Дывер Джэфры : другие произведения.

Нечаканы канец

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Нечаканы канец
  
  «Калі ласка! Вы павінны мне паверыць».
  У адказ на заікаючыся словы Анхель Рамас з цікаўнасцю кіўнуў галавой. Яго нутро вісела над вузкімі джынсамі і выпрабоўвала на трываласць гузікі бледна-блакітнай рабочай кашулі. Рукі, як вяндліны, кулакі каменістыя, суставы чырвоных (прынамсі, у дадзены момант, бо ён стукаў па сківіцы, шчацэ і вуху чалавека, які сядзеў прывязаны да крэсла перад ім).
  «Веру табе. Я павінен табе верыць?» Голас Рамаса адгукнуўся ў вільготным складзе. Ён не быў драматычным. У глыбіні душы яму было цікава, чаму Білі Фрэй заявіў, што Рамас павінен верыць яму. «Чаму?»
  Худы чалавек ахнуў. «Чаму. . . што?"
  «Чаму я павінен табе верыць?»
  «Проста, вы робіце. Я праўду кажу. Я і мае хлопцы, мы не ведалі, што гэта містэр Фед...
  «Тсс, без імёнаў».
  «Кляніся Богам. Мы не ведалі, што гэта яго. . . чужая тэрыторыя . Гэты капот быў, што б сказаць, незапатрабаваным. Вось што мы думалі. Кляніся».
  Так, як калі б вакол Фэлс-Пойнт, вычварнага раёна на набярэжнай Балтымора, застаўся адкрыты капот. Ці ў цэнтры горада, калі на тое пайшло. Нават самы тупы бандыт ведаў бы, што скрыжаванне, дзе дрыготкі Білі Фрэй стварыў сваю праязную кіслародную краму, верагодна, было захоплена . . . і што прэтэндэнтам быў Андрэ Гектар Федэрыка.
  Білі Фрэй скуголіў: "Я ўвесь час кажу вам гэта".
  «Хм».
  «А ты мне не верыш».
  «Хм».
  Слёзы былі сапраўдныя. Яму было страшна, відавочна. Але Анхелу Рамасу было ўсё роўна. Безумоўна, чалавек прынёс сваю гульню на тэрыторыю містэра Федэрыка. Здаралася час ад часу. Нічога страшнага. Вы заплаціце штраф, ідзіце сваім шляхам.
  Аднак трэба было глядзець на больш шырокую карціну: Білі Фрэй быў скелам, які толькі што застрэліў дзяўчынку-падлетка за тое, што яна схапіла ў яго камень. Так, яна была метамфетамінам, сука, раскіданая, крывавая, з жоўтымі зубамі. Даволі бескарысна. Рамас быў членам каманды, якая таксама зарабляла на жыццё ператварэннем людзей у зомбі, але ён не забіў бы дзяўчыну.
  Тым не менш, не Рамас — і не Бог — вырашаў смяротны лёс Білі Фрэя. Выжыць ці не выжыць было выключна справай спадара Федэрыка. Чалавек у гэты момант стаяў ля тэлефона-аўтамата ў гандлёвым цэнтры ў трыццаці мілях адсюль, размаўляючы з іншым паплечнікам і абмяркоўваючы, ці быў Білі Фрэй з Калумбіі, штат Мэрылэнд, пагрозай ці проста камаром.
  Дрыжучы ад страху і прахалоднага красавіцкага паветра, Білі прашаптаў: «Я пакіну горад. Пайшоў. Прэч адсюль».
  Ну, так ці інакш гэта павінна было адбыцца. Пэўна і пэўна.
  У Рамаса загудзеў мабільны.
  Усплыў нумар таксафона.
  Ён націснуў «Прыняць». Але не сказаў «Прывітанне», а тым больш «сэр», таму што пры аддаленай верагоднасці таго, што яны — паліцыя, ФБР, канкуруючыя групоўкі — праслухоўвалі тэлефон, гэтае слова магло сведчыць аб тым, што Рамас быў на сувязі са сваім начальнікам. , хто будзе, усе ведалі, Андрэ Федэрыка. Рамас зрабіў лік 1, затым нумар 3 на сваім тэлефоне.
  Запанавала цішыня. Г-н Федэрыка будзе слухаць лінію. Аднойчы ён дзіўным шэптам сказаў Рамасу, што чуе праслухоўванне. Гэта, канечне, лухта, але яму ніхто гэтага не казаў. Гэты чалавек сказаў шмат гадоў таму, калі ён думаў наняць Рамаса: «Усе зносіны паміж мной і вамі, усё, будзе адбывацца асабіста або праз код. І калі асабіста, я дам табе сканер».
  «Так, сэр».
  «І нават тады мы трымаем нашы словы расплывістымі, трымаем іх неадназначнымі. Вы ведаеце, што такое «неадназначнае»?»
  Анхель Рамас лічыў, што яго трэба абразіць. Але з містэрам Федэрыка вы многае адпусцілі. Ён сказаў, што ведае сэнс і прыме параду блізка да сэрца (і таксама вырашыў, мудра, не падкрэсліваць, што казаць «невыразнае» і «неадназначнае» было ў значнай ступені лішнім).
  Цяпер, у гэтым змрочным складзе, з мабільным, прыціснутым да вуха, Рамас пачуў тры гуку, калі містэр Федэрыка націскаў кнопкі таксафона. Рамас запомніў вышыню клавіш. Гэта было 999. Рамас націснуў 2.
  Лінія адключана.
  " Што? - спытаў Білі Фрэй. Потым закрычаў: «Скажы!» Яго голас быў высокі і гучны, але сцены набярэжнага склада былі тоўстымі. Звонку ніхто не чуў. Рамас дастаў з-за пояса чорны пісталет Глок. Няма неабходнасці працаваць слайд; пісталет без набоя ў патронніку быў цэглай.
  Білі Фрэй утаропіўся на гэта. «Не! Вы не можаце гэтага зрабіць! Нельга!”
  Я павінен яму верыць. Я не магу гэтага зрабіць.
  добра. Анёл Рамас засунуў губчатыя аранжавыя коркі ў кожнае з вушэй, падышоў да Білі Фрэя і стрэліў. Двойчы было дастаткова, але Рамас абраў яшчэ адзін. Думаю пра дзяўчыну.
  
  Сесія, якую Алан Сейболд толькі што завяршыў у галоўнай бальнай зале Канферэнцыі пісьменнікаў Усходняга ўзбярэжжа, была даволі добрай.
  Падпісанне пасля, яшчэ лепш.
  Сейболд скончыў апошнія аўтографы — у чарзе было амаль дзвесце, нядрэнна — і пацягнуўся. Ён абмазаў рукі дэзінфікуючым сродкам Purell і атрымліваў асалоду ад адчування астуджэння балючых пальцаў і думкі пра гібель мільёнаў мікробаў, якія пераскоквалі з пальцаў яго прыхільнікаў на яго падчас абавязковых поціскаў рукі.
  Адзін з фанатаў вярнуўся і, задыхаючыся, спытаў, ці можа яна зрабіць з ім сэлфі, і Сейболд сказаў: «Вядома». Ён адкінуў свае рэдкія каштанавыя валасы назад і сцягнуў сваё цёмна-шэрае спартыўнае паліто, каб прыкрыць кавалачак жывата, які з'явіўся за апошні год ці каля таго. Браніруйце экскурсіі і пішыце пра серыйных забойцаў па тры-чатыры гадзіны ў дзень - увесь гэты час можа пайсці на карысць. Тым не менш, для лысеючага саракапяцігадовага чалавека з казінай бародкай ён верыў, што трымаецца.
  Ён абняў веерку за плячо і адчуў, як яна дрыжыць ад хвалявання.
  Пасля стрэлу яна павярнулася да яго. "Спадар. Сейболд, я хацеў задаць пытанне на мерапрыемстве, але не атрымаў магчымасці. Вы сказалі, што вялікая студыя здымае фільм « Дзяўчына на караблі ».
  "Правільна."
  «О, гэта так крута!» Нахмурыўся. «Я не думаю, што вам варта было забіваць партнёра Стыва. Яна была добрай дамай». Напружаная ўсмешка вярнулася. «Але я табе дарую. Я хацеў спытаць, хто будзе гуляць Стыва?»
  «Я не магу пра гэта гаварыць».
  «Нават калі ты проста прашапчаш гэта мне на вуха?»
  «Прабачце».
  "Дрэнны хлопчык." Яна падміргнула, чароўна пакланяючыся і какетліва, і знікла.
  Сейболд зірнуў на гадзіннік. Канферэнцыя не была скончана за дзень; банкет узнагарод быў пазней увечары. Але цяпер у яго было некалькі гадзін прастою для душа і скотчу.
  Жаночы голас ззаду: «Гэта было цудоўна, Алан».
  Ён павярнуўся і ўбачыў на сцэне Мэгі Дэй, мясцовую аўтарку з Балтымора, з якой ён толькі што «размаўляў» на сцэне, як апісвала гэта праграма ECWC.
  «Гэй, так, спадабалася».
  "Думаю, усё прайшло добра", - сказала яна, яе блакітныя вочы ўважліва глядзелі ў яго арэхава-карычневыя вочы.
  Так, гэта была добрая сесія, яшчэ раз падумаў ён. Ён атрымліваў асалоду ад таго, як яны біліся вакол прызначанай ім тэмы «Гісторыя супраць герояў сучаснай крымінальнай літаратуры». Яны таксама былі добрай сумессю аўтараў, таму што яны па-рознаму падыходзілі да майстэрства напісання камерцыйнай фантастыкі. Мэгі была «інтрыгай», распісваючы свае кнігі загадзя, у той час як ён быў «панцэрам» (як у сядзенні) — аўтарам, які толькі пачаў пісаць і дазваляў гісторыі весці яго туды, куды яму хацелася. Яе кнігі былі больш інтэлектуальнымі галаваломкамі; яго былі больш экшн-казкі. Яна напісала свой першы чарнавік ад рукі, ён — на кампутары. Здавалася, што заўзятары атрымалі шмат карысці ад размовы.
  У бландынкі, якой было каля трыццаці, як ён здагадаўся, была прыемная ўсмешка і фігура, якую ён назваў бы сладастраснай, але сама Мэгі, верагодна, палічыла б пульхнай. Яна нагадвала яму настаўніцу пачатковай школы, як толькі гэта магло быць міла, і ён быў забаўлены, калі фанат спытаў, адкуль у яе ўзнікла ідэя выкарыстоўваць расплаўлены свінец як прыладу забойства ў сваёй апошняй кнізе. Ён не чытаў яе матэрыялаў. Магчыма, ён выбраў бы адну.
  «Ці магу я купіць вам выпіць?» — спытала яна. Потым усміхнуўся. «У мяне ёсць схаваны матыў. Я хацеў пакалупаць вам галаву пра Еўропу».
  На сесіі закраналася тэма замежных продажаў. Сейболд быў куды больш вядомы, чым Мэгі; ён прадаваў свае назвы ў трыццаць сем краінах. Правы на пераклад былі прыбытковай, але складанай часткай выдавецкага свету, і яна будзе шукаць парады ад вопытнага прафесіянала.
  Ягоны твар ледзьве зморшчыўся. «Ой, прабачце. Зараз у мяне ёсць справы». Душ і скотч. «А можа, на прыёме перад банкетам?»
  «Ах, я перадаю гэта». Яна паціснула плячыма і сумна ўсміхнулася. «Не ўвайшоў у кароткі спіс прэміі».
  «Твой дзень прыйдзе». Сейболд двойчы атрымліваў прыз за лепшы раман на гэтым сходзе, і ў гэтым годзе быў прэтэндэнт на яшчэ адзін. «Але напісаць мне ліст? Рады даць вам любую параду, якую магу».
  «Я зраблю гэта. Дзякуй зноў."
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі, і яна пайшла. Сейболд адчуваў сябе крыху дрэнна з-за адмовы. Тым не менш, ён не мог дапамагчы ўсім. Гэта была прырода аўтара папулярнай фантастыкі на ўзроўні Алана Сейболда: заўсёды ў дарозе, даючы парады пачаткоўцам наконт пісьма, наведваючы канферэнцыі, падпісваючы кнігі фанатам, з'яўляючыся на акцыях па зборы сродкаў на граматнасць. Ага, я таксама пішу кнігі. Час быў яго самым каштоўным таварам; ён павінен быў пераканацца, што людзі не скарыстаюцца ім.
  З іншага боку, былі некаторыя асобы, да якіх вы пераканаліся, што ўпісаліся.
  Як той высокі мужчына ў прычосе, які набліжаўся цяпер з залатым паліцэйскім значком. Ён быў апрануты ў добра пакроены вугальна-шэры касцюм і ідэальна накрухмаленую белую кашулю. Гальштук быў бліскуча-малінавы. "Спадар. Сейболд? Я дэтэктыў паліцыі штата Мэрыленд Брэдлі Рэйнальдс. Гэта мой партнёр Луіс Фан». Хударлявы азіят кіўнуў яму, таксама прапанаваўшы значок. На ім таксама быў цёмны касцюм, праўда, больш сціплы і менш пашыты, чым у Рэйнальдса. Мяркуючы па імені, Фан быў в'етнамцам (кнігі Сейболда былі бэстсэлерамі, і ён аднойчы быў у гэтай краіне падчас кніжнага тура).
  "Добра."
  Дзве скрынкі для значкоў зніклі ў мужчынскіх кішэнях.
  «Мы з аператыўнай групы па арганізаванай злачыннасці. У нас склалася сітуацыя, і мы спадзяемся, што вы можаце нам дапамагчы».
  "Мы не ўпэўненыя, што хто-небудзь можа", - сказаў Фан.
  Інтрыгуе. Думкі пра душ зніклі. Так думаў і Джоні Уокер Блэк.
  І гэта гаварыла пра нешта.
  Сейболд азірнуўся. «Часам я атрымліваю невялікі натоўп з боку прыхільнікаў. Гучыць не вельмі сціпла, але здараецца. Ці можам мы знайсці ціхае месца?»
  
  Starbucks у цэнтры Балтымора.
  Пяць кварталаў ад гатэля, пяць кварталаў ад фанатаў. О, ён любіў іх, вядома, але часам яны думалі, што яны належаць табе.
  Нават калі ты проста прашапчаш гэта мне на вуха. . . ?
  "Спадар. Сейболд, цяпер...
  «Алан у парадку». Ён пацягваў капучына, афіцэры, звычайную каву.
  «Добра, я Брэдлі».
  «І Луі».
  Рэйнальдс быў вобразам паліцэйскага, пра якога, калі б Сейболд змясціў яго ў кнізе, яго рэдактар сказаў бы: «Занадта шмат клішэ. Занадта скарыначка. Ударыце яго. Згрубі яго». (Рэдактар меў унікальны, часам раздражняльны падыход да мовы — але калі нехта плаціць вам мільён долараў у год, у вас даволі хутка выпрацоўваецца імунітэт да раздражнення.)
  «Алан, мы былі б удзячныя, калі б ты захаваў гэта пры сабе».
  «Вядома».
  «Вы ведаеце Балтымор?»
  «Не. Я жыву ў Каліфорніі. Я якраз на пісьменьніцкі зьезд».
  «Ну, у нас ёсць свая доля злачыннай дзейнасці».
  «Гэта я чуў».
  «У нас ёсць дзве асноўныя арганізаваныя злачынныя групоўкі, якія змагаюцца за ўладу на набярэжнай і ў цэнтры горада. Адну ўзначальвае Андрэ Федэрыка. Яму шэсцьдзесят два. Яго законны бізнэс - грузавыя перавозкі і захоўванне. Яго група, дзе ён зарабляе большую частку сваіх грошай, з'яўляецца нумарам адзін з пункту гледжання даходаў, геаграфічнага ахопу. . . і колькасць цела. Другой камандай кіруе Джэк Кэлі. Яму трыццаць пяць. Разам з жонкай яны валодаюць барам і сеткай магазінаў крэдытавання. Федэрыка і Кэлі, яны не кіруюць звычайнымі гарадскімі камандамі. Яны новы твар OC».
  «Арганізаваная злачыннасць», - прапанаваў Фан.
  Што, вядома, Сейболд ведаў. Стыў Кэмеран пераследваў мафіёзі, а таксама тэрарыстаў і серыйных забойцаў.
  Рэйнальдс сказаў: «Гэта больш не супрацьстаянне белых супраць чорных і лацінаамерыканцаў. Справа ў тым, што гэтым мудакам напляваць на старыя сямейныя сувязі, расавае або нацыянальнае паходжанне. Усё, пра што яны клапоцяцца, - гэта прадзюсаванне членаў. Калі вы можаце набыць метамфетамін якасці Уолтэра Уайта і хочаце пазначыць каго-небудзь і скінуць цела ў сакрэтную схованку, дзе яго ніколі, ніколі не знойдуць, вы ў клубе. Чорны, белы, кітайскі, лацінаамэрыканскі».
  «Артадаксальны габрэй», — сказаў Фан.
  Сейболд паняцця не меў, ці жартуе ён. Ён так і меркаваў, хоць ніхто з паліцэйскіх не ўсміхнуўся.
  "Добра. Андрэ Федэрыка — мексіканскі швейцарац у другім пакаленні, падумайце — жыве ў Chevy Chase. Мультыгазіланер. Нясу адказнасць за два дзясяткі целаў, якія мы знайшлі, і хто ведае, колькі мы не знайшлі. Каманда Кэлі перспектыўная, але яны дробныя бульбіны. У яго стайні не так шмат, як у Федэрыка, і яны не такія агідныя. Калі-небудзь мы знішчым Келі, але цяпер у поле зроку каманда Федэрыка. Гэтыя хлопцы кепскія — асабліва дзярмо па імені Анхель Рамас. Яны любяць гуляць з абцугамі і паяльнікам. . .” Голас Рэйнальдса сціх. «Прабачце, сэр. . . Алан. Вам не патрэбныя жудасныя дэталі».
  Яшчэ раз з зайздрасцю ўспомніўшы пра разумнае выкарыстанне Мэгі Дэй расплаўленага свінцу, Сейболд усміхнуўся. «Мяне не турбуе. Я пішу гэтыя рэчы, каб зарабіць на жыццё».
  «Ну, уласна кажучы, сэр, — сказаў Фан, — вось чаму мы тут».
  Сейболд падняў брыво.
  Рэйнольдс зноў узяў уладу. «Мы хочам, каб Федэрыка апынуўся за кратамі. Мы хочам яму дрэннага. Ён і яго каманда разбураюць набярэжную, людзі паміраюць ад перадазіроўкі метамфетамінам і апіятаў, дзяцей страляюць у перакрыжаваных агнях. Я збіраюся яго спыніць».
  Сейболд заўважыў, як займеннік перайшоў з першай асобы множнага ліку на адзіночны: Я збіраюся яго спыніць. Цяпер ён меў справу з Брэдлі Рэйнальдсам, класічным героем нуарнай крымінальнай літаратуры. Ён быў сілай прыроды, чалавекам, які да д'ябла прыстойнасці і працэдуры ў сваім імкненні спыніць дрэнных хлопцаў. Але яго амбіцыі выйшлі за рамкі штодзённай паліцэйскай працы. У яго былі дарагія густы — паглядзіце на касцюм і залаты Rolex — і падсілкоўванне гэтых апетытаў азначала, што яму патрэбныя перамогі, прычым вялікія, напрыклад, афармляць каўняры высокапастаўленых супрацоўнікаў OC. Яму спатрэбіліся б гэтыя перамогі, каб атрымаць вялікі офіс у мэрыі ці ў сталіцы штата.
  «Вы ведаеце, што такое CI?» - спытаў Фан.
  «Пішыце пра іх увесь час. Канфідэнцыйны інфарматар. Снітч».
  Рэйнальдс: «У нас ёсць чалавек у арганізацыі Federico. Ён добры, надзейны».
  «Выдатна, на самай справе,» сказаў Фан.
  «Але ёсць межы. Ён можа націснуць на мышцы ніжэйшага ўзроўню, і мы можам іх зняць. Але ён не можа даць нам нічога, што датычыць самога Федэрыка. Чалавек занадта асцярожны - поўны параноік.
  Сейболд пачысціў сваю насоленую з перцам казліную бараду. «Такім чынам. . . што ты пытаеш? Вы думаеце, што падчас даследаванняў для сваіх кніг я знайшоў нешта, што магло б вам дапамагчы?» Пацісканне плячыма. «Мой герой, ён паліцэйскі ў Сан-Францыска. Нічога агульнага з Усходнім узбярэжжам».
  «Мы тут не таму».
  «Не?»
  Рэйнальдс сказаў: «Некалькі дзён таму мы са Стэнам размаўлялі з гэтым даведчыкам — яго завуць Стэн Уокер. Дэмантаж, які мы спрабавалі сабраць, проста разваліўся». Дэтэктыў зрабіў паўзу. Драматычная паўза. «Тады Стэн кажа, ведаеце, неяк жартуе: «Чорт вазьмі, каб прыбраць Федэрыка, вам патрэбен хтосьці разумны, як Стыў Кэмеран». І я пытаюся: «Хто, чорт вазьмі, такі Стыў Кэмеран?»
  Сейболд не мог не ўсміхнуцца.
  «А потым ён расказвае мне пра цябе. Вы яго любімы аўтар».
  Сейболд быў усцешаны, нягледзячы на тое, што гэты Уокер быў бандытам, стукачом і, магчыма, забойцам.
  Фанат ёсць фанат.
  «І я выходжу і купляю пару вашых кніг. Любіў іх».
  "Дзякуй."
  «І я зразумеў, пра што кажа Уокер». Усмешка. «Чорт вазьмі. Змова забойства ў Крывавай рацэ . Я ніколі не бачыў такога вялікага павароту ў сярэдзіне. А рабаванне ў Two Days to Die ? Чалавек, гэта было як адладжаны рухавік».
  Рэйнольдс дадаў: «Я спадзяюся, што мы ўбачым Стыва Кэмерана па тэлевізары. Скажу вам, што я б паглядзеў гэты серыял».
  Сейболд усміхнуўся, сціснуўшы вусны. «Ну, ёсць здзелка на кіно. Дзяўчына на караблі ?»
  «Віншую. Я гэтага не чытаў, але магу паспрачацца, што ён выдатны”.
  «Дык скажы мне, што ты маеш на ўвазе».
  «Мы ўтрох і гэты CI — усе сядаем. Мы даем вам інфармацыю, якую мы атрымалі аб Федэрыка і яго аперацыі, і вы прыдумаеце нейкую ідэю аб тым, як вывабіць яго з яго бяспечнай зоны і затрымаць яго. Проста блакітнае неба. Павесяліцца і паглядзець, што вы прыдумалі. Цяпер мы не можам злавіць, мы не можам падкласці доказы. Мы павінны гуляць па правілах».
  Як Сейбольд добра ведаў. Ён думаў пра сюжэт у нядзельным «Сіроце» , дзе Стыву Кэмерану прыйшлося здаць свой пісталет і значок пасля таго, як выглядала, што ён падклаў адбітак пальца серыйнага гвалтаўніка на месцы злачынства.
  «Вядома, — сказаў Фан, — мы не будзем згадваць ваша імя».
  "Цаню гэта", - адказаў Сейболд. Але ў яго думках нарадзілася ідэя. «Скажы, што ўсё атрымаецца, і яго схопяць, гэтага Федэрыка. Што вы думаеце пра тое, каб я напісаў пра гэта крымінальную кнігу? Я б рабіў гэта пад псеўданімам».
  Перад яго вачыма круціліся ўяўленні аб велізарным бестсэлеры і здзелцы з кіно.
  «У мяне з гэтым няма ніякіх праблем», — сказаў Рэйнальдс, які, несумненна, ужо падбіраў акцёра на сваю ролю.
  «Калі мы павінны сабрацца?»
  «Сёння вечарам. Чым хутчэй мы прывядзем гэтага хлопца, тым лепш для ўсіх».
  
  Алан Сейболд быў, мабыць, адзіным намінантам на прэмію ECWC «Трылер года» за ўсю гісторыю з'езду, якому было напляваць на тое, што ён прайграў.
  Цяпер ён мог прапусціць вечарыну і сустрэцца з паліцыяй і разведчыкамі ў матэлі ў дзесяці кварталах ад канферэнцыі пісьменнікаў.
  Пасля апошняй прамовы ён нырнуў і накіраваўся да выхаду праз вестыбюль. Ён заўважыў Мэгі Дэй, калегу па аўтару, у бары, якая сядзела сама. Чорт вазьмі, ці пагадзіўся ён выпіць з ёй потым? Ён так не думаў. Тым не менш, ён не апусціў галаву і хутка выйшаў на вуліцу ў прахалодны красавіцкі вечар, у паветры якога пахла масляністым, рыбным пахам гавані.
  Атрымліваючы асалоду ад падбадзёрлівай прагулкі, Сейболд мінуў забіты дошкамі дом, побач з крамай, дзе прадаваліся дзіўныя на выгляд лямпы. Самы танны цэннік паказваў 600 долараў. Адразу за ім быў пабіты фасад бара, які выглядаў так, нібы быў тут з часоў рэвалюцыі.
  Праз некалькі кварталаў далей па ажыўленай камерцыйнай вуліцы ён прыйшоў да матэля, дзе паліцыя заняла нумар — яны часта выкарыстоўвалі гэтае месца для сустрэч з даведкамі і сведкамі, патлумачыў Фан. Праз некалькі хвілін Сейболд быў у сціплым пакоі. Ён скінуў паліто і кіўнуў у знак прывітання Фану, Рэйнальдсу і трэцяму прысутнаму.
  Стэн Уокер быў не такім, якім чакаў аўтар. Ён не быў маленькім хлапчуком, які тузаўся, а спакойным, упэўненым на выгляд маладым чалавекам, гадоў каля дваццаці, з мэрылэндскай расцяжкай і гатовай усмешкай. Аднак яго вочы былі праніклівымі і сведчылі пра хуткі розум. Што, на думку аўтара, было важнай перадумовай прафесіі канфідэнцыйнага інфарматара.
  Уокер люта пхнуў руку Сейболда. «Вы мой любімы аўтар, сэр. У мяне ўсе твае кнігі. Я маю на ўвазе ўсіх ».
  «Калі ласка, называйце мяне Аланам», — адказаў ён. Вентылятар ззяў.
  «Ёсць шанец?» Уокер падрыхтаваў два сваіх трылеры, і Сейболд падпісаў іх, дадаўшы над сваім подпісам на тытульным лісце «Найлепшыя пажаданні», што было даволі няўдалым пачуццём, улічваючы недарэчна небяспечнае становішча, у якім знаходзіўся Уокер.
  Мужчыны сядзелі вакол часопіснага століка ў нумары, і на працягу дзвюх гадзін афіцэры і разведчыкі давалі Сейболду каталог інфармацыі аб босе банды. Ён запісаў дзесяткі старонак. А першай гадзіне ночы яны спыніліся, і аўтар пракраўся ў свой гатэль — больш заклапочаны п'янымі фанатамі, чым забойцамі мафіі.
  У сваім пакоі ён кінуў паліто на ложак і апусціўся ў крэсла. З скотчам у руцэ ён чытаў і перачытваў свае нататкі, убіраючы падрабязнасці пра чалавека, якога паліцыя так адчайна шукала за кратамі. Андрэ Федэрыка быў генеральным дырэктарам F&S Industries, Inc., законнай кампаніі па грузаперавозках і складскіх памяшканнях, якая базуецца ў Балтыморы. Гэта таксама было прыкрыццём для адной з найбуйнейшых аперацый па продажы метамфетаміну і апіоідаў на паўночным усходзе краіны, якая прынесла 490 мільёнаў долараў у мінулым годзе, паводле ацэнак. У яго былі партнёрскія адносіны з бандамі South Bay у Бостане і камандамі ў Гарлеме і Філі і Вашынгтоне, акруга Калумбія.
  Сейболду было цікава, як Федэрыка, «новы твар» арганізаванай злачыннасці, абраў гэты шлях. Адказ, як сказаў яму Рэйнальдс, не быў «пераканаўчай фантастыкай». Бацька Федэрыка валодаў невялікай кампаніяй па азеляненні, якая спынілася, што пагрузіла сям'ю ў галечу. Адзіны брат Федэрыка, малодшы брат, памёр ад пнеўманіі пасля таго, як супрацоўнікі хуткай дапамогі ў мясцовай бальніцы не змаглі аказаць яму аператыўную дапамогу. Пасля гэтага маці Федэрыка ніколі не была ранейшай. Яго бацька неаднаразова сутыкаўся з праблемамі з ліхвярамі, у якіх ён пазычаў грошы, каб аднавіць бізнес і працягваць яго працаваць. Некалькі разоў яго моцна збівалі за пратэрміноўку плацяжоў.
  Калі Федэрыку было каля дваццаці, малады чалавек, відаць, вырашыў, дзейнічаючы простай і бясспрэчнай логікай, што мець грошы - гэта здароўе і камфорт. Іншым адкрыццём, крыху больш цяжкім, але такім жа лагічным, было тое, што калі тыя, хто валодае грашыма, могуць збіваць цяжкіх бізнесменаў, такіх як яго бацька, і дазваляць гінуць такім маладым людзям, як яго брат, тады было б маральна нармальна забраць у іх гэтыя грошы.
  Малады Андрэ любіў працаваць у кампаніі свайго бацькі, і таму ён пачаў падпрацоўваць ландшафтнымі дызайнерамі ў прыгожых прыгарадах. Яму падабалася праца — садзіць, зграбаць, капаць, абразаць. Але ён значна больш атрымліваў асалоду ад грошай, якія ён зарабіў, прадаючы прафесійным злодзеям інфармацыю аб сістэмах бяспекі кліентаў і кодах варот і гаражоў.
  Прайшлі гады, і Федэрыка вырашыў, што калі вы збіраецеся парушыць закон і рызыкуеце трапіць у турму, вы павінны пераканацца, што кампенсацыя будзе максімальна высокай. Прыбытак ад крадзяжу ювелірных вырабаў, мастацтва і срэбра бляднеў у параўнанні з валавым даходам ад продажу наркотыкаў.
  Які шлях ён і абраў.
  Просты і бясспрэчны. . .
  І гэта быў вельмі паспяховы шлях. Некалькі разоў на тыдзень яго каманда сустракалася з пакупнікамі ў раёне Балтымора/Вашынгтона. Вялікая купля, якая адбудзецца заўтра на набярэжнай Балтымора, была тыповай: каманда Федэрыка дастаўляла партыю апіоідаў і сыходзіла з парай мільёнаў наяўнымі ад банды з Бостана.
  Увесь свой незаконны бізнэс бандыт вёў з розных аддаленых месцаў, выкарыстоўваючы выключна таксафоны. І нават тады ён выкарыстоўваў клавіятуры для адпраўкі кодаў, пазбягаючы рызыкі ідэнтыфікацыі па галасавым адбітку. Часам ён асабіста сустракаўся з паплечнікамі, але шукаў у іх прылады для праслухоўвання і настойваў на тым, каб яны размаўлялі эўфемізмамі, ніколі не гаворачы нічога абвінавачанага. Яго асцярожнасць была настолькі ўкаранёнай, што аднойчы ён адмовіўся ад здзелкі на тры мільёны долараў, загадаўшы пакінуць грошы, таму што «прадчуваў», што можа быць спосаб адсачыць грошы да яго.
  Аднак Сейболд павінен быў прызнаць, што параноя акупілася. У Федэрыка не было судзімасці, што было амаль нечувана для боса мафіі такога ўзроўню.
  Што тычыцца асабістага жыцця, то Федэрыка пражыў у шлюбе тры дзесяцігоддзі. Ён быў адданы сваім дзецям. 26-гадовы Рэйн жыў у Элікот-Сіці, штат Мэрыленд. Яго бацька цягнуў за нітачкі, каб прымусіць яго прыняць лепшыя школы ў акрузе Калумбія. Сын быў разумны, і ён жыў у якасці брокера ў фірме па каштоўных паперах на М-стрыт, акруга Калумбія. 19-гадовая дачка Федэрыка Кэці вывучала моду ў Тулейне ў Новым Арлеане.
  Паводле загаду Федэрыка, яго жонка і дзеці былі цалкам ізаляваны ад аперацыі арганізаванай злачыннасці, хоць Рэйн праявіў цікавасць да экіпажа, паводле CI Уокера. Калі ён спрабаваў пагуляць з імі, бацька адганяў яго, часам са злосцю. Аднак было ясна, што ён зрабіў гэта таму, што моцна кахаў свайго хлопчыка.
  Сейболд ведаў, што асабістыя памылкі - цудоўная зброя (спытайцеся ў герояў яго кніг ці яго былых). Але Фэдэрыка, здавалася, не меў. Ён не быў няверным, не меў запальчывага характару, не быў эгаістам, умерана піў і быў прыхільнікам добрых спраў (ад царквы да даследаванняў рака і NPR). Ён ніколі не дакранаўся да вырабаў, якія вырабляў і прадаваў. Яго хобі было садоўніцтва.
  Сейболд сядзеў і яшчэ раз праглядаў свае нататкі, чакаючы натхнення. Як раманіст, ён часта казаў, што не існуе такога паняцця, як пісьменніцкі блок; быў ідэйны блок. Калі б вы дастаткова доўга разважалі над сваёй сюжэтнай праблемай, рашэнне прыйшло б у галаву.
  Але адразу нічога не выскачыла.
  Федэрыка быў разумны і асцярожны, багаты, салідны сем'янін, мала недахопаў і заган. . .
  Сейболд падняўся і пахадзіў узад і ўперад. Ён час ад часу спыняўся, схіліўшыся над сталом, і рабіў нататкі. Некаторых ён выкрасліў і занатаваў новыя. Некаторыя з іх ён таксама выкрасліў. Вярнуцца да тэмпу. Гэта менавіта тое, як ён пісаў кнігі: жангліраванне ідэямі, напрыклад, як партнёр Стыва Кэмерана памірае ад рукі нягодніка, каханне здраджвае яму, злодзей хавае бомбу ў кабінеце банкіра.
  Часам сюжэтныя кропкі прыходзілі хутка, часам ён трапляў у цагляную сцяну. . . і, зацяты ад усіх тых гадзін, праведзеных па сваім гарышчы ў Сан-Францыска, ён выклікаў лімузін, каб той пад'ехаў і адвёз яго ў любімы бар ці клуб у Ноб-Хіл або на поўдзень ад Маркета.
  Потым вяртаўся дадому, у ланцужок тэкставага працэсара.
  Разбіваючы камяні, каб раскапаць гэтыя ідэі.
  Ён усміхнуўся сам сабе і адмовіўся ад няёмкай метафары зняволенага.
  Добра, містэр Федэрыка, як нам вас збіць?
  І, нарэшце, праз гадзіну, у яго ўзнікла ідэя, якая суправаджалася стукам у яго кішачніку — такім выразным і раптоўным, што здавалася амаль чутным. Алан Сейболд ведаў, як адправіць Андрэ Федэрыка ў турму да канца жыцця.
  Яму было весела ўсвядоміць, што ўвесь час ён меў адказ; на самай справе, ён прыдумаў гэта шмат гадоў таму.
  
  «Мая кніга, — сказаў Сейболд, — « Забыты грэх ».
  Было дзевяць гадзін раніцы, і ён знаходзіўся ў аператыўнай групе паліцыі штата Мэрыленд па барацьбе з арганізаванай злачыннасцю ў Балтыморы — у прыватнасці, у прасторным вуглавым офісе Брэдлі Рэйнальдса, адкуль адкрываўся чартоўскі від на гавань. Сейболд, Рэйнальдс, Луіс Фан і Стэн Уокер сабраліся вакол часопіснага століка дэтэктыва з палісандравага дрэва.
  «Ключавы элемент кнігі — бацька, які ахвяруе сабой дзеля сына. Цяпер у Федэрыка няма недахопаў, якімі мы можам скарыстацца. Але ёсць тое, што мы можам выкарыстаць: яго дзеці. Замест таго, каб рызыкаваць быць арыштаваным, ён сыдзе ад усяго - паглядзіце, калі ён кінуў гэтыя тры мільёны даляраў. Але кінуць сына ці дачку? ніколі.
  «Такім чынам, мы выкарыстоўваем гэта. А паміж імі я выбраў бы яго сына. Я мяркую, што ў Федэрыка адбываецца мужчынская справа, бацька-сын. Падумайце аб яго рэакцыі на пабоі бацькі. Гэта паўплывала на яго прынцыпова. О, ён любіць сваю дачку, але яму не церпіцца выдаць яе замуж, я магу паспрачацца. Аднак яго сын? Бачыце, як ён трымаў яго побач з домам, якія школы ён выбіраў? Усё тутэйшае. Такім чынам. Вось мая думка». Сейболд паглядзеў на Уокера. «Ці можаце вы сёння даведацца дакладныя падрабязнасці таго продажу наркотыкаў? На набярэжнай?»
  «Ну, вядома. Але, з усёй павагай, сэр. . . Алан, якая карысць ад гэтага? Асабіста Федэрыка ніколі не меў дачынення да паставак. Ён ніколі не быў блізкі ні да грошай, ні да наркотыкаў».
  «Мы збіраемся наблізіць яго. Выкарыстоўваючы свайго сына. Цяпер хто гульцы? Што менавіта адбываецца?»
  Афіцэры паглядзелі на Уокера, які сказаў: «Экіпаж Федэрыка, верагодна, той мудак па імені Анхель Рамас, збіраецца даставіць апіоідаў на два мільёны баксаў бегуну, які прыязджае з Масачусэтса. Ён апусціцца на склад каля Феллс-Пойнта. Пірс 8».
  «Калі гэта адбудзецца, вы іх зламаеце», — сказаў Сейболд Рэйнальдсу.
  «Рамас не збіраецца паварочвацца. Ніхто не адмаўляецца ад Андрэ Федэрыка». Гэта ад Фана.
  "Не, гэта не тое, што адбудзецца", - сказаў Сейболд. Ён быў усхваляваны, сядзеў наперад і махаў рукамі. «Мы выкарыстоўваем тэлефон Рамаса, каб адправіць SMS яго сыну і прасіць аб ласцы. На чым ездзіць Рамас?»
  «Чорны Лексус».
  «Добра, напішыце Рэйну нешта накшталт: «Зрабі нам паслугу, малы». Лексус знаходзіцца на пірсе 8. Ты быў бы чалавекам, калі б мог адвезці яго да свайго бацькі. Мы паклапоцімся аб вашых колах пазней. . . тады мы з табой можам тусавацца. Мы былі б вам абавязаныя. Ключы пад пярэднім сядзеннем». О, і я б сказаў ЧАЛАВЕК вялікімі літарамі. Хлопец, які б'ецца ў грудзі. Цяпер вы не можаце сказаць, што вы Рамас. Я мяркую, што гэта была б пастка».
  «Напэўна, так і будзе», — сказаў Фан.
  «Таму не называйце сябе. Ён палічыць, што гэта Рамас».
  Рэйнальдс засмяяўся. «І ўсё, што вы толькі што сказалі ў тэксце, можа адносіцца і да нас. Ён зрабіў бы нам ласку. Мы паклапоцімся пра яго машыну пазней. Мы ўсе будзем тусавацца. І ён будзе чалавекам, таму што ён дапамагае нам — пасадзіць яго бацьку за краты».
  Фан сказаў: «Бліскуча».
  Рэйнальдс сказаў: "Ён усё яшчэ можа быць падазроным".
  Сейболд працягнуў: «Дзіця вельмі хоча гуляць у гангстэра, і цяпер ён зробіць свой першы дзіцячы крок. Падазрэнні людзей знікаюць, калі здаецца, што яны атрымаюць тое, што хочуць».
  «Гэта радок з вашай кнігі?» - спытаў Рэйнальдс.
  «Так, па сутнасці».
  Фан спытаў: «А што, калі тэлефон Рамаса заблакаваны?»
  Сейболд таксама задумаў гэта. «Адразу пасля здзелкі Рамас адправіць адзін з гэтых кодаў Федэрыка, так? У таксафон?»
  «Каб пераканацца, што ўсё прайшло добра, так».
  «У тую хвіліну, калі ён адключаецца, вы на ім — перш чым актывуецца застаўка. Перайдзіце ў налады і адключыце блакіроўку. Цяпер вам трэба зрабіць яшчэ адну рэч, - працягваў Сейболд. «Атрымайце ордэр на часовае прыпыненне тэлефоннай сувязі Федэрыка — мабільнай і стацыянарнай. Інакш Рэйн можа патэлефанаваць таце і ўсё сапсаваць».
  Цяпер гэта быў Reynolds, які меў некаторыя праблемы. «Да пэўнага моманту добра. Мы знаходзім машыну Рамаса на тэрыторыі Федэрыка з двума мільёнамі і некаторымі рэшткамі наркотыкаў у багажніку. Але якое абвінавачванне супраць Федэрыка ? Адвакату спатрэбіцца дзень, каб разабраць любую справу, якую мы паспрабуем сабраць. Мы не можам даць злачынцу доказы і навязаць іх».
  «Ах, гэта бляск», - сказаў Сейболд, перш чым вырашыць, што гэта не самае сціплае слова. «Мы не б'ём яго . Мы б'ем дзіцяці на яго вачах . Федэрыка бачыць свайго сына ў кайданах. Я гарантую, што ён прызнаецца ў любых абвінавачаннях, калі вы адпусціце хлопчыка. Усё, каб выратаваць сына».
  Яшчэ адзін радок з кнігі.
  Два афіцэры і разведчык пераглянуліся. Рэйнальдс нарэшце загаварыў. «Я скажу адно».
  "Што гэта?" - спытаў Сейболд, занепакоены тым, што ён нешта прапусціў.
  «Я думаю, што нам па-чартоўску пашанцавала, што вы працуеце на нас, а не на яго». Дэтэктыў шырока ўсміхнуўся і паціснуў Сейболду руку. «Давайце збярэм гэтую рэч разам. У нас няшмат часу».
  
  Аднак з планам Сейболда была адна праблема. На яго думку.
  Рэйнальдс не дазволіў яму падысці да бюста.
  Аўтар запратэставаў: «А як наконт гэтых паездак? Вы ўвесь час бачыце іх па тэлевізары».
  «Гэта таму, што гэта тэлебачанне», - сказаў Фан. «Усё інсцэніравана. Гэта рэальна».
  Рэйнальдс быў непахісны. «Гэта занадта небяспечна. Я ж казаў табе, Рамас - садысцкі херняк. Гэта можа перарасці ў перастрэлку. Здараецца, я не хачу адцягвацца на клопаты пра цябе».
  Сейболд неахвотна пагадзіўся і пажадаў ім поспеху. Ён пакінуў афіцэраў і разведчыкаў у штабе, дзе яны павінны былі сабраць дэталі аперацыі, каардынуючы дзеянні з тактычнымі сіламі. Здзелка была запланавана на чатыры вечара, а быў ужо поўдзень. Ім давядзецца імчацца, каб пераканацца, што ўсе элементы рызыкоўнага ліквідацыі на месцы.
  Аўтар вярнуўся ў гатэль, каб паабедаць.
  Каб адказаць на некаторыя электронныя лісты.
  Каб ухіліцца ад фанатаў.
  І апрануцца ў камуфляж — гэта значыць чорныя джынсы, чорную майку і цёмны бомбер. Бейсболка таксама.
  Яго маўклівая згода на Рэйнальдса была выключна для паказухі. Не было ніякай магчымасці, каб яго не збілі. Ён стварыў сюжэт, і ён збіраўся быць там, калі гэта паваліцца. Была і іншая прычына яго прысутнасці. Ён збіраўся зафіксаваць кожную хвіліну аперацыі на фотаздымках, каб выкарыстоўваць іх у якасці ілюстрацый у кнізе пад псеўданімам, якую планаваў напісаць пра гэтую справу.
  У тры гадзіны дня Сейболд заехаў на сваёй арандаванай машыне ў гараж насупраць пірса 8. Ён падняўся на самы верхні ўзровень і вылез, потым паглядзеў на трыццаць футаў уніз, на набярэжную і прылеглыя раёны. Гэты раён, хаця і недалёка ад моднага Феллс-Пойнт, быў няроўным. Аднак былі прыкметы таго, што гэта мяняецца. Сярод трухлявых складоў і смецця, перакуленых сметніц і гнілых пірсаў стаялі шыкоўныя прагулачныя караблі, прышвартаваныя ў надзейных доках. Таксама вялося будаўніцтва — кватэр і гандлёвых плошчаў. Яму здалося, што ён убачыў лагатып Bed Bath & Beyond.
  Сейболд азірнуўся вакол сябе і заўважыў, што нікога няма, потым знайшоў добрую кропку агляду паміж парай пазадарожнікаў, адкуль у яго будзе бесперашкодны від на склад побач з пірсам 8. Ён усталяваў свой вялікі Sony A7, абсталяваны тэлеаб'ектывам. , на штатыве.
  На працягу дзесяці хвілін ён сачыў, прыгнуўшыся і не звяртаючы ўвагі на страляючы боль ад ног, якія праводзілі больш часу ў крэслах, чым на бегавых дарожках. У нейкі момант ён пачуў крокі за спіной і хутка падняўся, каб убачыць каля трыццаці футаў падцягнутага бялявага мужчыну ў джынсах і цёмна-сіняй вятроўцы. Ён глядзеў у бок Сейболда. Ён не ўсміхаўся, і ў яго каменным позірку было нешта трывожнае.
  У Рамаса хтосьці правяраў тэрыторыю?
  Чорт вазьмі, ён не думаў пра гэта. І ён павінен быў; уважлівы аўтар уключыў бы ў гісторыю такога персанажа — паплечніка паранаідальнага боса мафіі, які праглядае месца здзелкі. І Блондзі бачыла яго з фотаапаратам. Магчыма, ён падумаў бы, што ён паліцэйскі, і зразумеў, што адбываецца злачынца.
  О, чорт вазьмі. Я памёр.
  Ці яшчэ горш.
  Абцугі і паяльнікі. . .
  Сейболд пачаў адкручваць камеру ад штатыва, збіраючыся засунуць яе назад у машыну. Але, агледзеўшыся, спыніўся. Блондзі знікла.
  Сканаванне мясцовасці. нічога. Ні знаку яго.
  Я такі ж параноік, як і Федэрыка.
  Сейболд вярнуўся ў пункт агляду, уключыў камеру і старанна сфакусіраваў яе.
  Праз некалькі хвілін пад'ехаў белы фургон, і з пасажырскага сядзення выйшаў прысадзісты мужчына ў джынсах і шэрай фуфайцы, разглядаючы месца. Сейболд назваў яго «Бостан».
  Камера ціха ляскала, стрэляючы, дзесяць кадраў у секунду.
  Бостан сказаў нешта кіроўцу, потым выцягнуў белы поліэтыленавы пакет з падлогі пасажырскага сядзення фургона. Ён рушыў на склад. Сумка, у якой ляжалі грошы, падалася цяжкай. Сейболд нагадаў, што Уокер сказаў, што гэта два мільёны.
  Адразу са склада з'явілася паўтузіна паліцэйскіх: пакуль Рэйнальдс падпарадкоўваў Бостану і надзяваў на яго кайданкі, Фан і некалькі афіцэраў у форме імчалі да кіроўцы фургона, а іншыя — ззаду. Адначасова яны выламалі дзверы, пасля чаго павалілі кіроўцу на зямлю, надзеўшы на яго кайданкі і зацягнуўшы ўнутр склада. Рэйнальдс нацягнуў латексныя пальчаткі і прысеў, правяраючы грошы. Потым дэтэктыў падняўся і нахіліўся да Бостана, пагражаючы або дамаўляючыся, або абодва.
  Нарэшце, аказалася, што ўмовы здрады былі дасягнуты - змякчэнне пакарання, верагодна, калі ён падыдзе, каб даць ім шанец падпарадкаваць Рамаса. Пасля таго, як наручнікі знялі, Бостан высунуў руку. Рэйнальдс кпіў і паказваў яму на адзнакі, як акцёру. Рэйнальдс вярнуў яму сумку з наяўнымі, і ён сарамліва адышоў у цень пад тэнт.
  На працягу вельмі напружаных дзесяці хвілін нічога не адбывалася.
  Потым быў другі акт, і ўсё разгортвалася хутка. Анхель Рамас спыніўся на сваім чорным Лексусе. Мажны хлопец, перакінуўшыся на нябачным поясе, вылез з машыны, азірнуўся і кіўнуў Бостану. Гэта было цяжка зразумець, але аказалася, што Рамас не выклікае ні найменшага падазрэння. Ён рушыў наперад, перадаў наркотыкі Бостану, узяў грошы і кінуў іх у свой багажнік. Ён не разлічваў, але Сейболд здагадаўся, што Андрэ Федэрыка аблічыў вельмі дурны злачынец.
  Рамас пакрочыў да пярэдняй часткі лексуса, трымаючы ў руцэ тэлефон. Ён спыніўся, прыхінуўся да машыны і набраў нумар на мабільным. Прыслухаўся. Потым набраў яшчэ. Імаверна, перадаючы добрыя навіны Федэрыка праз код клавіятуры. У той момант, калі ён адключыўся, Рэйнальдс, Фан і афіцэры-тактыкі кінуліся са склада і накінуліся на яго. Рэйнальдс схапіў тэлефон і адышоў убок, а астатнія надзелі на яго кайданкі. Дэтэктыў згорбіўся над мабільным і друкаваў; ён адключыў бы функцыю блакіроўкі экрана. Ён паглядзеў на Фана і кіўнуў. Рамас з чырвоным тоўстым тварам прамармытаў паліцыянтам. Рэйнальдс засмяяўся і паказаў рукой на вуліцу. Афіцэры-тактыкі адвезлі яго, кіроўцу і Бостана ў толькі што прыбылыя транспартныя фургоны ізалятара.
  Нудная частка гісторыі, як думаў Сейболд, была наступнай. Ён назваў гэта «лапатлівымі словамі». Нічога сэксуальнага, нічога захапляльнага, але паклапаціцеся пра неабходныя меры, каб сюжэт працаваў. Фан размаўляў па тэлефоне, дамагаючыся выдачы ордэра на адключэнне мабільнай і стацыянарнай сувязі Федэрыка. Ён адключыўся і кіўнуў Рэйнальдсу; Сейболд выказаў здагадку, што ордэр быў ухвалены. Затым Рэйнальдс збіраўся напісаць Рэйну паведамленне з просьбай забраць Lexus. Але яму трэба было пачакаць, каб зрабіць гэта, пакуль Федэрыка не вернецца дадому з тэлефона-аўтамата, які ён выкарыстаў, каб звязацца з Рамасам наконт «удалай» пакупкі. Стэн Уокер сказаў, што гэта зойме каля дваццаці хвілін. Нарэшце, заўважыў Сейболд, Рэйнальдс паглядзеў на тэлефон Рамаса і набраў тэкст.
  Ты быў бы ЧАЛАВЕКАМ. . .
  Далоні аўтара пачалі пацець, пакуль ён чакаў пачатку трэцяй дзеі. Вядома, усе часткі яго змовы былі важныя, але вось гэтая — прымусіць Рэйна пагадзіцца, а потым з'явіцца — была жыццёва важнай, таму што, калі б гэта не спрацавала, Федэрыка зразумеў бы, што ўся гэтая справа - жала, і вырас бы нават больш паранаідальны. Гэта можа быць іх апошні шанец злавіць мафіёзны бос.
  Сейболд адзначыў займеннік, які ён толькі што выкарыстаў.
  Ну чаму не? Я цяпер частка каманды. Ён зірнуў на вуліцу і падумаў: «Давай, Рэйн». Дапамажыце беднаму анёлу выбрацца.
  І, вядома, сын Федэрыка прайшоў.
  Фіялетавы Мазераці з'ехаў з вуліцы і пад'ехаў да склада, прыпаркаваўшыся побач з белым фургонам. Вылез чалавек. Рэйн Федэрыка быў высокі, трохкутнага целаскладу, шырокія плечы звужаліся да спартыўных сцёгнаў і ног. Яго цёмныя валасы былі густымі і падстрыжанымі, і, хай дабраславіць яго Бог, ён насіў халодныя адценні, нягледзячы на пахмурнае надвор'е, як сапраўдны мужчына, створаны Гудфел . Рэйн падышоў да лексуса Анжэла, потым спыніўся, утаропіўшыся ў бок кіроўцы.
  Ён быў падазроны?
  Сейболд чагосьці не заўважыў?
  Але тут малады чалавек пачасаў свой пінжак і паправіў гальштук; — любаваўся сукін сын у адлюстраванні. Ён адчыніў дзверы. Ён нагнуўся, пашукаў ключы і апусціўся на пярэдняе сядзенне.
  Чорная машына ўключылася ў рух. На трох машынах без апазнавальных знакаў Рэйнольдс, Фан і дзве тактычныя групы ішлі за імі на непрыкметнай адлегласці. Сейболд таксама заўважыў верталёт, пра які ён не думаў, але, напэўна, павінен быў. У High Wire Стыў Кэмеран узяў на сябе кіраванне паліцэйскім верталётам — пасля таго, як пілот быў забіты — і пераследваў злыдня па вуліцах Сан-Францыска, хоць ніколі раней на ім не кіраваў. (Крытыкі падумалі, што гэта крыху нацягнута, але, чорт вазьмі, фанатам гэта спадабалася.)
  Сейболд перакінуў камеру на плячо і вярнуўся да арандаванай машыны.
  Ён завёў рухавік і накіраваўся да выезду з гаража. На ніжнім пандусе, перад самым паваротам на вуліцу, ён выпадкова зірнуў у люстэрка задняга віду. Ён лічыў, што ўбачыў постаць, якая глядзела ў яго бок, калі ён стаяў — ці, што больш верагодна, схаваўся — паміж дзвюма прыпаркаванымі машынамі. Ён падумаў, што гэта бялявы хлопец, якога ён бачыў раней.
  Сейболд націснуў на тормаз і закруціўся на сядзенні, яго сэрца калацілася.
  Але, як і раней, Блондзі знікла. . . калі б ён быў там у першую чаргу.
  Уехаўшы ў затор, ён падумаў: гэта толькі маё ўяўленне. Гэта ўсе. Гасподзь ведаў, што ў яго дакладна быў саспелы.
  
  Андрэ Федэрыка любіў свае сады.
  Яго каланіяльны дом у Чэві-Чэйз, штат Мэрыленд, быў сціплым па некаторых стандартах, гэта быў прыгарад высокапастаўленых чыноўнікаў Вашынгтона, кіраўнікоў хедж-фондаў і кіраўнікоў міжнародных карпарацый. Але яго вялікі двор быў, дзякуючы ўласным намаганням, відовішчным, творам мастацтва. Цяпер, ранняй вясной, у яго «задніх сарака» — ярдах, а не акрах, — дзе ён вырошчваў гародніну, было не так шмат спраў, таму ён садзіў цыбуліны і кветкі на панадворку.
  Сёлета стыхія была добразычлівай, і ён ужо бачыў участкі жоўтых чарнавокіх сюзан, каламбін, вірджынскіх званочкаў і мноства фіялак.
  Яго ўлюбёнай кветкай у садзе — па назве, а не абавязкова па вонкавым выглядзе — была бледна-фіялетавая адналетка, якую таксама называюць грашовай раслінай.
  І, знаходзячыся паблізу акругі Калумбія, вядома, было некалькі вішнёвых дрэў; ружовыя сняжынкі былі ў цяперашні час на пышным дысплеі.
  Федэрыка быў апрануты ў садовую вопратку, якая была максімальна нестылёвай. Шырокія штаны персікавага колеру, бледна-зялёная кашуля і запэцканая камізэлька з тузінам кішэняў, якія аблягалі яго каржакаватае цела — ён любіў есці і марнаваў калорыі на ежу, а не на спіртное. На галаве быў саламяны капялюш.
  Ён вырваў некалькі пустазелля, зрабіў яшчэ адзін глыток халоднай гарбаты. Яго жыццё было добрым, падумаў ён. Анхель Рамас пацвердзіў, што здзелка ўдалася, і грошы ад экіпажа Бостана неўзабаве адправяць у «пральню» ў Філадэльфіі.
  Так, добрае жыццё.
  Шмат што складанае і схаванае. Але гэта было суцяшэннем. Яму варта было толькі зірнуць на бар'ерныя дрэвы ў сваіх бакавых дварах: ядлоўцы. Каранёвая сістэма гэтага гатунку распасціраецца глыбей, чым амаль у любога іншага дрэва - больш чым на сто футаў у зямлю, некаторыя нават глыбей. З-за гэтай нябачнай асновы яны былі, магчыма, самай устойлівай і непрыступнай раслінай на твары зямлі.
  Складаны, схаваны. . .
  Федэрыка зрабіў яшчэ адзін глыток гарбаты, гледзячы на невялікі сад перад сабой, рассеяна прыслухоўваючыся да набліжэння машыны.
  Спачатку ён звяртаў мала ўвагі. На вуліцы быў немалы рух. Але потым ён заўважыў, што седан заязджае на яго пад'язную дарогу. Ён ахнуў, выпусціўшы з рук ледзяную гарбату. Жонка падала яго, як ён любіў, у належнай шклянцы. Ён разляцеўся на тузін аскепкаў, калі стукнуўся аб пліту ля яго ног.
  Аўтамабіль быў Lexus Анхеля Рамаса.
  Той, які ён вазіў на розныя заданні і назад, напрыклад, забойства Білі Фрэя днямі і продаж апіоідаў бостанскай камандзе, здзелка, якая была заключана ўсяго гадзіну таму.
  тут рабіў ? Чалавеку быў строгі загад ніколі не ездзіць на гэтым аўтамабілі паблізу дома Федэрыка або законнага офіса кампаніі.
  Але потым праз пярэдняе лабавое шкло ён убачыў, што кіроўцам быў не Рамас. Гэта быў яго сын.
  О не . . .
  Рэйн выйшаў з машыны і ўсміхнуўся. «Гэй, бацька. Люблю кветкі. Гэта новыя?»
  Федэрыка прашаптаў: «Рэйн, што ты зрабіў?»
  Усмешка юнака расплылася. «Анёл сказаў, што хоча, каб я прыехаў сюды на машыне. Я маю на ўвазе . . .” Голас яго сціх. «Я спрабаваў датэлефанавацца да вас, каб вы ведалі, калі прыеду. Ваш тэлефон быў выключаны».
  Федэрыка дастаў з кішэні мабільны.
  Няма абслугоўвання.
  Такім чынам. Паліцыя адключыла яго, каб хлопчык не прайшоў.
  Ён ведаў, што грошы ад здзелкі былі ў багажніку, калі б не наркотыкі, хоць там было б шмат рэшткаў метамфетаміну і апіоідаў, якія разумнае абсталяванне для вынюхвання магло б выявіць. Ён ведаў, што адбіткі пальцаў сына былі па ўсёй машыне. І ён ведаў, што паліцыя была б разумнай. Аднак ім удалося прымусіць хлопчыка ехаць сюды, яны былі б вельмі асцярожныя, каб пераканацца, што ён не трапіў у пастку.
  У роспачы Федэрыка ведаў яшчэ нешта. Нягледзячы на тое, што ён іх не бачыў, у гэты момант сюды праносілася некалькі міліцэйскіх машын.
  «Што я зрабіў, бацька?»
  Федэрыка са слабай усмешкай сказаў: «Усё будзе добра».
  І вось яны былі. Шчабятанне сірэн, мірганне агнёў. Паўтара дзясятка афіцэраў вылазілі, рыссю цягнуліся да Рэйны з зброяй у руках. Заўважна, што яны праігнаравалі самога Андрэ Федэрыка.
  «Які ўчынак», — падумаў ён, з агідай і жахам.
  Рэйн узрушана міргнуў вачыма. «Пачакай! не! Я нічога дрэннага не зрабіў!»
  Не, не меў. Але гэта не перашкодзіла амбіцыйнаму пракурору зрабіць усё магчымае, каб вынесці хлопцу абвінаваўчы прысуд. І да таго часу, калі яго апраўдаюць або здымуць абвінавачанні, яго рэпутацыя і будучыня будуць знішчаны.
  «Рэйн Федэрыка, ты арыштаваны за гандаль кантраляванымі рэчывамі. Трымайце рукі так, каб я іх бачыў».
  Афіцэрам, які аддаваў гэтую каманду, быў Брэдлі Рэйнальдс, паліцэйскі ў прайм-тайм, як яго называлі — такі фотагенічны, такі прыгожы. На ім быў такі прыгожы касцюм, валасы ў яго былі так старанна прычасаныя. І вось Федэрыка ў сваім грувасткім персікава-зялёным садовым адзенні выглядаў як наёмны работнік. Яму было сорамна.
  Яго плечы апусціліся ўніз, Федэрыка зірнуў на афіцэраў і кіўнуў Рэйнальдсу. Дэтэктыў кіўнуў у адказ. Ён паклікаў тактычнага салдата, які збіраўся надзець Рэйну наручнікі: «Стрымайся з малым». Затым да Федэрыка: «Давайце мы з табой крыху пагаворым, Андрэ. Што ты кажаш?"
  
  Алан Сейболд піў піва ў спартыўным бары Fell's Point і глядзеў навіны. Гэта было спакойнае месца — у дадзены момант не адбываліся гульні — і наведвальнікі прыемна балбаталі і атрымлівалі асалоду ад кактэйляў і кошыкаў са смажанымі малюскамі, чыпсамі і кесадзільямі.
  Як аўтар, Сейболд быў сапраўдным вуайерыстам і любіў назіраць за людзьмі на публіцы, людзьмі, якія маглі натхніць сюжэтныя лініі або персанажаў. Аднак сёння ўвечары яго больш цікавіў тэлевізар, які вісеў над барнай стойкай, у прыватнасці, гісторыя, якую чытала брунэткая вядучая.
  «Улады даўно падазравалі, што Андрэ Федэрыка быў галоўным кіраўніком адной з самых небяспечных аперацый з наркотыкамі і арганізаванай злачыннасцю на Усходнім узбярэжжы. На працягу многіх гадоў ён ухіляўся ад затрымання, але сёння яго не пашанцавала, і ён быў злоўлены на гарачым з амаль паўтара мільёна долараў — аплата за продаж трыццаці фунтаў апіоідаў, вырабленых яго сіндыкатам.
  Выява на экране змянілася на канферэнц-залу ў штаб-кватэры паліцыі штата Мэрыленд у Балтыморы. Тэлевізар запоўніла ўражлівая постаць Брэдлі Рэйнальдса, які ўзвышаўся над сваім партнёрам Луісам Фанам. "Гэта была адна з самых складаных спраў, з якімі я калі-небудзь працаваў", - сказаў Рэйнальдс.
  Я калі-небудзь працаваў.
  Люблю гэтыя займеннікі.
  «Я не магу ўдавацца ў падрабязнасці, але стратэгія, якая прывяла да захопу містэра Федэрыка, можна амаль сказаць, што яна вартая бэстсэлера».
  Сказаўшы гэта, дэтэктыў глядзеў проста ў камеру — амаль як быццам размаўляючы асабіста з Аланам Сейболдам. Рэакцыя аўтара была неадназначная. Вядома, ён ацаніў тое, што Рэйнальдс кіўнуў у свой бок. І, натуральна, яго імя не магло з'явіцца ў гісторыі, баючыся адплаты з боку клана Федэрыка.
  Усё ж ён не прывык хавацца на заднім плане.
  Навіны перайшлі на іншыя тэмы, і Сейболд адключыўся. Ён дапіў піва. Сёння вечарам у яго яшчэ была сесія на пісьменніцкай канферэнцыі. Але яму не трэба было рыхтавацца. Аўтар, з якім ён выступаў, быў яшчэ менш вядомы, чым Мэгі Дэй. Сейболд мог марнаваць большую частку часу на размовы пра сваю кар'еру і пра тое, што наперадзе - новы трылер Стыва Кэмерана, праца ў стадыі распрацоўкі.
  Ён думаў пра сапраўдную крымінальную гісторыю, якую збіраўся напісаць пад псеўданімам пра арышт Федэрыка. Ён перадасць прапанову свайму агенту, як толькі вернецца ў Каліфорнію. Папытаеце чалавека набыць яго ў буйных выдаўцоў. Гэта быў бы выклік. Яго імя нельга было выкарыстоўваць, з-за чаго праект было б цяжка прадаць за вялікі аванс. Але агент павінен быў проста закасаць рукавы і зрабіць гэта. Зарабіць яго камісію.
  І перадайце субагенту ў Галівуд. Ён мог-
  Сейболд знерухомеў. Ён зірнуў у люстэрка за барнай стойкай і ўбачыў у адлюстраванні чалавека на вуліцы, які глядзеў на гэтае месца. Глядзіць прама на яго.
  Гэта была Блондзі з гаража!
  Ісус.
  Вядома, гэты чалавек быў паплечнікам Федэрыка.
  «Я памёр, — падумаў ён, — другі раз за сёння.
  Сыходзь. зараз. Прэч адсюль і вяртайся ў Сан-Францыска першым жа даступным рэйсам.
  Ён падняўся і нацягнуў куртку. Ён агледзеў бар і заўважыў чорны ход праз калідор, які вёў у прыбіральню. Ён не вельмі добра ведаў гэтую частку горада, але павінна была быць паркоўка або завулак, праз які ён мог уцячы. Знайдзіце таксі ў некалькіх кварталах ад вас.
  Ён рушыў у заднюю частку месца.
  "Сэр?" - спытаў бармэн, рэзкім голасам. Сейболд спыніўся. «Вы збіраецеся аплаціць свой уклад?»
  - Так, - заікаючыся, ён ляпнуў дваццаткай па вільготным дрэве. Ён працягнуў да задніх дзвярэй.
  «Сэр? Вы не жадаеце здачу?»
  «Не».
  Потым ён пабег па калідоры і праштурхнуўся праз чорны ход, які з грукатам зачыніўся за ім. Ён знаходзіўся ў невялікім завулку, запоўненым пустазеллем і смеццем. У канцы, у пяцідзесяці ярдах, міма праносіўся рух, сярод машын было некалькі жоўтых таксі.
  Ідзі!
  Ён пачаў бегаць. Ззаду ён пачуў, як дзверы бара зноў зачыніліся. Ён азірнуўся. Бландзінка.
  Трымаючы пісталет.
  Спрынтуючы ва ўпор, Сейболд вылавіў свой тэлефон. Нядаўна ён тэлефанаваў Рэйнальдсу, і нумар дэтэктыва быў адным з першых месцаў у спісе апошніх званкоў. Тады: на чорта я думаю? 911!
  Ён вырваўся з завулка, утаропіўшыся ў тэлефон, і затармазіў, перш чым дабрацца да вуліцы, на якой мітусіўся рух. Ён ударыў 9 . Ён ударыў 1 .
  І менавіта тады ў яго ўшчэнт урэзаўся веласіпедны пасыльны. Веласіпедыст, ровар і Сейболд разваліліся на тратуары ў трох розных напрамках.
  "Ой, чувак", - прастагнаў ён і перавярнуўся на спіну, мучачыся ад болю, ну, практычна ва ўсіх частках цела.
  Потым ён убачыў, як з алеі рыссю вырываецца Бландзі. Ён спыніўся, паглядзеў направа і налева і, заўважыўшы аўтара, рушыў да яго. Пешаходы завішчалі і разбегліся, убачыўшы пісталет.
  Сейболд зразумеў, што трэба зрабіць толькі адно.
  Гэта было глупства, самагубства. Але застацца тут было вернай смерцю. Скурчыўшыся ад болю, ён ускочыў на ногі і кінуўся прама ў хуткасны рух.
  
  Брэдлі Рэйнальдс адпіў чырвонага віна — прыемнага мерла — і перапыніў размову з яшчэ адным рэпарцёрам. Блін, ён мог размаўляць з імі гадзінамі.
  Ён выйшаў на сваю палубу з выглядам на дзесяць акраў поля і лесу ў недалучанай частцы акругі Мантгомеры, штат Мэрыленд. Дом быў А-каркасным, класічны вясковы дом у стылі мадэрн. Яго жонцы хацелася б чагосьці больш традыцыйнага і бліжэй да гандлёвых цэнтраў, але ён палічыў за лепшае быць далей ад хаосу вялікіх гарадоў.
  Рэйнальдсу спадабалася ўвага, якую ён атрымліваў апошнім часам. Увага героя. О, яму вельмі спадабалася. Ад рэпарцёраў, ад грамадскасці, ад штаба дзяржаўнай паліцыі. . . і ад мэрыі.
  Усё гэта было добра; ён скіраваў погляд на палітычную кар'еру. Але калі-небудзь, пакуль не. Ён не скончыў сваю місію зрабіць сабе імя, ачысціўшы Балтымор. Ён разбурыў арганізацыю Федэрыка. Але частка мужчынскага экіпажа ўсё ж засталася. І з арыштам Федэрыка Джэк Келі і яго банда збіраліся паспрабаваць запоўніць вакуум. Наступнай задачай Рэйнальдса было спыніць іх таксама. Ён шукаў разведчыка ў гэтай арганізацыі, кагосьці, хто мог бы дапамагчы яму атрымаць інсайдэрскую інфармацыю, як Стэн Уокер зламаўся на каманду Федэрыка. Пакуль нічога, але ён будзе працягваць.
  Дэтэктыў быў напалоханы шалёным грукатам у яго ўваходныя дзверы.
  Нахмурыўшыся, Рэйнальдс рушыў у калідор і выглянуў, трымаючы руку каля зброі. «Гэта чорт вазьмі?» - прашаптаў ён. Ён адчыніў дзверы і ўпусціў растрапанага і ў сіняках Алана Сейболда. Кроў забрызгала рукаў.
  «Ісус. Што з табой здарылася?»
  Чалавек не адказаў, а замест гэтага толькі кіўнуў на сваю машыну звонку. «Адчыніце свой гараж. Я павінен схаваць гэта з вачэй».
  Рэйнальдс паспрабаваў разабрацца ў гэтым. «Вядома, я мяркую. Але што...
  «Калі ласка. Я павінен схаваць гэта зараз!» Ён пабег назад да сваёй машыны.
  Рэйнальдс глядзеў на яго з цікаўнасцю, потым зайшоў у гараж і націснуў на сашнік. Дзверы са скрыгатам падняліся, і Сейболд хутка ўехаў, практычна пакідаючы сляды слізгацення. Ён вылез і жэстам паказаў на дзверы.
  «Зачыніце».
  Дэтэктыў так і зрабіў. Ён бачыў, як Сейболд расслабіўся, яго плечы змякчыліся.
  «Адкуль вы даведаліся, што я тут?» — спытаў дэтэктыў.
  «Луіс Фан сказаў мне. Я павінен быў цябе бачыць».
  "Не бяры да галавы. Што адбываецца?"
  «Хтосьці гоніцца за мной. Нехта з каманды Федэрыка. Бялявы хлопец. Трыццатыя гады. Вы ведаеце, хто гэта можа быць?»
  Рэйнальдс паціснуў плячыма. «У яго бандзе дзесяткі. Я не ведаю, хто бландын, а хто не. Але адкуль ён даведаецца пра цябе?»
  Сейболд скрывіўся. «Я пайшоў на бюст. На прыстані».
  «Што ты зрабіў? Я сказаў вам, што не трэба».
  "Я ведаю, я ведаю. Я проста хацеў паглядзець, ці спрацуе мой план. І зрабіць некалькі фотак. Гэты хлопец, ён бачыў мяне. Калі ласка. Ты павінен абараніць мяне. Я павінен з'ехаць з горада. У вас ёсць прыватны самалёт, які даставіць мяне назад у Каліфорнію?»
  «Гм, не». Рэйнальдс усміхнуўся. «У нас няма прыватных самалётаў».
  «Ну, а бранявік у аэрапорт? І няхай хто-небудзь знясе мне арэнду?»
  «Такія ж бронеаўтамабілі, Алан. Але я мог бы знайсці вам эскорт. І, так, нехта можа аформіць арэнду. Ці не параноік?»
  «Не, трэба было бачыць яго вочы. Ён збіраўся мяне забіць. Я ведаю, што ён быў».
  "Добра. Я атрымаю гэта ў працы. Хадзем унутр. Вы можаце прыбрацца ў ваннай. Які аэрапорт?»
  «BWI».
  Яны выйшлі з гаража і зайшлі ў дом. Рэйнальдс паказаў Сейболду на гасцявую ванную і пайшоў на кухню, дзе замест таго, каб дамовіцца пра машыну ў аэрапорт і вярнуць арэнду, наліў два скотчы.
  Ён быў поўны рашучасці пераканаць аўтара застацца ў Балтыморы яшчэ некаторы час і прыдумаць яшчэ адзін-два сюжэты, на гэты раз, каб дапамагчы Рэйнальдсу збіць Джэка Келі. Думаючы: насамрэч кнігі Сейболда былі не такімі добрымі. Але калі справа дайшла да ідэй, як знішчыць дрэнных хлопцаў, у гэтага чалавека быў сапраўдны дар.
  
  Алан Сейболд, вядома, мог бы трохі прыбрацца, але цяпер не час.
  Як толькі ён пачуў, як Рэйнальдс зайшоў на кухню, ён бясшумна праслізнуў назад у гараж і паспяшаўся за бакавыя дзверы.
  Ён, задыхаючыся, бег па доўгай пад'язной дарозе Рэйнальдса і затармазіў толькі тады, калі пад'ехаў да трох машын паліцыі штата Мэрыленд і дзвюх без апазнавальных знакаў, схаваных за паваротам асфальту. Сейболд запаволіў крок, пераводзячы дыханне.
  Ён кіўнуў адказнаму. Гэта быў Блондзі, чалавек, які заўважыў яго ў гаражы побач з наркотыкамі, чалавек, які пераследваў яго са спартыўнага бара.
  І чалавек, які насамрэч быў не наёмным забойцам для каманды Федэрыка, а паліцэйскім. Ім быў дэтэктыў унутраных спраў паліцыі штата Рычард Кейл.
  Яго дэпартамент атрымаў падказку, што зламысніцтва Андрэ Федэрыка - гэта не ўсё, што было на парадку дня Брэдлі Рэйнальдса: яго доўгая задача складалася ў тым, каб сабраць значную суму грошай на пірсе 8 для сябе. Яны падазравалі, што ананімная падказка паступіла ад Луі Фана, які, верагодна, стаміўся жыць у цені пампезнага дэтэктыва апошнія некалькі гадоў.
  Але падказкі не азначаюць доказаў, і Кейл пачаў сачыць за Рэйнальдсам, у тым ліку назіраючы за месцам бюста з гаража, дзе ён заўважыў Сейболда. Але ён не змог убачыць, як дэтэктыў выцягнуў грошы з сумкі, якую прынёс пакупнік з бостанскіх груповак.
  Кале задаўся пытаннем, як Сейболд быў уцягнуты ў гэта, і пачаў сачыць за ім. Ён праверыў яго і даведаўся, што ён аўтар, але гэта не значыць, што ён не ў кішэні Федэрыка. Ён вырашыў падысці да яго ў спартыўным бары Fell's Point, але тады Сейболд уцёк. Кале пагнаўся за ім — і дзеля бяспекі выхапіў зброю.
  Спроба Сейболда ўцячы праз ажыўлены Балтыморскі рух пасля аварыі на ровары была такой жа памылковай, як ён і падазраваў - тая частка пра самагубства. Ён адскочыў на тратуар пасля таго, як яго ледзь не здушыў смеццявоз, і ўпаў на калені, молячы Кале не забіваць яго.
  Кале паказаў значок, супакойваючы аўтара, які растлумачыў, як да яго звярнуліся Рэйнальдс і Фан і папрасілі прыдумаць ідэю, як злавіць Федэрыка.
  Кале падавалася гэта дзіўным, не, зусім дзіўным. Але Фан гэта пацвердзіў.
  «Вы сапраўды думаеце, што ён крывы?» - спытаў Сейболд, ашаломлены, пасля таго, як Кейл растлумачыў занепакоенасць IA адносна Рэйнальдса.
  Кале адказаў: «Інфармацыйная інспекцыя ў арганізацыі Federico заявіла, што цана наркотыкаў складае 2 мільёны долараў. Калі сына Федэрыка спынілі ў доме бацькі, у багажніку Lexus было ўсяго 1,5 даляра. Мы нідзе не можам знайсці зніклых 500 тысяч долараў. Рэйн не спыняўся па дарозе. Грошы зніклі на пірсе 8. Рэйнальдс быў тым, хто выпісваў наяўныя там. Больш ніхто яго не чапаў, акрамя пакупніка з Бостана і Рамаса, і ў іх яго пры сабе не было.
  Потым Кале паглядзеў прама ў вочы Сейболду. «Глядзіце, сэр. Я не чытаю вашых кніг. Скажу пра гэта шчыра. Але я паглядзеў іх у інтэрнэце. Яны падабаюцца ўсім вашым фанатам, таму што добрыя хлопцы перамагаюць. Ты дапаможаш нам? Падобна на тое, што Рэйнальдс стаў жулікам. Дапамажыце нам выйграць адзін для добрых хлопцаў ".
  Спачатку аўтар не хацеў далей займацца. Але тут яму прыйшла ў галаву думка. Які па-чартоўску добры паварот у гісторыі яго кнігі пра сапраўднае злачынства: паліцэйскі, які выкарыстоўвае аўтара для планавання падзення злачыннага натхняльніка, сам хітрык.
  Нечаканыя канцоўкі не бываюць лепшымі за гэта.
  План высветліць, крывы Рэйнальдс ці не, быў настолькі просты, што нават Мэгі Дэй магла б яго прыдумаць. Даносчык паведаміў, што Рэйнальдс мог кантрабандай вывезці грошы са склада, загарнуўшы ў свой карычневы плашч. І што гэта можа быць схавана ў гаражы Рэйнальдса дома.
  Праблема, растлумачыў Кейл Сейболду, заключаецца ў тым, што не было верагодных прычын, каб атрымаць ордэр на ператрус у доме Рэйнальдса толькі на аснове падказкі. Але, згодна з законам, калі нехта — напрыклад, Сейболд — увайшоў з дазволу і заўважыў там плашч, ён мог паклясціся, што бачыў яго, і суддзя мог выдаць паперу для поўнага ператрусу.
  Цяпер, стоячы на пад'ездзе да загараднага дома Рэйнальдса, усё яшчэ пераводзячы дыханне, аўтар сказаў Кале: «Гэта там, у гаражы. Плашч. Накшталт схаваны да сцяны ззаду. Але я добра бачыў гэта. І я амаль упэўнены, што бачу грошы ў складках».
  Калі Сейболд падпісваў афідэвіт, які затым быў адпраўлены па электроннай пошце ў магістрат, Кале глядзеў на дом; ён не выглядаў зусім шчаслівым, што злавіў сваю здабычу. Сейболд пісаў пра афіцэраў унутраных спраў у сваіх раманах Стыва Кэмерана, і ён ведаў, што мужчыны і жанчыны, якія выконвалі неабходную, але цяжкую працу па расследаванні сваіх уласных спраў, звычайна былі занепакоеныя пралікамі сваіх калег-паліцэйскіх.
  Праз імгненне ў кішэні ў Кале загудзеў тэлефон. Ён зірнуў на яго і паклікаў астатніх. «Атрымаў дабро. Давайце яго забярэм».
  Кейл павярнуўся да Сейболда. «Магчыма, вы захочаце сачыць за спіной. Мы трымалі вашае імя па-за ўвагай грамадскасці, але аперацыя Федэрыка, ну, яна паралізаваная, але там усё яшчэ ёсць некалькі дрэнных акцёраў. І, - ён кіўнуў у бок дома, - у Брэдлі Рэйнальдса, магчыма, былі прыяцелі ў войску, якія бралі ўдзел. Яны ня надта ўзрадуюцца таму, што зь ім будзе”.
  Ад гэтай навіны ў Сейбольда скруцілася нутро. Ён ціха сказаў: «Я зраблю гэта».
  Кале спыніўся і павярнуўся. - Ёсць яшчэ парада, сэр?
  «Вядома, што?»
  «Магчыма, у будучыні вы захочаце пісаць кнігі. Пакіньце гэтую справу прафесіяналам».
  - Гэта нядрэнная ідэя, - прашаптаў Сейболд. І назіраў, як дэтэктывы IA і тактычная група штурмуюць дом Рэйнальдса і бяруць яго пад варту.
  
  Дзве гадзіны пазней - пасля даволі доўгага агляду па дарозе ў гатэль - Алан Сейболд пакаваў свой чамадан і глядзеў навіны па тэлевізары ў нумары гатэля.
  Яшчэ адна вядучая — на гэты раз рыжая — казала: «Дэтэктыў паліцыі штата Мэрылэнд Брэдлі Рэйнальдс, васемнаццацігадовы ветэран службы, быў абвінавачаны ў карупцыі і шэрагу іншых пунктаў, якія вынікаюць з нядаўняга арышту падазраванага ў босе мафіі. Андрэ Федэрыка. Мяркуецца, што падчас арышту Рэйнольдс зняў пяцьсот тысяч долараў, атрыманых ад наркотыкаў. Яго адвакат заявіў, што следчы адмаўляе ўсе абвінавачванні».
  Сейболд утаропіўся на відэа, на якім Рэйнальдс ідзе да браніравання. Яго ідэальныя валасы былі ўскудлачаны, адзенне зморшчанае. Выраз яго твару быў змрочны. І разгубіўся.
  Сейболд скончыў пакаваць рэчы і ішоў да дзвярэй, катаючы за сабой чамадан, калі раптам спыніўся.
  Вядучая казала: «Алан Сейболд, вядомы аўтар крымінальных раманаў, дапамог паліцыі распрацаваць змову, можна сказаць, арыштаваць Федэрыка. Сейболд таксама дапамог у арышце дэтэктыва Рэйнальдса па абвінавачванні ў карупцыі. Сейболд напісаў трылер-бэстсэлер «Дзяўчына на караблі» , які, як ён нядаўна абвясціў на канферэнцыі пісьменнікаў у Балтыморы, стане галоўным мастацкім фільмам. Аднак студыя, якая трымае апцыён на кнігу, паведаміла, што ён скончыўся некалькі месяцаў таму і не плануе яго працягваць. Іншыя навіны -"
  Дзярмо. Ён пстрыкнуў наборам.
  Хто, чорт вазьмі, прасачыў гісторыю яго працы з Рэйнальдсам? Ну, можа, ніхто і не заўважыць. Гэта быў невялікі мясцовы тэлеканал, а не...
  У яго пачаў званіць мабільны.
  Тэлефон у гасцінічным нумары таксама.
  Я мёртвы, зноў падумаў ён.
  У ліфце, некалькі разоў націскаючы кнопку, нібы гэта чароўным чынам паскорыла машыну да яго паверха, ён думаў, наколькі далёка пойдуць яго зберажэнні ў Карыбскім моры ці Паўднёвай Амерыцы.
  Алан Сейболд яшчэ раз націснуў кнопку ліфта.
  
  Алень і сабака былі ў глыбіні душы фальшывымі.
  Безумоўна, у бары на набярэжнай у Балтыморы пахла Голуэем, Дублінам, гэльскай мовай, братамі Клэнсі і Погамі, але на самой справе гэты паб пачаў сваё жыццё трыццаць гадоў таму як фалафельны дом з бессэнсоўнай назвай Аль-Касімба. Уладальнікамі былі два браты румыны. Кухня ў Fell's Point так і не прыжылася, таму рэстаран ненадоўга стаў месцам для панк-року, а потым, убачыўшы Riverdance (двойчы), браты спустошылі гэтае месца і ператварылі яго ў ірландскае.
  Яны не збіраліся прадаваць, але калі адзін мецэнат зрабіў прапанову, яны адразу прынялі. Па дзвюх прычынах. Па-першае, грошы былі добрыя. Па-другое, вы заўсёды давалі Джэку Келі тое, што ён хацеў.
  Сёння апоўдні Кэлі, кампактны, павольны мужчына гадоў трыццаці пяці, сядзеў ля будкі гаспадара ў задняй частцы «Ганца», так чамусьці яе празвалі мясцовыя жыхары. Ніколі абодва імёны разам, ніколі Алень.
  У Кэлі былі вяснушкі, хударлявы твар і кучу светлых валасоў. Па вонкавым выглядзе і паводзінах ён быў хутчэй германец, чым гіберніец. Насіў выключна касцюмы і кашулі з адкрытым каўняром. Сёння ён быў у цёмна-сіняй двухчасткавай вопратцы і кашулі акулавага колеру. Па сваёй звычцы ён час ад часу выціраў пыл са сваіх чорных оксфардскіх туфляў тканкавай сурвэткай.
  Кэлі пацягваў Michelob Ultra, напой, які быў для яго такім жа, чым вада з-пад крана для ўсіх астатніх. Ён ненавідзеў Гінэса, Джэймсана і Бушмілза, хаця Мідлтан — высакакласны дыстылят — быў у парадку, калі нельга было дастаць маргарыту ці дайкіры. Якія былі яго любімымі.
  Ганчак быў у асноўным пусты - яшчэ адно сведчанне яго несапраўднасці. Праведны ірландскі бар у Нью-Ёрку, Філі ці, Божа мой, у Бостане быў бы поўны марынаваных тых, хто п'е, красамоўна і доўга расказваючы пра палітыку, ІРА, кіно, музыку, суседскія плёткі і ўсё астатняе, што траплялася ў іх мокрыя галовы. Але не тут. Некалькі мух, якія сядзелі на крэслах або зэдліках. Піць. Ціхі.
  Так, як гэта спадабалася Джэку Келі.
  Ён разважаў пра нядаўнія падзеі ў Балтыморы: арышт Андрэ Федэрыка і яго псіхалагічнага паплечніка Анхеля Рамаса. Яшчэ адно зняволенне: дэтэктыў Брэдлі Рэйнольдс, які ў свой час працаваў у аператыўнай групе па барацьбе з арганізаванай злачыннасцю ў офісе MSP у Балтыморы.
  Думкі Кэлі суправаджаліся амаль галавакружным адчуваннем перамогі. Будучы сіратой, якога пастаянна ігнаравалі яго прыёмныя бацькі і здзекаваліся з боку іншых, старэйшых хлопчыкаў у доме, Джэк стаў залежным ад тэлевізара, гадзіну за гадзінай гледзячы яго. Пазней ён паспрабаваў вырашыць, ці стаў ён тым, кім з'яўляецца, дзякуючы крымінальным шоу, якія ён глядзеў, або таму, што адзін або абодва яго бацькі, кім бы яны ні былі, не мелі важнай сувязі. Абодва, напэўна. Але канчатковым вынікам стала тое, што маленькі Джэкі ў вельмі юным узросце вырашыў, што ён стане крымінальным аўтарытэтам нумар адзін у гэтым цяжкім, ажыўленым горадзе. Свой горад.
  Ён дасягнуў важных поспехаў, сабраўшы добрую каманду і стварыўшы салідную сетку па продажы наркотыкаў, адмывання грошай, сокаў і лічбаў. Але ў мінулым годзе цагляная сцяна. Федэрыка бязлітасна пашырыў сваю ўладу ў рэгіёне, моцна абмежаваўшы магчымасці Келі. Ён саступаў старому чалавеку, які ніколі ў жыцці не быў як след п'яны і які любіў займацца садам. Гэта было крыўдна.
  Потым быў Брэдлі Рэйнальдс, амбіцыйны паліцэйскі-крыжовы паход, які не спыняўся ні перад чым, каб ачысціць горад, бо гэта падвысіла б яго аўтарытэт на шляху ў мэрыю. Рэйнольдс быў больш занепакоены Федэрыка, але меў на ўвазе і Кэлі.
  Гэтыя дзве перашкоды трэба было ліквідаваць, каб мара Келі аб імперыі здзейснілася.
  Забойства Федэрыка заўсёды было варыянтам, але гэта прывяло б да ўсеагульнай вайны, апошняе, што патрэбна Кэлі. Яго хлопцы былі добрыя, іхнія стрэльбы былі такімі ж кепскімі, як і ў людзей Федэрыка, але яго было больш, чым у камандзе. Не, яму трэба было зняць Федэрыка іншым спосабам. Ён быў патрэбны яму ў турме.
  Што да Рэйнальдса, дык забойства паліцэйскага заўсёды было не-не, нават такім прэтэнцыёзным і агідным, як гэты дэтэктыў. Келі таксама меў патрэбу ў ім за кратамі.
  Цалкам праблема, даволі галаваломка.
  Што аказалася занадта складаным для Джэка Кэлі і яго каманды сур'ёзных, але пешаходных галаварэзаў. Таму ён звярнуўся да старонняй дапамогі — сябра, які, хутчэй за ўсё, мог бы прыдумаць дакладны план ліквідацыі абедзвюх праблем.
  І гэты чалавек якраз ішоў праз дзверы Ганча.
  «Прывітанне», — сказаў Джэк Кэлі аўтару трылераў Мэгі Дэй. «Давай куплю табе выпіць, дзяўчынка».
  
  Дэй сеў побач з Келі і абняў яго. Потым яна падняла брыво і ўсміхнулася афіцыянтцы, якая знаходзілася на другім баку пакоя.
  Нікі, афіцэр, усміхнулася ў адказ і хутка адвярнулася ад кабінкі, дзе яна пісала ў сваім блокноце, пакінуўшы групу хлопцаў з каледжа ў перапынку. Яны не выглядалі шчаслівымі і кінулі некалькі блікаў у бок Дэя. Яе халодныя блакітныя вочы павольна павярнуліся на іх, і яны хутка заняліся меню, з якога ўжо выбралі.
  Джэк Келі сказаў ёй: «Гэта спрацавала, дзяўчынка. Працавала як шарм».
  Дэй заўсёды быў забаўлены сваёй фальшывай ірландскасцю. У яго зусім не было брогі, і яго этнічныя карані растварыліся некалькі пакаленняў таму; «дзяўчына» была адзінай кельцкай выразнасцю, якую ён прыняў, і ён ужываў яе толькі з ёй.
  Паслуга прынесла ёй напой — White Russian, які яна заўсёды заказвала тут, — і Дэй і Кэлі дакрануліся да шклянак.
  "Я быў задаволены", - сказаў Дэйе, адпіваючы і зноў уладкоўваючыся ў зручнай будцы.
  Год таму сабака стала для яе родным домам. Дом удалечыні ад вельмі ціхага і вельмі самотнага дома. Таунхаус у Фэлз-Пойнт, дзе яны з Сэмам жылі пасля шлюбу, быў такім цудоўным месцам. Упрыгожаны ўдваіх. Напоўнены смехам, напоўнены водарам экзатычных і часам вясёлых катастрафічных абедаў, напоўнены ціхім шэптам заняткаў каханнем.
  Гэта было месца, дзе планавалася будучыня. Дзеці, адпачынак і кар'ера.
  Але потым аварыя. Ціхая кніжная пара стала за долі секунды напалову меншай. І ціхая кніжная жанчына вымушана была адна пачаць новае жыццё.
  У сваім горы Мэгі Дэй пачала блукаць па вуліцах і парках горада, куды заўгодна хадзіла, каб пазбегнуць калючай адзіноты дома. Час ад часу яна спынялася ў Hound, каб выпіць некалькі напояў.
  Затым больш чым зрэдку і больш чым некалькі.
  Аднойчы вечарам Джэк Келі сеў побач з ёй. «Паслухай мяне, дзяўчынка. Ты занадта разумны, каб забіць сябе такім чынам. Ці не можаш прыдумаць нешта больш крэатыўнае?»
  Лёд крануўся, і Кэлі, яго жонка і Дэй сталі сябрамі. Яна ведала, чым яны зарабляюць на жыццё. Ёй было ўсё роўна. У нейкі момант свайго жыцця яна магла быць, але не больш. Дзякуючы гэтай пары яна кінула алкаголь і, падбадзёрыўшы іх, вырашыла прысвяціць сваё жыццё таму, што яны з Сэмам так любілі: кнігам.
  Яна пачала прадаваць свае таямнічыя раманы нью-ёркскаму выдаўцу і дамаглася сціплага поспеху. Крытыкі шчыра хвалілі яе заблытаныя, разумныя сюжэты, хоць час ад часу задаваліся пытаннем аб занадта жудасных спосабах забойства, якія выкарыстоўвалі яе злыдні.
  Аднойчы яна прачытала артыкул у Sun пра чалавека, які загінуў у выніку няшчаснага выпадку на працы. Ахвяра, якая ўпала да жудаснай смерці з крана ў гавані Балтымора, была тым самым чалавекам, чыя машына з'ехала на тратуар падчас імправізаванай гонкі па драг-рэйсе і збіла Сэма. Абвінавачванні з кіроўцы былі знятыя па «тэхнічных прычынах» — як даведалася Мэгі Дэй, азначала, што яго бацька быў працоўным лідэрам, звязаным з мэрыяй.
  Прачытаўшы апавяданне, яна ўвайшла ў «Ганца» і села. Нікі прынесла белага рускага, і Дэй жэстам прапанаваў ёй Джэка Келі. «У вас ёсць людзі, якія працуюць у доках». Яна ўтаропілася ў яго вочы сваімі.
  «Я?»
  «На жураўлях».
  «Я магу, дзяўчынка».
  «Адкуль гэты хлопец упаў».
  «Які хлопец?»
  Была паўза.
  Яна сціснула яго руку і сказала: «Я вам абавязана».
  «За што?» - сказаў ён, усміхаючыся. І накіраваўся разбірацца з п'яным у бары.
  Тры тыдні таму, калі Дэй піла свой салодкі напой і рэдагавала рукапіс, Кэлі праслізнула ў кабінку побач з ёй. Ён сказаў са стрыманай усмешкай: «У мяне самога ёсць ідэя кнігі. Ці можаце вы ў гэта паверыць? Я спадзяюся, што ты можаш мне дапамагчы, дзяўчынка.
  "Канешне."
  Я табе вінен . . .
  «Гаворка ідзе пра двух мужчын, якія хочуць кантраляваць наваколле. Think The Wire . Падумайце пра забойства ».
  « Клан Сапрана ».
  Выраз твару Келі крыху скрывіўся. «Ну, гэта Джэрсі. Але калі хочаце».
  «Бандыты».
  «Дакладна. Два з іх. Сапернікі. Я хачу, каб адзін знішчыў другога — і гэтага паліцэйскага-сукінага сына таксама. Але ідэй сюжэтаў у мяне дакладна няма. Думаеце, вы маглі б нешта прыдумаць для мяне?»
  «Вядома, Джэк. Дайце мне больш падрабязную інфармацыю».
  Ён выклаў сцэнар, выкарыстоўваючы гіпатэтычныя імёны наркабарона Ф., паранаідальнага караля ў «Чэві Чэйз», які быў поўны рашучасці выгнаць іншага лідэра банды з справы. «Цяпер у яго ёсць бар. І ён прыгожы хлопец. Містэр К, мы яму паклічам. Крыху крымінальнік, але сапраўды мае залатое сэрца».
  «Ён ірландзец?» - спытала яна.
  «Магчыма. Я мала над гэтым думаў, так?» Спроба Кэлі зрабіць брог была вясёлай. Ён працягваў. «Тады ёсць той фанатычны паліцэйскі, дэтэктыў Р., які хоча зачыніць іх абодвух».
  Дэй сказаў: «Добрая ідэя для пачатку. Я падумаю».
  Яна пайшла дадому і, як і ў выпадку са сваімі раманамі, выкарыстала нататкі на дошцы аб'яў, каб прыдумаць структуру плана, усе сюжэтныя моманты, павароты, канцоўку. Апоўначы яна сядзела і глядзела на маленькія жоўтыя квадраты.
  «Так», - сказала яна сама сабе і ўсміхнулася. «Падыдзем».
  На наступны дзень яна вярнулася да Ганча і сказала Келі, што ў яе ёсць некаторыя ідэі. На самай справе ён яе натхніў.
  «Я?»
  «Так. Просьба да аўтара трылераў дапамагчы скласці што-небудзь у рэальным жыцці. Разумееце, неўзабаве са мной на канферэнцыі пісьменнікаў у Балтыморы з'явіцца пісьменнік. Эгаістычная сволач. Алан Сейболд».
  «Здаецца, я чуў пра яго. Нешта пра фільм, які здымаецца».
  «Я двойчы быў з ім на дыскусіі, і ён ніколі не памятае ні мяне, ні каго-небудзь з іншых удзельнікаў дыскусіі, ніколі не чытае нашы кнігі раней часу. У мінулым годзе ён паабяцаў, што дасць мне некалькі парад наконт продажу маіх кніг за мяжой. Я пісаў яму двойчы. Ніколі не чулі. Я хачу яго выкарыстоўваць».
  «Добра са мной, дзяўчынка. Ён мне ўжо не падабаецца».
  «Цяпер мне спатрэбіцца хтосьці ў аперацыі Федэрыка. Хтосьці будзе канфідэнцыйным інфарматарам».
  «У мяне ўжо ёсць хлопец. Стэн Уокер. Ніхто ў камандзе Федэрыка не здагадваецца, што ён у мяне на заробку».
  «Добра». А потым яна выклала свой план.
  Уокер, CI, звярнуўся да Брэдлі Рэйнальдса з прапановай знішчыць Федэрыка. Паколькі гэтага чалавека аказалася вельмі складана злавіць, Уокер выказаў здагадку, што, магчыма, аўтар, які яму падабаецца, Алан Сейболд, можа прыдумаць змову, каб яго знішчыць.
  Як і ва ўсіх яе кнігах, Дэй даследавала Федэрыка і падзялілася адпаведнай інфармацыяй з Уокерам. Ён, у сваю чаргу, сядзе з паліцэйскімі і Сейболдам і карміць іх выбранымі фактамі, якія, як яна спадзявалася, натхняць аўтара прыдумаць змову, каб злавіць чалавека. Яна палічыла, што выкарыстанне сына, Рэйна, было добрым падыходам, бо Сейболд напісаў жартаўлівы раман пра бацьку, які ахвяраваў сабой дзеля свайго дзіцяці. І, як аказалася, аўтар пайшоў менавіта так.
  Што да Рэйнольдса, то ў Дэя таксама была ідэя. Значна прасцей, чым афёра Федэрыка. Уокер сказаў Рэйнальдсу, што купля наркотыкаў была на паўмільёна долараў больш, чым было на самой справе. Калі наяўныя былі канфіскаваныя, аказалася, што гэта 1,5 мільёна долараў, а не 2 мільёны долараў, пра якія паведамляў Уокер. Служба ўнутраных спраў атрымала ананімную інфармацыю аб тым, што Рэйнальдс планаваў скрасці 500 тысяч долараў. Дэтэктыў унутраных спраў арганізаваў аперацыю, каб высветліць гэта, выкарыстоўваючы Сейболда, якому Рэйнальдс давяраў, каб пранікнуць у гараж Рэйнальдса, дзе адзін з людзей Кэлі схаваў паўмільёна з аперацыйнага фонду банды. Келі заявіў, што выдаткі былі добрым інвестыцыямі ў бізнес.
  І, так, абодва сюжэты спрацавалі як шарм.
  Такім чынам, тост паміж Келі і Дэй. . . і святочны абед, які ў той вечар гатавала яго жонка.
  Гангстэр сказаў ёй: «Я чуў, што Сейболд знік».
  «Я таксама гэта чуў».
  «Нельга вінаваціць яго. Яго імя было ў навінах, вы ведаеце, паведамляючы, што ён быў тым, хто збіў Федэрыка.
  - У навінах, - паўтарыў Дэйе рассеяна. «Гэта была няўдача. Федэрыка ў турме. Так і Анхель Рамас. Але ў іх ёсць сябры звонку. Я мяркую, што многія з іх хацелі б наведаць Сейболда».
  «Магчыма, некаторыя сябры Рэйнальдса таксама».
  Некалькі хвілін яны моўчкі пацягвалі напоі.
  Кэлі сказаў: «Цікава, як рэпарцёры даведаліся пра яго».
  «Хм», - адказала яна. «Дзіва».
  Кэлі сказаў: «Мяркую, яму давядзецца кінуць пісаць».
  Мэгі Дэй на імгненне задумалася. Яна паціснула плячыма. «Напэўна. Але, шчыра кажучы, вялікай страты для свету літаратуры няма. Бачыце, у Алана Сейболда, вядома, ён распавядае даволі добрую гісторыю, да пэўнага моманту. Але яго кнігі заўсёды развальваюцца на апошніх старонках. Ён не мог прыдумаць нечаканы канец, каб выратаваць сваю душу».
  АБ АЎТАРЫ
  
  Фота No Jerry Bauer
  Джэфры Дзівер - былы журналіст, фолк-спявак і адвакат, чые раманы з'яўляліся ў спісах бестселераў па ўсім свеце, у тым ліку ў New York Times , Times of London, італьянскай Corriere della Sera , Sydney Morning Herald і Los Angeles Times . Яго кнігі прадаюцца ў 150 краінах свету і перакладзены на дваццаць пяць моў.
  Аўтар трыццаці дзевяці раманаў, трох зборнікаў апавяданняў і публіцыстычнай юрыдычнай кнігі, а таксама аўтар тэкстаў для альбома кантры-вестэрнаў, ён атрымаў або трапіў у шорт-ліст дзясяткаў узнагарод.
  Яго кніга The Bodies Left Behind была прызнана Раманам года Міжнароднай асацыяцыяй пісьменнікаў трылераў, а яго трылер Лінкальна Рыфмы Разбітае акно і асобны твор Край таксама былі намінаваны на гэтую прэмію, як і нядаўна апублікаванае апавяданне. Ён быў узнагароджаны сталёвым кінжалам Яна Флемінга і кінжалам кароткіх апавяданняў Брытанскай асацыяцыі пісьменнікаў-крыміналістаў, а таксама з'яўляецца лаўрэатам брытанскай прэміі Thumping Good Read Award і прэміі Nero. «Халодны месяц» быў названы «Кнігай года» Асацыяцыяй пісьменнікаў-містыкаў Японіі. Акрамя таго, Японская асацыяцыя прыгодніцкай фантастыкі ўзнагародзіла фільмы «Халодны месяц» і «Карт-бланш» штогадовым Гран-пры. Яго кніга «Пакой забойстваў» была адзначана Кілерам Нэшвілам як «Палітычны трылер года». І яго зборнік апавяданняў « Бяда на душы» таксама быў намінаваны гэтай арганізацыяй на лепшую анталогію.
  Дывер быў узнагароджаны прэміяй за жыццёвыя дасягненні Сусветнай таямнічай канвенцыі Bouchercon і прэміяй Рэйманда Чандлера за жыццёвыя дасягненні ў Італіі. Часопіс Strand таксама ўручыў яму ўзнагароду за жыццёвыя дасягненні.
  Дывер быў намінаваны на сем прэмій Эдгара Амерыканскіх пісьменнікаў-загадак, а таксама на прэміі Энтані, Шэймус і Гумшу. У цяперашні час ён з'яўляецца прэзідэнтам Таямнічых пісьменнікаў Амерыкі.
  Яго аўдыякніга The Starling Project з Альфрэдам Малінай у галоўнай ролі і падрыхтаваная Audible атрымала ўзнагароду Audie Award як лепшая арыгінальная аўдыякніга года ў 2016 годзе.
  Ён удзельнічаў у анталогіях « У кампаніі Шэрлака Холмса» і «Кнігі, за якія трэба памерці» , якая атрымала прэмію Энтані. Кнігі, за якія трэба памерці, таксама нядаўна выйгралі Агату.
  Апошнія раманы Дзівера: « Гадзіна пахавання» ; Сталёвы пацалунак ; раман Лінкальна Рыфма, Солитьюд-Крык ; трылер Кэтрын Дэнс; і Кастрычніцкі спіс , трылер, расказаны ў адваротным кірунку. Для танцавальнага рамана XO Дывер напісаў альбом песень кантры-вестэрн, даступных на iTunes і ў выглядзе кампакт-дыска; да гэтага ён напісаў "Карт-бланш" , раман-працяг пра Джэймса Бонда і міжнародны бэстсэлер №1.
  Па яго кнізе «Дзявочая магіла» быў зняты фільм HBO з Джэймсам Гарнерам і Марлі Мэтлін у галоўных ролях, а яго раман «Збіральнік костак» быў выпушчаны студыяй Universal Pictures з Дэнзелам Вашынгтонам і Анджэлінай Джолі ў галоўных ролях. Lifetime паказаў экранізацыю яго кнігі The Devil's Teardrop . І, так, чуткі праўдзівыя: ён сапраўды з'яўляўся карумпаваным рэпарцёрам у сваёй любімай мыльнай оперы « Як свет круціцца» . Ён нарадзіўся за межамі Чыкага і мае ступень бакалаўра журналістыкі ва Універсітэце Місуры і ступень юрыста ва Універсітэце Фордхэма. Чытачы могуць наведаць яго сайт www.jefferydeaver.com .
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"