Дивер Джеффри : другие произведения.

Бывай чалавек

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Бывай чалавек
  
  
  
  Якое падарожжа я здзейсніў, якія рэчы я бачыў ... Дай мне збан вады і чалавечае мяса. Дай мне паветра для дыхання і моцнага спадарожнага ветру, калі я падымуся з падземнага свету.
  
  УРЫВАК З ЦЫГАНСКАГА ПАХАВАЛЬНАГА EAD
  
  
  АДЗІН:
  
  ЧАЛАВЕК НА СКАЛЕ
  
  1.
  
  11 чэрвеня, 14 гадзін дня.
  
  Секунды на прыняцце рашэння.
  
  Згарнуць налева? Згарнуць направа?
  
  Круты спуск у хмызняк? Або вузкая абочына, якая заканчваецца сцяной скалы?
  
  Сышоў.
  
  Інстынкт.
  
  Колтер Шоў рэзка крутануў руль ўзятага напракат седана Kia, перыядычна тармозячы — ён не мог дазволіць сабе намеці. Аўтамабіль, які ехаў з хуткасцю сорак міль у гадзіну на гэтым участку высакагор'я, нырнуў у лістоту, ледзь пазбегнуўшы сутыкнення з валуном, які скаціўся з стромкага схілу ўзгорка і выкаціўся на сярэдзіну дарогі перад ім. Шоў думаў, што гук двухсотфунтового кавалка каменя, мячы, які па кустоўя і жвіру, будзе больш драматычным; транспарціроўка прайшла практычна бясшумна.
  
  Левы быў правільным выбарам.
  
  Калі б ён паехаў направа, машына ўрэзалася б у гранітны выступ, схаваны высокай бэжавай травой.
  
  Шоў, які выдаткаваў шмат часу на ацэнку працэнтнай верагоднасці нанясення шкоды пры прыняцці прафесійных рашэнняў, тым не менш, ведаў, што часам вам проста трэба кінуць косткі і паглядзець, што атрымаецца.
  
  Ні падушак бясьпекі, ні траўмаў. Аднак ён быў заціснуты ўнутры Kia. Злева ад яго расло мора махонии, інакш вядомай як орегонский вінаград, абодва назвы былі мяккімі, што супярэчыла вострым, як іголкі, шыпы расліны, якія могуць лёгка пранікаць скрозь тканіна і скуру. Не варыянт для выезду. Пасажырская бок была лепей, яе загароджвалі толькі несамавітая лапчатка ў вясёлым чэрвеньскім колеры, жоўтая, і зараснікі форзиции.
  
  Шоў зноў і зноў адкрываў правую дзверцы, адсоўваючы вінаградныя зараснікі. Робячы гэта, ён адзначыў, што нападнік выбраў удалы момант. Калі б зброю ўпала раней, Шоў мог бы лёгка затармазіць. У любы момант ён бы мінуў яго і працягваў свой шлях.
  
  І гэта, павінна быць, было зброю.
  
  Штат Вашынгтон, безумоўна, быў домам для землятрусаў і сейсмічнай актыўнасці ўсіх відаў, але ў апошні час паблізу не было ніякіх падземных штуршкоў. А камяні такога памеру звычайна застаюцца на месцы, калі толькі іх не скідаюць наўмысна — перад машынамі або на іх, якімі кіруюць мужчыны, якія маюць збройнага ўцякае злачынца.
  
  Зняўшы карычневую кашулю ў спартыўную куртку, Шоу пачаў праціскацца ў шчыліну паміж дзвярыма і вушаком. Ён быў у выдатнай форме, як той, хто ўзбіраецца на горныя схілы дзеля адпачынку. Тым не менш, праём складаў усяго чатырнаццаць цаляў або каля таго, і ён быў злоўлены. Ён расхінаў дзверы, адступаў, затым штурхаў яшчэ раз. Шчыліну павольна станавілася шырэй.
  
  Ён пачуў шоргат у кустах праз дарогу. Чалавек, які кінуў камень на шляху Шоў, цяпер караскаўся ўніз па схіле ўзгорка і прадзіраўся скрозь густую расліннасць да Шоў, які працягваў змагацца, спрабуючы вызваліцца. Ён заўважыў бляск у руцэ мужчыны. Пісталет.
  
  Сын спецыяліста па выжыванні і, так бы мовіць, сам спецыяліст па выжыванні, Шоў ведаў мноства спосабаў падмануць смерць. З іншага боку, ён быў скалалаз, фанатам брудных ровараў, чалавекам з прафесіяй, якая супрацьпастаўляла яго забойцам і ўцекачам-зняволеным, якія не спыняцца ні перад чым, каб застацца на свабодзе. Дым смерці лунае паўсюль вакол яго, пастаянна. Але не гэтая канчаткова турбавала яго. У смерці ў цябе няма разліку. Значна горш было б катастрафічны пашкоджанне хрыбетніка, вачэй, вушэй. Скалечыць яго цела, прыцьміць свет або адключыць яго назаўжды.
  
  У юнацтве Шоў называлі "неўгамонным" сярод яго братоў і сясцёр. Цяпер, ператварыўшыся ў самаабвешчанага Няўрымслівага Чалавека, ён ведаў, што такая няздольнасць была б сапраўдным пеклам.
  
  Ён працягваў сціскаць яе.
  
  Амаль выйшаў.
  
  Давай, давай. . .
  
  Так!
  
  Няма.
  
  Як раз у той момант, калі ён збіраўся вырвацца на волю, яго кашалёк, які ляжаў у левым заднім кішэні чорных джынсаў, зачапіўся.
  
  Нападнік спыніўся, высунуўся з кустоў і падняў пісталет. Шоў пачуў, як ён узвёў курок. Рэвальвер.
  
  І вялікі. Калі ён стрэліў, дульная бруя сарвала з галінак зялёныя лісце.
  
  Куля прайшла міма, падняўшы пыл побач з Шоў.
  
  Яшчэ адзін пстрычка.
  
  Мужчына стрэліў зноў.
  
  Гэтая куля трапіла ў мэта.
  2.
  
  11 чэрвеня, 8 гадзін раніцы, шасцю гадзінамі раней
  
  Шоў вёў свой тридцатифутовый аўтафургон Winnebago па звілістых вулачках Гіг-Харбар, штат Вашынгтон.
  
  З насельніцтвам каля сямі тысяч чалавек гэта месца было адначасова чароўным і абшарпаным па краях. Безумоўна, гэта была добра абароненая гавань, злучаная з Пьюджет-Саўнд вузкім каналам, па якім цяпер слізгалі прагулачныя і рыбалоўчыя суда. "Виннебаго" праехаў міма якія працуюць і даўно закінутых заводаў, якія займаюцца вытворчасцю судоў і незлічоных дэталяў і аксесуараў, якімі абсталёўваліся караблі. Колтеру Шоў, які ніколі не быў мараком, здавалася, што можна выдаткаваць кожную хвіліну кожнага дня на абслугоўванне, рамонт, паліроўку і прывядзенне ў парадак лодкі, нават не выходзячы ў мора.
  
  Шыльда абвяшчаў аб Благаслаўленні Флоту пасярод гавані, даты паказвалі на тое, што гэта адбылося раней у тым жа месяцы.
  
  САРДЭЧНА ЗАПРАШАЕМ На ШПАЦЫРНАЕ СУДНА!
  
  Магчыма, індустрыя цяпер была менш устойлівай, чым у мінулым, і арганізатары мерапрыемства хацелі палепшыць яе імідж, дазволіўшы юрыстаў, лекараў і прадаўцам наблізіць свае каютные круізеры да круга камерцыйных судоў — калі такая геаметрыя сапраўды падыходзіць для fleet blessing.
  
  Шоу, прафесійны шукальнік ўзнагароджання, быў тут па працы — гэта слова ён выкарыстаў для апісання таго, што ён рабіў. Справы расследавалі праваахоўныя органы і пракуратура распачынала крымінальную справу. Хоць пасля многіх гадоў пераследу любога колькасці злачынцаў Шоў мог бы стаць выдатным дэтэктывам, ён не хацеў ніякага рэжыму і рэгламентацыі, якія былі ўласцівыя працы поўны працоўны дзень. Ён быў вольны брацца за любую працу або адмовіцца ад яе. Ён мог адмовіцца ад задання ў любы час.
  
  Свабода шмат значыла для Коултера Шоў.
  
  У цяперашні час ён разважаў аб злачынстве на глебе нянавісці, якое прывяло яго сюды. На першай старонцы нататніка, які ён прысвяціў расследаванні, ён запісаў дэталі, прадастаўленыя адным з яго бізнес-менеджэраў:
  
  Месцазнаходжанне: Гіг-Харбар, акруга Пірс, штат Вашынгтон.
  
  Ўзнагароджанне прапануецца за інфармацыю, якая вядзе да арышту і асуджэння двух чалавек:
  
  —Адам Харпер, 27 гадоў, жыхар Такомы.
  
  —Эрык Янг, 20 гадоў, жыхар Гіг-Харбар.
  
  Інцыдэнт: У акрузе адбылася серыя злачынстваў на глебе нянавісці, у тым ліку графіці са свастыкай, лічбай 88 (нацысцкі сімвал) і лічбай 666 (знак д'ябла), намаляваныя на сынагогах і паўтузіне цэркваў, у першую чаргу тых, у якіх пражываюць пераважна чарнаскурыя прыхаджане. 7 чэрвеня брацкая баптысцкая царква ў Гіг-Харбары была апаганена, а ў двары перад домам згарэў крыж. Першапачаткова паведамлялася, што сама царква была падпаленая, але гэта аказалася недакладным. Прыбіральнік і свецкага прапаведнік (Уільям Дюбуа і Робінсан Эстес) выбеглі на вуліцу, каб сустрэцца тварам да твару з двума падазраванымі. Харпер адкрыў агонь з пісталета, параніўшы абодвух мужчын. Прапаведніка выпісалі з бальніцы. Прыбіральнік застаецца ў аддзяленні інтэнсіўнай тэрапіі. Злачынцы схаваліся на чырвоным пікапе Toyota, зарэгістраваным на імя Адама Харпера.
  
  Праваахоўныя органы вядуць справу: Упраўленне грамадскай бяспекі акругі Пірс падтрымлівае сувязь з Міністэрствам юстыцыі ЗША, якое правядзе расследаванне, каб вызначыць, ці з'яўляецца інцыдэнт федэральным злачынствам на глебе нянавісці.
  
  Удзельнікі прапановы і памер узнагароджання:
  
  —Першае ўзнагароджанне: 50 000 даляраў, прапанаванае акругай Пірс, падпісанае Экуменічных саветам Заходняга Вашынгтона (большая частка гэтай сумы ахвяравана заснавальнікам мікрапрадпрыемстваў NA Эдам Джаспер).
  
  —Узнагарода другая: 900 даляраў, прапанаваныя бацькамі і сям'ёй Эрыка Янга.
  
  Варта мець на ўвазе: Далтон Кроў актыўна дамагаецца ўзнагароды.
  
  Гэтая апошняя інфармацыя была не з прыемных.
  
  Кроў быў непрыемным чалавекам гадоў сарака з невялікім. Былы ваенны, ён адкрыў ахоўны бізнэс на Ўсходнім узбярэжжы, хоць той не меў поспеху, і ён зачыніў яго. Цяпер ён працаваў пазаштатным кансультантам па бяспецы, наймітам і, час ад часу, шукальнікам ўзнагароджання. Шляху Шоў і Кроў перасякаліся некалькі разоў, часам жорстка. Яны па-рознаму падыходзілі да прафесіі. Кроў рэдка шукаў зніклых без вестак; ён шукаў толькі адшукваюцца злачынцаў і ўцекачоў. Калі вы застрэлілі ўцекача, выкарыстоўваючы законнае зброю для самаабароны, вы ўсё роўна атрымлівалі ўзнагароду і звычайна маглі пазбегнуць турмы. Такі быў падыход Кроў, супрацьлеглы падыходу Шоў.
  
  Шоў не быў упэўнены, што хоча брацца за гэтую працу. На днях, седзячы ў шэзлонгу ў Сіліконавай даліне, ён планаваў заняцца іншай справай. Гэта другое заданне было асабістым, і ў ім удзельнічалі яго бацька і сакрэт з мінулага — сакрэт, з-за якога Шоў ледзь не атрымаў кулю ў локці і каленныя кубачкі ад наёмнага забойцы з незвычайным імем Эббитт Друн.
  
  Рызыка нанясення цялесных пашкоджанняў — разумны рызыка - аднак не адпудзіў Шоў, і ён сапраўды хацеў працягнуць пошукі схаваных скарбаў свайго бацькі.
  
  Аднак ён вырашыў, што злоў двух відавочных неанацыстаў, узброеных і гатовых забіваць, мае першараднае значэнне.
  
  Цяпер GPS вёў яго па пагорыстым звілістых вулачках Гіг-Харбар, пакуль ён не дабраўся да патрэбнага адрасу - прыемнага аднапавярховага дома, выфарбаванай ў вясёлы жоўты колер, рэзка кантрастуе з шэрымі хмарамі. Ён зірнуў у люстэрка і прыгладзіў свае кароткія светлыя валасы, якія шчыльна прылягалі да галавы. Ён быў ўскудлачаны двадцатиминутным сном - яго адзіным адпачынкам за ўвесь час дзесяцігадзінны паездкі сюды з Сан-Францыска.
  
  Перакінуўшы сумку з кампутарам праз плячо, ён выбраўся з фургона, падышоў да ўваходных дзвярэй і патэлефанаваў.
  
  Лары і Эма Янг ўпусцілі яго, і ён рушыў услед за парай у гасціную. Ён ацаніў іх узрост прыкладна ў сорак пяць. У бацькі Эрыка былі рэдкія шэра-каштанавыя валасы, ён насіў бэжавыя штаны і бездакорна белую футболку з кароткімі рукавамі. Ён быў чыста паголены. На Эме было абліпальную сукенку А-сілуэту ружовага колеру. Шоў адчула, што для наведвальніцы яна нанесла свежы макіяж. Зніклыя дзеці прычыняюць шмат турботы, а душ і асабістыя дробязі часта ігнаруюцца. Тут усё не так.
  
  Дзве торшерные лямпы адкідвалі колы хатняга святла па пакоі, сцены якой былі абклееныя шпалерамі ў жоўтыя і чырванавата-карычневыя колеры, а падлогі былі пакрытыя цёмна-зялёным дываном, па-над якога ляжалі ўсходнія кілімкі lowe's або Home Depot. Добры дом. Сціплы.
  
  Карычневая форменнае куртка вісела на вешалцы каля дзвярэй. Яна была тоўстай і ў плямах, а на грудзях было вышыта "ЛАРЫ". Шоў выказаў здагадку, што мужчына быў механікам.
  
  Яны таксама ацэньвалі Шоў: спартыўная куртка, чорныя джынсы, шэрая кашуля на гузіках. Чорныя слипоны. Гэта, або разнавіднасць, была яго ўласная уніформа.
  
  "Сядайце, сэр," сказаў Лары.
  
  Шоў заняў зручнае мяккае крэсла з ярка-чырвонай скуры, і пара села насупраць яго. “ Ты чула што-небудзь пра Эрике з тых часоў, як мы пагаварылі?
  
  "Не, сэр", - адказала яму Эма Янг.
  
  “ Якія апошнія навіны ад паліцыі?
  
  - Ён і той, іншы мужчына, Адам, - сказаў Лары. Яны ўсё яшчэ дзе-то паблізу. Дэтэктыў, ён думае, што яны наскребают грошай, займаюць іх, магчыма, крадуць...
  
  "Ён бы не стаў," сказала Эма.
  
  "Тое, што сказала паліцыя", - растлумачыў Лары. "Я проста перадаю яму тое, што яны сказалі".
  
  Маці сглотнула. “Ён ... ніколі. Я маю на ўвазе, я... " Яна зноў пачала плакаць. Яе вочы былі сухімі, але чырвонымі і апухлымі, калі прыйшоў Шоў.
  
  Ён дастаў з сумкі для кампутара нататнік, а таксама пёравую ручку Delta Titanio Galassia, чорную з трыма аранжавымі кольцамі ў кончыка. Ліст з дапамогай гэтага інструмента не было ні прытворствам, ні раскошай. Колтер Шоў рабіў объемистые нататкі падчас выканання сваіх заданняў за ўзнагароджанне; ручка менш изнашивала яго пішучую руку. Акрамя таго, карыстацца ею было проста невялікім задавальненнем.
  
  Цяпер ён напісаў дату і імёны пары. Ён падняў вочы і папрасіў расказаць падрабязнасці пра жыццё іх сына: вучыўся ў каледжы і працаваў няпоўны працоўны дзень. Цяпер летнія канікулы. Жыў дома.
  
  "Ці быў Эрык у мінулым уцягнуты ў неанацысцкія або якія-небудзь экстрэмісцкія групоўкі?"
  
  “ Божа мой, няма, - прамармытаў Лары, нібы змучаны знаёмым пытаннем.
  
  "Усё гэта проста вар'яцтва", - сказала Эма. “Ён добры хлопчык. О, у яго былі невялікія праблемы, як і ва ўсіх. Нейкія наркотыкі - я маю на ўвазе, пасля, ну, пасля таго, што здарылася, гэта зразумела. Проста паспрабаваў іх, і ўсё. Патэлефанавалі са школы. Ніякай паліцыі. Яны паставіліся да гэтага добра."
  
  Лары паморшчыўся. “ Акруга Пірс? Метамфетаминовая сталіца штата. Табе варта прачытаць артыкулы ў газеце. Сорак працэнтаў усяго метамфетаміну ў Вашынгтоне вырабляецца тут.
  
  Шоў кіўнуў. "Гэта тое, што зрабіў Эрык?"
  
  “Не, трохі той кіслароднай дрэні. Толькі на час. Ён таксама прымаў антыдэпрэсанты. Да гэтага часу прымае".
  
  "Ты сказаў: "Пасля таго, што здарылася'. Пасля чаго?
  
  Яны паглядзелі адзін на аднаго. “ Мы страцілі нашага малодшага сына шаснаццаць месяцаў таму.
  
  "Наркотыкі?"
  
  Рука Эмы, якая ляжыць на яе сцягне, сціснулася ў кулак, сминая тканіна пад пальцамі. “Няма. Быў на сваім ровары, у яго ўрэзаўся хто-то п'яны. Божа, гэта было цяжка. Так моцна. Але гэта асабліва закранула Эрыка. Гэта змяніла яго. Яны былі вельмі блізкія ".
  
  Браты, падумаў Шоў, выдатна разумеючы, якія складаныя пачуцці спараджаюць гэтыя адносіны.
  
  Лары сказаў: “Але ён не зрабіў бы нічога благога. Ніколі нічога дрэннага. Ён ніколі не рабіў. 'За выключэннем царквы".
  
  Яго жонка адрэзала: “Чаго ён не рабіў. Ты ведаеш, што ён гэтага не рабіў".
  
  Шоу сказаў: “Сведкі сказалі, што страляў Адам. Я не чуў, адкуль узяўся пісталет. У Эрыка ёсць такі ж? У яго ёсць доступ да яго?"
  
  "Няма".
  
  "Значыць, гэта павінна было належаць яго сябру".
  
  Лары: “Сябар? Адам не быў іншым. Мы ніколі пра яго не чулі".
  
  Румяныя пальцы Эмы церабілі падол сукенкі. Звычка. “Гэта ён таксама зрабіў з крыжам, спаліў яго. І графіці. Усё! Адам выкраў Эрыка. Я ўпэўнены, што менавіта гэта і адбылося. У яго быў пісталет, і ён прымусіў Эрыка паехаць з ім. Сагнаць яго машыну, абрабаваць яго."
  
  “ Але яны забралі грузавік Адама, а не Эрыка.
  
  "Я думала пра гэта", - выпаліла маці. "Эрык здзейсніў смелы ўчынак і выкінуў свае ключы".
  
  “ У яго быў уласны рахунак у банку?
  
  Бацька хлопчыка сказаў: "Так".
  
  Каб яны не ведалі аб зняцці сродкаў. Паліцыя магла атрымаць гэтую інфармацыю, у якіх аддзяленнях ён пабываў. Магчыма, ужо атрымаў.
  
  “Ты ведаеш, колькі ў яго грошай? Дастаткова, каб з'ехаць вельмі далёка?"
  
  “ Можа быць, пару тысяч.
  
  Шоў аглядаў пакой, разглядаючы ў асноўным фатаграфіі двух хлопчыкаў Янгов. Эрык быў прыгожы, з густымі каштанавымі валасамі і нязмушанай усмешкай. Шоў таксама бачыў фатаграфіі Адама Харпера, апублікаваныя як частка аб'явы аб узнагародзе. Не было ніякіх асабістых здымкаў, хоць на абедзвюх фотаздымках у прэсе ён глядзеў у камеру з асцярогай. Малады чалавек, коратка стрыжаны бландын з блакітнымі пасмамі, быў змардаванай.
  
  "Я збіраюся працягнуць гэтую справу, паспрабаваць знайсці вашага сына".
  
  Лары сказаў: “О, вядома. Калі ласка. Ты зусім не падобны на таго вялікага хлопца".
  
  "Ён мне ні кропелькі не спадабаўся," прамармытала Эма.
  
  “ Далтон Кроў?
  
  “Так яго звалі. Я сказаў яму, каб ён сыходзіў. Я не збіраўся плаціць яму ніякага ўзнагароджання. Ён засмяяўся і сказаў, што я магу гэта зрабіць. Ты ж ведаеш, ён усё роўна хацеў атрымаць што—небудзь буйней - пяцьдзесят тысяч, якія прапанаваў акруга.
  
  "Калі ён быў тут?"
  
  “ Пару дзён таму.
  
  У сваім нататніку Шоў запісаў: акруга Калумбія, прысутнічае ў доме офероров. 9 чэрвеня.
  
  “А цяпер дазволь мне расказаць табе, як я да гэтага падыходжу. Табе гэта нічога не будзе каштаваць, калі я не знайду Эрыка. Ніякіх выдаткаў. Калі я знайду яго, ты павінен будзеш мне гэтыя 900 даляраў ".
  
  Лары горда сказаў: “Цяпер гэта 1060 долараў. Адзін з маіх стрыечных братоў справіўся. Хацелася б, каб было больш, але ... "
  
  “Я ведаю, ты захочаш, каб я прывёў яго да цябе дадому. Але гэта не мая праца. Ён уцякач, і я парушыў бы закон, калі б зрабіў гэта".
  
  “ Дапамаганне, - сказала Эма. “ Я гляджу ўсе крымінальныя серыялы.
  
  Колтер Шоў звычайна не ўсміхаўся, але пры сустрэчы з оферентами ён часам усміхаўся, каб супакоіць іх. “Я не затрымліваю. Я займаюся інфармацыяй, а не арыштамі грамадзян. Але калі я змагу знайсці яго, я не паведамлю паліцыі, дзе ён, пакуль не знікне верагоднасць, што ён ці хто-то яшчэ пацерпіць. Табе спатрэбіцца адвакат. Ты ведаеш такога?
  
  Яны яшчэ раз паглядзелі адзін на аднаго. "Хлопец зрабіў наша заключэнне", - сказаў Лары.
  
  “ Няма. Адвакат па крымінальных справах. Я назаву вам некалькі імёнаў.
  
  "У нас няма ... Я маю на ўвазе, мы маглі б дамовіцца аб долевым удзеле ў будаўніцтве жылля, я думаю".
  
  “Табе прыйдзецца. Яму трэба добрае прадстаўніцтва".
  
  Шоў прагледзеў свае запісы. Яго почырк быў дробным, і яго калі-то называлі балетным, настолькі прыгожа ён быў намаляваны. Сшытак не была разлинована. Шоў не меў патрэбу ў кіраўніцтве. Кожная лінія была ідэальна гарызантальнай.
  
  Яшчэ дваццаць хвілін Шоў задаваў пытанні, і пара адказвала. У ходзе інтэрв'ю ён адзначыў, што іх непахіснае меркаванне аб іх невінаватасці сына здавалася аб'ектыўным; яны проста не маглі змірыцца з тым, што сын, якога яны ведалі, здзейсніў гэта злачынства. Гэтая ідэя прывяла іх у замяшанне. Адзіным злачынцам павінен быў быць Адам Харпер.
  
  Калі ён адчуў, што на дадзены момант у яго дастаткова інфармацыі, ён адклаў ручку і нататнік, устаў і накіраваўся да дзвярэй. Бацькі пагадзіліся паведамляць любую новую інфармацыю, якую яны пачуюць ад паліцыі, сяброў або сваякоў, да якіх Эрык звяртаўся за грашыма або іншай дапамогай.
  
  "Дзякуй," сказала Эма ў дзвярах, раздумваючы, не абняць яго. Яна гэтага не зрабіла.
  
  У мужа перахапіла дыханне. Ён запнуўся, не ведаючы, што сказаць, і проста сціснуў руку Шоў. Лары павярнуўся назад да дому, перш чым з'явіліся першыя слёзы.
  
  Накіроўваючыся да "Виннебаго", Шоў разважаў над адзінай тэмай, аб якой ён не згадаў Эме і Лары: аб сваёй палітыцы не прымаць ўзнагароджанне ад членаў сям'і, калі ў ходзе пошукаў высветліцца, што іх зніклы блізкі чалавек мёртвы. Не было прычын нават згадваць аб такой магчымасці, хоць Шоў, здавалася, больш ці менш верагодным, што іх другога дзіцяці забілі, як толькі Адам выявіў, што хлопчык яму больш не патрэбны.
  3.
  
  Чаму я павінен з табой размаўляць? " усміхнуўся мужчына.
  
  Апрануты ў выцвілую куртку з патрэсканай карычневай скуры, джынсы і чаравікі, бацька Адама Харпера, Стэн, працягваў складаць скрынкі з маторным маслам на прычале. Ён быў карабельным разносчыкам, забеспячэнцам, і, відавочна, рыхтаваў заказ да пагрузцы на доставочное судна, калі яно прыбудзе назад да прычала.
  
  Паветра быў насычаны водарамі хвоі, марскіх адходаў і нафты.
  
  “Я дапамагаю сям'і Эрыка Янга знайсці іх сына. Апошняе, што паліцыя ведала, гэта тое, што яны з Адамам былі разам ".
  
  "Іду ў заклад, ты охотишься за гэтай узнагародай".
  
  “Так, гэта так. Цяпер, ці можаш ты расказаць мне што-небудзь пра Адама, што магло б дапамагчы? Куды ён можа пайсці? Сябры, сваякі, у якіх ён спыніўся?"
  
  “ Прыбяры гэта. - Ён ківае на нататнік і ручку ў руцэ Шоў.
  
  Шоў сунуў іх у кішэню.
  
  "Не маю ні найменшага падання". Харпер была моцнай, як дрэва, з пясочна-шэрымі валасамі і ружовым тварам, нос быў крыху румянее шчок.
  
  Сям'я Эрыка прапанавала грошы за тое, каб хто-небудзь знайшоў іх сына-ўцекача; Стэн Харпер гэтага не зрабіў. Наколькі Шоў ведаў, ён мог спадзявацца, што яго сын паспяхова схаваўся ад закона. У яго не было прычын казаць хоць слова. Тым не менш, ён не спрабаваў адгарадзіцца. Не зусім. Праз тры складзеных скрынкі Харпер павярнуўся. “Ён заўсёды быў праблемай. Настрою то адно, то іншае. Сказаў, што вакол яго ўвесь час гулі пчолы. Нам таксама было цяжка, можаш паверыць. Ён гэтага не разумеў. Уся справа было ў ім. Праблемы ў школе, пастаянна тэлефануюць псіхолагі. Мы з ім крыху пасварыліся. "Погляд у бок Шоў. “Але гэта "бацькі і сыны". Здараецца з усімі. Нам стала лягчэй, калі ён кінуў школу і пачаў працаваць па спецыяльнасці. У асноўным поденщиком. Калі б ён быў у штаце, яго б звольнілі ў два рахункі ".
  
  Шоў асцярожна задаваў свой наступны пытанне. Ён выявіў, што фанатызм часта перадаецца ад бацькоў дзецям, як колер валасоў і праблемы з сэрцам. У яго не было праблем з выклікам расиста, але ў дадзены момант яго місіяй быў збор інфармацыі. “Інцыдэнт у царквы? Крыж, графіці. Ён калі-небудзь казаў пра тое, каб зрабіць што-небудзь падобнае?"
  
  “Ніколі яго не чуў. Але я павінен сказаць, мы з ім амаль ні аб чым не гаварылі. Пасля смерці Кэлі — пасля смерці маёй жонкі - ён пайшоў яшчэ далей. Моцна ўдарыў яго. Я падумаў: "гэта набліжаецца, яе скон", і паспрабаваў падрыхтавацца. Адам, ён проста не думаў, што яна калі-небудзь ... Адмаўляла гэта, разумееш?"
  
  “Ці былі ў яго сябры ў групах прыхільнікаў перавагі? Быў ён членам якога-небудзь падобнага супольнасці?"
  
  "Ты што, тыпу паляўнічы за галовамі?"
  
  "Я зарабляю на жыццё пошукам людзей".
  
  Шоў не мог сказаць, задаволіў яго гэты адказ або выклікаў пытанні. Харпер без асаблівых намаганняў падняў адразу дзве вялікія скрынкі. Яны, павінна быць, важылі пяцьдзесят фунтаў.
  
  Шоў паўтарыў пытанне аб неанацыстаў.
  
  “Не тое каб я калі-небудзь чуў, але ён быў ... ведаеце, ўражлівым. Аднойчы ён сустрэў некалькіх музыкаў, і на працягу года гэта было ўсё, што ён збіраўся рабіць. Быць зоркай хэві-метала. Для яго гэта быў цэлы свет. Потым ён адмовіўся ад гэтага. Збіраўся будаваць скейтборды і прадаваць іх. Але гэта ні да чаго не прывяло. У старэйшых класах звязаўся з дрэннай кампаніяй, займаўся магазіннымі крадзяжамі і наркотыкамі. Ён рабіў усё, што яны хацелі.
  
  “Ведаеш, калі я пачуў ад копаў аб царкве, я не быў здзіўлены. Не тое каб аб чорт здзіўлены. Я падумаў, што ён сарваўся. Я адчуваў, што гэта набліжаецца. З таго часу, як памерла яго маці.
  
  Стэн падышоў да краю прычала, плюнуў і выцер рот тыльным бокам далоні.
  
  "Гэты хлопец Эрык, табе варта праверыць яго".
  
  Шоу адказаў: “Падобна на тое, што ў яго няма ніякай сувязі з прыхільнікамі перавагі. Няма гісторыі злачынстваў на глебе нянавісці ".
  
  Вочы Харпер звузіліся. “Ведаеш, Адам ненадоўга зьехаў. Яго не было тры тыдні, месяц, я не ведаю. Пасля таго, як мы страцілі Кэлі. Ён проста зьнік, а калі вярнуўся, то быў іншым. Яму стала лепш, яго настрой. Я спыталася ў яго, куды ён сышоў. Ён сказаў, што не можа пра гэта гаварыць. Можа быць, тады ён і падчапіў каго-небудзь з гэтых прыдуркаў.
  
  "Дзе?"
  
  "Паняцці не маю".
  
  “ Вы можаце даць мне імёны сяброў, з якімі я магу пагаварыць?
  
  Поціск плячыма. “ Не магу табе сказаць. Ведаеш, ён не быў хлопчыкам. У яго была свая жыццё. Мы не балбаталі па тэлефоне, як ён рабіў са сваёй мамай ". Харпер атрымаў паведамленне, і затым адказаў. Паглядзеў на ціхую ваду гавані. Затым вярнуўся да кардонным скрынкам.
  
  "Ён быў натуралом?" Спытаў Шоў.
  
  "Ты маеш на ўвазе... тыпу, не быць геем?"
  
  Шоў кіўнуў.
  
  "Чаму ты хочаш спытаць аб чым-то падобным?"
  
  "Мне патрэбныя ўсе факты, якія я магу здабыць".
  
  “Бачыла яго толькі з жанчынамі. Ні з адной з іх надоўга". Ўздых. “Мы пераспрабавалі з ім усе. Тэрапію. Так, гэта быў жарт. Лекі. Натуральна, заўсёды самыя дарагія. І гэта таксама было ў рахунках Кэлі. Лекары і бальніцы. Ён кіўнуў у бок халупы, якая была штаб-кватэрай Harper Ship Services, Inc. - Я выглядаю так, быццам магу дазволіць сабе медыцынскую страхоўку "Кадзілака"?
  
  “ У Адама нічога не атрымлівалася?
  
  “Не так ужо шмат. Проста адсутнічаў, куды б ён ні паехаў, гэтыя тры ці чатыры тыдні". Кардонная скрынка з надпісам была змешчана ў стос. “Магчыма, ён атрымаў задавальненне ад навучання выпальванню крыжоў і афарбоўцы цэркваў з балончыка. Хто, блядзь, ведае? Мне трэба заняцца папяровай працай."
  
  Шоў даў яму візітоўку са сваім нумарам. "Калі ён дасць аб сабе ведаць".
  
  Мужчына сунуў яго ў задні кішэню і цынічна ўсміхнуўся, што азначала: "Дапамагаю табе здабыць твае крывавыя грошы".
  
  “ Містэр Харпер, я хачу вярнуць іх абодвух у цэласці і захаванасці.
  
  Харпер павярнуўся, але спыніўся на паўдарозе да адрыны.
  
  “Гэта было так па-чартоўску непрыемна. Часам табе проста хацелася страсянуць яго і сказаць:'Преодолей сябе. У кожнага ёсць маркота. Проста жыві з гэтым ".
  
  
  
  —
  
  Вярнуўшыся ў "Виннебаго", Шоў зварыў кубак моцнага гандураскага кавы, наліў трохі малака і сеў за стол.
  
  Наступныя паўгадзіны або каля таго ён выдаткаваў на званкі сваякам Янгов. Яны паставіліся з спачуваннем, але не змаглі паведаміць нічога карыснага. Затым перайшоў да сяброў Эрыка. Тыя, хто хацеў пагаварыць, не змаглі даць ніякага ўяўлення аб тым, куды ён мог адправіцца, і ў цэлым выказалі трывогу з нагоды таго, што ён быў замяшаны ў злачынстве на глебе нянавісці. Аднак адзін аднакласнік сказаў, што з таго часу, як памёр яго брат, "ён такі ... ён на самай справе не ў сабе, разумееце, што я маю на ўвазе?"
  
  Шоў пагаварыў з Томам Пеппером, былым спецыяльным агентам ФБР і сябрам, з якім ён час ад часу лазіў па скалах. Пеппер, магчыма, і быў на пенсіі, але цяпер у яго былі такія ж сувязі ў праваахоўных органах, як і заўсёды, і ён меў салідны допуск да сакрэтнай дзейнасці. Яму таксама падабалася ўдзельнічаць у расследаваннях, і Шоў часам тэлефанаваў Пепперу, каб той дапамог. Цяпер ён папрасіў назваць імя каго-небудзь, хто ўдзельнічаў у расследаванні, альбо ў Кіраванні грамадскай бяспекі акругі Пірс, альбо ў мясцовым аддзяленні ФБР.
  
  Адносіны суіскальніка ўзнагароджання з паліцыяй складаныя. У праваахоўных органаў няма праблем з інфармацыйнымі лініямі, такімі як Crimewatch, мэтай якіх з'яўляецца збор інфармацыі ад тых, хто асабіста знаёмы з інцыдэнтам. Копы, аднак, неахвотна аказваюць вялікую дапамогу такому актыўнаму следчаму, як Шоў. Вядома, што суіскальнікі ўзнагароджання, у адрозненне ад інфарматараў, заблытваюць справы, часам нават прыводзячы да ўцекаў падазраванага, калі паліцыя была блізкая да арышту. Шныпары таксама часам аказваюцца параненымі ці мёртвымі, што бясконца ўскладняе жыццё паліцэйскага.
  
  Тым не менш, імя Пэпэра мела пэўную вагу, як і яго запэўніванні ў тым, што Шоў не будзе блытацца пад нагамі і нават, магчыма, зможа апынуцца карысным. Дэтэктыў акругі Пірс, вядучы гэта справа, Чэд Джонсан выдаткаваў дзесяць хвілін на тое, каб прысвяціць Шоў у дэталі, якія Шоў запісаў у свой нататнік. Джонсан падрабязна распавёў пра Адама Харпере, дапоўніўшы тое, што распавёў бацька маладога чалавека.
  
  Калі яны разъединились, Шоў зварыла яшчэ адну кубак кавы і пагартала запісную кніжку.
  
  7 Чэрвеня. Каля 18:30 вечара Эрык Янг адправіўся на могілках Форэст-Хілз на Мартинсвилл-роўд у Гіг-Харбары. Тут пахаваны яго брат Марк, памерлы шаснаццаць месяцаў таму. Ён часта хадзіў на магілу.
  
  У якой-то момант, неўзабаве пасля гэтага, Эрыка бачылі ў кампаніі Адама Харпера на могілках, па словах сведак. У Эрыка не было відавочнай папярэдняй сувязі з Адамам.
  
  Каля 7:30 паліцыя адрэагавала на паведамленні аб стральбе ў Брацкай баптысцкай царквы. Ахвяры — свецкі чалавек—прапаведнік і прыбіральнік - паведамілі, што двое падазраваных, пазней апазнаных як Адам і Эрык, усталявалі крыж перад царквой і падпалілі яго. Царква таксама была сапсаваная свастыкамі і нацысцкімі непрыстойнасці.
  
  Калі прапаведнік і прыбіральнік выбеглі на вуліцу, каб паспрабаваць схапіць падазраваных і затрымаць іх для паліцыі, Адам выхапіў пісталет і стрэліў у іх, патрапіўшы ў абодвух.
  
  Падазраваныя схаваліся на дзесяцігадовым чырвоным пікапе "Таёта" Адама, зарэгістраваным у штаце Вашынгтон. Машына Эрыка была знойдзена прыпаркаванай недалёка ад могілак.
  
  Ні адзін з пастоў Эрыка ў сацыяльных сетках не прадугледжвае расісцкіх прыхільнасцяў. У Адама няма акаўнта ў FB, Twitter або Instagram.
  
  Ні адзін з іх не гей; малаверагодна, што там быў сэксуальны кантакт.
  
  Ніхто з іншых членаў сям'і або сяброў Эрыка нічога пра яго не чуў. Няма канкрэтнага месца, куды ён мог уцячы, аб якім ведалі б яго бацькі і сябры.
  
  Судова-медыцынская экспертыза ўстанавіла сувязь паміж паклёпніцкімі графіці на Брацкай баптысцкай царквы і аналагічнымі інцыдэнтамі ў акрузе Пірс за апошнія паўтара года.
  
  Лічыцца, што падазраваныя ўсё яшчэ знаходзяцца ў раёне Такомы, паколькі і Адам, і Эрык за апошнія некалькі дзён спустошылі ашчадныя рахункі, і з дапамогай відэаназірання было зафіксавана два выпадкі выкрадання. Верагодна, збіраў грошы на ўцёкі з гэтага раёна на вялікія адлегласці.
  
  Эрык Янг працаваў няпоўны працоўны дзень у рэабілітацыйным цэнтры для праблемнай моладзі і атрымаў ступень бакалаўра ў мясцовым грамадскім каледжы. Ён атрымаў поспех у матэматыцы, гісторыі і біялогіі. Але пасля смерці брата ён стаў капрызным, яго ацэнкі ўпалі, а наведвальнасць працы стала праблемай. Яго дзяўчына рассталася з ім з-за яго капрызаў. Бацькі апісалі яго як "разгубленага і ўразлівага".
  
  Адам Харпер пакутаваў дэпрэсіяй і іншымі эмацыйнымі праблемамі. Валацуга. Ён наведваў заняткі ў мясцовым каледжы, але так і не скончыў яго. Большую частку свайго жыцця ён працаваў па спецыяльнасці.
  
  Ён быў арыштаваны па абвінавачванні ў крамных крадзяжоў і дробным захоўванні наркотыкаў. У яго няма відавочнага мінулага прыхільнікаў перавагі белай расы або расісцкіх арганізацый, хоць бацька паказаў на яго знікненне на 3-4 тыдні з горада. Значыць, звязаўся з нейкай групай?
  
  У Адама было мала сяброў, і тыя, з кім звязалася паліцыя, а таксама пара членаў сям'і, якія не ведалі ні пра каго і нікуды, куды ён быў бы схільны збегчы.
  
  У яго рэзідэнцыі, невялікай кватэры ва ўсходняй частцы Такомы, быў праведзены ператрус. Не было выяўлена ніякіх доказаў якой-небудзь экстрэмісцкай прыналежнасці.
  
  Пры стральбе выкарыстоўваўся "Сміт і Вессон" .38-й паліцэйскі спецыяльны, зарэгістраваны на імя айца Адама.
  
  Тэлефоны ні аднаго з падазраваных не актыўныя.
  
  У абодвух мужчын ёсць пашпарты. Пашпарт Эрыка ўсё яшчэ знаходзіцца ў доме яго бацькоў.
  
  На відэазапісы абмену валюты відаць, як двое мужчын у сонцаахоўных акулярах і толстовках мяняюць 500 даляраў ЗША на канадскія. Яны адпавядалі агульнаму целаскладу падазраваных.
  
  Шоў прагледзеў гэтыя нататкі, адкінуўся на спінку крэсла, заплюшчыў вочы, пераварваючы прачытанае і робячы высновы пра інцыдэнт і уцягнутых у яго людзях.
  
  Зажужжал яго тэлефон. Гэта быў Чэд Джонсан.
  
  "Дэтэктыў?"
  
  “ Мы іх злавілі, містэр Шоў.
  
  Самая хуткая праца з узнагародай за ўсю гісторыю. Грошай няма. Але добрай навіной было тое, што цяпер ён мог вярнуцца да сваёй іншы місіі: раскрыцці таямніцы свайго бацькі.
  
  Хрыбет Рэха ...
  
  “ Хто-небудзь пацярпеў? Яны супраціўляліся?
  
  Паўза. “ О, мы іх яшчэ не затрымалі. Я маю на ўвазе, мы іх выявілі. Яны ў пікапе Адама. Было заўважана, як ён накіроўваўся на поўнач па I-5. Затым яны павярнулі на наземныя дарогі і ўсё яшчэ ехалі на поўнач. Накіроўваючыся, вядома, у Канаду. У нас ёсць аператыўная група па затрыманні. Дзесяць чалавек."
  
  Апошняе слова вырвалася з цяжкасцю. Шоў выказаў здагадку, што Джонсана нядаўна навучылі па магчымасці не ўжываць мужчынскі род.
  
  "Я павінен атрымаць іх на працягу наступнага гадзіны".
  
  "Добра".
  
  “ Прашу прабачэння за ўзнагароджанне, сэр.
  
  Шоў падумаў, што ў яго голасе не было асаблівага шкадавання. Магчыма, Экуменічны савет і вундэркінд ў галіне высокіх тэхналогій Эд Джаспер ўнеслі асноўны ўклад, але астатнюю суму прыйдзецца вылучыць з яго бюджэту.
  
  Шоў падзякаваў яго. Ён сербануў яшчэ трохі кавы, затым адправіў паведамленне Маку Макензі, свайму прыватнаму дэтэктыву з Вашынгтона, запытаўшы тры элемента інфармацыі. Неўзабаве пасля гэтага яна адказала, адказаўшы на ўсе пытанні з тым узроўнем дэталізацыі, якім яна была вядомая.
  
  Шоў праграму уважліва прачытаў адказ і, прагледзеўшы карту, завёў рухавік "Виннебаго". Ён выехаў са стаянкі Harper's, агледзеў бліжэйшыя машыны — як прыпаркаваныя, так і якія знаходзяцца ў руху, — затым выехаў на няроўную дарогу. Ён выехаў з Гіг-Харбар на ўсход, і GPS накіраваў яго да стаянцы трэйлераў, дзе ён прыпаркаваў Winnebago, а Uber паехаў у агенцтва па пракаце аўтамабіляў, каб забраць седан або пазадарожнік. Ён настолькі перавысіў хуткасць, наколькі адважыўся, каб яго не спынілі.
  
  Ён не мог дазволіць сабе ніякіх затрымак. Час было жыццёва важна.
  
  Праз гадзіну Шоў вёў узятую напракат "Кіа" па горным маршруце ў пяцідзесяці мілях на ўсход ад Такомы, па маляўнічай мясцовасці, надыходзячай да нацыянальнага парку Маунт-Рейнір. Звілістыя дарогі, панарамныя віды, зялёны лес, скальныя адукацыі, бліскучыя і изрытые костачкамі, як мокрая костка.
  
  Ён з'ехаў з крутога павароту на прамую, справа ад яго быў схіл пагорка, і пачаў набіраць хуткасць.
  
  Затым яго ўвагу прыцягнула рухаецца цень.
  
  Валун каціўся да дарозе прама перад ім.
  
  Секунды на прыняцце рашэння.
  
  Згарнуць налева? Згарнуць направа?
  4.
  
  11 Чэрвеня, 14 гадзін дня па цяперашняму часу
  
  
  
  Гэтая куля трапіла ў мэта ...
  
  Залаты арол, устрывожаны рэзкім стрэлам пісталета, прокатившимся па даліне, падняўся ў паветра і з велічнай сьпешна накіраваўся прэч ад людскога шуму.
  
  Колтер Шоў паглядзеў уніз, заўважыўшы значнае кулявое адтуліну ў правым пярэднім коле Kia. Машына нахілілася.
  
  Выбраўшыся з машыны, Шоў праціснуўся скрозь зараснікі форзиции і назіраў, як стрэлак пераходзіць дарогу, атрасаючы пылок і задзірыны з рукавоў і джынсаў.
  
  Цалкам барадаты, Далтон Кроў быў на два цалі вышэй шасці футаў Шоў. Шырокія плечы, шырокая грудзі, абодва апрануты ў чорна-чырвоную кашулю ў кашулю лесаруба. Камуфляжны камбінезон. Яго пояс быў добра отутюжен і моцна поношен, бліскучы і нераўнамерна пацямнелы. Кабура для даўгаствольнай рэвальвера была ў каўбойскім стылі, карычневая, глянцавая, з храмаванымі шыпамі.
  
  Кожны з мужчын пакінуў іншаму шнары, прыкладна такога ж колькасці, аднолькавай даўжыні і глыбіні. Сінякі даўно сышлі. Гэтыя сутыкнення не павінны былі прывесці да смяротнага зыходу, а проста сарваць поспех іншага боку ў пошуку падазраваных на вознаграждаемых працах. У адным выпадку Кроў хацеў спыніць Шоў, каб той мог атрымаць сто адсоткаў грошай за збеглага зняволенага; Шоу хацеў перашкодзіць Кроў застрэліць злоўленага ў пастку бяззбройнага чалавека.
  
  Кроў нетаропка перайшоў дарогу і паглядзеў на шыну. "Хм".
  
  "Вы стралялі ў мой бок", - сказаў Шоў. Яго тон быў выключна дакорлівы; ён не адчуваў сябе ў вялікай небяспецы. Ён дакладна ведаў, што самазвалам і стралком быў Кроў, а не падазраваныя, Адам Харпер або Эрык Янг.
  
  Для буйнога мужчыны, які выглядаў бы як дома ў строі "Анёлаў пекла", у Кроў быў жахліва высокі голас. “Не, Шоў. Нічога падобнага. Я ратаваў цябе ад змеі ". Ён быў з Бірмінгема, штат Алабама, і ў яго быў акцэнт. "Лесаруб, і па-чартоўску вялікі".
  
  Шоў апусціў погляд. “ Не бачу яго.
  
  “О, я проста стрэліў, каб адпудзіць яго. Што мне і ўдалося, як вы можаце бачыць. Мне падабаюцца ўсе Божыя стварэння, уключаючы грымучых. Прабачце за вашу шыну ".
  
  Шоў паглядзеў на валун, цалкам перегораживающий шашы.
  
  Кроў не стаў турбаваць сябе расповедам пра гэта.
  
  “Гэтыя хлопчыкі мае, Шоў. Адам і Эрык. Я збіраюся знайсці іх і затрымаць. Я дабраўся да Канцэртнай гавані раней цябе. Так што збірайся з сіламі і адпраўляйся дадому ".
  
  "Як ты знайшоў мяне?" Спытаў Шоў.
  
  "Я лепшы, вось чаму". Кроў прыбраў пісталет. Шоў задумаўся, круціў ён калі-небудзь яго на пальцы, як гэта робяць стрэлкі ў фільмах. Шоў аднойчы бачыў, як хто-то стрэліў сабе ў падпаху, робячы гэта. Чалавечая дурасць не мае межаў.
  
  “ Ты чуў мой артыкул. Вось і ўсё. Мне трэба дагнаць жоўты "Фольксваген".
  
  Шоў нахмурыў бровы. "Адкуль ты ведаеш, што яны..." Яго голас заціх, як быццам ён абмовіўся, пацвярджаючы факт, якога Кроў не ведаў напэўна.
  
  “ Ха. Цяпер адрамантуй сваю шыну, патэлефануй у "Трыпл А" або сам разбярыся з дамкратам. Кроў агледзеўся, паглядзеў на валун, затым зноў на Шоў. “На гэтых дарогах, у гэтай машыне-хлебнице ... Ты можаш трапіць у сапраўдную бяду. Не з-за мяне, вядома, выратавальніка тваю азадак ад грымучых змеяў. Але хто-то цаляе ў цябе. Я б не хацеў, каб гэта адбылося ".
  
  Выканаўшы пагрозу, Кроў павярнуўся і пайшоў уверх па дарозе, затым знік у кустах. Імгненнем пазней яго серабрысты пазадарожнік выехаў на дарогу па іншы бок валуна і павярнуў прэч ад Шоў і скалы. З вадзіцельскага акна "Бранко" паказалася рука. Гэты жэст здаваўся узмахам рукі, але мог бы быць і больш грубым.
  
  Ён патэлефанаваў у службу 911, паведаміўшы аб ўпалым уначы валуне ў паліцыю штата. Перашкода знаходзілася пасярэдзіне прамой дарогі і было відаць у пяцідзесяці ярдаў з любога боку. Тым не менш, Колтер Шоў быў запраграмаваны ратаваць людзей ад катастроф, нават калі гэта былі іх ўласныя недахопы, якія падвяргалі іх небяспекі. Хто-то, які вандруе падчас перапіскі, можа заслужыць ўдар падушкай бяспекі; аднак яго ці яе дзеці гэтага не зрабілі.
  
  Шоў выдаткаваў некалькі хвілін, правяраючы шыны і выязджаў заднім ходам з калючых пустазелля. Прыйшлося трохі пагушкацца і пракруціць шыны, але ў рэшце рэшт машына зноў выкатилась на дарогу.
  
  Апынуўшыся на асфальце, ён змяніў кола і агледзеў адтуліны пад колы. Ён знайшоў схаваны Кроў GPS-трэкер. Ён націснуў кнопку выключэння і прыбраў прылада ў заплечнік.
  
  Затым ён разгарнуўся і памчаўся назад тым шляхам, якім прыйшоў, у прама процілеглым кірунку, у якім накіроўваўся Далтон Кроў. Шоў сверился са сваёй картай, і прыкінуў, што павінен перахапіць Эрыка Янга і Адама Харпера менш чым праз паўгадзіны.
  5.
  
  Гэта запатрабавала пэўных намаганняў і часу, але праблему Далтона Кроў неабходна было ліквідаваць.
  
  Ацэнка гэтым чалавекам свайго майстэрства — "я лепшы" — была зусім няслушнай. Кроў быў функцыянальным, а не таленавітым следопытом, і ён проста не ўмеў весці назіранне. Шоў ведаў, што Кроў пераследваў яго з таго самага моманту, як ён прыбыў у Гіг-Харбар. Ён заўважыў серабрысты пазадарожнік, як толькі пад'ехаў да дому Янгов, прыпаркаваны ля тратуара праз некалькі дамоў ад яго, перад домам з шыльдай "ПРОДАЖ з ВЫКУПАМ" на лужку. Не абавязкова падазроны. Ён проста схаваў гэта назіранне далей.
  
  З'яжджаючы, ён праехаў міма пазадарожніка і ўбачыў, як кіроўца нахіліўся да бардачку, нібы пазбягаючы быць заўважаным. Затым "Бранко" ад'ехаў ад тратуара і рушыў услед за "Виннебаго" да самага крамы айца Адама "Чендлер" на набярэжнай.
  
  Відавочна, гэта быў Далтон Кроў, які павінен быў сачыць за Маладым чалавекам з тых часоў, як прыбыў у партовы гарадок, на той выпадак, калі хлопчык, аб якім вядома, што ён усё яшчэ знаходзіцца ў гэтым раёне, вернецца.
  
  У гэты момант місія Шоў падвоілася: пазбавіцца ад Кроў, затым знайсці Адама і Эрыка.
  
  Шоў прыдумаў план, як зрабіць і тое, і іншае.
  
  Кіраванне грамадскай бяспекі меркавала, што маладыя людзі накіроўваліся на поўнач з Такомы, як мяркуецца, накіроўваючыся ў Канаду, улічваючы інфармацыю аб абмене валюты.
  
  Аднак Шоў быў на восемдзесят адсоткаў упэўнены, што Адама і Эрыка ў чырвоным пікапе не было.
  
  Апярэджваючы найбольш лагічны план падазраваных, Шоў адправіў электронны ліст Маку. Пытанні, якія ён задаваў, былі:
  
   1.У якім раёне Такомы самая высокая актыўнасць банд?
  
   2.Дзе знаходзіцца галоўная аўтобусная станцыя ў гэтым раёне або паблізу ад яго?
  
   3.Куды часцей за ўсё звозяць машыны для драбнення ў раёне Сіэтл-Такім?
  
  Адказ быў такі: раён Вабіць, аўтавакзал Western Express на Эванс-стрыт і яшчэ мноства месцаў, хоць у паўднёвай частцы Сіэтла было засяроджана мноства звалак і мясакамбінатаў.
  
  Шоў лічыў, што яны надзелі касцюмы і абмянялі амерыканскія даляры на канадскія, каб падмануць следчых, прымусіўшы іх думаць, што яны накіроўваюцца на поўнач. Аднак аднаго гэтага было недастаткова. Яны павінны былі засяродзіць увагу закона на грузавіку Адама. Паколькі Эрык працаваў з праблемнай моладдзю, ён, верагодна, быў знаёмы з злачынным светам акругі Пірс. Ён бы ведаў, дзе пакінуць пікап — з ключамі, "схаванымі" пад пярэднім сядзеннем або ў багажніку, — дзе яго хутка перахапілі б якія-небудзь бандыты і адвезлі ў цэнтральны Сіэтл для раздзелкі на часткі.
  
  Тым часам Адам і Эрык прайшлі некалькі кварталаў да аўтобуснай станцыі на Эванс-стрыт, купілі квіткі і паехалі з горада.
  
  Пасля сыходу з Harper's seaside company Шоў прыгнаў Winnebago у кемпінг на ўсход ад Такомы і прыпаркаваў яго там. Ён заехаў у бліжэйшы агенцтва па пракаце аўтамабіляў і ўзяў Kia, на якой затым паехаў у раён Вабіць, а Кроў нязграбна ішоў за ім ўсю дарогу.
  
  Шоў прыпаркаваўся перад вінным крамай "Херманос Альварэс". Ён зайшоў у краму і за двадцатидолларовую хабар і некалькі пакетаў з прадуктамі, якія яму не былі патрэбныя, купіў права выслізнуць праз заднюю дзверы.
  
  Адтуль да аўтобуснай станцыі, дзе стаўка значна ўзрасла, і яму абышлося ў пяцьсот даляраў, каб даведацца пункт прызначэння квіткоў, набытых двума хлопцамі, — маленькі гарадок пад назвай Хоупс-Корнер, у васьмідзесяці мілях да паўднёва-ўсход ад Такомы, недалёка ад нацыянальнага парку Маунт-Рейнір.
  
  Гэты факт быў добрай навіной. Яны абодва былі жывыя.
  
  Ён вярнуўся да машыны, выйшаў праз парадную дзверы віннага крамы, торапка пакідаў прадукты ў багажнік. Калі ён ўліўся ў паток машын, пазадарожнік Кроў быў непадалёк. Менавіта тады, калі машына была прыпаркаваная перад крамай, Кроў уключыў святло.
  
  Затым пачалося самае цікавае.
  
  Шоў ехаў вакольным шляхам у агульным кірунку Хоупз-Корнер, хоць спыняўся прыкладна кожныя пятнаццаць міль, каб купіць вады, кава, закусак або яшчэ якую-небудзь непатрэбную дарожную карту. І заўсёды задае клерка і кліентам адзін і той жа пытанне.
  
  “Скажыце, вы заўважылі жоўты "Фольксваген-жук", які праязджаў тут? Гэта двое маіх прыяцеляў. Мы збіраліся парыбачыць на вадаспадзе Уикинуксв, але планы змяніліся, і я не магу да іх дазваніцца. Гэтыя хлопцы проста не бяруць трубку ".
  
  Сэнс гэтага практыкаванні складаўся ў тым, каб увесці Кроў у зман адносна транспартных сродкаў падазраваных і іх прызначэння. Цяпер, выкарыстаўшы валун, каб расчысціць для сябе поле, мужчына імчаўся ў пагоні за нясмачнай, неіснуючай машынай у горад, назва якога было цяжка вымавіць, і яшчэ цяжэй вымавіць па літарах ... і які знаходзіўся ў прама процілеглым кірунку ад Хоупс-Корнер, дзе на самай справе знаходзіліся падазраваныя.
  
  Цяпер Колтер Шоў праехаў міма шыльды Hope's Corner "САРДЭЧНА ЗАПРАШАЕМ У" і агледзеў горад. Цэнтр горада уключаў у сябе закусачную, механічны гараж, універсальны магазін і дзве заправачныя станцыі, адна з якіх таксама была аўтобусным прыпынкам; менавіта там падазраваныя павінны былі высадзіцца.
  
  Маленькае мястэчка таксама мела назіральную пляцоўку, з якой адкрываўся цудоўны від на гару Рейнір, самую высокую вяршыню штата. Яму прысвоена званне вулкана Дзесяцігоддзі, аднаго з самых небяспечных у свеце. Шоў ведаў гэта, таму што яны з Томам Пеппером калі-то падумвалі пра ўзыходжанні. Але хоць пагроза вывяржэння не была стрымліваючым фактарам, паверхня была. У асноўным яны складаліся з лёду і снегу, і гэта патрабавала спецыяльнай тэхнікі, якая іх не занадта цікавіла.
  
  Шоў накіраваў "Кіа" да заправачнай станцыі пабольш, заправіўся і агледзеў пашкоджанні машыны, атрыманыя ў выніку падзення з абрыву. Толькі касметычныя. Дарагія, вядома. Але гэта Шоў не турбавала; ён заўсёды афармляў страхоўку на выпадак страты або пашкоджанні. Скончыўшы з запраўкай, ён загнаў машыну ў зацененае месца збоку ад універсальнага магазіна. Выбраўшыся вонкі, ён падышоў да багажніка, адкрыў яго і, агледзеўшыся і не ўбачыўшы ні людзей, ні камер сачэння, дастаў сваю зброю схаванага нашэння — однозарядный Glock 42 калібра .380 ў кабуры Blackhawk. Ён уставіў патрон у патроннік і засунуў кабуру за правы пояс, пераканаўшыся, што крапежны кручок шчыльна прылягае да пояса; самае хуткае зброю ў свеце практычна бескарысна, калі кабура прыкладаецца ў дарозе.
  
  Цяпер трэба вызначыць, дзе менавіта знаходзіліся падазраваныя.
  
  Шоў прыкінуў час. Аўтобус павінен быў прыбыць па раскладзе трыццаць хвілін назад. Выйшлі яны пешшу з Хоупз-Корнер? Сустрэлі яны паблізу якіх-небудзь сяброў?
  
  Ні Адам, ні Эрык не здаваліся неанацыстамі, але што, калі яны дзейнічалі пад прыкрыццём? У рэшце рэшт, паклёпніцкія і расісцкія графіці захоўваліся ў акрузе Пірс больш за год, і ніхто так і не быў злоўлены. Цяпер, калі іх апазналі і яны былі на ўвазе, магчыма, яны прыйшлі сюды. Шоў ведаў, што ў штаце Вашынгтон была сумная гісторыя груп нянавісці і арганізацый прыхільнікаў перавагі белай расы па некалькіх прац у пошуках ўзнагароджання на Заходнім узбярэжжы. У штаце налічвалася каля двух дзясяткаў актыўных экстрэмісцкіх груповак, у тым ліку два аддзялення КУ-клукс-клана.
  
  З агляднай пляцоўкі Шоў глядзеў на вялізную прастору, за якім лёгка магла хавацца база апалчэння.
  
  Ці хлопчыкі проста запанікавалі пасля стральбы і ўцяклі так далёка, як толькі дазволілі іх грошы, або ў дом сябра, які прытуліў іх - сябра, аб якім ніхто дома не ведаў?
  
  Такім чынам, сказаў сабе Шоў, оценивай.
  
  Верагоднасць таго, што яны прыбылі, высадзіліся і адправіліся пешшу ў дзікую мясцовасць? Пятнаццаць адсоткаў. Гэтая тэрыторыя запатрабавала б сур'ёзнага рыштунку, а таксама пэўнага ўзроўню фізічнай падрыхтоўкі і ведаў аб прыродзе, якіх у маладых людзей, падобна, не было.
  
  Верагоднасць таго, што яны планавалі сустрэцца з кім-то, хто адвязе іх у іншае месца? Сорак адсоткаў.
  
  Праехаць аўтаспынам па адным з перакрыжаванняў, якія адыходзяць з усходу на захад ад Хоупз-Корнер? Магчыма, хоць і няпроста; рух на абедзвюх дарогах было невялікім. Ён ацаніў гэта на дваццаць адсоткаў.
  
  Хаваешся ў аднаго? Пятнаццаць адсоткаў.
  
  Быў і іншы варыянт. Ці былі яны ўсё яшчэ тут, у Хоупз Корнер?
  
  Шоў надзеў сваю карычневую спартыўную куртку. Аднак, каб пераканацца, што яго схаванае цела застаецца схаваным, ён зрабіў дадатковы крок, расшпіліўшы кашулю. Яго дазвол на нашэнне зброі было сапраўдным ў штаце, але ён не меў патрэбу ва ўвазе, якое магло б паўстаць, калі б хто-небудзь заўважыў яго дзяржальню зброі.
  
  Ён пачаў шпацыраваць па горадзе, шукаючы вачыма гэтую парачку.
  
  Іх не было ні на адной запраўцы.
  
  Наступным быў універсальны магазін. Ён ступіў на нізкае, покосившееся драўляны ганак і ўвайшоў унутр, апусціўшы руку побач з пісталетам. Ні Эрыка, ні Адама.
  
  Ён увайшоў у туалет, якім усё роўна павінен быў скарыстацца; іх там не было.
  
  Ўстанова ўяўляла сабой сумесь крамы і рэстарацыі, дзе за вышчарблены стойкай, пакрытай лінолеўмам, сядзела з паўтузіна наведвальнікаў. Ён прыхапіў банку "Фікс-гэй,-Флэт", паколькі зараз у яго не было лішніх кілаграмаў, і ўзгрувасціўся на зэдлік, каб замовіць сэндвіч з індычкай і вялікую порцыю кавы на вынас. Калі заказ быў выкананы, ён аднёс пакет і банку да касы. Ён працягнуў чэк мужчыну сярэдніх гадоў у бэжавы кашулі з поліэстэру, вышытай узорам з ланцужкоў.
  
  Шоў паклаў на стол стодоларавую купюру.
  
  Мужчына паморшчыўся. "Прабачце, містэр, я не магу змяніць".
  
  "Я не хачу пераменаў".
  
  Вочы насцярожыліся.
  
  “Сын майго сябра збег. Я дапамагаю яго знайсці. Ён быў з іншым хлопцам. Думаю, ён мог прыехаць на тым аўтобусе з Такомы ".
  
  Адна з прычын, па якой Шоу галіўся перад працай, ваксаваў боты і апранаў спартыўную куртку і отглаженную кашулю, заключалася ў тым, каб вырабляць ўражанне прыстойнага чалавека. З тых, хто сапраўды дапамог бы сябру знайсці хлопца. Ён адарыў мужчыну яшчэ адной тэатральнай усмешкай.
  
  "Вось яго фатаграфія". Ён паказаў фатаграфію Эрыка. Хлопчык быў у футбольнай форме.
  
  Шоў пацікавіўся, ці глядзеў клерк навіны з Такомы і чуў аб стральбе ў царкве. Відавочна, няма. Ён спытаў толькі: "У што ён гуляе?"
  
  "Ён прымае", - сказаў Шоу вампіраў. "Можа злавіць пас адной рукой".
  
  "Няма".
  
  "Ён можа".
  
  "Чаму ён уцёк?"
  
  Шоў паціснуў плячыма. "Быць дзіцём".
  
  Кошт знік у кішэні мужчыны. “Так, яны былі тут паўгадзіны таму. Купілі крыху ежы і вады. Таксама купілі аднаразовы тэлефон. І карту перадаплаты для ўліку хвілін".
  
  “ Ты падслухаў, куды яны накіроўваліся?
  
  "Няма".
  
  "Куды яны маглі дабрацца адсюль пешшу?"
  
  Поціск плячыма "Хто ведае". "У перадгор'ях ёсць тузін домікаў". Яшчэ адно поціск плячыма азначала: "Поспехі ў іх пошуку".
  
  “ Ёсць якія-небудзь горада ў некалькіх хвілінах хады?
  
  “Залежыць ад таго, хто ідзе пешшу. Гэта доўгі шлях, але ёсць такі, які яны маглі б прайсці за дзень. Сноквалми Гэп. Раней называўся Кларкс Гэп. У гонар Люіса і Кларка. Але само па сабе было зменена на Snoqualmie. Гэта слова, індзейскае. Азначае 'лютае племя'. Некаторых людзей раззлавала, што яны змянілі яго. Ты можаш зайсці занадта далёка, гэта камп'ютэрнае дзярмо ". Ён агледзеў Шоў, магчыма, адзначыўшы "каўказец" і вырашыўшы, што гэта нармальна — даць каментар, не ведаючы, што ў Шоў на самай справе ёсць што-то ад карэннага амерыканца. "Пацешна, што ў любым выпадку гэта не мае ніякага значэння".
  
  Шоў не зразумеў. Ён паківаў галавой.
  
  “Льюіс і Кларк сюды так і не дабраліся, і рэкі Сноквалми паблізу таксама няма. Так што з такім жа поспехам можна назваць гэта Нью-Ёркам, Лос-Анджэлесам або Подунком. Можа быць, тыя хлопцы накіроўваліся туды ". Ён на імгненне нахмурыўся. “Ведаеш, за гарамі ёсць адно мястэчка — цясніну Сноквалми. Некаторыя людзі пытаюцца дарогу".
  
  "Месца?"
  
  "Гэта адступленне".
  
  “Сепаратысцкія штучкі? Неанацысты?"
  
  “Не думаю. Зноў нейкая лухта нью эйдж. Хіпі. Ты занадта малады."
  
  Шоў нарадзіўся ў раёне заліва нашмат пазней "Дзяцей кветак" і "Лета кахання" 1967 года. Але ён ведаў пра хіпі.
  
  Ён паглядзеў на карту на сцяне. Ён убачыў Сноквалми Гэп, маленькі гарадок, прыкладна ў дзесяці мілях ад Хоупс Корнер. Нядрэнная прагулка па гарыстай мясцовасці.
  
  "Дзе знаходзіцца прытулак?" - спытаў я.
  
  Клерк прыжмурыўся. "Прыкладна там, я мяркую". Паказаў на даліну ў гарах побач з вялікім возерам. Шоў прыкінуў, што гэта ў шасці або сямі мілях ад Сноквалми-Гэп, куды можна дабрацца па дзяржаўнай трасе, а затым па вузкай дарозе з жахлівым назвай Харбинджер-роўд.
  
  Пешшу ім спатрэбілася б тры-чатыры гадзіны, каб дабрацца да Сноквалми, і яшчэ тры, каб дабрацца да прытулку, калі яны накіроўваліся менавіта туды.
  
  “Я не бачыў вялікага руху па дарозе сюды. Яны едуць у той бок, у Сноквалми, не маглі б яны злавіць спадарожку?"
  
  “Хто-небудзь мог. Яны не змаглі".
  
  "Чаму гэта?" - спытаў я.
  
  “Той хлопец з сынам тваёй сяброўкі? Я б не стаў браць яго на спрэчку. Што-то з яго вачыма".
  
  Шоў падзякаваў мужчыну і накіраваўся да дзвярэй.
  
  "Гэй, містэр?"
  
  Ён павярнуўся.
  
  Парцье нахмурыўся. "Вы забыліся аплаціць рахунак". Ён паглядзеў на чэк і сказаў: "З вас адзінаццаць дваццаць восем".
  6.
  
  Праз дзесяць хвілін праца Колтера Шоў была скончаная.
  
  Ён знайшоў Адама Харпера і Эрыка Янга на Олд-Мілі-роўд, прыкладна ў двух мілях ад Хоупс-Корнер, і да Сноквалми-Гэп было яшчэ далёка.
  
  Шоў спыніўся на вузкай абочыне і паглядзеў уніз, налева. Тут дарога складалася з паваротаў з-за галавакружна стромкага ўздыму. Яна спускалася ў даліну, у якой блішчала рака, блакітная з срэбрам. На другім баку дарога зноў падымалася на ўзгоркі.
  
  Маладыя людзі былі на пяцьдзесят футаў ніжэй Шоў. Яны цягнуліся, як студэнты каледжа, якія адпраўляюцца ў паход на выходныя. У кожнага быў заплечнік. Адам трымаў у руках вялікую бутэльку вады шматразовага выкарыстання. Эрык паказаў на круты ўздым, які ім меўся быць, як толькі яны пяройдуць мост. Адам што-то сказаў, і Эрык кіўнуў.
  
  Прогуливаюсь, ні пра што на свеце не клапоцячыся.
  
  Шоў праграму уважліва агледзеў іх; ён не змог разглядзець ні абрысаў пісталета, ні якая выступае дзяржальні ў кішэнях ні таго, ні іншага.
  
  Эрык пакапаўся ў кішэні заплечніка і выцягнуў пластыкавы пакет. Шоў вырашыў, што гэта вяленае мяса. Ён з'еў кавалачак і прапанаваў Адаму, які адмовіўся, паківаўшы галавой. Падазраваныя даехалі да канца прамой часткі павароту і пайшлі па дарозе, сворачивающей налева. Шоў назіраў, як яны выязджалі. Яны прайшлі палову гэтага ўчастка дарогі і спыніліся там, дзе яна ўспухала шырокім выступам на скале. Гэта быў значны абрыў; валуны былі выкладзеныя тут, каб служыць парэнчамі. Яны селі на адно з іх, памерам з паркавую лаўку. Эрык з'еў яшчэ вяленага мяса. Адам зрабіў тэлефонны званок.
  
  Шоў вывучыў сваю карту Рэндзі Макнелли і выявіў, што яны знаходзяцца ў акрузе Хаммонд. Ён патэлефанаваў у офіс шэрыфа. Яго злучылі з самім шэрыфам, чалавекам па імі Уэлс, і ён распавёў аб злачынстве ў акрузе Пірс і паведаміў яму, што толькі што знайшоў двух падазраваных. Шэрыф на імгненне завагаўся, пераварваючы атрыманую інфармацыю, затым спытаў, дзе знаходзіцца Шоў.
  
  “ Я буду на перасячэнні Дзяржаўнай трасы Шэсцьдзесят чатыры і Олд-Мілі-роўд.
  
  “Добра, сэр. Дазвольце мне праверыць гэта, і мы хутка будзем на месцы".
  
  Шоў разгарнуў Кіа і паехаў назад па Олд-Мілі да скрыжавання, прыкладна ў паўмілі ад яго. Ён палічыў за лепшае сустрэцца з супрацоўнікамі праваахоўных органаў у месцы, асобным ад фактычнага месцазнаходжання Эрыка і Адама. Ён не ведаў працэдур — або стылю — тутэйшых памагатых шэрыфа і не хацеў, каб яны бушавалі, вылі сірэнамі, адлюстроўваючы з сябе стромкіх паліцэйскіх. Гэта магло спудзіць пару і прымусіць яе страляць ... ці схавацца ў кустах. Калі б гэта здарылася, высачыць іх было б сапраўднай руцінай, асабліва калі б яны падзяліліся. І, што не менш трывожна, гэта была небяспечная тэрыторыя: стромкія скалы, небяспечныя схілы, бурныя парогі. Рака ўнізе была выдатная. Шоў ведаў, што яна будзе халоднай, як студзеньскі метал, і выказаў здагадку, што хуткасць плыні складае дваццаць міль у гадзіну.
  
  Шоў прыпаркаваўся там, дзе перасякаліся Олд-Мілі і дзяржаўная траса, і неўзабаве прыбылі тры службовых аўтамабіля і адзін прыватны — заляпаныя брудам пазадарожнік. Шоў і мужчыны выйшлі. Іх было пяцёра. Яны вар'іраваліся ад маладых дваццацігадовых да сярэдняга ўзросту. Уэлса, шэрыфу, было каля пяцідзесяці, ён быў поўным. Светлыя валасы і — што цікава, улічваючы адценне пасмаў на галаве, — вочы былі карымі, як состаренная скура.
  
  Усе былі апранутыя ў шэрую форму, за выключэннем самага высокага, хударлявага і костлявого барадатага мужчыны ў зялёна-чорным камуфляжы і цёмна-карычневай бейсболцы, ссунутай задам наперад на галаве. Ён выпраменьваў ваяўнічасць, і ў свае сорак з невялікім ён, магчыма, нядаўна выйшаў на пенсію. Ты адслужыў дваццаць, і цябе выпусцілі. Выцветшая таблічка з імем, прышыта да яго куртцы, была перакошаная, яе выразалі з адной уніформы і прышылі да яго паляўнічай касцюму. ДОД, Дж.. Пазадарожнік належаў яму. Ён здаваўся грамадзянскіх, хоць Шоў заўважыў сінюю лямпачку, прымацаваную да прыборнай панэлі "Патфайндера". У той час як астатнія з цікаўнасцю разглядалі Шоў, яго спартыўную куртку і гарадскія чаравікі, погляд Дод нічога не выказваў.
  
  Падышоў Уэлс. Чыя-то лапа абняла Шоў. - Ты БІ? - спытаў я.
  
  "Няма". Шоў ніколі не думаў аб тым, каб стаць агентам па спагнанню закладаў, чые дні звычайна былі выдаткаваныя на выслеживание наркаманаў, якія ўхіляюцца ад выплаты закладу, - звычайна мужчын, якія былі дастаткова дурныя, каб хавацца ў бунгала сваіх бацькоў ці сяброўкі.
  
  Ён распавёў аб узнагародзе.
  
  Пры гэтых словах адна-дзве бровы прыўзняліся.
  
  Ён чакаў, што наступным пытаннем будзе "Колькі?" Але гэтага пытання не было. Замест гэтага адзін з памагатых шэрыфа спытаў: “Вы самі іх не прыносіце? Навошта тэлефанаваць нам?" Моцны мужчына з падбародкам, Уэлс валодаў прыдатным голасам, падобным на аддалены гром.
  
  “Я не затрымліваю. Я знаходжу толькі месцазнаходжанне. Астатняе залежыць ад чалавека або агенцтва, які прапануе ўзнагароджанне, або мясцовых праваахоўных органаў ".
  
  Шэрыф сказаў: "Божа, гэта гучыць афіцыйна".
  
  "Скажыце, шэрыф, у нас ёсць што-небудзь?" - спытаў адзін з памагатых шэрыфа маладзейшы.
  
  "Наогул што?"
  
  "З-за гэтай узнагароды?"
  
  “ Скажы мне, Бо, ты ж нікога не шукаў, ці не так?
  
  “ Проста пытаюся.
  
  “ Зараз, зараз. - Вы ўзброеныя, сэр? - звярнуўся Уэлс да Шоу.
  
  “Так. Я пакажу вам свой білет". Ён павольна дастаў кашалёк і паказаў дазвол на схаванае нашэнне зброі штата Юта, якое было прызнана ў штаце Вашынгтон.
  
  “ Зрабі мне ласку, схавай свой кавалак далей, добра?
  
  “Вядома. Мая праца тут у значнай ступені выканана".
  
  Іншы памочнік шэрыфа: "Вы высочвалі іх ўсю дарогу сюды ад Гіг-Харбар?"
  
  "Я так і зрабіў".
  
  - Я звязаўся з начальнікам службы грамадскай бяспекі акругі Пірс, - сказаў Уэллс. Ён пацвердзіў, што яны хаваюцца ад правасуддзя і ім прызначана ўзнагароджанне. Ён не ведаў пра вас.
  
  “Я звязваўся там з дэтэктывам, а не з шэрыфам. Чэд Джонсан".
  
  "Ён сказаў мне, што гэтыя хлопцы застрэлілі чалавека Божага, спалілі царкву".
  
  “Збольшага дакладна. Там быў падпалены крыж, і яны сапсавалі месца. Некалькі графіці. Само будынак не пацярпела ад пажару. Прыбіральнік і свецкі чалавек-прапаведнік былі параненыя ".
  
  "Яны скінхэды, або нацысты, ці што?"
  
  “Падобна на тое, што няма. Галоўны падазраваны - Адам Харпер, пад трыццаць. Я не магу сабраць разам ролю Эрыка. Яму ўсяго дваццаць ".
  
  "Як бы тое ні было," прамармытаў шэрыф Уэлс, адмахваючыся ад аднаго або двух назойлівых камароў, " выдадзены ордэра на іх абодвух.
  
  "Гэта дакладна".
  
  “ У іх былі якія-небудзь непрыемнасці па дарозе сюды?
  
  “ Нічога такога, што я бачыў ці чуў пра яго.
  
  "Чаму яны накіроўваюцца ў гэты бок?"
  
  “Паняцці не маю. Можа быць, сустрэча з сябрамі. І я чуў, што недалёка ад Сноквалми Гэп ёсць прытулак. Можа быць, яны накіроўваліся туды ".
  
  Уэлс гэта абдумаў. “Так, ёсць такое месца. Я мала што пра яго ведаю. Іншы акруга, не наш дазор. Хто-небудзь?"
  
  Ніхто з афіцэраў не быў знаёмы.
  
  Уэлс сказаў: "Калі гэта справа царквы, то яны, магчыма, плануюць і яго расстраляць".
  
  Памочнік шэрыфа сказаў: “Або ў Томпсонвилле. Там ёсць пара цэркваў. Доўга ісці, але яны маглі б дабрацца аўтастопам".
  
  Уэлс выглядаў задуменным. “Томпсонвилл. Так. Гэта, напэўна, было б мішэнню". Ён прищелкнул мовай. “Людзі, якія не паважаюць Хрыста? Гэта ўелася ў косці. У іх на розуме што-то нядобрае, я гарантую гэта. Добра, з гэтага моманту мы возьмем кіраванне на сябе, містэр Шоў. Вы сказалі, што яны ўзброеныя.
  
  “ Трэба меркаваць, што так. Гэта паліцэйскі спецыяльны 38-га калібра.
  
  "Паганяты мулаў", - сказаў нехта.
  
  "Дзе мы можам іх знайсці?" - Спытаў Уэлс.
  
  “Апошні раз я бачыў, каб яны рабілі перапынак. Яны накіроўваліся ў даліну прыкладна ў двух кіламетрах адсюль".
  
  "У даліне?"
  
  Шоў заўважыў, што вочы шэрыфа сустрэліся з вачыма Дод, які нахіліў галаву на долю цалі.
  
  Шоу сказаў: "У вас ёсць карта, я магу паказаць яе".
  
  Уэлс прамармытаў які стаяў паблізу памочніку шэрыфа, самому маладому: "Бардачок, малы".
  
  Коратка кіўнуў, афіцэр паспяшаўся да патрульнай машыне шэрыфа і знік ўнутры. Ён вярнуўся з картай і перадаў яе Уэлса, які разгарнуў ліст на капоце бліжэйшай машыны, пад якім тикал астываючы рухавік.
  
  Аматар і калекцыянер карт, Шоў праграму уважліва вывучыў гэтую. Храбусткая, незаплямленая папера тлумачыла, што шэрыф і, верагодна, астатнія памочнікі шэрыфа нячаста выбіраліся сюды. Гэтая перасечаная мясцовасць знаходзілася ў межах акругі, які яны кантралявалі, але вялікая частка тэрыторыі была дзяржаўным паркам. Шоў выказаў здагадку, што рэйнджары былі галоўнымі праваахоўнікамі. Тут таксама быў нацыянальны лес, межы якога праходзілі па тэрыторыі акругі і за яго межамі.
  
  Паглядзеўшы на карту, ён ткнуў пальцам у патрэбнае месца. “Яны былі там, атрымлівалі трохі вады і ежы. Я не ведаю, як доўга яны збіраліся адпачываць, хоць, нават калі яны зноў рушылі ў шлях адразу пасля майго сыходу, яны не маглі быць далей чым у паўмілі на поўнач. Яшчэ адзін націск. "Гэта змясціла б іх прыкладна тут, у самым далёкім куце".
  
  Уэлс павярнуўся да сваіх людзей. “Вось што мы збіраемся зрабіць. Яны рухаюцца на поўнач. Я хачу, каб хто-небудзь хутка абмінуў Эбат-Форд, апярэдзіў іх і вярнуўся на поўдзень. ЦІ Джэй і Бі, вы гэта зробіце ".
  
  "Вядома, шэрыф".
  
  “ Мы з Джымі паедзем на поўнач.
  
  Адзін з памагатых шэрыфа з энтузіязмам сказаў: "Значыць, мы возьмем іх у абцугі".
  
  Гэта было не зусім тое, што апісваў шэрыф.
  
  "Вотименно".
  
  Шэрыф павярнуўся да хударлявага, невыразительному Додду. “ А ты падымайся ўрассыпную. На грэбень. Займі добрую пазіцыю. Каб прыкрываць нас.
  
  "К." спытаў Шоў сухарлявы, нешматслоўны Дод. “ У іх доўгія стрэльбы?
  
  "Няма".
  
  Дод кіўнуў.
  
  Уэлс склаў карту. “Цаню вашу дапамогу, містэр Шоў. Вы заслужылі кожны пені з гэтай узнагароды". Слабы смяшок. "Хоць мне лёгка гаварыць; я не той, хто выпісвае чэк". Усмешка знікла. Ён агледзеў памагатых шэрыфа. “Джэнтльмены, цяпер я сур'ёзна. Мы павінны спыніць іх. Шэф паліцыі ў Такоме сказаў мне, што ахвяры ў тамтэйшай царкве былі чарнаскурымі, гэта праўда, але яны ўсё роўна былі дзецьмі Божымі. Зараз давайце пяройдзем да справы."
  
  Шоў вярнуўся да Kia. Ён пачуў шэпт "Ўзнагарода". І некалькі смехам. Седзячы за рулём, ён назіраў, як шэрыф і памочнікі шэрыфа ў форме накіраваліся да сваіх машын, якія неўзабаве адляцелі, пакідаючы за сабой воблака пылу гарчычнага колеру.
  
  Дод застаўся. Мужчына падбег да свайго асабістаму пазадарожніку, падняў вечка багажніка і дастаў з чахла буйнакаліберную вінтоўку Winchester, абсталяваную аптычным прыцэлам Maven — дарагую, верагодна, роўную заробку аднаго з памагатых шэрыфа. Ён адкрыў металічны скрыню з патронамі і дастаў пачак патронаў. Вялікія, калібра 308. Снайперскія патроны.
  
  Жылісты, неулыбчивый мужчына пачаў зараджаць краму. Яго вочы, якія да гэтага часу былі знежывелымі, прыкметна ажыўлялі, калі ён рабіў кожную доўгую смяротную зацяжку.
  7.
  
  Вяртаючыся па Олд-Мілі-роўд да месца, дзе ён пакінуў Эрыка і Адама, Шоу думаў:
  
  Ніколі не варта недаацэньваць сілу рэлігіі, як добрую, так і дрэнную.
  
  Гэта не ўваходзіла ў лік правілаў яго бацькі; Шоў сам прыдумаў гэта за дзесяць гадоў пошуку ўзнагароджання. (Ён значна дапоўніў звод правілаў "Ніколі" пасля смерці Эштана Шоў некалькі гадоў таму.)
  
  Ён зразумеў, што меў на ўвазе Божы заступнік, шэрыф Дж. Уэлс. Машына шэрыфа і яшчэ адна машына перакрыюць дарогу на поўдзень, у той час як трэцяя зробіць тое ж самае з поўначы, заціснуўшы Адама і Эрыка. Дод, знаходзячыся на вышыні, зразумеў бы, што яго ўказанне "прыкрываць нас" на самай справе азначала "страляць на паражэнне".
  
  Можа быць, Адам здзіўлена падыме руку пры з'яўленні афіцэраў.
  
  І Дод скінуў бы яго з ног адным з вялікіх раўндаў.
  
  "Я заўважыў пагрозу афіцэрам на месцах і дзейнічаў адпаведна".
  
  А Эрык?
  
  Ён інстынктыўна паварочваўся да параненага Адаму.
  
  Яшчэ адзін стрэл.
  
  "Я заўважыў, як другі падазраваны пацягнуўся да зброі нябожчыка, і я быў занепакоены тым, што ён скарыстае смяротную сілу супраць прысутных афіцэраў".
  
  І не было б ні камер назірання, ні сведак, якія маглі б расказаць іншую гісторыю.
  
  Убачыўшы погляд, якім абмяняліся Дод і Уэлс, і здагадаўшыся, што ў іх на розуме, Шоў ткнуў пальцам у кропку на карце ў некалькіх мілях ад абочыны Олд-Мілі-роўд, дзе на самай справе знаходзіліся двое маладых людзей.
  
  Што менавіта ён будзе рабіць, калі знойдзе Эрыка і Адама, ён пакуль сказаць не мог. Але ён ведаў, што павінен трымаць іх па-за дасяжнасці Уэлса і яго салдат-хрысціян.
  
  Цяпер ён павёў "Кіа" назад да пагорка, дзе прыпаркаваўся, калі ўпершыню заўважыў гэтых дваіх. Шоў з'ехаў з дарогі ў густыя зараснікі соснаў, асакі і спутанного хмызняку. Машыну цяжка было назваць пазадарожнікам, але ў яе быў поўны прывад, і калі ён ўтрымае яе на утрамбаванай зямлі, ён быў упэўнены, што яна не затрымаецца.
  
  Пакінуўшы куртку ў машыне, ён вылез і пераставіў кусты, каб яшчэ больш схаваць машыну, затым падышоў да краю дарогі, гледзячы ўніз па крутым, поросшему травой схіле да абочыне, дзе прыкладна ў шасцідзесяці футах унізе сядзелі хлопчыкі. Цяпер ён заправіў кашулю, агаліўшы "Глок" на сцягне, што палегчыла хуткае выцягванне.
  
  Ён вывучаў Эрыка і Адама. Яны ўсё яшчэ сядзелі на прыдарожным валуне, гледзячы на дарогу і пагорак побач з ёй, а не на захапляльны выгляд ззаду іх: скалістую даліну і бурлівую раку ля падножжа дзесяціпавярховы скалы. Калі Адам павярнуўся, Шоу ўбачыў, што так, у яго сапраўды быў пісталет; які сядзіць злёгку высунуў дзяржальню з кішэні абцягненых джынсаў. Гэта было добра для Шоў. У "Сміт і Вессоне" Адама быў малаток, які, як вядома, лавіўся, калі яго хутка даставалі.
  
  Падазраваныя размаўлялі адзін з адным. Затым размова перапыніўся пры гуку стандартнай мелодыі званка. Адам дастаў мабільны, каб адказаць на званок. Ён агледзеўся, арыентуючыся, і заўважыў дарогу, якая адгаліноўваецца ад Олд-Мілі. У Шоў склалася ўражанне, што хлопчыкі чакалі, што хто-то паедзе з таго боку. Рэнд Макнелли быў у машыне, але ён выклікаў GPS-карту на сваім тэлефоне. Дарога вяла ў аб'езд Хайленд-Байпас: вузкая, але добра сокращающая шлях да Сноквалми-Гэп.
  
  Гэта дадало складанасці. Хто павінен быў сустрэцца з падазраванымі? Колькі іх было? Калі тэорыя Шоў аб працы пад прыкрыццём верна, ці могуць яны быць ўзброенымі экстрэмістамі?
  
  Колькі часу засталося да іх прыбыцця?
  
  І калі Уэлс і яго памочнікі вырашаць, што маладыя людзі выслізнулі з іх пасткі — ці вырашаць, што Шоў схлусіў па той ці іншай прычыне? Максімум паўгадзіны, прыкінуў ён.
  
  Нельга губляць часу. Яму трэба дабрацца да маладых людзей, раззброіць Адама і звязаць ім рукі. Затым сесці ў "Кіа" і прыбрацца да чортавай маці з акругі Хаммонд.
  
  Я займаюся інфармацыяй, а не арыштамі грамадзян...
  
  Не ў гэты раз.
  
  Асцярожна ступаючы, Шоў спусціўся з пагорка на дарозе, на шырокай абочыне якой сядзелі гэтыя двое. З-за дрэва ён ацаніў абстаноўку. Каб наблізіцца да іх наўпрост, альбо з іншага боку дарогі, альбо з самага асфальту, яму давялося б прыкрываць неахаванае поле агню. Ён будзе на некаторай адлегласці, калі пакліча іх здавацца, што можа заахвоціць Адама выхапіць зброю і стрэліць. Верагодна, ён быў лепшым стралком, чым Адам, але ў гэтым нельга было быць упэўненым, і ў любым выпадку апошняе, чаго Шоў хацеў, - гэта перастрэлкі.
  
  Шанцы на поспех пры такім варыянце: трыццаць адсоткаў. Недастаткова добры.
  
  Заставацца ў хованцы і проста заклікаць іх здацца?
  
  Няма, яны будуць страляць або ўцякаць, магчыма, і тое, і іншае. Копы пачуюць стральбу і рушаць туды з зброяй напагатове. Дод перамесціцца на ўзвышша і нацэліцца на іх з свайго цяжкага зброі.
  
  Верагоднасць поспеху гэтай тактыкі складала ўсяго дзесяць адсоткаў.
  
  Заспець іх знянацку, ззаду?
  
  Так, гэта лепшы варыянт.
  
  Вядома, такі падыход нёс у сабе свае складанасці: "ззаду", па сутнасці, быў абрыў ў сотні футаў над камяністым дном даліны.
  
  Калі хлопчыкі адвярнуліся, Шоў, прыгнуўшыся, паспяшаўся праз дарогу і зазірнуў за край. Паверхня не была гладкім стромым каменем. Ён кансольна сыходзіў ўніз пад вуглом сорак пяць-пяцьдзесят градусаў да скальному падлозе ўнізе. Па шляху сустракаліся ўступы, паліцы і агалення.
  
  Шоў успомніў прачытаную ім у дзяцінстве кнігу пра ваюючых плямёны карэнных амерыканцаў. Скіданне ворагаў са скал было папулярным спосабам у плямёнаў у горных рэгіёнах распраўляцца са сваімі ахвярамі. Дазвольце сіле цяжару зрабіць сваю справу. Эканоміць стрэлы і намаганні. Чалавечае цела можа вытрымаць ўдар з хуткасцю прыкладна трыццаць пяць-сорак міль у гадзіну, калі паверхня, на якую вы прызямляецца, мае некаторую згодлівасць. Вы дасягаеце гэтай хуткасці прыкладна за дзесяць-дванаццаць ярдаў вольнага падзення. Больш таго, у спалучэнні з прызямленнем на скалу, у вас гэта ў значнай ступені атрымалася.
  
  Ніколі не напружвайцеся пры падзенні.
  
  Эштан нагадваў дзецям аб гэтым правіле, перш чым прымушаў іх скакаць з выступаў вышынёй восем футаў на зямлю. Вы атрымалі б значна менш пашкоджанняў ад удару, калі б абмяклі, як лялька. Шоў аднойчы выконваў заданне з узнагародай, калі выкрадальнік паспрабаваў збегчы ад яго, пераскочыўшы з даху на дах. Ён прамахнуўся і зваліўся з трыццаці футаў на траву. Мужчына не пацярпеў, за выключэннем зламанага мезенца. Тэхнік Хуткай дапамогі пацвердзіў, што верагоднай прычынай гэтага было яго цалкам расслабленае стан — дзякуючы палове бутэлькі гарэлкі.
  
  Калі Шоу страціць раўнавагу, ён паляціць са скалы даўжынёй у сто футаў. Магчыма, смяротны зыход, але больш верагодна, як ён прадбачыў, пералом костак. Справа ў тым, што ён палічыў за лепшае б смерць зламанай спіне або шыі - і быць вымушаным пражыць сваё жыццё, процілеглы ёй, нерухома: прыкаванай да крэсла.
  
  Ён перавальваўся цераз борт, здзяйсняў свабодны спуск у адзіночку прыкладна на дзесяць футаў, а затым ўзбіраўся бокам і падымаўся ззаду іх. Ён дзейнічаў хутка, разоружал Адама і прымушаў іх сцягваць адзін аднаму запясці.
  
  Калі яго не пачулі, значыць, не заўважылі.
  
  І калі б ён не ўпаў.
  
  У яго не было ні крэйды, ні альпінісцкай абутку. Ён ведаў, як лазіць басанож, але яму трэба было надзець Экос. Калі справа дойдзе да пераследу на абсыпанай жвірам дарозе, яму патрэбна абарона.
  
  Паводле яго ацэнак, такі падыход забяспечвае семидесятипятипроцентный поспех. Важна, вядома, што двадцатипятипроцентная верагоднасць няўдачы ўключала ў сябе нешта большае, чым проста адсутнасць аброжкаў у хлопчыкаў; яна ўключала ў сябе изнурительное, калі не смяротнае падзенне на дно даліны.
  
  Але іншага выбару няма.
  
  Так што прыступайце да справы.
  
  Зараз жа.
  8.
  
  Шоў паглядзеў уніз, вывучаючы твар чалавека, з якім яму прыйдзецца дамовіцца, каб падысці да Адаму і Эрыку ззаду.
  
  Гэта было тое, што любілі альпіністы: скалістае і потрескавшееся. Цяпер ён зрабіў тое, што ў першую чаргу робяць усе добрыя альпіністы: спланаваў свой маршрут. Ён лёг на жывот і падаўся да краю, яго ногі натыкаліся на выступы, якія ён заўважыў раней і запомніў. Спускацца з вяршыні скалы заўсёды было складаней, чым падымацца; вы не можаце змахнуць або садзьмуць бруд, якая пакрывае апоры для рук і ног. Без мелу на руках нават слабы налёт глебы можа быць смяротна небяспечны. Шоў звычайна спускаўся на зямлю па вяроўцы, а не ўзбіраўся па ёй.
  
  Ён пачаў спускацца. Далей, далей, яго ногі шукалі апору для свайго вагі. Яго рукі хапаліся за камяні і галінкі, каб не ўпасці, калі яго чаравікі соскользнут. Нарэшце ён забраўся досыць далёка, каб паглядзець уніз, што было вялікай палёгкай. Цяпер, дзякуючы скалістым выступах, двух-трехдюймовым расколін і зручна размешчанай - і трывалай —галінцы, ён спусціўся на восем футаў да ўступы.
  
  Затым ён павольна рушыў бокам да таго месца, дзе, па яго разліках, павінны былі знаходзіцца падазраваныя. Выступ сыходзіў уніз, і валун, на якім яны сядзелі, знаходзіўся ў гэтым месцы прыкладна ў дваццаці футах над ім. Ён паглядзеў уверх і азначыў свой ўздым. Ён працягнуў руку і змахнуў зямлю з поручня, затым ухапіўся і падцягнуўся. Ён прыціскаўся сцягном да скалы, што таксама набліжала плячо, што, у сваю чаргу, азначала, што яго цела заставалася вертыкальным — лепшы спосаб караскацца. Ён упіраўся нагамі і выкарыстаў шчыліны, у якія просовывал рукі і растапырваў пальцы і далоні. Затым ён згінаў калена, знаходзіў кропку апоры і выпрямлял нагу, каб падымацца прыкладна на фут за раз.
  
  Не занадта хутка. Хутка - гэта шум. Хутка - гэта памылкі. Хутка - гэта чорнае дула пісталета, якія чакаюць цябе на грэбні.
  
  Ён падышоў да гладкай часткі асобы плошчай каля пяці квадратных футаў. Пры звычайным ўздыме ён "размазывался" — выкарыстаў падэшвы сваіх чаравік для счаплення, утрымліваючы пятку апушчанай і моцна прыціскаючы гуму да твару. Для гэтага патрэбныя добрыя апоры для рук, і хоць тут былі прыдатныя, ён не давяраў вулічнай абутку для такога манеўру. Ён выканаў бакавой рывок, каб абыйсці гладкі ўчастак, затым падняўся па шурпатай пліце з вялікай колькасцю апор для рук, затым зрабіў яшчэ адзін бакавы рывок у адным кірунку, каб вярнуцца на вертыкальнае становішча.
  
  Цяпер ён быў на тры фута ніжэй грэбня. Ён на імгненне спыніўся і выраўнаваў дыханне, рыхтуючыся да наступнага павароту: накідцы — манеўру, які альпіністы выкарыстоўваюць, каб дасягнуць вяршыні. Ён ухапіўся за расколіну левай рукой, занёс левую нагу, затым дацягнуўся да выступу амаль на ўзроўні локця. Нацэліўшыся правай рукой на выступ у вяршыні, ён выцягнуў абедзве нагі з-за сагнутай паставы і падняўся на край, схапіўшыся за камень, які шукаў.
  
  Шоў павольна падняў галаву. Ён амаль чакаў убачыць, што Адам цаляе ў яго.
  
  Няма, падазраваныя знаходзіліся ў дзесяці футаў ад нас, па-ранейшаму гледзячы ў іншы бок.
  
  Адам: “Я не ведаю. Напэўна, хвілін дваццаць. Яны не былі ўпэўненыя".
  
  "Мае бацькі будуць хвалявацца".
  
  "Я працягваю казаць табе: гэта таго каштуе".
  
  "Я проста хацеў бы перадаць ім паведамленне".
  
  “ Толькі не пасля таго лайна ў царкве.
  
  Левая рука Шоў намацала надзейны дубок, і ён выбраўся на паверхню, цяжка дыхаючы ... імкнучыся рабіць гэта бясшумна. Гэта было нялёгка.
  
  Ён прысеў на кукішкі і паляпаў рукой па "Глоку", каб нагадаць сабе, дзе менавіта ён знаходзіцца ў кабуры. Затым ён рушыў да іх, пераводзячы погляд з рук Адама на зямлю перад сабой, шукаючы найбольш ціхія месцы для кроку.
  
  Дзевяць футаў, восем, сем. Шоў спыніўся, пакуль хлопчыкі глядзелі на дарогу.
  
  Набліжаліся ці неанацысты?
  
  Ці Уэлс і яго група?
  
  Не турбуйся пра гэта цяпер.
  
  Сапраўды гэтак жа, як ён планаваў ўзыходжанне, ён планаваў і захоп.
  
  І выканаў гэта.
  
  Трымаючы свой "Глок" у кабуры, ён падышоў да Адаму ззаду і хуткім, цвёрдым жэстам схапіў кароткі рэвальвер, спачатку націснуўшы на спуск, каб курок не зачапіўся, і выцягнуўшы яго.
  
  "Тваю маці!" Адам падняўся і павярнуўся. Перш чым ён паспеў адступіць, каб ударыць няпрошанага госця, кулак Шоў урэзаўся яму ў жывот. Малады чалавек нешта прабурчаў і ўпаў на калені, трымаючыся за жывот.
  
  Шоў сунуў каваля ў кішэню і выцягнуў свой "Глок", цэлячыся ў Эрыка, хоць і не ў яго.
  
  "Не, чувак, калі ласка... Няма!" Яго вочы былі шырока раскрытыя. "Хто—"
  
  "Тваю маці," паўтарыў Адам. “ Мяне зараз вырве.
  
  “ Тады зрабі гэта і покончи з усім гэтым. У нас няма часу. Вы абодва ў небяспецы.
  
  "Ты ўдарыў мяне".
  
  Эрык шэпча: “Хто ты? Што—"
  
  Шоў дастаў з задняй кішэні Эрыка дзве завязкі на маланкі, якія заўсёды насіў з сабой. - На запясцях, рукі перад сабой. Тады зрабі сам. Цяпер.
  
  Шырока раскрыўшы вочы, Эрык узяў брудна-белыя нейлонавыя палоскі. Ён зірнуў на іх, прыкідваючы, як яны працуюць.
  
  Адам прабурчаў: “Ты кап, ты павінен прадставіцца. У адваротным выпадку незаконны арышт".
  
  "Гэта няпраўда, і я не кап". Ён сказаў Эрыку: "Я тут з-за тваіх бацькоў".
  
  "Мама, тата?"
  
  Ён паказаў на сцяжкі. “ Цяпер. Я не збіраюся паўтараць табе гэта зноў. Паблізу ёсць людзі, якія хочуць тваёй смерці. Я магу выратаваць цябе. Зрабі гэта.
  
  Эрык паглядзеў на Адама, які павольна падняўся. Ён нічога не сказаў, але выглядаў адначасова хворым і перажываюць агіду.
  
  "Ты павінен—"
  
  “ Запясця. Зараз жа!
  
  Эрык зашпіліў Адаму маланку, а затым працягнуў Шоў свае ўласныя рукі.
  
  "Не, зрабі гэта сам".
  
  Ён так і зрабіў, і Шоў тузануў мацней. Іх рукі, счэпленыя перад тулавам, былі не так надзейныя, але для іх гэта быў больш бяспечны спосаб забрацца ў Kia, якая знаходзілася ў пяцідзесяці футаў над імі на стромкім узгорку.
  
  Адам сказаў рэзкім, адчайным голасам: “калі Ласка, чувак. Адпусці нас. Ты павінен! Гэта ўсё гамон. Ты не разумееш".
  
  “Мы пагаворым пазней. А цяпер рухайцеся!" Шоў жэстам паказаў ім на дарогу. "Нам трэба падняцца на той пагорак".
  
  Яны ўтрох перайшлі на бег трушком, Шоу быў гатовы схапіць любога з іх або падставіць падножку, калі яны паспрабуюць збегчы.
  
  - Мае бацькі? - прашаптаў Эрык.
  
  “ Яны прапанавалі ўзнагароду за тое, каб знайсці цябе.
  
  Здавалася, гэта збіла яго з панталыку.
  
  “Я не мог патэлефанаваць ім. Паліцыя праслухоўвала б іх тэлефоны". Ківок у бок Адама, які, відавочна, быў крыніцай гэтага папярэджання.
  
  "Я прыпаркаваўся на вяршыні таго пагорка". Шоў махнуў рукой. "Мы павінны падняцца туды цяпер".
  
  "Хто хоча прычыніць нам шкоду?" Спытаў Эрык.
  
  “ Мясцовыя паліцыянты. Я думаў, яны цябе арыштуюць і будуць трымаць пад вартай, пакуль не прыедуць дэтэктывы з Такомы. Але я амаль упэўнены, што замест гэтага яны хочуць цябе забіць.
  
  "Чаму?"
  
  “ Пазней. Па дарозе. Яны былі амаль ля таго месца, адкуль маглі пачаць ўздым да машыны Шоў.
  
  Ён сказаў: “Я бачыў, як ты размаўляла па тэлефоне. Ты каму-то тэлефанавала, каб з табой тут сустрэліся. Каму?"
  
  "Ніхто".
  
  Малады чалавек хлусіў — выснова, які быў відавочны, як па яго тоне, так і па яго погляду на Хайленд-Байпас, дарогу, з якой, як мяркуецца, "ніхто" неўзабаве павінен быў выйсці насустрач хлопчыкам.
  
  Шоў зірнуў на Эрыка, які сказаў толькі: "Я ... ніхто".
  
  Шоў выказаў здагадку, што гэта не мае значэння, галоўнае, каб у бліжэйшыя некалькі хвілін яны былі па-за гэтага раёна.
  
  На самай спадзістай частцы ўзгорка, дзе Шоў спусціўся са сваёй машыны, ён загадаў ім спыніцца. Ён паказаў. “Вунь там. Падымайся павольна. Трава можа быць слізкай".
  
  Эрык паглядзеў уверх і пачаў караскацца, трымаючыся далонямі перад сабою за вялікія пучкі травы і сцеблы раслін, каб падцягнуцца наперад. Ён паслізнуўся, і Шоў падняўся на некалькі ярдаў, каб дапамагчы яму падняцца на ногі.
  
  Шоў зірнуў на Адама. “ Ты. Цяпер.
  
  Малады чалавек азіраўся па баках. Шоў падумаў, ці не збіраецца ён кінуцца бегчы па дарозе, і напружыўся, падрыхтаваўшыся да пераследу.
  
  "Гэй, чувак!" Паклікаў Адам. Эрык паглядзеў на яго зверху ўніз. “Памятаеш, што я табе сказаў. Твой брат і ўсё такое? Усё будзе ў парадку. Я абяцаю". Мяккая ўсмешка асвяціла яго твар. Ён мармытаў нейкія словы. Адно з іх было "Да пабачэння", а затым што—то яшчэ, чаго Шоў не пачуў.
  
  Ён пабег прэч, але не па дарозе. Ён пабег прама да краю абрыву.
  
  “Адам! Няма!"
  
  - Гэй, чувак, што ты робіш? - крыкнуў Эрык.
  
  Шоў пабег за ім.
  
  Адам не вагаўся. Ён на поўнай хуткасці дасягнуў скалы і узняўся ў паветра.
  
  Цяжка дыхаючы ад бегу і ўзрушэнні, Шоў спыніўся ля самага краю і назіраў, як малады чалавек па спіралі набліжаецца да сваёй смерці.
  9.
  
  Машына шэрыфа Уэлса затармазіла на абочыне Олд-Мілі, побач з валуном, на якім сядзелі падазраваныя.
  
  У сотні футаў ніжэй тварам уніз ляжала цела Адама, зусім изломанное, адна нага вывернутая пад жахлівым вуглом. Кроў сабралася ў лужыну і ярка блішчала на сонцы, пераліваючыся на найблізкай рацэ.
  
  Шэрыф выбраўся з свайго седана. Пасажырская дзверы таксама адчыніліся, і адтуль выйшаў яшчэ адзін чалавек. Гэта быў Дод, снайпер. Яго твар быў такім жа абыякавым, як і раней. Ці так і было? Заўважыў ён хоць бы намёк на расчараванне з-за таго, што ў яго не было магчымасці застрэліць ні аднаго ерэтыка?
  
  Абодва мужчыны адначасова прышпілілі рамяні, як быццам такая была працэдура пры выхадзе з службовага аўтамабіля ў акрузе Хаммонд. Яны накіраваліся да Шоў, чаравікі шэрыфа шаркали па асфальце. На Додде былі паляўнічыя чаравікі на гумавай падэшве; яго перамяшчэнне было бясшумным.
  
  Спыніўшыся, яны таксама паглядзелі на дно даліны далёка ўнізе. Іншыя памочнікі шэрыфа былі там, ля моста праз раку Снід. Шоў падумаў, што яны маглі б прыкрыць цела Адама. Але няма. Затым ён зразумеў: навошта турбавацца? Мінакоў няма, каб шакаваць. Коўдру таксама перашкодзіла б рабіць сэлфі. Ён адчуў хвалю агіды, назіраючы, як яны ляскаюць фатаграфіямі.
  
  Што, чорт вазьмі, адбылося? Пакончыў з сабой? Адам, павінна быць, разумеў, што яго чакае справядлівы суд у акрузе Пірс. Акрамя таго, ён, магчыма, спадзяваўся на шанец збегчы ад Шоў, улічваючы, што той быў толькі ў кайданках, а транспартам Шоў быў не аўтазак, а седан Kia.
  
  Навошта проста здавацца і так нядбайна саскокваць на камяністую зямлю ўнізе?
  
  Шоў быў злы на сябе. Ён ведаў, што Адам неўраўнаважаны. Яму трэба было трымаць мужчыну бліжэй да сабе, хоць ён наўрад ці чакаў яго маланкавага кідка да краю абрыву.
  
  - Такім чынам, - сказаў Уэллс. Мяркую, яны былі не там, куды вы нас паслалі.
  
  Калі гэты чалавек спытае, чаму Шоў звязаў зняволеных і ўзяў пад варту, калі ён адмыслова сказаў ім, што ён тут не для затрымання? Ён задаваўся пытаннем, ці пабачыць ён сам, што адбываецца ўнутры турмы акругі Хэманд.
  
  - А дзе другі? - спытаў Дод.
  
  "Пасля таго, як Адам скокнуў, я вярнуўся за Эрыкам, але ён знік". Шоў паказаў на сцежку, якая вяла ў лес. "Спусціўся туды".
  
  “ Вы і яго зашпілілі? - Спытаў Уэлс.
  
  "Так".
  
  Шэрыф глядзеў праз плячо на ўцёс. “ Ён скокнуў, ці не так?
  
  "Цалкам дакладна".
  
  “ Ты ўпэўнены, што гэта не няшчасны выпадак?
  
  “Няма. Мы не былі блізка да краю. Яму прыйшлося бегчы. Паняцця не маю, чаму ".
  
  "Дзе зброя?" - спытаў я.
  
  "Калі я знайшоў іх, іх не было на ім", - схлусіў Шоў.
  
  Усе трое мужчын яшчэ імгненне глядзелі ўніз, затым Уэлс паглядзеў у тым напрамку, куды паказаў Шоў, на сцежку, па якой, па яго словах, збег Эрык. - Вы ўпэўненыя, што ён пайшоў у той бок, - спытаў шэрыф.
  
  Гэта азначае: "Ты зноў хлусіш нам?"
  
  "Станоўча".
  
  Шэрыф, здавалася, паверыў яму. "Добра". Ён зняў з пояса рацыю. "Джымі?"
  
  Грукат. - Шэрыф.
  
  “Ты і хто-небудзь яшчэ, адпраўляйцеся на Морган-роўд. Другі хлопец, верагодна, з'явіцца там праз паўгадзіны або каля таго. Ён на лесанарыхтоўчай сцежцы. Ён у зипах ".
  
  "Яго ногі?"
  
  “Вядома, не яго ногі. Што ён робіць, скача, як Велікодны трус?"
  
  “ Вядома, шэрыф. Вас зразумеў.
  
  Уэлс павесіў прылада назад на пояс. “ Мы выследим яго. Не спяшайся. Нават калі ён спалохаецца і схаваецца, не думайце, што такі панк з Гіг-Харбар ведае тутэйшыя месцы. Рана ці позна ён прагаладаецца і адправіцца ў дарогу. Мы дабяромся да яго.
  
  Уэлс дадаў, панізіўшы голас: "Вы вызначана перайгралі нас, містэр Шоў".
  
  Вось яно.
  
  Уэлс крыва ўсміхнуўся. “Але вы не хвалюйцеся, сэр. Мы вас падтрымаем".
  
  Дод кіўнуў і паказаў падабенства ўсмешкі. Шоў мог сказаць, што гэта выраз было нязвыклым для яго.
  
  Уэлс працягнуў руку.
  
  Азадачаны, Шоў сціснуў далонь прадстаўніка закона.
  
  "Я ганаруся вамі, сэр", - сказаў Дод.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  "О, я ведаю, ты павінен гуляць менавіта так". Уэлс разуменнем ўхмыльнуўся. "Павінен сказаць, спачатку я падумаў, што вы спрабуеце накіраваць нас у памылковым кірунку, каб злавіць гэтых хлопчыкаў і даставіць іх да добрага адваката-лібералу".
  
  "Пайшлі яны к чорту," прамармытаў Дод.
  
  Голас Уэлса цяпер яшчэ больш панізіўся на дэцыбелы, як быццам там хаваліся шпіёны або рэпарцёры. “Я маю на ўвазе, ты праніклівы. Спачатку патэлефанаваў нам і паведаміў аб тым, што гэтыя хлопцы тут, а потым адправіў нас дадому. Ён пстрыкнуў пальцам. - З-за цябе ўсё гэта здавалася неверагодным.
  
  Дод: "Быў разумны".
  
  Уэлс нахмурыўся. “Вядома, я б хацеў сам аказаць гэтую гонар. Але мы ўсе атрымалі жаданы вынік, ці не так?" Ківок у бок краю скалы.
  
  Шоў цяпер зразумеў, што ён меў на ўвазе. Шэрыф і яго памочнікі лічылі, што Шоў спланаваў гэта — наўмысна забіў хлопчыка і абставіў гэта як самагубства: здзейсніў асабістую помста стрэлку-прапаведніка.
  
  Нягледзячы на агіду, якое гэта выклікала ў Шоў, ён самаздаволена ўсміхнуўся. "О, я ледзь мог сказаць гэта зараз, ці не так?"
  
  "Вусны на замку".
  
  Снайпер Дод сказаў: “Сэр, я павінен сказаць, я вельмі шкадую, што не змог абарваць жыццё гэтага грэшніка. Але калі б я быў тым, хто справіўся з гэтай задачай, ён бы ні на імгненне не адчуў болю ".
  
  Куля ляціць са хуткасцю каля трох тысяч футаў у секунду.
  
  "Але, дзякуючы табе, гэта сумнае падабенства чалавека перажыло вельмі непрыемныя часы паміж тым, як ты штурхаў яго, і тым, як ён біў".
  
  Шоў здзіўлена нахмурыўся. “О, ты думаеш, я штурхнуў яго. Я б ніколі гэтага не зрабіў. Ён скокнуў".
  
  Уэлс сказаў: “І гэта тое, што будзе паказана ў нашым справаздачы. Вы ўсё яшчэ атрымаеце сваю ўзнагароду?"
  
  "Я так і зраблю".
  
  “ Блаславі Бог і заслужана. Шкада, што яны абодва не змаглі скокнуць. Падобна на пакт, разумееш? Ты гэта часам бачыш.
  
  Шоу сказаў: “Майце на ўвазе, гэта Адам страляў. Не Эрык".
  
  "Я так і зраблю". Уэлс паківаў галавой, усміхаючыся. “Я казаў, што ты востры. Ты дазволіў гэтаму хлопчыку збегчы першым, перш чым паклапаціўся пра Адама. Дакладна? Сведкаў няма. Няма, шкура гэтага хлопчыка ў бяспецы. Але запэўніваю вас, яму будзе вельмі няўтульна ў нашых гасцінічных апартаментах. Гэта я вам абяцаю. Я вас пераблытаў, сэр. Спачатку. Апранутыя так, як вы былі. Да нас прыходзяць людзі не адсюль, якія не сыходзяцца з намі ў поглядах. Некаторыя глядзяць на нас пагардліва. "
  
  "Гэта ганьба", - сказаў Шоу, цалкам увайшоўшы ў сваю ролю.
  
  “ Думаў, ты з гарадскіх, нават з гэтым тваім зброяй. Ён кіўнуў у бок пояса Шоў, дзе ляжаў яго "Глок". “ Але ты адзін з нас.
  
  Як мы чуем тое, што хочам пачуць, і бачым тое, што хочам убачыць.
  
  "Дзе вы моліцеся?" - спытаў шэрыф.
  
  "Першы баптыст". Шоў сказаў: "Мы з жонкай ходзім туды ўжо шмат гадоў".
  
  Ён абраў гэты намінал, таму што нават калі б Уэлс быў схільны правяраць, іх былі б тысячы па ўсёй краіне.
  
  І ўсім добрым мужчынам, якія наведваюць царкву, патрэбна жонка.
  
  Уэлс кіўнуў Додду, затым падняў руку, калі памочнік шэрыфа, здавалася, не зразумеў. "Ах, так". Ён пакорпаўся ў кішэні і працягнуў Шоў сурвэтку. Унутры быў акрываўлены гальштук-маланка, які быў зрэзаны з запясцяў Адама.
  
  Уэлс сказаў: “Падумаў, што, магчыма, будзе лепш, калі тое, што не было знойдзена. Чалавек, прышпілены маланкай, мог саскочыць са скалы, але... " Яго загарэлы твар зморшчыўся яшчэ больш, чым было. “ Проста лепш не задаваць ніякіх пытанняў. Дазнанне будзе весціся тут. І гэта добра. Каранера - адзін з нас. І прыяцель па покеры таксама. Усё пройдзе добра. Ні аб чым не турбуйся."
  
  "Цаню гэта".
  
  Іранічна, што ў справаздачы шэрыфа і судмедэксперта пра "ўтойванні" будзе прадстаўлена тое, што адбылося на самай справе.
  
  Ён скокнуў, ці не так? ..
  
  “Добра, мы працягнем пошукі таго, іншага хлопчыка. Ён, верагодна, здасца. У гэты час года тут водзяцца магутныя казуркі. І, вядома, змеі. Гэта самы непрыемны шлях. Проста спытаеце Дж.П. Гиббонса, майго папярэдніка. Мінулы месяц выдаўся няўдалым. Вось толькі, я думаю, зараз вы ні аб чым не можаце яго спытаць ".
  
  "Ці быў ён чалавекам Божым?" Спытаў Шоў.
  
  “ Падобна на тое, гэтага недастаткова. Цяпер будзьце асцярожныя, містэр Шоў.
  10.
  
  Шоў назіраў, як патрульная машына шэрыфа нетаропка едзе па дарозе, разгойдваючыся на истерзанном асфальце.
  
  Ён яшчэ раз падышоў да краю абрыву і паглядзеў уніз. Відовішча заставалася цяжкім; непокрытое цела Адама ўсё яшчэ ляжала там, куды ўпала. Памочнікі шэрыфа сноўдаліся без справы, чакаючы каранера. Двое гулялі ў карты на капоце патрульнай машыны.
  
  Шоў узлез на круты пагорак і вярнуўся да Kia. Ён толькі пад'ехаў, калі пачуў гук надыходзячага аўтамабіля з боку Хайленд-Байпас — дарогі, на якой Адам, па-відаць, чакаў гасцей. Ён зусім забыўся пра іх.
  
  Узброеныя неанацысты?
  
  Яму прыйдзецца патэлефанаваць Уэлса. Якімі б непрыемнымі ні былі гэты чалавек і яго каманда, Шоў не збіраўся дазваляць ім трапіць у засаду. З гэтага месца баевікі застрэлілі б індычку.
  
  Ён праверыў "Сміт і Вессон". У цыліндры на пяць патронаў было чатыры стрэляных гільзы. Засталася адна жывая куля. Ён сунуў пісталет назад у кішэню. У "Глоке" быў адзін патроннік і шэсць патронаў у краме. Вярнуўшыся да кустоў для хованкі, ён дастаў тэлефон і падрыхтаваўся патэлефанаваць Уэлса.
  
  У поле зроку з'явіўся чорны фургон і затармазіў на абочыне, побач з тым месцам, дзе сядзелі Адам і Эрык. Збоку быў намаляваны матэматычны сімвал бясконцасці, якой-небудзь лагатып. Дзверцы адчыніліся, з машыны выйшлі двое мужчын і дзве жанчыны.
  
  Не нацысты.
  
  Больш падобна на ... амишей.
  
  Яны былі апранутыя ў аднолькавую уніформу — цёмныя штаны ці спадніцы, светла-блакітныя кашулі і чорныя туфлі без зашпілек. Толькі адно адрозненне ў касцюме: двое мужчын насілі бейсболкі без апазнавальных знакаў, а ў аднаго з гэтай пары былі аранжавыя сонцаахоўныя акуляры. Большасць з іх, здавалася, насілі каралі. Ён чакаў убачыць распяцця, але няма, гэта было што-нешта іншае, чаго ён не мог разглядзець з такой адлегласці. Шоў выказаў здагадку, што яны былі з прытулку каля Сноквалми Гэп, таго самага, куды, па-відаць, накіроўваліся Адам і Эрык.
  
  Кіроўца таксама выйшаў з фургона. Ён быў невысокага росту, але даволі шыракаплечы, складзены як змагар, хоць і не як хударлявы атлет з нулявым утрыманнем тлушчу ў целе, з якім Шоў спаборнічаў у каледжы. Ён відавочна быў галоўным і нецярпліва агледзеўся па баках, затым раўнуў загады. Астатнія рассыпаліся веерам.
  
  Ціхі ўскрык. Адна з жанчын глядзела ўніз са скалы. Яна ўбачыла цела Адама на дарозе ўнізе. Яна была шчыльнага целаскладу, брунэтка з цёмнымі павойнымі валасамі. У яе былі шырокія сцягна, хоць у астатнім яна была стройнай. Спакуслівае твар. Не як у мадэлі; хутчэй як у ўдумлівай актрысы арт-хаўса. Вочы ў яе былі светлыя, хоць ён не мог вызначыць дакладны адценне. Румяны колер асобы.
  
  Кіроўца, мужчына і іншая жанчына далучыліся да яе і ўтаропіліся на труп. У адрозненне ад брунэткі, яны паглядзелі ўніз без якой-небудзь рэакцыі. Зусім абыякава. Кіроўца на самай справе раздражнёна паморшчыўся, як быццам паездка сюды была пустой тратай часу. Ён прагнаў астатніх назад да фургона. Брунэтка засталася на месцы, выціраючы слёзы. Кіроўца падышоў да яе, груба схапіўшы за руку. Ён быў злы і што-то прашаптаў, яго твар пацямнела. Яна пакорліва схіліла галаву, кіўнула. Вымову. Чаму? За праява эмоцый з нагоды смерці каго-то? Магчыма, сябра? Магчыма, у яе з Адамам была сувязь у мінулым.
  
  Кіроўца працягваў шаптаць. Яшчэ больш кивков. Ён зірнуў на фургон і, заўважыўшы, што астатнія не глядзяць у яго бок, перамясціў руку з яе пляча на шыю, тыльным бокам пальцаў. Затым да горла, дзе, як здалося, ён закрануў ланцужкі або каралі. Затым рука рушыла ўніз па яе грудзей. Яна рэзка павярнулася і пайшла да фургона. Ён нахмурыўся і крыкнуў ёй услед. Шоў ўлавіла словы "... ці недахопы".
  
  Яна памаўчала з прыгнечаным выглядам, затым працягнула рух да машыны.
  
  Яшчэ раз ён агледзеўся, тупаваты мужчына ціха паклікаў, каб не прыцягваць увагі копаў. Шоў ўлавіў тое, што магло быць двума імёнамі: магчыма, "Джэрэмі". Вызначана "Фрэдэрык".
  
  Непадалёк пачуўся шоргат і стук крокаў - мужчына ў аранжавых акулярах спускаўся з пагорка. Відавочна, ён адышоў, каб пашукаць Адама і Эрыка, перш чым даведаўся аб смерці Адама. Бачыў ён Шоў? Магчыма. У фургона ён спыніўся і азірнуўся. Шоў прысеў. Мужчына забраўся ўнутр. Рухавік завёўся, кіроўца зрабіў асцярожны разварот на тры кропкі, і цікавае сход знікла тым жа шляхам, якім прыбыло.
  
  Шоў сеў у "Кіа" і завёў рухавік. Ён павольна паехаў назад па Олд-Мілі ў тым напрамку, адкуль прыехаў. Ён праехаў Хоупс-Корнер, а затым яшчэ пяць міль, пакуль не выехаў з акругі Хаммонд.
  
  Там ён з'ехаў на абочыну і выбраўся вонкі. Ён падышоў да задняй частцы машыны і з дапамогай пульта дыстанцыйнага кіравання адкрыў багажнік. Ён паглядзеў уніз на Эрыка Янга, які міргаў на фоне ярка-сіняга неба.
  
  Шоу сказаў: "Давай цябе выцягнем адтуль".
  11.
  
  Ён ехаў хутка, хоць усяго на некалькі міль перавысіў ліміт. Яго не трэба было спыняць нікому з памагатых шэрыфа Уэлса, нават калі ён, можна сказаць, атрымаў відавочнае дабраславеньне гэтага чалавека. Ён пазіраў у люстэрка задняга выгляду; пакуль што ніхто яго не гнаў.
  
  Яго думкі вярнуліся да брунетцы, якая, у адрозненне ад сваіх спадарожнікаў, з такім узрушэннем і трывогай адрэагавала на смерць Адама.
  
  Хто яна была і што наконт групы, з якой яна была? Гэта быў рэтра, аб якім ён чуў?
  
  Хіпі . . .
  
  Эрык, які сядзеў на пасажырскім сядзенні Kia, прашаптаў: "Навошта яму было забіваць сябе?" Малады чалавек глядзеў у акно. Цяпер яго рукі былі сцягнуты за спіной маланкай. Шоў ўсё яшчэ быў узброены і не хацеў рызыкаваць, каб хваля адчаю ўнутры хлопчыка прымусіла яго кінуцца за зброяй. Ці выскачыць з машыны.
  
  Выратаванне Эрыка Янга ад памагатых шэрыфа было рызыкоўнай гульнёй, хоць ён наўрад ці мог пакінуць яго на тое, каб Уэлс знайшоў і арыштаваў яго.
  
  "Пойдзем са мной", - крыкнуў шоў Эрыку пасля таго, як Адам скокнуў. "Хутка". Ён дапамог потрясенному маладому чалавеку падняцца на пагорак да яго машыне і адкрыў багажнік. “ Сядай і сядзі ціха. Ты застанешся са мной, і я завязу цябе назад у Гіг-Харбар. Твае бацькі. Знайду цябе адваката.
  
  "Добра", - адказаў малады чалавек шэптам.
  
  Паколькі паміж імі быў яшчэ адзін акруга, Шоу пачаў расслабляцца. Ён праверыў навігацыйную сістэму ў машыне. Да акругі Пірс заставалася паўтары гадзіны шляху. У Шоў было дастаткова бензіну ў машыне і вады для іх, і ім не патрэбна была ежа. Што тычыцца туалета, то гэта быў бы хмызняк на абочыне. Жаўнеру заправачнай станцыі не было нічога падазронага ў тым, чаму ваш спадарожнік быў прышпілены маланкай, калі ў вас не было значка.
  
  “ Вы сказалі, яны збіраліся прычыніць нам шкоду? Паліцыя?
  
  “Цалкам дакладна. Яны не былі зацікаўлены ў тым, каб проста арыштаваць цябе".
  
  "Хто ты такі?" - спытаў я.
  
  Шоў нагадаў яму пра ўзнагароду, прапанаванай яго сям'ёй, і пра ўзнагароду, прапанаванай акругай.
  
  “ Мама з татам хацелі, каб ты мяне злавіў?
  
  “Яны хацелі, каб цябе даставілі ў цэласці і захаванасці. Бегчы з узброеным злачынцам было дурной ідэяй ".
  
  "Гэта проста... Я павінна была пайсці з ім".
  
  "Чаму?"
  
  "Я толькі што гэта зрабіў". Гледзячы на праносяцца міма хвоі. "Ён скокнуў", - паўтарыў Эрык. "Навошта яму гэта рабіць?"
  
  "Можа быць, ён не змог бы вынесці турэмнага зняволення".
  
  "Але мы гэтага не рабілі".
  
  Самая папулярная абарона ў свеце. Шоў спытаў: "Якая частка?"
  
  “Усё гэта. Я маю на ўвазе, так, Адам застрэліў тых хлопцаў. Але гэта была самаабарона ".
  
  Гэта прыцягнула ўвагу Шоў. "Раскажы мне аб гэтым".
  
  “Добра, там ёсць могілкі, куды я хаджу. Наведаць ... Ну, мой брат памёр у мінулым годзе".
  
  “ Марк. Я чула. Мне шкада.
  
  "Ведаеш, я накшталт як хаджу пагаварыць з ім". Хлопчык здаваўся збянтэжаным. "Гучыць па-дурному, але я хачу".
  
  Вобраз уласнага брата Шоў, Расэла, усплыў у яго думках. "Не, зусім не дурны".
  
  "Я стаяў ля яго магілы і, напэўна, плакаў". Ён зірнуў на Шоў і ўбачыў якое спачувае твар. “Адам таксама быў там. Ён падышоў да мяне. Ён быў ... Я ведала, што ён трохі дзіўны. Але ён, здавалася, турбаваўся пра мяне. Ён спытаў, ці ўсё са мной у парадку. Я распавяла яму аб Марцы. І ён спачатку нічога не сказаў, потым паказаў на магілу. Гэта была яго маці. Ён сказаў, што калі яна памерла, ён зусім охренел.
  
  “Ён сказаў, што была адна група. У іх было месца ў гарах. Гэта яму вельмі дапамагло. Ён сказаў, што, можа быць, ён і я маглі б паехаць туды разам. Ты марнуеш, я не ведаю, тры тыдні, або месяц, або што-нешта накшталт таго. Што-то накшталт тэрапіі, я думаю."
  
  Шоў успомніў, як бацька Адама Харпера распавядаў аб паляпшэнні стану маладога чалавека пасля таго, як ён правёў некаторы час удалечыні ад Такомы. Магчыма, менавіта гэта ён меў на ўвазе.
  
  “Я падумаў, што паспрабаваць не перашкодзіць. Больш нічога не атрымлівалася. Ён сказаў, што гэта дорага, але я сказаў, што магу дастаць трохі грошай. Вучоба скончылася, і я мог узяць адгул на працы, таму я сказаў: 'Вядома'. Потым усё гэта дзярмо адбылося ў царкве. Ён цяжка дыхаў. "О, чорт ... "
  
  "Працягвай, Эрык".
  
  “Мы вярталіся да нашых машынах і абмяркоўвалі, калі зможам выйсці і паехаць у гэтае месца, калі ўбачылі пажар. Мы пайшлі паглядзець, што гэта было ".
  
  “ Крыж перад царквой? - спытаў я.
  
  “Ага. Як у ККК, разумееш? Гэтыя двое мужчын выйшлі, і ў аднаго з іх — прыбіральніка, Уільяма, я чуў — у яго быў пісталет, і ён пачаў страляць у нас ".
  
  Шоў нахмурыўся. “ Ён стрэліў першым?
  
  “Так. Я ляжу на зямлі, а Адам крычыць: "Спыніся, мы гэтага не рабілі!' Але ён проста працягвае ў тым жа духу. Адам дастае свой пісталет, той, што ў цябе, страляе ў адказ, і мы ўцякаем. Пазней я глядзела навіны, і там нічога не гаварылася аб тым, што яны стралялі першымі ".
  
  Калі ўсё адбылося так, як сказаў Эрык, то прыбіральнік здзейсніў крымінальнае злачынства; вы не можаце страляць у не прадстаўляе пагрозы парушальніка мяжы. Калі вы не прадухілялі прымяненне смяротнай сілы, то злачынствам з'яўляецца нават дэманстрацыя пісталета, не кажучы ўжо пра тое, каб націснуць на спускавы кручок. Пасля таго, як быў забіты прыбіральнік, ён, верагодна, аддаў свой пісталет парафіяніну-прапаведніка і сказаў яму схаваць яго. Шоў выказаў здагадку, што гэта незарэгістраваная зброя.
  
  Шоў спытаў: "Што гэта была за група, пра якую ён казаў?"
  
  “Гэта што-то з Фонду. Дзе-то ў гарах, куды мы накіроўваліся. Некаторыя з іх павінны былі прыехаць, каб забраць нас. Я накшталт як схлусіў, калі ты спытаў. Але Адам сказаў, што там нікога няма, так што я не ведала, што сказаць.
  
  "Ты хацеў сказаць, што гэта падобна на тэрапію?"
  
  “ Напэўна. Гэта дорага, і табе прыйдзецца заплаціць наперад. Вось чаму мы не забраніравалі нумар за горадам адразу. Мне трэба было здабыць трохі грошай. Спачатку я падумала, што гэта махлярства, вы ведаеце. Але Адам быў увесь такі: не, гэта сапраўды спрацуе. Гэта дапамагло яму перажыць смерць маці, і з яго бацькам таксама былі некаторыя праблемы. Адам сапраўды хацеў, каб мне стала лепш. Для яго гэта было важна."Яго голас стаў больш прыглушаным. Ён плакаў. Шоў прытармазіў, паклаў пісталет у кабуру сейф ў багажніку і дапамог Эрыку выйсці. Ён зашпіліў рамяні на запясцях перад сабой і прапанаваў хлопчыку стос сурвэтак з ежы, якую той купіў раней.
  
  Яны аднавілі паездку.
  
  Майлз праехаў міма, перш чым Эрык сказаў: “Я не ведаю, ці было гэта вар'яцтвам або няма. Я хацеў паспрабаваць. Я проста вельмі сумую па ім, па майму брату. На кожны дзень. Вы калі-небудзь адчувалі падобнае, містэр Шоў?
  
  Ён не адказаў. Ён прытармазіў, каб знізіць хуткасць, і праехаў Эвансвилл прама па носе на хуткасці трыццаць міль у гадзіну.
  
  Неўзабаве "Кіа" зноў разагналася да шасцідзесяці пяці.
  
  Прадставіў брунэтку, яе рэакцыю. І остекленевшие, падобныя на авечыя погляды астатніх, калі яны глядзелі на труп далёка ўнізе. Шоў спытаў: “Людзі, якім Адам патэлефанаваў, каб забраць цябе? Ён згадваў, хто яны такія?
  
  “Я не памятаю, ці казаў ён. Я не звяртаў асаблівай увагі, калі ён гаварыў па тэлефоне". Вусны Эрыка сціснуліся. "Я збіраюся сесці ў турму, ці не так?" Ён зноў выцер вочы.
  
  Колтер Шоў калі-то падумваў аб юрыдычнай практыцы. Калі сям'я дзеля ўласнай бяспекі пераехала з раёна заліва Сан-Францыска ў усходнюю Каліфорнію, яго бацька прывёз з сабой сотні кніг, многія з якіх былі юрыдычнымі тамамі. Хлопчыкам Колтер любіў іх. Асабліва яму падабаліся зборнікі судовых рашэнняў, многія з якіх чытаюцца як кароткія апавяданні.
  
  З сваіх ведаў у крымінальным праве Шоў, вядома, ведаў, што Эрык трапіў у бяду, нават калі яго гісторыя была праўдай. Як мінімум: уцёкі, перашкода правасуддзя, дапамаганне і падбухторванне, але ў яго былі б добрыя шанцы на апраўданне ці ўмоўны тэрмін. На "Сміт-і-Вессоне" не было б яго адбіткаў пальцаў. Паліцыя магла б знайсці пісталет прыбіральніка і знайсці кулі ў зямлі побач з тым месцам, дзе былі Адам і Эрык. На допыце прыбіральнік — калі ён выжыве — ці прапаведнік-свецкі чалавек могуць адмовіцца ад сваіх паказанняў і сказаць праўду. Могуць знайсціся сведкі, якія пацвярджаюць гісторыю Эрыка.
  
  Шоу сказаў: "У цябе будзе свой дзень у судзе".
  
  “ Адвакаты каштуюць дорага, ці не так?
  
  "Добрыя - так".
  
  Гэта збянтэжыла яго. Ён спытаў: "ці Далёка да хаты?"
  
  “ Гадзіну, крыху менш.
  
  “ Думаю, я збіраюся паспаць.
  
  "Ці Не занадта туга нацягнутыя рамяні бяспекі?"
  
  "Няма".
  
  "Я павінен пакінуць іх уключанымі".
  
  "Вядома". Малады чалавек заплюшчыў вочы.
  12.
  
  Шоў дастаў з кішэні тэлефон і, павагаўшыся ўсяго імгненне, набраў нумар.
  
  "Прывітанне".
  
  “ Гэта Стэн Харпер? - спытаў я.
  
  “Так. Дапамагчы табе?"
  
  “Гэта Колтер Шоў. Я гаварыў з вамі раней аб вашым сыне".
  
  "Я памятаю".
  
  Шоў вёў падобныя размовы некалькі разоў за сваю кар'еру. Не было ніякага спосабу, каб прадухіліць іх. "Містэр Харпер ... Мне шкада паведамляць вам, што Адам памёр гадзіну таму".
  
  Ніякага адказу.
  
  "Ён пакончыў з сабой".
  
  "Што?" Ўздых.
  
  "Я збіраўся прывесці яго і Эрыка, каб яны здаліся паліцыі".
  
  "Але ты сказаў..." Голас заціх.
  
  “Я ведаю, што зрабіў гэта. Мне шкада".
  
  Я хачу вярнуць Адама цэлым і цэлым ...
  
  "Ён застрэліўся?" Магчыма, думка пра сына, использующем зброю ўласнага бацькі, каб пакончыць з сабой, была невыносная.
  
  "Не, ён саскочыў са скалы".
  
  "Скокнуў?" Голас сказаў, што ён не зразумеў.
  
  "Паліцыя звяжацца з вамі, каб вы маглі дамовіцца". Калі мужчына больш нічога не сказаў, Шоў працягнуў: “Містэр Харпер, я размаўляў з Эрыкам Янгом. Цалкам магчыма, што яны абодва былі не вінаватыя.
  
  “ Яны не спалілі крыж, нікога не застрэлілі?
  
  "Адам стрэліў, так, але гэта магла быць самаабарона".
  
  "Значыць, ён бы выйшаў сухім з вады?"
  
  "Здаецца верагодным, або быў асуджаны па нязначных абвінавачаннях".
  
  "Тады чаму мой сын пакончыў з сабой?"
  
  "Я не ведаю адказу на гэтае пытанне".
  
  Павісла цішыня. У трубцы Шоў пачуў карабельны гудок, карканне угневанай чайкі.
  
  “ Містэр Харпер?
  
  Яшчэ пяць секунд доўжылася маўчанне, затым мужчына адключыўся.
  
  
  
  —
  
  
  
  Вы калі - небудзь адчувалі такое пачуццё, містэр Шоў ...
  
  Пакуль ён вёў машыну, Шоў моўчкі адказаў Эрыку Янгу: На самай справе, нават часцей, чым гэта.
  
  У Колтера Шоў і Эрыка Янга было нешта агульнае: жалобу па сваім братам. У выпадку Эрыка - мёртвым. Што тычыцца Шоў, то Расэла даўно не было, хоць Шоў паняцця не меў, жывы ён ці не.
  
  Трое дзяцей Эштана і Мэры Доув праявілі сябе зусім рознымі асобамі. Іх дачка Дорион, малодшая, была самай разумнай. Коултер быў няўрымслівым. Расэл, самы старэйшы, быў пустэльнікам.
  
  Эштан Шоу памёр шмат гадоў таму — па іроніі лёсу, як і Адам Харпер, зваліўшыся са скалы ў жудасны месцы, вядомым як Рэха-Ридж. Аднак гэтая смерць вызначана не была самагубствам. Неўзабаве пасля пахавання іх бацькі Расэл знік. Колтер Шоў зарабляў на жыццё пошукам людзей, і ён быў добры ў гэтай прафесіі. І ўсё ж з таго дня Расэл удавалася выслізгваць ад яго. Ні Мэры Доув, ні Дорион таксама не размаўлялі з сынам ці братам ўсе гэтыя гады.
  
  Страта бацькі трагічная, асабліва пры падазроных абставінах. Аднак у канцы свайго жыцця Эштан станавіўся ўсё больш вар'ятам і паранаідальны. Шоў — у тыя часы падлетак - успамінаў моманты, калі гэты чалавек станавіўся змрочным і небяспечным. Яго смерць, магчыма, была заўчаснай, але гэта здавалася натуральным завяршэннем складанай жыцця, якую ён вёў у апошнія гады свайго жыцця.
  
  Знікненне Расэла значна цяжэй адбілася на Шоў. Само адсутнасць было дастаткова цяжкім, але пагаршалі гэта гора пэўныя пытанні. Па-першае, ці быў ён жывы ці мёртвы? Жалоба - гэта асобны працэс у кожным канкрэтным выпадку.
  
  А потым паўстаў вельмі складаны пытанне аб тым, што прымусіла Расэла сысці з сям'і.
  
  Шоў змірыўся з тым фактам, што яго брат сышоў назаўжды, і рабіў усё, што мог, каб справіцца з гэтым болем. Ён заўважыў, з якой надзеяй Эрык казаў аб гэтай групе, Фондзе і пра тое, як іх выгляд тэрапіі можа змякчыць страту. Аднак падобнае зварот не было сродкам прававой абароны, якое мела б якую-небудзь прывабнасць для Колтера Шоў.
  
  Дзіўна, што праца за ўзнагароджанне ў глушы штата Вашынгтон выклікала ўспаміны і эмоцыі, якія сыходзяць каранямі з зусім іншага жыцця, у зусім іншую эпоху.
  
  Ах, Расэл ... Дзе ты? Што ты робіш у дадзены момант?
  
  Калі ты наогул што-нешта робіш.
  
  Цяпер, калі Эрык драмаў побач з ім у седане, Шоў вёў машыну з плыўным ходам на захад.
  
  Сорак пяць хвілін язды да Такомы.
  
  Большую частку паездкі яго думкі былі занятыя братам і бацькам.
  
  Час ад часу з'яўляліся іншыя вобразы. Група цікаўных мужчын і жанчын у сіне-чорных вопратцы.
  
  У прыватнасці, брунэтка, яе сутычка з каржакаваты хуліганам.
  
  І, вядома ж, Адам Харпер.
  
  Чыя смерць ляжала прама ля ног Коултера Шоў.
  13.
  
  Ён падумаў, што лепш за ўсё адвезці Эрыка Янга прама ў Кіраванне грамадскай бяспекі акругі Пірс, каб той здаўся.
  
  Ён падумваў аб тым, каб аб'яднаць яго з сям'ёй, а затым звярнуцца ў ўлады, але справа ўжо было спалучана з змяненнем сюжэту і дзеючых асоб. Аднак ён загадзя патэлефанаваў бацькам хлопчыка і сказаў ім, што з Эрыкам усё ў парадку і што яны павінны сустрэцца з ім у PSO.
  
  Прыватны дэтэктыў Шоў, Мак, адшукаў дасведчанага адваката па крымінальных справах і даслаў Шоу нумар гэтага чалавека. У іх адбыўся кароткі размова аб характары злачынства і аб тым, што Эрык распавёў Шоў па дарозе — аб сваёй версіі інцыдэнту ў царкве, якой Шоу паверыў.
  
  "Што ж, гэта справа для пратаколу", - сказаў адвакат Боб Таннер гатовым да выступлення ў зале суда барытонам.
  
  Шоў даручыў адвакату ўзгадніць з бацькамі і дэтэктывам перадачу дзіцяці уладам. Цяпер, у арандаваным аўтамабілі, прыпаркаваным у некалькіх кварталах ад Офіса, службы бяспекі, Шоў адчуў, як у яго зазваніў тэлефон.
  
  "Містэр Шоў?" перапытаў Таннер.
  
  "Так".
  
  “Я тут, у задняй частцы ўчастка, з бацькамі Эрыка. Дэтэктыў, з якім вы размаўлялі, Джонсан, ён будзе займацца расследаваннем. Я яго ведаю. Ён добры чалавек. Ніякіх гульняў, ніякіх показух, ніякіх прагулак з злачынцамі. Прэса па-ранейшаму ў недасведчанасці ".
  
  "Мы будзем там праз пяць", - сказаў яму Шоў і адключыўся. "Эрык, ты гатовы?"
  
  Хлопчык глядзеў на старамодную закусачную. "Acme Chili" і "Sandwich Company". “Мы з Маркам хадзілі туды, здаецца, пару разоў. У нас былі карычневыя каровы. Ты ведаеш, што гэта такое?"
  
  "Няма".
  
  “Рутбир з марозівам. Як быццам мы зноў былі дзецьмі. І бульба фры. Так, я гатовы ".
  
  Неўзабаве яны ўжо пад'язджалі да старога будынка з чырвонага цэглы — будынка паліцыі пачатку дваццатага стагоддзя, калі такое калі-небудзь існавала. Бацькі Эрыка стаялі побач з двума мужчынамі старэй, абодва буйныя і неулыбчивые, у цёмных касцюмах. Адвакат быў апрануты больш вытанчана, хоць у іншага на поясе вісеў бліскучы залаты значок.
  
  Шоў выбраўся і дапамог Эрыку выйсці з машыны, дэтэктыў здзіўлена падняў брыво, убачыўшы рамяні бяспекі. Шоў разрэзаў маланкі, і неўзабаве на хлопчыка былі сапраўдныя кайданкі, рукі за спіной. Затым дэтэктыў паглядзеў на маці Эрыка і кіўнуў, што было ўмоўным сігналам да дазволенага объятию. Яна абвіла яго рукамі. Яго бацька ступіў наперад і абняў іх абодвух.
  
  “ Даруй, мам. Я... даруй. Вочы хлопчыка напоўніліся слязьмі.
  
  Таксама плачу, Эма Янг пагладзіла яго па шчацэ.
  
  Дэтэктыў Чэд Джонсан быў спакойным мужчынам гадоў сарака з невялікім. Ён сказаў бацькам: “Мы прыступім да працэсу. Яму прад'явяць абвінавачванне, і будзе слуханне пытання аб вызваленні пад заклад. У бліжэйшы час ён зможа патэлефанаваць вам.
  
  Шоў падышоў да задняй часткі сваёй машыны і адкрыў багажнік, куды паклаў папяровы пакет са "Сміт-і-Вессоном", які забраў у Адама. “ Дэтэктыў?
  
  "Так, сэр?"
  
  "Уся справа ў зброі".
  
  Джонсан узяў сумку.
  
  “ Вам спатрэбяцца мае адбіткі для параўнання.
  
  “ Яны ў нас ёсць, містэр Шоў.
  
  Калі вы атрымліваеце дазвол на схаванае нашэнне, вашыя адбіткі скануюцца і адпраўляюцца ў нацыянальны рэестр. Цікава, што дэтэктыў ужо папрацаваў.
  
  Шоў дадаў: "Ён не працуе ад батарэі з тых часоў, як апынуўся ў мяне".
  
  “Гэта карысна ведаць. Мы таксама хочам пачуць ад вас заяву аб Адаме Харпере ".
  
  "У любы час".
  
  Джонсан і Эрык накіраваліся прэч разам з адвакатам. Эрык спыніўся і павярнуўся. “ Містэр Шоў. Дзякуй. Ты, тыпу, выратаваў мне жыццё. Затым, не чакаючы адказу, дэтэктыў вывеў яго праз заднюю дзверы ўчастка.
  
  Шоў вярнуўся да бацькоў. Ён сказаў: “Я не ведаю, як усё абернецца. Яго гісторыя адрозніваецца ад таго, што мы думалі спачатку".
  
  “Містэр Таннер сказаў нам. Я праверыў яго. Ён добры юрыст. Сапраўды добры ".
  
  Сувязі ў Маку заўсёды былі сапраўды добрымі.
  
  "Хто-то іншы спаліў гэты крыж". Твар Эмы было непахісным. “Я ведала гэта. І той бедны хлопчык, Адам. Ён таксама быў невінаваты. Самаабарона. Але ён усё роўна пакончыў з сабой. Што, чорт вазьмі, гэта было?"
  
  На самай справе, што?
  
  Прадставіла, як ён нырае з ўступа, скачок, дугу, падзенне.
  
  Прадстаўляючы таксама ўсмешку на яго твары незадоўга да гэтага.
  
  Голас з вуліцы перад PSO. “Дзе ён? Іду ў заклад, гэта ён там!"
  
  Мужчына аказаўся невысокім, круглым і апранутым у цёмны касцюм ў тонкую палоску. Яму было каля пяцідзесяці. З ім была жанчына ў ружова-жоўтым сукенка ў кветачку і чорным баваўняным паліто, закрывавшем толькі тры чвэрці сукенкі. Яна была прыкладна таго ж ўзросту, што і яе спадарожніца.
  
  “ Містэр Шоў. Вы містэр Шоў? Ён прайшоў міма бацькоў Эрыка.
  
  "Так і ёсць".
  
  Мужчына і жанчына, абое ўсміхаліся. Іх вочы былі напружанымі.
  
  "Я Лукас Сларр, выканаўчы дырэктар Экуменічнага савета Заходняга Вашынгтона". Ён працягнуў руку, і яны паціснулі далоні. "Гэта Кітым Макгрэгар, прэзідэнт WWEC". Яна таксама паціснула руку, гэтак жа моцна, як Сларр, хоць і з вялікім энтузіязмам. Яны кіўнулі Янгам, відавочна, не клапоцячыся аб тым, хто яны такія. Шоў быў героем гэтага мастацкага фільма.
  
  “ Кіці, зрабі мне гонар.
  
  Яна дастала канверт з сваёй вялікай сумачкі бэжавай. "Містэр Шоў, мы атрымалі пацверджанне з акругі Хаммонд, што вы паспяхова затрымалі Адама Харпера".
  
  "Так, я знайшоў яго".
  
  Сларр дадаў: "І тутэйшае прэс-бюро грамадскай бяспекі паведаміла, што Эрык Янг быў затрыманы".
  
  Макгрэгар сказаў: “Умовы прапановы ўзнагароджання не мелі ніякага дачынення да таго факту, што адзін з падазраваных у гэтым жахлівым злачынстве памёр. Гэта была не твая віна".
  
  "Не, - падумаў ён, - гэта цалкам мая віна".
  
  "Ад імя ўсіх цэркваў у заходнім раёне Вашынгтона я рады ўручыць вам гэта".
  
  Шоў узяў канверт і выявіў яго. Унутры быў сертыфікат на пергаментнай паперы памерам 5 на 7 цаляў з выявай разбежных крыжа і выявай Ісуса ў цэнтры, выглядае сур'ёзным, добрым і больш чым трохі арыйцам.
  
  Містэру Колтеру Шоў - за мужнасць у адстойванні справы Езуса Хрыста, нашага Збаўцы.
  
  У дадатак да ліста пергаментнай паперы там быў чэк на суму 50 000 даляраў.
  
  У адпаведнасці з дагаворных правам абавязковае пагадненне можа быць заключана шляхам аферты і акцэпту - толькі на словах. Фрэд абяцае пазычыць грошай Сэму, а Сэм абяцае вярнуць. Бах, гэта кантракт, які падлягае выканання абодвума бакамі.
  
  Але ўзнагароджанне - гэта асаблівы від кантракту; яно аднабаковае, што азначае, што яно не становіцца абавязковым да тых часоў, пакуль суіскальнік ўзнагароджання не завершыць працу. Шоў не быў абавязаны пераследваць маладых людзей, але як толькі ён дамогся поспеху, чароўным чынам скончыўся кантракт, і яму запазычылі грошы.
  
  Тое, што факты на судзе, верагодна, пакажуць, што Сусьветны савет прызначыў узнагароду за злоў не тых людзей, якія не скасоўвала права Шоў на гэтыя грошы. Яны хацелі займець Адама і Эрыка, і вось каго яны атрымалі. Шоў сабраў, напэўна, каля трохсот узнагарод за гэтыя гады. Ён не думаў, што калі-небудзь атрымліваў яго за злачынства, якога падазраваны не здзяйсняў. Пры іншых абставінах ён, магчыма, вярнуў бы яго або частка, але не сёння.
  
  Сларр: "Як вы думаеце, у апошнія хвіліны свайго жыцця Адам раскаяўся ў сваіх грахах?"
  
  Шоў падазраваў, што няма, у асноўным таму, што аказалася, што ён наогул не зграшыў. "Можна толькі спадзявацца".
  
  "Амін", - сказала Кіці Макгрэгар. Яны зноў паціснулі Шоў руку і пайшлі па алеі.
  
  Калі ён павярнуўся назад да Янгам, то пачуў гулкі голас. "Ты сукін сын!"
  
  У Колтера Шоў было ўсяго некалькі секунд папярэджання, перш чым далонь ўрэзалася яму ў спіну, адкінуўшы яго наперад. Не зусім на зямлю, але амаль.
  
  Ён павярнуўся тварам да раз'юшанаму Далтону Кроў.
  14.
  
  Аб божа, " сказаў Лары Янг.
  
  Здавалася, ён падумваў аб тым, каб сустрэцца з гэтым чалавекам тварам да твару, але Далтон Кроў пераважаў бацькі Эрыка на пяцьдзесят фунтаў. Ён быў увасабленнем застрашвання. Буйны смуглы мужчына кінуў на яго ваяўнічы погляд, і Лары застаўся на месцы.
  
  Шоў спакойна паглядзеў на Кроў. Ён ведаў, што гэты чалавек не збіраўся рабіць нічога большага, чым паспрабаваць трохі пакалаціць яго, асабліва ўлічваючы, што яны знаходзіліся на адлегласці крыку ад Кіравання грамадскай бяспекі.
  
  Маладыя людзі цяпер некалькі расслабіліся, адзначыўшы, што Шоў, здавалася, не збянтэжылі ні аплявуха, ні буянства, ні сярдзіты выраз твару.
  
  "Далтон," ласкава павітаўся Шоў.
  
  “ Ты уцягнуў мяне ў пагоню за дзікім гусаком.
  
  Фраза, прыдуманая ў "Рамэа і Джульеце" дасціпным і асуджаным Меркуцыо. Пагоня за дзікімі гусямі ... Хоць у доме Шоў на Тэрыторыі Комплексу не было тэлевізара, дзеці чыталі, і чыталі, і чыталі. І часта разыгрываў п'есы, спецыялізацыяй Шоў быў Генры V.
  
  Кроў працягнуў: “Не было ніякага жоўтага гребаного Фольксвагена-жука. Гэта было не спартыўна. Ты павінен мне гэтыя грошы". Ківок у бок чэка ў руцэ Шоў. "Гэта мой".
  
  Ён пацягнуўся за ім. Шоў нахіліўся наперад і паглядзеў з гранічным — і нервирующим -спакоем прама ў вочы Кроў. Мужчына адступіў назад.
  
  Шоў цалкам мог бы пачакаць і пазней: адасобіцца ў гатэлі, або ў сваім "Виннебаго", або ва ўласнай гасцінай Янгов. Але паколькі Адам Харпер памёр пры ім, і таму, што Эрык Янг сядзеў напалоханы, як мыш, у камеры папярэдняга зняволення, і таму што плячо Шоў ўсё яшчэ балела ад любоўнага дотыку Далтона Кроў, ён вырашыў, што цяпер самы зручны момант. Ён выцягнуў з кішэні пінжака аўтаручку. Ён паглядзеў на Янгов. Ён спытаў: "Ваш банкаўскі рахунак сумесны?"
  
  “Наш... ? "
  
  “ Ваш бягучы рахунак, на ім пазначаны вашы абодва імя?
  
  "А." Эма выглядала збянтэжанай. “Ну, так. Але—"
  
  - Што гэта? - прабурчаў Кроў.
  
  Шоў падпісаў чэк на імя Янгов і ўручыў яго Лары. Вось чаму ў яго не было намеру вяртаць ўзнагароджанне.
  
  "Якога хрэна?" Раўнуў Кроў.
  
  Шоў сказаў пары: "Таннер абыйдзецца нятанна".
  
  Эма сказала: “Я ведаю. Але мы возьмем крэдыт у банку. Мы не можам прыняць гэта".
  
  Кроў: "Яны не могуць прыняць гэта".
  
  "Справа зроблена", - сказаў Шоў.
  
  Кроў натапырыўся, затым, здавалася, зразумеў, што гэта бітва, якую яму не выйграць. Ён паказаў пальцам на Шоў. "Я дабяруся да цябе за гэта, мой сябар". Ён пакрочыў прэч па завулку.
  
  Лары памахаў чэкам. “ Калі што—то засталося...
  
  “Зрабі Эрыку дапамогу. Тэрапія лепей, чым у яго была".
  
  "Мы зробім гэта," прашаптала Эма.
  
  Шоў хацеў сысці. Ён развітаўся з Янгами і пайшоў назад да ўзятай напракат машыне. У сваім уяўленні ён чуў сварку паміж Стэнам Харперам і самім сабой.
  
  Тады чаму мой сын пакончыў з сабой?
  
  Я не ведаю адказу на гэтае пытанне.
  
  Цяпер ён дапоўніў свой адказ: Пакуль няма.
  15.
  
  Скрозь лабавое шкло Шоў глядзеў наперад, на сцены з чырвонага цэглы Кіравання грамадскай бяспекі. Ён уключыў маршрутызатар і кампутар і выйшаў у Інтэрнэт, затым напісаў электронны ліст Маку.
  
  Ён завёў машыну і выехаў з завулка.
  
  Паўгадзіны праз ён вярнуўся ў парк аўтафургонаў Такім, пасля таго як пакінуў бедную Kia ў кампаніі па пракаце, прапанаваўшы mea culpa, што было шчырым, але не мела асаблівага значэння, улічваючы адмову ад кампенсацыі шкоды. Новая афарбоўка павінна была быць на "Герце". Клерк быў невозмутим.
  
  Сядаючы ў ўтульны "Виннебаго", ён думаў аб тым, што чакае яго наперадзе. Не так даўно, седзячы ў зручным шэзлонгу на лужку ў Сіліконавай даліне, ён разважаў, на якую з двух місій вырашыцца: адправіцца за узнагародай для Эрыка і Адама або вярнуцца ў Лагер у Сьера-Невадзе і заняцца расследаваннем таямніцы, звязанай з яго нябожчыкам бацькам.
  
  Прафесар і навуковец—аматар — як палітычны, так і прыродны - Эштан Шоў зрабіў адкрыццё, настолькі значнае і супярэчлівае, што яго жыццё і жыццё яго калегаў апынуліся пад пагрозай. Ён папярэдзіў сваіх калегаў пра рызыкі і хутка перавёз жонку і траіх дзяцей на вялікую тэрыторыю ў гарах Сьера-Невада. Там ён навучыўся навыкам выжывання і навучыў дзяцей таго ж вострага мастацтву.
  
  Свеце здавалася, што Эштан адмовіўся ад вывучэння свайго адкрыцця, хоць усё гэта час таемна працягваў займацца ім. Ён падарожнічаў па невядомых мясцінах, як мяркуецца, вывучаючы больш дэталяў, звязаных з яго знаходкай, — чым бы яна ні была.
  
  Шоў мог бы спісаць неспакой і тайныя намаганні свайго бацькі на які расце разрыў мужчыны з рэальнасцю, калі б не адбылося некалькі інцыдэнтаў. Па-першае, заўчасная смерць Эштана і смерць некалькіх калегаў. Па-другое, літаральна на мінулым тыдні Шоу асабіста блізка сышоўся з людзьмі, якія, па яго думку, былі адказныя за гэтыя смерці. Гэта былі бязлітасная жанчына па імені Брэкстан і яе наёмны забойца Друн, аб якім Шоў думаў раней. Шоў выслізнуў ад гэтай пары і даведаўся, што знаходка яго бацькі была схаваная дзе-то на сямейнай зямлі, недалёка ад таго месца, дзе памёр Эштан, Рэха-Ридж.
  
  Шоў трэба было разгадаць сакрэт. Што, чорт вазьмі, гэта магло быць? Што-тое, што разоблачало карупцыю ва ўрадзе? Доказы іншых злачынстваў? Вынаходства, магчыма, лекі, якое магло б зрынуць буйную фармацэўтычную кампанію? Ваенная таямніца?
  
  Ён не спрабаваў адгадваць.
  
  Ніколі не разважайце, не маючы істотных фактаў.
  
  Добрае правіла, адно з правілаў яго бацькі. Шоў няўхільна ішоў яму вялікую частку часу.
  
  Так, сакрэт быў актуальным пытаннем, і цяпер, калі заданне па ўзнагароду тут было выканана, яго планы вярнуцца да задання павінны былі адправіць яго ў шлях з першымі прамянямі сонца.
  
  Бы так і зрабіў . . . .
  
  З заданнем прыйдзецца пачакаць. Планы змяніліся.
  
  З-за ладу, запечатлевшегося ў свядомасці Колтера Шоў; жахліва спакойны скачок Адама Харпера ў вечнасць.
  
  Яго тэлефон зазваніў, паведамляючы аб ўваходным электронным лісце. Ён прачытаў галінку, якая пачыналася з яго запыту Маку.
  
  Каму: MMack333@dcserversystem.net
  
  Ад: Колтершоуруорд@gmail.com
  
  Re: Запыт інфармацыі
  
  Калі ласка, знайдзіце любую даступную інфармацыю аб арганізацыі ў стылі самадапамогі пад назвай "Фонд" або "the Foundation". Лагатып уяўляе сабой знак бясконцасці. Недалёка ад Сноквалми Гэп, штат Вашынгтон, знаходзіцца ўстанова.
  
  Каму: Колтершоуруорд@gmail.com
  
  Ад: MMack333@dcserversystem.net
  
  Re: Запыт інфармацыі
  
  Верагодна, Фонд Асірыса, каліфарнійская карпарацыя C (некамерцыйная; незвычайна, паколькі большасць гэтых арганізацый аддаюць перавагу статус 501 (c) (3), некамерцыйная). Спасылка на хатнюю старонку іх вэб-сайта прыведзена ніжэй. Нейкая аперацыя самадапамогі. Вельмі мала інфармацыі аб Clearnet, нічога аб цёмнай павуціне. Няма спісу ў Вікіпедыі. Няма акаўнтаў у сацыяльных сетках — Facebook, Twitter, YouTube. Гэта таксама незвычайна. Я знайшоў некалькі онлайн-аб'яў арганізацыі на вэб-сайтах, якія прапануюць дапамогу ў сувязі з цяжкай стратай, або цяжкай невылечнай хваробай, дэпрэсіяй і трывогай. Верагодна, Фонд хоча кантраляваць свой грамадскі імідж і выкарыстоўвае ачышчальнікі для выдалення згадак у Інтэрнэце.
  
  Шоў пракруціў старонку ўніз да спасылкі і націснуў на яе. Ён быў перанакіраваны на хатнюю старонку сайта.
  
  ∞
  
  ФОНД " АСІРЫС "
  
  Дзе Ўчорашні дзень - ключ да лепшага сённяшняга дня і Ідэальнага заўтрашняга™
  
  Вы падушаныя, скорбите з-за страты каханага чалавека, устрывожаныя, занепакоеныя, самотныя, падушаныя? Вас мучаць шкадавання і прынятыя вамі няправільныя рашэнні?
  
  Фонд Асірыса можа быць менавіта тым, што вы шукаеце. Мы навучым вас ўносіць фундаментальныя змены ў свой падыход да жыцця, каб вы здабылі шчасце, задаволенасць і камфорт, якіх вы вартыя. Цябе больш ніколі не потревожат.
  
  Наша праграма, якая атрымала назву the Process™, уяўляе сабой інтэнсіўны трохтыднёвы курс у нашым выдатным лагеры на схіле гары ў штаце Вашынгтон. The Process ™ аб'ядноўвае традыцыйнае духоўнае вучэнне і сучасныя медыцынскія і псіхалагічныя метады. Гэта дапамагло сотням людзей дасягнуць шчаслівай і задаволенай жыцця.
  
  Азнаёмцеся з водгукамі тых, хто паспяхова завяршыў Працэс ™, націснуўшы тут: Водгукі.
  
  Звяжыцеся з намі для падачы заяўкі, націснуўшы тут: Заяўкі.
  
  Аб нашым заснавальніка і дырэктара: Майстар Элі заснаваў фонд "Асірыс" чатыры гады таму. Асірацеўшы ў юным узросце, ён скончыў прэстыжную школу і зрабіў паспяховую кар'еру ў бізнэсе. Але яго турбавалі усе пакуты і нездаволенасць, якія ён бачыў вакол сябе: як прафесійныя, так і асабістыя. Ён прадаў свой бізнэс і падарожнічаў па свеце, вывучаючы філасофію, тэалогію, медыцыну і натуральныя навукі. Зыходзячы з гэтага вопыту, ён распрацаваў Працэс ™. Майстар Элі кіруе навучаннем у лагеры Фонду Osiris Foundation з мая па верасень. Восенню і зімой ён падарожнічае па Далёкім Усходзе, медытуе і вучыцца ў вядомых духоўных лідэраў.
  
  Электронны ліст Маку працягвалася:
  
  Элі, верагодна, Дэвід Эліс, 41 год. Яго прысутнасць у Інтэрнэце таксама ў значнай ступені сцёрта. Я не змог знайсці ні аднаго згадкі ў Інтэрнэце або сацыяльных сетках. Але карпаратыўныя і ўрадавыя дакументы звязваюць яго з карпарацыямі з абмежаванай адказнасцю, якім належыць Фонд. Гісторыя развіцця нерухомасці і кіравання брокерскіх дамамі ў Фларыдзе і Каліфорніі, але ніякіх запісаў аб падачы дакументаў з моманту заснавання Фонду Асірыса. Ніякага судзімасці.
  
  Ён зноў прачытаў рэкламны ролік і ўспомніў каманду ў форме ў фургоне, прыпаркаваным на грэбні пагорка, дзе загінуў Адам. Пахла культам.
  
  Ўражанне, подтверждаемое іншы спасылкай, якую ўключыў Мак: на артыкул з The San Francisco Daily Times. Гісторыя была аб культах, якая выйшла на паляванне на уразлівых дзеля грошай або сэксу, ці проста таму, што лідэр прагнуў улады, якая вынікае з ліслівасці і паслушэнства.
  
  Артыкул была доўгай, і аўтар прааналізаваў шэраг культаў. Там было згадванне аб Фондзе Асірыса, хоць і вельмі кароткае.
  
  Некаторыя арганізацыі здаюцца культамі, паколькі ў іх ёсць харызматычныя лідэры, яны патрабуюць абсалютнай лаяльнасці, вучаць духоўнаму або эмацыйнаму развіццю і патрабуюць значных фінансавых укладанняў. Аднак яны настолькі агорнутыя таямніцай, што немагчыма дакладна сказаць, што гэта: драпежніцкія культы, якія выкарыстоўваюць у сваіх інтарэсах уразлівых і даверлівых, або законныя групы самаактуалізацыі. Сярод іх WayForward і Праграма Томпсана, абодва з якіх знаходзяцца ў Каліфорніі, а таксама Фонд Асірыса ў штаце Вашынгтон.
  
  Шоў вырашыў патэлефанаваць аўтару артыкула, Гэры Янгу, і даведацца, ці можа ён расказаць яму больш аб Фондзе. Але калі ён перайшоў да наступнай старонцы электроннага ліста Маку, то прачытаў:
  
  Адзначым, што Янг быў забіты ў выніку рабавання каля свайго гарадскога дома ў раёне Мішні ў Сан-Францыска.
  
  Смерць наступіла праз тыдзень пасля з'яўлення артыкула.
  
  Ніколі не прымайце супадзення за чыстую манету.
  
  Шоу ацаніў сувязь паміж смерцю рэпарцёра і артыкулам у сорак адсоткаў, што было досыць высокім паказчыкам, каб, па яго думку, гэтым трэба было заняцца.
  
  Ён выйшаў у Інтэрнэт і пашукаў навіны аб злачынстве. Забойцам Янга быў Харві Эдвардс. Ён застрэліў Янга пасля таго, як запатрабаваў яго кашалёк. Затым ён збег. Пасля ён быў застрэлены паліцыяй. На момант рабавання Эдвардс быў поденщиком, у яго было няпростае мінулае, уключаючы судзімасці за напад, крадзеж з узломам і захоўванне наркотыкаў.
  
  На першы погляд, забойства здавалася тыповым няўдалым рабаваннем. Шоў гэта не пераканала. Навошта страляць у чалавека, які супрацоўнічаў і перадаў свае грошы? Ён правёў яшчэ некалькі пошукаў. Ён амаль нічога не знайшоў пра Эдвардсе, толькі некалькі фатаграфій з сацыяльных сетак шматгадовай даўнасці. Забойца аказаўся не такім, як чакаў Шоў. Ні панурага ці бегае погляду, ні пробліску падазронасці і гневу. Ён быў сімпатычным, спартовым, з жыццярадасным выразам твару. На здымках ён быў дзе-то на пляжы, щурился на сонца, усміхаўся. Побач з ім сядзела прывабная бландынка.
  
  Шоу ўжо збіраўся выйсці з сістэмы, калі замер.
  
  На фатаграфіі Харві Эдвардс быў апрануты ў каралі. Гэта быў тонкі чорны шнур, і з яго навісаў ўпрыгожванне: фіялетавы сімвал бясконцасці.
  
  Лагатып фонду "Асірыс".
  16.
  
  Том."
  
  Шоў сядзеў на банкетке гатэля Winnebago, размаўляючы са сваім сябрам, былым агентам ФБР Томам Пеппером.
  
  Мужчына спытаў: “Мы ўсё яшчэ узбіраемся на Дзве Воўчыя Морды? Калі дазволіць надвор'е".
  
  “Надвор'е? Ты не хвалюйся", - адказаў Шоў. "Я подержу для цябе парасон".
  
  "Ха-ха".
  
  Трехсотфутовый ўцёс у ланцугу Сьера-Невада ўжо некаторы час быў у іх спісе свабодных узыходжанняў, і яны запланавалі на жнівень.
  
  "Мне трэба імя іншага дэтэктыва," сказаў Шоў.
  
  "Такім?"
  
  “Няма. Гэты ў Сан-Францыска".
  
  “Хм. Там шмат забойстваў. Шмат дэтэктываў. Ведаеш, Кольт, можна падумаць, што пры такой прыгажосці заліва, мастоў, плошчы Гирарделли, усіх гэтых старых хіпі, якія спяваюць Джэры Паўгода, ніхто не захоча нікога чапаць ".
  
  Шоў распавёў пра журналістцы.
  
  Пеппер хмыкнула. “ Вось гэта мяне раз'юшвае. Свабодная прэса павінна заставацца свабоднай. І жывы.
  
  "Мне патрэбен вядучы дэтэктыў".
  
  “ Дай мне пяць.
  
  Шоў зварыў кубак кавы. Ён падрыхтаваў напой, як рабіў заўсёды: старамодным спосабам, пракіпяціць ваду праз фільтр. Капсулы не былі яго любімым метадам; зручнасць заўсёды мае сваю цану. Ён дадаў трохі малака. Адзін глыток, два. Пеппер патэлефанавала, назваўшы імя і нумар тэлефона. Шоў запісаў яго, падзякаваў свайго сябра. Трэці глыток, затым ён набраў нумар у сваім тэлефоне.
  
  "Дэтэктыў Этуаль". Багаты, вібруе барытон. Шоў ўяўляў, што гэты голас можа выбіць прызнання з падазраваных за ўсё за тузін слоў.
  
  "Гэта Коултер Шоў".
  
  “ О, містэр Шоў. Так, толькі што тэлефанаваў ваш калега, Тым Пеппер.
  
  Калега. Збольшага дакладна. Шоў пакінуў гэта без увагі.
  
  “ Гэта з нагоды забойства Гэры Янга?
  
  "Цалкам дакладна".
  
  “ Містэр Пеппер сказаў, што вы прыватны дэтэктыў.
  
  Гэта таксама было досыць блізка. Шоў нічога не сказаў аб сваёй працы ў пошуках ўзнагароджання.
  
  “ Дэтэктыў, ці магу я спытаць, як адбылося забойства?
  
  “Усё было даволі проста. Мноства сведак. Да ахвяры падышлі каля яе таунхаусы, абрабавалі і застрэлілі. Падазраваны схаваўся. Якія прыбылі на месца паліцыянты загналі яго ў кут у кругласутачным краме. Ён не здаўся. Адбылася перастрэлка. Ён быў забіты. Больш ніхто не пацярпеў".
  
  “ У мінулым Эдвардс не здзяйсняў гвалтоўных злачынстваў?
  
  - Няма гісторыі арыштаў або асуджэнняў за гвалтоўныя злачынствы, " паправіла Этуаль.
  
  “Я даведаўся, што Янг напісаў артыкул аб культах. Адной з груп, якія ён згадаў, быў Фонд Асірыса ў штаце Вашынгтон. Я думаю, што Харві Эдвардс быў звязаны з гэтым ".
  
  Этуаль на імгненне змоўкла. "З гэтага вынікае, што (а) рабаванне было прыкрыццём для забойства і (б) да яго маглі быць датычныя іншыя".
  
  “Вы знайшлі што-небудзь у расследаванні аб Фондзе? Літаратуру? Што-небудзь, на чым ёсць знак бясконцасці?"
  
  “ Падабаецца лічба восем на яго баку?
  
  “Цалкам дакладна. Гэта іх лагатып".
  
  “ Нічога такога, што я памятаю. Але мы не ладзілі... мы не асабліва абшуквалі кватэру Эдвардса. У гэтым няма неабходнасці. Вы чулі факты. Забойства не становяцца больш адкрытымі і зачыненымі, чым гэта. Вам, напэўна, цікава даведацца, разглядалі мы новыя гісторыі, над якімі працаваў Янг, на прадмет магчымых матываў."
  
  Шоу сказаў: "І той факт, што вы ўзнялі гэтае пытанне, кажа мне, што не, вы гэтага не рабілі".
  
  “Правільна. Як я ўжо сказаў, адкрыта і зачынена. Што гэта за група, Фонд Асірыса? Як сям'я Мэнсана?"
  
  “Падобна на тое, што няма. Кажа аб самадапамогі. Што-то ў гэтым родзе".
  
  “ І што менавіта вас цікавіць, містэр Шоў?
  
  “Адзін з паслядоўнікаў гэтай арганізацыі пакончыў з сабой. Адам Харпер. Грамадская бяспека Такомы валодае падрабязнасцямі. І я бачыў іншую последовательницу, жанчыну, мне не спадабалася, як з ёй звярталіся ".
  
  "Як яе клічуць?" - спытаў я.
  
  "Я не ведаю".
  
  Маўчанне ў адказ і на гэта таксама.
  
  "Я проста хачу пераканацца, што больш ніхто, звязаны з гэтай арганізацыяй, не пацерпіць".
  
  “ Падобна на тое, у вас відавочна ёсць некаторы досвед працы ў праваахоўных органах, так што вы ведаеце, што, як толькі справа закрытая, начальства абыходзіцца з ім, як з выкарыстанай жавальнай гумкай.
  
  "Я ўпэўнены".
  
  “ Я задам некалькі пытанняў. Дайце мне вашыя кантактныя дадзеныя.
  
  Шоў так і зрабіў, і падзякаваў яго.
  
  Яны адключылі званок.
  
  Яшчэ кавы. Ён прагледзеў трэці вэб-сайт, які даслаў Мак. Унізе старонкі быў адрас электроннай пошты "Звяжыцеся са мной". Шоў склаў кароткую запіску і адправіў яе. Ён задаваўся пытаннем, ці пачуе ён адказ.
  
  Праз тры хвіліны ён гэта зрабіў.
  17.
  
  Фонд "Асірыс"? Я не знаёмы ні з адным з іх ". Чалавек, які звяртаўся да Шоў па Скайпе, быў сімпатычнай дзелавой жанчынай з акуратна падстрыжанымі валасамі, у моднай блузцы і залатым ланцужку на шыі. Сярэдняга ўзросту. "І, шчыра кажучы, я знаёмы з большасцю з іх".
  
  Эн ДеСтефано была адным з вядучых экспертаў па культаў у краіне. Доктар псіхалогіі, яна кансультавала праваахоўныя органы па нагоды такіх арганізацый, давала паказанні ў якасці эксперта на судовых працэсах і депрограммировала — "дэ-прамываюць мазгі", як яна выказалася, — паслядоўнікаў, якія ўцяклі з культаў і іншых рэпрэсіўных арганізацый і асобных асоб.
  
  "Чым займаецца гэты Фонд?" ДеСтефано была ў сваім офісе ў Лос-Анджэлесе. Шоў ўбачыла на сцяне ззаду яе з паўтузіна сертыфікатаў ад розных устаноў і школ.
  
  "У вас ёсць іншы кампутар?" Спытаў Шоў.
  
  "Так, працоўны стол". Яна паглядзела налева. "Ты адпраўляеш мне электронны ліст?"
  
  “Няма. Ёсць вэб-сайт".
  
  "Я проста погуглю гэта".
  
  "Яны выхайваюць сваё імя з пошукавых сістэм і сайтаў сацыяльных сетак".
  
  ДеСтефано прыпадняў брыво. “Гэтую тэхніку вы бачыце ў некаторых найбольш праблемных культах. Якой URL?"
  
  Шоў прадэкламаваў гэта, і ДеСтефано адвярнуўся, друкуючы на іншы клавіятуры.
  
  Скасавурыўшы вочы налева, яна прачытала хатнюю старонку Фонду. “Хм. Па гэтаму цяжка сказаць. Большасць сапраўдных культаў хочуць цябе і тваёй адданасці на ўсё жыццё. Трохтыднёвы сеанс? Больш падобна на пижонское ранча або лагер ёгі. Павесяліцца за горадам, паслухай лекцыі, пасядзі ля вогнішча і праспявай 'Кумбайю'. У горшым выпадку, ты марна выдаткуеш час і грошы. Але ёсць яшчэ 'Асірыс" — егіпецкая тэма. Гэта крыху оккультно. І Майстар Элі. Многія лідэры культу прысвойваюць сабе падобныя тытулы. Ты што-небудзь ведаеш аб ім?"
  
  “ Не вельмі. Яго дадзеныя таксама сцёртыя. Некалькі гадоў таму быў бізнэсмэнам, потым кінуў гэтую справу, каб кіраваць Фондам. Я бачыў некалькіх яго паслядоўнікаў. Усе яны былі апранутыя ў аднолькавую вопратку.
  
  “Тады гэта не тыповы ўбор для самадапамогі. Але гэта не значыць, што гэта культ".
  
  "Што менавіта такое культ?" Спытаў Шоў.
  
  ДеСтефано усміхнуўся. "Хто-то аднойчы сказаў, што культ - гэта рэлігійнае ці грамадскае рух, якое вам выпадкова не падабаецца".
  
  Шоў ўсміхнуўся.
  
  "Ну, што такое культ, а што няма?" - разважала яна. “Для мяне гэта як той суддзя Вярхоўнага суда, які сказаў, што не збіраецца даваць вызначэнне парнаграфіі, але ён зразумеў гэта, калі ўбачыў. Людзі з агульнымі інтарэсамі і мэтамі збіраюцца разам кожны дзень. Можна сказаць, што спартыўная каманда з зачаравальным трэнерам - гэта культ. Можна сказаць, што каталіцкая царква - гэта культ. Шрайнеры, Клуб Львоў, масоны. Я? Я вызначаю культ як групу, якая ўяўляе патэнцыйную фізічную або псіхічную небяспеку для сваіх членаў або тых, хто знаходзіцца звонку.
  
  “Я запазычыла свой тэст з кнігі Маргарэт Сингер і Джаньи Лалич "Культы сярод нас". Для іх культ, па-першае, кантралюе асяроддзе паслядоўнікаў; па-другое, мае сістэму заахвочванняў і пакаранняў; па-трэцяе, стварае пачуццё бяссілля сярод паслядоўнікаў; па-чацвёртае, выкарыстоўвае страх для кантролю; па-пятае, спрыяе залежнасці ад лідэра або культу; і, па-шостае, мае місію па змене паводзін паслядоўнікаў.
  
  “Ёсць і яшчэ адзін элемент: амаль кожны культ ўзначальвае адзін кантралюючы лідэр. Ён — звычайна гэта мужчына — валодае усёпаглынальная эга, нападае на сваіх ворагаў, зрываецца ў гневе, абсалютна перакананы ў сваёй праваце, не прыслухоўваецца да парад або крытыцы, параноік і прагне глыбокай пашаны ".
  
  Погляд ДеСтефано кінуўся налева, да другога кампутара. - Гэта фонд "Асірыс"? Яна паціснула плячыма. “ Не магу сказаць, не маючы дадатковай інфармацыі. Падобна на тое, гэта ставіцца да катэгорыі культу асабістага ўдасканалення і трансфармацыі — найменш шкоднага. Звычайна паслядоўнікі - гэта людзі, якім надакучыла іх праца або якія не могуць знайсці здавальняючы раман. Лідэры будуць выкарыстоўваць гіпноз, медытацыя, вывучэнне сноў і сеансы сустрэч, каб змяніць ваш погляд на жыццё. Аднак адсутнасць прысутнасці ў сацыяльных сетках выклікае непакой. Яны што-небудзь хаваюць? "
  
  “Вы згадалі катэгорыі культаў. Што б гэта магло быць?"
  
  ДеСтефано адкінуўся назад. “Большасць з іх рэлігійныя, якія абапіраюцца на традыцыйныя секты, гібрыды або складзеныя з суцэльнай тканіны. Затым палітычныя — мы можам падзякаваць 8chan і Інтэрнэт за большасць з іх. Існуюць культы, арыентаваныя на бізнес, якія прыцягваюць членаў для схем хуткага ўзбагачэння. Затым па-сапраўднаму дрэнныя: расісты, такія як Ку-клукс-клан або арыйскія нацыі. Ваяўнічыя сепаратысты. Прыхільнікі перавагі белай расы. Психопатологические культы — Чарльз Мэнсан, напрыклад. Чорная магія. Пакланенне сатане, прынясенне ў ахвяру жывёл і людзей. Усяго гэтага больш, чым вы думаеце."
  
  Депрограммист нахіліўся наперад і пільна паглядзеў на Шоў. “ Магу я спытаць, чаму гэта вас цікавіць?
  
  Ён распавёў ДеСтефано аб забойстве журналіста Гэры Янга і аб верагоднасці таго, што забойца быў членам Фонду.
  
  Гэта прымусіла нахмурыцца. "Янг напісаў пра гэта выкрыццё?"
  
  “Не зусім. Гэта была ўсяго толькі адна спасылка на Фонд. Але ў артыкуле меркавалася, што група можа быць культам. Янг быў забіты праз тыдзень пасля публікацыі артыкула кім—то, хто, верагодна, быў членам ".
  
  "Такім чынам, забойца небудзь хацеў адпомсціць за тое, што напісаў Янг, альбо ён баяўся, што Янг, магчыма, плануе напісаць больш, магчыма, раскрыўшы нейкія сакрэты".
  
  "Я як раз пра гэта і думаў".
  
  ДеСтефано на імгненне задумаўся. “Ва ўсіх арганізацыях ёсць з'ява, званае ізаляваным негатывам. Давайце возьмем добразычлівую групу, мэтай якой з'яўляецца дапамога людзям, напрыклад, трансцэндэнтальная медытацыя. Што-то ў гэтым родзе. Лідэр ці настаўнік не імкнецца да ўлады, ён сапраўды хоча палепшыць жыццё людзей. Тут няма злоўжыванняў, разумная плата, натхняюць праграмы, пазітыўныя і эфектыўныя. Ніякага кантролю. Вы сустракаецеся кожны аўторак вечарам, а пасля ідзяце піць какава.
  
  “Але група існуе для таго, каб дапамагаць людзям, якія ў большай ці меншай ступені трапілі ў бяду — інакш іх бы там наогул не было. Дакладна? Гэта азначае, што сярод членаў культу больш высокі працэнт людзей, якія з большай верагоднасцю будуць дзейнічаць, часам жорстка. Гэта супярэчыць ўсёй мэты культу, але ім усё роўна. Гэтыя людзі - "ізаляваныя негатывы'. Я бачыў іх у зусім бяскрыўдных арганізацыях. З імі ўсё ў парадку ... пакуль яны не зрываюцца і не нападаюць, а часам і забіваюць сваіх паслядоўнікаў або старонніх ".
  
  “Адбылася яшчэ адна смерць, звязаная з членам клуба. Ён пакончыў з сабой".
  
  Яна нахмурила бровы, пачуўшы гэтую навіну. “ Ты ведаеш чаму?
  
  “Гісторыя дэпрэсіі. Нядаўна страціў маці. Яго збіраліся арыштаваць, хоць, я думаю, абвінавачванні былі б знятыя. Ён павінен быў гэта ведаць. Тым не менш, ён пакончыў з сабой ".
  
  “Некаторыя культы, асабліва трансфармацыйныя, накшталт гэтага атрада Асірыса, могуць быць жорсткімі ў адносінах да неўраўнаважаным. Сеансы сустрэч могуць быць прыроўненыя да институционализированной ганенню ".
  
  Гэта слова знайшло водгук. Ён распавёў аб абыходжанні з брунэткай кіроўцы фургона.
  
  Жанчына на імгненне змоўкла. “Містэр Шоў, я разумею ваш непакой. Але, мае два цэнта: што-то адбываецца, калі людзі трапляюць пад чые-то чары. Джым Джонс пераканаў больш за дзевяцьсот паслядоўнікаў у сваім Храме народаў забіць сотні дзяцей, а затым скончыць з сабой атручаным фруктовым пуншам — дарэчы, не "Кул Эйд", іншай маркі. Аж да 11 верасня гэта была самая буйная гібель мірных амерыканцаў у выніку аднаго ненатуральнага падзеі.
  
  “Чарльз Мэнсан загадаў чацвярым сваім паслядоўнікам забіць зусім незнаёмых людзей самым жахлівым спосабам, на які яны былі здольныя, і яны, не міргнуўшы вокам, зрабілі менавіта тое, аб чым ён прасіў. Дэвід Кореш, заснавальнік аддзялення давидианцев, пераканаў сваіх паслядоўнікаў змагацца з ФБР. Загінула семдзесят пяць чалавек. Уорэн Джеффс быў кіраўніком фундаменталісцкіх мормонского культу. Яны верылі ў полигамию і жаніцьбу на дзяцей ва ўзросце дванаццаці гадоў. У яго было восемдзесят сем жонак. Цяпер ён пажыццёва заключаны ў турму.
  
  “Культы прамываюць мазгі. Ёсць іншае назва прамывання мазгоў: ментицид. Забойства розуму і асобы". Махае ў бок кампутара за сцэнай злева ад яе. “Гэты працэс, аб якім кажа Фонд "Асірыс", магчыма, падштурхнуў яго членаў да гвалту або нават да забойства. Нават калі на першы погляд ён выгадны, ён усё роўна можа быць домам для небяспечных ізаляваных негатываў.
  
  “Я нават не крануў сотняў існуючых антикультовых арганізацый. Яны нападаюць на культы, культы нападаюць ў адказ. І культы змагаюцца адзін з адным, канкуруючыя культы. Гэта бесперапынная бітва, часта фізічна небяспечная.
  
  "Такім чынам, містэр Шоў, сітуацыя поўная рызыкі". ДеСтефано падняла рукі. “Мой савет такі: калі ў вас няма асабістай зацікаўленасці, проста трымайцеся далей. Я сур'ёзна. Далёка адсюль.
  
  
  ДВА:
  
  ЛЕПШАЕ ЯШЧЭ НАПЕРАДЗЕ
  
  18.
  
  15 Чэрвеня
  
  Колтер Шоў вёў пікап па жвіровай дарожцы міма сціплай шыльды фіялетавага колеру на белым фоне:
  
  ∞
  
  ФОНД " АСІРЫС "
  
  Шоў накіраваўся да галоўнага ўваходу праз вузкую шчыліну ў скальным адукацыі вышынёй у пяцьдзесят футаў. Гэта нагадала яму сцэну з серыяла, які ён чытаў і перачытваў у дзяцінстве.: Уладар кольцаў. Лад, які прыйшоў на розум, быў забароненым уваходам у якое-то старажытнае каралеўства. Шоў адзначыў, што каменяпад тут — па віне прыроды або чалавека - фактычна перакрыў бы адзіны шлях ўезду ў Падмурак і выезду з Яго на аўтамабілі. Ён уважліва вывучыў карты мясцовасці; ніякія іншыя дарогі, нават старыя лесовозные сцежкі, не абслугоўвалі лагер Фонду.
  
  Мінуўшы каменную сцяну, ён убачыў перад сабой сеткаваты плот вышынёй шэсць футаў. Ён пад'ехаў да караульному памяшканні побач з матарызаванымі варотамі. Халупа была прыкладна дзесяць на дзесяць футаў. Тырчаў комін, што сведчыла Шоў аб тым, што каля брамы пастаянна дзяжурыў хто-то, незалежна ад часу сутак; вечара ў гэтай горнай даліне былі прахалоднымі нават летам. Ён нагадаў, што лагер Фонду быў зачынены восенню і зімой. Дарога Харбинджер будзе непраходнай на працягу большай частцы халодных месяцаў.
  
  Моцна складзены мужчына ў чорных штанах і дзіўнай шэрай кашулі — туніцы, даходзіла да сярэдзіны сцягна, - падышоў да акна Шоў. Ён насіў фігурныя навушнікі-ўкладышы супрацоўнікаў службы бяспекі і тэлевізійных размаўлялых галоў, а на сцягне ў яго матлялася рацыя. Падпарадкоўваючыся інстынкту, Шоў агледзеў уніформу, калі гэта была яна, але не змог разглядзець абрысаў зброі з-за вольнага крою тканіны. На грудзях мужчыны была бірка з надпісам "ПАДРАЗДЗЯЛЕННЕ ДАПАМОГІ".
  
  “ Добры дзень. Мужчына нязмушана ўсміхнуўся.
  
  "Прывітанне," сказаў Шоў. “ У мяне прызначаная сустрэча.
  
  "Імя?"
  
  "Картэр Скай".
  
  З планшэтам сверились, дакрануліся да яго сэнсарнаму экрану, і асобу Шоў, які працуе пад прыкрыццём, была распазнана.
  
  “ Рады вас бачыць, містэр Скай. Такім чынам, у вас ёсць з сабой ці ў машыне якое-небудзь зброю, спіртное або наркотыкі?
  
  “ Не, проста адзенне, брытвавы набор, усё як звычайна.
  
  Яшчэ адно дотык да клавіятуры.
  
  Ён шчыра распавёў аб сваім маёмасці, калі не аб сваім імя, і гэта было нават да лепшага. На другім баку паркоўкі двое мужчын у падобнай форме старанна абшуквалі пазадарожнік. Адзін з іх трымаў люстэрка на доўгай ручцы, аглядаючы хадавую частку. Менавіта так сілы бяспекі шукалі бомбы, а агенты па барацьбе з наркотыкамі - кантраляваныя рэчывы.
  
  Ахоўнік падышоў да задняй часткі "Сильверадо" і што-то напісаў на канверце, верагодна, нумарны знак і марка. Калі б хто—небудзь праверыў - не тое, каб для гэтага была прычына — грузавік быў арандаваны на імя карпарацыі. Дастаткова ананімна і наўрад ці выклікала падазрэнне. Ён працягнуў канверт Шоў. “Прыпаркі у любым месцы, пакладзеце ключы ўнутр і прайдзіце праз галоўныя вароты. Там хто-небудзь пакажа вам дарогу. Абавязкова вазьміце з сабой бланк заявы ".
  
  "Зразумеў".
  
  Яшчэ адно націск на экран сэнсарнай панэлі, і вароты адкрыліся з лёгкім скрыгатам.
  
  Прыпаркавацца, ён вылез з машыны і, пакапаўшыся ў заплечніку ў пошуках заявы, сунуў яго ва ўнутраны кішэню сваёй пашарпанай вятроўкі. На ім таксама была скамечанай белая футболка, выцвілыя сінія пацёртыя джынсы і цёмна-карычневыя чаравікі Nocona. Узяўшы багаж, ён накіраваўся да ўваходу ў лагер. Звяно ланцуга было не адзінай барыкадай, якая бараніла Фонд Асірыса. Шоў глядзеў на высокі, апрацаваны ціскам частакол. Брамка ў гэтым бар'еры была зроблена з цёмных металічных дубцоў, а над ёй былі выведзеныя словы з каванага жалеза:
  
  УЧОРА, СЁННЯ, ЗАЎТРА
  
  Панэлі варот, кожная шырынёй у шэсць футаў, былі адкрыты. Ён прайшоў праз іх, і мужчына, які мог бы быць братам першага ахоўніка, усміхнуўся яму, узяў канверт з ключамі і яго багаж, прапусціў яго праз металашукальнік.
  
  На другім баку Шоў павярнуўся да яго. Ахоўнік паказаў на сцежку і сказаў: “Ідзіце па ёй у лагер. Адміністрацыя - трэцяе будынак злева".
  
  Ён пацягнуўся за сваім заплечнікам і спартыўнай сумкай.
  
  "Мы клапоціцца аб гэтым за вас, сэр".
  
  "Я прытрымаю іх". Крыху няўпэўнены ў сабе. У Картэра Ская былі некаторыя вострыя куты.
  
  "Мы клапоціцца аб іх, сэр". Яшчэ адна ўсмешка. У некаторым родзе. Шоў ні за што на свеце не атрымаў бы сумкі. Ён павагаўся. Затым абмяняў іх на чэк аб атрыманні.
  
  Ахоўнік пастукаў па сваёй сэнсарнай панэлі.
  
  Шоў прайшоў па сцяжынцы каля ста футаў праз лес, пахучы хвоямі, эўкаліпта і язмінам. Калі лістота скончылася, Шоў спыніўся і агледзеў тое, што ляжала перад ім.
  
  Лагер Фонду "Асірыс" размяшчаўся ў даліне, парослай травой і лесам, агульнай плошчай каля трыццаці акраў. Высокія скалістыя скалы пакрывалі тры боку, а злева ад Шоў - гэта значыць, на ўсходзе — стаяў лес, спярэшчаны сцяжынкамі. За ім пачынаўся круты абрыў. Хоць адсюль яго не было відаць, па другі бок скалы знаходзілася вялікае возера, якое ён бачыў на сваіх картах. Скрозь дрэвы ён мог бачыць удалечыні захапляльную панараму гор.
  
  Шоў налічыў дзясяткі будынкаў, большасць з якіх былі аднапавярховымі. Аднак адно, возвышавшееся над паўднёвай оконечностью лагера, было больш за астатніх. У ім было тры паверхі, і яго вянчала васьмікутнымі шкляная альтанка. Гэта будынак знаходзілася на паўднёвай мяжы комплексу. Шоў мог здагадацца, хто там жыў.
  
  Усе будынкі з островерхими дахамі, якія абаранялі ад уздзеяння вагі снегу, былі выкананы ў стылі бярвеністых хацін, але не былі пабудаваныя на месцы з абчасанага ўручную бруса; дэталі былі занадта роўнымі і добра пасаджанымі. Гэта былі зборныя камплекты. Шоў ведаў працэс. Увесь лагер можна было пабудаваць за месяц, і кошт быў бы самавітым.
  
  Ён думаў аб гэтым месцы як пра лагеры, таму што менавіта так яно было апісана ў матэрыяле, які яму даслалі разам з заявай. Толькі што скончыўшы працу ў Крамянёвай даліне ў пачатку месяца, ён знайшоў гэта слова цікаўным; там большасць карпаратыўных пляцовак называліся кампуса, як у каледжы. Лагер меў іншае значэнне. Вядома, быў летні лагер, але таксама і навучальны. Лагер для затрыманых таксама.
  
  І затым, похолодев ад гэтай думкі, Колтер Шоў ўсвядоміў, што выгінастыя каваным жалезам словы над уваходнымі варотамі нагадваюць аб яшчэ адным сумна вядомым будынку мінулага стагоддзя.
  
  Месца было адначасова прыгожым і трывожным. Эн ДеСтефано, депрограммист, папярэджвала яго трымацца далей. Але ён не мог. Ён не падзяліўся з ёй тым, што ў яго сапраўды былі асабістыя інтарэсы.
  
  Адам Харпер— які рызыкаваў усім, каб выкараніць смутак Эрыка Янга, памёр з—за яго.
  
  І цяпер ён ведаў, што смерць не магла быць выкліканая злачынствам у царквы, якое было апраўданым актам самаабароны.
  
  У кожнага ёсць маркота. Проста жыві з гэтым.
  
  Іранічная фраза бацькі Адама. Але часам ты проста не мог з гэтым жыць, і Шоў праграму павінен быў гэта ведаць.
  
  Яго смерць была пытаннем, на які неабходна было адказаць.
  
  У памяці застаўся і іншы вобраз: брунэтка, адзіная сярод тых, хто быў так глыбока засмучаны яго смерцю на месцы гібелі Адама. І гучныя словы кіроўцы фургона, звернутыя да яе ... Свайго роду выпраўленне. Затым яна з агідай адхіснулася ад яго непажаданага дотыку. Ці Была яна занадта схільная рызыцы, як і Адам, з-за чаго-то ў Фондзе?
  
  Падвяргаліся небяспекі і іншыя паслядоўнікі?
  
  Кар'ера Шоў як шукальніка ўзнагароджання, няма, яго сутнасцю было выжыванне. Выратаванне жыццяў. Знайсці ахвяру выкрадання, які ўцёк з хаты, серыйнага забойцу, які пераследвае прадаўца або студэнтку каледжа. І тут ён пацярпеў няўдачу. Адам быў мёртвы. Яму трэба было ведаць, чаму. І яму трэба было ведаць, ці быў хто-то яшчэ тут у небяспецы.
  
  Шоў разглядаў тое, што ён рабіў, як працу за ўзнагароджанне, як і любую іншую, толькі без узнагароды. Ён прыйшоў сюды, каб разабрацца. І, калі каго-то трэба было ратаваць, ён ратаваў іх. Калі б трэба было выкрыць жорсткае абыходжанне, то менавіта гэта ён і зрабіў.
  
  “ Вы шукаеце адміністрацыю, містэр Скай? Голас ззаду. Гэта быў іншы мужчына ў шэрай туніцы. Таксама усмешлівы. Таксама з нерухомым, уважлівым поглядам. Ён уважліва агледзеў патрапаны нарад Шоў, хоць металашукальнік пераканаў бы яго, што пры сабе ў Шоў не было нічога пагрозлівага.
  
  І адкуль ён ведае маё імя?
  
  З планшэта, вядома, які ён цяпер сунуў у маленькую сумку праз плячо.
  
  Ён прамармытаў: “Я бачу гэта. Проста аглядаю гэта месца. Выдатны выгляд".
  
  "Так, сэр". Мужчына заставаўся абыякавым.
  
  Шоў зразумеў намёк — эквівалент таго, як паліцэйскі кажа: "Рухайся далей" — і працягнуў спускацца па сцежцы. Ён мінуў будынак з надпісам "КАМЕРА ЗАХОЎВАННЯ", затым іншае, пабольш, "АДДЗЯЛЕННЕ ДАПАМОГІ".
  
  Наступным быў Адміністрацыйны аддзел. Ён быў больш за іншых, міма якіх ён толькі што праходзіў. Ён увайшоў у бездакорна чысты вестыбюль, і яго вітала брунэтка за стойкай адміністратара. Ёй было крыху за трыццаць. Яе нарад быў такім жа, як у жанчын у фургоне, якія праехалі па Хайленд-Байпас, каб забраць Адама і Эрыка: бледна-блакітны топ і чорная спадніца.
  
  І на ёй было каралі — фіялетавы знак бясконцасці, зусім як у Харві Эдвардса, забойцы журналіста з Сан-Францыска. Амаль напэўна гэта адказвала на пытанне, ці быў ён звязаны з Фондам. Гэта, павінна быць, каралі, якое насілі паслядоўнікі ў фургоне - тыя, каго ён не мог дакладна ідэнтыфікаваць на адлегласці.
  
  У канцы доўгага калідора Шоў заўважыла дзверы з надпісам "ПРЫЁМНАЯ", "ДЗЕЛАВЫЯ ПЫТАННІ", "ПЛАНАВАННЕ", "СМІ". Былі і іншыя кабінеты, хоць у калідоры было цёмна, і адсюль ён не мог прачытаць гэтыя шыльды.
  
  Быў правераны яшчэ адзін планшэт. "Містэр Скай, праходзьце". Кіўнуўшы на ЎВАХОДНЫЯ дзверы.
  
  Гэта была такая ж некранутая пакой, прыкладна сорак на сорак футаў. На пафарбаваных у белы колер сценах віселі няўяўныя фатаграфіі заходаў і ўзыходам. На задняй сцяне чорнымі чарніламі быў нанесены трафарэт.:
  
  ФОНД " АСІРЫС "
  
  ДЗЕ ЎЧОРАШНІ ДЗЕНЬ - КЛЮЧ ДА ЛЕПШАГА СЁННЯШНЯГА ДНЯ І ІДЭАЛЬНАГА ЗАЎТРАШНЯГА™
  
  На бакавой сцяне быў яшчэ адзін:
  
  ЛЕПШАЕ ЯШЧЭ НАПЕРАДЗЕ
  
  За сталом адміністратара, недалёка ад дзвярэй, сядзела яшчэ адна жанчына, якая ў дадзены момант размаўляла па тэлефоне. Гэта была бландзінка гадоў пад трыццаць. Яна ўсміхнулася і падняла ўверх палец, які заклікае пачакаць хвілінку. Тры іншых стала стаялі ўздоўж задняй сцяны, і два з іх таксама былі занятыя маладымі жанчынамі, просматривавшими свае нататнікі. Планшэты былі ўсталяваныя на падстаўках, каб іх можна было разглядаць як маніторы. Гэтыя жанчыны таксама насілі сінія і чорныя ўборы, а таксама ўпрыгажэнні infinity. Адзінае адрозненне паміж імі заключалася ў лаку для пазногцяў і аксэсуарах. Усе тры жанчыны ў пакоі былі прывабнымі, у іх былі лучезарные ўсмешкі і спакойныя вочы. Яны, як і ўсе астатнія, каго Шоў бачыў да гэтага часу, былі белымі.
  
  Прысутнічалі таксама некалькі іншых прэтэндэнтаў. За дальнім сталом лысаваты мужчына ў дзелавым касцюме адказваў на пытанні супрацоўніка. З жанчынай сярэднім за сталом размаўляла пара, па-відаць, женатая, абодва сярэдніх гадоў і выглядалі злёгку смущенными. Яны таксама падавалі інфармацыю, якая запісвалася на планшэт гэтага работніка. Трэці стол, крайні справа, быў незанят. На гэтым стале таксама ляжаў планшэт, асабовым бокам уніз.
  
  Павесіўшы трубку, сакратарка сказала: "Сардэчна запрашаем, містэр Скай". Яна зірнула на нататнік і трохі поколебалась. Яму здалося, што яна заўважыла, што яму спатрэбілася крыху больш часу, чым звычайна, каб дайсці ад паркоўкі да Адміністрацыі, паколькі ён спыніўся, каб ацаніць месца.
  
  “Вашага спецыяліста па прыёме выклікалі. Ён зойме хвіліну ці дзве. Звонку ёсць лаўка. Надвор'е сёння не такая ўжо дрэнная. Чаму б вам не пачакаць там? Я прыеду за табой, калі яна вернецца.
  
  У яго не было асаблівага выбару. Ні ў прыёмнай, ні ў вестыбюлі адміністрацыі не было крэслаў.
  
  “Напэўна. Колькі гадоў гэтаму месцу? Будынка выглядаюць новымі".
  
  “О, я сапраўды не ведаю. Гэта зойме максімум дзесяць хвілін". Яшчэ адна з гэтых усмешак.
  
  Шоў выйшаў з прыёмнай. Калі ён праходзіў міма першай сакратаркі і кіўнуў, яна таксама ўсміхнулася ў адказ. Ён заўважыў, што яна злёгку отвернула свой планшэт.
  
  На ганку яго зноў сустрэў вільготны водар хваёвага соку, які нязменна вяртаў яго ў юнацтва. У дадзеным выпадку ўспамін было аб тым, як ён зняў свой пояс, павесіў яго на дрэва і выкарыстаў як альпінісцкую перавязь, каб выратавацца ад таго, што пераследвала яго. Мядзведзі таксама лазяць, але калі яны не вельмі галодныя, яны могуць быць такімі ж гультаяватымі, як і ўсе астатнія. Гэты звер з хвіліну разважаў, па-відаць, збіты з панталыку здабычай, якая магла і бегаць, і лазіць, і рабіць тое і іншае хутка. Магчыма, новая парода драпежнікаў. Могуць быць непрыемнасці. Істота сышло.
  
  Па лагеру разнесліся музычныя гукі - добра вядомая ўступная тэма з пятнаццаці нот харавой частцы Дзевятай сімфоніі Бетховена "Ода радасці". Яны былі выкананы на сінтэзатары ў нізкім рэгістры. Апошняя нота расцягвалася да тых часоў, пакуль не змоўкла. Затым заспакаяльны жаночы альт пракрычаў праз дынамікі: "Час чатыры трыццаць вечара".
  
  Як раз калі ён збіраўся сесці на простую лаўку на ганку, ён спыніўся, пачуўшы тэрміновы званок з-за адміністрацыйнага будынка. Гэта быў мужчынскі званок, грубы і устрывожаны. Спачатку ён не мог разабраць слоў. Затым гучней:
  
  “Няма! Няма! Спыніцеся!" За гэтым рушыў услед слабы крык: каму-тое было балюча.
  19.
  
  Шоў агледзеўся і ўбачыў, што паблізу нікога няма - і ніякія камеры сачэння, па крайняй меры, ні адна з бачных, не паказвалі ў яго бок.
  
  Ён ішоў уздоўж сцены будынка, прыгінаючыся, калі праходзіў міма вокнаў. Ён прысеў за густымі кустамі мірта і камеліі, якія былі ў ярка-чырвоным колеры.
  
  На травяністай паласе, якая аддзяляе будынкі на ўсходнім баку лагера ад лесу, стройны светлавалосы мужчына ў карычневых штанах, блейзере і футболцы стаяў паміж двума іншымі, буйнымі мужчынамі, абодва ў шэрых туниках, і абодва са значкамі ПАДРАЗДЗЯЛЕННЯ ДАПАМОГІ. Яны схапілі грамадзянскага за плечы, калі да яго наблізіўся трэці мужчына.
  
  Гэта быў кіроўца фургона, які прыехаў за Адамам і Эрыкам, той, хто апрануў брунэтку і спрабаваў яе лапаць.
  
  Таксама апрануты ў туніку, ён быў прыкладна пяці-шасці гадоў, з редеющими каштанавымі валасамі. Широкогрудый, смуглы. Спакойнае, халодная выраз твару. На ім было два значка. У дадатак да ДАПАМОЖНАЙ ПАДРАЗДЗЯЛЕННЮ, там быў НАГЛЯДЧЫК. У адрозненне ад іншых супрацоўнікаў Дапаможнага падраздзялення, якіх бачыў Шоу, ён насіў кудмень бясконцасці; яго кудмень быў сярэбраным.
  
  Прысутнічаў таксама яшчэ адзін чалавек: маладая жанчына, падобная па целаскладу, узросту і знешнасці на тых, каго Шоў толькі што бачыў у Прыёмнай, апранутая ў тую ж вопратку, што і яны. Можа быць, трэці стол належаў ёй, а гэта павінен быў быць яго спецыяліст.
  
  Аднак было адно адрозненне паміж ёй і жанчынамі ўнутры. Яна не ўсміхалася, і яе вочы былі халоднымі, суженными кропкамі.
  
  Наглядчык выйшаў наперад. Ён паглядзеў на свой планшэт, а затым кіўнуў двум ахоўнікам. Яны расціснулі хватку. Мужчына ў звычайнай вопратцы згорбіўся і пацёр рукі. “Што ўсё гэта значыць? Яны толькі што напалі на мяне!"
  
  Наглядчык агледзеў палоннага. “Містэр Клейн, я чаляднік Х'ю. Я адказваю за групу дапамогі". Голас быў спакойным, манатонным. “Такім чынам, вы спрабавалі незаконна атрымаць доступ да Фонду. У заяве, якое вы падпісалі, выразна паказана, што ўезд пад чужым імем забаронены, і любыя спробы зрабіць гэта зробяць вас вінаватым у незаконным пранікненні ".
  
  Фальшывая асобу? Шоў схаваў гэта далей.
  
  “Тут нейкая памылка. Мяне завуць Брыгс. Вы бачылі маё пасведчанне асобы. Вы мяне з кімсьці пераблыталі. Гэта няёмка. І, шчыра кажучы, я раз'юшаны. Ты не можаш так дакранацца да мяне. Я ведаю свае правы."
  
  Х'ю кіўнуў у бок жанчыны. “ Чаляднік Адэль брала ў вас інтэрв'ю, калі сканаванне з распазнаннем асоб пацвердзіла вашу сапраўдную асобу.
  
  О, чорт. Не падумаў аб а.
  
  "Гэта было пацверджана ўдвая," сказала Адэль.
  
  “ Вы Джонатан Кляйн, рэпарцёр-даследчык NewsCircle, - прадставіўся Х'ю. Мы праводзім распазнанне асоб па шасцідзесяці кропках. Алгарытмы рэдка памыляюцца. Аднак для пацверджання мы патэлефанавалі выдаўцу вашай газеты, і нам сказалі, што вы з'ехалі ў камандзіроўку на тыдзень, і калі я патэлефанавала вам дадому...
  
  Клейн ахнуў. “ У маім доме? Як ты...
  
  “— Я папрасіў сваю жонку сказаць мне, што вы з'ехалі на тыдзень у горы штата Вашынгтон па артыкуле. Яна не была ўпэўненая, куды менавіта".
  
  “ Ты вырадак. Клейн нахіліўся наперад, яго далоні сціснуліся.
  
  Двое буйных мужчын у туниках паглядзелі на свайго боса, чакаючы указанняў. Х'ю паківаў галавой. “Тое, што мы робім тут, у Фондзе, - гэта праводзім інтэнсіўнае лячэнне па прынцыпе самадапамогі для людзей, якія спраўляюцца з шэрагам праблем. Іх праблемы надзвычай деликатны. Я прачытаў вашу газету. Як і большасць СМІ, вы вырывае рэчы з кантэксту, раздзімае і скажаеце. Вы паставілі б пад пагрозу лячэнне людзей, якія знаходзяцца на нашай апецы, проста для таго, каб прадаць некалькі аб'яў у Інтэрнэце. Мы занадта клапоцімся аб тым, каб гэта адбылося ".
  
  Клейн фыркнуў на гэтую заяву. "Табе гэта з рук не сыдзе".
  
  “Вось што будзе далей, містэр Клейн. Вы так і не прыехалі сюды. Вы паедзеце назад праз Хоупс-Корнер і будзеце працягваць ехаць дваццаць міль, затым развернетесь, паедзеце ў гэтым кірунку і з'едзе з дарогі".
  
  Клейн здзіўлена міргнуў. "Пачакай хвілінку".
  
  “ Зрабі так, каб гэта выглядала рэальным. Я маю на ўвазе аварыю. Калі вы выпишетесь з бальніцы і вернецеся да працы, вы пяройдзеце да іншых артыкулах і пераканайцеся, што ніхто з вашага навінавага сайта зноў не паспрабуе асвятліць дзейнасць Фонду. Я не ведаю, як ты гэта зробіш, але гэта ў тваіх руках ".
  
  - У бальніцу?
  
  Х'ю перадаў свой планшэт Адэль, затым кінуўся наперад, і, перш чым рэпарцёр паспеў хаця б на цалю падняць руку для абароны, Х'ю нанёс удар адкрытай далонню па носе Клейна. Рэпарцёр пролаял. Затым Х'ю паказаў на рот мужчыны, зірнуўшы на аднаго з байцоў Групы дапамогі, які падышоў да яго ззаду і заціснуў вусны Клейна рукой. Х'ю падышоў бліжэй, схапіў рэпарцёра за левае запясце і павярнуў —Шоў, чэмпіён каледжа па барацьбе, ведаў, што за гэтым рушыць услед. Ён не пачуў гуку, калі плячо выскачыла з сустаўнай западзіны; вывіхі - гэта гучна ўнутры, але не для ўсяго свету. Другі крык Клейна быў пронзительнее, хоць і прыглушаны далонню, прыціснутай да яго твару. Ён асёл.
  
  Х'ю махнуў рукой, і яго чалавек апусціў руку, дастаў сурвэтку і выцер кроў Клейна са сваіх пальцаў. Х'ю змяніў паставу, хутка засяродзіўся і маланкава ўдарыў рэпарцёра кулаком у шчаку. На гэты раз Шоў пачуў, як хруснула костка.
  
  Клейн на хвіліну выйшаў. Людзі з дапаможнага падраздзялення падтрымлівалі яго ў вертыкальным становішчы.
  
  Х'ю нахіліўся наперад. “ Вы мяне чуеце, містэр Клейн?
  
  "Ср... чаму?" Ён плюнуў кроў. Ён плакаў. “Хопіць. Калі ласка, калі ласка... "
  
  "Ты мяне чуеш?"
  
  Рэпарцёр пачаў падымаць руку і выціраць кроў, якая цякла ў яго з носа і рота, але зноў закрычаў; ён выкарыстаў руку з вывихнутым плячом.
  
  Х'ю паморшчыўся, відавочна, раздражнёны гэтым гукам. - Ты зразумеў, што я сказаў?
  
  “ Ніякіх гісторый.
  
  “ І ніякай паліцыі. Акрамя як распавесці ім аб вашым няшчасным выпадку. Таму што, калі вы скажаце яшчэ што—небудзь, — ён паказаў на разбітае твар Клейна, - будуць наступствы.
  
  “ Няма, няма, калі ласка. "Яна шмыгает носам. - Я зраблю ўсё, што заўгодна.
  
  Х'ю кіўнуў астатнім.
  
  Мужчыны павялі шатающегося рэпарцёра ў лес за адміністрацыйным будынкам. Шоў бачыў, што яны павярнулі налева, на паркоўцы. Відавочна, там была сцяжынка, якая вяла на поўнач і поўдзень, прыхаваная лістотай. Гэтым шляхам яны маглі дабрацца да стаянкі і не быць заўважанымі нікім у лагеры. Шоў падаўся праз кусты і вярнуўся да фасада адміністрацыйнага будынка.
  
  Гэта змяніла ўсё.
  
  Х'ю і трое іншых маглі быць тымі самымі ізаляванымі негатывамі, аб якіх яму распавядаў депрограммист. У рэшце рэшт, Х'ю, здаецца, успрыняў ўварванне рэпарцёра як асабістая абраза, і яго садысцкую рэакцыя была абсурдна непрапарцыйнай. Усе астатнія ў лагеры маглі быць карыснымі прафесіяналамі. Тым не менш, той факт, што любы тут мог звярнуцца да падобнага гвалту, калі яны лёгка маглі патэлефанаваць у паліцыю, каб паведаміць аб парушальніку мяжы, сказаў Шоу, што гэта нядобрае месца для каго-небудзь ўразлівага і схільнага да самагубства.
  
  Ён спатыкнуўся, калі справа дайшла да абароны Адама Харпера. Яму трэба было высветліць, у якой небяспецы знаходзяцца астатнія прысутныя.
  
  Вядома, была праблема.
  
  Распазнанне асоб ...
  
  Першапачатковая заяўка ў Фонд "Асірыс" патрабавала наяўнасці фатаграфіі; мела сэнс супаставіць яе з заяўнікам, які прыбыў асабіста. Але яны выкарыстоўвалі праграмнае забеспячэнне для распазнання, якое просматривало дзяржаўныя — і, верагодна, прыватныя — базы дадзеных, каб адсяваць непажаданых асоб і лавіць зламыснікаў, такіх як рэпарцёры і шпіёны канкурэнтаў.
  
  Калі паліцэйскай сістэме не ўдасца яго ідэнтыфікаваць, ён будзе прытрымлівацца першапачатковага плана: сам паўдзельнічаць у працэсе і паглядзець, што гэта за месца такое — высветліць, падвяргаўся ці Адам такім травлям, што палічыў самагубства лепшай альтэрнатывай зносін з паліцыяй.
  
  Вядома, калі б апазнанне вярнулася, назваўшы яго Колтером Шоў, ён выказаў здагадку, што мог бы проста дабегчы да брамы, разбіць лагер у навакольным лесе і адтуль правесці пераацэнку.
  
  Забудзьцеся аб багажы. Ён страціць свой кампутар, але ён губляў кампутары і раней.
  
  Ніколі не кладзіце неадушаўлёныя прадметы перад сваёй шкурай.
  
  Такім чынам, выходзіце з грузавіка, бяжыце на паркоўку і, пераскочыўшы праз агароджу, уцякайце ў лес. Выконвайце па Харбингер-роўд назад у Сноквалми-Гэп. Патэлефануйце Маку, перавядзіце грошы. Затым купіць тое, што яму трэба, вернецца сюды, задаволіць паблізу базу і пачне назіранне.
  
  Гэта значыць, калі б яго не збілі так моцна, аб гэтым не было б і гаворкі.
  
  Уваходная дзверы адчыніліся. Гэта была регистраторша. Здавалася, яна звярнула ўвагу на тое, што ён стаяў, а не сядзеў на лаўцы. "Калі ласка, заходзьце, містэр Скай".
  
  Ён глядзеў у бок сцяжынкі, якая павінна была прывесці яго назад да паркоўцы. Ён убачыў трох ахоўнікаў у туниках Падраздзялення дапамогі, якія стаяць кругам перад іх будынкам. Колькі ўсяго іх было? І колькі з іх пагадзіліся з жорсткім падыходам свайго боса да забеспячэння бяспекі?
  
  “ З вамі ўсё ў парадку, містэр Скай?
  
  “Так. Выдатна".
  
  "Калі ласка, прытрымлівайцеся за мной".
  
  Яна падвяла яго да трэцяга стала. Ён сеў на крэсла, які, як ён выказаў здагадку, раней займаў цяпер ужо сур'ёзна пацярпелы рэпарцёр-даследчык. Спатрэбілася некалькі секунд, каб заўважыць камеры-обскуры. Той, хто запісваў яго, быў у літары "М" ад "ЗАЎТРА" на сцяне за трэцяй партай.
  
  Задняя дзверы адчыніліся, і ўвайшла бландынка, якую ён бачыў звонку.
  
  Яна села, паклала планшэт на падстаўку і дакранулася да яго, каб ён ажыў. Яе губы ўсміхнуліся. Пад вачыма засталіся засяроджаныя цёмныя кругі, падобныя на зброевыя рулі.
  
  “ Містэр Скай, я чаляднік Адэль. Давайце пачнем, добра?
  20.
  
  Перадаючы анкету, якую ён запампаваў і запоўніў, Шоў заўважыў трылогію плям крыві збоку на блакітны блузцы Адэль, ледзь ніжэй яе правай падпахі. Ўдар Х'ю па носе Клейна быў моцным, пырскі - значнымі.
  
  Патэлефанавалі сакратарцы на ўваходзе. Яна сказала іншым жанчынам: "Вароты будуць зачыненыя на паўгадзіны".
  
  “ Я ведаю, - сказала Адэль.
  
  Шоў напрасткі спытаў: “Вароты? Усё ў парадку?"
  
  У яе позірку быў намёк на асцярожнае цікаўнасць. З чаго б яму пытацца? "Усё ў парадку". Яна адлюстравала ўсмешку і працягнула набіраць тэкст на сваім планшэце.
  
  Што ж, вырашыў ён, пакуль гуляй сваю ролю. Пакуль што яго суставы і скулы былі цэлыя, і Адэль ўсміхалася, нават калі ў гэтай усмешцы было не больш матэрыі, чым у яе макіяж.
  
  Жанчына расклала перад сабой яго заяву і пачала перапісваць інфармацыю з яго ў планшэт.
  
  Быў пачатковы онлайн-працэс, у ходзе якога Картэр Скай адправіў сваю фатаграфію і кароткую памятку аб тым, чаму ён дамагаўся допуску да трехнедельному перыяду пачатковага навучання ў Фондзе Асірыса.
  
  Ён заснаваў жыццё Скай на забойцу журналісткі з Сан-Францыска Харві Эдвардсе і Адаме Харпере. Гісторыя Скай была гісторыяй дэпрэсіі і гневу. У яго былі сутычкі з уладамі, злачынствы, звязаныя з наркотыкамі, выпадковыя бойкі. Ён быў дзе-то "ў спектры": АКР, дэфіцыт увагі, сіндром Аспергера, праблемы з гневам. Усе яго рамантычныя адносіны хутка скончыліся, і цяпер ён сумняваўся, што ён і жанчына, з якой ён сустракаўся, будуць разам яшчэ доўга. (Гэтая частка п'есы была натхнёная кім-то іншым, Марго, і ў асноўным была дакументальнай.) Праца Скай — як і ў Шоў пасля каледжа — заключалася ў працы ў лясным бізнэсе, геадэзіі. І Шоу, і яго альтэр-эга падабаўся адасоблены характар працы. Ён быў валацугам, выконваў часовыя заданні. У яго не ладзіліся адносіны з начальствам.
  
  На наступны дзень ён атрымаў электронны ліст ад дырэктара прыёмнай камісіі, у якім паведамлялася, што калі ён хоча наведаць занятак, якое пачынаецца ў наступны панядзелак, ён павінен запоўніць прыкладзеную анкету і прынесці яе ў лагер разам з невозвращаемым уступным унёскам у памеры 1000 даляраў, а калі ён вырашыць запісацца на курс, поўны ўзнос складзе 7500 даляраў.
  
  Адэль задала некалькі пытанняў, на якія ён хутка адказаў — ён вывучыў біяграфію Скай на памяць ўздоўж і папярок.
  
  Камера ў выглядзе літары M была малюсенькай, але для Шоў гэта было як снайпэрскі прыцэл, накіраваны ў яго бок. Спачатку ён трымаў галаву апушчанай, але затым адмовіўся ад гэтай падазронай паставы. Гэта не мела значэння. Ён быў упэўнены, што аб'ектыў мае высокае дазвол і ўжо запісаў тузін яго ідэальных малюнкаў з вялікай колькасцю пікселяў. Разумнае праграмнае забеспячэнне перадавала іх па базах дадзеных. Магчыма, у цяперашні час лічбавая брыво была паднятая пры выглядзе цікаўнага двайніка, нейкага містэра Колтера Шоў.
  
  Калі б яго злавілі, чым бы гэта скончылася? Як мяркуецца, яны адвезлі б яго на паляну і зрабілі б тое ж самае, што зрабілі з рэпарцёрам, збілі яго, а затым пазбавіліся б ад яго. Шоў прыдумаў бы гісторыю. Так, ён выкарыстаў выдуманае імя, але саромеўся звяртацца за дапамогай. Ён быў бы пасіўны. Яны аслабілі б сваю абарону. Спачатку ён выведзе Х'ю з ладу. Супервайзер быў таленавіты ва ўсходніх адзінаборствах, але бацька Шоу навучаў дзяцей грэпплингу, і барацьбітаўскія навыкі, атрыманыя Шоу ў каледжы, ніколі яго не пакідалі. Ён скарыстаецца нечаканасцю, каб хутка пакласці чалавека на спіну і адабраць у яго любая зброя — пісталет, калі пашанцуе. Затым, прыкрываючы іх, ён пабяжыць у лес.
  
  Шоў адчуў, што напружыўся.
  
  Затым ён успомніў аб адным з правілаў свайго бацькі "Ніколі".
  
  Ніколі не выдавай таго, што ты збіраешся зрабіць.
  
  Ён расслабіўся і адкінуўся на спінку крэсла.
  
  Ён змагаўся б, калі б справа дайшла да бойкі, уцякаў, калі б справа дайшла да ўцёкаў, працягваў бы ўяўленне, калі б автоботов па распазнанні асоб даў яму дабро. А цяпер заставайся ў ролі: праблемны хлопец гадоў трыццаці, незадаволены жыццём і хто спадзяецца на хуткае выпраўленне.
  
  Шоў адзначыла, што пазногці Адэль былі таго ж адцення, што і тры плямы цёмнай крыві. Якой была б ейная рэакцыя, калі б яна заўважыла плямы сёння вечарам? Встревожится ці яна пры ўспаміне аб збіцці або падумае, што ўсё гэта было з-за звычайнага працоўнага дня?
  
  Яна скончыла перапісваць інфармацыю і прыбрала папяровае заяву ў скрыню стала. “Цяпер, калі вы вырашыце працягнуць працу з ITP, вы абмяркуйце фінансавыя ўмовы са сваім інтэрв'юера, але я вазьму на сябе ўступны ўзнос цяпер. Як вы будзеце плаціць?"
  
  Наяўныя — у такой колькасці — аўтаматычна выклікаюць падазрэнне. У свеце пасля 11 верасня цяжка дастаць ананімныя крэдытныя карты; банкі і Нацыянальная бяспека захоўваюць пільнасць. Але чэкі? Не так ужо і складана. Шоў пакапаўся ў сваім паперніку і працягнуў адзін з іх на суму 1000 даляраў, ужо пералічаныя ў Фонд. Яна была выпісаная на адзін з яго рахункаў у ТАА, але яго прыватны дэтэктыў Мак замовіў стартавыя чэкі і надрукаваў на іх імя Скай і нумар паштовай скрыні.
  
  Адэль таксама паклала чэк у скрыню стала, паставіла галачку ў адным полі планшэта. Яна пачала паварочвацца да яго, але ў гэты момант яе погляд вярнуўся да экрана, і яна замерла.
  
  Вярнуў ці дапытлівы бот паведамленне: Ён сапраўды Шоў, Колтер, 7832 Вістой Трэйл Роўд, Окачи, Фларыда, прафесійны суіскальнік ўзнагароды?
  
  Жанчына ажыла і яшчэ трохі пастукала па планшэту, затым, што характэрна, перавярнула яго, як яна зрабіла перад тым, як выйсці на вуліцу, каб паназіраць за працай рэпарцёра. Відавочна, яго гутарка скончылася; кандыдаты за двума іншымі сталамі ўсё яшчэ сядзелі на крэслах, дзе яны праседзелі сорак хвілін.
  
  “ Прашу прабачэння, я адыду на хвілінку.
  
  Шоў паціснуў плячыма.
  
  Адэль знікла за дзвярыма ў бакоўку. Яна пачала гаварыць з кім-то па той бок, перш чым панэль зачынілася.
  
  Шоў зірнуў на стойку рэгістрацыі. Той сакратаркі там больш не было. Ён заўважыў, што адна з регистраторш - за сталом побач з Аделл — хутка зірнула на яго, затым вярнула сваю ўвагу да пары, якой усё яшчэ раздавалі таблеткі. Яны здаваліся менш няўклюднымі, чым раней. У далёкім канцы залы лысы мужчына па-ранейшаму быў пануры.
  
  А яго стратэгія выдаваць за псеўданім нявінныя матывы? Ён вырашыў перагледзець яе. Калі б распазнаванне асоб сапраўды дало станоўчы вынік, Х'ю, верагодна, выказаў здагадку бы, што шукальнік ўзнагароды падобна салдату поспеху або найміту. Магчыма, працуе на канкурэнта. Эксперт Эн ДеСтефано распавяла яму аб суперніцтве паміж культамі. Шоў праграму можна лічыць больш небяспечнай фігурай, чым рэпарцёр.
  
  Затым адкрылася задняя дзверы, і чалавек, які ўвайшоў у яе, быў не забрызганной крывёю Адэль, а самім Х'ю. Цяпер, падышоўшы бліжэй, Шоў змог разглядзець, што мужчына непрыгожае, яго твар пакрыта оспинами, нос зламаны і даўно зросся. Але ад яго веяла куленепрабівальнай упэўненасцю. Яго плечы былі шырэй, чым паказвалася на папярэднім здымку, сцягна тоўшчы, рукі больш мясістае.
  
  "Прывітанне". Прыемны голас, спакойны, наколькі гэта магчыма.
  
  Шоў кіўнуў, устаючы.
  
  Ніколі не змагайцеся з пазіцыі ніжэй, чым у вашага суперніка.
  
  “ Я чаляднік Х'ю.
  
  "Картэр Скай".
  
  Далонь, якую паціснуў Шоў, была пакрыта мазалямі. Многія майстры баявых мастацтваў праводзяць гадзіну за гадзінай, б'ючы кулакамі па гаршчок з сухім рысам і жвірам, каб прыкрыць якія дзівяць часткі канечнасцяў. “ Калі вас не абцяжарыць, прытрымлівайцеся за мной, калі ласка, містэр Скай. Кіўнуўшы ў бок задняй дзверы, той самай, праз якую рэпарцёр Клейн, як мяркуецца, выйшаў насустрач сваім лёсе.
  
  Шоў зірнуў на ўваходныя дзверы. У дваццаці футах ад яе.
  
  Няма. Разыграй гэта да канца.
  
  Ён нічога не заўважыць да канца, а потым скарыстаецца нечаканасцю, каб паспрабаваць захапіць Х'ю і астатніх. Сысці ў лес. Яны будуць пераследваць. Гэта было выдатна. Дзікая мясцовасць была яго светам.
  
  У дзверы Шоў спыніўся, яго вочы казалі "Толькі пасля вас".
  
  Ніколі не дазваляйце вашаму суперніку апынуцца ў вас за спіной.
  
  Х'ю не збіраўся надаваць значэння свайму становішчу. У яго было дастаткова прыкрыцця, не кажучы ўжо аб смяротных руках. Мужчына ўвайшоў у дзверы першым, Шоў рушыў услед за ім.
  
  Яны абмінулі галоўную прыёмную адміністрацыйнага будынка, і Шоў выявіў, што ідзе па цьмяна асветленым калідоры, які ён бачыў раней і які цягнуўся да задняй часткі будынка.
  
  У канцы калідора Х'ю спыніўся каля дзвярэй без апазнавальных знакаў і набраў нумар на кодавай панэлі, пачакаў, пакуль загарыцца зялёны. Затым ён набраў іншы. Шоў ніколі раней не бачыў такога тыпу замкаў. Х'ю штурхнуў дзверы, маючы на ўвазе, што Шоў павінен ісці наперадзе яго, і на гэты раз ён так і зрабіў. Праходзячы наперад, ён закрануў правае сцягно Х'ю, спрабуючы намацаць агнястрэльную зброю. Няма. І гэты чалавек быў правшой; менавіта з гэтага боку дасведчаны стрэлак схаваў бы свой пісталет у кабуру.
  
  Ніколі не размахивай пісталетам крыжавана.
  
  Увайшоўшы ўнутр, Шоў агледзеўся. Гэтая пакой моцна адрознівалася ад прыёмнай. Сцены былі выфарбаваныя ў фіялетавы колер і абвешаны барэльефамі, карцінамі і мемарыяльнымі дошкамі. Егіпецкі матыў. Бажаство — верагодна, Асірыс — было намалявана на многіх. Шоў паспрабаваў успомніць тое, што ён даведаўся ў сярэдняй школе аб егіпецкай цывілізацыі. Яму гэта не ўдалося.
  
  У адным канцы пакоя стаяў вялікі драўляны пісьмовы стол, за якім стаяла крэсла з высокай спінкай з бліскучай цёмна-карычневай скуры, прымацаванае да рамы меднымі гузікамі. Насупраць пісьмовага стала стаялі два аднолькавых крэсла, хоць і паменш, і круглы столік паміж імі. У правай бакавой сцяны стаяў канапа, таксама ў тон, перад якім стаяў часопісны столік. Ножкі мэблі заканчваліся кіпцюрамі, сжимавшими металічныя шарыкі.
  
  Шоў хмыкнуў. “ Дзіўнае месца.
  
  “ Сядайце, сядайце, калі ласка.
  
  Шоў напалову чакаў, што Х'ю скарыстаецца сваім сапраўдным імем.
  
  Ён сеў у крэсла насупраць пісьмовага стала.
  
  Тут адбывалася першае "інтэрв'ю" рэпарцёра? Наўрад ці гэта было падыходнае месца для допытаў; месца нагадвала офіс апантанага Егіптам генеральнага дырэктара, кіраўніка невялікі, але паспяховай кампаніяй па вытворчасці медыцынскіх або канцылярскіх тавараў.
  
  Дзверы адчыніліся, і Шоў ўбачыў перад сабой пухлай мужчыну, апранутага ў мужчынскую форму: сінюю кашулю і чорныя штаны. Кудмень бясконцасці, які ён насіў, быў, як і ў Х'ю, сярэбраным. Яго твар быў круглым, як месяц, а парадзелыя валасы былі зачасаны назад, падкрэсліваючы форму галавы. Ён насіў акуляры ў форме дыскаў, якія таксама надавалі вобразу сферичность. У яго тоўстай руцэ была яшчэ адна таблетка, у якую ён быў пагружаны, пакуль ішоў да стала, а затым за яго.
  
  Мужчына агледзеў Шоў з галавы да ног. “ Нам трэба сёе аб чым пагаварыць, сэр.
  21.
  
  Шоў ўстаў, расставіў ногі і пахіснуўся наперад - баявая стойка.
  
  “ Няма, няма, няма. Сядай, мой сябар.
  
  Праз імгненне Шоў зрабіў гэта, хоць і перанёс свой вага наперад, гатовы да скачка. Пухлы мужчына агледзеўся. “Нядрэнная пакой, ці не праўда? Элегантная. Праўда, маленькая. Ты ведаеш, адкуль узялося слова 'клаўстрафобія'?
  
  Шоў паглядзеў на яго, але нічога не сказаў.
  
  "Claustro' па-латыні азначае 'завалу', то ёсць замыканне дзверы на завалу. А хто не ведае, што такое 'фобія'? Усе гэтыя небяспекі! пытанні. Вы глядзіце Jeopardy!?"
  
  "Няма".
  
  “ Вядома, няма. Няма часу. Заняты, вельмі заняты чалавек. Таму я прыношу свае прабачэнні за... — ён развёў рукамі. — пакой без вокнаў. Майстар Илай заклапочаны бяспекай. Настойвае на тым, каб мы ўсе былі. Ты, я, усе дзеці Божыя. Хлопцы з нашага Падраздзялення дапамогі шукаюць падслухоўваюць прылады. Ці ведаеце вы, што высокатэхналагічныя жучкі можна купіць не дзе-небудзь, а на Amazon? І атрымаць дастаўку на наступны дзень, калі зрабіць заказ на працягу чатырох хвілін і семнаццаці секунд."
  
  Шоў насцярожана паглядзела на яго, таму што менавіта так паступіў бы чалавек з такім мінулым, як у Скай, з падазрэннем які адносіцца да ўлады і які знаходзіцца ў такой замкнёнай прасторы, як гэта.
  
  Мужчына здаваўся шчыра вясёлым. Аднак Шоў падумаў: "ён мяне разжалобляет". Шоў засяродзіў частку сваёй увагі на дзверы ззаду сябе. Ён падумаў, ці не мог бы Х'ю скарыстацца электрашокерам або задушлівым прыёмам, якія пры правільным ужыванні могуць пазбавіць чалавека свядомасці за шэсць секунд. Смерць рэдка доўжыцца даўжэй дзевяноста.
  
  Ён агледзеўся, нібы аглядаючы пакой. Кіраўнік Групы дапамогі моўчкі пайшоў.
  
  Цікава.
  
  Тоўстыя пальцы мужчыны набралі што-то на планшэце. Затым ён зноў паглядзеў на Шоў. “ Я чаляднік Сэмюэль.
  
  Шоў пашукаў імправізаванае зброю. Крэсла, планшэт, ручку. Ўсё падыдзе. Нічога добрага.
  
  І зноў "Чаляднік". Аб чым гэта было? Відавочна, гэта быў тытул, а не імя — але што яно азначала?
  
  Працягвайце чытаць на планшэце. "Ёсць пэўныя кандыдаты, якіх майстар Илай любіць адзначаць, містэр Скай".
  
  Таму яны паверылі ў яго фальшывую асобу.
  
  Шоў у думках падзякаваў Маку Макензі.
  
  Колтер Шоў у мінулым меў выпадак выкарыстоўваць фальшывыя дакументы; у гэтым няма нічога супрацьзаконнага, калі вы представляетесь як хто-то іншы прыватным асобам і калі вы аплачваеце свой шлях. Мак быў экспертам па падборы дакументацыі, якая ператворыць вас у каго-то іншага: вадзіцельскія правы, неактыўныя крэдытныя карты, пасведчанне асобы працадаўцы і страхоўка, а таксама карты лаяльнасці пакупнікоў і AAA-карты.
  
  Сапраўдная праблема, аднак, не ў дакументацыі. Гэта чортаў інтэрнэт, месца, куды ўсе спачатку звяртаюцца, каб убачыць, ці сапраўды вы той, за каго сябе выдаеце.
  
  Шоў не чакаў, што яго пазнаюць па твары, але ён здагадваўся, што яго прыкрыццё будзе праверана, і Мак прыклаў нямала намаганняў, каб умацаваць яго. Калі ён вырашыў працаваць пад прыкрыццём, яна патэлефанавала аднаму з сваіх спецыялістаў: "масажысту", як ён сам назваў кошт. Яго боты будуць блукаць па Clearnet і dark web і знішчаць або глыбока хаваць спасылкі на яго кліентаў. Уласны вэб-сайт Шоў у пошуках ўзнагароджання быў часова прыпынены, а многія навінавыя сюжэты пра яго былі альбо вычышчаны, альбо утяжелены такім багажом автоботов, што яго сапраўднае імя апусцілася на дно Google, Bing і Yahoo.
  
  У той жа час доследная праграмнае забеспячэнне наваднілі б Інтэрнэт і сайты сацыяльных сетак фальшывай асобай: у дадзеным выпадку сапраўднымі і отфотошопленными фатаграфіямі Шоў - у ролі Картэр Скай - на вакацыях, у навінавых сюжэтах (падробленыя навіны, вядома, былі ў модзе ў нашы дні, і іх вельмі лёгка ствараць і размяшчаць), запісах аб занятасці і адукацыі, блогах, Facebook Instagram, Snapchat. Падобна цяжарным павукам, гэтыя боты запоўнілі б гэты эфірны свет гігабайтамі дадзеных аб Картэры Скае.
  
  Як і ў Адама Харпера, у Ская было неспакойнае мінулае — дробныя злачынствы. І, як і ў Харві Эдвардса, у яго мінулым было некалькі жорсткіх злачынстваў, нападаў, у тым ліку са смяротным зброяй.
  
  Сэмюэль акінуў яго поглядам дзядулі. “Такія людзі, як ты, ідэальна падыходзяць для Фонду. У цябе ёсць трохі мінулага, калі ты разумееш, што я маю на ўвазе".
  
  "Ты маеш на ўвазе закон?" Шоў нахмурыўся. “Палова з гэтага была сфабрикована. Копы цябе дастаюць. Я з гэтым не мирюсь".
  
  “Зразумеў, зразумеў. Бачыш, некаторыя людзі прыходзяць сюды понарошку. Не асабліва адданыя справе. Ты з тых людзей, якія не высоўваюцца, выконваюць сваю працу. Ты хочаш стаць лепш. Я адчуваю гэта. Вы зрабілі б нам гонар. І— " ён крыху панізіў голас, — Магістр Элай любіць у сваёй паствы тых, хто, скажам так... прэзентабельны. А на вас, містэр Скай, зусім няцяжка глядзець.
  
  У словах Сэмюэля чуўся лёгкі налёт какецтва. Шоў асцярожна кіўнуў, адначасова прызнаючы значэнне слоў мужчыны і мякка адхіліў прапанову.
  
  Пытанне быў вырашаны, і ніхто не пацярпеў.
  
  “Я рады паведаміць вам, што гэта азначае, што калі вы захочаце запісацца на навучанне, вы будзеце залічаны на нашу паскораную праграму. Мы лічым, што вы былі б каштоўным набыццём для Фонду ".
  
  “Ну, я ... вядома. Чаму бы і няма?" Усё яшчэ насцярожаны.
  
  “Цудоўна. Зараз давайце пяройдзем да справы, ці не так?" Як і ўсе добрыя прадаўцы, чаляднік Сэмюэль цалкам прысвяціў сябе гэтай задачы. Ён адклаў планшэт і паглядзеў Шоў у вочы. "Працэс дарагі, але вы атрымліваеце—"
  
  "— за што ты плаціш".
  
  “Сапраўды, сапраўды, сапраўды! Майстар Илай імкнецца зрабіць Працэс даступным для ўсіх, таму ён распрацаваў арыгінальную структуру аплаты. Так, за ITP, пачатковы перыяд навучання, спаганяецца буйная плата. Семдзесят пяць сотняў, якія вы бачылі ў заяўцы. Майстар Илай ведае, што гэта значная сума, але гэта гарантуе прыхільнасць справе. Калі вы ўкладзяце такія грошы ў што заўгодна, вы даведзяце справу да канца. Падумайце аб членстве ў клубе здароўя — вы прымушаеце сябе ўставаць з ложка ў пяць раніцы не таму, што хочаце папрацаваць над груднымі цягліцамі, а таму, што не хочаце марнаваць марна гэтыя дзве тысячы баккол. Я правоў?"
  
  Ён працягнуў, не чакаючы адказу Шоў. “Цяпер, калі вы задаволеныя Працэсам, Фонд прапануе тыднёвыя курсы павышэння кваліфікацыі. Большасць людзей вяртаюцца па меншай меры два ці тры разы ў год".
  
  "І колькі гэта будзе каштаваць?"
  
  “Дзве тысячы ў тыдзень. Але мы прапануем пажыццёвы план залічэння. Вы плаціце сімвалічную плату за выдаткі — некалькі сотняў — кожны раз, калі вы наведваеце, і вы згаджаецеся пакінуць Фонду пяць адсоткаў свайго стану пасля вашай смерці. Для гэтага вы можаце прыходзіць сюды так часта, як захочаце. Я б рэкамендаваў гэта. Падпісваецца некалькі чалавек. "
  
  Шоў выдаў насмешлівы смяшок. “Можа быць, пра гэта варта падумаць. У мяне зусім няма грошай. Гэта было ўсё, што я мог зрабіць, каб наскрэбці семдзесят пяць сотняў. Але завяшчанне? У мяне яго нават няма."
  
  "Мы клапоціцца аб гэтым за цябе".
  
  “Ну, вы сапраўды хочаце пяць адсоткаў ад продажу 2006 года і маю калекцыю кампакт-дыскаў, будзьце маім госцем. Але ... Ну, ёсць нейкая гарантыя ў гэтым працэсе?"
  
  Гэта выклікала ўсмешку на круглым твары Сэмюэля. “Як вы ўбачыце, гарантыя на самай справе непрактычная. Але як толькі вы пройдзеце праз працэс, вы зразумееце, што гэта працуе. Дэпрэсія, адзінота, трывога ... Усё гэта застанецца ў мінулым.
  
  “Мне не патрэбныя наркотыкі. У мяне і раней былі непрыемнасці".
  
  “ Нічога падобнага. Тое, што табе трэба для лячэння сваіх хвароб, ужо ўнутры цябе. Майстар Илай проста дае вам навыкі, каб выправіць сябе. І гэта працуе. Аб божа, гэта працуе. Такім чынам, містэр Скай, я рады паведаміць, што вы соответствуете ўсім крытэрам для навучання. Я вельмі спадзяюся, што вы запіша. Аднак, спачатку...
  
  Сэмюэль дастаў з верхняй шуфляды стала адзіны ліст паперы. “ Вам прыйдзецца прывыкнуць да правіл. Майстар Элі выявіў, што працэс працуе лепш за ўсё, калі мы на плывучым караблі. Ці цесны карабель. У залежнасці ад таго, які з іх, вы зразумелі ідэю. Сэмюэль усміхнуўся.
  
  Затым усмешка знікла, і ён стаў сур'ёзным. "І я павінен сказаць табе: парушэнні сапраўды маюць наступствы". Ён пасунуў лісток паперы да Шоу.
  22.
  
  Сардэчна запрашаем, Таварышы!
  
  Краевугольны камень вашага навучання, the Process ™, - гэта поўнае апусканне ў працэс. Майстар Элі распрацаваў шэраг простых правілаў, якія гарантуюць, што вы атрымаеце ад знаходжання тут максімум магчымага. Мы просім вас заўсёды прытрымлівацца ім.
  
  Правілы
  
   1.Вы не можаце пакідаць лагер ні па якой прычыне ў працягу трохтыднёвага ITP (Пачатковага перыяду навучання). На месцы працуе брыгада лекараў, якая можа забяспечыць лячэнне практычна ўсіх захворванняў і няшчасных выпадкаў. Пры неабходнасці ў нас ёсць доступ да выдатнай мясцовай медыцынскай дапамогі.
  
   2.Падчас ITP вы не зможаце здзяйсняць або прымаць якія-небудзь тэлефонныя званкі або электронныя лісты. Вы пакінеце свой мабільны тэлефон, кампутар і іншыя электронныя прылады ў Службе падтрымкі. Мы паклапаціліся аб тым, каб адпраўляць вам паведамлення ў выпадку па-сапраўднаму надзвычайнай сітуацыі дома.
  
   3.Вы заўсёды будзеце насіць прадстаўленую вам вопратку і свой амулет.
  
  Далі вопратку? Спатрэбіліся ўпрыгажэнні? Шоў у чарговы раз задумаўся, у што ён увязаўся.
  
   4.Вы не будзеце ўжываць алкаголь ці наркотыкі, акрамя адпускаюцца па рэцэпце лекаў.
  
   5.У Фондзе Асірыс мы не з'яўляемся "сябрамі" ці "паслядоўнікамі". Персанал, трэнераў і стажораў варта называць "Кампаньёнамі". Мы выкарыстоўваем толькі сапраўдныя імёны і паказваем перад імі статус Кампаньёна, да якога вы звяртаецеся: пачатковец, чаляднік або чаляднік. Тых, хто ўваходзіць ва Ўнутраны круг, варта называць "Падмайстраў". Выкарыстанне гэтых назваў адпавядае філасофіі Фонду роўнасці падлог, сэксуальнай арыентацыі, рас і нацыянальнасцяў.
  
   6.Вы не будзеце ўступаць у адносіны з іншымі Кампаньёнамі або персаналам.
  
   7.Вам варта праводзіць гадзіны Самааналізу, медитируя і разважаючы ў адзіноце, а не групамі.
  
   8.Вы не можаце пакідаць сваё інтэрнат з 10 гадзін вечара да 6 гадзін раніцы З-за небяспекі, якую ўяўляюць дзікія жывёлы.
  
  У Шоў быў пацешны вобраз галоднага ваўка, злосна які адзначае, што цяпер 9.45 вечара; яму прыйдзецца пачакаць пятнаццаць хвілін, каб павячэраць.
  
  Ён перайшоў да канца правілаў.
  
   13.Пасля завяршэння навучання вы можаце распавядаць іншым пра перавагі Фонду, але нічога не распавядаць аб самім Працэсе ™ або спецыфіцы вашага навучання. Вы не будзеце публікаваць у Інтэрнэце нічога, што тычыцца Фонду, персаналу або вашага вопыту працы тут.
  
   14.Вы не зробіце нічога, што магло б прынізіць сумленнасць Майстры Элі, персаналу, Фонду або Працэсу™.
  
  Хіба дзве з Дзесяці Запаведзяў не аб тым, каб не пакланяцца іншым багам і не прамаўляць імя Госпада дарэмна?
  
  Паляпаў па лісту, Шоў спытаў: "Кампаньёны'? Што гэта значыць?"
  
  “Майстар Илай лічыць, што гэты тэрмін лепш за ўсё адлюстроўвае дух Фонду. Ён азначае дух таварыства і роўнасць".
  
  Хіба людзі не называлі сваіх сабак кампаньёнамі? Сястра Шоу, Дорион, так і рабіла. Ён успомніў іншае ўжыванне гэтага слова: аднойчы ён выратаваў дачку-падлетка прастытуткі, калі мясцовая паліцыя была мала зацікаўленая ў пошуках зніклай дзяўчынкі. Апісваючы магчымых падазраваных, прастытутка назвала сваіх кліентаў "кампаньёнамі".
  
  Шоу яшчэ раз прагледзеў ліст.
  
  "Мы не можам сысці?" Хмурыцца.
  
  "Майстар Илай выявіў, што Працэс працуе лепш за ўсё, калі вы цалкам сканцэнтраваны".
  
  "Няма тэлефона?"
  
  “Мы дазваляем адзін тэлефонны званок, каб паведаміць вашым блізкім, што вы будзеце знаходзіцца без сувязі з вонкавым светам на працягу трох тыдняў. Акрамя таго, майстар Элі любіць казаць, што Фонд будзе вашай сям'ёй на той час, пакуль вы тут. Акрамя таго, вы самотныя, у вас няма дзяцей. Сэмюэль ведаў гэта, нават не зазіраючы ў сваю чароўную таблічку. “Ну, што вы думаеце, сэр? Мы былі б рады бачыць вас на борце ".
  
  Вопытны прадавец, Сэмюэль больш нічога не сказаў. Ён ведаў, што нельга перапрадаваць. Ён зняў акуляры і працёр лінзы сурвэткай. Надзеўшы акуляры, ён схіліў галаву набок і пільна паглядзеў на Шоў.
  
  Нібы разважаючы, Шоў вывучаў працоўны стол, адзначыўшы на потревоженном дрэве малюнак пакрывілася горы Фуджы. Яго лоб быў нахмурен. Гэта было разумнае размяшчэнне. Кандыдаты ўжо заплацілі незваротны ўнёсак. Вядома, яны зарэгіструюцца; хто захоча выкідваць тысячу даляраў на вецер дзеля гэтага дзесяціхвіліннага размовы?
  
  “Добра. Я думаю. І я падумаю пра гэта, ты ведаеш, аб завяшчанні. Для будучых сесій ".
  
  Сэмюэль празьзяў. “ Процьма часу для гэтага. А ганарар? Крэдытная картка або чэк?
  
  Шоў дастаў з паперніка другі чэк, выпісаў яго і працягнуў мужчыну.
  
  Таблічка павярнулася да Шоў, і Сэмюэль паказаў пальцам, дзе яму варта паставіць подпіс.
  
  Ён так і зрабіў, спадзеючыся, што прылада не было наладжана на зняцце адбіткаў пальцаў.
  
  “А цяпер пазвані па гэтым тэлефоне. І давайце пачнем!" Сэмюэль працягнуў Шоў картку. “Гэта служба аўтаадказніка. Дваццаць чатыры гадзіны. Дайце гэты нумар каму хочаце. У выпадку надзвычайнай сітуацыі ён або яна можа патэлефанаваць і пакінуць паведамленне. Хто-небудзь з Службы падтрымкі звяжацца з вамі. "
  
  Шоў патэлефанавала на адзін з аднаразовых тэлефонаў Мак, на які яна ніколі не брала трубку. Аўтаадказчык быў па змаўчанні; у ім не было імя, толькі нумар — што было карысна цяпер, на выпадак, калі Х'ю або хто-то яшчэ падслухоўваў. Шоў пакінуў паведамленне для сваёй "маці". Ён з'едзе на тры тыдні, каб атрымаць неабходную дапамогу. Увесь гэты час ён будзе па-за межамі дасяжнасці. Ён даў нумар аўтаадказніка Фонду. Ён сказаў, што любіць яе.
  
  Сэмюэл працягнуў руку, узяў iPhone і, выключыўшы яго, паклаў у канверт, які затым запячатаў.
  
  “У вас ёсць якія-небудзь іншыя прылады? Наручныя гадзіны - разумныя або звычайныя? Планшэт, кампутар? ... На днях яны прыдумаюць iToothpicks, " сказаў Сэмюэль з крывой усмешкай.
  
  “Толькі мой ноўтбук. Ён у маім заплечніку. Ён выключаны".
  
  "Добра". Затым Сэмюэль дадаў: “Ваш багаж застанецца ў камеры захоўвання на час вашага знаходжання тут. Вам дадуць усе неабходнае".
  
  Тое, што яны збіраліся апранаць яго, раздражняла амаль гэтак жа моцна, як адсутнасць сродкаў сувязі.
  
  З'явіўся яшчэ адзін канверт, падобны на той, у якім знік яго мабільны. "Вам таксама трэба будзе пакінуць свой кашалек, крэдытныя карты і наяўныя". Ён пастукаў па канверце з чырвонай паласатай пячаткай. “ Тут усё будзе ў бяспецы.
  
  Таму што ніхто і ніколі раней не краў запячатаны канверт.
  
  “Я бачу, ты устрывожаны, падазроны. Некаторыя з нашых Таварышаў, як і ты, незалежныя, маюць цяжкасці з конформизмом і адмовай ад кантролю. Майстар Илай выдаткаваў шмат гадзін, вызначаючы, што лепш для ўсіх Таварышаў. Ён вырашыў, што ўсё, што нагадвае нам аб нашай жыцця за межамі лагера, адцягвае. Мы не можам гэтага дапусціць. Такім чынам, мы пакладзем усё гэта ў ваш заплечнік ці спартыўную сумку ".
  
  Шоў адзначыў спасылку на яго канкрэтныя працы. І Сэмюэль не прасіў ключ; ён ведаў, што яны былі не зачыненыя.
  
  “За чатыры гады працы тут у нас не было ніводнага выпадку крадзяжу. Зараз! Іду ў заклад, вы паміраеце ад жадання даведацца! Дазвольце мне даць вам агляд таго, што тут адбываецца. ITP. Ты будзеш працаваць з трэнерам. Першую тыдзень ім буду я ".
  
  Навучанне. Дарэчы, аб сабаках.
  
  Што гэта было за частку вызначэння депрограммиста?
  
  Місія культу складаецца ў тым , каб змяніць паводзіны паслядоўнікаў ...
  
  “У працэсе ёсць тры ўзроўню. Ты пачынаеш як пачатковец". Ён уручыў Шоў кудмень, тонкі сімвал бясконцасці з сіняга металу на канцы чорнага скуранога шнурка. "Надзень гэта і насі заўсёды".
  
  Шоў ніколі не насіў калье. Фактычна ніякіх упрыгожванняў. Аднойчы ён быў блізкі да гэтага. Гэта тычылася Марго. Але ў выніку на яго пальцы не засталося металу.
  
  "Правіла трэцяе". Шоў прадэкламаваў гэта, не зазіраючы ў лісток.
  
  “Ha! Ты разумны. Што ж, ты пачынаеш Працэс як пачатковец. Трэнер вырашае, калі ты пяройдзеш на наступны ўзровень. Гэта вучань. Вы атрымаеце чырвоны кудмень. Звычайна гэта займае пяць-шэсць дзён. Часам карацей, часам даўжэй. Пасля гэтага вы пяройдзеце на апошні ўзровень і стаць чаляднікам.
  
  “Большасць паскораных Кампаньёнаў, такіх як вы, разглядаюць магчымасць павышэння кваліфікацыі пасля заканчэння ITP. Вы можаце перайсці на наступны ўзровень і стаць IC—Унутраным колам ". Ён пастукаў па сваім ўласным сярэбранаму знаку бясконцасці.
  
  За, вядома, яшчэ 7500 даляраў. Можа быць, і больш.
  
  Сэмюэл падняўся, Шоў таксама. - І апошняе. Мы тут не паціскаем адзін аднаму рукі. Мы не абдымаемся.
  
  Ён паднёс разгорнутую правую руку да левага пляча. “Гэта наша прывітанне і наша развітанне. Так нашмат прасцей і больш паважліва, ці не так? Цэлую ці я гэтую жанчыну, абдымаю я гэтага мужчыну? Ці магу я паспрабаваць поціск рукі "костедробилка"? Цяпер ён паўтарыў жэст яшчэ раз. Шоў адказаў узаемнасцю.
  
  “Ах! Як быццам ты рабіў гэта ўсё сваё жыццё. Што ж, сардэчна запрашаем у Фонд "Асірыс", пачатковец Картэр".
  
  Шоў уздыхнуў, як выправіць злачынца, заподозривший, што яго рабуюць. "Лепш бы гэта спрацавала".
  
  Задняя дзверы адчыніліся, і з'явілася Адэль, з таго месца, дзе яна, відавочна, чакала.
  
  “ Чаляднік Адэль праводзіць вас у вашу спальню.
  
  Чаму яны не быліжанчынамі з Падарожжаў?
  
  “Вы можаце пераапрануцца, прывесці сябе ў парадак, расслабіцца. Вячэра падаецца без прамаруджання з сямі да васьмі. Прысутнасць абавязкова".
  
  Калі ён рушыў услед за ёй да выхаду, Шоў спыніўся і павярнуўся. “ Адзін пытанне?
  
  "Так?" Спытаў Сэмюэль.
  
  “На вашым вэб-сайце на самай справе нічога не сказана. Што менавіта робіць гэты працэс?"
  
  З ноткай глыбокай павагі ў голасе ён сказаў: "Не што іншае, як цалкам змяніць сваё жыццё ... назаўжды".
  23.
  
  Шоў і Адэль прайшлі праз лагер па пасыпанай жвірам дарожцы. Цяпер гэта месца наводзіла яго на думку аб вайсковай базе, хоць і дзевятнаццатага стагоддзя.
  
  Ён заўважыў тузін чалавек на вясковай тэрыторыі з нататнікамі ў руках: пара сярэдніх гадоў, некалькі адзінокіх мужчын, усім за сорак-пяцьдзесят. Яны здаваліся бізнесменамі. Ён заўважыў групу з трох жанчын, усім за дваццаць, выказаў здагадку Шоў, выглядевшую як чирлидерши, якія вяртаюцца з трэніроўкі, асабліва ў аднолькавай сіне-чорнай форме; іх спадніцы былі кароткімі, вышэй калена. Там было таксама некалькі мужчын у шэрых туниках Атрада дапамогі, усе моцна складзеныя.
  
  Шоў задумалася пра светла-блакітных блузках і швэдрах з высокім каўняром адпаведнага адцення. Магчыма, таму, што гэты колер будзе лёгка заўважны ў лясах і палях, навакольных лагер. Не такі відавочны, як аранжавы, але карысны для праследавацеляў, на выпадак, калі ў гэтым узнікне неабходнасць. Гэта была б абуральная думка ... калі б не жорсткае збіццё, сведкам якога ён толькі што стаў.
  
  Ён заўважыў яшчэ некалькіх мужчын і жанчын з сярэбранымі кудменямі, затым больш у туниках, на якіх не было караляў. Цікава, падумаў ён, колькі чалавек з Атрада дапамогі былі падобныя на Х'ю і двух яго галаварэзаў? Магчыма, большасць людзей тут былі падобныя на Сэмюэля: разумныя, з пачуццём гумару і адданыя справе дапамогі тым, хто падпісаўся змагацца са сваімі паўсядзённымі нягодамі. Магчыма, яны нічым не адрозьніваліся, скажам, ад некаторых работнікаў інтэрнэт-кампаній, з якімі ён пазнаёміўся на нядаўняй працы ў Крамянёвай даліне.
  
  Шоў паправіў сябе; ён думаў: "Х'ю і двое яго галаварэзаў — і яшчэ адзін чалавек".
  
  У гэты момант ён ішоў побач з ёй.
  
  Міма праехаў гольф-кар. Гэта было адзінае механізаванае сродак перамяшчэння па тэрыторыі. Ён заўважыў некалькі з іх, якія кіруюцца тымі, хто быў у Групе дапамогі, у іх туниках, ці паслядоўнікамі ў сіне-чорнай уніформе.
  
  "Як доўга ты працуеш у Фондзе?" ён спытаў Адэль.
  
  "Некалькі гадоў".
  
  Цішыня.
  
  "Значыць, ты накшталт як працуеш поўны працоўны дзень".
  
  "Я знаходжуся ў штаце".
  
  "Табе гэта падабаецца, так?"
  
  “Майстар Илай - геній у пошуку найлепшых рашэнняў праблем, з якімі мы ўсе сутыкаемся. Я ганаруся тым, што з'яўляюся часткай гэтага ".
  
  Яму было цікава даведацца пра яе асабістым жыцці. Будучы супрацоўніцай, яна прабудзе тут усё лета. Насуперак шостаму правілу, у якія працуюць поўны працоўны дзень павінны быць рамантычныя адносіны ці, па меншай меры, выпадковыя сувязі. Некаторыя могуць нават быць жанатыя. А што наконт брунэткі на абочыне, дзе Адам пакончыў з сабой? Была яна з кім-небудзь блізкая?
  
  Ніколі не выпускайце магчымасці сабраць важныя факты. Звычайна гэта лепшыя інструменты і зброю, чым малаткі і пісталеты.
  
  “ Значыць, ніхто не з'язджае? Нават для таго, каб трапіць у горад на некалькі гадзін?
  
  Яе адказ: "Правілы".
  
  Шоў праграму уважліва вывучаў лагер, выглядаючы ўваходы і выхады, колькасць людзей з Дапаможнага падраздзялення.
  
  І яшчэ шукаў мужчыну ў аранжавых акулярах, які, магчыма, бачыў Шоў каля "Кіа", недалёка ад таго месца, дзе загінуў Адам. Шоў цяпер зразумеў, што, як ён думаў, у гэтага чалавека было два імя: Джэрэмі Фрэдэрык. Цяпер ён зразумеў, што памыліўся. Павінна быць, гэта быў чаляднік Фрэдэрык.
  
  “ Пачатковец Картэр?
  
  "Так?"
  
  "Ты любуешся лагерам?"
  
  "Гэта ўжо што-то".
  
  Быў ён злоўлены за наглядам?
  
  Магчыма, няма. Яе твар выпраменьвала гонар, калі яна сказала: “Майстар Илай спраектаваў гэта сам. Ты ведаеш, ён вывучаў архітэктуру".
  
  “ Я гэтага не рабіў. Ён зноў зірнуў на востраканцовыя даху. “ Значыць, зімой вы зачыненыя.
  
  “ Няма. Але нават калі б мы былі ў больш цёплай мясцовасці, Фонд быў бы зачынены з восені да вясны. Майстру Элі трэба гэта час, каб адправіцца на Далёкі Усход. Ён заўсёды даследуе, вучыцца і ўдасканальвае Працэс. Ён кажа, што гэта ніколі не будзе завершана. Ён так моцна дапамог мне. Ён самы разумны і шчодры чалавек у свеце. Я страціла свайго дзіцяці два гады таму.
  
  Гэта быў электрычны разрад, тым больш шакавальны, што яна вымавіла ашаламляльныя словы са слабой усмешкай.
  
  “Госпадзе. Я такі, мне шкада".
  
  “О, не, усё ў парадку. Майстар Элі зрабіў усё правільна. Вось твая спальня".
  
  Шоў, не ў сілах прыдумаць, што сказаць, прайшоў разам з ёй у корпус. С. Як і ўсе астатнія жылыя памяшканні, гэта было доўгае, несамавітае будынак з крытым ганкам спераду, куды можна было падняцца па двух прыступках. Як і ўсе астатнія, гэта была штучная драўляная хаціна, якую ён заўважыў раней. Чатыры крэслы-пампавалкі з цікаў дрэва, состаренные да шэрага, стаялі тварам вонкі. Шоў рушыла ўслед за Адэль праз незачыненыя ўваходныя дзверы ў калідор з чатырма дзвярыма з кожнага боку. Ніякіх упрыгожванняў на сценах, як у адміністрацыйным калідоры. Пакой Шоў была апошняй злева. Яна адкрыла замак — просты, лёгка вскрываемый, але гэта было адзначана толькі між іншым. Калі хто-небудзь з персаналу захоча ўвайсці, яны ўвойдуць. Што тычыцца каго-то яшчэ? Што ў Шоў засталося, каб скрасці?
  
  Адэль працягнула яму ключ. “ Ты знойдзеш сваю вопратку ўнутры. Яны ацанілі твой памер, і яны заўсёды маюць рацыю. Але калі што-то не падыходзіць, проста дайце ведаць каму-небудзь з адміністратараў, і яны з гэтым разбяруцца ".
  
  Яны ...
  
  "Унутры ёсць сумка для гэтай адзення". Яна нявызначаным жэстам паказала на яго торс. "Ты можаш пакінуць усё гэта за дзвярыма".
  
  "Я не магу ўтрымаць іх?" - спытаў ён, хоць і ведаў адказ.
  
  “ Баюся, што няма. Гэта частка Працэсу. Майстар Илай кажа, што мы павінны пакінуць усё ў мінулым. Яны будуць постираны і чакаць цябе, калі ты сыдзеш.
  
  "Вядома".
  
  Зноў загучалі ноты Бетховена, і Шоў паглядзела ў бок акна. З дынамікаў зноў пачуўся жаночы голас. "Час - палова на шостую вечара".
  
  - Яны гучаць кожныя чвэрць гадзіны з шасці раніцы да дзесяці, - сказала Адэль. Майстар Илай лічыць, што гэта ўсё, што нам трэба для вызначэння часу. Ён кажа, што карпарацыі і ўрад занадта шмат кантралююць. Яны дыктуюць усе, нават час з дакладнасцю да секунды".
  
  Іншыя, хоць і непадобныя, яны...
  
  Ён сказаў: "Гэтыя гадзіны, вядома, могуць цябе абдурыць".
  
  Адэль не адказала, але пасля паўзы патлумачыла, як прайсці ў сталовую, і дадала: "Заўтрашняе расклад будзе ўнутры, на вашым стале". Затым яе погляд раптам стаў праніклівым. “Тут усё па-іншаму, не так, як ты прывык, пачатковец Картэр. Як бы моцна ты ні хацеў дапамогі, з-за мінусаў у тваім жыцці ты супраціўляешся. Гэта натуральна. Аднак, чым раней вы адпусціце гэта, тым хутчэй вы прымеце Працэс, і ўсё будзе выдатна ".
  
  Яе словы былі мяккім, але беспамылковым рыўком за ланцужок. Шоў зразумеў, што, магчыма, ён гэта заслужыў. Магчыма, ён дазволіў некаторага снисходительному тоне праслізнуць у яго згадванні часу. Ён проста ніколі больш не змог бы выйсці з ладу.
  
  Ён слаба выдыхнуў — бадай, адзінае прабачэнне, на якое загартаваная вуліцай Скай была здольная. “ Проста ўсё гэта ... Ніколі не рабіла нічога падобнага.
  
  Яе твар памякчэў. - У цябе ўсё атрымаецца. Майстар Илай прымае блізка да сэрца ўсе нашы інтарэсы. Цяпер гэта датычыцца і цябе. Яна кіўнула на яго амулет. Яна павярнулася, спынілася і азірнулася. “І прачытайце правілы. Яны сапраўды ставяцца да іх сур'ёзна".
  
  Шоў зачыніў за ёй дзверы і агледзеў свой пакой. Ён ніколі не быў у турме — ну, не для таго, каб адбываць пакаранне, хоць яго некалькі разоў заключалі пад варту, — але гэтая пакой, верагодна, была падобная на камеру мінімальнага рэжыму, месцазнаходжанне чекодержателей і нізкааплатных ўнутраных трэйдараў.
  
  Тут стаяла простая ложак — футон на ўзвышшы, — хісткі пісьмовы стол і крэсла. Некалькі аднолькавых лямпаў, танных. Ванная была маленькай, і на вузкай палічцы ляжалі самыя неабходныя прыналежнасці: мыла, запячатаная зубная шчотка, ўпакоўка аднаразовых брытваў, цюбікі з адпаведнымі ласьёны, мылам і крэмамі. Тонкія ручнікі. На паліцы стаяла кававарка, паднос з кавай і гарбатай розных марак, а таксама пакуначкі цукру і кава, Матэ. Мікрахвалевая печ таксама. Кошык з шакаладнымі батончыкамі, печывам і арэхамі. У невялікім халадзільніку стаяла вада ў бутэльках.
  
  Ён вымыў твар і рукі, выцерся мяккімі ручнікамі і больш старанна агледзеў пакой. Шоў час ад часу карыстаўся абсталяваннем для назірання ў сферы ўзнагароджанняў і ведаў, дзе ўсталяваць камеры і на што звяртаць увагу. Ён быў упэўнены, што тут іх не будзе. Відэа з вэб-камеры, на якім хто-то галышом вяртаецца з душа? Гэта можа надоўга засадзіць каго-небудзь за краты. Што тычыцца мікрафонаў, то яны былі магчымыя, хоць яго пошукі нічога не выявілі. Але, вядома, яны маглі быць убудаваныя ў сцены, нябачныя і, калі б былі падлучаныя, не выяўляныя сканарамі, нават калі б у яго быў адзін.
  
  Ён проста выказаў здагадку бы, што ўсё, што ён тут сказаў, было пачута.
  
  Агледзеў сваю уніформу, раскладзеную на стале. Нават ніжняе бялізну. Рэчы былі ў пластыкавай ўпакоўцы вытворцы з прымацаванымі біркамі памеру: новыя, не стиранные. У яго была недарэчная думка, што яму дазволяць пакінуць іх сабе, калі ён сыдзе, — сувеніры на памяць аб маім Месяцы ў Кульце.
  
  Шоў апранулася. Нарад быў зручным і ідэальна сядзеў па постаці. Яны нават падабралі правільны памер абутку. Адзін аспект адзення быў цікаўным: на ёй не было кішэняў. Які ў гэтым быў сэнс?
  
  Шоў не бачыў ніякай практычнай прычыны. Ён выказаў здагадку, што гэта быў усяго толькі адзін з аспектаў кантролю, які Фонд ажыццяўляў над членамі.
  
  Ён сунуў вопратку, якую насіў тут, у палатняны мяшок і паставіў яго ў калідоры.
  
  На стале ляжалі чатыры нататніка на спіралі памерам 8 на 10 цаляў: на вокладцы кожнага было надрукавана "Працэс™". Побач з ім ляжала з паўтузіна ручак. Ён адкрыў кнігу, чакаючы ўбачыць няскладны трактат або план урока на наступныя тры тыдні.
  
  Няма. Усе пустыя старонкі. Ён, павінна быць, наведваў лекцыі, выказаў меркаванне ён, ці заахвочваў "весці дзённік" — слова, якое ён проста не ўспрымаў як дзеяслоў.
  
  Таксама на стале ляжалі тры ліста паперы. На адным была копія правілаў. На адным чыталася:
  
  Расклад Першага дня для пачаткоўца Картэра
  
  Сняданак у 8 раніцы
  
  9 гадзін раніцы Першая лекцыя майстры Илая
  
  10 гадзін раніцы Самааналіз
  
  11 гадзін раніцы, Навучальны перыяд, Корпус 7
  
  Абед у 12 гадзін дня
  
  13 : 00 Самааналіз
  
  14 : 00 Другая лекцыя майстры Элі
  
  15 : 00 Самааналіз
  
  Вячэра ў 7 гадзін вечара
  
  8 гадзін вечара Самааналіз
  
  10 гадзін вечара Адбой і каменданцкую гадзіну
  
  Апошнім быў невялікі лісток, прызначаны для арыентавання пачаткоўцаў:
  
  Памятаеце, што ў Фондзе "Асірыс" мы - "Кампаньёны".
  
  Пачатковец (сіні амулет)
  
  Вучань (чырвоны)
  
  Чаляднік (фіялетавы)
  
  Унутраны круг — "IC" (серабрысты)
  
  Тыя, хто ў шэрай форме, з'яўляюцца членамі Падраздзялення садзейнічання - "AUs". Яны тут для вашай дапамогі і бяспекі.
  
  Заўсёды звяртайцеся да таварышам толькі па званні і па імені, ніколі "містэр" "Місіс", "Міс", "Доктар" і г. д.
  
  Шоў запомніў гэта і запісаў, яшчэ раз праглядаючы свой расклад на заўтра. Ён успомніў, што гадзіны, прысвечаныя самааналізу, згодна з правіламі, трэба было праводзіць у адзіноце. Ён задаваўся пытаннем, ці было гэта зроблена для таго, каб трымаць членаў царквы паасобку ў той час, калі яны не былі сабраныя разам і не знаходзіліся пад пільным наглядам Илая і наглядчыкаў.
  
  Кантроль, вядома.
  
  У любым выпадку, гэта было добра для яго. Ён хацеў свабоды, каб блукаць па лагеры для свайго расследавання.
  
  Гэта было менавіта тое, што стаяла наступным у яго парадку дня.
  24.
  
  
  
  На незнаёмай і патэнцыйна варожай тэрыторыі:
  
  Ніколі не заставайцеся без шляху да адступлення.
  
  Ніколі не заставайцеся без доступу да зброі.
  
  Гэта было адно з самых фундаментальных правілаў яго бацькі.
  
  Незнаёмая частка была дадзенасьцю. Варожая? Давайце проста выкажам здагадку гэта, дзякуй, чаляднік Х'ю.
  
  Першай задачай Шоў было распрацаваць план уцёкаў. Ён шпацыраваў па тэрыторыі лагера, нявінны, як першакурснік ў кампусе, аглядаючы месца. Даліна не была добраўпарадкавана. парослую травой тэрыторыю усеивали навалы дрэў і шароў з дзікай лістотай. Большую частку тэрыторыі займала поле, трава на якім была коратка падстрыжаная шырокай стацыянарнай касілкай, якая стаяла пад адкрытым тэнтам каля адміністрацыйнага будынка. Ніякіх кветкавых клумбаў або дэкаратыўных насаджэнняў.
  
  Предвечернее неба было блакітным, і па ім плылі шчыльныя баваўняныя аблокі. Сонца схавалася за уцёсамі на захадзе, і паветра быў прахалодным, пах хвоямі, азёрнай гнілатой і балотным газам.
  
  Чакаючы, што наглядчыкі з Дапаможнага падраздзяленні будуць пільна назіраць за ім, Шоў адзначыў, што яны не назіралі — ці, па меншай меры, здавалася, што не назіралі.
  
  Ён зноў агледзеў тэрыторыю ў пошуках камер назірання, але не ўбачыў ні адной. Гэта здалося яму дзіўным ў нашы дні. Але потым ён падумаў: навошта турбавацца аб дарагім, складаным у абслугоўванні абсталяванні, калі ваша статак абгароджана плотам, за шмат міль ад іншых людзей. Дарэчы, паства, якая верыла — або павінна была прыйсці да веры, — што грэх супраць бажаства, вядомага як Майстар Илай, з'яўляецца найцяжэйшым з грахоў.
  
  Правіла 14 . . .
  
  Ён таксама падумаў, што была яшчэ адна прычына, па якой некаторыя арганізацыі не выкарыстоўвалі камеры назірання. Яны зафіксавалі доказы, якія ўборы не хацелі перадаваць у лічбавую запіс. Х'ю палічыў за лепшае б, каб яго сумарны прысуд зламыснікам заставаўся ў сакрэце.
  
  Шоў прыкінуў, як лёгка было б забраць свой заплечнік і спартыўную сумку, кашалёк і тэлефон. Камера захоўвання была зачынена, і ў ёй было цёмна. Пярэдняя і задняя дзверы, здавалася, не былі зачыненыя, але яму давялося б быць асцярожным, калі б ён вырашыў ўзламаць іх такім чынам; яго мог убачыць любы, хто знаходзіўся перад Падраздзяленнем дапамогі або побач з ім. У багажным аддзяленні былі вокны збоку і ззаду; лагічна было б выказаць здагадку, што гэта былі кропкі ўваходу.
  
  Такім чынам, ключы ад грузавіка?
  
  Ён пайшоў назад у кірунку брамы з надпісам "ЗРАНІЦЫ", "СЁННЯ", "ЗАЎТРА". Ён спыніўся каля Аддзялення дапамогі. Ўнутры добра асветленага будынка, падобная спраўны паліцэйскае кіраванне, ён убачыў сейф. Унутры былі ячэйкі для ключоў. У скрыні былі тоўстыя ахоўныя дзверы і вялікі замак. Ён, верагодна, змог бы адкрыць яго дубінкай, калі б у яго быў лом ці малаток. Але за сталамі сядзелі трое галаварэзаў з Падраздзялення дапамогі. Ён выказаў здагадку, што будынак будзе занята ўвесь дзень і ўсю ноч.
  
  Забудзься пра пікапе.
  
  Ён абышоў перыметр, разглядаючы будынкі, адзначаючы кожную дэталь. Тут было некалькі інтэрнатаў, падобных на яго, і іншыя будынкі, якія, здавалася, былі класнымі пакоямі. Большасць з іх у цяперашні час былі занятыя, члены клуба — не, кампаньёны, нагадаў ён сабе, — сядзелі ўнутры кружкамі, робячы запісы ў такіх жа блакнотах, як у яго.
  
  Адно будынак знаходзілася на поўдзень ад сталовай. Яно было больш інтэрнатаў, а яго вокны былі зафарбаваныя і зарашочаныя. Таблічка на фасадзе:
  
  БУДЫНАК 14
  ПРЫВАТНАЕ
  
  Двое мужчын у шэрых туниках сядзелі на ганку перад домам, не прамаўляючы ні словы і разглядаючы кожнага, хто праходзіў міма. Яны зірнулі на Шоў, ніяк не адрэагаваўшы. Ён глядзеў наперад і прайшоў міма, не спыняючыся. Ці Было гэта месца ўтрымання пад вартай? Складское памяшканне, якое змяшчае канфідэнцыйныя дадзеныя? Або што-то небяспечнае?
  
  Зброю? Амаль на кожным заставе ў дзікай мясцовасці мелася вінтоўка на выпадак ўварвання жывёл, але ці было там што-то яшчэ? Шоў працягваў ісці па тратуары, пакуль не схаваўся з выгляду ахоўнікаў, затым павярнуў назад. Як і ў іншых, у будынку 14 быў чорны ход, і трава, вядучая да яго, была намулянае каляскамі для гольфа і пешаходамі — як мяркуецца, персаналам, дастаўляў тавары. Ён праверыў ручку. Зачынена, але яна не паддавалася. На ёй быў просты замак, які можна было ўзламаць, але для гэтага спатрэбілася б час.
  
  Вокны былі забраныя трывалымі жалезнымі прутамі, прымацаванымі да рам шрубамі, галоўкі якіх былі подпилены так, што адверткі былі бескарысныя для іх зняцця. Фарба на шкле была тоўстай; ён нічога не мог разгледзець ўнутры.
  
  Будынак 14 да пары да часу павінна было заставацца загадкай.
  
  Ён накіраваўся да паўднёвай баку лагера, дзе знаходзілася вялікая жылое будынак. Ён адзначыў, што большасць людзей, міма якіх ён праходзіў, насілі чырвоныя амулеты — чалядніка, другі ўзровень у Працэсе навучання. Некаторыя былі блакітнымі для пачаткоўцаў.
  
  З двух дзясяткаў чалавек, за якімі ён назіраў, усе яны былі белымі. Здавалася, гэта не адпавядала Правілу 5, але гэта было нядзіўна.
  
  Час ад часу хто-небудзь з Кампаньёнаў пасылаў у яго бок вільготную ўсмешку і рабіў гэты дзіўны жэст — датычылася правым далонню левага пляча. Шоў не забываў адказваць на прывітанне тым жа.
  
  Працягваючы шлях да задняй часткі рэзідэнцыі, ён агледзеў высокую скалу, які ўзвышаецца на восемдзесят футаў ў паветра. Паверхня была пакрыта шматлікімі расколінамі і выступамі; Шоў мог лёгка ўзлезці на яе самастойна — тэхніка выкарыстання вяровак для прадухілення падзенняў, а не для дапамогі пры ўздыме. Гэта таксама спрыяла свабоднаму сола - лазанию наогул без вяровак — калі хто-то быў да гэтага схільны. Шоў такім не быў. Вольны сола было несумяшчальна з яго цэнтральнай жыццёвай філасофіяй: выжываннем.
  
  Такім чынам, поўдзень не быў прымальным шляхам адступлення.
  
  Не было і уэста, які ўяўляў сабой яшчэ адзін ўцёс: ўзвышаецца фармацыю "Уладара кольцаў", праз пралом у якой ён праехаў па дарозе ад Харбинджер-роўд да вартоўні Фонду.
  
  З поўначы цягнуўся частакол і стаянка для аўтамабіляў, абароненая сеткай. Пералезці праз драўляны плот, нават восьмифутовый, не так ужо немагчыма. Аднак гэты быў з лёгкасцю десятифутовым. Гэта было б занадта складана пераадолець без лесвіцы, якой ён не бачыў ні адной. І ён ведаў, што каля брамы будзе ахова, магчыма, пастаянна. Норт адсутнічаў.
  
  Усходняй мяжой лагера быў лес, які вядзе да высокага абрыву, за якім віднелася возера. На паляне на вяршыні скалы на ўсход прыкладна праз кожныя пяцьдзесят футаў стаялі лаўкі, адкуль адкрываўся цудоўны від на горы. Шоў ведаў, што прыкладна ў двух мілях у той бок — на ўсход — пралягае траса штата, вывучаючы Google і свайго Рэндзі Макнелли. Ўздоўж шашы былі заправачныя станцыі прыкладна праз кожныя дзесяць міль, што азначала ладная колькасць коркаў. Можна было дабрацца аўтастопам або дабрацца да адной з станцый тэхабслугоўвання і патэлефанаваць Маку, каб дамовіцца аб паездцы.
  
  Але як выйсці з лагера ў гэтым кірунку? Ён ішоў па краі скалы; паверхня была занадта гладкай, каб спускацца ўніз. Ён глядзеў на чысты костяно-жоўты камень і не мог не думаць аб двух людзях, якія загінулі, зваліўшыся з такога месца: Адаме Харпере з Хоупз-Корнер і бацьку Шоў у Эхо-Ридж, смерць якога была падстроеная тымі, каго ён лічыў Ворагамі — жанчынай па імені Брэкстан і Эббитт Друн ... І іншымі, хто працаваў з імі. Гэта таксама адлюстроўвала місіі Шоў. Некаторых раздражняла, што яму давялося прыпыніць пошукі забойцаў свайго бацькі. Але выбару не было. Што б ні прывяло Адама да яго смерці, гэта магло падвергнуць небяспецы іншых. Пошукі сакрэту, які стаяў за смерцю яго бацькі, прыйдзецца адкласці.
  
  Павярнуўшыся і працягваючы рухацца на поўнач, да пярэдняй часткі лагера, ён у рэшце рэшт падышоў да жудасным брамы і высокага драўлянага плота і пайшоў уздоўж іх на ўсход. Там, дзе яна сканчалася глыбока ў лесе, шестифутовый сеткаваты бар'ер цягнуўся ад плота да крутым спуску на скалы далёка ўнізе.
  
  Илай дакладна не хацеў, каб хто-небудзь сыходзіў.
  
  Або, разважаў Шоў, увайсці без дазволу.
  
  На ланцужку былі вароты з вісячым замком. Шоў задумаўся. Замак заржавел, а вароты былі абчапляныя вінаграднымі лозамі, зямля вакол іх не кранутая. Тут ужо некалькі месяцаў нікога не было. Ён знайшоў камень і з паўтузіна удараў зламаў завалу. Вароты свабодна адкрыліся.
  
  Ён мог бы дабегчы да шашы трушком за дваццаць хвілін.
  
  Такім чынам, у яго быў свой шлях да адступлення.
  
  Зброю?
  
  Бетховен рэхам разнёсся па лагеры. Затым: "Час шэсць сорак пяць вечара, вячэру будзе пададзены праз пятнаццаць хвілін".
  
  Шоў вярнуўся ў сваю спальню, сеў на ганак і накідаў карту комплексу.
  
  На выпадак, калі запісная кніжка была вывучана, ён дадаў некалькі нататак аб тым, што Сэмюэль распавёў яму падчас першага інтэрв'ю, — каб стварыць ўражанне, што ён успрымае ўсё гэта сур'ёзна. Скончыўшы, Шоў прагледзеў карту, адзначаючы размяшчэнне свайго інтэрната, цэнтральнай плошчы і сцэны, Аддзялення дапамогі, будынка 14, трохпавярховай рэзідэнцыі. І, вядома ж, шлях да адступлення на ўсход.
  
  Шоў збіраўся пакласці кнігу назад у свой пакой, але потым успомніў адно з правілаў.
  
  
  Злучэнне Асірыса
  
   1.- Пад'язная дарога да Харбингер-Роўд
  
   2.- Аўтастаянка
  
   3.- Драўляная барыкада
  
   4.- Багажнае аддзяленне
  
   5.- Дапаможны атрад
  
   6.- Адміністраванне
  
   7.- Інтэрнаты /класныя пакоі
  
   8.- Абедзенны зала
  
   9.- Будынак 14
  
   10.- Цэнтральная плошча
  
   11.- Этап
  
   12.- Рэзідэнцыя Элі
  
   13.- Шлях
  
   14.- Блеф/лаўкі запасных
  
   15.- Возера
  
  Заўсёды трымаеце пры сабе нататнік і ручку . . .
  
  Ён накіраваўся ў сталовую і ўстаў у чаргу, ківаючы і боўтаючы з іншымі Наведвальнікамі. І выглядаючы Фрэдэрыка, мужчыну ў аранжавых акулярах, які, магчыма, бачыў яго на месцы смерці Адама. Праблема была ў тым, што Шоў не быў упэўнены, што пазнае Суразмоўцы без ачкоў і капялюшы.
  
  Ён таксама пашукаў вачыма брунэтку.
  
  Ніякіх прыкмет ні таго, ні іншага.
  
  Няўжо яна сышла з Фонду?
  
  З аднаго боку, гэта было б няўдачай: яе рэакцыя на самагубства Адама меркавала, што паміж імі была сувязь. Яна магла б дапамагчы яму запоўніць прабелы ў яго смерці. З іншага боку, гэта азначала б, што яна была па-за небяспекай.
  
  Яшчэ адна магчымасць. Ці былі наступствы пасля таго, як яна адмовіла Х'ю? Шоў ўзгадала твар гэтага чалавека, скажонае гневам, а затым яго ехидную ўсмешку і пагрозу дысцыплінарных спагнанняў, калі яна сыходзіла ад яго, і яго садысцкае запал, калі ён ламаў рэпарцёру косткі. Ён быў мужчынам, якому яўна прыносіла задавальненне прычыняць боль. Ёй было балюча? Ці горш? Было будынак 14 моргаў, і цела брунэткі было схавана там пасля таго, як адплата Х'ю выйшла з-пад кантролю?
  
  У любым іншым месцы і ў любы іншы час гэтая ідэя была б абсурднай. Не тут. Рэальнасць была падвешаная ўнутры сеткі Фонду Асірыса.
  
  Таямнічае будынак без вокнаў цалкам магло быць домам мёртвых. Аднак Колтер Шоў раптам даведаўся, што жанчына не жыла тут. Апусціўшы галаву, яна прайшла міма Шоў і ўстала ў канец чаргі ў сталовую. Ні з кім не прывітаўшыся, яна адкрыла свой шчыльна запоўнены нататнік і пачала пісаць.
  25.
  
  Культавыя пятнаццаць нот, складзеных амаль глухім нямецкім геніем, загучалі, аддаючыся рэхам у прахалодным, золкім вечары.
  
  “Час - сем гадзін вечара, вячэру пададзены. Усім таварышам, калі ласка, сабрацца ў абеднай зале".
  
  Дзверы адчыніліся, і натоўп прыкладна з сямідзесяці чалавек увалілася ў ярка асветленае памяшканне, якое нагадвае любую з тысячы школьных сталовых па ўсім свеце. Пахла смажаным мясам або птушкай. Можна было ўлавіць водар Лизола.
  
  Адразу за дзвярыма вісела вялікая дошка з табліцай рассаджвання. Паколькі ўсе — ўсе тры ўзроўню кампаньёнаў: пачатковец, чаляднік і чаляднік — спыніліся паглядзець, Шоў выказаў здагадку, што Илай размеркаваў наведвальнікаў па месцах. Была для гэтага стратэгія? Магчыма, дапамога пачаткоўцам, якім магла б спатрэбіцца кампанія настаўнікаў.
  
  Або трымаць патэнцыйных парушальнікаў спакою далей адзін ад аднаго.
  
  Ці гэта было проста чарговае напружанне мускулаў з боку майстры Илая?
  
  Большасць спадарожніц былі мужчынамі трыццаці, сарака і пяцідзесяці гадоў, у многіх былі жонкі прыкладна таго ж ўзросту. Наступнымі па распаўсюджанасці былі маладыя жанчыны дваццаці-трыццаці гадоў. Шоў чакаў убачыць больш хіпі — ці хіпі 2.0. Нарэшце, ён заўважыў некалькіх лацінаамерыканцаў, амерыканцаў азіяцкага і афраамерыканскага паходжання. Усяго іх было пяцёра.
  
  Шоў заўважыў сваё месца, столік №4, побач з дзвярыма, у процілеглым канцы залы ад буфетнай стойкі, якая знаходзілася ў далёкай сцяны, побач з кухняй. Шоў праігнараваў яго заданне і трымаўся ў баку, назіраючы, куды збіраецца сесці брунэтка.
  
  Яна прайшла да століка №7, на некалькі крокаў далей ад яго. Яна села, не адрываючы погляду ад нататніка. Старонкі былі тоўстымі ад вільгаці рук, вільготнага паветра, чарнілаў. Здавалася, што яна запоўніла амаль кожную старонку.
  
  Сталы былі падзеленыя па рангу. Большасць абеднікаў насілі чырвоныя амулеты другога ўзроўню. Тры стала былі занятыя падмайстраў і два - пачаткоўцамі. Таварышы па Ўнутраным Коле, щеголявшие сярэбранымі кудменямі, не сядзелі, а стаялі каля сцяны, бесклапотна размаўляючы паміж сабой.
  
  Калі большасць людзей расселіся, Шоў падышоў да століка №7 і сеў, пакінуўшы адзін свабодны крэсла паміж сабой і брунэткай. Ён кіўнуў астатнім: мужчыны старэй, яшчэ аднаго высокага і стройнага і двум жанчынам гадоў пад трыццаць - ледзь за трыццаць. Яны разглядалі яго з асцярожнай ветлівасцю, як быццам ён выпадкова зайшоў не ў тую асобную сталовую ў добрым рэстаране.
  
  Ён павярнуўся да брунетцы. “ Я пачатковец Картэр.
  
  Яна падняла галаву, здзіўлена лыпаючы. Яе светла-шэрыя вочы апусціліся на яго сіні амулет і пашырыліся ад турботы. Здавалася, яна страціла дар прамовы.
  
  "Як справы?" Спытаў Шоў, аддаючы гонар плячом. Ён агледзеўся. “Тое, што ў меню. Пахне не так ужо дрэнна. Пару дзён не еў гарачай ежы, калі не лічыць Біг-маку на гарачае. Ён прашаптаў: “Не адмовіўся б ад піва, але, мяркую, бармэн не на дзяжурстве. Пастаянна ". Ён засмяяўся уласнай слабой жарце.
  
  “ Я ... Мне шкада, але гэта стол для вучняў. Яна паказала на свой чырвоны знак бясконцасці. Яе вочы на імгненне затрымаліся на ім, затым слізганулі па клеенке.
  
  "А?"
  
  Яна, запінаючыся, паўтарыла. "Стол для вучняў".
  
  "А." Ён апусціў руку, малюючы замяшанне.
  
  "Што мы тут маем, вучаніца Вікторыя?"
  
  Знаёмы голас: голас Адэль. Яна змяніла блузку. Крыві няма. "Паслушніца Картэр".
  
  “ Чаляднік Адэль. Ён нахмурыўся. “ Што-то не так?
  
  - Мне вельмі шкада, - сказала Вікторыя, - ён проста...
  
  Адэль: "Пачатковец Картэр, месцы ўжо размеркаваны".
  
  "Так і ёсць?"
  
  "Карта". Яна паказала.
  
  “О, прывітанне. Не звяртаў асаблівай увагі".
  
  "Гэта адно з правілаў," папракнула яна.
  
  Прачытайце іх уважліва. Яны сапраўды ўспрымаюць іх сур'езна . . .
  
  "І вучаніца Вікторыя, вы павінны памятаць, што калі хто-то парушае правіла, вы неадкладна выклікаеце AU або IC".
  
  Шоў успомніў сваю шпаргалку: IC - гэта Ўнутраны круг. AU - Дапаможны атрад.
  
  Адэль працягвала размаўляць з Вікторыяй, яе голас быў цьмяным, але цвёрдым. "Калі ты неадкладна не патэлефануеш каму-небудзь з нас ... "
  
  “Гэта таксама парушэнне правілаў. Я ведаю гэта!" Вікторыя апусціла вочы. “Я была заспетых знянацку. Я вяла дзённік ... "
  
  “Гэта нязначнае парушэнне. Я не думаю, што мне трэба выклікаць чаляднік Х'ю для прыняцця рашэння ".
  
  "О, дзякуй вам, мэм".
  
  Чорт. Шоў зразумеў, што яго маленькая тактыка тут ледзь не прывяла да дысцыплінарнаму спагнанню з боку таго самага чалавека, ад якога ён спрабаваў яе абараніць. Ён вырашыў быць больш асцярожным.
  
  Вікторыя зморшчылася. “ І я не буду казаць "мэм". Ці "сэр".
  
  Шоў успомніў гэта правіла.
  
  “Гэта было тваёй памылкай у мінулым. Не сумнай, але на яе варта паглядзець". Галава Адэль крыху схілілася набок. "І яму таксама не абавязкова ведаць аб гэтым".
  
  Поўнае глыбокай пашаны акцэнт падказаў Шоў, што Адэль, верагодна, мела на ўвазе Илая.
  
  “ О, дзякуй табе, чаляднік Адэль.
  
  Яе затаившая дыханне пакорлівасць раздражняла Шоў, тым больш што Вікторыя была на некалькі гадоў старэй Адэль.
  
  Вікторыя вярнулася да свайго нататніка. Яе рукі дрыжалі.
  
  Адэль праводзіла Шоў да табліцы рассаджвання. “ Вось ты дзе, пачатковец Картэр. Чацвёрты столік.
  
  "Я яшчэ раз взгляну на гэтыя правілы".
  
  Кіўнуўшы, яна ўстала і накіравалася да стала подмастерьев.
  
  Ён знайшоў месца і сеў. На стале, уставленном таннай металічнай посудам і папяровымі сурвэткамі, стаялі збаны з вадой і гарбатай з лёдам. Як і ўсе астатнія, гэты стол быў пакрыты цёмна-фіялетавай абрусам. Шоў раптам зразумеў, што колеры кудменяў ніжняга ўзроўню, сіні і чырвоны, у спалучэнні ўтвараюць фіялетавы, адценне знакаў бясконцасці Подмастерьев. Магчыма, фіялетавы сімвалізаваў што-то важнае ў старажытным Егіпце — ён усё яшчэ не ведаў, як Асірыс фігураваў у схеме. Або, магчыма, адценне быў часткай асабістай міфалогіі Элі.
  
  Шоў павітаў іншых пачаткоўцаў за сваім сталом. Там была пара гадоў шасцідзесяці, Уолтар і Салі. Лысеющего мужчыну з прыёмнай камісіі раней у той дзень звалі Генры. Ён быў падцягнуты, яго хватка моцная — яны паціснулі адзін аднаму рукі, перш чым ўзаемна ўспомніць, што гэта забаронена.
  
  - Ты калі-небудзь рабіў што-небудзь падобнае раней? - прашаптаў Шоў.
  
  “ Ніколі. Трохі дзіўна. Ты адсюль, з Вашынгтона?
  
  “Няма. Каліфорнія. Шмат падарожнічаю. Я геадэзіст. Лясная гаспадарка".
  
  "Я жыву на Ўсходнім узбярэжжы". Генры агледзеў пакой, і да яго вярнулася яго азызлы выраз, якое было раней у той дзень. "Спадзяюся, гэта спрацуе". Ён змоўк.
  
  За Чацвёртым столікам сядзеў Тод, пануры мужчына гадоў трыццаці з невялікім, коратка падстрыжаны, падцягнуты. Ён быў сьпісаны чарніламі, верагодна, на рукаве, але Шоў мог бачыць не больш за цалі працы на яго запясце, знікаючай пад уніформай. Эбі была прыгожай брунэткай з змрочным тварам і мітуслівымі манерамі. На выгляд ёй было не больш дзевятнаццаці-дваццаці. Загарэлы кучаравы мужчына гадоў пад трыццаць сядзеў, згорбіўшыся, над сервіроўкай. Яго звалі Джон.
  
  У 7:10 таварышы па Ўнутраным коле, роўнае колькасць мужчын і жанчын, якія адышлі ад сцяны і расселіся веерам, кожны сеў за свой столік. Відавочна, яны былі суправаджаючымі.
  
  Або ахоўнікі.
  
  Шоў выказаў здагадку, што шпіёны - гэта яшчэ адзін варыянт.
  
  Кампаньён з Ўнутранага круга, прызначаны за столік 4, наблізіўся чапурыстай хадой. Мужчына гадоў трыццаці пяці фарсіў ідэальна падстрыжанымі валасамі, выкладзенымі гелем ў дзелавую прычоску. Ён выпрастаўся і агледзеў іх. Ён сказаў ялейным, натрэніраваным голасам: “Вітаю вас, пачаткоўцы. Я чаляднік Куін. І я ганаруся тым, што сёння ўвечары буду вашым гаспадаром за сталом". Акуляры на ім былі з тых, што рэдка сустрэнеш: у драцяной аправе з палавіністым лінзамі.
  
  Ён дакрануўся да свайго левага пляча, правай далонню. Ігнаруючы абсурднасць сваіх адчуванняў, Шоў зрабіў тое ж самае. Ён адлюстраваў сарамлівую ўсмешку, нібы ганарыўся тым, што з'яўляецца членам сям'і, хай і пачаткоўцам.
  
  Куін дэманстратыўна падняў збан з гарбатай з лёдам і ваду, па адным у кожнай руцэ, і нахіліўся бліжэй да наведвальнікаў. "Аддаеце перавагу напой?"
  
  Шоў хацеў чай. Куін наліў усім — іншыя памочнікі рабілі тое ж самае - і затым сеў.
  
  Голас з дынамікаў над галавой абвясціў: "Давайце падзякуем бога". Большасць ведала, што нас чакае, і казала разам з намі: “За тое, што мы збіраемся атрымаць, мы дзякуем вас, майстар Элі, і за ўсё, чаму вы навучылі нас, вы вучыце нас і вы будзеце вучыць нас. З учорашняга - лепшае сёння. З сённяшняга - ідэальнае заўтра".
  
  Шоў і Генры балбаталі без умолку. Ён заўважыў, што Куін назірае за іх намаганнямі. Затым голас зверху сказаў: "Лепшае яшчэ наперадзе!"
  
  Зала напоўнілася апладысментамі, хоць і не такімі, якія можна пачуць у канцы канцэрту. Некалькі чалавек з Ўнутранага Круга пачалі скаардынавана павольна пляскаць у ладкі, старанна разлічваючы час, па аднаму ўдару ў секунду. Гэта працягвалася вельмі доўгія паўхвіліны.
  
  - А цяпер чалядніка могуць падысці да буфета.
  
  Старэйшыя Таварышы так і зрабілі. Толькі калі яны напоўнілі свае талеркі і селі, вучням было дазволена. Нарэшце, послушникам.
  
  Кантроль . . .
  
  Ежа была такой, як Шоў і чакаў: паравая курыца, гамбургеры, вегетарыянская лажання, салаты і гарніры. Роллы "Паркер Хаўс", сметанковае масла. Ён быў галодны з-за напружанай паездкі сюды і назірання за лагерам хуткім маршам, таму наклаў на талерку пабольш.
  
  За ежай Шоў пазіраў на Вікторыю. Яе цёмныя валасы былі заплеценыя ў падвойныя косы, спускавшиеся па спіне. Канцы былі перавязаныя тонкімі чырвонымі стужкамі, банты нядбайна завязаны. Яе твар мела авальную форму. Па-над сіняй форменнай кашулі на ёй быў сіні камізэлька. Ні заручальнага пярсцёнка, ні іншых упрыгожванняў. Шоў агледзеў пакой; здавалася, ніхто іх не насіў, наколькі ён мог бачыць. Напэўна, хто-небудзь з гэтых людзей быў жанаты. Магчыма, ім давялося правяраць свае кольцы, як і мабільныя тэлефоны. Пазбаўляючыся ад напамінкаў аб знешнім свеце. Ён не мог сказаць, карысталася Вікторыя касметыкай. У яе твары быў той злёгку чырванаваты адценне, які ён запомніў з таго дня. Магчыма, загар.
  
  Шоў адвёў погляд у той момант, калі яна падняла галаву і паглядзела ў яго бок, як быццам адчула, што за ёй назіраюць. Ён завязаў размову са сваімі суседзямі па століка. Яны з Генры былі адзінымі пачаткоўцамі за гэтым сталом, якія пачалі сёння. Эбі была тут ужо дзесяць дзён. Джон, Салі, Уолтар і Тод вывучалі Працэс цэлы тыдзень. Шоў адзначыў, што казаў Уолтар за пару; Салі была замкнёнай і няўпэўненай. Эбі ўвесь час нервавалася, Тод быў падазроным, Джон - сумным.
  
  Калі яны скончылі з асноўнымі стравамі і прыняліся за бясформенны пірог "д'ябальская ежа" на дэсерт, Куін выцер рот і адклаў сурвэтку.
  
  Ён агледзеў усіх сваімі халоднымі вачыма яшчаркі. Нарэшце, ён сказаў: "Цяпер прыйшоў час падзяліцца".
  26.
  
  Я Уолтар, а гэта Салі.
  
  Куін нахіліў галаву, папраўляючы паляпванне.
  
  - Ах, я хацеў сказаць, Паслушнік Уолтар і Паслушніца Салі. Прыношу свае прабачэнні.
  
  У Ўолтара былі тонкія сівыя валасы, стройнае целасклад і толькі злёгку выпуклы жывот, ён валодаў манерамі і спакоем паспяховага бізнэсмэна, які выйшаў на пенсію. Цяпер ён патлумачыў гэта так: “Мы з Чыкага. Я валодаў вытворчай кампаніяй, выраблялай дэталі, якія адпраўляліся ў Дэтройт і знікалі ў аўтамабілях. Я б не стаў іх ствараць, калі б ўрад не сказала, што яны павінны ездзіць у вашых без коняў экіпажах, таму я так і зрабіў, і гэта дазволіла дзецям скончыць каледж, вялікае вам дзякуй ".
  
  Куін распавёў ім, што "Ўнутраны круг" складаецца ў тым, каб распавесці іншым, чаму вы прыйшлі ў Фонд, што вы спадзеяцеся атрымаць ад гэтага вопыту. Гэта дапамагло "палегчыць працэс".
  
  Уолтар працягнуў: “Цяпер я кансультую сёе-каго, а гэта значыць, што мне плацяць за тое, што я балакаю без умолку. А Салі такі добры садоўнік, што ў яе зялёныя пальцы ў дадатак да вялікім".
  
  Салі ўсміхнулася пры згадванні свайго імя. Седовласая, з тварам у форме сэрцайка, жанчына таксама была падцягнутай, з шчацінкамі на падбародку. Магчыма, нядаўняя страта вагі. Шоў падумала пра раку, але яе скура набыла здаровую бледнасць.
  
  Уолтар працягнуў свой аповяд, каб пераканацца, што ёй не прыйшлося ўмешвацца. “Я б сказаў, што ў яе зялёныя пальцы на нагах, але гэта няўдалы вобраз, таму мы пакінем гэта. Мы жанатыя сорак два гады, і ў нас трое дзяцей і чацвёра ўнукаў.
  
  Твар Салі хмурылася, калі яна паглядзела на сваю левую руку, якая ляжыць на руцэ мужа. Яна глядзела на свой аголены безназоўны палец, і яе вочы кідаліся па баках, паніка запоўніла яе твар. Яна б падумала, што прадмет знік. Уолтар гэтага не заўважыў.
  
  Шоў зразумеў, чаму яны былі тут.
  
  Уолтар пацвердзіў гэта наступным чынам: “У нас было некалькі праблем са здароўем, якія крыху ўскладняюць жыццё, і мы прачыталі аб Фондзе, калі праводзілі даследаванне аб тым, як крыху паправіцца. Мы чулі, як людзі казалі, што гэты працэс робіць іх больш шчаслівым. Каму не трэба больш шчасця ў сваім жыцці? І вось мы тут ".
  
  Салі што-то прашаптала мужу, падняўшы левую руку. Ён усміхнуўся і што-то сказаў ёй у адказ. Яна зноў супакоілася, ўсьцешаная тым, што яе зніклыя заручальныя пярсцёнкі былі знойдзены.
  
  Хвароба Альцгеймера. . .
  
  “ Дзякуй, паслушнік Уолтар, - падзякаваў Куін. А што, паслушнік Тод?
  
  "Так, гэта я". Мужчына правёў рукой па сваім кароткім валасам. Яго карыя вочы, смуглы колер асобы — магчыма, лацінаамерыканец, і, безумоўна, ваенны, вырашыў Шоў.
  
  “Я з Сан-Дыега. Энсінітас. Адыграў пару тураў. Усё было ў парадку, нічога асаблівага. Але я страціў пару прыяцеляў за мяжой. Накшталт як, усё паляцела да чарцей, калі я вярнуўся ". Ён расшпіліў абшэўку і агаліў скуру. Гэта была не татуіроўка на рукаве, гэта быў нож і словы ЗАЎСЁДЫ НАПЕРАД. Гатычны шрыфт. “Зрабіў сее-якую хрэнь з VA. Некалькі прыватных дакументаў. Нічога не дапамагала. Ён паціснуў плячыма. “Чуў пра гэта ў групе смутку. Падумаў, што варта паспрабаваць ".
  
  “ Вельмі добра, паслушнік Тод. Але памятай...
  
  “Так, так. Прабачце. Не 'рэч'. Падстава."
  
  "Ты навучышся".
  
  “Медыцына не спрацавала, лекары не спрацавалі. Я спадзяюся, што Працэс спрацуе ".
  
  "Праўда, пачатковец Тод?" Куін спытаў, закінуўшы галаву і апусціўшы вочы, пільна гледзячы на яго паверх акуляраў у тонкай аправе. "Ты думаеш, гэта працуе?"
  
  "Так, я думаю, што так".
  
  У яго голасе чулася няўпэўненасць. Калі Шоў заўважыў гэта, то і Куін таксама.
  
  “ Дзякуй табе за гэта. А цяпер. "Куін павярнуўся да хударлявага лысаму мужчыну побач з Шоў. “ Падзяліся.
  
  “Я Генры. Пачатковец Генры". Ён быў зьбянтэжаны. "Гэта мой першы дзень".
  
  “ Сардэчна запрашаем, паслушнік Генры.
  
  "Я даследчык фармацэўтычнай кампаніі ў RTP—Research Triangle Park, недалёка ад Ролі, Паўночная Караліна". Глыбокі ўдых. “ Я ... хм, я страціў сваю жонку восем месяцаў таму. "Яго голас дрыжаў. Ён узяў сябе ў рукі. На імгненне разгубіўшыся, ён глуха засмяяўся. “Я працую над анкалагічнымі прэпаратамі. Вы ведаеце, хіміятэрапеўтычнага прэпараты. У Карэн быў рак. Іншы выгляд, чым той, на якім я спецыялізуюцца. Але, напэўна, у гэтым ёсць нейкая іронія, таму я вырашыў згадаць пра гэта. "Погляд у бок Куіна.
  
  ІС падбадзёрыў, кінуўшы на той усмешкай, у якой так добрыя ўсе тутэйшыя супрацоўнікі, — збольшага обнимающей, збольшага адхіленай.
  
  Генры праглынуў і сказаў: “З гэтым даволі цяжка справіцца. Кожны дзень цяжкі. Такім чынам. Гэта тое, што я спадзяюся выправіць. Я спрабаваў групы па перажывання цяжкай страты, тэрапію, лекі. Яны працуюць не так ужо добра. Можа быць, сёння будзе лепш. Заўтра будзе лепш. Так яны сказалі ".
  
  “ Вельмі добра, паслушнік Генры. Цяпер ты, паслушніца Эбі.
  
  “Гэта я. Хм ... Гэта мая другая тыдзень. Ведаеш, усё па-старому. Ты гэта чуў". Яна здавалася раздражнёнай, засмучанай. Яна гуляла са сваёй ежай. Амаль нічога не з'еў.
  
  "Нашы новыя паслушніцы - няма", - спакойна адказала Куін. "Калі ласка, прасвятлі іх сваёй гісторыяй, паслушніца Эбі".
  
  Апусціўшы вочы, яна калупалася пазногцем ў кутікула. "Проста, ўсякая ўсячына, разумееш".
  
  “Працягвай. Памятай: не ўхіляйся ад мінусаў. Ты зможаш гэта зрабіць. Майстар Илай кажа, што ты дамогся добрага прагрэсу ".
  
  Яе вочы злёгку пашырыліся, і яна, здавалася, была кранутая тым, што кіраўнік Фонду пракаментаваў яе.
  
  "Працягвай." падштурхнуў Куін локцем.
  
  "Добра, тыпу, я вучуся ў каледжы, вывучаю камунікацыі". Яна ні з кім не глядзела ў вочы. “Такім чынам. Справа ў тым, што дома ўсё як-то ганебна. Я стараюся трымацца далей, наколькі магу. Я ўліп у гэтую кампанію. Я маю на ўвазе, з імі ўсё ў парадку. Накшталт нармальна. Але там было якое-небудзь дзеянне аксіду, ты ведаеш. Іншае дзярмо." Яна рэзка спынілася.
  
  Куін нацягнуў на твар ўсмешку, хуткую, як стрэлак. “ Усё ў парадку. Скажы, што ты адчуваеш.
  
  “Яны ўцягнулі мяне ва ўсё гэта. Тыпу, нарэшце-то я завязаў. Гэта не так-то проста. І я вельмі хвалююся, што сарвуся. Ведаеш, вярнуцца назад. У мяне ёсць сяброўка, і яе маці прыехала сюды, і гэта, тыпу, дапамагло ёй. Так што я накшталт як адправіла сваю заяву, і мяне прынялі ". Яна паціснула плячыма, затым адкінулася на спінку крэсла. “І гэта даволі крута. Майстар Илай, тыпу, лепшы".
  
  “Дзякуй, паслушніца Эбі. І што, паслушніца Картэр?"
  
  Шоў распавёў аб сваіх выдуманых цяжкіх часах, аб тым, што не мог утрымацца на працы, аб сваіх эмацыйных праблемах. Ён накіраваў Адама Харпера і Харві Эдвардса, а таксама некаторых самых заўзятых злачынцаў, якіх ён пераследваў ў сваім бізнэсе ў пошуках ўзнагароджання. Ён абышоў бокам крымінальнае мінулае — у асноўным таму, што не напісаў вельмі падрабязнага сцэнарыя аб гэтай частцы жыцця Скай.
  
  Шоў прытрымліваўся версіі, што ў Картэра ў сям'і былі выпадкі дэпрэсіі. Наркотыкі, праблемы з гневам. Ён заўсёды пачынаў з надзеяй на дзяўчыну, але потым — ён паказаў вялікі палец ўніз — адпраўляўся ў шлях і больш ніколі яе не бачыў. “Напэўна, спрабаваў уцячы ад нуды. Часам я гэта раблю, часам няма.
  
  "Добра," сказаў Куін. “ Дзякуй табе за гэта.
  
  У трыццацігадовага Джона не было прафесійных праблем. Ён быў паспяховым праграмістам і распрацоўшчыкам праграмнага забеспячэння ў Лос-Анджэлесе. Яму падабалася яго праца. У яго гэта добра атрымлівалася. Затым яго голас стаў гучней. “Такім чынам, год таму я быў на шашы PCH—Pacific Coast Highway - са сваім прыяцелем. Мой лепшы сябар. Я ганяў на сваім "Поршэ". Яго голас задрыжаў. “Мы з'ехалі з дарогі, урэзаліся ў дрэва. Ён быў забіты. Я не атрымаў ні драпіны ... Ні адзінай чортавай драпіны. Я спрабую забыцца Дэйла. Гэта не так-то проста. Мой трэнер кажа, што я магу. Майстар Илай таксама. Ён кажа, што са мной усё будзе ў парадку. У рэшце рэшт. Я ім веру."
  
  "Ты павінна", - сказаў Куін. “Ён клапоціцца пра цябе. З табой усё будзе ў парадку".
  
  Пакуль Куін разглядаў іх, Шоў задаваўся пытаннем: ці можа чалавечая істота сядзець яшчэ больш прама?
  
  "Усім вельмі добра", - сказаў Куін. “Вы можаце быць упэўнены, што працэс прынясе вам камфорт. Не жадаеце ці яшчэ чаго-небудзь выпіць, пачатковец Картэр?"
  
  Ён заўважыў, што чай Шоу са лёдам быў напалову пусты.
  
  “Няма. Я ў парадку. Дзякуй табе, чаляднік Куін".
  
  Размова за сталом аднавіўся, але толькі на імгненне. У пакоі запанавала цішыня, перапыняемая перешептыванием таварышаў. Погляды былі скіраваныя ў пярэднюю частку абедзеннага залы. Праз вокны Шоў заўважыў рух на дарожцы, якая вядзе да будынка. У прыцемках было цяжка разглядзець што-небудзь канкрэтнае. Уздоўж дарожак стаялі ліхтары на драўляных слупах, але асвятленне было прыглушаным і жоўтым. Ліхтары стваралі атмасферу дзевятнаццатага стагоддзя.
  
  Шэпт: “Гэта ён? Ён уваходзіць?"
  
  “ Часам ён так і робіць за вячэрай.
  
  "Будзем спадзявацца".
  
  "Вось ён ідзе!"
  
  Два ауса адкрылі дзверы, і ўвайшла світа на чале з чалавекам у белай туніцы. Ён павольна ўвайшоў у залу. Спантанна пачуліся павольныя, рытмічныя воплескі, якія былі раней.
  
  Майстар Илай зрабіў паўзу, усміхнуўся і прывітаў сваю паству праз плячо.
  27.
  
  Шоў ведаў з даследавання Маку, што мужчыны сорак адзін. Ён здаваўся маладзей. Хоць і не быў высокім, ён быў у моцнай спартыўнай форме, з ідэальнымі прапорцыямі. Пры хадзе ён трымаўся зусім прама.
  
  Яго шырокае, прыгожы твар было добра загарэлым. Вочы былі пранізліва блакітнымі, як у Шоў, хоць і больш светлымі, незямнымі, а верхнія павекі злёгку апушчаны, надаючы яму тое, што часам называюць "поглядам спальні". Густыя чорныя валасы былі старанна падстрыжаныя і падзеленыя збоку праборам. Гэта была стрыжка палітыка. Ён насіў кудмень бясконцасці; яго кудмень быў залатым.
  
  Шоў зірнуў на тых, хто яго суправаджаў. У двух аўстралійцаў, якія адкрылі яму дзверы, былі насцярожаныя вочы, і Шоў выказаў здагадку, што яны былі целаахоўнікамі. Таксама там была жанчына гадоў сарака пяці з каштанавымі валасамі. На ёй таксама была белая туніцы, а яе кудмень быў фіялетавага колеру.
  
  Апошнім увайшоў малады, мініятурны лысаваты мужчына, прыкладна аднаго росту з Элі, у стандартнай сіняй уніформе Фонду. Ён таксама насіў фіялетавы кудмень і тоўстую сшытак у скураной вокладцы, не падобную на тыя, што выдавалі Кампаньёнам. Илай спыніўся і, павярнуўшыся да яго, прашаптаў: Мужчына дастаў ручку і зрабіў пазнаку у раскрытай кнізе. У яго былі нецярплівыя трусіныя вочы.
  
  Пакуль Шоў аглядаў натоўп, адрозненні ў рэакцыі прысутных, калі яны глядзелі ў бок лідэра, былі інтрыгуючым. Большасці пачаткоўцаў было цікава даведацца пра чалавека, якому яны плацілі 7500 даляраў. Тыя, у каго былі фіялетавыя і чырвоныя амулеты, глядзелі ў яго бок обожающими вачыма, а некаторыя, здавалася, надзімаліся ў надзеі, што гэты чалавек іх убачыць. Тыя, у каго былі сярэбраныя караляў, Унутраны Круг, наогул не глядзелі на яго, а вывучалі натоўп, нібы ацэньваючы іх рэакцыю.
  
  Шоў агледзеў целаахоўнікаў. Адзін быў шыракаплечы і цёмнавалосы, не асабліва высокім. Іншы быў вуглаватым і значна перавышаў шэсць футаў, у яго было суровае маршчыністы твар і сівая кароткая стрыжка былога інструктара па страявой падрыхтоўцы. Немагчыма было ўявіць каго-небудзь з іх ўсмешлівым. Шоў назваў іх Прысадзістымі і Шэрымі. Як і AUS, яны насілі шэрыя тунікі і без амулетаў.
  
  Чаму абарона? Там быў металашукальнік, бяспека зарэгістраванага багажу і дагляд аўтамабіляў, распазнаванне асоб. Наколькі сур'ёзнай небяспекі можа падвяргацца гуру самадапамогі?
  
  Илай хадзіў па зале, усміхаючыся і спыняючыся ля столікаў, нахіляючыся, каб пагаварыць з рознымі суразмоўцамі. Аднойчы ён ад душы засмяяўся. Пазней ён узяў запісную кніжку Вучаніцы і прачытаў старонку, пакуль яна чырванела.
  
  Ён рушыў далей. Шоў пачуў, як ён сказаў у адказ на пытанне: “Я сам гэта прыдумаў! Няма, праўда. Гэта была мая ўласная ідэя". Затым: “Ніхто іншы не мог зразумець, як гэта зрабіць. Гэта было нялёгка, але я зразумеў ".
  
  Калі Илай паглядзеў у іх бок, многія з Таварышаў аддалі гонар праз плячо. Часам Илай адказваў яму тым жа, хоць звычайна ён проста ківаў — так ваенны вырашае адказваць на прывітанне радавога або няма. У Шоў склалася ўражанне, што абедзенны зала быў свабодным месцам ад дзяжурстваў і тут было менш фармальнасцяў, чым днём.
  
  Жанчына з каштанавымі валасамі, якая суправаджала Илая, была прывабнай, з высокімі скуламі і старанна дагледжанымі бровамі. Яна карысталася фіялетавай памадай і танальным крэмам. У яе была добрая пастава і вывучанае хада. Можа быць, былая мадэль.
  
  Илай час ад часу што-то шаптаў ёй. Яна ўсміхалася або што-то адказвала.
  
  Голас у вуху Шоў: голас Ўолтара. "Гэта Анджа".
  
  "Яго жонка?"
  
  “Не ведаю пра гэта. Тут ніхто асабліва не ахвяруе. Але кім бы яна ні была, яна, як мяркуецца, дапамагла яму знайсці гэта месца ".
  
  "А той лысы хлопец?"
  
  “Чаляднік Стыў. Асабісты сакратар, захавальнік падрабязнасцяў. Я ніколі не бачыў яго без гэтага нататніка. Паўсюль носіць яго, як маці са сваім дзіцем ".
  
  Шоў трэба было быць асцярожным. Побач з Уолтарам ён адчуваў тэндэнцыю станавіцца самім сабой; яму падабаўся гэты чалавек. Ён не мог дазволіць сабе спатыкнуцца.
  
  Калі Илай падышоў да століка Вікторыі, яна занервавалася і ажывілася. Яе твар выпраменьвала зусім іншае выраз, абажанне. Яна магла глядзець у яго бок ўсяго некалькі секунд, не адрываючы погляду, і, здавалася, у яе перахапіла дыханне. Яе твар раскраснелось. У той час як Шоў адчувала, што яна негаварлівая па натуры, цяпер яна ўцягнула Илая ў безупынны маналог, як быццам, калі яна замоўкне, ён уцячэ.
  
  Стыў што-то прашаптаў Илаю, які узмахам рукі прымусіў яго замаўчаць і працягнуў размову з Вікторыяй. Яна хацела паказаць яму тое-сёе, што напісала; яна працягнула яму свой нататнік. Ён моўчкі прачытаў урывак, затым нахіліўся бліжэй і загаварыў з ёй. Яна зазьзяла і аддала гонар; ён зрабіў тое ж самае. Вікторыя здавалася глыбока кранутай гэтым. Яе якім падабаюцца вочы праводзілі яго, калі ён сыходзіў.
  
  Я аддаю перавагу іншае назва для прамывання мазгоў: ментицид ...
  
  Затым Илай накіраваўся да стала Шоў.
  
  “Вітаю вас, паслушнікі Уолтар і Салі, Эбі, Джон і Тод. І, паслушнікі Генры і Картэр, сардэчна запрашаем у ваш першы дзень тут".
  
  Ўражвае. Ён ведаў іх усіх.
  
  Усе яны пробормотали розныя формы прывітання. Шоў адсалютаваў плячом, што выклікала ўсмешку на твары Илая. "Пачатковец Картэр, у нашай паскоранай праграме".
  
  “ Цалкам дакладна, майстар Илай. Я быў здзіўлены. Я не асабліва атрымаў поспех у школе. Тут у мяне ўсё атрымаецца лепш. Абяцаю.
  
  “Калі я ствараў Працэс, я вырашыў, што нам трэба прыняць асаблівыя меры для некаторых нашых Кампаньёнаў. Я цалкам давяраю вам ".
  
  Гэты каментар выклікаў шэпт за суседнімі столікамі. Погляды звярнуліся да Шоу. Некаторыя здаваліся впечатленными і задаволенымі за яго. Але была і зайздрасць.
  
  Шоў сам быў занепакоены тым, што прыцягнуў да сябе ўвагу, а гэтага ён менш за ўсё хацеў. Ён заўважыў, што Вікторыя глядзіць у яго бок.
  
  Илай зірнуў на расстаўленыя талеркі. “Я спадзяюся, што вы знаходзіце стравы прымальнымі. Памятаеце, выкананне абяцанняў Фонду носіць эмацыйны і псіхалагічны, а не гастранамічны характар". Выклікаючы мяккі смех. “Удачы табе ў трэніроўках. Убачымся заўтра. Табе спадабаецца тое, што я падрыхтаваў для цябе".
  
  Світа рушыла далей.
  
  Маладая рудавалосая жанчына паблізу крыкнула: “Дзякуй вам, майстар Илай. За ўсе. Я так..." Заключныя словы выслізнулі ад яе.
  
  “Гэта вучаніца Эндзі. Я правоў?"
  
  "Так..." Рудавалосая затаіла дыханне. Аднымі вуснамі яна сказала: "Дзякуй".
  
  "Дзякуй вам за тое, што вы з'яўляецеся часткай сям'і Фонду".
  
  Шоў прашаптаў Уолтар: "Ён запомніў імёны ўсіх".
  
  "Не зусім", - сказаў мужчына старэй. "Атрымлівае падказкі ад сваёй цені". Ківок у бок Стыва.
  
  Илай і яго світа выйшлі праз бакавую дзверы, і размовы ў абеднай зале неадкладна аднавіліся. Многія з тых, хто сабраўся, здавалася, разважалі над тым, што і каму сказаў Илай.
  
  Шоў паглядзела на Вікторыю. Яе галава была апушчаная, калі яна рабіла паметкі.
  
  Святло пацьмянеў адначасова з гукамі гучнагаварыцеля звонку, затым пачуўся меладычны голас вартавога: "Час восем вечара, вячэру скончаны".
  
  Кампаньёны ўсталі, склалі свае талеркі ў шэрыя смеццевыя вядра і нетаропка выйшлі за дзверы. Шоў зрабіў тое ж самае.
  
  Сонца села, і слабое пералівісты блакітнае ззянне запоўнілі неба. Ззялі яркія зоркі, бачныя з-за прыглушанага святла лямпаў. Паветра, прасякнуты пахам соснаў і драўнянага дыму, быў падбадзёрлівым.
  
  Шоў спыніўся прама за дзвярыма, азіраючыся па баках, нібы спрабуючы зарыентавацца, хоць дакладна ведаў, дзе знаходзіцца і ў якім кірунку знаходзіцца яго спальня. Ён шукаў Вікторыю. Яго падставай пагаварыць з ёй было б папрасіць прабачэння за тое, што ён уцягнуў яе ў непрыемнасці з-за парушэння правілаў.
  
  Аднак праз некалькі хвілін у холе нікога не было; засталася толькі каманда прыбіральшчыкаў. Яна не прайшла міма яго.
  
  Затым Шоў заўважыў яе, ўзнімальную па прыступках да свайго інтэрната, праз цэнтральную тэрыторыю ад яго. Як яна туды трапіла? Гэта павінна было быць праз бакавую дзверы, тую, якой скарысталіся Илай і тыя, хто быў з ім, хоць гэта азначала больш доўгую шпацыр. Гэта было амаль так, як калі б яна наўмысна пазбягала Шоў.
  28.
  
  16 Чэрвеня
  
  На наступны дзень пасля сняданку Шоў шпацыраваў па садзе, назіраючы, як асляпляльныя прамяні ўзыходзячага сонца заліваюць пейзаж.
  
  Ён планаваў хутка паесці, а потым падысці да Вікторыі. Але ён спазніўся. Яму прыйшлося вярнуцца ў інтэрнат за нататнікам; памочніца па гаспадарцы заўважыла яго з голымі рукамі і нагадала яму пра правіле заўсёды трымаць пры сабе нататнік. "Магчыма, - сказаў мужчына, - на цябе сыйдзе азарэнне". Гэта як калі б гаворка ішла аб пошуку гаршка з золатам.
  
  Да таго часу, як ён вярнуўся ў хол, Вікторыя ўжо сышла. Усяго дзесяць хвілін? Можа быць, яна адмовілася ад страў на паравым стале — зразумела — і абрала толькі сок, кава або чай.
  
  Гукі "Оды радасці" напоўнілі лагер.
  
  Анёльскі голас: "Час дзевяць раніцы, усе Паслушнікі, калі ласка, зьявіцеся на Плошчу для Першага Выступу майстры Элі".
  
  Каманды, шо заўважыў. Слова калі ласка, не змякчыць.
  
  Праз імгненне: "Усе астатнія Таварышы, якія жадаюць паслухаць майстра Илая, таксама могуць прысутнічаць".
  
  Плошча ўяўляла сабой паляну памерам пяцьдзесят на сто футаў ў той частцы лагера, якая знаходзілася недалёка ад рэзідэнцыі Элі. З паўднёвага боку знаходзілася шырокая сцэна, заднікам якой служыла пурпурное сцяг з надпісамі цёмна-залатымі літарамі: "З РАНІЦЫ", "СЁННЯ", "ЗАЎТРА", такое ж, як на кованой вечку варот. Над сярэднім словам быў вялікі сімвал бясконцасці, таксама залаты.
  
  Сцэна была каля трыццаці футаў у папярочніку і зусім пусты, за выключэннем трох крэслаў у далёкім правам куце. Аня сядзела ў адным, Стыў ў іншым. Крэсла бліжэй да цэнтра сцэны было вышэй. Трон.
  
  Шоў пашукаў позіркам Вікторыю. Ён не мог разглядзець яе ў натоўпе, якая налічвала, можа быць, восемдзесят або дзевяноста чалавек. Некаторыя з Спадарожнікаў балбаталі, некаторыя былі маўклівымі і сур'ёзнымі, у некаторых на тварах былі ўсмешкі. У цэнтры былі Пачаткоўцы, чалядніка і Падручныя. На ўскраіне знаходзіліся Таварышы Ўнутранага Круга, каля двух дзясяткаў чалавек. Яны былі выбудаваныя фактычна па крузе.
  
  Здавалася, тут быў увесь лагер, хоць наведванне было абавязковым толькі для пачаткоўцаў.
  
  Раптам паветра напоўніла синтезаторная музыка: на гэты раз цалкам прагучала тэма "Ода радасці" з дзевятай сімфоніі Бетховена, больш запальнай і, ды, радаснай кампазіцыі, якую немагчыма знайсці нідзе ў класічным рэпертуары. Гукарэжысёры пачалі пляскаць у такт музыцы, і Шоў зразумеў, што гэта былі воплескі мінулай ночы. Усе, уключаючы Шоў, далучыліся.
  
  Прыкладна хвіліну музычныя ноты рэхам разносіліся па даліне, затым рэзка абарваліся, хоць воплескаў не было. ICS працягвалі ў тым жа духу, заахвочваючы — патрабуючы ад усяго сходу рабіць тое ж самае. Нарэшце майстар Илай выйшаў на сцэну, падняўшы рукі і ззяючы усмешкай. Аня і Стыў таксама ўскочылі на ногі і пляснулі ў ладкі, як і ўсе астатнія.
  
  Аднак не ўсе ICS ўдзельнічалі. Некаторыя трымалі планшэты і час ад часу рабілі нататкі ці здымалі відэа з Илаем і натоўпам.
  
  Галасы ў залі крычалі "Майстар Илай!" Раздаваліся ўхваляльныя воклічы і гарачыя выгукі, якіх слоў Шоў не мог разабраць з-за какафоніі.
  
  Час ад часу Илай паказваў на каго-небудзь у зале і ўсміхаўся ці аддаваў гонар плячом.
  
  Затым звярнуўся да ўсіх: "Вітаю вас, мае дарагія таварышы!"
  
  Хто-небудзь з гледачоў закрычаў у адказ. Унутраны круг пачаў выкрыкваць: "Прывітання, прывітання!" падымаючы рукі і пляскаючы ў ладкі на 4/4 метра. ICS здзяйснялі вылазкі ў натоўп, каб пераканацца, што іншыя Таварышы працягваюць дэкламацыі. Гэта раллийное вар'яцтва вывела Шоў з сябе, але ён падыграў і захаваў на твары недарэчную ўсмешку, паўтараючы гэтае слова зноў і зноў.
  
  У рэшце рэшт воплескі і скандаванне спыніліся.
  
  “Якая вы цудоўная група! Пышныя!" Илай падышоў бліжэй да краю сцэны, якая была каля шасці футаў вышынёй, што было залішне высакамоўна; хоць ён і не быў высокім, яго лёгка можна было б убачыць з задняй частцы плошчы, калі б платформа была ўдвая ніжэй.
  
  “Сардэчна запрашаем на маю лекцыю. Першая. У першы раз заўсёды добра, праўда? Табе спадабаецца. Я гарантую табе гэта. Усе вы, пачаткоўцы ... вам гэта спадабаецца."Ён паглядзеў на некалькіх памочнікаў у пярэдняй частцы сцэны. "Хіба ім гэта не спадабаецца?"
  
  Мужчыны і жанчыны, здавалася, былі рады, што іх вылучылі. Яны кіўнулі і просияли.
  
  “Упэўнены, што гэта так. Бачыш? Я ж табе кажу".
  
  Апладысменты. У Шоу ўжо гарэлі рукі. У яго вырастуць мазалі, калі так будзе працягвацца. Яго вочы сустрэліся з вачыма Джона, і мужчына слаба ўсміхнуўся і махнуў рукамі, як быццам яго ужалили. Шоў кіўнуў у адказ.
  
  Уолтар і Салі падышлі да Шоу. Ён быў здзіўлены, калі Салі сказала: "Добрай раніцы, пачатковец Картэр". Тое, што яна захавала прозвішча Шоу, відавочна спадабалася яе мужу.
  
  "Што гэта будзе?" Спытаў Шоў, зірнуўшы ў бок сцэны.
  
  Уолтар сказаў: “Знаёмства з Фондам і працэсам. Пазнаёмцеся з майстрам. Гэта для пачаткоўцаў, але, калі вы не здагадаліся, Элі любіць вялікую аўдыторыю. Я чуў, яны прымаюць да ведама, хто не прыходзіць.
  
  Сумна вядомыя Яны.
  
  “Хоць, гэта нядрэнная ідэя - прайсці праз гэта зноў. Працэс можа быць трохі ... няўлоўным спачатку. Калі можна так выказацца".
  
  "Павінна быць, калі гэта не так".
  
  Илай павольна прайшоўся злева направа, усе погляды сачылі за ім, затым ён вярнуўся ў цэнтр сцэны. Ён не быў на сонца, але яго твар і белая туніцы свяціліся. Відавочных сцэнічных агнёў не было, але, азірнуўшыся, Шоў убачыў некалькі вялікіх галагенавых лямпаў, напалову схаваных дрэвамі. Не было ні гуку, ні светлавы кабінкі; здавалася, што прамянямі кіравала камп'ютэрызаванай сістэма, якая аўтаматычна вынікала за ім, куды б ён ні выходзіў на сцэну.
  
  Илай загаварыў заспакаяльным барытонам. “Сённяшні дзень, у якім мы жывем, так кароткі. Па ўсёй схеме Сусвету ён мимолетен. Імгненне. Разумееш" аб чым я? Ён пстрыкнуў пальцамі. “ Вось. О-О-о Прапусціў. Тут, потым знік. Вось чаму мы не можам марнаваць ні секунды, ні адзінай секунды, на шкадаванне, няшчасце, смутак, трывогу, дэпрэсію, аплакванне. Ні адной чортавай секунды. Усе тыя дрэнныя рэчы, якія пераследуюць нас. Не магу марнаваць час марна.
  
  Шэпт згоды.
  
  “ Ніхто не застрахаваны. Яны дапякалі мне, непрыемнасці дапякалі, вось што я табе скажу. "Ён павольна паўтарыў:" Дрэнныя рэчы. О, колькі гісторый я мог бы расказаць табе аб сваім мінулым, аб сваёй маладосці. Пра ўсё, праз што я прайшоў. Ніхто не перажываў цяжэй, чым я. Я ведаю, ты мяне правяраў. Я ведаю, што ты шукаў мяне ў Гугле, праўда? Вядома, шукаў!"
  
  Што не прынесла б асаблівай карысці, паколькі вашы памагатыя кіслатой вымылі ваша прысутнасць прама з сеткі.
  
  Илай паказаў на натоўп. “Ты разумны, ты самы разумны! Ты цудоўны!"
  
  “ Мы любім вас, майстар Илай!
  
  Апладысменты і ўхваляльныя воклічы. Ён супакоіў іх усмешкай і жэстам далонню ўніз, як калі б вы ўсё яшчэ былі дрыжачае сабакам.
  
  "'Погуглил'! Як табе такое слова? У мой час мы не казалі: "Я стварыў для каго-то энцыклапедыю". Або "Я стварыў для іх бібліятэку".
  
  Натоўп засмяялася, і Колтер Шоў, які вырас у доме, дзе не было ніякіх тэхналогій, вырашыў, што нарэшце-то яны з Илаем хоць у чым-то дамовіліся.
  
  Такім чынам, сябры-кампаньёны, для тых, хто не ведае, што такое Google, я збіраюся распавесці вам крыху аб майстру Илае. Мае бацькі памерлі, калі я быў маленькім, і я перажыў шэраг прыёмных сем'яў. Гэта было цяжкі час для мяне, жудаснае. Жорсткае абыходжанне, пазбаўлення. Жыццё на вуліцы. Мяне білі, мяне абрабавалі".
  
  Прыглушаныя педальныя гукі спагады даносіліся з зямлі.
  
  “Некаторыя з вас, магчыма, не павераць, гледзячы на мяне цяпер, але я быў у дрэннай форме. І — вы мае сябры, таму я падзялюся з вамі — у мяне няма праблем дзяліцца. Таму я падзялюся з вамі, што былі дрэнныя людзі, якія скарысталіся мной. Некаторыя вельмі дрэнныя людзі. Горшыя. Яны прымусілі мяне паспрабаваць піць, наркотыкі. О, я спыніў гэта. Я ведаў, што гэта дрэнна для мяне. Я мог бы гэта зрабіць, я мог бы спыніцца. Гэта запатрабавала сілы, але гэта адзінае, што ў мяне ёсць. О, у мяне ёсць сілы, у якія ты не паверыш.
  
  “Я магу адрозніць моцных людзей. Я магу сказаць па погляду, хто моцны, а хто не. Я бачу, што ты таксама моцны, ці не так? Я бачу гэта. Так што я спыніў усё гэта дрэннае паводзіны. Аднойчы раніцай я прачнуўся і сказаў: 'Гэта няправільна'. І я выгнаў усё дрэннае, дрэнных людзей. Ніхто і ніколі больш не збіраўся перакладаць на мяне віну. Я выкарыстаў сваю сілу волі і, бац, выкінуў усё дрэннае і дрэнных людзей прэч.
  
  “Я змяніў сваё жыццё. Я скончыў сярэднюю школу за тры гады, выступаючы з развітальнай прамовай. Я быў капітанам разнастайных клубаў і каманд. Футбол. Ты любіш футбол? Я бачу там мужчын, я гляджу на некаторых гульцоў, ці не так? Я магу заўважыць вас. І іду ў заклад, вы, дамы, таксама любіце час ад часу хадзіць на гульню, праўда? Вядома, любіш. Гэта быў мой від спорту, футбол. Квотербек. Лёгкая атлетыка таксама. У мяне сотня трафеяў.
  
  “Я атрымаў ступень па бізнесе ў адным з лепшых каледжаў краіны, скончыў лепшым у сваім класе. З адзнакай. Я заснаваў тузін кампаній. Усе яны атрымалі поспех. Я зарабіў кучу грошай, наняў кучу супрацоўнікаў. Паспяховы! Усе мае кампаніі. Яны былі ідэальныя, яны былі пышныя! Я зарабляў грошы з рук у рукі!"
  
  Шоў агледзела натоўп. У асноўным асобы былі поўныя любові. Але сярод пачаткоўцаў было і некалькі азадачаных выразаў. Шоў нарэшце заўважыла Вікторыю ззаду. Як і ва ўсіх астатніх, яе нататнік быў заціснуты пад пахай, вызваляючы рукі для апладысментаў. Яна глядзела на Илая з любоўю.
  
  “Але ўвесь час, пакуль я вёў каманду на чэмпіянаты, тузін чэмпіянатаў, два тузіны, усе час, пакуль я кіраваў сваімі кампаніямі, адзінота і дэпрэсія былі заўсёды побач.
  
  “Мая жыццё была адзінотай, смуткам. Нудзячыся па сваім бацькам, па сваім іншым прыёмным братам і сёстрам — я прывязваўся да іх, а потым мяне забіралі ў іх. Ты ведаеш, як гэта, ці не так? Страціць каго-то? Упэўнены, што ведаеш. Ты ведаеш, што гэта застаецца з табой, як галаўны боль, якая ніяк не праходзіць. Як тая стрэмка ў пальцы, якую ты проста не можаш выцягнуць.
  
  “І гэта было балюча не толькі мне. Гэта было паўсюль: людзі былі незадаволеныя. У бізнэсе, у іх шлюбах. Я не ведаў, што з гэтым рабіць. Я паспрабаваў гэтую тэрапію. Ты калі-небудзь спрабаваў гэта?
  
  Разгайданых галавы.
  
  "Не так ужо выдатна гэта працуе, ці не так?"
  
  Мармытанне згоды.
  
  “Як і ўсе астатнія, я плёўся па плыні. Я рабіў усё, што мог. Я зарабляў грошы. І я працягваў думаць, што мне проста прыйдзецца з гэтым жыць. Але я адчуваў сябе такім бездапаможным, праўда? Ты ведаеш гэта, ці не так? Вядома, ведаеш."
  
  "Але тады ..." Илай прысунуўся бліжэй да краю сцэны. Ён агледзеў сваіх вернікаў, злавіў погляд аднаго Таварыша, зрабіў паўзу, затым іншага. Яго наступныя словы былі вымаўленыя шэптам. “Але потым што-то адбылося. Што-то вялікае. Гэта быў чэрвеньскі дзень. Вельмі падобны на сённяшні. Я магу ўявіць гэта цяпер. Я бачу гэта выдатна. Я ехаў з некалькімі дзелавымі партнёрамі на сустрэчу на адной з маіх фабрык у сельскай мясцовасці. Ён падняў правую руку далонню вонкі. "І ў імгненне вока... "
  
  Са ста чалавек, якія сабраліся на Плошчы, ні адна душа не выдала ні адзінага гуку ў дэцыбелах.
  
  “У імгненне вока ... Сустрэчная машына перасекла цэнтральную лінію і пратараніла нас. Лоб у лоб".
  
  Ўздыхі. Крыкі "Няма!"
  
  "Загінулі тры чалавекі". Ён паківаў галавой. "Тры чалавека ... І я быў адным з іх".
  29.
  
  Ты ж чуў пра околосмертных перажываннях, праўда? Упэўнены, што чуў. Ты пастаянна чытаеш пра іх. Бачыш іх па тэлевізары. Не так?"
  
  Зноў кіўнуў, шэпт "Так".
  
  “Пазней лекары сказалі мне, што тое, што я перажыў, не было перадсмяротным станам. Гэта была сама смерць. Я сапраўды памёр ".
  
  Гэта выклікала прыглушанае гудзенне ў натоўпе.
  
  “Яны ніколі раней не бачылі нічога падобнага. Ну, натуральна". Шырокая ўсмешка. “Я павінен дзейнічаць па-іншаму. Любы можа апынуцца на валасок ад смерці. Але я быў сапраўдным хлопцам. Гэта я. Я не валяю дурня. Лекары, яны адмовіліся ад мяне. Што здарылася потым?"
  
  Таварыш, які стаяў побач з Шоў, прашаптаў: "Я вярнуўся".
  
  Илай: "Я вярнуўся".
  
  Мужчына побач з Шоў, чаляднік, ведаў Гаворка Илая так добра, што мог працытаваць яе на памяць. Ён быў не адзін. У аўдыторыі было з тузін іншых выканаўцаў на вуснах.
  
  “Тыя дактары, яны сказалі мне пазней, што ніколі не бачылі, каб хто-то так упарта змагаўся за вяртанне да жыцця. Яны сказалі, што я трапіў у падручнікі. Некаторыя з іх пісалі пра мяне. Пра мяне пішуць у вядомых медыцынскіх часопісах. О, яны, вядома, змянілі маё імя, каб на мяне не напала натоўп, але я там.
  
  "А ты ведаеш, чаму я так упарта змагаўся?"
  
  "Раскажы нам!"
  
  “ Чаму, майстар Илай?
  
  Многія з гэтых адказаў, здавалася, зыходзілі ад Таварышаў па Ўнутраным Коле. Вядома, яны былі наўмыснымі, хоць і выраблялі ўражанне спантаннасці.
  
  "Чаму я так люта змагаўся?" Зноў шэпт: "Чаму я вярнуўся?" Паказваючы цяпер на Таварышаў у павольным руху. “Для цябе. Таму што я сёе-чаму навучыўся ў тым жахлівым вопыце. Я даведаўся, як пакласці канец твайго няшчасця.
  
  "Менавіта тады, выйшаўшы з—пад наркозу, гледзячы на лямпу над аперацыйным сталом", - ён падняў рукі высока над галавой, — "я зразумеў, што павінен быў зрабіць. Мне давялося адмовіцца ад пагоні за грашыма і поспехам. Я б выкарыстаў усе свае таленты, атрыманыя ў школе, спорце, бізнэсе, і накіраваў іх на новую жыццёвую мэту. За збавенне ад смутку, жалобы і адзіноты, якія я бачыў паўсюль вакол сябе. І не мае значэння, наколькі ты паспяховы. У Галівудзе. На Уол-стрыт ".
  
  Илай стрэльнуў усмешкай у бок Шоў.
  
  “ У лясным бізнэсе.
  
  Спрытны . . .
  
  “Таму я прадаў свае кампаніі — з велізарнай прыбыткам, між іншым. Я атрымаў усё да апошняга пені, каб фінансаваць гэта месца. Я падарожнічаў па свеце, каб вывучаць філасофію ... "
  
  Іншы голас побач з Шоў казаў адначасова з Элі: “... Рэлігія, навука і медыцына. Я працаваў дзень і ноч ... "
  
  “Аднойчы я працаваў па дваццаць шэсць гадзін у суткі! Як я гэта рабіў? Ты можаш сабе ўявіць, як я гэта рабіў?"
  
  Шэпча: "Гадзінны пояс".
  
  Илай засмяяўся. “Гадзінны пояс. Я выйграў два гадзіны, летучы з усходу на захад. Я ўвесь час вучыўся. Вучыся, вучыся, вучыся. Некаторыя перакананні я адхіліў, некаторыя мне спадабаліся. Куды б я ні пайшоў, я шукаў людзей, якія былі шчаслівыя, і тых, хто не быў шчаслівы. І, нарэшце ... нарэшце, я даведаўся пра сакрэт пераадолення дэпрэсіі, трывогі і пачуцці страты. І я стварыў фонд "Асірыс".
  
  Хваля апладысментаў, распачатая добра адладжаным Унутраным Колам, гэтак жа скаардынаваным, як Рокетты ў Рокфеллеровском цэнтры.
  
  Падымае абедзве рукі, супакойваючы аўдыторыю. "Вы ведаеце, чаму я назваў нашу групу ў гонар Асірыса?"
  
  "Раскажы нам!" - пачуўся крык.
  
  “ Мы любім вас, майстар Илай!
  
  "Старажытны Егіпет, 2500 год да н. э., Асірыс быў богам, забітым сваім братам, які разрэзаў цела на кавалкі і раскідаў іх па Егіпце".
  
  Шоў напалову чакаў, што гледачы пачнуць асвістваць злога брата Асірыса, але яны захоўвалі маўчанне.
  
  “Цяпер, вазьмі гэта. Ты гатовая? Жонка Асірыса і яе сястра падарожнічалі па краіне, знаходзілі аскепкі і заварочвалі іх у тканіна — дарэчы, менавіта адтуль пайшла практыка муміфікацыі. Такім чынам, Асірыс ... Пасля таго, як часткі былі сабраныя разам, ён стаў яшчэ больш магутным. Ён стаў богам ўрадлівасці і падземнага свету. Ён кантраляваў нараджэнне і смерць. Які цудоўны мужчына!
  
  “Вось чаму я назвала нашу сям'ю Фондам Асірыса — таму што Асірыс быў дэмантаваны, а затым зноў сабраны ў каго-то новага. Каго-небудзь больш моцнага, задаволенага, шчаслівага. Я маю на ўвазе, гэй, бог урадлівасці? Ён павінен быць цалкам задаволены гэтай працай, ты так не думаеш? Запішыце мяне на гэта справа!"
  
  Илай ледзь стрымліваў смех.
  
  “Што ж, гэта тое, што я збіраюся зрабіць для цябе. Я прыдумаў спосаб разабраць цябе на часткі і сабраць зноўку ў чалавека, якім ты павінен быць. Шчаслівага, задаволенага, прадуктыўнага, які любіць і каханую. І як мне гэта зрабіць? Хто-небудзь, скажыце мне. Я хачу гэта пачуць!"
  
  - Працэс! - хорам закрычалі ўсе прысутныя.
  
  Шалёныя воплескі, не ў такт Бетховену або любога іншага музычнага твору. Проста ліхаманкавыя апладысменты.
  
  “І што гэты Працэс дапамагае нам рабіць? Да чаго ён дапамагае нам вярнуцца? Хто-небудзь ведае адказ! Хто-то там. Гэты працэс дапамагае нам вярнуцца да нашага ... "
  
  "Сапраўднае Ядро!"
  
  “Бачыш, я сказаў, што ты лепшы! Я ведаў гэта! Наша праўдзівая сутнасць. Некаторыя людзі называюць гэта тваёй душой, некаторыя людзі называюць гэта тваім духам ... Але за гэтымі словамі хаваецца вялікі багаж. Давайце пазбавімся ад гэтага і назавем гэта вашай Сапраўднай Сутнасцю. Гэта тое, хто вы ёсць на самой справе, кім вы нарадзіліся. Вы можаце глядзець на гэта як на выдатны сад, які ўзводзілі гадамі. Цяпер тут брыдкі бетонавую будынак з бруднымі дашчанымі сценамі, пакрытае іржавай бляшаным дахам. Графіці. У двары смецце.
  
  “Але сад ўсё яшчэ там, карані жывуць пад зямлёй. У працэсе дэмантажу вагонкі, зразання даху, адбойных малаткоў падмурка усё гэта вывозіцца. Гэта яшчэ раз адкрывае від на сад.
  
  "У працэсе ты 'оправдываешься'. Вось як я гэта называю - знесці гэта пачварнае будынак і пачаць усё спачатку. Як Асірыс ".
  
  Скандаванне: "праўда, Праўда, праўда!"
  
  Шэпт побач з Шоў: "Па параўнанні з учарашнім днём, сёння лепш... "
  
  Илай крыкнуў: "З Учорашняга - лепшае Сёння ... З Сённяшняга - ідэальнае Заўтра".
  
  "Ты наш Пуцяводнае Маяк!"
  
  "Мы любім цябе!"
  
  Илай зноў падняў рукі над галавой, крычучы: “Лепшае ... яшчэ наперадзе. Лепшае ... яшчэ наперадзе!"
  
  ICS падагрэлі ажыятаж: "Лепшы ..."
  
  Натоўп адказала: "... гэта яшчэ наперадзе!"
  
  Илай сышоў са сцэны да двух хто чакаў яго целаахоўнікаў. Затым ён знік. Аня і Стыў ўсталі і рушылі ўслед за ім.
  
  Прызыўной спевы напоўніла даліну, і Шоў нейкім чынам адчуў, як словы рэзаніруюць ў яго грудзях.
  
  "Самае лепшае... яшчэ наперадзе!"
  30.
  
  
  
  Ніколі не будзь відавочным.
  
  Іншымі словамі: не высоўвайцеся. Вось як Колтер Шоў у цяперашні час ішоў за Вікторыяй па лагеры.
  
  У канцы Гутаркі ён заўважыў, што яе вочы пашырыліся ад захаплення, калі яна глядзела на Илая. Калі ён сышоў са сцэны, яна павярнулася і прыціснула нататнік да грудзей, затым накіравалася да лесу, окаймляющему ўсходнюю частку лагера.
  
  Шоў рушыла ўслед за ім. Ён назіраў за ёй у адлюстраванні вокнаў. Назіраў за ёй краем вочы. Назіраў за яе ценем, калі не мог разглядзець яе сапраўдную форму.
  
  Цяпер яна ўвайшла ў лес і пачала падымацца на пагорак, з вяршыні якога адкрываўся від на пяцьдзесят міль велічнай панарамы, акружанай высокімі пікамі. Галава Вікторыі была апушчана, апраўленая валасамі валасоў.
  
  Яна ўпэўнена ўзбіралася на ўцёс. Круты схіл не замарудзіў яе. Шоў ішоў за ёй на дастатковай адлегласці, так што, калі б ён выпадкова наступіў на адну з галінак або хрумсткіх лісця, якіх спрабаваў пазбегнуць, яна, верагодна, не пачула б.
  
  Цяпер Шоў сам пачуў пстрычка; гук пачуўся ў яго за спіной. Ён хутка спыніўся, прысеў і азірнуўся. Хоць лістота была густы — шалфей, падуб і чарнаплодная рабіна, — яна не была настолькі густы, каб засланяць бледна-блакітныя топы або шэрыя тунікі Спадарожнікаў або суправаджаюць. Тым не менш, ён нічога не ўбачыў. Ён пачакаў яшчэ імгненне. Больш ні гуку, ні руху. Калі хто-то і сачыў за ім, ён або яна зніклі ... або змоўклі.
  
  Ці павінен ён вярнуцца і паглядзець? Няма, вырашыў ён.
  
  Ён зірнуў на пагорак. Вікторыі больш не было відаць.
  
  Ён працягнуў шлях на ўсход, паднімаючыся да поросшему травой абрыву па другі бок лесу. Калі ён дабраўся да вяршыні, то заўважыў яе на адной з лавак, адкуль адкрываўся цудоўны выгляд. Яе нататнік быў адкрыты, хоць яна нічога ў ім не запісвала. Яна глядзела ў акно.
  
  Вырашыўшы не падымацца на ўцёс той жа сцежкай, якой скарысталася яна — яна б падумала, што ён варта за ёй, — ён вярнуўся на тузін ярдаў таму, зноў выглядаючы, ці не сочыць хто за ім. Ён нікога не ўбачыў. Ён знайшоў іншую сцежку, якая вядзе да абрыву, і падняўся па ёй, апынуўшыся на абрыве справа ад Вікторыі.
  
  Ён сам падышоў бліжэй да краю, яшчэ раз аглядаючы ўцёс. Пры яркім святле, вырашыў ён, ён усё роўна не падыходзіць для ўздыму, тым больш для спуску. Давядзецца спускацца па вяроўцы. Ён падумаў, што паверхня была падобная на паверхню хрыбта Рэха, на які ён ніколі не ўздымалася, але на самай справе здзейсніў хуткасны спуск, каб дабрацца да базы. Ён ніколі не быў да канца ўпэўнены, навошта ён гэта зрабіў. Цела, якое ляжала, раздробленае, у рэчышчы высахлага ручая ўнізе, ужо даўно нельга было выратаваць.
  
  Павярнуўшыся, ён паглядзеў у бок Вікторыі. Яна не зводзіла з яго вачэй. Яе рэакцыя была цікаўнай. Яна хутка зазірнула ў свой нататнік. У яго склалася ўражанне, што яна адчувала сябе вінаватай, як быццам яе заспелі за мрояй наяве, калі яна павінна была пісаць у дзённіку.
  
  Шоў прыжмурыўся і падышоў бліжэй. “ Ты... з учорашняга вечара.
  
  "Пачатковец... "
  
  “ Картэр. І ты... " Хмурачыся з-за яго прытворнай дэфектнай памяці.
  
  "Вучаніца Вікторыя". Яны адсалютаваўшы плячом; яна неахвотна. Яна не была рада яго прысутнасці.
  
  Ён сказаў: “Не памятаю. Усе гэта месца якое-то дзіўнае. Ці, можа быць, я не павінен называць гэта 'месца'." Яе шэрыя вочы зачароўвалі.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?" Яе голас быў рэзкім. Яна і блізка не была такой нясмелай, як мінулай ноччу, хоць Шоў і не быў небяспечным Х'ю або ўсемагутным Илаем.
  
  "Учора ўвечары хто-то назваў Фонд чым-то падобным, і яго паправілі".
  
  "Няма правілы, які забараняе называць Фонд "месцам"." Яна вярнулася да свайго дзённіка.
  
  Ён паглядзеў на далёкія горы. “Гэта не супадзенне. Тое, што я прыехаў сюды".
  
  “Я ведаю. Я бачыў, як ты глядзела на мяне падчас Гутаркі".
  
  “Проста хацеў папрасіць прабачэння. Я аблажаўся. Уцягнуў цябе ў непрыемнасці".
  
  Паміж імі павісла цішыня.
  
  Шоў нарэшце сказаў: “Гэты каменданцкую гадзіну — дзесяць гадзін. Як ты думаеш, тут сапраўды водзяцца мядзведзі і ваўкі?"
  
  “Я не ведаю. Часам ты чуеш выццё".
  
  Прайшло імгненне. “У любым выпадку. Аблажаўся. Прабачце. Гэты Х'ю — я сустракаўся з ім. Ён даволі ... жорсткі. Не хацеў бы апынуцца з яго дрэнны боку. "
  
  Яна не напружылася пры згадванні яго імя, якое Шоў апусціла, каб пачаць будаваць саюз паміж імі. Але яе вочы на імгненне перасталі праглядаць нататнік.
  
  Затым Вікторыя памякчэла. “Ніякіх сур'ёзных наступстваў не было. Я была неосторожна. Гэта была мая віна ". Яна зірнула на свой адкрыты нататнік, які быў запоўнены шчыльнымі нататкамі, а таксама некалькімі накідамі. Каравымі. Почырк у яе быў жудасны. “Учора ўвечары за сталом у мяне ўзнікла думка аб плюсе. Добры плюс. Гэта здавалася важным, і я засяродзіўся на гэта ".
  
  - "Плюс'? А хіба ніхто не згадваў і пра "Мінусе"?
  
  Яна на імгненне разгубілася, затым кіўнула. “О, зусім дакладна. Ты яшчэ не сустракалася са сваім трэнерам".
  
  “Няма. Гэта наступны".
  
  “Ты пазнаеш. Я нічога не магу сказаць. Мы не можам перадаць што-небудзь з Працэсу новаму Кампаньёну ".
  
  Ён сеў. Ён не быў блізка, але яе плечы звузіліся.
  
  "Усё гэта даволі дзіўна", - сказаў ён.
  
  Колтер Шоў быў маўклівы па натуры, але ён выявіў, што гаварлівы з'яўляецца карысным інструментам у яго імкненні да ўзнагароджання. Зносіны супакойвала людзей і давала яму магчымасць ацаніць рэакцыю на свае словы, магчыма, падвяргаючы падыспытных зандзіраванні. Ён працягваў балбатаць. “Я ніколі, ці ведаеце, не займаўся групавы тэрапіяй. І гэта месца здаецца такім ... я не ведаю, як гэта назваць. Засяроджаным, можа быць. Напружаным. Я думаў, тут будзе больш нязмушана. Можаш свабодна прыходзіць і сыходзіць, можа быць, пагуляць у фрысбі.
  
  “Майстар Илай лічыць, што для дасягнення мэты нельга адцягвацца. Цябе трэба трымаць пад замком, каб Працэс спрацаваў. Ён кажа, што джын атрымлівае сваю сілу ад лямпы, у якой ён заключаны ".
  
  "Мне гэта падабаецца", - сказаў Шоў. Ён змоўк і паглядзеў на далёкія вяршыні. Выгляд быў падобны на той, што адкрываецца з хрыбта Рэха, хоць там горныя вяршыні удалечыні былі падобныя на гнілыя зубы. Тут яны былі больш спадзістымі, іх светла-шэрыя вяршыні ўзвышаліся над абзой зялёнага лесу. Ён павярнуўся да яе.
  
  “Ён нешта, майстар Илай. Звычайна я станаўлюся клапатлівым. Не люблю проста стаяць побач. Але я мог слухаць яго гадзінамі. І той вопыт, які ў яго быў, вопыт смерці ".
  
  “ О, майстар Илай - самы разумны і спагадлівы чалавек у свеце.
  
  Шоў меркаваў, што гэта былі дакладныя словы забрызганной крывёю Адэль.
  
  “Лепш бы гэта спрацавала. У мяне не так шмат варыянтаў, ты ж ведаеш. Я перакаштавала ўсе. Лекі, псіхіятры. На самай справе нічога не дапамагае". Шоў падняў руку і паклаў яе сабе на сцягно. Ён уздыхнуў.
  
  Не переигрывай.
  
  Вікторыя спытала: “Ўсю тваю жыццё? У цябе ўсё жыццё былі праблемы або што-небудзь здарылася?"
  
  Ён распавёў ёй аб праблемах Картэра Ская на працягу ўсяго жыцця — аб тым, што ён быў не на тым баку, песціўся наркотыкамі, бойкамі, быў звязаны з бандамі, калі працаваў поденщиком. “Сядзеў у турме. Павінен табе сказаць.
  
  Яна ніяк на гэта не адрэагавала.
  
  Ён сказаў ёй, што нядаўняе падзенне было выклікана смерцю яго бацькі ў выніку трагічнага няшчаснага выпадку. Калі б яна спытала, ён бы патлумачыў трагедыю аўтамабільнай катастрофай, а не праўдай: падзеннем з вышыні дзесятага паверху. Гэта было б трохі падобна на праўду.
  
  Вікторыя не стала пытацца.
  
  "Я спадзяюся, што гэта спрацуе". Ён уважліва назіраў за яе тварам. “Хлопец, якога я ведаў, расказаў мне пра гэта. Адам Харпер. Ты ведаеш яго?"
  
  "Няма".
  
  Шоў не мог сказаць, ці яна кажа праўду. Было нейкае ваганне перад гэтым словам. Калі б яна на самай справе не ведала яго, гэта было б няўдачай. Ён спадзяваўся даведацца больш аб гэтым маладым чалавеку і аб тым, што адбылося за час яго знаходжання ў лагеры.
  
  Яго смерць была пытаннем , на які трэба было адказаць ...
  
  Яна рассеяна перагортвала старонкі нататніка. У яе былі ружовыя пазногці. “Працэс дапаможа. Проста трэба папрацаваць". Яе твар ажывілася. “Другая лекцыя майстры Элі адбудзецца сёння днём. Гэта так ... натхняе. Вось пабачыш. Усё стане ясна ".
  
  "Чаму ты тут?" Шоў выказаў здагадку, што спытаць было нармальна. Чаляднік Куін пераканаў іх падзяліцца мінулай ноччу. Магчыма, быць шчырым было часткай сумленнасці.
  
  Яна адказала без ваганняў. “Я дырэктар прыватнай бібліятэкі ў Портлендзе. Я ўсё сваё жыццё любіла кнігі. У мяне ёсць ступень у галіне бібліятэчнай справы. Яшчэ адна ступень у філасофіі".
  
  Адно з захапленняў бацькі Шоў, безумоўна, цікавае, але — для Эштана — захапляльнае. Шоў праграму, якая сыграла Скай, спытала: "Ты ... Я маю на ўвазе, табе далі за гэта навуковую ступень?"
  
  Вікторыя працягнула, не адказваючы: “Я была замужам за выдатным хлопцам, у мяне быў выдатны сын. Усё ішло ... ідэальна".
  
  Шоу ўжо заўважыў дзеясловы прошлага часу.
  
  “У мінулым годзе я наведваў сваю маці. Ёй зрабілі аперацыю. Дон і Джоуі былі дома. Яны глядзелі фільм у кабінеце. Фільм пра супергерояў. Таму яны выключылі святло. Яны думаюць — паліцыя думае, — што мужчына, які ўварваўся, думаў, што ў установе нікога няма. Яны паставілі фільм на паўзу, каб перакусіць. Ён увайшоў у дом. Ён спалохаўся, калі сутыкнуўся з маім мужам і сынам. Ён пачаў страляць. Яму не трэба было гэтага рабіць. Але ён гэта зрабіў. "
  
  Яе голас быў такім жа абыякавым, як у Адэль, калі яна распавяла яму пра страту свайго дзіцяці.
  
  “Чорт вазьмі. Прабачце. Як ты... " Яго голас заціх.
  
  “Затым пачалася выпіўка. Яшчэ трохі абязбольвальнага, але ў асноўным бутэлька".
  
  І вось Шоў ўчора ўвечары пажартаваў наконт бармэнаў.
  
  Яна сказала: “У мяне бываюць цяжкія дні. Сапраўды цяжкія. Усё гэта вяртаецца да мяне".
  
  Напрыклад, калі яна ўбачыла Адама, які ляжыць мёртвым на камянях пад ёй. Ён мог уявіць яе твар.
  
  "Але я працую над гэтым". Яна пастукала пальцам па нататніка.
  
  Ён збіраўся працягнуць размову, даведацца яе лепей, але страціў рахунак часу. Загучалі боскія інтанацыі, і голас назваў час і рэхам паўтарыў: "Пачаткоўцы, далажыце сваім трэнерам".
  
  Калі ён завагаўся, яна выглядала злёгку ўстрывожанай. “ Ты не можаш спазняцца. Гэта правіла...
  
  “ Дванаццаць. Я вывучыў некаторыя з іх.
  
  Ён спадзяваўся на ўсмешку.
  
  Шоў пачакаў імгненне, але яна зноў вярнулася да свайго нататніка, і ён перастаў існаваць.
  31.
  
  Спускаючыся з пагорка па дарожцы, акаймаванай дрэвамі і хмызнякамі, Шоў заўважыў гольф-кар, які пад'ехаў да задняй часткі будынка 14.
  
  Што знаходзілася ўнутры гэтага будынка?
  
  Ён збочыў са сцяжынкі і прысеў за густым самшыта, ад якога зыходзіў характэрны даўкі пах. Трое мужчын, якія знаходзіліся ўнутры, выбраліся вонкі. Яму было цікава, чаму яны не насілі кудменяў, хоць іх адзенне была стандартнай сіне-чорнай уніформе. Гэта было парушэннем правілаў.
  
  Адзін агледзеў травяністая пляцоўку за гэтым будынкам і інтэрнатамі. Ён кіўнуў. Іншы адчыніў заднюю дзверы, у той час як трэці, надзеўшы рабочыя пальчаткі, дастаў з багажніка кардонную скрынку і панёс яе ўнутр. Усе яны ўвайшлі, і дзверы зачыніліся.
  
  Яму ўсё яшчэ было цікава, ці можа унутры быць зброя. Скрыню здаваўся цяжкім, і яго неслі асцярожна; боепрыпасы?
  
  Пад такім вуглом Шоў не змог разглядзець нічога толкам, хоць яму падалося, што ён злавіў бляск металу перад тым, як дзверы зачыніліся.
  
  Ён вярнуўся на дарожку і накіраваўся праз плошчу да будынка 7, дзе яму трэба было сустрэцца са сваім трэнерам Сэмюэлем. Ён увайшоў у будынак. Белая дошка на мальберце паведамляла, што яго занятак праходзіць у аўдыторыі 4. Ён пастукаў, і дзверы адчыніліся.
  
  “Прывітанне, прывітанне, прывітанне! Рады зноў бачыць цябе, пачатковец Картэр. Уваходзь, уваходзь!"
  
  Круглы, жыццярадасны чаляднік Сэмюэл адсалютаваў плячом — Шоў зрабіў тое ж самае — і паказаў яму на крэсла. Сэмюэл сеў тварам да крэсла. Побач з кожным стаялі маленькія столікі. У "Шоў" стаяла бутэлька вады і скрынка папяровых сурвэтак. У глыбіні пакоя стаяў пісьмовы стол. Вокнаў не было. Сцены — фіялетавыя, вядома - былі пазбаўленыя упрыгожванняў. Прастору было маленькім, цесным, паветра сапрэлым.
  
  Джын атрымлівае сваю сілу ад лямпы , у якой ён заключаны ...
  
  Сэмюэль сеў, скрыжаваў ногі і ўзяў нататнік, які паклаў сабе на калені. Тут не было электроннага планшэта. Ён узяў ручку.
  
  "Як праходзіць твой час тут?"
  
  “ Добра. Напэўна. Я не ведаю. Усяго на некалькі гадзін. Але тое, што містэр Элі — Майстар Элі — сказаў сёння раніцай? Мне гэта накшталт як спадабалася.
  
  Гэта тое, што сказаў бы Картэр Скай, цяжкі работнік лясной гаспадаркі?
  
  Так, вырашыў ён.
  
  “ І сёння днём для цябе прызапашана яшчэ сее-што.
  
  Шоў адкінуўся на спінку крэсла і агледзеў пакой. “Ведаеш, для мяне гэта як-то дзіўна. У мяне не вельмі добра атрымліваецца далучацца да чаго-небудзь. У канчатковым выніку я ввязываюсь ў бойкі і мяне выганяюць ".
  
  “Вядома , гэта дзіўна. На дадзеным этапе для цябе гэта як летні лагер. На самай справе не ведаеш мясцовасці. Ты ездзіў?"
  
  Персанаж Шоў выдаў насмешлівы гук.
  
  Сэмюэль шырока кіўнуў. “Я таксама ніколі гэтага не рабіў! Мама з татам не маглі наскрэбці грошай. Мне давялося працаваць. У краме содавай. Ты?"
  
  У маладыя гады малады Коултер працаваў амаль кожны дзень - на Тэрыторыі Комплексу. Паляваць дзеля абеду, раскрыжоўваць дзічыну, рамантаваць агароджы, секчы дровы і вучыцца таму, як паваліць чалавека удвая буйней сябе на зямлю і вывесці яго з ладу ударам калена ў сонечнае спляценне.
  
  "Выпадковая праца", - сказаў ён.
  
  “Хлопчык, які не баяўся запэцкаць рукі! Нам трэба больш такога, ці не так? Кажу вам, гэта пакаленне". З'явілася кіслае выраз твару. “Добра. Давайце пачнем. Сэмюэль ўважліва агледзеў яго. “Цяпер запомні, працэс - гэта тое, як ты раскрываешься, раскрывае сваю Сапраўдную Сутнасць. Ты, напэўна, думаеш, што гэта палохала, ашаламляльна. Ну, гэта не так, зусім не так. У гэтым геніяльнасць майстра Илая. Вам не трэба вывучаць санскрыт, або завучваць на памяць Бхагавад-гіту, або дэкламаваць урыўкі з Талмуда, або гадзінамі прымаць якую-небудзь мудрагелістую позу ёгі. Майстар Элі зрабіў гэты Працэс даступным для ўсіх. Ваша праца настолькі простая, наколькі гэта наогул магчыма ".
  
  "І што ж гэта такое?" - спытаў я.
  
  Сэмюэль пільна паглядзеў Шоў у вочы. “ Усё, што табе трэба зрабіць, гэта сказаць мне праўду.
  32.
  
  Я спытаю вас аб вашай жыцця — асабістай і прафесійнай, — і мы вызначым тыя аспекты, у якіх вы выпрабоўваеце моцныя пачуцці ".
  
  Сэмюэль сціснуў кулак. “Сапраўды моцныя думкі і пачуцці. Гарачы. Аб людзях, месцах, сітуацыях, працы. Аб кожным тваім узаемадзеянні і рэакцыі. Дрэнныя пачуцці — гнеў, страх, смутак - і добрыя — радасць, каханне, суцяшэнне. Мы называем іх — наколькі гэта разумна? Мінусы і Плюсы."
  
  Дык вось кім яны былі.
  
  Сэмюэль сказаў: “Важна, каб вы адчувалі іх інтэнсіўна. Я ненавіджу гэта, я люблю тое".
  
  "А потым?"
  
  Мужчына падняў рукі далонямі ўверх. "Тады ты медытуе на тое, што мы вызначылі".
  
  "І гэта, як бы, разбурае абабіты вагонкай дом і дазваляе расці садзе нашай Сапраўднай Сутнасці".
  
  Маршчынкі ў вачах Сэмюэля. “Мужчына, які звяртае ўвагу. Некаторыя людзі гэтага не робяць. Пры ўсёй маёй да іх павазе, яны блытаюць насы - гэта падыходнае слова? Яны падманваюць і слухаюць вполуха або адным вухам, а не абодвума. Мае дасціпныя метафары у дадзены момант выслізгваюць ад мяне. Але вы можаце зразумець, да чаго я хілю. Ты, пачатковец Картэр, сур'ёзна ставішся да трэніровак, і ў цябе дастаткова розуму, каб зрабіць гэта. Што больш важна, у цябе ёсць вытрымка, перавага. Мне гэта падабаецца. Майстру Илаю гэта падабаецца. Ён паступіў разумна, перавядучы цябе на паскораны курс.
  
  Цікава. Яго абраў сам Илай.
  
  "Калі Плюс або Мінус падыме сваю добрую ці дрэнную галаву, мы ухватимся за гэта і будзем капаць глыбей".
  
  "Значыць, проста падумай пра рэчы ў маім жыцці?"
  
  "Вось так проста".
  
  "І я за гэта плачу?" прамармытаў ён.
  
  Сэмюэль ад душы засмяяўся. “О, ты мне падабаешся, паслушнік Картэр. О, у Гэтым Працэсе ёсць яшчэ сёе-тое. Але майстар Илай падзеліцца гэтым сёння днём у Другой лекцыі. Зараз давайце зірнем на некаторыя мінусы, ці не так? Мы заўсёды пачынаем з іх. Сутыкнення з законам — зразумейце, такіх было некалькі. Праблемы з бацькамі. Гэтыя кантраляваныя рэчывы, ром "стары дэман".
  
  Ён кіўнуў на скрынку з папяровымі сурвэткамі. Шоў запытальна паглядзела на яе.
  
  “Вы трохі плачаце, усё ў парадку. Гэта азначае, што Працэс працуе".
  
  У апошні раз Шоў расплакаўся, калі яго пятая пястная костка на правай руцэ — мезенец — незвычайным і шумным чынам согнулась падчас невялікай няўдачы пры ўзыходжанні.
  
  Скай абражанага ўсміхнулася. Сэмюэля паказытаў рэакцыя.
  
  Сэмюэль разгладзіў старонкі ў адкрытым нататніку. "Давай трохі даведаемся пра цябе". Ён спытаў пра цёмнай боку жыцця Скай: пустэльніцтва, п'янства, наркотыкі, дэпрэсіі, турбоце.
  
  Затым ён доўга распытваў Ская аб працы ў лясной гаспадарцы, у якіх кампаніях ён працаваў, ці ёсць у яго імкненне завесці уласную справу?
  
  "У свеце штодзённай руціны шмат мінусаў", - патлумачыў Сэмюэл.
  
  Моцна трымаючыся за сваю легенду, Шоў спрабаваў здавацца спакойным, пакуль прыдумляў. Ён спадзяваўся, што памяць яго не падвядзе. Ён чуў аб гэтым Метадзе, калі акцёр тэатра або кіно выкарыстоўвае рэальныя падзеі і адносіны ў сваёй уласнай жыцця ў якасці трампліна для фарміравання персанажа, якога ён гуляе. Але на самай справе жыццё Шоў не мела такой асновы, як у Картэра Ская. Таму ў яго змакрэлі далоні, калі ён расказваў гісторыю пра які падае надзеі мужчыну трыццаць з нечым гадоў, чые эмацыйныя збоі звялі яго з розуму.
  
  Затым Сэмюэль спытаў аб сваёй рамантычнай жыцця. Ён выцягнуў аватарку Марго і адказваў на пытанні, якія ляцелі да яго.
  
  Ён сербануў вады. Выцер пот.
  
  Без якіх—небудзь гадзін і няздатны пачуць голас Багіні Хронаметражу, Шоу быў збіты з панталыку. Прайшоў гадзіну? Ён спадзяваўся, што сеанс скончаны.
  
  Сэмюэль прагартаў свае запісы, ківаючы. Затым зняў акуляры, працёр іх. - Памятаеш, я казаў табе, у чым заключаецца твая праца?
  
  Шоў кіўнуў. “ Сказаць па праўдзе.
  
  "Менавіта". Сэмюэль зноў надзеў акуляры і нахіліўся наперад. Добры дзядуля знік. Яго твар было халодным: “Давай не будзем несці лухту. Скажы мне, што ты на самай справе тут робіш".
  33.
  
  Чорт вазьмі, як жа яго собіла падставіць падножку?
  
  Каб быць добрым як ашуканца, патрэбна добрая памяць. Супярэчыў ён сам сабе?
  
  Ці Не занадта вытанчана ён гучаў для былога махляра і вулічнага жуліка?
  
  Быў безбароды Санта-Клаўс занадта обезоруживающим? Шоў быў занадта неасцярожны?
  
  Але нічога не заставалася, як працягваць ўяўленне. Ён адлюстраваў на твары здзіўленне. "Што вы маеце на ўвазе?"
  
  "О, у цябе на працы бывалі недарэчныя моманты". Паляпванне па нататніка. “І тата або мама перадалі адзін-два гена суму. І ты стаў занадта клапатлівым, на погляд тваёй дзяўчыны. Але гэта ўсяго толькі камарыныя ўкусы. Людзі не прыходзяць у Фонд Асірыса, не плацяць такія грошы і не выконваюць усю гэтую працу проста так. Яны прыходзяць ад адчаю. Ні адно з таго, што ты мне расказала, не малюе твайго адчаю. Вочы скрозь акуляры з круглымі лінзамі ўпіліся ў яго. “ Я хачу ведаць... праўду.
  
  Ні секунды не вагаючыся, Колтер Шоў выпаліў: "Мой брат".
  
  І падумаў:: Што, чорт вазьмі, я толькі што нарабіў?
  
  
  
  —
  
  
  
  Пазней Шоў задаваўся пытаннем, ці не згадаў ён Расэла з-за Гэтага Метаду.
  
  Ці, можа быць, гэта была проста імправізаваная тэхніка выжывання. Ён інстынктыўна разумеў, што павінен захаваць сваё прыкрыццё - і пазбегнуць збіцця і, што неймаверна, смерці, — таму выпаліў праўдападобны адказ на гэтае пытанне.
  
  Але Колтер Шоў таксама быў вымушаны прызнаць, што, магчыма, адбылося вось што: тут, у цесным пакоі, седзячы перад праніклівым, разумным і спачуваючым чалавекам, таемная выдумка была прыпыненая. Шоў, а не Скай, была тут, працавала Чытачоў у Фондзе і сапраўды перажывала трагедыю зніклага брата. Ён сапраўды праходзіў першую стадыю Працэсу ў спробе апраўдацца. Ён сапраўды сапраўды хацеў падняцца да ўзроўню Вучня, затым стаць Чаляднікам і членам Ўнутранага Круга, зарабіўшы жаданы срэбны амулет.
  
  Для яго было зусім натуральна выпаліць, што галоўнай прычынай, па якой ён тут, быў усёпаглынальнай Мінус у яго жыцця: смутак з нагоды знікнення яго брата.
  
  Ён з некаторай горкай іроніяй падумаў пра аповедзе Илая пра Осирисе і яго брата.
  
  Сэмюэль што-тое запісваў. Ён падняў вочы. “Ах, так, так. Я бачу па тваім твары, пачатковец Картэр, што мы сее-што высветлілі. Да нас прыходзіць шмат людзей па нагоды іх братоў і сясцёр. Бачыце, гэта тры аспекты Працэсу. Людзі пакутуюць ад недахопаў у любові, на працы і ў сваіх сем'ях. Бацькі, вядома. Што за гэта міннае поле! Мае ўласныя бацька і маці, безумоўна, былі ўзорнымі бацькамі для дрэнна аснашчаных. У рэшце рэшт, я тут уладкаваўся. Майстар Илай сапраўды выратаваў маю шкуру, калі справа тычылася мамы і таты. Але і братоў з сёстрамі таксама. Заўсёды быў крыніцай радасці ... і жаху. Твой брат. Яго імя?
  
  "Рэндалл". Занадта блізка да Расэл? Няважна. Ён загаварыў; шляху назад не было.
  
  "Рэндзі?"
  
  "Не, Рэндалл".
  
  “ Яго назвалі ў гонар сваяка?
  
  Эштан Шоў назваў сваіх дзяцей у гонар піянераў. Расэл - у гонар даследчыка дзевятнаццатага стагоддзя Осбарна Расэла; Колтер - у гонар горца Джона Колтера; і Доры - у гонар Мары Айо Дорион, адной з першых жанчын-горцаў ў Паўночнай Амерыцы.
  
  "Такім чынам, Рэндалл прывёў цябе сюды". Голас Сэмюэля быў ціхім, калі ён дадаў: "Ён памёр?"
  
  "Мы не ведаем".
  
  "Мы?"
  
  “Сям'я. Мая маці, мая сястра".
  
  Добра, будзь асцярожны. Оценивай сітуацыю з апярэджаннем.
  
  Яшчэ вады.
  
  “ Значыць, ён пайшоў з дому і ніколі не выходзіў на сувязь?
  
  "Так, менавіта так".
  
  “ Зразумела. Пытанне ў тым, быць або не быць. Або перайсці ад инфинитивного спражэння да цяперашняга часу — ёсць ці няма. Паглядзі, як твае вочы звузіліся, пачатковец Картэр. Калі б у мяне быў стетоскоп на тваёй грудзей, я падазраю, што пачуў бы невялікае паскарэнне лубдаба, лубдаба, ці не так?
  
  “Можа быць. Я мяркую".
  
  Затым звузіліся вочы мужчыны, і ўсмешка знікла. “Вы разумееце, што я жартую, таму што мы ўступаем на небяспечную тэрыторыю, калі пачынаем выяўляць вялікія Мінусы. Сур'ёзныя. Я хачу, каб вы адчувалі сябе нязмушана. Тое, што мы тут робім, жыццёва важна для таго, каб стаць сапраўдным майстрам, свабодным ад Недахопаў, якія перашкаджаюць вам дасягнуць саду вашай Сапраўднай Сутнасці. Табе балюча, ты прыйшоў сюды, каб гэта выправіць. Майстар Илай хоча дапамагчы табе, ён жыве, каб дапамагаць табе. І мы можам дапамагчы. Мы будзем дапамагаць".
  
  Сэмюэл меў рацыю наконт падача біржавы сімвал.
  
  Любдаб . . .
  
  “ Раскажы мне пра гэта.
  
  “Ён быў маім старэйшым братам, маім абаронцам. Потым ён сышоў. Проста сышоў".
  
  “ Ты зноў крыху памарудзіў. Перад 'маім' абаронцам. У цябе ёсць характар, Пачатковец Картэр, характар і вулічная кемлівасць. І ты ведаеш, як карыстацца кулакамі. Я сапраўды не думаю, што ты маеш патрэбу ў абароне ў любым узросце. Не, я падазраю, што ў вашай сям'і трэба было б прыглядаць за кім-то яшчэ. Магчыма, за тваёй маці. Няма . . . пачакай. Ты таксама плод моцнай маці. Твая сястра. Я блізкі да мэты? "
  
  "Цалкам дакладна".
  
  "А як яе клічуць?"
  
  "Дорыс".
  
  Па-чартоўску блізка. Асцярожней, строга сказаў сабе Шоў, зноў прадставіўшы жорсткі ўдар Х'ю па твары рэпарцёра.
  
  “ Так Рэндалл абараняў яе ад чаго? Ці ад каго? Твой бацька? Ён быў ... непадыходзячым?
  
  "Не, няма, нічога падобнага".
  
  Тон Сэмюэля і нахмуренный лоб былі тонам уважлівага і добразычлівага бацькі — чалавека, моцна адрозніваўся ад Эштана Шоў пазней у яго жыцця, чые бегаючыя вочы і перасохлыя ад нейралептыкаў рот прымусілі Шоў адвесці ад яго позірк. Чалавек, чые словы, бліскучыя ў маладосці, да канца станавіліся ўсё больш бязглуздымі і змрочнымі.
  
  "Працягвай".
  
  Шоў думаў: "Я прыходжу сюды, каб высветліць, чаму на маім апецы памёр чалавек, і дапамагчы зусім незнаёмаму чалавеку, а ў выніку трапляю на сеанс да псіхіятра. Колтер Шоў быў чалавекам, які ніколі не наведваў псіхатэрапеўта і супраціўляўся нават прапанове Марго. Ён прыгадаў выпадак, які адбыўся некалькі гадоў таму, калі яго каханая, адкінуўшы з пляча свае светла-русыя валасы, глядзела на яго з-за свайго стала на археалагічным факультэце універсітэта. Яна прама спытала яго, ці могуць яны схадзіць да псіхатэрапеўта. Ён запярэчыў. Часам ён думаў, што гэта была сур'ёзная памылка, часам няма.
  
  Неспакойны ...
  
  “Дорыс была моцнай, застаецца моцнай. Але бацька зайшоў занадта далёка. Ён думаў, што робіць гэта для яе ж выгоды. Ён падвяргаў яе небяспекі ".
  
  "У спорце?"
  
  Эштан спрабаваў прымусіць яе, калі ёй было трынаццаць, ноччу ў адзіночку караскацца па стромай скале вышынёй у сто футаў. І гэта было толькі адно з выпрабаванняў, якія вар'ят мужчына прыгатаваў сваім дзецям. Каб загартаваць іх. Навучыць іх выжываць.
  
  “ Так. Ён занадта моцна ціснуў на яе. Ён падвяргаў яе фізічнага рызыкі. І маральнаму таксама.
  
  “ І Рэндалл паклаў гэтаму канец?
  
  "Так".
  
  “Мы ўжо блізка да чаго-то тут, паслушнік Картэр. Але толькі нависаем. Неспакойны, небяспечны бацька ... старэйшы брат, присматривающий за малодшай сястрой. Ты ... Ты не згадаў аб сваёй ролі ў гэтай гісторыі. Давай пагаворым пра гэта."
  
  Далоні зноў заблішчалі.
  
  “ Неўзабаве пасля апошняга інцыдэнту з Дорыс памёр наш бацька.
  
  "Як?" Хутка спытаў Сэмюэль.
  
  Шоў зрабіў паўзу. "Спачатку гэта выглядала як няшчасны выпадак".
  
  "'Выглядала як'. Гэта шматзначная фраза. Але гэта было не так?
  
  “ Не, забойства або ненаўмыснае.
  
  “ Божа мой... І ты падумаў... ?
  
  - Я думаў, яго забіў мой брат, - сказаў Шоў.
  
  “ Забойства бацькі. Што ж.
  
  “Ён гэтага не рабіў. Пазней мы высветлілі, хто на самай справе гэта зрабіў. Ру—Рэндалл не меў да гэтага ніякага дачынення. Але ён знік адразу пасля пахавання. Што не мела сэнсу ". Шоў падняў рукі. “ І з тых часоў ні слова. Прайшлі гады.
  
  “ І ты думаеш, ён ведаў, што ты падазраеш яго. І ненавідзеў цябе за гэта.
  
  Шоў кіўнуў.
  
  “ І ў цябе так і не было магчымасці пагаварыць з ім. Папрасіць прабачэння або растлумачыць.
  
  “Няма. Усе гэтыя гады. Я спрабаваў знайсці яго і пагаварыць з ім. Беспаспяхова".
  
  Сэмюэль адкінуўся назад. “ Што б ты назваў самым вялікім недахопам у дачыненні да твайго брата? Што прычыняе боль больш за ўсё?
  
  "Ён быў маім сябрам". Шоў перавёў дыханне. “Я быў яго сябрам. І я ўсё сапсаваў".
  
  “Што ж, навічок Картэр, мы дамагліся добрага прагрэсу на нашым першым занятку. Лепш пакуль даць яму адпачыць. Мы выправім гэты мінус. Здрабніць яго, як робяць жвір з камянёў. Не хвалюйся. У цябе ўсё добра. Пакуль пакінем гэта. Ідзі і запішы ў дзённік тое, што ты мне расказаў. Але не сыходзь далёка. Вы ж не хочаце спазніцца на Другую лекцыю майстры Илая. Не, сэр, вы захочаце пачуць кожнае слова.
  34.
  
  Наколькі ўсё было дрэнна?"
  
  Шоў павярнуўся.
  
  Вікторыя стаяла ў дзесяці футаў ззаду яго.
  
  “ Я бачыў, як ты выходзіў з сёмага корпуса. Ты выглядаеш няважна.
  
  Шоў паціснуў плячыма.
  
  Яна слаба засмяялася, і на яе высокім лбе з'явіліся ледзь прыкметныя маршчынкі, характэрныя для трыццаці з гакам. "Хто твой трэнер?"
  
  “ Чаляднік Сэмюэл.
  
  “Ён добры. Ніякай жорсткай тактыкі, як у некаторых з іх. Тым не менш, цяжка, калі цябе дапытваюць аб кожнай дэталі твайго жыцця. Аб бібліятэчнай бізнэсе. Чым прафесійна займаўся мой нябожчык муж, як гэта паўплывала на мяне? Што я адчуваю з нагоды таго, што мой бацька быў багатым банкаўскіх юрыстам? Крыўдую я на яго?"
  
  “Вось як усё прайшло. Што я ведаю пра лясным бізнэсе і лесанарыхтоўчых кампаніях? Я геадэзіст. Потым былі сямейныя справы ".
  
  "Гэта можа быць цяжка".
  
  Ён паціснуў плячыма, як быццам не хацеў больш гаварыць аб сеансе. "Калі ты станеш чаляднікам?"
  
  “ Спадзяюся, некалькі дзён. Нам яшчэ трэба будзе папрацаваць. Яшчэ некалькі крокаў. Цягавітасць.
  
  Дзіўна, што яна выкарыстала гэтае слова. Эштан Шоў настаяў, каб дзеці прайшлі тэсты на цягавітасць, адным з якіх было начны ўзыходжанне Дорыс, якое падзяліла сям'ю.
  
  Ён змрочна засмяяўся пра сябе. Ён выкарыстаў выдуманае імя. Ён паправіў: сваю сястру, Дорион.
  
  "Вітаю вас, таварышы," пачуўся мяккі мужчынскі голас у іх за спіной.
  
  Шоў адразу пазнаў яго.
  
  Яны абодва павярнуліся. Набліжаўся Илай са світай: Аня і Стыў, а таксама двое памочнікаў па гаспадарцы, Прысадзісты і Шэры.
  
  Усе абмяняліся прывітаннем, акрамя Ані. Яна кіўнула і са слабой усмешкай крыху адступіла назад.
  
  "Паслушнік Картэр і вучаніца Вікторыя," прадставіўся Илай. Ён, здавалася, быў рады іх бачыць.
  
  “ Майстар Илай. "Голас Вікторыі завагаўся, і яна апусціла галаву, як быццам знаходзілася ў прысутнасці каралеўскай асобы.
  
  Шоў кіўнуў мужчыну. Паблізу ён мог разглядзець, што блакітныя вочы Илая былі такімі светлымі, што колер, павінна быць, зыходзіў ад тэатральных кантактных лінзаў.
  
  "Як прайшоў твой першы сеанс сёння?" - спытаў ён Шоў.
  
  “Добра, я думаю. Што-то накшталт выспятка пад дых, гледзячы на гэтыя мінусы".
  
  “О, як добра я ведаю. Але так і павінна быць. Так і павінна быць, каб Працэс працаваў. Я ўсё старанна спланаваў. Я выдаткаваў гады на тонкую наладу машыны ".
  
  "Ты зрабіў добрую працу".
  
  "Ты так думаеш?"
  
  "Я ведаю", - сказаў яму Шоу.
  
  Твар Илая выпраменьвала самаздаволенне.
  
  “Вучаніца Вікторыя, вы прайшлі доўгі шлях. Справаздачы бліскучыя. Я з самага пачатку ведаў, што з вас атрымаецца добры спецыяліст. Я магу іх заўважыць. Я заўсёды магу ".
  
  “ Дзякуй, сэр. Яна паморшчылася. “ Прабачце. Майстар Элі.
  
  Шоў ўспомніла, што ў мінулым у яе былі непрыемнасці з сэрам і мэм.
  
  "О, нічога страшнага, дарагая". Ён усміхнуўся. “Сёння ўвечары ў мяне сеанс медытацыі ў кабінеце. Ты прыйдзеш?"
  
  “ Я? О, вядома, майстар Илай. "Яе вочы пашырыліся.
  
  “Добра. Пасля вячэры". Мужчына пераключыў сваю ўвагу на Шоў. “І, пачатковец Картэр, паколькі ты паскораны, мы адвядзем цябе ў вучэбную пакой. Хутка. Можа быць, заўтра або паслязаўтра. Гэта иммерсивные навучальныя заняткі ў рэзідэнцыі. Мой уласны брэнд трансцэндэнтальнай медытацыі. Я сам яго прыдумаў. Ён запатэнтаваны ".
  
  Вікторыя звярнулася да Шоў: "Для мяне вялікі гонар, што мяне запрасілі".
  
  “Так, ну, вядома. Гучыць пацешна".
  
  Илай усміхнуўся і паглядзеў на Стыва, які ўсміхнуўся ў адказ. Ён сказаў свайму памочніку: “Паглядзім, як весела яму будзе пасля ўсёй цяжкай працы. Гэта можа быць... Ёсць такое слова.
  
  Стыў забяспечыў яго адным з іх. "Напружаны".
  
  “Так. Напружаны".
  
  "Але," хутка дадаў Стыў, "які прыносіць задавальненне".
  
  "Крута," сказаў Шоу, прапусціўшы гэта слова міма вушэй Скай.
  
  Ён заўважыў, што Аня глядзіць у яго бок. Выраз яе твару было нейтральным. За ім хавалася падазрэнне або што-то яшчэ?
  
  “ На пару слоў з табой, паслушнік Картэр. Майстар Илай сказаў гэта змоўніцкім тонам і пайшоў, нічога не сказаўшы астатнім. Шоў рушыў услед за ім. Калі яны апынуліся па-за межамі чутнасці, ён агледзеў Шоў з ног да галавы сваімі шаўкавістымі вачыма. “У мяне ёсць да цябе прапанова. Проста май на ўвазе тое-сёе".
  
  “ Так, майстар Илай? - спытаў я.
  
  “Ёсць адмысловая група Кампаньёнаў. Самая элітная".
  
  “ Унутраны круг?
  
  “ Няма, за іх межамі. Яны называюцца Абранымі. Выбіраецца толькі адзін працэнт кампаньёнаў. Я раблю гэта сам і навучаю іх асабіста. Гэта можа заняць год ці больш. Але яны атрымліваюць жалаванне падчас праходжання навучання і пасля. Можна сказаць, што яны падобныя на манахаў. Вы, напэўна, бачылі некаторых у лагеры. У іх наша форма, але яны не носяць кудменяў.
  
  "Я задаваўся пытаннем пра іх".
  
  Панурыя рабочыя, якіх ён бачыў у будынку 14. Магчыма, гэта было навучальная ўстанова для абраных.
  
  “ У іх, вядома, ёсць наш сімвал. Іх галовы выгаленыя, а на скальп вытатуирован знак бясконцасці. Затым валасы адрастаюць зноў. Илай мякка ўсміхнуўся. “Я ведаю, што гэта толькі твой першы дзень, але ты адпавядаеш профілі. Ты халасты, дзяцей няма, любіш падарожнічаць. Чаляднік Сэмюэль кажа, што ты не супраць шмат працаваць ".
  
  Значыць, яны ўжо паведамлялі аб ім.
  
  “Ты ведаеш, як гэта - мець цяжкую жыццё. Гэта важны фактар для абраных. І яны павінны быць у форме, а не з тых, каго лёгка запалохаць. Часам людзі не зусім разумеюць наша светапогляд. Былі пратэсты. Часам нават некаторыя сваркі ".
  
  "Ведаеш, я выявіў, што калі ты кажаш праўду, гэта выводзіць людзей з сябе".
  
  "Ты і Пачатковец Тод - лепшыя кандыдаты ў гэтую групу для Адбору".
  
  Шоў адклікаў Тодда з-за абедзеннага стала. Былы ваенны.
  
  "Што менавіта я павінен быў бы зрабіць?"
  
  "Назавем гэта адносінамі з кліентамі".
  
  Вярбоўка, верагодна. Наведванне цэнтраў апекі і папячыцельства і пахавання. Перакананне людзей запісвацца.
  
  “Так, я накшталт як гатовы да гэтага. Дай мне падумаць".
  
  “Вядома. Мы яшчэ пагаворым. Аб, і няхай гэта застанецца паміж намі. Толькі я і яшчэ некалькі чалавек ўдзельнічаем у праграме Select ".
  
  “ Вядома, майстар Илай.
  
  Яны абмяняліся прывітаннем, Илай далучыўся да астатніх і пайшоў далей.
  
  Шоў і Вікторыя працягнулі шпацыр па дарожцы. Яна з цікаўнасцю паглядзела на яго. "Думаю, мае трэніроўкі ідуць нармальна", - сказаў ён.
  
  Здавалася, яна хацела спытаць што-то яшчэ, але аддала перавагу гэтага не рабіць.
  
  - Хочаш перакусіць? - спытаў Шоў.
  
  Вікторыя трохі поколебалась, але сказала: "Я павінна скончыць весці дзённік". Яна падняла свой нататнік, як быццам адпрэчвала яго запрашэнне.
  
  Шоў вывучаў гэта прывабнае, задуменны твар.
  
  Актрыса арт-хауса...
  
  "Значыць, у вас гэты Працэс працуе?" - спытаў ён.
  
  “З кожным днём тут усё менш і менш дрэнных момантаў. Калі праз некалькі тыдняў я выйду на пенсію, - сказала яна з зіхоткім тварам, - я ведаю, што ўсё будзе добра".
  
  Культавая гаворка пацешыла Шоў; Кампаньёны не маглі сказаць, што яны "заканчваюць" навучанне. Яны павінны былі сказаць "прасунуцца".
  
  Ён сказаў: "Убачымся на Другой Лекцыі".
  
  "Я буду там".
  
  Гэта не было прызнаннем таго, што яны сапраўды сустрэнуцца на Плошчы.
  
  Не аддаючы гонар, яны разышліся ў розныя бакі, Шоў накіраваўся ў сталовую, каб з'есці сэндвіч і кава. Пакуль ён ішоў, ён думаў: Фонд быў дзіўным і выклікаюць трывогу, у гэтым няма сумневаў, рэгламентацыя, шалёны палітычны тон мітынгу ў сталовай мінулай ноччу і на Плошчы гэтай раніцай, эгаізм Илая і яго патрэба ў кантролі. Шоў вырашыў, што было б бяспечна называць фонд "Асірыс" культам.
  
  Небяспечны, праўда? Цяжка было адмахнуцца ад забойства журналіста ў Сан-Францыска і збіцця рэпарцёра, сведкам якога быў Шоў. Аднак цяпер гэтыя інцыдэнты здаваліся адзінкавымі, дасканалымі асобнымі негатыўнымі асобамі: Харві Эдвардсам з Сан-Францыска і Х'ю, небяспечным рэнегатам, кіраўніком Аддзела дапамогі. Мінулае Эдвардса сведчыла аб тым, што ён быў не ў сабе. А Х'ю? Як і наёмным копам паўсюль, яму падабалася дэманстраваць сваю ўладу - і свае мускулы, ужываючы на практыцы свае малоиспользуемые прыёмы каратэ, запалохваючы і прыставіў да жанчын.
  
  Сам Илай быў відавочна нарциссичен, але амаль камічна. Шоў не бачыў па-сапраўднаму цёмнай боку. Ён відавочна быў адданы сваёй альтруістычнай місіі дапамагаць людзям, якія перажываюць боль.
  
  Як сказаў депрограммист, Илай, магчыма, нават не ведаў аб нападзе Х'ю або забойстве журналіста Эдвардсам.
  
  А сам Працэс?
  
  Мяккая чаша пропаведзяў па самадапамогі і стандартнай тэрапіі. У Шоў не было доказаў, каб абвінаваціць Фонд у смерці Адама — прычыны, па якой ён быў тут. Малады чалавек проста пакутаваў ад таго, што яго эмацыйная сетка збілася з шляху.
  
  Не было ніякага асаблівага рызыкі ні для Вікторыі, ні для каго-небудзь яшчэ, каго ён мог бачыць. Здавалася, яна натхнёная Працэсам, выходзячы з таго, што павінна было быць неспасціжнай дэпрэсіяй з-за сваёй страты.
  
  Ноты Бетховена разнесліся па лагеры. Затым жаночы голас абвясціў: "Другая лекцыя майстры Элі вось-вось пачнецца". Яна паўтарыла, што лекцыя была абавязковай для Пачаткоўцаў і добраахвотнай для іншых Кампаньенаў.
  
  Шоў прыбраў посуд з-пад свайго абеду і неўзабаве ўжо ішоў па дарожцы да Плошчы, а тузін іншых людзей паблізу накіроўваліся ў тым жа кірунку.
  
  Шоў адчуваў спакусу ў прыватным парадку раскрытыкаваць іх усіх як лемінгаў. Але гэта было несправядліва; гэтыя Кампаньёны былі такімі ж, як усе астатнія, — проста спрабавалі пракласці свой шлях у часта некіравальным свеце самым верным спосабам, на які яны былі здольныя. Колтер Шоў знайшоў гэты маршрут у странствующем ладзе жыцця, высочваючы злачынцаў і зніклых без вестак, узбіраючыся на стромыя скалы, ловячы паветра на сваім матацыкле — выпрабоўваючы абмежаванні.
  
  У каго быў кантроль над правільнымі адказамі?
  
  А каму не перашкодзіла б крыху падцягнуцца?
  
  Сабраўся натоўп — стажоры у цэнтры, акружаныя ІС, як на ранішнім занятку. На другім баку плошчы ён убачыў Ўолтара і Салі. Ён далучыўся да іх. Яе вочы сфакусаваліся на ім, і яна ўсміхнулася, але асцярожна. Мужчыны аддалі гонар плячом. Салі азадачана назірала. "О, вы, хлопчыкі ... "
  
  Шоў спытаў Ўолтара: "Што гэта за другое дзеянне?" Кіўнуў на сцэну.
  
  Мужчына ўсміхнуўся і сказаў: "Усё, што я вам скажу, гэта тое, што гэта крута".
  35.
  
  Гледачы пачалі пляскаць, і больш доўгая версія "Оды радасці" разнеслася па ўсёй даліне, сапраўды гэтак жа, як у тую раніцу перад Першай прамовай.
  
  За сцэнай і рэзідэнцыяй Элі горы і дрэвы рэзка кантраставаў, чорныя, карычневыя і зялёныя, з ўзрушаюча ясным послеполуденным небам. Лянівы ветрык даносіў насычаны водар суглінку і хвоі з адценнем эўкаліпта.
  
  Звычайныя воплескі перараслі ў шалёныя апладысменты, калі Илай выйшаў на сцэну. Яго белая туніцы зноў бляск.
  
  Ён падняў рукі ўверх, і запанавала цішыня.
  
  Гэта было нядоўгім, так як неўзабаве хто-то усклікнуў: "Мы любім вас, майстар Илай!"
  
  Выклікаўшы яшчэ больш апладысментаў.
  
  Нарэшце, ён прымусіў натоўп замаўчаць.
  
  "У вас, паслушнікі, сёння былі добрыя заняткі?" Ён агледзеў тых, хто насіў сінія амулеты. Ён паглядзеў прама на Шоў.
  
  Крыкі "Так!"
  
  Адзін мужчынскі голас: "Яшчэ б!"
  
  Илай паказаў. “ Ён мне падабаецца!
  
  Мужчына празьзяў.
  
  “ Ты працуеш над раскрыццём свайго... чаго?
  
  "Мінусы!" "Плюсы!" Выкрикиваемые словы сутыкнуліся.
  
  Ён ні да каго канкрэтна не звяртаўся, як вядучы вячэрняга ток-шоў, які робіць заўвагу свайму прыяцелю. “Я ведаў, што гэтая група добрая. Яны зоркі! Яны пышныя!"
  
  Узнагародай Элі сталі яшчэ больш бурныя апладысменты.
  
  “Ты ў імгненне вока снесешь гэтую дрэнную канструкцыю і пачнеш саджаць Плюсы ў садзе сваёй Сапраўднай Сутнасці. Я ведаю, што ты гэта зробіш. Я дакладна ведаю, як у цябе справы. І ў цябе ўсё будзе добра. Я ніколі не памыляюся.
  
  Ён змоўк.
  
  І натоўп таксама.
  
  “Гэтым раніцай я расказваў табе пра Осирисе. Якім чалавекам ён быў! Богам. Богам падземнага свету. Богам урадлівасці".
  
  Тры ці чатыры мікрасхемы трымалі планшэты, здымаючы тое, што адбываецца.
  
  “Асірыс. Якім выдатным хлопцам ён быў. Пышны! Пышны. Ведаеш, што мне ў ім падабаецца? Ён уваскрос з мёртвых, памятаеш? Ён бессмяротны ". Илай падышоў бліжэй да краю сцэны. Гэта было ўяўленне Шоў або пражэктар быў трохі ярчэй?
  
  Майстар паказаў пальцам на моры звернутых да яго асоб.
  
  “ Як і ўсе мы. Як і ... як... ты. "Ён паказаў. “ Бессмяротны.
  
  Многія з пачаткоўцаў ўсміхаліся. Пачаткоўцы, па большай частцы, глядзелі на Илая з пільнай увагай, але з рознымі адценнямі збянтэжанасці на іх тварах.
  
  “Цяпер я збіраюся раскрыць сакрэт працэсу. Вось у чым сутнасць. Неўміручасць. Наш лозунг: Учора, сёння, заўтра. Учора, як у вашых мінулых жыццях. Сёння, як у... — ён падняў рукі далонямі ўверх, — сёння. І заўтра, як у вашых будучых жыццях. Ён дазволіў гэтаму вырашыцца. "Гэты Працэс навучыць вас жыць", — ён паказаў на залаты сімвал бясконцасці на заднім плане, — "вечна".
  36.
  
  Жанчына побач з Шоў — Вучаніца - прашаптала: "Смерць - гэта лагічная памылка".
  
  Элі выгукнуў: “Смерць - гэта памылка! Смерць - гэта выдумка, увекавечаны тымі, хто знаходзіцца ва ўладзе, палітыкамі, рэлігіямі, медыцынскім супольнасцю, карпарацыямі, сродкамі масавай інфармацыі. Смерць - гэта хлусня!
  
  “Яны пераконваюць вас, што сённяшні дзень - ваш адзіны шанец на існаванне. Яны робяць гэта, каб кантраляваць вас. Каб прадаць вам свой таварны спіс. Купіце гэты страхавы поліс, прыміце гэта лекі, выберыце гэтага палітыка, купіце гэты дом. Заплаціце сто тысяч даляраў на лячэнне. Жывіце цяпер, у вас ёсць толькі адзін шанец. Не выпускайце яго. Аддайце нам свае грошы, і мы клапоціцца аб тым, каб трохі засталося для вашых дзяцей. Пасля, вядома, мы возьмем трохі сабе".
  
  Пры слове "маленькі" ён шырока развёў рукі, нібы перабольшваючы памер злоўленай ім рыбы.
  
  Што выклікала смех і апладысменты.
  
  "Яны тыя, хто прадае вам выродлівыя, прагнілая бетонныя і абабітыя вагонкай дома з ржавеющими дахамі, каб пахаваць вашу Сапраўдную Сутнасць".
  
  Кіўнуў і некалькі сцвярджальных бормотаний.
  
  "Неўміручасць ..." Илай загаварыў мяккім голасам, што яшчэ больш прыцягнула ўвагу Спадарожнікаў. “Памятаеш, я казаў табе сёння раніцай, што сённяшні дзень кароткі, ён мимолетен; гэта імгненне. І гэта праўда. Але сённяшні дзень - гэта толькі малая частка ўсяго жыцця, якой жыве ваша Сапраўднае Ядро, якая распасціраецца ад пачатку часоў да канца.
  
  “О, я ведаю, я ведаю ... Некаторым з вас цяжка гэта ўсвядоміць. Наколькі добра я гэта ведаю? Я быў там. Я быў там, дзе вы цяпер. Я быў няўпэўнены, я быў цынічны. Так што проста паслухай мяне. Выслухай мяне. Гэта ўсё, пра што я прашу. Ты выслухаў?"
  
  "Мы будзем слухаць!"
  
  "Мы любім цябе!"
  
  Ён сказаў: “Неўміручасць. Кожнае грамадства, кожная цывілізацыя, кожная рэлігія, прымітыўная або развітая, мае сваю ўласную версію гэтага. Ты памятаеш майго старога сябра Асірыса, праўда? Мы любім яго, ці не так? Хіба ён не цудоўны? Хіба ён не цудоўны?"
  
  Апладысменты.
  
  Шоў здзіўляўся, да чаго ўсё гэта хіліцца. Ён зірнуў на Ўолтара, які азірнуўся і кіўнуў.
  
  Ачмуральны . . .
  
  “Егіпцяне ведалі, што душа несмяротная. Проста спытаеце Асірыса і яго жонку. Грэкі? Існавалі тысячы сведчанняў аб змертвыхпаўстанні з мертвых. Душы і цела уз'ядналіся і жывуць ў Элізіюме. Шануй свайго Платона, аднаго з маіх любімых. Ты чытаў яго? Ты павінен прачытаць яго. Ён геній, ён цудоўны пісьменнік. Ён пастаянна піша аб несмяротнай душы. Ён найвялікшы філосаф, якога калі-небудзь бачыў свет. Я чытаю яго кожны вечар.
  
  “ Будысты. Хіба ты не любіш будызм? Я люблю. Кажуць, што калі людзі паміраюць, яны ператвараюцца з фізічнага цела ў несмяротнае цела святла — яно называецца Вясёлкавым целам — і жывуць вечна. Мне гэта падабаецца! А цябе?
  
  “Хрысціяне? Вернікі трапяць на нябёсы навечна. Грэшнікі патрапяць у пекла. Сам Ісус, ну, паглядзі на яго. Памёр, уваскрос, затым адправіўся на нябёсы, каб вечна жыць са сваім бацькам. Вы чыталі Нікейскі сімвал веры? Вы павінны прачытаць яго. Там гаворыцца, што кожны памерлы чалавек ўваскрэсне падчас Другога прышэсця.
  
  “Індуізм? У іх ёсць рэінкарнацыя. Ты жывеш добрай жыццём, карма паклапоціцца аб тым, каб ты вярнуўся на больш высокім узроўні. Дрэнная жыццё, ого-го. Як наконт габрэйскага народа? Я люблю людзей габрэйскай веры. Фарысэі верылі, што душа несмяротная, і людзі будуць пераўвасабляцца і, я цытую, 'пераходзіць у цела' у будучых жыццях.
  
  “Іслам? У Каране гаворыцца, што смерць - гэта тое ж самае, што сон. Ты пробуждаешься ад сну. Ты прачнешся ад смерці. Я мог бы працягваць і працягваць. Мільярды і мільярды людзей з самага зараджэння цывілізацыі былі перакананыя, што мы жылі да гэтага жыцця і будзем жыць зноў, пасля яе. Так як жа гэта можа не быць праўдай?
  
  “Але пры ўсёй павазе да рэлігій, якія я толькі што згадаў. Яны вераць у неўміручасць, вядома. Але ёсць праблема ".
  
  Шэпт з зямлі: "Калі ты хрысціянін..."
  
  Пасля драматычнай паўзы Илай сказаў: “Калі ты хрысціянін, цябе чакае хрысціянскі рай. Калі ты габрэй, то габрэйскі. Калі ты індуіст, ты будзеш перевоплощен. Калі ты паглядзіш тэлевізар, то вернешся ў вобразе Хадзячага мерцвяка ".
  
  Смех і апладысменты.
  
  Хто-то крыкнуў: "Зомбі!"
  
  Илай усміхнуўся, затым раптоўнай сур'ёзнасцю. “Правілы неўміручасці павінны быць аднолькавымі для ўсіх, незалежна ад рэлігіі або без рэлігіі. Дакладна як для атэістаў, так і для папы Рымскага. Але кожная з згаданых мной рэлігій выключае іншыя. Гэта азначае, што ўсе яны павінны быць няправільнымі. Прабачце за шчырасць, але я такі. Я люблю казаць прама. Ты ж ужо ведаеш гэта, праўда? Я расказваю ўсё як ёсць."
  
  Ківае.
  
  “Я нічога не маю супраць рэлігіі. Зусім няма. Я спадзяюся, што вы ўсё знойдзеце суцяшэнне ў любы царквы, сінагогі, мячэці ці малітоўным доме, якія вы аддаеце перавагу. Але калі справа даходзіць да неўміручасці, усе святары і святыя людзі, рабіны і гуру ... Яны павінны пакінуць гэтую тэму каму-то, хто ведае ісціну.
  
  "Яны павінны даць гэта мне".
  37.
  
  Илай абвёў поглядам натоўп, большасць з іх былі загіпнатызаваныя.
  
  Пасля доўгай паўзы: “Што я, сціплы чалавек, ведаю аб гэтым прадмеце? О, зусім няшмат. Я распавёў вам аб сваім вопыце смерці — не аб блізкасці да смерці, а аб рэальнай смерці".
  
  "Мы памятаем!"
  
  "Мы любім цябе!"
  
  “Калі я быў мёртвы, я бачыў розныя рэчы. Малюнка. Калі лекары прывезлі мяне назад, я не мог перастаць думаць пра тое, што я бачыў. Гэта былі выявы людзей, месцаў, якія былі мне знаёмыя, але якія я ніколі не бачыў у сваёй цяперашняй жыцця, ці ў кіно, ці пра якіх чытаў у кнізе. Адкуль узяліся гэтыя выявы? Я паняцця не меў. Усё, што я ведала, гэта тое, што яны глыбока кранулі мяне. Некаторыя рабілі мяне вельмі шчаслівай, некаторыя палохалі, некаторыя злили. Але тое, што я адчувала, калі думала пра іх, я адчувала вельмі моцна.
  
  “Такім чынам, я пачаў засяроджвацца на людзях і месцах у сучаснасці — людзях і месцах, якія давалі мне такую ж інтэнсіўнасць. Я пачаў медытаваць на іх. Калі я гэта зрабіў, вярнуліся вобразы з таго часу, калі я быў мёртвы. Яны былі сто гадоў таму, дзвесце, тысячу ... " Яго голас панізіўся. “ Уяві сабе гэта! Я быў сведкам сваіх мінулых жыццяў!"
  
  Здзіўленыя ўздыхі, радасны шум.
  
  Дык вось да чаго павінен быў прывесці гэты Працэс. Сэмюэль сказаў яму медытаваць на моцныя пачуцці, якія ён адчуваў у сваім жыцці. Згодна з міфалогіі Элая, гэта адкрыла б дзверы ў яго мінулыя жыцці.
  
  Илай працягнуў: “Я казаў табе, што асірацеў, калі быў маленькім. Гэта было жудасна. Разбуральна. Я так сумаваў па сваім бацькам. Майму бацьку Тобиасу. Маёй маці Рэйчал. Як я сумаваў па іх. Калі я медытаваў, спрабуючы вярнуць тыя моцныя пачуцці, раптам я ўбачыў іх зноў. Мы былі разам у 1800-х гадах. І тады я зразумеў, што ўбачу іх яшчэ раз - у будучыні ".
  
  Таварышы шапталіся, паварочваючыся адзін да аднаго. Шоў мог бачыць, што большасць з іх купіліся на тое, што ён казаў.
  
  Илай падышоў да краю сцэны і паглядзеў зверху ўніз на Генры, лысеющего мужчыну, які быў уведзены ў пасаду адначасова з Шоў. Ён быў медыцынскім даследчыкам, настолькі спустошаным, страціўшы жонку з-за рака васьмю месяцамі раней. Илай звярнуўся непасрэдна да яго. “Ты ніколі нікога не зможаш страціць. Не назаўсёды. Вы зноў будзеце разам. Заўтра ты будзеш з імі".
  
  Шоў адчуваў тое ж самае, што і ён, слухаючы, як пяцідзесятніцкія прапаведнікі тлумачаць біблейскія урыўкі сваёй паствы. У яго словах не было ніякай логікі, але было ясна, што Кампаньёны, як і прыхаджане, былі зачараваныя ім і ўспрынялі аргументы як евангелле.
  
  Гледзячы міма Генры, Шоў заўважыў яшчэ аднаго высокага мужчыну, Чаляднік, які глядзеў у бок Шоў. Ён зноў падумаў пра Фредерике — чалавеку ў аранжавых акулярах, які, магчыма, бачыў яго над абрывам, дзе загінуў Адам. Ці быў гэта той жа самы чалавек? Целасклад было такім жа, але з-за адсутнасці ачкоў ён не мог сказаць напэўна.
  
  Калі Шоў зноў зірнуў на мужчыну, той зноў быў засяроджаны на Илае.
  
  "Калі тысячы гадоў рэлігіі і духоўнасці няправільна паказваюць шлях да неўміручасці, як я магу сказаць, што я ўсё правільна зразумеў?" Смяшок. “Што кажуць мае сябры-габрэі? Нахабства! Што за нахабства ў мяне такая? Я маю на ўвазе, ўзводзіць да ўсеагульнага Богу? Гэта даволі сур'ёзная заява. Але я скажу вам адказ. Чаму ў мяне ёсць ключ, каб адкрыць дзверы ў неўміручасць? І ні ў каго іншага яго няма? Ты хочаш пачуць?"
  
  "Раскажы нам!"
  
  "Мы любім цябе!"
  
  “ Таму што я — і толькі я — ведаю, што неўміручасць заснавана не на забабонах, не на веры або надзеі. Яно заснавана на... " Ён абвёў позіркам натоўп.
  
  "Навука", - адначасова ўсклікнулі пяць ці шэсць ICs. Шоў задаўся пытаннем, як доўга доўжыліся рэпетыцыі.
  
  “ Цалкам дакладна!
  
  “Навука. Халодная, суровая навука. У сваіх падарожжах пасля смерці я размаўляў з лекарамі, фізікамі, інжынерамі і нейробиологами. Усе яны згодныя з тым, што наша свядомасць і усвядомленасць — наша Сапраўдная Асяродак — уяўляе сабой унікальную камбінацыю энергетычных імпульсаў.
  
  “Калі ваша цела перастае існаваць, энергія, якая з'яўляецца вашай Сапраўднай асяродкам, застаецца. Гэта адбываецца з-за Першага закону тэрмадынамікі. Я напісаў пра гэта артыкулы. Апублікаваныя па ўсім свеце. Першы закон тэрмадынамікі. І што ён кажа? Што энергія не ствараецца і не знішчаецца.
  
  “Такім чынам, наша Сапраўдная Сутнасць - энергія, а энергія існуе вечна! Бессмяротны! І не мае значэння, добры ты ці дрэнны, святы, ці грэшнік, ці прадстаўнік прымітыўнага племя ... Ці палітык у Вашынгтоне. Ён уздыхнуў.
  
  Заслужыўшы смех, якога заслугоўвала яго выступ.
  
  "Пасля таго, як ты памрэш, твая Сапраўдная Сутнасць зноў апынецца ў адным целе". Хмурны погляд. “Як гэта адбываецца? Буду сумленны. Я пакуль не ведаю. Гэта як калі я вучыўся ў школе. Я заўсёды мог атрымаць адказ. Я выдатна здаваў тэсты. Лепшы ў сваім класе. Але я не заўсёды мог растлумачыць, чаму я атрымліваў адказ.
  
  “Калі-небудзь мы зможам даведацца, як ваша Сапраўднае Ядро перамяшчаецца і аказваецца ў іншым целе. Сапраўды гэтак жа, як палёт. Мы ніколі не ведалі, чаму тысячы гадоў птушкі маглі лётаць, але ў рэшце рэшт мы даведаліся аб форме іх крылаў. На дадзены момант , як гэта не мае значэння. Што сапраўды важна, так гэта тое, што ваша Праўдзівая Сутнасць захаваецца. Вы уз'яднацца з любімымі людзьмі. О, у розных формах, але сувязь і любоў будуць тымі ж. У вас не будзе залежнасцяў, смуткаў, хвароб, якія ёсць у вас цяпер ".
  
  Яго погляд апусціўся на Ўолтара і Салі, затым на Эбі. Яшчэ некалькі чалавек.
  
  “Вось што робіць гэты Працэс. Вы пачынаеце з медытацыі на моцныя пачуцці з сённяшняга дня, і выкананне гэтага падыме ўспаміны з мінулых жыццяў - ва Ўчарашнім дні. Вы распознаете шкодныя звычкі і дрэнных людзей з сваіх мінулых жыццяў і устраняете іх у сённяшнім дні. Вы будзеце мець зносіны з добрымі людзьмі, займацца дзейнасцю, якая прыносіць вам карысць. Вось чаму мы гаворым ... "
  
  ICS: "Чым учора, тым лепш сёння!"
  
  “І гэты Працэс падрыхтуе вашу Сапраўдную Сутнасць да наступнай жыцця. Вы пазбегнеце Мінусаў і прымеце Плюсы ў будучыні ".
  
  Яго грэцкі прыпеў: "З Сённяшняга дня - цудоўнае Заўтра!"
  
  "Лепшае яшчэ наперадзе!" Крыкнуў Илай.
  
  Рушылі ўслед воплескі і скандаванне.
  
  Цяпер каментар Сэмюэля пры прыёме ежы здабыў сэнс:
  
  Як вы ўбачыце, гарантыя на самай справе непрактычная ...
  
  Вы ніколі не ведалі, спрацаваў гэты Працэс, пакуль не апынуліся ў магіле.
  
  “Цяпер ты разумееш, чаму я магу забраць усю нашу боль, тваю дэпрэсію, трывогі, смутак? Таму што ты заўсёды будзеш ведаць, што шчасце, цудоўнае шчасце чакае цябе ў заўтрашнім дні".
  
  Голас Илая стаў гучней і резонанснее. “Смерці няма; няма расстання з любімымі. Сапраўдная сутнасць кожнага чалавека пераходзіць з жыцця ў жыццё, назаўжды".
  
  Ён падбадзёрваючы ўсміхнуўся сваёй захопленай аўдыторыі. "Калі прыйдзе час пакідаць "Сёння", мы традыцыйна развітаемся з Фондам". Ён паклаў абедзве рукі на супрацьлеглыя плечы, скрыжаваўшы іх на грудзях. "І мы кажам: 'Да спаткання, да заўтра".
  
  Гэта тое, што прамармытаў Адам перад тым, як скокнуць насустрач сваёй смерці.
  
  Элі працягнуў мяккім, манатонным тонам: “Заўтрашні дзень, калі вы і вашы блізкія сустрэнецеся зноў, калі вы пачнеце новае жыццё і здабудзеце шчасце і камфорт, якіх заслугоўваеце. Скажыце гэта разам са мной. Да пабачэння ... "
  
  Калектыўныя радасныя крыкі: "Да заўтра".
  
  “Памятаеце, смерці не існуе. Мы ніколі не гаворым, што мы "паміраем". Мы кажам, што мы рухаемся наперад наперад'. Мы пераходзім з гэтай жыцця ў лепшы ". Сыходзячы са сцэны, ён усклікнуў: "Самы лепшы..."
  
  "... гэта яшчэ наперадзе". Натоўп вылілася апладысментамі і працягвала скандаваць на поўную гучнасць.
  
  Але Колтер Шоў не чуў гэтых слоў. Усё, што было ў яго ў галаве, - гэта фраза, якую Вікторыя сказала яму ўсяго гадзіну назад.
  
  Калі я прасунуся наперад на наступным тыдні, усё будзе добра ...
  
  Яна не мела на ўвазе завяршэнне Працэсу; яна мела на ўвазе, што, як і Адам Харпер, яна збіралася пакончыць з сабой.
  38.
  
  У яго былі свае адказы.
  
  Шоў прыехаў сюды, каб высветліць, чаму Адам Харпер скокнуў са скалы, і даведацца, падвяргалася ці рызыцы Вікторыя ці хто—небудзь іншы — напрыклад, паранены алень, якім быў Адам.
  
  Илай — Дэвід Эліс, былы забудоўшчык і біржавы маклер з Фларыды — не быў простым торгашом; ён забіваў людзей.
  
  Фонд Асірыса быў культам самагубцаў.
  
  Ён задаваўся пытаннем, чаму Адам так жахліва спакойна ўсміхнуўся перад тым, як кінуцца насустрач смерці. Цяпер ён зразумеў. Малады чалавек збіраўся ўз'яднацца са сваёй маці. Апошнія тры секунды яго жыцця былі напоўнены не тугой, як меркаваў снайпер Дод, а радасцю ад таго, што чакала яго ў Заўтрашнім дні.
  
  Шоў зірнуў на Таварышаў, валакуцца з Плошчы, адны ўзбуджана размаўлялі, іншыя былі задумчивы. Ён выказаў здагадку, што большасць з іх палічылі б ідэю неўміручасці падазронай або чыста фіктыўнай, змірыўшыся з тым, што патрацілі марна частка навучання сваіх дзяцей, падпісаўшыся на гэты Працэс.
  
  Але было таксама шмат праўдзіва вернікаў. Шоў бачыў гэта па іх вачам. Як Адам, як Вікторыя, яны былі перакананыя, што заўтра свет будзе лепш, і яны пакончаць з сабой, сутыкнуўшыся з занадта моцнай болем. Ці, можа быць, проста з нязначнымі няўдачамі.
  
  Што мог зрабіць Шоў?
  
  Што датычыцца праваахоўных органаў, ён не думаў, што абвінавачванне ў махлярстве будзе мець сілу, гэтак жа, як вы не маглі б заявіць, што вас падманулі, зрабіўшы ахвяраванне царкве адроджаных, якая абяцае вечнае жыццё на нябёсах. Ён бачыў, як Х'ю і некалькі AU збівалі каго-то, але сведак злачынства было недастаткова для абвінавачвання, і цалкам верагодна, што Клейн прыме блізка да сэрца пагрозы Х'ю і прамаўчыць. У любым выпадку, Х'ю і AUS ніколі не сталі б вінаваціць Илая, які, магчыма, нават не ведаў аб нападзе на рэпарцёра.
  
  Ён ведаў, што Харві Эдвардс забіў журналіста з Сан-Францыска, але ці мог ён звязаць гэта з Элі? Дэтэктыў паліцыі Сан-Францыска Этуаль, магчыма, займаецца гэтай справай, хоць падобныя расследавання запатрабавалі б шмат часу.
  
  Калі б Шоў мог здабыць запісы сотавых тэлефонаў, нататкі, службовыя запіскі ... Што-небудзь, што звязала б забойства з лідэрам культу. Сведка, які падслухаў, як Илай аддаваў каманду, быў бы ідэальны, але калі б такі чалавек існаваў, ён ці яна былі б з Блізкага Круга; яны ніколі б не прызналіся ні ў якіх падобных загадах.
  
  Аднак разважанні Шоў аб стратэгіі падзення Илая былі адкладзеныя на некаторы час. Ён пачуў непадалёк сярдзітыя крыкі.
  
  Элі, Х'ю і двое целаахоўнікаў ішлі па абсаджанай дрэвамі дарожцы ад сцэны назад да яго рэзідэнцыі. Яны павярнуліся і апынуліся тварам да твару з кучаравы Джонам, Паслушнікам з Паўднёвай Каліфорніі, чый сябар загінуў у аўтакатастрофе. Ён нахіліўся да Илаю і быў злы. Грэй і Сквот былі асцярожныя, але, здавалася, адчувалі, што малады чалавек не ўяўляе сур'ёзнай пагрозы; любы з іх мог бы зваліць яго з ног адным ударам. Шоў сышоў са сцежкі, застаючыся ў кустах, і апынуўся ў дваццаці футах ад месца сутычкі.
  
  Некалькі іншых таварышаў пачулі і павярнуліся, накіроўваючыся на гук. З'явіліся два АУ і адвялі іх прэч з суровымі тварамі.
  
  Джон рэзка сказаў: “Ты адвёў яе ў кабінет. Яна распавяла мне, што там адбылося".
  
  "Паслушнік Джон," сказаў Илай, "гэта не твая справа".
  
  “Гэта парушэнне правілаў. Ніякіх адносін з персаналам або кампаньёнамі".
  
  “Правіла прызначана не для гэтага. У Вучэбнай пакоі мы можам паглыбіцца ў пэўныя элементы мінулых жыццяў, якія могуць мець вырашальнае значэнне для раскрыцця Сапраўднай Сутнасці ".
  
  "Раскрыццё", - сказаў Джон, усміхнуўшыся над гэтым словам. "Дазволь мне задаць табе пытанне: ты занураешся толькі ў добранькіх дзяўчат?"
  
  Дык вось для чаго прызначаўся Кабінет, а зусім не для медытацыі.
  
  Напружаны . . .
  
  Х'ю: "Ты пераходзіш межы дазволенага, паслушнік Джон".
  
  “ Я зусім не пераступаюць рысу. Дзеля бога, Эбі шаснаццаць.
  
  Такім чынам, Пуцяводнае маяк здзейсніў разбэшчванне па законе.
  
  Рэакцыя Илая на самай справе была поўным адсутнасцю рэакцыі. На імгненне яго твар стаў непранікальным, затым ён коратка зірнуў на Х'ю. Ніякай рэакцыі ад кіраўніка AUS, але Стыў злёгку нахмурыўся, затым сцёр гэта выраз з твару. Илай сказаў: "Я не ведаў аб гэтым".
  
  - У сваёй заяве яна сказала, што ёй васемнаццаць, - сказаў Стыў.
  
  “Ну, можа быць, цябе варта было праверыць гэта, як ты думаеш? Можа быць, зірнуць на яе і падумаць: "О, давай паглядзім дакументы". Хм? Ты мог бы знайсці яе школьны штогоднік. Ведаеш, яны ёсць у Інтэрнэце. Ці ты проста падумаў, што яна гарачая штучка, і вырашыў не пазнаваць яе сапраўдны ўзрост?"
  
  Мяккім манатонным голасам Илай сказаў: “Дзякуй, што давёў да нашага звесткі, паслушнік Джон. Я сам папрашу прабачэння перад ёй. І мы прымем меры, каб падобнае ніколі не паўтарылася. Я пагавару з нашымі супрацоўнікамі з прыёмнай камісіі.
  
  Джон, відавочна, чакаў большага супраціву. Ён не ведаў, што рабіць далей.
  
  Илай сказаў яму: “Шчыра кажучы, пасля гэтага я не думаю, што ты сапраўды падыходны кандыдат для Гэтага Працэсу. Я думаю, што для цябе будзе лепш сысці з Фонду".
  
  “Чорт вазьмі, ды, я звальняюся. І гэтая балбатня аб бессмяротнасці? Як, чорт вазьмі, ты можаш прымусіць каго-небудзь на гэта купіцца?"
  
  “ Мы вернем вам грошы, - сказаў Илай.
  
  “ Паслушнік Джон прыбыў на адным з шатлаў. У нас ёсць машына, каб адвезці яго назад у Сноквалми Гэп, - сказаў Х'ю.
  
  "А што наконт Эбі?" Спытаў Джон.
  
  Илай сказаў: “Ёй, вядома, таксама прыйдзецца з'ехаць. Мы папросім яе бацькоў забраць яе. Мне шчыра шкада, што так атрымалася. Але я цаню, што ты загаварыў пра гэта ".
  
  "Прабачэнне на самай справе не вырашае праблему цяпер, ці не так?"
  
  Няма! Пакінь гэта, падумаў Шоў.
  
  Аднак было занадта позна. На самай справе лёс маладога чалавека была вырашана ў той момант, калі ён закрануў тэму візіту Эбі ў Кабінет.
  
  Х'ю агледзеўся і пераканаўся, што паблізу няма таварышаў. Адным з сваіх спрытных прыёмаў у баявых мастацтвах ён ударыў маладога чалавека кулаком у грудзі. Джон ахнуў і цяжка паваліўся, дыханне выбілі ў яго з лёгкіх. Х'ю сунуў руку ў кішэню і дастаў некалькі сцяжак. Ён звязаў Джону рукі і ногі. Мужчына зняў з пояса рацыю і загаварыў у апарат. Не больш чым праз хвіліну з'явіўся гольф-кар, якім кіраваў робат. Ён падняў маладога чалавека і кінуў яго ў заднюю частку падводы, затым накрыў брызентам. Шоу яшчэ глыбей схаваўся ў кустах, і машына заехала ў лес, згарнуўшы налева на патайныя сцежку і накіроўваючыся да галоўнай брамы.
  
  Илай яшчэ раз кіўнуў Х'ю, які рушыў услед за возам. Илай і яго целаахоўнікі вярнуліся ў рэзідэнцыю.
  
  У Шоў быў яшчэ адзін адказ: Х'ю не быў адзінкава адмоўным. Илай быў так жа небяспечны, як і яго кіраўнік Аддзела садзейнічання, і, несумненна, быў адказны за загад Харві Эдвардсу забіць журналіста ў Сан-Францыска.
  
  Шоў таксама павярнуўся да галоўнай брамы. Ён ведаў, што зараз адбудзецца.
  
  Адзіны пытанне: ці зможа ён спыніць гэта?
  39.
  
  Шоў ішоў за гольф-карам, які павольна ехаў па выбоістай лясной сцяжынцы. Ён трымаўся далей ад пешаходнай дарожкі і выкарыстаў дрэвы і лісце ў якасці хованкі.
  
  Фурманка і Х'ю пад'ехалі да брамы ЎГЭТЫ ДЗЕНЬ, ЗАЎТРА. Шоў адзначыў, што таварышаў не было, толькі некалькі чалавек з Падраздзялення дапамогі. Званок Х'ю па рацыі, верагодна, быў папярэджаннем, каб яны трымалі іншых далей.
  
  Ля адкрытых варот фурманка спынілася. Вадзіцель выбраўся вонкі і, агледзеўшыся, адкінуў брызент. Ён лёгка выцягнуў Джона з кузава. Малады чалавек быў ледзь у свядомасці. Яго вырвала, і ён слаба пратэставаў, хоць у яго не было сіл аказаць нават нязначнае супраціў. Яго працягнулі праз стаянку і кінулі на задняе сядзенне старога "Форда", які працаваў на халастым ходу, за рулём якога сядзеў іншы Спадарожнік, малады чалавек. Ён быў Выбраным — насіў форму, але без кудменя.
  
  Мажны АС аднёс вялікі заплечнік — багаж Джона, здагадаўся Шоў — да "Таурусу" і паклаў яго ў багажнік. Кіроўца і Х'ю абмяняліся некалькімі словамі.
  
  Гэта было не падобна на журналіста, які на самай справе не выявіў нічога кампраметуючага Фонд. Для яго было б дастаткова збіцця. Няма, Джон мог паведаміць аб сэксуальным гвалце Илая над непаўналетняй. Маладому чалавеку давядзецца памерці. Наглядчык будзе даваць інструкцыі аб тым, як лепш за ўсё забіць Джона і схаваць цела. Магчыма, у адным з азёр. Можа быць, у глыбокім яры, дзе жывёлы прымусілі б цела знікнуць за некалькі дзён.
  
  Такім чынам, сплануйце гэта.
  
  Шоў не змог дабрацца да машыны тут, у самім лагеры. Занадта шмат AU'ов.
  
  Няма тэлефона, каб патэлефанаваць у мясцовую паліцыю.
  
  Таму ён паспрабаваў спыніць "Форд", пакуль той быў яшчэ недалёка ад лагера.
  
  Ён заплюшчыў вочы і прадставіў карту. Накіроўваючыся ўніз з гары недалёка ад лагера, Харбинджер некалькі міль пятляў па чарадзе паваротаў. Ford павінен быў павольна праходзіць гэтыя стромкія павароты, даючы Шоу шанец дагнаць яго. Аднак, як толькі павароты скончыліся, Harbinger ператварыўся ў прамую, на якой аўтамабіль разганяўся прыкладна да пяцідзесяці міль у гадзіну.
  
  Як перахапіць машыну?
  
  У галаву прыйшла толькі адна ідэя.
  
  Ён бы збег.
  
  Калі "Форд" выехаў са стаянкі, мінуў сеткаватыя вароты і пралом у высокім гранітным скале, Шоў, памкнуў на ўсход, да сцяжынцы, якую ён знайшоў учора ўвечары перад вячэрай, - шляху свайго уцёкаў. Аднак замест таго, каб працягваць рух у тым напрамку, ён павярнуў на поўнач, узбег на вяршыню скалы, хрыбта і паглядзеў уніз. Ён мог бачыць "Форд", які ехаў перпендыкулярна яму ўздоўж першага з паваротаў.
  
  Шоў агледзеў зямлю перад сабой: пятнаццаціградусны схіл ўніз, скрозь зеляніну і дрэвы, а часам і балоты. Паверхня была гліністай і камяністай, крыху зарослай травой.
  
  Што ж, прыступайце да справы.
  
  Шоў кінуўся ўніз па схіле пагорка, накіроўваючыся на поўнач, да горных хрыбтах.
  
  Цяжка дыхаючы і шкадуючы, што ў яго не было часу размяцца, Шоў прабіраўся паміж густымі кустамі і па няроўнай зямлі. Часу хадзіць самому не было. Ён імчаўся з усіх сіл — або, па крайняй меры, з такой хуткасцю, якую толькі мог развіць, улічваючы паверхню і перашкоды. Часам яму даводзілася выбіраць: змяншаць хуткасць, каб нырнуць пад навесы або нахільныя ствалы дрэў, або захоўваць хуткасць, пераадольваючы слізкія або пакрытыя жвірам скальныя адукацыі. І заўсёды сочыце за калючымі раслінамі, чые шыпы могуць падрапаць скуру.
  
  Бег не быў чым-то чужым Колтеру Шоў.
  
  У Лагеры Эштан вучыў дзяцей бягу як навыкі выжывання — бегчы насустрач здабычы і прэч ад драпежнікаў і стыхійных бедстваў, такіх як паводкі і лавіны.
  
  Эштан расказала ім пра знакамітых бегунах карэнных амерыканцаў: тараумара ў Мексіцы і Сьера-Мадрес. Іх ўласнае імя - рарамури, што азначае "хуткія бегуны". Яны рэгулярна пераадольвалі вялікія адлегласці — часам дзвесце міль — для зносін і палявання.
  
  У каледжы трэнер Шоў па барацьбе, які назіраў за хуткасцю хлопчыка на трэніроўках— прапанаваў яму паспрабаваць сябе і ў лёгкай атлетыцы, але Колтера гэта не зацікавіла. Ён бегаў толькі для сябе. Гэта было суцяшэннем, а не спаборніцтвам. На доўгія дыстанцыі або кароткія ў яго часта ўзнікала адчуванне палёту, экстатычнае адчуваньне. Ён адзіны з братоў і сясцёр любіў бегаць. Нядзіўна — у рэшце рэшт, ён быў самым Клапатлівым Чалавекам.
  
  Хоць ён і рабіў некаторыя зігзагі, каб пазбегнуць разліваў і сутыкненняў, у асноўным ён дазваляў сіле цяжару і кірунку схілу ўтрымліваць яго на сыходным курсе — падобна вертыкальнай лініі на знак даляра, якая падзяляе напалову S-вобразныя павароты Харбинджер-роўд.
  
  Шоў выбраўся з лесу і перасёк першы паварот, заўважыўшы, што седан толькі што праязджаў тут; пыл усё яшчэ трымалася. На другім баку ён нырнуў у лес і зноў паляцеў уніз.
  
  Затым ... О, чорт! Па інэрцыі ён апынуўся на валуне з плоскай вяршыняй, які, як ён занадта позна зразумеў, выступаў у прастору.
  
  Без прыпынку.
  
  Але восьмифутовый абрыў скончыўся — дзякуй табе, Маці-прырода — тоўстым пластом суглінку і храбусткімі лісцем. Ён стукнуўся, перакаціўся і выпрастаўся. Працягнуў шлях.
  
  Раптоўнае рух у кустах справа ад яго. Алень або воўк?
  
  Калі ласка, толькі не медзведзяня. Шоў магла абагнаць многія віды. Раз'юшаны мама-чорная мядзведзіца, верагодна, не была адной з іх.
  
  Адна праблема: недарэчныя тэпцікі, якія выдаў яму культ. Калі б у яго быў час, ён бы вярнуўся ў сваю спальню і разарваў кашулю, каб абвязаць ногі, як у тараумара: яны выкарыстоўвалі хуарачес, сандалі з тонкай тканіны, якія дапамагалі ім захоўваць хуткасць і дыстанцыю. Сучасныя бегуны і лекары вывучалі абутак, спрабуючы высветліць, чаму яна так спрыяе бягу.
  
  Ўсё ніжэй, усё ніжэй.
  
  На другім павароце ён зноў прамахнуўся міма машыны, але на гэты раз быў бліжэй да сваёй мэты. Пыл стала гушчы, і ён мімаходам убачыў выбліск задніх фар, калі "Селект" затармазіў перад паваротам і спускам.
  
  Перад прамой быў яшчэ адзін паварот. Шоў глыбока ўдыхнуў і працягнуў гонку. Тут ўхіл быў строме, і час ад часу ён губляў раўнавагу і спатыкаўся, перш чым утрымацца на нагах. Дапамаглі яго трэніроўкі па барацьбе і грэпплингу; ён не змагаўся з акрабатыкай, але выкарыстаў яе для павелічэння сваёй хуткасці.
  
  І на бягу ён думаў: што рабіць, калі ён дагоніць машыну?
  
  Ён вырашыў, што скарыстаецца каменем, каб прабіць лабавое шкло прама перад "Селектом". Гэта прымусіла яго інстынктыўна затармазіць. Затым яшчэ адзін камень трапіў у акно з боку кіроўцы — пярэдняе шкло было трывалым, бакавыя - значна менш. Ён расшпільваў рэмень бяспекі "Селекта" і выцягваў мужчыну на дарогу, а затым сам скакаў за руль.
  
  Шоў паедзе да ўладаў у Сноквалми-Гэп. Ён бы аддаў перавагу пачакаць і знайсці неабвержныя доказы датычнасьці Илая і Х'ю да розных злачынстваў, але ў яго не было выбару; ён павінен быў выратаваць жыццё Джона.
  
  Апынуўшыся ў паліцэйскім участку або кіраванні шэрыфа, ён растлумачыць копам, што бачыў, раскажа ім пра напад Илая на Эбі. Шоў расказаў бы ім пра сувязі Фонду са смерцю журналіста Гэры Янга. Ён таксама распавёў бы аб збіцці іншага рэпарцёра, сведкам якога ён быў у лагеры.
  
  Злачынства здаваліся ўскоснымі, а некаторыя з іх абсурднымі. Але ён раскрые справу як мага лепш.
  
  Цяпер ён быў на трэцім павароце, апошнім. Добра. Тут ён абагнаў Брод. На гэтай частцы Харбинджера не было пылу, і ён мог бачыць вялікую частку прамой дарогі. Машын не было. Ён трохі адпачыў, апусціўшы галаву, цяжка дыхаючы, не звяртаючы ўвагі на колючыя боль у баку. Ён падабраў з пляча два каменя, абодва памерам з грэйпфрут. Размінаючы адзін з іх у правай руцэ, ён слізгануў пад прыкрыццё высокай травы на абочыне дарогі.
  
  Чакае, гатовы шпурнуць камень у лабавое шкло з боку кіроўцы.
  
  Пракручваючы ў галаве ўсе манеўры.
  
  Але потым — ніякай машыны.
  
  Прайшло яшчэ шэсцьдзесят секунд.
  
  Затым ён пачуў з вяршыні пагорка гук сутыкнення. Скрыгат металу, гук аўтамабільнага гудка. На імгненне ён зароў, затым змоўк.
  
  Шоў павярнуўся і, зрабіўшы яшчэ адзін глыбокі ўдых, з цяжкасцю пайшоў уверх па ўзгорку.
  
  Калі на гэты раз ён выбраўся з лесу, то ўбачыў перад сабой "Форд", які збочыў з U-вобразнага павароту з другога павароту на трэці. Ён урэзаўся ў скалу вышынёй у дзесяць футаў прама ля абочыны. Пярэдняя частка машыны была прогнута, а падушкі бяспекі спрацавалі. Машына рабіла не больш за сорак абаротаў або каля таго; чаму яна разбілася?
  
  Ўнутры машыны было рух. Кіроўца спакойна глядзеў на Джона, які ўсё яшчэ сядзеў на заднім сядзенні. Яго швыряло з боку ў бок, ён быў млявым і оглушенным — верагодна, больш з-за папярэдняга ўдару Х'ю, чым ад сутыкнення. Ён павольна пакруціў галавой.
  
  Шоў павінен быў выцягнуць Джона, перш чым Абраны паспрабуе забіць яго іншым спосабам. Ён наняў бы кілера Х'ю, паклаў бы яго і звязаў ногі. Затым ён дапамог бы Джону дайсці пешшу да горада. Доўгі шлях, але іх адзіны варыянт.
  
  Шоў кінуўся да машыны, моцна сціскаючы ў правай руцэ адзін з камянёў.
  
  Ён быў усё яшчэ ў пяцідзесяці футаў ад яго, калі Абраны разліў бензін з каністры па ўсім салоне аўтамабіля. Абраны выглянуў у акно і выпадкова ўбачыў Шоў. Калі ён і быў здзіўлены прысутнасцю Шоў, то ніяк гэтага не паказаў. Ён слаба ўсміхнуўся, аддаў развітальны салют двума рукамі, затым пстрыкнуў запальнічкай, ператварыўшы салон машыны ў пекла.
  40.
  
  У рэальным жыцці аўтамабілі звычайна выбухаюць не так эфектна, як хацелася б сцэнарыстам і рэжысёрам.
  
  У бензабаку недастаткова паветра для выбуховага гарэння. Але калі пажар пачынаецца ў іншым месцы, топливопроводы і пракладкі плавяцца, і духмяная і смертаносная вадкасць выцякае вонкі, пагаршаючы пажар. Гэта адбылося і цяпер. Невялікае поле аранжавага полымя замерцало ў задняй часткі аўтамабіля, і неўзабаве было ахоплена не толькі ўнутранае прастору, але і знешняя частка, полымя кіпела, чорны дым спіраллю падымаўся да неба.
  
  Колтер Шоў яшчэ раз паспрабаваў падабрацца бліжэй. Яго адкінула назад з-за апальвае спякота і клубящегося чорнага дыму. Мімаходам убачыўшы пасажыраў, ён зразумеў, што зьбіцьцё спынілася.
  
  Чорт вазьмі ...
  
  Илай стварыў здзейсненае зброю. Выбраныя зусім не былі "манахамі". Яны былі прэтарыянскай гвардыяй, абаронцамі да самай смерці. Яны былі свецкай версіяй фундаменталиста-смяротніка. Перакананыя ў тым, што наперадзе іх чакае лепшае жыццё, яны не клапаціліся аб уцёках пасля забойства, што заўсёды было самым складаным аспектам злачынства.
  
  Шоў цяпер разумеў, што Харві Эдвардс быў Абраным і што ён арганізаваў перастрэлку з паліцэйскімі, каб сам памерці — каб прасунуцца наперад — пасля забойства журналіста Гэры Янга.
  
  Шоў таксама зразумеў, чаму яго самога хутка вызначылі на гэтую пасаду: выдуманыя гвалтоўныя злачынствы, якія ён здзейсніў, яго рэзкі настрой. Илай не хацеў вылечваць яго ад гэтых дэманаў. Ён хацеў выкарыстаць іх у сваіх мэтах.
  
  Шоў выказаў здагадку, што любы, ў кім шалёна нарциссичный Илай бачыў пагрозу, падвяргаўся рызыкі: таварышы-ерэтыкі ўнутры Фонду, лідэры канкуруючых культаў, паліцыя і пракуроры. Смерці маглі быць відавочнымі няшчаснымі выпадкамі або забойствамі-самагубствамі - любімымі выпадкамі смерці следчых з аддзелу забойстваў. Мінімальная расследаванне, трохі папяровай працы і пяройдзем да іншых пытаннях.
  
  Ён схіліў галаву набок. З-за полымя пачуўся шум.
  
  Сірэны удалечыні станавіліся ўсё бліжэй. Ён падышоў да скалістага яе грэбені і паглядзеў уніз з гары. Мігцяць агні. Паліцыя, пажарная машына, хуткая дапамога. На бартах машын быў намаляваны ГОРАД СНОКВАЛМИ-ГЭП.
  
  Як яны маглі апынуцца тут так хутка?
  
  І тут ён зразумеў адказ. Вядома.
  
  Шоў схаваўся як раз своечасова. Запавольваючы рух, пад'ехаў чорны фургон фонду "Асірыс" — магчыма, той жа самы, які перавозіў Вікторыю і астатніх да месца гібелі Адама.
  
  Фургон прыпаркаваўся прыкладна ў сотні футаў ад палаюць абломкаў. Шоў забраўся вышэй на пагорак, адкуль яму была добра бачная дарога ўнізе і ён усё яшчэ мог заставацца па-за поля гледжання.
  
  Прыбылі машыны хуткай дапамогі. Супрацоўнікі праваахоўных органаў, пажарныя і пажарныя жанчыны, усяго шасцёра, выйшлі. Ні адна жывая душа не распачала ніякіх намаганняў, каб патушыць падпаленую машыну, хоць яны правялі лініі і намочили пэндзлік паблізу. Гэта было іх адзінай клопатам: лясны пажар. Шоў ведаў, што нават калі б ратавальнікі дабраліся сюды да таго, як полымя забіла двух мужчын, яны б нічога не зрабілі, каб выратаваць тых, хто быў унутры.
  
  Гэта стала ясна, калі Х'ю і яшчэ адзін Абраны выйшлі з фургона і падышлі да шэрыфу і начальніку пажарнай аховы, раздаючы канверты.
  
  Белыя прастакутнікі зніклі ў кішэнях.
  
  Шоў не сумняваўся, што пераважная большасць супрацоўнікаў праваахоўных органаў штата былі сумленнымі людзьмі — як Чэд Джонсан з Упраўлення грамадскай бяспекі акругі Пірс. Але ўсяго за некалькі дзён яго шляху перасекліся з двума групамі нягоднікаў: Уэлсам і абаронцамі касцёла акругі Хэманд, а тут, у Сноквалми Гэп, з купкай копаў, якія проста бралі грошы.
  
  Цяпер гэтыя мужчыны і жанчына откинулись таму, прыхінуўшыся да сваіх аўтамабілях і разглядаючы палымяны дым і полымя, калі "Форд" згарэў дашчэнту. Смурод стаяла невыносная — збольшага ад гумы, збольшага ад пасажыраў.
  
  Шоў пачаў свой паход у лагер. Ён не мог дазволіць, каб яго хапіліся. Ён азірнуўся адзін раз і акінуў позіркам сцэну, так падобную на тую, дзе Адам пакончыў з сабой, у тым сэнсе, што гэта было злачынства, у прадухіленні якога праваахоўныя органы не былі зацікаўлены і аб якім у іх не было жадання пазнаваць праўду.
  
  Аднак было адно адрозненне. Тут толькі адзін паліцэйскі зрабіў сэлфі з падпаленай машынай і целамі ўнутры. Астатнія былі занадта занятыя званкамі і рассказыванием анекдотаў, каб турбаваць сябе роляй папарацы.
  41.
  
  Шоў паклапаціўся пра запаведзі свайго бацькі аб пошуку шляху да адступлення.
  
  Аднак у гэты момант у яго не было намеру збегаць. Ён застанецца тут столькі, колькі спатрэбіцца, каб знайсці доказы віны Илая.
  
  Але цяпер, калі лінія фронту была ясная, ён звярнуўся да другога фундаментальным правілам свайго бацькі:
  
  На незнаёмай і патэнцыйна варожай тэрыторыі ...
  
  Ніколі не заставайцеся без шляху да адступлення.
  
  Ніколі не заставайцеся без доступу да зброі.
  
  Калі б яго выкрылі ў пошуках кампраметуюць доказаў супраць Илая і Х'ю, справа дайшла б да бойкі. У гэтым не было ніякіх сумневаў. І яго не проста збілі і загадалі сысці. Яго высачылі і забілі.
  
  Такім чынам, зброю.
  
  Агнястрэльную зброю было б ідэальным; яно служыла сродкам застрашвання і ў яго ўмелых руках магло параніць, выводзячы суперніка з ладу.
  
  Ён выказаў здагадку, што ў Аддзяленні дапамогі ёсць зброя, але пракрасціся ўнутр было б практычна немагчыма. І любое зброю, верагодна, было б зачынена ў зброевым сейфе.
  
  Хоць гэта здавалася малаверагодным, таямнічае Будынак 14 магло ўтрымліваць зброю.
  
  Ён мог скрасці нож з кухні, але халодная зброя было праблематычным. Адзіны практычны спосаб для чалавека, узброенага нажом, спыніць суперніка - гэта забіць яго. Несмяротныя колючыя або рэжучыя ўдары не траўмавалі цела ў дастатковай ступені, каб прывесці да знясілення; для гэтага патрабавалася значная кровопотеря, а гэта звычайна было ў некалькіх кроках ад смерці.
  
  Толькі што змянілі што-то з культуры карэнных народаў у сваім імкненні выратаваць Джона, ён зноў звярнуўся да крыніцы. На трэніроўках яго бацькі па выжыванні дзеці майстравалі прылады з дрэва і каменя. Яны таксама выраблялі зброю.
  
  Плямёны воінаў паўночнаамерыканскага кантынента ў дзевятнаццатым стагоддзі былі майстэрскімі стрэлкамі і лучнікамі, але "залічваць пераварот" у баі было смялейшы і прэстыжней: падабрацца да ворага досыць блізка, каб нанесці яму ўдар рукой або цырыманіяльнай палкай для перавароту — гэта было падобна на ўдар дубцом. Часта воіны нават не забівалі свайго ворага; яны прыніжалі яго простым, бясшкодным дакрананнем. Воін ўсю сваю жыццё вёў ўлік колькасці сваіх удараў і паказваў гэта на разьбе і вопратцы.
  
  Адным з любімых спосабаў як залічыць пераварот, так і параніць ці забіць ворага было выкарыстанне баявой дубінкі.
  
  У бітве пры Літл-Біг-Хорн загінулі генерал Джордж Кастер і больш за дзвесце салдат. Большасць з гэтых жыццяў былі вынесеныя кулямі, за якімі рушылі ўслед стрэлы, але многія салдаты былі забітыя дубінкамі.
  
  Зброя магло быць смяротным або проста цяжкіх, выкарыстоўвацца ў блізкім бою, а таксама кідацца. Яно ідэальна падыходзіла для яго патрэб тут.
  
  У Шоў не было інструментаў, таму ён шукаў у зямлі сланец або іншую далікатную пароду з вострымі бакамі. Гэта было няцяжка; сотні каменных абломкаў усеивали лясную падсцілку. Эоны таму тут была ледавіковая зямля. Ён знайшоў кавалак вагой каля трох фунтаў з даволі добрым краем. Гэта будзе не булавешка дубіны, а імправізаваны сякера для вырабу рукоятей. Ён вырашыў, што зробіць два выгляду зброі. Ніколі не перашкодзіць мець падмацаванне.
  
  Ручкі павінны быць з свежага, зялёнага дрэва, каля паўтары цаляў у дыяметры. Падалі галінкі былі панадліва, але яны былі б занадта далікатнымі для выкарыстання, таму яму трэба было зрэзаць маладое дрэўца. Бацька вучыў яго, што лепш за ўсё падыходзіць вярба, але тут яе не было, таму ён спыніўся на адным ўдалым выбары: сцябле біручына, які часта выкарыстоўваецца ў дэкаратыўных садках. Яму спатрэбілася ўсяго пяць хвілін, каб з дапамогай сланцавага сякеры абсекчы прыдатны ствол і адсекчы дзве часткі даўжынёй каля васемнаццаці цаляў. Ён расщепил канцы.
  
  Для набалдашника традыцыйнай дубінкі лепш за ўсё падыходзіць гладкі рачны камень, але вам трэба час і моцны малаток, каб зазубрить паверхню для надзейнай пасадкі ў дзяржальні. Гэта не спрацавала, таму ён сабраў два кавалка з шурпатымі гранямі, што дазволіла б надзейна ўтрымліваць іх унутры біручына.
  
  Галоўка традыцыйна мацавалася да дзяржальні скураным шнуром. Гэта таксама прыйшлося імправізаваць. Ён знайшоў параснік шыпшынніка, які звязаны з малочным дрэвам. Выбраўшы два четырехфутовых карычневых сцябла, ён обломил іх у падставы, а затым ачысьціў ад насенных скрыначак. Затым ён раскалоў іх каменем і дастаў ўнутраную асяродак. Атрыманыя кудзелістыя палоскі былі такімі ж трывалымі, як баваўняная вяроўка.
  
  Шоў уставіў камяні ў шчыліны на канцах ручак і выкарыстаў палоскі шыпшынніка, каб змацаваць дрэва над і пад галоўкамі. Ён праверыў іх. Камяні трымаліся моцна. Дубінкі прыемна ляжалі ў яго руках, вага і баланс былі ў самы раз. Добрыя для бою і добрыя для кідання. Наканечнікі для камянёў важылі па пяць фунтаў кожны.
  
  Але няма. Не "скала". Яго бацька паправіў бы яго: "Гэта 'скала' ў дзікай прыродзе", - сказаў Эштан. "Калі ён служыць чалавечай мэты — скульптуры Мікеланджэла або наканечніка дзіды, — ён становіцца 'каменным'".
  
  Малады Коултер як-то спытаў, якая гэта мае значэнне.
  
  "Ніколі не будзь недакладным", - адказаў яму бацька.
  
  Шоў абышоў ўсходнія інтэрната і схаваў клюшкі ў кучы лісця прама за корпусам C. З свайго пакоя ён мог дабрацца да іх праз заднюю дзверы або акно за лічаныя секунды. Па правілах, яны павінны высахнуць на зямлі, але іх хопіць на наступны дзень або каля таго. Яго расследаванне павінна прасоўвацца хутка. Ён не дапусціць, каб хто-то яшчэ загінуў ад рук культу.
  
  Гулкія гукі Бетховена напоўнілі даліну, затым: "Час шэсць сорак пяць вечара".
  
  Як раз дастаткова часу, каб выканаць яшчэ адно даручэнне. Колтер Шоў зноў знік у лесе.
  42.
  
  Стоячы ў чарзе за вячэрай, Колтер Шоў яшчэ раз агледзеўся па баках, спрабуючы разглядзець мужчыну ў аранжавых акулярах, па імя Фрэдэрык.
  
  Ці быў гэта той самы Кампаньён, які глядзеў на яго падчас гутаркі пра бессмяротнасць?
  
  Ён таксама ўспомніў, што, калі сачыў за Вікторыяй, яму здавалася, што ён сам быў аб'ектам сачэння.
  
  Аднак, калі б гэта было так, хіба гэты Фрэдэрык не выдаў бы Шоў?
  
  Правіла 11. Калі вы заўважыце якое-небудзь падазронае паводзіны, неадкладна паведаміце каму-небудзь з Бліжэйшага Акружэння або з Групы садзейнічання. Памятаеце: мы ўсе нясем адказнасць за бяспеку і недатыкальнасць Фонду "Асірыс".
  
  Правіла стукача . . .
  
  Дзверы адчыніліся, і быдла протопал наперад — цяпер, калі Шоў даведаўся сапраўдную прыроду Фонду, да яго вярнуўся цынізм. Было цяжка глядзець на прысутных у пакоі і не задавацца пытаннем, колькі з іх, падобна Вікторыі, знаходзілі суцяшэнне ў думкі аб тым, каб пакончыць са сваім жыццём і пачаць усё спачатку ў ідэальным заўтра, не звяртаючы ўвагі на тое, што іх сябры і сям'я будуць спустошаныя недаравальным нарциссическим учынкам.
  
  У яго свядомасці ўзнік вобраз Абранага, калі ён наліваў бензін і падпальваў яго. Ён выраўнаваў дыханне і адагнаў успамін.
  
  Сёння ўвечары яго прызначылі за столік № 5. Ён адзначыў, што імя Джона нідзе не было відаць у табліцы рассаджвання. Аб яго адсутнасці будзе згатаваць гісторыя. Што б гэта магло быць?
  
  Эбі і Генры таксама былі за яго столікам, як і мінулым вечарам, хоць Ўолтара і Салі не было. Ён заўважыў іх у іншым канцы залы. Здавалася, у яе быў правал у памяці; на яе твары адбілася замяшанне.
  
  Шоў сеў і завязаў размову з жанчынай побач з ім. Пачаткоўцу Кейт было гадоў дваццаць пяць, экзатычнага выгляду, з доўгімі валасамі колеру воранава крыла і бледным колерам асобы. Яна спрабавала падтрымліваць сваю частку размовы, але Шоў адчувала яе прыгнечанасць. Яна даведалася аб Фондзе на сеансе псіхалагічнага суправаджэння. Там згадваліся ваенныя. Баявая ўдава, выказаў здагадку Шоў.
  
  Калі гэтую жанчыну запрасілі ў Кабінет, як Вікторыю, Эбі і многіх іншых? Цяпер ён зразумеў, што большасць жанчын без суправаджэння былі маладыя і прывабныя.
  
  Ён зірнуў на Вікторыю, якая сядзела праз два столікі ад яго і смотревшую ў свой адкрыты нататнік.
  
  Голас зверху абвясціў, што чалядніка могуць абслугоўваць сябе самі, і таварышы па Ўнутраным Коле накіраваліся да адведзеным ім сталоў. Чаляднік Марыён была гаспадыняй за сталом Шоў. Ёй было за сорак, хударлявая, з кароткімі сівымі валасамі і тонкімі рысамі твару. Дастаткова прыемная, але немногословная, разглядала компаньонок за сваім столікам нават пільней, чым чаляднік Куін ў першы вечар.
  
  “ Пачатковец Картэр? Сэмюэль падышоў да Шоў ззаду і нахіліўся. “ На пару слоў?
  
  Шоў устаў і рушыў услед за ім. Марыён паглядзела ў іх бок. У Шоў склалася ўражанне, што прыватны размова паміж трэнерамі і таварышамі быў калі не парушэннем правілаў, то незвычайным. Яна вярнулася да свайго размовы з Эбі, побач з якой сядзела.
  
  Таўстун працёр акуляры і вярнуў іх на месца. “Мы можам абмеркаваць гэта больш падрабязна на нашым наступным сеансе, але цяпер я хацеў сказаць адну рэч. Вы можаце паразважаць над гэтым. Ваша сітуацыя з вашым братам? Пасля ўсяго, што ты мне расказаў, у мяне з'явілася адна думка.
  
  Шоў кіўнуў, каб ён працягваў.
  
  “Я думаю, ён не хацеў сыходзіць. Ён адчуваў, што ў яго не было выбару. Калі вы будзеце пераследваць яго зараз і знойдзеце, ён проста працягне ўцякаць. Але, пройдзе нейкі час, і ён вернецца".
  
  "Чаму ты так кажаш?"
  
  “ Абаронца часам абараняе лепш за ўсё, пакідаючы тых, хто знаходзіцца на яго апецы. Так птушкі адводзяць ад драпежнікаў сваіх дзіцянятаў. Ён усміхнуўся дзядулі. “Вы былі ў значнай ступені сумленныя, але не да канца. Вам трэба будзе увесці мяне ў курс справы крыху больш падрабязную інфармацыю".
  
  Шоў таксама засмяяўся, і таму, што гэтага патрабаваў сцэнар, і таму, што гэта было праўдай.
  
  “ Дзякуй табе, чаляднік Сэмюэль.
  
  Яны аддалі гонар праз плячо, а затым вярнуліся да сваіх столікаў.
  
  Трапеза працягвалася гэтак жа отлаженно, як і раней.
  
  За адным выключэннем: загарэлася сурвэткі з адной з слоікаў "Стерно" пад жарочным шафай. Шоў, вярнуўшыся да свайго стала з талеркай ежы, разыграў героя, схапіўшы збан з вадой і патушыць невялікае полымя. Яго віталі сапраўднымі апладысментамі, а не метрономическими воплескамі ICs.
  
  Калі голас абвясціў час у восем гадзін, Шоў рыхтаваўся прыбраць посуд, калі з гучнагаварыцеля ў абеднай зале пачулася: "Таварышы, калі ласка, заставайцеся на сваіх месцах".
  
  Як і мінулай ноччу, па зале прабег шум, калі ўвайшлі Илай, Аня, Стыў і двое целаахоўнікаў. ICS пачалі пляскаць, Илай усміхнуўся і падняў рукі. Ён аддаў гонар праз плячо.
  
  У суправаджэнні Стыва Илай прайшоў у заднюю частку залы, дзе была ўстаноўлена нізкая сцэна, а пасярэдзіне стаяў стол вышынёй па пояс. Стыў нырнуў на кухню і вярнуўся з бутэлькай віна і некалькімі келіхамі, якія паставіў на стол.
  
  Вядучы ўручыў Илаю мікрафон, і вядучы выйшаў на сцэну. Бо ўсе астатнія сядзелі, сцэна, верагодна, была залішняй, але Шоў ведаў, што Илай замовіў бы яе з-за свайго росту.
  
  Апладысменты сціхлі. "Я хацеў бы папрасіць вучняў Тэйлара, Марджери, Бэна і Маркуса выйсці наперад".
  
  Чацвёрка так і зрабіла, і адна з двух жанчын, страшэнная бландынка-фотамадэль, зірнула на яго які любіць погляд.
  
  Илай кіўнуў, і Стыў разліў віно і раздаў куфлі. Илай падняў свой. “Гэтыя чацвёра таварышаў завяршылі другую фазу працэсу. Я ганаруся цяжкай працай, якую яны ўклалі ў свае разважанні і медытацыі. Яны з'яўляюцца гонарам для Фонду Osiris Foundation. І сёння ўвечары яны пераходзяць на ўзровень подмастерьев. Калі ласка, декламируйте разам са мной: з учорашняга дня - лепшае сёння. З сённяшняга - здзейсненае заўтра".
  
  Усе так рабілі.
  
  ICs пляскалі ў ладкі і скандавалі: "Вандруе чалавек, які вандруе чалавек". Зноў і зноў.
  
  Шоў зразумеў, што ён не пляскае — і што Чаляднік Мэрыян глядзіць на яго. Ён далучыўся да натоўпу, спадзеючыся, што хавае іспытываемое агіду.
  
  Чацвёра новых памочнікаў выпілі сваё віно. Затым Стыў раздаў фіялетавыя амулеты бясконцасці і забраў чырвоныя. Затым Илай звярнуўся да прысутных.
  
  “Мае дарагія таварышы. Вы ніколі не павінны забываць аб сваёй абавязкі быць пільнымі. Памятаеце, што мы сутыкаемся з пагрозамі. Людзі кажуць, што мы нясем лухта. Яны паспрабуюць спыніць нас. Ім не падабаецца тое, што я кажу. Ім не падабаецца праўда.
  
  “Ёсць рэлігійныя людзі, якія ненавідзяць мяне, таму што тое, што я ведаю, абвяргае іх забабоны. У медыцынскім свеце ёсць тыя, хто ненавідзіць мяне за тое, што я даказаў, што адно наша цела - гэта не ўсё, што ёсць у жыцці. Ёсць самадапамогі гуру, якія ненавідзяць мяне за тое, што я выстаўляю іх шарлатанамі. А ёсць проста тыя, хто ненавідзіць усіх, хто апярэджвае свой час. Як мы назавем гэтых пагарду?"
  
  Некалькі чалавек закрычалі: "Таксічныя рэчывы".
  
  “Любы, хто будзе дапытваць мяне, пагражаць мне ... здраджваць мяне звонку або знутры, з'яўляецца таксічным. І мы павінны пастаянна быць напагатове. Яны хочуць перашкодзіць мне дапамагчы табе. Яны хочуць пазбавіць вас таго, што можа зрабіць мой Працэс. Яны хочуць быць упэўненыя, што вы ніколі не ўбачыце Заўтрашняга дня ".
  
  Сярдзітае мармытанне.
  
  Шоў агледзеў пакой. Дакладна так жа, як падчас дзіўнай Другой рэчы Элі, пра бессмяротнасць, некаторыя Таварышы прынялі гэта паведамленне да ведама - але зноў было шмат занепакоеных асоб, якія сведчаць аб тым, што яны паверылі ў тое, што ён казаў: што дзе-то ёсць вораг, які пагражае Фонду, Працэсу і самому Элі. І гэта, такім чынам, пагражае ім.
  
  Затым рушыла ўслед прызыўной спевы: "Лепшае ... яшчэ наперадзе!" Пасля таго, як галасы сціхлі, вячэру скончыўся.
  
  Усе чацвёра сышлі са сцэны і накіраваліся да сваіх месцах, хоць новобранка —бландынка — яе звалі Тэйлар - затрымалася, усміхаючыся Илаю. Ён прайшоў міма яе прама да Вікторыі. Тэйлар ўспрыняла грэбаванне як аплявуху. Відавочна, яна думала, што цырымонія працягнецца сам-насам у кабінэце.
  
  Яна вярнулася на сваё месца за сталом і выконвала прыстойнасці, боўтаючы з усімі, хто віншаваў яе, але яе погляд часта спыняўся на размове Вікторыі і Илая.
  
  Илай што-то прашаптаў на вуха Вікторыі. Яна ўсміхнулася і ўстала. Шоў паглядзела міма іх і заўважыла, што хто-то яшчэ назірае за імі. Anja. Яе рукі былі скрыжаваўшы на грудзях, твар ператварылася ў бесстрастную маску. Суправаджаючыя выйшлі з залы, Вікторыя з імі, ахоўнікі замыкалі працэсію, накіроўваючыся ў Кабінет.
  
  Калі яны былі амаль каля дзвярэй, Вікторыя пахіснулася і схапілася за стол, каб не ўпасці. Нахмурыўшыся, Илай павярнуўся да яе. Яна ўпала на калені. Тыя, хто застаўся ў залі — прыкладна палова Спадарожнікаў — што-то пробормотали або ахнулі.
  
  - Вучаніца Вікторыя, - сказаў Илай. . . .
  
  Шоў пачуў, як яна сказала: “Я, што-то не так. Я—" Яна здрыганулася, схапіўшыся за жывот. Затым, падтрымліваючы сябе адной рукой, яе моцна вырвала.
  
  Дзве жанчыны-псіхолагі хутка выйшлі наперад і дапамаглі Вікторыі сесці. Яна выпаліла: "Я ў парадку".
  
  "Ты не ў парадку", - сказала адна з жанчын. "Вось". Яна намочила сурвэтку і аддала яе Вікторыі, якая выцерла ёй твар.
  
  Яе твар пацямнела ад ўспышкі гневу, якой Шоў не чакаў. Яе рукі былі сціснутыя. "Я сапраўды ў парадку".
  
  Илай павярнуўся да Стыву і прашаптаў: "Прыбяры гэта".
  
  "Я пазваню мейнтенану—"
  
  "Я не казаў нікому тэлефанаваць", - бушаваў Илай. "Я сказаў, прыбяры гэта". Першы прыклад запальчывасць, які Шоў ўбачыў у гэтым чалавеку. Відовішча было трывожным.
  
  “ Так, майстар Илай. "Стыў хутка ўвайшоў у кухню.
  
  Вікторыя глыбока дыхала. “Я не ведаю, што здарылася. Што-то толькі што ўдарыла мяне". Яна паглядзела ўніз. “Прабачце, сэр ... Майстар Илай. Я сапраўды ў парадку".
  
  Илай сказаў: “О, мая дарагая, не хвалюйся. Сёння вечарам мы адвязем цябе ў лазарэт". Ён усё яшчэ быў у лютасьці — яго "вучэбная сесія" на вечар была сапсаваная, — але не хацеў распускацца на вачах у сваёй паствы.
  
  "Заўтра ў кабінеце?" спытала Вікторыя.
  
  "Паглядзім". Илай паклаў руку ёй на галаву. "Ты сёння трохі адпачнеш".
  
  На яе твары ўсё яшчэ быў румянец смуты. Галава яе была апушчаная.
  
  Лекар, протянувший ёй сурвэтку, узяў яе за руку і дапамог падняцца і накіравацца да бакавой дзверы, пасля таго, як Вікторыя, вядома ж, схапіла свой каштоўны нататнік.
  
  Увага Илая вярнулася да сталовай. Яго погляд спыніўся на Тэйлар, бландынцы, ад якой ён адмовіўся раней. Спачатку яе твар быў змрочным, але затым яно памякчэў, як быццам яна прабачалася перад ім.
  
  Але спрэчка хутка скончыўся. Яго твар скрывіўся, што магло сысці за насмешку, і ён адвярнуўся. У вачах жанчыны заблішчалі слёзы.
  
  Шоў заўважыў, што Аня назірае за ім без асаблівых эмоцый, як тады, калі Илай раней выбіраў сабе партнёрку па кабінету.
  
  Затым адноўленая світа выслізнула праз бакавую дзверы, а Стыў вярнуўся са швабрай і вядром і ўзяўся за працу.
  43.
  
  Вярбе - квітнеючае расліна, якое мае багатую гісторыю ў спиритизме.
  
  Па іроніі лёсу, улічваючы афіцыйную назву Фонду Элі, у Старажытным Егіпце расліна называлася "Слёзы Ісіды" - у гонар жонкі Асірыса, жанчыны, якая ў літаральным сэнсе сабрала свайго мужа разам.
  
  Адна разнавіднасць вербы выкарыстоўвалася пры нанясенні ран Ісуса пасля таго, як яго знялі з крыжа, за што атрымала назву Святой травы. У культуры карэнных амерыканцаў некаторыя плямёны выкарыстоўваюць яе для прадказанні сноў.
  
  Колтер Шоў ведаў аб вербене ў яе свецкай ролі: яе можна выкарыстоўваць для таго, каб выклікаць адрыжку ў выпадку, калі чалавек праглыне яд у палявых умовах. Настойка вербы дзейнічае дакладна гэтак жа, як ипекак, і робіць сваю справу прыемна, хоць, як заўсёды, непрыемна.
  
  Даведаўшыся, што такое "спецыяльныя заняткі" у вучэбнай пакоі, Шоу вырашыў: Вікторыя не збіраецца ўдзельнічаць. Відавочна, можна было б запярэчыць, што гэта не яго справа. І з яго боку было вызначана паблажліва прыняць такое рашэнне. Але яму было ўсё роўна. Ён не бачыў, каб сітуацыя моцна адрознівалася ад таго, як Илай паляваў на Эбі. Адзін быў непаўналетнім, іншы схільным да самагубства і ўразлівым — і абодва знаходзіліся пад злосным уплывам небяспечнага сацыяпата.
  
  Але як спыніць напад і не выдаць яго следчую місію?
  
  Ён успомніў, што бачыў кветкі вербы ў лесе за інтэрнатамі, калі рабіў баявыя дубінкі. Схаваўшы зброю, ён вярнуўся ў лес і нарваў дастаткова расліны, каб прыгатаваць патрэбную дозу. У сваім пакоі ён высушыў травы ў мікрахвалеўцы, затым растер іх паміж далонямі, каб атрымаліся маленькія шматкі. Ён не думаў, што іх можна будзе асабліва выявіць; вярбе злёгку сладковата — не гарчыць, як большасць ванітавых траў, — але не мае сапраўднага густу. Ён загарнуў парашок у старонку, вырванную з яго нататніка.
  
  Затым ён накіраваўся ў сталоўку. Ён ведаў правільную канцэнтрацыю лекі. Гэта не магло выклікаць нічога горш, чым ваніты. Пры ўмове, вядома, што ў Вікторыі не было алергіі.
  
  Якія шанцы на гэта?
  
  Ён не гуляў у працэнтную гульню. Ён не збіраўся дапусціць сэксуальнага гвалту, і, паколькі яна накіроўвалася ў клініку, лекары распазналі б алергічную рэакцыю і адрэагавалі адпаведным чынам.
  
  Што тычыцца таго, што я даў ёй вербену, гэта было нескладана.
  
  Шоў падпаліў фуршетный стол.
  
  Калі ён узяў сваю талерку, то паклаў сурвэтку побач з слоікам "Стерно". Калі ён вярнуўся на сваё месца, яна ўспыхнула. Пакуль усе глядзелі на полымя, ён падышоў да стала Вікторыі і— пацягнуўшыся праз яго за гарлачом з вадой, каб пагуляць у пажарнага, раскрыў далонь, выпускаючы вербену на яе талерку з лазаньей. Ён бачыў, што яна гэтага так і не заўважыла.
  
  Ён ведаў, што эфект ад такой дозы не будзе доўжыцца доўга. Фізічна яна б адчувала сябе лепш. Але ён быў упэўнены, што яна ўсё яшчэ была устрывожаная тым, што згубіла шанец, каб аддацца мужчыну, які вучыў яе, як ўз'яднацца са сваёй страчанай сям'ёй.
  
  Выходзячы з сталовай у халаднаватае, ясны вечар, Шоў ведала, што будзе спадзявацца на яшчэ адзін шанец наведаць Илая ў Кабінеце.
  
  Але гэтага не адбылося.
  
  Для яе або для каго-то яшчэ.
  
  Колтер Шоў паклапаціўся б пра гэта.
  
  
  
  —
  
  
  
  "Проста дай мне адзін дакумент аб афшорным банкаўскім рахунку ў Нэвіс або Сэнт-Томаса", - падумаў Шоў. "Можа быць, відэа, якое Илай зняў аб любоўных сувязях у кабінеце, раскрывае сэксуальны гвалт". Службовая запіска, намякае на ўхіленне ад выплаты падаткаў.
  
  Больш за ўсё Шоў спадзяваўся на што-небудзь, якое злучае Илая з забойствам журналіста Янга ў Сан-Францыска. Рахунак за тэлефон, электронныя лісты.
  
  Ён таксама хацеў атрымаць спіс іншых абраных і дзе яны знаходзіліся. Гэтыя людзі былі, вядома, бомбамі запаволенага дзеяння.
  
  У ідэале Шоў павінен быў што-то знайсці, затым выйсці з лагера на ўсход, да шашы, і перадаць доказы федэральнай паліцыі або паліцыі штата, а не карумпаваным копам Сноквалми Гэп.
  
  Дзе лепш за ўсё знайсці што-небудзь компрометирующее?
  
  Адміністрацыя, вядома.
  
  Будынак 14? Цяпер ён глядзеў на яго. Усё яшчэ двое памочнікаў капітана ў крэслах ля ўваходу. Чаму ахова? І якая была мэта папярэдняга тайнага візіту Абраных?
  
  І месца жыхарства Илая таксама. Верагодна, гэта быў бы крыніца самых неабвержных доказаў, калі б такія меліся. Илай трымаў бы іх бліжэй да дому.
  
  Ён пачне з будынка 14. Ён праслізнуў па палосцы травы на ўсходнім краі лагера і накіраваўся да задняй часткі будынка.
  
  Шоў не заўважыў камер назірання. AU наперадзе размаўлялі, што азначала, што яны адцягнуліся. Ці будуць яны патруляваць тут? Малаверагодна у гэты час ночы, але нават калі так, у бязветраны вечар ён пачуе іх набліжэнне.
  
  Задняя дзверы была з суцэльнага кавалка дрэва, без вокнаў. Ён уважліва агледзеў вушак — ніякіх прыкмет сігналізацыі, але ў наш час так шмат мудрагелістых сістэм бяспекі, што лёгка магла быць адна. Якія шанцы? Яму ўжо сказалі, што тут ніколі не было крадзяжу. Навошта марнаваць грошы на сігналізацыю? Ён таксама ўспомніў, што, калі на днях у будынак заехаў гольф-кар кампаніі Selects, ім, падобна, не давялося адключаць якія-небудзь сістэмы бяспекі.
  
  Шоу ацаніў рызыка трывогі ў дваццаць адсоткаў.
  
  Досыць нізка, каб рызыкнуць.
  
  Што тычыцца самога ўезду? Гэта не праблема. Яго бацька вдалбливал дзецям, што могуць быць выпадкі, калі ім прыйдзецца парушаць закон — ратавацца ад пагроз, красці ежу і зброю, каб выжыць.
  
  "Выжыванне," любіў паўтараць ён, "парушае этыку".
  
  І вось Эштан навучыў Дориона, Колтера і Расэла асновам ўзлому замкаў. Гэтая дзверы была такой жа просты, як і з'явілася. Ніякага завалы. Замыкалы механізм быў у ручцы: рычажок для ключа, асабовая пласціна, ўдарная пласціна. Прафесіянал пракраўся б у замочную свідравіну з дапамогай адмычкі з электрапрывадам. Ўдар, адкрываецца праз дзесяць секунд. Шоў не мог дазволіць сабе такой раскошы, хоць у яго быў альтэрнатыўны інструмент: абедзенны нож, які ён толькі што ўзяў са стала ў сталовай. Ён выказаў здагадку, што, магчыма, існуе інвентарызацыя, але часам трэба проста рызыкнуць раз ці два.
  
  Гэта была простая, хоць і стомная праца. Тэхніка заключалася ў тым, каб ўставіць лязо і з яго дапамогай адсунуць болт ад адтуліны, у якім ён быў усталяваны ў ўдарнай пласціне. Затым вы моцна пацягнулі на сябе дзверы, каб засунуць засаўку, які быў подпружинен і не даваў яму вярнуцца ў зачыненае становішча. Шоў зрабіў гэта тузін раз, кожны раз адсоўваючы завалу на міліметр. Два тузіны. Тры.
  
  Нарэшце, апошнім рыўком ён расчыніў дзверы. Ні святла, ні воющей сігналізацыі.
  
  Ён агледзеў столь і сцены. Камер не было.
  
  Ён увайшоў ўнутр і ціхенька прычыніў дзверы. Памяшканне было цьмяным, але асвятлялася святлом, просачивающимся з-пад ўваходных дзвярэй і, слаба, скрозь закрашанай вокны.
  
  Шоў агледзеўся па баках. Калі б ён не ўсведамляў, што стараецца захоўваць абсалютную цішыню, ён бы злосна ўздыхнуў.
  
  Што гэта быў за сакрэт, які ахоўвалі AUS і які прывезлі з сабой зомбі-падобныя Выбраныя?
  
  Садовыя прыналежнасці.
  
  Гэта было ўсё: мяшкі з морквай, пшаніцай, кукурузай, насеннем зялёнай фасолі і ўгнаеннямі, кантэйнеры з сродкамі ад грызуноў і шкоднікаў, граблі і матыкі, некалькі мотоблоков з газавым рухавіком.
  
  Ніякага агнястрэльнай зброі.
  
  Ніякіх картотечные шаф.
  
  Збянтэжаны, Шоў выйшаў з будынка і ціха прычыніў дзверы. Ён прыслухаўся на імгненне, але не адчуў ніякіх змен у манатонна размове ахоўнікаў ля ўваходу ў будынак. Яны не чулі яго ўварвання.
  
  Затым ён накіраваўся да адміністрацыйнага будынка. Тут таксама была задняя дзверы — тая самая, праз якую хлопцы Х'ю выцягнулі таго беднага рэпарцёра Клейна. Праз вокны ён мог бачыць работнікаў, расхаживающих ўзад і наперад па калідорах. Тры офіса былі асветлены, і з паўтузіна чалавек уваходзілі і выходзілі. Шоў выказаў здагадку, што продаж неўміручасці - квітнеючы бізнэс. Яму прыйдзецца паспрабаваць у іншы час.
  
  Менавіта тады ён пачуў трэск і шоргат у кустах. Ён апусціўся на калені і павярнуўся да лесу, раздражнёны сваім недарэчным светла-блакітным касцюмам, які нават у слабым святле месяца вылучаў яго на фоне чорна-зялёнай травы і лістоты. Ён ненадоўга заплюшчыў вочы, каб лепш сфакусаваць слых, і прыслухаўся. ТАК. Іншы, падобны гук. Не столькі крокі, колькі набліжэнне, як калі б шпіён пригибался гэтак жа, як і ён, каб зрабіць з сябе мішэнь паменш. Ён зноў падумаў пра Фредерике.
  
  Або хто-то яшчэ сачыў за ім?
  
  Абраны забойца?
  
  Ён захоўваў абсалютная маўчанне.
  
  І нічога больш.
  
  Прыступайце да выканання гэтай задачы.
  
  Трэці крыніца кампраметуюць доказаў — месца жыхарства.
  
  Ён асцярожна падабраўся да яго, застаючыся ў кустах. Вялікае будынак, вядома, таксама было занята. Двое целаахоўнікаў, Прысадзісты і Шэры. Стыў цяпер павінен быць дзе-то ў будынку. Разнос у сталовай мала што значыў бы для яго. Такія шчанюкі не адыходзілі далёка ад сваіх гаспадароў, нават пасля таго, як іх тузалі за ланцужок.
  
  Зірнуўшы на васьмікутнік на даху будынка, Шоў ўбачыла, што Аня глядзіць у акно на лагер, які для яе, верагодна, быў проста узорам з жоўтых агнёў. Яна рассеяна расчэсвала свае доўгія валасы. Ён не бачыў Илая.
  
  Пятнаццаць нот разнесліся ў прахалодным паветры. “Цяпер дзесяць гадзін вечара, усім таварышам вярнуцца ў свае спальні. Уступае ў сілу каменданцкую гадзіну".
  
  Ён не мог дазволіць, каб яго злавілі. Заўтра ён возьме замак штурмам.
  
  Акрамя таго, згодна з правіламі, дзікія жывёлы спускаліся да лагера, нецярплівыя і прагнуць пачастункі.
  44.
  
  З-за адсутнасці гадзін Колтер Шоў не ведаў дакладнага часу, калі за ім прыйшлі.
  
  Неба ўсё яшчэ было цёмна, і яму здавалася, што ён праспаў ўсяго гадзіну; ён выказаў здагадку, што было каля паўночы, калі яго дзверы з грукатам адчыніліся і двое здаравенных мужчын схапілі яго за рукі і выцягнулі з ложку.
  
  "Што гэта за д'ябальшчына?" - раўнуў ён. Гуляў ён ролю ці не, гэта менавіта тое, што сказаў бы любы.
  
  “Ціха. Ты ідзеш з намі".
  
  “Няма. Я не збіраюся больш—"
  
  "Заткніся".
  
  Адзін з AU шпурнуў Шоў яго форму і чаравікі. "Апранайся".
  
  “ Што я такога зрабіў? Што...
  
  “Апранайся. Ці мы протащим цябе праз лагер у такім выглядзе".
  
  Шоў апрануўся.
  
  Пяць хвілін праз яго ўжо выводзілі праз заднюю дзверы Аддзялення дапамогі. Сціскаючы яго рукі амаль да болю, мужчыны павялі яго па калідоры ў маленькую пакой для допытаў, падобную на адну з тых, што ёсць у паліцэйскіх упраўленнях па ўсім свеце. У ёй былі толькі стол і два функцыянальных металічных крэсла шэрага колеру. Гэтыя сцены не былі фіялетавымі, і на іх не было егіпецкіх артэфактаў або карцін. Яны былі белымі. Усярэдзіне было цёпла і пахла хваёвым мыйным сродкам.
  
  Claustro па-латыні азначае "завалу", то ёсць замыканне дзверы на завалу. А хто не ведае, што такое фобія?
  
  Шоў быў упэўнены, што адзін з гэтых сведак прысутнічаў пры збіцці рэпарцёра Х'ю.
  
  Яны павярнуліся і зачынілі за сабой дзверы.
  
  Пакінуўшы Шоу разважаць над спісам правапарушэнняў, учыненых Пачаткоўцам Картэрам. Крадзеж нажа, узлом ў краме садовых прылад, заправа з вербы да абеду Вікторыі, спроба спрынту выратаваць Джона ад жудаснай смерці. Яму прыйшло ў галаву, што на самай справе ім не патрэбныя камеры, паколькі Илай ператварыў сваіх паслядоўнікаў у стукачоў, каб пазбаўляцца ад любых Таксінаў.
  
  Цяпер ён быў упэўнены, што меў рацыю наконт сачэння. Двойчы: па дарозе на размову з Вікторыяй і ўсяго некалькі гадзін таму пасля ўзлому ў доме 14.
  
  Хто быў шпіёнам? Фрэдэрык ці хто-то іншы?
  
  Дзверы адчыніліся, і ўнутр увайшоў Х'ю ў суправаджэнні АС, які заціскаў журналісту рот, каб заглушыць крыкі, калі Х'ю вывіхнуў плячо. Гэты чалавек стаяў у куце. Х'ю сеў і пагартаў планшэт. Зірнуўшы на Шоў, ён паказаў на іншы крэсла.
  
  “ І што? Зразумела, што Картэр Скай адчуваў бы сябе няёмка пры такіх абставінах. З іншага боку, як і Адам Харпер, ён адседзеў тэрмін, у яго было цяжкае дзяцінства, у маладосці ён быў забіякам. Ён быў у выдатнай форме. П'еса, напісаная Шоў, не патрабавала, каб галоўнага героя было лёгка запалохаць.
  
  "Сядай".
  
  Ён так і зрабіў, пасля ноткі выкліку.
  
  Вядома, заўсёды заставалася верагоднасць, што яны даведаліся, што містэр Скай - выдуманы персанаж і што Колтер Шоў быў тым, каго яны запрасілі ў гэтую звукоизолированную пакой без вокнаў. Ніхто не называў яго па імя, звяртаючыся да яго. Кім з двух альтэр-эга, па іх думку, ён быў?
  
  Калі б яны ведалі, што ён шпіён, тады дзеянні не мелі б значэння. Гэта была б бойка. Ён абдумваў магчымыя баявыя рашэння сітуацыі, калі заўважыў, што АС у куце трымае электрашокер.
  
  Х'ю адарваў погляд ад планшэта; Шоу не мог бачыць, што было на экране. Інспектар спытаў хрыплым голасам: "Што такое правіла чатырнаццаць?"
  
  "Не рабіце нічога, што магло б ..." ён запнуўся на гэтым слове, " падарваць сумленнасць майстры Илая, іншых супрацоўнікаў, Фонду або Працэсу.
  
  Калі Х'ю і быў уражаны яго навыкамі запамінання, АС ніяк гэтага не паказаў.
  
  "Гэта слова 'сумленнасць'. Ведаеш, у яго два значэння.
  
  Шоў міргнуў. “Я не ведаю... Гэта азначае сумленнасць або што-то ў гэтым родзе, дакладна? Што за чартаўшчына тут робіцца?"
  
  Х'ю працягнуў: “І гэта азначае надзейнасць канструкцыі. Як цэласнасць корпуса карабля".
  
  “ Праўда? Ён уважліва паглядзеў на Х'ю.
  
  "І тое, і іншае дастасавальна да вашага паводзінам".
  
  Чорт вазьмі, назаві імя. Дай мне ведаць, з кім ты размаўляеш. Картэр або Колтер. Ці дойдзе да бойкі? Ён супраць гэтых траіх?
  
  Х'ю пагартаў свой планшэт. “Тое, што ты зрабіў, з'яўляецца злачынствам супраць абодвух тыпаў сумленнасці. Ты аддаў майстры Илая і паставіў пад пагрозу само Падстава".
  
  “ Усё яшчэ не разумею, аб чым ты кажаш.
  
  “У нас ёсць доказы. Сведкі".
  
  "Лухта сабачая".
  
  Х'ю міргнуў.
  
  Шоў нахіліўся бліжэй і зароў: "Ты зразумеў, пакажы мне гэта, прыдурак".
  
  "Што?" Ашаломлена прашаптаў Х'ю. Іншы АС насцярожана паглядзеў на Шоў.
  
  “ Неадкладна! Доказы. І сведак. Прывядзіце іх сюды.
  
  "Ты не смееш так з намі размаўляць, Пачатковец Картэр".
  
  Так што, падобна, у іх не было поўнага кампрамату на яго. Аднак Х'ю ўсё роўна мог загадаць падвергнуць яго электрошоку і збіць за грахі, учыненыя Картэрам Скай.
  
  Правіла 14 . . .
  
  “ Майстар Илай тут добра працуе. Дзякуючы яму сотні людзей жывуць лепш. І ты ставіш усё гэта пад пагрозу, выяўляючы нелаяльнасць? Х'ю кіўнуў АС, які цяпер размахваў электрашокерам.
  
  “Мы хочам ведаць, якія вашы матывы, на каго вы працуеце? Ці вы тут самі па сабе?"
  
  АС прамармытаў: “Можа быць, ён займаецца гэтым з-за грошай. Ён тут, каб скрасці Працэс. Такое здаралася і раней".
  
  "Мы высвятлім". Х'ю зірнуў на электрашокер.
  
  АС націснуў на кнопку, і загарэўся слабы чырвоны агеньчык, падобны на змяіны вачэй, які трапіў у прамень ліхтарыка.
  45.
  
  Што б ты ні думаў, што я зрабіў, гэта памылка, " сказаў Шоу цвёрдым голасам.
  
  Х'ю падняў руку. Узброены АС спыніўся.
  
  “Я прыйшоў сюды, таму што маё жыццё пайшло наперакасяк. Аб усіх праблемах я распавёў подмастерью Сэмюэлю. І калі я ўбачыў, што майстар Илай зрабіў для Кампаньёнаў, калі я пачуў, як ён можа змяніць нашы жыцця назаўсёды, я зразумеў, што прыйшоў па адрасе. Гэта ... Тое, што ты кажаш, лухта сабачая. Вы мяне з кімсьці пераблыталі. Я не быў здраднікам. Я ніколі б так не паступіў. Майстар Илай - адзін з самых бліскучых і шчодрых людзей на зямлі.
  
  Шоў устаў і павярнуўся да Х'ю. “ Клянуся, я нічога не зрабіў. Голас гучаў усхвалявана, умольна.
  
  Двое выкрадальнікаў, здавалася, трохі памякчэлі пры гэтых словах.
  
  Менавіта тады ён павярнуўся направа, адбіў руку чалавека з электрашокерам у бок і простым барцоўскай захопам перавярнуў свайго суперніка і паваліў яго на падлогу.
  
  З горла вырваўся нейкі дзіўны гук. Магчыма, ён спрабаваў сфармуляваць словы. Магчыма, проста спрабаваў дыхаць.
  
  Шоў не звярнуў на гэта ўвагі. У адно імгненне ён вырваў электрашокер з рук задушлівае мужчыны і накіраваў яго на двух іншых. Ён спакойна агледзеў іх, як быццам шукаў аптымальную мэта. Гэтак жа абыякавы, Х'ю ўважліва назіраў за ім.
  
  Шоў прамармытаў: “Ваша інфармацыя няправільная. Не смейце больш ні вы, ні хто-небудзь іншы пагражаць мне. З гэтым усё ясна?" Ён кінуў электрашокер на падлогу побач з параненым АС.
  
  Затым за спіной Шоў пачуліся воплескі — заразительные, адрывістыя, адскок такт "Одзе радасці". Ён павярнуўся.
  
  Гук зыходзіў ад Илая, які стаяў у дзвярным праёме, схіліўшы галаву набок, яго шчодрыя вусны расцягнуліся ў лёгкай усмешцы. Ён апусціў рукі і кіўнуў Х'ю і задыхающемуся АС, які з цяжкасцю падняўся на ногі, з вялікім трапятаннем гледзячы на Х'ю, чым на чалавека, які толькі што паклаў яго. Ён забраў электрашокер. Х'ю быў відавочна незадаволены тым, што яго чалавек пацярпеў паразу. Але ён зірнуў на Шоў і неахвотна кіўнуў з павагай. Х'ю выйшаў з пакоя, яго памагатыя паспяшаўся за ім, трымаючыся за грудзі.
  
  Перш чым дзверы зачыніліся, Шоў мімаходам убачыў аднаго з целаахоўнікаў, Грэючы, чыё маршчыністы твар не выказваў ніякіх эмоцый. Затым ён заўважыў з'явіліся Скватта і Стыва, апошні са сваім нязменным нататнікам.
  
  Пстрыкнуў замак, і Элі з Шоў засталіся адны.
  
  “Выдатна, малайчына, пачатковец Картэр. Ты з гонарам здаў экзамен".
  
  Прыкладна ў сярэдзіне выкрадання Колтер Шоў фактычна вырашыў, што гэты інцыдэнт мае ўсе прыкметы праверкі. Х'ю не быў пэўны, спаслаўшыся толькі на "нелаяльнасць", а не на нейкія канкрэтныя правіны. Агульныя "доказы" і "сведкі". І ў яго выступленні адчувалася скаванасць. Ён таксама вырашыў, што калі ён хоча прасунуцца па службе ў арганізацыі і атрымаць доступ да доказаў, якія ён шукаў, яму трэба будзе згуляць ролю Абранага.
  
  “Гэта абрад пасвячэння, праверка на вернасць. Вы былі б здзіўлены рэакцыяй. Некаторыя ламаюцца і кажуць: "так, Так, даруй мне, бацька, у мяне нячыстыя думкі аб чаляднік Аллегре або чаляднік Біле", або "так, я цытую, "запазычыў" адзін з тэлефонаў AU, каб патэлефанаваць сваёй жонцы, таму што ў яе быў дзіця".
  
  “І некаторыя людзі прызналіся, што звязваліся з іншымі арганізацыямі, каб паведаміць ім падрабязнасці аб Працэсе. Ці журналісты, якія прабраліся сюды, каб напісаць выкрыцця ".
  
  Шоў задумаўся, якая іх лёс. Ён не стаў пытацца.
  
  Ён запрасіў на дапамогу свайго сябра Картэра Ская. “Я б не стаў рабіць нічога, што магло б сапсаваць Працэс. Пасля майго сеансу з чаляднікам Сэмюэлем і твайго Другога выступу? Ніколі. Гэта было ўзрушаюча ".
  
  Шоў ледзь было не сказаў "Пышна", але вырашыў, што гэта можа быць успрынята як насмешка.
  
  “О, гэта так, ці не так? Цябе сапраўды спадабалася? Я так ўсхваляваны. Я з самага пачатку ведаў, што ты асаблівая. У мяне добры вачэй на людзей. Я магу ацэньваць людзей, як ніхто іншы. Гэта ўменне, з якім я нарадзіўся ".
  
  Апантаны нарцыс ...
  
  Ён адчыніў дзверы і запрасіў Стыва далучыцца да іх. Илай абмяняўся позіркам са сваім памочнікам, а затым павярнуўся да Шоу. Ён урачыста вымавіў: "Я рады павысіць цябе ў званні Вучня". Ён кіўнуў Стыву, які дастаў каралі, на канцы якога быў чырвоны кудмень у выглядзе знака бясконцасці. Илай зняў сінюю кашулю Шоў са сваёй шыі і замяніў яе новай.
  
  - Мне падабаецца узнагароджваць за добрыя паводзіны, - сказаў Илай.
  
  Як і належыць сапраўдным культаў, успомніў ён.
  
  Сістэма заахвочванняў і пакаранняў ...
  
  “ Я думаю, ты заслугоўваеш паходу ў Кабінет.
  
  Шоў адразу ж убачыў у гэтым магчымасць заняцца якой-небудзь шпіёнскай працай.
  
  Илай падышоў бліжэй да Шоу. - У цябе ёсць выбар. Аня або я.
  
  Шоў адказала яму пільным позіркам. "Anja."
  
  “Ах. Вядома". На твары мужчыны не было расчаравання. У яго было мноства іншых кампаньёнаў для яго ўласных забаў.
  
  “ Стыў, адвядзі яго туды.
  
  "Так, майстар Илай".
  
  Стыў паказаў на дзверы. “ Вучаніца Картэр.
  
  Шоў павярнуўся, каб рушыць услед за ім. Илай падышоў бліжэй, паклаў руку яму на плячо і сціснуў. "Прыемнай вучобы".
  46.
  
  Аднак магчымасці для сачэння так і не прадставілася.
  
  Шоў спадзяваўся, што Стыў праводзіць яго да ўваходных дзвярэй рэзідэнцыі і скажа што-небудзь накшталт: "Уверх па лесвіцы, другія дзверы налева". Што дало б яму час пабадзяцца. Але няма, у падначаленага, відавочна, быў загад не адпускаць Таварышаў без нагляду.
  
  Пакуль яго вялі па калідорах, Шоў адзначыў, што ўстанова было раскошным, сцены абвешаны выдатнымі карцінамі, на сталах стаялі скульптуры, мэбля была з хрому, чорнага і ружовага дрэва і мяккай скуры. У тутэйшым дэкоры не было нічога егіпецкага; тут панавала раскошная атмасфера Маямі-Біч. У рэшце рэшт, Дэвід Эліс быў бізнэсмэнам з Фларыды.
  
  Шоў не ўбачыў ні аховы, ні камер відэаназірання. Гэта было б добра для будучых ўварванняў. Але ён таксама не ўбачыў ніякіх відавочных офісаў або сховішчаў запісаў.
  
  Стыў паказаў яму на дзверы без таблічкі на другім паверсе і пастукаў.
  
  "Увайдзіце", - пачуўся жаночы голас.
  
  Кабінет уяўляў сабой любоўнае гняздзечка, у якім дамінавала вялізная круглая ложак, здольная змясціць чатыры ці пяць душ. Гэта была пакой, вытрыманая ў егіпецкай тэматыцы: драпіроўкі, фрэскі, анкхи, барэльефы Асірыса або якіх-небудзь іншых багоў; Шоў не ведаў пантэона старажытнага царства. Гарэлі з'едлівыя пахошчы.
  
  Любоўнае гняздзечка ...
  
  У рэшце рэшт, Асірыс быў богам урадлівасці, а таксама падзямелля.
  
  Затым Стыў павярнуўся і сеў на лаўку ў калідоры. Ён пачаў гартаць запісную кніжку, у якой, здавалася, была вялікая частка жыцця майстра Илая.
  
  Прыз, які Шоў з задавальненнем атрымаў бы ў свае рукі.
  
  Увайшоўшы ўнутр, Шоў зачыніў за сабой дзверы. Апранутая ў шаўковы халат — фіялетавы, вядома, — Аня кіўнула, седзячы на ложку.
  
  Ён адсалютаваў плячом. Аня ўсміхнулася і, нічога не адказаўшы, ўстала і падышла да буфета. “ Хочаш чаго-небудзь выпіць?
  
  "Выпіць?"
  
  "У Вучэбнай пакоі няма ніякіх правілаў".
  
  "Я ў парадку".
  
  "Ты не пярэчыш?" спытала яна, прыпадняўшы падвядзенне алоўкам брыво.
  
  "Ідзі прама наперад".
  
  Аня прыгатавала кактэйль. Падобна на тое, да гарэлцы дадаецца фруктовы сок. Яна пасьпяшалася з падрыхтоўкай і не стала затлумляцца са лёдам.
  
  Насупраць ложка стаяў канапа, і Шоў сеў на яго.
  
  “ Ваша імя? - спытаў ён. “ Беларуская?
  
  Яна была здзіўлена, што ён спытаў пра яе. Пратаколы "ўзнагароджання" у вучэбнай пакоі, верагодна, былі даволі старымі і не меркавалі доўгіх размоў. “Так. Гэта азначае 'ласка'. Яна паглядзела на яго амулет. “Ужо вучань? Божа. Праз два дні". Ціхі смех. "Ты гатовы да шторму?"
  
  Ён нахмурыўся.
  
  “У некаторых людзей на гэта сыходзіць тыдзень ці больш. Некаторыя будуць хмурыцца".
  
  “ На мяне і раней хмурыліся.
  
  "Ты іншы".
  
  “ Праўда? Я недастаткова ведаю аб усіх тут, каб зразумець, што нармальна, а што няма.
  
  Яна зрабіла глыток. “Я ўпэўненая, у цябе ёсць свае праблемы. Але ты не маеш патрэбу. Усе астатнія тут такія; вось чаму яны прыходзяць". Цяпер глыток глыбей. "Што мы святкуем?"
  
  "Ён хоча, каб я быў Абраным".
  
  “Ах, у гэтым ёсць сэнс. Яго ўласная каманда. Манахі, Рыцары Круглага стала. Ён нават не кажа пра іх са мной ... Ну, яшчэ аб адной рэчы, аб якой ён не гаворыць са мной ".
  
  “ Як даўно вы яго ведаеце? - спытаў я.
  
  "Дзесяць гадоў".
  
  “Вы пазнаёміліся на чым? Нейкім духоўным прадмеце?"
  
  Паўза. "Мы сустракаліся ў іншы жыцця".
  
  Яна мела на ўвазе 1800-е гады ці пяць гадоў таму, на з'ездзе біржавых брокераў ў Форт-Лодердейл? Яна была тут не для гэтага. Аня не хацела даваць інтэрв'ю аб сабе і Илае. Ёй не падабалася, калі ёй прапаноўвалі ў якасці прыза скрынку з крекеры. Аднак у Шоў склалася ўражанне, што яна аддавала перавагу сэкс пытаннях.
  
  Яна ўстала і выключыла святло, а калі зноў села, верх яе халата злёгку расхінуўся.
  
  "Ты прайшла праз гэты Працэс?" спытаў ён, зірнуўшы на фіялетавы кудмень.
  
  "Вядома".
  
  “ Значыць, ты можаш бачыць мінулыя жыцці?
  
  Ваганне.
  
  "Я выканаў сваю працу".
  
  "Чаму лотасы?" Шоў спытаў, азіраючы пакой і некалькі раслін у чыгунах. Яму здалося, што ён адчувае пах поту і духаў у дадатак да сандалу. Гэта была ложак заваёвы, тая самая, у якой Вікторыя ледзь не стала ахвярай.
  
  "Гэта сімвал неўміручасці".
  
  Аня ўзяла чорную шчотку і пригладила валасы. Ён успомніў, як яна рабіла гэта раней, калі стаяла ў альтанцы.
  
  Яна сказала: “Я была прыгожай, калі была маладзей. Я была мадэллю і хостэс ў некалькіх шыкоўных клубах. Гэта свет, дзе я сустрэла ... Майстры Илая".
  
  Няўжо сапраўднае імя гэтага чалавека, Дэвід, вось-вось раскрыецца ў духмянай атмасферы вакол іх?
  
  "Ты цяпер прыгожанькая". Гэта было праўдай. "Вы двое жанатыя?"
  
  “Гэта быў рытуал. Можа быць, тэхнічна гэта неафіцыйна. Але мне падабаецца думаць, што гэта так. Я накшталт як хацела белае сукенка. У мяне ўсё яшчэ ёсць сукенка маёй маці ".
  
  "Можа быць, заўтра".
  
  "Можа быць".
  
  Ён не мог сказаць, ці паверыла яна ў Працэс Илая. Магчыма, так яно і было. Ты мог пераканаць сябе амаль у чым заўгодна, калі б захацеў. Сам ён верыў, што яго брат, Расэл, з'явіцца, і яны адновяць свае адносіны, якія былі шмат гадоў таму.
  
  Што, як ні дзіўна, Сэмюэль прадказаў раней у той вечар.
  
  Часам абаронца абараняе лепш за ўсё , пакідаючы тых , хто знаходзіцца на яго апецы ...
  
  Яна допила свой напой, паставіла шклянку на стол і яшчэ больш расхінула халат. Затым адкінулася на ложак. Мова яе цела сігналізаваў: чым раней пачнеш, тым хутчэй вы скончыце.
  
  Шоў заўважыў татуіроўку бясконцасці на верхняй дузе яе левай грудзі.
  
  Яна прасачыла за яго позіркам.
  
  “Хіба мне не пашанцавала? Толькі Выбраныя і некалькі іншых адзначаны знакам. Ён пазначыў мяне двойчы. Ніхто іншы ніколі не атрымліваў больш аднаго."
  
  Шоў падняўся і сеў на ложку. Ён пацягнуўся за халатам, і яна выгнула спіну, зачыніўшы вочы і падняўшы твар да столі. Ён зноў сцягнуў на ёй халат. Яна паглядзела на яго, нахмурыўшыся, выглядаючы збянтэжанай. І, магчыма, занепакоены тым, што хто—то кінуў выклік Илаю, не ўзяўшы прапанаваны ім падарунак.
  
  “Цябе больш цікавіць Стыў? Ён быў бы даступны".
  
  “ Няма. Ты б зацікавіў мяне. Пры іншых абставінах.
  
  Яна зацягнула пояс на сукенцы. “ Я такая дурніца. У кутках яе вачэй паказаліся слёзы.
  
  Шоў часам задаваўся пытаннем, ці не выцякае ці глупства з любові, як цень папярэднічае нам, калі сонца заходзіць. Часам туманна, часам рэзка, але заўсёды прысутнічае.
  
  І зноў паўстала выцягнутае твар Марго Келлер. Ужо двойчы, у лагеры, ён думаў аб гэтай жанчыне прыкладна яго ўзросту, гнуткай, з мяккімі цёмна-русымі кудзеркамі. Цяпер ён падумаў, што заўсёды думаў пра яе твары, як аб асобе грэцкай багіні. Іранічна, што ён быў тут, у пакоі, дзе пераважалі творы мастацтва старажытнага свету.
  
  "Ужо позна". Ён устаў.
  
  “ Пачакай. "Яна злёгку зморшчылася.
  
  Ён прыпадняў брыво.
  
  “ Ён бы чакаў, што ты застанешся даўжэй. Ён можа падумаць, што я ... я зрабіў недастаткова. Стыў скажа яму. Ён бы пагаварыў са мной. Можа, і больш. Яна ўзяла сурвэтку і выцерла шчаку. Касметыка схавала сіняк. Яна хацела, каб Шоу ўбачыў.
  
  “ Вядома. Скажам, праз сорак пяць хвілін?
  
  “Дзякуй. Праўда, дзякуй". Не здымаючы халата, яна забралася пад коўдру. “Я прыняла таблетку. Я стамілася. Я магла б проста паспаць".
  
  "Ідзі прама наперад".
  
  Аня легла на спіну. Яна падняла руку ў ягоны бок, двухсэнсоўны жэст, які, магчыма, азначаў "дзякуй".
  
  Або: калі ласка, не шкадуй мяне.
  
  Шоў вырашыў, што гэта, верагодна, азначае і тое, і іншае.
  47.
  
  17 Чэрвеня
  
  На наступную раніцу, адмовіўшыся ад сняданку, Шоў аднавіў сваю місію па ўварвання ў рэзідэнцыю. Аднак ён спыніўся на ганку свайго інтэрната. Ён пазнаў гэты шум, спачатку вельмі слабы, а потым усё гучней і настойлівей.
  
  Пачуўся глухі ўдар у грудзі.
  
  Агледзеўшы неба, ён, нарэшце, заўважыў хупавы верталёт, які нясецца да лагера з паўднёва-паўднёва-захаду.
  
  Судна было вялікім, кабіна белай, хваставая частка цёмна-сіняй. На баку былі літары CHP.
  
  Каліфарнійскі дарожны патруль.
  
  Гук прыцягнуў увагу ўсіх тых, хто сабраўся на пляцоўцы. Тыя, хто ішоў, спыніліся як укапаныя. Тыя, хто сядзеў, паднялі вочы ад сваіх нататнікаў.
  
  Птушка хупава прызямлілася на паляне з паўночнага боку лагера, па кірунку да драўлянага плота і брамы СЁННЯШНЯГА, ДНЯ, ЗАЎТРАШНЯГА дня. Калі рухавікі заглухлі, з машыны вылезлі двое мужчын, абодва ў касцюмах. Адзін быў афраамерыканцам, даволі буйным, з бліскучай лысінай. Мужчына з ім быў белым, стройным. У абодвух на паясах былі залатыя значкі.
  
  Яны зарыентаваліся і накіраваліся да бліжэйшай дарожцы, пасыпанай жвірам. Мужчыны падышлі да жанчыны гадоў сарака, яе светлыя валасы былі сабраныя ў пучок. Шоў не памятаў яе імя, але ён сустракаўся з ёй і яе мужам, якога ў дадзены момант не было. Чарнаскуры дэтэктыў паказаў пасведчанне асобы і загаварыў з ёй. Яна выглядала збянтэжанай, азіраючыся па баках. Яна сказала некалькі слоў і паказала на поўдзень, на рэзідэнцыю. Двое паліцэйскіх накіраваліся ў тым кірунку, азіраючыся па баках. У Шоў склалася ўражанне, што яны не былі ўпэўненыя, што і думаць аб гэтым месцы.
  
  Шоў падышоў да жанчыны, якая, нахмурыўшыся, глядзела ўслед афіцэрам. Ён кіўнуў і аддаў гонар праз плячо. Яна разгублена адказала тым жа.
  
  “ Вучаніца Картэр. Нагадай, як цябе завуць?
  
  "Вучаніца Кэрал". Яе твар было ўстрывожаным, яна не зводзіла вачэй з рэзідэнцыі.
  
  “ Гэта была паліцыя Сан-Францыска?
  
  "Так".
  
  У паліцыі ЮФО больш не было падраздзялення паветранага патрулявання; у якасці паветранага транспарту яна належыла на верталёты Дарожнага патруля. Ён адзначыў, што пілот, мініяцюрная жанчына з чорнымі валасамі, была апранутая ў светла-зялёную форменную блузку і шэрыя штаны. Колеру CHP.
  
  “ Адзін з іх быў дэтэктывам Этуаль?
  
  Яна здавалася пагружанай ў свае думкі.
  
  “ Вучаніца Кэрал?
  
  “Я думаю, што так. Так".
  
  Шоў чакаў, што яна спытае, адкуль ён даведаўся, але яна гэтага не зрабіла. Яна была відавочна ўзрушаная - і, заўважыўшы свайго мужа, Кэрал далучылася да яго. Яны загаварылі.
  
  Выйшаўшы на плошчу, Шоу ўбачыў, што Таварышы размаўляюць паміж сабой. ICS згрудзіліся разам. Чацвёра абраных моўчкі стаялі, аглядаючы натоўп. У траіх былі скрыжаваўшы рукі на грудзях. Іх асобы былі каменнымі.
  
  Шоў бачыў, як за сцэнай Этуаль, іншы дэтэктыў і Илай знікаюць у рэзідэнцыі.
  
  Такім чынам, дэтэктыў зусім не разглядаў смерць Янга як скарыстаную жавальную гумку.
  
  Ці будзе гэта канцом Фонду прама тут і цяпер? Але не, не цяпер, усвядоміў Шоў. Калі б Этуаль сабраў дастаткова доказаў, каб наўпрост звязаць забойцу Янга — Харві Эдвардса — з Илаем, ён бы прыцягнуў поўны склад аператыўных супрацоўнікаў праваахоўных органаў, уключаючы патрульных штата Вашынгтон. Гэта было ўсяго толькі інтэрв'ю. Місія па зборы фактаў.
  
  Дваццаць хвілін праз два дэтэктыва пакінулі рэзідэнцыю і накіраваліся назад да верталёту. Шоў хацеў бы пагаварыць з копами, але, вядома, гэта не спрацавала. Ён не быў Колтером Шоў, ён быў Картэрам Скаем.
  
  Рухавікі апарата зарабілі, і, калі шум які нясе шрубы змяніў вышыню, знізіўшыся па тоне, верталёт падняўся ў неба і знік назад у кірунку Паўночнай Каліфорніі.
  
  Што даведаліся афіцэры? І якая была рэакцыя Илая?
  
  Неўзабаве з гучнагаварыцеляў пачуліся ноты Бетховена, і голас вымавіў: "Усім таварышам з'явіцца на Плошчу".
  
  На гэты раз ніякіх "калі ласка".
  
  Каманда была паўтораная.
  
  Неўзабаве, у суправаджэнні амаль усіх прысутных, Илай і яго асяроддзе пакінулі рэзідэнцыю. Целаахоўнікі засталіся ля падножжа лесвіцы разам з Илаем. Аня і Стыў занялі свае месцы ў далёкім канцы сцэны.
  
  "Ода радасці" прагучала двойчы. Затым Илай падняўся па лесвіцы і прайшоў да пярэдняй частцы сцэны.
  
  У ICs не было шанцу ўзначаліць апладысменты metric. Натоўп проста выбухнула апантанымі апладысментамі.
  
  Илай падняў рукі.
  
  Крыкі з зямлі: "Мы любім цябе!" "Наш пуцяводнае маяк!" "Майстар Илай!"
  
  Нарэшце шум верш.
  
  “Добрыя сябры і кампаньёны. Мае дарагія сябры і кампаньёны . . . Вы бачылі гэта? Вы бачылі, што толькі што адбылося? Якія-то токсиканты распаўсюдзілі фальшывыя паведамленні пра мяне. Фальшывыя навіны!"
  
  Пачуліся воклічы.
  
  "Фальшыўка ... Фальшыўка ..." Простае спевы доўжылася цэлых шэсцьдзесят секунд.
  
  “Сумная спроба Токсиков зламаць мяне. Гэта тое, чаго яны хацелі. Зламаць мяне. І цябе таксама!"
  
  "Няма!"
  
  "Чорт з імі!"
  
  “У нас шмат ворагаў, у вас і ў мяне. Памятаеце, што я сказаў вам ўчора ўвечары: медыцынскае супольнасць ненавідзіць нас. Рэлігія ненавідзіць нас. Палітыкі ненавідзяць нас. Таму што я кажу праўду ".
  
  Гэта паклала пачатак скандированию “True up! True up!"
  
  “І гэта палохае іх! Але баяцца варта Таксінаў! Я сказаў ім. Я сказаў, што тым афіцэрам, і цяпер яны разумеюць. Мяне пераследуюць за маё бачанне. Я сказаў ім арыштаваць Токсиков, якія ім патэлефанавалі ў першую чаргу. Гэта злачынства, злоўжыванне судовым працэсам. І я падаю ў суд. У мяне лепшая каманда юрыстаў у краіне. Яны пышныя! Нікому не сыдзе з рук спроба прычыніць вам шкоду, мая сям'я! "
  
  Затым аднекуль з глыбіні мора Таварышаў данеслася хваляванне. Крыкі. Шоў здалося, што хто-то штурхнуў іншага.
  
  Целаахоўнікі насцярожыліся. Стыў падняўся. Илай падышоў да краю сцэны, раздражнёны тым, што, вобразна кажучы, ад яго адвярнуліся пражэктары. Ён злосна крыкнуў: “Што гэта? Што адбываецца?"
  
  Яшчэ больш блытаных слоў. Гэта было цяжка пачуць.
  
  Затым крык з задніх радоў натоўпу. “... Допрашиваю вас! Майстар Илай!"
  
  Илай падняў рукі, заклікаючы да цішыні, і вгляделся ў натоўп.
  
  Худы чаляднік з жаўтлявым тварам паказваў на жанчыну побач з сабой. Гэта была Кэрал, да якой дэтэктывы з Сан-Францыска падышлі адразу пасля прызямлення. Яе муж стаяў побач з ёй, выглядаючы ўсхваляваным.
  
  "Яна кажа, што ты схлусіў нам!"
  
  Паварочваю кран мармытання.
  
  “ Цішэй, усё, - сказаў Илай.
  
  Кэрал, покрасневшая і сярдзітая, адсунулася ад жанчыны, якая трымала яе за плячо.
  
  - Спытаў Илай хударлявага мужчыну, які выклікаў Кэрал. “ Раскажы мне.
  
  "Яна сказала... "
  
  Кэрал ступіла наперад. “ Я не казала, што вы зманілі, майстар Илай. Я проста... Ну, тыя паліцэйскія. Яны пыталіся Дэвіда Эліса. Яны сказалі, што ён таксама быў вядомы як Арты Элінгтан. І Хайрам Лефкавіц. Мне проста цікава, хто вы на самой справе?"
  
  Калектыўны ўздых.
  
  Стыў ўстаў і што-то прашаптаў на вуха Илаю, затым вярнуўся на сваё месца.
  
  Урачыстым голасам Элай паклікаў: “Вучаніца Кэрал. Падыдзі сюды, ўстань перада мной".
  
  "Я проста... "
  
  “Прывядзі яе сюды. Зараз жа!" Ён зірнуў на двух аўстралійцаў.
  
  Адна з іх ўстала перад мужам Кэрал і паклала руку яму на грудзі, каб утрымаць на месцы. Іншы ўзяў Кэрал за руку і павёў яе да месца перад сцэнай, прама пад халодным позіркам майстры Илая.
  48.
  
  Скрыжаваўшы рукі на грудзях, Илай паглядзеў на жанчыну зверху ўніз з выразам адначасова здзіўлення і пагарды.
  
  “ Вучаніца Кэрал. Ты думаў, што "Илай' было маім імем пры нараджэнні?
  
  “ Я не ведаў. Гэта было проста... дзіўна. Паліцыя пыталася пра розныя працэсы, якія ў вас былі. Мне проста цікава, чаму.
  
  “О, праўда? У мяне ёсць яшчэ імёны?" Выглядаючы глыбока збянтэжаным, ён агледзеў аўдыторыю, затым вярнуў свой пякучы погляд да яе. "Праўда?"
  
  “Гэта тое, што сказаў той чалавек. Дэтэктыў".
  
  “ Значыць, ты яго ведаеш.
  
  “ Ведаеш яго? Няма. Ён проста падышоў да мяне і спытаў, дзе ты, і згадаў іншыя імёны.
  
  Шоў азірнулася на Томаса, свайго мужа, які спрачаўся з АС. Супрацоўнік службы бяспекі зрабіў знак Абранаму, які расцепил рукі і павольным крокам далучыўся да іх. Ён што-то прашаптаў Томасу, і мужчына змоўк.
  
  “ Значыць, ты мяркуеш, што тое, што ён сказаў, было праўдай.
  
  "Я... ну ... "
  
  "Ты... ну," перадражніў Илай. “ Мы не вельмі-то ўмеем выяўляцца ў дадзены момант, ці не так, Кэрал? Ты, ну, яго не ведаеш, але ты, ну, верыш, калі ён кажа, што ў мяне іншыя імёны ".
  
  “ Я гэтага не казаў. Я проста...
  
  Хто-то крыкнуў: “Так, гэта яна! Яна сумнявалася ў цябе".
  
  “ Яна парушыла Правіла Чатырнаццаць!
  
  "Табе ніколі не прыходзіла ў галаву, што, магчыма, Токсик выклікаў паліцыю, сцвярджаючы, што ў мяне ёсць іншыя імёны?"
  
  "Я проста... "
  
  - А, мы пераходзім ад “я добра" да "я проста". І ты ім паверыў. Табе ніколі не прыходзіла ў галаву, што нейкі Токсик даведаўся, што так, маё сапраўднае імя і прозвішча Дэвід Эліс. Гэта не сакрэт. Гэта агульнадаступны дакумент. Ты думаў, я нарадзіўся майстрам Элаем? Ты ж не бачыш гэтага ў сведчаннях аб нараджэнні, ці не так?
  
  "Не, я—"
  
  Ён агледзеў сваю восхищенную аўдыторыю, атрымліваючы асалоду ад кожным імгненнем. “ Вы маглі б бачыць гэта ў сведчаннях аб нараджэнні? Я так не думаю. Илай нахіліўся. "Я загінуў у аўтакатастрофе!"
  
  З натоўпу пачуўся шэпт спагады да небараку.
  
  “Я памёр! Ты разумееш гэта? І калі я памёр, я ўбачыў сябе ў мінулым і ўбачыў, што мяне клічуць Илай. І 'майстар'? Тытул, вядома. Які я заслужыў, мне падабаецца думаць. Можа, ты і няма."
  
  "Як ёй не сорамна!"
  
  "Атрутны!"
  
  “ Мы любім вас, майстар Илай!
  
  "Наш Пуцяводнае маяк!"
  
  Мужчына ў натоўпе ступіў наперад і штурхнуў Кэрал. Яна хутка ўскрыкнула і адхіснулася. Илай ніяк не адрэагаваў.
  
  "Пакінь яе ў спакоі", - крыкнуў яе муж.
  
  Яшчэ адно слова Абранага прымусіла яго замаўчаць.
  
  “Такім чынам, Кэрал абвінавачвае мяне ў тым, чаго я не здзяйсняў. Гэта справядліва? Гэта правільна?"
  
  Натоўп ахнула. Шоў спатрэбілася імгненне, каб зразумець рэакцыю. Элі не выкарыстала тытул "Вучаніца". Падвяргалася яна астракізму?
  
  "Пакарай яе!"
  
  “Хіба я не казаў табе сцерагчыся таксінаў? Сцеражыся іх хлусні? Але ты верыш ім, Кэрал, а не мне".
  
  “ Няма. "Яе вочы пашырыліся. “ Я проста...
  
  Сёй-той у натоўпе адрэагаваў злосным бормотанием. Хто-то, малады чаляднік, пляснуў Кэрал сваім блакнотам. "Сука", - прамармытаў ён.
  
  Цяпер яна выглядала спалоханай. “ Я толькі ... я не ведала, што і думаць. Тры імя, розныя імёны. Ты можаш зразумець...
  
  "Што я разумею, Кэрал, так гэта тое, што я пачынаю думаць, што ты Атрутная!"
  
  “Няма. Я проста—"
  
  "Проста, проста, проста!" Яго насмешка была жорсткай. “Кэрал, калі ты распавядала мне пра тое, як твой бацька прыходзіў да цябе ў спальню, калі ты была падлеткам, я быў упэўнены, што ты не вінаватая. Але, бачачы цябе цяпер, прымаючы Яд ад іх ілжывага словы пра мяне, гэта прымушае мяне думаць, што ты, у рэшце рэшт, не была такой ужо і нявіннай.
  
  "Што?" Кэрал выглядала абражанай.
  
  "Я думаю, ты настолькі таксічная, што ў твайго хлопца была важкая прычына адправіць цябе ў бальніцу".
  
  "Гэта не тое, што адбылося". Задыхаючыся. “Я нічога не рабіў! Ён быў п'яны. Ён ударыў мяне. Ён здзекаваўся нада мной!"
  
  Илай ўхмыльнуўся. “ Але ён ніколі не трапляў у турму, ці не так? Калі б вы былі не вінаватыя, а ён вінаваты, хіба яго не арыштавалі б?
  
  Пачырванеўшы, стрымліваючы рыданні, яна паглядзела на Томаса. Яго твар было маскай; відавочна, Кэрал падзялілася цяжкімі падрабязнасцямі свайго мінулага з Илаем, але не са сваім мужам.
  
  Як юрыст на крыжаваным допыце, Элі раўнуў: "Твой хлопец сеў у турму?"
  
  "Я быў напалоханы".
  
  “Такім чынам, адказ адмоўны. Паглядзі на гэта, Кэрал". Ён падняў рукі. “Я размаўляў з усімі нашымі дарагімі Таварышамі, запэўніваючы іх, што я магу супрацьстаяць таксіну. А ты разрушаешь. Таму што ты ў мяне не верыш."
  
  Яна прайграла і ведала гэта. “Калі ласка, майстар Илай ... Я была не мае рацыі. Я проста... " Яна замерла, баючыся, што над ёй зноў пасмяюцца. “Я не чакала таго, што яны спыталі і сказалі. Я не думала. Вядома, яны былі пасланыя якімі-то таксінамі. Яны таксама былі таксінамі ". Яе голас ўпаў, і яна выцерла слёзы. “ Ты ўсё расказала мае сакрэты.
  
  Голас Илая быў яхідным. “ Таму што ты парушыў правілы.
  
  Большая частка натоўпу ўтаропілася на яе. Крыкі "Атрутная!" А затым: "Здрадніца!"
  
  "Вышвырни яе прэч!"
  
  "Юда".
  
  Кэрал працягнула рукі да Илаю. “ Калі ласка.
  
  Ён паківаў галавой. “ Ніколі не думаў, што мне прыйдзецца сумнявацца ў тваёй адданасці.
  
  “ Табе і не трэба гэтага рабіць.
  
  “ А што адбываецца з таксінамі, Кэрал?
  
  Яна працытавала тое, што, верагодна, было урокам з сеансу з трэнерам: “Яны не раскрываюцца. Іх Сапраўдная сутнасць застаецца схаванай. Яны ніколі не змогуць убачыць ўчорашні дзень і ніколі не змогуць рушыць наперад у заўтрашні ".
  
  Дзясяткі людзей ў натоўпе падхапілі скандаванне "Таксічны!" На першым складзе рэзка пляснулі ў ладкі.
  
  Іншы мужчына побач з Кэрал моцна штурхнуў яе. Раз'юшаная жанчына ўдарыла яе па твары. З яе носу хлынула кроў, і яна ўпала на калені, прыкрываючы галаву, каб абараніцца. Яе білі і штурхалі нагамі. Хто-то шпурнуў камень. Ён адскочыў ад яе ілба. Яна выдала слабы крык.
  
  AUS і Выбраныя стрымлівалі Томаса, яе мужа. Шоў зірнуў на Генры, лысага мужчыну, з якім яго ўвялі ў пасаду. Яшчэ восем ці дзесяць таварышаў таксама. Яны кіўнулі.
  
  Пара гэта спыніць.
  
  Але перш чым Шоў і астатнія ступілі да Кэрал, Илай падняў рукі. Усе прыціхлі. “Добра, сябры і кампаньёны, хопіць. Хопіць!"
  
  Ён сышоў са сцэны і ў суправаджэнні сваіх целаахоўнікаў накіраваўся да Кэрал. Натоўп паслухмяна расступілася, але не раней, чым адна жанчына моцна ўдарыла яе ў жывот.
  
  Илай агледзеў параненую жанчыну, што ляжала ў пылу, скруціўшыся абаранкам, прыкрываючы рукой скрываўлены твар.
  
  Некалькі таварышаў працягнулі рукі і закранулі тунікі Илая, калі ён праходзіў міма.
  
  Ён нахіліўся і дапамог Кэрал падняцца на ногі, пакуль целаахоўнікі не спускалі з яе вачэй. У Шоў склалася ўражанне, што гэта здаралася раней; пакараны ерэтык. Дзве жанчыны-ІКІ пераглянуліся, абмяняўшыся гасцей ўсмешкамі. Яны атрымлівалі асалоду ад тым, што здарылася.
  
  “ Прабачце, майстар Илай. "Кэрал падавіўся рыданнямі. “ Я была не мае рацыі.
  
  “Мой бедны сябар і кампаньён. Шкада, што ты пацярпеў". Ён паглядзеў на возбужденную натоўп. "Мы ніколі не хацелі гвалту". Але было ясна, што Илай ні на хвіліну не задумваўся пра гэта. Ён быў блізкі да таго, каб усміхнуцца.
  
  Вучаніца Кэрал. Усё! Вы бачыце рызыка, які ўяўляюць таксіны? Як яны напалоханыя маім працэсам? Праўдай? Ты ўяўляеш, на што яны пойдуць, каб спыніць мяне? Наладзіць нас адзін супраць аднаго? Скінуць мяне? Яны ведаюць, што я магу вырабіць рэвалюцыю ў свеце. Я пагроза. Яны не спыняцца ні перад чым.
  
  "Калі ласка," ўсхліпвала Кэрал, " ты можаш дараваць мяне?
  
  Илай моўчкі вывучаў яе. Затым ён абвёў позіркам натоўп. “ Ці павінны мы дараваць яе?
  
  Заклікі "Атрутная". "Пакарай яе!"
  
  Большасць, аднак, убачылі, што адплата Илая падышло да канца. Стыў пачаў скандаваць: "Даруй яе, даруй яе!"
  
  Астатняя частка натоўпу далучылася. Скандаванне суправаджалася рэзкімі, як у казурак, воплескамі.
  
  Шоў паглядзела праз плошчу на Вікторыю. Якая не скандавала і не пляскала ў ладкі. Абыякава яна глядзела на рыдающую жанчыну і мужчыну, які стаяў над ёй, паклаўшы руку ёй на галаву.
  
  Шоў задаўся пытаннем, што магло б адбыцца, калі б крык "Забіце яе" перарос у скандаванне. Вобраз раз'юшанага натоўпу, забивающей жанчыну камянямі да смерці, цяпер зусім не здаваўся абуральным.
  
  Илай абняў Кэрал, кроў вымазала яго белую туніку. Гэта быў мужчына, які не мог сказаць "не" ў драматычны момант.
  
  “Усё ў парадку, вучаніца Кэрал. Усё даравана". Ён паглядзеў на Аню і нецярпліва махнуў рукой. Жанчына спусцілася са сцэны і абняла Кэрал. Яны накіраваліся да лазарету.
  
  Пуцяводнае маяк вярнуўся на сцэну.
  
  Бліскуча, падумаў Шоў. Илай не толькі адцягнуў увагу ад візіту паліцыі, псеўданімаў і мінулага, якое ён не хацеў выдаваць; ён таксама ясна даў зразумець, што нелаяльнасць будзе пакараная. Кэрал распавяла свайму трэнеру пра жахі і абурэньні свайго мінулага, мяркуючы, што яны застануцца канфідэнцыйнымі. Аднак Илай выкарыстаў іх у якасці зброі. Цяпер усё ў лагеры ведалі, што ў Илая што-то было на іх. Пытанне аб здрадзе быў зняты са стала.
  
  Илай абвясціў, што сёння адбудзецца яшчэ адзін выступ, незапланаванае. Затым ён дадаў: “Выдаткуйце наступныя некалькі гадзін на самааналіз і вядзенне дзённіка. І ніколі не забывайце: лепшае ... "
  
  "... гэта яшчэ наперадзе!"
  
  ICS падскочылі і працягнулі спяваць, усміхаючыся і радасна хадзіў узад-уперад па зале, калі Илай і яго каманда сышлі са сцэны. Кампаньёны разышліся.
  
  Шоў назіраў, як муж Кэрал хутка ідзе да медыцынскаму цэнтру. Затым Шоў заўважыў Ўолтара, які ішоў у яго бок. Мужчына, здавалася, шукаў яго.
  
  "Прывітанне," сказаў Уолтар, яго твар помрачнело.
  
  Шоў спытаў: "Ты бачыш, што толькі што адбылося?"
  
  “ Не, сёе-тое адбылося.
  
  "Што здарылася?"
  
  “Салі знікла. Яна была ў пакоі, а я выйшаў паглядзець наконт верталёта. Калі я вярнуўся, яе ўжо не было".
  
  “Што менавіта гэта? Хвароба Альцгеймера?"
  
  “Ага. Яна прымае лекі. Галантамин. Ёй гэта мала дапамагае".
  
  “ Я дапамагу табе пашукаць.
  
  “ Ты не будзеш пярэчыць? Я больш чым трохі хвалююся.
  49.
  
  Ты паведаміў у AUS? Спытаў Шоў.
  
  “Так, сэр. Але што-то адбываецца. Яны сказалі, што я павінен разабрацца з гэтым сам. Затым яны ўцяклі, як нервовыя мышы ".
  
  Шоў выказаў здагадку, што пасля нечаканага з'яўлення дэтэктыва Этуаль распрацоўваўся план ліквідацыі наступстваў стыхійнага бедства.
  
  Твар Ўолтара скрывіўся ад турботы, вочы забегалі направа і налева.
  
  Шоў цяпер успомніў сваю папярэднюю думка аб колеры кашуль і блузак, якія выдаваліся Кампаньёнам. Лягчэй выявіць уцекачоў, хоць таксама лягчэй знайсці каго-то, хто прапаў без вестак.
  
  Мужчыны пачалі абшукваць Плошчу, затым пашырылі сваю арбіту. Жанчына будзе абмежаваная натуральнымі і рукотворным бар'ерамі з трох бакоў, але на ўсход будзе высокі ўцёс — восьмидесятифутовый абрыў — і сцяжынка, знойдзеная Шоў праграму, якая ў канчатковым выніку прывядзе да шашы. Але калі збочыць з маршруту на дарогу, вы апынецеся ў густых лясах і лабірынце каньёнаў і скальных утварэнняў, у сотнях квадратных міль дзікай прыроды. Падзенне і ўздзеянне былі вялікімі рызыкамі. Існавалі і іншыя пагрозы: ваўкі і горныя львы, каёты і кабаны. Грымучыя змеі маглі быць дзе заўгодна.
  
  "Чортаў верталёт", - прамармытаў Уолтар. “Прыцягнуў маю ўвагу. Наступнае, што я зразумеў, гэта тое, што яна знікла. Магчыма, гэта напалохала яе. Я не ведаю".
  
  Яны паспрабавалі зайсці ў сталовую. Унутры быў стол для вузкіх колаў, теснящихся і змрочных. Размова быў прыглушаным. Шоў таксама заўважыў пару сярэдніх гадоў у куце, якая сядзела за кубкам кавы. Яны таксама былі сур'ёзныя. Ён пазнаў у іх дваіх з тых, хто выступіў наперад, каб выратаваць Кэрал ад натоўпу. Шоў абмяняўся з імі кіўком.
  
  Двое мужчын працягвалі кружыць па лагеры.
  
  "Яе краткосрочник паранены, вялікую частку часу". Правая рука Ўолтара была сціснутая ў кулак. “Яна ўзгадае, што ў нас было на вячэры ў гонар нашага мядовага месяца і якой маркі былі талеркі. Форма ручкі чайнай кубкі. Імя спевака ў гасцінай. Сорак два гады таму. Ён уздыхнуў і прыжмурыўся, узіраючыся ў густы лес. “ Дзе ты, мілая? - прашаптаў ён.
  
  Калі яны спыталі таварышаў, ці бачыў хто—небудзь Салі - ніхто не бачыў, — Шоў заўважыў, што ў лагеры запанавала непакой. Здавалася, сярод Кампаньёнаў утварыўся раскол паміж праўдзіва вернікамі Элі і тымі, хто быў занепакоены яго зваротам з Кэрал і, несумненна, фальшывай філасофіяй Працэсу, а полымя разгарэлася з-за з'яўлення паліцыі. Ён быў сьведкам спрэчак, часам гарачых.
  
  Двое мужчын апісвалі кругі пашыраюцца па даліне, затым павярнулі ў лес. “Гэта падобна на лясны запаведнік побач з нашым домам у Акронім. Мы жылі там трыццаць гадоў таму. Гэта можа здацца ёй знаёмым. І яшчэ: яна таксама хістаецца. Я падарыў ёй адны з тых гадзін, якія паведамляюць мне, калі яна ўпадзе. Але яны забралі іх, калі мы рэгістраваліся. Яны сказалі, што майстар Илай можа тварыць цуды. Яна будзе ў поўным парадку. Так што я здаўся."
  
  Сцяжынка ўперлася ў тупік ў скалы. Яны азірнуліся. Неба зацягнула хмарамі. Падняўся вецер.
  
  Трэск дрэва. Шоў падняў руку, і Уолтар спыніўся. Шоў разглядаў камяні і галінкі, якія ён мог бы выкарыстаць у якасці зброі на выпадак, калі воўк вырашыць папаляваць пры дзённым святле — што было рэдкасцю — або горны леў.
  
  Яму здалося, што ён заўважыў рух прыкладна ў трыццаці ярдаў ззаду іх, там, адкуль яны толькі што прыйшлі.
  
  “ Гэта Салі? - Спытаў Уолтар.
  
  “ Няма, альбо жывёла, альбо хто-то перасьледуе нас у кустах.
  
  “Гэтыя AUS, яны не хаваюцца. Яны проста падыходзяць і пытаюцца, што ты робіш".
  
  Шоу падабраў востры камень і зрабіў некалькі крокаў да постаці.
  
  Здавалася, яно адступіла. Ён кінуў зброю, і мужчыны працягнулі паглыбляцца ў лес, на поўнач, да драўлянай сцяны.
  
  “ Куды яна магла пайсці? - Прамармытаў Уолтар.
  
  Шоў даў восемдзесят пяць адсоткаў на тое, што Салі інстынктыўна прытрымлівалася сцежкі або рэчышча ручая. Ён мала што ведаў аб захворваннях памяці, але яму здавалася, што збой адбыўся з-за дадзеных на кампутарным дыску. Інстынкт выжывання быў бы падобны да аперацыйнай сістэме, назаўжды выпаленай на мацярынскай плаце. Сцежка азначала жыллё, рэчышча ручая азначала больш лёгкі пераход і ваду для піцця.
  
  Яны сталі цэнтрам іх пошуку.
  
  Яны пранесліся з паўмілі, рухаючыся па дузе компаса, цэнтральнай кропкай якой была спальня Салі і Ўолтара. Шоў прытрымліваўся курсу; ён не губляўся ў лесе з тых часоў, як быў маленькім хлопчыкам.
  
  Праз дзесяць хвілін Шоу пачуў слабы гук і спыніўся. Уолтар таксама нахмурыўся і агледзеўся.
  
  Пстрычка. Пстрычка.
  
  Яны павярнуліся да крыніцы. Шоу падабраў яшчэ адзін камень, і мужчыны разам павольна рушылі на гук, абыходзячы густыя зараснікі ажыны.
  
  У дваццаці футах ад іх на беразе неглыбокага ручая стаяла Салі. Яна хмурылася і з цікаўнасцю прищелкивала пальцамі.
  
  "Мілая!"
  
  Яна зірнула на мужа так, нібы зусім не здзівілася, убачыўшы яго; Шоў, аднак, быў незнаёмцам. Ён прадставіўся, і яна фармальна кіўнула. Затым яе твар пацямнела і яна нахмурылася. Яна зноў шчоўкнула пальцамі ў паветры. “ Бобо сышоў. Уцёк.
  
  Уолтар цярпліва патлумачыў: “Мы ўзялі яго на абардаж, памятаеш? Ён у ветэрынара. Так што мы маглі б паехаць сюды".
  
  “О, гэта дакладна. Па-дурному з майго боку. Аб чым я толькі думаў?"
  
  Несумненна, хатняе жывёліна, якім яны валодалі шмат гадоў таму.
  
  “Ты выглядаеш стомленай, любімая. Як наконт таго, каб пайсці задрамаць".
  
  "Думаю, я б не пярэчыў супраць гэтага".
  
  Яны ўтрох вярнуліся ў інтэрнат. Уолтар завёў жонку ўнутр і вярнуўся на ганак.
  
  "Дзякуй, сэр". Ён цёпла паціснуў Шоў руку.
  
  Мужчыны селі ў крэслы-пампавалкі з цікаў дрэва. Шоў адкінуўся назад; мэбля была зручней, чым здавалася. Ён акінуў позіркам лагер, міма якога спяшаліся некалькі аўстралійцаў. Іх асобы былі змрочнымі. Таксама хуткі пераход здзейсніла Чаляднік Адэль, выдатная спецыялістка па прыёме наведвальнікаў.
  
  Я страціла свайго дзіцяці ...
  
  "Гэта быў дрэнны ход", - сказаў Уолтар, калі яна шчасна абмінула іх.
  
  "Падпісваешся?"
  
  “Мы прыйшлі, таму што медыцына нічога не мог для яе зрабіць, не зусім. Апошні сродак. Калі гэты Фонд размяшчаў рэкламу на сайтах па барацьбе з хваробай Альцгеймера, магчыма, у гэтым што-то было. Я думаў пра эксперыментальных прэпаратах, магчыма, аб новых метадах, хірургіі. Уявіце, калі мы прыйшлі на трэнінг і даведаліся, што гаворка ідзе аб атрыманні другога шанцу ў наступны раз — у будучай жыцця ". Ён цынічна засмяяўся. “Мы з Салі сустрэліся б зноў. Клеткі мозгу не былі б такімі нервовымі. Можа быць, я быў бы падобны на Брэда Піта і змог бы зняць на пяць ачкоў менш, чым у Сэнт-Эндрюсе ".
  
  Падняўшы рукі, ён прамармытаў: “Потым я зразумеў, што гэта гаршчок з конскім гноем, які я павінен быў заўважыць адразу. Плюсы, мінусы, мінулыя жыцці, будучыя жыцця". Ён агледзеў Шоў з ног да галавы. "Вы маглі б заявіць на мяне за гэта".
  
  “ У нас усё ў парадку, не хвалюйся.
  
  "Я так і думаў". Яны глядзелі на большую колькасць AUS, сціскаючы свае планшэты і пераходзячы ад Адміністрацыі да будынка на другім баку плошчы. Уолтар працягнуў: “Мы з'яўляемся на гэтай грудкаватай планеце, надзеленыя некаторымі талентамі і абцяжараныя зламанымі галоўнымі спружынамі. Фокус у тым, што мы з гэтым робім. Салі і я, у нас добрыя дзеці, двое з іх лепш трэцяга, але ён не дрэнны. Мы з маёй нявестай добра папрацавалі. Гэта, - ён махнуў рукой“ — абраза па адносінах да гэтага. Гэта кажа аб тым, што мы зрабілі гэта няправільна ".
  
  Ён вывудзіў з-за пояса пляшку. Ён зрабіў глыток і працягнуў яе Шоў, які дапіў віскі і вярнуў пляшку. Яна была пластыкавай, непранікальнай для металашукальніка.
  
  “ Ты павінен прыбірацца адсюль, Уолтар.
  
  “Не, мы пересидим гэта. Засталося ўсяго дзесяць дзён".
  
  “Ты не можаш чакаць. Будуць непрыемнасці".
  
  Стары ўважліва паглядзеў на Шоў. “ Ты кажаш гэта як чалавек, які ведае.
  
  Ён распавёў аб забойстве аднаго рэпарцёра, збіцці і іншага забойства-самагубства: абраны спаліў сябе і Джона да смерці.
  
  Уолтар на імгненне страціў дар прамовы. “Госпадзе. Той мілы хлопец за нашым столікам? І паліцыя нічога не зрабіла?"
  
  “Илай кішэню набівае шэрыфу. Я працую над атрыманнем доказаў таго, што ён задумаў. Верталёт? Гэта паліцыя Сан-Францыска расследавала забойства. Я турбуюся аб тым, што адбудзецца далей. Ты ведаеш Джонстаун?"
  
  “Вядома, гэты псіх Джым Джонс. Быў яшчэ адзін культ, праўда? Усе пакончылі з сабой".
  
  “Некалькі журналістаў і ўрадавых чыноўнікаў прыляцелі паглядзець, што адбываецца. Гэта паслужыла штуршком да самагубстваў і забойстваў".
  
  “ Ты думаеш, Илай задумаў што-то падобнае?
  
  “Я не ведаю, але паглядзі на AUS, усе яны цяпер на сходах. І Элі выклікалі на яшчэ адно выступленне. Проста такое пачуццё, што хутка што-то адбудзецца, і гэта будзе не да дабра. Вы з Салі зможаце прагуляцца пешшу? Дзве мілі?"
  
  Уолтар разважаў. “Мы толькі што былі ў нейкім густым лесе. Круты".
  
  “Там, куды я б цябе адвёз, у асноўным палі і рэдкія сасновыя лясы. Ёсць скалы, але караскацца не на што, не больш за некалькі футаў. Я выведу цябе цэлай і цэлай".
  
  "Куды едзем?"
  
  “ Шашы. Я ўпэўнены, там будуць машыны, або ты зможаш даехаць да заправачнай станцыі яшчэ ў мілі на поўнач. Можа, крыху больш.
  
  “ Ты спачатку праверыў гэта, перш чым прыйсці?
  
  “ Так, зрабіў сёе-якую хатнюю працу.
  
  Ніколі не губляйце сваёй арыентацыі.
  
  Уолтар павярнуўся і ўважліва паглядзеў на Шоў. "Я зразумеў, што ты не з вернікаў, у тую хвіліну, калі ты сеў і агледзеўся ў пошуках віна за абедзенным сталом".
  
  "Піва".
  
  “Якая ваша гісторыя? Вы не юрыст?"
  
  “ Як прыватны дэтэктыў.
  
  “Выходжу? Я ў гульні. Але нашы грошы, крэдытныя карты, тэлефоны?"
  
  “ Думаю, я змагу іх дастаць. Камера захоўвання не настолькі бяспечная. Я праверыў гэта. Але што нам трэба, так гэта пару гадзін, калі цябе ніхто не хватится. Я тут падумаў: ты сказала, што Салі любіць працаваць у садзе. Што, калі ты скажаш свайму трэнеру, што вы абодва хацелі б правесці там пару гадзін."
  
  "Дзе?"
  
  "У садзе".
  
  “У іх яго няма. Першае, аб чым я спытаў, для Салі. Але ў нас сёння лёгкі дзень. Мы маглі б паразважаць над нашымі мінусамі ". Ён усміхнуўся. “ Ніхто не будзе сумаваць па нас з адзінаццаці да двух ці трох.
  
  "Гэта спрацуе". Шоў адкрыў свой нататнік і паказаў Уолтар карту. Ён паказаў на ўсход, на парослы травой уцёс над скалой, дзе ён учора сустрэўся з Вікторыяй. “ Там ёсць некалькі лавак.
  
  “Я ведаю. Мы крыху пасядзім там".
  
  “ Сустрэнемся ў адзінаццаць. Больш нічога не бяры з сабой. Яны не павінны здагадацца, што ты задумаў.
  
  "Вядома".
  
  "Але ёсць адна рэч, якую я хачу, каб ты зрабіў".
  
  "Што?"
  
  “ Вазьмі каго-небудзь з сабой.
  50.
  
  Колтер Шоў не здзівіўся, убачыўшы Абранага з каменным тварам, які сядзіць у крэсле-пампавалцы перад інтэрнатам, якое ён шукаў. Але ён не думаў, што гэта праблема. У свеце Шоў вокны былі створаны для доступу людзей, а таксама святла і паветра. Па крайняй меры, спрытных людзей.
  
  Ён прабраўся скрозь кусты і асцярожна зазірнуў у кожны пакой, перш чым знайшоў тую, якую шукаў. Ён працягваў пошукі, пакуль не знайшоў пустую пакой, затым дастаў з кішэні сталовы нож і узламаў акно. Шоў падцягнуўся і забраўся ўнутр, перакаціўшыся па падлозе. Не так ціха, як яму хацелася б; загрукалі абцасы. Ён спыніўся, прыслухоўваючыся, ці няма прыкмет таго, што яго пачулі.
  
  Відавочна, няма. Затым Шоў выглянуў у калідор і падышоў да дзвярэй, якую шукаў. Ён асцярожна пастукаў. “Гэта адзін. Ты можаш адкрыць?"
  
  Цішыня.
  
  "Гэта важна".
  
  Шаркающий гук. Дзверы адчыніліся.
  
  Шоў паглядзеў уніз на мініяцюрную фігурку шаснаццацігадовай Эбі, якая цепнула вачмі і сказала: "Ах, гэта ты".
  
  
  
  —
  
  
  
  Яна села на ложак, а ён на крэсла каля пісьмовага стала. Ён падсунуў яго бліжэй да дзвярэй, каб чуць, як хто-то набліжаецца.
  
  Яе вочы былі чырвонымі, і яна працягвала круціцца, як ён памятаў па сталовай. Яе пазногці былі обкусаны да мяса.
  
  - Што здарылася, Эбі? - прашаптаў ён.
  
  Яна цепнула вачмі. Ён не назваў яе па імені. Пасля паўзы яна сказала: "Усё гэта такі гамон". Яна стрымала ціхі плач.
  
  Ён чакаў.
  
  Яна кіўнула. “Чаляднік Мэрыян збіраўся стаць маім трэнерам, але майстар Элі узяў верх. На занятках ён быў цудоўны. Ён слухаў, слухаў і дапамог мне знайсці свае плюсы. Я распавёў яму, што ў дзяцінстве аднойчы хадзіў у мастацкі музей, і гэта была самая крутая рэч на святле. Ён сказаў, што ў мінулым жыцці я была мастачкай, таму мне варта медытаваць на мастацтва, і я медытавала, і мне было так добра.
  
  “Затым ён сказаў мне прыйсці ў вучэбную пакой. Усе сказалі: "Вау, гэта вялікая справа ". У любым выпадку, ён сказаў, што гэта для спецыяльных заняткаў, але вы можаце здагадацца, аб чым гэта было на самай справе. Мне было ўсё роўна. Мне ўсё роўна гэта не вельмі падабаецца, ні з кім, ні пасля таго, што здарылася са мной дома. Так што для мяне гэта не мела вялікага значэння, а яго гэта зрабіла шчаслівым. Ён сказаў, што любіць мяне. Ён сказаў, што я іншая, што мы з ім ведалі адзін аднаго ў мінулым. Я была так шчаслівая.
  
  "А потым..." Яна папярхнулася і ціха заплакала. Шоў ўстаў, знайшоў ручнік і працягнуў ёй. Яна злосна выцерла твар. “Я размаўляў з вучаніцай Ружай, і ён сказаў ёй тое ж самае. І вучаніцы Джоан. І там было шмат іншых таксама. Гэта было нармальна. Накшталт таго. Пакуль ён праводзіў са мной час. Пакуль ён любіў мяне.
  
  “Але сёння ... Ён прыцягнуў мяне сюды і сказаў, што я хлуслівая шлюха. Я схлусіла аб сваім узросце. Я рызыкнула ўсім Фондам. Ён сказаў, што быў няправы: што я не асаблівая. Што я дурная і заслугоўваю смерці ў наркопритоне. Яна на імгненне зарыдала ў ручнік. “Ён сказаў, што, калі я калі-небудзь што-небудзь скажу, чаляднік Х'ю і сее-хто з аўстралійцаў заб'юць мяне. Я павінен быў заставацца тут, пакуль яны не задаволяць мой ад'езд. І я не мог ні з кім пагаварыць ".
  
  "Эбі, ты памятаеш Джона?"
  
  "Так, ён захварэў і з'ехаў".
  
  “Няма. Илай і Х'ю забілі яго".
  
  "Што?" Яна ахнула.
  
  “Ён быў пагрозай для іх. Ён збіраўся выкрыць іх".
  
  Няма неабходнасці меркаваць, што прычынай была сама Эбі.
  
  "Аб Божа".
  
  Шоў нахіліўся бліжэй. “Паслухай, я тут не для трэніроўкі. Я як паліцэйскі. Я расследуе справу Илая. Я думаю, ён таксама хоча прычыніць табе боль".
  
  “ Я сказаў яму, што нічога не скажу.
  
  “Яму ўсё роўна. Ты ведаеш Ўолтара і Салі? За нашым столікам як-то ўвечары?"
  
  “Пажылая пара. Так. Яны мілыя. Яна хворая, праўда?"
  
  “Я забіраю іх сёння. Праз паўгадзіны. Я хачу, каб ты пайшоў з імі".
  
  "Вярнуцца дадому?" кісла прамармытала яна. “ Дакладна.
  
  “Давай спачатку вывезем цябе цэлай і цэлай, а потым ужо будзем турбавацца пра гэта. Яны пагадзіліся дазволіць табе пажыць у іх некаторы час. Уолтар можа звязацца з кім-небудзь з тваіх сваякоў ".
  
  Яна ўздыхнула, зноў і зноў круцячы ручнік у сваіх счырванелых, пашкоджаных руках.
  
  “Я працягвала сядзець тут, думаючы, што майстар Илай проста засмучаны. Ён зменіць сваё меркаванне пра мяне. Ён не меў на ўвазе тое, што сказаў. Калі мы былі разам, ён быў так шчаслівы. Я зрабіла яго шчаслівым, і гэта прымусіла мяне адчуваць сябе добра ".
  
  “ Эбі, нам трэба ісці прама цяпер.
  
  “Добра, але хлопец у дзверы. Той жудасны".
  
  - Ты калі-небудзь раней вылазіў з акна? - спытаў Шоў.
  
  Зарабіўшы невялікую крывую ўсмешку, якая казала: "Ты што, здзекуешся з мяне?"
  51.
  
  Патрапіць у камеру захоўвання аказалася прыкладна так жа проста, як Шоў першапачаткова меркаваў.
  
  Паколькі была сярэдзіна тыдня, і новыя абітурыенты не прыбывалі, а выпускнікі не з'язджалі, установа была закрытая. Яму таксама дапамагло адсутнасць AUS. Яны будуць туліцца з Илаем і Х'ю.
  
  Можа быць, распрацоўваем эндшпіль.
  
  Джым Джонс пераканаў больш за дзевяцьсот паслядоўнікаў у сваім Народным храме забіць сотні дзяцей , а затым скончыць з сабой атручаным фруктовым пуншам ...
  
  На заднім шкле была стандартная зашчапка. Нож для ўстаноўкі на месца лёгка справіўся з задачай. Сігналізацыі не было.
  
  Унутры былі не замыкаемая шафкі, а вялікія адкрытыя аддзялення для багажу. Па атрыманых чэках Шоў без працы знайшоў валізкі Ўолтара і Салі — чатыры штукі. Яны збіралі рэчы тры тыдні, не падазраючы, што ім не спатрэбіцца ні адна рэч. Ён знайшоў і заплечнік Эбі. Ён пакапаўся ў кожным і дастаў змены адзення і абутку для ўсіх траіх. Гэтыя рэчы ён паклаў у пакет для мыцця, які прынёс з сваёй пакоя ў інтэрнаце. Ён дадаў кашалек пажылы пары, партманэ і наяўныя. Эбі таксама быў папернік, які яна прымацоўвалі да пятлі для рамяня на доўгім ланцужку. У яе было мала грошай, хоць унутры ляжала прадаплочаных крэдытная картка" якую неахвотна даў ёй яе "мудак-айчым".
  
  Шоў знайшоў свой уласны чамадан і дастаў для яе пару сотняў наяўнымі. Ён таксама ўзяў свой уласны кашалёк, які засунуў за пояс, у чарговы раз раззлаваўшыся на адсутнасць кішэняў, што, па яго думку, павінна было быць адным з найвялікшых вынаходстваў усіх часоў.
  
  Ён паставіў сумкі дакладна на тое месца, дзе яны стаялі.
  
  Адно расчараванне: Шоў не змагло дастаць іх мабільныя тэлефоны. Ля сцяны стаяў вялікі кантэйнер з вялікім замкам. Шоў адразу даведаўся пра гэта мудрагелістае прылада. Сценкі былі з тоўстага шкла, пакрытага аксідам металу. На падлозе побач ляжалі паласы ружовай стекловолоконной ізаляцыі, якая, як ён ведаў, павінна быць запакаваная ўнутры, вакол тэлефонаў Кампаньёнаў. Шкло было адным з самых эфектыўных спосабаў, каб блакаваць трафік сотавых тэлефонаў. Ён быў упэўнены, што ўсе тэлефоны былі адключаныя і, па магчымасці, вынятыя батарэйкі. У новых тэлефонах былі убудаваныя акумулятары, якія немагчыма было атрымаць, што азначала, што прылады заставаліся полумощными, нават калі яны былі выключаны. Гэты блок цалкам прадухіліў бы любыя ўваходныя і выходныя перадачы.
  
  Ён выслізнуў з будынка і зноў зачыніў акно. Праз дзесяць хвілін ён быў на лаўцы, адкуль адкрываўся выгляд на горы.
  
  Шоў агледзеўся. Ніякіх унутраных колаў або AU'а. Ён быў упэўнены, што яны ўсё яшчэ распрацоўвалі планы з Илаем і Х'ю адносна рэакцыі на візіт дэтэктываў з аддзела забойстваў і аднаўленне расследавання.
  
  "Сюды".
  
  З торбай для бялізны праз плячо Шоў павёў іх на поўнач уздоўж высокага скалы, пакуль яны не апынуліся на некаторай адлегласці ад лагера. Ён спыніўся. “ Давай пераапранемся тут. Ён раздаў вопратку і іншыя рэчы, якія ўзяў з камеры захоўвання.
  
  Вочы Салі чароўным чынам загарэліся, калі муж надзеў ёй на палец заручальны пярсцёнак. "Божа мой", - сказала яна. “Я думала, што страціла іх. Я баялася сказаць табе, дарагая.
  
  Уолтар пацалаваў яе ў шчаку.
  
  Шоў працягнуў Эбі яе вопратку, кашалек і свае наяўныя. Яна цепнула вачмі, нахмурыўшыся пры выглядзе двухсот даляраў.
  
  "Вазьмі гэта", - сказаў Шоў.
  
  "Як быццам... "
  
  "Вазьмі гэта".
  
  Яе вочы казалі "дзякуй".
  
  Уолтар адвёў Салі за густыя зараснікі остролиста, каб пераапрануцца.
  
  Эбі проста павярнулася да Шоў спіной і распранулася; ён адвярнуўся.
  
  Пара вярнулася. Уолтар быў у карычнева-жоўтай кашулі і цёмных штанах, Салі - у цёмна-сіняй блузцы і цёмнай спадніцы. На шчасце, яна захапіла туфлі на плоскай падэшве.
  
  Эбі была апранутая ў чорныя джынсы і талстоўку з малюнкам Дрэйка.
  
  Ён перадаў па крузе мяшок з бялізнай, і яны паклалі ў яго сваю форму, амулеты і тэпцікі. Шоў закапаў яго пад грудай галінак, лісця і хваёвых іголак.
  
  “Пойдзем. Сюды".
  
  Дзень быў гарачы, сонца жоўтае, як жаўток, гулі казуркі. Шоў знайшоў трохі дзікай лаванды і календулы. Ён абламаў сцеблы і пялёсткі і раздаў іх. “Раздушыць яго і ўтрыце ў скуру. Асабліва ў лодыжкі і локці. Вось для чаго яны патрэбныя, камары".
  
  Яны ўчатырох так і зрабілі.
  
  "Хіба мы не шыкоўна пахнуць каманда?" Сказала Салі, выклікаўшы ўсмешкі. Затым яна з цікаўнасцю агледзелася вакол. Ўсведамляла яна небяспека ці проста думала, што яе муж і некалькі сяброў, якіх яна не ведала, прыемна праводзяць дзень у лесе за іх домам на Сярэднім Захадзе?
  
  Небагаты падзеямі паход апынуўся такім лёгкім, як і чакаў Шоў. Яны мінулі іржавую ланцуг і прайшлі па сцяжынцы шырынёй у тры фута паміж скалістым узвышэннем і краем скалы. Пацешна, што вы не турбуецеся аб падзенні з тратуара, яшчэ больш вузкага, чым гэты, але з аднаго боку ўтворыцца смяротная пустата, і вы ідзяце, крыху больш за затаіўшы дыханне.
  
  Затым яны ўчатырох спускаліся па спадзістым схіле праз палі і ціхія, пакрытыя дываном іголак лесу.
  
  Уолтар, трымаючы жонку за руку, спытаў Шоў: "Як нам паступіць з гэтым, калі мы будзем дома?"
  
  Шоу сказаў: “Ты пакуль не хадзі дадому. Адпраўляйся ў гэты гатэль або матэль, дзе-небудзь паблізу адсюль. Заставайся там. Илай ведае твой хатні адрас. Шанцы, што Абраны прыйдзе за табой? Не высока. Але ты павінен быць асцярожны. Пачакай, пакуль не пераканаешся, што гэта бяспечна. "
  
  “ Патэлефанаваць у паліцыю?
  
  Шоў і на гэта сказаў "не". “Мне трэба больш доказаў. І памятайце, што мясцовы шэрыф папярэдзіць Илая, і доказы знікнуць. Ён таксама. І, баюся, сведкі ".
  
  Неўзабаве яны выбраліся з лесу і пакрочылі па спадзістым, поросшему травой спуску да шашы.
  
  Эбі спытала: “Ну, напрыклад, як наша прыкрыццё для кіроўцаў, якія спыняцца? Я маю на ўвазе, мы заблукалі падчас прагулкі?"
  
  Гэта быў добры пытанне, аб якім ён не падумаў. "Давай звалім ўсё на маё дрэннае кіраванне".
  
  Як толькі яны выехалі на трасу штата, спатрэбілася ўсяго пяць хвілін, каб спыніць машыну. Гэты квартэт уцекачоў — пажылая пара з сынам і дачкой — уяўляў сабой настолькі нізкую пагрозу, наколькі гэта было магчыма. Спыніўся "Додж Караван". За рулём былі маладыя муж і жонка.
  
  Шоў патлумачыў, што ён па дурасці з'ехаў з дарогі, каб бліжэй зірнуць на вадаспад, і ў машыны зламалася вось. AAA быў у дарозе. Ён застанецца з машынай. Але ён не хацеў, каб яго бацькі і сястра чакалі тут на спякоце і сонца. Не маглі б муж і жонка, калі ласка, адвезці іх у матэль дзе-небудзь па дарозе? Яны з радасцю пагадзіліся. Муж паківаў галавой па нагоды восі — няспраўнасці, якую не могуць выправіць нават самыя таленавітыя аўтамабільныя Добрыя самарыцяне, вось чаму Шоў абраў менавіта яе.
  
  Цяпер ніякіх прывітанняў праз плячо. Шоў абняў іх усіх на развітанне.
  
  Хватка Эбі была асабліва моцнай. Яна прашаптала: “Дзякуй, містэр. Я маю на ўвазе, праўда".
  
  Як толькі машына знікла з-пад увагі, Шоў разгарнуўся і хутка прабег дзве мілі назад да лагера.
  
  Дабраўшыся да месца, ён перавёў дыханне і выйшаў з лесу. Ён выйшаў на плошчу, накіроўваючыся да свайго інтэрната. Група мужчын стаяла перад ім, размаўляючы паміж сабой: Илай, Х'ю, два целаахоўніка — Скватт і Грэй - і некалькі іншых салдат. Стыў таксама. З імі быў высокі, стройны Спадарожнік, які стаяў спіной да Шоу.
  
  Мужчына павярнуўся і зняў сонцаахоўныя акуляры ў аранжавай аправе. Гэта быў Фрэдэрык з месца гібелі Адама. І, так, гэта быў той самы мужчына, які разглядаў Шоў раней падчас Гутаркі.
  
  Яго вочы звузіліся, і ён што-то сказаў Элі і Х'ю. Затым паказаў доўгім тонкім пальцам прама на Шоў.
  52.
  
  Шоў успомніў збіццё рэпарцёра. Разбітае твар, вывихнутое плячо.
  
  Адзін шумны, іншы ціхі. Абодва пакутлівымі.
  
  Ён падлічыў, што быў у добрых дваццаці футах ад свайго адзінага зброі: баявых дубінак, якія ён зрабіў раней. І ў трыццаці ад хованкі ў лесе.
  
  Погляд на зямлю пад нагамі. Жвір. Не вельмі добра слізгае, асабліва ў абутку, падобнай на тэпцікі. Ён ступіў да мужчын, каб сустрэцца з імі на шматку лужка. Ён захоўваў выраз добразычлівага цікаўнасці на твары. Каб развеяць падазрэнні і даць сабе шанец нанесці нечаканы ўдар.
  
  Ён лічыў, што Х'ю не быў узброены, хаця, хутчэй за ўсё, Скват і Грэй былі ўзброеныя.
  
  Ён ішоў да Фрэдэрыку, што было лагічна, паколькі менавіта ён паказаў на Шоў. Гэта дазволіла б Шоў абмінуць ахову. Яго план: правесці рэстлінг-тейкдаун з адным з іх, а затым знайсці і завалодаць яго пісталетам. Прысяданні мелі больш нізкі цэнтр цяжару, і нанесці ўдар корпусам было б складаней. Акрамя таго, ваенная выпраўка Грэючы наводзіла на думку, што калі хто-то і быў узброены, то гэта быў ён. Такім чынам, мэтай павінен быў стаць Грэй.
  
  Шоў паваліў яго на зямлю, моцна, а затым пацягнуўся б за пісталетам. Паколькі зброі ў яго пад адзеннем, відавочна, не было, гэта быў бы аўтаматычны пісталет, больш тонкі, чым рэвальвер. Шоў адвёў бы затвор, каб дапячы патрону, нават калі б гэта азначала выкіданне — і страту — адной кулі.
  
  Ён мог бы прыкрыць Илая і астатніх і сысці.
  
  Калі там была зброя.
  
  Калі ён паспее своечасова зрушыць засаўку.
  
  Калі Х'ю і Сквот не былі ўзброеныя гэтак жа добра і не выхапілі зброю і не стрэлілі першымі.
  
  А калі б там не было пісталета?
  
  Ён вырашыў, што адзіны спосаб перамагчы Х'ю ў рукапашнай - гэта раптоўнасць, а яна была б страчаная пры нападзе на Грэючы. Ён бачыў вопыт Х'ю ў баявых мастацтвах. Ён быў фізічна здаровы і эмацыйна адхілены. У нападзе на рэпарцёра на днях не было пачуцці. Спакойны апанент мае перавагу над узбуджаным.
  
  Што тычыцца тэхнікі, Шоў не ведаў прыёмаў блізкага бою, падобных прыёмам Х'ю.
  
  Ніколі не выкарыстоўвайце кулакі; занадта лёгка зламаць сабе пальцы або запясце. Прыцісніце да зямлі, затым да локця і каленяў.
  
  Тым не менш, ён рабіў усё, што мог, падбіраючыся ўсё бліжэй і выкарыстоўваючы яшчэ адзін барцоўская тейкдаун. Паднімаўся знізу і адкідваў суперніка на спіну.
  
  Яго шанцы? Без сюрпрызаў, верагодна, працэнтаў трыццаць.
  
  І ў дадатак да ўсяго: дзве тузіна членаў Фонду былі ў радыусе пяцідзесяці футаў. Лаялісты кінуліся б ратаваць свой Пуцяводнае маяк. Магчыма, нават ахвяравалі б сабой, каб выратаваць свайго духоўнага лідэра ад Таксічнага. Калі б яны былі праўдзівыя, смерць нічога б для іх не значыла.
  
  Шанцы на паспяховы ўцёкі?
  
  Трыццаць адсоткаў.
  
  Шоў захаваў усмешку на твары і нядбайна накіраваўся да Фрэдэрыку, які адказаў яму разумелым позіркам.
  
  Калі ён быў прыкладна ў трох футах ад Грэючы, Илай што-то сказаў Х'ю, і абодва мужчыны павярнуліся да Шоў, які апусціў цэнтр цяжару і падрыхтаваўся наступіць на Грэючы, нізка прыгнуцца і, выбіўшы ў яго з-пад ног, выпусціць яго. Обветренный мужчына быў правшой. У яго на сцягне павінна быць кабура з пісталетам.
  
  Тры крокі, два ...
  
  Шоў напружыўся, рыхтуючыся фізічна і маральна — пазмагацца з пяццю супернікамі.
  53.
  
  Шоў быў у пяці футах ад Грэючы, калі Илай павярнуўся і паглядзеў у яго бок. Лідэр культу шырока ўсміхнуўся і, адсалютаваў плячом, крыкнуў: "Вучань Картэр, дзякуй, дзякуй!" Іншага ён сказаў: “Ён цудоўны ці як? Я ж табе казаў. Хіба я не казаў, што ён зорка?"
  
  Азадачаны, Шоў замарудзіў крок і нахіліў галаву, адказваючы на прывітанне.
  
  - Дзякуй табе, вучань Картэр, - сказаў Стыў.
  
  Лепш за ўсё казаць коратка і міла, пакуль ён не зразумее, што адбываецца. Ківок.
  
  Фрэдэрык далучыўся да іх.
  
  Илай паглядзеў у яго бок. “ Чаляднік Фрэдэрык як раз распавядаў нам, што адбылося. Калі ласка. Працягвайце.
  
  Мужчына сказаў: “Вучань Картэр падышоў да мяне і сказаў, што бачыў, як пачаткоўцы Уолтар, Салі і Эбі вырваліся з багажнага аддзялення і пабеглі ў лес. Паблізу не было AU'ов, таму вучань Картэр і я адправіліся за імі самі. Ён паглядзеў на Шоў. “Мы падумалі, што яны могуць працаваць на канкурэнтаў, красці сакрэты. Праўда?"
  
  Шоў кіўнуў.
  
  “Мы не маглі сказаць, у якім кірунку яны пайшлі, таму падзяліліся. Я заўважыў іх у цясніну Хендэрсан. Я пабег назад і распавёў подмастерью Х'ю ".
  
  Галоўны АС сказаў: "Мы сабралі каманду".
  
  Шоў, гуляючы ролю ў шарады, якую ён не разумеў, Х'ю спытаў: "Ты знайшоў іх?"
  
  "Няма".
  
  Ператрусу не было. Ён ведаў пра яры, у які можна трапіць, калі згарнуць на поўнач ад плота, а не на ўсход, да дарозе. Яр вёў да лабірынце каньёнаў, вадаспадаў, аб якіх-небудзь дарогах і казаць не прыходзіцца. Не было нават лесавозная сцежак. Илай і Х'ю былі шчаслівыя дазволіць ім памерці ў лесе.
  
  Сведкі ...
  
  Илай сказаў: “Жудасна. Такі ганьба. Аб чым яны думалі? І пра той беднай дзяўчыне". Ён паглядзеў на Шоў. “ Ты ж ведаеш, яна ўсяго толькі вучыцца ў каледжы.
  
  Ты маеш на ўвазе сярэднюю школу. Шоў спачувальна паківаў галавой.
  
  “ Адпраў некалькі чалавек. Хай шэрыф Калхун таксама выдзеліць каго-небудзь з сваіх. Будзем спадзявацца, што зможам іх знайсці.
  
  "Я так і зраблю, майстар Илай", - сказаў Х'ю.
  
  Гэта было сказана ў карысць Шоў. Пошукавай групы не будзе. Усё склалася да лепшага. Адзіны іншы сведка, які падаў скаргу на разбэшчванне па законе, будзе мёртвы праз дзень або два.
  
  Вочы Илая звярнуліся да Х'ю. "Якая ганьба," паўтарыў ён.
  
  Але зніклыя людзі і іх зручная скон, здавалася, зніклі з галавы Илая. Ён рушыў далей, звярнуўшы свае магнетические блакітныя вочы на Фрэдэрыка і Шоў. "Дзякуй вам за вашыя намаганні ад імя Фонду". Прывітанне у стылі Шоў. Затым вочы Илая рэзка звузіліся, і ён сказаў: “Тыя людзі? У верталёце? Усё гэта нагрувашчванне хлусні".
  
  Шоў нахмурыўся. “Вядома. Людзі зайздросцяць велічы".
  
  “Так! Мне гэта падабаецца! 'Зайздрошчу велічы'. Илай зірнуў на Стыва, які запісваў у свой тоўсты нататнік, відавочна, увекавечваючы фразу. Шоў задумаўся, ці не прыдумаў ён толькі што новую песьню.
  
  Илай, Х'ю і галаварэзы з AU вярнуліся ў галоўную рэзідэнцыю, дзе, як мяркуецца, была абсталявана ваенная пакой, каб абмеркаваць, як супрацьстаяць расследаванні смерці Гэры Янга.
  
  Пакінуўшы Шоу кідаць погляд на Фрэдэрыка, чые вочы казалі: "Так, давай пагаворым".
  
  
  
  —
  
  Мужчына пачакаў, пакуль ніхто не апынецца ў межах чутнасці. "Я бачыў цябе на тым пагорку - над абрывам, з якога скокнуў чаляднік Адам".
  
  "Я думаў, там хто-то быў", - сказаў яму Шоу. "Аранжавыя сонцаахоўныя акуляры".
  
  Фрэдэрык сказаў: “На самой справе гэта не частка уніформы Фонду. Илаю падабаецца глядзець людзям у вочы. Але я добры і паслухмяны. Ён не пярэчыць супраць некаторага бяскрыўднага неадпаведнасці. Так ён гэта называе. Такім чынам, ты здзіўляешся, чаму я не здаў цябе Х'ю.
  
  Сышоў, нічога не сказаўшы.
  
  “Нутром чую, я думаю. Я бачыў твой твар пасля смерці Адама. Ты быў засмучаны, чувак. Але я не мог зразумець гэтага, калі ўбачыў цябе тут праз пару дзён. Ты не быў падобны на паліцэйскага. Можа быць, рэпарцёр, журналіст-даследчык, ну, ведаеш, пішучы аб Фондзе. Майстар Элі пастаянна папярэджвае нас пра іх. Таксічныя СМІ. Але Адам некаторы час не быў звязаны з Фондам, так што вы, верагодна, не ведалі, што ён быў вашым Кампаньёнам.
  
  Шоў прыйшлося дадаць: “Няма. Тады я нічога не ведаў аб Фондзе".
  
  Вочы Фрэдэрыка гарэлі гневам. “Месяц таму я б сказаў, што яго смерць не мае значэння. Яго Сапраўдная Сутнасць выявіцца заўтра. Але зараз? Чорт вазьмі, усё гэта лухта сабачая: усё, што Илай спрабуе прадаць. Цяпер я прачнуўся."Фрэдэрык агледзеў Шоў. "Што ты там рабіў?"
  
  “ Адама расшуквалі за злачынства недалёка ад Такомы.
  
  Мужчына быў здзіўлены. “Адам? Ён быў не ў сабе. Але ён не быў замяшаны ні ў чым крымінальным — па меншай меры, на працягу многіх гадоў ".
  
  “Стральба. Я думаю, гэта была самаабарона".
  
  Цяпер Шоў зразумеў, што Адам быў на могілках, дзе сустрэў Эрыка, каб пакончыць з сабой у магілы сваёй маці. Вось чаму у Адама быў пісталет. Цяпер, калі Шоў даведаўся пра атрутнае вучэнні Илая, ён зразумеў, што ў гэтым заключалася місія гэтага чалавека. Ён змяніў сваё меркаванне — па крайняй меры, часова, — калі ўбачыў, што можа дапамагчы Эрыку перажыць страту брата.
  
  Шоў распавёў аб стральбе і аб справе, аб тым, што Адам, верагодна, выйшаў бы сухім з вады.
  
  “Гэты сукін сын. Илай. Ён вучыць усіх, пра, проста ідзі наперад — проста забі сябе - і ты прачнешся заўтра. Нейкая маленькая няўдача? Ты можаш пачаць усё спачатку, і ўсё будзе выдатна. А Адам быў як раз з тых, хто верыць у гэтую лухту. Ён быў падаўлены, самотны. Гэта тыя, на каго палюе Илай ".
  
  - Чаму ты застаўся? - спытаў Шоў.
  
  “Я сыходзіў у канцы сезону. Ён добра плаціць. Патрэбныя грошы". Фрэдэрык паціснуў плячыма. "Я не набыў тут асаблівых навыкаў, якія можна было б прымяніць звонку".
  
  "Вы былі блізкія з ім?" Спытаў Шоў. "Адам?"
  
  Мужчына вагаўся. “Я хацеў быць больш, чым сябрамі, ты ведаеш, але ён не быў зацікаўлены. Гэта было выдатна, як толькі мы гэта ўстанавілі. Мяне гэта задавальняла. Ведаеш, мне падабалася з ім размаўляць. Тут цяжка. Становіцца самотна.
  
  “Мы маглі б скуголіць і ныць. У мяне таксама былі свае праблемы. Я выйшаў з дому, калі мне было шаснаццаць. Мой айчым выбухнуў. Ён крычаў і шалеў, што я патраплю ў пекла ". Твар Фрэдэрыка было амаль вясёлым. “Я ніколі па-сапраўднаму не разумеў, чаму ён быў засмучаны. Я яму ніколі не падабаўся, ён не любіць геяў. Дык хіба ён не быў бы шчаслівы, што я адпраўляюся ў пекла? Фрэдэрык паглядзеў на Шоў. "Значыць, ты не 'Картэр"?
  
  “Няма. Я не такі".
  
  Прахалодны ветрык данёс да іх густы водар вільготнага дыму.
  
  “ Ты паліцэйскі пад прыкрыццём?
  
  "Як прыватны дэтэктыў". Ён дадаў, што прыехаў сюды, каб даведацца, чаму памёр Адам і ці можа ён дапамагчы каму-небудзь яшчэ, які знаходзіцца ў небяспецы, напрыклад Вікторыі. Ён распавёў Фрэдэрыку аб тым, як Х'ю здзекаваўся над ёй і спрабаваў облапать на скале.
  
  “Я гэта бачыў. Х'ю - мудак. У яго адпрацавана цэлая сістэма. Калі вы парушыце правілы ці вам толькі здасца, што вы парушаеце іх, ён выставіць вам вымову. Гэта можа адкінуць ваша навучанне таму. Калі іх будзе дастаткова, ты можаш так і не стаць чаляднікам, і табе прыйдзецца пачынаць усё спачатку. На скале ён размаўляць аб Правіле 14 у Вікторыі. Нельга хвалявацца, калі хто-то памірае. Гэта азначае, што вы не верыце ў гэты Працэс.
  
  “Вядома, калі ты жанчына і хочаш, ты можаш наведаць яго, і ён выправіць недахопы. Гэта таксама можа паскорыць тваё навучанне ". Ён агледзеў Шоў. "А яшчэ ёсць дамоўленасць аб ганарар".
  
  “ Вы маеце на ўвазе завешчаную ў завяшчанні пажыццёвае сяброўства?
  
  "Няма". Фрэдэрык цынічна засмяяўся. “Вы плаціце фіксаваны ганарар, семдзесят пяць сотняў, праўда? Але няма. Памятаеце, вы павінны даслаць фатаграфію? Як ты думаеш, чаму? Ён цынічна ўсміхнуўся. “Сімпатычныя маладыя дзяўчаты і хлопцы трапляюць туды за сотню, дзве. Часам бясплатна".
  
  “ У пакоі для заняткаў.
  
  Ківок.
  
  Шоў быў здзіўлены, што ён сам гэтага не зразумеў. Амаль усе жанчыны тут былі маладзей трыццаці і прывабныя.
  
  “ Ты бачыў, як я дапамагаў Уолтар, Салі і Эбі. Ты сачыў за мной апошнія пару дзён. Гэта быў ты, праўда?
  
  "Ага".
  
  “Вы зрабілі добрую працу. Вы ваенны?"
  
  “Няма. Проста я хадзіў на паляванне са сваім бацькам. Мой сапраўдны бацька. Мы былі блізкія. Страціў яго некалькі гадоў таму. Вось чаму я тут. Гэта было цяжэй, чым я думаў, - яго смерць.
  
  “ Звычайна я заўважаю хвасты. Ты быў добры.
  
  Фрэдэрык сказаў: “Я быў у камуфляжы. Ёсць некалькі нарадаў для абраных. Такім чынам? Уолтар, Салі і тая дзяўчына?"
  
  “ Іх тут і блізка няма.
  
  "Навошта ты іх выцягнуў?"
  
  “ Эбі шаснаццаць.
  
  На твары Фрэдэрыка адбілася збянтэжанасць. “Госпадзе. Илай адвёў яе ў кабінет? Яго пасадзяць за разбэшчванне па законе".
  
  “ Ты чуў аб пажары ў машыне?
  
  "Які пажар?"
  
  “Джон— Паслушнік — даведаўся пра Эбі. Элі і Х'ю загадалі Абраным забіць яго, а затым яго самога. Забойства-самагубства. Элі таксама збіраўся пазбавіцца ад Эбі, я быў упэўнены. Я папрасіў Ўолтара і Салі выцягнуць яе. Шоў вгляделся ў твар хударлявага мужчыны. “Што адбываецца ў лагеры? Што Илай сказаў аб верталёце?"
  
  “Ён сказаў Ўнутраным коле, што некаторыя Таксічныя людзі сфабрыкавалі абвінавачванні супраць яго. Ён сказаў гэта паліцыі. Яны паверылі яму і пайшлі. Гэта тое, што ён сказаў ".
  
  "Гэта нікуды не дзенецца". Шоў распавёў аб смерці журналіста ў Сан-Францыска.
  
  “І ты турбуешся, што тут можа быць дрэнна, калі паліцыя вернецца. Ты ведаеш пра супрацьстаяннях, такіх як у Рубі-Ридж, Уэйк, Джонстаун?"
  
  “Я бачыў асобы персаналу і некаторых Таварышаў. Яны будуць змагацца за яго. Некаторыя з іх памруць за яго".
  
  - Дык вось чаму ты не сышоў разам з астатнімі, - спытаў Фрэдэрык.
  
  "Я збіраюся прывесці яго сюды".
  
  "Што ты плануеш?"
  
  “Мне патрэбныя доказы, пакуль ён іх не знішчыў. Запісу дзелавых сустрэч і тэлефонных размоваў, электронныя лісты, службовыя запіскі. Што-небудзь, што сведчыць аб адмыванні грошай, вымагальніцтве, загадах забіць журналіста, іншых людзях, якія ўяўляюць пагрозу ".
  
  Прайшлі два суровых афіцэра. Усе чацвёра абмяняліся прывітаннямі праз плячо. Калі ахоўнікі прайшлі, Фрэдэрык сказаў: "Яго кабінет знаходзіцца побач з кабінетам для заняткаў".
  
  “Я быў там. Я не бачыў ніякіх офісаў".
  
  “ Яна схаваная. Калі глядзець на ложак — тую круглую ложак? Яна ў правай сцяны, на фрэсцы з выявай Асірыса.
  
  Шоў успомніў гэтую карціну.
  
  Фрэдэрык сказаў: “Аднойчы я зазірнуў унутр. Там былі папкі на стале і кампутары. Кніжныя паліцы. Картотечные шафы".
  
  Кампутар, падумаў Шоў. Кантакт з вонкавым светам.
  
  “ Дзверы зачынены? - спытаў я.
  
  "Я так не думаю".
  
  “ Вы ведаеце які-небудзь бакавы або чорны уваход у рэзідэнцыю?
  
  “ Адзін ззаду, я думаю.
  
  “ Камеры сачэння?
  
  “Я не ведаю. Але рэзідэнцыя ніколі не бывае пусты. Заўсёды ёсць AUS. І Блізкія кругі. Илай, і Аня, і Стыў. Гэтыя два халодных целаахоўніка ".
  
  З гучнагаварыцеля пачуліся музычныя ноты, і Шоў праграму з Фрэдэрыкам змоўклі.
  
  "Усіх Таварышаў просяць сабрацца на Плошчы".
  
  Строгая дырэктыва была паўтораная.
  
  Гэта была імправізаваная Гутарка.
  
  Калі двое мужчын накіраваліся да плошчы, Шоў спытаў: “Што вы думаеце? Илай сапраўды верыць у тое, што прапаведуе?"
  
  "Я задаваўся гэтым пытаннем." Фрэдэрык абвёў рукой лагер. “Часам я думаю, што так, і ён стварыў усю гэтую філасофію, каб выратаваць свет ад дэпрэсіі і страт. Яго запальчывасць, яго патрэба ў кантролі, яго гнеў, яго карысталюбства, яго ... апетыт да жанчынам і мужчынам - вось хто ён такі. І, зірні на гэта з іншага боку, калі ён сапраўды верыць у гэта, тады забойства на самай справе не з'яўляецца забойствам. Ты проста адпраўляеш душу ў будучую жыццё ".
  
  Цяжкі аргумент для прад'яўлення ў судзе.
  
  Фрэдэрык працягнуў: “Ці ён мог падумаць, што гэта поўная лухта. Але я скажу вам адну рэч: ўвязаўся ён у гэта дзеля грошай ці дзеля выратавання душ, ён не здасца без бою. Ні за што."
  54.
  
  Сцэна ў дадзены момант была пустая, і многія з тых, хто Сабраўся, шумелі.
  
  Але не ўсе. Іншыя стаялі урачыстымі групамі, з выразам няўпэўненасці на тварах.
  
  Шоў пашукаў позіркам Вікторыю. Не ўбачыў яе.
  
  "Што ўсё гэта значыць?" Фрэдэрык пацікавіўся ўслых.
  
  Шоу сказаў: "Іду ў заклад, гэта дыверсія, што-небудзь, што адцягне нашы думкі ад верталёта і ерасі Кэрал".
  
  Ён пачуў вясёлы голас ззаду іх. “ Вучань Картэр. Чаляднік Фрэдэрык.
  
  Шоў павярнуўся і кіўнуў. “ Чаляднік Сэмюэл.
  
  “Заўсёды гэта цудоўнае пачуццё прадчування, у такія моманты, як гэты. Нават ва Ўнутраным Крузе мы не заўсёды ведаем, што задумаў наш Пуцяводнае маяк".
  
  Чым больш напружанасць, тым лепш спрыт рук.
  
  І тым больш жорсткім кантроль.
  
  Мужчыны паглядзелі ў бок сцэны.
  
  Шоў падумаў аб кабінеце побач з кабінетам для заняткаў. Што ён там знойдзе?
  
  І там быў кампутар. Калі Шоў зможа выйсці ў Інтэрнэт, ён звяжацца з Макам Макензі, які зможа папярэдзіць Тома Пэпэра. Яго сябар, у сваю чаргу, патэлефануе калегам у Бюро і патрульную службу штата Вашынгтон.
  
  Сэмюэл спытаў Шоў: "Як прасоўваецца тваё вядзенне дзённіка?"
  
  “Думаю, так. Гэта складана".
  
  “Цяпер, калі ты Вучаніца, ты ведаеш, што мы будзем шукаць Мінусы і Плюсы з мінулых жыццяў. Гэта заўсёды складаней. Гэта цяперашні ўспамін або з фільма з Джонам Уэйнам, які я глядзеў у дзяцінстве? Яны больш тонкія, іх цяжэй знайсці. Але мы зробім гэта. Я часта кажу, што сутнасць Працэсу заключаецца ў тым, каб рассеяць туман ".
  
  “ Твае метафары становяцца лепш з кожным гадзінай, чаляднік Сэмюэль.
  
  Мужчына засмяяўся.
  
  Шоў спытаў: "Вы былі кансультантам або псіхатэрапеўтам да таго, як далучыліся да Фонду?"
  
  “Я? Няма. Я быў настаўнікам. Сярэдняя школа. Майстар Илай навучыў мяне ўсім, што я даведаўся аб трэніроўках і працэсе".
  
  "Я чуў захопленыя водгукі пра вас як пра трэнера", - сказаў яму Фрэдэрык. Яго манеры былі натуральнымі, стрыманымі, голас спакойным. Прыроджаны акцёр.
  
  “ Ах, вось цяпер ты прымушаеш чырванець тоўстага старога.
  
  Шоў сказаў, што з нецярпеннем чакае маючых адбыцца заняткаў, адлюстраваўшы на сваім твары, па яго думку, патрэбную колькасць радаснага прадчування, што, здавалася, спадабалася трэнеру.
  
  Сэмюэль, верагодна, нічога не ведаў пра крыважэрнай натуры Илая. Вядома, ён быў бы дасведчаны аб сэксуальных апетытах лідэра культу і яго прамалінейным, эгоистичном паводзінах, але, як толькі што выказаў здагадку Фрэдэрык, гэта, як правіла, неад'емная частка асобы празорцы.
  
  Шоу яшчэ раз агледзеў натоўп. Па-ранейшаму ніякіх прыкмет Вікторыі.
  
  Фрэдэрык сказаў: “Я проста падумаў, чаляднік Сэмюэль. Калі дастатковую колькасць людзей пройдуць праз гэты Працэс, пасля таго як увесь свет стане сапраўдным, магчыма, смутак ўдасца цалкам ліквідаваць. Як мы паступілі з воспай.
  
  Сэмюэль выглядаў задуменным. “ Мы можам толькі спадзявацца, чаляднік Фрэдэрык. Хоць гэта, вядома, пазбавіла б мяне працы. "Ён падміргнуў.
  
  Раздаліся апладысменты. Шоў стаяў каля дынаміка і зразумеў, што на гэты раз хто-то змясціў мікрафон побач з хлопающими у ладкі; гук быў асабліва пранізлівым.
  
  "Лепшае..." Плясь, плясь, плясь. "... яшчэ наперадзе".
  
  "Самы лепшы... "
  
  "... гэта яшчэ наперадзе".
  
  Манатонныя словы і плясканне далоняў сталі гучней. Трыццаць секунд, хвіліна. Дзве.
  
  Затым рытмічныя воплескі перараслі ў шалёныя апладысменты.
  
  Илай падняўся на сцэну, павярнуўся да гледачоў і аддаў салют. Ён зноў зазіхацеў у прамянях штучнага святла, якія падалі зверху.
  
  Затым ён падняў рукі, усміхаючыся і ківаючы. Як і раней, ён паказаў на пэўных людзей у аўдыторыі, дабраслаўляючы іх сваёй увагай.
  
  Гэта ўпэўненае твар.
  
  Не твар забойцы. Але ж Колтер Шоў бачыў мноства забойцаў, якія выглядалі прама-ткі анёльскім.
  
  “ Вітаю вас, таварышы. Вітаю!
  
  Гук павольна заціх.
  
  “Сёння я раблю важнае аб'яву. У мяне ёсць сёе-што ... Табе гэта спадабаецца. Табе гэта спадабаецца. Я гарантую гэта!"
  
  “ Мы любім вас, майстар Илай!
  
  "Мы з табой назаўсёды!"
  
  "Наш Пуцяводнае маяк!"
  
  Элі падняў руку. Толькі правую. Гэты жэст нагадваў нацысцкае прывітанне.
  
  Таварышы прыціхлі.
  
  "Я падвёў нас да самога паспяховаму годзе ў гісторыі, калі большасць памочнікаў сканчаюць навучанне і пераязджаюць у свет, каб жыць лепш і больш шчаслівым".
  
  А цяпер радасныя воклічы і шалёныя воплескі.
  
  “Я ведаю, чаго ты хочаш, я ведаю, што табе трэба. І я даю гэта табе. Я даводжу Атрутная свету, ілжывых рэлігій, эгаістычным палітыкам, згубным шарлатанам ... Вы ведаеце 'згубны'? Мне падабаецца гэта слова. Азначае зло. Але гучыць горш, чым "зло", ці не так? Думаю, так.
  
  Смех.
  
  "Працэс даказвае, што тое, што яны спрабуюць вам прадаць, - гэта ... гной!"
  
  ICS трохі асвісталі, і натоўп падхапіла гэта.
  
  Гэта не суправаджалася скандаваннем, хоць Шоў не здзівіўся б, калі б Илай заахвочваў гэта.
  
  "Цяпер я збіраюся падняць нашу сям'ю на больш высокі ўзровень".
  
  Хіба культ Мэнсана не называў сябе сям'ёй?
  
  “Я абвяшчаю тут аб фарміраванні Круга прадстаўнікоў Фонду "Асірыс". Гэта будзе элітная група Кампаньёнаў, якія будуць сустракацца са мной штодня і дапамагаць мне ў планаванні нашай экспансіі па краіне ... і, у канчатковым выніку, па ўсім свеце ".
  
  Шоў і Фрэдэрык пераглянуліся.
  
  "І я рады паведаміць, што дырэктарам Круга будзе адзін з нашых самых адданых слуг, выбітны трэнер". Илай пачаў апладзіраваць, паглядзеўшы на месца за сцэнай, дзе стаяла жанчына сярэдніх гадоў.
  
  “ Падыміся сюды, чаляднік Марыён! - крыкнуў я.
  
  Ззяючы і чырванеючы, яна так і зрабіла і аддала салют звар'яцелай натоўпе.
  
  “Чаляднік Мэрыян - адна з лепшых. Хіба мы яе не любім? Каго навучала чаляднік Мэрыян? Давайце паглядзім! Паглядзіце на ўсе гэтыя рукі. Паглядзі на іх! Ведаеш, я выбраў яе. Я бачыў яе, размаўляў з ёй тры хвіліны, усяго тры хвіліны. І я ведаў, што яна прыроджаны чаляднік і трэнер ".
  
  Скандаванне растянуло слова "Марыён". Жанчына, ап'янелая шчасцем, памахала натоўпе рукой.
  
  Затым Илай назваў імёны астатніх чатырох таварышаў, якія складуць групу. “Падымайцеся сюды! Далучайцеся да мяне і подмастерью Мэрыян!"
  
  Яны так і зрабілі, двое мужчын і дзве жанчыны, усім за сорак, такія ж здзіўленыя, як і Марыён. Відавочна, заспетыя знянацку, усё, аб чым яны маглі падумаць, гэта аддаць гонар плячом.
  
  Патэлефанаваў Илай: “Пазней сёння ў нас будзе афіцыйная цырымонія ўступлення ў пасаду, і я папрашу кожнага з вас распавесці мне сваімі словамі, што Фонд значыць для вас. І калі я хоць трохі дапамог вашай жыцця ... Я хачу ведаць. Ён смяяўся. “Віншую, мае дарагія таварышы. Памятаеце, лепшыя ... "
  
  "... гэта яшчэ наперадзе!"
  
  Илай сышоў са сцэны, за ім рушылі ўслед Аня і Стыў. Яны далучыліся да целаахоўнікаў, і група накіравалася на поўдзень.
  
  Калі Шоў пераканаўся, што ніхто яго не чуе, ён сказаў Фрэдэрыку: “Я збіраюся ўвайсці ў рэзідэнцыю. Ты можаш паспрабаваць дастаць тэлефон з камеры захоўвання?"
  
  “О, ты быў у лесе, ты не ведаеш. Пасля таго, як прыехала паліцыя, яны перанеслі скрыню для захоўвання тэлефонаў у аддзяленне дапамогі. Цяпер ён ахоўваецца кругласутачна / сем".
  
  Шоў ўздыхнуў. “Паспрабуй на паркоўцы, паглядзі, не пакінуў ці хто-небудзь адзін у машыне. Я ведаю, што іх абшуквалі, але, магчыма, хто-то быў неасцярожны".
  
  "Але AUs спераду".
  
  "Падобна на тое, што з многіх з іх знялі ўсе дэталі".
  
  “Ну, машыны зачыненыя, ці не так? І ключы таксама ў AUS".
  
  Шоу сказаў: "У некаторых з тых, хто старэй, не будзе сігналізацыі".
  
  Ён нахмурыўся. Затым да яго дайшло. "О, ты маеш на ўвазе узлом".
  
  Шоў ўбачыў, што мужчыну спадабалася гэтая ідэя. Ён патлумачыў Фрэдэрыку, як прайсці па сцежцы да ўсходняга краю драўлянага плота, а затым абмінуць яго, каб дабрацца да паркоўкі.
  
  Фрэдэрык на імгненне задумаўся. “Ты ведаеш. Будзе цяжка вызначыць, ці ёсць сігналізацыя. Што, калі я залезу пад капот і выкарыстоўваю што-небудзь металічнае, каб замкнуць акумулятар?"
  
  “Добра. Вы былі механікам да прыходу ў Фонд?"
  
  "Я быў наёмным забойцам мафіі".
  
  Рэпліка была сказана з такім спакойным выглядам, што Паказвае на секунду падумаў, што гэта праўда.
  
  Фрэдэрык усміхнуўся рэакцыі Шоў. “Я кіраваў сеткай крам замарожаных ёгуртаў. Йо-Гррррт". Ён вымавіў гэта па літарах, як зрабіў бы тысячу разоў. “Нашым лагатыпам быў шчаслівы мядзведзь. Дзе мы павінны сустрэцца?"
  
  “ За маім інтэрнатам. Корпус C. Уложись у гадзіну.
  
  Фрэдэрык кіўнуў і знік у лесе. Шоў павярнуў на ўсход, знікшы ў лініі дрэў, якія цягнуліся паралельна краі лагера. Затым на поўдзень, па патаемнай сцежцы, да рэзідэнцыі.
  
  Аднак аказалася, што яму прыйдзецца пачакаць. Илай, Стыў і двое целаахоўнікаў стаялі на пустыннай травяністай пляцоўцы з усходняга боку рэзідэнцыі. Илай дыктаваў, а Стыў люта ківаў, запісваючы. З таго месца, дзе яны стаялі, яны маглі б убачыць, як Шоў аддзяліўся ад лініі дрэў, накіроўваючыся да задняй дзверы, калі б хто-небудзь з іх выпадкова зірнуў у той бок.
  
  Як раз у гэты момант з далёкай боку рэзідэнцыі, з захаду, данёсся слабы крык. Сквот і Грэй імгненна азірнуліся. Кашчавая левая рука Грэючы задрала туніку, а правая была гатовая выхапіць зброю. Шоў ўбачыў, што гэта быў маленькі "Глок". Ён меў рацыю наконт пісталета.
  
  Двое целаахоўнікаў і Стыў паспяшаліся ў напрамку крыку, Грэй жэстам загадаў Илаю трымацца далей. Увага Илая было прыкавана да задняй часткі рэзідэнцыі, і Шоў накіраваўся ў тым кірунку. Але ён спыніўся. Ён заўважыў рух у лесе недалёка ад сябе. Яно было крадущимся, павольна, асцярожным. Рух крадущегося паляўнічага — вельмі падобна на тое, як сам Шоў пераследваў дзічыну, згорбіўшыся, робячы невялікі профіль, ацэньваючы самае ціхае месца, куды можна паставіць нагу, ацэньваючы, якая лістота будзе шастаць, а якая няма.
  
  Ніколі не будзь відавочным.
  
  Шоў замёр, ледзь верачы ў тое, на што ён глядзіць.
  
  Охотницей была Вікторыя, валасы сабраны ў строгі пучок. Яна прысунулася бліжэй да паляны, дзе ў трыццаці футах ад яе стаяў Илай. Лідэр стаяў да яе спіной.
  
  У яе руцэ быў нож. Падобна на тое, яна таксама скрала такі ж з кухні, але ў адрозненне ад яго, гэта быў доўгі мясницкий нож. Па обесцвеченному і няроўнаму краі Шоў зразумела, што яна патраціла даволі шмат часу на адточванне ляза пра камень, каб надаць зброі вастрыню скальпеля.
  55.
  
  Яна няўхільна рухалася наперад. Яе пастава і руху сказалі Шоў, што яна дасведчаны праследавальнік.
  
  У цяперашні час Вікторыя знаходзілася ў дваццаці футах ад Илая і няўхільна скарачала адлегласць, захоўваючы абсалютную цішыню.
  
  Чый-то голас паклікаў Илая: "Проста агонь, маленькі". Гэта казаў Стыў.
  
  “ Хто-небудзь пацярпеў?
  
  “Няма. Проста смецце ў смеццевым вядры. Магчыма, хто-то ўпотай пакурыў".
  
  Шоў ацэньваў адлегласць. Хутка Вікторыя выйдзе з хованкі, кінецца наперад і знішчыць Пуцяводнае маяк.
  
  Жанчына трымала нож вастрыём уверх. Гэта была правільная тэхніка рукапашнага бою. Яна падыходзіла да яго ззаду, обхватывала яго далонню лоб і адцягвала галаву назад, адначасова пераразаючы яму горла ад вуха да вуха. Гэта было простае рух, якое патрабуе невялікіх намаганняў, пры ўмове, што вы заспелі яе знянацку, што яна, несумненна, зрабіла б, калі б магла бясшумна наблізіцца.
  
  Кім, чорт вазьмі, яна была на самай справе? Відавочна, не той ўразлівай просительницей, які лічыў яе Шоў. Аднак, якія б ні былі яе матывы, ён разумеў, што яе місія скончыцца яе смерцю, а не Элая. З таго месца, дзе яна знаходзілася, яна не магла бачыць, што Грэй і Стыў спыніліся адразу за вуглом рэзідэнцыі. Цяпер, калі "надзвычайная сітуацыя" стала нязначнай, яны збіраліся вяртацца. Яны ўбачылі б Вікторыю ў руху, і яна была б застрэленая да смерці.
  
  Няма часу фармуляваць працэнт поспеху для той ці іншай стратэгіі.
  
  Шоў абышоў яе ззаду, сам выбіраючы бясшумны шлях, і, апынуўшыся ў дзесяці футах ад яе, кінуўся ў атаку. Да таго часу, калі яна пачула, было занадта позна паварочвацца і прымаць абарончую позу. Ён скінуў яе на зямлю з дапамогай надзейнага захопу. Яны ўпалі на кучу лісця.
  
  Ад сутыкнення ў яе перахапіла дыханне, у Шоў таксама — тым больш калі яна ўдала ўдарыла яго локцем у жывот. З маланкавай хуткасцю, яна ўскочыла на ногі і паспрабавала павялічыць дыстанцыю паміж сабой і тых, хто нападаў - першае правіла адлюстравання раптоўнага нападу. Шоў, аднак, схапіў яе за шчыкалатку, злёгку вывярнуў, і яна ўпала, паддаўшыся ціску, а не супраціўлялася і рызыкуючы атрымаць вывіх.
  
  Секундай пазней яна зноў была на нагах і прыняла класічную позу для бою на нажах: левая рука выцягнутая, каб адцягнуць увагу і схапіць ворага, а правай яна рассекала паветра паміж імі ўзад-наперад.
  
  Яе твар напружыўся, яна хутка зірнула на Илая і ўбачыла Стыва за вуглом. Яна прыкідваў адлегласць паміж сабой і сваёй мэтай.
  
  "Ты б памёр," прашаптаў Шоў.
  
  "Я мог бы зрабіць гэта".
  
  "Не, ты б гэтага не зрабіў".
  
  "Так, я б так і зрабіла," з выклікам адказала яна.
  
  Шоў прашаптаў: “Ён узброены. Той, сівавалосы. Можа быць, і іншы таксама".
  
  "Я ведаю," ціха прорычала яна. “ Я бачыла адбітак. Яго партнёр - няма.
  
  Яна трымала лязо накіраваным у яго бок і зноў паглядзела на сваю ахвяру. Здавалася, яна ўсё яшчэ абдумвала напад.
  
  Затым на яе твары з'явілася выраз агіды, а плечы паніклі. Яна паднялася з баявой пазіцыі. Яна загарнула лязо у сурвэтку і засунула яе за пояс ззаду.
  
  Яна назірала, як мужчыны, працягваючы сваю размову, працягнулі свой шлях да рэзідэнцыі. Да іх далучыліся ахоўнікі. Відавочна, агонь быў патушаны.
  
  Шоў падышоў бліжэй да Вікторыі.
  
  Калі яна ўдарыла яго, здавалася, з усіх сіл, яе далонь была злёгку складзеная кубачкам, і ўдар прагучаў рэзкім пстрычкай, які быў такім жа гучным і адрывістым, як рытмічныя воплескі, якія суправаджалі спевы Ўнутранага Круга.
  56.
  
  Цяпер я разумею. Гэта быў ты."
  
  "Я?" Спытаў Шоў.
  
  “Ты, блядзь, напампаваў мяне наркотыкамі, каб не пускаць у кабінет. Каб выратаваць маю гонар. Госпадзе Ісусе, дзе мы? Таму, у 1950-я?" Яе голас быў лютым скрыпучым.
  
  Ён агледзеўся. “ Не тут. Мы занадта ўразлівыя.
  
  Яна супакоілася дастаткова, каб абдумаць яго словы. Яна спытала: "Спальні?"
  
  "Можа быць праслухоўка".
  
  "Ўцёс, дзе ты пераследваў мяне", - сказала яна шматзначна.
  
  Дзесяць хвілін праз, яны падняліся на пагорак да лаўцы, адкуль адкрываўся від на шырокую панараму і горы ўдалечыні. Адна вяршыня здавалася асабліва велічнай ў празрыстым, як шкло, паветры. Больш на стромкім беразе нікога не было.
  
  "Што гэта было?" Спытала Вікторыя.
  
  “Наркотык? Вярбе".
  
  “ Мне падалося, што я нешта адчуў. Чорт вазьмі. Я выкарыстаў ягады гарбузы для таго ж самага. У іх густ лепей, але ...
  
  “Яны цёмна-фіялетавыя. Гэта заўважна".
  
  Як яна даведалася пра гэта? Колькасць людзей у краіне, якім неабходна было выкарыстоўваць ванітавыя травы ў палявых умовах, было вельмі абмежавана, выказала здагадку Шоў.
  
  "Я думаю, мы ўстанавілі, што вы не бібліятэкар".
  
  Вікторыя адмахнулася ад яго легкадумнага каментара узмахам рукі. “Я кансультую па пытаннях бяспекі. І нешта падказвае мне, што ты ведаеш, чым займаецца кансультант па бяспецы".
  
  “ Лязо. Ты навострываў яго на камені, а не на тачыльны камень. Дзе ты гэтаму навучыўся, ў арміі?
  
  "YouTube". У яе голасе гучала насмешка.
  
  "І ты працягваў называць Илая 'сэр".
  
  Яна паціснула плячыма ў знак згоды. “Дакладна. Тут я абняславілася".
  
  Вочы Вікторыі сканавалі навакольнае абстаноўку ў пошуках пагроз, галава злёгку нахілялася пры гуках, ігнаруючы іх як натуральныя і не ўяўляюць пагрозы. Гэтая жанчына ведала сваё майстэрства.
  
  Шоў выказаў здагадку, што здагадваўся, што Вікторыя не зусім тая, за каго сябе выдае. Пасля таго, як яе вырвала ў сталовай, ён заўважыў хвалю лютасьці, на імгненне інфармацыю, якая з'явілася на яе твары. Мяркуючы, што яна трохі адрозніваецца ад той ранімая, пакорлівай жанчыны, якую яна ўяўляла свеце.
  
  “Такім чынам. Што ты тут робіш?" Шоў падняў далоні.
  
  Яе ўнутраны спрэчка скончыўся. “Сее-хто, з кім я была блізкая, скончыла гэта дармовыя ўстанова. Яна сур'ёзна паставілася да 'бывай, да заўтра"".
  
  "Мне вельмі шкада".
  
  Яна з усмешкай адпрэчыла гэта пачуццё. “У яе былі цяжкія часы. Яна б справілася з гэтым. Проста яшчэ трохі працы, яшчэ трохі дапамогі. Але яна выбрала іншае. Таму я падпісала кантракт, купіла сабе сінюю форму і пачала шукаць магчымасць забіць яго." Яе голас быў ледзяным. "Мне трэба было заспець яго аднаго, далей ад яго аховы і гэтага маленькага хобіта, Стыва ".
  
  “ У пакоі для заняткаў. Толькі ты і твой нож.
  
  “ Тут няма нажа. Я магу карыстацца рукамі. Проста гэта зойме трохі больш часу. Яе праніклівыя шэрыя вочы павярнуліся ў яго бок. "Не абавязкова дрэнна".
  
  “ Ты ідзеш на вялікую рызыку дзеля помсты.
  
  "Вы можаце мінімізаваць рызыку, плануючы загадзя".
  
  З гэтым ён быў згодны.
  
  "Добра," сказала яна, " гэта мая гісторыя. А якая ў цябе?"
  
  Шоў не змог стрымаць смех. "Я прыйшоў сюды, каб выратаваць цябе".
  57.
  
  Шоў распавёў ёй, што быў на скале, калі пакончыў з сабой Адам Харпер.
  
  Вікторыя кіўнула. “ Я казала табе, што не ведала яго. Гэта было праўдай, хоць я ведала аб ім. Ён вяртаўся на адзін з сеансаў амаладжэння. І прывёў навабранца. Я паехаў за імі. Гэта было прыкрыццём, каб дапамагчы мне знайсці шлях да адступлення пасля таго, як я забіў Илая. Я не планавала аддаваць ключы ад машыны і сотавы тэлефон, калі рэгістравалася.
  
  “Я бачыў цябе і Х'ю. Здзекаваўся над табой. І трохі развязаў рукі. Я чуў пра яго сістэме заахвочванняў ".
  
  “Ён свіння. Адам толькі што памёр, і ён хацеў, каб я накінуўся на яго, калі мы вернемся ў лагер, ты можаш у гэта паверыць. Ён выставіў мне пяць вымоў, калі я сказаў "не". Спатрэбілася ўся мая сіла волі, каб утрымацца ад таго, каб не зламаць яму трахею або самому не скінуць яго са скалы.
  
  Затым яна нахмурылася. “Але мы бачылі толькі Адама або яго цела. Што здарылася з чалавекам, які быў з ім?"
  
  “ Я адвёз яго назад у Такога.
  
  "Так хто ж я для цябе?"
  
  “Хто-тое, хто не павінен быць замяшаны ў чым-то падобным. Па крайняй меры, я так думаў. Адам памёр. З таго, што я даведаўся аб культах, я падумаў, што, магчыма, яму прамылі мазгі ці над ім здзекаваліся. Я не хацеў, каб хто-то яшчэ скончыў гэтак жа, як ён. Потым, чым больш я даведваўся, тым больш пераконваўся, што Илай павінен сысці ". Ён распавёў аб жудасным забойстве Джона.
  
  “ Госпадзе, згарэў жыўцом.
  
  Ён таксама апісаў збіццё Х'ю рэпарцёра і забойства журналіста ў Сан-Францыска. “Верталёт? Гэта была паліцыя Сан-Францыска. Але, мяркую, вы гэтага не бачылі. Вы былі занятыя ".
  
  Адточвае прылада забойства, рыхтуе адцягвае агонь.
  
  “Яны аднавілі расследаванне забойства рэпарцёра ў Сан-Францыска. Илай і яго каманда аб чымсьці раіліся. Я турбуюся, што доказы пачнуць знікаць. Сведкі таксама. Я хачу пракрасціся ў рэзідэнцыю і знайсці што-небудзь, што я мог бы перадаць ФБР.
  
  "Такім чынам, мы зруйнавалі планы адзін аднаго". Яна холадна засмяялася. "Ты таксама хочаш знішчыць Илая ... Проста для пратаколу, мой спосаб хутчэй".
  
  "Твой шлях ляжыць праз смяротную ін'екцыю".
  
  Яна хіхікнула, што азначала: "калі яны цябе зловяць". "Ты згадаў Бюро".
  
  "У мяне там ёсць кантакты".
  
  Жанчына яшчэ раз агледзела наваколле, схіліўшы галаву набок, прыслухоўваючыся да надыходзячай пагрозе.
  
  Ніколі не губляйце сітуацыйнай дасведчанасці.
  
  Ён выказаў здагадку, што ў Вікторыі быў свой набор правілаў "Ніколі".
  
  “ Вы выпадкова не Картэр? - спытаў я.
  
  "Не, Кольтер".
  
  Яна нахмурылася. “ Я раскажу табе пра гэта пазней. Ты?
  
  “Вікторыя. Табе не абавязкова ведаць апошняе. Што мы будзем рабіць далей?"
  
  “ Па крайняй меры, яшчэ адзін чалавек на нашай баку.
  
  Ён распавёў ёй аб сваім саюзніку Фредерике.
  
  Яна кіўнула. “Ён быў з намі ў фургоне пры смерці Адама. Пасля таго, як Х'ю прачытаў мне акт аб беспарадках, ён быў добры. Спрабуе прымусіць мяне адчуць сябе лепш з-за паводзінаў Адама і Х'ю.
  
  "Я збіраюся паспрабаваць пракрасціся ў рэзідэнцыю", - сказаў ёй Шоў. “Фрэдэрык шукае тэлефон. Ты можаш яму дапамагчы? Ён на паркоўцы".
  
  "З чаго б яму мне верыць?"
  
  “ Скажы яму, што я сказаў табе, што вызваліў Ўолтара, Салі і Эбі. Ён зразумее, што мы размаўлялі.
  
  “ Пажылая пара і тая дзяўчына, праўда?
  
  “ Ёй шаснаццаць.
  
  На яе твары адбілася агіду. “ І Илай адвёў яе ў пакой для заняткаў?
  
  Шоў кіўнуў. “Вось чаму яны забілі Джона. Ён ведаў аб гэтым".
  
  "Сукін сын".
  
  “ Сустракаемся за будынкам З праз сорак пяць хвілін.
  
  Вочы Вікторыі пераключыліся ў рэжым палявання, скануючы тэрыторыю, лес вакол іх. Яна пацягнулася за спіну, каб пераканацца, што нож надзейна замацаваны.
  
  Шоу сказаў: "Ты ж не збіраешся ... "
  
  "Забіць яго?" Спытала Вікторыя. "Не ў дадзены момант". Яна не ўсміхалася, калі прамаўляла гэтыя словы.
  58.
  
  Хіба вы гэтага не ведалі? Адзіная відавочная відэакамера, якую Шоў бачыў ва ўсім лагеры, знаходзілася прама над адзінай дзвярыма, праз якую яму цяпер трэба было прайсці. Задні ўваход рэзідэнцыі.
  
  Наступныя крокі?
  
  Які вырас у дзікай мясцовасці, Шоў і яго браты і сёстры рэдка глядзелі фільмы і практычна не глядзелі тэлешоў.
  
  Эштан і Мэры Доув не пярэчылі супраць прагляду вялікіх экранаў ці маленькіх як такіх; ім было проста пакутліва цягнуцца за трыццаць міль да бліжэйшага кінатэатра, каб паглядзець прыгодніцкі баявік ці рамантычную камедыю — літаратурнае кіно у гэтым канкрэтным кінатэатры было недаступна.
  
  Што тычыцца тэлевізара, Эштан лічыў, што прылада, якое перадае інфармацыю ў ваш дом, можа таксама перадаваць інфармацыю і за яго межы.
  
  Усвядоміўшы гэта, чалавек апярэдзіў свой час.
  
  Шоў ўспомніў, што некалькі гадоў таму яны з Марго глядзелі фільм аб капрызах. Яго забавілі выдасканаленыя сродкі, якія герой выкарыстаў, каб перамагчы камеру сачэння: хлопец збудаваў дэкарацыі, якія выглядалі сапраўды гэтак жа, як задняя частка будынка дрэннага хлопца. Ён запісаў пусты завулак, затым узламаў электрасетку, стварыўшы десятисекундное адключэнне электраэнергіі па суседстве, падчас якога ўсталяваў мініятурны праекцыйны экран перад камерай відэаназірання і пачаў прайграваць запіс з пустым "завулкам".
  
  Ён не мог успомніць, ўвянчалася ці рабаванне поспехам, але ніколі не забываў пра зусім неверагодным плане рабавання камеры.
  
  У дадзены момант ён глядзеў на падобную карціну ззаду рэзідэнцыі Элі, над задняй дзвярыма.
  
  Наступныя крокі?
  
  Што за чорт?
  
  Ён схапіў камень і запусціў ім у прылада, адламаўшы ад лусты яго ад якара. Ён вырашыў, што існуе десятипроцентная верагоднасць таго, што хто—то пастаянна сочыць за маніторам - у Х'ю проста не было такога вялікага штата АС. Здавалася, Илай быў законна занепакоены сваёй бяспекай, але самае большае, за маніторам сачылі ноччу, калі мужчына быў найбольш ўразлівы.
  
  Вядома, шанцы ёсць проста шанцы, і цяпер Шоу прыхінуўся да дрэва і чакаў, не выскачыць якая-небудзь ўзброеная ахова з замка, каб спыніць ўварванне.
  
  Пяць хвілін нічога. Дастаткова добра.
  
  Шоў зноў звярнуўся да неспрактыкаванаму падыходу і вышиб дзверы штурхялём.
  
  Ніякай сігналізацыі.
  
  Ён хутка увайшоў і зачыніў дзверы. Пакой, у якой ён апынуўся, была складам, запоўненым кардоннымі скрынкамі і стэлажамі з заплесневелого адзеннем. У адным куце узвышаліся постаці Беласнежкі і гномаў з шкловалакна ў натуральную велічыню, хоць іх было ўсяго шэсць, і гэта быў не поўны камплект. Шоў не стаў турбаваць сябе развагамі аб зніклай постаці або, калі ўжо на тое пайшло, аб прысутнасці дыснэеўскіх персанажаў у падвале дома лідэра культу-псіхапата.
  
  Магчыма, дзвярыма карысталіся нерэгулярна, хоць Шоў даведаўся, што ў яе сапраўды была адна патэнцыйная функцыя: шлях да адступлення. На падлозе стаялі тры валізкі і заплечнік, апошні з якіх апынуўся дарожнай торбай Элі. Унутры было некалькі сотняў тысяч наяўнымі, крэдытныя карткі на тры розных імя і тры пашпарты на тыя ж самыя пасведчання асобы з фатаграфіяй Илая.
  
  Ні тэлефона. Ні зброі. Да раздражненне Шоў.
  
  Ён падняўся па лесвіцы і павольна прыадчыніў дзверы, адкрываючы цьмяны доўгі калідор. Ён зарыентаваўся і накіраваўся ў бок кабінета, размяшчэнне якога ён выразна памятаў з часоў зносін з Аняй. Ён спыняўся, прыслухоўваючыся, праз кожныя пятнаццаць-дваццаць футаў, але нічога не чуў, акрамя паляпванняў і рыпанняў дома, паступова привыкающего да навакольнага абстаноўцы — дрэва асядала, а сцены пратэставалі супраць прыцягнення.
  
  Шоў, нарэшце, выявіў адна перавага выродлівых тэпцік на сваіх нагах: ён ішоў бясшумна.
  
  Ён падняўся на другі паверх і павярнуў налева.
  
  Яго напалохаў шум. Стук. Метал па метале.
  
  Затым пачуліся крокі ў яго бок.
  
  Ён праверыў дзве ручкі, перш чым знайшоў незачыненыя дзверы і ўвайшоў у маленькую спальню для гасцей. Ён пакінуў дзверы прачыненых і выглянуў вонкі. Ён мог бачыць толькі надыходзячую цень. У калідоры шчоўкнула клямка. Ён пачуў бурчанне. Дзверы зачыніліся.
  
  Зноў звон металу. Зброю? Хто-небудзь заўважыў яго ўваход у склеп?
  
  Адкрылася і зачынілася іншая дзверы, бліжэй. Бурчанне было гучней.
  
  Цень наблізілася. Шоў агледзеўся ў пошуках чаго-небудзь, чым можна было б абараніцца. Разбіце дэкаратыўную міску для вады і збан, спадзеючыся атрымаць доўгі востры асколак. Яго перавагу пазбягаць выкарыстання рэжучыя і колючыя зброі павінна было б вылецець у трубу.
  
  Сунуўшы міску пад коўдру, Шоў хутка ударыў па ёй збанам. У выніку атрымалася функцыянальная фарфоравая завострыванне даўжынёй каля васьмі цаляў. Ён змайстраваў ручку з сурвэткі на камодзе і засунуў тыя, што засталіся абломкі пад ложак.
  
  Ён прыадчыніў дзверы яшчэ трохі, каб зазірнуць у калідор.
  
  Гэта бурчанне было вельмі блізка.
  
  Шоў схапіўся за завострыванне, глыбока ўдыхнуў і затрымаў дыханне.
  
  Міма, накульгваючы, проковыляла прысадзістая прыбіральшчыца сярэдніх гадоў, несучы цяжкае вядро, напоўненае бутэлькамі і анучамі. Яе супрацьлеглае плячо апусцілася пад вялікім пыласосам на скураной перавязі, нагадаўшы яму кулямёт або гранатамёт. Гэта было крыніцай звону. Яшчэ яна трымала металічную швабру. Яна моцна вспотела, і выраз яе твару было якім заўгодна, толькі не шчаслівым.
  
  Шоў сунуў завострыванне за пояс і адышоў ад дзвярэй. Жанчына, чаляднік, прошаркала міма. Крахтанне і лясканне сціхлі.
  
  Вярнуўшыся ў калідор, Шоў накіраваўся ў Кабінет.
  
  Ён не быў здзіўлены, што камера была пустая. Прыбыццё верталёта і тое, што, як выказала здагадку Шоў, было планёркамі Илая — якімі б яны ні былі — азначалі, што сёння ў іх не будзе часу на блізкасць, якімі б памаўзлівыя ні былі пачуцці мужчыны.
  
  Ён знайшоў дзверы на фрэсцы. Яна была не зачыненая, і ён увайшоў у кабінет Элі, у якім стаялі сучасны шкляны стол і скураное якое верціцца крэсла-пампавалка, некалькі падыходных крэслаў і сталоў. Ванная пакой знаходзілася ў баку — дзверы была злёгку прыадчынены - і пуставала.
  
  Шоў з агідай заўважыў відэакамеру на батарэйках, накіраваную ў Кабінет.
  
  Пошук не выявіў тэлефона. Кампутар, вядома, быў абаронены паролем.
  
  Ён заўважыў чаркі дакументаў, акуратнымі шэрагамі раскладзеных на стале, і пачаў чытаць. Нічога кампраметуючага. Тыповыя службовыя запіскі і нататкі пра бізнес-планах, праспекты нерухомасці, нататкі аб новых выступах, дасье на Кампаньёнаў, рахункі.
  
  Шоў адкрыў адзін з чатырох картотечные шафы каля сцяны. Спатрэбіліся б дні, каб праглядзець іх усе. Але ён пачаў з першага, корпаючыся ў тэчках, хутка праглядаючы іх. Ён не змог знайсці відэа, дзе Элі ў ложку з сяброўкамі, хоць нават калі б і знайшоў, гэта, верагодна, не было б злачынствам, калі толькі Элі не размясціў іх без дазволу або, вядома, на іх не быў намаляваны хто-то непаўнагадовы.
  
  Што-небудзь. Проста дай мне што-небудзь.
  
  Ён не знайшоў ніякіх згадак пра забітага репортере Гэры Янге або яго забойцу Харві Эдвардсе. Або аб якой-небудзь іншай відавочна злачыннай дзейнасці, у якой удзельнічаў Илай.
  
  Працягвайце ў тым жа духу.
  
  Шоў выцягнуў яшчэ адну стос тэчак і ўжо напалову прагледзеў іх, калі ўсвядоміў, што ў пакоі ён не адзін.
  59.
  
  Ён адчуў чые-то прысутнасць дзякуючы таму, што яго бацька апісаў як радар, які паведамляе нам, калі гукавыя хвалі адлюстроўваюцца вакол нас з-за нечага прысутнасці.
  
  Пацягнуўшыся за керамічным стилетом, ён павярнуўся.
  
  У дзвярах стаяла Аня.
  
  Шоў апусціў руку.
  
  Яна спытала: “Гэта быў ты, ці не так?" Верталёт?"
  
  Ківок. “Я даведаўся, што Харві Эдвардс быў Кампаньёнам. Ён забіў рэпарцёра ў Сан-Францыска адразу пасля таго, як выйшла яго артыкул аб Фондзе. Эдвардс быў абраным, ці не так?"
  
  Анджа нахмурылася. “Думаю, так. Вы таксама паліцэйскі?"
  
  “Няма. У мяне ёсць асабістыя інвестыцыі ў гэтае месца".
  
  “Я ведаў, што ты не такі, як іншыя. Ён занадта сьляпы, каб бачыць. Усё для яго - люстэрка. Ён глядзіць на іх і бачыць сябе".
  
  “ Этуаль— дэтэктыў. Ён браў у вас інтэрв'ю?
  
  "Так".
  
  "Аб чым ён пытаўся?"
  
  “Ён даведаўся, што перад тым, як Янг быў забіты, хто-то уварваўся ў яго кватэру і скраў файлы. Яго рэдактар сказаў, што ён робіць працяг культавай гісторыі. Адным з іх, які ён даследаваў, быў Фонд; там былі копіі нататак, якія ён адправіў свайму рэдактару пра нас. Ён пацікавіўся, звязваўся Илай ці хто-небудзь яшчэ з Фонду з Эдвардсам у апошні час."
  
  "Ці былі яны?"
  
  “Паняцці не маю. Мы ўсе ўздыхнулі з палёгкай, калі той рэпарцёр памёр. Гэта была трагедыя, але мы не хацелі ўдзельнічаць у якім-то дрянном выкрыцці. Клянуся, я не ведаў, што за гэтым стаіць Дэвід, што Илай.
  
  “Выбраныя - гэта мускулы, ты ведаеш. Як наёмныя забойцы. Наёмныя забойцы-самазабойцы. Гэта робіць іх вельмі эфектыўнымі ".
  
  "Ён мне нічога не гаворыць".
  
  "Быць пачутым і ведаць - гэта дзве розныя рэчы".
  
  Яна апусціла вочы ў падлогу. “ Добра. Я падазравала.
  
  "Колькі ўсяго Абраных?"
  
  “Я не ведаю. Тузін па ўсёй краіне. Паўтузіна або каля таго тут".
  
  Хоць і на аднаго менш, чым учора.
  
  “Які план Илая? Збегчы куды-небудзь?"
  
  “Я не ведаю. Ён не кажа мне, што збіраецца рабіць, пакуль не зробіць гэта".
  
  "Мне патрэбна твая дапамога".
  
  Яе галава панікла. Яна выглядала вельмі стомленай. Прашаптала: "Ён - усё, што ў мяне ёсць".
  
  Адказ Шоў быў такім: "Я налічыў пяць смерцяў з таго часу, як даведаўся аб Фондзе".
  
  Яна нічога не сказала.
  
  "Гэта павінна скончыцца". Шоў паказаў на кампутар. "Мне трэба разабрацца з гэтым".
  
  Пацяклі слёзы. "Картэр... Гэта ж не тваё імя, ці не так?"
  
  "Кампутар".
  
  Цяпер рыдае. “Ён - усё, што ў мяне ёсць! Што мне рабіць? Вярнуцца да... хостессу?"
  
  "Гэта лепш, чым насіць памяранцавае ўсё астатняе жыццё".
  
  Яна чмыхнула. “ Ты не разумееш. На ім гэта... заклён. Ты хутчэй памрэш, чым аддасі яго.
  
  Шоў паглядзеў у яе бок. “ Менавіта гэта і адбудзецца. Цяпер. Які код доступу?
  
  Выцершы вочы рукавом свайго фіялетавага шаўковага халата, Аня глыбока ўздыхнула і прашаптала: "Гэта немагчыма адгадаць".
  
  
  
  —
  
  Шоў сустрэў Вікторыю і Фрэдэрыка за сваім інтэрнатам.
  
  Разам яны ўдваіх ўзламалі каля дваццаці легкавых і грузавых аўтамабіляў без сігналізацыі — ахова была мінімальнай, вялікая частка AUC адсутнічала на стаянцы, — але яны не знайшлі мабільных тэлефонаў ні ў бардачках, ні ў бакавых кішэнях.
  
  "Ты што-небудзь знайшоў?" Спытала Вікторыя, гледзячы на дакументы ў руцэ Шоў.
  
  Ён працягнуў ім копіі. Яны чыталі ў потрясенном маўчанні.
  
  Фрэдэрык у роспачы паківаў галавой. Ён спытаў: "Як ты іх дастаў?"
  
  "Anja."
  
  У Вучэбнай пакоі Шоў пацешыла тое, што Аня супрацоўнічала, а не перашкаджала. Пароль Илая на самай справе быў: "Немагчыма адгадаць".
  
  Гэта дало Шоў доступ да вялікай колькасці інфармацыі, хоць ён не змог выйсці ў Інтэрнэт; у маршрутызатара быў асобны код доступу, якога Аня не ведала, і ў Шоў не было часу адсачыць яго ці паспрабаваць ўзламаць.
  
  - Наступныя крокі? - спытала Вікторыя.
  
  “ Вы двое выходзіце, тэлефануйце па нумарах, якія я вам дам, і перадайце гэта. Ён працягнуў Вікторыі раздрукаваны ім камплект дакументаў.
  
  "Не ты?" - спытала яна.
  
  "Я не магу". Ён паказаў ім іншы ліст паперы.
  
  Вікторыя і Фрэдэрык ўважліва вывучалі яго. На яе твары з'явіліся ледзь прыкметныя, мілыя маршчынкі на румянай скуры вакол вачэй. Яна любіла бываць на прыродзе. Пазногці ў яе былі сярэдняй даўжыні, таму яна не займалася скалалажаннем. Цікава, яна каталася на лыжах або ровары?
  
  Фрэдэрык падняў галаву і прашаптаў: "Госпадзе".
  
  Вікторыя зморшчылася, прачытаўшы гэтыя словы. “Ты ўпэўненая, што хочаш гэтага? Гэта можа дрэнна скончыцца".
  
  "Ты бачыш які-небудзь іншы выбар?"
  
  Зноў прагледзеўшы дакумент, яна сказала: “Не, не ведаю. Але як ты збіраешся гэта пракруціць?"
  
  - Я думаў, мы знойдзем што-небудзь на кухні, - сказаў Шоў.
  
  Яна на імгненне задумалася. Яе хмурнае выраз знікла. "А Гэта добра".
  60.
  
  Паўгадзіны праз, пасля прабежкі па кухні і некалькіх іншых даручэнняў, Шоў, Фрэдэрык і Вікторыя зноў былі ў лесе за інтэрнатам Шоў. Ён адсунуў у бок лісце і дастаў свае баявыя дубінкі, працягнуў адну Вікторыі. Яна з захапленнем паглядзела на яе. Яна пляснула галоўкай па левай далоні.
  
  Фрэдэрык, гуру замарожаных ёгуртаў, проста ўтаропіўся на зброю.
  
  Шоў адкрыў свой нататнік і паказаў ім карту, паказаўшы на вароты на ўсходзе. "Вы будзеце на шашы праз сорак пяць хвілін".
  
  "Трыццаць", - сказала яна.
  
  Такім чынам, Вікторыя была бегуньей.
  
  Яна зірнула на Фрэдэрыка.
  
  Ён сказаў: "Я паспрабую". Ён паглядзеў у лес. Ён сказаў: “На паўночна-ўсход. Мы... Я маю на ўвазе, мы шукаем мох?"
  
  "Мос?" Спытаў Шоў.
  
  “ Ну, ведаеш, каб даведацца дарогу. Каб мы не заблукалі.
  
  Шоў і Вікторыя адначасова нахмурыліся ў яго бок. Яна сказала: "Сонца".
  
  "А Ты можаш гэта зрабіць?"
  
  Таксама падарожнік.
  
  Шоу сказаў: “Спыніце кіроўцы. Скажыце яму, што адбылося злачынства — напад або што—то ў гэтым родзе - і папытаеце скарыстацца яго тэлефонам". Шоў запісаў нумары тэлефонаў Маку і Тома Пепперов на адным аркушы з нататніка і аддаў яго Вікторыі.
  
  - Чаму не проста дзевяць-адзін-адзін? - спытаў Фрэдэрык.
  
  Вікторыя сказала: “Няма. Гэта будзе перанакіраваны ў бліжэйшы аэрапорт. Гэта Сноквалми Гэп. Не магу паведаміць ім; ім плацяць Илай і Х'ю ".
  
  Шоў працягнуў: “Калі ніхто не спыніцца ці не будзе машын, едзь на поўнач. Там ёсць стаянка для грузавікоў". Ён працягнуў ёй крэдытную картку, якую забраў з свайго багажу падчас ўзлому раней. "А цяпер, пачынай".
  
  "А. Адна рэч". Фрэдэрык паглядзеў на Шоў. Ён выцягнуў з-за пояса нататнік. “Гэта адзін з нататнікаў Адама. Я падумаў, што ён можа табе спатрэбіцца".
  
  Шоў з удзячнасьцю кіўнуў і сунуў яго сабе за пояс.
  
  Затым Фрэдэрык і Вікторыя пабеглі трушком у лес, дзяржальня дубінкі была засунута ў яе за пояс, побач з нажом. Фрэдэрык быў не на яе узроўні падрыхтоўкі, але цяпер — па крайняй меры, у пачатку — ён ішоў у нагу з часам.
  
  Музычныя гукі чуліся з гучнагаварыцеляў па ўсім лагеры, за імі рушылі ўслед інструкцыі сабрацца на плошчы. Гэта будзе цырымонія, аб якой Элі абвясціў раней.
  
  Шоў склаў паперы, якія ён атрымаў з кабінета Илая, і засунуў іх у свой нататнік. Ён пацягнуўся за сваёй баявой дубінкай, калі пачуў голас з пярэдняй часткі свайго інтэрната.
  
  "Прывітанне, пачатковец Картэр".
  
  Падцягнуты мужчына гадоў трыццаці пяці або каля таго падышоў да яго з пярэдняй часткі інтэрната, упёршы рукі ў бакі. Шоў не мог разглядзець яго званне; на ім быў сіні швэдар. Але, аддаючы гонар, ён сказаў: "Чаляднік Цімаці".
  
  Шоў падняўся, пакінуўшы дубінку на зямлі, і, паўтарыўшы жэст, хутка наблізіўся, каб мужчына не заўважыў зброю. "Цяпер гэта вучань".
  
  “У самай справе! Так хутка. Малайчына! Дакладна, цябе паскорылі". Цімаці быў падцягнутым, спартовым, а яго светлыя валасы былі сабраны ў пеўневу верхавіну. У яго былі завостраныя рысы асобы, маршчынка на пераноссі вздернутого носа. Яго скура была пакрыта оспинами. Хвароба або моцныя вугры ў маладосці.
  
  "Мы павінны перайсці да Выкліку, Вучань Картэр".
  
  "Я падыду праз хвіліну".
  
  Мужчына настойліва сказаў: “Няма, няма, няма! Я не хачу, каб у цябе былі непрыемнасці. Ты ведаеш Правілы. Парадак, ты павінен прыбыць туды неадкладна. Яны ставяць адзнакі за падобныя рэчы, і гэта затрымлівае тваё навучанне, калі ты атрымліваеш занадта шмат заўваг. Я ведаю, ты захочаш стаць чаляднікам, як толькі зможаш."
  
  Клуб быў усяго ў некалькіх кроках. Яму гэта было абсалютна неабходна для таго, што павінна было адбыцца далей.
  
  Але ён не бачыў выхаду з гэтай дылемы. Ён уздыхнуў і далучыўся да мужчыны.
  
  “У цябе з сабой нататнік. Рады за цябе. Заўсёды ўсё запісвай. Гэта важна ".
  
  "Правіла дзевяць", - працытаваў Шоў.
  
  “Так, так. Я чуў, ты таксама нядрэнны картограф".
  
  Значыць, хто-то заўважыў гэта і паведаміў пра яго. Нядзіўна.
  
  “Не хацеў заблудзіцца на тэрыторыі. І я не настолькі таленавіты".
  
  "О, сціплы чалавек".
  
  "Ты малюеш?"
  
  “Я? О, брат, няма. Я што-то маляваў, ты глядзіш на гэта і пытаешся: 'Што гэта за трасца?' - Здавалася, ён пачырванеў. “Але ў мяне ёсць адзін талент. Я магу напяваць, як оперная спявачка".
  
  "Гул?"
  
  "У мяне дрэнна атрымліваецца са словамі, але я магу напяваць, як Паверелли".
  
  "Павароці?"
  
  Мужчына кіўнуў. “У міжсезонне я збіраюся паспрабаваць сябе ў некалькіх хорах ў Омах. У міжсезонне, я маю на ўвазе восень і зіму, калі лагер тут зачынены. Ты ведаеш, што майстар Илай падарожнічае па Далёкім Усходзе, медытуе, вучыцца, адточвае сваё майстэрства? Ён самы разумны і шчодры чалавек у свеце. Ты так не думаеш?"
  
  "Так і ёсць".
  
  Цімаці агледзеў людзей, якія рухаюцца да Плошчы. “ Парадак важней за ўсё. Ён панізіў голас. “Аднойчы я ведаў тут таварыша, у якога адбыўся няшчасны выпадак з штанамі, таму што гэта было лепш, чым спазніцца на парадак. Я сам, верагодна, зрабіў бы прыпынак у галаве. Але я паважаю тое, што ён зрабіў. Як прасоўваецца твая трэніроўка?"
  
  "Добра".
  
  Цімаці адсалютаваў плячом АС. “Майстар Илай трэніруе мяне сам. Мы знайшлі шмат мінусаў у маіх учорашніх дзеяннях. Я ўсё сваё жыццё ішоў па ілжывым шляху. Я пабудаваў горад Мінусаў. Я распавёў пра гэта майстру Элі, і яму спадабалася. Ён выкарыстаў гэта ў Гутарцы. 'Горад мінусаў'. І ён паказаў на мяне. Цімаці празьзяў.
  
  Шоў і мужчына прайшлі міма будынка 14, ўваходная дзверы якога была адкрыта. Унутры было рух, тры ці чатыры чалавекі. Таксама выбраныя.
  
  - Я сумую па тэлевізары, - задуменна прамовіў Цімаці.
  
  "Прасіць прабачэння?" Спытаў Шоў.
  
  "Гэта будзе нашым сакрэтам, праўда?" Прашаптаў Цімаці, азіраючыся па баках. У любога іншага нежаданне прызнаць, што яму падабаецца тэлебачанне, было б нязначным ці нават адыграла б жарт.
  
  "Вядома".
  
  “ Я б не пярэчыў час ад часу глядзець тут тэлепраграму. Калі я быў жанаты, мы глядзелі разнастайныя пацешныя шоў. Не навіны, вядома. Майстар Илай гэтага не дапусціў. Але, можа быць, сіткомы. Тэорыя вялікага выбуху. Гэта было крута. Новы Зорны шлях. І Келсо Грэммер. Фрэйзер. О, гэты чалавек прымусіў нас смяяцца. Мы з жонкай. Калі мы былі ... Ну, гэта было цікава ".
  
  “ Ты гаварыў з майстрам Илаем аб набыцці тэлевізараў?
  
  “О, я не з тых, хто падымае шуміху. Ён кажа, што нас нельга адцягваць ад Працэсу".
  
  Яны прыбылі на плошчу. Шоў стаяў на краі натоўпу, сціскаючы свой нататнік. Ён разважаў, ці зможа непрыкметна выслізнуць і забраць баявую дубінку. Няма. Некалькі Вышэйшых і Ўнутраных Колаў заганялі ўсіх на Плошчу, як бы ахоўваючы перыметр. Публіка была ў поўным складзе, каля сотні чалавек, пачаткоўцы, чалядніка і чалядніка ў сярэдзіне, як звычайна. Справа ад сцэны АС ўсталёўваў камеру. Папярэднія Выступы былі знятыя на планшэты ICs; гэта быў першы раз, калі была ўсталяваная камера на штатыве з тых часоў, як Шоў быў тут.
  
  На сцэне стаяў стол, а на ім стаяла бутэлька чырвонага віна з няшчыльна заткнутой коркам ў горлачку.
  
  Илай сышоў са сцэны, размаўляючы з чаляднікам Мэрыян. Яна з цяжкасцю стрымлівала гордую ўсмешку. Да яе блузцы быў прышпілены маленькі букецік сушанай лаванды. Магчыма, трава павінна была стаць сімвалам новай групы. Побач з імі стаяў Стыў.
  
  Илай кіўнуў, і яны з чаляднікам Марионом падняліся па лесвіцы, за імі рушылі ўслед выбраныя Спадарожнікі і няўсмешлівая Анджа. Калі яны занялі свае месцы за сталом, пачуліся апладысменты і крыкі, справакаваныя, вядома, ICs. Двое мужчын і дзве жанчыны — новы Круг - здавалася, адчувалі змешаныя пачуцці. Некаторыя былі збянтэжаныя такой увагай, некаторыя горда ўсміхаліся. Яны селі за стол. Марыён заняла сваё месца ў цэнтры. Элі ўстаў ззаду яе. Гэта была мадыфікаваная сцэна Апошняй вячэры.
  
  Па жэсту Илая Стыў адклаў свой пульхны нататнік, затым ступіў наперад і напоўніў шклянкі, якія стаялі перад кожным установай. І для Илая таксама.
  
  Калі келіхі былі напоўнены, Илай выступіў наперад і агледзеў натоўп.
  
  “Сябры і кампаньёны, для мяне вялікі гонар вітаць гэтых людзей у нашай новай групе. Круг прадстаўнікоў. Наперадзе ў нас будзе шмат працы, паколькі мы пашыраем Фонд па ўсёй краіне. І па ўсім свеце. Але нас ніхто не спыніць ў распаўсюдзе інфармацыі пра тое, што лепшыя ... "
  
  "... гэта яшчэ наперадзе!"
  
  Бурныя апладысменты.
  
  Илай падняў свой келіх. “ За Працэс. За Падставу ... За заўтрашні дзень!
  
  Круг разліў віно. Калі Илай паднёс чарку да вуснаў, з трыбуны пачуўся крык. "Стой!" Гэта быў Х'ю, выбег на сцэну. Ён выбіў келіх з рук Элі. Той паваліўся на дошкі і разбіўся.
  
  Ўздыхі гледачоў.
  
  “Яно атручана! Віно! Ты памрэш!"
  61.
  
  Таварышы на Плошчы паднялі крыкі. Прызыўнікі ўскочылі на ногі, паклаўшы куфлі, на іх тварах быў жах. Віно выпілі ўсё, акрамя Илая.
  
  "Ён атрымаў пацучыны яд з чатырнаццатага дома!" - Крыкнуў Х'ю. “ Паклічце доктара! Прывядзіце яго сюды зараз жа!"
  
  АС зняў з сцягна рацыю і выклікаў па рацыі дапамогу.
  
  - Што гэта? - крыкнуў Илай. Што адбываецца?
  
  Х'ю памахаў лістом паперы. “Мы знайшлі гэта. Бізнес-план, які ён склаў. Ён хоча разбурыць Фонд. Пачаць свой уласны. Ён забівае тых, каго вы выбралі для новай групы, майстар Илай! І спрабуе забіць вас таксама.
  
  Ўздыхі і крыкі з натоўпу. Некалькі чалавек на сцэне затыкалі сабе рот, каб выклікаць ваніты. Яны мелі ашаламляльны поспех.
  
  “ Ён? Хто? Патрабавальна спытаў Илай. “ Пра каго ты кажаш?
  
  "Ён!" Сказаў Х'ю, разгортваючыся. Яго твар перакрывіўся ад гневу. Ён ткнуў пальцам у Стыва.
  
  Малады чалавек выпаліў: "Я..." Ён паглядзеў на Илая, затым зноў на Х'ю. “Няма. Я нічога не рабіў. Я б не стаў. Ты ведаеш, што я б гэтага не зрабіў.
  
  “ Двое таварышаў бачылі яго ў хляве ў садзе з бутэлькай віна.
  
  “ Не, я клянуся. "Твар Стыва пабарвавеў. - Я ніколі... Я люблю вас, майстар Илай.
  
  - Хтосьці падслухаў, як ён казаў, што занадта доўга жыў у тваёй цені, - сказаў Х'ю. Ты дрэнна з ім звяртаўся.
  
  “ Звяртайся з ім добра? - Прашаптаў Илай. “ Ён быў мне як сын.
  
  "Атрутны!" крыкнуў нехта.
  
  "Ён Атрутны!"
  
  "Юда!"
  
  "Выгані яго прэч!"
  
  "Забі яго!"
  
  “ Доктар? Дзе доктар? - спытаў я.
  
  Коултер Шоў зірнуў на возбужденную натоўп, на лютасць, напісаную на іх тварах.
  
  Вар'яцтва і паніка таксама.
  
  Лепш прыступаць да справы.
  
  Ён накіраваўся да лесвіцы, якая вядзе на сцэну. Яму не падабалася прычыняць каму-небудзь боль. Аднак яму трэба было зраўнаваць шанцы, улічваючы навыкі Х'ю ў баявых мастацтвах і той факт, што ён быў у значнай меншасці. Ён нядбайна прайшоў міма двух целаахоўнікаў Илая. Паколькі ўвага была цалкам прыкавана да сцэны, Грэй сканцэнтраваўся на драме, і Шоў ўдарыў яго кулаком у жывот. Мужчына ахнуў, паралізаваны. Шоў правёў хуткі рэстлінг-тейкдаун. Мужчына прызямліўся плазам на спіну, стогнам і задыхаючыся, паветра вырываўся з яго лёгкіх.
  
  "Ун, ун, ун... "
  
  Шоў ведаў гэта пачуццё. Яно не было прыемным.
  
  Праз дзве секунды пісталет мужчыны быў выхвачен з кабуры і пакладзены на стойку. Гэта быў Glock 26, празваны "Дзіцячым Глоком" за свой маленькі памер. Тым не менш, у ім быў двайны магазін; калі выказаць здагадку, што ён быў цалкам зараджаны, у Шоў цяпер заставалася дзесяць патронаў для гульні. Ён навёў зброю на Сквата, які ўтаропіўся на яго шырока расплюшчанымі вачыма. Шоў жэстам паказаў яму на зямлю і паляпаў па сцёгнах. Як і сказала Вікторыя, ён быў бяззбройны. “Гальштукі. Цяпер".
  
  Ён дастаў сцяжкі на маланкі.
  
  “ Ён, потым ты. Хутка.
  
  Сквот падпарадкаваўся.
  
  Шоў абшукаў яго і выявіў, што ў яго няма зброі.
  
  Жанчына, якая стаяла непадалёк, азірнулася і ахнула. "Што ты робіш?" У яе голасе гучала недавер.
  
  - Супакойся, - як ні ў чым не бывала сказаў Шоў.
  
  Жанчына з фіялетавым кудменем сказала: "Ты не можаш паказваць мне, што рабіць".
  
  Шоў нахіліўся да яе і зароў: “Сядзь. На месца. І памаўчы".
  
  “Добра. Так, сэр. Я зраблю. Я зраблю". Яна ўпала на траву.
  
  Ён падняўся на сцэну, трымаючы пісталет на баку, далей ад натоўпу. Илай і Х'ю зірнулі на яго адзін раз, мімаходам, потым яшчэ раз. На гэты раз яны заўважылі зброю. Твар Илая стала здзіўленым, а затым пабарвавеў ад злосці. Х'ю схіліў галаву набок, заўважыў целаахоўцаў і застаўся нерухомы, чакаючы.
  
  Двое з AU, што стаялі на ўзроўні зямлі, зразумелі, што што-то не так. Яны паглядзелі на Х'ю, які жэстам загадаў ім адысці. Ён заўважыў, што Шоў разбіраецца ў зброі і, здавалася, быў гатовы ім скарыстацца.
  
  Шоў падышоў да Илаю і працягнуў руку да мікрафону лавальер, приколотому да яго белай туніцы, і да перадачы.
  
  Раз'юшаны мужчына сарваў яго і з сілай пляснуў па руцэ Шоў. У выніку пачуўся аглушальны грукат.
  
  Шоў вярнуўся ў цэнтр сцэны, агледзеўся ў пошуках пагроз. І не ўбачыў ні адной. Паднёсшы мікрафон да рота, Шоу сказаў: “Паслухайце мяне! Там не было ніякага яду. Гэта быў цукар."
  
  З Плошчы данёсся шум, падобны да шуму набягае хваль.
  
  "Я замяніў яго сам". Шоў паглядзеў на прызыўнікоў, якія адчайна глядзелі на яго. "Вы ў парадку". Ён дадаў: "І гэта быў не Стыў". Ён абвёў позіркам аўдыторыю і вярнуўся да сцэны. "Гэта быў твой Пуцяводнае маяк, які спрабаваў забіць цябе".
  62.
  
  Шоў не змог далучыцца да Вікторыі і Фрэдэрыку з—за таго, што ён знайшоў у кампутары Илая - апошні дакумент, які ён даў ім прачытаць за дзвярыма інтэрната. Высветлілася, што па меншай меры пяць чалавек павінны былі памерці на сцэне падчас ўступнага сеансу: чаляднік Марыён і чацвёра Таварышаў, выбраных для Кола Прадстаўнікоў.
  
  Шоў вырашыў, што яму варта было з вялікім падазрэннем ставіцца да таямнічаму Будынка 14, запоўнены садовым інвентаром ... Калі там не было садоў, як сказаў яму Уолтар.
  
  Раней ён прыйшоў да высновы, што ахоўнікі на ганку былі там толькі для таго, каб сачыць за Плошчай. Аднак, што, калі яго першапачатковая тэорыя была дакладная? Што яны былі там, каб абараняць тое, што знаходзілася ўнутры?
  
  Што б гэта магло быць?
  
  Некалькі фунтаў пацучынага і мышынага яду: триоксида мыш'яку.
  
  Илай збіраўся ўзяць ўрок у Джыма Джонса з Народнага храма ў Гаяне. Лідэр, вядома ж, не збіраўся "прасоўвацца" у заўтрашні дзень. Ён падстаўляў казла адпушчэння. Яго выдумка заключалася ў тым, што Стыў стаяў за забойствамі журналіста Янга і Джона і спрабаваў перакласці віну на Илая, у спробе падарваць дзейнасць Фонду і стварыць свой уласны культ.
  
  Шоў, Вікторыя і Фрэдэрык ўварваліся ў будынак 14 і замянілі яд на цукар.
  
  Я думаў, мы знойдзем што-небудзь на кухні.
  
  О, гэта добра . . .
  
  Але Шоў не мог проста сысці з Вікторыяй і Фрэдэрыкам пасля абмену. Илай проста знайшоў бы іншы спосаб выставіць Стыва забойцам.
  
  Шоў павінен быў выкрыць караля і низвергнуть яго.
  
  Цяпер хто-то крыкнуў: "У яго пісталет!"
  
  Крыкі. Таварышы пачалі паварочвацца.
  
  Шоу патэлефанаваў: “Усё ў парадку. Я працую з уладамі". Гэта было часткова праўдай: у тым сэнсе, што ён будзе працаваць з уладамі, калі яны прыбудуць. Ён спадзяваўся, што хутка. Вельмі па-чартоўску хутка.
  
  Илай пачаў паварочвацца, але Шоў рэзка сказаў: “Няма. Стой там". Кіўнуўшы на месца ледзь наперадзе сябе на сцэне. Ён хацеў, каб Илай быў там, дзе ён мог яго бачыць.
  
  Мужчына зірнуў на пісталет у руцэ Шоў і, злосна бліснуўшы вачыма, падпарадкаваўся.
  
  Зварот Шоў з Пуцяводным маяком выклікала хвалю наракання, пратэстаў і уздыхаў, але асноўная маса Таварышаў назірала за сцэнай, прымаючы словы Шоў да ведама.
  
  “Дазволь мне расказаць табе аб майстру Элі. Яго сапраўднае імя Дэвід Аарон Эліс. І вучаніца Кэрал была права: выдуманыя імёны, якія ён выкарыстоўваў у мінулым, - Арты Элінгтан, Хайрам Лефкавіц, Дональд Элрой. Ён збанкрутавалы біржавы маклер і забудоўшчык. А цяпер ён ашуканец. Ён абрабаваў цябе. І ... ён замаўляў забойства.
  
  Ўздыхі. І злосны шум.
  
  "Ён спрабаваў забіць гэтых людзей сёння ўвечары на сцэне і абвінаваціць Стыва, таму што паліцыя расследуе яго забойства ў Сан-Францыска".
  
  "Хлусня!" пачуўся незямной роў Илая. “ Атрутны!
  
  “Вось для чаго быў патрэбны паліцэйскі верталёт. Гэта не быў змова з мэтай дыскрэдытацыі яго, і гэта не было памылкай. Илай загадаў забіць рэпарцёра, пісаў аб Фондзе. Хто-небудзь з вас ведаў Харві Эдвардса?
  
  Таварышы, большасць з якіх прабылі тут тры тыдні ці менш, не ведалі аб гэтым чалавеку. Але двое ці трое з Ўнутранага Круга пераглянуліся, на іх тварах прамільгнула пазнаванне. Яны што-то падазравалі аб сваім высакародным лідэра.
  
  “Илай сказаў Эдвардсу забіць рэпарцёра, а затым наступаць. Ён пакончыў з сабой, перестрелявшись з паліцыяй ".
  
  “ Хлусня! Ён адзін з іх. Илай пстрыкнуў пальцамі і зноў кінуў люты погляд на двух АУ у туниках. Х'ю жэстам загадаў ім заставацца на месцы.
  
  Некаторыя лекары пачалі скандаваць: "Таксін-вк, Таксін-ік!"
  
  Гук быў слабым і неўзабаве спыніўся.
  
  Шоў заўважыў, што Сэмюэль глядзіць у яго бок з ашаломленым выразам твару. Чаляднік, які суправаджаў Шоў сюды, Цімаці, таксама разявіў рот.
  
  "Забіце яго!" крыкнуў нехта.
  
  "Дай яму выгаварыцца!"
  
  Шоў выцягнуў з-за пояса пачак папер. “ Гэта з кампутара майстры Илая.
  
  З агідай Элі паглядзеў на Анжу, якая не магла вытрымаць яго позірку.
  
  “Илай напісаў гэта сёння раніцай. Пасля прыбыцця паліцэйскага верталёта. Але толькі што, перад цырымоніяй".
  
  Прачытаўшы, ён сказаў: “Заяву ў паліцыю. Пасля жудаснага атручвання ў лагеры Фонду "Асірыс" сёння днём мае супрацоўнікі абшукалі пакой Стыва Риндла і выявілі, што ён планаваў забіць мяне і ключавых членаў Фонду. Хто-то перашкодзіў мне выпіць атручанае віно. Іншым пашанцавала менш. Наш медыцынскі персанал не змог выратаваць іх. З дакументаў, якія мы знайшлі, было ясна, што ён меў намер скрасці мае метады самадапамогі і заснаваць сваю ўласную арганізацыю ".
  
  Стыў плакаў, ківаючы галавой.
  
  Илай бушаваў: “Хлусня! Мяне падставілі токсиканты! Токсикоинфекция, токсикоинфекция... "
  
  Дык вось, да іх ніхто не далучыўся.
  
  Шоў працягнуў: “Мы знайшлі файлы, якія паказваюць на тое, што Стыў планаваў зарэгістравацца ў Каліфорніі. Стыў таксама быў адказны за тое, што Харві Эдвардс забіў журналіста Гэры Янга ў Сан-Францыска. Ён збіраўся абвінаваціць мяне ў смерці Янга".
  
  Шоў паглядзеў на притихшую натоўп. “Разумееце? Илай ведаў аб атручэнні загадзя, таму што спланаваў яго. І тым, хто атруціў віно, быў чаляднік Х'ю і некалькі аўстралійцаў. Не Стыў. Стыў быў яго казлом адпушчэння."
  
  Илай што-то прамармытаў Анье. Яго гнеў прайшоў. Цяпер на яго твары чыталася ледзяное пагарда.
  
  Хто-то пачаў скандаваць. "Хлусня... хлусня... хлусня".
  
  "Забі яго!"
  
  Пераважная большасць Кампаньёнаў захоўвалі маўчанне.
  
  Хто-то крыкнуў: "Наперад, вучань Картэр".
  
  Шоу сказаў: “Яго паездкі на Далёкі Усход зімой? Не так ужо далёка, на самай справе. 'Усход' — гэта Фларыда, дзе ў яго два дамы коштам у мільёны і пяць спартыўных аўтамабіляў - дзякуючы ўсім вам ".
  
  "Спыніце яго!" Илай клікаў двух іншых AU'ов. Яны неспакойна пераглянуліся і пабеглі да сцэны. Шоў спыніў іх на паўдарогі, проста злёгку перамясціўшы пісталет направа. Ён нават не цэліўся ў іх бок.
  
  Адзін з іх камічна высока падняў рукі. Х'ю скорчил грымасу, і каржакаваты мужчына апусціў рукі.
  
  Аднак, перш чым Шоў змог працягнуць, тузін Таварышаў пачалі перашэптвацца між сабой, у асноўным мужчыны. Іх асобы былі суровымі, зацененых гневам. Яны, павінна быць, былі ляялістамі. Яны падзяліліся і рушылі да лесвіцы на процілеглых канцах сцэны, здзяйсняючы флангавы манёўр.
  
  “ Перш чым ты што-небудзь зробіш, - крыкнуў Шоў, “ дай мне скончыць.
  
  Илай закрычаў: “Спыніце яго! Схапіце яго! Калі таксіны, над якімі ён працуе, перамогуць, усё, што я зрабіў для вас, будзе выдаткавана марна! Працэс заглухне ".
  
  Пагрозы было дастаткова. Не звяртаючы ўвагі на зброю, дзве групы кінуліся да сцэны з абодвух бакоў. Шоў выпусціў адну чаргу ў зямлю — у паветра ніколі не страляюць. Гэта прымусіла некалькіх таварышаў кінуцца хто куды, але натоўп гэта не спыніла. Магчыма, яны ведалі, што на самай справе ён не збіраўся ні ў каго з іх страляць, або, можа быць, яны вырашылі: я бессмяротны; у чым праблема?
  
  Яны ўрэзаліся ў Шоў з абодвух бакоў.
  
  Пісталет вылецеў у яго з рукі, і ён цяжка рухнуў на сцэну, прыціснуты полуторатонной натоўпам ашалелых вернікаў.
  63.
  
  Грэй, накульгваючы, выйшаў на сцэну, за ім рушыў услед Сквот. З іх знялі кайданкі.
  
  Х'ю зірнуў на Грэючы. "Які ад цябе толк?" злосна прашаптаў ён.
  
  Грэй ліхаманкава шукаў свой "Глок".
  
  Илай звярнуўся да натоўпу. “Ён прабраўся ўнутр, шпіён, Атрутны. Я казаў вам, што яны зробяць усё, каб спыніць мяне".
  
  Яго жывот і плячо хварэлі ад наваліліся грузу, Шоў спрабаваў аддыхацца.
  
  "Забіце яго!" - крыкнуў нехта.
  
  Х'ю з памочнікам паднялі Шоў на ногі. "Адвядзіце яго ў аддзяленне дапамогі," сказаў Х'ю.
  
  Малады чалавек з вачыма зомбі— які стаяў у баку — Абраны - кіўнуў.
  
  Сёння ўвечары адбудзецца яшчэ адна аўтамабільная аварыя. Х'ю толькі што падпісаў смяротны прысуд маладому чалавеку, але забойца ўспрыняў навіну так, нібы слухаў прагноз надвор'я.
  
  "Здраднік!"
  
  "Атрутны!"
  
  "Забі яго!"
  
  Адна жанчына з ашклянелымі ад нянавісці вачыма плюнула Шоў у твар.
  
  Іншыя сноўдаліся без мэты, збітыя з панталыку.
  
  АС і Выбраныя, якія трымалі Шоў за рукі, хутка адвялі яго са сцэны.
  
  Калі яны дабраліся да пляцоўкі, Шоу, задыхаючыся ад цісканіны, паклікаў хрыплым голасам: “Аб'яднанае тэхнічнае развіццё". Triangle Pharmaceuticals. Talbot Manufacturing".
  
  Ён і яго выкрадальнікі прайшлі пяць футаў па сцежцы, калі чый-то голас крыкнуў: "Пачакайце!" Гэта быў вучань, мужчына гадоў сарака з акуратнай стрыжкай, у дарагіх акулярах ў драцяной аправе. “Гэта мая кампанія. UTD".
  
  Нейкая жанчына сказала: “І Тэлбат. Я фінансавы дырэктар".
  
  Шоў выгукнуў імя іншай кампаніі, "Галіфакс Энэрджы", перш чым чарговы ўдар АС прымусіў яго замаўчаць.
  
  "Выведзіце яго адсюль", - бушаваў Илай. "У аддзяленне дапамогі".
  
  "Triangle Pharma"? - гучна спытаў мужчына. Гэта быў Генры, лысаваты кампаньён, які працаваў на прыёме ў той жа час, што і Шоў, мужчына, які страціў жонку.
  
  Ён і тузін іншых таварышаў ўсталі перад мужчынамі, уводившими Шоў. Двое выкрадальнікаў спыніліся, азіраючыся на Илая, які крычаў: "Наперад, наперад!"
  
  "Няма", - сказаў фінансавы дырэктар Talbot Manufacturing. Стройная жанчына з зачасанымі назад седеющими валасамі строга паглядзела на Илая, затым на Шоў. "Дай яму скончыць".
  
  Натоўп паступова заціхала.
  
  Х'ю не быў упэўнены, як справіцца з сітуацыяй без пачатку поўнамаштабнага бітвы. Ён жэстам папрасіў AU'а пачакаць.
  
  Шоу патэлефанаваў: "Вы ведаеце, чаму трэнеры пытаюцца аб вашым бізнэсе?"
  
  "Выведзіце яго адсюль," крыкнуў Илай.
  
  "Не, мы хочам ведаць", - сказаў высокі мужчына гадоў сарака. Гэта быў Томас, муж Кэрал — ерэтычкі, на якую раней напалі Илай і натоўп. Менавіта ён падабраў "Глок", які вылецеў з рукі Шоў, і ён, відавочна, ведаў, што робіць з гэтай зброяй.
  
  “ Я таксама хачу ведаць, - крыкнуў Генры.
  
  "Дайце яму сказаць!" - Раздаецца з задніх радоў натоўпу. Нараканьні згоды.
  
  Илай сказаў: “Не слухай яго хлусня. Усё, што ён табе кажа, фальшыва. Ён спрабуе адабраць у цябе Заўтрашні дзень. Я адзіны, хто можа даць табе тое, што ты хочаш.
  
  "Заткніся, Илай", - крыкнуў Генры.
  
  Гэта выклікала нараканьні з боку ICS і лаялістаў, але ніхто не рушыў з месца.
  
  Томас ступіў наперад, Кэрал рушыла ўслед за ім. Ён агледзеў АС і Абраных, затым кіўнуў у бок Шоў. "Адпусці яго". І накіраваў пісталет на Абранага, сжимавшего Шоў.
  
  - Зрабі гэта, - прагыркаў Генры.
  
  Х'ю кіўнуў.
  
  Моцныя рукі расціснулі хватку, і AUS і Выбраныя адступілі назад. Некалькі лаялістаў ступілі да Шоу; Генры павярнуўся да іх тварам, сціснуўшы кулакі. Двое іншых паўстанцаў зрабілі тое ж самае.
  
  “ Працягвай, - сказаў Томас.
  
  Які суправаджаецца Генры, Томасам і яго саюзнікамі, Шоу вярнуўся на сцэну і ўзяў мікрафон. Ён паўтарыў тое, што пачаў гаварыць хвіліну таму: "Вы калі-небудзь задумваліся, чаму вашы трэнеры трацілі так шмат часу на роспыты аб вашым бізнэсе?" Цікава, што, бачачы пільную ўвагу, прикованное да яго, Колтер Шоў здагадаўся аб сіле, якую Илай адчуваў падчас сваіх Выступаў.
  
  “Вашы кліенты, кантракты, пагадненні? Шукаеце усе мінусы і плюсы? Таму што на самой справе Элі хацеў атрымаць інсайдэрскую інфармацыю. Ён запісваў вашыя сеансы і адпраўляў плёнкі свайму дзелавому партнёру ў Маямі. Ён выкарыстоўвае адну з іх падстаўных кампаній для пакупкі акцый і нерухомасці.
  
  Некалькі уздыхаў. Спадарожнікі ў роспачы глядзелі адзін на аднаго.
  
  Але затым пачуўся голас: "Ты хлусіш!"
  
  У бок Шоў паляцеў камень; ён лёгка адхіліўся.
  
  "Хлусня, хлусня, хлусня!" Голас Илая, аднак, цяпер быў белым шумам.
  
  Шоў спакойна працягнуў: “Пяць гадоў таму ён збанкрутаваў. Ён вырашыў заснаваць арганізацыю самадапамогі. Ён даследаваў, што было б найбольш прыбытковым ". Са сцэны, куды яны ўпалі, Шоў падняў паперы, якія ён раздрукаваў з кампутара Илая.
  
  "Вось". Ён раздаў іх натоўпе. “Электронныя табліцы, якія адлюстроўваюць даходы розных тыпаў арганізацый. Адзін разбагацеў на фондавым рынку, іншы разбагацеў на нерухомасці. Адзін быў прысвечаны самасцвярджэнню, іншы - сэксуальнаму навучання. І яшчэ адзін - продажы неўміручасці. Прагназуемая аддача ад інвестыцый у гэты праект была ў дзесяць разоў вышэй, чым у любога іншага. Яна таксама перамагла ў фокус-групах, якія ён праводзіў ".
  
  Усё больш лаялістаў змоўклі.
  
  "Не, хлусня, хлусня!"
  
  Шоў павольна пакруціў галавой, і калі загаварыў далей, яго словы былі шчырымі: “Мне шкада казаць вам гэта. Я ведаю, вы хочаце, каб Працэс спрацаваў. Я б таксама хацеў, каб гэта спрацавала. Але гэта не так. Гэта проста хлусня, каб атрымаць свае грошы. Ці ёсць сярод вас спадарожнікі жыцця? "
  
  Ніхто не падняў руку, але Шоў ўбачыў, як некалькі асоб пераглянуліся.
  
  “Цябе калі—небудзь турбавала, што табе прыйшлося завяшчаць частку свайго маёмасці Фонду ў сваім завяшчанні - калі ён заахвочвае цябе пакончыць з сабой? У яго бухгалтарскай кнізе ёсць запіс. У мінулым годзе Фонд атрымаў паўтара мільёна даляраў даходу ад завяшчання".
  
  Гэта выклікала калектыўны ўздых на пляцоўцы.
  
  Шоў не палічыў патрэбным дадаць, што план Илая таксама заключаўся ў прыцягненні компаньонок ў Вучэбную пакой. Ён убачыў на тварах многіх маладых жанчын і некаторых мужчын замяшанне і гнеў. Яны разумелі, што сталі ахвярамі жорсткага абыходжання Илая.
  
  Шоў, аднак, прыйшлося дадаць яшчэ трохі інфармацыі, якую ён даведаўся ад Анжы. “Ён не сірата і ніколі не жыў у прыёмных сем'ях. Яго бацькі жывыя. Яны жывуць у Форт-Лодердейл.
  
  Шоў абвёў позіркам натоўп. Як і многія зараджаюцца бойкі, бітва паміж ляялістамі і паўстанцамі рассеялася як пар. Некаторыя з Таварышаў былі збянтэжаныя, некаторыя задумчивы, некаторыя пакрыўджаныя, некаторыя неразумныя. Паасобку, парамі ці групамі яны паварочваліся і накіроўваліся назад да сваіх інтэрнатах або Адміністрацыйнага будынка.
  
  Сэрца Шоў сціснулася, калі яго погляд спыніўся на чаляднік Сэмюэле. Пажылы мужчына пераводзіў погляд з Шоў на Илая. У яго вачах стаялі слёзы.
  64.
  
  Ззаду Шоў, на сцэне, Х'ю падышоў да Илаю.
  
  "Усё скончана", - прашаптаў ахоўнік.
  
  Адкрыўшы рот і выглядаючы як згубіўся дзіця, Илай нічога не сказаў.
  
  “Дэвід. Усё скончана. Ты слухаеш?"
  
  Илай глядзеў на Аню, якая спускалася па далёкай лесвіцы, Стыў ішоў побач з ёй. Малады хлопец паглядзеў на Илая з непрыкрытым пагардай. Двое зніклі за сцэнай.
  
  Х'ю працягнуў: “Цяпер. Мы павінны выбірацца адсюль. У нас ёсць варыянты, ёсць бяспечныя месцы".
  
  "Я..." прамармытаў Илай. “ Яны хочуць, каб я застаўся. Мае людзі хочуць, каб я застаўся. Паказваючы на плошчу.
  
  Цяпер Шоў зразумеў, што няма, лідэр культу наогул не верыў у гэты Працэс. Ён стварыў гэтую выдумку выключна з мэтай пазбіваць стан. Але ён горача верыў у сілу, якую чэрпаў у гаміліі сваёй паствы. Ён быў залежны ад гэтага. Ён купіўся на ўласную міфалогію. Ён быў Асірысам, богам падземнага свету, богам урадлівасці.
  
  Х'ю прамармытаў: “Яны збіраюцца напасці на цябе. Мы павінны забраць файлы, кампутары, жорсткія дыскі. І сыходзіць. Зараз жа!"
  
  Илай міргнуў, на яго твары адбілася спусташэнне з-за страты імперыі ў лічаныя хвіліны.
  
  Х'ю павярнуўся да Сквату і Грэю. “ Адпраўляйцеся ў рэзідэнцыю. Вы ведаеце, якія файлы трэба атрымаць. І кампутар у кабінеце. Відэазапісы.
  
  "Так, сэр," прахрыпеў Грэй, усё яшчэ не прыйшоўшы ў сябе пасля любоўнага дотыку Шоў. Яны са Сквотом разгарнуліся і паспяшаліся на поўдзень.
  
  Х'ю заўважыў замяшанне свайго боса. Ён дакрануўся да рукі Илая і ціха паўтарыў: "Мы знойдзем што-небудзь яшчэ, Дэвід".
  
  "Што-небудзь добрае", - разгублена прамармытаў лідэр культу. Ён усё яшчэ быў у здранцвенні.
  
  “Так. Гэта будзе добра. За мяжой. Дзе-небудзь. Так жа добра, як і тут".
  
  З вачыма, мокрымі ад слёз, Илай яшчэ раз зірнуў на Шоў. Яго збянтэжаны погляд быў, мабыць, больш леденящим, чым лютая нянавісць імгненнямі раней.
  
  Илай жэстам паклікаў Цімаці, Чалядніка, які суправаджаў Шоў на Плошчу, і той падышоў бліжэй. У іх адбылася кароткая размова. Мужчына кіўнуў. Илай і Х'ю накіраваліся ў лес па патаемнай сцежцы, каб дабрацца да адміністрацыйнага будынка і сабраць усе кампраметуюць доказы і альбо знішчыць іх, альбо збегчы з імі і выкінуць пазней.
  
  Шоў павярнуўся да Томасу, усё яшчэ трымаючы пісталет. "Мне трэба гэта зброю".
  
  “ Тое, што табе трэба, для нас не мае значэння. "Ён абняў Кэрал за плечы. Ён звярнуў увагу на пісталет. “ Не спрабуй забраць яго.
  
  Шоў не спрабаваў прыняць гэта.
  
  Ён пабег трушком у лес і павярнуў на сцежку ўслед за Элі і Х'ю. Праз некалькі хвілін яны пройдуць міма будынка З, за якім была схаваная яго баявая дубінка. Гэта — і элемент нечаканасці — дало б яму некаторы перавага.
  
  "Дэвід!" - паклікаў жаночы голас ззаду яго. Шоў азірнуўся. Гэта была Анджа. “Калі Ласка, Дэвід. Дазволь мне растлумачыць!"
  
  Илай спыніўся. Яго твар было абыякавым, калі ён азірнуўся і ўбачыў Шоў і, прыкладна ў трыццаці футах ззаду, Анжу. Погляд Илая кінуўся па другі бок шэрагу кустоў — туды, дзе Цімаці ішоў паралельна. Ён быў амаль на адным узроўні з Аняй.
  
  Менавіта ў гэты момант Шоў заўважыў, што Цімаці зняў швэдар. На ім не было кудменя.
  
  Ён быў Абраным, забойцам-самазабойцам.
  
  Майстар Илай сам навучае мяне ...
  
  Мужчына кіўнуў свайму босу, выцягнуў з-пад тунікі нож і кінуўся ў кусты.
  
  "Anja!" Шоў таксама падбег да яе.
  
  Перш чым ён наблізіўся, Цімаці накінуўся на яе і схапіў жанчыну за валасы.
  
  “ Няма... калі ласка, Цімаці, - выдыхнула яна.
  
  Не вагаючыся, ён правёў нажом па бледнай плоці яе горла. Хлынула кроў, і жанчына ўпала на калені, затым на бок, яе голас быў пранізлівым ад жаху.
  
  Цімаці зірнуў на Шоў. Затым чалавек, які смяяўся над ситкомами, любіў напяваць і, магчыма, спадзяваўся атрымаць месца ў хоры ў Омах з прыходам восені, глыбока ўздыхнуў і аддаў развітальны салют — перахрысціўся двума рукамі. Ён крыкнуў: "Бывай... да заўтра". І перарэзаў сабе яремную вену.
  
  Кінуўшы нядбайны погляд на жанчыну, якая была яго даўняй палюбоўніцай, Илай павярнуўся і паспяшаўся на поўнач у суправаджэнні Х'ю.
  
  Шоў падбег да Анье. Яго навучалі працэдуры баявой траўмы шыі. Класічная формула лячэння "ABC" — дыхальныя шляхі, дыханне, кровазварот — вылецела ў трубу. Няма сэнсу прачышчаць дыхальныя шляхі, калі кроў не паступае ў мозг, таму што яна выцякае на тратуар. Гэтая працэдура была HABC. Кровазліццё, дыхальныя шляхі, дыханне, кровазварот. Адзіны спосаб выратаваць ахвяру з такой ранай - гэта ціск, моцны ціск, якое Шоў і ужыў цяпер, апусціўшыся на калені.
  
  "Калі ласка," выдыхнула яна.
  
  “ Ш-ш-ш, я бачыў і горай. З табой усё будзе ў парадку.
  
  Ён гэтага не зрабіў, і яна, верагодна, не зрабіла б.
  
  Пад старанна нанесеным макіяжам яна стала яшчэ больш папяльцовай.
  
  Шоў зірнуў уверх па сцежцы і ўбачыў, як Илай і Х'ю зніклі ў напрамку адміністрацыйнага будынка. Ён мог толькі глядзець, як яны таропка выдаляюцца.
  
  Чорт вазьмі.
  
  Пачуўся голас: “Я зраблю гэта. Ты ідзі за ім".
  
  Гэта быў Стыў.
  
  "Спускайся сюды", - загадаў Шоў.
  
  Мужчына прысеў на кукішкі.
  
  “Няма. Табе трэба стаць на калені або сесці. Гэта можа заняць некаторы час".
  
  Стройны малады чалавек зрабіў, як было загадана.
  
  Шоу сказаў: "Ідзі за маімі пальцамі".
  
  Гэта ён таксама зрабіў, няўпэўнена, калі густая чырвоная кроў заструилась па яго скуры. Затым з большай упэўненасцю.
  
  "Ён..." прашаптаў Стыў. “ Майстар Илай. Ён...
  
  “Я ведаю. Гэта цяжка. Але табе трэба засяродзіцца".
  
  "Добра".
  
  "Адчуваеш лапікі скуры?"
  
  “Там? Так".
  
  Аня пачала гаварыць, то змоўкла. Яе вочы зачыніліся.
  
  Шоў сказаў Стыву: “Рана разарваная не цалкам. Мы можам захаваць ёй жыццё. Зацісніце парэз. Будзе слізка, але табе прыйдзецца гэта зрабіць. Выкарыстоўвай пазногці для захопу. Як можна мацней."
  
  "Усё ў парадку".
  
  "Вось так".
  
  "У мяне гэта ёсць".
  
  Шоў агледзеў рану. “ Добра.
  
  Ён падняўся, выціраючы кроў з рук, і ўбачыў непадалёк рух, парачку. Чаляднікі. Шоў паклікаў іх.
  
  "Нам патрэбна дапамога", - сказаў ён.
  
  "Божа мой, што здарылася?" спытаў мужчына, калі яны далучыліся да яго.
  
  “ Паклічце сюды каго-небудзь з клінікі. Зараз жа.
  
  "Мы зробім", - сказала жанчына. Яны павярнуліся і хутка пабеглі прэч.
  
  - Ідзі, - сказаў Стыў Шоў. - Спыні яго.
  65.
  
  Беглы.
  
  Шоў не мог бачыць Илая і Х'ю наперадзе, хоць яны не маглі быць далёка. Калі яму пашанцуе, ён дагоніць мужчын каля інтэрната Шоў, дзе ўсё яшчэ знаходзіўся ваенны клуб.
  
  Затым: белая ўспышка. Так, наперадзе былі яны, Х'ю і Илай, па-ранейшаму адны, якія рухаюцца на поўнач, да адміністрацыйнага будынка. Шоў саслізнуў з сцяжынкі ў лес на ўсходзе, дзе ён мог выкарыстоўваць дрэвы і хмызняк ў якасці хованкі, скарачаючы адлегласць да сваіх мэтаў.
  
  Х'ю быў правоў. Падмурку прыйшоў канец. Нават калі некаторыя ўсё яшчэ хацелі верыць, ненадзейная фантазія, якую плёў Илай, была разбурана. Тое, што ў Илая у падвале была дарожная сумка, азначала, што ў яго быў план уцёкаў. Яны з Х'ю павінны былі сысці, пакінуўшы засталіся AU'ов баррикадировать лагер. Калі прыбудзе паліцыя, яны выйграюць час для свайго боса, паведаміўшы аператыўных сілам і ўдзельнікам перамоваў, што ён усё яшчэ тут. Магчыма, хто-небудзь з іх прыкінецца ім. Гэта трымала б улады звязанымі на працягу некалькіх гадзін, можа быць, дзён, пакуль лідэр культу збег бы з краіны. З яго рэсурсамі ў Илая, напэўна, быў доступ да прыватнаму самалёту.
  
  Шоў трымаўся зараснікаў кустоўя ўздоўж схаванай сцежкі. Ён зразумеў, што перахопіць іх як раз перад тым, як яны дабяруцца да Аддзялення дапамогі. Элі і Х'ю час ад часу азіраліся назад і, не бачачы Шоў, меркавалі, што ён усё яшчэ з Аняй, спрабуючы захаваць ёй жыццё. Илай, верагодна, загадаў Цімаці напасці на жанчыну часткова для таго, каб адцягнуць Шоў, пакуль яны будуць уцякаць.
  
  Шоў вырашыў, што яму прыйдзецца адмовіцца ад дубінкі; ён не мог дазволіць сабе марнаваць час на тое, каб схапіць яе. Ён працягне пераслед двух мужчын, ціха падыдзе, а затым нападзе. Вядома, Х'ю павінен быў зваліцца першым: жорсткі падкат, паралізуе ўдар каленам у сонечнае спляценне, затым ператрус у пошуках пісталета. Ён выказаў здагадку, што гэта не спыніць Илая, які ў адно імгненне кіне свайго сябра і ўцячэ. Шоў прыйдзецца пераследваць пешшу і вывесці яго з ладу. У Х'ю былі б сцяжкі на маланкі; Шоў выкарыстаў бы іх, каб звязаць абодвух мужчын і цягнуць іх па лесе, пакуль не знайшоў бы тэлефон.
  
  Ён даў плане семидесятипроцентную верагоднасць спрацаваць. Ён паспяшаўся праз зараснікі, пакуль не апынуўся за ўсё ў трыццаці футах ад мужчын, якія, здавалася, зусім не падазравалі аб яго прысутнасці.
  
  Ён быў упэўнены, што зможа заспець іх знянацку. Давядзіце вынік да васьмідзесяці адсоткаў.
  
  І гэтыя шанцы захоўваліся аж да таго моманту, калі на яго накінуліся двое АУ спераду і два ззаду.
  
  Шоў зразумеў, чаму чацвёрка так блізка падабралася незаўважна для яго. Ён шукаў шэрыя тунікі; гэтыя людзі былі ў камуфляжы, аб якім згадваў Фрэдэрык. Тыя, хто быў ззаду, моцна ўрэзаліся ў Шоў. Ён упаў плазам, дыханне выбілі з лёгкіх. Перш чым ён змог падняцца, яму звязалі рукі за спіной і паставілі на ногі.
  
  “Госпадзе. Што гэта за кроў? Ён памірае?"
  
  "Паслухай мяне," сказаў Шоу, задыхаючыся. “ Усё скончана. Паліцыя...
  
  "Заткніся!" - крыкнуў я.
  
  "Калі ты хочаш—"
  
  Удар у жывот быў нанесены відавочным лідэрам групы, шыракаплечы хлапечым мужчынам з вогненна-рыжымі валасамі. Шоў з цяжкасцю ўтрымаўся ад ваніт.
  
  "Што цяпер?" - спытаў адзін з іх.
  
  Рэд сказаў яму: “Чаляднік Х'ю сказаў, каб усё выглядала як няшчасны выпадак. Як быццам ён упаў і зламаў нагу, а жывёлы разарвалі яго. Грэйт-Мядзведжая выманне бліжэй за ўсё. Пайшлі. Калі ён выкіне цябе якое-небудзь дзярмо, стукні яго яшчэ раз ".
  66.
  
  Шоў са звязанымі рукамі і чацвёра яго выкрадальнікаў былі цяпер прыкладна ў сотні ярдаў ад лагера. Недалёка ад шляху адыходу да шашы штата, дзе, як ён спадзяваўся, Вікторыя і Фрэдэрык падключыліся да тэлефоне і ў цяперашні час перадавалі тактычную інфармацыю ФБР і паліцыі штата.
  
  Рэд паказаў. “ Туды. Я думаю, гэта ў той бок.
  
  Шоў бачыў, што дрэвы заканчваюцца прыкладна ў пяцідзесяці ярдаў наперадзе, лес саступае месца скалістым выступах.
  
  "Што гэта за Зарубкай?" - спытаў нехта.
  
  Рэд сказаў: “Гэта падобна на пячору. Туды ходзяць ваўкі. Горныя львы".
  
  "Чаму гэта называецца Мядзведжая выманне?" - спытаў широкогрудый мужчына, лысаваты, з прыкметным шнарам на шыі і вуху.
  
  Рэд закаціў вочы. “ У іх там яшчэ і гробаны мядзведзь ёсць. Задаволены?
  
  “ Проста пытаюся.
  
  “Дзіўнае месца. Куча костак. Смярдзіць. Мы затаскиваем яго туды, трахаем і пакідаем. Як быццам ён упаў і зламаў нагу. Не змог выбрацца ".
  
  Такім чынам, вырашыў Шоў, ён уцячэ. Калі яны наблізяцца да Выемцы, AU'ы адарвуцца, шукаючы лепшае месца, каб завесці яго ў яр. Як толькі яны спыняліся, ён раптам спыняўся і адхіляўся ад таго, хто здаваўся самым слабым — стройнага бландзіна. Нападнік рэагаваў, оттаскивая яго назад. Затым Шоў кідаўся ў бок маладога чалавека, наносячы ўдар галавой і каленам у пахвіну. Затым ён уцякаў у самую глухую частку лесу. Нейкі час яны ішлі за ім, але адчувалі сябе няёмка, баючыся заблудзіцца, асабліва калі падзеляцца, што было б самым лагічным спосабам пераследваць яго.
  
  У такім лесе? Летам? У яго было б дзевяноста пяць працэнтаў шанцаў выжыць. Яму прыйшлося б адпілаваць сцяжку, але, улічваючы колькасць камянёў паблізу, гэта не зойме шмат часу.
  
  Ён цынічна ўсміхнуўся пра сябе. Так, дзевяноста пяць адсоткаў шанцаў выжыць у лесе. Але быў нюанс: калі ён збег ад чатырох здаровых мужчын, як мяркуецца, узброеных нажамі, як Цімаці. Магчыма, электрашокер. Яшчэ адна магчымасць - агнястрэльную зброю. Верагоднасць таго, што ён уцячэ ад іх? Хай будзе трыццаць пяць адсоткаў.
  
  З іншага боку, трыццаць пяць - гэта ўсё роўна што сто, калі ў цябе няма іншых варыянтаў.
  
  Рэд, які ішоў наперадзе, падняў руку, даючы ім знак спыніцца. Шоў зразумеў па гэтаму жэсту, што ён былы вайсковец. Бянтэжыць. У яго павінны быць навыкі рукапашнага бою. Ён паглядзеў направа, дзе ў пяцідзесяці футаў ад Шоў віднеўся край скалы. “ Думаю, вунь там. Гэта ўсё. Брэд, са мной.
  
  Пакінуўшы на Шоў толькі двух ахоўнікаў. Добра.
  
  Калі Рэд і Брэд рушылі праз лес, Шоў напружыўся, рыхтуючыся тузануць, зрабіць выпад, зламаць сваёй ахвяры нос, а затым ўцячы.
  
  Рэд, аднак, азірнуўся. Ён прыжмурыўся і вярнуўся. Ён прысеў за Шоў, які змог толькі уздыхнуць, адчуўшы, як на яго лодыжках защелкнулась зашпілька-маланка.
  
  Прывязаны да свінні.
  
  Ніякага спрынту.
  67.
  
  Брэд і Рэд вярнуліся з краю скалы да Шоў, Бландзіну і Шнару.
  
  "Гэта там", - сказаў Рэд астатнім. “Падобна на яму, дзесяць футаў глыбінёй, напэўна. Смярдзіць, як у мясной лаўцы".
  
  "У мяне закружылася галава", - сказаў Брэд.
  
  Шоу сказаў: “Вы бачылі верталёт. Дарожны патруль Каліфорніі і дэтэктывы з Сан-Францыска. Яны расследуюць забойства Илая. Вы саўдзельнікі ".
  
  "Супакойся," сказаў Рэд.
  
  “Вы супрацоўнічаеце, я размаўляю з пракурорам. Ён пойдзе на здзелку".
  
  "Мы ні храна не рабілі", - сказаў яму Рэд. "Мы проста наёмныя копы, апранутыя ў гэтую дурную форму".
  
  "Ну, ты і зараз займаешся дзярмом", - сказаў Шоў. “Гэта ўжо выкраданне. І даволі хутка гэта стане забойствам".
  
  Рэд прамармытаў: “Ты не ведаеш Х'ю. Ён не той, каго ты хочаш абдурыць".
  
  “Добра, тады дазволь мне сказаць табе вось што. Калі ён хоча няшчаснага выпадку, тады прыйдзецца зняць зашпількі. Калі ФБР знойдзе маё цела, яны знойдуць і завязкі. Нават пасля таго, як жывёлы дабяруцца да мяне.
  
  Мужчыны маўчалі, Брэд і Бландын паглядзелі на Рэда.
  
  “ ФБР? - Спытаў Бландын.
  
  Рыжы: "Заткніся".
  
  “На іх ужо паўсюль твае адбіткі пальцаў і ДНК. Так што ім прыйдзецца сысці. І вось што я табе скажу: хто б ні адрэзаў іх ... ты памрэш ". Шоў не зводзіў вачэй з Бландзіна. Яго голас быў спакойны, як ветрык вакол іх. "Я раздавлю табе горла, як толькі мае рукі вызваляцца".
  
  Шнар сказаў: “Можа, ён ведае якое-небудзь дзярмо, як Х'ю. Гэта каратэ".
  
  "Ён нічога не ведае".
  
  “ Ён, напэўна, ведаў, як звяртацца з гэтым пісталетам.
  
  Рэд ўздыхнуў. "Дазволь мне спытаць цябе: падобна на тое, што ў яго цяпер ёсць пісталет?"
  
  Шоў перавёў погляд з Шнара на Бландзіна. “Адзін з вас памрэ. І вы нічога не зможаце зрабіць, каб спыніць мяне".
  
  Гэта нават аддалена не адпавядала рэчаіснасці. Што яны маглі зрабіць, так гэта проста стукнуць яго тут па галаве, перарэзаць завязкі і кінуць у Канаву. Аднак ён быў прыкладна на пяцьдзесят адсоткаў упэўнены, што, улічваючы тэрміновасць сітуацыі, ніхто з іх не падумаў бы аб такой магчымасці.
  
  Рэд сказаў: "Мы проста заб'ем цябе тут каменем да грэбанай смерці, перережем путы і пацягнем ўніз па схіле". Ён відавочна паціснуў плячыма.
  
  Шоу сказаў: “Пакінь свае валасы, ДНК і адбіткі пальцаў на іншых доказы. Яны схопяць цябе праз тыдзень".
  
  "У нас няма на гэта часу," прамармытаў Рэд. “ Цягнеце яго ўніз. Зараз жа. Зламайце яму абедзве нагі.
  
  Бландын і Брэд пацягнулі яго наперад.
  
  Яны прайшлі дзесяць футаў, перш чым ззаду іх пачуўся пранізлівы крык.
  
  Двое мужчын, якія трымалі Шоў, хутка абярнуліся.
  
  Моршчачыся, стоячы на каленях, з тварам такім жа чырвоным, як і валасы, Рэд левай рукой сціскаў правае плячо - кплівая версія плечавага прывітання.
  
  Стоячы над ім, Вікторыя яшчэ раз узмахнула баявой дубінкай. Нанёсшы слізгальны ўдар па галаве, Рэд цяжка паваліўся.
  68.
  
  Брэд і Бландын адпусцілі Шоў, які скаціўся на зямлю.
  
  - Сука, - прамармытаў Шнар.
  
  Усе трое мужчын выцягнулі з кішэняў нажы з запирающимися лёзамі і пстрычкай раскрылі іх.
  
  Бліжэйшы да яе, Брэд, кінуўся ў атаку. Жанчына лёгка ўхілілася, прысела і проста ўзняла дубінку. Па сутнасці, ён раздрабіў сабе калена. Вышыня гэтага крыку была нават вышэй, чым у Рэда.
  
  Шоў кінуўся да дрэва і перакаціўся вертыкальна. Бландын тэлефанаваў па рацыі. "На нас напалі!" У яго голасе гучала недавер. “Мы недалёка ад Мядзведжай выемкі. Нам патрэбна дапамога.
  
  Грукатлівы адказ: "Мы пасылаем людзей".
  
  Бландын рушыў да Вікторыі і ледзь не пазбавіўся сківіцы ад удару дубінкай, перш чым адскочыць назад. Ён кіўнуў Шнару, маючы на ўвазе зайсці ёй з флангу, чаго Шоў быў здзіўлены, што яны не зрабілі раней.
  
  Размахваючы дубінкай і не спускаючы з іх вачэй, Вікторыя падбегла да Шоу. “ Перевернись.
  
  Ён так і зрабіў.
  
  Бландын крыкнуў свайму партнёру: "Не, спыні яе!"
  
  Шнар рушыў наперад, але ўзмах дубінкі прымусіў яго адскочыць назад.
  
  Вікторыя дастала свой мясницкий нож і распилила зашпількі на руках. Яна перадала лязо Шоў, каб той перарэзаў сцяжкі на лодыжках. Яна хутка паднялася і рушыла наперад з дубінкай, стоячы нізка і добра балансуючы. Яна ніколі не паварочвалася спіной ні да аднаго з іх больш, чым на секунду.
  
  Яе вочы былі настолькі безмятежны, наколькі гэта наогул магчыма.
  
  І халодны. Ледзяной.
  
  Абодва мужчыны попятились.
  
  Бландын сказаў свайму партнёру: “Табе трэба было ўзяць яе з сабой. Баішся маленькай шапіках?"
  
  "Пайшоў ты".
  
  Шоў падняўся на ногі, моцна сціскаючы нож, гатовы нанесці ўдар.
  
  Яны сустрэліся тварам да твару, учатырох. Шоў бачыў, што яны былі схільныя бегчы, але, верагодна, былі ў жаху ад таго, што Х'ю зробіць з імі, калі яны дазволяць гэтых двух паўстанцам сысці.
  
  "Давай памяняемся месцамі," прапанавала Вікторыя.
  
  Яны абмянялі дубінку на нож. Яна ўмела трымала лязо, як ён і меркаваў, і яе твар, здавалася, свяцілася ў прадчуванні добрай бойкі.
  
  Шоў таксама быў перапоўнены радасным узбуджэннем. У гэтых густых лясах прахалодным ясным днём. Прымітыўная абстаноўка, прымітыўная бойка, роўныя шанцы ...
  
  Мужчыны рушылі наперад. АУС попятились і прарабілі тэатральныя, але абсурдныя жэсты сваімі клінкамі, як маленькія дзеці, якія імітуюць прыёмы баявых мастацтваў.
  
  "Дабраліся да шашы нармальна?" Спытаў Шоў.
  
  “ Спыніў грузавік і паехаў назад. Фрэдэрык размаўляў па тэлефоне, калі я сыходзіў.
  
  Так што фэдэралаў або дзяржава былі б ужо ў шляху.
  
  Бландын ўмяшаўся. Шоў некалькімі ўзмахамі дубінкі хутка адправіў яго ў адступленне. Ён падумаў пра Х'ю і Илае, знішчальных або упаковывающих доказы. "Лепш паскорыць працэс".
  
  Пакуль Вікторыя наносіла ўдар па ўсё больш нявызначанай Шнару, Шоў зрабіў ілжывы выпад наперад, затым хутка адступіў ад Бландына, які хіхікнуў: "Давай, бяжы, прыдурак".
  
  Шоў падабраўся на патрэбную дыстанцыю і нанёс удар дубінкай цішком — такім чынам, яго сіла была менш смяротнай. Яго галава ўдарыла АС у цэнтр асобы, і ён упаў, застонав, кроў хлынула ў яго з носа, рукі прыкрывалі пакутлівую рану.
  
  Гэта пакінула Шнара наступаць на Вікторыю. Да яго вярнулася ўпэўненасць, цяпер, калі Шоў быў бяззбройны. Ён прысунуўся яшчэ бліжэй да Вікторыі.
  
  Яна таксама здавалася нецярплівай. - Добра. - Гэта было сказана так нядбайна, як афіцыянтка звяртаецца да кліента. Узяўшы нож за лязо, яна кінула яго на зямлю прыкладна ў шасці футаў ад Шнара. Ён прызямліўся ручкай уверх на мяккую зямлю.
  
  Шнар асцярожна агледзеў яго, магчыма, дзівячыся, чаму, з такім відавочным кантролем над зброяй, яна прамахнулася міма яго з вялікім адрывам.
  
  Вікторыя патлумачыла Шоў: "На ўсялякі выпадак, калі мне гэта спатрэбіцца".
  
  Яна не займала абарончай пазіцыі, калі ішла да Шнару. Пастава прамая, рукі па швах. На самай справе шпацыравала. Калі яна была прыкладна ў сямі футаў ад яго, ён зрабіў выпад. Яна слізганула налева і схапіла яго руку з нажом абедзвюма рукамі, ступіла наперад, каб пераканацца, што ён не зможа вырвацца, затым нетаропка павярнулася. Шоў ведаў, што з дапамогай гэтага манеўру можна кіраваць усім целам чалавека з мінімальнымі высілкамі і прымусіць яго апусціцца на калені або жывот.
  
  Ці ты можаш раздрабніць запясце.
  
  Вікторыя абрала другі варыянт.
  
  Шоў пачуў бавоўна з адлегласці ў дваццаць футаў.
  
  "А..." Шнар збялеў і страціў прытомнасць.
  
  Вікторыя падабрала з зямлі свой нож і сказала: “Часам табе проста не хочацца калоць людзей. У цябе таксама бываюць такія дні, Коултер?"
  
  Знаходлівая, сімпатычная і з пачуццём гумару.
  
  Ён сказаў: “Мы павінны ісці. Цяпер. Илай і Х'ю з адміністрацыі. Доказы знікнуць ".
  
  Яны хутка звязалі мужчынам рукі за спіной і выцягнулі нож Рэда з кішэні штаноў. Шоў сунуў яго ў шкарпэтку. Астатнія ляза яны зашвырнули глыбока ў лес. Шоу падабраў сваю скрываўленую баявую дубінку. Вікторыя зняла рацыю з пояса Бландзіна.
  
  Калі яны рушылі па вузкай сцежцы на поўнач, да галоўнай брамы, Шоў ўдзячна кіўнуў.
  
  "Табе не пагражала вялікая небяспека", - сказала яна.
  
  Ён зірнуў на чацвярых галаварэзаў і за імі на Мядзведжую Зарубку.
  
  Зламай яму абедзве нагі ...
  
  “Я вырашыла вярнуцца, як толькі мы знойдзем машыну або пікап. Ты не быў гатовы да наступу". Вікторыя ўсміхалася.
  
  Рацыя працягвала трашчаць, патрабуючы навін аб нападзе. Гэта быў голас Х'ю, які ўсё больш злаваўся з-за адсутнасці адказу. Добрай навіной было тое, што ён і, як мяркуецца, Илай ўсё яшчэ былі ў лагеры.
  
  Шоў падабрала сваю баявую дубінку і паказала на поўнач, дзе былі Х'ю і Илай. Затым яна дакранулася да рукі Шоў. "Ворагі набліжаюцца". Яны паглыбіліся ў густыя зараснікі ажыны. Наперадзе было з паўтузіна АУ, яны рассыпаліся веерам і рухаліся ў іх кірунку. Падмацаванне, якое запрасіла Бландынка. "Зброя," прашаптала яна, ківаючы наперад.
  
  Двое з іх трымалі пісталеты.
  
  Шоў і Вікторыя паспяшаліся назад да чатырох мужчын, з якімі яны толькі што біліся. Шоў нахіліўся і прашаптаў Реду: “Ты не верыш у Працэс, праўда? Ты думаеш, што гэтая жыццё і ёсць яна. Шоў зірнуў на Вікторыю, якая апусцілася на калені і нож, прыставіла да яго горла.
  
  Задыхаючыся, ён сказаў: "Я гробаны выкідала, вось і ўсё".
  
  Яна сказала: "Як цябе завуць, і калі ты назавеш мне фальшывае, ты нябожчык".
  
  “Лухта сабачая. Гэта забойства".
  
  "Не, гэта самаабарона з зваротнай сілай". Лязо націснула мацней. Вочы Вікторыі ператварыліся ў цёмныя правалы.
  
  - Добра, добра, - выдыхнуў Рэд. Эндзі.
  
  “ Вас называюць "Чаляднікам" ці яшчэ якім-небудзь тытулам?
  
  “Не, нічога з гэтага лайна. Проста Эндзі".
  
  Шоў уключыў ПЕРАДАЧУ па радыё. “Гэта Эндзі. Картэр збег. Мы прасачылі за ім да рэзідэнцыі. Ён ўнутры. Нам трэба больш людзей!"
  
  Адказ: “Чорт вазьмі. Вас было чацвёра".
  
  Імгненнем пазней паступіла паведамленне з загадам ўсім прыбыць у рэзідэнцыю.
  
  Група AU, приближавшаяся да іх, відавочна, таксама пачула перадачу. Яны павярнулі на поўдзень і пабеглі трушком па сцежцы.
  
  Вікторыя і Шоў павярнуліся ў процілеглым кірунку і паспяшаліся да пярэдняй часткі лагера. Праз некалькі хвілін яны ўжо сядзелі на кукішках за дрэвамі, ззаду адміністрацыі і будынка Аддзялення дапамогі. Шоў паказала.
  
  Унутры павінна быць агнястрэльную зброю.
  
  Яна кіўнула.
  
  Яны абодва агледзелі тэрыторыю, якая выглядала так, як і варта было чакаць пасля хаатычных падзей, якія толькі што адбыліся. Групы Таварышаў стаялі разам. Некаторыя паныла сядзелі ў адзіноце на плошчы або на лаўках. Жанчына адкрыта плакала. Паміж двума ICs ішоў спрэчка.
  
  Побач з адміністрацыяй стаяў пазадарожнік, набіты кампутарамі і файламі. Грэй і Сквот паспяшаліся да яго і засунулі скрынкі з дакументамі. Затым яны павярнулі назад да рэзідэнцыі.
  
  "Табе патрэбна дубінка?" - спытаў ён.
  
  "Магчыма".
  
  Шоў пайшоў да сябе ў інтэрнат і забраў другую клюшку, усё яшчэ што ляжала ў гняздзе з лісця ззаду будынка. Ён вярнуўся, працягваючы яе ёй. Яна загарнула нож у сурвэтку і засунула яго за пояс ззаду.
  
  Яна сказала: “У іх унутры будзе сейф з зброяй. Адцягвае манеўр спераду?"
  
  Ён паківаў галавой. “ Занадта шмат AU'ов.
  
  "Добра, мы проста хутка ўвойдзем — праз заднюю дзверы".
  
  Яна была прыадчынены. Шоў зазірнуў. Задняя пакой, запоўненая канцылярскімі прыладамі і кардоннымі скрынкамі без апазнавальных знакаў, была пустая. І, так, у адной сцяны стаяў зброевы сейф.
  
  Яны абмяняліся кіўкамі і, схапіўшы дубінкі, хутка ўвайшлі ўнутр. Яна паказала на сябе, і дзверы, якая вяла ў пярэднюю частку Аддзялення дапамогі, маючы на ўвазе, што яна будзе ахоўваць яе. Ён падышоў да сейфа.
  
  Чорт. Зачынена моцна.
  
  Ён паказаў на яе і паківаў галавой. Вікторыя нахмурылася. Ён далучыўся да яе, і яны зазірнулі праз шчыліну ў калідор, які вёў да галоўнага офісу. Уздоўж калідора цягнуліся чатыры дзверы, па дзве з кожнага боку — у адной яго дапытвалі мінулай ноччу. Яны праслізнулі ў калідор і рушылі наперад, правяраючы ручкі. Усе дзверы былі зачыненыя. Калі яны падышлі бліжэй, Вікторыя падняла руку, і яны абодва спыніліся.
  
  Праз прыадчыненыя дзверы ў прыёмную яны маглі бачыць рух.
  
  Так, Илай і Х'ю былі тут. Выклікае непакой. Гэта азначала, што, хутчэй за ўсё, яны скончылі знішчаць і пакаваць файлы і сціраць дадзеныя з кампутараў.
  
  Двое мужчын глядзелі ў бок. Мужчыны размаўлялі з кім-то, каго Шоў і Вікторыя не маглі бачыць. Гутарка была прыязнай. Пачуўся смех.
  
  Яны нічога не падазравалі.
  
  Шоў паказаў на Х'ю і склаў пісталет вялікім і паказальным пальцамі, маючы на ўвазе, што, хутчэй за ўсё, узброены быў ён.
  
  Яна кіўнула, разумеючы: Шоў забярэ Х'ю. Яна забярэ Илая і другога чалавека ў пакоі.
  
  Быў шанец, што Илай быў узброены, але гэта здавалася малаверагодным. У любым выпадку, ён менш за ўсіх разбіраўся ў агнястрэльнай зброі, і яго было прасцей за ўсё раззброіць.
  
  Шоў падняў тры пальцы і пачаў загінаць іх.
  
  Калі апошні палец туга сцяўся, ператварыўшыся ў кулак, ён расчыніў дзверы, і Шоў праграму з Вікторыяй хутка ўвайшлі ўнутр з кіямі.
  
  Яны спыніліся гэтак жа хутка.
  
  Пачуўшы, што яны ўвайшлі, Илай і Х'ю спалохана азірнуліся.
  
  Шоў і Вікторыя спыніліся ў дзвярах. Яны абодва ўтаропіліся на запясці мужчын. На іх былі кайданкі.
  
  Чалавек, з якім яны размаўлялі, здзіўлена міргнуў і перавёў погляд з асоб Шоў і Вікторыі на баявыя дубінкі і назад.
  
  Гэта быў шэрыф з Сноквалми-Гэп, чалавек, які быў па вушы ў кішэні ў Илая і які, як зразумеў Шоў, толькі што арыштаваў двух мужчын з адзінай мэтай - дапамагчы ім збегчы да прыбыцця сапраўдных уладаў.
  69.
  
  Па жвіровай дарожцы кацілі дзве каталкі, кіраваныя медыкамі з пажарнай службы Сноквалми-Гэп.
  
  Адно з складаных жоўтых прыстасаванняў імчалася наперад, тэхнікі беглі, падскакваючы. Іншае рухалася больш нетаропка.
  
  Аня была ў першай. Яна была без прытомнасці і папялістага колеру. Яе шыя была заматана окклюзіонной герметычнай павязкай. Шоў аднойчы выкарыстоўвала сарановую плёнку менавіта для гэтай мэты; гэта павінна было прадухіліць паветраную эмбалію. Вісела кропельніца. Яна павінна была ўтрымліваць не суцэльную кроў, а рэанімацыйную вадкасць, напрыклад, фізіялагічны раствор. Аня засталася жывая дзякуючы мужчыну, які хутка крочыў побач з ёй, Стыву. Яго рукі і вопратка былі заліты крывёю.
  
  На задняй каталцы ляжала цела чалавека, адказнага за стан Ані, чалавека, які прасунуўся наперад, Цімаці.
  
  Шоў і Вікторыя стаялі каля пункта аказання дапамогі. Яны забралі свой багаж, які ляжаў ў іх у нагах, хоць сотавыя тэлефоны і ключы ад машыны ўсё яшчэ былі зачыненыя. Па паведамленнях, гаворка ішла аб пошуку ключоў ад сейфаў; аднак Шоў быў упэўнены, што ключы не будуць "знойдзены" да тых часоў, пакуль лідэр культу і яго саўдзельнік не знікнуць надоўга.
  
  Прысутнічала яшчэ адна пара — Томас і Кэрал. Ён быў тым, хто забраў "Глок", калі на Шоў напала натоўп, і адмовіўся аддаць яго пазней.
  
  Шоў зразумеў, што адбылося. Томас уварваўся б у адміністрацыйны будынак з кароткім зброяй і настаяў бы на стацыянарным тэлефоне або адным з мабільных тэлефонаў персаналу. Ён бы патэлефанаваў у 911.
  
  Дыспетчар паслухмяна перадаў экстраны выклік у офіс шэрыфа Сноквалми Гэп. У лагер прыехалі тыя ж праваахоўнікі, якіх Шоў бачыў на месцы гібелі Джона. Шэрыф — па бейджу яго звалі Кэлхун — ведаў, што яго чакае куча наяўных грошай, калі ён "арыштуе" Элі і Х'ю і вывезе іх з лагера да таго, як з'явяцца законныя праваахоўнікі.
  
  Памочнік шэрыфа падвёў Х'ю і Илая да ўласнага пазадарожніку Кэлхуна, і мужчынам дапамаглі забрацца на задняе сядзенне. Іх рукі былі скаваныя кайданкамі перад целамі, што з'яўляецца парушэннем працэдурных ва ўсіх праваахоўных органах свету. Х'ю кінуў юрлівы погляд у бок Вікторыі. Яна парыравала ледзяным поглядам.
  
  АС, таксама ў кайданках, быў выведзены іншым памочнікам шэрыфа на паркоўку. Двое мужчын балбаталі, як прыяцелі, якія накіроўваюцца на паляванне ў першы дзень оленьего сезону. Арышт яго і любога іншага AUS быў проста для выгляду. Іх выпусьцяць, як толькі яны апынуцца ў кіраванні шэрыфа Сноквалми Гэп, калі не па шляху туды.
  
  "Глядзі", - сказала Вікторыя, ківаючы ў бок сцежкі, якая вяла сюды ад рэзідэнцыі Элі.
  
  Два памочніка шэрыфа разносілі багаж і дарожныя сумкі.
  
  "Калідорныя," прамармытаў Шоў.
  
  "Іду ў заклад, гасцінец будуць даволі добрымі".
  
  Мужчыны склалі рэчы на задняе сядзенне пазадарожніка шэрыфа і вярнуліся ў тым напрамку, адкуль прыехалі. "За новай порцыяй", - цынічна падумаў Шоў. "Пуцяводнае маяк" павінен быў падарожнічаць з камфортам.
  
  Шоў сказаў Вікторыі мяккім голасам: “Ім прыйдзецца ўзяць паказанні. Растягивай гэта як мага даўжэй. Яны не ведаюць, што за Фрэдэрыкам сочаць фэдэралаў і паліцыя штата.
  
  - Мая зойме столькі ж часу, колькі чытанне “Мобі Дзіка". Гэтую кнігу я так і не дачытаў, а ты?
  
  "Ніколі гэтага не пачынаў".
  
  Шэрыф што-то прашаптаў некалькім сваім памочнікам, якія кіўнулі, выконваючы інструкцыі. Калі ён вярнуўся, накіроўваючыся да сваёй машыне, Шоў спыніў яго. "Шэрыф Кэлхаун".
  
  "Так?"
  
  “ Я быў сведкам некалькіх злачынстваў на тутэйшай тэрыторыі і я б...
  
  “ "Памяшканне тут". Гэй, ты кажаш як юрыст. Ты юрыст?
  
  "Няма".
  
  "Гэй, павінен сказаць, ты купіў сабе некалькі даволі мудрагелістых сувеніраў". Ківок у бок вайсковых клубаў. “Прадай іх у універсальным краме ў цэнтры горада. Выручишь кругленькую суму".
  
  "Мы хацелі б зрабіць заяву," сказала Вікторыя.
  
  Шэрыф агледзеў скрываўленую форменную кашулю Шоў. “ Вы ўпэўненыя, што не параненыя, сэр?
  
  “ Не, я ратаваў жанчыну, якую толькі што вывезлі. Тую, якую Илай загадаў забіць.
  
  Илай, твой сябар. Або, па меншай меры, дабрадзей.
  
  Не адрэагаваўшы, шэрыф вывудзіў ключы з кішэні і пабег да пазадарожніку. Ён патэлефанаваў па рацыі. "Тоні, ты забраў астатнія рэчы містэра Эліса?"
  
  "Ужо ў шляху, шэрыф".
  
  "К Нам пара з'язджаць". Ён падышоў да дзвярэй з боку кіроўцы.
  
  "Шэрыф," паклікаў Шоў.
  
  Мужчына прыўзняў брыво. На яго твары адбілася нуда.
  
  “Заявы? Мы гатовыя іх зрабіць".
  
  “ Вы даволі дружная пара, ці не так? Пракурор звяжацца з вамі.
  
  “ У вас няма нашых імёнаў.
  
  "Мы разбяромся з гэтым". Кэлхаун плюхнуўся на сядзенне і завёў рухавік.
  
  Шоў прысеў і адкрыў свой заплечнік. Ён пакапаўся ўнутры. Імгненне праз ён што-тое запісваў на старонцы ў адным з сваіх нататнікаў. Ён вырваў лісток, падышоў да Кэлхауну і працягнуў яму.
  
  “ Маё імя і нумар тэлефона. Проста каб палегчыць задачу пракурору.
  
  “Дзякуй вам цяпер. Свеце трэба больш такіх неабыякавых грамадзян, як вы, сэр".
  
  Шоў вярнуўся ў "Вікторыю", і яны назіралі, як памочнікі шэрыфа загружаюць апошні багаж Илая ў кузаў "4Runner". Адзін з іх зачыніў дзверы ліфта і двойчы пастукаў па борце аўтамабіля.
  
  Кэлхаун хутка праехаў праз браму "УЧОРА, заўтра " і заехаў на жвіровыя стаянку, пакідаючы за сабой шлейф шэрай смузе. Яго суправаджаў пазадарожнік, які яны бачылі раней, той, што быў набіты файламі, кампутарамі і жорсткімі дыскамі.
  
  Вікторыя паляпала Шоў па плячы і паказала. На зямлі побач з тым месцам, дзе стаяў пазадарожнік, быў маленькі белы прадмет. Гэта быў лісток паперы, цяпер скруціць ў камяк, з яго імем і нумарам тэлефона, які ён уручыў шэрыфу не больш двух хвілін таму.
  70.
  
  Нарэшце, прыбытку фэдэралаў.
  
  Званок Фрэдэрыка Таго Пепперу спрацаваў.
  
  Спецыяльнага агента Роберта Слэя з мясцовага аддзялення ФБР ў Такоме суправаджалі два тузіны агентаў па тактыцы, крыміналістыцы і перамоваў з закладнікамі.
  
  "Вы Шоу?" Моцна складзены, прыгожы мужчына, апрануты ў цёмна-сінюю вятроўку з надпісам яго працадаўцы на спіне, працягнуў руку, і яны паціснулі адзін аднаму. Яго валасы былі чорнымі як смоль.
  
  "Гэта Вікторыя ..." Шоў прыўзняла брыво ў яе бок.
  
  Яна сказала: "Лесстон". Яе погляд кінуўся да Шоу; відавочна, цяпер яны звярталіся адзін да аднаго па прозвішчы.
  
  Упёршы рукі ў бакі, Слэй агледзеў лагер, групы людзей у уніформе Фонду. Ён нічога не сказаў, але яго погляд быў прыкаваны да Падраздзяленню дапамогі і людзям з службы бяспекі ў шэрых туниках. Шоў заўважыў, што большасць з іх пераапрануліся ў вулічную вопратку.
  
  Слэй адказаў на званок, выслухаў. Выраз яго твару было сур'ёзным. "'К. Трымаеце мяне ў курсе". Ён адключыўся і зноў пераключыў сваю ўвагу на Шоў і Вікторыю. “ Цаню вашы меркаванні па нагоды іх вышуку, містэр Шоў. Я даручыў гэтым людзям. Але, — ён кіўнуў у бок тэлефона, — пакуль нічога.
  
  Як толькі Шоў дастаў свой тэлефон, ён патэлефанаваў Таго Пепперу, які даў яму нумар Слэя. Яны размаўлялі, пакуль агент і яго каманда імчаліся ў лагер. Шоў папярэдзіў, што шэрыф Калхун амаль напэўна адпусціць Илая і Х'ю. Ён падзяліўся з агентам некаторымі меркаваннямі з нагоды пошукаў двух мужчын. Да гэтага часу гэта было беспаспяхова - як ён толькі што даведаўся ад Слэя.
  
  Шоў спытаў: “Як Кэлхаун гэта зрабіў? Ўцёкі?"
  
  “Проста адпусьці іх. Сказаў, што няма верагоднай прычыны. Апублікаваў таксама ўсе доказы ".
  
  Вікторыя ўсміхнулася.
  
  Шоў паказаў на лес на ўсходзе, недалёка ад Грэйт-Мядзведжай выемкі. “Там звязаны чацвёра злачынцаў. Ім спатрэбіцца медыцынская дапамога".
  
  Вікторыя: "А. Забылася пра іх".
  
  “Яны могуць супраціўляцца, але яны не члены культу. Яны наёмныя работнікі. Я думаю, яны звернуцца, калі ты прапануеш ім правільную здзелку ".
  
  "Абвінавачванні?"
  
  “Напад. Замах на забойства".
  
  “ Хто з'яўляецца ахвярай? - спытаў я.
  
  “ Я сведка, які падае скаргу.
  
  Пачуўшы гэта, Слэй нахмурыўся. “ І ты паклаў чацвярых з іх?
  
  "Мне дапамаглі," сказаў Шоў.
  
  “Што, чорт вазьмі, гэта за месца? Дэвіда Эліса няма ні ў ViCAP, ні ў якіх-небудзь нашых файлах. Як і ў Фондзе Асірыс ".
  
  Шоў коратка патлумачыў.
  
  "Неўміручасць", - задуменна вымавіў агент. Ён яшчэ раз агледзеў Таварышаў, большасць з якіх бязмэтна стаялі, змагаючыся са смерцю мары аб вечнай жыцця. І з думкай, што іх толькі што падманулі. Слэй сказаў: "Я думаю, калі вы збіраецеся рабіць глупствы, чаму б не рабіць глупства па-буйному?"
  
  Слэй дастаў лічбавы дыктафон, ручку і нататнік. Ён падняў ты гатовы? брыво.
  
  Шоў і Вікторыя кіўнулі.
  
  Яны прыступілі да падвядзення вынікаў. Абодва падрабязна распавялі аб сваім вопыце. Хоць іх словы былі не такімі доўгімі, як у разадзьмутай рамане дзевятнаццатага стагоддзя, яны ўтрымлівалі шмат інфармацыі, якая легла ў аснову шматлікіх абвінавачванняў, вылучаных супраць Илая і іншых Кампаньёнаў — сэкс-гандаль, сэксуальны гвалт над непаўналетнімі, інсайдэрскіх гандаль, магчымае адмыванне грошай, напад, збіццё, забойства, выкраданне.
  
  "Як ты думаеш, колькі людзей прайшло тут?" Спытаў Слэй.
  
  "Гэта працягваецца ўжо чатыры гады", - сказаў яму Шоу. “Там будзе шмат удзельнікаў. Элі збег з кучай файлаў, але ў Адміністрацыі можа быць спіс. Ці ў рэзідэнцыі Илая.
  
  “Мы праверым іх. Некаторыя з іх, павінна быць, бачылі што-то, годнае абвінавачванні".
  
  Шоў таксама распавёў яму пра Выбары.
  
  Пачуўшы гэтую навіну, Слэй зрабіў паўзу. “Яны падобныя на тэрарыстаў-смяротнікаў. Нам таксама давядзецца іх высачыць. Пасля гэтага, — ён махнуў рукой, маючы на ўвазе разбурэнне Фонду, — яны могуць быць, я не ведаю, запраграмаваныя на ліквідацыю сведак.
  
  "І ў нас ёсць гэта". Шоў перадаў відэакамеру, якую яны схавалі ў будынку 14, калі яны з Вікторыяй ўварваліся туды, каб абмяняць яд на цукар. Шоў сцягнуў яго з кабінета побач з кабінетам для заняткаў. Ён застукаў Ауса за падліўкай віна.
  
  Адным з іх быў Х'ю. На запісу чуваць, як ён крычыць калегу: “Чорт, надзень маску. Гэта дзярмо заб'е цябе".
  
  “Гэта яд. Так і павінна быць".
  
  “ Па-мойму, падобна на цукар.
  
  “ Паспрабуй трохі. Дай мне ведаць, наколькі яно салодкае.
  
  Слэй выклікаў спецыяліста па зборы доказаў, які спакаваў камеру ў пакет і запісаў імя Шоў у дакументах ланцужкі паставак.
  
  Агент прыбраў свой лічбавы дыктафон. “Проста цікава, якога чорта вы двое тут робіце? Мне вы не здаецеся культавым персанажам".
  
  Шоу сказаў: "Проста сее-што... "
  
  Вікторыя скончыла фразу: "Асабістае".
  
  "Ну, за гэтым стаіць цэлая гісторыя", - сказаў Слэй такім тонам, які азначаў, што на самай справе яму не трэба было гэта чуць.
  
  Падышоў Стыў. Ён сцёр большую частку крыві са сваіх рук, хоць кашуля была сапсаваная. Шоў адзначыў, што чырвоны колер крыві і сіні колер тканіны ў спалучэнні робяць тканіна фіялетавай.
  
  "Anja?" - Спытаў Шоў.
  
  "Яны не могуць сказаць".
  
  Шоў прадставіў памочніка агенту. Малады чалавек з чырвонымі і апухлымі ад нядаўніх слёз вачыма патлумачыў сваю працу. Шоў распавёў Слэю аб нататніку, у якім захоўваліся ўсе рэчы Илая.
  
  “Я схаваў яго за домам. Я дастану яго для цябе".
  
  Шоў сказаў Слэю, што дэтэктыў паліцыі Сан-Францыска Этуаль аднавіў расследаванне смерці Янга, якое, несумненна, было замоўлена Илаем, таму што рэпарцёр расследаваў парушэнні прыстойнасцяў ў Фондзе.
  
  Агент спытаў: “Гэтая запісная кніжка? Ці ёсць у ёй што-небудзь аб сустрэчы Илая і Эдвардса?"
  
  “Так, сэр. Ён хацеў, каб я гэта зрабіў".
  
  - Калі? - спытаў Шоў.
  
  “ Каля двух месяцаў таму.
  
  Шоў сказаў агенту: "Прыкладна ў той жа час, калі Эдвардс забіў Янга".
  
  Стыў ўздыхнуў. "Майстар Илай". Ён глядзеў на лагер. Здавалася, ён не мог знайсці слоў, каб выказаць тое, што адчуваў. “Я ўсё рабіў для яго. Усё, што яму было трэба. Ў любы час. Калі-небудзь ". Утаропіўшыся на свае кутікулы, усё яшчэ пакрытыя чорнымі плямамі ад крыві Аньи, ён аблізнуў куток рота і сказаў: "Я дастану для вас гэты нататнік, агент Слэй". Ён накіраваўся да рэзідэнцыі.
  
  Да Шоў падышла прысадзістая жанчына ў спадніцы і аб'ёмным швэдры. Ёй было, напэўна, за пяцьдзесят, яе сівыя валасы былі сабраныя ззаду ў конскі хвост. Як і многія Кампаньёнкі, яна скінула сваю уніформу. Яна ўсё яшчэ насіла свой амулет. Ён быў чырвонага колеру.
  
  "Я Сью Баскомб".
  
  Не "Вучань Баскомб". Чары былі разбураныя.
  
  Шоў і Вікторыя прадставіліся.
  
  "З табой усё ў парадку?" - спытала яна, нахмурыўшыся.
  
  Кроў.
  
  "Я ў парадку".
  
  “Я хацеў бы падзякаваць вас. Пасля першых некалькіх дзён у мяне былі сумневы, але я не мог зразумець, што менавіта здалося мне няправільным. Хто-небудзь з вас працуе ў праваахоўных органах?"
  
  Яны сказалі ёй "няма".
  
  “Ну, яму б гэта сышло з рук, калі б ты не ўмяшаўся. Тыя людзі на сцэне загінулі б". Баскомб пахітала галавой. “Я думала, што я даволі сообразительна. Але калі я страціла Піцера, я крыху сышла з розуму. Яна абвеў позіркам лагер. “Я сказала, проста паспрабуй. Паглядзі, на што здольна гэта месца. Па-дурному з майго боку. Трэба было проста перажыць гора з сябрамі і сям'ёй. Калі губляеш каго-то, гэта нялёгка выправіць. У любым выпадку, цані тое, што ты зрабіў ".
  
  Ківок. Колтер Шоў дрэнна пераносіў падзяку.
  
  "Я хачу вам сее-што прапанаваць", - сказала жанчына. “Я думала напісаць аб сваім вопыце, аб Фондзе і майстру Элі ... Я маю на ўвазе аб Дэвідзе Эллисе, ашуканцы. Калі б я гэта зрабіў, мог бы я ўзяць у вас інтэрв'ю?
  
  "Неназваная крыніца, вядома".
  
  Акінуўшы позіркам рэзідэнцыю, Баскомб сказала: "Паляваць на адзінокіх, падушаных ... Я думаю, свет павінен даведацца пра Илае".
  
  "Вядома".
  
  “Дзякуй. Я не хачу, каб гэта здарылася з кім-то яшчэ".
  
  Баскомб сышла, зняўшы свой кудмень і выкінуўшы яго ў смеццевы кошык побач з Аддзяленнем дапамогі. Шоў назіраў, як яна зрабіла паўзу і накідаў некалькі слоў у сваім нататніку — выкарыстоўваючы яго зараз, каб запісаць гісторыю свайго жыцця ў культ, а не лухта аб ўспамінах з мінулага жыцця.
  
  Адвярнуўшыся ад Баскомба, Шоў выпадкова заўважыў іншую жанчыну, якая сядзела на лаўцы ля адміністрацыйнага будынка.
  
  Гэта была чаляднік Адэль, яго спецыяліст па прыёме гасцей. Яна ссутулилась і прыціснула далоні да грудзей. Падводка для вачэй пацякла ад слёз. Ёй давядзецца сутыкнуцца з тым, што Шоў распавёў Кампаньёнам. Яна не хацела яму верыць, хоць, напэўна, разумела, што гэта праўда: працэс быў фіктыўным. Яе дзіця знік. Заўтра ўз'яднання не будзе. Было цяжка бачыць яе такой.
  
  Ён павярнуўся да Вікторыі і махнуў у бок сваёй уніформы Фонду. "Я таксама здымаю касцюм".
  71.
  
  Абодва ў сініх джынсах і кашулях — яго шэрых, яе чорных — Шоў і Вікторыя сядзелі на лаўцы, дзе яны сустрэліся ў дзень Выступаў Илая.
  
  Яна захавала сінюю стеганую камізэльку, прадстаўленую Фондам. Куртка Шоў засталася ў спартыўнай сумцы. Ён не пярэчыў супраць невялікага пахаладання ў рэзкім паветры. На нагах у яго былі экокожи; падэшвы ўсё яшчэ хварэлі пасля бегу ў спробе выратаваць Джона ў гэтых вытанчаныя тапачках, і ён вырашыў адмовіцца ад чаравік, якія апранаў тут. Вікторыя, аднак, была ў ботах, стыльных, з нізкім халявай, карычневых, на двухдюймовых драўляных абцасах.
  
  Яны былі падушаныя. Выгляд быў надзвычайны, але пасля ўсяго, што адбылося, Паказвае ў дадзены момант не мог ацаніць эстэтыку. Яны абодва атрымалі свае тэлефоны ў аддзяленні AU, і Шоў зараз патэлефанаваў у мясцовую бальніцу. Ён датэлефанаваўся да ўрача ў аддзяленні неадкладнай дапамогі і спытаў аб стане Анжы.
  
  “ Стан стабільны. Яна выжыве. Вашы адносіны, сэр?
  
  "Знаёмы".
  
  “ У яе асабістых рэчах няма ніякіх слядоў бліжэйшых сваякоў.
  
  "Тут я нічым не магу вам дапамагчы". Затым Шоў прыйшла ў галаву думка. Ён назваў доктару імя Стыва і сказаў, што папросіць яго патэлефанаваць. "Яны працуюць разам".
  
  Ён перадаў гэтую навіну аб яе стане Вікторыі. Затым: "Я не ведаю, наколькі юрыдычна яна была ўцягнутая ў яго афёры", - працягнуў ён. “Яна многае ведала аб аперацыі. Не паведаміла пра гэта. Гэта дрэнна скончыцца для яе. Ён павольна павярнуў галаву. “Я павінен быў пераканацца, што яна засталася ў рэзідэнцыі. Пасля таго, як яна дапамагла мне ўзламаць кампутар, я павінен быў здагадацца, што ён вось так накінецца на яе.
  
  “Калі б яе не было на сцэне, гэта магло б здацца падазроным. Илай мог бы здагадацца, што што-то адбываецца ".
  
  Тым не менш, Шоў сказаў: "Яна не заслужыла таго, што з ёй здарылася".
  
  Вікторыя маўчала: ён мог сказаць, што яна не згодная. Яна была б жанчынай, з якой мала што здаралася, калі б яна не хацела, каб гэта адбылося.
  
  Яна спытала: "Як вы думаеце ... Калі яна думала, што памірае, як вы думаеце, яна верыла, што пяройдзе ў Заўтрашні дзень?"
  
  "Можа быць". Гэта было магчыма. Хоць Шоў таксама думала: любы суцяшэнне было б значна азмрочана агоніі, якую яна адчувала, усведамляючы, што мужчына, якога яна любіла, толькі што загадаў забіць яе.
  
  “ О, глядзі. "Вікторыя дакранулася да яго рукі. Яе вочы былі скіраваныя да неба.
  
  Узняўся залаты арол. Хутчэй за ўсё, гэта быў той жа самы, якога ён бачыў раней. Гэта былі тэрытарыяльныя жывёлы; яны кіравалі тэрыторыяй, якая магла сягаць да шасцідзесяці або сямідзесяці квадратных міль, і гора любым птушкам істотам, якія ўрываліся туды. Беркут - другая па хуткасці птушка на зямлі, піке на здабычу з хуткасцю дзвесце міль у гадзіну. Хутчэй толькі сапсан.
  
  Гэты, аднак, нетаропка ляцеў па чыстым блакітным небе.
  
  Праз імгненне Вікторыя сказала: "Гэта не помста".
  
  "Хмм?"
  
  Злёгку отодвинувшись, яна павярнулася да яго. - Ты сказаў, што я моцна рызыкую дзеля помсты, прыйшоўшы сюды, каб забіць Илая. Гэта было не так. Гэта была дзяржаўная служба.
  
  Шоў чакаў.
  
  “Я служыў за мяжой. Там у мяне быў настаўнік. Ты калі-небудзь служыў?"
  
  "Няма".
  
  “ Тады ты не ведаеш. Ёсць два ворага. Ёсць вораг, і ёсць той, з кім ты працуеш — і для каго. Я не збіраюся паступаць так, як паступаюць некаторыя жанчыны, і казаць, што, паколькі ты мужчына, ты гэтага не разумееш. Ёсць шмат прычын, па якіх людзі чагосьці не разумеюць, і тое, што яны мужчыны, можа быць, а можа і не быць адной з іх. Я не ведаю. Я проста скажу табе: мы павінны змагацца на абодва фронту. Жанчыны так робяць. Грэта была маёй абаронцам і сябрам. Мы перамаглі талібаў, і мы перамаглі старэйшага сяржанта Джорджа Уотса, і галоўнага старшыну Уэйна Девонна, і падпалкоўніка Брэдлі Дж. Гиббонса, які запаў бы ў істэрыку, калі б вы не ўключылі літару "Дж" у яго імя, калі прадстаўлялі яго.
  
  “Гэта было не кожны дзень і не па-сапраўднаму. Ніколі не рабіў спробаў згвалтавання. Гэта быў флірт. Чапляў цябе. Прыніжэньня і цкаванне. Гэта працягвалася да таго часу, пакуль яны не адчулі, што ў цябе нарэшце-то хапіла смеласці ўзяцца за працу. Пацешна, так усё гэта называлі. Мужчынскія геніталіі. Жанчыны і мужчыны. Ніхто ніколі не казаў, што ў цябе ёсць яечнікі, здольныя выконваць гэтую працу ".
  
  Яна мякка ўсміхнулася. Шоў таксама.
  
  “Грэта навучыла мяне ўставаць ... Няма, я б сказаў, яна навучыла мяне як ўставаць. Калі казаць "так, сэр" або "мэм". Калі сказаць "не". Калі спытаць, чаму. Калі назваць гэта лухтой. Калі ведаць, што ты збіраешся мірыцца з гэтай лухтой, таму што лухта - частка працы кожнага. Усё гэта па-чартоўску абстрактна, ці не так?
  
  "Я разумею гэта".
  
  Яна ўважліва паглядзела на яго.
  
  “Тады, так, самаробнае выбуховае прыстасаванне. Гэта—"
  
  Яго ківок сказаў ёй, што яму знаёма, на жаль, скажонае назва бомбы. Самаробнае выбуховае прыстасаванне. Фактычна, адным з яго заданняў было знайсці тое, якое прапала.
  
  “У чым розніца паміж гарматай у Першую сусветную вайну і B-17, сбросившим пятисотфунтовую бомбу ў Германіі? Верагодна, ніякай. Але самаробнае выбуховае прыстасаванне? На гарызонце не чуваць стрэлаў з гармат. Няма сірэн паветранай трывогі. Проста паласа асфальту, смеццевы бак, кіёск з тэлефоннымі карткамі, якія граюць дзеці, козы. Гэтыя гробаны самаробныя выбуховыя прылады могуць быць дзе заўгодна. У дзіцячай калыскі адарванае кола. Вось з-за чаго загінулі Грэта і яе каманда. Трое загінулых. Яна выжыла. Яна сказала, што Бог як быццам ударыў яе. Усё прыйшло ў рух, увесь свет прыйшоў у рух. Цяпер я раблюся сумным ".
  
  "Няма".
  
  “Грэта вярнулася. Вірджынія, прыватныя лекары, тэрапія. Лячэнне зрабіла ўсё, што магло. Адной з рэчаў, якія яна паспрабавала, быў Фонд. Мяне выпісалі і пераехалі туды, дзе яна жыла.
  
  “Я вячэраў з ёй месяцы два таму. Яна была ў выдатным настроі. Яна сказала, што ўсё будзе добра. Яе даравалі б за тое, што яна абняславілася, або за бестурботнасць, або за тое, што, чорт вазьмі, па яе думку, яна там нарабіла. Можа быць, адвяла погляд, прапусціла багі, можа быць, адправіла паведамленне. Хто ведае? Я гарантую, што тут няма за што прабачаць. Няма ніякага гребаного кіраўніцтва. Ёсць толькі тое, як забіваць і не быць забітым, як здабываць дадзеныя выведкі, як запраўляць аўтамабілі, як кіпяціць пітную ваду. Але не пра тое, як жыць такім жыццём.
  
  "У канцы вячэры яна абняла мяне і сказала:'Да спаткання, да заўтра', - і отсалютовала ".
  
  Вікторыя павольна перавяла погляд з Шоў на неба. Магчыма, шукала арла.
  
  “Яна пайшла дадому і застрэлілася. Такая шчаслівая, такая задаволеная ў адну хвіліну. Затым памерла праз гадзіну. Я павінна была высветліць, што адбылося ". Яна паглядзела ў яго бок. "Як ты павінна была зрабіць з Адамам".
  
  Яна працягнула: “Я дапамагла яе брату прыбрацца ў яе кватэры і знайшла яе запісныя кніжкі з Фонду. Усе яе запісу пра мінусы, плюсы. Шкадавання. Нататкі аб тым, што ў наступным жыцці з ёй усё будзе ў парадку. Яна 'прасунецца'. Яна будзе са сваімі памерлымі сябрамі. Яе маці, яе пляменнік. І я."
  
  Вікторыя на імгненне змоўкла, ветрык шамацеў у лісці, пстрыкаючы галінкамі. Яна шчыльней запахнула камізэлька.
  
  “Штогадовыя самагубства сярод грамадзянскіх жанчын складаюць прыкладна пяць выпадкаў на сто тысяч. Для жанчын, якія знаходзяцца на сапраўднай службе, або ветэранаў - дваццаць дзевяць. Ты маці, і ты ідзеш у Whole Foods пасля футбольнай трэніроўкі ў Омах, і газетны кіёск побач з дзвярыма выбухае, забіваючы чацвярых. Ты дзелавая жанчына, проста балбочаш са сваім прыяцелем, еш крабаў ў рэстаране ў Балтыморы, і твайго сябра забівае снайпэрскі стрэл, якога ты нават не чуеш, пакуль ён не ператвараецца ў груду адзення на зямлі.
  
  “Калі гэта здарыцца з табой, ты ўжо ніколі не будзеш ранейшым. Ніколі. Але мы носім форму, і таму людзі думаюць, што мы павінны адрознівацца, у нас павінен быць імунітэт. Гэта не так. Для нас гэта так жа дрэнна. І горшае, што хто-то можа табе сказаць, гэта: "О, думай больш пра гэта ". У наступным жыцці з табой усё будзе ў парадку. Илая трэба было спыніць ".
  
  Праз імгненне яна прыбрала цемру. Усміхаючыся, яна сказала: "Зрабі мне ласку?"
  
  "Вядома".
  
  Яна працягнула яму свой тэлефон. "Сфатаграфуйце мяне тут".
  
  Вікторыя выйшла на травяністая поле і павярнулася да яго тварам. Ён падняў тэлефон. Ён зрабіў некалькі здымкаў. Асвятленне было добрым, і на фоне пышных гор ён падумаў, што яна будзе задаволеная.
  
  Адвярнуўшыся, Вікторыя паглядзела ў неба. “ Ты бачыш арла? Я б таксама хацела захаваць яго ў кадры.
  
  Шоў аглядаў неба. “ Ніякай птушкі.
  
  "Патэлефануй яго агенту", - сказала яна, смеючыся. "Хай ён усё задавальняе".
  
  Калі Шоў зноў навёў аб'ектыў, ён пачуў шоргат хмызняку. Ён павярнуўся і ўбачыў, што хто-то хутка бяжыць праз лес да паляне. З лістоты выскачыў каржакаваты мужчына ва ўніформе Фонду, з чырвоным тварам, увесь у поце. Ён задыхаўся ад напружання. Ўздым сюды з лагера быў стромкім.
  
  Гэта быў чаляднік Сэмюэл. Ён перавёў погляд з Шоў на Вікторыю, якая стаяла да яго бліжэй за ўсіх. Ён падбег да яе.
  
  "Вікторыя!" Крыкнуў Шоў. "Направа!"
  
  Яна павярнулася.
  
  Было занадта позна. У яе не было часу прыняць абарончую позу. Масіўнасць і хуткасць вялікага мужчыны прыціснулі яе да зямлі. Яна ляжала, аглушаная і бездыханная.
  
  Шоў кінуў тэлефон і кінуўся бегчы. “Не, Сэмюэль! Няма!"
  
  Мужчына схапіў Вікторыю за швэдар, подтащил яе да краю абрыву і, не вагаючыся ні секунды, сапхнуў уніз. Шоў пачуў яе пранізлівы крык, калі яна падала з вышыні каля ста футаў.
  
  Сэмюэль падняўся і паглядзеў на Шоў, у яго вачах, поўных слёз, чыталіся смутак і гнеў. Ён прашаптаў: "Бывай ... да заўтра", - і скочыў услед за ёй у пустэчу.
  
  
  ТРЫ:
  
  РЭХА - РИДЖ
  
  72.
  
  20 Чэрвеня
  
  На гэты раз грымучая змяя была сапраўднай, у адрозненне ад ўяўнай змеі, якую Далтон Кроў выкарыстоўваў у якасці падставы, каб прарабіць дзірку ў "Мішлен" на сваёй арандаванай машыне тыдзень назад або каля таго.
  
  Колтер Шоў падымаўся па вузкай сцежцы з камянёў, бруду і жвіру ў аддаленым кутку уласнасці сваёй сям'і ва ўсходняй Каліфорніі. Змяя, буйная, рухалася прама па яго маршруце, у згорнутым стане, лянівая, верагодна, сытая смачным абедам з грызуноў. Тым не менш, яна была гатовая да ахоўнаму ўдару, які павінен быў быць хуткім і дакладным. У рэшце рэшт, гэта чыстыя мышцы.
  
  Шоў заўважыў гэта і спыніўся ў той самы момант, калі пачуўся настойлівы стук хваста. Дзіўна, як з'яўляюцца на свет істоты, падумаў ён. Спатрэбіліся б сотні тысяч гадоў, каб развіць гэтую цікавую функцыю, якая, па сутнасці, абвяшчала: Спыніся, ці я буду страляць.
  
  Шоў быў у сваім паходзе не адзін. Яго суправаджаў моцна складзены чорна-карычневы ратвейлер. Іншая сабака, магчыма, інстынктыўна кінулася б у атаку, не даведаўшыся з YouTube або паўтораў вестэрнаў 1960 года, што азначае гэты скрыгат. Чэйз напружыўся, але каманда Шоў "Стой" прымусіла яго замерці на месцы.
  
  Супраць грымучай змеі не так шмат сродкаў абароны, акрамя гетраў—шчыткоў для ног. Пярцовы балончык бескарысны. Іх вочы абаронены непранікальным экранам, і струковы перац, які асляпляе нас, для іх усё роўна, што вада. І, як могуць пацвердзіць многія людзі, якія калі-небудзь спрабавалі стукнуць змяю булавой, калі вы знаходзіцеся досыць блізка, каб ударыць іх, яны, верагодна, будуць дастаткова блізка, каб ударыць вас.
  
  Што тычыцца сабакі Чэйза, то сабачая фізіялогія менш ўспрымальная да змяіным таксіну, чым чалавечая. Але ў якасці дадатковай меры засцярогі перад гэтай прагулкай Шоў увёў вакцыну ад укусаў змей. Ён успомніў, як шмат гадоў таму яго бацька спытаў малодшага з дзяцей Шоў: "такім чынам, Батан, якія шанцы вакцинированной сабакі перажыць захварэўшы грымучай змяёй?"
  
  Дзевяцігадовы Дорион прыжмурыўся, разважаючы. "У залежнасці ад памеру — сабакі і змеі — і ад таго, куды яна нападае, можа быць, каля васьмідзесяці адсоткаў".
  
  “Так, добра. А шанцы вакцинированной сабакі выжыць пасля мёртвай грымучай змеі?"
  
  "Амаль сотня".
  
  "У цябе гэта атрымалася".
  
  "Але я не хачу страляць у змяю, тата".
  
  “ Хто ведае? Але часам гэта пытанне аб табе ці пра іх, Батан. І адказ заўсёды адзін: ты.
  
  Шоў насіў насцегнавая кабуру, у якой ляжаў яго рэвальвер Colt .357 Magnum (мадэль, па іроніі лёсу названая ў гонар іншага змеі, Пітона). Але ён таксама не хацеў страляць у змяю. Ён думаў аб тым, што яны з Чэйз знаходзяцца на яго заднім двары, а не ў іх ўласным — і, па праўдзе кажучы, істота зусім не паводзіў сябе дрэнна; яно проста паводзіла сябе як змяя.
  
  Таму ён выбраў іншы варыянт. Аб'езд.
  
  Шоў знайшоў даволі прамую галінку, каля чатырох футаў даўжынёй, і абрэзаў яе сваім нажом "Ка-Бар".
  
  Ніколі не заходзіце ў зараснікі змей без треккинговой палкі. Вы можаце рассоўваць расліны перад сабой, і калі адбудзецца ўдар, змяя, хутчэй за ўсё, схопіцца за палку.
  
  “ Пяткай, - скамандаваў Шоў, і яны з Чэйз разам павярнулі налева і рушылі праз густы лес. Ротэн урэзаўся ў левае сцягно Шоў, калі яны абышлі грымучую змяю і працягнулі сваю місію, чалавек прамацваў зараснікі, перш чым прайсці праз іх.
  
  Гэтая місія была другой з двух, пра якіх ён думаў апошнія некалькі тыдняў, той, якую ён адклаў, каб заняцца Эрыкам і Адамам ... І, як аказалася, той маленькай паездкай у Фонд Асірыса.
  
  Ён шукаў тое, што яго бацька шмат гадоў таму схаваў тут, у гэтай гарыстай часткі сямейнага валодання.
  
  У нейкім архіве Каліфарнійскага універсітэта Колтер знайшоў падказку, якая падказала яму, што таямнічае пасланне знаходзілася тут, у раёне памерам прыкладна з прыгарадны раён. Пошук быў няпростым для многіх, але нават калі Шоў не ведаў дакладнага месцазнаходжання, ён ведаў, як яго знайсці.
  
  Цяпер сцяжынка прывяла іх на грэбень Рэха-Риджа, дзе шмат гадоў таму жанчына, охотившаяся за яго бацькам Брэкстоном, паслала аднаго з сваіх наймітаў сачыць за Эштан і катаваць яго, каб ён выдаў свой сакрэт. Эштан падмануў мужчыну і падышоў да яго ззаду. Аднак у наступнай барацьбе Эштан паслізнуўся і разбіўся насмерць. Падлетак Колтер выявіў цела — гэта было матывацыяй для яго вар'яцкага і бессэнсоўнага хуткаснага спуску па схіле Рэха-Риджа да рэчышчы ручая, дзе ляжала цела яго бацькі.
  
  Шоў успомніў, што ён думаў аб Адаме як аб чалавеку на скале. Цяпер ён зразумеў, што ён таксама быў такім - і Эштан таксама.
  
  Шоў нядаўна даведалася, што Брэкстан жорстка расправіўся з яе галаварэзам; гэтага чалавека больш не было сярод жывых. Жанчына, па-відаць, дрэнна пераносіла некампетэнтнасць.
  
  Наняты мускул, Эббитт Друн, узяў на сябе яго працу.
  
  Па іроніі лёсу, Брэкстан і Друн так і не здагадаліся, што Эштан схаваў сакрэт менавіта тут. Калі б яны ведалі, то вярнуліся б на пошукі, але так і не зрабілі гэтага. Іншага доступу на Рэха-Ридж не было, акрамя як праз хаціну і яе сістэму бяспекі, якую Мэры Доув ўстанавіла адразу пасля смерці свайго мужа. Брэкстан выказаў здагадку бы, што сакрэт быў схаваны ў Сан-Францыска, дзе былі сканцэнтраваны намаганні Эштана. Для іх Рэха-Ридж быў зручным бязлюдным месцам, дзе можна падсцерагчы бацькі Шоў і прымусіць яго расказаць усё, што ён ведаў.
  
  Сабака напружылася і паглядзела налева, скрозь высокія зараснікі платана, чорнага арэха і шэрай хвоі. Таксама выкарыстоўвайце шчотку: пузырчатку, креозот, люпін і снежноягодник.
  
  Гук? Не бразготка — храбусценне сухога лісця. Можа быць, алень? Мядзведзь? З апошнім не часта даводзілася абыходзіць бокам, і рука Шоў апусцілася да кольту. Але што б гэта ні было, яно знікла, як робяць дзевяноста дзевяць адсоткаў лясных насельнікаў, калі чуюць, бачаць або обоняют вас. Гэтыя двое працягнулі шлях. Ён не зводзіў вачэй з сцежкі і праверыў свой тэлефон у пошуках указанняў па GPS.
  
  Шоў адчуў вострае прадчуванне, якое прыходзіць, калі набліжаешся да сваёй здабычы. Што знайшоў яго бацька і чаму некаторыя людзі былі гатовыя забіваць — а іншыя паміраць - за гэта?
  
  Вынікаючы ўказанням электроннага навігатара, яны з Чэйз згарнулі са скалы і накіраваліся ў лес. Яны забраліся на вапняковы выступ. Шоу яшчэ раз праверыў свой тэлефон. Яны знаходзіліся на ўсходняй ускраіне паляўнічых угоддзяў. Каардынаты яго бацькі вызначалі цэлую квадратную мілю, запоўненую густым лесам, зараснікамі хмызняку і ажыны, скальнымі ўтварэннямі, ручаямі і сажалкамі.
  
  Цяпер ён пазіраў на прастор.
  
  "Давайце пяройдзем да гэтага".
  
  Гэта не было афіцыйнай сабачай камандай, але Чэйз ўлавіў сутнасць, і яны пачалі спускацца да лясной падсцілцы.
  73.
  
  Ратвейлеры ставяцца да "Працоўнай" групе Амерыканскага клуба сабакагадоўлі - катэгорыі буйных сабак, якія разводзяцца для аховы, перавозкі невялікіх калёс і саней, а таксама для пошукава-выратавальных работ. Апошняе азначала, што яны былі вопытнымі следапытамі.
  
  Шоў пакапаўся ў сваім заплечніку і дастаў пластыкавы пакет. Унутры быў кавалак таго, што здавалася дрэвам, але на самой справе было перапрацаваным пластыкам.
  
  Адным з навыкаў выжывання, якому Эштан Шоў вучыў сваіх дзяцей, было мастацтва хаваць прадметы, якія маглі быць знойдзены толькі вашымі саюзнікамі. Ён, вядома, ніколі не карыстаўся нічым электронным, але прытрымліваўся асноваў. Папулярны метад сярод выживальщиков заключаецца ў тым, каб загарнуць прадмет, які вы будзеце хаваць, у што-небудзь, якое мае характэрны пах, які выяўляюць толькі сабакі-шныпары. Калі вам трэба схаваць яго ўсяго на некалькі дзён, сабака высачыў колькі па паху. Эштан, аднак, абрала тое, што затрымлівае выдзяленне малекул паху значна даўжэй: пластык, асабліва перапрацаваны пластык, які валодае моцным і характэрным пахам.
  
  Існавалі палявыя нюхометры, у тым ліку з выдатным назвай Nose Ranger, якія маглі б вызначыць пах. Але нішто не ўлоўлівае пахі лепш, чым сабака, і, калі абставіны падавалі такую магчымасць, ён не выпускаў яе.
  
  Шоў ведаў, што што б ні было схавана тут, гэта павінна быць унутры або побач з чым-тое, што ўсё яшчэ, па сканчэнні столькіх гадоў, выпраменьвала свой непаўторны пах. Шоў паднёс яго да носа Чэйза, і той з энтузіязмам панюхаў. Шоў прычапіў доўгі ланцужок да аброжка ротэн і аддаў сапраўдную каманду: "Знайдзі".
  
  Сабака не кінулася наперад, а хутка рухалася зігзагам ад каменя да каменя, ад дрэва да куста. Шоў не адставаў, спяшаючыся ззаду, яго рука была побач з рукаяццю кольта. Абыходныя шляхі цяпер былі немагчымыя, і калі б справа дайшла да канфрантацыі, грымучая змяя прайграла б.
  
  Ротэн задраў нос, паколькі адсочваў паветра. Шоў выказаў здагадку, што закапаныя скарбы павінны быць схаваныя дзе-небудзь у пячоры, абароненай ад непагадзі.
  
  Калі хвіліны ператварыліся ў гадзіны, Шоў пачаў думаць, што, магчыма, гэта было вар'яцтвам. Быў ён тут на падставе ілжывай інфармацыі? Цалкам магчыма, што Эштан ў адзін з самых туманных момантаў падумаў, што пакінуў пасылку, але на самой справе гэта было не так.
  
  Аднак аказалася, што гэта не так.
  
  Чэйз рэзка затармазіў. Ён зрабіў тое, што робяць усе пошукавыя сабакі, выявіўшы мэта. Яны не паказваюць пальцам, яны не брэшуць. Яны садзяцца.
  
  Ён знаходзіўся перад невялікай пячорай. Каменны абвал зачыніў вялікую частку адтуліны, але бліжэй да вяршыні была шестидюймовая шчыліну. Шоў даў ротэн кавалак вяленай аленіны і прысеў на кукішкі, накіраваўшы прамень свайго тактычнага галагенавых ліхтара ў пячору. Змей няма. Толькі пыл, камяні і — прыкладна ў васьмі футаў за абломкамі — што-то падобнае на белую скрынку памерам прыкладна 9 на 12 цаляў і таўшчынёй у цаля, зробленую, зразумела, з перапрацаваных матэрыялаў. Швы былі проклеены тоўстым пластом клею, верагодна, воданепранікальнага прамысловага класа.
  
  Ён пачаў расцягваць камяні, але наперадзе была яшчэ адна міні-горка; яму спатрэбіліся б рыдлёўка, кірка і крыху дошак, каб належным чынам замацаваць ўваход у пячору. Ён не збіраўся заканчваць свае пошукі таямніцы свайго бацькі тым, што будзе пахаваны жыўцом разам з ёй на ўсю вечнасць. Ён вернецца з неабходнымі інструментамі і бярвёнамі для ўмацавання. Ён адзначыў дакладнае месцазнаходжанне з дапамогай арыенціраў, і яны з Чэйз адправіліся ў больш чым гадзінны шлях назад да хаціны. Яны не спяшаліся са спускам — ён быў стромкім і месцамі пасыпаным жвірам. Акрамя таго, вы ніколі не ведалі, калі натыкнецеся на наведвальніка пасярод сцяжынкі, згарнуўшыся абаранкам і асцярожнага, які проста не ў настроі выслізгваць з вашага шляху.
  74.
  
  Ваш хлопчык зрабіў добрую працу ", - сказаў Шоу пары, якая сядзіць на ганку яго сямейнага хаткі, приютившегося ў шырокай даліне.
  
  Ён пагладзіў Чэйза па галаве.
  
  “Вядома, любіў. Я яго дрессировал". Тэдзі таксама пачухаў сабаку за вухам.
  
  Велма засмяялася і кіўнула ў бок мужа. "Навучыла яго ляжаць у тваіх ног, пакуль ты рыхтуеш вялікую порцыю Netflix". Яе голас быў нізкім і такім жа роўным, як у яе мужа - грубым.
  
  Тэдзі усміхнуўся. “Калі-небудзь гэта спатрэбіцца: у гэтай сабакі не завагаецца ні адзін мускул, калі супергерой з грукатам прызямляецца перад ёй і апускаецца на адно калена. Чаму яны гэта робяць?"
  
  Шоў паняцця не меў, аб чым кажа гэты чалавек.
  
  Велма і Тэдзі Брюин прыехалі ў госці з Фларыды, дзе яны былі суседзямі Шоў. Абодва іх ўчастка — кожны плошчай у некалькі акраў — выходзілі вокнамі на вялікі і маляўнічы вадаём у паўночна-цэнтральнай частцы штата. Па паведамленнях, там не было алігатараў.
  
  Ніколі не верце, калі хто-то, які прадае вам нерухомасць на беразе возера, кажа вам, што там няма алігатараў.
  
  На самай справе Шоў ніколі не бачыў ні адной з рэптылій, але быў схільны прыняць гэта правіла.
  
  Тэдзі, якому было крыху за шэсцьдзесят, быў круглым і розовощеким і — як вынікала з яго імёнаў, як фамільнага, так і ніка, — быў падобны на мядзведзя, што падкрэслівалася доўгай барадой, з тых, што любілі генералы Грамадзянскай вайны. На мужчыну была карычневая шапка з апушчанымі палямі — аўстралійская ваенная капялюш. Правыя поля былі прымацаваныя да версе, каб віслая на рамяні вінтоўка не зачапіла яе. Не так ужо гэта і карысна, калі ты не быў на пляцы, аб чым сведчыў няроўны загар на твары Тэдзі.
  
  Стройная Велма, прыкладна таго ж ўзросту, сабрала свае светла-сівыя валасы ў прычоску 1960-х гадоў, выкладзеную напыленнем ў форме пчалінага вулля, што, на думку Шоў, і было сапраўдным назвай стылю. Як і яе муж, яна была ў паходных штанах колеру хакі.
  
  Хоць яны сапраўды былі суседзямі Шоў, гэтая пара была значна вялікім. Яны вялі дзелавую частку дзейнасці Шоў, праглядаючы СМІ ў пошуках прапаноў аб узнагародзе і кантралюючы бота, які рабіў тое ж самае онлайн. Яны таксама клапаціліся аб фінансах і бухгалтэрыі - задачах, якія вельмі утомляли Колтера Шоў і ў якіх ён таму быў неумел.
  
  Ён яшчэ не сказаў Велме, што аддаў Экуменічнаму радзе ўсе 50 000 даляраў. Шоў заўсёды зніжаў ўзнагароджанне, калі тыя, хто прапаноўваў, аказваліся ў цяжкім становішчы, ці падаваў ім пашыраныя планы выплат. Велма не ўхваляла яго шчодрасць і даволі гучна выступала за яго фінансавае дабрабыт.
  
  Пара і Чэйз здзяйснялі паездку па перасечанай мясцовасці ў сваім кэмпэры (Шоу купіў свой уласны Winnebago у асноўным з-за тэст-драйву, які ён здзейсніў на іх аўтамабілі). Візіт у Каліфорнію, вядома, азначаў дадатковую паездку ў Лагер, каб наведаць Шоў і яго маці.
  
  Шоў агледзеў што-то, торчащее з кішэні Тэдзі.
  
  "Гэта паветраны ражок?" Спытаў Шоў.
  
  "Для мядзведзяў", - рушыў услед хрыплы адказ.
  
  Папуляцыя чорных мядзведзяў у Каліфорніі вагалася каля сарака тысяч, што было вельмі шмат мядзведзяў. Напады адбываліся на працягу многіх гадоў, хоць, наколькі вядома Шоў, адзіным смяротным зыходам, звязаных з чорным мядзведзем, ва ўсім штаце за нядаўнюю гісторыю было забойства мядзведзем горнага льва, які напаў на турыста, ратуючы чалавека. Здаровы мядзведзь сышоў, пакінуўшы мужчыну з пачуццём затаившего дыханне палягчэння і больш чым лёгкага шкадавання аб тым, што ён забыўся зняць відэа.
  
  Істоты, як правіла, былі паслухмянымі і нясмелымі. І, так, яны не любілі гучных гукаў. Аднак, калі Шоў турбаваўся пра мядзведзяў, асабліва ў сезон дзіцянятаў, ён насіў з сабой пярцовы балончык.
  
  Велма папракнула мужа: “Паветраны ражок супраць мядзведзя. Хіба гэта не тое ж самае, што ўзяць з сабой нож ... " Яна памаўчала.
  
  Шоў ведаў гэты выраз: "увязацца з нажом у перастрэлку".
  
  Аднак яна скончыла словамі: "... да бойкі, у якой у іншага хлопца нож пабольш?"
  
  Тэдзі і Шоў засмяяліся.
  
  - Мы нікога не бачылі, - сказала Велма. Мядзведзі. Я спадзявалася. Яна нахмурылася, калі ў яе ўзнікла думка. “Прывітанне, Кольт. Я атрымаў чэк на тысячу шэсцьдзесят даляраў — ўзнагароджанне, прапанаванае сям'ёй Эрыка Янга. Але я нічога не чуў аб вялікай суме. Пяцьдзесят К. Павінен ці я каму-небудзь патэлефанаваць па гэтай нагоды?"
  
  Трапіўся . . .
  
  “Ну. Наконт гэтага, Велма".
  
  Нічога не заставалася, як сказаць ёй праўду.
  
  Жанчына ўздыхнула. “Дазвольце мне праясніць сітуацыю. Вы аддалі ўзнагароджанне ў пяцьдзесят тысяч даляраў, а затым, ні за якія грошы, правялі апошнія некалькі дзён, ледзь не будучы забітымі Чарльзам Мэнсоном і яго сям'ёй.
  
  Ён шукаў падставы для спрэчкі, але не знайшоў ні аднаго. "Даволі дакладна".
  
  “ Госпадзе, Коултер, ты зроблены не з грошай.
  
  "Ты выцягнуў з сітуацыі плюшавую сабачку Барклая". Шоў кіўнуў на цацку, якую купіў для яе па дарозе сюды.
  
  “ Супакойся, сэрца маё. Яна хмыкнула, што, улічваючы яе меладычны голас, тым не менш было прыемным тонам. “ Вымаві загавор, Кольт.
  
  “ Ты становішся ўсё больш глухой, брайдэн азірнуўся. Тэдзі усміхнуўся. "'Накласці заклён'? Ты ніколі ў жыцці не ўжывала гэтага выказвання.
  
  Яна раскрыла абдымкі. “Азірніся вакол. Ты павінен гаварыць па-заходняму".
  
  Шоу сказаў: “Мне трэба ўладзіць некаторыя справы прама цяпер. Ўбачымся за вячэрай".
  
  Шоў увайшоў на кухню, дзе яго маці рэзала гародніна.
  
  Мэры Доув нагадвала худощавую жыхарку памежжа, яе сівыя валасы былі заплеценыя ў касу. Яе цяперашняя знешнасць не моцна адрознівалася ад той, што была шмат гадоў таму, калі яна была зорным прафесарам медыцыны, дырэктарам гранта і псіхіятрам / лекарам агульнай практыкі ў раёне заліва. Яе ціхае, але непахіснае паводзіны таксама ў значнай ступені не змянілася. Пасля смерці Эштан большасць членаў сям'і меркавалі, што яна адновіць сваё жыццё ў Сан-Францыска. Аднак Колтер ведаў, што гэтага не адбудзецца. Тут яна і застанецца, займаючыся агульнай медыцынай і физиотерапией, праводзячы ретриты па такіх тэмах, як жаночае здароўе і псіхапаталогіі, і час ад часу прымаючы роды.
  
  “ Ну? Яна няпэўна махнула рукой у бок хрыбта Ехо, размешчанага за шмат міляў адсюль і не бачнага з хаціны.
  
  “ Знайшоў. "Ён сказаў ёй, дзе знаходзіцца пасылка, і што атрымае яе раніцай.
  
  Мэры Доув была няздольная выказаць здзіўленне, але яе сыну здалося, што, магчыма, толькі магчыма, яе вочы пашырыліся на міліметр ці два.
  
  “Мы пагаворым, калі ты гэта зробіш. Рашэнні павінны быць прынятыя". Голас Мэры Доув быў цвёрдым. У рэшце рэшт, тое, што Шоў знайшла ў Ехо-Ридж, было той таямніцай, якая прывяла да смерці яе мужа і іншых людзей. Яна ні ў якім выпадку не была помслівай жанчынай — помста, як выказала здагадку Вікторыя, у лепшым выпадку пустая трата часу, а ў горшым - прыводзіць да няшчасця. Але самазахаванне і выжыванне сям'і? Гэта было галоўнае. Шоў бачыў, як яго маці спакойна падняла да пляча рэвальвер калібра .30-30 і выпусціла патрон, каб абкласці шалёнага ваўка. Даведацца сакрэт Эша азначала ўсвядоміць смяротную пагрозу. І як толькі вы ўсведамляеце рызыка, вы можаце звесці яго да мінімуму.
  
  Або, што яшчэ лепш, ўхіліце яго.
  
  Мэры Доув наліла дзве кубкі кавы, дадала у кожную трохі малака. Шоў ўзяла іх у яе, прайшла ў гасціную і выглянула ў акно. Ён сказаў: "Заўсёды любіў гэты выгляд".
  
  "Прыгожа," сказала Вікторыя Лесстон, якая сядзела на канапе. Ён працягнуў дымілася кубак і сеў побач з ёй.
  75.
  
  Калі яна ўпала, тое звалілася ў ваду, а не на камень.
  
  У гневе або страху Сэмюэль не планаваў свайго нападу; ён проста абраў мэта, з якой мог дамагчыся поспеху. Ён ведаў, што яму ніколі не перамагчы Колтера Шоў. Таму ён скінуў Вікторыю са скалы, мяркуючы, што ўнізе знаходзіцца скалісты бераг. Або, магчыма, наогул нічога не мяркуючы.
  
  На самай справе месцам яе прызямлення было глыбокае возера, простиравшееся да падножжа гор пад вздымающимися удалечыні вяршынямі.
  
  Шоў падбегла да краю абрыву. І паглядзела ўніз, туды, дзе Вікторыя плавала тварам уверх, пагойдваючыся.
  
  Сэмюэль таксама лунаў, але яго спіна была звернутая да неба.
  
  Шоў набраў нумар спецыяльнага агента Слэя, назваў сваё месцазнаходжанне і сказаў: “Цяпер. Хуткая дапамога". Затым ён ацаніў. Восемдзесят футаў. Не немагчымае апусканне, але траекторыя якога павінна быць ідэальна спланаваная і адпрацаваная.
  
  На гэта не было часу. Ён зняў кашулю, чаравікі і шкарпэткі. Затым спусціўся на вузкі выступ прыкладна ў дваццаці пяці футаў ніжэй грэбня.
  
  Шоў паглядзеў уніз. Па адценні вады можна было выказаць здагадку, што яна глыбокая.
  
  Няма часу на працэнты. Вікторыя ішла да дна.
  
  Ён скокнуў, размахваючы рукамі, каб заставацца вертыкальным, што, як ён даведаўся, ніколі не спрацоўвала так добра, як можна было б спадзявацца. Скокнуўшы з такой вышыні, ён урэзаўся ў ваду з хуткасцю дваццаць пяць міль у гадзіну. Падчас трехсекундного спуску ён разважаў аб тым, што чалавек усё яшчэ можа плаваць з двума зламанымі лодыжкі.
  
  Затым рэзкі ўдар, сдавливающий косткі, мышцы і ўнутраныя органы. Шоў здолеў напоўніць лёгкія за імгненне да таго, як стукнуўся аб паверхню. Пякучы холад, аднак, меў эфект выцяснення ўсяго гэтага паветра.
  
  Падэшвы жудасна хварэлі, але складаная архітэктура лодыжак заставалася некранутай; вада не струшчыў косткі, і дно возера было далёка ўнізе.
  
  Ён моцна ўдарыў Вікторыю нагой і, як выратавальнік, выцягнуў яе на бераг.
  
  Шоў азірнуўся. Магчыма, Сэмюэль быў жывы, калі ён стукнуўся. Верагодна, цяпер яго ўжо няма. У любым выпадку, выжыванне прадугледжвае сартаванне, працэс прыняцця рашэнняў па ацэнцы таго, хто, хутчэй за ўсё, выжыве, а хто не. Шоў выкінуў з галавы чаляднік з Ўнутранага круга Сэмюэля.
  
  Неўзабаве пажарныя і ратавальнікі даставілі іх абодвух на вяршыню скалы. Медыкі агледзелі Вікторыю, правялі свае аналізы і вызначылі, што нічога не зламана; яе пазваночнік і ногі ў парадку. Аднак яна выцяла плячо. Магчыма, вывіх, праблема з вярчальны абшэўкі. Яны прымацавалі яе руку да цела бінтамі цялеснага колеру, каб не дапусціць рэзкіх рухаў, і ёй прапанавалі абязбольвальнае, ад якога яна адмовілася.
  
  Яна таксама наклала вета на паездку ў мясцовую бальніцу.
  
  “ Бывалі раны і горай. Гэта глупства.
  
  Узяўшы яе пад здаровую руку, Вікторыя і Шоў праграму, пераапрануўшыся ў свежую вопратку, вярнуліся на плацдарм перад варотамі "СЁННЯ, ЗАЎТРА"............ У памяшканні ўсё яшчэ панаваў хаос. 14 красавіка спецыялісты па зборы доказаў з месца злачынства ФБР і паліцыі штата займаліся сваёй карпатлівай працай, такой жа напружанай і эфектыўнай, як бухгалтары. Іншыя следчыя знаходзіліся пад намётамі, якія з'явіліся цудоўным чынам, збіраючы пыласосам дэталі, атрыманыя ад Таварышаў і персаналу.
  
  Шоў адзначыў, што многія супрацоўнікі праваахоўных органаў карысталіся планшэтамі, дакладна такімі ж, якія насілі з сабой супрацоўнікі Фонду.
  
  Вікторыя адпусціла яго і здаровай рукой падхапіла свой заплечнік.
  
  - Ты быў за рулём, ці не так? - спытаў Шоў.
  
  “ Мой пікап. Вунь той. Чорны. У яго інструкцыі па эксплуатацыі, так што ў бліжэйшы час я нікуды не паеду. Я завязу яго туды, дзе яны нас высадзяць. Патэлефануй маім бацькам, ці брату, ці аднаму.
  
  "Дзе твой дом?"
  
  “ Мае бацькі цяпер ў Глендейле.
  
  На самай справе гэта не адказ на пытанне. Ён выказаў здагадку, што жанчына яе ўзросту, кансультант па бяспецы / былы салдат, не жыве з мамай і татам. Аднак ёй няма неабходнасці быць цалкам адкрытай. Шоў, у рэшце рэшт, не асабліва хутка перадаваў ёй свае ўласныя дадзеныя, якія адносяцца да справы.
  
  Вікторыя працягнула: “Гэта будзе прыгода. Я не спынялася ў гатэлі насупраць аўтобуснай станцыі з таго часу, як пасля заканчэння каледжа паехала ў Еўропу. Іду ў заклад, што на рагу ёсць нават "Джэк-па-скрыначцы".
  
  Шоў вывудзіў з кішэні ключы ад грузавіка. “ Дазволь мне падкінуць ідэю.
  
  Яна паглядзела ў яго бок, у яе вачах чытаўся натапыраны прыём.
  
  Ён выказаў сваю думку, і пасля некаторага разумовага жанглявання яна сказала: "Вядома".
  
  Праз гадзіну яны былі на шляху ў Такой, дзе ён павінен быў вярнуць "Сильверадо" і забраць "Виннебаго".
  
  Па дарозе Шоў дамовіўся аб замене, а Вікторыя ўзяла трубку, спрабуючы даведацца падрабязнасці пераследу Дэвіда Эліса і Х'ю, чыя прозвішча апынулася Гарнер.
  
  Аднак адмысловаму агенту Слэю і паліцыі штата па-ранейшаму не ўдавалася іх высачыць.
  
  Сяўба ў "Виннебаго", яны адправіліся ў шлях на поўдзень. Яны добра правялі час. Першы перапынак на адпачынак быў далёка за паўднёвай мяжой Арэгона, у маленькім гарадку Барклая-Хайтс, штат Каліфорнія. На шыльдзе burg's WELCOME TO красавалася мультяшная сабачка з паднятай да неба адкрытай пашчай і звісаюць мовай.
  
  “Гаўклівым сабака? Не самы прыязны лагатып", - сказаў Шоў.
  
  “Чаму не цюлень? Цюлені брэшуць", - адзначыла Вікторыя.
  
  "Не воображай, што ў радыусе чатырохсот міль ёсць цюлень".
  
  "Логіка і гарадское планаванне," сказала яна, - не заўсёды ідуць рука аб руку".
  
  Яны огляделись ў пошуках рэстарана або бара.
  
  "Не вельмі-то падобны на горад", - заўважыў Шоў.
  
  “ Але іду ў заклад, ты зможаш купіць мноства цацачных сувеніраў і футболак для сабакі Барклая.
  
  Яны прыпаркаваліся і зайшлі ў адзіную закусачную на галоўнай вуліцы.
  
  Вікторыя выйграла заклад.
  76.
  
  Цяпер, у Лагеры, яны сядзелі на старым канапе, засланым коўдрай карэнных амерыканцаў. Шоў сербануў кавы з гурткі і спытаў: "Ты ў парадку?"
  
  "Горшая рэпліка з калі-небудзь напісаных у кіно", - адказала Вікторыя.
  
  "Хм?"
  
  “Фільмы. Буйная перастрэлка. Аўтакатастрофа. Тарнада. Акулы. Прышэльцы. У дзеянні наступае зацішша. Герой А — гэта ты, — кажа Герою Б, мне: 'Ты ў парадку?' Cliché. Сцэнарыст спіць у выключальніка.
  
  “Магчыма. Але гэта правільны пытанне. Ты ўпала са скалы".
  
  "Быў кінуты".
  
  "І які ж будзе адказ?"
  
  Вікторыя сказала: “З кожным днём лепш. Яна добрая, твая мама. Я час ад часу займалася фізкультурай, і я ведаю прафесіянала, калі трэба мной працуюць".
  
  Яны стаялі тварам на ўсход, і вечаровае сонца за іх спінамі самым уражлівым чынам асвятляла горныя вяршыні. Нават у гэты нежаркий месяц непакорлівы снег пакрываў непахісныя вяршыні.
  
  Першапачаткова Шоу думаў, мяркуючы, што Вікторыя цяжка перажывае страту мужа і дзіцяці, што ён мог бы арганізаваць для яе сустрэчу з Мэры Доув за псіхалагічнай дапамогай. Гэты план быў ануляваны факты: яна была забойцам, не самазабойца. Але пасля нападу Сэмюэля Шоў прыйшло ў галаву, што Вікторыі было б карысна правесці некаторы час у Шпіталі, дзе навыкі фізіятэрапіі яго маці маглі б аказаць некаторую дапамогу.
  
  "Які ў яе план?" Спытала Вікторыя. Яна мела на ўвазе Эн ДеСтефано, депрограммиста. Шоў падрабязна пагаварыў з жанчынай аб фондзе "Асірыс".
  
  ДеСтефано сказаў: “Многія культы кажуць аб бессмяротнасці. Не многія з іх падахвочваюць вас праверыць, ці дакладная іх тэорыя. І людзі, здавалася, купіліся на гэта?"
  
  "Дастаткова зрабіў". Шоу паведаміў ёй адпаведныя дэталі.
  
  “Я збіраюся заняцца гэтым прама цяпер. Паколькі большасць удзельнікаў прайшлі кароткатэрміновую ідэалагічную апрацоўку — усяго тры тыдні — не павінна быць складана ліквідаваць вялікую частку шкоды. Тым, хто вярнуўся на наступныя сеансы, спатрэбіцца трохі больш працы ".
  
  Шоў сказаў Вікторыі, што ДеСтефано звяжацца з уладамі, опросит Кампаньёнаў і паведаміць ім сваё імя, а таксама імёны псіхолагаў і депрограммистов у раёнах, дзе яны жылі.
  
  Шоў таксама атрымала вестачку ад Ўолтара і Салі, якія шчасна вярнуліся дадому ў Чыкага. Эбі пакуль заставалася з імі, але неўзабаве яе павінны былі перадаць у службу абароны дзяцей у яе родным горадзе. Фрэдэрык і Шоў размаўлялі некалькі разоў. Ён працаваў з паліцыяй над узбуджэннем справы супраць Элі і Х'ю.
  
  Рух злева ад іх. Чэйз брыў побач, рухаючыся мэтанакіравана. Як самалёт, заходзячы на пасадку ў аэрапорце, ён павярнуўся і замарудзіў ход, спыніўшыся паміж імі. Затым плюхнуўся на зямлю, уткнуўшыся падбародкам у нагу Вікторыі ў кроссовке.
  
  Яна паглядзела ў неба. “Гэй, там. Гэта ... яшчэ адзін залаты арол?"
  
  Шоў прыжмурыўся. “ Мяркую, што так.
  
  Іх талісман. Думка, якую Шоў трымаў пры сабе.
  
  Цёмна-карычневая фігура, размахваючы мускуламі, вярталася да лесу і скалах. “ Гэта самец. Цяпер шлюбны сезон, і маці прабудзе з яйкамі каля месяца. Яны не ўюць гнёздаў. Яны будуюць платформы."
  
  "Такім чынам, тата хадзіў за прадуктамі". Затым яна спытала: "Што новага пра Путеводном маяку і яго напарнике?"
  
  Шоў паківаў галавой. “Нядобра. Па словах агента таго, Слэя, іх заўважылі, калі яны заязджалі ў Канаду, але затым зніклі".
  
  Улады звязаліся з Каралеўскай канадскай коннай паліцыяй, якая паставілася з разуменнем, але тэрыторыя паўднёвай часткі Брытанскай Калумбіі была велізарнай, і ў канадцаў проста не было людзей для правядзення такога роду пошукаў, неабходных для злову Элі і Х'ю.
  
  На яго тэлефоне зажужжал нумар, які быў толькі злёгку знакам, як у стрыечнага брата, якога ты бачыў ўсяго адзін раз, на вяселлі некалькі месяцаў таму.
  
  "Алё?"
  
  “ Містэр Шоў, Боб Таннер.
  
  Адвакат Эрыка Янга ў Такоме, штат Вашынгтон.
  
  “Проста хацеў паведаміць вам, што абвінавачванні знятыя. Паліцыя адшукала пару падлеткаў у неанацысцкай вочку на ўсход ад Такомы. Экспертыза графіці на царквы пацвердзіла наяўнасць у іх слоікаў з фарбай. Яны прызналі сябе вінаватымі. А калі дэтэктывы дапытвалі міраніна-прапаведніка? Усё было так, як вы сказалі: прыбіральнік пачаў страляць у Эрыка і Адама, а Адам толькі адкрыў агонь у адказ. Пасля таго, як хлопчыкі ўцяклі, ён аддаў пісталет прапаведніка і сказаў яму схаваць яго. У яго не было ліцэнзіі.
  
  Шоў падзякаваў адваката і адключыўся. Вікторыя сее-што ведала аб узнагародзе для Эрыка і Адама, і ён патлумачыў, як было вырашана справа.
  
  Шоў і Вікторыя некаторы час сядзелі моўчкі.
  
  "Проста для даведкі, я больш не крыважэрны".
  
  “ Каб мая маці магла даставаць вострыя нажы?
  
  Яна прищелкнула мовай. "Часам нармальных збіваюць".
  
  Як добра гэта ведаў Колтер Шоў — чалавек, які падарожнічаў па краіне, разбіраючы па костачках таямніцы, якія адны людзі не змаглі разгадаць, а іншыя проста не цікавіліся і, што яшчэ больш важна, не хацелі, каб яны былі разгаданы.
  
  Шоў атрымаў паведамленне. Ён прачытаў яго двойчы, і ўстаў. "У мяне ёсць даручэнне".
  
  - Убачымся за вячэрай, - сказала Вікторыя.
  
  "Верагодна, няма".
  77.
  
  Шоў аддаваў перавагу свой Winnebago і матацыкл для перамяшчэння. Тым не менш, ён абраў транспартны сродак у адпаведнасці з патрэбамі.
  
  Цяпер ён быў на вышыні чатырнаццаці тысяч футаў на борце "Лирджета", старой мадэлі, крыху пашарпанай, але надзейнай. Паездка была дарагая, як і ўсе рэйсы прыватнай авіяцыі. І ўсё ж у яго не было выбару. Час было крытычным, і рэклама не даставіла б яго ў горад, які ён шукаў, дастаткова хутка.
  
  Пакуль яны ляцелі, ён думаў пра скрыначцы, схаванай у Эхо-Ридж. Што ў ёй магло быць?
  
  Што б гэта ні было, за гэта варта было забіваць. І катаваць таксама. Ён прадставіў твар Эббитта Друна, які рашыў займець скарб, калі той цэліўся з пісталета ў калена Шоў.
  
  Голас з кабіны пілотаў. “ Мы заходзім на пасадку, містэр Шоў.
  
  Самалёт спікіравала да ўзлётна-пасадачнай паласе, лятальны апарат нахіліўся ўбок пад вострым вуглом — гэта называлася крабированием і выклікала б трывогу, калі б Шоў некалькі дзясяткаў разоў не сутыкаўся з пасадкамі невялікіх самалётаў. "Лір" выправился ў апошнюю хвіліну, успыхнуў і плаўна закрануў зямлі. Яны вырулили на стацыянарную базу палётаў і заглушылі рухавікі.
  
  Шоў ўстаў, пацягнуўся — наколькі гэта было магчыма ў памяшканні з нізкай столлю — і накіраваўся да дзвярэй.
  
  "Гэта ненадоўга".
  
  "Што мне рабіць з планам палёту?"
  
  “Адзін з варыянтаў - я вярнуся дадому. Іншы?" Ён паціснуў плячыма. "Я дам табе ведаць, як толькі змагу".
  
  “ Вядома, містэр Шоў. Ўдачы.
  
  
  
  —
  
  Абстаноўка апынулася прыкладна такі, як і чакаў Шоў: бязладны аднапавярховы дом з двума гаражамі і прыбудаванай майстэрні. Хлеў за домам, які мог бы натхніць сцэнографа на Тэхаская разня бензапілой. Праязджаючы на арандаваным аўтамабілі па грунтавай дарозе, ён мінуў загрувашчаны цір, у якім былі ўстаноўленыя дзясяткі чорных жалезных мішэняў. Пры трапленні яны звінелі, як гонгі. Зямля была ўсеяна пацешнымі мішэнямі: взорванными малочнымі збанамі і шклянымі бутэлькамі з-пад газіроўкі, разлетевшимися дашчэнту.
  
  Пагоркі Мантаны былі на заднім плане, і грады акуратных лясоў атачалі гэта месца. Аднак тэрыторыя тут была ў асноўным неахайна і зарослай. Мёртвыя пні і падалі галінкі тырчалі з густога балоты гарчычнага колеру. Пах быў такім, якога і варта было чакаць.
  
  З іншага боку, тут былі некаторыя прыемныя эстэтычныя элементы: па-майстэрску аформлены сажалка з карлікамі раз сустрэнецца быў запоўнены тузінам выпешчаных элегантных насельнікаў, пафарбаваныя ў ярка-чорна-белы і ярка-аранжавы колеру. Акрамя ўсяго іншага, там быў мальберт, усталяваны побач з ржавеюць рухавіком з V-вобразным блокам; палатно уяўляў сабой добра выкананы алеем горны пік і кружащую птушку. Гэта быў не арол.
  
  Ён быў у трыццаці футах ад ганка, калі адкрылася сеткаватая дзверы. Перш чым ён убачыў што-небудзь, акрамя мускулістай рукі, падобнай на ствол дрэва, пачуўся голас: "Ну, калі гэта не мой стары добры прыяцель".
  
  Ухмыляючыся, Далтон Кроў выйшаў і пакрочыў па дошках, якія прагіналіся пад яго вагой. Здавалася, на ім была тая ж вопратка, што і тады, калі ён прастрэліў шыну ўзятай напракат "Кіа" Шоў на мінулым тыдні: камуфляжны касцюм і кашуля лесаруба. Аўтаматычны пісталет 45-га калібра быў у кабуры, якая вісела высока на яго шырокім сцягне.
  
  “ Так міла з твайго боку наведаць мяне, Шоў. "Кроў агледзеў яго з ног да галавы. Яго ўсмешка была не столькі ветлай, колькі зларадна. Паездка Шоў сюды была адначасова дарагі і нязручнай, і Кроў гэта ведаў.
  
  “ Вось. Шоў дастаў кашалёк, выняў чэк і працягнуў яго здоровяку.
  
  Кроў дастаў свой мабільны тэлефон і сфатаграфаваў чарнавік. Дзіўна бачыць байкера / горца, які карыстаецца залогам камеры тэлефона. Але праўда заключалася ў тым, што любоў Кроў да высокіх тэхналогіях была прычынай, па якой Шоу апынуўся тут.
  
  "К." - Ён працягнуў Шоў лісток паперы. “Гэта імя прыкладання, якое вы загружаеце. А таксама імя карыстальніка і пароль".
  
  Яго звалі: TroubleMan666.
  
  Шоў сунуў квітанцыю ў кішэню і пайшоў.
  
  Мужчына прабурчаў: “Я раблю гэта як ласку, Шоў. Ты ўсё яшчэ павінен мне ўзнагароду, цэлых пяцьдзесят тысяч. Я б дастаў гэтых хлопцаў, ты б, блядзь, не жульничал. Я збіраюся запомніць гэта".
  
  Не спыняючыся і не паварочваючыся, Шоў кіўнуў на мальберт. “ Падабаецца карціна, Кроў.
  
  
  
  —
  
  Праз гадзіну ён быў у чарговым пракаце, за шмат міль адгэтуль. Пазадарожнік Land Cruiser разгойдваўся на неасветленай грунтавай дарозе. Ён не спяшаўся.
  
  Ён праверыў GPS. Праехаў яшчэ мілю і затым заўважыў наперадзе смугу святла. Гэта быў маленькі гарадок на пагорках. Месца называлася Мудзі. Непадалёк знаходзілася возера, і бург, здавалася, быў прысвечаны мастацтву рыбнай лоўлі. Прыручэнне можна было купіць ўсюды, за выключэннем кафэ-марожанага, букинистического крамы і крамы можа зрабіць стаўку мабільных тэлефонаў, мяркуючы па шыльдах на вітрынах.
  
  На адзіным у горадзе святлафоры ён павярнуў направа і накіраваўся да мотелю Lake View Motor Inn. Калі ён быў амаль у мэты, ён павярнуў на службовую дарогу. Ён заглушыў рухавік.
  
  Матэль знаходзіўся ў добрым месцы для таго, што ён меў на ўвазе. За домам праходзіла грунтавая дарога, якая адзін сябар вышэйшы за горад і вяла на поўдзень, што было зручна для ўцёкаў. Ён праверыў гэта ў Google Планета Зямля і на некаторых лепшых тапаграфічных картах і ведаў, што пазадарожнік можа справіцца з рэльефам мясцовасці і апярэдзіць пераслед.
  
  Шоў выслізнуў з машыны і зачыніў дзверцы, пакінуўшы машыну незачыненай. Ён узяў пусты пластыкавы пакет з—пад прадуктаў - тоўсты пакет — і сунуў яго ў кішэню курткі. Цяпер ніякай спартыўнай курткі. Ён быў апрануты ў чорныя джынсы і такую ж штурмавую куртку. Пальчаткі таксама з тонкай скуры.
  
  Скрозь кусты ён прабраўся да цьмяна асветленым мотелю. Ён адчуў пах возера і смецця, пахі, якія маглі быць звязаныя, а маглі і не быць. Ён падышоў да полуразрушенному плота і, калі штурхнуў брамку, яна ўпала на зямлю.
  
  Матэль складаўся з асобных домікаў для гасцей, і Шоў цяпер зарыентаваўся. Трымаючыся ў цені, ён наблізіўся да нумара 7. Обшитое вагонкай будынак было адным з самых буйных, і да яго вяла прыватная дарожка, вядучая да прычала, выступоўцу ў цёмнае возера. Ён ненадоўга згарнуў і агледзеў пірс. Крытая вяслярная лодка была адзіным суднам на гэтым участку парослага багавіннем ціхамірнага берага.
  
  Ён вярнуўся ў хаціну і асцярожна ступіў у прастору паміж знешняй сцяной і побач кустоў, асцярожна ставячы ногі. Ля акна, з якога лілося мяккі жоўты святло, ён спыніўся і зазірнуў унутр. Кватэра была люксавай, і Шоў мог бачыць абодва асветленыя спальні.
  
  Незаняты.
  
  На падлозе валяліся валізкі, заплечнікі і кардонныя скрынкі. Тэлевізар быў уключаны, але маўчаў. Мясцовыя навіны.
  
  "Давай прыступім да справы", - сказаў ён сабе.
  
  З кішэні ён дастаў інструмент з плоскім лязом. Адкрывалка для аконных замкаў. Падобны на сталовы нож, які ён выкарыстаў для ўзлому розных будынкаў Фонду Асірыса, хоць гэты быў зроблены для гэтай мэты і таму быў нашмат больш эфектыўна. Тонкі і выкаваны з тытана. Праз некалькі секунд замак быў узламаны, і ён падняў акно. Як і ў інтэрнаце Эбі, Шоў прарабіў няспраўны манеўр: узлез на падаконнік, прасунуў галаву ўнутр і саскочыў на падлогу ўнутры. Ён падняўся і агледзеўся.
  
  Ён выказаў здагадку, што жыхары пайшлі вячэраць і хутка вернуцца.
  
  Шоў разгарнуў пакет з прадуктамі і прайшоўся па пакоі, напаўняючы яго.
  
  Пяць хвілін праз ён спыніўся і прыслухаўся. Затым падышоў да ўваходных дзвярэй, зняў ланцужок і завалу, хутка адкрыў яе і выйшаў вонкі.
  
  Ён ледзь не сутыкнуўся з двума жыхарамі пакоя, якія, як і ён, прыпаркавалі сваю машыну на некаторай адлегласці ад хаціны і прыйшлі сюды пешшу.
  
  Дэвід Эліс - майстар Элі - ахнуў і выпусціў сумку з ресторанными рэшткамі, якую трымаў у руках.
  
  Чалавек, які стаяў побач з Шоў, Х'ю Гарнер, не стаў губляць ні хвіліны. Інстынктыўна ён стаў у баявую стойку і нанёс удар косткамі кулака прама ў сонечнае спляценне Шоў.
  78.
  
  Шоў не рухаўся, наўмысна не апускаючы цэнтр цяжару ў ахоўную позу.
  
  Вынікам стала тое, што цвёрды кулак Х'ю урэзаўся прама ў пуленепробиваемую пласціну, якая была часткай тактычнай курткі Шоў. Пачуўшы гук, мужчына здзіўлена міргнуў і паморшчыўся ад болю.
  
  Рука Х'ю нябачна хутка адвёў назад для другога ўдару, накіраванага ў галаву, і цяпер Шоу падрыхтаваўся да бою. Ён шпурнуў напоўнены пакет з прадуктамі ў пустазеллі за дзвярыма, далей ад дасяжнасці двух мужчын. Ён падрыхтаваўся, і калі вузлаваты кулак Х'ю зноў кінуўся да яго, Шоў адскочыў у бок, і рука саслізнула з яго пляча.
  
  Удар быў не вельмі хваравітым і проста ўпячатаў яго ў дзвярны вушак.
  
  За спіной Х'ю Илай выцягнуў пісталет. “ Я трымаю яго ... адыдзі.
  
  Гэта было прама процілегла таго, што чакаў Шоў; ён думаў, што Х'ю будзе узброены, і планаваў адабраць у яго пісталет. Илай прыцэліўся, і Шоў зрабіў адзінае, што мог: ён нізка прыгнуўся і кінуўся на Х'ю, яго плячо ўперлася мужчыну ў жывот і адкінула яго назад. Ён выкарыстаў свае трэніроўкі па барацьбе і навыкі грэпплинга, якім Эштан навучыў дзяцей, калі яны былі маленькімі. Ён схапіў мужчыну за нагу, нахіліў, і яны ўпалі разам.
  
  “ Ты вырадак. Х'ю прабурчаў.
  
  "Сыдзі з дарогі!" Крычаў Илай. Шоў трымаўся моцна, ведаючы, што Илай не стрэліць, пакуль двое мужчын пераплецены.
  
  Х'ю моцна біў Шоў па спіне, плячы і галаве, наносячы якія сякуць ўдары; ўдары былі балючымі, хоць і не мардаваць. Шоў здолеў нанесці свой уласны ўдар — ўдалы ўдар — па вуха Х'ю, і мужчына ўскрыкнуў ад болю.
  
  Шоў спадзяваўся, што лопнула барабанная перапонка, але, хутчэй за ўсё, гэтага не адбылося.
  
  Яны пакаціліся ў бруд, калі Илай падышоў бліжэй, няўпэўнена трымаючы зброю. "Варушыся, сыходзь!"
  
  "Не, ніякіх стрэлаў!" Прашаптаў Х'ю. "Шум".
  
  Шоў скарыстаўся няўпэўненасцю Илая. Ён вырваўся, панізіў сваю стойку і раскінуў рукі, апісваючы кругі. Шоў прыняў якую-то тыповую позу кунг—фу - што-тое, што ён бачыў у кіно. Гэта было бессэнсоўна. Х'ю зразумеў гэта і ўсміхнуўся.
  
  “ Х'ю, дазволь мне... - пачаў Илай.
  
  “ Няма. Я хачу забраць яго, " прамармытаў здаравяка.
  
  І гэта, несумненна, было праўдай; Шоў разбурыў вельмі прыбытковую і прыемную жыццё Х'ю. Але гэты бой не стаў бы для былога кіраўніка Падраздзялення дапамогі магчымасцю што-небудзь распачаць.
  
  Шоў зрабіў ілжывы выпад направа, затым павярнуў у процілеглы бок і хутка пабег, схапіўшы Илая. Ён цяжка паваліўся. Выраз злосці ў вачах мужчыны змянілася на страх. Шоў зразумеў, што яго папярэднія думкі былі верныя. Іншы колер яго зрэнак быў выкліканы кантактнымі лінзамі. Цяпер адценне быў звычайным сінім.
  
  “ О, Госпадзе Ісусе! Кінь пісталет. Кінь яго. "Голас Х'ю быў хрыплым ад агіды. Магчыма, ён быў засмучаны тым, што Шоў вёў несумленную гульню і ўдзельнічаў у бітве адзін на адзін, не на жыццё, а на смерць.
  
  Илай паспрабаваў кінуць "Глок", але Шоў вырваў у яго з рук і адкаціўся ў бок. Ён перасмыкнуў затвор, пераканаўся, што патрон у патронніку, і прыцэліўся паміж двума мужчынамі.
  
  Х'ю падняў рукі далонямі ўверх. “Глядзі. Мы можам дастаць цябе шмат грошай. Я маю на ўвазе, вельмі шмат". Ён кіўнуў у бок пакет з прадуктамі. “ Проста пакіньце дакументы, доказы, усё, што вы скралі. Мы можам даць вам наяўныя прама цяпер. Пяцьдзесят тысяч. Сто.
  
  Міжволі ў галаве Шоў ўсплылі нейкія вобразы: журботнае твар Сэмюэля, калі ён кідаўся са скалы.
  
  Майстар Илай сапраўды выратаваў мой бекон , калі справа дайшла да мамы і таты ...
  
  Выраз твару Адэль, калі яна сядзела, цяжка апусціўшыся на лаўку.
  
  Я страціла свайго дзіцяці два гады таму ...
  
  І ён пачуў голас Вікторыі, калі яна распавядала яму пра самагубства Гретты.
  
  Дула "Глока" накіравалася да Илаю, які скурчыўся і падняў далонь. “ Не, калі ласка ... Няма.
  
  Шоў задумаўся над яшчэ адным правілам свайго бацькі.
  
  Ніколі не накіроўвайце на каго-небудзь агнястрэльную зброю, калі толькі вы не збіраецеся націснуць на спускавы кручок.
  
  Колтер Шоў націснуў на спускавы кручок.
  79.
  
  Мчась па грунтавай дарозе на сваім арандаваным пазадарожніку, Колтер Шоў даведаўся адзін факт.
  
  У мужчын быў яшчэ адзін пісталет.
  
  Калі яны пераследвалі Шоў на ўласным пазадарожніку, Илай сядзеў за рулём цёмна-шэрага аўтамабіля, Х'ю страляў у кірунку Шоў.
  
  Гэта адбылося з-за стрэлу ў матэлі. Нягледзячы на спакусу Шоў забіць Илая на месцы, на самай справе ён не цэліўся ў лідэра культу. Замест гэтага ён стрэліў Х'ю ў ікру, выкінуў пісталет у возера і, схапіўшы пакет з прадуктамі, пабег назад да сваёй машыне. Илай, відавочна, нырнуў у домік матэля і дастаў другі пісталет, і разам яны памчаліся за Шоў.
  
  Яшчэ адзін бавоўна стрэлу.
  
  Агнястрэльную зброю адносна недакладна страляе ў лепшых умовах, а спалучэнне грунтавай паверхні і увертливого кіравання Шоў азначала, што ні адна з куль, выпушчаных у яго бок, не трапіла ў Land Cruiser.
  
  Мчась па цёмнай дарозе, Шоў адлічваў мілі ад дома: дзве, тры, чатыры ... Машыны разганяліся да шасцідзесяці—сямідзесяці міляў у гадзіну, і машына Х'ю і Илая, кіраваная адчайным лідэрам культу, павольна набірала хуткасць.
  
  Погляд на карту GPS. Наперадзе, прыкладна ў мілі, быў круты паварот дарогі. Ён задумаўся, з якой хуткасцю яму варта ехаць.
  
  Ён прыгнуўся, калі, нарэшце, куля трапіла ў заднюю частку яго арандаванай аўтамабіля. Ніякіх траўмаў, ніякіх пашкоджанняў — акрамя дзіркі, вядома. Аднак ён пачаў адхіляцца яшчэ мацней.
  
  Менавіта тады ён выйшаў на прабежку.
  
  Гэта было больш прыкметна, чым меркавала карта Google, і з гучным трэскам, нібы нешта ламалася ўнутры аўтамабіля, яго пазадарожнік урэзаўся ў невысокі вал з бруду, хмызняку і пясчанай мульчу. Машына ўрэзалася ў поле на далёкай баку, пярэднія колы затрымаліся ў пласце пяску і друзлай зямлі. Выбухнула падушка бяспекі. Гэта быў ўражлівы вопыт.
  
  Шоў пачуў, як машына Илая з віскам спынілася, і, схапіўшы пакет з прадуктамі, выскачыў вонкі, схаваўшыся пад узгоркам, увенчанным кустамі форзиции і падуба.
  
  "Картэр ... як бы цябе ні клікалі, паслухай нас". Илай стаяў на абочыне, у той час як Х'ю прыхінуўся да капоце, потны, моршчачыся.
  
  “ Кінь сумку. Мы цябе адпусцім. Проста кінь яе тут. Гэта ўсё, што табе трэба зрабіць. Усё будзе добра.
  
  Шоў падняў сумку за ручку і шпурнуў яе на паляну. Яна бліснула, калі праляцела скрозь фары пазадарожніка на вяршыні ўзгорка.
  
  З пісталетам у руцэ Илай перабраўся цераз насып і спусціўся ў полі, уважліва азіраючыся па баках. Выглядаючы, вядома, сваю мэту. Яго намерам было забіць Шоў у тую ж хвіліну, як ён яго заўважыць.
  
  Шоў дастаў свой тэлефон і адправіў паведамленне.
  
  Не больш чым праз пяць секунд усё поле асвяціўся, як футбольны стадыён у ноч гульні.
  
  Голас з гучнагаварыцеля: “Дэвід Эліс, Х'ю Гарнер! Гэта ФБР. Кіньце ўсе зброю, ляжце на зямлю! Зрабіце гэта зараз, або па вам адкрыюць агонь".
  
  Што гаварыў зь быў спецыяльны агент Роберт Слэй.
  
  “ Кідайце зброю. Кладзіцеся! Зараз, зараз! Ці мы будзем страляць.
  
  Илай за ўсё вагаўся імгненне і апусціў пісталет. Аднак ён застаўся стаяць. “У вас тут няма юрысдыкцыі! Гэта незаконна. Ты не можаш ... " Яго голас заціх, калі ён прасачыў за позіркам Х'ю. Ахоўнік азірнуўся на дарогу і зрабіў, як было загадана.
  
  "Не," прашаптаў Х'ю з агідай.
  
  Илай прамармытаў: "О, Ісус Хрыстос ..." Шоу не мог не заўважыць іроніі: гэтыя словы зыходзілі ад чалавека, які зарабляў на жыццё продажам ўваскрашэння.
  
  У сотні футаў ззаду іх відаць быў невялікі каменны знак, які пазначае канадска-амерыканскую мяжу. Илай і Х'ю былі так сканцэнтраваны на злове Шоў, што не спыніліся перад уездам у Злучаныя Штаты.
  
  Агенты падбеглі да іх і надзелі кайданкі, асцярожна апускаючы Х'ю на зямлю з-за яго агнястрэльнай раненні.
  
  Пад'ехала машына хуткай дапамогі, і тэхнікі аказалі дапамогу параненай назе. Абодвум мужчынам зачыталі іх правы.
  
  Шоў выбраўся на дарогу і, зняўшы пальчаткі і паклаўшы іх у кішэню, далучыўся да Слаю. Прысутнічаў і іншы прадстаўнік закона: дэтэктыў Ларан Этуаль з паліцэйскага кіравання Сан-Францыска, мужчына з гучным барытонам. Шоў быў здзіўлены, што ён не аддаў каманды па гучнагаварыцелю; магчыма, гэта была праблема федэральнай юрысдыкцыі супраць юрысдыкцыі штата.
  
  - Гэта пастка! - разъярился Элі.
  
  Слэй, обыскивающий мужчынскі пазадарожнік, падняў вочы. "Што?" спытаў ён, адцягнуўшыся.
  
  "Гэта пастка".
  
  "Не, гэта не так", - пресыщенно сказаў агент і працягнуў свае пошукі.
  
  Элі і Х'ю заехалі ў Канаду нелегальна, таму не мелі права на якую-небудзь абарону ў гэтай краіне. У любым выпадку, яны перасеклі мяжу па ўласнай волі і зноў патрапілі пад крымінальную юрысдыкцыю ЗША.
  
  Тое, што Шоў стрэліў у нагу безоружному чалавеку, дадало праблем, але ў яго не было выбару. Яму трэба было вярнуць Илая і Х'ю назад у Штаты, і калі б ён проста збег з торбай, магчыма, толькі Х'ю пераследваў яго. Агнястрэльную раненне ў нагу АС гарантавала, што Илаю самому прыйдзецца кіраваць машынай пераследу.
  
  Илай прамармытаў: “Ну, ты не можаш выкарыстоўваць гэта як доказ. Гэта скрадзена. Незаконна!"
  
  Шоў агледзеў яго з ног да галавы, думаючы аб сваім уласным кіраванні, якое наўрад ці адпавядала ўзроўню Эштана, які, у рэшце рэшт, быў каралём Нябыту. Шоў быў:
  
  Ніколі не драматизируй.
  
  Але часам трэба папесціць сябе. Шоў задаволіла грандыёзнае шоў, перавярнуўшы пакет і высыпав змесціва на зямлю. У святле фар Илай разглядаў газеты, меню і рэкламныя ўлёткі з нумары матэля: Музей Канадскай ціхаакіянскай жалезнай дарогі. Наведайце кампанію па вытворчасці кляновага сіропу Hogworth! Нерасказаная гісторыя Мудзі, Брытанская Калумбія.
  
  Ні адзінага лістка паперы, які мужчыны павезлі з сабой з лагера Фонду "Асірыс" — як мяркуецца, гэта было тое, што засталося ад инкриминирующих доказаў; астатняе было выкінута. На самай справе з боку Шоў крадзеж дакументаў была бы незаконнай.
  
  "Нам больш нічога не трэба для абвінавачання", - сказаў дэтэктыў Этуаль.
  
  Ад Слэя: "Усё, што нам было трэба, - гэта вярнуць вашыя азадка ў Злучаныя Штаты".
  
  "О, чорт", - прагыркаў Х'ю.
  
  Справа магло б прайсці трохі лягчэй, калі б у іх былі нейкія доказы, але на самой справе ва ўладаў было дастаткова падстаў схаваць Х'ю і Илая за краты на доўгі-доўгі час. Сведкі накшталт Анжы, адданы персанал Ўнутранага круга, людзі з Групы садзейнічання, гатовыя ўсё расказаць. Запісная кніжка Стыва зрабіла ўражанне разарванай бомбы.
  
  "Як ты знайшоў нас?" Илай спытаў Слэя.
  
  Агент кіўнуў у бок Шоў. “ Ён.
  
  Шоў паціснуў плячыма, нічога не сказаўшы, хоць і падумаў, што гэта сапраўды была камандная праца. Партнёрам Шоў, як гэта ні неверагодна, быў Далтон Кроў.
  
  Пошукі Илая пачаліся яшчэ да таго, як лідэр культу і Х'ю пакінулі лагер Фонду "Асірыс". Пакуль мужчыны чакалі свой багаж у пазадарожніку шэрыфа Кэлхуна, Шоў пакорпаўся ў заплечніку ў пошуках нататніка, каб запісаць сваё імя і нумар тэлефона на лісце для шэрыфа. Але гэта было ўсяго толькі прыкрыццём. Што ён на самай справе зрабіў, так гэта знайшоў GPS-трэкер, які Кроў схаваў у Kia Шоў падчас пераследу Эрыка і Адама. Ён уключыў яго і засунуў на дно дарожнай сумкі Илая, якая ляжала на заднім сядзенні пазадарожніка.
  
  Ён распавёў пра гэта Слэю, і агент патэлефанаваў Кроў, каб даведацца інфармацыю аб ўваходзе ў сістэму падраздзялення. Але суіскальнік ўзнагароды усё яшчэ быў злы з-за страты узнагарод Эрыка / Адама і павесіў трубку. Агент спрабаваў атрымаць ордэр для прад'яўлення кампаніі па сачэнні, але ні адзін сусветны суддзя не пажадаў яго выдаваць, паколькі Кроў не меў ніякага дачынення да Илаю.
  
  Такім чынам, Шоу сам напісаў Кроў, і пасля некаторых перамоваў ён сказаў, што здасць коды трэкера ў арэнду за дзесяць тысяч даляраў — яго паведамленне з згодай на канчатковыя ўмовы было тым, якое Шоў атрымаў, седзячы побач з Вікторыяй у Комплексе раней.
  
  Ўбачымся за вячэрай?
  
  Напэўна , няма . . .
  
  Аднак вялікі чалавек сказаў на заканчэнне б здзелку толькі ў тым выпадку, калі Шоў з'явіўся б з чэкам асабіста. (Вядома, каб быць упэўненым, што ён атрымае грошы, хоць Шоў быў упэўнены, што ў патрабаванні таксама прысутнічаў элемент злараднасці, аб якім Шоў мог бы турбавацца менш за ўсё.)
  
  Прыкладанне для адсочвання выявіла мужчын па той бок мяжы ў Мудзі, Брытанская Калумбія, дзе яны, несумненна, рыхтаваліся да больш изощренному ўцёкаў ў больш аддаленае і экзатычнае месца.
  
  Шоў і Слэй былі занепакоеныя тым, што зварот па належным каналах да Каралеўскай канадскай коннай паліцыі заняло б занадта шмат часу, што дало б двум ўцекачам шанец схавацца. Таму яны прыдумалі гэты план, каб прывабіць людзей назад праз мяжу, калі тыя будуць пераследваць Шоў.
  
  Сам Шоў легальна заехаў у Канаду праз кантрольна-прапускны пункт у некалькіх мілях адсюль, і цяпер да яго падышоў чалавек у форме мытнай і памежнай службы ЗША. "Колтер Шоў?"
  
  "Цалкам дакладна".
  
  “ Я пастаўлю штамп у вашым пашпарце. Калі толькі ты не захочаш пераначаваць у гасцініцы ў Мудзі. Я чуў, там даволі міла.
  
  "Не, я знайду дзе-небудзь тут". Уручаю сіні буклет афіцэру CBP.
  
  Верагоднасць таго, што ніхто не бачыў, як ён страляў у Х'ю, складала, верагодна, дзевяноста адсоткаў, хоць, калі гэтыя дзесяць адсоткаў пацвердзяцца, наступствы будуць непрыемнымі, калі не жудаснымі. Лепш заставацца ў Штатах.
  
  Што было вельмі крыўдна.
  
  Шоў ніколі раней не наведваў фабрыку па вытворчасці кляновага сіропу.
  80.
  
  21 Чэрвеня
  
  Пасля сваёй імправізаванай здабычы карысных выкапняў у Эхо-Ридже Колтер Шоў вярнуўся з пасылкай свайго бацькі ў хаціну.
  
  Які суправаджаецца толькі Чэйз, ён увайшоў у пакой, якая шмат гадоў таму была кабінетам яго бацькі.
  
  Ён зірнуў на дзясяткі фатаграфій у рамках. Асабліва добрая была адна — дакладна арыентаваныя і ў яркіх колерах — на трох братах і сёстрах, обнимающих адзін аднаго. Дорион, Колтер і Расэл ўсміхаліся.
  
  Шоў расчысціў месца за сталом і паставіў скрынку. Ён на імгненне завагаўся. Што, чорт вазьмі, ён там знойдзе? Людзі загінулі за тое, што ён збіраўся ўбачыць. Ці Было гэта сапраўды так важна, як меркавалі навакольныя яго факты? Ці гэта была бязглузьдзіца, спараджэнне безуважлівага розуму яго бацькі? Калекцыя купонаў з прадуктовага магазіна з даўно скончаным тэрмінам прыдатнасці? А можа, яно наогул было пустым?
  
  Клей на швах быў густым і цвёрдым, небіткім. Ён выкарыстаў свой складаны нож, каб разрэзаць крышку. Ён дастаў воданепранікальны мяшочак, які таксама разрэзаў, больш акуратна, чым знешні кантэйнер.
  
  Унутры ляжаў вялікі канверт. Ён адкрыў крышку і дастаў паўтузіна лістоў паперы, запоўненых рукапіснымі нататкамі Эштана, раздрукоўкамі артыкулаў і картай раёна заліва Сан-Францыска, а таксама два ключа на кальцы; мяркуючы па ўсім, яны прызначаліся для якога-небудзь збудаванні, дома або офіса. Зверху ляжала ліст, таксама напісаны яго бацькам. Шоў разгладзіў патрэсканыя ліст і нахіліўся наперад.
  
  Добры дзень:
  
  Мяне завуць Эштан Шоў, былы прафесар, гісторык-аматар і студэнт-палітолаг. За гады працы ў акадэмічных колах і правядзення ўласных даследаванняў і напісання артыкулаў я навучыўся не давяраць большасці буйных карпарацый, устаноў і асобных асоб, а таксама многім палітыкам і лабістам - тым, хто квітнее ў апраметнай паміж законнасцю і беззаконнем, дэмакратыяй і дыктатурай. Я апублікаваў мноства артыкулаў, арганізаваў пратэсты і прысутнічаў на іх, выкрываючы гэтыя памылкі.
  
  Вядома, я атрымліваў пагрозы ад некаторых арганізацый, якім я кідаў выклік. У мэтах бяспекі я перавёз сваю сям'ю з раёна заліва ў месца, дзе я мог бы лепш абараніць іх, працягваючы сваю кампанію ў падполле. Я ведаю, гэта было цяжка для іх. Але я не бачыў іншага выйсця.
  
  Працуючы з некалькімі калегамі, мне падабаецца думаць, што мы дамагліся пэўнага прагрэсу ў згладжванне некаторых вострых кутоў грамадства: выкрыцці хабарніцтва і карупцыі ва ўрадзе або карпаратыўным свеце.
  
  А потым, некалькі гадоў таму, я наткнуўся на карпаратыўныя рашэнні BlackBridge.
  
  Калі я праводзіў даследаванне небяспекі, выходных ад буйных фармацэўтычных кампаній, я даведаўся, што захворванне наркаманіяй у некаторых раёнах, якія належаць да найнізкага сярэдняму класу, дзе ў мінулым не было праблем з наркотыкамі, рэзка ўзрасла раптам, амаль у раптоўна. У выніку злачыннасць рэзка ўзрасла б, кошт уласнасці рэзка ўпала б. Раёны сталі непрыдатнымі для жыцця.
  
  Да свайго шоку, я даведаўся, што гэтая тэндэнцыя не была натуральным следствам, звычайна якія ўзнікаюць у няўдалых раёнах. Усе заражэнне наркотыкамі было арганізавана BlackBridge. Гэта вельмі сакрэтная фірма карпаратыўнага шпіянажу, якая базуецца ў Лос-Анджэлесе. Першапачаткова невялікая, але цяпер міжнародная, яна складаецца з былых кіраўнікоў карпарацый, членаў разведвальнага супольнасці, вайскоўцаў, наймітаў і нават злачынцаў. Яго кліентамі з'яўляюцца адны з самых уплывовых кампаній па ўсім свеце.
  
  Некалькі з гэтых кліентаў нанялі BlackBridge для арганізацыі значнага зніжэння кошту нерухомасці ў пэўных мэтавых раёнах, каб іх кліенты маглі пераехаць і скупіць нерухомасць па дэмпінгавых цэнах. Блэкбридж дамогся гэтага, стварыўшы штучную праблему з наркотыкамі. Аператыўнікі Блэкбриджа запаланілі раёны наркотыкамі, пастаўляючы іх бандам практычна бясплатна. Часам яны проста раскідвалі опіоіды, фентанил і метамфетамін на вуліцах, каб іх мог прымаць любы жадаючы, у тым ліку дзяцей. Гэты план прывёў да сотням смерцяў ад наркотыкаў і злачыннасці, а тысячы жыхароў апынуліся без прытулку, многія з іх сталі бяздомнымі.
  
  Дарэчы, гэтая схема з нерухомасцю - проста адзін з дзясяткаў падобных брудных праектаў, якія BlackBridge выконвае для кліентаў па ўсім свеце.
  
  Я мяркую, што такія фірмы не рэдкасць, і вы можаце задацца пытаннем, чаму BlackBridge стаў маім і маім калегам— калі дазволіце, Белым Кітом.
  
  Адказ просты. Бліскучы аспірант з майго класа і некалькіх маіх калегаў скончыў яго і паступіў на юрыдычны факультэт, а затым быў абраны членам гарадскога савета ў Сан-Францыска. Мы часта размаўлялі. Тод стаў маім сябрам. Менавіта ён распавёў мне пра цікавую прытоку наркотыкаў у акруга, які ён прадстаўляў.
  
  Ён толькі пачаў расследаваць гэтую справу, калі ён і яго жонка былі забітыя. Злачынства выглядала як рабаванне, але канфіскавана было мала, і паліцыя выявіла доказы, якія злучаюць забойцу з новымі наркотыкамі, знойдзенымі на вуліцы.
  
  Я перакананы, што Блэкбридж забіў Тодда, каб прымусіць яго замаўчаць. Па крайняй меры, яны нясуць адказнасць за наркотыкі, якія яны падкінулі ў яго акруга.
  
  Амаль усе супрацоўнікі BlackBridge адмовіліся размаўляць з намі, спалохаўшыся наступстваў, але я знайшоў некалькіх, якія былі незадаволеныя нашай працай і пагадзіліся сустрэцца са мной. Самі яны не далі мне ніякіх доказаў, але спаслаліся на былога супрацоўніка, Амоса Галя, які скраў у кампаніі сякія-такія дакументы, якія кампанія адчайна спрабавала вярнуць; яны лічылі, што гэта былі доказы, якія маглі знішчыць BlackBridge, а тым самым і іх карумпаваных кліентаў.
  
  Яны сказалі мне, што Гал схаваў гэтыя дакументы дзе-то ў раёне Сан-Францыска ... Але перш чым ён змог звязацца з уладамі па гэтай нагоды, ён загінуў у аўтакатастрофе, якая, па-відаць, не была выпадковай.
  
  Маёй дакучлівай ідэяй стала знайсці тое, што схаваў Гал.
  
  Потым Блэкбридж выявіў нас.
  
  Адзін за іншым, пад відавочнымі або ўтоенымі пагрозамі, мае калегі адмовіліся ад нашага крыжовага паходу. Двое іншых памерлі па відавочным натуральным прычынах, якія здаваліся занадта выпадковымі.
  
  Аператыўнік з Блэкбриджа, адказны за тое, каб знайсці нас і спыніць нашы пошукі доказаў — ці скрасці іх у нас, калі б мы гэта зрабілі, — гэта жанчына па імені Ірэна Брэкстан. Яна можа выглядаць як чыя-небудзь бабуля, але яна зусім бязлітасная і без ваганняў аддае загады аб фізічным гвалце ў рамках свайго планавання. Мы думалі, што яна загінула ад рук сваёй былой памочніцы, не менш, але, на жаль, гэта паведамленне апынулася ілжывым. Яе пошукі працягваюцца.
  
  Цяпер мы пяройдзем да вас.
  
  Вы відавочна ішлі па пакінутым мной хлебным немаўлятам, якія прывялі вас у Ехо-Ридж, і цяпер ведаеце ўсю гісторыю цалкам.
  
  Наўрад ці я магу з чыстым сумленнем прасіць вас узяцца за гэтую небяспечную працу. Ні адзін разумны чалавек не стаў бы. Але калі вы так схільныя, я скажу, што, даведаўшыся, на чым скончыліся мае пошукі, вы будзеце змагацца за забеспячэнне справядлівасці для тых, хто загінуў або чые жыцці былі перавернутыя BlackBridge і яго кліентамі, і вы гарантуеце, што тысячы людзей у будучыні не напаткае падобны лёс.
  
  На прыкладаемай тут карце пазначаны месцы ў горадзе, якія могуць утрымліваць доказы, схаваныя Галом, або прывесці да іх. Пакінуўшы гэты ліст і суправаджальныя дакументы, я вярнуся ў Сан-Францыска і спадзяюся, што знайду больш зачэпак. Іх можна знайсці па адрасе 618 Alvarez Street ў Сан-Францыска.
  
  Нарэшце, дазвольце мне сказаць вось што:
  ніколі не думайце, што вы ў бяспецы.
  
  А. С.
  81.
  
  Выключэнне з звычайнага правілы змены надвор'я ў Злучаных Штатах з захаду на ўсход ўзнікае, калі лютыя вятры Санта-Аны дзьмуць з Паўднёвай Каліфорніі і захопліваюць паўночныя раёны, уключаючы даліну, у якой размешчаны Комплекс.
  
  Праз адкрытае акно бацькавага кабінета Колтер Шоў адчуў гарачы брыз, марудлівы вір па ўсёй даліне, дзе размяшчаўся домік. Сёння быў рэдкі вецер, месяц чэрвень; храбусткія Санта-Аны звычайна бываюць з кастрычніка па красавік. Але ў апошні час яны з'яўляліся раней, а сыходзілі пазней. Да таго ж яшчэ гарачэй і мацней, што можа трагічна пацвердзіць любы, хто страціў дом з-за частых пажараў у штаце.
  
  Звонку Мэры Доув ішла праз вялікае поле, якое Колтер Шоў добра ведаў. Менавіта там адбывалася памінальная служба па яго бацьку. Прыкметай таго, што розум гэтага чалавека не сышоў з розуму канчаткова нават бліжэй да канца, былі яго скупыя пахавальныя інструкцыі:
  
  Я хачу, каб прах Эша быў развеяны над возерам Кресент.
  
  На гэтым участку плошчай у дзесяць акраў сям'я вырошчвала гародніну, і яго маці да гэтага часу гэтым займалася. Менавіта там яны палявалі, здабываючы дзікіх індыкоў, фазанаў і нямала аленяў, жывёл, у якіх эвалюцыйна-генетычныя папярэджання аб тым, што гэта не самае бяспечнае месца ў свеце для вас, здавалася, не даходзілі да наступных пакаленняў.
  
  На самай справе яго маці ў дадзены момант ішла па следзе сённяшняга вячэры.
  
  Мэры Доув была лепшай охотницей ў сям'і Шоў. Ён мог уявіць, як яна цаляе з дагледжанага вінчэстара ў сваю здабычу, цэлячыся ў пацёрты аптычны прыцэл Nikon, адкрыўшы абодва вочы. Вінтоўка павінна быць надзейна замацаваная на галінцы, камені або слупе плота.
  
  Ніколі не страляйце з даўгаствольнай зброі ад рукі, за выключэннем надзвычайных сітуацый.
  
  Мэры Доув не націснула на спускавы кручок да таго часу, пакуль не была абсалютна ўпэўненая, што зрабіла дакладны і смяротны стрэл. За ўсе гады сумеснага палявання Шоў ні разу не бачыў, каб яна промахивалась і выкарыстала больш адной кулі, каб здабыць дзічыну.
  
  Шоў задумаўся, што будзе ў сённяшнім меню. У іншы час ён мог бы зрабіць такую выснову па тыпу агнястрэльнай зброі, якое яна насіла, — драбавік для фазана або качкі, стрэльбу для кабана ці аленіны. Але сёння яна была безоружна. Усё, што ў яе было ў руках, - гэта ручка, каб падпісаць кіроўцу грузавіка квітанцыю аб дастаўцы скрынкі з прадуктамі. Машына стаяла побач з паштовай скрыняй у канцы пад'язной алеі.
  
  Мэры Доув дала мужчыну на чай — гэта было ў дваццаці пяці мілях язды ад Уайт-Шэры-Спрынгс. Яна лёгка падняла вялікую скрынку, як быццам у ёй былі пёры і паветра, і вярнулася ў хаціну.
  
  У Шоў зажужжал тэлефон. Тэлефанавала Сью Баскомб, жанчына, якая падумвала напісаць кнігу аб сваім вопыце работы ў Фондзе "Асірыс".
  
  Я не хачу, каб гэта здарылася з кім - то яшчэ ...
  
  “ Містэр Шоў. "Яе голас быў ажыўленым. “ Илая арыштавалі, яго і таго жудаснага чалавека, Х'ю. Вы ведалі?
  
  “ Здаецца, што-то чуў пра гэта.
  
  “Я зараз працую над гэтай кнігай. У мяне ёсць імёны двух дзясяткаў былых кампаньёнаў, гатовых пагаварыць са мной. Калі вы ўсё яшчэ гатовыя да гэтага, я б сапраўды хацеў узяць у вас інтэрв'ю ".
  
  Шоў адказаў, што так, з агаворкай, пра якую ён згадваў: яго імя не будзе фігураваць.
  
  Яе гэта не задавальняла. Яна патлумачыла, што як журналістка часта выкарыстоўвала неназваныя крыніцы. Гэта было абсалютна этычна, пакуль меліся пацверджання, калі справа тычылася спрэчных заяў.
  
  Яны выбралі месца для сустрэчы: яе дом, па яе словах, знаходзіўся ў Сіэтле, і яны сышліся на Такоме, дзе ў Шоў былі сякія-такія дадатковыя справы.
  
  Шоў ўстаў і далучыўся да маці, якая распаковывала стэйкі, кураня і мудрагелісты пірог.
  
  Мэры Доув прыўзняла брыво.
  
  Ён паказаў ёй змесціва схаванага скарбы Эштана. Яна ўважліва прачытала ліст, затым бегла прагледзела астатняе. Яна паправіла акуляры вышэй і разгледзела карту Сан-Францыска. Паківаўшы галавой, яна паглядзела на свайго сына.
  
  “ Блэкбридж. Ніколі не чула пра гэта. "Яна ўздыхнула. “ Але я памятаю, калі памерлі Тод і Кэці Фостэр. Гэта было жудасна. Эш была вельмі блізкая з ім. Гэта многае тлумачыць. Яна пастукала пальцам па пісьму. “Гэта рэальна, тое, аб чым ён турбуецца. Гэта не з-за яго хваробы ".
  
  Шоў пагадзіўся. Параноя яго бацькі і разрыў з рэальнасцю прывялі да з'яўлення мноства мудрагелістых крамзолі. Гэтыя нататкі, аднак, былі выразнымі і грунтаваліся на рэальных падзеях; яго неспакой было шчырым.
  
  Акрамя таго, некалькі тыдняў таму адбылася сутычка самога Шоу з наёмным забойцам з Блэкбриджа Эббитом Друном, якая пераканала яго ў тым, што гэтыя дакументы былі законнымі.
  
  Погляд Шоў быў скіраваны вонкі, яна назірала, як гарачы ветрык калыша иглолист і хупавую ружовую муленбергию. Вецер падымаў нясмелыя віхуры пылу на краі лужка. Ён думаў пра акулавых вачах Друна, аб тым, як умела той трымаў сваю зброю. Аб бязьлітаснай яго місіі.
  
  Мне падабаецца прычыняць людзям боль. І я прыношу боль спосабамі, якія змяняюць іх. Назаўжды.
  
  “ Эштан калі-небудзь згадваў аб доме на Альварэс?
  
  "Няма".
  
  Даведаўшыся, што ў іх ёсць жонка таемнае прытулак, некаторыя жанчыны адразу падумалі б: любоўнае гняздзечка. Ён змяняе. Але не Мэры Доув; ніхто не быў больш верны сваёй жонцы, чым Эштан Шоў.
  
  Падняўшы тэлефон, Шоў паказаў маці паведамленне, якое ён толькі што атрымаў ад свайго прыватнага дэтэктыва.
  
  618 Alvarez - трохпавярховы дом на адну сям'ю плошчай 1200 квадратных футаў, які належыць карпарацыі, створанай у адпаведнасці з заканадаўствам Каліфорніі шмат гадоў таму. DCR Holdings. Падаткі і змест аплачваюцца за кошт інвестыцый. Дастатковыя актывы і даход, каб падтрымліваць ўласнасць у пастаянным карыстанні. Правялі кароткія інтэрв'ю з суседнімі прадпрыемствамі. Яны паведамляюць, што ў апошні час бачылі мужчыну гадоў трыццаці, час ад часу заходзіць у дом. Магчымая паслуга сядзення на хаце. Дадатковай інфармацыі няма.
  
  Яна ўсміхнулася. "DCR Holdings".
  
  Дорион, Колтер, Расэл.
  
  Такім чынам. У яго бацькі быў конспиративный дом, дзе ён сустракаўся са сваімі калегамі, калі яны планавалі ліквідацыю Блэкбриджа. І дом усё яшчэ функцыянаваў.
  
  Ён сказаў маці: “Гэтыя людзі — Брэкстан і Друн - верагодна, ведаюць пра цябе і Доры. Я патэлефаную Таго Пепперу. Ён пацягне за нітачкі і нойме пару назіральнікаў — тут і каля "Доры".
  
  “Я не буду пярэчыць супраць гэтага. Але ... " Мэры Доув прыўзняла край блузкі і паказала дзяржальню "Глока" 45-га калібра, які ляжыць у насцегнавая кабуры. “ Пакуль усё ў парадку. Яна апусціла сурвэтку і павярнулася да апрацоўчай дошцы, сказаўшы, як быццам яе нішто ў свеце не турбавала: “Вячэру праз некалькі гадзін. Папярэдзь каманду".
  82.
  
  Колтер Шоў і Вікторыя Лесстон сядзелі на ганку ў двары. Час набліжаўся да паўночы, і велічны серп месяца вісеў высока ў чарнільным небе.
  
  У гэты момант Санта-Ана былі расслабленыя, і рэшткавы брыз быў проста цёплым і заспакаяльным. Гукавым суправаджэннем быў шолах сцеблаў раслін, крыкі соваў і далёкіх каёты, часам ваўкоў.
  
  Ён піў піва, яна - келіх віна. Чэйз сядзеў каля іх ног. Час ад часу ён навострял вушы, магчыма, чуючы або обоняя патэнцыйнага парушальніка. Але нішто не прымушала яго ўставаць на ногі або ўставаць дыбам. Шоў мог супакоіць яго мяккім "Аб' кей, хлопец". На яго шыі быў нашыйнік, злучаны з ланцужком, які быў абмотаны вакол ножкі крэсла Шоў. Ноч была часам драпежнікаў, і Шоў хацеў пераканацца, што ротэн не адправіцца абараняць каралеўства перад тварам непераадольных цяжкасцяў.
  
  У каюце было змрочна і ціха; усе астатнія ўжо ляглі спаць.
  
  Яны ўдваіх казалі і казалі, дзелячыся гісторыямі.
  
  Шоў распавёў аб правілах "Ніколі", прыдуманых яго бацькам, і аб навыках выжывання, якім ён навучыў дзяцей, якія шмат у чым супадалі з ваеннай падрыхтоўкай Вікторыі.
  
  "Якое аддзяленне?" спытаў ён.
  
  - "Дэльта Форс".
  
  Падраздзяленне спецыяльнага прызначэння арміі.
  
  Вікторыя патлумачыла, што 1-е аператыўнае падраздзяленне сіл спецыяльнага прызначэння "Дэльта", больш вядомае як "Падраздзяленне", на працягу трыццаці гадоў набірала жанчын-салдат для палявых, а не кабінетных заданняў.
  
  Яны параўналі запісу аб інцыдэнтах, якія адбыліся на яго ўзнагародных заданнях і яе працы па ахове. Апусканне ў ледзяную ваду. Выраб зброі — і асабліва падступнага — з ружовага куста. Розныя сытны, хоць і агідныя, імправізаваныя стравы ў палявых умовах.
  
  Ён распавёў ёй аб тым, як яны са сваёй чатырнаццацігадовай сястрой спусціліся па вяроўцы з трехсотфутовой скалы, ратуючыся ад зграі ваўкоў на вяршыні.
  
  "Яны палююць толькі ноччу", - быў яе адказ.
  
  "Гэта факт".
  
  "Добра", - быў яе адказ. “Гэта значыць, што вы спускаліся ў цемры. У вас ёсць месячнае святло?"
  
  Ён сказаў "не" і спытаў, ці не было ў яе якіх-небудзь незвычайных спускаў.
  
  “ Некалькі. "Гэта было сказана унікліва.
  
  “Добра. Якое адлегласць было самым доўгім?"
  
  "Я не ведаю, каля чатырохсот".
  
  "Нядрэнна".
  
  Момант дэбатаў, відавочна. "Добра, на самай справе, гэта былі ярды".
  
  Чвэрць мілі прама ўніз.
  
  Шоу сказаў: "Ты атрымаеш трафей".
  
  Нейкі час яны сядзелі моўчкі, пакуль Вікторыя не пацягнулася і не паморшчылася, так як плячо падвергнулася нечаканага напрузе.
  
  "Думаю, я стамілася", - сказала яна.
  
  Ён таксама быў такім.
  
  Шоў праводзіў яе ў спальню, якая раней належала Доры. Ўпрыгожваннямі былі ў асноўным гравюры з выявай карэнных амерыканцаў, дзікіх жывёл, сабак і, па якой-то прычыне, старадаўніх лакаматываў, якімі яго сястра была апанаваная ў дзяцінстве.
  
  Калі яны спыніліся, Вікторыя павярнулася тварам да Шоу. Яе манеўр быў пэўнага калібра, упэўнены і беспамылковы. Яна прыбрала валасы з твару. Коултер Шоў паклаў руку на яе здаровае плячо, злёгку нахіліўся і моцна пацалаваў. Яна цалкам прыціснулася да яго. Чэйз глядзеў на іх са змяшаным выразам разумення і закалоту, на якую здольныя толькі сабакі. Праз занадта кароткую чвэрць хвіліны Вікторыя адсунулася.
  
  "Спакойнай ночы," прашаптала яна і пайшла ў свой пакой.
  83.
  
  22 Чэрвеня
  
  Надвор'е ў Гіг-Харбары значна змянілася з тых часоў, як ён быў тут у апошні раз.
  
  Сонца ззяла, не было відаць ні кавалачка туману або аблачыны. Зялёная паласа соснаў ззяла, вада была сіняй, як сапфір.
  
  Шоў правёў "Виннебаго" праз ўязныя вароты. Дзве калоны, якія падтрымліваюць чыгунныя панэлі, былі ўвянчаныя бетоннымі анёламі. Бедныя стварэння былі бруднымі, а іх крылы разгладзіліся ад непагадзі.
  
  Ён затармазіў і агледзеў тэрыторыю. Бачылі віды зялёны пікап, які ён шукаў, быў непадалёк. Ён пад'ехаў да яго і прыпаркаваўся ззаду. Узяўшы з суседняга сядзення канверт памерам 8 на 10 цаляў, ён вылез з фургона і падышоў да мужчыны, які стаяў над новай магілай.
  
  "Містэр Харпер".
  
  Шыракаплечы мужчына, здавалася, быў уражаны, відавочна, не чуў, як пад'ехаў і прыпаркаваўся фургон. Ён нахмурыўся, на імгненне задумаўся. "Шоў".
  
  Надмагілле Адама было простым. Імя і даты нараджэння і смерці. Ні анёлаў, ні барэльефаў, як у вучэбнай пакоі ў лагеры Фонду.
  
  На суседнім надмагіллі было напісана імя Кэлі Мэй Харпер.
  
  “ Я хачу табе сёе-тое сказаць, - сказаў Шоў.
  
  Мужчына паціснуў шырокімі плячыма.
  
  “ Калі Адам адсутнічаў тыя тры тыдні, пасля смерці вашай жонкі?
  
  Адказ Стэна Харпера быў лёгкім кіўком галавы.
  
  “ Ты сказаў, што, калі ён вярнуўся, яго настрой палепшыўся.
  
  “Было падобна на тое, калі ён быў дзіцем, калі ён быў шчаслівы. Яго праблемы не абвальваліся, пакуль ён не стаў падлеткам. Што ўсё гэта значыць, Шоў?" Погляд на магілу ля яго ног. Абадранец: "Ён сышоў".
  
  “Тыя тры тыдні, што яго не было? Ён быў у секты".
  
  "Культ?"
  
  “ Гэта было ў навінах. Фонд "Асірыс".
  
  Тупа утаропіўшыся ў зямлю, Стэн прамармытаў: "І?"
  
  "Культ вучыў таго, што пасля смерці мы вяртаемся".
  
  “ Што - то накшталт... рэінкарнацыі?
  
  Шоу сказаў: "Што-то ў гэтым родзе".
  
  “ І Адам паверыў у гэта?
  
  “Так, гэта так. Гэта прынесла яму суцяшэнне. Перад смерцю ён быў перакананы, што зноў будзе са сваёй сям'ёй. У іншай жыцця. Яго маці, ты ".
  
  Харпер хмыкнуў. Шоў не мог сказаць, якой на самай справе магла быць ягоная рэакцыя на гэтую дзіўную навіна.
  
  “Гэта ўсё лухта сабачая. Усе гэта. Царква таксама. Рай, пекла. Тое, што я адчуваю ў любым выпадку. Пасля Кэлі".
  
  "Гэта што-то значыла для Адама".
  
  Стэн прамаўчаў.
  
  "Вось". Шоў працягнуў яму канверт. Харпер зазірнуў унутр і дастаў запісную кніжку Адама з фонду "Асірыс", якую даў яму Фрэдэрык.
  
  Харпер зірнуў на вокладку. Працэс.
  
  “Гэта належала Адаму. Як дзённік. Ён запісваў свае думкі і ўспаміны. Што яму падабалася ў сваім жыцці, а што няма ".
  
  Дрэнныя пачуцці — гнеў, страх, смутак - і добрыя — радасць, каханне, суцяшэнне. Мы называем іх — наколькі гэта разумна? Мінусы і Плюсы . . .
  
  Шоў бегла прагледзеў яго. Урыўкі былі не вельмі пісьменнымі, бессвязными і разглагольствующими. Там былі недарэчныя крамзолі. Але некаторыя з плюсаў ўключалі ўспаміны пра час, праведзеным з яго бацькам.
  
  “Мне гэта не трэба. Навошта мне гэта?" Ён сунуў нататнік у канверт і вярнуў яго, затым зірнуў на магілу. “Не ведаю, навошта я прыйшоў. Думаў, я што-небудзь адчую. Думаў, я што-небудзь падумаю."
  
  “ Да пабачэння, містэр Харпер.
  
  Мужчына не адказаў.
  
  Шоў накіраваўся назад да "Виннебаго". Ён быў ужо на паўдарогі, калі пачуў. “ Пачакай.
  
  Харпер падышоў да яго. “Можа быць, я прытрымаю гэта. Проста ... Ну, можа быць, я так і зраблю".
  
  Шоў працягнуў яму канверт.
  
  Харпер узяў яго і вярнуўся да свайго пікапу, вывуджваючы ключы з кішэні.
  84.
  
  "Виннебаго" быў прыпаркаваны на стаянцы Walmart недалёка ад Такомы.
  
  Апрануты ў талстоўку і джынсы, Шоу сядзеў у закусачнай, на якой ляжала тоўстая папка з дакументамі, якую ён назваў Матэрыялы Эштана Шоў. Карта раёна заліва Сан-Францыска, лежавшая зверху, была пакамячанай і ў плямах. Шоў перачытваў васемнаццаць Иксов, большасць з іх у акрузе Норт-Марын і далей у вінаробчую краіну. Напа, Сонам.
  
  На прыкладаемай тут карце пазначаны месцы ў горадзе, якія могуць утрымліваць доказы, схаваныя Галом, або прывесці да іх.
  
  Ён пацягваў выдатны гондурасский кавы, у які было дададзена як раз патрэбную колькасць малака. Гэта заўсёды было пытанне: занадта мала можна выправіць, занадта шмат - няма.
  
  Пачуўся стук у дзверы.
  
  “ Містэр Шоў? Гэта Сью Баскомб.
  
  Шоў ўклала карту ў тэчку і адкрыла дзверцы. Фургон злёгку асеў, калі яна залазіла ўнутр. Каржакаватая жанчына была апранутая ў цёмна-зялёнае сукенка з доўгімі рукавамі і чорны кардіганы.
  
  Ён прапанаваў ёй кавы, ад якога яна адмовілася, і яны селі за маленькі столік. Яна задавала пытанні, якія загадзя падрыхтавала. Ён адказваў у дадатак запісвае на яе тэлефоне, і яна таксама рабіла нататкі. Шоў адмовіўся даць якую-небудзь асабістую інфармацыю і, вядома ж, нічога не сказаў аб Вікторыі.
  
  Ён падрабязна распавёў аб збіцці рэпарцёра Кляйна і жудасным забойстве Джона. Ён не сказаў нічога канкрэтнага пра Эбі, хоць апісаў сэксуальныя замаху ў цэлым. Гэтыя падрабязнасці, здавалася, зацікавілі яе больш за ўсё.
  
  Праз паўгадзіны яна сказала: "Гэта вельмі добра, містэр Шоў".
  
  ""Колтер' - гэта выдатна.
  
  “Карысна. Вельмі карысна". Затым яна прагартала свае запісы, і, здавалася, збіралася задаць яшчэ адно пытанне, магчыма, працяг, калі яны пачулі крык з боку паркоўкі.
  
  Яны абодва хутка падняліся на ногі. "Там пажар, машына", - сказала яна, выглядаючы з ценю. Шоў схапіў адзін з вогнетушыцеляў, якія трымаў побач з вадзіцельскім сядзеннем, і выскачыў вонкі.
  
  Пазадарожнік непадалёк быў ахоплены полымем, дым спіраллю паднімаўся да неба, як чорны тарнада. Гэта адразу вярнула яго да жудаснай смерці Джона, аб якой ён толькі што расказваў.
  
  Людзі выбягалі з крамы і сваіх машын, каб паглядзець, што адбываецца.
  
  “ Там унутры хто-то ёсць! Глядзіце!
  
  “ Патэлефануй у дзевяць-адзін-адзін.
  
  “Адыдзіце! Гэта можа падарвацца!"
  
  Шоў паспяшаўся да машыны і выпусціў брую пены з вогнетушыцеля. Асаблівага эфекту гэта не прынесла, хоць частка полымя была падаўленая дастаткова надоўга, каб стала ясна, што ў пазадарожніку нікога няма. Тое, што хто-то прыняў за чалавека, было проста чаркай пасылак.
  
  Пачулася некалькі гучных воплескаў.
  
  "Гэта кулі!" - закрычаў нейкі мужчына, і людзі разбегліся.
  
  Шоў не папрацаваў сказаць ім, што няма, гэта не тое, на што падобныя гарачыя кулі. Тое, што яны чулі, верагодна, было выбухам слоікаў з-пад ежы.
  
  Удалечыні ён пачуў выццё сірэн.
  
  Ён паставіў пустую каністру на травяністая перагародку і вярнуўся да фургона. Увайшоўшы ўнутр, ён спусціўся на падлогу і спыніўся. Жанчына пайшла.
  
  Яна была не адзінай, каго не стала.
  
  Файл з надпісам "Матэрыялы Эштана Шоў" таксама знік.
  85.
  
  За межамі кэмперы не было ніякіх прыкмет машыны, на якой яна прыехала.
  
  Магчыма, ён і заўважыў гэта мімаходам, але яе саўдзельнік падпаліў аўтамабіль, які стаяў з зацішнага боку ад "Виннебаго", так што задушлівы дым закрыў від на месца ўцёкаў.
  
  Разумны.
  
  Шоў вярнуўся ў дом і хутка правёў інвентарызацыю. Спальня ўсё яшчэ была зачыненая, і ў яе не было часу выкрываць складаныя замкі. Тым не менш, яму трэба было праверыць.
  
  Так, усё было ўлічана. Яго уласны заплечнік (званы выживальщиками GTHO, як у “Прэч адсюль", або ў версіі з рэйтынгам R, GTFO). Затым зброю: для пісталетаў .357 Colt Python і .40 Glock. Яго любімы доўгі пісталет Lee Enfield № 4 Mk2. Брытанскай вінтоўкі з засаўкай было шэсцьдзесят гадоў, яна была пашарпанай і потертой, але надзейнай, як жалезны блок V-8, і па-д'ябальску дакладнай. Там таксама было шмат боепрыпасаў, якія чысцяць сродкі і яго лепшы аптычны прыцэл Nikon.
  
  Ці спатрэбіцца яму агнявая моц? Паняцці не маю.
  
  І ўсё ж ён успомніў ліст свайго бацькі.
  
  Ніколі не думай , што ты ў бяспецы ...
  
  На яго тэлефоне зажужжало паведамленне. Яно было ад Вікторыі.
  
  Рэдкая ўсмешка з'явілася на яго вуснах, калі ён чытаў.
  
  Ён на імгненне задумаўся, а затым адправіў адказ.
  
  А потым пара за працу.
  
  Ён напісаў Маку Макензі, які быў гатовы і чакаў у Вашынгтоне, акруга Калумбія.
  
  Адпраўка фатаграфіі па электроннай пошце.
  
  Яе адказ:
  
  K.
  
  Затым Шоў падышоў да кухоннага стала і дастаў лічбавую камеру Sony адтуль, дзе ён схаваў яе за чаркай кававых пакуначкаў і кубкаў. Ён дастаў SD-карту і на сваім кампутары знайшоў добрае выява жанчыны ў поўны рост, якая дзесяць хвілін таму сядзела ў васьмі футаў ад камеры.
  
  Гэта ён адправіў Маку па зашыфраваным электроннага ліста.
  
  Праз імгненне зазваніў яго тэлефон.
  
  Цяпер шукаю.
  
  Інтэрнэт-эксперт Mack's выкарыстаў распазнаванне асоб, каб знайсці супадзення ўсюды, дзе толькі можна, у Інтэрнэце, і пачаў збіраць дасье на наведвальніка Шоў.
  
  Якая не была Сью Баскомб, вучаніцай у лагеры фонду "Асірыс" — гэта імя было ўсяго толькі прыкрыццём. Шоў быў упэўнены, што гэтай жанчынай была Ірэна Брэкстан, оперативница з Блэкбриджа, якая прысвяціла гады якая выкрывае пошуку доказаў, якія шукалі Эштан і яго калегі, і ліквідацыі іх у працэсе.
  
  Першапачаткова ён не падазраваў яе. Калі яна падышла да яго ў лагеры, прапаноўваючы кнігу пра Илае і небяспекі Фонду, ён паверыў, што яна законнорожденная.
  
  Але пазней, калі яна тэлефанавала яму па тэлефоне, яна згадала той факт, што яна журналістка. Гэта, безумоўна, было б добрым прыкрыццём, каб падабрацца бліжэй да Шоу. За выключэннем адной дэталі, якой яна не ведала: Илай ніколі б не пусціў рэпарцёра ў лагер у якасці кампаньёнкі. Яна ўвесь час ашуквала.
  
  Ён таксама прыгадаў , што яго бацька пісаў пра Брэкстоне:
  
  Яна можа выглядаць як чыя-небудзь бабуля , але яна зусім бязлітасная ...
  
  Шоў паспрабаваў высветліць, як яны арганізавалі крадзеж.
  
  Ён выказаў здагадку, што Брэкстан і Друн — якія, верагодна, былі падпальшчыкамі пазадарожніка — маглі рушыць услед за Шоў у лагер або перахапіць яго тэлефонныя званкі і паведамленні і даведацца, што ён планаваў. Ён часта мяняў тэлефоны і карыстаўся аднаразовымі, але, як сказаў яго сябар з ФБР Тым Пеппер, "Калі яны хочуць цябе паслухаць, яны будуць слухаць".
  
  З пагоркаў над лагерам гэтыя двое маглі назіраць, што ўяўляе сабой Фонд. Пасля прамовы Шоу, выкрывальніцкага Илая, якую яны, напэўна, чулі, Брэкстан ўбачыў магчымасць зблізіцца з ім. Калі прыбылі ўлады, яна магла б проста зайсці ў лагер хаосу, надзець выкінуты кудмень на шыю і падысці да Шоў з расповедам пра тым, як апісала свой вопыт.
  
  Яе мэтай, вядома ж, было высветліць усю наяўную ў яго інфармацыю аб пошуках Эштанам доказаў Амоса Галя.
  
  Шоў павінна была старанна спланаваць контрмеры. На сустрэчы з ёй сёння днём яны маглі паспрабаваць ўжыць да яго сілу і катаванні. Ён быў гатовы да гэтага; цяпер на ім быў бронекамізэльку пад спартыўнымі касцюмамі, а яго "Глок" калібра .380 быў заткнуты за пояс ззаду. Акрамя таго, у яго была адкрытая тэлефонная лінія з Макам на працягу ўсяго размовы з "Баскомбом". Прыватны дэтэктыў выклікаў бы мясцовую паліцыю, калі б сітуацыя перарасла ў гвалт.
  
  Але чаму б не пазбегнуць бойкі? Шоў спрасціў ім задачу: ён пакінуў на ўвазе дасье А. С.
  
  Што, вядома ж, было фальшыўкай.
  
  Шоў сфатаграфаваў сапраўдны файл і загрузіў матэрыял у зашыфраваным выглядзе на свой абаронены сервер і сервер Маку, а затым схаваў яго ў патаемным аддзяленні ў масніца "Виннебаго".
  
  На карце ў падробленым файле Шоў адзначыў раёны рэгіёну Сан-Францыска, якія знаходзіліся ў кірунку, процілеглым кірунку на сапраўднай карце, то ёсць месца, дзе Амос Гал схаваў доказы, якія маглі б выкрыць Блэкбридж і яго кліентаў.
  
  Астатнія матэрыялы ў фіктыўным файле былі бессэнсоўнымі — і ўводзяць у зман — сцягнутымі шмат гадоў таму, у той час, калі Эштан і яго калегі актыўна шукалі кампраметуюць доказы.
  
  Файл, які скраў Брэкстан, павядзе іх па галавакружным колам.
  
  Шоў завёў рухавік кэмперы, пераключыў перадачу і выехаў са стаянкі, цяпер запоўненай выратавальнымі машынамі, дымам і узбуджанымі пакупнікамі, якія робяць сэлфі з тлеючым пазадарожнікам.
  
  Ён узяў курс на поўдзень. Праз сем ці восем гадзін ён будзе ў пункце прызначэння: Сан-Францыска, канчатковай кропкі свайго падарожжа. Канспіратыўная кватэра Эштана на Альварэс-стрыт.
  
  Ведучы зручнае — і суцяшальнае— транспартны сродак па роўным шашы, Колтер Шоў думаў вось пра што: вядома, была магчымасць, што Эштан схаваў пасылку ў інтарэсах сваіх калегаў, якія вырашылі адмовіцца ад ананімнасці і зноў ўзяцца за Блэкбридж.
  
  Але калі так, навошта хаваць матэрыялы на Рэха-Ридж? Ён лёгка мог выбраць месца ў раёне заліва.
  
  Няма, чым больш ён думаў пра гэта, тым больш пераконваўся, што ліст было адрасавана не якім-небудзь калегам, а аднаго з яго дзяцей. Толькі яны маглі ведаць, як працуе яго мозг — напрыклад, адсочванне па паху, — і маглі знайсці дакумент, калі ніхто іншы гэтага не мог.
  
  Толькі ў іх былі сродкі супрацьстаяць рызыках, якое зыходзіць ад Блэкбриджа. Эштан, вядома ж, усю іх юную жыццё так строга навучаў іх тонкаму мастацтву выжывання.
  
  Але хто з братоў і сясцёр Эштан меркаваў, што ліст будзе прачытаны?
  
  У яго было падазрэнне, што менавіта ён, Коултер Няўрымслівы, быў у думках яго бацькі, калі той выкладаў сваю просьбу аб дапамозе ў лісце, зробленым такім дробным почыркам, нават лепш, чым у Шоў.
  
  Якая верагоднасць таго, што гэта было намерам Эштана? Немагчыма сказаць. Можа быць, дзевяноста адсоткаў, можа быць, дзесяць.
  
  У рэшце рэшт, гэта не мела значэння. Колтер Шоў прыняў сваё рашэнне. Пошукі бацькі цяпер належалі сыну.
  Заўвага аўтара
  
  Культы і арганізацыі— падобныя культаў, якіх у цяперашні час у Амерыцы дзейнічаюць дзясяткі тысяч, на працягу многіх гадоў былі прадметам шматлікіх кніг, артыкулаў і дакументальных фільмаў. Вось падборка назваў з некаторых крыніц, якія я палічыў карыснымі пры даследаванні The Goodbye Man, калі вам цікава далейшае чытанне:
  
  Амерыканскія месіі Адама Морыса;
  
  Выгнаны: Як перажыць гады, праведзеныя ў баптысцкай царквы Вестборо аўтар: Ларэн Дрейн;
  
  Народжаны ў Дзецях Божых: Мая жыццё ў рэлігійным сэксуальным кульце і мая барацьба за выжыванне звонку Наташа Торми;
  
  Колы ў сары: Успаміны пра культ сталення Джаянти Тамм;
  
  Дачка святых: якая Вырасла ў палігаміі Дораці Оллред Саламон;
  
  "Дзяўчына на краю святла: мой ўцёкі ад фундаменталізму ў пошуках веры ў будучыню" Элізабэт Эстэр;
  
  Ачышчэнне: Саентология, Галівуд і турма веры аўтар Лоўрэнс Райт;
  
  Нябесныя вароты: амерыканская рэлігія НЛА Бенджаміна. Э. Зеллера;
  
  У цені Лун: Мая жыццё ў сям'і прападобнага Сун Мен Муна Нансук Хонг;
  
  Падарожжа ў Уэйк: Аўтабіяграфія галіны Давидианской Клайва Дойла, з Кэтрын Вессинджер і Мэцью. Д. Витмером;
  
  "Мэнсан: Жыццё і часы Чарльза Мэнсана" Джэфа Гуинна;
  
  Здабыча прарока: маё сямігадовае расследаванне ў дачыненні да Уоррена Джеффса і фундаменталісцкай царквы святых апошніх дзён Сэма Брауэра;
  
  Радыкал: Маё падарожжа з ісламскага экстрэмізму Мааджид Наваз;
  
  Дарога ў Джонстаун: Джым Джонс і Народны храм Джэфа Гуинна;
  
  Бязлітасны: Саентология, мой сын Дэвід Міцкевіч і я аўтар: Рон Міцкевіч;
  
  Спакуслівы яд: Гісторыя жыцця і смерці выжыў у Джонстаун ў Народным храме Дэбары Лейтон;
  
  Пабітыя мары: Мая жыццё жонкі многоженца аўтар Ірэн Спенсер;
  
  Шоргат жвіру: Мемуары Рут Уоринер;
  
  Выкрадзеная нявіннасць: Мая гісторыя сталення ў полигамной секты, ператварэння ў нявесту-падлетка і вызвалення ад Уоррена Джеффса Элиссы Уол з Лізай Пулитцер;
  
  Гісторыі з Джонстаун Ці Фондаковски;
  
  Тысяча жыццяў: Нерасказаная гісторыя Джонстаун Джуліі Ширс;
  
  Парушальнік спакою: той, хто Выжыў у Галівудзе і саентологии аўтар: Лія Ремини;
  
  Разня ў Уэйк: шакавальная праўдзівая гісторыя лідэра культу Дэвіда Кореша і "Галіны Давидианцев" Кліфарда Л. Линедекера;
  
  Нязломная Міс Лавли: Як Царква Саентологии спрабавала знішчыць Полетт Купер Тоні Артэга;
  
  Пад сцягам нябёсаў: Гісторыя апантанай веры Джона Кракауэра;
  
  Падполле: Газавая атака ў Токіо і японская псіхіка Харукі Муракамі;
  
  Свет у агні: Чернокожее дзяцінства ў кульце Суднага дня прыхільнікаў перавагі белых Джэральда Уокера.
  Падзякі
  
  Напісанне рамана, па меншай меры для мяне, ніколі не з'яўляецца працай аднаго чалавека. Я хацеў бы падзякаваць наступных за іх жыццёва важную дапамогу ў ператварэнні гэтай кнігі ў тое, што вы толькі што прачыталі: Марка Тавани, Мэдлін Хопкінс, Даніэль Дитерих, Джулі Рыс Дивер, Джэйн Дэвіс, Франчэску Чинелли, Себу Пеццани, Джэніфер Долан і Маделин Варчолик; і, з іншага боку сажалкі, Джулію Уиздом, Фіна Коттона, Фелісіці Блант і Эн О'браэн. І мая найглыбокая падзяку, як заўсёды, непараўнальнай Деборе Шнайдэр.
  Інфармацыя пра аўтара
  
  Джэфры Дивер - міжнародны бэстсэлер № 1, аўтар больш за сорак раманаў, трох зборнікаў апавяданняў і навукова-папулярнай юрыдычнай кнігі, ганараванай мноствам узнагарод. Яго кнігі прадаюцца ў 150 краінах і перакладзеныя на дваццаць пяць моваў. Былы журналіст, фолксингер і юрыст, ён нарадзіўся за межамі Чыкага і мае ступень бакалаўра журналістыкі ў Універсітэце Місуры і юрыдычную ступень у Універсітэце Фордхэм.
  
  
  Што далей у
  вашым спісе чытання?
  
  Адкрыйце для сябе сваё наступнае
  выдатнае чытанне!
  
  Атрымлівайце персаналізаваныя падборкі кніг і апошнія навіны пра гэта аўтара.
  
  Зарэгістравацца зараз.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"