Дивер Джеффри : другие произведения.

Доставник (Lincoln Rhyme, #11.5)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Зміст
  
  Титульний аркуш
  
  Ласкаво просимо
  
  Я
  
  II
  
  Попередній перегляд фільму "Сталевий поцілунок "
  
  Інформація про автора
  
  Джеффрі Дівер
  
  Інформаційні бюлетені
  
  Авторські права
  
  
  
  Постачальник
  
  Розповідь Лінкольна Райма
  
  Джеффрі Дівер
  
  
  Нью - Йорк Бостон
  
  
  
  
  
  
  Починайте Читати
  
  Зміст
  
  Попередній перегляд Сталевий Поцілунок
  
  Інформаційні бюлетені
  
  Сторінка авторських прав
  
  Відповідно до Закону США про авторське право 1976 року, сканування, завантаження і електронний обмін будь-якою частиною цієї книги без дозволу видавця являють собою незаконне піратство і крадіжку інтелектуальної власності автора. Якщо ви хочете використовувати матеріали з книги (крім як для рецензування), необхідно отримати попередній письмовий дозвіл, зв'язавшись з видавцем за адресою permissions@hbgusa.com. Дякуємо за підтримку авторських прав.
  
  
  
  
  
  Я
  
  Четвер, 8:30 вечора.
  
  Щоза історія, Сакс? Якою була сцена? Складною? Важкою? Неможливою?"
  
  Лінкольн Райм розгорнув своє інвалідне крісло з мотором від комп'ютера, за яким він читав електронний лист, до арочного дверного отвору своєї вітальні.
  
  Амелія Сакс входила в його вітальню -cum-лабораторію на Сентрал-Парк-Уест. Вона поставила на найближчий стіл для доказів великий сірий ящик з-під молока, який тягнула з собою, потім зняла свою чорну тактичну куртку 511. Вона була одягнена в сині джинси і футболку — сьогодні білосніжну - які були типовими для того, що вона одягала під комбінезоном Tyvek, коли обходила ґрати на місці злочину. Її красиве обличчя, обличчя колишньої фотомоделі, розпливлося в усмішці. “ Сцена? Скажімо так, складна. Ти в гарному настрої.
  
  “Так і є. Це досить дезорієнтує". Це сказав помічник Райма, тільки що увійшов в кімнату позаду Сакс. Тому Рестон, стрункий молодий чоловік, був бездоганно одягнений у темно-сірі італійські штани і одноманітне темно-сіру сорочку. Райм страждав паралічем нижніх кінцівок — його хребет був пошкоджений на рівні С4 - і в значній мірі паралізований нижче шиї. Відповідно, і це не дивно, він був схильний до перепадів темпераменту, які могли бути досить драматичними. (Звичайно, навіть до нещасного випадку, в результаті якого він став інвалідом, будучи керівником операції на місці злочину поліції Нью-Йорка, він досить часто бував суворим, майже нестерпним, як він сам поспішив визнати.) Тому був в хорошому положенні, щоб висловити свою думку з цього приводу; після багатьох років турботи він досить добре розумів емоційну тяжкість свого підопічного, як одна половина давно одруженої пари інстинктивно розуміє емоційну тяжкість іншого.
  
  “Мій настрій навряд чи має значення. З чого б йому бути таким?" Його погляд був прикутий до ящика з доказами зі складного і, якщо не неможливого, викликає підозри місця злочину, яке Сакс тільки оглянула на Манхеттені.
  
  Сакс, здавалося, потішило це нерішучий заперечення. Вона запитала: "Справа Бакстера?"
  
  "Якщо б я був у гарному настрої — хоча, знову ж таки, це не має значення, — це могло б бути джерелом".
  
  Судове переслідування Бакстера було особливо жорстким, унікальним для Райма; він не міг пригадати, щоб за роки роботи детективом поліції Нью-Йорка або, зовсім недавно, судовим консультантом вів ще одну кримінальну справу суто білих комірців. Бакстер, уродженець Верхнього Истсайда / Лонг-Айленда, був звинувачений у вимаганні мільйонів у інших жителів Верхнього Истсайда / Лонг-Айленда (правда, жертви були з усього району нью-йоркського метро, але всі вони були однієї родоводу). Більшість, ймовірно, могло б дозволити собі втратити гроші, але, які б не були ваші симпатії до соціалізму або нерівності доходів, не можна забирати те, що належить іншим. Колишній маклер біржовий торговець облігаціями придумував надзвичайно хитромудрі фінансові афери, які залишалися непоміченими протягом декількох років. Однак помічник окружного прокурора виявила ці схеми і попросила Райма допомогти з доказової частиною справи. Йому довелося задіяти всі свої навички криміналіста, щоб ідентифікувати сліди переведення в готівку, місця подбросов, віддалені місця, звідки здійснювалися дзвінки з таксофонів та іншими стаціонарними телефонами, зустрічі в ресторанах, барах і парках штату, фізична присутність на приватних літаках, відповідні документи і предмети мистецтва, придбані на викрадені гроші.
  
  Райму вдалося зібрати достатньо доказів для винесення обвинувального вироку у справі про шахрайство з використанням електронних засобів, крадіжках та інших фінансових злочинах, але, не задовольнившись тільки цими злочинами, він продовжував копати ... і виявив, що Бакстер представляє більшу загрозу, ніж здавалося на перший погляд. Райм знайшов докази того, що він брав участь принаймні в одній перестрілці, і виявив незаконний пістолет, захований у сховище. Детективи і окружний прокурор не змогли знайти ніяких фізичних жертв; передбачалося, що він просто залякав якогось бідолаху влучним пострілом 45-го калібру або двома. Відсутність изрешеченной кулями жертви, однак, не мало значення; володіння пістолетом без належної ліцензії було серйозним кримінальним злочином. Окружний прокурор додав обвинувачення, і лише сьогодні присяжні винесли обвинувальний вердикт за всіма пунктами.
  
  Лінкольн Райм жив заради — гаразд—складної роботи криміналіста, і як тільки його внесок в справу було завершено, він перестав цікавитися. Однак сьогодні окружний прокурор тільки що відправив Райму електронний лист, в якому вона повідомила про вердикт, додавши виноску: одна з жертв, ошуканих Бакстером зі своїх заощаджень, зі сльозами на очах подякувала прокурора і "всіх, хто допомагав у судовому процесі". Обвинувальний вердикт означав, що їй буде набагато простіше подати в суд на Бакстера, щоб повернути частину вкрадених коштів. Зрештою, вона зможе відправити своїх онуків у коледж.
  
  Райм вважав сентиментальність, можливо, найменш корисної з емоцій, і все ж він був задоволений своїм внеском у справу Люди проти Бакстера. Звідси, так, гарний настрій.
  
  Але Бакстер входив у систему, роль Райма закінчилася, і тому настав час повертатися до роботи. Він ще раз поцікавився місцем злочину, яке Сакс тільки оглянула на Манхеттені.
  
  Вона відповіла: "Жертвою був тридцятивосьмирічний Едуардо 'Эчи' Рінальдо, працював кур'єром. У нього була власна компанія, законна. Але він також трохи торгував на вулиці — в основному травичкою і кокаїном — і перевозив все, що потрібно було перевозити бригадам, що було трохи менш законно: крадений товар, наркотики, навіть нелегальні товари ".
  
  "Тіла?"
  
  “Це вірно. Ну, живі". Вона знизала плечима. “Він був фрілансером, працював на всіх, хто платив, але в основному на латиноамериканські команди. У GT на нього майже нічого не було".
  
  Оперативна група Відділу по боротьбі з організованою злочинністю, діюча в штаб-квартирі поліції Нью-Йорка на One Police Plaza, не мала собі рівних по відстеженню угруповань в районі метро. Якщо у GT не було інформації про покійного Эчи, то він справді був незначний.
  
  "Значить, банди перейшли на аутсорсинг", - розмірковував він.
  
  "Навіщо виплачувати допомогу і пенсійні плани, ви можете уникнути цього?" Вона посміхнулася і продовжила: “Його зарізали в провулку, і я маю на увазі зарізали. Зброї у нього немає, але я б сказав, що зазубрене лезо. Яремна вена, зап'ястя. Він намагався виповзти на вулицю, але далеко не пішов. Я кажу, стік кров'ю через дві-три хвилини.
  
  Злочинець, мабуть, знав, що робив. Переважна більшість ножових поранень поверхневі, і швидка смерть від гострого краю вимагає уваги до важливих венах і артеріях.
  
  Райм перевела погляд на ящик з-під молока, який вона принесла. - Це все, що ти зібрала?
  
  Пролунав дзвінок у двері, і Тому пішов відкривати. Райм зауважив, що Сакс видала слабкий — і, як йому здалося, кривий смішок.
  
  За мить він зрозумів чому. В лабораторію увійшли два студента ECT, катя ручні візки, на які були навьючены дюжина ящиків з молоком, схожих на той, який Сакс тільки що зробила сама. Кожен ящик був заповнений вщерть.
  
  "Просіть, і ви отримаєте", - сказала Сакс.
  
  - Це з однієї сцени? - Запитав Райм.
  
  “ Ти хотів неможливого.
  
  - Не таке неможливе.
  
  За його підрахунками, вона зібрала близько п'ятисот речових доказів у справі про вбивство Рінальдо. Як відомо кожному криміналісту, занадто багато доказів доставляє стільки ж клопоту, скільки і недостатньо.
  
  Вона сказала: “У нас є недопалки, затискачі для лову тарганів, обгортки від їжі, кавові чашки, дитячі іграшки, пивні банки, розбиті пляшки, презервативи, обривки паперу, квитанції. Це був один брудний провулок."
  
  "Господи".
  
  Сакс привітала фахівців зі збору доказів — обох жінок, латиноамериканку і англійку - і веліла їм розкласти те, що вони принесли, на оглядових столах. Темношкіра жінка кинула на Райма ніжний погляд. Не багато фахівців по збору доказів — початковий рівень у криміналістичному відділі — мали уявлення про легендарного криминалисте.
  
  Райм нейтрально кивнув головою; у повазі він потребував так само мало, як і в сентиментах, можливо, навіть менше.
  
  Сакс, однак, подякувала їм і послалася на якусь соціальну зустріч з одним або обома, або з кимось ще, хто був у роботі, і вони пішли.
  
  Задзвонив телефон, вона прийняла виклик і відійшла в сторону, щоб поговорити. Її обличчя було сумне. Райм припустив, хоча і не був упевнений, що дзвінок був особистим. Останнім часом у її матері були серйозні проблеми зі здоров'ям — насувалася операція на серці, — і Сакс, його професійна і романтична партнерка, останнім часом була стурбована станом жінки.
  
  Вона відключилася. Він глянув на неї і отримав у відповідь ухильне похитування головою. Що означало: "Пізніше". Тепер про справу. Давайте рухатися далі.
  
  Він запитав її: “Рінальдо? Подробиці?"
  
  “Він був за кермом вантажівки для перевезення панелей, шестнадцатифутового. О шостій вечора він припаркувався біля винного магазину на Західній Три-один, щоб купити сигарети. Коли він вийшов, сталася якась сутичка. Не впевнений, що саме. Спір. Крики. Свідок не розчув слів."
  
  "Свідок". Це не дуже надихнуло Райма. Він вірив у холодну науку про доказах і глибоко не довіряв розповідями тих, хто був присутній при злочині, будь то учасники або спостерігачі.
  
  “ Його син. Восьми років. Він був у вантажівці, чекав.
  
  "Значить, він бачив, як це сталося". Райм міг неохоче погодитися з тим, що очевидець реального інциденту міг би внести певний внесок у роботу слідчих — якщо б вони залишалися досить скептичними.
  
  Але Сакс сказала: “Ні. Вбивство сталося в провулку поряд з магазином. Хлопчик так і не вийшов з кабіни вантажівки. Він каже, що бачив фігуру — на його думку, чоловік у капелюсі, але інших розпізнавальних знаків немає, - вибіг з провулка на вулицю, позаду вантажівки. Він зупинив таксі. Хлопчик сказав, що це була звичайна машина, яка зупинилася. Значить, циганка."
  
  “ Є якісь зачіпки?
  
  “ Поки немає. Кілька детективів проводять опитування, але я не сподіваюся на більше.
  
  Циганські, або неліцензовані, компанії таксі вели мало записів, а власники і водії неохоче допомагали поліції, оскільки діяли поза рамками закону. "Але хлопчик — його звуть Хав'єр — думає, що чув, як злочинець сказав водієві 'Село'. Більше він нічого не чув. Потім машина поїхала".
  
  Грінвіч-Віллідж займав багато кварталів і сотні акрів. Не маючи додаткових відомостей про мету свого візиту, вбивця міг би сказати "Коннектикут". Або "Нова Англія".
  
  “ Кумедно, проте, - зауважила Сакс, “ що Рінальдо працював постачальником в бригадах? Як злочинець був пов'язаний з Селом?
  
  Барвистий і химерний район не був —і ніколи не був — відомий бандитської діяльністю. Хоча село була заселена в основному італійськими іммігрантами, сім'ї організованої злочинності там не жили і не працювали; вони були зосереджені в Маленькій Італії — на південь від Іст-Віллідж - а також в Брукліні і, в деякій мірі, в Бронксі. Сьогодні єдина банда "злочинного світу", що живе на Блікер, Грінвіч і Вест-Фур, працювала на Уолл-стріт і була "занадто-велику-щоб збанкрутувати", яку-б-дурниці-ми-ні-витворяли - банкам і брокерським домівках.
  
  Райм глянув на пакети і банки для доказів, які зібрала Сакс. Предмети всередині, можливо, могли б розповісти їм про те, куди саме в Селі вони вирушили - якщо насправді у нього була професійна або особиста зв'язок з цим місцем, а не просто модне блюдо або фірмовий коктейль міксолога; навіть вбивці читають розділ про їжу по середах в New York Times.
  
  “ Це не угон або пограбування?
  
  “ Ні. Висячий замок на кузові вантажівки був цілий, і ключ все ще знаходився в кишені Рінальдо. Його гаманець і готівку — кілька сотень — не були зворушені. Якщо у нього було з собою щось ще, навіщо злочинцеві забирати це і залишати гроші?
  
  “ Що-небудь всередині вантажівки? - запитав я.
  
  “Ні, пустий. І не було ні декларації, ні графіка доставки. Все, що він повинен був доставити в той день, було доставлено. Продавець з винного магазину — який, за його словами, не бачив злочинця — каже, що був ще один свідок, жінка з будинку навпроти. Але я не зміг її знайти. Її я теж опитував."
  
  “ Де, чорт візьми, Крейда Купер? Райм пробурчав. Він викликав спеціаліста по збору доказів, щоб той приїхав і допоміг з аналізом. Це було півгодини тому, і хоча Купер сказав, що йому буде потрібно близько шістдесяти хвилин, щоб прибути, нетерпіння Райма зростало.
  
  Сакс не спромоглася відповісти. Вона зібрала волосся наверх і заправила їх під хірургічну шапочку. Потім одягла латексні рукавички, захисні окуляри і маску для обличчя. Вона розпорядилася зібрати докази у відповідності з інструкціями Райма про місце, де вони були зібрані на місці пригоди.
  
  Ого, цього було дуже багато.
  
  Сортуючи речі, вона сказала: “Хав'єр. Він був дуже засмучений".
  
  "Хто?"
  
  “ Син, син Рінальдо.
  
  “ Звичайно. Думаю, так і було б. - неуважно запитав Райм. “ Він зі своєю матір'ю?
  
  "Матері немає". Можливо, вона посміхнулася — він не міг сказати з—за маски, - коли вона додала: “Я запитала його, чи є у нього мати. Він сказав: "У кожного є мати'. Потім він сказав, що вона покинула багато років тому. На сьогоднішній вечір я відвіз його в Службу у справах дітей та сім'ї. Завтра його відправлять у прийомну сім'ю. Я сказав, що заберу його.
  
  "Чому?"
  
  “Тому що я хотіла. Десь є тітка, яку він не бачив багато років, але пам'ятає її, і вона йому сподобалася. CFS шукає. Але не поспішай. Я не хочу, щоб він спілкувався з родичами, поки ми не дізнаємося більше про те, чим займався батько й хто його вбив. І сам злочинець може подумати, що він був великим свідком, ніж насправді."
  
  Вона відступила назад, поряд з Раймом, і, вперши руки в стрункі стегна, розглядала докази.
  
  “Мені здається, це була просто випадковість. Не професійний удар ".
  
  Райм припустив, що він згодний. Але його не дуже цікавила лінія розслідування, яка прагнула відповісти, чому хтось був убитий. Мотив, що лежить в основі злочину, був для нього набагато менш важливий, ніж фізичні наслідки, спричинені ним. Тобто докази.
  
  Який він тепер розгорнув вперед, щоб оглянути.
  
  
  
  
  
  II
  
  П'ятниця, 9 годин ранку.
  
  Tдоставка була відправлена без проблем. Він уникнув виявлення Митницею, Імміграційною службою, прикордонним патрулем, береговою охороною, ФБР, станціями зважування Міждержавної торгової комісії ... Навіть поліцією штату та місцевими поліцейськими, контролюючими швидкість.
  
  Він прибув у район Манхеттен.
  
  Але тоді...
  
  Збій.
  
  І це було одне з найважливіших подій.
  
  Посилка була відсутня. На доставку, на яку він витратив 487 000 доларів (проблеми з обміном валюти, інакше ціна покупки склала б рівно півмільйона).
  
  Цим прохолодним весняним ранком Мігель Анхель Моралес сидів у своєму кам'яному особняку на Східній 127-й вулиці. Йому належала вся будівля — і ті, що по обидві сторони від нього, - більшою мірою з міркувань безпеки, ніж через доходу від оренди. Ну, більше для безпеки; будучи заможною людиною, він більше турбувався про втрату свого життя або життя своєї дружини і синів, ніж про своїх грошах. Моралес керував "128 лордами", позаконфесійної командою чисельністю близько п'ятдесяти осіб в іспанському Гарлемі. Це була суміш мексиканського (в більшості), гондурасу і гватемальського, деякі були обклеєні шпалерами, деякі ні. І білі теж. Вони могли б бути корисні — наприклад, якщо ви не хочете, щоб вашу людини зупиняли і обшукували під час виконання завдання, навіть якщо копи цього більше не роблять, категорично ні. Цивільні волі понад усе. Забавна думка.
  
  Однак англійці були настільки далекі, наскільки Моралес міг распростереть обійми, а ямайці, кубинці, колумбійці, чорношкірі, китайці, в'єтнамці могли претендувати на інші місця.
  
  Гарний чоловік, щільний і сильний, сидів біля вікна і дивився на темну вулицю, потягуючи каву (кубинський — він був щасливий познайомитися з їжею і культурою острова, який, на його думку, був надмірно самовпевненим, якщо не з самими жителями). Вариво, липке і солодке, лоскотливе місце між верхньою і нижньою щелепою, зазвичай приносило йому розраду. Зараз воно нічого не дало.
  
  Його гроші на покупку пропали. І його кур'єр не доставив товар. Він чекав в обумовленому місці зустрічі, не з'явившись. Він подзвонив в ресторан man's burner п'ять разів — максимум, що він дозволив, — і коли ніхто не відповів, викинув свій Nokia та швидко покинув ресторан. Те, що ви не купували телефон за допомогою кредитної картки, ще не означало, що його неможливо відстежити. У свої сорок п'ять Моралес не був так технічно підкований, як деякі члени його команди - або навіть його десятирічні близнюки, — але він добре розбирався в пингах і веж стільникового зв'язку.
  
  "Miguel Ángel?" Його дружина, з якою він прожив вісімнадцять років, переступила поріг його кабінету.
  
  Кімната темна й тиха, належала Моралесу і тільки йому. Він керував своєю командою з світського клубу в кварталі на північ. Це було його особисте місце. І хоча вона допомагала керувати його командою і була могутньою і небезпечною жінкою сама по собі, вона чекала, поки він жестом запросить її увійти. Що він зараз і зробив.
  
  Конні була більшою англійкою, ніж він, по крові, у неї був світлий колір обличчя і каштанове волосся (у нього були чорні, як смола, хоча частина відтінку була взята з флакона). У неї була розкішна фігура, яка ніколи не переставала залучати навіть після стількох років шлюбу. Однак зараз він глянув просто на її заклопотане обличчя і знову відвернувся до вікна.
  
  "Раніше нічого?" запитала вона.
  
  Вона знала про цю проблему.
  
  "Ні слова". Кивок, що вказує на весь район Нью-Йорка. “Це десь там. Але з таким же успіхом це могла б бути і на Марсі".
  
  "Тобі що-небудь потрібно?"
  
  Він похитав головою. Вона повернулася на кухню. Вона готувала — процес, який був загадкою для Мігеля Анхеля Моралеса. Він ніколи в житті нічого не готував. О, він цінував задіяні процеси: хімію і тепло. Але він використовував їх трохи по-іншому: атака кислотою на суперника в минулому році і спалення живцем непроханого гостя з Бронкса (він все ще міг викликати неприємний запах горілої шкіри і волосся).
  
  Цим ранком його дружина пекла кавові тістечка. Пахло апельсином і корицею.
  
  Моралес відсьорбнув кави, потім поставив маленьку чашечку, розмальовану зображеннями птахів з порожніми обличчями. Курчата, припустив він. Вони були жовті, з криваво-червоними дзьобами.
  
  Він розглядав вулицю перед собою — особняки, схожі на його власний, жінки, що йдуть в магазини, що повертаються з магазинів, хлопці, які грають у футбол, хоча сьогодні був шкільний день.
  
  Його телефон зажужжал. Сьогоднішніх дзвінків вистачить ще на десять-дванадцять годин.
  
  Чоловік був головним помічником Моралеса.
  
  "Так?" Будь ласка, нехай будуть хороші новини.
  
  Чотириста вісімдесят сім тисяч доларів...
  
  “Я тільки що дізнався, чому не з'явився наш кур'єр. Він мертвий. Його зарізали в центрі міста".
  
  - Що? Хто це зробив?
  
  “Поняття не маю. Ніколи не чув, що Рінальдо був у небезпеці".
  
  “Я теж цього не робив. Не використовував би його, якщо б це було так".
  
  Эчи Рінальдо працював позаштатним співробітником у багатьох командах. У нього не було власної території і ніякої відданості, за винятком того, що він займався своїм ремеслом з передачі "складних вантажів" (термін, який жилавий чоловік використовував з деяким гумором) в руки покупців або позичальників. Він ніколи нікого не обманював і тримав рот на замку.
  
  "Ми знаємо," продовжив чоловік, "що він без будь-яких проблем сховав посилку".
  
  “ Ви думаєте, ця людина, цей вбивця, стежив за ним і катував, щоб дізнатися, де воно?
  
  “ Малоймовірно. З того, що я чув, це була вулична бійка. Він помер через кілька хвилин. І більш або менш публічно. Ви хочете, щоб я знайшов того, хто це зробив" і —
  
  "На даний момент мене це не цікавить," спокійно сказав Моралес, ". Знайти доставку : це наша єдина місія".
  
  Пауза на іншому кінці дроту. "Гроші у продавця".
  
  "Це теж не проблема". Продавець не став би брати гроші Моралеса і красти доставку назад. Моралес добре знав роботу цієї людини. Таке подвійне занурення не принесло б жодної користі. Крім того, відносини між ними були партнерськими, і було ще надто рано, щоб один партнер міг обдурити іншого. “ Що ще ти знаєш?
  
  “Ми відстежуємо сканери. Ні в кого немає багато інформації. Це не був викрадення, і не було контрактів ні з ким, хто відповідав би його опису ".
  
  “ Використовуй кого тобі треба — але тільки наших людей або людей, які у нас в кишені, — і з'ясуй все, що зможеш, простеж за Рінальдо, установи спостереження за кожним, хто що-небудь знає. І поліція теж, якщо знадобиться.
  
  “Так, сер. О, ще дещо".
  
  "Так?"
  
  “Рінальдо був не один, коли це сталося. З ним був його син".
  
  Ах, так. Абсолютно вірно. Моралес згадав це. Вчора було вирішено, що він візьме хлопчика з собою на обхід, щоб надати собі вид невинного, якщо його зупинять за порушення правил дорожнього руху. Він ніколи не зустрічав цього хлопчика, але вважав, що йому близько восьми чи дев'яти років.
  
  "Що ж він побачив?"
  
  “Нічого, судячи з того, що ми уловлюємо з розмов. Але хто знає?"
  
  “Я буду мати це на увазі. А тепер починай".
  
  "Так, сер".
  
  Він відключився і, зціпивши зуби, оглянув футболістів. Вони повинні бути в школі. Де були їхні батьки?
  
  Він поміркував над дзвінком свого лейтенанта і вирішив, що зараз не час економити п'ятдесят дев'ять доларів. Він витягнув батарейки зі свого телефону — вони у нього були — і розламав пристрій навпіл, потім кинув уламки в пакет для утилізації. З ящика столу він дістав ще один телефон і гострим ножем з кістяною ручкою, що належав його батькові, почав обережно, по сантиметру за раз, розрізати пластикову упаковку.
  
  
  Відключивши дзвінок, кремезний чоловік поклав свій Samsung в кишеню своєї військової куртки оливково-сірого кольору і, потягуючи чудовий кави diner, задумався, звідки взялося ім'я Echi.
  
  Хіба це не було якимось іноземним словом? No. Ecco. Це воно? З стародавньої мови? Зразок грецького або римського? Ecco, отже, я. У своїй роботі Стен Коельо не мав особливого ставлення до літератури старих часів або іноземним мовам, крім іспанської. І іноді російську, якщо йому доводилося виступати проти команди Брайтон-Біч у Брукліні.
  
  Йому слід більше читати. Йому слід більше вчитися.
  
  Ще шматочок нежирної яєчні.
  
  Отже, Еко Рінальдо був мертвий, а дуже важлива посилка пропала.
  
  Що ж, це був справжній бардак.
  
  Видершись на скрипучий табурет, він доїдав сніданок в закусочній у Верхньому Іст-Сайді: яєчню з легких продуктів, тости на гарнір і сосиски з індички, в яких, оскільки це була індичка, повинно було бути менше калорій і жиру, ніж в іншому вигляді, сьогоденні. Хоча, швидше за все, немає. Жир індички, свинячий жир - обидва практично однакові.
  
  Він відчув, як його обхват притиснувся до пояса, неначе їжа вже збільшила його талію на сорок чотири дюйми. Коельо був упевнений, що це не так, але уявне здуття здавалося реальним. Скоро він візьме вага під контроль.
  
  “ Гей, мила, налий іще. Він постукав по кавовій чашці. “ І це датське печиво. Те, що з сиром. І рахунок.
  
  "Звичайно".
  
  Він потягнувся за гаманцем, але обережно. За тугим поясом у нього був "Глок", досить прихований, але не зовсім, і закусочна була переповнена. Не місце для того, щоб хтось кричав: "У цього придурка є пістолет!"
  
  Розмірковуючи про телефонному дзвінку хвилину тому: його місією було знайти доставку, можливо, знайти того, хто вбив Рінальдо, але на даний момент це було необов'язково. Доставка була єдиним, що мало значення.
  
  Він залишив шматочок ковбаси, щоб компенсувати калорійність, і зжував половину данської печива, у якого був смак цукру. Не те щоб це було недоліком. Він відлив у себе дві порції кави і доїв залишки печива. Він витер рот і свої вражаючі вуса, такі ж з сивиною, як і його густе волосся. Порившись в пошуках купюр, він залишив під тарілкою десятки і п'ятірки - щедрі чайові. Потім поклав гаманець на місце — акуратно поклав — і покинув закусочну, вийшовши на Третє авеню, загачену людьми, які прямували на роботу, в основному які прямували на південь, у Мідтаун. Він жив у Квінсі, де поїздки на роботу були іншими, в основному ви їздили на автобусах або пішки добиралися до метро або ліфтів. Там все ще було багатолюдно, але не так, як зараз.
  
  Манхеттен.
  
  Тут хороші обідають. Більше для нього нічого особливого.
  
  Коельо став поруч із закусочної і закурив сигарету. Проходила повз жінка, тягнула свого переповненого дитину в школу з завищеними цінами, втупилася на нього. Його відповідь погляд говорив: "Пішов ти, це все ще Америка". Він хотів видихнути дим в її бік, але вона швидко пішла, важко ступаючи в своїх масивних і потворних черевиках.
  
  Курив, розмірковуючи про те, де може бути доставка. Величезна кількість людей, що проходять повз, здавалося, підкреслювало безнадійність місії.
  
  Нарешті, його телефон зажужжал, і він подивився на визначник номера абонента.
  
  "Йоу".
  
  “ Як і раніше ні слова про те, хто вбив Рінальдо.
  
  "Мене це не хвилює", - сказав Коельо. “Розкажи мені що-небудь про доставку. Це все, що нас хвилює на даний момент".
  
  Дзвонив якийсь панк, який набирав номери і підвозив знімальну групу. Схоже на роботу покійного Рінальдо. Коельо ніколи його не зустрічав, але за нього поручилися. У нього був акцент, який, здавалося, являв собою суміш трьох різних мов.
  
  “ Посилка прибула в місто вчора об одинадцятій ранку. З поїзда з Чикаго.
  
  “Я все це знаю. Продовжуй".
  
  “Якийсь водій забрав його у Джерсі, на складі в Ньюарку. Відвіз в якесь місце в центрі міста. Зустрівся з Рінальдо для передачі. Потім ... ніхто не знає, що сталося ".
  
  "'В якомусь місці" - це, чорт візьми, не особливо корисно".
  
  “Я працюю над цим, чувак. Це була західна сторона, недалеко від води, де їх не було б видно".
  
  Ніхто б не побачив? Мідтаун-Вест не був Мідтаун-сентрал, але це все одно було одне з найжвавіших місць на землі. Чорт візьми, рух тільки на шосе, що йде уздовж Гудзона, і назад означало десять тисяч свідків в годину.
  
  Але, міркував він, Рінальдо, можливо, був досить дурний, щоб дати себе вбити, але він не був дурний, коли справа стосувалася його роботи, особливо завдання, дорученого йому сумно відомим Мігелем Анхелем.
  
  "К.", - сказав Коельо своєму зв'язковому. “Я зараз піду туди. Але будь в курсі подій. Мені потрібен адресу. Там буде дещо для тебе. Обіцяю ".
  
  "Спасибі".
  
  Вони роз'єдналися.
  
  Застебнувши куртку - не стільки із-за холоду, якого насправді не було, але просто для того, щоб захований пістолет залишався непоміченим, - Коельо вирушив пішки в Центр міста, підраховуючи, скільки калорій спалить похід.
  
  Неабияка сума, радісно подумав він і купив хот-доги і кока-колу, щоб підкріпитися в дорозі.
  
  
  "Тут більше, ніж здавалося минулої ночі", - з сумнівом сказав Мел Купер, киваючи на масу доказів з місця злочину Эчи Рінальдо, розкладених на столах для доказів у міському будинку Райма.
  
  “ Це правда? Райм глянув на чоловіка в окулярах невисокої статури. Відповідь був іронічним. Зміст: Який сенс констатувати очевидне? Нижче був підтекст: "Якщо є так багато всього, можливо, нам слід аналізувати, а не обговорювати".
  
  Купер був видатним техніком судової лабораторії у відділі криміналістики поліції Нью-Йорка зі штаб-квартирою в Квінсі. Він часто працював з Раймом і Сакс, обслуговуючи тут обладнання. Він приїхав минулої ночі, пропрацював до 4 ранку, попрямував додому до матері, щоб трохи поспати, і тепер повернувся, одягнений в халат і маску, як хірург.
  
  "Ми не добиваємося ніякого прогресу".
  
  "Ось, це вірне спостереження".
  
  Аналіз стічних вод з вулиць Мидтауна не дав ніяких зачіпок, і тому Райм обдумав наступні кроки. Він сказав Куперу: “Одноразовий телефон Рінальдо все ще у Шарнека з відділу комп'ютерних злочинів. У ньому була якась функція очищення, але вони намагаються відновити дані". Райм підкотився до столу, на якому була приклеєна записка. Вона свідчила: Знайдений в шести футах від жертви. Там була ціла гора відбитків двох десятків різних черевик і п'ятдесят різних зразків відбитків пальців. Три використаних презерватива. Райм поморщився, але не із-за неприємного вигляду цих конкретних предметів, а тому, що, хоча ймовірність того, що вбивці потрібен час до чи після вбивства, щоб зайнятися сексом без побоювання, була мінімальною, він дійсно міг це зробити.
  
  І хоча Райм зневажав кліше, приказка про те, що каменя на камені не залишається, була підзаконним актом при роботі на місці злочину.
  
  Були також купи сміття - в буквальному сенсі — від того місця, де починався кривавий слід, до місця приблизно в середині провулка, де помер Рінальдо.
  
  Райм прийняв рішення. “Давайте зосередимося на тому, де він був раніше і з ким контактував. Він був постачальником ... Якщо ми зможемо встановити його місцезнаходження в місцях, де він здійснював свої поставки, ми могли б знайти когось, з ким він переспав ".
  
  “ І у якого був мотив вбити його.
  
  “Можливо. Це належить з'ясувати Амелії. Наша робота - просто знайти, де і кого".
  
  Переглядаючи докази, які могли б стати в нагоді в їх новому завданні, Купер запитав: “чи Є шанс, що Лон зможе взятися за цю справу? Я розмовляв з ним минулого тижня. Здавалося, йому трохи краще".
  
  Райм похитав головою. Лон Селлитто, його колишній партнер і детектив з особливо важливих справ, який офіційно керував розслідуваннями, в яких Райм допомагав в якості консультанта, все ще був хворий через отруєння у недавньому випадку. "Я запитав, і він все ще не працює".
  
  Купер зітхнув. “ Навіть після всіх цих місяців?
  
  Він ледь не помер. Те, що його врятували, було медичним дивом.
  
  Райм змінив тему словами: “Давайте перейдемо до справи. Є що-небудь на кузові, на кузові вантажівки або на протекторах шин, що могло б дати нам уявлення про те, де він був раніше в той день?"
  
  Було ясно, що сталася боротьба, і Рінальдо боровся з нападником. Принцип Локара, названий на честь французького криміналіста Едмона Локара, свідчить, що завжди відбувається передача доказів між злочинцем і місцем злочину або злочинцем і жертвою. Це особливо вірно у випадку фізичної боротьби. В ідеалі, Рінальдо повинен був нігтем виколупати трохи характерною ДНК зі шкіри свого вбивці, коли бився з ним. Тепер, читаючи звіти судмедекспертів і Сакс, вони дізналися, що Рінальдо був у рукавичках. Сліди з рукавичок і пальто, пропущені через газовий хроматограф / мас-спектрометр, не виявили хімічних речовин, які могли б привести їх у певне місце або підказати професію, яка могла бути у вбивці, або волоски, або інші докази, багаті ДНК.
  
  Райм зітхнув. “ Шини і черевики Рінальдо. Давай подивимося, що вони зібрали.
  
  На щастя, у вантажівки були досить нові шини, а на жертві були кросівки з протектором, так що на обох було неабияку кількість слідів грунту.
  
  Купер підготував зразок для ГХ/МС. Поки він це робив, Райм примружився й одвернувся від апарату. Він почув слабкий звук поворачиваемого ключа до вхідних дверей (після того, як нещасний випадок зробив його інвалідом, він був переконаний, що його вижили почуття загострилися). Тому був на кухні, так що це, мабуть, Сакс, яка пішла раніше, щоб забрати сина Рінальдо з установи по догляду за дітьми та родиною і передати його в прийомну сім'ю в терміновому порядку. Він був радий, що вона повернулася; йому хотілося, щоб вона розбиралася в цій справі.
  
  Але потім він почув щось на додаток до її кроків, щось, що стривожило його.
  
  Ще кілька кроків, більш м'яких.
  
  Він зітхнув.
  
  "Що сталося?" Запитав Крейда Купер, помітивши вираз обличчя.
  
  Він не відповів.
  
  Сакс завернула за ріг зі своїм супутником. Хлопець, рослий і чорношкірий, з коротко підстриженими чорними волоссям, зупинився в дверях вітальні, широко розкривши очі, коли втупився на обладнання.
  
  Сакс слабо посміхнулася, як припустив Райм, того, що повинно було означати вираз його сум'яття. Вона сказала: "Це Хав'єр".
  
  "Привіт," сказав Мел Купер.
  
  Райм кивнув, змусивши себе посміхнутися.
  
  Хлопчик обережно кивнув і знову повернувся до механізму.
  
  Сакс лише мить помовчала і, знаючи, про що подумає Райм, сказала: “Хав'єр тут не залишиться. Прийомна сім'я недалеко, у Вест-Сайді. Я сказав йому, що зупинюся тут, і він зможе зустрітися з людьми, які збираються піймати людину, що убив його батька.
  
  Хлопчик пограв з чимось, схожим на коробку для олівців. На ній були зображені якісь квадратні мультяшні персонажі і слово "Майнкрафт". Він також тримав у руках планшет з папером для малювання, і Райм зміг розгледіти кілька начерків схожих персонажів. Вони були досить гарні для дитини його віку.
  
  “ Ну, так. Райм кивнув йому. Нагадай, як звали хлопчика? Він вже забув. “ Ми робимо...
  
  “ Ти в одному з цих крісел. Рис. Колеса. І мотор. Я їх бачив. Чому?
  
  "Я не можу ходити".
  
  Він моргнув. “ Ти не можеш ходити? Як ти граєш у футбол?
  
  "Я не можу".
  
  "Чорт".
  
  Тепер Райм щиро посміхнувся. “ Так. Рис.
  
  “ Хав'єр? - запитала Сакс. Ці люди збираються використовувати все це обладнання, як ви бачите по телевізору. Вони збираються знайти цю людину.
  
  “ Так. "Очі хлопчика знову затуманились. Він не збирався плакати, оцінив Райм, і не збирався впадати в істерику. Але він, здавалося, съеживался, віддалявся.
  
  "Я повернуся через півгодини, Райм," сказала Сакс.
  
  Вона обернулася. Хав'єр, однак, залишився на місці, втупившись на крісло Райма. Він вказав на екран — той, що був прикріплений до газового хроматографу / мас-спектрометру. Він сказав: “Є така гра. FIFA. Відеогра. Ти знайомий з ФІФА?"
  
  Він поняття не мав. Він сказав: "Звичайно".
  
  “В цю гру ти можеш грати у футбол. У будь-яку команду, яку захочеш. "Челсі ". "Ліверпуль ". "Гелаксі ". Це круто. Ти можеш грати в неї, сидячи в кріслі. Тобі не потрібно бігати. Ти можеш грати в неї, сидячи там ".
  
  "Спасибі, Хав'єр".
  
  “Так. Це хороша гра".
  
  Потім він повернувся, і вони з Сакс разом вийшли за двері.
  
  "Здається, хороший хлопець", - сказав Купер. "Дуже шкода, що так вийшло".
  
  "Слід, Крейда," нагадав Райм. “ Слід. І виразно кивнув на GC/MS.
  
  
  Прийомна сім'я, яка живе в маленькому будинку у Верхньому Вест-Сайді, здавалася ідеальною для їх завдання. Незворушна, спокійна, невимушена. Як раз з тих, хто здатний зняти напругу з дітей, вирваних з травмуючої сімейного життя.
  
  Саллі Еббот була симпатичною брюнеткою — за оцінкою Амелії Сакс, їй було за тридцять. На ній були джинси і бордовий светр. Її чоловік, на кілька років старше, невисокий, але атлетично складений, привітно посміхнувся і енергійно потиснув Сакс руку, потім переключив свою увагу на Хав'єра. Він відразу ж зав'язав з хлопчиком розмова — все про нього самого, про те, що він любив робити і є, і, звичайно, про те, які команди йому подобалися. Вони здавалися добрими, але соцпрацівник Служби у справах дітей та сім'ї запевнила Сакс, що деякі з їх минулих підопічних були дітьми з того ж оточення, що і Хав'єр, — навіть більш суворими. Як би хлопчик на них не відреагував, пара була готова мати з ними справу.
  
  Увагу і гарний настрій, що супроводжували ці перші кілька хвилин, здавалися природними, але Сакс також припустила, що це стандартна процедура для процесу усиновлення. В майбутньому будуть моменти для серйозних розмов, сліз ночами, спалахів гніву на долю, або на пролиту газовану воду, або взагалі ні на що, але такі люди, як ця щедра пара, знали свою справу. Зараз було просто час для привітання і підбадьорювання.
  
  Пітер Ебботт проводив хлопчика в його кімнату. Хав'єр сам катил валіза — він не дозволив чоловікові взяти його.
  
  Сакс була рада залишитися наодинці з місіс Еббот. “ Причин для занепокоєння немає, - тихо сказала вона, - але я залишу офіцера поліції зовні в машині без розпізнавальних знаків. Ви побачите його, позашляховик ". Вона пояснила, що вони все ще розслідують вбивство його батька. Вона вважала, що це, ймовірно, випадкове вбивство. Інцидент не був пов'язаний з організованою злочинністю; обставини припускали випадкове пограбування або особисту сварку. "Тим не менш, поки ми не дізнаємося більше, ми просто хочемо бути в безпеці".
  
  Прийомна мати сказала, що розуміє і що це траплялося раніше, зазвичай у контексті захисту дітей від природних батьків, які були неврівноваженими і перебували під заборонними судовими наказами. Але вона запитала: "Ми можемо піти в парк, пограти?"
  
  “О, звичайно. Офіцер Ламонт просто побуде з тобою. Він буде в цивільному. Хав'єр познайомився з ним. Вони добре ладнають. Вони фанати "Метс".
  
  Вона посміхнулася. “ Я теж. Пітер вболіває за "Кабс" ... Я знаю, я знаю. Але я все одно люблю його.
  
  Сакс теж посміхнулася.
  
  Потім вони з місіс Еббот пройшли в спальню хлопчика на другому поверсі, і Сакс була вражена. Там було чисто і затишно, повно іграшок та прикрас, не враховують гендерні особливості. Настільний комп'ютер з табличкою: Зателефонуйте мамі Саллі або татові Пітеру, перш ніж виходити в Інтернет.
  
  Вона схвалила це.
  
  Сакс не знала протоколу про фізичному контакті, але коли вона попрощалася з хлопчиком, він уклав її в обійми. “ Ви прийшли провідати мене, міс Амелія?
  
  "Звичайно, буду!" Сакс міцно обняла його у відповідь. Вона вручила візитні картки йому і місіс Еббот. "Якщо я вам знадоблюся, будь ласка, зателефонуйте мені в будь-який час".
  
  Вона дивилася, як Хав'єр плюхнувся на ліжко, відкрив свою коробку з Майнкрафтом і дістав з неї кілька кольорових олівців. Він почав малювати.
  
  Вийшовши на вулицю, Сакс зробила не більше двох кроків до свого "Форду Торіно", коли задзвонив її телефон. Це був Райм.
  
  “Привіт, я тільки що підвезла його. Він здається симпатичним —"
  
  Його голос перервав її. “ У нас є зачіпка. Ти знаєш старий склад зброї на Вест-Фіфті?
  
  "Звичайно". Це було старе занедбане будівля, побудована на початку минулого століття. Вона читала, що це місце було заплановано до зносу ... Хоча здавалося, що статті про цю долю з'являлися в газетах десятиліттями.
  
  "Як тобі це вдалося?"
  
  “ Сліди взуття Рінальдо і протектора його вантажівки. Ми з Крейду знайшли сліди кінського гною і переробленого олії. Фасад збройової знаходиться на розі П'ять-один і Одинадцять, але — Крейда перевірив — є чорний хід на розі П'ятдесят і Десять, поруч зі стайнею, де тримають коней з Центрального парку. А поруч з цим знаходиться склад переробленого масла ".
  
  "Я вже в дорозі".
  
  
  Стен Коельо курив, притулившись до стіни офісної будівлі в далекій західній частині Манхеттена, милуючись авіаносцем "Безстрашний". Великий чортів корабель. Він ніколи не служив у збройних силах, але якби служив, то хотів би стати моряком на такому судні.
  
  Що ж, тепер, коли він вивчив його, це був новий перевізник. На цей раз, схоже, розміщення було не зовсім чотиризірковим.
  
  Безглуздий погляд на свій телефон. Він прибрав його.
  
  Як раз в той момент, коли нетерплячка взяла верх, і він відштовхнувся від свого сідала, щоб знайти жирну ложку для ланчу, Samsung зажужжал. Звук сповістив про надходження повідомлення.
  
  'Як раз вчасно.
  
  О, чудово! Панк впорався. Благослови її господь. У повідомленні повідомлялося про місце, де Екко, ну, Эчи, Рінальдо забрав посилку вчора о пів на дванадцяту ранку. Більше ніяких подробиць про те, де він міг взяти його на зберігання. Але пункт передачі був хорошим початком. Він відповів, підтвердивши інформацію.
  
  Це місце знаходилося всього в трьох кварталах звідси. Коельо повернувся в зазначеному напрямку і закрокував по тротуарах, які тут проходили перед автосалонами та ремонтними майстернями, студії графічного дизайну, невеликими рекламними агентствами, складами, квартирами і тим, що він розглядав раніше, — самої маслянистої з жирних ложок. Проте все змінювалося, і, можливо, коли—небудь "худ" стане новим шиком, тепер, коли велика частина решти Манхеттена — навіть Гарлем - стає занадто крутий, занадто хіпстерської, щоб висловити це словами.
  
  Через десять хвилин він побачив будівлю, яке шукав.
  
  Збройовий склад у Вест-Сайді був справжнім витвором мистецтва. Двоповерховий, нагадує замок з червоної цегли. Відверто потворний, подумав Коельо, хоча хто він такий, щоб говорити? Він так і не спромігся виставити рожевих фламінго, які стояли на одній ніжці перед його бунгало в Квінсі, коли він переїхав туди два роки тому. (І колір цегли - засохлий криваво-червоний - був таким же, як у збройової.)
  
  Огледівшись довкола і впевнившись, що ніхто не звертає на нього уваги, він попрямував до входу в заклад на Одинадцятій авеню. Понівечені графіті двері були зачинені і замкнені на ланцюжок. Вони були десяти футів заввишки і з цільного дуба — в кінці кінців, це місце було бойовим складом, і, ймовірно, коли-то там зберігалася зброя масового ураження (на той час), що Національна гвардія або армія хотіли уберегти від попадання в руки різних поганих хлопців.
  
  З цього боку входу немає.
  
  Він обійшов будинок і, нарешті, помітив на 50-ій вулиці маленьку двері, замок на якій виглядав просто неправильно. Він обережно підійшов до неї і, переконавшись, що за ним ніхто не спостерігає, перевірив ручку. Так, замок і засув були зламані — судячи по іржі, деякий час тому, — і він із зусиллям відкрив панель. Його зустрів запах цвілі і сечі, від якого у нього перехопило подих. Він придушив кашель і нудоту і прослизнув всередину.
  
  Двері вели в якийсь складське приміщення, зараз порожній, якщо не рахувати доказів, що пояснюють, чому дверима все ще користувалися: голок, трубок для крека і трубок, в яких колись містився камінь. Слава Богу, зараз у кабінеті було порожньо, так що Коельо не довелося проламувати голови своїм "Глок".
  
  Він прослизнув у коридор, а потім попрямував до того, що здавалося аркою. Приміщення було величезним — коридор зникав у темряві через квартал. Ні, Рінальдо зовсім не був дурним. Це було ідеальне місце для передачі. Коельо задавався питанням: він сховав це тут? Були там підвали? Потайні кімнати? На пошуки і знаходження цього можуть піти дні.
  
  І якщо б він просто прийняв вантаж тут, в оружейній, які зачіпки міг знайти він або хто-небудь інший, які могли б підказати, де зараз знаходиться вантаж?
  
  Безнадійно. Ну, от він і тут. Значить, йому доведеться—
  
  Якийсь шум.
  
  Завмерши, Коельо зрозумів, що він не один.
  
  Це був стукіт або клацання, долинав зсередини, але на деякій відстані — з іншого боку арки, яка, імовірно, вела на головну арену збройової. Витягнувши пістолет, він рушив вперед, тримаючись ближче до стін і уважно стежачи за тим, куди ставить ноги, щоб не спіткнутися і не видати своєї присутності.
  
  Серце шалено калатало, в животі вирували два хот-дога, він переклав пістолет у ліву руку, витер праву долоню об штани і знову взяв пістолет іншою рукою. Підійшовши ближче до арки, він зупинився. Потім: швидкий погляд назовні. У дальньому кінці відкритої площадки — вона справді була величезною — він побачив фігуру ярдів за п'ятдесят од себе, що стоїть зі схрещеними руками. Чоловік озирався по сторонам. Оскільки дверний отвір позаду нього був відкритий, задній світло не дозволяв розгледіти якісь деталі.
  
  Але потім чоловік ступив трохи в бік, і він вирішив, що це, ймовірно, жінка. Щось в позі, розмір стегон. Хоча її волосся були зібрані наверх або під якийсь шапочкою.
  
  Очевидно, задоволена тим, що вона робила, вона взяла, як їй здалося, великий чемодан і, повернувшись, пішов до дверей.
  
  Було це збігом? Вона була будівельним інспектором або забудовником? Чи це було за Рінальдо? І доставки? І, якщо так, чи знайшла вона щось важливе?
  
  Тримаючи пістолет у руці, тримаючи палець поряд, але не на спусковому гачку, Коельо побіг так швидко, як тільки наважився, до відчинених дверей, за якою вона тільки що зникла.
  
  Але як тільки він підійшов ближче, перша сторона подвійний двері, потім друга, зачинилися. І він почув, як вона зачинилася.
  
  Чорт візьми. Він спробував відкрити її, але панелі були щільно закриті.
  
  Він рвонувся назад, його тіло прискорило серцебиття і дихання. "Не дай мені вмерти тут", - подумав він. "Господи, можуть знадобитися місяці, щоб знайти моє тіло".
  
  І не дай мені блювати.
  
  Але сьогодні ніяких коронарних кровотеч або відрижки. Він повернувся до зламаних дверей, через які увійшов, обережно вийшов і знову закрив її. Опинившись на тротуарі, з пістолетом в руці, але захованим під курткою, він швидко пішов по тротуару, огинаючи будівлю. Завернувши за ріг, він уповільнив крок і перевів подих.
  
  Зловмисниця стояла на узбіччі, поряд з великою валізою, який він вже бачив. Це була висока рудоволоса жінка. Вона з підозрою озирнувся, і він пірнув за одну з опор збройової, але вона не дивилася в його бік. Вона зосередилася на вулиці поруч з нею. Її поза наводила на думку, що вона озброєна; поки вона вивчала місцевість, її права рука була стегна, пальці злегка зігнуті, ніби вона була готова оголити зброю. Коельо знав це, тому що саме таку позу він часто брав, якщо насувалася перестрілка.
  
  Хто вона, чорт візьми, така? Працює на конкуруючу банду? Працює на вантажовідправника? Поліцейський?
  
  Він повинен був це з'ясувати.
  
  Підійди ближче, як тільки вона сяде в машину, він стрибне на пасажирське сидіння і приставить пістолет до її боці. Потім переконайся, що вона не пристегнулась, хоча він би це зробив. І він змушував її їхати в якесь безлюдне місце. Потім отримував відповіді.
  
  Стискаючи в руці пістолет, який все ще був прихований, він перетнув вулицю і рушив на схід, в її напрямку, використовуючи припарковані машини та вантажівки в якості прикриття. Попереду, на перехресті, був великий "Макдоналдс", під великим рекламним щитом, рекламирующим це місце, — ознака облагороджування, про який він думав раніше.
  
  Був обідній час, і тротуар тут був переповнений. Він загубився в натовпи людей, що входять в ресторан і виходять з нього.
  
  Наблизившись, він побачив, що вона досить гарненька. Якого біса вона задумала? Якась гаряча красуня на шикарній машині занишпорила за місцем, куди було переведено півмільйона доларів вельми незаконного лайна. Вона могла бути спідницею, що працює на бандита, який вибрав її, щоб звести до мінімуму підозри, у своїх пошуках таємничої доставки.
  
  Чорт, це була сексистську думка. Можливо, ця сучка сама була ОГ, суперницею Моралеса. Світ змінювався. Це був тільки питання часу, коли жінка займе високе положення в організованій злочинності Нью-Йорка і буде коронована як Справжній гангстер.
  
  Гангстерка? Коельо дозволив собі гумористичну думка.
  
  Вона поставила валізу в багажник, зачинила його і дістала телефон, щоб подзвонити.
  
  Як тільки вона закінчить і сяде на переднє сидіння, він зробить свій хід.
  
  Тепер він пробився крізь натовп і попрямував через вулицю до готелю "Торіно".
  
  Але вона рухалася швидко. Ривком відкрила двері і кинула телефон на пасажирське сидіння. Через кілька секунд машина завелася, і її занесло — фактично, вона залишила смугу гуми, умчавшись геть.
  
  Рис.
  
  Що ж, принаймні, у нього було хоч якесь підтвердження того, що "арсенал" пов'язаний з Рінальдо і сумно відомої доставкою. Інакше навіщо б цікавитися збройної жінкою, яка так водить машину?
  
  Зв'язок...Що, чорт візьми, це було?
  
  Він глянув на грецьку закусочну позаду себе, звідки доносився запах часнику і смаженої риби.
  
  Потім він подумав про свого боса і сказав собі: "Ні, берися за роботу".
  
  
  "Що це за відкриття, якому ти так радієш?" - Запитав Крейда Купер Амелію Сакс, коли вона швидко увійшла у вітальню Райма.
  
  "Рукавички".
  
  “ Правда? - З ентузіазмом запитав Купер.
  
  "Я розповім тобі всю історію", - сказала вона. “ На додаток до нафтовидобутку і стайні, які підказали вам, що Рінальдо був в оружейній, навпроти заднього входу в заклад є два ресторани. "Макдональдс" і грецька закусочна. Я знайшов двох свідків, які абсолютно впевнені, що...
  
  "Майже впевнений"
  
  "В риму," попередила вона.
  
  Він знизав плечима. “ Прошу вас, продовжуйте.
  
  “ Які абсолютно впевнені, що два білих вантажівки в'їхали через чорний хід вчора близько пів на дванадцяту ранку.
  
  "Як вони проникли всередину?"
  
  “ Замки були зламані, я майже впевнений. Сліди подряпин. Двері закрилися, і ніхто не бачив, що сталося потім або коли вони пішли. Це місце належить державі, і я подзвонив в їх відділ нерухомості, і вони попросили службу технічного обслуговування впустити мене. Моторошне місце. Якщо ви коли-небудь захочете зняти фільм жахів, то це декорації для нього. Підлога там в основному земляний, тому я взяв зразки грунту. Я знайшов протектори, в яких навіть без порівняння дізнався сліди Рінальдо. Там був інший вантажівка? Протектори були досить поганими. По ним неможливо отримати які-небудь ідентифікаційні сліди протекторів.
  
  “ Ти згадував рукавички. Райм втрачав терпіння.
  
  Вона показала пластиковий пакет. "Латекс".
  
  "Ах, це хороша новина". Латексні рукавички, на відміну від тканинних, добре фіксують відбитки пальців (з внутрішньої сторони) і мають адгезивними властивостями, які зберігають сліди. Розумні злочинці спалюють їх, перетворюючи в ніщо, не дуже розумні викидають, щоб поліція знайшла їх і незабаром після цього зробила всілякі корисні відкриття, які допоможуть арешт і засудження.
  
  “ Спочатку фрикційні виступи.
  
  Надівши свій власний комплект рукавичок — схожого відтінку синього — Крейда Купер витягнув їх і протестував. Їх було дві, права і ліва. Райм сподівався, що вони належали того, кого Рінальдо зустрів в оружейній, оскільки у них вже була особистість Рінальдо.
  
  Як виявилося, вони цього не зробили. Всередині рукавичок були тільки відбитки пальців жертви.
  
  Райм насупився. “ Цікаво. Він залишив їх у збройній після зборів. Він не особливо турбувався про те, що їх знайдуть, тому його не особливо турбувало, що він залишив там свої відбитки.
  
  "Але, - продовжила Сакс свою думку, - він був стурбований відбитками пальців на тому, що він тримав у руках, — на чому-те, що було при собі або в нього, або в іншого водія".
  
  "Він був постачальником," помітив Райм. "І оскільки вантажівка був порожній, коли його вбили, і замкнений, він передав щось іншому водієві, або прийняв доставку, а потім залишив це в іншому місці". Він насупився. “ Що, чорт візьми, це була за партія?...Крейда, " наказав Райм, - з'ясуй, які сліди є на зовнішній стороні рукавичок.
  
  Він підготував зразок.
  
  У цей момент комп'ютер Райма видав звук вхідного електронного листа. Він прочитав тему і відправника. “ А, це від Рідні.
  
  Родні Шарнек, їх експерт з комп'ютерним злочинам в One Police Plaza.
  
  "Він зламав телефон Рінальдо", - сказав Райм, прочитавши. "Природно, це був одноразовий".
  
  Передплачені мобільні телефони без прив'язки до покупця або його або її фактичною адресою значно ускладнили життя поліцейських.
  
  Райм продовжив. “Там було всього чотири повідомлення. Та п'ять вхідних дзвінків з того ж номера — також абонент, який неможливо відстежити, зараз він не працює. На дзвінки ніхто не відповідав. Голосова пошта не була налаштована.
  
  Вона обійшла його ззаду, і він відчув її руку в рукавичці на своєму плечі, трохи на північ від демілітаризованої зони, де всі відчуття припинилися.
  
  Вони прочитали повідомлення. Перше, з записуючого пристрою Рінальдо, було відправлено в одинадцять сорок.
  
  Отримай посилку. Сховаєшся. Знайди гарне місце. Зустрінемося з U @ 7, де і планувалося, з подробицями. Сьогодні ввечері ти будеш королем мертвих.
  
  І нижче був простий відповідь
  
  K
  
  Там в половині п'ятого Рінальдо відправив повідомлення на інший телефон:
  
  Все заховано. У нас все добре. Хвостів немає. Здається, безпечно.
  
  Знову відповідь:
  
  K
  
  Райм зауважив, що всі вхідні дзвінки були зроблені з інтервалом у кілька хвилин і почалися в 19:05 вечора, імовірно, його клієнт дзвонив зі зростаючим хвилюванням, щоб дізнатися, чому Рінальдо не було на місці доставки. Райм згадав, що він був убитий в 6 годин вечора.
  
  - Отже, це відповідає на питання, - сказала Сакс. Рінальдо прийняв вантаж на збройовому складі, а потім десь сховав його, очікуючи, що тієї ночі доставить кінцевому одержувачу.
  
  "Король мертвих", - подумав Райм. Йому в голову прийшла думка. "Крейда, у тебе є результати дослідження слідів на рукавичках?"
  
  "Я знаю", - сказав технік. "Присутні — це..."
  
  “ Свинець, сурма, барій, кальцій, кремній... І, ризикну припустити, каучук, - сказав Райм.
  
  “Ну, кремнію немає, але так, все інше. І в значних кількостях. Як, чорт візьми, ти це з'ясувала?" Він посміхався.
  
  Але вираз зникло, коли він глянув на похмуре обличчя Райма. "Король мертвих," задумливо промовив він. “ Хімікати - це залишки пороху. І гума від якогось глушника. Я сказав 'ризиковано'. Він насупився. “Але, звичайно, там повинна була бути гума. З "перегородок глушника". Рінальдо протестував продукт, який він підбирав, щоб переконатися, що він працює ... і він навряд чи міг вистрілити з пістолета в центрі міста, не використовуючи глушник ".
  
  - І, враховуючи кількість залишків, про яких ви згадали, це автоматична зброя? - запитала Сакс.
  
  “Я про це не подумав. Але так, звичайно. Ось наша відповідь: містер Эчи Рінальдо брав постачання автоматів. І я б припустив, що їх досить багато, враховуючи розмір задіяних вантажівок. Хороша новина, я вважаю, в тому, що він не доставив їх покупцеві ".
  
  Погане, про який так і не було оголошено, полягало в тому, що в місті Нью-Йорк вільно перебувала велика кількість смертоносної зброї, яку можна передати тому, хто знайде його першим.
  
  Мантія Короля Мертвих, мабуть, була виставлена на загальний огляд.
  
  
  Будучи главою Палати 128 лордів, Мігель Анхель Моралес практично не звертав уваги на політику.
  
  О, були члени міської ради Гарлема і випадкові копи, яким доводилося підкуповувати (хоча поліція Нью-Йорка була набагато менш сприйнятлива до хабарів, ніж раніше). Але на рівнях вище мерії і різних адміністративних бюро політика не мала великого значення для такого ОГ, як Моралес.
  
  Однак він вивчив одне політичне питання: НАФТА, угода про вільну торгівлю між Мексикою, Канадою та Сполученими Штатами, яке послаблює торгові обмеження і фізичне переміщення товарів через кордони.
  
  Всі знали, що політкоректно засуджувати потік наркотиків, що прямує на північ, і відлив зброї, що йде в протилежному напрямку, і політики і адміністратори подбали про те, щоб ослаблення прикордонного контролю, завдяки НАФТА, не сприяло цієї жахливої торгівлі.
  
  Хто міг би посперечатися? Моралес, звичайно, не став.
  
  Але рік тому, слухаючи репортаж NPR про торговельну угоду, йому в голову прийшла ідея. Після деякого дослідження він дізнався, що, хоча наркотики раніше з ентузіазмом заборонялися до відправлення на північ, а зброю - на південь, митна система в рамках НАФТА стала безтурботним, коли справа стосувалася цих товарів, наступних в протилежних напрямках. Зрештою, ресурси були обмежені.
  
  Чи можна, запитав Моралес, заробляти на контрабанді зброї на північ?
  
  Під час однієї з кількох поїздок у Мексику, які вони вчинили з Конні, він дізнався, що дуже важко переправити через кордон гарне зброю американського або європейського виробництва. П'ятнадцять тисяч песо за Cuernos de Chivo, "козячі роги", як називали АК-47 в Мексиці, і шість тисяч песо за "Глок". Навіть реалістичні іграшкові пістолети, які використовувалися в багатьох із ста озброєних (або здаються збройними) пограбувань в одному тільки Мехіко кожен день, були дорогими. О, ви могли б трохи поторгуватися, коли вирушали купувати зброю в смердючий, брудний район Тепито в Мехіко — на базар наркотиків і зброї, — якби пережили цей досвід (чого не пережили багато людей).
  
  Щоб заповнити цей пробіл і знизити ціни, ватажкові інноваційного картелю в Чіуауа прийшла в голову ідея. Він купував високоякісні пістолети — H & K, Glocks, Rugers - і піддавав їх зворотного проектування, створював інструменти і штампи, необхідні для їх виготовлення, і займався бізнесом, виробляючи якісну вогнепальну зброю під виглядом створення автозапчастин. Було так багато американських виробників, переводити роботу в Мексику, що ніхто не помітив, що його діяльність насправді не має відношення до Ford, GM або Toyota.
  
  Основним ринком збуту голови картелю була Мексика і південні райони. Однак Моралес побачив можливість і вирішив вступити в партнерство з сеньйором Гваделупі. Він оформив замовлення та оплатив його, потім організував доставку на північ. Партнери розсудили, що вантажівки, що потрапили під санкції НАФТА, будуть в основному безперешкодно в'їжджати в Сполучені Штати, і якщо їх зупинять, то тільки для перевірки на наркотики; ці лабрадори і малінуа, безумовно, розумні, але також сліпі по запаху, коли справа доходить до запасів та одержувачів смертоносної зброї. Зрештою, вони пахли так само, як автомобільні запчастини.
  
  Партія, яку Эчи Рінальдо вчора забрав у збройовому магазині, була першою покупкою Моралеса, і її зникнення стало справжньою проблемою. У нього вишикувалася черга покупців, це вірно, але більш тривожною була його репутація. Він хотів бути, як він з усією серйозністю сказав Рінальдо і його товаришам, Королем мертвих Нью-Йорка, і все, що применшувало цю репутацію, було неприйнятно. У нього точно був товар: це зброя була одним з найдосконаліших у світі, деякі з лазерними і радарними прицілами, деякі настільки безшумні, що, як сказала йому Гваделупі, були не голосніше гикавки дитини.
  
  І кулі теж. Особливі, створені кращими зброярами картелю.
  
  Але наявність такого прекрасного товару робило цю невдачу, це збій ще більше незграбними.
  
  Він ще раз обдумав питання про те, чи варто йому довіряти Рінальдо це завдання. Що ж, це був не зовсім правильний питання. Эчи Рінальдо виконав за нього багато робіт, і довіру не було проблемою. Де він засумнівався в його судженнях, так це в обережності, з якою він підійшов до постачання. Моралес доручив Рінальдо зібрати кулемети вартістю в півмільйона доларів виключно на випадок, якщо федерали або ще хтось пронюхав про відправлення. Рінальдо був попереджений про ризик і охоче пішов на нього — за солідну винагороду. Вони також погодилися, що він не буде передавати товар негайно. Він цілий день роз'їжджав по окрузі і робив свої звичайні поставки, і, коли здавалося, що ніхто його не переслідує або якщо він не відчував ніякої іншої загрози, він зустрічався з Моралесом і розповідав йому, де сховано зброю.
  
  У той час ці заходи мали сенс.
  
  Але тепер вони, можливо, стали його знищенням.
  
  Мігель Анхель Моралес в цей час прогулювався по Центральному парку, прямуючи до парковій лавці, де він регулярно зустрічався зі своїми людьми. Це було недалеко від Овечого луки, і тому легко було помітити будь-якого, хто вів спостереження.
  
  Він отримав повідомлення від свого лейтенанта про те, що цей чоловік зробив деякі відкриття і хотів би повідомити про них якомога швидше.
  
  Ватажок банди продовжив спускатися по звивистій доріжці до лавки. Він сів і оглянув місцевість у пошуках будь-яких ознак того, що за ним спостерігають.
  
  Ні, це було ясно. Роки життя ватажка банди наділили його гострими почуттями, і він довіряв їм.
  
  Кинув погляд на годинник.
  
  Через п'ятнадцять хвилин з'явився його лейтенант, приніс, як Моралес молився, хороші новини.
  
  
  Амелія Сакс повернулася в збройову, знову одягнена в свій робочий комбінезон з місця злочину.
  
  І, як в черговий раз пораділа маски для обличчя. Це було зроблено для того, щоб її ДНК не зіпсувала докази, які вона могла б зібрати, але це також мало додаткова перевага в тому, що отфильтровывало нестерпний запах цвілі і сечі ... і, звичайно ж, захищало її від супутніх суперечка, що нічиїм легким не принесли б користі.
  
  Час від часу вона зупинялася і прислухалася — до неї долинали звуки вуличного руху. І інші звуки теж. Скрипи і стогони.
  
  Якщо ви коли-небудь захочете зняти фільм жахів, то це якраз те, що вам потрібно...
  
  Те, що вона виявила, було корисним з точки зору криміналістики, але також і тривожним. Так, схоже, що Эчи Рінальдо відчував тут автоматичну зброю. Вона выковыривала слимаків з бруду приблизно в тридцяти ярдів від того місця, де припаркувався його вантажівка. Вона могла б знайти на них відбитки пальців, що призвело б до продавця боєприпасів — злочинцю по праву, навіть якщо він не мав ніякого відношення до смерті Рінальдо.
  
  І що саме неприємне? З гримасою вона подивилася на кулі, які поклала в пакет. Це були "вбивці поліцейських", причому такого стилю, якого вона ніколи не бачила. Вони могли пробити бронежилет, але, пройшовши крізь кевлар, проникали всередину плоті жертви. Одиночний постріл, навіть в життєво важливі органи, ймовірно, був би смертельним з-за обширного крововиливу.
  
  Вона зібрала ще куль, потім, оцінивши траєкторію, шукала, але не знайшла жодної гільзи. Рінальдо або інший водій вантажівки забрали їх з собою. Вона зібрала докази і присіла навпочіпки, щоб покласти пакетики в пакет з-під молока.
  
  Саме тоді вона почула звук з-під арки, яка вела в коридор, огинає збройову. І не звук саундтрека до п'ятниці, 13-го. Кроки. Хтось був там, наближався крізь тіні.
  
  Швидко піднявшись, вона потягнулася за своєю зброєю.
  
  Потім позаду пролунав чоловічий голос. “ Не турбуйся.
  
  Вона завмерла і, обернувшись, побачила щільного чоловіка з волоссям кольору солі з перцем і великими вусами того ж відтінку. Він тримав пістолет, направлений приблизно в її бік. Це був маленький "Глок" 380-го калібру. Вона оцінювала ракурси. Її власний пістолет, побільше, 9-міліметровий, був пристебнутий ременем поверх комбінезона — так, існував ризик зараження, але вона ніколи не расстегивала блискавку на свою зброю.
  
  Але ні, розсудила вона, вона не зможе вихопити зброю вчасно, щоб перешкодити йому вистрілити. Однак, якщо він вистрілить в груди, жилет під комбінезоном дасть їй час впасти і вихопити зброю.
  
  Подвійний удар по її голові — тактично мудрий, але більш сильний удар — і це був би кінець.
  
  Але, як виявилося, ніякої перестрілки не було.
  
  Чоловік глянув на емблему криміналістичного підрозділу поліції Нью-Йорка на комбінезоні і сховав зброю. “ Я говорив: не зв'язуйся з ним. "Кивнувши в бік арки, звідки долинав звук. “Він просто якийсь наркоман. Нешкідливий".
  
  Потім він засунув руку в кишеню і дістав захисний футляр. Він показав значок і посвідчення особи.
  
  “Стен Коельо. ATF." Він розсміявся. “Ну, тепер ATFE, оскільки вони також дали нам вибухівку. Коли я вперше побачив тебе, я подумав, що ти, можливо, працюєш в який-небудь бригаді. Але зараз— " Він вказав на її вбрання. “ — виглядає як один з хороших хлопців. Ну, дівчата. Він насупився. “ Чи мені не слід вживати це слово в наші дні?
  
  
  Мігель Анхель Моралес побачив, як його лейтенант бадьоро крокує по стежці до лавки запасних.
  
  Рафаель Ортіс сів на лавку, хоча і в трьох метрах від нього.
  
  "Ні, - сказав Моралес," все чисто. Я спостерігав".
  
  Худий чоловік, років тридцяти-п'ятдесяти, визначити було неможливо. Він щільніше загорнув свій жахливий жовто-коричневий картатий піджак. Моралес заплатив лейтенанту хороші гроші. Чому він так одягався, завжди було загадкою.
  
  “Ми знаємо, що Рінальдо отримав зброю в збройовій кімнаті в одинадцять тридцять або близько того. І ми знаємо, що станом на чотири години він десь сховав зброю. І все виглядало добре ".
  
  Так, вони знали про це з повідомлень.
  
  Ортіз продовжив: “У проміжках він зробив півдюжини поставок по Манхеттену — і всі вони були законними. Пральна машина / сушилка, трохи томатного соусу для пари ресторанів. Автозапчастини ".
  
  Це було частиною плану - залишатися легальним. Моралес не хотів, щоб його заарештували за яку-небудь невелику передачу наркотиків і в процесі засікли б доставку зброї.
  
  “Тепер я відновив його маршрут на більшу частину дня. Але немає ніяких ознак того, що він залишав нашу доставку де-небудь, куди прямував своїм законним маршрутом. Але ось в чому справа — він пропав безвісти протягом години між двома останніми поставками. І поїздка від однієї до іншої не зайняла б так багато часу ".
  
  Настрій Моралеса піднялося. Якби Ортісу і його людям не вдавалося вистежити Рінальдо протягом всього дня, це було б проблемою. Але всього годину або близько того перерви? Те, що чоловік попрямував до схованки, ймовірно, можна було б реконструювати.
  
  “Добре. Давайте продовжимо. Як я і казав раніше".
  
  Ортіз кивнув. “ Мені потрібно трохи часу, щоб щось підготувати.
  
  В наші дні позбуватися тел ставало все важче і важче. Ви повинні бути абсолютно впевнені, що вони повністю зникли. І справа була не тільки в собаках. У них був спеціальний радар, який міг виявити тіло на глибині двадцяти футів під землею.
  
  "Ти будеш готова до п'яти?"
  
  Ортіз задумався. Кивок.
  
  Моралес усно назвав адресу свого чоловіка і попросив його повторити. Що той і зробив. У людини-миші була чудова пам'ять.
  
  "Добре".
  
  І обидва чоловіки встали. Не сказавши ні слова на прощання, вони повернулися в різні сторони і пішли.
  
  
  "Ми не єдині, хто працює над цим ділом".
  
  Сакс пояснювала Райму і Куперу, що агент з продажу алкоголю, тютюну і вогнепальної зброї Стен Коельо стежив за відправкою автоматичної зброї з іншого боку, від відправника. “ Вони отримали вказівку від якогось інформатора в Чикаго і стежили за нею на схід від складу в саут-сайді.
  
  "Можна сказати, розслідування з боку постачальників". Райму сподобалася жарт.
  
  Сакс продовжила: “Приїхав в цей район на поїзді. Нью-Джерсі. Коельо отримав наводку, що його переводять в збройову палату, але це було сьогодні. Рінальдо давно поїхав. У них немає ніяких інших зачіпок.
  
  "Який був джерело?"
  
  "Він сказав, що вони думають, що це надійшло з Мексики чи Канади, але інформація там не допомогла".
  
  “ Цей агент. Він...
  
  “ Законно. Так. Сакс в той момент була підключена до захищеній базі даних і читала. Коельо був на хорошому рахунку. Вона подивилася на Райма. “Його бос, відповідальний регіональний агент, віддав йому наказ знайти вантаж. Чи полетять голови". Вона розсміялася. “Цей Коельо, він справжній майстер своєї справи. Прямо як в кіно. Він сказав, що у його боса встав з-за розмірів штату Мен, щоб знайти партію. Коельо сказав: 'Чому Мен? Я б вибрав Техас'. Він був щиро здивований.
  
  “ Є якісь міркування з приводу того, хто вбив Рінальдо?
  
  “Ні. Все, про що піклується ATF, - це вантаж".
  
  Райм подумав, що це правда, що жертва у справі про вбивство, зазвичай є центром розслідування, в даний час відійшла на другий план.
  
  “ Значить, у них нічого немає більше, ніж у нас?
  
  “Ні. Він був у контакті з Національною безпекою, ФБР, ЦРУ. Ніхто не знає про будь-які зв'язки з терористами. ATF вважає, що це комерційна діяльність. Він сказав, що банди БК, можливо, шукають таку вогневу міць.
  
  Райм зітхнув. “ Набої для вбивства поліцейських, великі, калібру два двадцять три. З повним глушником. Якраз те, що нам потрібно на вулиці.
  
  “Я зберіг патрони, які відкопав, але Коельо зробив кілька знімків. Він збирається перевірити їх базу даних і подивитися, що зможе знайти ".
  
  Підійшов Крейда Купер. “Сподіваюся, їм пощастить більше, ніж мені. Вони саморобні. Невідомий бренд. Хоча виготовлені з урахуванням високих допусків. Професійний. Так, і ніяких відбитків пальців. Той, хто завантажив їх у магазин, був у рукавичках.
  
  Райм відкинув голову на спинку стільця. “ І в вуликах немає ніяких вказівок на те, куди Рінальдо попрямував після перекладу в арсенал. Якимось чином нам доведеться відновити його місцезнаходження протягом дня.
  
  "Ти забуваєшся", - сказала вона.
  
  Він подивився на докази.
  
  “ Тільки не це, - дорікнула вона. “ Рінальдо був не один, не забувай. Принаймні, частину дня.
  
  "О, той хлопчик".
  
  "Javier."
  
  "Javier." Райм поморщився. “ Але восьмирічна дитина? Який, безсумнівно, травмований? Що він може знати?
  
  "Принаймні, у нього не буде потреби брехати".
  
  Він визнав це. "Ну, запитай його".
  
  Сакс зателефонувала адміністратора подружжю. Трубку взяла Саллі Ебботт.
  
  “Це Амелія Сакс. Детектив, який привів до тебе Хав'єра".
  
  “Звичайно. Так. Як у тебе справи?"
  
  “Відмінно. Ти розмовляєш по гучномовному зв'язку з моїм напарником. Як справи у Хав'єра?"
  
  Райм нетерпляче підняв брову. Сакс проігнорувала його.
  
  “ Тихо. Не хоче розмовляти. Але досить добре пристосовується, враховуючи всі обставини. Вона говорила тихо, і Сакс здогадалася, що Хав'єр був недалеко. "Він малює шторм своїми кольоровими олівцями, і вони з Пітером подивилися футбол".
  
  Райм прочистив горло.
  
  "У тебе є які-небудь припущення, хто вбив його батька?" Дуже тихий шепіт.
  
  "Ні, але було б корисно, якби він міг розповісти нам кілька речей".
  
  “ Звичайно. У трубці почулося шарудіння, і Райм почув жіночий голос: “Хав'єр, у телефону міс Амелія. Вона хоче поставити тобі кілька запитань". Вона натиснула на кнопку гучного зв'язку, Райму було чути.
  
  “Привіт. Як справи?"
  
  “Добре, Хав'єр. Як у тебе справи?"
  
  "Добре".
  
  "Я хотів би знати кілька речей".
  
  "Звичайно, я думаю".
  
  “ Коли ти вчора познайомилася зі своїм батьком?
  
  “Я не знаю. Він заїхав в школу і забрав мене. Може бути, в одинадцять чи дванадцять. Він сказав, що мені не обов'язково йти в школу днем".
  
  Сакс продовжила: “Ви ходили з ним в арсенал у Вест-Сайді? Відразу після школи".
  
  “Я не знаю. Що це?"
  
  “ В старій будівлі біля річки.
  
  “Я не знаю. Будуємо?"
  
  Прийомна мати знала це. Вона сказала: “Хав'єр, ти знаєш той великий авіаносець на річці? Той музей. Ти коли-небудь був там?"
  
  "Так, був". Він тихо додав: "Я був зі своїм татом".
  
  Саллі додала: “Ну, те, про що говорить міс Амелія, - це велика будівля ніби поруч із кораблем. Там є Макдональдс ".
  
  - Вчора з твоїм батьком? - запитала Сакс. Ти ходила туди? Велика будівля з червоної цегли. Займає цілий квартал.
  
  “Ні. Я ніколи такого не бачив".
  
  Отже, Рінальдо забрав зброю до того, як забрав свого сина.
  
  "Отже, ти роз'їжджала з ним весь день".
  
  "Ага".
  
  “І він доставив свої товари. Ти допоміг йому?"
  
  "Я всього лише дитина".
  
  Сакс довелося посміхнутися, і вона почула, як Саллі Еббот хихикнула.
  
  “ Ти залишився у вантажівці.
  
  "Ага".
  
  “ Ти пам'ятаєш, куди він ходив, щоб зробити доставку?
  
  “Я не знаю. На зразок того.
  
  “ Ось що я тобі скажу.: Я знаю, що ти любиш малювати, вірно?
  
  “Так. Все в порядку".
  
  “Ти не могла б намалювати в своєму планшеті кілька картинок, де ви були з батьком? Може бути, запишеш все, що ти теж пам'ятаєш. Я зайду пізніше, і ми зможемо подивитися на це разом".
  
  "Я здогадуюся".
  
  Вона додала: “Саллі? Ти не могла б йому допомогти?"
  
  Жінка погодилася, що вони так і зроблять, і вона подзвонить Сакс, коли у хлопчика з'являться якісь міркування.
  
  “Javier? Тобі що-небудь потрібно?
  
  "Ні".
  
  Сакс попрощалася, і вони роз'єдналися. Вона подивилася на Райма з соромливою усмішкою. “ Схоже, ти не вважаєш, що це продуктивна форма опитування.
  
  “ Восьмирічна дитина малює олівцем свої спогади? Одним словом, немає.
  
  "Це кольоровий олівець," поправила вона.
  
  “Ну, тепер для вас є різниця. Чи можемо ми повернутися до доказам, будь ласка, і подякувати вас?"
  
  
  Вивчаю вікна, танцюючі тіні.
  
  Сховавшись у підземному алькові квартири на іншій стороні обсадженій деревами вулиці, Рафаель Ортіс роздивлявся міський будинок у Верхньому Вест-Сайді, будинок прийомних батьків Пітера і Саллі Ебботт. Це було звернення, яке не так давно продекламував йому Мігель Анхель Моралес, коли вони сиділи на лавці в продувається всіма вітрами Центральному парку. Приготування до поховання тіла були завершені, і він був радий бачити, що прибув сюди на кілька хвилин раніше. Було 4:50 вечора. Він припускав, що Мігель Анхель теж буде задоволений. Чоловік цінував пунктуальність.
  
  Штори в таунхаусі були підняті, але мереживні фіранки, які колишуться на вітрі, закривали вид зсередини. Час від часу, як він зауважив, з'являлося мерехтіння світла, блакитного, сірого і білого, і він знав, що телевізор включений. Йому стало цікаво, чи дивиться хлопчик Рінальдо на знімальний майданчик і що; цікавився малюк мультфільмами?
  
  Коли Ортіс був у віці Хав'єра, він майже не дивився телевізор. В сім'ї телевізор був — як і у всіх в районі Бронкса, — але кабельне телебачення було лайновим, і його часто відключали. Ймовірно, його вкрав старий. Він заздрив хлопчикам і дівчаткам у школі, які розповідали про епізоди "Закону і порядку" і "Уокера, техаського рейнджера". Дівчатам сподобався Blossom і Full House.
  
  Повз проїхала машина. Ще кілька. Ортіс, однак, залишився непоміченим. Він був обережний, спостерігаючи за слабким струменем вихлопу з поліцейського позашляховика без розпізнавальних знаків. Він не знав, постійно чи поліцейський всередині вивчав дверний проріз і рух на вулиці, чи це було просто для залякування, і він задовольнявся тим, що слухав радіо або читав.
  
  Але він припустив би, що коп пильний, як вовк.
  
  Мігель Анхель ніколи не виявляв емоцій, ніколи не підвищував голосу. Але він також був гадюкою, яка, як відомо, легко вбивала навіть тих, хто йому, здавалося, подобався. Згадав, як Сантос курив на роботу на складі в Пекельній кухні. Він недбало викинув сигарету, і вона викликала невеликий пожежа. Спрацювала сигналізація, яка викликала пожежників.
  
  Команда втратила рівно тридцять тисяч в результаті того, що було б простим пограбуванням служби переведення в готівку чеків на зарплату.
  
  Мігель Анхель особисто прив'язав до пояса Сантоса вантаж і зіштовхнув його в Іст-Рівер, неподалік від очисних споруд в Квінсі.
  
  Тримаючи руку ближче до "Сміт-і-вессону" в задній кишені, Ортіс вислизнув з укриття і пройшов вулицею до перехрестя, повернув ліворуч і опинився в провулку за комплексом таунхаусів. Тримаючись ближче до далеких стін, він повільно рушив вперед по каменям, по провулку, більш чистого, ніж більшість у місті. Він вважав задні двері. Абботты були шостим будівлею ліворуч.
  
  Ортіс як раз дістався до третього, коли праворуч і позаду нього швидко з'явилася тінь.
  
  Чорт...
  
  Він зойкнув, коли масивна пара пальців сомкнулась на його власній руці — тієї, що інстинктивно потяглася до пістолета. Чиясь рука схопила його за плечі і грубо відтягла назад, ближче до стіни. Він щосили намагався вирватися, але нападник був набагато сильніше.
  
  Він відчув кислуватий запах лосьйону після гоління, і чиясь голова опинилася поруч з його вухом, так близько, що він відчув, як щетина торкнулася його мочки.
  
  "Тихо," пролунала команда гортанним голосом.
  
  Ортіс кивнув.
  
  Тиск повністю ослаб, і він повернувся. Його повіки на мить опустилися від полегшення. На мить він подумав, що там був другий поліцейський, той, що в провулку, який зловив його. Але ні, це був не поліцейський. Хоча технічно він був охоронцем закону. Стен Коельо, офіційно працює на ATF, але заробляє більшу частину своїх грошей в якості інформатора Мігеля Анхеля Моралеса.
  
  “Господи. Я мало в штани не наклав".
  
  - Позашляховик попереду? - прошепотів Коельо.
  
  "Так?" Ортіз теж перейшов на шепіт.
  
  "Там порожньо". Агент ATF вказав на кінець провулка. Ортіз міг розрізнити, ледь помітне рух у задній службової двері квартири Эбботтов. Ах, це був коп із засідки, зрозумів Ортіз. А, непогана ідея. Ви залишаєте позашляховик на ходу перед місцем, яке ви охороняєте, — і позашляховик з затемненими стеклами, всередині якого погано видно. Потім водій ховається за будівлею. Будь-який, хто захоче проникнути всередину, обійде стороною парадні двері і вишибалу "Дженерал Моторс" ... А потім буде схоплений дурнем, прячущимся ззаду.
  
  Коельо шепоче: “Давай. Сюди".
  
  Великий чоловік прослизнув у задні двері найближчого до них житлового будинку, розташованого в поглибленні на тій же стороні провулка, що і будинок прийомних батьків. Очевидно, він вже заклацнув тут замок і засув і жестом запросив Ортіса увійти. Потім, кинувши погляд на поліцейського, пішов за ним, зачинивши за собою двері.
  
  Агент ATF сказав: "Ми повинні піднятися". Піднявши очі до стелі. “На дах. Ми проходимо над будівлею —"
  
  "Ми повинні стрибнути?" Ортіс не був фанатом висоти.
  
  "З однієї будівлі в іншу?" Масивного чоловіка, здавалося, це потішило. “Схоже, я цим займаюся? Ні, вони всі пов'язані. Ми добираємося до їх будинку, потім вниз. У них є всі будівлю".
  
  Ортіз кивнув у бік будівлі Еббота. “ І хлопець там? - запитав я.
  
  Чоловік не відповів, але його погляд говорив: "Як ти думаєш, навіщо Моралес покликав нас обох сюди, якщо це не так".
  
  "Давайте вже вирушати".
  
  Через п'ять хвилин вони спустилися по сходах, а потім по сходинках в особняк Эбботтов. Верхній поверх, де стояли двоє чоловіків з пістолетами в руках, складався з трьох спалень, всі вони — Коельо перевірив і доповів — порожні.
  
  Знизу долинали звуки телевізора і приглушену розмову. Агент кивнув у вказаному напрямку. Вони почали спускатися по сходах. Зазвичай в такі моменти йому було б не по собі. Але він відчував себе більш-менш комфортно, задоволений тим, що Коельо був тут. Мігель Анхель припустив, що повинно було статися якесь вбивство, і, хоча Ортіс ухилявся від такої роботи, агент ATF, можна сказати, жив заради цього.
  
  
  Він змусив себе не скрикнути від шоку.
  
  Хав'єр Рінальдо повернувся з ванної і, виходячи з туалету, побачив тіні нагорі. Він пірнув у вільну спальню і висунувся назовні. Він побачив дві постаті, що спускаються по сходах.
  
  Тримаючи в руках зброю.
  
  Ні, ні, ні!
  
  Тримаю парі, що один з них убив його батька! Прийшов сюди, щоб убити і його теж. І ці милі люди, Эбботты!
  
  Хав'єр поняття не мав, як вони його знайшли, але вони були тут. Один латиноамериканець і худий. Один білий і великий.
  
  Що він збирався робити?
  
  Вони були між ним і його спальнею — він не міг дістатися до неї непоміченим. Він поглянув на вікно в цій кімнаті. Потім на вулицю. Він не міг стрибнути; внизу був бетон. Він також не міг боротися з ними. У нього не було зброї.
  
  Але він міг попередити Эбботтов. У цій кімнаті не було телефону, але він повинен був бути у великій спальні Эбботтов. Люди з пістолетами повільно спустилися по сходах і відвернулися, дивлячись у бік його кімнати, звідки лунала музика з його комп'ютерної гри. Коли вони зосередилися на цьому, Хав'єр вислизнув і попрямував по вкритому килимом підлозі коридору в спальню. Його руки і серце тремтіли, на очах виступили сльози.
  
  Він швидко ступив усередину.
  
  І зупинився. Вражено кліпаючи. Він був не один. Місіс Еббот сиділа на ліжку і дзвонила по телефону.
  
  Вона спохмурніла. Сповнившись полегшення, Хав'єр замкнув двері і підбіг до неї. "Там ці люди!" прошепотів він. “Вони в кінці коридору. Вони, мабуть, проникли через дах! Подзвони в поліцію, ти знаєш дев'ять один!"
  
  Встаючи, місіс Еббот доторкнулась до губ. "Ш-ш-ш," сказала вона. “Silencio! No se mueven."
  
  Выплакав ще більше сліз, Хав'єр кивнув і замовк. Він вказав на телефон. Вона нічого не сказала, але попрямувала до дверей.
  
  Він зойкнув, коли вона відкрила двері. “ Ні! Вони зовні.
  
  Тільки тоді він помітив, що вона говорила з ним по-іспанськи. Чого вона раніше не робила.
  
  Щось тут було не так. Насправді не так.
  
  Двері відчинилися, і він скрикнув, побачивши, що двоє чоловіків дивляться в їхній бік. Вони повернулися і увійшли всередину, забираючи зброю. А за ними йшов містер Еббот.
  
  Тільки виявилося, що насправді він не містер Еббот. Худий латиноамериканець у картатому піджаку звернувся до нього. "Що нам робити тепер, містер Моралес?"
  
  “ Відведи його вниз. Ми втратили занадто багато часу.
  
  
  План був приведений у дію.
  
  Мігелю Анхелю Моралесу самому прийшла в голову ідея доручити своєму лейтенанту Рафаелю Ортісу вести спостереження і впровадитися в Службу у справах дітей і сім'ї, щоб дізнатися, в яку прийомну сім'ю тимчасово помістять сина Эчи Рінальдо. Якщо б у них було більше часу, він би знайшов пару, яка видала себе за Эбботтов, прийомну сім'ю для Хав'єра. Але справа розвивалася надто швидко, і єдиними двома людьми, доступними для участі в маскараді, були Моралес і його дружина Конні.
  
  Вони дізналися цю адресу і поспішили сюди. Моралес сам убив Эбботтов і примудрився забрати всі фотографії цієї пари якраз перед тим, як рудоволосий коп привіз сюди хлопчика.
  
  Спочатку Моралес мав намір використовувати дитини в якості приманки в надії, що той, хто вбив Рінальдо, заволодів вантажем і прийде за дитиною, щоб усунути його як свідка. Але, як дізнався його виконавець, Стен Коельо, — і як здогадався сам Моралес, — все виглядало так, що вбивство Рінальдо було випадковим і не мало ніякого відношення до зброї.
  
  Але потім йому прийшла в голову інша ідея: використати хлопчика, щоб вистежити, де постачальник міг заховати вантаж. Його потішило, коли Конні розповіла йому, що рудоволосий коп Сакс насправді запропонувала хлопцю зробити те ж саме — намалювати фотографії того місця, де побували вони з батьком.
  
  Тепер, на першому поверсі, Конні сказала: “Хав'єр, тобі не треба боятися. Ці люди, вони не вбивали твого батька. Вони були його друзями. Ми всі друзі".
  
  “Вірно, малюк. Ми були приятелями, я твій тато". Коельо посміхався, хоча Моралесу це вираз здалося кілька зловісним. “Я хочу знайти негідників, які вбили його, так само сильно, як і ти. Я знаходжу їх, вони в дупі".
  
  Конні насупилася і прищелкнула мовою.
  
  Агент ATF сказав: "Він уже чув це слово раніше, не так, малюк?"
  
  Хав'єр проковтнув і перевів погляд з одного обличчя на інше. "Він називає вас містером Моралесом". На його маленькому обличчі відбилося замішання.
  
  “Ми просто прикидаємося Эбботтами. Ми займаємо тут їх дім ".
  
  "Де вони?" Він оглянув кімнати.
  
  У підвалі, в мішках для сміття, які незабаром опиняться на болотах Джерсі, згідно з планами Ортіса.
  
  “ Вони поїхали на деякий час. Вони погодилися допомогти нам. Ми повинні бути обережні. Тому що люди, які вбили твого батька, дуже небезпечні. Ми повинні залишатися під прикриттям. Адже ти знайомий з роботою під прикриттям, вірно?
  
  “ Люди, які вбили його? Хав'єр похитав головою. “ Я бачив тільки одну людину. От і все.
  
  "Але ми думаємо, що він працював на інших". Моралес хвалився, але йому здалося, що його слова звучали досить розумно і навіть трохи злякано, і хлопчик, здавалося, купився на це. Він кивнув і пограв зі своїм планшетом. "Чому ти, ну, знаєш, не звернешся в поліцію?"
  
  “ Ми працюємо з ними, Хав'єр. Ця детектив Амелія. Вона знає, хто ми такі. Вона просто підтримує прикриття, коли називає нас Эбботтами, - сказала Конні.
  
  Моралес кивнув. “Пам'ятаєш, про що вона тебе запитала? Де ви з батьком були вчора? Це ми і намагаємося з'ясувати. Як у тебе справи з фотографіями?"
  
  “ Я майже нічого не зміг згадати.
  
  Моралес вже дивився планшет раніше. Хлопчик зробив кілька начерків до мультфільмів, але ні один з них не мав відношення до завдання рудоволосого поліцейського.
  
  Моралес сказав: “Мій тутешній колега, містер Ортіс, з'ясував майже все, куди він ходив. За винятком години, приблизно в три години дня. Ви знаєте, яку доставку він зробив тоді? Якщо ми зможемо це з'ясувати, ми зможемо з'ясувати, хто його вбив. І зловити його."
  
  "Вони," сказав хлопчик. "Ти сказав 'чоловіки".
  
  “ Вони. "Моралес посміхнувся.
  
  Але Хав'єр похитав головою. “Я не знаю. Я малював. Просто бовтався у вантажівці, ти знаєш".
  
  “ Згадай. Приблизно в два тридцять він зробив доставку в...? Він подивився на Ортіса.
  
  “ Магазин автозапчастин Тоні. Це на розі Чотирнадцятою і Рівер.
  
  Моралес посміхнувся. “Це поруч зі сміттєвими баками. Ти пам'ятаєш це? Там були чайки. Тисячі чайок. До того ж там смердить".
  
  Його очі звузилися. “ Так. Птахи. Всі ці птахи. Ось, так.
  
  Дружина Моралеса, Конні, зазначила: “А в половині четвертого що він залишив у Чайнатауні. Ти ж знаєш Чайнатаун".
  
  “Так. Я це розумію".
  
  “Яку доставку він зробив в проміжку? Близько трьох?"
  
  “Нічого. Нічого не залишав".
  
  Особа Моралеса не виражало жодних емоцій. Він уважно вивчав хлопчика. Він задавався питанням, чи не бреше той і не повинен Коельо попрацювати над ним. “Але дорога від річки до Чайнатауна не займе і години. Ми впевнені, що він доставив товар ".
  
  "Ні". Потім різко: "Він цього не робив".
  
  Моралес зітхнув. - Значить, він ніде не зупинявся?
  
  “Звичайно, ми зупинилися. Але він нічого не дав. Ви запитали мене, доставив він що-небудь, і він цього не зробив ".
  
  Моралес розсміявся. Хлопець був прав. Він поставив неправильний питання. "Де він зупинився?"
  
  "Церква".
  
  "Церква?"
  
  “Так. Після місця з усіма птахами ми поїхали трохи, і він зайшов в цю церкву, а потім ми вийшли і поїхали в Чайнатаун ".
  
  “Церква? Твій батько був релігійним?" - Запитав Коельо.
  
  "А?" Хлопець нахмурився.
  
  “ Він ходив до церкви по неділях, на месу?
  
  “Ні. Ось чому я подумав, що це, знаєш, дивно".
  
  "Ви можете показати нам, де знаходиться церква?"
  
  “ Напевно. Тільки, можна мені взяти папір і олівці?
  
  "У нас зараз немає часу турбуватися про це", - відрізав Коельо.
  
  "Мені їх подарував мій тато", - зухвало заявив хлопчик.
  
  Моралес посміхнувся. "Звичайно, синку". І Конні піднялася по сходах за набором.
  
  
  Вибратися з будівлі непоміченим було найважчою частиною: піднятися на дах, минути три будівлі, потім знову спуститися.
  
  Моралес турбувався, що хлопчик боїться висоти і закричить від страху, навіть якщо вони не будуть знаходитися поруч з краєм. Але ні, з ним усе було гаразд, хоча він був засмучений, коли йому сказали, що офіцер Ламонт, охоронець, насправді працював на людей, які вбили його батька, і вони не могли йому довіряти.
  
  Моралес відчував себе трохи ніяково через те, що йому доведеться вбити хлопця, як тільки вони отримають посилку. Це було єдине вбивство, яке він не завдав би сам. Стен Коельо завдав би. Агент ATF заморозив б будь-якого, будь-якого віку, будь-якої статі. Він підозрював, що ця людина псих. Хоча час від часу це стан допомагало.
  
  Опинившись на вулиці, де поблизу не було спостерігає поліцейського, вони вп'ятьох сіли у позашляховик "Лексис" Конні і попрямували в центр міста.
  
  Хав'єр сказав їм, що не може точно пригадати, де знаходиться церква, але як тільки вони прибули в околиці Чайнатауна і почали ліниво їздити колами, хлопчикові було всього десять хвилин, щоб сісти і крикнути: "Там!" Він схвильовано показав на собор Святого Тімоті, похмуру готичну католицьку церкву неподалік від Бауэри.
  
  Ортіс і Конні посміхнулися, але Моралес похитав головою, уважно оглядаючи заклад. Воно було маленьким, без заднього входу або вантажної площадки. Там була службова двері, але з передньої сторони; до неї можна було підійти по головному тротуару, який зараз був переповнений і був би таким же, коли Рінальдо був тут вчора близько трьох годин дня.
  
  Моралес пробурмотів: "Як він міг пронести дві тонни ... продукту через двері і залишитися непоміченим?"
  
  Саме тоді Ортіз розсміявся. - А що, якщо він не збирався ховати саму партію?
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  “Ти нервувався через замаху або стеження. Можливо, він теж. Він зустрічає вантажівка на збройовому складі, пробує один-два продукти, переконується, що всі вони на місці. Але він стурбований і хоче придумати який-небудь план втечі. Тому він домовився з хлопцем, який забрав вантаж в залізничному депо Джерсі, щоб той зберіг його та відвіз куди-небудь, я не знаю, на склад для самостійного зберігання ".
  
  Моралес кивнув. Розумно. Це був розумний план.
  
  Конні додала: “Він записує деталі, адреса сховища і комбінацію від замку в церкві. Це те, що він ховає тут". Кивок у бік церкви.
  
  Моралес не зміг втриматися від сміху. Він подивився на хлопчика. "Твій тато знав, що робив".
  
  "Якщо тільки" говорив Стен Коельо, "це не відволікаючий маневр".
  
  "Яким чином?"
  
  "Просто намагаюся збити з пантелику тих, хто стежить за ним".
  
  Моралес помітив, що погляд агента прикутий до коробці з олівцями хлопчика.
  
  - Де ти це взяв? - запитав Коельо.
  
  "Це моє", - сказав він зухвало.
  
  “ Я не про це питав. Я хочу знати, де ти це взяв.
  
  “ Мені його подарував мій тато.
  
  "Коли?"
  
  "Вчора".
  
  - Чорт, у ньому є інформація. Місце для зберігання. Ймовірно, ключ. Він був у нього все це час. Він потягнувся за ним.
  
  "Мій!" Хав'єр закричав. "У ньому немає ключа". Хлопчик відсторонився. "У мого тата був один, але він не віддав його мені".
  
  Моралес махнув рукою, і Коельо відступив. "Що було у твого тата?"
  
  "Ключ".
  
  "Де він це взяв?" - запитав я.
  
  “Коли ми зупинилися тут, він дістав його з бардачка, ви знаєте. І він відніс його в церкву".
  
  “ Ти знаєш, куди він його поклав?
  
  “Ні. Я залишився тут і малював. Повернувся буквально через хвилину, і ми поїхали в Чайнатаун".
  
  Моралес сказав: “Поїхали. Ми всі підемо подивитися". Вони вибралися з позашляховика і попрямували до церкви. Коельо тримав руку на плечі Хав'єра. Якщо ключа тут не було, Моралес велів агенту йти на роботу і розговорити хлопчика. Він не міг дозволити собі більше втрачати час.
  
  Всередині темна церква була практично порожня, були присутні лише кілька віруючих, розсіяних по всьому простору, занурених у молитву або споглядання. Моралес розмірковував, як знайти ключ і не викликати ні в кого підозри. Але потім він зрозумів, що Рінальдо напевно додумався б до цього; він сховав ключ в такому місці, куди було б легко дістатися природним шляхом.
  
  Не купіль зі святою водою. Не вівтар. Навіть під лавою або схиленим на коліна було б занадто ризиковано; це міг знайти допитлива дитина або парафіянин, що упустив гаманець або монету.
  
  Ах, але потім він побачив, яким міг би бути відповідь.
  
  Підставка для обетных свічок.
  
  Ніяких дітей без нагляду. І ніхто не подумає двічі про те, що хтось полізе на підставку, щоб запалити свічку Господу або Пресвятій Діві.
  
  Він розповів іншим про свою теорію, і він, Ортіс і його дружина підійшли до трьох стелажів — одному перед статуєю Ісуса, одному перед Марією і одному перед простим хрестом.
  
  Коельо залишився з дитиною. У Моралеса склалося враження, що він вже з деяким задоволенням смакував вбивство хлопчика.
  
  Моралес нічого не знайшов під своїм полицею. Ортіс теж підійшов з порожніми руками. Але коли він подивився через лави, то помітив, що його дружина киває й усміхається. Щось маленьке і срібне зникло в її кишені.
  
  Він глибоко зітхнув і в знак подяки сам запалив свічку. І опустив стодолларовое пожертвування в коробку, прикріплену ланцюгом до батареї у двері.
  
  Коли свита покидала церква, Конні прошепотіла йому на вухо. “Сховище СВС в Квінсі. Він навіть написав адресу".
  
  Моралес прошепотів: “Ми зараз надішлемо туди кого-небудь. Та я хочу повернутися до Эбботтам і дочекатися того поліцейського, ту жінку, Сакс. Приберіть її, і охоронця теж.
  
  - У неї були такі гарні коси, - неуважно сказала Конні. Тобі не здалося?
  
  Моралес нічого не сказав. Потім він смутно усвідомив, що за ними йдуть якісь люди, імовірно, колишні парафіяни, хоча він не бачив, щоб хтось з них встав і попрямував до дверей.
  
  Вони як раз були у позашляховика, коли це сталося.
  
  Ззаду пролунав жіночий голос, суворо кричавший: “Поліція! Руки так, щоб ми їх бачили! Встаньте на коліна! Зараз, зараз, зараз!"
  
  Дюжина тактичних поліцейських з'явилася з укриттів між припаркованими машинами перед церквою, а чотири патрульні машини і три автомобіля без розпізнавальних знаків різко загальмували навколо них.
  
  Конні закричала і сплеснула руками в повітрі. Ортіс, якого арештовували кілька разів, знав, що врешті-решт опиниться на землі, і просто гепнувся на живіт, розкинувши руки. Моралес зітхнув і підняв руки. Він обернувся і побачив жінку, смерть якої він тільки що планував, — детектива Сакс, руководившую тактичною операцією. Він слабо розсміявся, зауваживши, що всі поліцейські носили по два куленепробивних жилета, і зрозумів, що, оскільки вони знали про спеціальних бронебійних кулях, вони, мабуть, знали всі.
  
  Весь його план, такий блискучий, впав.
  
  “ Зараз же! - Крикнула детектив Сакс.
  
  Моралес повернувся до дружини. “Роби, що кажуть. Встань на коліна".
  
  "Мої панчохи, мої туфлі!"
  
  "Продовжуй", - сказав він лагідно. “І нічого не роби швидко. З тобою все буде в порядку".
  
  Потім рудоволоса закричала: “Ти, Коельо! Відпусти хлопчика. На землю. Зараз же!"
  
  Моралес озирнувся. І побачив агента ATF з сердитою рішучістю на товстому обличчі, озирающегося по сторонах. Зненацька він схопив хлопчика за груди і підняв його, витягаючи пістолет і направляючи його у бік поліцейських, які кинулися в укриття. Рудоволоса залишилася на місці, але присіла, намагаючись знайти мету. Але Хав'єр не був маленьким хлопчиком і виявився непоганим живим щитом, незважаючи на габарити агента.
  
  "Коельо", - сказала вона. “Ти знаєш правила гри. Ти ніколи звідси не вийдеш. Опусти зброю".
  
  - Нехай ця жінка кине мені ключі від “Лексуса". Зараз же!
  
  "Ні, - сказала детектив Сакс. “ Цього не станеться.
  
  "Тоді я вб'ю хлопчика". Він постукав Хав'єра пістолетом по лобі.
  
  Моралес сказав: “Ні, Стен. Відпусти його!" По правді кажучи, він не дбав про безпеку хлопчика, але якщо б Коельо вбив його, це було б ще одним звинуваченням у вбивстві — тяжкому злочині — проти всіх присутніх, навіть якщо вони не були безпосередньо причетні до смерті Хав'єра.
  
  Але агент проігнорував його.
  
  “ Ключі! Я не буду запитувати знову.
  
  Жінка-поліцейський: "Якщо ти вистрілиш у нього, то помреш секундою пізніше".
  
  "Ключі" прогарчав він.
  
  "Ні".
  
  Раптово пролунав оглушливий гуркіт пострілу, і пістолет в руці Коельо підстрибнув.
  
  Дружина Моралеса скрикнула, і навіть рудоволосий коп, ще хвилину тому такий незворушний, завмер від жаху.
  
  Моралес, не наважуючись поворухнутися, ще більше витягнув шию, щоб побачити Коельо і хлопчика. Хав'єр зісковзнув з рук великого чоловіка на землю.
  
  Пістолет випав з руки Коельо, і він подивився вниз на що розцвітає червоним рану в грудях.
  
  "Я...я..."
  
  Моралес зазначив, що постріл був зроблений не з "Глока" агента. Пістолет просто сіпнувся, коли Коельо відреагував. Ні, стріляв Хав'єр. Він подивився на хлопчика, який тримав у руці дуже маленький пістолет. На землі лежав його розкритий пенал. Олівці випали, точилка теж. Як і ще один магазин з патронами до зброї.
  
  Подарунок від його батька...
  
  Рудоволосий офіцер повільно підійшов до хлопчика і прошепотів щось, чого Моралес не розчув. Хав'єр кивнув і простягнув їй пістолет, в той час як дюжина інших поліцейських дісталися до Коельо, повалили його на землю і відібрали зброю. За мить з'явився медик і почав надавати першу допомогу.
  
  Поліцейські накинулися на Конні і Моралес, надягаючи наручники і обшукуючи. Вони почали зачитувати права Міранди. Детектив Сакс приєдналася до них мить і почала зачитувати детальний список того, за що їх заарештовували.
  
  Літанія тривала деякий час.
  
  
  Райм з жалем визнав, що відповідь на питання про розкриття обману Моралеса, який стверджує, що він і його дружина були Эбботтами, був отриманий не стільки з ретельно проаналізованих доказів, скільки дедукції доброго старомодного вуличного детектива.
  
  Райм сидів за своїм комп'ютером, складаючи звіт у справі для поліції Нью-Йорка, ФБР і ATFE, які будуть вести спільне судове переслідування проти Моралеса, його дружини Констанції, Рафаеля Ортіса і пораненого, але цілком живого Стена Коельо, а також різних партнерів з Палати 128 лордів.
  
  Висновок Райма був такий: коли Сакс зателефонувала Хав'єру, щоб запитати, чи був він зі своїм батьком в арсеналі, коли відбулася передача, вчора вранці, жінка, яка представилася Саллі Ебботт, тимчасової прийомною матір'ю, допомогла уточнити місцезнаходження арсеналу; хлопчик не був упевнений, що Сакс мала на увазі.
  
  Але, описуючи арсенал Хав'єру, вона згадала mcdonald's, який знаходився через дорогу від чорного входу в арсенал, невеликого службового порталу, а не від головних дверей на протилежному боці будівлі в кварталі від нього. Чому цей вхід був першим у її думках, коли вона описувала це місце?
  
  Малося на увазі, що вона знала, що Эчи Рінальдо скористався цією дверима, щоб проникнути всередину.
  
  Це не було переконливим доказом того, що Саллі Еббот знала про доставку. Але це змусило Райма задуматися про можливості того, що він — і, отже, його дружина — були не тими, за кого себе видавали. Сакс отримала фотографії Эбботтов з організації по ліцензуванню прийомних сімей та підтвердила, що це не ті люди, з якими вона залишила хлопчика.
  
  Вони негайно послали в міський будинок тактичну групу та групу спостереження — як раз вчасно, щоб побачити, як пара разом з кількома іншими чоловіками і хлопчиком тікає по даху.
  
  Райм і Сакс розсудили, що, швидше за все, вони взяли хлопчика, щоб той привів їх до схованки зі зброєю, і тому офіцери спостереження послідували за ними, в той час як тактична група охороняла міський будинок ... і зробила сумне, але не несподіване виявлення тіл Эбботтов в підвалі.
  
  Коли вони прибули в церкву — ймовірно, до місця, де було заховано зброю, або до якоїсь зачіпки, яка привела їх у сховок, Сакс приєдналася до команди по знищенню, готова діяти в ту хвилину, коли хлопчикові буде загрожувати небезпека, навіть якщо вони не знайдуть зброю. Але, як виявилося, Хав'єр не потребував такого захисту, як вони думали. (Сакс скривилася при думці, що вона пропустила кишеньковий пістолет LCP .380, який він носив у пеналі, — хоча, це правда, він був у компанії поліції на місці вбивства свого батька, а потім з працівниками Служби захисту дітей; вона припустила, що його належним чином обшукали.)
  
  Тепер у ATF була зброя — п'ятсот найдосконаліших пістолетів-кулеметів на землі. Вулична вартість - три чверті мільйона. Мексиканська поліція захопила великий завод в Чіуауа "Juarez-Trenton Exhaust Systems", який не чинив жодного пристрою для контролю викидів, але мав досить складну систему управління, від комп'ютерного дизайну до суворого контролю якості. Кілька посадових осіб автотранспортної компанії також були затримані. Очікуються нові арешти.
  
  Коли Райм вносив останні штрихи в свій звіт, його перервали. У дверях з'явилася постать. "Чорт візьми, ти збирався прийти подивитися, але пропустив це".
  
  - Я це пропустив, - пробурчав Райм.
  
  "Ти цього не бачив?"
  
  “Ні, як я вже сказав. Я пропустив це. Що саме?"
  
  “Гол! 'Ще один. Удар головою ..." Він вказав на Райма. “Ей, містер Райм, ви могли б бити головою! Для цього не потрібні твої ноги!"
  
  "Безперечно", - подумав Райм, дивлячись на хлопчика.
  
  Хав'єр і Тому були в музичній кімнаті через хол, де в даний момент грали у футбол — ні багато ні мало, на самому великому і дорогому моніторі високої чіткості Rhyme, який перевозили з лабораторії в кабінет з метою скромного розваги.
  
  "Це було несправедливо", - заявив Том Рестон, що представляє Бразилію. "Ми програємо три-нуль". Хав'єр був з Мексики.
  
  “ Що нечесно? Райм звернувся до свого невидимого помічникові.
  
  “Ну, він молодший. Він більш моторний".
  
  "Це відеогра", - нагадав Райм.
  
  "Великі пальці теж вимагають спритності".
  
  Хав'єр повернувся до матчу. "Ти повинен прийти подивитися!"
  
  "Добре". Він зберіг свій документ і покотив в кабінет, де в якості поступки глядачеві, Тому пригостив його ковтком односолодового віскі, перш ніж повернутися до гри.
  
  Райм потягував, Райм спостерігав.
  
  Хлопчик залишиться тут на ніч. Служба у справах дітей та сім'ї нарешті розшукала тітку в Чикаго. Завтра вона приїде, щоб забрати його в свій заміський будинок. Сакс повідомила, що вона була заміжня, і в неї було двоє власних дітей.
  
  Райм дійсно підбадьорив хлопця, викликавши похмурий погляд Тома.
  
  Двадцять хвилин потому приїхала Сакс, і він, покинувши "діджитал стедіум", приєднався до неї у вітальні-лабораторії.
  
  Вона допитувала підозрюваних у цій справі — Моралес і його дружина зберігали мовчання, але Ортіс і Стен Коельо були раді поговорити, хоча почасти готовність останнього зізнатися, можливо, була викликана вживанням наркотиків.
  
  “ Ніхто з них не може припустити, хто міг його вбити. "Вона кивнула на стіл з доказами, маючи на увазі Рінальдо. Моралес, його дружина і двоє інших охоронців, звичайно, не були головними підозрюваними; успіх їх схеми імпорту зброї залежав від живого доставщика.
  
  “ Хтось з 128-х? Конкуруюча бригада? Підрядник, який випадково почув про зброю і захотів вкрасти партію?
  
  Вона знизала плечима. І навіть ставлячи це питання, він вирішив, що такі злочинці малоймовірні. Ні, його і Сакс перший висновок якимось чином попахивал правдою: смерть Рінальдо була випадковою, не пов'язаної зі схемою продажу зброї.
  
  Не той час, не в тому місці.
  
  Він знав, що це були найважчі для розкриття вбивства.
  
  “Ну, у нас все ще є докази. Це варто гори". Він глянув на таблиці. "Відповідь десь там".
  
  "Я покличу Крейда, і ми приступимо до цього".
  
  У цей момент комп'ютер Райма запищав, повідомляючи про вхідний електронному листі. Він підняв очі і прочитав повідомлення. Воно було від помічника окружного прокурора, з яким він час від часу працював, — того самого, який, по суті, вів справу Бакстера, що всього кілька днів тому завершилося обвинувальним вироком проти шахрая, що стало першою спробою Райма розібратися в злочини білих комірців.
  
  Мить прийшло друге електронний лист. З офісу начальника детективного відділу.
  
  Цікаво.
  
  Він зауважив, що Сакс дивиться в його бік, схиливши голову набік.
  
  "Щось не так?"
  
  “ Окружний прокурор і дехто з начальства поліції Нью-Йорка. Вони хочуть зустрітися зі мною. Сьогодні. Щось пов'язане зі справою Бакстера.
  
  "Як ти думаєш, про що це Він?" - запитала вона.
  
  Потім її голос обірвався. Він подивився в її бік. Вона тільки що порушила їх негласне, але непорушне правило. Що звертатися один до одного по імені - найгірша прикмета. Райму забобони були потрібні не більше, ніж почуття і повагу, але це був неприємний момент.
  
  Тим не менш, він посміхнувся. “Поняття не маю, в чому справа. Може бути, я отримаю премію "Хороший громадянин"". Він повернувся, щоб покликати Тома, щоб той підігнав фургон для інвалідів, але почув сміх юного Хав'єра Рінальдо і скорботний вигук Томи: "Ні за що, тільки не знову!"
  
  Райм повернувся до кабінету.
  
  Мерія могла почекати.
  
  
  
  
  Надзвичайна ситуація в жвавому універмазі залишає жертву з жахливими травмами.
  Був це безглуздий нещасний випадок - чи справа рук невидимого злочинця?
  
  Будь ласка, переверніть сторінку, щоб ознайомитися з
  Сталевий Поцілунок
  
  Доступно в березні 2016 року
  
  
  
  
  
  Вівторок
  
  Я
  Тупа сила
  
  
  
  
  
  
  Глава Перша
  
  іноді тобі вдається зробити перерву.
  
  Ну, а як щодо цього?
  
  Амелія Сакс вела свій яскраво-червоний Ford Torino за комерційним ділянці бруклінської Генрі-стріт, більш або менш стежачи за пішоходами та дорожнім рухом, коли помітила підозрюваного.
  
  Які шанси?
  
  Їй допомагав той факт, що суб'єкт Сорока років мав незвичайну зовнішність. Високий і досить худорлявий; він виділявся в натовпі. Тим не менш, саме по собі це навряд чи привернув би до вас увагу в тутешній натовпі. Але в ніч, коли він забив свою жертву до смерті, два тижні тому, свідок повідомив, що на ньому були спортивна куртка в блідо-зелену клітку і бейсбольна кепка Braves. Сакс зробила необхідну хоч і безнадійну — публікацію цих фактів по телеграфу і перейшла до інших аспектів розслідування.
  
  Але годину тому патрульний з 84-й поліції, прогулюючись неподалік від набережної Бруклін-Хайтс, зауважив можливий вибух і подзвонив Саксу — на корпусі був золотий значок. Вбивство сталося пізно вночі, на покинутій будмайданчику, і злочинець, очевидно, не знав, що його бачили в цьому вбранні, так що, мабуть, він відчував себе в безпеці, знову одягнувши цей наряд. Патрульний втратив його в натовпі, але вона все одно поспішила сюди, викликавши на підмогу, навіть якщо ця частина міста була розростанням, населених десятьма тисячами інших душ. Які шанси, що вона знайде містера Сорока, сухо сказала вона собі, в кращому випадку не існує.
  
  Але, чорт візьми, ось і він, йде розмашистим кроком. Високий, худорлявий, у зеленій куртці, кепці і всьому такому, хоча зі спини вона не могла розібрати, за яку команду вболіває.
  
  Вона зупинила мускулкар 60-х років випуску на автобусній зупинці, кинула офіційний бізнес-плакат поліції Нью-Йорка на приладову панель і вийшла з машини, не звертаючи уваги на велосипедиста-самогубця, який опинився в кількох дюймах від контакту. Він оглянувся, але не з докором, а, як вона припустила, щоб трохи краще розгледіти високу рудоволосу колишню фотомодель з зосередженим поглядом і зброєю на стегні, обтягнутому чорними джинсами.
  
  На тротуар, слідуючи за вбивцею.
  
  Це був її перший погляд на видобуток. Довготелесий чоловік рухався широкими кроками, ступні довгі, але вузькі (в кросівках, зазначила вона; краще для бігу по вологому квітневого бетону - набагато краще, ніж у її черевиках на шкіряній підошві). Частина її бажала, щоб він був більш обережним — тоді він би озирнувся, і вона змогла б мигцем побачити його обличчя. Це все ще було невідомо. Але ні, він просто брів своєю дивною ходою, витягнувши довгі руки по швах, з рюкзаком, перекинутих через одну лямку через похиле плече.
  
  Їй стало цікаво, чи всередині знаряддя вбивства: молоток з заокругленим кінцем, призначений для згладжування металевих країв і заклепок. Саме цією стороною він скоїв вбивство, а не протилежним. Висновок про те, що проломило череп Тодда Вільяма, був зроблений на основі бази даних, яку Лінкольн Райм створив для поліції Нью-Йорка і Офісу судмедекспертизи, конкретного файлу: Вплив зброї на людські тіла. Розділ третій: Застосування тупого предмета.
  
  Їй довелося самій проводити аналіз. Без рими.
  
  Від цієї думки у неї тьохнуло у животі. Змусила себе забути про це.
  
  Знову уявляю собі рани. Жахливо те, що пережив тридцятип'ятирічний мешканець Манхеттена, побитий до смерті і пограбований, коли він підійшов до закритого клубу під назвою "so very meta", 40º Північної широти - як дізналася Сакс, це відсилання до широті Іст-Віллідж, де він знаходився.
  
  Отже, суб'єкт Сорока переходив вулицю на світлофорі. Яке дивне статура. Вище шести футів, але важив не більше ста п'ятдесяти.
  
  Сакс побачила пункт призначення і попередила підкріплення, що підозрюваний зараз входить в п'ятиповерховий торговий центр на Генрі. Вона кинулася за ним.
  
  Сорока піднявся на другий поверх, в "Старбакс".
  
  Сакс причаїлася за колоною поряд з ескалатором, приблизно в двадцяти футах від відкритого входу у франчайзингову кав'ярню. Намагаючись залишатися поза увагою. Їй потрібно було переконатися, що він не запідозрить, що за ним спостерігають. Він не справляв враження людини зі зброєю в руках — є спосіб, яким люди схильні ходити, коли у них в кишені пістолет, як знає будь-який вуличний коп, обережність, більш жорстка хода, — але це навряд чи означало, що у нього не було пістолета. А якщо б він попередив її і почав стріляти? Різанина.
  
  Швидко заглянувши всередину магазину, вона побачила, як він потягнувся до продуктового відділу і взяв два сендвіча, потім, очевидно, замовив напої. Він розплатився і зник з очей, чекаючи на свій капучино або мокко. Що-небудь незвичайне. Кава з фільтром принесли б відразу.
  
  Поїсть він вдома чи піде?
  
  Сакс задумалася. Куди його найкраще відвезти? Було б краще на вулиці, або в магазині, або в самому торговому центрі? Так, в центрі і Starbucks було багатолюдно. Але вулиця - тим більше. Ні те, ні інше не було чудовим.
  
  Саме тоді вона побачила, як повз проїжджає кур'єр з кількома картонними коробками з логотипом Starbucks - русалонькою.
  
  Що означало, що чорного ходу в магазин не було. Сорока виявилася замкненою в глухому куті. Так, всередині були люди, потенційні свідки, але менше, ніж у торговому центрі або на вулиці.
  
  Вона викликала підкріплення. "Я хочу забрати його сюди".
  
  “ Всередину, Амелія? Звичайно. Так буде краще?
  
  Він нікуди не дінеться, подумала Сакс. “Так. Піднімайся сюди, швидко".
  
  "Ми переїжджаємо".
  
  Швидкий погляд всередину, потім знову на обкладинку. Вона як і раніше не могла його розгледіти. Повинно бути, він сидить в глибині закладу. Вона повернула направо, а потім наблизилася до відкритої арці кафе. Якщо вона не могла бачити його, то й він не міг бачити її.
  
  Вона та її команда будуть обходити з флангу—
  
  Раптово Сакс зіщулилася від різкого, пронизливого крику зовсім поруч з нею. Жахливий зойк людини від болю. Такий різкий, такий високий, що вона не могла розібрати, чоловік це чи жінка.
  
  Звук долинав з боку піднімається ескалатора.
  
  О, Господи...
  
  Верхня панель пристрою, та, на яку пасажири зійшли з рухомих сходів, відчинилися, і пасажир впав всередину машини.
  
  “Допоможіть мені! Немає!" Чоловічий голос. Потім слова знову злилися в крик.
  
  Клієнти і співробітники ахнули і закричали. Ті, хто перебував на сходах несправного агрегату, які все ще рухалися, зістрибнули з них. Пасажири на сусідньому ескалаторі, спускаючись вниз, теж підстрибнули, можливо, думаючи, що він ось-ось поглине їх.
  
  Сакс кинула погляд у бік кав'ярні.
  
  Ніяких ознак сорока. Бачив він її значок або зброю, коли, як і всі інші, повернувся подивитися на аварію?
  
  Вона викликала підкріплення і веліла їм перекрити виходи. Потім побігла до ескалатора, помітивши, що хтось натиснув на аварійну кнопку. Рух по сходах сповільнилося, а потім зупинився.
  
  "Зупини це, зупини це!" Ще більше криків від людини всередині.
  
  Сакс ступила на верхню частину платформи і заглянула в зяючу діру. Чоловік середніх років застряг в шестернях двигуна, встановленого на підлозі приблизно у восьми футів нижче алюмінієвої панелі, яка відчинилися. Мотор продовжував обертатися, незважаючи на те, що хтось натиснув на АВАРІЙНУ кнопку, і вона припустила, що це просто вимкнув зчеплення з рухомої сходами. Бідолаху схопили за талію. Він лежав на боці, молотя руками по машині. Шестерінки глибоко вп'ялися в його тіло, а кров просочила його одяг і стікала на підлогу ескалаторної ями. Йому було близько сорока п'яти, і він був одягнений в білу сорочку з бейджиком з ім'ям співробітника одного з магазинів.
  
  Дивлюся на натовп. Тут були співробітники, кілька охоронців, але ніхто нічого не робив, щоб допомогти. Уражені особи. Ті, хто реагував, знімали відео на мобільні телефони.
  
  Вона крикнула йому вниз: “Рятувальники вже в дорозі. Я спускаюся туди".
  
  "Боже, як боляче!" Знову крик. Вона відчула вібрацію в грудях.
  
  Кровотеча потрібно було зупинити. Зараз. Просто йди.
  
  Вона зусиллям відкрила відкидну панель — очевидно, цим шляхом робітники користувалися для доступу до механікам. Вдих. І страждає на клаустрофобію Амелія Сакс попрямувала у вузьку яму, в десяти футах від підлоги до верху панелі. Там була драбина, якою могли користуватися робітники, але вона складалася з вузьких металевих прутів, слизькими від крові чоловіка; очевидно, він теж був порізаний, коли сходи притиснула його до гострого краю панелі. Вона міцно вхопилася за опори для рук і ніг; якби вона впала, то приземлилася б прямо на чоловіка. І вона сама, можливо, заплуталася в іншому наборі шестерень, які все ще оберталися. Одного разу її ноги підкосилися, а м'язи рук звело судомою. Її нога в чоботі зачепила шестерню, яка зачепила її за манжету. Вона відсмикувала її.
  
  Потім вниз, на підлогу ...Тримайся, тримайся. Говорячи або думаючи це і йому, і собі.
  
  Крики бідолахи не стихали.
  
  "Будь ласка, о Боже, о Боже..."
  
  Її ноги торкнулися бетонної підлоги, і вона мало не послизнувся на крові. Вона ледь не врізалася особою у другу передачу. Вчасно схаменулася.
  
  "Я офіцер поліції", - сказала вона йому. "Медики будуть тут з хвилини на хвилину".
  
  “Це погано, це погано. Це так боляче. О, так сильно".
  
  Піднявши голову, вона крикнула: “Хто-небудь з технічного обслуговування, хто-небудь з керівництва! Вимкніть цю чортову штуку! Не сходи, мотор!"
  
  Де, чорт візьми, пожежна команда? Вона поняття не мала, що робити. Вона зняла куртку і притиснула її до розірваної плоті на його животі і в паху. Це мало допомогло зупинити кровотечу.
  
  "Ах, ах, ах," заскиглив він.
  
  Шукала дроти, які можна було б перерізати — вона носила свій дуже гострий і дуже незаконний складаний ніж в задній кишені, — але там нічого не було видно. Як, чорт візьми, можна зробити таку машину і не мати вимикача? Господи. У люті від некомпетентності.
  
  "Моя дружина," прошепотів чоловік.
  
  “ Ш-ш-ш, - заспокоювала Сакс. “ Все буде добре. Хоча вона знала, що все буде в порядку. Його тіло перетворилося на криваве місиво. Навіть якщо він виживе, він вже ніколи не буде колишнім.
  
  “Моя дружина. Вона ... піди до неї. Мій син. Скажи їм, що я любив їх".
  
  "Ти збираєшся сказати їм це сам".
  
  “ Ти поліцейський. - Видихаю я.
  
  “ Абсолютно вірно. І тут будуть медики...
  
  "Дай мені свій пістолет".
  
  "Дати тобі—"
  
  Знову крики. По його обличчю течуть сльози.
  
  “Будь ласка, дай мені свій пістолет! Як мені з нього стріляти? Скажи мені!"
  
  “ Я не можу цього зробити, сер. Вона поклала руку йому на плече. Інший долонею витерла піт.
  
  “Це так боляче"... Я не можу цього винести. Крик голосніше за інших.
  
  Вона ніколи не бачила такого безнадійного вираження ні у кого в очах.
  
  “ Будь ласка, заради всього Святого, ваш пістолет!
  
  Амелія Сакс швидко нахилилася і витягла з-за пояса свій "Глок".
  
  
  "Відповідь знаходиться там".
  
  Пауза, поки слова луною відбивалися від глянцевих, потертих стін академічного зеленого кольору.
  
  “ Відповідь. Він може бути очевидний, як закривавлений ніж з відбитками пальців, ДНК та ініціалами злочинця. Або, меншою мірою, як три ліганду — а що таке ліганд?"
  
  “ Нюхові молекули, сер. "Тремтячий чоловічий голос.
  
  Лінкольн Райм продовжив: “Я говорив про менш очевидному. Відповідь може полягати в трьох нюхових молекулах. Але він є. Зв'язок між вбивцею і Кіллі, яка може привести нас до його дверей і спонукати присяжних перевести його в новий будинок на двадцять-тридцять років. Хто-небудь, назвіть мені принцип Локара."
  
  Жінка в першому ряду викрикнула: “При кожному злочині відбувається переміщення матеріалу між місцем події і жертвою. Локар використовував слово "пил", але слово "матеріал" є загальноприйнятим. Іншими словами, докази. Відбитки пальців теж. Відбитки ніг. Він знав, що її звуть Джульєтта Арчер. Йому були відомі імена ще кількох студентів. Її ім'я він дізнався першим.
  
  Лінкольн Райм не дав відповіді. Правильні відповіді могли визнаватися, але ніколи не хвалитися, що було зарезервовано для розуміння, що виходить за рамки базового рівня. Тим не менш, він був вражений, оскільки йому ще не призначили жодного матеріалу для читання, присвяченого великому французькому криміналіста; це було включено в програму на два тижні вперед. Він вдивився в обличчя, мов збитий з пантелику. “Ви все це записали? Схоже, деякі з вас цього не записували".
  
  Заскрипіли ручки, заклацали клавіатури ноутбуків.
  
  Це було всього лише друге заняття по введенню в аналіз місця злочину, і протоколи ще не були складені. Спогади студентів будуть гнучкими і в хорошій формі, але не безпомилковими. Крім того, записувати - значить володіти, а не просто розуміти.
  
  "Відповідь тут", - повторив він тоном професора. “У криміналістиці — судової медицини — немає жодного злочину, який не можна було б розкрити. Єдине питання - це ресурси, винахідливість і зусилля. Як далеко ви готові зайти, щоб ідентифікувати злочинця?"
  
  "Капітан Райм?" Від молодої людини в задній частині класу, в якому знаходилося близько тридцяти чоловік у віці від двадцяти до сорока років, з ухилом у бік молодших. Незважаючи на стильну, колючий хипстерскую зачіску, у цьому чоловікові відчувався поліцейський. У той час як біографічний довідник коледжу — не кажучи вже про десятки тисяч посилань в Google — вказував офіційне звання Райма на момент виходу на пенсію. Було малоймовірно, що хто-то, не пов'язаний з поліцією Нью-Йорка, скористається ним.
  
  Витонченим рухом правої руки професор розгорнув своє інвалідне крісло обличчям до студента. Райм страждав паралічем нижніх кінцівок, в значній мірі паралізованих нижче шиї; його безіменний палець лівої руки і, тепер, після операції, права рука були єдиними працюючими кінцівками південця.
  
  "Так?"
  
  “ Я тут подумав. Локар говорив про 'матеріалі' або 'пилу'? Погляд у бік Джульєтти в першому ряду, в центрі. Приваблива жінка з довгими прямим волоссям кольору полірованого червоного дерева.
  
  "Правильно".
  
  "А чи не може бути і психологічний перенесення?"
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  “Припустимо, злочинець загрожує катувати жертву, перш ніж убити її. На обличчі жертви написаний жах. Ми можемо зробити висновок, що злочинець був садистом. Додайте це до психологічного портрета. Можливо, звузите коло підозрюваних. "
  
  Правильне використання виводити, зазначив Райм. Часто плутають з перехідним розуміти. Він сказав: “Питання. Тобі сподобалася ця серія книг? Гаррі Поттер? Фільми теж, вірно?" Як правило, культурні явища не надто цікавили його — якщо тільки вони не могли допомогти розкрити злочин, чого, більш чи менш, ніколи не траплялося. Але Поттер, зрештою, був Поттером.
  
  Молодий чоловік примружив свої темні очі. "Так, звичайно".
  
  “Ти знаєш, що це була вигадка, вірно? Що Хогвортса не існує?"
  
  “ Хогвартс. І я прекрасно обізнаний про це, так.
  
  “ І ви згодні з тим, що використання заклинань — таких, як вуду, привиди, телекінез і ваша теорія про передачу психологічних елементів на місці злочину...
  
  - Ти хочеш сказати, що свинімиються?
  
  Мальований сміх.
  
  Брови Райма поповзли вгору, але не з-за того, що його перервали; йому подобалася зухвалість (і насправді каламбур був досить дотепним). Це була суттєва скарга. “Зовсім ні. Я збирався сказати, що всі ці теорії ще належить довести емпірично. Ви уявляєте мені об'єктивні дослідження, багаторазово дублюючі випадки вашого передбачуваного психологічного перенесення, включаючи дійсний розмір вибірки та контрольні елементи, і я розгляну це питання. Сам я б цим не скористався. Зосередження уваги на суб'єктивних аспектах розслідування відволікає від виконання важливого завдання. Який саме? "
  
  "Докази". Знову Джульєтта Арчер.
  
  “Місця злочинів змінюються, як кульбаба від раптового подуву. Всього хвилину тому ці три ліганду починалися як мільйон. Крапля дощу може змити частинку ДНК вбивці, яка випадково є в базі даних CODIS, що ідентифікує його за адресою, номером телефону, соціальним положенням і розміром сорочки ". Огляд кімнати. "Розмір сорочки був жартом". Люди були схильні вірити всьому, що говорив Лінкольн Райм.
  
  Поліцейський-хіпстер невпевнено кивнув. Райм був вражений. Йому стало цікаво, студент вивчить цей предмет насправді. Можливо, в цьому справді щось є.
  
  “Ми докладніше поговоримо про пилу месьє Локара, тобто про дрібних доказах, через кілька тижнів. Сьогодні наша тема - переконатися, що у нас є пил для аналізу. Охорона місця злочину. У вас ніколи не буде незайманого місця злочину. Такого не існує. Ваша робота буде полягати в тому, щоб переконатися, що ваші місця злочину найменш забруднені. Отже, що є забруднювачем номер один? "Не чекаючи відповіді, він сказав: "Так, колеги-копи, часто начальство. Як ми це контролюємо ... і при цьому зберігаємо свою роботу?"
  
  Сміх вірш, і Райм почав свою лекцію.
  
  Через годину він засік час і відпустив клас. Він підкотив до пандусу, який вів з низькою сцени (школа повністю відповідала Закону про американців з обмеженими можливостями та деяким іншим).
  
  Всі студенти вийшли, крім одного.
  
  Джульєтта Арчер, якої, за його оцінками, було за тридцять, приблизно на десять років молодше його, все ще сиділа в першому ряду. Райм зазначив, що у неї абсолютно чудові очі, коли вперше побачив її на уроці минулого тижня. У райдужній оболонці ока людини або водянистої вологи немає синіх пігментів; цей відтінок обумовлений кількістю меланіну в пігментному епітелії рогівки в поєднанні з ефектом релеївського розсіювання. У Арчера були насичено-блакитні.
  
  Він підкотив до неї. “Локард. Ти дещо прочитала додатково. Моя книга. Ти перефразувала ця мова ". Він не дав класу свій власний підручник.
  
  “ Днями мені знадобилося дещо для читання на мою провину і вечері.
  
  "Ах".
  
  - Ну? - запитала вона.
  
  Більше нічого пояснювати не потрібно.
  
  Вона не зводила з нього очей. “ Я просто не впевнена, що це була б така вже хороша ідея.
  
  "Не дуже хороша ідея?"
  
  “Не корисно, я маю на увазі. Для тебе".
  
  "Я не згоден".
  
  Вона, звичайно, не хмикнула. Арчер дозволив тиші розрядитися. Це був спосіб, яким Райм сам перемагав в суперечках. Потім вона посміхнулася посмішкою без помади. "Ти перевірив мене, чи не так?"
  
  "Я так і зробив".
  
  “Ти думав, що я шпигун? Намагаюся ввійти у твоє розташування, секрети steel case або щось в цьому роді?"
  
  Це прийшло йому в голову.
  
  Потиск плечима - жест, на який він був здатний. “ Я зробив невеличку домашню роботу. "Райм дійсно дещо дізнався про Джульєтту Арчер. Вона була колишнім медичним дослідником. Вона жила у Верхньому Іст-Сайді. У неї була ступінь бакалавра в Нью-Йоркському університеті, де вона воліла заняття природничими науками. І вона отримала ступінь магістра органічної хімії, не менше. Непроста тема, як він добре знав. Її син від попереднього шлюбу був зірковим футболістом. Сама вона отримала кілька схвальних відгуків за свої виступи в області сучасного танцю на Манхеттені і Вестчестере. До розлучення вона жила в Бедфорді, штат Нью-Йорк. Було і ще дещо.
  
  Ні один з них не мав відношення до прийняття рішення про те, як відповісти на її прохання.
  
  Ні, цими факторами були її розумові здібності.
  
  І її зухвала впертість.
  
  Вона продовжувала дивитися йому в очі. Брова піднялась.
  
  Підкоряючись імпульсу — надзвичайно рідкісному для нього — він сказав: "Добре".
  
  “Спасибі. Я можу почати сьогодні?"
  
  "Завтра".
  
  Арчер здавалася здивованої. Ніби вона могла б легко домовитися про більш ранньому часу і виграти, але просто вирішила цього не робити.
  
  "Я буду там".
  
  "Тобі потрібен адресу?"
  
  "У мене це є", - відповів Стрілець.
  
  Замість рукостискання вони обидва кивнули, скріплюючи угоду. Арчер посміхнулася, а потім її вказівний палець правої руки перемістився на сенсорну панель її власного інвалідного крісла, silver Storm Arrow, тієї ж моделі, що була у Райм ще кілька років тому. Вона повернула пристрій, пройшла по проходу, і вийшла за двері.
  
  
  
  
  Інформація про автора
  
  Колишній журналіст, фолксингер і юрист, Джеффрі Дівер - автор міжнародних бестселерів номер один. Його романи, що з'являлися в списках бестселерів по всьому світу, включаючи "Нью-Йорк Таймс", "Таймс оф Лондон", італійську "Корр'єре делла Сера", "Сідней Морнінг Геральд" і "Лос-Анджелес таймс". Його книги продаються у 150 країнах і переведені на двадцять п'ять мов.
  
  Автор тридцяти семи романів, трьох збірок оповідань і науково-популярної юридичної книги, а також автор текстів для альбому в стилі кантрі-вестерн, він одержав або входив до шорт-лист десятків нагород. Його "Тіла, залишені позаду" був названий романом року Міжнародною асоціацією авторів трилерів, а його трилер Лінкольна Райма "Розбите вікно і окремий фільм "Край" також були номіновані на цю премію. Він був нагороджений "Сталевим кинджалом" та оповіданням "Кинджал' Британської асоціації кримінальних письменників і премією "Неро", а також є триразовим лауреатом премії Еллері Квін Рідерз за кращий розповідь року і лауреатом Британської премії Thumping Good Read Award. "Холодна місяць" нещодавно була названа книгою року японськими письменниками-детективщиками, а також журналом Kono Mystery ga Sugoi. Крім того, Японська асоціація пригодницької фантастики присудила "Холодної місяці" і Карт-бланшу щорічну премію Гран-прі. Його книга " Кімната вбивств "був визнаний політичним трилером року за версією журналу Killer Nashville. І його збірка оповідань "Trouble in Mind" також був номінований цією організацією на кращу антологію.
  
  Дівер був удостоєний премії Lifetime Achievement Award Всесвітньої містичної конференції в Бушерконе і премії Raymond Chandler Lifetime Achievement Award в Італії.
  
  Він вніс свій внесок в антологію "Книги, за що варто вмерти", яка отримала премії "Агата" і "Ентоні".
  
  Його останні романи - "Струмок самотності", роман Кетрін Денс; "Жовтневий список", трилер, розказаний навпаки; "шкур Збирач" і "Кімната вбивств", романи Лінкольна Райма. Для свого танцювального романа XO Дівер написав альбом пісень у стилі кантрі-вестерн, доступний в iTunes і на компакт-диску; а до цього, Carte Blanche, продовження роману про Джеймса Бонда, який став міжнародним бестселером номер один.
  
  Дівер був номінований на сім премій Едгара від американських письменників-детективщиков, Ентоні, Шеймуса і Липучки. Нещодавно він був включений в шорт-лист премії ITV3 за кримінальний трилер як кращий міжнародний автор. "Придорожні хрести" був у шорт-листі Prix International Polar 2013.
  
  Його книга дівочої могилі був поставлений на HBO фільм В головних ролях Джеймс Гарнер і Марлі Матлин, і його роман кістки колекціонера було особливістю звільнення від фотографії, В головних ролях: Дензел Вашингтон і Анджеліна Джолі. "Лайфтайм" випустив в ефір адаптацію його "Сльози диявола". І так, чутки вірні; він дійсно з'явився в ролі продажного репортера у своїй улюбленій мильній опері "Як обертається світ". Він народився за межами Чикаго і має ступінь бакалавра журналістики в Університеті Міссурі і ступінь юриста в Університеті Фордхэма.
  
  Читачі можуть відвідати веб-сайт за адресою www.jefferydeaver.com.
  
  
  
  
  Джеффрі Дівер
  
  Струмок Самотності**
  
  Колектор шкіри*
  
  Проект "Старлінг", оригінальна радіопостановка
  
  Неприємності в голові, Збірка оповідань, Том третій.
  
  Крижаний холод, Історії холодної війни (Редактор)
  
  Книги, за які можна померти (Автор)
  
  Жовтневий список, Трилер навпаки
  
  Кімната Вбивств*
  
  СТАРПОМ**/*
  
  XO: Альбом (Музичний компакт-диск з оригінальними піснями)
  
  Карт-бланш, роман про Джеймса Бонда
  
  Край
  
  Палаюча Дріт*
  
  Кращі американські детективні історії 2009 року (Редактор)
  
  Список спостереження (Мідний браслет і Рукопис Шопена) (Автор)
  
  Придорожні хрести**
  
  Тіла , Залишені Позаду
  
  Розбите вікно*
  
  Лялька спляча**
  
  Більше збочень: Збірка оповідань, тому другий
  
  Холодна Місяць*/**
  
  Дванадцята карта*
  
  Сад звірів
  
  Twisted: Збірка оповідань
  
  Зниклий чоловік*
  
  Кам'яна мавпа*
  
  Синє Ніде
  
  Порожній стілець*
  
  Говоріння мовами
  
  Сльоза диявола
  
  Танцюрист у Труні*
  
  Збирач кісток*
  
  Могила Дівиці
  
  Молячись про Сон
  
  Урок Її Смерті
  
  Пані правосуддя
  
  Важкі новини
  
  Смерть блакитний кінозірки
  
  Манхеттен - Мій Ритм.
  
  Пекельна кухня
  
  Кривавий Річковий Блюз
  
  Неглибокі Могили
  
  Століття великих саспенсных історій (Редактор)
  
  Спекотна і задушлива кримінальна ніч (Редактор)
  
  Франкенштейн Мері Шеллі (Введення)
  
  * За участю Лінкольна Райма і Амелії Сакс
  
  ** За участю Кетрін Денс
  
  
  
  
  Дякуємо за придбання цієї електронної книги, виданої компанією Hachette Digital.
  
  Щоб отримувати спеціальні пропозиції, бонусний контент і новини про наших останніх електронних книгах і додатках, підпишіться на нашу розсилку новин.
  
  Реєстрація
  
  Або завітайте до нас за адресою hachettebookgroup.com/newsletters
  
  
  Зміст
  
  Обкладинка
  
  Титульний аркуш
  
  Ласкаво просимо
  
  Я
  
  II
  
  Попередній перегляд Сталевий Поцілунок
  
  Інформація про автора
  
  Джеффрі Дівер
  
  Інформаційні бюлетені
  
  Авторські права
  
  
  
  
  
  Ця книга - художній твір. Імена, персонажі, місця і події є продуктом уяви автора або використовуються вымышленно. Будь-яке подібність з реальними подіями, місцями дії або людьми, живими чи мертвими є випадковим.
  
  Авторське право No 2016 Gunner Publications, LLC.
  Уривок з The Steel Kiss авторське право No 2016 Gunner Publications, LLC.
  
  Дизайн обкладинки: Елізабет Коннор.
  Фото для обкладинки: Івік Маркота / EyeEm / Getty Images.
  Авторські права на обкладинку No 2016, Hachette Book Group, Inc.
  
  Всі права захищені. Відповідно до Закону США про авторське право 1976 року, сканування, завантаження і електронний обмін будь-якою частиною цієї книги без дозволу видавця являють собою незаконне піратство і крадіжку інтелектуальної власності автора. Якщо ви хочете використовувати матеріали з книги (крім як для рецензування), необхідно отримати попередній письмовий дозвіл, зв'язавшись з видавцем за адресою permissions@hbgusa.com. Дякуємо за підтримку авторських прав.
  
  Видавництво Гранд Сентрал Паблішинг
  Книжкова Група Hachette
  Американський проспект , 1290
  Нью-Йорк, Нью-Йорк 10104
  grandcentralpublishing.com
  twitter.com/grandcentralpub
  
  Перше видання: лютий 2016 р.
  
  Grand Central Publishing є підрозділом Hachette Book Group, Inc.
  Назва і логотип Grand Central Publishing є торговою маркою Hachette Book Group, Inc.
  
  Видавець не несе відповідальності за веб-сайти (або їх вміст), які не належать видавцеві.
  
  Бюро спікерів Hachette пропонує широкий вибір авторів для виступів на заходах. Щоб дізнатися більше, перейдіть по посиланню www.hachettespeakersbureau.com або зателефонуйте за телефоном (866) 376-6591.
  
  ISBN: 978-1-4555-6801-7 (електронна книга)
  
  E3
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"