Дивер Джеффри : другие произведения.

Говоріння Мовами

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Короткий огляд:
  
  Дві людини слова... Один прагне тільки до світу. Інший - до насильства. Тейт Коллиер, колись один з кращих судових юристів країни, намагається забути своє минуле. Тепер розведений фермер-джентльмен, землевпорядник і громадський захисник у сільській місцевості Вірджинії, він відновлюється після декількох катастрофічних помилок у сфері любові і закону. Але протиріччя - і небезпека — схоже, безпомилково впливають на Тейта. Навіть коли він з усіх сил намагається перебудувати своє життя, його альтер-его замишляє його загибель. Аарон Метьюз, блискучий психолог, переключив свої таланти з лікування пацієнтів на набагато більш смертоносні мети. Він націлився на Тейта, колишню дружину Тейта, Бетт, і їх дочка Меган, яка живе окремо, для невимовною помсти. Метьюз, безжалісний і одержимий дияволом, знищить все, що стане на заваді його планам. Коли їх дочка зникає, Тейт і Бетт воссоединяются у відчайдушній спробі знайти її і зупинити Метьюза, психопата, чий добре підвішений язик і талант до примусу так само небезпечні, як ножі і пістолети. Показуючи стрімку гонку на час, захоплюючі деталі психологічних маніпуляцій і блискучі повороти, які є візитною карткою Дівера, Говоріння мовами створює атмосферу невідомості, яка зробила цього автора бестселером. Це позбавить вас дару мови.
  
  
  
  
  Говоріння Мовами
  Джеффрі Дівер
  
  
  Авторське право No 1995 Джеффрі Дівер
  
  
  
  
  
  На початку було Слово.
  
  
  
  Людина розігрує це. Він - дія, а не актор.
  
  
  
  Генрі Міллер
  
  
  
  
  
  
  Я
  
  
  
  ТІЛЬКИ ШЕПОЧУТЬ ВЕДМЕДІ
  
  
  1
  
  
  
  Божевільна Меган паркує машину.
  
  Не хоче цього робити. Ні за що.
  
  Не вилазить назовні, слухає шум дощу....
  
  Двигун замовк, коли вона подивилася на свій одяг. Це був її звичний одяг: джинси JNCO. Біла футболка без рукавів під сорочкою з темного деніму. Армійські черевики. Носила це постійно. Але сьогодні вона відчувала себе ніяково. Ніяковіла. Пошкодувала, що не одягла хоча б спідницю. Штани були занадто мішкуватими. Рукава звисали до кінчиків її відполірованих до чорноти нігтів, а шкарпетки були помаранчевими, як томатний суп. Ну і яка різниця? Час скоро закінчиться.
  
  Може бути, чоловік зосередився б на її гарних якостях — її заплаканих блакитних очах і світлих волоссі. О, і на її тілі теж. Він був чоловіком.
  
  У будь-якому випадку, одяг приховувала зайві сім... ну, гаразд, десять фунтів, які вона носила при своєму високому статурі.
  
  Тягне час. Божевільна Меган ні крапельки не хоче тут перебувати.
  
  Потираючи рукою верхню губу, вона дивилася в забризкане дощем вікно на пишні дерева та чагарники передмістя. Квітень цього року в північній Вірджинії був спекотним, як липень, і від асфальту піднімалися клуби туману. На тротуарах нікого — тут було безлюдно. Вона ніколи не помічала, наскільки порожнім був цей район.
  
  Божевільна Меган шепоче, Просто. Скажи. Немає. І йди.
  
  Але вона не могла цього зробити. Мега-клопіт.
  
  Вона зняла дерев'яний символ миру, що висів у неї на шиї, і кинула його на заднє сидіння. Меган провела пальцями по своїм світлим волоссю, прибираючи їх з особи. Її почервонілі кісточки пальців здавалися великими, як м'ячі для гольфу. Погляд на її обличчя в дзеркалі заднього виду. Вона стерла чорну помаду, зібрала світлі пасма в кінський хвіст, закріпила волосся зеленої гумкою.
  
  Гаразд, давай зробимо це. Покінчимо з цим.
  
  Пробіжка під дощем. Вона натиснула на кнопку домофона, та за мить дверний замок загудів.
  
  Меган Макколл увійшла в кімнату очікування, де вона проводила кожне суботній ранок протягом останніх семи тижнів. З тих пір, як стався інцидент. Вона продовжувала чекати, коли це місце стане знайомим. Цього так і не сталося.
  
  Вона ненавиділа це. Сеанси були досить важкими, але очікування дійсно вбивала її. доктор Хенсон завжди змушував її чекати. Навіть якщо вона приходила вчасно, навіть якщо перед нею не було інших пацієнтів, він завжди починав сеанс з запізненням на п'ять хвилин або близько того. Це виводило її з себе, але вона ніколи нічого не говорила з цього приводу.
  
  Проте сьогодні вона виявила нового лікаря, який стоїть у дверях і усміхненого їй, вітально підняв брову. Якраз вчасно.
  
  "Ви Меган?" - запитав чоловік, невимушено посміхаючись. "Я Білл Пітерс". Він був приблизно віку її батька, красивий. Густа шевелюра. Хенсон був лисий і скидався на психіатра. Цей хлопець... Може бути, трохи Джордж Клуні, вирішує Божевільна Меган. Її настороженість трохи слабшає.
  
  І він не називає себе "Доктором". Цікаво.
  
  "Привіт".
  
  “ Заходь. "Він махнув рукою. Вона увійшла до кабінету.
  
  "Як доктор Хенсон?" спитала вона, сідаючи в крісло навпроти його столу. “ Хтось із його родини хворий?
  
  “ Його мати. Нещасний випадок. Я чув, з нею все буде в порядку. Але йому довелося поїхати на тиждень в Лисбург.
  
  "Значить, ти щось на кшталт заступника вчителя?"
  
  Він розсміявся. "Щось подібне до цього".
  
  "Я не знав, що shr— терапевти брали інших пацієнтів".
  
  "Деякі цього не роблять".
  
  Доктор Пітерс — Білл Пітерс — подзвонив вчора після школи, щоб сказати їй, що Хенсон домовився з ним про те, щоб він взяв на себе його прийом, і, якщо вона хоче, вона все-таки може прийти на свій звичайний сеанс. Ніяк, з розуму Меган прошепотіла на перший погляд. Але після того, як Меган трохи поговорила з Пітерсом, вона вирішила спробувати. В його голосі було щось заспокійливе. Крім того, лисий Хенсон робив це не для неї. Сеанси зводилися до її неубедительному скигленню з приводу школи, самотності, Емі, Джоша і Бріттані, а Хенсон кивав головою і говорив, що вона повинна дружити сама з собою. Що, чорт візьми, це не значило.
  
  "Тут будуть повторюватися деякі речі," сказав Пітерс, " але, якщо ви не заперечуєте, не могли б ми перейти до деяких основ?"
  
  "Я здогадуюся".
  
  - Це Меган Коллиер? - запитав він.
  
  “ Ні, Кольєр - прізвище мого батька. Я ношу прізвище матері. Макколл. Вона розгойдувалася на стільці з жорсткою спинкою, схрестивши ноги. Виднілися шкарпетки кольору помідорів. Вона розпрямити ноги і поставила ступні на підлогу.
  
  "Тобі не подобається терапія, чи не так?" - раптом запитав він.
  
  Це теж було цікаво. Хенсон ніколи не питав про це. Не став би питати про щось настільки прямолінійному. І на відміну від цього хлопця, Хенсон не дивився їй в очі, коли говорив. Дивлячись прямо на нього у відповідь, вона сказала: "Ні, не знаю".
  
  Здавалося, це його потішило. “ Ти знаєш, чому ти тут?
  
  Мовчазна, як завжди, Божевільна Меган відповідає першій. Тому що я облажалася, я дисфункціональні. Я ненормальна. Я психопатка. Я ненормальна. І половина школи знає, а ти хоч, блядь, уявляєш , як важко ходити по цих коридорах, коли всі дивляться на тебе й думають: Зменш наживку, зменш наживку? Божевільна Меган також згадує те, про що звичайна Меган ніколи б і за мільйон років не розповіла йому про підробленої комп'ютерної фотографії Меган в гамівній сорочці, яка два тижні тому обійшла школу Джефферсона.
  
  Але тепер Меган просто продекламувала: "Тому що, якщо б я не прийшла до психотерапевта, вони відправили мене у виправну установу для неповнолітніх".
  
  Коли її знайшли п'яною, прогулюється по містках муніципальної водонапірної башти два місяці тому, вона скоювала злочин. Втрутилася поліція округу, і вона, можливо, штовхнула, можливо, вдарила поліцейського. Але врешті-решт всі погодилися, що якщо б вона звернулася до адвоката, прокурор штату не став би висувати звинувачення.
  
  “Це правда. Але це не відповідь".
  
  Вона підняла брову.
  
  "Відповідь у тому, що ти тут для того, щоб почувати себе краще".
  
  О, будь ласка, - Починає Божевільна Меган, закочуючи свої божевільні очі.
  
  Та, ладно, це було абсолютно безглуздо, самі його слова. Але ... але... було щось таке в тому, як доктор Пітерс вимовив їх, що всього на секунду, менше секунди, Меган повірила, що він справді мав на увазі саме їх. Цей хлопець знаходиться в іншій всесвіту, ніж доктор Лікоть Невдахи Патч Хенсон.
  
  Він відкрив портфель і дістав жовтий блокнот. На стіл випала брошура. Вона глянула на неї. На обкладинці була фотографія Сан-Франциско.
  
  "О, ти збираєшся туди?" - запитала вона.
  
  "Конференція," сказав він, гортаючи книжку. Він простягнув її їй.
  
  "Приголомшливо".
  
  "Я люблю місто", - продовжив він. “Я колишній хіпі. Тупоголовый у краватці і фанат Jefferson Airplane.... Цілих дев'ять ярдів. Звичайно, це було ще до вас.
  
  “Ні за що. Я без розуму від Дженіс Джоплін і Хендрікса".
  
  “Так? Ти коли-небудь був в районі затоки?"
  
  “ Поки немає. Але коли-небудь я піду. Моя мати про це не знає. Але я збираюся.
  
  Він примружився. “Гей, знаєш, є схожість — ти і Джоплін. Якщо б у тебе не було зачіски, вона була б такою ж, як у неї.
  
  Тепер Меган пошкодувала, що зав'язала цей зухвалий хвостик.
  
  Лікар додав: “Ви, звичайно, красивіше. І худіші. Ви можете позбутися від нудьги?"
  
  "Наприклад, я хотів би..."
  
  "Але ти не пам'ятаєш хіпі". Він усміхнувся.
  
  "Тайм-аут!" - з ентузіазмом вигукнула вона. "Я дивилася Вудсток вісім разів".
  
  Вона також пошкодувала, що не зберегла символ миру.
  
  “ Так скажи мені, ти справді намагався покінчити з собою? Присягаюся твоїм серцем.
  
  "І сподіваєшся померти?" - пожартувала вона.
  
  Він посміхнувся.
  
  Вона відповіла: "Ні".
  
  "Що сталося?"
  
  “О, я просто випив трохи Southern Comfort. Гаразд, може бути, більше, ніж трохи".
  
  "Напій Джопліна", - сказав він. "Занадто, блядь, солодкий для мене".
  
  Ого, це П-слово. Прохолодний. Він майже — майже — починав їй подобатися.
  
  Він знову глянув на її волосся — чубчик на обличчі. Потім знову на її очі. Це було схоже на одну з ласк Джоша. Десь всередині себе вона відчула легкий дзвін впевненості і задоволення.
  
  Меган продовжила свою розповідь. “І дехто, з ким я була, сказав, що вони ні за що не взберутся на вершину, і я сказала, що заберуся, і я це зробила. От і все. Неначе кинула виклик, от і все ".
  
  "Гаразд, значить, тебе схопили копи по якомусь дерьмовому звинуваченням".
  
  "Приблизно так і є".
  
  “ Не зовсім злочин століття.
  
  - Я теж так не думав. Але вони були такими.... ти знаєш.
  
  "Я знаю", - сказав він. “Тепер розкажи мені про себе. Твоя таємна історія".
  
  “Ну, мої батьки в розлученні. Я живу з Бетт. У неї цей бізнес? Насправді це оздоблювальний бізнес, але вона каже, що вона дизайнер інтер'єрів, бо так звучить краще. У Тейта ферма в Прінс-Уїльяма. Раніше він був відомим юристом, але тепер він просто виконує заповіту людей, продає будинки та інше. Він наймає людей, які керують фермою замість нього. Издольщики. Звучить як раби або щось в цьому роді, але це просто люди, яких він наймає ".
  
  “А ваші стосунки з батьками? Вівсянка занадто гаряча, дуже холодна або в самий раз?"
  
  "В самий раз".
  
  Він кивнув, зробив невелику помітку в своєму блокноті, хоча, можливо, просто малював. Можливо, вона йому набридла. Можливо, він складав список покупок.
  
  Що потрібно придбати після моєї зустрічі з Божевільною Меган.
  
  Вона розповіла йому про дитинство, про смерть батьків своєї матері і батька свого батька. Єдиною іншою родичкою, з якої вона була близька, її тітка була Сьюзен — сестра-близнюк її матері. “Вона мила жінка, але у неї були важкі часи. Вона хворіла все своє життя. І вона дуже, дуже хотіла дітей, але не могла їх мати ".
  
  "А", - сказав він.
  
  Все це не здавалося їй важливим, і вона здогадувалася, що для нього це було ще менш важливо.
  
  "А як щодо друзів?"
  
  Перелічи їх на пальцях однієї руки, каже Божевільна Меган.
  
  Шшшш.
  
  "В основному я спілкуюся з готами", - сказала вона доктору.
  
  "У значенні 'готика'?
  
  “Так. Тільки ...", Вона вирішила, що може сказати йому правду. “Справа в тому, що я часто залишаюся одна. Я зустрічаюся з людьми, але в кінці кінців розумію, навіщо турбуватися? Там дуже багато невдах ".
  
  "О, так". Він засміявся. "Ось чому мій бізнес такий гарний".
  
  Вона здивовано моргнула. Потім теж посміхнулася.
  
  "Що за ситуація з хлопцем?"
  
  "Це не займе багато часу", - сказала вона, сумно розсміявшись. “Я зустрічалася з цим хлопцем? Джошуа? І він був ніби в порядку. Тільки він був старше. І він був чорним. Я маю на увазі, він не був гангстером або кимось ще. Його батько - солдат, зразок офіцера в Пентагоні, а його мати - якийсь великий керівник. У мене не було проблем з расою. Але доктор Хенсон сказав, що я, ймовірно, зв'язалася з ним тільки для того, щоб звести з розуму моїх батьків ".
  
  - А ти був там?
  
  “Я не знаю. Він мені ніби як подобався. Ні, він мені дійсно подобався".
  
  "Але ви розлучилися?"
  
  Доктор Хенсон сказав, що я повинна позбавитися від нього.
  
  "Він сказав це?"
  
  “Ну, не зовсім. Але у мене склалося таке враження".
  
  Божевільна Меган вважає, що містер Красень-Психіатр, містер жеребець Джордж Клуні, повинен був здогадатися про це: Як такий нерозважливий, як я, може зустрічатися з ким би то не було? Якщо б я не кинула Джоша — з-за чого плакала два тижні, — якщо б я не пішла, то все в його школі були б зайняті справою. "Це в нього чокнутая дівчисько". І тоді його батьки дізнаються — вони наймиліші люди у всесвіті і по вуха закохані — і вони будуть розчавлені.... Ну, звичайно, мені довелосяпіти...
  
  “ Більше нікого на горизонті? - запитав він.
  
  "Ні". Вона похитала головою.
  
  “ Гаразд, давай ще трохи поговоримо про сім'ю. Про твоєї матері.
  
  "Ми з Бетт відмінно ладнаємо". Вона похитнулася. “Тільки це забавно з її боку — вона займається своєю справою, але вона також вірить у всю цю нісенітницю про Нью Ейдж. Я, типу, просто остинь, гаразд? Все це така нісенітниця. Але вона не чіплялася до мене з цього приводу. Насправді вона ні до чого не чіплялася. Між нами все здорово. Дійсно здорово. Єдина проблема в тому, що вона заручена з дурнем.
  
  “Ви двоє розмовляєте, твоя мама і ти? "Жуй жир", як казала моя бабуся?"
  
  “Звичайно"... Я маю на увазі, вона дуже зайнята. Але хто ж не зайнятий, вірно? Так, ми розмовляємо." Вона сподівалася, що він не запитає її про що. Їй доведеться що-небудь придумати.
  
  "А як щодо папи?"
  
  Вона знизала плечима. “Він милий. Він водить мене на концерти, по магазинах. Ми чудово порозумілися".
  
  "Здорово?"
  
  К. М. — Божевільна Меган — дорікає, Це єдине слово, яке ти знаєш, сучка? Чудово, чудово, чудово... Ти говориш як папуга.
  
  "Так", - сказала Меган. "Тільки..."
  
  "Тільки що?"
  
  “Ну, ніби нам не про що говорити. Він хоче, щоб я поїхала з ним займатися віндсерфінгом, але я поїхала один раз, і це абсолютно поверхневий спосіб провести час. Я б краще почитав книгу або що-небудь в цьому роді.
  
  "Ти любиш читати?"
  
  "Так, я багато читаю".
  
  "Хто деякі з ваших улюблених авторів?"
  
  "О, я не знаю", - в її голові стало порожньо.
  
  Від божевільної Меган толку мало. Так, він подумає, що ти неповноцінна.
  
  Тихо! Меган наказала своїм альтер его. Вона згадала останню книгу, яку читала. “ Ти знаєш Маркеса? Я читаю "Осінь патріарха".
  
  Його брова піднялась. "О, мені сподобалося".
  
  “Без жартів. Я—"
  
  Доктор Пітерс додав: “Любов під час холери. Найкраща історія кохання, коли-небудь написана. Я прочитав її три рази ".
  
  Ще один захоплений дзвін. Книга дійсно лежала на її столику біля ліжка. “ Я теж. Ну, я прочитав її всього один раз.
  
  "Розкажи мені ще, продовжив він," про свого батька.
  
  “Хм, він все ще досить гарний — я маю на увазі для хлопця за сорок. І він у досить хорошій формі. Він часто зустрічається, але, схоже, ні з ким не може заспокоїтися. Він говорить, що хоче сім'ю.
  
  "А він знає?"
  
  “Так. Але якщо це так, то чому він зустрічається з дівчатами по імені Бембі?... Просто жартую. Але вони виглядають як Бембі ". Вони обидва розсміялися.
  
  “ Розкажи мені про розлучення.
  
  “Я дійсно не пам'ятаю їх разом. Вони розлучилися, коли мені було три".
  
  "Чому?"
  
  “Вони одружилися надто молодими. Так говорить Бетт. Вони ніби як пішли різними шляхами. Мама була дуже непосидючою і захоплювалася всім цим нью-эйджем, про якого я тобі розповідала. А тато був повною протилежністю.
  
  “ Чия ідея була щодо розлучення?
  
  "Я думаю, у мого батька".
  
  Він накидав ще одну замітку, потім підняв очі. "Отже, наскільки ти злишся на своїх батьків?"
  
  "Я не такий".
  
  "Правда?" запитав він, неначе був дуже здивований. "Ти впевнена, що каша не занадто гаряча?"
  
  “Я люблю їх. Вони люблять мене. Ми чудово ладнаємо. Вівсянка в самий раз. Що, чорт візьми, такий вівсянка?"
  
  "Поняття не маю", - швидко відповів Пітерс. "Розкажи мені про своїх ранніх спогадах про матір".
  
  "Що?"
  
  “ Швидко! Зараз же! Зроби це! Його очі спалахнули.
  
  Меган відчула, як хвиля жару облила її обличчя. “ Я...
  
  "Не сумнівайся," прошепотів він. - Говори, що в тебе на умі!
  
  Вона випалила: “Бетт готується до побачення, накладає макіяж, дивиться в дзеркало і тицяє пальцем у зморшку, ніби сподівається, що вона зникне. Вона завжди робить це. Як ніби її обличчя для неї - найважливіша річ у світі. Її зовнішність, ти знаєш."
  
  "Та про що ти думаєш, спостерігаючи за нею?" Його темні очі були палкими. Її розум знову завмер. “Ні, ти вагаєшся. Скажи мені!"
  
  "'Повія".
  
  Він кивнув. - Це чудово, Меган.
  
  Вона відчувала, як її переповнює гордість. Не знала чому. Але вона відчувала.
  
  “ Блискуче. А тепер розкажи мені що-небудь на пам'ять про свого батька. Швидко!
  
  "Ведмеді". Вона ахнула і піднесла руку до рота. “Ні"... Почекай. Дай мені подумати.
  
  Але доктор накинувся. “ Ведмеді? У зоопарку?
  
  "Ні, не бери в голову".
  
  “ Розкажи мені.
  
  Вона негативно похитала головою.
  
  "Розкажи мені, Меган", - наполягав він. "Розкажи мені про ведмедів".
  
  "Це не важливо".
  
  "Про, це важливо", - сказав він, нахиляючись вперед. “Послухай. Тепер ти зі мною, Меган. Забудь про те, що накоїв Хенсон. Я не роблю так, як він, на дотик в темряві. Я йду вглиб ".
  
  Вона подивилася йому в очі і завмерла — як олень у світлі фар.
  
  "Не хвилюйся", - м'яко сказав він. “Довірся мені. Я збираюся змінити твоє життя назавжди".
  
  
  2
  
  
  
  “ Це були не справжні ведмеді.
  
  "Іграшки?"
  
  "Ведмеді в казці".
  
  "Що в цьому такого складного?" - запитав доктор Пітерс.
  
  "Я не знаю".
  
  Божевільна Меган видає їй гарну порцію сарказму. О, відмінна робота, невдаха. Тепер ти все зіпсувала. Ти повинен був розповісти йому про книгу.
  
  Але інша її частина думала: сім тижнів лайна з доктором Хенсоном, а вона не відчувала нічого, крім нудьги. Десять хвилин з доктором Пітерсом, і вона була підключена до електричного струму.
  
  Божевільна Меган каже, Це занадто важко. Це дуже боляче.
  
  Але Білл, звичайно, не міг чути К. М.
  
  "Продовжуй," підбадьорив він.
  
  І вона пішла далі.
  
  “Мені було близько шести, зрозуміло? Я проводив вихідні з Тейтом. Він живе у великому будинку, і навколо нікого на милі навколо. Це посеред його кукурудзяних полів, і там тихо і дуже, дуже страшно. Я відчував себе дивно, мені було страшно. Я попросила його прочитати мені казку, але він сказав, що у нього немає дитячих книг. Мені було дуже боляче. Я заплакала і запитала, чому в нього їх немає. Він зовсім перелякався і пішов у старий сарай, куди, за його словами, мені ніколи не слід заходити, і повернувся з цією книгою. Він називався "тільки шепочуть ведмеді". Тільки виявилося, що насправді це була зовсім не дитяча казка. Пізніше я дізнався, що це була книга народних історій з Європи ".
  
  "Ти пам'ятаєш це?" - запитав я.
  
  "Ага".
  
  “ Розкажи мені.
  
  "Це безглуздо".
  
  "Ні", - сказав Пітерс, знову нахиляючись вперед. “Тримаю парі, це що завгодно, тільки не дурість. Скажи мені".
  
  “На узліссі був містечко. І всі, хто там жив, були щасливі, знаєте, як у всіх казках перед тим, як станеться щось погане. Люди йдуть по вулиці, співають, йдуть на ринок, вечеряють зі своїми сім'ями. І ось одного разу ці два великих ведмедя вийшли з лісу і стали на околиці міста, опустивши голови, і мені здалося, що вони шепочуться один з одним.
  
  “Спочатку ніхто не звертав уваги, потім мало-помалу люди перестали робити те, що вони робили, і спробували почути, про що говорять ведмеді. Але ніхто не міг. Тієї ночі ведмеді повернулися в ліс. Городяни стояли навколо, і одна жінка сказала, що знає, про що вони шепотілися — вони сміялися над жителями села. А потім всі почали помічати, як дивно все решта ходять, або смішно розмовляють, або виглядають безглуздо, і все кінчили тим, що стали сміятися один над одним, розлютилися, і в місті почалися всілякі бійки.
  
  “Добре, потім на наступний день ведмеді знову вийшли з лісу і почали шепотітися, бла-бла-бла, ви розумієте картину. Потім тієї ночі вони повернулися в ліс. І на цей раз якийсь старий сказав, що він знає, про що вони говорять. Вони брехали про людей в місті. І ось всі вирішили, що всі інші знають всі їхні секрети, і тому розійшлися по домівках, закрили всі свої вікна і двері і боялися виходити на публіку.
  
  “Потім — на третій день — ведмеді знову вийшли. І це було те ж саме, тільки на цей раз герцог, чи мер, чи то ще хтось сказав: "Я знаю, що вони говорять! Вони планують напасти на село'. І вони пішли за смолоскипами, щоб відлякати ведмедів, але випадково підпалили будинок, вогонь поширився, і все місто згорів дотла ".
  
  Меган відчула тремтіння. Її погляд ковзнув по столу, і вона не могла підняти очі на доктора Пітерс. Вона продовжила: “Тейт прочитав мені це всього один раз, але я до сих пір пам'ятаю останню сходинку. Вона була такою: "А ти знаєш, про що насправді шепотілися ведмеді? Та взагалі ні про що. Хіба ти не знаєш? Ведмеді не вміють говорити".
  
  Це так фальшиво, посміхається божевільна Меган. Що він тепер про тебе подумає?
  
  Але доктор спокійно запитав: "І ця історія була неприємною?"
  
  "Ага".
  
  "Чому?"
  
  “Я не знаю. Може бути, тому, що життя всіх людей були зруйновані без всякої причини".
  
  "Але для цього була причина".
  
  Меган знизала плечима.
  
  Він продовжив: “Місто було зруйноване, тому що люди спроектували свою власну дріб'язковість, заздрість і агресію на деяких невинних істот. Така мораль цієї історії. Як люди руйнують себе ".
  
  “Напевно. Але я просто подумав, що це не дуже-то дитяча історія. Напевно, я хотіла "Короля Лева" чи "101 далматинця". Вона посміхнулася. Але Пітерс не посміхнувся. Він пильно подивився на неї.
  
  “ Що сталося після того, як твій батько закінчив його?
  
  Чому він запитав про це? вона задумалася, її долоні спітніли. Чому?
  
  Меган відвела погляд і знову знизала плечима. “Це все. Бетт приїхала і забрала мене, і я поїхала додому".
  
  "Це важко, чи не так, Меган?"
  
  Отримай підказку.
  
  Тихо! Меган різко повернулася до К. М.
  
  Вона подивилася на доктора Пітерс. "Так, я думаю".
  
  “Чи Не простіше було б записати свої почуття? Багато мої пацієнти так роблять. Ось папір".
  
  Вона взяла листи, на які він кивнув, і поклала їх на буклет, який він підсунув їй, щоб вона могла писати. Меган неохоче взяла ручку.
  
  Вона втупилася на папір. “ Я не знаю, що сказати.
  
  "Скажи, що ти відчуваєш".
  
  "Я не знаю, що я відчуваю".
  
  “ Так, ти розумієш. "Він нахилився ближче. - Я думаю, ти просто боїшся визнати це.
  
  "Ну що ж..."
  
  “Говори все, що прийде тобі в голову. Що завгодно. Спочатку скажи що-небудь своєї матері. Напиши їй листа. Іди!"
  
  Ще одна хвиля цього пекучого жару.
  
  У центрі уваги Божевільна Меган...
  
  - Іди глибше, - прошепотів він.
  
  "Я не можу думати!"
  
  “ Вибери що-небудь одне. Чому ти так злишся на неї?
  
  "Я не збираюся!"
  
  "Так, це так!"
  
  Вона стиснула кулак. “ Тому що...
  
  "Чому?"
  
  “Я не знаю. Тому що вона...... Вона зустрічається з цими молодими людьми. Як ніби вона думає, що може зачарувати їх ".
  
  "Ну і що?" кинув він їй виклик. “ Вона може зустрічатися з ким хоче. Вона не заміжня. Що на самому справі тебе дратує?
  
  "Я не знаю!"
  
  "Так, ти знаєш!" - випалив він у відповідь.
  
  “Ну, вона просто ділова жінка, і вона заручена з цим недоумком. Вона зовсім не казкова принцеса, якою їй хотілося б бути. Вона не дівчина з обкладинки ".
  
  “Але вона носить екзотичний образ? Навіщо вона це робить?"
  
  “Я думаю, щоб зробити себе щасливою. Вона завжди хоче бути красивою і молодою. Вона думає, що цей мудак Бред зробить її щасливою. Але це не так ".
  
  - Вона жадібна? Ти це хочеш сказати?
  
  "Так!" Меган закричала. “От і все! Їй наплювати на мене. Ніч на водонапірній башті? Вона була у Бреда і повинна була зателефонувати мені. Але вона не подзвонила."
  
  “ Кого? Її нареченого?
  
  “Так. Вона поїхала туди, в Балтімор, і так і не зателефонувала. Б'юся об заклад, вони трахкали, і вона забула про мене. Це було зовсім як тоді, коли я була маленькою. Вона весь час залишала мене одну ".
  
  "Поодинці?"
  
  “ Ні, з няньками. В основному з моїм дядьком.
  
  “ Який дядько? - запитав я.
  
  “ Чоловік моєї тітки Сьюзен. Сестра-близнюк моєї мами. Я вже казала тобі, що вона була дуже хвора більшу частину свого життя. Проблеми з серцем. І Бетт весь цей час провела з нею в лікарні, коли я була маленькою. Дядько Харріс няньчився зі мною. Він був дуже милим, але...
  
  “ Але ти нудьгував по своїй матері?
  
  “Я хотів, щоб вона була зі мною. Вона сказала, що це ненадовго, тому що тітка Сьюзен була дуже хвора. Вона сказала, що вони з Сьюзен були дуже близькі. Ніхто не був їй ближче, ніж її сестра.
  
  Він похитав головою, здавалося, в жаху. - Вона сказала це тобі? Своєї власної дочки?
  
  Меган кивнула.
  
  "Ти повинен був бути для неї найближчою людиною в світі".
  
  Від цих слів у неї перехопило горло. Вона витерла ще більше сліз і насилу перевела подих. Нарешті вона продовжила: “Тітка Сьюзен зробила б усе, щоб мати дітей, але вона не могла. З-за свого серця. І тут мама завагітніла мною, і Сьюзан дуже переживала через це. Так що мама проводила з нею багато часу ".
  
  “Немає ніякого виправдання того, що ми нехтуємо дітьми. Немає. Абсолютно ніяких.
  
  Меган взяла паперову серветку і витерла обличчя.
  
  “ І ти не дозволив собі розсердиться? Чому ні?
  
  “Тому що моя мама робила щось хороше. Моя тітка - мила жінка. Вона завжди дзвонить, питає про мене і хоче, щоб я приїхала провідати її. Тільки я цього не роблю' тому що ..."
  
  “ Тому що ти злишся на неї. Вона забрала у тебе твою матір.
  
  Озноб. "Так, я думаю, так і було".
  
  “Гаразд, Меган. Що ще? Звідки почуття провини?"
  
  “ Тому що тоді моя тітка більше потребувала моєї мами. Коли я була маленькою. Бачиш...
  
  Перебиває божевільна Меган. Ти не можеш йому цього казати!
  
  Так, я можу. Я можу сказати йому все, що завгодно.
  
  “ Бачиш, дядько Харріс покінчив з собою.
  
  "Він це зробив?"
  
  "Мені було так шкода мою тітку".
  
  "Забудь про це!" - гаркнув він.
  
  Меган моргнула.
  
  “Ти дочка Бетт. Ти повинна була бути центром її всесвіту. Те, що вона зробила, непробачно. Скажи це. Скажи це!"
  
  "Я..."
  
  "Скажи це!"
  
  "Це було жахливо!"
  
  “Добре. Тепер напиши це їй. Кожну частинку гніву, який ти відчуваєш. Виплесни це ".
  
  Ручка скотилася з колін Меган на підлогу. Вона нахилилася і підняла її. Вона важила сто фунтів. Сльози текли у неї з носа і очей і крапали на папір.
  
  "Скажи їй", - сказав доктор. “Скажи їй, що вона жадібна. Що вона повернулася спиною до своєї дочки і замість цього дбала про свою сестру".
  
  - Але, - зуміла витиснути Меган, - це жадібно з моєї сторони.
  
  “Звичайно, це жадібність. Ти був дитиною, тобі й належить бути жадібним. Батьки поруч, щоб задовольнити твої потреби. У цьому весь сенс батьків. Скажи їй, що ти відчуваєш ".
  
  У неї закрутилася голова — від електрики в чорних очах, свердлувальних її, від її бажання, від її страху.
  
  Від її гніву...
  
  Здавалося, за десять секунд вона заповнила весь аркуш. Вона впустила папір на підлогу. Вона попливла, як блідий лист. Доктор проігнорував це.
  
  “ Зараз. Твій батько.
  
  Меган завмерла, хитаючи головою. Вона у відчаї зиркнула на годинник. - Наступного разу. Будь ласка.
  
  “Ні. Зараз. З-за чого ти злишся?"
  
  М'язи її живота були твердими, як дошка. “Ну, я злюся, бо чому він не хоче бачити мене? Він навіть не оскаржував угоду про опіку. Я бачуся з ним кожні два-три місяці.
  
  "Скажи йому".
  
  "Я—"
  
  "Скажи йому!"
  
  Вона писала. Вона виливала свою лють на сторінку. Коли лист був заповнений наполовину, її ручка зупинилася.
  
  “ Що ще сталося, Меган? Що ти мені не договариваешь?
  
  "Нічого".
  
  "Про, що я чую?" - сказав він. “Пристрасть випаровується. Щось не так. Ви сдерживаетесь". Доктор Пітерс насупився. “Тільки шепочуть ведмеді. Щось у цій історії важливе. Що?"
  
  "Я не знаю".
  
  “Впливай на те місце, де найболючіше. Ми проникаємо глибоко, пам'ятай. Саме так я дію. Я супер-психіатр ".
  
  Божевільна Меган більше не може цього терпіти. Вона просто хоче згорнутися в маленький божевільний грудочку і зникнути.
  
  Доктор присунувся ближче, присуваючи свій стілець до неї. Їх коліна стикнулися. “Давай. Що це?"
  
  “Ні. Я не знаю, що це..."
  
  “ Ти хочеш сказати мені. Ти повинна мені сказати. Він опустився на коліна, схопив її за плечі. “Доторкнись до самого болючого місця. Доторкнися до нього! Твій батько читав тобі казку. Він доходить до останнього рядка. 'Ведмеді не вміють говорити". Він відкладає книгу. Що відбувається потім?
  
  Вона подалася вперед, тремтячи, і втупилася в підлогу. “ Я йду нагору збирати речі.
  
  "Твоя мама приїде за тобою?"
  
  Болісно мружачись, закриваю очі. “ Вона тут. Я чую шум машини на під'їзній доріжці.
  
  “Добре. Бетт заходить всередину. Ти нагорі, а твої батьки внизу. Вони розмовляють?"
  
  “Так. Вони говорять щось, чого я спочатку не чую, але потім підходжу ближче. Я крадусь на сходовий майданчик".
  
  "Ти можеш їх чути?"
  
  "Так".
  
  "Що вони говорять?" - запитав я.
  
  “Я не знаю. Речі".
  
  "Що вони говорять?" Голос доктора заповнив кімнату. "Скажіть мені!"
  
  “ Вони говорили про похорон.
  
  “ Похорон? Чиї?
  
  “Я не знаю. Але в цьому було щось погане. Щось дійсно погане".
  
  “Є щось ще, не так, Меган? Вони говорять щось ще".
  
  "Ні!" - в розпачі сказала вона. "Тільки похорон".
  
  “ Меган, скажи мені.
  
  "Я..."
  
  “Продовжуй. Доторкнися до того місця, де болить".
  
  "Тейт сказав..." Меган відчула слабкість. Вона з усіх сил намагалася стримати сльози. “Він подзвонив мені"... Вони говорили про мене. І мій тато сказав... " Вона глибоко вдихнула повітря, який перетворився в вогонь в її легенях і горлі. Доктор здивовано моргнув, коли вона закричала: “Мій тато кричав: "Все було б по-іншому без неї, без цього біса незручного дитини там, нагорі. Вона все зіпсувала!"
  
  Меган опустила голову на коліна і заплакала. Доктор обійняв її за плечі. Вона відчула, як його рука погладила її по голові.
  
  "І що ти відчула, коли почула, як він це сказав?" Він змахнув потік її сліз.
  
  "Я не знаю"... "Я плакала".
  
  "Ти хотіла втекти?"
  
  "Думаю, я так і зробив".
  
  “ Ти хотів показати йому, чи не так? Якщо це те, що він думає про мене, я відплачу йому тим же. Я піду. Ти ж так і думав, чи не так?
  
  Ще один кивок.
  
  "Ти хотів поїхати куди-небудь, де люди не були б жадібними, де люди любили тебе, де у людей були дитячі книжки для тебе, де вони читали і розмовляли з тобою".
  
  Вона схлипнула у грудку паперових серветок.
  
  “Скажи йому, Меган. Запиши це. Дістань це, щоб ти могла подивитися".
  
  Вона писала, поки сльози не стали такими сильними, що вона не могла бачити сторінку. Потім вона впала на груди доктора, ридаючи.
  
  "Добре, Меган," оголосив він. “ Дуже добре.
  
  Вона обняла його міцніше, ніж коли-небудь обіймала коханця, притулившись головою до його шиї. На мить жоден з них не поворухнувся. Вона застигла тут, обіймаючи його люто, затято. Він напружився, і на мить вона повірила, що він відчуває ту ж печаль, що й вона. Меган почала задкувати, щоб побачити його добре обличчя і чорні очі, але він продовжував міцно тримати її так сильно, що раптова біль пронизав її руку.
  
  Хвиля тривожного тепла розлилася по її тілу. Це було майже збудливо.
  
  Потім вони розійшлися. Її усмішка згасла, коли вона побачила на його обличчі дивний вираз.
  
  Господи, що відбувається?
  
  Його очі були холодні, жорстока посмішка. Раптово він став іншою людиною.
  
  "Що?" - запитала вона. "Що сталося?"
  
  Він нічого не сказав.
  
  Вона почала повторюватися, але слова не йшли з мови. Її мова отяжелел в розпухлою роті. Він провалився крізь сухі зуби. Перед очима в неї запаморочилось. Вона ще раз спробувала щось сказати, але не змогла.
  
  Вона дивилася, як він встав і відкрив полотняну сумку, що стояла на підлозі за його столом. Він прибрав шприц для підшкірних ін'єкцій. Він натягував латексні рукавички.
  
  “Хто ти? .." - почала вона, потім помітила на своїй руці, там, де відчувався біль, маленьку крапельку крові.
  
  "Ні!" Вона спробувала запитати його, що він робить, але слова розчинилися в комічній бормотании. Вона спробувала закричати.
  
  Шепіт.
  
  Він підійшов до неї і присів навпочіпки, колишучи її голову, яка схилилася до дивана.
  
  Божевільна Меган за межею божевілля. Вона любить його, вона в жаху від нього, вона хоче вбити його.
  
  “ Іди спати, - сказав він голосом доброю, ніж коли-небудь звучав голос її батька. “ Іди спати.
  
  Нарешті, чи то від наркотиків, чи то від страху, в кімнаті потемнішало, і вона впала в його обійми.
  
  
  3
  
  
  
  Сто тридцять років тому Мертвий дит блукав по цьому полю.
  
  Може бути, човгаючи ногами по тій самій стежці, по якій зараз ішов цей високий худорлявий чоловік під гарячим квітневим дощем.
  
  Тейт Коллиер озирнувся через плече і уявив, що бачить легендарного примари, дивиться на нього з заростей чагарнику в п'ятдесяти ярдах від себе. Потім він засміявся про себе і, хрумкаючи мокрій від дощу кукурудзяної лушпинням і стеблами - відходами торішнього врожаю, продовжив шлях по полю, оглядаючи тонкі тріщини в зрошувальній трубі, яка обіцяла набагато більше води, ніж подавала останнім часом. "Його доведеться замінити протягом наступного тижня", - уклав він і поцікавився, у скільки обійдеться ця робота.
  
  Незграбно крокуючи, трохи сутулячись, Тейт був у смугастому костюмі Brooks Brothers під жовтим sou'wester та обурливих калошах, приїхавши сюди прямо з своєї юридичної контори strip mall в Ферфаксі, штат Вірджинія, де він тільки що витратив годину, пояснюючи Метті Хоу, що пред'явлення позову до адвоката принца Вільяма за наклеп, тому що газета точно повідомила про її арешт за водіння в нетверезому вигляді, було судовим процесом, приреченим на провал. Він добродушно виставив її геть і помчав назад на свою ферму площею двісті акрів.
  
  Він пригладив неслухняне чорне волосся, що прилипли до обличчя з-за дощу, і глянув на годинник. До прибуття Бетт і Меган залишалося півгодини. І знову у нього неприємно скрутило живіт при цій думці.
  
  Він ще раз озирнувся через плече — туди, де бачив силует примарного солдата, пильно дивився на нього з заростей ліан, кудзу і лоболли пайн. Тейт повернувся до пошкодженої труби, згадуючи, що його дід — уроджений Чарльз Вільям Коллиер, але відомий у всій північній Вірджинії як "Суддя" — розповідав йому про загиблого Ребе.
  
  Молодий рядовий в ході сміливого експерименту Конфедерації отримав мушкетную кулю між очей у першій битві при Булл-Рані. За всіма законами милосердя і фізіології він повинен був впасти замертво на лінії пікету. Але він просто кинув свій мушкет, встав і пішов на південний схід, поки не добрався до величезного лісу, що межує з брудним містом Манассас. Там він прожив шість місяців, темніючи, як раб, висмоктуючи яйця і грабуючи колиски (людська їжа була всього лише легендою, додав суддя в усному примітці). Мертвий реб був особисто відповідальний за припинення будь-якого пішохідного руху після настання сутінків у Сентервилльском лісі тієї осені — поки його не знайшли, зовсім голого і дійсно мертвого, що сидить прямо там, де раніше був Джексонз-Корнер, а тепер головна частина ферми Тейта Кольера.
  
  "Що ж, тепер тут немає привидів, - подумав Тейт, - тільки сто футів труби, яку треба замінити"....
  
  Випроставшись, він протер скло своїх годин.
  
  До їх прибуття залишалося двадцять хвилин.
  
  Послухай, сказав він собі, розслабся.
  
  Крізь пелену дощу Тейт міг бачити в милі від себе будинок, який він побудував вісімнадцять років тому. Це була мініатюрна Тара з доричними колонами, біла, як хмара. Це була єдина справжня поблажка Тейта в житті, сплачена деяким спадщиною і надією на гроші, які, як знає молодий прокурор, посиплються на нього за його блиск і талант, незважаючи на те, що мізерна зарплата прокурора штату є надбанням громадськості. Будинок з шістьма спальнями все ще стогнав під щедрою іпотекою.
  
  Коли двадцять років тому Суддя передав родючі землі П'ємонту Тейту— минаючи батька Тейта з причин, які так і не були озвучені, хоча і були відомі всім членам клану Кольєр, молода людина імпульсивно вирішив, що хоче сімейний будинок (резиденція судді перебувала не на самій фермі, а у восьми милях звідси, в Ферфаксі). Тейт тримав під паром ділянку площею в два акра протягом одного сезону, а на наступний будував на ньому щось нове. Будинок розташовувався між двома сараями — одним новим, іншим оригінальним — посеред нерівного, порослого травою поля, на якому росли чорноокі сюзанни, хмельовий конюшина і блакитна черемха, росли горіхові дерева гікорі, гарний американський бук і східні білі сосни.
  
  Страхітливо приємний вітер підхопив його дощовик і сильно струснув. Він застебнув дві пряжки на пальто і випадково подивився у бік будинку, коли побачив, що внизу погасло світло.
  
  Отже, Меган приїхала. Це, мабуть, була дівчина; у Бетт не було ключів від будинку. Тепер немає надії скасувати зустріч. Що ж, якщо ви живете в трьох милях від поля бою Громадянської війни, ви повинні цінувати сталість минулого.
  
  Він ще раз глянув на тріснуту трубу і попрямував до будинку, важко ступаючи черевиками по неораним полів.
  
  Як у Покійного реба. Ні, подумав він, нічого такого драматичного. Швидше, як у сорокачотирирічного людини, зануреної в себе, яким він став.
  
  
  
  
  
  Энтимема - важливий риторичний прийом, що використовується в офіційних дебатах.
  
  Це різновид силлогизма (“Всі кішки бачать у темряві. Міднайт - кішка. Отже, Міднайт бачить у темряві"), хоча энтимема скорочена. Це не враховує одну логічну лінію (“Всі кішки бачать у темряві. Отже, Міднайт бачить у темряві"). Досвідчені учасники дебатів і судові юристи, такі як Тейт Кольєр, часто використовують цей пристрій у своїх дебатах і аргументації в залі суду, але воно працює тільки тоді, коли між адвокатом і його аудиторією є спільне розуміння. Кожен повинен розуміти, що тварину, про яку йде мова, - це кішка; вони повинні надати необхідну інформацію, щоб логіка працювала правильно.
  
  Тепер Тейт розмірковував про те, що у нього, його колишньої дружини і Меган практично не було загального розуміння. Розум Бетті Сьюзан Макколл був би йому так само далекий, як і його розум їй. Якщо не вважати несподіваної появи його колишньої дружини сім тижнів тому з новинами про те, що Меган напідпитку залізла на водонапірну вежу, — він не бачив її майже два роки, і їх телефонні розмови обмежувались практичними питаннями про дівчину і кількома залишковими фінансовими нитками між людьми, розведеними п'ятнадцять років тому.
  
  А що стосується Меган — як хтось може знати сімнадцятирічну дівчину? Її розум був рухомої мішенню. Її єдиним повідомленням про сеанси терапії було: “Тату, терапія, типу, для невдах. Зрозуміло?" І її навушники Walkman знову включилися. Він не очікував, що сьогодні вона буде більш інформативною - або красномовною —.
  
  Підійшовши до будинку, він помітив, що все внутрішнє освітлення було вимкнено. Але коли він вийшов з поля, то побачив, що ні машини Меган, ні Бетт на під'їзній доріжці не було.
  
  Він відімкнув двері й увійшов в будинок, який відгукнувся луною порожнечі. Він зауважив ключі від будинку Меган на столику в передпокої і кинув свої поруч з ними, оглядаючи тьмяний коридор. Єдине світло у схожому на печеру приміщенні виходив з—за його спини - слабке світло зовні, що просочується через вхід.
  
  Що це за шум?
  
  Звідки-то з першого поверху долинув вологий звук. Повторюваний, супроводжуваний слабким, голодним зітханням.
  
  Холодок страху пробіг по його шиї.
  
  "Меган?"
  
  Шум на мить припинився. Потім, з гортанним переривчастим диханням, він відновився знову. В цьому звуці було відчай. Шлунок Тейта скрутило, а шкіру покалывало від поту.
  
  І цей запах... щось терпке і стигле.
  
  Кров! він вірив. Як запах гарячої іржі.
  
  "Меган!" - знову покликав він. Тепер вже стривожений, він пройшов далі в будинок.
  
  Шум припинився, хоча запах став сильніше, майже нудотним.
  
  Тейт подумав про зброю. У нього був пістолет, але він був замкнений в сараї, і дістати його не було часу. Він рішуче ступив у кабінет, схопив зі столу ніж для розтину листів і включив світло.
  
  І голосно розсміявся.
  
  Дворічна далматинка, сиділа до нього спиною, розвалилася на підлозі, зосереджено жуючи. Тейт поклав відкривачку на стійку і підійшов до собаки. Його усмішка згасла. Що це? Тейт примружився.
  
  Раптово, з диким, лютим гарчанням, собака розвернулася і кинулася на нього. Він зойкнув від шоку і відскочив назад, вдарившись ліктем об кут стола. Так само швидко собака відвернулася від нього, повернувшись до свого трофея.
  
  Тейт обійшов тварина, потім зупинився. Між закривавлених лап собаки була кістка, з якої стирчали шматки плоті. Тейт ступив уперед. Голова собаки зловісно повернулася. Очі тварини блиснули ревнивої ненавистю. Люте гарчання вирвалося з її гладкого горла, і чорні губи розсунулися, оголивши закривавлені зуби.
  
  Ісус...
  
  Що це? Тейт задався питанням, відчуваючи нудоту. Невже собака схопила якусь тварину, яке забралось в будинок? Воно було так сильно понівечене, що він не міг сказати, що це було.
  
  "Ні", - наказав Тейт. Але собака продовжувала захищати свою здобич; з її горла вирвалося хрипке гарчання.
  
  "Підемо!"
  
  Собака опустила голову і продовжила жувати, не зводячи злих очей з Тейта. Пролунав гучний хрускіт кістки.
  
  "Підемо!"
  
  Ніякої відповіді.
  
  Тейт вийшов з себе і обійшов собаку, потягнувшись до її ошийника. Тварина в сказі вскочило, огризаючись на нього, оголюючи гострі зуби. Тейт відсторонився як раз вчасно, щоб врятувати свої пальці.
  
  Він міг бачити закривавлений предмет. Це було схоже на кістку яловичої ноги. Власник розплідника, у якого він купив далматина, сказав йому, що кістки - небезпечне ласощі. Тейт ніколи їх не купував, і він припустив, що Меган, повинно бути, ходила по магазинах по дорозі сюди і купила одну. Іноді вона приносила жувальні палички або гумові іграшки для тварини.
  
  Тейт зробив стратегічний відступ, вислизнувши в коридор. Він почекає, поки тварина засне, а потім викине цю чортову штуку.
  
  Він попрямував до сходів у підвал, яка вела вниз, у кімнату відпочинку, яку Тейт побудував для сімейних вечірок та зустрічей випускників, які він планував влаштовувати — люди збиралися навколо більярдного столу, байдикували в барі, пили дайкірі з блендера і їли курку-гриль. Вечірок та зустрічей випускників ніколи не було, але Меган часто зникала в темних катакомбах, коли проводила тут вихідні.
  
  Він спустився по сходах і обійшов маленькі напівтемні кімнати. Нічого. Він зупинився і схилив голову набік. Зверху знову долинуло гарчання собаки. Терміновий і зловісний.
  
  "Меган, це ти?" - потужно відгукнувся його баритон.
  
  Він був злий. Меган і Бетт вже спізнювалися на двадцять хвилин. Він взяв на себе працю запросити їх, виконуючи свій батьківський обов'язок, і ось що отримав натомість...
  
  Гарчання різко припинилося. Тейт прислухався, чи не пролунають кроки на першому поверсі, але нічого не почув. Він піднявся по сходах і знову вийшов під мряка.
  
  Він попрямував до старого сараю, увійшов всередину і покликав Меган по імені. Відповіді не було. Він у розпачі оглянув моторошне місце, поправив стопку старих екземплярів "Фермера Уоллеса", яка впала, і глянув на стіну — на табличку в засмальцьованій рамці з висловлюванням Пана Кнаппа, державного службовця початку століття, який організував у країні програму розповсюдження знань у галузі сільського господарства. Дідусь Тейта скопіював епіграму для натхнення тим же елегантним, акуратним почерком, яким він заповнював бухгалтерські книги ферми і писав юридичні записки, які друкувала його секретарка.
  
  
  
  У тому, що людина чує, він може сумніватися. У тому, що він бачить, він, можливо, може сумніватися. Але в тому, що він робить, він не може сумніватися.
  
  
  
  "Меган?" він покликав знову, коли вийшов на вулицю.
  
  Потім його погляд упав на стару лавку для пікніка, і він подумав про похорон.
  
  Ні, сказав він собі. Не думай про це. Похорони були тисячу років назад. Це спогад більше мертвий, ніж Мертвий Реб, і ти зненавидиш себе за те, що згадав про це.
  
  Але, звичайно, він думав про це. Уявляв це, відчував, пробував на смак спогади. Похорон. Лавка для пікніка, японські ліхтарики, Бетт і трирічна Меган... Він уявив собі в'язку цукерок тижневої давності, що лежать на траві на честь Хеллоуїна, давним-давно, жарким листопадовим днем...
  
  Поки що майже два місяці тому Бетт не з'явилася у його двері з новинами про Меган і водонапірної вежі, він роками не згадував про той день.
  
  У тому, що він робить, він не може сумніватися...
  
  Дощ знову почався серйозно, і він поспішив назад в будинок, піднявся на другий поверх і заглянув в її спальню. Потім в інші.
  
  "Меган?"
  
  Тут її теж не було.
  
  Він знову спустився вниз. Потягнувся до телефону. Але не зняв трубку. Замість цього він сів на диван у вітальні і прислухався до приглушенному звуку собачих зубів, роздирають кістка в сусідній кімнаті.
  
  
  
  
  
  Доктор Пітерс — ну, доктор Аарон Метьюз — помчав з ферми Тейт Коллиер на "Форді Темпо" Меган. Його руки тремтіли, а дихання почастішало.
  
  На волосок від смерті.
  
  Він не знав, чому Кольєр повернувся додому вранці. Він завжди проводив суботні години у своєму офісі. Або робив щосуботи протягом останніх трьох місяців. Без десяти чотири. Заводний. Але не сьогодні. Коли Метьюз поїхав на ферму Кольера — з Меган в багажнику, не менше, — він, до свого шоку, виявив, що адвокат повернувся. На щастя, він прямував у поле. Коли він зник з очей, Метьюз припаркувався в заростях чагарнику поруч з під'їзною доріжкою Кольера, в п'ятдесяти метрах від будинку, і проник у велику будову, скориставшись ключами Меган. Він кинув далматину яловичу кістку, щоб зайняти його, поки той буде робити те, за чим прийшов.
  
  Йому вдалося втекти в "Темпо" як раз в той момент, коли повертався Кольєр.
  
  І все ж це нервувало його. Це була погана прикмета. І хоча він був психотерапевтом з гарвардським освітою та професійно не визнавав існування удачі, іноді потрібно трохи більше, ніж тінь забобони, подібного до цього, щоб кинути його в котел настрою. У Метьюза було біполярний розлад — діагноз, який раніше називали маніакально-депресивним. Щоб зробити викрадення, він відмовився від прийому ліків; він не міг дозволити собі притуплює ефект високих доз Прозака і Веллбутрина, які приймав. На щастя, як тільки ліки випарувалося з його крові, він опинився в маніакальній фазі і без зусиль міг проводити по вісімнадцять годин на день, переслідуючи Меган і працюючи над своїм планом. Але у міру того, як минали тижні, він почав турбуватися, що знаходиться на межі падіння. І з минулого він знав, що потрібно зовсім небагато, щоб зіштовхнути його з краю в летаргическую яму депресії.
  
  Але тепер близькість до розриву з Колльером пройшла, і він залишався таким самим життєрадісним, як щаслива дитина. Він виїхав на I-66 і попрямував на схід — до станції метро Відень, штат Вірджинія, — величезною станції для пасажирів приміських поїздів в п'ятнадцяти милях на захід від округу Колумбія. Був суботній ранок, але стоянка була забита машинами людей, які приїхали на поїзді в центр міста, щоб відвідати пам'ятники, музеї та галереї.
  
  Метьюз підігнав машину Меган до того місця, де був припаркований його сірий "Мерседес", потім вийшов і озирнувся. Він побачив тільки ще одну зайняту машину — білий седан, який стояв на холостому ходу в кількох рядах від нього. Він не міг ясно бачити водія, але чоловік або жінка, здавалося, не дивилися в його бік. Метьюз швидко витягнув Меган з багажника "Темпо" і сунув її в багажник "Мерседеса".
  
  Він подивився на дівчину, що згорнувся калачиком і втратила свідомість, пов'язану мотузкою. Вона була дуже бліда. Він притиснув руку до її грудей, щоб переконатися, що вона все ще дихає рівно. Він турбувався про неї; Метьюз більше не був ліцензованим доктором медицини у Вірджинії і не міг виписувати рецепти, тому, щоб вирубати дівчину, він запасся фенобарбом у ветеринара, заявивши, що в одного з його ротвейлерів почалися судоми. Він змішав наркотик з дистильованою водою, але не був упевнений в концентрації. Вона глибоко спала, але здавалося, що її дихання було нормальним, і коли він помацав її пульс, частота серцевих скорочень була прийнятною.
  
  Між передніми сидіннями "Темпо" він залишив замусоленное розклад руху поїздів Amtrak, яке Меган використовувала в якості настільного столика, щоб писати листи батькам, і на якому тепер були її відбитки пальців (і тільки її — він брав його в руки в рукавичках). Він об'їхав всі суботні поїзда до Нью-Йорка.
  
  Він підійшов до викрадення так, як колись планував б лікування тяжкохворого пацієнта: ретельно продумав кожну деталь. Він вкрав білий папір, з кімнати Меган в будинку Бетт Макколл. Він годинами просиджував в її кімнаті — коли мати працювала, а Меган була в школі. Саме там він отримав важливе уявлення про її особистості: спостерігаючи за трьома плакатами Джоплін, "чорним світлом", книгою Маркеса, записками, які вона отримала від однокласників, у яких були такі слова, як "трахатися" і "лайно". (Метьюз написав проривну статтю для APA Щоденник про те, як підлітки несвідомо піднімають і опускають емоційні бар'єри перед своїм терапевтом у відповідності з використанням лікарями граматики і мови; він спостерігав під час сеансу тим вранці, як лайки, які він використовував, відкрили її психіку, як ключі.)
  
  Він подбав про те, щоб не залишити слідів злому в Бетт Макколл. Або в Лисбурге, де жила мати доктора Хенсона. Це було найбільшою проблемою в його плані: прибрати Хенсона з дороги на тиждень — не зробивши чогось настільки очевидного, хоча і привабливого, як переїзд його машиною. Він навів деякі довідки про психотерапевта і дізнався, що його мати жила в маленькому містечку на північний захід від Вашингтона, округ Колумбія, і що вона була тендітною. У середу ввечері Метьюз розхитала верхню сходинку, яка веде з заднього ганку в маленький дворик за її будинком. Потім він подзвонив, прикинувшись сусідом, і попросив її провідати поранену собаку на задньому дворі. Вона була дезорієнтована і не хотіла виходити на вулицю після настання темряви, але через кілька хвилин він переконав її, фактично, мало не довів до сліз через бідної тварини. Вона впала прямо зі сходів на тротуар. Падіння виглядало серйозною, і на мить Метьюс занепокоївся — якщо вона помре, Хенсон може призначити похорон одночасно з сеансами своїх пацієнтів. Але він дочекався приїзду парамедиків та зазначив, що у неї просто зламані кістки. Після того, як Хенсон залишила повідомлення про скасування її чергового сеансу, Метьюз подзвонив Меган і сказав їй, що він приймає пацієнтів Хенсона.
  
  Тепер Метьюз завів "Мерседес" і змінив машину, припаркувавши машину Меган на тому місці, яке займав його автомобіль, а потім помчав зі стоянки.
  
  Він помацав пульс своєї душі і виявив, що його настрій не змінилося. Не було ні паралічу, ні гніву, ні печалі, витісняють сумнівні ілюзії, які переслідували його з юності. Єдиний натяк на невроз був зрозумілий: Метьюз виявив, що безмовно розмовляє з Меган, повторюючи різні речі, які він сказав їй на сеансі, і те, що вона сказала йому. Трохи нав'язливий, але, як він іноді говорив пацієнтам, ну і що?
  
  Нарешті він повернув "Мерседес" на з'їзд до I-66 і, розвиваючи швидкість рівно п'ятдесят вісім миль на годину, попрямував до далеких гір. Новий будинок Меган.
  
  
  4
  
  
  
  Жінка зайшла в будинок, господинею якого була три роки, і зупинилася в готичному склепінчастій коридорі, ніби ніколи раніше не бачила цього місця.
  
  "Бет," сказав Тейт.
  
  Вона повільно увійшла всередину, обдарувавши колишнього чоловіка офіційної посмішкою. Вона знову зупинилася біля дверей у кабінет. Далматинець підняв голову і загарчав.
  
  "О боже, Тейт..."
  
  “Меган дала їй кісточку. Вона трохи захищає її. Давай зайдемо сюди ".
  
  Він закрив двері кабінету, і вони перейшли у вітальню.
  
  “ Ти говорив з нею? - запитав він.
  
  “Меган? Немає. Де вона? Я не бачив її машину."
  
  “ Вона була тут. Але вона пішла. Я не знаю чому.
  
  “ Вона залишила записку?
  
  “Ні. Але ключі від її будинку тут".
  
  "О, добре". Бетт замовкла.
  
  Тейт схрестив руки на грудях і трохи погойдався на килимі. Він підійшов до вікна, подивився на сарай крізь пелену дощу. Повернувся.
  
  “ Кава? - запитав він.
  
  "Ні, дякую".
  
  Бетт села на диван, схрестивши тонкі ноги, одягнена в чорні обтягуючі джинси. На ній була чорна шовкова блузка і складне срібне намисто з фіолетовими і чорними камінням. Вона посиділа в тиші кілька митей, потім встала і оглянула вишуканий камін, який Тейт побудував кілька років тому. Вона погладила розчин і длубала камінь блідо-рожевим нігтем. Її очі прищурились, коли вона подивилася на камінну полицю. "Красиво", - сказала вона. "Филдстоун дорогою".
  
  Вона знову сіла.
  
  Тейт розглядала її з іншого кінця кімнати. Бетті Сьюзен Макколл з її подовженим обличчям прерафаелітів і копицею відьомських рудого волосся була екзотична. Те, що Вірджинія рідко пропонувала — загадкову кельтську красу. Південь повний спокусниць і хтивих ковбоек, і там удосталь є матриархи, але мало чарівниць. Тепер Бетт була діловою жінкою, але під цим фасадом, вважав Тейт Коллиер, вона залишалася тією загадковою молодою жінкою, яку він вперше побачив співає народну пісню в прокуреній квартирі на околиці Шарлотсвилля двадцять три роки тому. Вона виконала пісню про китобійний промисел а капела пронизливим, задихається голосом.
  
  Однак пройшло багато років з тих пір, як якась жінка заманювала його в пастку подібним чином, і тепер він зловив себе на тому, що відчуває себе дуже насторожено. Спливла дюжина спогадів з тих днів, коли вони розлучалися, похмурих і тривожних.
  
  Він задавався питанням, як йому триматися від неї на відстані під час всього цього брудного сімейного бізнесу.
  
  Очі Бетт розібралися з каміном і меблями у вітальні і тепер вивчали шпалери і ліпнину. Його очі невідривно стежили за її поглядом, і він прийшов до висновку, що вона знайшла це місце незатишним і суворим. Потрібно більше м'яких меблів, більше подушок, більше квітів, нові фіранки, більш яскраві фарби. Він відчув себе ніяково.
  
  Через кілька хвилин Бетт сказала: "Ну, якщо її машини немає, вона, ймовірно, просто вийшла за чим-небудь".
  
  "Напевно, так воно і є".
  
  Через дві години, коли ні на одному з їх телефонів не було повідомлень, Тейт зателефонувала в поліцію.
  
  
  
  
  
  Перше, що помітив Тейт, було те, як Конні подивилася на Бетт.
  
  З схваленням.
  
  Як ніби адвокат нарешті взяв себе в руки; ніяких йому більше молодих блондинок. І це було чертовски вчасно. Цій жінці було трохи за сорок, дуже гарненька. Гладка шкіра. У неї були швидкі очі, і вона здавалася розумною. Детектив Дмитро Константинатис з поліції округу Ферфакс одного разу прокоментував: “Тейт, чому всі жінки, з якими ти зустрічаєшся, удвічі молодша за тебе, дай вгадаю, на третину розумніший? Якщо це. Чому це, радник?"
  
  Конні увійшов у вітальню і простягнув їй руку. Він енергійно потиснув руку ураженої жінки, коли Тейт представляв їх один одному. “Бетт, моя колишня дружина, це Конні. Конні - мій старий друг з часів роботи прокурором".
  
  "Привіт". Про, - сказало розчароване обличчя поліцейського, - "значить, вона колишня". Видати її було великою помилкою, містер. Детектив глянув на Тейта. "Отже, радник, ваша дочка пізно встає і йде на обід, це вірно?"
  
  “ Пройшло більше двох годин.
  
  "Ти дуже хвилюєшся, Тейт". Він тицьнув у нього пальцем і сказав Бетт: “Цей хлопець? Був неодруженим прокурором в співдружності. Нам довелося вночі проводжати його до машини.
  
  "Принаймні, я зміг знайти свою машину", - парирував Тейт. Однією з причин, по якій Конні любив Тейта, було те, що адвокат пожартував з приводу пияцтва Конні; зараз він одужував — вже чотири роки не вживав алкоголь - і жодна душа в світі, крім Тейта Коллиера, не посміла б жартувати над ним з цього приводу. Але чого не знала жодна інша душа в світі, так це того, що коп найбільше поважав яйця.
  
  Бетт ніяково посміхнулася.
  
  Тейт і Конні часто працювали разом, коли Тейт був прокурором штату. Похмурий детектив був мовчазним і відстороненим протягом перших шести місяців їх професійних відносин, ніколи не ділячись ні одним особистим фактом. Потім, опівночі того дня, коли серійний ґвалтівник–вбивця, якого вони спільно зловили і засудили, був засуджений до "умовно-дострокового звільнення", як висловлювалися смертники, Конні п'яно обійняв Тейта і сказав, що це справа зробило їх кровними братами. "Ми зв'язані узами".
  
  “Язаний? Що це за нісенітниця про пінко, чутливої до дотиків?" - заревів не менш п'яний Тейт.
  
  З тих пір вони були близькими друзями.
  
  Ще один стукіт у вхідні двері.
  
  "Може бути, це вона", - нетерпляче припустила Бетт. Але коли Тейт відчинив двері, увійшов всередину коротко стрижений чоловік у дешевому сірому костюмі з похилими плечима. Він випростався і подивився Тейту в очі. “Містер Кольєр. Я детектив Тед Боридж. Поліція округу Ферфакс. Я з відділу у справах неповнолітніх".
  
  Тейт провів його всередину і представив Бьюриджа Бетт, поки Конні перемикав канали телевізора. Здавалося, він був зачарований, виявивши, що біля телевізора немає пульта дистанційного керування.
  
  Боридж був ввічливий і діловитим, але явно не хотів тут перебувати. Конні була єдиною причиною, по якій зникнення Меган взагалі привернуло увагу. Коли Тейт подзвонив, Конні сказала йому, що ще занадто рано подавати заяву про зникнення людини; потрібно двадцять чотири години на зникнення, якщо тільки людина не молодше п'ятнадцяти років, не розумово відсталий або йому не загрожує небезпека. Тим не менш, Конні якимось чином "випадково забув" отримати дозвіл свого начальника і перевірив бирку на машині Меган. І він подав запит про госпіталізацію Невідомою у всі районні лікарні.
  
  Тейт проводив їх у вітальню. Бетт запитала: "чи Не хочете кави або... ?" Її голос затих, і вона збентежено розсміялася, дивлячись на Тейта, безсумнівно, згадавши, що це був не її будинок вже дуже, дуже давно.
  
  "Нічого, дякую, мем," відповів Боридж за них обох.
  
  Поки Конні добиралася до будинку, Бетт зателефонувала кільком друзям Меган. Вона провела ніч у Емі Уокер. Бетт спочатку подзвонила цій дівчині, але ніхто не відповів. Вона залишила повідомлення голосової пошти the Walkers, потім зателефонувала своїм друзям. Бріттані, Келлі і Донна не бачили Меган і нічого про неї не чули сьогодні. Вони не знали, чи були у неї плани, крім, може бути, появи в торговому центрі пізніше. "Щоб, ну, знаєш, потусуватися".
  
  Конні запитала Тейта і Бетт про суботньому розпорядку дня дівчата.
  
  "Зазвичай у неї сеанс терапії в суботу вранці", - пояснила Бетт. “У дев'ять. Але лікарю довелося скасувати сьогоднішній день. Його мати захворіла або щось в цьому роді".
  
  "Чи Могла вона просто забути про те, що прийшла сюди на ланч?"
  
  “ Коли ми вчора розмовляли, я нагадав їй про це.
  
  "Вона добре справлялася з призначеннями?" Запитав Боридж.
  
  Тейт не знав. Вона завжди з'являлася вчасно, коли він водив її по магазинах або на вечерю в "Рітц" у Тайсона. Він розповів їм про це. Бетт сказала, що вона "майже молодець за оперативність". Але вона не думала, що дівчина пропустить цей обід. "Ми втрьох були разом і все таке", - додала вона зі слабким загадковим смішком.
  
  "А як щодо хлопців?" Запитала Конні.
  
  "Вона не—" почав Тейт.
  
  Потім зупинився під поглядом Бетт. І він зрозумів, що поняття не має, чи був у Меган хлопець чи ні.
  
  Бетт продовжила: "Вона так і зробила, але вони розлучилися в минулому місяці".
  
  - Це вона порвала з ним ?
  
  "Так".
  
  “Так ти думаєш, у нього проблеми? Цей хлопець?" Конні смикнув себе за підборіддя.
  
  “Я так не думаю. Він здавався дуже милим. Поступливий".
  
  "Як і Тед Банді", - подумав Тейт.
  
  "Як його звати?" - запитав я.
  
  “ Джошуа Лефевр. Він випускник коледжу Джорджа Мейсона.
  
  "Він на останньому курсі коледжу?" Запитав Тейт.
  
  "Ну, так", - сказала вона.
  
  “ Бет, їй всього сімнадцять. Я маю на увазі...
  
  "Тейт," знову сказала Бетт. “ Він був милим хлопчиком. Його мати - якийсь керівник "ЕРС", батько працює в Пентагоні. А Джош - спортсмен-чемпіон. Він також очолює Асоціацію чорношкірих студентів.
  
  "У чому?"
  
  "Тейт!"
  
  “Ну, я просто здивований. Я маю на увазі, це не має значення".
  
  Бетт з деяким роздратуванням знизала плечима.
  
  "Це не так", - захищаючись, сказав Тейт. "Я просто—"
  
  "—здивований, " сухо повторив Конні. “ Говорить містер ACLU.
  
  “ Ти знаєш його номер? - Запитав Боридж.
  
  Бетт цього не зробила, але вона дізналася про це з довідкової служби і подзвонила. Очевидно, вона додзвонилася до одного з його сусідів по кімнаті. Джошуа не було вдома. Вона залишила йому повідомлення з проханням зателефонувати, коли він повернеться.
  
  “Отже. Вона була тут і пішла. Ніяких слідів боротьби?" Конні оглянула передпокій.
  
  "Жодного".
  
  “ А як щодо сигналізації? - запитав я.
  
  "Я їх зняв".
  
  "Є тривожна кнопка, яку вона могла б натиснути, якщо б хтось був усередині і чекав її?"
  
  “Ага. І вона знає про це".
  
  - Вона залишила ключі від будинку тут, - припустила Бетт. Ключі від машини у неї з собою.
  
  "Чи міг хто-небудь, - припустила Конні, - вкрасти її сумочку, дістати ключі і вдертися всередину?"
  
  Тейт обдумала це. “Можливо. Але в її водійських правах вказано адресу Бетт. Звідки грабіжникові знати, що сюди потрібно їхати? Може бути, у неї було щось з моїм адресою, але я не знаю, що саме. Крім того, наскільки я міг бачити, нічого не пропало."
  
  "Не бачу нічого, що варто було б красти", - сказав Конні, дивлячись на жалюгідне розважальне обладнання. "Знаєте, радник, в наші дні телевізори більше, ніж коробки з пластівцями".
  
  Тейт хмикнув.
  
  "Добре," сказала Конні, - як щодо того, щоб ти показав мені її кімнату?"
  
  Поки Тейт вів його нагору, Бьюридж промовив, розтягуючи слова: "Упевнений, вам не про що турбуватися, місіс Коллиер—"
  
  "Це Макколл".
  
  Піднявшись нагору, Тейт впустив Конні в кімнату Меган, потім побрів у свою. Він дещо втратив раніше, коли обходив тут: ящик його комода був відкритий. Він зазирнув усередину, нахмурився, потім кинув погляд через хол, поки детектив оглядав кімнату дівчини. "Дещо кумедне," крикнув Тейт.
  
  "Притримай цю думку", - сказала Конні. Дивно гнучкими рухами для такого великого чоловіка він опустився на коліна і обнишпорив те, що, мабуть, було стандартними підлітковими тайниками: під ящиком письмового столу, під комодами, кошиками для сміття, під ліжками, в фіранках, подушках і ковдрах. "А, так що у нас тут?" Конні випростався і переглянув два аркуші паперу.
  
  Він вказав на відкриті ящики комода Меган і стінної шафи. “Вони майже порожні, ці ящики. У них зазвичай є одяг?"
  
  Тейт вагався, на його обличчі було занепокоєння. "Так, звичайно вони повні".
  
  “ Не могли б ви подивитися, не пропав чи якийсь багаж?
  
  “ Багаж? НІ... Почекай. Її старий рюкзак зник. Тейт на мить замислився. Навіщо їй це брати? він задумався. Переглянувши папери, Тейт запитав детектива: "Що ви знайшли?"
  
  "Легше, радник", - сказала Конні, складаючи простирадла. "Давайте спустимося вниз".
  
  
  5
  
  
  
  Що б зробив Сідні Пуатьє?
  
  Джошуа Лефевр перемістив своє м'язисте трапецієподібне тіло на вузьке сидіння своєї "Тойоти" і сильніше натиснув на педаль газу. Крихітний мотор скаржився, але повільно наближав машину до "Мерседеса".
  
  Ну ж, Меган, якого біса ти задумала?
  
  Він знову примружився і нахилився вперед, ніби, придвинувшись на вісім дюймів ближче до "мерсу", міг краще бачити крізь своє замішання. Він припустив, що за кермом був чоловік, а не Меган, хоча і не був упевнений. Це трохи втішило його — з якоїсь причини думка про те, що цей хлопець кине Меган ключі від своєї великої докторської машини і скаже: "Ти поведеш, мила", - привела юнака в невимовний сказ. Це привело його в лють.
  
  Він підштовхнув машину швидше.
  
  Сідні Пуатьє... Що б ти зробив?
  
  Лефевр побачив це В розпал Ночі, коли йому було десять. (На відео, звичайно - коли фільм тільки вийшов на екрани, в шістдесятих, чоловік, який стане його батьком, віджимався на базових тренуваннях у Форт-Диксе, а його майбутня мати слухала Смокі Робінсона і Дайану Росс, поки відпрацьовувала середній бал 4,0 в Національній кафедральній школі.) Фільм глибоко вплинув на нього. Персонаж Пуатьє, детектив Тиббс, в результаті застряг в маленькому південному містечку, бодаясь зі старим добрим хлопцем шерифом Родом Стайгером. Просувався повільно, розкриваючи місцеве вбивство, крок за кроком.... Не хвилювався, не злився перед лицем всього того лайна, яким його обливали всі у місті.
  
  Звичайно, у фільму не було справжньої мужності, це була голлівудська ідея расових відносин, швидше софтбольна, ніж жорстка, але навіть у десятирічному віці Джошуа Лефевр розумів, що фільм насправді не про чорному або білому — він був про те, як бути чоловіком, бути наполегливим і не приймати "ні", коли ти вірив, що "так".
  
  Цей фільм вразив його до глибини душі — так завжди буває з важливими фільмами, з тими фільмами, які дають нам зразки для наслідування, незалежно від того, чи ми дивимося їх в перший раз, або в сотий.
  
  О так, Джошуа Натан Лефевр — відмінник англійської мови в Університеті Джорджа Мейсона, високий молодий чоловік з ідеальним статурою і військовою виправкою свого батька і розумом своєї матері — володів сентиментальної стороною характеру, могутньої, як гора. (На тому тижні, коли студенти на його семінарі з літератури дев'ятнадцятого століття розбирали роман Генрі Джеймса "Як ворони", Лефевр прокрався до себе додому із зовсім іншою книгою, захованої в коричневий паперовий пакет. Він замкнув двері і прочитав весь роман за один присід, не соромлячись плакати, коли дійшов до останньої сторінки "Мости округу Медісон".)
  
  Сентиментальний, романтичний. І відповідно, Сідні Пуатьє — а не Семюел Л. Джексон або Уеслі Снайпс — припав йому до душі.
  
  Отже, що б тепер зробив містер Тиббс?
  
  Гаразд, сказав він собі, давай проаналізуємо це. Крок за кроком. Ось у дівчини погана сімейне життя. Нічого схожого на образи в ток-шоу, немає, але це явно не той випадок, коли татові все одно, а мамі все одно. Тому вона п'є більше, ніж варто було б, і тусується з поганою компанією — поки не зустрічає Лефевра. І, здається, бере себе в руки, хоча час від часу збивається зі звичного ритму. І ось одного разу вночі вона підіймається на вершину водонапірної башти (і чому, чорт візьми, вона не зателефонувала мені, замість того щоб насолоджуватися Комфортом з Донною і Бріттані, сестрами Ізі?). І як тільки вона виявляється нагорі, вона трохи танцює складається скафе, і поліцейські і пожежні приїжджають, щоб зняти її.
  
  І вона ходить до цього психіатра...
  
  Який говорить їй, що вона повинна порвати з ним.
  
  І вона так і робить.
  
  "Чому?" Лефевр запитав її кілька тижнів тому, коли вони сиділи у його машині, припаркованій перед її будинком, на те, що виявилося останнім побаченням.
  
  "Чому?"
  
  "Справа не у відмінностях ..." Маючи на увазі вік, маючи на увазі расу. Це було ... що, чорт візьми, це було? Він відтворив коротку промову Меган.
  
  "Я Просто не готовий до таких відносин, яких ти хочеш".
  
  І якого роду? Я не пам'ятаю, щоб робив пропозицію. По-моєму, ми навіть не говорили про наших відносинах. Нам просто весело разом.
  
  “О, Джош, милий, не плач"... Мені потрібно дещо побачити, дещо зробити. Я відчуваю себе, не знаю, повністю пов'язаної або щось в цьому роді.... Жити з Бетт - все одно що жити з сусідкою по кімнаті. Ти знаєш, її суботнє побачення - найбільша угода в світі. Все, про що вона турбується, - це про те, що її шкіра старіє ".
  
  Стара шкіра? Мені подобається твоя мама. Вона симпатична, розумна, незвичайна. Я не розумію. Яке відношення її шкіра має до розставання? Лефевр був дуже збентежений, коли сидів у своїй маленькій машині поруч з жінкою, яку любив.
  
  “О, мила, мені просто потрібно виїхати. Я хочу подорожувати, подивитися на речі. Ти знаєш".
  
  Подорожувати? Звідки це взялося? У мене є трастовий фонд, мама і тато при грошах. Я жив у Джидді, на Кіпрі, в Лондоні та Німеччини. Я кажу на трьох мовах. Я можу показати вам світ не тільки Cunard Line.
  
  “Добре. Що це за психотерапевт. доктор Хенсон? Бачиш, він вважає, що для мене не дуже хороша ідея підтримувати з тобою стосунки прямо зараз ".
  
  Тоді ми трохи відступимо. Бачимося раз на тиждень або близько того. Як тобі це?
  
  "Ні, ти не розумієш", - грубо сказала Меган, відсторонюючись від нього, коли він спробував забрати пляшку Southern Comfort у неї з рук. І вона вибралася з пасажирського сидіння і побігла в свій будинок.
  
  Проїжджаючи по I-66, Лефевр нахилився і понюхав підголовник, щоб перевірити, чи не відчуває він запаху її парфумів. На жаль, він не зміг. Він дужче натиснув на акселератор, порівнявшись з " сірим "Мерседесом".
  
  “ Ні, ти не розумієш.
  
  Ні, він до біса впевнений, що цього не було.
  
  Джошуа Лефевр болісно чекав три тижні, а потім — цим вранці прокинувся на автопілоті. Він більше не міг виносити мовчання дівчата і задушливу розчарування. Він під'їхав до офісу Хенсона приблизно в той час, коли повинна була закінчитися зустріч з Меган. Він припаркувався на вулиці, чекаючи, коли вона вийде. Джош Лефевр міг вичавлювати 220 фунтів лежачи, він міг проїхати на велосипеді 150 миль на день. Але він не збирався залякувати. Ні. Він збирався отруїти цієї людини, а не прикінчити його.
  
  Чому, він збирався запитати лікаря, ти умовив її розлучитися зі мною? Хіба це не неетично? Давай сядемо разом. Ми троє. У Джоша була напоготові дюжина аргументів. Він вірив, що зможе умовити її повернутися в її серці.
  
  “ Ні, ти не розумієш.
  
  Але тепер він це зробив.
  
  Боже, яка ж я ідіотка.
  
  Доктор змусив її розлучитися, тому що хотів її трахнути.
  
  Ніякої психоболтовни. Ніякого внутрішнього дитини. Неа. Психіатр хотів зіграти звіра з двома спинами з подружкою ЛеФевра. Просто, як постріл в голову.
  
  З того місця, де він припаркувався біля офісу, йому не було добре видно, але раптово, ще до того, як прийом повинен був закінчитися, "Темпо" Меган виїхав зі стоянки - за кермом, здається, був сам психіатр, прямував на північ.
  
  Він пішов за машиною в Манассас - на ферму батька Меган, — де Лефевр чекав близько двадцяти хвилин. Потім, як раз в той момент, коли він збирався виїхати на довгу дорогу, машина знову рвонула з місця, і вони заїхали на парковку Віденського метро. Вони змінили машину — взяли німецький shrinkmobile - й попрямували на захід по I-66.
  
  Що все це означало? Взяла вона яку-небудь одяг з будинку свого батька? Їхала вона на вихідні?
  
  Лефевр був поза себе. Він повинен був що-то зробити.
  
  Але що б зробив Сідні Пуатьє? Сценарій змінився.
  
  Почекати, поки вони доберуться до будинку доктора? Готель, в яку вони прямували? Зустрітися з ними там?
  
  Ні, це здавалося неправильним.
  
  О, чорт, він має просто піти додому... Забудь про це лайні. Будь чоловіком.
  
  Він послабив натиск на педаль газу... Хороша ідея, вийти на наступному з'їзді. Перестань вести себе як закоханий невдаха. Це ніяково. Іди додому. Шануй свого Мелвілла. У тебе презентація повинна відбутися через тиждень, починаючи з понеділка...
  
  "Мерседес" вирвався вперед.
  
  І тут його пронизала думка: "Нісенітниця собача". Я збираюся розібрати мотиви в якийсь грьобаній історії про здоровенном киті, поки моя дівчина в ліжку шепоче на вухо своєму психотерапевта?
  
  Він опустив ногу на підлогу.
  
  Зробив би це Пуатьє?
  
  Ще б.
  
  І ось Лефевр, тримаючи спітнілі руки на кермі машини, рвонувся вперед і помчав за жінкою, яку він любив і, як він вірив десь у глибині свого неохайного серця, яка все ще любила його.
  
  
  
  
  
  “ Вона втекла? - Прошепотіла Бетт.
  
  Вони вчотирьох сиділи у вітальні, як незнайомці на коктейльній вечірці, притулившись колінами один до одного, випроставшись і чекаючи, коли їм стане зручніше. Конні продовжила: “А вам всім слід прийняти цю новину за хорошу. Справа в тому, що більшість втікачів повертаються самостійно протягом місяця ".
  
  Бетт втупилася у вікно, в туманну темряву. "Місяць," оголосила вона, немов відповідаючи на банальне питання. “ Ні, немає. Вона б не пішла. Нічого не сказавши.
  
  Конні глянула на Бориджа. Тейт перехопив цей погляд.
  
  “ Боюся, вона щось сказала. Конні простягнув Бетт і Тейт те, що знайшов нагорі. “ Листи вам обом. У неї під подушкою.
  
  "Чому там?" Запитала Бетт. "Це не має ніякого сенсу".
  
  "Щоб ти не знайшов їх відразу", - пояснила Конні. “Дай їй фору. Я бачив це раніше".
  
  - Це її почерк? - запитав Боридж.
  
  Конні додала: “Є мій приятель, експерт з документами ФБР, Паркер Кинкейд. Живе в Ферфаксі. Ми могли б йому подзвонити".
  
  Але Бетт сказала, що це безумовно почерк Меган.
  
  "Бет", - прочитала вона вголос, потім підняла очі. “Вона назвала мене Бет. Не мама. Навіщо їй це робити?" Вона почала знову і прочитала задихається, примарним голосом: "Бетт, мені все одно, якщо тобі боляче це говорити... Мені все одно, як сильно це боляче..."
  
  Вона безпорадно подивилася на свого колишнього чоловіка, потім прочитала про себе. Вона закінчила, відкинулася на спинку дивана і, здавалося, сама зіщулилася до розмірів дитини. Вона прошепотіла: “Вона говорить, що ненавидить мене. Вона ненавидить все той час, який я провів зі своєю сестрою. Я... " Спантеличена, ображена, вона похитала головою і замовкла.
  
  Тейт подивився на свою записку. Вона була в плямах. Від сліз? Від дощу?
  
  Він прочитав:
  
  
  
  Тейт:
  
  Єдиний спосіб сказати це — я ненавиджу тебе за те, що ти зробив зі мною! Ти мене не слухаєш. Ти говориш, говориш, говориш, а Бетт називає тебе красномовним дияволом, і так воно і є, але ти ніколи не слухаєш мене. Того, чого я хочу. Того, хто я є. Ти подкупаешь мене, откупаешься і сподіваєшся, що я піду. Я повинен був втекти, коли мені було шість, як я і хотів. І ніколи не повертатися.
  
  Я весь час хотів це зробити. Я все ще хочу. Піти від тебе. Адже ти в будь-якому разі цього хочеш, чи не так? Позбутися свого незручного дитини?
  
  
  
  Його рот був відкритий, губи і язик пересохли, їх пекло від повітря, який з шумом входив і виходив з легких. Він виявив, що дивиться на Бетт.
  
  “Тейт. Ти в порядку?" Запитала Конні.
  
  “ Чи можу я поглянути на це ще раз, місіс Макколл? - Запитав Боридж.
  
  Вона простягла мені жорстку простирадло.
  
  “ Ти впевнений, що це її писальний папір?
  
  Бетт кивнула. “ Я подарувала їй на Різдво.
  
  Тихим голосом Бетт відповіла на питання, які ніхто не ставив. “Моя сестра була дуже хвора. Я часто залишала Меган на піклування інших людей. Я не знала, що вона відчувала себе такою покинутою... Вона ніколи нічого не говорила.
  
  Тейт звернув увагу на недбалий почерк Меган. В кількох місцях кінчик ручки прорвав папір. Він припустив, що в гніві.
  
  Конні запитала Тейта, що він знайшов у своїй власній кімнаті.
  
  Він був так приголомшений, що йому знадобилася хвилина, щоб зосередитися на питанні. "Вона взяла чотириста доларів з ящика моєму ліжку".
  
  Бетт випалила: “Дурниця. Вона б не прийняла..."
  
  "Він зник", - сказав Тейт. "Вона єдина, хто був тут".
  
  "А як щодо кредитних карток?" Запитала Конні.
  
  "У неї мої карти Visa і MasterCard", - сказала Бетт. "Вони були б у неї з собою".
  
  "Це добре", - сказала Конні. “Це простий спосіб відслідковувати втікачів. Що це таке, ми встановимо зв'язок в режимі реального часу з компаніями, що випускають кредитні карти. Протягом десяти хвилин ми дізнаємося, де вона щось пред'явила.
  
  - Ми поставимо її на прослуховування, - сказав Боридж. Її затримали де завгодно і за що завгодно на східному узбережжі, нам дадуть знати. Дай мені фотографію, гаразд?
  
  Тейт зрозумів, що вони дивляться на нього.
  
  "Звичайно, - швидко сказав він і почав обшукувати кімнату. Він оглянув книжкові полиці, ящики приставного столика. Він не зміг знайти жодних фотографій.
  
  Боридж невпевнено спостерігав за Тейтом; Тейт здогадався, що гаманець і стіна молодого офіцера були обвішані знімками його власної юності. Тейт пам'ятав, що сам Конні кілька років тому зберігав у гаманці фотографію своєї колишньої дружини і дітей. Адвокат порився у вітальні і зник у кабінеті. Через кілька хвилин він повернувся зі знімком — фотографією Тейт і Меган в Вірджинія-Біч два роки тому. Вона без посмішки дивилася в камеру. Це була єдина фотографія, яку він зміг знайти.
  
  "Симпатична дівчина, - сказав Бьюридж.
  
  "Тейт," сказала Конні, " я залишуся на цьому. Але ми мало що можемо зробити".
  
  “ Як скажеш, Конні. Ти ж знаєш, що це буде оцінено по достоїнству.
  
  “ До побачення, місіс Колл - Макколл.
  
  Але Бетт дивилася у вікно і нічого не сказала.
  
  
  
  
  
  Біла "Тойота" стояла прямо за "Мерседесом", зазначив Аарон Метьюз. Він подумав, чи це не той автомобіль, який він бачив на стоянці Віденського метро, коли міняв машину. Він пошкодував, що не звернув на це більше уваги.
  
  Метьюз вірив у збігу ще менше, ніж в удачу і забобони. Не було ні випадковості, ні збігів обставин. Ми несемо повну відповідальність за свою поведінку та її наслідки, навіть якщо не можемо зрозуміти, що спонукає нас до дії.
  
  Машина, що стояла зараз за ним, не було випадковим збігом.
  
  Був мотив, був задум.
  
  Метьюс ще не міг цього зрозуміти. Він не знав, наскільки повинен бути стурбований. Але він був стурбований.
  
  Може бути, він підрізав водія, і той зійшов з розуму. Дорожній гнів.
  
  Можливо, це був хтось, хто бачив, як він заносив великий згорток у багажник "Мерседеса", і пішов за ним з цікавості.
  
  Може бути, це була поліція.
  
  Він скинув швидкість до п'ятдесяти.
  
  Біла машина зробила те ж саме.
  
  Прискорився.
  
  Машина залишилася з ним.
  
  Треба подумати про це. Потрібно щось робити.
  
  Метьюз перебудувався в правий ряд і продовжив рух крізь туман до гір на заході. Він озирався назад так само часто, як дивився вперед.
  
  Як будь-який хороший терапевт порадить зробити своїм пацієнтам.
  
  
  6
  
  
  
  Дощ припинився, але атмосфера була густою, як гаряча кров.
  
  У своїх стильних туфлях на широких високих підборах Бетт Макколл підійшла до плеча Тейта. Не кажучи ні слова, вони стояли на задньому ганку, оглядаючи шістдесят акрів власності.
  
  Спред Collier був більш консервативним, ніж на більшості ферм П'ємонту: п'ять полів чергувалися між соєю в один рік і кукурудзою і житом в наступний. Класичний спред з північної Вірджинії.
  
  "Послухай мене, Тейт", - говорив суддя.
  
  Хлопчик завжди слухався свого діда.
  
  "Що таке бобова рослина?"
  
  "Горошина".
  
  “ Всього лише горошина?
  
  "Ну, і квасолю теж, я думаю".
  
  “Горох, квасоля, конюшина, люцерна, вика... все це бобові. Вони допомагають ґрунті. Ви рік за роком садите зернові, що відбувається?"
  
  "Не знаю, сер".
  
  "Ваша земля відправиться в пекло в кошику для рук".
  
  “ Чому це, суддя? - запитав я.
  
  Цей чоловік навчив хлопчика ніколи не боятися ставити питання.
  
  “Тому що бобові забирають азот з повітря. Злаки забирають його з грунту".
  
  "Про".
  
  “Ми будемо садити мамонтовую коричневу і жовту на силос, а також вирджинскую сою. Вілсон і Херландт гарні для посіву насіння та сіна. Як ви готуєте землю?"
  
  "Ніби ти саджаєш кукурудзу", - відповів хлопчик. "Засівай їх сівалкою".
  
  Суддя може ні з того ні з сього поглянути на свого онука і запитати: "Ти лаєшся, Тейт?"
  
  "Nosir."
  
  “ Ось. Прочитайте це. Чоловік сунув у руку Тейту старий зів'ялий бюлетень Міністерства сільського господарства і імміграції Вірджинії. Глава з загнутими кутами оплакувала зростання ненормативної лексики серед молодих фермерів. Навіть деякі з наших дівчат придбали цю сумну звичку.
  
  "Я буду мати це на увазі, суддя", - сказав Тейт, без почуття провини згадуючи, як в минулий четвер він влаштував синю смугу в школі Джуніору Футу.
  
  Дивлячись на свої поля, Суддя продовжив: “Але якщо ви все-таки вважаєте за необхідне дати волю почуттям, просто переконайтеся, що поблизу немає жінок. Майже час вечері. Давай підемо додому."
  
  Тейт зупинявся в будинку своїх бабусі та дідуся в Ферфаксі так само часто, як і у своїх батьків. Батько Тейта був добрим, абсолютно спокійною людиною, найкраще що підходив для життя, скажемо, судового репортера — кар'єри, на яку він, звичайно, ніколи не насмілювався, враховуючи ризик того, що йому доручать розшифровувати один з процесів над його батьком. Суддя болісно роздумував, залишати ферму своєму єдиному синові чи ні, і прийшов до висновку, що чоловіки просто не вистачило мужності впоратися з подібними наслідками. Тому він передав його Тейту, в той час як інший родич отримав гроші. (За іронією долі, як дізнався Тейт під час одного з небагатьох відвертих розмов, які у нього коли-небудь були з батьком, цей чоловік боявся того дня, коли суддя передасть ферму йому. Його головною турботою, здавалося, було те, що управління фермою завадить його пристрасті до колекціонування електропоїздів Лайонела.) Боязка, вічно втомлена мати Тейта ідеально підходила своєму чоловікові, і Тейт не могла пригадати жодного слова про розбіжності або пристрасті між ними. І розмов було небагато.
  
  Ось чому, враховуючи його пристрасть до алкоголю, підліток Тейт добирався автостопом або просив підвезти його до будинку бабусі з дідусем і проводив з ними стільки часу, скільки міг.
  
  Коли суддя головував на чолі скрипливого столу в недільний полудень, бабуся Тейта могла сказати пошепки: "Єдиний день, коли садять квасоля, - Страсна п'ятниця".
  
  "Це марновірство, бабуся", - сказала юна Тейт, жінка настільки доброзичлива, що сприймала будь-яка розмова, спрямований в її бік, навіть незгодний, як комплімент. "Ви можете садити сою до кінця червня".
  
  “Ні, молодий чоловік. Тепер послухай мене." Вона подивилася в бік голови столу, щоб переконатися, що її чоловік не слухає. “Якщо ти голосно смієшся, саджаючи кукурудзу, це до неприємностей. Я маю на увазі, серйозні проблеми. І добре садити картоплю і цибулю в темний час доби, а квасоля і кукурудзу краще садити при світлі ".
  
  “ У цьому немає ніякого сенсу, бабуся.
  
  "Робить", - відповіла вона. “Коренеплоди ростуть під землею, тому ви садите їх в темний час доби. Зернові знаходяться над землею, тому ви садите на світлі".
  
  Тейт визнав, що в цьому була певна логіка.
  
  Це була одна з трьох або чотирьох одночасних дискусій, що відбувалися за обіднім столом — з участю тіточок, дядьків і двоюрідних братів, а також пари неминучих гостей, яких Суддя запрошував з лав суддівської колегії та колегії адвокатів графств Прінс-Вільям і Ферфакс. В одне свіже, ясна неділю юний Тейт пив чай з льодом з одним гостем, який приїхав рано, коли суддя був у дорозі з ферми. Худорлявий відвідувач з м'яким голосом виявив великий інтерес до мурашиної фермі Тейта. Відвідувачем був суддя Верховного суду Вільям Бреннан, який відірвався від складання висновку за рішенням — можливо, за знакової справі, і прийшов в Judge collier's farm за ростбіфом, бататом, листової капустою і, звичайно ж, свіжої кукурудзою.
  
  "І ще," продовжувала бабуся, оглядаючи стіл у пошуках порожніх сервірувальних мисок, "забивати свиней в повню - погана прикмета".
  
  "Звичайно, для свиней", - запропонував Тейт.
  
  Вечеря тривала до чотирьох або п'яти годин дня, Тейт сиділа і слухала історії про юридичних війнах, про планування битв і місцевих плітках, густих, як бабусине картопляне пюре.
  
  Тепер, коли поруч з ним стояла його колишня дружина, Тейт гостро усвідомлював, що ті часи Нормана Рокуэлла, які він сподівався повторити у своєму власному житті, так і не здійснилися.
  
  Пережиток сімейного Півдня у Тейта недовго зберігся у дорослому житті. Він, Бетт і Меган більше не були сім'єю. Серед безлічі гарних, розумних, всебічно розвинених жінок, з якими він зустрічався, Тейт Коллиер не знайшов жодного шансу завести сім'ю.
  
  І тому, як би він зараз не турбувався про Меган, повернення цих двох в його життя було небезпечно болем.
  
  Це призвело і до практичним проблемам. Він готувався до найбільшому справі за останні роки. Корпорація зверталася в округ Прінс-Вільям за дозволом побудувати історичний тематичний парк недалеко від поля бою Булл-Ран. Ліберті Парк збирався битися з king's Dominion і Six Flags. Тейт представляв групу жителів, які не хотіли, щоб розважальний комплекс знаходився на їхньому задньому дворі, хоча округ дав попередній дозвіл. Минулого тижня Тейт домігся тимчасової судової заборони на припинення розробки на дев'яносто днів, який розробник негайно заперечив. На наступному тижні, в четвер, Верховний суд в Річмонді розгляне аргументи і винесе рішення про те, чи залишати судову заборону в силі. Якщо це станеться, однією затримки може бути достатньо, щоб поставити хрест на всій угоді.
  
  За одну ніч Тейт Кольєр став самим популярним і непопулярним — людиною в окрузі Прінс-Вільям, в залежності від того, виступали проти проекту або підтримували його. Забудовник парку і фінансують його кредитори, звичайно, хотіли, щоб він згорнувся калачиком і здувся. Але були сотні місцевих бізнесменів, торговців, постачальників і місцевих жителів, які також виграли від схвалення парку і подальшої міграції туристів. Одна редакційна стаття, вихваляють проект, назвала Тейта "адвокатом диявола". Фраза, яка, безумовно, знайшла відгук в цьому ревному форпості християнського Півдня.
  
  Забудовник Ліберті-парку Джек Шарп був одним з найбагатших людей північної Вірджинії. Він походив з багатої родини і міг простежити свій родовід від принца Вільяма до часів, що передували громадянській війні. Коли Тейт подав позов про судову заборону, Шарп найняв для захисту добре відому місцеву фірму. Тейт розрубав адвокатів Шарпа на дрібні шматочки — навряд чи навіть спортивні, — і забудовник звільнив їх. Для спору в Річмонді він відправився прямо в Вашингтон, округ Колумбія, щоб найняти юридичну фірму, в яку входили два колишніх генеральних прокурора, один колишній віце-президент і, можливо, майбутній президент.
  
  Тейт і Рут, його секретар-помічниця-параюрист, безупинно працювали над аргументацією та документами про клопотання протягом тижня і продовжать це робити, ймовірно, до півночі дня, що передує аргументації.
  
  Так що повторне поява Бетт в його житті — та зникнення з неї Меган — може мати серйозні професійні наслідки.
  
  З нудотою він знову згадав той день, коли вони з Бетт так жорстоко глумилися — десять чи одинадцять років тому. Він і не підозрював, що дівчина чула його спалах.
  
  Твій незручний дитина...
  
  Чому доля повернула їх в його життя? Чому зараз?
  
  Але як би він не бажав зворотного, вони повернулися. І він нічого не міг з цим вдіяти.
  
  Нарешті Тейт запитав свою колишню дружину: "Думаєш, нам слід зателефонувати моєї матері?"
  
  "Ні", - сказала Бетт. “Давай почекаємо кілька днів. Я не хочу засмучувати її без необхідності".
  
  "А як щодо твоєї сестри?"
  
  "Безумовно не вона".
  
  "Чому ні?" Вголос поцікавився Тейт. Він знав, що Сьюзен дуже піклується про Меган. Більше, ніж більшість тіточок дбали б про племінниці. Насправді, вона завжди, здавалося, майже заздрила тому, що у Бетт є дочка, а у неї немає.
  
  "Тому що у нас поки немає відповідей", - відповіла Бетт. Потім, через кілька миттєвостей, вона зітхнула. "Це на неї не схоже". Вона глянула на лист в своїй руці. Потім засунула його глибше в сумочку.
  
  Тейт вивчав обличчя своєї дружини. Тейт Кольєр успадкував від судді кілька талантів. Головним даром було, звичайно, вміння поводитися зі словами, а іншим, набагато більш рідкісним, була здатність бачити майбутнє по чиїйсь особі. Тепер він дивився на чудові фіалкові очі своєї колишньої дружини, бачив, як вони звузилися, спалахнули в його очах і рушили далі, і він точно знав, що відбувається у неї на думці. Дебати - це не тільки слова, дебати - це ще й інтуїція. Захисник, який може точно бачити, до чого хилить його опонент, завжди буде мати перевагу, якими б риторичними прийомами опонент не мав у своєму репертуарі.
  
  Йому не сподобалося те, що він зараз побачив.
  
  Бетт рішуче зійшла з ґанку і попрямувала на задній двір, до західного стодоли, де була припаркована її машина. Він пішов за нею і зупинився на недоглянутою галявині, яка гостро потребувала в стрижці. Він пильно дивився на білу жилку енергійного далматинця, який нарешті залишив кістка і мчав по траві, як хорт.
  
  Тейт глянув на старий сарай, чужий і в той же час дуже знайомий. Потім його погляд упав на лавку для пікніка, яку вони з Бетт купили в одному з меблевих магазинів уздовж шосе 28. Вони користувалися ним лише один раз — на зборах після похорону чотирнадцять років тому. Тепер він пам'ятав події з досконалою ясністю. Здавалося, це було минулого тижня.
  
  Він зауважив, що Бетт теж дивиться на лавку. Цікаво, про що вона думає.
  
  Листопад видався не по сезону теплим — таким же дивним, як і нинішня квітнева спека. Він уявив собі, як Бетт стоїть на лавці, щоб відчепити японський ліхтар від кизила після того, як останні члени родини і доброзичливці пішли чи полягали спати.
  
  Сьогодні Тейт зупинилася біля цього дерева, яке було в пишному рожевому цвіті.
  
  "Ти зараз зайнятий?" - запитала вона. "Твоя практика?"
  
  “ Багато дрібниць. Тільки одне велике діло. "Він кивнув на дім, де лежала паралізуюча стос документів по справі Ліберті-Парку. Коли вони одружилися, будинок був завалений юридичними документами в червоних палітурках об'ємом в сорок або п'ятдесят сторінок. Верховний суд Штату Вірджинія. Багато з них стосувалися справ про страти, які Тейт вів в якості обвинувача. Хоча він був прокурором округу Ферфакс, Тейт часто виступав в Річмонді від імені інших округів. "Маєш право голосу - будеш подорожувати", - жартували його співробітники. Його спеціальністю стали справи про вбивства за особливих обставин — офіційне опис справ про страти.
  
  Ці завдання і його прагнення братися за подібні справи були джерелом непорозумінь між чоловіком і дружиною. Бетт був проти смертної кари.
  
  Смерть, розмірковувала Тейт, здавалося, завжди ховалася за їх відносинами. Постійна боротьба її сестри Сьюзен з серйозним захворюванням серця і самогубство чоловіка Сьюзен, Харріса. Потім смерть батьків Бетт, батька і дідуся Тейт, і все це за трагічно короткий період у три роки.
  
  Тейт копнув купу кукурудзяних стебел.
  
  "У мене таке відчуття, Тейт". Руки Бетт піднялися і опустилися з боків. "Ти розумієш, що я маю на увазі?"
  
  Немає. Він цього не зробив. Тейт був упертим і розумним, але почуття? Ні, сер. Не довіряв їм ні на хвилину. Він бачив, як вони втягували людей, яких він переслідував, в серйозні неприємності. Коли вони були одружені, Бетт жила почуттями. Інтуїцією, почуттями, враженнями. А іноді, здавалося, послання з зірок. Зводила його з розуму.
  
  "Продовжуй", - сказав він.
  
  Вона знизала плечима. “ Я в це не вірю. "Вона поплескала по своїй сумочці. Він припустив, що має на увазі лист.
  
  "Чому ти так думаєш?"
  
  “ Я тут дещо згадав.
  
  "Хмм?" - ухильно протягнув він.
  
  “Я знайшла пакет під ліжком Меган будинку. Коли я прибирала минулого тижня. В ньому була мильниця".
  
  Він помітив сльози жінки. Йому закортіло підійти ближче, обійняти її. Тейт спробував згадати, коли він обіймав її в останній раз. Не просто надув щоки, а насправді обняв її, відчув її вузькі лопатки під своїми великими долонями. Ніяких спогадів в голову не приходило.
  
  “Це була наша спільна жарт. У мене у ванній ніколи не було мильниці. Мило стало зовсім нестерпним, - сказала Меган. Тому вона купила цю вікторіанську мильницю. Це було на мій день народження. На наступному тижні. Там теж була листівка. Я маю на увазі, вона б не купила мені подарунок і листівку, а потім зробила це ".
  
  Хіба вона не стала б? Тейт задумався. Чому б і ні? Коли тиск досягає певної точки, вибухає вулкан - і йому наплювати на пору року чи на те, хто влаштовує пікнік на схилах, п'яні коханці або парафіяни церкви. Будь-який юрист, який займався домашніми відносинами, підтвердить це.
  
  “Ти думаєш, хтось змусив її зробити це? Або що це розіграш?" Запитав Тейт.
  
  “Я не знаю. Можливо, вона знову пила. Я перевірив пляшки будинку, і вони не виглядали більш порожніми, але... Я не знаю".
  
  "Це не так багато, щоб продовжувати", - сказав її колишній чоловік.
  
  Раптово вона повернулася до нього і заговорила. “У нас з Меган не на всі сто відсотків. Є проблеми. Звичайно, є. Але наші відносини заслуговують більшого, ніж це чортове лист. Більше, ніж те, що вона втекла... Вона схрестила руки на грудях і знову подивилася на поля. Вона повторила: "щось не так".
  
  “Але що? Саме? Що ти думаєш?"
  
  "Я не знаю".
  
  "Ну, і що ж нам робити?"
  
  "Я хочу піти пошукати її", - рішуче заявила Бетт. "Я хочу знайти її".
  
  Саме це він побачив у її фіолетових очах кількома хвилинами раніше. Він знав, що так і буде.
  
  Але тепер, коли він подумав про це, він був здивований. Це зовсім не було схоже на Бетт Макколл. Бетт мрійниця, Бетт консультант по картах Таро. Пасивна, вона завжди пливла туди, куди її забирав вітерець. Перо Форреста Гампа... Людина, яка найменше підходив на роль матері. Дітям потрібні настанови, напрямок, моделі. Це була не Бетт Макколл. Почувши від Меган, що Бетт побралася на минуле Різдво, Тейт був здивований тільки тим, що їй знадобилося так багато часу, щоб прийняти, повинно бути, десяте пропозицію з тих пір, як вони розлучилися. Коли вони були одружені, вона була чарівною, навіженої і абсолютно безпідставною, покладаючись на те, що він забезпечить їй фундамент, у якому вона потребувала. Він припускав, що, як тільки вони розлучаться, вона швидко знайде кого-небудь іншого на цю роль.
  
  Він задавався питанням, чи відрізняється він зараз від Бетті Сьюзан Макколл, на якій був одружений (і ще йому було цікаво, чи думає вона те ж саме про нього).
  
  "Бетт," сказав він, щоб заспокоїти її, " з нею все в порядку. Вона зріла молода жінка. Вона випустила пар і збирається поїхати на кілька днів. Я сама робила це, коли була приблизно її віку. Пам'ятаєш? Він сумнівався, що вона робила, але, на його подив, вона сказала: "Ти виконав весь шлях до Балтімора".
  
  “І я подзвонила судді, і він приїхав за мною. Дводенний втечу. Послухай, Меган довелося багато зіткнутися. Я думаю, що мильниця - ключ до розгадки ".
  
  “ А страва? - запитав я.
  
  “Ти прав — ніхто не купить подарунок та листівку, а потім не подарує їх тобі. Вона повернеться до твого дня народження. І знаєш, що ще?"
  
  "Що?"
  
  “У цьому є позитивна сторона. Вона торкнулася деякі теми, про які ми можемо поговорити. Про це слід поговорити ". Він кивнув у бік будинку, де, як закривавлений ніж, лежало його лист.
  
  Логічні. Хто міг би з цим посперечатися?
  
  Але Бетт це не переконало.
  
  "Є ще дещо, що я повинна тобі сказати". Вона прикусила свою вузьку нижню губу, як, наскільки він пам'ятав, вона робила щоразу, коли була чимось стурбована. Вона вчепилася за поруччя ганку і опустила голову.
  
  Тейт Коллиер, чемпіонка міжвузівських дебатів, переможець національних судових розглядів, експерт-криміналіст-оратор, розпізнала мова тіла, що свідчить про підготовлюваний визнання.
  
  "Продовжуй", - сказав він.
  
  “ В ту ніч, коли сталася аварія з водонапірною вежею, мене ... не було вдома.
  
  "Вийти?"
  
  Вона зітхнула. “Я маю на увазі, я не потрапила додому. Я була у Бреда в Балтіморі. Я не планувала цього; я просто заснула. Меган була дуже засмучена, що я не подзвонив.
  
  "Ти вибачився?"
  
  "Звичайно".
  
  “Ну, це була одна з таких речей. Нещасний випадок. Вона б це знала ".
  
  Бетт негативно похитала головою. “Я думаю, може бути, з-за цього вона почала пити перед тим, як вилізла на вежу. Не допомогло і те, що вона не дуже любить Бреда".
  
  Дівчина описала нареченого Бетт як ботаніка, який дуже ретельно причесывался, вважав стильними светри з оленями і проводив дуже багато часу перед телевізором. Тейт зараз не ділився цими спостереженнями з Бетт.
  
  “Потрібен якийсь час, щоб звикнути до прийомних батьків. Я постійно стикаюся з цим в своїй практиці".
  
  “Після цього я деякий час утримувався від походу до нього додому. Але минулої ночі я пішов туди знову. Я запитав її, чи не заперечує вона, і вона сказала, що ні. Я висадив її в Емі по дорозі в Балтімор.
  
  "Отже, ось." Тейт посміхнувся і зловив її погляд, коли вона подивилася в його бік.
  
  "Що?"
  
  Він підняв долоні. “Це просто невелика розплата. Вона у когось вдома, збирається дати тобі трохи попотіти".
  
  Так що не варто турбуватися.
  
  Ти йди своєю дорогою, а я піду своєю.
  
  "Можливо, - сказала Бетт, - але я ніколи не пробачу собі, якщо просто забуду про це і з нею щось трапиться".
  
  У Тейта задзвонив телефон. Він зняв трубку.
  
  "Радник", - гаркнув грубий голос Конні.
  
  “ Конні, що сталося? - запитав я.
  
  “ У мене гарні новини.
  
  "Ти знайшов її?"
  
  Голова Бетт повернулася.
  
  - Вона на шляху до Нью-Йорка, - сказав детектив.
  
  "Звідки ти знаєш?" Запитав Тейт.
  
  “Я відправив повідомлення в DMV, і патруль виявив її машину на станції Віденського метро. На передньому сидінні лежала розклад поїздів Amtrak. Вона їздила на суботніх поїздах до Пенсільванського вокзалу. Манхеттен ". Метро доставить її з Вени на вокзал Юніон Стейшн в центрі Вашингтона за півгодини. Звідти до Нью-Йорка було три години їзди. Конні продовжила. “ Ти знаєш там кого-небудь, кого вона могла б відвідати?
  
  Тейт розповів про це Бетт, яка сприйняла новину обережно. Він запитав, куди вона може звернутися.
  
  Вона похитала головою. “ Не думаю, що вона знає там хоч одну душу.
  
  Тейт передав відповідь Конні.
  
  “Ну, принаймні, ти знаєш, куди вона прямує. Я подзвоню в поліцію Нью-Йорка, попрошу кого-небудь зустріти поїзда і попитати на станції. Я відправлю їм її фотографію".
  
  “Добре. Спасибі, Конні". Він повісив трубку. Подивився на свою колишню дружину. "Ну що ж", - сказав він. "Ось і все".
  
  Але фіалкові очі були з цим не згодні.
  
  "Що, Бет?" запитав він.
  
  “Мені шкода, Тейт. Я просто на це не куплюсь".
  
  "Що?"
  
  “ Вона їде в Нью-Йорк.
  
  - Але чому? Ти не сказав мені нічого конкретного.
  
  Вона грюкнула себе долонями по стегнах. - Ну, у мене немає нічого конкретного. Тобі потрібні докази, тобі потрібні. У мене їх немає. Вона зітхнула. "Я не такий, як ти".
  
  "Як я?"
  
  "Я не можу переконати тебе", - сердито сказала вона. “Я не вмію підбирати слова. Так що я навіть не збираюся намагатися".
  
  Він почав говорити щось ще, щоб підкріпити свій аргумент, покласти край цьому неловкому возз'єднання, відправити її назад зі свого життя. Але він обдумав те, що вона тільки що сказала, і дещо згадав - те, що сказав суддя після того, як Тейт закінчила спір у Верховному суді Річмонда у справі про смертну кару, яке Тейт пізніше виграла. Його дід був у залі, пишаючись настільки, наскільки це можливо, тим, що його нащадок вів цю справу. Пізніше, за келихом віскі в багато прикрашеному готелі Jefferson в Річмонді, похмурий старий сказав: “Тейт, це було чудово, абсолютно чудово. Вони будуть правити за тебе. Я бачив це по їхніх обличчях.
  
  "Я теж", - подумав він, гадаючи, що ще мав на увазі суддя. Очі старого затуманились.
  
  "Але я хочу, щоб ти дещо зрозумів".
  
  "Добре", - сказав молодий чоловік.
  
  "В тобі є все, щоб бути самим маніпулятивним людиною на землі".
  
  “ Що ви маєте на увазі, сер?
  
  “Якщо б ти був жадібним, ти міг би бути Рокфеллером. Якщо б ти був злим, ти міг би бути Гітлером. Ось що я маю на увазі. Ти можеш прокласти шлях до чийогось серця і змусити його робити все, що захочеш. Суддя або присяжні, у них не буде шансу. Слова, Тейт. Слова. Ти не можеш їх бачити, але це найнебезпечніша зброя на землі. Пам'ятай це. Будь обережний, синку."
  
  "Звичайно, сер", - сказав Тейт, не звертаючи уваги на пораду старого, задаючись питанням, чи буде рішення суду одноголосним. Так і було.
  
  У тому, що він робить, він не може сумніватися.
  
  Бетт пильно подивилася на нього і м'яким голосом — співчутливим, майже жалісним — сказала: “Тейт, не турбуйся про це. Це не твоя проблема. Повертайся до своєї практики. Я можу з цим впоратися".
  
  Вона порилася в сумочці і дістала ключі від машини.
  
  Він дивився, як вона йде. Потім покликав: "Заходь сюди". Вона вагалася. "Пішли", — сказав він і пішов в сарай, оригінальний, побудований в 1920-х роках. Вона неохоче пішла за ним. Це було брудне місце, сарай, заповнений таким мотлохом, як і сільськогосподарські інструменти. Хлопчиком він грав тут, і у нього залишилося багато спогадів: кінські хвости, здригаються м'язами жаркими літніми днями, летять іскри, коли Суддя водить сокирою по старому шліфувальному колі. Тут він спробував свою першу сигарету. І багато дізнався про світ із запліснявілих пачок журналів National Geographi. Він також вперше побачив оголених жінок — в Плейбоях, які издольщики сховали тут.
  
  Він зняв піджак і повісив його на рожеву вішалку з м'якою підкладкою. Що це тут робить? цікаво, подумав він. Він вважав, що його кинула колишня дівчина після того, як вони вирушили в подорож по Карибському морю.
  
  Бетт стояла поруч із ним, тримаючись за балку, изрешеченную жуками-пороховщиками. Тейт рився в коробці. Бетт мовчки спостерігала.
  
  Він не знайшов того, що шукав, в одній коробці і звернувся до іншого. Він глянув на неї, потім продовжив ритися. Нарешті він знайшов стару пошарпану шкіряну куртку. Він надів його, зняв краватку і розстебнув верхній гудзик парадної сорочки.
  
  Потім він поставив на місце стару потерту шевську лавку, опустився на неї і зняв оксфордські гольфи і шкарпетки. Він помассировал ступні.
  
  Його погляд знову впав на лавку для пікніка, видневшуюся відразу за дверима. Він знову подумав про ночі похорону. Меган в ліжку. Бетт знімала з гачка японський ліхтар, листопадова ніч все ще була дивно теплою. Здавалося, вона парила, як привид, у тьмяному повітрі над лавкою. Він підійшов до неї. Налякав її, заговоривши з нею несамовитим пошепки.
  
  Я повинен тобі дещо сказати.
  
  Тепер він відігнав це тяжкий спогад і натягнув робочі білі шкарпетки і зручні черевики.
  
  Вона подивилася на нього в замішанні і похитала головою. “ Що ти робиш?
  
  "Зрештою, ти це зробила", - сказав він зі слабким смішком.
  
  "Що?"
  
  “ Ти переконав мене. "Він туго зашнуровал черевики. “ Думаю, ти правий. З нею щось сталося. І ми збираємося з'ясувати, що саме. Ти і я.
  
  
  II
  
  
  
  НЕЗРУЧНИЙ ДИТИНА
  
  
  7
  
  
  
  Знову почався дощ.
  
  Тепер вони були всередині і сиділи за старим обіднім столом з темного дуба, поцяткованим червоточина.
  
  Тейт налив вина і запропонував Бетт.
  
  Вона взяла келих і тримала її обома руками так, як, наскільки він пам'ятав, вона робила, коли вони були одружені. В перший рік їхнього шлюбу, оскільки він був бідним молодим прокурором, а Бетт ще не зробила кар'єру, вони не могли дозволити собі часто ходити куди-небудь повечеряти. Але принаймні раз на тиждень вони намагалися пообідати в хорошому ресторані. Вони завжди замовляли вино.
  
  Вона надпила зі склянки, поставила його на стіл і стала дивитися, як струмені дощу котяться по коричневим полів.
  
  "Що нам робити, Тейт?" запитала вона. “ З чого почнемо?
  
  Прокурори знають про кримінальних розслідуваннях стільки ж, скільки і копи. Але ці шестірні в голові Тейт вже давно не використовувалися. Він знизав плечима. “Давайте почнемо з її психотерапевта. Може бути, вона сказала щось про втечу, про те, куди вона піде. Як його звуть? Тейт відчував, що повинен був згадати.
  
  "Хенсон", - сказала Бетт. “Йому довелося скасувати сьогоднішній сеанс — хвороба чи щось в цьому роді. Сподіваюся, він у місті". Вона знайшла номер у своїй адресній книзі і набрала його. "Це його служба", - прошепотіла вона Тейту. "Який у тебе номер мобільного?"
  
  Вона продиктувала автовідповідача доктора обидва номери їх мобільних телефонів і попросила його передзвонити. Вона сказала, що це терміново.
  
  "Спробуй ще раз з тієї подругою", - запропонував Тейт. “Емі. Де вона провела ніч". Він спробував уявити Емі. Він зустрічав її одного разу. Він нарахував дев'ять сережок у лівому вусі дівчата, але тільки вісім у правому. Він задавався питанням, чи було це невідповідність навмисним, або вона просто помилилася у підрахунку.
  
  Стурбований, він знову подумав про її хлопця. Ну, їй було сімнадцять. Чому б їй не зустрічатися? Але з випускником коледжу? Прокурорський розум Тейта згадав положення закону Вірджинії про розбещення за законом.
  
  Бетт поерзала і піднесла телефон ближче до вуха. Очевидно, хтось був удома.
  
  “Емі? Це мати Меган. Дорога, ми намагаємося її знайти. Вона не з'явилася на ланчі. Ти знаєш, куди вона пішла сьогодні вранці, після того як пішла від тебе і твоєї мами?
  
  Бетт кивала, слухаючи, а потім запитала, чи не була Меган чимось засмучена. Її обличчя було сумне.
  
  Тейт слухав неуважно, але в основному він вивчав Бетт. Сплутані каштанове волосся, вражаюче особа, виступаючі кістки шиї, колір обличчя жінки, яка виглядала на десять років молодше свого віку. Він спробував згадати, коли бачив її востаннє. Може бути, це була вечірка Меган "Солодкі шістнадцять". Дивний вечір... На якийсь короткий мить, коли він стояв поруч з дівчинкою та її матір'ю, вимовляючи те, що всі вважали блискучим тостом, у нього виникло відчуття, що вони одна сім'я. Вони з Бетт обмінялися скороминущої посмішкою. Але це почуття швидко згас, і в той момент, коли вони вийшли з центру уваги, вони повернулися до своїм окремим життям. Коли він бачив її після цього, Тейт не міг згадати.
  
  Він подумав: "Тепер вона менше гарненька, але ще красивіше. Більш упевнена, більш самовпевнена, її очі кольору вечірнього неба були примружені й не пурхали по сторонам - сором'язливі і неземні, — як це було зазвичай п'ятнадцять років тому.
  
  Може бути, це зрілість, розмірковував Тейт. І він знову задався питанням, яким могло бути її враження про нього.
  
  Бетт прикрила трубку рукою і сказала: “Емі сказала, що Вона пішла сьогодні вранці близько половини десятого і не сказала їй, куди прямує. Вона тримала це в таємниці. Вона залишила там свою сумку з книгами. Я подумав, що в ній може бути що-небудь, що підкаже нам, куди вона пішла. Я сказав, що ми зайдемо за нею пізніше.
  
  "Добре".
  
  Бетт знову послухала Емі. Вона заклопотано спохмурніла. “Тейт"... Вона сказала, що Вона сказала їй, що хтось стежив за нею.
  
  “ Переслідуєш? Кого?
  
  "Вона не знає".
  
  Гаразд, вагомі докази. Прихований обвинувач у "Тейт Коллиер" прокинувся ще трохи. "Дозволь мені поговорити з нею".
  
  Тейт взяла трубку. “Емі? Це батько Меган".
  
  Пауза. Дівчина нарешті сказала: “Ем, привіт. З Меган, типу, все в порядку?"
  
  “Ми сподіваємося на це. Ми просто хочемо з'ясувати, де вона. Що це за історія з тим, що хтось за нею стежить?"
  
  "Вона була, типу, досить налякана".
  
  "Не дуже-то корисно", - подумав він і попросив: "Розкажи мені достеменно, що сталося".
  
  "Я маю на увазі, ми з нею сиділи і дивилися цей фільм, я не знаю, здається, в середу, і він був про переслідувачі, і вона сказала: "Я не хочу це дивитися'. А я такий: "Чому б і ні?' А вона така: 'Там машина з якимось хлопцем постарше, і я думаю, що він стежив за мною всюди'. А я кажу: "Ні за що". Але вона така: "Так, справді".
  
  "Де?" Запитав Тейт.
  
  "Думаю, близько школи", - відповіла Емі.
  
  “ Є якесь опис?
  
  "Із-за цього хлопця?"
  
  “ Або з-за машини.
  
  “Не-а. Вона мені не сказала. Але я такий: 'Точно, хтось стежить за тобою ...' А вона така: "Я не несу нісенітницю, я не дурачусь'. І вона каже: "Це було вчора. У поля ".
  
  "Яке поле?"
  
  "На спортивному майданчику за школою," відповіла Емі.
  
  “ Це було в минулий вівторок?
  
  "Ем, так".
  
  “ І ти їй повірив? - запитав я.
  
  “Напевно. Вона виглядала досить схвильованою. І вона каже, що розповіла про це деяким людям ".
  
  "Хто?"
  
  “Я не знаю. Якісь хлопці. Вона не сказала мені, хто саме. О, і містеру Экхарду вона теж розповіла. Він вчитель англійської мови в середній школі і тренує з волейболу після уроків і по вихідних. І він сказав, що якщо побачить, то піде поговорити з водієм. І я такий: 'Вау. Це абсолютно, блядь— зовсім дивно ".
  
  “ Його звуть Екхард? - запитав я.
  
  “Що-то в цьому роді. Я не знаю, як це пишеться. Але якщо ти хочеш, ну, поговорити з ним, зазвичай у суботу вдень тренування з волейболу, тільки я не знаю, коли. Волейбол - для невдах, ти ж знаєш.
  
  "Так, я знаю", - сказав Тейт. Це був єдиний вид спорту, яким він займався в коледжі.
  
  “Ти думаєш, з нею щось, типу, сталося? Це непереконливо".
  
  “Ми просто відчували б себе трохи краще, знаючи, де вона. Послухай, Емі, ми заїдемо за її сумкою з книгами в найближчі пару годин. Якщо від неї що-небудь почуєш, подзвони нам ".
  
  "Я так і зроблю".
  
  “ Обіцяєш? - твердо спитав він.
  
  "Так, типу того, я обіцяю".
  
  Як тільки Тейт натиснув кнопку відбою на телефоні Бетт, він знову задзвонив. Він глянув на неї, і вона кивнула, щоб він відповів. Він натиснув кнопку Прийому.
  
  "Алло?"
  
  "Ем, це батько Меган?" - спитав чоловічий голос.
  
  "Абсолютно вірно".
  
  "Містер Макколл..."
  
  "Насправді це Кольєр".
  
  “Це вірно. Звичайно. Вибачте. Це доктор Хенсон."
  
  "Доктор, спасибі, що подзвонили"... Я повинен сказати вам, схоже, Меган втекла ".
  
  Пішла пауза. “ Справді?
  
  Тейт спробував вловити інтонацію. Він почув занепокоєння і здивування.
  
  “Ми отримали кілька... ну, кілька досить гнівних листів від неї. Ми з матір'ю обоє отримали. А потім вона зникла. Ми можемо як-небудь побачитися з тобою?"
  
  “ Я зараз в Лисбурге. З моєю матір'ю стався нещасний випадок.
  
  “Мені шкода це чути. Але якщо ми з Бетт під'їдемо, не могли б ви приділити мені півгодини?"
  
  "Ну що ж..."
  
  “Це важливо, доктор. Ми справді турбуємося про неї".
  
  “Думаю, що так. Добре". Він дав їм направлення до лікарні.
  
  Тейт подивився на годинник. Був полудень. "Ми будемо там приблизно через годину".
  
  - Взагалі-то, - повільно вимовив Хенсон, - я думаю, нам слід поговорити. Вона розповіла дещо, що вам слід знати.
  
  "Що?" Запитав Тейт.
  
  “Я хочу подумати про них ще трохи. Є деякі проблеми з конфіденційністю.... Але це забавно — я очікував би від Меган чого завгодно, але втечі? Ні, мені це здається дивним ".
  
  Тейт подякував його. Тільки після того, як повісив трубку, він відчув тривожний скрут в животі. На що "на будь-яку кількість речей" була здатна Меган? І були вони ще гірше, ніж її втеча?
  
  
  
  
  
  Його дорогоцінний вантаж у багажнику. Але хоча Аарона Метьюзу хотілося поміркувати про Меган Макколл і про те, що їх обох чекає попереду, замість цього він все більше тривожився.
  
  Чортова біла машина.
  
  Він їхав по шосе I-66. Він планував зупинитися в будинку, який зняв у минулому році в окрузі Прінс—Вільям — всього в двох-трьох милях від ферми Тейта Кольера, - і забрати деякі речі, які хотів узяти з собою в гори.
  
  Але він не міг ризикувати, приводячи кого-небудь до того дому, а ця машина просто не збиралася їхати.
  
  Знову пішов дощ, сіра мряка. В туман та дощ він не міг ясно розгледіти водія, хоча тепер був упевнений, що той молодий темношкірий.
  
  І ще тому, що він так недбало пішов за Метьюзом, і очевидно, що він точно не був поліцейським.
  
  Але хто?
  
  Потім Метьюз згадав: у Меган був чорний хлопець. Джош або Джошуа, чи не так? Хлопчик, якого доктор Хенсон запропонував їй залишити — якщо Меган говорила правду про те невеликому раді, яким, як він підозрював, вона могла й не бути.
  
  Що творилося в голові у хлопця?
  
  Як учений, Метьюз вірив у логіку. Єдиний раз, коли люди діяли нелогічно — навіть психотики — це коли у них були припадки. Ми могли бути не в змозі зрозуміти логіку, якою вони керувалися, і їх дії могли бути нелогічними для раціональних спостерігачів, але це було тільки тому, що вони не виявляли емпатії. Як тільки ми заберемося в свідомість наших пацієнтів писав він у своєму добре отримав визнання есе про маревному поведінці у біполярних людей, як тільки ми зрозуміємо їх страхи і бажання - їх власну внутрішню систему логіки, — тоді ми зможемо почати розуміти їх мотиви, причини, які стоять за їх діями, і ми зможемо допомогти їм змінитися ...
  
  Отже, про що думав цей молодий чоловік?
  
  Можливо, Меган планувала зустрітися з ним в офісі після призначеної зустрічі. Можливо, він просто випадково побачив її машину, за кермом якої сидів незнайомий чоловік, і пішов за нею.
  
  Або, може бути, — це узгоджується з уявленнями Метьюза про лякаюче потужну динаміку любові — він чекав в офісі, щоб поговорити з лікарем про розрив відносин. Можливо, навіть напасти на нього.
  
  Спасибі за це, доктор Хенсон, уїдливо-подумав він. Слід було зламати ваше стегно, а не мамине.... На мить його охопила лють. Потім він заспокоївся.
  
  Був у хлопчика телефон в машині? Подзвонив він у поліцію і повідомив номер машини Мерседеса? Номерний знак був крадений, але номер не належав сірого "Мерседеса", та ця невідповідність була б достатньою причиною для поліцейських зупинити його і заглянути в багажник.
  
  Але ні, звичайно, він не викликав поліцію. Якби він це зробив, вони б вже полювали за ним.
  
  Але що, якщо б він подзвонив її батькам? Що знав Тейт Коллиер? Метьюз задумався. Про що думав цей чоловік? Що він збирався робити?
  
  Метьюз мчав далі, поки не зупинився для відпочинку, потім раптово звернув на довгу під'їзну доріжку, повільно лавіруючи між тракторними причепами та фургонами чотири на чотири, заповнені відпочиваючими. Він помітив, що біла "Тойота" в паніці з'їхала з місця і заїхала на стоянку для відпочинку слідом за ним. На щастя, знову почався сильний дощ. Це дало Метьюзу привід тримати над головою газету "Вашингтон пост", коли він біг в укриття.
  
  
  8
  
  
  
  Вони бігли під дощем до чорного "Лексуса" Тейта, коли задзвонив його мобільний телефон.
  
  Коли вони сіли на передні сидіння, він відповів. “ Алло?
  
  "Тейт Коллиер, будь ласка," пролунав чоловічий голос.
  
  "Розмовляю".
  
  “Містер Коллиер, я спеціальний агент Вільям Маккомб з Відділу ФБР з експлуатації дітей і викрадань людей. Ми тільки що отримали міжвідомче повідомлення про вашої дочки".
  
  “ Я радий, що ти подзвонила.
  
  "Мені шкода вашу дівчину", - сказав агент уривчастим монотонним голосом, який Тейт так добре знав по роботі з федералами. “На жаль, я повинен сказати, сер, ґрунтуючись на наявних у нас фактах, ми мало що можемо зробити. Але у тебе тут з'явилися друзі, коли ти був прокурором співдружності, і тому ми збираємося відкрити файл і опублікувати її ім'я в нашій мережі. Це означає, що її буде шукати набагато більше очей ".
  
  “Все, що ви можете зробити, буде дійсно оцінено по достоїнству. Ми з дружиною дуже засмучені ".
  
  "Можу собі уявити", - сказав агент, вловивши проблиск емоцій. "Не могли б ви розповісти мені в загальних рисах про неї і її зникнення?"
  
  Тейт коротко описав зовнішність, Бетт допомогла уточнити деталі. Білявий, голубоокий, зростання п'ять футів шість дюймів, вага 128 фунтів, вік сімнадцять років. Потім він розповів Маккомбу про листи. - Ти чув про її машині? - запитав Тейт.
  
  "Е, ні, сер".
  
  “ Поліція округу Ферфакс знайшла його у Віденському метро. Схоже, вона поїхала на Манхеттен.
  
  “Правда? Ні, я цього не чув. Що ж, ми повідомимо про це в наш офіс у Нью-Йорку.... Але мені щось чується у вашому голосі, сер? Ви думаєте, що, можливо, вона не тікала? Ви думаєте, тут була якась нечесна гра?"
  
  Тейту довелося посміхнутися. Він ніколи не думав про себе — особливо про своєї мови — як про щось прозорому. "Насправді, у нас були деякі сумніви, у мене і моєї дружини".
  
  "Цікаво", - виголосив Маккомб дерев'яним монотонним голосом. "Що конкретно змушує вас в це повірити?"
  
  “Кілька речей. Ми з матір'ю Меган зараз прямуємо в Лисбург, щоб поговорити з терапевтом. Подивимося, що він зможе нам сказати ".
  
  “ Він у Лисбурге? - запитав я.
  
  “ Його мати в лікарні Святої Марії. З нею стався нещасний випадок.
  
  “ І ти думаєш, він міг би тобі щось сказати?
  
  “Він сказав, що хоче поговорити з нами. Я не знаю, що у нього на умі".
  
  "Є ще якісь думки?"
  
  "Ну, Меган сказала своїй дівчині, що за нею протягом останніх декількох тижнів йшла машина".
  
  “ Машина, хм? У них є якесь опис?
  
  “Її подружка цього не робила. Але ми думаємо, що це зробив вчитель в її школі. Його звуть Екхард. Він повинен бути в школі пізніше, тренувати з волейболу. Але я б припустив, що це тільки в тому випадку, якщо дощ припиниться.
  
  “ А як звуть її подругу?
  
  Він назвав агенту ім'я Емі Уокер. “Ми збираємося поговорити з нею. І забери у Меган сумку з книгами. Ми сподіваємося, що в ньому є щось, що дасть нам ключ до розгадки, куди вона поділася.
  
  “Зрозуміло. У Меган є брати чи сестри?"
  
  "Ні".
  
  “ Чи є хто-небудь ще, хто багато спілкувався з цією дівчиною?
  
  “ Ну, наречений моєї дружини.
  
  Мить тиші. “ О, ви розлучені.
  
  “Абсолютно вірно. Забув згадати про це".
  
  “ У вас є його ім'я і номер телефону? - Запитав Маккомб.
  
  Тейт запитав Бетт, хто дав йому інформацію. В трубку він сказав: “Його звуть Бред Markham. Він живе в Балтіморі". Тейт також дав йому номер телефону Бреда.
  
  "Ви думаєте, він був якимось чином причетний?" - запитав агент Тейта.
  
  "Я ніколи з ним не зустрічалася, але ні, я впевнена, що немає".
  
  “Добре. Ти працюєш з кимось конкретним у поліції округу Ферфакс?"
  
  “Конні"... Це, мабуть, Дмитро Константинатис.
  
  “ З якого офісу? - запитав я.
  
  "Прекрасні Дуби".
  
  “ Дуже добре, сер.... Ви знаєте, майже всі втікачі повертаються самі. А більшість з тих, кому це не вдається, забирають і відправляють назад додому. Невелика консультація, трохи сімейної терапії, і всі, як правило, налагодиться ".
  
  “Спасибі за ваші думки. Ціную це".
  
  “ О, ще дещо, що містер Кольєр. Я думаю, ви розбираєтеся в законі. Про те, що вам може бути, скажімо так, неприємно брати справу в свої руки.
  
  "Я знаю".
  
  "Погано для усіх".
  
  "Зрозуміло".
  
  “Гаразд. Тоді досить сказаного".
  
  “Я теж це ціную. Я просто збираюся поставити кілька запитань".
  
  "Щасти вам обом".
  
  Вони повісили трубки, і він переказав Бетт слова агента. Її обличчя було стривоженим.
  
  "Що це?" Він відчув бажання додати "мила", але швидко припинив це.
  
  “ Просто це здається набагато більш серйозним, коли в справу замішано ФБР.
  
  
  
  
  
  Якими дурними бувають люди, якими довірливими, як їх захист розсипається, як пісок, коли вони вірять, що розмовляють з одним. І, о, як їм хочеться вірити, що ти є друг....
  
  Адже якби дикі тварини були такими ж довірливими, як люди, вони б вимерли давним-давно.
  
  Аарон Метьюз, більше не зображав агента ФБР з кам'яним голосом, захисника дітей, повісив трубку після розмови з Тейтом Кольером. Він майже відчував себе винуватим — так легко було витягнути з цієї людини інформацію.
  
  І що це була за інформація! О, Метьюз був злий. Його настрій ненадійно коливалося. Вся його підготовка — така турбота, така витонченість, все було зроблено для того, щоб паралізувати Кольера і його дружину горем і відправити їх додому роздумувати про свою втраченої доньки ... І що вони робили, крім як грали в детективів-аматорів?
  
  Їх розмова з Хенсоном міг стати справжньою проблемою. Меган могла б сказати що-небудь про те, що любить своїх батьків і ніколи навіть не думала про втечу. Або, що ще гірше, вони могли запідозрити весь план Метьюза і змусити поліцію обшукати офіс Хенсона. Він був обережний там, але не носила рукавичок весь час. Були відбитки пальців, а віконна засувка у ванній, куди пробрався Метьюз, все ще була зламана. Потім була Емі Уокер, подруга Меган. З сумкою для книг, яка ймовірно, у нього не було нічого компрометуючого, але могло б бути — можливо, щоденник або ті записи, якими дівчатка-підлітки завжди діляться в школі. І цей Екхард, вчитель і тренер. Що він знав?
  
  Повідомлення про переслідувала її машині...
  
  Велика частина рекогносцировки Метьюза проводилася навколо школи. Якби вчитель підійшов до машини, він легко міг би дізнатися номер "Мерседеса"; Метьюз не міняв номерні знаки на вкрадені до вчорашнього дня. І навіть якщо Екхард не думав, що він багато бачив, ймовірно, в підсвідомості вчителі були замкнені якісь колючі дрібні факти; Метьюз виконав велику роботу з гіпнозом і знав, скільки спогадів і спостережень зберігається в затягнутих павутиною схованках розуму.
  
  Якого біса Кольєр це робив? Чому листи не обдурили його? Він був гребаным юристом! Він повинен був бути логічним, він повинен був бути холодним. Чому він не повірив голих фактів, які були перед ним?
  
  Похмурий настрій почало оволодівати Мэтьюсом, але він з усіх сил намагався позбутися від нього.
  
  Ні, у мене зараз немає на це часу! Борися з цим, борись, борись...
  
  (Він подумав про те, скількох пацієнтів йому хотілося схопити за лацкани і струсити, коли він кричав: "О, припини свої гребаные скарги! Вона тобі не подобається, іди. Вона кинула тебе? Знайди кого-небудь іншого. Ти п'яниця, перестань пити.)
  
  Люто закривши очі, стискаючи кулаки, поки цвях не увійшов у плоть долоні, він з усіх сил намагався залишатися емоційно бадьорим. Через кілька хвилин він придушив це настрій. Він повернувся до телефону і подзвонив трьох Уокерів в Ферфаксі, перш ніж додзвонився до сім'ї, в яку входила підліток Емі.
  
  "Так, Емі - моя дочка", - почувся обережний жіночий голос. "Хто це?"
  
  “Я Вільям Маккомб, з округу. Мені подзвонили зі Служби захисту дітей".
  
  "Боже мій, що сталося?"
  
  “ Не про що турбуватися, місіс Уокер. Це не стосується вашої дочки. Ми розслідуємо справу, в якому замішана Меган Макколл.
  
  “О, ні! З Меган все в порядку? Вона провела ніч тут!"
  
  “Це те, що ми розуміємо. Схоже, вона зникла, і ми розслідуємо деякі заяви про її батька ".
  
  Була хвилинна пауза.
  
  "Тейт Коллиер," підказав Метьюз.
  
  “А, точно. Я його не знаю. Ти думаєш, він замішаний? Ти думаєш, він щось зробив?"
  
  “Ми зараз з'ясовуємо деякі речі. Але я був би вдячний, якщо б ви сказали своєї дочки, що їй не слід з ним контактувати".
  
  "Навіщо їй вступати з ним у контакт?" - запитав роздратований голос. Метьюз передбачив, як легко вона розплачеться.
  
  "Ми не думаємо, що у нього були які-небудь причини заподіювати їй біль або торкатися до неї ..."
  
  “О, Боже. Ти не думаєш?"
  
  "Ми просто хочемо переконатися, що Емі залишається в безпеці, поки ми не докопаємося до суті того, що сталося з Меган".
  
  "'Трапилося з Меган'? Будь ласка, скажи мені, що відбувається.
  
  “Насправді, я більше нічого не можу сказати на даний момент. Скажіть мені, де зараз ваша дочка?"
  
  "Нагорі".
  
  “ Ви не заперечуєте, якщо я поговорю з нею?
  
  "Ні, звичайно, немає".
  
  Мить ледачий дівочий голос: "Алло?"
  
  “Привіт, Емі. Це містер Маккомб. Я з округу. Як справи?"
  
  “Гаразд, я думаю. Наприклад, з Меган все в порядку?"
  
  “Я впевнений, що з нею все в порядку. Скажи мені, батько Меган розмовляв з тобою останнім часом?"
  
  "Гм," почала дівчина.
  
  "Ти відповідаєш", - суворо сказала мати з другого телефону.
  
  “Так, типу, він сказав, що вона пропала, і запитав мене про неї. Він збирався зайти і забрати її сумку з книгами".
  
  “ Значить, його цікавить, що у неї в сумці? У вас склалося враження, що його турбує те, що може бути всередині?
  
  "Наприклад, може бути".
  
  Мати: “Ти збирався впустити його сюди? І не сказати мені?"
  
  Дівчинка гаркнула: “Мам, просто припини це, гаразд? Це батько Меган".
  
  Метьюс суворо сказав: “Емі, не розмовляй з ним. І що б ти не робила, нікуди з ним не ходи".
  
  "Я—"
  
  "Якщо він запропонує поїхати, сісти в машину, піти в його сарай ..."
  
  "Боже, його сарай?" її мати ахнула. Так, Метьюз чув тихий плач.
  
  Він продовжив: "Емі, якщо він запропонує тобі що-небудь випити..."
  
  Ще один подих.
  
  О боже, це було весело. Метьюз спокійно продовжив: “... Що б він не сказав, скажи йому "ні". Якщо він прийде, не відкривай двері. Переконайся, що вона замкнена ".
  
  "Наприклад, чому?"
  
  “ Ти не питаєш чому, юна леді. Ти робиш те, що каже чоловік.
  
  "Мамо, ну давай же"... А що з її сумкою для книг?"
  
  “Ти просто притримай це, поки не отримаєш звістку від мене або від кого-небудь із Служби захисту дітей. Добре?"
  
  "Я здогадуюся".
  
  "Може, нам викликати поліцію?" - запитала місіс Уокер.
  
  "Ні, це ще не кримінальне обвинувачення".
  
  "О Боже", - сказала мати Емі, жінка з обмеженою кількістю епітетів. Потім: “Емі, скажи мені. Батько Меган коли-небудь торкався до тебе? Тепер скажи правду".
  
  “ Хто? Батько Меган? Мам, ти така невдаха. Я навіть ніколи його не бачила.
  
  “ Місіс Уокер?
  
  “Так. Я тут". Її голос затремтів.
  
  “ Я дійсно не хочу турбувати вас даремно.
  
  “Ні, немає. Ми цінуємо ваш дзвінок. Який у вас номер, містер Маккомб?"
  
  “Я збираюся якийсь час попрацювати в полі. Давай я тобі пізніше подзвоню, коли повернуся в офіс".
  
  "Все в порядку".
  
  Метьюс відчув легкий укол радості, почувши її плач. Хоча мовчання Емі на іншому кінці дроту було голосніше.
  
  Він не зміг втриматися. “ Місіс Уокер?
  
  "Так?"
  
  “ У тебе є пістолет? - запитав я.
  
  Здавлений схлип. “ Ні, у нас немає. У мене немає. Я ніколи... Я б не знав, як ним користуватися. Думаю, я міг би звернутися до спортивне управління. Я маю на увазі ...
  
  "Все в порядку", - заспокійливо сказав Метьюз. "Я впевнений, що ні до чого подібного не дійде".
  
  "А що, якщо подзвонить мати Меган?" запитала дівчина.
  
  “ Так, - луною озвалася місіс Уокер, - а що, якщо подзвонить її мати?
  
  Заклопотана пауза. “ Я б на твоєму місці був обережний. Ми теж ведемо розслідування відносно неї.... Схоже, це була дуже неспокійна сім'я.
  
  "Боже," пробурмотіла місіс Уокер.
  
  Метьюз повісив трубку.
  
  У що це може вилитися. Викрадення було таким простим в теорії. Але на практиці все ставало таким складним. Як і саме мистецтво психіатрії, розмірковував він.
  
  Що ж, потрібно було зробити і інші речі, щоб захистити себе. Але спочатку головне. Він повинен був доставити Меган в її новий будинок — до свого сина Пітеру — глибоко в горах.
  
  Метьюз повернувся до "Мерседеса". Він виїхав назад на шосе, зазначивши, що біла машина як і раніше липне до нього, як мінога до риби.
  
  
  9
  
  
  
  Емі не було вдома.
  
  О, брат. Тейт зітхнув. Подивився у вікно, нічого не побачив. Повернувся до вхідних дверей. Знову натиснув на дзвінок. Стоячи на бетонному ганку двоповерхового будинку в передмісті Берка, Тейт цілу хвилину тримав руку на кнопку дверного дзвінка, але ні дівчина, ні її мати не підійшли до дверей.
  
  Куди вона пішла? Бетт сказала, що вони скоро заїдуть. Чому Емі не залишилася вдома? Або, принаймні, не поставила сумку з книгами на ганок?
  
  Невже їй було наплювати на Меган? Чи була ця підліткова дружба нинішньої?
  
  "Може бути, дзвінок зламався", - крикнула Бетт з машини.
  
  Але Тейт постукав у двері відкритою долонею. Відповіді не було. "Емі!" покликав він. Відповіді не було.
  
  "Зайди ззаду," запропонувала Бетт.
  
  Тейт протиснувся крізь два колючих куща гостролиста і постукав у задні двері.
  
  Досі ніякої відповіді. Він вирішив прослизнути всередину і знайти сумку; зниклий підліток мав перевагу перед технічним звинуваченням у незаконному проникненні (подумавши: я міг би навести вагомий аргумент на користь неявного дозволу на вхід у приміщення). Але коли він потягнувся до дверної ручки, йому здалося, що він почув клацання. Коли він спробував відкрити засув, то виявив, що двері замкнені.
  
  Він виглянув у вікно, і йому здалося, що він помітив якийсь рух. Але він не був упевнений.
  
  Тейт повернувся до машини.
  
  "Не там". Він зітхнув. "Ми зателефонуємо пізніше".
  
  "Лисбург?" Запитала Бетт.
  
  “Давай спочатку спробуємо з цим учителем. Eckhard."
  
  До школи було всього п'ять хвилин їзди. Дощ припинився, і на шкільному подвір'ї збиралася молодь — хлопчики грали у футбол, дівчатка у волейбол, чоловіки і жінки - у футбол. У достатку були гумові мішки, фрісбі, скейтборди. Поговоривши з кількома батьками та учнями, вони дізналися, що Роберт Екхард, тренер з волейболу, організував тренування для трьох в той день. Було вже без чверті два.
  
  Тейт плюхнувся на пасажирське сидіння "Лексуса". Він потягнувся. “ Ця поліцейська робота.... Я не розумію, як Конні це робить.
  
  Бетт скинула туфлі і помассировала ступні. "Шкода, що я не одягла зручні черевики, як ти". Потім вона подивилася в бік школи. "Дивись", - сказала вона.
  
  Коли вони були одружені, Бетт припускала, що він точно знає, про що вона думає або говорить. Вона часто спілкувалася загадковою фразою, жестом пальця, піднятою бровою, як відьма, произносящая заклинання. І Тейт поняття не мав, що вона має на увазі. Однак сьогодні він повернув голову туди, куди дивилася вона, і побачив двох охоронців в синій формі, що стоять в одному із задніх входів школи.
  
  "Хороша ідея", - сказав він. І вони під'їхали до дверей.
  
  До того часу, як вони добралися туди, охоронці вже зайшли всередину. Бетт і Тейт припаркувалися і увійшли всередину школи. У коридорах пахло, як у всіх середніх школах, — потім, лабораторним газом, дезинфікуючим засобом, пастою.
  
  Тейт про себе посміявся над інстинктивної незручністю, яку він відчував, перебуваючи тут. Класна робота давалася йому легко, але він витрачав свої годинник і сили на Дискусійний клуб, і вчителі вічно відправляли його в карцер за пропущені заняття або пропущене домашнє завдання. Те, що він зупинявся біля дверей по дорозі з класу і звучно цитував Цицерона чи Джона Кэлхуна своєму вчителеві, звичайно, анітрохи не поліпшувало його успішність.
  
  Кабінети служби безпеки в школі Меган представляли собою маленькі кабінки з килимовими перегородками поруч зі спортзалом.
  
  Один з охоронців, коротко стрижений хлопець з приспущеними століттями, одягнений в ідеально випрасувана уніформу, безпристрасно вислухав розповідь Тейта. Він поправив свою блискучу чорну палицю.
  
  "Не знаю твою дочку". Він обернувся і крикнув: "Генрі, ти знаєш Меган Макколл?"
  
  "Неа", - сказав його напарник, який був до жаху схожий на нього. Він увійшов у саму школу і зник.
  
  “Що нас турбує, так це ця машина. Здавалося, за нею стежив чоловік".
  
  “Машина. Переслідує її". Молодий чоловік був налаштований скептично.
  
  Бет взяла ініціативу в свої руки. “На шкільному подвір'ї. Минулого тижня".
  
  Тейт: "Нам було цікаво, чи міг хто-небудь повідомити про це".
  
  Обличчя чоловіка прийняло то удавана вираз, в якому дуже гарні охоронці. Можливо, вони ображені на те, що не є повноцінними поліцейськими і не можуть носити зброю. І використовувати його.
  
  "Задіяна поліція?" запитав чоловік.
  
  "Певною мірою".
  
  "Хм". Намагаюся розібратися в цьому питанні.
  
  “Що станеться, якщо хто-небудь побачить щось незвичайне? Чи є для цього якась процедура?"
  
  "Книга про затримання," сказав охоронець.
  
  - Це... е-е-е? - запитала Бетт.
  
  “ Арештант. Він собака. Я маю на увазі мультяшну собаку. Але це як 'Заарештувати', тобто бути спійманим. Арештований. Потім тире, потім e-r. Якщо діти бачать щось підозріле, вони приходять і повідомляють нам, і ми записуємо це в Книгу розшуку, а потім про це робиться запис для поліції. Якщо що-небудь, ну, ви розумієте, станеться ".
  
  Тейт згадала, що сказала Емі. “Це було у вівторок. На парковці біля спортивного поля. Не могли б ви подивитися?"
  
  "Ми не можемо дозволити вам побачити це", - сказав охоронець.
  
  "Прошу пробачення?"
  
  “Батьки, знаєте, не мають до цього доступу. Тільки адміністрація і поліція. Таке правило".
  
  "Це все прямо там?" - запитав я.
  
  Охоронець обернувся і глянув на синю папку з написом "Bust-er" на корінці і мультяшним зображенням собаки в капелюсі Шерлока Холмса, який полює на оленів. "Так, сер".
  
  “ Якщо ви не заперечуєте,... Бачте, наша дочка пропала. Як я вже говорив. Не могли б ви подивитися?
  
  "Просто попросіть поліцію зателефонувати нам".
  
  "Ну, офіційно вона не числиться зниклою без вести".
  
  “ У мене немає ніякої свободи дій, сер. Ви розумієте. Худорляве обличчя охоронця зморщилося. Його нерухомі очі оглянули Тейта з ніг до голови, а мускулиста рука погладила палицю з чорного дерева. У ньому було все, що Тейт ненавидів в північній Вірджинії. Єхидний і похмурий, цей молодий чоловік не побачив нічого поганого в тому, щоб поплескати дружину по підборіддю або стьобнути ременем по дупам своїх дітей, щоб тримати сім'ю у вузді. Він був господарем у будинку; всі робили те, що він наказував. І ніколи не питайте його думки про близькосхідних і азіатських іммігрантів, які влаштувалися в Ферфаксі, тому що він скаже вам у недвозначних виразах.
  
  Тейт подивилася на Бетт. Її брови були підняті, ніби вона питала: "Чому Тейт коливається?" Зрештою, він був красномовним дияволом. Він міг умовити кого завгодно і на що завгодно. ("Вирішено: Уотергейтський злом був виправданий як засіб досягнення дійсної мети". Довічний демократ, онук довічного демократа, Тейт вхопився за можливість виступити у дебатах на стороні "за" і відстоювати цю надто шанобливий позицію — заради чистої радості від того, що йому вдалося протистояти переважній більшості супротивників. Він виграв, до шоку і тривалого веселощів судді.)
  
  "Офіцер," почав Тейт, думаючи про риторичних прийомах у своєму арсеналі, про логіку, про навички переконання. Логічне мислення. Він помовчав, потім підійшов до дверей і жестом запросив охоронця слідувати за ним.
  
  Худорлявий чоловік йшов досить повільно, щоб дати Тейту зрозуміти, що ніхто на землі не примусить його робити те, чого він не хоче.
  
  Тейт, стоячи в дверях, дивився на шкільний двір. “ Що ти там бачиш? - запитав я.
  
  Охоронець невпевнено зам'явся. Він, мабуть, думав: "Що це за питання?" Я бачу дерева, я бачу машини, я бачу паркани, я бачу хмари.
  
  Тейт почекав рівно стільки часу, скільки потрібно, і сказав: "Я бачу багато молодих людей".
  
  "Ем." Ну, а що, чорт візьми, ти ще збираєшся побачити на шкільному подвір'ї?
  
  “І ці молоді люди покладаються на нас, дорослих, у всьому. Вони покладаються на нас в їжі, в даху, в навчанні і знаєте, в чому ще?"
  
  Відеоігри, кросівки, Лего? Що задумав цей клоун?
  
  “Вони покладаються на нас в питаннях своєї безпеки. Це те, що ти тут робиш, вірно? Саме з цієї причини вони найняли такого великого, сильного хлопця, як ти. Чоловік, у якого є яйця, який не боїться сплутати. з ким-небудь ".
  
  “Я не знаю. Напевно."
  
  “Ну, моя дочка покладається на мене у своїй безпеці. Їй потрібно, щоб я з'ясував, де вона. Може бути, вона в біді, а може, й ні. Гей, давайте візьмемо приклад: ви бачите, як кілька крутих великих хлопців розмовляють з маленькою дитиною. Може бути, вони просто приятелі, дуріють. Або, може бути, вони намагаються продати йому травичку або вкрасти гроші на обід. Ти б пішов і з'ясував, вірно?"
  
  “Я б так і зробив. Звичайно."
  
  “Це все, що я роблю зі своєю дочкою. Намагаюся з'ясувати, чи все з нею в порядку. І читання цієї книги, безсумнівно, зробило б велику допомогу ".
  
  Охоронець кивнув.
  
  "Ну?" З надією запитав Тейт.
  
  “Правила є правила. Нічого не поробиш. Попросіть поліцейського штату або офіцера округу зайти. Я буду радий допомогти ".
  
  Тейт зітхнув. Він глянув на Бетт, яка крижаним тоном сказала: “Ходімо, Тейт. Тут більше нема чого робити".
  
  Коли вони йшли до машини, охоронець покликав: "Сер?"
  
  Тейт обернувся.
  
  “Тим не менш, це була хороша спроба. Діти, безпека і все таке. Я майже купився на це". Він узяв журнал про пікапах за індивідуальним замовленням і сіл.
  
  Тейт і Бетт продовжили шлях до машини, потім сіли в неї і виїхали зі стоянки.
  
  Жоден з них не міг довго стримувати сміх. Вони обидва заревіли. Нарешті Бетт ахнула і сказала: “Це була найбільша порція свинячого посліду, яку я коли-небудь чула. 'Саме з цієї причини вони найняли такого великого, сильного хлопця, як ти". Ти говорив так, наче намагався підчепити його ".
  
  Витерши сльози з очей, Тейт стримав сміх. "Це була досить хороша гра в парі".
  
  Бетт сунула руку під блузку і витягла двадцять або тридцять листів з блокнота, які вона вирвала з Книги про Затримання, поки Тейт відволікав охоронця своїм абсурдним аргументом. "Я подумала, що мені краще залишити саму блокнот". Вона пробурмотіла: “Книга про затримання? Книга про затримання? Люди дійсно сприймають це всерйоз?"
  
  Тейт проїхав близько трьох кварталів та пригальмував біля узбіччя.
  
  "Добре," сказала вона, "У вівторок".... "У вівторок". Гортаю сторінки. “Якщо штурмовик, який там, веде книгу, той, у кого почерк пестуни. Добре, у вівторок ... Вона кивнула, потім прочитала: "'Двоє учнів повідомили про сірої машині без шкільного дозволи на паркування, припаркованої на Сайдберн-роуд. Водій один. Поїхав, не забравши учня ".
  
  “ Сіра машина. Особливо розповідати не про що. Що-небудь ще?
  
  “Тоді немає. Але Емі сказала, що Меган якийсь час думала, що за нею стежать". Бетт перегорнула сторінки назад. Її ідеальна брова вигнулася витонченою дугою. “Послухай. Тиждень тому. 'М. Макколл (Зелена команда)' — це її секція в школі — повідомила, що за нею, мабуть, слідувала сіра машина. Охоронець Гібсон прийняв рапорт. Особисто не була свідком інциденту. Перевірено, але машини не видно. Суб'єкт не знав ні номера, ні марки транспортного засобу '. Бетт подивилася на свого колишнього чоловіка. “Чому вона не розповіла мені про це, Тейт? Чому?"
  
  Тейт знизав плечима. Він запитав: "Є опис водія?"
  
  "Ніяких немає".
  
  “ На якій машині їздив її хлопець?
  
  “ Білий.... Я думаю, "Тойота".
  
  "Він міг би позичити один, щоб стежити за нею", - розмірковував Тейт.
  
  "Міг би, звичайно".
  
  Запитань більше, ніж відповідей.
  
  Тейт втупився на неспокійні хмари над головою. Сонце намагалося пробитися крізь них, але густа сіра смуга тяглася по небу, прямуючи на схід. "Ми повернемося і поговоримо з Екхардом пізніше", - сказав він. "Поїхали в Лисбург".
  
  
  10
  
  
  
  Джошуа Лефевр глянув на одометр. З моменту останньої перевірки він проїхав ще двадцять миль за I-66 своєї старої пошарпаної "Тойоті". Це означало, що він знаходився приблизно у сімдесяти кілометрах від Ферфакса.
  
  Містер Тиббс, незворушний поліцейський детектив всередині нього, нарешті зрозумів, куди прямували Меган і її коханець-психотерапевт: в будинок доктора маунтін. Тепер для професіоналів стало шиком мати будинки для відпочинку у Блу-Рідж або в Західній Вірджинії, де за безцінь можна було купити цілу гірську вершину.
  
  Дощ припинився, і він відкрив люк в даху, слухаючи, як вітер свистить у багажнику для велосипедів Yakima на даху.
  
  Був ранній опівдні, коли він прорвався через Шенандоа і побачив перед собою подернутый серпанком Блакитний хребет. Горбисті пагорби сьогодні не нагадували збройний метал, думав він, спеціалізуючись на літературі, але були пофарбовані зеленим інеєм весняної порослі. Згадавши, що вони з Меган говорили про велосипедний тур по Скайлайн Драйв, який піднімався на вершину хребта, пізніше навесні.
  
  Без дощу Лефевр тепер міг бачити ясніше, і він зрозумів, що в машині був видний тільки лікар. Де була Меган? Вирішила подрімати? Почекайте... Спочивала її голова у нього на колінах?
  
  Він обмірковував цю жахливу думку, розсіяний і злий, коли "Мерседес" від'їхав від нього.
  
  З Сідні Пуатьє такого б ніколи не сталося.
  
  Чорт...
  
  "Мерс" пригальмував, щоб проїхати напівпричіп, і він пішов за ним. Але як тільки велика сіра машина виїхала з кабіни вантажівки, доктор різко повернув праворуч і виїхав на съездную рампу, в той час як водій вантажівки натиснув на звуковий сигнал і загальмував.
  
  "Тойоту" Лефевра затиснуло в лівій смузі, і він не зміг вчасно згорнути назад, щоб виїхати на з'їзд.
  
  Він повернув голову і побачив, як дах "Мерседеса" опустилася нижче рівня шосе, коли він уповільнив хід на з'їзді.
  
  Лефевр вдарив кулаками по керму. Істерики були явно не в стилі Пуатьє, але він нічого не міг з собою вдіяти. Він подумував про незаконному перетині розділювальної смуги, але він був чорношкірим хлопцем з горбистими дредами, які пройшли через горнило Конфедерації; чим менше законів він порушить, тим краще.
  
  Наступний з'їзд знаходився в милі вниз по шосе, і до того часу, коли він проїхав по пандусах Мебіуса і повернувся до з'їзду, на якому зупинився "Мерседес", не було жодних ознак великої машини — тільки перехрестя трьох різних сільських доріг, по яких вони могли поїхати.
  
  І тепер, коли він подумав про це, лікар, можливо, просто зупинився заправитися і повернувся на автомагістраль між штатами, продовжуючи рух на захід.
  
  Він у відчаї закрив очі і з силою втиснувся в підголовник. Метал хруснув.
  
  Якого біса я тут роблю?
  
  "Те, що змушує тебе робити любов", - подумав він.
  
  Ненавиджу це, ненавиджу, ненавиджу...
  
  Лефевр заїхав на заправку, заправився в автоматі самообслуговування is land, потім підійшов до тощему похмурому службовця з довгим волоссям, выбивающимися з-під кепки Valvoline giveaway, яка була такою ж засмальцьованій, як і його каштанові пасма.
  
  "Як справи?" Дуже ввічливо запитав Сідні Пуатьє.
  
  "Сам в порядку?" пробурмотів чоловік.
  
  “Непогано. Непогано".
  
  Чоловік втупився на зачіску ЛеФевра, яка була не зовсім схожа на зачіску містера Пуатьє 1967 року випуску, але була набагато ближче до зачіски зірки репу.
  
  "Хелпия?"
  
  Лефевру прийшло в голову, що навіть офіцер Тиббс в костюмі, краватці і начищених оксфордах не домігся б від такого хлопця особливого співробітництва, запитавши, в яку сторону тільки що виїхав автомобіль вартістю сімдесят тисяч доларів.
  
  Принаймні, не без деякого стимулу.
  
  Лефевр відкрив гаманець і дістав п'ять двадцяток. Подивився на них.
  
  Те ж саме зробив службовець. "Це готівка".
  
  "Так, це так".
  
  “ Ти заправився. Я тебе бачив.
  
  "Я так і зробив".
  
  "Ну, за що?" Брудні волосся хитнулися, коли він кивнув на гроші.
  
  "Це для тебе", - сказав Лефевр на своєму самому ретельно вивіреному королівському англійською.
  
  “Угу. Угу. Чому це для мене?" Чоловік, здавалося, усміхнувся.
  
  "У мене невелика проблема".
  
  Заросле щетиною обличчя запитувала: "Кого це хвилює?"
  
  “Я їхав по шістдесят шостий, і цей "Мерседес" підрізав мене, збив з дороги. Ледь не вбив мене". (Це сталося з Сідні Пуатьє в "В розпал ночі". Більш або менш.) “Зробив це навмисне. Я маю на увазі водія.
  
  “ Не говори. Чоловік позіхнув.
  
  “Передня частина тепер вся зіпсована. І подивися, який кузов мені знадобиться?"
  
  "Слава богу", - подумав Лефевр. Він так і не полагодив пошкодження після того, як подряпав бік машини про барикаду, коли в минулому місяці висаджував свою матір в "Нейман Маркус" на Тайсонс-Корнер.
  
  Службовець подивився на машину без найменшого інтересу.
  
  "Так ти хочеш, щоб я подивився на передню частину?"
  
  - Ні, мені потрібен номер цього “Мерседеса". Він проїжджав тут п'ять-десять хвилин тому. Я сподівався, що він зупинився заправитися.
  
  Це здавалося добрим способом розтопити лід - запитати номер машини. Це надавало всьому офіційний характер, як ніби поліція збиралася втрутитися. Лефевр вірив, що Сідні Пуатьє виразно виконав цей трюк.
  
  "Чому він зіштовхнув тебе з дороги?" - різко запитав чоловік.
  
  Що змусило Лефевра похолодеть.
  
  "Ну, я не знаю". Лефевр знизав плечима. Потім він запитав: "Ви знаєте, яку машину я маю на увазі?" Він залишався шанобливим, але запитав твердо. Він вирішив не бути занадто ввічливим. Сідні Пуатьє досить пильно дивився на Роду Стайгера.
  
  "Може бути".
  
  “ Значить, він зупинився тут заправитися.
  
  "Неа". Худий хлопець подивився на гроші. Потім він похитав головою; його слизька посмішка дозволила Лефевру неприємно побачити погані зуби. “Чорт. Чому ти морочиш мені голову? Тобі не потрібен цей номер на бирці."
  
  "Ем, я—"
  
  “ Чого ти хочеш, так це з'ясувати, де живе ця сука. Я прав?
  
  "Ну що ж..."
  
  “ І я скажу тобі, чому ти цього хочеш.
  
  "Чому?"
  
  "Тому що він був за кермом свого великого старого "Мерседеса" і прикидав, що ось чорний чоловік — тільки він думав на букву "Н" - за кермом маленької дерьмово японської машини, і я можу його перебити, тому що він ні хрена для мене не значить у нього не вистачає сміливості нікому поскаржитися на це". Легкий смішок. “І тобі не потрібен номер страховки від радгоспу або поліції. Рис. Ти хочеш знайти його і вибити з нього все лайно".
  
  Отже, кінець історії. Що ж, це була хороша спроба. Лефевр вже збирався забрати гроші і повернутися до своєї машини — перш ніж чоловік подзвонив якомусь реальному Роду Стейджерсу, — коли службовець похитав головою і сказав: "Нехай благословить вас Бог".
  
  "Прошу пробачення?"
  
  “Те, що він зробив, леденит мене. Дійсно леденит".
  
  “ Прошу вибачення? - Повторив Лефевр.
  
  “Я маю на увазі, що у мене є друзі - чорношкірі. Пара з них. І ми добре проводимо час разом, і дружина одного з них готує для мене і моєї дівчини майже щотижня ".
  
  "Ну, це правда?" - запитав я.
  
  "Чорт візьми, так, саме так". Двадцятки раптово опинилися у забруднених пальцях чоловіки. “Я кажу, тобі більше влади. Знайди його і ридай на нього скільки хочеш. Я знаю цього сучого сина.
  
  - Той чоловік на "мерседесі"?
  
  "Ага".
  
  “ Доктор Хенсон, вірно?
  
  “Я не знаю його імені. Але я бачив його час від часу. Він приходить і йде. Ніколи тут не зупиняється — напевно, думає, що у мого бензину недостатньо, але я його бачив. Мене це бісить по-королівськи, він подобається людям. Спускаю всіх з гори ".
  
  "Що ви маєте на увазі, 'спускаючись з гори'?" Ввічливо запитав Сідні Пуатьє, тепер уже посміхаючись і даючи чоловікові достатньо місця для роздумів.
  
  “ Бачиш, сталося ось що: коли люди оселилися тут, вони перебралися на вершину Хребта. Звісно, куди ж ще? Це найкраща частина. Але вони не змогли утримати землю, більшість з них. Грошові проблеми, ви знаєте. Податки. Тому вони продовжували продавати уряду парк або багатим людям, які хотіли місце для уїк-енду, і сім'ї продовжували з'їжджати з гори. Зараз майже всі в долині - я маю на увазі більшість чесних людей. Досить скоро там не залишиться гір, крім багатих дурнів і уряду. Так каже мій тато. Для мене це має сенс ".
  
  "Де його квартира?" - запитав я.
  
  Худий молодий чоловік кивнув у бік вузької дороги.
  
  “Це той шлях, яким він іде, але я не знаю точно, де знаходиться його будинок. Єдине місце, про яке я знаю, це лікарня. Продається вже багато років. Він, напевно, купив його і збирається побудувати на цій землі великий шикарний будинок ".
  
  - В якій лікарні?
  
  “Психлікарня. Закрита деякий час назад".
  
  "Як далеко це?" - запитав я.
  
  “Плюс-мінус п'ять миль. Он там, у кінці Палмер-роуд". Він вказав. “Ну, ти ж не збираєшся його вбивати, правда? У мене були б з цим деякі проблеми".
  
  “Ні. Я дійсно просто хочу поговорити".
  
  “Угу. Угу." Чоловік примружився, потім знову вишкірив свої погані зуби. "Знаєш, ти нагадуєш мені того актора".
  
  "Я знаю?"
  
  “Так. Він хороший хлопець. Не зовсім схожий на нього, але ти ніби як тримаєшся так само. Як його звуть? Як його звати?"
  
  Лефевр, сам посміхаючись, відповів на його запитання.
  
  Чоловік моргнув і похитав головою. “ Хто, чорт візьми, такий Сідні Пуатьє?
  
  - Може бути, він був ще до вас, - сказав Лефевр.
  
  “Як звати цього хлопця? Я можу уявити його собі.... Вибив лайно з декількох ніндзя в цьому фільмі з Шоном Коннері. Почекайте! Снайпс... Уеслі Снайпс. От і все. Ця людина може діяти".
  
  Лефевр підійшов до краю злітно-посадкової смуги. Запах бензину змішувався з ароматом весняної зелені і глинистої землі. Палмер-роуд зникала в темній смузі сосен і болиголова, що в'ється в гори.
  
  Молодий санітар заправив пасмо прилизаних волосся під капелюх. “Тримайся подалі від цієї лікарні. Я б ні за які гроші туди не поїхав. Чув історії про це. Іноді нападають На людей. Від диких собак або чогось в цьому роді.
  
  Або щось ще?
  
  “Іноді діти знаходять закривавлені кістки. Можливо, оленячі або кабанячі, але, можливо, і ні".
  
  Гнів Лефевра змінилося занепокоєнням. Меган, у що ти себе втягнула? "Я просто йду по цьому шляху?"
  
  “ Вірно. Миль п'ять, я б припустив. Тримається височини. Потім розвертається назад, як змія.
  
  "Змія," сказав Лефевр, неуважно дивлячись у темний ліс. Згадалася цитата з "Божественної комедії" Данте.:
  
  
  
  На півдорозі життєвого шляху я прийшов в себе в темному лісі, де губився прямий шлях.
  
  
  
  Згадую цю історію: авторська екскурсія по пеклі з гідом.
  
  "Послухайте," сказав службовець, налякавши його, - ви зупинитеся на зворотному шляху, добре? Дайте мені знати, що станеться".
  
  Лефевр кивнув і потиснув промаслений руку чоловіка. Він сів у машину і помчав по Палмер-роуд. В одну мить цивілізація зникла у нього за спиною, і світ перетворився на чорну кору, тіні і які розмахують руками изодранные гілки.
  
  "Те, що ми робимо заради любові", - подумав Лефевр. "Те, що ми робимо заради любові".
  
  
  
  
  
  Аарон Метьюз загнав "Мерседес" в гайок біля асфальту і вибрався назовні, озираючись на Палмер-роуд.
  
  Ніяких ознак білої машини.
  
  Він був упевнений, що чудово провів бойфренда, коли той з'їхав з шосе поряд з вантажівкою. Хлопець зараз, ймовірно, був у Західній Вірджинії, і навіть якщо б йому вдалося обчислити, на якій з'їзд вони згорнули, і повернутися назад, в нього не було б ніякої можливості дізнатися, яким шляхом Метьюз попрямував сюди, в лабіринт сільських доріг. Хоча Метьюз приходив в занедбану лікарню протягом останнього року, з тих пір як він привіз сюди свого сина, він взяв за правило ніколи не зупинятися заправитися або перекусити на станції техобслуговування або в продуктовому магазині поруч зі з'їздом з I-66. Він був впевнений, що місцева селюк нічого про нього не знає.
  
  Він знову сів у машину і продовжив шлях в психіатричну лікарню Блу-Рідж.
  
  Відразу за расселиной, де дорога проходила між двома крутими, порослими виноградом пагорбами, земля переходила в неглибоку чашу долини. Крізь частокіл з хирлявих дерев виднілися низькі, старі будівлі.
  
  BRMHF був останнім пунктом призначення для закоренілих психів у співдружності Вірджинії. Шизофреніки, неконтрольовані биполярники, прикордонні особистості, бредящие, душі, втрачені назавжди. Безпека була на високому рівні — пацієнтів (тобто ув'язнених) замикали на ніч в охоронюваних приміщеннях (камерах з оббитими повстю стінами). Восьмифутовий паркан із сітки-рабиці, що оточує територію площею в десять акрів, був спроектований так, щоб забезпечити комфортні кордону як для пацієнтів, так і для жителів прилеглих районів" (до нього був підведений струм напругою 500 вольт).
  
  Лікарня добре виконувала свої функції до тих пір, поки два роки тому держава не закрив її, а пацієнтів перевели в інші заклади та будинки тимчасового утримання. Незабаром BRMHF заріс листям, і це місце було забуто.
  
  Доктор Аарон Метьюз був добре знайомий з лікарнею; тутешні пацієнти вважали його довіреною особою, сповідником, суддею.... фактично батьком протягом майже чотирьох років. Коли він думав про будинку, то в першу чергу думав про цю лікарню, а в другу - про будинок у колоніальному стилі в Арлінгтоні, штат Вірджинія, в якому він жив з Маргарет і їх сином Пітером.
  
  Тепер Метьюз загальмував "Мерседес" і ретельно оглянув місце в пошуках ознак непроханих гостей, хоча злом був би дуже малоймовірний. Струм до паркану давним-давно відключили, але сітка була ціла, а територію патрулювали п'ять шишковатых ротвейлерів, найбільш грубих і безжальних, якими тільки можуть бути собаки, з гострими, як обсидіан, зубами; вони полювали зграями і раз або два в тиждень вбивали одного з оленів, які часто прогулювалися через відкриті ворота.
  
  Він знову уважно прислухався — ніяких звуків наближення машин — і відімкнув два замки із загартованої сталі, запиравших ворота. Він в'їхав на територію і припаркувався.
  
  Потім він витягнув Меган з багажника і відніс її всередину, штовхнувши плечем двері. Він поміняв замки на дверях місцями — ви могли просто увійти зовні, але не могли вийти назад без ключа.
  
  Він увійшов у вестибюль.
  
  Притулки пахнуть набагато більш висцерально, ніж звичайні лікарні, тому що, хоча їх областю діяльності є розум, побічними продуктами психічної патології є сеча, лайно, піт, кров. Це все ще було вірно для установи "Блу Рідж" через роки після його закриття; засмердів повітря хворобами організму і розкладанням.
  
  Через ці похмурі зали Метьюз ніс свій приз на руках. Відчуваючи кожну унцію своєї ваги — хоча це був не вага ноші, а вага скарби: золотого або платинового артефакту, твердого та досконалого.
  
  Метьюс відніс Меган в кімнату, яку приготував для неї. Він поклав її на ліжко і розділ. Спочатку блузку і ліфчик. Потім джинси, трусики і шкарпетки. Його очі блукали вгору і вниз по її тілу. І все ж він доторкнувся до неї тільки один раз — щоб переконатися, що її пульс рівний.
  
  Взявши її одяг, він вийшов з кімнати і замкнув двері на важкий висячий замок. Він подумав про те, щоб провідати сина, але хлопчик перебував в іншому відділенні лікарні, і в Метьюза зараз не було часу на відвідування. Тейт Коллиер все ще турбувало його. Він вийшов з будинку, сів у машину і попрямував до воріт. Він проїхав всього десять футів, коли почув звук спущеного колеса.
  
  О, тільки не зараз! Його настрій раптово запаморочилось. І він знову спробував відігнати темряву. Він подумав про Меган. Це додало йому сил рівно настільки, щоб підтримувати працездатність. Метьюз виліз з машини і підійшов до задньої частини.
  
  Він кинув один погляд на косу риску на "Мишлене" і підскочив до водійських дверцятах, щоб дістати пістолет з бардачка.
  
  Занадто пізно.
  
  "Не рухайся". Молодий чоловік тримав іржаве мачете, що залишився після догляду за садом, яким Метьюз займався, коли приводив сюди свого сина. Він стискав довгий ніж ніяково, але з достатньою маніакальною рішучістю, щоб змусити Метьюза завмерти і підняти руки. М'язи у хлопчика були величезні.
  
  - Я віддам тобі свій гаманець, - випалив він. І там...
  
  "Я хочу знати, що відбувається".
  
  У молодої людини був приголомшливий голос. Який гарний говір. Каролінський і карибський, а також трохи соковитого англійської, який пом'якшував їх. Цей чоловік міг трахнути будь-яку жінку, яку хотів, просто сказавши їй, що вона красива.
  
  "Не роби мені боляче, у відчаї почав благати Метьюз.
  
  Проблиск невпевненості в карих очах.
  
  "Що ти зробив з Меган?"
  
  Метьюз насупився. - Хто ви такий?
  
  "Ах, молодий чоловіче, - запитав безмовний терапевт всередині Метьюза, - ви зовсім не боєць, чи не так?" Ви не в своїй тарілці, размахиваете ножем, як ракеткою для гри в сквош.... І чому ти відчуваєш себе винуватим, чому ти відчуваєш себе таким невпевненим?
  
  Пістолет лежав у бардачку всього в декількох футах від нього. Але нападник діяв на нерви. З його силою хлопцеві не знадобилося б багато зусиль, щоб серйозно поранити Метьюса, навіть не намагаючись. Крім того, хоча він вважав, що молода людина не небезпечний, Метьюз зрозумів, що передчасні діагнози можуть бути дуже ризикованими.
  
  Він посміхнувся й опустив руки. Він розуміюче кивнув. “Почекай, почекай. Ти не такий.... Ти, мабуть, Джошуа".
  
  Обличчя хлопчика нахмурилось. “ Ти мене знаєш?
  
  "Звичайно, я тебе знаю", - спокійно сказав Метьюз. "Я сподівався, що у нас буде можливість поговорити".
  
  
  11
  
  
  
  "Ти налякав мене", - пролунав заспокійливий голос Аарона Метьюза. "Я не хотів так реагувати". Він глянув на шину і розсміявся. - Але, з іншого боку, ти дійсно напав на мій “Мерседес" з мачете.
  
  Тремтячим голосом (обожнюю цей голос, люблю його) хлопець сказав: “Я думав, ти просто привів її сюди на побачення. Показати їй дещо з твоєї власності або щось в цьому роді. Потім я бачив, як ти ніс її всередину. Що, чорт забирай, відбувається? Скажи мені!"
  
  “Почекай. Кого занести всередину?" Метьюз насупився.
  
  Показати їй що-небудь з вашої власності?
  
  “Меган. Я бачив вас двох".
  
  Значить, він думає про розвиток нерухомості. Метьюз похитав головою і подивився у бік лікарні. “Ти маєш на увазі, всього кілька хвилин тому? Ну, я приніс кілька пакетів з миючими засобами. І брезент. Я купив це місце і перетворюю його у кондомініум ".
  
  Незначне зменшення його підозрілості. Не віриш власним очам, чи не так? Як часто ми не віримо. Крім того, на його обличчі читалося підозра, що молодий чоловік сам допустив тут дурну помилку. У тебе погано виходить бентежитися, не так? Я б сказав, подарунок від афроамериканської мами-керівника. Та, що з відточеною промовою, шарфом від Шанель через плече і настороженим поглядом?
  
  Метьюз, однак, зауважив, що хлопчик продовжував міцно стискати іржаве лезо в руці.
  
  “ Де вона? Що ти робив з її машиною?
  
  "Джошуа" терпляче сказав Метьюз, " я тільки що висадив Меган у себе на вихідні. Він вказав на ліс. “ В парі миль звідси. Вона хотіла швидше почати готувати обід.
  
  “ Чому ви змінилися вагонами в метро?
  
  “ У Меган є подруга. Емі. Він зробив паузу.
  
  “ Я знаю Емі, - сказав Джошуа.
  
  “ Емі позичить свою машину. Ми залишили її в метро і поїхали на "Мерседесі".
  
  Хлопець нахмурився. “ Я не думав, що у Емі є права.
  
  Метьюз розсміявся. “Про? Вона не поділилася цим з нами. Я здивувався, чому вона не хотіла, щоб ми доставили це до неї додому".
  
  "Добре", - сказав собі Метьюз, високо оцінивши свій виступ.
  
  “Але почекай"... Я не бачив Меган в твоїй машині, коли їхав за тобою.
  
  "Ти стежив за нами?" Тепер нахмурився — з-за дивного поведінки хлопчика.
  
  “Так, я стежив за тобою. Як, по-твоєму, я тебе знайшов?"
  
  “Я припустив, що Меган розповіла тобі про мене. І що ми іноді приходимо сюди".
  
  Джошуа моргнув.
  
  Метьюз деякий час вивчав молодої людини, потім схилив голову набік і сказав із співчуттям: "Послухай, Джошуа, не роби цього з собою".
  
  "Зробити що?"
  
  Про відчай, яке Метьюз побачив в оливкових очах, було таким милим.... Він майже затремтів від задоволення. Він прошепотів: "Ти повинен забути про неї".
  
  "Але я люблю її!"
  
  “ Забудь про неї. Для твого ж блага.
  
  Метьюз зрозумів, що мав рацію. Чоловік, ймовірно, прийшов в офіс Хенсона ближче до кінця сеансу, плануючи поговорити з Меган — і, ймовірно, з доктором теж — про раду Хенсона розлучитися.
  
  Ми трохи одержимі, чи не так?
  
  Або просто занадто багато тестостерону в крові?
  
  Якби не романтика, нам, бідним психіатрів, було б нічого робити. Як сказав Фрейд, більш чи менш, любов - це сука, чи не так?
  
  "Ти умовив її порвати зі мною, щоб ти міг її побачити!" Сказав Джошуа.
  
  "Меган так сказала?" - гаркнув він. “Ну, це неправда. Це абсолютно неетично, і я б ніколи цього не зробив".
  
  Джошуа моргнув, почувши гарячність в голосі Метьюза. Психотерапевт зробив висновок, що хлопчик стане жертвою правил. Звичайно, завдяки другому з батьків - тата солдату.
  
  Психотерапевт продовжив: “Вона вирішила розлучитися з тобою з власної волі, Джошуа. І потім ми почали зустрічатися".
  
  “Це не те, що вона сказала. Вона сказала, що ти порадив їй порвати зі мною".
  
  “Ні, Джошуа. Все було зовсім не так".
  
  - Але вона сказала мені!
  
  "Ну, тепер ми не можемо звинувачувати її за те, що вона не була до кінця чесною, чи не так?"
  
  "Звинувачувати її?"
  
  “Бачиш, Меган важко брати на себе відповідальність за певні речі. У цьому немає нічого незвичайного, це не серйозна проблема. Ми всі страждаємо від цього в тій чи іншій мірі. Їй важко виражати свої внутрішні почуття. Враховуючи її батьків... Ти знаєш Тейта і Бет?
  
  Почувши імена, знайомі нотки в голосі Метьюза, оборона хлопчика ще більше ослабла. Але він все ще був небезпечний. Занадто збентежений, занадто сильно закоханий, занадто сильно схвильований. Метьюз вирішив, що йому не вдасться завоювати довіру хлопчика; йому доведеться піти в іншому напрямку.
  
  "Я зустрічався з її матір'ю, а не з батьком", - сказав Джошуа.
  
  “Ну, повір мені, вони повинні бути вдячні за багато її проблеми. Наприклад, за її брехня. І за те, як вона іноді виходила з себе. Це могло бути погано, чи не так?"
  
  “Пару разів. Але хто не випускає пару?"
  
  Це питання підказав Метьюзу, що хлопчик купився на аргумент. Він розсміявся. “Джошуа, поклади цю штуку і йди додому. Забудь про Меган. Для тебе це буде означати тільки душевний біль ".
  
  "Я люблю її". Він був майже в сльозах.
  
  До цього часу Метьюз розпізнав хлопчика так, як геолог розпізнає пірит. Невстигаючий учень, наляканий своїми батьками. Батько-військовий. Супермама, прокладывающая собі шлях через America Online або TRW. Пара, яка, ймовірно, була — використовуючи заїжджене прикметник Меган — чудовими людьми. І тому Джошуа не дозволяв собі сердитися на них.
  
  Але гнів був усередині нього. Він повинен був бути. Але де?
  
  Давайте з'ясуємо...
  
  “ Джошуа, ти не розумієш. Ти...
  
  “ Тоді розкажи мені.
  
  "Це недоречно—"
  
  Джошуа наполягав. “Скажи мені! Що відбувається?"
  
  Очі Метьюса розширилися, ніби він виходив з себе. Він сказав: “Добре! Ти хочеш знати правду?"
  
  "Так!"
  
  Метьюз почав щось говорити, потім похитав головою, ніби з усіх сил намагався взяти себе в руки. "Ні, ні, ти не розумієш".
  
  "Так, хочу!" Хлопчик загрозливо ступив уперед.
  
  “Добре. Але не звинувачуй мене. Правда в тому, що ти не подобався Меган".
  
  Обличчя молодої людини застигло, перетворившись в маску чорного кольору. “ Це неправда!
  
  Губи Метьюза стиснулися. “ Вона сказала мені це в першу ніч, коли ми переспали разом.
  
  Джошуа ахнув. “ Ти брешеш.
  
  “ Ти не думаєш, що ми коханці? - Злісно спитав Метьюз, як і личить чоловікові, який більше не боїться, а злиться.
  
  "Ні, я не знаю".
  
  "Добре, тоді звідки я знаю про це рідному плямі прямо під лівим соском?"
  
  Джошуа не міг витримати холодного погляду Метьюза і опустив погляд на мох, покриває дерево, що впало. Його руки тремтіли.
  
  “Що ми думаємо про її волосся на лобку? Трохи редковаты? І що їй подобається в ліжку? Їй подобається, коли чоловіки пестять її всю ніч безперервно. І вона любить, коли її трахкають в дупу ".
  
  "Але, очевидно, не вами", - зауважив Метьюз, помітивши потрясенное обличчя молодої людини.
  
  "Припини це!"
  
  “ Під час нашого першого сеансу вона запитала мене, як їй позбавитися від тебе.
  
  "Ні".
  
  "Так!" Метьюз виплюнув. “Знаєш, як вона тебе назвала? Білий нігер".
  
  Очі скляні від болю, коли скальпель цих слів уткнувся в душу молодої людини.
  
  "Вона б ніколи так не сказала".
  
  “Ти був великим експериментом меншини. Вона хотіла трахнути з чорним чоловіком. Але з ким-небудь, хто не був би занадто чорним, звичайно. Вона подумала, що ти будеш гарним компромісом. Такі білі, як вони бувають. Але потім вона вирішила, що купила собі драндулет. Вона сказала мені, що їй довелося випити півпляшки Southern Comfort тільки для того, щоб поцілувати тебе!
  
  "Ні!"
  
  “Вони з Емі не спали всю ніч, жартуючи над тобою. Меган справляє на тебе відмінне враження. Вона тебе абсолютно не чіпає ".
  
  "Йди до біса!"
  
  "Джошуа, ти сам напросився на це!" - закричав Метьюз. “Ти штовхнув мене, так що ти почуєш правду, хочеш ти цього чи ні. Вона хотіла, щоб твоє жалюгідне обличчя зникло з її життя. Білий нігер. Ти був іграшкою. Вона сказала мені це знову цим ранком. Коли ми трахкали на столі в моєму офісі. "
  
  Хлопчик вибухнув. І хоча слова Метьюза могли спонукати когось іншого діяти безжально і ефективно, Джошуа маніакально рвонувся до Метьюзу, втративши контроль. Він упустив мачете і замахав кулаками. - Вона ніколи цього не говорила! " закричав він. “ Вона ніколи цього не казала, ніколи цього не казала, ніколи цього не казала...
  
  Метьюс впав на землю, прикриваючи голову лівою рукою. А коли він піднявся мить, в руці у нього було мачете.
  
  Молодий чоловік завмер.
  
  Метьюз з хвилину вивчав його — хлопчик раптово зрозумів, що відбувається щось дуже погане.
  
  Джошуа опустив руки. “ Що ти збираєшся зі мною зробити? - спитав він м'яким, жалісним голосом.
  
  Метьюз в останній раз спробував на смак цей незвичайний голос і ступив уперед, приставивши мачете до горла Джошуа.
  
  Хлопчик видав чути крик і, спотикаючись, рушив уперед. Метьюз відскочив назад, йдучи від що замахнувся кулака хлопчика, і глибоко полоснув його по руці. Потім по нозі. Джошуа впав на спину, притискаючи до себе рану на горлі.
  
  Метьюз встромив іржаве лезо в живіт молодої людини. Але Джошуа з вражаючою силою відштовхнув Метьюза, вивернувся і піднявся на коліна, задихаючись і кашляючи. Кров текла між пальцями, сжимавшими його розірвану шию, коли Джошуа швидко, як тварина, повз назад через ворота у бік лікарні. Метьюз не потрудився переслідувати його. Джошуа пробіг тридцять футів по полю, що оточувало лікарню, перш ніж впав на підставку з мережива часів королеви Анни, яке стало темно-фіолетовим під бризками його крові.
  
  Метьюз повільно попрямував до нього. Потім зупинився. Він почув, що наближається гарчання тварини. Він швидко позадкував від тремтячого тіла.
  
  Ротвейлери з'явилися з-за будинку. Вони зупинилися, мить стояли нерухомо, потім жадібно кинулися вперед. Метьюз вийшов з воріт і зачинив їх, коли собаки єдиної мускулистої зграєю накинулися на тіло, яке ще кілька митей тому виглядало таким сильним і непроникним, а тепер перетворилося просто на шмаття м'яса.
  
  Метьюз притулився до прутів воріт, захоплений, спостерігаючи, як помирає молодий чоловік. Джошуа боровся з усіх сил — він намагався піднятися і щосили бив собак. Але це було марно. Великий самець rotti стулив свої величезні щелепи на задній частині шиї Джошуа і почав труситися. Через мить тіло обм'якнуло.
  
  Тварини потягли його в яр на бенкет. Його тіло зникло під масою гарчали закривавлених пащ.
  
  Метьюз швидко змінив колесо на "Мерседесі", сів у машину і помчав по нерівній дорозі. Те, що залишилося від трупа хлопчика, він поховає пізніше. Зараз у нього не було часу. Занадто багато справ. Він думав, що це зовсім як тоді, коли він був практикуючим лікарем. Напружені дні дуже напружені дні. Треба було побачитися з людьми, з ними можна було поговорити.
  
  Я тут для того, щоб назавжди змінити твоє життя.
  
  
  
  
  
  Хто він? Хто?
  
  Меган Макколл пливла по темному океану, і це питання було єдиним в її думках. Вона відкрила очі і вчепилася в тонкий, брудний матрац, на якому лежала. Кімната захиталася.
  
  У неї паморочилася голова і її підтошнювало. У роті пересохло, опухлі очі були напівзакриті. Вона перевернулася на спину і оглянула маленьку кімнату. По всіх стінах були розвішані відшаровуються подушки, на вікнах - решітки.
  
  Оббиті повстю камера.
  
  І все це місце смерділо так сильно, що вона подумала, що її зараз вирве.
  
  Вона на мить підвелася, намагаючись знайти світло. Його не було. Лампу над головою прибрали, і в кімнаті було темно. Може бути, вона —
  
  Раптово її вуха наповнив рев. Її зір розчинилося в чорних крупинках, і вона впала назад на ліжко, втративши свідомість. Через деякий час вона знову відкрила очі, зуміла сісти, потім почекала, поки пройде запаморочення, і, спотикаючись, побрела в крихітну ванну. Ліки, що він вколов,... все ще діяло в її організмі. Їй доведеться діяти повільно.
  
  Меган сіла на унітаз, розсунула ноги і, нарешті, набралася сміливості оглянути себе. Ні ніжності, ні болю. Не кінчила. Він міг лапати, але не ґвалтував її. Вона зітхнула з полегшенням, потім помочилась і вимила руки і обличчя в тазу. Вона випила дюжину пригорщею крижаної води. Коли вона встала — обережно, обережно, не квапся, вона побачила своє відображення в металевому дзеркалі, прикріпленому до стіни. Вона ахнула. Бліда і змарніла, світле волосся сплутані і брудні. Очі червоні і опухлі. І перелякані. Меган швидко відійшла від дзеркала.
  
  Вона пошукала свій одяг. Нічого. Вона не змогла знайти нічого, у що можна було б загорнутися. Ні простирадл, ні штор. Це викликало напад плачу. Вона стиснулася у грудочку і заридала.
  
  Цікаво, як довго вона була без свідомості. Тиждень, день? Вона не була голодна, тому припустила, що все ще субота. Найпізніше, неділя.
  
  Шукав її хто-небудь?
  
  Хто-небудь знав, що вона пропала?
  
  Її батьки, звичайно. Вона пропустила ланч. Від якого все одно збиралася відмовитися. Слава Богу, вона не подзвонила матері і не сказала, що не прийде, як планувала. Якщо б це сталося, вони все одно не стали б сумувати за нею.
  
  І Емі...
  
  Треба було сказати їй, куди я прямую.
  
  Але ні, Божевільна Меган і чути про це не хотіла. К. М. була збентежена, не хотіла, щоб хто-небудь знав, що вона ходила до психіатра. Рис. Зрештою, її слід було відправити у колонію для неповнолітніх. Десять днів у в'язниці, і все було б скінчено. Але Меган довелося вибрати чокнутого доктора.
  
  Хто такий він? вона закричала про себе. Був це той чоловік у машині, який переслідував її біля школи? Вона почала вірити, що це було її уяву.
  
  Думаю, ні, мила, - пропонує Божевільна Меган без найменшого співчуття.
  
  Стоячи біля ліжка, Меган дивилася в загратоване вікно на величезне поле, зарослий високою травою і чагарником. Кілька дерев, багато з них зрубані і залишили гнити.
  
  Раптово вона ахнула, коли величезна собака пробігла повз вікна і зупинилася, дивлячись на неї. У неї з рота звисав шматок закривавленої плоті, червоний, як шматок стейка. Його очі були страшними — занадто людськими і, здавалося, він впізнав її. Потім раптово собака напружилася, розвернулася і зникла.
  
  Вона оглянула вікно. Залізні прути були товстими, і відстань між ними було занадто маленьким, щоб вона могла пролізти.
  
  Засмучена, вона вдарила долонями по стіні.
  
  Хто такий він?
  
  Меган підійшла до дверей, схопилася за неї і сильно смикнула. Вона, звичайно ж, була міцно замкнені. Сльози раптово повернулися; вони впали їй на груди і соски болісно стиснулися від ридань і вогкого холоду похмурої кімнати.
  
  Хто такий він?
  
  Чому вони змусили її піти до лікаря? Якби вони цього не зробили, цього б ніколи не сталося.
  
  Що я такого зробив, щоб заслужити це? Нічого! Я нічого не робив!
  
  Якщо її мати збиралася трахатися з ботанами в Балтіморі, те, заради всього Святого, чому вона не подзвонила мені? Лише трихвилинний телефонний дзвінок. Вибач, люба, я спізнюся, подзвоню в "Доміно" і скористаюся платіжною карткою, запрошу Емі, і добре, навіть Бріттані теж, але ніяких хлопчиків ...
  
  Якщо її батько збирався витратити своє життя на гонитву за бимбеттами, чому він не міг, принаймні, проводити з нею більше одного уїк-енду в місяць?
  
  Це була їх вина! Її батьки!
  
  Я так сильно тебе ненавиджу! Я, блядь, ненавиджу тебе. Я —
  
  Якийсь звук.
  
  Що це було?
  
  Біжить...
  
  Він виходив зі стелі. Подивившись вгору, вона побачила кілька темних скупчень там, де стіна переходила в стелю. Вона підійшла ближче. Павуки! Два величезних чорних. І одна тільки що народила — сто сотень крихітних точок немовлят стікали по стіні, як чорна вода.
  
  Меган здригнулася, переповнена огидою, по її шкірі побігли мурашки при вигляді цього видовища. Вона кинулася до дверей, вдарившись об неї всією своєю вагою, і звалилася на занозистый підлогу. Вона поповзла вздовж неї, відштовхуючись від плінтусів, намагаючись знайти слабке місце. Нічого.
  
  Вона відірвала шмат туалетного паперу від рулону, похитнулася, потім розчавила їм павуків. Меган змила брудний саван і згорнулася клубочком на холодній підлозі. Проплакала п'ять хвилин.
  
  Що це? Божевільна Меган запитує своє альтер-его.
  
  Це зупинило сльози.
  
  Хлюп, хлюп.
  
  Знову цей звук. У стелі та стінах.
  
  Білки, вирішила вона. Потім встала і підійшла до стіни, яка була зроблена з шлакоблоку. Як могли бути тварини в стінах, якщо вони були зроблені з цементу?
  
  Потім вона заглянула в ванну і примружилася. Ці стіни були з простого гіпсокартону. А на стіні поруч з туалетом була вмонтована прямокутна пластина розміром приблизно дванадцять на вісімнадцять дюймів. До чого це призвело?
  
  Вона увійшла всередину, присіла навпочіпки і провела пальцем по металевому краю, покритий безліччю шарів фарби. У кутах вона намацала одну головку шурупа, але три отвори, в яких шурупів не вистачало. Якби їй вдалося пробитися крізь товстий шар фарби, вона, можливо, змогла б підняти пластину і зігнути метал, поки він не зламався.
  
  Але емаль була товстою, як клей, і з її короткими нігтями вона не могла за неї вхопитися. Вона подумала про свою подругу Бріттані з убивчими нігтями, завсегдатае місцевого в'єтнамської манікюрного салону. Це було те, що їй було потрібно — шлюшьи кігтики...
  
  Вона ще раз обшукала спальню, але не змогла знайти нічого, що можна було б використовувати в якості інструменту. Зітхнувши, вона повернулася у ванну, лягла на підлогу і постукала по металевій пластині. Він прозвучав глухо, дражнячи обіцянкою порожнього проходу з іншого боку. Але він не зрушився ні на міліметр. Продовжуй, - каже Божевільна Меган.
  
  Меган била по ньому кулаком знову і знову, поки кісточки її пальців не вкрилося синцями і не розпухли. Вона розвернулася і штовхнула його п'ятою. Коли центр злегка увійшов всередину, по краю утворилася тонка тріщина, і вона штовхнула сильніше. Їй здалося, що ступня ось-ось розлетиться на друзки.
  
  Вперед! К. М. заохочує. Дерзай!
  
  Меган розвернулася і знову спробувала вхопитися за край тарілки. Але її нігті були недостатньо довгими, щоб зачепитися за тріщину, і вона завила від відчаю, потім кинулася вперед, вищирила зуби і притиснулася лицем до стіни, намагаючись встромити різці в тріщину.
  
  Її десна розірвалася про грубу фарбу і штукатурку. Її щелепа вибухнула від судомної болю, і вона відчула смак крові. Потім раптово, з хрускотом, її передні зуби ковзнули в щілину і відсунули пластину від стіни на частку дюйма. Меган притиснула руки до обличчя, щоб полегшити біль. Потім вона цвиркнула кров, схопила тарілку і смикнула так люто, що вона відразу піддалася, вирвавши із стіни залишився шуруп. Вона впала навзнак.
  
  Господи, - з повагою каже Божевільна Меган. Хороша робота.
  
  Зітхнувши радості вона села, побачивши слабке світло крізь діру. Вона просунула голову в отвір, заглядаючи в іншу кімнату. Пластина, мабуть, закривала старе отвір для опалення. З іншого боку, приблизно в футі від неї, була тонка сітка. Лежачи на спині, вона вперлася ногою в стіну і штовхнула. Решітка з гуркотом упала на підлогу. Вона завмерла. Тихо! вона нагадала собі. Він міг бути поблизу.
  
  Потім вона почала проповзати через отвір головою вперед. У неї були широкі плечі, але їй вдалося протиснутися. Їй довелося нахилитися, звівши руку судомою, і обхопити грудей, щоб соски не дряпалися про гострий нижній край вентиляційного отвору. Дюйм за дюймом вона протискалися через вентиляційний отвір. Обережно пробравшись всередину, вона оглянула іншу кімнату. На цих вікнах теж були решітки. Але двері були відчинені. Вона могла бачити тьмяний коридор за дверним прорізом. Ще дюймів десять-дванадцять. Потім ще дванадцять.
  
  До стегон. Вони зупинили її.
  
  Ці гребаные стегна, бурмоче божевільна Меган. Ненавиджу їх, ненавиджу, ненавиджу. Ти просто не могла скинути ці десять фунтів, чи не так?
  
  Мені зараз не потрібно нічого з твого лайна, ясно? Меган думає свого альтер-его.
  
  Вентиляційний отвір по іншу сторону стіни, здавалося, було трохи менше, ніж у її кімнаті. Меган намагалася звиватися, напружувати м'язи, облизувати пальці і розмазувати слину з боків, але вона все одно залишалася застрягла на півдорозі між кімнатами, впершись дупою прямо в стіну.
  
  Ні за що, подумала вона про себе. Я не попадуся тут в пастку! Жахливий напад клаустрофобії струсонув її. Вона придушила це, злегка зігнулась і просунулася вперед на дюйм або два, перш ніж знову завмерла.
  
  Потім вона почула шум. Сквик, сквик.
  
  Скрегіт пазурів по стіні нагорі. Супроводжуваний пронизливим щебетом.
  
  О, Боже мій, немає. Білки.
  
  Її серце шалено забилося.
  
  Хлюп, хлюп.
  
  Прямо над тим місцем, де вона застрягла. Судячи по звуку, їх було двоє. Потім ще, збираючись там, де стіна зустрічалася з стелею.
  
  Потім вона подивилася в кут кімнати — на гніздо тварини. Там зашаруділо, і з'явилося істота, уставившееся на неї крихітними червоними вічками.
  
  О, чорт, це щури! Випалює божевільна Меган.
  
  Меган почала схлипувати. Їх маленькі ніжки почали спускатися по стіні. Вона придушила крик, коли щось—шматок ізоляції або дерева - впало їй на шкіру.
  
  Сквик. Сквик, сквик, сквик. Йде по стелі, кілька з них збираються над нею, цікаві. Може бути, голодні. Сотні жахливих істот наближалися до її застряглій тілу — обережно, але нестримно.
  
  Ще щури. Сквик.
  
  Щебет і біганина, все ближче. Тепер їх, здавалося, була дюжина, дві дюжини. Вона представила гострі, як голки, жовті зуби. Крихітні сірі язички.
  
  Все ближче і ближче. Цікаво. Приваблює її запах. У неї тільки день тому закінчилися місячні. Вони відчують запах крові. Вони попрямують прямо до неї. Господи...
  
  Знову біганина.
  
  Про...
  
  Вона закрила очі і схлипнула від жаху. Здавалося, що вся стіна була заповнена ними. Десятки, сотні щурів наближалися до неї. Все ближче, ближче. Квік-квік-квік-квік-квік-квік...
  
  Меган вперлася долонями в стіну і відштовхнулася щосили, скажено копаючи ногами. Потім, видавши вереск зубний бормашини, щур впала прямо на неї. Вона ахнула і відчула, як її серце забилося від жаху. Вона колотила кулаком по стіні, люто звиваючись. Перелякане тварина слезло, і вона відчула, як зміїний хвіст прослизнув у неї між ніг, коли він рушив назад вгору по стіні.
  
  "Про", - вона задихнулася. "Ні..."
  
  Поки вона намагалася звільнитися і скребла лапами по підлозі ванної, інша тварина обережно протягнуло кіготь, а потім наступив їй на поперек. Лапи м'яко стиснулися і почали рухатися. Вологий вусатий ніс торкнувся її шкіри, коли істота обнюхало її тіло.
  
  Її руки звело судомою, вона сильно відштовхнулася. Її нога зачепилася за край унітазу у ванній позаду неї, і вона просунулася вперед на два або три дюйми. Цього було досить. Вона змогла визволити стегна. Щур зістрибнула з неї, і Меган увірвалася в сусідню кімнату. Вона відчайдушно відповзла в дальній кут, коли чотири щури відокремилися від стіни і зникли у відкритій двері, до них приєднався їх один з гнізда.
  
  Вона схлипнула, хапаючи ротом повітря, відчайдушно проводячи долонями по шкірі, щоб переконатися, що вони не прилипли до неї. Через п'ять хвилин вона заспокоїлася. Вона повільно відступила до вентиляційного отвору і прислухалася. Тук-тук-тук-тук... Знову тупіт, знову щебет. Вона зачинила решітку вентиляційного отвору. Інші щури зникли в стіні. З дірки пролунало сердите шипіння.
  
  Бог...
  
  Вона знайшла кілька стопок газет, зняла ґрати, зім'яла газети і засунула їх всередину стіни, щоб тримати тварин в пастці всередині.
  
  Вона впала назад на підлогу, намагаючись відігнати жахливий спогад про маленьких лапках, брудних і вологих.
  
  Дивлячись в напівтемний коридор, холодний і жовтий, з брудними загратованими вікнами, вона випадково подивилася на табличку на стіні.
  
  
  
  ПАЦІЄНТИ ПОВИННІ ПІДДАВАТИСЯ ВИПОРОЖНЕННЮ ОДИН РАЗ в ТИЖДЕНЬ.
  
  
  
  Цей знак — кілька простих слів — донесли до неї почуття безнадійності.
  
  Не хвилюйся про це, намагається заспокоїти Божевільна Меган.
  
  Але Меган не слухала. Вона затремтіла від страху й огиди і згорнулася калачиком, обхопивши коліна. Ненавидячи це місце. Ненавидячи своє життя, свою безглузду життя... Її дурні, поверхневі друзі. Її болюча одержимість Дженіс, Grateful Dead і всім іншим життєрадісним, брехливим, фальшивозадым минулим.
  
  Ненавидячи людини, який зробив це з неї, ким би він не був.
  
  Але найбільше ненавиділа своїх батьків.
  
  Ненавидячи їх невимовно.
  
  
  12
  
  
  
  За сорок хвилин їзди до Лисбурга Тейт і Бетт минули кілька особняків, кілька сільських бунгало, кілька новобудов з назвами на зразок Windstone і The Oaks. Припарковані автомобілі, овочеві прилавки, на яких продаються — в цей час року — банки з консервами і приправами.
  
  Але в основному вони проїжджали повз сільськогосподарських угідь.
  
  Дивлячись на засіяну землю, подібну до цієї, деякі люди бачать майбутні будинки, торгові центри або таунхауси, а деякі бачать ряди грошей, які будуть зібрані з землі під час збору врожаю. А деякі, можливо, просто проїжджають мимо, не побачивши нічого, окрім того, куди веде їх конкретне подорож.
  
  Але Тейт Кольєр побачив у цих полях те, що він відчував на своїй власній фермі, — тихе порятунок. Що-те, що він зробив, але не його рук справа, що те, що дозволило б йому вижити, якщо не процвітати, милостиво: тиша вкоріненого зростання. І якщо часом цей процес підводив його — град, посуха, падіння ринків, — Тейт все ще міг спати, задоволений упевненістю, що в серці землі немає злого умислу. І це, як розумів в ньому колишній кримінальний прокурор, було важливою річчю.
  
  Так що, хоча Тейт стверджував, як це зробив би будь-який справжній адвокат, що йому все одно, чи представляє він позивачів або відповідачів, скажімо, у справі Ліберті-парку, насправді його серце було з людьми, які хотіли захистити сільгоспугіддя від американських гірок, кіосків концесій та вуличного руху.
  
  Тепер, бачачи ці пагорби, він відчув це ще сильніше. І ще він відчув провину і укол нетерпіння з-за того, що його відволікли від підготовки до слухання в Ліберті-Парку. Але погляд на стурбоване обличчя Бетт відкинув цей дискомфорт. У нього буде час відточити свої аргументи. Прямо зараз були інші пріоритети.
  
  Вони минули ферму Оутлендс, і в цей момент виглянуло сонце. І він помчав у бік Лисберга, в стару Віргінію. Віргінія Конфедерації.
  
  В північній частині штату було не так вже й багато подібних міст; більшість жителів Річмонда і Шарлотсвилля насправді взагалі не вважали, що більша частина північної Вірджинії входить до складу співдружності. Тейт і Бетт виїхали за межі міста і скинули швидкість до заявлених тридцяти миль в годину. Розглядаю акуратні двори, білі обшиті вагонкою будинку, недоречний байкерський бар в центрі міста, численні церкви. Вони слідували вказівкам Тейта до лікарні, де доктор Хенсон відвідував його мати.
  
  "Він може багато чого нам розповісти?" Бетт задумалася. "Юридично, я маю на увазі".
  
  Він здогадався, що вона, мабуть, думає про привілеї пацієнта і лікаря, яка дозволяла лікаря зберігати в таємниці розмови між пацієнтом і його лікарем. Багато років тому, коли вони були одружені, Тейт пояснив їй цей та інші нюанси закону. Але вона часто ображалася на ці таємничі правила. “Ви хочете сказати, що якщо ви не зачитаете йому його права, арешт нічого не дасть? Навіть якщо б він зробив це?" - здивовано питала вона. Або: “Вибачте, але чому мати повинна сідати в тюрму, якщо вона краде в магазині їжу для свого голодного дитини? Я не розумію".
  
  Він очікував такого ж обурення зараз, коли пояснював, що Хенсон не зобов'язаний був що-небудь їм говорити. Але Бетт просто кивнула, приймаючи правила. Вона соромливо посміхнулася і сказала: "Тоді, я думаю, тобі доведеться бути особливо переконливим".
  
  Вони завернули за ріг, і перед ними замаячив білий каркас лікарні.
  
  "Що ж, напружений день", - сказала Бетт, оцінюючи фасад лікарні, коли вона підняла дзеркало автомобіля після того, як освіжила помаду. Перед головним входом були припарковані три поліцейські машини. Червоні і білі вогники на вершині одного з них спалахнули з наполегливою яскравістю.
  
  "Автомобільна аварія?" Припустила Бетт. Маршрут 15, який вів у місто, був позначений як п'ятдесят п'ятий, але всі їхали за ним зі швидкістю сімдесят чи вісімдесят.
  
  Вони припаркувалися і увійшли всередину.
  
  Тейт помітив, що щось не так. Сталося щось серйозне. Кілька медсестер і санітарів стояли у вестибюлі, дивлячись в коридор. Їх особи були стривожені. Секретарка в приймальні схилилася над головним столом, дивлячись у той самий коридор.
  
  “ Що це? - Прошепотіла Бетт.
  
  "Поняття не маю", - відповів Тейт.
  
  "Дивіться, ось він", - сказав хтось.
  
  "Боже," пробурмотів хтось ще.
  
  Двоє поліцейських вели високого лисіючого чоловіка по коридору до головного входу. Його руки були скуті за спиною наручниками. Його обличчя було червоним. Він плакав. Коли він проходив повз, Тейт почула, як він сказав: “Я цього не робив. Я не став би цього робити! Мене навіть не було там!"
  
  Кілька медсестер похитали головами, дивлячись на нього з холодним виразом на обличчях.
  
  "Я цього не робив!" - закричав він.
  
  За мить він був у патрульній машині. Вона розгорнулася на під'їзній доріжці і помчала.
  
  - Що все це значить? - запитав Тейт у секретарки.
  
  Сивоволоса жінка похитала головою, її очі розширилися, щоки поблідли. "У нас трохи не сталося самогубство з допомогою асистента". Вона була дуже вражена. "Я в це не вірю".
  
  "Що сталося?"
  
  “У нас є пацієнтка — літня жінка зі зламаним стегном. І схоже, що він, - вона кивнула в бік поліцейської машини, - заходить і трохи з нею розмовляє, а потім ми дізнаємося, що у неї в руках шприц і вона намагається покінчити з собою. Ти можеш собі уявити? Ти можеш просто уявити?"
  
  "Але вони врятували її?" Запитав Тейт.
  
  "Господь наглядав за нею".
  
  Бетт моргнула. “ Що, вибач?
  
  Секретарка продовжила: “Тільки що проходила медсестра. Боже мій. Ви можете собі уявити?"
  
  Бетт стривожено похитала головою. Тейт згадав, що вона ставилася до евтаназії так само, як і до смертної кари. Він мигцем подумав про смерть чоловіка її сестри. Харріс. Він застрелився з дробовика. Як Хемінгуей. Харріс був художником — поганим, за оцінкою Тейта, — і він застрелився у своїй студії, його темна кров покрила полотно, над яким він працював місяцями.
  
  “ Той чоловік. Хто він? Хтось ніби Кеворкяна? - неуважно запитав він у секретарки.
  
  "Хто він такий?" - випалила жінка. "Так адже він був сином бідної жінки!"
  
  Тейт і Бетт вражено глянули один на одного. Вона сказала пошепки: “О, ні. Цього не може бути".
  
  Тейт запитав жінку: “Пацієнтка? Її прізвище Хенсон?"
  
  "Так, це її ім'я". Хитає головою. “Її власний син намагався вмовити її покінчити з собою! І я чула, що він теж був психотерапевтом. Лікар! Ти можеш уявити?
  
  
  
  
  
  Тейт і Бет сиділи в лікарняному кафетерії, занурившись в замислене мовчання. Вони замовили каву, що жоден з них не хотів. Вони чекали дзвінка від Конні Константинатис, якій Тейт зателефонувала десять хвилин тому, хоча очікування здалося їм довгими годинами.
  
  У Тейта задзвонив телефон. Він відповів, перш ніж телефон встиг защебетать знову.
  
  "'Lo."
  
  “Добре, адвокат, зробив кілька дзвінків. Але це все неофіційно. Справи як і раніше немає. Зрозумів? Тебе це влаштовує?
  
  “Зрозумів, Конні. Давай."
  
  Детектив пояснив, що він подзвонив у поліцію Лисбурга і поговорив з тамтешнім детективом. “Ось що сталося. Ця літня леді, Грета Хенсон, впала і зламала стегно минулого тижня. Впала зі сходів чорного ходу. Серйозно, але не занадто. Їй вісімдесят. Ти знаєш, як це буває.
  
  "Правильно".
  
  “Добре, сьогодні вона закачані знеболюючими, зовсім не в собі, і вона чує, як її син — твій доктор Хенсон — чує, як він говорить їй, що, схоже, це кінець шляху, у них виявили рак, у неї залишилося всього кілька місяців. Блад-блад-блад. Біль буде жахливою. Каже їй, що краще за все покінчити з собою, це те, чого всі хочуть. Звучить досить переконливо. Залишає їй шприц з нембуталом. Вона каже, що зробить це. Вона протикає себе, але медсестра знаходить її вчасно. У будь-якому випадку, вона неабияк накачана наркотиками, але розповідає їм, що сталося, і адміністратор викликає поліцію. Вони знаходять сина в сувенірному магазині, купують коробку цукерок. Імовірно для неї. Вони надягають на нього ошийник. Він, звичайно, все заперечує. Що ще він збирається сказати? Отже, кінець історії."
  
  “ І все це відбувається за п'ятнадцять хвилин до того, як ми з Бетт збираємося поговорити з ним про Меган? Це не збіг, Конні. Давай.
  
  Ферфакс мовчить.
  
  “Конні. Ти чуєш мене?"
  
  “Я викладаю вам факти, радник. Я не коментую нічого іншого".
  
  “ Вона впевнена, що з нею розмовляв саме її син?
  
  "Вона сказала".
  
  “Але вона була накачана наркотиками. Так що, можливо, з нею розмовляв хтось інший".
  
  “ Може бути. Але...
  
  “ Ми можемо поговорити з Хенсоном?
  
  “Ні. Не раніше пред'явлення звинувачення в понеділок. І навіть тоді він, ймовірно, буде не в гуморі".
  
  “Добре. Відповідай мені на одне питання. Ти можеш подивитися, на якій машині він їздить?"
  
  “Хто? Хенсон? Так, почекай".
  
  Тейт почув, як він друкує, вводячи Бетт у курс того, що сказала Конні.
  
  "О боже", - сказала вона, підносячи руку до рота.
  
  Мить детектив знову вийшов на зв'язок. “Дві машини. "Мазда дев'ять-два-дев'ять" і "Форд експлорер". Обидві моделі цього року".
  
  “ Яких кольорів?
  
  - “Мазда" зелена. "Експлорер" чорний.
  
  “Це був хтось інший, Конні. Хтось стежив за Меган".
  
  “ Тейт, вона поїхала на поїзді в Нью-Йорк. Вона збирається побачити Статую Свободи, і потусуватися в Грінвіч-Віллідж, і зайнятися тим, чим займаються діти в Нью-Йорку, і...
  
  - Ти знаєш про книгу “Швидка допомога"?
  
  "Що, чорт візьми, такий "книга Бастера"? - пробурчав детектив.
  
  "Діти в школі Джефферсона повинні записувати будь-кого, хто підходить і пропонує їм наркотики, цукерки або розмахує ними".
  
  “Про, це лайно. Точно."
  
  “Подруга Меган сказала, що за нею слідувала машина. У довіднику про затримання деякі діти повідомили про сірої машині, припаркованій біля школи днем. І Меган сама повідомила про це минулого тижня.
  
  “ Сіра машина?
  
  "Правильно".
  
  Зітхання. “Тейт, дозволь тебе запитати. Скільки дітей ходить в її школу?"
  
  - Я не кажу, що це добра зачіпка, Конні...
  
  "І скільки ж батьків на сірих машинах забирають їх?"
  
  "...але це є зачіпка".
  
  “ Номер на бирці? Марка, модель, рік випуску?
  
  Тейт зітхнув. “ Нічого.
  
  “Послухайте, радник, дістаньте мені хоча б що-небудь з перерахованого вище, і ми поговоримо"... Отже, що ви думаєте, хтось викрав її? Розклад Amtrak підроблене?"
  
  “Я не знаю. Просто це підозріло".
  
  “ Це не розслідування, Тейт. Це гасло на сьогодні. Слухай, мені пора.
  
  “Останнє питання, Конні. У неї рак? Мати Хенсона?"
  
  Детектив вагався. “Ні. Принаймні, це не те, від чого вони її лікують".
  
  “Значить, хтось переконав її повірити, що вона вмирає. Переконав її спробувати покінчити з собою".
  
  “Так. І цей хтось був її сином. У нього могла бути сотня мотивів. Мені пора, радник".
  
  Клацання.
  
  Він передав Бетт іншу частину своєї розмови з Конні.
  
  “Меган ходила до психотерапевта, який намагався вбити свою матір? Боже."
  
  "Я не знаю, Бет", - сказав він. “Ти бачила його обличчя. Він виглядав винуватим?"
  
  "Він виглядав спійманим", - сказала вона.
  
  Тейт глянув на годинник. Було пів на третю. “ Давай повернемося в Ферфакс і знайдемо цього вчителя. Eckhard."
  
  
  
  
  
  Божевільна Меган нарешті отримує шанс заговорити.
  
  Послухай, дівчинко. Послухай сюди, малятко. Бізнес-нич, ти слухаєш? Добре. Я потрібен тобі. Це серйозно... Ти не крадеш сигарети потайки на парковці торгового центру Fair Oaks. Ти не фліртуєш з Джорджем Мейсоном-молодшим, щоб змусити його пригостити тебе пінтою "Комфорт" або індичкою. Ти не сидиш у кімнаті Емі, потягуючи вино, ненавидячи його, кажучи, що воно чудово, в той час як ти така: "Звичайно, я кінчаю кожен раз, коли ми з Джошем трахаемся ..."
  
  "Залиш мене в спокої", - подумала Меган.
  
  Але К. М. не потерпить її стосунки. Вона огризається: Ти ненавидиш цей світ. Гаразд. Чого ти хочеш —
  
  - Сім'я - це те, чого я хочу, - відповіла Меган. Це все, чого я хотіла.
  
  О. Що ж, це чудово, пропонує її божевільна сторона, мила і саркастичная. Хто, блядь, цього не знає? Ти хочеш, щоб мама з татом взмахнули чарівною паличкою і витягли тебе звідси? Ага. Ага. Ну, цього не станеться, дівчинка. Так що піднімай свою жирну дупу і забирайся.
  
  "Я не можу поворухнутися", - подумала Меган. Я налякана, я втомилася.
  
  Вставай, дівчинка. Вставай. Дивись, він —
  
  І хто такий він?
  
  Божевільна Меган сьогодні в хорошій формі. Яка різниця? Він страховисько, він Джейсон, він Шкіряне Обличчя, він Фредді Крюгер, він твій батько. —
  
  Гаразд, припини. Ти такий... нудний.
  
  Але К. М. зараз на взводі. У ньому все погане, вона мати твоя, що робить Бреду мінет, він комору на фермі свого батька, він незручний дитина, він шепоче ведмідь. —
  
  "Припини це, припини це, припини це!" Меган голосно закричала.
  
  Але ніщо не зупинить Божевільну Меган, коли вона починає діяти. Неважливо, хто він. Невже ти не розумієш? Він думає, що ти міцно замкнені у своїй маленькій оббитих повстю камері. Але це не так. Ти вибув. І у тебе може бути не так багато часу. Так що зберися з духом і забирайся звідси до чортової матері.
  
  - У мене немає ніякого одягу, - зауважила Меган.
  
  Це дівчина, яку я люблю. Оооо. Сарказм густий, як токсикоз. Відкиньтеся на спинку стільця і знайди виправдання. Давай подивимося: ти злишся, тому що мама їде в Балтімор трахатися з містером Роджерсом, і ти щось говориш з цього приводу? Немає. Тебе дратує, що тато водить тебе на побачення з дівчатами, у яких надувні цицьки, але ти скаржишся на це? Ти звертаєшся до нього з цього приводу? Немає. Ти йдеш і напиваєшся. У тебе є ще сигарета. Які ще розваги ми можемо придумати? Лак для нігтів, компакт-диски, Victoria's Secret, Тако Белл, торговий центр, мультиплекс, плітки про товстому члені хлопця....
  
  "Я ненавиджу тебе", - подумала Меган. Я, дійсно ненавиджу тебе. Йди, повертайся туди, звідки прийшла.
  
  Я там, звідки прийшла, відповідає Божевільна Меган. У тебе може бути якийсь час, щоб ось так валяти дурня, нити, а може і ні. Тепер ти гола, і тобі це не подобається. Що ж, якщо це проблема, йди пошукай якийсь одяг. Та ні, тут немає нічого сучасного. Звичайно, особисто я б сказав, до біса одяг, знайди двері і біжи щодуху. Але це вирішувати тобі.
  
  Меган схопилася на ноги.
  
  Вона вийшла в коридор.
  
  Холодно, боляче. Її ноги горіли від ударів об стіну. Вона почала йти. Озирнувшись, вона побачила, що це було безладне місце, одноповерхова і побудоване з бетонних блоків. На всіх вікнах були товсті грати. Враховуючи оббиті повстю камеру, вона вирішила, що це психіатрична лікарня, але не могла уявити, що тут лікують пацієнтів. Це було зовсім гнітюче. Нікому тут не могло стати краще.
  
  Вона знайшла двері, що ведуть назовні, і штовхнула її. Вона була щільно замкнені. Те ж саме з двома іншими. Вона виглянула назовні в пошуках машини, але не побачила її на стоянці. Принаймні, вона була одна. доктор Пітерс, повинно бути, пішов.
  
  Продовжуй, наполягає Божевільна Меган.
  
  Але —
  
  Продовжуй. Продовжую.
  
  Вона так і зробила.
  
  Приміщення було величезним, крило за крилом, десятки коридорів, похмурі палати, окремі палати, двомісні номери. Але всі двері, що ведуть назовні, були щільно закриті, а на всіх вікнах - решітки. Кожен, чорт візьми, з них. Два великих внутрішніх дверних отвору були недбало замуровані шлакоблоками і сакретом — можливо, тому, що вони вели в менш обмежені крила. Десятки великих бетонних блоків, які не знадобилися, були розкидані по підлозі. Вона підняла один і жбурнула його у заґратоване вікно. Металеві прути навіть не зігнулися.
  
  Протягом декількох годин вона обходила лікарню, рухаючись тихо. Вона була обережна; в тьмяному світлі вона могла розрізнити сліди, сотні слідів. Вона не могла сказати, залишив їх доктор Пітерс одних він і хтось ще, але вона дуже добре розуміла, що, можливо, була не одна.
  
  До того часу, як вона дісталася до своєї камери, вона не знайшла жодної двері або вікна, які виглядали багатообіцяюче. Рис. Виходу немає.
  
  Гаразд,пропонує Божевільна Меган, бадьора, як завжди. Принаймні, знайди що-небудь, чим можна надерти йому дупу.
  
  Що ви маєте на увазі?
  
  Зброя, сука. А ти як думаєш?
  
  Меган згадала, що бачила кухню і повернулася туди.
  
  Вона почала ритися в ящиках і буфетах. Але там не було нічого, що вона могла б використовувати. Не було ні металевих ножів, ні виделок, ні навіть столових ножів, тільки сотні упаковок пластикового посуду. Ні склянок, ні керамічних чашок. Все було зроблено з паперу або пінопласту.
  
  Вона відкрила двері. Це була комора, повна їжі. Вона почала закривати двері, але зупинилася і знову зазирнула всередину.
  
  Їжі було достатньо, щоб родина могла прожити рік. Чириос, згущене молоко, Дієтична Пепсі, Доритос, картопляні чіпси lay's, тунець, Домашні кекси, Суп-пюре, Шеф-кухар Боярди...
  
  Що тут смішного?
  
  Господи. Божевільна Меган здогадується першої.
  
  Рука Меган піднялася до рота, коли вона теж зрозуміла, і вона почала плакати.
  
  Господи, - повторює Божевільна Меган.
  
  Це були точно такі ж бренди, які подобалися Меган. Такими були шафи її матері. Тут також були її шампунь, кондиціонер і мило.
  
  Навіть тип тампона, яким користувалася Меган.
  
  Він бував у її будинку і знав, що їй подобається.
  
  Він купив все це для неї!
  
  Не втрачай це, дитинко, не втрачай...
  
  Але Меган проігнорувала свою божевільну бік і дала волю сльозам.
  
  Думаю: якби сім'я з чотирьох осіб могла прожити на цей рік, тільки подумайте, як довго цього вистачило б їй одній.
  
  
  
  
  
  Двадцять хвилин потому Меган піднялася з підлоги, витерла обличчя і продовжила пошуки. Їй не знадобилося багато часу, щоб знайти джерело слідів.
  
  У дальньому крилі лікарні перебували дві палати, які були прибрані по-домашньому", як казала Бетт, коли обставляла холодний на вигляд будинок, щоб зробити його тепліше і затишніше. Одна кімната була кабінетом, заповненим тисячами книг, папок і паперів. Крісло, лампа та письмовий стіл. Інша кімната була спальнею. Від затхлого запаху у неї скрутило живіт. Вона заглянула всередину. Ліжко було не заправлена, а простирадла в плямах. Брудно-білі плями.
  
  Хлопці такі огидні, пропонує Божевільна Меган.
  
  Меган погодилася; хто міг з цим посперечатися?
  
  Це означало, що тут, ймовірно, жив хтось ще - хтось молодий (вона передбачала, що хлопці постарше теж дрочать, але спробувала уявити, скажімо, як це робить її батько, та не змогла).
  
  Спосіб грубої думки. Від К. М.
  
  Потім вона побачила шафа.
  
  О, будь ласка! Вона подумки схрестила пальці, відкриваючи двері.
  
  Так! Він був набитий одягом. Вона натягнула джинси, які були вузькими на стегнах і занадто довгими. Вона закатала манжети. Вона знайшла робочу сорочку, яка теж була в обтяжку, але це не мало значення. Вона відчула себе на сто відсотків краще. Взуття не було, але вона знайшла пару товстих чорних шкарпеток. З якоїсь причини прикриття ніг надавало їй більше впевненості, ніж прикриття решти тіла.
  
  Вона пошукала в шафі ніж або пістолет, але нічого не знайшла. Вона повернулася в іншу кімнату. Порилася в столі. Нічого, що можна було б використовувати в якості зброї, крім ручки Bic. Вона все одно взяла його. Потім вона оглянула іншу частину кімнати, зосередившись спочатку на книжкових полицях.
  
  Деякі книги були психіатрії, але в основному це були фантастичні романи й наукова фантастика. Деякі були досить дивними. Також стопки коміксів - багато японських. Меган перегорнула кілька. Абсолютно непривабливі дівчата, яких гвалтують монстри, горгулі і інопланетяни. Непристойний. Вона здригнулася від огиди.
  
  Ім'я всередині книг і на лицьовій стороні коміксів було Піт Метьюз. Іноді він писав Пітер М.. Це було написано дуже акуратно, але великими друкованими літерами. Як ніби він був маленьким дитиною.
  
  Меган переглянула папки, більшість з яких були заповнені психологічної нісенітницею, яку вона не могла зрозуміти. Були також стопки журналу Американської психіатричної асоціації. Статті були помічені жовтими наклейками. Вона помітила, що вони були написані лікарем на ім'я Аарон Метьюз. Батько хлопчика? цікаво, подумала вона. В його біографії були довгі списки вірчих грамот. Десятки нагород і почесних ступенів. В одній газетній вирізці його назвали "Ейнштейном серед терапевтів" і повідомили: "Він може виявити і класифікувати психоз, слухаючи слова пацієнта протягом трьох або чотирьох хвилин. Майстер-діагност.
  
  Між двома папками лежала ще одна вирізка. Меган піднесла її до світла. На ній були доктор Пітерс і молодий чоловік років двадцяти. Але зачекайте... Прізвище доктора була не Пітерс. Підпис свідчив: “Доктор Аарон Метьюз залишає похоронне бюро після поминальної служби по своїй дружині. Його супроводжує його син Пітер". Метьюз... той, хто написав ці статті. Значить, він, мабуть, був тут лікарем. Ось звідки він дізнався про лікарні — і про те, що з неї вийшла б ідеальна в'язниця.
  
  Меган знову вивчила фотографію, відчуваючи мурашки по шкірі і страх. Син доктора був... ну, просто дивним. Він був високим хлопчиком, довготелесим, з довгими руками і великими кистями. У нього були густі розпатлане волосся, які виглядали брудними, а лоб нависав над темними очницями. На обличчі у нього була болісна усмішка.
  
  Їде з похорону своєї матері і посміхається?
  
  Значить, це була його кімната — кімната сина. Може бути, Пітерс — ну, Метьюз — тримав хлопчика тут під замком, теж у полоні.
  
  Її погляд впав на звіт офіційного вигляду. Вона прочитала верхню сторінку.
  
  
  
  ОЦІНКА АВАРІЙНОГО НАДХОДЖЕННЯ
  
  
  
  Пацієнт Пітер Т. Метьюз має симптоми, типові для антисоціальною та параноидной особистості. Він не є шизофреніком за критеріями DSM-III, але у нього є або стверджує, що у нього є маячня. Швидше за все, це просто фантазії, які в його випадку настільки сильні, що він воліє не усвідомлювати межу між власною рольовою грою і реальністю. Ці фантазії, як правило, носять садоэротический характер, де він грає нелюдське істота, переслідує і насилующее жінок. Під час наших сеансів Пітер іноді зображав ці сутності — аж до дивних манер і спотвореного мови. Він часто був "в образі" і досить послідовний у своїй рольовій грі. Проте не було ніяких свідоцтв станів фуги або множинності осіб. Він міняв персонажів на свій розсуд, щоб добитися найбільшого збудження від своїх фантазій.
  
  Пітер надзвичайно небезпечний. Він повинен бути госпіталізований в безпечне установа до тих пір, поки не буде прийнято рішення про проведення курсу лікування. Рекомендую негайне психофармакологическое втручання.
  
  
  
  Переслідування ... зґвалтування.
  
  Меган поклала звіт назад на стіл. Вона знайшла блокнот. Тут теж було написано ім'я Пітера. Вона прочитала його. В хитромудрих уривках Пітер описував себе космонавтом або інопланетянином, який переслідує жінок, що зв'язує їх, насилуючим. Вона впустила книжку.
  
  Знову сльози.
  
  Потім інша думка: її камера! Цей доктор Метьюз, її викрадач, замкнув її не тільки для того, щоб не дати їй вибратися, але і для того, щоб не дати увійти своєму синові. Він був —
  
  Скрип, тихий скрегіт. В дальній частині лікарні тихо зачинилися двері.
  
  Меган затремтіла від жаху.
  
  Ворушись, дівчинка! Божевільна Меган кричить тихим голосом, таким панічним, як у божевільної Меган. Це він, це син.
  
  Вона схопила купу речей, щоб взяти з собою — кілька журналів, папок з документами про лікарні, листи. Все, що могло допомогти їй з'ясувати, хто такий цей доктор Метьюз. Чому він забрав її. Як вона могла б вибратися.
  
  Кроки...
  
  Він йде. Він іде сюди.... Ворушись. Зараз же!
  
  Затиснувши папки і вирізки під пахвою, Меган вибігла за двері. Вона побігла по коридорах, один раз заблукала, часто зупиняючись, щоб прислухатися до крокам. Здавалося, він кружляє навколо неї.
  
  Нарешті вона знайшла дорогу і вбігла в кімнату, яка примикала до її кімнаті, "щурячу кімнату". Вона потерла грати по краях отвору в стіні, щоб розширити його. Вона почала пробиратися і, скиглячи, пробиралася вперед. П'ять дюймів, шість, фут, два фути. Нарешті вона схопилася за унітаз у своїй кімнаті і протиснулася через дірку. Вона повернула на місце ґрати на дальній стороні стіни, а потім засунула металеву пластину на місце в своїй ванні.
  
  Вона підбігла до дверей і притиснулася до неї вухом. Кроки ставали все ближче і ближче. Але Пітер не зупинився біля її дверей. Він продовжував рухатися. Можливо, він не знав, що вона тут.
  
  Меган сиділа на крижаному підлозі, люто вчепившись руками в тарілку, поки вони не звело судомою.
  
  Послухай, починає говорити К. М.. Може бути, ти зможеш...
  
  "Заткнися", - люто подумала Меган.
  
  І вряди-годи Божевільна Меган робить те, що їй говорять.
  
  
  13
  
  
  
  Очі.
  
  Очі говорять самі за себе.
  
  Коли Аарон Метьюз практикував психотерапію, він навчився читати по очах. Вони сказали йому набагато більше, ніж слова. Слова - це інструменти, зброя, камуфляж і щити.
  
  Але очі кажуть тобі правду.
  
  Годину тому, в Лисбурге, він подивився в остекленевшие, затуманені очі одурманеної наркотиками Грети Хенсон і зрозумів, що вона жінка без залишку сил. І ось він нахилився ближче, став її сином і розповів історію, яка гарантовано відправить її до тим самим ангелам, про яких вона говорила. Умовити когось покінчити з собою досить непросто, і йому дуже сподобалося грати в цю гру.
  
  Він сумнівався, що вона помре від тієї дози нембутала, яку він їй дав, і взагалі сумнівався, що вона зможе знайти вену. Крім того, для неї було важливо залишитися в живих - щоб звинуватити свого сина у справі Кеворкяна. Бідний Док Хенсон зараз або у в'язниці, або в бігах. У будь-якому випадку, він нічим не допоміг би Тейту Коллиеру в якості свідка.
  
  Тепер, прогулюючись по тротуару біля середньої школи Джефферсона, Аарон Метьюз дивився в іншу пару очей.
  
  Роберта Екхарда — вчителя, який бачив його машину, коли той переслідував Меган.
  
  Вивчаючи очі чоловіка, Метьюз прийшов до висновку, що Екхард міг бути гарним вчителем англійської, а міг і не бути, але він не сумнівався, що той був чертовски гарним тренером з волейболу для дівчаток. Мініатюрний чоловік у твідовому костюмі сидів зі спортивної таблицею на колінах біля спортивного майданчика між початковою та старшою школами.
  
  Одягнений в бейсболку і окуляри для читання в товстій оправі, які він купив у Safeway - він згадав, що Екхард міг бачити його біля школи в "Мерседесі", — Метьюз повільно пройшов повз. Він уважно вивчав предмет. Вчителем виявився чоловік середніх років, в робочих штанях і вільної коричневій сорочці. Метьюз зібрав всі ці спостереження і записав їх, але найбільше допомогли очі; вони розповіли йому все, що йому потрібно було знати про містера Экхарде.
  
  Продовжуючи йти по тротуару, Метьюз зайшов в аптеку і зробив кілька покупок. Він прослизнув у кімнату відпочинку магазину і через п'ять хвилин повернувся на шкільний двір. Він сів на лавку поруч із Екхардом і поклав "Вашингтон пост" йому на коліна. Він дивився на маленьких дівчаток, які грали в неформальні гри у футбол або зі скакалкою на шкільному подвір'ї.
  
  Один, потім другий раз Екхард глянув на нього. Вдруге Метьюз випадково повернувся в його бік і побачив, що вчитель не дивиться на нього з натяком на цікавість у красномовних очах.
  
  Особа Метьюса застигло від незручної тривоги. Він почекав розсудливий момент, потім швидко підвівся і пройшов повз Екхарда. Але в цей момент одноразовий фотоапарат випав з складок його газети. Метьюз моргнув, потім раптово зробив крок вперед, щоб підняти його, але його нога зачепила жовто-чорну коробку. Вона покотилася по тротуару і зупинилася перед Екхард.
  
  Метьюз завмер. Учитель, не зводячи очей з Метьюза, знову посміхнувся. Він нахилився, підняв камеру, подивився на неї. Перевернув.
  
  "Я—" в жаху почав Метьюз.
  
  "Все в порядку", - сказав Екхард.
  
  “ Все в порядку? Голос Метьюза здригнувся. Він занепокоєно оглянув тротуар.
  
  "Я маю на увазі, що камера в порядку", - сказав Екхард, струшуючи нею. "Схоже, вона не зламана".
  
  Метьюз заговорив, задихаючись, надмірно пояснюючи — як того вимагав його сценарій. “Бачте, в чому справа, я збирався в Вашингтон пізніше сьогодні. Я збирався в зоопарк. Зроби кілька знімків тварин".
  
  "Зоопарк". Екхард оглянув камеру.
  
  Метьюз знову оглянув тротуар.
  
  "Тобі подобається фотографувати?" запитала вчителька.
  
  Через мить Метьюз сказав: “Так, хочу. Хобі". Ніяково посміхнувся, викликавши рум'янець. “У кожного має бути хобі. Так говорив мій батько. "Він замовк.
  
  "Це моє хобі теж".
  
  "Невже?"
  
  "Займаюся цим вже близько п'ятнадцяти років", - сказав Екхард.
  
  “ Я теж. Думаю, трохи менше.
  
  "Ти живеш десь поблизу?" запитала вчителька.
  
  "Ферфакс".
  
  “ Давно це було?
  
  “ На пару років вперед.
  
  Між ними запанувала тиша. Екхард все ще тримав камеру. Метьюз схрестив руки на грудях і погойдався на ногах. Дивлячись на шкільний двір. Нарешті він запитав: "Ви самі проявляєте і друкуєте свої роботи?"
  
  "Звичайно", - сказав Екхард.
  
  Звичайно. Очікувана відповідь. Очі Метьюза звузилися, і він, здавалося, розслабився. "Складніше з кольором", - запропонував він. "Але вони не роблять підкидання чорним по білому".
  
  "Я куплю цифрову камеру", - сказав Екхард. "Я можу просто завантажити знімки на свій комп'ютер вдома".
  
  “Я чув про таких. Вони дорогі, чи не так?"
  
  “Так і є"... Але ти ж знаєш хобі. Якщо вони важливі для тебе, ти готовий витратити гроші ".
  
  "Це моя філософія", - зізнався Метьюз. Він сів поруч з Екхард. Вони дивилися на ігрове поле, на групу дівчаток, яким було близько десяти-одинадцяти років. Екхард подивився в окуляр фотоапарата. "Об'єктив не телеобъективный".
  
  "Ні", - сказав Метьюз. Потім через мить: “Вона симпатична. Он та брюнетка".
  
  "Ангел".
  
  "Ти її знаєш?"
  
  “Я вчитель в середній школі. Я також шкільний психолог". Очі Метьюза з заздрістю блиснули. “Вчитель? Я працюю в страховій компанії. Працюю актуарієм. Нудно. Але влітку я працюю волонтером у таборі Генрі. Меріленд. Вік від восьми до чотирнадцяти років. Ти знаєш це?"
  
  Екхард похитав головою. "Я треную спорт для дівчаток".
  
  "Це теж хороша робота". Метьюз клацнув язиком.
  
  "Звичайно". Екхард подивився на полі. "Я знаю більшість цих дівчат".
  
  “ Ви займаєтеся портретами?
  
  "Трохи".
  
  “ Ти коли-небудь фотографував її? Ту дівчину біля стійки воріт?
  
  Але Екхард не відповів. "Значить, ви фотографуєте тільки тут, поблизу?"
  
  Метьюз сказав: “Ось, Каліфорнія. Трохи Європи. Я нещодавно був в Амстердамі".
  
  “Амстердам. Я був там кілька років тому. Не так цікаво, як раніше".
  
  "Це те, що я знайшов".
  
  "Хоча Бангкок - це мило", - зголосився Екхард.
  
  "Я планую поїхати в наступному році", - сказав Метьюз пошепки.
  
  "Ти повинен", - підбадьорив Екхард, крутячи в руках жовту коробку з камерою. "Це чудове місце".
  
  Метьюз практично бачив, як у голові Екхарда спрацьовують синапси, люто гадаючи, був Метьюз копом з Відділу захисту дітей поліції округу Ферфакс або агентом ФБР. Метьюз лікував декількох педофілів в якості практикуючого лікаря. Він розпізнав у Экхарде класичні риси характеру. Він був розумний — організований злочинець — та знав би все про закони розтління малолітніх і порнографії. Ймовірно, він міг би просто тримати рівень тестостерону під контролем, щоб насправді не приставати до дитини, але фотографування молодих дівчат було нав'язливою ідеєю, яка керувала його життям.
  
  Метьюс зобразив ще одну заговорщическую посмішку, потім глянув на дівчину, наклонившуюся, щоб підняти м'яч. Слабо зітхнув. Екхард простежив за його поглядом і кивнув.
  
  Дівчинка встала. - Ненсі, - сказав Екхард. - Їй дев'ять. П'ятий клас.
  
  “ Гарненька. У тебе випадково немає її фотографій, чи не так?
  
  "Так". Екхард зробив паузу. "В красивій спідниці і блузці, наскільки я пам'ятаю".
  
  Метьюз сморщил ніс. Знизав плечима.
  
  Йому було цікаво, заковтне ця людина наживку.
  
  Клацання.
  
  - Ну, не у всіх же блузках, - прошепотів Екхард.
  
  Метьюз важко видихнув. “ У вас випадково немає з собою чого-небудь?
  
  “Ні. У тебе є що-небудь з твоїх?"
  
  Метьюз сказав: "Я зберігаю всі свої дані на своєму комп'ютері".
  
  В одного з пацієнтів Метьюза на комп'ютері було сім тисяч зображень дитячої порнографії. Він обмінювався ними з іншими педофілами, коли відбував термін за звинуваченням у розбещенні; комп'ютер, на якому вони знаходилися, належав начальнику державної в'язниці Хаммонд-Фоллс в штаті Меріленд. Ув'язнений написав програму шифрування, щоб зберегти файли в секреті. ФБР все одно зламало її, і, незважаючи на його готовність пройти курс терапії, це злочин принесло йому ще десять років в'язниці.
  
  Метьюз сказав: “У моїй колекції їх не так вже багато. Всього близько чотирьох тисяч".
  
  Очі Екхарда звернулися до Метьюзу, і в них був вакуум. Він прошепотів довгий, лихе "Ну..."
  
  Метьюз додав: “У мене теж є кілька відео. Але їх всього близько сотні".
  
  - Сотня?
  
  Екхард засовався на лаві. Метьюз знав, що вчитель втрачено. Остаточно. Він думав: у гіршому разі, це пастка, і я можу перемогти в суді. У гіршому випадку я зможу відкараскатися. У гіршому - я втікаю з країни і переїду в Таїланд.... Як терапевт Метьюс постійно дивувався тому, як легко люди виграють зовсім безнадійні спори з самими собою.
  
  Тим не менш, ви ловите рибу з такою ж обережністю, як і на гачок.
  
  "Ти виглядаєш стурбованим ..." - почав Метьюз. “І я повинен сказати, я тебе не знаю, і я сам трохи нервую. Але у мене виникло передчуття на твій рахунок. Можливо, ми могли б допомогти один одному.... Дозвольте мені показати вам пару зразків того, що у мене є."
  
  Очі вчительки спалахнули похіттю.
  
  Завжди ці очі.
  
  “Це було б чудово. Це було б добре. Будь ласка." Екхард схвильовано прочистив горло.
  
  О, ти жалюгідне створення...
  
  "Я міг би дати вам комп'ютерний диск", - запропонував Метьюз.
  
  “Звичайно. Це було б здорово".
  
  “Я живу всього в трьох кварталах звідси. Дозвольте мені заїхати до себе додому і взяти кілька зразків".
  
  "Добре".
  
  "Про", - сказав Метьюз, роблячи паузу. Похмуро. "У мене тільки дівчата".
  
  “Так, так. Все в порядку", - задихаючись, сказав Екхард. У куточку рота залишилася крапельки слини. У відчаї він запитав: "Тепер ти можеш йти?"
  
  “Звичайно. Зараз повернуся". Метьюз попрямував вгору по вулиці.
  
  Він обернувся і побачив учителя з дурною посмішкою на обличчі, усміхненого від вуха до вуха, дивиться на полі свого сумного бажання, потираючи великим пальцем одноразовий фотоапарат.
  
  Знову опинившись в аптеці, Метьюз підійшов до телефону-автомату і подзвонив у 911.
  
  Коли диспетчер відповів, він терміново сказав: “О, вам терміново потрібен хто-небудь на Маркус-авеню! Спортивний майданчик за школою Джефферсона". Він описав Екхарда і сказав: “Він завів маленьку дівчинку в провулок і витягнув свій, знаєте, пеніс. Потім зробив кілька знімків. І я чув, як він запросив її до себе додому. Він сказав, що у нього в комп'ютері повно фотографій таких маленьких дівчаток, як вона. Фотографії маленьких дівчаток, ну, знаєте ... роблять це. О, це огидно. Поквапся! Я повернуся і нагляд за ним, щоб переконатися, що він не втече.
  
  Він повісив трубку перш, ніж диспетчер встиг запросити його особистість.
  
  Метьюз не знав, чи є злочином знімки повністю одягненою маленької дівчинки на шкільному подвір'ї поруч з кадрами з ерегованим членом чоловіки (власний пеніс Метьюза, зроблений в туалеті аптеки двадцять хвилин назад), але як тільки копи отримають ордер на обшук в будинку цієї людини, Екхард вийде з ладу — і стане абсолютно ненадійним свідком про сірому Мерседесі або про щось ще - на довгий, довгий час.
  
  До того часу, як Метьюз повернувся на вулицю і попрямував до своєї машини, він почув виття сирен.
  
  Округ Ферфакс, очевидно, дуже серйозно ставився до благополуччя дітей.
  
  
  
  
  
  Тейт і Бет прибутку на шкільний двір, намагаючись не заходити в головну будівлю, на той випадок, якщо охайний молодий фашист-охоронець випадково заглянув в Підручник після відходу Тейт і Бет і виявив пропажу двадцяти сторінок.
  
  Але, схоже, тренування з волейболу на сьогодні скасували. Ніхто толком не знав чому.
  
  Насправді двір був майже безлюдний, незважаючи на ясне небо.
  
  Вони знайшли двох студентів і запитали, чи бачили вони Екхарда. Ті відповіли, що ні. Одна дівчинка-підліток сказала: "Ми приходили сюди на практику".
  
  "Волейбол?"
  
  “Вірно. І що це було, так це те, що хтось сказав, що концерт відміняється і нам усім слід розійтися по домівках. І триматися подалі звідси. Зовсім дивно ".
  
  “ І ви не бачили містера Екхарда?
  
  “Хтось сказав, що йому треба було кудись піти. Але вони нам не сказали куди. Я не знаю. Він був тут раніше. Я не розумію. Він завжди тут. Я маю на увазі, завжди.
  
  “ Ти знаєш, де він живе? - запитав я.
  
  “ Де-то в Ферфаксі. Я думаю.
  
  "Як його звати по імені?"
  
  "Роберт".
  
  Тейт подзвонив у довідкову і впізнав його номер, потім подзвонив. Відповіді не було. Він залишив повідомлення. Він на мить глянув на шкільний двір і задумався. Тейт запитав свою колишню дружину: "Де вона тусувалася?"
  
  "Потусуватися?" Розгублено запитала Бетт. Він побачив, що вона заглядає в сумочку, не зводячи очей з листа, що містить пекучі слова її дочки.
  
  “Так, зі своїми друзями. Після школи".
  
  Вона підняла очі. “ Просто поблизу. Ти знаєш.
  
  “ Але куди? Ми підемо туди, запитаємо, чи не бачив її хто-небудь.
  
  Пішло довгий коливання. Нарешті вона сказала: "Я не впевнена".
  
  "А ти ні?" Здивовано запитав Тейт. "Ти не знаєш, куди вона ходить?"
  
  "Ні", - роздратовано відповіла Бетт. “Не весь час. Вона сімнадцятирічна дівчина з водійськими правами".
  
  "О. Значить, ти не знаєш, де вона проводила свої дні".
  
  "Ні, не завжди". Вона сердито глянула на нього. "Не схоже, що вона тусується на південно-сході округу Колумбія, Тейт".
  
  "Я просто—"
  
  “Меган відповідальна дівчина. Вона знає, куди йти, а куди ні. Я їй довіряю".
  
  Вони мовчки повернулися до машини. Бетт знову схопила телефон та адресну книгу. Вона почала дзвонити друзям Меган, як він зрозумів. Принаймні, у неї були їх номери, якщо не у хлопця Меган. І все ж його дратувало, що вона, схоже, не знала основної інформації — важливої інформації — про цю дівчину.
  
  Коли вони підійшли до машини, вона склала телефон. “Її улюблене місце називалося "Кав'ярня". Недалеко від шосе п'ятдесят". В голосі Бетт звучала перемога. “Як в "Старбаксе". Зрозуміло? Щасливий?"
  
  Вона сіла на сидіння і схрестила руки на грудях. Вони мовчки поїхали на північ по бульвару.
  
  14
  
  
  
  Пригальмувавши до п'яти миль на годину, Тейт оглянула переповнену паркування.
  
  Він знайшов вільне місце між порізаним "Харлей-Девідсоном" і пікапом, на бампері якого красувалися смуги "Реб Старз". Він спрямував блискучий "Лексус" в це вузьке місце.
  
  Вони з Бетт розглядали велосипедистів, міцних молодих чоловіків і жінок, всі в джинсах, зухвало тримають відкриті пляшки, татуювання, черевики. На іншому кінці парковки була зовсім інша натовп, молодші — хлопці з довгим волоссям, дівчатка з короткими стрижками їжачком, в мішкуватому одязі, з великою кількістю пірсингу на тілі. Затуманені очі.
  
  Ласкаво просимо в нашу Кав'ярню.
  
  “ Тут? - Запитала Бетт. - Вона приходила сюди?
  
  Старбакс? Подумав Тейт. Я так не думаю.
  
  Вона глянула на замітки, які зробила. “На куті п'ятдесят, недалеко від Уолни. Ось воно. О боже."
  
  Тейт глянув на свою колишню дружину. Вираз жаху на її обличчі не зменшило його гніву. Як вона могла дозволити Меган прийти в таке місце? Хіба вона не перевірила її?
  
  Заради всього святого, її власна дочка...
  
  Тейт відкрив дверцята і почав вибиратися. Бетт пристібнула ремінь безпеки, але він різко сказав: "Почекай тут".
  
  Він підійшов до найближчої групі — байкерам; вони здавалися менш коматозними, ніж банда нероб на іншому кінці стоянки.
  
  Але ніхто з тих, кого він розпитував, не чув про Меган. Він відчув величезне полегшення. Можливо, це було непорозуміння. Можливо, її подруга мала на увазі якесь звичайне кафе.
  
  У дальньому кінці стоянки він поринув у неохайне море картатих сорочок, черевик Doc Marten, джинсів JNCO і розкльошених levi's. Дівчата носили обтягуючі майки поверх бюстгальтерів контрастних кольорів. У них були довгі волосся, розділене проділом посередині, як у Меган. На грудях красувалися символи світу, і було багато модних краваток. Зображення нагадали Тейту про його власній епосі повноліття, початку сімдесятих.
  
  “Меган? Звичайно, як ніби я її знаю", - сказала струнка дівчина, яка курить сигарету, яку вона була занадто молода, щоб купити.
  
  “ Ти бачив її останнім часом?
  
  “Вона часто буває тут вечорами. Але не минулого тижня, ти знаєш. Наприклад, хто ти?"
  
  “Я її батько. Вона зникла".
  
  “Вау. Це відстій".
  
  “ Як вона потрапила сюди? Їй було сімнадцять.
  
  “Хм. Я не знаю".
  
  Значення: підроблене посвідчення особи.
  
  Він запитав: “Ви не знаєте, хто-небудь питав про неї? Чи стежив за нею?"
  
  “Я не знаю. Але ми з нею не були, типу, по-справжньому близькі. Гей, запитай його. Семмі! Привіт, Семмі." Звертаючись до Тейту, вона додала: "Вони б трохи покрутилися".
  
  Великий хлопчик подивився в їхній бік, з неспокоєм дивлячись на Тейта. Він поставив паперовий стаканчик за сміттєвий бак і підійшов до нього. Він був приблизно одного зросту з адвокатом, з прищавим обличчям і носив бейсболку задом наперед. При ньому були пейджер та мобільний телефон.
  
  “Я шукаю Меган Макколл. Ти її знаєш?"
  
  "Звичайно".
  
  “ Ти бачив її останнім часом?
  
  “ Вона була тут на цьому тижні.
  
  "Вона часто приходить сюди?" Запитав Тейт.
  
  “Так, вона, типу, висить тут. Вона, Донна і Емі. Ти знаєш".
  
  “ А як щодо її хлопця?
  
  "Той чорний чувак з "Мейсона"? Запитав Семмі. “Той, з яким вона розлучилася? Не, це була не його сцена. По-моєму, я бачив їх разом лише один раз".
  
  “ Хто—небудь — якийсь чоловік у сірій машині - питав про неї, стежив за нею всюди?
  
  Семмі видав тихий смішок. “Так, був. Минулого тижня ми з Меган були тут, і вона така: "Чого він хоче? Знову він'. І я такий: "Ти хочеш, щоб я пішов і трахнув його?' І вона відповідає: 'Звичайно '. Я підходжу до машини, але цей мудак їде ".
  
  "Ти встиг його розгледіти?"
  
  “ Не занадто близько. Білий хлопець. Твого віку, може, трохи старше.
  
  “ Ви запам'ятали номерний знак?
  
  “Ні. Навіть не бачив, якого штату. Але це був "Мерседес". Я не знаю, якої моделі. Всі ці гребаные номери. У американських машин є назви. Але у німецьких машин - просто гребаные номери ".
  
  “ І у вас немає ні найменшого уявлення, хто це був?
  
  “Ну, так, я маю на увазі, я знала, хто він такий. Але Меган не любить говорити про це. Тому я залишив це в спокої ".
  
  Тейт похитав головою. “ Поговорити про що?
  
  "Ти знаєш".
  
  "Ні, я не знаю", - сказав Тейт. "Що?"
  
  "Ну, просто..." Семмі підняв руки. “Те, чим вона займалася раніше. Я подумав, що він шукав ще якихось дій і вистежив її тут".
  
  “ Дія? Я не розумію. Про що ти говориш?
  
  “Я подумав, що у них з Меган було ... зрозуміло? І він хотів ще ".
  
  "Про що ти говориш?" Тейт наполягав.
  
  "Про що, по-твоєму, я говорю?" Хлопець був збитий з пантелику. "Він трахнув Меган, і йому сподобалося те, що він отримав".
  
  “ Ти хочеш сказати, що у неї був хлопець років сорока?
  
  "Хлопець?" Семмі розсміявся. “Ні, чувак. Я кажу, що у неї був клієнт".
  
  "Що?"
  
  "Звичайно, вона—"
  
  Хлопчик, ймовірно, був фунтів на двадцять-тридцять важче Тейта, але робота на фермі додає сил, і через дві секунди Семмі лежав навзнак, з нього вибило дух. Обидві руки були підняті, захищаючи його обличчя від занесеного кулака Тейта.
  
  "Що, чорт візьми, ти несеш?" адвокат прийшов в лють.
  
  Семмі кричить у відповідь: “Ні, чувак, ні! Я нічого не робив. Ей..."
  
  “ Ти хочеш сказати, що вона займалася сексом за гроші?
  
  “Ні, я нічого не кажу! Я ні хрена не кажу!"
  
  Голос дівчини був біля самого його вуха, блондинки, з якою він заговорив перший раз. “Ну, начебто, нічого особливого. Це було пару років тому".
  
  “ Пару років тому? Заради Бога, зараз їй всього сімнадцять. Тейт опустив руку. Він встав, обтрусив пил. Він подивився на людей перед баром, уставившихся на нього. Величезний бородатий вибивала був здивований. Бетт наполовину вийшла з машини, з тривогою дивлячись на свого колишнього чоловіка. Він жестом звелів їй залишатися на місці.
  
  Семмі сказав: “Чорт візьми, чувак, навіщо ти це зробив? Я її не трахкав. Вона кинула це деякий час назад. Ти запитав мене, що я думаю, і я тобі сказав. Я вирішив, що хлопцеві подобається те, що у нього є, і він хоче більшого. Господи."
  
  Дівчина сказала: “Вибачте, містер. Вона мала схильність до чоловіків старшого віку. Вони були готові платити. Але все було в порядку, ви знаєте ".
  
  "Добре?" Запитав Тейт, заціпенівши.
  
  “Звичайно. Вона завжди користувалася гумками".
  
  Тейт мить пильно дивився на неї, потім повернувся до машини.
  
  Семмі встав, підібрав свій пейджер, який у боротьбі злетів з його пояса. “ Пішов ти, чувак. Пішов ти! Хто ти взагалі такий?
  
  Обернувшись, Тейт гаркнув: "Я її батько".
  
  "Батько?" - запитав хлопчик, насупившись.
  
  “Так. Її батько".
  
  Семмі подивився на дівчинку, яка знизала плечима. Хлопчик сказав: "Меган сказала, що у неї немає батька".
  
  Тейт насупився, і Семмі продовжив: “Вона сказала, що він був юристом або щось в цьому роді, але він втік і кинув її, коли їй було шість. З тих пір вона нічого про нього не чула".
  
  
  
  
  
  - Ти не знав, що вона поїхала туди? - сердито запитав Тейт в машині.
  
  “ Я ж сказав тобі, що немає. Ти думаєш, я б дозволив їй піти в таке місце?
  
  “Я просто думаю, що ти, можливо, захочеш дізнатися, де вона тусувалася. Час від часу".
  
  "Ти 'просто подумай'. Знаєш, коли люди так кажуть?
  
  “ Що ти? - почав він.
  
  - Вони так кажуть, коли мають на увазі, що ти, чорт візьми, повинен знати, де вона була.
  
  "Я зовсім не це мав на увазі", - огризнувся Тейт.
  
  Хоча, звичайно, так воно і було.
  
  Він виїхав на шосе, шини взвизгнули, з-під них полетів гравій. Кав'ярня залишилася далеко позаду.
  
  Нарешті вона запитала: "Що це було?"
  
  Він не відповів.
  
  “Тейт? З-за чого ти побився з тим хлопцем?"
  
  "Тобі краще не знати", - похмуро сказав він.
  
  "Скажи мені!"
  
  Він завагався, але потім змушений був це сказати. “ Він сказав, що, на його думку, хлопець у сірій машині міг бути клієнтом.
  
  "Клієнт?"
  
  "Від Меган".
  
  “Що?... О Боже. Ти ж не хочеш сказати...?"
  
  “Саме це я і маю на увазі. Те ж саме сказав хлопчик. І та дівчинка теж".
  
  “Мерзенний. Ти огидний..."
  
  “ Я? Я просто передаю тобі, що він сказав.
  
  Сльози течуть по її обличчю. “ Вона б не стала! Не може бути. Це неможливо.
  
  “Вони, схоже, не вважали це неможливим. Схоже, вони думали, що вона робила це досить часто ".
  
  “Тейт! Як ти можеш так говорити?"
  
  “ І він сказав, що це було пару років тому. Коли їй було п'ятнадцять.
  
  “ Вона цього не робила. Я впевнений.
  
  Хвиля люті накрила його. Його руки судорожно стисніть кермо. “ Як ти міг не знати? Чим ти був так зайнятий, що не помітив презервативів в сумочці своєї дочки? Ви не перевірили, хто їй дзвонив? Ви не помітили, скільки вона повернулася додому? Може бути, опівночі? В годину? У два?"
  
  "Припини!" Закричала Бетт. “Не нападай на мене. Це неправда! Це непорозуміння. Ми знайдемо її, і вона все пояснить".
  
  "Вони, здається, думали—"
  
  Вона закричала: “Це брехня! Це просто плітки. От і все! Плітки. Або вони говорять про когось іншого. Не про Меган ".
  
  “Так, Меган. І тобі слід було б—"
  
  “О, ти звинувачуєш мене? Це не моя вина! Знаєш, ти міг би більше брати участь у її житті".
  
  "Я?" - гаркнув він.
  
  “ Гаразд, звичайно, твоя щаслива родина склалася не так, як ти хотів. Що ж, мені шкода за це, Тейт. Але ти міг би час від часу відвідувати її.
  
  “Я так і зробив. Я платив аліменти кожен місяць"
  
  “О, заради Бога, я не маю на увазі гроші. Ти знаєш, як часто вона питала мене, чому я не подобаюся татові? І я б сказав, що так, він просто зайнятий усіма своїми справами. І я б сказав, важко бути справжнім татом, коли вони з мамою розлучилися. І я б сказав...
  
  “ Я зустрічав з нею Паску. І Четверте липня.
  
  "Так, і ти б чув звіти про тих радісних святах". Бетт холодно розсміялася.
  
  “ Що ви маєте на увазі? Вона ніколи не скаржилася.
  
  "Ти повинен дізнатися кого-небудь, перш ніж скаржитися йому".
  
  "Я водив її по магазинах", - сказав він. “Я завжди питав її про школу. Я—"
  
  “Ти міг би зробити більше. Ми могли б якось пристосуватися. Могли б бути трохи більше сім'єю ".
  
  "Чорта з два," виплюнув він.
  
  “Люди робили це. У найгірших ситуаціях".
  
  “Що я повинен був робити? Скористатися твоєю слабиною?"
  
  "Справа не в мені", - відрізала вона.
  
  “Ну, мабуть, так воно і є. Ти її мати. Ти хочеш, щоб хтось інший виправив те, що ти накоїла? Чи не накоїла?"
  
  "Я зробила все, що могла!" Бетт схлипнула. "Одна".
  
  “Але це була не ти сама. Це були ти і твої хлопці".
  
  “ О, так я повинна була дотримуватися целібату?
  
  “Ні, але ти повинна була спочатку стати матір'ю. Ти мала помітити, що у неї були проблеми".
  
  Тейт не міг не подумати про сестру Бетт, Сьюзен. Жінка відчайдушно хотіла дітей, в той час як Бетт завжди була байдужа до цієї ідеї. Після смерті свого чоловіка Харріса Сьюзен дуже ненадовго переїхала до чоловіка — він був жорстоким і, наскільки чула Тейт, наполовину божевільним. Але він був самотнім чоловіком — розведеним або овдовевшим — з дитиною. І Сьюзан мирилася з купою лайна з його боку лише для того, щоб хлопчик був поруч; вона відчайдушно хотіла, щоб хтось був матір'ю. Після того, як вони розлучилися, коханець став небезпечним і переслідував її, але навіть у найгірші моменти Сьюзен, здавалося, все ще шкодувала про втрату цієї дитини у своєму житті. Тепер Тейт шкодував, що Бетт не проявила хоча б частину цього бажання по відношенню до Меган.
  
  "Я бачила, що вона була нещасна", - сказала Бетт. “Але хто, чорт візьми, не нещасна? Що я повинна була робити? Змахнути чарівною паличкою?"
  
  Його гнів не відпускав мертвої хватки, вчепилася в його серце. “Чорт візьми, напевно, саме так ти і уявляєш материнство. Звичайно. Або скажи заклинання, подивись що-небудь в І-Цзин. Прочитай її карти Таро."
  
  “О, припини! Я кинула все це лайно багато років тому.... Я намагалася бути хорошою матір'ю. Я намагалася ".
  
  "Правда?" він з подивом виявив, що говорить. “ Ти впевнений, що не шукав свого короля Артура? Простіше, ніж міняти підгузки, або допомагати їй з домашнім завданням, або стежити, коли вона була вдома після школи. Переконатися, що вона не трахкалася...
  
  "Я намагалася"... "Я намагалася..." Бетт ридала, її трясло.
  
  Тейт зрозумів, що машина набрала вісімдесят обертів. Він зменшив швидкість. Глибокий вдих. Ще один.
  
  Довгий, дуже довгий мовчання. Його очі теж наповнилися сльозами. “ Послухай, мені шкода.
  
  “Я намагався. Я хотів.... Я хотів..."
  
  “ Бет, будь ласка. Прости мене.
  
  "Знаєш, я теж хотіла сім'ю," прошепотіла вона, витираючи обличчя рукавом блузки. “ Я бачила суддю і його дружину, тебе і інших Вугільників. Я не говорив про це так, як ти, але я теж хотів сім'ю. Але потім щось сталося.... Ти знаєш."
  
  “Я вийшов з себе. Я не знаю.... Ти прав. Ті діти там, позаду.... можливо, це були просто плітки ".
  
  Але його слова були млявими. І, звичайно, вони пролунали занадто пізно. Збиток був нанесений. Він задавався питанням, розлучаться вони зараз і ніколи більше не заговорять один з одним. Він припускав, що це відбудеться. Він припускав, що це повинно статися.
  
  І, як не дивно, він зрозумів, наскільки ця ідея засмутила його. Ні, вона злякала його; він і гадки не мав, чому.
  
  Пройшло довгий мить.
  
  Бетт заговорила першою. Він був здивований, почувши, як вона каже спокійним, розважливим голосом: “Може бути, це правда, Тейт, те, що ти чув про неї. Може бути, так і є. І, можливо, почасти в цьому є моя вина. Але ти знаєш, люди змінюються. Вони можуть. Вони дійсно можуть. "
  
  Вони продовжили шлях в тиші. Бетт закрила очі і відкинула голову на підголівник.
  
  У тому, що людина чує, він може засумніватися.
  
  У тому, що він бачить, він, можливо, засумнівається.
  
  “Bett? Мені дуже шкода."
  
  Що він робить...
  
  "Bett?"
  
  Але вона не відповіла.
  
  
  15
  
  
  
  Вона вирішила, що тут, у своїй камері, їй безпечніше всього.
  
  Якби батько — Аарон Метьюз — хотів убити її, він міг би це зробити з легкістю. Йому не треба було ховати її тут, йому не потрібно було купувати всю їжу. Ні, ні, у неї було таке дивне відчуття, що, хоча він і викрав її, він не хотів заподіяти їй шкоди.
  
  Але син... Він був загрозою. Вона потребувала захисту від нього. Вона залишиться тут, замкнена в оббитих повстю камері Божевільною Меган, поки не придумає, як втекти.
  
  Вона відкрила одну з папок, які взяла з кімнати Пітера. У тьмяному світлі вона проглянула сторінки, намагаючись знайти що-небудь, що могло б їй допомогти. Можливо, лікарня знаходилася недалеко від міста. Були там фотографії або брошури лікарні та її території? Може бути, вона змогла б знайти карту. Якщо б вона влаштувала пожежу, люди могли б побачити дим. Або, може бути, вона знайшла б вентиляційні шахти або аварійні виходи. Вона згадала замкнені на висячий замок двері з написом "Підвал" в одному з прилеглих коридорів. Якщо б вона змогла зламати замок на двері, чи там виходи, через які вона могла б пройти? Вона перегорнула документи в пошуках фотографії лікарні — намагаючись знайти підвальні вікна чи двері, через які вона могла б вибратися.
  
  Чорт візьми, це розумно, каже вражена Божевільна Меган.
  
  Ш - ш - ш...
  
  Меган випадково глянула на папери, що лежали поверх стопки.
  
  
  
  ... пацієнтка Вікторія Скеллинг, 37 років, страждає на параноїдну шизофренію, була знайдена мертвою в своїй кімнаті в 06:20 23 квітня. Причиною смерті стала асфіксія в результаті вдихання волокон матраца. Поліція округу (див. Доданий звіт) провела розслідування і оголосила смерть самогубством. Виявилося, що пацієнтка Скеллинг прогризла брезентову оббивку свого матраца і витягла грудки набивання. Вона вдихнула приблизно десять унцій цієї речовини, що застряг у неї в горлі. Пацієнтка приймала торазин і Халдол, марення був мінімальним. Санітари описували її в "гарному настрої" більшу частину ранку в день її смерті, але після того, як вона провела день на території з групою інших пацієнтів, вона ставала все більш пригніченою і схвильованою. Вона скаржилася, що за нею прийшли щури. Вони збиралися відгризти їй груди (більш ранній марення і певні сни були пов'язані з отруєним грудним молоком і ссанням). За вечерею вона знову заспокоїлася і провела вечір в кімнаті з телевізором. Вона була дуже засмучена, коли лягла спати, а санітари подумували про те, щоб надягти на неї наручники. Їй дали додаткову дозу Халдола і замкнули в її кімнаті в 22.00. Вона сказала. “Прийшов час подбати про щурах. Вони перемагають, вони перемагають". На наступний ранок її знайшли мертвою...
  
  
  
  Огидно, і Меган, і К. М. думають одночасно.
  
  Вона перегорнула ще кілька сторінок.
  
  
  
  ... Пацієнт Метьюз (№ 97-4335) був останнім, хто бачив її живою, і він повідомив, що вона здавалася "якоюсь моторошною".
  
  
  
  Отже, син Аарона Метьюза, Пітер, був госпіталізований сюди. А після закриття лікарні батько привіз його назад. Чому, вона не могла здогадатися. Можливо, він почував себе тут як вдома. Може бути, батько витяг його з лікарні для душевнохворих злочинців, щоб він був поруч.
  
  Вона перегорнула інший звіт і дізналася, що хтось ще покінчив з собою.
  
  
  
  ...Тіло пацієнта Гарбера (№ 78-7547) було знайдено за головною будівлею. Поліція і коронер встановили, що він проковтнув садовий шланг і включив воду на повну потужність. Тиск води розірвало його шлунок і кілька футів кишечника. Він помер від внутрішнього крововиливу і шоку. Хоча кілька пацієнтів знаходились поблизу, коли це сталося (Метьюз, № 97-4335, і Кеттер, № 91-3212), вони не змогли надати ніякої додаткової інформації. Судмедексперт визнав смерть самогубством.
  
  
  
  Меган прочитала кілька інших файлів. Всі вони були схожі — повідомлення про самогубства пацієнтів. Одна жертва була знайдена в бібліотеці. Очевидно, він витратив години, розриваючи книги та журнали в пошуках листка паперу, досить міцного, щоб перерізати артерію на шиї. Нарешті йому це вдалося.
  
  Вона здригнулася при цій думці.
  
  Хтось інший стрибнув з дерева і зламав собі шию. Він не помер, але був паралізований на все життя. Коли його запитали про те, чому він це зробив, він сказав: "Він розмовляв з 'деякими пацієнтами' і зрозумів, наскільки безглузда життя, що йому ніколи не стане краще. Смерть принесла б трохи спокою.
  
  Ще в одному звіті говорилося: "Пацієнт Метьюз був останнім, хто бачив жертву живий". Адміністратор поцікавився, чи був він замішаний в цьому, і хлопчик був опитаний та оцінений, але ніяких звинувачень пред'явлено не було.
  
  Читаючи далі, вона виявила, що незабаром після останнього самогубства репортер з Washington Times дізнався про ці смерті і подав звіт про розслідування. Державна експертна комісія розглянула це питання і закрила лікарню.
  
  Але Меган розуміла, що ці смерті зовсім не були самогубствами. Як вони могли втратити? Пітер Метьюз вбив інших пацієнтів і якимось чином приховав докази, щоб смерті виглядали як самогубство.
  
  Вона перегорнула інші папки та вирізки.
  
  Нічого з того, що вона знайшла, не дало їй нічого корисного. Вона засунула їх під ліжко. Що я можу зробити? Там має бути —
  
  Потім вона почула кроки.
  
  Спочатку слабкий.
  
  О, ні.... Пітер повертався по коридору.
  
  Що ж, він сумував за нею і раніше.
  
  Ближче, ще ближче. Тепер дуже тихо, ніби він намагався не шуміти. Але вона почула його дихання і згадала картину страшного вигляду хлопчика — його перекошений рот, кінчик блідого мови в куточку губ. Вона згадала забруднені простирадла і подумала, чи не ходить він навколо, не шукає її і не займається мастурбацією...
  
  Меган сильно затремтіла. Почала плакати. Вона тихенько підійшла до дверей, притулилася до неї головою, прислухалася.
  
  Ніяких звуків з іншого боку.
  
  Невже він?
  
  Лютий удар у двері. Віддача збила її з ніг. Ще один удар.
  
  Чийсь голос шепоче. "Меган..." І в цьому слабкому слові вона почула хіть, відчай і голод. "Меган..."
  
  Він знає, що я тут... Він знає, хто я!
  
  Пітер смикав замок. Кілька гучних ударів цеглою або бейсбольною битою по висячому замку.
  
  Ні, будь ласка.... Чому Метьюз залишив її з ним наодинці? Як би сильно вона ненавиділа доктора, Меган молилася, щоб він повернувся.
  
  "Меганннннн?" Тепер це звучало так, наче хлопчик сміявся.
  
  Раптовий удар у саму двері. Потім ще один. І ще. Раптово іржавий металевий стрижень, схожий на списи в його жахливих коміксах, тріснув по дереву і пройшов на кілька дюймів. Як тільки Пітер витягнув металеву засувку, Меган кинулася у ванну і притиснулася до стіни. Вона почула його дихання за дверима і зрозуміла, що він дивиться через виконану ним дірку. Шукаю її.
  
  "Меган..."
  
  Але з цього ракурсу він не міг розгледіти, що там була ванна кімната; двері перебувала збоку.
  
  Цілу вічність вона прислухалася до його хтивому диханню. Нарешті він пішов.
  
  Вона попрямувала назад у кімнату. Але зупинилася.
  
  Він дійсно пішов? вона задумалася.
  
  Вона вирішила дочекатися темряви. Пітер міг бути зовні і побачити її. І якщо вона затулить дірку, він напевно буде знати, що вона там.
  
  Вона сіла на унітаз, опустила голову на руки й заплакала.
  
  Давай, дівчинка. Вставай.
  
  Я не можу. Ні, я не можу. Я боюся.
  
  Звичайно, ти налякана, дорікає божевільна Меган. Але яке це має відношення до справи? Подивися на це. Подивися у вікно ванної.
  
  Меган подивилася на вікно ванної.
  
  Ні, думати про це - божевілля.
  
  Ти знаєш, що тобі потрібно зробити.
  
  "Я не можу цього зробити", - подумала Меган. "Я просто не можу".
  
  Так? А який у тебе є вибір?
  
  Меган встала, підійшла до вікна, просунула руку крізь грати і доторкнулася до брудного скла.
  
  Я не можу.
  
  Так, ти можеш!
  
  Меган заповз назад у кімнату, молячись, щоб Пітер не стояв за дверима і не дивився в пророблений їм вічко. Вона полізла під ліжко, впевнена, що витягне жменю щурів. Але ні, вона знайшла тільки картонну теку, яку шукала. Вона повернулася в кімнату і, підійшовши до вікна, притиснула папку до скла. Вона відвела кулак і вдарила по склу. Удар був сильним, але скло витримало. Вона вдарила ще раз, і на цей раз довга тріщина поширилася від верху до низу вікна. Нарешті, ще одна куля, і скло розлетілося на друзки. Вона відсмикувала кулак як раз в той момент, коли гострі уламки впали на підвіконня.
  
  Вона вибрала трикутний шматочок скла довжиною близько восьми дюймів, вузький, як ніж. Згадавши сумний кінець пацієнтки Вікторії Скеллинг, Меган зубами відірвала смужку від одного з наматрацників на стіні. Вона обмотала це навколо підстави занози, щоб вийшла ручка.
  
  Добре, - схвально говорить К. М.. Пишаюся своїм іншим "я".
  
  Ні, краще, ніж добре, розмірковувала Меган: чудово. Пішов ти, доктор Метьюз. Я відчуваю себе чудово! Це нагадало їй про те, що вона відчувала, коли писала ті листи своїм батькам у кабінеті доктора Хенсона. Це було страшно, це завдавало біль, але це було абсолютно чесно.
  
  Відмінно.
  
  Божевільна Меган задається питанням, так що ж далі?
  
  "Трахни пацана ножем", - відповіла Меган вголос. "Тоді забирай його ключі і вибирайся звідси".
  
  Молодець, пропонує К. М.. Але як щодо собак?
  
  У них є кігті, у мене є кігті. Меган театрально підняла склянку.
  
  Божевільна Меган страшенно вражена.
  
  
  
  
  
  "Там є фургон".
  
  "Фургон?" Запитала Бетт.
  
  "Переслідує нас", - продовжив Тейт, коли вони проїжджали повз Лижного шале в Шантійі.
  
  Бетт почала повертатися.
  
  "Ні, не треба", - сказав він.
  
  Вона обернулася. Подивилася на свої руки, кінчики пальців покриті блідо-фіолетовим лаком. “ Ти впевнена?
  
  “ Майже впевнений. Білий фургон.
  
  Тейт повільно об'їхав торговий центр, потім виїхав на шосе 50 і помчав на схід. Він заїхав в торговий центр Greenbriar strip, зупинився у Starbucks і вийшов. Він купив два чаю зі спіненим молоком і повернувся до машини.
  
  Вони трохи потягували їх, і коли червоний "Форд Експлорер" втиснувся між його "Лексусом" і фургоном, він натиснув на газ і промчав повз книжкового магазину, вирулюючи на Маджестік-лейн і як раз заїжджаючи на світлофор, який повернув його на шосе 50, цього разу прямуючи на захід.
  
  Коли він вирулив на праву смугу, то помітив, що білий фургон все ще був поруч з ним.
  
  "Як він це зробив?" Тейт поцікавився вголос.
  
  "Він все ще там?"
  
  “Ага. Чорт візьми, він хороший".
  
  Вони продовжили шлях на захід, проїхавши під шосе 28, яке було розділової лінією між тутешньої цивілізацією та сільськогосподарськими угіддями, які в кінцевому підсумку вели в гори.
  
  "Що ми збираємося робити?" - запитав я.
  
  Але Тейт не відповів, чи навіть почув запитання. Він дивився на велику вивіску з написом "МАЙБУТНІЙ БУДИНОК ЛІБЕРТІ ПАРК"...
  
  Він голосно розсміявся.
  
  Це була одна з тих дивних речей - помітити знак у той самий час, коли фургон слідував за ними. Він би сказав, що це простий збіг. Бетт — ну, стара Бетт - звичайно, приписала б це зіркам, або духам, або минулим життям, або ще чого-небудь. Не мало значення. Він намацав зв'язок і, нарешті, у нього була надійна зачіпка.
  
  "Що?" - стривожено вигукнула вона, реагуючи на його обурливий розворот, ковзний на 180 градусів по зарослій травою розділовій смузі, так і на різкий сміх вирвався з його горла.
  
  “ Я тільки що дещо придумав. Ми зайдемо до мене на хвилинку. Мені треба дещо купити.
  
  "О. Що?"
  
  "Пістолет".
  
  Голова Бетт повернулася до нього, потім відвернулася. “ Ти серйозно, чи не так?
  
  “О, так. Дуже серйозно".
  
  Кілька років тому, коли Тейт вів неймовірне справу про вбивство ямайського наркоторговця в ресторані wendy's в передмісті Берка, Конні Константинатис просунув голову в кабінет Тейта.
  
  "Пора тобі взяти собі шматочок".
  
  "Від чого?"
  
  “Ha. Тобі знадобиться револьвер, тому що все, що ти вмієш, - це наводити і стріляти. Ти не хлопчик, щоб возитися з обоймами, запобіжниками і тому подібним.
  
  "Що таке затискач?" - запитав я.
  
  Тейт, звичайно, пожартував — кожен прокурор штату Вірджинії був добре обізнаний про вогнепальну зброю, — але факт у тому, що він дійсно погано знався на зброї. Суддя не тримався за зброю, не бачив в ньому ніякої необхідності і вважав, що без зброї сільська місцевість була б набагато більш густонаселеною.
  
  Але Конні не прийняв відмови, і через тиждень Тейт виявився власником вельми непривабливого Smith & Wesson 38-го калібру special з шістьма камерами, заряджених було всього п'ять, а та, що пішла з молотка, була вічно порожній, як завжди проповідував Конні.
  
  Цей пістолет був замкнений там, де пролежав останні три або чотири роки, — в скрині в сараї Тейта. Тепер він додав швидкість на під'їзній доріжці і вискочив з машини, помітивши, що з-за свого маніакального водіння він втратив білий фургон, сам того не бажаючи. Він вбіг в сарай, намацав ключ на ланцюжку і після довгих коливань зумів відкрити багажник. Пістолет, все ще покритий маслом, як він його і залишив, лежав у сумці на блискавці. Він дістав його, дочиста витер і сунув у кишеню.
  
  У машині Бет несміливо запитала його: "У тебе є?" - так студентка коледжу могла б запитати свого хлопця, взяв він з собою презерватив на побачення.
  
  Він кивнув.
  
  "Він заряджений?"
  
  "Про". Він забув подивитися. Він дістав його і крутив у руках, поки не згадав, як його відкривати. З циліндра на нього дивилися п'ять срібних вічок куль.
  
  "Ага".
  
  Він зачинив її і поклав важкий пістолет у кишеню.
  
  “Це ж не спрацює просто так, чи не так? Я маю на увазі саме по собі".
  
  “ Ні. "Він зауважив, що Бетт пильно дивиться на нього. - Що? - запитав він, заводячи двигун "Лексуса".
  
  “ Ти...... ти виглядаєш жахливо.
  
  Він холодно розсміявся. - Я відчуваю себе жахливо. Пішли.
  
  
  
  
  
  Манассас, штат Вірджинія, це:
  
  Большеколесные вантажівки, похмурі підлітки-пікетники (опис підходить як хлопчикам, так і дівчаткам), машини на вулиці і в кварталах, бари 'Зірки Конфедерації', торгові центри, лабораторії ПХФ, заховані в лісі, бетонні повоєнні бунгало, тихі матері і худі батьки, які змагаються, борються, що борються. Це домашні розбирання. Це рыдающие жінки на концертах Гарту і блюють підлітки у Aerosmith.
  
  І дещо з цього, дуже небагато, становить Грант-авеню.
  
  Це ряд лікарів і юристів. Літтл Тарас, особняки часів громадянської війни з колонами і окремо стоять сараями для гаражів, оточені великими ландшафтними дворами. Тепер Тейт Кольєр під'їхав до найбільшого з цих будинків — безладно вибудованому білому дому в колоніальному стилі на чотирьох акрах землі.
  
  "Хто тут живе?" Запитала Бетт, обережно розглядаючи будинок.
  
  “ Людина, яка знає, де Меган.
  
  "Подзвони Конні", - сказала вона.
  
  "Немає часу", - пробурмотів він і покотив по під'їзній доріжці повз двох Мерседесів — жоден з них не був сірим, як він помітив, — і різко загальмував приблизно в п'яти футах від вхідних дверей, мало не збивши вапнякового лева з його сідала поруч із доріжкою.
  
  "Тейт!"
  
  Але він проігнорував її і вискочив з машини.
  
  "Почекай тут".
  
  Гнів спалахнув у ньому ще сильніше, закипаючи, і він виявив, що люто б'є в двері лівою рукою, а правою стискає рукоятку пістолета.
  
  Двері відкрив великий чоловік. Йому було за тридцять, м'язистий, в брюках і сорочці від Izod.
  
  "Я хочу бачити його", - прогарчав Тейт.
  
  "Хто ти такий?" - запитав я.
  
  "Я хочу бачити Шарпа, і я хочу бачити його зараз".
  
  Витягнути пістолет зараз? Або почекати більш драматичного моменту?
  
  “ Містер Шарп зайнятий прямо в...
  
  Тейт витягнув пістолет з кишені. Він продемонстрував його, швидше, ніж помахав їм, помічникові, або охоронцеві, або ким би він не був. Чоловік підняв руки і позадкував з тривогою на обличчі. "Господи Ісусе!"
  
  "Де він?" - запитав я.
  
  “ Почекайте, містер, я не знаю, хто ви і що тут робите, але...
  
  "Джиммі, що відбувається?" пролунав голос з верхньої площадки сходів.
  
  “ У мене тут проблема, містер Шарп.
  
  "Тейт Кольєр на виклик", - проспівав Джек Шарп. Він глянув на пістолет, ніби Тейт тримав сачок для лову метеликів. "Кольєр, що в тебе там?" Він розсміявся. Обережно, звичайно. Але все одно це був сміх.
  
  "Він був за кермом білого фургона?" Тейт направив пістолет на чоловіка в брюках, який підняв руки. "Обережніше, сер, будь ласка!" - благав він.
  
  "Все в порядку, Джиммі," крикнув Шарп. “ Просто залиш його в спокої. Він заспокоїться. Який фургон, Кольєр?
  
  "Знаєш, який фургон", - сказав Тейт, повертаючись назад до Шарпом. "Це він був тим придурком за кермом?"
  
  “ Чому б тобі не прибрати цю штуку, щоб ніхто не постраждав. І ми поговоримо.... Ні, Джиммі, все в порядку, правда.
  
  “ Я можу застрелити його, якщо хочете, містер Шарп.
  
  Тейт озирнувся й побачив, що дивиться в дуло дуже великого хромованого пістолета, який Джиммі впевнено тримав у руці. Він зауважив, що це був автоматичний пістолет — з затискачами, запобіжниками і всім іншим барахлом.
  
  "Ні, не роби цього", - сказав Шарп. “Він нікому не завдасть шкоди. Кольєр, прибери це. Будь краще для всіх".
  
  Джиммі вперто тримав пістолет направленим у голову Тейта.
  
  Тремтячою рукою Тейт засунув свій пістолет назад у кишеню. “
  
  Підемо нагору.
  
  “ Мені теж піти, містер Шарп?
  
  “ Ні, я не думаю, що ти нам знадобишся, Джиммі. Правда, Кольєр?
  
  "Я так не думаю", - сказав Тейт. "Ні".
  
  "Давай, підіймайся".
  
  Тейт, захеканий після викиду адреналіну, піднявся по сходах. Він пішов за Джеком Шарпом в залитий сонцем кабінет. Він озирнувся і побачив, що Джиммі все ще тримає блискучий пістолет, невизначено спрямований у бік Тейта.
  
  Шарп, одягнений у темно-сині штани з поліестера і червону сорочку для гольфу, був тепер винятково діловим. Більше не жартував.
  
  “ Що, чорт візьми, все це означає, Кольєр?
  
  "Де моя дочка?" - запитав я.
  
  “ Ваша дочка? Звідки мені знати?
  
  “ Хто веде білий фургон? - запитав я.
  
  “ Я вважаю, ви хочете сказати, що хтось стежив за вами.
  
  "Так, хтось стежив за мною".
  
  Коли Тейт побачив вивіску "Ліберті Парк", він згадав, що його клієнти по цій справі минулого тижня скаржилися йому, що за ними стежать приватні детективи. Тейт сказав їм не турбуватися — це була стандартна практика у великих справах (хоча він додав, що вони не повинні робити нічого такого, що не хотіли б зняти на відео). “Точно так само, як хтось стежив за моїми клієнтами. І, ймовірно, моя дружина...
  
  "Я думав, ви розлучені," помітив Шарп.
  
  "Звідки ти це знаєш?"
  
  “ Здається, я щось згадав.
  
  “ Отже, якщо ви стежили за нами...
  
  - Я? Шарп спробував зобразити невинність. Цього не знадобилося.
  
  “— ви теж стежили за моєю дочкою. Яка, так вийшло, зникла тільки сьогодні".
  
  Шарп повільно дістав ключку з сумки з ключками для гольфу, що стояла в кутку його кабінету, звернувся до одного з дюжини м'ячів, що лежали на підлозі, і послав його через кімнату. М'яч не потрапив у чашку.
  
  “Я наймаю адвокатів, які борються за мене в моїх битвах. Як ви добре знаєте, нещодавно вони прикрасили стіни залу суду своїми шкірами. Це всі, кого я наймаю.
  
  - Ніяких консультантів з безпеки? - запитав Тейт.
  
  “Ха, консультанти з безпеки. Це добре. Так, це добре. Ну, ні, Кольєр. У моєї платіжної відомості немає ні приватних детективів, ні консультантів з нагляду. Отже, що це за історія з вашою дочкою?
  
  “ Вона пропала, і я думаю, що за цим стоїш ти.
  
  Ще один удар. Він знову промахнувся повз кубка.
  
  “ Я? Чому? О, я зрозумів. Щоб зняти тебе з перегонів на усних дебатах в наступний четвер в Річмонді, вірно?
  
  "Для мене це має сенс".
  
  “Ну, для мене це не має сенсу. Мені не треба цього робити, щоб перемогти тебе. Знаєш, я звільнив тих недороблених шахраїв, яких ти звинуватив на суді. Тепер я залучив до справи великих хлопців. Ламберт, Стоун і Бернс. Вони тебе переїдуть. Не підлещуйся собі. Вони спалять тебе, як Атланту ".
  
  “ Ліберті-парк, Шарп. Скажи мені. Скільки ти втратиш, якщо його не збудують?
  
  “Парк? Він не проходить? Я не втрачаю ні пенні". Потім він посміхнувся. “Але сума, яку я не зароблю, наближається до півтора мільйонів. Скажіть, хіба це не етично з вашого боку перебувати тут без присутності мого адвоката?"
  
  - Де вона? - запитав Тейт. Скажи мені.
  
  "Я не розумію, про що ти говориш".
  
  “Перестань, Джек. Ти думаєш, я не знаю про те, що обвинувачені переводять клієнтів та адвокатів, щоб ті припинили справи?"
  
  Шарп провів рукою по своїм сивим волоссям. Він сів під своєю фотографією на вісімнадцятій майданчику заміського клубу "Булл Ран", закладу, у якому, до гордості, не було ні одного члена, який не був би білим і протестантом. Теж чоловік — хоча це само собою зрозуміло.
  
  “ Кольєр, я не похищаю людей.
  
  “Але як щодо деяких з цих маленьких півників, які працюють на вас? Я б не став ставити це повз пари або трьох з них. Цей ваш керівник проекту. Уілкінс? Він пробув у Лортоне вісімнадцять місяців.
  
  “ За те, що розповсюджував погані газети, Кольєр, а не за викрадення дівчат.
  
  “Хто знає, кого вони могли найняти? Якийсь псих, який робить викрадення дівчат. І, можливо, йому це подобається".
  
  "Ніхто нікого не наймав", - сказав Шарп, хоча Тейт бачив по його очах, що він розглядає можливість того, що один з його головорізів викрав Меган. Але п'ять секунд в обороні були занадто великі для Джека Шарпа. “Терпіння закінчується, Кольєр. І що я знаю — я всього лише сільський хлопець, — але, якщо я не помиляюся, хіба це не наклеп, або навіт, або щось в цьому роді, що ти поширюєш?"
  
  “ Так подай позов, Джек. Але скажи мені, де вона.
  
  “Ти лізеш не на те дерево, Кольєр. Тобі доведеться пошукати в іншому місці. Ти не можеш ясно мислити. Ти знаєш принца Вільяма так само добре, як твій дідусь знав до тебе. Якщо ви укладаєте угоду, подібну "Ліберті Парк", ви граєте жорстко. Так працює бізнес у цих краях. Але, заради Бога, це не південний схід округу Колумбія, і я не збираюся завдавати шкоди сімнадцятирічної дівчини. А тепер тобі пора йти. Мені потрібно працювати.
  
  Він опустив наступний удар в маленьку чашечку, яка виплюнула м'яч назад йому.
  
  Тейт, з тремтячим від люті підборіддям, втупився у відповідь на набагато більш спокійне обличчя свого супротивника.
  
  - Ти хочеш, щоб я допоміг йому вибратися назовні, - спокійно запитав Джиммі з порога.
  
  Шарп сказав: “Ні. Просто проведи його до дверей. Привіт, поки, радник. Побачимося в Річмонді в наступний четвер. Сподіваюся, ви відпочили і вам зручно. Вони зітруть з тебе кожен дюйм шкіри. На це буде приємно дивитися ".
  
  
  16
  
  
  
  Платон писав, що риторика - це універсальне мистецтво завойовувати розуми аргументами.
  
  Одинадцятирічний Тейт Коллиер вислухав це визначення судді, коли старий чиркав сірником, щоб розкурити свою ароматну трубку, і вирішив, що коли-небудь він "займеться риторикою".
  
  Що б це не значило.
  
  Йому довелося чекати шансу три роки, але в кінці кінців, будучи першокурсником середньої школи, він довів (що ж ще?) свій шлях в Клуб дебатів, хоча він був відкритий тільки для старшокласників.
  
  Турнірні почалися дебати в колоніальній Америці зі Шпигунського клубу в Гарварді на початку 1700-х років і відкрилися для жінок сто років потому з Асоціацією молодих леді в Оберлине, хоча сотні менш формальних товариств, ліцеїв і бджільницьких шкіл завжди були популярні у всіх колоніях. До того часу, коли Тейт вчився в школі, міжвузівські дебати стали звичайним явищем.
  
  Він виступав у сотнях Національних дебатних турнірів, а також у турнірах Асоціації дебатів альтернативного формату - перехресних допитів. Він був членом почесних братств криміналістів — Delta Sigma Rho, Phi Rho Pi та Pi Kappa Delta — і тепер був настільки ж активний Американської асоціації криміналістів, як і в Американській асоціації юристів.
  
  В коледжі, коли було модно виступати проти мілітаризму, антифратности, ротації, Тейт уникав розкльошених штанів і фарби для краваток, воліючи костюми з вузькими краватками і білі сорочки. Там він відточував свою техніку, свою логіку, свої міркування. Якщо ... тоді... Основна посилка, другорядна посилка, висновок. Збивання з ніг солом'яних чоловічків, кругова логіка і тактика його супротивників ad hominem. Він бився з учасниками дебатів з Джорджтауна і Джорджа Вашингтона, з Дьюка і Північної Кароліни, Пенсильванського університету і Університету Джона Хопкінса і переміг їх.
  
  З таким талантом (і, звичайно, з суддею в якості дідуся) юридична школа була неминуча. В UVA він був чемпіоном штату в спорті на останньому курсі Відкритого федерального суду зі спорту адвокатів в Окрузі. Тепер він часто викладав на добре відвідуваних курсах підвищення кваліфікації адвокатів апеляційної інстанції, а його касета Американської асоціації судових юристів стала бестселером в каталозі ABA.
  
  Коли він був випускником UVA і чемпіоном за дебатів в кампусі, Суддя їздив в Шарлоттсвилл, щоб побачитися з ним. Як і було передбачено, він виграв дебати (це був сумно відомий конкурс прихильників Вотергейту). Суддя сказав йому, що він чув, як хтось у залі запитав: “Як цей хлопець з шахти справляється з цим? Він схожий на хлопця з ферми, але коли він починає говорити, це хтось інший. Це як ніби він говорить на мовах ".
  
  Ні, не було нікого, з ким Тейт Коллиер не зміг би перекинутися парою слів. І все ж інцидент з Шарпом вибив його з колії. Він дозволив емоціям диктувати те, що говорив. Що з ним відбувалося? Він втрачав ораторські здібності.
  
  "Я все зіпсував", - пробурмотів він. І розповів Бетт, що сталося.
  
  "Він мав до цього якесь відношення?"
  
  “Я думаю, що так. Він був спритний, дуже меткий. Він чекав мене. Але він також був дещо здивований чому ".
  
  "Що?"
  
  “Я думаю, сталося те, чого він не планував. Це правда. Я не думаю, що його хлопці самі викрали б Меган. Але я думаю, що вони найняли когось для цього. О, та він знав, що ми розлучені і що Меган сімнадцять. Навіщо йому це знати, якщо він не заглядав у наше життя?
  
  "Ти збираєшся розповісти Конні?"
  
  “О, звичайно, радий. Але такі люди, як Шарп, гарні. Вони не залишають незакритих кінців. Ти йдеш по слідах, і вони зникають ".
  
  Вона взяла пістолет, який він поклав на приладову панель. Вона з огидою сунула його в бардачок. “ Хіба ми не пара, Тейт? Зброя, приватний детектив.
  
  Він сказав: “Бет, прости мене. За те, що було раніше".
  
  Вона похитала головою. "Ні, - твердо сказала вона. - В тому, що ти сказав, була правда.
  
  Кілька миттєвостей вони їхали мовчки.
  
  Вона зітхнула, потім задумливо запитала: "Тобі подобається твоє життя?"
  
  Він глянув на неї. Відповів: "Звичайно".
  
  "Просто впевнений?"
  
  “ Наскільки більше ти можеш бути впевнений?
  
  "Ти можеш бути переконливим", - сказала вона.
  
  "Що таке життя, - запитав він, - як не злети і падіння?"
  
  “ Тобі коли-небудь буває самотньо?
  
  Ах, ось тобі питання.... Іноді жінки залишалися на ніч, іноді йшли. Іноді вони вирішували повернутися до своїх чоловіків або коханцям або піти від нього до інших чоловіків, іноді вони говорили про розлучення, а іноді були самотні, ні до кого не прив'язані і чекали дзвінка. Іноді вони представляли Тейта своїм батькам або своїм дітям з настороженим поглядом або, якщо у них нікого не було, говорили про те, як сильно вони хотіли б мати дітей. Вони незмінно говорили, що спочатку хлопчик, а потім дівчинка.
  
  Всі вони зникли з його життя, і, так, більшу частину ночей він був самотній.
  
  "Я дуже зайнятий", - сказав він. "Ти?"
  
  Вона швидко сказала: “Я теж зайнята. Дизайн інтер'єру потрібен усім".
  
  "Звичайно", - погодився він. "З Бредом все добре?"
  
  “О, Бред такий милий. Він справжній джентльмен. Ти не багатьох з них бачиш. Ти був одним з них. Я маю на увазі, ти все ще такий ". Вона розсміялася. "Знаєш, я все чекаю побачити тебе на судовому телебаченні", - сказала вона. “Переслідую серійних вбивць, терористів або щось в цьому роді. Ти сподобався Дев'ятого каналу. Ти давав відмінні інтерв'ю".
  
  "Ось це були часи".
  
  “ Чому ти покинув практику?
  
  Він тримав руки на кермі без десяти два і дивився прямо перед собою.
  
  "Тейт?" повторила вона.
  
  "Звинувачення - гра молодих людей", - сказав він. Вважаючи себе втіленням довіри.
  
  Але Бетт сказала: “Це відповідь. Але не той відповідь".
  
  "Я не кидав тренування".
  
  “Ти знаєш, що я маю на увазі. Ти був найкращим у штаті. Пам'ятаєш ті чутки, що ти отримаєш ту роботу, яку хотів?"
  
  Генеральний соліситор — юрист, що представляє уряд у справах у Верховному суді— найважливіший судовий оратор в країні. Дідусь Тейта завжди сподівався, що його онук зможе отримати цю роботу. І сам Тейт протягом багатьох років мав види на цю роботу.
  
  "Я хотів проводити більше часу на фермі".
  
  "Нісенітниця собача". Що ж, це була виразно нова Бетт Макколл. Неземний янгол спустився на землю з забрудненими щоками. "Чому ти мені не розповідаєш?"
  
  “Добре. Я втратив смак до крові", - пояснив він. “Я порушив кримінальну справу. Я виграв. І пошкодував, що зробив це".
  
  Бетт було дуже соромно за те, що, поки вони були одружені, Тейт відправив шістьох чоловіків в камеру смертників в Джарратте, штат Вірджинія. Її жах перед цим досягненням завжди здавався йому іронічним, тому що вона вірила в безсмертя душ, а Тейт - ні.
  
  "Він був невинний?" - запитала вона.
  
  “Ні, немає. Все було набагато складніше. Він вбив жертву. У цьому не було сумнівів. Але, ймовірно, він був винен у кращому випадку тільки в ненавмисному вбивстві. Вбивство за злочинної недбалості, швидше за все. Захист запропонувала визнати провину — випробувальний термін і консультації. Я відхилив це і погодився на смертельну ін'єкцію. Присяжні засудили його до довічного ув'язнення. В перший тиждень, коли він був у в'язниці, його вбили інші ув'язнені. Насправді, — його голос затремтів“ — його катували, а потім він помер.
  
  "Боже, Тейт".
  
  У тому, що людина чує, він може засумніватися...
  
  “ Я заговорив його до смерті, Бет. Я заворожив присяжних. На моєму боці був дар, а не закон. І він мертвий, хоча не повинен був бути. Якби він вийшов з в'язниці, йому надали б допомогу, він був би зараз живий і, ймовірно, був би прекрасним людиною ".
  
  Але в тому, що він робить, він не може сумніватися.
  
  Він чекав її відрази чи гніву.
  
  Але вона сказала тільки: "Мені шкода". Він подивився на неї і побачив не жалість або каяття, а просте жаль про свій біль. “Вони тебе звільнили? Офіс прокурора співдружності?"
  
  “О, ні. немає. я тільки що звільнилася".
  
  "Я ніколи про це не чув".
  
  “Невеликий випадок. Насправді не заслуговує на висвітлення у пресі. Історія померла на сторінці "Метро" ".
  
  Втупившись на дорогу, Тейт зізнався: "Ти щось знаєш?"
  
  Він відчув, як голова Бетт повернулася до нього.
  
  Він продовжив: “Я хотів розповісти тобі про те, що сталося. Коли я почув, що він помер, я потягнувся до телефону, щоб подзвонити тобі — раніше за всіх. Навіть раніше Конні. Я не бачив тебе більше року. Може бути, два роки. Але я хотів сказати тобі.
  
  "Я б хотів, щоб ти це зробив".
  
  Він усміхнувся. “ Але ти ненавиділа, коли я брався за серйозні справи.
  
  Пішла довга пауза. Вона сказала: “Мені здається, ти відсидів достатньо часу за цю справу. 'Майже у всіх слухання щодо умовно-дострокового звільнення, чи не так?" Коли Тейт просигналила повертати до виїзду з вулиці Бетт, вона сказала: “Не могли б ми просто трохи проїхати? Мені щось не хочеться повертатися додому".
  
  Його рука здригнулася над сигнальним стрижнем. Він вимкнув його.
  
  
  17
  
  
  
  Тейт вів свій Lexus назад через Сентервилл, що деякі з найбільш червоних деревенщин в цих краях зневажливо називали Новою Калькуттой і Новим Сеулом — через осідають тут іммігрантів. Він зробив довгий гак по шосе 29 і звернув на пустельну путівець.
  
  Сонце вже стояло низько, але спека, здавалося, посилилася. В повітрі відчувався кислий, нудотний аромат гниючих листя торішньої осені.
  
  “ Тейт, - повільно запитала Бетт, - а що, якби нічого не сталося?
  
  “ Нічого не сталося?
  
  “Що, якщо її ніхто не викрадав? Що, якщо вона дійсно втекла? Тому що вона ненавидить нас".
  
  Він глянув на неї.
  
  Вона продовжила: "Якщо ми знайдемо її—"
  
  - Коли ми знайдемо її, " поправив він.
  
  “ А що, якщо вона так розсердиться на нас, що не повернеться додому?
  
  "Ми переконаємо в цьому", - сказав він їй.
  
  “Як ти думаєш, ти зміг би це зробити? Вмов її повернутися додому?"
  
  Чи зможу я? він задумався.
  
  У дебатах настає трансцендентний момент, коли на стороні вашого опонента переважна сила логіки і фактів, і все ж ви можете перемогти. Направляючи його в певному напрямку, ви змушуєте його будувати всю свою аргументацію на те, що здається незаперечним фундаментом, логіка бездоганна. Але ви, тим не менш, руйнуєте в той же час, як приймаєте досконалість його аргументації.
  
  Тейт розповідає своїм учням, що це момент, зовсім як у фехтуванні, коли до червоної мішені у вигляді серця злегка доторкаються кінчиком рапіри, в той час як увага фехтувальника зосереджено в іншому місці. Жодних отмахов, ніяких відбивних або сильних ударів, тільки простий смертельний тичок, якого противник навіть не передбачає.
  
  Всі кішки бачать у темряві.
  
  Міднайт - це кішка.
  
  Тому Міднайт може бачити в темряві.
  
  Незаперечний. Чиста логіка.
  
  Якщо не... Опівночі сліпа.
  
  Але якийсь аргумент він міг привести, щоб переконати Меган повернутися додому?
  
  Він подумав про двох листах, які вона написала, і у нього взагалі не виникло ніяких думок; він бачив тільки її неприхований гнів.
  
  "Ми повернемо її", - сказав він Бетт. “Я зроблю це. Не хвилюйся".
  
  Бетт опустила дзеркальце для макіяжу в сонцезахисному козирку, щоб нанести помаду. Тейт раптово перенеслася в ніч, коли вони познайомилися — на ту вечірку в Шарлоттсвилле. Потім він відвіз її додому і провів пристрасні півгодини на передньому сидінні машини, видаляючи всі сліди її рожевого Revlon.
  
  П'ять тижнів тому він запропонував їм з'їхатися.
  
  Дворічний роман в кампусі. Він закінчив юридичну школу в той рік, коли Бетт отримала ступінь бакалавра. Вони виїхали з ідилічного Шарлотсвилля в округ Колумбія, де він працював клерком у федеральному окружному суді; Бетт влаштувалася керуючої книжковим магазином "Нью Ейдж". Вони вели прісну, легке життя, яку Вашингтон пропонував молодій парі, що тільки починає свій шлях. Втіхою Тейта була його робота, а Бетт - те, що вона нарешті була поруч зі своєю сестрою-близнюком, яка жила в Балтіморі і була надто хвора, щоб їхати в Шарлотсвилл.
  
  Одружилися в травні.
  
  Його довоєнна плантація була побудована наступної весни.
  
  Меган народилася два роки тому.
  
  А через три роки після цього вони з Бетт розлучилися.
  
  Коли він озирався назад на їх відносини, його бездоганна пам'ять вже не була такою досконалою. Те, що він пам'ятав, здавалося просто гострими піками острова, який був краєм величезного підводного гірського хребта. Тонка, неземна жінка, яку він бачив на вечірці, співоча прощальну моряцький пісню. Прогулянки за містом. Поїздка через Блакитний хребет до гори Массанаттен. Займалися любов'ю в лісі недалеко від печер Лурай. Тейту завжди подобалося бувати на свіжому повітрі — кукурудзяні поля, пляж, барбекю на задньому дворі. Але інтерес Бетт до зовнішнього світу виник лише з настанням сутінків. "Коли грань між світами стає найтоншою", - сказала вона йому одного разу, сидячи на ґанку готелю в глибині Аппалачів.
  
  "Які світи?" запитав він.
  
  "Ш-ш-ш, послухай", - сказала вона, зачаровуючи його, хоча він знав, що це ілюзія. Що, як він припустив, було незаперечним доказом її здатності накладати чари. Бетті Сью Макколл, віддана своїй сестрі-близнюка, з якої її пов'язувала якась містична зв'язок, яка нервувала навіть рационалистку Тейт, пронизливу фолк-співачку, коллекционерку незбагненного, таємничого, невидимого... Тейт так і не зрозумів, чи то її піднесена загадковість помилково перебільшувала їх любов, то затушевывала її, то це дійсно було суттю їх любові.
  
  Магія...
  
  Зрештою, звичайно, це не мало значення, тому що вони повністю розлучилися, емоційно віддалилися один від одного. Вона стала для нього тим, ким була, коли він вперше був зачарований нею: темноволосої жінкою з його уяви.
  
  Сьогодні вона розглядала своє обличчя в дзеркалі, потираючи якийсь невидимий вада, як він пам'ятав, вона робила багато разів. Вона завжди була жахливо пихате.
  
  Вона перевернула дзеркало назад.
  
  "Пригальмуй, Тейт".
  
  Він глянув на неї. Ні, це був не недолік, який вона розглядала; вона знову плакала.
  
  "Що це?" - запитав я.
  
  "Просто з'їжджай на узбіччя".
  
  Він так і зробив, увійшовши через Службовий вхід парку на полі бою "Булл-Ран".
  
  Бетт вийшла з машини і пішла вгору по пологому схилу. Тейт пішов за нею, і коли вони опинилися на рівному місці, вони зупинилися і одночасно підняли очі до бурхливим хмар над головою.
  
  "У чому справа, Бетт?" Він спостерігав, як вона дивиться в нічне небо. "Шукаєш ангела, який допоміг би тобі щось вирішити?"
  
  Раптово він занепокоївся, що вона образиться на це — прихований натяк на її взбалмошность, — хоча він і не мав на увазі це сардонически.
  
  Але вона тільки посміхнулася і опустила очі від неба. “Я ніколи не захоплювалася цими ангельськими штучками. Занадто візитна картка "Холлмарк", ти знаєш. Але я б не заперечувала проти пари духів".
  
  "Що ж," сказав він, " це було б те саме місце. Генерал Джексон вискочив геть із-за тих дерев і зупинив хлопців з Профспілки на місці. Саме тут він заробив собі прізвисько "Кам'яна стіна". Низьке сонце відбивалося від чорних стволів гармат Союзу далеко.
  
  Бетт повернулася, взяла його за руки і притягнула до себе. “ Обійми мене, Тейт. Будь ласка.
  
  Він обійняв її — вперше за багато років. Вони довго стояли так. Потім знайшли лавку і сіли. Він продовжував обіймати її. Вона взяла його за іншу руку. І Тейт раптово до болю захотілося, щоб Вона була тут, із ними. Вони втрьох разом і всі важкі події минулого мертві й поховані, як бідні тіла солдатів, які померли закривавленими і зламаними на цьому самому місці.
  
  Вітер шумить в деревах, над головою здіймаються хмари.
  
  Раптово промайнула повз них жовта смуга.
  
  "О, що це?" Запитала Бетт. "Дивися".
  
  Він глянув на птицю, яка опустилася поруч з ними.
  
  “ Дай подумати, це звичайний жовтоголовий. Гніздиться на землі і харчується в кронах дерев.
  
  Її сміх злякав його. - Ти знаєш всі ці факти. Звідки ти дізнався?
  
  Його дівчина, двадцяти трьох років від роду, спостерігала за птахами.
  
  "Я багато читаю", - сказав він.
  
  Знову тиша.
  
  "Про що ти думаєш?" запитала вона за мить.
  
  Питання, що жінки часто задають, коли виявляються в тісному контакті з чоловіком і настає тиша.
  
  “ Незакінчена справа? - припустив він. “ Ти і я?
  
  Вона обдумала це. “Раніше я думала, що між нами все скінчено. Але потім я почала дивитися на це як на виконання своєї волі перед тим, як сісти в літак".
  
  "Як це?" - запитав я.
  
  "Якщо ти розіб'єшся, що ж, може бути, всі кінці будуть пов'язані, але чи не краще тобі ще трохи побути тут?"
  
  "Ось тобі і метафора", - розсміявся він.
  
  Вона витратила хвилину, знову розглядаючи небо. “Коли ви сперечалися у Верховному суді п'ять або шість років тому. То велика справа про громадянські права. І в Post про тебе написали. Я всім казала, що ти мій колишній чоловік. Я пишалася тобою ".
  
  "Невже?" Він був здивований.
  
  “Знаєш, що прийшло мені в голову, коли я прочитав про тебе? Здавалося, що коли ми були одружені, ти була моїм голосом. У мене не було свого".
  
  "Ти була тихою, це правда", - сказав він.
  
  “Я думаю, це те, що трапилося з нами. У всякому разі, частина цього. Я повинен був знайти свого ".
  
  “І коли ти так довго шукав"... ". Для тебе ніяких півзаходів. Ніяких компромісів. Ніякого торгу".
  
  Стара Бетт розлютилася б або поринула в своє загадкове мовчання при цих критичних словах. Але вона просто кивнула в знак згоди. “Так, це була я. Я була такою жорсткою. У мене були правильні відповіді на всі питання. Якщо щось було не ідеально, я йшла. Робота, заняття... чоловік. О, Тейт, я цим не пишаюся. Але я відчувала себе такою молодою. Коли в тебе з'являється дитина, все змінюється. Ти стаєш більш..."
  
  "Терпить?"
  
  “Ось саме. ТАК. Ти завжди знаєш потрібне слово.
  
  Він сказав: "Я поняття не мав, про що ти тоді думала".
  
  Думки Бетт могли бути зайняті тим, що приготувати на вечерю. Або королем Артуром. Або приміткою до курсової роботи. Можливо, вона думала про недавню ворожінні на картах Таро.
  
  Можливо, вона навіть думала про нього.
  
  “ Я завжди боялася що-небудь сказати у твоїй присутності, Тейт. Я завжди відчувала себе недорікуватого. Як ніби мені нічого було сказати таке, що зацікавило б тебе.
  
  “ Я люблю тебе не за твої ораторські здібності. Він зробив паузу, зазначивши час дієслова. “ Я маю на увазі, що не це привернуло мене в тобі.
  
  Потім подумала: О, вона права в тому, що сказала раніше.... У нас, людей, є це жахливе прокляття; ми єдині серед тварин віримо в можливість змін — у нас самих і в тих, кого ми любимо. Це може вбити нас і, можливо, тільки можливо, це може врятувати наші приречені серця. Проблема в тому, що ми ніколи не дізнаємося, поки не стане занадто пізно, що саме.
  
  “ Знаєш, коли я нудьгував по тобі найбільше? - сказала вона нарешті. “ Не по святах або пікніків. Але коли я була в Белізі...
  
  "Що?" Раптово запитав Тейт.
  
  Вона кволо махнула рукою в бік жовтого куртки. “ Знаєш, ми з тобою завжди говорили про те, щоб поїхати туди.
  
  Вони читали книгу про мову майя і лингвистах, які подорожували по джунглях Белізу на Юкатані, щоб досліджувати руїни і розшифрувати індіанський код. Місцевість зачарувала їх обох, і вони запланували поїздку. Але вони так і не вирушили в подорож. Спочатку вони не могли собі цього дозволити. Тейт тільки що закінчив юридичну школу і почав працювати секретарем судді за менші гроші, ніж міг заробити хороший юрисконсульт. Потім пішли довгі, дуже довгі години в прокуратурі штату. Після цього, коли вони накопичили грошей, у сестри Бетт трапився серйозний рецидив, і вона мало не померла; Бетт не могла вийти з дому. Потім з'явилася Меган. І через три роки після цього вони розлучилися.
  
  “ Коли ти поїхала? - запитав він.
  
  “ Три роки тому, в січні. Хіба Меган тобі не сказала?
  
  "Ні".
  
  “Я пішов з Біллом. Лобіст?"
  
  Тейт похитав головою, не пам'ятаючи, хто він такий. Він запитав: "Добре провели час?"
  
  "О, так", - запинаючись, сказала вона. “Дуже мило. Було спекотніше, ніж у Пеклі. Дійсно жарко".
  
  "Але тобі подобається спека", - згадав він. "Ти бачив руїни?"
  
  “Ну, Біллу не так вже подобалися руїни. Ми дійсно бачили одну. Ми вирушили в одноденну поїздку. Я ... Ну, я збирався сказати — я хотів, щоб тебе не було зі мною".
  
  "Два роки тому, в лютому", - сказав Тейт.
  
  "Що?"
  
  "Я теж там був".
  
  “Ні! Ти серйозно?" Вона голосно розсміялася. "З ким би ти пішов?"
  
  Її обличчя спотворилося, коли йому знадобилося мить, щоб згадати ім'я своєї супутниці.
  
  "Кеті".
  
  Він вірив, що це Кеті.
  
  "Ти дістався до руїн?"
  
  “Ну, не зовсім так. Це було більше схоже на прогулянку під вітрилом. Я в це не вірю.... Чорт, як щодо цього. Ми нарешті добралися туди. Ми багато років говорили про це відпустці ".
  
  "Наше паломництво".
  
  "Відмінне місце", - сказав він, дивуючись, наскільки сумнівно звучить його голос. "У нашому готелі був дійсно гарний ресторан".
  
  "Це було весело", - сказала вона з ентузіазмом. "І гарно".
  
  "Дуже красива", - підтвердив він. Поїздка була нестерпно нудною.
  
  Її обличчя було звернене до далекої лінії дерев. Ймовірно, зараз вона думала про Меган, а Юкатан зовсім вислизнув з її думок.
  
  "Давай я відвезу тебе додому", - сказав він. “Сьогодні ввечері ми більше нічого не можемо зробити. Нам треба трохи відпочити. Я подзвоню Конні, розповім йому про Шарпа".
  
  Вона кивнула.
  
  Вони поїхали в Ферфакс, і він зупинився перед її будинком. Якийсь час вона мовчки сиділа на передньому сидінні.
  
  "Ти хочеш увійти?" - раптом запитала вона.
  
  Його відповідь балансував на шпилькової голівці, і довгий час він поняття не мав, в яку сторону вона буде нахилена.
  
  Тейт притягнув її до себе, обняв, відчувши аромат парфумів Opium в її волоссі. Він сказав: "Краще не треба".
  
  
  18
  
  
  
  Божевільна Меган розкриває свою справжню сутність.
  
  Вона зовсім не божевільна і ніколи нею не була. Що таке К. М., так це лють.
  
  Він йде до дна, бурмоче вона. Цей засранець Пітер йде до дна жорстко.
  
  Меган Макколл теж була зла, але вона була набагато менш оптимістична, ніж її колега, коли обережно рухалася по коридорах лікарні, затиснувши під пахвою три коробки з пластиковими столовими приборами, а в іншій - скляний ніж.
  
  Хоча фізично вона почувала себе краще, з'ївши півпачки своїх улюблених пластівців — з родзинками і висівками — і випивши дві порції Пепсі.
  
  Слухаю.
  
  Ось так!
  
  Вона почула човгання, кілька кроків Пітера. Можливо, легке дихання.
  
  Ще одне човгання. Голос.
  
  Невже він бурмотів її ім'я?
  
  Так, ні?
  
  Вона не могла сказати напевно.
  
  Може бути, це воно! Добре тримаєш ніж?
  
  Тихіше! Подумала Меган. Вона здригнулася і відчула напад нудоти від страху. Пошкодувала, що їла так швидко. Якщо мене знудить, він почує, і все буде скінчено...
  
  Вона повільно вдихнула.
  
  Неподалік пролунав стукіт. Знову кроки. Вони були близько.
  
  Меган ахнула і закрила очі, залишаючись абсолютно нерухомою, зіщулившись за помаранчевим кріслом з скловолокна.
  
  Вона вжалась у стіну і почала подумки прокручувати рядок за рядком альбом Найбільших хітів Дженіс Джоплін. Вона беззвучно плакала протягом всієї пісні "Я і Боббі Макгі", а потім знову стала викликає, коли подумки заспівала "Down on Me".
  
  Пітер Метьюз побрів геть, назад у свою кімнату, а вона продовжила шлях. Десять нескінченних хвилин потому вона дійшла до кінця коридору, яким вирішила скористатися.
  
  Саме тут вона збиралася розставити пастку.
  
  Їй потрібен був тупик — вона повинна була бути впевнена, з якої сторони він прийде. Однак Божевільна Меган вказує, що це також означає, що у неї не буде шляхи до відступу, якщо пастка не спрацює.
  
  Хто тепер кицька? - Запитала Меган.
  
  Типу, вибачте мене, огризається К. М. у відповідь. Просто даю вам знати.
  
  Вона провела рукою по стіні.
  
  Гіпсокартон.
  
  Меган згадала, як одного разу вона була в домі свого батька. Декілька років тому. Він зустрічався з жінкою з трьома дітьми. Як правило, він подумував про те, щоб одружитися на ній — він завжди так робив, це було так дивно — і зайшов так далеко, що навіть найняв підрядника, який розділив спальню внизу на дві менші для її маленьких близнюків. На півдорозі до завершення проекту вони розлучилися; будівництво так і залишилося незавершеним, але Меган згадала, як підрядники легко розрізали гіпсокартон маленькими пилами. Матеріал здавався таким же неміцним, як картон.
  
  Вона дістала з коробки пластиковий столовий ніж. Він був схожий на іграшковий інструмент. І на мить безнадійність її плану приголомшила її. Але потім вона почала різати. Так! За п'ять хвилин вона проробила в стіні пристойного розміру надріз. Леза виявилися гостріше, ніж вона очікувала.
  
  Приблизно п'ятнадцять хвилин різання йшла добре. Потім, майже раптово, зазубрений край ножа став гладким і притупленим. Вона відкинула його вбік і взяла новий. Почала різати знову.
  
  Вона опустила голову до гіпсокартону і вдихнула його кам'яний вологий запах. Це викликало спогади про Джошуа. Вона допомогла йому переїхати в дешеву квартиру недалеко від Університету Джорджа Мейсона. Робочі латали діри в стінах гіпсокартоном, і цей запах нагадав їй про його студії. Сльози навернулися їй на очі.
  
  Що ти робиш? нетерпляча Божевільна Меган питає.
  
  "Я сумую за нього", - подумки відповіла Меган.
  
  Мовчи і дивися. Про це пізніше.
  
  Ріже, ріже... На долоні правої руки утворилися пухирі. Вона проігнорувала їх і продовжила гіпнотичний рух. Притулилася лобом до гіпсокартону, вдихаючи запах плісняви і мокрої штукатурки. Рука рухалася взад-вперед сама по собі. Думки плутались...
  
  Думала про своїх батьків.
  
  Думаєш про ведмедів...
  
  Ні, ведмеді не вміють говорити. Але це не означає, що у них не можна чогось навчитися.
  
  Вона згадала історію про Шепочуть ведмедів, ілюстрації в книзі, на якій два великих звіра спостерігають, як місто горить ущент. Меган задумалася про сенс цієї історії. Її версія подобалася їй більше, ніж версія доктора Метьюза; мораль для неї була така: люди облажаются.
  
  Але так не повинно було бути. Хто-небудь в селі міг би просто сказати: “Ведмеді не вміють говорити. Забудь про них". Тоді історія закінчилася б словами: "І жили вони довго і щасливо".
  
  Тепер вона працювала лівою рукою, на якій виросли самі собою пухирі. Її коліна горіли, і чоло теж, яким вона притискалася до стіни, щоб спертися. Її спина теж хворіла. Але Меган Макколл відчувала себе напрочуд життєрадісною. Від їжі і кофеїну всередині неї, від простого задоволення від того, що вона прорвалася крізь стіну, від того факту, що вона що-то робила, щоб вибратися з цієї діри в лайні.
  
  Меган теж думала про те, що вона буде робити, коли вийде на свободу.
  
  Доктор Метьюз обдурив її, щоб змусити написати ці листи. Але найдивніше було те, що те, що вона написала, було правдою. О, вона була зла на своїх батьків. І ці погані почуття, здавалося, були закупорені в ній назавжди. Але тепер вони вирвалися назовні. Вони не зникли, немає, але вони гули у неї в голові, стаючи все менше, як надута повітряна кулька, який ти відпускаєш. І в неї з'явилася думка.: Гнів проходить; любов - ні. Ні, якщо це по-справжньому. І вона подумала, що може бути, тільки може бути — з Тейтом і Бетт — любов може бути справжньою. Або, принаймні, вона могла б виявити шматочок справжньої любові. І як тільки вона зрозуміла це, то змогла згадати й інші спогади.
  
  Згадуючи той випадок, коли вони з батьком поїхали в Пентагон-Сіті за покупками, і він дозволив їй повернутися додому на "Лексусі", сказавши тільки: "Спідометр зупиняється на позначці сто сорок, і ти сама оплачуєш всі штрафи". Вони відкрили люк на даху і сміялися всю дорогу додому.
  
  Чи в той раз, коли вони з матір'ю пішли на якусь нудну лекцію про нью-ейдж. Через п'ятнадцять хвилин Бетт прошепотіла: "Давай завалимо цей заклад". Вони вислизнули через задні двері школи, знайшли на ігровому майданчику сніжне блюдце і, притулившись один до одного, гикали і верещали всю дорогу до підніжжя пагорба. Потім вони потягли один одного в "Старбакс" за гарячим шоколадом і тістечками.
  
  І вона навіть подумала про свою вечірці "Солодкі шістнадцять", єдиний раз за — скільки часу? — п'ять-шість років, коли вона бачила своїх батьків разом. Мить вони стояли близько один до одного, біля фуршетного столу, поки її батько вимовляв цю приголомшливу мова про неї. Вона плакала як божевільна, почувши його слова. Протягом кількох хвилин вони здавалися абсолютно нормальною сім'єю.
  
  "Якщо я повернуся додому", - подумала вона тепер.... "Ні, коли я повернуся додому, я поговорю з ними". "Я сяду з ними". О, я влаштую їм гребаной пекло, але потім поговорю. Я зроблю те, що повинен був зробити давним-давно.
  
  Гнів йде, любов - немає....
  
  Лопнув пухир. О, як боляче. О Господи. Вона закрила очі, просунула руку під пахву і сильно натиснула. Печіння стихло, і вона продовжила різати.
  
  Через півгодини Меган зробила в Гипсокартоне отвір розміром шість на три фути. Вона розібрала фігурку і притулила її до підлоги, потім на кілька хвилин притулилася до стіни, переводячи подих. Вона сильно спітніла.
  
  Діра була нерівною, і вся підлога була посипана штукатурної пилом. Вона турбувалася, що Пітер побачить це і здогадається, що вона розставила для нього пастку. Але вікно в цьому кінці коридору було маленьким вкриті жиром і брудом; через нього проникало дуже мало світла. Вона сумнівалася, що хлопчик коли-небудь побачить пастку, поки не стане занадто пізно.
  
  Вона пробралася туди, де його батько — або хтось ще - заклав цеглою вхід в адміністративну зону лікарні, і тихо почала тягати шлакоблоки назад в пастку, насилу долаючи їх вагу. Притащив вісім цеглин назад в коридор, вона почала укладати їх в пророблений отвір, балансуючи один на одного, трохи не по центру.
  
  Потім Меган використала свій скляний ніж і відрізала смужки від подолу своєї сорочки. Вона зв'язала їх в мотузку довжиною десять футів і прив'язала один кінець до одного з блоків у стопці. Нарешті вона вставила шматок гіпсокартону назад в отвір і оглянула свою роботу. Вона призведе Пітера сюди і, коли він пройде повз пастки, смикне мотузку. Сто фунтів бетону обрушилися б на нього зверху. Вона накидалася на нього з ножем і завдавала удари — вона вирішила, що не зможе вбити його, але переріже йому руки і ноги, — щоб переконатися, що він не зможе напасти на неї або переслідувати. Тоді вона вимагала ключі і тікала з усіх ніг.
  
  Меган тихо спустилася в головний коридор і озирнулася. Нічого не було видно, крім кінця мотузки.
  
  Тепер їй просто потрібна була якась принада.
  
  "Я вважаю, що це будемо ми, вірно?" - запитала вона вголос, хоча й пошепки.
  
  Хто ще? Відповідає божевільна Меган.
  
  
  
  
  
  Бетт Макколл налила собі келих шардоне і скинула туфлі.
  
  Вона так звикла до глухого стукоту басу та барабанів, доносяться з кімнати Меган нагорі, що відсутність звуків Stone Temple Pilots або Santana доводило її до сліз.
  
  "Це так засмучує", - подумала вона. Люди можуть впоратися практично з чим завгодно, якщо вміють говорити про це. Ти сперечаєшся. Ви миритеся і живете більш або менш комфортно до кінця своїх днів. Або ви виявляєте непримиренні відмінності і поступово розходьтеся у різні світи. Або ви виявляєте, що ви споріднені душі. Але якщо людину, яку ти любиш, фізично немає — якщо ти не можеш говорити, — тоді у тебе менше, ніж нічого. Це найгірший вид болю.
  
  Будинок тихо гудів і постукував. Де-то клацнув мотор, комп'ютер в сусідній кімнаті видавав звук, більш високий, ніж звук холодильника.
  
  Звуки самотності.
  
  Може бути, вона прийме ванну, подумала Бетт. Ні, це нагадало їй про мильниці, яку Меган збиралася подарувати їй. Може бути —
  
  Задзвонив телефон. Серце шалено забилося, вона схопила трубку. Молячись, щоб це була Меган. Будь ласка... будь Ласка... Нехай це буде вона. Я так сильно хочу почути її голос.
  
  Або, принаймні, Тейт.
  
  Але це було ні те, ні інше. Спочатку розчарована, вона слухала телефонувала, киваючи, все більше і більше цікавлячись почутим. "Добре", - сказала вона. “Звичайно... Ні, півгодини було б цілком достатньо... Дякую. Правда, спасибі тобі.
  
  Повісивши трубку, вона важко опустилася на диван і зробила ковток вина.
  
  "Чудово", - подумала вона, відчуваючи величезне полегшення після трихвилинного розмови з ним. Дзвонив інший терапевт Меган — колега доктора Хенсона, лікар по імені Білл Пітерс, і він збирався поговорити з нею про дівчинку. У нього не було ніяких конкретних новин. Але він хотів поговорити з нею про зникнення її доньки. Його голос звучав так обнадійливо, так втішно.
  
  Її цікавила тільки одна річ, яку доктор сказав під час свого дзвінка. Чому він хотів побачити її наодинці? Без присутності Тейта?
  
  
  III
  
  
  
  АДВОКАТ ДИЯВОЛА
  
  
  19
  
  
  
  "Коли ти подзвонила," зізналася Бетт Макколл, "мені було трохи не по собі".
  
  "Звичайно", - сказав чоловік, входячи в кімнату. Доктор Білл Пітерс здавався впевненим у собі, задоволеним собою. У нього було гарне обличчя. Його очі, спрямовані на Бетт, випромінювали співчуття. "Який жахливий, жахливий час для тебе".
  
  "Це якийсь кошмар".
  
  "Мені дуже шкода". Він був високим чоловіком, але ходив трохи сутулячись. Його руки висіли з боків. На обличчі була добродушна усмішка. Бетт Макколл, невисока і тендітна, постійно усвідомлювала силу росту і постави. Хоча вона була на фут нижче і набагато легше, вона відчула — по одній тільки його відстороненою позі, — що він був одним з найменш загрозливих чоловіків, яких вона коли-небудь зустрічала.
  
  Він схвально оглянув будинок. “ Меган сказала, що ви талановитий дизайнер інтер'єрів. Хоча я не знав, наскільки талановитий.
  
  Бетт відчула подвійний приплив задоволення. Йому сподобалися її кропіткі зусилля зробити свій будинок красивим. Але набагато важливіше для неї було те, що Меган дійсно зробила їй комплімент в присутності незнайомої людини.
  
  Потім спогад про листі повернулося, і її настрій запаморочилось. Вона запитала: “Ви чули про доктора Хансоне? Той жахливий випадок з його матір'ю?"
  
  Особа доктора Пітерс запаморочилось. “Це, мабуть, якась плутанина. Я знаю його багато років". Він глянув на кришталеву кулю на її книжковій полиці. "Він був прихильником ассистированного самогубства, і я думаю, що він дійсно говорив про це зі своєю матір'ю".
  
  "Ти знаєш?"
  
  “Але я думаю, вона неправильно витлумачила те, що він сказав. Ви знаєте, що медсестра сказала, що його мати зняла шприц з візка з ліками".
  
  Бетт обдумала це. Можливо, Тейт помилявся щодо того, що хтось підставив доктора Хенсона, щоб той потрапив у в'язницю і був недоступний для розмови з ними.
  
  "Доктор..."
  
  “ О, кличте мене Біллом. Будь ласка.
  
  “Він хороший терапевт? Доктор Хенсон?"
  
  Терапевт оглянув гобелен в рамці з Франції, що висів над кушеткою.
  
  Чому він зволікає з відповіддю?
  
  "Так, він дуже хороший", - сказав доктор Пітерс через мить. “В певних областях. Яке у вас склалося про нього враження?"
  
  "Ну, - сказала вона, "ми ніколи не зустрічалися".
  
  "Ти не казала?" Він здавався здивованим. "Він не говорив з тобою про Меган?"
  
  “Ні. А мав?"
  
  “Ну, може бути, з-за нещасного випадку з його матір'ю"... у нього було багато турбот.
  
  "Але це сталося тільки на цьому тижні", - зазначила Бетт. "Меган зустрічається з ним майже два місяці".
  
  За його особі вона бачила, що насправді він не міг захистити свого друга.
  
  “Ну, чесно кажучи, я думаю, що йому варто було поговорити з вами. Я б поговорив. Але у нас з ним дуже різні стилі. Місіс Макколл —"
  
  “ Бет, будь ласка.
  
  "Бетті?"
  
  “ Бетті Сью. "Вона посміхнулася, а потім почервоніла. Сподівалася, що він не міг цього бачити, вдячна приглушенному висвітлення. - Все в порядку.... Глибокий, похмурий секрет? Мене звуть Беатріс Сьюзен Макколл. Моя сестра...
  
  “ Твій близнюк. Меган розповіла мені.
  
  “Абсолютно вірно. Її звати Сьюзан Беатріс. Нас назвали через дислексії. Я не можу сказати тобі, скільки років ми виношували плани помсти мамі і татові за цей маленький трюк".
  
  Він розсміявся. “ Скажіть, чи можу я попросити у вас склянку води?
  
  "Звичайно".
  
  Вона помітила, що він швидко оглянув її — вузькі чорні джинси і чорну блузку. Звисали дикуваті сережки у вигляді півмісяців і падаючих зірок. Вона попрямувала на кухню. “ Заходь сюди. Ти віддаєш перевагу содову? Чи вино?"
  
  “ Ні, спасибі.... О, дивись. "Він взяв пляшку "Миц мерло", яку Бред купив для них минулого тижня, але вони ще не встигли розпити. Він глянув на цінник у вісімнадцять доларів. “Забавно, я тільки що купив ящик цього. Це чудове вино. Вісімнадцять - відмінна ціна. Я заплатив двадцять один долар за пляшку - і передбачалося, що це буде знижка.
  
  “Ти знаєш цей виноградник? Бред сказав, що його дійсно важко знайти".
  
  "Так і є".
  
  "Давай відкриємо його," сказала вона.
  
  "Ти впевнений?"
  
  "Ага". Бетт була щаслива справити на нього враження. Вона відкрила і налила вино. Вони цокнулися келихами.
  
  "Ви живете в цьому районі?" - запитала вона.
  
  “ В Ферфаксі. Недалеко від будівлі суду. Це миле містечко. Тільки ... там багато юридичних контор, і ці юристи приходять і йдуть у будь-який час. Іноді це зводить мене з розуму.
  
  Вона коротко розсміялася. Він підняв брову. Вона думала про всіх ночах, які Тейт провів у цьому самому районі, допитуючи ув'язнених і поліцію і повертаючись додому в десять або одинадцять. "Тейт—"
  
  "Твій колишній".
  
  “ Вірно. Боюся, він один з них. Я маю на увазі, працює допізна.
  
  “О, точно. Меган сказала мені, що він юрист. Але він живе не в Ферфаксі, чи не так? Хіба ж вона не казала мені, що у нього десь є ферма?"
  
  “ Принц Вільям. Але його офіс тут.
  
  Доктор Пітерс посміхнулася і оглянула колекцію магнітів на холодильник, яку вони з Меган зібрали. У неї защеміло серце, коли вона побачила їх. І їй довелося відвести погляд, щоб не розплакатися.
  
  Він поставив їй кілька запитань про бізнес по дизайну інтер'єрів у Вірджинії. Виявилося, що його мати була декоратором.
  
  "Де?" - запитала вона.
  
  "Бостон".
  
  “Без жартів! Ось звідки родом Макколлы." Вона вказала на кілька фотографій своєї сім'ї перед Олд Айронсайдз і у дворі перед будинком, на задньому плані височіє будівля Prudential building.
  
  "Звичайно", - сказав він. “Мені здалося, я вловив легкий акцент. Я везу cah в pahty ..."
  
  Вона розсміялася.
  
  "Ти сумуєш за цим?" - запитав він.
  
  “Ні. Ми переїхали сюди, коли мені було десять. Південь безумовно подобається мені більше, ніж Нова Англія".
  
  "В тій мірі, в якій це Південь", - припустив він.
  
  "Це правда".
  
  Він взяв у неї келих і знову наповнив його. Він повернув його і, притулившись до стільниці, глянув на дорогу посуд з нержавіючої сталі. "Я люблю готувати", - сказав він. "Це моє хобі".
  
  “Я теж. Приємно відкрити вино, вийти на кухню і почати нарізати кубиками".
  
  Він підняв важкий різницький ніж Сабатье і обережно перевірив лезо великим пальцем. Кивнув. “ Гострі ножі — це...
  
  "— безпечніше, ніж нудні", - сказала вона. "Цьому мене навчила моя мати".
  
  "Мій теж", - сказав він, мить зважуючи ніж у руці, уважно вивчаючи лезо. Потім він поклав його на стіл. "Може, нам повернутися в іншу кімнату?"
  
  "Звичайно".
  
  Він кивнув у бік дверей. Вона пройшла попереду нього у вітальню. Бетт села на диван, а він підійшов до книжкових полиць, подивився на її колекцію кристалів і кілька коробок з картами Таро.
  
  - Хіба ти не знала, що тобі слід зберігати свої карти Таро загорнутими в шовк? - дорікнув він.
  
  "Ти знаєш про це?" Вона розсміялася.
  
  "Звичайно, хочу".
  
  "Я дійсно захопилася окультизмом давним-давно". Вона посміхнулася і зрозуміла, що вперше за весь день розслабилася. "У молодості я була трохи божевільною".
  
  “Ти виглядаєш збентеженою. Тобі не слід бентежитися. Я думаю, що наша духовна сторона так само важлива, як наша фізична і психічна боку. Я використовую цілісний підхід в своєму лікуванні. Часто я прописую трави — вони надають як органічну, так і психосоматичне дія ".
  
  "Я намагаюся використовувати їх кожного разу, коли можу", - сказала Бетт.
  
  "Якщо моїм пацієнтам, щопотрібно, я б вважав за краще, щоб це був звіробій, а не Прозак".
  
  Він був лікарем, який так себе почував? Як часто вона пояснювала це лікарям, або друзів, або Тейту, але в кращому випадку наштовхувалася на ввічливо-насторожений погляд.
  
  Доктор Пітерс продовжив. “Для мене це має великий сенс. Візьміть карти Таро ... вони пророкують майбутнє? Ну, в деякому сенсі вони це роблять. Вони змушують нас поглянути на те, хто ми є, на те, яке місце ми займаємо в божестві або Сверхдуше...
  
  "О, ви знаєте Емерсона?" - запитала вона, вказуючи на книгу його творів.
  
  Доктор Пітерс підійшов до нього і взяв книгу з полиці. Він перегорнув її, підняв книжку і показав їй назву есе "Сверхдуша". “Я читаю його з коледжу.... Я думаю, що ворожіння змушує нас поглянути на те, як ми вписуємося в життєву силу, на що схожі наші відносини, змушує нас задуматися, куди ми йдемо. Це повинно вплинути на наше майбутнє".
  
  "Це правда", - сказала вона, відчуваючи тепло і затишок. Вона надпила ще вина. “Це те, що я завжди відчувала. Більшість людей цього не розуміють. Вони просто сміються над ворожіннями мадам Зостры. Це нечесно. Мій колишній...
  
  Але вона вирішила залишити цю думку в спокої. І доктор Пітерс не став підштовхувати її до закінчення.
  
  Доктор дивилася на її книжкову полицю, схиливши голову набік. Вказуючи на тома. “А, Джозеф Кемпбелл. Це дуже добре. Звичайно, звичайно... Ви знаєте Юнга?"
  
  "Зразок того, не зовсім".
  
  “Про архетипи? Є певні усталені міфи, які, як ми бачимо, спливають в житті людей. Легенда про Артура — ви знаєте її?"
  
  Знаєш це? подумала вона, посміхаючись про себе. Я пережила це.
  
  "Т. Х. Уайт, Камелот, все це". Вона вказала на стару копію "Король минулого і майбутнього".
  
  "Що це за книга", - сказав він. "Про, і Тумани Авалона", - кивнувши на книгу.
  
  "Кращий", - сказала вона з ентузіазмом. Згадуючи, що у Тейта не було часу ні на що з цього. Вона виявила, що старі гнів і образи знову сколихнулися, і згадала, скільки втіхи вона знайшла в світі Нью Ейдж. Перед нею був чоловік, який дійсно розумів її. Це було так свіжо...
  
  Доктор Пітерс чокнулся своїм келихом з її, і вони відпили. Її келих був майже порожній. І все ж вона не відчувала себе п'яною, вона відчувала піднесений настрій. Він сів поруч з нею. “Um, Bett... Я не знаю, чи багато Меган розповіла тобі про мене.
  
  “Нічого, насправді. Але вона не хотіла говорити про своїх сеансів терапії. Це те, що ми збиралися зробити сьогодні, Тейт і я. Зустрінемося з нею за ланчем і дізнаємося, як все пройшло ".
  
  Він кивнув. Він дійсно був досить вродливим чоловіком, добре складена. Дизайнер інтер'єрів Бетт Макколл вважала: пропорції вирішують все.
  
  “Доктор Хенсон бачилася з нею частіше, ніж я. Але я хотіла зайти сьогодні ввечері і просто трохи поговорити з вами про неї. Постараюся вас заспокоїти ".
  
  О, я візьму це. Я прийму все, що ви захочете дати мені у відділі запевнень.
  
  “ Ти що-небудь чув від неї? - запитав він.
  
  “Ні слова. Але відбуваються деякі цікаві речі".
  
  "Якого роду речі?"
  
  “Ми думаємо, можливо, хтось стежив за нею. Мій чоловік ... мій колишній чоловік думає, що це може бути пов'язано зі справою, над яким він працює. Він думає, що людина, на яку він подає в суд, намагається відвернути його або щось в цьому роді. Я не знаю."
  
  “ Є які-небудь... що сказали б у поліції Нью-Йорка? Є які-небудь конкретні зачіпки?
  
  “Не зовсім. Але Тейт зв'язався зі своїм другом в поліції".
  
  “Про, це той детектив, який телефонував мені? Він поставив мені кілька запитань про Меган. Ем, нагадай, як його звати?"
  
  "Константинатис".
  
  “ Вірно. Що ж, " продовжив він, наливаючи ще вина, - думаю, тобі слід знати, що я йому сказав.
  
  "Що це?" - запитав я.
  
  “ Я не думаю, що їй загрожує якась небезпека.
  
  "О, вона сказала тобі що-небудь про втечу?" Швидко запитала Бетт. "Ти б сказав мені, якби вона це зробила".
  
  “Зазвичай це конфіденційно. Але ... так, я б сказав тобі. І вона не сказала нічого конкретного з цього приводу, хоча завжди говорила про поїздку у велике місто, такий як Сан-Франциско або Нью-Йорк ".
  
  “В її машині знайшли розклад поїздів Amtrak. Вона зазначила поїзда до Нью-Йорка".
  
  Він кивнув, ніби розгадав таємницю. “Я б припустив, що так і сталося. Ні, я б сказав, що я впевнений, що так і сталося. Я дійсно сумніваюся, що за нею полюють переслідувачі або страховиська.
  
  "Чому ти так впевнений?"
  
  Він не відповів їй. Замість цього він сказав: “Я думаю, нам потрібно ще вина. Я принесу. Добре?"
  
  "Звичайно".
  
  Доктор Пітерс зник на кухні. За хвилину він повернувся, сів і налив собі. Через хвилину він запитав: "Як ваш чоловік ставиться до своєї дочки?"
  
  "У Тейта..." Вона підшукувала слова.
  
  Він запропонував один. “ Байдужий?
  
  “Так. У нього ніколи не було особливих відносин з Меган".
  
  “Я розумію це. Але чому?"
  
  Тепер вона дивилася на кришталеву кулю. У ньому відбивався помаранчевий відблиск електричної лампи. Вона втупилася на спотворену трапецію світла і сказала: “Тейт хотів бути його дідусем. Він був відомим юристом і суддею в окрузі. У нього була велика сім'я, традиційний спосіб життя. Що ж, Тейт хотіла цього — і гарної, надійної фермерки ". Вона підняла руки і грюкнула себе по стегнах. “Замість цього він отримав мене. Велике розчарування".
  
  "Ні, це не ви". Доктор криво посміхнувся. “Я бачу це. Було дуже несправедливо по відношенню до вас, що він чекав цього".
  
  "Зі мною?" - запитала вона. "Несправедливо?"
  
  "Звичайно", - сказав він, ніби це було очевидно. “У вашого чоловіка був спотворений рівень очікувань— заснований на дитячому погляді на минуле, і він намагався спроектувати це на вас. Тримаю парі, він багато працював, проводив час далеко від дому.
  
  “ Так, говорив. Але я теж був зайнятий. Моя сестра захворіла...
  
  - У неї хворе серце.
  
  О, вона могла б говорити з цією людиною годинами! Вони познайомилися всього тридцять хвилин тому, і все ж він знав її. Знав її краще, ніж Тейт, навіть після стількох років шлюбу.
  
  "Абсолютно вірно".
  
  “Але чому ти береш провину на себе? Ти приваблива, розумна, у тебе є власна думка. Якщо ти хотіла незалежного життя, чому тебе це повинно засмучувати? Мені здається, що у всьому цьому винен він. Він одружився, знаючи, ким ти була, і намагався змінити тебе. І, ймовірно, в деяких не зовсім чесних стосунках.
  
  “ Менш ніж чесний?
  
  “Б'юся об заклад, він здавався підтримує. Він, ймовірно, сказав: "Дорога, роби все, що хочеш. Я підтримаю це ".
  
  Вона була приголомшена. Доктор Пітерс як ніби заглянув прямо в її спогади. "Так, це саме те, що він сказав".
  
  “Але насправді, те, що він робив, було протилежним. Невеликі коментарі, навіть мову тіла, які підірвали б твій дух. Він хотів, щоб ти була босий і вагітної, і хотів, щоб ти відмовилася від свого життя, приготувала для нього вечерю на столі, народила йому виводок дітей, не звертала уваги на свою хвору сестру. І він збирався зробити собі ім'я в якості прокурора і послати до біса всіх інших ". В його очах промайнула біль — її біль. “Те, що він зробив з тобою, було жахливо. Непростимо. Але я вважаю, це зрозуміло. Його характер, ти знаєш".
  
  "Характер".
  
  “ Знаєш старе вираз? 'Характер чоловіка - це його доля'. Це твій колишній чоловік. Зараз він пожинає те, що посіяв. Меган втекла.
  
  "Хотіла б я в це повірити", - подумала Бетт. Будь ласка,... Зараз сльози. Від вина, від дивного комфорту, який вона відчувала, роками болю, сум'яття і самотності пішли геть. "Я..." У неї перехопило подих. "Він сідав, розмовляв зі мною і казав, що любить мене і що він може для мене зробити —"
  
  "Фокуси," швидко сказав доктор Пітерс. “ Всі фокуси.
  
  “Я не міг з ним сперечатися. У нього на все була відповідь".
  
  “Він вкрадливий, чи не так? Спритний співрозмовник. Меган розповіла мені про це ".
  
  “О, тобі краще повірити в це. Я не міг перемогти його. Не словами. Ніколи. Я завжди йшов, відчуваючи себе, не знаю, ображеним, я думаю ".
  
  “Бетт, більшість жінок змирилися б з цим. Вони залишалися б і руйнували себе. І своїх дітей. Але у тебе вистачило сміливості щось з цим зробити. Щоб діяти самостійно."
  
  "Але Меган... вона страждала..."
  
  “ Страждала? Він розсміявся. - З-за нього, так. Не через тебе. Ти виконав з нею чудову роботу. Вип'ємо за тебе. "Він постукав по її келиху, і вони випили. Кімната попливла. Вона зрозуміла, що він присунувся до неї дуже близько, і їй сподобалася ця близькість.
  
  "Чудова робота?" Бетт похитала головою, відчувши, що її очі наповнюються сльозами. "О, я так не думаю".
  
  Доктор Пітерс твердо сказав: "Ну, якщо б кожна мати піклувалася про своїх дітей так, як ви дбаєте про Меган, я б розорився".
  
  "Ти справді так думаєш?" запитала вона здавленим голосом. Сльози текли швидко. Але вона анітрохи не зніяковіла. Перед цим чоловіком. Вона могла сказати йому все, що завгодно, вона могла зробити все, що завгодно. Він би зрозумів, він би пробачив, він утішив. Вона задумливо сказала: "Шкода, що Вона так не думає".
  
  "Про, але вона знає". Він спохмурнів в замішанні.
  
  "Ні, ні ... Там лист ..." Вона подивилася на свою сумочку, де жахлива записка дівчата лежала, як калюжка холодної крові.
  
  “ Детектив розповів мені про це. Це головна причина, по якій я хотів вас побачити. Наодинці, без вашого чоловіка. Він взяв у неї келих і поставив на стіл. Потім він нахилився вперед, взяв її руки в свої. Дивився на неї, поки вона не заглянула в його темні очі, майже загипнотизированная. “Послухай мене. Слухай уважно. Вона не мала на увазі те, що написала тобі.
  
  "Вона—"
  
  “Вона. Не. Мав на увазі. Це. Ти чуєш, що я кажу?"
  
  Бетт тряслася від ридань. "Але те, що вона написала, це було так жахливо ..."
  
  "Ні, - сказав він твердим голосом. “ Ні. "Він був повністю зосереджений на ній. Вона подумала про інших чоловіків у своєму житті, з якими у неї були серйозні розмови. Тейт часто була десь в іншому місці - думала про справи або намагалася проаналізувати те, що вона говорила. Бред окидывал її обожнює поглядом. Але доктор Пітерс дивився на неї як на особистість.
  
  “Ось що ти повинен зрозуміти. Твій лист нічого не значить".
  
  О, будь ласка, подумала вона, будь ласка, поясни, як це сталося. Будь ласка, поясни мені, чому я не відьма, будь ласка, поясни, чому моя дочка все ще любить мене. Вона подумала про виразі, яку чула якось і вважала правдивим: "Ти вб'єш за свою пару, але ти помреш за свою дитину". "Ну, я б так і зробила", - подумала вона. Якщо б тільки Вона знала, що вона так себе відчуває.
  
  Він стиснув її руки. “Ваша дочка ненавидить вашого чоловіка. Я не знаю, який генезис цього, але це дуже глибоко вкорінене почуття".
  
  Бетт відчула неможливість втиснути сімнадцять років у кілька хвилин. Її погляд впав на настільну гру "Монополія", пылившуюся на полиці. “Було так багато речей, які вона хотіла отримати від Тейт... Меган хотіла, щоб ми грали в ігри разом, Тейт, вона і я. Але він ніколи цього не зробить. І потім...
  
  "Це не має значення", - перебив лікар. “Факт в тому, що вона була дитиною, а він був батьком, і він підвів її. Меган знає це і ненавидить його. Гнів усередині неї разючий. Але він спрямований тільки на нього — я тобі це гарантую. Вона так сильно тебе любить ".
  
  Тремтячи від сліз. “ Але лист...
  
  “Ти знаєш принципи Едіпа і Електри? Привабливість синів, матерів, дочок і батьків?"
  
  "Трохи, я думаю".
  
  “У підсвідомості Меган її гнів на вашого колишнього чоловіка змушує її почувати себе страшенно винною. І направляти його тільки на нього нестерпно. З-за природного потягу між батьками і дочками вона мала або взагалі не писати листів, або написати вам обом. Вона була психічно не здатна спрямовувати свій гнів тільки на його істинний джерело ".
  
  "Про, якщо б я могла в це повірити..."
  
  “Під час наших сеансів вона завжди говорила мені, як пишається тобою. Як вона хоче бути схожою на тебе. Яка важка у тебе було життя. Запевняю тебе, без сумніву, вона жалкує про те, що написала тобі листа. Вона не це мала на увазі. Вона б все віддала, щоб забрати свої слова назад.
  
  Бетт опустила голову і закрила обличчя руками. Чому кімната так сильно попливла перед очима? Його рука обняла її за плечі.
  
  "Ти в порядку?"
  
  Вона кивнула.
  
  "Вона повернеться?" Запитала Бетт.
  
  “Я ні на мить в цьому не сумніваюся. Це може зайняти деякий час — ваш чоловік завдав серйозної шкоди. Але нічого непоправного. Меган знає, що кращої матері в світі і бажати не можна. Ти все зробила правильно. Вона любить тебе і сумує за тобою ".
  
  Бетт притулилася до його грудей, відчула, як напружилися м'язи його рук, коли він тримав її. О, коли в останній раз їй було так добре, так легко, так затишно? Роки. Вона відчула його гаряче дихання у себе на маківці. Вона відчула слабкий запах лосьйону після гоління.
  
  "У мене паморочиться голова".
  
  Вона так сказала? Чи подумала?
  
  Вона плакала і сміялася.
  
  Рука доктора торкнулася її чола. "Ти така гаряча..."
  
  Він обійняв її міцніше, і його рука ковзнула вниз, пальці обхопили її шию. Електричний озноб пробіг по її тілу, а потім її руки обвилися навколо нього, притягаючи до себе. Її голова була піднята, і вона притулилася щокою до його щоки.
  
  Ні, ні, подумала вона. Я не можу цього робити...
  
  Але вона думала про цих словах зовсім з іншого місця, дуже далеко. І для неї було неможливо послабити хватку на людину, який зцілив її спливала кров'ю душу. Він думає, що я хороша мати, він думає, що я хороша мати, він думає...
  
  Він нахилився і поцілував її сльози.
  
  Легкий дотик його губ було таким приємним...
  
  Вона була дуже легковажна, така щаслива...
  
  Потягуючись, влаштовуючись зручніше... В кімнаті було жарко, кімната була чудовою...
  
  І що це було? вона думала як схвильована старшокласниця.
  
  Він цілував її в губи. Чи це я його цілую? Бетт не знала. Все, що вона знала, це те, що хотіла бути поруч з ним. Чоловікові, який знайшов її єдиний найгірший страх і вбив його на смерть.
  
  "Ні", - запротестував він. Але його голос був пошепки.
  
  Але вона не відпускала його. Вона знала, що повинна зупинитися, але не могла. Вона притягнула його до себе на диван, відмовляючись відпускати, назавжди обвивши руками його шию. Кімната наповнюється теплом, обертається, оранжеві вогні, жовті вогні...
  
  Тепер цілуюся сильніше.
  
  Руки на її животі, потім на грудях. Вона подивилася вниз і не здивувалася, побачивши, що її блузка розстебнута. Ліфчик задран, його пальці обхопили її груди. Це здавалося цілком природним. Бавовна, застібка її джинсів розстебнулася. Це зробив він або вона? Це не мало значення. Бути ближче до нього - це все, що мало значення, чути, як він шепоче все, що хотів би прошепотіти їй на вухо, лежачи на неї зверху. Це було те, чого вона хотіла почути, як він говорить з нею. Секс не мав значення, але вона з радістю дала б йому це, якщо б тільки він продовжував заспокоювати її, продовжував говорити з нею...
  
  Вона відкрила рот і міцно поцілувала його.
  
  А потім настав кінець світу.
  
  Вхідні двері відчинилися. І знайомий голос закричав: “Бет!"... чому, Бет!
  
  Задихаючись, вона сіла.
  
  Доктор Пітерс відступає з враженим виразом на обличчі.
  
  Бред Маркхем стояв у дверях, його обличчя перетворилося на маску жаху. Ключ від її будинку з гучним дзвоном впав на підлогу. “ Що... В нього перехопило подих. “ Що...
  
  “ Бред, я думала...
  
  "Я був в Балтіморі?" він виплюнув. Він похитав головою. “Я був. Подзвонив поліцейський і розповів мені про Меган. Я поїхав, щоб бути з тобою... Твоя дочка пропала, а ти з ким-то трахаешься. Ти зраджуєш мені?"
  
  "Ні", - сказала вона, відчуваючи слабкість і нудоту від вина і потрясіння. Знову підступають сльози. Сльози жаху. “Ти не розумієш. Я не це мала на увазі. Я не розумів, що роблю.
  
  "Вибачте." доктор Пітерс виглядала переляканою. “ Я не знала, що у вас є хлопець. Ви ніколи нічого не говорили.
  
  “ Хлопець? - Виплюнув Бред. “ Ми заручені.
  
  "Ти що?" Доктор втупився на Бреда. “Мені дуже шкода. Вона ніколи нічого не говорила".
  
  "Як ти могла?" Бред виплюнув, гніваючись на неї. “Після всього, що я зробив для тебе? І Меган? Як ти могла?"
  
  "Я не знаю, що сталося..."
  
  Бред вийшов на вулицю, залишивши двері відчиненими.
  
  "Ні!" Закричала Бетт, схлипуючи, стягуючи ліфчик і застібаючи блузку, поки, спотикаючись, йшла до дверей. "Почекай".
  
  Крізь сльози вона побачила, як машина Бреда з вереском помчала вулицею.
  
  Притулившись до одвірка, ридаючи, опускаючись на підлогу. Близький до непритомності, бажає померти....
  
  "Ні, ні, ні..."
  
  Потім доктор став поруч з нею, присівши навпочіпки. Його губи наблизились до її вуха. Коли він заговорив, голос так відрізнявся від заспокійливого гудіння, яке було десять хвилин тому. Це був флінт, це була вода з льодом. “Те, що, як я тобі сказав, Меган сказала про тебе? Це неправда. Я сказав це тільки для того, щоб ти відчув себе краще... Все, що вона мені сказала, це те, що ти егоїстична повія. Я їй не повірив. Але, думаю, вона була права. Він зробив останній ковток вина. “ Яка ж ти жалюгідна пародія на матір.
  
  Доктор підвівся, поставив склянку на стіл і, переступивши через неї, вийшов за двері. Здавалося, він посміхався, хоча Бетт була засліплена сльозами і не могла сказати напевно.
  
  
  
  
  
  Тейт Коллиер повісив трубку. Зітхнув.
  
  Ні, чувак, Джоша все ще немає вдома. Я не знаю, де він. Ти дзвонив вже рази три. Може, залишимо це? Гаразд?
  
  Ну, і де, чорт візьми, був хлопець Меган?
  
  Конні теж все ще не було в офісі. Тейта дратувало, що детектив не передзвонив на його сторінку.
  
  Він погодував далматинця і почав ходити взад-вперед по своєму ґанку, дивлячись на ясне раннє вечірнє небо і квітневу сходи над своїми полями.
  
  Більше ніяких мертвих повстанців, яких він міг бачити.
  
  Його погляд знову зупинився на старій лаві для пікніка на задньому дворі. Згадавши, як Бетт отцепляла японські ліхтарики, відчувши дивну спеку тієї осені багато років тому, відчувши залишкову втому після похорону. Спітнілий листопад, гарячий вітер жене хрусткі скручені листя з кошлатою траві.
  
  Він згадав:
  
  Бетт дивиться на нього згори вниз. Питає: "Що це?"
  
  Стривожена, вона дивилася на вираз його обличчя.
  
  Що це, що це, в чому справа?... Просте питання. І все ж простими словами неможливо передати відповідь — що двоє людей, які колись любили один одного, більше не закохані.
  
  Він закрив очі. "Я більше не хочу бути одруженим на тобі", - сказав він.
  
  До побачення...
  
  Тепер Тейт відвів погляд від лавки і нетерпляче подивився на безпровідний телефон, який стоїть на гойдалці біля ганку. Чому він не —
  
  Телефон задзвонив. Він моргнув і зняв трубку з підставки.
  
  "Алло?"
  
  Мить тиші. Потім: "Тейт?"
  
  “Я тут, Бет. Що сталося?" Його серце похололо від звуку її голосу.
  
  “ Я прямую в Балтімор.
  
  “Ти такий? Чому?"
  
  Знову тиша. "Бред кинув мене".
  
  “ Що? В такий час, як це?
  
  “Це не його вина. Я зробила щось дурне. Я не знаю... Я не хочу вдаватися в подробиці. Це... О, Господи, який безлад".
  
  “ Бет, у тебе жахливий голос. Ти плачеш?
  
  “ Я не можу говорити про це. Не зараз.
  
  “ Коли ти повернешся? Що щодо Меган?
  
  "Мені все одно".
  
  Він почув повну поразку в її голосі. “ Що ви маєте на увазі?
  
  “О, Тейт. Ми все зіпсували. Ми нічого не можемо вдіяти. Ми зруйнували її життя, вона зруйнувала нашу. Може бути, вона повернеться, а може і ні. Давай просто відпустимо її і будемо сподіватися на краще. Мені більше все одно ".
  
  "Це не схоже на тебе".
  
  “Ну, це з мене, зрозуміло? Нерозумно було шукати її, нерозумно було ось так збиратися разом, тобі і мені. Нам слід було зберегти наші життя по різні боки Всесвіту, Тейт. Що ми можемо показати за це? Просто біль."
  
  "Ми збираємося знайти її".
  
  - Вона не хоче, щоб її знайшли. Невже ти не розумієш? Відпусти її і не турбуйся про це. Вона - частина минулого, Тейт. Відпусти її. Телефон розривається. Я під'їжджаю до тунелю. Прощай, Тейт... Прощай..."
  
  
  20
  
  
  
  Приманка.
  
  Це я, так, сер. Це я.
  
  Він розкусив тебе, говорить божевільна Меган. Рухайся, рухайся, рухайся.
  
  Вона пішла праворуч, а Пітер Метьюз пішов направо.
  
  Ліворуч і ліворуч, прямо і прямо.
  
  Стаючи все ближче і ближче.
  
  Шепоче: "Меган, Меган, Меган".
  
  І інші слова теж. Вона не була впевнена, але їй здалося, що він бурмотів: "Я хочу трахнути тебе, я хочу трахнути тебе". Або, може бути, "порізати тебе".
  
  Меган тепер була частиною його фантазії. Вона була жертвою тих огидних коміксів. Щупальця, монстри, фіолетові члени, кігті і клішні...
  
  І був не більш ніж грою для хлопчика — якщо можна назвати шестифутовое двухсотфунтовое істота хлопчиком.
  
  Поки вона ходила взад і вперед по коридорах, стискаючи в правій руці ручку скляного ножа, яку сильно пекло від пухирів, її відвідували всілякі жахливі думки: наприклад, навіщо батько привів її сюди. Як наречена для його сина. Господи Ісусе... Може бути, Аарон Метьюз хотів онуків. Може бути, Пітер навчався в середній школі Джефферсона — у них було спеціальне відділення ед — і він був одержимий нею. Можливо, так воно і є. І його батько викрав її, щоб зробити подарунок своєму синові.
  
  По коридору в бік кухні.
  
  Метушня, бурмотіння, але його ніде не було видно.
  
  Далі по коридору, що вів повз двері в підвал. Замок виглядав неміцним, але не настільки неміцним. Зламавши його, можна було наробити дуже багато шуму. І взагалі, що там було внизу?
  
  Ні,каже їй Божевільна Меган. Дотримуйся свого плану. Він повинен загинути.
  
  "Що ж, один з нас знає", - подумала менш впевнена половина дуету.
  
  Продовжуй іти, продовжуй шукати його. Вгору і вниз по напівтемним коридором.
  
  Здавалося, було не так вже й пізно, але лікарня знаходилася в долині, а сонце ховалося за горою на заході. Все навколо було залито холодним блакитним світлом, і в неї були проблеми із зором.
  
  Вона зупинилася. Кроки хлопчика наближалися.
  
  Ось і все, каже Божевільна Меган. Просто вдар ублюдка в спину і покінчимо з цим.
  
  Але Меган нагадала їй, що вона не могла цього зробити. Як би сильно вона його ненавиділа, вона не могла вбити.
  
  Він хоче трахнути тебе. Він хоче стати одним з цих комах-монстрів і трахати тебе до крові. Ти повинна —
  
  Тихо! Я роблю все, що в моїх силах.
  
  Ближче. Кроки наближалися. Звук долинав з-за рогу. У неї не було часу вибігти в головний коридор — він був надто близько.
  
  Вона зайшла в маленький куточок. У пастці.
  
  Він підійшов ближче, зупинився. Можливо, почувши її.
  
  Може бути, нюхав її. Він перестав шепотіти її ім'я. Це налякало її ще більше, тому що він знав, що був близько до своєї здобичі і не хотів, щоб його почули. Він підкрався до неї. Він грав невидимого монстра; вона бачила цю історію в одному з коміксів. Якась невидима істота пробиралось в роздягальні дівчат і гвалтував відсталих після уроку фізкультури. Комікс був млявим, ніби Пітер читав його тисячу раз.
  
  Він зробив ще кілька обережних кроків уперед.
  
  Її рука почала тремтіти.
  
  Чи повинна вона вискочити в коридор і просто бігти щосили?
  
  Але він був не більш ніж в десяти футах від неї. І він був таким великим на фотографіях! Він міг кинутися, як змія, й схопити її за горло в два прийоми.
  
  Раптово спалах болю пронизала її руку — від одного з пухирів - і вона впустила ніж. Мимоволі ахнула.
  
  Меган завмерла, спостерігаючи, як ніж падає на підлогу. Він не може зламатися! НЕМАЄ...
  
  Як раз перед тим, як крижаний келих вдарився об підлогу, вона підставила під нього ногу, чекаючи болю, коли кінчик леза встромитися в верхню частину ступні.
  
  Клацання. Ніж плазом вдарився про її праву ногу і, не зламавшись, покотився по підлозі.
  
  Спасибі вам, спасибі вам...
  
  Вона нахилилася і підняла його.
  
  Ще два кроки, ближче, ще ближче.
  
  Вибору не було. Їй довелося бігти. Він був всього в трьох або чотирьох футах від неї.
  
  Меган зробила глибокий вдих, інший. Вистрибнула, полоснула ножем і щодуху помчала до пастці.
  
  Зараз же!
  
  Вона вискочила з машини і повернула направо.
  
  Завмерла. Задихаючись. Вуха зіграли з нею злий жарт. Там нікого не було. Потім вона подивилася вниз. Щур — велика, розміром з кішку, — стоячи навпочіпки, нюхала повітря, моргала, дивлячись на неї, зіщулившись. Потім воно з обуренням відвернувся, немов розсердившись на те, що його налякали.
  
  Меган притулилася до стіни, сльози ринули з очей, коли страх розвіявся.
  
  Але в неї було не так вже багато часу на відновлення.
  
  У дальньому кінці напівтемного коридору матеріалізувалася тінь у вигляді повільно згорбленого Пітера Метьюза. Він не помітив її і зник з виду.
  
  Меган затрималася всього на кілька секунд, перш ніж рушити за ним.
  
  
  
  
  
  Шенандоа і Блу-Рідж роблять повітря на північно-заході Вірджинії навесні чистим, як скло, а коли сонце сідає, це жорсткий диск, яскравий, як помаранчевий прожектор. Диктори повідомляють про "затримки сонця" з-за яскравого світла в різних місцях шосе.
  
  Цей сяючий світло позаду Тейта висвітлював кожну деталь дерев, будівель і зустрічних машин, коли він мчав I-66 зі швидкістю вісімдесят миль на годину.
  
  Він звернув на північ по бульвару, потім на схід по шосе 50, заїхав у будинок окружного поліцейської дільниці і виліз з машини. Він практично зіткнувся з Дмитром Константинатисом, коли той теж випадково підійшов, несучи два великих пакета з куркою "Кентуккі Фрід Чікен".
  
  "О-О-О," пробурмотів детектив.
  
  "Що-о?"
  
  "Це вираз на твоєму обличчі".
  
  "Я не дивився", - запротестував Тейт.
  
  “ Ти сам напросився в мій офіс, коли був прокурором, і тобі потрібні були додаткові докази, а це означало б, що я втрачу вихідні. І тепер вони в тебе є. Це о-о-о.
  
  Вони увійшли всередину будівлі і опинилися в маленькому кабінеті Конні.
  
  "Ти мені не передзвонив", - сказав Тейт.
  
  “ Так і зробив. Десять хвилин тому. Ти, мабуть, пішов. Що це?
  
  Тейт поклав лист, який написала йому Меган, і кісточку, яку він знайшов у себе вдома тим вранці, обидва в пакетиках, на стіл поліцейського.
  
  "Відбитки," сказав Тейт.
  
  “Принц серед чоловіків — так, я такий. Отже, що відбувається?"
  
  “Я хочу, щоб ви перевірили лист на ідентифікацію. Щось не так. Бетт дивно себе веде".
  
  "Ти скаржився на це, коли був одружений", - сказала Конні. "Кристали, мумбо-юмбо, міжміські дзвінки людям були мертві вже сто років".
  
  “Це було мило забавно. Це дивно забавно. Свідки зникали і не передзвонювали, і це дуже схоже на збіг. І я думаю, що знаю, хто за цим стоїть ".
  
  Він також розповів Конні про свою сутичку з Джеком Шарпом.
  
  "Ооо, це було блискуче, радник, і ви взяли з собою пістолет на додачу?"
  
  Тейт знизав плечима. "Це була твоя ідея, щоб я його купив".
  
  “Але це була не моя ідея загрожувати цим чесному члену мафії принца Вільяма. Дозволь мені хоча б це ".
  
  "Я був на його боці з тих пір, як розгромив його адвокатів на слуханні судової заборони на минулому тижні".
  
  “Що поганого в хорошому тематичному парку поблизу, Тейт? Ти б краще те, що є у нас зараз в Манассасе? Колія, заповнена великими колесами, вибиває її з колії в грязьовий ямі. Я б проголосував за Діснейленд, з їх веселими атракціонами, цукровою ватою і лайном типу "перекинь-ка-клоуна в воду".
  
  “Я просто кажу вам, що Джек Шарп був би радий, якби я вийшов з ладу через суперечки у Верховному суді в Річмонді на наступному тижні. І я думаю, що у нього був хтось у фургоні, який стежив за мною. На жаль, ні бирки, ні моделі."
  
  Конні повільно кивнув. Потім додав: “Але у нього є хлопці, яких він найняв би для цього. І вони могли найняти інших хлопців. Ви не могли б вивести це на нього. І ти думаєш, хто-небудь став би доносити на Джека Шарпа?
  
  “Я більше не прокурор, Конні. Я не хочу порушувати справу. Я хочу знайти Меган. Крапка. Кінець історії".
  
  “ І врежь по коліну тому придурку, який це зробив.
  
  Тейт знову підштовхнув пакети з листом і кісткою до Конні. “ Будь ласка.
  
  Ще один сумний погляд на остигає вечерю. “ Зараз повернуся.
  
  “ Почекай. "Тейт простягнула йому інший пакет. “ Зразки відбитків Меган на ключах і моїх на те склянці. І не забудь, що ти тримав у руках і записку.
  
  Конні кивнув. “ Я бачу, прокурор в тобі не помер. Несучи сумки, він пішов по коридору в бік лабораторії судової експертизи. Через хвилину він повернувся.
  
  “ Це ненадовго. Я з нетерпінням чекав вечері.
  
  Тейт проігнорувала червоно-білий пакет KFC і продовжила. “Так ось, за нею слідував сірий "Мерседес". Ви можете це перевірити?"
  
  "Перевірити, чи що?"
  
  - Зареєстровані власники сірих "Мерседесів".
  
  "Я питав раніше: рік випуску, модель, бирка?"
  
  “ Як і раніше ніяких.
  
  Конні розсміявся. Він швидко набрав щось на клавіатурі комп'ютера. "Це того варто, просто щоб побачити вираз твого обличчя".
  
  Чекаючи результатів, Конні заглянув в найбільший пакет "Кентуккі Фрід" і розсіяно погладив свій значний живіт. “Знаєш, що найгірше? Найгірше, коли картопляне пюре остигає. Курку можна їсти холодною, тому що всі так роблять. Скажімо, на пікніку. Те ж саме з квасолею. Але коли картопляне пюре остигає, його доводиться викидати. Що само по собі погано, але потім ти думаєш про нього весь вечір — наскільки смачним воно було б. Це те, що я маю на увазі під гіршим.
  
  Екран затремтів. Конні нахилилася вперед.
  
  “Ось що у нас є. Я їздив в Ферфакс, Арлінгтон, Олександрію, принца Вільяма і Лудун. "Мерседеси", всіх типів, всіх років випуску, сірого кольору".
  
  Тейт нахилився вперед і прочитав: На ваш запит отримано 2603 відповіді.
  
  "Дві тисячі," пробурмотів Тейт. “ Мужик.
  
  - Дві тисячі шістсот чоловік.
  
  Тейт знав по роботі обвинувачем, що занадто багато доказів так само марно, як і занадто мало.
  
  "Якщо ти просто не покупаєшся на вислизаючий товар", — зітхнула Конні, — "нам доведеться ще трохи подумати. Гаразд, ти вважаєш, що Шарп можливий, і я не думаю, що він вище викрадення дівчини. Але є хто-небудь ще? Подумай гарненько, Тейт. До неї хто-небудь пристає?
  
  "Нещодавно?"
  
  "Як ніби торішні диваки не в рахунок?" Конні пирхнула. "Коливзагалі"!
  
  “Наскільки я знаю, немає. Повинен сказати, ходили чутки.... це були лише чутки.... можливо, вона зустрічалася з... ну, займалася сексом з якимись чоловіками старшого віку. І, можливо, тут були замішані якісь гроші. Я маю на увазі, вони платили їй."
  
  Якщо Конні і відчув щось з цього приводу, то ніяк цього не показав. “ У тебе є які-небудь припущення, хто? Де?
  
  - Якісь хлопці в цьому закладі під назвою "Кава"—
  
  “— Магазин. Вони вже рік намагаються закрити цю дірку для пісуарів. Що ж, я можу там покопатися. Задати кілька питань. Отже, чи була вона в яких-небудь культи або щось в цьому роді?"
  
  "Ні, я так не думаю".
  
  “ Ти або Бет займаєтеся чимось подібним?
  
  "Я?"
  
  "Добре, твоя дружина".
  
  "Колишня" поправив Тейт.
  
  “Неважливо. Вона займалася подібними речами".
  
  “У неї був виключно софтбол. Жодних Небесних врат, Джонстауна або чогось подібного. Бетт навіть не стала б вивішувати ці індійські плакати, тому що на них були перевернуті свастики. Ніякого відношення до нацистів; вона просто думала, що це погана карма ".
  
  "Карма", - усміхнулася Конні. "Які-небудь твої стосунки останнім часом сильно зіпсувалися?"
  
  "Я—"
  
  “ Перш ніж відповідати, згадай кожного з тих двадцатиоднолетних, яким ти пообіцяв діаманти, а потім втік в гори.
  
  "Я ніколи нікому не робив пропозиції", - сказав Тейт.
  
  - Може бути, ніколи не пропонував їм одружитися.
  
  “Ти не відчуваєш фатального потягу після трьох побачень. Це, мабуть, самий довгий термін, який у мене був".
  
  “Сумно, Тейт, сумно. Як щодо Бет?"
  
  “Я не знаю. Але я так не думаю".
  
  “Якісь родичі вели себе по-примхливій? Можливо, хотіли забрати дівчинку і втекти?"
  
  “Єдина родичка поблизу - сестра Бетт, Сьюзан. За межами Балтімора. Вона ніколи б не зробила нічого, що могло б заподіяти їй біль. Чорт візьми, вона завжди жартувала з приводу удочеріння Меган ".
  
  Це привернуло увагу Конні. “Вдочерити її? Ти впевнений, що вона не замішана в цьому? Може бути, вона перейшла межу, вирішила завести собі дочку ".
  
  “ Уяви, Бет стала на п'ятнадцять фунтів легше. Вона не змогла б викрасти птицю.
  
  “Але вона могла найняти кого-небудь для цього. У неї міг бути ненормальний хлопець".
  
  "Я просто не можу цього зрозуміти, Конні".
  
  - У будь-якому випадку, назви мені її ім'я.
  
  Тейт записав це.
  
  “ Гаразд, а як щодо кого-небудь з ваших ділових партнерів? Клієнтів? Чи поганих хлопців? Крім Шарпа.
  
  “У Бетт бізнес по дизайну інтер'єрів. Я не думаю, що її клієнти підходять для такого роду речей. Що стосується мене, то все, чим я займався, — це заповіту, трасти і закриття будинків, за винятком справи про Ліберті-Парку ".
  
  Конні хмикнув. Детективу подзвонили. Схопив телефон. Кивнув. Жбурнув його на стіл. “Цікаво... Це була лабораторія. На кістки тільки її відбитки і ваші. І моє, твоє, і її на листі. Але... на кістки були якісь плями, які могли залишитися від латексних рукавичок. Не можу сказати напевно. Але це змушує мене замислитися. Думаю, саме час зайнятися Третім Титулом ".
  
  "Прослушка?"
  
  “ І ваш, і вашої дружини телефони.
  
  "Колишній".
  
  “ Ти продовжуєш це повторювати. Заїжджена платівка. Це на випадок, якщо тобі зателефонують з вимогою викупу.
  
  "Я думав, що це не було справою".
  
  “ Це стає таким. Розкажи мені ще раз, що сталося сьогодні вранці у тебе вдома. Я маю на увазі точно.
  
  Тейт пам'ятав про це Конні: він був робочої собакою, коли справа доходила до збору доказів і нацьковування на підозрюваних і свідків. Тільки знемогу могло уповільнити його рух - і навіть тоді це ніколи не зупиняло його.
  
  Тейт ще раз переказав події.
  
  “ Значить, ви ніколи насправді не бачили її у себе вдома?
  
  "Ні", - сказав Тейт. “Я повернувся додому близько десятої ранку. з офісу, потім одягнувся і пішов перевірити лопнувшую трубу".
  
  “ Тамтешні издольщики?
  
  “Ні. Не в суботу. Я взагалі нікого не бачив. Просто вимкнули світло близько десяти двадцяти".
  
  "Всі вони?"
  
  "Ага".
  
  "Тобі це здалося забавним?"
  
  “Ні. Меган не любить яскраве світло. Їй подобаються свічки і диммери".
  
  Це доставило Тейту приплив задоволення — довести Конні, що він все-таки дещо знає про цю дівчину.
  
  "Цим ранком було темно, як у непроглядній пітьмі," задумливо промовив детектив. “ З-за такого дощу. Можна подумати, що більшості людей хотілося б трохи світла. 'За винятком того, що вони не хотіли, щоб їх бачили зовні.
  
  "Це правда".
  
  “І, чорт візьми, Тейт, почекай хвилинку. Навіщо вона взагалі пішла до тебе додому?"
  
  “ Щоб залишити листи і забрати рюкзак.
  
  “Ну, хіба у вашої дружини немає валіз або сумок з книгами? Вибачте, у вашої колишньої. У закоханого чоловіка".
  
  “ Звичайно, знає. Ти прав. Насправді, більшість з них там. І в неї була з собою сумка з книгами, коли вона була у Емі. І у Бетт набагато більше одягу і косметики, ніж у мене.
  
  Поліцейський продовжив: "Ви з Меган майже ніколи не бачили один одного".
  
  "Знову правда".
  
  “ Значить, ти не став би часто заходити до її кімнати, чи не так?
  
  “ Може бути, раз на місяць.
  
  “ Тоді чому вона залишила листа там? Чому не у своєї матері?
  
  Це мало б більше сенсу, вірно. Детектив додав: “І, чорт візьми, навіщо йти в будинок і залишати листи цим вранці приблизно в той час, коли ви збиралися з нею зустрітися? Кажу тобі, якщо б я збирався залишити записку, щоб засмутити своїх батьків і втекти, я би залишив її там, де їх не повинно було бути. Ти так не думаєш?"
  
  “ Значить, він примусив її написати їх і сам підкинув. Хто б він не був.
  
  “Ось що я думаю, радник.... Ось що я збираюся зробити. Замовте серйозну судово-медичну експертизу, а потім поговоріть з капітаном. Вгадайте, що? Це тільки що стало справою. І з розмахом." Конні витягла з сумки курячу ніжку і кинулася по коридору.
  
  
  
  
  
  Тейт повернувся додому.
  
  Ніяких повідомлень, і ніхто не дзвонив; поле для визначення номера абонента було порожнім.
  
  Дванадцять годин тому він хотів, щоб Меган і Бет знову зникли з його життя. Його бажання здійснилося, і йому це зовсім не сподобалося.
  
  Отже, Бред кинув Бетт. Він не знав, що з цим робити. Чому? І чому зараз? У нього було відчуття, що той, хто стояв за зникненням Меган, стояв і за цим.
  
  Потім його думки переключилися на Беліз, поїздку, яку вони з Бетт планували зробити. Другий медовий місяць. Ну, технічно, це був перший медовий місяць — оскільки вони жодного разу не проводили його після весілля.
  
  Він подивився на темне небо, на розсип мільйонів зірок. Тейт розсміявся про себе. Який був би кайф, якби вони зіткнулися. Йому було цікаво, як би Бетт відреагувала на Карен. Ні, Кеті.
  
  Напевно, не дуже добре.
  
  Не стільки із-за ревнощів, скільки з-за схвалення. Їй ніколи не подобався його смак щодо жінок.
  
  Що ж, Тейт теж цього не зробив, тепер, коли він озирається назад на своїх коханок за останні десять років.
  
  Беліз...
  
  Чи була насправді ймовірність того, що вони з Бетт все ще вирушать у подорож разом — після того, як вони знайдуть Меган?
  
  Що б не трапилося з Бредом, присутність нареченого не здавалося таким непереборним, як просто думка про те, що Тейт і Бет вирушають в спільну подорож. Один час їх об'єднані імена були звичайним виразом серед їх друзів. Але це було дуже, дуже давно.
  
  І все ж — знову ж таки, це були почуття, а не картезианская логіка, — і все ж він чомусь вірив, що вони чудово порозуміються. Сьогоднішня сварка була такою ж жахливою, як будь-яка з тих, що були у них п'ятнадцять років тому. І все ж відбулося примирення. Це вразило його. В минулому такого б ніколи не сталося.
  
  Він зітхнув, відсьорбнув вина, подивився на далматинця, копошащегося у високій траві. Тепер він думав про Меган.
  
  Але навіть якщо чоловік і дружина знову зустрінуться, до чого повернеться додому дівчина? І що більш важливо... ким була людина, що повертається додому?
  
  Було пияцтво дівчата і інцидент з водонапірною вежею чимось більшим, ніж просто випадковість? Була це справжня Меган Макколл, запекла молода жінка, яка спала з чоловіками за гроші? Або всередині неї був інший чоловік? Той, кого Тейт погано знав — або, може бути, той, з ким він навіть ще не зустрічався?
  
  Тейт Коллиер відчув раптове відчай від бажання дізнатися цю дівчину. Дізнатися, хто вона така. Що її збуджувало, що вона ненавиділа, чого боялася. Які страви вона любила. Який одяг вона вибрала б, а який уникала. Які погані серіали вона хотіла б подивитися.
  
  Що змушувало її сміятися. І про що плакати.
  
  І раптово його пронизала жахлива думка: якщо б Меган померла цим ранком, ставши жертвою божевільного вбивці або нещасного випадку, він був би обезумевшім, так, страшенно засмучений. Але тепер, якщо б це сталося або — що найжахливіше — якби вона просто зникла назавжди, щоб його ніколи не знайшли, він був би знищений. Це була одна з тих трагедій, які ламають тебе назавжди. Він згадав дещо, що розповів Бетт, коли вони були одружені, про справу, над яким він працював, - звинувачення у вбивстві з підпалом. Жертва вбігла в палаючу будівлю, щоб врятувати свою дитину, який вижив, хоча мати загинула. Він прочитав факти, подивився на Бетт і сказав: "Ти вб'єш заради свого чоловіка, але ти помреш заради своєї дитини ..."
  
  В риториці юристи використовують прийом персоніфікації — добирають слова, щоб їх власні клієнти здавалися людяними і співчуваючими, а їх опоненти - менш людяними. "Мері Джонс" замість "свідка" або "жертви". Присяжним набагато простіше бути різкими до абстракцій. "Обвинувачений". "Чоловік, який сидить он за тим столом".
  
  Це дуже ефективний трюк і дуже небезпечний.
  
  "І саме так я ставився до Меган протягом багатьох років", - подумав тепер Тейт. Він встав, пройшов у кабінет і довго шукав іншу її фотографію. Він був страшенно розчарований, що не зміг знайти жодного. В той день він віддав Конні і Бьюриджу свій єдиний знімок.
  
  Він сів у своє крісло, заплющив очі й спробував створити кілька образів. Образи дівчини. Усміхнена, виглядає здивованою, роздратованою... На розум прийшло кілька. Він намагався сильніше.
  
  І ще сильніше.
  
  Ось чому він не чув, як чоловік підійшов до нього ззаду.
  
  Холодний палець пістолета торкнувся його скроні. “ Не рухайтеся, містер Кольєр. Ні, ні. Я дійсно це маю на увазі. Заради вашого ж блага. Не рухайтеся.
  
  21
  
  
  
  Джиммі, згадав Тейт.
  
  Його звали Джиммі. І він був людиною, яка набагато охочіше, ніж Тейт, вплутався в перестрілку в бездоганно прибраного фойє Джека Шарпа.
  
  Тейт глянув на телефон.
  
  Джиммі похитав головою. “ Ні.
  
  "Чого ти хочеш?" - запитав я.
  
  “ Мене прислав містер Шарп.
  
  Я так і зрозумів.
  
  Пістолет був дуже великий. Палець чоловіки не був на спусковому гачку; він перебував за межами запобіжника. Це зовсім не заспокоїло Тейта. “
  
  У мене є дещо, на що тобі варто поглянути.
  
  "Подивитися на?"
  
  “ Я збираюся дати вам це подивитися. Потім я заберу свої слова назад. І ні я, ні містер Шарп ніколи не зізнаємося, що знаємо, про що ви говорите, якщо ви коли-небудь згадаєте про це. Ти розумієш?"
  
  Тейт нічого не зрозумів. Але він сказав: “Звичайно. Скажи, це заряджена?"
  
  Джиммі не відповів. З кишені своєї шкіряної куртки він дістав відеокасету. Поклав її на стіл. Відступив назад. Кивнув у її бік. Тейт підійшов і підняв її. "Я повинен зіграти в неї?"
  
  Особа Джиммі нетерпляче зморщилося.
  
  Тейт вставив касету в програвач і пограв з кнопками, поки касета не почала програватися. Сцена по телевізору показувала будівля, кілька кущів. Дата та відмітка часу показували, що це було зроблено тим вранці, о дев'ятій сорок дві. Він не міг пригадати, де. Запис перескочила на чотири хвилини вперед; тепер той, хто робив запис, їхав за іншою машиною по вулиці приміської. Тейт дізналася машину, за якою стежили. Це був темп Меган. Із-за дощу він не міг розгледіти, хто був за кермом.
  
  "Де ти це взяв?" Зажадав відповіді Тейт.
  
  "Дивись, не розмовляй," пробурмотів Джиммі. Пістолет був спрямований прямо в спину Тейта.
  
  Ще один стрибок на стрічці. До п'ятдесяти дев'яти ранку. Тейт дізнався станцію Віденського метро. Людина, що робив запис — зрозуміло, один із приватних детективів, найнятих Шарпом, незважаючи на його протести про протилежне, мабуть, боявся підійти надто близько до об'єкту зйомки. Він був приблизно в п'ятдесяти ярдах від нас і стріляв крізь туман і дощ. Машина Меган зупинилася в ряду, заповненому іншими машинами. Пішла пауза, а потім рух. Через мить він мигцем побачив когось. Здається, білого чоловіка у темній куртці, хоча він не був впевнений. Тейт не міг розгледіти жодних характерних рис. Потім рух посилився. Нарешті сірий "Мерседес" виїхав з вільного місця, та за мить машина Меган в'їхала на те місце, де раніше стояв "Мерс". В 10:01 "Мерседес" виїхав зі стоянки.
  
  Плівка стала нечіткою. Потім почорніла.
  
  Тейт дивився, його серце шалено калатало. Думаючи про смутному русі, яке він бачив — пікселі світла на екрані, спотворені спочатку, ще більше спотворені із-за дощу і туману. Але він вважав, що це міг бути чоловік, який дістав важкий предмет з багажника машини Меган і поклав його в "Мерседес". Предмет розміром з людське тіло.
  
  "Це все", - сказав Джиммі. "Ти можеш його катапультувати?"
  
  Тейт бачив. "Він бачив що-небудь ще?" - запитав він.
  
  “ Хто? - запитав Джиммі.
  
  “ Ти знаєш, хто. Приватний детектив. Можу я поговорити з ним? Будь ласка?
  
  Джиммі кивнув на стіл. “ Не могли б ви просто поставити касету туди і зробити резервну копію.
  
  Тейт так і зробив. Він знав, що не отримає відповіді. Це було все, на що Шарп був готовий піти. Але він поставив ще одне запитання. “Чому він показав це мені? Йому не потрібно було цього робити.
  
  Джиммі сунув касету в кишеню, пістолет раніше був спрямований на Тейта. Він позадкував до дверей. “Містер Шарп попросив мене просто згадати стару приказку про те, що одну добру справу заслуговує іншого. Він сподівається, що ти згадаєш про це в наступний четвер на "аргументі" у Річмонді.
  
  "Послухай—"
  
  “ Він сказав, що не думав, що ти погодишся. Він просто попросив мене згадати про це.
  
  Джиммі підійшов до дверей, розсувних дверей, через яку, мабуть, увійшов. Він помовчав. “Відповідь на твоє питання? Я б припустив, що це тому, що у нього є дві власні дочки. Спокійної ночі.
  
  Після того, як він пішов, Тейт тремтячою рукою осушив свій келих, підняв телефонну трубку і набрав номер.
  
  Коли Конні відповіла, Тейт сказав: "Є зачіпка".
  
  “ Питати чи розповідати?
  
  "Розповідаю".
  
  "Продовжуй".
  
  “ Довга історія. Той випадок з Шарпом?
  
  "Правильно".
  
  Тейт сказав: “За ним стежив не лише я. За Меган теж".
  
  “Навіщо? Копатися в бруді?"
  
  “Це моє припущення. Дочка адвоката приймає наркотики. Спить з усіма підряд. Щось в цьому роді. Загалом, його друг показав мені запис ". Тейт описав її.
  
  “ Страшенно гаряче. Тягни це сюди...
  
  “ Забудь про це. Його розпорошили. Але я думаю, що злочинець переміщав з одного скрині в інший Меган. Ймовірно, її накачали наркотиками. Тейт молився, щоб дівчина просто була без свідомості.
  
  "Бирки?"
  
  “Неа. Вибач".
  
  “Чорт візьми, Тейт. Як ти думаєш, чому вони вішають ці милі маленькі таблички на машини?" Після паузи Конні продовжила. “Добре. Отже, ти не думаєш, що це Шарп?"
  
  “Йому не треба було показувати мені хитрість. Він навіть не торгувався — ну, не дуже. Знаєте, киньте цю справу, і я розповім вам, що бачив приватний детектив. Він міг би це зробити.
  
  "А ти б погодилася?"
  
  Тейт не вагався ні миті. "Так, я б так і зробив".
  
  “Гаразд, значить, це не Шарп. Тоді давай подумаємо. За нею полює переслідувач. Він перевіряє її розпорядок дня. Слід за нею. Коли вона піде в школу, коли вона піде на тренування з помпоном."
  
  Тейт спробувала уявити в ролі Меган чирлидерши. "Ніби".
  
  “ Він знає, де вона буде цим ранком. Він забирає її, накачує наркотиками, відвозить до Відня, де залишає свою машину. Йому потрібно поміняти колеса. "Мерседес".
  
  "Правильно".
  
  “ Залишає свою машину з розкладом. Схоже, вона поїхала на поїзді "Амтрак".... Він вирушив туди, куди збирався, щоб сховати її. Що це значить, радник? Тейт не міг думати.
  
  Коли він нічого не сказав, Конні різко розсміялася. “Чорт, я й забула, як мені доводилося тримати тебе за руку, коли ми садили всіх цих поганих хлопців. Що зараз знаходиться прямо під її машиною?"
  
  “ Сліди протектора! Сліди протектора "Мерседеса".
  
  “Зрештою, в тебе є надія, хлопче, якщо ти докладеш усіх зусиль і будеш по—справжньому старанно працювати. Гаразд, радник, це займе деякий час. Слухай, сиди смирно і з'їж гарячого картопляного пюре. І думай про мене, коли будеш їх їсти.
  
  
  
  
  
  Першим уроком Конні Константинатиса в поліцейській роботі було спостерігати, як його батько глузує податкових інспекторів, як єноти обманюють гончих.
  
  Старий грецький іммігрант був дріб'язковим, слабким, небезпечним, щось середнє між білкою і тхорів. Він був природженим брехуном і володів інстинктом холодного розуміння людської натури. Він ставив перегінні куби поруч з коптильнями, перегінні куби поруч з фабриками, перегінні куби в човнах, замаскувавши їх під курники. Приховував свій дохід в сотні дрібних підприємств. Одного разу він переконав хабарника заарештувати невинного шурина батька Конні замість нього і дав клятву на суді, яка коштувала збитого з пантелику чоловікові двох років життя.
  
  Отже, з п'яти або шести років Конні спостерігав за своїм батьком і осягнув мистецтво ухилення і обману. І тому він навчився мистецтву бачити наскрізь обман.
  
  Це був навик, відпрацьовується повільно і нудно. І саме так він збирався знайти людину, викрав дочку Тейта Коллиера.
  
  Конні домовилася з невеликим краном, щоб підняти машину Меган з місця, замість того щоб виїжджати на ній і ризикувати стерти сліди протекторів "Мерса".
  
  Потім він провів наступні дві години, знімаючи електростатичні відбитки дванадцяти протекторів шин, які зміг виділити і диференціювати — ті, які, як він визначив, були не від машини Меган. Потім він визначив збігаються ліву і праву шини і виміряв колісні бази і довжину автомобілів, від яких вони відбулися. Він записав все це ліричним почерком в пошарпаний шкіряний блокнот.
  
  Потім він обійшов усі паркувальне місце з допомогою пилозбірника і— згорбившись на передньому сидінні своєї машини, переглянув всі сліди, виявлені в паперовому фільтрі. Велика частина була не більш ніж пилом і не мала сенсу без лабораторного аналізу. Але Конні знайшла одну очевидну підказку: єдине волокно, взяте з дешевою мотузки. Він дізнався про це, тому що в одному з трьох справ про викрадення, над якими він працював за останні десять років, руки жертви були зв'язані мотузкою, з якої випадали точно такі ж волокна.
  
  Швидко повернувшись в офіс, детектив сів за комп'ютер і прогнав розміри коліс по базі даних технічних характеристик автомобілів. Один набір цифр ідеально відповідав розмірам седана Mercedes.
  
  Він уважно вивчив електростатичні відбитки. Переглянувши Ідентифікатор шин Берна, він прийшов до висновку, що це рідкісна модель Michelin, і оскільки на них практично не було слідів зносу, він припустив, що шинам не більше трьох-чотирьох місяців. З одного боку, це обнадіювало, тому що це були незвичайні шини, і було б легше вистежити покупця. Але і викликало занепокоєння. Тому що вони були дорогими, як і модель автомобіля, за кермом якого був чоловік. Отже, цілком ймовірно, що злочинець був розумний, що наводило на думку про те, що він був організованим злочинцем, якого найважче було знайти.
  
  І злочинець того типу, який представляв найбільшу небезпеку.
  
  Потім Конні почав опитування. Був суботній вечір, і хоча більшість шинних магазинів все ще були відкриті — General Tire, Sears, Merchants, дилерські центри Mercedes — менеджери розійшлися по домівках. Але ніщо настільки тривіальне, як це не зупинило Конні. Він вирував і труїв до тих пір, поки не отримав імена та номери домашніх телефонів нічних менеджерів відділів обліку і обробки даних магазинів.
  
  Він зробив тридцять вісім телефонних дзвінків, і до того часу, коли він закінчив розмову з останнім менеджером відділу запчастин у своєму списку, факси з купчої почали надходити в поліцейське управління.
  
  Але інформація виявилася не такою корисною, як він сподівався. Більшість товарних чеків містили інформацію про виробника автомобіля клієнта й номер на бирці. На деяких був вказаний номер моделі, але практично ні на одному не був вказаний колір. Список продовжував зростати. Через годину у нього були копії 142 звітів про продажі цієї моделі Michelin за останні дванадцять місяців людям, які володіли Mercedes.
  
  Він переглянув жахливо довгий список імен.
  
  Стандартна процедура полягала в тому, щоб прогнати імена по базі даних про видані ордерах / попередніх арешти. Але подібна мережа, схоже, була не з тих, в які можна зловити злочинця — він не був хронічним грабіжником або стрільцем з довгим кримінальним минулим. І все ж Конні був копом, який розставив всі крапки над i, і він простягнув пачку Джіні. “ Ти знаєш, що робити, дорога.
  
  "Зараз сім сорок дві суботнього вечора, бос," зауважив помічник.
  
  - Принаймні, ти повечеряв.
  
  "Дозволь мені сказати тобі дещо, Конні", - сказала величезна жінка, киваючи на пакети KFC. “Викинь це. Вони починають смердіти".
  
  Він слухняно підкорився. Повернувшись до свого столу, він схопив задзвонив телефон.
  
  "'Lo?"
  
  “ Детектив Константинатис, будь ласка.
  
  "Ага".
  
  “Це спеціальний агент Маккомб з ФБР. Відділ експлуатації дітей і викрадання людей".
  
  "Звичайно, як справи?" Конні іноді працював з цим підрозділом. Вони були невтомними, відданими своїй справі і першокласними.
  
  “Я надаю послугу своєму босові в Куантіко. Він попросив мене поглянути на справу Меган Макколл. Ви замішані в цьому, вірно?"
  
  "Ага".
  
  "У нас немає справи, але ви знаєте, що Тейт Коллиер - батько дівчинки, вірно?"
  
  "Знай про це".
  
  “Ну, він виконав для нас досить хорошу роботу, коли був прокурором штату, тому я сказав, що займуся її зникненням. Як ласку ".
  
  “Тільки те, що я роблю, більше або менше. Але я збираюся представити це як активну справу мою капітану сьогодні ввечері ".
  
  "Ти справді?"
  
  “ Знайшов деякі цікаві результати судової експертизи. Конні подумав: "Чувак, якщо б я міг передати дані про шинах федералам ... У ФБР є цілий штат людей, які спеціалізуються на шинах".
  
  “Приємно це знати. Ми повинні координувати наші підходи. Подумайте на випередження ".
  
  "Звичайно". Конні подумав: "Може, вони і кращі копи в світі, але слабаки розмовляють як придурки".
  
  Агент сказав: “Я у Ерні, недалеко від бульвару. Ви знаєте це місце?"
  
  “Звичайно. Це в півмилі від мене".
  
  “Я збирався замовити вечерю і читав файл, коли побачив ваше ім'я. Може бути, я зможу зайти через годину або близько того. Або, може бути, — це може сподобатися вам, офіцер, — ви захочете приєднатися до мене? Нехай дядько Сем оплатить рахунок за вечерю."
  
  Він на мить замовк. “ Чому б і ні? Будь там через десять хвилин.
  
  “Добре. Бери все, що у тебе є".
  
  "Буде зроблено".
  
  Вони повісили трубки. Конні просунув голову в кабінет Джині, де вона переглядала результати ордерів і запитів на арешти. "Все негативно, Конні".
  
  “Не хвилюйся. Тепер цією справою займаються федерали".
  
  "Мій".
  
  Він узяв чарку надісланих факсом квитанцій з її столу, поклав їх у свій портфель і попрямував до дверей.
  
  Конні відчувала себе досить добре. Ерні подав відмінне картопляне пюре.
  
  
  22
  
  
  
  Аарон Метьюз сидів за столиком у темному кутку ресторану, дивлячись у вікно на картину важкого обладнання, яскраво-жовтого в сутінках, що розташувався на корточках неподалік на брудному схилі пагорба.
  
  Це був район, який п'ять років тому був полями, а тепер буйно заріс міськими будинками, квартирами і торговими центрами. Starbucks, Chesapeake Bagels, постільна білизна та інше. Ресторан Ernie's ідеально вписався в цю висококласну франшизу. Зовні все виглядало красиво, але під маскою ховалася лише формула. Метьюз поворухнувся, коли в ресторан увійшла переваливающаяся фігура детектива Константинатиса і стала лавірувати між столиками.
  
  Спостерігаючи за очима чоловіки, бачачи, куди вони ковзають — крадькома, винувато.
  
  Завжди очі. Метьюз помахав рукою, Константинатис кивнув і попрямував до нього. Метьюз поняття не мав, як виглядає офіційне посвідчення особи ФБР, а якщо б і знав, то не знав би, як підробити його, але він надів костюм і білу сорочку — те, що завжди одягав при прийомі пацієнтів, — і захопив з собою кілька папок з папками з загнутими кутами, на яких надрукував "ПРИВІЛЕЙОВАНЕ СТАНОВИЩЕ ФБР" трафаретами, зробленими з канцелярського приладдя, куплених в Staples. Вони стояли на видному місці перед ним.
  
  Він сподівався на краще.
  
  Але, переглянувши документи, детектив просто пересів на стілець навпроти Метьюза і потиснув йому руку.
  
  Кілька хвилин вони базікали про дрібниці — Метьюз використовував свій кращий державний мову. Натягнуте, ніяково. Якщо фальшиві документи не обдурили поліцейського, то високопарний мову напевно ошукав би.
  
  Підійшла офіціантка, і вони зробили замовлення. Метьюз не здивувався, коли детектив замовив до вечері молоко. Сам Метьюз замовив пиво.
  
  “ Боюся, у нас не так багато зачіпок. Але з того, що ви мені розповіли, ви вважаєте, що є шанс, що її викрали? - запитав він.
  
  “Спочатку я просто подумав, що вона втекла. Але, мабуть, є запис, на якому видно, як хтось поміняв її машину на цей сірий "Мерседес" приблизно в той час, коли вона зникла. І, можливо, заштовхував дівчину в багажник, коли вона була без свідомості ".
  
  "Зрозуміло", - сказав Аарон Метьюз, який відчув, як вогонь пронизав його наскрізь. Його лінкор "Грей 560" стояв на стоянці в п'ятдесяти метрах від них. Виблискуючи вкраденими номерними знаками.
  
  Касета? Хто її зробив? На мить він розлютився, але гнів був розкішшю, на яку в нього не було часу.
  
  “ У вас є ця запис? - запитав я.
  
  “ Розчинився в повітрі. Довга історія.
  
  "Про".
  
  "Не заздрю вам у цій роботі", - сказав детектив. “Шукати зниклих дітей цілісінький день. Повинно бути, це важко". Метьюз і не підозрював, що у нього така сентиментальна сторона.
  
  Метьюз сказав лагідним голосом: "Я відчуваю, що саме тут я можу внести найбільший внесок". Принесли напої. Вони цокнулися. Метьюз пролив трохи пива на стіл. Недбало витерла це коктейльної серветкою.
  
  "Детектив—"
  
  “ Клич мене "Конні". Всі інші так звуть.
  
  “Добре, Конні. Мені неприємно питати, але я не знаю цього Колльера, і виникає питання. Як ти думаєш, між ним і дівчиною щось було?"
  
  “Не-а. Не Тейт. Якщо вже на те пішло, як раз навпаки".
  
  "Як це?" - запитав я.
  
  “Чорт забирай, я навіть не знав, що у нього була дочка, поки ми деякий час не працювали разом. Справа не в цьому. Я дійсно думаю, що хтось "приспав" її. Поки що немає мотиву, хоча, можливо, Тейт працює над цією справою. Він вирішив, що місцевий агент з нерухомості цього не робив. Але я не так впевнений. У мене також є деякі думки з приводу тітки дівчинки — очевидно, вона дуже заздрить тому, що у її сестри є дитина ".
  
  Сестра Бетт... Як Конні дізналася про неї?
  
  “Я проаналізував протектори деяких шин і отримав список з півтора сотень чоловік, що купили шини цієї марки за останній рік. Я можу віддати вам квитанції, — він поплескав по портфелю, - нехай ваші люди їх перевірять?
  
  “ Із задоволенням. Ти вже що-небудь з ними зробив?
  
  “Просто прожени їх за несплаченими ордерами і арештів. Нічого не виявилося".
  
  Плануючи викрадення, Метьюз купив нові шини для машини два місяці тому; він не міг дозволити собі гальмувати з-за спущеною шини. Принаймні, коли він переганяв машину в General Tire, то назвався вигаданим ім'ям і заплатив готівкою.
  
  "Але потім я задумалася," продовжувала Конні, " по дорозі сюди, про те, що мені потрібно було зробити — я повинна була поглянути на квитанції і з'ясувати, хто платив готівкою. Будь-хто, хто це зробив, я вважаю, назвав би вигадане ім'я. Я маю на увазі, що ці шини коштують великих грошей. Ніхто не платить готівкою за щось подібне. Так що ваші люди могли б перевірити бирки і подивитися, чи збігається ім'я на всіх касових чеках. Якщо ні, то це наш головний підозрюваний ".
  
  Ісус на небесах. Метьюз не поміняв номери, коли заганяв машину, щоб встановити нові шини. На етикетці буде вказано його справжнє ім'я і адреса орендованого будинку в окрузі Прінс-Вільям. Що не відповідало фальшивої інформації, яку він дав продавцеві в магазині шин.
  
  "Це хороша ідея", - сказав Метьюз. "Попередня ідея". Його голос звучав недбало, але йому хотілося кричати. Їм опанувало похмурий настрій.
  
  Принесли їжу, і Конні з жадобою взявся за їжу, схилившись над нею.
  
  Метьюз потягнувся за своїм. Скоро йому доведеться діяти. Він підкликав офіціантку і замовив ще пива.
  
  "Ви хочете віддати мені ці квитанції?" Метьюз кивнув на портфель.
  
  “Звичайно, але давай після повернемося в штаб-квартиру. Це прямо тут, на вулиці. Ти можеш надіслати їх факсом в свій офіс".
  
  "Добре".
  
  Принесли друге пиво. Конні секунду дивився на нього, потім повернувся до їжі.
  
  "Цей Тейт Коллиер," повільно вимовив Метьюз, смакуючи свій самогон. “ Схоже, хороша людина.
  
  “Краще нікуди. Кращий гребаной юрист в Співдружності. Мене нудить від того, що ці гівнюки зводять кінці з кінцями з-за технічних деталей. Коли Кольєр відстоював справу, вони відправилися у в'язницю і залишалися там ".
  
  Метьюз підняв пиво. “ За твою теорію шин.
  
  Детектив завагався, потім вони цокнулися келихами. Метьюз випив половину пива, задоволено видихнув і поставив келих. “ Для квітня спекотно, тобі не здається?
  
  "Є," буркнув детектив.
  
  - Ти зараз на чергуванні? - спитав Метьюз.
  
  “ Не-а, я був відсутній три години.
  
  “ Тоді, чорт візьми, допивай молоко і дозволь мені пригостити тебе справжнім напоєм. Він постукав по пиву.
  
  "Ні, дякую".
  
  "Гаразд, немає нічого краще хорошого пива у жаркий день".
  
  “ Справа в тому, що я кинув пити кілька років тому.
  
  Метьюз виглядав ображеним. "О, мені дуже шкода".
  
  "Зовсім ні".
  
  “Я не подумав. Чоловік, п'є молоко. Не слід замовляти це. Мені дуже шкода".
  
  Коп спокійно підняв руку. “Це взагалі не проблема. Я не проти того, щоб змушувати інших людей змінювати свій спосіб життя з-за мене".
  
  Метьюз підняв склянку з пивом. - Ти хочеш, щоб я його позбувся або що-небудь в цьому роді?
  
  Коли коп глянув на пиво, його очі спалахнули — точно так само, як тоді, коли він проходив через бар, з надією дивлячись на ряд пляшок, вишикувалися, як повії на розі вулиці.
  
  "Неа", - сказав детектив. "Ви не можете ховатися від цього". Він з'їв ще трохи картопляного пюре, потім запитав: "Як ви вважаєте, куди прямує більшість втікачів?"
  
  Метьюс насолоджувався кожним маленьким ковтком пива. Детектив роздивлявся його кожен третій або четвертий. Аромат рідини, яку він пролив — навмисне — наповнив кабінку кислуватим солодовим ароматом. “Завжди велике місто. Який привабливий Нью-Йорк. Вони думають про те, щоб знайти роботу, стати Мадонною чи ким там ще дівчата хочуть стати в наші дні. Хлопці думають, що будуть трахатись кожну ніч ". Метьюз знову сьорбнув пива і виглянув назовні. “Страшенно жарко. Уяви собі цю битву".
  
  “ Булл-Ран?
  
  "Так, ну, я називаю це first Manassas, але це тому, що я з Пенсільванії". Метьюз з задоволенням зробив ще один ковток. "Ти одружений?"
  
  Або дружина кинула п'яницю?
  
  “Був. Зараз розлучений".
  
  "Діти?"
  
  Або вони відключили тата, коли їм набридло, що він падає в непритомність під час Jeopardy! по буднях і блює до смерті кожен недільний ранок?
  
  “ Двоє. Вони у дружини. Навещай їх на свята.
  
  Метьюз зробив ще один ковток. "Повинно бути, це важко".
  
  “ Може бути. "Товстий поліцейський уткнувся в свою картоплю.
  
  Через хвилину Метьюз запитав: "Отже, ви випускник?"
  
  "Як це?" - запитав я.
  
  “ Дванадцять кроків.
  
  “ Анонімні алкоголіки? Звичайно. Коп опустив погляд на свої м'язисті руки. “ Минуло чотири роки і чотири місяці.
  
  “ Для мене - вісім років.
  
  Ще один спалах в очах. Поліцейський подивився на пиво.
  
  Метьюз розсміявся. “Ти там, де ти є, Конні. І я там, де я є. Я пив з п'ятої долбаной порції поганого віскі кожен день. Чорт візьми, принаймні, це. Іноді я відкривав другу пляшку відразу після вечері ". Конні не помітив, як розмова на мові ФБР перетворився на дружню бесіду, синтаксис і лексика якої були дуже схожі на його власні.
  
  "Збільшити виручку". Конні розсміялася. "Мій батько так казав".
  
  Як і деякі пацієнти Метьюза.
  
  “ Півтори пляшки? Це чертовски багато випивки.
  
  “О, так, це було. Так, сер. Знав, що помру. Тому я кинув це. Наскільки погано це було для вас?"
  
  Поліцейський знизав плечима і відправив в рот горошок з картоплею.
  
  "Сильно пошкодив мою шлюбу", - припустив він. Поліцейський неохоче додав: "Я думаю, це вбило мій шлюб".
  
  "Шкода це чути", - сказав Метьюз, тремтячи від смутку в очах чоловіка.
  
  "І це, ймовірно, коли-небудь вбило б мене".
  
  "Що ви пили?" Спитав Метьюз.
  
  “ Скотч і пиво.
  
  “Ha! У мене теж. У Дьюара і Бада."
  
  В очах Конні з'явилося занепокоєння. “Так ти".... що? Коп кивнув на пляшку з високим горлом. “Що сталося? Ти впав, так?"
  
  Особа Метьюса стало шанобливим. "Я скажу тобі чисту правду, Конні". Він зробив чудовий ковток пива. “Я вірю в те, що потрібно дивитися в обличчя своїм слабкостям. Я не буду тікати від них".
  
  Коп ствердно хмикнув.
  
  “Бачиш, здавалося дуже простим повністю кинути пити. Ти розумієш мене?"
  
  "Не зовсім".
  
  “Це був шлях боягуза. Багато людей просто кидають пити взагалі. Але для мене це така ж невдача.... вибачте, не приймайте це на свій рахунок ".
  
  “Зовсім ні, продовжуй. Мені цікаво".
  
  "Для мене це така ж невдача, як і для того, хто весь час п'є".
  
  "Думаю, в цьому є якийсь сенс," повільно вимовив поліцейський.
  
  Метьюз спокусливо покрутив пиво в своєму келиху.
  
  “Візьми чоловіка, схибленого на сексі. Ти знаєш, що це може бути проблемою?"
  
  “Я чув. Для цього у них теж є дванадцять кроків, ти знаєш?"
  
  “ Вірно. Але навряд чи він може зовсім відмовитися від сексу, вірно? Це було б неприродно.
  
  Конні кивнув.
  
  "О, він зі мною", - подумав Метьюз. Чорт візьми, це схоже на те, як секс проникає в душу чоловіка. Він відчував себе таким кайфующим. "Отже," продовжив він, - я тільки що повернувся до того моменту, коли міг це контролювати".
  
  "І це спрацювало?" Запитала Конні. Маленький підлабузництво, здавалося, був вражений.
  
  “Ще б. Я перестав бути холодним на два роки. Саме так, як я сказав собі, що зроблю. Все це було сплановано заздалегідь. Іноді це було чертовски складно. Я не збираюся прикрашати це. Але Бог допоміг мені. Як тільки я взяв це під контроль, через два роки після того, як кинув, я випив свій перший напій. Один ковток Dewar's. Випив його як ліки ".
  
  "Що сталося?"
  
  “Нічого. Відчував себе добре. Насолоджувався цим. Більше нічого не пив. Тиждень нічого не їв. Потім я випив ще одну дозу і випив Bud. Я почекав місяць ".
  
  “ Місяць? - Прошепотіла Конні.
  
  “Добре. Потім я налив склянку скотчу. Поставив його переді мною. Подивився на нього, понюхав, вилив в каналізацію. Нехай пройде ще місяць".
  
  Коп здивовано похитав головою. “ Звучить так, ніби ти один з мазохістів, чи як ви там їх називаєте. Але в його сміху чулося відчай.
  
  “Іноді ми повинні знайти те, що для нас найважче, розвернутися і подивитися прямо на це. Ідіть глибоко. Так глибоко, як тільки можемо. Ось що таке мужність. Ось що робить з нас чоловіків".
  
  "Я можу поважати те, що ти говориш".
  
  “Я пив час від часу протягом останніх шести років. Жодного разу не був п'яний". Він нахилився вперед і поклав руку на мускулисте передпліччя поліцейського. "Пам'ятаєш це почуття, коли ти вперше випив?"
  
  "Я думаю—"
  
  “Це зробило тебе розслабленим, спокійним, щасливим? Розкрило твою гарну сторону? Так воно і є зараз". Метьюз відкинувся назад. "Я пишаюся собою".
  
  “ За тебе. - Коп проковтнув і хлюпнув молока в пивний стакан. Його погляд ковзнув по золотистій поверхні напою.
  
  "Ах ти, бідний дурник", - подумав Ерон Метьюз. У тебе немає ні душі на світі, з ким можна поговорити, чи не так? "Іноді, задумливо продовжив він," коли у мене виникає справжня проблема, щось гризе мене, щось змушує мене відчувати себе винуватим, що це пожежа всередині"... Що ж, я спробую. Це заглушає біль. Це допомагає мені пройти через це ".
  
  “ Без дурників. Вилка помацала зменшену гірку картоплі.
  
  Давайте заглибимося.
  
  Доторкнись до найболючішою частини...
  
  “Якби я опинився в ситуації, коли хтось, кого я любив, і вона віддалялася з-за того, яким я став ... що ж, я б хотів мати можливість зустрітися лицем до лиця з тим, що її відштовхнуло. Я міг би показати їй, що знову контролюю ситуацію, і — хто знає? — може, я зміг би просто повернути її ".
  
  Особа поліцейського раскраснелось, і здавалося, що у нього перехопило горло.
  
  Метьюз відсьорбнув ще пива, подивився у вікно на сутінкове небо. “Так, сер, я ненавидів жити один. Прокидатися недільним ранком. У той березневе недільного ранку небо було зовсім сірим... Канікули на самоті... Боже, я ненавидів це. Моя дружина пішла.... Єдина людина в світі, в якому я потребував. Єдина людина, заради якого я був готовий на все ... "
  
  Детектив був паралізований.
  
  Зараз, подумав Метьюз. Зараз!
  
  "Дозвольте мені вам дещо показати". Метьюз нахилився вперед, підморгуючи. "Подивіться на це". Він махнув офіціантці. "Порцію "Дьюарс"".
  
  "Один?" покликала вона.
  
  "Тільки один, так".
  
  Заціпенівши, поліцейський спостерігав, як доставляють склянку.
  
  Метьюз демонстративно нахилився і підняв наповнений до країв келих. Він нахилився вперед, понюхав келих, потім зробив крихітний ковток. Він поставив склянку на стіл і підняв руки долонями вгору.
  
  “От і все. Це єдиний міцний напій, який у мене буде протягом двох-трьох тижнів".
  
  "Ти можеш це зробити?" Поліцейський був ошелешений.
  
  “Простіше всього на світі. Без єдиної проблеми". Він повернувся до свого пива і покликав офіціантку. “Прости, дорога. Я заплачу тобі за це, але я передумав. Думаю, сьогодні ввечері мені краще зберігати ясну голову. Ти зможеш це прийняти."
  
  "Звичайно, сер".
  
  Рука поліцейського дотяглася до скла перед її рукою. Вона здивовано моргнула, побачивши пристрасність жесту великого чоловіка.
  
  "О, ти хочеш, щоб я все-таки залишив це?"
  
  Коп подивився на Метьюса, але потім перевів свій собачий погляд на офіціантку. “Так. І принеси моєму другові ще пива".
  
  Коротка пауза. Їх погляди зустрілися. Метьюз сказав: "Нехай буде два".
  
  “ Звичайно, джентльмени. Запишіть це на свій рахунок?
  
  "О, ні", - наполягав Метьюз. "Це за мій рахунок".
  
  
  
  
  
  Метьюз, надівши хірургічні рукавички, вивів машину Конні зі стоянки торгового центру strip mall в напрямку автомагістралі між штатами. Поліцейський сидів на пасажирському сидінні, затиснувши пляшку скотчу між ніг, як ніби це була ручка управління бипланом. Його голова гойдався, притискаючись до вікна "Тауруса". Слина і лікер потекли в неї по підборіддю.
  
  Метьюз припаркувався на узбіччі, неподалік від "Ерні", забрав пляшку у Конні, хлюпнув трохи на приладову панель і сидіння машини і повернув її назад. Конні цього не помітив. "Як справи?" Запитав його Метьюз.
  
  Здоровань похмуро втупився на відкрите горлечко пляшки і нічого не сказав.
  
  В торговому центрі, де вони купили скотч, Метьюз викинув пакет для сміття, в якому були квитанції на шини і всі інші нотатки з розслідування справи Меган Макколл. Доктор виліз з машини і посадив Конні на водійське сидіння.
  
  Конні залпом випив два великих глотка лікеру. Він витер спітніле, одутле обличчя. - Куди я йду? - запитав я.
  
  “ Ти йдеш додому, Конні.
  
  "Добре".
  
  - А тепер ти йди додому.
  
  “Добре. Я йду додому. Керол там?"
  
  “ Твоя дружина? Так, вона там, Конні. Вона чекає, коли ти повернешся додому. Тобі краще поквапитися.
  
  "Я дійсно сумую за нею".
  
  "Ти знаєш, куди йти, чи не так?" Спитав Метьюз.
  
  "Я думаю..." Його затуманені очі роздивлялися довкола. "Я не знаю".
  
  “ Он та дорога. Бачиш її?
  
  “Звичайно. Там?"
  
  "Прямо там", - сказав Метьюз. “Просто їдь туди. Це доставить тебе додому. Це доставить тебе додому до Керол".
  
  "Добре".
  
  "До побачення, Конні".
  
  “ До побачення. Он по тій дорозі?
  
  “Абсолютно вірно. Гей, Конні?"
  
  Метьюз подивився на сльозяться очі, вологі губи.
  
  “ Передай від мене привіт Керол, гаразд?
  
  Поліцейський кивнув.
  
  Метьюз перемкнув передачу на "драйв" і відступив назад, коли Конні додав швидкості. Він їхав більш або менш по середині дороги.
  
  Метьюз повертався до Ерні, щоб забрати "Мерседес", коли почув раптовий вереск гальм і рев дюжини клаксонів, що сигналізують Конні, що він повернув свій темно-синій "Таурус" на з'їзд, а не на в'їзну рампу з I-66 і їхав не в ту сторону межштатной автомагістралі. Не більше ніж через тридцять секунд він почув оглушливий гуркіт того, що, ймовірно, було лобовим зіткненням, і - хоча, можливо, тільки в його уяві — слабкий крик.
  
  
  23
  
  
  
  Тепер ніч.
  
  Коридори лікарні були темними, освітленими лише світлом двох зовнішніх ламп системи безпеки, яка просочується крізь засмальцьовані вікна.
  
  Меган Макколл, стискаючи свій скляний меч, безшумно рухалася по головному крила. Вона не могла викинути з голови комікси, щупальця, хапають кричущих жінок, монстрів, гвалтують їх.
  
  Рухаюся до кімнаті хлопчика. Ближче, ще ближче.
  
  Вона увійшла у великий вестибюль. У тьмяному світлі простір заповнили тіні. Вона думала, що він повернувся в свою кімнату, але він міг бути де завгодно.
  
  Меган відчула подих на своїй шиї і розгорнулася, практично відчувши, як металевий стрижень, який він тримав у руці, наближається до її голові. Задихаючись.
  
  Нічого, крім слабкого вітерцю.
  
  Він там спав? Читав? Дрочив?
  
  Фантазуєш про неї?
  
  Про те, що він збирався зробити з нею?
  
  Лікарняні коридори були схожі на лабіринт. Вона заблукала і більше не була впевнена, де знаходяться його палати. Зробила кілька помилкових поворотів і опинилася там, звідки початку. Тепер вона відчувала відчай. Меган злякалася, що він виявить пастку — її єдина перевага перед хлопчиком. Вона пішла швидше, уважно прислухаючись. Але вона не почула жодного непристойного дихання, ні хтивого шепоту свого імені. У якомусь сенсі тиша була більше лякає, ніж його бурмотіння, оскільки не давала ні найменшого уявлення про те, де він знаходиться.
  
  Потім вона повернула за ріг і знайшла його кімнату. Вона побачила світло, що ллється в коридор з відкритої двері. На мить він замерехтів і потемнів.
  
  Він був усередині.
  
  Меган, обливающаяся потім. Меган, налякана.
  
  Боюся померти, боюся монстра, який живе далі по коридору, боюся шепочуть ведмедів.
  
  Ну, ти хотіла його, шепоче божевільна Меган. Чого ти чекаєш? Іди та приведи його.
  
  Меган почала було говорити К. М., щоб він замовк. Але раптом вона зупинилася, тому що думка вразила її з силою шлакоблоків, нагромаджених у її пастці. Це було так: ця Божевільна Меган не тільки не божевільна, вона повністю у своєму розумі. І більше того: К. М. - єдина з них, хто справжній.
  
  Божевільна Меган — це справжня Меган, та Меган, яка танцювала на будівельних лісах водонапірної башти на спір, просто щоб привернути увагу Бет, Тейт або ще кого-небудь. Меган, яка потай мріяла поїхати на рік в Сан-Франциско після закінчення середньої школи, а потім поступити в коледж в Парижі. Меган, яка займалася шаленою любов'ю з сексуальним чорним хлопцем, якого — та пішов ти, доктор Хенсон — я все-таки люблю! Меган, яка хотіла ткнути пальцем в обличчя свого батька і закричати на нього: "Незручний дитина повернувся, і ти отримав її, подобається тобі це чи ні!"
  
  О, так, Божевільна Меган - найбільш розсудлива. А інша - просто невдаха.
  
  "Гаразд," сказала вона вголос. “ Гаразд, придурок, прийди і забери мене. "Тінь Пітера Метьюза застигла на стіні.
  
  Світло згасло, і коридор сповнився темрявою.
  
  "Давай, ти, ублюдок!" - крикнула вона.
  
  Там було металевий брязкіт — повинно бути, він підняв стрижень.
  
  Вона не могла бачити ясно, але змогла розгледіти його фігуру, повільно віддаляється від дверного отвору. Він подивився вгору і вниз по коридору, а потім повернувся до неї. "Меган ..."
  
  Боже, який він великий.
  
  - Меган! - прохрипів він.
  
  Він попрямував до неї. Рухаючись набагато швидше, ніж вона очікувала, судячи з шаркають кроків, які вона чула раніше.
  
  Її мужність вичерпалося. Що за дурнувата дурна ідея! Чорт візьми, це не спрацює. Звичайно, це не так. Він добереться до неї.
  
  "Ні!" - в паніці закричала вона.
  
  Вперед! Божевільна Меган кричить. Біжи.
  
  Вона швидко позадкувала, знаючи, що повинна дивитися, куди йде, але боячись навіть на мить відвести від нього погляд.
  
  Обмацуючи стіну позаду себе. Мало не спіткнулася об стіл. Вона розвернулася, відштовхнула його в бік.
  
  А коли вона озирнулася, його вже не було.
  
  Нам кришка, - безнадійно шепоче Божевільна Меган.
  
  Зараз він може бути де завгодно! Підходить до неї ліворуч або праворуч.
  
  І, звичайно, вона згадала, що у нього були ключі від квартири; він міг заховатися в одній з замкнених кімнат і почекати, поки вона пройде повз. А потім ... переходити з кімнати в кімнату і підходити до неї ззаду.
  
  Тепер вона нічого не могла зробити, окрім як повернутися в тупиковий коридор, де вона встановила пастку. Дістатися туди якомога швидше і чекати.
  
  Але в паніці вона обернулася. Це було тому, в ту сторону? Або вниз по цьому коридору? Вона подивилася в два коридори. В який? Він міг бути на будь-якій з них. Вона майже нічого не могла розгледіти в темряві.
  
  Ось, подумала вона. Це повинен бути той самий. Я впевнена.
  
  Майже впевнений.
  
  Вона рвонула з місця. Вона врізалася в крісло з скловолокна, відправивши його в політ. Вона залишилася стояти, але звук від удару меблів об стіну був дуже гучним.
  
  Меган завмерла. Чув він? Мав —
  
  Раптово величезна фігура виступила з коридору приблизно в двох футах від неї і кинулася до неї. "Меган..."
  
  Меган закричала, не встигнувши вчасно вихопити ніж. Вона закрила очі і замахнулася лівим кулаком туди, де було його обличчя. Вона сильно вдарила його і, мабуть, зламала йому ніс, тому що він завив від болю і відскочив назад, за ріг.
  
  Вона побігла.
  
  Повернув за ріг і зупинився біля входу в коридор, який вів до пастці.
  
  Він пішов за нею, прямуючи до неї.
  
  Вона переконалася, що він гарненько розглянув її, щоб зрозуміти, в яку сторону вона направляється, потім попрямувала до пастці.
  
  Але вона зупинилася. Почекайте! Це був цей коридор? Ні, наступний. Зачекайте. Це був він? Вона йому в темні тіні і нічого не змогла розгледіти.
  
  Пітер був все ближче. В якому чортова вулицях коридорі? Божевільна Меган кричить.
  
  Я не знаю, я не знаю, вони всі схожі один на одного...
  
  Він був в двадцяти футах від мене.
  
  Давай, клацає К. М., візьми себе в руки.
  
  Вибору немає. Краще б це був він.
  
  Меган побігла в кінець коридору.
  
  Так! Вона була права. Там була пастка. Вона присіла і підняла кінець мотузки. У дальньому кінці коридору Пітер зупинився і подивився в її бік.
  
  Знову бурмотіння. Як у тварини. Вона згадала фотографію в газеті: його дивний рот, пробує мову, божевільні очі. Усмішка на його похороні матері.
  
  Я так страшенно наляканий...
  
  Ти притиснеш його до нігтя, каже Божевільна Меган.
  
  В темряві здавалося, що він навіть не ходить. Він просто підпливав до неї все ближче, стаючи все більше і більше, заповнюючи коридор. Він зупинився прямо перед пасткою. Вона не могла бачити його очей або обличчя в тіні, але знала, що він хитро дивиться на неї.
  
  Знову бурмотіння.
  
  Він підійшов ближче.
  
  Зараз же!
  
  Вона потягнула за мотузку.
  
  Тканина акуратно розірвалася навпіл. Шлакоблоки злегка зрушили, але залишилися на місці.
  
  О, ні. О Боже, ні! Все, кричить божевільна Меган. З цим покінчено.
  
  Він зробив ще два кроки вперед.
  
  Вона вихопила ножа з кишені і подивилася на його неясну фігуру.
  
  Я помру. От і все. Я мертвий. Він зламає мені руку, забере у мене ніж і буде трахати мене, поки я не помру... Меган тепер одна - Божевільна Меган пішла, Божевільна Меган вже мертва.
  
  Він ступив вперед ще на один фут. Тьмяне світло зовні впав на його обличчя.
  
  НЕМАЄ...
  
  У неї були галюцинації.
  
  Меган ахнула. “ Джош!
  
  "Меган," знову пробурмотів він. Обличчя і шия Джошуа ЛеФевра були в кривавому місиві, його руки і ноги теж. На руках і ногах були відсутні великі ділянки шкіри. Він впав на коліна.
  
  Як раз в той момент, коли шлакоблоки почали падати на нього. Він безнадійно глянув на сотні фунтів бетону і навіть не спробував забратися з дороги.
  
  "Ні!" Меган закричала.
  
  Вона стрибнула вперед і відштовхнула його в бік. Кубики пролетіли повз них обох і врізалися в підлогу, здійнявши у повітря кам'яні осколки.
  
  "Меган", - сказав він, ім'я насилу виривалося з розірваного його горла. Кров бризнула їй в обличчя, поки він говорив. Потім він втратив свідомість.
  
  
  
  
  
  "Лексус" Тейта Кольера загальмував біля телефону-автомата на шосе 29.
  
  Він вискочив назовні, відчайдушно озираючись по сторонах.
  
  Він нікого не побачив.
  
  "Алло?" покликав він різким голосом. "Алло!"
  
  Він глянув на стару закусочну — або на те, що від неї залишилося після підпалу кілька років тому — і на купи сміття. Порожньо.
  
  Потім він почув стогін, за яким була сильна блювота.
  
  Тейт побіг у кущі. Там сидів Конні, закривавлений і мокрий від поту, з блювотиною на підборідді, з розфокусованим поглядом. Він плакав.
  
  “Господи. Що сталося?" Тейт нахилився і обійняв чоловіка. Коли Конні подзвонив йому двадцять хвилин тому, він сказав тільки зустрітися з ним тут як можна швидше. Тейт знав, що він п'яний, лише наполовину у свідомості, але більше не мав ні найменшого уявлення про те, що відбувається.
  
  “Я йду до дна, Тейт. Я сильно облажався. О, Боже ..."
  
  Бет... тепер Конні.... Що за день, подумав Тейт. Що за день.
  
  "Ти поранений".
  
  “Я в порядку. Але я, можливо, вбивав людей, Тейт. Стався нещасний випадок. Я залишив місце події". Він задихався, і його рвало протягом хвилини. "Вони шукають мене, мої власні люди шукають мене". Він люто закашлявся.
  
  - Я викличу "швидку".
  
  “ Ні, я здаюся поліції. Але...
  
  Він перевернувся на бік, і кілька хвилин його рвало. Потім він оговтався і сіл.
  
  Повз повільно проїхала патрульна машина з мигалками. Включився прожектор, але він не потрапив в кущі, де Тейт присів навпочіпки поруч з детективом.
  
  "Послухай мене", - сказала Конні. “Тобі треба потрапити в офіс. Тобі потрібно поглянути на квитанції".
  
  "Квитанції".
  
  “ За шинами. Піди в офіс, Тейт. Джині повинна була зробити з них копії. Я молюся, щоб вона зробила. Попроси у неї їх. Але дій швидко " тому що вони збираються конфіскувати мій стіл.
  
  “ Джині? Це твоя асистентка?
  
  “ Ти пам'ятаєш її. Список квитанцій, добре?
  
  "Все в порядку".
  
  “ Тоді шукай того, хто заплатив готівкою за шини.
  
  “ Готівкою за шини. Добре.
  
  “ У неї були ордера, але це не ... це не те, що я повинен був шукати. Тейт, ти слухаєш?
  
  "Я слухаю".
  
  “Добре. Знайдіть квитанції, в яких клієнти платили готівкою. Потім перевірте їх автомобілів. Якщо зареєстрований власник не збігається з ім'ям на квитанції, це наш хлопець. Той, хто забрав вашу дочку. Я встиг поглянути на... У нього перехопило подих. “ Я встиг поглянути на нього.
  
  "Ти бачив його?"
  
  “О, так. Цей засранець гарненько відсмоктав мені. Він білий, за сорок, темне волосся. Шість футів. Близько ста сімдесяти. Сказав, що він... Стверджував, що він з Бюро. Він обдурив мене точно так само, як мій татко обманював людей. Рис. Боже, я хворий. "
  
  “Добре, Конні. Я зроблю це. Але зараз я відвезу тебе в лікарню".
  
  “Ні, це не так. Ти не будеш втрачати ні хвилини. Ти зробиш те, що, чорт візьми, я тобі сказав. І будеш бути присутнім під час пред'явлення мені звинувачення. Я не можу повірити в те, що я зробив. Я не можу в це повірити. "Його голос розчинився в нападі блювоти.
  
  
  
  
  
  Тейт знайшов вдома свій старий значок прокурора співдружності і побіг назад до своєї машини, вішаючи ланцюжок з бісеру на шию.
  
  Дата була чотирирічної давності, але набраний дрібним шрифтом; він сумнівався, що хто-небудь помітить.
  
  Через двадцять хвилин він входив в поліцейську ділянку. Ніхто не звернув на нього ніякої уваги. Він розписався в журналі реєстрації і пройшов у кабінет Конні.
  
  Огрядна жінка з червоними очима і плакуча підняла голову.
  
  “ О, містер Кольєр. Ви чули?
  
  “ З ним все буде в порядку, Джині.
  
  "Це так жахливо", - сказала вона, витираючи обличчя. “Так жахливо. Я не можу уявити, що він знову почав пити. Я не знаю чому. Я не знаю, що відбувається.
  
  “Я збираюся допомогти йому. Але спочатку я повинен дещо зробити. Це дуже важливо".
  
  “Він сказав, що я повинна допомогти тобі, коли він дзвонив. О, в нього був такий п'яний голос по телефону. Я пам'ятаю, як він дзвонив мені і казав, що не прийде сьогодні, тому що у нього грип. Але це був не грип. Його голос звучав так само, як сьогодні ввечері. Просто п'яний ".
  
  Тейт поклав руку на широке плече жінки. “З ним все буде в порядку. Ми всі допоможемо йому. Ви зробили копію квитанцій?"
  
  “Так, я це зробив. Він завжди говорить мені: "Роби копії з усього, що я тобі даю. Завжди, завжди, завжди роби копії ".
  
  "Це Конні".
  
  "Ось вони".
  
  Він взяв пачку квитанцій власників Mercedes, купили нові Michelins. На чотирьох квитанціях було зазначено "Готівку / чек". Він не впізнав жодного імені.
  
  "Не могли б ви прогнати ці номери через DMV і отримати мені імена та адреси зареєстрованих власників?"
  
  "Звичайно". Вона шмигнула носом, проковыляла до свого крісла і важко опустилася. Потім люто надрукувала.
  
  За мить вона жестом покликала його до себе.
  
  Перші три імені збігалися з тими, що були зазначені в квитанціях.
  
  Четвертий цього не зробив.
  
  "О Боже мій", - пробурмотів Тейт.
  
  “ В чому справа, містер Кольєр?
  
  Він не відповів. Він стояв, заціпенівши, втупившись на ім'я Аарона Метьюза, Саллі Філдс Драйв, Манассас, букви світилися жовтим шрифтом на чорному екрані.
  
  
  24
  
  
  
  Суд: Звинувачення може тепер представити свої висновки. Містер Коллиер?
  
  Містер Кольєр: Друзі мої... Завдання присяжних - важка і невдячна. Ви покликані просіяти стіг доказів у пошуках тієї єдиної голки істини. У багатьох випадках ця голка невловима. Знайти її практично неможливо. Але в розглянутому вами справі "Співдружність проти Пітера Метьюза", голка лежить на увазі, очевидна для всіх.
  
  Немає жодних сумнівів у тому, що обвинувачений убив Джоан Келлер. Його бачили гуляють з жертвою, шістнадцятирічною дівчиною, біля Булл-Ран Марина. Бачили, як він вів її в ліс. Пізніше його бачили втікаючим з парку за п'ять хвилин до того, як було знайдено задушенное тіло Джоан. Бруд, в якій лежав її хладный труп, відповідала бруду, виявленої на колінах джинсів обвинуваченої. Коли його заарештували, як ви чули з показань, він випалив поліцейським: "Вона мала померти".
  
  А в трейлері, де він жив, поліція виявила сотні коміксів і романів жахів, що зображують великих неповоротких чоловіків, які роблять невимовні речі з безпорадними жінками—жертвами - такими ж жертвами, як Джоан Келлер.
  
  Захист може бачити цю блискучу голку істини так само ясно, як ви і я. У них також немає сумнівів в тому, що обвинувачений убив ту бідну дівчину. І що ж вони роблять? Вони намагаються відволікти нас. Вони викликають сумніву в характері Джоан. Вони припускають, що у неї були розпущені звичаї. Що у неї був секс з місцевими хлопцями ... іноді за гроші. Або за випивку або сигарети. Шістнадцятирічна дівчина! Це не більш ніж мерзотні спроби відвернути вас від пошуку голки.
  
  О, вони говорять про смерть в результаті нещасного випадку. "Просто бавилися", - кажуть вони. Вбивця, за їх словами, був проблемним молодим людиною, але нешкідливим.
  
  Ну, я б сказав, що факти цієї справи доводять, що він зовсім не був невинним, вам не здається?
  
  Безневинні чоловіки не душать невинних молодих жінок на сімдесят фунтів легше, ніж вони самі.
  
  Безневинні чоловіки не розігрують свої хворі і збочені фантазії на безпомічних малолетках начебто Джоані Сью Келлер.
  
  Пані та панове, не дозволяйте захисту приховувати від вас цю голку правди. Не дозволяйте їм приховувати це. Це діло просте, надзвичайно просте. Обвинувачений, завдяки своєму наміру, своєму розрахунком, своєму знанню, цілеспрямованого наміру, позбавив життя. Життя молодої дівчини. Чийогось одного ... чиєюсь сестри ... чиїй-то дочки. Немає гіршого злочину, ніж це. І він повинен понести за це повну відповідальність.
  
  Великий поет Данте сказав, що на самі праведні прохання відповідають мовчанням вчинку. Я не прошу порожніх слів, леді і джентльмени. Ні, я прошу вас зробити мужній вчинок — визнати цього небезпечного вбивцю осудним, визнати його винним і рекомендувати суду, щоб він заплатив за життя юної Джоан Келлер своєї власної. Спасибі.
  
  Оратор Тейт Коллиер зробив все правильно в заключному слові. Воно було коротким, розмовним, наповненим конкретними образами. Він називав Пітера Метьюза "обвинуваченим", а дівчину — "Джоан", знеособлюючи злочинця, очеловечивая жертву. Посилання на "голку" — щоб змусити присяжних звикнути до думки про голці, використовуваної для смертельних ін'єкцій, — була особливо вдалим штрихом, на його думку.
  
  Він навіть додав прохання про страти, тому що це було чимось, з чим вони могли подумки домовитися — обміняти життя хлопчика на набуття розуму і тривалий тюремний термін.
  
  І це було саме те, що сталося.
  
  Він виграв, хлопчик був визнаний осудним і винним. І був засуджений до довічного ув'язнення без права дострокового звільнення. Що з самого початку було метою Тейта.
  
  А через тиждень молодий чоловік, який відмовився від смертної кари, був страчений набагато більш неформальним способом, ніж смертельна ін'єкція — дюжина ув'язнених, особи яких невідомі, використовували мітли і заточені ложки для приведення вироку у виконання. І на це в них пішло три години.
  
  Справедливість?
  
  Дізнавшись про смерть Пітера, Тейт довго сидів за своїм столом, гадаючи, чому ця новина так стривожила його. Потім він зайшов в картотеку прокурора штату і ще раз перечитав докази по справі.
  
  Зрозуміло, це були ті ж папки і документи, які він читав перед судом. Але зараз він вивчав їх, не заплямований пристрасним бажанням засудити юнака. Він уважно подивився на намальований ними портрет хлопчика — не "обвинуваченого". А Пітера Томаса Метьюза, сімнадцятирічного юнака, жителя Ферфакса, штат Вірджинія.
  
  Так, у Пітера була колекція моторошних коміксів і японських анімаційних стрічок. Але багато хто з них, як дізналася Тейт, готуючись до судового розгляду, були бестселерами в Японії, де вони придбали статус вигадливого культу, їх серйозно розглядали і колекціонували як молодь, так і дорослі. Більш того, у хлопчика також була колекція серйозних письменників-фантастів і фентезі, таких як Рей Бредбері, Айзек Азімов, Вільям Гібсон, К. С. Льюїс, Дж. Р. Р. Толкієн, Жюль Верн, Едгар Райс Берроуз. Пітер годинами переписував довгі поетичні уривки з цих книг і пробував свої сили в ілюструванні сцен з них. Він також писав власні науково-фантастичні оповідання, які були непоганими для людини його віку.
  
  Так, деякі психіатри назвали хлопчика небезпечним. Але інші говорили, що у нього просто параноїдальна особистість і він впадає у паніку в стресових ситуаціях. У минулому він не був схильний до насильства.
  
  Готуючись до справи, Тейт також дізнався про Джоан Келлер — жертві. Дівчинка була сексуально активна з дванадцяти років. Вона експериментувала зі "дивними речами", можливо, з еротичною асфіксією. Вона спокушала літніх чоловіків в декількох інших випадках і могла б виступити свідком принаймні в одній справі про розбещення за законом, якщо б не відмовилася співпрацювати. З нею поводилися як з прикордонної особистістю, і її двічі усували від занять за напади — як на дівчаток, так і хлопчиків в її школі, в тому числі одне із застосуванням ножа.
  
  У Пітера були садна на обличчі і шиї, коли його привезли в карцер. Він стверджував, що Джоан вдарила його каменем, коли їй набридли його незграбні ласки — після того, як вона взяла його руку і засунула собі в трусики.
  
  А заяву хлопчика про те, що Джоан "повинна була померти", було оскаржене місцевим рибалкою недалеко від місця арешту. Він стверджував, що хлопчик міг сказати: “Вона ніколи не повинна була вмирати".... Їй не треба мене бити.
  
  Але красномовний Тейт Коллиер зумів приховати всі ці викривальні докази від суду або підірвав довіру до свідкам, які їх подали.
  
  Ваша честь, ми не будемо судити жертву в цій справі, Ваша честь, добре написаний розповідь не має ніякої доказової цінності в даному випадку, Ваша честь, цей факт неістотний і повинен бути врахований, будь ласка, проінструктуйте свідка...
  
  Адвокати захисту звернулися до нього з проханням про укладення угоди про визнання вини: вбивство по необережності, умовний термін, три роки умовно і два роки обов'язкового консультування.
  
  Але немає. Пітер Метьюз поклав руки на шию шістнадцятирічної дівчини і тиснув, тиснув, тиснув, поки вона не втратила життя. І тому угода про визнання вини не годилася.
  
  Суд: Обвинувачений встає. Ви чули вердикт присяжних і визнані винним у вбивстві першого ступеня. Присяжні не рекомендували смертну кару, і, відповідно, цим я приказую вас до довічного ув'язнення...
  
  Він потрапив у в'язницю, і останнє, що хто-небудь пам'ятав про Пітері, було те, як він сказав охоронцеві, що збирається пограти зі своїми новими друзями. "Хіба це не круто?" Запитав Пітер. “Ми збираємося пограти в м'яч, цілою компанією. Вони хочуть, щоб я зіграв у м'яч. Приголомшливо". Потім він зник у пральні і був знайдений розірваним на кілька частин п'ять годин.
  
  Чому, задавався питанням Тейт тоді, сидячи на самоті в затхлій картотеці, він так люто домагався судового переслідування хлопчика? Чому?
  
  Це питання він часто ставив собі в останні кілька років.
  
  Питання, яке він ставив собі зараз. Що було б поганого, якби обвинувачений ... якщо б Йому дали умовний термін і відправили на лікування в лікарню?
  
  Хіба це не було розумно? Звичайно, так воно і було. Але тоді цього не було, не для Тейт Кольєр п'ятирічної давності. Тільки не Тейту Коллиеру, адвокату-вундеркінд співдружності, людині, яка говорить на мовах, онукові судді.
  
  Чому?
  
  Тому що думка про вбивцю, лишающем батьків дитини, була для нього нестерпна. Це була відповідь. Це було все, про що він думав. Хтось вкрав дівчину, схожу на Меган. І він повинен був померти. До біса правосуддя.
  
  Тейт ніколи не бачив батька Пітера, Аарона Метьюза, на суді або не звернув на нього ніякої уваги, якби він там був. Цей чоловік був психотерапевтом, згадав Тейт, прочитавши історію хвороби хлопчика і його оцінки. Жив один. Його дружина — теж психотерапевт і, за повідомленнями, більш успішна, ніж її чоловік, покінчила з собою кілька років тому.
  
  Аарон Метьюз...
  
  Що ж, тепер він може назвати поліції ім'я та адресу. Вони знайдуть його. Він тільки молився, щоб Меган була все ще жива.
  
  Тепер, в офісі Конні, він набрав домашній телефон Бетт. В голосовій пошті був вказаний номер її мобільного телефону, і він набрав його. Вона не відповіла. Він залишив повідомлення про те, що дізнався, і сказав їй, що знаходиться в поліцейському відділку округу.
  
  Він попрямував коридором, крокуючи так, як ходив, коли був прокурором співдружності і ділив ці кабінети, як ніби вони належали йому, граючи роль інквізитора перед молодими офіцерами, допитуючи їх про їхні справи та зібраних доказах.
  
  Він штовхнув двері Відділу по розслідуванню вбивств і був здивований, побачивши, що троє переляканих детективів перервали свою розмову. Він сумно посміхнувся, тільки тоді пригадавши, що є порушником кордону.
  
  Один детектив подивився на іншого з подивом на обличчі.
  
  "Вибачте, що вриваюся," почав Тейт. “ Я Тейт Коллиер. Це з приводу моєї дочки. Не знаю, чи чули ви, але вона зникла і...
  
  Менш ніж через двадцять секунд він опинився обличчям вниз на зручному столі, наручники заклацали на його зап'ястях з металевої ефективністю, його права на Міранду обрушилися на нього від грубого голосу в декількох футах над його головою.
  
  "Що, чорт забирай, відбувається?" - гаркнув він.
  
  “Ви арештовані, містер Кольєр. Ви розумієте ці права так, як я вам зачитав?"
  
  “ За що? За що ви мене арестовываете?
  
  “ Ви розумієте свої права? - запитав я.
  
  “Так, я розумію свої гребаные права. Навіщо?"
  
  “ За вбивство, містер Кольєр. За вбивство Емі Уокер. Пройдіть, будь ласка, сюди.
  
  
  25
  
  
  
  Вона пригорнула його до себе, схлипуючи.
  
  Меган вивела Джошуа ЛеФевра в блідий світ вуличної лампи. Він був поранений навіть серйозніше, ніж вона подумала спочатку, — жахливо побитий — весь в порізах і сліди укусів, рани покриті кіркою бруду і засохлої крові. Одне око заплило і був повністю закритий. Велика частина його дредів була зірвана з голови, яка була покрита брудом і струпами.
  
  Він міг говорити тільки примарним, уривчастим виттям. Ні, вона чула не злісний голос Пітера Метьюза; це був голос Джоша. Його горло було перерізане, а голосові зв'язки, мабуть, перерізані. Коли він дихав, повітря зі свистом проходив через рот, так і через поріз. Кровотеча, здавалося, припинилося, але вона все одно обв'язала його горло джинсового мотузкою. Вона не могла придумати, що ще можна було зробити.
  
  - Я подумав, що це ти, - видихнув він. “ Я нічого не бачив. Мої очі, мої очі. Я подумав, що це ти. Але ти не відповіла.
  
  Меган опустила голову йому на груди. “ Я думала, ти його син. Я думала, ти збираєшся вбити мене. О, Джош, що сталося? Це були собаки? Зовні? Він кивнув, щулячись від болю, як вона здогадалася, не менше, ніж від холоду.
  
  “ Цей... чоловік? він насилу видавив з себе питання. “ Він викрав...
  
  Вона кивнула. “ Ви подзвонили в поліцію? - запитав я.
  
  "Ні", - видихнув він. “Я не знав, що відбувається. Я зупинив його, але він обдурив мене ..." Він на мить закашлявся. “Думав, ти... я думав, ти поїдеш з ним.
  
  "Що сталося?" запитала вона зі сльозами на очах.
  
  Плутане пояснення: він пішов за нею і Метьюзом сюди, а потім доктор напав на нього і кинув на поталу собакам. Але перш ніж вони встигли прикінчити його, пробігла повз молода косуля, і вони залишили Джоша стягувати її на землю.
  
  "Його прекрасний голос", - подумала Вона, плачучи. Він зник. Їй довелося відвести погляд від його особи.
  
  Він знайшов металевий стрижень, який можна було використовувати як тростина, продовжив він, і попрямував до лікарні, щоб знайти телефон. Але там його не було. Потім він дізнався, що двері не відчиняються назовні, що це місце було тюрмою.
  
  Вона обережно торкнулася жахливої рани на його обличчі. Навіть якщо їм вдасться найближчим часом доставити його до лікаря, чи виживе він? Він втратив так багато крові.
  
  - А ти?... ти не була його коханкою, чи не так?
  
  "Що?" випалила вона.
  
  “Він сказав, що ти був. Він сказав... Він сказав, що ти хотів позбутися від мене".
  
  “О, Джош, немає. Це було ... що б він не сказав, це була брехня".
  
  “ Хто він? - Прохрипів Лефевр.
  
  “ У нас зараз немає часу. Ти можеш йти?
  
  "Ні". Він важко зітхнув і поморщився. “Нічого не можу вдіяти. З мене майже вистачить".
  
  Вона потягла його далі в нішу, приховуючи з виду. “ Почекай тут.
  
  "Куди ти йдеш?"
  
  “ Лежи спокійно, Джош. Помовч. Я принесу що-небудь для бинтів, " сказала вона, встаючи.
  
  “ Але він може бути там.
  
  Вона показала йому скляний ніж. "Я сподіваюся, що це так".
  
  
  
  
  
  “ Я розповім вам все, що ви хочете знати. Але, заради Бога, пошліть кого-небудь за моєю дочкою.
  
  “ Ще раз зверху, будь ласка, сер.
  
  Тейт все ще був приголомшений новиною про те, що Емі була знайдена оголеною і зарізаної на фермі Тейта.
  
  “ Є людина на ім'я Аарон Метьюз. Він водить сірий "Мерседес". Він живе на Саллі Філд, в стороні від двадцять дев'ятої траси, недалеко від Манассаса. Він стежив за моєю дочкою останні пару тижнів. Чи місяці. Я не знаю. І...
  
  "У нас тут свої плани, Кольєр", - хрипко сказав молодий детектив з відділу по розслідуванню вбивств, точна копія охоронця в середній школі Меган, його терпець урвався. “ Ти не заперечуєш, нам ще багато належить зробити.
  
  “ Тед Бьюридж де-небудь поблизу?
  
  “ Ні. Ще раз, сер. З самого верху.
  
  Він перебував у камері для допитів, сидячи на незручному металевому стільці. Принаймні, наручники були зняті.
  
  “Метьюз вбив Емі. Меган розповіла їй про стеження. Він думав, що у неї може бути якась інформація - можливо, він просто вбив її, щоб прибрати мене зі сцени ".
  
  "І я назвала йому ім'я", - подумала Тейт. Він був впевнений, що людина, подзвонив з ФБР - спеціальний агент Маккомб - був Аароном Метьюзом, які намагалися отримати інформацію, яка завадила б їм знайти дівчину. Він змусив або обманом змусив Меган написати ці записки, а коли вони все одно продовжили її шукати, він накинувся на них.
  
  "Як ви дізналися про тіло?" Запитав Тейт. "Анонімний дзвінок, вірно?"
  
  Детективи подивилися один на одного. Вони були стрункими і в ідеальній формі. Взуття начищене, пістолети акуратно прибрані. Машини правоохоронних органів.
  
  “Дзвонив Метьюз. Ти що, не розумієш?"
  
  “ Її мати сказала, що ти переслідував Емі. Служба захисту дітей почала розслідування відносно тебе.
  
  “Що? Це нісенітниця собача. Подзвони їм".
  
  “ У суботу ввечері, сер? Ми зателефонуємо у понеділок.
  
  “ У нас немає часу до понеділка.
  
  Поліцейський мляво продовжив: "Місіс Уокер також сказала, що сьогодні ви намагалися проникнути в її будинок".
  
  “Емі збиралася віддати нам торбу з книжками Меган. Я постукав у двері і спробував відкрити її, але ніхто не відповів ".
  
  "Угу".
  
  “Немає ніякого розслідування Служби захисту дітей. Це він! Це Метьюз. Він намагається перешкодити мені знайти Меган. Хіба ти не бачиш?"
  
  “ Не зовсім так, сер. Немає.
  
  “Добре. Коли надійшов цей анонімний дзвінок? Протягом останніх півгодини? Повірте мені, Метьюз вбив Емі і викинув тіло на моїй землі. Сьогодні вранці я бачив, як хтось спостерігав за будинком ".
  
  "Ви повідомили про це?"
  
  "Ну, ні, я цього не робив".
  
  "Чому б і ні?"
  
  Тейт згадав, як подумав, стоячи тим вранці на залитому дощем полі: "Ей, схожий на Мертвого реба". Але це було не так. Це був Аарон Метьюз, який почекав, поки я вийду з дому, потім кинув собаці кістку, підкинув листи Меган і швидко пішов.
  
  “Я просто не знав. Послухай, він знає, що я переслідую його — Конні перевіряв "Мерседес". Виявилося, що він його. Це не збіг ".
  
  Як ви поясните той факт, що ця дівчина була вбита кухонним ножем, на якому були ваші відбитки пальців?
  
  “Тому що це, ймовірно, було з моєї кухні. Поговори з Конні про сьогоднішній ранок. Він—"
  
  “ Детектив Константинатис затримано, і він також не в змозі ні з ким розмовляти. Як, я впевнений, ви знаєте.
  
  “ Тоді в Бьюридж. Вони були в моєму будинку. Метьюз вдерся в будинок, підкинув кілька підроблених листів, які імовірно написала Меган, і, мабуть, одночасно вкрав ножа. Чи вкрали його сьогодні вночі. У цей будинок легко проникнути."
  
  “Причиною смерті був шок, викликаний втратою крові після того, як їй перерізали горло і тридцять два рази проткнули груди і живіт. Також були нанесені деякі каліцтва".
  
  "Очманілий спосіб убити кого-то", - додав інший детектив.
  
  Особа Тейта спалахнуло. Перелякані очі Меган були найяскравішим чином в його думках.
  
  “Ми перевірили ваш будинок і виявили, що ви упакували більшу частину речей вашої дівчини. Її спальня виглядала приблизно так само персонально, як комора". "Вона живе зі своєю матір'ю".
  
  “Ні фотографій, ні одягу, нічого особистого. У нас склалося враження, що ви планували попрощатися з Меган протягом деякого часу. Це змушує нас замислитися про всій цій історії з викраденням ".
  
  “Там було кілька свідків. Є вчитель... Robert Eckhard. Він бачив— Але він замовк, коли побачив вираз їх осіб.
  
  “ Ви один Екхарда? - запитав я.
  
  "Я його не знаю", - обережно сказав Тейт. "Я тільки що чув, що він бачив машину, яка їхала за Меган".
  
  “ Ви коли-небудь розмовляли з ним?
  
  “Ні. Я тільки що сказав тобі — чому?"
  
  "Роберт Екхард був заарештований сьогодні за численними звинуваченнями у дитячій порнографії і створенні загрози добробуту неповнолітніх".
  
  "Що?"
  
  “ Не могли б ви описати ваші з ним стосунки?
  
  “З Екхардом? У нас немає ніяких відносин"... Господи Ісусе. Я його не знаю! Будь ласка! Просто пошліть кого-небудь перевірити цього Метьюза!"
  
  Ритор ніколи не благає. Таланти Тейта масово покидали його. "Думай розумніші", - він злився на себе. Він міг виговоритися. Він знав, що зможе. Повинен бути якийсь спосіб. Що б зробив його дідусь, Суддя?
  
  Всі кішки бачать у темряві...
  
  Північ - це кішка...
  
  "Офіцер," спокійно сказав Тейт, зневажливо посміхаючись, " вам нема чого втрачати. Абсолютно нічого. Я нікуди не збираюся. Якщо ти перевіриш його, якщо відправиш пару поліцейських до нього додому, тоді я розповім тобі все, що ти захочеш знати. Все, що завгодно. Ніяких турбот. Ми домовилися?"
  
  Один з детективів зітхнув. Він знизав плечима і вийшов за двері.
  
  Тому Опівночі бачить у темряві.
  
  Тейт представила Меган, пов'язану з кляпом у роті, лежить десь у підвалі. Метьюз стоїть над нею. Роздягається. Це був жахливий образ, який, якщо подумати, нікуди не дінеться.
  
  “ У вас коли-небудь були сексуальні відносини з Емі Уокер?
  
  Він придушив свій гнів. "Я ніколи не зустрічав її", - відповів він.
  
  “ Ви відправили куди-небудь свою донечку, бо вона знала, що ви переслідуєте Емі Уокер? І ви сфабрикували обвинувачення у викраденні?
  
  "Ні, я цього не робив". Тепер він з усіх сил намагався зберігати спокій, залишатися корисним. Дійсно з усіх сил. Він подивився на двері, за якими зник інший поліцейський. Посилали вони команду з порятунку заручників в будинок Метьюза? Або просто патрульних? Метьюз міг обдурити їх. Він міг приспати їх пильність — о, так, у нього теж був цей дар. Тепер Тейт зрозумів.
  
  Ви не можете вести переговори з кимось на кшталт Метьюза. Вам потрібно діяти негайно.
  
  Мовчання про скоєне.
  
  “ Це ви вбили Емі Уокер? - запитав я.
  
  "Ні, я цього не робив".
  
  “ Коли ви останній раз їздили на машині вашої дочки?
  
  “ По-моєму, місяць тому або близько того.
  
  “ Так ось як ваші відбитки пальців опинилися на дверній ручці її машини?
  
  "Так і повинно було б бути".
  
  “ Не могли б ми ще раз пройтися по подіям, що безпосередньо передували її зникнення?
  
  "Настоятель?"
  
  “ Скажімо, за тиждень до цього.
  
  Тейт виглянув за двері, примружився. Подивився ще раз. Другий детектив повернувся в кабінку. Тейт запитав: “Ви послали команду до нього додому?" Я повинен був сказати вам, щоб ви надіслали рятувати заручників. Не звичайних офіцерів. І не слухайте його. Що б він не говорив, Меган там, в будинку. Скажи всім, хто в дорозі, щоб не слухали його.
  
  "Його не було вдома".
  
  "Що?" Запитав Тейт. Він не зрозумів. Поліцейські не могли прибути туди так швидко.
  
  “Я зателефонувала йому. Його не було вдома".
  
  "Ти дзвонила йому?" Серце Тейта тьохнуло.
  
  “Розслабтеся, сер, я нічого йому не говорив. Просто попросив його зателефонувати нам з приводу штрафів за неправильну парковку". Лощений молодий коп, здавалося, пишався своїм розумом.
  
  - Господи Ісусе, ти не зобов'язана йому нічого говорити. Ти з глузду з'їхала?
  
  “Сер, ви знаєте, ми взагалі не зобов'язані звертати уваги на вашу історію. Ми надаємо вам послугу".
  
  Тейт відкинувся на спинку стільця і знову виглянув у хол.
  
  Через мить він знову поглянув на офіцерів. Закрив очі і зітхнув. “Ви перемогли. Гаразд, ви перемогли".
  
  "Як це, сер?" - запитав я.
  
  “Я відмовляюся від своїх прав і розповідаю вам все, що можу згадати. Ніякого визнання, але повна заява про мою дочку і Емі Уокер. Але я хочу кави, і мені потрібно скористатися туалетом ".
  
  Вони подивилися один на одного і кивнули.
  
  "Я йду з вами," пробурмотів перший детектив.
  
  Тейт розсміявся. “Я був прокурором співдружності протягом десяти років. Я не збираюся тікати".
  
  "Я йду з тобою".
  
  Тейт з огидою зітхнув і увійшов в обшарпані коридори, які нагадували приміську початкову школу. Він неквапливо підійшов до чоловічого туалету і увійшов всередину. Детектив йшов прямо за ним.
  
  Він простояв біля пісуара надзвичайно довгий час. Закінчивши і вимивши руки, він підійшов до дверей і відчинив її, наштовхнувшись на жінку, яка жонглювала трьома великими підручниками права і кількома блокнотами для записів, які впали на підлогу.
  
  "Вибач", - сказав Тейт, нахиляючись, щоб підняти книги.
  
  Бетт Макколл глянула на нього і сказала: "Без проблем". І сунула пістолет з сумочки йому в руку.
  
  Тейт навіть не зупинився, щоб подумати — він просто розвернувся, ткнув "Сміт-і-Вессон" у живіт враженої детектива і заштовхнув його назад в чоловічий туалет, поки Бетт спокійно забирала книги.
  
  За одну хвилину Тейт заткнув розлюченому копу рот кляпом, надів наручники і відібрав у нього пістолет. Він викинув його у смітник.
  
  “ Наручники занадто тугі? - запитав він.
  
  Детектив сердито дивився на нього.
  
  "Вони не дуже тугі?"
  
  Кивок.
  
  Тейт гаркнув: "Добре".
  
  І вийшов у коридор, коли в туалеті почувся тихий гул, схожий на землетрус за шкалою низького Ріхтера. Детектив намагався опустити кабінку.
  
  Коли він визирнув у коридор з кімнати для допитів, він не міг повірити, що побачив її, що стоїть там і вказує головою в бік коридору. "Як ти сюди потрапила?" - запитав він, коли вони швидким кроком прямували до виходу.
  
  “ Сказав їм, що я юрист.
  
  “ Ви приводите один або два випадки?
  
  "Я могла б". Вона посміхнулася. “Я запам'ятала імена пари на твоєму столі. Я збирався сказати чергового сержанта, що мені треба побачитися зі своїм клієнтом, бо ці нові справи тільки що були припинені.
  
  "Це 'передається у спадок', " поправив Тейт.
  
  “ Про... радий, що він не запитав.
  
  “Я не знаю, чи зможемо ми вийти таким чином. Я прийшов своїм ходом, але черговий офіцер може знати, що я заарештований". Він озирнувся в кінець коридору. “ Максимум п'ять хвилин, поки вони не прийдуть на пошуки.
  
  Вона переставила книги, які тримала в руках, так, щоб була видна обкладинка. Шкільний ролевик, Уиллистон про контракти.
  
  Він розсміявся. "Це їх обдурить". Потім запитав: "Ти отримав моє повідомлення?"
  
  Вона кивнула. “Я подзвонив Конні, і його асистент сказав мені, що тебе заарештували. Я не міг вирішити, звернутися за адвокатом або за пістолетом. Я подумав, що у нас немає часу чекати громадських захисників. Моя машина зовні."
  
  Колишня Бетт Макколл, можливо, медитувала цілими днями, сподіваючись на керівництво. Нова підійшла якраз до Smith & Wesson.
  
  Вони зупинилися перед тим, як завернути за ріг поряд з постом охорони. Він перевів подих. “ Готові?
  
  "Я здогадуюся".
  
  "Поїхали".
  
  Тейт рушив вперед, Бетт йшла поруч з ним. Охоронець глянув на них, але вони вийшли без сучка і задирочки, скрупульозно розписавшись у журналі "час відбуло" - один фальшивий прокурор, інший фальшивий адвокат захисту, і обидва вони тепер кримінальники.
  
  
  
  
  
  Аарон Метьюз вів машину зі швидкістю сімдесят, потім вісімдесят миль на годину.
  
  Гнів поступився місцем печалі. Тієї ж пронизливою порожнечі, яку він відчував протягом декількох місяців після смерті Пітера у в'язниці. Печаль з-за того, що плани пішли шкереберть, жахливо шкереберть.
  
  Метьюз був у своєму орендованому будинку, недалеко від шосе 29, очікуючи побачити, зупинив він нарешті Тейта Кольера. Він вірив, що зупинив. Він відмовився від тонкощі, відмовився від слів, відмовився від чудового мистецтва переконання. Заціпенівши від гніву, він витягнув кричущу дівчину Уокер з багажника своєї машини. Нічого не сказав, ні в чому її не переконав — він просто різав, різав і різав.... Весь його гнів витікав з нього так само гаряче й несподівано, як кров з її тіла. Він подзвонив з телефону-автомата, щоб повідомити, що бачив тіло, а потім поспішив додому.
  
  Там задзвонив телефон. Він не відповів, але прослухав повідомлення, залишене поліцейським. Якась нісенітниця про штрафи за порушення правил дорожнього руху. “Зателефонуйте нам, коли повернетеся додому. Спасибі".
  
  Це означало, звичайно, що вони знали про нього. Або, принаймні, підозрювали.
  
  Як це сталося? Чому вони просто не кинули Колльера в карцер і не проігнорували його? Можливо, він дійсно переконав їх у своїй невинності і в тому, що Метьюз викрав дівчину. Гребаной красномовний диявол! Злий, сумний настрій вибухнуло в Мэтьюсе, як напалм.
  
  Тепер це був тільки питання часу, коли вони знайдуть об'єкт "Блу Рідж". Вони знали його ім'я, вони з'ясують, що у нього там зв'язки, і вони знайдуть Меган.
  
  Якусь мить він дивився у вікно. Потім заплющив очі.
  
  В ідеальному світі настрій не спалює вас, як смолоскипи, присяжні вершать чисте правосуддя, а помста осягає грішників у точній пропорції до їх злочинів. В ідеальному світі Метьюз назавжди залишив би Меган Макколл своєю дитиною, замінивши Пітера. І Тейт Коллиер прожив би в розпачі все своє життя, ніколи не знаючи, де вона, знаючи тільки, що вона втекла від нього, рухома нездоланною ненавистю.
  
  Але тепер у нього не було ні найменшого шансу на таку симетрію. Всі його надії звалилися. І залишався тільки один вихід. Вбити дівчину і виїхати. Втекти на Західне узбережжя, в Нову Англію, може бути, за кордон.
  
  Він втратив свого сина, Тейт Коллиер втратить свою дочку.
  
  Свого роду ліки, свого роду справедливість, свого роду помста...
  
  Він витратив кілька хвилин, готуючи деякі речі в своєму будинку, потім поспішив до своєї машини. Він виїхав на шосе, прямуючи до далеких горбам, чуттєвої темної лінії, над якою зірки перестали бути зірками, а місяць здалася слабким білим півмісяцем насуплених брів.
  
  
  
  
  
  Найважчим було промити глибокі рани.
  
  У спальні вона знайшла дешевий набір для шиття, а в аптечці - пляшечку спирту для розтирання.
  
  Він мужньо накладав шви (хоча вона зменшується кожного разу, коли голка протыкала його шкіру). Але коли Меган вилила на рани повний ковпачок спирту, він відчайдушно здригнувся від болю.
  
  "О, мені дуже шкода".
  
  "Ні, немає", - долинув його спотворений голос. "Продовжуйте в тому ж дусі, міс Б'юті..."
  
  Її очі наповнилися сльозами, коли вона почула прізвисько, яке він використовував у ту ніч, коли забрав її.
  
  “Навіть якщо ти виберешся, тобі ніколи не пройти повз них. Собаки. У нього четверо чи п'ятеро здоровенних виродків".
  
  “ Ти впевнений, що не можеш йти?
  
  "Я так не думаю", - булькнул він. "Ні".
  
  “ Гаразд, залишайся тут. Я бачив двері, що ведуть у підвал. Думаю, я зможу її зламати. Я збираюся подивитися, чи є там внизу двері або вікно. Може бути, вона виведе назовні.
  
  Він кивнув, і мовив: "Я люблю ..." - і відключився.
  
  Вона склала навколо нього шлакоблоки так, щоб, якщо Метьюз подивиться в цю сторону, він не побачив молодика.
  
  Мить вона прислухалася до його тихого, нерівного дихання. Потім, з ножем у руці, вона пішла по коридору.
  
  Меган була майже на перетині коридорів, коли почула скрип відкривання дверей. Потім вона зачинилася.
  
  Повернувся Аарон Метьюз.
  
  
  26
  
  
  
  Вони мовчки їхали по покинутих районів округу Прінс-Вільям. Вони проїжджали повз оброблених полів, де стрижневі корені кукурудзи мовчки йшли в темну, пофарбовану в червоний колір землю. Комори були давно закинуті. Старіючий бунгало на околиці, де повоєнні мрії швидко зів'яли — крихітні кубики будинків з вініловими і алюмінієвими стінами. Халупи і машини на кварталах.
  
  Через Манассас, де вперше був почутий страхітливий крик повстанців, потім через віддалені ферми і повз кладовища Конфедератів.
  
  "Це був він, Тейт", - сказала Бетт, порушуючи довге мовчання.
  
  "Хто?"
  
  “До мене приходив чоловік. Він сказав, що він її психотерапевт, але це не так ".
  
  "Це був Метьюз?"
  
  “ Він називав себе Пітерсом.
  
  "Його сина звали Пітер", - задумливо промовив Тейт. "Повинно бути, тому він вибрав це". Глянув на неї. "Що сталося?"
  
  Вона похитала головою. “Він спокусив мене. Насправді нічого не сталося, але цього було досить.... О, Тейт, він заглянув прямо мені в душу. Він знав, що я хотіла почути. Він сказав саме ті речі, які потрібно".
  
  Ти можеш прокласти шлях до чийогось серця і змусити його робити все, що захочеш. Суддя або присяжні, у тебе є це вміння. Слова, Тейт. Слова. Ти не можеш їх бачити, але це найнебезпечніша зброя на землі. Пам'ятай це. Будь обережний, синку.
  
  Вона продовжила: “Він подзвонив Бреду. Я думаю, він прикинувся поліцейським і сказав йому їхати до мене додому. Ми були разом на дивані.... Я була п'яна.... О, Тейт."
  
  Тейт поклав руку їй на коліно, злегка стиснув. “Ти нічого не могла зробити, Бет. Він дуже гарний. Якимось чином він це зробив. Доктор Хенсон, Конні... напевно, і Екхард теж вчитель. Просто щоб поквитатися зі мною."Далі вони їхали мовчки. Потім Тейт дещо зрозумів. "Ти добрався сюди занадто швидко".
  
  "Що?"
  
  “ Тебе не могло бути в Балтіморі, коли ти отримав моє повідомлення.
  
  “ Ні, я дійшов до парку Такома і повернув назад.
  
  "Чому?"
  
  Довга пауза.
  
  "Тому що я вирішила, що це має припинитися". Інстинктивно вона опустила дзеркало і оглянула своє обличчя. Помацала пару зморшок. "Я бігла за Бредом, і я повинна була бігти за Меган". Вона продовжила: “Я дещо зрозуміла, Тейт. Як я була зла на неї".
  
  “ Через Меган? З-за того, що ми почули в Кафе?
  
  “О Господи, немає. Це моя вина, не її". Вона глибоко зітхнула, знову підняла дзеркало. “Ні, Тейт. Я злився на неї багато років. І не повинен був. Це була не її вина. Вона народилася не в той час і не в тому місці".
  
  "Так, вона, звичайно, була такою".
  
  “Я нехтував нею і не робив того, що повинен був.... Я ходив на побачення, я залишив її одну. Я зробив все необхідне, звичайно. Але діти знають. Вони знають, де твоє серце. І ось я тут, біжу за Джо, або Дейвом, або Бредом і кидаю свою дочку. Пора це припинити. Я просто молюся, щоб не було занадто пізно ".
  
  "Ми знайдемо її".
  
  Дороги тут були порожні, а повітря пахнув димом багать, на яких готували їжу, - звичайне явище в цій бідній частині графства. "Вольво" пронісся повз знаку "Стоп". Тейта занесло на повороті, а потім він поїхав по поганій дорозі.
  
  "У нас неприємності, чи не так?" - запитала вона.
  
  “Ми впевнені. Вони більше не публікують бюлетені за всіма пунктами. Але якби вони це зробили, ми були б головною визначною пам'яткою в одному з них ".
  
  "Вони не знають мою машину", - зауважила Бетт.
  
  Він розсміявся. “О, їм знадобилося цілих тридцять секунд, щоб вистежити. Дивись, ось. Це його дім".
  
  Невелике бунгало Метьюза було видно за деревами на деякій відстані. У бічному дворику стояв іржавіючий масляний бак для опалення, а нескошеної трави було більше, ніж плям червоної бруду. Будинок знаходився всього в двох милях від ферми Тейта. Зручне місце для злому і викрадення, зазначив він.
  
  "Що ми збираємося робити?" Запитала Бетт.
  
  Тейт не відповів їй. Замість цього він дістав з кишені пістолет. "Ми збираємося забрати нашу дочку", - сказав він.
  
  Тридцять ярдів, двадцять, п'ятнадцять. Тейт зупинився і прислухався. В будинку Метьюза запанувала тиша.
  
  Він відчув запах деревного диму і представив викрадача, який сидить біля каміна, а біля його ніг - пов'язану Меган з кляпом у роті.
  
  Від виду обшарпаного будинку в нього похололо серце. Він часто бачив подібні місця. Занадто часто. Коли він був прокурором штату, він завжди — на відміну від більшості прокурорів великих міст - сам відвідував місця злочинів. Це було те, що детективи охрестили котеджем в шістдесятому розділі, посилаючись на положення Кримінального кодексу Вірджинії про вбивство. Вбивства з дробовика, прислуга, любов, що стала жорстокою, а потім і насильницької... У таких будинків були загальні риси: вони були маленькими, брудними, тихими, повними невисловленого ненависті.
  
  Мерседеса на під'їзній доріжці не було, так що, можливо, Метьюз не чув повідомлення від поліції. Можливо, Меган зараз тут, лежить в спальні або в підвалі. Може бути, на цьому все і закінчиться. Але він рухався так тихо, як тільки міг, не ризикуючи.
  
  Він виглянув у вікно.
  
  Вітальня була порожня, освітлена тільки тліючим вугіллям в каміні. Він довго прислухався. Нічого.
  
  Вікна були зачинені, але він перевірив ручку на дверях і виявив, що вона відкрита. Він штовхнув двері, думаючи тільки про одне: навіщо розводити вогонь теплої ночі?
  
  О, ні! Він рвонувся до дверної ручки, але було занадто пізно; двері стукати велике відро з бензином.
  
  "Боже!"
  
  Тейт інстинктивно схопилася за відро, коли рожева хвиля газу потекла на підлогу і камін.
  
  "Що?" Закричала Бетт.
  
  Газ запалав, і з свистом величезна вогненна куля розлетівся по вітальні.
  
  "Меган!" Тейт закричав, відвертаючись від полум'я і падаючи на ганок. Його рукав був у вогні. Він збив полум'я.
  
  “Вона там? Вона там?" Бетт в паніці закричала і побігла до вікна. Відповзаючи від струмливого бензину, Тейт схопив Бетт і відтягнув її назад. Він закрив обличчя рукою, відчувши, як від пекучого жару волосся стає дибки на тильній стороні пальців.
  
  "Меган!" Бетт закричала. Вона вибила вікно ліктем. Вона на мить заглянула всередину, але потім відскочила назад, коли стовп полум'я вирвався через вікно прямо на неї. Якщо б вона не відскочила в бік, вогонь поглинув би її обличчя і волосся.
  
  Тейт оббіг котедж з тильного боку і розбив вікно в одній зі спалень, яке вже заволокло густим димом.
  
  Ніяких ознак дівчини.
  
  Він побіг в іншу спальню — в котеджі їх було всього дві — і побачив, що її там теж немає. Полум'я вже проникало через двері спальні, яка з раптовим спалахом увірвалася всередину. У світлі каміна Тейт розгледів, що це була не спальня, а кабінет. Там були стопки газетних вирізок, журналів, книг і папок. Карти, діаграми.
  
  Вдалині почувся виття сирен.
  
  Бетт підійшла до нього ззаду. У неї був опік на руці, але в іншому з нею все було в порядку. "Тейт, я не можу її знайти!" - закричала вона.
  
  “Я не думаю, що вона тут. Її немає ні в одній з цих кімнат, і тут немає підвалу".
  
  - Де вона? - запитав я.
  
  "Відповідь там", - крикнув він. "Він влаштував пастку тільки для того, щоб ніхто не зміг знайти жодних зачіпок до того, де він її держить".
  
  Він підібрав кілька цеглин і розбив скляно-дерев'яну решітку на вікні. "О, брат," пробурмотів він. І забрався всередину, відчувши нестерпний біль, коли осколок скла пронизав його долоню.
  
  Всередині було нестерпно спекотно, дим, тліюче вугілля і обривки палаючої папери кружляли навколо нього, і він зрозумів, що полум'я було не найстрашнішою проблемою — нагріте повітря і нестача кисню вирубали б його за кілька хвилин.
  
  Він кинувся до столу і схопив всі папери і блокноти, які зміг, підбіг до вікна і викинув їх на вулицю, крикнувши Бетт: "Прибери все це з дому". Він повернувся за добавкою. Він набрав ще два оберемки, перш ніж жар став занадто сильним. Він вистрибнув у вікно і важко покотився по землі, коли стеля впала і з вікна вирвався сніп полум'я.
  
  Він лежав, змучений, захеканий, на землі. Голова крутилась від болю. Дивуючись, з якого дива Бетт виробляє кумедний танець навколо його руки. Потім він зрозумів. Папка з документами, яку він тримав у руках, горіла, і вона затоптав полум'я.
  
  Виття сирен ставав все ближче.
  
  "Відмінно", - пробурмотів він. "Тепер вони додадуть підпал до наших досьє".
  
  Бетт допомогла йому піднятися, і вони зібрали всі зошити і папки, які він викинув на задній двір. Вони побігли до машини. Тейт завів мотор і з'їхав з під'їзної доріжки, обігнавши першу з флуоресцентно-зелених пожежних машин, які мчали до будинку.
  
  Вони повернули на північ і їхали хвилин десять, поки Тейт не вирішив, що шансів бути поміченим ні. Він припаркувався біля каменоломні в Манассасе. Похмуре, моторошне місце, яке виглядало так, немов повинно було стати місцем вистежування серійного вбивці, хоча, наскільки було відомо Тейту, тут ніколи не відбувалося злочинів гірше, ніж куріння марихуани і розпивання пива та тернового джина з відкритих ємностей.
  
  Тейт і Бетт уважно вивчали обгорілі папки і паперу, шукаючи яку-небудь зачіпку щодо того, куди Метьюз міг відвезти Меган.
  
  Файли були в основному статтями, звітами психіатричної діагностики, медичними висновками. Він також знайшов фотографії Меган з камер спостереження. Їх були десятки. І вдома Тейт і Бетт. Метьюз планував це протягом декількох місяців; деякі знімки були зроблені взимку. В одному блокноті розпорядок дня Меган був описаний в найдрібніших подробицях.
  
  Ще нотатки пацієнта.
  
  Ще статті.
  
  Ще щоденники. Тремтячими руками Тейт і Бетт прочитали їх усі, але не знайшли ні найменшого натяку на якісь інші будівлі, квартири або житлові будинки, куди він міг відвезти дівчину.
  
  "Там нічого немає", - у відчаї гаркнула Бетт. "Ми переглянули всі". Сльози на її обличчі.
  
  Тейт подивився на купу обгорілих паперів і папок у них на колінах. Його погляд впав на діагностичний звіт пацієнта. Потім ще один. Він швидко переглянув їх. Потім прочитайте назву та адресу лікарні, де пацієнти проходили обстеження.
  
  Він схопив свій мобільний телефон і, пробігши очима один із звітів, подзвонив у довідкову службу Калверта, Вірджинія. Він попросив номер психіатричної клініки Блу-Рідж.
  
  "Будь ласка, вийди з ладу", - прошепотів він.
  
  "З якого дива?" Запитала Бетт.
  
  "Будь ласка..."
  
  "На жаль, - повідомив електронний голос," ім'я. У вас є запит?"
  
  Він вимкнув телефон. “Ось де вона. Стара психіатрична лікарня в Шенандоа". Він постукав по звітів. “Метьюз був психіатром. Я б припустив, що він працював там кілька років тому. Ймовірно, заклад закрито, і саме туди він відвіз її.
  
  "Ти впевнений?"
  
  “ Ні. Але це все, що у нас є.
  
  "Іди, Тейт".
  
  Він виїхав на шосе і попрямував до федеральної автостраді. З досадою подумавши, що їм доведеться всю дорогу їхати на граничній швидкості. Навряд чи вони могли дозволити, щоб їх зараз зупинили.
  
  
  
  
  
  Тримаючи перед собою скляний ніж, Меган йшла коридорами.
  
  Настала тиша, потім почулося човгання кроків. Знову тиша.
  
  Я ненавиджу тишу більше, ніж його кроки.
  
  Я з тобою в цьому згодна, ділиться Божевільна Меган.
  
  Потім кроки повторилися, але з іншого місця, наче непроханий гість був привидом, материализующимся по своїй волі.
  
  Минуло п'ять хвилин. Ще один шум поблизу, позаду неї. Різкий вдих. Меган ахнула і швидко обернулася. Ерон Метьюз був в двадцяти футах від неї. Його очі розширилися від подиву. Вона відсахнулася і, спіткнувшись об стіл, важко впала. Скрикнула від болю, коли край столу врізався їй у нирку.
  
  Незважаючи на біль, вона схопилася на ноги, загрозливо піднявши ніж. Вона подумала, що він кинеться на неї. Але він цього не зробив. Він просто спохмурнів і сказав: "О, Боже мій, Меган, з тобою все в порядку?"
  
  Присівши навпочіпки, з палаючими очима, важко дихаючи, стискуючи матерчату рукоятку свого жахливого ножа. Дивилася в його темні очі, на його широкі плечі і довгі руки. Чому він не наближається до неї?
  
  Вона озирнулася назад.
  
  "Почекай," сказав він з несамовитої благанням у голосі. “ Будь ласка, не тікай. Будь ласка.
  
  Вона вагалася.
  
  Він зітхнув. “О, я знаю, ти засмучена, Меган, мила. Я знаю, ти налякана.... Ти ненавидиш мене, і в тебе є на це повне право. Але, будь ласка. Просто послухай мене. "Він підняв руки. “ У мене немає ні ножа, ні пістолета, нічого такого. Будь ласка, ти выслушаешь?
  
  Його очі були такими щирими, випромінюючими співчуття, а голос таким благальним...
  
  "Будь ласка".
  
  Меган продовжувала міцно стискати ніж. Але вона випросталась. "Продовжуй," прошепотіла вона. “ Я слухаю.
  
  "Добре," сказав він. І обдарував її посмішкою.
  
  
  27
  
  
  
  "Я не знав, що ти вийшла з своєї кімнати", - сказав Аарон Метьюз.
  
  "Стільниковий," різко поправила вона.
  
  “ У камері, - поступився він, уважно дивлячись їй в очі. “ Але я повинен був здогадатися. Він розсміявся. - Ти з тих, хто незалежний. Ніхто не збирався замикати тебе. Це одна з речей, які я люблю в тобі.
  
  Метьюз помітив, як вона пильно подивилася йому в очі. Як здригнулися її світлі вії, коли він вимовив слово "люблю".
  
  Як їй це вдалося? цікаво, подумав він. Він так ретельно оглянув камеру — і замок все ще був на двері. Вона пройшла крізь стелю? Стіну? І на ній була дещо з його одягу. Значить, вона знайшла його житлове приміщення. Що ще вона знала?
  
  Як би те ні було, Метьюз був здивований. У ньому виявилося більше мужності, ніж він очікував від розбещеного маленького скиглія.
  
  “ З тобою все в порядку? Просто скажи мені це. "Він оглянув її з голови до ніг.
  
  Ніякої відповіді.
  
  Він продовжив: “Я жалкую про твою одязі. Коли ти втратила свідомість від ліків, яке я тобі дав... що ж, з тобою стався нещасний випадок. Пробач. Я не думав, що це станеться. Я перу твій одяг тут, у пральні. Вона зараз сохне. Скоро повинна бути готова. Я не торкався до тебе. Клянусь."
  
  Він глянув на ніж у її руці. Довгий осколок. Спочатку він подумав, що в самому склі було щось таке, що особливо дратувало, гострий зелений край трикутника. Але потім він вирішив, що ні, його налякало її обличчя. Вона була готова — ні, жадала — застосувати зброю. І так добре контролювала себе ... Її було б важко розколоти. Складніше, ніж в офісі Хенсона, де її захист була ослаблена, а самооцінка практично порожня.
  
  Він подався вперед. “ О, Меган, мені так шкода.
  
  Вістрі ножа попрямувала до нього, і Метьюз завмер. Він сказав тоном свого кращого психотерапевта: "Я не хотів, щоб все сталося таким чином".
  
  Він замовк. І, щоб заповнити нестерпний паузу мовчання, вона запитала: "Яким чином?"
  
  "Це..." Він підняв руки до коридорами. “Якщо б я міг зробити щось ще, я б зробив. Я обіцяю тобі".
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  Він притулився до стіни і заплющив очі. “ Ти мене насправді не знаєш. Але я знаю тебе. Я знаю тебе дуже давно.
  
  Вона похитала головою, насупившись, збита з пантелику. Кінчик ножа був спрямований нижче.
  
  "Мене звуть Аарон Метьюз..."
  
  Вона, звісно, впізнала б його справжнє ім'я, покопавшись в письмовому столі в його кімнаті тут. Але скажіть кому—небудь правду - незалежно від того, скільки ви брехали йому в минулому, — і ви підштовхнете його ближче до себе, нехай навіть зовсім трохи. Він відразу продовжив — Мэтьюсу потрібно було сплести заклинання, а заклинання найкраще спрацьовують, коли їх накладають швидко. “У минулому році я працював з твоїм батьком над справою. Він найняв мене в якості свідка-експерта. Оцінити підозрюваного. Ми розмовляли перед судом. Просто підтримували бесіду. І я запитала про дітей, чи були у нього, і він сказав... " Метьюз зробив паузу, і його обличчя спохмурніло. Він продовжив: "Мені дуже шкода, мила, але він сказав "ні", він цього не робив".
  
  Красиві очі світлі Меган розширилися. На мить вона була шокована. Потім у них з'явилася глибока печаль, як тоді, в офісі Хенсона. Дитина, якого зрадили, дитина, одинокий.
  
  Про що тобі шепочуть ведмеді?
  
  “Але я чув, як хтось згадував його дочка, і я запитав його про тебе. Він виглядав збентеженим і сказав, що, ну, так, у нього дійсно була дочка. Але вона жила зі своєю матір'ю. Він сказав, що технічно ти його дитина, але це все. Я розповіла йому про свого сина Пітера. Бачиш, у нього були деякі проблеми при народженні. Серйозні проблеми з психікою."
  
  Ще один помах вій. Значить, вона теж знала про нього. Він сказав, опустивши очі: “Але я завжди відчував, що, незважаючи на все це, я любив свого сина і хотів, щоб він був зі мною. Я згадав про це твоєму батькові. Але він нічого не сказав. Я запитав його, як часто він тебе бачить.... Він відповів, що практично ніколи. Я запитав його про тебе, і він, схоже, взагалі мало що знав. А потім— " Метьюз різко зупинився, як людина, що опинилася на мінному полі.
  
  "Що?"
  
  "Нічого".
  
  "Ні, скажи мені," попросила вона з легким відчаєм у голосі.
  
  “ Він щось говорив про тебе.
  
  “ Будь ласка. Ніж був спрямований прямо вниз. Її обличчя більше не було лютим. “ Я хочу знати.
  
  "Він сказав, що більше спілкуватися з тобою було б... ніяково ".
  
  “ Ні, він цього не казав, - прошепотіла вона. “ Він взагалі цього не говорив, не так?
  
  "Я не впевнений..." Метьюз затнувся, надавши особі вражене вираз.
  
  Вона пробурмотіла: “Він сказав, що мати справу з дитиною було б незручно. Вірно?"
  
  "Так", - зітхнувши, визнав Метьюз. “Мені дуже шкода, Меган. Але це те, що він сказав. І коли я це почула, все, про що я могла думати, це про те, як я сподівалася, що у тебе були хороші відносини з твоєю матір'ю. Я сподівалася, що комуне все одно. Мені було так шкода тебе ".
  
  Легкий смішок, потім її обличчя застигло. “ Моя мати. Так, точно.
  
  Він схилив голову набік, кинувши на неї ще один співчутливий погляд. І продовжив: “Ну, я пішов побачитися з нею. Одного разу, коли ти була в школі".
  
  "Ти це зробив?"
  
  Метьюс присунувся на кілька дюймів ближче. Він вирішив, що гнів не спрацює з Меган, на відміну від її хлопця Джоша. Чим більше вона злилася, тим небезпечніше ставало. Ні, єдиний спосіб проникнути за її межі - це скористатися її тугою і самотністю.
  
  “ Я збрехав, Меган. Я визнаю це. Я сказав Бет, що працюю психологом в твоїй школі і хотів дізнатися, як у тебе справи. Я був вражений, виявивши, що у неї теж не було багато часу для тебе. Вона сказала мені, що була заручена, намагалася налагодити ці відносини, була повністю поглинена Бредом, у неї не було багато часу на ... ну, вона сказала, на няньку.
  
  "Вона сказала це?" Меган ахнула.
  
  “ Справедливості заради, вона сказала, що ти був дуже дорослим і не потребував в тому, аби тебе часто тримали за руки.
  
  “ Звідки їй знати? - Пробурмотіла Меган.
  
  Метьюз хитнулася до неї, але холод повернувся в її очі, і вона запитала: "А якого біса ти мене викрала?"
  
  "Тому що я хотів дати тобі другий шанс, Меган".
  
  “ Похищаешь мене? Що це за такий шанс?
  
  Він опустив очі і погойдався взад-вперед на своїх ногах, придвинувшись до неї на добрих шість дюймів ближче. “О, Меган, так, я викрав тебе. Але я б ніколи не заподіяв тобі шкоди. Це було останнє, про що я думав ". Якщо вона бачила кімнату, то, певно, бачила і кухню. Він сказав: “Я можу це довести. Я покажу тобі кухню. У ньому повно їжі, яка тобі подобається. Я дізналася, що тобі подобається, і купила багато цього. "
  
  Вона кивнула. Її захист ослабла ще трохи. “ Це ти переслідував мене останні пару тижнів.
  
  “Абсолютно вірно. Я стежив за тобою. І я теж розмовляв про тебе з людьми. Вчителями, студентами. І чим більше я дізнавався про тебе, тим більше не міг зрозуміти твоїх батьків. Ти креативна, ти кумедна, ти симпатична, у тебе є почуття гумору, ти була артистичною.... Ти була всім, чим повинна бути дівчинка-підліток. Чому вони не хотіли тебе? Я маю на увазі твоїх батьків?
  
  У неї затремтіли губи. Вона витерла сльози.
  
  "Це було так несправедливо", - прошепотів він. “Я хотів подарувати тобі любов, якої у них ніколи не було. Я кажу про батьківської любові. Сподіваюся, ти знаєш, що... Я думаю, ти прекрасна, але я не бажаю тебе фізично. Він кивнув у бік її оббитих повстю камери. “ Я міг би зробити це, коли ти була без свідомості, якщо б захотів.
  
  Її очі сказали йому, що вона зрозуміла це. Що вона перевірила своє тіло на ніжність, на вологість.
  
  Але погляд знову став жорстким. Вона запитала: “Але це ще не все, чи не так? У цього є і інша сторона".
  
  Він посміхнувся. “О, ти розумна, Меган. Ти дуже розумна. Так, є й інша сторона. Я теж хотів отримати ще один шанс. Я розповідав вам про свого сина. Проблеми, про які я згадував? Вони були досить серйозними. Моя дружина... вона пила і брала валіум, коли була вагітна. Я намагалася змусити її зупинитися, але вона не хотіла. У мого сина було незворотне ушкодження мозку.... О, я хотіла нормальної дитини. Когось, з ким я могла б проводити час. Веселитися. Когось, кого я могла б розпестити ". Він згадав дещо, що Бетт сказала йому раніше тим ввечері. “Я хотіла з ким-небудь пограти, провести Різдво і Великдень, День Подяки. Приготувати вівсянку і млинці. Щоб тусуватися з ними по неділях в спортивних штанях і кросівках, читати газету і згрібати листя ".
  
  Звідки він викликав сльозу.
  
  "Ти хотів, щоб я була твоєю дочкою", - тихо сказала Меган.
  
  “Так! Але ти б ні за що не погодилася сама. Або навіть не послухала мене. Ти б подумала, що я якась ненормальна, і викликала поліцію. Так що я зробив те, що повинен був. Я почекав, поки у мене не з'явився шанс — захворіла мати доктора Хенсона, — і домовився з ним про зустріч з вами ".
  
  "Ця частина була правдою?"
  
  “О, так. Звичайно, це правда. Ми друзі, Хенсон і я". Він поблажливо посміхнувся. “Хоча я думаю, що я кращий терапевт, ніж він. Я відразу переходжу до суті проблеми ".
  
  "Так, ти біса впевнений у цьому". Вона слабо посміхнулася у відповідь.
  
  “Тобі не сподобалися ті листи, я знаю. Але я повинен був показати тобі, як ти злий на своїх батьків. Я повинен був змусити тебе побачити правду".
  
  “ І тому ти змусив мене написати їх?
  
  "Так".
  
  “Що ти з ними зробив? Ти їх відправив?"
  
  Він насупився. “Листи? Ні, я їх викинув. Писав їх для тебе, Меган. Я подумав, може бути, тут ми могли б краще дізнатися один одного. Я сподівався, що ти залишишся на кілька тижнів, місяць. Якщо все вийде, чудово. Ми могли б переїхати в Сан-Франциско, восени ти міг би вступити там в коледж ".
  
  Він присунувся до неї ще на кілька футів. Він згорбився, зменшився в розмірах, скорботно дивлячись у підлогу. Метьюз вирішила, як вона помре: він задушить її. Її очі розширювалися, і він дивився на них, вбираючи їх, поки вона вмирала. Висмикував скляний ніж з її руки і хапав за шию. Стискай, та стискай, та стискай, поки кінчик її висунутого язика не перестане тремтіти. І після цього стисни ще трохи.
  
  Так Пітер вбив повію, яка намагалася спокусити його. Можливо, так помер сам Пітер. Тіло було настільки понівеченим, що тюремний лікар не зміг з упевненістю встановити причину смерті.
  
  Сльози навернулися на очі незручного дитини.
  
  “О, Меган, прости мене. Мені так шкода. Я просто подумав, що ти заслуговуєш більшого, ніж маєш".
  
  Вона тряслася від ридань.
  
  “ Батько, який хотів позбутися від тебе. Який жах!... Він хотів викреслити тебе з свого життя і повернутися до тих безглуздим молодим жінкам, за якими він бігав. І твоя мати... Мила жінка, але сама ще дитина, насправді. Я думав про самих різних речах — як я міг би удочерити тебе, віддати в прийомну сім'ю...
  
  "Ти справді так думав?" запитала вона, витираючи обличчя. Її увагу відволіклася від скляного леза. Її рука була в тіні збоку від неї. В коридорі було похмурим, і він не міг сказати, чи був ніж спрямований вниз або на нього.
  
  “Так, звичайно. Я говорила з юристом про усиновлення. Він сказав, що у мене не буде шансів, не при твоїх справжніх батьків, якими б недбалими вони не були". Його голос був м'яким, заколисуючим.
  
  Меган знову витерла обличчя. “ Я просто хотіла, щоб мене любили.
  
  “І вони не любили тебе, чи не так? Вони взагалі не дарували тобі ніякої любові".
  
  "Ні".
  
  “О, я б зробив все зовсім по-іншому"... і саме тому я скористався цим шансом. Я ризикую життям у в'язниці, просто щоб подивитися, чи може щось статися між нами. Я просто хотів, щоб у тебе був будинок. Тепер він теж плакав. “Я просто хотів сім'ю! Це все, чого я теж коли-небудь хотів".
  
  Тепер вона нестримно ридала, затуливши обличчя руками. “Так! От і все. Будинок. У мене ніколи не було вдома. Я так сильно хотіла батька".
  
  Метьюз підійшов ближче, невпевнено протягнув руку і торкнувся її щоки, витираючи сльозу. Він майже відчував, як вона мочилася і билася під його руками, поки вмирала. Він залишив її тіло собакам. Щоб Колльеру довелося жити з жахливими спогадами про те, що показали фотографії з місця злочину.
  
  "Хотів би я зробити це по-іншому", - сказав він. “Я маю на увазі, це місце таке огидне, Меган. Але у мене не було вибору. Заради нас обох".
  
  "Я просто—"
  
  Він простягнув іншу руку і обійняв її за плече. Погладив її по спині.
  
  "Я просто хотіла будинок... тільки дім". Вона важко дихала.
  
  “ Я знаю, що ти це зробила. Його права рука ковзнула по її особі до шиї. Його ліва ковзнула вниз по її руці, поки не намацала скляний ніж, який вона тримала.
  
  Він обережно витягнув його у неї з рук.
  
  Попався! подумав він.
  
  Але потім він опустив погляд і спохмурнів. Це був зовсім не ніж. В його руці була пластикова ручка Bic. Але він бачив лезо.... Він подивився їй в обличчя.
  
  Побачив плотоядную посмішку.
  
  Гарна спроба, " прошепотіла Меган.
  
  Лівою рукою вона глибоко встромила скляне лезо йому в бік. Раз, потім ще. І ще.
  
  Спалах жахливу біль пронизав його, і Метьюз завив. Він різко вивернувся з її рук, і лезо зачепило ребро, залишивши в ньому довгий осколок скла.
  
  Тепер Меган закричала — божевільний крик — і коли доктор обмацав його рану, вона вдарила його відкритою долонею по обличчю. Пролунав оглушливий бавовна, коли його ніс зламався, і ринула кров. Він впав на коліна. Вона штовхнула його в область ножової рани, і в очах у нього потемніло від неймовірного болю.
  
  Вона зробила крок вперед, але він швидко прийшов до тями, і тепер це був його кулак, який сильно вдарив її у щелепу, відкинувши назад до стіни. До того часу, як він піднявся на ноги, вона вже зникала в темному коридорі.
  
  Він торкнувся рани. Біль був нестерпним. Але це було ніщо у порівнянні з почуттям шоку, що охопило його. Вона та, хто обдурила мене! Обвела мене навколо пальця, послабила мою захист. Боже мій, все це час я думав, що граю з нею, але вона завела мене прямо в пастку...
  
  Дочка свого батька, подумав Метьюз з люттю і відразою.
  
  Він опустився на коліна і почав витягати осколки скла з рани, фактично насолоджуючись болем; він хотів запам'ятати. Він хотів відчути те, що збиралася випробувати Меган.
  
  
  28
  
  
  
  У підвалі...
  
  Вона пірнула в напівтемні коридори лікарні, шукаючи двері в підвал, яку бачила раніше.
  
  У неї боліла щелепу й потилицю теж — там, де вона вдарилася об стіну після того, як він вдарив її. Всього на мить вона подумала про те, щоб знову накинутися на нього — побачити його лежачим там, з кров'ю, освітлення заливки його сорочку, з кров'ю, що капає з носа. Він виглядав напівмертвим. Але вона не була впевнена, що він постраждав так сильно, як здавалося. Можливо, він прикидався. Якщо він брехав словами, то брехав і діями.
  
  Тому вона побігла шукати двері в підвал.
  
  Вона почула неземної крик Метьюза — здавалося, від нього затремтіли стіни, а потім кроки.
  
  Повільно кружляючи по коридорах, вона, нарешті, знайшла двері, що ведуть у підвал. Вона схопила шлакоблок і вдарила ним по засуві і замку, які легко відломилися.
  
  Меган прочинила двері й зазирнула вниз, в затхла приміщення. На мить вона була паралізована.
  
  Вибору немає, дівчинка, Божевільна Меган, гід, кричить. Рухайся, рухайся, рухайся.
  
  "Але, Джош, - безмовно запротестувала вона, - я не можу залишити його.
  
  Гей, якщо ти помреш, помре і він. Вперед!
  
  Вона спустилася по сходах і опинилася в тьмяно освітленому лабіринті коридорів. Повільно переходячи з кімнати в кімнату, вона намагалася уникати стоячої води, щоб не залишити слідів, за якими він міг би піти.
  
  Будь ласка, двері, вікно... О, будь ласка.
  
  Вона почула скрип кроків під стелею над нею, коли Метьюз попрямував до дверей, яку вона тільки що зламала. Вона виявила двері, що ведуть назовні. Вона була замкнена. І вікна теж були запечатані. Ще одна двері. Заколочена цвяхами.
  
  Чорт би його побрал! випалює К. М.. Навіщо він замкнув гребаной двері нагорі, якщо ми не можемо вибратися цим шляхом?
  
  Меган не спромоглася відповісти. Вона теж не могла зрозуміти, в чому справа. Вона повернулася в кімнату біля основи драбини і знову подивилася на одне з вікон. Решітки на них були ширшими, ніж на першому поверсі, але вона сумнівалася, що зможе пролізти.
  
  Гребаные стегна.
  
  Не починай! Меган тихо пробурмотіла і почала відвертатися. Потім вона зупинилася, озирнулася. Подумавши: "Добре, може бути, я не зможу пройти через ґрати". Але я можу змусити його думати, що це зробила я.
  
  Вона розбила скло і підсунула під неї перевернуте пластикове відро, щоб все виглядало так, ніби вона вилізла назовні.
  
  Потім вона побігла назад в лабіринт темних коморах, щоб знайти яке-небудь укриття.
  
  Більшість картонних коробок, складених у кімнатах, були занадто малі, щоб сховати її. І в неї не вистачило сил піднятися по трубах, які тягнулися вздовж стелі.
  
  Його кроки наближалися до дверей нагорі. Потім він почав спускатися.
  
  Меган вбігла в захаращену комору, найвіддаленішу від сходів. Вона була забита картонними коробками, такими ж маленькими, як і решта. Але в стороні від кімнати, в тіні, стояв довгий металевий ящик. Це був майже занадто очевидний вибір, щоб сховатися, але ця кімната знаходилася далеко від вікна, з якого вона інсценувала свою втечу. І тут була непроглядна темрява. Метьюз міг навіть не побачити коробку, якби спробував подивитися.
  
  Чи Могла вона відкрити його? І був він порожній?
  
  Але Меган перестала ставити запитання. Метьюз був уже в підвалі. Човгання кроків, хрипкі стогони від болю ран, слова, які він бурмотів собі під ніс.
  
  Зараз же! Божевільна Меган підштовхує її. Вперед, дівчинка!
  
  Меган відкрила скриню. Їй потрібні всі сили, щоб підняти товсту кришку.
  
  І їй потрібна вся її сила волі, щоб не закричати, коли вона заглянула всередину і побачила синьо-білу плоть, м'які волосся, закриті очі, темний, зморщений пеніс, довгі жовті нігті... Порізи і вибоїни покривали весь торс молодого чоловіка, який був ще більш знівечений великим Y розрізом, отриманих при розтині. Вухо і рука були грубо пришиті назад до його тіла.
  
  Це був син Метьюза, Пітер. Вона дізналася страшне обличчя по газетній вирізці.
  
  О, Боже!... Боже мій!... Тейт, зроби ставку!... Хто-небудь!
  
  Кроки тепер були ближче. Вони звучали всього в тридцяти або сорока метрах від нас.
  
  Продовжуй, закликає Божевільна Меган. Зроби це.
  
  "Я не можу цього зробити", - подумала Меган. Ні за що на світі.
  
  Залізай всередину, К. М. задихається. Ти повинен.
  
  "Або ти борешся з ним на кулаках, - сказала вона собі, - або ховаєшся тут. Це твій вибір. Секундна пауза. Здавалося, доктор був прямо за дверима. Потім Меган закрила очі — як ніби це могло зменшити жах — і забралася в коробку, лягла на труп, на спину, сильно тремтячи. Вона опустила кришку. У повітрі пахло солодким формальдегідом, маринованим м'ясом — вона згадала запах з уроку біології, ненавидячи знаходитися в той час в школі, але тепер молячись, щоб її якимось чином перенесли назад у той час і місце.
  
  А під нею - жахливий холод.
  
  Немає нічого холодніше холодної плоті.
  
  Потім вона почула слабкий стогін зовсім поруч. У кімнаті був Аарон Метьюз.
  
  
  
  
  
  Перетинаючи просіку в горах Шенандоа, Тейт глянув з вікна машини Бетт на затемнені бунгало і старі фермерські будинки, занедбані комори, чорні ями, які відкривалися в мережу печер, пронизывавших землю під горами Шенандоа і Блу-Рідж.
  
  Вони проносилися повз стін зловісного лісу — суворих сосен, низькорослих дубів, осоки, молодого кудзу і віргінського в'юнка. Тейт уявив собі десятки очей, уставившихся на них, і знову подумав про Мертвому рэбе.
  
  Десять хвилин потому, в глибині Блу-Рідж, Тейт зупинив "Вольво" Бетт на цілодобової заправки. Літній службовець обережно глянув на них, коли запитав про психіатричній лікарні.
  
  “ Це старе місце? Уф-ф. Чоловік кинув похмурий погляд на захід.
  
  "Де це?" - запитав я.
  
  "Ти повертаєшся на автомагістраль між штатами і робиш ще один з'їзд ..."
  
  "Ми б воліли дотримуватися сільських доріг, якщо зможемо". Поліція штату буде шукати його на шосе, факт, яким Тейт не поділився.
  
  Чоловік схилив голову набік, знизав плечима. “Ну, он по тій дорозі. Маршрут сто сімнадцять? Їдь за ним на захід десять-дванадцять миль, поки не побачиш заправну станцію "Бай-Райт". Потім звертай ліворуч на Палмер і просто продовжуй рух ".
  
  “ Ми подивимося лікарню? - запитав я.
  
  “О, ви побачите це. Не можу пропустити. Але я б почекав до світанку. Ви не захочете йти туди в таку пору ночі, ні, сер. Але ви запитували напряму, а не думки.
  
  Тейт простягнув йому двадцятку, і вони помчали по дорозі.
  
  Вони проїхали кілька миль, коли у чверті милі позаду них ожила серйозна сирена. Це був поліцейський з округу. В дзеркалі заднього виду Тейта сліпучо спалахнула світлова смуга. Він рвучко додав швидкості.
  
  "Ти думаєш, він знає, що це ми?" Запитала Бетт.
  
  "Якщо він цього не зробить, то зробить, коли повідомить про твоїх жетонах". Нога Тейта здригнулася. "Що мені робити?"
  
  "Жени щодуху," пробурмотіла Бетт. “ Постарайся відірватися від нього.
  
  Він так і зробив.
  
  Приблизно дві милі здавалося, що вони відірвуться. Шведи роблять хорошу машину, але вона не могла зрівнятися з форсованим двигуном, який переслідує їх "Плімута". "Не можу прийти", - сказав він їй.
  
  Він зменшив газ. “ Я поговорю з ним. Може, він хоча б надішле машину в лікарню.
  
  "Ні", - сказала Бетт. "Зупинись".
  
  "Що?" Запитав Тейт, заносячи машину на гравійну узбіччя і гальмуючи.
  
  Бет відкрила сумочку і порилася всередині. Вона зробила паузу, глибоко зітхнула, потім випросталась, дивлячись на себе в дзеркало заднього виду і погладжуючи себе по щоці, як Тейт часто бачив, як вона це робила.
  
  Що вона задумала? він задумався.
  
  "Бет!" закричав він, коли вона піднесла пилочку для нігтів до лиця і з силою провела нею по шкірі.
  
  Кров хлинула з глибокої рани на її щоці.
  
  "Ох," прохрипіла Бетт. “ Боляче.
  
  Тейт втупилася на кров, яка стікала швидше по її шиї, ніж червоною, і падавшую на груди витонченими візерунками пейслі.
  
  
  
  
  
  "Виходь з машини!" - пролунав металевий голос з прямокутного динаміка гучномовця на даху автомобіля.
  
  Молодий поліцейський стояв біля відкритої дверці своєї патрульної машини. Його синяво-чорний пістолет, здавався крихітним порівняно з величезною рукою служителя закону, був направлений в голову Тейта.
  
  “Вилазь з машини! Тримай руки піднятими".
  
  Якусь мить жоден з них не рухався.
  
  Потім двері Бет відкрилася так швидко, що Тейт подумала, що інший помічник шерифа непомітно підкрався до неї ззаду і витягнув її. Але ні, вона рухалася сама. Вона пронизливо закричала і покотилася по трав'янистої узбіччі дороги. Шкіряний ремінець її сумочки був обмотаний навколо зап'ясть, як ніби вона була пов'язана. Без допомоги рук вона важко впала, і пил змішалася з кров'ю, що вкривала її обличчя.
  
  "Допоможіть мені!" закричала вона. “ Він викрав мене!
  
  “Не рухатися. Нікому не рухатися!" - крикнув поліцейський, повертаючи дуло в бік Бетт. Тейт сиділа зовсім нерухомо, руки на кермі.
  
  Бетт поповзла до поліцейського.
  
  "У нього ніж!" - закричала вона. “Допоможіть мені, будь ласка. Він порізав мене. У мене йде кров. Допоможіть мені!" Вона вклала в свій голос несамовитий крик переляканого дитини і, спотикаючись, рушила вперед. “ Він збирався згвалтувати мене! Виведіть мене від нього! О, будь ласка!... Про...
  
  Солдат піддався своїм інстинктам. “Сюди, міс. З вами все буде в порядку. Це той хлопець з принца Вільяма, чи не так? Той, хто вбив ту дівчину? Де ніж?"
  
  “ У нього за поясом. Він підібрав мене на привалі, " закричала вона. “ Він викрав мене!
  
  "Підніміть руки!" - крикнув солдат в мікрофон. "Я маю на увазі зараз!"
  
  Тейт так і зробив.
  
  "Що сталося?" поліцейський запитав Бетт, яка, спотикаючись, підійшла ближче.
  
  "Поріж мене"... "Мені потрібен лікар..." Слова потонули в риданнях.
  
  “Ти в машині. Залиш праву руку піднятою, а лівою висунь її у вікно і відкрий дверцята. Не опускай праву руку".
  
  Тейт не поворухнувся.
  
  “Я не буду повторювати тобі це знову! У мене є"
  
  "Опусти це!" - пролунав хрипкий крик Бетт в декількох метрах позаду його голови. Пістолет Тейта був приставлений до горла поліцейського.
  
  "О, чорт".
  
  "Зроби це!"
  
  “ Я прикрию його, леді. Зробиш що-небудь зі мною, і він зникне. Я його пристрелю. Клянусь... Але він сказав це з сорому, а не з рішучості, і коли Бетт закричала: "Ми полюємо за моєю дочкою, і я вб'ю тебе прямо зараз, якщо знадобиться", за незадоволеним бурчанням поліцейського послідував звук його великого пістолета, що впав у багно.
  
  Бетт відступила від чоловіка, який височів над нею. Він обм'як, побачивши лютість на її обличчі, можливо, дивуючись, наскільки близько до смерті він підійшов. Він притулився до машини.
  
  "Гаразд," пробурмотіла Бетт. “ Лягай на землю. Ось так. На живіт.
  
  Тейт вискочив з машини і підтюпцем подався до них.
  
  “ Наближаються інші солдати, леді. Вони будуть тут через кілька хвилин.
  
  "Тим більше причин для переїзду!"
  
  Він пригнувся. Бетт передала пістолет поліцейського Тейту.
  
  "Надіньте на нього наручники і пішли," сказала вона.
  
  Але Тейт поклав руку їй на плече. “ Ні. Ти залишаєшся.
  
  "Ні, Тейт", - сказала Бетт, притискаючи до закривавленого підборіддя грудку паперових серветок. "Я хочу піти".
  
  Що він міг їй сказати? Що вона нічого не могла зробити і Тейту потрібно зосередитися на порятунок Меган — якщо її взагалі можна врятувати? Що для неї було важливо залишитися тут і точно розповісти поліції про те, що трапилося, відправити їх в лікарню? Вони обидва були надійними аргументами. Але замість цього Тейт відповів від усього серця і сказав їй правду. Просто: "Я не хочу ризикувати втратити тебе".
  
  Вона подивилася на темну кров на серветці і знову перевела погляд на Тейта. Вона кивнула.
  
  "А тепер послухай мене", - серйозно сказав він. “Коли вони дістануться сюди, просто пістолет поклади і підніми руки вгору. Вони будуть нервувати і готові стріляти. Роби в точності те, що вони скажуть. Ти чуєш мене?"
  
  Вона кивнула. Він доторкнувся до її щоки, витираючи трохи крові.
  
  "Сексуальна жінка зі шрамом — жоден чоловік в окрузі не втримається від тебе".
  
  "Ти отримаєш її, чи не так, Тейт?"
  
  "Я покличу її".
  
  Він поцілував її в лоб і побіг до машини.
  
  Він натиснув на акселератор, забризкавши патрульну машину гравієм і брудом. Коли він проїжджав через гребінь дороги, а тахометр наближався до червоного півмісяця зони попередження, він мигцем побачив Бетт в дзеркалі заднього виду, яка присіла навпочіпки поруч з розпростертим солдатом, безсумнівно, щиро вибачаючись. Тим не менш пістолет, який вона стиснула обома руками, був твердо спрямований йому в обличчя.
  
  
  
  
  
  Вона більше не могла цього терпіти.
  
  Божевільна Меган зникла, вмерла і спала з рибами.
  
  Розріджене повітря душив її. Запахи — гнилі і солодкий аромат забальзамированной шкіри — обвилися навколо її горла і здавили.
  
  Що було досить погано. Але потім паніка почала пронизувати її тіло, як електричний розряд. Клаустрофобія.
  
  "Ні, ні, ні", - сказала вона, або, може бути, їй це тільки здалося. "Ні, немає"... Випусти мене, випусти мене, випусти мене..."
  
  Раптово вона перестала турбуватися навіть про те, що Метьюз був зовні гробу і чекав її. Це не мало значення; вона не могла залишатися всередині ні хвилини довше.
  
  Меган натиснула на кришку труни.
  
  Він не рухався.
  
  Вона спробувала знову, з усіх сил. Нічого.
  
  "Ах," видихнула вона. - О, будь ласка, Боже, немає...
  
  Він замкнув її! Вона постукала по кришці, потім почула дикий сміх зовні. Слів вона не могла розібрати. Знову сміх.
  
  Ще слова, голосніше: “... двом весело разом.... ти їм подобаєшся.... Ти подобаєшся Пітеру..."
  
  "Випустіть мене, випустіть мене!"
  
  Її голос піднявся до дикого вереску, все її тіло здригалось в сильних спазмах.
  
  "Ти, ублюдок, ти, блядь, випусти мене звідси!" Обома кулаками Меган колотила по кришці до крові, колотила за нею головою, з жахом відчуваючи холодне обличчя Пітера у своїй шиї, його холодний пеніс свого стегна.
  
  Зовні Аарон Метьюз теж постукав по кришці, відповідаючи на її стукіт. Потім знову сміх. І, нарешті, знову постукування, як у барабанщика, ідеально збігається з ритмом її несамовитих криків.
  
  
  
  
  
  Ніякої тонкощі, ніяких нюансів...
  
  Тейт Коллиер дійшов до кінця Палмер-роуд і побачив перед собою психіатричну лікарню. Він направив машину Бетт прямо до воріт, розігнався приблизно до сорока і застрибав по колодах і вибоїнах на недоглянутою поверхні. Він побачив сумно відомий сірий "Мерседес", припаркований під навісом тільки для персоналу. Він зауважив слабке світло в одному з вікон.
  
  У нього не було іншого плану, крім очевидного, і об'їжджаючи поваленную сосну і випростуючись для останнього штурму воріт, він дужче натиснув на акселератор, зміцнюючи свою рішучість.
  
  Він вчепився руками в кермо, вжимаясь у сидінні. Машина прорвалася крізь ланцюг. Подушка безпеки лопнула з разюче гучним бавовною. Він забув про це і не закривав очі. Він на мить осліп і втратив контроль над машиною. Коли він знову зміг бачити, то виявив, що машину занесло вбік, і вона ледь не врізалася в "Мерседес". "Вольво" врізався навскоси у шлакоблоки, оглушивши його.
  
  Тейт вискочив з машини і підбіг до першої-ліпшої двері. Міцно стискаючи пістолет, він всім вагою навалився на подвійні панелі.
  
  Він очікував, що вони будуть замкнені. Але двері відчинилися, практично без опору, і він ввалився головою вперед у великій, напівтемний вестибюль.
  
  Він бачив тіні, контури меблів, кути стін, незасвічені лампи, порошинки, що кружляють у повітрі.
  
  Він побачив слабкі промені досвітній блакитного світла, що просочуються крізь вікна.
  
  Але він так і не побачив біту, або монтування, або що там ще просвистело в повітрі позаду нього і завдав йому ковзний удар прямо над вухом.
  
  
  IV
  
  
  
  МОВЧАННЯ ПРО СКОЄНОМУ
  
  
  29
  
  
  
  Чиясь рука погладила його по волоссю.
  
  Лежачи на боці, на холодній підлозі, Тейт повільно відкрив очі, які сильно щипало від його власного поту. Він спробував зосередитися на обличчі перед собою. На мить йому здалося, що м'які пальці належали Бетт; вона була першою людиною в його думках, коли він прийшов до тями.
  
  Але він виявив, що блакитні очі, в які він дивився, належали Меган.
  
  "Привіт, мила," прохрипів він.
  
  “ Папа. "Її обличчя було блідим, волосся прилипло до голови від поту, руки в крові.
  
  Вони були у вестибюлі старої лікарні. Його руки були зв'язані за спиною колючим мотузкою. Перед очима все розпливалося. Він встав і мало не втратив свідомість від болю, яка плакала у нього в скроні.
  
  Аарон Метьюз сидів на стільці неподалік і спостерігав за ними обома, як за безпорадними ув'язненими, якими вони і були.
  
  "Які у нього дивні чорні очі", - подумав Тейт. Як темні лазери. Вони звернені до тебе, ніби ти єдина людина у всесвіті. Так адже пацієнти розповіли йому все, що завгодно. Він зрозумів, чому Бет була неспроможна чинити опір йому тієї ночі, коли він прийшов до неї додому. Конні теж. І Меган.
  
  Потім він побачив, що Метьюз поранений. Велика пляма крові покривало його сорочку збоку, і він був весь в поту. Його ніс теж був у крові. Тейт глянув на Меган. Вона слабо посміхнулася і кивнула, відповідаючи на його мовчазне запитання, чи була вона винна в пораненні. Він опустив голову на плече дівчини. Мить Тейт підняв очі. "Ти скинула ті п'ять фунтів, що хотіла", - сказав він їй. "Ти худа і шкідлива".
  
  "Було десять", - пожартувала вона.
  
  Метьюз нарешті сказав: “Ну, Тейт Коллиер. Ну..."
  
  Такий рівний баритон, подумав Тейт. Але не фальшивий і вкрадливий. Такий природний, такий заспокійливий. Пацієнти чіплялися за кожне вимовлене ним слово.
  
  "Я просто виконував свою роботу", - нарешті сказав йому Тейт. “Я маю на увазі суд над Пітером. Докази були в наявності. Присяжні повірили в це".
  
  Меган насупилася, і Тейт розповіла про судовому процесі і вбивстві хлопчика у в'язниці.
  
  Дівчина насупилася і сказала Метьюзу: “Я знала, що ти ніколи не працював з ним над справами. Це була просто чергова брехня".
  
  Метьюс навіть не помітив її. Він схрестив руки на грудях. “Ти, напевно, цього не знаєш, Кольєр, але я часто спостерігав за тобою в суді. Після смерті Піта я ходив на твої процеси. Я годинами просиджував у глибині галереї. Знаєш, що мене вразило? Ти нагадував мені мене самого на сеансах психотерапії. Розмовляв з пацієнтами. Провадив їх туди, куди вони не хотіли йти. Ви зробили точно так само зі свідками і присяжними.
  
  Тейт нічого не відповів.
  
  Метьюз коротко посміхнувся. “ І я дещо дізнався про закон. Mens rea. Стан розуму вбивці — він повинен мати намір вбити, щоб бути винним у вбивстві. Ну, це ти був, все вірно, на суді над Пітом. Ти вбив Піта. Ти хотів, щоб він помер.
  
  "Моя робота полягала в тому, щоб вести справи як можна краще".
  
  “Якщо, - накинувся Метьюз, - це було правдою, тоді чому ви припинили судове переслідування? Чому ви підібгали хвіст і втекли?"
  
  "Тому що я жалкував про те, що сталося з вашим сином", - відповів Тейт.
  
  Метьюз опустив спітніле, заросле щетиною особа. "Ти подивився на мого хлопчика і сказав: "Ти мертвий'. Ти стояв у суді і відчував, як через тебе тече сила. І тобі це сподобалося.
  
  Тейт оглянув кімнату. “Ти все це зробив? І ти пішов за всіма іншими — Конні, Хансоном і Екхард? Бетт теж".
  
  “ Мама? - Прошепотіла Меган.
  
  "Ні, з нею все в порядку", - запевнив її Тейт.
  
  "Я повинен був зупинити тебе", - сказав Метьюз. “Ти продовжував наближатися. Ти не прислухався до голосу розуму. Ти не робив того, що повинен був".
  
  "Адже це те місце, куди тебе помістили, вірно?"
  
  "Він?" Запитала Меган. "Я думала, він тут працював".
  
  "Я теж так думав," сказав Тейт, " але потім я згадав свідчення на суді Пітера. Немає. Він був психотерапевтом, але він був тим, кого помістили сюди. "Киваючи на Метьюза. "Не Пітер". Тейт згадав суд:
  
  Містер Боган: Тепер, доктор Ротштейн, не могли б ви висловити свою думку про джерело і природу труднощів Пітера?
  
  Доктор Ротштейн: Так, сер. У Пітера проблеми з соціалізацією. Він відчуває себе більш комфортно з неживими творіннями — розповідями, книгами, мультфільмами і тому подібним, — ніж з людьми. Він також страждає від того, що я називаю дефіцитом афекту. Судячи з його медичної картки, причина в тому, що батько замикав його в своїй кімнаті на довгі періоди часу — тижні, навіть місяці, - і єдиним контактом хлопчика з ким—небудь був його батько, Аарон. Він навіть не дозволив матері хлопчика побачити його. Пітер пішов у свої книги і телевізор. Очевидно, єдиний час, який хлопчик провів з матір'ю та іншими людьми, було, коли його батько був поміщений в психіатричну лікарню з-за біполярної депресії і безглуздої поведінки.
  
  Метьюз сказав: “Я був тут, давайте подивимося, на шести прийомах. В цілому, повинно бути, минуло чотири роки. Я був кимось на кшталт тюремного юриста, Коллиер. Як тільки пацієнти почули, що я психотерапевт, вони почали приходити до мене ".
  
  - Значить, ви були 'Пацієнтом Метьюз', " сказала Меган, широко розкривши очі. “ У звітах про тутешніх смерті.
  
  "Це моя Меган", - сказав Метьюз.
  
  Вона сказала Тейту: “Вони закрили цей заклад із-за серії самогубств. Я думала, що це Пітер вбив їх".
  
  "Але це були ви?" Тейт запитав Метьюса.
  
  “Діагноз DSM-III полягав у тому, що я соціопат — ну, зараз це називається антисоціальною / злочинною особистістю. Який делікатний. Я знав, що медексперти лікарні в Річмонді шукали привід, щоб закрити подібні заклади. Тому я просто допоміг їм. У цьому закладі було занадто мало персоналу і воно було дуже некомпетентним, щоб утримати пацієнтів від самогубства. Тому вони закрили його ".
  
  "Але для тебе це була всього лише гра, вірно?" Меган запитала з огидою. "Бачачи, скількох пацієнтів ти зміг схилити до самогубства".
  
  Метьюз знизав плечима. Він продовжив. “Мене перевели в будинок престарілих, і одним яскравим, сонячним травневим ранком я вийшов через парадні двері. Переїхав в округ Прінс-Вільям, прямо за вашою фермою. І почав планувати, як тебе знищити. Метьюз поморщився і притиснув руку до боку. Рана здавалася не такою вже серйозною.
  
  Тейт згадав дещо з судового процесу і запитав: "А як щодо вашої дружини?"
  
  Метьюз нічого не сказав, але його очі відповіли тим же.
  
  Тейт зрозуміла. “Вона була твоєю першою жертвою, чи не так? Ти умовив її покінчити з собою? Або, може бути, просто підсипав їй наркотики вино під час вечері?"
  
  "Вона була вразлива", - відповів Метьюз. “Невпевнена в собі. Більшість терапевтів такі".
  
  Тейт запитав: “Що вона намагалася зробити? Відібрати у тебе Пітера?"
  
  “Так, була. Вона хотіла помістити його в лікарню на повний робочий день. Їй не слід втручатися. Я розумів Пітера. Ніхто інший не розумів ".
  
  "Але ти зробила Пітера таким, яким він був", - випалила Меган. "Ти відрізала його від світу".
  
  Вона була права. Тейт згадав свідка-експерта захисту, доктора Ротштейна, який свідчив, що якщо ви зупините розвиток, ізолювавши дитини до восьми років, соціальні навички та комунікативні навички ніколи не розвинуться. Ви фактично знищили дитини назавжди.
  
  Тейт також згадав, як він впорався з показаннями свідка-експерта на процесі у справі про вбивство Пітера Метьюза.
  
  Суд: Співдружність може провести перехресний допит.
  
  Містер Кольєр: Доктор Ротштейн, спасибі Вам за екскурс в історію підсудного. Але дозвольте мені запитати вас: психологічно здатний підсудний на навмисне вбивство?
  
  Доктор Ротштейн: Пітер Метьюз - проблемний людина. —
  
  Містер Кольєр: Ваша честь?
  
  Суд: будь Ласка, дайте відповідь на питання, сер.
  
  Доктор Ротштейн: Я ...
  
  Містер Кольєр: Здатний чи обвинувачений на навмисне вбивство?
  
  Доктор Ротштейн: Так, але ...
  
  Містер Кольєр: Більше запитань немає.
  
  "Все, що йому було потрібно, - це я!" Тепер Метьюз був в люті. “Йому більше ніхто не був потрібен в його житті. Ми проводили годинник разом - коли моя дружина не намагалася поцупити його за двері ".
  
  "Ти так сильно любила його?" Запитав Тейт.
  
  “Ти поняття не маєш, чи не так? Чому, ти знаєш, що ми зробили? Пітер і я? Ми поговорили. Про все. Про змій, про зірки, про повені, про дослідників, про літаки, про розумі..."
  
  Маячний марення, припустив Тейт. Бідний Пітер, збитий з пантелику і самотній, безсумнівно, нічого не міг вдіяти, окрім як слухати.
  
  І все ж... глибоко всередині Тейт з гіркотою зрозумів, що це було те, чого вони з Меган не робили. Вони взагалі не розмовляли. У них ніколи не було.
  
  І тепер ми цього ніколи не зробимо, зрозумів він. Ми втратили цей шанс назавжди.
  
  Їх викрадач замовк, дивлячись в кут лікарняного вестибюля, поринувши у спогади, думки або якийсь смутний маячня.
  
  Нарешті Тейт сказав: “Отже, Аарон. Скажи мені, чого ти хочеш. Скажи мені точно". Він закрив очі, борючись з неймовірною болем у голові.
  
  Через мить Метьюз сказав: “Я хочу справедливості. Чисто і просто. Я збираюся вбити твою дочку, а ти будеш дивитися. Ти будеш жити з цим видовищем все життя ".
  
  Отже, справа дійшла до цього...
  
  Тейт зітхнув і подумав, як він це часто робив по дорозі до ложі присяжних або трибуні під час дебатів: Гаразд, пора братися за роботу.
  
  
  
  
  
  "Я не знаю, як ти можеш добитися справедливості, Ерон", - сказав йому Тейт. “Я просто не знаю. За всі мої роки юридичної практики"
  
  Особа Метьюса скривилось від огиди. "О, припини прямо зараз".
  
  "Що?" Невинно запитав Тейт.
  
  "Я чую це", - сказав психіатр. “Добре підвішений язик, приємні слова. У вас ораторський дар ... безсумнівно. Ми це знаємо. Але й я теж. У мене до тебе імунітет.
  
  “ Я не буду намагатися вмовити тебе ні на що, Ерон. Ти, здається, не з тих...
  
  “Це не спрацює! Не зі мною. Прийоми адвоката. Прийоми терапевта. 'Персоналізуйте бесіду'. 'Аарон' це 'Аарон' то. Спробуй змусити мене думати про тебе як про особливе людину, Тейт. Але це не спрацює, Тейт. Бачиш, це Тейт Коллиер, людина, яку я зневажаю ".
  
  Нітрохи не зніяковівши, Тейт продовжив: “Він був вашим єдиним дитиною? Пітер?"
  
  "Навіщо взагалі намагатися?" Метьюз закотив очі.
  
  “Все, чого я хочу, це вибратися з цього й врятувати життя. Це сюрприз?"
  
  “Прекрасний приклад риторичного запитання. Ну, ні, це не дивно. Але ти не можеш сказати нічого такого, що могло б щось змінити ".
  
  “Я теж намагаюся врятувати твоє життя, Аарон. Вони знають про тебе. Поліція. Я думаю, ти чув повідомлення від детектива? На твоєму автовідповідачі?"
  
  "Можливо, зрештою, вони розберуться в цьому, але оскільки ти тут одна, втікачка, я думаю, у мене є трохи часу".
  
  "Що він має на увазі?" Запитала Меган. "Втікач?"
  
  Він не бачив причин говорити їй зараз, коли її подруга Емі мертва. Він похитав головою і продовжив: “Давай поговоримо, Аарон. Я багата людина. Тобі доведеться виїхати з країни. Я дам тобі трохи грошей, якщо ти нас відпустиш.
  
  “Приводьте свій самий слабкий аргумент. Хіба це не означає, що ви тільки що програли дебати? Це те, що ви говорите запису Американської асоціації криміналістів ".
  
  Слабка посмішка не сходила з обличчя Тейта. "Ви бачили мій дім, землю", - продовжив він. "Ви знаєте, що у мене є ресурси".
  
  Іскорка презирства промайнула в очах Метьюза.
  
  "Скільки ти хочеш?"
  
  “Ви використовуєте риторичну логіку. Апелюєте до помилкової потреби відволіктися". Метьюз посміхнувся. “Я роблю це постійно. Пом'якшіть пацієнта, ослабте захист. Потім, бац, удар ногою по голові. Да ладно, я зробив це не заради викупу. Це очевидно. "
  
  - Яким би не був твій мотив, Ерон, обставини змінилися. Тепер вони знають про тебе. Але у тебе є шанс вибратися з країни. Я можу дістати тобі півмільйона готівкою. Просто так. Ще більше, якщо закладу дім."
  
  Метьюз нічого не сказав, але повільно походжав, дивлячись на Меган, яка зухвало дивилася у відповідь.
  
  Тейт, звичайно, знав, що гроші взагалі не були проблемою; як і допомога Мэтьюсу у втечі. Його безпосередньою метою було просто зробити цього людини нерішучим, зламати його опір. Метьюз був прав — це був відволікаючий маневр. І хоча чоловік знав це, Тейт вірив, що техніка працює.
  
  "Я не можу зробити тебе багатою людиною, але я можу забезпечити тобі комфорт".
  
  "Безглуздо", - сказав Метьюз, хитаючи головою, неначе був розчарований.
  
  "Аарон, ти не можеш нічого змінити", - продовжив Тейт. “Ти не можеш зробити все так, як було. Ти не можеш повернути Пітера. Так ти дозволиш нам піти?"
  
  "Конкретна прохання, яку опонент може задовольнити," процитував Метьюз, " вимагає тільки позитивної або негативної відповіді. Твої навички як і раніше у відмінній формі, Кольєр. Однак моя відповідь негативний".
  
  "Ти кажеш мені, що прагнеш до справедливості". Тейт знизав плечима. "Але я задаюся питанням, чи не є це насправді чимось іншим".
  
  В очах доктора промайнув вогник.
  
  "Ти справді думав про те, чому ти це робиш?" Запитав Тейт.
  
  "Звичайно".
  
  "Чому?"
  
  "Я—"
  
  - Це для того, щоб угамувати біль, - швидко сказав Тейт, - чи не так?
  
  Губи Метьюза ворушилися, коли він розмовляв сам із собою, або зі своєю померлою дружиною, або зі своїм померлим сином. Або, можливо, взагалі ні з ким.
  
  У тому, що людина чує, він може засумніватися.
  
  Що бачить людина...
  
  Тейт нахилився до нього, не звертаючи уваги на біль у голові. Він наполегливо прошепотів: “Подумай про це, Ерон. Подумай. Це дуже важливо. Що, якщо ти зрозумієш це неправильно? Що, якщо вбивство Меган посилить біль?"
  
  "Хороша спроба", - вигукнув Метьюз. "Підставляємо солом'яних чоловічків".
  
  “А що, якщо це взагалі не подіє? Що, якщо це твій єдиний шанс вгамувати біль, але він не спрацює? Ти коли-небудь думав про це?"
  
  "Ти намагаєшся відвернути мене!"
  
  “Ти втратив того, кого любив. Ти годинами лежиш на спині, паралізований болем. Ти прокидаєшся в дві години ночі і думаєш, що сходиш з розуму. Вірно?"
  
  Метьюз замовк. Тейт зрозумів, що зачепив за живе.
  
  “Я все знаю про це. Це сталося зі мною." Тейт нахилився вперед і, не прикидаючись, порівняв агонію, яку він побачив на обличчі Метьюса, зі своєї власної болем. “Я був там. Я втратив того, кого любив більше за життя. Я втратив свою дружину. Я бачу це по твоєму обличчю. Це не хитрощі, Аарон. Я знаю, про що кажу. Це все, чого ти хочеш — щоб біль пішла. Ти не вбивця похоті, Аарон. Ти не вбивця з міркувань доцільності. Ти не найманий вбивця. Ти вбиваєш тільки тоді, коли є причина. І ця причина - змусити біль піти! "
  
  І, на подив Тейта, він почув поруч з собою жіночий голос. Рівне контральто. Меган, дивлячись Метьюзу у вічі, казала: “Навіть ті пацієнти, яких ти вбив тут, Аарон... Ти не хотів вбивати їх. Я був неправий. Це була зовсім не гра. Ти просто хотів допомогти їм перестати страждати."
  
  "Чудово", - подумав Тейт, пишаючись нею.
  
  "Біль", - підхопив адвокат. “Ось у чому вся справа. Ти просто хочеш, щоб вона пройшла".
  
  Погляд Метьюса був невпевненим, навіть диким. Як ми ненавидимо все заплутане й невідоме, і як ми тягнемося до тим, хто пропонує нам відповіді, прості, як дитячий малюнок.
  
  “Я скажу тобі, Аарон, що я жив зі смертю свого сина кожен день з тих пір, як мені подзвонили з Департаменту виконання покарань і розповіли про те, що трапилося. Я теж відчуваю цей біль. Я знаю, через що ти проходиш. Я...
  
  Раптово Метьюз стрибнув уперед і, схопивши Тейта за сорочку, почав скажено бити його, поваливши на підлогу. Меган скрикнула і зробила крок до них, але божевільний знову штовхнув її на підлогу. Він закричав на Тейта: “Ти знаєш? Ти знаєш, чи не так? Ти, блядь, поняття не маєш! Всі ці дні, тижні, коли я не міг нічого робити, крім як лежати на спині і витріщатися в стелю, думаючи про суд. Знаєш, що я бачу? Я не бачу обличчя Пітера. Я бачу твою спину. Ти стоїш в залі суду спиною до мого сина. Ти відправив його помирати, але навіть не глянув на нього! Присяжні були єдиними людьми в залі, чи не так?
  
  Ні, розмірковував Тейт, вони були єдиними людьми у всесвіті. Він сказав Метьюзу: "Мені шкода тебе".
  
  “ Мені не потрібна твоя клята жалість. Ще одна хвиля люті пробігла по його обличчю, і він підняв Тейта своїми сильними руками і знову штовхнув його на підлогу, перекатил на спину. Він дістав з кишені ніж, з клацанням відкрив його і схилився над Тейтом.
  
  "Ні!" Меган закричала.
  
  Метьюз просунув лезо повз губ Тейта в свій рот. Тейт відчув смак металу і холод вістря мовою. Він не поворухнув жодним м'язом. Потім в очах Метьюза з'явилися зморшки, схожі на гумор. Його губи заворушилися, і він, здавалося, розмовляв сам з собою. Він витягнув лезо.
  
  “ Ні, Кольєр, немає. Не ти. Ти мені не потрібен.
  
  "Але чому ні?" Швидко прошепотів Тейт. “Чому ні? Скажи мені!"
  
  “Тому що ти збираєшся прожити своє життя без своєї дочки. Точно так само, як я збираюся прожити своє без свого сина ".
  
  "І це зніме біль?"
  
  "Так!"
  
  Адвокат кивнув. "Тоді ви повинні відпустити її". Він з усіх сил намагався не видати урочистості в своєму голосі — як він завжди робив у суді чи на трибуні дебатів. “ Тоді ти повинен відпустити її і вбити мене. Це єдиний вихід для тебе.
  
  "Таточку," запхикала Меган. Тейту здалося, що це був перший раз, коли він почув, як вона вимовляє це слово за десять років.
  
  “ Єдина відповідь? - Невпевнено спитав Метьюз.
  
  Тейт знав, що рано чи пізно до цього дійде. Але що за час, що за місце, щоб це сталося.
  
  Всі кішки бачать у темряві.
  
  Тому Міднайт може бачити в темряві.
  
  Він притулився головою до щоки дівчини. “ О, мила...
  
  - Запитала Меган. “ У чому справа? Що?
  
  Якщо тільки Міднайт не сліпа.
  
  Тейт почав говорити. Його голос затремтів. Він почав знову. “Аарон, те, чого ти хочеш, має сенс. За винятком того, що..." Він дивився в очі Меган, а не в очі їх викрадача, коли сказав: "За винятком того, що я не її батько".
  
  
  30
  
  
  
  Метьюз, здавалося, дивився зверху вниз на своїх бранців, але він був освітлений світанковим світлом з панорамного вікна, і Тейт не могла бачити, куди звернений його погляд.
  
  Меган, бліда в тому ж косому світлі, обхопила руками поранене обличчя. На її щоках і руках були рожеві відблиски крові. Вона ставала похмурою.
  
  Метьюз розсміявся, але Тейт бачив, що його швидкий розум обмірковує факти і робить попередні висновки.
  
  “ Я розчарований, Кольєр. Це очевидно і нехитро. Ти брешеш.
  
  "Коли ти переслідував Меган і мене, як часто ти бачив нас разом?" Запитав Тейт.
  
  "Це нічого не значить".
  
  “ Як довго ви стежили за нами?
  
  Осколок сумніви, мов легка хмарка, на мить заслонившее сонце. Тейт бачив це в очах тисячі свідків.
  
  Метьюз відповів: "Шість місяців".
  
  “ Скільки вихідних вона провела зі мною?
  
  "Це не означає—"
  
  "Скільки їх?"
  
  “ По-моєму, двоє.
  
  “Ти вдерся в мій будинок, щоб підкинути ці листи. Скільки її фотографій ти бачив?"
  
  "Тато..."
  
  "Скільки?" Твердо запитав Тейт, ігноруючи дівчину.
  
  - Ніяких, - нарешті сказав Метьюз.
  
  “ Як виглядала її спальня?
  
  Ще одне коливання. Потім: "Комора".
  
  “Наскільки сильну прихильність ти коли-небудь бачив між нами? Я здавався тобі батьком? У мене темні кучеряве волосся і очі. У Бетт каштанові. І Меган, заради бога, блондинка. Вона хоча б схожа на мене? Подивися на очі. Подивися!"
  
  Він так і зробив. - Я тобі не вірю, - невпевнено сказав він.
  
  “Ні, таточку! Немає!"
  
  "Ти ходила провідати мою дружину", - продовжив Тейт, звертаючись до Метьюз, стискаючи ногу Меган, щоб змусити її замовчати.
  
  Доктор кивнув.
  
  “Ну, ти ж психотерапевт. Що ти побачив на обличчі Бетт, коли розмовляв з нею? Що було на ньому, коли вона розповідала тобі про нас і про Меган?"
  
  Метьюз задумався. "Я бачив... провину".
  
  "Це вірно", - сказав Тейт. "Почуття провини".
  
  Метьюз перевів погляд з одного зі своїх бранців на іншого.
  
  "Сімнадцять років тому," повільно почала Тейт, звертаючись до Меган, нарешті розкриваючи правду, яку вони приховували від неї всі ці роки, - я вела справи, робила собі ім'я. "Вашингтон пост" назвала мене найголовнішим молодим прокурором в співдружності. Я брався за кожне завдання, яке надходило в офіс. Я працював вісімдесят годин на тиждень. Додому до твоєї матері я приїжджав в кращому випадку на вихідні. Я їхав на три-чотири дні поспіль і майже не дзвонив. Я намагався бути своїм дідусем. Юристом-фермером-патріархом. Я був би місцевою знаменитістю. У нас була б величезна сім'я, старовинний особняк. Недільні обіди, зустрічі випускників, свята... всі дев'ять ярдів ".
  
  Він глибоко зітхнув. “ Це було, коли у твоєї тітки Сьюзен стався перший важкий серцевий напад. Вона місяць пролежала в лікарні і після цього була практично прикута до ліжка.
  
  “ Про що ти говориш? - Прошепотіла Меган.
  
  “ Сьюзен була заміжня. Її чоловік, що ти пам'ятаєш його.
  
  "Дядя Харріс".
  
  “Ти була права в своєму листі, Меган. Твоя мати справді витрачала багато часу на догляд за своєю сестрою. Харріс і твоя мати обидва витрачали ".
  
  "Ні", - різко сказала Меган. "Я в це не вірю".
  
  “Вони разом їздили в лікарню, Харріс і Бетт. Вони обідали, вечеряли. Ходили по магазинах. Іноді Бетт готувала йому їжу в його студії. Допомагала йому забиратися. Твоїй тітці було легше, знаючи, що за ним доглядають. І мене це влаштовувало. Я був вільний вести свої справи ".
  
  "Вона тобі розповіла?" Запитала Меган. "Мама?"
  
  Його обличчя перетворилося в непроникну маску, коли він повільно промовив: “Ні. Це зробив Харріс. У день його похорону".
  
  Тейт був нагорі тієї моторошно теплою листопадової ночі багато років тому. Траурний прийом на фермі Кольеров закінчився.
  
  Стоячи біля вікна спальні, Тейт дивився у двір. Відчув гаряче повітря, наповнене пилом листя. З шафи долинув запах кедра.
  
  Він тільки що перевірив трирічну Меган, яка спала у своїй кімнаті, і прийшов сюди, щоб відкрити вікна і провітрити спальні нагорі; кілька родичів повинні були залишитися на ніч.
  
  Він подивився вниз, на задній двір, на Бетт в її довгій чорній сукні. Вона задерла поділ і забралася на новий стіл для пікніка, щоб зняти японські ліхтарики.
  
  Тейт спробував відкрити вікно, але його заклинило. Він зняв куртку, щоб краще триматися, і почув шурхотіння паперу в кишені. На похоронах один з адвокатів Харріса вручив йому конверт, адресований йому від руки Харрісом, з позначкою "Особисте", очевидно, написаний незадовго до того, як чоловік застрелився. Він зовсім забув про це. Він розкрив конверт і прочитав короткий лист всередині.
  
  Тейт кивнув сам собі, повільно склав записку і спустився вниз, вийшов на вулицю.
  
  Він згадав, що чув пісню Лоретти Лінн, яка грала з стереосистеми.
  
  Він згадав, як чув шелест гарячого вітру над бурою травою і осокою, ворушив гарбузове пагони і залишки врожаю кукурудзи.
  
  Він згадав, як спостерігав за вигином вузької руки Бетт, коли вона потягнулася за помаранчевим ліхтарем. Вона подивилася на нього зверху вниз.
  
  "Я повинен тобі дещо сказати", - сказав він тоді.
  
  "Що?" - прошепотіла вона. Потім, побачивши вираз його очей, Бетт в розпачі запитала: "Що, що?"
  
  Вона злізла з лавки. Тейт підійшов ближче і замість того, щоб обійняти дружину за плечі, як міг би зробити чоловік пізно вночі в домі смерті, простягнув їй листа.
  
  Вона прочитала його.
  
  “О боже. О."
  
  Бетт не заперечувала нічого з того, що містилося у записці: визнання Харріса в сильній любові до неї, роман, його батьківство Меган, відмова Бетт вийти за нього заміж і її загрозу назавжди забрати у нього дівчину, якщо Харріс розповість сестрі Бетт про невірність. У кінці слова перетворилися в божевільний марення і його лякаюче чітке визнання того, що біль була просто нестерпною.
  
  Жоден з них не плакала в ту ніч, коли Тейт зібрав валізу і поїхав. Вони ніколи більше не проводили ніч під одним дахом.
  
  Незважаючи на присутність божевільного, який тримає ножа і завислого в декількох футах від них, Тейт був повністю зосереджений на дівчині. На його подив, її обличчя розцвіло не від жаху, шоку або гніву, а від співчуття. Вона торкнулася його ноги. “ І це ти так сильно постраждав. Пробач, таточку. Мені дуже шкода."
  
  Тейт подивився на Метьюза. Він сказав: “Так ось чому твій аргумент не працює, Аарон. Забравши її у мене, ти не досягнеш того, чого ти хочеш".
  
  Метьюз нічого не відповів. Його погляд був спрямований у вікно, вдивляючись у голубий світанок.
  
  Тейт сказав: “Ти знаєш класичні причини, наведені для покарання за злочини, Аарон? Пом'якшити погану поведінку — не працює. Стримуючий фактор — марний. Реабілітувати — це жарт. Захищати суспільство — ну, тільки якщо ми стратимо поганих хлопців або тримаємо їх під замком вічно. Ні, ви знаєте справжню причину, по якій ми караємо? Нам соромно в цьому зізнатися. Але, як нам це подобається. Старе добре біблійне відплата. Кривава помста - єдиний чесний мотив для покарання. Чому? Тому що її мета - вгамувати біль жертви.
  
  “Це те, чого ти хочеш, Ерон, але є тільки один спосіб добитися цього. Убивши мене. Це не ідеально, але має зійти ".
  
  Меган схлипувала.
  
  Метьюз притулився головою до вікна. Сонце вже зійшло і спалахувало знову, знову, коли смуги хмар кольору печінки швидко рухалися на схід. Він здавався зменшеним і зміненим. Як ніби він був непідвладний розчарування чи смутку.
  
  "Відпусти її", - прошепотів Тейт. “Немає сенсу навіть вбивати її, тому що вона свідок. Вони все одно знають про тебе".
  
  Метьюз присів навпочіпки поруч з Меган. Торкнувся тильною стороною долоні її щоки, відвів її і подивився на блискучу смугу, залишену її сльозами на його шкірі. Він поцілував її волосся.
  
  “Добре. Я згоден".
  
  Меган почала протестувати.
  
  Але Тейт знав, що він переміг. Ніщо з того, що вона могла сказати або зробити в цей момент, не змінило б його рішення.
  
  “ Я накажу собакам бігти. Я повернуся через п'ять хвилин.
  
  
  31
  
  
  
  "Це правда?" - запитала вона, і на її щоках заблищали сльози.
  
  "Так, люба, це правда".
  
  “ Ти ніколи нічого не говорив.
  
  “Ми з твоєю матір'ю вирішили не робити цього. До смерті Сьюзан. Ти знаєш, як близька Бетт з твоєю тіткою. Вона хотіла, щоб та ніколи не дізналася про їх роман — це було б занадто важко для неї. Лікарі дали їй жити лише рік або два. Ми збиралися почекати, щоб повідомити вам, поки вона не помре ".
  
  “ Але... - Прошепотіла Меган.
  
  Він слабо посміхнувся. “Це вірно. Вона все ще жива".
  
  “ Чому ти не сказала мені минулого року, чи два роки тому? Я була достатньо дорослою, щоб нічого не говорити тітці Сьюзен.
  
  Тейт оглянув рани на її долонях. Притиснув до них руки. Спочатку він не міг говорити. Нарешті він сказав: "Момент пройшов".
  
  "Всі ці роки, - прошепотіла вона, - я думала, що я повинна була щось зробити". Вона схилила голову йому на плече. “Яким страшним я, мабуть, був для тебе. Яким нагадуванням".
  
  “Мила, я хотів би сказати тобі інше. Але я не можу. Ти була наполовину людиною, якого я любив більше всього на світі, і наполовину людиною, якого я найбільше ненавидів".
  
  "Одного разу я дещо сказала мамі", - сказала вона, тихо плачучи. “Я була з тобою на вихідних, і мама запитала, як все пройшло. Я сказав, що добре провів час, але чого ти міг очікувати? Ти був просто адекватним батьком. Я думав, вона збирається побити мене. Вона зовсім сказилася. Вона сказала, що ти був найкращим чоловіком, якого вона коли-небудь зустрічала, і я ніколи, ніколи не повинен був повторювати це знову.
  
  Тейт посміхнувся. "Гідний батько незручною для дочки".
  
  "Чому ви двоє ніколи більше не спробували це зробити?"
  
  - Момент був упущений, - луною відгукнувся він.
  
  “ Як сильно ти, мабуть, любиш її.
  
  Тейт кисло розсміявся про себе над іронією. Дитина, який розлучив чоловіка і дружину, тепер знову з'єднав їх - хай всього на один день.
  
  Як мало любові, подумав він. Як рідко все це поєднується: обіцянку, впевненість, нужда, обставини, пристрасне бажання розділити хвилини з кимось іншим. І дороге відчай теж. Це диво, коли любов дійсно працює.
  
  Він оглянув її з ніг до голови і вирішив, що з ними двома, з його колишньою дружиною та її дочкою, все буде в порядку — тепер, коли між ними була розкрита правда. Минуло багато часу, але краще, ніж ніколи. Так, у них би все вийшло.
  
  Наближалися шорсткі кроки.
  
  "А тепер послухай мене," наполегливо сказав він. “ Коли він випустить тебе, знайди телефон і подзвони Теду Бьюриджу з поліції округу Ферфакс. Скажи йому, що твоя мати, ймовірно, у в'язниці в Лурэе або у Фронт-Роялі...
  
  "Що?"
  
  “ Немає часу пояснювати. Але вона там. Скажи йому, щоб викликав сюди копів. Вона сказала їм, що ти тут, але вони могли їй не повірити.
  
  Дівчина подивилася на нього очима, що нагадали йому очі її матері. Звичайно, не фіолетового відтінку — вони належали Бетт, і тільки Бетт, — а унікальній суміші ефірного і земного.
  
  У дверях з'явився Метьюз.
  
  Вони повернулися, щоб подивитися на виснаженого чоловіка, що стояв перед ними, притискаючи мускулисту руку до закривавленого живота.
  
  "Гаразд, збирайся", - сказав їй Тейт. "Біжи щодуху".
  
  "Продовжуй," сказав Метьюз і потягнувся вперед, щоб взяти її за руку.
  
  Вона відвернулася від нього і міцно обняла Тейта. Він відчув її руку на своїй спині. Відчув її обличчя свого вуха почув, як вона говорить з ним, потік палких слів, що ллються з джерела, відмінного від серця і розуму сімнадцятирічної старшокласниці.
  
  "Меган..." почав він.
  
  Але вона взяла його обличчя в долоні і сказала: “Ш-ш-ш, таточку. Пам'ятай, ведмеді не вміють говорити".
  
  Метьюз знову схопив її і відтягнув. Повів до дверей.
  
  Він відімкнув її і виштовхнув її назовні. Двері з тріском зачинилися за нею. Через замацане вікно Тейт побачив, як вона пробігла по під'їзній доріжці і зникла за ворітьми.
  
  
  
  
  
  "Отже," сказав Кольєр, глянувши на Метьюза.
  
  "Отже," луною повторив він.
  
  "Зовні?" запитав адвокат, оглядаючи похмуре приміщення. “ Ви не проти? Я б волів.
  
  Метьюс на мить завагався. Але потім вирішив: "чому б і ні?" “Так. Все в порядку".
  
  Він знову відімкнув двері, і вони вийшли на парковку, обійшли територію за притулком, минувши диких ротвейлерів на їх пробіжках.
  
  Метьюз згадав ті часи, коли його помістили сюди. Він згадав, якими гарними були тоді ці галявини і сади. Ну, а чому б і ні? Надай п'ятсот божевільним місце для лікування, і, брат, у тебе буде місце для демонстрації. Він годинами сидів, розмовляючи з іншими пацієнтами і — у своїй уяві — зі своїм мертвим Пітером. Іноді хлопчик відповідав, іноді ні.
  
  Світанкове сонце все ще стояло за горизонтом, але небо було ясним, коли вони йшли пліч-о-пліч по високій траві, золотарнику і молочаю, а бабки тікали з їх шляху. Коники стукали у них по ногах, залишаючи на одязі плями коричневого слини. Собаки в сказі бігли за ними, обнюхуючи землю і стрибаючи на дротяне загородження на своєму шляху, намагаючись вирватися і погнатися за непроханим гостем, який йшов поруч з господарем.
  
  "Подивися на це місце", - невимушено сказав Метьюз. Він махнув рукою. “Я пам'ятаю це так, наче це було вчора. Я пам'ятаю дивні речі, які говорили люди. Бредящие, параноїдальні, пригнічені. Ті, хто був просто несповна розуму — ти знаєш, Кольєр, розум - це не точна наука, що б не говорилося в Керівництві з діагностики і статистики. Деякі люди просто божевільні, і це все, що про них можна сказати. Але я завжди до них прислухався. Так адже люди роздають себе, як безкоштовні зразки в продуктовому магазині. Підносять себе вам на блюдечку. І що вони використовують? Слова. Хіба слова не найдивовижніша річ?"
  
  - Тримаю парі, що так воно і є, - сказав Кольєр.
  
  Часу залишилося небагато, подумав Метьюз. Він припустив, що у нього є годину або два до прибуття поліції. У кращому випадку Меган потрібно дві години, щоб дістатися до найближчого телефону. Достатньо часу, щоб закінчити тут, поховати Пітера і дістатися до Даллеса, щоб вилетіти в Лос-Анджелес. Або, може бути, йому варто просто поїхати на захід. Сховатися в пагорбах Західній Вірджинії. Він глибоко зітхнув. "Зупинися тут".
  
  Вони стояли поруч з неглибокою канавою. Для Колльера це була б відмінна могила. І він вирішив, що вб'є адвоката одним пострілом в голову. Ніякого болю, ніяких мук. І він не дозволив собакам забрати тіло. З поваги до гідного супротивника.
  
  Тоді юрист приголомшив його, закривши очі і прошепотів: "Отче наш, іже єси на небесах..." Він повільно завершив Молитву Господню.
  
  Метьюз розсміявся, потім запитав: "Ти віриш в Бога?"
  
  Кольєр кивнув. “ Чому це вас дивує?
  
  "Коли я бачив вас у суді, мені здавалося, що тільки суддя і присяжні були вашими богами".
  
  “Ні, ні, я вірю, що Він існує. Що Він милосердний і справедливий".
  
  “ Просто? - Скептично перепитав Метьюз.
  
  “Ну, через нього я більше не відправляю людей в камери смертників"... Ти? Віриш у Бога?"
  
  "Я не впевнений", - сказав Метьюз.
  
  "Ти знаєш, я завжди хотів отримати шанс довести існування Бога в ході дебатів".
  
  "Як би ви це зробили?" Метьюс запитав з непідробною цікавістю. “Вирішено: Бог існує. Хіба не так починаються дебати?"
  
  Кольєр подивився на пурпурове небо. “ Ви знаєте Вольтера?
  
  “ Не зовсім. Немає.
  
  “Я б привів його доводи. Він сказав, що Бог повинен бути, тому що він не може уявити годинник без годинникаря ".
  
  Метьюз кивнув. “Так, я бачу це. Це добре. Це переконливо".
  
  “Але, звичайно, тоді ви стикаєтеся з усіма контраргументами. Сторона "проти".
  
  "Наприклад?"
  
  "Несумісні релігійні секти, тлумачення Писань, пізніше виявилися невірними, відсутність емпіричних доказів чудес, Хрестові походи, етичний і світський егоїзм, тероризм... Так, це важка битва ".
  
  "І на це немає відповіді?"
  
  “О, звичайно. У мене є відповідь".
  
  Метьюс раптово був зачарований. Після смерті Пітера він молився кожну ніч протягом шести місяців. Він вважав, що хлопчик відповів на деякі з цих повідомлень. Це дало йому підказки, але не доказ того, що душа Пітера витала поблизу. "Що це, яка відповідь?" жадібно запитав він.
  
  - Що годинник, - повільно відповів Кольєр, - незалежно від того, наскільки добре вони зроблені, ніколи не зможуть осягнути свого годинникаря. Коли ми заявляємо, що розуміємо Бога, все ламається. Якщо Бог існує, то за визначенням Він непізнаваний, а душі — твоя, моя, Меган, Пітера - знаходяться за межами нашого розуміння. Коли ми створюємо людські інститути для подання Бога, вони по своїй суті неправильні, тому Він повинен існувати окремо від наших помилкових уявлень про Нього ".
  
  “Так, в цьому є сенс. Як просто, як ідеально".
  
  “Ти думав про подібних питаннях, чи не так? Через Пітера?"
  
  "Так".
  
  Не зводячи очей з Метьюза, Кольєр сказав: "Ти так за нього сумуєш, чи не так?"
  
  “ Так, знаю. "Метьюз втупився в землю. Наскільки він знав, два або три роки тому він стояв на цьому самому місці, година за годиною вивчаючи слимаків, гнойових жуків або мурах, задаючись питанням, як у своєму бессловесном світі вони передають свої пристрасті і страхи.
  
  “Ти можеш звернутися за допомогою, Аарон. Ще не занадто пізно. Ти будеш у в'язниці, але все одно можеш бути задоволений. Ти можеш знайти лікаря, який допоможе тобі, такого ж доброго, яким ти був".
  
  “О, я так не думаю. Для цього занадто пізно. Я засвоїв одну річ — ти не можеш відмовити кого-то від його натури ".
  
  "Твій характер - це твоя доля", - сказав Кольєр.
  
  Метьюз розсміявся. "Геракліт".
  
  Він вивчив цей афоризм з одного із заключних заяв Колльера. Він направив пістолет на адвоката.
  
  Потім очі Колльера злегка блиснули. “ Ви не здастеся поліції? - Запитав Кольєр.
  
  "Ні".
  
  "Мені дуже шкода", - сказав адвокат.
  
  Метьюз насупився. “ Що ви маєте на увазі?
  
  "Мені так шкода".
  
  Позаду нього пролунав тріск кущів.
  
  Метьюз різко обернувся. Там стояла Меган, тримаючи в руках пістолет, який Кольєр приніс з собою. Метьюз залишив його у вестибюлі лікарні і забув про нього. Дівчина була в десяти футах від Метьюза і направила чорне дуло йому в груди.
  
  Метьюз розсміявся про себе. О так... Він зрозумів. Згадав, що вона прошепотіла Тейту перед тим, як вийти з лікарні. Вони спланували це разом. Кольєр зупиняв його своїми розмовами про теології, і Меган вдавала, що тікає, але поверталася за пістолетом. Він пам'ятав, як Кольєр протестував, коли вони обнімалися. Але вона домоглася свого.
  
  Може бути, вона і не була його кровною родичкою, але в даний момент вона була дочкою свого батька.
  
  Він зазирнув їй в очі.
  
  "Кинь пістолет," наказала вона.
  
  Але він цього не зробив. Він задавався питанням, чи піде вона на це? Їй було всього сімнадцять, і, так, в її серці гнів — достатній, щоб напасти на нього з ножем, — але не настільки, щоб вбити, як він вважав.
  
  Характер - це доля...
  
  Він побачив співчуття, страх і слабкість в її очах. Він міг зупинити її, вирішив він. Він міг змусити опустити пістолет досить надовго, щоб вистрілити.
  
  "Меган, послухай мене", - почав він лагідним голосом, дивлячись в її блакитні очі, які були так не схожі на очі Колльера. “Я знаю, про що ти думаєш. Я знаю, через що ти пройшла. Але...
  
  Перша куля зачепила його бік, поруч з ножовою раною, і він відчув, як хруснуло ребро. Він замахнувся на неї пістолетом, коли ще одна куля влучила йому в плече і руку.
  
  Кольєр впав на коліна, подалі від лінії вогню.
  
  Меган підійшла ближче.
  
  “ Пітер... - Прошепотів Метьюз, з усіх сил намагаючись утримати свій пістолет.
  
  Вона продиралась крізь траву, поки не виявилася всього в декількох футах від нього.
  
  Метьюз стиснув рукоятку пістолета. Потім він подивився їй в очі.
  
  Завжди ці очі...
  
  Її пістолет вистрілив знову. І на мить його зір наповнилося тисячею сонць. А у вухах зазвучав хор звуків — можливо, голосів.
  
  Можливо, Пітер серед них.
  
  А потім настали темрява і тиша.
  
  
  32
  
  
  
  Пляж Сан-Крісто-дель-Соль в Белізі - один з кращих в Латинській Америці.
  
  Навіть зараз, у травні, повітря жаркий, але стійкий бриз заспокоює натовпи туристів під час їх нескінченних поїздок з барів з кондиціонерами і закусочних з морепродуктів до басейнів, на пляж і назад. Виндсерфингисты, парапланеристи, водні лижі та гоночні гідроцикли підтримують постійну неспокійну поверхню блакитної води, а в самому затоці сотні снорклеров і нирців з аквалангом на курортних трасах беруть участь у своїх елегантно незграбних балетах-амфібіях.
  
  Місто також є добре відомою відправною точкою для тих, хто хоче побачити руїни майя; в п'яти кілометрах від головної вулиці Сан-Крісто знаходяться два прекрасно збережених міста.
  
  Caribe Inn - найрозкішніший з усіх готелів в місті гасіенда в іспанському колоніальному стилі, що має чотири зірки від Mobil і похвали з ряду інших джерел, гордо виставлені за стійкою реєстрації, за якою зараз стояв Тейт Кольєр, щиро сподіваючись, що клерк говорить по-англійськи.
  
  Як виявилося, чоловік так і зробив, і Тейт пояснив, що у нього заброньований столик, простягнувши паспорта і свою картку American Express.
  
  "Це група з ...?" - перепитав клерк.
  
  "Вечірка з двох осіб".
  
  "А", - відповів портьє. Тейт незграбними штрихами заповнив реєстраційну картку.
  
  "Отже, ви з Вірджинії", - сказав клерк. "Недалеко від Вашингтона?"
  
  -Так, - скромно відповів Тейт, готовий до того, що його вимова може збити розмова з пантелику, якщо не образити клерка особисто.
  
  “Я був там кілька разів. Особливо мені подобається Смітсонівський інститут".
  
  "Так", Тейт спробував знову, забувши навіть слова, які передавали якусь безглузду жарт - слова, які він відпрацьовував в польоті. Для людини, який проклав собі дорогу в світі, розмовляючи, володіння Тейтом іноземними мовами було жахливим.
  
  Він спостерігав, як клерк опустив погляд на бланк бронювання на мить спантеличено насупившись на своєму смуглом, красивому обличчі. Тейт знав чому. Портьє добре розглянув привабливу жінку, яка хвилину тому ввійшла в готель під руку з Тейтем, і хоча, звичайно, при такій роботі портьє побачив майже все, він, хоч убий, не міг зрозуміти, навіщо цим двом знадобилися окремі номери.
  
  Чоловік, зрештою, є чоловік... І різниця у віці двадцять років... ну, це нічого.
  
  Меган вийшла з телефонної будки у вестибюлі і підійшла до стійки реєстрації як раз в той момент, коли клерк показував Тейт схему вільних номерів. Тейт вказав на дві, спочатку на кімнату поменше всередині, потім на кутову з видом на пляж. “Я візьму цю. Кутова кімната дістанеться моєї дочки".
  
  "Ні, тату, ти візьми той, що краще".
  
  "А, це ваша дочка?" запитав продавець, задовольнивши свою цікавість. "Звичайно, я повинен був здогадатися".
  
  "Мені шкода?" Тейт запитав його.
  
  “ Я маю на увазі схожість. Молода леді схожа на тебе.
  
  Підозри чоловіки повернулися, коли він побачив, як двоє гостей обмінялися швидкими поглядами і з трудом придушили сміх. Тейт подумав про те, щоб забрати водійські права і довести спорідненість, але потім вирішив: цього хлопця це не стосується.
  
  Крім того, таємниця володіє привабливістю, якої завжди буде бракувати задокументированному фактом.
  
  Вони розсілися за номерами і після того, як картка Тейта була надрукована, пішли за коридорним через веранду.
  
  "Джош сказав, що його новий фізіотерапевт чудовий", - сказала йому Меган.
  
  "Радий це чути".
  
  "Але він висловився так, що сказав 'вона' чудова. Думаєш, вона стара і товста?"
  
  “Ми повернемося через шість днів. Ти можеш дізнатися сам. Коли ти знову скажеш "де нада"?"
  
  “ Після того, як хтось подякує тебе. Це означає: 'Нічого особливого".
  
  "Вони кажуть "gracias", а потім я кажу "de nada"". Тейт повторив ці слова кілька разів, ніби він був ходячою стрічкою Берліца.
  
  "Потім я подзвонила Бетт", - продовжила Меган. “Вона рада, що у нас все вийшло. Вона сказала зробити багато фотографій".
  
  "Я подзвоню їй пізніше".
  
  “Вона, ем, збиралася сьогодні ввечері до Бреду. Але вона сказала це так забавно. Як ніби між ними щось відбувалося. Що-небудь відбувається?"
  
  "Я поняття не маю".
  
  Меган знизала плечима. "Вона сказала, що розмовляла з Конні, і він прийде до тебе в офіс у вівторок о дев'ятій, щоб поговорити про справу".
  
  Минулого тижня Тейт вперше за майже п'ять років з'явився у кримінальному суді — для пред'явлення обвинувачення Конні. На просте запитання судді він відповів більш простими словами. “ Мій клієнт не визнає себе винним, ваша честь.
  
  У нього був запланований новий план захисту. Це називалося "штучне сп'яніння", і хоча він пообіцяв Меган, що вони проведуть тиждень, нічого не роблячи, крім огляду визначних пам'яток і вечірок, він заховав в чемодан три книги з юриспруденції і підозрював, що в останній день поїздки у нього буде принаймні чорновий варіант вступного слова перед присяжними — якщо не пара запитань для дачі показань. Він знав, що як тільки Меган зустріне красивого молодого віндсерфера — можливо, на коктейльній вечірці в той вечір, — у нього буде принаймні кілька вільних годин у більшості вечорів.
  
  Вони з Меган дісталися до своїх кімнат.
  
  "Gracias de nada", - спасибі, - сказав Тейт і сунув збитого з пантелику коридорному обурливо щедрі чайові. Півгодини тому вони прийняли душ і були в шортах кольору хакі, футболках і плетених капелюхах. Кожен дюйм лос Туристас. Вони спустилися у вестибюль і запитали, як дістатися на велосипеді до найближчих руїн майя. Службовець домовився про прокат велосипедів і дав їм дорогу. Тільки що закінчилася післяобідня сієста, і більшість гостей попрямували на пляж з білим піском. Але Тейт і Меган взяли два пошарпаних велосипеда зі стійки перед готелем і поїхали геть з міста.
  
  “ В яку сторону? - крикнула вона.
  
  Він вказав, і вони посідали в сідла.
  
  Незважаючи на зустрічну пішохідний рух і вражаючу спеку, вони швидко їхали на велосипедах по потрескавшемуся асфальту прямо в густі, пахучі джунглі, стоячи на педалях, кричачи і сміючись, наввипередки один з одним, як ніби на рахунку була кожна мить, як ніби у них було багато-багато годин втрачених досліджень, які треба надолужити.
  Інформація про автора
  
  Джеффрі Дівер, колишній адвокат і фолксингер, є New York Times автором п'ятнадцяти романів-бестселерів. Він був номінований на чотири премії "Едгар" від американської асоціації письменників-детективщиков і дворазовий лауреат читацької премії імені Еллері Квіна за кращий розповідь року. За його книзі "Могила діви" був знятий фільм каналу HBO з Джеймсом Гарнером і Марлі Мэтлин в головних ролях, а його роман "Збирач кісток" був повнометражним фільмом Universal Pictures з Дензелом Вашингтоном у головній ролі. Його останні романи - "Сльоза диявола" і "Порожній стілець". Він живе у Вірджинії і Каліфорнії. Його наступна книга - "Блакитне ніде", і в даний час він працює над новим трилером про Лінкольні Райме. Читачі можуть відвідати веб-сайт за адресою
  
  www.jefferydeaver.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"