Дивер Джеффри : другие произведения.

Цяжкія навіны (Руна, №3)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  Іншыя кнігі гэтага аўтара
  Тытульны ліст
  Прысвячэнне
  Раздзел 1
  Раздзел 2
  Раздзел 3
  Раздзел 4
  Раздзел 5
  Глава 6
  РАЗДЗЕЛ 7
  Раздзел 8
  Раздзел 9
  Раздзел 10
  Раздзел 11
  Раздзел 12
  Раздзел 13
  Раздзел 14
  Раздзел 15
  Раздзел 16
  Раздзел 17
  Раздзел 18
  Раздзел 19
  Раздзел 20
  Раздзел 21
  Глава 22
  Раздзел 23
  Раздзел 24
  Раздзел 25
  Раздзел 26
  Глава 27
  Раздзел 28
  Глава 29
  РАЗДЗЕЛ 30
  Раздзел 31
  Глава 32
  Кіраўнік 33
  Раздзел 34
  Пра аўтара
  Аўтарскае права
  «Дывер спалучае акадэмічныя службовыя злачынствы, палітычную палітыку маленькага горада і сямейную меладраму з усёй неабходнай таямніцай і напружаннем для падвойнай дозы задавальнення».
  — Агляды Kirkus
  уладарка юстыцыі
  «Выдатная забава з устойлівым, праніклівым памочнікам юрыста ў ролі сімпатычнай гераіні».
  — св. Louis Post-Dispatch
  «Разумна напісаны трылер ... Персанажы добра прамаляваныя [і] сюжэт імклівы».
  — Спіс кніг
  «Свежы і фанк; Мне спадабалася».
  — Таямнічы часопіс Альфрэда Хічкока
  «Цудоўнае дасягненне... у канцоўцы добры ўдар».
  — Таямнічыя навіны
  «Напоўнены персанажамі, дзеяннямі і вельмі падступным сюжэтам ... першакласны юрыдычны трылер».
  — Навіны кнігарні «Аматары таямніц».
   Хвала іншым захапляльным раманам Джэфры Дзівера
  Манхэтэн - мой біт
  «Вельмі арыгінальна і вельмі займальна».
  — Таямнічы часопіс Альфрэда Хічкока
  «Дывер піша з яснасцю, спачуваннем і розумам, з відавочна чалавечым і сучасным ухілам».
  — Publishers Weekly
  смерць сіняй кіназоркі
  «Інавацыйны і займальны ... сапраўды арыгінальны».
  — Агляд Містэрыі Друда
  «Аўтар стварае выдатную атмасферу, узмоцненую яркімі вобразамі і добра акрэсленымі героямі».
  — Рандэву
  урок яе смерці
  — Publishers Weekly
  «Жудасна... Джэфэры Дывер напісаў моцны, пераканаўчы раман, які прымушае чытача напружвацца.
  Абавязацельства, якое варта ўзяць на сябе».
  — У асноўным забойства
  «Выдатная кніга, якой можна карыстацца на розных узроўнях».
  — Навіны кнігарні «Аматары таямніц».
   Па аўтару
  КАМЕННАЯ МАЛПА
  СІНЯГА НІДЗЕ
  ПУСТЫ КРЭСЛА
  РАЗМАЎЛЕННЕ НА МОВАХ
  Д'ЯБАЛАВА СЛЯЗА
  ТРАНУ ТАНЦОЎКА
  ЗБІРАЛЬНІК КАСЦЕЙ
  ДЗЯВОЧАЯ МАГІЛА
  МАЛІТВА НА СОН
  УРОК ЯЕ СМЕРЦІ *
  ГАСПАДЫНЯ СПРАВЯДЛІВАСЦІ *
  СМЕРЦЬ БЛАКІТНАЙ КІНОЗОРКІ *
  МАНХЭТЭН - МОЙ БІТ *
  КРЫВАВАЯ РАКА БЛЮЗ
  НЕМІЛКІЯ МАГІЛЫ
  ПЯКЛЕНАЯ КУХНЯ
  * Даступна ў Bantam Books
  
   Для Ірэн Міранкер
  Журналістыка без маральнай пазіцыі
  немагчымая. Кожны журналіст - мараліст...
  Яна не можа рабіць сваю працу, не
  ацэньваючы тое, што бачыць.
  — МАРГЭРЫТ ДЗЮРА
   раздзел 1
  ЯНЫ РУХНУЛi НА ЯГО ТОЛЬКi ПАСЛЯ ВЯЧЭРЫ.
  Ён не ведаў дакладна, колькі. Але гэта не мела значэння; усё, што ён думаў, было: калі ласка, не дазваляйце ім мець нож. Ён не хацеў, каб яго рэзалі. Размахніце бейсбольнай бітай, размахніце трубой, выпусціце шлакаблок яму на рукі ... але толькі не нож, калі ласка.
  Ён ішоў па калідоры ад турэмнай сталовай да бібліятэкі, па шэрым калідоры, у якім быў пах, які ён так і не змог улавіць. Кіслы, гнілы… А за ім: крокі ўсё бліжэй.
  Худы чалавек, які амаль не еў смажанага мяса, хлеба і зялёных бабоў, выкладзеных на падносе, пайшоў хутчэй.
  Ён знаходзіўся ў шасцідзесяці футах ад ахоўнага паста, і ніхто з супрацоўнікаў дэпартамента выканання пакаранняў у далёкім канцы калідора не глядзеў у яго бок.
  Сляды. Шаптанне.
  «О, Божа, — падумаў чалавек. Магчыма, я магу ўзяць адзін. Я моцны і магу хутка рухацца. Але калі ў іх ёсць нож, няма магчымасці...
  Рэндзі Богс азірнуўся.
  Трое мужчын стаялі за ім.
  Не нож. Калі ласка...
  Ён пачаў бегчы.
  «Куды ты ідзеш, хлопчык?» — азваўся лацінаамерыканскі голас, калі яны кінуліся рыссю за ім.
   Асцыпіён. Гэта быў Асцыпіён. А гэта азначала, што Богс памрэ.
  «Эй, Богс, бескарысна. Вы бяжыце зусім бескарысна.
  Але ён працягваў бегчы. Нага за нагой, галава ўніз. Цяпер усяго сорак футаў ад вартавога паста.
  Я магу зрабіць гэта. Я буду там якраз перад тым, як яны мяне схопяць.
  Калі ласка, дазвольце ім дубінку або выкарыстоўвайце кулакі.
  Але нажа няма.
  Без нарэзанай мякаці.
  Безумоўна, сярод насельніцтва адразу ж стала вядома, як Богс пабег да ахоўнікаў. І тады ўсе, нават самі ахоўнікі, здзекаваліся з яго пры любой магчымасці. Таму што, калі ў цябе зламаюцца нервы, унутры цябе няма надзеі. Гэта азначае, што ты памрэш, і пытанне толькі ў тым, колькі часу спатрэбіцца, каб адарваць тваё цела ад твайго баязлівага душы.
  «Чорт, чувак», - крыкнуў іншы голас, цяжка дыхаючы ад намаганняў бегу. «Вазьмі яго».
  «У цябе ёсць шклянка?» — гукнуў адзін з іх другога.
  Гэта быў шэпт, але Богс пачуў яго. Шкло. Сябар Асцыпіёна азначаў бы шкляны нож, які быў самай папулярнай зброяй у турме, таму што яго можна было абматаць скотчам, схаваць у сабе, прапусціць праз металадэтэктар і выкінуць у руку, і ніхто з ахоўнікаў ніколі не даведаецца.
  «Кідай, чувак. Мы будзем рэзаць вас так ці інакш. Дай нам сваю кроў...»
  Богс, худы, але не ў добрай форме, бег як зорка лёгкай атлетыкі, але разумеў, што не паспее. Ахоўнікі знаходзіліся на сёмым участку — памяшканні, якое аддзяляла камунальныя памяшканні ад камер. Вокны былі таўшчынёй у паўтара цалі, і нехта мог стаяць прама перад акном і стукаць акрываўленымі голымі рукамі па шкле, і калі б ахоўнік унутры выпадкова не паглядзеў на парэзанага вязня, ён ніколі б не даведаўся рэч і працягваць атрымліваць асалоду ад яго New York Post і кавалачка піцы і кавы. Ён бы ніколі не ведаю, што чалавек сыходзіць крывёй у двух футах ззаду.
  Богс убачыў варту ўнутры крэпасці. Яны засяродзіліся на важнай серыі St. Elsewhere на маленькім тэлевізары.
  Богс кінуўся як мага хутчэй, клічучы: «Дапамажыце мне, дапамажыце мне!»
  Ідзі, ідзі, ідзі!
  Добра, ён павярнуўся б, сутыкнуўся б з Асцыпіёнам і яго сябрамі. Ўторкай сваю доўгую галаву ў бліжэйшую. Зламаць яму нос, паспрабаваць схапіць нож. Можа, ахоўнікі да таго часу заўважаць.
  Рэкламны ролік па тэлевізары. Ахоўнікі паказвалі на яго і смяяліся. Вялікі баскетбаліст нешта гаварыў. Богс імчаўся прама да яго.
  Цікава: чаму Асціпіён і яго сябры рабілі гэта? чаму? Проста таму, што ён быў белым? Таму што ён не быў бодзібілдарам? За тое, што ён не ўзяў у рукі зрэзаную мятлу разам з дзесяццю іншымі зняволенымі і не падышоў, каб забіць Рано-стукач?
  Дзесяць футаў да вартавога паста...
  Рука ззаду схапіла яго за каўнер.
  «Не!» Рэндзі Богс заплакаў.
  І адчуў, як пачаў куляцца на бетонную падлогу пад снасцю.
  Ён бачыў: па тэлевізары героі шпіталя сур'ёзна глядзяць на цела на аперацыйным стале.
  Ён убачыў: шэры бетон падымаецца, каб ударыць яго па галаве.
  Ён убачыў: бляск шкла ў руцэ маладога лацінаамерыканца. Асіпіён прашаптаў: «Зрабі гэта».
  Малады чалавек ступіў наперад са шкляным нажом.
  Але потым Богс убачыў іншы рух. Цень, які выходзіць з больш глыбокага ценю. Велізарны цень.
  Рука апусцілася і схапіла запясце чалавека, які трымаў нож.
  Снік .
   Нападнік закрычаў, калі яго запясце павярнулася набок у вялізнай руцэ ценю. Шкло ўпала на бетонную падлогу і разбілася.
  - Блаславі цябе, - сказаў цень павольным, паважлівым голасам. «Вы не ведаеце, што робіце». Потым голас агрызнуўся: «А цяпер ідзі да чорта адсюль. Паспрабуйце гэта яшчэ раз, і вы будзеце мёртвыя ".
  Асціпіён і трэці з тройкі дапамаглі параненаму нападніку падняцца. Яны спяшаліся па калідоры.
  Велізарны цень, якога звалі Северн Вашынгтон, пятнаццаць-дваццаць пяць гадоў за забойства, здзейсненае яшчэ да таго, як ён прыняў Алаха ў сваё сэрца, дапамог Богсу ўстаць. Худы чалавек заплюшчыў вочы і глыбока ўздыхнуў. Затым яны разам моўчкі рушылі ў бібліятэку. Боггс з адчайна дрыжачымі рукамі зазірнуў у ахоўны пост, унутры якога ахоўнікі ківалі галовамі і ўсміхаліся, калі цела на аперацыйным стале на экране тэлевізара цудоўным чынам ажывала і паказваліся папярэднія прагляды шоу на наступным тыдні.
  ПРАЗ ЧАТЫРЫ ГАДЗІНЫ РЭНДЫ БОГС СЯДЗЕЎ НА СВАІХ НАРАХ, ЛІС - звяртаўся да свайго сукамерніка, Уілкера, Джэймса, восем гадоў за атрыманне, другое злачынства.
  «Чуй, што яны накінуліся на цябе, чалавеча, гэты Асіпіён, чалавеча, ён адзін подлы ебанік. Для чаго ён хоча гэта зрабіць? Я не магу зразумець гэта, не падобна на тое, што ў цябе ёсць што-небудзь на яго, чувак.
  Уілкер, Джэймс працягваў гаварыць, як і заўсёды, працягваў і працягваў, і, чорт вазьмі, але Рэндзі Богс не слухаў. Ён сядзеў, згорбіўшыся, над часопісам «Піпл» на сваёй койцы. Але ён не чытаў перыядычных выданняў. Ён выкарыстоўваў яго як парту на каленях, на якой ляжаў кавалак таннай пісчай паперы з шырокімі лініямі.
  «Ты павінен мяне зразумець, чувак», — сказаў Уілкер, Джэймс. «Я нічога не кажу пра лацінаамерыканцаў. Я маю на ўвазе, што праблема ў тым, што яны проста не бачаць рэчы так, як нармальныя людзі. Я маю на ўвазе, што жыццё не такое...»
  Богс не звяртаў увагі на вар'яцкае мармытанне чалавека і, нарэшце, дакрануўся ручкай да паперы. У левым верхнім куце газеты ён напісаў: «Папраўчая ўстанова Харысан». Ён напісаў дату. Тады ён напісаў:
  Дарагі, хто гэта можа тычыцца:
  Вы павінны дапамагчы мне. Калі ласка .
  Пасля гэтага асцярожнага пачатку Рэндзі Богс зрабіў паўзу, доўга задумваўся і зноў пачаў пісаць.
   раздзел 2
  РУН ПРАГЛЯДЗЕЎ Стужку РАЗ, А ПАТЫМ ДРУГІ РАЗ. А потым яшчэ раз.
  Яна сядзела ў бязлюдным кутку рэдакцыі Сеткі, велізарнай адкрытай прасторы, дваццаць футаў у вышыню, тры тысячы квадратных футаў, падзеленай рухомымі перагародкамі, вышынёй з галаву і пакрытай шэрай тканінай. Наборы на камеру былі яркімі і бездакорнымі; астатнія сцены і падлогі былі пацёртыя, пашчарбленыя і ўсыпаны старой брудам. Каб перайсці з аднаго боку студыі ў другі, трэба было танцаваць на мільёне правадоў, вакол манітораў, камер, камп'ютараў і сталоў. Вялізная кабіна кіравання, падобная на мосцік карабля " Энтерпрайз " , глядзела на пакой. Тузін чалавек стаяў групамі вакол сталоў або манітораў. Іншыя неслі аркушы паперы і сіні кардон, кубкі з кавай і відэакасеты. Некаторыя сядзелі за камп'ютарамі, набіраючы або рэдагуючы навіны.
  Усе былі ў паўсядзённым адзенні, але ніхто не паводзіў сябе нязмушана.
  Рун схіліўся над 3/4-цалевым магнітафонам Sony і маленькім каляровым тэлевізарам, які служыў маніторам.
  З маленькага дынаміка пачуўся бляшаны голас. «Я сказаў ім тады тое, што кажу вам цяпер: я гэтага не рабіў».
  Чалавек на экране быў хударлявым, гадоў трыццаці з нечым, з высокімі скуламі і бакенбардамі. Яго валасы былі залізаныя назад і ўвянчаны лялечным завітком над ілбом. Твар яго быў вельмі бледны. Калі Рун упершыню зрабіў рэпліку закруціў стужку і запусціў яе, за дзесяць хвілін да гэтага яна падумала: "Гэты чувак - поўны батанік".
  На ім быў вузкі шэры камбінезон, які пры іншых абставінах — скажам, на Заходнім Брадвеі ў Соха — мог быць шыкоўным. За выключэннем таго, што імя дызайнера на этыкетцы было не Giorgio Armani або Calvin Klein, а Дэпартамент папраўчых службаў штата Нью-Ёрк.
  Рун прыпыніў стужку і яшчэ раз паглядзеў на ліст, прачытаўшы хісткі почырк мужчыны. Зноў павярнуўся да экрана тэлевізара і пачуў, як інтэрв'юер пытаецца ў яго: "Калі ты будзеш да ўмоўна-датэрміновага вызвалення?"
  «Умоўна-датэрміновае вызваленне? Можа, некалькі гадоў. Але чорт вазьмі…» Худы чалавек хутка паглядзеў на камеру, потым адвёў. «Чалавек невінаваты, ён не павінен быць умоўна-датэрмінова вызвалены, ён павінен проста быць на волі».
  Рун прагледзеў астатнюю стужку, паслухаў, як ён распавядае пра тое, як кепска жывецца ў турме, што яго ніхто не слухае ў наглядальніцы ці ў судзе, якім некампетэнтным быў яго адвакат. Яна была здзіўлена, аднак, што ён не прагучаў горка. Ён быў больш збіты з панталыку — як той, хто не можа зразумець справядлівасці за авіякатастрофай або аўтамабільнай катастрофай. Гэта ёй падабалася ў ім; калі нехта і меў права быць агідным ці саркастычным, дык гэта быў невінаваты чалавек, які сядзеў у турме. Але ён толькі гаварыў спакойна і задумліва, час ад часу падымаючы палец, каб дакрануцца да бліскучага бакенбарда. Здаецца, ён баяўся камеры. Або сціплы або збянтэжаны.
  Яна прыпыніла стужку і перайшла да ліста, які апынуўся на яе стале раніцай. Яна паняцця не мела, як яна атрымала гэта - акрамя таго, што яна была звычайнай асобай нізкага ўзроўню з нявызначанай службовай характарыстыкай на буйной тэлевізійнай сетцы. Гэта азначала, што яна часта атрымлівала дзіўныя лісты, якія кідаліся на яе стол - што заўгодна, ад апавяшчэнняў аб узнагароджанні Publishers Clearing House да лістоў фанатаў для капітана Кенгуру і Эдварда Р. Мэраў, напісаных вар'ятамі.
  Менавіта гэты ліст падштурхнуў яе пайсці ў архіў і адкапаць гэтыя старыя запісы інтэрв'ю.
   Яна прачытала яшчэ раз.
  Дарагі, хто гэта можа тычыцца:
  Вы павінны дапамагчы мне. Калі ласка .
  Гэта гучала так адчайна, жаласна. Але не тон яе ўразіў так моцна, як трэці абзац ліста. Яна прачытала яшчэ раз.
  І справа ў тым, што паліцыя, супраць якой я звычайна нічога не маю, не размаўляла з усімі сведкамі і не задавала тым, з якімі яны размаўлялі, пытанні, якія яны павінны былі задаць. Калі б яны зрабілі гэта, я адчуваю, што, на мой погляд, яны прызналі б мяне невінаватым у прад'яўленых абвінавачваннях, але яны гэтага не зрабілі .
  Рун паглядзеў на малюнак у стоп-кадры на экране. Рэндзі Боггс буйным планам адразу пасля суда над ім некалькі гадоў таму.
  Дзе ён нарадзіўся? — здзівілася яна. Якая была яго гісторыя? Ці быў ён у сярэдняй школе — як іх маці называла? — капюшонам? Змазвальнік? Ці была ў яго сям'я? Дзесьці жонка? Можа дзеці? Як бы гэта было, калі б раз у месяц наведваў мужа? Ці была яна яму верная? Яна напякла яму печыва і адправіла ў турму?
  Рун зноў пачаў стужку і глядзеў на цьмянае зерне на экране.
  «Хочаш пачуць, як гэта быць тут?» Цяпер, нарэшце, у голасе худога мужчыны закралася горыч. «Дазвольце мне расказаць вам пра пачатак майго дня. Вы хочаце пачуць пра гэта?»
  «Кажы мне ўсё, што хочаш», — папрасіў нябачны інтэрв'юер.
  «Вы прачынаецеся ў шэсць і першае, што вы думаеце, чорт вазьмі, я ўсё яшчэ тут...»
   Голас з канца пакоя: «Рун, дзе ты? Давай, паехалі. У нас нешта перакулілася на хуткаснай шашы Бруклін-Куінз».
  Мадэль стаяў з-за свайго стала, нацягнуўшы на сябе смуглы плашч London Fog, які трымаў бы яму цяплей на дзесяць градусаў, чым яму трэба было гэтым красавіцкім днём (але гэта было б нармальна, бо гэта было паліто рэпарцёра ). Ён быў пачаткоўцам — адным з фанатаў, якія асвятлялі навіны аб метро для мясцовага O&O, нью-ёркскай тэлестанцыі, якая належыць і кіруецца сеткай, а таксама цяперашняга працадаўцы Руна. Гадоў дваццаць сем, круглы твар, прыгожы на Сярэднім Захадзе (слова «пясочны», здавалася, адносілася да яго невыразна). Ён шмат часу праводзіў перад люстэркам. Ніхто не галіўся так, як мадэль.
  Час ад часу Рун працаваў у яго аператарам, і калі яе толькі прызначылі да яго, ён не быў зусім упэўнены, што рабіць з гэтай маладой жанчынай з каштанавымі хвосцікамі, якая была падобная на Одры Хепберн і была крыху больш за пяць футаў. , пара унцый больш за сто фунтаў. Мадэль, напэўна, аддала б перавагу марынаванаму тэхніку, які займаўся ланцужным вэнджаннем, які працаваў у гарадскім бюро з тых часоў, калі яны выкарыстоўвалі шаснаццаціміліметровыя камеры Bolex. Але яна зняла па-чартоўску добрыя кадры, і не было нікога лепшага, чым Рун, калі справа даходзіла да таго, каб прабівацца праз паліцэйскія барыкады і міма ахоўнікаў за кулісамі.
  «Што ў цябе там?» — спытаў ён, кіўнуўшы на манітор.
  «Я знайшоў гэты ліст на сваім стале. Ад гэтага хлопца ў турме».
  «Вы яго ведаеце?» — рассеяна спытала Мадэль. Ён старанна пераканаўся, што рэмень не перакручаны, а потым зацягнуў яго праз пластыкавую спражку.
  "Не. Яно было адрасавана Сеткі. Толькі што з'явіўся тут».
  «Магчыма, ён напісаў гэта некаторы час таму». Ківаючы ў бок экрана, дзе Рэндзі Богс быў у стоп-кадры. «Здаецца, вы маглі б датаваць яго тысяча дзевяцьсот шэсцьдзесят пятым».
   "Не." Яна пастукала па паперы. «Гэта дата два дні таму».
  Мадэль хутка прачытаў. «Падобна на тое, хлопец бавіцца. Турма ў Гарысан, га? Лепш, чым Attica, але гэта ўсё роўна не загарадны клуб. Такім чынам, апранайцеся. Пойдзем."
  Першае, што вы думаеце, гэта, чорт вазьмі, я ўсё яшчэ тут ....
  Мадэль прыняла званок. Ён кіўнуў. Паглядзеў на Руна. «Гэта цудоўна! Гэта перакулены цыстэрна з аміякам на BQE. Хлопчык, гэта вельмі добра сапсуе гадзіну пік. Аміяк. Ці пашанцавала нам, ці пашанцавала?»
  Рун выключыў манітор і далучыўся да мадэлі за яго захламленым сталом. «Я думаю, што хачу яе бачыць».
  «Яе? Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Вы ведаеце, каго я маю на ўвазе».
  Твар Мадэлі расплыўся ва ўсмешцы без маршчын. «Не Яе, вялікая Н?»
  «Так».
  Мадэль засмяялася. «Чаму?»
  Рун даведалася адно пра тэлевізійныя навіны: трымай сваю спіну прыкрытай і свае ідэі пры сабе - калі станцыя не плаціць табе за тое, каб прыдумляць ідэі, чаго ў яе выпадку яны не плацілі. Такім чынам, яна сказала: «Развіццё кар'еры».
  Мадэль была ў дзвярах. «Вы прапусціце гэта прызначэнне, у вас не будзе ніякай кар'еры для развіцця. Гэта нашатырны спірт. Вы разумееце, што я кажу?»
  - Аміяк, - паўтарыў Рун. Яна накруціла на хвосцік эластычную шаўкавічную куртку ў стылі пэйслі і апранула чорную скураную куртку. Астатнюю частку яе ўбору складалі чорная футболка, жоўтыя эластычныя штаны і каўбойскія боты. «Проста дайце мне дзесяць хвілін з вялікай літары H Her».
  Ён узяў яе за руку, накіраваў да дзвярэй. «Вы думаеце, што проста збіраецеся зайсці ў офіс Пайпер Сатан?»
  «Я б спачатку пастукаў».
  «Э-э-э. Хадзем, мілая. Двайны час. Вы можаце наведаць логава льва пасля таго, як мы вернемся і скончым праўкі».
  З калідора выйшла постаць, малады чалавек у джынсах і дарагой чорнай кашулі. Ён насіў доўгія і распушчаныя валасы. Брэдфард Сімпсан быў стажорам, старшым курсам Школы журналістыкі Калумбійскага ўніверсітэта, які пачынаў з паштовай службы на першым курсе, а цяпер выконваў крыху больш гламурную працу на станцыі — напрыклад, прыносіў каву, дастаўляў стужкі і час ад часу дапамагаў аператара або гукапераймальнай групы. Ён быў адным з тых вар'яцка амбіцыйных людзей - Рун мог ідэнтыфікаваць сябе з гэтай часткай яго, - але яго амбіцыі складаліся ў тым, каб атрымаць ступень, надзець касцюм Brooks Brothers і акунуцца ў шэрагі карпаратыўнай журналістыкі. Шчыры і папулярны ва ўсім O&O і ў сетцы, Брэдфард («Напляваць на «Брэда») таксама быў па-чартоўску мілым — у духу Канэктыкута. Рун быў шакаваны, калі запрасіў яе спаткацца некалькі дзён таму.
  Але ў той час як яна ацаніла прапанову, Рун выявіла, што яна не вельмі добра сустракаецца з такімі людзьмі, як г-н Dockers Top-Sider тут, і замест яго прапановы павячэраць у Ельскім клубе яна вырашыла пайсці здымаць пажар у ніжнім Манхэтэн для выпуску навін у прамым эфіры ў адзінаццаць . Тым не менш, яна думала, ці запросіць ён яе зноў. Аднак на дадзены момант ніякіх запрашэнняў не паступала, і цяпер ён проста паглядзеў на экран, убачыў на маніторы худы твар Рэндзі Богса і спытаў: «Хто гэта?»
  - Ён у турме, - растлумачыў Рун. «Але я думаю, што ён невінаваты».
  Брэдфард спытаў: "Як так?"
  «Проста адчуванне».
  - Руна, - сказала Мадэль. «У нас няма часу. Пойдзем."
  Яна сказала ім абодвум: «Гэта была б даволі добрая гісторыя — вызваліць невінаватага чалавека з турмы».
  Малады чалавек кіўнуў і сказаў: «Журналісты робяць добрыя справы — вось у чым справа».
  Але Мадэль не цікавілася добрымі справамі; яго цікавіў аміяк. «Бруклін-Кўінз, Рун», — сказаў ён, як нецярплівы прафесар. «Зараз».
   "О, грузавік-цыстэрна", - сказаў Брэдфард.
  «Бачыш?» — сказала Мадэль Руну. « Пра гэта ведаюць усе. Рухаемся ».
  - Гэта чортава дарожна-транспартнае здарэнне, - запярэчыў Рун. «Я кажу пра невінаватага чалавека ў турме за забойства».
  Брэдфард сказаў: "У ім ёсць нешта ..." Ківаючы на экран. «Калі вы спытаеце мяне, ён больш падобны на ахвяру, чым на забойцу».
  Але перш чым яна паспела пагадзіцца, Мадэль рашуча павяла яе да ліфта. Яны спусціліся на першы паверх чатырохпавярховага будынка, які займаў цэлы квадратны квартал на Верхнім Вест-Сайдзе. Калісьці будынак быў складам зброі, потым быў выкуплены Сецівам, разбураны і адноўлены. Звонку было кароста і цёмна, і выглядала так, быццам тут павінна была жыць тысяча бяздомных; ўнутры было электроннае абсталяванне і тэлевізійныя знакамітасці на паўмільярда долараў. Шмат месца было здадзена ў арэнду мясцовай станцыі O&O, але большая частка была для Сеткі, якая запісала тут пару мыльных опер, некалькі ток-шоу, некалькі сіткомаў і, вядома, сеткавыя навіны.
  У пакоі абсталявання побач з гаражом Рун праверыў відэакамеру Ikegami з дэкай Ampex і акумулятарам. Рун і Мадэль забраліся ў фургон Econoline. Яна схапілася за край дзвярнога праёму і хіснулася ўверх і ўнутр, як любіла рабіць, адчуваючы сябе пілотам, які збіраецца ўзляцець на заданне. Кіроўца, хударлявы малады чалавек з доўгай тонкай касой светлых валасоў, падняў вялікі палец Руну і завёў фургон. Выбуховыя гукі Black Sabbath напоўнілі фургон.
  «Зачыніце гэтае дзярмо!» — крыкнула Мадэль. «Тады давайце рухацца - у нас аміяк на BQE! Ідзі, ідзі, ідзі!»
  Што хлапчук і зрабіў, выключыўшы магнітафон, а потым варожа завішчаў на вуліцу, нібы наносіў удар па класічнай рок-музыцы.
  Калі яны ехалі па Манхэтэне, Рун рассеяна глядзеў у акно на людзей на вуліцы, а тыя, у сваю чаргу, сачылі за фургонам з навукова-фантастычнай талеркай перадач. зверху і пазыўныя тэлевізійнай станцыі збоку, нанесеныя па трафарэту пад вуглом. Людзі заўсёды спыняліся і назіралі за гэтымі фургонамі, якія праязджалі міма, напэўна, думаючы, ці не спыніцца ён побач, ці не адбываецца нешта вартае навін, ці могуць яны самі з'явіцца на фоне навін. Часам Рун махаў ім рукой. Але сёння яна адцягнулася. Яна ўвесь час чула голас Рэндзі Богса.
  Першае, што вы думаеце, гэта, чорт вазьмі, я ўсё яшчэ тут ....
  Я ўсё яшчэ тут ….
  Я ўсё яшчэ тут .
  « ДАК ЧАМУ Я НЕ МАГУ ПРОСТА ЗАХОДЗІЦЬ У ЯЕ КАБІНЕТ І ПАЗГАВАРЫЦЬ з ёй?»
  Мадэль адрэзаў: «Таму што яна вядучая».
  Як быццам больш нічога не трэба казаць.
  Рун цягнуўся побач з ім праз пацёрты калідор, які вёў ад ліфта назад у рэдакцыю. Паношаны дыван быў марско-блакітнага, карпаратыўнага колеру мацярынскай кампаніі. «Ну і што , калі яна вядучая. Яна не збіраецца мяне звальняць за размову з ёй».
  «Ну, чаму б вам не перастаць гаварыць пра гэта і не прызначыць сустрэчу». Мадэль была ў дрэнным настроі, таму што, так, гэта быў грузавік з аміякам і, так, ён перакуліўся, але ніхто не паведаміў на станцыі, што грузавік пусты. Такім чынам, без разліву. Ён нават меў ветлівасць перавярнуцца на плячо, так што рух у гадзіну пік зусім не перашкаджаў.
  Яны прыбылі ў студыю, і Рун прайграла стужку, якую яна зняла з грузавіком. Мадэль глядзела на кадры і, здавалася, спрабавала прыдумаць што-небудзь непрыемнае крытычнае, каб сказаць пра сваю працу.
  Яна з энтузіязмам сказала: «Глядзі, я атрымала закат. Там, збоку ад грузавіка. Гэты чырвоны хрыбет, бачыце...
  «Я бачу гэта».
  "Табе падабаецца?"
   "Мне падабаецца."
  «Вы маеце на ўвазе гэта?»
  «Руна».
  Пакуль стужка перамотвалася назад, Рун сказаў: «Але Пайпер у канчатковым рахунку мой бос, ці не так?»
  «Ну, у пэўным сэнсе. Яна працуе ў Сеткі; вы працуеце на мясцовай станцыі, якая належыць і кіруецца. Дзіўныя адносіны”.
  «Я адзінокая жанчына, якая жыве на Манхэтэне. Я прывык да дзіўных адносін».
  - Глядзі, - цярпліва сказаў ён. «Прэзідэнт Злучаных Штатаў адказвае за армію і флот, добра? Але вы бачыце, як ён размаўляе з кожным ПФК, у якога ёсць праблемы?»
  «Гэта не праблема. Гэта магчымасць».
  "Угу. Пайпер Сатан напляваць на твае магчымасці, дарагая. У цябе ёсць ідэя, ты павінен пагаварыць са Стэнам».
  «Ён кіраўнік мясцовых навін. Гэта нацыянальнае».
  «Нічога асабістага, але вы проста дзяўчына-аператар».
  «Дзяўчына?»
  «Аператар. Вы ж тэхнік».
  — весела працягваў Рун. «Што вы ведаеце пра яе?»
  «Зноў яна з вялікай літары?» Мадэль хвіліну моўчкі глядзела на Руна.
  Рун сціпла ўсміхнуўся. «Давайце, калі ласка?»
  Ён сказаў: «Пайпер Сатан пачала там, дзе я, прама тут — рэпарцёр мясцовага O&O у Нью-Ёрку. Яна паступіла ў школу журналістыкі Універсітэта Місуры. Ва ўсякім разе, яна перамагла рэпарцёраў, потым паднялася па службовай лесвіцы і стала кіраўніком радыёнавін, затым выканаўчым прадзюсарам радыё. Затым яна трапіла ў якасці рэпарцёра Сеткі.
  «Яна шмат была за мяжой, я ведаю. Яна была на Блізкім Усходзе і атрымала ўзнагароду за асвятленне забойства Садата. Потым яна вярнулася сюды і замацавала праграму выхаднога дня, а затым перайшла да Wake Up With the Навіны . Нарэшце яе паспрабавалі перасяліць да бацькоў. Яны прапанавалі ёй нешта даволі вялікае, напрыклад, выканаўчага віцэ-прэзідэнта, адказнага за O&Os. Але яна не хацела працаваць на стале. Яна хацела быць на камеру. Яна нарэшце прабралася ў Бягучыя падзеі . І вось яна. Яна зарабляе мільён долараў у год. Жыве на Парк-авеню. Гэтая жанчына з'яўляецца нулявой кропкай у свеце вяшчальнай журналістыкі і не захоча марнаваць час на размову з такімі, як вы».
  - Яна яшчэ не сустракала мяне, - сказаў Рун.
  «І яна шчыра хоча, каб так і заставалася. Вер мне."
  «Як гэта ўсе гавораць пра яе, быццам яна нейкая жанчына-цмок?»
  Мадэль рэзка засмяяўся праз нос. «Ты мне падабаешся, Рун, таму я не збіраюся псаваць табе вечар, расказваючы яшчэ што-небудзь пра Пайпер Сатан».
   раздзел 3
  " ЧАГО ТЫ ХОЧАШ?" — гаўкнуў жаночы хрыплы альт . "Хто ты ?"
  Ёй было каля сарака, з прыгожым, шырокім, суровым тварам. Яе скура была сухой, і яна насіла тонкі пудравы макіяж. Вочы: глыбокія шэра-блакітныя. Валасы ў яе былі ў асноўным светлыя, хоць яны былі па-майстэрску падсвечаны серабрыстымі пасмамі. Пасмы былі замарожаныя на месцы з дапамогай спрэю.
  Руна падышла да стала і скрыжавала рукі. «Я—»
  Зазваніў тэлефон, і Пайпер Сатан адвярнулася і схапіла слухаўку. Яна слухала, нахмурыўшыся.
  — Не, — рашуча сказала яна. Паслухаў яшчэ хвілінку. Вымавіў больш злавеснае «Не».
  Рун зірнуў на яе крэмавы касцюм і бардовую шаўковую блузку. Яе чаравікі былі чорныя і люта блішчалі. На памяць прыходзілі такія імёны, як Бергдорф, Бендэль і Ферагама, але Рун не ведаў, якое імя спалучаецца з якім прадметам адзення. Жанчына сядзела за вялікім антыкварным сталом пад сцяной, запоўненай сучаснымі карцінамі з плямамі і звілістымі фотаздымкамі ў рамках, на якіх Сатан паціскала руку або абдымалася з парай прэзідэнтаў і некаторымі іншымі знакамітымі сівавалосымі мужчынамі.
  Тэлефонная размова працягвалася, і Рун быў цалкам праігнараваны. Яна агледзелася.
  Дзве сцены кабінета былі вокнамі ад падлогі да столі, якія глядзелі на захад і поўдзень. Ён знаходзіўся на сорак пятым паверсе будынка галаўнога прадпрыемства Сеткі, квартала далёка ад студыі. Рун глядзеў на далёкі гарызонт, які мог быць Пенсільваніяй. Насупраць стала стаяла група з пяці 27-цалевых манітораў NEC, кожны з якіх быў настроены на іншую сеткавую станцыю. Хаця гучнасць была паніжаная, іх занятыя экраны выпусцілі ў паветра электронны гул.
  «Тады зрабі», — адрэзвала жанчына і кінула трубку ў калыску.
  Яна зірнула на Руна і ўзняла брыво.
  "Добра. Што гэта такое: я аператар мясцовай станцыі і я...
  Голас Сатан павысіўся з пяшчаным раздражненнем. «Чаму вы тут? Як вы трапілі?» Пытанні задаваліся так хутка, што было ясна, што ў яе было значна больш, адкуль яны прыйшлі.
  Рун магла сказаць ёй, што яна пракралася сюды пасля таго, як сакратарка Сатан выйшла ў калідор, каб купіць гарбаты з кававага вазка ў дзесяць раніцы. Але ўсё, што яна сказала: «Звонку нікога не было, і я...»
  Сатан махнула рукой, каб прымусіць яе замаўчаць. Яна схапіла тэлефонную трубку і націснула кнопку дамафона. З вонкавага кабінета пачуўся слабы гуд. Ніхто не адказаў. Яна паклала трубку.
  Рун сказаў: «У любым выпадку, я...»
  Сатан сказаў: «У любым выпадку, нічога. Сыходзь». Яна паглядзела ўніз на аркуш паперы, які чытала, засяроджана звузіўшы бровы. Праз імгненне яна зноў падняла вочы, шчыра здзівіўшыся, што Рун усё яшчэ быў там.
  «Міс Сатан ... Ms . Сатан, - пачаў Рун. «У мяне такая ідэя...»
  « Падобная ідэя? Што такое падобная ідэя?»
  Рун адчула, як чырвань папаўзла па яе твары.
  «У мяне ёсць ідэя гісторыі, якую я хацеў бы зрабіць. Для вашага шоу. Я..."
  «Пачакай». Сатан ляпнула ручкай Манблан па стале. «Я не разумею, што вы тут робіце. Я цябе не ведаю».
  Рун сказаў: «Дайце мне хвілінку, калі ласка».
   «У мяне няма на гэта часу. Мне ўсё роўна, працуеш ты тут ці не. Вы хочаце, каб я выклікаў ахову?» Трубка паднялася яшчэ раз.
  Рун на імгненне спыніўся. Пераняло вобразнае дыханне. Добра, сказала яна сабе, зрабі гэта. Яна хутка сказала: «Паводле апытання CBS/TIME на мінулым тыдні, «Бягучыя падзеі» занялі дзевятае месца па колькасці гледачоў у краіне». Яна з усіх сіл стрымлівала, каб яе голас не дрыжаў. «Тры месяцы таму ў тым жа апытанні яна атрымала пяцёрку. Гэта немалая кропля».
  Нечытэльныя вочы Сатан упіваліся ў вочы Руна. О, Хрыстос, я сапраўды кажу гэтыя рэчы? Але нічога не заставалася, як ісці далей. «Я магу павярнуць гэтыя рэйтынгі ў іншы бок».
  Сатан паглядзела на ідэнтыфікацыйны значок на каралях Руна. О, брат. Я збіраюся звольніцца. (Рун звальнялі з вялікай рэгулярнасцю. Звычайна яе рэакцыяй было сказаць: «У іх перапынкі» і адправіцца ў аддзел па беспрацоўі. Сёння яна малілася, каб гэтага не адбылося.)
  Тэлефон вярнуўся ў калыску. Сатан сказаў: "У вас ёсць тры хвіліны".
  Дзякуй дзякуй дзякуй….
  «Добра, што гэта такое, я хачу зрабіць гісторыю пра...»
  «Што значыць, што вы хочаце зрабіць гісторыю? Вы сказалі, што вы аператар. Перадайце ідэю прадзюсару».
  «Я хачу вырабляць гэта сам».
  Сатан зноў паглядзеў на яе, на гэты раз не запісваючы яе імя для накіравання ў аддзел звальнення Дэпартамента кадраў, а ўважліва разглядаючы яе, вывучаючы малады твар без макіяжу, яе чорную футболку, чорную міні-спадніцу з спандэксу, сінія калготкі і махры. чырвоныя каўбойскія боты. На яе мочках звісалі завушніцы ў форме сушы. На яе левым запясце былі тры наручныя гадзіннікі з пацёртымі скуранымі раменьчыкамі, расфарбаванымі золатам і срэбрам. Справа ад яе былі два бранзалеты — адзін сярэбраны ў выглядзе дзвюх рук, сціснутых разам, другі — бранзалет дружбы. З аднаго пляча звісала а сумка са шкуры леапарда; з аднаго трэснутага вугла выцякала кроў запэцканая чарніламі салфетка.
  «Вы не падобныя на прадзюсара».
  «Я ўжо зняў адзін фільм. Дакументальны фільм. У мінулым годзе гэта было на PBS».
  «Так робяць і многія студэнты кінематаграфіі. Шчасліўчыкі. Можа, пашанцавала».
  «Чаму я табе не падабаюся?»
  «Вы мяркуеце, што я не».
  «Ну, як?» — спытаў Рун.
  Сатан задумалася. Якой бы ні была выснова, яна захавала яе пры сабе. «Вы павінны зразумець. Гэта...» Яна няўцямна махнула рукой у бок Руна. «... гэта дэжавю. Гэта адбываецца ўвесь час. Хтосьці прарываецца ўнутр — звычайна пасля таго, як схаваўся ля шафы для дакументаў, пакуль Сэндзі не пойдзе за кавай». Сатан падняла брыво. «І кажа: «О, у мяне ёсць такая ідэя для новай цудоўнай інфармацыйнай праграмы або гульнявога шоу, ці спецыяльнага, ці бог ведае. І, вядома, ідэя вельмі і вельмі сумная . Таму што маладыя, захопленыя людзі вельмі і вельмі сумныя . І ў дзевяці выпадках з дзесяці — не, у дзевяноста дзевяці выпадках са ста іх выдатная ідэя была задумана і адкінута людзьмі, якія сапраўды працуюць у бізнэсе. Вы думаеце, што сотні такіх жа людзей, як вы, не прыйшлі сюды і не сказалі мне тое ж самае? О, звярніце ўвагу на правільнае выкарыстанне слова like.' Як прыназоўнік. Не прыметнік і не прыслоўе».
  Абодва тэлефоны зазванілі адначасова, і Сатан павярнулася, каб прыняць званкі. Нейкі час яна жангліравала імі, заціскаючы палец з кароткім пазногцем на кнопку ўтрымання, пераключаючыся з аднаго на другі. Калі яна паклала трубку, яна ўбачыла Рун, якая сядзела ў крэсле насупраць яе і круціла нагамі наперад і назад.
  Сатан жорстка ўздыхнула. «Хіба я не выказаў сваю думку?»
  Рун сказаў: «Я хачу зрабіць гісторыю пра забойцу, якога асудзілі, але ён гэтага не рабіў. Я хачу, каб мая гісторыя вызваліла яго».
   Рука Сатан спынілася над тэлефонам. «Тут, у Нью-Ёрку?»
  «Так».
  «Гэта метро, а не нацыянальнае. Пагаворыце з дырэктарам мясцовых навін. Вы павінны былі гэта ведаць у першую чаргу».
  «Я хачу, каб гэта было на бягучых падзеях».
  Сатан міргнула вачыма. Потым яна засмяялася. «Мілая, гэта галоўны часопіс навін у Сеткі. У мяне ёсць ветэраны-прадзюсары, якія на працягу двух гадоў збіраюцца з праграмамі, якія яны забілі б, каб паказаць іх на CE . Твая лайкавая гісторыя не трапіць у маё шоу ў гэтым жыцці».
  Рун нахіліўся наперад. «Але гэты хлопец адседзеў тры гады ў турме штата Харысан — тры гады за злачынства, якога ён не здзяйсняў».
  Сатан паглядзеў на яе на імгненне. «Адкуль вы ўзялі падказку?»
  «Ён адправіў ліст на станцыю. Гэта сапраўды сумна. Ён сказаў, што памрэ, калі не выйдзе. Іншыя вязні збіраюцца яго забіць. У любым выпадку, я пайшоў у архіў і прагледзеў некалькі старых стужак пра суд над ім і...
  «Хто табе сказаў?»
  "Ніхто. Я зрабіў гэта сам».
  «Ваш час ці наш час?»
  "Га?"
  «Га?» - саркастычна паўтарыў Сатан. Затым, як бы тлумачачы дзіцяці: «Ты быў у свой час ці ў наш час, калі ты рабіў гэта хатняе заданне?»
  «Накшталт майго абеду».
  Сатан сказаў: «Накшталт ... Угу. Ну, значыць, гэты чалавек невінаваты. Асуджаюць шмат невінаватых людзей. Гэта не навіна. Калі ён не знакаміты. Ён знакаміты? Палітык, актор?»
  Рун міргнуў вачыма. Пад пільнымі вачыма жанчыны яна адчувала сябе вельмі маладой. Коснаязыкі. «Справа не столькі ў тым, хто ён, колькі ў тым, што ён быў асуджаны за злачынства, якое не здзейсніў, і ён як бы проста згніе ў турме. Ці заб'юць, ці што».
  «Вы лічыце, што ён невінаваты? Затым ідзіце на юрыдычны факультэт або стварыце фонд абароны і выцягніце яго. Мы аддзел навін. Мы не займаемся сацыяльнымі паслугамі».
  «Не, гэта будзе вельмі добрая гісторыя. І гэта будзе накшталт... Рун пачуў яе нязграбныя словы і застыў. Яна павінна думаць, што я поўны ідыёт. Сатан падняла бровы, а Рун асцярожна працягнула: «Калі мы выпусцім яго, усе іншыя станцыі і газеты раскажуць пра нас».
  «Мы?»
  «Ну, вы і бягучыя падзеі . За тое, што хлопца выпусцілі з-за кратаў».
  Сатан махнула рукой. «Гэта невялікая гісторыя. Гэта мясцовая гісторыя». Сатан пачала пісаць на аркушы паперы перад сабой. Яе почырк быў элегантны. "Гэта ўсе."
  «Ну, калі б ты мог проста захаваць гэта». Рун адкрыла сумку і працягнула Сатан аркуш паперы з канспектам гісторыі. Вядучая сунула яго пад сваю фарфоравую кубак з кавай на другім баку стала і вярнулася да дакумента, які чытала.
  Каля кабінета жанчыны сакратар з жахам паглядзела на Руна. "Хто ты?" Яе голас быў высокім ад панікі. «Як вы сюды трапілі?»
  - Прабачце, заблукаў, - панура сказаў Рун і працягнуў да ліфта, ашаляванага цёмнымі панэлямі.
  Дзверы ліфта толькі што адчыніліся, калі Рун пачуў голас, падобны на сталь на камені. - Ты, - крыкнула Пайпер Сатан, паказваючы на Руна. «Зноў сюды. Цяпер».
  Рун паспяшаўся назад у кабінет. Сатан вышынёй каля шасці футаў узвышаўся над ёй. Яна не ведала, што вядучая такая высокая. Яна ненавідзела высокіх жанчын.
  Сатан зачыніла за імі дзверы. «Сядзі».
  Рун зрабіў.
  Калі яна таксама села, Сатан сказала: «Вы не сказалі мне, што гэта Рэндзі Богс».
   Рун сказаў: «Ён не знакаміты. Вы сказалі, што вас не цікавіць той, хто не...
  «Вы павінны былі даць мне ўсе факты».
  Рун выглядаў раскаяным. «Прабачце. Я не думаў».
  "Добра. Боггс можа стаць навіной. Скажыце, што вы даведаліся».
  «Я прачытаў ліст. І я глядзеў гэтыя стужкі — і працэсу, і адзін зь яго ў турме год таму. Кажа, што невінаваты».
  - агрызнулася Сатан. «І?»
  «І ўсё».
  «Што вы маеце на ўвазе пад «гэта ўсё»? Вось чаму вы лічыце, што ён невінаваты? Таму што ён так сказаў ?»
  «Ён сказаў, што міліцыя сапраўды не расследавала злачынства. Яны не спрабавалі знайсці шмат сведак і не марнавалі часу на размовы з тымі, каго знайшлі».
  «Хіба ён не казаў пра гэта свайму адвакату?»
  «Я не ведаю».
  «І гэта ўсё?» - спытала Сатан.
  «Проста я… я не ведаю. Я глядзеў на яго твар на стужцы і веру яму».
  «Вы яму верыце ?» Сатан зноў засмяяўся. Яна адчыніла стол і дастала пачак цыгарэт. Адну яна запаліла срэбнай запальнічкай. Удыхнуў доўга.
  Руна агледзела пакой, спрабуючы прыдумаць адказ, каб абараніцца. Вывучэнне Пайпер Сатан выбіла большасць думак з яе галавы. Усё, што яна сказала: «Прачытай ліст». Рун кіўнула ў бок файла, які яна дала жанчыне. Сатан знайшла яго і прачытала. Яна спытала: «Гэта копія. У вас ёсць арыгінал?»
  «Я думаў, што гэта можа спатрэбіцца паліцыі ў якасці доказаў, калі ён калі-небудзь атрымае новы суд. Арыгінал зачынены ў маім стале».
  Сатан закрыла файл. Сказаў: «Я мяркую, што я гляджу на даволі добрага суддзю чалавечага характару. Вы, што, нейкі экстрасэнс справядлівасці? Вы адчуваеце, што гэты чалавек невінаваты, і гэта ўсё? Слухай, дарагая, рызыкуючы здацца прафесарам журналістыкі, дазволь мне сказаць табе сёе-тое. Ёсць у навінах важна толькі адно: праўда. Гэта ўсе. Вы адчуваеце, што гэты чалавек невінаваты, добра для вас. Але вы задаеце пытанні, грунтуючыся на чутках, толькі таму, што вы атрымліваеце нейкі псіхічны факс аб тым, што Богс невінаваты, ну, гэтая лухта вельмі хутка патопіць аддзел навін. Не кажучы ўжо пра вашу кар'еру. Непацверджаныя заявы - гэта цыянід у гэтым бізнэсе».
  Рун сказаў: «Я збіраўся зрабіць гісторыю правільна. Я ведаю, як даследаваць. Я ведаю, як браць інтэрв'ю. Я не збіраўся ісці з чымсьці, што не было…» О, чорт вазьмі: пацвярджаў або супрацоўнічаў? Што гэта было? Руна дрэнна спраўлялася са словамі, падобнымі па гуку. «... рэзервовае капіраванне».
  Сатан супакоілася. «Добра, вы хочаце сказаць, што ў вас ёсць здагадка і вы хочаце гэта праверыць».
  «Здаецца, я».
  «Вы здагадваецеся, што вы». Сатан кіўнула і накіравала цыгарэту на Руна. «Дазвольце задаць вам пытанне».
  «Страляць».
  «Я не прапаную вам не працягваць гэтую гісторыю».
  Рун паспрабаваў разабрацца ў не с.
  Сатан працягваў: «Я ніколі не стаў бы меркаваць, што рэпарцёр не павінен пераследваць гісторыю, якая яго моцна хвалюе».
  Рун кіўнуў, змагаючыся з гэтай порцыяй негатываў.
  «Але мне проста цікава, ці не марныя вашы намаганні. Боггс правёў свой дзень у судзе, і нават калі на судзе былі невялікія парушэнні, ну, і што?
  «Але ў мяне такое адчуванне, што ён невінаваты. Якая шкода можа быць у гэтым?»
  Матавы твар Сатан павольна агледзеў пакой, а потым зірнуў на маладую жанчыну. Яна ціхім голасам сказала: «Вы ўпэўнены, што пішаце гісторыю не пра сябе?»
  Рун міргнуў вачыма. «Я?»
  «Вы робіце матэрыял пра Рэндзі Богса ці пра маладога амбіцыйнага журналіста?» Сатан зноў усміхнуўся, усмешкай фальшывай нявіннасці, і сказаў: «Што цябе больш за ўсё турбуе: сказаць праўду пра Богса ці зрабіць сабе імя?»
   Рун не гаварыў хвіліну. «Я думаю, што ён невінаваты».
  «Я не збіраюся з вамі абмяркоўваць гэтае пытанне. Я проста задаю пытанне. Толькі вы можаце адказаць на яго. І я думаю, што вам трэба будзе шмат паразважаць, каб адказаць на яго шчыра... Што адбудзецца, калі — я не скажу, што высветліцца, што ён невінаваты, таму што я не думаю, што ён невінаваты — але калі вы знойдзеце нейкія новыя доказы, якія могуць пераканаць суддзю прызначыць яго новы разгляд? І Богса вызваляюць да суда? А што, калі ён абрабуе краму і пры гэтым заб'е прадаўца або пакупніка?»
  Руна адвяла позірк, не ў стане разабрацца ў сваіх думках. Занадта шмат складаных пытанняў. Тое, што сказала вядучая, мела вялікі сэнс. Яна сказала: «Я думаю, што ён невінаваты». Але голас яе быў няўпэўнены. Яна ненавідзела гэты гук. Затым яна цвёрда сказала: «Гэта гісторыя, якую трэба зрабіць».
  Сатан доўга глядзеў на яе, а потым спытаў: «Вы калі-небудзь планавалі ў бюджэт сегмент праграмы навін? Вы калі-небудзь прызначалі персанал? Вы калі-небудзь працавалі з прафсаюзамі?»
  «Я прафсаюз. Я фотаапарат...
  Сатан павысіла голас. «Не будзь дурным. Я ведаю, што ты прафсаюз. Я пытаюся, ці мелі вы калі-небудзь справу з гандлем, як менеджэр?»
  «Не».
  Сатан рэзка сказаў: «Добра, што б вы ні рабілі, гэта не будзе адзіны прадзюсар. Ты занадта неспрактыкаваны».
  «Не хвалюйся, я, як, сапраўдны...»
  Сатан скрывіла рот. «У энтузіязме? Хутка вучыцца? Цяжка працаваць? Гэта тое, што вы збіраліся сказаць?»
  «Я ў парадку. Вось што я збіраўся сказаць».
  «Цуды могуць адбывацца», - сказаў Сатан, паказваючы на Руна доўгім румяным пальцам. «Вы можаце быць памочнікам прадзюсара. Вы можаце паведаміць, і вы можаце ...» Сатан усміхнуўся. «як» напісаць гісторыю. Пры ўмове, што вы пішаце больш выразна, чым гаворыце. Але я хачу, каб хто-небудзь, хто быў побач некаторы час, быў галоўным. Ты таксама...
  Руна ўстала і паклала рукі на працоўны стол. Сатан адкінулася назад і заміргала. Рун сказаў: «Я не дзіця! Я прыйшоў сюды, каб расказаць вам пра гісторыю, якую я думаю, будзе добрай для вас і для Сеткі, а вы толькі абражаеце мяне. Мне не трэба было сюды прыязджаць. Я мог бы паехаць на конкурс. Я мог проста сесці на гісторыю і зрабіць гэта сам. Але..."
  Сатан засмяялася і падняла руку. «Давайце, дзеткі, пашкадуйце мяне, калі ласка. Мне не трэба бачыць твае яйкі. Ва ўсіх у гэтым бізнесе яны ёсць, інакш яны былі б на слыху праз пяць хвілін. Я не ўражаны». Яна ўзяла ручку і зірнула на дакумент перад сабой. «Хочаш напісаць гісторыю, ідзі да Лі Мэйзэла. Вы будзеце на яго працаваць».
  Руна на імгненне засталася на месцы, яе сэрца калацілася. Яна назірала, як Сатан чытае кантракт, такі ж шчыльны, як сакрэтны раздзел у Sunday Times .
  "Што-небудзь яшчэ?" Сатан падняла вочы.
  Рун сказаў: «Не. Я проста хачу сказаць, што зраблю супер працу».
  - Цудоўна, - без энтузіязму сказала Сатан. Потым: «Як цябе зноў звалі?»
  «Руна».
  «Гэта сцэнічны псеўданім?»
  "Накшталт."
  «Што ж, Рун, калі ты сапраўды збіраешся зрабіць гэтую гісторыю і не здаешся на паўдарозе, таму што гэта занадта шмат працы, або занадта цяжка, або ў цябе не хапае нахабства…»
  «Я не збіраюся здавацца. Я даб'юся, каб яго вызвалілі».
  Сатан гаўкнуў: «Не, ты знойдзеш праўду . Што б гэта ні было, няхай гэта вызваляе яго ці даказвае, што ён таксама выкраў дзіця Ліндберга».
  - Так, - сказаў Рун. "Праўда."
  «Калі вы сапраўды збіраецеся гэта зрабіць, не размаўляйце пра гэта ні з кім, акрамя мяне і Лі Майзела. Я хачу рэгулярна даваць справаздачы аб стане. Вербальна. Нічога з гэтай памяткі. Зразумела? Уцечак нікому няма. Гэта самае важнае, што вы можаце зрабіць зараз».
   «Канкурэнцыя не даведаецца пра гэта».
  Сатан уздыхала і круціла галавой гэтак жа, як настаўнік алгебры Рун, калі яна правалілася ў другі раз. «Мяне хвалюе не канкурэнцыя. Я хвалююся, што вы памыляецеся. Што ён сапраўды вінаваты. Калі мы страцім гісторыю ў іншай сетцы, што ж, такое здараецца; гэта частка гульні. Але калі ходзяць чуткі пра сегмент, які мы робім, і яны аказваюцца памылковымі, гэта мая задніца. Comprende , дарагая?»
  Рун кіўнуў і хутка прайграў спаборніцтва пазірання.
  Сатан зняла напружанне пытаннем. Яна выглядала забаўленай, калі спытала: «Мне цікава адна рэч. «Вы ведаеце, за забойства каго быў асуджаны Рэндзі Богс?»
  «Я прачытаў яго імя, але дакладна не памятаю. Але што я зраблю...
  Сатан перапыніла яе. «Яго звалі Лэнс Хопер. Вам гэта нешта значыць?»
  «Не зусім».
  «Гэта павінна быць. Ён быў кіраўніком сеткавых навін тут. Ён быў нашым начальнікам. Цяпер разумееце, чаму вы гуляеце з агнём?»
   раздзел 4
  ЛІ МАЙЗЭЛ БЫЎ ВЯРЗІННЫМ, ЛЫСЫНЫМ, БАРАДАЦЫМ ГАДАМ ПЯЦІДЗЯЦІ . Ён быў апрануты ў карычневыя штаны і твідавы пінжак паверх кашулі без гальштукаў на гузіках і паношанага бардова-бэжавага швэдара з аргайла. Ён курыў сурыкавую люльку, пажоўклую ад дыму і ўзросту. Люлька была адной з тузінаў, раскіданых па яго стале. Ён не быў падобны на чалавека, які зарабляў, як выканаўчы прадзюсар аднаго з самых папулярных тэлевізійных часопісаў краіны, больш за мільён долараў у год.
  «Я маю на ўвазе, як я мог ведаць, хто такі Лэнс Хопер?» — спытаў Рун.
  «Як сапраўды?»
  Мэйзел і Рун сядзелі ў яго вялікім кабінеце ў частцы старога будынка зброевай, якая належала Сеткі. У адрозненне ад офіса Пайпер Сатан у бацькоўскім шматпавярховіку, офіс Мэйзел знаходзіўся ўсяго ў трыццаці футах у паветры і выходзіць на боўлінг. Руну спадабалася, што ён апынуўся тут са сваімі войскамі. Майзель быў нават падобны да генерала. Яна магла ўявіць яго ў шортах колеру хакі і пробкавым шлеме, які пасылае танкі за нацыстамі ў Паўночнай Афрыцы.
  Рун сеў побач з вялікай кававай машынай Mr. Яна няўпэўнена паглядзела на гэта - як быццам у рондалі быў ядзерны асадак, на які нагадвала кава. Ён сказаў: «Турэцкі». Ён наліў сабе кубак і падняў брыво. Яна пахітала галавой.
  «Пайпер сапраўды ездзіць на Hyper, ці не так?» — спытаў Рун. Потым ёй прыйшло ў галаву, што, магчыма, ёй не варта так гаварыць пра Сатана, прынамсі, не з ім.
  Аднак Майзель нічога не сказаў. Ён спытаў: «Вы не разумееце значэння? Пра Хопера?»
  «Я ведаю толькі, што Пайпер сказаў, што ён быў кіраўніком Сеткі. Наш начальнік».
  Мэйзэль павярнуўся і пакапаўся ў стосе глянцавых часопісаў на сваім крэдэнцы. Ён знайшоў адну і працягнуў ёй. Аднак гэта быў не часопіс, а гадавая справаздача мацярынскай кампаніі Сеткі. Мэйзел нахіліўся наперад і адкрыў старонку паблізу сярэдзіны, потым прыклаў тоўсты жоўты кончык пальца да аднаго малюнка. «Гэта Лэнс Хопер».
  Рун чытае, Лоўрэнс У. Хопер, выканаўчы віцэ-прэзідэнт . Яна глядзела на высокага бізнесмена з шчыльнымі скуламі ў цёмным касцюме і белай кашулі. На ім быў чырвоны гальштук-матылёк. Яму было гадоў пяцьдзесят. Прыгожы па-дзелавому. Каменныя вочы.
  «Вы разумееце, што вы зрабілі?» - сказаў Майзел.
  «Не, не зусім».
  Язык Майзеля дакрануўся да кутка яго рота. Ён пагуляў з адной са сваіх трубак, замяніў яе. «Боггс быў асуджаны за забойства чалавека, якога я ведаў і з якім працаваў. Чалавек, з якім Пайпер ведала і з якім працавала. Лэнс мог быць сукіным сынам, але ён быў выдатным журналістам і перавярнуў сетку. Ён быў у пантэоне багоў вяшчальнай журналістыкі Уолтэра Кронкайта, Дэвіда Брынклі і Майка Уолеса. Ён быў такі добры. Лэнса Хопера ўсе паважалі. Калі Богса асудзілі за яго забойства, вы павінны былі пачуць апладысменты ў рэдакцыі. Цяпер вы прыходзіце і кажаце, што Богс не вінаваты. Гэта выкліча праблемы тут. Праблемы лаяльнасці. І гэта можа прынесці вам і ўсім, хто ўдзельнічае ў праекце, шмат праблем».
  — працягваў Майзель. «Слухай, я сам браў інтэрв'ю ў Богса. Ён дрыфтэр. У яго ніколі ў жыцці не было годнай працы. Усе згодныя з журы, што ён зрабіў гэта. Калі вы маеце рацыю і ён невінаваты, вы будзеце вельмі непапулярны тут. І вы не збіраецеся выйграваць ніякіх узнагарод ад суддзі і пракурора таксама. І калі вы памыляецеся, вы ўсё роўна будзеце даволі непапулярныя, але не тут, таму што вы больш не будзеце тут працаваць . Бачыце значэнне?»
  «Але якая розніца ў папулярнасці? Калі ён невінаваты, то ён невінаваты».
  «Ты такі наіўны, як здаецца?»
  «Пітэр Пэн — мая любімая п'еса».
  Майзель усміхнуўся. «Можа, лепш мець яйкі, чым мазгі». Рун адчуў у сваім дыханні кісла-салодкі пах віскі. Так, Майзель, безумоўна, адпавядаў форме журналіста старога часу.
  «Чаму б вам не знайсці добрага злачынцу, які памылкова трапіў у турму, і не вызваліць яго з турмы. Навошта вам крыжовы паход за мудака?»
  Рун сказаў: «Нявінныя мудакі не павінны сядзець у турме, як і нявінныя святыя».
  Што выклікала адкрыты смех. Рун мог сказаць, што ён не хацеў усміхацца, але ён усміхаўся. Ён хвіліну глядзеў на яе. «Пайпер патэлефанавала мне і сказала, што ёсць, ну, нецярплівы малады чалавек з мясцовай станцыі, які...»
  Рун спытаў: «Гэта так яна апісала мяне? Жадаеце?»
  Майзель пакапаўся ў трубе срэбным інструментам, падобным на вялікі пляскаты цвік. «Не зусім. Але пакінем на гэтым. І калі яна сказала мне гэта, я падумаў: «О, хлопчык, яшчэ адзін». Прагны, агідны, амбіцыйны. Але ў яе не будзе смеласці».
  «У мяне ёсць смеласць».
  Майзел сказаў: «Я думаю, што вы можаце. І я павінен вам сказаць - нават калі я лічу, што ён вінаваты, справа Богса прайшла занадта гладка. Занадта хутка».
  «СМІ яго вывесілі сушыцца перад судом?» — спытаў Рун.
  Майзель адкінуўся назад. «СМІ вывешваюць усіх падсудных перад судом. Гэта канстанта. Не, я кажу толькі пра паліцыю і судовую сістэму... Я думаю, што гэта, магчыма , вартая гісторыі. Калі вы зробіце гэта правільна.»
  "Я магу зрабіць гэта. Я сапраўды магу».
  «Пайпер сказала, што вы аператар. У вас ёсць іншы досвед?»
  «Я зняў дакументальны фільм. Гэта было на PBS».
  «Грамадскае вяшчанне?» — насмешліва спытаў ён. «Ну, Current Events моцна адрозніваецца ад PBS. Яго вытворчасць каштуе больш за паўмільёна долараў у тыдзень. Мы не атрымліваем грантаў; мы выжываем дзякуючы даходам ад рэкламы, накіраваным на нашы Nielsen і Arbitron. Мы зарабляем сваім шляхам. На мінулым тыдні ў нас быў рэйтынг дзесяць балаў сем. Вы ведаеце, што азначае ачко?»
  «Не зусім».
  «Кожная кропка азначае, што за намі сочаць дзевяцьсот дваццаць адна тысяча дамоў».
  «Выдатна», — сказала Рун, не разлічваючы, але думала, што яе праграму паглядзіць шмат людзей.
  «Мы змагаемся супраць некаторых з самых маштабных шоу ў гісторыі тэлебачання. У гэтым сезоне мы супрацьстаім з суседнімі суседзямі і памежным патрулем».
  Рун кіўнула, выглядаючы ўражанай, хоць яна бачыла толькі адзін эпізод «Суседзяў» — хіт-кома сезона — і лічыла, што гэта самая дурная рэч на тэлебачанні, поўная мудрагелістасці і абразаў на камеру і ідыёцкіх аднарадкоўяў. Памежны патруль меў выдатныя візуальныя эфекты і супер гукавую дарожку, хаця ўсё, што калі-небудзь адбывалася, гэта тое, што сімпатычны малады агент і старэйшы, больш мудры агент спрачаліся наконт працэдур у ведамстве, а потым ратавалі адзін аднаму задніцы праз тыдзень, уносячы вялікую дозу паліткарэктнасці ў аўдыторыя.
  Актуальныя падзеі , наадварот, яна ўвесь час сачыла.
  — працягваў Майзель. «У нас ёсць чатыры дванаццаціхвілінныя сегменты кожны тыдзень, акружаныя рэкламнымі ролікамі на мільёны долараў. У вас няма часу на маруд. У вас няма часу распрацоўваць сюжэты і здымаць настрой гледачам. Вы здымаеце дзесяць тысяч футаў стужкі і выкарыстоўваеце пяцьсот. Мы класныя. У нас з вушэй выходзіць кампутарная графіка. Мы заплацілі дзевяноста тысяч даляраў сінтэзаваная тэматычная музыка гэтага папулярнага музыканта New Age. Гэта вялікі час. Нашы гісторыі не пра аперацыі па змене полу, дэльфінаў, якія ратуюць жыцці рыбакам, трохгадовых гандляроў крэкам. Паведамляем навіны . Гэта часопіс, такім, якім былі часопісы « Лайф» і «Погляд» . Памятайце пра гэта».
  Рун кіўнуў.
  «Часопіс, — працягваў Майзел, — як на малюнках. Мне спатрэбіцца шмат візуальных матэрыялаў — стужка арыгінальнага месца злачынства, старыя кадры, новыя інтэрв'ю».
  Рун сеў наперад. «О, так, а як наконт клаўстрафобных турэмных сцэн? Вы ведаеце, маленькія зялёныя пакоі і бары? Можа, памяшканні, дзе абліваюць зняволеных? Фатаграфіі Богса да і пасля — каб убачыць, наколькі ён схуднеў і бледны».
  «Добра. Мне падабаецца гэта." Майзель паглядзеў на паперку. «Пайпер сказала, што вы з мясцовай станцыі. Я прызначу вас да сябе».
  «Вы маеце на ўвазе, што я буду ў штаце? Бягучых падзей?» Яе пульс пачашчаўся ў геаметрычнай прагрэсіі.
  «Часова».
  «Гэта фантастычна».
  «Магчыма. А можа і не», — сказаў Майзел. «Давайце паглядзім, як вы да гэтага ставіцеся пасля таго, як апыталі сотню чалавек і не спалі ўсю ноч…»
  «Я ўвесь час не сплю».
  «Рэдагаванне стужкі?»
  Рун прызнаўся: «Звычайна танцую».
  Майзель сказаў: «Танцы». Здавалася, ён павесялеў. Ён сказаў: «Добра, вось сітуацыя. Звычайна мы прызначаем штатнага прадзюсара, але па нейкай прычыне Пайпер хоча, каб вы працавалі непасрэдна са мной. Больш ніхто. У мяне няма нікога, каб працаваць аператарам, так што вы там самі. Але вы ведаеце, як працуе абсталяванне...
  «Я адкладаю грошы, каб купіць уласны Betacam».
  - Цудоўна, - сказаў ён, уздыхнуўшы з нудой, потым узяў люльку і дастаў са стала скураны мяшочак з тытунём.
  З'явілася закручаная галава сакратаркі. Яна сказала, што спатканне Мэйзел прыйшло на адзінаццаць гадзін. У яго пачаў званіць тэлефон. Цяпер яго ўвага была скіравана на іншае. - Адно, - сказаў ён Руну.
  "Што?"
  «Я падтрымліваю цябе на сто працэнтаў, калі ты будзеш прытрымлівацца правілаў, куды б цябе ні завяла гісторыя. Але ты трахаешся з фактамі, спрабуеш стварыць гісторыю, калі яе няма, ты разважаеш, хлусіш мне, Пайпер ці аўдыторыі, і я за секунду цябе адпушчу, і ты ніколі не будзеш працаваць зноў у журналістыцы ў гэтым горадзе. Зразумеў?»
  «Так, сэр».
  «Такім чынам. Прыступайце да працы».
  Рун міргнуў вачыма. «Гэта ўсё? Я думаў, што ты скажаш мне, што рабіць, ці нешта падобнае».
  Калі ён павярнуўся да тэлефона, Мэйзэль рэзка сказала: «Добра, я скажу табе, што рабіць: ты думаеш, што тут нейкая гісторыя?» Ну, ідзі вазьмі».
  « ГЭТА ТЫ».
  «Вядома, што так. Толькі тое, што я рабіў са сваімі валасамі, гэта тое, што я выкарыстаў хну і такія фіялетавыя рэчы, а затым я выкарыстаў мус, каб зрабіць іх калючымі...»
  Ахоўнік офіса дэпартамента папраўчых службаў штата Нью-Ёрк на Манхэтэне паглядзеў на ламініраваны пропуск Руна з Сеткі, на якім звісаў храмаваны ланцужок. На ім быў яе фотаздымак з бліскучай прычоскай і круглымі таніраванымі акулярамі Джона Ленана.
  «Гэта ты».
  "Не ўжо." Яна дастала акуляры з кашалька і надзела іх, потым схапіла валасы і падняла іх. «Бачыш?»
  Ахоўнік на імгненне паглядзеў туды-сюды з пасведчання асобы на чалавека, потым кіўнуў і працягнуў пропуск назад да яе. «Хочаш маё меркаванне, трымай гэта далей ад валасоў. Гэта нікому не здарова»
  Руна надзела каралі з ланцуга на галаву. Яна ўвайшла ў галоўны офіс, гледзячы на дошкі аб'яваў, сталы дзяржаўных выданняў, пабітыя фантаны. Здавалася, месца, дзе павінны працаваць начальнікі турмаў: клаўстрафобнае, бясколернае, ціхае.
  Яна думала пра беднага Рэндзі Богса, які сядзеў тры гады ў сваёй малюсенькай камеры.
  Першае, што вы думаеце, чорт вазьмі, я ўсё яшчэ тут ....
  Высокі мужчына ў пакамечаным крэмавым касцюме прайшоў міма яе, зірнуўшы на яе пас. Ён зрабіў паўзу. «Вы прэса?»
  Рун спачатку не зразумеў яго. «О, прэс. ага Я рэпарцёр. Бягучыя падзеі . Ведаеце, навіна...
  Ён засмяяўся. «Усе ведаюць бягучыя падзеі». Ён высунуў руку. «Я Біл Свэнсан. Кіраўнік аддзела па сувязях з прэсай тут».
  Яна паціснула яму руку і прадставілася. Потым яна сказала: «Здаецца, я цябе шукаю. Мне трэба з кімсьці паразмаўляць наконт інтэрв'ю са зняволеным».
  «Гэта для гісторыі?»
  Рун сказаў: «Угу».
  «Не праблема. Але вам не трэба праходзіць праз нас. Вы можаце зьвярнуцца непасрэдна да наглядчыка за дазволам, а потым і самому вязьню, каб дамовіцца пра час сустрэчы, калі наглядчык пагодзіцца».
  "Гэта ўсе?"
  - Так, - сказаў Свенсан. «Які аб'ект?»
  «Харысан».
  «Цяжка, га?»
  "Так, я мяркую, што гэта было б."
  «Хто зняволены?»
  Яна вагалася. «Ну...»
  Свенсан сказаў: «Мы павінны ведаць. Не хвалюйцеся, я не дам гэтага. Я не дасягнуў таго, што я цяпер, накручваючы журналістаў».
   Яна сказала: «Добра, гэта Рэндзі Богс. Ён быў асуджаны за забойства Лэнса Хопера».
  Свенсан кіўнуў. «Ой, вядома, я памятаю той выпадак. Тры гады таму. Хопер працаваў у вашай кампаніі, праўда? Пачакайце, ён быў кіраўніком Сеткі».
  "Правільна. Справа толькі ў тым, што я лічу, што Богс невінаваты.
  «Невінаваты, сапраўды?»
  Рун кіўнуў. «І я паспрабую аднавіць справу і вызваліць яго. Ці новы суд».
  «Гэта будзе чартоўская гісторыя». Свенсан агледзеў калідоры. "Неафіцыйна?"
  «Вядома». Рун адчуў дрыжыкі ад хвалявання. Вось яе першая канфідэнцыйная крыніца.
  «Кожны год у Нью-Ёрку памылкова асуджаюць дзясяткі людзей. Часам яны выходзяць, часам не. Страшна падумаць, што такое можа здарыцца».
  «Я думаю, што з гэтага атрымаецца добрая гісторыя».
  Свенсан пайшоў па калідоры назад да выхаду. Рун рушыў услед за ім. Ён сказаў: «Яны дадуць вам нумар тэлефона наглядчыка ў Гарысан на галоўнай стойцы». Ён праводзіў яе праз браму бяспекі і да дзвярэй. Яна сказала: «Я рада, што сутыкнулася з вамі».
  «Жадаем поспеху», - сказаў ён. «Я буду з нецярпеннем чакаць гэтага шоу».
  раздзел 5
  КАЛІ РУН ЗАЗАБРАЛАСЯ ПА ТРАДЗЕ НА СВОЙ ДОМ лодку, якая мякка гайдалася ў рацэ Гудзон ля заходняга боку Грынвіч-Вілідж, яна пачула ўнутры крык. Дзіцячы плач.
  Яе рука вагалася на засаўцы, потым адамкнула дзверы і ўвайшла ўнутр.
  - Клэр, - няўпэўнена сказаў Рун. Потым, паколькі яна не магла прыдумаць, што яшчэ сказаць, яна дадала: «Ты ўсё яшчэ тут».
  Пасярод гасцінай маладая жанчына стаяла на каленях, суцяшаючы трохгадовую Кортні. Клэр кіўнула на Рун і панура ўсміхнулася, потым зноў павярнулася да маленькай дзяўчынкі.
  «Нічога страшнага, дарагая».
  "Што здарылася?"
  «Яна проста ўпала. Яна ў парадку».
  Клэр была на некалькі гадоў старэйшая за Руна. Яны былі вельмі падобныя, за выключэннем таго, што Клэр была ў фазе бітніка, а Рун пазбягаў антыкварнага выгляду Новай хвалі. Клэр пафарбавала валасы ў чорны колер і сабрала іх назад у строгі хвост. Яна часта насіла педалі і пуловеры ў чорна-белую палоску. Яе твар быў смяротна белы, а на вуснах была самая гучная малінавая памада, якую адважыўся прадаць Max Factor. Адзінай перавагай у яе пражыванні тут — з таго часу, як яна перастала плаціць за арэнду — было тое, што яе модны стыль дапаўняўся дэкорам плавучага дома, які быў прыгарадам 1950-х гадоў.
   Пасля таго, як Клэр страціла працу ў Celestial Crystals на Брадвеі і была выселена з пятага паверха ў Іст-Вілідж, яна прасіла Руна прыняць яе і яе дачку. Клэр сказала: «Давай. Усяго дзень-два. Будзе весела. Як піжамная вечарынка».
  Гэта было шэсць тыдняў таму — і тое, што адбылося пасля, не было падобным на піжамную вечарыну, на якой Рун ніколі не быў.
  У тую раніцу, перш чым Рун пайшоў на працу, Клэр сказала ёй, што ўладкавалася на новую працу, і паабяцала, што яны з Кортні сыдуць да абеду.
  Цяпер Клэр паднялася і з агідай паківала галавой. «Што гэта, той хлопец, ён адступіў. Нейкія дурныя людзі!»
  Рун дакладна не памятаў, хто быў «гэты хлопец» і ад чаго ён адмаўляўся. Але цяпер Рун раззлаваўся на яго нават больш, чым Клэр. Яна павінна ісці... Пагаварыць зараз ці пазней? Цяпер яна вырашыла. Але яе мужнасць зламалася. Дзярмо. Яна ўпусціла сваю сумку з леапардавай шкуры на фіялетавы кавалак дывана ў форме ныркі, які знайшла на вуліцы, потым нахілілася і пацалавала трохгадовага дзіцяці ў лоб.
  Кортні перастала плакаць. "Рун", сказала яна. «Гісторыя. Прачытай мне гісторыю?» Яна была апранута ў сінія джынсы і брудна-жоўты пуловер.
  - Пазней, дарагая, час абедаць, - сказаў Рун, прыгнуўшыся і прыгладжваючы кучаравыя цёмныя валасы дзяўчыны. «Гэтыя валасы зусім дзёрзкія». Яна ўстала і пайшла ў камбуз плавучага дома. Калі яна насыпала вінаградныя арэхі ў вялікую міску і дадала шакаладныя чыпсы і кешью, яна крыкнула Клэр: «Яе валасы, я казала. Гэта ўсё тое смецце, якое мы выкарыстоўваем. Мы фарбуем яе, наносім на яе пену і завіўку. Б'юся аб заклад, калі ты ніколі не дакранешся да сваіх валасоў, гэта будзе так добра назаўсёды».
  Клэр кісла сказала: "Ну, вядома, але гэта было б так сумна".
  Рун вярнуўся ў гасціную, еў шматкі і выпіваў Молсан Голдэн. «Ты з'еў?»
  «Мы елі па-кітайску».
  «Кортні таксама? Гэта добра для яе?»
  Клэр сказала: «Ты жартуеш? У Кітаі мільярд чалавек, і на чым вы думаеце, што яны выраслі?»
  «Я не ведаю...»
  «Вы ясьце гэтае дзярмо?» Клэр зірнула на крупы.
  «Я не трохгадовы. Рэкламу не глядзіш? Мяркуецца, што яна есць гэтую агіду, што пастаўляецца ў слоіках. Ведаеце, як пюрэ з морквы і шпінату».
  - Руна, - сказала Клэр, - яна не дзіцятка. У яе зубы».
  «Мне падабаецца спінч», - сказала Кортні.
  Рун сказаў: «На вашым месцы я б узяў гэтую кнігу. Спок».
  «Хлопец са старога Зорнага шляху?» - спытала Клэр.
  «Іншы Спок».
  Клэр сказала: «Вулканскі нервовы зашчымленне. Вось чаму я хацеў бы навучыцца. Пакладзеце іх спаць».
  «Што такое Вулкан?» — спытала Кортні. Затым яна знікла ў спальні, не чакаючы адказу. Яна вярнулася праз некалькі хвілін, цягнучы за хвост пудзіла дракона.
  Рун прымусіў дракона танцаваць, потым абняў Кортні. Яна спытала ў дзяўчынкі: «Як яе завуць? Ты памятаеш?"
  «Персефія».
  "Вельмі добра. Персефона. А кім была Персефона?»
  Кортні падняла дракона.
  «Не, я маю на ўвазе ў рэальным жыцці?»
  Клэр сказала: "Рэальнае жыццё?"
  «Яна была багіняй», - адказала Кортні. «Яна была маленькай дзяўчынкай Зеўса».
  Клэр сказала: «Я не думаю, што гэта добрая ідэя, калі вы вучыце яе гэтым рэчам, быццам гэта праўда».
  «Што тут няпраўда?»
  «Пра багоў, багінь, фей і ўсё такое дзярмо».
  - Дзярмо, - сказала Кортні.
  Рун сказаў Клэр: «Ты кажаш, што гэта няпраўда?»
   «Вы верыце ў рымскіх багінь?»
  «Персефона была грэчанкай. Я не кажу, што веру, і не кажу, што не веру».
  «Я хачу, каб яна вырасла чалавекам з высокім грунтам», — сказала Клэр.
  "О, па-сапраўднаму," сказаў Рун. «Твая мэта ў жыцці - трапіць у кожны клуб у цэнтры Манхэтэна і ніколі не плаціць за напой самастойна. Гэта рэальнасць?»
  «Я хачу, каб яна была дарослай».
  Рун прашаптаў: «Ёй тры гады. Яна досыць хутка вырасце».
  Клэр падняла брыво, гледзячы на Руна. «Некаторыя людзі, якіх я ведаю, цалкам паспяхова супрацьстаялі даросласці». Яна міла ўсміхнулася. «Прашу, калі ласка?»
  «Я разбіўся».
  «Не, я павінен выйсці сёння вечарам. Будзеш няньчыць?»
  «Клэр-»
  «Я сустрэў гэтага хлопца, і ён гаварыў пра працу. Ён можа мяне наняць».
  «У якім клубе вы збіраецеся з ім сустракацца?» — іранічна спытаў Рун.
  «Собы», — прызналася Клэр. «Але ён сапраўды думае, што можа прымусіць мяне працаваць. Давай, калі ласка...» Ківаючы на дачку. «Вы двое так добра ладзіце».
  Рун паглядзеў на Кортні. «Мы ладзім , ці не так, чувак? Дай мне пяцёрку». Яна падняла руку, і Кортні папоўзла наперад. Ляскалі ў паднятыя далоні.
  «Чувак», - сказала маленькая дзяўчынка, а затым адпаўзла да Персефоны. Рун паглядзеў на яе твар і не ўбачыў у ім шмат Клэр. Ёй было цікава, хто такі бацька. Клэр, яна ведала, час ад часу задавалася тым жа пытаннем.
  Праз імгненне Рун сказаў: «Ведаеш, я не надта ўмею казаць такія рэчы...» Рун зрабіў паўзу, спадзеючыся, што Клэр зразумее намёк. Але яна засяродзілася на тым, каб апрануць у адну завушніцу з фальшывым дыяментам дзірак збоку яе носа. Рун працягнуў: «Тое, што я кажу, вам сапраўды трэба знайсці месца для жыцця».
  «Я не планаваў заставацца так доўга. Не так проста знайсці жыллё на Манхэтэне».
  - Я ведаю, - сказаў Рун. «Слухай, я не хачу цябе выганяць».
  Клэр на імгненне стала ўрачыстай. «Праўда ў тым, што я думаю аб вяртанні ў Бостан. Проста каб ненадоўга сабрацца. Што думаеш?"
  Алілуя!
  Рун сказаў: «Я думаю, што гэта вельмі спелы ўчынак».
  «Сапраўды?»
  «Я так. Безумоўна».
  «Я застануся з маці. У яе добры дом. Я магу мець наверсе для сябе. Адзінае, што мяне турбуе, я ня ведаю, што я мог бы там рабіць”.
  Рун таксама не ведала, што Клэр магла рабіць тут, на Манхэтэне, акрамя як тусавацца і хадзіць у клубы, што яна магла б рабіць у Бостане гэтак жа лёгка і за значна меншыя грошы. Але яна сказала: «Бостан павінен быць выдатным месцам. Гісторыя, шмат гісторыі».
  «Так, гісторыя. Але, прабачце, што вы робіце з гісторыяй?»
  «Вам не трэба нічога з гэтым рабіць . Гэта проста акуратна». Рун падняў Кортні да падваконніка, абаперці яе на сцягно. «Проста паглядзі туды, мілы, і ўяві гэта трыста гадоў таму. Вы ведаеце, хто там жыў? індзейцы! Індзейцы Канарсі. І мядзведзі былі, і алені, і ўсё”.
  «Як у заапарку», - сказала дзяўчына. «Можа схадзіць у заапарк?»
  «Вядома, мы можам. Можа быць, заўтра. А вунь бачыш усе тыя дарогі? Раней гэта былі тытунёвыя палі. Назвалі месца Сапаканікань. Маецца на ўвазе тытунёвая плантацыя. Потым пасяленцы прыехалі сюды з Нью-Ёрка, які тады быў унізе каля Батарэі. Яны прыйшлі сюды, таму што ў іх былі ўсе гэтыя жудасныя пошасці ці эпідэміі - і яны ўбачылі ўсе гэтыя палі і сельскагаспадарчыя ўгоддзі, і гэта месца назвалі Зялёнай Вёскай -
  Клэр перапыніла: «А цяпер гэта Грынвіч-Вілідж, у якім ёсць абаранкі, кавярні, банкаматы і буцік антыкварнага адзення».
  Руна пахітала галавой. «Ой, вы проста такі комедыйны, гэта агідна».
  Клэр сказала: «Такім чынам, Бостан... Вы не супраць, калі я правяду там некаторы час?»
  супраць? Руна адчувала сябе так, нібы толькі што атрымала пакунак у бірузовай скрыначцы Ціфані. «Я б сказаў: зрабіце гэта».
  «Тады я буду», - млява сказала Клэр. Яна пазяхнула і выцягнула з сумачкі флакон. «Хочаш кока-колы?»
  — Кола, — сказала Кортні.
  Рун груба ўзяў Клэр за руку, злосна прашаптаў: «Ты з глузду з'ехала? Глядзі, чаму ты яе вучыш». Яна выхапіла ў Клэр флакон і лыжку і кінула іх назад у сумачку.
  Клэр злосна адцягнулася. «Кока-кола сапраўдная. Цмокі і багіні - не».
  «Вы захоўваеце сваю рэальнасць». Рун устаў, узяў Кортні за руку і павёў яе на вонкавую палубу. «Давай, мілы, я прачытаю табе казку».
  ПРАЗ ГАДЗІНУ КОРТНІ ПАПРАСІЛА: «ЯШЧЭ АДЗІН, КАЛІ ЛАСКА».
  Рунь спрачаўся, гартаючы кнігу казак. Яна зірнула ўніз на камбуз і ўбачыла, як Клэр робіць невялікую лінію кока-колы са свайго кампактнага люстэрка.
  - Добра, - сказаў Рун. «Яшчэ адзін, потым спаць».
  Яна паглядзела на гісторыю, якую раскрыла кніга, і засмяялася. «Снежная прынцэса». Што здавалася добрым выбарам, бо ў гэты момант на носе Клэр пачалася мяцеліца.
  "'Аднойчы-'"
   - У далёкай краіне, - пазяхнула Кортні і легла на калені Руна.
  "Правільна. «… у далёкай краіне жыла старая пара, у якой ніколі не было дзяцей».
  «Я дзеці».
  «Мужчына і жанчына вельмі любілі адзін аднаго, але марылі аб тым, якія яны былі б шчаслівыя, калі б у іх была дачка, з якой яны маглі б падзяліць сваё жыццё. Аднойчы зімой, калі муж ішоў дадому праз лес, ён убачыў снегавіка, якога зляпілі дзеці, і ў яго ўзнікла ідэя. Ён пайшоў дадому і разам з жонкай пабудавалі са снегу маленькую прынцэсу».
  «Што такое снег?»
  «Мінулай зімой, гэта белае».
  - Не памятаю, - нахмурылася дзяўчына.
  «Яно выходзіць з неба і белае».
  «Пёры».
  «Не, ён як мокры».
  «Малако».
  "Не бяда. У любым выпадку, пара лягла спаць і ўсю ноч яны жадалі і жадалі вельмі моцна, і што, на вашу думку, здарылася?»
  «У іх маленькая дзяўчынка?»
  Рун кіўнуў. «Раніцай, калі яны прачнуліся, была самая прыгожая маленькая прынцэса, якая была падобная на дзяўчынку, якую пара зрабіла са снегу напярэдадні ўвечары. Яны абдымалі яе і цалавалі, увесь час гулялі з ёй і вадзілі дзяўчынку на прагулкі ў лес. Пара была такая шчаслівая...
  Аднойчы прыгожы прынц ехаў па снезе і ўбачыў снежную прынцэсу, якая гуляла ў заснежаным полі каля дома пары. Яны паглядзелі адзін на аднаго і закахаліся».
  «Што...» - пачала Кортні.
  «Няхай гэта будзе. Справа ў тым, што ён хацеў, каб снежная прынцэса жыла з ім у яго замку ля падножжа гара. Бацькі снежнай прынцэсы былі вельмі сумныя і прасілі яе не ехаць, але яна выйшла замуж за прынца і пайшла жыць з ім у замак.
  «Яны былі вельмі шчаслівыя ўсю зіму, але аднойчы ранняй вясной выглянула сонца, моцнае і гарачае, калі снежная прынцэса гуляла са сваім мужам...»
  Рун спынілася і прачытала гісторыю наперад — да той часткі, дзе сонца становіцца ўсё мацней і мацней, а прынцэса растае, вада цячэ скрозь пальцы яе мужа ў зямлю, пакуль ад яе нічога не застанецца. Яна паглядзела на чакаючы твар дзяўчыны і падумала: у нас тут праблема.
  - Працягвай, - сказала Кортні.
  Робячы выгляд, што чытае, Рун сказаў: «Ну, сонца пякло так, што снежная прынцэса ўспомніла, як моцна яна сумавала па сваіх бацьках, і яна пацалавала свайго мужа на развітанне і паднялася назад у горную вёску, дзе вярнулася да сябе. бацькоў, уладкаваўся на працу і пазнаёміўся з акуратным хлопцам, які таксама быў зроблены са снегу, і яны жылі доўга і шчасліва».
  "Мне падабаецца гэтая гісторыя", - сказала Кортні тонам афіцыйнага паведамлення.
  Клэр выйшла на палубу. «Час спаць».
  Кортні асабліва не скардзілася. Рун пацалаваў яе на добрую ноч, потым дапамог Клэр апрануць на яе піжаму і засунуць яе ў ложак.
  «Ведаеш, калі ты зацікаўлены, — сказала Клэр, — у Бостане нашмат прасцей сустракацца з мужчынамі».
  «Вы хочаце, каб я паехаў з вамі ў Бостан? Проста каб пазнаёміцца з мужчынамі?»
  «Вядома, чаму не?»
  «Таму што большасць мужчын з самага пачатку пашкоджаныя. Навошта мне ехаць туды, дзе лягчэй сустракацца з мужчынамі? Я думаю, вы захочаце паехаць туды, дзе цяжэй».
  «Што не так з мужчынамі?»
  «Вы чагосьці не заўважылі?» — спытаў Рун. «Колькіх вы ведаеце мужчын, чый IQ адпавядае іх узросту?»
   «Ты выйдзеш замуж за Сэма?»
  "Ён выдатны хлопец", сказаў Рун, абараняючыся, не спакойна са словам М. «Мы добра праводзім час...»
  Клэр уздыхнула. «Ён старэйшы за цябе на дваццаць гадоў, лысее, жанаты».
  - Ён разышоўся, - сказаў Рун. «У любым выпадку, якіх дваццаціпяцігадовых дзяўчат з валасамі вы сустракалі, што такія добрыя ўловы?» Прызнаючыся самой сабе, аднак, што шлюбная частка, безумоўна, была пастаяннай праблемай.
  «Вы пераедзеце ў Бостан, ажэніцеся праз паўгода. Я гэта гарантую». Клэр зрабіла піруэт. «Як я выглядаю?»
  Як прастытутка, каля 1955 года .
  Рун сказаў: «Ашаламляльна».
  Клэр схапіла сумку і перакінула яе на плячо. «Я павінен табе».
  - Я ведаю, што ты, - сказаў Рун і ўбачыў, як яна няўпэўнена стукае ўніз па трапах на туфлях на высокіх абцасах.
   раздзел 6
  Запіска ад Маі Сэл на яе стале на наступную раніцу была дакладнай.
  Кабінет Саттона. У тую хвіліну, калі вы ўваходзіце!
  — Лі
  Рун атрымліваў шмат падобных нататак, і звычайна яны былі прадмовай да адмовы ў курсе, звальнення або крыку.
  Сэрца калацілася, яна пакінула гарбату Morning Thunder на стале і выйшла са студыі. Праз дзесяць хвілін яна стаяла перад сакратаркай Пайпер Сатан. Учорашні жах ад несанкцыянаванага ўваходу Руна змяніўся тонкай злараднасцю.
  Рун сказаў: «Я павінен убачыць...»
  «Яны чакаюць цябе».
  «Ці можна…?»
  — Вас чакаюць, — радасна паўтарыла жанчына.
  Унутры Сатан і Мэйзел павярнулі галовы і ўтаропіліся, калі яна наблізілася. Рун спыніўся на паўдарозе да вялікага кабінета.
  - Зачыні дзверы, - загадаў Сатан.
  Рун паслухаўся і ўвайшоў у пакой. Яна ўсміхнулася Майзелю, які пазбягаў яе вачэй.
  «О, хлопчык, — падумала яна. О, хлопчык.
  Вочы ў Сатан былі крэмневыя. Яна сказала: "Сядай", гэтак жа Рун апусціўся ў крэсла насупраць стала. Рун адчула дрыжыкі па спіне і валасы на яе шыі заварушыліся. Сатан кінула копію аднаго з гарадскіх таблоідаў на свой стол. Рун узяў яго і прачытаў гісторыю, абведзеную тоўстымі чырвонымі чарніламі, якія расплываліся на валокнах газетнай паперы.
  СЕТКА ЖАДАЕ ВЫЗВАЛІДЗІЦЬ ЗАБЬІЦЦА АД ITS E XEC​​​​
  Аўтар Біл Стывенс
  Апавяданне было кароткім, усяго ў некалькі абзацаў. У ім расказвалася, як рэпарцёр Current Events расследаваў асуджэнне Рэндзі Богса за забойства Лэнса Хопера. Адвакат Боггса, Фрэд Меглер, не каментаваў, акрамя таго, што яго кліент заўсёды заяўляў пра сваю невінаватасць.
  «О, чорт, - прамармытала яна.
  «Як?» Сатан пастукала сваімі глянцавымі пазногцямі па працоўным стале. Яны былі чырвоныя і цвёрдыя, як аздабленне на Porsche. «Як гэта адбылося?»
  "Гэта не мая віна. Ён хлусіў мне».
  «Біл Стывенс?»
  «Гэта было не тое імя, якое ён даў мне. Я быў у Дэпартаменце выканання пакаранняў, і гэты хлопец падышоў і сказаў, што ён працуе ў аддзеле прэсы, і ці можа ён мне дапамагчы, і ён быў вельмі добры, і нават расказваў мне рэчы не для запісу, таму я меркаваў, што гэта нармальна…
  «Мяркуюць, усё ў парадку?» Сатан павысіла голас. Яна падняла вочы да столі. «Я не веру ў гэта».
  Майзель уздыхнуў. «Гэта самы стары трук у кнізе. Божа, Рун, ты аблажаўся з гэтым. Стывенс - біт-рэпарцёр для газеты. Ён ахоплівае дзяржаўныя структуры. Калі ён бачыць рэпарцёра, які з'яўляецца новым і не пазнае яго, ён даведаецца, што іх заданне, а затым чэрпае іх ".
  «Ты ішоў прама яму ў рукі». Сатан закурыў і ляпнуў запальнічкай на працоўны стол. «Чортавы дзетка ў лесе».
  «Ён здаваўся добрым хлопцам».
  «Якога, чорт вазьмі, слова «прыемна» мае да ўсяго?» — раздражнёна спытаў Майзель. «Гэта журналістыка».
  Усё разбурана. Мой адзіны вялікі шанец, і я яго выпусціў адразу з варот.
  Сатан спытала Мэйзел: «Ацэнка шкоды?»
  «Ні адна з іншых сетак так не зацікаўлена». Ён закрануў таблоід. «Нават Стывенс не сачыў за Боггсам. У цэнтры ўвагі гэтай гісторыі было тое, што мы спрабуем яго вызваліць. Такім чынам, мы выглядаем ідыётамі, калі гэта не атрымліваецца». Ён гуляў з незапаленай трубкай і глядзеў у столь. «Гісторыя трапіла ў некаторыя сіндыкаваныя інфармацыйныя службы, але да гэтага часу ўсё, што ў нас было, гэта пара малодшых рэпарцёраў, якія тэлефанавалі ў Publicity для заяваў. Нікога на ўзроўні Уоллеса або Рэдэра. Ніхто з Media in Review . Гэта боль у срацы, але я не думаю, што гэта крытычна».
  Сатан не спускала вачэй з Рун, пакуль яна сказала: «Мне ўжо патэлефанаваў Семпл».
  Майзел заплюшчыў вочы. «Ой. Я думаў, што ён у Парыжы».
  «Ён ёсць. The Herald Tribune падхапіла гэтую гісторыю ў сваім трэцім выпуску».
  Дэн Семпл быў цяперашнім кіраўніком Network News. Ён заняў пасаду, калі быў забіты Лэнс Хопер. Ён быў Богам, дай ці вазьмі некалькі цудаў. Адной з прычын таго, што па Хоперу так не хапала, было тое, што ён быў анёлам у параўнанні з Сэмплем, які быў вядомы сваім злым норавам і жорсткімі дзелавымі практыкамі. Ён нават ударыў малодшага прадзюсара, які па неасцярожнасці страціў эксклюзіў для CNN.
  Майзел спытаў: «Якая была яго рэакцыя?»
  «Непрыдатна для спажывання чалавекам», - сказаў Сатан. «Ён вернецца праз некалькі дзён і хоча пагаварыць пра гэта». Яна ўздыхнула. «Карпаратыўная палітыка... якраз тое, што нам зараз патрэбна. А з бюджэтам праз месяц... Сатан паглядзеў на газету, паказаў на яе жэстам і зірнуў на Руна. «Але ў чым вялікая небяспека гэтага?»
  Майзель ківаў. Але Рун не зразумеў.
  «Я…»
  - Падумай, - адрэзаў Сатан.
  «Я не ведаю. Прабач».
  Майзель даў адказ. «Што іншы часопіс або мастацкая праграма возьме на сябе вядучую ролю і раскажа гісторыю адначасова з намі. Гэта навінавая палітыка — мы не трацім час і грошы на матэрыял, калі ёсць шанец, што нас апярэдзяць».
  Рун хіснуўся наперад на крэсле. «Гэтага больш не паўторыцца. Я абяцаю. Я буду настроены так скептычна, што вы не паверыце».
  - Рун, - пачала Сатан.
  «Слухай, што я буду рабіць, так гэта спытаць у людзей, калі буду браць у іх інтэрв'ю, ці задаваў ім хто-небудзь з іншых станцый пытанні. Калі яны былі, я вам скажу. Я абяцаю. Такім чынам вы можаце вырашыць, хочаце вы працягваць гісторыю ці не».
  Майзэль сказаў: «Адзіная зброя журналістаў — гэта іх розум. Вы павінны пачаць карыстацца сваім».
  "Я буду. Як і Страшыдла».
  Сатан спытала: "Што?"
  «Вы ведаеце, Чараўнік з краіны Оз . Ён хацеў мазгі і...
  "Дастаткова." Сатан махнула рукой, удалося зрабіць яе твар пустым і варожым адначасова. Нарэшце яна сказала: «Добра. Працягвайце гэта. Але калі хто-небудзь пераўзыходзіць нас — я маю на ўвазе любога: рэп-станцыю, MTV, студэнцкую станцыю Калумбіі — мы адмаўляемся ад праекта. Лі?»
  «Добра са мной», - сказаў Майзел.
  Закурваючы чарговую цыгарэту, Сатан кіўнуў і сказаў: «Добра. Але гэта быў ваш апошні ўдар, дзеткі».
  - Я думаў, у цябе тры, - сказаў Рун, устаючы і адступаючы да дзвярэй.
   Сатан кінула запальнічку на стол; яно скацілася ў крыштальную попельніцу. «Мы тут гуляем па маіх правілах. Не Амерыканскай лігі».
  ХАМЕЛЕОН СЯДЗЕЎ НА СЦЯНЕ, ПАД ВУГЛАМ, СПЕРАД -дзэн у прасторы, цяжка дыхаючы.
  Джэк Нестар ляжаў у ложку і глядзеў на гэта.
  Яму падабаліся хамелеоны. Не так, як яны змянялі колер, што было не так уражліва, калі справа дайшла да справы. Больш за тое, што яны былі далікатнымі і мяккімі. Часам ён мог падысці вельмі блізка да іх - тыя, што вакол Маямі-Біч Старлайт Мотар Лодж, прывыклі да людзей. Ён падымаў адну і дазваляў ёй хадзіць па яго масіўным загарэлым перадплеччы. Яму падабалася адчуваць дзіцячую скуру яшчаркі і прыемнае казытанне яе лапак.
  Часам ён наносіў адну на сваю цёмную размытую татуіроўку, спадзеючыся, што яна афарбуецца ў глыбокі сіні колер, але гэтага ніколі не адбывалася. Яны таксама не змянілі цялеснага колеру. Тое, што яны зрабілі, гэта яны саскочылі з яго рукі і панесліся прэч, як доўгія плоткі.
  Нестару было сорак восем гадоў, але выглядаў ён маладзей. У яго ўсё яшчэ была густая хвалістая маса валасоў, якую ён утрымліваў Віталісам і спрэем. Ён быў цёмна-русы, хоць і ўтрымліваў нясмелыя сівізны. У Нестара была квадратная галава і двайны падбародак, але адзінае, што турбавала яго ў целе, гэта жывот. Нестар быў тоўсты. Яго ногі былі моцныя і тонкія, і ў яго былі добрыя плечы, але яго вялікія грудзі сядзелі над круглым жыватом, які выступаў і скручваўся над поясам, хаваючы спражку рамяня марской пяхоты. Нестар не разумеў, чаму ў яго такая праблема. Ён не мог успомніць, калі апошні раз сядзеў за сталым сталом, смажаную ялавічыну, бульбу, хлеб, гародніну і пірог на дэсерт (ён думаў, што гэта было, напэўна, на Каляды шэсць гадоў таму, калі турэмныя кухары расклалі сапраўды добры разварот). Тое, што ён еў цяпер, было толькі Kentucky Fried і Whoppers and Big Mac. Ён сумаваў па Fish 'N Chips ад Артура Трычэра і задаўся пытаннем, ці яны яшчэ недзе працуюць. Ва ўсякім разе, ён думаў, што гэта несправядліва, што ўсё, што ён еў, - гэта ебаныя малюсенькія стравы, і ён усё яшчэ набіраў вагу.
  На ложку Несцерка заўважыў дзве скрынкі ў чырвона-белую палоску. Палкоўнік усміхнуўся яму. Нестар шпурнуў нагой скрынкі на падлогу. Яны расчыніліся, і косці і кавалкі салаты з капусты рассыпаліся па падлозе.
  Хамелеон узляцеў.
  «Ой, — сказаў Нестар.
  Ён нацягнуў майку і прыгладзіў валасы. Ён пазяхнуў і намацаў на тумбачцы цыгарэту. Пачак быў пусты, але ён знайшоў ужываны, яшчэ цалю даўжынёй, запаліў яго і паклаў танныя падушкі да падгалоўя ложка. Ён сеў, зноў пазяхнуў і закашляўся.
  Промні сонца адбіваліся ад хуткасных машын і разбіваліся аб сцяну. Акно нумара, як было абвешчана, сапраўды выходзіла на пляж; гэта было праўдай. Аднак віду трэба было перасекчы шэсць палос шашы, дзве пад'язныя дарогі і паркоўку гатэля, перш чым ён праскочыў праз паласатае акно нумара 258. Нестар некалькі хвілін прыслухоўваўся да ліпкага руху, потым працягнуў руку і — сціснуў прыклад маладзіцы, што ляжала побач.
  У трэці раз, калі ён крыху загрубеў, яна заварушылася.
  - Не, - прамармытала яна з моцным кубінскім акцэнтам.
  «Устань і свеці», - сказаў Нестар.
  Ёй было каля трыццаці, цела выглядала на дзесяць гадоў маладзейшым, а твар выглядаў на дзесяць гадоў у іншым кірунку. Яе цені і туш былі размазаныя. Губная памада таксама была ў беспарадку, і выглядала так, быццам яе вусны спаўзлі на бок твару. Яна на кароткі час расплюшчыла вочы, перавярнулася на спіну і нацягнула тонкую прасціну да пупка.
  «Не, не зноў».
  "Што?"
  «Не зноў. Мінулай ноччу было балюча».
  «Вы нічога не сказалі, што гэта балюча».
   «Такім чынам? Вы б не спыніліся».
  Гэта праўда, але ён прынамсі спытаў бы, ці лепш яна адчула сябе, перш чым яны пойдуць спаць.
  «Цяпер у цябе ўсё ў парадку?»
  «Я проста не хачу».
  Не захацеў і Несцерка. Яму патрэбны быў сняданак — два яечныя макмафіны і вялікая кава. Ён здушыў цыгарэту, нахіліўся і пацалаваў яе грудзі.
  Мармычучы з заплюшчанымі вачыма, яна сказала: «Не, Джэкі, я не хачу. Мне трэба ў прыбіральню».
  «Ну, мне трэба або ты, або паснедаць. Дык што ж гэта будзе?»
  Праз імгненне: "Што вы хочаце на сняданак?"
  Ён сказаў ёй, і праз пяць хвілін яна ў сваёй аранжавай міні-спадніцы з спандэксу цягнулася па бліскуча гарачым тратуары да Макдональдса ўверсе па вуліцы.
  Нестар прыняў душ, большую частку часу расціраючы жывот гэтай зялёнай ручкай з гузамі. Хтосьці сказаў яму, што калі вы гэта зробіце, гэта разбурыць тлушчавыя клеткі і змые іх. Ён думаў, што ўжо заўважыў розніцу, хаця на вагах ён яшчэ не схуднеў. Ён размінаў вялікі глянцавы шнар у форме зоркі ў шасці цалях злева ад свайго пупка, успамін пра час, калі 7,62-міліметровы смоўж з полай кропкай праляцеў праз яго жывот. Нестар так і не прызвычаіўся да скурыстага адчування цела. Ён меў звычку сціскаць і вадзіць па ім пальцамі.
  Ён змыўся, выйшаў з душа і шмат часу галіўся, а потым прыводзіў валасы ў форму. Ён быў апрануты ў цёмна-зялёную трыкатажную кашулю з кароткімі рукавамі і шэрыя штаны, якія заўсёды насіў. Камбінезоны. Ён задаўся пытаннем, чаму нехта называе штанамі тое, што пачынаецца з «гною». Shitarees, Crapees . Ён нацягнуў тонкія чорныя нейлонавыя шкарпэткі, празрыстыя, як жаночыя панчохі, потым абуў чорныя сандалі.
  Ён выйшаў з ваннай, якая была запоўнена з парай і туманам ад лаку для валасоў, і адчуваў пах ежы, адпачываючы на тэлевізары. Жанчына сядзела за шчарбатым сталом і накладвала макіяж. На хвіліну, гледзячы на яе пышныя грудзі ў цесным жоўтым швэдры, Нестар страціў жаданне паесці, але потым Макмафіны перамаглі, і ён сеў на ложак, каб паесці.
  Ён хутка з'еў першы, а потым, страціўшы апетыт, лёг на ложак, каб пачытаць газету і пацягваць каву, пакуль працаваў над другім. Ён заўважыў, што яна купіла страхоўку; трэці Макмафін таксама быў у сумцы - каб не заняць яго апетыт і рукі. Ён засмяяўся, але яна зрабіла выгляд, што не ведае, што ён зразумеў.
  Ён прагледзеў палову першай часткі « Маямі Геральд» , чытаючы нацыянальныя навіны, і сеў у ложку. «О, дзярмо».
  Яна завівала вейкі. "Га?"
  Але Нестар стаяў, ішоў да камоды, выціраючы рот тыльным бокам далоні. Ён дастаў кучу ніжняй бялізны, шкарпэтак і вязаных кашуль.
  «Гэй, адпрасаваць гэта для мяне?» Ён працягнуў ёй кашулі.
  «Джэкі, што гэта?»
  «Проста дастаньце прас, добра?»
  Яна зрабіла і разаслала на стале тонкі ручнік для прасавальнай дошкі. Кожную кашулю прасавала, потым акуратна складала.
  «У чым справа?»
  «Мне трэба ненадоўга сысці».
  «Так, куды ты ідзеш? Можна і мне?»
  "Нью-Ёрк."
  «О, Джэкі, я ніколі не быў...»
  «Забудзьцеся пра гэта. Гэта бізнэс».
  Яна працягнула яму кашулі і фыркнула. «Якая справа? У вас няма справы».
  «У мяне ёсць бізнэс. Проста я табе пра гэта ніколі не казаў».
  «Так, і чым вы займаецеся?»
  Несцерка пачаў пакаваць чамадан. «Я вярнуся праз а тыдзень ці два». Ён вагаўся, потым дастаў кашалёк і працягнуў ёй дзвесце дзесяць даляраў. «Тады я не вярнуся, заплаці Сэпі за пакой на наступныя пару тыдняў, добра?»
  «Вядома, я зраблю гэта».
  Ён зноў паглядзеў на камоду і сказаў ёй: «Гэй, зайдзі ў ванную, паглядзі, ці не пакінуў я брытву?»
  Яна зрабіла гэта і, калі не глядзела, Нестар працягнуў руку назад у ніжнюю шуфляду камоды і дастаў цёмна-сіні 9-мм пісталет Steyr GB і дзве поўныя абоймы з кулямі. Ён сунуў іх у сваю сумку. Потым ён сказаў: «Гэй, нічога, я знайшоў. Я ўжо спакаваў».
  Яна падышла да яго. «Ты будзеш сумаваць па мне?»
  Ён узяў паперу і вырваў гісторыю. Ён прачытаў яшчэ раз. Яна падышла і прачытала праз яго плячо. «А пра што? Хто-небудзь выцягвае нейкага хлопца з турмы ў Нью-Ёрку?»
  Ён паглядзеў на яе з раздражненнем і паклаў лом у кашалёк.
  Яна сказала: «Хто гэты хлопец, Рэндзі Богс?»
  Несцерка неяк нязграбна ўсміхнуўся і пацалаваў яе ў губы. Потым сказаў: «Я табе патэлефаную». Ён узяў сумку і выйшаў на вуліцу ў вільготную спякоту, зірнуўшы на малюсенькага хамелеона, які нерухома сядзеў у цені на аблезлай парэнчы.
   раздзел 7
  « КАЛІ ЁН НЕ ЗРАБІЎ ГЭТАГА ЗЛАЧЫНСТВА, ЁН НЕШТА ЗРАБІЎ ».
  У канцы фразы мужчынскі голас стаў высокім і пагражаў разарвацца. Яму было каля сарака, ён быў такім худым, што ягоны паношаны пояс з каровінай скуры рабіў складкі на штанах, якія павінны былі быць прамога крою.
  «І калі ён нешта зрабіў , прысяжныя кажуць: «Што, чорт вазьмі, давайце прызнаем яго за гэта». «
  Рун кіўнуў на цяжкія словы.
  Адвакат Рэндзі Богса сядзеў за сваім пісьмовым сталом, які быў завалены — жоўтыя аркушы, судовыя справаздачы, папкі Рэдвелда, лісты, фотаздымкі з месцаў злачынстваў, пустая кардонная скрынка ад ёгурта, пакрытая скарыначкай на вобадзе, тузін слоікаў дыетычнай пепсі, скрынка ад абутку (яна цікава, ці ўтрымліваецца ў ім плата кліента Mafia). Офіс знаходзіўся каля Брадвея на Мэйдэн Лэйн у ніжнім Манхэтэне, дзе вуліцы былі брудныя, цёмныя, людныя. Унутры будынак уяўляў сабой сетку брудных, зялёных калідораў.
  Кабінет Фрэдэрыка Т. Меглера, JD, PC, знаходзіўся ў канцы асабліва бруднага і асабліва зялёнага калідора.
  Ён сеў у сваё старое скураное крэсла. Ягоны твар быў шэры і ў плямах, і час ад часу рабіў набегі на перабольшаныя выразы (здзіўленне, нянавісць, здзіўленне), а потым вяртаўся ў стан чакання нявіннага недаверу, перамежанага дыхаючым насавым фырканнем.
  «Вось з чым я павінен мець справу». Касцяныя пальцы яго правая рука круціла паветра, калі ён тлумачыў Руну судовую сістэму ў Нью-Ёрку. «Як гэта працуе...» Ён паглядзеў на Руна, і яго голас павысіўся, каб падкрэсліць. «Сістэма працуе так, што суд прысяжных можа асудзіць вас толькі за тое злачынства, у якім вас абвінавацілі. Яны не могуць асудзіць цябе з-за таго, што ты мудак, або з-за трох хлопцаў, якіх ты страціў у мінулым годзе, або з-за бабулькі, якую заўтра збіраешся абрабаваць для яе сацыяльнага забеспячэння. Проста за канкрэтнае злачынства».
  - Зразумеў, - сказаў Рун.
  Іншыя касцяныя пальцы Меглера далучыліся. Яны паказалі на яе. «Вы атрымліваеце такія рэчы, як гэтая сапраўдная гісторыя. Мой кліент арыштаваны за забойства нейкага беднага сукінага сына. ADA — памочнік акруговага пракурора — дабраславі яе маладую, цнатлівую душу, выхоўвае яго па чатырох пунктах. Другое забойства, адно і другое ненаўмыснае забойства, забойства па неасцярожнасці. Апошнія тры пункты называюцца дробнымі злачынствамі. Іх прасцей даказаць. Калі вы не можаце быць асуджаны за забойства - што цяжка даказаць прысяжным - магчыма, вы можаце атрымаць ненаўмыснае забойства. Калі вы не можаце атрымаць гэта, магчыма, вы атрымаеце забойства па неасцярожнасці. Добра? Такім чынам. Мой кліент — у якога лісток рэпу даўжынёй у мілю — меў крыўду на ахвяру. Калі паліцыянты арыштавалі яго па даносчыку, ён быў у бары на Таймс-сквер, дзе чатыры сведкі пакляліся, што ён піў апошнія пяць гадзін. Ахвяра была забітая за дзве гадзіны да гэтага. Пяць разоў стрэліў у галаву з блізкай адлегласці. Ніякай зброі забойства».
  - Такім чынам, у вашага кліента было ідэальнае алібі, - сказаў Рун. «І без пісталета».
  «Дакладна». Голас аціх ад яго віску і гучаў сур'ёзна. «Я выпрабоўваю інфарматара ў судзе, і да таго часу, як я праглядаю яго гісторыю, яна такая ж працятая, як лоб ахвяры, добра? Але што адбываецца? Суд прысяжных асуджае майго хлопца. Не ў забойстве, што яны павінны былі зрабіць, калі б паверылі інфарматарам, а ў забойстве па неасцярожнасці. Што поўная лухта. Вы не страляеце па неасцярожнасці пяць куль у галаву. Альбо вы не верыце ў алібі і прызнаеце яго вінаватым у забойстве, альбо цалкам адпусціце яго. У суда прысяжных не хапіла смеласці падцягнуць яго да справы аб забойстве, але яны не маглі яго выпусціць, таму што ён чорны хлопец з Бронкса, які меў паслужны спіс і некалькі разоў казаў, што хацеў парэзаць селязёнку ахвяры са свайго цела».
  Руна апусцілася наперад у крэсле. «Бачыце, гэта як раз тое, на чым я раблю сваю гісторыю — невінаватага чалавека асудзілі».
  «Вой, дарагая, хто сказаў, што мой кліент невінаваты?»
  Яна міргнула і на імгненне ў думках перагледзела факты. «Я так і думаў . Што з пісталетам, як з алібі?»
  «Не, ён забіў ахвяру, кінуў пісталет, а потым заплаціў чатыром сябрам пару шасці пачкаў крэка, каб даць ілжэсведчанні...»
  «Але...»
  «Але справа не ў тым, ці вінаваты ён? Справа ў тым, што вы павінны гуляць па правілах. А журы - не. Асудзіць можна толькі на тых доказах, якія былі прадстаўлены. Журы гэтага не зрабіла».
  «Што ў гэтым дрэннага? Ён быў вінаваты, і прысяжныя прызналі яго вінаватым. Для мяне гэта гучыць нармальна».
  «Давайце крыху зменім факты. Давайце ўявім, што малады чарнаскуры Фрэд Уільямс, Нацыянальны стыпендыят з білетам у Гарвардскую медыцынскую школу, якому ўсё, што ён калі-небудзь дрэнна рабіў, гэта атрымаў штраф за паркоўку, ідзе па Сто трыццаць пятай вуліцы, калі двое з лепшых Нью-Йорка вішчаць ззаду. яго, затрымай яго, потым адцягні ва ўчастак і затрымай за згвалтаванне. Яго выбіраюць з шэрагу, таму што ўсе яны падобныя і г.д., і справа даходзіць да суда. Там пракурор апісвае прысяжным з пераважна каўказскага сярэдняга класа, як гэты хлопец збіў, згвалціў і гвалтаваў маці дваіх дзяцей. Потым сведка, пераважна каўказскі прадстаўнік сярэдняга класа, апісвае злачынца як чарнаскурага хлопца з стрыжанымі валасамі і баскетбольнымі кедамі, а таксама як прадстаўніка сярэдняга класа, пераважна каўказца доктар падымаецца і апісвае траўмы пацярпелага ў жудасных падрабязнасцях. Як ты думаеш, што, чорт вазьмі, здарыцца з Фрэдам? Ён пойдзе ў турму, і ён не будзе проста наведваць ".
  Рун быў ціхі.
  «Такім чынам, кожны раз, калі стралок, які ўдарыў глокам пяць разоў па галаве нейкага беднага мудака, асуджаны падманлівым журы — г.зн., недасканалай прававой сістэмай — гэта азначае, што Фрэд Уільямс будзе асуджаны за тое, чаго не рабіў . І пакуль гэта рызыка, свет павінен мірыцца з такімі людзьмі, як я».
  Рун зірнуў на яго сарамліва. «Дык гэта ваш заключны аргумент?»
  Меглер засмяяўся. «Варыяцыя на адну з іх. У мяне вялікі рэпертуар. Здзімае журы».
  «Я не вельмі веру ў тое, што вы кажаце, але, здаецца, веру».
  «О, сапраўды. І як толькі я перастану ў гэта верыць, я выйду з справы. Я пайду ў гандыкап або прафесійны блэкджек. Шанцы лепш, і вы ўсё яшчэ атрымліваеце грошы наяўнымі. Прыкладна праз паўгадзіны ў мяне ёсць некалькі сапраўды нявінных кліентаў. Вы сказалі, што хочаце спытаць мяне пра справу Богса? Што-небудзь пра той артыкул, які я чытаў?»
  «Так».
  «Вы робіце гісторыю?»
  «Правільна. Ці магу я запісаць вас?»
  Яго худы твар скрывіўся. Ён быў падобны на Ікабада Крэйна ў яе ілюстраванай копіі « Соннай Лагчыны» . «Чаму б вам проста не рабіць нататкі».
  «Калі б вам было зручней…»
  "Я бы."
  Яна выцягнула нататнік. Яна спытала: «Вы самі прадстаўлялі Богса?»
  «Так. Ён быў справай Васемнаццатага раздзела. Немаёмны. Такім чынам, дзяржава аплаціла мой ганарар, каб прадстаўляць яго інтарэсы».
  «Я сапраўды лічу, што ён невінаваты».
   "Угу."
  «Не, я сапраўды так думаю».
  «Вы так кажаце».
  «Вы не?»
  «Маё меркаванне аб невінаватасці або вінаватасці маіх кліентаў цалкам, абсалютна не мае значэння».
  Яна спытала: «Не маглі б вы сказаць мне, што здарылася? Я маю на ўвазе смерць Хопера.
  Меглер сядзеў назад у задуменнай позе. Ён разглядаў брудную столь. Акно было адчыненае, і красавіцкае паветра, пахлае выхлапнымі газамі, стракатала стосы паперы.
  «Справа акруговага пракурора заключалася ў тым, што Боггс знаходзіўся на Манхэтэне, проста праязджаў, я не ведаю, аднекуль з паўночнай часткі штата. Некаторыя сведкі сказалі, што Богс стаяў на тратуары і размаўляў з Хоперам, а потым яны з-за чагосьці пасварыліся. Хопер толькі што вярнуўся з працы і толькі што заехаў у двор свайго будынка на Верхнім Вест-Сайдзе. Пракурор выказаў здагадку, што гэта спрэчка з-за дарожнага руху».
  Вочы Руна сарданічна агледзелі пакой. «Рух? Але ён быў на тратуары, вы сказалі.
  «Магчыма, ён прыпаркаваўся пасля таго, як Хопер перасек яго і выйшаў з машыны. Я не ведаю».
  «Але...»
  «Гэй, вы спыталі, што сказаў памочнік акруговага пракурора. Я табе кажу. Я спрабую быць карысным. Ці магу я дапамагчы?»
  - Карысна, - сказаў Рун. «Якая была гісторыя Рэндзі?»
  «Частка праблемы заключалася ў тым, што ў яго была гісторыя».
  "Га?"
  «Я ўсім сваім кліентам кажу: калі вас арыштуюць, не выступайце на пазыцыі. Пры любых абставінах. Прысяжныя не могуць - суддзя кажа ім гэта - прысяжныя не могуць зрабіць ніякіх высноваў з таго, што падсудны не выступае з месца. Але Рэндзі — насуперак маім парадам, хачу адзначыць — зрабіў. Калі вы гэта зробіце, пракурор можа прадставіць доказы ранейшай судзімасці з мэтай нападу на вашу сумленнасць. Толькі што — не каб даказаць, што ў вас ёсць крымінальныя схільнасці. Проста каб паказаць, што вы можаце хлусіць. Але што чуе журы? Да чорта аўтарытэт - усё, што яны чуюць, - гэта шэраг арыштаў за дробныя злачынствы. Наступнае, што вы ведаеце, Боггс, які сапраўды даволі прыстойны хлопец, якому не пашанцавала, гучыць як Гітлер. Яго злавілі ў дробным крадзяжы ў Агаё, у Фларыдзе нейкую херню непаўналетніх, GTA у…
  "Што гэта?"
  «Grand Theft Auto. Так раптам, ADA прымушае яго гучаць так, быццам ён галава сям'і Гамбіно. Ён...
  «Дзе быў пісталет?»
  «Дазволь мне скончыць, Вілія? Ён сказаў, што быў з гэтым хлопцам, які падабраў яго аўтаспынам, хлопцам, які займаўся нейкай афёрай з крэдытнымі картамі. Гэты хлопец ідзе купіць гарачы пластык, а Богс чакае ў машыне. Ён чуе стрэл на вуліцы. Ён выходзіць з машыны. Ён бачыць Хопера, які ляжыць мёртвы. Ён разварочваецца і ўразаецца ў міліцэйскую машыну».
  «У яго быў пісталет?»
  «Пісталет быў збоку, у нейкіх кустах. Няма адбіткаў, але яны прасачылі гэта да крадзяжу ў Маямі прыкладна за год да забойства. Богс правёў час у Маямі.
  «Хто быў гэты другі хлопец?»
  «Боггс не ведаў. Ён ехаў аўтастопам па Таконіку, і мужчына яго падабраў. Разам паехалі ў горад».
  - Добра, - сказаў Рун. «Сведка. Выдатна. Вы знайшлі яго?»
  Меглер паглядзеў на яе так, быццам энтузіязм і грып былі адно і тое ж. «Так, дакладна. Нават калі ён сапраўдны, а гэта не так, хлопец, які ўдзельнічае ў павышэнні крэдытнай карты, выступіць і дасць паказанні? Я так не думаю, дарагая».
  «Рэндзі апісаў яго?»
  «Не вельмі добра. Ён сказаў толькі, што яго завуць Джымі. Быў вялікім хлопцам. Але было позна, было цёмна, і гэтак далей, і гэтак далей».
  «Вы не верыце яму?»
   «Веру, не веру — якая розніца?»
  «Яшчэ сведкі ёсць?»
  «Добрае пытанне. Вы хочаце паступіць на юрыдычны факультэт?»
  Калі вы канчатковы прадукт, я не думаю, што вы хочаце пачуць мой адказ, Меглер. Яна паказала яму працягваць.
  Адвакат сказаў: «Гэта была вялікая праблема. Што яго нарабіў — прабачце, што яму зрабіў гэты сведка. Паліцэйскія знайшлі ў будынку кагосьці, хто апісаў Боггса, а потым яна ідэнтыфікавала яго ў складзе. Яна бачыла, як ён дастаў пісталет і лёд Хопер».
  «Ой».
  «Так, ой».
  «Як звалі?»
  «Адкуль я магу ведаць?» Меглер адчыніў шафу і дастаў тоўсты стос паперы. Ён кінуў яго на стол. Задрыжалі банкі пепсі і падняўся пыл. «Гэта недзе там. Вы можаце мець гэта, вы хочаце ".
  "Што гэта?"
  «Пратакол суда. Я замовіў гэта як само сабой зразумелае, але Боггс не хацеў падаваць апеляцыю, таму я проста адклаў яго».
  «Ён не хацеў падаваць апеляцыю?»
  «Ён працягваў сцвярджаць, што ён невінаваты, але ён сказаў, што ён хацеў, каб атрымаць гадзіннік працаваць. Скончыце з яго прысудам і працягвайце жыць».
  Рун сказаў: «Я бачыў у гісторыі, што прысуд быў за ненаўмыснае забойства».
  «Суд прысяжных прызнаў вінаватым у ненаўмысным забойстве. Ён праявіў безразважнае грэбаванне чалавечым жыццём. Асудзілі на пятнаццаць гадоў. Ён адседзеў амаль тры. Ён будзе мець права на ўмоўна-датэрміновае вызваленне праз два. І напэўна атрымае. Я чую, што ён добры хлопчык».
  "Што думаеш?"
  "Аб чым?"
  «Ён адзін з вашых вінаватых кліентаў?»
  "Канешне. Старая гісторыя, я проста ехаў аўтаспынам. Вы чуеце гэта ўвесь час. Заўсёды ёсць таямнічы кіроўца або дзяўчына, або забойца, або хто-небудзь, хто націснуў на курок, а потым знікае. Фігня такая. Так, Богс вінаваты. Я магу іх усе прачытаць».
  «Але калі я знайду новыя доказы...»
  «Я чуў гэта раней».
  "Не ўжо. Ён напісаў мне ліст. Ён сказаў, што паліцыя кінула мяч на расследаванне. Знайшлі патрэбных сьведкаў і не шукалі далей».
  Меглер цынічна фыркнуў. «Глядзіце, у Нью-Ёрку амаль немагчыма дамагчыся адмены прысуду з-за новых доказаў». Ён прыжмурыўся, успамінаючы закон. «Гэта павінны быць доказы, якія б змянілі вынік справы, і нават у гэтым выпадку вы павінны быць у стане паказаць, што прыклалі руплівыя намаганні, каб знайсці доказы падчас суда. »
  «Але калі я нешта знайду, вы возьмецеся за справу?»
  «Я?» Ён засмяяўся. «Я даступны. Але вы гаворыце шмат гадзін. Я раблю рахунак па дваццаць за. А дзяржава за гэта не бярэцца ».
  «Але я сапраўды лічу, што ён невінаваты».
  «Так вы кажаце. Прыдумай пятнаццаць, дваццаць тысяч на залог, я з табой пагавару».
  «Я спадзяваўся, што вы зробіце гэта бясплатна».
  Меглер зноў засмяяўся. Паколькі ў яго не было жывата, здавалася, што яго косткі хістаюцца пад гладкай поліэстэравай скурай кашулі. «Бясплатна? Не думаю, што я знаёмы з гэтым словам».
  У ПЕРШЫ РАЗ У ЖЫЦЦІ РУНА МЕЛА АСІС ТАНТ.
  Брэдфард Сімпсан падахвоціўся дапамагчы ёй. Яна падазравала, што яго матывавала збольшага ягонае жаданне пагуляць з ёй - хаця яна не магла здагадацца, чаму ён хацеў бы менавіта яе, а не нейкую прыгожую дэбютантку з Канэктыкута, высокую і бландзінку (дзве з яе самых нелюбімых прыметнікі пры ўжыванні да іншых жанчын). З іншага боку, ён дакладна не запрасіў яе на спатканне пасля таго, як яна яму адмовіла, і яна меркавала, што яго паўторнае з'яўленне было больш звязана з журналісцкімі крыжовымі паходамі, чым з рамантыкай.
  «Чым я магу дапамагчы?» - спытаў ён.
  І яна крыху збянтэжылася, бо не мела ні найменшага падання — ніхто ніколі на яе не працаваў.
  «Хм, дайце мне падумаць».
  Ён прапанаваў: «Як наконт таго, калі я пакапаюся ў архівах у пошуках інфармацыі пра Хопера?»
  «Гэта гучыць добра», - сказала яна.
  Цяпер ён быў у яе кабінцы з чарговай ахапкай файлаў. Ён расклаў іх на яе стале гэтак жа акуратна, як і яго Роберт Рэдфард расчасаў прычоску, а пенні-лоферы начысціў.
  «Вы ведалі Лэнса Хопера?» — спытала яна яго.
  «Не вельмі добра. Яго забілі праз месяц пасля таго, як я пачаў тут сваю першую летнюю практыку. Але я працаваў на яго адзін-два».
  «Вы працавалі кіраўніком сеткавых навін?»
  «Ну, я быў не зусім вядучым. Але ўсім інтэрнам даваў заданні. Працуюць звычайна. Але ён таксама праводзіў з намі шмат часу, распавядаючы пра журналістыку, збіраючы гісторыі, рэдагуючы. Ён той, хто пачаў праграму стажораў. Думаю, з яго быў бы добры прафесар». Брэдфард на імгненне змоўк. «Ён зрабіў шмат для мяне, для ўсіх нас стажораў».
  Рун разарваў змрочнае заклён, сказаўшы: «Не хвалюйся. Мы яму вернем».
  Брэдфард запытальна павёў на яе блакітныя вочы.
  Яна сказала: «Мы збіраемся знайсці, хто сапраўды яго забіў».
   раздзел 8
  ШТО ГЭТА ?
  Руна расплюшчыла вочы, утаропілася ў столь спальні свайго плывучага дома, гледзячы на рабізна ранішняга сонца, якое адбівалася на брудна-белай фарбе.
  Яна павярнула галаву, прыжмурыўшыся.
  Што не так?
  Яна адчула, як лодка мякка хістаецца ў Гудзоне, вада плёскаецца аб корпус. Пачула барытонавы скрыгат лодачнага рухавіка, які, здавалася, быў побач, але быў, верагодна, за дзвесце ярдаў — яна даведалася, як шум разносіцца на вадзе. Гук руху ў гадзіну пік таксама.
  Так што гэта было? Чаго не хапала? Чаго тут не было, а павінна быць?
  Прасціна з гальштукам заблыталася вакол яе ног, перкалевы гордзіеў вузел. Яе белая футболка «Радасць руху» даходзіла да шыі, а валасы траплялі на твар. Рунь неспакойна спаў. Яна разблытала ногі і сцягнула кашулю. Яна зняла з ложка паўмесяц скарыначкі піцы і села выпрастаўшыся.
  Ну, часткай гэтага была цішыня - асаблівая цішыня, якая ўзнікае з-за адсутнасці чалавека.
  Рун зразумеў, што Клэр знікла.
  Маладая жанчына заўсёды падключала Walkman да дзевяці раніцы. Нават наверсе, у спальні плавучага дома, Рун звычайна чуў хрыплы дэцыбел, які забіваў барабанныя перапонкі Клэр.
   Але сёння нічога.
  Руна ўвайшла ў бела-эмаляваную галаву, падумаўшы: можа, яна ўстала рана, каб пайсці па крамах. Але не, ні адна з яе крамаў — адзення і касметыкі — не адчынялася раней за дзесяць-адзінаццаць.
  Гэта азначала, што, магчыма, яна з'ехала ў Бостан!
  Што менавіта і адбылося. Рун, унізе, стаяў пасярод гасцінай і чытаў запіску, якую пакінула Клэр. Праглядаючы словы, яна ўсміхалася, як дзіця напярэдадні Калядаў.
  Выдатна! яна думала. Дзякуй, дзякуй, дзякуй….
  У нататцы ўсё было пра тое, як Клэр ацаніла (напісана няправільна) усё, што Рун зрабіў для яе за апошнія пару тыдняў (шэсць з паловай), нават калі яна была вельмі капрызнай сукай, але гэта было добра, бо калі б яна магла жыць з ёй яна магла жыць з кім заўгодна (Рун, спрабуючы зразумець, кім яны былі, і не падабаецца выснова).
  Клэр патлумачыла, што яна едзе дадому да маці ў Бостан, як яна і казала, і што яна будзе думаць аб вяртанні ў школу. Доўгі абзац, апошні, яна расказала пра тое, як яна шчаслівая, што Рун і Кортні такія добрыя сябры і як яны так добра ладзілі, таму што...
  Усмешка знікла.
  — яна ведала, што Рун будзе добра клапаціцца пра дзяўчыну.
  О, чорт...
  Рун пабег у маленькую кладоўку на носе лодкі, пакой, які Клэр і Кортні дзялілі.
  Чорт вазьмі!
  Маленькая дзяўчынка ляжала, спала, на футоне Клэр, сціскаючы пудзіла мутанта, якое калісьці магло быць трусам.
  Сукін сын. Клэр, як ты магла?
  Рун зрабіў хуткае апытанне. Памяшканне было практычна прыбрана. Клэр забрала сваю вопратку і ўпрыгажэнні любыя іншыя прадметы запоўнілі чыстыя ад пылу квадраты, кругі і трапецыі на верхняй частцы камоды.
  Усё знікла, за выключэннем цацак і адзення Кортні і плаката з Джэксанам 5, які захоўвала Клэр, чакаючы, пакуль ён стане дастаткова шыкоўным, каб зноўку павесіць.
  Сын-
  Рун выбег на вуліцу, каб зноў знайсці ліст.
  — сука!
  У лісце гаварылася толькі, што яна спадзяецца калі-небудзь вярнуцца, каб забраць Кортні і даць ёй дом, які ёй патрэбны і якога яна заслужыла.
  Калі-небудзь?
  Рунь пацеў. Яна насамрэч адчула, што яе скура на галаве шчыміць. Яе пальцы пакідалі плямы на паперы.
  Без адрасу. Няма нумара тэлефона.
  Яна нават не запомніла сапраўднае прозвішча Клэр - дзяўчына працягвала прымяраць сцэнічныя імёны да таго дня, калі стала прафесійнай мадэллю.
  Рун вярнуўся ў пакой і старанна абшукаў. Адзінай падказкай, якую яна знайшла, быў бюстгальтар пад ложкам з ініцыяламі, напісанымі збоку — CS Але Рун палічыла, што Клэр ён падаўся маленькім, і ўспомніла, што адзін з яе хлопцаў быў трансвестытам.
  Безнадзейны, Рун сеў пасярод пакоя і ўзяў цацку, драўлянага пінгвіна на палцы. Яго шырокія пластыкавыя ступні былі на колцах. Яна бегала з ім узад і ўперад, перапончатыя ступні ляпалі па драўлянай палубе.
  Я не хачу быць маці.
  Клэр…
  Аплявуха, пляс, пляс .
  Беглы пінгвін разбудзіў Кортні.
  Рун сеў на футон, пацалаваў дзяўчыну ў шчаку. «Мілая, ты размаўляў са сваёй мамай сёння раніцай?»
  "Угу."
  Дзяўчынка працерла вочы. О, яны такія па-чартоўску мілыя, калі робяць гэта. Давай, малы, брыдка.
  «Яна сказала, куды ідзе?»
   "Угу. Можна соку?»
  «Мілая, твая маці сказала, куды яна ідзе?»
  «Баўдэн».
  «Бостан, я ведаю. Але дзе?»
  "Угу. Сок?»
  «Вядома. Праз хвіліну мы атрымаем Ocean Spray. Дзе ў Бостане?»
  «Бабулін дом».
  «Дзе хата тваёй бабулі?»
  «Боўдэн. Я хачу соку».
  «Мілая, як завуць тваю маці?»
  «Мама». Малая пачала курчыцца.
  «Не, я маю на ўвазе яе прозвішча?»
  «Мама. Я хачу соку!»
  Рун сказаў: «Яна сказала што-небудзь перад тым, як сысці?»
  Кортні ўстала ў ложку, адарвалася ад Руна. «Заапарк».
  «Заапарк?»
  «Яна сказала, што ты адвязеш мяне ў заапарк».
  «Гэта твая мама сказала?»
  "Угу. Я хачу соку!»
  «Яна сказала, як доўга яе не будзе?»
  Кортні на імгненне нахмурылася, потым выцягнула рукі як мага шырэй. Яна сказала: «Доўга-доўга».
  Рун падняў плюшавага труса. Ай чорт.
  Кортні пагрозліва высунула ніжнюю губу і сказала: «Сок».
  СЭМУ ХІЛІ БЫЛО ЗА ТРЫЦЦАЦЬ, рост БОЛЬШ ШАСТЫ ФУТАЎ і худы. Яго рэдкія валасы былі зачэсаны назад, а вусы звісалі над куткамі рота. Ён нагадваў каўбоя, прынамсі, калі быў апрануты ў тое, што ён насіў цяпер — у клятчастую кашулю, джынсы і чорныя боты. Яго прафесія: дэтэктыў выбуховага падраздзялення NYPD.
  Яны сядзелі ў плывучым доме Руна, дзе ён часам праводзіў ноч, і яна нахілілася наперад, слухаючы, як ён напружана, быццам ён расказваў пачаткоўцу, як разабраць падрыўны зарад C-4. Яна спытала: "Як часта я павінен яе карміць?"
  Хілі сказаў: «Ты занадта нервуешся з гэтай нагоды, Рун. Тры разы на дзень будзе добра».
  «А як наконт медыцыны?» Далоні Руна блішчалі ад поту. «Ёй варта прымаць лекі?»
  — Ну што, яна хворая?
  «Не».
  «Тады навошта ёй лекі?»
  Рун сказаў: «Яна дзіця. Я думаў, што вы заўсёды давалі дзецям лекі».
  «Не, калі яна не хворая».
  Рунь глядзеў на раку. "О, Сэм, было весела гуляць з ёй і чытаць ёй, але гэта... гэта, як, вельмі, вельмі сур'ёзна".
  «Яны вельмі цягавітыя».
  «О, Божа. Што, калі яна ўпадзе?» - спалохана спытала яна.
  Хілі ўздыхнуў. «Забярыце яе. Суцешыце яе. Вытрыце з яе пыл».
  «Я не гатовы да гэтага, Сэм. Я не магу быць маці. Я спрабую зрабіць сваю гісторыю. Я… Божа, яна носіць падгузнікі?»
  «Спытай яе».
  «Я не магу яе спытаць. Мне было б няёмка».
  «Што яна? Каля трох? Напэўна, яна прывучана да туалета. Калі не, вы павінны пачаць даволі хутка ".
  «Я? Ніякім чынам. Забудзьце пра гэта».
  «Руна, дзеці цудоўныя. Калі мы з табой і Адамам выходзім, мы выдатна праводзім час».
  «Але ён твой сын. Гэта іншае. Я не хачу свайго. Я занадта маладая, каб быць маці. Маё жыццё ўжо скончылася».
  «Гэта толькі часова, ці не так?»
  «Гэта тая частка, у якой я не надта ўпэўнены». Рун паглядзеў у бок Кортні. Яе голас быў панічным, калі яна сказала: «Вы думаеце, што яна п'е занадта шмат соку?»
   «Руна».
  «Яна п'е шмат соку».
  «Вы павінны турбавацца значна менш».
  «Сэм, я не магу мець дзіцяці са мной, калі я бяру інтэрв'ю ў людзей. Што я-?"
  «Я збіраюся даць табе назву дзіцячага садка, куды мы з Шэрыл хадзілі Адама. Гэта добрае месца. І некаторыя жанчыны там працуюць нянямі па начах».
  «Так?»
  «Паглядзіце на светлы бок: вам не трэба было перажываць роды».
  Руна села каля яго і паклала галаву яму на грудзі. «Чаму я ўвязваюся ў такія рэчы?»
  «Яна мілая дзяўчынка».
  Руна абняла яго рукамі. «Яны ўсе мілыя, калі спяць. Справа ў тым, што яны праз некаторы час прачынаюцца».
  Ён пачаў церці яе плечы.
  «Гэта прыемна».
  «Так, - сказаў ён, - гэта так».
  Пяць хвілін ён расціраў яе моцнымі пальцамі па хрыбетніку. Яна застагнала. Затым ён расцягнуў яе майку і пачаў прабірацца ўверх, пад тканіну.
  «Так прыемней», - сказала яна і перавярнулася на спіну.
  Ён пацалаваў яе ў лоб. Яна цалавала яго ў рот, адчуваючы казытанне вусоў. Гэта было адчуванне, да якога яна прывыкла, якое ёй вельмі падабалася.
  Хілі пацалаваў яе ў адказ. Яго рука, усё яшчэ ў яе футболцы, прабралася ўверх. Ён абясшкодзіў бомбы; у яго быў вельмі гладкі дотык.
  «Руна!» - крыкнула Кортні пранізлівым голасам.
  Абодва ўскочылі.
  «Прачытай мне гісторыю, Рун!»
  Яе рукі закрылі твар. «Ісус, Сэм, што я буду рабіць?»
   раздзел 9
  ЦЯГНІК ДА ГАРЫСАНА, НЬЮ-ЁРК, СВАЕВАЛЕЖНА адышоў і выплыў з тунэля пад Парк-авеню, падымаючыся па рэйках, як стары самалёт, які павольна набірае вышыню. Галава Рун павярнулася, калі яна назірала за будынкамі з чырвонай цэглы і групамі маладых людзей на вуліцы. Ніхто не насіў стракатага адзення; усё было шэра-карычневае. Жанчына штурхала прадуктовы вазок, напоўнены анучамі. Двое мужчын стаялі над адкрытым капотам бэжавага седана, упёршы рукі ў шырокія сцёгны, і, здавалася, пацвярджалі смяротны дыягназ.
  Цягнік імчаў на поўнач праз Гарлем, і сцэны прабягалі хутчэй. Руна, нахіліўшыся наперад, падняўшыся на калені, адчула хісткасць, калі колы затанчылі ў бакі, як сцёгны тарэадора, і яны перасеклі мост праз раку Гарлем. Яна памахала пасажырам на турыстычным лайнеры Day-liner, калі яны глядзелі на мост. Яе ніхто не заўважыў.
  Потым яны апынуліся ў Бронксе — міма дамоў сантэхнікі і лесаскладоў, а ўдалечыні — закінутых кватэр і складоў. Праз вокны верхняга паверха прабівалася дзённае святло.
  Прачынаешся раніцай і думаеш ...
  Рунь паспрабаваў задрамаць. Але яна працягвала бачыць стужку з выявай твару Богса, разбітую на радкі сканавання, і кожны радок сканіравання ўтрымліваў тысячу пікселяў чырвоных, сініх і зялёных кропак.
  … Чорт вазьмі, я ўсё яшчэ тут .
   • • •
  ІХ ВОЧЫ ГЛЯДЗЕЛІ НА ЯЕ БЫЛІ ДЗІЎНЫМІ .
  Яна меркавала, што зняволеныя накладуць на яе шмат лайна — крыкі, крыкі «Ой, дарагая», або доўгія слізкія позіркі.
  Але не. Яны глядзелі на яе так, як рабочыя канвеера глядзяць на наведвальніка завода, нехта, які нясмела ходзіць паміж высокімі станкамі, асцярожна, каб не патрапіць тлушчам на яе добрыя чаравікі. Яны глядзелі, ігнаравалі, вярнуліся мыць падлогу, размаўляць з сябрамі і наведвальнікамі, або нічога не рабілі.
  У офісе наглядчыка праверылі яе пасведчанні, а ахоўнікі абшукалі яе сумку і чахол з фотаапаратам. Затым яе праводзіў у зону для наведвальнікаў высокі ахоўнік — прыгожы чорны мужчына з вусамі, якія выглядалі так, нібы намаляваныя тушшу над губой. Наведвальнікі і зняволеныя дзяржаўнай турмы ў Харысане былі падзеленыя тоўстымі шклянымі перагародкамі і размаўлялі адзін з адным па старых цяжкіх чорных тэлефонах.
  Рун пастаяў на імгненне, назіраючы за імі ўсімі. Уяўляючы, як гэта было б наведаць мужа ў турме. Так сумна! Толькі размаўляць з ім, трымаць тоўстую слухаўку, працягваць руку і дакранацца да шкла, не адчуваючы ні цяжару, ні цяпла яго скуры...
  «Сюды, міс».
  Ахоўнік завёў яе ў невялікі пакой. Яна здагадалася, што гэта было зарэзервавана для прыватных сустрэч паміж адвакатамі і іх зняволенымі. Ахоўнік знік. Рун сядзеў за шэрым сталом. Яна разглядала пабітыя краты на акне і вырашыла, што менавіта гэты метал здаецца мацнейшым за ўсё, што яна калі-небудзь бачыла.
  Яна глядзела ў зашмальцаванае шкло, калі ў пакой увайшоў Рэндзі Богс.
  Ён быў худзейшы, чым яна чакала. Лепш за ўсё ён выглядаў проста; калі ён павярнуў галаву, каб зірнуць на ахоўніка галава яго стала птушынай — як у дзятла. Яго валасы былі даўжэйшымі, чым на стужцы, якую яна вывучала, і рыса Dairy Queen знікла. Ён усё яшчэ блішчаў ад алею або крэму, якія ён выкарыстаў, каб утрымаць яго на месцы. Вушы ў яго былі доўгія і вузкія, і з іх раслі пучкі светлых жылістых валасоў. Яна заўважыла цёмныя вочы, яшчэ больш пацямнелыя навіссю костак, і густыя бровы, якія цягнуліся адна да адной. Яго скура не была добрай; на яго твары былі плямы маршчын, як гарады на спадарожнікавых фота. Але гэта аказалася часовым нездароўем — тым, што добрая ежа, сонца і сон могуць сцерці.
  Богс паглядзеў на ахоўніка і сказаў: «Вы не маглі б пакінуць нас?»
  Мужчына адказаў: «Не».
  Рун сказаў ахоўніку: «Я не супраць».
  «Не».
  «Вядома», - сказаў Боггс так весела, як калі б яго выбралі на першую базу ў гульні ў софтбол. Ён сеў і сказаў: «Навошта вы хочаце мяне бачыць, міс?»
  Калі яна расказала яму пра тое, што атрымала яго ліст і пра гісторыю, яна расхвалявалася. Гэта было не наваколле; гэта быў сам Богс. Інтэнсіўнасць яго спакою. Што насамрэч не мела сэнсу, але яна падумала і вырашыла, што гэта тое, што яна адчула: ён быў настолькі спакойны, што яна адчула, як у яе пачашчаецца пульс, пачашчаецца дыханне - як быццам яе цела паводзіла сябе такім натуральным чынам, таму што яго магло t.
  Тым не менш, яна праігнаравала ўласныя пачуцці і ўзялася за працу. Раней Рун апытваў людзей. Яна паставіла перад імі камеру, абмыла іх гарачым святлом рыжых лямпаў і потым задала ім сотню пытанняў. Некаторым часам яна завязвала язык і, магчыма, задавала няправільныя пытанні, але яе талент быў у тым, каб прымусіць людзей адкрыцца.
  Боггсу, аднак, спатрэбілася шмат працы. Нягледзячы на тое, што ён напісаў ліст на станцыю, яму было неспакойна з журналістамі. «Не думайце, што я не ўдзячны». Ён гаварыў ціхім голасам; у ягоных словах адчуваўся лёгкі паўднёвы акцэнт. «Але я… Ну, я не маю на ўвазе гэта асабістае, скіраванае да вас, міс, але вы людзі, якія мяне асудзілі».
  «Як?»
  «Ну, спадарыня, ведаеце выраз «медыйны цырк»? Я ніколі раней гэтага не чуў, але калі потым прачытаў пра свой суд, я даведаўся, што яны азначаюць. Я быў не адзіным чалавекам, які так адчуваў. Нехта, у каго бралі інтэрв'ю ў Time, сказаў, што такім быў мой суд. Я напісаў ліст спадару Мэглеру і судзьдзі, што лічу гэта мэдыйным цыркам. Ні адзін з іх не адпісаў».
  «Які гэта быў цырк?»
  Ён усміхаўся і адводзіў вочы, нібы ўпарадкоўваючы свае думкі. «Як я бачу, вас, журналістаў, было так шмат, што вы пісалі пра мяне, што прысяжныя ўцямілі сабе ў галаву, што я вінаваты».
  «Але хіба яны…» Было слова, якое яна шукала. «Ведаеце, яны не трымаюць журы ў гасцінічных нумарах, далей ад газет і тэлевізара?»
  - Секвестр, - сказаў Богс. «Вы думаеце, што гэта працуе? У той дзень, калі мяне затрымалі, я быў у прамым эфіры а пятай і, напэўна, кожны другі дзень да суда. Вы думаеце, што ў ваколіцах быў адзін чалавек, які не ведаў пра мяне? Вельмі сумняваюся».
  Рун сказала яму, што яна працуе ў Current Events , але бачнай рэакцыі не было; альбо ён не глядзеў праграму, альбо не ведаў, што яна ёсць у сетцы, працадаўцы чалавека, якога ён нібыта забіў. А можа, ён проста не быў уражаны. Ён зірнуў на Betacam, які ляжаў на стале побач з Рунам. «На днях была здымачная група. Здымалі нейкае паліцэйскае кіно. Усе былі ў захапленні ад гэтага. Некаторых хлопчыкаў яны выкарыстоўвалі ў якасці статыстаў. Мяне не выбралі. Яны хацелі, каб людзі выглядалі як зэкі. Напэўна, я быў больш падобны на клерка. Ці... Як бы вы сказалі, што я выглядаю?»
  «Чалавек, якога несправядліва асудзілі».
  Богс усміхнуўся міжштатным лістком канюшыны яму ў твар. «У вас ёсць некалькі добрых радкоў. Мне падабаецца гэта. Так, гэта роля, якую я выконваю вельмі доўга. Яшчэ ніхто не купляў».
  «Я хачу, каб цябе вызвалілі».
  «Ну, міс, здаецца, у нас шмат агульнага». Ён, безумоўна, быў цёплы да яе.
  «Я размаўляў з Фрэдам Меглерам...»
  Боггс кіўнуў, і на яго твары выявілася расчараванне, але не гнеў ці пагарда. «Калі б у мяне былі грошы, каб наняць сабе сапраўднага адваката, як тыя ўнутраныя гандляры і, ведаеце, тыя коксавыя зімародкі, якіх вы бачыце па тэлевізары, я думаю, што ўсё магло б быць інакш. Фрэд не дрэнны чалавек. Я проста не веру, што яго сэрца было ў маёй справе. Думаю, яму варта было прыслухацца да некаторых маіх парад. У мяне быў невялікі досвед працы з законам. Чым я не ганаруся, але факт застаецца фактам, я некалькі разоў бачыў нутро залы суда. Ён павінен быў мяне выслухаць».
  Рун сказаў: «Ён распавёў мне вашу гісторыю. Але я ведаў, што ты невінаваты, калі ўбачыў цябе».
  «Калі б гэта было?»
  «На плёнку. Інтэрв'ю».
  Усмешка цяпер была сумнай. Ён увесь час ухіляўся ад яе вачэй, што яе турбавала. Яна лічыла, што гэта сарамлівасць, а не хітрасць, але яна не хацела, каб на стужцы глядзелі хісткія вочы.
  Боггс казаў: «Я цаню вашае меркаванне, міс, але калі гэта ўсё, што вы маеце сказаць, я ўсё яшчэ адчуваю сябе шасціунцыйным сінежаберным на дваццаціфунтовым канве».
  «Паглядзі на мяне і скажы. Вы гэта зрабілі ці не?»
  Яго вочы больш не былі ўніклівымі; яны ўхапіліся за яе і адказалі гэтак жа ясна, як і яго словы: «Я не забіваў Лэнса Хопера».
  «Мне гэтага дастаткова».
  І Богс не ўсміхаўся, калі сказаў: «Праблема ў тым, што гэтага, здаецца, недастаткова для жыхароў штата Нью-Ёрк».
   ПРАЗ ДЗВЕ ГАДЗІНЫ РЭНДЫ БОГГС ДАБІЎСЯ: «ТАДЫ Я вырашыў прычапіць у Нью-Ёрк. І гэта была самая вялікая памылка ў маім жыцці».
  «Вы стаміліся ад Мэн?»
  «Бізнэс з амарамі пайшоў не так, як я спадзяваўся. Мой партнёр — бачыце, я не вельмі люблю лічбы — ён вёў бухгалтэрыю, і ўсе гэтыя грошы, якія паступалі, ніякім чынам не раўняліся наяўным, якія выходзілі. Я падазраваў, што ён хаваў лічбы, і калі ён прадаў бізнес, ён сказаў мне, што аддае яго некалькім крэдыторам, але я думаю, што яму заплацілі добрыя грошы. Ва ўсялякім разе, у мяне было, магчыма, дзве, трыста баксаў і дзве новыя пары джынсаў, некалькі кашуль. Я меркаваў, што пакіну гэтую частку краіны да таго, як наступіць чарговая зіма. Снег месца ў кіно і ў папяровых конусах з сіропам. Так што я пачаў рухацца на поўдзень. Атракцыёны былі рэдкімі, але нарэшце я атрымаў некалькі паездак і апынуўся ў Пэрчэзе, Нью-Ёрк. Калі гэта не імя, я не ведаю, што такое». Ён усміхнуўся. «Купі… Ішоў дождж, і я так доўга трымаў вялікі палец, што выглядаў як абелены чарнасліў. Ніхто не спыніўся, акрамя гэтага аднаго чалавека. Ён спыніўся на — мы іх называем — кітайскай шматкватэрнай машыне. Вялікі стары Chevy гадоў дванаццаці ці каля таго — ведаеце, на ім магла б ездзіць сям'я з дзесяці чалавек. Ён сказаў: «Заскоквайце», і я зрабіў. Самая вялікая памылка ў маім жыцці, міс. Я табе гэта скажу».
  «Джымі».
  «Правільна. Але потым я сказаў яму, што мяне клічуць Дэйв. У мяне проста было адчуванне, што гэта не той чалавек, з якім я б вельмі хацеў адкрывацца».
  «Што здарылася пасля таго, як вы ўвайшлі?»
  «Мы ехалі на поўдзень у бок горада, размаўляючы. — У асноўным пра жанчын, як і пра мужчын. Распавядаць, як цябе ўвесь час прыніжаюць жанчыны і як ты іх не разумееш, але тое, што ты на самой справе робіш, гэта хваліцца тым, што ў цябе іх было шмат. Такія рэчы».
   «Куды збіраўся Джымі? Далей на поўдзень?»
  «Ён сказаў, што едзе толькі да Нью-Ёрка, але я быў удзячны, што мяне ўвогуле падвезлі. Я падумаў, што магу купіць білет на Greyhound, каб дабрацца да Атланты. На самай справе я падумаў менавіта пра гэта, калі ён паглядзеў на мяне ў машыне і сказаў: "Гэй, сынок, як ты хацеў бы зарабіць сабе сто баксаў". І я сказаў: «Мне б гэта вельмі хацелася, асабліва калі б гэта было законна, але нават калі б не было, мне ўсё роўна б гэта вельмі хацелася».
  «Ён сказаў, што гэта не было незаконным . Проста забраць што-небудзь і пакінуць. Я адразу сказаў яму: «У мяне ёсць праблема, калі гэта былі б наркотыкі, пра якія вы казалі». Ён сказаў, што гэта крэдытныя карткі, і паколькі я сам з імі трохі займаўся ў мінулым, я сказаў, што гэта не так ужо і дрэнна, але можа ён разгледзіць дзвесце. Ён сказаў, што больш чым падумае, і сказаў, што калі б я паехаў, ён дасягнуў бы дзвесце пяцьдзесят. І я пагадзіўся, што я і зрабіў. Едзем кудысьці да гэтага месца. Я не ведаў Нью-Ёрка, але на судзе я даведаўся, што ён знаходзіцца на Верхнім Вест-Сайдзе. Мы спыніліся, і ён выйшаў, а я падскочыў за руль. Джымі, ці як там яго звалі, зайшоў у гэты двор».
  Рун спытаў: «Як ён выглядаў?»
  «Ну, я не быў занадта ўпэўнены. Я павінен быў насіць акуляры, але я згубіў іх за бортам у штаце Мэн і не мог дазволіць сабе набыць новыя. Але ён быў вялікі чалавек. Сядзеў вялікі, як сядзіць мядзведзь. Вусы, памятаю. Гэта ўсё было ў профіль, выгляд, які я атрымаў».
  «Белы?»
  «Так».
  «Апішыце яго адзенне».
  «Ён быў апрануты ў сінія джынсы з паднятымі манжэтамі, інжынерныя боты…»
  «Што гэта?»
  «Кароткія чаравікі з спражкамі, ведаеце. Чорны. І марскі гадзіннік».
  «Вы крыху не хваляваліся з-за гэтай крэдытнай карты?»
  Богс на хвіліну спыніўся. «Я скажу вам, міс. У маім жыцці бывалі выпадкі — не шмат, але некалькі, — калі дзвесце пяцьдзесят долараў не былі вялікімі грашыма. Але тады было. Гэтак жа, як гэта было б цяпер, і калі хтосьці збіраецца даць вам шмат грошай, вы былі б здзіўлены, што перастае станавіцца смешным або падазроным. Ва ўсялякім выпадку, я сядзеў хвілін дзесяць у машыне. У мяне была цыгарэта ці дзве. Я быў вельмі галодны і шукаў Burger King. Гэта тое, што я сапраўды хацеў, адзін з тых Whoppers. Вось я, адчуваю голад, і чую гэты стрэл. За сваё жыццё я страляў з пісталетаў дастаткова, каб ведаць стрэл. Яны не гуляюць, як у кіно. Вось такая расколіна...
  - Я ведаю стрэлы, - сказаў Рун.
  «Так, ты страляеш?»
  «Па сутнасці, у мяне стралялі», — сказала яна яму. Гэта не было эга. Гэта было для таго, каб ён даведаўся пра яе больш, прымусіў яго больш давяраць ёй.
  Богс зірнуў на яе, вырашыў, што яна не жартуе, і павольна кіўнуў. Ён працягваў. «Асцярожна заходжу ў двор. На зямлі ляжыць чалавек. Я думаў, што гэта Джымі. Я падбягаю да яго і бачу, што гэта не Джымі, нахіляюся і кажу: «Містэр, вы ў парадку?» І, вядома, ён не з'яўляецца. Я бачу, што ён мёртвы. Я хутка ўстаю і проста ў паніцы ўцякаю».
  Богс усміхнуўся, неглыбока скрывіўшы вусны. «І што адбываецца? Гісторыя майго жыцця. Я сутыкаюся з паліцэйскай машынай, якая едзе міма. Я маю на ўвазе, я сапраўды сутыкаюся з гэтым, бац. Я падаю, а яны мяне падымаюць і зачыняюць, і ўсё».
  «Што з Джымі?»
  «Я азірнуўся і ўбачыў машыну, але Джымі не было ўнутры. Яго не было».
  «Вы бачылі пісталет?»
  «Не, мэм. Я чуў, што знайшлі ў кустах. На ім не было маіх адбіткаў, але я быў у пальчатках. Пракурор зрабіў вялікую справу з таго, што я быў апрануты пальчаткі ў крас. Але ў мяне маленькія рукі…» Ён падняў адну. «Мяса ў мяне не так шмат. Было вельмі холадна».
  «Вы думаеце, Джымі застрэліў містэра Хопера?»
  «Я шмат разважаў над гэтым, але не разумею, чаму б ён. Наколькі я бачыў, у яго не было пісталета, і калі б гэта была проста афёра з крэдытнай картай, містэр Хопер не ўдзельнічаў бы ў гэтым, крэдытныя карты - дробязі. Я думаю, што ў Джымі былі карты, і ён проста запанікаваў, калі пачуў стрэл. Потым ён проста зляцеў».
  «Але вы сказалі паліцыі пра Джымі?»
  «Ну, не частка крэдытнай карты. Здавалася, што гэта не занадта разумна. Так што я маўчаў пра гэта. Але, вядома, я сказаў ім пра Джымі. Ніводзін з іх — чалавеку — не паверыў мне».
  Нават не твой уласны адвакат, падумаў Рун. «Калі выказаць здагадку, што Джымі не страляў у Хопера, вы лічыце, што ён мог бачыць забойцу?»
  «Мог бы».
  «Тое, што вы мне сказалі, не так шмат, каб працягваць».
  "Я разумею, што." Ён уздыхнуў. «Я проста чакаў часу, чакаючы ўмоўна-датэрміновага вызвалення. Але тут ёсць людзі, у адносінах да якіх я неяк непрыемны. Я вельмі баюся, што яны зноў на мяне возьмуцца».
  «Ісці далей?»
  «Забі мяне, разумееш. Аднойчы паспрабавалі. Я не ведаю чаму. Але такое жыццё тут у турме. Не трэба быць прычынай.
  Рун спытаў: «Наколькі моцна ты хочаш выбрацца?»
  Богс зірнуў на камеру. Рун падняўся і паглядзеў у відашукальнік, каб лепш яго кадраваць. Тое, што яна ўбачыла, занепакоіла яе, таму што яна не глядзела ў вочы жывёлы ці вочы злачынцы, што было б страшна, але чакана; яна ўбачыла пяшчоту і боль і - яшчэ цяжэй вынесці - частку яго, які ўсё яшчэ быў самотным, напалоханым маладым хлопчыкам. Ён сказаў: «Я адкажу на гэта, раскажу вам, як тут. Тваё сэрца быццам перавязана вяроўкай для бялізны. Быццам кожны дзень - гэта прачынацца раніцай пасля пахавання. Гэта як бы вы вітаеце страх, таму што калі ты баішся, што не можаш думаць пра тое, каб быць свабодным. Гэта такі смутак, што хочацца завыць, калі вы бачыце самалёт, які ляціць, ідучы ў месца, якое вы можаце сабе ўявіць, але ніколі не можаце дабрацца, незалежна ад таго, наколькі блізка яно можа быць».
  Рэндзі Богс спыніўся і адкашляўся. «Зрабіце для мяне ўсё, што можаце, міс. Калі ласка».
  раздзел 10
  РУН ДАЛА Мацярынству лепшы шанец .
  Яна сапраўды зрабіла.
  Верагодна, Кортні была на тры чвэрці прывучана да туалета. Астатняя чвэрць была цяжкая, але Руна справілася як магла.
  Яна купіла для дзяўчынкі здаровую ежу.
  Купала яе два разы на дзень.
  Яна таксама ўскочыла адразу, каб палепшыць гардэроб маленькай дзяўчынкі.
  Клэр, якая валодала надзвычай важным густам у сваёй модзе, купляла беднаму дзіцяці ў асноўным спартоўкі, блузкі з мядзведзямі або героямі дыснэеўскіх мультфільмаў і вельветавыя джынсы (вельветавыя! У Нью-Ёрку!). Рун адвёў яе проста ў Соха, у краму дзіцячых тавараў, дзе Рун ведаў аднаго з прадаўцоў. Яна скінула некалькі даляраў на сапраўднае адзенне: чорную міні-спадніцу Naugahyde і пару чорных футболак. Калготкі жоўтага і салатавага колеру. Пучок карункавай прычоскі для яе валасоў. Ювелірныя ўпрыгажэнні былі рызыкоўнымі — ніколі не ведаў, што праглынуць дзеці, — але Руна знайшла абуральны пояс з шыпамі і чорныя каўбойскія боты (якія былі крыху завялікія, але яна палічыла, што ёсць толькі адзін спосаб, як ногі дзяўчынкі вырастуць, і чаму б не купіць нешта, што працягнецца больш за месяц). Завяршальным рыскай стаў пластыкавы жакет з леапардавай шкуры.
  Рун заплаціў дзвесце дваццаць сем долараў, але вырашыў, што вынікі таго вартыя. Яна сказала: «Добра, чувак, ты шалёна добра выглядаеш».
  - Вар'ят, - сказала Кортні.
  Але неўзабаве пачаліся праблемы.
  Яны выйшлі з крамы, купілі марозіва і паглядзелі вітрыны. Потым Рун задумаўся, ці можна браць на танцы трохгадовых дзяцей. У старым будынку, дзе шмат гадоў таму была знакамітая Плошча, у старым будынку, дзе шмат гадоў таму была знакамітая Плошча, толькі што адкрыўся начны клуб, які працаваў позна, — гэта было цалкам гістарычнае месца. Дзяцей яна там мала бачыла. Ніякіх, насамрэч. Але яна задумалася, ці можна пракрасціся, скажам, адразу пасля працы, каля шасці-сямі. Здавалася, сорамна мець дзіця, падобнае на мініяцюрную Мадонну, і не пазнаёміць яе з рэальным жыццём Нью-Ёрка.
  «Хочаш патанчыць?»
  «Я хачу ў заапарк!» - люта сказала дзяўчына.
  «Ну, заапарк цяпер зачынены, дарагая. Мы можам паехаць праз дзень ці каля таго».
  «Я хачу пабачыць жывёл».
  «Праз дзень-два».
  «Не!» Кортні пачала крычаць і набегла на Ком дэ Гарсон, дзе кінула марозіва ў стэлаж з касцюмамі за восемсот долараў.
  Не задалося і аддзяленне дзённага знаходжання.
  Рун зрабіў падлікі і вылічыў, што калі яна высаджвае Кортні ў восем і забірае яе ў сем — як мінімум у тыя гадзіны, на якіх Пайпер Сатан настойвала, каб яе каманда працавала, — а потым два разы на тыдзень нанясе начную сядзелку, у яе будзе адна сто восем даляраў у месяц застаюцца з яе зарплаты.
  Так дзяўчынка палову тыдня правяла ў дзіцячым садку, палову ў Сеткі.
  І калі аднойчы ўвечары Пайпер Сатан патэлефанавала Руну ў час, які для астатняга свету быў выхадным, і запатрабавала абнавіць гісторыю Богса («Зараз, Рун. Зараз, зараз!), Рун прыйшлося прыпаркаваць маленькую дзяўчынку да Брэдфарда. Сімпсан, які па-спартоваму ўзяўся за выкананне гэтай задачы, хаця па таемным тэлефонным званку, які ён зрабіў, мог сказаць, што ён сарваў спатканне, каб дапамагчы ёй. Было ясна, што ў яе хутка скончацца сябры, калі яна будзе часта набіраць нянь у апошні момант.
  Але што ў рэшце рэшт зрабіў гэта мёд.
  Рун правёў увесь чацвер, здымаючы вонкавы выгляд будынка, дзе быў забіты Лэнс Хопер, і само месца злачынства. Яна забрала Кортні якраз перад закрыццём дзіцячага садка і мусіла скакаць па таксі, каб даставіць пяцьдзесят фунтаў абсталявання і трыццаць фунтаў дзіцяці назад у плавучы дом.
  Рун паставіў яе перад старым кансольным тэлевізарам Motorola, паставіў у чаргу «Чараўніка краіны Оз» і прыняў душ.
  Кортні, якой не спадабалася чорна-белая канзаская частка фільма, паблукала, каб знайсці што-небудзь пагуляць. Тое, што яна знайшла, быў слоік з канюшынавым мёдам, які стаяў на століку. Яна паднялася на крэсла і асцярожна пацягнула яго, потым села на падлогу і адчыніла.
  Кортні любіла мёд. Не столькі з-за густу, колькі з-за таго, як ён так павольна ліўся па лесвіцы. Гэта было вельмі весела, але яшчэ лепш было тое, што яна магла выкарыстаць яго, каб склеіць відэакасеты Руна. Яна зрабіла з іх сцяну і прыкінулася, што гэта замак Злой Ведзьмы.
  Потым вада ў душы перакрылася, і Кортні прыйшла ў галаву думка, што гуляць з мёдам можа быць адной з тых рэчаў, якія яна не павінна рабіць. Такім чынам, яна схавала астатнія доказы, высыпаўшы іх у чахол для відэакамеры Ikegami.
  Кортні зачыніла дзверы, потым сунула пусты слоік пад часопісны столік. У гэты момант прыбыла Дораці ў поўнакаляровым Озе, і маленькая дзяўчынка села глядзець фільм.
  Руна здзівіла сябе тым, што сапраўды закрычала, калі ўбачыла камеру. Яна спрабавала крыкнуць, што фотаапарат каштаваў пяцьдзесят тысяч долараў, але словы нават не зрываліся з яе вуснаў. Кортні паглядзела ў камеру, сцякаючы крывёю, і заплакала.
   Затым Рун апусцілася на калені і агледзела разбураныя стужкі. Яна трымала камеру, як параненую жывёлу. «О, Божа, о, не…»
  «О-о, - сказала Кортні.
  - Я не магу гэтага прыняць, - ахнуў Рун.
  ТОЛЬКІ ДВА ТЭЛЕФОННЫЯ ЗВАННІ .
  Яна са здзіўленнем выявіла, што, калі гаворка ідзе пра дзяцей, вы можаце даволі хутка пазбавіцца ад гарадской бюракратыі. Адміністратар, з якім яна размаўляла, сказаў ёй, што ахоўная дыягностыка можа быць у дарозе праз паўгадзіны. Рун сказала не турбаваць, яна прыйдзе да іх у офіс заўтра. Жанчына дала Руну адрас.
  На наступную раніцу яна сабрала невялікія рэчы дзяўчыны, і яны пайшлі ў метро. Пасля трох перасадак яны выйшлі на прыпынку Блікер-стрыт і вылезлі на тратуар.
  «Куды мы ідзем?» — спытала Кортні.
  «Убачыць добрых людзей».
  «Ой. дзе? У заапарку?»
  «Я ўпэўнены, што яны адвязуць цябе ў заапарк».
  «Добра».
  Будынак выглядаў як адна з тых вялізных брудных фабрык у дзесяці адценнях шэрага — дэкарацыя з фільма 1930-х гадоў пра жорсткага прамыслоўца з прылізанымі валасамі, які даведаўся, што жыццё з распуснымі бландынкамі і марціні можа быць даволі незадаволеным.
  Але калі Рун яшчэ раз падумала, яна вырашыла, што будынак на ЛаГуардыя Плэйс больш падобны на турму. Яна ледзь не павярнулася. Але потым яна асацыявалася: турма, Рэндзі Богс… І яна зразумела, што на ёй ляжыць адказнасць за тое, каб зрабіць сваю гісторыю і выратаваць яго. І прысутнасць Кортні ў яе жыцці зробіць гэта немагчымым. Яна пераклала пальцы дзяўчыны, яшчэ крыху ліпкія ад мёду, у левую руку і павяла да прысадзістага цёмнага будынка.
  Рун зірнуў на гранітную пліту над уваходнымі дзвярыма да будынка, дзе можна было б выразаць словы « Пакіньце надзею, усе, хто ўваходзіць» .
  Замест: Упраўленне аховы дзяцей Нью-Ёрка .
  Рун і Кортні павольна ішлі ў бок галоўнага офіса па зялёных калідорах па зялёным лінолеўме. Праз люмінесцэнтнае святло, якое пачынала жыццё белым, але станавілася зялёным, калі трапляла на скуру. Гэта нагадвала ёй цень кабінета адваката Меглера. Ахоўнік паказаў на худую чорную жанчыну ў чырвоным ільняным касцюме, якая сядзела за сталом, застаўленым перапрацаванымі файламі і пустымі кардоннымі кубкамі для кавы.
  "Ці магу я дапамагчы вам?" – спытала жанчына.
  «Вы місіс Джонсан?»
  Жанчына ўсміхнулася, і яны паціснулі адзін аднаму рукі. "Сядайце. Вы…?»
  «Руна».
  «Правільна. Вы тэлефанавалі ўчора ўвечары». З'явілася папера, і дзяржаўны служачы Джонсан адкрыў каўпачок ручкі Bic. «Які ў вас адрас?»
  «Вэст-Вілідж».
  Джонсан зрабіў паўзу. «Не маглі б вы сказаць больш канкрэтна?»
  «Не вельмі. Гэта цяжка патлумачыць».
  "Нумар тэлефона?"
  Рун сказаў: «Не».
  «Прашу прабачэння?»
  «У мяне няма тэлефона».
  «О». Да гэтага часу яна нічога не пісала. «Гэта Кортні?»
  "Правільна."
  «Мы ідзем у заапарк», - сказала дзяўчынка.
  «Гэта вось што: у мяне ёсць суседка па пакоі, я маю на ўвазе суседку па пакоі — яе маці, — і я не ведаю яе прозвішча, і яна пакінула мяне з Кортні. Яна проста ўзляцела - вы можаце ў гэта паверыць? Я маю на ўвазе, я прачнуўся, а яе ўжо няма».
  Джонсан балюча нахмурыўся, на дадзены момант больш мама, чым дзяржаўны служачы.
  «У любым выпадку яна паехала ў Бостан і тое, што яна зрабіла, яна...» Голас Руна сцішыўся. «... кінуў самі ведаеце каго. І я думаю, што я буду рабіць? Разумееце, я быў бы не супраць, калі б я не працаваў, што я звычайна і раблю - я маю на ўвазе, не працую - толькі цяпер я...
  Джонсан перастаў пісаць. «Відавочная закінутасць. Здараецца часцей, чым можна падумаць».
  Кортні сказала: «Рун, я галодная».
  Рун пакапаўся ў сумцы і выцягнуў адтуль слоік сардзін. Джонсан назіраў за ёй. З'явіўся кансервавы нож, і Рун пачаў круціць. «Мне больш падабалася, калі ў іх быў гэты ключык». Рун паглядзеў на разгубленую місіс Джонсан. «Ведаеце, ключ. На кансервы? Як у мультфільмах, якія вы заўсёды бачыце».
  «Мультфільмы?» - спытаў Джонсан. Потым: «Вы лічыце, што гэта добра для яе?»
  «Вадзяны. Я б ёй масла не даў». Яна падняла бляшанку.
  Рун засунуў сурвэтку ў каўнер Кортні, потым працягнуў ёй пластыкавы відэлец. «Ва ўсякім выпадку, яе маці ўжо няма, і я не ведаю, як яе знайсці».
  «Вы паняцця не маеце? Без прозьвішча?»
  "Не. Проста ведайце, што яна ў Бостане».
  «Баўдэн».
  Джонсан сказаў: «Звычайна ў такіх выпадках умешваецца паліцыя. Яны звяжуцца з паліцыяй Бостана і правядуць стандартны пошук зніклых без вестак. Імя, КЛЭР?»
  «Правільна. У мяне проста няма падказак. Клэр забрала ўсё з сабой. За выключэннем гэтага занадта агіднага старога плаката і нейкай бялізны. Магчыма, вы можаце адбіць адбіткі пальцаў. Але гэта, напэўна, не яе адбіткі пальцаў».
  «Хто бацька Кортні?»
  Руна нахмурылася і пахітала галавой.
  Джонсан спытаў: "Невядома?"
  «Высока».
  «Апішыце мне яе маці».
  «Клэр прыкладна майго росту. Яе валасы цяпер цёмныя, але мы гаворым, што жыццё пачалося даволі лёгка. Нейкі брудна-карычневы». Рун на хвіліну задумаўся. «У яе вузкі твар. Яна не прыгожая. Я б сказаў, больш мілы...
  «Я сапраўды больш зацікаўлены ў агульным апісанні, якое дапаможа паліцыі знайсці яе».
  «Добра, вядома. Пяць-тры, чорныя як смала валасы. Каля ста дзесяці. У асноўным носіць чорнае».
  «Дзяды ці іншыя сваякі?»
  "Я нават не магу знайсці яе маці - адкуль я буду ведаць цётак і дзядзькаў?"
  Джонсан сказаў: «Яна сапраўды чароўная. Ці ёсць у яе праблемы са здароўем? Яна прымае лекі?»
  «Не, яна даволі здаровая. Усё, што яна прымае, гэта вітаміны ў форме жывёл. Ёй больш за ўсё падабаюцца мядзведзі, але я думаю, што гэта толькі таму, што яны з вішнёвым густам. Ты любіш мядзведзяў, ці не так, мілы?»
  Кортні даела сардзіны. Яна кіўнула.
  «Добра, дазвольце мне расказаць вам крыху пра працэдуру з гэтага моманту. Гэта ўпраўленне аховы дзяцінства, якое ўваходзіць у склад гарадскога ўпраўлення кадраў. У нас ёсць сетка экстраных прыёмных сем'яў, куды яе змяшчаюць на тыдзень ці каля таго, пакуль мы не зможам перавесці яе ў пастаянную прыёмную сям'ю. Спадзяюся, да таго часу мы знойдзем маці».
  У жываце Руні закалацілася. «Прыёмны дом?»
  "Правільна."
  "Гм, вы ведаеце, што вы чуеце ў навінах ..."
  «Пра прыёмныя сем'і?» - спытаў Джонсан. «Гэта прэса, якая склала большасць гэтых гісторый». Яе голас быў рэзкім, і ў Руна ўспыхнула іншая спадарыня Джонсан. Пад рубінавай памадай і псеўда Эн Тэйлар не білася нясмелае сэрца. Верагодна, у яе была татуіроўка фірмовага знака банды на схіле левай грудзей.
  Жанчына працягвала. «Мы тыднямі даследуем прыёмных бацькоў. Калі падумаць, хто ўважліва вывучае натуральных бацькоў?»
  Добрая думка, падумаў Рун. «Ці магу я наведаць яе?»
   Адказ быў адмоўны — Рун гэта бачыў, — але Джонсан сказаў: «Напэўна».
  «Што цяпер адбываецца?»
  «У нас дзяжурыць медработнік-дыягност. Сёння ўвечары яна адвязе Кортні ў дом хуткай дапамогі.
  «Мне больш нічога не трэба рабіць?»
  «Гэта будзе канец вашага ўдзелу».
  Рун ненавідзеў мову дзяржслужачага. Словы нібы ўзялі і хутка замарозілі.
  Яна павярнулася да Кортні і сказала: «Ты будзеш сумаваць па мне?»
  Дзяўчына сказала: «Не».
  не?
  Джонсан сказаў ёй: «Дарагая, ці не хацела б ты застацца з добрымі мамай і татам? У іх ёсць такія ж дзеці, як вы, і яны будуць рады, каб вы іх наведалі».
  «Так».
  Рун сказаў ёй: «Там ты будзеш шчаслівая».
  Чаму яна не ўсхліпвае?
  Джонсан сказаў: «Я вазьму яе зараз. У цябе ёсць яе рэчы?»
  Рун працягнула сумку з пацучынымі пудзіламі і яе новую вопратку. Джонсан паглядзеў на твар Руна і сказаў: «Я ведаю, што ты адчуваеш, але, павер мне, ты зрабіў правільна. Выбару не было”.
  Рун прысеў і абняў дзяўчыну. «Я прыйду да цябе ў госці».
  Менавіта тады Кортні ўсвядоміла, што адбываецца. «Руна?» - няўпэўнена спытала яна.
  Джонсан узяў яе за руку і павёў па калідоры.
  Кортні пачала плакаць.
  Рун пачаў плакаць.
  Джонсан заставаўся з сухімі вачыма. «Давай, мілы».
  Кортні азірнулася і крыкнула: «Заапарк!»
  «Мы пойдзем у заапарк, абяцаю».
  Рун пакінуў пачварную пліту будынка, адчуваючы моцную свабоду.
   І таксама адчувала цяжар віны, які адпавядаў яе ўласным 102 фунтам за ўнцыю. Але гэта было нармальна. У яе была гісторыя.
  У ТУРМЕ ВЯСНА, ЯК ВЯСНА Ў ГОРАДЗЕ. СЛАБЫ, АЛ самы незаўважны. Вы адчуваеце гэта толькі з-за паветра. Нюхаеш, смакуеш, адчуваеш лішнюю порцыю цяпла. Ён фліртуе з вамі адзін-два разы, і ўсё. Зноў на працу, або зноў на турэмны двор. Крокусы не могуць прабіць бетон.
  Рэндзі Богс чакаў Северна Вашынгтона ў турэмнай трэнажорнай зале, калі на яго наляцеў пах вясны. І, блін, ад гэтага яму стала дрэнна. Ён ніколі не вучыўся ў каледжы. Школа для яго азначала сярэднюю школу, і гэтая разбураная турэмная трэнажорная зала вельмі нагадвала яму гімназію Вашынгтона Ірвінга, дзе дваццаць гадоў таму ён трэніраваўся на брусах або з цяжкасцю рабіў жалезны крыж на кольцах, і, баба, у паветры будзе пахнуць, што азначала, што яны хутка скончаць школу, а яго чакае лета — разам з парай тыдняў чыстай свабоды перад працай на складзе ў Крэсджы.
  Блін, як пахне вясна...
  Ён думаў пра тузін успамінаў, вызваленых гэтым пахам. Дзявочыя цыцкі, гарачая трава і грукат бензапілы рухавіка Chevy 350. І піва. Чалавек, ён любіў піва. Цяпер гэтак жа, як і тады, хоць ён ведаў, што ў падлеткавым узросце не было такога смаку, як піва.
  Рэндзі Боггс прыжмурыўся на трэнажорную залу і ўбачыў хутую постаць Северна Вашынгтона, вагой у дзвесце трыццаць фунтаў, шырокі твар паміж скурай галавы з тугімі васількамі і шыяй таўшчынёй, як сцягно Богса.
  Неўзабаве пасля іх знаёмства Вашынгтон засмяяўся і сказаў Богсу, што за ўсе свае сорак тры гады ў яго ніколі не было белага сябра. Ён сумаваў па Наму з-за свайго зроку і заўсёды трымаўся побач з домам, які ў выпадку яго сям'і быў Сто трыццаць сёмым. Вуліца, дзе зусім няшмат было белых, не кажучы ўжо пра тых, з кім бы ён сябраваў.
  Вось чаму Вашынгтону было няёмка, калі аднойчы ў двары Богс пачаў з ім размаўляць, проста лухту сваім мяккім, сарамлівым голасам. Спачатку Вашынгтон расказаў яму пазней, што ён думаў, што Боггс хоча быць сваім майтагам, яго палюбоўнікам, потым Вашынгтон вырашыў, што Боггс быў проста яшчэ адным вар'ятам з белай дупай, можа быць, падвергнуты метафетаміну або анёлам. Але калі Богс працягваў гэта рабіць, размаўляючы, смешна, робячы больш сэнсу, чым большасць людзей унутры, Вашынгтон і Богс сталі сябрамі.
  Богс сказаў яму, што ён шмат разоў быў у Ролі і Дарэме і даведаўся, што сям'я Вашынгтона прыехала з Паўночнай Караліны, хаця ён ніколі там не быў. Вашынгтон хацеў пачуць усё пра штат, і Богс быў рады расказаць яму. Адтуль яны гаварылі пра Сільвію, Гарлем, Дзізі Гілеспі, Дэкстэра Гордана, Эдзі Мэрфі, Дэнзела Вашынгтона (не мае сваяцтва), злачынствы класа D, піва, падарожжы, аўтаспыны…
  Але была і іншая аснова сяброўства паміж імі.
  Аднойчы Вашынгтон адшукаў Богса ў двары і сказаў: «Ведаеце, чаму вы падышлі і пагаварылі са мной?»
  «Не, Северн, дакладна не. Чаму гэта было?»
  «Алах».
  «Што гэта зноў?» - спытаў Богс.
  Вялізны чалавек растлумачыў, што Алах прыйшоў у Вашынгтон у сне і сказаў яму, што яго задача - пасябраваць з Богсам і ў канчатковым выніку навярнуць яго.
  Ён расказаў усё гэта Богсу, які адчуў, што чырванее, і сказаў: «Чорт вазьмі, калі гэта не самае вар'яцтва, якое я калі-небудзь чуў».
  «Не, чувак, так яно і ёсць. Твая задніца ў бяспецы. Мы з Алахам будзем сачыць за вамі». Што Боггс лічыў яшчэ больш вар'яцкім, прынамсі з боку Алаха, але з ім усё ў парадку.
   Аднак з самага пачатку праца Вашынгтона была нялёгкай. Боггс быў кормам для жывёл у турме Харысан. Худы, сарамлівы, ціхі, самотнік. Ён не займаўся, ён не трахаўся, ён не стаў на бок. Імгненна непапулярны. Такія, якія заканчваюцца «выпадкова» мёртвымі, напрыклад, не звяртаючы ўвагі і прабіваючы шыю свердзелам ¾-цалі, а потым сыходзіць крывёй да смерці, перш чым хто-небудзь заўважыць кроў.
  Або той, хто робіць гэта сам. Яны могуць адабраць у цябе пояс, але калі ты хочаш памерці ў турме, ты можаш сябе памерці, без праблем.
  Але Северн Вашынгтон зрабіў сваю працу. І калі стала ясна, што Боггс знаходзіцца пад крылом аднаго з самых набожных мусульманаў ва ўсім Гарысане (які таксама апынуўся адным з самых буйных), калі гэтая навіна абляцела камерныя блокі, Рэндзі Боггс застаўся ў значнай ступені. адна.
  Аднак «у значнай ступені» не азначала «цалкам».
  Вашынгтон, пазбыўшыся хуткага прывітання Мусліна, «Мархаба, сардзік», цяпер нахмурыўся, прашаптаў: «Эй, чувак, у цябе праблемы».
  "Што?" – спытаў Боггс, адчуваючы, як замірае сэрца.
  «Скажы, яны зноў на цябе накінуцца. На гэты раз сур'ёзна. Я вырваў грашовую дзяржальню з дому, і ён сказаў, што чуў гэта дакладна.
  Рэндзі Богс нахмурыўся. «Чаму, чувак? Вось чаго я не разумею. Вы што-небудзь чуеце?»
  Вашынгтон паціснуў плячыма. «Для мяне гэта бессэнсоўна».
  "Добра." Твар Богса крыху скрывіўся. «Чорт».
  "Я рассылаю некаторыя запыты", - сказаў Вашынгтон. «Мы самі даведаемся, што, чорт вазьмі, адбываецца».
  Богс падумаў пра гэта. Ён не стаў шукаць бяды. Ён не глядзеў на чарнаскурых сталёвых забойчых вачэй, не глядзеў нікому на чэлес у душы, не атрымліваў ад ахоўнікаў кардоны Marlboro, не глядзеў скоса на арыйскае братэрства. Не было ніякіх прычын, па якіх ён мог падумаць, што хтосьці захоча перайсці на яго.
  «Я не ведаю, што я зрабіў. Я не думаю...
  «Гэй, будзь спакойны, чувак». Вашынгтон усміхнуўся. «У чым ты ходзіш? Дваццаць чатыры месяцы. Не павінна быць занадта цяжка захаваць тваю задніцу так доўга».
  «Гэта месца, чувак, я яго так ненавіджу...»
  Северн Вашынгтон смяяўся, як заўсёды, калі хтосьці выказваў відавочнае. «Атрымаў проціяддзе. Менш гуляйце з намі ў мяч».
  І Рэндзі Богс сказаў: «Вядома». Убачыўшы сваё адлюстраванне ў акне, зашытым дротам, ён падумаў, што тое, на што ён глядзіць сваімі чырвонымі вачыма, было зусім не яго жывым целам, а нечым іншым — нечым жудасным, ляжачым халодным і мёртвым, як кроў яго адцякла ад цела.
  Думаючы, што, нягледзячы на запэўніванні гэтага вялізнага мужчыны, адзіная надзея, якую ён цяпер меў, - гэта дзяўчына з хвосцікам і вялікай камерай.
   раздзел 11
  ГЭТЫ ГОРАД БЫЎ ПЛЯЦОЎКАЙ, ЯКАЯ НІКОЛІ НЕ СТАМІЛАСЯ.
  Як толькі вы прыбралі з гэтага элемент страху (а Джэк Нестар не баяўся нічога), Нью-Ёрк стаў самай вялікай гульнявой пляцоўкай у свеце.
  Ён адчуў хваляванне, як толькі выйшаў з аўтавакзала порта. Адчуванне электрычнасці. І на імгненне ён падумаў: што ён рабіў марнуючы час у дурной Фларыдзе?
  Ад яго пахла: рыбная рака, вугальны дым ад гандляроў крэндзелямі, лайно, выхлап. Потым ён адчуў дух нейкага жудаснага ладану, што трое чорных хлопцаў, апранутых як арабы, прадавалі з раскладнога стала. Ён ніколі раней не бачыў такога. Ён падышоў да іх. Былі выявы мужчын са старажытных часоў, яны выглядалі, апрануты аднолькава. Дванаццаць сапраўдных плямёнаў Ізраіля. Толькі ўсе яны былі чорныя. Чорныя рабіны…
  Які гэта быў вар'яцкі горад!
  Нестар ішоў па Сорак другой вуліцы, спыніўся на пары піп-шоў. Ён сышоў і яшчэ паблукаў, гледзячы на старыя кінатэатры, жывыя тэатры, раз'юшаных кіроўцаў, пешаходаў-самагубцаў. Гудкі грымелі як шалёныя, быццам ва ўсіх, хто едзе на машыне, на заднім сядзенні сядзіць жонка, якая парадзіла. Энергія ўжо вымотвала яго, але ён ведаў, што праз дзень-два ён будзе ў стане.
  Ён спыніўся, купіў хот-дог і з'еў яго ў тры ўкусу. На наступным рагу ён купіў яшчэ адзін. Гэтым разам папрасіў і цыбулі. На трэцім рагу ён купіў яшчэ два хот-догі, без цыбулі, і стаяў, еў іх і выпіваў спрайт, які зусім не быў спрайтам, які ён прасіў, а якую-небудзь газіроўку з лімонам і лаймам. ніколі не чуў. На смак гэта было як лекі. Калі прадавец разразаў каўбасу, каб начыніць яе квашанай капустай, Нестар спытаўся ў яго, дзе ў ваколіцах ёсць гасцініца.
  Мужчына паціснуў плячыма. «Доно».
  "Га?"
  «Доно».
  «Гэта гатэль?»
  «Я не ведаю».
  «Чаму б табе не паспрабаваць вывучыць ебаную англійскую?» Нестар пайшоў. Праз два кварталы ён убачыў шыльду « Кінгз-Корт Гатэль» . Гэта была такая ж назва, як матэль, у якім ён калісьці быў у Маямі-Біч, і гэта было нядрэннае месца. Ён памятаў, што гэта чыста і танна. Напэўна, гэта быў ланцуг. Нестар падышоў да дзвярэй, якія нечакана адчыніліся. Ён не заўважыў высокага маладога чалавека ў чорным, які стаяў унутры. Мужчына сказаў: «Прывітанне, сэр, вазьміце вашу сумку?»
  Нестар успамінаў, што ў філіяле ў Маямі не было швейцара.
  «Проста хацеў задаць пытанне парню».
  Гэта быў не хлопец, а маладая бландынка з французскім акцэнтам і абсалютна ідэальнымі зубамі. Яна ўсміхнулася яму. «Так, сэр?»
  «Э-э...» Ён азірнуўся. Мудрагелісты. Гэта было падобна на склад з нізкай столлю. Усюды каменная і металічная мэбля. І шмат мэблі было загорнута ў белую тканіну.
  «Мне было цікава, у вас ёсць пакой?»
  «Вядома, сэр. Як доўга вы прабудзеце?»
  «Э, колькі б гэта было? Для аднаго?»
  Звярнуліся да кампутара. «Чатырыста сорак».
  На працягу тыдня"? Гэтыя людзі звар'яцелі?
   Пытанне цяпер было ў тым, як выбрацца адсюль, каб бландын з роўнымі зубамі, як лінейка, не палічыў сябе поўным мудаком.
  «Я маю на ўвазе ноч».
  Хвілінная паўза. «Насамрэч, гэта сутачная норма, сэр».
  «Вядома. Я пажартаваў». Нестар ухмыльнуўся, не бачыў магчымасці выратаваць сітуацыю і проста выйшаў.
  Толькі ў адным квартале ад яго ён знайшоў Royalton Arms, які, як ён ведаў, быў у парадку, таму што там стаяла пара брудных турыстаў, якія стаялі наперадзе і разглядалі даведнік Мішлена па Нью-Ёрку. У парцье тут не было нават роўных зубоў, не кажучы ўжо пра белыя, і ён быў за куленепрабівальнай перагародкай з аргшкла. Нестар засяліўся ў нумар за 39,95 долараў і падняўся на ліфце на сёмы паверх. Пакой быў у парадку. Ён адчуў сябе добра, як толькі зайшоў унутр. З яго не было відаць ні на акіяны, ні на хуткасныя дарогі, ні на што-небудзь яшчэ, акрамя паветранай шахты, але гэта не турбавала Нестара. Ён апусціў жалюзі, потым лёг на ложак і слухаў спрэчку, якую вёў яго страўнік з хот-догамі.
  Ён уключыў тэлевізар і некаторы час глядзеў паўтарэнне «Віцэ Маямі» , адзін раз пагартаў каналы і выключыў здымачную пляцоўку. Раздражняла адсутнасць пульта дыстанцыйнага кіравання. Ён распрануўся да баксёрак і майкі без рукавоў, моцна пачысціў зубы і лёг у ложак.
  Ён заплюшчыў вочы.
  Прывязка . Пачаліся здымкі.
  Нестар часта меў праблемы са сном. Даўным-даўно ён думаў, што гэта нешта фізічнае. Што ж, спадзяваўся больш, чым думаў . Але цяпер ён ведаў, што гэта зусім не так.
  Прычынай яго бессані сталі карцінкі.
  У тую хвіліну, калі яго галава стукнулася аб падушку (калі побач з ім не было кагосьці, хто адцягваў бы яго ўвагу ці хаця б абяцаў адцягнуць увагу), у тую хвіліну, калі ён быў гатовы заснуць, пачаліся карціны. Ён меркаваў, што можна назваць іх успамінамі таму што яны сапраўды былі не чым іншым, як сцэнамі з яго мінулага. Але ўспаміны былі розныя. Успаміны былі падобныя на ўражанні ад сям'і ці дзяцінства. Яго першая машына. Яго першы трах. Магчыма, яны былі дакладныя. Напэўна, не.
  Але здымкі… Чалавек. Кожная дэталь ідэальная.
  Філіпінскага рэвалюцыянера, якога ён адбіў на адлегласці трохсот ярдаў з дапамогай М16 з металічнымі прыцэламі, чалавек проста ўпаў, як мяшок...
  Чарнаскуры паўднёваафрыканец, які думаў, што знаходзіцца ў бяспецы праз мяжу ў Батсване...
  Вешалка звязвае рукі сальвадорца, Нестар думае: «Навошта яго звязваць?» У яго ўсё роўна праз шэсцьдзесят секунд будзе куля ў галаве...
  Сотні іншых.
  Яны былі чорна-белыя, яны былі каляровыя, яны былі без гуку, яны былі ў фармаце Dolby Stereo.
  Малюнкі…
  Яны яго, вядома, не пераследвалі. У яго не было ніякай эмацыйнай рэакцыі. Яго не мучыла пачуццё віны, яго не хвалявала юрлівасць. Яны б проста не сышлі. Карцінкі лезлі ў галаву і не давалі спаць.
  Сёння ўвечары Нестар — падбадзёраны горадам і занепакоены яго фаст-фудам — ляжаў у занадта мяккім ложку і выкладваў здымкі. Адштурхнуў аднаго. Затым ён зрабіў тое ж самае з той, якая заняла яго месца. Затым наступны. На гадзіну, потым на дзве. Ён хацеў, каб побач была Селін. Ён думаў пра яе, але карціны адштурхнулі яе . Ён думаў пра тое, што яму ў горадзе рабіць. Гэта трымала фатаграфіі далей на некаторы час. Але яны вярнуліся.
  Нарэшце — было ўжо каля трох гадзін ночы — ён пачаў думаць пра францужанку, тую з роўнымі зубамі. З думкай пра яе і з невялікім высілкам з яго боку (ён думаў пра гэта як мазь на локці), Джэк Нестар нарэшце пачаў расслабляцца.
   ДАСТАЧКОВА АДНАГО СПАТЧАННЯ, КАБ БРЭДФАРД СІМПСАН БЫЛО шчаслівым, і недастаткова аднаго, каб занепакоіць Руна.
  Яны сядзелі за сталом на свежым паветры ў мексіканскім рэстаране каля Вестсайдскай шашы, стол быў напоўнены чырвонымі бляшанкамі піва Tecate, чыпсамі і сальсай — і масай друкаваных матэрыялаў пра Лэнса Хопера і Рэндзі Богса.
  Брэдфард хацеў зноў запрасіць яе спаткацца, але Рун быў задаволены тым, што вечар быў у асноўным прафесійным.
  Стажор падсунуў сваё крэсла бліжэй да яе, і Рун крыху дакрануўся каленам, пакуль яны чыталі файлы Хопера. «Дзе Кортні?» - спытаў Брэд.
  - Не пойдзем туды, - сказаў Рун.
  «Вядома. Яна ў парадку?»
  Ды не. Напэўна, не.
  «Яна ў парадку».
  «Яна сапраўды мілая».
  «Давайце не будзем туды ісці », — падумала яна і вярнулася да файлаў на Лэнса Хопера, якія Брэдфард знайшоў у архівах.
  Калі яны прачыталі, яна стала больш выразна ўяўляць сабе нябожчыка кіраўніка Network News.
  Хопер быў цяжкім чалавекам — ён патрабаваў, каб усе ў Сеткі працавалі гэтак жа старанна, як і ён, і не дазвалялі асабістаму жыццю ўмешвацца ў працу. Ён таксама быў прагным і раўнівым, дробязным і дзіка амбіцыйным, і некалькі разоў, калі заканчваўся кантракт, фактычна вымагаў у мацярынскай кампаніі апцыёны на акцыі, якія павялічвалі яго кошт на сотні мільёнаў долараў.
  Але ён таксама быў чалавекам з сэрцам. Напрыклад, праводзіць са стажорамі столькі часу, колькі і ён, як згадваў Брэдфард. Ён выступаў за адукацыйныя праграмы для моладзі ў сетцы, хоць такія шоу прыносілі значна меншы прыбытак, чым пазашкольныя мультфільмы і прыгодніцкія праграмы.
  Хопер рэгулярна выступаў у Вашынгтоне перад камітэтамі FCC і Кангрэса, сведчачы пра важнасць свабодных СМІ. Яго часта ганьбілі кансерватыўныя, арыентаваныя на сям'ю групы, якія лічылі, што на тэлебачанні павінна быць больш цэнзуры.
  Хопер таксама ўзяў на сябе адказнасць за самы страшны сіняк на воку ў гісторыі Сеткі. Тры гады таму — якраз перад яго смерцю — сетка выпусціла адзначаную ўзнагародамі гісторыю ў рамках асвятлення міратворчай місіі ААН у Ліване. Гісторыя была эксклюзіўнай пра вёску за межамі Бейрута, якая выглядала ліберальна настроенай і празаходняй, але насамрэч была апорай баевікоў-фундаменталістаў.
  Але калі сілы ААН правялі зачыстку вёскі ў пошуках падазраваных тэрарыстаў, яны былі настолькі гатовыя сустрэць супраціў, што аперацыя ператварылася ў крывавую лазню пасля таго, як адзінокі снайпер зрабіў адзін стрэл побач з калонай. Рушыла ўслед ланцуговая рэакцыя стральбы. Было забіта дваццаць восем чалавек, усе ў выніку дружалюбнага агню, у тым ліку некалькі амерыканскіх салдат. «Снайперам» аказаўся дзесяцігадовы хлопчык, які страляў па камянях. Баевікоў, здавалася, даўно няма. Некаторыя вінавацілі ААН у тым, што яна абапіралася на навіны для атрымання сваіх выведвальных дадзеных, але большасць людзей лічылі, што Сетка вінаватая ў тым, што яна ўвогуле падрыхтавала гэтую гісторыю ці хаця б у тым, што яна не адследавала і не паведаміла, што тэрарыстаў там больш няма.
  Хопер узяў на сябе адказнасць за інцыдэнт і асабіста адправіўся ў Бейрут на пахаванне забітых вяскоўцаў.
  Брэдфард і Рун працягвалі разбірацца ў файлах, і, хаця з'явіўся партрэт Хопера як складанага, амбіцыйнага і бязлітаснага чалавека, відавочных матываў яго смерці не выявілася.
  Адтуль яны звярнуліся да стэнаграм інтэрв'ю, якія Рун зрабіла за апошні тыдзень, калі яна падарожнічала па Усходнім узбярэжжы і Паўднёвым, размаўляючы з людзьмі, якія ведалі Рэндзі Богса.
   Так, Рэндзі Боггс працаваў на мяне амаль два гады. Ён прыйшоў і шукаў працу. Добры хлопчык. Надзейны. Ён не быў забойцам. Ён штурхаў мятлу з лепшымі з іх. Я ўпэўнены, што гэта былі шасцідзесятыя гады. У нас тады была праблема з неграмі. Вядома, у нас яшчэ ёсць праблема неграў. «Наконт гэтага, я хацеў бы сказаць некалькі слоў, бачачы, што ў вас ёсць фотаапарат...
  Далей…
  Рэндзі Богс? Так, я ведаў сям'ю Богс. Хлопцы, якіх я не памятаю. Бацька быў злым сракам. Чалавек, -
  Далей…
  Рэндзі? ага У нас быў бізнес з амарамі. Але ў вас ёсць камера? Добра, дазвольце мне расказаць вам гэтую гісторыю. Аднойчы мы з жонкай былі ў Портлендзе і ехалі ў Chevy — мы заўсёды купляем амерыканскія машыны, нават калі іх куча самі ведаеце чаго. Такім чынам, мы ехалі, і ў небе былі гэтыя тры агні, і мы ведалі, што гэта не самалёты, таму што яны былі вельмі яркімі. Тады адзін з іх -
  Далей…
  Рун моцна пазяхнуў.
  «Ты ў парадку?» - спытаў Брэдфард.
  "Больш-менш." Яна адкрыла іншы файл.
  Яе жыццё ператварылася ў бясконцае кола доўгіх гадзін, праведзеных у адзіноце, з палётаў на самалётах і пражывання ў аплачаных кімсьці гатэлях, з напружаных сустрэч у сетцы, з інтэрв'ю, якія часам выходзілі з-пад кантролю, а часам спрацоўвалі, з самотнага плавучага дома. , хаатычнага мантажнага пакоя. (Аднойчы раніцай яна прачнулася і выявіла, што заснула з Betacam побач — і гэта было не так страшна, як тое, што яна спала, абняўшы яго ўсю ноч.) Яна кінула позна ўвечары клубы, яна адмовілася ад бараў пісьменнікаў West Village. Нават адмовіўся часта сустракацца з Сэмам Хілі. Пайпер Сатан час ад часу праносілася міма кабіны Руна, каб атрымаць справаздачу аб стане, як арол, які хапае сваімі кіпцюрамі фарэль, якая звіваецца.
  Калі яны з Брэдфардам разглядалі ўвесь гэты матэрыял, сярод хрыплага смеху, хвальбы і флірту дзесяткаў маладых юрыстаў і бізнесменаў, п'яных ад тэкілы, і хвалявання жыцця на Манхэтэне, Рун адчуваў сябе ўсё больш і больш раз'юшаным, што такі важны і важны чалавек, як Лэнс Хопер, быў забіты і ўсё больш і больш упэўнены, што Рэндзі Богс гэтага не рабіў.
   раздзел 12
  « ДАВАЙ, СЭМ. КАЛІ ЛАСКА?» ЯНА СПАБРАВАЛА ШАРМ, І ЦЯПЕР яна прасіла.
  Але Сэм Хілі быў дэтэктывам, які зарабляў на жыццё ўтылізацыяй бомб; цяжка было ўгаварыць такога чалавека на тое, чаго ён не хацеў рабіць.
  Яны сядзелі на задняй палубе элінгі, пілі піва і елі папкорн з мікрахвалевай печы.
  «Я проста хачу на гэта паглядзець. Адзін маленькі файл».
  «Я не магу атрымаць доступ да спраў у Дваццатым акрузе. Я бамбардзіроўшчык. Навошта ім наогул са мной размаўляць?»
  Руна патраціла шмат часу, спрабуючы вырашыць, ці закахана яна ў гэтага чалавека. Яна думала, што яна ў пэўным сэнсе. Але гэта было не так, як у былыя часы — калі б яны ні былі — калі ты або кахаў, або не кахаў. Цяпер каханне было нашмат складаней. Былі ступені, былі фазы кахання. Ён уключаўся і выходзіў, як кампрэсар у кандыцыянеры. Яны з Хілі маглі лёгка размаўляць. І смяяцца. Ёй спадабалася, як ён падобны на чалавека з рэкламы Marlboro. Ёй падабалася, як яго вочы былі абсалютна спакойнымі і больш глыбокімі, чым вочы любога мужчыны, якіх яна калі-небудзь бачыла. Але тое, чаго ёй не хапала, - гэта паварот кішак, тая апантанасць аб'ектам твайго жадання страціць вагу, якая была любімым відам кахання Руна, нават калі гэта было зусім рэдка.
  Акрамя таго, Хілі быў жанаты.
  Што, як ні дзіўна, не надта турбавала Руна. Прынамсі, ён быў разлучаны, і ў яго не было праблем з адкрытай шчырасцю пра тыя часы, калі ён бачыў Шэрыл. Рун паглядзеў на яго шлюб, як падушка бяспекі ў машыне-функцыя бяспекі. Магчыма, калі яна пасталее, калі яны ўсё яшчэ будуць разам, яна прымусіць яго прыняць рашэнне. Але пакуль яго шлюб быў яго справай. Усё, што яна хацела, - гэта сумленнасць і хлопец, які прымушаў бы вас здагадвацца. І ні адзін бойфрэнд не прымусіў вас здагадвацца, як адзін з супрацоўнікаў выбуховага падраздзялення Нью-Ёрка.
  Рун сказаў: «Яны ўзялі не таго чалавека».
  «Я ведаю вашу тэорыю пра Богса».
  «Мне не трэба хадзіць па пакоі для доказаў. Я проста хачу прачытаць адзін файл».
  «Я думаў, што вы хочаце быць рэпарцёрам».
  «Я рэпарцёр ».
  «Рэпарцёры не падманваюць. Было б неэтычна выкарыстоўваць мяне для атрымання інфармацыі».
  «Вядома, не было б. Вы ведаеце пра неназваныя крыніцы. Давай, ты можаш быць маёй Глыбокай Глоткай».
  «Гэта расследаванне забойства. Мяне б адхілілі за ўцечку інфармацыі».
  «Гэта асуджэнне за забойства . Справа закрытая».
  «Стэнаграма публічная. Чаму б вам не...?»
  «У мяне ёсць стэнаграма. Мне патрэбны пратакол з паліцыі. У ім ёсць імёны ўсіх сведак, а таксама ракурсы куль і фатаграфіі выхадных ран. Усе добрыя рэчы. Давай, Сэм. Яна пацалавала яго ў шыю.
  «Я нічога не магу зрабіць. Выбачайце».
  «Чалавек невінаваты. Ён адбывае тэрмін за тое, чаго не рабіў. Гэта жахліва».
  «Вы можаце пагаварыць з супрацоўнікам грамадскай інфармацыі. Яны дадуць вам бок справы».
  «Лухта гэта ўсё, што ён мне скажа».
  - Яна, - сказаў Хілі. «Не ён». Ён устаў і пайшоў на камбуз. «У вас ёсць што-небудзь істотнае?»
  «Ну, па-першае, усе, у каго я браў інтэрв'ю, казалі, што ні ў якім выпадку ў свеце Рэндзі Богс не мог кагосьці забіць. Потым...
  «Я маю на ўвазе есці».
  «О». Яна прымружылася ў камбуз. «Не».
  «Не сумуйце».
   - Я не, - хутка сказала яна. «У мяне проста няма нічога істотнага. Прабачце. Можа, кашы Fruit 'N Fiber.»
  «Руна...»
  «Банан. Гэта даволі старое».
  «Я не магу атрымаць пратакол. Прабач».
  «Банка тунца. Аднак гэта даволі непрыемнае спалучэнне, калі вы змяшаеце яго з крупамі. Нават з высокім утрыманнем абалоніны».
  Хілі не купляў гэта. «Няма файла. Кінь гэта." Ён ішоў назад з крэндзелямі і тварагом. «Дык дзе твая маленькая дзяўчынка?»
  Яна вагалася. «Я адвёз яе ў сацыяльную службу».
  «О». Ён глядзеў на яе, яго твар быў пустым. Нічога не гаворачы, есць тварог. Ён прапанаваў ёй відэлец, які яе не цікавіў.
  Яна сказала, абараняючыся: «Яны там былі вельмі, вельмі добрыя людзі. Яны былі, ведаеце, сапраўдныя прафесіяналы».
  "Угу."
  «Тое, што яны зробяць, гэта патрымаюць яе ў прыёмнай сям'і некаторы час, а потым адшукаюць яе маці...» Яна пазбягала яго вачэй, гледзячы ўсюды. Вывучаючы яго гузікі, швы кашулі, трапецыю падлогі паміж чаравікамі. «Ну, гэта была добрая ідэя, ці не так?»
  «Я не ведаю. Гэта было?"
  «Я павінен быў».
  «Калі я быў партатыўным, хадзіў у рытм, мы часам знаходзілі дзяцей. Калі ёсць якія-небудзь падазрэнні ў грэбаванні або жорсткім абыходжанні, вы павінны прывесці іх або выклікаць супрацоўніка, каб яны пабачылі іх».
  Рун сказаў: «Гэтыя людзі ў парадку, ці не так?»
  «Я мяркую, што так».
  Яна ўстала і павольна пайшла. «Што я павінен быў рабіць? Я не магу даглядаць дзіця».
  - Я не кажу, - пачаў Хілі.
  "Так. Вы кажаце: «Я мяркую, што так», «Я не ведаю».
  «Вы зрабілі тое, што лічылі правільным».
   Сціснуць, расслабіць. Яе кароткія, не начышчаныя пазногці ўпіліся ў далонь, потым расслабіліся. «Вы кажаце, што я аддаў яе цыганам».
  «Я проста крыху здзіўлены, вось і ўсё».
  «Што я буду рабіць? Трымаць яе ўвесь час са мной? З-за яе паправіць камеру каштавала пяцьсот долараў. Прыйшлося перазняць восем гадзін фільма. Я не магу дазволіць сабе няню...
  «Руна—»
  Гук і абурэнне падняліся. «Вы кажаце, што я яе кінуў. Я ёй не маці. Я нават не хачу яе».
  Хілі ўсміхнуўся. «Не будзь такім параноікам з гэтай нагоды. Я ўпэўнены, што яны будуць клапаціцца пра яе добра. З'есці тварагу. Што тут?»
  Рунь паглядзеў. «Яблык? Груша? Пачакай, я думаю, што гэта шынкі».
  «Гэта павінен быць такі колер?»
  Яна сказала: «Гэта толькі пакуль яны не знойдуць Клэр».
  Хілі сказаў: «Напэўна, усяго пару дзён».
  Рун стаяў каля круглага ілюмінатара, гледзячы на ваду, на тое, як агні ў Хобакене рабілі лініі на хвалях, падобныя на агні заходу на ўзлётна-пасадачную паласу. Вачыма яна прасочвала іх да зямлі і назад. Яна назірала за імі некалькі хвілін, пакуль іх не разбіў хуткасны катэр. Калі колеры пачалі перагрупоўвацца, яна павярнулася да Хілі і сказала: «Я зрабіла правільна, ці не так, Сэм?»
  «Вядома, ты зрабіў». Закаркоўваў тварог. «Хадзем што-небудзь паесці».
  ПАЙПЕР САТАН АДЧУВАЛА ЎЛАДУ, ЯНУЮ НАД ІМ, і гэта зрабіла яе няёмка, таму што гэта была выключна сіла сэксу.
  І, такім чынам, улада, якой яна не магла карыстацца. Ці, дакладней, не дазваляла сабе займацца.
   Гледзячы на мужчыну, які стаяў насупраць, яна скрыжавала ногі, і яе крэмавыя панчохі шапацелі, нагадваючы аб гэтай сіле. Яна сядзела ў офісе роўна на два паверхі вышэй за яе — у пентхаусе маналіту мацярынскай кампаніі.
  «Каву вып'ем», - сказаў чалавек.
  "Не, дзякуй."
  «Тады я буду». Дэн Сэмпл быў падстрыжаны сорак чатыры гады, кампактны, з кароткімі рыжымі валасамі, якія завіваліся на лоб чубком. Ён не быў журналістам, як Пайпер Сатан, Лі Мэйзел ці яго папярэднік Лэнс Хопер. Ён прадаваў рэкламны час для мясцовых станцый, потым для сеткі, і ў рэшце рэшт ён перайшоў у забаўляльныя праграмы, а потым у навіны. Адсутнасць вопыту справаздачнасці не мела значэння; Талент Семпла быў накіраваны на грошы — зарабляць іх і эканоміць. Ніхто ў тэлевізійным бізнесе не быў настолькі наіўным, каб верыць, што адной толькі якаснай журналістыкі дастаткова, каб сетка мела поспех. І, за некаторымі выключэннямі, ніхто не быў здзіўлены, калі Семпл атрымаў пасаду дырэктара сеткавых навін Хопера. Падабенства было відавочным: Хопер быў выдатным журналістам ва ўвасабленні сукінага сына; Дэн Сэмпл быў выдатным бізнесменам у целе жорсткай маніі вялікасці.
  Хаця да Пайпер Сатан ён не ставіўся ані не холадна.
  Раней у яе былі раманы з рознымі кіраўнікамі Сеткі — аднак толькі з тымі мужчынамі, якія на карпаратыўным узроўні былі роўныя яе, і толькі з тымі мужчынамі, якіх яна жадала фізічна або таму, што ёй сапраўды падабалася іх таварыства. Сатан наплявалі на чуткі і плёткі, але адно з яе нямногіх правілаў этыкі заключалася ў тым, што яна не будзе выкарыстоўваць сваё цела для кар'ернага росту; было шмат іншых спосабаў трахнуць тых, на каго ты працаваў.
  Раман з Семпл доўжыўся год, калі яны абодва лідзіравалі ў Сеткі. Але гэта было некалькі гадоў таму. Потым прыйшоў Хопер смерць, адным з наступстваў якой было тое, што адбудзецца, як прадказаў Сатан: Сэмпл быў названы заменай Хопера. На наступны дзень пасля таго, як савет аб'явіў аб прызначэнні, яна зайшла ў яго кабінет, каб сказаць, як яна рада за яго. Затым Сатан узяў Сэмпл за руку, пацалаваў яго ў шчаку і спыніў раман.
  З таго часу Семпл вёў амаль падлеткавую кампанію, каб вярнуць яе. Нягледзячы на тое, што яны часта бачыліся, абедалі разам, наведвалі вечарыны і афіцыйныя мерапрыемствы, яна вырашыла, што іх інтымныя дні скончыліся. Ён не паверыў ёй, калі яна сказала, што гэта таксама было цяжкае рашэнне для яе, хоць гэта было. Яна прыцягвала яго фізічна, і яе прыцягвала яго сіла, бляск і рашучасць. Сатан здавольвалася слабымі мужчынамі ў мінулым і засвоіла ўрок; у яе было некалькі былых, каб даказаць гэта.
  Гэта рамантычнае напружанне было схаванай плынню ў кожнай размове, якую яны з Сэмпл мелі. Яе непакоіла тое, што хоць Сэмпл вельмі паважаў яе за яе здольнасці, ён жадаў яе толькі на самым нутраным узроўні. Улада, якую яна мела над ім, была ўладай палюбоўніцы, а не кіруючай каралевы, і гэта яе раз'юшыла - у той жа час яе пастаянная адмова аднавіць раман уразіла яго.
  «Як было ў Парыжы?» — спытала яна.
  «Comme ci, comme ça . Як заўсёды? Тое ж самае. Парыж ніколі не мяняецца».
  Кава прыйшла. Выканаўчыя віцэ-прэзідэнты мелі ўласную сталовую, куды дастаўлялі іх запыты на ежу і напоі на посудзе Villeroy & Bosch на лакаваных падносах з лагатыпам матчынай кампаніі. Сэмпл наліў кубак і адпіў
  «Раскажы мне пра гэту гісторыю».
  Сатан зрабіў, хутка, без эмоцый.
  «Яе імя Руна? Першы ці апошні?»
  «Нейкая херня з сцэнічным імем. Яна аператар з O&O тут, на Манхэтэне».
  «Што думае Лі?» - спытаў Семпл.
   «Крыху больш за тое, каб зрабіць гісторыю, чым я. Але няшмат».
  «Навошта мы тады гэта робім?» - холадна спытаў ён. Цёмныя вочы Сэмпл прагледзелі блузку Сатан. Яна была шчаслівая, што надзела шарсцяны пінжак паверх белага шоўку. Але толькі частка яго вачэй бачыла яе цела. Аб чым думала іншая частка і што адбывалася ў мозгу за гэтымі вачыма, было для яе поўнай загадкай. Гэта была адна з яго найбольш магнетычных якасцей — тое, што яна не магла зразумець яго. Гэта таксама было адным з самых страшных.
  Яна адказала: «Дзяўчына, па сутнасці, сказала, што калі б яна не рабіла гэта для Current Events, то зрабіла б гэта самастойна і прадала б у іншым месцы».
  «Шантаж», - адрэзаў ён.
  «Бліжэй да юнацкага запалу».
  «Мне гэта не падабаецца», - сказаў Семпл. «У гэтай гісторыі няма сэнсу». Ён адпіў яшчэ кавы. Сатан успомніў, што яму падабалася раніцай сядзець голы ў ложку, паднос ляжачы ў яго на каленях, кубак і сподак прама над пенісам. Ці спадабалася яму цяпло? — здзіўлялася яна.
  Ён спытаў: «Што ў яе пакуль? Што-небудзь?»
  "Не. Нічога істотнага. Шмат фонавага відэа. Гэта ўсе."
  «Такім чынам, вы лічыце, што ёсць шанец, што гэта проста знікне?»
  Сатан пазбягаў яго вачэй. «Яна маладая. Я за ёй пільна сачу. Я спадзяюся, што яна стоміцца ад усёй гэтай справы ".
  У Semple была сіла прымусіць гэтую гісторыю сысці назаўжды, пакінуўшы пасля сябе менш слядоў, чым пару пікселяў на маніторы тэлевізара. Ён зірнуў на Сатан і сказаў: «Паведамляйце мне, што яна знойдзе».
  "Добра."
  «Я маю на ўвазе штодня». Семпл на імгненне паглядзеў у акно. «Я абедаў у выдатным рэстаране. Гэта было каля Сен-Жэрмена».
  «Сапраўды?»
   «Шкада, што ты быў там са мной».
  «Гэта гучыць прыгожа».
  «Мішлен памыліўся. Я павінен напісаць і заклікаць іх даць гэтаму яшчэ адну зорку». І ён адкрыў каўпачок аўтаручкі і напісаў у сваім календары нататку, нагадваючы сабе зрабіць гэта.
   раздзел 13
  РУНЬ ЛУНАЦІЎ. ПРЫНАМІСЬ ТАК ПАЧУВАЛАСЯ .
  Яна сядзела за сваім сталом, у той жа позе скрыўлення пазваночніка, сем гадзін, праглядаючы стужкі. Цеснае паветра студыі было напоўнена гудзеннем тузіна жоўтых куртак, якія яна лічыла відэаманіторам перад сабой, пакуль не выключыла яго і не зразумела, што гудзенне працягваецца; гук ішоў аднекуль у яе галаве.
  Хопіць значыць хопіць.
  Яна ўстала і пацягнулася; серыя выскакаў з яе суставаў на імгненне замяніла гудзенне. Яна пакінула Брэдфарду адказваць за запіс нядаўніх стужак, якія яна зняла, і выйшла на вуліцу. Рун прайшоў праз складаны лабірынт калідораў у вясновы вечар. Яна зняла з шыі храмаванае каралі з ланцужком свайго пасведчання асобы і сунула яго ў сумку са скуры леапарда.
  Звонку на тратуары стаяла ўсхваляваная супрацоўніца Сеткі. Муж — малады спецыяліст — падышоў да яе з двума маленькімі дзецьмі. Відаць, сёння вечарам была яго чарга забіраць дзяцей.
  Маці павярхоўна абняла іх, а потым разам з мужам пачала будаваць планы на выхадныя. Іх дачка, рыжая прыкладна такога ж узросту, як Кортні, нацягнула спадніцу маці Norma Kamali. «Мама…»
   — Хвілінку , — строга сказала жанчына. «Я размаўляю з тваім бацькам». Дзяўчынка панура адвяла позірк.
  Рун усміхнуўся дзіцяці, але яна не адказала. Сям'я пайшла.
  «Чалавек, я збіта», — падумала яна.
  Але калі яна ішла на поўдзень, яна адчула прахалоднае начное гарадское паветра з водарам электрычнасці, якое абудзіла яе, і яна ўбачыла па гадзінніку на вежы MONY, што рана, толькі восем вечара. Рана? Рун успомніў, як кінуў час было пяць. Яна працягнула рух па Брадвеі, міма пастэльнага карнавалу ў Лінкальн-цэнтры — прыпыняючыся, слухаючы музыку, але не чуючы яе. Потым яна пайшла на поўдзень, вырашыўшы прайсці дадому пару міль, каб вярнуць кроў у ногі. Думаючы пра тое, што ёй трэба зрабіць для гісторыі. Атрымаць у яе рукі паліцэйскі пратакол справы Хопера было пунктам нумар адзін.
  Тады ёй трэба будзе пагаварыць з усімі сведкамі. Запішыце Меглера. Магчыма, апытайце суддзю. Знайдзіце прысяжных. Яна задумалася, ці ёсць стары святар, які ведаў Богса. Хлопец накшталт Спенсера Трэйсі. Ах, добра, вядома, я ведаю хлопчыка Рэндзі, і я скажу вам, што ён дапамагаў у кухнях, клапаціўся пра сваю маці і пакідаў палову сваёй дапамогі ў калекцыі кожную нядзелю, калі ён быў алтаром хлопчык ….
  Шмат трэба зрабіць.
  Яна прайшла праз Hell's Kitchen. Яе галава павярнулася, калі яна ішла па Дзевятай авеню. Расчараваны. Забудоўшчыкі рабілі шэраг на тэрыторыі. Крупныя шматпавярховікі і стыльныя рэстараны і кааператывы. У наваколлі ёй больш за ўсё падабалася тое, што тут сядзелі «Суслікі», адна з самых жорсткіх груповак дзевятнаццатага стагоддзя ў Нью-Ёрку. Апошнім часам Рун чытаў пра старыя банды. Перад тым, як яе затрымала гісторыя Богса, яна планавала зняць пра іх дакументальны фільм. Прадстаўленымі бандытамі павінны былі быць Gophers і іх братэрская банда Battle Row Ladies' Social and Athletic Club (таксама вядомы як Lady Gophers). Ні адзін прадзюсар не зацікавіўся гэтай тэмай. Мафія, калумбійцы і ямайцы з кулямётамі па-ранейшаму заставаліся суперзоркамі крыміналу, і не было вялікага попыту на гісторыі пра такіх людзей, як Адналёгкі Карран, Каза Сэдзі і Стампі Маларкі.
  У яе балелі ногі, калі яна дабралася да свайго раёна. Яна спынілася каля плавучага дома, на імгненне паглядзела на цёмныя вокны. За ёй прайшла іншая сям'я: маці, бацька і іх дзіця, мілы хлопчык гадоў пяці-шасці. Ён распытваў: куды цячэ рака Гудзон, якая ў ёй рыба, — а маці і бацька разам прыдумлялі хлопчыку дурныя адказы. Усе трое моцна смяяліся. Рун адчула жаданне далучыцца, але яна супраціўлялася, разумеючы, што яна старонняя. Калі яны прайшлі міма, яна паднялася па трапах і ўвайшла ў плывучы дом. Яна кінула сумку ля дзвярэй і стаяла, слухаючы, схіліўшы галаву набок. Аўтамабільны гудок, верталёт, зваротны агонь. Усе гукі былі далёкія. Нічога з таго, што яна чула, не ішло знутры плавучага дома, нічога, акрамя біцця яе сэрца і рыпання дошак пад нагамі.
  Яна пацягнулася да лямпы, але павольна апусціла руку і замест гэтага намацала дарогу да канапы і легла на яе, гледзячы ў столь, на псіхадэлічныя віры агнёў, якія адбіваліся ад бурнай паверхні Гудзона. Яна ляжала так доўга.
  ПРАЗ ГАДЗІНУ РУН СЯДЗЕЎ У ПЕРАГРЕТЫМ вагоне метро, які тупатаў па рэйках. Яна зрабіла інвентарызацыю прылад гандлю ў сваёй сумцы — малаток, балончык са слезацечным газам, дзве адвёрткі (крыжовая і прамая), малярны скотч і гумовыя пальчаткі. Іншыя яе аксэсуары ўключалі вялікае вядро, ніткавую швабру і пластыкавы кантэйнер Windex.
   Яна таксама думала пра закон і задавалася пытаннем, ці было злачынства меншым, калі б не было ўзлому . Калі вы проста ўвайшлі і не зламаліся.
  Гэта было тое пытанне, на якое Сэм мог бы адказаць вельмі хутка, але, вядома, ён быў апошнім чалавекам у свеце, якому яна задала б такое пытанне.
  Аднак яна ўяўляла, што гэта адзнака, пра якую хтосьці ўжо думаў, і толькі таму, што ты не ўзламаў ніводнага замка і не ўзламаў шклянку, пакаранне не будзе нашмат менш суровым. Можа, суддзя прысудзіў бы ёй год, а не тры.
  Ці дзесяць замест дваццаці.
  Верагодна, больш працяглы тэрмін. Тое, што яна глядзела на дзяржаўную ўласнасць, ёй не дапамагло.
  Будынак знаходзіўся ўсяго ў некалькіх дзвярах ад прыпынку метро. Яна вылезла і прыпынілася. Міма прайшоў паліцэйскі, яго рацыя пырскала з шыпеннем. Яна прыціснулася тварам да ліхтарнага слупа, пакрытага пластамі фарбы, і задумалася, якога колеру ён быў у ранейшыя гады. Магчыма, некаторыя члены банды з Gophers або Hudson Dusters спыніліся пад гэтай самай публікацыяй сто гадоў таму, разглядаючы крадзеж.
  Вуліца была пустая, і яна выпадкова зайшла ў стары дзяржаўны будынак і аж да начнога вартаўніка, прыкрыцця і падробленых паўнамоцтваў.
  Праз дваццаць хвілін яна выйшла, памяняўшы швабру і вядро на грувасткую манільскую папку, якая ляжала ў сумцы.
  Яна спынілася каля тэлефоннай падстаўкі і зрабіла выгляд, што тэлефануе, гартаючы файл. Яна знайшла адрас, які шукала, і хутка пайшла назад у метро. Пасля дзесяціхвіліннага чакання яна села ў стары цягнік нумар чатыры, які накіроўваўся ў бок Брукліна.
  Руну падабаліся аддаленыя раёны, асабліва Бруклін. Яна лічыла гэта месцам, дзе заўсёды гулялі Доджэрс, а мускулістыя хлопцы ў футболках пацягвалі яечныя крэмы і фліртавалі з жорсткімі дзяўчатамі. які пстрыкнуў жавальнай гумкай і адказаў ім сэксуальна, ляніва расцягваючы. Вялікія сем'і імігрантаў, сабраныя ў вузкія жылыя дамы, спрачаліся, мірыліся, смяяліся і абдымаліся з сэрцамі, поўнымі любові і вернасці.
  Раён, у які яна зараз прабралася, разам з натоўпам, які выходзіў з метро, быў ціхім і жылым. Яна спынілася, арыентуючыся.
  Ёй засталося прайсці ўсяго тры кварталы, перш чым яна знайшла радны дом. Чырвоная цэгла з жоўтай акантоўкай, двухпавярховы, вузкі роў анемічнага газона. Усплёскі чырвані пакрылі фасад будынка: паўсюль раслі герані — яны ўцяклі з вазонаў, з тэракотавых статуй у выглядзе аслоў і тлустых мексіканскіх сялян, з зялёных пластыкавых аконных скрынак, з ёмістасцяў з малаком. Надакучылі ёй, кветкі. Хтосьці, хто ацаніў бы такія кветкі, напэўна, быў вельмі добрым чалавекам. Гэта азначала, што Руна будзе адчуваць сябе вінаватай у тым, што яна збіралася зрабіць.
  Што, аднак, не перашкодзіла ёй зайсці на пад'езд, упусціць на бетонны навес папяровы пакет і падпаліць яго.
  Яна пазваніла ў дзверы, выбегла ў завулак за домам і прыслухалася да галасоў.
  «О, чорт... Што? …Зноў тыя панкі… Вось і ўсё! На гэты раз я выклікаю паліцыю... Не тэлефануйце ў пажарную службу. Гэта проста…”
  Рун памчаўся па задняй лесвіцы праз адчыненыя кухонныя дзверы. Яна ўбачыла мужчыну, які люта скакаў наперад і тупаў па падпаленай сумцы, ляцелі іскры, валіў дым. Пухлая жанчына трымала лейку з доўгім носікам, абліваючы яму ногі. Потым Рун прайшоў міма іх, незаўважаны, ідучы па засланай дыванамі лесвіцы адначасова. Наверсе яна апынулася ў невялікім калідоры.
  Першы пакой, нікога.
  Па-другое, ніхто.
  Па-трэцяе, хаос. Шэсць дзяцей глядзелі ў акно на ажыятаж пад імі, пішчалі і прытанцоўвалі.
   Усе павярнуліся да дзвярэй, калі Рун увайшоў у пакой і ўключыў святло.
  Адзін з іх крыкнуў: «Руна!»
  «Прывітанне, дарагая», — сказала яна Кортні. Маленькая дзяўчынка пабегла да яе.
  На яе глядзеў пухленькі хлопчык гадоў дзесяці. «Што гэта? Уцёкі з турмы?»
  «Тсс, нікому не кажы».
  «Так, дакладна, быццам я стукач. Ёсць цыгарэты?»
  Рун даў яму пяць даляраў. "Забыць цябе-"
  — Бачыў што-небудзь. правільна. Я ведаю, што рабіць».
  Рун сказаў Кортні: «Давай, пойдзем дадому».
  Яна сцягнула з кручка куртку дзяўчыны і надзела на яе.
  «Мы гуляем у гульню?» - спытала дзяўчынка.
  - Так, - сказаў Рун, выцягваючы яе ў калідор, - гэта называецца выкраданнем.
  ТУРЭМНЫ ДВОР БЫЎ АДДЗЯЛЕНЫ.
  Гэтак жа, як горад, думаў Рэндзі Богс, боўтаючыся там у дзевяць наступнай раніцы. Як і жыццё. Чорныя з аднаго боку, белыя з другога, за выключэннем баскетбольнай паловы пляцоўкі.
  Чарнаскурыя былі ў асноўным маладыя. Многія насілі анучы або панчохі або мелі васількі. Яны стаялі разам. Моцны, вялікі, гладкі.
  Эй, дамоў, кіньце гэты шум .
  Што ж?
  Mah шпаргалка. Я калі-небудзь казаў табе пра ложачак?
  Чорт вазьмі, так .
  Белыя былі старэйшыя, больш жорсткія, без гумару. Яны выглядалі кепска — гэта былі доўгія, нячыстыя валасы, бледная скура. Яны таксама стаялі разам.
  Чорны, белы. Як і горад.
  Многія мужчыны займаліся спортам. Тут былі гіры, хоць іерархія не дазваляла дэмакратычна выкарыстоўваць усіх зняволеных. Яшчэ заўсёды былі адцісканні і прысяданні. Мышцы развіваюцца ў зняволенні. Але Богс не рабіў з фізічных практыкаванняў фетыш. Зрабіць гэта было б прызнаннем таго, дзе ён быў. Калі ён не стаяў у чарзе за трыццаціфунтовымі гантэлямі, то, магчыма, ён быў у іншым месцы.
  «Дзіўная ласка, якая ты мілая...»
  У двары займаўся акапэльны блэк-госпел гурт. Яны былі сапраўды добрыя. Боггсу, калі ён упершыню іх пачуў, захацелася плакаць. Цяпер ён проста слухаў. Група не будзе разам доўга. Яны хадзілі праз два месяцы, чатыры месяцы і трынаццаць месяцаў адпаведна.
  «Калісьці я быў згублены, а цяпер знайшоўся...»
  Спевакі пачалі другі куплет, і нехта побач закрычаў: «Ёй, заткніся».
  Ён адчуў пах каміннага дыму. Ён стараўся не думаць, калі апошні раз сядзеў перад камінам. Думаў пра тую дзяўчыну з Нью-Ёрка. Маленькая дзяўчынка з вялікай камерай.
  Сядзеў ціха. Ён выкурыў, але з таго часу, як быў унутры, страціў смак да курэння. Ён страціў смак да многіх рэчаў. Ён сядзеў хвілін пяць і думаў пра дзяўчыну, пра гісторыю, пра турму, пра неба, перш чым зразумеў, што вязняў, з якімі ён сядзеў, ужо няма побач з ім.
  Богс ведаў, чаму яны пераехалі, і адчуў, як яго скура затрашчала ад страху.
  Северн Вашынгтон быў хворы. Захварэў на грып, усю ноч ванітаваў, ляжаў у лазарэце. Калі Богс гэта ведаў, усе ведалі.
  Ён агледзеў двор і адразу ўбачыў чалавека. Хуан Асіпіё вярнуўся.
  Паверх камбінезона на ім была чырвоная павязка, а таксама куртка. Побач з ім ішлі двое іншых вязняў. Асцыпіён быў пачаткоўцам, дылерам, які быў асуджаны за забойства двух супернікаў. Ён не быў вялікім чалавекам, і ён быў твар, калі ён усміхаецца, дзецям можа быць камфортна. Добры твар, такі, які хочацца спадабацца. Але вочы, як заўважыў Боггс, былі злымі і халоднымі.
  Усе трое спыніліся прыкладна ў пятнаццаці футах ад таго месца, дзе сядзеў Богс, побач з высокай сцяной з чырвонай цэглы. Асіпіён сказаў: «Ёй, чувак. тут. Цяпер».
  Богс паглядзеў на яго, але не ўстаў.
  Асіпіён паказаў на невялікую зацененую пляцоўку па-за полем зроку вежаў. Зняволеныя называлі яго завулкам закаханых.
  Асціпіён ступіў у закуток і расшпіліў маланку. Ты глухі, ці што?»
  Яго сябар сказаў: «Эй, чувак, на твае ебаныя калені. Выганяю цябе, чувак, выганяю. Вы зробіце гэта і будзеце жыць. Вялікі негр тут, каб выратаваць твае прыгожыя шчокі.
  Другі: «Давай, чувак. Цяпер!»
  Богс азірнуўся на іх. Ён сказаў: «Не верце, што зраблю». Ён вымераў адлегласць да бліжэйшага вартавога. Гэта быў доўгі-доўгі шлях. Усе іншыя зняволеныя вывучалі вельмі важныя рэчы ў процілеглым кірунку ад Богса.
  Гэта будзе дрэнна.
  Асціпіён выплюнуў: «Не верыш ? Ебаць кажа, што не верыць?»
  Потым Богз апусціў вочы на сваю правую руку, якая ляжала на яго калені. Ён зірнуў на гэта ўніз. Асіпіён прасачыў за ім позіркам.
  Доўгі пазногаць.
  Ён працягваў расці. Адзін цаля, два, тры, чатыры, шэсць. Богс зноў паглядзеў ім у вочы. Адзін за адным, яго галава паварочваецца.
  Сэверн Вашынгтон падарыў яму яго мінулай ноччу, гэты кавалак падвойнага шкла, празрысты палантын, заточаны з аднаго боку настолькі востры, што мог згаліць валасы. Ручка была заклеена скотчам. Устойлівы да металадэтэктара. Пазногаць можа нанесці найбольшую шкоду шклу. (Боггс сказаў: «Ці ўхваліў бы Алах гэта?» І Вашынгтон ухваліў супакоіў яго: «Алах скажы, што можна трахацца з мудакамі, якія спрабуюць на цябе рушыць. Я чуў, як ён гэта казаў асабіста”)
  Асіпіён засмяяўся. «Скажы так, чалавек. Прынясі сюды свой прыгожы белы рот, чувак.
  Яны паставілі б яго на калені, потым двое трымалі б яго, а Аскіпіён збіў бы яго да смерці, а потым яны знайшлі б цела ў пральні, дзе афіцыйна было сказана, што ён загінуў, упаўшы з лесвіцы .
  Богс паківаў галавой.
  Асіпіён сказаў: «Нас трое, чувак. Яшчэ, хачу. Гэта,— ён кіўнуў на нож,— гэта ты дзярмо.
  "Чалавек", - прарыкнуў адзін з астатніх на непадпарадкаванне.
  Богс не варухнуўся. Лязо выбухнула святлом.
  Асцыпіён ішоў побач. Павольна. І ён паглядзеў Богсу ў вочы. Ён спыніўся. Ён доўга стаяў, пакуль яны глядзелі адзін на аднаго. Нарэшце лацінаамерыканец усміхнуўся і паківаў галавой. «Добра, чувак. Ведаеце, у вас ёсць яйкі. Мне падабаецца гэта."
  Богс не варухнуўся.
  «Ты ў парадку, мой сябар», - сказаў Асіпіён з захапленнем у голасе. «Ніхто больш ніколі не спрабаваў гэта дзярмо са мной. У цябе ўсё ў парадку».
  Ён працягнуў руку.
  Богс паглядзеў на гэта ўніз.
  Птушка ляціць.
  Богс напалову павярнуўся, калі кулак чацвёртага чалавека, які бясшумна падышоў ззаду, злавіў яго пад вуха. Гучны ўдар , калі косткі адскочылі ад косці, і ён адчуў, як рука Асіпіёна схапіла яго правае запясце.
  Нож упаў на зямлю, і Богс убачыў, як ён паваліўся, то з'яўляючыся, то знікаючы пры падзенні.
  «Не!» Аднак гэтае слова не прагучала як крык. Гэта было прыглушана мясістым перадплеччам чалавека, які яго ўдарыў.
  Не было аховы, не было арыйскага брацтва абаронцаў, без Паўночнага Вашынгтона, на завулку Закаханых не было нікога, акрамя пяці мужчын.
  Пяць чалавек і шкляны нож.
  Асіпіён нахіліўся наперад. Богс адчуў часнык у сваім дыханні — часнок з яго асабістых запасаў ежы. Тытунь з бясконцага запасу цыгарэт.
  «Эй, чувак, ты дурны ебаць».
  «Не, — у роспачы падумаў Богс. Не сячы мяне! Не нож. Не тое, калі ласка...
  Калі лязо ўвайшло ўнутр, Богс адчуў значна меншы боль, чым ён чакаў, але пачуццё жаху было значна большым, чым ён думаў.
  Нож адступіў і вярнуўся ў яго цела, і ён адчуў жахлівае расслабленне ўнутры сябе.
  Потым пачуліся іншыя крыкі, з дзесятка ярдаў ці сотні. Але Богс не звярнуў увагі; яны для яго нічога не значылі. Усё, што ён ведаў, гэта твар Ацыпіёна: хмыслівыя злыя вочы, якія ніколі не здрыгануліся і не звузіліся, і ўсмешка, такая, якая магла б спадабацца дзецям.
   раздзел 14
  ЯНА ПАЧУЛА НАВІНЫ НА ІНШАЙ СТАНЦЫІ. НАВАТ НЕ з'яўленне сеткі, а адзін з мясцовых жыхароў. Той, які трансляваў паўторы M * A * S * H і чыім бэстсэлерам было ток-шоу, якое рабіла гісторыі пра сэксуальныя сурагаты і дыскрымінацыю жанчын з залішняй вагой.
  Сеткавыя навіны Rune нават не лічылі, што нажавое раненне Рэндзі Богса варта згадваць.
  Рун мілагучны Хілі забраў Кортні на некалькі гадзін. Яна лічыла, што гэта сур'ёзнае злоўжыванне адносінамі, але ён быў такі шчаслівы, што яна вярнула дзяўчыну (яна не ведала, як менавіта), што зусім не скардзіўся.
  Праз паўгадзіны яна ехала ў цягнік да Гарысана і разважала, ці не купіць ёй месячны праязны.
  Турэмны лазарэт яе здзівіў. Яна чакала, што гэта будзе зусім змрочна. Больш Big House, больш Эдварда Г. Робінсана. Але гэта была проста чыстая, добра асветленая бальнічная палата. Яе суправаджаў ахоўнік, буйны чорны чалавек з шырокімі грудзьмі. Форма яму не сядзела. Глянцавыя сінія гузікі на каўнерыку, адзін з штампам D, другі C, Дэпартамента выканання пакаранняў, былі якраз на ўзроўні яе вачэй. Ён маўчаў.
  Рэндзі Богс выглядаў зусім нядобра. Ён быў бялюткі, а спрэй або крэм, якія ён наносіў на валасы, склейвалі іх ва ўсіх напрамках. Аднак больш за ўсё Руна турбавалі вочы. Яны былі не засяроджаныя і нерухомыя. Божа, яны былі жудасныя. Мёртвыя вочы.
   «Гэта вы, міс». Ён кіўнуў. «Вы прайшлі ўвесь шлях, каб убачыць мяне.»
  «З табой усё будзе добра?»
  «У мяне застаўся даволі прыгожы шнар. Але нож прапусціў усё важнае».
  "Што здарылася?"
  «Правільна не ведаю. Я быў у двары, і мяне зацягнула назад, і хтосьці мяне ўпікнуў».
  «Вы, напэўна, яго бачылі».
  "Не. Ні пробліску».
  «Ці быў дзень?»
  «Так. Гэтай раніцай."
  «Як нехта мог цябе ўрэзаць, а ты гэтага не бачыш?»
  Боггс паспрабаваў усміхнуцца, але гэта не спатрэбілася. «Людзі тут становяцца нябачнымі».
  Яна сказала: "Але..."
  «Глядзі...» яго вочы на імгненне ажылі, а потым зноў сталі знежывелымі. «…гэта турма. Не рэальны свет. У нас зусім іншы набор правілаў». Ён падняў руку да жывата і дакрануўся да жывата. Ён адкінуў галаву на падушкі і націснуў на вочы тонкім жылістым перадплеччам. - Чорт, - прашаптаў ён.
  Яна доўга глядзела на яго ў гэтай нерухомай позе, шкадуючы, што не ўзяла з сабой камеру. Але потым вырашыў, што не, лепш трымаць гэта ў таямніцы. Ён быў з тых людзей, якія ніколі не хацелі б бачыць, каб іх плакалі.
  «Я прынёс вам нешта».
  Яна адкрыла сумку і дастала старую кнігу, аблезлую і пакрытую струпамі. Яна працягнула яго. Старонкі былі аблямаваныя золатам.
  Боггс апусціў руку і трывожна паглядзеў на яе, быццам ніхто ніколі не рабіў яму падарунка, і яму было цікава, чаго чакаць узамен.
  «Гэта кніга», - сказала яна.
  «Зразумеў». Ён адчыніў. «Выглядае як стары».
  Ён адкрыў старонку аўтарскага права. «Дзевятнаццаць о чатыры. Так, гэта ідзе ў мінулае. Год нараджэння маёй бабулі. Як наконт гэтага?»
  «Гэта не тое, што гэта каштуе шмат грошай ці што-небудзь».
  «Што гэта, як у казках?»
  «Грэцкія і рымскія міфы».
  Хоць бы вочы ажылі. У яго нават была лёгкая ўсмешка, калі ён гартаў старонкі, гледзячы на здымкі, якія былі абаронены сурвэткай.
  Рун сказаў: «Я хачу, каб ты прачытаў адну гісторыю. Адзін у прыватнасці». Яна гартала старонкі. «Тут».
  Ён паглядзеў на гэта. «Праметэй. Ці не той хлопец зрабіў крылы з воску ці што?»
  «Не, не. Гэта быў іншы чувак».
  Богс прыжмурыўся. «Гэй, паглядзі туды».
  Яна правяла яго вачыма да старой ілюстрацыі. «Так», - сказала яна, засмяяўшыся і сеўшы наперад. Праметэй, прыкаваны да скалы, вялізная птушка ляціць уніз і раздзірае яго бок. «Гэтак жа, як і вы - атрымаць нажавыя раненні. Ці не дзіка гэта?»
  Ён закрыў кнігу і ўзяў з тонкай коўдры пару кавалачкаў карэньчыка. «Дык скажыце мне, міс, вы студэнтка?»
  «Я? Не."
  «Адкуль вы ведаеце такія рэчы?» Ён падняў кнігу.
  Яна паціснула плячыма. «Я проста люблю чытаць».
  «Я крыху шкадаваў, што ніколі не хапіла розуму, каб пайсці».
  «Не, на тваім месцы я б так не адчувала», — сказала яна. «Вы паступаеце ў каледж, уладкоўваецеся на сапраўдную працу, ажэніцеся, а адбываецца тое, што ў вас ніколі не бывае магчымасці пагуляць з жыццём. Гэта самае цікавае».
  Ён кіўнуў. «Ніколі не мог сядзець на месцы дастаткова доўга, каб пайсці ў школу». Ён глядзеў на яе на імгненне, гледзячы вачыма ўверх і ўніз. «Раскажы мне пра сябе».
  «Я?» Яна раптам збянтэжылася.
  «Вядома. Я казаў табе пра мяне. Нагадай мне, якое жыццё звонку. Прайшло некаторы час».
  «Я не ведаю...» Яна падумала: вось што адчуваюць людзі, у якіх я бяру інтэрв'ю.
  Богс спытаў: "Дзе вы жывяце?"
  Плавучыя дамы патрабуюць шмат тлумачэнняў. "На Манхэтэне", - сказала яна.
  «Ты можаш там вытрымаць? Гэта вар'яцкае месца».
  «Я больш нідзе не выношу гэтага».
  «Ніколі не праводзіў там шмат часу. Ніколі не мог з гэтым справіцца».
  «Чаму ты хочаш жыць дзе-небудзь, з чым можна справіцца?» — спытала яна.
  «Магчыма, вы тут маеце рацыю. Але вы размаўляеце з кімсьці, хто крыху прадузяты. Я прыязджаю ў горад і што адбываецца? Мяне арыштоўваюць за забойства...» Ён усміхнуўся, потым уважліва паглядзеў на яе. «Значыць, вы рэпарцёр. Гэта тое, што вы хочаце зрабіць?»
  «У мяне такая справа пра фільмы. Я думаю, што хачу здымаць дакументальныя фільмы. Зараз я працую на гэтай тэлестанцыі. Я буду рабіць гэта да таго часу, пакуль гэта мяне хвалюе. У той дзень, калі я прачынаюся і кажу, што лепш пайду на пікнік на вяршыні Chrysler Building, чым пайду на працу, у гэты дзень я кіну працу і займуся чымсьці іншым».
  Богс сказаў: «Мы з табой падобныя. Я таксама зрабіў шмат розных рэчаў. Я працягваю шукаць. Заўсёды шукаў гэтае гняздо, проста каб падняцца».
  «Гэй, да гэтай працы я правёў паўгода ў рэстаране, дзе гатавалі абаранкі. А да гэтага я афармляла вітрыны. Большасць маіх блізкіх сяброў - гэта людзі, якіх я сустрэў у бюро па беспрацоўі».
  «Я думаю, што такая сімпатычная дзяўчына, як ты, падумвае пасяліцца. У цябе ёсць хлопец?"
  «Ён не зусім жанаты».
  «Ты малады».
  «Я нікуды не спяшаюся. Думаю, у маёй маці дзяжурны гэты вясельны салон у Шэйкер-Хайтс. Калі я скажу ёй, што заручаны, яна будзе падобная на Пентагон — разумееш, Рэд Абвестка. Але мне цяжка бачыць сябе замужам. Як некаторыя рэчы, якія вы можаце сабе ўявіць, а некаторыя - не. Гэта тое, што не вылічваецца».
  «Дзе Шэйкер-Хайтс?»
  «За межамі Кліўленда».
  «Вы з Агаё. Я правёў некаторы час у Індыяне». Потым засмяяўся. «Магчыма, я не павінен так казаць. Не так, як я адбываў час. Пражыў там каля года, працаваў. Сапраўдная праца. Наколькі рэальнай можа быць дзённая праца. Металургічныя заводы ў Гэры».
  «Міс, — сказаў ахоўнік, — я дазволіў вам застацца крыху даўжэй, чым трэба».
  Яна ўстала і сказала Богсу: «Я вельмі, вельмі старанна працую над гісторыяй. Я выцягну цябе адсюль».
  Богс вадзіў пальцам па краі кнігі. «Я захаваю гэта». Ён сказаў гэта так, быццам гэта было лепшае, што ён мог прыдумаць, каб сказаць ёй падзяку.
  Калі Рун і ахоўнік ішлі назад да выхаду з турмы, ахоўнік, не гледзячы на яе, сказаў: «Міс, пайшлі чуткі аб тым, што вы спрабуеце зрабіць».
  Яна падняла на яго вочы. Яе вочы не глядзелі на вялізныя біцэпсы.
  «Пра тое, што вы, магчыма, давядзеце яму новы суд».
  «Так?»
  «Мне падабаецца Рэндзі. Ён трымаецца ў сабе і не дае нам гора. Але некаторыя людзі тут яго не вельмі любяць. Я не павінен казаць вам гэта, і я спадзяюся, што гэта не пойдзе далей, чым тут ... "
  «Вядома».
  «Але калі вы не вызваліце яго ў бліжэйшы час, ён не дажыве да ўмоўна-датэрміновага вызвалення».
  «Людзі, якія гэта зрабілі?» Яна кіўнула назад у бок лазарэта.
  «Мы нічога не можам зрабіць, каб спыніць іх».
  Яны падышлі да варот, і ахоўнік спыніўся.
  «Але што зрабіў Рэндзі?»
  «Што ён зрабіў?» Ахоўнік яе не зразумеў.
   «Я маю на ўвазе, чаму нехта ўдарыў яго?»
  Твар ахоўніка нахмурыўся. «Ён апынуўся тут, міс. Вось што ён зрабіў».
  У МЕСЦА БЫЛО ДАВОЛЬКІ ЛЕГКА ТРАПІЦЬ.
  «Як вада праз сіта», — падумаў Джэк Нестар. Потым засмяяўся, падумаўшы, што гэта, напэўна, не лепшае слова для апісання плавучага дома. Адзіная праблема заключалася ў тым, што побач знаходзілася стаянка і будка з ахоўнікам, які час ад часу пазіраў на лодку, быццам пільнаваў яе. Але Нестар пачакаў, пакуль мужчына патэлефанаваў, прайшоў міма яго і пабег трушком па жоўтым трапе.
  Апынуўшыся ўнутры, ён нацягнуў карычневыя баваўняныя пальчаткі і пачаў ззаду. Ён не спяшаўся. Ён ніколі раней не быў на плавучым доме, і яму гэта было вельмі цікава. Ён зрабіў некалькі чартэраў і быў на большай колькасці партыйных лодак, чым мог падлічыць, і, вядома, ён адбыў час на ваенных LST і дэсантных катэрах. Але гэта не было падобна ні на што іншае, што ён калі-небудзь бачыў.
  З аднаго боку, дэкор недарэчны. Гэта выглядала як дом яго дурной мачыхі. Але ён захапляўся пілотнай рубкай, калі яе так можна назваць, якая мела прыгожыя латуневыя прыстасаванні і рычагі і зярністы дуб, увесь жоўты ад старога лаку. Прыгожы. Усе органы кіравання, акрамя руля, замерзлі, і ён здагадаўся, што матор не працуе. Ён не паддаўся спакусе пацягнуць за вяроўку.
  Унізе ён асцярожна перабраў кніжныя паліцы і танны пісьмовы стол з спружынамі з ДВП, які ўяўляў сабой мора папер і малюнкаў (у асноўным драконаў, рыцараў і фей, гэткае дзярмо). Было пару дзясяткаў відэакасет. У асноўным гэта таксама былі выдуманыя рэчы. Казкі, забойцы драконаў, тое, што ён ніколі не глядзеў. Таксама некаторыя брудныя фільмы. Ласці Казінс . І тое, што называецца «Эпітафія для сіняй кіназоркі» .
   Такім чынам, у гэтай курачкі быў дзіўны бок.
  Затым ён перабіраў шафы і шуфляды ў спальні і ў маленькім пакойчыку, у якім стаяў яшчэ адзін камода. Ён прайшоўся па кухні і халадзільніку, дзе большасць людзей, якія лічылі сябе разумнымі, хавалі рэчы ў першую чаргу, і гэта было першым месцам, куды глядзела большасць прафесійных злодзеяў.
  Праз гадзіну ён пераканаўся, што ў яе тут няма нічога, што яго цікавіла — ці непакоіла.
  Гэта азначала, што файлы будуць знаходзіцца ў яе офісе, і гэта было непрыемна.
  Несцерка азірнуўся і сеў на канапу. Яму трэба было прыняць рашэнне. Ён мог пачакаць тут, пакуль яна вернецца, і проста знішчыць яе. Скончыце з гэтым, зрабіце гэта падобным на рабаванне. Верагодна, паліцыя паверылася б на гэта. Яго заўсёды здзіўляла, як людзі прагнуць прыняць самыя відавочныя тлумачэнні. Прасцей усё наадварот. Рабаванне і забойства.
  Або згвалтаванне і забойства.
  З іншага боку, гэта можа пакінуць шмат матэрыялу, які плавае дзесьці, матэрыялу, які не павінен плаваць.
  Усё яшчэ…
  Ляснулі дзверы машыны. Ён хутка падняўся, зірнуўшы ў акно. Ён убачыў яе — дзяўчына нядрэнная, калі б яна не насіла гэтую дурную вопратку, напрыклад, паласатыя чорна-жоўтыя калготкі і чырвоную міні-спадніцу. Гэта адпудзіла яго і прымусіла крыўдзіцца на яе...
  О, ён ведаў гэтую эмоцыю. Адчуванне, што ён будзе глядзець на пругкага смуглага чалавека ў форме колеру хакі, глядзець на яго ў тэлескапічны прыцэл, адчуваць нянавісць, узбуджаючы дзікую, спіральную лютасць (магчыма, таму, што Нестар пацеў, як паравая труба ў спякота або таму што жукі ўпіваліся ў яго скуру або таму што ў яго быў глянцавы шнар у форме зоркі на жываце). Крыўда, нянавісць. Яму патрэбны былі гэтыя пачуцці — дапамагчы яму націснуць на курок або ўціснуць нож як мага глыбей.
  Знадворку шкрабаюць боты па асфальце.
  Нестар адчуў ціхі сверб і пацёр шнар. Ён адчуў у кішэні цяжар аўтамата Steyr.
  Але ён пакінуў яго на месцы і вылез на палубу.
  Ён глядзеў, як яна адчыняе дзверы, нязграбна, нахіліўшыся супраць вагі кінакамеры, касет і скуранога рамяня з батарэйкамі ці яшчэ чымсьці іншым, што выглядала як бандальер з абоймамі М16. Яна паклала ўсё гэта каля дзвярэй і знікла ў спальні. Ён пачакаў некалькі хвілін, каб убачыць, ці ўдасца ўбачыць скуру, але калі яна выйшла ў сумнай рабочай кашулі і расцягнутых штанах, ён моўчкі пакінуў лодку і знік у Вест-Вілідж.
   раздзел 15
  “ ГЕНІЯЛЬНЫ, АЛЕ ЗАЎСЁДЫ СПЯРЭЙНЫ…”
  Націсніце.
  «Геніяльны, але заўсёды супярэчлівы Лэнс Хопер...»
  Націсніце.
  Рун зноў націснуў кнопку перамоткі. Гэта быў добры здымак: Лэнс Хопер. Ці, ва ўсякім разе, добры здымак ягоных астанкаў — каталка, якая трымала яго цела, калі тры гады таму яго вывозілі са смяротнага двара. Яна хацела выкарыстаць кадры. На жаль, гэта было знята іншай станцыяй.
  «... супярэчлівы Лэнс Хопер не любілі ні калегі, ні канкурэнты. Хаця пад яго кіраўніцтвам нацыянальная інфармацыйная праграма ў сем вечара паднялася на першае месца ў рэйтынгу, яму ўдалося ўцягнуць сетку ў некалькі буйных скандалаў. Сярод іх быў шум, выкліканы шматлікімі звальненнямі супрацоўнікаў, масавымі і, як казалі яго крытыкі, адвольнымі скарачэннямі бюджэту і інтэнсіўным кантролем навінавых праграм сеткі і іх зместу .
  «Магчыма, інцыдэнт, з-за якога ягоная сетка стала самым чорным вокам, быў пазоў аб роўных магчымасцях працаўладкавання, пададзены пяццю супрацоўніцамі, якія сцвярджалі, што метады найму і прасоўвання па службе Хопера дыскрымінуюць іх. Хопер адхіліў абвінавачванні, і пазоў быў вырашаны ў пазасудовым парадку. Паплечнікі нябожчыка кіраўніка, аднак, прызналі, што ён аддаваў перавагу мужчынам на кіруючых пасадах і лічыў, што жанчына не мела справы ў вышэйшых эшалонах сеткавых навін. Яго яркае асабістае жыццё аспрэчвала гэтыя вядомыя забабоны , аднак, і яго часта бачылі ў кампаніі прывабных жанчын з грамадства і індустрыі забаў. Хадзілі чуткі пра бісэксуальнасць і пра тое, што ў яго было некалькі маладых мадэляў. Аднак яго схільнасць была да высокіх бландынак...»
  Націсніце.
  Высокія бландынкі. Чаму гэта заўсёды высокія бландынкі?
  Рун сядзела за сваім сталом, акружаная стосамі газет, часопісаў, камп'ютэрных раздруковак, відэакасет і адходаў ад тузіна страў хуткага харчавання. Было чатыры трыццаць дня, і ўсе рыхтаваліся да навін а сёмай гадзіне. Яна адчувала, што апынулася ў воку ўрагану. Рух усюды. Шалёны, вар'яцкі рух.
  Рун таксама даведаўся, што хаця праграма стажыроўкі Хопера сапраўды паклала пачатак кар'еры журналіста, ён сам быў, магчыма, больш зацікаўлены ў саміх маладых людзях, чым павінен быў быць. У архівах Рун знайшоў канфідэнцыйную запіску, у якой камітэт па этыцы сеткі выслухаў скаргі ад двух стажораў, васемнаццаці і дзевятнаццаці гадоў, на тое, што ён зрабіў непрыстойныя замахі на іх. Імёны не называліся, і, здавалася, не было ніякіх дадатковых спасылак на інцыдэнты.
  Яна спытала Брэдфарда пра справаздачы, але ён сказаў, што нічога пра іх не ведае і ні на хвіліну не паверыў гісторыям. Уладныя людзі, патлумачыў ён, прыцягваюць чуткі. Відавочна, ён не хацеў, каб у яго куміра былі гліняныя ногі, і Рун задаўся пытаннем, ці не было гэта чыстай недаглядам, што малады чалавек прапусціў запіску аб расследаванні, калі ён капаўся ў архівах для яе ў пошуках матэрыялаў пра Хопер.
  Націсніце.
  Рун глядзеў на стужку цела Хопера, якое раскочваецца ў вясновую ноч, змеі рэшткавага відарыса, выгравіраваныя на экране каля агнёў, якія верцяцца на фургонах хуткай дапамогі і паліцэйскіх машынах, натоўпы — бледныя ў ззянні святла відэакамеры. Яны выглядалі цікаўнымі і сумнымі адначасова.
   «Руна». Голас спакойны, жаночы.
  «О, прывітанне». Гэта была Пайпер Сатан.
  «Трэба было прыбраць мой стол, — падумала яна. Памятаючы, як акуратна была вядучая. І бачачы, як акуратна яна выглядала цяпер, стоячы тут у цёмна-чырвоным гарнітуры з чорнымі аксамітнымі ўкладкамі на каўняры і белай блузцы з высокім гарлавінай і цёмнымі цялеснымі панчохамі, якія хаваліся ў самых гладкіх лакіраваных туфлях, якія Рун калі-небудзь бачыў. Туфлі на высокім абцасе і адной чырвонай палоскай збоку.
  Чаравікі, якія паставілі мяне на задніцу, я спрабаваў іх насіць.
  Але, чувак, яны выглядалі крута.
  «Ты заняты». Сатан зірнула на стол.
  «Я проста працаваў над гісторыяй».
  Рун выпадкова ўзяў некалькі бліжэйшых папяровых пакетаў — адзін Kentucky Fried і два Burger Kings — і кінуў іх у перапоўнены смеццевы кошык.
  «Хочаш прысесці?»
  Сатан паглядзела на пакеты з кетчупам, якія ляжалі на адным незанятым крэсле. «Не. Я не». Яна нахілілася наперад і выцягнула стужку, якая была ў плэеры Sony, потым прачытала этыкетку. «Марка X», - сказала яна. «Гэта ад канкурэнта. Вы не можаце выкарыстоўваць гэтыя кадры, вы ведаеце. Я не стаўлю супер ні ў адной з маіх інфармацыйных праграм з надпісам «Ласкава прадастаўлена іншай сеткай». «Яна вярнула стужку Руну.
  "Я ведаю. Я проста выкарыстоўваю гэта для фону.»
  «Фон». Сатан ціха вымавіла гэтае слова. «Я хачу з вамі пагаварыць. Але не тут. Вы робіце што-небудзь на абед?»
  «Я якраз ішоў да Джона на піцу. Яны вельмі шчодрыя са сваімі анчоўсамі».
  Сатан адышоў. «Не. Ты будзеш са мной абедаць».
  «Справа ў тым, што ёсць гэты чалавек. Ці могуць яны паехаць з намі?»
  «Я хачу пагаварыць з вамі сам-насам».
  «Усё, што вы можаце сказаць мне, вы можаце сказаць перад ёй. Яна, ведаеце, стрыманая.
   Сатан паціснула плячыма, зірнула апошні раз на стол, і, здаецца, ёй не спадабалася тое, што яна ўбачыла. "Што заўгодна." Потым яна прагледзела ружовую майку і міні-спадніцу, панчохі ў сетку і ботильоны Руна і сказала: «У цябе ж ёсць сукенка, ці не так?»
  Рун, абараняючыся, сказаў: «У мяне, па сутнасці, два».
  Яна задумалася, чаго ёй не хапае, калі Сатан засмяялася. Вядучая напісала адрас і перадала Руну. «Гэта паміж Мэдысан і Пятай. Будзем там у шэсць трыццаць, мы зробім перадтэатр. Ці не хочам марнаваць больш, чым трэба?»
  «Нічога страшнага. Мой сябар любіць есці рана».
  ВЫ НЕ МОЖАЦЕ НАЗВАЦЬ ГЭТА ПАДКАЗАМ. ГЭТА БЫЎ ХАБАР.
  Жак, мэтр, узяў грошы, прапанаваныя яму Сатанам, і сунуў іх у кішэню свайго ідэальна выпрасанага чорнага смокінга. Як бы шмат гэта ні было - Рун не бачыў - грошы маглі б купіць ім доступ у сталовую, але гэта ніяк не падбадзёрыла беднага, панурага чалавека. Ён пасадзіў іх за стол збоку ад галоўнай сталовай, а затым агледзеў Кортні. Ён сказаў: «Магчыма, тэлефонная кніга».
  Рун сказаў: «Жоўтыя і белыя старонкі».
  Жак скрывіў няшчасныя гальскія вусны і пайшоў шукаць лепшае дзіцячае прыстасаванне, якое мог прапанаваць Нью-Ёркскі тэлефон.
  Рун агледзеў пакой. «Гэта сапраўды, сапраўды дзіўна. Я мог бы патрапіць у гэта. Я маю на ўвазе жыць такім чынам».
  «Гмм».
  Здавалася, што тэма L'Escargot - гэта кветкі і - верагодна, як і ў выпадку з ежай - было лішняе. У цэнтры пакоя дамінаваў звілісты цэнтральны элемент з вінаграднай лазы, растуць архідэі і ружы і дыханне дзіцяці. На сценах віселі вялізныя карціны з кветкамі. Руне яны спадабаліся. Іх зрабіў бы Манэ, калі б выкарыстаў электрычны колер Краёлы замест алейнай фарбы. Руна больш-менш адпавядала дэкору. Яна імчалася дадому, каб пераапрануцца ў адну з дзвюх сукенак, фіялетава-белую з кветкамі Лоры Эшлі, якая была яе вясновай і летняй сукенкамі. Яму было некалькі гадоў, але прабег быў вельмі малы.
  На стале перад імі стаяла райская птушка ў высокай шкляной вазе і нейкая дзіўнаватая на выгляд зялёная штука, падобная да сасновай шышкі, якую, калі б вы пабачылі ў National Geographic , вы б не змаглі сказаць, ці яна была раслінай, рыбай або вялізным насякомым. Рун паказаў на райскую птушку. «Я люблю гэтых хлопцаў». Яна пагладзіла яго. «Я не думаю, што гэта зусім падобна на птушку. Мне здаецца, гэта падобна на дракона».
  Кортні сказала: «Мне падабаюцца драконы».
  Сатан няўцямна глядзела на іх. «Цмокі?»
  Маленькая дзяўчынка дадала: «Я буду рыцарам. Але я б не забіваў драконаў. Я хацеў бы іх для хатніх жывёл. Рун адвязе мяне ў заапарк, і мы паглядзім на драконаў.
  Скрозь зубы, якія ніколі не аддзяляліся больш чым на чвэрць цалі, Сатан сказала: «Як цудоўна».
  Жак вярнуўся з двума грувасткімі тэлефоннымі даведнікамі і паклаў іх на трэцяе крэсла за сталом. Кортні ўсміхнулася, калі ён падняў яе і паклаў зверху.
  Ён павярнуўся да Сатан. «Гэта сапраўды не можа быць, э-э, звыклай справай, праўда?»
  - Жак, няхай хто-небудзь прынясе маленькай дзяўчынцы... - Яна паглядзела на Руна, падняўшы брыво.
  «Яна любіць піцу».
  «Мы французскі рэстаран, міс».
  «Яна таксама любіць салёныя агуркі, суп з малюскаў, вэнджаныя вустрыцы, рыс, анчоўсы…»
  «Huîtres», - сказаў Жак. «Іх пашотуюць і падаюць з песта і бёр-бланам».
  Сатан сказала: «Добра. Проста папрасі каго-небудзь разрэзаць іх на маленькія кавалачкі. Я не хачу глядзець, як яна калоча ежу. І няхай сомелье прынясе мне Puligny-Montrachet. Яна паглядзела на Руна. «Вы п'яце віно?»
  «Мне больш за дваццаць адзін».
  «Я не прашу вадзіцельскія правы. Я хачу ведаць, ці не трацяцца на вас бутэлька віна за восемдзесят долараў».
  «Магчыма, белы рускі быў бы большай хуткасцю».
  Сатан кіўнуў мэтру і сказаў: «Знайдзі мне паўбутэлькі, Жак. Мерсо, калі няма Пуліньі».
  «Давай , міс Сатан».
  З'явіліся велізарныя меню. Сатан прагледзела свой. «Я не думаю, што мы хочам чагосьці занадта авантурнага. Для пачатку ў нас будуць грабеньчыкі». Яна спытала Руна: «Ты ацякаеш або чырванееш, калі ясі морапрадукты?»
  «Не, у гэтым карэйскім гастраноме я ўвесь час атрымліваю рыбныя палачкі. І..."
  Сатан рэзка махнула рукой. «А потым голуб».
  Вочы Руна расплюшчыліся. Голуб?
  Жак сказаў: « Пасля салаты?»
  «Калі ласка».
  Вочы Рун затанчылі па пакоі, а затым спыніліся на арсенале са срэбра і пустых талерках перад ёй. Працэдуры тут здаваліся такімі ж складанымі, як і каталіцкая літургія, і мінусы, калі вы прадзьмулі, здавалася, што яшчэ горш. Будзьце спакойныя, зараз жа, сказала яна сабе. Гэта ваш бос, і яна ўжо думае, што вы пашкоджаны. Руна супрацьстаяла лютаму імкненню пачасаць пад шлеі бюстгальтара.
  Прыбыла першая страва разам з вустрыцамі маленькай дзяўчынкі.
  "Дрэнныя чувакі", - сказала Кортні, але пачала іх есці з ахвотай. «Можам купіць гэта на сняданак? Я люблю іх."
  Рун быў удзячны, што Кортні была з імі; дзяўчына дала ёй чым заняцца, акрамя таго, што адчувала сябе нязручна. Падымае лыжкі з падлогі, выцірае вустрыцу з твару, трымае вазу вертыкальна.
  Сатан назірала за імі, і ўпершыню з тых часоў, як Рун ведаў яе, твар вядучай змякчэў. «Дык вось як гэта».
  "Што?" — спытаў Рун.
   «Дзеці».
  «У вас няма дзяцей?»
  «Я так. Толькі я называю іх былымі мужамі. Іх трое».
  «Прабач».
  Сатан міргнула і хвіліну глядзела на Руна. "Так, я лічу, што вы." Яна засмяялася. «Але гэта адна рэч, пра якую я шкадую. дзеці. Я..."
  «Яшчэ не позна».
  «Не, я думаю, што так. Магчыма, у наступным жыцці».
  «Гэта найгоршая фраза, калі-небудзь зробленая».
  Сатан працягваў вывучаць яе з цікаўнасцю. «Ты проста прарываешся па жыцці, ці не так?»
  «Я думаю, даволі шмат».
  Позірк Сатан спыніўся на Кортні. Потым працягнула руку і сурвэткай, такой жа вялікай, як сукенка дзяўчыны, выцерла шчаку. «Бязладныя дробязі, ці не так?»
  «Так, гэтая частка неяк цягне. І яна не вельмі любіць быць неахайнай сёння вечарам - я сказаў ёй паводзіць сябе прыстойна. На днях на абед, добра? Мы ямо бананы і гамбургер, усё змешанае разам і...
  Рука Сатан зноў паднялася. "Дастаткова."
  Два афіцыянты прынеслі другія стравы. Рун міргнуў вачыма. О, Божа. Маленькія птушачкі.
  Сатан убачыў яе твар і сказаў: «Не хвалюйся. Яны не вашыя галубы».
  Мой род?
  «Яны больш падобныя на перапёлак».
  Не, гэта былі маленькія закладнікі са звязанымі за спіной рукамі.
  Кортні радасна ўскрыкнула. «Птушачкі, птушачкі!» Звярнулася з паўтузіна закусачных.
  Рун узяў відэлец і найменш крыўдны нож і ўвайшоў.
  Некалькі імгненняў яны елі моўчкі. На самай справе птушачкі былі не так ужо і дрэнныя. Праблема заключалася ў тым, што ў іх усё яшчэ былі косці, а выкарыстанне нажа памерам з меч азначала, што было шмат мяса, да якога вы не маглі дабрацца. Руна агледзеў пакой, але не ўбачыў ніводнага чалавека, які смактаў галёнку.
  Узнікла паўза. Сатан паглядзеў на яе і сказаў: «Дзе ты з гісторыяй?»
  Рун здагадалася, што гэта на парадку дня, і яна ўжо спланавала, што будзе казаць. Словы прагучалі не так арганізавана, як яна спадзявалася, але яна звяла да мінімуму "лайкі" і "разнастайныя". Яна распавяла Сатан пра інтэрв'ю з Меглерам і Богсам, а таксама з сябрамі і членамі сям'і і расказала ёй аб атрыманні ўсіх фонавых відэаматэрыялаў. «І, — сказала яна, — я як бы накіравала запыт, каб атрымаць міліцэйскі матэрыял па гэтай справе».
  Сатан засмяялася. «Вы ніколі не атрымаеце міліцэйскі файл. Ні адзін журналіст не можа атрымаць міліцэйскае дасье».
  «Гэта як асаблівы запыт».
  Але Сатан толькі пахітала галавой. «Не адбудзецца». Затым яна спытала: «Вы знайшлі што-небудзь, што пацвярджае яго невінаватасць?»
  «Не так, як сапраўдныя доказы, але...»
  «Ёсць ці не?»
  «Не».
  "Добра." Сатан сеў назад. Палова яе ежы засталася недаедзенай, але калі з'явіўся служачы, яна далікатна кіўнула яму галавой, і талерка знікла. «Дазвольце сказаць вам, чаму я запрасіла вас сюды. Мне патрэбна дапамога».
  «Ад мяне?»
  «Глядзі». Сатан нахмурыўся. «Скажу шчыра. Ты не мой першы выбар. Але больш нікога проста няма».
  «Маўляў, пра што ты?»
  «Я хачу прапанаваць вам павышэнне».
  Рун ткнула ў белы квадрат гародніны — такой, з якой яна ніколі раней не сутыкалася.
  Сатан глядзела на другі бок рэстарана, разважаючы: «Часам нам даводзіцца нешта рабіць дзеля дабрабыту навін. Нам трэба пакінуць у баку ўласныя інтарэсы. Калі я пачынаў, я быў крымінальным рэпарцёрам. Яны не хацелі жанчын у рэдакцыі. Харчаванне справаздачнасці, грамадства, мастацтва - гэта былі добрыя, але цяжкія навіны? Не. Забудзь. Такім чынам, начальнік даў мне дзярмовую працу». Сатан зірнула на Кортні, але дзяўчына не заўважыла пераходу ў слоўнікавы запас дарослых. Вядучая працягнула: «Я асвятляла выкрыцці, я ганялася за машынамі хуткай дапамогі, я выстаўляла абвінавачанні, я хадзіла праз лужыны крыві падчас масавых расстрэлаў, каб зрабіць здымкі, калі фатограф стаяў на каленях за прэс-аўтамабілем і ванітаваў. Я зрабіў усё гэта дзярмо, і ў мяне гэта атрымалася. Але ў той час гэта была ахвяра».
  Нешта ў праніклівым тоне голасу Сатан выклікала хвалю для Руна. Менавіта так яна гучала б у размове з іншым кіраўніком сеткі, роўным. Сатан і Дэн Сэмпл ці Лі Мэйзэл размаўлялі такім чынам — ціхім голасам, у атачэнні людзей з вялізнымі геаметрычнымі формамі ювелірных упрыгожванняў, якія сядзелі над малюсенькімі косткамі закладнікаў птушак і пілі віно па восемдзесят долараў за бутэльку.
  «Маўляў, вы хочаце, каб я стаў крымінальным рэпарцёрам? Я не...
  Сатан сказаў: "Дазвольце мне скончыць".
  Рун сеў назад. Яе талерку прыбралі, і малады чалавек у белым пінжаку прыбіраў крошкі са стала дробяззю, падобнай на мініяцюрную машынку для ўмятання дываноў. Большая частка бязладзіцы была на баку Руна.
  «Ты мне падабаешся, Рун. У цябе вулічная кемлівасць і ты жорсткі. Гэта тое, чаго я не бачу ў сучасных рэпарцёрах. Гэта тое ці іншае і звычайна больш эга, чым любы з іх. Вось мая праблема: мы толькі што страцілі асацыяванага прадзюсара лонданскага бюро — ён звольніўся працаваць у Reuters — і яны былі ў самым разгары вытворчасці трох праграм. Мне патрэбны хтосьці там зараз».
  Скура Руна ашчацінілася. Нібы хваля бязбольнага полымя прайшла па ёй. «Асацыяваны прадзюсар?»
  «Не, вы былі б памочнікам, а не паплечнікам. Прынамсі спачатку. Бюро ў Лондане, Парыжы, Рыме, Берліне і Маскве дадуць вам патэнцыйных кліентаў, і вы разам з выканаўчым прадзюсарам будзеце прымаць рашэнні аб тым, чым вы хочаце займацца».
   «Што думае Лі?»
  «Ён даручыў мне заняць месца. Я не казаў яму пра цябе, але ён пойдзе з тым, каго я парэкамендую.
  «Гэта даволі дзіка. Я маю на ўвазе, я ніколі не думаў, што вы збіраецеся гэта сказаць. Як доўга я буду там?»
  «Год мінімум. Калі вам гэта падабаецца, можа быць арганізавана нешта больш пастаяннае. Гэта было б да Лі. Але звычайна мы любім перамяшчаць людзей. Пасля гэтага можа быць Парыж або Рым. Трэба было б вывучыць мову».
  «О, я вывучаў французскую мову ў сярэдняй школе. "Voulez-vous couchez..."
  Сатан сказаў: "Я разумею".
  Рун папрасіў у афіцыянта, які праходзіў міма, шклянку малака для Кортні. «А саломінка? Такія з выгібам». Ён не зразумеў канцэпцыі, і Рун адмовіўся ад гэтага. Яна сказала Сатан: «Я не хачу, каб ты думаў... Я маю на ўвазе, я ўдзячная і ўсё такое, але як наконт Рэндзі Богса?»
  «Вы самі сказалі, што ў вас няма ніякіх доказаў».
  «Я ўсё яшчэ ведаю, што ён невінаваты».
  Ніякіх эмоцый на твары Сатан.
  Рун сказаў: «Хтосьці спрабаваў забіць яго ў турме. Яны зарэзалі яго. Калі мы не выцягнем яго, яны паспрабуюць яшчэ раз».
  Сатан паціснула плячыма. «Я прызначу мясцовага рэпарцёра, каб ён забраў вас».
  «Вы б?»
  "Угу. Дык як гэта?»
  «Э, ты не супраць, калі я падумаю пра гэта?»
  Сатан міргнула вачыма і, здавалася, збіралася спытаць: пра што тут думаць? Але яна толькі кіўнула і сказала: «Гэта важнае рашэнне. Можа быць, вы павінны спаць на ім. Я не буду пытацца іншых людзей, якіх я разглядаю, да заўтра».
  «Дзякуй».
  Сатан махнула рукой, каб дастаць рэшткі віна. Малады афіцыянт падбег і па чарзе кідаў на яе позіркі вяснушкаватыя грудзі і крыштальны келіх перад ёй, апаражніла бутэльку. Яна паглядзела на гадзіннік. Яна сказала: «І чэк, калі ласка».
  КАЛЯ РЭСТАРАНА ЯНЫ ЎТРОЕ ЗУПЫНІЛІСЯ.
  «Гэта цудоўная машына», — сказаў Рун, калі глянцавы паўночна-блакітны Lincoln Town Car павярнуў за вугал і затармазіў. «Ці не цікава, хто ездзіць на гэтых рэчах?»
  Сатан не адказала.
  Машына паволі спынілася перад імі. Кіроўца выскачыў, падбег да дзвярэй і адчыніў іх вядучай.
  Ой
  Сатан сказала: "Вы адкажаце мне заўтра?"
  «Вядома».
  «Пайпер, мы спазніліся», - пачуўся мужчынскі голас з лімузіна.
  - Добрай ночы, - жвава сказала вядучая Руну і рушыла да Лінкальна.
  Акупант нахіліўся наперад, каб дапамагчы ёй увайсці. Гэта быў сам Дэн Семпл у прыгожым шэрым двухбортным касцюме. Ён зірнуў на Руна, потым пацалаваў Сатан у шчаку. Яны зніклі ў цемры вагона.
  «Дзякуй—»
  Дзверы зачыніліся, і Рун і Кортні засталіся глядзець на свае люстраныя выявы некалькі секунд, якія спатрэбіліся кіроўцу, каб вярнуцца ўнутр і адагнаць лімузін ад абочыны.
  «—на вячэру».
   раздзел 16
  ЛЁНДАН БЫЎ ПРАБЛЕМАЮ.
  З таго часу, як яна прачытала «Уладара пярсцёнкаў» (першы з чатырох разоў), Рун хацела паехаць у Злучанае Каралеўства — краіну пабаў, жывых платоў, шыраў, хобітаў і драконаў. Ну і Лох-Нэс таксама...
  Яна падумала пра гэта пару гадзін і вырашыла, што любы разумны чалавек у свеце прыме прапанову Пайпер Сатан праз дзесяць секунд.
  Такім чынам, Руне было крыху цікава, чаму яна адклала гэтую прапанову ў глыбіні душы, кінуўшы Кортні да адной са сваіх адданых дарагіх нянь, а потым назвала таксісту адрас у Верхнім Іст-Сайдзе.
  Ён адвёў яе ў стары жылы дом, з цёмнай цэглы з барэльефамі львоў у бруднай вапняковай аздабленні. Яна зайшла ў бездакорнае вестыбюль, націснула на дамафон і заявіла аб сабе. Дзверы адчыніліся. Яна паднялася на ліфце на чатырнаццаты паверх. Калі яна ступіла ў малюсенькі калідор, то ўбачыла, што на ўсім паверсе ўсяго чатыры кватэры.
  Лі Мэйзел адчыніў дзверы адной, памахаў і ўпусціў яе ў бязладную кватэру з цёмнымі панэлямі. Ён не паціснуў ёй руку; ён быў мокры.
  Яна пайшла следам, заўважыўшы ў куце слановую нагу; усярэдзіне было паўтузіна парасонаў і кіёў. Некалькі з іх заканчваліся выразанымі тварамі: леў, стары (Рун думаў, што ён чараўнік), нейкая птушка.
  Майзель мыла посуд. Ён быў апрануты ў блакітнае джынсавы фартух, запэцканы ўзорамі Роршаха і нацягнуты на жывот.
  «Калі я тэлефанаваў... Ну, спадзяюся, я нічога не перапыніў».
  «Я б вам сказаў, калі б не хацеў, каб мяне перапынілі». Майзель вярнуўся да кучава-дажджавой пены. «Бар там». Ён кіўнуў. «Ежа?»
  «Гм, я толькі што паеў».
  Мэйзэль зноў нырнуў у посуд. Акружаны прыладамі — скрабкамі, губкамі, металічнымі скрабэрамі, падобнымі на малюсенькія сталёвыя парыкі. Тайфун абрынуўся на гранітную стальніцу. Каструля ўсплыла на паверхню і апусцілася на Гумовую служанку, і ён уважліва агледзеў яе. На яго твары была чыстая задаволенасць. Яна зайздросціла яму; прыгатаванне ежы і ўборка былі любоўю, якую Руна ведала, што яна ніколі не будзе культываваць.
  У гасцінай праекцыйны тэлевізар паказваў стары фільм, гук быў нізкі. Бэт Дэвіс. Хто быў чувак? Магчыма, Тайран Паўэр. Якое імя, які твар! Мужчыны тады выглядалі добра. Яна магла назіраць за ім гадзінамі.
  Нарэшце Мэйзэль выцер рукі і сказаў: «Давай».
  Яны прайшлі ў гасціную.
  Рун спыніўся, гледзячы на газетны артыкул у рамцы на сцяне. З часоў . Загаловак быў: «Тэлекарэспандэнт выйграў Пулітцэра».
  - Выдатна, - сказаў Рун. «Для чаго гэта было?»
  «Гісторыя ў Бейруце некалькі гадоў таму».
  Яна спытала: « Сегмент бягучых падзей ?»
  «Не. Гэта было яшчэ да таго, як мы распрацавалі шоў». Ён павольна паглядзеў на артыкул. «Які прыгожы горад быў раней. Гэта адно са злачынстваў стагодзьдзя, тое, што там адбылося».
  Рун прагартаў артыкул. «Гэта кажа, што вы атрымалі эксклюзіў».
  Але ён быў занепакоены. «Гэта была неадназначная перамога», — сказаў ён. «Мы зрабілі тое, што павінны рабіць журналісты — зазірнулі пад і паведаміў праўду, але некаторыя людзі загінулі з-за гэтага».
  Рун успомніла гэты выпадак з інфармацыі, якую ёй прынёс Брэдфард. Памятаецца таксама, што Лэнс Хопер супрацьстаяў крытыцы і абараняў сваю каманду навін.
  - Ідзі сюды, - сказаў Майзел, і яго твар прасвятлеў. Ён павёў Руна па доўгім калідоры, асветленым верхнімі пражэктарамі. Гэта было як мастацкая галерэя.
  «Гэй, гэта вельмі крута».
  Былі дзесяткі карт у рамках, большасць з іх антыкварныя. Мэйзэль спыніўся на кожнай з іх, расказаў ёй, дзе ён гэта знайшоў, як важдаўся з кнігагандлярамі і гандлярамі — і як адны яго схапілі, а другія сарвалі. Больш за ўсё ёй падабаліся карты Нью-Ёрка. Мэйзэль паказаў на некалькі з іх, апісваючы, якія будынкі былі цяпер на тых месцах, якія карты паказвалі пустымі палямі ці пагоркамі.
  Яе любімай была карта Грынвіч-Вілідж 1700-х гадоў. «Гэта фантастыка. Я люблю стары Нью-Ёрк. Хіба гэта проста не робіць нешта для вас? Добра, ты ідзеш на вуліцу і еш "Нэдзік" з цыбуляй — я вельмі люблю гэту марынаваную цыбулю — і раптам думаеш: «Ого, можа, я стаю якраз на тым самым месцы, дзе церлі бандыта або дзе дзвесце год таму была індзейская вайна ці нешта такое».
  - Я не ем хот-догі, - рассеяна сказала Майзел, і яна ўлавіла, як ён зірнуў на гадзіннік. Яны зайшлі ў слаба асветленую батлейку, напоўненую скураной мэбляй, мапамі і фатаграфіямі Мэйзэл у рамках задання. Яны сядзелі. Ён спытаў: «Ну што здарылася?»
  Рун сказаў: «Я атрымаў прапанову аб нечым, і я не ведаю, што з гэтым рабіць».
  «Разліковы дом выдаўцоў?» — іранічна спытаў ён.
  «Лепш, чым гэта». Яна расказала яму тое, што сказала Пайпер Сатан.
  Майзель прыслухаўся. Яна прайшла амаль увесь шлях перш чым яна зразумела, што яго твар нахмурыўся. «Такім чынам, яна прапанавала табе брытанскае месца, га?»
  «Я быў здзіўлены».
  Яна бачыла, што ён таксама быў здзіўлены. «Рун, я хачу быць шчырым. Ніякіх разважанняў пра вас, але гэта цяжкая задача. Я меў на ўвазе пару чалавек больш старэйшых. Я не кажу, што вы не змаглі асвоіць, але ваш вопыт...»
  «Маўляў, у значнай ступені не там.»
  Майзель не згаджаўся і не згаджаўся. Ён сказаў: «Ты добры аператар і шмат чаму навучыўся з гісторыі Хопера. Але вытворчасць прадугледжвае значна больш, чым гэта.» Ён паціснуў плячыма. «Але я папрасіў Пайпер заняць месца. Гэта яе званок. Калі яна хоча, каб ты быў на гэтай працы, то яна твая». Ён агледзеў пакой. Яшчэ антыкварныя карты. Ёй было цікава, на якую краіну ён арыентуецца.
  «Мяне вельмі спакусіла», — сказала яна.
  "Цікава, чаму", - сказаў ён іранічна. «Не можа быць больш за дзесяць-пятнаццаць тысяч рэпарцёраў у краіне, якія забілі б, каб атрымаць такое заданне». Майзель выцягнуў ногі. На ім былі ярка-жоўтыя шкарпэткі.
  «Але, — сказаў ён, — вас турбуе гісторыя Богса».
  Яна кіўнула. «Вось у чым праблема».
  «Як справы?»
  «Павольна. У мяне насамрэч няма падказак. Нічога цвёрдага».
  «Але вы ўсё яшчэ лічыце, што ён невінаваты?»
  «Так, я мяркую, што я. Гісторыя ўсё роўна будзе зроблена. Пайпер сказала, што даручыць скончыць гэта камусьці з мясцовых».
  «Яна?»
  «Так, яна абяцала мне».
  Майзель кіўнуў.
  Праз імгненне Рун сказаў: «Яна не хоча, каб я рабіў гэтую гісторыю, так?»
  «Яна баіцца».
  «Баіцца? Пайпер Сатан?»
  «Гэта не так смешна, як здаецца. Яе праца - гэта ўсё жыцця. У яе было тры няўдалыя шлюбы. Нічога іншага яна не можа рабіць прафесійна; яна нічога не хоча рабіць. Калі гэтая гісторыя пойдзе на поўдзень, яна, я і Дэн Сэмпл у некаторай ступені возьмем на сябе зенітную зброю. Вы ведаеце, якая нясталая аўдыторыя. Дэна і мяне хвалююць навіны. Пайпер таксама, але яна вядучая - яна таксама мае публічны імідж, каб пацець.»
  «Я не магу ўявіць, каб яна чагосьці баялася. Я маю на ўвазе, што я яе ў жаху».
  «Яна не дапусціць, каб вы сабралі, калі вы скажаце ёй, што застанецеся і зробіце гісторыю».
  «Але яна мой бос...»
  Майзель засмяяўся. «Ты занадта малады, каб ведаць, што босы, як і жонкі, не абавязкова падыходзяць нам на нябёсах».
  «Добра, але яна Пайпер Сатан».
  «Гэта іншая праблема, і я не зайздрошчу табе, каб патэлефанаваць ёй і сказаць, што ты адхіляеш яе прапанову. Але што з таго? Ты ж дарослы».
  Накшталт, падумаў Рун. Яна сказала: «Я не ведаю, што рабіць, Лі. Якое ваша цалкам, цалкам шчырае меркаванне пра маю гісторыю?»
  Майзель разважаў. Залаты гадзіннік пачаў адбіваць дзесяць гадзін вечара. Калі прабіла восем, ён сказаў: «Я не збіраюся рабіць табе паслугі, праяўляючы далікатнасць. Гісторыя Богса? Вы прымаеце гэта занадта асабіста. І гэта непрафесійна. У мяне такое ўражанне, што вы знаходзіцеся ў нейкім святым пошуку. Вы...
  «Але ён невінаваты, і ніхто іншы...»
  - Рун, - жорстка сказаў ён. «Вы пыталіся майго меркавання. Дай мне скончыць».
  «Прабачце».
  «Вы не глядзіце на поўную карціну. Вы павінны разумець, што журналістыка абавязана быць абсалютна непрадузятай. Вы не. З Богсам вы адзін з самых неаб'ектыўных рэпарцёраў, з якімі я калі-небудзь працаваў».
  «Праўда», - сказала яна.
   «Магчыма, гэта і высакародны чалавек, але гэта не журналістыка».
  «Гэта тое, што мне таксама сказала Пайпер».
  «Паўсюль карупцыя і некампетэнтнасць урада, у Паўднёвай Амерыцы, Афрыцы і Кітаі парушаюцца правы чалавека, ёсць бяздомнасць, жорсткае абыходжанне з дзецьмі ў дзіцячых садках... Ёсць так шмат важных пытанняў, з якіх СМІ павінны выбраць, і так мала хвілін, каб пагаварыць пра іх. Тое, што вы зрабілі, гэта абралі вельмі маленькую гісторыю. Гэта не дрэнная гісторыя; гэта проста нязначнае».
  Яна адвяла позірк, рассеяна аглядаючы сцяну Мэйзел. Яна задавалася пытаннем, ці знойдзе яна прымету - магчыма, старую карту Англіі. Яна гэтага не зрабіла.
  Прайшла хвіліна.
  Ён сказаў: «Гэта павінна быць ваша рашэнне. Я думаю, што лепшая парада, якую я магу вам даць, - спаць».
  «Ты маеш на ўвазе, не спаць усю ноч, круціцца і тушыцца».
  «Гэта таксама можа спрацаваць».
  ДВАЦЦАТЫ ЎЧАСТОК, НА ВЕРХНІМ ЗАХОДНІМ БАКІ , многія мянты лічылі слівай.
  Іспанамоўныя банды былі выціснуты на поўнач, Чорныя пантэры былі не чым іншым, як крыху настальгіяй, а нічыйная зямля — Цэнтральны парк — мела свой уласны ўчастак, каб клапаціцца пра рабаўнікоў і гандляроў наркотыкамі. Тое, што ў вас было ў дваццатым, у асноўным былі хатнія спрэчкі, крадзяжы ў крамах, выпадковыя згвалтаванні. Груды аўтамабільнага шкла, падобныя на малюсенькія зялёна-блакітныя кубікі лёду, адзначалі, магчыма, самае распаўсюджанае злачынства: крадзеж Blaupunkt або Panasonic з прыборных панэляў. Два япі, якія скрыгацілі крылы BMW, могуць пасварыцца перад Забарам. Інсайдэрскі гандляр часам можа скончыць жыццё самагубствам. Але горш ад гэтага не стала.
  У нізкія 1960-я гады было шмат дарожнага руху дэкор участковы ст. Адносіны з грамадствам былі тут прыярытэтам, і больш людзей прыходзіла праз дзверы дваццатай, каб наведаць сходы ці проста пагутарыць з паліцыяй, чым паведаміць аб рабаваннях.
  Такім чынам, сяржант па бюро — мускулісты, вусаты бялявы паліцэйскі — не задумваўся над ёй, гэтай маладой маці ў міні-спадніцы, гадоў дваццаці, з сімпатычным, як гузік, трох-чатырохгадовым дзіцем. гэтым цёплым днём. Яна падышла да яго і сказала, што мае прэтэнзіі да якасці аховы паліцыі ў наваколлі.
  Паліцыянту, вядома, было ўсё роўна. Яму падабаліся клапатлівыя грамадзяне прыкладна гэтак жа, як яму падабаўся яго гемарой, і яму было амаль шкада дробных вулічных гандляроў, разгульнікаў і п'яніц, якіх штурхалі гэтыя дзікавокія, лекцыйныя, сумленныя грамадзяне-плацельшчыкі падаткаў - жанчыны былі горшымі за ўсіх. . Але ён вывучаў адносіны з грамадствам у паліцэйскай акадэміі, і таму цяпер, хоць і не мог прымусіць сябе міла ўсміхнуцца гэтай невысокай жанчыне, ён кіўнуў, быццам яму было цікава, што яна павінна сказаць.
  «Вы, хлопцы, не вельмі добра патрулюеце. Мы з маленькай дзяўчынкай былі на вуліцы, проста шпацыравалі...
  «Так, міс. Вас нехта турбаваў?»
  Каб перапыніць, яна зірнула на яго. «Мы шпацыравалі і ведаеце, што знайшлі на вуліцы?»
  - Надэ, - сказала маленькая дзяўчынка.
  Паліцыянт бясконца аддаваў перавагу размаўляць з маленькай дзяўчынкай. Магчыма, ён ненавідзеў інтэнсіўных, кароткіх, неабыякавых грамадзян, але ён любіў дзяцей. Ён нахіліўся наперад, усміхаючыся, як Санта з універмага ў першы дзень працы. «Мілая, цябе так завуць?»
  «Надэ».
  «Э-э-э, прыгожае імя». О, яна была такая па-чартоўску мілая, што ён не мог у гэта паверыць. Тое, як яна корпалася ў сваёй маленькай лакіраванай сумачцы, спрабуючы выглядаць дарослай уверх. Яму не спадабалася салатава-зялёная міні-спадніца, у якой яна была апранута, і ён падумаў, што сонцаахоўныя акуляры на шыі дзяўчыны на жоўтым раменьчыку могуць быць небяспечнымі. Яе маці не варта было апранаць яе ў такое дзярмо. Маленькія дзяўчынкі павінны насіць такія фальбонамі, як яго жонка купляла іх пляменніцам.
  Маці добрая грамадзянка сказала: «Пакажы яму, дзетка, што мы знайшлі».
  Паліцыянт размаўляў пявучай мовай, на якую, як мяркуюць дарослыя, рэагуюць дзеці. «У дзяўчынкі майго брата ёсць такі кашалёк. Што ў цябе там, дарагая? Твая лялька?»
  Гэта не было. Гэта была аскепкавая ручная граната арміі ЗША. — Надэ, — сказала дзяўчына і працягнула яго абедзвюма рукамі.
  «Святая Марыя», - ахнуў паліцэйскі.
  Маці сказала: «Вось. Паглядзіце, проста ляжаць на вуліцы. Мы..."
  Ён націснуў на пажарную сігналізацыю і схапіў тэлефон, патэлефанаваў у Цэнтральную паліцыю Нью-Ёрка і паведаміў аб выбуховым прыстасаванні.
  Потым яму прыйшло ў галаву, што пажарная сігналізацыя не такая ўжо і добрая ідэя, таму што сорак ці пяцьдзесят афіцэраў у будынку маглі выйсці толькі адным з трох шляхоў — заднім выхадам, бакавым выхадам і ўваходнымі дзвярыма, і большасць выбірала ўваходныя дзверы, не ў васьмі футах ад дзіцяці з фунтам трацілу ў руках.
  Тое, што адбылося далей, было нейкай размытасцю. Некалькі дэтэктываў забралі рэч у дзяўчыны на падлогу ў далёкім кутку вестыбюля. Але тады ніхто дакладна не ведаў, што рабіць. Шэсць паліцэйскіх стаялі, гледзячы на гэта. Але штыфт не быў выцягнуты, і яны пачалі размаўляць пра тое, ці была прасвідраваная дзірка ў ніжняй частцы гранаты і як, калі яна была, гэта азначала, што гэта манекен, які яны прадаюць у армейска-марскіх крамах і ў аб'явах у задняя частка Поля і ручая . Але той, хто паставіў рэч у кут, пакінуў яе так, што ты не бачыш задніка і, паколькі выбуховым атрадам плацілі дадатковыя грошы за такія рэчы, яны вырашылі проста пачакаць.
  Але потым нехта заўважыў, што ён знаходзіцца на сонцы, і падумаў, што, магчыма, гэта магло выклікаць яго. Яны ўступілі ў спрэчку, таму што адзін з паліцыянтаў быў у Наме, дзе было сто дзесяць градусаў на сонцы, і іх гранаты ніколі не спрацоўвалі, але, так, гэта можа быць старым і няўстойлівым...
  І калі б гэта адбылося, яны страцілі б усе свае вокны і скрыню з трафеямі, і хто-небудзь быў бы абавязаны атрымаць аскепкі.
  Нарэшце сяржанту прыйшла думка прыкрыць рэч паўтузінамі кеўларавых бронекамізэлек. І яны зрабілі выдатны праект з таго, што адзін за адным акуратна скідалі камізэлькі на гранату, кожны паліцэйскі бег, не ведаючы, прыкрываць свабоднай рукой вочы ці яйкі.
  Потым яны стаялі, гэтыя вялікія паліцэйскія, гледзячы на кучу камізэлек, пакуль праз пятнаццаць хвілін не прыбылі дэтэктывы выбуховага аддзела.
  Прыкладна тады заклапочаная маці з маленькай дзяўчынкай, якую ніхто не заўважыў, прайшла міма сяржанта і трапіла ў картатэку апусцелага ўчастковага дома, выслізнула на вуліцу праз чорны ход, маці ўпіхнула нейкія паперы ў свайго пачварнага леапарда... скураная сумка праз плячо.
  Трымаючы дачку за руку, яна прайшла праз невялікую паркоўку, поўную сіне-белых, і міма паліцэйскай аўтамабільнай бензакампутацыі, потым павярнула ў бок Каламбус-авеню. Некалькі паліцэйскіх і мінакоў зірнулі на іх, але ніхто не звярнуў на яе асаблівай увагі. На самім вакзале ўсё яшчэ было занадта шмат хвалявання.
   раздзел 17
  РУН НАПОЎНІЎ КУХОННУЮ ТАЗЫКУ СЭМА ХІЛІ ВАДОЙ і даў Кортні ванну. Потым выцерла дзяўчынку і надзела пялёнку, у якой яна спала. Да цяперашняга часу яна даволі добра наладзіла свой распарадак, і, хаця яна нікому ў гэтым не прызнавалася, ёй падабаўся пах дзіцячай прысыпкі.
  Маленькая дзяўчынка спытала: «Гісторыя?»
  Рун сказаў: «У мяне ёсць добры, мы можам прачытаць. Заходзьце сюды».
  Яна правярала звонку, каб пераканацца, што ўніверсал Хілі, які належаў выбуховым аддзелам, яшчэ не вярнуўся. Затым яны зайшлі ў сямейны пакой і селі на старую затхлую канапу са стомленымі спружынамі. Яна апусцілася ў яго. Кортні села ёй на калені.
  «Можам пачытаць пра качак?» — спытала Кортні. «Гісторыя пра качак вельмі важная».
  «Гэта нават лепш», - сказаў Рун. «Гэта міліцэйскі пратакол».
  «Выдатна».
  Дзяўчына кіўнула, калі Рун пачаў чытаць аркушы паперы з пячаткай «Уласнасць 20-га ўчастка». Было некалькі фотаздымкаў трупа Хопера, але яны былі зусім жудаснымі, і Рун сунуў іх на адваротны бок, перш чым Кортні іх убачыла. Яна чытала, пакуль у яе не забалела горла ад таго, што яе голас гучаў у дзіцячым забаўным нізкім рэгістры. Час ад часу яна спынялася і назірала, як вочы Кортні праглядаюць танную белую паперу. Сэнс слоў, вядома, быў цалкам страчаны для дзіцяці, але яна была зачараваная ва ўсялякім разе, знаходзячы нейкую таемную асалоду ў абстрактных малюнках чорных літар.
  Праз дваццаць хвілін Кортні заплюшчыла вочы і цяжка легла на плячо Руна.
  Тэма чытання, відаць, не мела вялікага значэння для Кортні; качкі і паліцэйскія працэдуры аднолькава хутка ўсыпілі яе. Рун паклаў яе ў ложак, зацягнуў коўдрамі. Яна паглядзела на плакат U2, які сын Хілі, Адам, купіў Хілі на свой дзень нараджэння (выдатны бацька, паліцэйскі неадкладна паставіў яго ў рамку і ўсталяваў яго на добрым бачным месцы). Яна вырашыла ўкласці трохі грошай у рэпрадукцыю Максфілда Пэрыша або Уайета для пакоя Кортні на плавучым доме. Гэта тое, што трэба дзеткам: волаты ў аблоках або чароўныя замкі. Магчыма, адна з ілюстрацый Рэкхэма з «Сну ў летнюю ноч» .
  Рун вярнуўся да справаздачы.
  Я толькі што вярнуўся з Забарса. Я прайшоў міма акна сваёй гасцінай. Я бачу гэтых двух мужчын, якія стаяць там. Потым дастаюць гэты пісталет... Бліснула, і адзін з мужчын упаў. Я падбег да тэлефона, каб набраць 911, але, прызнаюся, вагаўся — я баяўся, што гэта можа быць справа мафіі. Усе гэтыя сведкі, якія вы чуеце пра забойства. Ці расстрэл з наркотыкамі. Я вяртаюся да акна, каб паглядзець, ці не пажартавалі яны. Можа, маладыя людзі, ведаеце, але там міліцэйская машына ...
  Справаздача ўтрымлівала імёны трох чалавек, з якімі паліцыя дапытвала аб забойстве Хопера. Усе трое жылі на першым паверсе будынка. Першых двух не было дома. Трэцяй была жанчына, якая складала справаздачу, клерк у Блумінгдэйле, якая жыла на першым паверсе будынка Хопера, з выглядам на двор.
  Гэта было ўсё? Міліцыянты размаўлялі толькі з трыма людзьмі? І толькі адзін відавочца?
  Не менш за трыццаць-сорак кватэр выходзілі б на двор. Чаму іх не апыталі?
   Прыкрыццё, падумала яна. Змова. Травяністыя пагоркі, Камісія Уорэна.
  Яна скончыла даклад. Больш не было карыснага. Рун пачуў, як машына Хілі выехала на пад'езд, і схаваў файл. Яна паглядзела на Кортні. Пацалаваў яе ў лоб.
  Дзяўчына прачнулася і сказала: «Люблю цябе».
  Рун міргнуў вачыма і на імгненне замаўчаў, а потым здолеў: «Накшталт, вядома. Я таксама." Але Кортні, здавалася, зноў спала, калі сказала гэта.
  « СМЕШНАЯ РЭЧ, - КАЗАЎ СЭМ ХІЛІ НАСТУПНАЙ раніцай.
  «Смешна?»
  «Гэта вучэбная граната знікла з падраздзялення па выбуху, і, далей, ёсць паведамленне аб адной знойдзенай на вуліцы каля Дваццатай».
  «Смешна».
  Ён толькі што прыйшоў з газону. Пахла травой і бензінам. Гэта нагадала ёй дзяцінства ў прыгарадзе Кліўленда, суботняя раніца, калі яе бацька абразаў самшыт, касіў і раскладваў мульчу вакол кізілу.
  - Не думай, што я чуў пра гэта па радыё, - сказаў Рун.
  «У паведамленні гаворыцца, што яго знайшлі маладая жанчына і дзіця. Здаецца, я памятаю, як ты ўчора заходзіў да выбуховага атрада, ці не так? Ты і Кортні?»
  «Накшталт, я думаю. Я не надта ясна».
  Хілі сказаў: «Вы гучыце як тыя падсудныя. «Так, я стаяў над целам са стрэльбай, але не памятаю, як я туды трапіў».
  «Вы не думаеце, што я меў да гэтага дачыненне?»
  «Мне прыйшло ў галаву».
  «Хочаце маё ўрачыстае слова?»
   «Вы прысягнеце братам Грым?»
  «Безумоўна». Яна падняла руку.
  «Рун... Ты не думаў, што дзіцяці небяспечна рабіць такі трук?»
  «Не тое каб я хадзіў з гранатай, але калі б быў, я б пераканаўся, што гэта манекен».
  «Вы можаце мяне звольніць. І вас могуць арыштаваць».
  Яна старалася выглядаць адначасова і няшчаснай, і раскаянай, і несправядліва абвінавачанай. Ён адчыніў два пабсты.
  Ён быў строгі, калі сказаў: «Толькі не забывайце: вам трэба думаць не пра сябе».
  Што выклікала ў яе невялікае хваляванне, яго словы: Памятаеш мяне? Я таксама ў тваім жыцці . Але ён даволі хутка пайшоў на гэта, кіўнуўшы ў бок спальні і сказаўшы: «Падумай пра яе. Вы ж не хочаце, каб яна страціла дзве маці за адзін месяц?»
  «Не».
  Хвіліну яны моўчкі пацягвалі піва. Потым яна сказала: «Сэм, у мяне ёсць пытанне: ты калі-небудзь здзяйсняў забойства?»
  «Расследаванне? Не. Калі я працаваў у службах хуткай дапамогі, мы часта праглядалі месцы злачынства, але я ніколі не займаўся нагамі. Сумна».
  «Але вы што-небудзь пра іх ведаеце?»
  "Крыху. Як справы?"
  «Скажы, што нехта забіты, добра?»
  «Гіпатэтычна?»
  «Так, гэты хлопец гіпатэтычна забіты. І ёсць відавочца, якога мянты знаходзяць, і ён дае заяву. Ці спыніліся б паліцыянты на гэтым і больш нікога не апытвалі?»
  «Вядома, чаму не? Калі гэта важкі сьведка».
  «Сапраўды трывалы».
  «Вядома. У дэтэктываў больш забойстваў, чым яны ведаюць, што рабіць. Відавочца - якога вы наўрад ці калі-небудзь сустрэнеце ў выпадку забойства - вядома, яны ўзялі б заяву і перадаць іх пракурору. Потым да іншай справы».
  «Я думаю, што яны зробяць больш».
  «Відавочца, Рун? Лепш за гэта не бывае».
  МЕСЦЫ ТРАГЕДЫІ.
  Гэта здарылася тры гады таму, але калі яна паставіла кожную нагу на зношаны грэбень брукаванкі — павольна, як у класіках, — Руна адчула жудаснае, ванітнае прыцягненне забойства Лэнса Хопера. Было восем вечара, пахмурны, вільготны вечар. Яны з Кортні стаялі ў двары, у ніжняй частцы чатырох бакоў будынка. Над імі быў квадрат шэра-ружовага неба, асветленага горадам.
  Дзе менавіта загінуў Хопер? — здзівілася яна. У цьмяным трохкутніку святла, якое падае на двор ад лямпы са свінцовым шклом ля дзвярнога навеса? Ці гэта было ў негатыўнай прасторы — цені?
  Няўжо ён папоўз да святла?
  Руна выявіла, што гэта яе турбуе, бо яна не ведае, дзе менавіта ляжаў чалавек, калі памёр. Яна падумала, што павінен быць нейкі маркер, нейкае ўказанне на тое, дзе адбыўся гэты момант — момант паміж жыццём і адсутнасцю жыцця. Але не было нічога, ніякага напамінку.
  Хопер павінен быў бы задаволіцца тым, што было сказана на яго надмагіллі. Ён быў багаты; яна была ўпэўнена, што гэта красамоўнае пачуццё.
  Рун павёў Кортні ў атынкаваны вестыбюль. Уваход у сярэднявечны замак. Яна чакала прынамсі даспехаў, калекцыі пікаў, палашаў і булаваў. Але яна ўбачыла толькі дошку аб'яваў з выцвілай шыльдай «Кааператыўныя навіны» і стос меню з кітайскага рэстарана на вынас.
  Яна націснула кнопку.
  • • •
   « ЯКАЯ МІЛАЯ ДЗЯЎЧЫНКА. ТЫ МАЛАДА БЫЦЬ маці».
  Рун сказаў: «Вы ведаеце, як гэта».
  Жанчына сказала: «У мяне быў Андрэй, калі мне было дваццаць шэсць; Бэт, калі мне было дваццаць дзевяць. Для таго часу гэта было старое. Для таго пакалення. Дазвольце паказаць вам фатаграфіі».
  Кватэра раздражняла. Гэта нагадала Рун фільм, які яна аднойчы глядзела, пра гэтыя лазерныя прамяні, якія перасякаюць дыспетчарскую ў касмічным караблі, і калі ты зламаеш адзін з іх, то ўключыш сігналізацыю. Тут, праўда, няма лазерных прамянёў, а замест гэтага: маленькія фарфоравыя стравы, фігуркі жывёл, кубкі, памятныя талеркі, калекцыя керамічных напарстак манетнага двара Франкліна, вазы і тысячы іншых артэфактаў, большасць з якіх кветкавых і выродлівых, усе стаяць на краях падробленыя паліцы і сталы з ціка, якія толькі і чакаюць, каб упасці на падлогу і разбіцца.
  Вочы Кортні бліснулі, гледзячы на гэтыя шматлікія магчымасці для разбурэння, а Рун трымала смяротную хватку за пояс камбінезона маленькай дзяўчынкі.
  Жанчыну звалі міс Брэкман. Яна была прыгожая. Прыроджаны прадавец: стрыманы, паслужлівы, арганізаваны, ветлівы. Рун успомніла, што ёй было каля пяцідзесяці, хоць яна выглядала маладзей. Яна была каржакаватай, з падвойным падбародкам (хоць і прыгожым) і цыліндрычным целаскладам. «Сядзьце, калі ласка».
  Яны манеўрыравалі праз керамічныя наземныя міны і селі на засланыя сурвэткамі крэслы. Рун прыцішыў яе гонар і зрабіў камплімент міс Брэкман за яе выдатную калекцыю рэчаў.
  Жанчына свяцілася. «У асноўным я іх атрымаў ад маці. Наконт аздаблення ў нас былі аднолькавыя думкі. Мяркую, генетычная».
  Адтуль яны гаварылі пра дзяцей, пра хлопцаў і мужоў (міс Брэкман кінула яе дзесяць гадоў таму; яна, па яе словах, «у цяперашні час на рынку»).
  Тым не менш, у асноўным міс Брэкман хацела пагаварыць пра навіны.
  «Дык ты сапраўдны рэпарцёр?» Яе вочы засяродзіліся на Руне, як вучоны, які адкрывае новы від жука.
  «Больш прадзюсер, сапраўды. Не так, як газетны рэпарцёр. У тэленавінах усё па-іншаму».
  «О, я ведаю. Я гляджу кожную праграму навін у эфіры. Я заўсёды стараюся працаваць у дзённую змену, каб паспець прыйсці дадому і паглядзець Live at Five . Гэта крыху пляткарства, але ці не ўсе мы? Мяне не хвалюе справаздача ў шэсць вечара — гэта ў асноўным бізнес, — таму я рыхтую вячэру і гляджу World News у сем, пакуль ем. Яна нахмурылася. «Спадзяюся, вы не пакрыўдзіцеся, калі скажу, што начныя навіны вашай сеткі не вельмі добрыя. Джым Юстыс, тэлевядучы, я думаю, што ён смешны і часам дрэнна вымаўляе гэтыя польскія і японскія імёны. Але Бягучыя падзеі - гэта проста лепшае. Вы ведаеце Пайпер Сатан? Канечне, вядома. Ці такая яна чароўная, якой здаецца? Разумны… мілы…»
  Калі б вы толькі ведалі, спадарыня ...
  Рун пачаў накіравацца да гісторыі Богса, не ведаючы, што сказаць. Вядома, калі Рун мела рацыю наконт невінаватасці Богса, яна ў значнай ступені называла місіс Фігурыну хлусніцай і - калі падумаць - таксама ілжэсведчальнікам. Яна абрала непрамы падыход. «Я раблю працяг гісторыі пра забойства Хопера і хацеў бы задаць вам некалькі пытанняў».
  «Я быў бы рады дапамагчы. Гэта быў адзін з самых хвалюючых перыядаў майго жыцця. Я быў у той зале суда, і там быў гэты забойца, і ён глядзеў на мяне». Міс Брэкман на імгненне заплюшчыла вочы. «Я быў па-чартоўску напалоханы. Але я выканаў свой абавязак. Я спадзяваўся, што пасля таго, як я выйду з залы суда, усе гэтыя рэпарцёры будуць штурхаць у мяне мікрафоны - ведаеце, я люблю гэтыя мікрафоны з назвамі станцый на іх ".
  "Угу. Можа, я мог бы наладзіць сваё абсталяванне?»
  Пакуль Рун рабіў гэта, міс Брэкман падняла Кортні у яе на калені і грукатаў без перапынку. Узяць з сабой маленькую дзяўчынку было выдатнай ідэяй — яна была як пустышка для дарослых.
  Калі партатыўная лямпачка загарэлася і чырвоная кропка на Ikegami замігцела, вочы міс Брэкман набылі інтэнсіўны бляск да такой ступені, што Рун меркаваў, што яны ніколі не дабяруцца да аплаты American Express у юнацкай спартыўнай вопратцы.
  Рун сказаў: «Не маглі б вы перайсці туды». Кіўнуўшы на крэсла каралевы Ганны, абабітае зялёнай абіўкай.
  «Я буду сядзець, дзе хочаш, мілы». Міс Брэкман заварушылася і на імгненне прыйшла ў сябе.
  «Ці маглі б вы сказаць мне, што менавіта здарылася?»
  «Вядома». Яна распавяла на камеру пра забойства. Вяртаюся з пакупкі, бачу, што мужчыны спрачаюцца. З'яўляецца пісталет. Прыглушаны стрэл. Бункер падае. Бег да тэлефона. Вагаючыся….
  «Вы бачылі, як ён націснуў на курок?»
  «Ну, я ўбачыў гэтую ўспышку, і пісталет быў прыціснуты да цела небаракі».
  «Вы бачылі, што гэта за пісталет?»
  «Не, было занадта цёмна».
  «І вы не маглі пачуць, што яны гавораць».
  «Не». Яе галава павярнулася, вочы глядзелі на двор. «Вы бачыце…»
  Прыгожы здымак! Рун праляцеў міма яе і засяродзіўся на брукаванцы.
  «... гэта даволі далёка.»
  Руна пакапалася ў сумачцы і выцягнула адтуль паперку. Яна паглядзела на яго, а потым сказала: «У паліцэйскім пратаколе гаварылася, што вас дапыталі толькі на наступны дзень пасля страляніны. Ці так?»
  "Угу. Наступнай ноччу з'явіліся двое мужчын. Дэтэктывы. Але яны не былі падобныя на Кожака ці нешта падобнае. Я быў крыху расчараваны».
  «Вы не звязаліся з імі адразу?»
   «Не. Як я ўжо казаў, я быў вельмі ўзрушаны ўсім. Мне было страшна. Што, калі гэта было забойства наркотыкамі? Вы ведаеце, што бачыце ў навінах. Практычна кожны дзень забіваюць маці і дзяцей за тое, што яны сьведкі. Але на наступную раніцу я ўбачыў рэпартаж на Wake Up With the News , дзе гаварылася, што гэтага валацугу арыштавалі. Не наёмны забойца ці нешта падобнае. Таму, калі да мяне прыйшлі дэтэктывы, я не саромеўся расказаць ім, што бачыў».
  «Тут таксама гаворыцца, што паліцыя спытала вас, ці бачылі вы што-небудзь, і вы сказалі: «Прабачце, што я не пагаварыў з вамі раней, але я гэта бачыў . Я маю на ўвазе, што я бачыў стральбу». І дэтэктыў спытаў: «Вы бачылі чалавека, які гэта зрабіў?» І вы адказалі: «Вядома. Гэта быў Рэндзі Богс». Прыкладна гэта вы сказалі?»
  «Не, зусім не вельмі. Я менавіта так і сказаў».
  Рун толькі ўсміхнуўся і стрымаўся ад жадання сказаць: « Больш ніякіх пытанняў» .
  ЯНА РАПТАМ АДЧУЦІЛА НА СЯБЕ ЦЕНЬ, І ВІБРАЦЫІ НЕ Спадабаліся. Рун паглядзела ўбок, каб убачыць, які анёл смерці лунае над ёй у рэдакцыі, і выявіла, што яна глядзела ў вочы Пайпер Сатан.
  - Прывітанне, - сказаў Рун.
  Сатан не адказала.
  Вочы Руна прабеглі па пакоі, здзіўляючыся, чаму менавіта жанчына так нахмурылася.
  Рун сказаў: «Адгадай, што ў мяне ёсць». Яна дакранулася да стужкі. «Я размаўляў са сведкам і...»
  Успышка гневу была падобная на хуткі затвор фотаапарата. І такі люты і жорсткі, што Рун ахнуў. Потым Пайпер Сатан аднавіла кантроль, хоць яе вочы ўсё яшчэ былі халоднымі. «Табе трэба крыху даведацца пра жыццё». Яна нібы праглынула нешта ў канцы сказа, напэўна: паненка .
  Рун пачаў: "Што я...?"
   Потым гэта ўразіла яе - о, чорт. Лонданскае заданне.
  «Ніхто не прымушае вас працаваць у такой сетцы, як наша». Цяпер нораў зноў быў у ходзе — запатэнтаваны нораў Сатан. Ён каціўся ўніз, лавіна, і Рун вось-вось быў пахаваны. «У вас ёсць выбар. Але калі ты, чорт вазьмі, збіраешся тут працаваць, ты павінен паводзіць сябе як дарослы, інакш…
  «Я збіраўся расказаць вам пра працу ў Лондане. Прабач».
  «—вы можаце пайсці забраць зарплату ў якім-небудзь ебаным рэстаране!» – пагрозліва сцішыў голас. «Я правяду цябе на вячэру, дзе ты і гэты твой вожык збянтэжыш мяне да д'ябла, і я зраблю табе прапанову, якой яшчэ ніхто ў тваім узросце не рабіў ! » Цяпер пачаўся піск. Рун міргнула і села, расплюшчыўшы вочы. «І вы нават даяце мне ветлівы адказ?»
  Галовы ажывіліся. Па ўсёй студыі ніхто не адважваўся глядзець — і ніхто не слухаў.
  «Прабач».
  Але Сатан накруціў яшчэ некалькі дэцыбелаў. «Вы ўвогуле выказваеце мне такую павагу, як да таксіста? Вы сказалі: «Дзякуй, але я вырашыў не прымаць вашу прапанову»? Вы сказалі: «Пайпер, ці не магла б ты даць мне некалькі дзён, каб яшчэ падумаць пра гэта?» Не, ты, чорт вазьмі, не зрабіў. Тое, што вы зрабілі, гэта сказалі ... zip. Вось што вы сказалі. А потым ты пайшоў сваім вясёлым шляхам».
  «Прабач». Руна пачула, як скуголіць, і ёй гэта не спадабалася. Яна прачысціла горла. «Я трапіла ў гісторыю. Я збіраўся табе сказаць...
  Сатан махнула рукой. «Я ненавіджу прабачэнні. Гэта прыкмета слабасці».
  Рун хацеў заплакаць, але моцна сядзеў на слязах.
  Сатан прамаўляла да столі. « У гэтай гісторыі ўсё было няправільна. Я ведаў, што гэта памылка. Дурны з майго боку. Дурны, дурны».
  Рун праглынуў. Яна дакранулася да файла. «Проста дазвольце мне растлумачце, калі ласка. Што здарылася, я размаўляў са сведкам».
  Сатан холадна ўсміхнулася і пахітала галавой, перабольшваючы сваё неразуменне. «Які сведка?»
  «Той, хто асудзіў Рэндзі».
  «О, вядома, гэта тлумачыць твае паводзіны». Сарказм Сатан быў моцным.
  «Не. Я магу даказаць, што яна не бачыла Рэндзі Богса».
  «Як?»
  «Яна сапраўдная, накшталт, навінка».
  «Навіны? Што гэта за хрэн?»
  «Яна кожны дзень глядзіць усе выпускі навін. Яна не давала ніякага апісання Боггса, пакуль не ўбачыла яго арышту па тэлевізары. Калі-"
  Сатан падняла рукі, як у пакутніка. «Што менавіта вы дамагаецеся?»
  «Слухай. Калі паліцыя з'явілася, каб апытаць яе, яна сказала: «Я бачыла, хто гэта зрабіў, і гэта быў Рэндзі Богс».
  Цішыня. Шпільная звонкая цішыня. Сатан коратка засмяяўся. «Гэта ваш доказ?»
  «З яе месца добра не відаць на двор — занадта цёмна. Міс Брэкман бачыла Рэндзі ў навінах . Яна бачыла, як яго арыштавалі. Вось адкуль яна атрымала апісанне — з тэлевізара. Інакш адкуль бы яна даведалася яго імя? Яна не апісала яго першай. Яна адразу сказала: «Гэта быў Рэндзі Богс».
  Медыяцырк …
  Сатан разглядаў гэта з доляй цікавасці. Але потым яна засмяялася. «Трымай, дарагая. Цябе чакае доўгі шлях».
  «Але хіба гэта не сведчыць, што яна дрэнны сведка?»
  «Фрагмент галаваломкі. Вось і ўсё. Працягвайце капаць».
  «Я думаў...»
  «Каб мы пайшлі з гэтым?»
  "Я мяркую."
  Ломкі пазногаць ярка-чырвоным колерам ляжаў на твары Руна кінжал. «Гэта вялікі час. Вы ўвесь час забываеце пра гэта. Мы не запускаем гісторыю, пакуль яна цалкам не зашпілена». Яна шпарка прайшла па рэдакцыі на грукаючых абцасах, у той час як супрацоўнікі хутка, але незаўважна адыходзілі ад яе шляху як мага далей.
   раздзел 18
  УНІЗЕ, У ФЕХУ, РУН АГЛЯДАЛА ПРАЦУ, І ёй не спадабалася тое, што яна ўбачыла.
  Даведнік жыхароў, які змяшчае больш за сто імёнаў.
  «Дапамагчы?» Акцэнт швейцара, здаецца, быў рускі. Але потым Руна вырашыла, што яна не ведае, як гучыць рускі акцэнт; гэты чалавек, апрануты ў старую шэрую форму, бліскучую на задніцы, мог быць чэхам, румынам, югаславам, грэкам ці аргентынцам. Якім бы ні было яго этнічнае паходжанне, ён быў вялікім, з'едлівым і непрыязным.
  «Я проста глядзеў даведнік».
  «Каго ты хочаш бачыць?»
  «Насамрэч ніхто. Я проста...
  Ён хітра ўсміхнуўся, нібы толькі што зразумеў, што гульні з трыма картамі Монтэ сфальсіфікаваныя. "Я ведаю. Раней гэта рабілі».
  «Я студэнт».
  «Так, студэнт». Ён папрацаваў языком з унутранага боку рота.
  «Як доўга вы тут працавалі?» — спытала яна.
  «Шэсць месяцаў. Я толькі што прыйшоў сюды. Гэтая краіна. Некаторы час жыў у стрыечнага брата».
  «Хто тут працаваў да вас?»
  Ён паціснуў плячыма. "Я не ведаю. Адкуль я магу ведаць? Вы зарабляеце на гэтым добрыя грошы? Вы ведаеце, што я кажу?»
  "Што ты маеш на ўвазе? Я студэнт».
   «Я ўсё гэта чуў. Ты думаеш, я гэтага не чуў?»
  «Я студэнт мастацтвазнаўства. Архітэктура. Я-?"
  «Так». Усмешка засталася на месцы. Язык нажыўся. «Што вы робіце?»
  «Зрабіць?» — спытаў Рун.
  «Колькі вы іх прадаеце?»
  "Што?"
  «Імёны». Ён кіўнуў. «Вы прадаеце іх кампаніям, якія адпраўляюць усім гэтую непажаданую пошту. Ніякай непажаданай пошты ў маёй краіне. Тут! Гэта ўсюды».
  «Тое, што я раблю, я хацеў бы пагаварыць з некаторымі людзьмі, якія жывуць тут. Пра дызайн іх кватэр».
  Да ўсмешкі далучыўся кіўок.
  Не было нічога горшага, чым быць абвінавачаным у тым, чаго ты не рабіў — нават калі ты рабіў тое, чаго не павінен быў рабіць.
  Яна хвіліну корпалася ў цёмных нішах сумкі, пакуль не знайшла цвёрдую купюру. Дваццаць. Гарачы з банкамата. Яна падала яму.
  Zip. Ён знік у яго кішэні.
  «Колькі вы зарабляеце?»
  Яшчэ дваццаць далучыліся да яго сябра.
  «Ах». Ён пайшоў, прыціснуўшы руку да кішэні, у якой ляжалі хрумсткія рахункі, якія не падлягаюць кампенсацыі, і Руна вярнулася да сваёй справы.
  Разумней было б даведацца, якія шэрагі кватэр выходзяць на двор, дзе быў застрэлены Лэнс Хопер, але яна не ведала, як хутка славяна-рускі паўднёваамерыканскі капіталіст вернецца, каб высмактаць чарговы хабар. Такім чынам, яна пачалася ў верхняй левай частцы каталога. Ад Майрана Цукермана ў 1B яна хутка перайшла да містэра ці спадарыні Л. Пітэрс у 8K.
  Праз дваццаць хвілін швейцар вярнуўся, якраз калі яна скончыла.
  «Яшчэ вучышся?» - з'едліва спытаў ён.
  «Я толькі што скончыў».
   «Так скажыце мне, так, у якой вы кампаніі? Адзін з вялікіх? Я маю рацыю?»
  - Гэта вялікі, - сказаў Рун.
  «У Джэрсі, так?»
  «Як вы здагадаліся?»
  «Я быў побач. Я бачыў шмат. Мяне не падманеш».
  «Я б нават не спрабаваў».
  ПЯКУЧЫ БОЛЬ КРАЯЎ ЯЕ Ў СПІНЕ. Унутраны бок яе вуха пацеў. Яе голас перайшоў ад нізкага сапрана да гартаннага альта, і кожныя некалькі хвілін ёй даводзілася прачышчаць дыхальную трубу пякучым пстрычкай. Рун сядзела ў сваёй кабінцы ў студыі, размаўляючы па тэлефоне амаль восем гадзін запар.
  Прывітанне, я прадзюсар інфармацыйнай праграмы «Бягучыя падзеі» , г-н Цукерман Норыс Уільямс Рот Гелінкер, мы робім сюжэт пра забойства Лэнса Хопера, напэўна, вы памятаеце чалавека, забітага ў двары вашага будынка некалькі гадоў таму, я спадзяюся, што вы можа дапамагчы мне тое, што я шукаю, гэта ...
  Было позна, гадзін пасля васьмі. Кортні прайшоў час спаць. Маленькая дзяўчынка сядзела ля ног Руны, рвучы аркушы з раскладам у выглядзе велікодных трусоў.
  … Як доўга вы жылі ў кватэры 3B, 3C, 3D, 3E, 3F …?
  «Рунь, зайчык».
  Шэпчучы, перадай муштук: «Прыгожая, мілая. Я на тэлефоне. Зрабі маме велікоднага труса зараз».
  «Гэта мама ».
  «Тады зрабі тату».
  Апытанне арандатараў Rune на дадзены момант:
  Адна была міс Брэкман. Васьмёрка мела незарэгістраваныя нумары. Дваццаці не было дома, калі яна патэлефанавала. Трыццаць тры пераехалі ў свае кватэры пасля смерці Хопера. Васемнаццаць не было дома ў ноч забойства (або сказалі, што не мелі). Дзевятнаццаць былі дома, але не бачылі нічога, звязанага з забойствам (або сказалі, што не бачаць).
  У яе спісе засталося дванаццаць.
  Дрэнная лічба. Калі б іх было толькі тры, яна б іх паклікала. У дваццаць гадоў яна кінула б рукі і пайшла б спаць дадому. Але дванаццаць…
  Рун уздыхнуў і пацягнуўся, пачуўшы нейкі аддалены пратэст косткі з трэскам.
  Кортні пазяхнула і з мітуслівай радасцю разарвала труса напалову.
  «Скончыць час», — падумаў Рун. Я еду дадому. Потым яна падумала пра хрыплы, з'едлівы голас і палаючыя вочы Сатан і ўзяла трубку.
  Што было шчасцем, таму што калі яна спытала містэра Фроста, 6B, ці ведае ён што-небудзь пра забойства Лэнса Хопера, ён спыніўся толькі на імгненне, а затым адказаў: «Насамрэч ... Я бачыў, як гэта адбылося».
  « ТЫ КЛАДЗЕШ ГЭТА Ў БУТЭЛЬКУ, І ВЫ ДАСТАЕШ СЯБЕ , - сказала яна.
  Рун увайшоў у кватэру, міма пажылога чалавека, які адчыніў дзверы, і падышоў да шкляной вітрыны. Унутры знаходзілася складаная мадэль карабля — не кліпера і не ваеннага карабля, а сучаснага грузавога карабля. Ён быў чатыры футы ў даўжыню. Яна сказала: «Дзёрзкі».
  "Дзякуй. Я ніколі не рабіў караблі ў бутэльках. Шчыра кажучы, я не люблю хобі».
  Яна прадставілася.
  "Бэнэт Фрост", - сказаў ён. Яму было каля сямідзесяці пяці гадоў. На ім быў швэдар з дзіркай ад молі на плячы і танныя шэрыя штаны. Ён лысеў, на твары і галаве былі цёмныя радзімкі. Ён нахіліўся наперад і паціснуў ёй руку. Ён патрымаў яго на імгненне даўжэй, чым звычайна, і ўважліва паглядзеў на яе. Дотык і агляд, праўда, не былі сэксуальнымі. Ён яе ацэньваў. Калі ён скончыўшы, ён адпусціў яе руку і кіўнуў на шкляную вітрыну.
  « Прынцэса Мінесоты . Дзіўная назва, вам не здаецца, для карабля, які правёў большую частку свайго часу ў Міжземным моры і Атлантыцы? Мой самы першы карабель. Не, я не павінен гэтага казаць. Мой самы першы прыбытковы карабель. Што, я мяркую, лепш, чым мой першы карабель. Я назваў яе Мінесота , таму што там нарадзіўся».
  Ён зайшоў у вялікую кватэру. Рун рушыў услед за ім. У застаўленай гасцінай яна заўважыла валізкі.
  «Вы збіраецеся ў падарожжа?»
  «У мяне ёсць месца на Бермудах. Гаіці быў маім любімым. Oloffson — што гэта за гатэль. Гэта ўжо няпраўда, вядома. Я ніколі не бываў у брытанскіх калоніях, але вы ведаеце, як справы ў іншых месцах». Ён глядзеў на яе шчылінамі вачэй, агульнай таямніцай. Яна кіўнула.
  Яго вочы ўпалі на яе камеру.
  «У вас ёсць прэс-пропуск ці што?»
  Яна паказала яму свой сеткавы ідэнтыфікатар. Ён зноў агледзеў яе ўверх і ўніз, CAT-сканаванне яе душы. «Ты малады».
  «Маладзейшы за некаторых. Старэйшы за іншых».
  Ён кучарава ўсміхнуўся і сказаў: «Я быў малады, калі пачаў займацца бізнесам».
  "Што ты зрабіў?"
  Ён глядзеў на мадэль. «Гэта быў мой уклад у суднаходства і эстэтыку мора. Яна не прыгожая; яна не велічны карабель.
  «Я думаю, што яна выглядае даволі прыгожа».
  Фрост сказаў: «І велічныя караблі плывуць далей/У сваю гавань пад узгоркам/Але о, за дотык зніклай рукі/І гук голасу, які нерухомы». Тэнісан. Паэзіі ўжо ніхто не ведае».
  Руна ведала некалькі дзіцячых вершыкаў і трохі Шэкспіра, але яна маўчала.
  Ён працягнуў: «Але гэты карабель прыносіў грошы многім людзям». Ён падняў цяжкі графін і пачаў наліваць дзве шклянкі фіялетавага лікёру і спытаў: «Жадаеце портвейн?»
  Яна ўзяла шклянку і адпіла. Яно было прыкрае, як мёд, і на смак нагадвала лекі ад кашлю.
  «Я пачынаў як суднавы чандлер. Вы ведаеце, што гэта?»
  «Свечнік?» Рун паціснуў плячыма.
  «Не, правіянт. Пастаўшчык. Усё, што жадаў капітан, ад храпавіка да ялавічыны, я б гэта атрымаў. Я пачаў, калі мне было семнаццаць, вяслуючы да караблёў, як толькі яны кінулі якар, яшчэ да таго, як прыбылі агенты або яны пачалі разгрузку. Я даваў ім зніжаныя цэны, патрабаваў палову ў якасці дэпазіту, даваў ім шыкоўныя квітанцыі аб наяўных і заўсёды вяртаўся з тым, што яны хацелі, або заменай, якая была лепшай або таннейшай».
  «Мне было цікава, сэр...» пачала яна.
  Мароз падняў руку. «Слухай. Гэта важна. У трыццатыя гады я перайшоў у транспартную частку бізнесу».
  Руна не бачыла важнага, але дазволіла яму гаварыць.
  І размаўляў. Праз пятнаццаць хвілін яна даведалася пра ягонае багацце ў марскім бізнэсе. Ён казаў пра карабельныя шрубы, якія сам сканструяваў. «Яны назвалі іх шрубамі марознай эфектыўнасці. Я атрымаў ад гэтага такі кайф! Шрубы эфектыўнасці! Такім чынам, мае караблі змаглі прайсці шлях ад Армузскага праліва вакол Рога да Амброуз-Лайта за трыццаць тры дні. У мяне былі самыя хуткія нафтаносы ў свеце. Трыццаць тры дні».
  Рун сказаў: «Калі б я мог задаць вам некалькі пытанняў. Пра забойства Хопера».
  «Ёсць момант, які я спрабую зрабіць».
  «Прабачце».
  «Я выйшаў з суднаходства. Я бачыў, што будзе з нафтай. Я мог бачыць зрух гандлёвага балансу. Я не хацеў пакідаць свае караблі; о, гэта мне балюча. Але думаць трэба наперадзе. Ці чулі вы пра вытворцаў багі-бізуноў, якія закрыліся, калі былі распрацаваны аўтамабілі? Вы ведаеце, у чым была іх праблема? Яны не думалі, што займаюцца бізнесам паскаральнікаў . Ха!» Яму спадабалася гэтая гісторыя, ён, напэўна, распавядаў яе тысячу разоў. «Дык у што я ўлез?»
  "Авіякампаніі?"
  Мароз здзекліва засмяяўся. «Грамадскі транспарт? Правілы да млоснасці. Я думаў пра гэта, але ведаў, што спатрэбіцца адзін дэмакрат, максімум два, каб разбурыць індустрыю. Не, я дыверсіфікаваў - фінансавыя паслугі, здабычу карысных выкапняў, вытворчасць. І я стаў чацвёртым самым багатым чалавекам у свеце… Вы скептычна. Я бачу гэта. Вы ніколі не чулі пра мяне. Нейкі стары вар'ят, думаеш ты, завабіў мяне сюды дзеля хто ведае якіх гнюсных перспектыў. Але гэта праўда. У сямідзесятых я меў тры мільярды даляраў». Ён зрабіў паўзу. «І гэта былі дні, калі мільярд нешта значыў».
  Ён сеў наперад, і Рун адчуў, што ён падыходзіць да сваёй доўгачаканай кропкі.
  «Але што я мог зрабіць з такімі грашыма? Забяспечыць жонку і дзяцей. Купіць зручны абутак, добры набор клюшак, цёплае паліто, кватэру, дзе працавала сантэхніка. я не палю; багатая ежа робіць мяне хворым. Каханкі? Я быў задаволены ў шлюбе сорак адзін год. Дзяцей адвучыла, для ўнукаў, праўда, не вельмі тоўстых, стварыла фонды, і... — шматзначна ўсміхнуўся. «… Большую частку астатняга я аддаў. Значыць, ты».
  «Я? Якое дачыненне ўсё гэта мае да забойства Лэнса Хопера?»
  Мароз на імгненне задумаўся. «Я прызнаюся».
  Яна міргнула вачыма.
  «Але, - сказаў ён, - вы павінны разумець. Гэта не мела ніякай розніцы, ведаеце».
  «Ну, як менавіта вы маеце на ўвазе?»
   «У іх быў іншы сведка. Вы не можаце вінаваціць мяне сапраўды.
  «Не маглі б вы растлумачыць, калі ласка».
  «У той час, калі яго забілі, у мяне было маё багацце. Грошы аддаваў. У мяне былі людзі, якія працавалі на мяне, сродкі да існавання якіх залежалі ад мяне. Іх сем'і ... Вы людзі ў сродках масавай інфармацыі - чалавек ніколі не мае прыватнага жыцця вакол вас ". Ён вымаўляў гэта з кароткім і, прыватнасць. Накшталт «ільготнікаў».
  Ён працягваў. «Я іх проста спалохаўся. Я баяўся сказаць паліцыі, што бачыў, як забілі Хопера. Я быў бы ў навінах. Я быў бы ў судзе. Былі б гісторыі пра маё багацце. Выкрадальнікі могуць прыйсці за маёй сям'ёй ці за мной. Дабрачынцы пачалі б мяне пераследваць за грошы за іх справы. Спачатку я адчуваў сябе вінаватым, але потым пачуў, што жанчына з Брэкмана ўнізе ўсё бачыла і расказала паліцыі пра забойцу. Гэта зняло ціск з мяне».
  «Але цяпер вы не супраць расказаць мне, што вы бачылі? Што цяпер па-іншаму?»
  Мароз падышоў да акна і зазірнуў у змрочны двор. «У мяне іншае стаўленне да жыцця».
  О, калі ласка, Рун маліўся, зрабі гэта зараз. Раскажы мне, што ты бачыў. І, калі ласка, зрабіце гэта добра. "Ці магу я?" Яна паказала на камеру.
  Паўза. Потым кіўнуў.
  Запаліліся агні. Камера гудзела. Яна накіравала яго ў доўгі твар Мароза.
  - Дзіўна, - сказаў ён сумна, - да чаго дае раздача свайго багацця. Гэта цудоўная рэч. Я не ведаю, чаму гэта не прыжылося». Ён сур'ёзна паглядзеў на яе. «Дазвольце спытаць, вы ведаеце, што хто-небудзь яшчэ раздае мільярд даляраў?»
  - Ніхто з маіх сяброў, - сказаў Рун. «На жаль».
   раздзел 19
  РУН І ПАЙПЕР САТАН СЯДЗЕЛІ ПЕРАД сталом жанчыны з АНКЕР і глядзелі на манітор. З яго пачуліся два бляшаных галасы.
  "Спадар. Мароз, ты бачыў расстрэл?»
  «Ясна, як нос на маім твары. Або твой твар — як бы там ні было. Гэта было жахліва. Я бачыў, як гэты чалавек падышоў да містэра Хопера, дастаў гэты маленькі пісталет і стрэліў у яго, проста штурхнуўшы ў яго пісталет. Гэта нагадала мне фатаграфіі Рубі, ведаеце, Джэка Рубі, калі ён застрэліў Освальда. Містэр Хопер выцягнуў рукі, нібы спрабуючы злавіць кулю...»
  Сатан заварушыўся, але нічога не сказаў.
  «Вы маглі б апісаць яго?»
  «Ён быў тоўсты чалавек. Не тоўсты ўвесь, а з піўным жыватом. Як літаўры».
  «Што?»
  «Барабан. Цёмна-русыя валасы. Вусы… Што гэта? Вядома, я станоўча стаўлюся да вусоў. І бакенбарды. Лёгкая куртка. Пудрова-блакітны».
  Рун сказаў Сатан: «Гэта Джымі. Чалавек, які падабраў Рэндзі і адвёз яго ў Нью-Ёрк».
  Сатан нахмурылася і махнула ёй рукой.
  «Чаму вы не пайшлі ў міліцыю?»
  "Я казаў табе."
  «Калі б вы маглі сказаць мне яшчэ раз. Калі ласка».
  «Я баяўся — помсты. Пра публічнасць. Я быў вельмі заможны. Мне было страшна за сябе і сваю сям'ю. У любым выпадку забойцу злавілі і апазналі. Тая жанчына ўнізе апазнала чалавека, і я прачытаў, што міліцыя схапіла яго практычна на гарачым. Навошта я ім?»
  «Я збіраюся паказаць вам фатаграфію кагосьці... Скажыце, ці гэта той чалавек, якога вы бачылі ў двары?»
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя? Гэты худы хлопец? Не, гэта быў зусім не ён».
  «Вы б пакляліся ў гэтым?»
  «Вядома, я хацеў бы».
  Націсніце.
  Рун працягваў глядзець на манітор, горды школьнік, чакаючы пахвалы настаўніка.
  Але адзіным каментарыем Сатан было дыхавіца "Чорт".
  Рун стараўся не ўсміхацца ад задавальнення і непадробнага гонару.
  Сатан паглядзела на гадзіннік і дадала: «Я спазняюся на сустрэчу з Лі. Вы скапіявалі гэтую стужку?»
  - Вядома, - сказаў Рун. «Я заўсёды раблю падман. Гэта замкнёна ў маёй веры».
  Сатан сказаў: «У пятніцу ў нас канферэнцыя па гісторыі. Прынясіце прапанаваны вамі сцэнар. Вы будзеце прадстаўляць нам абодвум і быць гатовым абараняць кожны пракляты радок. Зразумела?"
  «Ты паспрачаешся».
  Сатан пачаў выходзіць з кабінета. Яна зрабіла паўзу і ціхім голасам сказала: «Я не вельмі ўмею хваліць. Толькі дазвольце мне сказаць, што не так шмат людзей, якія б затрымаліся з гэтым дастаткова доўга, каб зрабіць тое, што вы зрабілі». Потым яна нахмурылася, і стары Сатан вярнуўся. «А цяпер выспіся. Ты жудасна выглядаеш».
  « ГЭТА ГІСТОРЫЯ ЧАЛАВЕКА, АСУДЖАНАГА ЗА ЗЛАЧЫНСТВА, ЯКОЕ ЁН не здзейсніў несправядліва...»
  Э, не.
  «...чалавека, несправядліва асуджанага за злачынства, якога ён не здзяйсняў...»
   Ну, вядома, калі ён гэтага не здзейсніў, гэта несправядліва.
  «...гісторыя чалавека, асуджанага за злачынства, якога ён не здзяйсняў...»
  Словы, безумоўна, былі цяжкай часткай.
  Рун павярнулася ў крэсле і ціха, пакутліва ўскрыкнула ад расчаравання. Словы — яна ненавідзела словы. Руна бачыла рэчы, і ёй падабалася бачыць рэчы. Яна памятала тое, што бачыла, і забывала тое, што ёй казалі. Словы былі сапраўды хітрымі чувакамі.
  «Гэта гісторыя чалавека, асуджанага за злачынства, якога ён не здзяйсняў, чалавека, які страціў два гады жыцця, таму што...»
  чаму? чаму?
  «...таму што сістэма правасуддзя ў гэтай краіне падобная на вялікага сабаку...»
  Сабака? Справядлівасць як сабака»? Ты звар'яцеў? «Драць!» Яна закрычала. «Дрэнь, дзярмо, дзярмо!» На яе глядзела палова рэдакцыі.
  Што скажа Лі Мэйзел, калі прачытае гэтыя рэчы? Што скажа Пайпер?
  «...таму што сістэмы няма, таму што сістэмы правасуддзя ў гэтай краіне няма, таму што амерыканская сістэма правасуддзя падобная да птушкі з параненым крылом...»
  Дзярмо, дзярмо, дзярмо!
  ФРЭД МЭГЛЕР БЫЎ НАСТОЛЬКІ ЭНТУЗІЯЗМАМ, НАколькі можна было чакаць, улічваючы, што яго абед складаўся з двух хот-догаў (з капустай і млявай цыбуляй) і дыетычнай пепсі, а таксама з улікам таго, што падчас ежы ён глядзеў на будынак крымінальнага суда - самы цёмны і брудны будынак суда на ўсім Манхэтэне.
  І, нарэшце, улічваючы, што аднаго з яго кліентаў, як ён растлумачыў Руну, збіраліся вынесці прысуд па трох пунктах абвінавачвання ў двух забойствах.
  «Дурная хлусня. Ён чорт вазьмі сябе. Што я магу сказаць?»
  Меглер, яшчэ худы, яшчэ сівы, жаваў, піў і размаўляюць адначасова. Рун адступіў, па-за траекторыяй плямак хот-дога, якія час ад часу катапультаваліся з-за яго тоўстых вільготных вуснаў. Ён быў уражаны яе гісторыяй пра Мароза, хоць і стараўся гэтага не рабіць. Ён сказаў: «Так, здаецца, у Боггса можа быць шанец. Напэўна, недастаткова, каб адмяніць прысуд. Але суддзя можа пайсці на новы разгляд. Я не кажу так, я не кажу не. Ёсць новыя доказы, потым ёсць новыя доказы . Тое, што вы мне кажаце, гэта былі доказы, якія маглі быць выяўленыя падчас суда».
  «Мне было цікава пра гэта. Як жа ты Мароза не знайшоў?»
  «Гэй, я атрымліваў мінімальны заробак на гэтай справе. У мяне няма рахунку выдаткаў, як у вас, журналістаў. Я не сяджу ў пяць гадзін, п'ючы манхэтэн у Алганкіне».
  «Што такое манхэтэн?»
  "Напой. Ведаеце, жыта і вермут і горкі. Слухай, суд над Богсам, я зрабіў усё, што мог. У мяне былі абмежаваныя рэсурсы. Гэта была яго праблема. Грошай у яго не было».
  Знік хвост апошняга хот-дога. Руна мела выяву вялікай рыбы, якая есць маленькую рыбу.
  «Для мяне гэта не падобна на справядлівасць».
  «Справядлівасць?» — спытаў Меглер. «Вы хочаце ведаць, што такое справядлівасць?»
  Руна дакладна зрабіла, і калі яна націснула кнопку запісу на маленькай відэакамеры JVC, схаванай ад яго вачэй у сваёй сумцы з леапардавай шкуры, Меглер, які, верагодна, мог спасылацца на самыя розныя законы аб таемным запісе, быў дастаткова ветлівы, каб скончыць жаваць і прыняць задумлівы выраз, перш чым ён зноў загаворыць. «Справядлівасць у гэтай краіне — гэта і шчасце, і лёс, і абставіны, і мэтазгоднасць. І пакуль гэта праўда, такія людзі, як Рэндзі Богс, будуць адбываць тэрмін, якога не павінны».
  «Вы будзеце весці справу?»
  «У нас была размова пра мой ганарар...»
   "Давай. Ён невінаваты. Ты не хочаш яму дапамагчы?»
  «Не асабліва. Бамжам грошы не даю. Чаму я павінен быць больш шчодрым са сваім часам?»
  «Я табе не веру». Голас Руна стаў высокім. «Вы...»
  «Ваша сетка аплаціла б мой рахунак?»
  Штосьці ў гэтым гучала не так. Яна сказала: "Я не думаю, што гэта было б этычна".
  «Што, этычна? Я б за такое ў гарачую ваду не палез».
  «Я меў на ўвазе журналісцкую этыку».
  «О, ваша этыка». Ён выпіў апошнюю порцыю пепсі, зірнуў уніз і заўважыў пляму на сваім цёмна-сінім гальштуку. Ён дастаў з кішэні ручку і пачаў рыскаць узад і ўперад па гальштуку, пакуль пляма не знікла. «Ну вось і нэт-нэт. Я працую, мне плацяць. Гэта высечана ў камені. Але ў вас ёсць некалькі варыянтаў. Ёсць юрыдычная дапамога. Або ACLU - гэтыя падзенні выклікаюць аргазм, яны атрымліваюць такі выпадак. Хто-небудзь з гэтых тройных дабрачынцаў з Ельскага, Калумбійскага або Хахвада можа дазнацца пра гэта і захапіць справу. Такім чынам, вы расказвайце сваю гісторыю - я гарантую вам, што нейкі хударлявы выпускнік Нью-Йоркскага ўніверсітэта будзе грукаць у вашы дзверы і прасіць даць нумар тэлефона Богса.
  «Але гэта можа заняць месяцы. Ён павінен выйсці зараз. Яго жыццё ў небяспецы».
  «Слухай, я павінен вярнуцца ў тую пякельную дзірку праз дваццаць хвілін і стаць побач з чалавекам, які, як сцвярджаецца, расстраляў з кулямёта трох удзельнікаў канкуруючай банды, пакуль ён расказваў анекдоты пра Полака адной са сваіх палюбоўніц. Я мушу стаяць і слухаць, як судзьдзя яму тлумачыць, што ён як мінімум пятнаццаць гадоў прасядзець у камэры дзесяць на дваццаць. Калі ён прыйшоў да мяне, ён сказаў: «Фрэд, я чую добрыя рэчы». Ты вызвалі мяне. Вы робіце гэта? Ты вызвалі мяне».
  Ён засмяяўся і стукнуў сябе па грудзях. «Гэй, я яго не адцягваў. Ён не шчаслівы, і ён, і яго сябры - забойцы. Я хачу сказаць, што Богс у небяспецы, я ў небяспецы. Падумайце пра гэта. Вы таксама ў небяспецы. Ты кажаш, што мянты, пракурор і твая ўласная сетка - гэта кучка прыдуркаў. Жыцьцё небясьпечнае. Што я магу сказаць?»
  Меглер паглядзеў на гадзіннік. «Час зрабіць усё магчымае, каб упрыгожыць Амерыку і прыбраць з вуліц больш смецця».
  - У мяне ёсць прапанова, - сказаў Рун.
  Адвакат азірнуўся праз плячо. «Зрабіце гэта хутка. Вы не прымусіце наркабаронаў чакаць».
  Яна сказала: «Вы ведаеце, колькі людзей глядзяць Бягучыя падзеі?»
  «Не, і я таксама не ведаю сярэднегадавой колькасці ападкаў у Амазонцы. Мне ўсё роўна?» Ён пачаў падымацца па лесвіцы.
  «У залежнасці ад таго, ці хочаце вы, каб дзесяць мільёнаў людзей бачылі ваша імя і твар і чулі, якую неверагодную працу вы робіце».
  Фрэд Меглер спыніўся.
  Рун паўтарыў: «Дзесяць мільёнаў».
  Меглер зірнуў на дзверы суда. Ён прамармытаў нешта сабе пад нос і пайшоў назад па прыступках.
  Я, ДОБРА. Я НАРАДЗІЛАСЯ Ў АТЛАНЦЕ, І МЫ ЖЫЛІ ТАМ дзесяць гадоў, перш чым наш тата вырашыў, што едзе ў краіну большых магчымасцей, як ён казаў, і я да гэтага часу памятаю, як ён гэта казаў...»
  Знутры трынаццаціцалевага японскага тэлевізійнага манітора, каляровы незбалансаваны, занадта цяжкі чырвоны, Рэндзі Боггс распавядаў гісторыю свайго жыцця.
  «Большыя магчымасці. Мне было страшна, таму што я думаў, што мы памром, таму што я зблытаў «зямлю большых магчымасцяў» з «зямлёй абяцанай», якая, як я памятаў, з баптысцкай царквы Дня Ушэсця азначала рай. У той час мне было каля адзінаццаці і я быў рэлігійным. Добра, у школе я патрапіў у немалыя цяжкія праблемы. Нехта, нейкі старэйшы дзіця, лаяўся б: «Ісус Хрыстос», і я б яшчэ больш раззлаваўся на мокрага ката і прымусіў бы яго сказаць, што яму шкада, і тое, што здарылася, было тое, што мяне білі па-чартоўску больш разоў, я не памятаю або клапаціцца аб ".
  Мантаваць відэастужку было ў сто разоў прасцей, чым фільм. Гэта быў электронны, а не механічны працэс, і Рун палічыў, што гэта ўяўляе сабой нейкі неверагодны прагрэс у цывілізацыі - пераход ад рэчаў, якія вы маглі бачыць, як яны працуюць, да рэчаў, якія вы не маглі бачыць, што прымушае іх дзейнічаць. Ёй гэта падабалася, таму што гэта было падобна да магіі, у якую яна верыла, з той толькі розніцай, што для чараўніцтва вам не патрэбныя батарэйкі. Лёгкасць мантажу, аднак, не вырашыла яе праблемы: у яе было так шмат добрай стужкі. Тысячы і тысячы футаў. Гэты канкрэтны кадр быў зроблены з першага разу, калі яна брала інтэрв'ю ў Богса, і ўсё гэта было настолькі сціплым, што яна паняцця не мела, што выразаць.
  «... Ва ўсякім разе, мы апынуліся не ў раі, а ў Маямі і некаторай магчымасці, якая апынулася ... Чалавек, гэта было як у таты. Гэта было адразу пасля Батысты, і тут было кепска з кубінцамі. На працягу многіх гадоў я не любіў, ведаеце, іспанцаў. Але гэта было глупствам, таму што некалькі гадоў таму я паехаў у Цэнтральную Амерыку — адзіны раз, калі я быў за межамі краіны — і мне гэта спадабалася. Ва ўсякім разе, я казаў пра гэта раней, калі я быў дзіцем, і я бачыў гэтых заможных кубінцаў, якія ўжо не былі заможнымі, і гэта самы сумны тып чалавека. Вы можаце заўважыць гэтую страту ў яго хадзе і ў тым, як ён глядзіць на машыну, якой цяпер ездзіць, і гэта не так добра, як раней. Але здарылася тое, што яны пачалі адбіраць працу, якую павінны былі мець мы, белыя людзі. Не тое каб я меў на ўвазе гэта ў расавым ключы. Але гэтыя кубінцы працавалі дарма. Трэба было толькі ўладкавацца на працу і пракарміць сем'і. Якія былі велізарныя. Я ніколі не бачыў у адной сям'і столькі маленькіх лайноў, што думаў, што мой тата кепскі. Ён практычна пераварочваўся на маму і стукаў, яна несла. Дома ў мяне было шэсць сясцёр і два браты, я страціў брата ў Наме і сястру ад раку яечнікаў ...
  «У таты была галава да механізатараў, але ён ніколі не звяртаўся. Я якраз наадварот. Вы заплаціце мне, і я буду папацець за вас. Мне падабаецца адчуванне працы. Мае мышцы нервуюцца, калі я не працую. Але ў мяне праблемы з падлікамі . Мой тата шмат дзён запар быў без працы. Мой старэйшы брат падпісаўся, марская пяхота, і мне было шаснаццаць, таму, натуральна, я думаў зрабіць тое ж самае, але замест гэтага пачаў працаваць».
  Кар'ера Рэндзі Богса: збіральнік са склада, потым гандляр гібеллю, потым аператар язды, потым падмятальнік у Piggly Wiggly, потым продаж хот-догаў на шашы каля мыса Кэнэдзі (дзе ён убачыў запуск месяца Апалон і падумаў, што можа захацець быць пілотам ), то жывёлавод, то рыбак, то дворнік, то кухар.
  Тады злодзей.
  «Аднойчы я быў у Кліруотэры з Буні, гэта быў мой брат, як я яго называў, і сябар па службе. І мы пайшлі ў гэты аўтазаезд, і яны размаўлялі пра грошы, якія яны зарабляюць, і пра тое, што Буні збіраецца купіць сабе матацыкл Bulltaco, такі з нізкім рулём, і вось я быў - о, божы - мне было дзевятнаццаць і мой брат павінен быў аплаціць мой шлях у тэатр? Я быў даволі збянтэжаны гэтым. Такім чынам, у тую ноч яны пайшлі ў, ну, ведаеце, публічны дом — які было не так проста знайсці ў Кліруотэры — і яны дазволілі мне пакінуць машыну на пару гадзін. Тое, што я зрабіў, я адчуваў сябе так дрэнна з-за таго, што мяне злавілі, я паехаў да аўтазаку, які якраз зачыняўся, і адцягнуў увагу — падпаліў хмызняк каля экрана — і калі ўсе выбеглі на паглядзіце, што адбываецца, я забег у кабінку і збіраўся схапіць грошы. Толькі здарылася, што грошай не было. Яго ўжо спакавалі і кудысьці павезлі, напэўна, на начны ўклад у банку. Я выбягаю, прама ў аднаго з гаспадароў. Цяпер я худы чалавек, і тады я быў худым хлопчыкам, і ён убачыў, што адбываецца, і паклаў мяне адразу .
  «… Ведаеце, за што яны мяне схапілі? Я павінен смяяцца зараз. Яны не маглі арыштаваць мяне за крадзеж і не маглі арыштаваць мяне за крадзеж. Яны арыштавалі мяне за падпал. За спаленне расліны, якая не была пустазеллем. Вы ў гэта верыце?»
  Стужкі працягваліся і працягваліся, бясконца.
  Фармат гісторый Current Events зрабіў Rune праца цяжкая. Пайпер Сатан настойвала на тым, каб яна сама была на камеру на працягу значнай часткі кожнага сегмента. Большую частку гісторыі складалі б інтэрв'ю, якія Рун зараз рэдагаваў. Але кожныя тры хвіліны ці каля таго вяртаўся Сатан, які працягваў гісторыю, чытаючы TelePrompTer. Затым вернемся да іншых стужак — месца злачынства, здымкі атмасферы, інтэрв'ю. Адкрыццё Бенета Фроста. Каардынаваць усё — голас за кадрам і дыялогі на фрагментах стужкі, а таксама сцэнарый Пайпер Сатан — было складана.
  («І, — папярэджваў яе Лі Мэйзэл, — калі ты ўкладзеш у яе вусны змешаную метафару або нізку шыпячых слоў, нават Бог не дапаможа табе».)
  Але што, калі гэта было цяжка? Рун быў у захапленні. Вось яна — тры гадзіны ночы, Кортні (і плюшавы мядзведзь) дрэмле каля яе ног — мантуе стужку для таго, што павінна было стаць сенсацыйнай навіной у часопісе навін нумар адзін у прайм-тайм сеткавага тэлебачання. Лепш за ўсё тое, што гісторыю ўбачаць дзесяць мільёнаў чалавек, якія, калі не перакусяць або не пабягуць адразу пасля Fade Out, таксама ўбачаць яе імя.
  І, падумала яна на імгненне, лепшая частка ўсяго: яна будзе несці адказнасць за тое, каб вызваліць з турмы невінаватага чалавека — чалавека, чые мышцы нерваваліся, калі ён не мог рухацца.
  Праметэй, які збіраецца развязаць.
   раздзел 20
  КАНФЕРЭНЦ-ЗАЛА.
  Легендарная канферэнц-зала на саракавым паверсе хмарачоса Сеткі.
  Менавіта тут кіраўнікі і высокапастаўленыя журналісты планавалі спецыяльнае асвятленне забойства Марціна Лютэра Кінга і адстаўкі Бобі Кенэдзі і Ніксана, а таксама захопу закладнікаў у Іране і выбуху "Чэленджэра" . Выглядаў ён не надта ўражліва — пафарбаваныя ў жоўты колер сцены, пашчарблены і запэцканы авальны стол і дзесяць крэслаў, якія круцяцца, абіўка якіх паблякла да блакітнага ад мацярынскай кампаніі блакітнага колеру. Але пацёртасць не прымяншала таго факту, што ў гэтым пакоі пісалася гісторыя — а часам нават і рабілася.
  Рун спыніўся каля цікаўных дзвярэй. Брэдфард Сімпсан, які не быў запрошаны на сустрэчу, перадаў ёй файлы, якія ён дапамог вынесці з яе стала. «Зламай нагу», — сказаў ён і пацалаваў яе ў шчаку — той, які доўжыўся трохі даўжэй, чым стандартны аўтобус поспеху, падумала яна. Ён знік назад у сціплай рэдакцыі.
  Рун зазірнуў унутр. Лі Мэйзел і Пайпер Сатан сядзелі за сталом. За імі была карта свету з чырвонымі налепкамі, якія паказвалі, дзе Сетка мае пастаянныя бюро. Не больш за пару цаляў прасторы аддзяляла любую з чырвоных кропак, за выключэннем акіянаў і на Паўночным і Паўднёвым полюсах.
  Гэта быў пакой, у якім Руна ніколі не магла апынуцца. Калі яна падала заяўку ў Сеціве на працу асістэнтам аператар, якому яны сказалі, што няма шанцаў перайсці ў навіны, сама ствараючы матэрыялы; усе гэтыя месцы былі зарэзерваваны для журналістаў са стажам або зорных студэнтаў журфака.
  Але вось яна, лінейны прадзюсар, якая працуе на Лі Мэйзэл, і трымае ў нервовых руках чарнавік сцэнарыя, які яна насамрэч напісала для Пайпер Сатан.
  Рун змагаўся з прыступам трывогі.
  Яна перакладвала вялізныя стосы запісак і стужак з адной рукі на другую. Яе сэрца шалёна білася, а далоні пакідалі потныя плямы на чорных касетах, якія яна трымала. Сатан заўважыла яе і кіўнула ўвайсці. - Давай, - рэзка сказала яна. «Чаго вы чакаеце?»
  Мэйзел кінуў на Руна хуткі рассеяны позірк.
  «Давайце зоймемся гэтым», - сказала Сатан. «Давайце паглядзім сцэнар. Давай."
  Рун раздаў аркушы, і яны абодва чыталі моўчкі, за выключэннем таго, што Пайпер Сатан нецярпліва стукала па стале залатым пяром Крыжа. З каменнымі тварамі яны прагарталі шаснаццаць старонак. Спачатку Сатан, потым Мэйзэль сунулі аркушы ў цэнтр стала.
  - Добра, - сказала Сатан. «Чаму так важна, каб вы зрабілі гэтую гісторыю?»
  Гэта было прама з левага поля. Рун не чакаў такога пытання. Яна праглынула, паглядзела на Майзеля, але ён нічога не прапанаваў. Яна падумала на імгненне і пачала гаварыць. Яна ведала лепш, чым магла сказаць (словы, зноў праклятыя словы). Калі яна адказвала Сатан, праскочыла шмат "хм" і "што я маю на ўвазе". Яна выправілася, сказала тое ж самае двойчы. Яна гучала абарончай. Гаворачы, яна паспрабавала зірнуць у вочы Сатан, але гэта проста ператварыла яе ў розум. Прагучалі словы пра справядлівасьць і адказнасьць журналістаў.
  Усё гэта было праўдай, але Рун, вядома, не сказала Сатан ніводнай часткі адказу: яна ні разу не сказала: « Чаму я так мару зрабіць гэтую гісторыю?» Таму што частка мяне хоча быць вы. Я хачу быць высокай і мець выразныя светлыя валасы, якія застаюцца там, дзе я іх паклаў, і хадзіць на высокіх абцасах, а не выглядаць недарэчнай. Я хачу, каб прэзідэнты сетак і карпарацый глядзелі на мяне з зайздрасцю і пажадлівасцю. Мне патрэбны розум, такі ж круты і востры, як цела носьбіта чорнага пояса. Я хачу паспрабаваць вашу сілу, а не маю. Не падобна на чараўніцтва ў казках, а на сілу накладваць наймацнейшыя віды заклёнаў — тыя, якія ствараюць уражанне, што вы дакладна ведаеце, што рабіць кожную хвіліну, што менавіта сказаць ...
  Але яна гаварыла пра прэсу, пра невінаватасць, пра Богса. Калі яна скончыла, яна села назад. Напэўна, Сатан быў задаволены адказам. Яна сказала: «Добра, дазвольце задаць вам некалькі канкрэтных пытанняў».
  Аднак гэта было яшчэ горш, таму што тычылася таго, пра што Руна павінна была падумаць сама. Вы бралі інтэрв'ю ў першапачатковай каманды на месцы злачынства? (Добрая ідэя; ёй ніколі не прыходзіла ў галаву.) Ці размаўлялі вы з кім-небудзь з ранейшых адвакатаў Богса? (Рун не ведаў, што ў яго былі.) Ці бачыў ён калі-небудзь псіхіятра пра свае крымінальныя схільнасці? (Яна ніколі не пыталася.)
  Усе трое спрачаліся на працягу дзесяці хвілін, і ў рэшце рэшт і Мэйзел, і Сатан кіўнулі і сказалі, што праграма павінна працягвацца, пакуль у шоу не сцвярджаецца, што Боггс невінаваты - толькі што ёсць некалькі сур'ёзных пытанняў наконт яго віны.
  Засталося толькі пытанне аб тым, калі гісторыя павінна выйсці ў эфір.
  Спыталі яе меркаванне.
  Руна адкашлялася, пераблытала паперы і сказала: «Шоу на наступным тыдні».
  Мэйзэль сказаў: «Не, сур'ёзна».
  І пачалася бітва.
  - Справа ў тым, - сказаў Рун, - што ён павінен як мага хутчэй выйсці з турмы. Там яго не любяць. Яго ўжо спрабавалі забіць. Я вам гэта казаў».
  Сатан сказала: «Яны»? Хто «яны»?»
  «Іншыя зняволеныя».
  Майзел спытаў: "Чаму?"
   «Я не ведаю. Ахоўнік сказаў мне, што ён не папулярны. Ён адзіночка. Ён...
  «Сёння пятніца», - гаўкнуў Майзел. «Руна, каб выйсці ў эфір у наступны аўторак, уся праграма павінна была быць знятая і адрэдагаваная да гэтага часу. Да панядзелка ён павінен быць у кампутары. Так проста нельга».
  «Я не думаю, што ён пратрымаецца яшчэ тыдзень. Адзін раз спрабавалі забіць, паспрабуюць яшчэ».
  Сатан і Мэйзел пераглянуліся. Сатан азірнуўся на яе і сказаў: «Наша праца - паведамляць навіны, а не ратаваць чыю-небудзь задніцу. Гісторыя Богса забіваецца ўсё яшчэ актуальная. Мы маглі б-"
  «Гэта жахліва сказаць!»
  «Ой, адчапіцеся, — сказала Сатан.
  Майзел сказаў: «Пайпер мае рацыю, Рун. Галоўная гісторыя, а не кіданне вязня. І я не разумею, як мы можам гэта зрабіць. Проста няма часу».
  «Сцэнар ужо напісаны», — сказала яна. «І я правёў апошнія тры ночы за рэдагаваннем. У мяне ўсё прымеркавана да секунды».
  «Другі», - сказала Сатан, стомлена ўздыхнуўшы.
  Мэйзэль сказаў: «Пайпер трэба было б запісаць у нядзелю ўвечары або ў панядзелак раніцай».
  Мяккім калючым голасам Рун сказаў: «Я хачу, каб гісторыя выйшла ў эфір на наступным тыдні». Яна склала рукі і паклала іх сабе на калені.
  Яны абодва глядзелі на яе.
  — працягваў Рун. «Што адбудзецца, калі нехта даведаецца, што мы маглі выратаваць яму жыццё, а мы проста не паспелі своечасова напісаць гісторыю?»
  Цішыня, калі Сатан і Мэйзел пераглянуліся. Мэйзэль зняў напружанне, спытаўшы вядучую: «Што вы думаеце?»
  Рун адчула, як яе зубы сціснуліся ад напружання. Сатан адказаў, спытаўшы: "Што яшчэ было запланавана на гэтым шоу?"
  «Арабы ў Квінсе», — сказаў Майзел. «Гэта напалову адрэдагавана».
   - Мне ніколі не падабалася гэтая гісторыя, - сказаў Рун.
  Сатан паціснула плячыма. «Гэта мяккая навіна. Я ненавіджу мяккія навіны». Яна нахмурылася, відаць таму, што пагадзілася з Рунам.
  «Мая гісторыя не, - сказаў Рун. «Гэта цяжкая навіна».
  Сатан сказаў: "Я мяркую, што вам спатрэбіцца крэдыт".
  Каб убачылі дзесяць мільёнаў чалавек .
  «Можна паспрачацца, што так».
  Вядучая працягвала: «Але гэта ваша імя. Вам давядзецца гэта змяніць».
  - Не хвалюйся, - сказаў Рун. «У мяне ёсць прафесійнае імя».
  «Прафесійная назва?» Майзель з усіх сіл стрымліваў усмешку.
  «Ірэн Дод Сайманс».
  «Гэта ваша сапраўднае імя?» - спытала вядучая.
  "Накшталт."
  Сатан сказаў: "Накшталт". І паківала галавой, а потым дадала: «Прынамсі, гэта гучыць як імя таго, хто ведае, што робіць». Яна выцягнула з сумачкі свой асабісты каляндар; за ім ішлі водары духаў і замшу. «Добра, дарагая, спачатку мы збярэмся і напішам сцэнар...»
  «Сцэнар?» Рун міргнуў вачыма. «Але ўсё скончылася». Яна кіўнула на аркушы перад імі.
  Сатан засмяялася. «Не, дзеткі, я маю на ўвазе сапраўдны сцэнар. Мы сустрэнемся заўтра ў шэсць трыццаць у рэдакцыі « Бягучыя падзеі ».
  Першая думка Руна была: дзярмо, няня. Дзе мне ўзяць сядзелку? Яна ўсміхнулася і сказала: «Шэсць, калі хочаш».
  «У шэсць трыццаць будзе добра».
  ВЫ НЕ МАЕЦЕ ПРАВА РАЗМОВАРЫЦЬ ПА ТЭЛЕФОНУ, АЛЕ звычайна вам дазваляюць. Прывілей, а не права . (Аднойчы Богс пачуў, як нейкі зняволены крычыць: «Дайце тэлефон! Мы атрымалі правы». Ахоўнік адказаў даволі ветліва ў гэтых абставінах: «Ты атрымаў тое, што мы табе даем, мудак».)
  Але, магчыма, таму, што Боггс быў зарэзаны нажом, або таму, што ён не быў панкам, а можа, таму, што быў добры цёплы дзень, ахоўнік, які адказваў за пошту і тэлефонную пакой, паслаў кагосьці знайсці яго, каб ён мог прыняць званок.
  "Рэндзі, як ты сябе адчуваеш?" — спытаў Рун.
  «Гэта вы, міс?»
  «Вы з лазарэта?»
  «Учора мяне выбілі. Ні пра які боль і казаць, калі я не пацягнуся. Я прачытаў гэтую гісторыю. У кнізе, якую ты мне даеш. Мне падабаецца. Але не думайце, што я вельмі падобны на яго, і калі я калі-небудзь скраў агонь у багоў, я напэўна не ведаю агароджы, якая б з гэтым справілася...» Ён зрабіў паўзу, і яна засмяялася, быццам ведала, што павінна была, мяркуючы, што ён, верагодна, патраціў шмат часу на прыдумванне жарту. Які ў яго быў.
  "Адгадай што?" — спытала яна.
  «Не ведаю».
  «Я знайшоў новага сведку».
  «Новы сведка?»
  «Вядома».
  «Ну, мой, раскажы мне пра гэта».
  Яна ад пачатку да канца расказала пра Бэнэта Фроста, а Рэндзі Богс не вымавіў ніводнага слова за ўвесь час, пакуль яна гаварыла. Фактычна, ніводнага складу, ці буркатання, ці нават удыху.
  Калі яна скончыла, надоўга запанавала цішыня.
  «Ну, — сказала яна, — ты нічога не кажаш».
  «Але я ўхмыляюся, я вам гэта скажу. Чорт, я не магу ў гэта паверыць. Вы нешта зрабілі для сябе, міс.
  «Цяпер я паспрабую выпусціць праграму ў эфір на наступным тыдні. Меглер сказаў, што калі яго імя і фатаграфія з'явяцца ў артыкуле, ён бясплатна падасць хадайніцтва аб новым судовым працэсе».
   "Спадар. Меглер гэта сказаў?»
  «Яму было балюча. Я бачыў боль, але ён сказаў, што будзе. Ён сказаў, што калі суддзя паверыцца ў гэтым і задаволіць хадайніцтва, вы адразу ж выйдзеце».
  «Хоць суддзя можа не даць гэтага, я мяркую».
  «Фрэд сказаў, што праграма « Бягучыя падзеі» сапраўды дапаможа. Суддзя быў бы больш схільны вызваліць вас, асабліва калі яго чакаюць перавыбрання».
  «Ну, блін. чорт вазьмі. Што мне цяпер рабіць?»
  «Вы проста паклапаціцеся пра сябе на наступным тыдні. Не ідзі болей на нажы».
  «Не, мэм… Адно… Што вы зрабілі…?»
  Цішыня.
  «Я мяркую, што я спрабую сказаць вам дзякуй».
  «Я мяркую, што вы толькі што зрабілі».
  Пасля таго, як яны паклалі трубку, Рэндзі Богс з усмешкай на твары выйшаў з будынка адміністрацыі, каб знайсці Северна Вашынгтона і паведаміць яму навіны.
  КАЛІ БОГГС ВЫХОДЫЎ З БУДЫНКА, ЯШЧЭНЫ ВЯЗНЕНЫ , невысокі калумбіец, рушыў услед за ім, а потым дагнаў яго. Такіх зняволеных раней называлі даверанымі асобамі ў турмах саракавых і пяцідзесятых гадоў, а цяпер іх звычайна называлі прыдуркамі, мудакамі або падонкамі. Ён толькі што меў кароткую размову з ахоўнікам, на якога ён працаваў, ахоўнікам, які наўздагад адсочваў тэлефонныя размовы зняволеных. Вязень усміхнуўся Богсу, сказаў: «Buenas dias» і пайшоў наперадзе, не пачуўшы, што Богс сказаў у адказ. Яго асабліва не цікавіў, які будзе адказ. Ён спяшаўся. Ён хацеў як мага хутчэй дабрацца да Хуана Асіпіё.
   раздзел 21
  РУН ВЫРАШЫЛА, ШТО ЯНА ЗНАЙШЛА НОВЫ ВЫДАЎНЫ НАРКОТ, Цалкам легальны і танны. Гэта называлася «прачнуцца», а вы нават не прынялі. Усё, што вы рабілі, гэта не спалі трыццаць гадзін запар, і гэта адпраўляла вас у самае выдатнае псіхадэлічнае падарожжа, якое вы толькі маглі сабе ўявіць.
  Грэмліны вылазілі з Соні, цмокі зляталі з рудых ліхтароў, а тролі кінулі масты і бегалі лісінай рыссю па туманнай танцпляцоўцы яе стала. Паўсюль плавалі дзіўныя амёбы.
  У аўторак была шостая гадзіна вечара, і прычынай галюцынацый — і бессані — была маленькая пластыкавая касета з аднацалевым відэазапісам з навінамі, якія павінны былі паказаць праз некалькі гадзін у начной праграме «Бягучыя падзеі» . Аповесць называлася «Лёгкае правасуддзе». Голас за кадрам быў змешаны, дададзены ліды і зваротны адлік, устаўлены «жывыя» часткі каментарыяў Пайпер Сатан.
  Стужка, на якой ішоў дакладны час, адведзены для сегмента, ляжала дзесьці ў нетрах камп'ютэрнай сістэмы Сеткі, якая дзейнічала як геніяльны, ніколі не спячы рэжысёр, і запускала сегмент дакладна ў час, у 8:04. :36 PM Затым сістэма аўтаматычна трансліравала б гісторыю Рэндзі Богса дакладнай працягласцю ў адзінаццаць хвілін чатырнаццаць секунд, што было сеткавай версіяй чвэрці гадзіны — крыху карацей, чым у час Эдварда Р. Мэраў, але тады кожны дадатковы хвіліна рэкламы не азначала яшчэ паўмільёна долараў даходу, як сёння.
   Руна прымружылася ад некалькіх прывідаў і села на спінку крэсла.
  Апошнія дні былі кашмарам.
  Пайпер Сатан не адчувала задавальнення. "Што гэта? Як вы гэта называеце?» - крычала яна, хадзячы ўзад і ўперад за Рунам, які сядзеў у жаху, імкнучыся, каб яе рукі не дрыжалі, калі яна друкавала. «Гэта павінна быць чортава паэзія? Гэта павінна быць мастацтва?»
  Сатан прайшла яшчэ дзесяць футаў, пакідаючы пасля сябе сляды цыгарэтнага дыму і Шанэль № 5.
  Нішто, што яна напіша, не можа спадабацца Сатан. «Гэта факт? Ці падтрымліваецца? Хто ваша атрыбуцыя? … Што гэта, чорт вазьмі? Фігура прамовы? «Справядлівасць падобная да няўстойлівага мядзведзя»? Канечне, я ведаю шмат мядзведзяў-дрывасаў. Наша аўдыторыя сапраўды будзе мець дачыненне да няспраўных мядзведзяў. Проста паглядзіце на Broadway Rune, вы бачыце шмат мядзведзяў? Давайце, дзеткі…»
  Рун пісаў яшчэ, потым Сатан нахіляўся і глядзеў на экран тэкставага працэсара, засяроджваючыся на словах, як снайпер.
  «Вось, дазвольце мне…», — казаў Сатан і ледзь не локцем адбіваў Руна ў бок.
  Націсніце, націсніце, націсніце ... Код выдалення адрэзаў бы яшчэ дзясятак прапаноў. Пазногці Сатан ніколі не шчарбаліся. Яны былі падобныя на чырвоны кеўлар.
  Але нарэшце гісторыя была скончаная.
  Сатан і Мэйзел зацвердзілі завершаны сцэнар у панядзелак вечарам (дваццаць восьмы чарнавік). Сатан запісала свае часткі на камеру і адправіла іх на мантаж разам з кліпамі з інтэрв'ю Рун і кадрамі атмасферы. Раніцай у аўторак, калі яна выходзіла са студыі, Рун спытаў яе: «Вы заўсёды праводзіце такі час з прадзюсарамі?»
  «Не, я не праводжу так часу. Большасць вытворцаў умеюць пісаць».
  «О».
  Аднак цяпер Руну нічога не заставалася рабіць, як паспрабаваць застацца прачнуцца і паглядзець само шоу, пакуль яна змагалася з адчуваннем, што яна левітае. Было некалькі варыянтаў. Яе першы выбар: яна хацела быць дома і глядзець гэта з Хілі. Але ён пайшоў даследаваць пакет, які ляжаў перад клінікай для абортаў у Брукліне. Іншая магчымасць: непадалёк ад плавучага дома быў бар - Руна была там заўсёдным наведвальнікам - і ўсе там былі б рады паглядзець яе праграму (на шчасце, гэта быў аўторак, таму адсутнасць спартыўных праграм у панядзелак увечары не стварала б цяжкасцей для некаторых заўсёднікаў) .
  Але гэта прадугледжвала ўстаць і кудысьці пайсці. Што на дадзены момант было подзвігам, на які Руна лічыла, што яна не здольная.
  Такім чынам, яна сядзела там, дзе была - за сваім сталом. Перад ёй стаяў прыгожы каляровы манітор, і, магчыма, проста магчыма, Пайпер і Лі падыдуць і далучацца да яе. Яны ўсе разам глядзелі шоу і расказвалі ёй, якую добрую працу яна зрабіла, а потым вялі яе выпіць у нейкі шыкоўны бар.
  Яе думкі змяніліся, і яна выявіла, што думае пра Рэндзі Богса. Яна спадзявалася, што ахоўнікі дазваляюць яму глядзець бягучыя падзеі . Гэтая думка прагучала смешна — дазволіць яму глядзець, як калі яна была дзіцем і прасіла бацькоў дазволіць ёй не спаць, каб пачытаць яшчэ казкі ці паглядзець тэлевізар.
  «Гэй, Рун».
  Яна падняла вочы, падумаўшы, што галюцынацыі становяцца ўсё больш дзіўнымі: нейкі грузны хлопец адлучаецца ад камеры і ідзе да яе. Як ён гэта зрабіў? Як пачвара ў «Чужым» , якая вылазіць з труб, каб з'есці Сігурні Уівер.
  - Рун, - сказаў ён зноў. Яна прыжмурылася. Гэта была Моры Вайнберг, галоўны інжынер шоу. Ён быў апрануты ў інжынернае адзенне — сінія джынсы, чорную кашулю і твідавы пінжак.
  - Моры, - сказала яна. Ён нахмурыўся — яна ўпершыню ўбачыла, каб ён рабіў гэта. Інжынеры - гэта звычайна Rolaids-poppers але Моры не разумеў паняцця стрэсу. Яна ўяўляла яго грувасткім мядзведзем, і гэта прымушала яе смяяцца ўголас.
  "Як справы?"
  «Ваш сегмент».
  Яна захіхікала. "Угу."
  "Што здарылася?" Голас яго дрыжаў.
  Гумар хутка сыходзіў. «Здарылася?»
  «Ісус, як жа ты не ўвайшоў у свой сегмент? «Лёгкае правасуддзе». Ён павінен быў патрапіць у кампутар да трох. Спазнілася ўжо на дзень. Мы павінны былі быць там да трох. Вы гэта ведаеце».
  Яе вочы прабеглі па студыі. Ён казаў тое, што яна чула? "Я зрабіў. Я аддаў яго Чарлі каля чатырох. Але ён сказаў, што ўсё ў парадку».
  Моры паглядзеў на буфер абмену. «Гэта праблема. Зараз яго там няма. У нас адзінаццаць хвілін пустога эфіру, пачынаючы з васьмі гадзін чатыры трыццаць шэсць.
  «Правер яшчэ раз». У яе голасе чулася паніка.
  «Я толькі што праверыў. Пяць хвілін таму».
  «Праверце яшчэ раз, праверце яшчэ раз!» Ні смеху, ні бязладных мядзведзяў, ні амёб. Адрэналін яе зусім абудзіў.
  Моры паціснуў плячыма і зрабіў званок. Ён закрыў муштук рукой і сказаў ёй: «Зып».
  "Як гэта адбылося?"
  «Звычайна так бывае, што прадзюсер не дастаўляе стужку своечасова».
  «Але я ўвайшоў ». Яна прабегла ў сваёй цьмянай памяці. Яна не думала, што аблажалася. Гэта была занадта вялікая памылка нават для яе. Гэта было падобна на тое, што пілот забыўся спусціць колы самалёта перад пасадкай.
  Ва ўсялякім разе, былі і іншыя стужкі. У яе быў падман канчатковага крою. Гэта была нязручнасць, а не трагедыя.
  Яе рукі дрыжалі. Моры зноў услухаўся ў трубку. Ён падняў вочы і сказаў ёй: «Добра, твая задніца пакуль у бяспецы. Чарлі кажа, што памятае цябе дастаўляючы яго. Ён змясціў яго ў кампутар, але чамусьці ён знік. У цябе падман?»
  «Вядома».
  Ён сказаў у трубку: «Праз пяць хвілін мы даставім вам яшчэ адзін». Ён паклаў трубку. «Такога раней не было. Дзякуй табе, дарагі Госпадзе, за падманы».
  Падзяка была заўчаснай. Не хапала і дурня. Голас Руна быў пранізлівы ад панікі. «Я паклаў яго туды. На маім стале». Яна шалёна паказала на пусты кут.
  «О, чувак».
  «Я паклаў гэта тут жа».
  Ён скептычна ўтаропіўся на лысіну.
  Яна сказала: «Я не выдумляю».
  «Грубыя парэзы?» Моры глядзеў на гадзіннік. «Чорт, у нас няма часу. Але мы можам...
  Яна адчыніла шуфляду. "О, не", прамармытала яна задыхаючыся.
  Ён сказаў: «Яны таксама пайшлі?»
  Рун ківаў. Яна не магла гаварыць.
  «О, хлопчык. Ай чорт. Адзінаццаць хвілін пустога паветра. Такога ніколі раней не было. Такога ніколі не было».
  Потым яна падумала пра нешта іншае і разарвала крэдэнцыю.
  Арыгінальная стужка, якую яна зрабіла з Бенетам Фростам, новым сведкам, і падман гэтага таксама зніклі. Усё, што засталося ад гісторыі пра Рэндзі Богса, - гэта сцэнары, нататкі і фонавыя запісы інтэрв'ю.
  - Нас абрабавалі, - прашаптаў Рун. Яна ў паніцы азірнулася, адчуваючы жудаснае пачуццё знявагі. «Хто гэта быў?» Яна паглядзела на Моры. «Каго вы сёння бачылі на здымачнай пляцоўцы?»
  «Каго я бачыў?» — пранізліва паўтарыў ён. «Тузін журналістаў, сто супрацоўнікаў. Той стажор са светлымі валасамі, які дапамагаў вам з гісторыяй. Пайпер была тут, Джым Юстыс, Дэн Семпл... Я маю на ўвазе, што сёння тут прайшла палова сеткі». Вочы Моры неспакойна зірнулі на тэлефон, і яна ведала, што ён думае: Хтосьці павінен быў выклікаць Пайпер Сатан. Вялікі насценны кварцавы гадзіннік, які, наколькі Рун ведаў, адпавядаў пульсу сусвету, паказваў, што ў іх засталося сорак чатыры хвіліны да выхаду «Бягучых падзей» у эфір. Сорак чатыры хвіліны, пакуль гэта не стала першай тэлевізійнай праграмай у прайм-тайм у гісторыі, якая выпусціла ў эфір адзінаццаць хвілін і чатырнаццаць секунд пустога месца.
  АДЗІНАЕ, ШТО ЎТРЫМАЛА ПАЙПЕР САТАН АД БЫЛЫХ, каб прайсці праз падвойныя дзверы ў рэдакцыю, была прамая трансляцыя Nighttime News With Jim Eustice , галоўнай сусветнай інфармацыйнай праграмы Сеткі, якая цяпер у эфіры на трыццаць футаў ззаду Rune.
  Але ўсё роўна яна люта кінулася да стала Руна. Падчас трансляцыі ветэран-вядоўца быў настолькі абнадзейлівым і спакойным, што нават здымачнай групе спадабалася глядзець на яго. Аднак сёння вечарам толькі галоўны інжынер і прадзюсер не зводзілі вачэй з яго скаласатага квадратнага твару. Усе астатнія ў вялізнай студыі глядзелі на Сатан і Мэйзел, якія спяшаліся да сталоў з бягучымі падзеямі, як хірургі, якія адказваюць на сіні код.
  «Што, чорт вазьмі, здарылася?» - пранізлівым шэптам спытала Сатан.
  «Я не ведаю». Рун адчуў, як навярнуліся слёзы. Яна люта ўпілася кароткімі пазногцямі ў далоні; з болем жаданне плакаць зменшылася. «Мяне нехта абрабаваў. Забралі ўсё».
  Майзель паглядзеў на гадзіннік над пультам кіравання. «У нас нічога няма ? Зусім нічога?»
  «Я не ведаю, што здарылася. Я перавярнуў стужку...
  Моры далікатна сказала: «Яна. Чарлі зразумеў. Ён запраграмаваў яго. Недзе праз чатыры ён знік».
  «Сукін сын. Колькі доўжыўся гэты адрэзак?»
  Моры паглядзеў у буфер абмену, але Рун адказаў па памяці. «Адзінаццаць хвілін чатырнаццаць».
  Сатан люта прашаптала: «Вы заўсёды павінны рабіць рэзервовыя копіі, вы павінны...»
  "Я зрабіў! Іх таксама скралі. усё. Нават арыгінальныя стужкі…”
  - Бля, - выплюнула Сатан. Затым яна павярнулася да Мэйзэл, чый розум, напэўна, быў у тым жа месцы і ведаў, пра што яна думае. У той вечар былі запланаваны яшчэ тры гісторыі для Бягучых падзей . Але Мэйзел сказаў, што ў іх няма нічога гатовага, што можна было б выкарыстоўваць у якасці замены для «Easy Justice». Ён сказаў: «Нам давядзецца адмяніць шоу».
  «Ці можам мы паехаць з арабамі ў Квінс?» — спытала яна.
  Ён сказаў: «Мы так і не скончылі рэдагаванне. Мы спынілі ўсе постпрофільныя матэрыялы для гісторыі Богса».
  «А як наконт профілю былога мэра?»
  «У асноўным незнятыя і шмат цытат без атрыбуцыі. Юрыдычна горача».
  «Анёлы-ахоўнікі»? - агрызнулася яна.
  «У нас ёсць кадры, але няма сцэнарыя».
  «Гэта акрэслена?»
  «Ну, увогуле. Але..."
  «Я ведаю гісторыю». Яна махнула рукой. «Мы зробім гэта».
  "Што ты маеш на ўвазе?" — нахмурыўшыся, спытаў Майзель. "Рабіць тое, што?"
  «Мы робім арыгінальныя тры гісторыі плюс Анёлаў-ахоўнікаў».
  Голас Мэйзэл праскрыпеў: «Пайпер, нам давядзецца адмяніць. Мы можам прызначыць паўтор». Ён павярнуўся да Моры і пачаў нешта казаць. Але яна сказала: «Лі, паўтор навін? Мы пойдзем з Анёламі».
  «Я не разумею, што ты кажаш, Пайпер. У нас няма сцэнарыя. У нас няма кадраў з вамі. Мы..."
  «Мы пойдзем у прамым эфіры», - сказала яна.
  «Жыць?»
  «Так».
  Мэйзел паглядзеў на Моры. «Ужо занадта позна, ці не так?»
  Ён адказаў спакойна. «Мы не можам зрабіць папалам. Мы можам выключыць кампутар і паставіць у чаргу іншыя гісторыі ад рукі, з дапамогай секундамера. Як у былыя часы. Вы павінны быць у прамым эфіры ва ўсіх вашых каментарыях на камеру. Чорт вазьмі, нам таксама давядзецца ўручную круціць рэкламныя ролікі, і ты ведаеш, колькі пятнаццацісекундных пакупак бывае падчас бягучых падзей? Гэта будзе кашмар».
  «Тады гэта будзе кашмар». - сказала вядучая.
  «Але, Пайпер, — сказала Мэйзэль, — мы можам паставіць нешта іншае».
  Яна роўным голасам сказала: «Лі, кожны тэлегід, кабельны гід і газета ў Амерыцы паказваюць, што сёння ўвечары мы праводзім новую праграму « Актуальныя падзеі» . Ведаеце, якія пытанні ўзнікнуць наконт праграмы, калі мы пойдзем на паўтор або прапусцім што-небудзь з сіндыкацыі?»
  «Скажам, тэхнічныя цяжкасці».
  «Ніякіх тэхнічных цяжкасцей у маім шоу няма».
  - Пайпер... - пачаў Рун.
  Але Сатан нават не пачула яе. Яны з Мэйзел паспяшаліся прэч, а Рун застаўся ззаду, у сваёй кабінцы. Яна скурчылася ў крэсле, як часам рабіла Кортні, падцягнуўшы ногі. Яна думала пра ўсю працу, якую ёй давядзецца рабіць зноўку. Яна адчувала сябе здранцвелай, ашаломленай, быццам нехта памёр.
  Э-э-э, — падумала яна. Быццам нехта памёр .
  Рэндзі Богс.
  У 19:58 ЛІ МАЙЗЕЛ СЯДЗЕЎ У ВЯЛІЗНАЙ кабіне кантролю з выглядам на здымачную пляцоўку Бягучых падзей . Стэнд быў запоўнены ўтрая больш звычайным персаналам (большасць з якіх былі з каманды Джыма Юстыса і мелі досвед працы з рэдкім і патрабавальным мастацтвам жывой вытворчасці).
  Мэйзэль шмат гадоў не выступаў у прамым эфіры, і ён сеў наперад, увесь у поце і неспакойна, як капітан тарпедаванага карабля, які ўсё яшчэ змагаецца з варожым эсмінцам. У руцэ ён трымаў дарагі лічбавы секундамер, моцна сціскаючы яго.
  Мэйзел і Сатан паспелі напісаць палову Твор "Анёлы-ахоўнікі" і дастаўце яго, напісаны ад рукі, у TelePrompTer, але ў 7:56 ім прыйшлося спыніцца. Такім чынам, Сатан сказаў: «Я буду чытаць».
  Мэйзэль патэлефанаваў праз гучнагаварыцель: «У вас ёсць дзесяцісекундны зваротны адлік і пяцісекундны падман…».
  Сатан, у поўным макіяжы, пад гарачым святлом, хутка кіўнула яму і села ў чорнае скураное крэсла за сталом з лагатыпам Current Events . Тэхнік зашпіліў петлічны мікрафон на яе лацкане і ўставіў маленькі навушнік у левае вуха, схаванае пад пудам валасоў (там, дзе ён быў менш бачны і ніхто не мог падумаць, што яна носіць слыхавы апарат).
  Мэйзэль патэлефанаваў: «Добра, гэта ўсё».
  Яна яшчэ раз кіўнула і ўтаропілася вачыма ў TelePrompTer, на які паказаў прадзюсер.
  У кабінцы кіравання Лі Мэйзэл выключыў гучнагаварыцель і пачаў гаварыць у мікрафон, які перадаваў яго словы ў навушнікі Сатан і астатніх членаў экіпажа. Ён зірнуў на вялікі гадзіннік на сцяне дыспетчарскай і пачаў адлік. «Сем, шэсць, пяць, чатыры, тры, два, адзін... Графіка ўжо... Тэма працуе...»
  Роўна праз чатыры секунды ён сказаў: «Графіка раствараецца, камера адна згасае... Тэма не працуе... Добра, Пайпер, ты... уключылася».
   раздзел 22
  ПАЙПЕР САТАН ЗАКРЫЛАСЯ Ў ВОЧЫ дзесяці мільёнаў чалавек. Яна шчыра ўсміхнулася і ціхім суцяшальным голасам сказала, што многія людзі сталі давяраць больш, чым сваім мужам, бацькам, дзецям і сябрам: «Добры вечар. Сардэчна запрашаем у бягучыя падзеі аўторка, 20 красавіка. Я Пайпер Сатан..."
  Пачалася праграма.
  Роўна праз пяцьдзесят шэсць хвілін, тытры ішлі з шалёнай хуткасцю, гледачы па ўсёй краіне стаялі або цягнуліся, спрачаючыся аб некаторых гісторыях або крытыкуючы модны выбар Пайпер Сатан на гэтым тыдні, ці разважаючы, да якога сіткома звярнуцца цяпер, не ведаючы, што яны толькі што бачылі гісторыю тэлебачання.
  Моры Вайнберг сачыў за перадачай скіпетра назад у камп'ютар, і сістэма коштам у пяцьдзесят мільёнаў долараў пачала рассылаць фальшывае мастацтва тэлевізійнай рэкламы ў амерыканскія хатнія гаспадаркі.
  Як толькі студыйныя мікрафоны былі адключаныя, рэдакцыя апладзіравала. Сатан была занадта дыпламатычнай, каб праігнараваць гэта, і яна каротка ўсміхнулася і пакланілася, а не ў рэверансе, сваёй публіцы.
  Мэйзэль выйшаў з будкі і падышоў проста да яе, абняўшы і пацалаваўшы ў шчаку.
  І Дэн Семпл, і Джым Юстыс назіралі з пульта кіравання. Цяпер яны далучыліся да яе. Юстыс афіцыйна паціснуў ёй руку і зрабіў камплімент, а потым выйшаў з Майзелем. Семпл хутка пацалаваў Сатан, і яны абодва выйшлі ў калідор.
  Ніхто з іх не зірнуў на Рун, якая сядзела ў сваім крэсле і глядзела на манітор, на якім ішла яе праграма.
  НАСТУПНАЙ РАНІЦАЙ КОРТНІ РАЗБУДЫЛА ЯЕ, ЗАЛЕЗШЫ Ў ложак.
  «Можа схадзіць у заапарк?»
  Рун забраў дзяўчыну адразу пасля заканчэння праграмы напярэдадні вечарам. Яны пайшлі дадому, павячэралі сэндвічамі з тунцом і разынкавымі вотруб'ем на дэсерт. Абодва леглі спаць у дзесяць.
  Рун перавярнуўся і сеў. «Што?»
  «Заапарк».
  «Спачатку кава, потым падумаем пра заапарк».
  «Я хачу соку. Кава брыдкая».
  Руна адчувала сябе лепш цяпер, калі выспалася. Жах мінулай ночы знік. Праўда, стужкі былі скрадзеныя, але ў тым, што здарылася, былі і плюсы. З аднаго боку, гэта быў відавочны доказ таго, што нехта іншы забіў Хопера. Відавочна, што Рэндзі не скраў стужкі; сапраўдны забойца павінен мець. Акрамя таго, цяпер у гэтай гісторыі было іншае вымярэнне: нехта ўварваўся ў студыю буйной тэлевізійнай сеткі і выкраў праграму навін - гэта была гісторыя сама па сабе.
  Ва ўсякім разе, аказалася, што пашкоджанні не такія страшныя, як яна думала. Усё, чаго не хапала, гэта майстар-стужка, падманы і стужка Бенета Фроста. Брэдфард, дабраславі яго сэрца, здолеў знайсці копіі амаль усяго астатняга. Праграму можна было б зрабіць рэміксам з гэтага матэрыялу, хоць яна павінна была б перазапісаць Бенета Фроста.
  Больш за ўсё яе непакоіла тое, што Рэндзі па-ранейшаму ў небяспецы. Але потым яна задумалася, ці не трэба было запускаць гісторыю, каб пачаць працэс яго вызвалення. Праўда, уплыў быў бы не такім выдатным — яе гісторыя насамрэч атрымала яго адпусцілі. Але якая ўвогуле была яе мэта? Каб выцягнуць яго.
  Не, Current Events можа лёгка перарабіць гісторыю пасля яго вызвалення. Гэта можа быць прыемна. Яна б дадала кадры, як ён блукаў па Нью-Ёрку, свабодны чалавек. Магчыма, уз'яднанне з братам або сёстрамі.
  На камбузе Рун наліў для Кортні журавінавага соку і прыгатаваў ёй аўсяную кашу хуткага прыгатавання.
  «Я хачу ў заапарк».
  «Добра, дарагая, мы паспрабуем. Але я павінен нешта зрабіць спачатку. Мы збіраемся пайсці да каго-небудзь у госці. Чалавек."
  "Хто ён? Ён добры чалавек?»
  - Не зусім, - сказала Рун і паглядзела ў сваёй кнізе адрас Фрэда Меглера.
  « ПОКЕР», — СКАЗАЎ МЭГЛЕР. «Я ДУМАЎ, што мінулай ноччу было такое шоу. Што здарылася? Я сумаваў па покеры, каб застацца дома. Я вельмі ненавіджу сумаваць па покеры». Ён падняў некалькі слоікаў газаванай вады, шукаючы поўную.
  «Яго скралі».
  «Скралі? Хтосьці скраў тэлешоў?»
  «Стужка. Яго паднялі.
  «Няма лайна?» Затым ён паморшчыўся і зірнуў на Кортні.
  "Чорт", сказала маленькая дзяўчынка.
  Рун сказаў: «Я збіраюся зрабіць гісторыю зноўку. Але я падумаў, можа, вы маглі б пачаць... як вы гэта называеце? Каб выцягнуць Рэндзі?»
  «Хадайніцтвы».
  «Правільна. Я думала, што вы маглі б прымусіць містэра Фроста падаць у суд і...» Яна зрабіла паўзу.
  Твар Мэглера на імгненне быў пусты. «Вы не чулі?»
  «Чуць што?»
  «Аварыя?» Яго голас, тонкі, як і цела, павысіўся, быццам усе ў горадзе павінны былі ведаць.
   О не. Руна заплюшчыла вочы. "Што здарылася?"
  «Мароз коўзаўся ў ванне. Ён патануў».
  "Што? О, Божа… Калі гэта здарылася?»
  «Пару дзён таму». Меглер знайшоў амаль поўную банку дыетычнай пепсі. Твар яго прасвятлеў ад знаходкі. «Вядома, добра, што вы зрабілі яго запіс. Інакш мы б падняліся... - Ён зірнуў на Кортні. «...вы ведаеце, які ручай без вясла».
   раздзел 23
  АЛЛАХ КАЖА НАМ :
  Тыя, хто робіць дабро, знойдуць найлепшую ўзнагароду на нябёсах і многае іншае. Ні пыл, ні ганьба не кранаюць іх твараў. Такія законныя ўладальнікі саду, і яны будуць жыць у ім .
  Позна раніцай у чацвер Северн Вашынгтон чакаў Рэндзі Богса, каб выйсці з бібліятэкі. Ён сядзеў на бетоннай прыступцы і чытаў Каран. Ён часта гэта рабіў. Чытанне свяшчэннай кнігі прыносіла яму вялікае асабістае задавальненне, як і малітва пяць разоў на дзень, рытуальнае мыццё і адмова ад спіртнога і свініны. Ён увесь час трымаў яго пры сабе.
  Шрыфт асобніка, які яму належаў, быў шчыльны. Пад неаднаразовымi дотыкамi яго вялiзных, няроўных пальцаў тонкая цыбульная папера невялiкага аб'ёму стала яшчэ больш празрыстай, чым новая. Гэта яму падабалася. У яго была выява Алаха, які цягнецца ўніз і робіць кнігу ўсё больш і больш нябачнай кожны раз, калі Вашынгтон чытае яе. У рэшце рэшт ён стаў бы празрыстым, стаў бы проста духам - знік і пайшоў бы на неба.
  А потым рушыць услед Вашынгтон, і яго грахі — усе (у прыватнасці, расстрэл у вінна-гарэлачнай краме) — будуць дараваныя; пачнецца яго новае жыццё.
  Вашынгтон, аднак, не хацеў ісці занадта хутка. Былі некаторыя аспекты яго цяперашняга жыцця, якія яму спадабаліся. Нават тут, у Гарысан. Турэмнага жыцця не было значна адрозніваецца ад таго, што было ў яго ранейшай рэзідэнцыі. Замест цаглянага праекту ў яго была мураваная камэра для жыцьця (будынак без графіці і не сьмярдзелы лайном). Замест мяккіх макарон, курыцы і бульбы яго грамадзянскай жонкі ў яго былі мяккія макароны, гамбургер і бульба Дэпартамента выканання пакаранняў. Замест таго, каб бадзяцца на вуліцы і час ад часу займацца будоўлямі, ён бадзяўся ў двары і працаваў у мехмайстэрні. Замест таго, каб атрымаць крыўду і пагрозы з боку дылераў і груповак, у якіх былі MAC-10, ён атрымаў крыўду і крыўду з боку Арыйскага Братэрства, у якога былі дубіны і шывы.
  Увогуле, унутры было лепш . Магчыма, вы не атрымлівалі заробак, але вам не спатрэбіліся заробкі, як тады, калі вы працавалі проста.
  У яго былі сябры, такія як Рэндзі Богс.
  У яго быў свой Каран.
  Не, паскардзіцца не мог. Ён яшчэ раз паглядзеў на сваю святую кнігу.
  … Калі Алах прычыніць табе нейкую шкоду, няма нікога, хто зможа ліквідаваць гэта, акрамя Яго; калі Ён жадае табе дабра, няма нікога, хто можа адбіць Яго шчодрасць. Ён-
  Пачуццё ў гэтым урыўку было апошняй думкай, якая калі-небудзь узнікла ў Северна Вашынгтона.
  І апошнім гукам, які ён калі-небудзь чуў, было шыпенне сталёвага слупа са штангай, які хіснуўся яму ў патыліцу.
  Ён нават не пражыў дастаткова доўга, каб пачуць далікатнае трапятанне свайго Карана, калі ён вырываўся з яго канвульсійных пальцаў і ляжаў расчыненым на зямлі, кніга, якая, як аказалася, у рэшце рэшт не павінна была перанесці Вашынгтон на нябёсы.
  ГУТАРКА СТАЛА.
  «Што б ты ні думаў, чувак, да чорта», — сказаў Хуан Асіпіё. «Мы павінны былі зрабіць негра. Я казаў табе...» Ён хутка размаўляў з адным са сваіх братоў-іспанамоўных у гэтым раёне побач з бібліятэкай, куды яны толькі што зацягнулі цела Вашынгтона. «... мы рухаемся да Богса, кладзём брусок у яго руку і нож у негра. Падобна на тое, негр хацеў трахнуць Боггса, і Боггс рушыў на яго, а потым негр зрабіў Боггса».
  «Я ведаю, чувак», — сказаў другі. «Гэй, я нічога не кажу».
  «Ты не выглядаеш шчаслівым, але так павінна быць».
  «Так. Проста, чувак, яны ведаюць , што гэта мы».
  - Бля, - выплюнуў Асіпіё. «Тое, што яны ведаюць, не тое, што яны могуць даказаць».
  «Пасля першага разу, чувак. Яны ведаюць, што гэта мы. Ён мог размаўляць».
  «Маці не размаўляў. Ён мог сказаць, хто гэта. Ён нічога не сказаў». Асіпіён засмяяўся.
  «Так».
  Трэці чалавек падскочыў да іх. - Богс, ён там адзін.
  Асіпіён зноў засмяяўся.
  РЭНДЗІ БОГСУ СПАДАБАЛАСЯ БІБЛІЯТЭКА.
  Чытанне было адной з тых рэчаў, пра якія вы ні пра што не думаеце, пакуль не зробіце гэта насамрэч. Калі ён быў на вуліцы, былі некаторыя рэчы, якія ён рабіў дзеля спакою. Быццам сядзець з квартай піва на працягу вечара, слухаць цыкад і соў, прыбой лісця і пстрыканне галін. Гэта тое, што ён мог рабіць практычна вечна. Здавалася, што нічога не рабіць, але насамрэч гэта было адным з самых важных спосабаў бавіць час.
  Так ён цяпер глядзеў на чытанне.
  Большасць кніг тут былі даволі кепскія. Хтосьці — школа, здагадаўся ён — падарыў шмат падручнікаў. Сацыялогія і псіхалогія і статыстыка і эканоміка. Сумны, як сухі тост. Калі гэта было тое, чаму людзі вучыліся ў каледжы, не дзіўна, што ні ў каго не было розуму.
  А некаторыя раманы былі зашмат. Старэйшых — а ў тутэйшай бібліятэцы, здаецца, былі ў асноўным кнігі 1920-х і 30-х гадоў — было даволі шмат. Чалавек, ён не мог зрабіць з іх галовы ці рэшкі. Яму прыйшлося прабірацца так, як ён мые падлогу: скрабці, потым падмятаць, потым мыць, потым прамываць. Сантыметр за сантыметрам. Потым знайшоў некалькі навейшых. Catch-22 , які ён лічыў сапраўды ў парадку. Ён усміхаўся пяць хвілін пасля таго, як скончыў гэта. Потым нехта згадаў пра Курта Вонэгута, і хоць у турэмнай бібліятэцы не было ніводнай яго кнігі, ахоўнік, з якім ён пасябраваў, даў яму асобнік « Калыскі кошкі» і яшчэ пару іншых. Кожны раз, калі ён бачыў ахоўніка, ён падміргваў і казаў: «Вось так». Боггс любіў падарожжы Пола Тэру. Ён таксама паспрабаваў Джона Чывера. Яму не падабаліся апавяданні, але раман пра турму вельмі ўразіў. Вядома, гэта было пра турму, але гэта было пра нешта большае , чым турма. Здавалася, гэта прыкмета добрай кнігі. Быць пра нешта, але таксама пра нешта большае, нават калі вы не ведаеце дакладна, што.
  Кніга, якую дала яму дзяўчына-рэпарцёр, была не вельмі добрай, вырашыў ён. Напісанне было старамодным, і яму даводзілася чытаць некаторыя сказы па тры-чатыры разы, каб зразумець, што адбываецца. Але ён працягваў гэта і час ад часу выцягваў яго і чытаў яшчэ. Ён хацеў скончыць, але прычына была ў тым, каб ён мог пагаварыць пра гэта з Рунам.
  Гэта прымусіла яго зноў падумаць пра тую дзяўчыну, і ён задаўся пытаннем, чаму яе праграма не выйшла ў аўторак. Рун не тэлефанаваў, каб сказаць што-небудзь пра гэта. Але тады ён не быў упэўнены, які дзень яна сказала. Магчыма, яна мела на ўвазе тыдзень з аўторка. Верагодна, яна сказала «ў наступны» аўторак, а не ў «гэты» аўторак; Боггса заўсёды блыталі з «наступным» і «гэтым».
  Чорт вазьмі, гэтая дзяўчына была чымсьці іншым. Тут ён правёў месяцы і месяцы, спрабуючы высветліць, як выйсці з турмы, думаў пра ўцёкі, думаў пра тое, каб захварэць, думаючы аб апеляцыі, а потым вось яна прыходзіць і робіць гэта для яго, і гэта не каштуе яму нічога ні гора, ні грошай.
  Ён-
  І тады ён пачуў шум і адчуў першы гул страху.
  Сама турма была старой, але бібліятэка была навейшай прыбудовай, далей ад камерных блокаў. Выглядала і пахла, як прыгарадная школа. Былі толькі адны дзверы, якія ўваходзілі і выходзілі. Ён агледзеўся. Бібліятэка зусім апусцела. І ён зразумеў, што Слова абыйшло. Ні іншых вязняў, ні ахоўнікаў. Ніводнага клерка за сталом. Ён чытаў і не заўважыў, што ўсе сышлі.
  О, чорт вазьмі... Богс пачуў павольныя крокі некалькіх мужчын, якія ішлі па калідоры да гэтых дзвярэй.
  Ён ведаў, што Северн Вашынгтон быў на вуліцы, і таксама ведаў, што вялікі чарнаскуры чалавек настолькі верны, наколькі верны сябар у турме.
  Але гэта быў вялікі кваліфікацыйны вынік. У турме .
  Унутры можна купіць любога.
  І, калі справа даходзіць да справы, любога могуць забіць.
  Боггс усё яшчэ не здагадваўся, чаму Асіпіён хацеў на яго накінуцца. Але было відаць, што ён адзначаны. Без сумневу ў яго. І зараз, пачуўшы крокі, якія набліжаюцца да дзвярэй, ён зразумеў - не прадчуванне ці нешта падобнае - ён ведаў, што нешта адбываецца.
  Ён інстынктыўна ўстаў. Магчымасці зброі былі: кніга або крэсла.
  Ну, цяпер, ні адзін з іх не вельмі дапамагае.
  О, ён зноў не хацеў нож. Гэта жудаснае адчуванне шклянога ляза. Жахлівы…
  Ён паглядзеў на крэсла. Ён не мог яго разарваць. І калі ён паспрабаваў падняць яго, пякучы боль ад першага нажа пранёсся па спіне і баку.
  Ён паспрабаваў яшчэ раз і здолеў падняць крэсла з зямлі, трымаючы яго абедзвюма рукамі.
   Потым частка яго розуму сказала: навошта турбавацца?
  Урываліся, кружылі вакол яго, бралі. Ён бы памёр. Што ён мог зрабіць? Замахнуцца на іх крэслам? Вывесці аднаго з іх з раўнавагі, а астатнія лёгка заступілі яму за спіну?
  Такім чынам, Рэндал Богс, няўдалы сын няўдалага бацькі, проста сеў у крэсла перад столікам з ДВП у няякаснай турэмнай бібліятэцы і пачаў чамусьці раптоўна і апантана думаць пра Атланту і меню свайго нядзельнага абеду. дзяцінства.
  Ён дастаў з кішэні кнігу, якую дала яму дзяўчына-рэпарцёр, і паклаў на яе рукі, нібы гэта была Біблія, тады ён падумаў, што гэта было смешна, таму што, напэўна, для старажытных людзей, старых грэкаў, рымлян, ці яшчэ каго, гэтая міфічная кніга, верагодна, была Бібліяй.
  Праметэй вызваліўся.
  Але не здавалася, што гэта будзе паўтор той гісторыі. Не тут, не цяпер.
  Крокі спыніліся, і ён пачуў прамармытаныя галасы.
  Рэндзі Богс праглынуў і паспрабаваў успомніць малітву. Ён не мог, таму проста праглынуў яшчэ раз і паспрабаваў не думаць пра боль.
  Дзверы адчыніліся.
  «Гэй, Богс».
  Ён міргнуў, утаропіўшыся.
  «Боггс, давай. Цягні задніцу».
  Ён устаў і пайшоў да ахоўніка. Ён адкрыў рот, каб нешта сказаць, але нічога не выйшла, што было добра, таму што ён усё роўна не ведаў, што сказаць.
  «Давайце працягнем, Богс».
  "Як справы?"
  У ахоўніка былі сонныя вочы і адпаведны голас. «Вас хоча бачыць наглядчык. Спяшайцеся».
  • • •
   « У ВАС З'ЯВІЛАСЯ ЦУДЫЧНАЯ ДЗЯЎЧЫНКА», - сказаў ФРЭД МЭГЛЕР Рэндзі Богсу.
  Адвакат мітусіўся па кабінеце. Ён не мог сядзець на месцы і быў у нейкай энергетычнай паездцы.
  Рэндзі Боггс сядзеў наперадзе ў крэсле ў кабінеце Меглера, яго рукі моцна сціснутыя адна да адной, нібы іх закавалі. Ён быў апрануты ў сінія джынсы і сінюю джынсавую рабочую кашулю, тое адзенне, якое ён насіў, калі трапіў у турму тры гады таму. Рунь, седзячы побач, адчуў пах нафталіну.
  «Маленькая дзяўчынка, так, сэр». Богс шмат ківаў галавой, згаджаючыся з усімі словамі. Але з маленькай дзяўчынкай ён запытальна паглядзеў на Руна, які падкінуў да яго Кортні. Боггс працягнуў рукі, і яна сарамліва абняла яго.
  - Тата, - сказала яна і паглядзела на Руна, каб праверыць, ці правільна яна сказала. Рун кіўнуў ёй, усміхаючыся, потым сказаў Боггсу: Меглер не ведаў, што ў вас ёсць маленькая дзяўчынка. Гэта была адна з прычын, па якой ён так добра дапамог вам, нават калі праграма яшчэ не запушчана».
  - Так, - сказаў Богс, прыжмурыўшыся, каб убачыць, ці дапамагло гэта яму лепш зразумець рэчы. Здавалася, не так. «Вядома, цаню гэта».
  Меглер хадзіў. Яго поліэфірны гальштук з рамонтам Bic хлястаў уверх і ўніз на шырокай кашулі, дзе быў бы яго жывот, калі б ён важыў фунтаў на сорак больш. Яго валасы тырчалі за тонкім чэрапам, быццам ён сутыкаўся з ветрам. Ён сказаў: «Такім чынам, вось у чым справа: маладая лэдзі знайшла даволі важкія доказы, якія б цябе выцягнулі, але здаецца, што гэта нейкі мудак…» Ён паглядзеў на Кортні, але яна гуляла з татавымі шнуркамі і прапусціла слова. «… нейкі чалавек залез у студыю і скраў яе. Гэта быў першы ўдар. Потым...
  «О, вы павінны былі гэта бачыць!» — перабіў Рун. «Гэта была сапраўды выдатная гісторыя, Рэндзі. Гэта выцягнула б цябе за хвіліну. Я зрабіў знікненне проста ідэальна. Гук быў неадназначны як сімфонія. І ў мяне быў сапраўды супер здымак вашай маці...
  «Мама? Ты зрабіў?" Ён усміхнуўся. «Што яна сказала?»
  «Я павінен вам сказаць, што гэта не мела вялікага сэнсу. Але яна выглядала па-мацярынску».
  «Так, гэта адна рэч, якую яна робіць добра».
  Меглер сказаў: "Вы супраць?" Кортні накіравала на яго малюсенькі ўказальны палец, як пісталет, і стрэліла. Гэта была гульня, у якую яна вырашыла, што яны павінны гуляць. Ён неахвотна ўсміхнуўся ёй і стрэліў у адказ. Яна схапілася за грудзі і ўпала на падлогу. Здавалася, Меглер спадзяваўся, што яна яшчэ доўга будзе прыкідвацца мёртвай.
  Рун апярэдзіў адваката. «Вы ведаеце, хто гэта зрабіў? Вы ведаеце, хто быў забойца?»
  «Гм. Калі б я ведаў, што... - Богс паціснуў плячыма.
  «Гэта зрабіў хлопец, які цябе падвозіў. Джымі».
  Богс паківаў галавой. «Я не ведаю пра гэта».
  «Пачакай, пачакай, пачакай», — ногі Руна падскоквалі ў крэсле. «Я скажу вам, чаму я ведаю праз хвіліну. Але, бачыце, усё скраў Джымі — ён нейкім чынам даведаўся пра гэтую гісторыю. Я як бы расказаў пра гэта рэпарцёру, і была такая газетная гісторыя, таму я думаю, што ён яе прачытаў і прыехаў у горад, каб спыніць праграму...»
  Кортні ачуняла і забралася да сябе на калені.
  «У любым выпадку, я прыйшоў сюды, каб сказаць Фрэду, што доказы былі скрадзеныя. Мы адчувалі сябе жудасна, ці не так, Корт?»
  «Жахліва, так», - сказала маленькая дзяўчынка.
  Меглер сказаў: «І я сказаў гэтай маладой лэдзі, што без стужкі або другога сведкі...»
  Рун перапыніў яго, каб растлумачыць смерць Бенета Фроста.
  Богс нахмурыўся. «Забілі сябе?»
  «Судмедэксперт кажа, што гэта быў няшчасны выпадак, але хто ведае?» — сказаў Меглер, жадаючы зноў выйсці на сцэну. «Ва ўсякім разе, калі ён мёртвы, гэта выглядала не вельмі добра. Але што з таго, што ў цябе ёсць мілая маленькая дзяўчынка, якую ты павінен падтрымліваць...
  Меглер прапусціў позірк, якім Богс стрэліў на Рун, і яе погляд па запэцканай столі.
  «—Я думаў, што мы можам зрабіць добрую справу ў судзе. Я атрымаў паказанні ад першага сведкі, спадарыні Брэкман, якая прызналася, што большая частка яе пасведчання была заснавана на тым, што яна бачыла вас па тэлевізары пасля таго, як вы былі арыштаваныя. Тады…» Ён зрабіў драматычную паўзу. «Я атрымаў спецыяльнае слуханне ex parte і прадставіў свайго новага сакрэтнага сведку».
  Богс кіўнуў галавой. «Вы знайшлі сабе іншага сведку?»
  Рунь пакланіўся. «Я!»
  «Я выставіў Руна на стэндзе для дачы паказанняў Фроста. Фрост расказаў ёй тое, што бачыў, пра таго, як гэты іншы хлопец забіў Хопера. Звычайна гэта чуткі, і гэта недапушчальна, але паколькі Фрост памерла, яна можа даць паказанні аб тым, што сказаў Фрост».
  Яна сказала: «О, я была цудоўнай. «Вы ўрачыста клянецеся...»
  Меглер сказаў: «Я таксама прапусціў той факт, што яна была рэпарцёрам Current Events . Я маю на ўвазе, што справядлівасць - гэта адно, але не СМІ? Забудзьцеся пра гэта... Суддзя практычна пераканалася, што яна правільна напісала яго імя».
  Рун сказаў: «І, пуф, ён вызваліў цябе».
  - З лаўкі, - урачыста сказаў Меглер. «Не так часта бывае».
  "Я вольны?"
  «У чаканні пастановы пракуратуры аб новым разглядзе справы. Верагодна, яны проста дазволяць гэтаму адмовіцца. Але вы павінны заставацца ў Нью-Ёрку, пакуль яны не вырашаць. Вы можаце падарожнічаць, калі паведаміце пракуратуры, але вы не можаце пакінуць штат ".
  "Мой дарагі лорд", - сказаў Богс. «Я не ведаю, што сказаць». Ён нахіліўся наперад і сарамліва пацалаваў Руна ў шчаку. Затым ён устаў і падышоў да акна.
  Меглер сказаў: «Вы зарабілі сабе права прайсці праз слізь Нью-Ёрка, як і любы іншы…. Цяпер у вас ёсць грошы?»
   «Мне даюць, калі я выйшаў. Няшмат."
  Меглер адкрываў кашалёк. З'явіўся пачак дваццатак. Варта пару сотняў баксаў. Ён накіраваў яго ў бок Богса, які паківаў галавой. «Не, сэр, у любым выпадку дзякуй».
  «Гэта толькі пазыка. Давай. Вярні мне, калі зможаш. Ха, не зробіш, я падам на цябе ў суд».
  Боггс пачырванеў, узяў грошы і як мага хутчэй паклаў іх у кішэню.
  Мэглер раіў яму, як уладкавацца на працу, якую працу шукаць.
  На імгненне Богс выглядаў урачыста. «Нешта я хацеў бы зрабіць. Мой сябар загінуў у турме. Я хацеў бы пабачыць яго сям'ю. У Гарлеме».
  «Вы выглядаеце так, быццам пытаецеся дазволу», — сказаў Меглер. «Хочаш ісці, проста ідзі».
  «Так, я мог бы, я мяркую. Вядома. Я не думаў».
  Потым Богс сказаў, што яму трэба шукаць нумар у гатэлі... Не, спачатку ежа, потым пакой. Не, ён спачатку хацеў прайсціся... што гэта за вуліца? Богс паказаў у акно.
  "Там? Брадвей, - адказаў Меглер.
  «Я хачу прагуляцца па Брадвеі».
  адсюль ты, верагодна, будзеш ісці па Брадвеі».
  «На Брадвеі, і я хачу спыніцца і зайсці ў некаторыя з гэтых крам».
  «З чаго выбіраць», — прапанаваў адвакат. «Дрэнны тавар, завышаная цана».
  «Дрэнна», - паўтарыла Кортні.
  «І таксама праверце некаторыя іншыя вуліцы. І ніхто не скажа мне гэтага не рабіць».
  «Ні душы на свеце».
  Богс ухмыляўся.
  Рун сказаў: «У мяне засталося некалькі стужак, але мне давядзецца зноў узяць у вас інтэрв'ю. Я хачу пачаць як мага хутчэй».
   Богс засмяяўся. «Ну, наўрад ці трэба нават пытацца. Я хацеў бы спачатку спытаць толькі адно».
  «Вядома».
  «Думаеш, мы можам выпіць піва? Прайшоў некаторы час, і я сапраўды адчуў смак».
   раздзел 24
  ПЛАСТЫЭНАВЫ МЕХАНiК ЗВiНЕe, ЯК ЗВАНОЧКi. ЁН МІЖЫЦЦА: Heineken, Moosehead, Grolsch, два Bud-weisers («Наколькі не самы лепшы, але гэта быў мой першы — ці не супраць, калі я куплю пару з, ведаеце, сентыментальных прычын?») Tecate і шэсць пакетаў Corona. Рун таксама купіў Amstel, але Рэндзі Богс ніколі ў жыцці не піў светлае піва. «Не паверыце, што я хацеў бы адсвяткаваць сваю свабоду чымсьці падобным».
  Яны павярнулі на Крыстафер-стрыт і нацэліліся на Гудзон, чакаючы, пакуль пераменіцца светлафор. Калі гэта адбылося, яны перасеклі шырокую Вестсайдскую шашу, Кортні моцна трымалася за руку Руна і глядзела налева і направа так, як яна вучыла маленькую дзяўчынку.
  Боггс спытаў: «Э-э, куды мы збіраемся?» Ён няўпэўнена паглядзеў у бок бязлюднай набярэжнай.
  Рун адчувала сябе паўднёўцам, калі была з Богсам, і адказала: «Вунь там».
  Ён паглядзеў туды, куды яна ківала, і засмяяўся. «Там?»
  Яны падняліся па жоўтым трапе да плавучага дома, Богс усміхаўся і азіраўся. «Вам не трэба, каб я што-небудзь казаў пра гэта, я мяркую. Вы жывяце на адным з іх, напэўна, ужо чулі ўсе каментарыі».
  Унутры Богс хадзіў з пакоя ў пакой, сарамліва аглядаючы. Ён асцярожна дакранаўся да пудзілаў жывёл, кавалачкаў карункаў Руны, накінутых на лямпы, ружовых і блакітных магічных крышталяў, яе кніг. Ён час ад часу смяяўся, як ён спрабавала нешта прыдумаць — бігудзі для павек або зламаную антыкварную чыстку для яблыкаў, якую Руна купіла, бо думала, што гэта сярэднявечная зброя.
  На кухні яна паставіла піва і прыгатавала ежу, якую яны купілі — хрумсткія смажаныя чы-то, слоікі са смажанай фасоллю і маленькія кактэйлі з крэветак у слоіках з вечкамі. «Я люблю гэтыя рэчы. А потым банкі можна выкарыстоўваць для шклянак для соку».
  - Сок, - сказала Кортні. Рун наліў дзяўчынцы Ocean Spray, затым напоўніў талерку з Віні-Пухам бабовым соусам і працягнуў ёй лыжку.
  «Гэта непрыгожа», - сказала дзяўчына, гледзячы ў яго. "Так." Але яна ўзяла посуд і пачала збіраць кавалачкі акуну і наносіць на лыжку.
  - Яна выхваляецца перад гасцямі, - сказаў Рун Боггсу. "Суд - вы ведаеце, як", - дадала яна сурова.
  «Непрыгожая ежа». Яна скурчыла носам, але пачала як след есці.
  - Сурвэтка, - нагадаў ёй Рун, і Кортні ўзяла папяровую сурвэтку са стоса ў цэнтры стала і паклала яе сабе на калені. Яна аднавіла ежу.
  Богс назіраў за імі. «Ты маладая, каб быць маці. Хто бацька?» Ён засмяяўся. «Я маю на ўвазе, акрамя мяне».
  «Доўгая гісторыя». Затым яна спытала: «З якога піва вы любіце пачынаць?»
  «Паверце, я пачну з Bud. «Купляйце амерыканскае». Калі я зайшоў у Inside тры гады таму, усе так казалі. «Купляйце амерыканскае». Але ніхто так не робіць піва, як мексіканцы. Я пакіну Карону на дэсерт».
  «Ідзі сюды». Рун вывела яго на палубу, дзе яны маглі быць у адзіноце, але яна ўсё яшчэ магла назіраць за Кортні.
  «Я не хацеў там нічога казаць. Перад ёй». Яна расказала яму, як Клэр кінула дзяўчыну.
  Богс паківаў галавой. «Я не думаю, што калі-небудзь сустракаў каго-небудзь, хто зрабіў бы нешта падобнае».
   «Клэр зусім няспелая».
  «У мяне ніколі не было дзяцей». Ён усміхнуўся. «Ва ўсякім выпадку, не тое, што я ведаю. Не таму, што быў пазоў аб бацькоўстве».
  Рун сказаў: «Я з дзіцем». Яна пахітала галавой. «Вы не так добра мяне ведаеце, але гэта, безумоўна, перамена роляў».
  «Але мне здаецца, што вы двое даволі добра ладзіце».
  Вочы Руна танцавалі. «О, яна лепшая. Я заўсёды думаў, што дзеці зусім непрыемныя. Ведаеце, яны праходзяць праз такую фазу, калі яны не могуць размаўляць - яны павінны рыкаць. І яны не ядуць; яны проста б'юць. Але што гэта такое — я ўжо зразумеў — яны як дарослыя. У некаторыя дні яны ў добрым настроі, у іншыя - у злым. А можна пагаварыць! Мы ходзім паўсюль, і я расказваю ёй рэчы. Яна разумее. Нашы розумы працуюць аднолькава». Рун зірнуў на Кортні. «Яна будзе такой жа, як я, калі вырасце».
  «Я ведаю натуральных маці , якія выглядаюць не вельмі задаволенымі сваімі дзецьмі».
  Боггс спрабаваў Бад, быццам гэта было старадаўняе віно. Рун прапанаваў яму пакуначак Чы-тос. Ён паківаў галавой. Ён сказаў: «Напэўна, прыемна мець з кім жыць. У мяне было некалькі сябровак, у розныя часы, але я ніколі не быў жанаты. Я не ведаю, для мяне гэта было б даволі дзіўна. Жыць з кімсьці, калі вам не трэба. Унутры ў вас, вядома, выбару няма».
  «Унутры?»
  «У турме».
  «О, вядома ... Ну, у мяне звычайна ёсць суседзі па пакоі. У Нью-Ёрку яны з'яўляюцца неабходным злом з улікам таго, што арэндная плата каштуе. Але я шмат жыў сам. Я ўжо звыкся. Гэта як навык, над якім ты працуеш».
  «Не заставайся адзінокім, га?»
  «Вядома. Я памятаю, як некалькі начэй я сядзеў там і глядзеў паўторы «Востраў Гілігана» на гэтым чорна-белым тэлевізары — ведаеце, з вешалкай для антэны? І я б глядзеў гэтую перадачу і пачуў бы твор падсунуць паперу пад дзверы. І я хацеў бы ўстаць і паглядзець, што гэта такое, але потым я не хацеў. Паколькі я ведаў, што гэта было толькі меню з кітайскага рэстарана, дастаўшчык падсоўваў пад усе дзверы ў будынку. Але калі б я не пайшоў, то, магчыма, гэта была б запіска ад кагосьці. Магчыма, там было б напісана: "У 3-Г вечарынка". Шмат мужчын. Прыходзь у касцюме». А можа, гэта было б таямніча. «Сустрэнемся на рагу авеню А і Дзевятай вуліцы апоўначы ў ноч поўні».
  Богс глядзеў на яе, спрабуючы зразумець усё гэта.
  «Але не, гэта заўсёды было проста меню. І я б вярнуўся да сіткомаў і рэкламы. Але ўзлёты і падзенні — вось што робіць жыццё такім, якое яно ёсць». Яна стукала сябе ў грудзі. «Я з сялянскага роду Агаё».
  Богс сказаў: «Ёсць адна рэч, якую я хацеў бы сказаць...»
  Рун думаў, ці ўзгадае ён пра спальнае месца, пра што гэта і павінна было ісці. Але ў гэты момант Кортні патэлефанавала: «Я хачу соку».
  «Скажы «калі ласка».»
  «Я хачу, калі ласка».
  "Вельмі смешна." Рун паклікаў: «Хвілінку, дарагая». Богсу яна сказала: «Мне хочацца сапраўднай ежы. У мяне ёсць пара рэшткаў Whoppers у халадзільніку. Вам цікава?»
  «Вядома. Разагрэй і мяне».
  Рун рушыў у плывучы дом. Раптам Богс спыніўся. Ён павярнуўся і пакруціў галавой, як сабака, пачуўшы ультрагукавы свіст. Ён падняў твар да неба. Яго ноздры шырока раздуліся, калі ён удыхнуў. "Як наконт гэтага?"
  "Што?"
  - Пахі, - сказаў ён.
  «Так, мы не зусім гаворым пра духі ў Нью-Ёрку».
  «Не, я не пра гэта. Я маю на ўвазе, што іх куча. Тысяча пахаў».
  Яна фыркнула, потым пакруціла галавой. «Я не магу разабраць занадта шмат».
   Богс зноў удыхнуў. «Калі ты ўнутры, ёсць толькі пара пахаў, якія ты адчуваеш. Дэзінфікуе сродак. Лук або тлушч з кухні. Пацець. Веснавое паветра. Летняе паветра... Да іх як быццам прывыкаеш. Але тут - што я адчуваю?
  «Гнілая рыба і сабака, смецце і выхлапныя газы».
  "Не. Што я адчуваю, гэта свабода».
  АДНА БУЛЬБА, ДЗВЕ БУЛЬБІНЫ, ТРЫ БУЛЬБІНЫ, ЧАТЫРЫ…
  Джэк Нестар, павольна ідучы ўздоўж старых докаў на рацэ Гудзон, думаў: у Фларыдзе людзі павінны быць на лодках. Асабліва на поўдні Фларыды, недалёка ад «Глейдс», вы разумееце, што нават на сушы паўсюль ёсць вада, і гэта частка вашага жыцця. Хаты стаяць на палях, і ў кожнага ў двары ёсць нейкая лодка.
  Але ў Нью-Ёрку жыць на лодцы здавалася даволі дзіўным.
  Пяць бульбін, шэсць бульбін, сем бульбін і яшчэ ...
  Нестар прыпаркаваўся на Дзесятай вуліцы непадалёк ад ракі. Ён арандаваў машыну, што яму не падабалася рабіць, таму што гэта пакінула запіс. Але ён ведаў, што пасля таго, што павінна было адбыцца, была вялікая верагоднасць таго, што яго апісанне стане вядомым па ўсім горадзе, у тым ліку паліцыі адміністрацыі порта ў аэрапортах, на аўтобусных і чыгуначных вакзалах. Але ніхто ніколі не мог перашкодзіць вам выехаць з Нью-Ёрка.
  Сонца ўжо зайшло, і неба было блакітнага адцення, якога ніколі не было ў Фларыдзе. Гэта быў шэра-блакітны, металічна-блакітны, звалка-сіні. Нестар адчуваў смагу, але не хацеў шукаць гастранома — столькі людзей, каб убачыць яго. Таму ён сеў на лаўку тварам да горада і чакаў, пакуль наступіць цемра. Ён затушыў цыгарэту, зацягнуўшыся апошні раз, вырашыўшы, што ментол пазбавіў яго ад смагі.
  Восем бульбін, дзевяць бульбін, паліцэйскіх больш няма ...
  Сіне-белы, які быў прыпаркаваны на шашы каля плавучага дома, паліцэйскія елі бутэрброды, пілі каву, ад'ехаў, зрабіў лянівы разварот і накіраваўся на поўнач.
  Час ісці на працу. Ён дастаў пісталет і павольна накіраваўся да плавучага дома.
  « Я ВЫВУЧЫЎ ШМАТ ЗАКОНАЎ ДЛЯ АДНОГА. У іх унутры была маса падручнікаў па законах. Некаторыя стыпендыяты пішуць свае звароты. У іх гэта атрымліваецца даволі добра».
  Рун кіўнуў. Боггс працаваў над сваёй Каронай — ён усё яшчэ не быў п’яны і нават не стомлены, здавалася, — а Рун папіваў травяную гарбату і еў Твінкі. Яна хацела запісаць яго на плёнку і распытаць пра тое, як выглядае жыццё ў турме. Але ён упрасіўся. Ён стаміўся. Заўтра, сказаў ён. Страляйце ў мяне заўтра ва ўсё, што хочаце.
  Кортні стала капрызнай; было крыху рана класціся спаць, але ў яе быў напружаны дзень, дапамагаючы вызваляць зняволеных з турмы і выконваючы ролю дачкі асуджанага, таму Рун выкупаў яе, а потым паклаў спаць. Яна амаль адразу заснула. Рун адскочыў назад у гасціную каюты і ўбачыў Богса, які сядзеў на канапе, выглядаючы неспакойным, нервовым.
  Ён адкашляўся і доўга глядзеў на яе, потым адвёў.
  Нешта было ў яго ў галаве, і яна падумала, ці не надышоў ён у гэты момант, калі ён зноў узгадае спальнае месца ці нават пераедзе.
  Як і мужчына і жанчына ўдваіх.
  Як у выпадку, калі мужчына, які тры гады сядзеў за кратамі, раптам апынуўся сам-насам з жанчынай.
  Але ніякіх прапаноў не паступала. Богс выпіў яшчэ піва і працягваў нервова балбатаць. Некалькі хвілін яны размаўлялі пра жыццё ў горадзе, пра Атланту, пра палітыку і Вашынгтон (здавалася, ён ведаў неверагодную колькасць фактаў для чалавека, які выглядаў такім жыдлом). Рун, чакаючы радка ў кожную хвіліну: Ведаеш, я думаў, што ў мяне могуць узнікнуць праблемы з атрыманнем пакоя ... Але ў гэты момант Боггз пазяхнуў і паглядзеў на гадзіннік. Ён сказаў: «Я павінен знайсці пакой на ноч».
  І яна здзівіла сябе, сказаўшы: «Хочаш, можаш спаць у гасцінай. У Кортні ёсць футон, але мы маглі б нешта выправіць.
  Але ён круціў галавой. «Не, гэта смешна, я не магу гэта растлумачыць, але я сапраўды быў бы схільны правесці ноч адзін, разумееш?»
  «Вядома». Зусім не разумеючы, але адчуваючы палёгку, што ён хацеў зрабіць гэта. «Дазвольце мне спакаваць астатняе піва. А я дам табе на сняданак піцы».
  «Не, дзякуй. Я даволі прыхільны да аўсянай кашы».
  "Я атрымала некалькі пакетаў хуткага прыгатавання", - сказала яна. «Хочаш пару?»
  Гэта было пытанне, на якое так і не было адказу.
  З вялізным трэскам ўваходныя дзверы расчыніліся, стукнуўшыся аб стол і перакуліўшы стос кніг Руна.
  Яна паглядзела на таўстуна, які кідаўся ў плывучы дом, убачыла ў яго руцэ вялікі пісталет і інстынктыўна скочыла да кладоўкі, дзе спала Кортні. Рун зачыніў дзверы, дэманстратыўна стаяў перад імі. Утаропіўшыся на чалавека, якога яна без усялякіх сумненняў ведала, забіў Лэнса Хопера і Бенета Фроста.
  Гэта быў Джымі.
  Богс хутка ўстаў, перакульваючы піва, якое з хлюпатам пасыпалася на падлогу.
  Вялікі мужчына спыніўся, потым павольна, спакойна зачыніў уваходныя дзверы, нібы яго запрасілі ўвайсці.
  Ён стаяў, нязграбна звесіўшы рукі. Асцярожна, але ўпэўнена, прыжмурыўшыся, правяраючы памяшканне і яго насельнікаў. Нішто, што ён убачыў, не палохала яго.
  Рэндзі Боггс з шырока расплюшчанымі ад шоку вачыма паглядзеў на чалавека. Тое, як Богс стаяў, рабіла яго падобным на салдата. Не, больш як баксёр — адна нага наперад, павернутая ўбок. Што было вар'яцтвам, таму што нават без пісталета ён ніяк не змог бы ўзяць гэтага тоўстага хлопца, які пераважаў яго на сто фунтаў і быў падобны да гультая і выколвання вачэй. Брудны баец.
  "Чаго ты хочаш?" — прашаптаў Рун.
  Ён праігнараваў яе і падышоў прама да Богса. Прайшло пяць секунд поўнай цішыні, калі мужчыны, здавалася, звязаліся ў спаборніцтве ўтаропіўшыся.
  Ніхто не варухнуўся.
  Гэта быў Рэндзі Богс, які першым усміхнуўся, а потым сказаў: «Джэк Нестар, ты сукін сын! Не чакаў цябе пару дзён ці каля таго».
  Таўстун засмяяўся і ўскрыкнуў. Ён засунуў стрэльбу за пояс, і абодва мужчыны абняліся, як даўно страчаныя браты-казакі, раптам уз'яднаўшыся.
   раздзел 25
  АДНО ПЫТАННЕ, КОТОРАЯ ЯЕ ГАЗУ: ЦІ МОЖА КОРТНІ плаваць?
  Рун магла - прыкладна гэтак жа добра, як і любая дзяўчынка Сярэдняга Захаду, якая ніколі не бачыла вадаёма з хвалямі да дзесяці гадоў.
  Чорт вазьмі, яна магла проста ўчапіцца за Кортні — уяўляючы яе цяпер, якая крычыць і размахвае ў паніцы рукамі — і біць нагамі да далёкага пірса. Колькі гэта было ярдаў? Можа, трыццаць ці сорак?
  І, Божа, Гудзон быў агідны і мярзотны...
  Але гэта не мела значэння. Калі б яны не выбраліся зараз, яны былі б мёртвыя праз тры хвіліны.
  Яна адчыніла дзверы ў кладоўку і кінулася, цьмяна ўсведамляючы раптоўны прыліў актыўнасці ззаду яе ў гасцінай. Крокі, галасы. Яна ляпнула дзвярыма і павярнула замок-шкілет. «Суд, прачніся».
  Малая не варушылася.
  Руна прыціснулася спіной да тоўстага дрэва і пачала развязваць чаравікі, якія былі туга зашнураваны праз дзесяткі люверсаў. Яна ведала, што патоне, калі не здыме іх. Яна крыкнула: «Кортні».
  «Сок», - сказаў слабы голас.
  «Прачніся!»
  Магчыма, некаторыя цацкі паплылі б. На сцяне быў прывязаны балён з анеміяй. Рун схапіў яго і абвёў вакол запясця дзяўчыны. «Я сплю», - сказала Кортні.
  У Руна быў адзін бот. Яна пачала з другога.
   З моцным трэскам дрэва дзверы ўварваліся ўнутр, зачапіўшы Руна за плячо. Яна ўляцела ў дальнюю сцяну і засталася нерухомай. Джэк Нестар увайшоў у пакой, прыжмурыўшы вочы ад цемры. Ён азірнуўся і накіраваўся да Руна.
  Калі ён падышоў да яе, яна ўскочыла.
  Гэта быў не вялікі напад. Адзінае пашкоджанне: яе плячо зачапіла яго за шчаку, і ён рвануўся назад, здзіўлена міргаючы вачыма, калі зуб урэзаўся ў яго язык або плоць рота. «Маленькае дзярмо!» - прамармытаў ён. Яна калаціла яго рукамі, сціснутымі ў маленькія кулачкі. Але ён быў пругкі, як цвёрдая гума. І моцны таксама. Ён проста падняў яе, запіхаў пад руку і вынес у гасціную.
  Яна крычала, круцілася і брыкалася.
  Несцерка моцна смяяўся. «Вой, гэта чортавы кот». Ён апусціў яе ў каванае крэсла-матылёк. Яна ўдарыла яго нагой па сцягне. Уздрыгнуўшы, ён злосна сказаў: «Сядзі».
  «Сукін сын!» Яна ўскочыла з крэсла, кідаючыся да Богса. Нестар рыкнуў: «Сядай!» Ён схапіў яе, як ствольная скрынка, якая зачапіла шасцідзесяціярдовую бомбу, і зноў шпурнуў у крэсла. Яна адскочыла адзін раз, дыханне выбіла. Яна выцерла слёзы. «Сволач». Глядзець у ўніклівыя вочы Рэндзі Богса.
  Богс сказаў Нестару: «У цябе ёсць колы?»
  «Вядома. Герц нейкае дзярмо. Але падыдзе. Чорт вазьмі, ты добра выглядаеш для таго, хто тры гады не бачыў толькі сонечнага святла ў турме.
  Богс сказаў: «Ты выглядаеш непрыгожа, як заўсёды».
  Нестар засмяяўся, і мужчыны зладзілі невялікі лагодны спарынг. Боггс зрабіў левы хук у грудзі Нестара, і таўстун сказаў: «Ты, прыдурак, ты заўсёды быў хуткім. Ты б'еш як шапіках, але ты хуткі ".
  «Раніцай вы ўбачыце там сіняк у форме маіх суставаў».
  Несцерка азірнуўся. «Мы павінны падарваць гэты сустав».
   «Я буду галасаваць за гэта».
  Рун сказаў Богсу: «Ты зрабіў гэта? Вы сапраўды гэта зрабілі?»
  Нестар размаўляў з Богсам. «Давайце зоймемся справай і пойдзем». Ён выцягнуў пісталет з-за пояса і зірнуў на Руна.
  Усмешка сышла з твару Богса. «Што ты імкнешся зрабіць?»
  Нестар паціснуў плячыма. «Даволі ясна, ці не так? Не бачу, што ў нас вялікі выбар».
  Богс глядзеў уніз, пазбягаючы іх абодвух вачэй. «Ну, Джэк, ты ведаеш, я быў бы не вельмі шчаслівы, калі б ты гэта зрабіў».
  Рунь утаропіўся на стрэльбу, баючыся зазірнуць у Нестараў твар. Здавалася, ён быў з тых, хто заб'е цябе раней, калі ты паглядзіш яму ў вочы.
  «Рэндзі, мы павінны. Яна ўсё ведае».
  «Я ведаю, але, чорт вазьмі, я б не хацеў, каб гэта адбылося. Гэта было б няправільна, разумееце?»
  «Правільна?»
  Яе рукі дрыжалі. Пот выступіў на яе лбе, і яна адчула, як струменьчык цячэ з-пад рук да пояса.
  Богс сказаў: «Справа ў тым, што ў яе ёсць дзіця. Маленькая дзяўчынка».
  Твар Нестара пацямнеў. «Дзіця?»
  «Гэты маленькі дзіця».
  "Там?" Несцерка зірнуў на камору. «Я яе не бачыў».
  «Ты не можаш зрабіць дзіця, Джэк. Я не дазволю табе гэтага зрабіць».
  Значыць, нічога страшнага, калі ён мяне застрэліць? Рунь пачаў плакаць больш сур'ёзна. Нестар казаў: «Я ўсё роўна не стаў бы дзіцяці. Ты ведаеш мяне лепш, Рэндзі. Пасля ўсяго, што мы перажылі, я спадзяюся, што вы гэта зробіце».
  «А што дзіця будзе рабіць без маці? Яна б памерла з голаду, ці што».
  «Яна даволі маладая, каб стаць маці».
  Аднекуль Рун знайшоў голас, каб сказаць: «Калі ласка, не рабі ёй балюча. Калі ты… зробіш мне што-небудзь, калі ласка, патэлефануйце ў паліцыю ці каму-небудзь і скажыце ёй, што яна тут. Калі ласка».
  — спрачаўся Нестар.
  Богс сказаў: «Я сапраўды павінен спытаць гэта, Джэк. Я сапраўды павінен вас папрасіць, каб вы яе адпусцілі».
  Несцерка ўздыхнуў. Ён кіўнуў і засунуў пісталет за пояс. «Чорт, так яно і ёсць, так яно і ёсць. Добра. Я зраблю гэта за цябе, Рэндзі. Я не думаю, што гэта добрая ідэя, я проста хачу запісаць гэта і сказаць гэта, але я гэта зраблю. Але...» Ён падышоў да крэсла і ўзяў твар Руна ў прапахлыя цыбуляй пальцы. «Вы добра слухайце. Я ведаю, хто ты і дзе жывеш. Калі вы скажаце каму-небудзь што-небудзь пра нас, я вярнуся. Я ўвесь час бываю ў Нью-Ёрку. Я вярнуся і заб'ю цябе».
  Рун кіўнуў. Яна плакала — ад чыстага страху, ад чыстай палёгкі.
  І ад самага страшнага болю—здрады.
  Вы яму верыце ? Пайпер Сатан спытала Рун так даўно, нібы размаўляла з дзіцем. Вы верыце яму, калі ён кажа, што невінаваты?
  Нестар жорстка сказаў: «Вы мяне чуеце?»
  Яна не магла гаварыць. Яна кіўнула галавой.
  Яны выкарысталі шнур лямпы, прывязалі яе да крэсла і затыкалі рот старым шарсцяным шалікам.
  Богс апусціўся на калені і выпрабаваў правады. Ён сарамліва ўсміхнуўся. «Я падазраю, што вы слушна засмучаны, і я не вінавачу вас. Вы дапамаглі мне, і я адплачваю вам такім чынам. Але часам у жыцці даводзіцца рабіць рэчы толькі для сябе. Ведаеце, дзеля ўласнага выжывання. Мне вельмі шкада, што так атрымалася, але ты выратаваў мне жыццё. Я заўсёды буду ўдзячны за гэта».
  Яна хацела сказаць, трахай цябе! або Ідзі к чорту! ці Юда! Тысяча іншых рэчаў. Але кляп быў шчыльны, і, акрамя таго, ніякімі словамі нельга было перадаць той чыстай злосці, якую яна адчувала да гэтага чалавека. Такім чынам, яна глядзела яму ў вочы, не міргаючы, не вагаючыся ні на міліметр, прымушаючы яго бачыць, колькі нянавісці вылілася і пералілася паміж імі. Як яна хацелася, каб Праметэй усё яшчэ быў прыкаваны да скалы, каб яго паелі птушкі.
  Богс на імгненне прыжмурыўся. Ён праглынуў і нарэшце адвёў позірк.
  «Лесь, хлопча», — паклікаў Нестар. «Мы атрымалі спатканне з дарогай».
  Потым іх не стала.
  ЧАЛАВЕК, ЧАЛАВЕК, ЧАЛАВЕК, НЯМА НІЧОГА ПАДОЖНАГА ВАЗІЦЬ, - думаў РЭНДЫ Богс.
  Нічога такога на свеце няма. Тое, як шыны шыпяць на асфальце. Тое, як машына танцуе па пабітым тратуары. Тое, як вы ведаеце, што дарога заўсёды будзе побач і што вы можаце ехаць вечна і ніколі не пераадольваць адно і тое ж месца двойчы, вы не хочаце.
  Ford Tempo, за рулём якога ехаў Джэк Нестар, пакінуў Джэрсі і Пенсільванію далёка ззаду і ехаў па шашы праз Мэрыленд. На поўдзень.
  Рух падобны на гладкі віскі. Рух, як наркотык. Рэндзі Богс працягваў разважаць.
  І самае лепшае - калі вы едзеце за рулём, вы мішэнь, якая рухаецца. Ты самы бяспечны, які толькі можаш быць. Нішто не можа табе пашкодзіць. Не дрэннае каханне, не праца, не родныя, не сам д'ябал...
  - Крабы, - сказаў Нестар. «Сачыце за месцам крабаў».
  Яны не змаглі знайсці ніводнага, а замест гэтага купілі ў Макдональдсе чызбургеры, якія Боггс усё роўна аддаваў перавагу крабам, і Нестар сказаў, што гэта лепш для яго, таму што ён сядзеў на дыеце.
  Яны пілі піва з высокіх ваксаваных кубкаў падвойных арак, якія вылілі з безалкагольнага напою. Яны ехалі з абмежаваннем хуткасці, але па просьбе Богса апусцілі ўсе вокны; здавалася, што яны імчацца з хуткасцю сто міль у гадзіну.
   Рэндзі Богс апусціў пасажырскае сядзенне і сеў назад, смактаючы піва праз саломінку, з'еў двайны чызбургер і зноў падумаў пра свабоду і перамяшчэнне і зразумеў, чаму турма была для яго такой цяжкай. Што ёсць людзі, якія павінны заставацца на месцы, і людзі, якія павінны рухацца, і ён быў рухальнікам.
  Гэта былі думкі, якія ў яго былі і якія ён лічыў праўдай у нейкім універсальным сэнсе. Але гэта былі думкі, якія ён не сказаў Джэку Нестару. Не тое каб Джэк быў дурным чалавекам. Не, напэўна, ён зразумеў бы, але з ім Боггс не хацеў дзяліцца многім.
  "Такім чынам, - спытаў Джэк Нестар, - як гэта адчуваеш?"
  «Адчуваю сябе добра. Адчувае сябе вельмі добра ".
  «Як наконт той маленькай дзяўчынкі там. Яна пісталет. Вы атрымліваеце?»
  «Не, не так было».
  «Здавалася, у мяне не было ніякіх цыцак».
  «Яна была больш падобная на сяброўку, ведаеце. Шкада, што я мог зраўняцца з ёй ".
  «Зрабіў тое, што павінен быў».
  "Я разумею, што. Не мог даўжэй заставацца ўнутры, Джэк. Я выклаўся з усіх сіл. Але трэба было выбірацца. Хтосьці рухаўся на мяне».
  «Пікі?»
  "Не. Быў прыдуркам з, я не ведаю, Калумбіі ці яшчэ дзе. Венесуэла. Чамусьці ён мяне не ўзяў. Парэзалі».
  «Выразаць, га?»
  "Два тыдні таму. Ужо амаль не баліць».
  «Так, мяне аднойчы парэзалі. Мне гэта не спадабалася. Лепш застрэліцца. Нейкі больш здранцвелы».
  «Аддаю перавагу пазбягаць таго і іншага».
  «Гэта добры спосаб падумаць», - прапанаваў Нестар. У яго быў добры настрой. Ён гаварыў пра рэстараны ў Фларыдзе, пра рыбалку на тарпанаў, пра якасць каструлі, якую яны там выкарыстоўвалі, і пра гэтую кубінскую жанчыну з вялікімі цыцкамі і татуіроўкай, якую нехта зрабіў ёй сваімі зубамі і Ручка Parker. Размова пра спёку. Пра дом, які ён купляў, і пра тое, як яму прыйшлося жыць у чортавым гатэлі, пакуль гэтае месца не было гатова.
  «Колькі часу да Атланты?» - спытаў Богс.
  «Заўтра. Потым я еду ў Фларыду. Вам цікава пайсці са мной, будзем рады. Вам падабаюцца пікантныя жанчыны?»
  «У мяне ніколі не было».
  «Не ведаю, што вам не хапае».
  «Гэта факт?»
  «Так, сэр. Пра што я табе кажу? Чалавек, яна, верагодна, магла б зрабіць нас абодвух адначасова ".
  Богс думаў, што перадасць гэта. «Я не ведаю».
  «Ну, проста майце гэта на ўвазе. Дык ты забярэш гэтыя грошы?»
  «Так, сэр».
  «У вас з сабой ашчадная кніжка?»
  «Атрымаў яе добрай і бяспечнай».
  Нестар сказаў: «Смешна, як гэта працуе. Вы проста пакідаеце грошы ў банку, і яна будзе кожны дзень атрымліваць працэнты. Яны проста кідаюць яшчэ некалькі даляраў у касу. А вы нічога не робіце».
  «Так».
  «Б'юся аб заклад, вы зарабілі сабе яшчэ дзесяць тысяч даляраў».
  «Думаеш, не дурань?»
  "Напэўна. Я думаю, што гэты рахунак зарабляе, магчыма, пяць-шэсць працэнтаў».
  Богс адчуў цёплае пачуццё. Пра працэнты ён не ўспомніў. У яго ніколі не было ашчаднага рахунку.
  «Ведаеце, ёсць пра што падумаць. Вы чулі пра ўсе гэтыя банкруцтвы?»
  "Што гэта?"
  «Шмат зберажэнняў і крэдытаў прапалі. Людзі страцілі грошы».
  «Чорт вазьмі».
   «Здараецца шмат. Апошнія пару гадоў. Вы не глядзелі навіны Inside?»
  «Звычайна гэта былі мультфільмы і гульня, якую мы глядзелі». Богс стаміўся. Ён паставіў сядзенне назад. Апошняй машынай, якой ён валодаў, быў вялікі Pontiac 76 года выпуску з лаўкай, якая не адкідвалася. Яму спадабалася гэтая машына. Ён думаў, што купіць сабе машыну, новую. Ён лёг на спіну, заплюшчыў вочы і стараўся не думаць пра Руна.
  «Такім чынам, - сказаў Нестар, - вы можаце падумаць аб інвеставанні гэтых грошай».
  «Я зраблю гэта».
  «У вас ёсць уяўленне пра што?»
  "Не. Пакуль не. Я збіраюся трымаць вочы адкрытымі для правільнай рэчы. У вас ёсць грошы, людзі вас слухаюць».
  «Грошы гавораць, дзярмо ходзіць», - сказаў Нестар.
  «Гэта праўда», - сказаў Рэндзі Богс.
  ПРАЗ ТРЫ ГАДЗІНЫ КОРТНІ прачнулася і захацела соку.
  Маленькая дзяўчынка павольна села і размотала сябе з кокана коўдры, які скруціўся вакол яе, калі яна спала. Яна падалася наперад і пералезла праз край згорнутага футона, як Эдмунд Хілары, які робіць апошні крок уніз з Эверэста, а потым села на падлогу, каб абуцца. Шнуркі былі занадта складанай задачай, але чаравікі выглядалі не так з белымі звісаючымі шнуркамі, таму, гледзячы на іх пяць хвілін, яна нахілілася і запхнула пластыкавыя канцы ў чаравікі.
  Яна асцярожна спусцілася ўніз па лесвіцы, бокам, як краб, потым падышла да Руна, які быў прывязаны да крэсла-матылька. Яна паглядзела на шнуры, на чырвоны твар Руна. Яна пачула хрыплыя бясслоўныя гукі, якія даносіліся з-за шаліка.
  «Ты смешны, Рун», - сказала Кортні і пайшла ў камбуз.
  Халадзільнік адчыняўся даволі лёгка, і на другой паліцы яна знайшла кардон з-пад яблычнага соку. Праблема была ў тым, што яна не магла зразумець, як яго адкрыць. Яна паглядзела на Руна, які глядзеў на кухню і ўсё яшчэ выдаваў тыя смешныя гукі, і падняла скрынку абедзвюма рукамі, а затым перавярнула яе дагары нагамі, каб знайсці носік.
  Кардонная скрынка, якая, як аказалася, усё ж была адкрытая, ліпкім прыбоем высыпалася на падлогу. «Ой-ой». Яна вінавата паглядзела на Руна, потым паставіла пусты кантэйнер на пліту і вярнулася да халадзільніка.
  Няма больш соку. Шмат халоднай піцы, якая ёй надакучыла, але былі дзесяткі твінкі, якія яна любіла. Яна пачала працаваць над адным, а потым пабадзялася па маленькай кухні, каб паглядзець, з чым можна пагуляць.
  Няшмат. Аднак на прылаўку ляжаў вялікі нож для філе, які яе заінтрыгаваў. Яна падняла яго і ўявіла, што гэта меч, як у адной з кніг Руна, некалькі разоў ударыўшы па халадзільніку.
  Рун, назіраючы за гэтым, зрабіў больш шуму і пачаў калыхацца, разгойдвацца і хістацца ўзад і ўперад.
  Потым дзяўчына зазірнула ў шуфляды і адкрыла некалькі практычна нявыкарыстаных кулінарных кніг, шукаючы выявы качак, драконаў ці прынцэс. У кнігах былі толькі фатаграфіі супаў, запяканак і пірагоў, і праз пяць хвілін яна кінула іх і пачала гуляць з ручкамі на пліце. Яны былі старыя і цяжкія, паблісквалі хромам і аздобленыя чырвонай фарбай. Кортні працягнула руку і павярнула адзін да канца направа. Далёка над яе галавой пачуўся поп . Яна не магла бачыць верх пліты і не ведала, адкуль ішоў гук, але ёй гэта спадабалася. поп .
  Яна павярнула другую ручку. поп .
  Голас Рун стаў мацней, хоць дзяўчынка ўсё яшчэ не магла зразумець ні слова.
  З трэцяй попкай ёй надакучыла печка. Гэта таму, што адбылося нешта іншае. Раптам над яе галавой успыхнуў чырвоны блік, шыпенне, потым полымя.
  Кортні адступіла і ўбачыла, як гарыць скрынка з сокам. Палымяны воск зляцеў з кардоннай скрынкі, як мініяцюрны феерверк. Адзін кавалак палаючага кардону ўпаў на стол і падпаліў New York Post тыднёвай даўніны . Кулінарная кніга (Сто слаўных дэсертаў з жэле) ішла далей.
  Кортні падабалася полымя, і яна назірала, як яно павольна паўзе па стале. Нешта яны ёй нагадалі… Фільм пра дзіцяня? Алень? Вялікі пажар у лесе? Яна прыжмурылася і паспрабавала ўспомніць, але неўзабаве страціла асацыяцыю і адышла назад, каб назіраць.
  Яна падумала, што гэта цудоўна, калі полымя хутка адарвала кантактную паперу пароды сабак Руна, старанна замацаваную на сценах гумовым цэментам.
  Затым яны распаўсюджваюцца да столі і задняй сценкі плавучага дома.
  Калі агонь стаў занадта гарачым, Кортні адсунулася крыху далей, але не спяшалася сыходзіць. Гэта было цудоўна. Яна ўспомніла іншы фільм. Яна хвіліну задумалася. Так, гэта было падобна на сцэну, дзе Wizardoz крычаў на Дораці і яе сабачку. Увесь дым і полымя... Усе падалі на падлогу, а вялікі твар пыхкаў і крычаў... Але гэта было лепш, чым гэта. Гэта было лепш, чым Трус Пітэр. Гэта было нават лепш, чым суботні ранішні тэлевізар.
   раздзел 26
  ТУРЫСТЫ ВЫПАДКОВА БЫЛІ З АГАЯ, роднага штата РУНА .
  Яны былі парай сярэдняга ўзросту, ездзілі на Winnebago з Кліўленда ў Мэн, таму што жонка заўсёды хацела ўбачыць узбярэжжа штата Мэн і таму што яны абодва любілі амараў. Маршрут правядзе іх праз Нью-Ёрк, аж да Ньюпорта, потым у Бостан, Салем і, нарэшце, у Кэнэбанкпорт, які быў прадстаўлены ў часопісе Parade годам таму.
  Але яны незапланавана спыніліся на Манхэтэне, каб паведаміць аб сур'ёзным пажары на рацэ Гудзон.
  Падымаючыся з Галандскага тунэля, яны заўважылі злева ад сябе слуп чорнага дыму, які ішоў, здавалася, прама з ракі. Яны замарудзіліся, як амаль усе, і ўбачылі, як люта гарыць стары дом на плыве. Рух быў цяжкім, і яны рушылі наперад, прыслухоўваючыся да сірэн. Муж агледзеўся, каб знайсці месца, каб спыніцца, каб сысці з шляху пажарных машын, калі яны прыбылі.
  Але ніхто не зрабіў.
  Чакалі чатыры, пяць хвілін. Шэсць.
  Яна спытала: «Можна падумаць, што хтосьці ўжо патэлефанаваў, ці не так, дарагі?»
  «Вы б падумалі».
  Яны былі здзіўлены, таму што міма праехалі сотні машын, але здавалася, што ніхто не папрацаваў патэлефануйце ў службу 911. Магчыма, вы думалі, што гэта было ў кагосьці іншага. Або ўвогуле нічога не прыдумляючы, проста назіраючы, як гарыць плывучы дом.
  Муж, былы марскі пяхотнік і кіраўнік мясцовай Гандлёвай палаты, чалавек, які не меў агіды да ўдзелу, перагнаў Winnebago праз абочыну на тратуар. Ён затармазіў і хутка спыніўся перад пірсам, дзе шумела полымя. Ён узяў вялікі вогнетушыцель трох класаў JCPenney са стэлажа побач са сваім сядзеннем і кінуўся на вуліцу.
  Жонка пабегла да тэлефона-аўтамата, а ён выбіў нагой ўваходныя дзверы плавучага дома. Дым быў не такі ўжо і страшны ўнутры; адтуліна ў задняй столі плавучага дома дзейнічала як комін і высмоктвала большую частку яго. Ён спыніўся ў дзвярах, здзіўлена міргаючы вачыма, убачыўшы: дзве дзяўчыны. Адна, маладая дзяўчына, смяялася, як Нэрон, гледзячы, як задняя палова плавучага дома ператвараецца ў вугаль. Другая, дзяўчына ў жоўтай міні-спадніцы, дзвюх мужчынскіх майках без рукавоў і нізкіх ботах з храмаванымі шыпамі, была прывязаная ў крэсле! Хто б зрабіў такое? Ён чытаў пра Грынвіч-Вілідж, але гэта здавалася занадта хворым нават для такога Садома.
  Ён выцягнуў шпільку вогнетушыцеля і выліў змесціва на лініі полымя, але гэта не паўплывала на агонь. Ён вынес дзяўчынку на вуліцу да сваёй жонкі, а потым вярнуўся ў пекла, бегучы, раскрыўшы свой кішэнны нож. Ён перарэзаў драты, якія трымалі старэйшую дзяўчынку. Ён павінен быў дапамагчы ёй выйсці на вуліцу; яе ногі заснулі.
  У сямейным Вінебага маленькая дзяўчынка ўбачыла слёзы старэйшага і вырашыла, што самы час пачаць плакаць самой. Праз тры хвіліны прыбылі пажарныя. Пажар патушылі за дваццаць. У дзверы да адпачывальнікаў пагрукаліся супрацоўнікі міліцыі і пажарнай службы. Дзяўчаты ўсталі і выйшлі на вуліцу, а за імі і пара.
  Велізарная чорная хмара навісла над пірсам. У паветры пахла пракіслым дрэвам і паленай гумай — ад шын які звісаў з борта лодкі, каб прыціснуць яе да пірса. Судна не затанула, але вялікая частка канструкцыі на палубе была разбурана.
  Адзін з дэтэктываў спытаў старэйшую дзяўчыну: «Ці не маглі б вы сказаць мне, што здарылася?»
  Яна хадзіла ў цесным коле. «Гэты пракляты сукін сын, ён падмануў мяне, ён схлусіў мне, я збіраюся знайсьці яго і кінуць яго задніцу назад у турму так чортава хутка... Дзярмо. пекла. Дзярмо!»
  "Чорт", - сказала Кортні, і муж і жонка пераглянуліся.
  Міліцыя задавала пытанні амаль паўгадзіны. Дзяўчына расказвала гісторыю пра чалавека, які быў памылкова асуджаны за забойства, а потым вызвалены, толькі цяпер стала ясна, што ён усё-такі гэта зрабіў, і быў вялікі тоўсты чалавек па імені Джэк Нестар, які меў пісталет і хацеў забіць іх і ён удзельнічаў у першым забойстве. Пара страціла шмат дэталяў — як, напэўна, і паліцыянты, — але ім больш не трэба было чуць. У іх было дастаткова фактаў для добрай падарожнай гісторыі, якую яны расказвалі б сябрам, сабе і ўсім, каго сустрэлі па дарозе ў Мэн і якая, у адрозненне ад многіх гісторый, расказаных імі, не мела патрэбы шмат упрыгожванняў наогул. Нарэшце падышоў высокі лысеючы мужчына ў клятчастай кашулі, сініх джынсах і са значкам на поясе, і дзяўчына ўпала ў яго абдымкі, хоць ужо не рыдала і не істэрычыла. Потым яна адштурхнула яго і зноў перайшла да адной са сваіх тырад.
  – Божа, – сказала жонка.
  Калі дзяўчына супакоілася, яна сказала паліцэйскаму, што пара выратавала ёй жыццё, і ён прадставіўся ім і сказаў дзякуй. Некалькі хвілін яны размаўлялі пра Агаё. Потым паліцэйскі сказаў, што дзяўчынкі могуць пайсці ў выбуховую групу і застацца там, пакуль ён не скончыцца з дзяжурствам, а маленькая дзяўчынка сказала: «Можам атрымаць яшчэ адну ручную гранату?» Калі ласка?»
   І тады пара вырашыла не рабіць тое, што прыходзіла ў іх галовы на Сярэднім Захадзе — спытаць дзяўчат, ці жадаюць яны застацца з імі ў кемперы гэтай ноччу — і палічыла, што, мабыць, было б лепш, калі б яны накіраваліся ў іншы пункт прызначэння Містык, штат Канэктыкут, які настойліва рэкамендаваў іх даведнік.
  АБ АДЗІНАЦЦАЦЫ ТОЙ ВЕЧЫ ДЖЭК НЭСТАР СКАЗАЎ, ЯМУ ПАТРЭБНА выпіць, і з'ехаў з шашы ў матэль дзесьці ў Вірджыніі.
  «Мне таксама спатрэбіцца сапраўдная ежа », — сказаў Рэндзі Богс. Ён хацеў, каб біфштэкс падгарэў звонку і чырвоны ўнутры. Ён правёў шмат часу, думаючы пра стэйкі, калі ўпершыню зайшоў унутр. Потым, як і пра большасць рэчаў, якія яму падабаліся, ён забыўся пра добрае мяса. Ці больш тое, што гэтыя рэчы сталі далёкімі. Як факты ў падручніку гісторыі. Ён іх разумеў, памятаў, але яны для яго не мелі ніякага значэння.
  Аднак цяпер ён быў на вуліцы і хацеў біфштэкс. І так, як Нестар сказаў пра сапраўдны напой , Боггс цяпер думаў, што яму спадабаецца яго першая чарка віскі за тры гады.
  Яны прыпаркавалі машыну і зайшлі ў офіс матэля. Нестар назваў фальшывае імя і пасведчанне на машыну, а потым папрасіў пакой ззаду, патлумачыўшы маладому начному клерку, што ён дрэнна спіць; шум шашы турбаваў яго. Малады чалавек апатычна кіўнуў, узяў грошы і аддаў ключ. Боггс быў уражаны тым, як гладка Нестар справіўся з рэчамі. Сам Богс быў бы больш няўважлівы, пакінуўшы машыну наперадзе. Але Нестар меў рацыю. Дзяўчына, верагодна, ужо вызвалілася і, магчыма, здала іх. А можа, нехта ў Нью-Ёрку бачыў нумарны знак. Ён быў рады, што апынуўся з кімсьці накшталт Нестара, з кімсьці, хто можа зноў навучыць яго думаць звонку.
  Нестар зацягнуў свой рэчавы мяшок у пакой, а Богс рушыў услед за ім з папяровым пакетам, які быў яго чамаданам. Ён з палёгкай убачыў, што там стаялі два вялікія ложкі. Ён не хацеў правесці сваю першую ноч на волі ў ложку з іншым мужчынам. Не каментуючы нумар, Нестар апусціў свой багаж на ложак бліжэй да дзвярэй і сказаў: «Ежа».
  Богс сказаў: «Пачакай. Я хачу памыцца». Ён знік у ваннай пакоі, забаўлены і з пачуццём аж сэрца ад радасці ад таго, наколькі там чыста. На ўсе салодкія пахі. Каля мыла і загорнутых акуляраў і касы за дзвярыма, якія зачыніліся і замкнуліся. Ён напусціў халодную ваду, затым гарачую, потым зноў халодную, потым гарачую і вымыў твар і рукі, калі пара паднялася і напоўніла пакой.
  - Я галодны, - пракрычаў Нестар, перакрываючы шум вады, якая цячэ.
  - Хвіліна, - крыкнуў Боггс у адказ і выцерся шыкоўнымі ручнікамі, якія здаваліся тоўстымі, як пуховая коўдра.
  Бар-рэстаран побач з гатэлем быў мясцовым месцам адпачынку, аформленым у зборным стылі Цюдор — цёмныя бэлькі, пластыкавыя вокны, якія імітуюць вітражы, бэжавыя сцены з ляпнінай. Месца было напалову запоўнена — у асноўным вакол бара — падрадчыкамі, сантэхнікамі, кіроўцамі грузавікоў і іх сяброўкамі. Мужчыны былі ў джынсах і клятчастых кашулях. Шмат барады. Жанчыны былі ў штанах, туфлях на высокім абцасе і простых блузах. Курылі амаль усе. «Мядовы месяц» паказвалі па тэлевізары з кулямётам над адным канцом бара.
  Нестар і Богс селі за хісткі стол. Богс утаропіўся на свой дыванок, на якім былі надрукаваны галаваломкі і гульні ў словы. Ён мог зразумець візуальныя - "Што не так з гэтым малюнкам?" - але ў яго былі праблемы з разборам літар, каб скласці словы. Ён перавярнуў дыванок і паглядзеў на жанчын у бары.
  Афіцыянтка падышла і сказала, што кухня ёсць зачыняецца праз дзесяць хвілін. Яны замовілі чатыры блэк-джэкі, акуратныя, бад-чэйзеры, а таксама стэйкі і бульбу фры.
  - Тая дзяўчына, - сказаў Нестар. «Шкада, што ты не трахнуў яе».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Той, хто цябе спрычыніў».
  «Не, я ж казаў вам, мы былі ў асноўным сябрамі».
  Нестар спытаў: «Ну што?»
  «Ну, я выйшаў толькі за некалькі гадзін да таго, як ты з'явіўся».
  «Гэта быў я, першае, што я хацеў бы зрабіць, гэта прынесці сабе пунтанг».
  Богс адчуў, што ён на месцы. Ён сказаў: «Ну, у яе там нарадзілася дзіця».
  Прыбылі напоі, і яны разлілі чары, нічога не кажучы, таму што ні адзін з іх не мог прыдумаць тост. Богс захрыпеў, а Нестар засмяяўся. Вялікі хлопец зрабіў свой другі стрэл адразу пасля.
  «Нічога з гэтага ўнутр, праўда?» — спытаў яго Нестар.
  «Было тое, што вы маглі атрымаць, у залежнасці ад таго, што вы былі гатовыя зрабіць або колькі грошай у вас было. Але гэта было дзярмо. Я, я не атрымліваў ніякіх пакетаў дапамогі, так што я быў вымушаны пагадзіцца. Часам я дастаў сабе гарэлкі, падліўкі, або джойнт-другі. У асноўным я нічога не атрымліваў».
  «Калі я быў Inside, нам было лёгка. Пракляты сельскі клуб. Шмат дылераў з Лос-Анджэлеса. Было столькі лайна».
  Богс, у якога кружылася галава ад спіртнога, спытаў: «Вы адсядзелі?»
  «Чорт вазьмі, я быў там. Правёў васемнаццаць месяцаў у Обіспа. Было па-фанацку цудоўна. Вы хацелі ўдару, вы атрымалі ўдар. Вы хацелі сес, вы атрымалі сес. Вы хацелі чортава віна, вы маглі б атрымаць добрую бутэльку віна ... "
  Богс адчуваў, як спіртное пячэ яго вусны. Напэўна, яны абгарэлі ад язды. «Калі вы былі ў Обіспа?»
  «Чатыры-пяць гадоў таму».
   «Я не ведаў, што ты адседзеў».
  Нестар здзіўлена паглядзеў на яго. «Гэй, напэўна, ёсць адна-дзве рэчы, якіх мы не ведаем адзін пра аднаго. Як быццам я не ведаю, якой даўжыні твой член».
  гадзіну-дзве трымаць усмешку на твары ». Яго вочы слізганулі на бар, дзе сядзела круглатварая маладая жанчына з двухколернымі валасамі — светлыя, якія вярнуліся да чорнага, — сядзела, абапершыся локцем на барную стойку і падняўшы руку, цыгарэта была накіравана ў столь, як шосты палец. Перад ёй ляжаў марціні без лішніх слоў. Тое, як яна безуважна глядзела на тэлевізар, зразумеў, што гэты напой быў нашчадкам доўгай лініі таго самага.
  Нестар сказаў: «Вы можаце мець яе. У яе няма цыцак».
  «Вядома, яна робіць. Сядзіць згорбіўшыся».
  Ежа прыбыла і прыцягнула ўвагу абодвух мужчын. Богс еў, але апетыт знік. Магчыма, стейк быў занадта багатым. Магчыма, гамбургеры насыцілі яго ці алкаголь спаліў яго смакавыя рэцэптары. Ён думаў пра Рунь, пра маленькую дзяўчынку. Еў машынальна. Ён паглядзеў на жанчыну, якая перахапіла яго погляд і затрымала яго хвіліну, перш чым зноў азірнуцца на тэлевізар. Ён яшчэ трохі падумаў, а потым вырашыў даесці. Можа, ежа працверазіла б яго.
  Богс скончыў, калі Нестар быў яшчэ на паўдарозе.
  «Чалавек, — сказаў Богс, — гэта была ежа».
  Нестар паглядзеў на тонкі жывот Богса. «Ты так харчуешся, чаму ты не тоўсты?»
  «Не ведаю. Я проста ніколі нічога не набіраю. Не мая справа». Голас Богса сціх, калі ён зноў утаропіўся на дзяўчыну ў бары. На гэты раз яна крыху ўсміхнулася яму.
  Несцерка злавіў. «Ой-ой». Ён усміхнуўся. «Хлопчык з турмы будзе трахацца».
  Богс дапіў піва. «Вы не супраць, калі я забяру пакой прыкладна на гадзіну?»
  «Чорт, хлопчык, гэта зойме ў цябе пяць хвілін, калі ты не дрочешь кожную ноч у слэмеры».
   «Ну, усё адно дайце мне гадзіну. Магчыма, мы захочам зрабіць гэта двойчы».
  - Добра, - сказаў Нестар. «Але дастаньце яе прыклад па адным. Я стаміўся і мне трэба крыху паспаць».
  Боггс устаў і павольна накіраваўся да бара, спрабуючы ўспомніць, як быць крутым і гладкім, спрабуючы ўспомніць, як размаўляць з жанчынамі, спрабуючы ўспомніць шмат рэчаў.
   раздзел 27
  БОГГС І ДЗЯЎЧЫНА НЕ МІНУЛІ ПАВЫ ГАДЗІНЫ, калі Джэк Нестар даеў кепскі яблычны пірог і высмактаў марозіва з відэльца. Ён зрабіў апошні глыток кавы і паклікаў чэк.
  У бары было даволі пуста, і, акрамя афіцыянткі, ніхто не бачыў, як ён устаў і выйшаў на паркоўку. Ён падняў вочы і ўбачыў святло ў іх з Боггсам пакоі. Ён адчыніў багажнік машыны і дастаў пісталет. Ён схаваў пісталет пад куртку і падняўся па лесвіцы на другі паверх, пасля чаго павольна рушыў па адкрытай дарожцы да пакоя. Ён думаў пра тое, каб узяць яшчэ адзін ключ ад стала, але гэта дазволіла б клерку яшчэ раз зірнуць на яго. Ён вырашыў проста пастукаць у дзверы, а калі Богс адчыніў, стрэліў яму ў жывот — яго я-не-ведаю-я-проста-ем-і-не-таўсцею. Затым зрабіце дзяўчыну, калі яна яшчэ была там.
  Ён зрабіў паўзу. Які быў шум? Тэлевізар? Яны трахаліся, а тэлевізар быў уключаны? Магчыма, яна крычала, і Боггс падтрымліваў гук, каб іншыя госці не пачулі. Гэта было добра. Магчыма, гэта было паліцэйскае шоу, і там будуць гучаць стрэлы, якія дапамогуць прыкрыць гук Steyr.
  Несцерка падышоў бліжэй да дзвярэй. Ён адцягнуў затвор на пісталет. Ён убачыў, як нешта мільгае.
  Той дурань…
  Боггс быў такі ўзбуджаны, што пакінуў ключ у дзвярах, які нават не быў цалкам зачынены. Нестару заставалася толькі ўпіхнуцца ўнутр. Ён пераканаўся, што засцерагальнік адключаны, сунуў палец у спускавую клямар і замахнуўся ў пакой.
  Пусты.
  Нават ад пасцельнай бялізны не адмовіліся.
  У ваннай было цёмна, але ён усё роўна ўвайшоў, думаючы, што, магчыма, яны трахаюцца ў ванне. Але не, і гэта было пуста. Адзіным рухам у пакоі было мігценне экрана тэлевізара, на якім урачыста выглядалі некалькі паліцэйскіх з Хіл-стрыт Блюз . Нестар выключыў набор.
  Потым ён заўважыў, што сумкі Богса знікла. Дзярмо.
  Ён узяў запіску, якая ляжала на падушцы.
  Дзярмо.
  Джэк, Лінда — так яе завуць — і я вярнуліся да яе дадому. Здаецца, яна едзе ў Атланту заўтра, гэта супадзенне, так, так што мы будзем ездзіць разам на нейкі час, я і яна, я. Я сустрэнуся з табой у Фларыдзе праз пару дзён. Прабачце, але ў вас не такія ногі, як у яе .
  Сукін сын.
  Мацька!
  Несцерка люта штурхануў ложак нагою. Матрац адскочыў ад спружын і спыніўся пад вуглом. Ён рэзка зачыніў дзверы, ад чаго з суседняга пакоя пачуўся сонны пратэстуючы стук. Нестар спадзяваўся, што госць прыедзе, бо меў неймавернае жаданне каго-небудзь выбіць.
  Ён сеў на ложак, уяўляючы, як Боггс таўчэ худую суку, а ашчадная кніжка ляжыць у скамечаным папяровым пакеце, напэўна, у пяці футах ад іх. Гнеў павольна прасочваўся, калі ён вырашаў, што рабіць.
  Ну, гэта быў не канец свету. Гэта была змена планаў і ўсё. Яму ўсё роўна трэба было забіць дзяўчыну — тую, што была на плывучым доме. Ён мог бы таксама зрабіць гэта цяпер, потым атрымаць у Атланту ці Фларыду і паклапаціцца пра Богса. Не вельмі важна, каго ён зрабіў першым.
  Шэсць аднаго, паўтузіна другога.
  ШЛЯХ ПАЙПЕР САТАН ДЗНАЛАСЯ З ЗАГАЛОЎКА : «TV Scoop становіцца ой». На што яна б не звярнула ўвагі, акрамя таго, што на першай старонцы была выява Руна, які размаўляе з парай мужчын у касцюмах. Яны не выглядалі шчаслівымі. Рун таксама гэтага не зрабіў, і цяпер Пайпер Сатан далучылася да клуба.
  Стоячы на рагу каля сваёй кватэры, яна ўтаропілася ў гісторыю. Яна купіла Post , а потым Daily News і Times . Люта раздзіраючы кожны, спадніца і валасы растрапаныя ветрам, пакуль яна глядзела на запэцканы тып. Дзякуй Богу за вялікі штурм у Цэнтральнай Амерыцы, які пахаваў гісторыю Daily News ўнутры. Газета «Таймс» проста паведамляла: «Плывучы дом гарыць у Гудзоне» са спасылкай на магчымы ўцёкі асуджанага.
  Але « Таймс» была б сёння на гэтай гісторыі. Як газета Fit-to-Print любіла здымаць спаборніцтвы, асабліва тэлебачанне.
  Сатан спынілася на таксі, адмовіўшыся ад сваёй звычайнай мілі пешкі да офіса, і села з газетамі на каленях, гледзячы ў акно на людзей, якія ішлі на працу. Але не ўбачыўшы ніводнага з іх.
  У сваім офісе Сатан выявіла, што яе сакратарка жангліравала двума званкамі.
  «О, місіс Сатан, містэр Семпл тэлефанаваў некалькі разоў, тэлефануюць з усіх мясцовых тэлевізійных станцый і нехта з Village Voice».
  Пракляты голас?
  - І містэр Мілер з Генеральнай пракуратуры, потым...
  «Утрымлівайце ўсе званкі», - прашыпела Сатан. «Папрасі Лі Мэйзэла падысці. «Вязьце мне юрыдычны аддзел. Я хачу Ціма Кругер прыйдзе праз пятнаццаць хвілін. Калі хто-небудзь з іншых рэпарцёраў патэлефануе, скажыце ім, што мы дамо заяву да поўдня. Калі хто-небудзь з іх скажа, што ў іх ёсць больш ранні тэрмін, назавіце яго ці яе імя і неадкладна паведаміце мне». Сатан сцягнула з сябе паліто. «І я хачу яе . Цяпер».
  «Хто, міс Сатан?»
  «Ведаеш хто», — шэптам адказала Сатан. «Зараз».
  РУН БЫЛА ЗВАЛЬНЯНА ГОРШ, АЛЕ САМЫМ СУМНЫМ БЫЛО ТОЕ, што іншым разам ёй было ўсё роўна.
  Вядома, у мінулым яна часта памылялася, але ёсць вялікая розніца паміж звальненнем з відэасалоны ці рэстарана і звальненнем з сапраўднай працы, той, якая вам неабыякава.
  Звычайна яна казала: «Эх, здараецца» або «У іх перапынкі».
  Гэта было інакш.
  Яна хацела зрабіць гэтую гісторыю. Дрэнна. Яна жыла дзеля гэтай гісторыі. Яна ўдыхала і паспрабавала. І цяпер яе не толькі пазбавілі сякеры, але і звольнілі, бо ўсё гэта было поўнай хлуснёй. Самае ядро, самы асноўны факт быў ілжывым. Самае горшае. Гэта было падобна на тое, што вы чыталі казку, а потым пісьменнік сказаў вам: « О, так, дарэчы, я проста пажартаваў». Няма такога паняцця, як дэман .
  Хаця ў яе былі доказы, што такое было. І звалі яго Рэндзі Богс.
  Цяпер Рун стаяў перад сталом Пайпер Сатан. Таксама ў пакоі быў высокі хударлявы мужчына сярэдніх гадоў у шэрым касцюме і белай кашулі. Звалі яго Кругер. Лі Мэйзел прыхінуўся да сцяны ззаду Сатан і чытаў акаўнт Post . - Ісус Хрыстос, - прамармытаў ён. Ён паглядзеў на Руна цёмнымі непранікальнымі вачыма і вярнуўся да паперы.
  «Скажы мне, што менавіта здарылася», - сказала Сатан. «Не ўпрыгожвайце, не змяншайце, не рэдагуйце».
   Рун растлумачыў пра таўстуна і Богса і пра тое, што здарылася на плавучым доме. Яна дадала тое, што даведаўся Сэм Хілі, — што паліцыя не знайшла ніякіх падказак да Джэка Нестара.
  «Значыць, у рэшце рэшт, Боггс гэта зрабіў», — сказаў Майзел. «Быў яшчэ адзін забойца, але яны былі партнёрамі. Ісус».
  «Накшталт так выглядае». Руна не лічыла «лайкі», «разнавіднасці» і «выгляды». «Калі я ўбачыў іх там, як бы абдымаючы адзін аднаго, я зусім ашалеў. Я маю на ўвазе... - Яе голас сціх.
  Сатан заплюшчыла вочы і павольна пахітала галавой, потым спытала ў чалавека ў шэрым касцюме: «Якая юрыдычная ацэнка, Цім?»
  Адвакат спакойна сказаў: «Я не думаю, што мы нясем адказнасці. Мы не фабрыкавалі доказы, і рашэнне суда было законным. Хацелася б, каб яна, - не гледзячы на Руна, - не дамаглася яго вызвалення, не сказаўшы нікому тут. Гэта дадае яшчэ адно вымярэнне».
  Упершыню з тых часоў, як яна яго ведала, Мэйзэл злосна паглядзеў на Руна. «Чаму вы не сказалі мне, што збіраецеся дамагчыся таго, каб Боггс падняўся?»
  «Я хваляваўся за яго. Я..."
  Сатан больш не магла захоўваць спакой. «Я вам казаў з самага пачатку, што наша праца не ў тым, каб вызваляць людзей з турмы. Гэта каб паведаміць праўду! Гэта адзіная праца».
  «Я проста не думаў. Я не думаў, што гэта будзе мець значэнне».
  «Не... думаў». Сатан расцягнуў словы на доўгую секунду.
  «Я сапраўды...»
  Сатан павярнулася да Мэйзэл. «Такім чынам, які наступны крок?»
  «Начныя навіны».
  Адвакат паморшчыўся. «Гэта нью-ёркская гісторыя. Хіба мы не можам апраўдаць захаванне яго на мясцовым узроўні?»
  Майзел сказаў: «Ні ў якім разе. Time і Newsweek раскажам пра гэта. Вы ведаеце, што будуць рабіць іншыя сеткі, і забудзецеся пра Times . Яны нас распнуць. Гэта будзе заніжана, але гэта ўсё роўна будзе ўкрыжаванне».
   «Нам трэба будзе апярэдзіць іх», - сказаў Сатан. «Змесціце гэта ў «Навінах» апоўдні , потым зрабіце артыкул у пяць і няхай Юстыс зробіць гэта ў сем. Расказваем усё. Мы прызнаемся. Ніводнага слова апраўдання або адступлення».
  Кругер сказаў: «Божа, гэта будзе балюча».
  Майзель уздыхнуў.
  Адвакат спытаў Руна: «У вас ёсць уяўленне, куды пайшоў Богс?»
  «Я ведаю толькі, што ён прыехаў з поўдня. Ён нарадзіўся ў Атланце, жыў у Фларыдзе і Паўночнай Караліне, але акрамя гэтага…» Яна паціснула плячыма.
  Адвакат сказаў: «Я пайду ў нашу юрыдычную фірму і праінфармую судовых удзельнікаў на ўсялякі выпадак». Хутка зірнуўшы на Руна з цікаўнасцю, ён пакінуў кабінет. Сатан утаропілася ў Daily News . Лі Мэйзэл іграў на сваёй дудцы і сядзеў, апусціўшыся. Яму было нязручна. Рун паглядзела яму ў вочы, хоць ягоныя хутка кінуліся прэч. Расчараванне, якое яна ўбачыла, прычыніла ёй боль больш, чым нянавісць, якую яна адчувала з Сатан.
  О, як я мог гэта зрабіць?
  Ён верыў у мяне, і я падвёў яго.
  Сатан паглядзеў на Руна. «Не кажыце прэсе пра тое, што адбылося. Вы ўжо, я бачу, прабалбаталі. Махае рукой на газету.
  Рун сказаў: «Я нічога не казаў. Напэўна, паліцыя паведаміла журналістам».
  «Ну, усё, што я скажу, гэта тое, што Сетка будзе ў глыбокім дзярме з-за гэтага, і галовы, верагодна, будуць катацца. Калі вы пагоршыце сітуацыю для ўсіх, таму што не ўмееце трымаць язык за зубамі, тады вы падвергнеце сябе вялікаму, чортава, тоўстаму судоваму працэсу. Ты разумееш мяне?"
  Рун кіўнуў.
  Узнікла доўгая паўза, перапыненая словам Сатан: «Ну, я мяркую, што ўсё. Ты прэч адсюль».
  Рун утаропіўся на яе, міргнуў. "Вось так? Сёння?»
  - Прабач, Рун, - сказала Мэйзел. «Сёння так. Цяпер».
  Сатан дадаў: «І не бярыце з сабой ніякіх файлаў і касет. Гэта наша ўласнасць».
   «Вы хочаце сказаць, што я павінен вярнуцца да сваёй працы ў O&O?»
  Сатан паглядзеў на яе з недаверлівай усмешкай.
  Рун сказаў: «Вы маеце на ўвазе, што мяне зусім звольнілі».
  Сатан сказаў: "Цалкам падабаецца".
  СЭМ ХІЛІ ПРАЧНУЎСЯ НА НАСТУПНУЮ РАНІЦУ А ВОСЬМАЙ, калі Кортні высыпала ў іх ложак каробку з вотруб'ем з разынкамі.
  Шумны каскад не разбудзіў Рунь.
  - Ісус Хрыстос, - прамармытаў Хілі і паціснуў ёй руку. Ён перакуліўся. Руна адкрыла вочы і сказала: «Што гэта за шум? Гэты храбусценне?»
  Кортні стаяла перад ложкам і глядзела ўніз на шматкі, нахмурыўшыся.
  Руна перакінула ногі праз борцік ложка, яе ногі былі пакрытыя крупамі. «Кортні, што ты зрабіла?»
  «Прабачце», - сказала маленькая дзяўчынка. «Разліта».
  Хілі, які вярнуўся дадому дзве гадзіны таму з дзяжурства, сказаў: «Я іду ў пакой Адама». Ён знік.
  Рун зачэрпнула крупы і ачысціла яе ад сваіх ног, потым паклала назад у скрынку. «Вы ведаеце лепш, чым гэта. Давай."
  «Я лепш ведаю».
  «Не выглядай такім па-чартоўску мілым, калі я на цябе крычу».
  «Чортава мілы», - сказала Кортні.
  "Давай." Рун паплёўся на кухню. Наліла сок і міскі крупы, зварыла кавы. «Можа схадзіць у заапарк?» — спытала Кортні.
  «Заўтра. Спачатку ў мяне ёсць некаторыя даручэнні. Хочаш прыйсці?»
  «Так, я хачу прыйсці». Яна падняла руку. «Пяцёрка».
  Руна ўздыхнула і падняла руку. Малая ляпнула.
   кіраўнік 28
  ПРАЗ ПАВЫ ГАДЗІНЫ РУН І КОРТНІ СЫШЛІ З цягніка E на Заходняй чацвёртай і пайшлі па Крыстафер-стрыт да вады. Рун спынілася на Вестсайдскай шашы, зрабіла глыбокі ўдых, каб набрацца смеласці, потым зайшла за вугал, каб агледзець шкоду, нанесеную яе нябожчыку.
  Плавучы дом усё яшчэ плаваў, але выглядала так, быццам на палубу быў выкінуты груз абгарэлай драўніны; ад яго падымаліся няправільныя бліскучыя пліты рыфленага вугалю. Дым усё яшчэ вісеў вакол пірса, і ўсё - плавучы дом, смецце, смеццевыя бакі, сетка - здавалася не ў фокусе. Пярэдняя частка пірса была ачэплена жоўтай паліцэйскай стужкай, у пяцідзесяці футах перад тым месцам, дзе лодка хісталася, як баявы чалавек, які прайграў марскую бітву. Рун успомніла сваё хваляванне ад таго, што ўпершыню ўбачыла плавучы дом, плывучы ў Гудзоне, у пяцідзесяці мілях на поўнач адсюль.
  А цяпер пахаванне вікінгаў.
  Яна ўздыхнула, потым памахала патрульнаму, які сядзеў на пярэднім сядзенні сіне-белага. Ён быў сябрам Хілі з шостага ўчастка, станцыі, дзе размяшчаўся выбуховы атрад.
  «Паглядзі на гэта», — паклікала яна.
  «Прабач, дарагая. Некаторыя з нас будуць час ад часу праязджаць міма, правяраць, як усё, пакуль вы не вывезеце свае рэчы».
  «Так, калі што-небудзь засталося».
  Быў, але шкода ад смуроду і дыму была такая шкада, што ў яе не было духу перажыць гэта. У любым выпадку, Кортні была неспакойная і працягвала лазіць па сваях.
  Рун узяў яе за руку і павёў назад на Крыстафер-стрыт.
  "Што гэта?" - спытала Кортні, паказваючы на шыльду на вітрыне з заклікам да бяспечнага сэксу. На ім быў відаць прэзерватыў.
  - Паветраны шар, - сказаў Рун.
  "Я хачу адзін."
  «Калі станеш старэйшым», - адказаў Рун. Словы прагучалі аўтаматычна, і яна вырашыла, што сапраўды ўвайшла ў гэты дзіцячы біт. Яны працягнулі рух па вуліцы Крыстафера, затым уздоўж канца Грынвіча і, нарэшце, на Восьмую вуліцу. За мінулы год стала нашмат пашарпацець. Больш графіці, больш смецця, больш агідных дзяцей. Але, Божа, абутковыя крамы - больш месцаў, дзе можна купіць танны абутак, чым дзе-небудзь яшчэ ў свеце.
  Яны спусціліся да University Place, міма дзесяткаў шыкоўных, апранутых у чорнае студэнтаў NYU. Рунь зрабіў абыход. Яна спынілася перад пустой вітрынай. Над дзвярыма была шыльда « Відэа на плошчы Вашынгтон» .
  «Раней я там працавала», - сказала яна Кортні. Дзяўчынка зазірнула ўнутр.
  У вітрыне была яшчэ адна шыльда на жоўтым кардоне: Здаецца ў арэнду .
  «Як і маё жыццё», — падумала яна. Здаецца чыстая арэнда.
  Яны пайшлі ў парк Вашынгтон-сквер і купілі хот-догі, а затым працягнулі ісці на поўдзень праз Соха і ў Чайнатаун.
  - Гэй, - раптам сказаў Рун, - хочаш паглядзець што-небудзь прыгожае?
  «Так, акуратна».
  «Хадзем паглядзім на васьміногаў».
  «Так!»
  Рун павёў яе праз вуліцу да вялізнага адкрытага рыбнага рынку на Канал-стрыт. «Гэта як у заапарку, толькі што жывёлы мала рухаюцца».
  Аднак Кортні не купіла яго. "Пукі", сказала яна пра васьмінога потым накрычала гаспадыня стэнда, калі яна ткнула акунь.
  Рун азірнуўся і сказаў: «О, эй, я ведаю, дзе мы. Хадзем — я пакажу табе што-небудзь выдатнае. Я навучу цябе гісторыі, і калі ты пойдзеш у школу, ты здзівіш усіх тым, колькі ўжо ведаеш».
  «Так. Я люблю гісторыю».
  Яны прайшлі па Цэнтральнай вуліцы міма чорнага будынку сямейнага суда. (Рун кідае позірк праз плошчу на будынак крымінальнага суда і думае пра Рэндзі Богса. Яна адчула, што яе ахоплівае гнеў, і хутка адвяла погляд.) Праз некалькі хвілін яны апынуліся перад будынкам Вярхоўнага суда Нью-Ёрка на Цэнтральнай вуліцы, 60.
  - Вось яно, - абвясціў Рун.
  «Так». Кортні азірнулася.
  «Раней гэта называлася Five Points. Сто гадоў таму гэта быў самы горшы раён на ўсім Манхэтэне. Тут тусаваліся Вайо».
  «Што такое Чаму?»
  «Банда, найгоршая банда, якая калі-небудзь была. Я аднойчы ўвечары прачытаю табе казку пра іх перад сном».
  «Так!»
  Аднак Рун успомніла, што яе цяперашняя копія « Нью-Ёркскіх банд» цяпер проста попел, і задумалася, дзе можна ўзяць новую. Яна сказала: «Whyos былі сапраўды цяжкімі. Ты не мог далучыцца да іх, калі ты не быў забойцам. Яны нават надрукавалі прайс-ліст — вы ведаеце, як меню, колькі каштуе кагосьці зарэзаць, стрэліць у нагу або забіць».
  «Так, — сказала Кортні.
  «Вы ўсё чулі пра Аль Капоне і Дача Шульца, праўда?»
  Кортні прыхільна сказала: «Ага».
  «Але яны не былі нічым у параўнанні з Whyos. Лідэрам стаў Дэні Дрыскол. Ёсць такая вялікая гісторыя пра яго. Ён быў закаханы ў дзяўчыну па імені Бізі Гарыці — хіба гэта не цудоўнае імя? Я хацеў бы, каб мяне звалі Бізі».
  «Бізі».
  «І гэты супернік банды, той ці іншы Джоні, таксама закахаўся ў яе. Дэні і ён згулялі ў танцавальнай зале на вуліцы. Яны дасталі зброю і разляцеліся». Рун зрабіла пару стрэлаў пальцам. «Блам, бля! І адгадайце, каго застрэлілі?»
  «Бізі».
  Рун быў уражаны. «Ты зразумеў». Потым нахмурылася. «Я мяркую, што Дэні быў вельмі збянтэжаны гэтым, але стала яшчэ горш, таму што яны павесілі яго за забойства сваёй дзяўчыны. Вось там, - паказаў Рун. «Вось дзе былі Магілы. Стары крымінальны будынак. Адразу павесілі».
  Што ж, цяпер у яе было б дастаткова часу, каб зняць свой дакументальны фільм пра старыя банды. Яна шкадавала, што не зрабіла гэтую гісторыю ў першую чаргу. Яны б ёй не хлусілі. Не, Слопс Коналі ні ў якім разе не здрадзіў бы ёй. Яны былі адмарозкамі і падонкамі, але яна паспрачалася, што тады бандыты былі пачэснымі.
  - Хадзем, мілая, - сказаў Рун, кіруючыся ў бок Малберы-стрыт. «Я пакажу вам, дзе Інгліш Чарлі пачаў апошнюю вялікую бойку, у якой калі-небудзь удзельнічалі Вайо. Хочаце паглядзець?»
  «Ага, так».
  Рун раптам спыніўся, нахіліўся і абняў дзяўчыну. Кортні абняла яго ў адказ, сціскаючы яго з патрэбнай сілай, неабходнай Руну ў гэты момант. Малая адарвалася і пабегла ў кут. Жанчына ў дзелавым касцюме, магчыма, адвакат у перапынку ад суда, прысела на кукішкі і сказала Кортні: «Хіба ты не мілая?» Рун далучыўся да іх, і жанчына падняла вочы і сказала: «Яна твая?»
  І калі Рун пачала казаць, што яна проста даглядае за сваім, Кортні сказала: «Э-э, гэта мая мама».
  • • •
   РЭНДЗI БОГС ГОЛАСНА РАГАЧАe. ЧАЛАВЕК, ЯКІ СЯДЗЕЎ НА сядзенні побач з ім у аўтобусе Greyhound, які накіроўваўся ў Атланту, зірнуў у свой бок, але, відаць, быў вопытным падарожнікам і нічога не сказаў. Напэўна, ён ведаў, што нельга ўступаць у размову з людзьмі, якія смяюцца самі сабе. Ні ў аўтобусе, ні ў паўночнай Грузіі.
  Боггс смяяўся з таго, што ўспомніў здзіўлены твар Лінды, калі яны выходзілі з рэстарана, і ён працягнуў ёй пяцьдзесят долараў, загадаўшы ісці дадому і не вяртацца ў бар, калі там будзе сам Том Круз і прапануе правесці яе на Бермуды. - Ага, - падазрона сказала яна. «Чаму?»
  - Таму што, - адказаў Богс і пацалаваў яе ў лоб.
  «Вы маеце на ўвазе, што не хочаце?» Ківаючы ў бок пакоя.
  «Я хацеў бы, асабліва з такой прыгожай рэччу, як ты, але я павінен быць дзесьці».
  Ён забраў сваю сумку, і яна падвезла яго да аўтавакзала Шарлотсвіля, які быў далёка, але не так далёка, каб пяцьдзесят долараў не акупілі паездку. Ён падзякаваў ёй і пабег чакаць на тэрмінале аўтобус, які ўрэшце давязе яго ў Атланту.
  Яму падказаў каментар мужчынскай калоніі штата Каліфорнія ў Сан-Луіс-Абіспа.
  Здавалася даволі дзіўным, што Джэк Нестар — ведаючы, што Богс быў унутры і дакладна ведаючы, чаму Богс быў унутры — ён ніколі раней не згадваў, што сам адседзеў тэрмін. Было б натуральна, каб ён расказаў Богсу, як гэта было. Можа, пахваліцца крыху. Былыя зэкі заўсёды так рабілі.
  Але яшчэ больш дзіўным было тое, што Нестар сядзеў у той самай турме, у той самы час, што і Хуан Асіпіён.
  Добра, гэта магло быць выпадковасцю. Але калі б Нестар хацеў, каб нешта здарылася з Богсам у Гарысане, Асцыпіён быў бы добрым выбарам, каб пачаць гэтую аварыю.
   Аварыя, у выніку якой загінуў Северн Вашынгтон і быў блізкі да таго, каб забіць Богса.
  Адбываецца шмат дзіўных рэчаў. Справа Obispo. І тое, як сведка, Бенет Фрост, памёр. А потым стужка з гісторыяй Руна знікае.
  За сваёй лянівай усмешкай і лёгкасцю Рэндзі Боггс плюяўся з розуму. Тут ён паступіў правільна з Нестарам, не сказаў ні чортавага слова ні на судзе, ні за ўвесь час, пакуль быў унутры. Богс быў стойкім хлопцам. І паглядзіце, што атрымалася: здрадзілі.
  Аўтобус хутка хістаўся вакол павароту, і ён адчуваў сябе менш злым. Богс усміхнуўся. Гэта было не так добра, як машына, але гэта быў рух. Рух адвёў яго ад Харысана ў бок кучы грошай.
  Ён зноў засмяяўся і сказаў чалавеку побач. «Я люблю аўтобусы, а вы?»
  «Мабыць, усё будзе ў парадку».
  «Будзь чорт вазьмі, — сказаў Богс.
  ВОЙ, ПАЖАР.
  Джэк Нестар, вярнуўшыся на Крыстафер-стрыт, глядзеў на абгарэлыя абломкі плавучага дома. Ён прытуліўся да цаглянага будынку ля шашы і задумаўся, што гэта значыць. Ён трохі падумаў. Добра, калі б яна была ўнутры, усё яшчэ звязаная, калі гэта здарылася, яна была б мёртвая, і, чорт вазьмі, ён мог бы сысці. Але было таксама вельмі верагодна, што хто-небудзь убачыў бы агонь і прыйшоў дапамагчы ёй, перш чым яна падсмажылася.
  А можа, яна пераехала і нейкі мудак проста падпаліў гэтае месца.
  Пытанняў шмат, адказаў няма.
  Такім чынам, Богс знік. А цяпер не стала і дзяўчыны.
  Чорт. Джэк Нестар закурыў і прываліўся да цэглы, думаючы, што рабіць далей.
  Адказ, вырашыў ён, - пачакаць.
  Напярэдадні ён дрэнна спаў. Шмат ездзіць. Карцінкі таксама зноў. Яны разбудзілі яго, і ён ляжаў у ложку, думаючы, што зараз ён заб'е Рэндзі Богса, і яму трэба знайсці, на што крыўдзіцца. Было няшмат. Ён не быў нігерам, ні педам, ні шпікам. Ён цябе не абразіў. Ён не пайшоў за вашай жанчынай.
  Рука Нестара лягла на жывот і сціснула глянцавы шнар. Уяўны сверб паўзаў недзе ў жываце. Потым ён вырашыў, што грэх Богса ў тым, што ён няўдачнік, — усміхнуўся вялікі Л. Нестар. Гэта было дастаткова прычын, каб высачыць дзярмо і забіць яго.
  Добра. Пра гэта паклапаціліся.
  Была мяккая красавіцкая ноч, і неба было асветлена гэтым жудасным ззяннем, якое немагчыма было зразумець, адкуль яно ўзялося. Усе вулічныя ліхтары, напэўна. І фары машын, і таксі, і офісныя будынкі, і крамы… Гэта прымусіла яго задумацца пра ўсе будынкі ў горадзе, у тым ліку і рэстараны. Што нагадала яму, што ён галадаў.
  І вось, калі ён збіраўся пайсці за гамбургерам, з'явілася дзяўчына! Яна павольна падымалася па прыстані да плавучага дома, гледзячы на тлеючы беспарадак. Яна была апранута ў тое сваё дзіўнае адзенне — чорная міні-спадніца, боты, пара футболак, адна ярка-чырвоная, другая жоўтая. На яе плячы была вялікая сумка, але яна была дастаткова добрая, каб пакласці яе і стаяць, упёршыся рукамі ў сцёгны, і глядзець на лодку. Яна падышла наперад, каб паглядзець на спаленае барахло на пірсе, і рассеяна штурхнула яго нагой. Яна падышла да жоўтай міліцэйскай стужкі «Не перасякай» і ўперлася ў яе рукамі, гледзячы ўніз, нібы малілася.
  Нестар дастаў з кішэні курткі пісталет і агледзеўся. Міма праносіліся машыны, па беразе ракі шпацыравалі людзі, але побач з ім нікога не было. Сонца хутка заходзіла, вялізная аранжавая куча агню апускалася прама перад ім. Ён бачыў, як ён знікае, цаля за цаляй у Хобокене за абгарэлым шкілетам плавучага дома.
   Несцерка прыцэліўся. Ён трымаў абодва вочы адкрытымі; — не жмурыўся ён. Гэта быў стрэл на семдзесят пяць ярдаў, і яму хацелася, каб у яго не было прыклада і прыклада, але яго не было, таму ён моцна абапёрся аб цагляную сцяну, каб падтрымаць, выгнуў руку і ўставіў пісталет у V паміж біцэпсамі і перадплеччам. . Ён выраўнаваў прыцэльныя прыстасаванні і падняў яго на міліметр, каб кампенсаваць адлегласць. Ветру не было.
  Ён затаіў дыханне.
  Поўная цішыня.
  Потым: Апошняя паласа сонца праскочыла за гарызонтам.
  Міма пранеслася машына і сігналіла.
  Дзяўчына павярнулася.
  Джэк Нестар зрабіў два хуткія стрэлы, чые вострыя трэскі разляцеліся па вадзе, адгукнуліся кароткім рэхам, а потым сціхлі.
  Ён цэліўся спачатку ў спіну, а потым у галаву. Абодва смоўжні трапілі ў яе. Першы ўдарыў яе высока ў плячо. Другі злавіў яе ў руху, калі яна круцілася. Ён убачыў на яе шчацэ кроў, як дым.
  Яна апусцілася на зямлю, як марыянетка з абрэзанымі ніткамі.
  Нестар хутка вярнуўся да машыны. Па дарозе перадумаў. Бургер больш не дапаможа. Ён вырашыў пайсці шукаць самы вялікі біфштэкс, які толькі мог знайсці ў гэтым праклятым горадзе.
   раздзел 29
  СПАЧАТКУ РЭНДЗІ БОГС ДУМАЎ, ШТО ЯГО ПАДМАРАЎ банк.
  У яго ніколі не было добрых адносін з фінансавымі інстытутамі. Нягледзячы на тое, што ён ніколі не рабаваў, некалькі зберажэнняў і крэдытаў у штатах Джорджыя і Фларыда (са словам «Траст» у назвах) былі канфіскаваныя на дамах яго сям'і пасля таго, як яго бацька прапусціў розныя выплаты па іпатэцы.
  Таму ён быў схільны быць падазроным.
  Такім чынам, цяпер, калі прыгожая дзяўчына за акном працягнула яму адзінаццаць малюсенькіх стосікаў грошай, такіх тонкіх, што яны выглядалі як дзіцячыя кубікі, ён у паніцы падумаў, што яны пакінулі большую частку грошай за плату ці нешта падобнае.
  Яна паглядзела на яго твар і спытала: «Ці ўсё ў парадку?»
  — Гэта сто дзесяць тысяч?
  «Так, сэр. Яны проста выглядаюць маленькімі, таму што гэта новыя купюры. Я падлічыў іх адзін раз, а наша машына падлічыла іх двойчы — вы хочаце, каб я зрабіў гэта яшчэ раз?»
  «Не, мэм». Паглядзеў прама на Бэна Франкліна, які ўтаропіўся на яго з той дзіўнай усмешкай, быццам для Боггса было так жа натуральна, як і для любога іншага, валодаць багаццем. Сто дзесяць тысяч і некаторая дробязь - лішак дзякуючы працэнтам, пра якія згадваў Джэк Нестар.
  «Я думаў, што сто тысяч будзе большай кучай».
   «Вы атрымаеце гэта ў нікелі і дамах, тады гэта было б даволі значна».
  «Так, мэм».
  «Вы ўсе хочаце эскорт? Lahk a guahd ці што?»
  «Не, мэм».
  Богс загрузіў грошы ў свой папяровы пакет і пайшоў. Потым гадзіну блукаў па цэнтры Атланты. Ён быў здзіўлены зменамі. Было чыста і добраўпарадкавана. Ён смяяўся над колькасцю вуліц, на якіх было напісана «Персікавае дрэва» — смяяўся таму, што памятаў, як яго тата казаў, што большасць людзей думала, што гэта адносіцца да персікаў, хаця насамрэч назва паходзіць ад «смалянога дрэва», як і дзёгаць. Ён прайшоў вуліцу пад назвай Бульвар і зноў засмяяўся.
  Гэта быў горад, дзе здавалася, што над чымсьці падобным можна пасмяяцца, і ніхто не падумае, што ты звар'яцеў — толькі ты ўрэшце перастанеш смяяцца і займешся сваімі справамі. Боггс зайшоў у багажную краму і купіў дарагі чорны нейлонавы заплечнік, таму што ён заўсёды хацеў яго, штосьці зробленае для пераноскі на вялікія адлегласці. Ён сунуў грошы і зменную кашулю ў сумку, якая паклала яму на памяць вопратку.
  Ён прайшоў міма шыкоўнай мужчынскай крамы, але адчуў страх перад дзіўнымі безгаловымі манекенамі. Ён ішоў далей, пакуль не знайшоў старадаўнюю краму, дзе тканіны былі пераважна з поліэстэру, а колеры пераважна карычневыя і бэжавыя. Ён купіў смуглы касцюм і жоўтую кашулю, дзве пары чорна-чырвоных аргайлавых шкарпэтак і паласаты гальштук. Ён палічыў, што гэта можа быць занадта фармальным для многіх месцаў, таму ён таксама купіў пару карычневых штаноў двайной вязкі і дзве сінія спартыўныя кашулі з кароткімі рукавамі. Ён думаў аб тым, каб надзець новае адзенне і папрасіць клерка пакласці яго джынсы і рабочую кашулю. Але яны падумалі б, што гэта дзіўна, і маглі яго запомніць.
  Што, напэўна, не мела б ніякага значэння. Ну і што , калі яны яго ўспомнілі? Нічога супрацьзаконнага ён тут не рабіў. І што , калі яны палічылі яго дзіўным? Калі б ён быў багатым бізнэсмэнам Бакхедам, які па капрызе вырашыў купіць вопратку і насіць яе дадому, ніхто не падумае.
  Але ён не быў бізнесменам. Ён быў былы судзімы. Хто не павінен быў пакідаць Нью-Ёрк. І таму ён хутка заплаціў і пайшоў.
  Ён увайшоў у Хаят і прайшоў міма фантанаў. Богс заўсёды любіў гатэлі. Гэта былі месцы прыгод, дзе нічога не было вечным, дзе заўсёды можна было сысці і паехаць у іншае месца, калі ты не шчаслівы. Яму падабаліся пакоі для сустрэч, дзе кожны дзень з'яўлялася новая група людзей, якія вучыліся чаму-небудзь для сваёй працы ці, магчыма, вучыліся новым навыкам, напрыклад, інвестыцыям у нерухомасць або таму, як стаць прадавачкамі ружовых б'юікаў Mary Kay.
  Кожны госць у гатэлі спыняўся там, таму што яны падарожнічалі.
  А чалавек, які падарожнічае, ведаў Рэндзі Богс, быў шчаслівым чалавекам.
  Ён зайшоў у прыбіральню на адным з узроўняў банкетнай залы і ў бездакорным кабіне пераапрануўся ў свой касцюм. Тады ён зразумеў, што ўсё яшчэ носіць свае пабітыя лоферы са сталёвым пені 1943 года ў прарэзе наверсе. У той дзень ён набудзе новыя чаравікі. Штосьці мудрагелістае. Можа быць скура алігатара або змяіная скура. Ён паглядзеў на сябе ў люстэрка і вырашыў, што яму трэба больш колеру; ён быў даволі бледны. І яму не падабаліся ягоныя валасы — мала хто насіў іх зачасанымі, як ён цяпер. Яны насілі больш густы і сухі. Такім чынам, пасля абеду: стрыжка таксама.
  Ён выйшаў з туалета і зайшоў у кавярню. Ён сядзеў, і афіцыянтка прынесла яму гарбату са лёдам, не кажучы ні слова. Ён забыўся пра гэты паўднёвы звычай. Ён замовіў свой другі біфштэкс з таго часу, як быў на вуліцы — бутэрброд на чесночном хлебе — і гэты разам з Мікелобам, які ішоў да яго, быў нашмат лепшы за першы. Богс палічыў гэта сваёй першай сапраўднай ежай свабоды.
  Да трох ён купіў новыя туфлі і новую прычоску і думаў паехаць на цягніку MARTA ў аэрапорт. Але яму так спадабаўся атэль, што ён вырашыў застацца на ноч.
  Ён зарэгістраваўся і папрасіў пакой бліжэй да зямлі.
  «Так, сэр. Не праблема, сэр.
  Ён апрабаваў пакой і ложак і адчуў уцеху ад блізкасці сцен. Толькі тады ён зразумеў, што яму няўтульна ў прасторах Атланты. Вуліцы Нью-Ёрка з іх высокімі, цёмнымі каньёнамі будынкаў прымусілі яго адчуваць сябе менш уразлівым. У Атланце ён адчуваў сябе выкрытым. Ён задрамаў у цёмным пакоі, а потым выйшаў на вячэру. Ён убачыў касу авіябілетаў і зайшоў унутр.
  Ён падышоў да стойкі Юнайтэд. Ён спытаў у сімпатычнай білеткі, што было прыемна.
  «Прыемна?»
  «Прыгожае месца».
  «Э-э...»
  «За межамі краіны».
  «Парыж быў бы прыгожы. Красавік у Парыжы, ведаеце».
  Рэндзі Богс паківаў галавой. «Не размаўляй на мове. Можа быць праблемай».
  «Зацікаўлены ў адпачынку? У нас ёсць паслуга адпачынку. Шмат добрых пакетаў».
  «Насамрэч я думаў пра пераезд». Ён убачыў плакат. Сярэбраны пясок, вытанчаная блакітная вада, якая абрываецца на яго. «Што такое Карыбскі басейн?»
  "Я люблю гэта. Я быў у Сэнт-Марціне ў мінулым годзе. Я і мае сяброўкі добра правялі час».
  Чалавек, гэты пясок выглядаў прыгожа. Ідэя яму спадабалася. Але потым нахмурыўся. «Ведаеце, у мяне скончыўся тэрмін дзеяння пашпарта. Вам патрэбны пашпарт, каб паехаць у адно з гэтых месцаў?»
  «У некаторых краінах вы. Усё, што вам трэба, гэта пасведчанне аб нараджэнні».
  «Як я магу сказаць?»
  «Магчыма, вы маглі б купіць даведнік. На вуліцы ёсць кнігарня. За вуглом паварочваеш направа, і яно тут».
  «Цяпер ёсць ідэя».
  «Вы можаце падумаць пра Гаваі. У іх ёсць такія ж прыгожыя пляжы, як і на астравах».
  «Гаваі». Богс кіўнуў. Гэта была добрая думка. Ён мог проста купіць білет і пайсці і сядзець на пляжы колькі заўгодна.
  «Даведайся, колькі каштуюць гэтыя білеты, добра?»
  Пакуль яна набірала інфармацыю ў свой камп'ютар, ён на імгненне вагаўся, а потым хутка спытаў: "Ці жадаеш паабедаць са мной?"
  Яна пачырванела і паглядзела на свой кампутарны тэрмінал. Ён адразу хацеў адмовіцца ад сваіх слоў. Ён пераступіў нейкую мяжу, тое, што людзі звонку - людзі, якія спыняюцца ў гатэлях Hyatt і купляюць авіябілеты - інстынктыўна ведалі, што нельга рабіць.
  Яна сарамліва падняла вочы. «Справа ў тым, што ў мяне ёсць хлопец».
  «Вядома, так». Яшчэ ў жніўні быў чырвоны, як у школьніка. «Прабач».
  Здавалася, яна ўразілася яго прабачэннямі. Потым яна ўсміхнулася. «Гэй, нічога не пашкоджана. Ніхто ніколі не памёр ад таго, што яго запрасілі». Калі яна азірнулася на свой тэрмінал, Рэндзі Боггс падумаў: «Гэта ў рэальным свеце… спатрэбіцца некаторы час, каб прызвычаіцца».
  СЭМ ХІЛІ, СЯДЗЯЧЫ НА КАПАНЕ, ГЛЯДЗЕЎ НА СВОЙ газон, кладучы трубку з тэлефоннага званка, які данёс жудасную навіну. Ён сказаў сабе ўстаць, але яго ногі не адрэагавалі. Ён застаўся на месцы і назіраў, як Кортні гуляе з наборам пластыкавых кубікаў. Ён глыбока ўздыхнуў. Калі Хілі быў дзіцем, блокі вырабляліся з пакрытай лакам цвёрдай драўніны і выпускаліся ў выглядзе цяжкіх гафрыраваных кардонная скрынка. Тыя, з якіх дзяўчынка рабіла замак, былі зроблены з чагосьці падобнага да пенаполістыролу. Яны прыйшлі ў вялікай празрыстай пластыкавай банку.
  Замкі. Што б яшчэ пабудаваў дзіця Руна?
  Чароўныя замкі.
  Сэм Хілі глядзеў на каляровыя квадраты, кругі і калоны, задаючыся пытаннем не столькі пра цацкі свайго дзяцінства, колькі пра здольнасць чалавека да гвалту.
  Людзі падумаюць, што дэтэктыў выбуховага атрада будзе мець даволі жорсткую скуру, калі справа даходзіць да такіх рэчаў, як стральба. Чорт вазьмі, асабліва ў паліцыі Нью-Ёрка, паліцыі горада, дзе штогод адбываецца каля дзвюх тысяч забойстваў. Але Хілі паспяшаўся сказаць ім, што гэта не так. Адно пра бомбы: вы мелі справу з механікамі, а не з людзьмі. У асноўным праца заключалася ў бяспечных працэдурах або расследаваннях пасля выбуху, і да таго часу, як вас выклікалі, ахвяраў даўно не было, а бліжэйшых сваякоў апавясціў нехта іншы.
  Але ён быў не на працы, і ён больш не мог пазбегнуць таго, што ён павінен быў зрабіць.
  Ён устаў і пачуў трэск у плячы — знаёмы напамін пра бомбу з чорным порахам, з якой ён быў крыху блізкі пару гадоў таму. Ён зрабіў паўзу, зноў зірнуўшы на дзяўчынку, і падышоў да тэлевізара. Граў нейкі стары вестэрн. Дрэнны колер, дрэнная акцёрская гульня. Ён выключыў здымачную пляцоўку.
  «Гэй, той чувак збіраўся намаляваць трох дрэнных хлопцаў. Сэм, ты паліцэйскі. Вы павінны сачыць за гэтым. Для вас гэта як працягнуць адукацыю».
  Ён сеў на пацучыную зялёную канапу і ўзяў Руна за руку.
  Яна сказала: «О-о, што гэта? Гаворка жонкі аб вяртанні на кураня? Я магу справіцца з гэтым, Сэм.
  Ён зазірнуў у гасціную, каб праверыць Кортні. Пасля таго, як ён убачыў, што яна задаволена гуляе, ён не адводзіў вачэй і сказаў: «Мне патэлефанаваў каардынатар аперацый з Шостага ўчастка. Здаецца, на пірсе, дзе стаяла ваша лодка, была страляніна».
   «Страляючы?»
  «Дзяўчына прыкладна твайго ўзросту. Стрэліў два разы. Яе звалі Клэр Вайсман».
  «Клэр вярнулася?» — шэптам спытаў Рун. «Божа мой, не. Яна памерла?» Вочы Руна былі на Кортні.
  «Крытычны стан. Сэнт-Вінцэнт».
  «О, Божа». Рунь ціха плакала. Затым, яе голас сціх, яна сказала: «Хтосьці падумаў, што гэта я, ці не так?»
  «Падазраваных няма».
  Яна сказала: «Вы ведаеце, хто гэта зрабіў, ці не так?»
  «Богс і другі хлопец, тоўсты. Джэк Нестар».
  «Гэта павінны быць яны. Яны вярнуліся, каб забіць мяне». Яе вочы былі чырвоныя і няшчасныя. "Я..." Яе рукі заціснулі рот. «Я ніколі не думаў, што Клэр вернецца». Позірк Руна спыніўся на Кортні.
  Хілі абняў яе і сказаў: «Я перадам гэта дэтэктывам. Пра Богса і Нестара. На прадмет стральбы правядуць ператрус па ўсім горадзе».
  «Калі ласка, - прашаптала яна, - калі ласка, калі ласка...»
  «Маці Клэр едзе. Яна ляціць з Бостана».
  «Мне трэба пайсці да яе».
  «Хадзем, я цябе адвязу».
  - МНЕ ВЕЛЬМІ ШКАДА, - СКАЗАЎ РУН.
  Жанчыне, напэўна, было каля пяцідзесяці. Яна не ведала, як адказаць на гора, і зрабіла адзінае, што магла прыдумаць - абняла Рун за плечы і сказала ёй, што ўсе яны павінны быць адважнымі.
  Маці Клэр была цяжкая, апранутая ў блакітную атласную сукенку. Яе валасы ўяўлялі сабой сумесь чыстых чорных і белых пасмаў, што рабіла іх неарганізаванымі, нават калі яны былі ідэальна распылены. Яна трымала тое, што Рун лічыў раздушаным букетам, але тое, што аказалася тонкай белай насоўкай, добрую бабулю Руна называла хустачкай.
  Рун паглядзеў на ложак. Было цяжка бачыць Клэр. Святло было вельмі цьмяным, як быццам лекары баяліся, што празмерная яркасць дасць яе жыццю шанец сысці. Рун нахіліўся наперад. Левае плячо і рука Клэр былі ў вялізным гіпсе, а левы бок яе твару быў у масе бінтаў. У яе носе былі трубкі, а некалькі іншых вялі ад павязкі на шыі ў слоікі на падлозе. Манітор над яе галавой выдаваў трывожныя паведамленні пра сэрцабіцце, пульс, дыханне ці хто ведае што. Лініі былі бязладнымі. Рун пажадаў, каб манітор быў павернуты ў іншы бок.
  Місіс Вайсман не адрывала вачэй ад дачкі і спытала: «Дзе Кортні? Клэр сказала, што засталася з табой.
  «Я пакінуў яе з медсястрой на вуліцы. Я не думаў, што гэта была добрая ідэя для яе бачыць Клэр такой».
  Запанавала шчыльнае маўчанне двух людзей, у якіх няма нічога агульнага, акрамя гора.
  Праз некалькі хвілін Рун спытаў: «У вас ёсць дзе спыніцца?»
  Жанчына не слухала. Яна ўтаропілася на Клэр, а праз імгненне спытала Руна: «У цябе ёсць дзеці?»
  «Акрамя Кортні, не».
  На гэты адказ місіс Вайсман павярнула галаву ў бок Руна. «Ты сказаў ёй што-небудзь? Я маю на ўвазе Кортні. Пра тое, што адбылося».
  «Я сказаў, што яе мама захварэла і яна едзе да бабулі. Яна ў парадку. Але яна хутка павінна выспацца».
  Місіс Вайсман сказала: «Я пакіну яе пры сабе».
  Рун вагаўся. «Вядома».
  «У яе ёсць рэчы з сабой?»
  Адзенне, якое я купіў, у яе ёсць. Цацкі я ёй падарыў. Рун сказаў: «Клэр не пакінула ёй шмат чаго».
  Місіс Вайсман не адказала.
  Рун сказаў: «У мяне ёсць справы. Не маглі б вы патэлефанаваць мне, калі яна прачнецца?» Яна напісала імя, адрас і нумар тэлефона Сэма Хілі на адваротным баку рэстараннай квітанцыі, якую знайшла ў сумачцы. «Я застаюся тут на некаторы час».
  Яна кіўнула, і Рун задумаўся, ці чуе яна гэтыя словы.
  «Хто б зрабіў такое?» — бяздумна спытала місіс Вайсман. «Рабаўнік? Клэр не выглядала той дзяўчынай, якая мела б шмат грошай. Як вы думаеце, гэта было падобна на тое, пра што вы чуеце ў Каліфорніі? Ведаеце, дзе страляюць у людзей на шашы проста дзеля забавы?» Яна пахітала галавой, быццам адказ не меў ніякага значэння.
  - Не ведаю, - сказаў Рун. Яе маці хутка даведаецца, што здарылася. Няма цяпер сэнсу ў доўгіх тлумачэннях.
  Але было тое, што Рун хацеў дадаць. Ёй так хацелася звярнуцца да гэтай беднай жанчыны і сказаць ёй, пра што яна зараз думае. Што заключалася ў тым, што ёй больш не было пляваць на навіны, ёй было пляваць на забойства Лэнса Хопера. Яна клапацілася аб адным, і толькі аб гэтым: знайсці іх дваіх — Рэндзі Богса і яго тоўстага сябра Джэка.
  Яна нейкім чынам пранікне ў сетку — Брэдфард дапаможа ёй — і выкрадзе яе стужкі і нататкі, атрымае ўсе падрабязнасці пра тое, дзе Рэндзі жыў апошнія дзесяць гадоў, куды ён любіў бываць, што ён спадзяваўся рабіць у будучыню. Дзесьці ў гэтым матэрыяле, напэўна, была б падказка, куды ён цяпер бег. Яна знойдзе яго і Джэка і пераканаецца, што яны абодва патрапілі ў турму Харысан.
  Але потым, калі ёй прыйшло ў галаву, што Клэр можа памерці, а яе маці завязе Кортні назад у Бостан, яна падумала, што можа наогул не перадаваць іх паліцыі.
  Яна забіла б іх сама.
   раздзел 30
  БРЭДФОРДУ СІМПСАНУ БЫЛО НЯСПОРНА.
  «Кажуць, што Пайпер хоча, каб ты быў намаляваны і восьмы . Чацвяртоўкі - гэта недастаткова».
  «Слухай, мне проста трэба трапіць у рэдакцыю».
  «На тваім месцы я б не апынуўся ў тым жа горадзе , што і Пайпер Сатан», — сказаў малады малады чалавек. «Той самы будынак — гэта вельмі і вельмі дрэнная ідэя. Вельмі дрэнна."
  Яны былі ў Kelly's, бары на паўднёвым канцы Каламбус-авеню, за вуглом ад Сеткі. Пашарпанае месца не магло вырашыць, ці хоча яно стаць базай для япі, якія гандлююць інсайдэрскай інфармацыяй, або для прыхільнікаў IRA, якія спрачаюцца аб палітыцы.
  Рун замовіў Брэдфарду яшчэ адзін марціні, рэпарцёрскі напой. І адзін разлічаны, каб зрабіць яго прыемным. Яна зноў папрасіла яго ўвесці яе ў сетку і дадала шчырае «Калі ласка».
  «Для чаго? Скажыце, за што».
  «Я не магу. Гэта вельмі, вельмі важна».
  «Дай мне падказку». Ён па-майстэрску праткнуў аліўку. Канэктыкунцы добрыя з марціні.
  «Ведаеце, магчыма, гэта не самае лепшае пытанне. Я не думаю, што вы сапраўды хочаце ведаць ".
  «Цяпер гэта сумленны адказ. Мне гэта не падабаецца, але гэта сумленны адказ».
  «Што самае страшнае, што можа здарыцца?» — спытала яна.
  «Мяне могуць звольніць, арыштаваць і адправіць у турму на востраве Рыкерс».
   «Калі хто спытае, я скажу ім, што пракраўся. Абяцаю. Я б не ставіў пад пагрозу вашу кар'еру. Я ведаю, што гэта значыць для цябе. Калі ласка, дапамажыце мне. Толькі гэты раз».
  «Вы вельмі пераканаўчы», — сказаў ён.
  «Я яшчэ нават не пачаў спрабаваць».
  Ён паглядзеў на гадзіннік. «Што мне рабіць?»
  «Нічога сур'ёзнага».
  «Проста адцягнуць ахоўніка, пакуль вы праскочыце?»
  «Не, гэта нашмат прасцей. Усё, што вам трэба зрабіць, гэта адключыць сігналізацыю на супрацьпажарных дзвярах унізе, адкрыць іх і ўпусціць мяне. Кавалак пірага.
  «О, Хрыстос». Малады чалавек выглядаў заклапочана хворым на гэта заданне. Ён выліў апошнюю порцыю марціні. - І паглядзі на гэта так, - сказаў Рун. «Калі вас арыштуюць і адправяць на востраў Рыкерс, вы зможаце зрабіць вялікае выкрыццё таго, што такое жыццё ў турме. Якая магчымасць».
  ПАЛОЖЫЛАСЯ НЕ ЗУСiМ ТАК, ЯНА ПЛАНАВАЛА.
  Яна добра патрапіла, дзякуючы Брэдфарду. Ёй нават удалося дабрацца да свайго старога пісьмовага стала нябачнай.
  Праблема была ў тым, што яе там нехта збіў.
  Усё пра Богса знікла.
  Руна перагледзела кожную шуфляду, кожную паліцу свайго крэдэнса, кожную ватную сумку Лэмстана і Мэйсі пад сталом. Але была інфармацыя пра Рэндзі Богса. Усе файлы, фонавыя стужкі, нататкі - зніклі.
  Хто гэта зрабіў? — здзівілася яна.
  Рун сядзеў за сталом да шасці гадзін вечара, калі пачаўся першы эфір навін у сетцы. Увага ўсіх была скіравана на далёкі бок студыі, і ніхто не заўважыў, як Рун падышоў да гафера, тоўстага чалавека ў джынсах і белай паласатай кашулі. Ён насіў кепку «Мец». Ён папіваў каву з кардоннага кубка, гледзячы, як прывабная азіяцкая вядучая расказвала пра прэс-канферэнцыю мэра.
  - Гэй, Рун, - сказаў ён і зноў азірнуўся на здымачную пляцоўку. «Сардэчна запрашаем».
   «Дэні, мне патрэбна дапамога», — сказала яна.
  «Дапамога?» — спытаў ён.
  «Вы тут кожны дзень на здымачнай пляцоўцы, праўда?»
  «Так. Працую звышурочна, каб купіць сваю лодку».
  «Нядаўна хтосьці прайшоўся па маім стале. Ты выпадкова бачыў, хто гэта быў?»
  Ён адпіў яшчэ кавы, пазбягаючы яе вачэй. «Я са змены».
  «Дэні».
  «Думаў, што цябе звольнілі».
  "Я. Але мне патрэбна твая дапамога. Калі ласка».
  Ён утаропіўся на дыктарку, чые коратка стрыжаныя валасы зіхацелі ў агнях, нібы чорна-сіняя каштоўнасць. Ён уздыхнуў. "Я бачыў."
  «Хто гэта быў?»
  «Ой, брат...»
  РЭНДЗІ БОГГС НЕ ЛЕТАЛ САМАЛЁТАМ ГАДЫ, але са здзіўленнем выявіў, што яны не вельмі змяніліся. Здавалася, што бортправаднікоў было больш, і здавалася, што ежа была лепшая (хоць, магчыма, гэта было толькі з-за таго, што ён еў з металічных падносаў апошнія трыццаць тры месяцы, пятнаццаць дзён).
  Ён успомніў, што служачы United Airlines, які прадаў яму гэты білет, сказаў пра тое, што ніхто ніколі не памрэ ад таго, што яго запрасілі на спатканне, і захаваў такую пазіцыю ў самалёце, крыху папрактыкаваўшыся фліртаваць з жанчынамі-сцюардэсамі.
  Ён задрамаў і яму прысніўся сон, які ён цяпер не мог успомніць, а потым надвор'е сапсавалася і загарэўся сігнал прышпільвання рамянёў бяспекі. Ён не супраць лётаць, але ненавідзеў нутро самалётаў. З аднаго боку, яму дакучала сухое, цеснае паветра. Але яны таксама падманулі вас. Вось ты рухаўся з хуткасцю пяцьсот міль у гадзіну! Але што рабілі авіякампаніі, акрамя як з усіх сіл падмануць вас, каб вы падумалі, што вы знаходзіцеся ў рэстаране і кінатэатры. Рэндзі Богс хацеў, каб у самалётах былі вокны з малюнкамі. Чалавек, які кайф: бачыць, як хмары праносяцца міма, нібы дрэвы на міждзяржаўнай трасе!
  Думаючы таксама пра свае сто дзесяць тысяч даляраў. Яго гняздо. Тое, што яго бацька называў «колам» (Рэндзі думаў, што стары меў на ўвазе «стейк»). І цяпер, калі ў яго быў адзін, ён збіраўся што-небудзь з ім зрабіць. Штосьці сапраўды разумнае.
  Богс задумаўся, ці варта яму ўкласці грошы ў краму адзення на Гаваях. Яму вельмі падабалася хадзіць у тое месца ў Атланце. Яму спадабаўся пах — ён меркаваў, што гэта сродак пасля галення — і яму спадабаліся роўныя шэрагі адзення на храмаваных вешалках. Яму падабалася, як мужчыны, якія там працавалі, стаялі, склаўшы рукі, перад бліскучымі прылаўкамі. Калі гэта было павольна, вы маглі б пабадзяцца на вуліцы ў вечна цёплае надвор'е і выкурыць цыгарэту, пакуль крочыце па тратуары пад пальмамі. Яму было цікава, колькі будзе каштаваць адкрыццё крамы адзення на Гаваях.
  Купля крамы. Гэта была б тая інвестыцыя, якой ён мог бы ганарыцца. Не так, як тыя іншыя дурныя ідэі: напрыклад, развядзенне амараў і продаж дзіўных фільтраў для вады, нерухомасць без грошай і камп'ютэрызаваны малюнак шыльдаў, усё гэта ён спрабаваў.
  Але зноў жа, магчыма, замест крамы яму варта ўкласці грошы ў фондавы рынак. Ён адчуваў сябе ў захапленні, думаючы пра тое, як яго вязуць на працу, апрануўшы яго смуглы касцюм і лоферы са скуры алігатара, які едзе на ліфце ў нейкі пентхаўз на Уол-стрыт.
  Пілот аб'явіў, што яны прызямляюцца, і зноў паглядзеў у акно.
  Пачуўшы словы бацькі:
  Вы слухаеце мяне, малады чалавек, вы звяртаеце ўвагу? Калі ты не, я загару тваю скуру. Хадзі сюды, сынок, хадзі сюды. Вы памятаеце гэта: не працуйце ні на аднаго мужчыну. Не закладвайце дом. Атрымлівайце грошы наяўнымі, а не абяцаннямі ...
  Хаця сапраўдныя парады бацькі можна было б абагульніць нашмат лягчэй. Гэта было так: не быць мной.
   У гэты момант самалёт рэзка нахіліўся, і рухавікі запаволіліся да бурчання. Рэндзі Богс выключыў верхняе святло і прытуліўся тварам да акна, гледзячы ў ноч. Удалечыні яму здавалася, што ён бачыў бераг, яму здавалася, што ён бачыў ваду. Ён дакладна ўбачыў узлётна-пасадачную паласу, якая падымалася яму насустрач, быццам зямля імчалася наперад, каб сустрэць яго, як каханага, і вітаць яго ў новым жыцці.
  УЗЛОМ ЗАНЯЎ УСЯГО ПЯЦЬ ХВІЛІН.
  Аддзел кадраў Сеткі пуставаў. Рун выкарыстаў нож для адкрыцця лістоў і насадку для пажарнага шланга, каб узламаць замкі ў дзвюх картатэках. Унутры яна знайшла грувасткі файл, які шукала, ненадоўга агледзела яго, а затым выбегла з яго пад пахай.
  У начной кавярні на вуліцы яна замовіла вячэру: грэцкі салата з дадатковымі анчоўсамі і вялікі яблычны сок. (Гэта нагадала ёй пра Кортні і прымусіла яе адчуць сябе адзінокай. Яна адмовілася ад соку і выпіла каву — яна вырашыла, што кафеін у любым выпадку быў лепшай ідэяй.) Яна села за стойку, адкрыла скрадзены файл і пачала чытаць. Яе апетыт знік да таго часу, як яна дастала салату. Але яна выпіла ўсю каву. Потым яна падняла вочы, прыжмурыўшыся, падышла да тэлефона і ўзяла нумар Лі Мэйзэла ў даведніку. Яна набрала лічбы, толькі тады заўважыўшы, што была поўнач.
  Цікава, ці збіраецца яна яго абудзіць.
  Яна зрабіла.
  Голас прадзюсара зрываўся. «Так, прывітанне?»
  «Лі, гэта Рун. Я павінен з табой пагаварыць. Гэта надзвычайная сітуацыя».
  «Надзвычайная сітуацыя? Што вы маеце на ўвазе? Колькі часу?"
  «Мне трэба з табой пагаварыць».
  «Ты ў парадку?»
  «У мяне ўсё добра. Я нешта даведаўся пра забойства Лэнса Хопера. Гэта не была выпадковасць. Рэндзі і Джэк былі наняты, каб забіць яго».
   «Пра што вы кажаце?» Голас стаў больш рэзкім; яго розум быў у стане. Ён быў журналістам, які шукаў факты.
  «Гэта быў прафесійны хіт».
  «Але хто хацеў бы смерці Лэнса?
  - Гэта было... - Голас Руна таксама здрыгануўся, і прычына гэтага не мела нічога агульнага са стомленасцю. Яна паўтарыла шэптам: «Гэта была Пайпер».
   раздзел 31
  " ШТО?" МАЙЗЕЛЬ АДКАШЛІЎСЯ ГОРЛА.
  Рун пачуў шамаценне тканіны. Яна ўявіла прадзюсара, які сядзіць, апусціўшы ногі на падлогу і шукаючы тэпцікі.
  «Пайпер наняла іх забіць Лэнса».
  Зноў паўза. Ён чакаў. Яна пачула, як ён зноў адкашляўся, а потым закашляўся. «Гэта не смешна».
  «Гэта праўда, Лі».
  «Давай, Рун. Чаму яна хоча яго смерці?»
  «Нехта забраў усе файлы і стужкі Рэндзі Богса з майго стала. Усё прапала».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Дэні Тэрнер, галоўны электрык на здымачнай пляцоўцы, сказаў мне, што гэта Пайпер».
  Майзель не адказаў.
  Рун сказаў: «І памятаеце, яна не хацела рабіць гісторыю, яна спрабавала прымусіць мяне спыніцца?» Яна збіралася адправіць мяне ў Лондан? Каб пазбавіцца ад мяне».
  Мэйзэль адрэзаў: «Я спытаў, чаму яна хоча смерці Лэнса Хопера».
  «Таму што ён збіраўся яе звольніць. Я прагледзеў яе асабістае дасье...
  «Вы што? Як?»
  «Я толькі што зрабіў... У любым выпадку, ведаеце, што я знайшоў? Той Хопер спрабаваў звольніць яе за год да сваёй смерці. Пайпер падаў на яго дзве скаргі ў EEOC. Іх абодвух скінулі, але ёсць шмат памятак - гэта была гэтая вялізная вайна».
   «Рун, людзі не забіваюць людзей дзеля працы».
  «Можа быць, не звычайна, але вы ведаеце Пайпер і яе нораў. Вы сказалі мне, што яе праца была ўсё яе жыццё. І колькі яна зарабляе? Мільён у год? Гэтага дастаткова, каб кагосьці забіць».
  «Але як яна будзе знаходзіць прафесійных забойцаў? Гэта занадта...
  «Якія ў яе былі заданні?» Яна працягнула: «У Афрыцы, у Нікарагуа, на Блізкім Усходзе. Яна магла сустрэць наймітаў. Тоўсты хлопец - Джэк - ён выглядаў зусім як салдат. І ён, верагодна, наняў Рэндзі, каб дапамагчы яму ".
  Майзель задумаўся над гэтым. Ён быў менш скептычны, чым хвіліну таму. Ён сказаў: «Працягвай».
  Рун адчуваў сябе жанглёрам. Цяжка было трымаць у паветры ўсе часткі гісторыі адначасова. «Калі містэр Фрост, новы сведка, памёр? Гэта быў зусім не выпадак. Пайпер ведала яго імя. Яна бачыла гэта з майго аповеду. Яна паслала таго таўстуна забіць яго. А далей што адбываецца? Знікаюць усе касеты. І яна ведала, куды я паклаў дублікат касеты Фроста. А яна б ведала, як залезці ў кампутар і скрасці майстра».
  Яна адчула цішыню з другога канца лініі - яго засяроджанасць, калі ён узважваў яе словы, шок. Але, магчыма, таксама хваляванне, якое павінны адчуць рэпарцёры, калі яны ўпершыню ўнюхаюць інфармацыю пра гарачую гісторыю. Калі ён гаварыў, гэта было амаль як для самога сябе. «І яна была даволі гладкай, калі вяла рэкламу ў эфіры».
  Рун сказаў: «Як быццам яна ўвесь час ведала, што ёй давядзецца гэта зрабіць».
  Доўгая паўза. «Гэта ядзерная бомба, з якой мы гуляем, Рун. У вас шмат здагадак. Прамых доказаў яе сувязі з забойствам няма».
  «Я ведаю, што яна зрабіла гэта, Лі».
  «Як вы даведаліся , што Богс невінаваты?»
  Яна нічога не сказала на гэта. Прадзюсер працягнуў. «Дазвольце мне спытаць вас аб адным. Ты горкі, таму што Пайпер звольніў вас і сапсаваў вашу гісторыю. Калі б гэтага не здарылася, калі б вы былі аб'ектыўным рэпарцёрам, вы б усё яшчэ выступалі супраць Пайпер?»
  «Так, я хацеў бы. Можа, і няма відавочцаў, але ўскосных доказаў шмат».
  Майзель хвіліну маўчаў. «Мне трэба будзе патэлефанаваць Дэну Сэмплу. Я буду…» Яго голас сціх. «Проста…»
  Рун спытаў: «Пра што ты думаеш, Лі?» Яна ўспомніла, як Сэмпл падвозіў Пайпер на сваім лімузіне пасля таго, як яны з Рунам абедалі ў французскім рэстаране. «О, не, ты думаеш, што ён таксама ў гэтым удзельнічае?»
  «Ведаеце, у іх быў раман. Пайпер і ён. Прыкладна ў той час, калі быў забіты Хопер».
  Рун сказаў: «І пасля таго, як Хопер быў забіты, Семпл атрымаў сваю працу ...! «Што мы будзем рабіць, Лі?»
  Майзел сказаў: «Добра, заставайся на сувязі. Я збіраюся зрабіць некалькі званкоў». Яна чула, як ён з дапамогай мабільнага тэлефона размаўляў з Джымам Юстысам дома і расказваў яму, што падазраваў Рун. Затым ён патэлефанаваў Цімаці Кругеру, юрысту Сеткі, які кіраваў справамі па беспрацоўі Руна. Потым яна пачула канферэнц-сувязь, калі Мэйзел размаўляла з Кругерам і, відаць, з паліцыяй. Яна прыйшла да высновы, што ўсе яны збіраюцца сустрэцца ў Сеткі праз паўгадзіны — у Студыі Е, старым, невыкарыстоўваемым памяшканні ў падвале будынка, дзе яны маглі сустрэцца сам-насам.
  Мэйзэль паклаў трубку мабільнага і вярнуўся на іншую лінію. «Рун, ты там?»
  "Я тут."
  «Я размаўляў з Джымам і нашым юрыдычным аддзелам».
  "Я чуў."
  Мэйзел пацвердзіў, што яны сустрэліся з двума дэтэктывамі ў студыі E.
  - Я буду там, - сказаў Рун.
  «Заляжыце, пакуль паліцыянты не прыедуць. Мы не хочам, каб Пайпер цябе бачыла».
  «Вядома».
  «Чалавек, гэта дрэнна», - прамармытаў ён. Але гэта было адзінае эмоцыі, якія ён паказаў. Імгненна ён зноў стаў Эдвардам Р. Марроу. Ён сказаў ёй: «Ты добра папрацаваў, Рун. Якім бы ні быў вынік з гэтага, вы зрабілі добра. Да сустрэчы праз паўгадзіны».
  ГЭТА БЫЛІ САМЫЯ ДОЛГІЯ ХВІЛІНЫ ЯЕ ЖЫЦЦЯ.
  Гадзіна была позна, але тэлевізійныя сеткі ніколі не спяць, і яна баялася, што калі яна дойдзе да Студыі Е раней за Мэйзэл, Кругера або паліцыю, яе можа ўбачыць ахоўнік і вестка вернецца да Пайпер або Дэна Сэмпла.
  Так яна сядзела ў кабінцы ў грэцкай закусачнай, падскокваючы пальцамі ног па лінолеўме, адчуваючы жудаснае ўкол здрады.
  Адчуванне страху таксама. Прыгадваючы ўвесь час, які яна правяла сам-насам з Сатанам, у некалькіх цалях ад яе, забойцам, чыё сэрца было такім жа халодным, як і вочы яе журналіста.
  Праз пятнаццаць хвілін Руна больш не вытрымала, выйшла з гастранома і накіравалася назад у Сетку. Яна праслізнула праз дзверы, якія Брэдфард прыдумаў, каб прапусціць яе ўнутр, і пайшла па калідоры праз трохі больш людную частку студыі.
  Шум побач. Рунь замёр.
  Але гэта аказаўся толькі Брэдфард.
  "Як справы?" — спытаў ён, заўважыўшы яе заклапочаны твар.
  Яна агледзелася. «Толькі паміж намі, добра?»
  «Цалкам сакрэтна», — прашаптаў ён.
  «Пайпер Сатан забіла Лэнса Хопера».
  "Ты сур'ёзна?" — сказаў малады чалавек.
  "Вы можаце паспрачацца, што я", - адказала яна. «Ён збіраўся яе звольніць. Яна даведалася пра гэта і наняла Боггса і яго сябра, каб забіць яго».
  «Ісус!»
  «Я збіраюся сустрэцца з Лі ў Studio E». Потым яе твар расплыўся ўсмешкай. «І пасля таго, як яна апынецца ў турме, я ўгавару Лі дазволіць мне зрабіць гісторыю для Сеткі».
  «Вы?»
   «Вядома. Чаму не?"
  Брэдфард, відаць, не змог знайсці прычыну і проста кіўнуў. Нарэшце ён сказаў: «Брат, ты, напэўна, скончыў працу па перакуленых аміякавозах. Скажыце, пасля вашай сустрэчы, як наконт гэтага піва?»
  «Як наконт шампанскага ?» - сказаў Рун.
  «Гэта будзе на мяне», сказаў ён.
  БУДАЎНІЦТВА СЕТКІ БЫЛО ПАДОБНА ДА ЎОРЭНА — ЯКІ COM складаны і вялікі, як вялізная сярэдняя школа.
  Руна некалькі разоў гублялася па дарозе ў Студыю Е, якая знаходзілася ў канцы тузіна цьмяных калідораў. Прынамсі, цяпер ёй не трэба было турбавацца, што яе ўбачаць. Студыя знаходзілася ў абсалютна бязлюднай частцы будынка Сеткі.
  Яна ўвайшла ўнутр і памахала Лі Мэйзэлу, які сядзеў на пабітым круцільным крэсле і вёў змрочную дыскусію з чалавекам, які стаяў спіной да Руна. Гэта можа быць альбо Джым Юстыс, альбо адвакат Цім Кругер. Паліцэйскіх яшчэ не было.
  - Рун, заходзь, - сказаў Майзел. Ён кіўнуў на яе руку. «У вас ёсць файлы, якія вы знайшлі ў аддзеле персаналу?»
  «Прама тут», - сказала яна.
  «Добра». Мэйзэль ступіў наперад і забраў іх у яе.
  Рун села за стол і павярнулася да іншага мужчыны, калі яна пачала пытацца, калі тут будзе паліцыя. Яна застыла.
  Гэтым чалавекам быў Джэк Нестар.
  Ён агледзеў яе з ног да ног і сказаў: «Вось, Лі, я ж казаў табе, што дзяўчаты падобныя. Нядзіўна, што я стрэліў не ў таго».
   кіраўнік 32
  ГЭТА БЫЛО ПАК ТЫ ЧАС, ЯНА ПІЛА ТРЫ ЗАМАРОЖАНЫЯ МАРГАРЫ , шалёна п'яная - у яе кружылася галава і кружылася галава, цела ванітавала.
  Яна напружылася, каб ускочыць з крэсла. Але Джэк паківаў галавой. «Не, не, не хвалюйся». Ён паказаў ёй прыклад пісталета ў сябе на поясе.
  Яна расслабілася. Ён меў рацыю. Ісці не было куды, нават калі б у яе хапіла сіл абмінуць Майзель, чаго не атрымалася. Майзель зачыніў дзверы і прытуліўся да іх.
  Яе розум мітусіўся, спрабуючы разгадаць здагадкі. «Гэта быў ты?» - прашаптала яна.
  Майзель уздыхнуў і кіўнуў.
  Рун сказаў: «Калі я патэлефанаваў табе дадому, ты проста зрабіў выгляд , што тэлефануеш Юстысу, Кругеру і паліцыі, так?»
  «Правільна, Рун. Мянтоў ня будзе».
  «Ты зрабіў гэта толькі для таго, каб даставіць мяне сюды. Каб ты мог мяне забіць».
  Майзель не адказаў.
  - Сволач, - прашыпеў на яго Рун.
  На вялізным жываце на Джэку была кашуля з кароткімі рукавамі ў палоску, шэрыя шырокія штаны і нейкія круглявыя пацёртыя карычневыя чаравікі. Ён агледзеў яе, потым узяў кубак кавы і шумна адпіў з яго.
  «Прабач, Рун. Мне вельмі шкада». Мэйзэль змрочна ўсміхнуўся ёй, але расчараванне і агіда на яго твары перамаглі. Ён павольна выдзьмуў паветра праз круглявыя шчокі. Рун бачыў, што ён пакутуе.
  Добра, падумала яна.
   Мэйзэль адным глытком выліў напой. «Я не ведаю, што вам сказаць. Я спрабаваў спыніць усё гэта, не прычыніўшы табе шкоды».
  Джэк сказаў: «Так, ён мае рацыю. Мы спрабавалі забіць Богса ў турме. Гэта вырашыла б...
  «Ты спрабаваў...» Рун паглядзеў на Мэйзел; ён не сустракаўся з ёй вачыма.
  «Заплаціў, каб мой прыяцель з Гарысана забіў Богса. Потым, калі вы выцягнулі яго, я паспрабаваў зрабіць гэта сам. Але той чалавек проста так не памрэ».
  «Гэта была не Пайпер? Але яна зрабіла ўсё магчымае, каб спыніць гэтую гісторыю».
  "Ну, вядома," сказаў Майзел. «Гісторыя была б дрэннай для яе іміджу — яна не хацела, каб касцюмы EEOC з'явіліся на свет. Яна ненавідзела мець суды, каб змагацца за яе. Але тое, што яна не хацела, каб гэтая гісторыя распаўсюджвалася, не азначае, што яна збіралася яе спыніць».
  «Вы заахвоцілі мяне працягваць гэта».
  «Хадзілі чуткі, што ў смерці Хопера было не толькі тое, што Рэндзі Богс дзейнічаў у адзіноце. Нам патрэбны былі вы, каб знайсці доказы, сведак. Мы ведалі, што можам вас кантраляваць».
  Рун сказаў Мэйзэл: «Чаму ты гэта зрабіў?»
  «Якое гэта мае значэнне?»
  «Для мяне гэта чорт вазьмі!» - агрызнулася яна.
  - Бейрут, - сказаў Нестар.
  «Маўчы!» — агрызнуўся Майзель.
  «Гісторыя, дзе гэтыя людзі былі забітыя?»
  «Правільна».
  - Ёй не трэба ведаць, - прамармытаў Мэйзел.
  "Чаму не?" — сказаў Нестар. «Ты аблажаўся, Лі. Вы таксама можаце гэта прызнаць». Руну ён сказаў: «Ведаеш, што Лі зрабіў некалькі гадоў таму? Яго вялікая грэбаная ўзнагарода?»
  Яна ўспомніла яго Пулітцэра. Яна кіўнула.
  «Ну, гэта ўсё было фальшыва. Ён выдумляў інтэрвію, ён выдумляў імёны мясцовых жыхароў. Хто ўсё разумее гэтыя лахматыя імёны ў любым выпадку? Ён сказаў, што ў іх былі кулямёты, ручныя гранаты і ракеты. Ён усіх зачэрпнуў».
  «Джэк...», - злосна сказаў Мэйзел.
  Але Нестар працягваў ісці. «Толькі праблема ў тым, што армія ЗША паверыла гэтай гісторыі, і калі яны зайшлі ў гэтую вёску, іх нагрузілі на мядзведзя. Нейкі арабскі хлапчук стрэліў у сабаку, ці труса, ці ў што яшчэ там трапілася, і, задрыжаўшы на курку, увесь узвод расчыніўся. Калі дым рассеяўся, там была куча мёртвых лахматых і пара нашых хлопчыкаў. Усе дружны агонь. Усё з ветлівасці г-на Newsman тут.»
  «Вы выдумалі ўсю гісторыю?» — спытала яна.
  «Гэта не было вялікай праблемай», - з горыччу сказаў Майзел. «Я маю на ўвазе, што гэтага не павінна было быць. Я нават не думаў, што нехта зверне на гэта ўвагу. Вы павінны разумець - ёсць вялікі ціск, каб атрымаць гісторыі. Ёсць так шмат часу, каб запоўніць і так мала цяжкіх навін. І заўсёды чортава канкурэнцыя дыхае табе ў патыліцу. Я пачаў проста дадаваць некалькі цытат, і наступнае, што я ведаў, гэта выйшла з-пад кантролю. Ніколі не думаў, што гэта будзе мець нейкія наступствы».
  "Але гэта так", - сказаў Джэк Нестар, жорстка засмяяўшыся. «І адным з іх было тое, што Лэнс Хопер збіраўся расследаваць тое, што адбылося».
  «Такім чынам, вы нанялі яго». Рунь кіўнуў у бок Нестара.
  Забойца распавёў: «Наёмнікі і журналісты шмат тусуюцца разам у зонах баявых дзеянняў. Розніцы паміж імі на самай справе няма, падумайце вы. Мы з Лі правялі там некаторы час разам, шукаючы падземныя бары — ебаныя лахматыя нават не ўмеюць піць — і тусаваліся. Я з'язджаю на Шры-Ланку і вяртаюся ў Каліфорнію, дзе раблю некалькі смешных рэчаў, якія на некаторы час прыводзяць мяне ў Обіспа, праводзячы лёгкі час. Калі я выхожу, Лі тэлефануе мне і вязе ў горад, каб пагаварыць з ім. Астатняе - гісторыя..."
  Мэйзэль не выглядала добра. Ён быў бледны і абліваўся потам. Пад яго барадой, як соль і перац, можна было ўбачыць яго сціснутыя вусны. Ёй было цікава, што яго больш за ўсё турбуе: тое, што яго ледзь не злавілі на парушэнні журналісцкай этыкі, ці тое, што ён загадаў забіць некалькі чалавек, каб схаваць гэта.
  Рун сказаў: «А як наконт Рэндзі?»
  «Богс?» Несцерка фыркнуў. «Гэты няўдачнік? Мы яго падставілі. Пра ўдар ён нічога не ведаў. Ён не мог нікога забіць, калі яго самога збіраліся стукнуць. Ён страціў працу ў штаце Мэн і патэлефанаваў мне, шукаючы працу на рыбацкай лодцы ў Фларыдзе. Я сустрэў яго ў Нью-Ёрку. Я выдумаў нейкае дзярмо пра здзелку па крэдытнай карце. Мы з Лі збіраліся зрабіць так, каб выглядала, што ён ударыў Хопера, тады я знішчу яго і пакіну пісталет. Было б некалькі незадаволеных, але ў асноўным ёсць злачынец і ёсць ахвяра, таму паліцыянты былі б шчаслівыя. Але сукін сын наляцеў проста на паліцэйскую машыну. Ну, ён не ведае, што мы планавалі забіць Хопера, таму ён гуляе ў стэндапера і не здае мяне».
  — працягваў Нестар. «Усё ішло добра, але потым я прачытаў у газеце, што вы плануеце яго вызваліць. Такім чынам, я прыязджаю ў горад і абмяркоўваю гэта з Лі. Мы спрабуем зрабіць так, каб гэтая гісторыя знікла, а тым часам у мяне ёсць адзін пікантны прыяцель, які апынуўся ў Харысане, спрабуючы перайсці на Боггса, але гэта не працуе. Потым вы выцягваеце яго, і ўсё ідзе к чорту. У яго ёсць грошы і ён пайшоў».
  Ударная хваля прайшла па ёй, як ліхаманка. Такім чынам, Рэндзі быў невінаваты — у той ступені, у якой ён мог быць невінаватым пасля таго, як яго зблыталі з такімі людзьмі. Яна праглынула. «Калі ласка, адпусціце мяне. Нічога не скажу. Мне пляваць на Хопера. Адпусці мяне, калі ласка? Я пра гэта прамаўчу».
  Майзель паглядзеў на Нестара, які жартоўна, раздражнёна паківаў галавой. «Не магу, Лі. Ёй нельга давяраць».
  Майзель сказаў: «Рун, Рун...»
  Яе зубы сціснуліся, і яна адчула гнеў, гарачы і пякучы. Ах, што яна хацела яму сказаць… Але гэтыя словы былі забітыя ў яе галаве і нават калі яна знайшла ў сабе сілы і спакой, каб разабрацца з імі, яна ведала, што ён іх не зразумее.
  Нестар заварушыўся. Яна зразумела. Гэта было яго шоу цяпер. Ён бачыў, як Лі слабее, і ведаў, што надышоў час прафесіяналу ўзяць верх, пакуль не было зроблена новых памылак.
  Мэйзел сказаў: «Джэк, я не думаю...»
  Забойца падняў руку, цярплівы школьны настаўнік. «Нічога страшнага, Лі. Я паклапочуся пра гэта».
  Рун сказаў: «Не, калі ласка, абяцаю, што не скажу ні слова». Яе вочы глядзелі на Майзел. Ён адкрыў рот, каб загаварыць, потым адвёў вочы і сеў у крэсла.
  Нестар устаў. Выцягнуў з кішэні пісталет.
  «Гэта гукаізаляваныя нумары, так?»
  Мэйзел, адвёўшы позірк ад Руна, кіўнуў.
  Забойца азірнуўся і ўбачыў вялікі рулон пыльнай бясшвоўнай паперы шырынёй дзесяць футаў, якая выкарыстоўвалася для заднікаў. Ён пацягнуў Рун да сябе і штурхнуў яе ўніз. Імаверна, каб паглынуць кроў.
  Потым ён паглядзеў на пісталет, адцягнуў затвор і накіраваў яго ёй у галаву. Ён вагаўся. «Вы калі-небудзь бачыце фатаграфіі?» — спытаў ён. «Карцінкі ў галаве?»
  Рун, плачучы, сказаў: «Што ты маеш на ўвазе?»
  Нестар паківаў галавой. "Не бяда." Ён пачаў націскаць на курок.
  «Не варушыся!» — азваўся мужчынскі голас.
  Брэдфард Сімпсан увайшоў у пакой, наставіўшы пісталет на Джэка Нестара. «Кіньце!» - закрычаў ён.
  Нестар з агідай зірнуў праз плячо і, убачыўшы істэрыку ў вачах юнака, шпурнуў стрэльбу на суседні стол. «Хто ты, чорт вазьмі?»
  «Брэдфард!» - сказаў Рун, падбягаючы да яго.
  Цяпер увага хлопчыка была цалкам звернута на Майзел; яго не цікавіў Нестар, які з некаторай забаўкай назіраў за юнаком.
  «Сукін сын», — закрычаў малады чалавек. «Ты забіў яго! Гэта быў ты!»
   Майзель зірнуў на пісталет, які быў у футах ад яго грудзей. Ён нічога не сказаў.
  «Што ты тут робіш?» — спытаў Рун.
  «Я заб'ю яго». - сказаў Брэдфард.
  «Чаму?»
  «Таму што Лэнс Хопер быў маім бацькам».
   раздзел 33
  " БАЦЬКА?" СПЫТАe МАЙЗЕЛЬ, НАМРУШЫeСЯ.
  - Мая маці, - сказаў Брэдфард, гледзячы на рэпарцёра злымі вачыма, - была адной з сакратарак, якая працавала на станцыі, дзе мой бацька дваццаць два гады таму працаваў журналістам. Я быў адным з пазашлюбных дзяцей Лэнса Хопера, пра якіх таблоіды былі рады пусціць чуткі. Толькі ў маім выпадку гэта былі не чуткі. Чатыры гады таму мама расказала мне, хто мой сапраўдны бацька. Я прыйшоў да яго.
  «Спачатку ён думаў, што я хачу грошай ці што. Але потым ён зразумеў, што я проста хачу з ім сустрэцца, пазнаёміцца. Мы правялі разам некаторы час. Ён мне спадабаўся. Ён быў добрым чалавекам у душы. У яго былі заганы і слабасці... Брэдфард засмяяўся. «Я мяркую, што я быў прадуктам адной з гэтых заганаў. Але ён быў тым, кім я пачаў захапляцца. Я вырашыў стаць журналістам і змяніў спецыяльнасць. Ён збіраўся ўладкаваць мяне на працу тут, у Сеціве, але я сказаў не, я хацеў зрабіць гэта самастойна. Я падаў заяўку на стажыроўку і мяне прынялі, і гэта дало нам нагоду правесці час разам. У нас былі розныя прозвішчы, таму ніхто ніколі не ведаў, хто я. Але потым яго забілі... Гэта мяне ледзь не знішчыла. Я выказаў здагадку, што гісторыя пра тое, што здарылася, праўда, і адмовіўся ад гэтага. Але некалькі тыдняў таму я выконваў абавязкі паштовай службы, праглядаючы ўсю непажаданую пошту, і я знайшоў ліст Богса. Я прачытаў яго дзясятак разоў. Я пачаў думаць, што, магчыма, у смерці майго бацькі было нешта большае, чым тое, што высветлілася ў судзе».
  - Гэта ты паклаў ліст на мой стол, - сказаў Рун.
  Брэдфард усміхнуўся. «Ты крыжак, Рун. Нікому больш тут напляваць на тое, каб знайсці сапраўднага забойцу. Але ў мяне было адчуванне, што ты будзеш».
  «Ты таксама выкарыстоўваў мяне!»
  «Скажам так, я глядзеў вам праз плячо. Чым больш ты знаходзіў, тым больш я пачынаў думаць, што яго забілі Пайпер або Дэн Семпл. Лі, ты мне таксама прыходзіў у галаву - гэтая сітуацыя ў Бейруце заўсёды здавалася мне сумнай. Ён кіўнуў у бок Руна. «Калі яна сказала мне, што вы збіраецеся сустрэцца тут, у пустыннай студыі, я падумаў, што гэта вы, таму схаваўся там». Ён зірнуў на пустую кантрольную будку.
  - Глядзі, малы, - нецярпліва сказаў Несцерка. «Чаму б вам проста не дазволіць нам выйсці адсюль. І мы ўсё забудзем. Вы ідзіце сваёй дарогай, а мы — сваёй».
  Але Брэдфард праігнараваў яго. Ён кіўнуў на кабінку кіравання і сказаў Мэйзэл: «Я запісаў усё, што ты сказаў, Лі».
  Майзел заплюшчыў вочы. Ён апусціўся ў крэсла.
  Нестар уздыхнуў і паківаў галавой. «Думай, ты тут сам па сабе, Лі. Прыемна з вамі весці бізнес». Забойца схапіў Рун за валасы і падняў яе на ногі.
  «Не!» — закрычала яна.
  Брэдфард накіраваў пісталет у бок Нестара, але таўстун не звярнуў увагі. Ён падышоў да стала, дзе ляжаў яго ўласны пісталет, і ўзяў яго.
  «Не трэба!» - сказаў Брэдфард.
  - Ага, дакладна, - прамармытаў Нестар.
  «Страляйце ў яго!» - крыкнуў Рун Брэдфарду. «Зараз!»
  Але малады чалавек застыў. Яго вочы шырока расплюшчаныя, рот адкрыты ад страху, калі Нестар падняў стрэльбу і стрэліў у яго так нязмушана, нібы ён кідаў манеты ў калодзеж жаданняў. Рун не мог сказаць, трапіў Брэдфард ці не. Ён упаў або нырнуў на падлогу. Мэйзэль саслізнуў з крэсла і пакаціўся, каб накрыцца пад стол.
   Тузаючы Руна за сабой, Нестар сказаў: «Пойдзем, мілы. Магчыма, спатрэбіцца нейкая страхоўка на выпадак, калі дзіця патэлефануе ў паліцыю».
  «Не! Чорт вазьмі!» - бушавала яна, спрабуючы адарваць яго руку ад сваіх валасоў. Але ён проста лепш ухапіўся і хутчэй пацягнуў яе за сабой.
  - Заткніся, - прашаптаў ён.
  Магчыма, Брэдфард выклікаў паліцыю. Можа быць, Сэм Хілі і сотня іншых паліцыянтаў зараз былі на вуліцы з настаўленымі на дзверы пісталетамі. Убачыў бы Нестар і адмовіўся.
  Ён пацягнуў яе перад сабой і нагой адчыніў дзверы, якія вялі на стаянку.
  «Калі ласка, — падумала яна, — няхай тысяча рыцараў чакае тут, каб забіць дракона…
  Яны выйшлі на вуліцу. Ніхто. Яна аглядала завулак і паркоўку. Пусты.
  О не …
  Несцерка прыжмурыўся, арыентуючыся.
  «Машына на другім баку будынка. Такім чынам». Ён паказаў.
  «Адпусціце мяне!»
  Ён адпусціў яе валасы, але моцна ўзяў яе за руку і павёў наперад. Яна ўспомніла тое, што ён казаў пра тое, што быў наёмным салдатам. Яна сказала: «Калі вы адпусціце мяне, я дам вам восем тысяч даляраў».
  «Не».
  «Я магу атрымаць гэта для вас прама зараз».
  Нестар цяпер ішоў павольней. Здавалася, ён абдумваў тое, што яна гаварыла. Нарэшце ён паківаў галавой. "Недастаткова."
  «Магчыма, я магу атрымаць крыху больш». Яна адчайна думала пра тое, дзе б узяць грошы.
  «Як наконт пяцідзесяці?» — сказаў Нестар.
  «У мяне няма пяцідзесяці»
  "Сорак пяць."
  Слёзы на вачах. « У мяне гэтага няма . Я магу атрымаць… можа, дваццаць. не ведаю Можа, ад сяброў…»
   - Сорак тры тысячы, - сказаў Нестар.
  «Я...» Яна пахітала галавой.
  «Што табе сказаць, — сказаў ён. «Ты дай мне трыццаць дзевяць тысяч пяцьсот, і я пакіну цябе жыць. Я дазволю табе сысці».
  Больш слёз. «Але я не магу атрымаць столькі».
  «Трыццаць восем два».
  Калі яна зірнула на яго твар з хворай усмешкай, яна зразумела, што ён проста жорсткі. Ён гуляў з ёй, дэкламуючы няцотныя лічбы. І было ў яе пяцьдзесят тысяч ці сто, ён не збіраўся яе адпускаць. Гэта быў бізнэс, і ён заключыў здзелку з Лі Мэйзелам. Задачай Джэка Нестара было забіць яе.
  Цяпер яны былі на тратуары, бязлюдным, за выключэннем бяздомнага хлопца ў цэнтры квартала. На вуліцы пераліваўся дробны дождж, які не столькі ішоў, колькі вісеў у паветры.
  Нестар сказаў: «У гэты бок» і пацягнуў яе наперад. Перад імі, па Брадвеі, некалькі таксі і машын несліся ўверх і ў цэнтр горада. Магчыма, яна магла б адарвацца і прабегчы паўблока да вугла. Яна проста кінулася б у затор і спадзявалася, што яе не збіваюць. Магчыма, ёй пашанцавала б гэтак жа, як не пашанцавала Рэндзі Богсу ў доме Лэнса Хопера, і міма праехала б паліцэйская машына.
  Але хватка Нестара была моцная, і, акрамя таго, у другой руцэ ён усё яшчэ трымаў пісталет, схаваны ў пінжаку.
  Спыніўся ля машыны. Ён сунуў пісталет у кішэню і палез у другую кішэню, каб дастаць ключы.
  «Гэй», — крыкнуў п'яны, хістаючыся ў іх бок. Яго галава апусцілася наперад у ступары. Яго вопратка была прамоклая ад дажджу, і ён быў падобны да раскіданай дурня. «Змяніць? Каб чаго паесці. У цябе ёсць змены?»
  «Гаўно. Хрэн у гэтым горадзе, - буркнуў Несцерка, выцягваючы з кішэні ключы. Ён нахіліўся і сказаў Руну: «Я адчуваю цябе, дарагая. Вы думаеце, што хлопец падыдзе і адцягне мяне, а потым гэта зробіце вы бегчы за гэтым. Вы думаеце, што я дурны?» Ён запіхнуў яе ў машыну. «Думаеш, я гэтага не чакаў?»
  Непадалёк бамж патэлефанаваў: «Перадзеньце, калі ласка?»
  Джэк Нестар, усё яшчэ не зводзячы вачэй з Руна, сказаў яму: «Хрэн з вамі, містэр».
  П'яны раптам устаў і зусім працверазеў. - Ты таксама да хрэну, Джэк, - сказаў Рэндзі Богс і скокнуў наперад, стукнуўшы кулаком па твары Нестара.
  " РЭНДЗІ!" — ПЛАКАЛА РУНЬ.
  «Бяжы!» — крыкнуў Боггс, схапіўшы Нестара за пояс і спрабуючы выцягнуць яго на тратуар.
  Рун хутка выскачыў з машыны. Яна вагалася, назіраючы за іх бойкай. Гэта была не бойка — яны змагаліся. Богс схапіў забойцу за плечы, сціснуўшы яму рукі, каб той не мог дацягнуцца да пісталета. Нестар, у якога з носа цякла кроў, паспрабаваў ударыць Богса каленам у пахвіну, але не змог падняць нагу, не ўпаўшы.
  «Бяжы, чорт вазьмі!» — зноў закрычаў Богс.
  Яна зрабіла. У бліжэйшы кут, у тэлефонны кіёск. Націснуўшы 911, яна назірала за мужчынамі, якія ляжалі цяпер на зямлі, цёмнай курчыстай масай, напалову на вуліцы, напалову з вуліцы. Яна спакойным голасам міліцэйскага дыспетчара расказала пра бойку, пра пісталет. Пакуль яна паклала трубку, яна пачула сірэны. Далёкі, але набліжаецца. Яна думала, што трэба вярнуцца, адцягнуць Несцерку, ударыць яго чым-небудзь. Але яна не варушылася. Па нейкай прычыне ў яе галаве ўзнік вобраз Кортні, і яна падумала: "Не, нават калі Клэр вярнулася, я магу згуляць нейкую ролю ў жыцці дзяўчыны, і было б несправядліва ў адносінах да яе рызыкаваць сабой". Цяпер гэта была іх бітва.
  Потым Рун убачыў, як Нестар вызваліўся і пайшоў прэч. У яго руках быў пісталет. Рэндзі выскачыў на вуліцу, забраўшыся пад машыну ў пошуках прыкрыцця. Нестар зрабіў у яго два хуткія стрэлы, а затым павярнуўся, каб бегчы роўна як тры за вуглом вішчалі сіне-белыя міліцэйскія машыны. Афіцэры высыпалі, крычалі, як шалёныя, каб Несцерка спыніўся, кінуў стрэльбу. Ён двойчы стрэліў у іх машыны і павярнуўся, каб уцячы, але паслізнуўся і апусціўся на адно калена.
  «Кідай зброю», — пачуўся ў дынаміку металічны голас.
  Нестар адскочыў убок і зноў узняў стрэльбу.
  Моцны іскрысты выбух стрэльбы быў падобны да раскату грому. Забойца паваліўся задам. Ён паспрабаваў падняцца, мармычучы нейкія скажоныя словы. «Нешта пра «малюнкі», — падумаў Рун. Таўстун лёг на спіну. Аднойчы яго цела скаланулася канвульсіяй. Тады ён быў яшчэ.
  Перад будынкам Сеткі СТАЯЛІ ДЗЕСЯЦЬ АТРУБІЧНЫХ АЎТАМАБІЛЯЎ З МІГЛКАВЫМІ ФАНТАМІ. Тут таксама было некалькі машын хуткай дапамогі і чамусьці дзве пажарныя машыны. Ужо натоўп гледачоў быў вялікі. Рун са смехам адзначыла пра сябе, што ўсе тры навінавыя групы, каб зафіксаваць гісторыю на стужку, былі канкурэнтамі; Здаецца, ніхто ў Сетцы не чуў пра гэты інцыдэнт.
  Рун стаяў побач з Рэндзі Богсам, які прытуліўся да патрульнай машыны. Рука і падбародак былі забінтаваныя. Нестар прамахнуўся, калі выпусціў у яго два стрэлы, але падчас бою парэзаў сябе ў некалькіх месцах. (Ён выглядаў найбольш засмучаны тым, што непрыгожы смуглы касцюм, які ён насіў, быў парваны і зашмальцаваны.)
  Брэдфард Сімпсан быў паранены куляй Нестара, але толькі ў нагу. З ім усё было б добра.
  Лі Майзел знаходзіўся пад вартай.
  «Як вы сюды трапілі?» - спытала Рун у Боггса, збянтэжана паківаючы галавой.
  «Я хадзіў да вашага плавучага дома — бачыў, што там адбылося. Я вельмі шкадую аб гэтым. Джэк гэта зрабіў?»
  «Ускосна». Яна не згадала, што сапраўднаму падпальшчыку было тры гады.
   - працягваў Богс. «Я проста прыйшоў на тэлевізійную станцыю, каб даведацца, ці можа ахоўнік ці хто-небудзь сказаць мне, дзе вы былі. Я бачыў, як вы з Джэкам выходзілі з чорнага ходу. Не ведаў, што адбываецца, але палічыў, што гэта нядобра. І што мне лепш з гэтым нешта зрабіць. Так што я прыкінуўся, вы ведаеце, бамжом, каб я мог наблізіцца».
  Дэтэктыў падышоў да яе і сказаў: «Не маглі б вы даць нам яшчэ некалькі дэталяў, міс?»
  Рун адказаў: «Ці можам мы пабыць адны на пару хвілін? Толькі ён і я? Тады я табе ўсё раскажу».
  Дэтэктыў кіўнуў. Ён падышоў да санітараў, якія клалі цела Нестара на каталку.
  «Я думаў, што ты сышоў», - злосна сказаў Рун Богсу.
  Ён глядзеў у зямлю, не маючы магчымасці адказаць на яе погляд. «Я проста паехаў у Атланту на дзень-два, каб атрымаць свае грошы, а потым вярнуўся. Я збіраўся зрабіць гэта ўвесь час - у мяне ёсць некаторыя справы тут.
  «Бізнэс?» — скептычна спытала яна.
  «Я аддаю частку сваіх грошай сям'і гэтага майго сябра з Гарысана. Ён быў забіты, таму што быў маім сябрам. У любым выпадку, я не мог з'ехаць - памятаеце, містэр Меглер сказаў, што я павінен застацца ў Нью-Ёрку, пакуль справа не будзе афіцыйна скончана?
  «Калі падпарадкаванне закону калі-небудзь значыла для вас?» — агрызнуўся Рун. «Чаму ты не сказаў мне пра сябе і Джэка?»
  - Быў новы касцюм, - сказаў ён, разглядаючы свой парваны рукаў. Потым ён падняў вочы, засяродзіўшы ўвагу на лямпачках, якія гарэлі на паліцэйскай машыне. «Гэта была здзелка, якую я заключыў з ім».
  «Яго?» — з недаверам спытаў Рун. «Гэты сукін сын?»
  «Мяне выхавалі так, што ты не даносіш».
  «Ён выкарыстаў цябе!»
  «Знай гэта цяпер. Не тады. Толькі некалькі дзён таму».
  «Вы не думалі, што гэта было смешна, што ён узяў вы разам з гэтай справай з крэдытнай картай, а потым выпадкова кагосьці заб'юць?»
  «Не ў той час я так не думаў. А потым, калі я пачаў думаць, што гэта няшмат , ён даў мне ўсе гэтыя грошы, каб я маўчала. Мне трэба было гняздо. Сто тысяч долараў — дзе б я яшчэ ўзяў такія грошы? Нідзе не ведаю».
  Галава Руна паплыла ад хваравітых пачуццяў. Ёй хацелася даць яму аплявуху, закрычаць, схапіць за тонкі каўнер і страсянуць.
  Рэндзі Богс сказаў: "Прабачце".
  Яна не адказала.
  «Я мог проста сысці. Ведаеце, я думаю паехаць на Гаваі пасля таго, як усё вырашыцца ў судзе. Я мог проста атрымаць свае грошы і працягваць ісці туды ".
  «Гаваі?» - спытала яна так, быццам ён сказаў: «Марс».
  Ён кіўнуў. «Купіце мне якую-небудзь краму. У выхадныя я мог сядзець на пляжы і піць тыя напоі, якія падобныя на ананасы. З парасонамі ў іх. Вы маглі б прыйсці ў госці. Вы любіце іх напоі?»
  Яна не адказала.
  «Я хачу даць вам трохі грошай».
  Рун сказаў: «Я? Чаму?»
  «З-за мяне ваш дом згарэў. Як дзесяць тысяч?»
  «Я не хачу вашых грошай».
  «Можа, пятнаццаць?»
  «Не, забудзься».
  «Магчыма, твая маленькая дзяўчынка...»
  - Яна не мая маленькая дзяўчынка, - адрэзаў Рун.
  Ні адзін з іх хвіліну не размаўляў. Потым Богс сказаў: «Я проста спрабую сказаць вам, што мне вельмі шкада».
  Рун сказаў: «Я хацеў табе дапамагчы. Вось чаму я ў першую чаргу зрабіў гісторыю. Усе казалі мне не рабіць гэтага. Усе казалі, каб я забыўся пра цябе, што ты забіў чалавека і што ты заслугоўваеш сядзець у турме».
  Богс сказаў: «Я быў бы ўдзячны, калі б вы падумалі аб тым, каб узяць грошы».
   «Пераддайце яго маці Кортні, Клэр. Ёй гэта патрэбна больш, чым мне».
  «Я дам ёй трохі, вядома. Але я дам і табе. Як гэта?»
  Рун стукнуў па верху паліцэйскай машыны. Яна пахітала галавой, потым засмяялася. Богс азіраўся па баках, таксама ўсміхаючыся, хоць і не разумеў, што было смешнага. Яна сказала: «Чорт вазьмі, Рэндзі, нядзіўна, што ты ніколі не зарабляў грошай — ты ўсё аддаеш».
  «Не надта добра трымаўся за гэта. Гэта праўда».
  Яна павярнулася да яго і сказала: «Мне трэба зноў зрабіць сваю гісторыю. Мне давядзецца ўзяць у вас інтэрв'ю. Вы будзеце гаварыць са мной? І на гэты раз дайце мне ўсю гісторыю?»
  «Калі я гэта зраблю, ты прабачыш мяне?»
  Яна сказала: «Я сапраўды не ведаю».
  «Ці не можам мы пайсці выпіць піва?»
  «Я не хаджу са злачынцамі».
  «Я рабіў некаторыя злачынныя рэчы , я гэта прызнаю, але я не ўпэўнены, што я сапраўды злачынец».
  Дэтэктыў вярнуўся і сказаў Руну: «Неабходна атрымаць некаторыя паказанні ад вас абодвух». Ён быў у сваім ветліва цвёрдым рэжыме дзяржаўнага служачага.
  "Вядома", адказала яна.
  Першым ён адвёў Богса ў бок, і на дадзены момант Рун застаўся адзін, акружаны лужынай цьмяных колераў на мокрай вуліцы — водбліскі ад вулічных ліхтароў, ад вокнаў кватэр, ад машын хуткай дапамогі. Яна адчувала велізарнае жаданне вярнуцца дадому, вярнуцца ў свой дом на плыве і да Кортні. Але, вядома, лодкі не было: І дзяўчынка была з бабуляй.
  Рун паглядзела на сцэну перад сабой.
  Здымкі навін — да якіх нарэшце далучыўся адзін з сеткі — былі занятыя запісам сваіх троххвілінных фрагментаў здымкаў. Але на вуліцы засталіся практычна толькі яны. Як і выбух стрэльбы, які забіў Джэка Нестара, інцыдэнт успыхнуў хутка, а потым адразу ж знік, уцягнуты ў вялізныя шасцярэнькі горада і зямлі. у нішто. Але для тэлеаўдыторыі па ўсім метро падзеі будуць працягвацца ў будучых выпусках навін, пакуль яны не будуць заменены іншымі гісторыямі, якія, у сваю чаргу, будуць заменены яшчэ большымі пасля гэтага.
  Рун сеў на парозе, каб чакаць дэтэктыва і назіраць за маладымі рэпарцёрамі, якія трымалі мікрафоны і шчыра глядзелі ў вочы сваім адданым гледачам, калі яны зноў спрабавалі растлумачыць невытлумачальнае.
   раздзел 34
  Змагайцеся з гэтым, змагайцеся з гэтым.
  Стоячы перад бальнічным ложкам Клэр, Рун быў апрануты ў белую футболку без рукавоў і чорную міні-спадніцу. Побач з ёй была Кортні - якая ўжо не была дашкольнікам Новай хвалі. Няма больш чорнага, Day-Glo і шпілек. Яна была ў сваёй новай васількова-блакітнай сукенцы Лауры Эшлі і з касой стужкай для валасоў (Руну спатрэбілася дзесяць хвілін, каб набраць чырвоны атлас, каб увасабляць бант).
  У паветры лунаў рэзкі салодкі пах. Рун не ведаў, ці было гэта дэзінфікуючым сродкам, ці лекамі, ці пахам хваробы і смерці. Ёй гэта не спадабалася; яна ненавідзела бальніцы.
  «Дзе твая мама?» — спытаў Рун Клэр.
  «У сваёй гасцініцы», - сказала дзяўчына. «Яна была са мной усю ноч. Гэта нешта пра маці, га? Злоўжывайце імі, колькі заўгодна, і яны працягваюць вяртацца па новыя».
  Кортні няўмела паклала на ложак папяровы пакет. «Я атрымаў гэта для вас».
  Адной рукой Клэр адчыніла яго. Выпала чучала дыназаўра. Кортні прымусіла яго прайсці па ложку. «Рун дапамог мне яго купіць», — сказала ёй дачка.
  «Як я здагадаўся?» Клэр сур'ёзна ўважліва агледзела плюшавы твар. «Ён адчувальны і люты адначасова. Вы сапраўды можаце выбраць іх ".
  Рун рассеяна кіўнуў. «Гэта талент».
  Змагайцеся з гэтым. Змагайцеся з гэтым...
  Клэр не выглядала добра. З некаторай дапамогай яна магла добра сядзець, але ў астатнім яна была даволі нерухомай. Яе скура была больш бледнай, чым Рун калі-небудзь бачыў (а Клэр была чалавекам, які быў вампірам на Хэлоўін годам раней і не паклапаціўся пра макіяж або касцюм).
  «Я не буду бачыць на сваё левае вока», — прама абвясціла яна «Калі-небудзь зноў».
  Рун уважліва паглядзеў на яе і сабраўся прапанаваць што-небудзь спагадлівае, калі Клэр перайшла да іншай тэмы. «Я атрымаў гэтую працу. Ва ўнівермагу. Гэта нейкая лухта. У мяне ёсць пара начальнікаў, і яны кажуць: «Ну, мы цябе паспрабуем», а я: «Што паспрабаваць?» Гэта не самае лепшае ў свеце, але ўсё атрымліваецца. Напрыклад, паслухайце - у мяне ёсць медыцынская страхоўка? Я атрымаў яго перад тым, як сысці сюды. Чалавек, яны збіраюцца атрымаць нейкі чортавы рахунак ".
  Гэты пакой быў лепшы, чым аддзяленне інтэнсіўнай тэрапіі, дзе яна была некалькі дзён. Адсюль Клэр адкрываўся від на пагоркі Джэрсі і Гудзон, а бліжэй да дому — адно з улюбёных месцаў тусоўкі Руна: карчму «Белы конь», тусоўку паэта Дылана Томаса, дзе Рун праводзіў некалькі дзён і вечароў з літаратурнай і артыстычны натоўп.
  Шпіталі былі даволі жудасныя, але тут, па меншай меры, ёсць выгляд, сонечнае святло і гісторыя.
  Клэр расказвала пра дом сваёй маці ў Бостане і пра тое, як дзіўна, што ў наваколлі ніхто не носіць чорнай скуры і не мае паголеных галоваў, і пра тое, што яна не сустракала ні музыкаў, ні аўтараў апавяданняў, але адзін хлопец, якога яна сустрэла і які ёй спадабаўся, быў прадавец. Хіба гэта не было самым вар'яцтвам, якое вы калі-небудзь чулі?
  «Вар'ят».
  Рун кіўнуў і паспрабаваў прыслухацца. Цягліцы ў яе жываце сціснуліся ад адчування поўзання, быццам ёю апантана касмічная істота, якая рыхтуецца вырвацца з яе. Змагайцеся з гэтым... Змагайцеся!
  Потым Клэр занялася падарожжам, расказваючы Руну і Кортні пра Бостан — Фанейл Хол, Кембрыдж і Чайнатаун, а таксама пра гарышчы і антыкварныя крамы вакол Станцыя Паўднёвая вуліца. «Ёсць адно вельмі, вельмі акуратнае месца. Тут прадаюцца старыя ванны, глыбінёй якіх павінна быць тры футы».
  Рун ветліва кіўнуў і некалькі разоў незацікаўлена сказаў: «Ого, гэта цікава», што Клэр, падобна, успрыняла як заахвочванне працягваць балбатню. Рун выявіла, што яна моцна трымае руку Кортні. Дзяўчынка скурчылася.
  Змагайцеся....
  Рун не гаварыў шмат пра Боггса або Мэйзэла або гісторыю «Бягучыя падзеі» . Проста голыя косткі. Клэр павінна была ведаць, што менавіта Рун быў прычынай, па якой яе застрэлілі, і Рун хацела трымацца далей ад гэтага. Не тое каб яе мучыла пачуццё віны — можна таксама сказаць, што Клэр пацярпела, бо кінула дачку. Але гэта ўвайшло ў тое, як дзейнічаюць багі, лёс або прырода, і калі вы пачнеце занадта шмат думаць пра прычыну і следства, Рун ведаў, гэта звядзе вас з розуму.
  Хвіліну панавала цішыня. Потым Рун сказаў: «Я купіў Корту новую сукенку». Ківаючы на дзяўчынку.
  «Глядзі, мама».
  Клэр вывярнулася як мага далей, каб незавязанае вока добра разгледзела сукенку, а тое, як пашкоджаны твар маладой жанчыны расквітнеў любоўю, калі яна глядзела на сваю маленькую дзяўчынку, дало ясны адказ на адзінае пякучае пытанне, якое спажываючы Руну пасля вяртання Клэр.
  Разважаючы над гэтым, яна, вядома, зразумела, што ў Кортні ніколі не было шанцаў застацца з ёй, і яна злавалася на сябе за тое, што спадзявалася, што ўсё можа павярнуцца інакш. У рэшце рэшт, яна прачытала «Снежную прынцэсу» . Яна ведала, чым гэта скончылася. Гэтая справа пра казкі са шчаслівым канцом — гэта была лухта. Часам людзі растаюць. Людзі сыходзяць. Людзі паміраюць. І ў нас засталіся гісторыі і ўспаміны, якія, калі нам пашанцуе, будуць добрымі гісторыямі і добрымі ўспамінамі, і тады мы працягнем сваё жыццё.
  Клэр нязграбна працягнула наперад праз ложак здаровую руку, кажучы: «Ты сумаваў па мне, дарагая?»
   "Угу." Кортні адпусціла руку Руна і паспрабавала забрацца на ложак. Рун падштурхнуў яе.
  Рун сказаў: «Такім чынам, ты вяртаешся ў Бостан, так? Вы ўдваіх?»
  Клэр сказала: «Так, мы будзем жыць у маёй мамы, пакуль я не назапашу грошай, але кватэры там танныя. Гэта не павінна заняць у мяне шмат часу».
  Змагайцеся....
  Рун праглынуў. «Хочаш, я магу пакінуць Кортні са мной, пакуль ты не ўладкуешся. Мы даволі добрыя сябры, так?»
  Маленькая дзяўчынка гуляла з дыназаўрам і не чула, што сказаў Рун. Ці не хацеў. У любым выпадку яна не адказала. Клэр паківала галавой. «Я накшталт хачу, каб яна была са мной. Вы ведаеце, як гэта».
  «Вядома».
  «Слухай, Рун, я ніколі гэтага не казаў, але мне вельмі, вельмі цаню тое, што ты зрабіў. Гэта было вельмі дрэнна, проста сысці вось так. Шмат людзей не зрабілі б таго, што вы зрабілі».
  «Праўда, яны б не сталі», - сказаў Рун.
  "Я табе вінен."
  «Так, вы ведаеце. Ты павінен мне».
  «Доктар кажа, што мяне могуць перавесці ў Бостан праз пару дзён. І, адгадайце што?»
  Твар Руна гарэў. «Пару дзён?»
  «Усю дарогу, напрыклад, еду на хуткай. Гэта крута, ці што? За гэта плаціць мая мама».
  І з гэтым Рун зразумеў, што змагацца з ім бескарысна. Яна прайграла. Яна глыбока ўдыхнула і сказала: «Ну, цыао, хлопцы».
  «Ой, давай, — сказала Клэр, — застанься крыху. Праверце лекараў. Вось такі мілы. Кучаравыя валасы, вы не паверыце».
  Руна пахітала галавой і рушыла да дзвярэй.
  - Рун, - раптам сказала Кортні, - мы можам пайсці ў заапарк?
   Спыніўшыся, каб ненадоўга абняць дзяўчыну, ёй удалося нейкім чынам захаваць голас і стрымаць слёзы на час, які ёй спатрэбіўся, каб сказаць: «Перш чым ты сыдзеш, мілая, мы пойдзем у заапарк. Я абяцаю."
  Рун заставалася цвёрдай і спакойнай некалькі секунд, якія ёй спатрэбіліся, каб сказаць гэта і выйсці за дзверы.
  Але ні хвіліны больш. І калі Руна ішла па калідоры да выхаду, слёзы хутка цяклі, і ціхае ўсхліпанне перахапіла яе дыханне, быццам яе, тонучую і здранцвелую, знесла патокам расталага снегу.
  " ПАГЛЯДЗІ НА ГЭТА. ЯК ЧОРТАВЫ ЦМОК МЯНЕ СПАЛie. »
  Пайпер Сатан паглядзела на яе. «Ты і твае драконы».
  Яны стаялі на пірсе, дзе бліскучы, абгарэлы корпус плавучага дома плыў, ледзь хістаючыся, у алеістай вадзе Гудзона.
  Рун нагнуўся і ўзяў мокрую сукенку. Яна разглядала тканіну. Каўнер трохі абгарэў, але яна магла б замазаць яго фарбай. Яна падумала пра юрыста Фрэда Меглера, спецыяліста па рамонце адзення ручкамі.
  Але яна панюхала сукенку, паціснула плячыма і кінула яе ў кучу смецця, якая выглядала як маленькі вулкан смецця. І агонь, і вада з NYFD зрабілі сваё. На палубе ляжала куча кніг, рондалі, нейкія напалову расплаўленыя красоўкі, шклянкі. Нічога сапраўды каштоўнага не захавалася, толькі тэлевізар «Матаролы» і каваныя каркасы крэслаў-матылькоў.
  «1950-я гады былі непарушнымі», — сказаў Рун, кіўнуўшы на кадры. «Напэўна, гэта было чортава дзесяцігоддзе».
  Гэта была ўзрушаюча цудоўная нядзеля. Неба было бясхмарным купалам трохмернага блакіту, а сонца было гарачым, як лямпачка. Пайпер Сатан сядзела на грудзе, якую яна накрыла кавалкам сіняй тканіны — адной з працоўных кашуляў Руна — перш чым апусціла свае абцягнутыя чорнай замшай сцёгны на расшчэпленае дрэва.
   «У вас ёсць страхоўка?» - спытала вядучая.
  «Неяк дзіўна, але, так, я так. Гэта была адна з тых дарослых рэчаў, ведаеце, у якія я звычайна не лезу. Але мой тагачасны хлопец прымусіў мяне атрымаць трохі». Яна падышла да вады і паглядзела ўніз на абгарэлы лес. «Палітыка дзесьці там. Я павінен мець яго, каб забраць?»
  «Я так не думаю».
  «Я збіраюся зарабіць там сур'ёзныя грошы. Я страціў некалькі сапраўды гіперрэчаў. Постэры Day-Glo, крышталі, уся мая калекцыя Элвіса...»
  «Вы слухаеце Элвіса Прэслі?»
  - Гэта быў бы Кастэла, - растлумачыў Рун. Потым лічылі іншыя страты. «Мая чароўная палачка. Тона ладану... Божа, мая лававая лямпа».
  «У вас ёсць лававая лямпа?»
  - Меў, - сумна паправіў Рун.
  «Дзе вы спыніліся?»
  «Некаторы час з Сэмам. Тады я знайду новае месца. У іншым месцы. Я быў гатовы рухацца ў любым выпадку. Я пражыў тут больш за год. Гэта занадта доўга, каб быць на адным месцы».
  Прайшоў буксір. Раздаўся гудок. Рунь махнуў рукой. «Я іх ведаю», — сказала яна Сатан, які павярнуўся, каб паназіраць, як лодка з нізкім ходам рухаецца ўверх па рацэ.
  - Ведаеш, - сказаў Рун, - я павінен табе сказаць. Я думаў, што ты стаіш за забойствамі».
  «Я?» Сатан не смяяўся. «Гэта самае глупства, якое я калі-небудзь чуў».
  «Я не думаю, што гэта так глупства. Вы спрабавалі адгаварыць мяне ад стварэння гісторыі, а потым прапанавалі мне працу ў Англіі...
  «Што было рэальна», - адрэзаў Сатан. «І быў запоўнены кімсьці іншым».
  Рун працягваў, не хвалюючыся, «І ў дзень трансляцыі, калі вы рабілі рэкламу, касеты адсутнічалі. Нават рэзервовая копія ў маім credenza. Ты быў адзіным, хто ведаў, што яны там».
  Сатан нецярпліва махнула рукой, нібы яна куплялі цукеркі фунтам і хацелі, каб Рун працягваў дадаваць іх у шалі. «Давай, думай, думай, думай. Я казаў вам, што іду да Лі. Ён спытаў мяне, ці не падманулі вы. Я сказаў яму, што ў цябе ёсць, і ты запішаш гэта ў сваю крэдэнцыю. Гэта ён скраў».
  «Вы таксама прайшлі праз мой стол пасля ўцёкаў Богса. Дэні бачыў цябе - электрыка.
  «Я не хацеў, каб што-небудзь з гэтага матэрыялу плавала вакол. Вы, дарэчы, былі вельмі неасцярожныя. Вы давяраеце занадта многім людзям. Ты...» Яна зразумела, што чытае лекцыі, і стрымала сябе.
  Некалькі хвілін сачылі за буксірам, пакуль той не знік. Тады Сатан рэзка сказаў: «Хочаш вярнуць працу, можаш яе атрымаць».
  - Не ведаю, - сказаў Рун. «Я не лічу сябе кампаніяй».
  Кароткі смех. «Вядома, не. Цябе зноў звольняць. Але гэта персікавая праца, пакуль вы гэтага не зробіце».
  «Лакальны або Сетка?»
  «Бягучыя падзеі , я думаў.»
  «Што рабіць? Як дзяўчына-сцэнарыст?»
  «Памочнік прадзюсара».
  Рун спыніўся, потым выкінуў пару абгарэлых джынсаў у кучу смецця. «Я хацеў бы зрабіць гісторыю. Уся справа. Пра забойства Хопера. І я павінен быў бы ўключыць Лі на гэты раз ".
  Сатан павярнуўся назад, ад вады, і ўстаў, гледзячы на велізарную панараму горада. «Гэта праблема».
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  «Current Events не будзе паказваць сегменты пра забойства Хопера. Ці пра Богса».
  Рун паглядзеў на яе.
  «Сеткавыя навіны пра гэта расказвалі», — сказала жанчына.
  Рун іранічна сказаў: «О, гэта так. Я бачыў гэтую гісторыю. Гэта было каля шасцідзесяці секунд, ці не так? І гэта адбылося пасля гісторыі пра дзіцяня панды ў Нацыянальным заапарку».
   «Улада-бацька вырашыла, што гісторыя павінна знікнуць».
  «Гэта лухта».
  «Вы можаце вінаваціць іх?»
  - Так, - сказаў Рун.
  Голасам свайго прататыпа Пайпер Сатан адрэзнула: «Гэта не я прымала рашэнне».
  «Ці не было?»
  Сатан уздыхнула, каб загаварыць, але не сказала. Яна павольна пахітала галавой, пазбягаючы вачэй Руна.
  Рун паўтарыў: «Ці не так?» І зноў здзівіла сябе, пачуўшы, як спакойна яна гучала, якой непахіснасцю яна была цяпер у прысутнасці гэтай жанчыны — жанчыны, якая насіла замшавыя, шаўковыя і ярка-чырвоныя касцюмы, жанчыны, багацейшай і разумнейшай, чым калі-небудзь. Вядомы каментатар, якога цяпер нібы пакінулі словы. Рун сказаў: «Ты хацеў бы, каб канкурэнцыя зрабіла гісторыю? Прайм-тайм сёння ўвечары ці "Пульс краіны?"
  Сатан падняўся на крэазотавую чыгуначную шпалу, прыкручаную да пірса ў якасці аўтамабільнага бар'ера. Яна глядзела ў ваду; яе выраз казаў, што ёй не падабаецца тое, што яна бачыць. Рун падумала, ці гэта яе адлюстраванне.
  Яна сказала проста: "Гісторыя не будзе паказвацца на бягучых падзеях".
  «Што было б, калі б гэта адбылося?»
  «Калі вы хочаце ведаць, я задаў менавіта гэтае пытанне. І адказ быў такі: калі гэта так, бацькі адменяць шоу». Потым дадала: «А я застануся без працы. Табе патрэбна лепшая прычына?»
  "Я не думаю, што хачу вярнуць сваю працу, не", - сказаў Рун. Яна знайшла некалькі сваіх старых коміксаў; яны цудам уцалелі і ад агню, і ад марадзёраў. Яна паглядзела на вокладку класічнага твора 1953 года — «Шына, каралева джунгляў», якая хіснулася з дрэва да спалоханага льва. Кот утаропіўся на яе дзіду, зіхатлівыя светлыя валасы і апранутую ў леапардавую шкуру фігуру пясочных гадзіннікаў - целасклад, які існаваў толькі у раскошных фантазіях ілюстратараў. "Гэта я." Рун падняў кнігу. «Каралева джунгляў».
  Сатан зірнула на карціну.
  Рун склаў кнігі ў невялікую кучу, якую трэба было выратаваць, і спытаў: «Тваё сумленне яшчэ не дае спакою?»
  «У мяне ніколі не было праблем са сном па начах. Не праз сорак тры гады».
  «Вы хочаце маё меркаванне?»
  «Не зусім».
  «Ты хадзіш у спелеолаг, толькі каб захаваць свой заробак».
  Рун чакала тырады, але атрымала сюрпрыз — ціхі, пакрыўджаны голас, які сказаў: «Я думаю, ты ведаеш, што гэта не так».
  І праз імгненне Рун кіўнуў, разумеючы, што Сатан мае рацыю. Безумоўна, яна падпарадкавалася пажаданням кіраўнікоў. Але прычыны былі комплексныя. Часткова яна саступіла таму, што была захоплена прэстыжам і хваляваннем, звязанымі з працай вядучай навін у прайм-тайм. Часткова каб захаваць працу, за якую яна ўпарта змагалася.
  І часткова — галоўным чынам — таму што Пайпер Сатан адчувала, што яна патрэбна свету журналістыкі і яе дзесяці мільёнам гледачоў.
  Што яны, вядома, і зрабілі. Ім патрэбныя былі навіны, якія даносіліся да іх такімі людзьмі, людзьмі, якіх яны пазнавалі, якім давяралі, якімі захапляліся. Стары хлопец аднойчы працытаваў некага — паэта, падумала яна, — які сказаў, што чалавецтва не можа цярпець занадта шмат рэальнасці. Што ж, менавіта Пайпер Сатан з усяго свету разрэзала рэчаіснасць на дробныя кавалачкі, якія можна было кіраваць, і выклала іх перад публікай у прыемным выглядзе.
  «Я стаўлю гэта ў кантэкст». Сатан паціснула плячыма. «Боггс быў невінаваты, і вы вырвалі яго. Гэта добрая справа. Але гэта яшчэ малая гісторыя. Ёсць шмат навін, нашмат больш важных навін. Ніхто не кажа, што я павінен ахапіць усё».
  «Я выраблю самастойна». Руна прагучала больш пагрозліва, чым яна хацела.
   Сатан засмяялася. «Блаславі вас, дзеткі, і больш вам сілы. Усё, што я вам кажу, што гісторыя не будзе працаваць у сетцы. Не ў маёй праграме».
  Рун павярнуўся да Сатан. «І калі я гэта зраблю, я згадаю тую частку пра тое, што яны не сталі б рабіць сюжэт на Current Events».
  Сатан усміхнулася. «Я дашлю вам файлы і ўсе рэзервовыя копіі, рэчы, якія я захаваў з вашага стала. Дайце нам лепшы ўдар. Мы можам гэта прыняць».
  Рун вярнулася да сваёй кучы рэшткаў. «Гэта будзе сукін сын, калі буду займацца самастойна».
  Сатан пагадзіўся: «Безумоўна».
  «Ведаеце, мне мог бы спатрэбіцца дзелавы партнёр. Той, хто быў разумны і ведаў справу. І быў, як, абразіўны ".
  «Як абразіў».
  «Вам было б нецікава, так?»
  «Пачакай, ты маеш на ўвазе кінуць працу і пайсці працаваць з табой?» Сатан засмяяўся, шчыра пацешыўшыся.
  «Вядома! Мы былі б выдатнай камандай».
  «Ні ў якім разе». Вядучая падышла да бязладнай кучы і пачала дапамагаць Руну разабрацца ў ёй. Яна падымала прадмет, і Рун даваў ёй інструкцыі: «Захаваць». «Крок». «Крок». «Крок». «Куча невядомых асоб». «Захаваць». «Захаваць».
  Яны працавалі паўгадзіны, пакуль Сатан не выпрасталася і з грымасай паглядзела на свае запэцканыя рукі. Яна знайшла анучу і пачала іх выціраць. «Колькі ў вас час?»
  Руна зірнула на працоўны гадзіннік. «Поўдзень».
  Сатан спытала: "Вы хочаце атрымаць бранч?"
  «Сёння не магу. Я іду з кімсьці ў заапарк».
  «Спатканне, га?»
  - Наўрад ці, - сказаў Рун. «Гэй, хочаш прыйсці?»
  Сатан паківала галавой, што здагадалася Руну верагодна, была яе рэфлекторная рэакцыя на запрашэнні такога роду. «Я шмат гадоў не была ў заапарку», - сказала яна, смеючыся.
  "Гэта як язда на ровары", - сказаў Рун. «Яно вернецца да цябе».
  «Я не ведаю».
  "Давай."
  «Дазвольце мне падумаць». Сатан перастала круціць галавой.
  «Ай, давай».
  «Я сказаў, што падумаю», - адрэзаў Сатан. «Вы не можаце прасіць большага».
  - Вядома, магу, - сказаў Рун.
  Вядучая праігнаравала яе, і яны разам прыселі перад кучай таямнічых артэфактаў і пачалі перабіраць яе, шукаючы больш пашкоджаных скарбаў Руны.
   пра аўтара
  Раманы Джэфры Дзівера з'явіліся ў шэрагу спісаў бестселераў па ўсім свеце, у тым ліку ў New York Times , London Times і Los Angeles Times . Аўтар шаснаццаці раманаў, ён быў намінаваны на чатыры прэміі Эдгара ад таямнічых пісьменнікаў Амерыкі і на прэмію Энтані, а таксама двойчы лаўрэат чытацкай прэміі Ellery Queen Reader's Award за лепшае апавяданне года. Па яго кнізе «Дзявочая магіла» быў зняты фільм HBO з Джэймсам Гарнерам і Марлі Мэтлін у галоўных ролях, а яго раман «Збіральнік костак» быў выпушчаны студыяй Universal Pictures з Дэнзелам Вашынгтонам у галоўнай ролі. Кампанія Turner Broadcasting зараз здымае тэлефільм па яго рамане « Малітва аб сне» . Яго апошнія раманы: «Каменная малпа», «Блакітнае нідзе» (неўзабаве будзе мастацкі фільм Warner Brothers), «Пустое крэсла» і «Размова на мовах» .
  Шукайце іншыя яго напружаныя раманы ў Bantam Books: Manhattan Is My Beat, Death of a Blue Movie Star, Mistress of Justice і The Lesson of Her Death .
  Дывер жыве ў Вірджыніі і Каліфорніі і цяпер працуе над сваім наступным раманам пра Лінкальна Рыфма.
  Чытачы могуць наведаць яго сайт www.jefferydeaver.com .
  цяжкія навіны
  Кніга Bantam
  Усе правы ахоўваюцца.
  Аўтарскае права No 1991, 2001 Джэфры У. Дывер.
  Ніякая частка гэтай кнігі не можа быць прайграная або перададзена ў любой форме або любымі сродкамі, электроннымі або механічнымі, уключаючы фотакапіраванне, запіс або любую сістэму захоўвання і пошуку інфармацыі, без пісьмовага дазволу выдаўца.
  Для інфармацыі адрас: Bantam Books.
  eISBN: 978-0-307-56959-2
  Bantam Books выдадзены Bantam Books, падраздзяленнем Random House, Inc. Яго таварны знак, які складаецца са слоў «Bantam Books» і выявы пеўня, зарэгістраваны ў Бюро па патэнтах і таварных знаках ЗША і ў іншых краінах. Марка рэгістрацыі. Random House, Inc., Нью-Ёрк, Нью-Ёрк. версія 3.0
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"