонга выглядаў на некалькі гадоў старэйшы за сваёй афіцыйнай фатаграфіі PPD, яго цёмныя валасы цяпер кранула сівізна, але ён па-ранейшаму быў падцягнутым і спартовым. На некалькі цаляў ніжэй Бірна і на некалькі гадоў маладзей, Лонга выглядаў так, нібы пры неабходнасці ўсё яшчэ мог задушыць падазраванага.
  
  Пасля стандартнага танца "каго-ты-ведаеш-з-кім-ты-працаваў" яны, нарэшце, перайшлі да прычыне візіту Бірна. Што-то ў адказах Лонга падказала Бирну, што Лонга якім-то чынам чакаў, што гэты дзень наступіць.
  
  Шэсць фатаграфій былі раскладзеныя на варштаце - паверхні, прызначанай для вырабу драўляных шпакоўняў.
  
  "Дзе ты гэта ўзяў?" Спытаў Лонга.
  
  "Сумленны адказ?" Спытаў Бірн.
  
  Лонга кіўнуў.
  
  "Я думаў, ты іх адправіў".
  
  - Няма. - Лонга агледзеў канверт, усярэдзіне і звонку, перавярнуў яго. - Гэта быў не я. На самай справе, я спадзяваўся пражыць астатак свайго жыцця, ніколі больш не ўбачыўшы нічога падобнага ".
  
  Бірн разумеў. Было шмат такога, чаго ён сам больш ніколі не хацеў бы бачыць. "Як доўга вы працавалі?"
  
  "Васемнаццаць гадоў", - сказаў Лонга. "Палова кар'еры для некаторых хлопцаў. Занадта доўга для іншых". Ён уважліва вывучыў адну з фатаграфій. "Я памятаю гэта. Было шмат начэй, калі я шкадаваў, што зрабіў гэта ".
  
  На фатаграфіі быў намаляваны маленькі плюшавы мішка.
  
  - Гэта было зроблена на месцы злачынства? - Спытаў Бірн.
  
  - Ды. Лонга перасёк пакой, адкрыў шафку, дастаў бутэльку "Гленфиддич". Ён падняў бутэльку і запытальна падняў брыво. Бірн кіўнуў. Лонга наліў ім абодвум выпіць і працягнуў шклянку Бирну.
  
  "Гэта было апошняе справа, над якім я працаваў", - сказаў Лонга.
  
  "Гэта было ў Паўночнай Філадэльфіі, праўда?" Бірн ўсё гэта ведаў. Яму проста трэба было, каб гэта супала.
  
  "Бясплодныя зямлі. Мы былі на гэтым хрэне. Жорстка. Месяцамі. Звалі Джозэфа Барбера. Двойчы выклікалі яго на допыт па справе аб серыі згвалтаванняў маладых дзяўчат, якія не здолелі яго затрымаць. Затым ён зрабіў гэта зноў. Атрымаў наводку, што ён адседжваўся ў старым наркопритоне на куце Пятай і Камбрыі. Лонга дапіў свой напой. "Калі мы дабраліся туды, ён быў мёртвы. У яго целе трынаццаць нажоў.
  
  "Трынаццаць?"
  
  - Ды. - Лонга адкашляўся. Для яго гэта было нялёгка. Ён наліў сабе яшчэ выпіць. - Нажы для стейка. Танныя. Такія можна купіць на блышыным рынку. Немагчыма адсачыць."
  
  "Ці Было справа калі-небудзь закрытая?" Бірн таксама ведаў адказ на гэтае пытанне. Ён хацеў, каб Лонга працягваў казаць.
  
  - Наколькі мне вядома, няма.
  
  "Вы сачылі за ім?"
  
  "Я не хацеў. Уолт якое-то час настойваў на гэтым. Ён спрабаваў даказаць, што Джозэф Барбер быў забіты кім-то накшталт линчевателя. Так і не атрымаў ніякага водгуку ". Лонга паказаў на фатаграфію на варштаце. "Я паглядзеў на лавандового мішку на падлозе і зразумеў, што мне канец. Я ніколі не азіраўся назад".
  
  "Ёсць ідэі, каму належаў мядзведзь?" Спытаў Бірн.
  
  Лонга паківаў галавой. "Калі доказы былі ліквідаваны і маёмасць канфіскавана, я паказаў гэта бацькам маленькай дзяўчынкі".
  
  - Гэта былі бацькі апошняй ахвяры Барбера?
  
  "Так. Яны сказалі, што ніколі раней гэтага не бачылі. Як я ўжо сказаў, Барбер быў серыйным гвалтаўнікоў дзяцей. Я не хацеў думаць, як і дзе ён мог гэта атрымаць ".
  
  - Як звалі апошнюю ахвяру Барбера?
  
  - Джуліанна. Голас Лонга завагаўся. Бірн расклаў на варштаце некалькі інструментаў і пачакаў. - Джуліанна Вэбер.
  
  "Вы калі-небудзь сачылі за гэтым?"
  
  Ён кіўнуў. "Некалькі гадоў таму я праязджаў міма іх дома, прыпаркавацца праз дарогу. Я ўбачыў Джулианну, калі яна сыходзіла ў школу. Яна выглядала нармальна - па крайняй меры, для ўсяго свету яна выглядала нармальна, - але я бачыў гэты смутак у кожным яе кроку ".
  
  Бірн бачыў, што гэты размова падыходзіць да канца. Ён сабраў фатаграфіі, сваё паліто і пальчаткі. "Мне шкада Уолта. Ён быў добрым чалавекам".
  
  "Ён быў маёй працай", - сказаў Лонга. "Я не змог прыйсці на вечарыну. Я нават не..." Эмоцыі на некалькі імгненняў ўзялі верх. "Я быў у Сан-Дыега. У маёй дачкі нарадзілася маленькая дзяўчынка. Мая першая ўнучка."
  
  "Віншую", - сказаў Бірн. Як толькі гэта слова зляцела з яго вуснаў, хоць і шчырае, яно прагучала пустым гукам. Лонга асушыў свой келіх. Бірн рушыў услед яго прыкладу, устаў, надзеў паліто.
  
  "Гэта тая частка, дзе людзі звычайна кажуць: "Калі я магу яшчэ што-небудзь зрабіць, калі ласка, не саромейцеся тэлефанаваць", - сказаў Лонга. - Праўда?"
  
  "Я думаю, што так яно і ёсць", - адказаў Бірн.
  
  - Зрабі мне ласку.
  
  "Вядома".
  
  "Колеблюсь".
  
  Бірн ўсміхнуўся. "Добра".
  
  Калі Бірн павярнуўся, каб сысці, Лонга паклаў руку яму на плячо. "Ёсць сёе-тое яшчэ".
  
  "Добра".
  
  "Уолт сказаў, што ў той час мне, верагодна, што-то здалося, але я быў перакананы".
  
  Бірн склаў рукі на грудзях і стаў чакаць.
  
  - Малюнак нажоў, - сказаў Лонга. - Раны на грудзях Джозэфа Барбера.
  
  - А што наконт іх? - спытаў я.
  
  "Я не быў упэўнены, пакуль не ўбачыў пасмяротныя фатаграфіі. Але я ўпэўнены, што на ранах напісана літара "З"".
  
  - На літару "З"?
  
  Лонга кіўнуў, наліў сабе яшчэ выпіць. Ён сеў за свой рабочы стол. Цяпер размова была афіцыйна скончаны.
  
  Бірн зноў падзякаваў яго. Па шляху наверх, ён убачыў Дэніз Лонга, якая стаяла наверсе лесвіцы. Яна праводзіла яго да дзвярэй. Яна была значна халадней да яго, чым тады, калі ён прыехаў.
  
  Пакуль яго машына прогревалась, Бірн разглядаў фатаграфію. Верагодна, у яго будучыні, магчыма, у найбліжэйшай будучыні, павінна было адбыцца што-то накшталт справы з лавандовый мядзведзем. Ён задаваўся пытаннем, ці хопіць у яго, як у Джона Лонга, смеласці сысці.
  
  
  78
  
  
  Джэсіка абшукала кожны цаля куфра, прагартала кожны часопіс. Больш нічога не было. Яна знайшла некалькі пажоўклых рэцэптаў, некалькі выкраек Макола. Яна знайшла скрынку з маленькімі папяровымі кубачкамі для демитасса. На газетнай абгортцы было напісана 22 сакавіка 1950 года. Яна вярнулася да партфеля.
  
  У канцы тэчкі была ўкладзеная старонка з шэрагам жахлівых малюнкаў - павешання, калецтва, трыбушэння, расчлененки - дзіцячымі крамзолямі, надзвычай трывожнымі па сваім змесце.
  
  Джэсіка вярнулася да першай старонцы. Навіна аб забойстве Аннемари Дичилло і Шарлоты Уэйт. Ніккей таксама прачытала яе.
  
  "Добра", - сказала Ніккей. "Я аб'яўляю пра гэта. Нам тут патрэбныя копы. Уолту Брайэму падабаўся той, хто жыў тут падчас расследавання справы Аннемари Дицилло, і, падобна, ён быў правоў. Бог ведае, што яшчэ мы збіраемся, каб знайсці ў гэтым месцы ".
  
  Джэсіка працягнула Ніккей свой тэлефон. Некалькі імгненняў праз, пасля беспаспяховых спробаў злавіць сігнал у склепе, Ніккей паднялася па лесвіцы і выйшла на вуліцу.
  
  Джэсіка зноў павярнулася да скрынкам.
  
  Хто тут жыў? яна задумалася. Дзе гэты чалавек цяпер? У такім маленькім мястэчку, як гэты, калі б гэты чалавек усё яшчэ быў дзе-небудзь паблізу, людзі, напэўна б ведалі. Джэсіка порылась ў скрынках у куце. Там было яшчэ некалькі старых газет, некаторыя на мове, якую яна не змагла вызначыць, магчыма, галандскай або дацкім. Там былі зацвілыя настольныя гульні, гнілыя ў даўно пакрытых цвіллю скрынках. Больш нічога не згадваў аб справе Аннемари Дицилло.
  
  Яна адкрыла яшчэ адну скрынку, на гэты раз не такую патрапаную часам, як астатнія. Унутры былі газеты і часопісы больш свежых выпускаў. Зверху ляжаў гадавы часопіс Entertainment Today ў стылі інфармацыйнага бюлетэня, які, па-відаць, быў спецыялізаваным выданнем, прысвечаным індустрыі паркаў забаў. Джэсіка прагартала нумар. Яна знайшла адрасную таблічку. М. Дамгаард.
  
  Гэта забойца Уолта Бригама? Джэсіка адарвала этыкетку і сунула яе ў кішэню.
  
  Яна цягнула скрынкі да дзвярэй, калі нейкі шум прымусіў яе застыць на месцы. Спачатку падалося, што гэта проста абсоўваюцца сухія дошкі, поскрипывающие на ветры. Яна пачула гэта зноў, гук старога, змучанага смагай дрэва.
  
  "Ніккей?"
  
  Нічога.
  
  Джэсіка як раз збіралася падняцца па лесвіцы, калі пачула гук хутка надыходзячых крокаў. Гук бягуць крокаў, прыглушаны снегам. Затым яна пачула тое, што магло быць барацьбой, або, можа быць, гэта Ніккей спрабавала што-то несці. Затым іншы гук. Яе імя?
  
  Ніккей толькі што патэлефанавала ёй?
  
  "Ніккей?" Спытала Джэсіка.
  
  Цішыня.
  
  - Вы ўступілі ў кантакт з...
  
  Джэсіка так і не скончыла свой пытанне. У гэты момант цяжкія дзверы склепа зачыніліся, гук драўляных бэлек гучна азваўся ў халодных каменных сценах склепа.
  
  Затым Джэсіка пачула нешта значна больш злавеснае.
  
  Вялізныя дзверы былі замацаваны папярочнай бэлькай.
  
  З боку.
  
  
  79
  
  
  Бірн мераў крокамі паркоўку ў "Круглага дома". Ён не адчуваў холаду. Ён думаў пра Джона Лонга і яго гісторыі.
  
  Ён спрабаваў даказаць, што Барбер быў забіты кім-то накшталт линчевателя. Так і не атрымаў ніякага водгуку.
  
  Хто б ні адправіў Бирну фатаграфіі - а гэта, верагодна, быў Уолт Брайэм - спрабаваў прывесці той жа аргумент. Інакш чаму б кожны прадмет на фотаздымках быў лавандового колеру? Павінна быць, гэта свайго роду візітная картка, пакінутая линчевателем, асабісты штрых ад каго-тое, хто ўзяў на сябе задачу ліквідаваць мужчын, якія ўчынілі гвалт у адносінах да дзяўчынак і маладых жанчын.
  
  Хто-то забіў гэтых падазраваных да таго, як паліцыя змагла распачаць супраць іх справа.
  
  Перш чым пакінуць Паўночна-Усход, Бірн патэлефанаваў у Архіў. Ён папрасіў, каб яны праверылі кожнае нераскрытае забойства за апошнія дзесяць гадоў. Ён таксама папрасіў ўвесці крыжаваную спасылку на пошукавы запыт "лаванда".
  
  Бірн падумаў пра Лонга, які, схаваўшыся ў сваім склепе, майстраваў шпакоўні. Для знешняга свету Лонга выглядаў задаволеным. Але Бірн мог бачыць здані. Калі б ён уважліва паглядзеў на сваё адлюстраванне ў люстэрку - што ў апошні час ён рабіў усё радзей і радзей, - то, верагодна, убачыў бы гэта ў сабе.
  
  Гарадок Мидвилл пачынаў выглядаць нядрэнна.
  
  Бірн пераключыў перадачу, падумаў аб справе. Яго справа. Забойства ў Рывэры. Ён ведаў, што павінен разбурыць усё гэта і пабудаваць нанова з самага пачатку. Ён і раней сутыкаўся з псіхамі такога роду, забойцамі, якія бралі прыклад з чаго-тое, што мы ўсе бачылі і прымалі як належнае на кожны дзень.
  
  Лизетт Сайман была першай. Ці, па крайняй меры, яны так думалі. Жанчына сарака аднаго года, якая працавала ў псіхіятрычным установе. Магчыма, забойца пачаў з гэтага. Магчыма, ён пазнаёміўся з Лизетт, працаваў з ёй, зрабіў якое-то адкрыццё, якое выклікала гэта апантанасць.
  
  Маньякі-забойцы пачынаюць сваю дзейнасць недалёка ад дома.
  
  Імя забойцы ёсць у гэтых кампутарных паказаннях.
  
  Перш чым Бірн паспеў вярнуцца ў Рубку, ён адчуў чые-то прысутнасць паблізу.
  
  "Кевін".
  
  Бірн рэзка павярнуўся. Гэта быў Вінцэнт Бальзано. Яны з Бирном некалькі гадоў таму працавалі ў адной камандзе. Ён, вядома, бачыў Вінцэнта на мностве паліцэйскіх мерапрыемстваў з Джэсікай. Бирну ён падабаўся. Што ён ведаў пра Вінцэнце на працы, так гэта тое, што ён быў трохі неортодоксальные, не раз падвяргаў сябе небяспецы, ратуючы таварыша-афіцэра, і быў даволі запальчывым. Не так ужо моцна адрозніваецца ад самага Бірна.
  
  "Прывітанне, Вінс", - сказаў Бірн.
  
  - Ты сёння размаўляў з Джэс?
  
  "Няма", - сказаў Бірн. "У чым справа?"
  
  "Яна пакінула для мяне паведамленне гэтым раніцай. Я ўвесь дзень быў на вуліцы. Я атрымаў паведамленні усяго гадзіну назад ".
  
  "Ты хвалюешся?"
  
  Вінцэнт паглядзеў на Кругавую стральбу, затым зноў на Бірна. "Так. Я такі".
  
  "Што гаварылася ў яе паведамленні?"
  
  "Яна сказала, што яны з Ніккей Мэлоун накіроўваліся ў акруга Беркс", - сказаў Вінцэнт. "Джэс была не на дзяжурстве. І цяпер я не магу да яе датэлефанавацца. У цябе ёсць якія-небудзь меркаванні, дзе менавіта ў Берксе?
  
  "Няма", - сказаў Бірн. "Ты тэлефанаваў ёй на мабільны?"
  
  "Так", - сказаў ён. "Я атрымліваю яе галасавую пошту". Вінцэнт адвярнуўся на імгненне, затым зноў. "Што яна робіць у Берксе? Яна працуе з тваімі шматлікімі кліентамі?"
  
  Бірн паківаў галавой. - Яна працуе над справай Уолта Брайема.
  
  "Справа Уолта Брайема? Што там наверсе?"
  
  "Я не ўпэўнены".
  
  - Што яна запісала апошнім?
  
  "Пойдзем паглядзім".
  
  Вярнуўшыся ў дзяжурную частку аддзела па расследаванні забойстваў, Бірн дастаў тэчку са справай аб забойстве Уолта Бригама. Ён перелистнул да самай апошняй запісу. "Гэта зроблена мінулай ноччу", - сказаў ён.
  
  Файл утрымліваў фотакопіі двух фатаграфій, з абодвух бакоў - чорна-белыя здымкі старога каменнага фермерскай дома. Гэта былі дублікаты. На адваротным баку аднаго было пяць лічбаў, дзве з якіх былі прыцемнена чым-то, падобным на пашкоджанні ад вады. Пад гэтым, напісаным чырвонай ручкай, у стылі хуткапіссю, добра вядомым абодвум мужчынам як належыць Джэсіка, было наступнае:
  
  195- / Акруга Беркс / На поўнач ад Фрэнч-Крык?
  
  "Ты думаеш, яна пайшла менавіта сюды?" Спытаў Вінцэнт.
  
  "Я не ведаю", - сказаў Бірн. "Але калі ў яе галасавым паведамленні гаварылася, што яна накіроўваецца ў Беркс з Ніккей, ёсць добры шанец".
  
  Вінцэнт дастаў свой сотавы, зноў набраў нумар Джэсікі. Нічога. На імгненне здалося, што Вінцэнт збіраецца выкінуць тэлефон у акно. Закрытае акно. Бирну было знаёма гэта пачуццё.
  
  Вінцэнт сунуў свой сотавы ў кішэню і накіраваўся да дзвярэй.
  
  "Куды ты ідзеш?" Спытаў Бірн.
  
  "Я збіраюся падняцца туды".
  
  Бірн зрабіў здымкі фермы, адклаў тэчку. "Я іду з табой".
  
  - Табе і не трэба гэтага рабіць.
  
  Бірн ўтаропіўся на яго. "Як ты гэта сабе ўяўляеш?" Вінцэнт на імгненне завагаўся, кіўнуў. "Пайшлі". Яны амаль бегам дабраліся да машыны Вінцэнта - цалкам адрэстаўраванага Cutlass S 1970 года выпуску. Бірн задыхаўся да таго часу, як праслізнуў на пасажырскае сядзенне. Вінцэнт Бальзано быў у значна лепшай форме.
  
  Вінцэнт уключыў сіні індыкатар на прыборнай панэлі. Да таго часу, як яны дабраліся да хуткаснай аўтамагістралі Шайлкилл, яны ехалі з хуткасцю восемдзесят міль у гадзіну.
  
  
  80
  
  
  Цемра была амаль поўнай. Толькі тонкая палоска халоднага дзённага святла пранікала скрозь шчыліну ў дзвярах склепа.
  
  Джэсіка некалькі раз паклікала, прыслухалася. Цішыня. Пустая, вясковая цішыня.
  
  Яна ўперлася плячом у амаль гарызантальныя дзверы і штурхнула іх.
  
  Нічога.
  
  Яна павярнула сваё цела пад максімальным вуглом і паспрабавала зноў. І зноў дзверы не ссунуліся з месца. Джэсіка паглядзела паміж двума дзвярыма. Яна ўбачыла цёмную палоску па цэнтры, што азначала, што папярочная бэлька чатыры на чатыры была на месцы. Відавочна, дзверы зачыніліся не сама па сабе.
  
  Звонку хто-то быў. Хто-то засунуў папярочную бэльку на дзверы.
  
  Дзе была Ніккей?
  
  Джэсіка агледзела склеп. Ля адной сцяны стаялі старыя граблі і рыдлёўка з кароткай ручкай. Яна схапіла граблі, паспрабавала прасунуць ручку паміж дзверцамі. Яны не змясціліся.
  
  Яна ўвайшла ў іншы пакой, і яе ўразіў густы пах цвілі і мышэй. Яна нічога не знайшла. Ні інструментаў, ні рычагоў, ні малаткоў, ні піў. І ліхтарык пачаў цьмянець. У далёкай сцяны, унутранай, вісела пара рубінавых фіранак. Яна падумала, ці не вядуць яны ў іншы пакой.
  
  Яна сарвала фіранкі. У куце стаяла лесвіца, прымацаваная да каменнай сцяне балтамі і парай клямараў. Яна пастукала ліхтарыкам па далоні, атрымаўшы ад яго яшчэ некалькі люмен жоўтага святла. Яна накіравала прамень ўверх, да зацягнутага павуціннем столі. Там, у столі, была ўваходная дзверы. Яна выглядала так, нібы ёю не карысталіся шмат гадоў. Джэсіка прыкінула, што цяпер знаходзіцца амаль у цэнтры дома. Яна выцерла трохі сажы з лесвіцы, затым праверыла першую прыступку. Яна затрашчала пад яе вагой, але вытрымала. Яна заціснула ліхтарык у зубах і пачала падымацца па лесвіцы. Яна штурхнула ўваходныя драўляную дзверы і была ўзнагароджана ударам у твар чорнай пылам.
  
  "Чорт!"
  
  Джэсіка адступіла на падлогу, выцерла сажу з вачэй, некалькі разоў сплюнула. Яна зняла паліто, накінула яго на галаву і плечы. Яна зноў пачала падымацца па лесвіцы. На секунду здалося, што адна з ашэсткаў вось-вось паддасца. Яна злёгку трэснула. Яна перамясціла ногі і свой вага на перакладзіны, напружылася. На гэты раз, калі яна штурхнула дзверы ў столі, яна павярнула галаву. Дрэва подалось. Яно не было тут забітыя цвікамі, і зверху на ім не было нічога цяжкага.
  
  Яна паспрабавала яшчэ раз, на гэты раз выкарыстоўваючы ўсю сваю сілу. Уваходная дзверы паддалася. Калі Джэсіка павольна штурхнула яе, яе сустрэў слабы полудзень святло. Яна цалкам штурхнула дзверы, і тая павалілася на падлогу пакоя наверсе. Хоць паветра ў доме быў густым і затхлым, яна ўзрадавалася гэтаму. Яна зрабіла некалькі глыбокіх удыхаў.
  
  Яна зняла паліто з галавы, зноў надзела яго. Яна паглядзела на бэлечны столь старога фермерскай дома. Яна разлічыла, што выйдзе ў маленькую каморку побач з кухняй. Яна спынілася, прыслухалася. Толькі шум ветру. Яна сунула ліхтарык у кішэню, дастала зброю і працягнула падымацца па лесвіцы.
  
  Праз некалькі секунд Джэсіка ўвайшла ў дом, радуючыся, што выбралася з панурага рамак сырога склепа. Яна павольна павярнулася на 360 градусаў. Ад таго, што яна ўбачыла, у яе перахапіла дыханне. Яна не проста ўвайшла ў стары фермерскі дом.
  
  Яна ўступіла ў іншае стагоддзе.
  
  
  81
  
  
  Бірн і Вінцэнт дабраліся да акругі Беркс ў рэкордна кароткія тэрміны, дзякуючы мускул-кару Вінцэнта і яго здольнасці манеўраваць на хуткасных аўтамагістралях ва ўмовах таго, што ператваралася ў сапраўдную снежную буру. Зарыентаваўшыся адносна агульных межаў раёна з паштовым індэксам 195, яны апынуліся ў мястэчку Робсан.
  
  Яны паехалі па двухпалоснай дарозе на поўдзень. Тут былі раскіданыя дома, ні адзін з іх не нагадваў ізаляваны стары фермерскі дом, які яны шукалі. Пасля некалькіх хвілін блукання па дарозе яны натыкнуліся на мужчыну, разгребавшего снег каля вуліцы.
  
  Мужчына, гадоў шасцідзесяці з невялікім, расчышчаў пляцоўку на сваёй пад'язной дарожцы, якая выглядала больш чым на пяцьдзесят футаў даўжынёй.
  
  Вінцэнт прытармазіў на другім баку вуліцы, апусціў шкло. Праз некалькі секунд машыну заваліла снегам.
  
  "Прывітанне", - сказаў Вінцэнт.
  
  Мужчына адарваўся ад сваёй руціннай працы. Здавалася, на ім былі ўсе прадметы адзення, якія ў яго калі-небудзь былі - тры паліто, дзве шапкі, тры пары пальчатак. Яго шалікі былі вязанымі, самаробнымі, вясёлкавага колеру. Ён быў барадаты, сівыя валасы, заплеценыя ў касу. Былы "дзіця кветак". "Добры дзень, малады чалавек".
  
  "Ты ж не перашуфляваў ўсе гэта, ці не так?"
  
  Мужчына засмяяўся. "Не, гэта зрабілі два маіх унука. Хоць яны ніколі нічога не даводзяць да канца".
  
  Вінцэнт паказаў яму фотаздымак фермерскай дома. "Табе знаёма гэта месца?"
  
  Мужчына павольна перайшоў дарогу. Ён утаропіўся на фатаграфію, аддаючы задачы належнае. - Няма. Прабачце.
  
  - Вы выпадкова не бачылі, як сёння праязджалі два іншых паліцэйскіх дэтэктыва? Дзве жанчыны ў "Фордзе Таурус"?
  
  "Не, сэр", - адказаў мужчына. "Не магу сказаць, што я гэта зрабіў. Я б запомніў гэта".
  
  Вінцэнт на імгненне задумаўся. Ён паказаў на скрыжаванне наперадзе. "Ёсць што-небудзь у гэтым баку?"
  
  "Адзінае, што там ёсць, гэта Дабл Кей Аўто", - сказаў ён. "Калі хто-то заблудзіўся ці шукаў дарогу, я думаю, яны маглі пад'ехаць туды".
  
  "Дзякуй, сэр", - сказаў Вінцэнт.
  
  - Сардэчна запрашаем, малады чалавек. Свет.
  
  "Ці Не занадта шчыруюць над гэтым", - крыкнуў яму Вінцэнт, заводзячы машыну. "Гэта ўсяго толькі снег. Да вясны ён сыдзе".
  
  Мужчына зноў засмяяўся. "Гэта няўдзячная праца", - сказаў ён, пераходзячы дарогу. "Але ў мяне ёсць лішняя карма". ДАБЛ Кей АЎТО ўяўляў сабой трухлявы будынак з гафрыраванай сталі, размешчанае ў баку ад дарогі. Кінутыя аўтамабілі і аўтазапчасткі усеивали пейзаж на чвэрць мілі па ўсіх напрамках. Гэта было падобна на заснежаны топиарий з выявай іншапланетных істот.
  
  Вінсэнт і Бірн ўвайшлі ва ўстанову адразу пасля пяці гадзін.
  
  Ўнутры, у глыбіні вялікага бруднага вестыбюля, каля стойкі, стаяў мужчына і чытаў "Хастлер". Ён не рабіў спробаў схаваць яго ці прыбраць далей перад тварам патэнцыйных кліентаў. Яму было за трыццаць, лоевыя светлыя валасы, брудны гаражны камбінезон. На бейджике было напісана "КАЙЛ".
  
  "Як справы?" Спытаў Вінцэнт.
  
  Прахалодны прыём. Бліжэй да холаду. Мужчына не сказаў ні слова.
  
  "Я таксама ў парадку", - сказаў Вінцэнт. "Дзякуй, што спытаў:". Ён паказаў свой значок. "Я хацеў спытаць, ці не ..."
  
  "Нічым не магу табе дапамагчы".
  
  Вінцэнт замер, высока падняўшы значок. Ён зірнуў на Бірна, потым зноў на Кайла. Ён заставаўся ў гэтай позе некалькі імгненняў, затым працягнуў.
  
  "Я хацеў спытаць, не спыняліся тут раней сёння двое іншых паліцэйскіх. Дзве жанчыны-дэтэктывы з Філадэльфіі".
  
  - Нічым не магу вам дапамагчы, - паўтарыў мужчына, вяртаючыся да свайго часопісу.
  
  Вінцэнт зрабіў серыю кароткіх, хуткіх удыхаў, як чалавек, які рыхтуецца падняць вялікую вагу. Ён зрабіў крок наперад, прыбраў свой значок, адкінуў падол паліто. "Вы кажаце, што двое паліцыянтаў з Філадэльфіі не спыняліся тут раней у той жа дзень. Гэта дакладна?"
  
  Кайл скрывіў твар, як быццам ён быў злёгку разумова адсталым. "Я нязграбны. У цябе ёсць разогревающийся pwobwem?"
  
  Вінцэнт кінуў погляд на Бірна. Ён ведаў, што Бірн не занадта любіць жарты за кошт слаба чуюць. Бірн захоўваў стрыманасць.
  
  "У апошні раз, пакуль мы ўсё яшчэ сябры", - сказаў Вінцэнт. "Дзве жанчыны-дэтэктывы з Філадэльфіі спыняліся тут сёння, шукалі ферму? Так ці не?"
  
  "Нічога не ведаю пра гэта, хлопец", - сказаў Кайл. "Прыемнага вечара".
  
  Вінцэнт засмяяўся, што ў дадзены момант было на самай справе страшней, чым яго рык. Ён правёў рукой па валасах, па падбародку. Ён агледзеў вестыбюль. Яго погляд спыніўся на чым-то, што прыцягнула яго цікавасць.
  
  - Кевін, - сказаў ён.
  
  "Што?"
  
  Вінцэнт паказаў на бліжэйшы смеццевы бак. Бірн паглядзеў.
  
  Там, па-над пары засаленных каробак "Мопар", ляжала візітная картка са знаёмым лагатыпам бэйджа - рэльефны чорны шрыфт, белая кардонная скрынка. Ён належаў дэтэктыву Джэсіка Балзано з паліцэйскага кіравання Філадэльфіі, Аддзел па расследаванні забойстваў.
  
  Вінцэнт разгарнуўся на абцасах. Кайл ўсё яшчэ стаяў ля прылаўка, назіраючы. Але яго часопіс цяпер валяўся на падлозе. Калі Кайл зразумеў, што яны не сыходзяць, ён паспрабаваў сунуць руку пад прылавак.
  
  У гэты момант Кевін Бірн ўбачыў нешта неверагоднае.
  
  Вінцэнт Бальзано прабег праз пакой, пераскочыў праз прылавак і схапіў бландзіна за горла, ўдрукавалася яго назад у стэлаж. Паляцелі алейныя фільтры, паветраныя фільтры і свечкі запальвання.
  
  Усё гэта, здавалася, адбылося менш чым за секунду. Вінцэнт быў размытым плямай.
  
  Адным плыўным рухам, моцна абхапіўшы левай рукой горла Кайла, Вінцэнт выхапіў зброю і прыцэліўся ў заляпаныя брудам фіранку, якая вісела ў дзвярным праёме, які, верагодна, быў задняй пакоем. Тканіна выглядала так, нібы калісьці служыла фіранкай для душа, хоць Бірн сумняваўся, што Кайл быў занадта добра знаёмы з гэтай канцэпцыяй. Сутнасць была ў тым, што хто-то стаяў за фіранкай. Бірн таксама яго бачыў.
  
  "Выйдзі сюды", - крыкнуў Вінцэнт.
  
  Нічога. Ніякага руху. Вінцэнт накіраваў зброю ў столь. Ён стрэліў. Выбух аглушыў. Ён зноў накіраваў пісталет на фіранку.
  
  "Зараз жа!"
  
  Праз некалькі секунд з задняй пакоя выйшаў мужчына, раскінуўшы рукі ў бакі. Гэта быў ідэнтычны блізнюк Кайла. На яго бейджике было напісана "КІТ".
  
  "Дэтэктыў?" Спытаў Вінцэнт.
  
  "Я займаюся ім", - адказаў Бірн. Ён паглядзеў на Кіта, і гэтага было дастаткова. Мужчына скамянеў. Бирну не было неабходнасці даставаць зброю. Пакуль.
  
  Вінцэнт цалкам пераключыў сваю ўвагу на Кайла. "Цяпер у цябе ёсць прыкладна дзве гробаны секунды, каб пачаць казаць, Джетро". Ён прыставіў зброю да лба Кайла. "Няма. Зрабі гэта за адну секунду ".
  
  - Я не разумею, аб чым ты...
  
  "Паглядзі мне ў вочы і скажы, што я не вар'ят". Вінцэнт мацней сціснуў горла Кайла. Мужчына стаў аліўкава-зялёным. "Працягвай".
  
  Улічваючы ўсе абставіны, душыць чалавека, чакаючы, што ён загаворыць, верагодна, не самы лепшы метад допыту. Але прама цяпер Вінцэнт Бальзано разглядаў не ўсе варыянты. Толькі адзін.
  
  Вінцэнт перамясціў свой вага і паваліў Кайла на бетон, выбіўшы паветра з яго лёгкіх. Ён ударыў мужчыну каленам у пахвіну.
  
  "Я бачу, як твае вусны варушацца, але я нічога не чую". Вінцэнт прыслабіў хватку на горле мужчыны. Злёгку. "Кажы. Цяпер".
  
  "Яны"... "яны былі тут", - сказаў Кайл.
  
  "Калі?"
  
  - Каля поўдня.
  
  "Куды яны дзеліся?" - спытаў я.
  
  "Я"... "Я не ведаю".
  
  Вінцэнт прыціснуў дула свайго зброі да левым воку Кайла.
  
  "Пачакайце! Я сапраўды не ведаю, я не ведаю, я не ведаю!"
  
  Вінцэнт зрабіў глыбокі ўдых, каб супакоіцца. Падобна на тое, гэта не дапамагло. "Калі яны сышлі, у які бок яны пайшлі?"
  
  - На поўдзень, - выціснуў Кайл.
  
  "Што там унізе?" - спытаў я.
  
  "У Дага. Можа быць, яны пайшлі туды".
  
  "Што, чорт вазьмі, гэта за "Ў Дага"?"
  
  "Так-закусачная".
  
  Вінцэнт прыбраў зброю. "Дзякуй, Кайл".
  
  Пяць хвілін праз два дэтэктыва паехалі на поўдзень. Але не раней, чым яны абшукалі кожны квадратны цаля "Дабл Кей Аўто". Не было ніякіх іншых прыкмет таго, што Джэсіка і Ніккей праводзілі там час.
  
  
  82
  
  
  Роланд больш не мог чакаць. Ён нацягнуў пальчаткі і вязаную шапачку. Яму не хацелася ўсляпую цягнуцца па лесе ў снежную буру, але ў яго не было выбару. Ён зірнуў на паказальнік узроўня паліва. З тых часоў, як яны спыніліся, у фургоне працаваў абагравальнік. У баку заставалася менш адной восьмай.
  
  "Пачакай тут", - сказаў Роланд. "Я пайду пашукаю Шона. Я ненадоўга".
  
  Чарльз вывучаў яго з глыбокім страхам у вачах. Роланд бачыў гэта шмат разоў раней. Ён узяў яго за руку.
  
  "Я вярнуся", - сказаў ён. "Я абяцаю".
  
  Роланд выйшаў з фургона, зачыніў дзверы. З даху машыны пасыпаўся снег, пакрываючы пылам яго плечы. Ён атросся, выглянуў у акно, памахаў Чарльзу. Чарльз памахаў у адказ.
  
  Роланд пайшоў па завулку.
  
  Дрэвы, здавалася, стулілі шэрагі. Роланд ішоў ужо амаль пяць хвілін. Ён не знайшоў ні моста, аб якім казаў Шон, ні чаго-небудзь яшчэ. Ён некалькі разоў паварочваўся, плывучы па плыні ў миазмах снегу. Ён страціў арыентацыю.
  
  "Шон?" - спытаў ён.
  
  Цішыня. Толькі пусты белы лес.
  
  "Шон!"
  
  Адказу не было. Гук быў прыглушаны падальным снегам, заглушаны дрэвамі, паглынуты змярканнем. Роланд вырашыў вярнуцца. Ён не быў апрануты належным чынам для гэтага, і гэта быў не яго свет. Ён вернецца ў фургон і пачакае там Шона. Ён паглядзеў уніз. Мяцеліца амаль схавала яго ўласныя сляды. Ён павярнуўся і пайшоў так хутка, як толькі мог, у тым кірунку, адкуль прыйшоў. Па меншай меры, ён так думаў.
  
  Пакуль ён цягнуўся назад, раптам узмацніўся вецер. Роланд павярнуўся да парыву спіной, закрыў твар шалікам і шчыра парыў ветру. Калі ён аціх, ён падняў галаву і ўбачыў вузкую прасеку паміж дрэвамі. Там быў каменны фермерскі дом, а ўдалечыні, прыкладна ў чвэрці мілі, віднелася вялікая рашотка і што-то падобнае на карцінку з парку забаў.
  
  "Павінна быць, мае вочы гуляюць са мной злы жарт", - падумаў ён.
  
  Роланд павярнуўся да дома і раптам адчуў шум і рух злева ад сябе - трэск, мяккі, непадобны на галінкі пад нагамі, больш падобны на шэлест тканіны на ветры. Роланд павярнуўся. Ён нічога не ўбачыў. Затым ён пачуў іншы гук, на гэты раз бліжэй. Ён пасвяціў ліхтарыкам скрозь дрэвы і ўлавіў цёмны сілуэт, які перамяшчаецца з боку ў бок у асвятленні, што-то часткова схаванае хвоямі ў дваццаці ярдаў наперадзе. У падальным снезе было немагчыма разабраць, што гэта было.
  
  Гэта было жывёліна? Нейкі знак?
  
  Чалавек?
  
  Калі Роланд павольна наблізіўся, аб'ект апынуўся ў фокусе. Гэта быў не чалавек і не знак. Гэта было паліто Шона. Паліто Шона вісела на дрэве, припорошенное свежым снегам. Яго шалік і пальчаткі ляжалі ля падножжа.
  
  Шона нідзе не было відаць.
  
  "О божа", - сказаў Роланд. "Аб Госпадзе, няма".
  
  Роланд павагаўся некалькі імгненняў, затым падняў паліто Шона, строс снег. Спачатку ён падумаў, што паліто вісела на зламанай галінцы. Гэта было не так. Роланд прыгледзеўся больш уважліва. Паліто вісела на маленькім складаным нажы, воткнутом ў кару дрэва. Пад паліто было што-то выразана - нешта круглае, каля шасці цаляў у дыяметры. Роланд накіраваў прамень ліхтарыка на разьбу.
  
  Гэта быў аблічча Месяца. Ён быў свежесрезан.
  
  Роланда пробрала дрыжыкі. І гэта не мела ніякага дачынення да халоднай надвор'і.
  
  "Тут так цудоўна холадна", - прашаптаў чый-то голас, уносимый ветрам.
  
  У амаль поўнай цемры варухнулася цень, затым яна знікла, растварыўшыся ў настойлівай мітусні. "Хто там?" Спытаў Раланд.
  
  - Я Мун, - пачуўся шэпт цяпер ужо ў яго за спіной.
  
  - Хто? Голас Роланда гучаў тонка і спалохана. Яму стала сорамна.
  
  - А ты і ёсць Снежны Чалавек.
  
  Роланд пачуў таропкія крокі. Было занадта позна. Ён пачаў маліцца.
  
  У белай завеі свет Роланда Ханнаха пачарнеў.
  
  
  83
  
  
  Джэсіка прыціснулася да сцяны, выставіўшы зброю перад сабой. Яна знаходзілася ў кароткім калідоры паміж кухняй і гасцінай фермерскай дома. Адрэналін віраваў у яе крыві.
  
  Яна хутка прибралась на кухні. У пакоі быў адзіны драўляны стол і два крэслы. Белыя поручні для крэслаў пакрывалі шпалеры ў кветачку з плямамі. Шафы былі пустыя. Там стаяла старая чыгунная печ, верагодна, простаивавшая гадамі. Усё было пакрыта тоўстым пластом пылу. Здавалася, што знаходзішся ў музеі, аб якім забылася на час.
  
  Рухаючыся па калідоры ў бок гасцінай, Джэсіка прыслухоўвалася, ці няма прыкмет прысутнасці яшчэ каго-небудзь. Усё, што яна чула, - гэта стук уласнага пульса ў вушах. Яна пашкадавала, што не надзела кевларовый камізэлька, пашкадавала, што ў яе не было падтрымкі. У яе не было ні таго, ні іншага. Хто-то наўмысна прывабіў яе ў пастку ў склепе. Яна павінна была выказаць здагадку, што Ніккей пацярпела або яе ўтрымлівалі супраць яе волі.
  
  Джэсіка бачком падышла да кута, моўчкі сосчитала да трох, затым зазірнула ў гасціную.
  
  Столь быў вышэй за дзесяць футаў, а ў далёкай сцяны размяшчаўся вялікі каменны камін. Падлогі былі з старых дошак. Сцены, даўно пакрыцца цвіллю, калі-то былі пафарбаваныя кальцыніраванай фарбай. У цэнтры пакоя стаяў адзіны канапа з медальонной спінкай, абцягнуты спалавелых на сонца зялёным аксамітам ў віктарыянскім стылі. Побач з ім стаяў круглы столік-зэдлік. На ім ляжала кніга ў скураным пераплёце. У гэтым пакоі не было пылу. Гэтай пакоем ўсё яшчэ карысталіся.
  
  Падышоўшы бліжэй, яна ўбачыла невялікае паглыбленне з правага боку канапы, з тарца каля стала. Той, хто прыходзіў сюды, сядзеў на тым канцы, магчыма, чытаў кнігу. Джэсіка падняла вочы. Тут не было ніякіх потолочных свяцілень, ні электрычных, ні са свечкамі.
  
  Джэсіка агледзела куты памяшкання; пот выступаў у яе на спіне, нягледзячы на холад. Яна падышла да каміна, паклала руку на камень. Холадна. Але на каміннай рашотцы былі рэшткі часткова згарэлай газеты. Яна вывудзіла куток, паглядзела на яго. Ліст быў датаваны трыма днямі раней. Хто-то нядаўна быў тут.
  
  За гасцінай знаходзілася маленькая спальня. Яна зазірнула ўнутр. Там стаяла двухспальны ложак з матрацам, туга нацягнутымі прасцінамі і коўдрамі. Маленькі столік замяняў прикроватную тумбачку; на ім ляжалі старадаўні мужчынскі грэбень і вытанчаная жаночая грабянец для валасоў. Яна зазірнула пад ложак, затым падышла да шафы, зрабіла глыбокі ўдых і расчыніла дзверцы.
  
  Унутры было два прадмета. Мужчынскі цёмны касцюм і доўгае сукенка крэмавага колеру, абодва выглядалі так, нібы былі з іншага часу. Яны віселі на чырвоных аксамітных вешалках.
  
  Джэсіка прыбрала зброю ў кабуру, вярнулася ў гасціную, паспрабавала адкрыць ўваходныя дзверы. Зачынена. Яна ўбачыла драпіны ўздоўж замочнай свідравіны, бліскучы метал сярод ржавага жалеза. Патрэбен быў ключ. Яна таксама зразумела, чаму не магла зазірнуць у вокны звонку. Яны былі залепленыя старой мясніцкай паперай. Пры бліжэйшым разглядзе яна ўбачыла, што вокны былі замацаваны дзесяткамі іржавых шруб. Іх не адчынялі ўжо шмат гадоў.
  
  Джэсіка прайшла па дашчаным падлозе да канапы, яе крокі рыпелі на шырокім прасторы. Яна ўзяла кнігу з приставного століка. У яе перахапіла дыханне.
  
  Казкі Ганса Хрысціяна Андэрсана.
  
  Час замарудзілася, спынілася.
  
  Усё гэта было ўзаемазвязана. Усе гэта.
  
  Аннемари і Шарлота. Уолт Бригэм. "Забойствы на рацэ" - Лизетт Сайман, Крысціна Джакос, Тара Грендель. За ўсё гэта быў адзін адказны чалавек, і яна знаходзілася ў яго доме.
  
  Джэсіка адкрыла кнігу. У кожнай гісторыі была ілюстрацыя, і кожная ілюстрацыя была выканана ў тым жа стылі, што і малюнак, знойдзены на целах ахвяр, месяцовыя малюнкі спермы і крыві.
  
  Па ўсёй кнізе былі навінавыя артыкулы з закладкамі розных гісторый. Адна з артыкулаў была датавана годам раней, распавядала аб двух мужчынах, знойдзеных мёртвымі ў хляве ў Морсвилле, Пэнсыльванія. Паліцыя заявіла, што іх утапілі, а затым завязалі у джутовые мяшкі. На ілюстрацыі быў намаляваны мужчына, які трымае на выцягнутых руках вялікага і маленькага хлопчыкаў.
  
  Наступная артыкул была васьмімесячнай даўніны, аповяд аб пажылы жанчыне, якая была задушаная і знойдзена засунутой ў дубовую бочку на сваім участку ў Шумейкерсвилле. На ілюстрацыі была намаляваная добрая жанчына, якая трымала ў руках пірожныя і печыва. Слова "Цётка Мілі" былі надрапаныя папярок ілюстрацыі нявінным почыркам.
  
  На наступных старонках былі артыкулы пра зніклых людзей - мужчын, жанчын, дзяцей, - кожная суправаджалася вытанчаным малюнкам, на кожнай былі намаляваныя гісторыі Ганса Хрысціяна Андэрсана. "Маленькі Клаўс і Вялікі Клаўс". "Цётачка зубная боль". "Лятаючы куфар". "Снежная каралева".
  
  У канцы кнігі была артыкул "Дэйлі Ньюс" аб забойстве дэтэктыва Ўолтара Бригама. Побач з ёй была ілюстрацыя з выявай алавянага салдаціка.
  
  Джэсіка адчула падступаюць млоснасць. У руках у яе была кніга смерці, анталогія забойстваў.
  
  Таксама на старонках кнігі была ўкладзеная выцветшая каляровая брашура, на якой была намаляваная пара шчаслівых дзяцей у маленькай ярка размаляванай лодцы. Брашура выглядала як 1940-я гады. Перад дзецьмі была вялікая вітрына, устаноўленая на схіле ўзгорка. Гэта была кніга вышынёй у дваццаць футаў. У цэнтры вітрыны была намаляваная маладая жанчына ў касцюме Русалачкі. Уверсе старонкі вясёлымі чырвонымі літарамі было напісана:
  
  Сардэчна запрашаем у StoryBook River: Чароўны свет!
  
  У самым канцы кнігі Джэсіка знайшла кароткую навінавую артыкул. Яна была датавана чатырнаццаццю гадамі раней. Адэнсе, Пэнсыльванія (AP) - амаль Праз шэсць дзесяцігоддзяў невялікі тэматычны парк на паўднёвым усходзе Пенсільваніі зачыніцца назаўжды, калі скончыцца яго летні сезон. Сям'я, якой належыць StoryBook River, кажа, што не плануе перапланаваць нерухомасць. Уладальніца крамы Эліза Дамгаард кажа, што яе муж Фрэдэрык, імігравалі ў Злучаныя Штаты з Даніі ў маладосці, адкрыў StoryBook River як парк для дзяцей. Сам парк быў пабудаваны па ўзоры дацкага горада Адэнсе, радзімы Ганса Хрысціяна Андэрсана, чые апавяданні і байкі ляглі ў аснову многіх славутасцяў.
  
  Пад артыкулам быў выразаны загаловак з некралога:
  
  
  ЭЛІЗА М. ДАМГААРД, КІРАВАЛА ПАРКАМ ЗАБАЎ.
  
  
  Джэсіка агледзелася ў пошуках чаго-небудзь, чым яна магла б разбіць акна. Яна ўзяла крайні столік. У яго была мармуровая стальніца, даволі цяжкая. Перш чым яна паспела перасекчы пакой, яна пачула шоргат паперы. Няма. Што-небудзь мякчэй. Яна адчула подых ветрыку, на секунду зрабіла халодны паветра яшчэ халадней. Затым яна ўбачыла гэта: маленькая карычневая птушка прызямлілася на канапу побач з ёй. У яе не было ніякіх сумневаў. Гэта быў салавей.
  
  "Ты мая Ледзяная Панна".
  
  Гэта быў мужчынскі голас, голас, які яна ведала, але не магла адразу пазнаць. Перш чым Джэсіка паспела павярнуцца і выхапіць зброю, мужчына вырваў стол у яе з рук. Ён замахнуўся ім на яе галаву, ударыўшы ў скронь з сілай, якая прынесла з сабой сусвет зорак.
  
  Наступнае, што Джэсіка ўсвядоміла, гэта тое, што яна апынулася на мокрым, халодным падлозе ў гасцінай. Яна адчула на твары ледзяную ваду. Гэта раставаў снег. Мужчынскія паходныя чаравікі стаялі ў некалькіх цалях ад яе асобы. Яна перакацілася на бок, святло патух. Нападнік схапіў яе за ногі і павалок па падлозе.
  
  Праз некалькі секунд, перш чым яна страціла прытомнасць, мужчына пачаў спяваць.
  
  "Вось дзяўчыны, юныя і прыгожыя..."
  
  
  84
  
  
  Снегапад не спыняўся. Часам Бирну і Вінцэнту даводзілася з'язджаць на абочыну, каб прапусціць шквал. Агні, якія яны бачылі - выпадковыя дома, выпадковыя камерцыйныя прадпрыемствы, - здавалася, з'яўляліся і знікалі ў белым тумане.
  
  Катлас Вінцэнта быў створаны для адкрытай дарогі, а не для заснежанай прасёлачнай дарогі. Часам яны ехалі з хуткасцю пяць міль у гадзіну, дворнікі былі ўключаныя на поўную магутнасць, фары асвятлялі не больш чым у дзесяці футах перад сабой.
  
  Яны праязджалі адзін маленькі гарадок за іншым. У шэсць гадзін яны зразумелі, што гэта, магчыма, безнадзейна. Вінцэнт павярнуў на абочыну, дастаў свой сотавы тэлефон. Ён зноў набраў нумар Джэсікі. Ён атрымаў яе галасавое паведамленне.
  
  Ён зірнуў на Бірна, Бірн - на яго.
  
  "Што нам рабіць?" Спытаў Вінцэнт.
  
  Бірн паказаў на акно з боку кіроўцы. Вінцэнт павярнуўся, паглядзеў.
  
  Шыльда, здавалася, з'явілася з ніадкуль.
  
  DOUG'S DEN.
  
  У рэстаране было ўсяго дзве пары, не лічачы пары афіцыянтак сярэдніх гадоў. Інтэр'ер быў стандартным хатнім дэкорам маленькага гарадка - абрусы ў чырвона-белую клетку, крэслы з вінілавым пакрыццём, столь, зацягнуты павуціннем белых калядных міні-гірлянд. У каменным каміне гарэў агонь. Вінцэнт паказаў сваё пасведчанне адной з афіцыянтак.
  
  "Мы шукаем двух жанчын", - сказаў Вінцэнт. "Афіцэраў паліцыі. Магчыма, яны спыняліся тут сёння".
  
  Афіцыянтка паглядзела на двух дэтэктываў з зацяганы вясковым скептыцызмам.
  
  - Я магу яшчэ раз зірнуць на гэта пасведчанне?
  
  Вінцэнт глыбока ўздыхнуў і працягнуў ёй кашалёк. Яна разглядала яго, як ёй здалося, секунд трыццаць, затым вярнула назад.
  
  "Так. Яны былі тут", - сказала яна.
  
  Бірн заўважыў, што ў Вінцэнта быў такі погляд. Нецярплівы погляд. Погляд Double K Auto. Бірн спадзяваўся, што Вінцэнт не збіраецца накідвацца на шестидесятилетних афіцыянтак.
  
  "Прыкладна ў які час?" Спытаў Бірн.
  
  - Можа быць, у гадзіну дня або каля таго. Яны казалі з уладальнікам, містэрам Прентиссом.
  
  - Містэр Прентисс цяпер тут?
  
  "Няма", - адказала афіцыянтка. "Баюся, ён ненадоўга адлучыўся".
  
  Вінцэнт зірнуў на гадзіннік. - Вы ведаеце, куды гэтыя дзве жанчыны адправіліся адсюль? - спытаў ён.
  
  "Ну, я ведаю, куды яны накіроўваліся", - сказала яна. "У канцы гэтай вуліцы ёсць невялікі магазін мастацкіх прыладаў. Праўда, зараз ён зачынены".
  
  Бірн паглядзеў на Вінцэнта. Вочы Вінцэнта казалі: "Не, гэта не так".
  
  А потым ён зноў знік за дзвярыма, ператварыўшыся ў размытае пляма.
  
  
  85
  
  
  Джэсіка змерзла і прамокла. У галаве ў яе было такое адчуванне, быццам яна поўная бітага шкла. У скроні пульсавала.
  
  Спачатку ёй здалося, што яна знаходзіцца на баксёрскім рынгу. Яе некалькі разоў збівалі з ног у спарынгах, і першым адчуваннем заўсёды было падзенне. Не на палатно - скрозь прастору. Потым боль.
  
  Яе не было на рынгу. Было занадта холадна.
  
  Яна адкрыла вочы, адчула зямлю вакол сябе. Вільготная зямля, сасновыя іголкі, лісце. Яна села, трохі занадта хутка. Свет страціў раўнавагу. Яна абаперлася на локаць. Прыкладна праз хвіліну яна агледзелася.
  
  Яна была ў лесе. На ёй нават сабралася каля цалі снегу.
  
  Як доўга я тут знаходжуся? Як я сюды трапіў?
  
  Яна агледзелася. Слядоў не было. Моцны снегапад схаваў усе. Джэсіка хутка агледзела сябе. Нічога не зламана, нішто не здавалася зламаным.
  
  Тэмпература падала, снег валіў усё мацней.
  
  Джэсіка ўстала, прытулілася да дрэва, хутка падлічыла. Ні сотавага тэлефона. Ні зброі. Ні напарніка. Ніккей.
  
  У палове сёмага снегапад спыніўся. Але ўжо цалкам сцямнела, і Джэсіка ніяк не магла зарыентавацца. Пачнем з таго, што яна была далёкая ад эксперта па вонкавай адпачынку, але тое нямногае, што яна ведала, яна не магла выкарыстоўваць.
  
  Лес быў густым. Час ад часу яна ўключала свой памірае ліхтарык Maglite, спадзеючыся атрымаць хоць нейкі арыенцір. Яна не хацела расходаваць той невялікі час аўтаномнай працы, якое ў яе было. Яна не ведала, як доўга прабудзе тут.
  
  Яна некалькі разоў губляла раўнавагу на ледзяных камянях, схаваных пад снегам, і неаднаразова падала на зямлю. Яна вырашыла пераходзіць ад голага дрэва да голага, трымаючыся за нізкія галіны. Гэта запавольвала яе прасоўванне, але ёй не трэба было вывихивать шчыкалатку або што-небудзь горай.
  
  Прыкладна праз трыццаць хвілін Джэсіка спынілася. Ёй здалося, што яна чуе... ручай? Так, гэта быў гук журчашчай вады. Але адкуль ён даносіўся? Яна вызначыла, што гук даносіўся з-за невялікага ўзвышэння справа ад яе. Яна павольна пераадолела схіл і ўбачыла яго. Вузкі ручай змеился па лесе. Яна не была экспертам па водных шляхах, але той факт, што ён рухаўся, што нешта значыў. Не так?
  
  Яна рушыць услед за ім. Яна не ведала, ці вядзе ён яе глыбей у лес або бліжэй да цывілізацыі. У любым выпадку, яна была ўпэўненая ў адным. Яна павінна была рухацца. Калі б яна засталася на адным месцы, апранутая так, як была, яна б не перажыла гэтую ноч. Перад ёй паўстаў вобраз замерзлай скуры Крысціны Джакос.
  
  Яна шчыльней запахнула паліто і пайшла ўздоўж ручая.
  
  
  86
  
  
  Галерэя называлася "Арт-каўчэг". У краме не гарэла святло, але ў акне на другім паверсе гарэла святло. Вінцэнт моцна пастукаў у дзверы. Праз некаторы час жаночы голас, туалеце зараджаўся аўтамат, з-за вельмі чыстымі фіранкі на дзверы, сказаў: "Мы зачыненыя".
  
  "Мы з паліцыі", - сказаў Вінцэнт. "Нам трэба з вамі пагаварыць".
  
  Фіранка адсунулася ў бок на некалькі цаляў. - Вы не працуеце на шэрыфа Тумі, - сказала жанчына. - Я збіраюся патэлефанаваць яму.
  
  "Мы з паліцыі Філадэльфіі, мэм", - сказаў Бірн, устаючы паміж Вінцэнтам і дзвярыма. Яны былі прыкладна ў пары секунд ад таго, як Вінцэнт выбіў дзверы разам з чым-то, падобным на пажылую жанчыну, якая стаяла за ёй. Бірн паказаў свой значок. Скрозь шкло пасвяціў ліхтарык. Праз некалькі секунд у краме запаліўся святло. "ЯНЫ БЫЛІ ТУТ сёння днём", - сказала Надзін Палмер. Ёй было за шэсцьдзесят, на ёй быў чырвоны махрысты халат і красоўкі Birkenstocks. Яна прапанавала ім абодвум кавы, ад якога яны адмовіліся. У куце крамы быў уключаны тэлевізар, паказвалі чарговую перадачу "Гэта выдатная жыццё".
  
  "У іх была фатаграфія фермерскай дома", - сказала Надзін. "Сказалі, што шукаюць яго. Мой пляменнік Бен завёз іх туды".
  
  "Гэта той самы дом?" - Спытаў Бірн, паказваючы ёй фатаграфію.
  
  "Гэта той самы".
  
  - Ваш пляменнік цяпер тут?
  
  - Няма. Сёння напярэдадні Новага года, малады чалавек. Ён са сваімі сябрамі.
  
  "Вы можаце сказаць нам, як туды дабрацца?" Спытаў Вінцэнт. Ён хадзіў узад-наперад, пастукваючы пальцамі па стойцы, амаль вібраваў.
  
  Жанчына паглядзела на іх на абодвух трохі скептычна. "У апошні час да гэтага старому фермерскай хаце праяўляюць вялікі інтарэс. Адбываецца што-тое, аб чым мне трэба ведаць?"
  
  "Мэм, нам надзвычай важна дабрацца да гэтага дома прама цяпер", - сказаў Бірн.
  
  Жанчыне спатрэбілася яшчэ некалькі секунд, проста для эфекту кантры. Затым яна дастала альбом для малявання і зняла каўпачок з ручкі.
  
  Пакуль яна малявала карту, Бірн зірнуў на тэлевізар у куце. Фільм быў перапынены выпускам навін на WFMZ, 69-м канале. Калі Бірн ўбачыў тэму рэпартажу, яго сэрца ўпала. Гаворка ішла аб забітай жанчыне. Забітую жанчыну толькі што знайшлі на беразе ракі Шайлкилл.
  
  "Не маглі б вы зрабіць погромче, калі ласка?" Папрасіў Бірн.
  
  Надзін дадала гучнасць.
  
  "...маладая жанчына была ідэнтыфікаваная як Саманта Фаннинг з філадэльфіі. Мясцовыя і федэральныя ўлады вялі інтэнсіўны вышук. Яе цела было знойдзена на ўсходнім беразе ракі Шайлкилл, недалёка ад Лиспорта. Падрабязнасці па меры іх паступлення."
  
  Бірн ведаў, што яны былі недалёка ад месца злачынства, але адсюль яны нічога не маглі зрабіць. Яны знаходзіліся далёка за межамі сваёй юрысдыкцыі. Ён патэлефанаваў Айку Бьюкенену дадому. Айк звяжацца з акруговым пракурорам акругі Беркс.
  
  Бірн ўзяў карту ў Надзін Палмер. "Мы цэнім гэта. Вялікае вам дзякуй".
  
  "Спадзяюся, гэта дапаможа", - сказала Надзін.
  
  Вінцэнт ўжо быў за дзвярыма. Калі Бірн павярнуўся, каб сысці, яго ўвагу прыцягнула стойка з паштоўкамі, на якіх былі намаляваныя казачныя персанажы - экспанаты ў натуральную велічыню з тым, што выглядала як сапраўдныя людзі ў касцюмах.
  
  Дзюймовачка. Русалачка. Прынцэса на гарошыне.
  
  "Што гэта?" Спытаў Бірн.
  
  "Гэта старадаўнія паштоўкі", - сказала Надзін.
  
  "Гэта было сапраўднае месца?"
  
  "О, вядома. Раней гэта быў свайго роду тэматычны парк. Даволі вялікі ў 1940-х і 1950-х гадах. У тыя дні ў Пенсільваніі іх было шмат ".
  
  "Яна ўсё яшчэ адкрыта?"
  
  "На жаль, няма. На самай справе, яны зносяць яго праз некалькі тыдняў. Яго не адкрывалі гадамі. Я думаў, ты ведаеш аб гэтым ".
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  - Фермерскі дом, які вы шукаеце?
  
  "Што наконт гэтага?"
  
  "Рака Сторибук знаходзіцца прыкладна ў чвэрці мілі адсюль. Яна належыць сям'і Дамгаард ўжо шмат гадоў ".
  
  Назва ўрэзалася яму ў памяць. Бірн выбег з крамы, заскочыў у машыну.
  
  Калі Вінцэнт памчаўся, Бірн дастаў кампутарную раздрукоўку, складзеную Тоні Паркам, спіс пацыентаў акруговай псіхіятрычнай клінікі. Праз некалькі секунд ён знайшоў тое, што шукаў.
  
  Адным з пацыентаў Лизетт Сайман быў мужчына па імі Марыус Дамгаард.
  
  Дэтэктыў Кевін Бірн зразумеў. Усё гэта было часткай аднаго і таго ж зла, зла, якое пачалося яркім вясновым красавіцкім днём 1995 года. У дзень, калі дзве маленькія дзяўчынкі зайшлі ў лес.
  
  І вось цяпер Джэсіка Бальзано і Ніккей Малоун апынуліся ўцягнутымі ў гэтую байку.
  
  
  87
  
  
  У лясах паўднёва-усходняй Пенсільваніі жыла цемра, непраглядная цемра, якая, здавалася, паглынала ўсе сляды святла вакол.
  
  Джэсіка кралась ўздоўж берага, які бег ручая, адзіным гукам якога было цурчанне чорнай вады. Прасоўванне было пакутліва павольным. Яна эканомна карысталася ліхтарыкам. Тонкі прамень асвятліў пульхныя сняжынкі, што падалі вакол яе.
  
  Раней яна падабрала галінку і выкарыстала яе, каб намацаць дарогу перад сабой у цемры, падобна сляпому чалавеку на гарадскім тратуары.
  
  Яна працягвала ісці наперад, отшвыривая галінку, пры кожным кроку ступаючы па мёрзлай зямлі. На сваім шляху яна натыкнулася на вялікае перашкода.
  
  Прама перад ёй быў велізарны ламачча. Калі б яна хацела працягнуць шлях уздоўж ручая, ёй давялося б перабірацца праз вяршыню. На ёй былі туфлі на скураной падэшве. Не зусім падыходзіць для пешых прагулак або скалалажанні.
  
  Яна знайшла самы кароткі шлях і пачала караскацца па перапляценне каранёў і галін. Усё было пакрыта снегам, а пад ім - лёдам. Не раз Джэсіка поскальзывалась, падала дагары, абдзіраючы калені і локці. Яе рукі былі нібы заледеневшими.
  
  Пасля яшчэ трох спробаў ёй удалося ўтрымацца на нагах. Яна дабралася да верху, затым скацілася з іншага боку, рухнув на кучу зламаных галінак і хваёвых іголак.
  
  Яна сядзела там некалькі імгненняў, змучаная, змагаючыся са слязамі. Яна ўключыла ліхтарык. Ён амаль разрадзіўся. Яе мышцы хварэлі, у галаве пульсавала боль. Яна зноў абшукала сябе, шукаючы што-небудзь, што заўгодна - жуйку, мяту, асвяжальнік дыхання. Яна знайшла што-то ва ўнутраным кішэні. Яна была ўпэўненая, што гэта Цік-Так. Якой-небудзь вячэру. Калі яна дастала яго, то выявіла, што гэта нашмат лепш, чым "Цік-Так". Гэта была капсула з тайленолом. Часам яна брала з сабой на працу некалькі абязбольвальных, і гэта, павінна быць, было астаткам папярэдняй галаўнога болю або пахмелля. Як бы тое ні было, яна паклала яго ў рот і покатала па горла. Верагодна, гэта мала дапамагло б з грузавым цягніком, заведзены ў яе галаве, але гэта была маленькая макулінка разважнасці, пробны камень жыцця, якая, здавалася, была за мільён міляў адгэтуль.
  
  Яна была пасярод лесу, стаяла апраметная цемра, у яе не было ні ежы, ні прытулку. Джэсіка падумала пра Вінцэнце і Сафі. Прама зараз Вінсэнт, верагодна, лезе на сцяну. Яны даўным-даўно заключылі пагадненне - зыходзячы з небяспекі, уласцівай іх працы, - што яны не дапусцяць, каб час вячэры праходзіла без тэлефоннага званка. Нягледзячы ні на што. Ніколі. Калі хто-небудзь з іх не тэлефанаваў, значыць, што-то было не так.
  
  Несумненна, тут што-то было не так.
  
  Джэсіка ўстала, моршчачыся ад мноства боляў і драпін. Яна паспрабавала ўзяць пад кантроль свае эмоцыі. Затым яна ўбачыла гэта. Святло на блізкай адлегласці. Ён быў слабым, мігатлівым, але, відавочна, рукотворным, малюсенькая кропка святла на велізарнай чорнай карціне ночы. Гэта маглі быць свечкі або алейныя лямпы, магчыма, керосиновый абагравальнік. Нягледзячы ні на што, ён увасабляў жыццё. Ён увасабляў цяпло. Джэсіка захацелася закрычаць, але яна перадумала. Святло быў занадта далёка, і яна паняцця не мела, ці ёсць паблізу жывёлы. Цяпер яна не мела патрэбы ў такой увазе.
  
  Яна не магла сказаць, зыходзіў ці святло ад дома або нават ад якога-небудзь збудаванні. Яна не магла чуць гукаў з найблізкай дарогі, так што, верагодна, гэта было не камерцыйнае прадпрыемства або транспартны сродак. Магчыма, гэта быў невялікі вогнішча. Людзі жылі ў Пенсільваніі круглы год.
  
  Джэсіка прыкінула адлегласць паміж ёй і крыніцай святла, верагодна, не больш за паўмілі. Але яна не магла бачыць гэтыя паўмілі. На такой адлегласці магло быць усё, што заўгодна. Камяні, водопропускных трубы, канавы. Мядзведзі.
  
  Але, па меншай меры, цяпер у яе было кірунак.
  
  Джэсіка зрабіла некалькі няўпэўненых крокаў наперад і накіравалася да святла.
  
  
  88
  
  
  Роланд лунаў. Яго рукі і ногі былі звязаны трывалай вяроўкай. Месяц стаяў высока, дождж спыніўся, хмары рассеяліся. У святле, адлюстраваным ад святлівай белай зямлі, ён убачыў многае. Ён плыў па вузкім канале. Па абодва бакі былі вялікія скелетообразные збудаванні. Ён убачыў вітрыну з велізарным зборнікам апавяданняў, адкрытым у цэнтры. Ён убачыў вітрыну з каменнымі паганкі. Адзін экспанат быў падобны на струхлелы фасад скандынаўскага замка.
  
  Лодка была менш шлюпкі. Неўзабаве Роланд зразумеў, што ён не адзіны пасажыр. Хто-то сядзеў прама за ім. Роланд паспрабаваў павярнуцца, але не мог паварушыцца.
  
  "Чаго ты хочаш ад мяне?" Спытаў Раланд.
  
  Голас прагучаў мяккім шэптам у некалькіх цалях ад яго вуха. "Я хачу, каб ты спыніў зіму".
  
  Пра што гэта ён кажа?
  
  "Як... як я магу гэта зрабіць? Як я магу спыніць зіму?"
  
  Настала доўгая цішыня, чулася толькі стук драўлянай лодкі аб ледзяныя каменныя сцены канала, калі яна рухалася па лабірынце.
  
  "Я ведаю, хто ты", - пачуўся голас. "Я ведаю, чым ты займаўся. Я ведаў усё гэта час".
  
  Чорны жах ахапіў Роланда. Імгненне праз лодка спынілася перад закінутай вітрынай справа ад Роланда. На выставе былі прадстаўлены вялікія сняжынкі, зробленыя з гнілой хвоі, іржавая жалезная пліта з доўгім рыльцам і потускневшими меднымі ручкамі. Да пліце былі прытулены ручка ад мятлы і скрабок для духоўкі. У цэнтры экспазіцыі стаяў трон, зроблены з палак і дубцоў. Роланд мог бачыць зеляніна нядаўна обломанных галінак. Трон быў новым.
  
  Роланд змагаўся з вяроўкамі, з нейлонавыя рамянём на шыі. Гасподзь пакінуў яго. Ён так доўга шукаў д'ябла, толькі для таго, каб усё скончылася вось так.
  
  Мужчына абышоў яго і падышоў да носа лодкі. Роланд зазірнуў яму ў вочы. Ён убачыў адлюстраванне асобы Шарлоты.
  
  Часам гэта д'ябал, якога ты ведаеш.
  
  Пад ртутнай месяцам д'ябал нахіліўся наперад з бліскучым нажом у руцэ і выразаў вочы Раланду Ханнаху.
  
  
  89
  
  
  Здавалася, гэта доўжылася цэлую вечнасць. Джэсіка страціла ўсяго адзін раз - паслізнуўшыся на обледенелом участку, які здаваўся брукаванай дарожкай.
  
  Агні, якія яна заўважыла ля ручая, зыходзілі ад аднапавярховага дома. Да яго было яшчэ прыстойнае адлегласць, але Джэсіка ўбачыла, што цяпер яна знаходзіцца ў комплексе паўразбураных будынкаў, пабудаваных вакол лабірынта вузкіх каналаў.
  
  Некаторыя будынкі былі падобныя на крамы ў маленькай скандынаўскай вёсачцы. Іншыя былі пабудаваныя так, каб нагадваць збудаванні марскога порта. Пакуль яна блукала ўздоўж берагоў каналаў, прасоўваючыся ўглыб комплексу, было больш будынкаў, больш дыярам. Усе былі трухлявымі, зношанымі часам, зламанымі.
  
  Джэсіка ведала, дзе знаходзіцца. Яна ўвайшла ў тэматычны парк. Яна ўвайшла ў раку Сторибук.
  
  Яна выявіла, што знаходзіцца ў сотні футаў ад будынка, якое магло быць рэканструкцыяй дацкай школы.
  
  Ўнутры гарэлі свечкі. Ярка гарэлі свечкі. Мігцелі цені і танцавалі.
  
  Яна інстынктыўна пацягнулася за зброяй, але кабура была пустая. Яна падкралася бліжэй да будынка. Перад ёй быў самы шырокі канал, які яна калі-небудзь бачыла. Ён вёў да эллингу. Злева ад яе, у трыццаці або сарака футаў, быў невялікі пешаходны масток, перакінуты праз канал. На адным канцы моста стаяла статуя, якая трымала запаленую газавую лямпу. Ён кідаў у ноч жудаснаваты медны водбліск.
  
  Падышоўшы бліжэй да моста, яна зразумела, што фігура на ім зусім не была статуяй. Гэта быў мужчына. Мужчына стаяў на эстакадзе, гледзячы ў неба.
  
  Калі Джэсіка падышла да моста на адлегласць некалькіх футаў, яе сэрца ёкнула.
  
  Гэтым чалавекам быў Джошуа Бонтраджер.
  
  І яго рукі былі пакрытыя крывёю.
  
  
  90
  
  
  Бірн і Вінцэнт ехалі па звілістай дарозе ўглыб лесу. Часам яна была шырынёй ўсяго ў адну паласу, пакрытую лёдам. Двойчы ім даводзілася перасякаць хісткія масты. Прыкладна праз мілю ў лесе яны выявілі абгароджаную сцежку, вядучую далей на ўсход. На намаляванай ад рукі карце Надзін Палмер варот не было.
  
  "Я збіраюся патэлефанаваць ёй яшчэ раз". Сотавы тэлефон Вінцэнта вісеў на прыборнай панэлі. Ён працягнуў руку, набраў нумар. Праз секунду ў дынаміцы пачуўся сігнал выкліку. Адзін раз. Двойчы.
  
  І тут на званок адказалі. Гэта было галасавое паведамленне Джэсікі, але гучала па-іншаму. Доўгае шыпенне, затым перашкоды. Затым дыханне.
  
  "Джэс", - сказаў Вінцэнт.
  
  Цішыня. Толькі нізкае мармытанне электронных перашкод. Бірн паглядзеў на вадкакрысталічны экран. Злучэнне ўсё яшчэ было адкрыта.
  
  "Джэс".
  
  Нічога. Затым шоргат. Затым, ледзь чуваць, голас. Мужчынскі голас.
  
  "Вось дзяўчыны, маладыя і выдатныя".
  
  "Што?" Спытаў Вінцэнт.
  
  "Танцую на летнім паветры".
  
  "Хто гэта, чорт вазьмі, такі?"
  
  "Як два якія верцяцца колы".
  
  "Адказвай мне!"
  
  "Прыгожанькія дзяўчыны танчаць у месцах, далёкіх".
  
  Пакуль Бірн слухаў, скура на ягоных руках пакрылася ямачкамі. Ён паглядзеў на Вінцэнта. Выраз твару мужчыны было пустым, непранікальным.
  
  Затым сувязь абарвалася.
  
  Вінцэнт націснуў на хуткі набор. Тэлефон зазваніў зноў. Тое ж галасавое паведамленне. Ён адключыўся.
  
  "Што, чорт вазьмі, адбываецца?"
  
  "Я не ведаю", - сказаў Бірн. "Але гэта твой ход, Вінс".
  
  Вінцэнт на секунду закрыў твар рукамі, затым падняў вочы. - Пойдзем, знойдзем яе.
  
  Бірн выйшаў з машыны каля брамы. Яны былі прыкаваныя велізарнай іржавай жалезнай ланцугом, замкнёным на вісячы стары замак. Здавалася, яго доўгі час ніхто не чапаў. Па абодва бакі дарогі, якая вядзе ўглыб лесу, утварыліся глыбокія змерзлыя водопропускных трубы. Яны ніколі не змогуць аб'ехаць яго. Фары аўтамабіля разрэзалі цемру усяго на пяцьдзесят футаў, затым святло паглынула чарната.
  
  Вінцэнт выйшаў з машыны, залез у багажнік і дастаў драбавік. Ён паставіў яго на стойку, зачыніў багажнік. Ён вярнуўся ў машыну, выключыў фары і рухавік, схапіў ключы. Цемра цяпер была поўнай; ноч безмолвствовала.
  
  Яны стаялі, два афіцэра паліцыі Філадэльфіі, пасярод сельскай мясцовасці Пенсільваніі.
  
  Не кажучы ні слова, яны рушылі ўверх па сцежцы.
  
  
  91
  
  
  "Гэта магло быць толькі ў адным месцы", - сказаў Бонтраджер. "Я прачытаў апавяданні, я сабраў іх разам. Гэта магло быць толькі тут. Рака Сторибук. Мне трэба было падумаць пра гэта раней. Як толькі мяне ахінула, я адправіўся ў шлях. Я збіраўся патэлефанаваць босу, але падумаў, што гэта можа апынуцца малаверагодным, а сёння напярэдадні Новага года.
  
  Цяпер Джош Бонтраджер стаяў у цэнтры пешаходнага моста. Джэсіка спрабавала асэнсаваць усё гэта. У той момант яна не ведала, чаму верыць і каму давяраць.
  
  - Ты ведаў аб гэтым месцы? - Спытала Джэсіка.
  
  "Я вырасла недалёка адсюль. Я маю на ўвазе, нам не дазвалялі прыязджаць сюды, але мы ўсе ведалі пра гэта. Мая бабуля прадавала уладальнікам некаторыя з нашых кансерваў ".
  
  - Джош. - Джэсіка паказала на яго рукі. - Чыя гэта кроў? - спытала я.
  
  - Чалавек, якога я знайшла.
  
  "Мужчына?"
  
  "Уніз па першаму каналу", - сказаў Джош. "Гэта ... гэта даволі дрэнна".
  
  "Ты знайшоў каго?" Спытала Джэсіка. "Аб чым ты кажаш?"
  
  "Ён на адной з выстаў". Бонтраджер на імгненне утаропіўся ў зямлю. Джэсіка не ведала, як гэта прачытаць. Ён падняў вочы. "Я пакажу табе".
  
  Яны пайшлі назад па пешаходным мосце. Каналы віліся паміж дрэвамі, накіроўваючыся да лесу, і зноў вярталіся назад. Яны ступалі па вузкім каменным абочынах. Бонтраджер трымаў ліхтарык накіраваным на зямлю. Праз некалькі хвілін яны падышлі да адной з вітрын. Там была пліта, пара вялікіх драўляных сняжынак, каменная копія спячай сабакі. Бон- "waffenträger" асвяціў ліхтарыкам постаць у цэнтры экспазіцыі, якая сядзела на троне з палачак. Галава фігуры была абгорнутая чырвонай тканінай.
  
  Шыльда над вітрынай абвяшчала "СНЕЖНЫ ЧАЛАВЕК".
  
  "Я ведаю гэтую гісторыю", - сказаў Бонтраджер. "Яна пра снегавіка, які марыць пабыць у пліты".
  
  Джэсіка падышла бліжэй да постаці. Яна асцярожна зняла бінты. Цёмная кроў, амаль чорная ў святле ліхтарыка, закапала на снег.
  
  Мужчына быў звязаны і з вехцем ў роце. Кроў лілася з яго вачэй. Ці, дакладней, з іх пустых вачніц. На іх месцы былі чорныя трыкутнікі.
  
  "Божа мой", - сказала Джэсіка.
  
  "Што?" Спытаў Бонтраджер. "Ты яго ведаеш?"
  
  Джэсіка ўзяла сябе ў рукі. Гэтым чалавекам быў Роланд Ханна.
  
  - Вы праверылі яго жыццёвыя паказчыкі? - спытала яна.
  
  Бонтраджер утаропіўся ў зямлю. - Не, я... - пачаў Бонтраджер. - Не, мэм.
  
  - Усё ў парадку, Джош. Яна ступіла наперад, пощупала пульс. Праз некалькі секунд яна знайшла яго. Ён быў яшчэ жывы.
  
  - Патэлефануй у офіс шэрыфа, - сказала Джэсіка.
  
  "Ужо зрабіў", - сказаў Бонтраджер. "Яны ў шляху".
  
  "У цябе ёсць з сабой зброю?"
  
  Бонтраджер кіўнуў, дастаў "Глок" з кабуры. Ён працягнуў яго Джэсіцы. - Я не ведаю, што адбываецца вунь у тым будынку. Джэсіка паказала на будынак школы. "Але што б гэта ні было, мы павінны гэта спыніць".
  
  "Добра". Голас Бонтраджера гучаў значна менш упэўнена, чым яго адказ.
  
  - Ты ў парадку? Джэсіка выцягнула магазін з пісталета. Поўны. Яна ўставіла яго ў патроннік.
  
  "Рады ісці", - сказаў Бонтраджер.
  
  - Прыглушыў святло.
  
  Бонтраджер ішоў наперадзе, прыгінаючыся і трымаючы ліхтарык блізка да зямлі. Яны былі не больш чым у ста футаў ад будынка школы. Пакуль яны прабіраліся назад скрозь дрэвы, Джэсіка спрабавала разабрацца ў планіроўцы. У маленькім будынку не было ні ганка, ні балконаў. Там была адна дзверы і два акна спераду. Яго сцены былі схаваны дрэвамі. Пад адным з вокнаў ляжала невялікая груда цаглін.
  
  Калі Джэсіка ўбачыла цэглу, яна зразумела. Гэта мучыла яе некалькі дзён, і цяпер яна, нарэшце, зразумела.
  
  Яго рукі.
  
  Яго рукі былі занадта мяккімі.
  
  Джэсіка зазірнула ў пярэдняе акно. Скрозь карункавыя фіранкі яна ўбачыла інтэр'ер адной пакоя. У глыбіні знаходзілася невялікая сцэна. Па ўсім прасторы было раскідана некалькі драўляных крэслаў, але ніякай іншай мэблі.
  
  Паўсюль гарэлі свечкі, у тым ліку багата упрыгожаную люстру, падвешаную да столі.
  
  На сцэне стаяў труну, у якім Джэсіка ўбачыла абрысы жанчыны. Жанчына была апранутая ў клубнічнае-ружовае сукенка. Джэсіка не магла бачыць, дыхае яна або няма.
  
  На сцэну выйшаў мужчына, апрануты ў цёмны строгі фрак і белую кашулю з кароткімі рукавамі. Яго камізэлька быў чырвонага колеру з узорам пэйслі, а гальштук - з чорнага шоўку. З кішэні камізэлькі звісала ланцужок ад гадзін. На суседнім століку ляжаў віктарыянскі цыліндр.
  
  Ён стаяў над жанчынай у па-майстэрску выразаным труне, вывучаючы яе. У яго руках была вяроўка, якая пятлёй цягнулася да столі. Джэсіка прасачыла позіркам за вяроўкай. Скрозь бруднае акно было цяжка што-небудзь разгледзець, але калі яна выбралася вонкі, у яе па спіне прабеглі мурашкі. Над жанчынай вісеў вялікі арбалет, нацэлены ёй у сэрца. У наканечнік была ўстаўлена доўгая сталёвая страла. Лук быў нацягнуты і злучаўся з вяроўкай, якая прапускаў праз пятлю ў бэльцы і затым спускалася назад.
  
  Джэсіка пригнулась, рухаючыся да больш светламу акна злева. Калі яна зазірнула ў яго, сцэна не была прыцемненая. Яна амаль хацела, каб гэта было не так.
  
  Жанчынай у труне была Ніккей Малоун.
  
  
  92
  
  
  Бірн і Вінцэнт падняліся на пагорак з выглядам на тэматычны парк. Месячнае святло залівала даліну чыстым блакітным святлом, і яны атрымалі добры агляд планіроўкі парку. Каналы змеились сярод закінутых дрэў. За кожным паваротам, часам ўшчыльную адзін да аднаго, былі выстаўлены экспазіцыі і заднікі, якія дасягалі вышыні пятнаццаці-дваццаці футаў. Некаторыя былі падобныя на гіганцкія кнігі, іншыя - на багата аздобленыя вітрыны крам.
  
  У паветры пахла зямлёй, кампостам і гнілой целам.
  
  Толькі ў адным будынку гарэла святло. Невялікае будынак, не больш за дваццаць на дваццаць футаў, недалёка ад канца галоўнага канала. З таго месца, дзе яны стаялі, яны бачылі цені ў свеце. Яны таксама заўважылі двух чалавек, якія зазіраюць у вокны.
  
  Бірн заўважыў сцежку, якая вядзе ўніз. Яна была па большай частцы заснежена, але па абодвум бакам стаялі паказальнікі. Ён паказаў на яе Вінцэнту.
  
  Праз некалькі імгненняў яны накіраваліся ў даліну, да ракі Сторибук.
  
  
  
  93
  
  Джэсіка адчыніла дзверы і ўвайшла ў будынак. Яна трымала зброю напагатове, накіраваўшы яго ў бок ад мужчыны на сцэне. Яе адразу уразіў моцны пах завялых кветак. Труну быў да краёў напоўнены імі. Стакроткі, ландышы, ружы, гладыёлусы. Пах быў глыбокім і саладкавата-прыкрым. Яе ледзь не званітавала.
  
  Дзіўна апрануты мужчына на сцэне неадкладна павярнуўся, каб павітаць яе.
  
  "Сардэчна запрашаем у Сторибук-Рывер", - сказаў ён.
  
  Хоць яго валасы былі зачасаны назад з праборам, падобным на брытву, з правага боку, Джэсіка адразу пазнала яго. Гэта быў Уіл Педерсен. Ці малады чалавек, які назваўся Уілам Педэрсанам. Муляр, якога яны дапытвалі ў тую раніцу, калі было знойдзена цела Крысціны Джакос. Чалавек, які прыйшоў у "Круглы дом" - уласны магазін Джэсікі - і распавёў ім аб карцінах з месяцам.
  
  Яны схапілі яго, і ён сышоў. Гнеў скруціў страўнік Джэсікі. Ёй трэба было супакоіцца. - Дзякуй, - адказала яна.
  
  "Там, напэўна, холадна?"
  
  Джэсіка кіўнула. - Вельмі.
  
  "Што ж, можаш заставацца тут, колькі захочаш". Ён павярнуўся да вялікай "Виктроле" справа ад сябе. "Ты любіш музыку?"
  
  Джэсіка ўжо бывала тут раней, на мяжы такога вар'яцтва. На дадзены момант яна будзе гуляць у яго гульню. "Я люблю музыку".
  
  Моцна трымаючы вяроўку ў адной руцэ, іншы ён павярнуў ручку, падняў рычаг, і паставіў яго на старую пласцінку з хуткасьцю 78 абаротаў у хвіліну. Пачалося адрывістае выкананне вальса, выкананага каллиопой.
  
  "Гэта "Снежны вальс", - сказаў ён. "Гэта мой самы любімы".
  
  Джэсіка зачыніла дзверы. Яна агледзела пакой.
  
  - Такім чынам, вас клічуць не Уіл Педерсен, ці не так?
  
  "Няма. Я прыношу свае прабачэнні за гэта. Я сапраўды не люблю хлусіць".
  
  Гэтая ідэя мучыла яе некалькі дзён, але не было прычын адмаўляцца ад яе. Рукі Уіла Педерсена былі занадта мяккімі для муляра.
  
  "Уіл Педерсен - гэта імя, якое я запазычыў у вельмі вядомага чалавека", - сказаў ён. "Лейтэнант Вільгельм Педерсен ілюстраваў некаторыя кнігі Ганса Хрысціяна Андэрсана. Ён быў сапраўды вялікім мастаком".
  
  Джэсіка зірнула на Ніккей. Яна ўсё яшчэ не магла сказаць, дыхае ці тая. "З твайго боку было разумна выкарыстоўваць гэта імя", - сказала яна.
  
  Ён шырока ўсміхнуўся. "Мне прыйшлося хутка падумаць! Я не ведаў, што ты збіраўся пагаварыць са мной у той дзень".
  
  "Як цябе клічуць?" - спытаў я.
  
  Ён задумаўся над гэтым. Джэсіка заўважыла, што ён стаў вышэй, чым пры іх апошняй сустрэчы, шырэй у плячах. Яна паглядзела ў яго цёмныя праніклівыя вочы.
  
  "Я быў вядомы пад шматлікімі імёнамі", - нарэшце адказаў ён. "Напрыклад, Шон. Шон - разнавіднасць Джона. Зусім як Ганс".
  
  "Але як тваё сапраўднае імя?" Спытала Джэсіка. "Гэта значыць, калі ты не пярэчыш, што я пытаюся".
  
  "Я не пярэчу. Маё сапраўднае імя Марыус Дамгаард".
  
  - Магу я называць вас Марыус?
  
  Ён махнуў рукой. - Калі ласка, клічце мяне Мун.
  
  - Месяц, - рэхам адгукнулася Джэсіка. Яна здрыганулася.
  
  "І, калі ласка, апусці пісталет". Мун туга зацягнуў вяроўку. "Пакладзі яго на падлогу і адкінь ад сябе нагой". Джэсіка паглядзела на арбалет. Сталёвая страла была нацэлена ў сэрца Ніккей.
  
  "Цяпер, калі ласка", - дадаў Мун.
  
  Джэсіка апусціла зброю на падлогу. Яна адкінула яго нагой.
  
  "Я шкадую аб тым, што было раней, у доме маёй бабулі", - сказаў ён.
  
  Джэсіка кіўнула. У галаве ў яе пульсавала. Ёй трэба было падумаць. Гук "calliope" абцяжарваў гэта. - Я разумею.
  
  Джэсіка яшчэ раз крадком зірнула на Ніккей. Ніякага руху.
  
  "Калі ты прыйшоў у паліцэйскі ўчастак, гэта было проста для таго, каб падражніць нас?" Спытала Джэсіка.
  
  Мун выглядаў пакрыўджаным. - Не, мэм. Я проста баяўся, што вы прапусціце.
  
  - Малюнак месяца на сцяне?
  
  "Так, мэм".
  
  Мун абышоў стол, разгладжваючы сукенка Ніккей. Джэсіка глядзела на яго рукі. Ніккей не адказала на яго дотык.
  
  - Магу я задаць вам пытанне? - Спытала Джэсіка.
  
  "Вядома".
  
  Джэсіка спрабавала падабраць правільны тон. - Чаму? Навошта ты ўсё гэта зрабіў?
  
  Мун спыніўся, апусціўшы галаву. Джэсіка падумала, што ён не пачуў. Затым ён падняў вочы, і выраз яго твару зноў стала сонечным.
  
  "Каб вярнуць людзей назад, вядома. Таму ў Сторибук-Рывер. Яны збіраюцца ўсе гэта знесці. Ты ведаў пра гэта?"
  
  Джэсіка не знайшла прычын хлусіць. - Ды.
  
  "Ты ніколі не прыяжджала сюды дзіцем, ці не так?" спытаў ён.
  
  - Няма, - адказала Джэсіка.
  
  "Уявіце сабе. Гэта было чароўнае месца, куды прыходзілі дзеці. Прыходзілі сям'і. Ад Дня памяці да Дня працы. Кожны год, год за годам ".
  
  Кажучы гэта, Мун злёгку прыслабіў хватку на вяроўцы. Джэсіка зірнула на Ніккей Малоун і ўбачыла, як ўздымаецца і апускаецца яе грудзі.
  
  Калі вы хочаце зразумець магію, вы павінны верыць.
  
  - А гэта хто? Джэсіка паказала на Ніккей. Яна спадзявалася, што гэты чалавек занадта далёка зайшоў, каб зразумець, што яна проста гуляе ў яго гульню. Так і было.
  
  "Гэта Іда", - сказаў ён. "Яна дапаможа мне пахаваць кветкі".
  
  Хоць Джэсіка ў дзяцінстве чытала "Кветкі маленькай Іды", яна не магла ўспомніць падрабязнасцяў аповеду. "Чаму ты збіраешся закапаць кветкі?"
  
  Мун на імгненне выглядаў раздосадованным. Джэсіка губляла яго з-пад увагі. Яго пальцы лашчылі вяроўку. Затым ён павольна вымавіў: "Каб наступным летам яны зацвілі яшчэ прыгажэй, чым калі-небудзь".
  
  Джэсіка зрабіла маленькі крок налева. Мун гэтага не заўважыў. - Навошта табе арбалет? Я магу дапамагчы табе закапаць кветкі, калі хочаш.
  
  "Гэта ласкава з вашага боку. Але ў гэтай гісторыі Джэймса і Адольфуса былі арбалеты. Яны не маглі дазволіць сабе зброю ".
  
  - Я б хацела пачуць аб тваім дзядулі. Джэсіка пасунулася ўлева. І зноў гэта засталося незаўважаным. - Калі хочаш, раскажы мне.
  
  Вочы Муна адразу ж напоўніліся слязьмі. Ён адвёў погляд ад Джэсікі, магчыма, ад збянтэжанасці. Ён выцер слёзы, затым зноў паглядзеў на яе. "Ён быў вялікім чалавекам. Ён спраектаваў і пабудаваў StoryBook River сваімі ўласнымі рукамі. Усе забавы, усе экспазіцыі. Ведаеце, ён быў з Даніі, зусім як Ганс Хрысціян Андэрсан. Ён быў з маленькай вёскі пад назвай Зондер-Оске. Недалёка ад Ольбарга. На самай справе, гэта касцюм яго бацькі. Ён паказаў на свой касцюм. Ён выпрастаўся, нібы выцягнуўшыся па стойцы "смірна". - Табе падабаецца?
  
  "Я веру. Гэта вельмі да твару".
  
  Чалавек, які назваўся Мунам, усміхнуўся. - Яго звалі Фрэдэрык. Ты ведаеш, што азначае гэта імя?
  
  - Няма, - адказала Джэсіка.
  
  "Гэта азначае мірны кіраўнік. Такім быў мой дзядуля. Ён кіраваў гэтым мірным маленькім каралеўствам".
  
  Джэсіка паглядзела міма яго. У задняй частцы залы было два вокны, па адным з кожнага боку сцэны. Джош Бонтраджер абыходзіў будынак справа. Яна спадзявалася, што ёй удасца адцягнуць мужчыну дастаткова надоўга, каб ён на імгненне кінуў вяроўку. Яна паглядзела ў акно справа. Джоша яна не ўбачыла.
  
  "Ты ведаеш, што значыць Дамгаард?" спытаў ён.
  
  - Няма. - Джэсіка зрабіла яшчэ адзін маленькі крок налева. На гэты раз Мун прасачыў за ім поглядам, злёгку отодвинувшись ад акна.
  
  - Па-дацку Дамгаард азначае "сядзіба ля сажалкі".
  
  Джэсіцы трэба было падтрымаць яго размову. "Гэта міла", - сказала яна. "Ты на самай справе калі-небудзь быў у Даніі?"
  
  Твар Муна прасвятлела. Ён пачырванеў. - Чорт вазьмі, няма. Я быў за межамі Пенсільваніі ўсяго адзін раз.
  
  "Каб злавіць салаўёў", - падумала Джэсіка.
  
  "Ці бачыце, калі я быў маленькім, Сторибук-Рывер ўжо перажываў цяжкія часы", - сказаў ён. "Былі ўсе гэтыя іншыя месцы, вялікія шумныя выродлівыя месца, куды замест гэтага адпраўляліся сям'і. Гэта было дрэнна для маёй бабулі. Ён зацягнуў вяроўку. "Яна была суровай жанчынай, але кахала мяне". Ён паказаў на Ніккей Малоун. "Гэта было сукенка яе маці".
  
  "Гэта выдатна".
  
  Цень ля акна.
  
  "Калі я адправіўся ў дрэннае месца пасля "лебедзяў", мая бабуля наведвала мяне кожныя выхадныя. Яна ездзіла на цягніку".
  
  "Ты маеш на ўвазе лебедзяў у парку Фэрмаунт? У 1995 годзе?"
  
  "Так".
  
  Джэсіка ўбачыла ў акне абрысы пляча. Джош быў там.
  
  Мун паклала ў труну яшчэ некалькі засохлых кветак, акуратна расклаўшы іх. - Ведаеш, мая бабуля памерла.
  
  "Я прачытаў гэта ў газеце. Мне вельмі шкада".
  
  "Дзякую вас".
  
  "Алавяны салдацік быў блізкі", - сказаў ён. "Ён быў вельмі блізкі".
  
  У дадатак да забойстваў у Рыверы, мужчына, які стаіць перад ёй, спаліў Уолта Бригама да смерці. Джэсіка ўспомніла аб спаленым трупе ў парку.
  
  "Ён быў разумны", - дадаў Мун. "Ён бы спыніў гэтую гісторыю да таго, як яна скончылася".
  
  "А як жа Роланд Ханна?" Спытала Джэсіка.
  
  Мун павольна падняў вочы, каб сустрэцца з ёй поглядам. Яго погляд, здавалася, пранізваў яе наскрозь. - Снежны чалавек? Ты шмат чаго пра яго не ведаеш.
  
  Джэсіка перамясцілася яшчэ лявей, адводзячы погляд Мун ад Джоша. Цяпер Джош быў менш чым у пяці лінейных футаў ад таго месца, дзе знаходзілася Ніккей. Калі б Джэсіка толькі магла прымусіць мужчыну кінуць вяроўку на секунду...
  
  "Я веру, што людзі вернуцца сюды", - сказала Джэсіка.
  
  "Ты так думаеш?" Ён працягнуў руку, зноў запусціў пласцінку. Гук паравых свісткоў зноў запоўніў пакой.
  
  "Абсалютна", - сказала яна. "Людзі цікаўныя".
  
  Мун зноў аддаліўся. - Я не ведаў свайго прадзеда. Але ён быў мараком. Аднойчы мой дзядуля расказаў мне гісторыю пра яго, пра тое, як маладым чалавекам ён быў у моры і ўбачыў русалку. Я ведаў, што гэта няпраўда. Я прачытаў гэта ў кнізе. Ён таксама распавёў мне, што дапамог датчанам пабудаваць месца пад назвай Солванг Каліфорніі. Ты ведаеш гэта месца?"
  
  Джэсіка ніколі аб ім не чула. - Няма.
  
  "Гэта сапраўдная дацкая вёска. Я б хацеў калі-небудзь туды з'ездзіць".
  
  - Можа быць, так і будзе. Яшчэ адзін крок налева. Мун хутка падняў вочы.
  
  - Куды ты ідзеш, алавяны салдацік?
  
  Джэсіка крадком зірнула на акно. У руках у Людзей быў вялікі камень.
  
  "Нідзе", - адказала яна.
  
  Джэсіка бачыла, як выраз твару Муна змянілася з ветлівай гаспадара на крайняе вар'яцтва і лютасьць. Ён туга нацягнуў вяроўку. Механізм арбалета застагнаў над распростертым целам Ніккей Малоун.
  
  
  94
  
  
  Бірн прыцэліўся з пісталета. У асветленай свечкамі пакоі чалавек на сцэне стаяў за труной. Труну з Ніккей Мэлоун ў ім. Вялікі арбалет нацэліў сталёвую стралу ёй у сэрца.
  
  Мужчыну звалі Уіл Педерсен. У лацкане пінжака ў яго быў белы кветка.
  
  "Белы кветка", - сказала Наталля Якос.
  
  Зрабі здымак.
  
  Секундамі раней Бірн і Вінцэнт падышлі да фасада будынка школы. Джэсіка была ўнутры, спрабуючы дамовіцца з вар'ятам на сцэне. Яна прабіралася налева.
  
  Ці ведала яна, што Бірн і Вінцэнт былі там? Яна сыходзіла з дарогі, каб даць ім магчымасць бесперашкодна страляць?
  
  Бірн злёгку прыпадняў ствол свайго зброі, дапушчаючы скажэнне траекторыі палёту кулі, калі яна праходзіла праз шкло. Ён не быў упэўнены, як гэта паўплывае на кулю. Ён прыцэліўся ў ствол.
  
  Ён убачыў Антона Кроца.
  
  Белы кветка.
  
  Ён убачыў нож у горла Лоры Кларк. Зрабі стрэл.
  
  Бірн ўбачыў, як мужчына падняў рукі з вяроўкай. Ён збіраўся прывесці ў дзеянне механізм арбалета. Бірн не мог чакаць. Не ў гэты раз. Ён стрэліў.
  
  
  95
  
  
  Марыус Дамгаард тузануў за вяроўку, калі ў пакоі прагрымеў стрэл. У тое ж імгненне Джош Бонтраджер шпурнуў камень у акно, разбіўшы шкло дажджом крышталя. Дамгаард адхіснуўся, на яго накрухмаленай белай кашулі заквітнела кроў. Бон- "waffenträger" ўстояў на нагах на ледзяных аскепках, затым кінуўся праз залу, на сцэну, да труны. Дамгаард пахіснуўся і ўпаў дагары, усім вагой наваліўшыся на вяроўку. Механізм арбалета спрацаваў, калі Дамгаард знік у пабітым акне, пакідаючы слізкі пунсовы след на падлозе, сцяне, падваконніку.
  
  Калі сталёвая страла вылецела, Джош Бонтраджер дабраўся да Ніккей Малоун. Снарад трапіў у яго правае сцягно, прайшоўшы скрозь яго і увайшоўшы ў плоць Ніккей. Бонтраджер закрычаў у агоніі, калі велізарная бруя яго крыві разлілася па пакоі.
  
  Імгненне праз грукнулі ўваходныя дзверы.
  
  Джэсіка нырнула за сваім зброяй, перакацілася па падлозе, прицелилась. Якім-то чынам Кевін Бірн і Вінцэнт апынуліся перад ёй. Яна ўскочыла на ногі.
  
  Трое дэтэктываў кінуліся да сцэны. Ніккей была ўсё яшчэ жывая. Наканечнік стралы упіўся ў яе правае плячо, але рана не выглядала сур'ёзнай. Траўма Джоша выглядала нашмат горш. Вострая, як брытва, страла глыбока ўпілася яму ў нагу. Магчыма, яна зачапіла артэрыю.
  
  Бірн сарваў з сябе паліто, кашулю. Яны з Вінцэнтам паднялі Бонтрагера, зацягнулі тугі паляць вакол верхняй частцы ногі. Бонтрагер закрычаў ад болю.
  
  Вінцэнт павярнуўся да жонкі, абняў яе. - Ты ў парадку?
  
  "Так", - сказала Джэсіка. "Джош выклікаў падмацаванне. Офіс шэрыфа ўжо ў дарозе".
  
  Бірн паглядзеў на разбітае акно. Ззаду будынка працякаў перасохлыя канал. Дамгаард знік.
  
  "Я спраўлюся". Джэсіка націснула на рану Джоша Бонтраджера. "Ідзі за ім", - сказала яна.
  
  "Ты ўпэўнены?" Спытаў Вінцэнт.
  
  "Я ўпэўнены. Ідзі".
  
  Бірн зноў надзеў паліто. Вінцэнт схапіў свой драбавік.
  
  Яны выбеглі за дзверы ў чорную ноч.
  
  
  96
  
  
  Месяц мінае крывёй. Ён прабіраецца да ўваходу ў раку Сторибук, пятляючы ў цемры. Ён не вельмі добра бачыць, але ведае кожны паварот каналаў, кожны камень, кожную вітрыну. Яго дыханне вільготнае і абцяжаранае, хада павольная.
  
  Ён на імгненне спыняецца, лезе ў кішэню, дастае запалкі. Ён успамінае гісторыю пра маленькай прадаўшчыцы запалак. Басанож і без паліто яна апынулася адна ў напярэдадні Новага года. Было вельмі холадна. Вечарэла, і маленькая дзяўчынка запальвала запалку за запалкай, каб сагрэцца.
  
  У кожнай успышцы яна бачыла бачанне.
  
  Мун запальвае запалку. У полымя ён уяўляе сабе выдатных лебедзяў, мігатлівых ў промнях вясновага сонца. Ён запальвае іншую. На гэты раз ён бачыць Дзюймовачку, яе маленькую фігурку на лістку гарлачыка. Трэцяя запалка - салавей. Ён памятае яе песню. Наступная - Карэн, грацыёзная ў сваіх чырвоных туфліках. Затым Ганна Лізбет. Запалка за запалкай ярка свецяцца ў ночы. Мун бачыць кожнае твар, успамінае кожную гісторыю.
  
  У яго засталося ўсяго некалькі запалак.
  
  Магчыма, падобна маленькаму прадаўца запалак, ён запаліць іх усё адразу. Калі дзяўчынка з аповяду зрабіла гэта, яе бабуля спусцілася і ўзнесла яе на нябёсы.
  
  Мун чуе гук, абгортваецца. На беразе галоўнага канала, усяго ў некалькіх футах ад нас, стаіць мужчына. Ён невысокага росту, але шыракаплечы, выглядае моцным. Ён перакідае кавалак вяроўкі праз папярочную бэльку велізарнай рашоткі, перакінутай праз канал 0stunnelen.
  
  Мун ведае, што гэтая гісторыя падыходзіць да канца.
  
  Ён чыркаць запалкамі і пачынае дэкламаваць.
  
  "Вось дзяўчыны, маладыя і выдатныя".
  
  Адна за іншы загараюцца запалкавыя галоўкі.
  
  "Танцую на летнім паветры".
  
  Цёплае ззянне напаўняе свет.
  
  "Як два якія верцяцца колы".
  
  Мун кідае запалкі на зямлю. Мужчына робіць крок наперад, звязвае Муну рукі за спіной. Імгненне праз Мун адчувае, як мяккая вяроўка увінаецца вакол яго шыі, бачыць бліскучы нож у руцэ мужчыны.
  
  "Прыгожанькія дзяўчыны танчаць у месцах, далёкіх".
  
  Месяц выносіцца ад яго ног высока ў паветра, імкнуцца ўвысь, усё вышэй і вышэй. Пад сабой ён бачыць зіхатлівыя асобы лебедзяў, Ганны Лізбет, Дзюймовачкі, Карэн, усіх астатніх. Ён бачыць каналы, вітрыны, цуд, якое ўяўляе сабой раку-Зборнік апавяданняў.
  
  Мужчына знікае ў лесе.
  
  На зямлі ярка ўспыхвае агеньчык запалкі, гарыць імгненне, затым згасае.
  
  Для Муна цяпер ёсць толькі цемра.
  
  
  97
  
  
  Бірн і Вінцэнт абшукалі тэрыторыю, непасрэдна прылеглую да будынка школы, трымаючы ліхтарыкі над зброяй, але нічога не знайшлі. Сляды, што вядуць вакол паўночнага боку будынка, належалі Джошу Бонтраджеру. Яны спыніліся ў тупіку ля акна.
  
  Яны ішлі па берагах вузкіх каналаў, якія змеились сярод дрэў, іх магнітныя ліхтары прарэзалі тонкімі промнямі сапраўднае змрок ночы.
  
  Пасля другога павароту канала яны ўбачылі сляды. І кроў. Бірн злавіў погляд Вінцэнта. Яны будуць шукаць па розныя бакі канала шырынёй шэсць футаў.
  
  Вінцэнт перасёк выгнуты пешаходны мост, Бірн застаўся на блізкай баку. Яны прабіраліся па звілістых прытоках каналаў. Яны натыкнуліся на струхлелыя вітрыны, усё аздобленыя выцвілымі надпісамі:
  
  РУСАЛАЧКА. ЛЯТАЮЧЫ КУФАР. ГІСТОРЫЯ ВЕТРУ. СТАРЫ ВУЛІЧНЫ ЛІХТАР. На вітрынах сядзелі сапраўдныя шкілеты. Истлевающие адзення хавалі фігуры.
  
  Праз некалькі хвілін яны дабраліся да канца каналаў. Дамгаарда нідзе не было відаць. Рашотка, якая перакрывала галоўны канал ля ўваходу, знаходзілася ў пяцідзесяці футаў ад іх. За ёй цягнулася свет. Дамгаард знік.
  
  "Не рухайцеся", - пачуўся голас прама ў іх за спіной.
  
  Бірн пачуў, як стрэліў драбавік.
  
  - Апусціце зброю акуратна і павольна.
  
  "Мы з паліцыі Філадэльфіі", - сказаў Вінцэнт.
  
  - У мяне няма звычкі паўтарацца, малады чалавек. Неадкладна пакладзіце зброю на зямлю.
  
  Бірн зразумеў. Гэта было кіраванне шэрыфа акругі Беркс. Ён паглядзеў направа. Памочнікі шэрыфа рухаліся паміж дрэвамі, іх ліхтарыкі разрэзалі цемру. Бірн хацеў запярэчыць - кожная секунда прамаруджання была яшчэ адной секундай, на якую Марыус Дамгаард павінен быў сысці, - але ў іх не было выбару. Бірн і Вінцэнт падпарадкаваліся. Яны паклалі зброю на зямлю, затым паклалі рукі на галовы, переплели пальцы.
  
  "Па адным", - пачуўся голас. "Павольна. Давайце паглядзім дакументы".
  
  Бірн сунуў руку ў кішэню паліто і дастаў свой значок. Вінцэнт рушыў услед яго прыкладу.
  
  "Добра", - сказаў мужчына.
  
  Бірн і Вінцэнт разгарнуліся, падхапляючы зброю. Ззаду іх стаялі шэрыф Джейкоб Тумі і пара памагатых шэрыфа маладзейшы. Джэйк Тумі было пяцьдзесят з сівізной, тоўстая шыя, стрыжка "вожыкам". Яго памочнікі былі на 180 фунтаў перагрэтыя адрэналінам. Серыйныя забойцы не так часта з'яўляліся ў гэтай частцы святла.
  
  Імгненне праз міма прабегла брыгада хуткай дапамогі акругі, накіроўваючыся да будынка школы.
  
  "Гэта ўсё мае дачыненне да хлопчыку Дамгаарду?" Спытаў Тумі.
  
  Бірн хутка і сціснута выклаў доказы.
  
  Тумі паглядзеў на тэматычны парк, затым на зямлю. "Чорт".
  
  "Шэрыф Тумі". Крык пачуўся з другога боку каналаў, недалёка ад уваходу ў парк. Група мужчын рушыла ўслед на голас, дасягнуўшы вусця канала. Затым яны ўбачылі гэта.
  
  Цела навісаў з цэнтральнай перакладзіны кратаў, обрамлявшей ўваход. Над целам вісела некалі святочная легенда.:
  
  
  З ВРІ УОК РЫЎ Р
  
  
  Паўтузіна ліхтарыкаў асвяцілі труп Марыуса Дамгаарда. Яго рукі былі звязаныя за спіной. Яго ногі знаходзіліся за ўсё ў некалькіх футах над вадой. Ён вісеў на бел-блакітны вяроўцы. Бірн таксама ўбачыў пару слядоў, якія вядуць у лес. Шэрыф Тумі адправіў наўздагон пару памочнікаў шэрыфа. З драбавіком у руках яны схаваліся ў лесе.
  
  Марыус Дамгаард быў мёртвы. Калі Бірн і іншыя накіравалі свае ліхтарыкі на цела, яны таксама ўбачылі, што ён быў не толькі павешаны, але і выпотрошен. Доўгая зіяючая рана цягнулася ад горла да жывата. Вантробы звісалі, дымясь у халодным начным паветры.
  
  Праз некалькі хвілін абодва памочніка вярнуліся з пустымі рукамі. Яны сустрэлі пільны погляд свайго боса і паківалі галовамі. Хто б ні быў тут, на месцы пакарання смерцю Марыуса Дамгаарда, ён знік.
  
  Бірн паглядзеў на Вінцэнта Бальзано. Вінцэнт разгарнуўся на абцасах і пабег назад у будынак школы.
  
  Усё было скончана. Калі не лічыць таго, што з знявечанага трупа Марыуса Дамгаарда бесперапынна капала вада.
  
  Гук крыві, превращающейся ў раку.
  
  
  98
  
  
  Праз два дні пасля раскрыцця жахаў у Адэнсе, штат Пенсільванія, сродкі масавай інфармацыі практычна абгрунтаваліся ў невялікі сельскай абшчыне. Гэта была міжнародная навіна. Акруга Беркс апынуўся не гатовы да непажаданага увазе.
  
  Джош Бонтраджер перанёс шестичасовую аперацыю. Ён знаходзіўся ў стабільным стане ў бальніцы і медыцынскім цэнтры Рэдынга. Ніккей Мэлоун была пролечена і выпісана.
  
  У першапачатковых справаздачах ФБР паказвалася, што Марыус Дамгаард забіў па меншай меры дзевяць чалавек. Да гэтага часу не было знойдзена ніякіх доказаў, якія наўпрост звязвалі б яго з забойствамі Аннемари Дицилло і Шарлоты Уэйт.
  
  Дамгаард знаходзіўся ў псіхіятрычнай клініцы ў паўночнай часткі штата Нью-Ёрк амаль восем гадоў, ва ўзросце ад адзінаццаці да дзевятнаццаці гадоў. Яго вызвалілі пасля таго, як захварэла яго бабуля. Праз некалькі тыдняў пасля смерці Элізы Дамгаард яго забойства аднавіліся.
  
  Пільны ператрус дома і тэрыторыі выявіў шэраг жудасных знаходак. Не апошняй з якіх было тое, што Марыус Дамгаард захоўваў пад ложкам флакон з крывёю свайго дзеда. Тэсты ДНК параўналі яго з малюнкамі "месяц" на ахвярах. Сямён належаў сам Марыус Дамгаард.
  
  Дамгаард выдаваў сябе за Уіла Педерсена, а таксама за маладога чалавека па імені Шон з міністэрства Роланда Ханны. Ён кансультаваўся ў акруговым псіхіятрычным установе, дзе працавала Лизетт Сайман. Ён шмат разоў бываў у Трусью, выбраўшы Саманту Фаннинг ў якасці сваёй ідэальнай Ганны Лізбет.
  
  Калі Марыус Дамгаард даведаўся, што ўласнасць StoryBook River - тэрыторыя ў тысячу акраў, якую Фрэдэрык Дамгаард уключыў у склад мястэчка пад назвай Адэнсе ў 1930-х гадах - была асуджаная і канфіскаваная за нявыплату падаткаў, і што яе плануецца знесці, ён адчуў, што яго сусвет пачала разбурацца. Ён вырашыў вярнуць свет да сваёй каханай рацэ Зборніка апавяданняў, праклаўшы сцежку смерці і жаху ў якасці напрамкі.
  
  3 студзеня Джэсіка і Бірн стаялі ля вусця каналаў, якія змеились па тэрыторыі тэматычнага парку. Выглянула сонца; дзень прадвесціў ілжывую вясну. Пры дзённым святле ўсё выглядала зусім па-іншаму. Нягледзячы на гнілыя бярвёны і крошащуюся каменны мур, Джэсіка бачыла, што калі-то гэта было месца, куды прыязджалі сем'ямі, каб атрымаць асалоду ад яго унікальнай атмасферай. Яна бачыла старадаўнія брашуры. Гэта было месца, куды яна магла прывесці сваю дачку.
  
  Цяпер гэта было шоў вырадкаў, месца смерці, куды з'язджаліся людзі з усяго свету. Магчыма, Марыус Дамгаард выканае сваё жаданне. Увесь комплекс быў месцам злачынства і застанецца такім яшчэ доўгі час.
  
  Ці былі знойдзеныя іншыя цела? Якія яшчэ жахі трэба будзе выявіць?
  
  Час пакажа.
  
  Яны рассортировали сотні папер і дасье - гарадскіх, штата, акругі, а цяпер і федэральных. Адно свидетельское паказанне кідалася ў вочы і Джэсіка, і Бирну, заяву, якое наўрад ці калі-небудзь будзе цалкам зразумелае. Жыхар Пайн-Тры-Лейн, адной з пад'язных дарог, якія вядуць да ўваходу ў Сторибук-Рывер, той ноччу бачыў аўтамабіль, які стаяў на халастым хаду прама на абочыне дарогі. Джэсіка і Бірн наведалі гэтае месца. Яно знаходзілася менш чым у ста ярдаў ад рашоткі, дзе Марыус Дамгаард быў знойдзены павешаным і вытрыбушаным. ФБР зняла адбіткі абутку, вядучыя да ўваходу і назад. Сляды былі пакінутыя вельмі папулярнай маркай мужчынскіх гумовых галёшаў, даступных паўсюль.
  
  Сведка сказаў, што машына на халастым ходу была дарагім зялёным пазадарожнікам з жоўтымі протівотуманнымі фарамі і шырокай дэталізацыяй.
  
  Сведка не запомніў нумарны знак.
  
  За выключэннем фільма "Сведка", Джэсіка ніколі ў жыцці не бачыла столькі амишей. Здавалася, што ў Рэдынг з'ехалася ўсё амишское насельніцтва акругі Беркс. Яны тоўпіліся ў вестыбюлі бальніцы. Пажылыя людзі разважалі, маліліся, назіралі, адганялі дзяцей ад аўтаматаў па продажы цукерак і газіроўкі.
  
  Калі Джэсіка прадставілася, яны ўсе паціснулі ёй руку. Здавалася, што Джош Бонтраджер дамогся гэтага шчыра. "ВЫ ВЫРАТАВАЛІ МНЕ жыццё", - сказала Ніккей.
  
  Джэсіка і Ніккей Мэлоун стаялі ў нагах бальнічнай койкі Джоша Бонтраджера. Яго палата была запоўненая кветкамі.
  
  Вострая, як брытва, страла працяў правае плячо Ніккей. Яе рука была на перавязі. Лекары сказалі, што яна будзе знаходзіцца на IOD-траўмы пры выкананні службовых абавязкаў - каля месяца.
  
  Бонтраджер ўсміхнуўся. "Усё за адзін дзень", - сказаў ён.
  
  Да яго вярнуўся румянец, ўсмешка не сыходзіла з яго твару. Ён сеў на ложку, акружаны прыкладна сотняй розных сыроў, хлеба, слоікаў з кансервамі і сасісак, загорнутых у ваксаваную паперу. Самаробных паштовак для выздараўлення было звышдастаткова.
  
  "Калі табе стане лепш, я пачастую цябе лепшым вячэрай у Філадэльфіі", - сказала Ніккей.
  
  Бонтраджер пагладзіў падбародак, відавочна, абдумваючы магчымыя варыянты. "Le Bec Fin?"
  
  "Ага. Добра. Le Bec Fin. Ты ў справе, - сказала Ніккей.
  
  Джэсіка ведала, што Ле Бек абыйдзецца Ніккей ў некалькі сотняў даляраў. Невялікая цана. "Але табе лепш быць асцярожнай", - дадаў Бонтраджер. "Што ты маеш на ўвазе?" "Ну, ты ведаеш, што яны кажуць". "Не, я не ведаю", - сказала Ніккей. "Што яны кажуць, Джош?" Бонтраджер падміргнуў ёй і Джэсіка. "Як толькі ты станеш амишем, ты ніколі не вернешся назад".
  
  
  99
  
  
  Бірн сядзеў на лаўцы каля ўваходу ў залу суда. За сваю кар'еру ён даваў паказанні незлічоная колькасць раз - перад вялікім журы, на папярэдніх слуханнях, у працэсах аб забойстве. Вялікую частку часу ён дакладна ведаў, што збіраецца сказаць, але не ў гэты раз.
  
  Ён увайшоў у залу суда і заняў месца ў першым шэрагу.
  
  Мэцью Кларк выглядаў прыкладна ўдвая менш, чым быў, калі Бірн бачыў яго ў апошні раз. У гэтым не было нічога незвычайнага. Кларк трымаў пісталет, а з зброяй людзі здаюцца буйней. Цяпер гэты чалавек быў баязлівым і маленькім.
  
  Бірн даў паказанні. Пракурор распавёў яму аб падзеях тыдня, якія папярэднічалі інцыдэнту, калі Кларк ўзяла яго ў закладнікі.
  
  "Ці ёсць што-небудзь, што вы хацелі б дадаць?" - нарэшце спытала АДА.
  
  Бірн паглядзеў у вочы Мэцью Кларку. На сваім вяку ён пабачыў так шмат злачынцаў, так шмат людзей, якім было напляваць на чыю-небудзь уласнасць або чалавечае жыццё.
  
  Мэцью Кларку не месца ў турме. Яму патрэбна была дапамога.
  
  "Так, - сказаў Бірн, - ёсць".
  
  Паветра за межамі будынка суда з раніцы прагрэлася. Надвор'е ў Філадэльфіі была неверагодна нясталай, але якім-то чынам тэмпература набліжалася да сарака двух градусам.
  
  Выйшаўшы з будынка, Бірн падняў галаву і ўбачыў надыходзячую Джэсіку.
  
  "Прабач, я не змагла прыйсці", - сказала яна.
  
  "Няма праблем".
  
  "Як усё прайшло?" - спытаў я.
  
  "Я не ведаю". Бірн засунуў рукі ў кішэні паліто. "Я сапраўды не ведаю". Яны змоўклі.
  
  Джэсіка некаторы час назірала за ім, варожачы, што дзеецца ў яго ў галаве. Яна добра ведала яго і разумела, што пытанне аб Мэцью Кларке цяжкім грузам ляжа на яго сэрца.
  
  "Ну, я еду дадому". Джэсіка ведала, калі ў адносінах з яе партнёрам выраслі сцены. Яна таксама ведала, што ў рэшце рэшт наступіць дзень, калі Бірн загаворыць пра гэта. У іх было ў запасе ўвесь час свету. - Падвезці?
  
  Бірн паглядзеў на неба. "Думаю, я трохі прагуляюся".
  
  "О-О-О".
  
  "Што?"
  
  "Ты пачынаеш хадзіць, і наступнае, што ты ўсведамляеш, - гэта тое, што ты бяжыш".
  
  Бірн ўсміхнуўся. "Ніколі не ведаеш, напэўна".
  
  Бірн падняў каўнер і спусціўся па прыступках.
  
  - Убачымся заўтра, - сказала Джэсіка.
  
  Кевін Бірн не адказаў.
  
  Падрейг Бірн стаяў у гасцінай свайго новага дома. Паўсюль былі складзеныя скрынкі. Яго любімае крэсла стаяла насупраць новага 42-цалёвага плазменнага тэлевізара, падарунка яго сына на наваселле.
  
  Бірн увайшоў у пакой з парай шклянак у руцэ, у кожным з якіх было па два цалі "Джеймсона". Ён працягнуў адзін бацьку.
  
  Яны стаялі, незнаёмцы ў незнаёмым месцы. Яны ніколі раней не перажывалі нічога падобнага. Падрейг Бірн толькі што пакінуў адзіны дом, у якім ён калі-небудзь жыў. Дом, у які ён прывёў сваю нявесту, выгадаваў яго сына.
  
  Яны паднялі свае келіхі.
  
  - Дыялогу дуит, - сказаў Бірн.
  
  "Dia - гэта Muire duit".
  
  Яны чокнуліся келіхамі, дапілі віскі.
  
  "З табой усё будзе ў парадку?" Спытаў Бірн.
  
  "Я ў парадку", - сказаў Пэдриг. "Не турбуйся пра мяне".
  
  "Добра, па".
  
  Дзесяць хвілін праз, калі Бірн выязджаў з пад'язной дарожкі, ён падняў вочы і ўбачыў свайго бацьку, які стаяў у дзвярах. Падрейг выглядаў трохі менш у гэтым месцы, крыху далей.
  
  Бірн хацеў захаваць гэты момант у сваёй памяці. Ён не ведаў, што прынясе заўтрашні дзень, колькі часу яны правядуць разам. Але ён ведаў, што на дадзены момант, у агляднай будучыні, усё было ў парадку.
  
  Ён спадзяваўся, што яго бацька адчуваў тое ж самае.
  
  Бірн вярнуў фургон, забраў сваю машыну. Ён зьехаў з аўтастрады і накіраваўся да Шайлкиллу. Ён выйшаў, пастаяў на беразе ракі.
  
  Ён заплюшчыў вочы, зноўку перажываючы момант, калі націснуў на курок у тым вар'яцкім доме. Вагаўся ці ён? Ён, шчыра кажучы, не мог успомніць. Як бы тое ні было, ён зрабіў першы стрэл, і гэта было тое, што мела значэнне.
  
  Бірн адкрыў вочы. Ён глядзеў на раку, разважаў аб таямніцах тысячы гадоў, пакуль яна ціха цякла міма яго; слёзы поруганных святых, кроў зрынутых анёлаў.
  
  Рака ніколі нічога не распавядае.
  
  Ён вярнуўся ў машыну, пад'ехаў да ўезду на хуткасную аўтамагістраль. Ён паглядзеў на зялёны і белы паказальнікі. Адзін вёў назад у горад. Адзін вёў на захад, у бок Гаррисберга, Пітсбург, і паказваў на паўночна-захад.
  
  Уключаючы Мидвилл.
  
  Дэтэктыў Кевін Фрэнсіс Бірн глыбока ўздыхнуў.
  
  І зрабіў свой выбар.
  
  
  100
  
  
  У яго цемры была чысціня, яснасць, падкрэсленая ціхамірнай цяжарам сталасці. Былі моманты палягчэння, як быццам усё гэта адбылося - усё гэта, з таго моманту, як ён упершыню ступіў на тое поле вільготнае, да таго дня, калі ён упершыню павярнуў ключ у дзверы таго старога радавога дома ў Кенсінгтон, да смуроднага дыхання Джозэфа Барбера, калі ён развітваўся з гэтым тленныя светам, - прывяло яго ў гэты чорны, суцэльны свет.
  
  Але цемра не была цемрай для Госпада.
  
  Кожную раніцу яны прыходзілі ў яго келлю і адводзілі Роланда Ханнаха ў маленькую капліцу, дзе ён павінен быў праводзіць службу. Спачатку ён не хацеў пакідаць сваю келлю. Але неўзабаве ён зразумеў, што гэта было ўсяго толькі адцягваючым увагу манеўрам, прыпынкам на яго шляху да выратавання і славе.
  
  Ён правядзе ў гэтым месцы ўсё астатняе жыццё. Суда не было. Яны спыталі Роланда, што ён зрабіў, і ён расказаў ім. Ён не стаў бы хлусіць.
  
  Але Гасподзь прыходзіў і сюды. На самай справе, Гасподзь быў тут у гэты самы дзень. І ў гэтым месцы было шмат грэшнікаў, шмат людзей, якія маюць патрэбу ў выпраўленні.
  
  Пастар Роланд Ханна разбярэцца з імі з усімі.
  
  
  101
  
  
  Джэсіка прыбыла на аб'ект Devonshire Acres 5 лютага адразу пасля чатырох гадзін. Вялікі комплекс з палявога каменя размяшчаўся на вяршыні пакатага ўзгорка. Ландшафт быў усеяны некалькімі гаспадарчымі пабудовамі.
  
  Джэсіка прыехала ў бальніцу, каб пагаварыць з маці Роланда Ханны, Артемизией Уэйт. Або паспрабаваць гэта зрабіць. Яе бос даў ёй вырашаць, праводзіць інтэрв'ю ці не, ставіць кропку ў канцы справаздачы, гісторыі, якая пачалася яркім вясновым красавіцкім днём 1995 года, у дзень, калі дзве маленькія дзяўчынкі адправіліся ў парк на пікнік ў гонар дня нараджэння, у дзень, калі пачалася доўгая чарада жахаў.
  
  Роланд Ханна прызнаў віну і адбываў васемнаццаць пажыццёвых тэрмінаў без права датэрміновага вызвалення. Кевін Бірн разам з дэтэктывам на пенсіі па імя Джон Лонг дапамаглі дзяржаве распачаць справу супраць гэтага чалавека, вялікая частка якога была заснавана на запісах і дасье Уолта Бригэма.
  
  Было невядома, ці быў зводны брат Роланда Ханны Чарльз датычны да забойстваў карнікаў, ці ж ён быў з Ролянд той ноччу ў Адэнсе. Калі гэта так, заставалася адна загадка: як Чарльз Уэйт вярнуўся ў Філадэльфію? Ён не ўмеў вадзіць. На думку прызначанага судом псіхолага, гэты мужчына дзейнічаў на ўзроўні кемлівага дзевяцігадовага дзіцяці.
  
  Джэсіка стаяла на паркоўцы побач са сваёй машынай, у галаве ў яе раіліся пытанні. Яна адчула набліжанае чые-то прысутнасць. Яна была здзіўленая, убачыўшы, што гэта быў Рычы Дицилло.
  
  "Дэтэктыў", - сказаў Рычы. Гэта было амаль так, як калі б ён чакаў яе.
  
  "Рычы. Рады цябе бачыць".
  
  "З Новым годам".
  
  - І табе таго ж, - сказала Джэсіка. - Што прывяло цябе ў такую далеч?
  
  - Проста расследуе сее-што. Ён сказаў гэта з той рашучасцю, якую Джэсіка даведвалася ва ўсіх дасведчаных копах. Пытанняў па гэтай нагоды больш не будзе.
  
  "Як твой бацька?" Спытаў Рычы.
  
  "Ён добры", - сказала Джэсіка. "Дзякуй, што спытаў:".
  
  Рычы азірнуўся на комплекс будынкаў. Момант цягнуўся. - Такім чынам, колькі ты ўжо працуеш? Калі не пярэчыш, я спытаю.
  
  "Я зусім не пярэчу", - сказала Джэсіка, усміхаючыся. "Ты ж не пытаеш мой узрост. Прайшло больш дзесяці гадоў".
  
  "Дзесяць гадоў". Рычы хмыкнуў, кіўнуў. "Я займаюся гэтым амаль трыццаць. Пралятае незаўважна, ці не так?"
  
  "Так і ёсць. Ты не думаеш, што так і будзе, але здаецца, што толькі ўчора я надзеў блюз і ўпершыню выйшаў на вуліцу ".
  
  Ва ўсім гэтым быў падтэкст, і яны абодва гэта ведалі. Ніхто не бачыў наскрозь і не ствараў лухта лепш копаў. Рычы покачался на абцасах, зірнуў на гадзіннік. "Ну, у мяне ёсць дрэнныя хлопцы, якія чакаюць, калі іх зловяць", - сказаў ён. "Рады быў цябе ўбачыць".
  
  "Я таксама". Джэсіка хацелася многае дадаць да гэтага. Яна хацела сказаць што-небудзь пра Аннемари, аб тым, як ёй шкада. Яна хацела сказаць, як яна разумее, што ў яго сэрца ёсць пустата, якая ніколі не будзе запоўненая, незалежна ад таго, колькі пройдзе часу, незалежна ад таго, як скончыцца гісторыя.
  
  Рычы дастаў ключы ад машыны і павярнуўся, каб сысці. Ён на імгненне завагаўся, як быццам хацеў нешта сказаць, але паняцця не меў, як гэта зрабіць. Ён зірнуў на галоўнае будынак ўстановы. Калі ён зноў паглядзеў на Джэсіку, ёй здалося, што яна ўбачыла ў вачах гэтага мужчыны што-нешта такое, чаго ніколі раней не бачыла, ні ў пожизненника, ні ў чалавека, які пабачыў столькі, колькі бачыў Рычы Дицилло.
  
  Яна ўбачыла спакой.
  
  "Часам, - пачаў Рычы, - справядлівасць пераможа".
  
  Джэсіка зразумела. І гэта разуменне было халодным кінжалам у грудзях. Верагодна, ёй варта было пакінуць усё як ёсць, але яна была дачкой свайго бацькі. "Хіба хто-то аднойчы не сказаў, што мы даможамся справядлівасці на тым свеце, але ў гэтым свеце, у нас ёсць закон?"
  
  Рычы ўсміхнуўся. Перш чым ён павярнуўся і пайшоў праз паркоўку, Джэсіка зірнула на яго галёшы. Яны выглядалі новымі.
  
  Часам справядлівасць пераможа.
  
  Яшчэ праз хвіліну Джэсіка ўбачыла, як Рычы выязджае са стаянкі. Ён памахаў у апошні раз. Яна памахала ў адказ.
  
  Калі ён з'ехаў, Джэсіка выявіла, што не вельмі здзівілася, выявіўшы, што дэтэктыў Рычард Дицилло ездзіць на вялікім зялёным пазадарожніку з жоўтымі протівотуманнымі фарамі і шырокай дэталізацыяй.
  
  Джэсіка паглядзела на галоўнае будынак. На другім паверсе было некалькі маленькіх вокнаў. У акне яна заўважыла двух чалавек, якія назіралі за ёй. Было занадта далёка, каб разглядзець іх рысы, але было што-то ў нахіле іх галоў, у становішчы плячэй, што падказала ёй, што за ёй назіраюць.
  
  Джэсіка падумала аб рацэ Сторибук, аб гэтым вар'яцкім сэрца.
  
  Быў Рычы Дицилло тым, хто звязаў Мариусу Дамгаарду рукі за спіной і павесіў яго? Рычы адвёз Чарльза Уэйт назад у Філадэльфію?
  
  Джэсіка вырашыла, што, магчыма, ёй варта яшчэ раз з'ездзіць у акруга Беркс. Магчыма, правасуддзе яшчэ не адбылося.
  
  Чатыры гадзіны праз, яна была ў сябе на кухні. Вінцэнт быў у падвале з двума сваімі братамі і глядзеў матч "Флайерз". Посуд стаяла ў посудамыйнай машыне. Рэшткі ежы былі прыбраныя. Яна выпіла келіх "Монтепульчано". Сафі сядзела ў гасцінай і глядзела "Русалачку" на DVD.
  
  Джэсіка ўвайшла ў гасціную і села побач з дачкой. - Стамілася, мілая?
  
  Сафі пахітала галавой і пазяхнула. - Няма.
  
  Джэсіка мацней прыціснула Сафі да сябе. Ад яе дачкі пахла пенай для ванны для маленькіх дзяўчынак. Яе валасы былі падобныя на букет кветак. - У любым выпадку, пара спаць.
  
  "Добра".
  
  Пазней, калі яе дачка ўтульна ўладкавалася пад коўдрай, Джэсіка пацалавала Сафі ў лоб і пацягнулася, каб выключыць святло.
  
  "Мама?"
  
  "Што, мілая?"
  
  Сафі порылась пад коўдрай. Яна выцягнула кнігу Ганса Хрысціяна Андэрсана, адзін з тамоў, якія Джэсіка ўзяла ў бібліятэцы.
  
  - Пачытай мне казку? - Спытала Сафі.
  
  Джэсіка ўзяла кнігу ў дачкі, адкрыла яе і зірнула на ілюстрацыю на тытульным лісце. Гэта была гравюра на дрэве з выявай Месяца.
  
  Джэсіка закрыла кнігу і выключыла святло.
  
  "Не сёння, мілая".
  
  
  Два гадзіны ночы.
  
  Джэсіка прысела на край ложка. Ужо некалькі дзён яна адчувала сябе ўнутры нейкае варушэнне. Не упэўненасць, але верагоднасць магчымага, пачуццё, аднойчы пазбаўленае надзеі, двойчы - расчараванні.
  
  Яна павярнулася, каб паглядзець на Вінцэнта. Мёртвы для свету. Аднаму Богу вядома, якія галактыкі ён заваёўваў у сваіх марах.
  
  Джэсіка выглянула ў акно, на поўную месяц высока ў начным небе.
  
  Праз некалькі імгненняў яна пачула, як у ваннай бразнуў таймер для ўзбівання яек. Паэтычна, падумала яна. Таймер для ўзбівання яек. Яна ўстала і прошаркала праз спальню.
  
  Яна ўключыла святло, паглядзела на дзве унцыі белага пластыка, якія ляжаць на туалетным століку. Яна спалохалася адказу "так". Спалохалася адказу "няма".
  
  Немаўляты.
  
  Дэтэктыў Джэсіка Балзано - жанчына, якая насіла з сабой зброю і сутыкалася з небяспекай кожны дзень свайго жыцця, - злёгку дрыжала, калі ўвайшла ў ванную і зачыніў дзверы.
  
  
  ЭПІЛОГ
  
  
  Гуляла музыка. Песня для фартэпіяна. Ярка-жоўтыя нарцысы ўсміхаліся ў скрынях на акне. Агульная пакой была амаль пустая. Хутка яна запоўніцца.
  
  Сцены ўпрыгожвалі трусы, качкі і велікодныя яйкі.
  
  У палове шостага прынеслі вячэру. Сёння быў стейк па-солсберы з бульбяным пюрэ. Яшчэ была кубак яблычнага пюрэ.
  
  Чарльз выглянуў у акно, на доўгія цені, якія растуць у лесе. Стаяла вясна, паветра быў свежы. Свет пахвіну зялёнымі яблыкамі. Хутка наступіць красавіка. Красавік азначаў небяспека.
  
  Чарльз ведаў, што ў лесе ўсё яшчэ тоіцца небяспека, цемра, паглынальная святло. Ён ведаў, што дзяўчынкам не варта адпраўляцца ў лес. Яго сястра-блізнюк Шарлота адправілася ў лес.
  
  Ён узяў маці за руку.
  
  Цяпер, калі Роланда не стала, усё залежала ад яго. Звонку было так шмат зла. З таго часу, як ён пераехаў жыць у Devonshire Acres, ён назіраў, як цені прымаюць чалавечую форму. І па начах ён чуў іх шэпт. Ён чуў шолах лісця, завыванне ветру.
  
  Ён абняў маці. Яна ўсміхнулася. Цяпер яны будуць у бяспекі. Пакуль яны будуць разам, яны будуць у бяспекі ад усяго дрэннага, што дзеецца ў лесе. У бяспекі ад тых, хто мог бы прычыніць ім шкоду.
  
  "У бяспекі", - падумаў Чарльз Уэйт.
  
  З таго часу. ix
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"