Дивер Джеффри : другие произведения.

Прыдарожныя крыжы (Кэтрын Дэнс, №2)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  Вокладка
  Заўвага аўтара
  Частка 1: панядзелак
  Раздзел 1
  Частка 2: аўторак
  Раздзел 2
  Раздзел 3
  Раздзел 4
  Раздзел 5
  Глава 6
  РАЗДЗЕЛ 7
  Раздзел 8
  Раздзел 9
  Раздзел 10
  Раздзел 11
  Раздзел 12
  Раздзел 13
  Раздзел 14
  Раздзел 15
  Раздзел 16
  Частка 3: серада
  Раздзел 17
  Раздзел 18
  Раздзел 19
  Раздзел 20
  Раздзел 21
  Глава 22
  Раздзел 23
  Раздзел 24
  Частка 4: чацвер
  Раздзел 25
  Раздзел 26
  Глава 27
  Раздзел 28
  Глава 29
  РАЗДЗЕЛ 30
  Раздзел 31
  Глава 32
  Кіраўнік 33
  Раздзел 34
  Раздзел 35
  Раздзел 36
  Кіраўнік 37
  Кіраўнік 38
  Кіраўнік 39
  Частка 5: Пятніца
  Раздзел 40
  Глава 41
  Глава 42
  Кіраўнік 43
  Раздзел 44
  Раздзел 45
  Раздзел 46
  Глава 47
  Падзяка
  Урывак з фільма «Палаючы дрот».
  Пра Джэфры Дывера
  Аўтарскае права
  
   Следчы агент, які пераследваў жахліва няўлоўнага забойцу — і штурмаваў нацыянальныя спісы бестселераў — у « Спячай ляльцы», Кэтрын Дэнс вяртаецца ў новым блокбастары ад «геніяльна падступнага» ( Людзі ) Джэфры Дывера!
  ПРЫДАРОЖНЫЯ КРЫЖЫ
  Выбраны як гарачы летні трылер на TheDailyBeast.com!
  « Прыдарожныя крыжы - гэта захапляльная гісторыя, напоўненая запамінальнымі героямі. Не дзіўна. Джэфры Дывер - вялікі майстар трылера, які цікае гадзіннік».
  аўтар бэстсэлера № 1 New York Times « 206 Bones».
  «Тэхнападкаваны Дывер занадта вялікі майстар гульняў, каб лаяць каго-небудзь яшчэ за празмерную гульню, і ў некаторых бліскучых сюжэтных манеўрах ён супрацьстаіць кожнаму папярэджанню аб ваяўнічых блогерах і геймерах са шклянымі вачыма, даючы аргументаваныя аргументы ў сваю абарону. . . . Як і ў яго лепшых гульцоў, у яго адзін з тых розумаў, якія любяць галаваломкі, якім проста нельга давяраць».
  —Мэрылін Стасіо, The New York Times
  «Экспертная і падступная змова. . . . [] Поўны сюрпрызаў раман Кэтрын Дэнс».
  — Publishers Weekly
  «Дзівер астудзіў свет сацыяльных сетак і блогаў. . . . Такая доза рэалізму дадае свежасці, сучаснасці. . . . Складаныя павароты сюжэта. . . . Ідэальная кніга для ціхага летняга поўдня, калі невялікая рэлаксацыя - натуральна, суправаджаецца штуршком невядомасці - гэта парадак дня».
  — Дэвід Мантгомеры, TheDailyBeast.com
  Гэта назва таксама даступная ў Simon & Schuster Audio
   «Разумная і закручаная гісторыя. . . . Вэб-сайты, згаданыя паўсюль, з'яўляюцца сапраўднымі жывымі спасылкамі і дадаюць весялосці. . . . [Серыял з] неабмежаваным патэнцыялам».
  — Бібліятэчны часопіс
  «Шчыльна пабудаваны, напружаны. . . . Дывер, мабыць, больш, чым любы іншы аўтар крымінальных артыкулаў, здольны падмануць нават самых дасведчаных чытачоў сваімі паваротамі пад прамым вуглом. . . . Выдатны ўваход у серыю, якая абяцае стаць такой жа папулярнай, як яго раманы пра Лінкальна Рыфма».
  — Спіс кніг
  Абавязкова прачытайце першы раман Кэтрын Дэнс — ашаламляльны бэстсэлер New York Times
  СПЯЦЬ ЛЯЛЬКА
  «[] Трылер з заблытаным сюжэтам. . . . Асляпляльнае разумовае спаборніцтва».
  —Мэрылін Стасіо, The New York Times
  «Пагоня працягваецца, як і сюрпрызы».
  — Пчала Сакрамэнта
  Таксама ад Джэфэры Дзівера — акуніцеся ў яго вядомы бэстсэлер
  ЦЕЛЫ, ПАКІНУЛЫЯ
  Лаўрэат прэміі Міжнароднай арганізацыі пісьменнікаў трылераў «Лепшы раман года» 2009 года
  « Тур дэ сілы . . . . Саспенс ніколі не спыняецца. . . . У Дзівера няма канкурэнтаў у сферы хітрых паваротаў сюжэта».
  — Агляды Кіркуса
  «Тэмп надзвычайны, напружанне няўмольнае. . . .”
  — The Guardian (Вялікабрытанія)
  «Дывер такі добры лялькавод, што прымушае нас верыць ва ўсё, што ён хоча, каб мы верылі. . . не сказаўшы нам ніводнай хлусні. . . . Толькі калі мы прайшлі больш за палову кнігі, мы нават пачынаем падазраваць, што маглі зрабіць некаторыя небяспечныя памылкі. . . але да таго часу ўжо занадта позна, і мы цалкам у міласці Дывера».
  — Кніжны спіс (агляд з зоркамі)
  «Імчыцца з хуткасцю 100 міль у гадзіну. . . Чытанне на краі сядзення».
  — Sunday Express (Вялікабрытанія), 4 зоркі
  «Ён прымушае герояў жыць і дыхаць. . . . Прачытайце гэта, і ніводная вясковая прагулка ўжо не будзе ранейшай».
  — Daily Express (Вялікабрытанія)
  «Не проста зараджанае адрэналінам паляванне, але гульня ў падман і шматразовыя перакрыжаванні, якія прымушаюць чытача здагадвацца аж да апошняй старонкі».
  — The Times (Лондан)
  Джэфры Дывер «распальвае нашу параною» ( Entertainment Weekly ) ашаламляльным бэстсэлерам аб крадзяжы асабістых дадзеных з удзелам следчага Лінкальна Райма
  РАЗБІТАЕ ВАКНО
  «Клёпкі. . . . Гэта адзін страшны раман. Усё ў ім здаецца такім жа праўдападобным і лёгкім, як купля кашалька на eBay».
  — The Globe and Mail (Таронта)
  «Для нерваў. . . Оруэлаўскі кашмар».
  — The New York Times
  «Страшна, страшна. . . . Тое, што Дывер паказвае пра інтэлектуальны аналіз дадзеных, выклікае жах».
  — Навіны кампаніі San Jose Mercury
  Дзякуй за набыццё гэтай электроннай кнігі Simon & Schuster.
  
  Далучайцеся да нашага спісу рассылкі і атрымлівайце навіны аб новых выпусках, прапановах, бонусным кантэнте і іншых выдатных кнігах ад Simon & Schuster.
  КЛІКНІЦЕ ТУТ , КАБ ЗАРЭГІСТРАВАЦЦА​​​​​
  або наведайце нас у Інтэрнэце, каб зарэгістравацца на
  eBookNews.SimonandSchuster.com
  
   Змест
  Частка 1: панядзелак
  Раздзел 1
  Частка 2: аўторак
  Раздзел 2
  Раздзел 3
  Раздзел 4
  Раздзел 5
  Глава 6
  РАЗДЗЕЛ 7
  Раздзел 8
  Раздзел 9
  Раздзел 10
  Раздзел 11
  Раздзел 12
  Раздзел 13
  Раздзел 14
  Раздзел 15
  Раздзел 16
  Частка 3: серада
  Раздзел 17
  Раздзел 18
  Раздзел 19
  Раздзел 20
  Раздзел 21
  Глава 22
  Раздзел 23
  Раздзел 24
  Частка 4: чацвер
  Раздзел 25
  Раздзел 26
  Глава 27
  Раздзел 28
  Глава 29
  РАЗДЗЕЛ 30
  Раздзел 31
  Глава 32
  Кіраўнік 33
  Раздзел 34
  Раздзел 35
  Раздзел 36
  Кіраўнік 37
  Кіраўнік 38
  Кіраўнік 39
  Частка 5: Пятніца
  Раздзел 40
  Глава 41
  Глава 42
  Кіраўнік 43
  Раздзел 44
  Раздзел 45
  Раздзел 46
  Глава 47
  Падзяка
  Урывак з фільма «Палаючы дрот».
  Пра Джэфры Дывера
   Заўвага аўтара
  Адной з тэм гэтага рамана з'яўляецца сціранне мяжы паміж «сінтэтычным светам» — анлайн-жыццем — і рэальным светам. Адпаведна, калі вы сутыкнецеся з адрасам вэб-сайта на наступных старонках, вы можаце ўвесці яго ў свой браўзер і пайсці туды, куды вас прывядзе. Вам не спатрэбіцца тое, што змяшчаецца на гэтых сайтах, каб атрымаць асалоду ад рамана, але вы можаце проста знайсці некалькі дадатковых падказак, якія дапамогуць вам разгадаць таямніцу. Вас таксама можа проста зацікавіць або занепакоіць тое, што вы там знойдзеце.
   Інтэрнэт і яго культ ананімнасці забяспечваюць своеасаблівы імунітэт для тых, хто хоча сказаць што-небудзь пра каго-небудзь яшчэ, і ў гэтым сэнсе было б цяжка прыдумаць больш маральна дэфармаванае выкарыстанне канцэпцыі свабоды слова.
  — Р ІЧАРД Б ЭРНШТЭЙН
  ІН НОВЫЯ ЧАСЫ​​​​​
   ПАНЯДЗЕЛАК
  
   Раздзел 1
  НЕДАСТО́ЎНА прым .
  Каліфарнійскі дарожна-патрульны паліцэйскі, малады з жоўтымі шчаціністымі валасамі пад хрумсткім капелюшом, прыжмурыўся праз лабавое шкло свайго паліцэйскага перахопніка Crown Victoria Police Interceptor, калі ён рухаўся на поўдзень па шашы 1 у Мантэрэі. Выдмы справа, сціплая камерцыйная плошча злева.
  Нешта было не на месцы. Што?
  Накіроўваючыся дадому ў 17:00 пасля заканчэння экскурсіі, ён аглядаў дарогу. Дэсантнік не выпісваў тут шмат білетаў, пакідаючы гэта павятовым намеснікам — з прафесійнай ветлівасці, — але ён час ад часу падсвечваў каго-небудзь у нямецкай ці італьянскай машыне, калі быў у настроі, і гэта быў той маршрут, якім ён часта ехаў дадому. у гэты час сутак, так што ён добра ведаў шашу.
  Там. . . гэта было ўсё. Нешта маляўнічае за чвэрць мілі наперадзе стаяла ля дарогі ля падножжа аднаго з пясчаных пагоркаў, якія закрывалі від на заліў Мантэрэй.
  Што б гэта магло быць?
  Ён стукнуўся па лёгкай штанзе — пратаколе — і перацягнуўся на правае плячо. Ён прыпаркаваўся, павярнуўшы капот Форда налева, насустрач руху, так што перавярнуў адпіхнуў машыну ад яго, а не праз яго, і вылез. Адразу за плячом у пясок быў уваткнуты крыж — прыдарожны помнік. Ён быў каля васемнаццаці дзюймаў у вышыню і быў самаробны, скручаны з цёмных, абламаных галін, звязаных дротам, як гэта выкарыстоўваюць фларысты. Цёмна-чырвоныя ружы ляжалі ў пырскавым букеце ў падножжа. У цэнтры быў кардонны дыск, на якім сінімі чарніламі была напісана дата аварыі. Ні спераду, ні ззаду імёнаў не было.
  Афіцыйна гэтыя мемарыялы ахвярам дарожна-транспартных здарэнняў не рэкамендаваліся, бо людзі час ад часу атрымлівалі траўмы, нават забівалі, ставячы крыжы, пакідаючы кветкі ці пудзілы.
  Звычайна памінкі былі з густам і шчымлівасцю. Гэты быў жудасны.
  Аднак дзіўна было тое, што ён не мог успомніць ніякіх здарэнняў. Фактычна гэта быў адзін з самых бяспечных участкаў шашы 1 у Каліфорніі. Дарога ператвараецца ў паласу перашкод на поўдзень ад Кармела, як тое месца сапраўды сумнай аварыі некалькі тыдняў таму: дзве дзяўчыны загінулі, вяртаючыся з выпускнога вечара. Але тут шаша мела тры палосы і ў асноўным прамая, з часам лянівымі паваротамі праз старыя тэрыторыі Форт-Орд, цяпер каледж, і гандлёвыя раёны.
  Вайсковы думаў аб тым, каб зняць крыж, але плакальшчыкі маглі вярнуцца, каб пакінуць яшчэ адзін і зноў падвергнуць сябе небяспецы. Лепш проста пакінуць. Дзеля цікаўнасці раніцай ён праверыцца ў свайго сяржанта і даведаецца, што здарылася. Ён вярнуўся да сваёй машыны, кінуў капялюш на сядзенне і пацёр парэз. Ён вярнуўся ў затор, больш не думаў пра аварыі на дарогах. Ён думаў аб што яго жонка будзе рыхтаваць на вячэру, пра тое, каб потым адвесці дзяцей у басейн.
  А калі яго брат прыязджаў у горад? Ён паглядзеў на акенца даты на гадзінніку. Ён нахмурыўся. Гэта было правільна? Погляд на яго мабільны тэлефон пацвердзіў, што так, сёння 25 чэрвеня.
  Гэта было цікава. Той, хто пакінуў прыдарожны крыж, зрабіў памылку. Ён памятаў, што на кардонным дыску груба напісана дата: 26 чэрвеня, аўторак, заўтра.
  Можа быць, бедныя тужлівыя, якія пакінулі мемарыял, былі настолькі засмучаныя, што памыліліся датай.
  Потым выявы жудаснага крыжа зніклі, хоць і не зніклі цалкам, і, калі афіцэр накіраваўся па шашы дадому, ён ехаў крыху асцярожней.
   АЎТОРАК
  
   Раздзел 2
  СЛАБОЕ СВЯТЛО - святло прывіда, бледна-зялёнае - танцавала проста па-за яе дасяжнасцю.
  Калі б яна толькі магла дабрацца да гэтага.
  Калі б яна толькі магла дабрацца да прывіда, яна была б у бяспецы.
  Святло, якое лунала ў цемры ў багажніку аўтамабіля, здзекліва боўталася над яе ступнямі, якія былі злеплены скотчам, як і рукі.
  Прывід . . .
  Яшчэ адзін кавалак стужкі быў наклеены на яе рот, і яна ўдыхала носам затхлае паветра, размяркоўваючы яго, быццам багажнік яе Камры змяшчаў толькі столькі.
  Балючы ўдар, калі машына наехала на выбоіну. Яна выдала кароткі, прыглушаны крык.
  Іншыя намёкі святла часам урываліся: цьмянае чырвонае свячэнне, калі ён націснуў на тормаз, сігнал павароту. Няма іншага асвятлення звонку; гадзіна была каля першай гадзіны ночы
  Люмінесцэнтны прывід хістаўся ўзад і ўперад. Гэта была аварыйная развязка багажніка: ручка, якая свеціцца ў цемры, упрыгожана камічнай выявай чалавека, які ўцякае з машыны.
  Але ён заставаўся недаступным для яе ног.
  Тэмі Фостэр прымусіла плач спыніцца. The рыданні пачаліся адразу пасля таго, як зламыснік падышоў да яе ззаду на цяністай стаянцы клуба, прыляпіў ёй скотч да рота, заклеіў рукі за спіну і запіхнуў у багажнік. Ён звязаў ёй і ногі.
  Застыўшы ў паніцы, семнаццацігадовы хлопец падумаў: ён не хоча, каб я яго бачыў. Гэта добра. Ён не хоча мяне забіваць.
  Ён проста хоча мяне напалохаць.
  Яна агледзела ствол, заўважыўшы вісячага прывіда. Яна паспрабавала схапіць яго нагамі, але ён выслізнуў з-пад чаравікаў. Тэмі была ў добрай форме, займалася футболам і чырлідынгам. Але з-за нязручнага кута яна магла трымаць ногі паднятымі толькі некалькі секунд.
  Прывід пазбягаў яе.
  Машына цягнулася. З кожным ярдам яна адчувала ўсё большы адчай. Тэмі Фостэр зноў заплакала.
  Не трэба, не трэба! Заткне нос, захлынешся.
  Яна прымусіла сябе спыніцца.
  Яна павінна была быць дома апоўначы. Яе б не хапала яе маці — калі б яна не сядзела п'яная на канапе, раз'юшаная з-за нейкай праблемы са сваім апошнім хлопцам.
  Сумавала па сястры, калі дзяўчына не была ў інтэрнэце або па тэлефоне. Што яна, вядома, і была.
  Лязг.
  Той самы гук, што і раней: стук металу, калі ён нешта грузіў на задняе сядзенне.
  Яна ўспомніла некалькі страшных фільмаў, якія глядзела. Грубыя, агідныя. Катаванні, забойствы. З удзелам інструментаў.
   Не думай пра гэта. Тэмі засяродзілася на звісаючым зялёным прывіде багажніка.
  І пачуў новы гук. Мора.
  Нарэшце яны спыніліся, і ён заглушыў рухавік.
  Святло патухла.
  Машына загайдалася, калі ён перамясціўся на вадзіцельскім сядзенні. Чым ён займаўся? Цяпер яна пачула побач гартаннае карканне цюленяў. Яны былі на пляжы, які ў гэты час ночы, тут, быў бы зусім бязлюдным.
  Адны з дзвярэй аўтамабіля адчыніліся і зачыніліся. І адчынілася другая. Зноў ляск металу з задняга сядзення.
  Катаванні . . . інструменты.
  Дзверы зачыніліся, моцна.
  І Тэмі Фостэр зламалася. Яна расплылася ў рыданнях, з усіх сіл уцягнуўшы яшчэ больш мярзотнага паветра. «Не, калі ласка, калі ласка!» - закрычала яна, хоць словы прасочваліся праз стужку і гучалі як бы стогн.
  Тэмі пачала праглядваць кожную малітву, якую магла ўспомніць, пакуль яна чакала пстрычкі ствала.
  Мора разбілася. Цюлені загудзелі.
  Яна збіралася памерці.
  «Мама».
  Але потым. . . нічога.
  Багажнік не лопнуў, дзверы машыны не адчыніліся, яна не пачула крокаў, якія набліжаліся. Праз тры хвіліны яна ўтаймавала плач. Паніка паменшылася.
  Прайшло пяць хвілін, а ён так і не адчыніў багажнік.
  дзесяць.
   Тэмі слаба засмяялася.
  Гэта быў проста спалох. Ён не збіраўся ні забіваць яе, ні гвалціць. Гэта быў розыгрыш.
  Яна сапраўды ўсміхалася пад стужкай, калі машына ледзь-ледзь пахіснулася. Яе ўсмешка згасла. Camry зноў загайдалася, мяккае штурханне-цяганне, хоць і мацнейшае, чым у першы раз. Яна пачула ўсплёск і адчула дрыготку. Тэмі ведала, што акіянская хваля ўдарыла па пярэдняй частцы машыны.
  Божа мой, не! Ён пакінуў машыну на пляжы, калі надыходзіць прыліў!
  Машына асела ў пяску, так як акіян падарваў шыны.
  не! Адным з яе самых страшных страхаў было ўтапленне. І затрымацца ў такой абмежаванай прасторы. . . гэта было неймаверна. Тэмі пачала біць нагамі па вечку багажніка.
  Але чуць, вядома, не было каму, акрамя цюленяў.
  Цяпер вада моцна хлюпала па баках Таёты.
  Прывід . . .
  Нейкім чынам ёй прыйшлося пацягнуць за рычаг адключэння багажніка. Яна скінула чаравікі і паспрабавала яшчэ раз, моцна прыціскаючыся галавой да дывана, пакутліва падымаючы ногі ў бок свеціцца цягі. Яна ўзяла іх з абодвух бакоў, моцна націснула, мышцы яе жывата дрыжалі.
  зараз!
  Скурчыўшы ногі, яна спусціла прывіда ўніз.
  Дзвінка.
  Так! Гэта спрацавала!
  Але потым яна застагнала ад жаху. Цяга адышла ў яе ногі, не адчыняючы багажнік. Яна глядзела на зялёны прывід, які ляжаў побач. Напэўна, ён перарэзаў дрот! Пасля таго, як ён кінуў яе ў багажнік, ён парэзаў яго. Выцягванне фіксатара боўталася ў вушыне, больш не злучанае з тросам зашчапкі.
  Яна трапіла ў пастку.
  Калі ласка, хто-небудзь, зноў малілася Тэмі. Да Бога, да мінака, нават да яе выкрадальніка, які можа аказаць ёй літасць.
  Але адзіным адказам было абыякавае булькатанне салёнай вады, якая пачала прасочвацца ў ствол.
  THE PENINSULA GARDEN схаваны каля шашы 68 — шаноўнага маршруту, які ўяўляе сабой дыяраму даўжынёй у дваццаць міль «Шматлікія абліччы акругі Мантэрэй». Дарога звіваецца на захад ад нацыянальнага салатніка — Салінаса — і агінае зялёныя райскія пашы, пышную іпадром Лагуна-Сека, паселішчы карпаратыўных офісаў, потым пыльны Мантэрэй і напоўнены соснамі і цыкутай Пасіфік Гроў. Нарэшце, шаша пакідае тых кіроўцаў, прынамсі, тых, хто імкнецца ісці па ўсім комплексе ад пачатку да канца, на легендарнай Семнаццатай мілі Драйв - месцы для звычайнага тут: людзей з грашыма.
  - Нядрэнна, - сказаў Майкл О'Ніл Кэтрын Дэнс, калі яны вылазілі з яго машыны.
  Праз вузкія акуляры ў шэрай аправе жанчына аглядала галоўную ложу ў іспанскім і дэко стылі і паўдзясятка прылеглых будынкаў. Карчма была шыкоўнай, хоць і трохі паношанай і запыленай на манжэтах. «Прыемна. Мне падабаецца».
  Пакуль яны стаялі, разглядаючы гатэль з аддаленым відам на Ціхі акіян, Дэнс, эксперт у кінезіцы, мове цела, спрабаваў прачытаць О'Ніла. Старшы намеснік у офісе шэрыфа акругі Мантэрэй Следчаму аддзелу было складана аналізаваць. Мацна складзены чалавек, гадоў сарака, з чырвонымі валасамі, быў спакойным, але ціхім, калі не ведаў цябе. Ужо тады ён быў ашчадны ў жэстах і выразах. Кінэзічна ён не аддаў шмат.
  Аднак у дадзены момант яна чытала, што ён зусім не нерваваўся, нягледзячы на характар іхняй паездкі сюды.
  Яна, наадварот, была.
  Кэтрын Дэнс, падцягнутая жанчына гадоў трыццаці, сёння насіла свае цёмна-русыя валасы, як яна часта рабіла, у французскую касу, хвост з пёрамі быў перавязаны ярка-блакітнай стужкай, якую яе дачка абрала той раніцай і завязала ў акуратны бант. Дэнс была ў доўгай чорнай спадніцы ў складкі і пінжаку ў тон паверх белай блузкі. Чорныя ботильоны на двухцалевых абцасах — абутак, якім яна захаплялася некалькі месяцаў, але магла адмовіцца ад пакупкі толькі да таго часу, пакуль яны не паступілі ў продаж.
  О'Ніл быў у адной з трох-чатырох цывільных формаў: штаны-чынос і блакітная кашуля, без гальштука. Ягоны пінжак быў цёмна-сіні, у бляклую клетку.
  Швейцар, вясёлы лацінаамерыканец, паглядзеў на іх з выразам твару, які казаў: «Вы, здаецца, добрая пара». «Сардэчна запрашаем. Спадзяюся, вам спадабаецца ваш адпачынак». Ён адчыніў ім дзверы.
  Дэнс няўпэўнена ўсміхнуўся О'Нілу, і яны пайшлі праз ветраны калідор да стойкі рэгістрацыі.
  АД ГАЛОЎНАГА корпуса яны віліся па гасцінічным комплексе, шукаючы нумар.
  «Ніколі не думаў, што такое здарыцца», — сказаў ёй О'Ніл.
  Танец выдаў слабы смех. Ёй было весела ўсвядоміць што яе позірк час ад часу слізгаў па дзвярах і вокнах. Гэта была кінезічная рэакцыя, якая азначала, што суб'ект падсвядома думаў пра спосабы выратавання - гэта значыць, адчуваў стрэс.
  "Глядзі", - сказала яна, паказваючы на яшчэ адзін басейн. На месцы, здавалася, было чатыры.
  «Як Дыснэйлэнд для дарослых. Я чую, што шмат рок-музыкаў тут застаюцца».
  «Сапраўды?» Яна нахмурылася.
  "Што не так?"
  «Гэта толькі адна гісторыя. Не так весела быць забітымі камянямі і выкідваць тэлевізары і мэблю з акна».
  - Гэта Кармэл, - паказаў О'Ніл. «Самае дзікае, што яны тут дамагліся, — гэта выкінуць другасную сыравіну ў смецце».
  Дэнс думаў аб вяртанні, але маўчаў. Сцёбы яшчэ больш нервавалі яе.
  Яна спынілася каля пальмы з лісцем, падобным да вострай зброі. "Дзе мы?"
  Дэпутат паглядзеў на паперку, зарыентаваўся і паказаў на адзін з будынкаў ззаду. «Там».
  О'Ніл і Дэнс спыніліся каля дзвярэй. Ён выдыхнуў і падняў брыво. «Мяркую, гэта ўсё».
  Дэнс засмяяўся. «Я адчуваю сябе падлеткам».
  Дэпутат пастукаў.
  Пасля кароткай паўзы дзверы адчыніліся, паказаўшы вузкага мужчыну, каля пяцідзесяці, апрануты ў цёмныя штаны, белую кашулю і паласаты гальштук.
  «Майкл, Кэтрын. Своечасова. Заходзьце».
  ЭРНЕСТ СЕЙБОЛД, кар'ерны акруговы пракурор акругі Лос-Анджэлес, кіўнуў ім у пакой. Унутры побач з яе трохлапым сядзеў судовы рэпарцёр дыктант машына. Яшчэ адна маладая жанчына паднялася і прывітала прыбылых. Яна была, сказаў Сейболд, яго памочнікам з Лос-Анджэлеса
  Раней у гэтым месяцы Дэнс і О'Ніл вялі справу ў Мантэрэі - асуджаны лідар секты і забойца Дэніэл Пэл збег з турмы і застаўся на паўвостраве, нацэльваючы на больш ахвяр. Адзін з фігурантаў справы аказаўся зусім іншым чалавекам, якім лічылі Дэнс і яе таварышы па службе. Наступствамі гэтага стала яшчэ адно забойства.
  Дэнс катэгарычна хацеў пераследваць злачынцу. Але быў вялікі ціск, каб не працягваць - з боку некаторых вельмі магутных арганізацый. Аднак Дэнс не прыняла адказу "не", і хаця пракурор Мантэрэя адмовіўся весці справу, яна і О'Ніл даведаліся, што злачынец забіў раней - у Лос-Анджэлесе. Акруговы пракурор Сейболд, які рэгулярна супрацоўнічаў з арганізацыяй Дэнса, Каліфарнійскім бюро расследаванняў, і быў сябрам Дэнса, пагадзіўся прад'явіць абвінавачанне ў Лос-Анджэлесе
  Некалькі сведак, аднак, былі ў раёне Мантэрэя, у тым ліку Дэнс і О'Ніл, і таму Сейболд прыехаў сюды на дзень, каб узяць паказанні. Падпольны характар сустрэчы быў абумоўлены сувязямі і рэпутацыяй злачынцы. Фактычна, пакуль яны нават не называлі сапраўднае імя забойцы. Справа была вядома ўнутры як Народ супраць Дж. Доу.
  Калі яны сядзелі, Сейболд сказаў: «У нас могуць быць праблемы, я павінен вам сказаць».
  Матылькі, якія Дэнс адчуваў раней — што нешта пойдзе не так і справа сарвецца з каляіны — вярнуліся.
   Пракурор працягнуў: «Абарона хадайнічала аб звальненні на падставе імунітэту. Шчыра кажучы, я не магу сказаць вам, якія шанцы на поспех. Паседжанне прызначана на паслязаўтра».
  Дэнс заплюшчыла вочы. «Не». Побач з ёй О'Ніл выдыхнуў у гневе.
  Уся гэтая праца. . .
  «Калі ён уцячэ», — падумаў Дэнс. . . але потым зразумела, што ёй няма чаго дадаць да гэтага, акрамя: калі ён уцячэ, я прайграю.
  Яна адчула, што ў яе дрыжаць сківіцы.
  Але Сейболд сказаў: «У мяне ёсць каманда, якая рыхтуе адказ. Яны добрыя. Лепшы ў офісе».
  - Усё, што трэба, Эрні, - сказаў Дэнс. «Я хачу яго. Я вельмі хачу яго ".
  «Шмат хто так робіць, Кэтрын. Мы зробім усё, што ад нас залежыць».
  Калі ён уцячэ. . .
  «Але я хачу дзейнічаць так, быццам мы збіраемся перамагчы». Ён сказаў гэта ўпэўнена, што некалькі супакоіла Дэнса. Яны пачалі, Сейболд задаваў дзесяткі пытанняў аб злачынстве - сведкамі чаго былі Дэнс і О'Ніл і доказах па справе.
  Сейболд быў дасведчаным пракурорам і ведаў, што робіць. Пасля гадзіны інтэрв'ю з імі абодвума жылы мужчына сядзеў і сказаў, што пакуль з яго хопіць. Неўзабаве ён чакаў яшчэ аднаго сведку — мясцовага паліцэйскага, — які таксама пагадзіўся даць паказанні.
  Яны падзякавалі пракурору, які пагадзіўся выклікаць іх у той момант, калі суддзя вынес рашэнне на паседжанні аб недатыкальнасці.
  Калі Дэнс і О'Ніл вярнуліся ў вестыбюль, ён затармазіў, нахмурыўшыся.
  "Што?" — спытала яна.
  «Давайце пагуляем у хукі».
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  Ён кіўнуў на прыгожы рэстаран у садзе з відам на каньён з морам. «Яшчэ рана. Калі апошні раз нехта ў белай форме прыносіў вам яйкі Бенедыкт?»
  Танец лічыцца. «Які зноў год?»
  Ён усміхнуўся. "Давай. Мы не будзем так спазняцца».
  Погляд на гадзіннік. «Я не ведаю». Кэтрын Дэнс не гуляла ў хуліган у школе, а тым больш у якасці старэйшага агента CBI.
  Тады яна сказала сабе: чаму ты вагаешся? Вы любіце кампанію Майкла, вы практычна не праводзіце з ім прастою.
  «Ты паспрачаешся». Зноў адчуваю сябе падлеткам, праўда, цяпер у добрым сэнсе.
  Яны сядзелі адзін побач з адным на банкетцы каля краю палубы, з відам на пагоркі. Выйшла ранняе сонца, і была ясная, сьвежая чэрвеньская раніца.
  Афіцыянт — не ў поўнай форме, але ў адпаведна накрухмаленай белай кашулі — прынёс ім меню і наліў кавы. Позірк Дэнса кінуўся на старонку, на якой рэстаран хваліўся сваімі знакамітымі мімозамі. Ні ў якім разе, падумала яна і, падняўшы вочы, убачыла, што О'Ніл разглядае сапраўды такі ж прадмет.
  Яны засмяяліся.
  «Калі мы прыедзем у Лос-Анджэлес на пасяджэнне вялікага журы або на суд, — сказаў ён, — тады вып’ем шампанскага».
  "Даволі справядліва."
  Менавіта тады тэлефон О'Ніла затрэшчаў. Ён зірнуў на АОН. Дэнс адразу заўважыў, што мова яго цела змянілася — плечы крыху вышэй, рукі бліжэй да цела, вочы сфакусаваныя толькі за экранам.
  Яна ведала, ад каго быў званок, яшчэ да таго, як ён сказаў радасна: «Прывітанне, дарагі».
  З размовы з жонкай Эн, прафесійным фатографам, Дэнс зрабіў выснову, што нечакана нечакана прыйшла камандзіроўка, і яна ўдакладняе ў мужа яго графік.
  Нарэшце О'Ніл адключыўся, і яны некаторы час сядзелі моўчкі, пакуль атмасфера наладжвалася і яны глядзелі ў меню.
  «Так, — абвясціў ён, — яйкі Бенедыкт».
  Яна збіралася паесці таго ж і паглядзела на афіцыянта. Але потым яе тэлефон завібраваў. Яна зірнула на тэкставае паведамленне, нахмурылася, потым прачытала яго зноў, усведамляючы, што арыентацыя яе ўласнага цела хутка мяняецца. Пульс пачашчаецца, плечы паднятыя, нагамі пастукваюць па падлозе.
  Дэнс уздыхнула, і яе жэст, звернуты да афіцыянта, змяніўся з ветлівага паклікання на імітацыю падпісання чэка.
   Раздзел 3
  -кватэра КАЛІФОРНІЙСКАГА БЮРО расследаванняў знаходзіцца ў несамавітым сучасным будынку, ідэнтычным будынку суседніх страхавых кампаній і кансалтынгавых фірмаў па праграмным забеспячэнні, усё акуратна схаванае за пагоркамі і ўпрыгожанае вычварнай расліннасцю Цэнтральнага ўзбярэжжа Каліфорніі.
  Установа знаходзілася недалёка ад Peninsula Garden, і Дэнс і О'Ніл прыбылі з гатэля менш чым за дзесяць хвілін, звяртаючы ўвагу на дарожны рух, але не на чырвонае святло і знакі прыпынку.
  Вылезшы з машыны, Дэнс перакінула кашалёк на плячо і падняла сваю выпуклую сумку для кампутара, якую яе дачка назвала «дадаткам да мамінай сумачкі», пасля таго як дзяўчына даведалася, што значыць дадатак , — і яны з О'Нілам зайшлі ў будынак.
  Унутры яны адразу ж накіраваліся туды, дзе, як яна ведала, будзе сабрана яе каманда: у яе офіс, у частцы CBI, вядомай як Крыло Галс, або «GW» — з-за таго, што тут пражывала выключна Дэнс, калега-агент Коні Рамірэс, а таксама іх памочніца Мэрылен Крэсбах і Грэйс Юань, адміністратар CBI, якія падтрымлівалі гудзенне ўсяго будынка як гадзіннік. Назва крыла паходзіць ад няўдалага каментара не менш няўдалага, а цяпер ужо былога, агента CBI, які прыдумаў гэтае абазначэнне, спрабуючы праявіць сваю кемлівасць на спатканні, калі ён аб'язджаў штаб-кватэру.
  Усе ў GW па-ранейшаму спрачаліся, ці знайшоў ён — ці хто-небудзь з яго спатканняў — калі-небудзь усе сродкі жаночай гігіены, якія Дэнс і Рамірэс уклалі ў яго офіс, партфель і машыну.
  Дэнс і О'Ніл павіталі Мэрылен. Вясёлая і незаменная жанчына з лёгкасцю магла весці сямейнае і прафесійнае жыццё сваіх падапечных, не махнуўшы ніводнай са сваіх цёмна нафарбаваных павек. Яна таксама была лепшым пекарам, якога калі-небудзь сустракаў Дэнс. «Добрай раніцы, Мэрылен. Дзе мы?"
  «Прывітанне, Кэтрын. Дапамажыце сабе».
  Дэнс глядзеў вачыма на шакаладнае печыва ў слоіку на стале жанчыны, але не паддаваўся. Яны павінны былі быць біблейскім грахом. О'Ніл, з іншага боку, не супраціўляўся. “Лепшы сняданак, які я еў за апошнія тыдні.”
  Яйкі Бенедыкт . . .
  Мэрылен задаволена засмяялася. «Добра, я зноў патэлефанаваў Чарльзу і пакінуў яшчэ адно паведамленне. Шчыра». Яна ўздыхнула. «Ён не падымаў трубку. TJ і Рэй знаходзяцца ўнутры. О, намеснік О'Ніл, адзін з вашых людзей тут з MCSO.
  «Дзякуй. Ты дарагая».
  У кабінеце Дэнс у крэсле сядзела жылая маладая Ты Джэй Скэнлан. Рыжы агент ускочыў. «Прывітанне, бос. Як прайшло праслухоўванне?»
  Ён меў на ўвазе адклад.
  «Я быў зоркай». Потым яна паведаміла дрэнныя навіны пра слуханні аб імунітэце.
   Агент скрывіўся. Ён таксама ведаў злачынцу і быў амаль гэтак жа непахісны, як і Дэнс, у намеры атрымаць абвінаваўчы прысуд.
  TJ добра спраўляўся са сваёй працай, хоць ён быў самым нетрадыцыйным агентам у праваахоўнай арганізацыі, вядомай сваім традыцыйным падыходам і паводзінамі. Сёння ён быў апрануты ў джынсы, кашулю пола і спартыўнае паліто ў клетку — мадрас, узор на некалькіх выцвілых кашулях у шафе яе бацькі. У TJ быў адзін гальштук, наколькі змог зразумець Дэнс, і гэта была дзіўная мадэль Джэры Гарсія. TJ пакутаваў ад вострай настальгіі па 1960-х гадах. У яго кабінеце весела булькалі дзве лававыя лямпы.
  Дэнс і яго раздзялялі ўсяго некалькі гадоў, але паміж імі была розніца ў пакаленнях. Тым не менш, яны падзейнічалі прафесійна, уключыўшы крыху настаўніка-падапечнага. Нягледзячы на тое, што TJ меў тэндэнцыю працаваць сола, што было супраць зрэнкі ў CBI, ён замяняў пастаяннага партнёра Дэнса — усё яшчэ ў Мексіцы на складаным справа аб экстрадыцыі.
  Ціхі Рэй Каранэа, пачатковец у CBI, быў настолькі супрацьлеглым Ты Джэю Скэнлану, наколькі гэта магчыма. У яго каля дваццаці гадоў, з цёмнымі, задуменнымі рысамі твару, ён сёння насіў шэры касцюм і белую кашулю на худым постаці. Сэрцам ён быў старэйшы за гады, бо быў паліцэйскім у каўбойскім мястэчку Рэно, штат Невада, перш чым пераехаць сюды з жонкай дзеля хворай маці. Каранеа трымаў кубак кавы ў руцэ, на якой паміж вялікім і ўказальным пальцамі быў малюсенькі шнар на Y; гэта было месца, дзе не так шмат гадоў таму жыла банда. Дэнс лічыла яго самым спакойным і засяроджаным з усіх маладых агентаў у офісе, і часам здзіўлялася: толькі для сябе, калі яго дні ў бандзе спрыялі гэтаму.
  Намеснік з офіса шэрыфа акругі Мантэрэй - звычайна ў строі і ў ваеннай форме - прадставіўся і растлумачыў, што здарылася. Мясцовы падлетак быў выкрадзены са стаянкі ў цэнтры горада Мантэрэй, недалёка ад Альварада, рана раніцай. Тэмі Фостэр была звязана і кінута ў багажнік яе ўласнай машыны. Зламыснік адвёз яе на пляж за горадам і пакінуў тануць падчас прыліву.
  Дэнс задрыжаў ад думкі пра тое, як гэта было ляжаць цесна і холадна, калі вада падымалася ў абмежаванай прасторы.
  «Гэта была яе машына?» - спытаў О'Ніл, седзячы на адным з крэслаў Дэнса і качаючыся на задніх ножках - робячы менавіта тое, што Дэнс загадвала не рабіць свайму сыну (яна падазравала, што Уэс навучыўся гэтай практыцы ў О'Ніла). Ногі рыпелі пад яго цяжарам.
  «Гэта так, сэр».
  «Які пляж?»
  «Уніз па ўзбярэжжы, на поўдзень ад Хайлендс».
  «Пакінулі?»
  «Так, нікога побач. Без розуму».
  «Сведкі ў клубе, дзе яе скралі?» — спытаў Дэнс.
  «Адмоўна. І ніякіх камер назірання на паркоўцы».
  Дэнс і О'Ніл прынялі гэта да ўвагі. Яна сказала: «Значыць, яму спатрэбіліся іншыя колы побач з тым месцам, дзе ён пакінуў яе. Або меў саўдзельніка».
  «На месцы злачынства знайшлі сляды на пяску, якія накіроўваліся да шашы. Вышэй за ўзровень прыліву. Але пясок быў рыхлы. Няма ўяўлення пра пратэктар або памер. Але дакладна толькі адзін чалавек».
  О'Ніл спытаў: «І няма прыкмет таго, што машына з'язджае з дарогі, каб забраць яго? Ці схаваны ў кустах побач?»
  «Не, сэр. Нашы знайшлі сляды ад пратэктара ровара, але яны былі на плячы. Магло быць зроблена ў тую ноч, магло быць тыдзень таму. Няма супадзення пратэктара. У нас няма роварнай базы», — дадаў ён Дэнсу.
  Сотні людзей штодня катаюцца па пляжы ў гэтым раёне на роварах.
  «Матыў?»
  «Ніякага рабавання, ніякага сэксуальнага гвалту. Здаецца, ён проста хацеў яе забіць. Павольна».
  Дэнс выдыхнуў пыхкае паветра.
  «Ёсць падазраваныя?»
  "Не."
  Потым Дэнс паглядзеў на Ты Джэя. «А што вы мне сказалі раней, калі я званіў? Дзіўная частка. Што-небудзь яшчэ пра гэта?»
  «О, — сказаў малады агент, — вы маеце на ўвазе прыдарожны крыж».
  КАЛІФОРНІЙСКАЕ БЮРО расследаванняў мае шырокую юрысдыкцыю, але звычайна займаецца толькі буйнымі злачынствамі, такімі як дзейнасць груповак, пагрозы тэрарызму і сур'ёзныя карупцыйныя або эканамічныя злачынствы. Адно забойства ў раёне, дзе бандыцкія забойствы адбываюцца хаця б раз на тыдзень, не прыцягне асаблівай увагі.
  Але напад на Тэмі Фостэр быў іншым.
  За дзень да выкрадання дзяўчыны дарожны патруль знайшоў крыж, падобны на абочыну мемарыял з напісанай на наступны дзень датай, уваткнуты ў пясок уздоўж шашы 1.
  Калі паліцэйскі пачуў пра напад на дзяўчыну непадалёк ад той жа шашы, ён задумаўся, ці не з'яўляецца крыж паведамленнем аб намерах злачынцы. Ён вярнуўся і забраў. Падраздзяленне па расследаванні месца злачынства шэрыфа акругі Мантэрэй знайшло кавалачак пялёстка ружы ў куфры, дзе Тэмі пакінулі паміраць, — плямка, якая супадала з ружамі з букета, пакінутага з крыжам.
  Паколькі на першы погляд напад выглядаў выпадковым і відавочных матываў не было, Дэнс прыйшлося ўлічыць магчымасць таго, што злачынец меў на ўвазе больш ахвяр.
  Цяпер О'Ніл спытаў: «Сведчанне з крыжа?»
  Яго малодшы афіцэр скрывіўся. «Праўду кажучы, намеснік О'Ніл, паліцэйскі дарожна-патрульнай службы проста кінуў яго разам з кветкамі ў свой куфар».
  «Заражаны?»
  «Баюся, што так. Намеснік Бэнінгтан сказаў, што ён зрабіў усё магчымае, каб апрацаваць гэта ". Пітэр Бэнінгтан — дасведчаны, старанны кіраўнік лабараторыі на месцы злачынства акругі Мантэрэй. «Але нічога не знайшоў. Не па папярэдніх дадзеных. Ніякіх адбіткаў, акрамя салдата. Ніякіх слядоў, акрамя пяску і бруду. Крыж быў зроблены з галінак дрэў і фларыстычнага дроту. Дыск з датай быў выразаны з кардону, выглядаў так. Пяро, па яго словах, было агульным. А напісанне было друкарскім. Карысна, толькі калі мы атрымаем узор ад падазраванага. А вось выява крыжа. Гэта даволі жудасна. Накшталт праекта ведзьмаў з Блэр, ведаеце».
  «Добры фільм», — сказаў Ты Джэй, і Дэнс не ведаў, жартуе ён ці не.
   Яны глядзелі на фота. Было жудасна, галіны, як скручаныя, чорныя косці .
  Крыміналісты нічога не змаглі ім сказаць? У Дэнс быў сябар, з якім яна працавала нядаўна, Лінкальн Райм, прыватны кансультант па крыміналістыцы ў Нью-Ёрку. Нягледзячы на тое, што ён быў паралізаваным, ён быў адным з лепшых крыміналістаў у краіне. Яна падумала, калі б ён кіраваў сцэнай, ці знайшоў бы ён нешта карыснае? Яна падазравала, што ён будзе. Але, мабыць, самым універсальным правілам у паліцэйскай працы было наступнае: ідзі з тым, што ёсць.
  Яна нешта заўважыла на малюнку. «Ружы».
  О'Ніл зразумеў яе сэнс. «Сцеблы абразаюцца аднолькавай даўжыні».
  «Правільна. Так што яны, напэўна, з крамы, а не з чыйгосьці двара абрэзаныя».
  TJ сказаў: «Але, бос, вы можаце купіць ружы прыкладна ў тысячы месцаў на паўвостраве».
  «Я не кажу, што гэта вядзе нас да яго парога», — сказаў Дэнс. «Я кажу, што гэта факт, які мы маглі б выкарыстаць. І не рабіце паспешлівых высноў. Магчыма, іх скралі . Яна адчувала сябе сварлівай, спадзявалася, што так не атрымаецца.
  «Зразумеў, бос».
  «Дзе менавіта быў крыж?»
  «Шаша адна. На поўдзень ад Марыны». Ён дакрануўся да месца на насценнай карце Дэнса.
  «Ці ёсць сведкі пакідання крыжа?» — спытаў цяпер Дэнс у дэпутата.
  «Не, спадарыня, не па ЦЭЦ. А камер на гэтым участку шашы няма. Мы ўсё яшчэ шукаем».
   «Крамы ёсць?» - спытаў О'Ніл, калі Дэнс уздыхнуў, каб задаць такое ж пытанне.
  «Крамы?»
  О'Ніл глядзеў на карту. «З усходняга боку шашы. У тых гандлёвых цэнтрах. Некаторыя з іх павінны мець камеры назірання. Магчыма, адзін быў накіраваны ў бок плямы. Прынамсі, мы маглі б атрымаць марку і мадэль машыны — калі б ён быў у ёй».
  «TJ, - сказаў Дэнс, - праверце гэта».
  «Зразумеў, бос. Там добры дом Явы. Адзін з маіх любімых».
  «Мне так прыемна».
  У яе дзвярах з'явіўся цень. «Ах. Не ведаў, што мы тут збіраемся».
  Чарльз Овербі, нядаўна прызначаны агент, адказны за гэты філіял CBI, увайшоў у яе кабінет. У яго паўпяцідзесяці, загарэлы; чалавек грушападобнай формы быў дастаткова спартовым, каб некалькі разоў на тыдзень выходзіць на корты для гольфа ці тэніса, але не настолькі шпаркі, каб працягваць працяглы залп, не губляючы дыхання.
  «Я быў у сваім офісе . . . ну, даволі доўга ".
  Дэнс праігнараваў тонкі позірк Ты Джэя на свой наручны гадзіннік. Яна падазравала, што Овербі прыехаў некалькі хвілін таму.
  - Чарльз, - сказала яна. «Раніца. Магчыма, я забыўся сказаць, дзе мы сустрэнемся. Выбачайце».
  «Прывітанне, Майкл». Таксама ківок у бок Ты Джэя, на якога Овербі часам глядзеў з цікаўнасцю, быццам ніколі не сустракаў малодшага агента, хаця гэта магло быць проста непрыняццем моднага выбару Ты Джэя.
  Дэнс сапраўды паведаміў Овербі аб сустрэчы. На дарозе сюды ад Паўвостраўнага саду Гатэль, яна пакінула паведамленне на яго галасавой пошце, паведамляючы трывожныя навіны аб слуханні аб недатыкальнасці ў Лос-Анджэлесе і аб планах сабрацца тут, у яе офісе. Мэрылен таксама расказала яму пра сустрэчу. Але кіраўнік CBI не адрэагаваў. Дэнс не папрацаваў ператэлефанаваць, бо Овербі звычайна не надта цікавіўся тактычным бокам вядзення спраў. Яна б не здзівілася, калі б ён увогуле адмовіўся ад гэтай сустрэчы. Ён хацеў "агульнай карціны", нядаўняй любімай фразы. (TJ аднойчы назвала яго Чарльзам Аглядам; Дэнс параніла жывот ад смеху.)
  «Ну. Гэтая штука з дзяўчынай у багажніку. . . журналісты ўжо тэлефануюць. Я марудзіў. Яны ненавідзяць гэта. Паінфармуйце мяне».
  Ах, журналісты. Гэтым і тлумачылася зацікаўленасць мужчыны.
  Дэнс распавёў яму, што яны ведаюць на дадзены момант і якія ў іх планы.
  «Думаеце, ён паспрабуе яшчэ раз? Так гавораць вядучыя».
  «Вось на чым яны разважаюць», - далікатна паправіў Дэнс.
  «Паколькі мы не ведаем, чаму ён наогул напаў на яе, Тэмі Фостэр, мы не можам сказаць», — сказаў О'Ніл.
  «А крыж звязаны? Гэта было пакінута як паведамленне?»
  «Кветкі супадаюць з судовай экспертызы, так».
  «Ой. Я проста спадзяюся, што гэта не ператворыцца ў "Лета Сэма".
  «А . . . Што гэта, Чарльз?» — спытаў Дэнс.
  «Той хлопец у Нью-Ёрку. Пакідаць запіскі, расстрэльваць людзей».
  «О, гэта быў фільм». TJ быў іх спасылкай бібліятэкар народнай культуры. «Спайк Лі. Забойца быў сынам Сэма».
  - Я ведаю, - хутка сказаў Овербі. «Проста каламбур. Сын і лета».
  «У нас няма ніякіх доказаў у той ці іншы бок. Насамрэч, мы яшчэ нічога не ведаем ».
  Овербі ківаў. Яму ніколі не падабалася адсутнасць адказаў. Для прэсы, для сваіх босаў у Сакрамэнта. Гэта рабіла яго рэзкім, што, у сваю чаргу, рабіла рэзкімі ўсіх астатніх. Калі яго папярэднік, Стэн Фішберн, быў вымушаны нечакана сысці ў адстаўку з-за медыцынскага агляду і Овербі прыняў на сябе працу, агульны настрой быў трывожным. Фішбёрн быў абаронцам агентаў; ён узяў бы каго заўгодна, каб падтрымаць іх. Overby меў іншы стыль. Вельмі розныя.
  «Мне ўжо тэлефанавалі з АГ». Іх галоўны бос. «Зрабіў навіны ў Сакрамэнта. CNN таксама. Мне трэба будзе ператэлефанаваць яму. Хацелася б, каб у нас было нешта канкрэтнае».
  «Хутка мы даведаемся больш».
  «Якія шанцы, што гэта была проста няўдалая свавольства? Як дзедаўшчына абяцанняў. Братэрства або жаночае таварыства. Мы ўсе рабілі гэта ў каледжы, ці не так?»
  Дэнс і О'Ніл не былі грэкамі. Яна сумнявалася, што Ці Джэй быў такім, а Рэй Каранеа атрымаў ступень бакалаўра ў галіне крымінальнага правасуддзя ноччу, працуючы на дзвюх працах.
  "Даволі змрочна для жарту", - сказаў О'Ніл.
  «Ну, давайце пакінем гэта як варыянт. Я проста хачу пераканацца, што мы трымаемся далей ад панікі. Гэта нічога не дапаможа. Прыніжайце любы ракурс серыяльнага акцёра. І не згадвайце пра крыж. Мы ўсё яшчэ хістаемся ад гэтага у пачатку месяца, справа з Пэлам. Ён міргнуў вачыма. «Дарэчы, як прайшло абследаванне?»
  «Затрымка». Няўжо ён зусім не слухаў яе паведамлення?
  "Гэта добра."
  «Добра?» Дэнс усё яшчэ быў у лютасці з-за прапановы аб звальненні.
  Овербі міргнуў вачыма. «Я маю на ўвазе, што гэта вызваляе вас ад вядзення гэтай справы аб прыдарожных крыжах».
  Думаючы пра свайго старога боса. Настальгія можа быць такім салодкім болем.
  «Якія наступныя крокі?» — спытаў Овербі.
  «TJ правярае камеры назірання ў крамах і аўтасалонах побач з месцам, дзе быў пакінуты крыж». Яна павярнулася да Каранэа. «І, Рэй, ці не маглі б вы агледзець паркоўку, дзе была выкрадзена Тэмі?»
  «Так, мэм».
  «Над чым ты зараз працуеш, Майкл, у MCSO?» — спытаў Овербі.
  «Кіраванне групавым забойствам, потым «Кейс-кантэйнер».»
  «Ах, гэта».
  Паўвостраў быў у асноўным неўспрымальны да тэрарыстычных пагроз. Тут не было буйных марскіх партоў, толькі рыбацкія докі, а аэрапорт быў невялікі і меў добрую ахову. Але месяц ці каля таго таму грузавы кантэйнер быў кантрабандай вывезены з грузавога судна з Інданезіі, якое стаяла ў Оклендзе, і пагрузілі на грузавік, які накіроўваўся на поўдзень у бок Лос-Анджэлеса. У паведамленні вынікае, што ён дабраўся да Салінаса, дзе, магчыма, было вывезена яго змесціва. выдалены, схаваны, а затым перададзены іншым грузавікам для далейшай маршрутызацыі.
  Гэты кантэнт мог быць кантрабандным — наркотыкі, зброя . . . або, як гаворыцца ў іншым вартым даверу дакладзе разведкі, людзі прабіраюцца ў краіну. У Інданезіі была самая вялікая колькасць ісламскага насельніцтва ў свеце і шэраг небяспечных экстрэмісцкіх ячэек. Нацыянальная бяспека была зразумела занепакоеная.
  «Але, — дадаў О'Ніл, — я магу адкласці гэта на дзень-два».
  «Добра», — сказаў Овербі з палёгкай, што «Справа аб прыдарожных крыжах» будзе вырашана. Ён вечна шукаў спосабы размеркаваць рызыку, калі расследаванне пойдзе дрэнна, нават калі гэта азначала падзяліцца славай.
  Дэнс была проста рада, што яны з О'Нілам будуць працаваць разам.
  О'Ніл сказаў: «Я атрымаю канчатковы пратакол з месца злачынства ад Пітэра Бэнінгтана».
  Быццё О'Ніла не было спецыфічным для крыміналістыкі, але цвёрды, упарты паліцэйскі абапіраўся на традыцыйныя метады раскрыцця злачынстваў: даследаванні, агітацыю і аналіз месца злачынства. Зрэдку б'юцца галавой. Якімі б ні былі яго прыёмы, старшы дэтэктыў добра спраўляўся са сваёй працай. У яго быў адзін з самых высокіх арыштаў — і што больш важна — судзімасцяў у гісторыі офіса.
  Дэнс зірнула на гадзіннік. «А я пайду апытаць сведку».
  Овербі хвіліну маўчаў. «Сведка? Я не ведаў, што такі ёсць».
  Дэнс не сказала яму, што гэтая інфармацыя таксама была ў паведамленні, якое яна пакінула свайму босу. «Так, ёсць», - сказала яна і, закінуўшы сумачку на плячо, выйшла за дзверы.
   Раздзел 4
  «О, ГЭТА СУМНА », — сказала жанчына.
  Яе муж, які сядзеў за рулём іхняга пазадарожніка Ford, за запраўку якога ён толькі што заплаціў 70 долараў, зірнуў на яе. У яго быў дрэнны настрой. З-за коштаў на бензін і таму, што ён толькі што меў цудоўны від на поле для гольфа Пебл-Біч, у якое ён не мог дазволіць сабе гуляць, нават калі б жонка дазволіла яму.
  Адна рэч, якую ён дакладна не хацеў чуць, гэта нешта сумнае.
  Тым не менш, ён быў жанаты дваццаць гадоў, і таму ён спытаў яе: «Што?» Можа быць, крыху больш выразна, чым ён хацеў.
  Яна не заўважыла і не звярнула на яго тону. «Там».
  Ён глядзеў наперад, але яна проста глядзела з лабавога шкла на пустынную шашу, якая вілася праз лес. Яна не паказвала ні на што канкрэтнае. Гэта яшчэ больш раздражняла яго.
  «Цікава, што здарылася».
  Ён збіраўся агрызнуцца: «Да чаго?» калі ён убачыў, пра што яна гаворыць.
  І ён адразу адчуў сябе вінаватым.
   У пяску перад імі, прыкладна ў трыццаці ярдах, быў адзін з тых мемарыялаў на месцы аўтамабільнай аварыі. Гэта быў крыж, накшталт грубай штукі, які сядзеў на вяршыні кветак. Цёмна-чырвоныя ружы.
  «Сумна», — паўтарыў ён, думаючы пра іх дзяцей — двух падлеткаў, якія па-ранейшаму баяліся яго да чорта кожны раз, калі сядалі за руль. Ведаючы, як бы ён сябе адчуваў, калі б з імі што-небудзь здарылася ў аварыі. Ён пашкадаваў аб сваёй першапачатковай рэзкасці.
  Ён паківаў галавой, зірнуўшы на заклапочаны твар жонкі. Праехалі міма самаробнага крыжа. Яна прашаптала. «Божа мой. Проста здарылася ».
  «Гэта атрымалася?»
  «Так. На ім сённяшняя дата».
  Ён задрыжаў, і яны паехалі да суседняга пляжу, які хтосьці рэкамендаваў з-за пешаходных сцежак. Ён разважаў: «Штосьці дзіўнае».
  «Што гэта, дарагая?»
  «Абмежаванне хуткасці тут трыццаць пяць. Вы не падумаеце, што хтосьці знішчыць так моцна, што памрэ».
  Жонка паціснула плячыма. «Дзеці, напэўна. П'яны за рулём».
  Крыж, безумоўна, расставіў усё ў перспектыве. Давай, прыяцель, ты можаш сядзець у Портлендзе, падлічваючы лічбы і разважаючы, што за вар'яцтва прыдумае Леа на наступным зборы каманды. Вось вы ў самай прыгожай частцы штата Каліфорнія, засталося пяць дзён адпачынку.
  І вы не можаце наблізіцца да ўзроўню ў Пеббл-Біч за мільён гадоў. Перастань стагнаць, сказаў ён сабе.
  Ён паклаў руку жонцы на калені і паехаў далей да пляжу, нават не звяртаючы ўвагі на тое, што туман раптам зрабіў ранішні шэры.
  ЕХАЮЧЫ па шашы Холман, дом 68, Кэтрын Дэнс патэлефанавала сваім дзецям, якіх яе бацька, Сцюарт, вазіў у іх адпаведныя дзённыя лагеры. Падчас ранішняй сустрэчы ў гатэлі Дэнс дамовіўся, каб Уэс і Мэгі — дванаццаці і дзесяць гадоў — начавалі ў бабулі і дзядулі.
  «Гэй, мама!» - сказала Мэгі. «Ці можам мы пайсці сёння ўвечары да Розі?»
  «Нам трэба будзе паглядзець. У мяне вялікая справа».
  «Учора ўвечары мы з бабуляй прыгатавалі локшыну для спагецці на вячэру. І мы выкарыстоўвалі муку, яйкі і ваду. Дзед казаў, што мы іх рабілі з нуля. Што значыць «з нуля»?»
  «З усіх інгрэдыентаў. У скрынцы іх не купіш».
  «Маўляў, я гэта ведаю. Я маю на ўвазе, што значыць «драпіна»?»
  «Не кажы «падабаецца». А я не ведаю. Мы паглядзім».
  "Добра."
  «Я хутка ўбачымся, мілая. Кахаю цябе. Пастаў свайго брата».
  «Гэй, мама». Уэс пачаў маналог пра запланаваны на сёння тэнісны матч.
  Дэнс падазраваў, што Уэс толькі пачаў спускацца ў падлеткавым узросце. Часам ён быў яе маленькім хлопчыкам, часам далёкім падлеткам. Бацька памёр два гады таму, і толькі цяпер хлопчык выслізнуў з-пад цяжару гэтага гора. Мэгі хоць і маладзейшая, але больш цягавітая.
   «Майкл усё яшчэ ходзіць на сваёй лодцы ў гэтыя выхадныя?»
  «Я ўпэўнены, што ён».
  «Гэта крут!» О'Ніл запрасіў хлопчыка на рыбалку ў гэтую суботу разам з маленькім сынам Майкла Тайлерам. Яго жонка, Эн, рэдка хадзіла на лодцы, і, хоць Дэнс час ад часу рабіў гэта, марская хвароба зрабіла яе неахвотным мараком.
  Затым яна коратка пагаварыла з бацькам, падзякаваўшы яму за няньку з дзецьмі, і згадала, што новая справа зойме даволі шмат часу. Сцюарт Дэнс быў ідэальным дзядулем — марскі біёлаг напалову на адстаўцы мог самастойна падбіраць гадзіны і вельмі любіў бавіць час з дзецьмі. Ён таксама не супраць пагуляць у шафёра. Аднак сёння ў яго была сустрэча ў акварыуме Monterey Bay, але ён запэўніў дачку, што пасля лагера адвязе дзяцей да іх бабулі. Дэнс забярэ іх у яе пазней.
  Кожны дзень Дэнс дзякавала лёсу або багам за тое, што побач з ёй ёсць любячая сям'я. Яе сэрцам былі блізкія маці-адзіночкам без падтрымкі.
  Яна затармазіла, павярнула на святло і заехала на стаянку шпіталя Мантэрэй-Бэй, углядаючыся ў натоўп людзей за шэрагам сініх бар'ераў з канюкоў.
  Пратэстоўцаў больш, чым учора.
  А ўчора бачылі больш, чым напярэдадні.
  MBH быў знакамітай установай, адным з лепшых медыцынскіх цэнтраў у рэгіёне і адным з самых ідылічных, размешчаных у сасновым лесе. Дэнс добра ведаў гэтае месца. Тут яна нарадзіла дзяцей, сядзела з бацькам, калі ён аднаўляўся пасля цяжкай аперацыі. Яна апазнала цела мужа ў моргу бальніцы.
   Ды і на яе саму нядаўна тут напалі — за інцыдэнтам, зьвязаным з пратэстам, Дэнс зараз сачыла.
  У рамках справы Дэніэла Пэла Дэнс накіраваў маладога намесніка акругі Мантэрэй ахоўваць зняволенага ў будынку суда акругі ў Салінасе. Асуджаны збег і ў працэсе напаў на намесніка Хуана Мілара, які быў дастаўлены сюды ў рэанімацыю, і атрымаў моцныя апёкі. Гэта быў такі цяжкі час — для яго збянтэжанай, засмучанай сям'і, для Майкла О'Ніла і для яго калег-афіцэраў з MCSO. Для танцаў таксама.
  Калі яна была ў гасцях у Хуана, яго разгублены брат Хуліа напаў на яе, раз'юшаны тым, што яна спрабавала ўзяць паказанні ў яго брата ў напаўпрытомным стане. Дэнс быў больш здзіўлены нападам, чым паранены, і вырашыў не распачынаць справы супраць істэрычнага брата.
  Праз некалькі дзён пасля паступлення Хуана ён памёр. Спачатку здавалася, што смерць наступіла ў выніку моцных апёкаў. Але потым высветлілася, што нехта пазбавіў яго жыцця — забойства з міласэрнасці.
  Дэнс быў засмучаны смерцю, але траўмы Хуана былі настолькі сур'ёзнымі, што яго будучыня была толькі болем і медыцынскімі працэдурамі. Стан Хуана таксама непакоіў маці Дэнс, Эдзі, медсястру ў бальніцы. Дэнс успомніла, як стаяла на сваёй кухні, побач яе маці, гледзячы ўдалячынь. Штосьці яе моцна турбавала, і неўзабаве яна расказала Дэнсу, што: яна правярала Хуана, калі той прыйшоў у прытомнасць і паглядзеў на яе ўмольнымі вачыма.
  Ён прашаптаў: «Забі мяне».
   Мяркуючы па ўсім, ён звяртаўся з гэтай просьбай да ўсіх, хто прыходзіў да яго ў госці ці даглядаў.
  Неўзабаве пасля гэтага хтосьці выканаў яго жаданне.
  Ніхто не ведаў асобы чалавека, які аб'яднаў наркотыкі ў кропельніцы, каб пакончыць з жыццём Хуана. Зараз па факце смерці афіцыйна вядзецца крымінальнае расследаванне — ім займаецца шэрыф акругі Мантэрэй. Але гэта не вельмі старанна расследавалася; лекары заявілі, што больш за месяц-два дэпутату малаверагодна. Смерць відавочна была гуманным учынкам, нават калі і злачынным.
  Але справа стала знакамітай для прыхільнікаў жыцця. Пратэстоўцы, за якімі Дэнс зараз назіраў на паркоўцы, трымалі плакаты з крыжамі і выявамі Ісуса і Тэры Ш'яво, жанчыны ў коме з Фларыды, у чыю справу права на смерць уцягнуўся сам Кангрэс ЗША.
  Плакаты, якімі размахвалі перад бальніцай Мантэрэй-Бэй, асуджалі жахі эўтаназіі і, відаць, таму, што ўсе ўжо сабраліся і былі ў настроі пратэсту, абортаў. У асноўным яны былі членамі Life First, якая базуецца ў Фініксе. Яны прыбылі праз некалькі дзён пасля смерці маладога афіцэра.
  Дэнс задаўся пытаннем, ці зразумеў хто-небудзь з іх іронію пратэсту супраць смерці ля бальніцы. Напэўна, не. Яны не выглядалі людзьмі з пачуццём гумару.
  Дэнс сустрэў начальніка аховы, высокага афраамерыканца, які стаяў каля галоўнага ўваходу. «Добрай раніцы, Генры. Яны працягваюць прыходзіць, падобна».
  «Раніца, агент Дэнс». Былы паліцэйскі, Генры Баскомб любіў выкарыстоўваць ведамасныя назвы. Ён ухмыльнуўся, кіўнуўшы ў іх бок. «Як трусы».
  «Хто завадатар?» У цэнтры натоўпу быў хударлявым лысеючым чалавекам з перавязкамі пад вострым падбародкам. Ён быў у духоўным адзенні.
  «Гэта галава, міністр», - сказаў ёй Баскомб. «Вялебны Р. Сэмюэл Фіск. Ён даволі вядомы. Прыехаў ажно з Арызоны».
  «Р. Сэмюэл Фіск. Вельмі міністэрская назва», — пракаментавала яна.
  Побач з вялебным стаяў мажны мужчына з кучаравымі рудымі валасамі і ў зашпіленым цёмным касцюме. Целаахоўнік, здагадаўся Дэнс.
  «Жыццё святое!» нехта патэлефанаваў, накіраваўшы каментар на адзін з навінавых грузавікоў побач.
  «Святое!» — падхапіў натоўп.
  - Забойцы, - крыкнуў Фіск, яго голас быў надзіва гучным для такога пудзіла.
  Хоць гэта было накіравана не на яе, Дэнс адчула дрыжыкі і вярнулася да інцыдэнту ў рэанімацыі, калі раз'юшаны Хуліа Мілар схапіў яе ззаду, калі ўмяшаліся Майкл О'Ніл і яшчэ адзін спадарожнік.
  «Забойцы!»
  Пратэстоўцы падхапілі скандаванне. «Забойцы. Забойцы!» Дэнс здагадаўся, што яны будуць хрыплымі пазней удзень.
  «Жадаю ўдачы», — сказала яна начальніку аховы, які няўпэўнена закаціў вочы.
  Унутры Дэнс азірнулася, напалову чакаючы ўбачыць маці. Потым яна атрымала ў рэгістратуры ўказанні і паспяшалася па калідоры ў пакой, дзе яна павінна была знайсці сведку ў справе аб прыдарожных крыжах.
  Калі яна ўвайшла ў адчыненыя дзверы, светлавалосая дзяўчынка-падлетак унутры, ляжачы на вычварным бальнічным ложку, падняла вочы.
  «Прывітанне, Тэмі. Я Кэтрын Дэнс». Усміхаецца дзяўчыне. «Вы не супраць, калі я зайду?»
  Раздзел 5
  ХОЦЯ ТЭМІ ФОСТЕР пакінулі тануць у куфры, зламыснік памыліўся.
  Калі б ён прыпаркаваўся далей ад берага, прыліў быў бы дастаткова высокім, каб паглынуць усю машыну, выракаючы бедную дзяўчыну на жудасную смерць. Але так здарылася, што машына загразла ў сыпкім пяску непадалёк, і прыліў напоўніў багажнік Camry усяго шасцю цалямі вады.
  Каля 4:00 раніцы супрацоўнік авіякампаніі, які ішоў на працу, убачыў водбліск аўтамабіля. Ратавальнікі дабраліся да дзяўчыны, якая знаходзілася ў напалову прытомнасці ад уздзеяння, якое мяжуе з пераахаладжэннем, і даставілі яе ў бальніцу.
  «Такім чынам, - спытаў Дэнс, - як ты сябе адчуваеш?»
  «Добра, я думаю».
  Яна была спартыўнай і прыгожай, але бледнай. У Тэмі быў конскі твар, прамыя, ідэальна падфарбаваныя светлыя валасы і дзёрзкі нос, які, як здагадаўся Дэнс, пачаў жыццё з некалькі іншым ухілам. Яе беглы погляд на маленькую касметычку падказаў Дэнс, што яна рэдка выходзіць на публіку без макіяжу.
  З'явіўся бэйдж Dance.
  Тэмі зірнула на гэта.
   «Улічваючы ўсё, вы выглядаеце даволі добра».
  «Было так холадна», - сказала Тэмі. «Мне ніколі ў жыцці не было так холадна. Я ўсё яшчэ вельмі напалоханы».
  «Я ўпэўнены, што ты».
  Дзяўчына пераключыла ўвагу на экран тэлевізара. Ішла мыльная опера. Дэнс і Мэгі час ад часу назіралі за імі, звычайна калі дзяўчынка прыходзіла са школы хворая. Вы можаце прапусціць месяцы і ўсё роўна вярнуцца і дасканала высветліць гісторыю.
  Дэнс сеў і паглядзеў на паветраныя шары і кветкі на суседнім століку, інстынктыўна шукаючы чырвоныя ружы або рэлігійныя падарункі або паштоўкі з крыжамі. Такіх не было.
  «Як доўга вы збіраецеся быць у бальніцы?»
  «Сёння, напэўна, выйду. Можа, заўтра, сказалі».
  «Як дактары? Міла?"
  Смех.
  «Куды ты вучышся ў школе?»
  «Роберт Луіс Стывенсан».
  «Старэйшы?»
  «Так, восенню».
  Каб супакоіць дзяўчыну, Дэнс пагаварыла: ці вучылася яна ў летняй школе, ці думала яна, у які каледж хоча паступіць, пра сям'ю, спорт. «У вас ёсць планы на адпачынак?»
  "Цяпер мы " , - сказала яна. "Пасля гэтага. На наступным тыдні мы з мамай і сястрой збіраемся наведаць маю бабулю ў Фларыдзе». У яе голасе было раздражненне, і Дэнс заўважыў, што дзяўчына не хацела зрабіць апошняе, гэта паехаць з сям'ёй у Фларыду.
   «Тэмі, можаш сабе ўявіць, мы сапраўды хочам знайсці таго, хто зрабіў гэта з табой».
  «Мудак».
  Дэнс згодна падняў брыво. «Скажы мне, што здарылася».
  Тэмі растлумачыла, што была ў клубе і сышла адразу пасля поўначы. Яна была на паркоўцы, калі хтосьці падышоў ззаду, заляпіў ёй рот, рукі і ногі скотчам, кінуў у багажнік і паехаў на пляж.
  «Ён проста пакінуў мяне там, як быццам, утапіцца». Вочы ў дзяўчыны былі пустыя. Танца, спагадлівая па сваёй прыродзе — падарунак маці — сама адчувала гэты жах, балючае казытанне па спіне.
  «Вы пазналі нападніка?»
  Дзяўчына пахітала галавой. «Але я ведаю, што здарылася».
  "Што гэта?"
  «Банды».
  «Ён быў у бандзе?»
  «Так, усе пра гэта ведаюць. Каб трапіць у банду, трэба кагосьці забіць. І калі ты ў лацінаамерыканскай групоўцы, ты павінен забіць белую дзяўчыну. Такія правілы».
  «Вы думаеце, злачынец быў лацінаамерыканцам?»
  «Так, я ўпэўнены, што ён быў. Я не бачыў яго твару, але зірнуў на руку. Было цямней, ведаеце. Не чорны. Але ён дакладна не быў белым хлопцам».
  «Які ён быў вялікі?»
  «Не высокі. Каля пяці-шасці. Але сапраўды, вельмі моцны. О, яшчэ нешта. Здаецца, мінулай ноччу я сказаў, што гэта быў толькі адзін хлопец. Але я ўспомніў гэтую раніцу. Іх было двое».
   «Вы бачылі двух з іх?»
  «Больш за тое, я адчуваў некага побач, ведаеце, як гэта бывае?»
  «Ці магла гэта быць жанчына?»
  «О, так, магчыма. не ведаю Як я ўжо казаў, я быў вельмі напалоханы».
  «Цябе хто-небудзь чапаў?»
  «Не, не так. Каб мяне толькі скотчам наклеілі і кінулі ў багажнік». Яе вочы ўспыхнулі гневам.
  «Вы памятаеце што-небудзь пра дыск?»
  «Не, я быў занадта напалоханы. Мне здаецца, я пачуў нейкі лязг ці нешта падобнае, нейкі шум з салона машыны».
  «Не куфар?»
  «Не. Накшталт металу ці яшчэ што, падумаў я. Ён паклаў яго ў машыну пасля таго, як пасадзіў мяне ў багажнік. Я бачыў гэты фільм, адзін з фільмаў «Піла» . І я думаў, што, магчыма, ён збіраецца выкарыстаць што б там ні было, каб катаваць мяне».
  Ровар, — думаў Дэнс, успамінаючы сляды ад пратэктара на пляжы. Для ўцёкаў ён узяў з сабой ровар. Яна прапанавала гэта, але Тэмі сказала, што гэта не тое; не было магчымасці паставіць ровар на задняе сядзенне. Яна сур'ёзна дадала: «І гэта не гучала як ровар».
  «Добра, Тэмі». Дэнс паправіла акуляры і працягвала глядзець на дзяўчыну, якая глядзела на кветкі, паштоўкі і пудзілы. Дзяўчына дадала: «Паглядзіце, што мне далі людзі. Той там мядзведзь, ці не лепшы?»
  «Ён мілы, так. . . . Такім чынам, вы думаеце, што гэта былі нейкія лацінаамерыканцы ў бандзе».
  «Так. Але . . . ну, вы ведаеце, як цяпер, з гэтым усё скончана».
  «Скончылі?»
   «Я маю на ўвазе, што мяне не забілі. Толькі крыху мокры». Смех, калі яна пазбягала вачэй Дэнса. «Яны, безумоўна, шалёныя. Гэта ва ўсіх навінах. Б'юся аб заклад, што іх ужо няма. Я маю на ўвазе, можа, нават з'ехаў з горада».
  Безумоўна, банды мелі абрады ініцыяцыі. А некаторыя былі звязаныя з забойствамі. Але забойствы рэдка адбываліся па-за расавай або этнічнай прыналежнасцю банды і часцей за ўсё былі накіраваны супраць канкуруючых членаў банды або інфарматараў. Акрамя таго, тое, што здарылася з Тэмі, было занадта падрабязным. Дэнс ведаў, кіруючы бандыцкімі злачынствамі, што ў першую чаргу гэта бізнес; час - гэта грошы, і чым менш траціцца на пазакласныя мерапрыемствы, тым лепш.
  Дэнс ужо вырашыў, што Тэмі зусім не лічыць, што яе нападнік быў лацінаамерыканцам. Яна таксама не верыла, што іх двое.
  Насамрэч, Тэмі ведала пра злачынцу больш, чым магла паказаць.
  Прыйшоў час дакапацца да праўды.
  Працэс кінезічнага аналізу ў інтэрв'ю і допыце спачатку заключаецца ў стварэнні базавай лініі - каталога паводзін, якія суб'екты дэманструюць, калі кажуць праўду: куды яны кладуць рукі, куды глядзяць і як часта, глытаюць ці адкашляюцца Ці часта яны заканчваюць сваю прамову словам «Гм», ці стукаюць яны нагамі, сутуляцца ці садзяцца наперад, ці вагаюцца, перш чым адказаць?
  Пасля таго, як праўдзівая базавая лінія вызначана, эксперт па кінезіцы будзе адзначаць любыя адхіленні ад яе, калі суб'екту задаюць пытанні, на якія ён ці яна могуць адказаць ілжыва. Калі большасць людзей хлусяць, яны адчуваюць стрэс і трывогу і спрабуюць зняць гэтыя непрыемныя адчуванні з дапамогай жэстаў або гаворкі, якія адрозніваюцца ад зыходнага ўзроўню. Адзін з танцаў Любімыя цытаты прыйшлі ад чалавека, які на сто гадоў раней за ўвядзенне тэрміна «кінэзіка»: Чарльза Дарвіна, які сказаў: «Падаўленыя эмоцыі амаль заўсёды выходзіць на паверхню ў той ці іншай форме руху цела».
  Калі ўзнікла тэма зламысніка, Дэнс заўважыў, што мова цела дзяўчыны змянілася ў параўнанні з зыходным: яна неспакойна паварушыла сцёгнамі, а ступня падскочыла. Рукі і рукі даволі лёгка кантраляваць хлусам, але мы значна менш ведаем пра астатнюю частку нашага цела, асабліва пальцы ног і ног.
  Дэнс адзначыла і іншыя змены: у вышыні голасу дзяўчыны, перабіранне пальцамі валасоў і «блакавальныя жэсты», дакрананні да рота і носа. Тэмі таксама прапанавала непатрэбныя адступленні, яна гаварыла і рабіла занадта абагульненыя заявы («Усе пра гэта ведаюць»), тыповыя для чалавека, які хлусіць.
  Перакананая, што дзяўчына хавае інфармацыю, Кэтрын Дэнс перайшла ў свой аналітычны рэжым. Яе падыход да таго, каб прымусіць суб'екта быць сумленным, складаўся з чатырох частак. Спачатку яна спытала: якая роля суб'екта ў інцыдэнце? Тут Тэмі была толькі ахвярай і сведкай, заключыў Дэнс. Яна не была ўдзельніцай — альбо ўдзельнічала ў іншым злачынстве, альбо арганізавала ўласнае выкраданне.
  Па-другое, які матыў хлусіць? Адказ быў даволі ясны: бедная дзяўчына баялася расправы. Гэта было звычайнай з'явай і палягчала працу Дэнс, чым калі б матывам Тэмі было схаваць свае злачынныя паводзіны.
  Трэцяе пытанне: які агульны тып асобы суб'екта? Гэтая рашучасць можа падказаць, які падыход павінен прыняць Dance у дасягненні допыт - ці павінна яна, напрыклад, быць агрэсіўнай або далікатнай; працаваць над рашэннем праблем або прапаноўваць эмацыйную падтрымку; паводзіць сябе па-сяброўску ці адасоблена? Дэнс класіфікавала сваіх суб'ектаў у адпаведнасці з атрыбутамі ў індыкатары тыпу асобы Майерса-Брыгса, які ацэньвае, ці з'яўляецца чалавек экстравертам або інтравертам, мыслячым або адчуваючым, адчувальным або інтуітыўным.
  Адрозненне паміж экстравертам і інтравертам заключаецца ў стаўленні. Суб'ект спачатку дзейнічае, а потым ацэньвае вынікі (экстраверт), або разважае, перш чым дзейнічаць (інтраверт)? Збор інфармацыі ажыццяўляецца альбо шляхам даверу пяці органам пачуццяў і праверкі дадзеных (адчуванне), альбо абапіраючыся на здагадкі (інтуітыўна). Прыняцце рашэнняў адбываецца альбо шляхам аб'ектыўнага, лагічнага аналізу (мысленне), альбо шляхам прыняцця выбару на аснове эмпатыі (пачуццяў).
  Нягледзячы на тое, што Тэмі была прыгожай, спартыўнай і, відаць, папулярнай дзяўчынай, яе няўпэўненасць — і, як даведаўся Дэнс, нестабільнае хатняе жыццё — зрабілі яе інтравертам, інтуітыўнай і адчувальнай. Гэта азначала, што Дэнс не можа выкарыстоўваць грубы падыход да дзяўчыны. Тэмі папросту збіла б з сябе — і атрымала траўму ад жорсткіх допытаў.
  Нарэшце, чацвёртае пытанне, які павінен задаць следчы: які характар хлуса ў суб'екта?
  Ёсць некалькі відаў. Маніпулятары, або «высокія макіявелісты» (па імі італьянскага палітычнага філосафа, які літаральна напісаў кнігу пра бязлітаснасць), не бачаць у хлусні абсалютна нічога дрэннага; яны выкарыстоўваюць падман як інструмент для дасягнення сваіх мэтаў у каханні, бізнэсе, палітыцы або злачынстве і вельмі, вельмі добрыя ў падмане. Іншыя тыпы ўключаюць сацыяльных хлусаў, якія хлусяць, каб пацешыць; прыстасаванцы, няўпэўненыя ў сабе людзі, якія хлусяць, каб зрабіць пазітыўныя ўражанні; і акцёры, якія хлусяць для кантролю.
  Дэнс вырашыў, што Тэмі была спалучэннем адаптатара і акцёра. Яе няўпэўненасць прымусіла яе хлусіць, каб падмацаваць сваё далікатнае эга, і яна хлусіла, каб дамагчыся свайго.
  Пасля таго, як кінетычны аналітык адкажа на гэтыя чатыры пытанні, астатняя частка працэсу становіцца простай: яна працягвае распытваць суб'екта, уважліва адзначаючы тыя запыты, якія выклікаюць стрэсавыя рэакцыі - паказчыкі падману. Потым яна працягвае вяртацца да гэтых пытанняў і звязаных з імі пытанняў, шукаючы далей, замыкаючыся на хлусні і заўважаючы, як суб'ект спраўляецца з узрастаючым узроўнем стрэсу. Яна злуецца, адмаўляе, у дэпрэсіі ці спрабуе выгандляваць выхад з сітуацыі? Кожнае з гэтых станаў патрабуе розных інструментаў, каб прымусіць, падмануць або заахвоціць суб'екта нарэшце сказаць праўду.
  Гэта тое, што Дэнс зрабіла цяпер, сеўшы крыху наперад, каб апынуцца ў блізкай, але не інвазіўнай «праксемічнай зоне» — прыкладна ў трох футах ад Тэмі. Гэта зробіць яе неспакойнай, але не занадта пагрозай. Дэнс захавала лёгкую ўсмешку на твары і вырашыла не мяняць акуляры ў шэрай аправе на чорныя аправы — яе «драпежныя акуляры», — якія яна насіла, каб запалохаць падданых Высокага Маха.
  «Гэта вельмі карысна, Тэмі, усё, што ты сказала. Я вельмі цаню ваша супрацоўніцтва».
  Дзяўчына ўсміхнулася. Але яна таксама зірнула на дзверы. Танец чытаў: віна.
  «Але адна рэч, - дадаў агент, - у нас ёсць некаторыя паведамленні з месца злачынства. Як на CSI, разумееш?»
   «Вядома. Я назіраю за гэтым».
  «Якая табе падабаецца?»
  «Арыгінал. Вы ведаеце, Лас-Вегас ".
  «Гэта лепшае, я чую». Дэнс ніколі не бачыў шоу. «Але з доказаў не здаецца, што было два чалавекі. Альбо на паркоўцы, альбо на пляжы».
  «Ой. Ну, як я ўжо казаў, гэта было проста адчуванне».
  «І ў мяне было адно пытанне. Ты чуў гэты лязг? Бачыце, іншых слядоў пратэктара аўтамабільных колаў мы таксама не знайшлі. Таму нам вельмі цікава, як ён уцёк. Вернемся да ровара. Я ведаю, што вы не думалі, што гэта быў гук у машыне, лязг, але як вы думаеце, гэта магло быць?»
  «Веласіпед?»
  Паўтарэнне пытання часта з'яўляецца прыкметай падману. Суб'ект спрабуе выйграць час, каб абдумаць наступствы адказу і прыдумаць што-небудзь годнае даверу.
  «Не, не магло. Як ён мог яго ўвабраць?» Адмова Тэмі была занадта хуткай і катэгарычнай. Яна таксама думала пра ровар, але чамусьці не хацела дапусціць такой магчымасці.
  Дэнс падняў брыво. «О, я не ведаю. У аднаго з маіх суседзяў ёсць Camry. Гэта даволі вялікая машына».
  Дзяўчына міргала; яна была здзіўлена, здавалася, што Дэнс ведае марку яе машыны. Тое, што агентка зрабіла хатняе заданне, выклікала ў Тэмі трывогу. Яна глядзела ў акно. Падсвядома яна шукала шлях адыходу ад непрыемнай трывогі. Танец быў на нешта. Яна адчула, як мацней стукне яе пульс.
  «Магчыма. Я не ведаю, - сказала Тэмі.
  «Значыць, у яго мог быць ровар. Гэта можа азначаць, што ён быў хтосьці твайго ўзросту, крыху маладзейшы. Вядома, дарослыя ездзяць на веласіпедах, але часцей за ўсё з імі сустракаюцца падлеткі. Гэй, што ты думаеш пра тое, што хтосьці з табой вучыцца ў школе?»
  «Школа? Ніякім чынам. Ніхто з маіх знаёмых не зрабіў бы нешта падобнае».
  «Вам нехта калі-небудзь пагражаў? Сварыліся з кім-небудзь у Стывенсане?»
  «Я маю на ўвазе, што Брыяна Крэншоу была раззлаваная, калі я перамог яе за чырлідэрку. Але яна пачала сустракацца з Дэйві Уілкокс. У каго я быў закаханы. Так што неяк выраўнялася». Здушаны смех.
  Дэнс таксама ўсміхнуўся.
  «Не, гэта быў хлопец з банды. Я ў гэтым упэўнены». Яе вочы расплюшчыліся. «Пачакай, я зараз успомню. Ён патэлефанаваў. Напэўна, да кіраўніка банды. Я чуў, як ён адкрыў тэлефон і сказаў: «Ella esta en el coche». »
  Яна ў машыне, — пераклаў на сябе Дэнс. Яна спытала Тэмі: «Вы ведаеце, што гэта значыць?»
  «Нешта накшталт «яна ў машыне». »
  «Вы вывучаеце іспанскую мову?»
  «Так». Усё гэта было вельмі цяжка дыхаць і было сказана больш высокім голасам, чым звычайна. Яе вочы ўтаропіліся на вочы Дэнса, але рука адкінула валасы і спынілася, каб пачасаць губу.
  Іспанская цытата была поўнай хлуснёй.
  «Я думаю, — разважна пачаў Дэнс, — што ён проста прыкідваўся бандытам. Каб схаваць сваю асобу. Значыць, была яшчэ адна прычына напасці на вас».
  «Маўляў, чаму?»
  «Гэта тое, з чым я спадзяюся, што вы можаце мне дапамагчы. Вы ўвогуле на яго глядзіце?»
  «Не вельмі. Ён увесь час быў ззаду мяне. А на стаянцы было вельмі, вельмі цёмна. Яны павінны паставіць святло. Думаю, я буду судзіцца з клубам. Мой бацька адвакат у Сан-Матэа.
  Гнеўная пастава павінна была адцягнуць пытанне Дэнса; Тэмі нешта бачыла.
  «Магчыма, калі ён падышоў да вас, вы ўбачылі адлюстраванне ў вокнах».
  Дзяўчына адмоўна паківала галавой. Але Дэнс выстаяў. «Проста пробліск. Успомніце. Ноччу тут заўсёды холадна. Ён бы не быў у кашулях. Ён быў у куртцы? Скураны, суконны? Швэдар? Можа, світшот. Талстоўка?»
  Тэмі сказала «не» ўсім ім, але некаторыя «не» адрозніваліся ад іншых.
  Затым Дэнс заўважыў, што вочы дзяўчыны скінулі на букет кветак на стале. Побач з ім была паштоўка на выздараўленне: Эй, дзяўчынка, хутчэй выбірайся адтуль! Люблю J, P і Beasty Girl.
  Кэтрын Дэнс глядзела на сябе як на чалядніка, які дасягнуў поспеху ў асноўным дзякуючы таму, што выконваў хатняе заданне і не прымаў "не" як адказ. Аднак час ад часу яе розум рабіў дзіўныя скачкі. Яна збірала факты і ўражанні, і раптам адбываўся нечаканы скачок — дэдукцыя або выснова, якія, здавалася, узнікалі як па чараўніцтву.
  Ад A да B да X. . .
  Гэта здарылася цяпер, убачыўшы, як Тэмі глядзела на кветкі з заклапочанасцю.
  Агент рызыкнуў.
  «Разумееш, Тэмі, мы ведаем, што той, хто напаў на цябе, таксама пакінуў прыдарожны крыж — як нейкае паведамленне».
  У дзяўчыны расплюшчыліся вочы.
  «Зразумеў, — падумаў Дэнс. Яна ведае пра крыж.
  Яна працягнула свой імправізаваны сцэнар: «І такія паведамленні заўсёды дасылаюць людзі, якія ведаюць ахвяр».
  «Я . . . Я чуў, як ён гаворыць па-іспанску».
  Дэнс ведала, што гэта хлусня, але яна даведалася, што з суб'ектамі з такім тыпам асобы, як у Тэмі, ёй трэба пакінуць шлях да ўцёкаў, інакш яны цалкам адключыліся. Яна пагадліва сказала: «О, я ўпэўненая, што так. Але я думаю, што ён спрабаваў схаваць сваю асобу. Ён хацеў цябе падмануць».
  Тэмі была няшчасная, бедная.
  Хто яе так напалохаў?
  «Перш за ўсё, Тэмі, дазвольце мне супакоіць вас, што мы абаронім вас. Той, хто гэта зрабіў, больш не наблізіцца да вас. Я папрашу паліцыянта застацца тут каля вашых дзвярэй. І мы будзем мець адзін у вас дома, пакуль мы не зловім чалавека, які зрабіў гэта.
  Палёгка ў яе вачах.
  «Вось такая думка: а як наконт сталкера? Ты вельмі прыгожая. Б'юся аб заклад, што трэба быць вельмі асцярожным».
  Усмешка — вельмі асцярожная, але, тым не менш, задаволеная кампліментам.
  «Цябе хто-небудзь даймаў?»
  Малады пацыент вагаўся.
  Мы побач. Мы вельмі блізкія.
  Але Тэмі адступіла. «Не».
  Танец таксама. «Ці былі ў вас праблемы з людзьмі ў сям'і?» Гэта была магчымасць. Яна правярала. Яе бацькі развяліся — пасля жорсткай бітвы ў зале суда — і яе старэйшы брат жыў удалечыні ад дома. Дзядзьку абвінавацілі ў хатнім гвалце.
   Але вочы Тэмі далі зразумець, што сваякі, верагодна, не стаяць за нападам.
  Танцы працягвалі лавіць рыбу. «У вас ёсць праблемы з кім-небудзь, каму вы пісалі па электроннай пошце? Можа быць, хто-небудзь, каго вы ведаеце ў Інтэрнэце, праз Facebook або MySpace? Такое часта здараецца ў наш час».
  "Не ўжо. Я не так шмат у інтэрнэце». Яна круціла пазногцем аб пазногаць, што раўназначна заломвала рукі.
  «Прабач, што дамагаюся, Тэмі. Вельмі важна зрабіць так, каб гэта не паўтарылася».
  Потым Дэнс убачыла нешта, што ўразіла яе, як аплявуху. У вачах дзяўчыны была рэакцыя пазнання - слабае ўзняцце броваў і павекаў. Гэта азначала, што Тэмі баялася , што гэта паўтарыцца, але, паколькі ў яе была свая паліцэйская ахова, гэта мела на ўвазе, што нападнік таксама быў пагрозай для іншых.
  Дзяўчына праглынула. Ясна, што яна была ў фазе адмаўлення стрэсавай рэакцыі, што азначала, што яна была прыціснутая, высока падняўшы абарону.
  «Гэта быў нехта, каго я не ведаў. Клянуся Богам».
  Сцяг падману: «Клянуся». Спасылка на боства таксама. Быццам крычала, хлушу! Я хачу сказаць праўду, але я баюся.
  Дэнс сказаў: «Добра, Тэмі. Я табе веру."
  «Слухай, я вельмі, вельмі стаміўся. Я думаю, што, магчыма, я больш нічога не хачу казаць, пакуль сюды не прыедзе мая мама».
  Дэнс усміхнуўся. «Вядома, Тэмі». Яна ўстала і працягнула дзяўчыне адну са сваіх візітных картак. «Калі б вы маглі падумаць пра гэта крыху больш і паведаміць нам усё, што вам прыйдзе ў галаву».
  «Прабачце, я не вельмі карысны». Вочы ўніз. Раскаяны. Танец мог бачыць, што дзяўчына была у мінулым выкарыстоўваў дурэнне і няшчырае самапрыніжэнне. Тэхніка, змешаная з крыху флірту, спрацавала б з хлопчыкамі і яе бацькам; жанчыны не дазвалялі ёй сысці з рук.
  Усё ж танец ёй падыграў. «Не, не, вы вельмі дапамаглі. Божа, мілы, паглядзі, праз што ты перажыў. Адпачыць. І паставіць некалькі сіткомаў». Ківок на тэлевізар. «Яны карысныя для душы».
  Выйшаўшы за дзверы, Дэнс падумала: яшчэ некалькі гадзін, і яна магла б прымусіць дзяўчыну сказаць праўду, хоць яна не была ўпэўненая; Тэмі была відавочна ў жаху. Да таго ж, якім бы таленавітым ні быў следчы, часам падыспытныя проста не расказвалі таго, што ведалі.
  Не тое каб гэта мела значэнне. Кэтрын Дэнс лічыла, што даведалася ўсю неабходную інфармацыю.
  Ад A да B да X. . .
   Глава 6
  У вестыбюлі бальніцы Дэнс выкарыстаў тэлефон-аўтамат — мабільныя забароненыя — і выклікаў намесніка, каб ён ахоўваў пакой Тэмі Фостэр. Затым яна пайшла на прыём і выклікала маці.
  Праз тры хвіліны Эдзі Дэнс здзівіла сваю дачку, падышоўшы не са свайго аддзялення ў кардыялагічным аддзяленні, а з крыла інтэнсіўнай тэрапіі.
  «Прывітанне, мама».
  — Кэці, — сказала каржакаватая жанчына з кароткімі сівымі валасамі і круглымі акулярамі. На шыі ў яе была падвеска з вушка і нефрыту, якую яна зрабіла сама. «Я чуў пра напад — тая дзяўчына ў машыне. Яна наверсе».
  "Я ведаю. Я толькі што ўзяў у яе інтэрв'ю».
  «З ёй усё будзе добра, я думаю. Вось і слова. Як прайшла ваша сустрэча сёння раніцай?»
  Дэнс скрывіўся. «Адкат, здаецца. Абарона дабіваецца спынення справы па недатыкальнасці».
  «Мяне гэта не здзіўляе», — быў халодны адказ. Эдзі Дэнс ніколі не саромелася выказваць сваё меркаванне. Яна сустракалася з падазраваным, і калі даведалася, што ён зрабіў, яна раз'юшылася - эмоцыі, відавочныя для Дэнса ў спакойным твары жанчыны і слабая ўсмешка. Ніколі не павышае голас. Але сталёвыя вочы.
  Калі погляд мог забіць, Дэнс успомніла, як думала пра сваю маці ў маладосці.
  «Але Эрні Сэйболд — бульдог».
  «Як Майкл?» Эдзі Дэнс заўсёды падабаўся О'Ніл.
  «Добра. Мы разам вядзем гэтую справу». Яна патлумачыла пра прыдарожны крыж.
  «Не, Кэці! Пакінуць крыж перад смерцю? Як паведамленне?»
  Дэнс кіўнуў. Але яна адзначыла, што ўвага маці працягвала прыцягвацца звонку. Яе твар быў заклапочаны.
  «Можна падумаць, што ў іх ёсць больш важныя справы. Той святар днямі выступіў з прамовай. Агонь і сера. І нянавісць на тварах. Гэта подла».
  «Вы бачылі бацькоў Хуана?»
  Эдзі Дэнс некаторы час суцяшала сям'ю спаленага афіцэра, у прыватнасці яго маці. Яна ведала, што Хуан Мілар, хутчэй за ўсё, не выжыве, але зрабіла ўсё, што магла, каб узрушаная і збянтэжаная пара зразумела, што ён атрымлівае найлепшы догляд. Эдзі сказала дачцэ, што душэўны боль жанчыны такі ж моцны, як і фізічная агонія яе сына.
  «Не, яны не вярнуліся. Хуліо мае. Ён быў тут раніцай».
  "Ён быў? Чаму?»
  «Магчыма, збіраць асабістыя рэчы брата. не ведаю . . .” Яе голас згас. «Ён проста глядзеў на пакой, дзе памёр Хуан».
  «Ці было расследаванне?»
  «Наш савет па этыцы разглядаў гэта. І тут некалькі міліцыянтаў было. Некаторыя павятовыя дэпутаты. Але калі яны глядзяць на справаздачу і бачаць фотаздымкі яго траўмаў, ніхто насамрэч не засмучаны тым, што ён памёр. Гэта сапраўды было міласэрна».
  «Ці казаў вам што-небудзь Хуліа, калі ён быў тут сёння?»
  «Не, ні з кім не размаўляў. Вы спытаеце мяне, ён крыху страшны. І я не мог не ўспомніць, што ён з табой зрабіў».
  «Ён быў часова вар'ятам», - сказаў Дэнс.
  "Ну, гэта не апраўданне для нападу на маю дачку", - сказала Эдзі з непахіснай усмешкай. Затым яе вочы выслізнулі са шкляных дзвярэй і яшчэ раз агледзелі пратэстоўцаў. Цёмны погляд. Яна сказала: «Я лепш вярнуся на сваю станцыю».
  «Калі ўсё ў парадку, ці можа тата прывесці сюды Уэса і Мэгі пазней? У яго сустрэча ў акварыуме. Я іх забяру».
  «Вядома, дарагая. Я прыпаркую іх у дзіцячай гульнявой зоне».
  Эдзі Дэнс зноў пайшла, зірнуўшы вонкі. Яе твар быў злы і заклапочаны. Яно нібы гаварыла: табе няма справы тут ламаць нашу працу.
  Дэнс пакінуў шпіталь, кінуўшы позірк на вялебнага Р. Сэмюэля Фіска і яго целаахоўніка або каго б там ні было, вялікі мужчына. Яны далучыліся да некалькіх іншых пратэстоўцаў, узяўшы рукі і апусціўшы галовы ў малітве.
  - КАМП'ЮТЭР ТЭМІ, - сказаў ДАНС Майклу О'Нілу.
  Ён падняў брыво.
  «У ім ёсць адказ. Ну, магчыма, не адказ . Але адказ . Тым, хто напаў на яе».
  Яны папівалі каву, калі сядзелі на вуліцы ў Whole Foods у Дэль-Монтэ-цэнтры, адкрытай плошчы, на якой стаяў Macy's. Аднойчы яна падлічыла, што купіла тут не менш за пяцьдзесят пар абутку — абутку, свайго заспакойлівага. Аднак, па праўдзе кажучы, такая няёмкая колькасць пакупак мела месца на працягу некалькіх гадоў. Часта, але не заўсёды, у продажы.
  «Інтэрнэт-сталкер?» — спытаў О'Ніл. Яны елі не яйкі-пашот з далікатным галандскім соусам і пятрушкай, а агульны абаранак з разынкамі і нятлустым сметанковым сырам у невялікім канверціку з фальгі.
  «Магчыма. Або былы хлопец, які пагражаў ёй, або нехта, з кім яна пазнаёмілася ў сацыяльнай сетцы. Але я ўпэўнены, што яна ведае яго асобу, калі не яго асабіста. Я схіляюся да кагосьці з яе школы. Стывенсан».
  «Але яна б не сказала?»
  «Не, сцвярджаў, што гэта быў лацінаамерыканец».
  О'Ніл засмяяўся. Шмат фальшывых страхавых прэтэнзій пачыналася са слоў: «У маю ювелірную краму ўварваўся лацінаамерыканец у масцы». Ці «Два афраамерыканцы ў масках дасталі зброю і скралі мой Rolex».
  «Без апісання, але я думаю, што ён быў апрануты ў світшот, талстоўку. Яна дала іншы адказ адмаўлення, калі я згадаў гэта «.
  «Яе камп'ютар», - разважаў О'Ніл, падымаючы свой цяжкі партфель на стол і адчыняючы яго. Ён паглядзеў раздрукоўку. «Добрая навіна: у нас ёсць гэта ў якасці доказаў. Ноўтбук. Гэта было на заднім сядзенні яе машыны».
  «І дрэнная навіна: ён пайшоў купацца ў Ціхім акіяне?»
   «Істотная шкода ад марской вады», — працытаваў ён.
  Танцаваць адмаўлялі. «Нам давядзецца адправіць гэта ў Сакрамэнта або ФБР у Сан-Хасэ. На вяртанне спатрэбяцца тыдні».
  Яны назіралі, як калібры адважна змагаецца з натоўпам, каб паснедаць каля чырвонай расліны. О'Ніл сказаў: «Вось адна думка. Я там размаўляў са сваім сябрам у Бюро. Ён толькі што быў на прэзентацыі аб кампутарных злачынствах. Адзін з дакладчыкаў быў мясцовы — прафесар з Санта-Крус».
  «UC?»
  «Правільна».
  Адна з альма-матэр Дэнса.
  «Ён сказаў, што хлопец быў даволі рэзкі. І ён падахвоціўся дапамагчы, калі ён калі-небудзь спатрэбіцца».
  «Якое ў яго паходжанне?»
  «Я ведаю толькі, што ён з'ехаў з Сіліконавай даліны і пачаў выкладаць».
  «Прынамсі, у адукацыі няма бурбалак, якія лопаюцца».
  «Вы хочаце, каб я даведаўся, ці магу я даведацца яго імя?»
  «Вядома».
  О'Ніл дастаў стос візітных картак са свайго кейса, які быў упарадкаваны гэтак жа акуратна, як і яго лодка. Ён знайшоў адзін і патэлефанаваў. Праз тры хвіліны ён высачыў сябра і меў кароткую размову. Напад ужо прыцягнуў увагу ФБР, зрабіў выснову Дэнс. О'Ніл запісаў імя і падзякаваў агенту. Паклаўшы слухаўку, ён перадаў лісток Данцу. Доктар Джонатан Болінг. Пад ёй была лічба.
  «Што гэта можа пашкодзіць? . . . У каго сам ноўтбук?»
  «У нашай шафцы для доказаў. Я патэлефаную і скажу, каб адпусцілі».
  Дэнс дастала свой мабільны тэлефон і патэлефанавала Болінгу, атрымала яго галасавую пошту і пакінула паведамленне.
  Яна працягвала расказваць О'Нілу пра Тэмі, згадваючы, што большая частка эмацыйнай рэакцыі дзяўчыны была звязана з яе страхам, што нападнік зноў нанясе ўдар — і, магчыма, нацэліць на іншых.
  «Якраз тое, што нас хвалявала», — сказаў О'Ніл, праводзячы тоўстай рукой па сваіх паслёных з перцам валасах.
  "Яна таксама выдавала сігналы віны", - сказаў Дэнс.
  «Таму што яна магла быць часткова адказная за тое, што адбылося?»
  «Вось што я думаю. У любым выпадку, я вельмі хачу патрапіць унутр гэтага кампутара». Погляд на гадзіннік. Недарэчна, яна была раздражнёная тым, што гэты Джонатан Болінг не адказаў на яе званок тры хвіліны таму.
  Яна спытала ў О'Ніла: «Яшчэ ёсць доказы?»
  "Не." Ён расказаў ёй тое, што Пітэр Бэнінгтан паведаміў пра месца злачынства: што дрэва на крыжы было з дубоў, якіх на паўвостраве было мільён ці два. Зялёны кветкавы дрот, які звязваў дзве галіны, быў звычайным і непрасочваемым. Кардон быў выразаны з адваротнага боку блокнота таннай паперы для сшыткаў, які прадаецца ў тысячах крам. Чарніла таксама не ўдалося знайсці. Ружы не маглі быць прасочаны да пэўнай крамы або іншага месца.
  Дэнс распавёў яму тэорыю ровара. Аднак О'Ніл быў на крок наперадзе. Ён дадаў, што яны паўторна даследавалі ўчастак, дзе была выкрадзена дзяўчына, і пляж, дзе была пакінута машына, і знайшлі больш сляды ад пратэктара ровара, не ідэнтыфікаваныя, але яны былі свежымі, што сведчыць аб тым, што гэта быў верагодны сродак перамяшчэння злачынцы. Але сляды пратэктара былі недастаткова прыкметнымі, каб іх можна было прасачыць.
  Тэлефон Дэнс зазваніў — тэма Looney Tunes Warner Brothers, якую яе дзеці запраграмавалі ў якасці розыгрышу. О'Ніл усміхнуўся.
  Дэнс зірнуў на экран Caller ID. Яно чытала Дж. Болінга. Яна прыўзняла брыво, падумаўшы — зноў жа беспадстаўна — самы час.
   РАЗДЗЕЛ 7
  Шум знадворку , гук з-за хаты, вярнуў стары страх.
  Што за ёй сачылі.
  Не так, як у гандлёвым цэнтры або на пляжы. Яна не баялася насмешлівых дзяцей або вычварэнцаў. (Гэта было раздражняльным або ліслівым - у залежнасці, натуральна, ад дзіцяці або вычварэнца.) Не, тое, што напалохала Кэлі Морган, - гэта тое, што глядзела на яе з-за акна спальні.
  Прывязка . . .
  Другі гук. Седзячы за пісьмовым сталом у сваім пакоі, Кэлі адчула дрыжыкі, такія раптоўныя і моцныя, што ў яе зашчымела скура. Яе пальцы замерзлі, спыніўшыся над клавіятурай кампутара. Глядзі, сказала яна сабе. Затым: Не, не трэба.
  Нарэшце: Ісус, табе семнаццаць. Перабярыце гэта!
  Кэлі прымусіла сябе павярнуцца і рызыкнуць зазірнуць у акно. Яна ўбачыла шэрае неба над зялёнымі і карычневымі раслінамі, камянямі і пяском. Ніхто.
  І нічога .
  Забудзьце пра гэта.
  Дзяўчынка, стройная целаскладам і брунэтка з густымі валасамі, наступнай восенню павінна была паступіць у старшую школу. У яе былі правы кіроўцы. Яна займалася серфінгам на пляжы Маверык. Яна скакала з парашутам на свой васемнаццаты дзень нараджэння са сваім хлопцам.
  Не, Кэлі Морган не спалохалася.
  Але ў яе быў адзін моцны страх.
  вокны.
  Тэрор быў з таго часу, калі яна была маленькай дзяўчынкай, гадоў дзевяць ці дзесяць, і жыла ў гэтым самым доме. Яе маці прачытала ўсе гэтыя дарагія часопісы па дызайне дома і падумала, што шторы зусім выйшлі з ладу і сапсуюць чыстыя лініі іх сучаснага дома. Сапраўды, нічога страшнага, за выключэннем таго, што Кэлі бачыў нейкае дурное тэлешоу пра Агіднага Снегавіка ці нейкага падобнага монстра. Ён паказаў гэтую CG-анімацыю істоты, калі яна падыходзіла да каюты і зазірала ў акно, напалохаючы людзей у ложку.
  Не мела значэння, што гэта была жудасная камп'ютарная графіка, або што яна ведала, што ў рэальным жыцці нічога падобнага не існуе. Гэта было ўсё, што трэба было, адна тэлеперадача. На працягу многіх гадоў пасля гэтага Кэлі ляжала ў ложку, у поце, з галавой, накрытай коўдрай, баючыся глядзець, баючыся таго, што ўбачыць. Баялася, каб не, бо баялася, каб яна не папярэдзіла пра тое, што б гэта ні было, пралезці праз акно.
  Прывідаў, зомбі, вампіраў і пярэваратняў не існуе, казала яна сабе. Але ўсё, што ёй трэба было зрабіць, гэта прачытаць кнігу Стэфені Майер « Змярканне» , і, трах, страх вернецца.
  А Стывен Кінг? Забудзьце пра гэта.
  Цяпер, старэйшая і не цярпела столькі дзівацтваў сваіх бацькоў, як раней, яна пайшла ў Home Depot, купіла шторы ў свой пакой і сама іх паставіла. К чорту смак яе маці ў дэкоры. Келі трымалі шторы засунутымі на ноч. Але яны былі адчыненыя ў гэты момант, быў дзень, з бледным святлом і прахалодным летнім ветрыкам.
  Потым яшчэ раз звонку. Бліжэй было?
  Вобраз дзікай істоты з тэлешоу ніколі не знік, як і страх, які ён ужыў у яе вены. Еці, Агідны Снегавік, у яе акно, глядзіць, глядзіць. У жываце яе ахоплівала бурленне, як у той раз, калі яна хутка паспрабавала гэтую вадкасць, а потым вярнулася да цвёрдай ежы.
  Прывязаць. . . .
  Яна рызыкнула зірнуць яшчэ раз.
  Пустае акно пазяхнула на яе.
  Дастаткова!
  Яна вярнулася да свайго камп’ютара і прачытала некалькі каментарыяў у сацыяльнай сетцы OurWorld пра тую бедную дзяўчынку з Стывенсанаўскай школы Тэмі, на якую напалі мінулай ноччу — Ісуса, кінулі ў багажнік і пакінулі тапіць. Згвалцілі ці, прынамсі, прыставалі, казалі ўсе.
  Большасць паведамленняў былі спачувальнымі. Але некаторыя былі жорсткімі, і яны цалкам раззлавалі Келі. Цяпер яна глядзела на аднаго.
  Добра, з Тэмі ўсё будзе ў парадку, і дзякуй Богу. Але я павінен сказаць адно. ІМХО, яна сама прынесла гэта. яна ТРЭБА навучыцца не хадзіць, як распусніца з васьмідзесятых, з падводкай, і дзе яна бярэ гэтыя сукенкі? яна ВЕДАЕ, аб чым думаюць хлопцы, чаго яна чакала????
  —АнонГурл
  Келі грукнуў у адказ.
  О божа, як ты можаш такое сказаць? Яе ледзь не забілі. І той, хто кажа, што жанчына ПРАШЫЦЬ, каб яе згвалтавалі, з'яўляецца бязглуздым л00серам. вам павінна быць сорамна!!!
  — Бэла Кэлі
  Ёй было цікава, ці адкажа арыгінальны плакат, ударыўшы ў адказ.
  Нахіліўшыся да кампутара, Кэлі пачула яшчэ адзін шум звонку.
  «Вось і ўсё», - сказала яна ўслых. Яна ўстала, але не падышла да акна. Замест гэтага яна выйшла са свайго пакоя на кухню, вызірнуўшы вонкі. Нічога не бачыў. . . ці яна? Ці быў цень у каньёне за хмызнякамі ззаду маёмасці?
  Нікога з сям'і не было дома, бацькі працавалі, брат на практыцы.
  Неспакойна смяючыся пра сябе: ёй было менш страшна выйсці на вуліцу і сустрэцца тварам да твару з вялізным вычварэнцам, чым убачыць, як ён глядзіць у яе акно. Кэлі зірнуў на магнітную падстаўку для нажоў. Ляза былі зусім вострыя. Спрачаліся. Але зброю пакінула на месцы. Замест гэтага яна паднесла iPhone да вуха і выйшла на вуліцу. «Прывітанне, Джыні, так, я нешта пачуў звонку. Я проста пайду паглядзець».
  Размова была прытворствам, але ён — ці яно — гэтага не ведаў.
  «Не, я буду гаварыць далей. На ўсялякі выпадак, калі там знойдзецца нейкі мудак». Гучныя размовы.
  Дзверы адчыняліся на бакавы двор. Яна накіравалася ў бок задняй часткі, затым, набліжаючыся да кута, яна затармазіла. Нарэшце яна неасцярожна ступіла на задні двор. Пусты. У канцы маёмасці, за густым бар'ерам раслін, зямля апускалася крута ў зямлю графства - неглыбокі каньён, запоўнены хмызняком і некалькімі бегавымі дарожкамі.
  «Ну, як справы? ага . . . так? Салодкі. Вельмі міла».
  Добра. «Не перастарайся», — падумала яна. Ваша ігра адстойная.
  Кэлі падышоў да шэрагу лістоты і зазірнуў скрозь яе ў каньён. Ёй здалося, што яна бачыць, як нехта адыходзіць ад хаты.
  Потым, непадалёку, яна ўбачыла нейкага хлопца ў поце на веласіпедзе, які рухаўся па адной са сцежак, якія былі кароткім шляхам паміж Пасіфік Гроўв і Мантэрэем. Ён павярнуў налева і знік за ўзгоркам.
  Келі адклаў тэлефон. Яна пачала вяртацца да дому, калі заўважыла нешта недарэчнае на задніх градках. Маленькая каляровая кропка. Чырвоны. Яна падышла да яго і ўзяла пялёстак кветкі. Ружа. Кэлі дазволіў паўмесяцу вярнуцца на зямлю.
  Яна вярнулася ў хату.
  Паўза, аглядка. Нікога, ні жывёл. Ніводнага Агіднага снегавіка ці пярэваратня.
  Яна ўвайшла ўнутр. І застыла, задыхаючыся.
  Перад ёй, у дзесяці футах, набліжаўся чалавечы сілуэт, рысы твару невыразныя з-за падсвятлення з гасцінай.
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя-?"
  Постаць спынілася. Смех. «Божа, Кел. Вы так напалоханы. Ты выглядаеш . . . дай мне свой тэлефон. Я хачу здымак».
  Яе брат Рыкі пацягнуўся за яе iPhone.
  «Вон ! » - сказаў Келі, скрывіўшыся і адкруціўшыся ад яго працягнутай рукі. «Я думаў, у вас ёсць практыка».
   «Патрэбен мой пот. Гэй, ты чуў пра тую дзяўчыну ў багажніку? Яна ідзе да Стывенсана.
  «Так, я бачыў яе. Тэмі Фостэр».
  «Яна гарачая?» Хударлявая шаснаццацігадовая дзяўчына з каштанавымі валасамі, якія нагадвалі яе ўласныя, накіравалася да халадзільніка і схапіла моцны напой.
  «Рыкі, ты такі агідны».
  "Угу. так? Яна?"
  О, яна ненавідзела братоў. «Калі сыдзеш, замкні дзверы».
  Рыкі моцна нахмурыўся. «Чаму? Хто хацеў да цябе прыставаць?»
  «Зачыніце!»
  «Накшталт, добра».
  Яна кінула на яго змрочны позірк, які ён цалкам прапусціў.
  Кэлі пайшла ў свой пакой і зноў села за кампутар. Так, AnonGurl нападаў на Кэлі за абарону Тэмі Фостэр.
  Добра, сука, ты падаеш. Я буду валодаць табой так дрэнна.
  Кэлі Морган пачала друкаваць.
  ПРАФЕСАРУ ДЖОНАТАНУ БОЛІНГУ было за сорак, падлічыў Дэнс. Невысокага росту, на некалькі цаляў вышэй за яе рост, з целаскладам, які сведчыць альбо пра памяркоўнасць да фізічных нагрузак, альбо пра пагарду да шкоднай ежы. Прамыя каштанавыя валасы, падобныя на валасы Дэнса, хоць яна падазравала, што ён не клаў скрынку Клерола ў свой кошык у Сэйфвэй кожныя пару тыдняў.
  - Ну, - сказаў ён, аглядаючы калідоры, пакуль яна праводзіла яго з вестыбюля ў свой кабінет у Cali Fornia Бюро расследаванняў. «Гэта не зусім тое, што я ўяўляў. Не так, як CSI. »
  Ці ўсе ў сусвеце глядзелі гэта шоу?
  Болінг насіў лічбавы Timex на адным запясце і плецены бранзалет на іншым — магчыма, сімвалізуючы падтрымку чагосьці ці іншага. (Дэнс думала пра сваіх дзяцей, якія пакрываюць свае запясці такой колькасцю рознакаляровых павязак, што яна ніколі не была ўпэўненая ў апошніх прычынах.) У джынсах і чорнай кашулі пола ён быў стрымана прыгожы, як Нацыянальнае грамадскае радыё. Яго карыя вочы былі ўстойлівыя, і ён здаваўся хуткім з усмешкай.
  Дэнс вырашыў, што можа мець любога аспіранта, на якога нацэліцца.
  Яна спытала: «Вы калі-небудзь раней былі ў праваахоўных органах?»
  «Ну, вядома», — сказаў ён, адкашляўшыся і выдаючы дзіўныя кінэзічныя сігналы. Затым усмешка. «Але яны знялі абвінавачванні. Я маю на ўвазе, што яшчэ яны маглі зрабіць, калі цела Джымі Хофы так і не з'явілася?»
  Яна не ўтрымалася ад смеху. Ах вы, бедныя аспіранты. Сцеражыся.
  «Я думаў, вы параіліся з паліцыяй».
  «Я прапанаваў у канцы сваіх лекцый для праваахоўных органаў і ахоўных кампаній. Але ніхто мяне за гэта не ўзяў. Дагэтуль. Ты мой першы шлях. Паспрабую не расчараваць».
  Яны прыйшлі ў яе кабінет і селі адзін насупраць аднаго за яе патрапаны часопісны столік.
  Болінг сказаў: "Я рады дапамагчы, чым магу, але я не ўпэўнены, што менавіта магу зрабіць". Промень сонечнага святла ўпаў на яго лоферы, і ён, зірнуўшы ўніз, заўважыў, што адна шкарпэтка была чорнай, а адна цёмна-сіняй. Ён засмяяўся без збянтэжанасці. У іншую эпоху Дэнс зрабіў бы выснову, што ён халасты; у наш час, з двума занятымі партнёрамі па працы, такія модныя збоі былі непрымальным доказам. Аднак заручальны пярсцёнак ён не насіў.
  «У мяне ёсць досвед працы з абсталяваннем і праграмным забеспячэннем, але для атрымання сур'ёзных тэхнічных кансультацый я баюся, што я перасягнуў законны ўзрост і не размаўляю на хіндзі».
  Ён расказаў ёй, што атрымаў сумесную ступень па літаратуры і інжынерыі ў Стэнфардзе, праўда, дзіўная камбінацыя, і пасля таго, як крыху «варушыўся па свеце», апынуўся ў Сіліконавай даліне, займаючыся праектаваннем сістэм для некаторых буйных кампутарных кампаній. .
  «Захапляльны час», - сказаў ён. Але, дадаў ён, у рэшце рэшт яго адбіла прагнасць. «Гэта было падобна на нафтавы прыліў. Усе пыталіся, як яны могуць разбагацець, пераканаўшы людзей, што ў іх ёсць патрэбы, якія могуць задаволіць кампутары. Я падумаў, што, магчыма, нам варта паглядзець на гэта з іншага боку: высветліць, якія патрэбы людзі насамрэч маюць, а потым спытаць, як камп'ютары могуць ім дапамагчы». Ускінутая галава. «Як паміж іх пазіцыяй і маёй. Я моцна прайграў. Такім чынам, я ўзяў трохі акцый, кінуў і зноў мітусіўся. Я апынуўся ў Санта-Крус, сустрэў кагосьці, вырашыў застацца і паспрабаваў выкладаць. Спадабалася. Гэта было амаль дзесяць гадоў таму. Я ўсё яшчэ там».
  Дэнс сказала яму, што пасля працы рэпарцёрам яна вярнулася ў каледж — у тую ж школу, дзе ён выкладаў. Яна вывучала камунікацыі і псіхалогію. Іх час супаў, ненадоўга, але нікога агульнага яны не ведалі.
  Ён выкладаў некалькі курсаў, у тым ліку літаратуру навуковай фантастыкі, а таксама клас пад назвай Кампутары і грамадства. І ў вышэйшай школе Болінг выкладаў тое, што ён назваў нейкімі сумнымі тэхнічнымі курсамі. «Накшталт матэматыкі, накшталт інжынерыі». Ён таксама кансультаваў карпарацыі.
  Дэнс брала інтэрв'ю ў людзей самых розных прафесій. Большасць перадавала па радыё выразныя сігналы стрэсу, калі гаварыла пра сваю працу, што сведчыла альбо пра трывогу з-за патрабаванняў працы, альбо, часцей за ўсё, пра дэпрэсію з гэтай нагоды - як гэта было ў Болінга раней, кажучы пра Сіліконавую даліну. Але яго кінетычныя паводзіны цяпер, калі гаворка ідзе пра яго цяперашнюю кар'еру, не выклікалі стрэсу.
  Аднак ён працягваў прыніжаць свае тэхнічныя навыкі, і Дэнс быў расчараваны. Ён выглядаў разумным і больш чым гатовым дапамагчы - ён прыехаў сюды адразу ж - і яна хацела б скарыстацца яго паслугамі, але каб залезці ў камп'ютар Тэмі Фостэр, здавалася, што ім спатрэбіцца больш рук... на тэхнічны чалавек. Прынамсі, спадзявалася яна, ён зможа каго-небудзь парэкамендаваць.
  Увайшла Мэрылен Крэсбах з падносам кавы і печывам. Прывабная, яна нагадвала спявачку кантры-вестэрна з каштанавымі валасамі і чырвонымі кеўларавымі пазногцямі. «Пазваніла служба аховы. У кагосьці кампутар з офіса Майкла».
  «Добра. Вы можаце падняць гэта».
  Мэрылен на імгненне спынілася, і Дэнс прыйшла ў галаву пацешная думка, што жанчына разглядае Болінга як рамантычны корм. Яе памочнік вёў не надта тонкую кампанію, каб знайсці Дэнс мужа. Калі жанчына паглядзела на аголены левы безназоўны палец Болінга і падняла бровы на Дэнс, агент кінуў на яе раздражнёны позірк, які быў належным чынам заўважаны і праігнараваны.
   Болінг падзякаваў і, насыпаўшы тры цукру ў каву, пакапаўся ў печыве і з'еў два. «Добра. Не, лепш, чым добра».
  «Яна сама іх пячэ».
  «Сапраўды? Людзі так робяць? Яны не ўсе выходзяць з сумкі Keebler?»
  Дэнс пайшла за паловай печыва і з задавальненнем выпіла кавы, хаця пасля сустрэчы з Майклам О'Нілам у яе было дастаткова кафеіну.
  «Дазвольце сказаць вам, што адбываецца». Яна растлумачыла Болінгу пра напад на Тэмі Фостэр. Затым сказаў: «І мы павінны залезці ў яе ноўтбук».
  Болінг з разуменнем кіўнуў. «Ах, той, што пайшоў купацца ў Ціхім акіяне».
  «Гэта тосты. . .”
  Ён паправіў: «З вадой, хутчэй за ўсё, гэта аўсяная каша — калі мы прытрымліваемся метафар ежы на сняданак».
  У гэты момант у кабінэт Дэнса ўвайшоў малады дэпутат з папяровым пакетам. Прыгожы і нецярплівы, хоць больш мілы, чым прыгожы, у яго былі ярка-блакітныя вочы, і на імгненне здавалася, што ён збіраецца адсалютаваць. «Агент Дэнс?»
  "Правільна."
  «Я Дэвід Рэйнхолд. Месца злачынства ў офісе шэрыфа».
  Яна кіўнула ў знак прывітання. "Прыемна пазнаёміцца. Дзякуй, што прынеслі гэта».
  «Ты робіш стаўку. Усё, што я магу зрабіць».
  Яны з Болінгам паціснулі адзін аднаму рукі. Потым падцягнуты афіцэр у ідэальна выпрасаванай форме працягнуў Дэнсу папяровы пакет. «Я не паклаў яго ў пластык. Хацелася, каб дыхала. Выцягніце як мага больш вільгаці».
  - Дзякуй, - сказаў Болінг.
   «І я наважыўся дастаць акумулятар», — сказаў малады дэпутат. Ён падняў запячатаную металічную трубку. «Гэта літый-іённы. Я падумаў, што калі вада патрапіць унутр, можа ўзнікнуць пажар».
  Болінг кіўнуў, відавочна ўражаны. «Добрая думка».
  Дэнс паняцця не меў, пра што гаворыць. Болінг заўважыў, што яна нахмурылася, і растлумачыў, што некаторыя літыевыя батарэі пры пэўных абставінах могуць загарэцца пры трапленні вады.
  «Вы дзівак?» — спытаў яго Болінг.
  Дэпутат адказаў: «Не вельмі. Проста рэчы, якія вы падбіраеце, вы ведаеце ". Ён працягнуў Дэнсу квітанцыю, каб яна падпісалася, а потым паказаў картку ланцуга захавання, прымацаваную да самой сумкі. «Калі я магу яшчэ што-небудзь зрабіць, дайце мне ведаць». Ён працягнуў ёй візітоўку.
  Яна падзякавала, і малады чалавек адступіў.
  Дэнс палез у сумку і дастаў ноўтбук Тэмі. Ён быў ружовы.
  «Які колер», — паківаў галавой Болінг. Ён перавярнуў яго і агледзеў адваротны бок.
  Дэнс спытаў яго: «Такім чынам, ты ведаеш каго-небудзь, хто мог бы запусціць яго і паглядзець на яе файлы?»
  «Вядома. Я».
  «О, я думаў, вы сказалі, што вы ўжо не такі вялікі тэхнік».
  «Гэта не тэхніка, не па сучасных мерках». Ён зноў усміхнуўся. «Гэта як круціць шыны на аўтамабілі. Толькі мне патрэбна пара інструментаў».
  «У нас тут няма лабараторыі. Нічога такога складанага, як вам, напэўна, трэба».
  «Ну, гэта залежыць. Я бачу, вы збіраеце абутак». Дзверы яе шафы былі адчыненыя, і Болінг, напэўна, зірнуў усярэдзіне, дзе больш-менш упарадкавана на падлозе сядзела тузін пар — на тыя ночы, калі яна выходзіла пасля працы, не спыняючыся дома. Яна засмяялася.
  Сарваны.
  Ён працягнуў: "Як наконт прыбораў асабістай гігіены?"
  «Асабісты догляд?»
  «Мне патрэбны фен».
  Яна засмяялася. «На жаль, усе мае касметычныя сродкі знаходзяцца дома».
  «Тады лепш пойдзем за пакупкамі».
  Раздзел 8
  , ДЖОНУ БОЛІНГУ ТРЭБА было крыху больш, чым фен. Хоць і няшмат.
  Іх шопінг прынёс Conair, набор мініяцюрных інструментаў і металічную скрынку, званую корпусам — прастакутнік памерам тры на пяць цаляў, з якога праходзіў провад, які заканчваўся USB-раз'ёмам.
  Гэтыя прадметы цяпер ляжалі на часопісным століку Дэнс у яе кабінеце ў CBI.
  Болінг агледзеў дызайнерскі ноўтбук Тэмі Фостэр. «Я магу яго разабраць? Я не збіраюся сапсаваць доказы?»
  «Гэта было вычышчана ад пылу для друку. Усё, што мы знайшлі, належала Тэмі. Ідзіце і рабіце што хочаце — яна не падазраваная. Да таго ж яна мне хлусіла, таму скардзіцца не ў стане».
  "Ружовы", - сказаў ён зноў, як быццам гэта было шакавальным парушэннем прыстойнасці.
  Ён перавярнуў машыну і малюсенькай крыжападобнай адвёрткай за некалькі хвілін зняў заднюю панэль. Затым ён выняў невялікі металапластыкавы прамавугольнік.
  «Жорсткі дыск», — растлумачыў ён. «Да наступнага года гэта будзе лічыцца велізарным. Мы пераходзім да флэш-памяці у цэнтральных працэсарах. Ніякіх цвёрдых дыскаў — увогуле ніякіх рухомых частак». Здавалася, што гэтая тэма ўсхвалявала яго, але ён адчуў, што лекцыя была недарэчным у дадзены момант адступленнем. Болінг змоўк і ўважліва агледзеў дыск. Здавалася, што ён не насіў лінзы; Дэнс, якая з дзявоцтва насіла акуляры, адчула лёгкі прыступ зайздрасці.
  Затым прафесар асцярожна пагрукатаў дыскам ля вуха. "Добра." Паставіў на стол.
  "Добра?"
  Ён усміхнуўся, распакаваў фен, уключыў яго ў разетку і нанёс на дыск паток прыемнага цяпла. «Не павінна быць доўга. Я не думаю, што мокра, але мы не можам рызыкаваць. Электрычнасць і вада аднолькавыя э-э-э».
  Свабоднай рукой ён пацягнуў кавы. Ён разважаў: «Ведаеце, мы, выкладчыкі, вельмі зайздросцім прыватнаму сектару. «Прыватны сектар» — гэта па-лацінску азначае «сапраўды зарабляць грошы». Ён кіўнуў на кубак. «Вазьміце Starbucks. . . . Кава была даволі добрай ідэяй для франшызы. Я працягваю шукаць наступны вялікі. Але ўсё, пра што я мог думаць, гэта такія рэчы, як House O' Pickles і Jerky World. Напоі лепшыя, але ўсе добрыя прымаюцца».
  «Магчыма, малочны батончык», — прапанаваў Дэнс. «Вы можаце назваць гэта Элсі».
  Вочы яго прасвятлелі. «Ці як наконт «Проста An-Udder Place». »
  "Гэта было вельмі дрэнна", - сказала яна, калі яны падзяліліся кароткім смехам.
  Калі ён скончыў сушыць жорсткі дыск, ён сунуў яго ў корпус. Затым ён падключыў USB-раз'ём да свайго ноўтбука, які быў змрочна-шэры, відаць, у адценні камп'ютараў.
   «Мне цікава, што вы робіце». Яна глядзела, як яго ўпэўненыя пальцы стукалі па клавішах. Многія літары абцерліся. Яму не трэба было іх бачыць, каб друкаваць.
  «Вада замкнула б сам камп'ютар, але жорсткі дыск унутры павінен быць у парадку. Я збіраюся ператварыць яго ў чытальны дыск». Праз некалькі хвілін ён падняў вочы і ўсміхнуўся. «Не, як новы».
  Дэнс падсунула сваё крэсла бліжэй да свайго.
  Яна зірнула на экран і ўбачыла, што Правадыр Windows чытае жорсткі дыск Тэмі як «лакальны дыск (G)».
  «У ім будзе ўсё — яе электронныя лісты, вэб-сайты, якія яна праглядала, яе любімыя месцы, запісы яе імгненных паведамленняў. Нават выдаленыя дадзеныя. Яно не зашыфраванае і не абаронена паролем — гэта, дарэчы, кажа мне, што яе бацькі вельмі не ўдзельнічаюць у яе жыцці. Дзеці, чые родныя ўважліва сочаць за імі, вучацца выкарыстоўваць усе віды хітрыкаў для захавання асабістага жыцця. Які я, дарэчы, даволі добра ўмею ўзломваць». Ён адключыў дыск ад камп'ютара і перадаў ёй разам з кабелем. «Гэта ўсё тваё. Проста падключыце яго і чытайце ў сваё задавальненне». Ён паціснуў плячыма. «Маё першае прызначэнне ў міліцыю. . . кароткі, але мілы.»
  Разам з добрым сябрам Кэтрын Дэнс валодала і кіравала вэб-сайтам, прысвечаным хатняй і традыцыйнай музыцы. Тэхнічна сайт быў даволі складаным, але Дэнс мала ведаў аб апаратным і праграмным забеспячэнні; муж яе сяброўкі займаўся гэтым бокам справы. Цяпер яна сказала Болінгу: «Ведаеш, калі ты не занадта заняты, ці можаш ты застацца крыху? Дапамажыце мне пашукаць?»
  Болінг вагаўся.
  «Ну, калі ў вас ёсць планы. . .”
   «Колькі часу мы гаворым? Я павінен быць у Напе ў пятніцу вечарам. Накшталт уз'яднання сям'і».
  Дэнс сказаў: «О, нічога так доўга. Некалькі гадзін. Максімум суткі».
  Зноў зіхацяць вочы. «Я хацеў бы. Для мяне галаваломкі - важная група прадуктаў. . . . Цяпер, што я буду шукаць?»
  «Любыя падказкі адносна асобы нападніка на Тэмі».
  «О, Код да Вінчы. »
  «Будзем спадзявацца, што гэта не так складана і ўсё, што мы знойдзем, не прывядзе да адлучэння ад царквы. . . . Мяне цікавяць любыя паведамленні, якія выглядаюць пагрозлівымі. Спрэчкі, бойкі, каментары пра сталкераў. Ці будуць там імгненныя паведамленні?»
  «Фрагменты. Напэўна, мы можам рэканструяваць шмат з іх». Болінг зноў уключыў дыск у свой камп'ютар і нахіліўся наперад.
  «Тады сайты сацыяльных сетак,» сказаў Дэнс. «Усё, што звязана з прыдарожнымі мемарыяламі ці крыжамі».
  «Мемарыялы?»
  Яна патлумачыла: «Мы лічым, што ён пакінуў прыдарожны крыж, каб паведаміць аб нападзе».
  «Гэта даволі хвора». Пальцы прафесара пстрыкнулі па клавішах. Набіраючы тэкст, ён спытаў: «Чаму вы думаеце, што яе кампутар адказ?»
  Дэнс распавёў пра інтэрв'ю з Тэмі Фостэр.
  «Вы ўсё гэта зразумелі толькі з мовы яе цела?»
  "Правільна."
  Яна расказала яму пра тры спосабы зносін паміж людзьмі: па-першае, праз вербальнае змест - тое, што мы гаворым. «Гэта сэнс саміх слоў. Але змест не толькі найменш надзейны і яго лягчэй за ўсё падрабіць, гэта насамрэч толькі невялікая частка таго, як мы адпраўляем паведамленні адзін аднаму. Другое і трэцяе значна больш важныя: маўленчая якасць - як мы прамаўляем словы. Гэта былі б такія рэчы, як вышыня голасу, наколькі хутка мы размаўляем, ці часта мы робім паўзы і выкарыстоўваем «мм». І, па-трэцяе, кінесіка - паводзіны нашага цела. Жэсты, погляды, дыханне, пастава, манеры. Апошнія два найбольш цікавяць інтэрв'юераў, бо яны нашмат больш паказальныя, чым змест маўлення».
  Ён усміхаўся. Дэнс падняў брыво.
  Болінг патлумачыў: «Вы так жа ўсхваляваны сваёй працай, як...»
  «Вы і ваша флэш-памяць».
  Ківок. «Так. Яны дзіўныя маленькія хлопцы. . . нават ружовыя».
  Болінг працягваў друкаваць і пракручваць старонку за старонкай вантроб кампутара Тэмі, гаворачы ціха. «Тыповая балбатня дзяўчынкі-падлетка. Хлопчыкі, адзенне, макіяж, вечарынкі, крыху пра школу, кіно і музыку. . . ніякіх пагроз».
  Ён хутка пракручваў розныя экраны. «Пакуль негатыў па электроннай пошце, прынамсі, за апошнія два тыдні. Я магу вярнуцца і праверыць ранейшыя, калі мне спатрэбіцца. Цяпер Тэмі ёсць ва ўсіх буйных сацыяльных сетках — Facebook, MySpace, OurWorld, Second Life». Хоць Болінг быў па-за сеткай, ён мог падцягнуць і праглядзець апошнія старонкі, якія прачытала Тэмі. «Пачакай, пачакай. . . . Добра." Ён сядзеў наперадзе, напружаны.
  "Што гэта?"
  «Яна ледзь не патанула?»
  "Правільна."
   «Некалькі тыдняў таму яна і некаторыя яе сябры пачалі дыскусію ў OurWorld аб тым, што іх больш за ўсё напалохала. Адным з вялікіх страхаў Тэмі было патануць».
  Дэнс сціснуў рот. «Магчыма, ён выбіраў сродак смерці спецыяльна для яе».
  Надзіва рэзкім тонам Болінг сказаў: «Мы выдаем занадта шмат інфармацыі пра сябе ў Інтэрнэце. Занадта шмат. Вы ведаеце тэрмін «эскрыбіцыяніст»?»
  "Не."
  «Тэрмін для вядзення блога пра сябе». Крыўлячая ўсмешка. «Гэта даволі добра, ці не так? А яшчэ ёсць "dooce".
  «Гэта таксама новае».
  «Дзеяслоў. Як у "Я быў асуджаны". Гэта азначае, што вас звальняюць з-за таго, што вы апублікавалі ў сваім блогу - факты пра сябе, свайго начальніка або працу. Жанчына ў штаце Юта прыдумала яго. Яна апублікавала некаторыя рэчы пра свайго працадаўцу і была звольненая. Дарэчы, «Дус» паходзіць ад арфаграфічнай памылкі слова «чувак». Ну, а яшчэ ёсць папярэдняя падрыхтоўка».
  "Які?"
  «Вы падаеце заяўку на працу, і інтэрв'юер пытаецца ў вас: «Вы калі-небудзь пісалі што-небудзь пра свайго былога боса ў блогу?» Вядома, яны ўжо ведаюць адказ. Яны чакаюць, каб даведацца, ці сумленны ты. А калі вы напісалі што-небудзь дрэннае? Вы былі выбіты з спрэчкі яшчэ да таго, як пачысцілі зубы раніцай пасля інтэрв'ю».
  Зашмат інфармацыі. Занадта шмат. . . .
  Болінг працягваў друкаваць маланкава. Нарэшце ён сказаў: «Ах, думаю, у мяне нешта ёсць».
  "Што?"
  «Тэмі размясціла каментарый у блогу праз некалькі дзён таму. Яе экраннае імя TamF1399. Болінг павярнуў камп'ютар, каб Дэнс паглядзеў.
  Адказ Чылтану, апублікаваны TamF1399.
  [Кіроўца] паводзіць сябе дзіўна, я маю на ўвазе небяспечна. Адзін раз пасля трэніроўкі з чырлідэрамі ён тусаваўся каля нашай распранальні, нібы спрабаваў зазірнуць унутр і атрымаць фатаграфіі на свой тэлефон. Я падыходжу да яго і кажу: што ты тут робіш, а ён глядзіць на мяне так, быццам збіраецца мяне забіць. Ён каштуе 33 тысячы франкаў. Я ведаю дзяўчыну, якая едзе з намі ў [выдалена], і яна сказала мне, што [кіроўца] схапіў яе за сіські, але яна баіцца што-небудзь сказаць, таму што думае, што ён прыйдзе за ёй ці пачне страляць у людзей, як у Virginia Tech.
  Болінг дадаў: «Што цікава, яна апублікавала гэта ў частцы блога пад назвай «Прыдарожныя крыжы». »
  Пульс Дэнса крыху пачасціўся. Яна спытала: "Хто "кіроўца"?"
  «Не ведаю. Імя выдалена ва ўсіх паведамленнях».
  «Блог, хм?»
  «Правільна». Болінг коратка засмяяўся і сказаў: «Грыбы».
  "Што?"
  «Блогі - гэта грыбы Інтэрнэту. Яны прарастаюць паўсюль. Некалькі гадоў таму ўсе ў Сіліконавай даліне задаваліся пытаннем, што будзе наступнай вялікай падзеяй у свеце доткамаў. Ну, аказалася, што гэта не рэвалюцыйна новы тып абсталявання або праграмнага забеспячэння, а інтэрнэт-кантэнт: гульні, сайты сацыяльных сетак. . . і блогі. Зараз нельга пісаць пра кампутары, не вывучаючы іх. Тэмі напісала паведамленне The Chilton Report. »
   Дэнс паціснуў плячыма. «Ніколі пра гэта не чуў».
  "У мяне ёсць. Ён мясцовы, але добра вядомы ў блогерскіх колах. Гэта як Мэт Драдж з Каліфорніі, толькі больш бахромы. У Джыма Чылтана нейкі характар». Ён працягваў чытаць. «Давайце выйдзем у інтэрнэт і праверым гэта».
  Дэнс атрымала са стала свой ноўтбук. «Які URL?» — спытала яна.
  Болінг даў яе ёй.
  Http://www.thechiltonreport.com
  Прафесар падсунуў крэсла бліжэй, і яны разам прачыталі галоўную старонку.
  СПРАВАЗДАЧА ЧЫЛТАНА™
  МАРАЛЬНЫ ГОЛАС МЕРЫКІ .​ ЗБОРНІК РАЗМУШКАЎ АБ ТЫМ, КАМУ ГЭТАЯ КРАІНА ХІДЗЕ НЕ ДА . . . І ДЗЕ ГЭТА ПРАВІЛЬНА .
  Дэнс засмяяўся. «Там, дзе ўсё ідзе правільна. 'Разумны. Ён маральная большасць, кансерватар, я так разумею.
  Болінг паківаў галавой. «З таго, што я ведаю, ён больш выразна-ўстаўляльны».
  Яна падняла брыво.
  «Я маю на ўвазе, што ён выбірае свае прычыны. Ён больш правы, чым левы, але ён будзе змагацца з кожным, хто не адпавядае яго стандартам маралі, меркаванняў або інтэлекту. Гэта, вядома, адзін з пунктаў блогаў: падняць рэчы. Спрэчкі прадаюць».
   Ніжэй было прывітанне чытачам.
  Дарагі чытач. . .
  , калі вы апынуліся сюды таму, што з'яўляецеся падпісчыкам або фанатам, або проста таму, што падчас прагляду Інтэрнэту вы выпадкова натрапілі на The Report .
  Якімі б ні былі вашы пазіцыі па палітычных і сацыяльных пытаннях, я спадзяюся, што вы знойдзеце ў маіх разважаннях тут нешта, што, як мінімум, прымусіць вас сумнявацца, прымусіць вас сумнявацца, прымусіць вас жадаць ведаць больш.
  Бо менавіта гэта і ёсць журналістыка.
  — Джэймс Чылтан
  Пад ім было: «Заява аб місіі».
  Наша місія
  Мы не можам выносіць меркаванні ў вакууме. Ці будуць бізнес, урад, карумпаваныя палітыкі, злачынцы і распусныя асобы сумленнымі ў тым, што яны задумалі? Канешне не. Наша праца ў The Report — праліваць святло праўды ў цені падману і прагнасці — даць вам факты, неабходныя для прыняцця абгрунтаваных рашэнняў па надзённых праблемах сучаснасці.
  Дэнс таксама знайшоў кароткую біяграфію Чылтана, затым раздзел пра асабістыя навіны. Яна зірнула на спісы.
   На тыле
  У КАМАНДУ !​​
  Я рады сказаць, што пасля гульні ў гэтыя выхадныя каманда старэйшага хлопца мае лік 4–0! Наперад, Jayhawks! А цяпер, бацькі: слухайце мяне. Ваша моладзь павінна адмовіцца ад бейсбола і футбола дзеля футбола, які з'яўляецца самым бяспечным і здаровым камандным відам спорту. (Гл. Справаздачу Чылтана ад 12 красавіка, каб атрымаць мае каментарыі аб спартыўных траўмах сярод дзяцей.) І, дарэчы, пераканайцеся, што вы называеце гэта «футболам», а не «футболам», як гэта робяць замежнікі. Калі ў Амерыцы, рабі як амерыканцы!)
  АП АТРЫЁТ
  Учора Малодшы хлопчык збіў шкарпэткі з аўдыторыі падчас канцэрту ў дзённым лагеры, праспяваўшы песню «America the Beautiful». Усё сам! Прымушае бацьку надзімацца ад гонару.
  П Р А П А Н О ВЫ , А ХТО ?
  Набліжаецца наша дзевятнаццатая гадавіна, Пэт і я. І мне патрэбныя ідэі для падарункаў! (З асабістых інтарэсаў я вырашыў не абнаўляць яе высакахуткасным аптычным валакном для камп'ютара!) Дамы, дасылайце мне свае ідэі. І, не, Ціфані не выключана.
  МЫ ПЕРАБЫДАЕМСЯ ЛАБАЛЬНЫМ !​​​
  Я рады паведаміць, што The Report выклікаў захапленне з усяго свету. Ён быў абраны ў якасці аднаго з вядучых блогаў у новай стужцы RSS (мы назавем яе «Сапраўды простая сіндыкацыя»), якая звязвае тысячы іншых блогаў, вэб-сайтаў і дошак аб'яў па ўсім свеце. Дзякуй вам, мае чытачы, за тое, што вы зрабілі "Справаздача" такой папулярнай, якой яна ёсць.
   ВІТАЕМ ДОМУ​​
  Пачуў некаторыя навіны, якія прымусілі мяне ўсміхнуцца. Тыя з вас, хто сачыў за The Report, магчыма, памятаюць яркія каментарыі на працягу многіх гадоў пра дарагога сябра гэтага сціплага рэпарцёра Дональда Хокена — мы былі піянерамі ў гэтым вар'яцкім кампутарным свеце столькі гадоў таму, што я не люблю пра гэта думаць. Дональд збег з паўвострава ў пошуках зялёных пашаў у Сан-Дыега. Але я рады сказаць, што ён прыйшоў у сябе і вяртаецца разам са сваёй нявестай Лілі і двума цудоўнымі дзецьмі. Сардэчна запрашаем дадому, Дональд!
  Н ГЕРОІ
  Здымаю капялюш перад адважнымі пажарнымі акругі Мантэрэй. . . . У мінулы аўторак мы з Пэт апынуліся ў цэнтры горада на Альварада, калі раздаліся крыкі аб дапамозе і з будаўнічай пляцоўкі пайшоў дым. Полымя перакрыла выхад. . . з двума будаўнікамі, якія апынуліся ў пастцы на верхніх паверхах. Праз некалькі хвілін на месцы здарэння былі два дзясяткі пажарных, а пажарная машына выцягнула лесвіцу на дах. Мужчын ліквідавалі з небяспекі, а полымя патушылі. Пацярпелых няма, пашкоджанні мінімальныя.
  У большай частцы нашага жыцця адвага ўключае ў сябе не больш чым палітычную спрэчку або, у самым фізічным выпадку, падводнае плаванне з маскай і трубкай на шыкоўных курортах або катанне на горных роварах.
  Як рэдка ад нас патрабуюць праявіць сапраўдную мужнасць - так, як мужчыны і жанчыны пажарна-выратавальнай службы акругі Мантэрэй робяць кожны дзень, ні хвіліны не вагаючыся і не скардзячыся.
  Брава вам усім!
  Суправаджаючы гэтую публікацыю была драматычная фатаграфія пажарнай машыны ў цэнтры Мантэрэя.
   «Тыпова для блогаў», — сказаў Болінг. «Асабістая інфармацыя, плёткі. Людзі любяць гэта чытаць».
  Дэнс таксама націснуў на спасылку пад назвай «Monterey».
  Яе перавялі на старонку, якая ўсхваляла «Наш дом: прыгожы і гістарычны паўвостраў Мантэрэй», дзе былі прадстаўлены мастацкія фатаграфіі берагавой лініі і лодак каля Каннері-Роў і Рыбацкай прыстані. Было шмат спасылак на мясцовыя славутасці.
  Яшчэ адна спасылка прывяла іх да карт мясцовасці, у тым ліку той, на якой намаляваны яе горад: Пасіфік Гроў.
  Болінг сказаў: «Гэта ўсё пернік. Давайце паглядзім на змест блога. . . там мы знойдзем падказкі». Ён нахмурыўся. «Вы называеце іх «падказкамі»? Ці «доказы»?»
  «Вы можаце назваць іх брокалі, калі гэта дапаможа нам знайсці злачынцу».
  «Давайце паглядзім, што адкрыюць гародніна». Ён даў ёй іншы URL.
  Http://www.thechiltonreport.com/html/june26.html
  Гэта была сутнасць блога: міні-эсэ Чылтана.
  Болінг патлумачыў: «Чылтан - гэта «OP», арыгінальны плакат. Што, калі вам цікава, паходзіць ад «OG», Original Gangsta, для лідэраў банд, такіх як Bloods і Crips. У любым выпадку, ён загружае свой каментарый, а потым пакідае яго там, каб людзі маглі на яго адказаць. Яны згодныя або не згодныя. Часам яны ідуць па датычнай».
  Арыгінальны каментарый Чылтана, заўважыў Дэнс, застаўся ўверсе, а ніжэй былі адказы. Часцей за ўсё людзі адказвалі непасрэдна на каментар блогера, але часам яны адказвалі і на іншых аўтараў.
  «Кожны асобны артыкул і ўсе звязаныя паведамленні называюцца «ланцужком», - растлумачыў Болінг. «Часам ніткі могуць працягвацца месяцамі ці гадамі».
  Танец пачаў слізгаць. Пад разумным загалоўкам «HypoCHRISTcy» Чылтан атакаваў таго самага чалавека, якога Дэнс толькі што бачыў у бальніцы, вялебнага Фіска і рух «Жыццё перадусім». Здаецца, Фіск аднойчы сказаў, што забойства лекараў, якія робяць аборты, апраўдана. Чылтан напісаў, што ён катэгарычна супраць абортаў, але асудзіў Фіска за заяву. Двое абаронцаў Фіска, CrimsoninChrist і LukeB1734, люта напалі на Чылтана. Першы сказаў, што самога блогера трэба ўкрыжаваць. Звярнуўшыся да колеру яго імя, Дэнс задумалася, ці быў CrimsoninChrist буйным рыжым целаахоўнікам міністра, якога яна бачыла раней на акцыі пратэсту ў шпіталі.
  Тэма «Улада народу» была выкрыццём прадстаўніка штата Каліфорнія — Брэндана Клевінгера, які ўзначальваў Камітэт па планаванні ядзерных аб'ектаў. Чылтан даведаўся, што Клевінгер адправіўся на паядынак у гольф з забудоўшчыкам, які прапаноўваў пабудаваць новую атамную станцыю каля Мендосіна, у той час як было б танней і больш эфектыўна пабудаваць яе бліжэй да Сакрамэнта.
  У «Апрасняюць . . . and Devastate» блогер узяўся за план пабудовы апрасняльнай станцыі каля ракі Кармель. Каментарый уключаў асабістую атаку на чалавека, які стаіць за праектам, Арнольда Брубэйкера, намаляванага Чылтанам як непрыяцеля са Скоттсдэйла, штат Арызона, чалавека з адрывістым мінулым і магчымымі сувязямі з падземным светам.
  Два допісы прадстаўлялі дзве пазіцыі грамадзян па пытанні апраснення вады.
   Адказ Чылтану, апублікаваны Лінданам Стрыклендам.
  Трэба сказаць, што вы адкрылі мне вочы на гэтае пытанне. Паняцця не меў, што гэта нехта прабівае. Я прагледзеў заяўленую прапанову ў Упраўленні планавання акругі і павінен сказаць, што, хаця я адвакат, знаёмы з праблемамі навакольнага асяроддзя, гэта быў адзін з самых незразумелых дакументаў, якія я калі-небудзь спрабаваў прабрацца. Я думаю, што нам патрэбна значна большая празрыстасць, каб весці змястоўную дыскусію па гэтым пытанні.
  Адказ Чылтану, апублікаваны Говардам Скелтанам.
  Ці ведаеце вы, што ў Амерыцы скончыцца прэсная вада да 2023 года? А 97 працэнтаў вады на Зямлі - гэта салёная вада. Толькі ідыёт гэтым не скарыстаецца. Нам патрэбна апрасненне вады для нашага выжывання, калі мы хочам працягваць захоўваць пазіцыю самай прадуктыўнай і эфектыўнай краіны ў свеце.
  У тэме «Дарогі з жоўтай цэглы» Чылтан распавёў пра праект Дзяржаўнага дэпартамента транспарту — Caltrans. Новая шаша была пабудавана ад шашы 1 праз Салінас і далей у Холістэр, праз хутар. Чылтан сумняваўся ў маланкавай хуткасці, з якой быў зацверджаны праект, а таксама ў звілістым маршруце, які прынёс бы карысць некаторым фермерам значна больш, чым іншым. Ён намякнуў на выплаты.
  Сацыяльна-кансерватыўны бок Чылтана праявіўся ў «Проста скажы не», нітцы, якая асуджае прапанову пашырэння сэксуальнага выхавання ў сярэдніх школах. (Чылтан заклікаў да ўстрымання.) Падобнае паведамленне можна знайсці ў «Caught in the Act. . . НЕ», пра жанатага суддзю дзяржаўнага суда, якога злавілі на выхадзе з матэля з маладым службовец, удвая маладзейшы за яго. Чылтан быў раз'юшаны нядаўняй падзеяй, калі суддзя атрымаў аплявуху ад камітэта па судзейскай этыцы. Ён лічыў, што гэтага чалавека трэба было зняць з лаўкі і пазбавіць яго звання.
  Затым Кэтрын Дэнс падышла да важнай ніткі, пад сумнай выявай крыжоў, кветак і пудзіла.
  Прыдарожныя крыжы
  Аўтар Чылтан.
  Нядаўна я праязджаў міма месца на шашы 1, дзе стаяць два прыдарожныя крыжы і некалькі яркіх букетаў. Яны адзначылі месца той страшнай аварыі 9 чэрвеня, дзе пасля выпускнога вечара загінулі дзве дзяўчыны. Жыццё скончылася. . . і жыццё блізкіх і сяброў змянілася назаўжды.
  Я зразумеў, што мала чуў пра паліцэйскае расследаванне аварыі. Я зрабіў некалькі званкоў і даведаўся, што арыштаў не было. Ніякіх спасылак нават не выдалі.
  Гэта падалося мне дзіўным. Цяпер адсутнасць білета азначае рашучасць таго, што кіроўца — старшакласнік, таму без прозвішчаў — не вінаваты. Дык што ж тады стала прычынай аварыі? Калі я ехаў па дарозе, я заўважыў, што яна ветрана і пясчана, і не было ні агнёў, ні агародж каля таго месца, дзе машына з'ехала з дарогі. Асцярожны знак паветраны, і яго было б цяжка ўбачыць у цемры (аварыя адбылася каля поўначы). Не было дрэнажу; Я мог бачыць лужыны стаячай вады на абочыне і на самой шашы.
   Чаму міліцыя не занялася грунтоўнай рэканструкцыяй аварыі (у іх ёсць людзі, якія гэтым займаюцца, я даведаўся)? Чаму «Калтранс» адразу не накіраваў брыгаду, каб абследаваць пакрыццё дарогі, грэйд, разметку? Я не змог знайсці ніякіх запісаў аб такой экспертызе.
  Магчыма, дарога настолькі бяспечная, наколькі можна чакаць.
  Але ці справядліва ў адносінах да нас, чые дзеці рэгулярна ездзяць па гэтым участку шашы, калі ўлады так хутка замоўчваюць трагедыю? Мне здаецца, што іх увага згасла хутчэй, чым кветкі, якія сумна сядзяць пад тымі прыдарожнымі крыжамі.
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны Рональдам Кестлерам.
  Калі вы паглядзіце на бюджэтную сітуацыю ў акрузе Мантэрэй і ў штаце ў цэлым, вы выявіце, што адзін з рэгіёнаў, які бярэ на сябе асноўны цяжар нашых эканамічных праблем, - гэта належныя меры папярэджання ўздоўж дарог высокай рызыкі. Мой сын загінуў у аварыі на шашы 1, таму што знак "Крывая" пакрыўся брудам. Бюджэтнікам было б лёгка знайсці і пачысціць, але ці зрабілі яны гэта? Не. Іх грэбаванне было недаравальным. Дзякуй, містэр Чылтан, што звярнулі ўвагу на гэтую праблему.
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны Заклапочаным грамадзянінам.
  Дарожнікі зарабляюць непрыстойныя грошы і сядзяць на сваім тлушчы [выдалена] цэлымі днямі. вы бачылі іх, усе бачылі, яны стаялі ля дарогі і нічога не рабілі, калі маглі рамантаваць небяспечныя шашы і сачыць за тым, каб мы былі ў бяспецы. яшчэ адзін прыклад таго, што нашы падатковыя даляры НЕ працуюць.
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны Робертам Гарфілдам, Дэпартамент транспарту Каліфорніі.
  Хачу запэўніць вас і вашых чытачоў, што бяспека нашых грамадзян з'яўляецца прыярытэтам нумар адзін для Caltrans. Мы прыкладаем усе намаганні для падтрымання ў спраўным стане аўтамабільных дарог нашай дзяржавы. Участак дарогі, дзе адбылася аварыя, пра якую вы гаворыце, як і ўсе аўтадарогі, якія знаходзяцца пад дзяржаўным кантролем, рэгулярна правяраецца. Ніякіх парушэнняў і небяспечных умоў не выяўлена. Мы заклікаем усіх вадзіцеляў памятаць, што бяспека на шашы ў Каліфорніі з'яўляецца абавязкам кожнага.
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны Цімам Канкордам.
  Ваш каментар - ЭПІЧНАЯ ПЕРАМОГА, Чылтан! Паліцыі сыдзе з рук забойства, калі мы ёй дазволім! Мяне спынілі на Шэсцьдзесят восьмым, таму што я афраамерыканец. Міліцыянты прымусілі мяне паўгадзіны сядзець на зямлі, перш чым мяне адпусцілі, і яны не сказалі мне, што я зрабіў не так, за выключэннем пагашанага святла. Урад павінен абараняць жыццё, а не ганьбіць нявінных грамадзян. Дзякуй.
  
  Адказ Чылтану ад Арыэль.
  У пятніцу мы з сябрам пайшлі паглядзець месца, дзе гэта адбылося, і плакалі, калі ўбачылі там крыжы і кветкі. Мы там сядзелі і мы агледзелі ўсю шашу і паліцыі там не было, я маю на ўвазе, ніякай! Адразу пасля таго, як гэта адбылося! Дзе была міліцыя? І, магчыма, не было ніякіх папераджальных знакаў або дарога была слізкай, але яна выглядала даволі бяспечнай для мяне, нават калі яна была пясчаная, гэта праўда.
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны SimStud.
  Я ўвесь час езджу па гэтым участку шашы, і гэта не самае небяспечнае месца ў свеце, таму мне цікава, ці сапраўды паліцыя сачыла за тым, хто быў за рулём, я ведаю [кіроўцу] са школы і не думаю, што ён лепшы кіроўца ў свеце.
  
  Адказ SimStud, апублікаваны Footballrulz.
  Чувак, не ЛЕПШЫ вадзіцель у свеце???? H8, каб паведаміць вам, але [кіроўца] - гэта поўны fr33k і люзер, ён НЕ МОЖА кіраваць. Я нават не думаю, што ў яго ёсць ліцэнзія. Чаму мянты ГЭТАГА не даведаліся? Занадта заняты, збіраючыся за пончыкамі і кавай. LOL.
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны MitchT.
  Чылтан, ты ўвесь час разбураеш урад, які з'яўляецца поўнай перамогай, але ў гэтым выпадку забывай пра дарогу. Гэта добра. Той хлопец з Caltrans так сказаў. Я ездзіў там сто разоў, і калі ты прапусціў гэты паварот, таму што быў п'яны або забіты камянямі. Калі паліцыя [выдаліла] гэта таму, што яны не глядзелі на [кіроўцу] дастаткова блізка. Ён н00б і таксама страшны. Кампанія SimStud валодае гэтай тэмай.
  
   Адказ Чылтану, апублікаваны Amydancer44.
  Гэта дзіўна, таму што мае бацькі чытаюць "Справаздачу" , але я звычайна не чытаю, таму дзіўна, што я тут. Але я чуў у школе, што вы пісалі пра аварыю, і таму ўвайшоў. Я прачытаў усё і думаю, што ты на сто адсоткаў маеш рацыю, і тое, што сказаў той іншы плакат, таксама. Усе невінаватыя, пакуль іх віна не будзе даказаная, але я не разумею, чаму паліцыя проста спыніла расследаванне.
  Нехта, хто ведае [кіроўцу], казаў мне, што ён не спаў усю ноч перад вечарынкай, я маю на ўвазе 24 гадзіны, гуляў у кампутарныя гульні. ІМХО, ён заснуў за рулём. І яшчэ адна рэч—гэтыя геймеры думаюць, што яны крутыя [выдалена] за рулём, тым не менш, яны гуляюць у тыя гульні з кіраваннем у аркадах, але гэта не адно і тое ж.
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны Артурам Стэндышам.
  Федэральныя сродкі на ўтрыманне дарог паслядоўна змяншаліся на працягу многіх гадоў, у той час як бюджэт амерыканскіх ваенных аперацый і замежнай дапамогі павялічыўся ў чатыры разы. Магчыма, мы павінны быць больш занепакоеныя жыццём нашых грамадзян, чым людзей у іншых краінах.
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны TamF1399.
  [Кіроўца] паводзіць сябе дзіўна, я маю на ўвазе небяспечна. Адзін раз пасля трэніроўкі з чырлідэрамі ён тусаваўся на вуліцы нашу распранальню, быццам ён спрабаваў зазірнуць унутр і атрымаць фатаграфіі на свой тэлефон. Я падыходжу да яго і кажу: што ты тут робіш, а ён глядзіць на мяне так, быццам збіраецца мяне забіць. Ён каштуе 33 тысячы франкаў. Я ведаю дзяўчыну, якая едзе з намі ў [выдалена], і яна сказала мне, што [кіроўца] схапіў яе за сіські, але яна баіцца што-небудзь сказаць, таму што думае, што ён прыйдзе за ёй ці пачне страляць у людзей, як у Virginia Tech.
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны BoardtoDeath.
  Я чуў, што нехта, хто ведае чувака, быў на вечарыне той ноччу, і ён убачыў [кіроўцу] перад тым, як сесці ў машыну, і хадзіў вакол [выдалена] ўверх. І таму яны разбіліся. ПАЛІЦЫЯ страціла вынікі алкотестера, і гэта было няёмка, таму ім прыйшлося адпусціць яго. І гэта СЛОВА.
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны SarafromCarmel.
  Я не лічу справядлівым тое, што кажуць усе ў гэтай тэме. Мы не ведаем фактаў. Аварыя была жудаснай трагедыяй, і паліцыя не прад'явіла абвінавачанняў, так што мы павінны пайсці з гэтым. Падумайце, праз што перажывае [кіроўца]. Ён быў у мяне на ўроку хіміі і ніколі нікому не дакучаў. Ён быў даволі разумным і вельмі дапамагаў нашай камандзе Table. Б'юся аб заклад, што яму вельмі дрэнна да гэтых дзяўчат. Ён павінен жыць з гэтым да канца жыцця. Мне яго шкада.
  
   Адказ на SarafromCarmel, апублікаваны Anonymous.
  Сара UR кульгавая [выдалена]. калі ён быў за рулём машыны, то ён ЗРАБІЎ нешта, што прымусіла гэтых дзяўчат памерці. Як вы можаце сказаць, што ён не зрабіў? Ісус яго людзі, як вы, якія дазволілі Гітлеру газ яўрэяў і кусты ісці ў Ірак. чаму б вам не патэлефанаваць [кіроўцу] і не папрасіць яго добра пакатацца? Я прыйду паставіць крыж на тваю [выдалена] магілу, ты [выдалена].
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны Legend666.
  Брат [кіроўцы] адсталы ў развіцці, і арышт [кіроўцы] паліцыі можа выглядаць дрэнна з-за ўсіх гэтых паліткарэктных рэчаў, ад якіх мяне ванітуе. Таксама яны павінны праверыць кашалькі дзяўчат, я маю на ўвазе дзяўчат, якія трапілі ў аварыю, таму што я чуў, што ён іх сарваў яшчэ да прыезду хуткай дапамогі. Яго сем'і настолькі бедныя, што не могуць дазволіць сабе нават пральную машыну і сушылку. Я ўвесь час бачыў яго, яго маму і яго [выдалена] малодшага брата ў пральні на Білінгс. Хто ходзіць у пральні? Люзеры вось хто.
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны SexyGurl362.
  Мая лепшая сяброўка вучыцца ў [выдалена] з [кіроўцам], і яна размаўляла з кімсьці, хто быў на вечарыне, дзе былі дзяўчаты, якія загінулі. [Кіроўца] сядзеў у куце з паднятым капюшонам, глядзеў на ўсіх і размаўляў сам з сабой, і хтосьці знайшоў яго на кухні, проста гледзячы на нажы. Усе думалі: якога чорта ён тут робіць? Чаму ён прыйшоў?
  
   Адказ Чылтану, апублікаваны Jake42.
  Цалкам валодаеш гэтым, Чылтан!! Так, [кіроўца] [выдалены]. Паглядзіце на люзера, яго жыццё - эпічны ПАРАХ!!! На ўроку фізкультуры ён заўсёды прыкідваецца, што захварэў, каб не трэніравацца. Ён ходзіць у спартзалу толькі для таго, каб бадзяцца ў распранальні і глядзець на ўсіх [выдалена]. Ён цалкам гей, нехта сказаў мне гэта.
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны CurlyJen.
  Мы з сябрамі размаўлялі, і на мінулым тыдні нехта ўбачыў [кіроўцу] на Lighthouse, які рабіў пончыкі ў машыне, якую ён скраў у сваёй бабулі без дазволу. Ён спрабаваў прымусіць [выдалена] паказаць ёй стрынгі. (як быццам ёй усё роўна, LOL!!!). І калі яна праігнаравала яго, ён пачаў дрыжаць прама перад ёй, прама на Маяку ў той самы час, калі ён быў за рулём. ён дакладна рабіў тое ж самае ў тую ноч, калі разбіўся.
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны Ананімам.
  Я хаджу на [выдалена], я вучуся на другім курсе, і я яго ведаю, і ўсе пра яго ведаюць. ІМХО, я маю на ўвазе, што ў яго ўсё ў парадку. Ён шмат гуляе, але што з таго? Я шмат гуляю ў футбол, гэта не робіць мяне забойцам.
  
   Адказ Ананіму, апублікаваны BillVan.
  [Выдалены] вы, [выдалены]. калі ты так шмат ведаеш, у чым твой соус, о, геній? У цябе нават няма шароў, каб размясціць пад сваім сапраўдным імем. Баішся, што ён прыйдзе і [выдалена] цябе на [выдалена]?
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны БелаКэлі.
  ты так маеш рацыю!!! Я і мой сябар былі на той вечарыне 9- га , дзе гэта адбылося, і [кіроўца] пад'язджаў да [выдалена], і яны сказалі: проста сыдзі. Але ён не зрабіў гэтага, ён пайшоў за імі за дзверы, калі яны сыходзілі. Але і мы самі вінаватыя ў тым, што нічога не зрабілі, усе, хто там быў. Мы ўсе ведалі, што [кіроўца] люзер і вычварэнец, і нам трэба было выклікаць паліцыю ці яшчэ каго-небудзь, калі яны з'язджалі. У мяне было такое дрэннае пачуццё, як у «Шэпту з прывідамі». І паглядзіце, што атрымалася.
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны Ананімам.
  Хтосьці заходзіць у Columbine або Virginia Tech са зброяй, і яны злачынцы, але калі [кіроўца] забівае кагосьці машынай, ніхто нічога з гэтым не робіць. Нешта тут вельмі наблытана.
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны WizardOne.
  Думаю, нам патрэбны тайм-аўт. Нейкі плакат ганіў [кіроўцу] за тое, што ён не любіў спорт і гуляў у гульні. Што такое BFD? Там мільёны людзей якія не займаюцца спортам, але любяць гульні. Я не вельмі добра ведаю [кіроўцу], але мы ў адным класе [выдалена]. Ён зусім не дрэнны чувак. Усе грэбліва ставяцца да яго, але ці ВЕДАЮЦЬ яго хто-небудзь тут? Што б ні здарылася, ён наўмысна нікому не прычыніў балюча, і мы ўсе ведаем людзей, якія робяць гэта кожны дзень. ІМХО, яму дрэнна ад таго, што адбылося. Міліцыя яго не затрымлівала, таму што, праўда, ён не рабіў нічога супрацьпраўнага.
  
  Адказ WizardOne, апублікаваны Halfpipe22.
  Яшчэ адзін геймер-ламер. Паглядзіце на назву. L00ZR!!! Майстар FOAD!
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны Archenemy.
  [Кіроўца] каштуе ўсяго 33 тыс. phr. У яго школьнай шафцы ў яго ёсць фотаздымкі d00ds з Каламбіна і Вірджынскага тэхналагічнага інстытута, а таксама тыя мёртвыя целы з канцэнтрацыйных лагераў. Ён ходзіць у нейкай талстоўцы з задніцай ch33p, спрабуючы выглядаць кепска, але ён лузер на стэроідах, вось і ўсё, чым ён заўсёды будзе.
  [Кіроўца], калі вы чытаеце гэта, d00d, а не боўтаецеся з эльфамі і феямі, памятайце: мы Валодаем вамі. Чаму б вам проста не зрабіць нам усім паслугу і не выбіць вам [выдалена] мазгі. Ваша смерць = ЭПІЧНАЯ ПЕРАМОГА!
   Раздзел 9
  КЭТРЫН ДЭНС СЯДЗЕЛА, ТРІСАЮЧЫ галавой. «Там шмат гармонаў», — сказала яна Джону Болінгу.
  Яе непакоіла зласлівасць паведамленняў у блогу — і большасць з іх напісалі маладыя людзі.
  Болінг пракруціў назад да зыходнага паведамлення. «Глядзі, што здарылася. Чылтан робіць простае назіранне пра аварыю са смяротным зыходам. Усё, што ён робіць, гэта сумняваецца, ці была дарога ў належным стане. Але паглядзіце, як гучаць паведамленні ў адказ. Яны пераходзяць ад абмеркавання таго, што падняў Чылтан - бяспекі на шашы - потым пераходзяць да дзяржаўных фінансаў, а затым да дзіцяці, які сядзеў за рулём, нават калі ён, відаць, не зрабіў нічога дрэннага. Плакаты становяцца ўсё больш і больш узбуджанымі, калі яны нападаюць на яго, і, нарэшце, блог ператвараецца ў барную бойку сярод саміх плакатаў».
  «Як гульня ў тэлефон. Да таго часу, як паведамленне перамяшчаецца, яно скажаецца. 'Я чуў . . .' «Хтосьці ведае кагосьці, хто. . .' 'Мне сябар сказаў. . .' Яна зноў прагледзела старонкі. «Я заўважыў адно: Чылтан не адбіваецца. Паглядзіце паведамленне пра вялебнага Фіска і групу права на жыццё».
   Адказ Чылтану, апублікаваны CrimsoninChrist.
  Вы грэшнік, які не можа зразумець дабрыні ў сэрцы вялебнага Р. Сэмюэля Фіска. Ён прысвяціў сваё жыццё Хрысту і ўсім Яго справам, у той час як вы не робіце нічога, акрамя патурання масам для ўласнага задавальнення і прыбытку. Ваша няправільнае тлумачэнне поглядаў вялікага прападобнага пафаснае і паклёпніцкае. Ты сам павінен быць прыбіты да крыжа.
  Болінг сказаў ёй: «Не, сур'ёзныя блогеры не спрачаюцца. Чылтан дасць абгрунтаваны адказ, але флейм-войны — атакі сярод плакатаў — выходзяць з-пад кантролю і становяцца асабістымі. Паведамленні прысвечаны атацы, а не сутнасці тэмы. Гэта адна з праблем блогаў. Асабіста людзі ніколі б так не сварыліся. Ананімнасць блогаў азначае, што бойкі працягваюцца некалькі дзён ці тыдняў».
  Танец праглядаў тэкст. «Значыць, хлопчык студэнт ». Яна ўспомніла свой вывад з інтэрв'ю з Тэмі Фостэр. «Чылтан выдаліў сваё імя і назву школы, але гэта павінен быць Роберт Луіс Стывенсан. Куды ідзе Тэмі».
  Болінг пастукаў па экране. «І вось яе пост. Яна адной з першых нешта сказала пра хлопчыка. І ўсе астатнія пасля гэтага падключыліся».
  Магчыма, гэтая публікацыя стала прычынай віны, якую Дэнс выявіў падчас інтэрв'ю. Калі гэты хлопчык стаяў за нападам, то Тэмі, як меркавалі Дэнс і О'Ніл, адчувала б сябе часткова адказнай за напад на яе; яна прынесла гэта на сябе. І, магчыма, таксама вінаваты, калі ён прычыніў шкоду камусьці іншаму. Гэта тлумачыла, чаму Тэмі не спадабалася меркаванне, што ў яе выкрадальніка быў ровар у машыне: прымусіла Дэнс разгледзець малодшага падазраванага — студэнта, чыю асобу дзяўчына не хацела раскрываць, бо ўсё яшчэ лічыла яго пагрозай.
  «Гэта ўсё так злосна», - сказаў Дэнс, кіўнуўшы на экран.
  «Вы чулі пра хлопчыка з памёту?»
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Здарылася ў Кіёта некалькі гадоў таму. Японія. Хлопчык-падлетак кінуў на зямлю ў парку абгортку ад фастфуду і кубак газаванай вады. Нехта сфатаграфаваў хлопчыка на свой мабільны тэлефон і загрузіў яго сваім сябрам. Затым ён пачаў з'яўляцца ў блогах і сацыяльных сетках па ўсёй краіне. Кібервіджыланты высачылі яго. Яны даведаліся яго імя і адрас і размясцілі інфармацыю ў інтэрнэце. Ён распаўсюдзіўся на тысячы блогаў. Усё гэта ператварылася ў паляванне на ведзьмаў. Да яго дома пачалі з’яўляцца людзі — выкідваць смецце ў двары. Ён ледзь не забіў сябе - такая ганьба вельмі важная ў Японіі. Тон і мова цела Болінга выявілі гнеў. «Крытыкі кажуць, што гэта проста словы ці малюнкі. Але яны таксама могуць быць зброяй. Яны могуць нанесці такую ж шкоду, як і кулакі. І, шчыра кажучы, я думаю, што шнары застаюцца даўжэй».
  Дэнс сказаў: «Я не разумею частку лексікі ў паведамленнях».
  Ён засмяяўся. «О, у блогах, на дошках аб'яваў і ў сацыяльных сетках можна пісаць няправільна, скарачаць і складаць словы. «Соус» для «крыніцы». «Moar» для «больш». «ІМХО» - гэта «на мой сціплы погляд».
  «Я адважуся спытаць? «ЕЖА». »
  «О, — сказаў ён, — ветлівае слаўленне вашай запісцы. Гэта азначае «ад'ебіся і памры». З вялікай літары, канечне, усё роўна, што крычаць».
   «А што такое «phr-3-3-k»?»
  «Гэта па-беларуску азначае «вырадак». »
  «Leetspeak?»
  «Гэта свайго роду мова, якую стварылі падлеткі за апошнія некалькі гадоў. Вы бачыце гэта толькі з тэкстам з клавіятуры. На месца літар прыходзяць лічбы і сімвалы. І правапісы зменены. Leetspeak паходзіць ад «эліта», што азначае лепшы і шыкоўны. Для нас, старых, гэта можа быць незразумелым. Але кожны, хто асвоіў яе, можа пісаць і чытаць гэтак жа хутка, як мы па-ангельску».
  «Чаму дзеці гэтым карыстаюцца?»
  «Таму што гэта крэатыўна і нетрадыцыйна. . . і крута. Якое, дарэчы, трэба пісаць «KEWL». »
  «Правапіс і граматыка жахлівыя».
  «Так, але гэта не значыць, што плакаты абавязкова дурныя або неадукаваныя. Гэта проста ўмоўнасць у наш час. А хуткасць важная. Пакуль чытач можа зразумець, што вы кажаце, вы можаце быць неасцярожнымі, колькі хочаце».
  Дэнс сказаў: «Цікава, хто гэты хлопчык. Я мяркую, што я мог бы патэлефанаваць у CHP наконт аварыі, пра якую спасылаецца Чылтан».
  «О, я знайду. Інтэрнэт-свет велізарны, але ён таксама малы. Тут у мяне ёсць сайт сацыяльнай сеткі Тэмі. Большую частку часу яна праводзіць у адным з іх пад назвай OurWorld. Гэта больш, чым Facebook і MySpace. У яе сто трыццаць мільёнаў удзельнікаў».
  «Сто трыццаць мільёнаў ?»
  «Так. Больш, чым у большасці краін». Болінг прыжмурыўся, калі друкаваў. «Добра, я ў яе акаўнце, проста зрабі крыху перакрыжаваных спасылак. . . . там. Зразумеў яго».
  «Так хутка?»
  «Так. Яго завуць Трэвіс Брыгам. Вы маеце рацыю. Ён вучыцца ў сярэдняй школе Роберта Луіса Стывенсана ў Пн тэрэй. Гэтай восенню збіраюся стаць старэйшым. Жыве ў Пасіфік Гроўв.
  Дзе жыла Дэнс і яе дзеці.
  «Я праглядаю некаторыя паведамленні ў OurWorld пра аварыю. Здаецца, ён ехаў на машыне з вечарынкі і не справіўся з кіраваннем. Дзве дзяўчыны загінулі, яшчэ адна апынулася ў бальніцы. Ён не моцна пацярпеў. Абвінавачванняў не прад'яўлялі — было пытанне пра стан дарогі. Ішоў дождж».
  «Гэта! Вядома. Я гэта памятаю». Бацькі заўсёды ўспамінаюць смяротныя ДТЗ з удзелам падлеткаў. І, вядома, яна адчула ўкол памяці некалькіх гадоў таму: афіцэр дарожна-патрульнай службы тэлефанаваў ёй дадому і пытаўся, ці з'яўляецца яна жонкай агента ФБР Біла Свэнсана. Чаму ён пытаўся? - здзівілася яна.
  Прабачце, агент Дэнс. . . Баюся, здарыўся няшчасны выпадак.
  Цяпер яна адкінула гэтую думку і сказала: «Невінаваты, але яго ўсё яшчэ зневажаюць».
  - Але нявіннасць - гэта сумна, - іранічна сказаў Болінг. «Не весела пісаць пра гэта». Ён указаў на блог. «У вас тут помслівыя анёлы».
  "Што гэта?"
  «Катэгорыя кіберхуліганаў. Помслівыя анёлы - пільныя. Яны нападаюць на Трэвіса, таму што думаюць, што яму нешта сышло з рук, бо ён не быў арыштаваны пасля аварыі. Яны не вераць і не давяраюць міліцыі. Іншая катэгорыя - гэта "прагныя да ўлады" - яны найбольш блізкія да тыповых хуліганаў у школьным двары. Ім трэба кантраляваць іншых, штурхаючы іх. Потым ёсць Злыя дзяўчынкі. Яны здзекуюцца, таму што, ну, яны маленькія дзярмо. Дзяўчаты, у асноўным, якія сумуюць і публікуюць жорсткія рэчы дзеля забавы. Гэта мяжуе з садызмам». У голасе Болінга зноў адчуўся адценне гневу. «Здзекі . . . гэта сапраўдная праблема. І ўсё горш. Апошнія статыстычныя дадзеныя паказваюць, што трыццаць пяць працэнтаў дзяцей падвяргаліся здзекам або пагрозам у інтэрнэце, большасць з іх некалькі разоў». Ён змоўк і прыжмурыў вочы.
  «Што, Джон?»
  «Цікава, што ёсць адна рэч, якую мы не бачым».
  "Што гэта?"
  « Трэвіс адбіваецца ў блогу, крыўдзячы людзей, якія напалі на яго».
  «Магчыма, ён пра гэта не ведае».
  Болінг тонка засмяяўся. «О, павер мне, ён даведаўся б пра напады праз пяць хвілін пасля першага паведамлення ў тэме Чылтана».
  «Чаму гэта важна, што ён не публікуе паведамленні?»
  «Адна з найбольш устойлівых катэгорый кібер-здзекаў называецца «Помста батанікаў» або «Ахвяры адплатнікаў». Гэта людзі, якія падвергліся здзекам і адбіваюцца. Грамадская стыгма таго, што ў такім узросце здзекуюцца, здзекуюцца ці зневажаюць, надзвычай вялікая. Я гарантую, што ён раз'юшаны, яму балюча, і ён хоча адплаціць. Гэтыя пачуцці павінны неяк выйсці. Вы разумееце падтэкст?»
  Танец зразумеў. «Гэта сведчыць аб тым, што менавіта ён напаў на Тэмі».
  «Калі ён не будзе шукаць іх у Інтэрнэце, тым больш верагодна, што ён будзе схільны атрымаць іх у рэальным жыцці». Трывожны позірк на экран. «Ariel, BellaKelley, SexyGurl362, Legend666, Archenemy — усе яны нападалі на яго. А гэта азначае, што ўсе яны ў небяспецы — калі ён адзіны».
   «Ці цяжка яму будзе даведацца іх імёны і адрасы?»
  «Некаторыя, вядома, за выключэннем узлому маршрутызатараў і сервераў. Канечне, паведамленні «Ананімаў». Але многія з іх было б так жа лёгка знайсці, як і мне атрымаць яго імя. Усё, што яму спатрэбіцца, - гэта некалькі школьных штогоднікаў або класных даведнікаў, доступ да OurWorld, Facebook або MySpace. Ах, і ўсімі любімы — Google».
  Дэнс заўважыла, што на іх упаў цень, а Джонатан Болінг глядзеў міма яе.
  Майкл О'Ніл увайшоў у кабінет. Дэнс адчуў палёгку, убачыўшы яго. Яны дзяліліся ўсмешкамі. Прафесар стаяў. Іх пазнаёміў танец. Двое мужчын паціснулі адзін аднаму рукі.
  Болінг сказаў: «Такім чынам, я павінен вас падзякаваць за маю першую прагулку ў якасці паліцэйскага».
  «Калі «дзякуй» - правільнае слова, - сказаў О'Ніл з іранічнай усмешкай.
  Усе селі за часопісны столік, і Дэнс расказаў намесніку, што знайшлі. . . і тое, што яны падазравалі: што на Тэмі маглі напасці, таму што яна размясціла каментар у блогу пра старшакласніка, які быў вінаватым у аўтакатастрофе.
  «Гэта была аварыя на One пару тыдняў таму? Прыкладна ў пяці мілях на поўдзень ад Кармеля?»
  «Правільна».
  Болінг сказаў: "Хлопчыка завуць Трэвіс Брыгам, і ён вучыцца ў Роберта Луіса Стывенсана, куды пайшлі ахвяры".
  «Такім чынам, ён, прынамсі, цікавы чалавек. А магчыма — чаго мы баяліся?» — спытаў О'Ніл у Дэнса. «Ён хоча працягваць?»
  "Верагодна. Кібер-здзекі падштурхоўваюць людзей край. Я бачыў, як гэта адбывалася дзясяткі разоў».
  О'Ніл паклаў ногі на часопісны столік і адкінуўся на спінку крэсла. Два гады таму яна пабілася з ім на дзесяць даляраў, што калі-небудзь ён перакуліцца. Пакуль яе яшчэ трэба было сабраць. Ён спытаў у Дэнса: «Яшчэ што-небудзь пра сведак?»
  Дэнс растлумачыў, што Ты Джэй яшчэ не паведамляў пра камеру назірання каля шашы, дзе быў пакінуты першы крыж, і Рэй не адказваў пра сведак каля клуба, дзе была выкрадзена Тэмі.
  О'Ніл сказаў, што не было ніякіх прарываў з рэчавымі доказамі. «Толькі адно: на месцы злачынства знайшлі шэрае валакно, бавоўна, на крыжы». Ён дадаў, што лабараторыя ў Салінасе не змагла супаставіць гэта з пэўнай базай дадзеных, за выключэннем паведамлення, што гэта, верагодна, з адзення, а не з дывана або мэблі.
  «Гэта ўсё, больш нічога? Няма адбіткаў, слядоў?»
  О'Ніл паціснуў плячыма. «Злачынец або вельмі разумны, або вельмі ўдачлівы».
  Дэнс падышла да свайго стала і зайшла ў дзяржаўныя базы дадзеных ордэраў і запісаў. Яна прыжмурылася на экран і прачытала: «Трэвіс Алан Брыгам, сямнаццаць гадоў. У вадзіцельскіх пасведчаннях ён знаходзіцца на Хендэрсан-роўд 4 ой восем. Чытаючы, яна насунула на нос акуляры. «Цікава. У яго паслужны спіс». Потым пахітала галавой. «Не, прабачце. Мая памылка. Гэта не ён. Гэта Сэмюэл Брыгам, па тым жа адрасе. Яму пятнаццаць. Ювілейны запіс. Двойчы арыштоўвалі за падглядванне, адзін раз за хуліганства. Абодва звольненыя, падвергнутыя псіхалагічнаму лячэнню. Здаецца, ён брат. Але Трэвіс? Не, ён чысты».
   Яна выклікала на экран фатаграфію DMV Трэвіса. Чорнавалосы хлопчык з блізка пасаджанымі вачыма, пад густымі бровамі, глядзеў у камеру. Ён не ўсміхаўся.
  «Я хацеў бы даведацца больш пра аварыю», — сказаў О'Ніл.
  Дэнс патэлефанаваў у мясцовы офіс дарожна-патрульнай службы, афіцыйная назва паліцыі штата Каліфорнія. Праз некалькі хвілін перасадкі яна апынулася ў сяржанта Бродскага, перавяла званок на гучнагаварыцель і спытала пра аварыю.
  Бродскі адразу перайшоў на той тон, які чуеш, калі на судзе выступае міліцыя. Эмацыянальна плоскі, дакладны. «Гэта было перад поўначчу ў суботу, дзевятага чэрвеня. Чацвёра маладых асобін, тры самкі і адзін самец, накіроўваліся на поўнач па шашы 1 прыкладна ў трох мілях на поўдзень ад нагор'я Кармель, недалёка ад запаведніка штата Гарапата. За рулём быў мужчына. Аўтамабіль быў апошняй мадэллю Nissan Altima. Аказваецца, машына ехала каля сорак пятай. Ён прапусціў паварот, занесла і з'ехаў на абрыў. Дзяўчаты ззаду не былі прышпіленыя рамянямі бяспекі. Яны загінулі імгненна. У дзяўчыны, якая сядзела на пасажырскім сядзенні, страсенне мозгу. Некалькі дзён яна ляжала ў бальніцы. Кіроўцу прынялі, агледзелі і адпусцілі».
  «Што, як сказаў Трэвіс, здарылася?» — спытаў Дэнс.
  «Проста страціў кантроль. Раней ішоў дождж. На шашы была вада. Ён перастроіўся ў паласу і паехаў у занос. Гэта была адна з машын дзяўчынак, і шыны былі не лепшымі. Ён не перавысіў хуткасць, а тэст на ўтрыманне алкаголю і кантраляваных рэчываў даў адмоўны вынік. Дзяўчына, якая выжыла, пацвердзіла яго гісторыю». Абарончы — рэха прагучала ў яго голасе. « Ведаеце, была прычына, чаму мы не прад'явілі яму абвінавачанне. Што б хто ні казаў пра следства».
  Значыць, ён таксама прачытаў блог, зрабіў выснову Дэнс.
  «Вы збіраецеся аднавіць расследаванне?» — насцярожана спытаў Бродскі.
  «Не, гаворка ідзе пра напад у панядзелак увечары. Дзяўчына ў багажніку».
  «Ах, гэта. Як вы думаеце, гэта зрабіў хлопчык?»
  «Магчыма».
  «Мяне гэта не здзівіла б. Ні кропелькі».
  «Чаму вы так кажаце?»
  «Часам у вас узнікае пачуццё. Трэвіс быў небяспечны. Меў вочы, як у дзяцей у Каламбіне».
  Адкуль ён мог ведаць аблічча забойцаў у той жудаснай серыі забойстваў 1999 года?
  Потым Бродскі дадаў: «Ён быў фанатам іх, ведаеце, стралкоў. Былі фотаздымкі ў шафцы».
  Ён ведаў гэта самастойна ці з блога? Дэнс узгадаў, што нехта згадваў пра гэта ў тэме «Прыдарожныя крыжы».
  «Вы думалі, што ён быў пагрозай?» — спытаў О'Ніл у Бродскага. «Калі вы бралі ў яго інтэрв'ю?»
  «Так, сэр. Трымаў манжэты пад рукой увесь час. Ён вялікі дзіця. І апрануў гэты світшот з капюшонам. Проста глядзеў на мяне. Дзівак».
  Пры гэтай спасылцы на адзенне Дэнс успомніў, што Тэмі выдала пра нападніка ў талстоўцы.
  Яна падзякавала афіцэру, і яны паклалі трубку. Праз імгненне яна паглядзела на Болінга. «Джон, што ты можаш сказаць нам пра Трэвіса? З паведамленняў?»
  Болінг на імгненне задумаўся. «У мяне ёсць думаў. Калі ён гулец, як яны кажуць, гэты факт можа мець значэнне».
  О'Ніл спытаў: «Вы маеце на ўвазе, гуляючы ў тыя гульні, ён запраграмаваны на гвалт?» Мы бачылі нешта пра гэта на Discovery Channel днямі вечарам».
  Але Джон Болінг паківаў галавой. «Гэта папулярная тэма ў СМІ. Але калі ён прайшоў праз адносна нармальныя стадыі дзіцячага развіцця, то я б не стаў занадта хвалявацца з гэтай нагоды. Так, некаторыя дзеці могуць анямець ад наступстваў гвалту, калі яны занадта рана падвяргаюцца пэўным чынам - звычайна візуальна. Але ў горшым выпадку гэта проста губляе вашу адчувальнасць; гэта не робіць вас небяспечным. Схільнасць да гвалту ў маладых людзей амаль заўсёды адбываецца ад лютасці, а не ад прагляду фільмаў і тэлеперадач.
  «Не, я кажу пра іншае, калі кажу, што гульні, верагодна, фундаментальна ўплываюць на Трэвіса. Гэта змены, якія мы назіраем цяпер ва ўсім грамадстве сярод моладзі. Магчыма, ён губляе адрозненне паміж сінтэтычным светам і рэальным».
  «Сінтэтычны свет?»
  «Гэта тэрмін, які я ўзяў з кнігі Эдварда Кастранава на гэтую тэму. Сінтэтычны свет - гэта жыццё онлайн-гульняў і сайтаў альтэрнатыўнай рэальнасці, такіх як Second Life. Гэта фантастычныя светы, у якія вы трапляеце праз свой камп'ютар, КПК або іншую лічбавую прыладу. Людзі нашага пакалення звычайна выразна адрозніваюць сінтэтычны свет ад рэальнага. Рэальны свет - гэта тое, дзе вы вячэраеце з сям'ёй, гуляеце ў софтбол або выходзіце на спатканне пасля выхаду з сінтэтычнага свету і выключэння кампутара. Але маладыя людзі — а цяпер я маю на ўвазе людзей, якім за дваццаць і нават за трыццаць — не бачаць тое адрозненне. Міры сінтэзатара ўсё больш і больш становяцца для іх рэальнымі. Фактычна, нядаўна было праведзена даследаванне, якое паказала, што амаль пятая частка гульцоў у адной онлайн-гульні лічыла, што рэальны свет быў толькі месцам, дзе можна паесці і спаць, а сінтэтычны свет быў іх сапраўдным месцам пражывання».
  Гэта здзівіла Дэнс.
  Болінг усміхнуўся яе відавочна наіўнаму выразу твару. «О, сярэдні геймер можа лёгка праводзіць трыццаць гадзін у тыдзень у свеце сінтэзатараў, і гэта не рэдкасць, калі людзі марнуюць удвая больш. Ёсць сотні мільёнаў людзей, якія ўдзельнічаюць у свеце сінтэзатараў, і дзясяткі мільёнаў, якія праводзяць там большую частку свайго дня. І мы не гаворым пра Pac-Man або Pong. Узровень рэалізму ў сінтэтычным свеце здзіўляе. Вы — праз аватар, персанажа, які прадстаўляе вас — жывяце ў свеце, такім жа складаным, як і тое, у якім мы жывем зараз. Дзіцячыя псіхолагі даследавалі, як людзі ствараюць аватары; гульцы на самай справе выкарыстоўваюць бацькоўскія навыкі падсвядома, каб сфарміраваць сваіх персанажаў. Эканамісты таксама вывучалі гульні. Вы павінны навучыцца ўтрымліваць сябе, інакш вы памрэце з голаду. У большасці гульняў вы зарабляеце грошы, якія выплачваюцца ў гульнявой валюце. Але гэтая валюта фактычна гандлюецца супраць даляра, фунта або еўра на eBay - у іх гульнявой катэгорыі. Вы можаце купляць і прадаваць віртуальныя прадметы — напрыклад, чароўныя палачкі, зброю, вопратку, дамы ці нават самі аватары — за рэальныя грошы. Не так даўно ў Японіі некаторыя геймеры падалі ў суд на хакераў, якія скралі віртуальныя прадметы з іх дамоў у свеце сінтэзатараў. Яны выйгралі справу».
  Болінг нахіліўся наперад, і Дэнс зноў заўважыў бляск у яго вачах, энтузіязм у голасе. «Адзін з найлепшых прыкладаў супадзення сінтэзатара і рэальнага свету знаходзіцца ў вядомай онлайн-гульні World of Warcraft. Дызайнеры стварылі хваробу як дэбафер — гэта стан, які зніжае здароўе або моц персанажаў. Ён называўся Corrupted Blood. Гэта аслабіла б магутных персанажаў і забівала б тых, хто не быў такім моцным. Але здарылася нешта дзіўнае. Ніхто дакладна не ведае, як, але хвароба выйшла з-пад кантролю і распаўсюдзілася сама па сабе. Гэта стала фактычнай чорнай чумой. Дызайнеры ніколі не меркавалі, што гэта адбудзецца. Яе можна было спыніць толькі тады, калі заражаныя персанажы выміралі або адаптаваліся да яе. Цэнтр па кантролі за хваробамі ў Атланце даведаўся пра гэта і загадаў камандзе вывучыць распаўсюджванне віруса. Яны выкарыстоўвалі гэта як мадэль для рэальнай эпідэміялогіі».
  Болінг сеў назад. «Я мог бы доўга казаць пра свет сінтэзатараў. Гэта захапляльная тэма, але я хачу сказаць, што незалежна ад таго, адчувальны Трэвіс да гвалту ці не, сапраўднае пытанне ў тым, у якім свеце ён больш за ўсё жыве, у сінтэзатары ці ў рэальным? Калі гэта сінтэз, то ён вядзе сваё жыццё ў адпаведнасці з зусім іншымі правіламі. І мы не ведаем, што гэта такое. Помста супраць кібер-хуліганаў - ці тых, хто яго зневажае - можа быць цалкам прынята. Гэта можна было б заахвоціць. Можа, нават патрабуецца.
  «Параўнанне з паранаідальным шызафрэнікам, які забівае кагосьці, таму што ён шчыра верыць, што ахвяра з'яўляецца пагрозай для свету. Ён не робіць нічога дрэннага. Насамрэч, для яго забойства цябе гераічнае. Трэвіс? Хто ведае, што ён думае? Толькі памятайце, што напад на такога кібер-хулігана, як Тэмі Фостэр, не азначала для яго нічога большага, чым забіць муху».
  Дэнс падумаў над гэтым і сказаў О'Нілу: «Пайсці з ім пагаварыць ці не?»
  Вырашыць, калі спачатку апытаць падазраванага, заўсёды было складана. Напэўна, Трэвіс яшчэ не думаў, што ён падазраваны. Размова з ім зараз застане яго знянацку і можа прымусіць яго выпаліць заявы, якія могуць быць выкарыстаны супраць яго; можа нават прызнацца. З іншага боку, ён мог знішчыць доказы або ўцячы.
  Дэбатуем.
  Канчатковым рашэннем для яе стаў просты ўспамін. Погляд у вачах Тэмі Фостэр — страх расправы. І страх, што злачынец нападзе на кагосьці іншага.
  Яна ведала, што яны павінны рухацца хутка.
  «Так. Хадзем да яго».
   Раздзел 10
  СЯМ'Я БРЫГАМАЎ жыла ў занядбаным бунгала, двор якога быў усеяны аўтазапчасткамі і старой тэхнікай, напалову разабранай. Пасярод зламаных цацак і інструментаў ляжалі зялёныя пакеты са смеццем, з якіх выцякала смецце і гнілае лісце. З-за вінаграднага гнязда пад зарослай жывой загараддзю асцярожна глядзеў пачварны кот. Было занадта лянота або сыта, каб клапаціцца пра пульхнага шэрага пацука, які праскочыў міма. О'Ніл прыпаркаваўся на гравійнай дарозе, прыкладна ў сарака футах ад дома, і яны з Дэнсам вылезлі са сваёй машыны MCSO без апазнавальных знакаў.
  Яны вывучалі мясцовасць.
  Гэта было падобна на сцэну з вясковага поўдня, густая расліннасць, іншых дамоў не відаць, занядбанасць. Знясілены стан дома і рэзкі водар, які сведчыць аб блізкай і неэфектыўнай каналізацыі або балоце, тлумачылі, як сям'я магла дазволіць сабе такую адасобленую маёмасць у гэтай дарагой частцы штата.
  Калі яны рушылі да дому, яна ўбачыла, што яе рука звісае каля прыклада пісталета, яе куртка расшпіленая.
  Яна была спалоханая, насцярожаная.
  Тым не менш, гэта быў шок, калі хлопчык накінуўся на іх.
  Яны толькі што прайшлі анемічны, трысняговы ўчастак трава каля нахіленага асобнага гаража, калі яна павярнулася да О'Ніла і ўбачыла, што намеснік застыў, зірнуўшы міма яе. Яго рука паднялася і схапіла яе за куртку, пацягнуўшы яе наперад на зямлю.
  «Майкл!» — закрычала яна.
  Камень праляцеў над яе галавой, міма яе на некалькі цаляў, і ўрэзаўся ў акно гаража. Праз імгненне рушыў услед другі. О'Нілу прыйшлося хутка нахіліцца, каб пазбегнуць удару. Ён урэзаўся ў вузкае дрэва.
  «З вамі ўсё ў парадку?» — хутка спытаў ён.
  Ківок. «Вы бачыце, адкуль гэта?»
  «Не».
  Яны аглядалі гушчар лесу, які мяжаваў з маёмасцю.
  «Там!» — паклікала яна, паказваючы на хлопчыка ў снопцы і ў шапцы-панчосе, які глядзеў на іх. Ён павярнуўся і ўцёк.
  Танец абмяркоўваўся толькі імгненне. Ні ў аднаго з іх не было радыё; гэта не было запланавана як тактычная місія. І вяртанне да машыны О'Ніла, каб выклікаць пагоню ў дыспетчарскую службу, заняло б занадта шмат часу. Цяпер у іх была магчымасць злавіць Трэвіса, і яны інстынктыўна пайшлі за ім, імчачы наперад.
  Агенты CBI вучацца базавым навыкам рукапашнага бою, хаця большасць, у тым ліку Дэнс, ніколі не ўдзельнічалі ў кулачным баі. Яны таксама павінны час ад часу праходзіць праверкі фізічнай формы. Дэнс была ў добрай форме, хаця не дзякуючы рэжыму CBI, а дзякуючы сваім паходам у пустыню, каб адшукаць музыку для свайго сайта. Нягледзячы на непрактычнае адзенне — чорны касцюм з спадніцай і блузку — цяпер яна абагнала Майкла О'Ніла, калі яны хутка рушылі ў лес у пагоню за хлопчыкам.
   Які рухаўся толькі крыху хутчэй.
  О'Ніл дастаў мабільны тэлефон і, затаіўшы дыханне, тэлефанаваў з просьбай аб падмацаванні.
  Яны абодва цяжка задыхаліся, і Дэнс здзівіўся, як Дыспетч мог яго зразумець.
  Хлопчык на імгненне знік, а афіцэры замарудзіліся. Потым Дэнс закрычаў: «Глядзі», убачыўшы, як ён выйшаў з кустоў прыкладна ў пяцідзесяці футах. «Зброя?» - ахнула яна. У руцэ ён трымаў нешта цёмнае.
  «Не магу сказаць».
  Магчыма, гэта быў пісталет, хоць, магчыма, труба ці нож.
  У любым выпадку . . .
  Ён знік у густой частцы лесу, за якой Дэнс бачыў водбліск зялёнай сажалкі. Магчыма, адсюль смурод.
  О'Ніл зірнуў на яе.
  Яна ўздыхнула і кіўнула. Адначасова яны выцягнулі свае глокі.
  Яны зноў рушылі наперад.
  Дэнс і О'Ніл працавалі разам над некалькімі справамі і інстынктыўна ўвайшлі ў сімбіятычны рэжым расследавання. Але лепш за ўсё яны аказваліся не ў салдаты, а ў разгадванні інтэлектуальных задач.
  Ёй прыйшлося нагадаць сабе: здымай палец са спускавога кручка, ніколі не скрыжоўвайся перад зброяй партнёра і падымай дула, калі ён скрыжоўваецца перад табой, страляй толькі ў выпадку пагрозы, правярай свой фон, страляй чэргамі па тры, лічы патроны.
  Дэнс ненавідзеў гэта.
  Тым не менш гэта быў шанец спыніць зламысніка "Прыдарожны крыж". Уявіўшы спалоханыя вочы Тэмі Фостэр, Дэнс кінуўся праз лес.
   Хлопчык зноў знік, і яны з О'Нілам спыніліся там, дзе два шляхі разыходзіліся. Верагодна, Трэвіс узяў адзін — расліннасць тут была вельмі густая, часткамі непраходная. О'Ніл моўчкі паказаў налева, потым направа, падняўшы брыво.
  «Кіньце манету», — падумала яна, раззлаваная і неспакойная, што ёй давядзецца расстацца з О'Нілам. Яна кіўнула налева.
  Яны пачалі асцярожна спускацца па сваіх маршрутах.
  Танц рухаўся па гушчары, думаючы, наколькі яна не падыходзіць для гэтай ролі. Яе свет складаўся са слоў, выразаў і нюансаў жэстаў. Не тактычная праца, як гэта.
  Яна ведала, як людзі пакутуюць, як гінуць, выходзячы з тых зон, з якімі былі ў гармоніі. Пачуццё прадчування напоўніла яе.
  Стоп, сказала яна сабе. Знайдзіце Майкла, вярніцеся да машыны і чакайце падмацавання.
  Занадта позна.
  У гэты момант Дэнс пачула шоргат ля сваіх ног і, зірнуўшы ўніз, убачыла, што хлопчык, які хаваўся ў кустах побач з ёй, шпурнуў у яе шлях вялікую галіну. Ён зачапіў яе нагу, калі яна спрабавала пераскочыць цераз яго, і яна моцна пайшла ўніз. Спрабуючы не ўпасці, Дэнс перавярнулася на бок.
  Што прывяло да захавання яе запясця.
  І яшчэ адно наступства: каробкавы чорны глок вылецеў з яе рукі і знік у кустах.
  Толькі праз некалькі секунд Дэнс зноў пачула шолах кустоў, калі хлопчык, відаць, чакаючы, каб пераканацца, што яна адна, выскачыў з кустоў.
   «НЕАБАЯЛЬНА», — злосна падумаў МАЙКЛ О'НІЛ .
  Ён бег у напрамку крыку Дэнс, але цяпер зразумеў, што не ведае, дзе яна.
  Яны павінны былі заставацца разам. Неасцярожна раскалоцца. Так, гэта мела сэнс — ахапіць як мага больш тэрыторыі, — але калі ён удзельнічаў у некалькіх перастрэлках і пары вулічных пагоняў, Кэтрын Дэнс гэтага не зрабіла.
  Калі што з ёй здарылася. . .
  Удалечыні гучалі сірэны, якія нарасталі. Дублёр набліжаўся. О'Ніл запаволіў крок, уважліва прыслухоўваючыся. Можа, шолах кустоў побач. Можа і не.
  Таксама неасцярожна, таму што Трэвіс дасканала ведаў бы гэтую мясцовасць. Гэта быў, літаральна, яго двор. Ён ведаў бы, дзе схавацца, якімі сцежкамі ўцячы.
  Пісталет, які нічога не важыў у яго вялікай руцэ, хіснуўся наперадзе О'Ніла, калі той шукаў нападніка.
  Шалёны.
  Прасунуўшыся наперад яшчэ футаў на дваццаць. Нарэшце яму прыйшлося рызыкаваць шумам. «Кэтрын?» — шэптам паклікаў ён.
  нічога.
  Мацней: «Кэтрын?»
  Вецер шумеў хмызняком і дрэвамі.
  Затым: «Міхаіл, сюды!» Здушаны гук. З недалёкага. Ён імчаўся да яе слоў. Потым ён знайшоў яе перад сабой на дарожцы, на руках і каленях. Яе галава ўніз. Ён пачуў дыханне. Яна была параненая? Няўжо Трэвіс ударыў яе трубкай? Зарэзаў яе?
  О'Нілу прыйшлося здушыць сваё непераадольнае жаданне клапаціцца пра яе, бачыць, наколькі моцна яна параненая. Ён ведаў працэдуры. Ён падбег бліжэй, стаў над ёй, яго вочы сканіравалі, круціліся вакол, шукаючы цэль.
  Нарэшце, на некаторай адлегласці, ён убачыў, як спіна Трэвіса знікла.
  - Ён пайшоў, - сказала Дэнс, выцягваючы зброю з кустоўя і падымаючыся на ногі. «Ішоў туды».
  «Цябе балюча?»
  «Сор, вось і ўсё».
  Здавалася, яна не пацярпела, але пыліла са свайго касцюма такім чынам, што яго непакоіла. Яна была незвычайна ўзрушаная, дэзарыентаваная. Ён наўрад ці мог яе вінаваціць. Але Кэтрын Дэнс заўсёды была апорай, на якую ён мог разлічваць, стандартам, па якім ён суадносіўся з уласнымі паводзінамі. Яе жэсты нагадвалі яму, што яны тут не ў сваёй стыхіі, што гэты выпадак не з'яўляецца звычайнай групоўкай або групай кантрабанды зброі, якая ходзіць па 101-й дарозе.
  "Што здарылася?" — спытаў ён.
  «Спаткнуў мяне, потым зляцеў. Майкл, гэта быў не Трэвіс.
  "Што?"
  «Я хутка зірнуў на яго. Ён быў бялявы». Дэнс скрывілася, убачыўшы разарваную спадніцу, потым адмовілася ад вопраткі. Яна пачала аглядаць зямлю. «Ён нешта выпусціў. . . . Добра, вось». Яна падняла яго. Балончык фарбы-спрэй.
  «Што гэта ўсё?» — здзівіўся ён услых.
  Яна схавала пісталет у кабуру і павярнулася да дома. «Хадзем разбярэмся».
  ЯНЫ ВЯРНУЛІСЯ ў дом Брыгама адначасова з падмацаваннем — два горада Пасіфік Гроўв паліцэйскія машыны. Даўні жыхар, Дэнс ведаў афіцэраў і махаў прывітаннем.
  Яны далучыліся да яе і О'Ніла.
  «Ты ў парадку, Кэтрын?» — спытаў адзін паліцэйскі, звярнуўшы ўвагу на яе растрапаныя валасы і запыленую спадніцу.
  «Добра». Яна напаўняла іх на атаку і пагоню. Адзін афіцэр выкарыстаў сваю наплечную Motorola, каб далажыць аб інцыдэнце.
  Не паспелі Дэнс і О'Ніл падысці да дому, як з-за шырмы пачуўся жаночы голас: «Вы яго злавілі?» Дзверы адчыніліся, і на ганак выйшаў прамоўца. У свае сорак гадоў, здагадаўся Дэнс, у яе была круглая фігура і месяцовы твар. На ёй былі балюча абцягнутыя джынсы і шэрая блузка з трохвугольнікам плямы на жываце. Кэтрын Дэнс адзначыла, што крэмавыя лодачкі жанчыны былі безнадзейна млявымі і пацёртымі ад яе вагі. Ад няўважлівасці таксама.
  Дэнс і О'Ніл назвалі сябе. Гэтай жанчынай была Соня Брыгам, і яна была маці Трэвіса.
  «Вы яго атрымалі?» - настойвала яна.
  «Вы ведаеце, хто ён такі, чаму напаў на нас?»
  «Ён не нападаў на цябе », - сказала Соня. «Напэўна, ён цябе нават не бачыў. Ён ішоў да вокнаў. У іх ужо тры».
  Адзін з супрацоўнікаў Pacific Grove растлумачыў: «Брыгамы апошнім часам сталі аб'ектам вандалізму».
  «Вы сказалі «ён», — сказаў Дэнс. «Вы ведаеце, хто ён быў?»
  «Не той канкрэтны. Іх куча».
  "Звязда?" — спытаў О'Ніл.
  «Яны ўвесь час прыходзяць. Кіданне камянёў, цэглы, малярныя рэчы на доме і гаражы. Вось з чым мы жылі». Пагардлівы ўзмах рукі, мабыць, у бок месца, дзе знік вандал. «Пасля таго, як усе пачалі казаць гэтыя дрэнныя рэчы пра Трэвіса. Днямі нехта кінуў у акно гасцінай цагліну, ледзь не трапіў у майго малодшага сына. І глядзі». Яна паказала на графіці зялёнай фарбай на баку вялікага нахіленага хлява ў бакавым двары, прыкладна ў пяцідзесяці футах ад яго.
  ЗАБІЦЬ 3Р!!
  Leetspeak, адзначыў Дэнс.
  Дэнс перадаў аэразольную фарбу аднаму з афіцэраў Пасіфік Гроўв, які сказаў, што праследуе гэта. Яна апісала хлопчыка, які выглядаў як адзін з пяцісот старшакласнікаў у гэтым раёне. Яны ўзялі кароткія заявы ад Дэнса і О'Ніла, а таксама ад маці Трэвіса, потым селі ў свае машыны і з'ехалі.
  «Яны гоняцца за маім хлопчыкам. А ён нічога не зрабіў! Гэта як пракляты Ку-клукс-клан! Гэтая цэгла ледзь не патрапіла ў Сэмі. Ён крыху заклапочаны. Ён звар'яцеў. Быў эпізод».
  Помслівыя анёлы, Танец адлюстраваны. Хаця здзекі больш не былі кібер; ён перайшоў са свету сінтэзатара ў рэальны.
  На ганку з'явіўся круглатвары падлетак. Яго насцярожаная ўсмешка прымусіла яго выглядаць павольна, але яго вочы, здавалася, цалкам разумеючы, калі ён глядзеў на іх. «Што гэта, што гэта?» Яго голас быў настойлівы.
  «Нічога страшнага, Сэмі. Вярніцеся ўнутр. Ідзі ў свой пакой».
  «Хто яны?»
  «Вярніцеся ў свой пакой. Вы заставайцеся ўнутры. Не хадзі да сажалкі».
   «Я хачу на сажалку».
  «Не цяпер. Нехта там быў».
  Ён пакрочыў у хату.
  Майкл О'Ніл сказаў: «Місіс. Брыгам, мінулай ноччу адбылося злачынства, замах на забойства. Ахвярай стаў чалавек, які напісаў каментар супраць Трэвіса ў блогу».
  «Ах, гэта дзярмо Чылтана!» Соня выплюнула між жоўтых зубоў, якія пастарэлі яшчэ хутчэй, чым твар жанчыны. «З гэтага ўсё і пачалося. Нехта павінен кінуць яму ў акно цэглу . Цяпер усе накінуліся на нашага хлопчыка. А ён нічога не зрабіў . Чаму ўсе думаюць, што ён зрабіў? Яны сказалі, што ён скраў машыну маёй маці і ехаў на ёй па Маяку, вы ведаеце, выкрываючы сябе. Мама прадала машыну чатыры гады таму. Вось колькі яны ведаюць». Потым Соня задумалася, і арэлі вярнуліся ў бок насцярожанасці. «Ой, пачакай, тая дзяўчына ў багажніку ўтапіцца?»
  "Правільна."
  «Ну, я вам адразу скажу, што мой хлопчык не зрабіў бы нічога падобнага. Клянуся Богам! Вы не збіраецеся яго арыштоўваць?» Яна выглядала запанікаванай.
  Дэнс здзівіўся: занадта запанікаваў? Няўжо яна падазравала свайго сына?
  «Мы проста хацелі б з ім пагаварыць».
  Жанчыне раптам стала неспакойна. «Майго мужа няма дома».
  «Ты адзін у парадку. Абодва бацькі не патрэбныя». Але Дэнс бачыла, што праблема ў тым, што яна не хоча браць на сябе адказнасць.
  «Ну, Траў таксама тут няма».
  «Ён хутка вернецца?»
   «Ён падпрацоўвае, у «Бублік экспрэс», за кішэнныя грошы. Неўзабаве яго змена. Яму трэба будзе вярнуцца сюды, каб забраць форму».
  «Дзе ён цяпер?»
  Пацісканне плячыма. «Часам ён ходзіць у гэта месца для відэагульняў». Яна змоўкла, напэўна, падумаўшы, што не варта нічога казаць. «Мой муж хутка вернецца».
  Дэнс зноў заўважыў тон, з якім Соня прамовіла гэтыя словы. Мой муж.
  «Трэвіс не быў учора ўвечары? Каля поўначы?»
  «Не». Прапанавалі хутка.
  "Вы ўпэўнены?" — рэзкім тонам спытаў Дэнс. Соня толькі што праявіла агіду — адвяла позірк — і закрыла нос, дакрануўшыся да яго — жэст, якога Дэнс раней не заўважаў.
  Соня праглынула. «Напэўна, ён быў тут. Я не зусім упэўнены. Я рана лёг спаць. Трэвіс не спіць да канца. Ён мог бы выйсці. Але я нічога не чуў».
  «А ваш муж?» Яна заўважыла займеннік адзіночнага ліку адносна часу сну. «Ён быў тут прыкладна ў той час?»
  «Ён трохі гуляе ў покер. Я думаю, што ён быў на гульні».
  О'Ніл казаў: "Нам сапраўды трэба..."
  Яго словы спыніліся, калі з бакавога двара з'явіўся высокі, хударлявы падлетак з шырокімі плячыма і стойкай. Яго чорныя джынсы былі выцвілыя, з плямамі сівізны, а аліўкава-шэрая баявая куртка пакрывала чорны світшот. У яго не было капюшона, адзначыў Дэнс. Ён раптам спыніўся, здзіўлена міргаючы вачыма на наведвальнікаў. Погляд на машыну CBI без апазнавальных знакаў, якую любы глядач паліцэйскага шоу па тэлебачанні за апошнія дзесяць гадоў адразу пазнаў бы.
   Дэнс заўважыў у позе і выразе твару хлопчыка тыповую рэакцыю чалавека, які заўважыў праваахоўнікаў, незалежна ад таго, вінаватыя яны ці невінаватыя: асцярожнасць. . . і думаць хутка.
  «Трэвіс, мілы, ідзі сюды».
  Ён застаўся на месцы, і Дэнс адчуў, як О'Ніл напружыўся.
  Але другая пагоня не спатрэбілася. Безвыразны, хлопчык нахіліўся наперад, каб далучыцца да іх.
  «Гэта міліцыянты», — сказала маці. «Яны хочуць з вамі пагаварыць».
  "Я мяркую. Пра што?» Голас у яго быў нязмушаны, прыемны. Ён стаяў, звесіўшы доўгія рукі па баках. Рукі ў яго былі брудныя, а пад пазногцямі — пясок. Аднак яго валасы здаваліся вымытымі; яна меркавала, што ён рабіў гэта рэгулярна, каб змагацца з вуграмі на твары.
  Яна і О'Ніл павіталіся з хлопчыкам і прапанавалі свае пасведчанні. Ён доўга разглядаў іх.
  Купля часу? — здзівіўся Дэнс.
  «Тут яшчэ нехта быў», - сказала Соня сыну. Яна кіўнула на графіці. «Разбіў яшчэ пару вокнаў».
  Трэвіс без эмоцый успрыняў гэтую навіну ад маці. Ён спытаў: «Сэмі?»
  «Ён не бачыў».
  О'Ніл спытаў: "Вы не супраць, калі мы зайдзем?"
  Ён паціснуў плячыма, і яны зайшлі ў дом, адкуль пахла цвіллю і цыгарэтным дымам. Месца было спарадкаванае, але бруднае. Неадпаведная мэбля здавалася ўжыванай, чахлы зношаныя, а сасновыя ножкі злушчаюцца ад лаку. Цьмяныя карціны пакрывалі сцены, у асноўным дэкаратыўныя. Дэнс мог бачыць частку National Geographic лагатып часопіса прама пад рамкай выявы Венецыі. Некалькі было з сям'і. Двое хлопчыкаў і адзін-два Соні, калі яна была маладзейшай.
  Сэмі з'явіўся, як і раней, вялікі, хутка рухаўся, зноў усміхаючыся.
  «Трэвіс!» Ён кінуўся на брата. «Ты прынёс мне M?»
  «Вось табе». Трэвіс пакапаўся ў кішэні і працягнуў хлопчыку пачак M&M's.
  «Так!» Сэмі асцярожна адкрыў пакет, зазірнуў унутр. Потым паглядзеў на брата. «Сёння на сажалцы было добра».
  "Гэта было?"
  «Так». Сэмі вярнуўся ў свой пакой, сціскаючы ў руцэ цукерку.
  Трэвіс сказаў: «Ён не выглядае добра. Ён прымаў таблеткі?»
  Маці адвяла позірк. «Яны . . .”
  «Тата не хацеў атрымаць рэцэпт паўторна, таму што цана вырасла. так?»
  "Ён не думае, што яны робяць так шмат карысці".
  «Яны робяць шмат дабра, мама. Вы ведаеце, як ён атрымлівае, калі ён іх не прымае ".
  Дэнс зазірнуў у пакой Сэмі і ўбачыў, што стол хлопчыка быў завалены складанымі электроннымі кампанентамі, камп'ютарнымі часткамі і інструментамі — разам з цацкамі для дзяцей значна меншага ўзросту. Ён чытаў японскі графічны раман, скурчыўшыся ў крэсле. Хлопчык падняў вочы і ўважліва ўтаропіўся на Дэнс, вывучаючы яе. Ён ледзь прыкметна ўсміхнуўся і кіўнуў у бок кнігі. Дэнс усміхнуўся ў адказ на гэты загадкавы жэст. Ён вярнуўся да чытання. Яго вусны заварушыліся.
  Яна заўважыла на стале ў пярэднім пакоі напоўнены кошык для бялізны з адзеннем. Яна пастукала О'Ніла па руцэ і зірнула на шэры світшот, які сядзеў зверху. Гэта была талстоўка.
  О'Ніл кіўнуў.
  "Як ты сябе адчуваеш?" — спытаў Дэнс у Трэвіса. «Пасля аварыі?»
  «Добра, я думаю».
  «Гэта павінна было быць жудасна».
  «Так».
  «Але вы не моцна пацярпелі?»
  «Не вельмі. Падушка бяспекі, ведаеце. І я не ехаў так хутка. . . . Трыш і Ван». Грымаса. «Калі б яны былі прышпіленыя рамянямі бяспекі, яны былі б у парадку».
  Соня паўтарыла: «Яго бацька павінен быць дома ў любы час».
  О'Ніл роўным голасам працягнуў: "У мяне ёсць некалькі пытанняў". Затым ён адышоў у кут гасцінай, пакінуўшы распытваць Дэнса.
  Яна спытала: «У якім ты класе?»
  «Толькі што скончыў першы курс».
  «Роберт Луіс Стывенсан, праўда?»
  «Так».
  «Што ты вывучаеш?»
  «Я не ведаю, рэчы. Я люблю інфарматыку і матэматыку. іспанскі. Проста, ведаеце, тое, што ўсе прымаюць».
  «Як справы Стывенсан?»
  "Добра. Лепш, чым Monterey Public або Junipero». Ён згодліва адказваў, гледзячы ёй у вочы.
  У школе Junipero Serra была неабходная форма. Дэнс меркаваў, што дрэс-код быў самым ненавісным аспектам гэтага месца больш, чым суровыя езуіты і доўгія хатнія заданні.
   «Як справы ў груповак?»
  «Ён не ў бандзе», - сказала яго маці. Амаль як калі б яна хацела, каб ён быў.
  Яны ўсе яе ігнаравалі.
  - Нядрэнна, - адказаў Трэвіс. «Яны пакідаюць нас у спакоі. Не так, як Салінас».
  Сэнс гэтых пытанняў не быў сацыяльным. Дэнс прасіў іх вызначыць асноўныя паводзіны хлопчыка. Праз некалькі хвілін гэтых бяскрыўдных запытаў Дэнс добра адчуў непадманлівы рэжым хлопчыка. Цяпер яна была гатова спытаць пра напад.
  «Трэвіс, ты ведаеш Тэмі Фостэр, ці не так?»
  «Дзяўчына ў багажніку. Гэта было ў навінах. Яна ідзе да Стывенсана. Мы з ёй нічога не размаўляем. Можа быць, мы былі разам на першым курсе ". Затым ён паглядзеў Дэнсу проста ў вочы. Яго рука час ад часу праходзіла па твары, але яна не была ўпэўненая, што гэта быў жэст, які блакаваў, азначаючы падман, ці таму, што ён саромеўся вугроў. «Яна апублікавала некаторыя рэчы пра мяне ў The Chilton Report. Гэта была няпраўда».
  «Што яна сказала?» Дэнс спытала, хаця яна памятала гэты пост, пра тое, як ён спрабаваў сфатаграфаваць распранальню дзяўчат пасля трэніровак па чэрлідынгу.
  Хлопчык вагаўся, нібы разважаючы, ці не спрабавала яна злавіць яго ў пастку. «Яна сказала, што я фатаграфую. Ведаеце, з дзяўчат». Твар яго пацямнеў. «Але я проста размаўляў па тэлефоне, ведаеце».
  — Сапраўды, — умяшалася маці. «Боб будзе дома ў любую хвіліну. Лепш я пачакаю».
  Але Дэнс адчуваў пэўную неабходнасць працягваць. Яна без сумневу ведала, што Соня хоча пачакаць для яе мужа мужчына хутка спыніў інтэрв'ю.
  Трэвіс спытаў: «Яна будзе ў парадку? Тэмі?»
  «Падобна на тое».
  Ён зірнуў на кававы столік з шрамамі, дзе стаяла пустая, але запэцканая попельніца. Дэнс не думала, што бачыла попельніцу ў гасцінай шмат гадоў. «Вы думаеце, што я зрабіў гэта? Спрабаваў яе пакрыўдзіць?» Як лёгка яго цёмныя вочы, глыбока пасаджаныя пад бровамі, трымалі яе.
  «Не. Мы проста размаўляем з усімі, хто можа мець інфармацыю пра сітуацыю».
  «Сітуацыя?» — спытаў ён.
  "Дзе вы былі ўчора вечарам? Ад адзінаццаці да адной?»
  Яшчэ адзін узмах валасоў. «Я пайшоў у Game Shed каля дзесяці трыццаць».
  "Што гэта?"
  «Гэта месца, дзе можна гуляць у відэагульні. Як аркада. Я накшталт вісець там некаторыя. Вы ведаеце, дзе гэта? Гэта ад Kinko's. Раней гэта быў той стары кінатэатр, але яго разнеслі, і яны паставілі яго. Ён не самы лепшы, сувязь не такая добрая, але гэта адзіны, які працуе позна».
  Дэнс адзначыў неразборлівасць. Яна спытала: «Ты быў адзін?»
  «Там былі, накшталт, іншыя дзеці. Але я гуляў адзін».
  - Я думала, што ты тут, - сказала Соня.
  Пацісканне плячыма. "Я быў тут. Я выйшаў. Я не мог заснуць».
  «У Game Shed вы былі онлайн?» — спытаў Дэнс.
  «Маўляў, не. Я гуляў у пінбол, а не ў RPG».
  «Не што?»
   «Ролевыя гульні. Дзеля стралялкі, пінбола і ваджэння вы не заходзіце ў Інтэрнэт».
  Ён сказаў гэта цярпліва, хоць, здавалася, быў здзіўлены, што яна не ведала адрозненняў.
  «Значыць, вы не ўвайшлі ў сістэму?»
  «Гэта тое, што я кажу».
  «Як доўга вы былі там?» Маці ўзяла на сябе допыт.
  «Не ведаю, гадзіну, дзве».
  «Што каштуюць гэтыя гульні? Пяцьдзесят цэнтаў, даляр кожныя некалькі хвілін?»
  Такім быў парадак дня Соні. Грошы.
  «Калі вы гуляеце добра, гэта дазваляе вам працягваць. Каштуе мне тры даляры за ўсю ноч. Я выкарыстаў заробленыя грошы. І я таксама атрымаў трохі ежы і пару Red Bull».
  «Трэвіс, ты можаш згадаць каго-небудзь, хто цябе там бачыў?»
  «Я не ведаю. магчыма. Мне трэба будзе падумаць». Вочы вывучаюць падлогу.
  «Добра. А ў колькі ты прыйшоў дадому?»
  «Адзін трыццаць. Можа, два. Я не ведаю».
  Яна задавала больш пытанняў пра вечар панядзелка, а потым пра школу і яго аднакласнікаў. Яна не магла вырашыць, гаварыў ён праўду ці не, бо ён не моцна адхіляўся ад свайго зыходнага ўзроўню. Яна зноў падумала пра тое, што сказаў ёй Джон Болінг пра свет сінтэзатара. Калі б Трэвіс быў у думках там, а не ў рэальным свеце, базавы аналіз мог бы быць бескарысным. Магчыма, да такіх людзей, як Трэвіс Брыгам, дзейнічаў зусім іншы набор правілаў.
  Потым вочы маці кінуліся ў бок дзвярэй. У хлопчыка таксама.
  Дэнс і О'Ніл павярнуліся і ўбачылі, як увайшоў буйны чалавек, высокі і шырокі. На ім быў працоўны камбінезон з плямамі бруду, на грудзях вышыта надпіс «Ландшафтны дызайн цэнтральнага ўзбярэжжа» . Ён павольна паглядзеў на ўсіх у пакоі. Цёмныя вочы нерухомыя і непрыязныя пад чохам густых каштанавых валасоў.
  «Боб, гэта паліцыя...»
  «Яны тут не са справаздачай па страхоўцы, праўда?»
  «Не. Яны..."
  «У вас ёсць ордэр?»
  «Яны тут, каб...»
  «Я размаўляю з ёй». Ківок на Танцы.
  «Я агент Дэнс з Каліфарнійскага бюро расследаванняў». Яна прапанавала пасведчанне асобы, на якое ён не глядзеў. «А гэта старшы намеснік О'Ніл з офіса шэрыфа акругі Мантэрэй. Мы задаем вашаму сыну некалькі пытанняў пра злачынства».
  «Злачынства не было. Гэта быў няшчасны выпадак. Тыя дзяўчаты загінулі ў ДТЗ. Вось і ўсё, што адбылося».
  «Мы тут з іншай нагоды. Хтосьці, хто размясціў паведамленне пра Трэвіса, падвергнуўся нападу».
  «Ох, гэтая лухта ў блогу». Ён гаркнуў. «Гэты Чылтан уяўляе небяспеку для грамадства. Ён як чортава атрутная змяя». Ён звярнуўся да жонкі. «Джоі, які ляжаў на лаве падсудных, ледзь не трапіла сабе ў рот за тое, што ён казаў пра мяне. Падганяючы іншых хлопчыкаў. Проста таму, што я яго бацька. Яны не чытаюць газеты, яны не чытаюць Newsweek. Але яны чытаюць тое дзярмо Чылтана. Хтосьці павінен. . .” Голас яго сціх. Ён павярнуўся да сына. «Я сказаў вам, каб вы нікому нічога не казалі, калі ў нас няма адваката. Я табе гэта казаў? Вы гаворыце не так, чорт вазьмі не таму чалавеку, і на нас падаюць у суд. І забіраюць дом і палову заробку на ўсё жыццё». Ён панізіў голас. «І твой брат ідзе ў дом».
  "Спадар. Брыгам, мы тут не з-за аварыі, - нагадаў яму О'Ніл. «Мы расследуем напад мінулай ноччу».
  «Няважна, ці не так? Рэчы запісваюцца і ўваходзяць у пратакол».
  Здавалася, ён больш занепакоены адказнасцю за аварыю, чым тым, што яго сын можа быць арыштаваны за замах на забойства.
  Цалкам ігнаруючы іх, ён сказаў сваёй жонцы: «Чаму ты ўпусціла іх? Гэта яшчэ не нацысцкая Германія. Вы можаце сказаць ім, каб засунуць гэта ".
  «Я думаў...»
  «Не, вы не зрабілі. Вы зусім не думалі». О'Нілу: «А зараз я папрашу цябе сысці. І калі вы вернецеся, то лепш з ордэрам».
  «Тата!» - ускрыкнуў Сэмі, выбягаючы са спальні, напалохаўшы Дэнса. «Гэта працуе! Я хачу табе паказаць!» Ён трымаў у руках друкаваную плату, з якой цягнуліся правады.
  Шурпатасць Брыгама імгненна знікла. Ён абняў малодшага сына і ласкава сказаў: «Паглядзім потым, пасля вячэры».
  Дэнс сачыў за вачыма Трэвіса, якія замірэлі ад дэманстрацыі прыхільнасці да малодшага брата.
  "Добра." Сэмі вагаўся, потым выйшаў праз чорны ход, спусціўся з ганка і накіраваўся да хлява.
  «Будзь побач», — паклікала Соня.
   Дэнс адзначыла, што не казала мужу пра вандалізм, які толькі што адбыўся. Яна баялася б паведаміць дрэнныя навіны. Аднак яна сказала пра Сэмі: «Магчыма, яму трэба прымаць таблеткі». Вочы паўсюль, толькі не на мужа.
  «Яны крадзеж, чаго яны каштуюць. Ты мяне не слухаў? А які сэнс, калі ён увесь дзень сядзіць дома?»
  «Але ён не сядзіць дома ўвесь дзень. Гэта...»
  «Таму што Трэвіс не сочыць за ім так, як трэба».
  Хлопчык пасіўна слухаў, відаць, не крануты крытыкай.
  О'Ніл сказаў Бобу Брыгаму: «Было здзейснена сур'ёзнае злачынства. Нам трэба пагаварыць з усімі, хто можа мець дачыненне. І ваш сын у гэтым удзельнічае. Ці можаце вы пацвердзіць, што ён быў у Game Shed мінулай ноччу?»
  «Я быў на вуліцы. Але гэта не твая справа. І паслухайце, мой хлопчык ні да якіх нападаў не меў дачынення. Ці не так?» Ён падняў кусцістае брыво, закурваючы, махнуў запалкай і акуратна апусціў яе ў попельніцу. - І ты, - агрызнуўся ён Трэвісу. «Ты спазнішся на працу».
  Хлопчык зайшоў у сваю спальню.
  Танец быў расчараваны. Ён быў іх галоўным падазраваным, але яна проста не магла зразумець, што адбывалася ў галаве Трэвіса.
  Хлопчык вярнуўся, несучы на вешалцы форменны пінжак у карычнева-бэжавую палоску. Ён згарнуў яго і запіхаў у заплечнік.
  - Не, - гаўкнуў Брыгам. «Твая маці прасавала. Пакласці яго на. Не камечы так».
  «Я не хачу гэта насіць цяпер».
   «Праявіце павагу да сваёй маці, пасля ўсёй яе працы».
  «Гэта абаранкавая крама. Каго гэта цікавіць?"
  «Справа не ў гэтым. Пакласці яго на. Рабі тое, што я табе кажу».
  Хлопчык застыў. Дэнс ахнуў, убачыўшы твар Трэвіса. Вочы шырока расплюшчаныя, плечы падымаюцца. Яго вусны адцягнуліся, як у рыкаючай жывёлы. Трэвіс лютаваў свайму бацьку: «Гэта дурная ебаная форма. Я нашу на вуліцы, а з мяне смяюцца!»
  Бацька падаўся наперад. «Ты ніколі не размаўляй са мной такім чынам і ніколі перад іншымі людзьмі!»
  «З мяне дастаткова смяюцца . Я не буду яго насіць! Вы паняцця не маеце!» Дэнс убачыў, як шалёныя вочы хлопчыка прабеглі па пакоі і спыніліся на попельніцы, магчымай зброі. О'Ніл таксама заўважыў гэта і напружыўся, каб не пачацца бойка.
  Трэвіс стаў кімсьці зусім іншым, ахоплены гневам.
  Схільнасць да гвалту ў маладых людзей амаль заўсёды адбываецца ад лютасці, а не ад прагляду фільмаў і тэлеперадач. . . .
  «Я не зрабіў нічога дрэннага!» Трэвіс зарычаў, павярнуўся і праштурхнуў сетку ў дзверы, дазволіўшы ёй гучна пстрыкнуць. Ён паспяшаўся на бакавы двор, схапіў свой ровар, які стаяў прыслонены да зламанай агароджы, і пайшоў на ім па сцежцы праз лес, што мяжаваў з заднім дваром.
  «Вы двое, дзякуй, што сапсавалі нам дзень. А цяпер сыходзь».
  Развітаўшыся ў нейтральным тоне, Дэнс і О'Ніл накіраваліся да дзвярэй, Соня кінула нясмелы позірк прабачэння. Бацька Трэвіса зайшоў на кухню. Дэнс пачуў, як адчыніліся дзверцы халадзільніка; бутэлька адкрылася.
  Звонку яна спытала: "Як справы?"
  - Нядрэнна, я думаю, - сказаў О'Ніл і падняў малюсенькі пучок сівога колеру. Ён сцягнуў яго са світшота ў кошыку для бялізны, калі адышоў, каб Дэнс узяў на сябе допыт.
  Яны сядзелі на пярэднім сядзенні крэйсера О'Ніла. Адначасова ляснулі дзверы. «Я перадам валакно Пітэру Бэнінгтану».
  Гэта было б недапушчальна - у іх не было ордэра, - але гэта прынамсі скажа ім, што Трэвіс быў верагодным падазраваным.
  «Калі супадае, паставіць за ім нагляд?» — спытала яна.
  Ківок. «Зайду ў магазін абаранкаў. Калі яго ровар на вуліцы, я магу ўзяць узор глебы з пратэктараў. Я думаю, што суддзя пайшоў бы з ордэрам, калі бруд адпавядае пляжнай сцэне. Ён паглядзеў у бок Дэнса. "Шостае пачуццё? Думаеце, ён гэта зрабіў?»
  Абмяркоўвалі танец. «Усё, што я магу сказаць, гэта тое, што я атрымаў відавочныя сігналы падману толькі двойчы».
  "Калі?"
  «Спачатку ён сказаў, што быў у Game Shed мінулай ноччу».
  «А другі раз?»
  «Калі ён сказаў, што не зрабіў нічога дрэннага».
   Раздзел 11
  Дэнс вярнулася ў свой офіс у CBI. Яна ўсміхнулася Джону Болінгу. Той адказаў узаемнасцю, але потым твар яго стаў змрочным. Ён кіўнуў на свой кампутар. «Больш паведамленняў пра Трэвіса ў The Chilton Report. Нападаючы на яго. А затым і іншыя пасты, атакуючы зламыснікаў. Гэта татальная вайна. І я ведаю, што вы хацелі захаваць у сакрэце сувязь паміж справай аб прыдарожных крыжах і нападам, але хтосьці падхапіў гэта».
  «Як жа?» — злосна спытаў Дэнс.
  Болінг паціснуў плячыма. Ён кіўнуў на нядаўнюю публікацыю.
  Адказ Чылтану, апублікаваны BrittanyM.
  Хто-небудзь глядзіць навіны???? Хтосьці пакінуў крыж, а потым выйшаў і напаў на тую дзяўчыну. Што гэта такое? Б'юся аб заклад, што гэта [кіроўца]!
  Наступныя публікацыі выказалі здагадку, што Трэвіс напаў на Тэмі за тое, што яна апублікавала крытычны каментар у The Chilton Report. І ён стаў «Забойцам прыдарожных крыжоў», хаця Тэмі выжыла.
  «Выдатна. Мы стараемся трымаць гэта ў сакрэце, і нас выкрывае дзяўчынка-падлетак па імені Брэтані».
   «Вы бачылі яго?» - спытаў Болінг.
  «Так».
  «Вы думаеце, што ён адзіны?»
  «Я хацеў бы сказаць. Я схіляюся да гэтага». Яна патлумачыла сваю тэорыю, што было цяжка чытаць Трэвіса, таму што ён жыў больш у свеце сінтэзу, чым у рэальным, і ён маскіраваў свае кінэзічныя рэакцыі. «Я скажу, што там велізарная колькасць гневу. Як наконт таго, каб мы прагуляліся, Джон? Ёсць нехта, з кім я хачу, каб ты пазнаёміўся».
  Праз некалькі хвілін яны прыбылі ў офіс Чарльза Овер. Па тэлефоне, як гэта часта бывала, яе начальнік жэстам прапанаваў Дэнс і Болінгу ўвайсці, з цікаўнасцю зірнуўшы на прафесара.
  Упаўнаважаны паклаў трубку. «Яны зрабілі сувязь, прэса зрабіла. Цяпер ён «Забойца прыдарожных крыжоў». »
  БрэтаніМ. . .
  Дэнс сказаў: «Чарльз, гэта прафесар Джонатан Болінг. Ён нам дапамагаў».
  Сардэчны поціск рукі. «У вас цяпер? Які раён?»
  «Кампутары».
  «Гэта твая прафесія? Кансультант?» Overby дазвольце гэтаму на імгненне павіснуць над тройкай, як планёр з бальзавага дрэва. Дэнс заўважыў яе рэпліку і хацеў сказаць, што Болінг добраахвотна аддае свой час, калі прафесар сказаў: «У асноўным я выкладаю, але, так, я даю некаторыя кансультацыі, агент Овербі. Я сапраўды так зарабляю большую частку сваіх грошай. Ведаеце, акадэмічныя колы амаль нічога не плацяць. Але як кансультант я магу браць да трохсот за гадзіну».
  «Ах». Овербі выглядаў уражаным. "У гадзіну. Праўда?»
  Болінг трымаў прамы твар дакладна направа прамежак часу, перш чым дадаць: «Але я атрымліваю сапраўднае задавальненне ад валанцёрства бясплатна, каб дапамагчы такім арганізацыям, як ваша. Так што ў вашым выпадку я рву свой рахунак».
  Дэнс ледзь не прыйшлося ўкусіць унутраную частку шчакі, каб не засмяяцца. Болінг, вырашыла яна, мог быць добрым псіхолагам; ён выведаў цвёрдую ашчаднасць Овербі за дзесяць секунд, разрадзіў яе — і пажартаваў. На яе карысць, адзначыў Дэнс, бо яна была адзінай прысутнай у аўдыторыі.
  «Гэта становіцца істэрыкай, Кэтрын. Мы атрымалі тузін паведамленняў пра забойцаў, якія блукалі па дварах. Некалькі чалавек ужо стралялі ў зламыснікаў, думаючы, што гэта ён. Ну, і было яшчэ некалькі паведамленняў пра крыжы».
  Танец быў устрывожаны. «Яшчэ?»
  Овербі падняў руку. «Яны ўсе, відаць, былі сапраўднымі мемарыяламі. ДТЗ, якія адбыліся за апошнія некалькі тыдняў. Ніводнага з магчымымі датамі на іх. Але прэса ўсё над гэтым. Нават Сакрамэнта чуў». Ён кіўнуў на тэлефон, мабыць, паказваючы на званок ад іх боса — дырэктара CBI. Магчыма, нават яго начальнік, генеральны пракурор.
  «Дык дзе мы?»
  Танцы пазнаёмілі яго з Трэвісам, здарэннямі ў доме яго бацькоў, яе поглядам на хлопчыка. «Безумоўна, цікавы чалавек».
  — Але ж вы яго не прывялі? — спытаў Овербі.
  «Няма верагоднай прычыны. Майкл зараз правярае некаторыя рэчавыя доказы, каб звязаць яго з месцам здарэння».
  «А іншых падазраваных няма?»
  «Не».
  «Як, чорт вазьмі, дзіця робіць гэта, дзіця ездзіць на ровары?»
   Дэнс адзначыў, што мясцовыя банды, якія сканцэнтраваны ў асноўным у Салінасе і яго ваколіцах, на працягу многіх гадоў тэрарызавалі людзей, і ў многіх з іх былі члены значна маладзейшыя за Трэвіса.
  Болінг дадаў: «І адну рэч мы даведаліся пра яго. Ён вельмі актыўна займаецца кампутарнымі гульнямі. Маладыя людзі, якія добра валодаюць імі, вывучаюць вельмі складаныя прыёмы бою і ўхілення. Адна з рэчаў, пра якую заўсёды пытаюцца ваенныя вярбоўшчыкі, - гэта колькі заяўнік грае; пры іншых роўных умовах яны ў любы дзень прымуць геймера больш, чым іншага дзіцяці».
  Овербі спытаў: "Матыва?"
  Затым Дэнс патлумачыла свайму босу, што калі Трэвіс быў забойцам, яго матывам, верагодна, была помста, заснаваная на кібер-здзеках.
  "Кібер-здзекі", - сур'ёзна сказаў Овербі. «Я толькі што чытаў пра гэта».
  "Ты быў?" — спытаў Дэнс.
  «Так. У мінулыя выходныя ў USA Today быў добры артыкул ».
  "Гэта стала папулярнай тэмай", - сказаў Болінг. Ці адчуў Дэнс невялікую занепакоенасць крыніцамі, якія паведамілі кіраўніку рэгіянальнага офіса CBI?
  «Гэтага дастаткова, каб схіліць яго да гвалту?» — спытаў Овербі.
  Болінг працягваў, ківаючы: «Яго штурхаюць праз край. Паведамленні і чуткі распаўсюдзіліся. І гэта таксама стала фізічным здзекам. Нехта выклаў на YouTube відэа пра яго. Яны атрымалі яго ў шчаслівым відэа аплявухі «.
  «Што?»
  «Гэта тэхніка кібер-здзекаў. Хтосьці падышоў да Трэвіса ў Burger King і штурхнуў яго. Ён спатыкнуўся — гэта было няёмка - і адзін з іншых дзяцей чакаў, каб запісаць гэта на мабільны тэлефон. Потым загрузілі. Пакуль яго прагледзелі дзвесце тысяч разоў».
  Менавіта тады з канферэнц-залы праз калідор і ў дзвярны праём кабінета Овербі выйшаў хударлявы мужчына без усмешкі. Ён заўважаў наведвальнікаў і не звяртаў на іх увагі.
  - Чарльз, - сказаў ён барытонам.
  «Ой. . . Кэтрын, гэта Роберт Харпер, - сказаў Овербі. «З офіса AG у Сан-Францыска. Танец спецыяльнага агента».
  Мужчына ўвайшоў у пакой і цвёрда паціснуў ёй руку, але трымаўся на адлегласці, як быццам яна падумала, што ён набліжаецца да яе.
  «І Джон. . .” — паспрабаваў успомніць Овербі.
  «Болінг».
  Харпер кінуў на прафесара рассеяны позірк. Нічога яму не сказаў.
  У мужчыны з Сан-Францыска быў непрыкрыты твар і ідэальна падстрыжаныя чорныя валасы. На ім быў кансерватыўны цёмна-сіні касцюм і белая кашуля, гальштук у чырвона-сінюю палоску. На лацкане была шпілька з амерыканскім сцягам. Яго манжэты былі ідэальна накрухмаленыя, хоць яна заўважыла некалькі шэрых нітак на канцах. Прафесійны дзяржаўны адвакат, доўгі час пасля таго, як яго калегі перайшлі ў прыватную практыку і зараблялі кучу грошай. Яна паставіла яго ў пачатку пяцідзесяці.
  «Што прывяло вас у Мантэрэй?» — спытала яна.
  «Ацэнкі нагрузкі». Больш нічога не прапаноўваючы.
  Роберт Харпер, здавалася, быў адным з тых людзей, якія, калі яму не было чаго сказаць, задавальнялі маўчанне. Танец таксама паверыў, што яна пазнала ў яго твары інтэнсіўнасць, пачуццё адданасці сваёй місіі, падобнае да таго, што яна бачыла на твары вялебнага Фіска падчас акцыі пратэсту ў шпіталі. Хаця для яе было загадкай, колькі пацягне за сабой аналіз нагрузкі на місію.
  Ён ненадоўга звярнуў на яе ўвагу. Яна прывыкла да агляду, але звычайна падазраваных; Разгляд Харпера выклікаў трывогу. Быццам яна трымала ключ да важнай для яго таямніцы.
  Затым ён сказаў Овербі: «Чарльз, я збіраюся пабыць на вуліцы некалькі хвілін. Калі б вы маглі трымаць дзверы ў канферэнц-залу на замку, я быў бы ўдзячны за гэта».
  «Вядома. Усё, што вам спатрэбіцца, проста дайце мне ведаць ".
  Халодны ківок. Потым Харпер знік, выцягваючы з кішэні тэлефон.
  ім за гісторыя ?» — спытаў Дэнс.
  «Спецыяльны пракурор з Сакрамэнта. Пазванілі з верхняга паверха...
  Генеральны пракурор.
  «— супрацоўнічаць. Ён хоча ведаць пра нашу нагрузку. Магчыма, адбываецца нешта вялікае, і яму трэба паглядзець, наколькі мы занятыя. Ён таксама правёў некаторы час у офісе шэрыфа. Хацелася б, каб ён вярнуўся і патурбаваў іх. Хлопец - халодная рыба. Не ведаю, што яму сказаць. Паспрабаваў пажартаваць. Яны ўпалі плазам».
  Але Дэнс думаў пра справу Тэмі Фостэр; Роберт Харпер знік з яе розуму.
  Яны з Болінгам вярнуліся ў свой кабінет, і яна толькі што села за стол, як патэлефанаваў О'Ніл. Ёй было прыемна. Яна здагадалася, што ў яго будуць вынікі аналізу бруду пратэктара ровара і шэрага валакна са світшота.
  «Кэтрын, у нас праблема». Голас яго быў трывожны.
   "Працягваць."
  «Ну, па-першае, Пётр кажа, што шэрае валакно яны знайшлі ў крыжы? Гэта адпавядае таму, што мы знайшлі ў Трэвіса».
  «Значыць, ён той . Што суддзя сказаў пра ордэр?»
  «Так далёка не зайшоў. Трэвіс ва ўцёках.
  "Што?"
  «Ён не з'явіўся на працу. Альбо, ён сапраўды з'явіўся - ззаду былі свежыя сляды ад пратэктара ровара. Ён прабраўся ў падсобку, скраў некалькі абаранак і грошы з сумачкі аднаго з рабочых. . . і мясніцкі нож. Потым ён знік. Я тэлефанавала яго бацькам, але яны нічога не чулі і сцвярджаюць, што не ведаюць, куды ён можа паехаць».
  "Дзе ты?"
  «У маім кабінеце. Я збіраюся аб'явіць яму папярэджанне аб затрыманні. Мы, Салінас, Сан-Беніта, навакольныя акругі».
  Дэнс адхіснулася, раз'юшаная на сябе. Чаму яна не спланавала лепшага і не папрасіла кагосьці сачыць за хлопчыкам, калі ён выйшаў з дому? Ёй удалося даказаць яго віну — і адначасова дазволіць яму выслізнуць з-пад сваіх пальцаў.
  І, чорт вазьмі, цяпер ёй давядзецца расказаць Овербі, што здарылася.
  Але вы яго не прывялі?
  «Ёсць яшчэ нешта. Калі я быў на абаранках, я паглядзеў на завулак. Вось той гастраном побач з Сэйфвэй».
  «Вядома, я гэта ведаю».
  «У іх ёсць падстаўка для кветак збоку ад будынка».
  «Ружы!» яна сказала.
  «Дакладна. Я размаўляў з гаспадаром». Голас О'Ніла стаў роўным. «Учора нехта прабраўся туды і скраў усе букеты чырвоных руж».
  Цяпер яна зразумела, чаму ён гучаў так сур'ёзна. «Усё? . . . Колькі ён узяў?»
  Невялікая паўза. «Тузін. Здаецца, ён толькі пачынае».
   Раздзел 12
  У ДЭНСА ЗАЗВАНІЎ ТЭЛЕФОН . Погляд на ідэнтыфікатар абанента.
  «TJ. Якраз збіраўся табе патэлефанаваць».
  «Не пашанцавала з камерамі бяспекі, але ў Java House распродаж ямайскай кавы Blue Mountain. Тры фунты па цане двух. Усё роўна абыйдзецца вам каля пяцідзесяці баксаў. Але тая кава самая лепшая».
  Яна не адказала на яго сцёбы. Ён гэта заўважыў. «Што здарылася, бос?»
  «Змена планаў, TJ». Яна расказала яму пра Трэвіса Брыгама, судова-медыцынскую экспертызу і тузін скрадзеных букетаў.
  «Ён ва ўцёках, бос? Ён плануе больш ?»
  «Так. Я хачу, каб ты дабраўся да Bagel Express, пагаварыў з яго сябрамі, з усімі, хто яго ведае, даведаўся, куды ён можа паехаць. Людзі, з якімі ён можа застацца. Любімыя месцы».
  «Вядома, я адразу зоймуся гэтым».
  Потым Дэнс патэлефанаваў Рэю Каранэа, якому не ўдалося знайсці сведак каля паркоўкі, дзе была выкрадзена Тэмі Фостэр. Яна таксама праінфармавала яго і сказала яму накіравацца ў гульнявы хлеў, каб знайсці любыя падказкі, куды мог пайсці хлопчык.
  Паклаўшы трубку, Дэнс сеў назад. Яе ахапіла пачуццё бездапаможнасці. Ёй патрэбны былі сведкі, людзі для апытання. Гэта быў навык, з якім яна нарадзілася, ёй падабалася і ўмела ўмець. Але цяпер справа зацягнулася ў свеце доказаў і здагадак.
  Яна зірнула на раздрукоўкі дакладу Чылтана.
  «Я думаю, што нам лепш пачаць кантактаваць з патэнцыяльнымі ахвярамі і папярэджваць іх. Людзі таксама нападаюць на яго ў сацыяльных сетках, MySpace, Facebook, OurWorld?» - спытала яна Болінга
  «Гэта не такая вялікая гісторыя ў іх; гэта міжнародныя сайты. Справаздача Чылтана мясцовая, так што дзевяноста працэнтаў нападаў на Трэвіса адбываюцца менавіта там. Скажу адну рэч, якая дапаможа: атрымаць інтэрнэт-адрасы плакатаў. Калі мы можам іх атрымаць, мы можам звязацца з іх пастаўшчыкамі паслуг і знайсці іх фізічныя адрасы. Гэта зэканоміла б шмат часу».
  «Як?»
  «Павінен быць ад самога Чылтана або яго вэб-майстра».
  «Джон, ты можаш сказаць мне што-небудзь пра яго, што дапаможа мне пераканаць яго супрацоўнічаць, калі ён адмовіцца?»
  «Я ведаю пра яго блог, — адказаў Болінг, — але мала пра яго асабіста. Акрамя біяграфіі ў самой справаздачы . Але я б з задавальненнем займаўся дэтэктыўнай працай». Яго вочы заблішчалі тым бляскам, які яна бачыла раней. Ён вярнуўся да свайго кампутара.
  Галаваломкі . . .
  Пакуль прафесар быў згублены ў выкананні хатняга задання, Дэнсу патэлефанаваў О'Ніл. Каманда Crime Scene абшукала завулак ззаду Bagel Express і выявіла сляды пяску і бруду сляды пратэктара паказвалі, што Трэвіс пакінуў свой ровар; яны адпавядалі пясчанай глебе, дзе машына Тэмі была пакінута на пляжы. Ён дадаў, што каманда MCSO абследавала тэрыторыю, але яго ніхто не бачыў.
  О'Ніл таксама сказаў ёй, што ён прыцягнуў паўтузіна іншых афіцэраў з дарожна-патрульнай службы, каб далучыцца да палявання. Яны прыязджалі з Ватсанвіля.
  Яны адключыліся, і Дэнс апусцілася на спінку крэсла.
  Праз некалькі хвілін Болінг сказаў, што даведаўся пра Чылтана з самога блога і іншых даследаванняў. Ён зноў выклікаў галоўную старонку, на якой была напісаная самім Чылтанам біяграфія.
  Http://www.thechiltonreport.com
  Пракручваючы ўніз, Дэнс пачаў праглядаць блог, а Болінг прапанаваў: «Джэймс Дэвід Чылтан, сорак тры гады. Жанаты на Патрыцыі Брысбэн, двое хлопчыкаў дзесяці і дванаццаці гадоў. Жыве ў Кармелі. Але ў яго таксама ёсць маёмасць у Холістэры, здаецца, дом для адпачынку і некаторая даходная нерухомасць вакол Сан-Хасэ. Яны атрымалі яго ў спадчыну, калі некалькі гадоў таму памёр бацька жонкі. Цяпер самае цікавае, што я даведаўся пра Чылтана, гэта тое, што ў яго заўсёды была мудрагелістая звычка. Пісаў бы лісты».
  «Лісты?»
  «Лісты да рэдактара, лісты да яго кангрэсменаў, артыкулы. Ён пачаў са звычайнай пошты — яшчэ да таго, як Інтэрнэт па-сапраўднаму пачаў развівацца, — потым з электроннай пошты. Ён напісаў іх тысячы. Выгукі, крытыка, пахвалы, кампліменты, палітычныя каментары. Вы называеце гэта. Ён сказаў, што адна з яго любімых кніг была "Герцаг", раман Сола Беллоу пра чалавека, апантанага напісаннем лістоў. Па сутнасці, паведамленне Чылтана датычылася захавання маральных каштоўнасцяў, выкрыцця карупцыі, усхвалення палітыкаў, якія робяць дабро, знішчэння тых, хто не робіць - менавіта тое, што цяпер робіць яго блог. Я знайшоў іх шмат у інтэрнэце. Потым, здаецца, даведаўся пра блогасферу. Ён стварыў The Chilton Report каля пяці гадоў таму. Перш чым працягваць, было б карысна даведацца крыху пра гісторыю блогаў».
  «Вядома».
  «Тэрмін паходзіць ад «weblog», які быў прыдуманы кампутарным гуру ў тысяча дзевяцьсот дзевяноста сёмым годзе, Йорнам Баргерам. Ён вёў анлайн-дзённік пра свае падарожжы і пра тое, што глядзеў у сеціве. Цяпер людзі запісвалі свае думкі ў інтэрнэце на працягу многіх гадоў, але тое, што зрабіла блогі адметнымі, - гэта канцэпцыя спасылак. Гэта ключ да блога. Вы нешта чытаеце, і вы трапляеце ў тэкст на падкрэсленую або паўтлустым шрыфтам спасылку, націскаеце на яе, і гэта пераносіць вас у іншае месца.
  «Спасылка называецца «гіпертэкст». HTTP у адрасе вэб-сайта ? Гэта расшыфроўваецца як «пратакол перадачы гіпертэксту». Гэта праграмнае забеспячэнне, якое дазваляе ствараць спасылкі. На мой погляд, гэта быў адзін з самых значных аспектаў Інтэрнэту. Можа, самы значны.
  «Ну, як толькі гіпертэкст стаў распаўсюджаным, блогі пачалі ўзлятаць. Людзі, якія ўмеюць пісаць код на HTML — мове гіпертэкставай разметкі, кампутарнай мове спасылак — могуць даволі лёгка ствараць уласныя блогі. Але ўсё больш і больш людзей хацелі ўвайсці, і не ўсе былі дасведчанымі ў тэхніцы. Такім чынам, кампаніі прыдумалі праграмы, якія кожны, ну, амаль кожны, можа выкарыстоўваць для стварэння звязаных блогаў - Pitas, Blogger і Groksoup былі раннімі. За імі пайшлі дзесяткі іншых. І цяпер усё, што вам трэба зрабіць, гэта мець уліковы запіс у Google або Yahoo, і, пуф, вы можаце стварыць блог. Сумясціце гэта з выгаднай цаной захоўвання дадзеных у наш час — і яна становіцца ўсё танней з кожнай хвілінай — і вы атрымаеце блогасферу».
  Апавяданне Болінга было ажыўленым і ўпарадкаваным. Ён быў бы выдатным прафесарам, падумала яна.
  «Цяпер, да дзевяці адзінаццаці, — растлумачыў Болінг, — блогі былі пераважна камп’ютарна-арыентаванымі. Яны былі напісаны тэхналогіямі для тэхналогіяў. Аднак пасля адзінаццатага верасня з'явіўся новы тып блога. Іх назвалі ваеннымі блогамі пасля тэрактаў і войнаў у Афганістане і Іраку. Гэтыя блогеры не цікавіліся тэхналогіямі. Яны цікавіліся палітыкай, эканомікай, грамадствам, светам. Я апісваю гэтае адрозненне наступным чынам: у той час як блогі да Nine-111 былі накіраваны ўнутр — да самога Інтэрнэту, — блогі пра вайну арыентаваны вонкі. Гэтыя блогеры лічаць сябе журналістамі, часткай таго, што вядома як новыя СМІ. Ім патрэбныя паўнамоцтвы прэсы, як і рэпарцёрам CNN і Washington Post , і хочуць, каб да іх ставіліся сур'ёзна.
  «Джым Чылтан - квінтэсенцыя ваеннага блогера. Яму напляваць на Інтэрнэт як такі ці на свет тэхналогій, за выключэннем таго, што гэта дазваляе яму данесці сваё паведамленне. Ён піша пра рэальны свет. Цяпер два бакі — першапачатковыя блогеры і ваенныя блогеры — пастаянна змагаюцца за першае месца ў блогасфэры».
  «Гэта конкурс?» - спытала яна, пацешыўшыся.
  «Для іх так».
  «Яны не могуць суіснаваць?»
   «Вядома, але гэта свет, які кіруецца эгаам, і яны зробяць усё, што ад іх залежыць, каб быць на вяршыні кучы. А гэта азначае дзве рэчы. Па-першае, мець як мага больш падпісчыкаў. І два, што яшчэ больш важна, каб у як мага большай колькасці іншых блогаў былі спасылкі на ваш».
  «Інцэстуозны».
  «Вельмі. Цяпер вы спыталі, што я магу сказаць вам, каб прымусіць Чылтана супрацоўнічаць. Ну, вы павінны памятаць, што Справаздача Чылтана - гэта сапраўдная рэч. Гэта важна і ўплывова. Вы заўважылі, што адзін з першых паведамленняў у тэме "Прыдарожныя крыжы" быў ад кіраўніка Caltrans? Ён хацеў абараніць іх агляд шашы. Гэта кажа мне, што дзяржаўныя чыноўнікі і генеральныя дырэктары рэгулярна чытаюць блог. І па-чартоўску засмуціцца, калі Чылтан скажа пра іх што-небудзь дрэннае.
  « Справаздача схіляецца да мясцовых праблем, але ў дадзеным выпадку мясцовай з'яўляецца Каліфорнія, якая зусім не мясцовая. Усе на свеце сочаць за намі. Яны ці любяць, ці ненавідзяць дзяржаву, але ўсе пра яе чытаюць. Акрамя таго, сам Чылтан стаў сур'ёзным журналістам. Ён працуе са сваімі крыніцамі, ён добра піша. Ён разумны і выбірае рэальныя праблемы - ён не сенсацый. Я шукаў Брытні Спірс і Пэрыс Хілтан у ягоным блогу, вяртаючыся чатыры гады назад, і ніводнае імя не знайшлося».
  Танец павінен быў быць уражаны гэтым.
  «Ён таксама не завочнік. Тры гады таму ён пачаў працаваць над дакладам на поўную стаўку. І ён гэта жорстка агітуе».
  «Што гэта значыць «кампанія»?»
  Болінг пракруціў уніз да тэмы «На тыльным фронце» на галоўнай старонцы.
  Http://www.thechiltonreport.com
  МЫ ПЕРАБЫДАЕМСЯ ЛАБАЛЬНЫМ !​​​
  Я рады паведаміць, што The Report выклікаў захапленне з усяго свету. Ён быў абраны ў якасці аднаго з вядучых блогаў у новай стужцы RSS (мы назавем яе «Сапраўды простая сіндыкацыя»), якая звязвае тысячы іншых блогаў, вэб-сайтаў і дошак аб'яў па ўсім свеце. Дзякуй вам, мае чытачы, за тое, што вы зрабілі "Справаздача" такой папулярнай, якой яна ёсць.
  «RSS - яшчэ адна вялікая рэч. Фактычна гэта расшыфроўваецца як RDF Site Syndication — «RDF» з'яўляецца структурай апісання рэсурсаў, калі вам гэта цікава, і для гэтага няма прычын. RSS - гэта спосаб наладжвання і кансалідацыі абноўленых матэрыялаў з блогаў, вэб-сайтаў і падкастаў. Паглядзіце на свой браўзер. Уверсе маленькі аранжавы квадрат з кропкай у куце і двума выгнутымі лініямі».
  «Я бачыў гэта».
  «Гэта вашы RSS-каналы. Чылтан стараецца, каб яго падхапілі іншыя блогеры і вэб-сайты. Гэта для яго важна. І для вас гэта таксама важна. Таму што гэта нешта гаворыць нам пра яго».
  «У яго ёсць эга, якое я магу пагладзіць?»
  «Так. Гэта адно, што трэба памятаць. Я таксама думаю пра нешта яшчэ, што вы можаце паспрабаваць з ім, што-небудзь больш гнюснае».
  «Мне падабаецца гнюснае».
  «Вы захочаце неяк намякнуць, што яго дапамога будзе добрай рэкламай для блога. Гэта атрымае назву " Справаздача" ў асноўных СМІ. Акрамя таго, вы маглі б намякнуць, што вы ці хто-небудзь з CBI можа стаць крыніцай інфармацыі ў будучыні». Болінг кіўнуў на экран, дзе свяціўся блог. «Я маю на ўвазе, перш за ўсё, што ён журналіст-расследавальнік. Ён шануе крыніцы».
  "Добра. Добрая ідэя. Я паспрабую».
  Усмешка. «Вядома, ён яшчэ можа палічыць ваш запыт парушэннем журналісцкай этыкі. У такім выпадку ён ляпне табе дзвярыма перад тварам».
  Дэнс глядзеў на экран. «Гэтыя блогі — гэта зусім іншы свет».
  «О, гэта яны. І мы толькі пачынаем разумець, якую ўладу яны маюць — як яны змяняюць тое, як мы атрымліваем інфармацыю і фарміруем меркаванні. Цяпер іх, напэўна, шэсцьдзесят мільёнаў».
  «Столькі?»
  «Так. І яны робяць выдатныя рэчы — яны папярэдне фільтруюць інфармацыю, каб вам не трэба было шукаць у Google мільёны сайтаў, яны з'яўляюцца супольнасцю аднадумцаў, яны могуць быць смешнымі, крэатыўнымі. І, як і The Chilton Report, яны ахоўваюць грамадства і робяць нас сумленнымі. Але ёсць і цёмны бок».
  «Распаўсюджваю чуткі», — сказаў Дэнс.
  «Гэта адно, так. І яшчэ адна праблема ў тым, што я раней казаў пра Тэмі: яны заахвочваюць людзей быць неасцярожнымі. Людзі адчуваюць сябе абароненымі ў Інтэрнэце і ў свеце сінтэзатараў. Жыццё здаецца ананімным, публікуючы паведамленні пад псеўданімам (псеўданімам), так што вы даяце розную інфармацыю пра сябе. Але памятайце: кожны факт пра вас - ці хлусня - які вы публікуеце, ці хто-небудзь публікуе пра вас, застаецца назаўжды. Гэта ніколі, ніколі не знікне».
  Болінг працягнуў: «Але я адчуваю самую вялікую праблему у тым, што людзі, як правіла, не сумняваюцца ў дакладнасці справаздачнасці. Блогі ствараюць уражанне сапраўднасці — інфармацыя больш дэмакратычная і сумленная, таму што яна ідзе ад людзей, а не ад буйных СМІ. Але я лічу тое, што гэта - і гэта прынесла мне шмат чорных вачэй у акадэмічных колах і ў блогасфэры - што гэта лухта. The New York Times з'яўляецца камерцыйнай карпарацыяй, але яна ў тысячу разоў больш аб'ектыўная, чым большасць блогаў. У Інтэрнэце вельмі мала адказнасці. Адмаўленне Халакосту, змовы 11-11, расізм - усе яны квітнеюць дзякуючы блогам. Яны набываюць сапраўднасць, якой няма ў некаторых дзівакоў на кактэйльнай вечарыне, калі ён кажа, што за нападам на гандлёвыя вежы стаяць Ізраіль і ЦРУ».
  Дэнс вярнулася да свайго стала і ўзяла тэлефон. «Я думаю, што я выкарыстаю ўсе твае даследаванні, Джон. Паглядзім, што атрымаецца».
  ДОМ ДЖЭЙМСА ЧЫЛТАНА знаходзіўся ў элітным раёне Кармэла, двор быў плошчай гектара і быў напоўнены падстрыжанымі, але саляніннымі садамі, што сведчыць аб тым, што муж, жонка або абодва праводзілі шмат гадзін у выхадныя, здабываючы пустазелле і высаджваючы расліны, а не плацячы за гэта зрабіць гэта.
  Дэнс з зайздрасцю глядзеў на знешні дэкор. Садоўніцтва, хоць і высока цэнілася, не было адным з яе навыкаў. Мэгі сказала, што калі б у раслін не было каранёў, яны б пабеглі, калі яе маці зайшла ў сад.
  Дом быў вялізным ранча, якому каля сарака гадоў, і размяшчаўся на кукішках у задняй частцы маёмасці. Танец ацэньваў шэсць спальняў. Іх машыны ўяўлялі сабой седан Lexus і Nissan Quest, якія стаялі ў вялікім гаражы, запоўненым вялікай колькасцю спартыўнага абсталявання, якое у адрозненне ад падобных артыкулаў у гаражы Дэнса, на самай справе выглядаў добра выкарыстаным.
  Ёй прыйшлося смяяцца над налепкамі на бамперы аўтамабіляў Чылтана. Яны паўтарылі загалоўкі з яго блога: адзін супраць апрасняльнай станцыі і другі супраць прапановы сэксуальнага выхавання. Левыя і правыя, дэмакраты і рэспубліканцы.
  Ён больш выразна-ўстаўлены. . .
  Тут таксама была яшчэ адна машына, на пад'ездзе; наведвальнік, напэўна, з таго часу, як Taurus меў тонкую наклейку кампаніі па пракаце аўтамабіляў. Дэнс прыпаркаваўся і падышоў да ўваходных дзвярэй, пазваніў.
  Крокі ўзмацніліся, і яе сустрэла брунэтка гадоў пад сорак, стройная, у фірмовых джынсах і белай блузцы з паднятым каўняром. На яе горле вісела тоўстае срэбнае каралі з вузлом Дэвіда Юрмана.
  Абутак, Дэнс не мог не вызначыць, прыбыў з Італіі і быў накаўтам.
  Агент прадставіўся, паказаўшы пасведчанне асобы. «Я званіў раней. Да містэра Чылтана.
  Твар жанчыны змякчыўся ў хмурыне, якая звычайна з'яўляецца пры сустрэчы з праваахоўнікамі. Яе звалі Патрыцыя — яна вымаўляла гэта Патрэт - сія.
  «Джым толькі што заканчвае сустрэчу. Я пайду і скажу яму, што вы тут».
  "Дзякуй."
  «Заходзьце».
  Яна павяла Дэнс у хатнюю батлейку, сцены якой былі ўвешаны сямейнымі фотаздымкамі, потым на імгненне знікла ў доме. Патрыцыя вярнулася. «Ён будзе на хвілінку».
   "Дзякуй. Гэта твае хлопцы?» Дэнс паказвала на фатаграфію Патрыцыі, даўгаватага лысеючага мужчыны, якога яна прыняла за Чылтана, і двух цёмнавалосых хлопчыкаў, якія нагадвалі ёй Уэса. Усе яны ўсміхаліся ў камеру. Жанчына з гонарам сказала: «Джым і Чэт».
  Жонка Чылтана працягнула фатаграфіі. Па фотаздымках жанчыны ў маладосці — на пляжы Кармэл, у Пойнт-Лобас, у Мішн — Дэнс здагадаўся, што яна карэнная жыхарка. Патрыцыя патлумачыла, што так; насамрэч, яна вырасла ў гэтым самым доме. «Мой бацька шмат гадоў жыў тут адзін. Калі ён памёр, каля трох гадоў таму, Джым і я пераехалі.
  Танцу спадабалася ідэя сямейнага дома, якая перадавалася з пакалення ў пакаленне. Яна падумала, што бацькі Майкла О'Ніла ўсё яшчэ жылі ў доме з выглядам на акіян, дзе ён і яго браты і сёстры выраслі. Паколькі яго бацька пакутаваў ад маразму, яго маці думала прадаць дом і пераехаць у суполку пенсіянераў. Але О'Ніл вырашыў захаваць маёмасць у сям'і.
  Калі Патрыцыя паказвала фотаздымкі, якія дэманстравалі знясільваючыя спартыўныя дасягненні сям'і - гольф, футбол, тэніс, трыятлон - Дэнс пачуў галасы ў пярэднім пакоі.
  Яна павярнулася і ўбачыла двух мужчын. Чылтан — яна пазнала яго па фотаздымках — быў у бейсболцы, зялёнай кашулі пола і штанах-чынос. Светлыя валасы пучкамі выбіваліся з-пад шапкі. Ён быў высокі і, відаць, у добрай форме, толькі над поясам узвышаўся жывот. Ён размаўляў з іншым чалавекам, з русымі валасамі, у джынсах, белай кашулі і карычневым спартыўным паліто. Танец пачаў да іх, але Чылтан хутка вывеў мужчыну з дзвярэй. Яе кінезічнае чытанне было што ён не хацеў, каб наведвальнік, кім бы ён ні быў, ведаў, што да яго прыйшоў супрацоўнік праваахоўных органаў.
  Патрыцыя паўтарыла: «Ён падыдзе на хвілінку».
  Але Дэнс адышоў ад яе і пайшоў у хол, адчуваючы, як жонка напружылася, абараняючы мужа. Тым не менш, інтэрв'юер павінен неадкладна ўзяць на сябе адказнасць за сітуацыю; суб'екты не могуць усталёўваць правілы. Але да таго часу, як Дэнс дабраўся да ўваходных дзвярэй, Чылтан ужо вярнуўся, а арандаваная машына ад'ехала, пад шынамі храбусцеў жвір.
  Яго зялёныя вочы — падобныя на яе адценне — звярнулі ўвагу на яе. Яны паціснулі адзін аднаму рукі, і яна прачытала на твары блогера, загарэлым і вяснушкаватым, цікаўнасць і нейкую непакорлівасць, больш, чым насцярожанасць.
  Чарговая ўспышка ID. - Ці не маглі б мы пагаварыць дзе-небудзь некалькі хвілін, містэр Чылтан?
  «Мой офіс, вядома».
  Ён павёў яе ў калідор. Пакой, у які яны ўвайшлі, быў сціплым і бязладным, запоўненым вежамі часопісаў, выразак і камп'ютэрных раздруковак. Падкрэсліваючы тое, што яна даведалася ад Джона Болінга, офіс паказаў, што гульня рэпарцёраў сапраўды мяняецца: маленькія пакоі ў дамах і кватэрах, як гэта, замяняюць гарадскія пакоі з газетамі. Дэнс пацешыўся, убачыўшы кубак гарбаты каля свайго камп'ютара - пах рамонка напоўніў пакой. Відаць, няма цыгарэт, кавы і віскі для сучасных жорсткіх журналістаў.
  Яны сядзелі, і ён падняў брыво. «Дык ён жа скардзіўся? Але мне цікава. Чаму міліцыя, чаму не грамадзянскі пазоў?»
  «Як гэта?» Дэнс разгубіўся.
  Чылтан пахіснуўся на спінку крэсла, зняў шапку, пацёр лысіну і зноў надзеў капялюш. Ён быў раздражнёны. «О, ён сукі пра паклёп. Але гэта не паклёп, калі гэта праўда. Акрамя таго, нават калі тое, што я напісаў, было ілжывым, а гэта не так, паклёп у гэтай краіне не з'яўляецца злачынствам. Быў бы ў сталінскай Расеі, але тут яшчэ няма. Дык чаму вы ўдзельнічаеце?» Вочы ў яго былі пільныя і пільныя, манеры напружаныя; Дэнс мог сабе ўявіць, як неўзабаве можа стаць стомна праводзіць шмат часу ў яго прысутнасці.
  «Я не ўпэўнены, што вы маеце на ўвазе».
  «Вы тут не з-за Арні Брубэйкера?»
  «Не. Хто гэта?"
  «Гэта той чалавек, які хоча знішчыць нашу берагавую лінію, усталяваўшы апрасняльную ўстаноўку».
  Яна нагадала аб паведамленнях у блогу The Chilton Report з крытыкай завода. І налепка на бампер.
  «Не, гэта не мае да гэтага ніякага дачынення».
  Чылтан зморшчыўся. «Ён хацеў бы мяне спыніць. Я думаў, можа, ён сфабрыкаваў нейкую крымінальную справу. Але прабачце. Я рабіў здагадкі». Абаронца на яго твары аслабла. «Гэта проста, ну, Брубэйкер сапраўды . . . боль».
  Дэнс задаўся пытаннем аб тым, што планаваў апісанне распрацоўшчыка.
  "Прабачце мяне." У дзвярах з'явілася Патрыцыя і прынесла мужу свежы кубак гарбаты. Яна спытала ў Дэнса, ці хоча яна што-небудзь. Цяпер яна ўсміхалася, але ўсё яшчэ падазрона глядзела на агента.
  «Дзякуй, не».
  Чылтан кіўнуў на гарбату і чароўна падміргнуў сваёй жонцы. Яна выйшла і зачыніла за сабой дзверы.
  «Такім чынам, што я магу зрабіць для вас?»
   «Ваш блог пра прыдарожныя крыжы».
  «О, аўтамабільная аварыя?» Ён уважліва паглядзеў на Дэнс. Частка абароны вярнулася; яна магла прачытаць напружанне ў яго паставе. «Я сачыў за навінамі. На дзяўчыну напалі, пішуць у прэсе, таму што яна нешта напісала ў блогу. Пра тое ж пачынаюць казаць і плакаты. Вы хочаце імя хлопчыка».
  «Не. У нас гэта ёсць».
  «Гэта той, хто спрабаваў яе ўтапіць?»
  «Здаецца, так».
  Чылтан хутка сказаў: «Я не нападаў на яго. Я хацеў сказаць, што паліцыя адмовілася ад расследавання і ці належным чынам Caltrans абслугоўвала дарогу? Я загадзя сказаў, што ён не вінаваты. І я цэнзураваў яго імя».
  «Не спатрэбілася шмат часу, каб натоўп сфармаваўся і даведаўся, хто ён такі».
  Чылтан скрывіў рот. Ён успрыняў каментарый як крытыку ў свой адрас або блог, што не было. Але ён саступіў. «Такое здараецца. Ну, чым я магу вам дапамагчы?»
  «У нас ёсць падставы меркаваць, што Трэвіс Брыгам можа разглядаць магчымасць нападу на іншых людзей, якія размясцілі каментарыі супраць яго».
  "Вы ўпэўнены?"
  «Не, але мы павінны разглядаць такую магчымасць».
  Чылтан скрывіўся. «Я маю на ўвазе, вы не можаце арыштаваць яго?»
  «Мы яго зараз шукаем. Мы не ўпэўненыя, дзе ён».
  «Я бачу». Чылтан прамовіў гэта павольна, і Дэнс бачыў па яго паднятых плячах і напрузе ў шыі, што ён задаваўся пытаннем, чаго менавіта яна хоча. Агент разгледзеў параду Джона Болінга і сказаў: «Цяпер ваш блог вядомы ва ўсім свеце. Гэта вельмі паважаюць. Гэта адна з прычын, чаму так шмат людзей публікуюць на ім паведамленні».
  Успышка задавальнення ў яго вачах была слабая, але відавочная для Дэнса; гэта казала ёй, што нават відавочная ліслівасць вельмі добра падабалася Джэймсу Чылтану.
  «Але праблема ў тым, што ўсе плакаты з нападкамі на Трэвіса з'яўляюцца патэнцыйнымі мішэнямі. І лічба павялічваецца з кожнай гадзінай».
  « Справаздача мае адзін з самых высокіх рэйтынгаў у краіне. Гэта самы чытаны блог у Каліфорніі».
  «Я не здзіўлены. Мне гэта вельмі падабаецца». Сачыць за ўласнымі манерамі, каб не тэлеграфаваць аб падмане.
  "Дзякуй." Да маршчынкі вачэй далучылася поўная ўсмешка.
  «Але паглядзіце, з чым мы сутыкаемся: кожны раз, калі хтосьці піша ў тэме «Прыдарожныя крыжы», ён становіцца магчымай мішэнню. Некаторыя з гэтых людзей цалкам ананімныя, некаторыя знаходзяцца па-за межамі вобласці. Але некаторыя знаходзяцца побач, і мы баімся, што Трэвіс даведаецца іх асобы. А потым і за імі пойдзе».
  - О, - сказаў Чылтан, яго ўсмешка знікла. Яго хуткі розум зрабіў скачок. «І вы тут дзеля іх інтэрнэт-адрасоў».
  «Для іх абароны».
  «Я не магу іх выдаць».
  «Але гэтыя людзі знаходзяцца ў групе рызыкі».
  «Гэтая краіна дзейнічае паводле прынцыпу падзелу СМІ і дзяржавы». Быццам гэтая легкадумная дэкламацыя ператварыла яе аргумент.
  «Тую дзяўчыну кінулі ў багажнік і пакінулі тапіць. Трэвіс мог планаваць яшчэ адну атаку прама цяпер».
   Чылтан падняў палец, замоўчваючы яе, як школьны настаўнік. «Гэта слізкі шлях. Агент Дэнс, на каго вы працуеце? Ваш галоўны бос?»
  «Генеральны пракурор».
  «Добра, маўляў, я дам вам адрасы плакатаў у тэме «Прыдарожныя крыжы». Затым у наступным месяцы вы вернецеся і спытаеце адрас інфарматара, якога генеральны пракурор звольніў з-за, ой, давайце выбяром пераслед. А можа, вам патрэбны адрас таго, хто апублікаваў каментарый з крытыкай губернатара. Або прэзідэнт. Ці - як наконт гэтага - хто-небудзь, хто кажа нешта добрае пра Аль-Каіду? Вы кажаце мне: «Вы далі мне інфармацыю ў мінулы раз. Чаму не зноў?»
  «Зноў не будзе».
  «Вы кажаце гэта, але. . .” Быццам дзяржаўныя служачыя хлусілі з кожным дыханнем. «Ці ведае гэты хлопчык, што вы за ім?»
  «Так».
  — Значыць, ён кудысьці збег, ты не думаеш? Ён не збіраецца праяўляць сябе, нападаючы на кагосьці іншага. Не, калі яго будзе шукаць міліцыя». Голас у яго быў суровы.
  Яе словы былі разумнымі, калі яна павольна працягвала: «Усё ж. Ведаеце, містэр Чылтан, часам жыццё складаецца з кампрамісаў».
  Яна дазволіла гэты каментар затрымацца.
  Ён падняў брыво, чакаючы.
  «Калі б вы далі нам адрасы — толькі мясцовых жыхароў, якія напісалі самыя злыя пасты пра Трэвіса — мы былі б вельмі ўдзячныя. магчыма . . . ну, магчыма, мы маглі б чымсьці дапамагчы вам, калі вам калі-небудзь спатрэбіцца дапамога.
  "Як што?"
   Яшчэ раз падумаўшы аб прапановах Болінга, яна сказала: «Мы будзем рады зрабіць заяву аб вашым супрацоўніцтве. Добрая рэклама».
  Чылтан падумаў пра гэта. Але потым спахмурнеў. «Не. Калі б я вам дапамагаў, лепш пра гэта не згадваць».
  Яна была задаволеная; ён вёў перамовы. «Добра, я магу гэта зразумець. Але, магчыма, ёсць што-небудзь яшчэ, што мы маглі б зрабіць».
  «Сапраўды? Што?"
  Разважаючы пра іншую прапанову прафесара, яна сказала: «Магчыма, добра, калі вам патрэбныя кантакты ў праваахоўных органах Каліфорніі. . . . Крыніцы. Высокія».
  Ён нахіліўся наперад, успыхнуўшы вачыма. «Дык вы спрабуеце мяне падкупіць. Я так і думаў. Проста трэба было вас крыху выцягнуць. Зразумеў, агент Дэнс».
  Яна адкінулася на спінку, нібы атрыманая аплявухай.
  Чылтан працягнуў: «Звяртацца да майго грамадскага духу - гэта адно. Гэта . . .” Ён махнуў ёй рукой. “. . . нясмачна. І карумпаваны, калі вы спытаеце мяне. Гэта той тып манеўру, які я выкрываю ў сваім блогу кожны дзень».
  Зразумела, іншы варыянт, які ён можа зрабіць, гэта палічыць ваш запыт парушэннем журналісцкай этыкі. У такім выпадку ён плясне дзвярыма перад тварам.
  «Тэмі Фостэр ледзь не забілі. Могуць быць і іншыя».
  «Я вельмі прашу прабачэння за гэта. Але Справаздача занадта важная, каб ставіць пад пагрозу. І калі людзі думаюць, што яны не могуць публікаваць ананімна, гэта зменіць цэласнасць усяго блога».
  «Я хацеў бы, каб вы перадумалі».
   Рэзкі фасад блогера пабляк. «Той чалавек, з якім я сустракаўся, калі вы прыехалі сюды?»
  Яна кіўнула.
  «Грэгары Эштан». Ён сказаў гэта з пэўнай інтэнсіўнасцю, як гэта робяць людзі, калі гавораць пра кагосьці значнага для іх, але які для вас не мае значэння. Чылтан заўважыў пусты выраз твару. Ён працягнуў: «Ён пачынае новую сетку блогаў і вэб-сайтаў, адну з найбуйнейшых у свеце. Я буду на флагманскім узроўні. Ён марнуе мільёны на яго прасоўванне».
  Гэта была праблема, якую Болінг растлумачыў ёй. Напэўна, Эштан быў аўтарам RSS-канала, пра які Чылтан меў на ўвазе ў паведамленні «Мы выходзім на глабальнае распаўсюджванне».
  «Гэта пашырае сферу дакладу ў геаметрычнай прагрэсіі. Я магу браць на сябе праблемы па ўсім свеце. СНІД у Афрыцы, парушэнні правоў чалавека ў Інданэзіі, зверствы ў Кашміры, экалагічныя катастрофы ў Бразіліі. Але калі б стала вядома, што я выдаў інтэрнэт-адрас сваіх плакатаў, гэта магло б паставіць пад пагрозу святасць « Справаздачы ».
  Дэнс была расчараваная, хоць частка яе, як былой журналісткі, неахвотна разумела. Чылтан супраціўляўся не з прагнасці ці эга, а з сапраўднага захаплення сваімі чытачамі.
  Хаця гэта ёй наўрад ці дапамагло.
  «Людзі могуць памерці», - настойвала яна.
  «Гэтае пытанне ўзнікала раней, агент Дэнс. Адказнасць блогераў». Ён крыху напружыўся. «Некалькі гадоў таму я зрабіў эксклюзіўны пост пра вядомага пісьменніка, у якога, як я даведаўся, быў плагіят некаторых урыўкаў іншага празаіка. Ён сцвярджаў, што гэта быў няшчасны выпадак, і прасіў мяне не публікаваць гэтую гісторыю. Але я усё роўна запусціў яго. Ён зноў пачаў піць, і яго жыццё развалілася. Гэта была мая мэта? Божа, не. Але правілы альбо ёсць, альбо іх няма. Чаму яму сысці з рук падман, калі мы з табой не?
  «Я вёў блог пра дыякана з Сан-Францыска, які ўзначальваў рух супраць геяў — і, як аказалася, закрытага гомасэксуаліста. Я павінен быў выкрыць крывадушнасць». Ён паглядзеў прама ў вочы Дэнсу. «І чалавек забіў сябе. З-за таго, што я напісаў. Забіў сябе. Я жыву з гэтым кожны дзень. Але ці правільна я зрабіў? так. Калі Трэвіс нападзе на кагосьці іншага, я таксама буду адчуваць сябе жудасна. Але мы маем справу з больш сур'ёзнымі праблемамі, агент Дэнс.
  «Я таксама была рэпарцёрам, — сказала яна.
  "Ты быў?"
  «Крымінальны рэпарцёр. Я катэгарычна супраць цэнзуры. Мы гаворым не пра адно і тое ж. Я не кажу вам змяніць вашы паведамленні. Я проста хачу ведаць імёны людзей, якія пісалі, каб мы маглі іх абараніць».
  «Не магу». У яго голасе вярнуўся крэмень. Ён паглядзеў на гадзіннік. Яна ведала, што інтэрв'ю скончана. Ён падняўся.
  Усё ж апошні стрэл. «Ніхто ніколі не даведаецца. Мы скажам, што даведаліся іншым шляхам».
  Праводзячы яе да дзвярэй, Чылтан шчыра засмяяўся. «Сакрэты ў блогасферы, агент Дэнс? Ці ведаеце вы, як хутка распаўсюджваецца інфармацыя ў сучасным свеце? . . . З хуткасцю святла».
   Раздзел 13
  ЕХАЮЧЫ па шашы, Кэтрын Дэнс патэлефанавала Джону Болінгу.
  «Як гэта прайшло?» — весела спытаў ён.
  «Што гэта за фраза была ў блогу пра Трэвіса? Адзін з дзяцей размясціў гэта. Штосьці "эпічнае". . .”
  «О». Менш бадзёрасці цяпер. «Эпічны правал».
  «Так, гэта даволі добра апісвае гэта. Я спрабаваў прытрымлівацца падыходу добрай рэкламы, але ён накіраваўся да дзвярэй нумар два: фашысты тармозяць свабодную прэсу. З адценнем «я патрэбны свету». »
  «Ой. Прабачце за гэта. Дрэнны выклік».
  «Гэта варта было паспрабаваць. Але я думаю, што вам лепш пачаць самастойна спрабаваць атрымаць як мага больш імёнаў».
  «У мяне ўжо ёсць. На ўсялякі выпадак, калі Чылтан даў табе боты. Хутка ў мяне павінны быць некаторыя імёны. О, ён казаў, што адкупіцца ў блогу пра вас за прапанову?»
  Яна засмяялася. «Падышоў блізка. Загаловак быў бы «Агент CBI за спробу даць хабар». »
  «Я сумняваюся, што ён будзе - вы дробная бульба. Нічога асабістага. Але сотні тысяч людзей чытаюць тое, што ён піша, у яго сапраўды ёсць сіла прымусіць вас хвалявацца». Потым голас Болінга стаў змрочным. «Я павінен сказаць вам, што паведамленні становяцца ўсё горш. На некаторых плакатах гаворыцца, што яны бачылі, як Трэвіс пакланяўся д'яблу і прыносіў у ахвяру жывёл. І ёсць гісторыі пра тое, што ён абмацваў іншых студэнтаў, дзяўчат і хлопцаў. Аднак для мяне ўсё гучыць фальшыва. Гэта як быццам яны спрабуюць адзін аднаго супрацьстаяць. Гісторыі становяцца ўсё больш дзіўнымі».
  чуткі . . .
  «Адзіная рэч, якая паўтараецца і прымушае мяне думаць, што ў гэтым ёсць доля праўды, гэта ролевыя анлайн-гульні. Яны кажуць пра тое, што дзіця апантаны бойкай і смерцю. Асабліва шаблямі і нажамі і сячэ сваіх ахвяраў».
  «Ён скаціўся ў сінтэтычны свет».
  «Здаецца, так».
  Пасля таго, як яны адключыліся, Дэнс павялічыла гучнасць на сваім iPod Touch — яна слухала Бадзі Асада, прыгожую бразільскую гітарыстку і спявачку. Слухаць праз навушнікі падчас кіравання аўтамабілем было незаконна, але ўключэнне музыкі праз дынамікі ў паліцэйскай машыне не давала самай дакладнай якасці гуку.
  І ёй патрэбна была сур'ёзная доза душэўнай музыкі.
  Дэнс адчувала неабходнасць працягваць гэтую справу, але яна таксама была маці і заўсёды ўраўнаважвала два свае светы. Цяпер яна забярэ сваіх дзяцей з-пад апекі маці ў бальніцы, правядзе з імі трохі часу і адвязе іх у бацькоўскі дом, дзе Сцюарт Дэнс зноў возьмецца за няню пасля таго, як ён вернецца з сустрэчы ў акварыуме. . І яна вернецца ў CBI, каб працягнуць паляванне на Трэвіса Брыгама.
  Яна працягнула паездку на вялікім CVPI без маркіроўкі — яе паліцэйскім Фордзе-перахопніку. Ён кіраваўся як камбінацыя гоначнага аўтамабіля і танка. Не тое каб Dance калі-небудзь даводзіў транспартны сродак да канца. Яна не была прыроджаным кіроўцам і, хоць прайшла неабходны курс хуткаснага пераследу ў Сакрамэнта, не магла ўявіць, што насамрэч гоніцца за іншым кіроўцам па звілістых дарогах цэнтральнай Каліфорніі. Пры гэтай думцы прыгадаўся вобраз з блога — фота прыдарожных крыжоў на месцы жудаснай аварыі на шашы 1 9 чэрвеня, трагедыі, з-за якой пачаўся ўвесь гэты наступны жах.
  Цяпер яна спынілася на бальніцы і заўважыла некалькі аўтамабіляў каліфарнійскай дарожна-патрульнай службы і дзве машыны без апазнавальных знакаў, прыпаркаваныя перад бальніцай. Яна не змагла ўспомніць, каб паведамлялася аб дзеяннях міліцыі з пашкоджаннямі. Вылазячы з машыны, яна заўважыла змены ў мітынгоўцах. З аднаго боку, іх было больш. Тры дзясяткі ці каля таго. І да іх далучыліся яшчэ дзве інфармацыйныя групы.
  Таксама яна заўважыла, што яны буялі, размахвалі плакатамі і крыжамі, як спартовыя фанаты. Усміхаецца, скандуе. Дэнс заўважыў, што да вялебнага Фіска падышлі некалькі мужчын, якія паслядоўна паціскалі яму рукі. Яго рыжы вартаўнік уважліва аглядаў стаянку.
  І тут Дэнс застыў, задыхаючыся.
  З дзвярэй шпіталя выйшлі Уэс і Мэгі з панурымі тварамі ў суправаджэнні афраамерыканкі ў цёмна-сінім касцюме. Яна накіроўвала іх да аднаго з седанаў без апазнавальных знакаў.
  З'явіўся Роберт Харпер, спецыяльны пракурор, якога яна сустрэла ля офіса Чарльза Овербі.
   А за ім ішла маці Данца. Па баках ад Эдзі Дэнс стаялі двое апранутых у вялікую форму вайскоўцаў CHP, і яна была ў кайданках.
  ТАНЕЦ ТРУХНУЛАСЯ НАПЕРАД .
  «Мама!» — крыкнуў дванаццацігадовы Уэс і пабег праз паркоўку, цягнучы за сабой сястру.
  «Пачакай, ты не можаш гэтага рабіць!» - крыкнула жанчына, якая ішла з імі. Яна рушыла наперад, хутка.
  Танца ўкленчыла, абняўшы сына і дачку.
  Суровы голас жанчыны прагучаў па паркоўцы. «Мы забіраем дзяцей…»
  - Ты нікога не возьмеш, - прарычала Дэнс і зноў павярнулася да дзяцей: - З табой усё добра?
  «Арыштавалі бабулю!» - сказала Мэгі, навярнуўшыся слязьмі. Яе каштанавая каса бязвольна звісала на плячы, дзе яна падскочыла на бягу.
  «Я пагавару з імі праз хвіліну». Танцавальная ружа. «Вы не пацярпелі, праўда?»
  «Не». Худы Уэс, амаль такога ж росту, як яго маці, сказаў дрыготкім голасам: «Яны проста, тая жанчына і паліцыя, яны проста прыйшлі, забралі нас і сказалі, што вязуць нас кудысьці, я не ведаю куды».
  «Я не хачу пакідаць цябе, мама!» Мэгі моцна прыціснулася да яе.
  Дэнс супакоіла дачку: «Ніхто цябе нікуды не вязе. Добра, сядай у машыну».
  Жанчына ў сінім касцюме падышла і ціхім голасам сказала: «Спадарыня, я баюся…» І выявіла, што размаўляе з ідэнтыфікацыйнай карткай CBI Дэнс і шчытом, прысунутымі да яе твару. «Дзеці едуць са мной», — сказаў Дэнс.
  Жанчына прачытала пасведчанне, яе гэта не ўразіла. «Гэта працэдура. Ты разумееш. Гэта для іх жа карысці. Мы ўсё разбяром, і калі ўсё атрымаецца...
  «Дзеці едуць са мной».
  «Я сацыяльны работнік службы па справах дзяцей акругі Мантэрэй». З'явілася яе ўласнае пасведчанне.
  Дэнс падумала, што зараз, напэўна, павінны адбыцца перамовы, але ўсё ж яна плыўным рухам выцягнула кайданкі са сваёй задняй кабуры і размахнула імі, як вялікая клюшня краба. "Слухай мяне. Я іх маці. Вы ведаеце маю асобу. Вы іх ведаеце. А цяпер адступі, інакш я цябе арыштую па артыкуле два-ой-сем Крымінальнага кодэкса Каліфорніі.
  Заўважыўшы гэта, тэлерэпарцёры нібы застылі як адзін, нібы яшчарка, адчуўшы набліжэнне неўважнага жука. Камеры вярнуліся ў іх бок.
  Жанчына павярнулася да Роберта Харпера, які, здавалася, спрачаўся. Ён зірнуў на журналістаў і, відаць, вырашыў, што ў гэтай сітуацыі дрэнная рэклама горш за адсутнасць. Ён кіўнуў.
  Дэнс усміхнулася сваім дзецям, зашпіліла наручнікі і правяла іх да сваёй машыны. «Усё будзе добра. Не хвалюйся. Гэта проста вялікая блытаніна». Яна зачыніла дзверы, замкнуўшы іх на пульт. Яна прайшла міма сацыяльнага работніка, які глядзеў у адказ гладкімі, выклікаючымі вачыма, і падышла да маці, якую саджалі ў кузаў службовай машыны.
  «Даражэнькі!» — усклікнула Эдзі Дэнс.
  «Мама, што…»
  «Вы не можаце размаўляць са зняволеным», - сказаў Харпер.
  Яна павярнулася і сутыкнулася з Харперам, які быў у дакладнасці яе рост. «Не гуляй са мной у гульні. Што гэта ўсё?»
  Ён глядзеў на яе спакойна. «Яе дастаўляюць у акруговы ізалятар для апрацоўкі і слухання аб вызваленні пад заклад. Яе затрымалі і паінфармавалі аб яе правах. Я не абавязаны вам нічога казаць».
  Камеры працягвалі фіксаваць кожную секунду драмы.
  Эдзі Дэнс патэлефанавала: «Яны сказалі, што я забіла Хуана Мілара!»
  «Калі ласка, маўчыце, місіс Дэнс».
  Агент лютаваў на Харпера: «Гэтая «ацэнка нагрузкі»? Гэта была проста лухта, так?»
  Харпер лёгка праігнараваў яе.
  У Дэнс зазваніў мабільны тэлефон, і яна адышла ўбок, каб адказаць. «Тата».
  «Кэці, я толькі што вярнуўся дадому і знайшоў тут паліцыю. Дзяржаўная паліцыя. Яны ўсё абшукваюць. Місіс Кенсінгтан па суседстве сказала, што яны забралі пару скрынак з рэчамі.
  «Тата, маму арыштавалі. . . .”
  "Што?"
  «Гэтае забойства з міласэрнасці. Хуан Мілар».
  «О, Кэці».
  «Я вязу дзяцей да Марціны, потым сустрэнемся ў будынку суда ў Салінасе. Яе затрымаюць і адбудзецца слуханне аб закладзе».
  «Вядома. Я . . . Я не ведаю, што рабіць, мілы». Голас яго сарваўся.
  Яе моцна ўразіла пачуць яе ўласнага бацьку — звычайна нязломнага і трымаючага сябе ў руках — які гучаў такім бездапаможным.
  «Мы ўсё вырашым», - сказала яна, спрабуючы здавацца ўпэўненай, але адчувала сябе такой жа няўпэўненай і разгубленай. як бы ён быў. «Я патэлефаную пазней, тата». Яны адключыліся.
  «Мама», — паклікала яна праз акно машыны, гледзячы ўніз на змрочны твар маці. «Усё будзе добра. Убачымся ў будынку суда».
  Пракурор строга сказаў: «Агент Дэнс, я не хачу вам зноў нагадваць. Ніякай размовы з вязнем».
  Яна праігнаравала Харпера. «І нікому не кажы ні слова», — папярэдзіла яна маці.
  «Я спадзяюся, што ў нас не будзе праблем з бяспекай», — жорстка сказаў пракурор.
  Дэнс зірнуў у адказ, моўчкі кідаючы яму выклік, каб выканаць сваю пагрозу, якой бы яна ні была. Потым яна зірнула на байцоў ЦЭЦ побач, з адным з якіх яна працавала. Яго вочы пазбягалі яе вачэй. Усе былі ў кішэні Харпера на гэтым.
  Яна павярнулася і пайшла назад да сваёй машыны, але накіравалася да сацыяльнага работніка.
  Танец стаяў побач. «У гэтых дзяцей ёсць мабільныя тэлефоны. Я нумар два на хуткім наборы, адразу пасля дзевяць-адзін-адзін. І я гарантую, што яны вам сказалі, што я супрацоўнік праваахоўных органаў. Чаму ты мне не патэлефанаваў?»
  Жанчына міргнула і адскочыла назад. «Вы не можаце размаўляць са мной такім чынам».
  «Чаму ты, чорт вазьмі, не патэлефанаваў?»
  «Я выконваў працэдуры».
  «Працэдуры - гэта дабрабыт дзіцяці на першым месцы. У падобных абставінах вы звяртаецеся да бацькоў або апекуна».
  «Ну, я рабіў тое, што мне сказалі».
  «Як доўга вы займаецеся гэтай працай?»
  «Гэта не твая справа».
   «Ну, я вам скажу, міс. Ёсць два адказы: альбо недастаткова доўга, альбо занадта доўга ».
  «Вы не можаце...»
  Але Дэнс да таго часу ўжо не было, яна зноў залазіла ў сваю машыну, заціраючы стартар; яна ніколі не выключала рухавік, калі прыехала.
  - Мама, - спытала Мэгі, плачучы з душэўным хныканнем. «Што будзе з бабуляй?»
  Танец не збіраўся ствараць фальшывы выгляд для дзяцей; яна даведалася як бацька, што ў рэшце рэшт лепш супрацьстаяць болю і страху, чым адмаўляць або адкладаць іх. Але ёй прыйшлося з усіх сіл стрымліваць паніку ў голасе. «Ваша бабуля едзе да суддзі, і я спадзяюся, што яна хутка вернецца. Тады мы даведаемся, што здарылася. Проста пакуль не ведаем».
  Яна брала дзяцей у дом сваёй лепшай сяброўкі Марціны Крыстэнсэн, з якой яна кіравала сваім музычным сайтам.
  - Мне не падабаецца гэты чалавек, - сказаў Уэс.
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  "Спадар. Харпер».
  «Я таксама не люблю яго», - сказаў Дэнс.
  «Я хачу пайсці з вамі ў будынак суда», - сказала Мэгі.
  «Не, Мэгс. Я не ведаю, колькі я буду там знаходзіцца».
  Дэнс азірнуўся і абнадзейліва ўсміхнуўся дзецям.
  Убачыўшы іх бледныя, занядбаныя твары, яна яшчэ больш раззлавалася на Роберта Харпера.
  Дэнс падключыла да тэлефона мікрафон гучнай сувязі, падумала на імгненне і назвала лепшы закон аб абароне яна магла падумаць. Аднойчы Джордж Шыдзі правёў чатыры гадзіны, спрабуючы дыскрэдытаваць Дэнса ў сведках. Ён быў блізкі да таго, каб вынесці вердыкт аб прызнанні невінаватым лідэра банды Салінаса, які відавочна быў такім. Але добрыя хлопцы перамаглі, а панк атрымаў жыццё. Пасля суда Шыдзі падышоў да Дэнс і паціснуў ёй руку, зрабіўшы камплімент за добрую працу, якую яна выканала, даючы паказанні. Яна таксама сказала яму, што была ўражана яго майстэрствам.
  Калі яе званок перавялі на Шыдзі, яна заўважыла, што аператары працягваюць фіксаваць хваляванне, кожны з іх скіраваны на машыну, у якой сядзела яе маці ў кайданках. Яны выглядалі як паўстанцы, якія страляюць з рэактыўных сістэм па абстрэленых войсках.
  ЦЯПЕР СПАКОЙ, ПАСЛЯ таго, як зламыснік на заднім двары аказаўся не Агідным Снегавіком, Кэлі Морган засяродзілася на сваіх валасах.
  Падлетак ніколі не быў далёкі ад сваіх бігудзі.
  Яе валасы былі самым расчаравальным момантам у свеце. Трохі вільготнасці, і ўсё стала кучаравым. Яе так моцна раззлаваў .
  Яна павінна была сустрэцца з Хуанітай, Трэем і Тоні на Альварада праз сорак хвілін, і яны былі такімі вялікімі сябрамі, што калі б яна спазнілася больш чым на дзесяць хвілін, яны кінулі б яе. Яна страціла ўлік часу, напісаўшы пост на дошцы Bri's Town Hall на OurWorld пра Тэмі Фостэр.
  Потым Кэлі паглядзеў уверх, у люстэрка, і зразумеў, што вільготнае паветра ператварыла пасмы ў гэтую поўную істоту. Такім чынам, яна выйшла з сістэмы і напала на брунэтку.
   Нехта аднойчы напісаў у мясцовым блогу - вядома, ананімна:
  Кэлі Морган. . . што з яе валасамі?????? гэта як грыб. Мне не падабаюцца дзяўчаты з паголенымі галовамі, але яна павінна выбраць ТАКІ выгляд. LOL. ой, чаму яна не атрымлівае падказкі.
  Келі ўсхліпвала, паралізаваная страшнымі словамі, якія рэзалі яе, як брытва.
  Гэты допіс стаў прычынай таго, што яна абараняла Тэмі на OurWorld і крыўдзіла AnonGurl (які ў канчатковым выніку стаў ўладальнікам, у вялікі час).
  Нават цяпер, думаючы пра жорсткі пост пра яе валасы, яна дрыжала ад сораму. І гнеў. Няважна, што Джэймі сказаў, што любіць усё ў ёй. Публікацыя спустошыла яе і зрабіла звышадчувальнай да гэтай тэмы. І гэта каштавала ёй незлічоных гадзін. Пасля таго паведамлення 4 красавіка яна ніводнага разу не выходзіла на вуліцу, не прыняўшы форму.
  Добра, да працы, дзяўчынка.
  Яна ўстала з-за стала, падышла да туалетнага століка і падключыла нагрэтыя ролікі. Яны далі ёй сечная кончыкі, але, прынамсі, цяпло ўтаймавала найгоршыя з адступніцкіх пасмаў.
  Яна ўключыла святло на туалетным століку і села, скінула з сябе блузку і кінула яе на падлогу, потым нацягнула дзве майкі на бюстгальтар, ёй падабаліся тры шлеі: чырвоная, ружовая і чорная. Пратэставала бігудзі. Яшчэ некалькі хвілін. Амаль правільна. Яна пачала чысціць. Гэта было ооочень несправядліва. Прыгожы твар, прыгожыя сіські, выдатная задніца. І гэтыя распушаныя валасы.
  Яна выпадкова зірнула на свой кампутар і ўбачыла імгненнае паведамленне ад сябра.
   Праверце TCR, я маю на ўвазе ЗАРАЗ!!!!!!!!
  Келі засмяяўся. Трышчан была такім клічнікам.
  Звычайна яна не чытала «Справаздачу Чылтана» — гэта была больш палітыка, чым яе цікавіла, — але яна змясціла яго ў сваёй RSS-стужцы пасля таго, як Чылтан пачаў публікаваць аб аварыі 9 чэрвеня ў тэме «Прыдарожныя крыжы». Кэлі быў на вечарыне ў той вечар і незадоўга да таго, як Кейтлін і іншыя дзяўчаты сышлі, убачыў, як Трэвіс Брыгам спрачаўся з Кейтлін.
  Яна ўзялася за клавіятуру і набрала «Не Xplode». Y?
  Трыш адказала, Чылтан назваў імёны, але людзі кажуць, што Трэвіс напаў на Тэмі!!
  Келі набрала: " Гэта выйгрыш ці здагадка ru?"
  Адказ: ПЕРАМОГА, ПЕРАМОГА!!!! Трэвіс раз'юшаны, тым не менш, што яна раскрыла яго ў блогу, ПРАЧЫТАЙЦЕ!!!! Кіроўца = ТРЭВІС і АХВЯРА = ТЭМІ.
  Кэлі пачала стукаць па ключах, выклікаючы «Справаздачу Чылтана» і перабіраючы тэму «Прыдарожныя крыжы». Пад канец яна прачытала:
  Адказ Чылтану, апублікаваны BrittanyM.
  Хто-небудзь глядзіць навіны???? Хтосьці пакінуў крыж, а потым выйшаў і напаў на тую дзяўчыну. Што гэта такое? Б'юся аб заклад, што гэта [кіроўца]!
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны CT093.
  Дзе [выдалена] міліцыя? Я чуў, што тая дзяўчына ў куфры была згвалтаваная і на ёй былі высечаны крыжы, потым ён ПАКІНУЎ яе ў багажніку тапіць. Проста таму, што яна ганіла яго — [кіроўцу], я маю на ўвазе, што я толькі што паглядзеў навіны, і ён яшчэ не арыштаваны. ЧАМУ НЕ?????
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны Ананімам.
  Я і мае сябры былі каля пляжу, дзе была знойдзена [ахвяра], і пачулі, як міліцыянты гаварылі пра гэты крыж. Яны былі быццам ён пакінуў гэта як папярэджанне людзям заткнуцца. [Ахвяра] падверглася нападу і згвалтаванню, таму што яна агаварыла [кіроўцу] ТУТ, я маю на ўвазе тое, што яна напісала ў блогу!!! Паслухайце, калі вы яго тут флеймілі і не выкарыстоўваеце проксі і не адпраўляеце паведамленні, вы цалкам [выдалены], ён вас дастане!!
  
  Адказ Чылтану, апублікаваны Ананімам.
  Я ведаю d00d, дзе [кіроўца] ідзе на гульню, і ён казаў, што [кіроўца] казаў, што ён збіраецца злавіць усіх, хто піша пра яго, ён планаваў перарэзаць ім горла, як гэта робяць тэрарысты на арабскім тэлебачанні, эй , копы, [кіроўца] - забойца з Прыдарожнага крыжа!!! І гэта СЛОВА!!!
  не . . . Божа, не! Кэлі ўспомніла тое, што напісала пра Трэвіса. Што яна сказала? Хіба хлопчык раззлуецца на яе ? Яна шалёна прагартала і знайшла свой пост.
  Адказ Чылтану, апублікаваны БелаКэлі.
  ты так маеш рацыю!!! Я і мой сябар былі на той вечарыне 9- га , дзе гэта здарылася, і [кіроўца] ехаў [выдалена], і яны былі падобныя на тое, што проста сышлі. Але ён не зрабіў гэтага, ён пайшоў за імі за дзверы, калі яны сыходзілі. Але і мы самі вінаватыя ў тым, што нічога не зрабілі, усе, хто там быў. Мы ўсе ведалі, што [кіроўца] люзер і вычварэнец, і нам трэба было выклікаць паліцыю ці яшчэ каго-небудзь, калі яны з'язджалі. У мяне было такое дрэннае пачуццё, як у «Шэпту з прывідамі». І паглядзіце, што атрымалася.
  чаму? Чаму я гэта сказаў?
  Я быў усім, Пакінь Тэмі ў спакоі. Не крыўдзіце людзей у інтэрнэце. А потым я пайшоў і сказаў нешта пра Трэвіса.
  Дзярмо. Цяпер ён і мяне дастане! Гэта тое , што я чуў раней? Магчыма, ён сапраўды быў на вуліцы і, калі з'явіўся мой брат, гэта яго напалохала.
  Кэлі падумала пра веласіпедыста, якога бачыла. Чорт вазьмі, Трэвіс увесь час ездзіў на ровары; шмат дзяцей у школе здзекаваліся з яго, таму што ён не мог дазволіць сабе машыну.
  Разгублены, злы, напалоханы. . .
  Кэлі глядзела на паведамленні на экране кампутара, калі пачула шум ззаду сябе.
  Шчоўк, як раней.
  Іншы.
  Яна павярнулася.
  З вуснаў Кэлі Морган сарваўся пакутлівы крык.
  З акна на яе глядзеў твар — самы страшны твар, які яна калі-небудзь бачыла. Рацыянальнае мысленне Кэлі спынілася. Яна апусцілася на калені, адчуваючы, як цёплая вадкасць хлыне паміж яе ног, калі яна страціла кантроль над мачавой бурбалкай. Боль пыхнуў у грудзі, перакінуўся на сківіцы, нос, вочы. Яна ледзь не перастала дыхаць.
   Твар, нерухомы, утароплены вялізнымі чорнымі вачыма, пакрытая шрамамі скура, разрэзы для носа, зашыты і акрываўлены рот.
  Чысты жах ад дзіцячых страхаў ахапіў яе.
  «Не, не, не!» Усхліпваючы, як немаўлятка, Кэлі адрывалася як мага хутчэй і як мага далей. Яна стукнулася аб сцяну і, ашаломленая, развалілася на дыване.
  Вочы вытарашчаныя, чорныя вочы.
  Глядзеў прама на яе.
  «Не. . .”
  У мокрых ад мачы джынсах, у жываце бурліла, Кэлі адчайна папоўзла да дзвярэй.
  Вочы, рот з крывавымі швамі. Еці, Агідны Снегавік. Дзесьці ў той частцы яе розуму, якая ўсё яшчэ працавала, яна ведала, што гэта была толькі маска, прывязаная да міртавага дрэва за акном.
  Але гэта не зменшыла страху, які ён запаліў у ёй — самага грубага з яе дзіцячых страхаў.
  І яна таксама ведала, што гэта значыць.
  Трэвіс Брыгам быў тут. Ён прыйшоў забіць яе, як спрабаваў забіць Тэмі Фостэр.
  Кэлі нарэшце здолела падняцца на ногі і, спатыкнуўшыся, падышла да дзвярэй. Бегчы. Выйдзі нахер.
  У калідоры яна павярнулася да ўваходных дзвярэй.
  Дзярмо! Было адкрыта! Яе брат зусім не замыкаў.
  Трэвіс быў тут, у доме!
  Ці варта ёй проста прабегчыся па гасцінай?
  Калі яна стаяла, застыўшы ад страху, ён схапіў яе ззаду, абхапіўшы рукой яе горла.
   Яна змагалася, пакуль ён не прыставіў пісталет да яе скроні.
  Рыдаючы. «Калі ласка, не, Трэвіс».
  «Вычварэнец?» - прашаптаў ён. «Люзер?»
  «Прабачце, прабачце , я не меў на ўвазе!»
  Калі ён пацягнуў яе назад, да дзвярэй склепа, яна адчула, што яго рука згінаецца мацней, пакуль яе просьбы і ўдушша не станавіліся ўсё мякчэй і мякчэй, а водбліск бездакорнага акна гасцінай стаў шэрым, а потым чорным.
  КЭТРЫН ДЭНС НЕ была чужой для амерыканскай сістэмы правасуддзя. Яна была ў судах і залах суда ў якасці крымінальнага журналіста, кансультанта прысяжных, супрацоўніка праваахоўных органаў.
  Але яна ніколі не была сваячкай абвінавачанага.
  Выйшаўшы з лякарні, яна закінула дзяцей да Марціны і патэлефанавала сваёй сястры Бетсі, якая жыла са сваім мужам у Санта-Барбары.
  «Б'юся аб заклад, у мамы праблемы».
  "Што? Раскажы, што здарылася». У голасе лётнай жанчыны, маладзейшай за Дэнс на некалькі гадоў, была рэдкая нотка. У Бетсі былі кучаравыя анёльскія валасы, і яна пырхала з кар'еры на кар'еру, як матылёк, які выпрабоўвае кветкі.
  Дэнс прагледзела дэталі, якія яна ведала.
  «Я зараз патэлефаную ёй», — абвясціла Бэтсі.
  «Яна ў СІЗА. У іх ёсць яе тэлефон. Хутка адбудзецца слуханне аб вызваленні пад заклад. Тады мы даведаемся больш».
  «Я падыходжу».
  «Магчыма, пазней будзе лепш».
  «Вядома, вядома. О, Кэці, наколькі гэта сур'ёзна?»
  Дэнс вагаўся. Яна ўспомніла яшчэ Гарпера, рашучыя вочы, вочы місіянера. Нарэшце яна сказала: «Гэта можа быць дрэнна».
  Пасля таго як яны раз'ядналіся, Танцы працягнулі сюды, у кабінет магістрата ў будынку суда, дзе яна цяпер сядзела са сваім бацькам. Хударлявы белавалосы чалавек быў яшчэ больш бледны, чым звычайна (ён на цяжкім шляху спазнаў небяспекі, з якімі марскі біёлаг сутыкаецца на сонцы акіяна, і цяпер стаў наркаманам ад сонцаахоўных крэмаў і капелюшоў). Яго рука абняла яе за плечы.
  Эдзі правяла гадзіну ў ізалятары — месцы прыёму, дзе было забраніравана шмат нашыйнікаў Дэнса. Дэнс добра ведаў працэдуру: усе асабістыя рэчы былі канфіскаваныя. Вы праходзілі праверку ордэра і ўнос інфармацыі, і сядзелі ў камеры ў асяроддзі іншых арыштаваных. А потым ты чакаў і чакаў.
  Нарэшце вас прывялі сюды, у халодны безасабовы пакой суддзі на слуханне аб вызваленні пад заклад. Танцу і яе бацьку атачылі дзесяткі сем'яў арыштаваных. Большасць абвінавачаных тут, некаторыя ў вулічнай вопратцы, некаторыя ў чырвоных камбінезонах акругі Мантэрэй, былі маладымі лацінаамерыканцамі. Танец прызнаў шмат бандыцкіх тату. Некаторыя з іх былі панурымі белымі, больш неахайнымі, чым лацінаамерыканцы, з горшымі зубамі і валасамі. Ззаду сядзелі грамадскія абаронцы. Паручнікі таксама чакаюць, каб забраць свае 10 працэнтаў ад туш.
  Дэнс падняла вочы на маці, калі яе прывялі. Яна разбіла сэрца, убачыўшы жанчыну ў кайданках. Яна не была ў камбінезоне. Але яе валасы, як правіла, ідэальна зробленыя, былі ў разбураным стане. Самаробныя каралі ў яе забралі пры апрацоўцы. Яе заручальны і заручальны пярсцёнак таксама. Яе вочы былі чырвоныя.
  Юрысты мітусіліся, некаторыя не нашмат больш рэзкія чым іх кліенты; толькі адвакат Эдзі Дэнс быў у касцюме, які быў пашыты краўцом пасля пакупкі. Джордж Шыдзі два дзесяцігоддзі займаўся крымінальным правам на Цэнтральным узбярэжжы. У яго былі багатыя сівыя валасы, трапецападобная фігура з шырокімі плячыма і басавым голасам, які зрабіў бы ашаламляльную версію «Old Man River».
  Пасля кароткай тэлефоннай размовы з Шыдзі з машыны Дэнс неадкладна патэлефанаваў Майклу О'Нілу, які быў шакаваны гэтай навіной. Затым яна патэлефанавала пракурору акругі Мантэрэй Алонза "Сэндзі" Сандовал.
  - Я толькі што чуў пра гэта, Кэтрын, - злосна прамармытаў Сандовал. «Я гавару з вамі прама: вядома, у нас быў MCSO, які займаўся смерцю Мілара, але я паняцця не меў, што менавіта для гэтага Харпер быў у горадзе. І публічны арышт». Яму было горка. «Гэта было недаравальна. Калі б АГ настойваў на крымінальным пераследзе, я б загадаў, каб яна здалася, а вы яе прыцягнулі».
  Дэнс паверыў яму. Яна і Сэндзі працавалі разам на працягу многіх гадоў і пасадзілі шмат дрэнных людзей у турму, у тым ліку дзякуючы ўзаемнаму даверу.
  «Але мне вельмі шкада, Кэтрын. Мантэрэй не мае ніякага дачынення да справы. Цяпер гэта ў руках Харпера і Сакрамэнта».
  Яна падзякавала і паклала трубку. Але прынамсі яна змагла хутка дамагчыся слухання аб вызваленні маці пад заклад. Згодна з каліфарнійскім заканадаўствам, час слухання вызначаецца суддзёй. У некаторых месцах, такіх як Рыверсайд і Лос-Анджэлес, зняволеныя часта знаходзяцца ў камеры па дванаццаць гадзін, перш чым з'явіцца перад суддзёй. Паколькі справа ішла аб забойстве, магла быць магчыма, што суддзя ўвогуле не прызначыць заклад, пакінуўшы гэта на меркаванне суддзі падчас суда, які ў Каліфорніі павінен адбыцца на працягу некалькіх дзён.
  Дзверы ў калідор пастаянна адчыняліся, і Дэнс заўважыў, што многія з тых, хто нядаўна прыбыў, насілі на шыі пасведчанні СМІ. Камеры не дазвалялі, але было шмат паперак.
  Цырк . . .
  Клерк крыкнуў: «Эдыт Барбара Дэнс», і яе маці, змрочная, з чырвонымі вачыма і ўсё яшчэ ў кайданках, паднялася. Шыдзі далучыўся да яе. Побач з імі быў турэмшчык. Гэтая сесія была прысвечана выключна закладу; заявы былі заяўлены пазней, падчас абвінавачання. Харпер папрасіў пакінуць Эдзі пад закладам, што не здзівіла Дэнса. Яе бацька напружыўся ад рэзкіх слоў пракурора, які зрабіў Эдзі небяспечным Джэкам Кеворкянам, які, калі яго вызваляць пад заклад, нацэліць на смерць іншых пацыентаў, а потым уцячэ ў Канаду.
  Сцюарт ахнуў, пачуўшы такія гаворкі пра сваю жонку.
  «Нічога страшнага, тата», — прашаптала дачка. «Яны проста так размаўляюць». Хаця словы разбілі і ёй сэрца.
  Джордж Шыдзі дэталёва выступаў за вызваленне Эдзі з асабістага ведама, паказваючы на адсутнасць у яе судзімасці і на яе карані ў грамадстве.
  Суддзя, востры лацінаамерыканец, які сустрэўся з Кэтрын Дэнс, выпраменьваў значны стрэс, які яна магла лёгка прачытаць у яго паставе і выразе твару. Ён зусім не хацеў бы гэтай справы; ён быў бы лаяльны да Дэнса, які быў разумным законнікам, супрацоўнічаў. Але ён таксама будзе ведаць, што Харпер было гучнае імя з вялікага горада. І суддзя таксама будзе вельмі ў курсе СМІ.
  Спрэчкі працягваліся.
  Дэнс, праваахоўнік азірнулася на пачатак гэтага месяца, зноў перажываючы абставіны смерці афіцэра. Спроба супаставіць факты з фактамі. Каго яна бачыла ў бальніцы ў той час, калі памёр Хуан Мілар? Якія менавіта былі сродкі смерці? Дзе была яе маці?
  Цяпер яна падняла вочы і ўбачыла, што Эдзі глядзела на яе. Дэнс бледна ўсміхнуўся. Твар Эдзі быў безвыразны. Жанчына зноў павярнулася да Шыдзі.
  У рэшце рэшт суддзя пайшоў на кампраміс. Ён прызначыў заклад у паўмільёна долараў, што было нетыпова для забойства, але і не было занадта цяжкім. Эдзі і Сцюарт не былі багатымі, але яны цалкам валодалі сваім домам; паколькі гэта было ў Кармэлі, непадалёк ад пляжу, гэта павінна было каштаваць два мільёны. Яны маглі паставіць гэта ў якасці бяспекі.
  Харпер успрыняў гэтую навіну па-стаічнаму - яго твар не ўсміхаўся, яго пастава была вертыкальнай, але расслабленай. Чытанне Дэнса было тое, што ён быў цалкам свабодны ад стрэсу, нягледзячы на няўдачу. Ён нагадаў ёй забойцу ў Лос-Анджэлесе Дж. Доу. Адна з прычын, па якой ёй было так цяжка заўважыць падман гэтага злачынца, заключалася ў тым, што вельмі імкнучыся, засяроджаны чалавек выяўляе і адчувае невялікую пакуту, калі хлусіць у імя сваёй справы. Гэта, безумоўна, вызначыла Роберта Харпера.
  Эдзі загналі назад у камеру, а Сцюарт падняўся і пайшоў да клерка, каб дамовіцца аб закладзе.
  Калі Харпер зашпіліў куртку і пайшоў да дзвярэй з маскай на твары, Дэнс перахапіў яго. "Чаму вы гэта робіце?"
   Ён паглядзеў на яе спакойна, нічога не сказаў.
  Яна працягвала: «Вы маглі дазволіць акрузе Мантэрэй займацца справай. Чаму вы прыехалі з Сан-Францыска? Які ў вас парадак дня?» Яна гаварыла дастаткова гучна, каб яе чулі журналісты побач.
  Харпер роўным голасам сказаў: «Я не магу абмяркоўваць гэта з вамі».
  «Чаму мая маці?»
  «Мне няма чаго сказаць». І ён праштурхнуўся праз дзверы і выйшаў на прыступкі будынка суда, дзе спыніўся, каб звярнуцца да прэсы — якой, відаць, было што сказаць.
  Танец вярнуўся на цвёрдую лаву, каб чакаць бацьку і маці.
  Праз дзесяць хвілін да яе далучыліся Джордж Шыдзі і Сцюарт Дэнс.
  Яна спытала ў бацькі: «Усё прайшло добра?»
  "Так", адказаў ён глухім голасам.
  «Як хутка яна выйдзе?»
  Сцюарт паглядзеў на Шыдзі, які сказаў: «Дзесяць хвілін, а можа і менш».
  "Дзякуй." Ён паціснуў адвакату руку. Дэнс кіўнула ў знак удзячнасці Шыдзі, які сказаў ім, што вяртаецца ў офіс і неадкладна прыступіць да абароны.
  Пасля таго, як ён сышоў, Дэнс спытала ў бацькі: «Што яны ўзялі з дому, тата?»
  «Я не ведаю. Сусед сказаў, што больш за ўсё іх цікавіў гараж. Хадзем адсюль. Я ненавіджу гэтае месца».
  Яны выйшлі ў калідор. Некалькі рэпарцёраў убачылі Танца і падышлі. «Агент Дэнс, - спытала адна жанчына, - ці хвалюе вас інфармацыя, што вашу маці арыштавалі за забойства?»
  Ну, ёсць некаторыя перадавыя інтэрв'ю. Яна хацела адказаць чымсьці саркастычным, але ўспомніла правіла нумар адзін у адносінах са СМІ: усё, што вы скажаце ў прысутнасці рэпарцёра, з'явіцца ў навінах у шэсць гадзін або на заўтрашняй першай старонцы. Яна ўсміхнулася. «У мяне няма сумневаў, што гэта жудаснае непаразуменне. Мая маці шмат гадоў працавала медсястрой. Яна прысвяціла сябе выратаванню жыццяў, а не іх забіранню».
  «Ці ведаеце вы, што яна падпісала петыцыю ў падтрымку Джэка Кеворкяна і дапамагала ў самагубстве?»
  Не, Дэнс гэтага не ведаў. І, як яна здзівілася, як прэса атрымала інфармацыю так хутка? Яе адказ: «Пра гэта трэба ў яе спытаць. Але хадайнічаць аб змене заканадаўства — гэта не тое самае, што яго парушаць».
  У гэты момант і загучаў яе тэлефон. Гэта быў О'Ніл. Яна адышла, каб прыняць званок. «Майкл, яна выходзіць пад заклад», — сказала яна яму.
  Узнікла хвілінная паўза. «Добра. Дзякуй Богу."
  Дэнс зразумеў, што ён тэлефанаваў пра нешта іншае, і пра нешта сур'ёзнае. «Што гэта, Майкл?»
  «Знайшлі іншы крыж».
  «Сапраўдны мемарыял ці з будучай датай?»
  «Сёння. І ён ідэнтычны першаму. Галіны і кветкавы дрот».
  Яе вочы заплюшчыліся ад адчаю. Не зноў.
  Тады О'Ніл сказаў: «Але паслухай. У нас ёсць сведка. Хлопец, які бачыў, як Трэвіс сышоў. Магчыма, ён бачыў, куды ён пайшоў, або бачыў нешта пра яго, што скажа нам, дзе ён хаваецца. Можаце ў яго апытаць?»
  Чарговая паўза. Затым: «Я буду там праз дзесяць хвілін».
  О'Ніл даў ёй адрас. Яны адключыліся.
   Дэнс павярнулася да бацькі. «Тата, я не магу застацца. Мне вельмі шкада».
  Ён павярнуў свой прыгожы, збянтэжаны твар да дачкі. "Што?"
  «Знайшлі іншы крыж. Здаецца, хлопчык гоніцца за іншым. сёння. Але ёсць сведка. Я павінен у іх апытаць».
  «Вядома, ты ведаеш». Але ён гучаў няўпэўнена. У гэты момант ён перажываў кашмар — амаль такі ж страшны, як і яе маці, — і ён хацеў бы, каб яго дачка з яе вопытам і сувязямі была побач.
  Але яна не магла выкінуць з галавы вобраз Тэмі Фостэр, якая ляжыць у куфры, а вада падымаецца вышэй.
  Выявы вачэй Трэвіса Брыгама таксама, халодных і цёмных пад густымі бровамі, калі ён глядзеў на свайго бацьку, быццам яго герой у гульні, узброены нажом ці мячом, спрачаўся выйсці са свету сінтэзатараў у рэальны, каб забіць чалавека.
  Яна павінна была ісці. А зараз. «Прабач». Яна абняла бацьку.
  «Твая маці зразумее».
  Дэнс падбегла да сваёй машыны і завяла рухавік. Калі яна выязджала са стаянкі, яна зірнула ў люстэрка задняга віду і ўбачыла, як з дзвярэй у замку выйшла яе маці. Эдзі глядзела на ад'езд дачкі. Вочы жанчыны былі нерухомыя, яе твар не выяўляў ніякіх эмоцый.
  Нага Дэнса саслізнула да тормазу. Але потым яна яшчэ раз націснула на акселератар і ўдарыла па лямпачках радыятара.
  Твая мама зразумее. . . .
  «Не, не будзе», — падумаў Дэнс. Яна катэгарычна не будзе.
   Раздзел 14
  ПАСЛЯ ЎСІХ ГЭТЫХ гадоў у гэтым раёне Кэтрын Дэнс так і не прывыкла да туману на паўвостраве. Гэта было падобна на пераменшчыка - персанаж з фантастычных кніг, які падабаўся Уэсу. Часам гэта былі пучкі, якія абдымалі зямлю і праносіліся міма цябе, як прывіды. Іншы раз гэта быў дым на кукішках у паглыбленнях зямлі і шашы, засланяючы ўсё.
  Часцей за ўсё гэта было тоўстае баваўнянае пакрывала, якое лунала ў паветры на некалькі сотняў футаў, імітуючы воблака і злавесна зацямняючы ўсё пад сабой.
  Гэта была парода туману сёння.
  Змрок згушчаўся, калі Дэнс, слухаючы Raquy і Cavemen, паўночнаафрыканскую групу, вядомую сваёй перкусіяй, ехаў па ціхай дарозе, якая пралягала праз дзяржаўную зямлю паміж Кармэлам і Пасіфік Гроўв. Ландшафт быў у асноўным недагледжаным лесам, напоўненым хвоямі, хмызняковымі дубамі, эўкаліптамі і клёнамі, злучанымі клубкамі хмызнякоў. Яна праехала праз міліцэйскі шэраг, не звяртаючы ўвагі на журналістаў і здымачныя групы. Яны былі тут за злачынства ці з-за яе маці? — цынічна здзівіўся Дэнс.
  Яна прыпаркавалася, павіталася з намеснікамі побач і далучылася да Майкла О'Ніла. Яны пачалі ісці насустрач ачэпленае плячо, дзе быў знойдзены другі крыж.
  «Як твая маці?» — спытаў О'Ніл.
  "Не добра."
  Дэнс быў так рады, што ён тут. Эмоцыі надзімаліся ў ёй, як паветраны шар, і яна не магла гаварыць на імгненне, калі ўсплыла выява яе маці ў кайданках і сутычкі з сацыяльным работнікам наконт яе дзяцей.
  Старэйшы намеснік не ўтрымаўся ад слабай усмешкі. «Бачыў цябе па тэлевізары».
  «Тэлевізар?»
  «Хто была жанчына, тая, што выглядала як Опра? Вы збіраліся яе арыштаваць».
  Дэнс уздыхнуў. «Яны знялі гэта на камеру?»
  «Вы выглядалі», — ён шукаў слова, «імпозантна».
  «Яна везла дзяцей у сацыяльную службу».
  О'Ніл выглядаў узрушаным. «Гэта быў Харпер. Тактыка. Аднак ён ледзь не атрымаў свой лакейскі каўнер. О, я б націснуў кнопку на гэтым. Яна дадала: «У мяне справа Шыдзі».
  «Джордж? Добра. Жорсткі. Табе трэба жорстка».
  «О, а потым Овербі пусціў Харпера ў CBI. Каб праглядзець мае файлы».
  «Не!»
  «Я думаю, што ён шукаў, ці схаваў я доказы або важдаўся з файламі па справе Хуана Мілара. Овербі сказаў, што таксама прагледзеў файлы вашага офіса.
  «MCSO?» — спытаў ён. Дэнс мог прачытаць яго гнеў, як чырвоны сігнал на шашы. «Ці ведаў Овербі, што Харпер вядзе справу супраць Эдзі?»
   «Я не ведаю. Прынамсі, ён павінен быў падумаць: чаго, чорт вазьмі, гэты хлопец з Сан-Францыска сноўдаецца па нашых файлах? «Ацэнкі нагрузкі». Смешна». Яе ўласная лютасць зноў успыхнула, і, з намаганнем, яна нарэшце здолела яе стрымаць.
  Яны падышлі да месца, дзе быў пастаўлены крыж, на ўзбочыне дарогі. Мемарыял быў падобны да ранейшага: абламаныя галінкі, абвязаныя дротам, і кардонны дыск з сённяшняй датай.
  У падставы быў яшчэ адзін букет чырвоных руж.
  Яна не магла не думаць: чыё гэта забойства будзе сімвалам?
  І яшчэ дзесяць чакаюць.
  Гэты крыж быў пакінуты на бязлюдным участку ледзь асфальтаванай дарогі прыкладна ў мілі ад вады. Гэты маршрут быў малавядомым цэтлікам да шашы 68. Па іроніі лёсу, гэта была адна з дарог, якія вядуць да новай шашы, пра якую Чылтан пісаў у сваім блогу.
  На ўзбочыне дарогі каля крыжа стаяў сведка, бізнесмен гадоў сарака, каб паглядзець на яго, у сферы нерухомасці або страхавання, здагадаўся Дэнс. Ён быў круглы, яго жывот добра нёс яго сінюю кашулю па-над утомленым поясам. Валасы ў яго распусціліся, і яна ўбачыла сонечныя вяснушкі на круглым ілбе і залыселай цемені. Ён стаяў каля Honda Accord, якая бачыла лепшыя дні.
  Яны падышлі, і О'Ніл сказаў ёй: «Гэта Кен Пфістэр».
  Яна паціснула яму руку. Дэпутат сказаў, што будзе кантраляваць агляд месца злачынства, і накіраваўся на другі бок вуліцы.
   - Раскажыце мне, што вы бачылі, містэр Пфістэр.
  «Трэвіс. Трэвіс Брыгам».
  «Вы ведалі, што гэта ён?»
  Ківок. «Я ўбачыў яго фатаграфію ў інтэрнэце, калі паўгадзіны таму быў за абедам. Так я яго і пазнаў».
  «Не маглі б вы сказаць мне, што менавіта вы бачылі?» — спытала яна. «І калі?»
  «Добра, сёння было каля адзінаццаці гадзін раніцы. У мяне была сустрэча ў Кармэлі. Я кірую агенцтвам Allstate». Ён сказаў гэта з гонарам.
  Правільна зразумеў, падумала яна.
  «Я выйшаў каля дзесяці сорак і ехаў назад у Мантэрэй. Выбраў гэты ярлык. Будзе добра, калі адкрыюць гэтую новую шашу, ці не так?»
  Яна неабавязкова ўсміхнулася, але не ўсмешкай.
  «І я з'ехаў на тую бакавую дарогу, — ён паказаў рукой, — каб патэлефанаваць». Ён шырока ўсміхнуўся. «Ніколі не едзьце і не размаўляйце. Гэта маё правіла».
  Паднятае брыво Дэнса падштурхнула яго працягваць.
  «Я паглядзеў на лабавое шкло і ўбачыў, як ён ідзе ўздоўж пляча. З таго боку. Ён мяне не бачыў. Ён неяк перабіраў нагамі. Здавалася, што ён размаўляе сам з сабой».
  «У што ён быў апрануты?»
  «Адзін з тых фуфаек з капюшонам, як у дзяцей».
  Ах, талстоўка.
  «Якога колеру гэта было?»
  «Я не памятаю».
  «Пінжак, штаны?»
  «Прабачце. Я не звяртаў асаблівай увагі. У той момант я не ведаў, хто ён такі — не чуў пра яго прыдарожны крыж. Я ведаў толькі, што ён дзіўны і страшны. Ён нёс той крыж, а ў яго была мёртвая жывёла».
  «Жывёла?»
  Ківок. «Так, вавёрка ці сурок, ці што. Яму было перарэзана горла». Ён паказаў пальцам на сваю шыю.
  Дэнс ненавідзеў любыя зверствы, учыненыя ў дачыненні да жывёл. Тым не менш, яна захавала голас, нават калі спытала: «Ці ён толькі што забіў яго?»
  «Я так не думаю. Крыві было няшмат».
  «Добра, а што здарылася?»
  «Потым ён азіраецца ўверх і ўніз па дарозе і, калі нікога не бачыць, адкрывае заплечнік і...»
  «О, у яго быў заплечнік?»
  "Правільна."
  «Якога колеру гэта было?»
  «Гм, чорны, я амаль упэўнены. І дастае рыдлёўку, маленькую. Такі, які вы б выкарысталі ў паходзе. І ён адкрывае яго і капае яму, а потым кладзе крыж у зямлю. Тады . . . гэта сапраўды дзіўна. Ён праходзіць гэты рытуал. Тры разы абыходзіць вакол крыжа, і здаецца, што пяе».
  «Спяванне?»
  "Правільна. Мармычучы рэчы. Не чую чаго».
  "І тады?"
  «Ён бярэ вавёрку і зноў абыходзіць крыж пяць разоў — я лічыў. Тры і пяць. . . Магчыма, гэта было паведамленне, падказка, калі нехта мог гэта зразумець».
  пасля «Кода да Вінчы» многія сведкі схільныя расшыфроўваць свае назіранні, а не проста казаць тое, што яны бачылі.
   «У любым выпадку ён зноў адчыніў заплечнік і выцягнуў гэты камень і нож. Ён выкарыстаў камень, каб завастрыць лязо. Потым правёў па вавёрцы нажом. Я думаў, што ён збіраўся яго разрэзаць, але ён не... Я ўбачыў, як яго вусны зноў заварушыліся, потым ён загарнуў цела ў нейкую дзіўную жоўтую паперу, накшталт пергаменту, і паклаў у заплечнік. Потым здалося, што ён сказаў апошнюю рэч і пайшоў уверх па дарозе, якой прыйшоў. Лопінг, ведаеце. Як жывёла».
  «І што вы тады рабілі?»
  «Я сышоў і пайшоў яшчэ на некалькі сустрэч. Я вярнуўся ў кабінет. Тады я зайшла ў інтэрнэт і ўбачыла навіну пра хлопчыка. Я бачыў яго фатаграфію. Я ашалеў. Я адразу патэлефанаваў дзевяць-адзін-адзін».
  Дэнс жэстам падвёў Майкла О'Ніла.
  «Майкл, гэта цікава. Містэр Пфістэр вельмі дапамог».
  О'Ніл кіўнуў у знак падзякі.
  - Ці не маглі б вы сказаць намесніку О'Ніла, што вы бачылі?
  «Вядома». Пфістэр яшчэ раз патлумачыў, як спыніцца, каб зрабіць званкі. «У хлопчыка была нейкая мёртвая жывёла. Вавёрка, я думаю. Ён тры разы абышоў круг без цела. Потым садзіць крыж і пяць разоў абыходзіць вакол яго. Ён размаўляў сам з сабой. Гэта было дзіўна. Як іншая мова».
  "І тады?"
  «Ён загарнуў вавёрку ў гэтую пергаментную паперу і трымаў над ёй нож. Ён зноў сказаў нешта на той дзіўнай мове. Потым ён сышоў».
  - Цікава, - сказаў О'Ніл. «Ты маеш рацыю, Кэтрын».
  Менавіта тады Дэнс зняў яе акуляры ў бледна-ружовай аправе і паліраваныя іх. І непрыкметна памяняў іх на пару з строгімі чорнымі аправамі.
  О'Ніл адразу зразумеў, што яна надзявае акуляры драпежніка, і адступіў. Дэнс наблізіўся да Пфістэра, у яго асабістую праксемічную зону. Адразу, як яна бачыла, ён адчуў пагрозу.
  Добра.
  «Цяпер, Кен, я ведаю, што ты хлусіш. І мне трэба, каб ты сказаў мне праўду».
  «Хлусіць?» Ён узрушана міргнуў вачыма.
  "Правільна."
  Пфістэр быў даволі добры ў сваім падмане, але пэўныя каментарыі і паводзіны падвялі яе. Яе падазрэнні ўзніклі першапачаткова з-за аналізу кантэнту: улічваючы тое, што ён сказаў, а не тое, як ён гэта сказаў. Некаторыя яго тлумачэнні гучалі занадта неверагодна, каб быць праўдай. Сцвярджаючы, што ён не ведаў, хто такі хлопчык, і што ён ніколі не чуў пра напад на Прыдарожны крыж - у той час як ён, здавалася, рэгулярна заходзіў у Інтэрнэт, каб атрымаць навіны. Сцвярджаючы, што Трэвіс быў апрануты ў талстоўку, пра якую гаварылася на некалькіх плакатах да The Chilton Report , але не памятаў колер — людзі, як правіла, памятаюць адценні адзення значна лепш, чым саму вопратку.
  Пфістэр таксама часта рабіў паўзы - хлусы часта робяць гэта, калі спрабуюць стварыць вартыя даверу падманныя радкі. І ён выкарыстаў прынамсі адзін жэст «ілюстратара» — палец ля горла; людзі выкарыстоўваюць гэта падсвядома, каб падмацаваць ілжывыя заявы.
  Такім чынам, з падазрэннем, Дэнс выкарыстаў тэхніку стэнаграфіі, каб праверыць наяўнасць падману: каб вызначыць, ці хлусіць хтосьці, інтэрв'юер некалькі разоў папросіць выслухаць яго гісторыю. Той, хто кажа праўду, можа адрэдагуйце апавяданне і ўспомніце рэчы, забытыя ў першы раз, але храналогія падзей заўсёды будзе аднолькавай. Хлус, аднак, часта забывае паслядоўнасць здарэнняў у сваім выдуманым апавяданні. Гэта здарылася з Пфістэрам, калі ён пераказаў гісторыю О'Нілу; ён пераблытаў, калі хлопчык пасадзіў крыж.
  Акрамя таго, хоць сумленныя сведкі могуць прыгадаць новыя факты падчас другога апавядання, яны рэдка будуць супярэчыць першай версіі. Першапачаткова Пфістэр сказаў, што Трэвіс шаптаў і не чуў слоў. Другая версія ўключала дэталь, што ён не мог зразумець словы, якія былі «дзіўнымі», маючы на ўвазе, што ён іх чуў .
  Дэнс без сумневу прыйшоў да высновы, што Пфістэр выдумляе.
  У іншых абставінах Дэнс вёў бы допыт больш тонка, падманам прымусіў бы сьведку адкрыць праўду. Але гэта быў чалавек, чыя асоба хлуса — яна ацаніла яго як сацыяльнага ашуканца — і слізкае асабістае стаўленне азначалі б працяглыя цяжкія інтэрв'ю, каб дакапацца да праўды. Яна не паспела. Другі крыжык, які змяшчае сённяшнюю дату, азначаў, што Трэвіс мог планаваць наступную атаку прама цяпер.
  «Такім чынам, Кен, ты вельмі блізкі да таго, каб трапіць у турму».
  "Што? Не!»
  Дэнс не пярэчыў падвойнай камандзе. Яна зірнула на О'Ніла, які сказаў: А нам патрэбная праўда».
  «О, калі ласка. Глядзі . . .” Але ён нічога не прапанаваў для іх экспертызы. «Я не хлусіў! Сапраўды. Усё, што я вам сказаў, праўда».
   Гэта адрознівалася ад запэўнівання яе, што ён сапраўды бачыў тое, што, па яго словах, было. Чаму вінаватыя заўсёды лічылі сябе такімі разумнымі? Яна спытала: «Вы былі сведкамі таго, што сказалі мне?»
  Пад яе лазерным позіркам Пфістэр адвёў позірк. Яго плечы апусціліся. «Не. Але гэта ўсё праўда. Я гэта ведаю !"
  «Як ты можаш?» — спытала яна.
  «Таму што я чытаў, што нехта бачыў, як ён рабіў тое, што я вам сказаў. На гэтым блогу. Справаздача Чылтана. »
  Яе вочы слізганулі на О'Ніла. Выраз яго твару адпавядаў яе. Яна спытала: «Чаму ты хлусіў?»
  Ён падняў рукі. «Я хацеў давесці да ведама людзей пра небяспеку. Я думаў, што людзям трэба быць больш асцярожнымі з гэтым псіхам. Яны павінны прымаць больш мер засцярогі, асабліва са сваімі дзецьмі. Ведаеце, мы павінны быць асцярожнымі з дзецьмі».
  Дэнс заўважыў жэст рукой, пачуў лёгкае пяршэнне ў горле. Яна ўжо ведала манеры яго хлуса. «Кен? У нас на гэта няма часу».
  О'Ніл развязаў кайданкі.
  "Не не. Я . . .” Галава апусцілася ў поўнай капітуляцыі. «Я заключыў некалькі дрэнных дзелавых здзелак. Мае крэдыты адклікалі, і я не магу іх аплаціць. Так што я. . .” Ён уздыхнуў.
  «Дык ты хлусіў, каб стаць героем? Атрымаць рэкламу?» На твары О'Ніла была адлюстравана агіда, калі ён зірнуў на ачапленых за пяцьдзесят ярдаў журналістаў.
  Пфістэр пачаў пратэставаць. Потым яго рука апусцілася. «Так. Прабач».
  О'Ніл нешта запісаў у свой нататнік. «Я павінен пагаварыць з пракурорам аб гэтым».
  «О, калі ласка. . . Прабач».
  «Такім чынам, вы яго зусім не бачылі, але ведалі, што нехта толькі што пакінуў крыж, і вы ведалі, хто гэта быў».
   «Добра, у мяне была ідэя. Я маю на ўвазе, так, я ведаў ".
  «Чаму вы чакалі гадзіны, перш чым сказаць нам?» - агрызнулася яна.
  «Я . . . Я баяўся. Магчыма, ён усё яшчэ чакаў тут».
  О'Ніл ціхім, злавесным голасам спытаў: - Табе не прыходзіла ў галаву, што расказванне ўсёй гэтай лухты пра рытуальныя ахвярапрынашэнні магло накіраваць нас у няправільны бок?
  «Я думаў, што ты ўсё роўна ведаеш усе гэтыя рэчы. Гісторыі былі ў тым блогу. Яны павінны быць праўдай, ці не так?»
  Дэнс цярпліва сказаў: «Добра, Кен. Пачнем спачатку».
  «Вядома. Што заўгодна».
  «Вы сапраўды былі на гэтай сустрэчы?»
  «Так, мэм».
  Ён быў так глыбока ў апошняй стадыі эмацыйнай рэакцыі на допыце — прыняцці і прызнанні, — што яна ледзь не засмяялася. Цяпер ён быў увасабленнем супрацоўніцтва.
  «І што здарылася потым?»
  «Добра, я ехаў і з'ехаў тут на абочыне». Ён рашуча паказаў на свае ногі. «Калі я рабіў паварот, крыжа не было. Я зрабіў пару званкоў, потым развярнуўся і паехаў назад на скрыжаванне. Я дачакаўся руху і паглядзеў на дарогу. Вось гэта было». Ён зноў паказаў. На гэты раз ля крыжа. «Я яго ўвогуле не бачыў. Худзі і ўсё? Я атрымаў гэта з блога. Скажу толькі, што я нікога не абмінуў, дык ён, відаць, з лесу выйшаў. І, так, я ведаў, што гэта значыць. Крыж. І мяне гэта напалохала. Забойца толькі што быў там, проста перада мной!» Кіслы смех. «Я замкнуў дзверы так хутка. . . . Я ніколі ў жыцці не рабіў нічога адважнага. Не такі, як мой бацька. Ён быў пажарным, добраахвотнікам».
  Гэта часта здаралася з Кэтрын Дэнс. Найбольш важным аспектам допыту і інтэрв'ю з'яўляецца быць добрым слухачом, не асуджаючы і дасведчаным. Паколькі яна штодня адточвала гэтае майстэрства, сведкі — і падазраваныя таксама — глядзелі на яе як на тэрапеўта. Бедны Кен Пфістэр спавядаўся.
  Але яму прыйшлося легчы на чужую канапу. У яе абавязкі не ўваходзіла даследаваць яго дэманаў.
  О'Ніл глядзеў на дрэвы. На падставе таго, што Пфістэр першапачаткова сказаў ім, афіцэры абшуквалі плячо. «Лепш праверым лес». Злавесны позірк на Пфістэра. «Прынамсі, гэта можа быць карысна». Ён паклікаў за сабой некалькіх намеснікаў, і яны накіраваліся праз дарогу шукаць у лесе.
  «Рух, якога вы чакалі?» - спытала яна Пфістэра. «Кіроўца мог што-небудзь убачыць?»
  «Я не ведаю. Магчыма, калі б Трэвіс быў яшчэ там. Яны мелі б лепшы від, чым я».
  «Вы атрымалі нумар ліцэнзіі, так?»
  «Не, было цёмна, фура ці грузавік. Але я памятаю, што гэта было афіцыйна».
  «Афіцыйна?»
  «Так, на спіне было напісана «дзяржава».
  «Якая арганізацыя?»
  «Я не бачыў. Шчыра».
  Гэта можа быць карысным. Яны звязаліся з усімі каліфарнійскімі агенцтвамі, у якіх маглі быць аўтамабілі ў гэтым раёне. «Добра».
  Ён выглядаў у захапленні ад слабай пахвалы.
   "Добра. Цяпер ты вольны, Кен. Але памятайце, што супраць вас усё яшчэ ёсць адкрытая скарга».
  «Так, вядома, абсалютна. Слухай, мне вельмі шкада. Я не меў на ўвазе нічога дрэннага». Ён шугануў прэч.
  Калі яна пераходзіла дарогу, каб далучыцца да О'Ніла і каманды, якія шукалі ў лесе, яна ўбачыла, як жаласны бізнесмен залазіў у сваю пабітую машыну.
  Гісторыі былі ў тым блогу. Яны павінны быць праўдай, ці не так?
  ЯНА ХАЦЕЛА ПАМЕРЦЬ.
  Кэлі Морган моўчкі прасіла пачуць адказ на яе малітвы. Дым душыў яе. Яе зрок ішоў. У лёгкіх балела, вочы і нос былі запаленыя.
  Боль . . .
  Але больш жахлівай была думка пра тое, што з ёй адбывалася, пра жудасныя змены яе скуры і твару ад хімічных рэчываў.
  Яе думкі былі туманнымі. Яна не памятала, як Трэвіс цягнуў яе ўніз па лесвіцы. Апрытомнела яна тут, у бацькавым цёмным вінным склепе ў склепе, прыкаваная да трубы. Яе рот быў заклеены скотчам, шыя балела ад таго месца, дзе ён напалову задушыў яе.
  І люта задыхаючыся ад таго, што ён выліў на падлогу, хімікат апёк яе вочы, нос, горла.
  Задыхаючыся, задыхаючыся . . .
  Кэлі паспрабаваў закрычаць. Гэта было бессэнсоўна, бо скотч закрываў яе твар. Да таго ж не было каму чуць. Яе сям'я была на вуліцы і вернецца не раней, чым пазней.
   Боль . . .
  Раз'юшаная, яна паспрабавала адбіць медную трубу ад сцяны. Але метал не даваў.
  Забей мяне!
  Кэлі разумеў, што робіць Трэвіс Брыгам. Ён мог задушыць яе да смерці - проста працягваў яшчэ некалькі хвілін. Або застрэліў яе. Але гэтага было недастаткова для яго. Не, лузер і вычварэнец паправіўся, знішчыўшы яе знешні выгляд.
  Дым з'ядае яе вейкі і бровы, разбурае яе гладкую скуру, магчыма, нават прымушае выпадаць валасы. Ён не хацеў, каб яна памерла; не, ён хацеў ператварыць яе ў пачвару.
  Дзіця-вырадак, з разбітым тварам, лузер, вычварэнец. . . Ён хацеў ператварыць яе ў тое, кім быў.
  Забі мяне, Трэвіс. Чаму ты проста не забіў мяне?
  Яна падумала пра маску. Вось чаму ён пакінуў яго. Гэта было паведамленне пра тое, як яна будзе выглядаць, калі скончацца хімікаты.
  Галава апусцілася, рукі. Яна прывалілася да сцяны.
  Я хачу памерці.
  Яна пачала глыбока ўдыхаць праз пякучы нос. Усё пачало цьмянець. Боль ішоў, яе думкі, удушша, пякучыя вочы, слёзы.
  Адыходзячы. Святло цямнее.
  Глыбей, дыхайце глыбей.
  Удыхніце яд.
  І, так, гэта працавала!
  Дзякуй.
  Боль слабеў, трывога менш.
  Цёплая палёгка змяніла знікаючую свядомасць, і яе апошняй думкай, перш чым наступіла поўная цемра, было тое, што яна нарэшце назаўсёды пазбавіцца ад сваіх страхаў.
  КАЛІ ЯНА СТАЯЛА каля прыдарожнага крыжа, гледзячы ўніз на кветкі, Дэнс была напалохана сваім дрыготкім тэлефонам — цяпер няма музыкі з мультфільмаў; яна вярнула б званок на стандартны. Погляд на ідэнтыфікатар абанента.
  «TJ».
  «Шэф. Яшчэ адзін крыж? Я толькі што пачуў».
  «Так, сённяшняя дата таксама».
  «О, чувак. Сёння? »
  «Так. Што ты знайшоў?»
  «Я ў Bagel Express. Дзіўна, але тут ніхто нічога не ведае пра Трэвіса. Яны сказалі, што ён з'явіўся на працу, але закрыўся. Не меў зносінаў, мала гаварыў, проста сышоў. Ён размаўляў з адным дзіцем тут пра онлайн-гульні. Але гэта ўсё. І ніхто паняцця не мае, куды ён можа пайсці. Ах, і яго бос сказаў, што ён усё роўна звольніць Трэвіса. З моманту публікацыі ў блогу ён сам атрымлівае пагрозы. Бізнес не працуе. Кліенты баяцца заходзіць».
  «Добра, вяртайся ў офіс. Мне трэба, каб вы патэлефанавалі ва ўсе дзяржаўныя органы, у якіх сёння раніцай маглі быць машыны ў гэтым раёне. Без маркі і біркі. Магчыма, цёмна, але шукайце што-небудзь». Яна расказала яму, што бачыў Пфістэр. «Праверце ў парках, Caltrans, рыбалоўстве, навакольным асяроддзі, ва ўсіх, каго вы можаце прыдумаць. І даведайцеся, ці ёсць у Трэвіса мабільны тэлефон і хто з'яўляецца правайдэрам. Паглядзіце, ці змогуць яны гэта прасачыць. Я хацеў зрабіць гэта раней».
  Яны адключыліся. Танец паклікаў маці. Няма адказу. Яна паспрабавала бацьку, і мужчына падняў трубку на другі званок.
   «Кэці».
  «Яна ў парадку?»
  «Так. Мы ў хаце, але збіраем рэчы».
  "Што?"
  Сцюарт сказаў: «Пратэстоўцы са шпіталя? Даведаліся, дзе мы жывём. На вуліцы пікетуюць».
  «Не!» Танец быў у лютасці.
  Ён змрочна сказаў: «Цікава назіраць, як вашы суседзі выходзяць на працу і знаходзяць тузін людзей з надпісамі, якія называюць вас забойцам. Адзін з плакатаў быў даволі разумны. Там было напісана: «Танец смерці». Трэба аддаць ім належнае».
  «О, тата».
  «І хтосьці прыляпіў на ўваходныя дзверы плакат з выявай Ісуса. Яго ўкрыжавалі. Я думаю, што яны таксама вінавацяць Эдзі ў гэтым».
  «Я магу атрымаць вам нумар ананімна ў гасцініцы, якую мы выкарыстоўваем для сведак».
  - Джордж Шыдзі ўжо вылучыў нам пакой пад фальшывым імем, - сказаў Сцюарт. «Я не ведаю, як ты да гэтага ставішся, дарагая, але я думаю, што твая мама будзе рада бачыць дзяцей. Яе хвалюе, наколькі яны напалохаліся, калі ў шпіталь прыйшла паліцыя».
  «Гэта выдатная ідэя. Я забяру іх у Марціны і прынясу табе. Калі вы засяляецеся?»
  «Дваццаць хвілін». Ён даў ёй адрас.
  «Ці магу я пагаварыць з ёй?»
  «Яна размаўляе па тэлефоне, дарагая, з Бэтсі. Вы можаце ўбачыць яе, калі высаджваеце дзяцей. Шыдзі прыходзіць па справе.
  Яны адключыліся. О'Ніл вярнуўся з лесу. Яна спытала: «Вы што-небудзь знайшлі?»
   «Некалькі слядоў, якія не дапамагаюць, невялікі след — шэрае валакно, як тое, што мы знайшлі раней, і кавалак карычневай паперы. Аўсяныя шматкі або нейкае зерне. Можа, з абаранка, падумаў я. Пётр цяпер чакае гэтага. Ён дасць нам аналіз, як толькі зможа».
  «Гэта выдатна для справы супраць яго. Але тое, што нам зараз трэба, гэта тое, што паведаміць нам, дзе ён хаваецца».
  І іншае пытанне: на каго ён збіраецца напасці наступным?
  Калі Дэнс падняла тэлефон, каб патэлефанаваць Джону Болінгу, прагучаў рынгтон. Яна ледзь прыкметна ўсміхнулася гэтаму супадзенню. Яго імя паказана ў Caller ID.
  - Джон, - адказала яна.
  Калі яна слухала яго словы, яе ўсмешка хутка знікла.
   Раздзел 15
  КЭТРЫН ДЕНС ВЫЛЕЗЛА са свайго Crown Vic перад домам Кэлі Морган.
  Людзі з месца злачынства акругі Мантэрэй былі тут, а таксама дзесятак іншых супрацоўнікаў праваахоўных органаў штата і горада.
  Рэпарцёраў таксама, іх шмат, большасць з іх пытаюцца пра месцазнаходжанне Трэвіса Брыгама. Чаму менавіта CBI, або MCSO, або гарадская паліцыя Мантэрэя, ці хто-небудзь яшчэ не арыштаваў яго? Наколькі цяжка было знайсці сямнаццацігадовага падлетка, які б дэфіляваў, апрануты, як забойцы Каламбіны і Вірджынскага тэхналагічнага інстытута? Якія насілі нажы і мачэтэ, прыносілі ў ахвяру жывёл у дзіўных рытуалах і пакідалі прыдарожныя крыжы на грамадскіх дарогах.
  Ён вельмі актыўна займаецца кампутарнымі гульнямі. Маладыя людзі, якія добра валодаюць імі, вывучаюць вельмі складаныя прыёмы бою і ўхілення. . . .
  Дэнс не звярнуў на іх усіх увагі і рушыў далей, пад ачапленне міліцыі. Яна прыехала да адной з машын хуткай дапамогі, бліжэйшай да дома. З чорных дзвярэй вылез малады, моцны медык з прылізанымі назад цёмнымі валасамі. Ён зачыніў яго, а потым стукнуў па баку.
  Каробкавая машына, у якой знаходзіліся Кэлі, яе маці і брат, памчалася ў аддзяленне неадкладнай дапамогі.
  Дэнс далучыўся да Майкла О'Ніла і тэхніка. «Як яна?»
  «Яшчэ без прытомнасці. Мы падключылі яе да партатыўнага апарата штучнай вентыляцыі лёгкіх». Пацісканне плячыма. «Яна не рэагуе. Застанецца пачакаць і паглядзець».
  Гэта было амаль цудам, што яны ўвогуле выратавалі Келі.
  І Джонатан Болінг павінен быў падзякаваць. Калі з'явілася навіна аб тым, што знойдзены другі крыж, прафесар пачаў шалёна працаваць, каб выявіць плакаты з крытыкай Трэвіса ў дакладзе Чылтана, супаставіўшы нікі — мянушкі — і інфармацыю з сацыяльных сетак і іншых крыніц. Ён нават параўнаў граматыку, выбар слоў і стылі напісання ў паведамленнях Report з тымі на сеткавых сайтах і каментарыямі ў школьных штогодніках, каб вызначыць ананімныя плакаты. Ён прыцягнуў і сваіх вучняў. Нарэшце ім удалося знайсці дзясятак імёнаў людзей у раёне, якія публікавалі ў блогу найбольш крытычныя адказы на Трэвіса.
  Паўгадзіны таму ён тэлефанаваў, каб назваць іх імёны Дэнс. Яна неадкладна загадала TJ, Rey Carraneo і вялікаму Элу Стэмплу пачаць тэлефанаваць і папярэджваць іх, што яны могуць быць у небяспецы. Адзін з плакатаў, БелаКэлі, псеўданім Кэлі Морган, прапаў без вестак. Яе маці сказала, што яна павінна была сустрэцца з сябрамі, але не з'явілася.
  Стэмпл прывяла да яе дома тактычную групу.
  Дэнс зірнуў на яго, седзячы на прыступках. Велізарны мужчына з паголенай галавой, якому было каля сарака, быў самым блізкім да каровы CBI. хлопчык. Ён ведаў сваю зброю, любіў тактычныя сітуацыі і быў паталагічна маўклівы, за выключэннем размоў пра рыбалку і паляванне (адпаведна, у іх з Дэнс было вельмі мала грамадскіх размоў). Грувасткі корпус Стэмпла прыхінуўся да парэнчаў ганка, калі ён дыхаў у кіслародную маску, прымацаваную да зялёнага бака.
  Тэхнік кіўнуў у бок Стэмпла. «З ім усё ў парадку. Зрабіў сваю добрую справу за год. Трэвіс прыкаваў яе да вадаправоднай трубы. Эл вырваў трубку голымі рукамі. Праблема ў тым, што яму спатрэбілася дзесяць хвілін. Ён уцягнуў шмат дыму».
  «Ты ў парадку, Эл?» Танец кліча.
  Стэмпл нешта сказаў праз маску. У асноўным ён выглядаў сумным. Дэнс таксама прачытаў раздражненне ў яго вачах - верагодна, таму, што ён не паспеў застрэліць злачынцу.
  Затым тэхнік сказаў О'Нілу і Дэнсу: «Вы павінны нешта ведаць. Кэлі была ў свядомасці хвіліну-дзве, калі мы яе выцягнулі. Яна сказала мне, што ў Трэвіса ёсць пісталет».
  «Пісталет? Ён узброены?» Дэнс і О'Ніл падзяліліся трывожнымі позіркамі.
  «Вось што яна сказала. Я страціў яе пасля гэтага. Больш нічога не сказаў».
  О не. Няўстойлівы падлетак з агнястрэльнай зброяй. Горш, на думку Дэнса, не было.
  О'Ніл перадаў інфармацыю аб зброі ў MCSO, які, у сваю чаргу, перадаў яе ўсім афіцэрам, якія ўдзельнічалі ў пошуках Трэвіса.
  «Які быў газ?» — спытаў Дэнс у тэхніка, калі яны ішлі да іншай машыны хуткай дапамогі.
  «Мы не ўпэўненыя. Гэта, безумоўна, было таксічным».
   Падраздзяленне на месцы злачынства ўважліва шукала доказы, а каманда шукала сведак па наваколлі. Усе ў блоку былі заклапочаныя, усе спачувалі. Але яны таксама былі ў жаху; ніякіх рахункаў не было.
  Але, магчыма, проста не было сведак. Сляды пратэктара ровара ў каньёне за домам сведчаць пра тое, як хлопчык мог падкрасціся незаўважаным, каб напасці на Кэлі Морган.
  Прыбыў адзін афіцэр з месца злачынства з жудаснай маскай у сумцы з доказамі.
  «Што гэта, чорт вазьмі?» — спытаў О'Ніл.
  «Яно было прывязана да дрэва за акном яе спальні, паказваючы ўнутр».
  Ён быў зроблены ўручную з пап'е-машэ, расфарбаваны ў белы і шэры колеры. Касцяныя шыпы, падобныя на рогі, адыходзілі ад чэрапа. Вочы былі вялізныя і чорныя. Вузкія вусны былі зашытыя, акрываўленыя.
  «Напалохаць яе, небараку. Уявіце сабе, што вы глядзіце ў сваё акно і бачыце гэта». Дэнс сапраўды дрыжаў.
  Калі О'Ніл прыняў званок, Дэнс патэлефанаваў Болінгу. «Джон».
  «Як яна?» - ахвотна спытаў прафесар.
  «У коме. Мы не ведаем, як яна будзе. Але прынамсі мы выратавалі ёй жыццё. . . ты выратаваў ёй жыццё. Дзякуй."
  «Гэта таксама была Рэй. І мае вучні».
  «Тым не менш, я маю на ўвазе гэта. Мы не можам падзякаваць вас».
  «Якія-небудзь падказкі да Трэвіса?»
  «Некаторыя». Яна адмовілася сказаць яму пра жудасную маску. Яе тэлефон гудзеў, званок чакаў. «Мне трэба ісці. Працягвай шукаць імёны, Джон.
  «Я займаюся справай», — сказаў ён.
   Усміхаючыся, яна патэлефанавала Болінгу і адказала: «TJ».
  «Як справы ў дзяўчыны?»
  «Мы не ведаем. Не добра. Што ты знайшоў?»
  «Не пашанцавала, бос. Каля васемнаццаці мікрааўтобусаў, грузавікоў, пазадарожнікаў або легкавых аўтамабіляў, зарэгістраваных на дзяржаўныя ўліковыя запісы, знаходзіліся сёння раніцай у гэтым раёне. Але тых, каго мне ўдалося высачыць, яны не былі побач з тым месцам, дзе пакінулі крыж. А тэлефон Трэвіса? Пастаўшчык мабільнай сувязі кажа, што дастаў батарэю. Або разбурылі. Яны не могуць прасачыць».
  «Дзякуй. У мяне ёсць яшчэ пара работ. Тут злачынец пакінуў маску».
  «Маска? Лыжная маска?»
  «Не. Гэта рытуал, падобна. Я папрашу загрузіць фатаграфію з месца злачынства, перш чым яны адвязуць яе ў Салінас. Паглядзіце, ці можаце вы знайсці гэта. І давядзіце да ўсіх: ён узброены».
  «Ой, бос. Усё лепш і лепш».
  «Я хачу ведаць, ці былі ў акрузе паведамленні пра крадзеж зброі. І даведайцеся, ці ёсць у бацькі ці ў каго-небудзь з сваякоў зарэгістраваная агнястрэльная зброя. Праверце базу дадзеных. Можа, мы зможам ідэнтыфікаваць зброю».
  «Вядома. . . О, хачу сказаць: чуў пра тваю маці. Голас юнака стаў яшчэ больш цвярозым. «Я магу што-небудзь зрабіць?»
  «Дзякуй, TJ. Проста даведайцеся пра маску і пісталет».
  Пасля таго, як яны паклалі трубку, яна агледзела маску, падумаўшы: ці маглі гэтыя чуткі быць праўдай? Трэвіс захапляўся нейкай рытуальнай практыкай? Тут яна скептычна паставілася да плакатаў у блогу, але, магчыма, яна зрабіла памылку, не звярнуўшы на іх увагі.
  TJ ператэлефанаваў праз некалькі хвілін. Не было крадзяжоў зброі, зарэгістраваных за апошнія два тыдні. Ён таксама прагледзеў дзяржаўную базу дадзеных агнястрэльнай зброі. Каліфорнія шырока дазваляе набыццё пісталетаў, але ўсе продажы павінны адбывацца праз ліцэнзаванага дылера і рэгістравацца. Роберт Брыгам, бацька Трэвіса, валодаў рэвальверам «Кольт» 38-га калібра.
  Пасля таго, як яна адключылася, Дэнс заўважыў О'Ніла, яго твар нерухомы глядзеў удалячынь.
  Яна падышла да яго. «Майкл, што гэта?»
  «Трэба вяртацца ў офіс. Нешта тэрміновае па іншай справе».
  «Справа нацыянальнай бяспекі?» - спытала яна, маючы на ўвазе кантэйнерны выпадак з Інданезіяй.
  Ён кіўнуў. «Мне трэба неадкладна зайсці. Я патэлефаную вам, як толькі даведаюся больш». Твар яго быў сур'ёзны.
  "Добра. Поспехаў."
  Ён скрывіўся, потым хутка павярнуўся і пайшоў да сваёй машыны.
  Дэнс адчуў трывогу — і пустэчу — гледзячы, як ён сыходзіць. Што было такога тэрміновага? І чаму, з горыччу падумала яна, гэта ўразіла менавіта цяпер, калі ёй патрэбны быў ён побач?
  Яна патэлефанавала Рэю Каранэа. «Дзякуй за працу з Джонам Болінгам. Што вы знайшлі ў Game Shed?»
  «Ну, учора вечарам яго не было . Ён схлусіў пра гэта, як вы сказалі. Але што тычыцца сяброў. . . ён там не вельмі тусуецца з людзьмі. Ён проста пайшоў, пагуляў, а потым сышоў».
  «Яго хто-небудзь прыкрывае?»
  «Гэта не маё ўражанне».
  Затым Дэнс сказала маладому агенту сустрэцца з ёй у доме Кэлі Морган.
   «Вядома».
  «О, і Рэй, адно?»
  «Так, мэм?»
  «Мне трэба, каб вы забралі што-небудзь з прыпасаў у штаб-кватэры».
  «Вядома. Што?"
  «Бронекамізэлькі. Для нас абодвух».
  Набліжаючыся да дома Брыгамаў , Каранэа побач з ёй, Кэтрын Дэнс выцерла далонь аб цёмныя штаны. Дакранулася да ручкі яе глока.
  Я не хачу гэтым карыстацца, - падумала яна. Не на хлопчыка.
  Наўрад ці Трэвіс быў тут; MCSO вёў назіранне за месцам пасля таго, як хлопчык знік з крамы, дзе гандлявалі абаранкамі. Тым не менш, ён мог пракрасціся назад. І, разважала Дэнс, калі б справа дайшла да перастрэлкі, яна б стрэліла, калі б прыйшлося. Абгрунтаванне было простым. Яна б забіла іншага чалавека дзеля ўласных дзяцей. Яна не дазволіла ім расці зусім без бацькоў.
  Бронекамізэлька церлася, але надавала ёй упэўненасці. Яна прымусіла сябе перастаць паляпваць ліпучкі.
  З двума акруговымі намеснікамі ззаду яны выйшлі на губчаты ганак, трымаючыся як мага далей ад вокнаў. Сямейны аўтамабіль стаяў на пад'ездзе. Ландшафтны грузавік таксама, пікап з падубамі і кустамі руж на градцы.
  Шэптам яна праінфармавала Каранэа і іншых афіцэраў пра малодшага брата Сэмі. «Ён вялікі, і ён будзе здавацца няўстойлівым, але ён, верагодна, не небяспечны. Калі справа дойдзе да гэтага, выкарыстоўвайце несмяротнае».
  «Так, мэм».
  Каранэа быў насцярожаны, але спакойны.
   Яна накіравала намеснікаў у заднюю частку маёмасці, і агенты CBI абступілі ўваходныя дзверы. "Давай зробім гэта." Яна грукала па гнілым дрэве. «Бюро расследаванняў. У нас ёсць ордэр. Адчыніце, калі ласка».
  Яшчэ адзін стук. «Бюро расследаванняў. Адчыняць!"
  Рукі каля зброі.
  Праз бясконцае імгненне, калі яна збіралася зноў пастукаць, дзверы адчыніліся, і Соня Брыгам стаяла і глядзела шырока расплюшчанымі вачыма. Яна плакала.
  "Місіс. Брыгам, Трэвіс тут?»
  «Я . . .”
  «Калі ласка. Трэвіс дома? Важна, каб вы сказалі нам».
  «Не. Сапраўды».
  «У нас ёсць ордэр на збор ягоных рэчаў». Уручыўшы ёй дакумент з блакітнай вокладкай, увайшла Дэнс, Каранэа за ёй. Гасцёўня была пустая. Яна заўважыла, што дзверы абодвух хлопчыкаў былі адчынены. Яна не ўбачыла Сэмі і зазірнула ў яго пакой, заўважыўшы складаныя карты, напоўненыя маляванымі малюнкамі. Яна пацікавілася, ці спрабуе ён напісаць уласны комікс або японскую мангу.
  «Другі твой сын тут? Сэмі?»
  «Ён гуляе. Унізе ля сажалкі. Калі ласка, ці ведаеце вы што-небудзь пра Трэвіса? Яго хто-небудзь бачыў?»
  Скрып з кухні. Яе рука апусцілася да пісталета.
  У дзвярах кухні з'явіўся Боб Брыгам. Ён трымаў бляшанку піва. - Зноў, - прамармытаў ён. «З . . .” Яго голас сціх, калі ён вырваў ордэр у жонкі і зрабіў выгляд, што чытае яго.
   Ён паглядзеў на Рэй Каранэа, як на прыслугу.
  Дэнс спытаў: «Вы чулі ад Трэвіса?» Вочы круцяцца па хаце.
  "Не. Але вы не можаце вінаваціць нас у тым, што ён задумаў».
  Соня адрэзаў: «Ён нічога не зрабіў!»
  Дэнс сказаў: «Я баюся, што сёння дзяўчына, на якую напалі, яго апазнала».
  Соня пачала пратэставаць, але змоўкла і марна стрымлівала слёзы.
  Дэнс і Каранэа старанна абшукалі дом. Гэта не заняло шмат часу. Няма прыкмет таго, што хлопчык быў тут нядаўна.
  «Мы ведаем, што ў вас ёсць пісталет, містэр Брыгам. Не маглі б вы праверыць, ці няма яго?»
  Яго вочы прыжмурыліся, нібы разважаючы пра наступствы гэтага. «Гэта ў маім бардачку. У скрыні на ключ».
  Якія законы Каліфорніі патрабуюць у сям'і, дзе жывуць дзеці да васемнаццаці гадоў.
  «Загружаны?»
  "Угу." Ён выглядаў абарончым. «Мы шмат займаемся добраўпарадкаваннем тэрыторыі Салінаса. Банды, ведаеце».
  «Ці можаце вы паглядзець, ці ўсё яшчэ там?»
  «Ён не збіраецца браць мой пісталет. Ён бы не адважыўся. Атрымаў бы бізуном, як не паверыў бы».
  «Не маглі б вы праверыць, калі ласка?»
  Мужчына зірнуў на яе з недаверам. Затым ён выйшаў на вуліцу. Дэнс паказаў Каранэа ісці за ім.
  Дэнс паглядзеў на сцяну і заўважыў некалькі фотаздымкаў сям'і. Яе ўразіла значна больш шчаслівая і значна маладзейшая Соня Брыгам, якая стаяла за прылаўкам на стэндзе на кірмашы акругі Мантэрэй. Яна была худая і прыгожая. Магчыма, яна запусціла канцэсію да таго, як выйшла замуж. Магчыма, менавіта там яны з Брыгамам сустрэліся.
  Жанчына спытала: «З дзяўчынкай усё добра? Той, на каго напалі?»
  «Мы не ведаем».
  Слёзы навярнуліся на яе вочы. «У яго праблемы. Ён трохі злуецца. Але . . . гэта павінна быць жудасная памылка. Я гэта ведаю!"
  Адмаўленне было самай складанай эмацыйнай рэакцыяй на цяжкасці. Цвёрды, як шкарлупіна грэцкага арэха.
  Бацька Трэвіса ў суправаджэнні маладога агента вярнуўся ў гасціную. Румяны твар Боба Брыгама быў занепакоены. «Яго няма».
  Дэнс уздыхнуў. «І ў вас больш нідзе гэтага не было б?»
  Ён паківаў галавой, ухіляўся ад Сонінага твару.
  Яна нясмела сказала: «Якая карысць ад стрэльбы?»
  Ён праігнараваў яе.
  Дэнс спытаў: "Калі Трэвіс быў маладзейшым, ці былі месцы, куды ён хадзіў?"
  — Не, — сказаў бацька. «Ён заўсёды знікаў. Але хто ведае, куды ён падзеўся?»
  «А як наконт яго сяброў?»
  Брыгам адрэзаў: «У мяне няма. Ён заўсёды онлайн. З тым яго кампутарам. . .”
  «Увесь час», — ціха паўтарыла жонка. "Увесь час."
  «Патэлефануйце нам, калі ён звяжацца з вамі. Не спрабуйце прымусіць яго здацца, не адбірайце пісталет. Проста патэлефануйце нам. Гэта для яго ўласнага дабра».
  "Вядома", сказала яна. "Мы будзем."
  «Ён зробіць тое, што я скажу. Менавіта тое, што я кажу».
  «Боб . . .”
  «Шшшш».
  - Зараз мы праглядаем яго пакой, - сказаў Дэнс.
  «Гэта нармальна?» Соня ківала на ордэр.
  «Яны могуць браць усё, што хочуць. Усё, што дапаможа знайсці яго, перш чым ён уцягне нас у новыя праблемы. Брыгам запаліў цыгарэту і кінуў запалку ў попельніцу, дымячы дугу. Твар Соні спахмурнеў, калі яна зразумела, што стала адзінай абаронцай сына.
  Дэнс зняла са сцягна радыё, паклікала намеснікаў на вуліцу. Адзін з іх перадаў па рацыі, што нешта знайшоў. Прыехаў малады афіцэр. Ён падняў скрынку ў руцэ ў латекснай пальчатцы. Ён быў разбіты. «Быў у нейкіх кустах за домам. І гэта таксама». Пустая скрынка патронаў Remington .38 Special.
  — Вось і ўсё, — прамармытаў бацька. «Маё».
  У хаце было жудасна ціха.
  Агенты зайшлі ў пакой Трэвіса. Нацягнуўшы пальчаткі, Дэнс сказала Каранэа: «Я хачу даведацца, ці зможам мы знайсці што-небудзь пра сяброў, адрасы, месцы, дзе ён хацеў бы тусавацца».
  Яны шукалі ў сцёках пакоя падлетка — адзенне, коміксы, DVD, манга, анімэ, гульні, камп'ютарныя камплектуючыя, нататнікі, блокноты. Яна заўважыла, што там мала музыкі і зусім нічога пра спорт.
  Дэнс міргала, праглядаючы сшытак. Хлопчык намаляваў маску, ідэнтычную той, што была за акном Кэлі Морган.
   Нават невялікая замалёўка астудзіла яе.
  У шуфлядзе былі схаваныя цюбікі Clearasil і кнігі пра сродкі ад вугроў, дыеты і лекі і нават дэрмабразію для выдалення рубцоў. Нягледзячы на тое, што праблема Трэвіса была менш сур'ёзнай, чым у многіх падлеткаў, верагодна, менавіта ў гэтым ён бачыў асноўную прычыну таго, што быў ізгоем.
  Дэнс працягваў пошукі. Пад ложкам яна знайшла касу. Ён быў зачынены, але яна бачыла ключ у верхняй шуфлядзе стала. Гэта спрацавала ў скрынцы. Чакаючы наркотыкаў або порна, яна была здзіўлена змесцівам: стосы наяўных грошай.
  Каранэа глядзеў праз яе плячо. «Хм».
  Каля чатырох тысяч даляраў. Рахункі былі выразнымі і ўпарадкаванымі, нібы ён атрымаў іх у банку ці банкамаце, а не ў пакупнікоў, якія гандлявалі наркотыкамі. Дэнс дадаў скрынку да доказаў, якія яны збіраліся забраць. Мала таго, што яна не хацела фінансаваць уцёкі Трэвіса, калі ён вярнуўся па гэта, але яна не сумнявалася, што яго бацька імгненна скрадзе грошы, калі знойдзе схованку.
  - Вось гэта, - сказаў Каранэа. Ён трымаў у руках раздрукоўкі фотаздымкаў, у асноўным адкрытых, прыгожых дзяўчат старэйшага школьнага ўзросту, зробленых каля сярэдняй школы Роберта Луіса Стывенсана. Ніякай непрыстойнасці або забраных спадніц дзяўчат, або распранальні або ванных пакояў.
  Выйшаўшы з пакоя, Дэнс спытаў Соню: «Вы ведаеце, хто яны?»
  Ніхто з бацькоў гэтага не зрабіў.
  Яна зноў павярнулася да фатаграфій. Яна зразумела, што бачыла адну з дзяўчат раней — у навінах пра катастрофу 9 чэрвеня. Кейтлін Гарднер, дзяўчына, якая выжыла. Фатаграфія была больш афіцыйнай, чым іншыя — прыгожая дзяўчына глядзела ўбок і ўсміхалася мякка. Дэнс перавярнуў тонкі глянцавы прастакутнік паперы і заўважыў на другім баку фрагмент выявы спартыўнай каманды. Трэвіс выразаў малюнак са штогодніка.
  Няўжо ён папрасіў у Кейтлін фатаграфію і атрымаў адмову? Ці ён саромеўся нават спытаць?
  Агенты шукалі паўгадзіны, але не знайшлі ніякіх падказак, дзе мог знаходзіцца Трэвіс, нумароў тэлефонаў, адрасоў электроннай пошты і імёнаў сяброў. Ён не вёў ні адраснай кнігі, ні календара.
  Дэнс хацеў паглядзець, што ў яго на ноўтбуку. Яна адкрыла вечка. Ён знаходзіўся ў спячым рэжыме і адразу ж загрузіўся. Яна не здзівілася, калі ён запытаў пароль. Дэнс спытаў у бацькі хлопчыка: «Ці ведаеце вы, які код?»
  «Як бы ён сказаў нам». Ён паказаў на кампутар. «Вось у чым праблема, ведаеце. Вось што пайшло не так, калі гуляць ва ўсе гэтыя гульні. Увесь гвалт. Яны расстрэльваюць людзей і рэжуць іх, робяць усялякае дзярмо».
  Здавалася, Соня дасягнула кропкі пералому. «Ну, я ведаю, што ты гуляў у салдата, калі рос. Усе хлопчыкі гуляюць у такія гульні. Гэта не значыць, што яны ператвараюцца ў забойцаў!»
  «Гэта быў іншы час», - прамармытаў ён. «Было лепш, здаравей. Мы гулялі толькі ў забойства індзейцаў і В'етконга. Не нармальныя людзі».
  Несучы ноўтбук, нататнікі, скрыню і сотні старонак раздруковак, нататак і малюнкаў, Дэнс і Каранэа падышлі да дзвярэй.
  «Вы калі-небудзь думалі аб адным?» — спытала Соня.
  Танец прыпыніўся, павярнуўся.
  «Што нават калі ён гэта зрабіў, пайшоў за тымі дзяўчатамі, магчыма, гэта не яго віна. Усе тыя жудасныя рэчы, якія пра яго казалі, проста штурхалі яго праз край. Яны напалі на яго, з гэтымі словамі, гэтымі ненавіснымі словамі. І мой Трэвіс ніколі не сказаў ніводнага слова супраць каго-небудзь з іх. Яна стрымлівала слёзы. « Ён тут ахвяра».
   Раздзел 16
  НА ШАШЫ ў Салінас, недалёка ад прыгожага іпадрома Лагуна-Сека, Кэтрын Дэнс спыніла свой «Форд» без апазнавальных знакаў перад будаўніком, які трымаў пераносны знак «Стоп». Два вялікія бульдозеры павольна перасякалі шашу перад ёй, падымаючы ў паветра румяны пыл.
  Яна размаўляла па тэлефоне з намеснікам Дэвідам Рэйнхолдам, маладым афіцэрам, які даставіў ёй і Болінгу кампутар Тэмі Фостэр. Рэй Каранэа прымчаўся ў аддзел злачынстваў MCSO ў Салінасе і пакінуў Dell Трэвіса для перапрацоўкі ў доказы.
  «Я ўвайшоў у сістэму», - сказаў ёй Рэйнхольд. «І запусціце яго на адбіткі і іншыя следы. О, і, магчыма, у гэтым не было неабходнасці, агент Дэнс, але я таксама правёў нітратны мазок на выбухоўку.
  Час ад часу кампутары падвяргаліся мінаваньню — не ў якасьці зброі СВУ, а каб зьнішчыць кампрамэтуючыя даныя, якія зьмяшчаюцца ў файлах.
  «Добра, намеснік».
  Афіцэр, вядома, меў ініцыятыву. Яна ўспомніла яго хуткія блакітныя вочы і разумнае рашэнне выцягнуць батарэю камп'ютара Тэмі.
  «Некаторыя гравюры належаць Трэвісу», — малады дэпутат сказаў. «Але ёсць і іншыя. Я запусціў іх. Паўтузіна былі ад Сэмюэля Брыгама.
  «Брат хлопчыка».
  «Правільна. І некалькі іншых. Няма супадзення ў AIFIS. Але я магу вам сказаць, што яны большыя, напэўна, самцы».
  Дэнс пацікавіўся, ці спрабаваў бацька хлопчыка прабрацца ўнутр.
  Рэйнхольд сказаў: «Я з задавальненнем паспрабую ўзламаць сістэму, калі хочаце. Я прайшоў некалькі курсаў».
  "Цаню гэта, але я прашу Джонатана Болінга - вы сустракаліся з ім у маім кабінеце - справіцца з гэтым".
  «Вядома, агент Дэнс. Усё, што вы хочаце. Дзе ты?"
  «Я выйшаў, але вы можаце даставіць яго ў CBI. Папрасіце агента Скэнлана ўзяць пад варту. Ён падпіша картку і распіску».
  «Я зраблю гэта зараз жа, Кэтрын».
  Яны адключыліся, і яна нецярпліва агледзелася, чакаючы, пакуль флагман будоўлі прапусціць яе. Яна была здзіўленая, убачыўшы, што тэрыторыя была цалкам перакапана — дзесяткі грузавікоў і дарожна-грыйдэрнай тэхнікі разрывалі зямлю. Яна прыехала сюды толькі на мінулым тыдні, а праца яшчэ не пачалася.
  Гэта быў вялікі праект шашы, пра які Чылтан пісаў у блогу, ярлык да шашы 101 у тэме пад назвай «Дарога з жоўтай цэглы», прапаноўваючы золата — і цікавячыся, ці не нехта незаконна нажываўся на праекце.
  Яна адзначыла, што абсталяванне належыць Clint Avery Construction, адной з найбуйнейшых кампаній на паўвостраве. Рабочыя тут былі буйныя мужчыны, цяжка працавалі, потныя. У асноўным яны былі белымі, што і было незвычайны. Значную частку працы на паўвостраве выконвалі лацінаамерыканцы.
  Адзін з іх урачыста паглядзеў на яе, пазнаўшы ў сваёй машыне машыну праваахоўных органаў без знакаў, але не прыклаў асаблівых намаганняў, каб паскорыць яе.
  Нарэшце, на вольным часе, ён махнуў рукой, пільна гледзячы на Дэнс, як ёй падалося.
  Яна пакінула вялікія дарожныя работы ззаду і паехала па шашы і па бакавых вулачках, пакуль не прыехала ў каледж Цэнтральнага ўзбярэжжа, дзе ішла летняя сесія. Студэнт паказаў Кейтлін Гарднер, якая сядзела на лаўцы для пікніка з некалькімі іншымі дзяўчатамі, якія ахоўна круціліся вакол яе. Кейтлін была прыгожай і бландынкай з хвосцікам. Густовыя шпількі і абручы ўпрыгожвалі абодва вуха. Яна нагадвала любую з сотняў тутэйшых студэнтак.
  Пакінуўшы Брыгамаў, Дэнс патэлефанаваў у дом Гарднераў і даведаўся ад маці Кейтлін, што дзяўчына вучыцца ў каледжы на крэдыт у сярэдняй школе імя Роберта Луіса Стывенсана, дзе яна праз некалькі месяцаў пачне свой апошні год.
  Дэнс заўважыў, што вочы Кейтлін былі сфакусаваныя ўбок, а потым яе погляд перавёўся на Дэнс. Не ведаючы, хто яна такая - верагодна, думаючы, што яна яшчэ адна рэпарцёрка, - яна пачала збіраць свае кнігі. Дзве іншыя дзяўчыны прасачылі за ўстрывожанымі вачыма сяброўкі і падняліся фалангай, каб прыкрыцца, каб Кейтлін магла ўцячы.
  Але потым заўважылі бронекамізэльку і зброю Дэнса. І насцярожыўся, прыпыніўся.
  - Кейтлін, - паклікаў Дэнс.
  Дзяўчына спынілася.
  Дэнс падышла і паказала пасведчанне, прадставілася. «Я хацеў бы пагаварыць з вамі».
   «Яна вельмі стамілася», - сказаў сябар.
  «І засмучаны».
  Дэнс усміхнуўся. Кейтлін яна сказала: «Я ўпэўнена, што ты. Але важна, каб я з табой размаўляў. Калі вы не супраць».
  «Яна нават не павінна быць у школе», - сказала іншая дзяўчына. «Але яна ходзіць на заняткі з павагі да Трыш і Ванэсы».
  «Гэта добра з вашага боку». Дэнс цікавіўся, як наведвальнікі летняй школы ўшаноўваюць памерлых.
  Цікаўныя абразкі падлеткаў. . .
  Першы сябар цвёрда сказаў: «Кейтлін, як, сапраўды, сапраўды...»
  Дэнс павярнуўся да кучаравай брунеткі, яе асоба была ломкай, страціў усмешку і прама сказаў: «Я размаўляю з Кейтлін».
  Дзяўчына змоўкла.
  Кейтлін прамармытала: «Я мяркую».
  - Ідзі сюды, - ласкава сказаў Дэнс. Кейтлін пайшла за ёй праз газон, і яны селі за іншы стол для пікніка. Яна прыціснула да грудзей сваю кніжную сумку і нервова азірала кампус. Яе нага падскочыла, і яна тузанула мочку вуха.
  Яна выглядала напалоханай, нават больш, чым Тэмі.
  Дэнс паспрабаваў супакоіць яе. «Ітак, летняя школа».
  «Так. Мае сябры і я. Лепш, чым працаваць ці сядзець дома».
  Апошняе слова было прамоўлена такім тонам, які прадугледжваў немалую колькасць бацькоўскіх клопатаў.
  «Што ты вывучаеш?»
  «Хімія і біялогія».
  «Гэта добры спосаб сапсаваць сабе лета».
   Яна засмяялася. «Гэта не так дрэнна. Я добра разбіраюся ў навуцы».
  «Накіраваўся ў медыцынскую школу?»
  «Я спадзяюся».
  «Дзе?»
  «О, я яшчэ не ведаю. Магчыма, студэнт Берклі. Тады я пагляджу».
  «Я праводзіў там час. Выдатны горад».
  «Так? Што ты вывучаў?»
  Дэнс усміхнуўся і сказаў: «Музыка».
  Фактычна яна не прайшла ніводнага занятку ў тым кампусе Каліфарнійскага ўніверсітэта. Яна была баскерам — музыкам, які граў на гітары і спяваў за грошы на вуліцах Берклі — у яе выпадку за вельмі невялікія грошы.
  «І як у вас справы з усім гэтым?»
  Вочы Кейтлін расплюшчыліся. Яна прамармытала: «Не так добра. Я маю на ўвазе, гэта так жудасна. Аварыя, гэта было адно. Але потым, што здарылася з Тэмі і Келі. . . гэта было жудасна. Як яна?»
  «Кэлі? Мы яшчэ не ведаем. Усё яшчэ ў коме».
  Адзін з сяброў пачуў і патэлефанаваў: «Трэвіс купіў гэты атрутны газ праз Інтэрнэт. Як ад неанацыстаў».
  Праўда? Ці чуткі?
  Дэнс сказаў: «Кейтлін, ён знік. Ён недзе хаваецца, і мы павінны знайсці яго, перш чым ён нанясе яшчэ больш шкоды. Як добра вы яго ведалі?»
  «Не надта добра. У нас быў клас ці два разам. Я часам бачыў яго ў калідорах. Гэта ўсе."
  Раптам яна спалохалася, і вочы яе пераскочылі на бліжэйшыя кусты. Праз іх прабіраўся хлопчык. Ён агледзеўся, дастаў футбольны мяч а затым вярнуўся ў лістоту на поле з іншага боку.
  «Трэвіс быў закаханы ў цябе, праўда?» Танец працягваў.
  «Не!» яна сказала. І Дэнс зрабіў выснову, што дзяўчына сапраўды так думала; яна магла зразумець па павышэнні вышыні яе голасу, аднаму з нямногіх паказчыкаў падману, які можна прачытаць без папярэдняга зыходнага ўзроўню.
  «Не крыху?»
  «Магчыма, ён і зрабіў. Але хлопчыкаў шмат. . . Вы ведаеце, што гэта такое». Яе вочы зірнулі на танцы, што азначае: хлопцы таксама маглі закахацца ў цябе. Нават калі гэта было вельмі-даўно.
  «Вы размаўлялі?»
  «Часам пра даручэнні. Гэта ўсе."
  «Ці згадваў ён калі-небудзь месца, дзе любіў бавіць час?»
  «Не вельмі. Нічога, накшталт, канкрэтнага. Ён сказаў, што ёсць некалькі акуратных месцаў, куды ён любіць хадзіць. Каля вады, пераважна. Бераг нагадаў яму некаторыя месцы ў гэтай гульні, у якую ён гуляў».
  Гэта было тое, што яму падабаўся акіян. Ён мог хавацца ў адным з прыбярэжных паркаў. Магчыма, Пойнт Лобас. У гэтай краіне ўмеранага клімату ён лёгка мог выжыць з непрамакальным спальным мяшком.
  «Ці ёсць у яго сябры, у якіх ён можа застацца?»
  «Сапраўды, я дрэнна яго ведаю. Але ў яго не было сяброў, якіх я калі-небудзь бачыў, не так, як мае сяброўкі і я. Ён увесь час быў у інтэрнэце. Ён быў разумны і ўсё. Але ён не хадзіў у школу. Нават пры падчас абеду або вучобы ён проста сядзеў на вуліцы са сваім камп'ютарам, і калі б удалося ўзламаць сігнал, ён выйшаў бы ў інтэрнэт».
  «Ты баішся яго, Кейтлін?»
  «Ну, так». Як быццам гэта было відавочна.
  «Але вы не сказалі пра яго нічога дрэннага ў The Chilton Report або на сайтах сацыяльных сетак, так?»
  «Не».
  Што дзяўчынка так засмуцілася? Дэнс не мог прачытаць яе эмоцыі, якія былі надзвычайнымі. Больш, чым проста страх. «Чаму вы нічога пра яго не напісалі?»
  «Маўляў, я туды не хаджу. Гэта лухта».
  «Таму што табе яго шкада».
  «Так». Кейтлін шалёна гуляла адной з чатырох шпілек у левым вуху. «Таму што . . .”
  "Што?"
  Дзяўчына цяпер была вельмі засмучаная. Напружанне выбухае. Слёзы навярнуліся на яе вочы. Яна прашаптала: «Таму што я вінаватая ў тым, што здарылася».
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  «Аварыя. Гэта мая віна."
  «Працягвай, Кейтлін».
  «Бачыш, на вечарыне быў гэты хлопец? Хлопец, які мне неяк падабаецца. Майк Д'Анджэла».
  "На вечарыне?"
  «Правільна. І ён мяне цалкам ігнараваў. Тусавацца з гэтай іншай дзяўчынай, Брыянай, церці яе спіну, разумееце. Прама перада мной. Я хацеў выклікаць у яго зайздрасць, таму падышоў да Трэвіса і тусаваў з ім. Я аддаў яму ключы ад машыны прама на вачах у Майка і папрасіў адвезці мяне дадому. Я быў, як, о, давайце высадзім Трыш і Ванэсу, а потым мы з табой можам пагуляць».
  «І вы думалі, што ад гэтага Майку стане дрэнна?»
  Яна са слязамі кіўнула. «Гэта было так па-дурному! Але ён паводзіў сябе як гаўно, фліртаваў з Брыянай». Яе плечы былі выгнуты ад напружання. «Я не павінен быў. Але мне было так балюча. Калі б я гэтага не зрабіў, нічога б не адбылося».
  Гэта тлумачыла, чаму Трэвіс быў за рулём той ноччу.
  Усё дзеля таго, каб пазайздросціць іншы хлопчык.
  Тлумачэнне дзяўчыны таксама прапанавала зусім новы сцэнар. Магчыма, па дарозе назад Трэвіс зразумеў, што яго выкарыстоўвае Кейтлін, а можа, ён раззлаваўся на яе за тое, што яна ўлюбілася ў Майка. Ён наўмысна разбіў машыну? Забойства/самагубства — імпульсіўны жэст, незвычайны, калі гаворка ішла пра маладое каханне.
  «Такім чынам, ён павінен быць злы на мяне».
  «Тое, што я збіраюся зрабіць, гэта паставіць афіцэра каля вашага дома».
  «Сапраўды?»
  «Вядома. У летняй школе яшчэ рана, праўда? У вас жа ніякіх тэстаў не чакае?»
  «Не. Мы толькі пачалі».
  «Ну, чаму б табе зараз не пайсці дадому?»
  "Ты мяркуеш?"
  «Так. І заставайся там, пакуль мы яго не знойдзем». Дэнс запісаў адрас дзяўчыны. «Калі вы можаце прыдумаць яшчэ што-небудзь пра тое, дзе ён можа быць, калі ласка, дайце мне ведаць».
  «Вядома». Дзяўчына ўзяла картку Данса. Разам яны вярнуліся да яе экіпажа.
  ПРАЗ ЯЕ ВУШЫ ЛУЧАЛА ФЛЕЙТА КВЕНА Хорхе Кумба з паўднёваамерыканскага гурта Urubamba. Музыка супакоіла яе, і Дэнс з некаторым шкадаваннем заехала на стаянку лякарні Мантэрэй Бэй, прыпаркавалася і прыпыніла музыку.
  З пратэстоўцаў засталася каля паловы. Вялебны Фіск і яго рыжы целаахоўнік адсутнічалі.
  Напэўна, спрабуе высачыць яе маці.
  Танец зайшоў унутр.
  Выказаць спачуванне падышлі некалькі медсясцёр і лекараў — дзве медсёстры адкрыта плакалі, убачыўшы дачку свайго калегі.
  Яна спусцілася па лесвіцы ў кабінет начальніка аховы. Пакой быў пусты. Яна зірнула ў калідор у бок рэанімацыі. Яна накіравалася ў той бок і праштурхнула дзверы.
  Дэнс міргнула, павярнуўшыся да пакоя, дзе памёр Хуан Мілар. Ён быў ачэплены жоўтай міліцэйскай стужкай. Таблічкі з надпісам «Не ўваходзіць». Месца злачынства. «Гэта справа рук Харпера», — падумала яна са злосцю. Гэта быў ідыятызм. Тут унізе было толькі пяць рэанімацыйных пакояў — тры былі занятыя, — і пракурор апячатаў адну з іх? А калі б паступілі яшчэ двое пацыентаў? Больш за тое, падумала яна, злачынства адбылося амаль месяц таму, і з тых часоў пакой, як мяркуецца, занялі тузін пацыентаў, не кажучы ўжо пра тое, што яе прыбіралі прыдзірлівыя брыгады. Не можа быць больш доказаў для збору.
  Паказ і піяр.
  Яна пачала прэч.
  І ледзь не сутыкнулася з братам Хуана Мілара, Хуліа, чалавекам, які напаў на яе ў пачатку месяца.
  Смуглявы, кампактны мужчына ў цёмным касцюме, падцягнуўся, не зводзячы з яе вачэй. Ён нёс папку з паперамі, якая правісала ў яго ў руцэ, калі ён глядзеў на Дэнс, які знаходзіўся ўсяго ў чатырох-пяці футах ад яго.
  Дэнс напружылася і крыху адступіла, каб даць час дабрацца да пярцовага балончыка або манжэтаў. Калі ён зноў накінецца на яе, яна была гатовая абараняцца, хоць магла ўявіць, што б СМІ зрабілі з гісторыяй пра дачку падазраванага ў забойцы з міласэрнасці Мэйсінг, брата ахвяры эўтаназіі.
  Але Хуліа проста ўтаропіўся на яе з цікаўнасцю — не ад гневу ці нянавісці, а амаль ад весялосці ад супадзення з ёю. Ён прашаптаў: «Твая маці. . . як яна магла?»
  Словы гучалі адрэпеціраванымі, быццам ён чакаў магчымасці прачытаць іх.
  Дэнс загаварыў, але Хуліа відавочна не чакаў адказу. Ён павольна выйшаў з дзвярэй, якія вялі да задняга выхаду.
  І гэта было ўсё.
  Ні рэзкіх слоў, ні пагроз, ні гвалту.
  Як яна магла?
  Сэрца яе шалёна калацілася ад ашаламляльнай канфрантацыі, яна ўспомніла, што яе маці казала, што Хуліа быў тут раней. Дэнс здзівіўся, чаму ён вярнуўся цяпер.
  Апошні раз зірнуўшы на міліцэйскую стужку, Дэнс выйшаў з ІЧУ і накіраваўся ў кабінет начальніка аховы.
  - О, агент Дэнс, - сказаў Генры Баскомб, міргаючы.
   Яна ўсміхнулася, вітаючыся. «Яны заклеілі пакой?»
  «Вы былі там?» — спытаў ён.
  Дэнс адразу адзначыла напружанасць у паставе і голасе мужчыны. Ён хутка думаў і яму было не па сабе. Пра што гэта было? — здзівіўся Дэнс.
  «Апячатаны?» — паўтарыла яна.
  «Так, менавіта так, мэм».
  Спадарыня? Дэнс ледзь не засмяяўся з фармальнага слова. Некалькі месяцаў таму яна, О'Ніл, Баскомб і некаторыя з яго былых сяброў-намеснікаў дзяліліся півам і кесадзільяй на Рыбацкай прыстані. Яна вырашыла разабрацца ў сутнасці: «У мяне ўсяго хвіліна-дзве, Генры. Гэта пра справу маёй маці».
  «Як у яе справы?»
  Дэнс думаў: Генры, я ведаю не лепш за цябе. Яна сказала: «Не вельмі».
  «Дай ёй усё самае лепшае».
  «Я зраблю гэта. Цяпер я хацеў бы паглядзець журналы супрацоўнікаў і рэгістратуры, хто быў у бальніцы, калі Хуан памёр».
  «Вядома». Толькі ён зусім не меў на ўвазе ўпэўнены. Ён меў на ўвазе тое, што сказаў далей: «Але справа ў тым, што я не магу».
  «Чаму гэта, Генры?»
  «Мне сказалі, што я не магу дазволіць вам нічога бачыць. Ніякіх дакументаў. Мы нават не павінны з вамі размаўляць».
  «Чый загад?»
  - Дошка, - няўпэўнена сказаў Баскомб.
  «І?» Танец працягваўся, падштурхоўваючы.
  «Ну, гэта быў містэр Харпер, той пракурор. Ён размаўляў з дошкай. І начальнік штаба».
  «Але гэта даступная інфармацыя. Абаронца мае на гэта права».
   «О, я ведаю гэта. Але ён сказаў, што так давядзецца атрымаць».
  «Я не хачу гэта браць. Проста паглядзі, Генры.
  У тым, што яна праглядала матэрыял, не было абсалютна нічога супрацьзаконнага, і гэта ў канчатковым выніку не паўплывала б на справу, таму што тое, што ўтрымлівалася ў журналах і рэгістрацыйных лістах, у рэшце рэшт выявіцца.
  Твар Баскомба паказаў, наколькі ён разарваны. "Я разумею. Але я не магу. Толькі калі няма позвы ў суд».
  Харпер размаўляў з начальнікам службы бяспекі толькі з адной мэтай: здзекавацца над Дэнс і яе сям'ёй.
  - Прабачце, - збянтэжана сказаў ён.
  «Не, усё ў парадку, Генры. Ён даў табе падставу?»
  «Не». Ён сказаў гэта занадта хутка, і Дэнс лёгка заўважыла агіду ў вачах, якая адрознівалася ад таго, што яна ведала пра асноўныя паводзіны чалавека.
  - Што ён сказаў, Генры?
  Паўза.
  Яна нахілілася да яго.
  Ахоўнік апусціў вочы. "Ён сказау . . . ён сказаў, што не давярае вам. І ты яму не спадабаўся».
  Танец распальваў яе ўсмешку як мог. «Ну, я мяркую, што гэта добрая навіна. Ён апошні чалавек у свеце, ад якога я хацеў бы падняць вялікі палец».
  ЧАС БЫЎ 17:00
  З бальніцы Дэнс патэлефанаваў у офіс і даведаўся, што ў пошуках Трэвіса Брыгама істотных падзей не адбылося. Дарожна-патрульная служба і офіс шэрыфа праводзілі вышук, арыентуючыся на традыцыйныя месцы і крыніцы інфармацыі пра ўцекачоў і непаўналетніх уцекачоў: яго школу, аднакласнікаў і гандлёвыя цэнтры. Гэта яго транспарт быў абмежаваны роварам, тэарэтычна быў карысным, але не прывёў ні да якіх назіранняў.
  Рэй Каранэа мала што даведаўся з бязладных нататак і малюнкаў Трэвіса, але ўсё яшчэ шукаў у іх шляхі да месцазнаходжання хлопчыка. TJ спрабаваў знайсці крыніцу маскі і тэлефанаваў патэнцыйным ахвярам з блога. Паколькі Дэнс даведаўся ад Кейтлін, што Трэвісу падабаецца бераг, яна дала яму дадатковае заданне звязацца з дэпартаментам паркаў і папярэдзіць іх, што хлопчык можа хавацца дзесьці сярод тысяч квадратных акраў дзяржаўнай зямлі ў гэтым раёне.
  - Добра, бос, - стомлена сказаў ён, выяўляючы не стомленасць, а тую ж безвыходнасць, якую адчувала яна.
  Затым яна размаўляла з Джонам Болінгам.
  «Я атрымаў кампутар хлопчыка. Рэйнхольд, той намеснік аддаў яго. Ён дакладна ведае сваю справу, калі справа даходзіць да кампутараў ".
  «Ён праяўляе ініцыятыву. Ён будзе хадзіць па месцах. Табе пашанцавала?»
  «Не. Трэвіс разумны. Ён спадзяецца не толькі на вашу базавую абарону паролем. У яго ёсць некаторыя ўласныя праграмы шыфравання, якія заблакавалі яго дыск. Магчыма, мы не зможам яго ўзламаць, але я патэлефанаваў аднаму ў школе. Калі нехта можа ўвайсці ўнутр, яны могуць».
  Хм, падумаў Дэнс, як гендэрна нейтральна: «паплечнік» і «яны». Дэнс пераклаў гэтыя словы як «маладая, шыкоўная аспірантка, верагодна, бялявая і пышная».
  Болінг дадаў у тэхнічнай мове, што атака грубай сілы ішла праз узыходзячы канал да суперкампутара Каліфарнійскага універсітэта ў Санта-Крус. «Сістэма можа ўзламаць код на працягу наступнай гадзіны...»
   «Сапраўды?» — весела спытала яна.
  «Ці, я збіраўся сказаць, у бліжэйшыя дзвесце-трыста гадоў. Гэта залежыць."
  Дэнс падзякаваў яму і загадаў ісці дадому на вечар. Ён выглядаў расчараваным і, патлумачыўшы, што ў яго няма планаў на гэтую ноч, сказаў, што працягне шукаць імёны плакатаў, якія могуць быць у небяспецы.
  Затым яна сабрала дзяцей у Марціны, і ўсе яны паехалі ў карчму, дзе хаваліся яе бацькі.
  Пакуль яна ехала, яна ўспамінала падзеі, звязаныя са смерцю маладога Хуана Мілара, але, па праўдзе кажучы, у той час яна не засяроджвалася на іх. Паляванне запатрабавала ўсёй яе ўвагі: Дэніэл Пэл — лідэр культу, забойца і злосны маніпулятар — і яго партнёрка, жанчына, не менш небяспечная, засталіся на паўвостраве пасля яго ўцёкаў, каб сачыць і забіваць новых ахвяр. Дэнс і О'Ніл працавалі безупынна, пераследуючы іх, і смерць Хуана Мілара не займала яе думак, акрамя таго, каб выклікаць пранізлівае раскаянне за ролю, хоць і невялікую, якую яна сыграла ў ім.
  Калі б яна здагадалася, што ў гэтую справу магла ўблытацца яе маці, яна была б куды больш уважлівай.
  Праз дзесяць хвілін Дэнс прыпаркаваў машыну на жвіровай пляцоўцы каля карчмы. Мэгі прамовіла: «Ого», падскокваючы на сядзенні, разглядаючы месца.
  «Так, акуратна». Хаця Уэс быў больш стрыманы.
  Мудрагелісты катэдж — частка раскошнага гатэля Carmel Inn — быў адным з тузіна асобных катэджаў, асобна ад галоўнага будынка.
   «Тут ёсць басейн!» Мэгі заплакала. «Я хачу паплаваць».
  «Прабачце, я забыў вашы касцюмы». Дэнс ледзь не выказаў здагадку, што Эдзі і Сцюарт маглі б павесці іх за купальнікам, але потым успомніла, што яе маці не павінна з'яўляцца на публіцы - не з вялебным Фіскам і яго драпежнымі птушкамі на волі. «Я прынясу іх да заўтра. І, прывітанне, Уэс, тут ёсць тэнісны корт. Можаш займацца з дзядулем».
  "Добра."
  Яны вылезлі, Дэнс збірала іх чамаданы, якія спакавала раней. Дзеці застануцца тут на ноч з бабуляй і дзядулем.
  Яны ішлі па сцежцы, абрамленай лазой і нізкімі зялёнымі куранятамі і куранятамі.
  «Які з іх?» — спытала Мэгі, падскокваючы па сцежцы.
  Дэнс паказаў на гэта, і дзяўчына хутка кінулася наперад. Яна націснула гудок, і праз імгненне, калі прыбылі Дэнс і Уэс, дзверы адчыніліся, і Эдзі ўсміхнулася сваім унукам і ўпусціла іх унутр.
  — Бабуля, — паклікала Мэгі. «Гэта крута!»
  "Гэта вельмі прыемна. Заходзьце».
  Эдзі ўсміхнулася Дэнсу, які паспрабаваў гэта прачытаць. Але выраз быў інфарматыўны, як пустая старонка.
  Сцюарт абняў дзяцей.
  Уэс спытаў: «Ты ў парадку, бабуля?»
  «Я абсалютна ў парадку. Як справы Марцін і Стыў?»
  - Добра, - сказаў хлопчык.
  «Мы з блізнятамі пабудавалі гару з падушак», — сказала Мэгі. «З пячорамі».
  «Ты павінен будзеш расказаць мне ўсё пра гэта».
  Дэнс убачыў, што ў іх госці. Вызначыўся Адвакат Джордж Шыдзі падняўся і ступіў наперад, паціскаючы руку Дэнсу і вітаючыся сваім голасам basso profundo. На часопісным століку ў гасцінай нумара стаяў адкрыты партфель, а жоўтыя падшыўкі і раздрукоўкі ляжалі ў бязладзіцы. Адвакат павітаўся з дзецьмі. Ён быў ветлівы, але па яго паставе і выразе твару Дэнс адразу зразумела, што размова, якую яна перапыніла, была цяжкай. Уэс падазрона паглядзеў на Шыдзі.
  Пасля таго, як Эдзі раздала дзецям пачастункі, яны выйшлі на дзіцячую пляцоўку.
  - Заставайся з сястрой, - загадаў Дэнс.
  "Добра. Давай, - сказаў хлопчык Мэгі, і яны, жангліруючы каробкамі ад соку і печывам, пайшлі. Дэнс зірнула ў акно і заўважыла, што адсюль бачная пляцоўка. Басейн знаходзіўся за зачыненымі варотамі. З дзецьмі вы ніколі не можаце быць занадта пільнымі.
  Эдзі і Сцюарт вярнуліся на канапу. Тры кубкі кавы стаялі амаль некранутыя на нізкім століку з карчакоў. Яе маці інстынктыўна падрыхтавала іх да моманту прыбыцця Шыдзі.
  Адвакат распытваў пра справу і паляванне на Трэвіса Брыгама.
  Дэнс давала схематычныя адказы, якія, па сутнасці, былі лепшым, што яна магла прапанаваць.
  «А тая дзяўчына, Кэлі Морган?»
  «Здаецца, усё яшчэ без прытомнасці».
  Сцюарт паківаў галавой.
  Тэма нападу на Прыдарожны крыж была схавана, і Шыдзі зірнуў на Эдзі і Сцюарта, падняўшы бровы. Бацька Дэнс сказаў: «Вы можаце сказаць ёй. Наперад. Усё».
  Шыдзі патлумачыў: «Мы скідаемся да таго, што ў Харпера план гульні здаецца. Ён вельмі кансерватыўны, ён вельмі рэлігійны, і ён, як вядома, выступае супраць Закона аб годнай смерці».
  Прапанова час ад часу ўзнікала ў Каліфорніі; гэта быў статут, як у Арэгоне, які дазваляў лекарам дапамагаць людзям, якія жадалі скончыць сваё жыццё. Як і аборты, гэта была супярэчлівая тэма, і плюсы і мінусы былі вельмі палярнымі. Цяпер у Каліфорніі, калі нехта дапамог чалавеку скончыць жыццё самагубствам, такая дапамога лічылася крымінальным злачынствам.
  «Такім чынам, ён хоча зрабіць прыклад Эдзі. Справа не ў самагубстве — твая маці сказала мне, што Хуан быў занадта моцна паранены, каб сам сабе даваў лекі. Але Харпер хоча паведаміць, што дзяржава будзе патрабаваць жорсткага пакарання для ўсіх, хто дапамагае ў самагубстве. Яго сэнс: не падтрымлівайце закон, таму што пракуратура будзе вельмі ўважліва разглядаць кожную справу. Адзін крок парушыць лінію, і ўрачы або любы чалавек, які дапамагае камусьці памерці, будуць прыцягнуты да адказнасці. Цяжка».
  Выдатны голас змрочна працягваў, звяртаючыся да Дэнса: «Гэта азначае, што ён не зацікаўлены ў здзелках аб прызнанні віны. Ён хоча пайсці ў суд і правесці вялікі, пышны конкурс па сувязях з грамадскасцю. Цяпер, у гэтым выпадку, таму што нехта забіў Хуана, гэта робіць гэта забойствам.
  - Першая ступень, - сказаў Дэнс. Яна ведала крымінальны кодэкс так, як некаторыя людзі ведалі радасць кулінарыі.
  Шыдзі кіўнуў. «Таму што гэта было наўмысна, а Мілар быў супрацоўнікам праваахоўных органаў».
  - Але не ў асаблівых абставінах, - сказала Дэнс, гледзячы на бледны твар маці. Асаблівыя абставіны дазволілі б прымяніць смяротнае пакаранне. Але каб такое пакаранне прымянялася, Мілар павінен быў быць на службе ў той час, калі яго забілі.
   Але Шыдзі, насміхаючыся, сказаў: «Верце ці не, але ён разглядае гэта».
  «Як? Як ён можа быць?» — горача спытаў Дэнс.
  «Таму што Мілар ніколі не быў афіцыйна выключаны са свайго тура».
  «Ён іграе такую тэхнічную штуку?» — з агідай агрызнуўся Дэнс.
  «Харпер злуецца?» - прамармытаў Сцюарт.
  «Не, ён кіраваны і самаўпэўнены. Што страшней, чым быць вар'ятам. Ён атрымае лепшую рэкламу са смяротнай справай. І вось чаго ён хоча. Не хвалюйся, цябе ні ў якім разе не асудзяць за забойства пры асаблівых абставінах, - сказаў ён, паварочваючыся да Эдзі. «Але я думаю, што ён пачне там».
  Тым не менш, Першае забойства было дастаткова пакутлівым. Гэта можа азначаць для Эдзі дваццаць пяць гадоў турмы.
  Адвакат працягнуў: «Цяпер для нашай абароны ні апраўданне, ні памылка, ні самаабарона не прымяняюцца. Пры вынясенні прысуду было б важна спыніць боль і пакуты гэтага чалавека. Але калі прысяжныя павераць, што вы збіраецеся пакончыць з ім, якім бы міласэрным ні быў ваш матыў, яны павінны будуць прызнаць вас вінаватым у забойстве першай ступені.
  «Такім чынам, абарона грунтуецца на фактах», — сказаў Дэнс.
  «Дакладна. Спачатку мы атакуем выкрыццё і прычыну смерці. Выснова каранера заключалася ў тым, што Мілар памёр з-за таго, што кропельніца марфіну была адкрыта занадта далёка, і што ў раствор быў дададзены анцігістамінный прэпарат. Гэта прывяло да дыхальнай, а затым і сардэчнай недастатковасці. Мы прымусім экспертаў сказаць, што гэта было няправільна. У выніку пажару ён памёр натуральнай смерцю. Наркотыкі былі недарэчныя.
   «Па-другое, мы сцвярджаем, што Эдзі ўвогуле гэтага не рабіла. Нехта іншы ўвёў наркотыкі альбо наўмысна, каб забіць яго, альбо памылкова. Мы хочам паспрабаваць знайсці людзей, якія маглі быць побач - тых, хто мог бачыць забойцу. Ці хтосьці, хто можа быць забойцам. Што з гэтым, Эдзі? Ці быў хто-небудзь каля рэанімацыі ў той час, калі Хуан памёр?»
  Жанчына адказала: «У тым крыле былі медсёстры. Але гэта было ўсё. Яго сям'і не стала. І наведвальнікаў не было».
  «Ну, я буду працягваць гэта разглядаць». Твар Шыдзі стаў сур'ёзным. «Цяпер мы падыходзім да вялікай праблемы. Прэпарат, які быў дададзены ў кропельніцу, быў дымэдрол».
  - Антыгістамінны прэпарат, - сказала Эдзі.
  «Падчас міліцэйскага рэйду ў вашым доме знайшлі бутэльку фірмовага дымэдролу. Бутэлька была пустая».
  "Што?" Сцюарт ахнуў.
  «Ён быў знойдзены ў гаражы, схаваны пад нейкімі анучамі».
  «Немагчыма».
  «І шпрыц з невялікім кавалачкам высушанага марфіну. Марфін той самай маркі, які быў у кропельніцы Хуана Мілара».
  Эдзі прамармытала: «Я не паклала яго туды. Вядома, не зрабіў».
  «Мы ведаем гэта, мама».
  Адвакат дадаў: «Відаць, няма адбіткаў пальцаў або значных слядоў».
  Дэнс сказаў: «Злачынца падклаў».
  «Што мы і паспрабуем даказаць. Альбо ён ці яна мелі намер забіць Мілара, альбо зрабілі гэта па памылцы. У любым У гэтым выпадку яны схавалі бутэльку і шпрыц у вашым гаражы, каб перакласці віну».
  Эдзі нахмурылася. Яна паглядзела на дачку. «Памятаеце, раней у гэтым месяцы, адразу пасля смерці Хуана, я сказаў вам, што пачуў шум звонку. Ён ішоў з гаража. Б'юся аб заклад, там нехта быў».
  - Гэта так, - пагадзілася Дэнс, хоць яна не магла ўспомніць гэтага - паляванне на Дэніэла Пэла тады займала ўсе яе думкі.
  "Канешне . . .” Танец змоўк.
  "Што?"
  «Ну, адну рэч нам давядзецца абыйсці. Я паставіў намесніка каля іх дома — для бяспекі. Харпер захоча ведаць, чаму ён нічога не бачыў».
  - Або, - сказала Эдзі, - мы павінны даведацца, ці бачыў ён зламысніка .
  - Так, - хутка сказаў Дэнс. Яна назвала Шыдзі імя намесніка.
  «Я таксама правяру гэта». Ён дадаў: «Адзінае, што мы маем, — гэта справаздача аб тым, што пацыент сказаў вам: «Забі мяне». І вы сказалі гэта некалькім людзям. Ёсць сведкі».
  «Правільна», - сказала Эдзі, выглядаючы абарончай, яе вочы слізганулі на Дэнс.
  Агенту раптам прыйшла ў галаву страшная думка: ці выклічуць яе для дачы паказанняў супраць маці? Ёй стала дрэнна ад гэтай ідэі. Яна сказала: «Але яна б нікому гэтага не сказала, калі б сапраўды мела намер кагосьці забіць».
  «Праўда. Але памятайце, што Харпер імкнецца да ўсплёску. Не для логікі. Такая цытата. . . што ж, будзем спадзявацца, што Харпер пра гэта не даведаецца. Ён падняўся. «Калі я пачую ад экспертаў і атрымаю падрабязнасці выкрыцця даклад, я дам табе ведаць. Ёсць пытанні?»
  Твар Эдзі паказаў, што так, у яе было каля тысячы. Але яна толькі пахітала галавой.
  «Гэта не безнадзейна, Эдзі. Доказы ў гаражы складаныя, але мы зробім усё магчымае з гэтым». Шыдзі сабраў свае паперы, упарадкаваў іх і паклаў у свой партфель. Ён паціснуў кожнаму руку і абнадзейліва ўсміхнуўся. Сцюарт праводзіў яго да дзвярэй, падлога рыпела пад яго важкім цяжарам.
  Танец таксама падняўся. Яна сказала сваёй маці: «Ты ўпэўнены, што дзеці не будуць занадта? Я магу аднесці іх да Марціны.
  "Не не. Я з нецярпеннем чакаў іх сустрэчы». Нацягнула швэдар. «Насамрэч, я думаю, што я пайду на вуліцу і наведаю».
  Дэнс ненадоўга абняў яе, адчуваючы скаванасць у матчыных плячах. Нейкі няёмкі момант жанчыны глядзелі адна на адну вачыма. Потым Эдзі выйшла на вуліцу.
  Дэнс таксама абняла бацьку. «Чаму б табе не прыйсці заўтра на абед?» — спытала яна яго.
  "Пабачым."
  «Сапраўды. Гэта было б добра. Для мамы. Для вас, усіх».
  «Я пагавару з ёй пра гэта».
  Дэнс накіравалася назад у офіс, дзе яна правяла наступныя некалькі гадзін, каардынуючы назіранне за дамамі магчымых ахвяр і рэзідэнцыяй Брыгамаў, разгарнуўшы асабістую сілу, наколькі магла. І працягваў страшэнна безнадзейныя пошукі хлопчыка, які апынуўся такім жа нябачным, як і электроны, складаючыя злыя паведамленні, якія накіравалі яго ў смяротныя пошукі.
  КАМФОРТ .
  Пад'ехаўшы да свайго дома ў Пасіфік Гроўв у 23:00, Дэнс адчула лёгкія дрыжыкі палёгкі. Пасля гэтага доўгага-доўгага дня яна была так рада апынуцца дома.
  Класічны віктарыянскі дом быў цёмна-зялёным з шэрымі парэнчамі, аканіцамі і аздабленнем — ён знаходзіўся ў паўночна-заходняй частцы Пасіфік-Гроўв; калі час года, вецер і ваша стаўленне да таго, каб схіліцца праз хісткія парэнчы, супадалі, можна было ўбачыць акіян.
  Увайшоўшы ў маленькі пад'езд, яна ўключыла святло і замкнула за сабой дзверы. Сабакі кінуліся вітаць яе. Дылан, чорна-падпалая нямецкая аўчарка, і Пэтсі, вытанчаны гладкашэрсны рэтрывер. Іх назвалі адпаведна найвялікшым аўтарам песень у стылі фолк-рок і найвялікшым вакалістам кантры-вестэрну за апошнія сто гадоў.
  Дэнс прагледзеў электронныя лісты, але новых падзей у справе не было. На кухні, прасторнай, але абсталяванай бытавой тэхнікай іншага дзесяцігоддзя, яна наліла шклянку віна і адшукала рэшткі ежы, спыніўшыся на палове сэндвіча з індычкай, які так доўга не стаяў у халадзільніку.
  Яна пакарміла сабак, а потым выпусціла іх у задні двор. Але калі яна збіралася вярнуцца да камп'ютара, яна ўскочыла ад шумнай мітусні, якую яны ўчынілі, брахаючы і кідаючыся ўніз па лесвіцы. Яны рабілі гэта часам, калі вавёрка ці кошка не разважылі прыйсці ў госці. Але гэта было рэдкасцю ў гэты час ночы. Дэнс паставіла чарку і, пастукаўшы прыкладам глока, выйшла на палубу.
  Яна ахнула.
   Метах за сорак ад дома ляжаў на зямлі крыж.
  не!
  Выхапіўшы стрэльбу, яна схапіла ліхтарык, паклікала сабак і кінула прамень на двор. Гэта было вузкае памяшканне, але працягвалася на пяцьдзесят футаў ззаду дома і было напоўнена кветкамі малпы, хмызняковымі дубамі і клёнамі, астрамі, лубінам, бульбяной лазой, канюшынай і травой-рэнегатам. Адзіная флора, якая тут добра расла, квітнела на пясчанай глебе і ў цені.
  Яна нікога не бачыла, хоць былі месцы, дзе зламыснік мог схавацца ад палубы.
  Дэнс паспяшаўся ўніз па лесвіцы ў паўзмрок і азірнуўся на тузін трывожных ценяў, якія адкідвалі галіны, якія калыхаліся на ветры.
  То прыпыняючыся, то павольна рухаючыся, зірнула на сцежкі і на сабак, што хадзілі па двары, рэзка, насцярожана.
  Іх напружаная хада і ўзнятыя хрыпы Дылана не давалі спакою.
  Яна павольна падышла да кута двара. Шукаючы руху, прыслухоўваючыся да крокаў. Калі яна не пачула і не ўбачыла прыкмет зламысніка, яна накіравала ліхтарык на зямлю.
  Здавалася, што гэта быў крыж, але зблізку Дэнс не мог сказаць, пакінуты ён наўмысна ці ўтварыўся з-за падзення галін. Ён не быў абвязаны дротам і не было кветак. Але задняя брама была ў некалькіх футах адсюль, якую, хоць і замкнулі, лёгка мог пераскочыць семнаццацігадовы хлопец.
  Трэвіс Брыгам, успамінала яна, ведаў яе імя. І мог лёгка знайсці, дзе яна жыве.
  Яна павольна ішла вакол крыжа. Былі гэтыя крокі побач у стаптанай траве? Яна не магла сказаць.
  Нявызначанасць была амаль больш трывожнай, чым калі б крыж быў пакінуты як пагроза.
  Дэнс вярнулася ў хату, запіхваючы зброю ў кабуру.
  Яна замкнулася і ўвайшла ў гасцёўню, застаўленую такой жа неадпаведнай мэбляй, як тая, што была ў доме Трэвіса Брыгама, але прыгажэйшай і прасцейшай, без скуры і хрому. У асноўным перапоўненыя, абітыя іржой і землянымі колерамі. Усё набыта падчас паездак па крамах з нябожчыкам мужам. Апусціўшыся на канапу, Дэнс заўважыў прапушчаны званок. Яна ахвотна кінулася да бервяна. Гэта было ад Джона Болінга, а не ад яе маці.
  Болінг паведамляў, што «паплечніку» пакуль не пашанцавала ўзламаць пароль. Суперкампутар будзе працаваць усю ноч, а раніцай ён будзе паведамляць Дэнсу пра прагрэс. Або, калі захоча, можа ператэлефанаваць. Ён бы позна спаць.
  Дэнс спрачалася наконт званка — адчула жаданне — але потым вырашыла пакінуць лінію свабоднай на выпадак, калі патэлефануе яе маці. Затым яна патэлефанавала ў MCSO, выклікала дзяжурнага старэйшага намесніка і папрасіла выехаць на месца злачынства, каб забраць крыж. Яна сказала яму, дзе ён знаходзіцца. Ён сказаў, што даставіць каго-небудзь туды раніцай.
  Затым яна прыняла душ; нягледзячы на кіпячую ваду, яна працягвала дрыжаць, бо ў яе думках сядзеў, на жаль, устойлівы вобраз: маска з дому Кэлі Морган, чорныя вочы, зашыты рот.
  Калі яна забралася ў ложак, яе Глок быў без чахла на тумбачцы ў трох футах ад яе загружаны поўным абоймам і адным «у спальні»—камерай.
  Яна заплюшчыла вочы, але, знясіленая, не магла заснуць.
  І не пагоня за Трэвісам Брыгамам не давала ёй заснуць, і не той страх, які быў раней. Нават выявы гэтай праклятай маскі.
  Не, крыніцай яе вострай неспакойнасці быў просты каментар, які зноў і зноў круціўся ў яе галаве.
  Адказ яе маці на пытанне Шыдзі аб сведках у рэанімацыі ў тую ноч, калі быў забіты Хуан Мілар.
  Унізе на тым крыле было некалькі медсясцёр. Але гэта было ўсё. Яго сям'і не стала. А наведвальнікаў не было.
  Дэнс не магла ўспомніць дакладна, але яна была амаль упэўненая, што калі яна згадала сваёй маці пра смерць дэпутата адразу пасля таго, як гэта адбылося, Эдзі выглядала здзіўленай гэтай навіной; яна сказала сваёй дачцэ, што была так занятая самастойна, што не спусцілася ў рэанімацыю той ноччу.
  Калі б Эдзі не была ў рэанімацыі ў тую ноч, як яна сцвярджала, то адкуль яна магла быць настолькі ўпэўненая, што там не было?
   СЕРАДА
  
   Раздзел 17
  У 8:00 раніцы Кэтрын Дэнс зайшла ў свой кабінет і ўсміхнулася, убачыўшы Джона Болінга ў занадта вялікіх латексных пальчатках, які стукаў па клавіятуры кампутара Трэвіса.
  «Я ведаю, што раблю. Я гляджу NCIS. Ён усміхнуўся. «Мне гэта падабаецца больш, чым CSI. »
  «Гэй, бос, нам трэба тэлешоу пра нас», — сказаў Ты-Джэй са стала, які ён перацягнуў у кут, яго рабочая станцыя для яго пошуку паходжання жудаснай маскі са сцэны Келі Морган.
  "Мне падабаецца гэта." Болінг падхапіў жарт. «Спектакль пра кінезіку, вядома. Вы можаце назваць гэта The Body Reader. Ці магу я быць спецыяльна запрошанай зоркай?»
  Хаця яна была наўрад ці ў жартоўным настроі, Дэнс засмяялася.
  TJ сказаў: «Я стаў прыгожым маладым напарнікам, які ўвесь час фліртуе з цудоўнымі дзяўчатамі-агентамі. Ці можам мы наняць цудоўных дзяўчат-агентаў, бос? Не тое, што вы не. Але вы ведаеце, пра што я».
  «Як у нас справы?»
  Болінг растлумачыў, што суперкамп'ютэру, звязанаму з Трэвісам, не ўдалося ўзламаць код доступу хлопчыка.
  Гадзіна ці трыста гадоў.
   «Няма чаго рабіць, толькі чакаць». Ён зняў пальчаткі і вярнуўся да адсочвання асоб плакатаў, якія маглі быць у небяспецы.
  «І, Рэй?» Дэнс зірнуў на ціхую Рэй Каранэа, якая ўсё яшчэ праглядала шматлікія старонкі нататак і накідаў, якія яны знайшлі ў спальні Трэвіса.
  «Шмат балбатні, мэм», — сказаў Каранэа, слова англамоўнае ў вуснах лацінаамерыканца вельмі жорсткае. «Мовы, якія я не пазнаю, лічбы, каракулі, касмічныя караблі, дрэвы з тварамі, іншапланецяне. І фатаграфіі разрэзаных тэл, сэрцаў і органаў. Дзіця вельмі заблытаўся».
  «Увогуле, якія месцы ён згадваў?»
  «Вядома», - сказаў агент. «Здаецца, іх проста няма на зямлі».
  «Вось яшчэ некалькі імёнаў». Болінг перадаў ёй аркуш паперы з яшчэ шасцю імёнамі і адрасамі плакатаў.
  Дэнс пашукаў нумары тэлефонаў у дзяржаўнай базе дадзеных і патэлефанаваў, каб папярэдзіць, што Трэвіс уяўляе пагрозу.
  Менавіта тады яе кампутар пінгаваў з уваходным электронным лістом. Яна прачытала яго, здзіўлена ўбачыўшы адпраўніка. Майкл О'Ніл. Напэўна, ён быў вельмі заняты; ён рэдка дасылаў ёй паведамленні, аддаючы перавагу размаўляць з ёй асабіста.
  К—
  Непрыемна казаць, але сітуацыя з кантэйнерамі моцна награваецца. TSA і Homeland Sec. хвалююцца.
  Я па-ранейшаму буду дапамагаць вам у справе Трэвіса Брыгама — катацца на крыміналістыку і заходзіць, калі змагу, — але гэта зойме большую частку майго часу. Прабачце.
  —М
  Справа з марскім кантэйнерам з Інданезіі. Відаць, ён не мог больш адкладаць. Дэнс быў моцна расчараваны. Чаму цяпер ? Яна расчаравана ўздыхнула. Таксама адчуванне адзіноты. Яна зразумела, што паміж справай аб забойстве ў Лос-Анджэлесе супраць Дж. Доу і сітуацыяй з прыдарожнымі крыжамі яна і О'Ніл бачыліся амаль кожны дзень на працягу апошняга тыдня. У сярэднім гэта было больш, чым яна бачыла свайго мужа.
  Яна вельмі хацела яго вопыт у пагоні за Трэвісам Брыгамам. І яна не саромелася прызнацца, што проста жадае яго кампаніі. Пацешна, што простыя размовы, абмен думкамі і здагадкамі былі такім эліксірам. Але яго справа відавочна важная, і гэтага ёй было дастаткова. Яна набрала хуткі адказ.
  Поспехаў, сумую.
  Backspaced, выдаленне апошніх двух слоў і знакаў прыпынку. Яна перапісала: Поспехаў. Заставайся на сувязі.
  Потым ён знік з яе розуму.
  У кабінеце ў Дэнс быў маленькі тэлевізар. Ён быў уключаны зараз, і яна выпадкова зірнула на яго. Яна ўзрушана міргала вачыма. На экране ў гэты момант быў драўляны крыж.
  Гэта было звязана са справай? Ці знайшлі б іншага?
  Затым камера павярнулася і спынілася на вялебным Р. Сэмюэле Фіску. Гэта быў рэпартаж пра пратэст супраць эўтаназіі — цяпер, як яна ўсвядоміла з заміраннем сэрца, ён пераключыўся на яе маці. Крыж быў у руцэ пратэстоўца.
  Яна павялічыла гучнасць. Журналіст спытаў Фіска, ці сапраўды ён заклікаў да забойства лекараў, якія робяць аборт, як было сказана ў The Chilton Report . З вачыма, якія падаліся ёй ледзянымі і разважлівымі, мужчына Клот зірнуў на камеру і сказаў, што яго словы былі перакручаны ліберальнымі СМІ.
  Яна нагадала цытату Фіска ў The Report. Яна не магла прыдумаць больш выразнага закліку да забойства. Ёй было б цікава даведацца, ці апублікаваў Чылтан наступнае.
  Яна прыглушыла набор. У яе і CBI былі свае праблемы са СМІ. Дзякуючы ўцечкам інфармацыі, сканэрам і такім чароўным спосабам прэса даведваецца пра падрабязнасці спраў, гісторыя пра крыжы як прэлюдыю да забойства і пра тое, што падазраваным быў школьнік-падлетак, стала публічнай. Тэлефанаванні пра «Забойцу ў масцы», «Забойцу з сацыяльнай сеткі», «Забойцу з прыдарожных крыжоў» цяпер запаўнялі лініі CBI (нягледзячы на тое, што Трэвісу не ўдалося забіць дзвюх ахвяр, якія былі забітыя, і што ніякіх сацыяльных сетак сайты прымалі непасрэдны ўдзел).
  Званкі працягвалі паступаць. Нават прагны да СМІ кіраўнік CBI быў, як хітра і неасцярожна выказаўся TJ, «перагружаны».
  Кэтрын Дэнс павярнулася ў крэсле і паглядзела ў акно на вузлаваты ствол, які пачынаўся як два дрэвы і праз ціск і прыстасаванне перарос у адно, мацнейшае за адно. Адразу за акном быў бачны вялікі вузел, і яна часта ўпіралася ў яго вачыма ў форме медытацыі.
  Цяпер у яе не было часу на роздум. Яна патэлефанавала Пітэру Бэнінгтану з судова-медыцынскай экспертызы MCSO наконт сцэн ля другога крыжа і дома Кэлі Морган.
  Ружы, якія засталіся разам з другім крыжам, былі перавязаны такімі ж гумкамі, якімі карысталіся ў гастраноме побач з месцам, дзе раней працаваў Трэвіс, але яны не выявілі ніякіх карысных слядоў. Абалоніна Майкла О'Ніла атрыманы з шэрай кофты з капюшонам у кошыку для бялізны Брыгамаў, сапраўды быў амаль ідэнтычны валакну, знойдзенаму каля другога крыжа, а малюсенькі кавалачак карычневай паперы з лесу, на які Кен Пфістэр адзначыў, хутчэй за ўсё быў з пакета M&M — цукерак. што яна ведала, што купіў Трэвіс. След збожжа на месцы здарэння быў звязаны са следам, які выкарыстоўваецца ў абаранках з аўсяных вотруб'я ў Bagel Express. У доме Кэлі Морган хлопчык не пакінуў ніякіх слядоў або рэчавых доказаў, за выключэннем пялёстка чырвонай ружы, які пасаваў да букета з крыжам нумар два.
  Маска была самаробнай, але паста, папера і чарніла, якія выкарыстоўваліся для яе вырабу, былі агульнымі і недаступнымі.
  Газам, які быў выкарыстаны пры спробе забойства Кэлі Морган, быў хлор - той самы, які выкарыстоўваўся падчас Першай сусветнай вайны з такім разбуральным эфектам. Дэнс сказаў Бэнінгтану: «Ёсць паведамленне, што ён атрымаў гэта з неанацысцкага сайта». Яна расказала, што даведалася ад сяброўкі Кейтлін.
  Начальнік крымінальнай лабараторыі засмяяўся. «Сумняваюся. Напэўна, з нечай кухні».
  "Што?"
  «Ён выкарыстаў бытавыя мыйныя сродкі». Намеснік растлумачыў, што некалькі простых рэчываў могуць утвараць газ; яны былі даступныя ў любой прадуктовай краме або краме. «Але мы не знайшлі ні кантэйнераў, ні чагосьці, што дазволіла б нам вызначыць крыніцу».
  Нішто на месцы здарэння або паблізу не дало ім падказкі аб тым, дзе хлопчык мог хавацца.
  "І Дэвід спыніўся ў вашым доме крыху таму."
  Дэнс вагаўся, не ведаючы, пра каго ён кажа. «Дэвід?»
   «Рэйнхолд. Ён працуе ў аддзеле КС».
  Ой, малады, заўзяты дэпутат.
  «Ён збіраў галінкі, якія засталіся ў вашым двары. Але мы пакуль не можам сказаць, ці былі яны пакінуты наўмысна, ці гэта было выпадковасцю. Ніякіх іншых слядоў, сказаў ён».
  «Ён рана ўстаў. Я выйшаў з дому ў сем».
  Бэнінгтан засмяяўся. «Усяго два месяцы таму ён складаў штрафы за перавышэнне хуткасці з дарожна-патрульнай службай, і цяпер я думаю, што ён паклаў вока на маю працу».
  Дэнс падзякаваў кіраўніку месца злачынства і адключыўся.
  Ахопленая расчараваннем, Дэнс выявіла, што глядзіць на фота маскі. Гэта было проста жудасна — жорстка і трывожна. Яна ўзяла тэлефон і патэлефанавала ў бальніцу. Вызначыла сябе. Яна спытала пра стан Келі Морган. Яна не змянілася, сказала ёй медсястра. Яшчэ ў коме. Верагодна, яна выжыла б, але ніхто з супрацоўнікаў не хацеў разважаць пра тое, ці вернецца яна да прытомнасці — ці, калі вернецца, ці вернецца да нармальнага жыцця.
  Уздыхнуўшы, Кэтрын Дэнс паклала трубку.
  І раззлаваўся.
  Яна зноў падняла тэлефон, знайшла ў нататніку нумар і цяжкім пальцам моцна стукнула па клавіятуры.
  TJ, які знаходзіўся побач, назіраў за нажавым раненнем. Ён пастукаў Джона Болінга па руцэ і прашаптаў: «О-о».
  Джэймс Чылтан адказаў на трэці гудок.
  «Гэта Кэтрын Дэнс, Бюро расследаванняў».
  Кароткая паўза. Чылтан успамінае сустрэчу з ёй. . . і цікава, чаму яна з ім звязалася зноў. «Агент Дэнс. так. Я чуў, што быў яшчэ адзін выпадак».
  "Правільна. Чаму я тэлефаную, містэр Чылтан. Адзіны спосаб, якім мы змаглі выратаваць ахвяру — старшакласніцу — гэта адшукаць яе псеўданім. Каб даведацца, хто яна і дзе жыве, спатрэбілася шмат часу і шмат людзей. Мы дабраліся да яе дома прыкладна за паўгадзіны да яе смерці. Мы выратавалі яе, але яна ў коме і можа не аднавіцца».
  «Мне вельмі шкада».
  «І падобна, што напады будуць працягвацца». Яна патлумачыла пра скрадзеныя букеты.
  — Іх дванаццаць? У яго голасе чулася трывога.
  «Ён не спыніцца, пакуль не заб'е ўсіх, хто напаў на яго ў вашым блогу. Я зноў спытаю вас, ці не дасце нам інтэрнэт-адрасы людзей, якія пісалі?»
  «Не».
  Чорт вазьмі. Дэнс дрыжаў ад гневу.
  «Таму што калі б я гэта зрабіў, гэта было б парушэннем даверу. Я не магу здрадзіць сваім чытачам».
  гэта . Яна прамармытала: «Паслухай мяне...»
  «Калі ласка, агент Дэнс, проста выслухайце мяне. Але што я зраблю. . . запішыце гэта. Мая хостынгавая платформа - Central California Internet Services. Яны ў Сан-Хасэ». Ён даў ёй адрас і тэлефон, а таксама асабісты кантакт. «Я зараз патэлефаную ім і скажу, што не буду пярэчыць супраць таго, каб яны давалі вам адрасы ўсіх, хто піша. Калі яны хочуць ордэр, гэта іх справа, але я не буду супраць гэтага змагацца».
  Яна зрабіла паўзу. Яна не была ўпэўненая ў тэхнічных наступствах, але падумала, што ён проста пагадзіўся на тое, аб чым яна прасіла, але захаваў журналістскі твар.
   «Ну . . . Дзякуй."
  Яны паклалі трубку, і Дэнс патэлефанаваў Болінгу: «Я думаю, мы можам атрымаць IP-адрасы».
  "Што?"
  «Чылтан перадумаў».
  «Мілае», — сказаў ён, усміхаючыся, і здаваўся хлопчыкам, якому толькі што сказалі, што яго бацька атрымаў білеты на гульню плэй-оф.
  Дэнс даў яму некалькі хвілін і патэлефанаваў у хостынг-кампанію. Яна скептычна паставілася і да таго, што Чылтан тэлефанаваў, і да таго, што сама служба выдасць інфармацыю без судовага разбору. Але на яе здзіўленне прадстаўнік, з якім яна размаўляла, сказаў: «О, толькі што тэлефанаваў містэр Чылтан. У мяне ёсць IP-адрасы плакатаў. Я дазволіў перанакіраваць іх у пункт кіравання.
  Яна шырока ўсміхнулася і дала супрацоўніцы хостынгу свой адрас электроннай пошты.
  «Яны ў дарозе. Я буду вяртацца ў блог прыкладна кожныя некалькі гадзін і атрымліваць адрасы новых плакатаў».
  «Ты выратавальнік. . . літаральна.»
  Чалавек змрочна сказаў: «Гэта пра таго хлопчыка, які распраўляецца з людзьмі, так? Сатаніст? Ці праўда, што ў ягонай шафцы знайшлі біялягічную зброю?»
  Брат, — падумаў Дэнс. Чуткі распаўсюджваліся хутчэй, чым пажар у Мішн-Хілз некалькі гадоў таму.
  «Мы не ўпэўненыя, што адбываецца ў гэты момант». Заўсёды няўхільны.
  Яны адключыліся. А праз некалькі хвілін яе камп'ютар загудзеў ад уваходнай пошты.
  - Зразумеў, - сказаў Дэнс Болінгу. Ён падняўся і прайшоў за ёй, паклаў руку на спінку яе крэсла, нахіліўшыся наперад. Яна тонка пахла крэмам пасля галення. Прыемны.
   "Добра. Добра. Вядома, вы ведаеце, што гэта неапрацаваныя адрасы кампутараў. Мы павінны звязацца з усімі пастаўшчыкамі і даведацца імёны і фізічныя адрасы. Я адразу зоймуся».
  Яна раздрукавала спіс — у ім было каля трыццаці імёнаў — і працягнула яму. Ён знік у сваім кутку логава і прысеў на корцік перад камп'ютарам.
  «Магчыма, што-небудзь ёсць, бос». TJ размяшчаў фатаграфіі маскі ў Інтэрнэце і ў блогах і пытаўся, ці ведае хто-небудзь яе крыніцу. Ён правёў рукой па сваіх кучаравых рудых валасах. «Пагладзі мяне па спіне».
  «Што за гісторыя?»
  «Маска мае нейкі персанаж у кампутарнай гульні». Погляд на маску. «Кецаль».
  "Што?"
  «Гэта яго імя. Ці яго імя. Дэман, які забівае людзей гэтымі прамянямі з вачэй. І можа толькі стагнаць, таму што нехта зашнураваў вусны».
  Дэнс спытаў: "Такім чынам, гэта расплачваецца з людзьмі, якія маюць магчымасць мець зносіны".
  «Я сапраўды не правяраў яго доктарам Філам, бос», — сказаў Ты Джэй.
  "Даволі справядліва." Яна ўсміхнулася.
  «Гульня, — працягваў Ты Джэй, — гэта DimensionQuest. »
  «Гэта Морпег», — абвясціў Болінг, не адрываючыся ад свайго кампутара.
  "Што гэта?"
  “ DimensionQuest — гэта MMORPG — шматкарыстальніцкая ролевая онлайн-гульня. Я называю іх "Morpegs". І DQ — адна з самых папулярных».
  «Карысны для нас?»
  «Пакуль не ведаю. Паглядзім, калі залезем у камп'ютар Трэвіса».
   Танец спадабаўся ўпэўненасцю прафесара. «Калі», а не «калі». Яна села, дастала мабільны тэлефон і патэлефанавала маці. Па-ранейшаму няма адказу.
  Нарэшце яна паспрабавала свайго бацьку.
  «Гэй, Кэці».
  «Тата. Як справы ў мамы? Яна мне ніколі не тэлефанавала».
  «О». Ваганне. «Яна, вядома, засмучаная. Думаю, яна проста не ў настроі ні з кім размаўляць».
  Дэнс задумалася, як доўга доўжылася размова яе маці з сястрой Дэнс, Бэтсі, учора ўвечары.
  «Шыдзі сказаў яшчэ што-небудзь?»
  «Не. Ён сказаў, што праводзіць некаторыя даследаванні ".
  «Тата, мама нічога не казала, праўда? Калі яе затрымалі?»
  «У міліцыю?»
  - Або да Харпера, пракурора?
  «Не».
  «Добра».
  Яна адчула жаданне папрасіць яго патэлефанаваць яе маці. Але яна не хацела адмовы, калі б сказала "не". Дэнс радасна сказаў: «Ты прыедзеш сёння на вячэру?» так?»
  Ён запэўніў яе, што так і будзе, хоць яго тон сапраўды азначаў, што яны паспрабуюць.
  «Я люблю цябе, тата. Скажы і маме».
  «Бывай, Кэці».
  Паклалі трубку. Дэнс некалькі хвілін глядзеў на тэлефон. Затым яна прайшла па калідоры ў кабінет свайго начальніка, увайшоўшы без стуку.
  Овербі проста кідаў трубку. Ён кіўнуў на трубку. «Кэтрын, ёсць якія падказкі ў нападзе дзяўчыны Морган? Нешта пра біяхіміі? Тэлефанавалі з News Nine».
   Яна зачыніла дзверы. Овербі неспакойна паглядзеў на яе.
  «Ніякай біялагічнай зброі, Чарльз. Гэта былі толькі чуткі».
  Танец прабягаў па галоўных ролях: маска, дзяржаўны аўтамабіль, паведамленне Кейтлін Гарднер пра тое, што Трэвісу падабаецца марскі бераг, бытавая хімія. «І Чылтан супрацоўнічае. І даў інтэрнэт-адрасы плакатаў».
  "Гэта добра." У Овербі зазваніў тэлефон. Ён зірнуў на яго, але дазволіў свайму памочніку падняць.
  «Чарльз, ты ведаў, што маю маці арыштуюць?»
  Ён міргнуў вачыма. «Я . . . не, вядома, не».
  - Што табе сказаў Харпер?
  «Што ён правяраў нагрузкі». Крухмал з яго слоў. Абарончы. «Тое, што я сказаў учора».
  Яна не магла зразумець, ці хлусіў ён. І яна зразумела чаму: Дэнс парушаў найстаражытнае правіла ў кінезічным допыце. Яна была эмацыйная. Калі гэта адбылося, усе яе навыкі адышлі на другі план. Яна паняцця не мела, здрадзіў ёй начальнік ці не.
  «Ён праглядаў нашы файлы, каб даведацца, ці змяніў я што-небудзь у сітуацыі з Міларам».
  «О, сумняваюся».
  Напружанне ў пакоі гуло.
  Потым ён знік, калі Овербі абнадзейліва ўсміхнуўся. «Ах, ты занадта хвалюешся, Кэтрын. Будзе расследаванне, і справа ўся пойдзе. Табе няма пра што турбавацца».
  Ён нешта ведаў? Яна з нецярпеннем спытала: "Чаму ты так гаворыш, Чарльз?"
  Ён выглядаў здзіўленым. «Таму што яна невінаватая вядома. Твая маці ніколі нікому не пакрыўдзіла б. Вы гэта ведаеце».
  ТАНЕЦ ВЯРНУЛАСЯ Ў ФРЫГЛО ГАЛС, у офіс свайго калегі-агента Коні Рамірэс. Невысокая, пышная лацінаамерыканка з чорнымі, чорнымі валасамі, заўсёды старанна распыленымі на месцы, была самым тытулаваным агентам у рэгіянальным офісе і адным з самых вядомых ва ўсім CBI. Саракагадоваму агенту прапанавалі кіруючыя пасады ў штаб-кватэры CBI ў Сакрамэнта — ФБР таксама шукала яе, — але яе сям’я выйшла з мясцовых палёў салаты і артышокаў, і нішто не магло выцесніць яе з крыві. Стол агента быў антытэзай столу Дэнса — арганізаваны і акуратны. На сценах віселі цытаты ў рамках, але самыя вялікія фотаздымкі былі яе дзяцей, трох маладых хлопчыкаў, а таксама Рамірэс і яе мужа.
  «Гэй, Кон».
  «Як твая мама?»
  «Вы можаце сабе ўявіць».
  - Гэта такая лухта, - сказала яна з ледзь прыкметным меладычным акцэнтам.
  «Насамрэч, чаму я тут. Патрэбна паслуга. Вялікі».
  «Ты ведаеш, што я магу зрабіць».
  «У мяне на борце Шыдзі».
  «Ах, паліцэйскі зламыснік».
  «Але я не хачу чакаць адкрыцця, каб атрымаць некаторыя падрабязнасці. У той дзень, калі Хуан памёр, я папрасіў Генры закрыць бальніцу для наведвальнікаў, але ён пярэчыць.
  "Што? Генры? Ты яго сябар».
  «Харпер напалохаў яго».
  Рамірэс з разуменнем кіўнуў. «Хочаш, я паспрабую?»
   "Калі вы можаце."
  «Можна паспрачацца, я прыеду туды, як толькі скончу апытанне гэтага сведкі». Яна пастукала па папцы з вялікай справай аб наркотыках, якую вяла.
  "Ты - лепшы."
  Лацінаагент стаў урачыстым. «Я ведаю, што б я адчуваў, калі б гэта была мая маці. Я б пайшоў туды і вырваў Харперу горла».
  Дэнс цьмяна ўсміхнуўся заяве мініяцюрнай жанчыны. Калі яна накіравалася ў свой офіс, яе тэлефон завішчаў. Яна зірнула на «Офіс шэрыфа» на АОН, спадзеючыся, што гэта О'Ніл.
  Гэта не было.
  «Агент Дэнс». Дэпутат прадставіўся. «Павінен вам сказаць. CHP выклікаў. У мяне дрэнныя навіны».
   Раздзел 18
  ДЖЭЙМС ЧЫЛТАН браў перапынак у тым, каб пазбавіць свет ад карупцыі і распусты.
  Ён дапамагаў сябру пераязджаць.
  Пасля званка з MCSO Кэтрын Дэнс патэлефанавала Чылтану ў яго дом, і Патрыцыя накіравала яе ў гэты сціплы бэжавы дом на ранча ў Каліфорніі на ўскраіне Мантэрэя. Дэнс прыпаркавалася каля вялікага грузавіка U-Haul, вырвала навушнікі iPod і вылезла з машыны.
  У джынсах і футболцы, успацеўшы, Чылтан цягнуў вялікае крэсла ўверх па лесвіцы ў дом. Мужчына з карпаратыўнай прычоскай, апрануты ў шорты і кашулю-пола ад поту, цягнуў за блогерам стос скрынак. Шыльда рыэлтара ў пярэднім двары па дыяганалі паведамляецца, ПРОДАНА.
  Чылтан выйшаў з уваходных дзвярэй і зрабіў два крокі да жвіровай дарожкі, абрамленай невялікімі валунамі і гаршковымі раслінамі. Ён далучыўся да Дэнс, выцер лоб і, такі потны і ў плямах пылу і бруду, кіўнуў замест таго, каб паціснуць ёй руку. «Пат званіла. Вы хацелі бачыць мяне, агент Дэнс? Гэта пра інтэрнэт-адрасы?»
  «Не. Мы іх атрымалі. дзякуй Гэта нешта іншае».
  Другі мужчына далучыўся да іх, утаропіўшы ў Дэнс прыемны цікаўны позірк.
  Чылтан пазнаёміў іх. Гэтым чалавекам быў Дональд Хокен.
  Знаёмы. Потым Дэнс успомніла: гэтае імя з'явілася ў блогу Чылтана — у асабістым раздзеле «На ўнутраным фронце», на яе думку. Не адзін са спрэчных паведамленняў. Хокен вяртаўся ў Мантэрэй з Сан-Дыега.
  «Здаецца, дзень пераезду», - сказала яна.
  Чылтан растлумачыў: «Агент Дэнс расследуе гэтую справу з паведамленнямі ў The Report. »
  Хокін, загарэлы і падцягнуты, спагадліва нахмурыўся. «І я так разумею, напалі яшчэ на адну дзяўчыну. Мы слухалі навіны».
  Дэнс, як заўсёды, заставаўся абачлівым, даючы інфармацыю нават неабыякавым грамадзянам.
  Блогер растлумачыў, што Чылтаны і Хокен і яго першая жонка некалькі гадоў таму былі блізкімі сябрамі. Жанчыны ладзілі абеды, мужчыны рэгулярна гулялі ў гольф — на анемічнай пляцоўцы Пасіфік Гроўв, а ў дні разліву — на Пеббл-Біч. Каля трох гадоў таму Хокены пераехалі ў Сан-Дыега, але ён нядаўна ажаніўся паўторна, прадаваў сваю кампанію і вяртаўся сюды.
  «Ці магу я пагаварыць з вамі на хвіліну?» - спытаў Дэнс Чылтана.
  Калі Хокен вярнуўся ў U-Haul, блогер і Дэнс падышлі да яе Crown Vic. Ён узвёў свой галавой і чакаў, цяжка дыхаючы ад цягання мэблі ў дом.
  «Мне толькі што патэлефанавалі з офіса шэрыфа. Дарожна-патрульныя службы знайшлі яшчэ адзін крыж. З сённяшняй датай».
  Яго твар апусціўся. "О не. А хлопчык?»
  «Не ведаю, дзе ён. Ён знік. І выглядае, што ён узброены».
  - Я чуў у навінах, - скрывіўся Чылтан. «А як у яго пісталет?»
  «Скраў яго ў бацькі».
  Твар Чылтана злосна напружыўся. «Гэтыя людзі Другой папраўкі. . . Я ўзяў іх у мінулым годзе. Мне ніколі ў жыцьці столькі не пагражалі сьмерцю».
  Танец дасягнуў сутнасці сваёй місіі. "Спадар. Чылтан, я хачу, каб ты прыпыніў свой блог».
  "Што?"
  «Пакуль мы яго не зловім».
  Чылтан засмяяўся. «Гэта абсурд».
  «Вы чыталі паведамленні?»
  «Гэта мой блог. Вядома, я іх чытаў».
  «Плакаты становяцца яшчэ больш злоснымі. Не давайце Трэвісу больш корму».
  «Зусім не. Я не збіраюся, каб мяне прымусілі маўчаць».
  «Але Трэвіс атрымлівае імёны ахвяр з блога. Ён чытае іх, знаходзіць іх самыя глыбокія страхі, іх уразлівыя месцы. Ён высочвае, дзе яны жывуць».
  «Людзі не павінны пісаць пра сябе на публічных інтэрнэт-старонках. Я таксама напісаў пра гэта цэлы блог».
  «Як бы там ні было, яны размяшчаюць». Дэнс спрабавала стрымаць расчараванне. «Калі ласка, працуйце з намі».
   «Я працаваў з вамі. Гэта тое, што я гатовы зайсці».
  «Што можа пашкодзіць, калі зняць яго на некалькі дзён?»
  - А калі вы не знойдзеце яго да таго часу?
  «Пастаў яшчэ раз».
  «Або ты падыдзеш да мяне і скажаш яшчэ некалькі, потым яшчэ некалькі».
  «Прынамсі, перастаньце пісаць паведамленні ў гэтай тэме. Ён больш не атрымае ніякіх імёнаў, якія ён можа назваць ахвярамі. Гэта палегчыць нашу працу».
  «Рэпрэсіі ні да чаго добрага не прыводзяць», — прамармытаў ён, гледзячы ёй у вочы. Місіянер вярнуўся.
  Кэтрын Дэнс адмовілася ад стратэгіі Джона Болінга, каб песціць эга Чылтана. Яна злосна адрэзаў: «Ты робіш гэтыя глупства грандыёзныя заявы. «Свабода». «Праўда». «Рэпрэсіі». Гэты хлопчык спрабуе забіваць людзей. Ісус Хрыстос, паглядзі, што гэта такое. Прыбярыце з гэтага праклятую палітыку».
  Чылтан спакойна адказаў: «Мая праца — падтрымліваць адкрыты форум для грамадскай думкі. Гэта першая папраўка. . . . Я ведаю, вы нагадаеце мне, што вы таксама былі рэпарцёрам і супрацоўнічалі, калі паліцыя патрабавала дапамогі. Але, бачыце, гэта розніца. Вы былі абавязаны вялікім грашам, рэкламадаўцам, тым, у чыёй кішэні былі вашы начальнікі. Я нікому не абавязаны».
  «Я не прашу вас спыніць справаздачы аб злачынствах. Пішыце ў сваё задавальненне. Проста не прымайце больш паведамленняў. Усё роўна фактаў ніхто не дадае. Гэтыя людзі проста выплюхваюцца. І палова з таго, што яны кажуць, проста няправільна. Гэта чуткі, здагадкі. Галасы».
  «І іх думкі няслушныя?» — спытаў ён, але не злосна; насамрэч, здавалася, ён атрымліваў асалоду ад дыскусіі. «Іх меркаванне не лічыцца? Толькі выразным і адукаваным — і ўмераным — дазволена каментаваць? Што ж, запрашаем у новы свет журналістыкі, агент Дэнс. Свабодны абмен думкамі. Разумееце, справа ўжо не ў вашых вялікіх газетах, у вашым Біле О'Рэйлі, у вашым Кіце Олбермане. Справа ў народзе. Не, я не прыпыняю блог і не блакірую тэмы». Ён зірнуў на Хокена, які выцягваў яшчэ адно крэсла са спінкі U-Haul. Чылтан сказаў ёй: «Цяпер, прабачце».
  І ён падышоў да грузавіка, гледзячы, вырашыла яна, як нейкі пакутнік на шляху да расстрэлу, які толькі што прагаварыў пра справу, у якую ён, хоць ніхто іншы, горача верыў.
  ЯК І ЎСЕ АСТАТНЫЯ на паўвостраве — кожны старэйшы за шэсць гадоў і з любым доступам да сродкаў масавай інфармацыі — Ліндан Стрыкленд быў вельмі ў курсе справы аб прыдарожных крыжах.
  І, як і многія людзі, якія чыталі «Справаздачу Чылтана», ён быў злы.
  Саракааднагагадовы адвакат вылез з машыны і замкнуў дзверы. Ён збіраўся на штодзённую абедзенную прабежку па сцежцы каля Семнаццацімільнай дарогі, прыгожай дарогі, якая вядзе ад Пасіфік Гроўв да Кармэла, віляючы міма дамоў для адпачынку кіназорак і бізнесменаў і поля для гольфа Пеббл-Біч.
  Ён пачуў гукі будаўніцтва новай шашы, якая накіроўвалася на ўсход да Салінаса і сельгасугоддзяў. Гэта хутка прагрэсавала. Стрыкленд прадстаўляў некалькі невялікія домаўладальнікі, маёмасць якіх была адабрана знакамітым даменам, каб вызваліць месца для дарогі. Ён супрацьстаяў дзяржаве і самой вялізнай кампаніі Avery Construction — і іх армадзе буйных законных збройнікаў. Нечакана ён прайграў суд толькі на мінулым тыдні. Але суддзя адклаў знішчэнне дамоў сваіх кліентаў да разгляду апеляцыі. Галоўны абаронца з Сан-Францыска быў у гневе.
  Ліндан Стрыкленд, з другога боку, быў у захапленні.
  Набліжаўся туман, надвор'е халаднаватае, і ён пачаў бегчы па дарожцы.
  Злы.
  Стрыкленд прачытаў, што казалі людзі ў блогу Джэймса Чылтана. Трэвіс Брыгам быў вар'ятам, які абагаўляў стралкоў у Каламбіне і Вірджынскім тэхналагічным універсітэце, які пераследваў дзяўчат па начах, які напалову задушыў свайго роднага брата Сэмі і пакінуў яго адсталым, які наўмысна з'ехаў з машыны са скалы. Некалькі тыдняў таму ў нейкім дзіўным рытуале самагубства/забойства загінулі дзве дзяўчыны.
  Як, чорт вазьмі, усе прапусцілі знакі небяспекі, якія, напэўна, паказаў хлопчык? Яго бацькі, яго настаўнікі. . . сябры.
  Ад выявы маскі, якую ён бачыў у інтэрнэце той раніцай, у яго ўсё яшчэ кідаліся ў мурашкі. Халадок прабег па яго целе, толькі часткова ад вільготнага паветра.
  Забойца маскі . . .
  А цяпер хлопчык быў там, хаваўся на пагорках акругі Мантэрэй, адбіраючы аднаго за адным людзей, якія пісалі пра яго негатыўныя рэчы.
  Стрыкленд часта чытаў «Справаздачу Чылтана» . Гэта было ў яго RSS-канале, уверсе. Ён не пагадзіўся з Чылтанам па некаторых пытаннях, але блогер заўсёды быў разумным і заўсёды прыводзіў важкія інтэлектуальныя аргументы ў падтрымку сваёй пазіцыі. Напрыклад, хоць Чылтан быў катэгарычна супраць абортаў, ён апублікаваў каментарый супраць гэтага вар'ята вялебнага Фіска, які заклікаў да забойства лекараў, якія робяць аборт. Стрыкленд, які часта прадстаўляў Planned Parenthood і іншыя арганізацыі, якія выступаюць за выбар, быў уражаны ўраўнаважанай пазіцыяй Чылтана.
  Блогер таксама быў супраць апрасняльнай станцыі, як і Стрыкленд, які сустракаўся з патэнцыйным новым кліентам — экалагічнай групай, зацікаўленай у тым, каб наняць яго, каб падаць у суд, каб спыніць развіццё завода. Ён толькі што апублікаваў адказ у падтрымку блогера.
  Цяпер Стрыкленд падняўся на невялікі ўзгорак, які быў самай цяжкай часткай яго прабежкі. Адтуль маршрут ішоў уніз. Потлівасць, сэрцабіцце. . . і адчуваючы азарт ад практыкаванняў.
  Калі ён падняўся на ўзгорак, нешта прыцягнула яго ўвагу. Усплёск чырвонага ад дарожкі для прабежак і шквал руху каля зямлі. Што гэта было? — здзівіўся ён. Ён павярнуўся назад, прыпыніў секундамер і павольна прайшоў праз камяні да месца, дзе ўбачыў пунсовыя кропкі, недарэчныя на пясчанай глебе, усыпаныя карычневымі і зялёнымі раслінамі.
  Сэрца працягвала стукаць у грудзях, праўда, цяпер ад страху, а не ад намаганняў. Ён адразу падумаў пра Трэвіса Брыгама. Але хлопец быў нацэлены толькі на тых, хто напаў на яго ў інтэрнэце. Стрыкленд наогул нічога пра яго не казаў.
  расслабіцца.
  Тым не менш, калі ён збочыў па сцежцы ў бок в мітусня і чырвоныя плямы, Стрыкленд выцягнуў мабільны тэлефон з кішэні, гатовы націснуць 911, калі будзе нейкая пагроза.
  Ён прыжмурыўся, гледзячы ўніз, калі набліжаўся да паляны. На што ён глядзеў?
  «Чорт», — прамармытаў ён, замёршы.
  На зямлі валяліся кавалкі плоці сярод пялёсткаў руж. Тры вялізныя пачварныя птушкі — грыфы, здагадаўся ён — раздзіралі тканіну на часткі, шалёныя, галодныя. Акрываўленая костка таксама сядзела побач. Некалькі варон асцярожна падскоквалі побач, то хапаючы трохі, то адступаючы.
  Стрыкленд прыжмурыўся, нахіліўшыся наперад, калі яшчэ нешта заўважыў у цэнтры вар'яцтва.
  не! . . . У пясчаную глебу быў выскрабаны крыж.
  Ён зразумеў, што Трэвіс Брыгам быў дзесьці тут. Адвакат, дрыжачы ад сэрца, агледзеў кусты, дрэвы і дзюны. Ён мог хавацца дзе заўгодна. І раптам гэта не мела ніякага значэння, што Ліндан Стрыкленд ніколі нічога не публікаваў пра хлопчыка.
  У той момант, калі вобраз жахлівай маскі, якую хлопчык пакінуў як сімвал свайго нападу, замацаваўся ў яго свядомасці, Стрыкленд павярнуўся і пачаў уцякаць назад на сцежку.
  Ён прайшоў усяго дзесяць футаў, перш чым пачуў, як нехта высунуўся з-за кустоў і пачаў імкліва бегчы да яго.
   Раздзел 19
  ДЖОН БОЛІНГ СЯДЗЕЎ у кабінеце Дэнс, на яе правіслай канапе. Рукавы яго цёмна-сіняй паласатай кашулі былі закасаны, і ў яго былі адразу два тэлефоны, пакуль ён глядзеў на раздрукоўкі блога Чылтана. Ён працаваў над тым, каб знайсці фізічныя адрасы з інтэрнэт-дадзеных, якія прадастаўляла паслуга хостынгу.
  Схіліўшы Samsung паміж вухам і плячом, ён запісаў інфармацыю і крыкнуў: «Ёсць яшчэ адзін. SexyGurl - гэта Кімберлі Рэнкін, адзін-два-восем Форэст, Пасіфік Гроўв.
  Дэнс запісаў падрабязнасці і патэлефанаваў, каб папярэдзіць дзяўчынку — і яе бацькоў — аб небяспецы і прама настойваць на тым, каб яна спыніла публікацыі ў The Report , і сказаць сваім сябрам, каб яны таксама спыніліся.
  Як гэта , Чылтан?
  Болінг разглядаў экран кампутара перад сабой. Дэнс азірнуўся і ўбачыў, што той нахмурыўся.
  "Што гэта?" — спытала яна.
  «Першыя паведамленні ў тэме «Прыдарожныя крыжы» былі ў асноўным мясцовымі, аднакласнікамі і жыхарамі паўвострава. Цяпер людзі з усёй краіны — чорт вазьмі, з усяго свету — ёсць Яны сапраўды ідуць за ім — і дарожна-патрульная служба або паліцыя таксама — за тое, што ён не праследаваў аварыю. І яны таксама зневажаюць CBI».
  «Мы?»
  «Так. Нехта паведаміў, што агент CBI пайшоў дома апытваць Трэвіса, але не затрымаў яго».
  «Адкуль яны наогул ведаюць, што мы з Майклам былі там?»
  Ён паказаў на кампутар. «Прырода звера. Інфармацыя распаўсюджваецца. Людзі ў Варшаве, Буэнас-Айрэсе, Новай Зеландыі».
  Дэнс вярнуўся да паведамлення аб месцы злачынства аб апошнім прыдарожным крыжы на ціхай дарозе ў маланаселенай частцы паўночнага Мантэрэя. Без сведак. І мала што было знойдзена на месцы здарэння, акрамя тых жа слядоў, выяўленых на ранейшых сцэнах, якія звязваюць Трэвіса са злачынствам. Але было адно адкрыццё, якое можа апынуцца карысным. У пробах глебы быў знойдзены пясок, якога звычайна не было ў непасрэднай блізкасці ад крыжа. Аднак яго нельга знайсці ў пэўным месцы.
  І ўвесь час разглядаючы гэтыя дэталі, яна не магла не думаць, хто наступная ахвяра?
  Трэвіс набліжаецца?
  І які страшны прыём ён збіраецца выкарыстаць на гэты раз, каб напалохаць і забіць? Здавалася, ён аддаваў перавагу працяглым смерцям, нібы ў якасці кампенсацыі за працяглыя пакуты, якія ён перажыў ад рук кібер-хуліганаў.
  Болінг сказаў: «У мяне ёсць іншае імя». Ён назваў гэта Дэнсу, які запісаў гэта.
  "Дзякуй", сказала яна, усміхаючыся.
  «Ты павінен мне значок Junior G-Man».
   У той час як Болінг кіўнуў галавой і зноў нахіліўся да запісаў, ён ціха сказаў яшчэ нешта. Магчыма, гэта было яе ўяўленне, але гэта прагучала амаль так, быццам ён хацеў сказаць: «А можа, вячэра», але праглынуў словы, перш чым яны цалкам вырваліся.
  Уяўленне, вырашыла яна. І зноў павярнулася да тэлефона.
  Болінг сеў назад. «На гэтым пакуль усё. Астатніх плакатаў няма ў гэтым раёне або іх адрасы непрасочваюцца. Але калі мы не можам іх знайсці, Трэвіс таксама не можа».
  Ён пацягнуўся і адкінуўся назад.
  «Не ваш тыповы дзень у свеце навукі, ці не так?» — спытаў Дэнс.
  «Не зусім». Ён кінуў іранічны позірк у яе бок. «Гэта тыповы дзень у свеце праваахоўных органаў?»
  «Гм, не, гэта не так».
  «Я мяркую, што гэта добрая навіна».
  Яе тэлефон загудзеў. Яна адзначыла ўнутранае пашырэнне CBI.
  «TJ».
  «Бос . . .” Як гэта здаралася неаднаразова ў апошні час, тыповая непачцівасць маладога агента адсутнічала. "Вы чулі?"
  СЭРЦА ДЭНС трошкі задрыжала, калі яна ўбачыла Майкла О'Ніла на месцы злачынства.
  "Гэй", сказала яна. «Думаў, што згубіў цябе».
  Ён адрэагаваў на гэта слабым спалохам. Потым сказаў: «Жангліраванне абодвума выпадкамі. Але месца злачынства, - ён кіўнуў у бок паліцэйскай стужкі, якая развявалася, - мае прыярытэт.
  «Дзякуй».
  Да іх далучыўся Джон Болінг. Дэнс папрасіла прафесара суправаджаць яе. Яна меркавала, што ёсць некалькі спосабаў, якімі ён можа быць карысны. Галоўным чынам яна хацела, каб ён быў тут, каб адбіцца ад ідэй, бо Майкл О'Ніл, як яна верыла, не будзе прысутнічаць.
  "Што здарылася?" — спытала яна ў старэйшага намесніка.
  «Пакінуў невялікую дыяраму, каб напалохаць яго», зірнуў на сцежку, «а потым пагнаўся за ім сюды. І застрэліў яго». Дэнсу падалося, што О'Ніл збіраўся расказаць больш падрабязнасцей, але адхіліўся, верагодна, з-за прысутнасці Болінга.
  «Дзе?»
  Дэпутат паказаў. Цела адсюль не было відаць.
  «Я пакажу вам пачатковую сцэну». Ён вёў іх па дарожцы. Каля двухсот ярдаў уверх па неглыбокім узгорку яны знайшлі кароткую сцежку, якая вяла да паляны. Яны нырнулі пад жоўтую стужку і ўбачылі на зямлі пялёсткі руж і высечаны ў пясчаным грунце крыж. Вакол былі раскіданыя кавалкі плоці і плямы крыві. Костка. Сляды кіпцюроў у брудзе, здавалася, ад грыфаў і варон.
  О'Ніл сказаў: «Гэта жывёла, людзі з месца злачынства кажуць. Напэўна, ялавічына, крамная. Я мяркую, што ахвяра бегла па сцежцы там, убачыла мітусню і потым паглядзела. Ён спалохаўся і ўцёк. Трэвіс спусціў яго на паўдарогі ўніз.
  "Як яго завуць?"
  «Ліндан Стрыкленд. Ён юрыст. Жыве побач».
  Дэнс прыжмурыўся. «Пачакай. Стрыкленд? Я думаю, што ён нешта выклаў у блог».
  Болінг адчыніў заплечнік і выцягнуў адтуль тузін аркушаў паперы, копій старонак блога. «Так. Але не ў «Прыдарожных крыжах». Ён напісаў адказ пра апрасняльны завод. Ён падтрымлівае Чылтана».
  Ён працягнуў ёй раздрукоўку:
  Адказ Чылтану, апублікаваны Лінданам Стрыклендам.
  Трэба сказаць, што вы адкрылі мне вочы на гэтае пытанне. Паняцця не меў, што гэта нехта прабівае. Я прагледзеў заяўленую прапанову ў Упраўленні планавання акругі і павінен сказаць, што, хаця я адвакат, знаёмы з праблемамі навакольнага асяроддзя, гэта быў адзін з самых незразумелых дакументаў, якія я калі-небудзь спрабаваў прабрацца. Я думаю, што нам патрэбна значна большая празрыстасць, каб весці змястоўную дыскусію па гэтым пытанні.
  Дэнс спытаў: «Адкуль Трэвіс ведаў, што ён будзе тут?» Так бязлюдна”.
  Болінг сказаў: «Гэта дарожкі для прабежак. Б'юся аб заклад, што Стрыкленд напісаў на дошцы аб'яваў або ў блогу, што яму падабаецца бегаць тут».
  Мы выдаем занадта шмат інфармацыі пра сябе ў Інтэрнэце. Занадта шмат.
  О'Ніл спытаў: «Навошта хлопчыку забіваць яго ?»
  Здавалася, Болінг нешта разважаў.
  «Што, Джон?» — спытаў Дэнс.
  «Гэта толькі думка, але памятайце, што Трэвіс любіць гэтыя кампутарныя гульні?»
  Дэнс растлумачыў О'Нілу пра шматкарыстальніцкія ролевыя онлайн-гульні, у якія гуляў Трэвіс.
  Прафесар працягнуў: «Адным з аспектаў гульні з'яўляецца рост. Ваш персанаж развіваецца і расце, вашы заваёвы пашыраюцца. Вы павінны гэта зрабіць, інакш у вас нічога не атрымаецца. Я думаю, па гэтай класічнай схеме Магчыма, Трэвіс пашырае свой набор мэтаў. Па-першае, на яго наўпрост напалі людзі. Цяпер ён уключыў чалавека, які падтрымлівае Чылтана, нават калі ён не мае дачынення да тэмы «Прыдарожныя крыжы».
  Болінг кіўнуў галавой, гледзячы на кавалкі мяса і сляды кіпцюроў на пясчанай зямлі. «Гэта экспанентны рост колькасці магчымых ахвяр. Гэта будзе азначаць, што дзесяткі іншых знаходзяцца пад пагрозай. Я пачну правяраць інтэрнэт-адрасы ўсіх, хто апублікаваў што-небудзь, нават ледзь-ледзь падтрымліваючы Чылтана».
  Больш сумныя навіны.
  - Зараз мы збіраемся агледзець цела, Джон, - сказаў Дэнс. «Вам варта вярнуцца да машыны».
  «Вядома». Болінг адчуў палёгку, што яму не трэба ўдзельнічаць у гэтай частцы працы.
  Дэнс і О'Ніл прайшлі праз дзюны да месца, дзе было знойдзена цела. «Як справы з тэрарыстамі? Справа з кантэйнерам?»
  Старэйшы намеснік квола засмяяўся. «Рухаемся. Вы прыцягваеце Нацыянальную бяспеку, ФБР, мытню, гэта балота. Што гэта за радок, вы падымаецеся да ўзроўню ўласнага няшчасця? Часам я хачу вярнуцца ў паліцэйскі перахопнік і раздаваць білеты».
  «Гэта «ўзровень некампетэнтнасці». І не, ты б не хацеў вярнуцца ў патруль.
  «Праўда». Ён зрабіў паўзу. «Як твая маці трымаецца?»
  Зноў тое пытанне. Дэнс збіралася зрабіць сонечны твар, але тут успомніла, з кім яна гаварыла. Яна панізіла голас. «Майкл, яна мне не тэлефанавала. Калі знайшлі Пфістэра і другі крыж, я проста выйшаў з будынка суда. Я нават нічога ёй не сказаў. Яна параненая. Я ведаю, што яна ёсць».
   «Вы знайшлі ёй адваката — аднаго з лепшых на паўвостраве. І ён яе вызваліў, так?»
  «Так».
  «Вы зрабілі ўсё, што маглі. Не турбуйцеся аб гэтым. Верагодна, яна аддаляецца ад вас. Дзеля гэтай справы».
  «Магчыма».
  Гледзячы на яе, ён зноў засмяяўся. «Але вы ў гэта не верыце. Вы перакананыя, што яна злуецца на вас. Што яна думае, што вы яе падвялі».
  Дэнс успамінала часы свайго дзяцінства, калі пры нейкай абразе, рэальнай ці ўяўнай, непахісная жанчына рабілася халоднай і аддаленай. Бацька Дэнс час ад часу называў сваю жонку «штабс-сяржантам» толькі ў гуморы.
  «Маці і дочкі», - услых разважаў О'Ніл, быццам ён дакладна ведаў, пра што яна думала.
  Калі яны падышлі да цела, Дэнс кіўнуў на людзей з кабінета каранера, якія паставілі зялёны мяшок з трупам. Фатограф толькі што скончыў. Стрыкленд ляжаў на жываце ў бегавой вопратцы, цяпер акрываўлены. Яго застрэлілі ззаду. Раз у спіну, раз у галаву.
  «І яшчэ вось што». Адзін з медыкаў падцягнуў фуфайку, адкрыўшы малюнак, выразаны на спіне мужчыны: грубае набліжэнне твару, якое магло быць маскай. Кецаль, дэман з DimensionQuest. Верагодна, гэта тое, пра што О'Ніл не хацеў згадваць перад Болінгам.
  Дэнс пахітала галавой. «Пасмяротна?»
  «Правільна».
  «Сведкі ёсць?»
  "Ніводнага", - сказаў намеснік MCSO. «Вунь тая шаша будаўнічая пляцоўка прыкладна ў паўмілі адсюль. Яны пачулі стрэлы і выклікалі, але ніхто нічога не бачыў».
  Адзін з афіцэраў на месцы злачынства патэлефанаваў: «Не знайшоў істотных рэчавых доказаў, сэр».
  О'Ніл кіўнуў, і разам з Дэнсам вярнуліся да сваіх машын.
  Дэнс заўважыў, што Болінг стаіць каля сваёй Аўдзі, сашчапіўшы рукі перад сабой, і яго плечы, здавалася, злёгку прыпаднятыя. Верныя прыкметы напружання. Сцэны забойства зробяць гэта з вамі.
  Яна сказала: «Дзякуй, што прыйшоў сюды, Джон. Гэта было вышэй за абавязкі. Але было карысна даведацца вашыя думкі».
  «Вядома». Ён гучаў так, нібы спрабаваў быць стаічным. Яна задумалася, ці быў ён калі-небудзь на месцы злачынства.
  Яе тэлефон зазваніў. Яна заўважыла імя і нумар Чарльза Овербі на АОН. Яна раней тэлефанавала і расказвала пра гэтае забойства. Цяпер яна павінна была сказаць яму, што ахвяра не была вінаватая ў кіберздзеках, а была сапраўдным невінаватым мінаком. Гэта прывядзе да яшчэ большай панікі.
  «Чарльз».
  «Кэтрын, ты на апошняй сцэне?»
  «Правільна. Падобна на тое...
  «Вы злавілі хлопчыка?»
  «Не. Але..."
  «Ну, вы можаце паведаміць мне падрабязнасці пазней. Штосьці прыдумалі. Ідзі сюды, як толькі зможаш».
   Раздзел 20
  « Дык гэта танец Кэтрын». Вялікая румяная рука абхапіла яе, трымала, пакуль не напоўнілася вядро прыстойнасці, а потым адпусціла.
  Дзіўна, адзначыла яна. Ён не зрабіў столькі акцэнту на артыкуле, як можна было чакаць. Не танец Кэтрын . Больш падобна: Дык гэта агент.
  Або, гэта крэсла.
  Але яна праігнаравала цікавае апісанне, бо кінэзічны аналіз у дадзены момант не быў прыярытэтам; чалавек не быў падазраваным, але, як аказалася, быў звязаны з босам босаў CBI. Пяцідзесяцігадовы Гамільтан Ройс быў падобны да абаронцы каледжа, які пайшоў у палітыку або бізнес, і працаваў у генеральнай пракуратуры ў Сакрамэнта. Ён вярнуўся да свайго крэсла — яны былі ў кабінеце Чарльза Овербі — і Дэнс таксама сеў. Ройс патлумачыў, што ён амбудсмэн.
  Дэнс зірнуў на Овербі. Свярбліва жмурачыся ў бок Ройса з-за павагі ці цікаўнасці, а можа, і таго, і іншага, ён не прапанаваў нічога іншага, каб удакладніць службовую інструкцыю наведвальніка — ці місію.
  Дэнс па-ранейшаму злавалася з-за неасцярожнасці, калі не службовага злачынства, з-за неасцярожнасці свайго начальніка, калі ён падпарадкаваў таемную аперацыю Роберта Харпера ў карце CBI.
   Бо яна, вядома, невінаватая. Твая маці ніколі нікому не пакрыўдзіла б. Вы гэта ведаеце. . . .
  Дэнс не зводзіў увагу з Ройса.
  «Мы чуем добрыя рэчы пра вас у Сакрамэнта. Я разумею, што вы валодаеце мовай цела». Шыракаплечы мужчына з цёмнымі зачасанымі валасамі быў апрануты ў гладкі касцюм, сіняга колеру, які нагадваў каралеўскі марскі колер і таму нагадваў форму.
  «Я проста следчы. Я, як правіла, выкарыстоўваю кінезіку больш, чым многія людзі».
  «Ах, вось яна ішла, Чарльз, самапрадалася. Вы сказалі, што яна зробіць гэта.
  Дэнс асцярожна ўсміхнуўся і задаўся пытаннем, што менавіта сказаў Овербі і наколькі асцярожным ён быў у выказванні або ўтрыманні пахвалы ў адрас супрацоўніка. Доказы для працы і павышэння водгукаў, вядома. Твар яе начальніка заставаўся нейтральным. Наколькі цяжкім можа быць жыццё, калі ты не ўпэўнены.
  Ройс вясёла працягнуў: «Каб ты мог агледзець мяне і сказаць мне, што я думаю. Толькі таму, як я скрыжоўваю рукі, куды гляджу, чырванею ці не. Падказка да маіх сакрэтаў».
  - Гэта крыху больш складана, - ласкава сказала яна.
  «Ах».
  Фактычна, яна ўжо прыдумала прыкладную тыпізацыю асобы. Ён быў экстравертам, які думае, адчувае. І, напэўна, меў характар хлуса Макіявеля. Адпаведна, Дэнс насцярожыўся.
  «Ну, мы чуем добрыя рэчы пра вас. Той выпадак раней у гэтым месяцы, той вар'ят на паўвостраве? Гэта было цяжка. Але вы прыбілі хлопца.
   «Нам пашанцавала».
  - Не, не, - хутка перабіў Овербі, - без перапынкаў, без шанцавання. Яна яго пераўзышла».
  І Дэнс зразумела, сказаўшы «пашанцавала», што яна прапанавала крытыкаваць сябе, офіс CBI ў Мантэрэі і Овербі.
  «А чым ты займаешся, Гамільтан?» Яна не збіралася на "містэра", які вызначае статус, не ў такой сітуацыі.
  «О, майстар на ўсе рукі. Сродак ліквідацыі непаладак. Калі ёсць праблемы з дзяржорганамі, губернатарам, сходам, нават судом, я разбіраюся, пішу справаздачу». Усмешка. «Шмат рэпартажаў. Спадзяюся, іх прачытаюць. Ніколі не ведаеш».
  Здавалася, што гэта не адказ на яе пытанне. Яна паглядзела на гадзіннік, гэты жэст заўважыў Ройс, але не Овербі. Як яна і задумвала.
  «Гамільтан тут па справе Чылтана», — сказаў Овербі і паглядзеў на чалавека з Сакрамэнта, каб пераканацца, што ўсё ў парадку. Вярнуцца да танца: «Паведаміце нам», — сказаў ён, як капітан карабля.
  «Вядома, Чарльз», — іранічна адказаў Дэнс, звярнуўшы ўвагу на яго тон і той факт, што Овербі сказаў «справа Чылтана». Яна думала пра напады як пра справу аб прыдарожных крыжах. Або справа Трэвіса Брыгама. Цяпер яна здагадалася, чаму Ройс тут.
  Яна расказала пра забойства Ліндана Стрыкленда — механізм забойства і тое, як ён фігураваў у блогу Чылтана.
  Ройс нахмурыўся. «Значыць, ён пашырае свае магчымыя мэты?»
  «Мы так лічым, так».
  «Доказы?»
  «Вядома, ёсць некаторыя. Але нічога канкрэтнага, што вядзе да таго, дзе хаваецца Трэвіс. У нас сумесная аператыўная група ЦЭЦ і офіса шэрыфа вядзе вышук». Яна пахітала галавой. «Яны не робяць вялікага прагрэсу. Ён не ездзіць — ён на ровары — і знаходзіцца пад зямлёй». Яна паглядзела на Ройса. «Наш кансультант лічыць, што ён выкарыстоўвае метады ўхілення, якім навучыўся ў онлайн-гульнях, каб не трапляць у поле зроку».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Джон Болінг, прафесар Каліфарнійскага універсітэта ў Санта-Крус. Ён вельмі дапамагае».
  « І ён добраахвотна аддае свой час, з нас нічога не бярэ», — плаўна праслізнуў Овербі, нібы словы былі змазаныя.
  - Пра гэты блог, - павольна сказаў Ройс. «А як гэта дакладна адбываецца?»
  Дэнс растлумачыў: «Некаторыя паведамленні падвялі хлопчыка. Ён падвяргаўся кіберздзекам».
  «Значыць, ён адрэзаў».
  "Мы робім усё магчымае, каб знайсці яго", - сказаў Овербі. «Ён не можа быць далёка. Гэта невялікі паўвостраў».
  Ройс не надта выдаваў. Але Дэнс бачыў па яго засяроджаных вачах, што ён не толькі ацэньваў сітуацыю з Трэвісам Брыгамам, але і акуратна згортваў гэта ў сваю мэту.
  Да чаго ён нарэшце і прыступіў.
  «Кэтрын, у Сакрамэнта ёсць занепакоенасць гэтай справай, я павінен табе сказаць. Усе нервуюцца. Гэта падлеткі, кампутары, сацыяльныя сеткі. Цяпер тут дзейнічае зброя. Вы не можаце не думаць пра Virginia Tech і Columbine. Відаць, тыя хлопцы з Каларада былі яго кумірамі».
  «Чуткі. Я не ведаю, праўда гэта ці не. Гэта было апублікаваны ў блогу кімсьці, хто, магчыма, ведаў яго ці не ведаў».
  І па ўзмаху броваў і паторгваннях вуснаў яна зразумела, што магла проста падыграць яму на руку. З такімі людзьмі, як Гамільтан Ройс, вы ніколі не маглі быць упэўнены, ці ўсё было проста, ці вы фехтавалі.
  «Гэты блог. . . Я размаўляў з АГ пра гэта. Мы занепакоеныя тым, што пакуль людзі публікуюць паведамленні, гэта як бензін у полымя. Вы разумееце, што я маю на ўвазе? Як лавіна. Ну, змешваючы мае метафары, але вы зразумелі. Што мы думалі: ці не лепш было б закрыць блог?»
  «Я сапраўды прасіў Чылтана зрабіць гэта».
  «О, у вас ёсць?» — задаў пытанне Овербі.
  «І што ён сказаў?»
  «Катэгарычна не. Свабода прэсы».
  — кпіў Ройс. «Гэта проста блог. Гэта не Chronicle або Wall Street Journal. »
  «Ён не так сябе адчувае». Затым Дэнс спытаў: «Ці звязваўся з ім хто-небудзь з офіса АГ?»
  «Не. Калі запыт прыйшоў з Сакрамэнта, мы перажываем, што ён апублікуе што-небудзь пра тое, што мы падымаем гэтую тэму. І гэта распаўсюдзілася на газеты і тэлебачанне. Рэпрэсіі. Цэнзура. І гэтыя ярлыкі могуць наляцець на губернатара і некаторых кангрэсменаў. Не, мы не можам гэтага зрабіць».
  «Ну, ён адмовіўся», — паўтарыў Дэнс.
  - Я проста задаўся пытаннем, - павольна пачаў Ройс, яго позірк пранікліва глядзеў на Дэнса, - ці вы знайшлі пра яго што-небудзь, што дапамагло б пераканаць яго?
  «Кій ці пернік?» - хутка спытала яна.
  Ройс не стрымаўся ад смеху. Кемлівыя людзі відаць, уразіла яго.
  «З таго, што вы мне сказалі, ён не падобны на маркоўнага».
  Гэта азначае, што хабар не будзе працаваць. Дэнс ведаў, што гэта праўда, паспрабаваўшы адзін. Але і Чылтан не выглядаў успрымальным да пагроз. Насамрэч, ён выглядаў як той, каму яны спадабаюцца. І апублікаваць што-небудзь у сваім блогу пра ўсё, што было зроблена.
  Да таго ж, хаця яна не любіла Чылтана і лічыла яго напышлівым і самаправедным, выкарыстанне таго, што яна даведалася падчас расследавання, каб прымусіць мужчыну маўчаць, не спадабалася. У любым выпадку, Дэнс мог шчыра адказаць: «Я нічога не знайшоў. Сам Джэймс Чылтан - малая частка справы. Ён нават не апублікаваў нічога пра хлопчыка — і выдаліў імя Трэвіса. Сэнс стужкі “Прыдарожныя крыжы” заключаўся ў крытыцы міліцыі і ДАІ. На хлопчыка пачалі нападаць чытачы».
  «Такім чынам, няма нічога крымінальнага, нічога, што мы можам выкарыстаць».
  Выкарыстоўвайце. Няцотны выбар дзеяслова.
  «Не».
  «Ах, вельмі дрэнна». Ройс выглядаў расчараваным. Овербі таксама заўважыў гэта і выглядаў расчараваным.
  Овербі сказаў: «Працягвай, Кэтрын».
  Яе голас быў дрыготкім. «Мы працуем на поўную моц, каб знайсці злачынца, Чарльз».
  "Канешне. Вядома. Але ва ўсім аб'ёме справы . . .” Ягоны прысуд скараціўся.
  "Што?" - рэзка спытала яна. Гнеў на Роберта Харпера зноў усплываў.
  Сачыце за гэтым, папярэдзіла яна сябе.
  Овэрбі ўсьміхнуўся так, што толькі крыху нагадваў усьмешку. «Ва ўсім аб'ёме у выпадку , калі б Чылтана ўдалося пераканаць спыніць блог, было б карысна для ўсіх . Карысна для нас і для Сакрамэнта. Не кажучы ўжо пра выратаванне жыццяў людзей, якія пісалі каментарыі».
  - Так, - сказаў Ройс. «Мы непакоімся аб новых ахвярах».
  Вядома, AG і Ройс будуць турбавацца з гэтай нагоды. Але яны таксама будуць турбавацца аб дрэннай прэсе супраць дзяржавы за тое, што яна не робіць усё, каб спыніць забойцу.
  Каб завяршыць сустрэчу і вярнуцца да працы, Дэнс проста пагадзіўся. «Калі я ўбачу што-небудзь, чым ты можаш скарыстацца, Чарльз, я дам табе ведаць».
  Вочы Ройса бліснулі. Овербі цалкам прапусціў іронію і ўсміхнуўся. «Добра».
  Тады яе тэлефон завібраваў і прыйшло смс. Яна прачытала экран, ледзь прыкметна ўздыхнула і паглядзела на Овербі.
  Ройс спытаў: «Што гэта?»
  Дэнс сказаў: «На Джэймса Чылтана толькі што напалі. Мне трэба ісці."
   Раздзел 21
  Дэнс паспяшаўся ў аддзяленне хуткай медыцынскай дапамогі бальніцы Мантэрэй Бэй.
  Яна выявіла, што TJ выглядае занепакоеным пасярод вестыбюля. - Шэф, - сказаў ён, цяжка выдыхаючы, з палёгкай убачыўшы яе.
  "Як ён?"
  «З ім усё будзе ў парадку».
  «Ты атрымаў Трэвіса?»
  «Гэта зрабіў не хлопчык, — сказаў Ты Джэй.
  У гэты момант падвойныя дзверы ў аддзяленне неадкладнай дапамогі расчыніліся, і Джэймс Чылтан з павязкай на шчацэ выйшаў з іх. «Ён напаў на мяне!» Чылтан паказваў на румянага, цвёрдага целаскладу чалавека ў касцюме. Ён сеў каля акна. Над ім стаяў буйны павятовы намеснік. Не вітаючыся, Чылтан паказаў на яго і сказаў Дэнсу: «Арыштуйце яго».
  Мужчына тым часам ускочыў на ногі. «Яго. Я хачу яго ў турму!»
  Дэпутат прамармытаў: «Сп. Брубэйкер, сядзьце, калі ласка. Ён прамовіў дастаткова рашуча, так што мужчына завагаўся, зірнуў на Чылтана і апусціўся на сядзенне са шкловалакна.
  Затым афіцэр далучыўся да Дэнс і сказаў ёй, што адбылося. За паўгадзіны да гэтага Арнольд Брубэйкер быў на тэрыторыі прапанаванай ім апрасняльнай станцыі з брыгадай аглядальнікаў. Ён знайшоў Чылтана, які фатаграфаваў месцы пражывання жывёл. Ён паспрабаваў схапіць камеру блогера і штурхнуў Чылтана на зямлю. Геадэзісты выклікалі міліцыю.
  Траўма, па ацэнцы Данса, не здавалася сур'ёзнай.
  Тым не менш, Чылтан выглядаў апантаным. «Гэты чалавек гвалціць паўвостраў. Ён знішчае нашы прыродныя рэсурсы. Наша флора і фаўна. Не кажучы ўжо пра знішчэнне могільніка Ohlone».
  Індзейцы Олоне былі першымі жыхарамі гэтай часткі Каліфорніі.
  «Мы не будуем нідзе побач з племянной зямлёй!» - крыкнуў Брубэйкер. «Гэта былі чуткі. І зусім няпраўда!»
  «Але рух у раёне і з яго будзе...»
  «І мы трацім мільёны на перасяленне папуляцый жывёл і...»
  - Вы абодва, - адрэзаў Дэнс. «Ціха».
  Чылтан, аднак, меў свой імпульс. «Ён таксама зламаў мой фотаапарат. Як і нацысты».
  Брубэйкер адказаў з халоднай усмешкай: «Джэймс, я лічу, што ты парушыў закон першым, парушыўшы прыватную ўласнасць. Ці не так рабілі і фашысты?»
  «Я маю права паведамляць аб знішчэнні нашых рэсурсаў».
  "І я-"
  - Добра, - адрэзаў Дэнс. «Больш няма!»
  Яны змоўклі, калі яна даведалася ад дэпутата падрабязнасці розных правапарушэнняў. Нарэшце яна падышла да Чылтана. «Вы замахнуліся на прыватную ўласнасць. Гэта злачынства».
  «Я—»
   «Шшшш. І вы, містэр Брубэйкер, напалі на містэра Чылтана, што з'яўляецца незаконным, калі толькі вам не пагражае непасрэдная фізічная шкода ад парушальніка. Вашым сродкам было выклікаць міліцыю».
  Брубэйкер раззлаваўся, але кіўнуў. Здавалася, ён засмучаны тым, што ўсё, што ён зрабіў, гэта стукнуў Чылтана па шчацэ. Бінт быў зусім маленькі.
  «Сітуацыя такая, што ты вінаваты ў дробных правапарушэннях. А хочаш паскардзіцца, арыштую. Але вы будзеце абодва. Адзін за злачыннае пранікненне і адзін за напад і пабоі. Ну?»
  Пачырванелы, Брубэйкер пачаў скуголіць: «Але ён...»
  «Вашы адказы?» — спытаў Дэнс са злавесным спакоем, які прымусіў яго адразу ж заткнуцца.
  Чылтан кіўнуў, скрывіўшыся. "Добра."
  Нарэшце, з расчараваннем на твары, Брубейкер прамармытаў Дэнсу: «Добра. Выдатна. Але гэта несправядліва! Сем дзён на тыдзень на працягу мінулага года, працуючы, каб дапамагчы ліквідаваць засуху. Гэта было маё жыццё. А ён сядзіць у тым сваім кабінеце і зрывае мяне, нават не гледзячы на факты. Людзі бачаць, што ён кажа ў гэтым блогу, і думаюць, што гэта праўда. І як я магу з гэтым канкураваць? Напісаць уласны блог? У каго ёсць час?» Брубэйкер драматычна ўздыхнуў і накіраваўся да галоўных дзвярэй.
  Пасля таго, як ён сышоў, Чылтан сказаў Дэнсу: «Ён будуе завод не па дабрыні свайго сэрца. Ёсць грошы, якія трэба зарабіць, і гэта яго адзіны клопат. І я даследаваў гэтую гісторыю».
  Яго голас змоўк, калі яна павярнулася да яго, і ён заўважыў яе змрочны выраз. «Джэймс, ты мог не чуць навін. Ліндан Стрыкленд быў толькі што забіты Трэвісам Брыгамам.
   Чылтан на імгненне заставаўся нерухомым. «Ліндан Стрыкленд, адвакат? Вы ўпэўнены?"
  «Баюся, што так».
  Вочы блогера падмяталі падлогу медпункта, зялёна-белую плітку, вычышчаную, але пацёртую гадамі турботы на абцасах і падэшвах. «Але Ліндан напісаў у тэме апраснення, а не «Прыдарожныя крыжы». Не, у Трэвіса не было б ніякіх прэтэнзій да яго. Гэта нехта іншы. Ліндан засмуціў шмат людзей. Ён быў адвакатам істца і заўсёды браўся за спрэчныя справы».
  «Доказы не пакідаюць ніякіх сумневаў. Гэта быў Трэвіс».
  "Але чаму?"
  «Мы думаем, таму што яго пост падтрымаў вас. Няважна, што гэта была іншая тэма блога. Мы лічым, што Трэвіс пашырае круг сваіх мэтаў».
  Чылтан сустрэў гэта змрочным маўчаннем, а потым спытаў: «Толькі таму, што ён апублікаваў нешта, згоднае са мной?»
  Яна кіўнула. «І гэта прыводзіць мяне да яшчэ чагосьці, што мяне непакоіла. Што Трэвіс можа быць за вамі.
  «Але якія ў яго са мной спрэчкі? Я пра яго ні слова не сказаў».
  Яна працягнула: «Ён нацэліўся на таго, хто вас падтрымлівае. І пашырэннем гэтага з'яўляецца тое, што ён таксама злуецца на вас».
  «Вы сапраўды так думаеце?»
  «Я думаю, што мы не можам дазволіць сабе гэта адхіліць».
  «Але мая сям'я...»
  «Я загадаў паставіць машыну каля вашага дома. Намеснік шэрыфа».
  "Дзякуй . . . Дзякуй. Я скажу Пэт і хлопцам, каб яны былі напагатове, каб не было чаго-небудзь дзіўнага.
  «З вамі ўсё ў парадку?» Яна кіўнула на бінт.
  «Гэта нічога».
  «Трэба падвезці дадому?»
  «Пэт прыйдзе забраць мяне».
  На вуліцы пачаліся танцы. «О, і дзеля Бога, пакіньце Брубэйкера ў спакоі».
  Вочы Чылтана прыжмурыліся. «Але ці ведаеце вы, які эфект акажа гэта расліна? . .” Ён змоўк і падняў дзве рукі, здаючыся. «Добра, добра. Я буду трымацца далей ад яго маёмасці».
  "Дзякуй."
  Дэнс выйшла на вуліцу і зноў уключыла тэлефон. Праз трыццаць секунд празвінеў. Майкл О'Ніл. Яна была суцешана, убачыўшы, што яго нумар усплыў.
  «Гэй».
  «Я толькі што пачуў даклад. Чылтан. На яго напалі?»
  «Ён у парадку». Яна патлумачыла, што здарылася.
  «Пранікненне. Яму належыць. Я пазваніў у офіс. Яны атрымліваюць пратакол з месца злачынства пасля страляніны ў Стрыклендзе. Я падштурхоўваў іх, каб зрабіць гэта хутчэй. Але нічога карыснага не выскоквае».
  «Дзякуй». Затым Дэнс панізіла голас — пацешыўшыся, таму што яна зрабіла гэта — і расказала О'Нілу пра кур'ёзную сустрэчу з Гамільтанам Ройсам.
  «Выдатна. Занадта шмат кухараў псуюць булён».
  - Я хацеў бы пакласці іх у булён, - прамармытаў Дэнс. «І павялічце цяпло».
  «І гэты Ройс хоча закрыць блог?»
  «Так. Я лічу, што турбуюся аб сувязях з грамадскасцю».
  О'Ніл сказаў: «Мне амаль шкада Чылтана».
   «Правядзіце з ім дзесяць хвілін; вы будзеце адчуваць сябе па-іншаму».
  Дэпутат засмяяўся.
  «Я ўсё роўна збіраўся патэлефанаваць табе, Майкл. Я запрасіла маму і тату да сябе на вячэру. Ёй патрэбна падтрымка. Люблю, калі б ты мог прыйсці». Яна дадала: «Вы, Эн і дзеці».
  Паўза. "Я паспрабую. Я сапраўды захоплены гэтым кантэйнерным футлярам. І Эн паехала ў Сан-Францыска. Галерэя будзе ладзіць выставу яе апошніх фатаграфій».
  «Сапраўды? Гэта ўражвае». Дэнс успомніў учорашнюю аднабаковую размову аб маючай адбыцца паездцы Эн О'Ніл падчас іх спробы снедаць пасля сустрэчы з Эрні Сейболдам. У Дэнса было некалькі меркаванняў пра жанчыну, самае беззаганнае з якіх было звязана з яе талентам фатографа.
  Яны адключыліся, і Дэнс працягнула рух да сваёй машыны, разбіраючы навушнікі iPod. Ёй патрэбны быў музычны хіт. Яна гартала мелодыі, спрабуючы выбраць лацінамоўную ці кельцкую, калі яе тэлефон загудзеў. Ідэнтыфікатар абанента аб'явіў Джонатан Болінг.
  "Прывітанне", сказала яна.
  «Тут усё ў CBI, на Чылтана напалі. Што здарылася? З ім усё добра?»
  Яна паведаміла яму падрабязнасці. Ён адчуў палёгку, што ніхто сур'ёзна не пацярпеў, але па якасці яго голасу яна зразумела, што ў яго ёсць для яе навіны. Яна змоўкла, і ён спытаў: «Кэтрын, ты каля офіса?»
  «Я не планаваў вяртацца. Я павінен забраць дзяцей і некаторы час працаваць дома». Яна не сказала яму, што хоча пазбягаць Гамільтана Ройса і Овербі. «Чаму?»
  «Пара рэчаў. У мяне ёсць імёны плакатаў, якія ёсць — падтрымаў Чылтан. Добрай навіной, я мяркую, з'яўляецца тое, што іх не так шмат. Але гэта тыпова. У блогах больш людзей супрацьстаяць, чым прыхільнікаў».
  «Дашліце мне спіс па электроннай пошце, і я пачну тэлефанаваць ім з дому. Што яшчэ?"
  «Мы ўзламзем кампутар Трэвіса ў бліжэйшыя гадзіны».
  «Сапраўды? О, гэта цудоўна». Ціфані ці Бэмбі, мабыць, быў даволі добрым хакерам.
  «Я збіраюся адлюстраваць яго дыск на асобным дыску. Я думаў, што вы захочаце гэта ўбачыць».
  «Ты паспрачаешся». У Данца была думка. «У вас ёсць планы на вечар?»
  «Не, я адклаў свае планы крадзяжу з коткамі, пакуль дапамагаю вам, хлопцы».
  «Прынясіце кампутар да мяне дадому. Да мяне на вячэру завітаюць маці, бацька і некалькі сяброў».
  «Ну, вядома».
  Яна дала яму адрас і час.
  Яны адключыліся.
  Калі Дэнс стаяла каля сваёй машыны на паркоўцы бальніцы, яна заўважыла, што некалькі памочнікаў і медсясцёр сыходзяць на дзень. Яны глядзелі на яе.
  Дэнс ведаў некалькі з іх і ўсміхаўся. Адзін ці два кіўнулі галавой у знак прывітання, але адказ быў ціхім, калі не халодным. Вядома, зразумела яна, яны падумаюць: я гляджу на дачку жанчыны, якая магла здзейсніць забойства.
   Глава 22
  «Я панясу прадукты», — абвясціла Мэгі, калі Dance's Pathfinder з віском спыніўся перад іх домам.
  Апошнім часам дзяўчына адчувала сябе самастойнай. Яна схапіла самую вялікую сумку. Іх было чатыры; пасля таго, як забралі дзяцей у Martine's, яны спыніліся ў Safeway, каб заняцца шопінгам. Калі з'явяцца ўсе, каго яна запрасіла, на абедзе будзе каля тузіна чалавек, сярод іх будуць маладыя людзі з сур'ёзнымі апетытамі.
  Пералічваючы пад цяжарам дзвюх сумак, сціснутых у адной руцэ — штосьці старэйшага брата, — Уэс спытаў маці: «Калі прыедзе бабуля?»
  «Спадзяюся, неўзабаве. . . . Ёсць верагоднасць, што яна не прыедзе».
  «Не, яна сказала, што прыйдзе».
  Дэнс разгублена ўсміхнуўся. «Вы размаўлялі з ёй?»
  «Так, яна патэлефанавала мне ў лагер».
  - Я таксама, - прапанавала Мэгі.
  Таму яна патэлефанавала, каб супакоіць дзяцей, што з ёй усё добра. Але твар Данса пачырванеў. Чаму яна не патэлефанавала ёй ?
  «Ну, гэта выдатна, што яна зможа зрабіць гэта».
   Занеслі сумкі ўнутр.
  Дэнс зайшла ў сваю спальню ў суправаджэнні Пэтсі.
  Яна зірнула на скрыню са зброяй. Трэвіс пашыраў свае мэты, і ён ведаў, што яна была адным з афіцэраў, якія пераследвалі яго. І яна не магла забыць магчымую пагрозу — крыж — на сваім падворку мінулай ноччу. Дэнс вырашыла пакінуць зброю пры сабе. Аднак яна, заўсёды патрабавальная да зброі ў сям'і з дзецьмі, зачыніла чорны пісталет на некалькі хвілін, каб прыняць душ. Яна энергічна скінула вопратку і ступіла ў струмень гарачай вады, беспаспяхова спрабуючы змыць рэшткі дня.
  Яна апранулася ў джынсы і вялікую блузку, не запраўленую, каб схаваць зброю, якая сядзела на паясніцы. Нязручна, але камфортна. Затым яна паспяшалася на кухню.
  Яна пакарміла сабак і патушыла невялікае вогнішча паміж дзецьмі, якія стралялі над сваімі заданнямі перад абедам. Дэнс захоўвала цярпенне — яна ведала, што яны былі засмучаныя ўчорашнім інцыдэнтам у бальніцы. Задача Мэгі заключалася ў тым, каб распакаваць прадукты, у той час як Уэс выпростваўся да гасцей. Дэнс працягваў здзіўляцца таму, наколькі захламленым можа стаць дом, хоць там жывуць толькі тры чалавекі.
  Яна думала цяпер, як часта бывала, пра час, калі насельніцтва было чатыры. І зірнуў на яе вясельны здымак. Біл Свенсан, заўчасна пасівелы, худы і з лёгкай усмешкай, глядзеў у камеру, абняўшы яе рукой.
  Затым яна пайшла ў батлейку, загрузіла камп'ютар і напісала Овербі па электроннай пошце аб нападзе на Чылтана і супрацьстаянні з Брубэйкерам.
   Яна не была ў настроі размаўляць з ім.
  Затым Дэнс атрымаў электронны ліст Джона Болінга з імёнамі людзей, якія за апошнія месяцы пісалі каментарыі ў карысць Чылтана. Сямнаццаць.
  Магло быць і горш, падумала яна.
  Наступную гадзіну яна знайшла нумары тых, хто знаходзіцца ў радыусе ста міль, і патэлефанавала, каб папярэдзіць, што яны могуць быць у небяспецы. Яна вытрымала іх крытыку, збольшага рэзкую, наконт таго, што CBI і паліцыя не змаглі спыніць Трэвіса Брыгама.
  Дэнс увайшоў у справаздачу Чылтана таго дня.
  Http://www.thechiltonreport.com/html/june27.html
  Яна прагартала ўсе тэмы, адзначыўшы, што амаль ва ўсіх з'явіліся новыя паведамленні. Апошнія ўдзельнікі «Вялебнага Фіска» і нітак апраснення сур'ёзна ставіліся да сваіх спраў — і з усё большай злосцю. Але ні адзін з іх паведамленняў не параўнаўся са злоснымі каментарыямі ў тэме «Прыдарожныя крыжы», большасць з якіх выпальвалі адзін на аднаго неразбавленную лютасць, як і на Трэвіса.
  Некаторыя з іх былі кур'ёзна сфармуляваны, некаторыя выглядалі як пошук інфармацыі, некаторыя выглядалі як адкрытыя пагрозы. У яе з'явілася адчуванне, што ёсць падказкі аб тым, дзе хаваецца Трэвіс - магчыма, нават дробныя факты, якія маглі б падказаць, на каго ён збіраецца напасці наступным. Ці быў Трэвіс на самай справе адным з плакатаў, які хаваўся за падробленай асобай або агульным псеўданімам «Ананім»? Яна ўважліва прачытала абмен і вырашыла, што, магчыма, ёсць падказкі, але адказ ухіліўся ад яе. Кэтрын Дэнс, зручна аналізуючы вымаўленае слова, не магла прыйсці да дакладных высноў, калі чытала раздражняльна ціхія крыкі і мармытанне.
  Нарэшце яна выйшла з сістэмы.
  Прыйшоў электронны ліст ад Майкла О'Ніла. Ён паведаміў ёй сумную навіну аб тым, што слуханні аб недатыкальнасці ў справе Дж. Доу былі перанесены на пятніцу. Пракурор Эрні Сейболд палічыў, што гатоўнасць суддзі пагадзіцца з просьбай абароны аб падаўжэнні тэрміну з'яўляецца дрэнным знакам. Яна скрывілася ад гэтай навіны і была расчаравана, што ён не патэлефанаваў, каб паведаміць ёй па тэлефоне. Ён таксама нічога не казаў пра тое, ці прыйдзе ён з дзецьмі сёння ўвечары.
  Танцы пачалі арганізоўваць трапезу. На кухні, як прызналася першая, у яе не было асаблівага майстэрства. Але яна ведала, у якіх крамах былі самыя таленавітыя аддзелы гатовай ежы; ежа будзе добра.
  Слухаючы ціхі рык відэагульні з пакоя Ўэса, клавіятурныя шалі Мэгі, Дэнс выявіла, што ўтаропілася на задні двор, успомніўшы вобраз твару сваёй маці ўчора днём, калі дачка пакінула яе, каб убачыць другі прыдарожны крыж.
  Твая мама зразумее.
  Не, не будзе. . . .
  Завісаючы над ёмістасцямі з грудзінкай, зялёнай фасоляй, салатай «Цэзар», ласосем і двойчы запечанай бульбай, Дэнс успомніла той час тры тыдні таму — яе маці стаяла на гэтай самай кухні і паведамляла пра Хуана Мілара ў рэанімацыі. Адчуваючы на твары Эдзі яго боль, яна расказала дачцэ тое, што ён ёй шаптаў.
   Забей мяне . . .
  Званок у дзверы адцягнуў яе ад гэтай трывожнай думкі.
  Яна зрабіла выснову, хто прыйшоў — большасць сяброў і сям'і проста падняліся па лесвіцы задняй палубы і ўвайшлі на кухню без званка і стуку. Яна адчыніла ўваходныя дзверы і ўбачыла Джона Болінга, які стаяў на ганку. На ім была цяпер знаёмая зручная ўсмешка, ён жангляваў маленькай гаспадарчай сумкай і вялікім чахлом для ноўтбука. Ён пераапрануўся ў чорныя джынсы і кашулю з каўняром у цёмную палоску.
  «Прывітанне».
  Ён кіўнуў і пайшоў за ёй на кухню.
  Сабакі падскочылі. Болінг прысеў і абняў іх, калі яны аб'ядноўвалі яго.
  «Добра, хлопцы, на вуліцу!» Скамандаваў Танц. Яна выкінула Малочныя косткі за чорны ход, і сабакі кінуліся ўніз па прыступках на задні двор.
  Болінг стаяў, выціраў твар ад лізаў і смяяўся. Ён палез у сумку з пакупкамі. «Я вырашыў прывезці цукру ў падарунак гаспадыні».
  «Цукар?»
  «Дзве версіі: ферментаваны». Ён дастаў бутэльку белага віна Caymus Conundrum.
  «Прыемна».
  «І запечаны». Вынырнуў пакет з печывам. «Я ўспомніў, як ты глядзеў на іх у офісе, калі твой памочнік спрабаваў мяне адкарміць».
  «Злавіў гэта?» Дэнс засмяяўся. «Вы былі б добрым кінезічным інтэрв'юерам. Мы павінны быць назіральнымі».
  Яго вочы былі ўсхваляваныя, яна бачыла. «Ёсць вам што паказаць. Можа, прысядзім дзе?»
  Яна накіравала яго ў гасціную, дзе Болінг распакавала яшчэ адзін ноўтбук, вялікі, маркі, якой яна не пазнавала. «Ірв зрабіў гэта», — абвясціў ён.
  «Ірв?»
  «Ірвінг Уэплер, паплечнік, пра якога я вам казаў. Адзін з маіх аспірантаў».
  Значыць, не Бэмбі ці Ціф.
  «Усё на ноўтбуку Трэвіса цяпер тут».
  Ён пачаў друкаваць. У адно імгненне экран ажыў. Дэнс не ведаў, што кампутары могуць так хутка рэагаваць.
  З іншага пакоя Мэгі ўдарыла па клавіятуры кіслую ноту.
  «Прабачце». Дэнс паморшчыўся.
  - Да дыез, - сказаў Болінг, не адрываючыся ад экрана.
  — здзівіўся Танц. «Вы музыкант?»
  "Не не. Але ў мяне ідэальны тон. Проста выпадковасць. І я не ведаю, што з гэтым рабіць. Ніякага музычнага таленту. Не так, як вы».
  «Я?» Яна не сказала яму пра сваё прызначэнне.
  Пацісканне плячыма. «Я падумаў, што праверыць вас не дрэнна. Я не чакаў, што ў вас будзе больш хітоў Google як лаўца песень, чым як паліцэйскага. . . . О, я магу сказаць паліцэйскі?»
  «Пакуль гэта непаліткарэктны тэрмін». Далей Дэнс патлумачыла, што яна была фальклорнай спявачкай, але знайшла музычнае адкупленне ў праекце, якім яна і Марцін Крыстэнсэн кіравалі — вэб-сайце пад назвай American Tunes, назва якога паўтарае гімн Пола Саймана краіне з 1970-х гадоў. Сайт быў выратаваннем для Дэнс, якой часта даводзілася жыць у вельмі цёмных месцах з-за сваёй працы. там не было нічога падобнага на музыку, каб вырваць яе з свядомасці злачынцаў, якіх яна пераследвала.
  Нягледзячы на тое, што агульны тэрмін быў «лаўцом песень», сказаў яму Дэнс, апісанне працы было тэхнічна «фалькларыст». Алан Ломакс быў самым вядомым — ён блукаў па глыбінцы Амерыкі, збіраючы традыцыйную музыку для Бібліятэкі Кангрэса ў сярэдзіне дваццатага стагоддзя. Дэнс таксама ездзіла па краіне, калі магла, каб збіраць музыку, але не горы Ломакса, блюз і мятлік. Сёння дамарослымі амерыканскімі песнямі былі афрыканскія, афра-поп, каджунскія, лацінаамерыканскія, карыбскія, новашатландскія, усходне-індыйскія і азіяцкія.
  American Tunes дапамаглі музыкам абараніць аўтарскія правы на іх арыгінальны матэрыял, прапанавалі музыку для спампоўкі і раздалі ім грошы, якія заплацілі слухачы.
  Болінг, здавалася, зацікавіўся. Ён таксама, здавалася, хадзіў у пустыню раз ці два на месяц. Калісьці ён быў сур'ёзным скалалазам, патлумачыў ён, але кінуў гэта.
  «Гравітацыя, - сказаў ён, - не падлягае абмеркаванню».
  Затым ён кіўнуў у бок спальні, адкуль гучала музыка. «Сын ці дачка?»
  «Дачка. Адзіныя струны, з якімі знаёмы мой сын, ёсць на тэніснай ракетцы».
  «Яна добрая».
  - Дзякуй, - сказаў Дэнс з некаторым гонарам; яна шмат працавала, каб падбадзёрыць Мэгі. Яна трэніравалася з дзяўчынай і, што адымала больш часу, вазіла яе з шафёрам на ўрокі гульні на фартэпіяна і канцэрты.
  Болінг набраў, і на экране ноўтбука з'явілася маляўнічая старонка. Але потым мова яго цела змянілася раптам. Яна заўважыла, што ён глядзеў праз яе плячо ў бок дзвярэй.
  Танец павінен быў здагадацца. Яна чула, як клавіятура змоўкла трыццаць секунд таму.
  Потым Болінг усміхнуўся. «Прывітанне, я Джон. Я працую з тваёй мамай».
  У дзвярах стаяла Мэгі ў бейсболцы назад. "Добры дзень."
  «Капялюшы ў хаце», — нагадаў Дэнс.
  Выйшла. Мэгі падышла да Болінга. «Я Мэгі». Нічога не саромеючыся маёй дзяўчынкі, разважаў Дэнс, у той час як дзесяцігадовы хлопчык пампаваў руку.
  «Добрая хватка», - сказаў ёй прафесар. «І добры сэнсар на клавіятуры».
  Дзяўчына заззяла. «Вы што-небудзь гуляеце?»
  «Кампакт-дыскі і загрузкі. Вось і ўсё».
  Дэнс падняў вочы і не здзівіўся, убачыўшы дванаццацігадовага Уэса, які таксама глядзеў у іх бок. Ён вісеў ззаду, у дзвярах. І ён не ўсміхаўся.
  Яе страўнік перавярнуўся. Пасля смерці бацькі можна было разлічваць на тое, што Уэс адчуе непрыязнасць да мужчын, якіх яго мама разглядала ў грамадстве, адчуваючы іх, па словах яе тэрапеўта, як пагрозу іх сям'і і памяці бацькі. Адзіным чалавекам, які яму сапраўды падабаўся, быў Майкл О'Ніл — збольшага таму, як меркаваў доктар, што дэпутат быў жанаты, і таму ніякай рызыкі.
  Стаўленне хлопчыка было цяжкім для Дэнс, якая засталася ўдавой два гады і часам адчувала жудасную тугу па рамантычнай спадарожніцы. Яна хацела сустракацца, хацела з кімсьці сустрэцца і ведала, што гэта будзе добра для дзяцей. Але кожны раз, калі яна выходзіла, Уэс рабіўся панурым і капрызным. Яна марнавала гадзіны на заспакаенне яму, што ён і яго сястра прыйшлі першымі. Яна распрацавала тактыку, каб палегчыць хлопчыку зручна сустракацца з яе спатканнямі. А часам проста выпісвала закон і казала яму, што не пацерпіць ніякага стаўлення. Нішто не працавала вельмі добра; і не дапамагло тое, што яго варожасць да яе апошняга патэнцыйнага партнёра аказалася значна больш праніклівай, чым яе ўласнае меркаванне. Пасля гэтага яна вырашыла паслухаць, што скажуць яе дзеці, і паглядзець, як яны адрэагуюць.
  Яна жэстам падвяла яго. Ён далучыўся да іх. «Гэта містэр Болінг».
  «Прывітанне, Уэс».
  «Прывітанне». Яны паціснулі адзін аднаму рукі, Уэс, як заўсёды, крыху сарамлівы.
  Дэнс збіралася хутка дадаць, што яна ведала Болінга па працы, каб супакоіць Уэса і развеяць патэнцыйную няёмкасць. Але перш чым яна паспела што-небудзь сказаць, вочы Уэса ўспыхнулі, калі ён паглядзеў на экран кампутара. «Салодкі. DQ! »
  Яна разглядала яркую графіку галоўнай старонкі кампутарнай гульні DimensionQuest , якую Болінг, відаць, здабыў з кампутара Трэвіса.
  «Вы, хлопцы, гуляеце?» Хлопчык нібы здзівіўся.
  "Не не. Я проста хацеў сёе-тое паказаць вашай маці. Вы ведаеце Morpegs, Уэс?»
  «Як, безумоўна».
  - Уэс, - прамармытаў Дэнс.
  «Я маю на ўвазе, вядома. Яна не любіць , калі я кажу "падабаецца". »
  Усміхаючыся, Болінг спытаў: «Вы гуляеце ў DQ ? Я не так добра ведаю».
  «Не, гэта нейкае чараўніцтва, ведаеце. Мне больш падабаецца Троіца. »
  - Ой, чувак, - сказаў Болінг па-хлапечаму і шчыра, павага ў яго голасе. «Графіка ўдарыла». Ён павярнуўся да Дэнса і сказаў: «Гэта фантастыка».
  Але гэта не было вялікім тлумачэннем. "Што?"
  «Мама, навуковая фантастыка».
  «Навуковая фантастыка».
  «Не, не, так нельга казаць. Гэта SF». Вочы шырока закочваюцца да столі.
  «Я папраўляюся».
  Твар Уэса зморшчыўся. «Але з Trinity вам абавязкова спатрэбіцца два гігабайты аператыўнай памяці і як мінімум два на відэакарце. У адваротным выпадку гэта, як. . .” Ён паморшчыўся. «У адваротным выпадку гэта так павольна. Я маю на ўвазе, у вас ёсць вашыя прамяні гатовыя страляць. . . і экран завісае. Гэта самае страшнае».
  «RAM на працоўным стале я ўзламаў разам на працы?» - сціпла спытаў Болінг.
  «Тры?» — спытаў Уэс.
  «Пяць. І чатыры на відэакарце».
  Уэс перадражніў кароткую страту прытомнасці. « Нееееее! Гэта так міла. Колькі захоўвання?»
  "Два Т."
  "Ніякім чынам! Два тэрабайта ?»
  Дэнс засмяяўся, адчуваючы вялікую палёгку ад таго, што паміж імі не было напружання. Але яна сказала: «Уэс, я ніколі не бачыла, каб ты іграў Тройцу. У нас гэта не загружана ў наш кампутар, ці не так?» Яна вельмі абмяжоўвала тое, у што дзеці гуляюць на сваіх камп'ютарах і вэб-сайты, якія яны наведваюць. Але яна не магла кантраляваць іх на 100 працэнтаў часу.
  «Не, ты мне не дазваляеш», — сказаў ён без лішняга значэння і крыўды. «Я гуляю ў Марціны».
  «З блізнятамі?» Дэнс быў у шоку. Дзеці Марціны Крыстэнсэн і Стывена Кэхіла былі маладзейшыя за Уэса і Мэгі.
   Уэс засмяяўся. «Мама!» Раз'юшаны. «Не, са Стывам. У яго ёсць усе патчы і коды».
  Гэта мела сэнс; Стыў, які назваў сябе зялёным вылюдкам, кіраваў тэхнічнай часткай American Tunes.
  «Гэта гвалт?» — спытаў Дэнс у Болінга, а не ў Уэса.
  Прафесар і хлопчык падзяліліся змоўніцкімі позіркамі.
  «Ну?» - настойвала яна.
  - Не зусім, - сказаў Уэс.
  «Што гэта дакладна азначае?» — спытаў праваахоўнік.
  «Добра, вы можаце падарваць касмічныя караблі і планеты», — сказаў Болінг.
  Уэс дадаў: «Але не гвалтоўна-гвалтоўна, ведаеце».
  «Правільна», — запэўніў яе прафесар. «Нічога падобнага на Resident Evil або Manhunt. »
  «Або Gears of War », — дадаў Уэс. «Я маю на ўвазе, што там можна пілаваць людзей».
  "Што?" Дэнс быў у жаху. «Вы калі-небудзь гулялі ў яе?»
  «Не!» — запратэставаў ён на мяжы даверу. «У Білі Соджака ў школе гэта ёсць. Ён нам пра гэта сказаў».
  «Пераканайцеся, што вы гэтага не зробіце».
  "Добра. Я не буду. У любым выпадку, - дадаў хлопчык, яшчэ раз зірнуўшы на Болінга, - табе неабавязкова карыстацца ланцуговай пілой.
  «Я ніколі не хачу, каб ты гуляў у гэтую гульню. Ці іншыя, пра якія згадваў містэр Болінг». Яна сказала гэта самым лепшым матчыным голасам.
  "Добра. Божа, мама».
  «Абяцаеце?»
   «Так». Позірк на Болінга казаў: "Яна проста часам бывае такой".
  Потым двое самцоў заняліся абмеркаваннем іншых гульняў і тэхнічных пытанняў, аб значэнні якіх Дэнс нават не мог здагадацца. Але яна была рада бачыць гэта. Болінг, вядома, не быў рамантычнай цікавасцю, але гэта была такая палёгка, што ёй не трэба было турбавацца аб канфліктах, асабліва сёння вечарам - вечар будзе дастаткова напружаным. Болінг не размаўляў з хлопчыкам і не спрабаваў зрабіць на яго ўражанне. Яны здаваліся равеснікамі рознага ўзросту, весела гутарылі.
  Адчуваючы сябе занядбаным, Мэгі ўварвалася: «Містэр. Болінг, у цябе ёсць дзеці?»
  - Мэгс, - уставіў Дэнс, - не задавай асабістых пытанняў, калі ты толькі што пазнаёміўся з кімсьці.
  "Усё добра. Не, Мэгі.
  Яна кіўнула, прымаючы інфармацыю. Дэнс зразумеў, што справа не ў магчымых таварышах па гульні. Яна сапраўды цікавілася яго сямейным становішчам. Дзяўчына была гатовая выдаць маці замуж хутчэй, чым Мэрылен Крэсбах з офіса (пры ўмове, што Мэгі была «лепшай жанчынай» — ніякай рэтра-«фрэйліны» для незалежнай дачкі Дэнс).
  У гэты момант з кухні пачуліся галасы. Эдзі і Сцюарт прыбылі. Яны зайшлі ўнутр і далучыліся да Дэнса і дзяцей.
  «Грамы!» — паклікала Мэгі і кінулася да яе. "Як ты?"
  Твар Эдзі расквеціўся шчырай усмешкай — ці амаль так, ацаніў Дэнс. Уэс, твар якога таксама свяціўся палёгкай, таксама падбег да яе. Хаця апошнім часам хлопчык скупіўся на абдымкі мамы, ён абняў яго рукамі бабка і моцна сціснула. З двух дзяцей ён бліжэй да сэрца ўспрыняў выпадак з арыштам у бальніцы.
  - Кэці, - сказаў Сцюарт, - ганялася за звар'яцелымі злачынцамі, а ў цябе яшчэ быў час прыгатаваць ежу.
  «Ну, хтосьці паспеў прыгатаваць», — з усмешкай адказала яна і зірнула на пакеты з пакупкамі Safeway, што схаваліся каля смеццевага вядра.
  У захапленні ад таго, што пабачыла маці, Дэнс абняла яе. "Як ты?"
  «Добра, дарагі».
  Дарагая. . . Нядобры знак. Але прынамсі яна была тут. Вось што лічылася.
  Эдзі зноў павярнулася да дзяцей і з энтузіязмам расказвала ім пра тэлешоу, якое яна толькі што глядзела пра экстрэмальныя пераўтварэнні дома. Маці Дэнса бліскуча суцяшала дзяцей і замест таго, каб наўпрост гаварыць пра тое, што здарылася ў бальніцы — што б іх толькі больш непакоіла, — яна супакоіла дзяцей, нічога не кажучы пра інцыдэнт і балбатаючы пра неістотныя рэчы.
  Дэнс пазнаёміла сваіх бацькоў з Джонам Болінгам.
  «Я наёмнік», — сказаў ён. «Кэтрын зрабіла памылку, спытаўшы ў мяне парады, і цяпер яна затрымалася са мной».
  Яны гаварылі пра тое, дзе ў Санта-Крус ён жыў, як доўга быў у гэтым раёне і ў якіх каледжах выкладаў. Болінгу было цікава даведацца, што Сцюарт усё яшчэ працуе няпоўны працоўны дзень у знакамітым акварыуме Monterey Bay; прафесар часта хадзіў і толькі што браў туды сваіх пляменніка і пляменніка.
  «Я таксама выкладаў», — сказаў Сцюарт Дэнс, калі даведаўся пра кар'еру Болінга. «Мне было даволі камфортна у навуковых колах; Я шмат даследаваў акул».
  Болінг моцна засмяяўся.
  Віно было раздадзена — спачатку белая сумесь Boling's Conundrum.
  Але потым Болінг, відаць, адчуў зрух ветру і, прабачыўшыся, вярнуўся да камп'ютара. «Я не магу есці, пакуль не скончу хатняе заданне. Убачымся праз некаторы час».
  «Чаму б табе не выйсці назад», - сказаў яму Дэнс, паказваючы на палубу. «Я далучуся да вас праз хвіліну».
  Пасля таго, як ён узяў камп'ютар і выйшаў на вуліцу, Эдзі сказала: "Мілы малады чалавек".
  «Вельмі карысна. Дзякуючы яму мы выратавалі аднаго з пацярпелых». Дэнс падышоў да халадзільніка, каб прыбраць віно. Калі яна гэта зрабіла, эмоцыі ўзялі верх, і яна ціха выпаліла маці: «Мне вельмі шкада, што мне прыйшлося так хутка пакінуць залу суда, мама. Знайшлі яшчэ адзін прыдарожны крыж. Быў сведка, якога я павінен быў апытаць».
  У голасе яе маці не было і следу сарказму, калі яна сказала: «Усё ў парадку, Кэці. Я ўпэўнены, што гэта было важна. І той небарака сёння. Ліндан Стрыкленд, адвакат. Ён быў добра вядомы».
  «Так, ён быў». Дэнс адзначыў зрух тэмы.
  «Падаў у суд на дзяржаву, я думаю. Абаронца правоў спажыўцоў».
  «Мама, што ты чула ад Шыдзі?»
  Эдзі Дэнс міргнула вачыма. «Не сёння вечарам, Кэці. Сёння вечарам пра гэта гаварыць не будзем».
  «Вядома». Танец адчуваў сябе пакараным дзіцем. "Усё, што захочаш."
  «Майкл будзе тут?»
  «Ён паспрабуе. Эн у Сан-Францыска, таму ён жангліруе дзецьмі. І працую над яшчэ адной вялікай справай».
  «Ой. Што ж, спадзяюся, у яго атрымаецца. А як Эн ?" - холадна спытала Эдзі. Яна лічыла, што мацярынскія здольнасці жонкі О'Ніла пакідаюць жадаць лепшага. І любыя няўдачы былі для Эдзі Дэнс правапарушэннем класа А, якое мяжуе са злачынствам.
  «Добра, я ўяўляю. Даўно яе не бачыў».
  Дэнс зноў задумаўся, ці сапраўды Майкл з'явіцца.
  «Вы размаўлялі з Бэтсі?» — спытала яна маці.
  «Так, яна прыедзе ў гэтыя выхадныя».
  «Яна можа застацца са мной».
  - Калі гэта не нязручна, - прапанавала Эдзі.
  «Чаму гэта будзе нязручна?»
  Маці адказала: «Магчыма, ты занятая. З гэтай вашай справай. Гэта ваш прыярытэт. Цяпер, Кэці, ты ідзі ў госці са сваім сябрам. Мы з Мэгі ўсё пачнем. Мэгс, давай дапамажы мне на кухні.
  «Так, бабуля!»
  «І Сцю прынёс DVD, які, як ён думае, спадабаўся б Уэсу. Спартыўныя ляпы. Вы, хлопцы, надзеньце гэта».
  Яе муж узяў рэпліку і падышоў да тэлевізара з плоскім экранам, паклікаўшы Уэса.
  Дэнс на хвіліну бездапаможна стаяла, паклаўшы рукі на бакі, гледзячы, як маці адступае, весела балбатаючы з унучкай. Затым Дэнс выйшаў на вуліцу.
  Яна знайшла Болінга за хісткім сталом на палубе, каля задніх дзвярэй, пры бурштынавым святле. Ён азіраўся. «Гэта вельмі прыемна».
  «Я называю гэта Калода», — засмяялася яна. «Вялікая D. »
  Менавіта тут Кэтрын Дэнс правяла вялікую частку часу яе час - сама і з дзецьмі, сабакамі і тымі, хто звязаны з ёй праз кроў ці праз сяброўства.
  Шэрая, апрацаваная ціскам канструкцыя дваццаць на трыццаць футаў і восем футаў над заднім дваром цягнулася ўздоўж задняй часткі дома. Ён быў запоўнены няўстойлівымі крэсламі, шэзлонгамі і сталамі. Ілюмінацыя ішла ад малюсенькіх калядных агеньчыкаў, насценных лямпаў, некалькіх бурштынавых шароў. На няроўных дошках стаялі ракавіна, сталы і вялікі халадзільнік. Анемічныя расліны ў пабітых гаршках, кармушкі для птушак і выветраныя металічныя і керамічныя падвескі з садовых аддзелаў сеткавых магазінаў складалі эклектычныя ўпрыгажэнні.
  Дэнс часта вяртаўся дадому і бачыў калег з CBI, MCSO або дарожна-патрульнай службы, якія сядзелі на палубе і смакавалі напоі з пабітага халадзільніка. Не мела значэння, была яна дома ці не, пры ўмове захавання правілаў: ніколі не перашкаджаць дзецям вучобе або спаць сям'і, не дапускаць грубасці і не выходзіць з дому без запрашэння.
  Dance любіў Deck, які быў месцам для сняданкаў, вячэр і больш афіцыйных мерапрыемстваў. Тут яна выйшла замуж.
  А паніхіду па мужу яна ладзіла на шэрых, пакарочаных брусах.
  Цяпер Дэнс сядзеў на плеценым сядзенні побач з Болінгам, які схіліўся над вялікім ноўтбукам. Ён азірнуўся і сказаў: «У мяне таксама ёсць калода. Але калі б мы гаварылі пра сузор'і, ваша была б дэк-мажор. Мая была б дэка мінор».
  Яна засмяялася.
  Болінг кіўнуў на кампутар. «Я вельмі мала знайшоў пра мясцовасць і сяброў Трэвіса. Значна менш, чым вы звычайна бачыце ў камп'ютары падлетка. Рэальны свет не мае вялікага значэння ў жыцці Трэвіса. Большую частку часу ён праводзіць за сінтэзатарамі, на вэб-сайтах, у блогах і на дошках аб'яў і, вядома, грае на сваіх марпегах».
  Дэнс быў расчараваны. Усе спробы ўзламаць камп'ютар не прынеслі такой карысці, як яна спадзявалася.
  «Што тычыцца яго часу ў свеце сінтэзатараў, то большая частка яго прыпадае на DimensionQuest. Ён кіўнуў на экран. «Я правёў некаторыя даследаванні. Гэта самая вялікая ў свеце ролевая анлайн-гульня. На яго каля дванаццаці мільёнаў падпісчыкаў».
  «Больш, чым насельніцтва Нью-Ёрка».
  Болінг апісаў гэта як спалучэнне " Уладара пярсцёнкаў", "Зорных войнаў" і "Другога жыцця" - сайта сацыяльнага ўзаемадзеяння, дзе вы ствараеце для сябе ўяўнае жыццё. «Наколькі я магу судзіць, ён быў на DQ ад чатырох да дзесяці гадзін у дзень».
  « Дзень ?»
  «О, гэта тыпова для гульца Morpeg.» Ён засмяяўся. «Некаторыя яшчэ горш. У рэальным свеце існуе дванаццаціэтапная праграма DimensionQuest , якая дапамагае людзям пазбавіцца ад залежнасці ад гульні».
  «Сур'ёзна?»
  "О так." Ён сеў наперад. «Цяпер у яго камп'ютары няма нічога пра месцы, куды ён хадзіў, і пра яго сяброў, але я знайшоў тое, што можа быць карысным».
  "Што гэта?"
  «Яго».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Ну, сам Трэвіс».
   Раздзел 23
  ТАНЕЦ МІРГНУЎ, ЧАКАЮЧЫ рэзкага моманту.
  Але Джон Болінг быў сур'ёзны.
  «Вы знайшлі яго? Дзе?”
  «У Этэрыі, выдуманай зямлі ў DimensionQuest. »
  «Ён онлайн?»
  «Не цяпер, але ён быў. Нядаўна».
  «Ці можаце вы з гэтага даведацца, дзе ён знаходзіцца ў рэальным жыцці?»
  «Немагчыма даведацца. Мы не можам яго адсачыць. Я патэлефанаваў у гульнявую кампанію — яны ў Англіі — і паразмаўляў з некаторымі кіраўнікамі. Серверы DimensionQuest знаходзяцца ў Індыі, і ў любы момант у сетцы знаходзяцца мільёны чалавек».
  «А паколькі ў нас ёсць яго камп'ютар, гэта азначае, што ён карыстаецца кампутарам сябра», - сказаў Дэнс.
  «Або ён знаходзіцца на грамадскім тэрмінале, або ён пазычыў або скраў камп'ютар і ўваходзіць у сістэму праз кропку Wi-Fi».
  «Але кожны раз, калі ён онлайн, мы ведаем, што ён стаіць на месцы, і ў нас ёсць шанец знайсці яго».
  «Тэарэтычна так», — пагадзіўся Болінг.
   «Чаму ён яшчэ гуляе? Ён павінен ведаць, што мы яго шукаем».
  «Як я ўжо казаў, ён залежны».
  Ківок на кампутар: «Вы ўпэўнены, што гэта Трэвіс?»
  "Павінен быць. Я залез у яго папкі ў гульні і знайшоў спіс аватараў, якія ён стварыў, каб прадстаўляць сябе. Потым я папрасіў некалькіх маіх студэнтаў зайсці ў Інтэрнэт і пашукаць гэтыя імёны. Сёння ён уваходзіў і выходзіў. Імя персанажа - Страйкер - з у. Ён уваходзіць у катэгорыю Навальніцы, што робіць яго ваяром. Забойца, у прынцыпе. Адна з маіх вучаніц — дзяўчына, якая гуляла ў DimensionQuest некалькі гадоў — знайшла яго каля гадзіны таму. Ён бадзяўся па сельскай мясцовасці і проста забіваў людзей. Яна назірала, як ён зарэзаў цэлую сям'ю. Мужчыны, жанчыны і дзеці. А потым ён трупам атабарыўся».
  "Што гэта?"
  «У гэтых гульнях, калі вы забіваеце іншага персанажа, ён губляе моц, ачкі і ўсё, што ён нясе з сабой. Але яны не мёртвыя назаўжды. Аватары зноў ажываюць праз некалькі хвілін. Але яны знаходзяцца ў аслабленым стане, пакуль не пачнуць аднаўляць уладу. Кемпінг трупаў - гэта калі вы забіваеце ахвяру і проста чакаеце побач, пакуль яна вернецца да жыцця. Затым вы забіваеце іх зноў, калі ў іх ужо няма абароны. Гэта вельмі дрэнная форма, і большасць гульцоў гэтага не робяць. Гэта як забіць параненага салдата на полі бою. Але Трэвіс, відаць, робіць гэта рэгулярна».
  Дэнс глядзеў на галоўную старонку DimensionQuest, складаную графіку туманных далін, высокіх гор, фантастычных гарадоў, бурных акіянаў. І міфічныя істоты, воіны, героі, чараўнікі. Злыдні таксама, у тым ліку Кецаль, калючы дэман з зашыты рот, шырока расплюшчаныя вочы, халодна глядзелі на яе.
  Частка гэтага кашмарнага свету аб'ядналася тут, на зямлі, у межах яе юрысдыкцыі.
  Болінг пастукаў па мабільніку на поясе. «Irv сочыць за гульнёй. Ён напісаў бота — аўтаматызаваную камп'ютарную праграму, — якая будзе паведамляць яму, калі Страйкер у сетцы. Ён патэлефануе мне ці адправіць імгненнае паведамленне, як толькі Трэвіс увойдзе ў сістэму».
  Дэнс зазірнула на кухню і ўбачыла маці, якая глядзела ў акно. Яе далоні былі сціснутыя.
  «А вось што я думаў, — працягваў Болінг, — адсочванне вялося, але калі мы зможам знайсці яго ў інтэрнэце і паназіраць за ім, магчыма, мы зможам пра яго нешта даведацца. Дзе ён, каго ведае».
  «Як?»
  «Гляджу яго імгненныя паведамленні. Вось як гульцы маюць зносіны ў DQ . Але мы нічога не можам зрабіць, пакуль ён зноў не ўвойдзе ў сістэму».
  Ён сеў назад. Яны моўчкі пацягвалі віно.
  Які раптам зламаўся, калі Уэс паклікаў: «Мама!» ад парога.
  Дэнс падскочыла і выявіла, што адцягнулася ад Болінга, павярнуўшыся да сына.
  «Калі мы будзем есці?»
  «Як толькі Марцін і Стыў прыедуць сюды».
  Хлопчык адышоў да тэлевізара. І Дэнс з Болінгам увайшлі ўнутр, вязучы віно і кампутар. Прафесар замяніў адзінку ў сумцы, а потым выхапіў міску крэндзеляў з вострава на кухні.
  Ён накіраваўся ў гасціную і прапанаваў міску Уэсу і Сцю. «Экстраныя пайкі, каб захаваць нашы сілы».
   «Так!» — закрычаў хлопчык, хапаючы жменю. Потым сказаў: «Дзядуля, вярніся да гэтай кудлачкі, каб містэр Болінг мог яе ўбачыць».
  ТАНЕЦЫ ДАПАМАГАЛІ ЯЕ маці і дачцэ скончыць раскладваць ежу ў выглядзе шведскага стала на востраве на кухні.
  Яны з Эдзі размаўлялі пра надвор'е, пра сабак, пра дзяцей, пра Сцюарта. Што прывяло да акварыума, што прывяло да воднага рэферэндуму, што прывяло да паўтузіна іншых дробязных тэм, усе з якіх мелі адну агульную рысу: яны былі як мага далей ад тэмы арышту Эдзі Дэнс.
  Яна глядзела, як Уэс, Джон Болінг і яе бацька сядзелі разам у гасцінай, а на экране было спартыўнае шоу. Усе яны моцна смяяліся, калі трубка ўрэзалася ў танк Gatorade і прамачыла аператара, і капаліся ў крэндзелях і соусе, быццам абед быў пустым абяцаннем. Дэнс павінен быў усміхнуцца хатняй, суцяшальнай сцэне.
  Потым яна зірнула на мабільны тэлефон, расчараваная тым, што Майкл О'Ніл не патэлефанаваў.
  Калі яна накрывала на стол на палубе, прыбылі іншыя госці: Марціна Крыстэнсэн і яе муж Стывен Кэхіл падняліся па лесвіцы, іх дзевяцігадовыя хлопчыкі-блізняты цягнулі за сабою. Радуючы Уэса і Мэгі, яны таксама прывезлі з сабой даўгашэрснага рудавата-карычневага шчанюка брыара па імі Рэй.
  Пара цёпла сустрэла Эдзі Дэнс, пазбягаючы згадак пра гэтыя выпадкі; альбо напады на Прыдарожны крыж, альбо напады з удзелам Эдзі.
  «Гэй, сяброўка», — сказала даўгавалосая Марціна Дэнс, падміргнуўшы, і працягнула ёй небяспечна выглядаючы самаробны шакаладны пірог.
   Дэнс і Марцін былі лепшымі сябрамі з таго часу, як жанчына вырашыла аднаасобна вырваць Дэнс з прывыкальнай летаргіі ўдоўства і прымусіць яе вярнуцца да жыцця.
  Як бы пераходзячы ад свету сінтэзатараў назад да рэальнага, Dance зараз адлюстроўваецца.
  Яна абняла Стывена, які імгненна знік у батлейцы, каб далучыцца да мужчын.
  Дарослыя пілі віно, а дзеці ладзілі імправізаваную выставу сабак на заднім двары. Відаць, Рэй рабіў хатняе заданне і літаральна бегаў вакол Пэтсі і Дылана, рабіў трукі і скакаў праз лаўкі. Марцін сказаў, што ён быў зоркай у сваіх занятках па паслухмянасці і аджыліці.
  З'явілася Мэгі і сказала, што таксама хоча ўзяць іх сабак у школу.
  «Паглядзім», — сказаў ёй Дэнс.
  Неўзабаве запалілі свечкі, раздалі швэдры, і ўсе сядзелі за сталом, дымячы парай у фальшывай восені мантэрэйскага вечара. Размова віравала так хутка, як цякло віно. Уэс шаптаў жарты блізнятам, якія хіхікалі не з-за рэзкіх слоў, а таму, што старэйшы хлопчык бавіў час, шаптаючы ім жарты.
  Эдзі смяялася з таго, што сказала Марцін.
  І ўпершыню за два дні Кэтрын Дэнс адчула, што змрок знік.
  Трэвіс Брыгам, Гамільтан Ройс, Джэймс Чылтан. . . і Цёмны Рыцар - Роберт Харпер - выслізнуў з авансцэны яе думак, і яна пачала думаць, што жыццё ў рэшце рэшт можа выправіцца.
   Джон Болінг аказаўся даволі таварыскім і ўпісаўся, хаця да сённяшняга дня ён не ведаў там ніводнай душы. Яму і Стывену, праграмісту, было аб чым пагаварыць, хоць Уэс працягваў умешвацца ў размову.
  Усе старанна пазбягалі размоў пра праблему Эдзі, што азначала, што бягучыя справы і палітыка займалі цэнтральнае месца. Дэнс з задавальненнем заўважыў, што першымі ўзніклі тэмы, пра якія пісаў Чылтан: апрасняльны завод і новая шаша на Салінас.
  Стыў, Марцін і Эдзі былі катэгарычна супраць расліны.
  «Я мяркую,» сказаў Дэнс. «Але ж мы ўсе тут даўно жывем». Погляд на бацькоў. «Вы не стаміліся ад засухі?»
  Марцін сказала, што сумняваецца, што вада, вырабленая апрасняльнай устаноўкай, прынясе ім карысць. «Ён будзе прададзены ў багатыя гарады ў Арызоне і Невадзе. Хтосьці заробіць мільярды, а мы не ўбачым ні кроплі».
  Пасля гэтага яны спрачаліся аб шашы. Група падзялілася і па гэтым пытанні. Дэнс сказаў: «Гэта прыдалося б CBI і офісу шэрыфа, калі б мы вялі справы на палях на поўнач ад Салінаса. Але праблема перарасходу - гэта праблема».
  «Якое перавышэнне?» - спытаў Сцюарт.
  Дэнс была здзіўлена, убачыўшы, што ўсе глядзелі на яе тупа. Яна патлумачыла, пра што даведалася, прачытаўшы The Chilton Report : што блогер выявіў некаторыя магчымыя злачынствы.
  - Я не чула пра гэта, - сказала Марцін. «Я быў настолькі заняты чытаннем пра прыдарожныя крыжы, што не звяртаў асаблівай увагі. . . . Але я абавязкова пагляджу у гэта зараз, я скажу вам. Яна была самай палітычнай сяброўкай Дэнса. «Я пагляджу блог».
  Пасля абеду Дэнс папрасіў Мэгі прынесці клавіятуру для кароткага канцэрта.
  Група сышла ў гасціную, раздалі яшчэ віна. Болінг адкінуўся ў глыбокім фатэлі, да яго далучыўся брыар Рэй. Марціна засмяялася - Рэй быў крыху большы за болонку - але прафесар настаяў на тым, каб шчанюк застаўся.
  Мэгі падключылася да разеткі і з сур'ёзнасцю піяністкі, якая чытае канцэрты, села і сыграла чатыры песні са сваёй трэцяй кнігі Suzuki, простыя аранжыроўкі твораў Моцарта, Бетховена і Клеменці. Яна амаль не прапусціла ніводнай запіскі.
  Усе апладзіравалі, а потым пайшлі за тортам, кавай і яшчэ віном.
  Нарэшце каля 9:30 Стыў і Марцін сказалі, што хочуць пасаліць блізнят, і выйшлі з дзецьмі. Мэгі ўжо будавала планы запісаць Дылана і Пэтсі ў сабачыя класы Рэй.
  Эдзі аддалена ўсміхнулася. «Мы таксама павінны пайсці. Гэта быў доўгі дзень».
  «Мама, застанься крыху. Выпі яшчэ келіх віна».
  «Не, не, я знясілены, Кэці. Давай, Сцю. Я хачу дадому».
  Дэнс атрымала адцягненыя абдымкі ад маці, і яе камфорт ад ранейшага часу паменшыўся. «Патэлефануй мне пазней». Расчараваная іх хуткім адступленнем, яна ўбачыла, як заднія ліхтары зніклі на дарозе. Потым яна сказала дзецям пажадаць добрай ночы Болінгу. Прафесар усміхнуўся і паціснуў ім рукі, і Дэнс адправіў іх мыцца.
   Уэс з'явіўся праз некалькі хвілін з DVD. «Прывід у даспехах», навукова-фантастычная японская анімэ-гісторыя пра кампутары.
  «Вось, містэр Болінг. Гэта вельмі міла. Можаш пазычыць, калі хочаш».
  Дэнс была здзіўлена, што яе сын так добра паводзіў сябе з мужчынам. Верагодна, ён прызнаў Болінга дзелавым партнёрам сваёй маці, а не любоўным інтарэсам; тым не менш, ён быў вядомы тым, што абараняўся нават у коле яе калег.
  «Ну, дзякуй, Уэс. Я пісаў пра анімэ. Але гэтага я ніколі не бачыў».
  «Сапраўды?»
  "Не. Я вярну яго ў належны стан».
  «Калі заўгодна. «Ноч».
  Хлопчык паспяшаўся назад у свой пакой, пакінуўшы іх дваіх разам.
  Але толькі на імгненне. Праз секунду з'явілася Мэгі з уласным падарункам. «Гэта мой канцэрт». Яна працягнула яму дыск у скрынцы з каштоўнасцямі.
  «Той, пра якога вы гаварылі за абедам?» - спытаў Болінг. «Дзе містэр Стоўн адрыгнуў падчас Моцарта?»
  «Так!»
  «Ці магу я пазычыць?»
  «Вы можаце атрымаць гэта. У мяне іх каля мільёна. Іх мама зрабіла».
  «Ну, дзякуй, Мэгі. Я запішу гэта на свой iPod».
  Дзяўчына сапраўды пачырванела. Незвычайна для яе. Яна кінулася.
  - Не трэба, - прашаптаў Дэнс.
  "О не. Я буду. Яна цудоўная дзяўчына».
  Ён сунуў дыск у сумку з кампутарам і прагледзеў анімэ, якое пазычыў яму Ўэс.
   Дэнс зноў панізіла голас: «Колькі разоў ты гэта бачыў?»
  Ён засмяяўся. « Прывід у даспехах ? Дваццаць, трыццаць разоў. . . разам з двума сіквеламі. Чорт вазьмі, можна нават заўважыць белую хлусню».
  «Цаню, што вы гэта робіце. Для яго гэта вельмі шмат значыць».
  «Я мог сказаць, што ён быў узбуджаны».
  «Я здзіўлены, што ў вас няма дзяцей. Здаецца, вы іх разумееце».
  «Не, гэта ніколі не атрымлівалася. Але калі вы хочаце дзяцей, гэта, безумоўна, дапамагае мець жанчыну ў вашым жыцці. Я з тых людзей, якіх трэба сцерагчыся. Хіба вы не кажаце так, усе вы, дзяўчаты?»
  «Асцярожна? Чаму?»
  «Ніколі не сустракайся з мужчынам старэйшым за сорак, які ніколі не быў жанаты».
  «Я думаю, што ў наш час усё, што працуе, працуе».
  «Я проста ніколі не сустракаў нікога, з кім бы хацеў пасяліцца».
  Дэнс заўважыў мігценне броваў і слабыя ваганні вышыні. Яна дазволіла гэтым назіранням сплысці.
  Болінг пачаў: «Вы... . . ?» Яго вочы апусціліся на яе левую руку, дзе пярсцёнак з шэрым жамчужам акружаў палец сэрца.
  - Я ўдава, - сказала Дэнс.
  «О, божа. Прабач».
  «Аўтакатастрофа», - сказала яна, адчуваючы толькі намёк на знаёмы смутак.
  «Жахліва».
  І Кэтрын Дэнс больш нічога не сказала пра свайго мужа і няшчасны выпадак без іншай прычыны яна палічыла за лепшае не гаварыць пра іх. «Значыць, ты сапраўдны халасцяк, хм?»
  «Я мяркую, што я. Зараз ёсць слова, якога вы не чулі. . . каля стагоддзя».
  Яна пайшла на кухню, каб узяць яшчэ віна, інстынктыўна схапіўшы чырвонае — бо яно было любімым у Майкла О'Ніла, — потым успомніла, што Болінгу падабаецца белае. Яна напоўніла ім шклянкі да паловы.
  Яны размаўлялі пра жыццё на паўвостраве — яго паездкі на горных роварах і паходы. Яго прафесійнае жыццё было для яго занадта сядзячым, таму Болінг часта скакаў у свой стары пікап і адпраўляўся ў горы або ў дзяржаўны парк.
  «Я пакатаюся на ровары ў гэтыя выхадныя. Гэта будзе крыху розуму на востраве вар'яцтва». Затым ён расказаў ёй больш пра сямейную сустрэчу, пра якую згадваў раней.
  «Напа?»
  «Правільна». Ягоны лоб міла і чароўна зморшчыўся. «Мая сям'я . . . як гэта паставіць?»
  «Сям'я».
  «Цвік на галаве», - сказаў ён, смеючыся. «Двое бацькоў здаровыя. Большую частку часу я ладжу з двума братамі і сёстрамі, хаця мне больш падабаюцца іх дзеці. Разнастайныя дзядзькі і цёткі. Усё будзе добра. Шмат віна, шмат ежы. Заходы — але іх няшмат, дзякуй богу. Два, вяршыні. Вось так працуюць выходныя».
  Паміж імі зноў запанавала цішыня. Зручна. Дэнс не спяшаўся запоўніць яго.
  Але мір быў парушаны якраз у той момант, калі мабільны тэлефон Болінга ікнуў. Ён паглядзеў на экран. Адразу мова яго цела перайшла ў стан высокай гатоўнасці.
  «Трэвіс онлайн. Пойдзем."
   Раздзел 24
  ПАД КЛАВІШАМІ БОЛІНГА галоўная старонка DimensionQuest загрузілася амаль імгненна.
  Экран растварыўся, і з'явілася прывітальнае поле. Ніжэй, відаць, быў рэйтынг гульні арганізацыяй, якая называецца ERSB.
  Падлетак
  Кроў
  Сугестыўныя тэмы
  Алкаголь
  Гвалт
  Затым сваім упэўненым наборам тэксту Джон Болінг адвёз іх у Этэрыю.
  Гэта быў дзіўны вопыт. Аватары — некаторыя фантастычныя істоты, некаторыя людзі — блукалі па палянцы ў лесе з масіўных дрэў. Іх імёны былі на паветраных шарыках над героямі. Большасць з іх змагаліся, але некаторыя проста хадзілі, бегалі або ездзілі на конях або іншых істотах. Некаторыя паляцелі самастойна. Дэнс быў здзіўлены, убачыўшы, што ўсе рухаюцца спрытна і што выраз твару быў сапраўдным. Графіка была дзіўнай, амаль кінафільма.
   Што зрабіла бой і яго жорсткае, празмернае кровапраліцце яшчэ больш пакутлівым.
  Дэнс выявіла, што сядзіць наперадзе, калені калыхаюцца - класічны прыкмета стрэсу. Яна ахнула, калі адзін воін абезгаловіў іншага прама ў іх на вачах.
  «Іх кіруюць рэальныя людзі?»
  «Адзін ці двое з'яўляюцца NPC — гэта «негульнявыя персанажы», якіх стварае сама гульня. Але амаль усе астатнія - гэта аватары людзей, якія могуць быць дзе заўгодна. Кейптаўн, Мексіка, Нью-Ёрк, Расія. Большасць гульцоў - мужчыны, але ёсць і шмат жанчын. І сярэдні ўзрост не такі малады, як можна падумаць. У асноўным падлеткі да канца дваццатых гадоў, але шмат гульцоў старэйшага ўзросту. Гэта могуць быць хлопчыкі, дзяўчынкі, мужчыны сярэдняга ўзросту, чарнаскурыя, белыя, інваліды, спартсмены, юрысты, мыйшчыкі посуду. . . . У свеце сінтэзатараў вы можаце быць кім заўгодна».
  У іх на вачах іншы воін лёгка забіў суперніка. Кроў хлынула ў гейзер. Болінг буркнуў. «Але яны не ўсе роўныя . Выжыванне залежыць ад таго, хто трэніруецца больш за ўсё і хто валодае большай уладай - уладай, якую вы зарабляеце, змагаючыся і забіваючы. Гэта заганны круг, літаральна».
  Дэнс націснуў на экран і паказаў на спіну жаночага аватара на пярэднім плане. «Гэта ты?»
  «Адна з аватарак майго студэнта. Я заходжу праз яе акаўнт».
  Імя над ёй было «Greenleaf».
  «Вось ён!» - сказаў Болінг, крануўшыся плячом яе, і нахіліўся наперад. Ён паказваў на аватар Трэвіса, Страйкера, які знаходзіўся прыкладна ў ста футах ад Грынліфа.
  Страйкер быў моцным, мускулістым чалавекам. танцаваць не мог не заўважыць, што ў той час як у многіх іншых персанажаў былі бароды або румяная, скураная скура, аватар Трэвіса быў бездакорным, а скура гладкай, як у дзіцяці. Яна падумала пра клопаты хлопчыка з нагоды вугроў.
  Ты можаш быць кім заўгодна. . .
  Страйкер — «Грамавержец», — успамінала яна, — відавочна быў тут галоўным ваяром. Людзі глядзелі ў яго бок, паварочваліся і сыходзілі. З ім займаліся некалькі чалавек — адзін раз двое адначасова. Ён лёгка забіў іх абодвух. Аднойчы ён ашаламіў вялізнага аватара, троля ці падобнага звера, прамянём. Потым, калі яно ляжала на зямлі, трэслася, Трэвіс загадаў свайму аватару ўторкнуць нож у яго грудзі.
  Дэнс ахнуў.
  Страйкер нахіліўся і, здавалася, залез унутр цела.
  «Што ён робіць?»
  «Рабаванне трупа». Болінг заўважыў нахмураны лоб Дэнса і дадаў: «Усе так робяць. Вы павінны. У целах можа быць нешта каштоўнае. І калі вы іх перамаглі, вы заслужылі права».
  Калі гэта былі каштоўнасці, якія Трэвіс засвоіў у свеце сінтэзатараў, было дзіўна, што ён не рэзнуў раней.
  Яна не магла не задацца пытаннем: а дзе цяпер хлопчык у рэальным свеце? У Wi-Fi Starbucks, з капюшонам на галаве і сонцаахоўнымі акулярамі, каб яго не пазналі? Дзесяць міль адсюль? Адна міля?
  Яго не было ў Game Shed. Яна гэта ведала. Даведаўшыся, што ён там бавіў час, Дэнс загадаў усталяваць на месцы назіранне.
  Пакуль яна глядзела, як аватар Трэвіса задзейнічаецца і лёгка забіць дзясяткі істот - жанчын, мужчын і жывёл - яна інстынктыўна абапіралася на свае навыкі эксперта па кінезіцы.
  Вядома, яна ведала, што рухамі і паставай хлопчыка кіруюць кампутарныя праграмы. Тым не менш, яна ўжо бачыла, што яго аватар рухаецца больш грацыёзна і цякуча, чым іншыя. У баі ён не кідаўся наўздагад, як гэта рабілі некаторыя персанажы. Ён не спяшаўся, крыху адышоў, а потым нанёс удар, калі супернікі былі дэзарыентаваныя. Некалькі хуткіх удараў або нажоў пазней — і персанаж быў мёртвы. Ён быў напагатове, увесь час азіраючыся.
  Магчыма, у гэтым была разгадка жыццёвай стратэгіі хлопчыка. Старанна плануючы атакі, даведваючыся ўсё, што мог пра сваіх ахвяр, хутка атакуючы.
  Аналізуючы мову цела кампутарнага аватара, яна разважала. Які гэта быў дзіўны выпадак.
  «Я хачу з ім пагаварыць».
  «Да Трэвіса? Я маю на ўвазе, да Страйкера?»
  «Правільна. Падыдзі бліжэй».
  Болінг вагаўся. «Я дрэнна ведаю каманды навігацыі. Але я думаю, што я магу нармальна хадзіць ".
  «Ідзі наперад».
  Выкарыстоўваючы клавіятуру, Болінг падвёў Грынліфа бліжэй да месца, дзе Страйкер схіліўся над целам істоты, якую ён толькі што забіў, рабуючы яго.
  Як толькі яна апынулася на адлегласці атакі, Страйкер адчуў набліжэнне аватара Дэнса і ўскочыў з мячом у адной руцэ і складаным шчытом у другой. Вочы Страйкера глядзелі з экрана.
  Вочы цёмныя, як у дэмана Кецаля.
  «Як адправіць паведамленне?»
  Болінг націснуў на кнопку ўнізе адкрыўся экран і скрынка. «Гэтак жа, як любое імгненнае паведамленне цяпер. Увядзіце паведамленне і націсніце "Вярнуцца". Памятайце, калі можаце, выкарыстоўвайце скарачэнні і leetspeak. Прасцей за ўсё проста замяніць лічбу тры на е і чатыры на а. »
  Дэнс глыбока ўздыхнуў. Яе рукі дрыжалі, калі яна глядзела на ажыўлены твар забойцы.
  «Страйкер, UR g00d.» Словы з'явіліся ў паветраным шары над галавой Грынліфа, калі аватар набліжаўся.
  «хто ру?» Страйкер адступіў, сціскаючы меч.
  «Я проста нейкі lus3r».
  Болінг сказаў ёй: «Някепска, але забудзьце пра граматыку і пунктуацыю. Ні шапкі, ні кропак. Пытальнікі — гэта нармальна».
  Танец працягваў: «бачыў, як ты змагаўся з el33t». Яе дыханне пачашчалася; унутры яе вырасла напружанне.
  - Выдатна, - прашаптаў Болінг.
  "Што такое ваша царства?"
  «Што ён мае на ўвазе?» – спытаў Дэнс, адчуваючы налёт панікі.
  «Я думаю, што ён пытаецца аб вашай краіне або гільдыі, у якой вы ўваходзіце. Іх былі сотні. Я не ведаю ніводнага ў гэтай гульні. Скажы яму, што ты пачатковец». Ён напісаў гэта. «Гэта той, хто пачатковец у гульні, але хоча вучыцца».
  «Проста пачатковец, гуляй дзеля забавы, думаў, што можаш t33ch»
  Узнікла паўза.
  «Вы маеце на ўвазе сваю суму n00b»
  "Што гэта?" — спытаў Дэнс.
  «Навічок толькі пачатковец. N00b - гэта няўдачнік, чалавек эгаістычны і некампетэнтны. Гэта крыўдна. У Інтэрнэце Трэвіса часта называюць n00b. LOL яму, але сказаць, што вы не. Вы сапраўды хочаце павучыцца ў яго».
   «Лол, але не страшна, я не хачу вучыцца»
  «RU гарачы?»
  Дэнс спытаў Болінга: «Ён на мяне лезе?»
  «Я не ведаю. У гэтых абставінах гэта дзіўнае пытанне».
  «Накшталт людзі кажуць мне»
  «вы дошка смешная»
  «Чорт, ён зразумеў, што ёсць затрымка ў клавіятуры. Ён падазроны. Пераключыцеся на яго.
  «Як на самой справе не хочацца вучыцца, што ты можаш паказаць мне?»
  Паўза. Затым: "1 рэч"
  Дэнс надрукаваў: "Што гэта?"
  Яшчэ адно ваганне.
  Потым у паветраным шары над аватарам Трэвіса з'явіліся словы. «2 памерці»
  І хоць Дэнс адчула інстынкт, каб націснуць клавішу са стрэлкай або ссунуць сэнсарную панэль, каб падняць руку і абараніць сябе, часу не было.
  Аватар Трэвіса хутка з'явіўся. Ён зноў і зноў замахваўся мячом, наносячы ёй удары. У левым верхнім куце экрана з'явілася поле з дзвюма суцэльнымі белымі лічбамі: загаловак "Страйкер" быў над загалоўкам злева і "Грынліф" справа.
  «Не!» - прашаптала яна, калі Трэвіс адляцеў.
  Белае запаўненне контуру Greenleaf пачало пусцець. Болінг сказаў: «Гэта ваша жыццёвая сіла выцякае крывёй. Адбівацца. У цябе ёсць меч. Там!» Ён пастукаў па экране. «Пастаўце на яго курсор і пстрыкніце левай кнопкай мышы».
  Ахопленая беспадстаўнай, але ліхаманкавай панікай, яна пачала пстрыкаць.
  Страйкер лёгка адбівала дзікія ўдары свайго аватара.
   Калі сіла Грынліф выслізнула на манометры, аватар упаў на калені. Неўзабаве меч упаў на зямлю. Яна ляжала на спіне, раскінуўшы рукі і ногі. Бездапаможны.
  Дэнс адчувала сябе такой жа ўразлівай, як ніколі ў рэальным жыцці.
  «У вас засталося няшмат сіл», — сказаў Болінг. «Нічога не зробіш». Датчык быў амаль асушаны.
  Страйкер спыніў узломы цела Грынліфа. Ён падышоў бліжэй і зазірнуў у манітор кампутара.
  «хто ру?» прыйшлі словы, якія ўсплывалі ў імгненным паведамленні.
  «Я Greenleaf. Ты мяне забіў?»
  «ХТО RU?»
  Болінг сказаў: «Усе вялікімі літарамі. Ён крычыць. Ён звар'яцеў».
  "калі ласка?" У Дэнс дрыжалі рукі, а ў грудзях сціскалася. Быццам бы гэта былі не фрагменты электронных даных, а рэальныя людзі; яна цалкам пагрузілася ў свет сінтэзатараў.
  Затым Трэвіс загадаў Страйкеру зрабіць крок наперад і ўвагнаць свой меч у жывот Грынліфа. Пырскала кроў, і датчык у левым верхнім куце быў заменены паведамленнем: «ТЫ МЕРТВЫ».
  - О, - усклікнуў Дэнс. Яе потныя рукі дрыжалі, а дыханне затрымлівалася на сухіх вуснах. Аватар Трэвіса жудасна ўтаропіўся на экран, потым павярнуўся і пабег у лес. Без паўзы ён правёў мячом па шыі аватара, які быў павернуты спіной, і адсек галаву істоты.
  Затым ён знік.
  «Ён не чакаў, каб разрабаваць труп. Ён уцякае. Ён хоча хутчэй уцячы. Ён думае, што нешта здарылася». Болінг падышоў бліжэй да Дэнса — цяпер гэта былі іх ногі. «Я хачу нешта ўбачыць». Ён пачаў друкаваць. З'явілася яшчэ адна скрынка. Было напісана: «Страйкера няма ў сетцы».
  Дэнс адчула, як яе пракаціў балючы халадок, лёд па спіне.
  Седзячы, прыціснуўшыся плячом да Джона Болінга, яна думала: калі Трэвіс выйшаў з сістэмы, магчыма, ён пакінуў тое месца, дзе быў у сетцы.
  А куды ён ішоў?
  Хавацца?
  Ці ён меў намер працягваць паляванне ў рэальным свеце?
  ЛЕЖЫЦЬ У ЛОЖКІ , гадзіна набліжаецца да поўначы.
  Два гукі збянтэжаныя: вецер, які гладзіць дрэвы за акном яе спальні, і сёрфінг на камянях за мілю ад нас у Асіламары і ўздоўж дарогі да Лаверс-Пойнт.
  Каля сябе яна адчувала цяпло каля сваёй нагі, а выдыханае дыханне, мяккае ў сне, казытала шыю.
  Аднак яна не магла далучыцца да асалоды непрытомнасці. Кэтрын Дэнс прачнулася, нібы быў поўдзень.
  У яе галаве пранеслася чарада думак. Нейкі час падымаўся на вяршыню, потым каціўся далей, як на коле ўдачы. Часцей за ўсё клікеры спыняліся на Трэвісе Брыгаме. За гады працы крымінальным рэпарцёрам, кансультантам прысяжных і супрацоўнікам праваахоўных органаў Дэнс прыйшла да пераканання, што схільнасць да зла можа быць закладзена ў генах - як Дэніэл Пэл, лідэр секты і забойца, якога яна нядаўна пераследвала - або можа быць набыты: Напрыклад, Дж. Доу ў Лос-Анджэлесе, чые схільнасці да забойства з'явіліся пазней у жыцці.
  Дэнс задаўся пытаннем, дзе Трэвіс у гэтым спектры.
  Ён быў неспакойным, небяспечным маладым чалавекам, але ён таксама быў кімсьці іншым, падлеткам, які прагнуў быць нармальным — мець чыстую скуру, мець такую папулярную дзяўчыну, як ён. Ці было непазбежна ад нараджэння, каб ён саслізнуў у гэтае жыццё, поўнае гневу? Або калі б ён пачынаў, як любы іншы хлопчык, але быў настолькі збіты абставінамі - яго жорсткім бацькам, праблемным братам, недарэчным целаскладам, самотным характарам, дрэнным колерам твару - што яго гнеў не мог згарэць, як у большасці з нас, як ранішні туман ?
  На працягу доўгага, густога моманту ў ёй ураўнаважваліся жаль і нянавісць.
  Потым яна ўбачыла аватар Трэвіса, які глядзеў на яе ўніз і падняў свой меч.
  як сапраўды w4nt, каб даведацца, што вы можаце t33ch мяне?
  2 памерці. . .
  Цёплае цела побач з ёй злёгку варухнулася, і яна задумалася, ці не выдавала яна нязначнае напружанне, якое перашкаджала сну. Яна спрабавала заставацца нерухомай, але, як спецыяліст па кінезіцы, яна ведала, што гэта немагчыма. Падчас сну або няспання, калі наш мозг функцыянаваў, наша цела рухалася.
  Кола закруцілася далей.
  Яе маці і справа аб эўтаназіі цяпер прыпыніліся наверсе. Нягледзячы на тое, што яна прасіла Эдзі патэлефанаваць, калі яны вернуцца ў гасцініцу, яна гэтага не зрабіла. Гэта балюча, але не здзівіла, Дэнс.
  Затым кола зноў закруцілася, і справа Дж. Доу ў Лос-Анджэлесе спынілася на апагеі. Што атрымаецца са слухання аб недатыкальнасці? Зноў будзе адкладзена? І канчатковы вынік? Эрні Сейболд быў добры. Але ці быў ён дастаткова добры?
  Танец, шчыра кажучы, не ведаў.
  Гэтыя разважанні ў сваю чаргу прывялі да думак пра Майкла О'Ніла. Яна зразумела, што ёсць прычыны, па якіх ён не змог быць тут сёння ўвечары. Але ён не тэлефануе? Гэта было незвычайна.
  Іншы выпадак. . .
  Дэнс смяяўся з рэўнасці.
  Час ад часу яна спрабавала ўявіць сябе і О'Ніла разам, калі б ён не быў жанаты на зграбнай і экзатычнай Эн. З аднаго боку, гэта было занадта лёгка. Яны праводзілі дні разам над справамі, і гадзіны праляталі плаўна. Размова цякла, гумар. Аднак яны таксама не пагаджаліся, часам да гневу. Але яна лічыла, што іх гарачыя рознагалоссі толькі дапаўняюць тое, што яны мелі разам.
  Што б гэта ні было.
  Яе думкі не спыняліся, не спыняючыся.
  Націсніце, націсніце, націсніце. . .
  Прынамсі, пакуль не спыніліся на прафесары Джонатане Болінгу.
  А ля яе ціхае дыханне стала ціхім грукатам.
  «Добра, вось і ўсё», - сказала Дэнс, перавярнуўшыся на іншы бок. «Пэтсі!»
  Плоскашэрсны рэтрывер перастала храпці, калі прачнулася і падняла галаву з падушкі.
  - На падлогу, - скамандаваў Дэнс.
  Сабака ўстаў, палічыўшы, што ежа або гульня з мячом не ўваходзяць у гэтую здзелку, і саскочыў з ложка, каб далучыцца да свайго кампаньёна, Дылана, на пацёртым дыване, які яны выкарыстоўвалі як футон, пакінуўшы Дэнс адну ў ложку.
   Джон Болінг, падумала яна. Потым вырашыў, што, магчыма, лепш не марнаваць на яго шмат часу.
  Не толькі пакуль.
  Ва ўсялякім выпадку, у гэты момант яе разважанні зніклі, калі мабільны тэлефон ля ложка, які сядзеў побач з яе зброяй, затрэшчаў.
  Яна імгненна ўключыла святло, насунула акуляры на нос і засмяялася, убачыўшы ідэнтыфікатар абанента.
  - Джон, - сказала яна.
  - Кэтрын, - сказаў Болінг. «Прабачце, што тэлефаную так позна».
  "Добра. Я не спаў. Як справы? Страйкер?»
  «Не. Але ёсць тое, што вы павінны ўбачыць. Блог — The Chilton Report. Зараз лепш выйдзі ў інтэрнэт».
  У поце , побач з сабакамі, Дэнс сядзела ў гасцінай з выключаным святлом, хаця месячнае святло і вулічны ліхтар малявалі вясёлкавыя блакітна-белыя плямы на хваёвай падлозе. Яе Глок прыціскаўся да яе хрыбетніка, цяжкі пісталет тузаўся за млявы эластычны пояс яе поту.
  Кампутар скончыў бясконцую загрузку праграмнага забеспячэння.
  "Добра."
  Ён сказаў: «Праглядзіце апошнюю публікацыю ў блогу». Ён даў ёй URL.
  Http://www.thechiltonreport.com/html/june 27update.html
  Яна здзіўлена заміргала вачыма. "Што . . . ?»
  Болінг сказаў ёй: «Трэвіс узламаў The Report. »
  «Як?»
   Прафесар халодна засмяяўся. «Ён падлетак, вось як».
  Дэнс дрыжала, чытаючы. Трэвіс апублікаваў паведамленне ў пачатку блога 27 чэрвеня. Злева быў грубы малюнак істоты Кецаль з DimensionQuest. Вакол жудаснага твару з зашытымі і акрываўленымі вуснамі былі загадкавыя лічбы і словы. Побач з ім быў тэкст, напісаны вялікімі тлустымі літарамі. Гэта было нават больш трывожна, чым малюнак. Напалову па-ангельску, напалову на літспэке.
  Я буду валодаць вамі ўсімі!
  i = перамога, u = няўдача!!
  ваш d3ad
  3v3ry 1 з u
  — post3d ад TravisDQ
  Для гэтага ёй не спатрэбіўся перакладчык.
  Пад гэтым быў яшчэ адзін здымак. Нязграбная колераперадача паказвала дзяўчынку-падлетка ці жанчыну, якія ляжаць на спіне з адкрытым ротам у крыку, калі рука ўпікнула ёй у грудзі меч. Кроў хлынула ў неба.
  «Гэты здымак. . . гэта агідна, Джон.
  Пасля паўзы: «Кэтрын», - сказаў ён ціхім голасам. «Вы што-небудзь заўважылі ў гэтым?»
  Калі яна разглядала нязграбны малюнак, Дэнс ахнула. У ахвяры былі каштанавыя валасы, сабраныя ў хвост, яна была апранута ў белую блузку і чорны спадніца. На яе поясе быў зацемнены ўчастак на сцягне, які мог быць кабурай для зброі. Убор быў падобны на той, які была апранута ў Дэнс, калі яна ўчора сустрэла Трэвіса.
  "Гэта я?" - прашаптала яна Болінгу.
  Прафесар нічога не сказаў.
  Карціна была старой, магчыма, гэта была фантазія пра смерць дзяўчыны ці жанчыны, якія неяк пагардзілі Трэвіса ў мінулым?
  Ці ён намаляваў яе сёння, нягледзячы на тое, што ўцякаў ад міліцыі?
  У Дэнса быў страшны вобраз хлопчыка, які лунае над паперай з алоўкам і алоўкам, ствараючы грубае адлюстраванне смерці ў свеце сінтэзу, які ён спадзяваўся зрабіць рэальнай.
  ВЕЦЕР - гэта ўстойлівы аспект паўвострава Мантэрэй. Звычайна мацнейшы, часам слабы або няпэўны, але ніколі не адсутнічае. Днём і ноччу ён бурліць шэра-блакітны акіян, які, праўда, ніколі не бывае спакойным.
  Адно з самых ветраных месцаў на некалькі кіламетраў вакол - гэта Чайна-Коў, што на паўднёвым канцы дзяржаўнага парку Пойнт Лобас. Прахалоднае, устойлівае дыханне акіяна атупляе скуру турыстаў, і пікнікі - гэта рызыкоўная прапанова, калі ў якасці посуду выступаюць папяровыя талеркі і кубкі. Марскія птушкі тут нават намагаюцца заставацца на месцы, калі цэляцца ў вецер.
  Зараз, амаль апоўначы, вецер зменлівы, уздымаецца і знікае, і ў самы моцны час ён падымае ўзвышаюцца шэрыя пены марской вады.
  Шуміць хмызняковы дуб.
  Гне сасну.
  Выраўноўвае травы.
  Але адна рэч, якая неўспрымальная да ветру сёння вечарам, - гэта невялікі артэфакт на ўзбярэжжы шашы 1.
  Гэта крыж вышынёй каля двух футаў, зроблены з чорных галін. Пасярэдзіне — разарваны кардонны дыск, на якім сінім пяром пазначана заўтрашняя дата. У падставы, абцяжараны камянямі, стаіць букет чырвоных руж. Часам пялёсткі злятаюць і бегаюць па шашы. Але сам крыж не лунае і не гнецца. Відавочна, што ён быў моцна ўбіты ў пясчаны грунт ля дарогі моцнымі ўдарамі, і яго стваральнік перакананы, што ён застаецца вертыкальным і бачным для ўсіх.
   ЧАЦВЕР
  
   Раздзел 25
  Кэтрын Дэнс, Ты Джэй СКАНЛАН і Джон Болінг былі ў яе кабінеце. Час быў 9:00 раніцы, і яны былі там амаль дзве гадзіны.
  Чылтан выдаліў пагрозу Трэвіса і два фота з тэмы.
  Але Болінг спампаваў іх і зрабіў копіі.
  ваш d3ad.
  3v3ry 1 з u.
  І малюнкі таксама.
  Джон Болінг сказаў: «Магчыма, удасца прасачыць паведамленне». Грымаса. «Але толькі калі Чылтан будзе супрацоўнічаць».
  «Ці ёсць што-небудзь на малюнку Кецала — гэтыя лічбы, коды і словы? Усё, што можа дапамагчы?»
  Болінг сказаў, што яны ў асноўным пра гульню і, верагодна, былі зроблены вельмі даўно. Ва ўсялякім выпадку, нават майстар галаваломак не мог знайсці падказкі ў дзіўных запісах.
  Астатнія ў пакоі скрупулёзна ўхіляліся ад каментароў, што другая фатаграфія, нажом, была падобная на саму Дэнс.
  Яна збіралася патэлефанаваць блогеру, але дайшла выклік. Усміхаючыся, гледзячы на ідэнтыфікатар абанента, яна ўзяла трубку. «Так, містэр Чылтан?»
  Болінг паглядзеў на яе іранічным позіркам.
  «Я не ведаю, ці бачылі вы. . . ?»
  «Мы зрабілі. Ваш блог узламалі».
  «Сервер меў добрую бяспеку. Хлопчык павінен быць разумным». Паўза. Затым блогер працягнуў: «Я хацеў паведаміць вам, што мы спрабавалі адсачыць узлом. Ён выкарыстоўвае проксі-сайт дзесьці ў Скандынавіі. Я патэлефанаваў некаторым сябрам, і яны ўпэўненыя, што ведаюць, што такое кампанія. У мяне ёсць імя і іх адрас. Нумар тэлефона таксама. Гэта за межамі Стакгольма».
  «Ці будуць яны супрацоўнічаць?»
  Чылтан сказаў: «Проксі-сэрвісы рэдка працуюць, калі няма ордэра. Таму людзі імі, вядома, карыстаюцца».
  Міжнародны ордэр стаў бы кашмарам працэдурна, і Дэнс ніколі не ведаў, што такі ордэр будзе выдадзены раней, чым праз два-тры тыдні пасля яго выдачы. Часам замежныя ўлады ўвогуле ігнаравалі іх. Але гэта было нешта. «Дайце мне інфармацыю. Я паспрабую."
  Чылтан зрабіў.
  «Я цаню, што вы гэта робіце».
  «І ёсць яшчэ нешта».
  "Што гэта?"
  «Вы зараз у блогу?»
  «Я магу быць».
  «Прачытайце тое, што я толькі што апублікаваў некалькі хвілін таму».
  Яна ўвайшла ў сістэму.
  Http://www.thechiltonreport.com/html/june28.html
   Спачатку былі прабачэнні перад чытачамі, якія здзівілі Дэнс сваёй пакорлівасцю. Потым прыйшоў:
  Адкрыты ліст Трэвісу Брыгаму
  Гэта асабістая просьба, Трэвіс. Цяпер, калі ваша імя агульнадаступнае, я спадзяюся, што вы не будзеце супраць таго, каб я яго выкарыстоўваў.
  Мая праца - паведамляць навіны, задаваць пытанні, а не ўвязвацца ў тыя гісторыі, пра якія я распавядаю. Але я павінен прыняць удзел зараз.
  Калі ласка, Трэвіс, было дастаткова праблем. Не рабіце сабе горш. Яшчэ не позна пакласці канец гэтай жудаснай сітуацыі. Думайце пра сваю сям'ю, думайце пра сваю будучыню. Калі ласка . . . выклікаць паліцыю, здацца. Ёсць людзі, якія хочуць вам дапамагчы.
  Дэнс сказаў: «Гэта геніяльна, Джэймс. Трэвіс можа нават звязацца з вамі наконт здачы».
  «А я замарозіў нітку. Ніхто іншы не можа размяшчаць на ім паведамленні». Хвіліну ён памаўчаў. «Гэты здымак. . . гэта было жудасна».
  Сардэчна запрашаем у рэальны свет, Чылтан.
  Яна падзякавала, і яны паклалі трубку. Яна прагартала тэму «Прыдарожныя крыжы» да канца і прачытала апошнія — і, відаць, апошнія — допісы. Нягледзячы на тое, што некаторыя з іх, здавалася, былі дасланы з-за мяжы, яна зноў не магла не задацца пытаннем, ці ўтрымлівалі яны падказкі, якія маглі б дапамагчы ёй знайсці Трэвіса або прадбачыць яго наступныя дзеянні. Але яна не магла зрабіць ніякіх высноў з загадкавых паведамленняў.
  Дэнс выйшаў з сістэмы і расказаў Ты Джэю і Болінгу пра тое, што напісаў Чылтан.
  Болінг не быў упэўнены, што гэта будзе мець вялікі эфект хлопчык, па яго ацэнцы, быў міма разважанняў з. «Але будзем спадзявацца».
  Танец раздаваў заданні; TJ адышоў да свайго крэсла за часопісным столікам, каб звязацца са скандынаўскім проксі-серверам, а Болінг у свой кут, каб праверыць імёны магчымых ахвяр з новай серыі інтэрнэт-адрасоў — у тым ліку тых, хто пісаў у іншых тэмах, акрамя «Прыдарожныя крыжы. » Ён апазнаў яшчэ трынаццаць.
  Чарльз Овербі ў сінім касцюме палітыка і белай кашулі ўвайшоў у кабінет Дэнса. Яго прывітанне: «Кэтрын . . . скажы, Кэтрын, што гэта наконт таго, што дзіця рассылае пагрозы?»
  «Правільна, Чарльз. Мы спрабуем высветліць, адкуль ён узламаў сістэму».
  «Мне ўжо тэлефанавалі шэсць журналістаў. І некалькі з іх атрымалі нумар майго хатняга тэлефона. Я адклаў іх, але больш не магу чакаць. Праз дваццаць хвілін у мяне прэс-канферэнцыя. Што ім сказаць?»
  «Што следства працягваецца. Мы атрымліваем дапамогу з Сан-Беніта для пошуку. Былі назіранні, але нічога не атрымалася».
  «Мне таксама тэлефанаваў Гамільтан. Ён вельмі засмучаны».
  Гамільтан Ройс з Сакрамэнта, занадта блакітнага касцюма, хуткіх вачэй і румянага колеру твару.
  Раніца ў галоўнага агента Овербі, здавалася, была даволі насычанай падзеямі.
  «Яшчэ што-небудзь?»
  «Чылтан спыніў паведамленні ў тэме і папрасіў Трэвіса здацца».
  «Я маю на ўвазе што-небудзь тэхнічнае?»
   «Ну, ён дапамагае нам адсочваць загрузкі хлопчыка».
  «Добра. Так што мы нешта робім . »
  Ён меў на ўвазе: тое, што ацэняць гледачы прайм-тайму. У адрозненне ад потнай, нестылёвай паліцэйскай працы, якой яны займаліся апошнія сорак восем гадзін. Дэнс прыцягнуў увагу Болінга, які сказаў, што ён таксама быў здзіўлены каментарыем. Яны адвялі адзін ад аднаго погляд перад тым, як расцвіў агульны шок.
  Овербі зірнуў на гадзіннік. "Добра. Мая чарга ў бочцы». Ён пайшоў на прэс-канферэнцыю.
  «Ён ведае, што азначае гэты выраз?» - спытаў яе Болінг.
  «Пра бочку? Я сам не ведаю».
  TJ хмыкнуў, але нічога не сказаў. Ён усміхнуўся Болінгу, які сказаў: «Гэта жарт, я не буду паўтараць. Гэта ўключае ў сябе рагавых маракоў у моры на працягу доўгага часу ".
  «Дзякуй, што не падзяліліся». Дэнс апусцілася ў крэсла, адпіла матэрыялізаваную каву і, чорт вазьмі, пайшла за паловай пончыка, які таксама быў падарункам ад багоў.
  «Трэвіс — ну, Страйкер — вярнуўся ў сетку?» - паклікала яна Джона Болінга.
  "Не. Нічога не чуў ад Ірва. Але ён абавязкова паведаміць нам. Я не думаю, што ён ніколі не спаў. У яго жылах Red Bull».
  Дэнс узяў трубку і патэлефанаваў Пітэру Бэнінгтану ў судмедэкспертызу MCSO, каб атрымаць апошнюю інфармацыю аб доказах. Сутнасць заключалася ў тым, што ў цяперашні час было дастаткова доказаў для атрымання забойства абвінаваўчы прысуд супраць Трэвіса, не было ніякіх падказак, дзе ён мог хавацца, за выключэннем тых слядоў зямлі, якія яны знайшлі раней - месца, адрознае ад таго, дзе быў пакінуты крыж. Дэвід Рэйнхолд, той нецярплівы малады намеснік з офіса шэрыфа, узяў на сябе абавязак сабраць узоры з усяго дома Трэвіса; бруд не супадала.
  Пяшчаная глеба. . . Так карысна, цынічна падумаў Дэнс, у раёне, які мог пахваліцца больш чым пятнаццаццю мілямі найпрыгажэйшых пляжаў і выдмаў штата.
  НЯГЛЯДЗЯЧЫ НА СВАЮ ЗДОБНАСЦЬ паведаміць, што CBI «робіць нешта тэхналагічнае», Чарльза Овербі на прэс-канферэнцыі напаткалі.
  Тэлевізар у офісе Дэнс быў уключаны, і яны змаглі назіраць крушэнне ў прамым эфіры.
  Брыфінг Дэнс для Овербі быў дакладным, за выключэннем адной маленькай дэталі, хаця яна і не ведала.
  «Агент Овербі, - спытаў рэпарцёр, - што вы робіце, каб абараніць грамадства ў святле новага крыжа?»
  Алені ў святле фар.
  «Э-э-э, — прашаптаў Ты Джэй.
  Узрушаны Дэнс перавёў позірк з яго на Болінга. Затым назад на экран.
  Карэспандэнтка працягнула, што паўгадзіны таму чула рэпартаж па радыёсканару. Паліцыя Кармэля знайшла яшчэ адзін крыж з сённяшняй датай, 28 чэрвеня, недалёка ад бухты Чайна на шашы 1.
  Овербі пырснуў у адказ: «Мне толькі што паведамілі да прыезду сюды агента, які вёў справу, і яна, відаць, не ведала пра гэта.
  У офісе CBI у Мантэрэі былі дзве старэйшыя жанчыны-агенты. Лёгка было даведацца, пра каго ідзе гаворка.
  Ах ты, сукін сын, Чарльз.
  Яна пачула, як іншы рэпарцёр спытаў: «Агент Овербі, што вы скажаце на той факт, што горад, увесь паўвостраў у паніцы? Былі паведамленні аб тым, што ўладальнікі дамоў стралялі ў ні ў чым не вінаватых людзей, якія выпадкова заходзілі ў іх двары».
  Паўза. «Ну, гэта нядобра».
  О, брат. . .
  Дэнс выключыў тэлевізар. Яна патэлефанавала ў MCSO і даведалася, што яшчэ адзін крыж з сённяшняй датай быў знойдзены каля Чайна-Коўва. Букет чырвоных руж таксама. «Месца злачынства» збірала доказы і абследавала тэрыторыю.
  «Сведкаў не было, агент Дэнс», - дадаў намеснік.
  Пасля таго, як яна паклала трубку, Дэнс павярнуўся да TJ. «Што нам кажуць шведы?»
  TJ патэлефанаваў у кампанію проксі-сэрвісу і пакінуў два тэрміновыя паведамленні. Яны яшчэ не адказалі на яго званок, нягледзячы на тое, што ў Стакгольме быў працоўны дзень і толькі пасля абеду.
  Праз пяць хвілін у кабінет уварваўся Овербі. «Яшчэ адзін крыж? Яшчэ адзін крыж? Што, чорт вазьмі, здарылася?»
  «Я толькі што даведаўся пра гэта сам, Чарльз».
  «Як, чорт вазьмі, яны пачулі?»
  «Прэса? Сканеры, кантакты. Тое, як яны заўсёды даведваюцца, што мы робім».
   Овербі пацёр загарэлы лоб. Лускавінкі скуры пацягнуліся. «Ну, куды мы з гэтым?»
  «Людзі Майкла кіруюць сцэнай. Калі будуць доказы, яны паведамяць нам».
  « Калі ёсць доказы».
  «Ён падлетак, Чарльз, а не прафесіянал. Ён пакіне падказкі , якія прывядуць нас туды, дзе ён хаваецца. Рана ці позна».
  «Але калі ён пакінуў крыж, гэта азначае, што ён таксама паспрабуе кагосьці забіць сёння».
  «Мы звязваемся з такой колькасцю людзей, якія могуць быць у небяспецы».
  «А камп'ютарная трасіроўка? Што там адбываецца?»
  TJ сказаў: «Кампанія нам не ператэлефаноўвае. У нас юрыдычны аддзел складае запыт на замежны ордэр».
  Загадчык кабінета скрывіўся. «Гэта проста выдатна. Дзе проксі?»
  «Швецыя».
  «Яны лепшыя за балгараў, — сказаў Овербі, — але пройдзе месяц, перш чым яны паспеюць адказаць. Дашліце запыт, прыкрыйце нам азадкі, але не марнуйце на гэта час».
  «Так, сэр».
  Овербі кінуўся прэч, дастаючы з кішэні мабільны.
  Дэнс схапіла свой тэлефон і паклікала Рэй Каранеа і Альберта Стэмпла ў свой кабінет. Калі яны прыехалі, яна абвясціла: «Я стамілася тут абараняцца. Я хачу выбраць пяцёрку ці шэсьць патэнцыйных ахвяраў — тых, хто апублікаваў найбольш злосныя напады на Трэвіса, і тых, хто апублікаваў плакаты, найбольш падтрымлівае Чылтана. Мы збіраемся іх вывезці з раёна, а потым усталяваць назіранне за іх дамамі ці кватэрамі. У яго на ўвазе новая ахвяра, і калі ён з'явіцца, я хачу, каб ён атрымаў вялікі пракляты сюрпрыз. Давайце разбярэмся».
  Раздзел 26
  «ЯК ЁН ТРЫМІЦЦА ?» — спытала Лілі Хокен у мужа Дональда.
  «Джэймс? Ён не гаворыць шмат, але гэта павінна быць цяжка для яго. Патрыцыя таксама, упэўнены».
  Яны былі ў батлейцы свайго новага дома ў Мантэрэі.
  Распакоўка, распакаванне, распакаванне . . .
  Маленькая бландынка стаяла пасярод пакоя, крыху расставіўшы ногі, гледзячы ўніз на два пластыкавыя пакеты з шторамі. "Што думаеш?"
  У дадзены момант Хокен быў трохі прыгнечаны і не мог клапаціцца пра апрацоўку вокнаў, але яго жонка, з якой ён пражыў дзевяць месяцаў і тры дні, узяла на сябе вялікую частку цяжару пераезду з Сан-Дыега, і таму ён расставіў інструменты, якімі карыстаўся каб сабраць часопісны столік і паглядзеў ад чырвонага да іржы і назад.
  «Тыя, што злева». Застаючыся гатовым адступіць у любы момант, калі гэта быў няправільны адказ.
  Але, відаць, гэта было правільна. «Вось дзе я схілялася», - сказала яна. «А ў яго дома ахоўнік ёсць? Яны думаюць, што хлопчык нападзе на яго?»
  Хокен аднавіў зборку стала. Ikea. Блін, у іх ёсць даволі разумныя дызайнеры. « Ён так не думае. Але вы ведаеце Джыма. Нават калі б і зрабіў, ён не з тых, хто кідаецца ў горы».
  Потым ён падумаў, што Лілі зусім не ведала Джэймса Чылтана; яна яшчэ нават не сустракалася з ім. Толькі дзякуючы таму, што ён ёй сказаў, яна зразумела яго сябра.
  Падобна таму, як ён ведаў пра многія аспекты яе жыцця з размоў, намёкаў і дэдукцыі. Такое было жыццё ў гэтых абставінах - другія шлюбы для іх абодвух; ён, выйшаўшы з жалобы, Ліля, ачуняла ад цяжкага разводу. Яны пазнаёміліся праз сяброў і пачалі сустракацца. Спачатку насцярожаныя, але амаль адначасова зразумелі, наколькі ім не хапае блізкасці і любові. Хокен, чалавек, які не верыў, што калі-небудзь зноў ажэніцца, зрабіў прапанову праз паўгода — у цяжкім пляжным бары на даху гатэля W у цэнтры Сан-Дыега, таму што яму не цярпелася знайсці больш прыдатную абстаноўку .
  Аднак Лілі апісала гэтую падзею як самае рамантычнае, што толькі магла прыдумаць. Дапамог вялікі дыяментавы пярсцёнак на белай стужцы, надзеты на горлачку яе бутэлькі Anchor Steam.
  І вось яны пачыналі новае жыццё яшчэ ў Мантэрэі.
  Дональд Хокен ацаніў сваю сітуацыю і вырашыў, што ён шчаслівы. Па-хлапечы шчаслівы. Сябры казалі яму, што другі шлюб пасля страты жонкі быў іншым. Як удавец ён карэнным чынам змяніўся б. Ён не быў бы здольны на тое, каб гэтае падлеткавае пачуццё пранізвала кожную клетачку яго істоты. Было б таварыства, былі б моманты страсці. Але адносіны па сутнасці будуць сяброўскімі.
  Няправільна.
  Гэта быў падлеткавы і не толькі.
  У яго быў інтэнсіўны, паглынальны шлюб з Сарай, якая была душэўнай і прыгожай і жанчынай, у якую можна было моцна закахацца, як у Хоукена.
  Але яго любоў да Лілі была такой жа моцнай.
  І, добра, ён нарэшце дайшоў да таго, што змог прызнаць, што сэкс з Лілі быў лепшы — у тым сэнсе, што гэта было нашмат зручней. У ложку Сара была, мякка кажучы, грознай. (Хокен цяпер ледзь не ўсміхнуўся некаторым успамінам.)
  Яму было цікава, як Лілі будзе ставіцца да Джыма і Пэта Чылтанаў. Хокен расказаў ёй, як яны былі такімі блізкімі сябрамі, што пары часта збіраліся разам. Наведванне сваіх дзяцей школьных і спартыўных мерапрыемстваў, вечарынак, шашлыкоў. . . Ён заўважыў, што ўсмешка Лілі крыху змянілася, калі ён расказаў ёй пра тое мінулае. Але ён запэўніў яе, што ў пэўным сэнсе Джым Чылтан яму таксама чужы. Хокен быў у такой дэпрэсіі пасля смерці Сары, што страціў сувязь амаль з усімі сваімі сябрамі.
  Але цяпер ён вяртаўся да жыцця. Яны з Лілі скончаць падрыхтоўку дома, а потым забяруць дзяцей, якія заставаліся з бабуляй і дзядулем у Энсінітасе. І яго жыццё вернецца да прыемнай руціны на паўвостраве, якую ён памятаў гадамі раней. Ён аднавіць зносіны са сваім лепшым сябрам Джымам Чылтанам, зноў далучыцца да загараднага клуба, зноў пабачыць усіх сваіх сяброў.
  Так, гэта быў правільны крок. Але з'явілася воблака. Невялікі, часовы, ён быў упэўнены, але ўсё ж пляма.
   Прыйшоўшы ў месца, якое было домам для яго і Сары, ён быццам уваскрэсіў частку яе. Успаміны ўспыхнулі, як феерверк:
  Тут, у Мантэрэі, Сара была клапатлівай гаспадыняй, захопленай калекцыянеркай твораў мастацтва, праніклівай бізнесвумэн.
  Тут Сара - гарачая, энергічная і захапляльная палюбоўніца.
  Тут Сара бясстрашна апранае гідракасцюм і плыве ў суровым акіяне, вылазіць, астуджаная і бадзёрая - у адрозненне ад свайго апошняга заплыву каля Ла-Хойя, яна зусім не вылазіла з вады, а плыла на бераг, кульгаючы, з адкрытымі вачыма і нябачная, яе скура адпавядала тэмпературы вады градус за градусам.
  Пры гэтай думцы сэрца Хокена дало яшчэ адзін-два ўдары.
  Затым ён зрабіў некалькі глыбокіх удыхаў і пазбавіўся ад успамінаў. «Хочаш руку?» Ён зірнуў на Лілі і шторы.
  Яго жонка зрабіла паўзу, потым адклала працу. Яна падышла, узяла яго руку і паклала яе на скуру пад горлам. Яна моцна пацалавала яго.
  Яны ўсміхнуліся адзін аднаму, і жонка вярнулася да вокнаў.
  Хокен закончыў стол са шкла і хрому і пацягнуў яго перад канапай.
  «Дарагая?» Рулетка вісела ў руцэ Лілі, і яна глядзела ў задняе акно.
  "Што?"
  «Я думаю, што там нехта ёсць».
  «Дзе, на заднім двары?»
  «Я не ведаю, ці наша ўласнасць. Гэта па той бок агароджы».
   «Тады дакладна чужы двор».
  Тут, на цэнтральным узбярэжжы Каліфорніі, за долар не купіш шмат бруду.
  «Ён проста стаіць і глядзіць на дом».
  «Напэўна, цікава, ці з'явіцца рок-н-рольны гурт або наркаманы».
  Яна спусцілася на прыступку ўніз. «Проста стаю», — паўтарыла яна. «Не ведаю, дарагая, гэта крыху жудасна».
  Хокен падышоў да акна і выглянуў. З такой перспектывы ён мала што бачыў, але было ясна, што праз кусты ўзіралася нейкая постаць. На ім быў шэры світшот з задраным капюшонам.
  «Можа, суседскае дзіця. Яны заўсёды цікавяцца людзьмі, якія пераязджаюць. Цікавяцца, ці ёсць у нас дзеці іх узросту. Я быў."
  Лілі нічога не казала. Ён адчуваў яе дыскамфорт, калі яна стаяла, падняўшы вузкія сцёгны, нахмураныя вочы ў апраўленні светлых валасоў, усыпаных пылам з рухомай кардоннай скрынкі.
  Час рыцарскай часткі.
  Хокен зайшоў на кухню і адчыніў заднія дзверы. Наведнік знік.
  Ён ступіў далей, потым пачуў, як жонка кліча: «Мілая!»
  Устрывожаны Хокен павярнуўся і памчаўся назад унутр.
  Лілі, усё яшчэ на драбіне, паказвала ў іншае акно. Наведвальнік пераехаў у бакавы двор - цяпер, безумоўна, на іх тэрыторыі, хоць усё яшчэ засланяўся насаджэннямі.
  «Чорт вазьмі. Хто ён, чорт вазьмі?»
  Ён зірнуў на тэлефон, але вырашыў не тэлефанаваць у 911. Што, калі гэта быў сусед ці сын суседа? Гэта ў значнай ступені сапсавала б любы шанец на сяброўства назаўжды.
  Калі ён азірнуўся, фігуры не было.
  Лілі злезла з драбіны. "Дзе ён? Ён проста знік. Хутка».
  «Паняцця не маю».
  Яны глядзелі ў вокны, углядаючыся.
  Ні знаку яго.
  Гэта было значна больш жудасна, што не было магчымасці бачыць яго.
  «Я думаю, мы павінны...»
  Голас Хокена змоўк, уздыхнуўшы, калі Лілі закрычала: «Пісталет — у яго ёсць пісталет, Дон!» Яна глядзела ў пярэдняе акно.
  Яе муж схапіў тэлефон і паклікаў жонку: «Дзверы! Зачыніце».
  Лілі кінулася.
  Але яна спазнілася.
  Дзверы ўжо шырока расчыніліся.
  Лілі ўскрыкнула, і Дон Хокен пацягнуў яе на падлогу пад сабой, высакародным, але, як ён разумеў, бескарысным жэстам, каб выратаваць жыццё сваёй нявесты.
   Глава 27
  НАША ОПЕРА . . .
  Седзячы ў кабінеце Кэтрын Дэнс, цяпер адзін, Джонатан Болінг круціўся па кампутары Трэвіса Брыгама ў апантанай пагоні за значэннем кода.
  наша опера. . .
  Ён сядзеў наперадзе, хутка друкаваў, думаючы, што калі б Дэнс была тут, эксперт па кінезіцы ў ёй мог бы хутка зрабіць некаторыя высновы з яго паставы і фокусу вачэй: ён быў сабакам, які чуў здабычу.
  Джон Болінг нешта прыдумаў.
  Дэнс і астатнія ў гэты момант былі на вуліцы, усталёўваючы назіранне. Болінг засталася ў сваім кабінеце, каб пашукаць кампутар хлопчыка. Ён знайшоў падказку і цяпер спрабаваў знайсці больш дадзеных, якія дазволяць яму ўзламаць код.
  наша опера. . .
  Што гэта значыла?
  Цікавым аспектам кампутараў з'яўляецца тое, што гэтыя вар'яцкія пластыкавыя і металічныя скрыні ўтрымліваюць прывідаў. Жорсткі дыск кампутара падобны на сетку таемных хадоў і калідораў, якія вядуць усё далей і далей у архітэктуру памяці кампутара. Можна - з вялікімі цяжкасцямі - выгнаць гэтыя калідоры і пазбавіць іх ад прывідаў мінулага, але звычайна большасць фрагментаў інфармацыі, якую мы стварылі або набылі, застаюцца назаўсёды, нябачнымі і фрагментаванымі.
  Цяпер Болінг блукаў па калідорах, карыстаючыся праграмай, узламанай адным з яго вучняў, чытаючы абрыўкі дадзеных, якія захоўваліся ў незразумелых месцах, як аскепкі душ, што жывуць у доме з прывідамі.
  Думкі пра прывідаў прымусілі яго ўспомніць DVD, які сын Кэтрын Дэнс пазычыў яму мінулай ноччу. Прывід у даспехах. Ён разважаў пра тое, як добра правёў час у яе дома, як яму спадабалася сустрэцца з яе сябрамі і сям'ёй. Дзеці асабліва. Мэгі была чароўнай і вясёлай і, як ён ведаў без сумневу, стане жанчынай, такой жа страшнай, як яе маці. Уэс быў больш спакойным. З ім было лёгка размаўляць і ён быў геніяльным. Болінг часта разважаў пра тое, якімі былі б яго ўласныя дзеці, калі б ён пасяліўся з Кэсі.
  Ён думаў пра яе зараз, спадзяваўся, што ёй падабаецца жыццё ў Кітаі.
  Успомніў тыдні да яе сыходу.
  І адклікаў свае шчодрыя пажаданні аб задаволенасці ў Азіі.
  Потым Болінг адкінуў думкі пра Касандру і засяродзіўся на паляванні за прывідамі ў кампутары. Ён набліжаўся да чагосьці важнага ў тым кавалку двайковага кода, які ператвараўся ў ангельскія літары ours of opera.
  Розум Болінга, які любіць галаваломкі, на які часта можна было спадзявацца, што ён прыдумае дзіўныя скачкі логікі і праніклівасці, аўтаматычна прыйшоў да высновы, што гэтыя словы былі фрагменты «гадзін працы». Трэвіс паглядзеў гэтую фразу ў інтэрнэце перад тым, як знік. З гэтага вынікала, што, магчыма, толькі магчыма, гэтыя словы адносіліся да месца, якое цікавіла хлопчыка.
  Але кампутары не захоўваюць адпаведныя даныя ў адным і тым жа месцы. Код «our of opera» можна знайсці ў жудаснай шафе ў падвале, а назва таго, што яны спасылаліся, магла быць у калідоры на гарышчы. Частка фізічнага адраса ў адным месцы, астатняя частка ў іншым. Мозг камп'ютара пастаянна прымае рашэнні аб разбіванні даных і захаванні фрагментаў у месцах, якія для яго маюць сэнс, але незразумелыя непрафесіяналу.
  І вось Болінг ішоў па следзе, шпацыруючы па цёмных калідорах, напоўненых прывідамі.
  Ён не думаў, што так займаўся праектам на працягу некалькіх месяцаў, а можа, і гадоў. Джонатану Болінгу падабалася праца ва ўніверсітэце. Ён быў цікаўным па сваёй прыродзе, і яму падабаліся складаныя даследаванні і пісьменніцтва, стымулюючыя размовы з калегамі-выкладчыкамі і са сваімі студэнтамі, каб заахвоціць маладых людзей да навучання. Бачыць, як вочы студэнта раптоўна актывізуюцца, калі выпадковыя факты зліваюцца ў разуменне, было для яго чыстым задавальненнем.
  Але на дадзены момант гэтыя задавальненні і перамогі здаваліся нязначнымі. Цяпер ён быў на місіі па выратаванні жыццяў. І нішто іншае для яго не мела значэння, акрамя разблакіроўкі кода.
  наша опера. . .
  Ён паглядзеў на іншую кладоўку ў доме з прывідамі. Нічога, акрамя пераблытаных бітаў і байтаў. Чарговы ілжывы след.
   Больш набору тэксту.
  нічога.
  Болінг пацягнуўся, і сустав гучна ляснуў. Давай, Трэвіс, чаму цябе зацікавіла гэтае месца? Што вас у ім зацікавіла?
  І ты яшчэ туды ездзіш? Сябар там працуе? Купляеце што-небудзь з яго паліц, вітрын, праходаў?
  Яшчэ дзесяць хвілін.
  Здавацца?
  Ніякім чынам.
  Затым ён зайшоў у новую частку дома з прывідамі. Ён міргнуў і засмяяўся. Нібы злучаючы кавалкі пазла, матэрыялізаваўся адказ на код «наша опера».
  Калі ён зірнуў на назву месца, яго сувязь з Трэвісам Брыгамам была да смешнага відавочная. Прафесар злаваўся на сябе за тое, што не вывеў яго нават без лічбавай падказкі. Паглядзеўшы адрас, ён выцягнуў тэлефон з пояса і патэлефанаваў Кэтрын Дэнс. Ён празваніў чатыры разы і перайшоў на галасавую пошту.
  Ён збіраўся пакінуць паведамленне, але потым зірнуў на свае нататкі. Месца было недалёка ад таго месца, дзе ён быў зараз. Не больш за пятнаццаць хвілін.
  Ён ціха зачыніў тэлефон і ўстаў, нацягнуўшы куртку.
  Мімавольна зірнуўшы на фатаграфію Дэнс і яе дзяцей, сабакі наперадзе і ў цэнтры, ён выйшаў з яе кабінета і накіраваўся да ўваходных дзвярэй CBI.
  Усведамляючы, што тое, што ён збіраўся зрабіць, магчыма, вельмі дрэнная ідэя, Джон Болінг пакінуў свет сінтэзатараў, каб працягнуць свае пошукі ў рэальным жыцці.
  «ЯСНА», — сказаў РЭЙ Каранеа Кэтрын Дэнс, вярнуўшыся ў гасціную, дзе яна стаяла над Дональдам і Лілі Хокен. Пісталет Дэнс трымаў у яе руцэ, калі яна пільна глядзела ў вокны і ў пакоі маленькага дома.
  Пара, узрушаная і без усмешкі, сядзела на новай канапе, фабрычная поліэтыленавая плёнка ўсё яшчэ закрывала яе.
  Дэнс замяніў ёй Глок. Яна не чакала, што хлопчык будзе ўнутры — ён хаваўся ў бакавым двары і, здавалася, уцёк, калі прыбыла паліцыя, — але вопыт Трэвіса ў гульні DimensionQuest, яго баявыя здольнасці прымусілі яе задумацца, ці падлетак здавалася , неяк уцёк, але насамрэч праслізнуў унутр.
  Дзверы адчыніліся, і масіўны Альберт Стэмпл прасунуў галаву. Ён пайшоў». Мужчына хрыпеў — як ад пагоні, так і ад рэшткаў газу ў доме Кэлі Морган. «Намеснік азіраўся па вуліцах. А на падыходзе яшчэ паўтара дзясятка машын. Нехта ўбачыў, як нехта ў фуфайцы з капюшонам на ровары рухаўся па завулках у цэнтр горада. Я выклікаў гэта. Але . . .” Ён паціснуў плячыма. Потым буйны агент знік, і яго боты ляпнулі ўніз па прыступках, калі ён пайшоў далучыцца да палявання.
  Дэнс, Каранэа, Стэмпл і намеснік MCSO прыбылі дзесяць хвілін таму. Калі яны сустракаліся з магчымымі мэтамі, Дэнсу прыйшла ў галаву ідэя. Яна падумала пра тэорыю Джона Болінга: што, пашыраючы свае мэты, Трэвіс можа ўключаць у сябе людзей, пра якіх проста добра згадвалі ў блогу, нават калі яны не пісалі.
  Дэнс яшчэ раз зайшоў на сайт і прачытаў галоўную старонку блога.
  Http://www.thechiltonreport.com
  Адным з прозвішчаў, якія вылучаліся, быў Дональд Хокен, стары сябар Джэймса Чылтана, які згадваўся ў раздзеле «На тыле». Хокен мог быць ахвярай, дзеля якой Трэвіс пакінуў крыж на ветраны ўчастак шашы 1.
  Такім чынам, яны паехалі да дома мужчыны з мэтай выратаваць Хоукена і яго жонку ад небяспекі і ўсталяваць за домам назіранне.
  Але па прыбыцці Дэнс убачыў фігуру ў капюшоне, магчыма, са стрэльбай у руках, якая хавалася ў кустах збоку ад ранча. Яна паслала Альберта Стэмпла і намесніка MCSO за зламыснікам, і Рэй Каранэа з Дэнсам за ім уварваўся ў дом са зброяй у руках, каб абараніць Хокена і яго жонку.
  Яны ўсё яшчэ былі моцна ўзрушаны; яны выказалі здагадку, што забойца быў Каранэа, калі агент у цывільным уварваўся ў дзверы з высока ўзнятай зброяй.
  Матаролла Дэнс затрашчала, і яна адказала. Зноў быў Стэмпл. «Я на заднім двары. Выразалі крыж на гэтай пляме бруду і рассыпалі вакол яго пялёсткі руж».
  «Зразумела, Эл».
  Ліля заплюшчыла вочы, апусціла галаву на мужава плячо.
  Чатыры-пяць хвілін, думаў Данс. Калі б мы прыехалі сюды на столькі пазней, пара была б мёртвая.
  «Чаму мы?» — спытаў Хокен. «Мы нічога не рабілі да яго. Мы не публікавалі. Мы яго нават ня ведаем».
  Дэнс патлумачыў, што хлопчык пашырае свае мэты.
  «Вы маеце на ўвазе, што хто-небудзь, нават згаданы ў блогу, знаходзіцца ў групе рызыкі?»
  «Здаецца, так».
  Дзесяткі паліцэйскіх прыбылі ў гэты раён на працягу некалькіх хвілін, але паступаючыя званкі далі зразумець, што Трэвіса нідзе не было.
  Як, чорт вазьмі, дзіця на ровары ўцячэ? — расчаравана падумаў Дэнс. Ён проста знікае. дзе? Чыйсьці падвал? Закінутая будоўля?
  Звонку пачалі прыбываць першыя машыны прэсы, фургоны з посудам наверсе, аператары ажыўлялі сваё абсталяванне.
  Каб распаліць паніку ў горадзе яшчэ больш.
  Таксама з'явілася больш паліцыі, у тым ліку некалькі веласіпедыстаў.
  Дэнс спытаў Хокена: «У вас усё яшчэ ёсць дом у раёне Сан-Дыега?»
  Лілі адказала: «Гэта на рынку. Яшчэ не прадаў».
  «Я хацеў бы, каб ты вярнуўся туды».
  «Ну, — сказаў ён, — мэблі няма. На захоўванні».
  «У вас ёсць людзі, з якімі вы можаце застацца?»
  "Мае бацькі. Зараз у іх застаюцца дзеці Дональда».
  - Тады вяртайцеся туды, пакуль мы не знойдзем Трэвіса.
  "Я мяркую, што мы маглі б", сказала Лілі.
  «Ідзі», — сказаў ёй Хокен. «Я не пакіну Джыма».
   «Вы нічым не можаце яму дапамагчы», — сказаў Дэнс.
  «Безумоўна, ёсць. Я магу аказаць яму маральную падтрымку. Гэта жудасны час. Яму патрэбны сябры».
  Дэнс працягнуў: «Я ўпэўнены, што ён шануе вашу вернасць, але паглядзіце, што толькі што адбылося. Гэты хлопчык ведае, дзе ты жывеш, і, відавочна, хоча прычыніць табе боль».
  «Вы можаце злавіць яго праз паўгадзіны».
  «Мы маглі б не. Я сапраўды павінен настойваць, містэр Хокен.
  Мужчына прадэманстраваў трохі бізнэсмэнскай сталі. «Я не пакіну яго». Затым яго голас сціх, калі ён дадаў: «Я павінен нешта растлумачыць». Самы дробны позірк на жонку. Потым паўза: «Мая першая жонка, Сара, памерла пару гадоў таму».
  «Прабач».
  Пагардлівае пацісканне плячыма, якое Дэнс так добра ведаў.
  «Джым кінуў усё; ён быў каля маіх дзвярэй праз гадзіну. Ён прабыў у мяне і дзяцей тыдзень. Ва ўсім дапамагаў нам і сям'і Сары. Харчаванне, арганізацыя пахавання. Ён нават па чарзе займаўся хатнімі справамі і мыў бялізну. Мяне паралізавала. Я проста нічога не мог зрабіць. Я думаю, што тады ён мог выратаваць мне жыццё. Ён, вядома, выратаваў мой розум ".
  Дэнс зноў не магла здушыць успаміны пра месяцы пасля смерці свайго мужа — калі Марцін Крыстэнсэн, як і Чылтан, была побач з ёй. Танец ніколі б не пашкодзіў сабе, не з дзецьмі, але было шмат выпадкаў, калі, так, яна думала, што можа звар'яцець.
  Яна разумела лаяльнасць Дональда Хокена.
  — Я не пайду, — цвёрда паўтарыў мужчына. «Няма сэнсу пытацца». Потым абняў жонку. «Але ты вяртайся. Я хачу, каб вы сышлі».
  Ні хвіліны не вагаючыся, Лілі сказала: «Не, я застануся з табой».
  Дэнс адзначыў позірк. Адарацыя, задаволенасць, рашучасць. . . Яе ўласнае сэрца перавярнулася, калі яна падумала: " Ён страціў першую жонку, ачуняў і зноў знайшоў каханне".
  «Можа здарыцца, — падумаў Дэнс. Бачыце?
  Потым яна зачыніла дзверы ў сваё жыццё.
  — Добра, — неахвотна пагадзілася яна. «Але ты зараз сыходзіш адсюль. Знайдзіце гатэль і спыніцеся там, трымайцеся далей ад вачэй. А мы табе ахову паставім».
  «Гэта нармальна».
  У гэты момант перад домам з віскам спынілася машына, трывожна закрычаў. Яны з Каранэа выйшлі на ганак.
  - Добра, - сказаў Альберт Стэмпл, яго голас быў лянівым, працяглым, без паўднёвага акцэнту. «Толькі Чылтан».
  Блогер, відаць, пачуў навіну і паспяшаўся. Ён імчаўся па прыступках. "Што здарылася?" Дэнс са здзіўленнем пачуў у яго голасе паніку. Раней яна адчувала гнеў, дробязнасць, пыху, але ніколі гэтага гуку. «З імі ўсё добра?»
  "Добра", сказала яна. «Трэвіс быў тут, але з Дональдам усё ў парадку. Яго жонка таксама».
  "Што здарылася?" Каўнер пінжака блогера быў перакошаны.
  Хокен і Лілі выйшлі на вуліцу. «Джым!»
  Чылтан падбег наперад і абняў сябра. "Ты ў парадку?"
  «Так, так. Міліцыя прыехала своечасова».
  «Вы злавілі яго?» - спытаў Чылтан.
  - Не, - сказаў Дэнс, чакаючы, што Чылтан кінецца крытыка за тое, што яны не захапілі хлопчыка. Але ён моцна ўзяў яе руку і сціснуў. «Дзякуй, дзякуй. Вы выратавалі іх. Дзякуй."
  Яна няёмка кіўнула і выпусціла яго руку. Затым Чылтан павярнуўся да Лілі з цікаўнай усмешкай.
  Дэнс зрабіў выснову, што яны ніколі раней не сустракаліся асабіста. Хокен прадставіў іх, і Чылтан цёпла абняў Лілі. «Я вельмі шкадую аб гэтым. Я ніколі, ні за мільён гадоў, не думаў, што гэта паўплывае на вас.
  «Хто б меў?» — спытаў Хокен.
  З сумнай усмешкай Чылтан сказаў свайму сябру: «З такім знаёмствам з паўвостравам Мантэрэй яна не захоча заставацца. Заўтра яна паедзе».
  Лілі нарэшце расцягнула далікатную ўсмешку. "Я бы. За выключэннем таго, што мы ўжо купілі шторы». Ківок на хату.
  Чылтан засмяяўся. «Яна смешная, Дон. Чаму б ёй не застацца, а табе вярнуцца ў Сан-Дыега?»
  «Баюся, што ты затрымаўся з намі абодвума».
  Затым Чылтан стаў сур'ёзным. «Вы павінны сысці, пакуль гэта не скончыцца».
  Дэнс сказаў: «Я спрабаваў угаварыць іх на гэта».
  «Мы не сыходзім».
  - Дон... - пачаў Чылтан.
  Але Хокен засмяяўся, кіўнуўшы на Дэнса. «У мяне ёсць дазвол міліцыі. Яна пагадзілася. Мы збіраемся схавацца ў гасцініцы. Як Боні і Клайд».
  «Але...»
  «Ніякіх але, дружа. Мы тут. Цяпер ад нас не пазбавішся».
   Чылтан адкрыў рот, каб запярэчыць, але потым заўважыў іранічную ўсмешку Лілі. Яна сказала: «Ты не хочаш казаць гэтай дзяўчыне, што рабіць, Джым».
  Блогер яшчэ раз засмяяўся і сказаў: «Слушна. Дзякуй. Трапіць у атэль. Заставайся там. Праз дзень-два з гэтым усё скончыцца. Усё нармалізуецца».
  Хокен сказаў: «Я не бачыў Пэт і хлопцаў з таго часу, як сышоў. Больш за тры гады».
  Дэнс зірнуў на блогера. Штосьці яшчэ ў ім было іншым. У яе было ўражанне, што яна ўпершыню ўбачыла яго чалавечы бок, як быццам гэтая амаль трагедыя адцягнула яго яшчэ далей ад свету сінтэзу ў рэальны.
  Крыжака, прынамсі, часова, не было.
  Яна пакінула іх успамінам і пайшла назад. Яе спалохаў голас з кустоў. "Добры дзень."
  Яна азірнулася і ўбачыла маладога намесніка Дэвіда Рэйнхолда, які дапамагаў ім.
  «Дэпутат».
  Ён усміхнуўся. «Называйце мяне Дэвід. Я чуў, што ён тут. Ты ледзь не прыбіў яго».
  «Блізка. Недастаткова блізка».
  Ён нёс некалькі патрапаных металічных валізак з трафарэтам MCSO—CSU на баку. «Прабачце, я не магу сказаць нічога дакладна пра гэтыя галіны ў вашым двары — гэты крыж».
  «Я таксама не мог сказаць. Напэўна, гэта была проста выпадковасць. Калі б я абразаў дрэвы, як трэба, гэтага б ніколі не адбылося».
  Яго светлыя вочы глядзелі ў яе бок. «У вас добры дом».
   «Дзякуй. Нягледзячы на брудны двор».
  «Не. Выглядае вельмі зручна».
  Яна спытала намесніка: «А як наконт цябе, Дэвід? Вы жывяце ў Мантэрэі?»
  "Я зрабіў. Меў суседа па пакоі, але ён сышоў, таму давялося пераехаць да Марыны».
  «Што ж, цаню вашы намаганні. Я скажу добрае слова Майклу О'Нілу».
  «Сапраўды, Кэтрын? Гэта было б выдатна». Ён свяціўся.
  Рэйнгольд адвярнуўся і пачаў ачапляць задні двор. Дэнс утаропіўся на тое, што было ў цэнтры трапецыі жоўтай стужкі: выгравіраваны ў бруд крыж і россып пялёсткаў.
  Адтуль яна падняла вочы і ўгледзела шырокі спад ад вышынь Мантэрэя ўніз да заліва, адкуль відаць быў кавалак вады.
  Від быў панарамны, прыгожы.
  Але сёння гэта здавалася такім жа трывожным, як жудасная маска Кецаля, дэмана ў DimensionQuest.
  Ты недзе там, Трэвіс.
  Дзе, куды?
   Раздзел 28
  ГУЛЬНЯ ў паліцэйскага.
  Высочванне Трэвіса, як Джэк Баўэр пераследваў тэрарыстаў.
  У Джона Болінга была падказка: магчымае месца, адкуль Трэвіс адправіў паведамленне ў блогу з малюнкам маскі і жудаснае нажавое раненне жанчыны, падобнай да Кэтрын Дэнс. Месца, дзе хлопчык будзе гуляць у свой каштоўны DimensionQuest.
  «Гадзіны працы», якія ён знайшоў у прывідных калідорах камп'ютэра Трэвіса, адносіліся да Lighthouse Arcade, відэа- і камп'ютэрнага гульнявога цэнтра ў Нью-Мантэрэй.
  Вядома, хлопчык рызыкнуў бы выйсці на публіку, улічваючы вышук. Але калі б ён старанна выбіраў свае маршруты, насіў сонцаахоўныя акуляры, кепку і нешта іншае, чым балахон, у якім яго паказвалі тэлерэпартажы, то, верагодна, ён мог бы перасоўвацца з пэўнай свабодай.
  Акрамя таго, калі справа даходзіла да онлайн-гульняў і Morpegs, у наркамана не было іншага выбару, акрамя як рызыкаваць выяўленнем.
  Болінг з'ехаў на сваёй Audi з шашы на Дэль-Монтэ, потым на Маяк і накіраваўся ў наваколле, дзе знаходзілася аркада.
   Ён адчуваў нейкую асалоду. Вось ён, саракааднагагадовы прафесар, які жыў у асноўным сваім мозгам. Ён ніколі не думаў, што пакутуе ад адсутнасці адвагі. Ён займаўся скалалажаннем, ныраннем з аквалангам, катаннем на горных лыжах. Да таго ж свет ідэй нёс рызыку шкоды — для кар'еры, рэпутацыі і задаволенасці. Ён змагаўся з калегамі-прафесарамі. Ён таксама стаў ахвярай жорсткіх нападаў у інтэрнэце, такіх жа, як супраць Трэвіса, але з лепшай арфаграфіяй, граматыкай і пунктуацыяй. Зусім нядаўна на яго напалі за тое, што ён выступаў супраць абмену файламі матэрыялаў, абароненых аўтарскім правам.
  Ён не чакаў жорсткасці нападаў. Яго збілі. . . называлі «долбаным капіталістам», «сукай шлюхай вялікага бізнэсу». Болінгу асабліва спадабаўся «прафесар масавага знішчэння».
  Некаторыя калегі фактычна перасталі з ім размаўляць.
  Але шкода, якую ён пазнаў, вядома, была нішто ў параўнанні з тым, чым Кэтрын Дэнс і яе таварышы-афіцэры рызыкавалі дзень за днём.
  І чым ён сам цяпер рызыкаваў, разважаў ён.
  Гуляючы ў паліцэйскага. . .
  Болінг зразумеў, што ён быў карысны Кэтрын і іншым. Ён быў задаволены гэтым і задаволены іх прызнаннем яго ўкладу. Але быць так блізка да падзеі, чуць тэлефонныя званкі, назіраць за тварам Кэтрын, калі яна запісвала інфармацыю пра злачынствы, бачыць, як яе рука рассеяна гладзіць чорны пісталет на сцягне. . . ён адчуваў жаданне ўдзельнічаць.
  І што-небудзь яшчэ, Джон? — іранічна спытаў ён сябе.
  Ну, добра, магчыма, ён спрабаваў зрабіць на яе ўражанне.
   Абсурдна, але ён адчуў крыху рэўнасці, убачыўшы, што яна і Майкл О'Ніл звязваюцца.
  Ты паводзіш сябе як пракляты падлетак.
  Тым не менш, нешта ў ёй запаліла запал. Болінг ніколі не мог растлумачыць гэта - хто мог, на самай справе? - калі гэтая сувязь адбылася. І гэта адбылося хутка ці ніколі. Дэнс быў халасты, ён таксама. Ён перажыў Кэсі (добра, у значнай ступені); Кэтрын зноў набліжалася да спаткання? Ён лічыў, што атрымаў ад яе некалькі сігналаў. Але што ён ведаў? У яго не было нічога з яе майстэрства - мовы цела.
  Больш за тое, ён быў чалавекам, генетычна прыстасаваным да ўстойлівага забыцця.
  Цяпер Болінг прыпаркаваў свой шэры A4 каля Lighthouse Arcade, на бакавой вулачцы ў тым свеце на поўнач ад Пасіфік Гроўв. Ён памятаў час, калі гэтая паласа малых прадпрыемстваў і невялікіх кватэр, якая атрымала назву Нью-Мантэрэй, была міні-Хэйт-Эшберы, схаванай паміж бойкім армейскім горадам і рэлігійным прытулкам. (Пасіфік Гроўв Ловерс Пойнт быў названы ў гонар тых, хто любіць Ісуса, а не адзін аднаго.) Цяпер гэты раён быў такім жа мяккім, як гандлёвы цэнтр у Амахе ці Сіэтле.
  Зала Lighthouse Arcade была цьмянай і абшарпанай і пахла, ну, весела - каламбур, якім ён не цярпеўся падзяліцца з ёй.
  Ён аглядаў сюррэалістычнае месца. Гульцы — большасць з іх хлопчыкі — сядзелі ля тэрміналаў, глядзелі на экраны, дражнілі джойсцікі і стукалі па клавіятурах. У гульнявых станцый былі высокія выгнутыя сцены, пакрытыя чорным гукаізоляцыйным матэрыялам, а крэслы былі зручнымі скуранымі мадэлямі з высокай спінкай.
  Тут было ўсё, што спатрэбіцца маладому чалавеку для лічбавага вопыту. У дадатак да кампутараў і клавіятуры былі гарнітуры з шумапрыглушэннем, мікрафоны, сэнсарныя панэлі, прылады ўводу, такія як рулі аўтамабіляў і хомуты самалётаў, трохмерныя акуляры і групы разетак для сілкавання, USB, Firewire, аўдыёвізуальных і больш незразумелых злучэнняў. У некаторых былі прылады Wii.
  Болінг пісаў пра апошнюю тэндэнцыю ў гульнях: капсулы з поўным пагружэннем, якія зарадзіліся ў Японіі, дзе дзеці гадзінамі сядзелі ў цёмным прыватным прасторы, цалкам ізаляваныя ад рэальнага свету, каб гуляць у кампутарныя гульні. Гэта было лагічным развіццём у краіне, вядомай хікікаморы, або «адыходам», ладам жыцця, які становіцца ўсё больш распаўсюджаным, у якім маладыя людзі, у асноўным хлопцы і мужчыны, становяцца пустэльнікамі, не выходзячы з пакоя на месяцы ці гады запар, жывучы выключна сваім кампутары.
  Шум дэзарыентаваў: какафонія лічбавых гукаў - выбухі, стрэлы, крыкі жывёл, жудасныя крыкі і смех - і акіян неадрозных чалавечых галасоў, якія размаўляюць у мікрафон з іншымі гульцамі дзесьці ў свеце. Адказы грукаталі з дынамікаў. Час ад часу крыкі і лаянкі хрыпла даносіліся з горла адчайных гульцоў, калі яны паміралі або ўсведамлялі тактычную памылку.
  Lighthouse Arcade, тыповая для тысяч па ўсім свеце, уяўляла сабой апошні фарпост рэальнага свету перад тым, як вы акунуліся ў сінтэзатар.
  Болінг адчуў вібрацыю на сцягне. Ён паглядзеў на свой мабільны. Паведамленне ад Ірва, яго аспіранта, абвяшчала: Страйкер увайшоў пяць хвілін таму ў DQ!!
  Болінг азірнуўся, нібы яго ўдарылі. Трэвіс быў тут ? З-за агароджаў было немагчыма ўбачыць больш за адну-дзве станцыі адначасова.
   За прылаўкам сядзеў доўгавалосы клерк, не звяртаючы ўвагі на шум; ён чытаў навукова-фантастычны раман. Болінг падышоў. «Шукаю дзіцяці, падлетка».
  Клерк іранічна падняў брыво.
  Я шукаю дрэва ў лесе.
  «Так?»
  «Ён гуляе ў DimensionQuest. Вы падпісалі каго-небудзь каля пяці хвілін таму?»
  «Уваходу няма. Вы выкарыстоўваеце з токенамі. Вы можаце купіць іх тут або ў аўтамаце». Клерк уважліва разглядаў Болінга. «Вы яго бацька?»
  «Не. Проста хачу яго знайсці».
  «Я магу праглядаць серверы. Даведайцеся, ці ўвайшоў хто-небудзь у DQ зараз».
  "Ты мог бы?"
  «Так».
  «Выдатна».
  Але дзіця не рабіў ніякіх рухаў, каб праверыць серверы; ён проста глядзеў на Болінга праз касу нячыстых валасоў.
  Ах Зразумела. Мы вядзем перамовы. Салодкі. «Вельмі прыватна, — падумаў Болінг. Праз імгненне дзве дваццаткі зніклі ў кішэні нямытых джынсаў малога.
  «Яго аватар завуць Страйкер, калі гэта дапамагае», — сказаў яму Болінг.
  Бурчанне. «Вярніся праз хвіліну». Ён знік на падлозе. Болінг убачыў, як ён выйшаў з другога боку пакоя і пайшоў у бок офіса.
  Праз пяць хвілін ён вярнуўся.
  «Нехта па імі Страйкер, так, ён гуляе ў DQ. Толькі што ўвайшлі. Станцыя сорак трэцяя. Гэта вунь».
  «Дзякуй».
  «Э-э». Клерк вярнуўся да свайго фантастычнага рамана.
   Болінг, сутаргава думаючы: што яму рабіць? Няхай клерк эвакуіруе аркаду? Не, тады Трэвіс спахапіўся б. Яму варта проста патэлефанаваць у 911. Але яму лепш паглядзець, ці адзін хлопчык. Ці будзе ў яго з сабой пісталет?
  У яго была фантазія, як мімаходзь прайшоў міма, вырваў пісталет з пояса ў хлопчыка і прыкрываў яго да прыезду паліцыі.
  Не, не рабі гэтага. Пры любых абставінах.
  Пацеючы далонямі, Болінг павольна накіраваўся да станцыі 43. Ён хутка азірнуўся за вугал. На экране камп'ютара быў эфірны пейзаж, але крэсла было пустым.
  Аднак у праходах нікога не было. Станцыя 44 была пустая, але ў 42 дзяўчына з кароткімі зялёнымі валасамі гуляла ў баявыя мастацтва.
  Болінг падышоў да яе. "Прабачце мяне."
  Дзяўчына наносіла саперніку калечныя ўдары. Нарэшце істота ўпала мёртвая, а яе аватар забраўся на цела і адарваў галаву. «Як, так?» Яна не падняла вачэй.
  «Хлопчык, які толькі што быў тут, гуляў у DQ. Дзе ён?"
  «Маўляў, я не ведаю. Джымі прайшоў міма, нешта сказаў і пайшоў. Хвіліну таму».
  «Хто такі Джымі?»
  «Ведаеш, клерк».
  чорт вазьмі! Я толькі што заплаціў сорак даляраў гэтаму дзярму, каб даць зразумець Трэвісу. Я нейкі паліцэйскі.
  Болінг злосна зірнуў на клерка, які заставаўся відавочна згубленым у сваім рамане.
  Прафесар ляснуў дзвярыма і выскачыў на вуліцу. Яго вочы, звыклыя да цемры, уджалены. Ён спыніўся ў завулку, жмурачыся налева і направа. Потым убачыў маладога чалавека, які хутка адыходзіў, апусціўшы галаву.
  «Не рабі глупстваў», — сказаў ён сабе. Ён выцягнуў свой BlackBerry з кабуры.
  Наперадзе хлопчык кінуўся бегчы.
  Роўна праз адну секунду дэбатаў гэта зрабіў і Джон Болінг.
   Глава 29
  ГАМІЛЬТАН РОЙС, амбудсмен з офіса генеральнага пракурора ў Сакрамэнта, адключыў тэлефон. Ён вісеў у яго ў руцэ, калі ён разважаў пра размову, якую толькі што меў — размову, вядомую на мове, вядомай як палітычны і карпаратыўны эўфемізм.
  Ён затрымаўся ў калідорах ЦБІ, абдумваючы варыянты.
  Нарэшце ён вярнуўся ў кабінет Чарльза Овербі.
  Адказны агент сядзеў у крэсле і глядзеў на сваім кампутары рэпартаж аб справе. Як паліцыя была блізкая да таго, каб злавіць забойцу ў доме сябра блогера, але прапусціла яго, і ён уцёк, магчыма, каб тэрарызаваць больш людзей на паўвостраве Мантэрэй.
  Ройс падумаў, што простае паведамленне аб тым, што паліцыя выратавала сябра, не мела таго падыходу, які абрала сетка, «заставайся за навінамі або інакш».
  Overby набраў і з'явілася іншая станцыя. Вядучы спецыяльнага рэпартажу, відаць, аддаў перавагу Трэвісу быць "забойцам відэагульняў", а не вызначаў яго маскамі ці прыдарожнымі крыжамі. Далей ён апісаў, як хлопчык мучыў сваіх ахвяр, перш чым забіць іх.
  Няважна, што загінуў толькі адзін чалавек ці што сволач атрымаў стрэлам у патыліцу, уцякаючы. Што імкнецца звесці да мінімуму пакуты.
  Нарэшце ён сказаў: «Што ж, Чарльз, яны ўсё больш хвалююцца. АГ.» Ён падняў тэлефон, нібы паказваў шчыт падчас бюсту.
  «Мы ўсе вельмі занепакоеныя», — паўтарыў Овербі. «Увесь паўвостраў заклапочаны. Цяпер гэта сапраўды наш прыярытэт. Як я і казаў». Твар яго быў каламутны. «Але ці ёсць у Сакрамэнта праблемы з тым, як мы вядзем справу?»
  «Не сам па сабе». Ройс дазволіў гэтаму безадказу загудзець вакол галавы Овербі, як прарэзлівы шэршань.
  «Мы робім усё, што можам».
  «Мне падабаецца гэты твой агент. Танцуй».
  «О, яна першакласная. У яе нічога не атрымліваецца».
  Няспешны ківок, задуменны ківок. «AG адчувае сябе дрэнна з нагоды гэтых ахвяр. Мне іх дрэнна». У голасе Ройса прагучала спачуванне, і ён паспрабаваў успомніць, калі апошні раз яму было дрэнна. Напэўна, калі ён прапусціў тэрміновую апендэктомію дачкі, бо ляжаў у ложку з каханкай.
  «Трагедыя».
  «Я ведаю, што гучу як сапсаваная пласцінка. Але я сапраўды адчуваю, што праблема ў гэтым блогу».
  - Так, - пагадзіўся Овербі. «Гэта вока ўрагану».
  Які спакойны і апраўляе прыгожае блакітнае неба, моўчкі паправіў Ройс.
  Кіраўнік CBI сказаў: «Ну, Кэтрын атрымала Чылтана, каб апублікаваць просьбу, каб хлопчык увайшоў. І ён даў нам некаторыя падрабязнасці пра сервер — проксі-сервер у Скандынавіі».
  "Я разумею. Гэта проста . . . пакуль гэты блог працуе, гэта напамін пра тое, што праца не выконваецца». Значэнне: ад вас. «Я ўвесь час вяртаюся да гэтага пытання пра нешта карыснае для нас, пра Чылтана».
  «Кэтрын сказала, што будзе сачыць».
  «Яна занятая. Цікава, ці ёсць нешта ў тым, што яна ўжо знайшла. Я не вельмі хачу адхіляць агента Дэнса ад справы. Цікава, ці варта мне зірнуць».
  «Вы?»
  «Вы б не супраць, праўда, Чарльз? Калі б я проста зазірнуў у файлы. Я мог бы прынесці перспектыву. На самай справе маё ўражанне такое, што Кэтрын, магчыма, занадта добрая.
  «Занадта ласкавы?»
  «Ты быў рэзкі, Чарльз, каб наняць яе.» Адказны агент прыняў гэты камплімент, хаця Ройс ведаў, што Кэтрын Дэнс прысутнічала тут на чатыры гады раней Овербі. Ён працягнуў: «Разумны. Вы бачылі, што яна была проціяддзем ад цынізму старых пеўняў, такіх як мы з вамі. Але цана гэтаму пэўная. . . наіўнасць».
  «Вы думаеце, што яна нешта ведае пра Чылтана і не ведае пра гэта?»
  "Можа быць."
  Овербі выглядаў напружаным. «Ну, я папрашу прабачэння за яе. Чаму б нам не адцягнуць увагу? Справа яе маці. Не сканцэнтраваны на належным узроўні. Яна робіць усё, што можа».
  Гамільтан Ройс быў вядомы сваёй бязлітаснасцю. Але ён ніколі б не прадаў вернага члена сваёй каманды такім каментаром. Ён падумаў, што было амаль уражліва бачыць тры галоўныя змрочныя якасці чалавечай натуры, якія так смела дэманстраваліся: баязлівасць, дробязнасць і здрада. «Яна тут?»
  «Дазвольце мне даведацца». Овербі патэлефанаваў і пагаварыў з кімсьці, хто, як вырашыў Ройс, быў памочнікам Дэнса. Ён паклаў трубку.
  «Яна ўсё яшчэ на месцы злачынства ў доме Хокенаў».
  «Такім чынам, я проста пагляджу». Але потым у Ройса, здаецца, узнікла думка. «Вядома, напэўна, лепш, каб мяне не турбавалі».
  «Вось ідэя. Я ператэлефаную яе памочніцы, папрашу што-небудзь зрабіць. Выканаць даручэнне. Заўсёды ёсць справаздачы, якія неабходна скапіяваць. Або, я ведаю: атрымаць ад яе інфармацыю аб нагрузцы і гадзінах. Для мяне было б разумна памераць яе пульс. Я такі начальнік. Яна ніколі не западозрыць нешта незвычайнае.
  Ройс выйшаў з кабінета Овербі, прайшоў па калідорах, маршруты якіх запомніў, і спыніўся каля кабінета Дэнса. Ён пачакаў у калідоры, пакуль не ўбачыў, што памочніца — працавітая жанчына па імені Мэрылен — прыняла званок. Затым, збянтэжана нахмурыўшыся, яна ўстала і пайшла ўверх па калідоры, пакінуўшы Гамільтана Ройса вольным для рабавання.
  Калі ён дайшоў да канца завулка, Джон Болінг спыніўся і паглядзеў направа, уніз па бакавой вуліцы, у той бок, дзе Трэвіс знік. Адсюль зямля спускалася ў бок заліва Мантэрэй і была запоўнена дробным аднасямейныя бунгала, бэжава-карычневыя жылыя дамы і багатае глебавае покрыва. Нягледзячы на тое, што Маяк-авеню, за яго спіной, быў напоўнены рухам, бакавая дарога была пустая. Падняўся густы туман, і пейзаж быў шэрым.
  Што ж, цяпер, калі хлопчык уцёк, падумаў ён, Кэтрын Дэнс наўрад ці будзе моцна ўражана яго працай па выяўленні.
  Ён патэлефанаваў у службу 911 і паведаміў, што бачыў Трэвіса Брыгама, і паведаміў сваё месцазнаходжанне. Дыспетчар паведаміла, што міліцэйская машына будзе ля пасажа праз пяць хвілін.
  Добра, хопіць паводзін падлетка, сказаў ён сабе. Яго майстэрствам была акадэмічнасць, выкладанне, інтэлектуальны аналіз.
  Свет ідэй, а не дзеянняў.
  Ён развярнуўся, каб накіравацца назад да аркады, каб сустрэць паліцэйскую машыну. Але тут яму прыйшла ў галаву думка: магчыма, усё-такі гэты яго пошук не такі ўжо і незвычайны. Магчыма, гэта было не проста дурное мужчынскае прыхарошванне, а прызнанне законнага аспекту яго прыроды: адказы на пытанні, разгадванне таямніц, разгадванне галаваломак. Менавіта тое, што заўсёды рабіў Джонатан Болінг: разуменне грамадства, чалавечага сэрца і розуму.
  Яшчэ адзін блок. Што гэта можа пашкодзіць? Па дарозе была міліцыя. Можа, ён знойдзе на вуліцы каго-небудзь, хто заўважыў, як хлопчык сеў у машыну або залез праз акно суседняга дома.
  Прафесар павярнуў назад і пайшоў па шэрай пяшчанай алеі да вады. Яму было цікава, калі ён зноў убачыць Кэтрын. Хутка, спадзяваўся ён.
  На самай справе гэта быў вобраз яе зялёных вачэй запомнілася яму ў галаве, калі хлопчык выскачыў з-за сметніцы ў трох футах і атрымаў Болінга ў шыю. Адчуўшы пах нямытай вопраткі і падлеткавага поту, ён захлынуўся, калі срэбнае лязо нажа пачало нетаропка пераходзіць да яго горла.
   РАЗДЗЕЛ 30
  Размаўляючы па тэлефоне, Кэтрын Дэнс пад'ехала да дома Джэймса Чылтана ў Кармеле. Прыпаркаваўшыся, яна сказала абаненту: «Яшчэ раз дзякуй» і паклала трубку. Яна прыпаркавалася і падышла да машыны офіса шэрыфа акругі Мантэрэй, у якой сядзеў намеснік ахоўніка.
  Яна падышла да яго. «Гэй, Мігель».
  «Агент Дэнс, як справы? Тут усё ціха».
  «Добра. Містэр Чылтан вярнуўся, ці не так?»
  «Так».
  "Зрабі мне ласку?"
  «Ты паспрачаешся».
  «Выходзьце з машыны і проста станьце тут, магчыма, прыхініцеся да дзвярэй, каб людзі маглі на вас добра разглядзець».
  «Штосьці адбываецца?»
  "Я неўпэўнены. Пабудзьце там крыху. Што б ні здарылася, не рухайся».
  Ён выглядаў няўпэўненым, але вылез з машыны.
  Дэнс падышоў да ўваходных дзвярэй і націснуў гудок. Музыкант у ёй адчуў крыху роўны тон апошняга звону.
  Чылтан адчыніў дзверы і міргнуў, убачыўшы Дэнс. «Ці ўсё ў парадку?»
   Потым, зірнуўшы праз плячо, Дэнс выцягнуў з кабуры кайданкі.
  Чылтан зірнуў уніз. "Што-?" - ахнуў ён.
  «Павярніцеся і закладзеце рукі за спіну».
  "Што гэта?"
  «Цяпер! Проста зрабі гэта."
  "Гэта-"
  Яна ўзяла яго за плячо і павярнула. Ён пачаў гаварыць, але яна проста сказала: «Тсс». І зашчаміў на манжэтах. «Вы арыштаваныя за злачыннае замах на прыватную ўласнасць».
  "Што? Чый?»
  «Зямля Арнольда Брубэйкера — месца апрасняльнай станцыі».
  «Пачакай, ты маеш на ўвазе ўчора?»
  «Правільна».
  «Вы адпусціце мяне!»
  «Вас тады яшчэ не арыштавалі. Цяпер вы ёсць. Яна прачытала папярэджанне Міранды.
  Цёмны седан прамчаўся па вуліцы, развярнуўся і прамчаўся па гравійцы да дома. Дэнс прызнаў гэта падраздзяленнем дарожна-патрульнай службы. Двое афіцэраў наперадзе — буйныя мужчыны — з цікаўнасцю зірнулі на Дэнса і вылезлі. Яны паглядзелі на службовую машыну акруговага шэрыфа і намесніка Мігеля Эрэра, які дакрануўся да сцягна сваёй радыёстанцыяй, нібы хацеў патэлефанаваць каму-небудзь, каб даведацца, у чым справа.
  Разам новапрыбылыя накіраваліся да Дэнс і яе вязня. Адзначылі кайданкі.
  Дэнс збянтэжаным голасам сказаў: «Хто ты?»
  «Ну, — сказаў старэйшы з салдат, — ЦЭЦ. Хто вы, пані?»
   Яна вывудзіла кашалёк у сумачцы і паказала супрацоўнікам пасведчанне. «Я Кэтрын Дэнс, CBI. Што вы тут хочаце?»
  «Мы тут, каб узяць Джэймса Чылтана пад варту».
  «Мой вязень?»
  «Ваша?»
  "Правільна. Мы яго толькі што арыштавалі». Яна кінула позірк на Эрэру.
  "Пачакайце хвілінку", - гаўкнуў Чылтан.
  - Ціха, - загадаў Дэнс.
  Старшы паліцэйскі сказаў: «У нас ёсць ордэр на арышт Джэймса Чылтана. І ордэр на завалоданне яго кампутарамі, файламі, камерцыйнай дакументацыяй. Усё, што звязана са справаздачай Чылтана. »
  Паказалі дакументы.
  "Гэта смешна", - сказаў Чылтан. «Што, чорт вазьмі, тут адбываецца?»
  Дэнс прама паўтарыў: «Ціха». Потым вайскоўцам: «Якое абвінавачанне?»
  «Злачынны замах».
  «Ва ўласнасці Арнольда Брубэйкера?»
  "Правільна."
  Яна засмяялася. «Вось за што я яго толькі што арыштаваў».
  Абодва салдаты глядзелі то на яе, то на Чылтана, каб выйграць час, а потым, незалежна адзін ад аднаго, кіўнулі. Мяркуючы па ўсім, у іх вопыту не было прэцэдэнтаў нічога падобнага.
  «Ну, — унёс свой уклад адзін з афіцэраў, — у нас ёсць ордэр».
  "Я разумею. Але ён ужо арыштаваны, і CBI ўжо мае юрысдыкцыю над яго файламі і кампутарамі. Мы збіраем іх праз некалькі хвілін».
  «Гэта ебаная лухта», - выпаліў Чылтан.
   «Сэр, я б сачыў за вашай мовай», — адрэзаў малодшы і большы з салдат.
  Цішыня шумела.
  Потым Кэтрын Дэнс прыжмурыла ўсмешку. «Пачакай. Хто запытваў ордэр? Гэта быў Гамільтан Ройс?»
  "Правільна. Офіс AG у Сакрамэнта».
  «О, вядома». Танец расслабляў. «Прабачце, гэта непаразуменне. Я быў старшым афіцэрам па выкліку, але ў нас была праблема з афідэвітам, і я быў вымушаны адкласці яго пад варту. Я згадаў пра гэта Гамільтану. Верагодна, ён думаў, што я вельмі заняты справай аб прыдарожных крыжах...
  «Гэты маскавы забойца. Тая рэч. Вы гэта запускаеце?»
  «Вядома».
  «Дрыжкі».
  - Так, - пагадзіўся Дэнс. Потым працягнуў: «Гамільтан, верагодна, палічыў, што я быў настолькі заняты гэтым, што ён возьме на сябе парушэньне». Пагардлівы кіўок галавой. «Але, шчыра кажучы, містэр Чылтан мяне так раззлаваў, што я хацеў сам дарабіць нашыйнік».
  Яна змоўніцка ўсміхнулася, да якой ненадоўга далучыліся салдаты. Потым яна працягнула: «Гэта мая віна. Я павінен быў сказаць яму. Дазвольце мне патэлефанаваць». Яна зняла тэлефон з пояса і набрала нумар. Потым кіўнула галавой. «Гэта агент Дэнс», — сказала яна і патлумачыла, як затрымала Джэймса Чылтана. Цішыня на імгненне. «Я яго ўжо ахапіў. . . . Мы вярнулі дакументы ў штаб. . . . Вядома». Яна кіўнула. «Добра», сказаў Дэнс заключным тонам і адключыўся на голас жанчыны, якая тлумачыла, што тэмпература было пяцьдзесят шэсць градусаў, і заўтра на паўвостраве Мантэрэй чакаўся дождж.
  «Усё гатова, мы яго апрацуем». Усмешка. «Калі толькі вы сапраўды не хочаце чатыры гадзіны астуджаць пяткі ў ізалятары Салінаса».
  «Нуп, усё ў парадку, агент Дэнс. Вам патрэбна дапамога, каб пасадзіць яго ў машыну?» Вялікі салдат глядзеў на Джэймса Чылтана так, быццам блогер важыў на сто фунтаў больш і быў здольны прарвацца праз ланцужок абшэўкі, згінаючы мускулы.
  «Не, гэта нармальна. Мы справімся».
  Кіўнуўшы, мужчыны пайшлі, селі ў машыну і з'ехалі.
  - Паслухай мяне, - прарычаў Чылтан з чырвоным тварам. «Гэта лухта, і ты гэта ведаеш».
  «Проста расслабцеся, добра?» Дэнс павярнуў яго і расшпіліў манжэты.
  «Што гэта ўсё?» Ён паціраў запясці. «Я думаў, што вы мяне арыштоўваеце».
  "Я зрабіў. Аднак я вырашыў цябе адпусціць».
  «Ты трахаешся са мной?»
  «Не, я цябе ратую». Дэнс сунула манжэты назад у кабуру. Усміхаючыся, яна памахала вельмі збянтэжанаму Эрэры. Ён кіўнуў у адказ.
  «Вас падставілі, Джэймс».
  Незадоўга да гэтага Дэнс патэлефанаваў яе памочнік. Мэрылен засумнявалася, калі Чарльз Овербі патэлефанаваў адзін раз, каб даведацца, ці ёсць Дэнс у офісе, а потым яшчэ раз, каб папрасіць яе прыйсці да яго ў офіс, каб абмеркаваць, наколькі яна задаволена працай, чаго ён ніколі не рабіў.
  Па дарозе ў офіс Овербі жанчына спынілася і засталася ў крыле Галаў, схаваўшыся ў бакавым калідоры. Гамільтан Ройс прабраўся ў кабінет свайго боса. Прыблізна праз пяць хвілін ён выйшаў на вуліцу і патэлефанаваў па мабільным тэлефоне. Мэрылен падышла дастаткова блізка, каб падслухаць частку гэтага — Ройс тэлефанаваў суддзі ў Сакрамэнта, які, відаць, быў сябрам, і прасіў выдаць ордэр на арышт Чылтана. Нешта звязанае з парушэннем межаў.
  Мэрылен не разумела наступстваў таго, што здарылася, але яна неадкладна патэлефанавала Дэнсу і паведаміла навіны, а затым працягнула ў офіс Овербі.
  Дэнс даў Чылтану скарочаную версію гісторыі, прапусціўшы імя Ройса.
  «Хто за гэта стаяў?» - раззлаваўся ён.
  Яна ведала, што блогер у сваёй публікацыі будзе лаяць таго, хто стаіць за яго арыштам, і яна не магла дазволіць сабе такі рэкламны кашмар. «Я гэтага не раскрываю. Усё, што я скажу, гэта тое, што некаторыя людзі хочуць, каб ваш блог быў прыпынены, пакуль мы не зловім Трэвіса».
  «Чаму?»
  Яна строга сказала: «Па тых жа прычынах, што я хацела, каб яго закрылі. Каб людзі не публікавалі і не давалі Трэвісу больш мэтаў». Лёгкая ўсмешка. «І таму, што гэта выглядае дрэнна для дзяржавы, калі мы не робім усё, што ад нас залежыць, каб абараніць грамадскасць, а гэта азначае, што мы закрыем вас».
  «І спыненне блога добра для грамадскасці? Я выкрываю карупцыю і праблемы; Я іх не заахвочваю». Потым злез з мыльніцы. «І вы арыштавалі мяне, каб яны не змаглі ўручыць ордэр?»
  «Так».
  «Што будзе?»
  «Адно з двух. Вайскоўцы вернуцца дадому і паведаміце свайму кіраўніку, што яны не могуць уручыць ордэр, таму што вы ўжо арыштаваныя. І гэта сыдзе».
  «Што другое?»
  Сутыкненне экскрыментаў і вентылятара, разважаў Дэнс. Яна нічога не сказала, толькі паціснула плячыма.
  Але Чылтан атрымаў гэта. «Ты падвяргаеш сябе за мяне? Чаму?»
  "Я табе вінен. Вы з намі супрацоўнічалі. І калі вы хочаце ведаць яшчэ адну прычыну: я не згодны з усёй вашай палітыкай, але я згодны , што вы маеце права казаць, што хочаце. Калі вы памыляецеся, вы можаце падаць у суд, і суд прыме рашэнне. Але я не збіраюся ўдзельнічаць у нейкім руху пільнасці, каб заткнуць вам рот, таму што людзям не падабаецца ваш падыход».
  «Дзякуй», — сказаў ён, і ўдзячнасць была відавочная ў яго вачах.
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі. Чылтан сказаў: «Лепш вярніся ў сетку».
  Дэнс вярнулася на вуліцу, падзякавала Мігелю Эрэры, збянтэжанаму дэпутату, і вярнулася да сваёй машыны. Яна патэлефанавала TJ і пакінула паведамленне, каб запусціць поўную фонавую інфармацыю пра Гамільтана Ройса. Яна хацела ведаць, якога ворага яна толькі што нажыла.
  На частку пытання, відаць, трэба было адказаць; яе тэлефон загудзеў, і Caller ID паказаў нумар Овербі.
  Ну, яна ўвесь час здагадвалася, што гэта будуць дзверы нумар два.
  Дзярмо і фанат . . .
  «Чарльз».
  «Кэтрын, я думаю, што ў нас невялікая праблема. Гамільтан Ройс тут са мной на дынаміку».
   У яе з'явілася спакуса трымаць тэлефон далей ад вуха.
  «Агент Дэнс, што гэта наконт таго, што вы арыштавалі Чылтана? І ЦЭЦ не можа выканаць свой ордэр?»
  «У мяне не было ніякіх варыянтаў».
  «Няма варыянтаў? Што ты маеш на ўвазе?"
  Спрабуючы захаваць голас спакойным, яна сказала: «Я вырашыла, што не хачу закрываць блог. Мы ведаем, што Трэвіс гэта чытае. Чылтан папрасіў яго зайсці. Хлопчык можа ўбачыць гэта і паспрабуе звязацца з блогам. Можа, дамовіцца аб капітуляцыі».
  «Ну, Кэтрын». Овербі прагучаў адчайна. «Увогуле, Сакрамэнта лічыць, што ўсё ж лепш закрыць справу. Вы не згодныя?»
  «Не зусім, Чарльз. Цяпер, Гамільтан, ты прагледзеў мае файлы, ці не так?»
  Фугасная міна паўзы. «Я не разглядаў нічога, што не было б агульнавядома».
  «Не мае значэння. Гэта было парушэнне прафесійнай адказнасці. Гэта можа быць нават злачынствам».
  - Сапраўды, Кэтрын, - запярэчыў Овербі.
  «Агент Дэнс». Ройс цяпер гучаў спакойна, ігнаруючы Овербі гэтак жа эфектыўна, як і яна. Яна нагадала частае назіранне падчас допытаў: чалавек, які кіруе, небяспечны чалавек. «Людзі паміраюць, а Чылтану ўсё роўна. І, так, гэта прымушае нас усіх выглядаць кепска, ад вас да Чарльза да CBI і Сакрамэнта. Усе мы. І я не супраць у гэтым прызнацца».
  Дэнс не цікавіўся сутнасцю яго аргументаў. «Гамільтан, паспрабуй нешта падобнае яшчэ раз, з ордэрам або без яго, і справа скончыцца з генеральным пракурорам і губернатарам. І прэса».
  Овербі казаў: «Гамільтан, яна мае на ўвазе...»
  «Я думаю, што ён даволі ясна, што я маю на ўвазе, Чарльз.»
  Затым яе тэлефон прагучаў з тэкставым паведамленнем ад Майкла О'Ніла.
  «Я павінен прыняць гэта». Яна перапыніла званок, абарваўшы і свайго боса, і Ройса.
  Яна падняла тэлефон і прачытала рэзкія словы на экране.
  К—
  Трэвіса заўважылі ў Нью-Мантэрэй. Паліцыя згубіла яго. Але ёсць паведамленне аб яшчэ адной ахвяры. Ён памёр. У Кармелі, недалёка ад канца Cypress Hills Road, на захад. Я ў дарозе. Сустрэнемся там?
  —М
  Яна напісала: "Так". І пабегла за машынай.
  УКЛЮЧЫЎШЫ міргаючыя фары, пра якія яна забывала, што ў машыне нават ёсць - такім следчым, як яна, рэдка даводзілася гуляць у "Гарачыя сляды", - Дэнс памчалася ў пасляабедзенны змрок.
  Яшчэ адна ахвяра. . .
  Гэты напад мог адбыцца неўзабаве пасля таго, як яны сарвалі замах на Дональда Хокена і яго жонку. Яна мела рацыю. Хлопчык, верагодна, расчараваны тым, што ў яго нічога не атрымалася, неадкладна пайшоў шукаць іншую ахвяру.
  Яна знайшла паварот, моцна затармазіла і прыслабіла доўгая машына па звілістай прасёлкавай дарозе. Расліннасць была пышнай, але пахмурная воблачнасць вымывала колер з раслін і стварала ў Дэнс уражанне, што яна знаходзіцца ў нейкім незямным месцы.
  Як Этэрыя, зямля ў DimensionQuest.
  Яна ўявіла вобраз Страйкера перад сабой, які зручна трымае свой меч.
  як сапраўды w4nt, каб даведацца, што вы можаце t33ch мяне?
  2 памерці. . .
  Таксама намаляваны грубы малюнак хлопчыка, на якім лязо пранізвае яе грудзі.
  Потым яе вочы кінуліся ўспышкі: белыя і каляровыя агеньчыкі.
  Яна пад'ехала і прыпаркавалася побач з іншымі машынамі — офіса шэрыфа акругі Мантэрэй — і фургона «Месца злачынства». Дэнс вылез, накіраваўся ў хаос. «Гэй». Яна кіўнула Майклу О'Нілу, адчуўшы вялікую палёгку, убачыўшы яго, нават калі гэта была толькі часовая перадышка ад Іншай справы.
  «Вы праверылі сцэну?» — спытала яна.
  «Я толькі што прыйшоў сюды», — растлумачыў ён.
  Яны падышлі да месца, дзе ляжала цела, пакрытае цёмна-зялёным брызентам. Жоўтая міліцэйская стужка выразна пазначала месца.
  «Хтосьці заўважыў яго?» - спытала яна дэпутата MCSO.
  «Гэта так, агент Дэнс. Дзевяць-адзін-адзін званок у Нью-Мантэрэй. Але пакуль нашы дайшлі, яго ўжо не было. Такім быў і добры грамадзянін».
  «Хто ахвяра?» — спытаў О'Ніл.
  Ён адказаў: «Пакуль не ведаю. Гэта было даволі дрэнна, відаць. На гэты раз Трэвіс скарыстаўся нажом. Не пісталет. І, здаецца, не спяшаўся».
   Намеснік паказаў на заросшую травой пляцоўку прыкладна ў пяцідзесяці футах ад дарогі.
  Яны з О'Нілам ішлі па пясчанай зямлі. Праз хвіліну-дзве яны прыбылі на заклееную пляцоўку, дзе стаяла паўтара дзясятка супрацоўнікаў у форме і ў цывільным, а афіцэр з месца злачынства прысеў каля трупа, накрытага зялёным брызентам.
  Яны кіўнулі, вітаючы намесніка MCSO, круглага лацінаамерыканца, з якім Дэнс працаваў гадамі.
  «Што напісана ў пасведчанні ахвяры?» — спытала яна.
  «У дэпутата кашалёк». Дэпутат паказаў на цела. «Зараз правяраюць. Пакуль мы ведаем толькі мужчыну, гадоў сарака».
  Дэнс азірнуўся. «Я мяркую, не быў забіты тут?» Ні жылля, ні іншых будынкаў побач не было. Ахвяра таксама не хадзіла тут у паход ці прабежку — сцежак не было.
  «Правільна». Афіцэр працягваў: «Крыві было няшмат. Здаецца, злачынца прывёз цела сюды і кінуў. Знайшоў сляды шын на пяску. Мы мяркуем, што Трэвіс падштурхнуў уласную машыну хлопца і кінуў яго ў багажнік. Як тая першая дзяўчына. Тэмі. Толькі на гэты раз ён не стаў чакаць прыліву. Зарэзаў яго да смерці. Як толькі мы атрымаем пасведчанне памерлага, мы можам паставіць выклік на колы ".
  «Вы ўпэўнены, што гэта зрабіў Трэвіс?» — спытаў Дэнс.
  Дэпутат прапанаваў: «Вось пабачыш».
  «І яго катавалі?»
  «Так выглядае».
  Яны спыніліся на стужцы «Месца злачынства» прыкладна ў дзесяці футах ад трупа. Афіцэр КС у камбінезоне, як касманаўт, рабіў замеры. Ён падняў вочы і ўбачыў двух афіцэраў. Ён кіўнуў у знак прывітання і праз ахоўныя акуляры падняў брыво. «Хочаш убачыць?» — паклікаў ён.
  «Так», - адказаў Дэнс, падумаўшы, ці не спытаў ён, думаючы, што жанчыне можа быць непрыемна бачыць бойню. Так, у наш час гэта ўсё ж адбылося.
  Хаця, насамрэч, яна рыхтавалася да відовішча. Характарыстыка яе працы ўключала, у асноўным, жыццё. Яна так і не вызвалілася ад вобразаў смерці.
  Ён пачаў падымаць вечка, калі ззаду пачуўся голас: «Агент Дэнс?»
  Яна азірнулася і ўбачыла іншага афіцэра ў форме, які ішоў да яе. Ён нешта трымаў у руцэ.
  "Так?"
  «Вы ведаеце Джонатана Болінга?»
  «Джон? Так». Яна глядзела на візітоўку ў яго руцэ. І ўзгадаў, што нехта забраў кашалёк пацярпелага, каб спраўдзіць пасведчанне.
  Жудасная думка: ці быў ахвярай Джон?
  Яе розум здзейсніў адзін са сваіх скачкоў - ад А да Б і да Х. Ці прафесар даведаўся штосьці з кампутара Трэвіса або ў пошуках ахвяраў і, не маючы Дэнса, вырашыў правесці расследаванне сам?
  Калі ласка, не!
  Яна зірнула на О'Ніла з жахам у вачах і кінулася да цела.
  «Гэй!» — крычаў тэхнік CS. «Вы забрудзіце сцэну!»
  Яна праігнаравала яго і адкінула брызент.
  І ахнуў.
  Са змяшанай палёгкай і жахам яна глядзела ўніз.
  Гэта быў не Болінг.
  Хударлявы барадаты мужчына ў штанах і белай кашулі атрымаў некалькі нажавых раненняў. Адно ашклянелае вока было напалову расплюшчанае. На лбе ў яго быў высечаны крыж. Пялёсткі руж, чырвоныя, былі рассыпаны па яго целе.
  «Але адкуль гэта ўзялося?» - спытала яна другога намесніка, кіўнуўшы на візітоўку Болінга, яе голас дрыжаў.
  «Я спрабаваў вам сказаць — ён там на блокпосце. Толькі што пад'ехаў. Ён хоча цябе бачыць. Гэта тэрмінова».
  «Я пагавару з ім праз хвіліну». Дэнс глыбока ўдыхнуў, узрушаны.
  Яшчэ адзін дэпутат прыдумаў кашалёк нябожчыка ў поліэтыленавым пакеце. «Атрымаў пасведчанне. Яго завуць Марк Уотсан. Ён інжынер на пенсіі. Выйшаў у краму некалькі гадзін таму. Ніколі не вярнуўся дадому».
  "Хто ён?" — спытаў О'Ніл. «Чаму яго выбралі?»
  Дэнс пакапалася ў кішэні пінжака і дастала спіс усіх згаданых у блогу, хто мог быць патэнцыйнай мішэнню.
  «Ён напісаў у блогу — адказ на тэму «Улада народу». Пра АЭС. Ён не згодны або не згодны з Чылтанам наконт размяшчэння завода. Гэта нейтральна».
  «Такім чынам, кожны, хто ўвогуле мае дачыненне да блога, цяпер можа апынуцца пад пагрозай».
  «Я так думаю».
  О'Ніл агледзеў яе. Ён дакрануўся да яе рукі. «Ты ў парадку?»
  «Проста . . . свайго роду страх.
  Яна выявіла, што гартае картку Джона Болінга. Яна сказала О'Нілу, што збіраецца паглядзець, што ён хоча, і пачала спускацца па сцежцы, яе сэрца толькі цяпер вярнулася да нармальнага біцця ад спалоху.
  На ўзбочыне яна знайшла прафесара, які стаяў каля сваёй машыны з адчыненымі дзвярыма. Яна нахмурылася. На пасажырскім сядзенні сядзеў падлетак з калючымі валасамі. Пад цёмна-карычневую куртку ён быў апрануты ў футболку Aerosmith.
  Болінг памахаў ёй. Яе ўразіла нязвыклая для яго настойлівасць на яго твары.
  І па інтэнсіўнасці палёгкі яна адчула, што з ім усё добра.
  Што саступіла месца цікаўнасці, калі яна ўбачыла, што затрымалася на поясе яго штаноў; яна не магла сказаць дакладна, але, здавалася, гэта была рукаяць вялікага нажа.
   Раздзел 31
  ТАНЕЦЫ, БОЛІНГ І падлетак былі ў яе кабінеце ў CBI. Джэйсан Кеплер быў сямнаццацігадовым вучнем сярэдняй школы Кармэл Саўт, і ён, а не Трэвіс, быў Страйкерам.
  Трэвіс стварыў аватар шмат гадоў таму, але ён прадаў яго ў інтэрнэце Джэйсану, а таксама «накшталт куча рэпутацыі, жыццёвых ачкоў і рэсурсаў».
  Якія б яны ні былі.
  Дэнс нагадала, што Болінг сказаў ёй, што гульцы могуць прадаваць свае аватары і іншыя гульнявыя прыналежнасці.
  Прафесар растлумачыў, што знайшоў у дадзеных Трэвіса спасылку на гадзіны працы Lighthouse Arcade.
  Дэнс быў удзячны чалавеку за бліскучую дэтэктыўную працу. (Хоць яна абавязкова збіралася апрануць яго пазней за тое, што ён не патэлефанаваў у службу 911 адразу, калі даведаўся, што хлопчык у пасажы, і пайшоў за ім адна.) На яе стале за імі, у канверце з доказамі, ляжаў кухонны нож, які Джэйсан раней пагражаў Болінгу. Гэта была смяротная зброя, і тэхнічна ён быў вінаваты ў нападзе і пабоях. Тым не менш, Болінг на самай справе не быў паранены і хлопчык добраахвотна перадала лязо прафесару, яна, напэўна, задаволілася тым, што строга папярэдзіла дзіцяці.
  Цяпер Болінг растлумачыў, што здарылася: ён сам стаў ахвярай укусу, арганізаванага маладым падлеткам, які сядзеў перад імі. «Скажы ёй тое, што ты сказаў мне».
  «Што такое, я хваляваўся за Трэвіса», — сказаў ім Джэйсан з шырока расплюшчанымі вачыма. «Вы не ведаеце, як гэта бачыць, як на кагосьці з членаў вашай сям'і нападаюць у блогу, як на яго».
  «Ваша сям'я?»
  «Так. У гульні, у DQ, мы браты. Я маю на ўвазе, што мы ніколі не сустракаліся, але я яго вельмі добра ведаю».
  «Ніколі не сустракаліся?»
  «Ну, вядома, але не ў рэальным свеце, толькі ў Этэрыі. Я хацеў дапамагчы яму. Але я павінен быў спачатку знайсці яго. Я спрабаваў патэлефанаваць і адправіць імгненнае паведамленне, але не магу датэлефанавацца. Усё, пра што я мог думаць, гэта боўтацца ў пасажы. Магчыма, я мог бы ўгаварыць яго здаць сябе».
  «З нажом?» — спытаў Дэнс.
  Яго плечы падняліся, потым апусціліся. «Я палічыў, што гэта не можа пашкодзіць».
  Хлопчык быў худы і нездарова бледны. Вось былі летнія канікулы, і, па іроніі лёсу, цяпер ён выбіраўся на вуліцу значна радзей, чым восенню і зімой, калі трэба было ісці ў школу.
  Болінг узяў на сябе апавяданне. «Джэйсан быў у Lighthouse Arcade, калі я туды прыехаў. Менеджэр быў яго сябрам, і калі я спытаў пра Страйкера, ён зрабіў выгляд, што пайшоў нешта праверыць, але замест гэтага ён распавёў пра мяне Джэйсану.
   «Гэй, прабач, чувак. Я не збіраўся цябе калоць ці нешта падобнае. Я проста хацеў даведацца, хто вы і ці ведаеце вы, дзе знаходзіцца Трэвіс. Я не ведаў, што вы працуеце з Бюро расследаванняў.
  Болінг збянтэжана ўсміхнуўся, гледзячы на тое, што ён выдаваў сябе за афіцэра. Ён дадаў, што ведаў, што яна хацела б пагаварыць з Джэйсанам, але палічыў за лепшае адвесці яго непасрэдна да сябе, а не чакаць, пакуль з'явіцца гарадская паліцыя.
  «Мы проста заскочылі ў машыну і патэлефанавалі TJ. Ён сказаў нам, дзе вы знаходзіцеся».
  Гэта было добрае рашэнне, і толькі ў невялікай ступені незаконнае.
  Дэнс сказаў: «Джэйсан, мы таксама не хочам, каб Трэвіс пацярпеў. І мы не хочам, каб ён нікому прычыніў боль. Што вы можаце сказаць нам пра тое, куды ён можа паехаць?»
  «Ён мог быць дзе заўгодна. Ведаеце, ён сапраўды разумны. Ён умее жыць на вуліцы ў лесе. Ён эксперт». Хлопчык заўважыў іх збянтэжанасць і сказаў: «Бачыце, DQ гэта гульня, але яна таксама рэальная. Я маю на ўвазе, што вы знаходзіцеся ў Паўднёвых гарах, тэмпература каля пяцідзесяці ніжэй за нуль, і вам трэба навучыцца захоўваць цяпло, а калі гэтага не зрабіць, то замерзнеце да смерці. І вы павінны атрымаць ежу, ваду і ўсё. Вы даведаецеся, якія расліны бяспечныя і якіх жывёл можна есці. І як рыхтаваць і захоўваць ежу. Я маю на ўвазе, што ў іх ёсць сапраўдныя рэцэпты. Вы павінны прыгатаваць іх прама ў гульні, інакш яны не працуюць». Ён засмяяўся. «Былі пачаткоўцы, якія спрабавалі гуляць і казалі: «Усё, што мы хочам, гэта змагацца з тролямі і дэманамі», і ў выніку яны паміралі з голаду, таму што не маглі клапаціцца пра сябе».
  «Вы гуляеце з іншымі людзьмі, ці не так? Ці можа хто-небудзь з іх ведаць, дзе можа знаходзіцца Трэвіс?»
   «Маўляў, я пытаўся ва ўсіх у сям'і, і ніхто не ведае, дзе ён».
  «Колькі ў вашай сям'і?»
  «Нас каля дванаццаці чалавек. Але мы з ім адзіныя ў Каліфорніі».
  Танец захапіў. «І вы ўсе разам жывяце? У Этэрыі?»
  «Так. Я ведаю іх лепш, чым сваіх сапраўдных братоў». Ён змрочна засмяяўся. «І ў Этэрыі мяне не збіваюць і не крадуць у мяне грошы».
  Танцаваць было цікава. «У цябе ёсць бацькі?»
  «У рэальным свеце?» Ён паціснуў плячыма, і Дэнс вытлумачыў гэты жэст як «накшталт».
  Яна сказала: «Не, у гульні».
  «У некаторых сем'ях ёсць. Мы не». Ён кінуў сумны позірк. «Так мы шчаслівейшыя».
  Яна ўсміхалася. «Ведаеш, мы з табой сустракаліся, Джэйсан».
  Хлопчык апусціў вочы. "Так, я ведаю. Містэр Болінг сказаў мне. Я як бы забіў цябе. Прабачце. Я думаў, што ты проста нейкі пачатковец, які пагарджае намі з-за Траў. Я маю на ўвазе, што наша сям'я - ну, увесь наш гільдзейскі ордэн - была цалкам асуджаная з-за яго і ўсіх паведамленняў у гэтым блогу. Гэта адбываецца шмат. Набег з поўначы прайшоў увесь шлях ад Крыштальнага вострава, каб знішчыць нас. Мы заключылі гэтую вернасць і спынілі іх. Але Морына быў забіты. Яна была нашай сястрой. Яна вярнулася, але страціла ўсе свае рэсурсы».
  Худы хлопчык паціснуў плячыма. «Ведаеце, мяне часта штурхаюць. У школе. Вось чаму я выбраў аватар Грамавержа, ваяра. Накшталт прымушае мяне адчуваць сябе лепш. Са мной там ніхто не трахаецца».
  «Джэйсан, адна рэч можа быць карыснай: калі ты можа даць нам стратэгіі, якія Трэвіс будзе выкарыстоўваць для нападу на людзей. Як бы ён іх пераследаваў. Зброя. Усё, што можа дапамагчы нам зразумець, як пераўзысці яго».
  Але хлопчык, відаць, быў занепакоены. «Вы сапраўды не вельмі шмат ведаеце пра Трэвіса, так?»
  Дэнс хацеў сказаць, што яны занадта шмат ведаюць. Але інтэрв'юеры ведаюць, калі дазволіць тэме ўзяць верх. Зірнуўшы на Болінга, яна сказала: «Не, я мяркую, што не».
  «Я хачу табе сёе-тое паказаць», — сказаў Джэйсан, устаючы.
  «Дзе?»
  «У Этэрыі».
  KATHRYN DANCE РАЗ зноў прыняла асобу аватара Greenleaf, які цалкам уваскрос.
  Калі Джэйсан друкаваў, персанаж з'явіўся на экране на лясной паляне. Як і раней, пейзажы былі прыгожыя, графіка - дзіўна выразная. Дзесяткі людзей блукалі, хто ўзброены, хто з мяшкамі ці пакетамі, хто вёў жывёлу.
  «Гэта Otovius, дзе мы з Трэвісам часта тусуемся. Гэта добрае месца. . . . Ты супраць?»
  Ён нахіліўся наперад да клавіш.
  - Не, - сказаў яму Дэнс. «Ідзі наперад».
  Ён набраў, а потым атрымаў паведамленне: «Кіаруя не ўвайшоў у сістэму».
  «Аблом».
  "Хто гэта?" - спытаў Болінг.
  "Мая жонка."
  «Ваша што?» — спытаў Дэнс у семнаццацігадовага юнака.
  Ён пачырванеў. «Мы пажаніліся пару месяцаў таму».
   Яна здзіўлена засмяялася.
  «У мінулым годзе я сустрэў гэтую дзяўчыну ў гульні. Яна зусім крутая. Яна прайшла ўвесь шлях праз Паўднёвыя горы. Сама па сабе! Яна не памерла ні разу. І мы з ёю сышліся. Мы хадзілі на нейкія квэсты. Я прапанаваў. Ну, накшталт яна так і зрабіла. Але я таксама хацеў. І мы пажаніліся».
  «Хто яна насамрэч?»
  «Нейкая дзяўчына ў Карэі. Але яна атрымала дрэнную адзнаку ў некалькіх сваіх класах...
  «У рэальным свеце?» - спытаў Болінг.
  «Так. Таму бацькі забралі ў яе рахунак».
  «Вы ў разводзе?»
  «Не, проста на некаторы час. Пакуль яна зноў не паднясе балы па матэматыцы да тройкі». Джэйсан дадаў: «Смешна. Большасць людзей, якія ўступаюць у шлюб у DQ, застаюцца ў шлюбе. У рэальным свеце многія нашы бацькі развяліся. Я спадзяюся, што яна хутка вернецца ў сетку. Я сумую па ёй». Ён ткнуў пальцам па экране. «У любым выпадку, пойдзем у дом».
  Пад кіраўніцтвам Джэйсана аватар Дэнса манеўраваў вакол ландшафту, міма дзясяткаў людзей і істот.
  Язон прывёў іх да скалы. «Мы маглі б прагуляцца туды, але гэта, ведаеце, заняло б некаторы час. Вы не можаце заплаціць за паездку на Пегасе, таму што вы яшчэ не зарабілі золата. Але я магу даць табе транспартныя балы». Ён пачаў друкаваць. «Гэта як часта лётае майго бацькі».
  Ён увёў з клавіятуры яшчэ некалькі кодаў, а потым прымусіў аватара забрацца на крылатага каня, і яны паляцелі. Палёт захопліваў дух. Яны луналі над краявідам, вакол густых хмар. Два сонца гарэлі ў блакітным небе, і час ад часу міма праносіліся іншыя лятаючыя істоты, дырыжаблі і дзіўныя лятальныя апараты. Унізе Танцы бачылі гарады і вёскі. І ў некаторых месцах пажары.
  - Гэта бітвы, - сказаў Джэйсан. «Выглядае даволі эпічна». Ён прагучаў так, нібы шкадаваў, што ўпусціў магчымасць адсекчы галовы.
  Праз хвіліну яны прыбылі на ўзбярэжжа — акіян быў ярка-зялёны — і павольна прызямліліся, каб прызямліцца на пагостым схіле пагорка з відам на бурлівую ваду.
  Дэнс памятаў, як Кейтлін казала, што Трэвісу падабаецца берагавая лінія, таму што яна нагадвае яму нейкае месца ў гульні, у якую ён гуляў.
  Джэйсан паказаў ёй, як спешыцца з каня. І пад сваім уласным кантролем яна накіравала Грынліф да катэджа, куды паказаў Джэйсан.
  «Вось дом. Мы ўсе разам будавалі».
  Як будоўля хлява ў 1800-я гады, разважаў Дэнс.
  «Але Трэвіс зарабіў усе грошы і матэрыялы. Ён заплаціў за гэта. Мы нанялі троляў для выканання цяжкай працы», — дадаў ён без долі іроніі.
  Калі яе аватар быў каля дзвярэй, Джэйсан даў ёй вусны пароль. Яна прамовіла гэта ў мікрафон кампутара, і дзверы адчыніліся. Яны зайшлі ўнутр.
  Дэнс быў у шоку. Гэта быў прыгожы, прасторны дом, напоўнены дзіўнай, але ўтульнай мэбляй з кнігі доктара Сьюза. Былі дарожкі і лесвіцы, якія вялі ў розныя пакоі, вокны дзіўнай формы, вялізны палаючы камін, фантан і вялікі басейн.
  Пара хатніх гадаванцаў — нейкі тупаваты гібрыд казы і саламандры — хадзіла, квакаючы.
  «Гэта прыемна, Джэйсан. Вельмі добра."
  «Так, добра, мы ствараем крутыя дамы ў Этэрыі, таму што там, дзе мы жывем, я маю на ўвазе, у рэальным свеце, наш Ведаеце, месцы не такія добрыя. Добра, вось што я хацеў табе паказаць. Ідзі туды». Ён накіраваў яе міма невялікай сажалкі, населенай бліскучымі зялёнымі рыбамі. Яе аватар спыніўся ля вялікіх металічных дзвярэй. Ён быў закрыты некалькімі замкамі. Джэйсан даў ёй яшчэ адзін код доступу, і дзверы павольна адчыніліся - у суправаджэнні рыпучых гукавых эфектаў. Яна паслала Грынліфа праз дзвярны праём, уніз па лесвіцы ў тое, што выглядала як аптэка, злучаная з аддзяленнем неадкладнай дапамогі.
  Джэйсан паглядзеў на Дэнс і заўважыў, што яна нахмурылася.
  Ён сказаў: «Зразумела?»
  «Не зусім».
  «Гэта тое, што я меў на ўвазе, ведаючы Трэвіса. Ён не пра зброю і баявую стратэгію ці нешта падобнае. Ён пра гэта. Гэта яго лячэбны пакой».
  «Пакой лячэння?» — спытаў Дэнс.
  Хлопчык растлумачыў: «Трэвіс ненавідзеў бойкі. Ён стварыў Страйкера як ваяра, калі толькі пачаў гуляць, але гэта яму не спадабалася. Таму і прадаў яго мне. Ён лекар, а не баец. А я маю на ўвазе лекара сорак дзевятага ўзроўню. Вы ведаеце, наколькі ён добры? Ён самы лепшы. Ён цудоўны».
  «Знахарка?»
  «Гэта імя яго аватара. «Медыкус» — гэта нейкая замежная мова «доктар».
  «Латынь», - сказаў Болінг.
  «Старажытны Рым?» - спытаў Джэйсан.
  «Правільна».
  «Салодкі. У любым выпадку, іншыя прафесіі Трэвіса - гэта вырошчванне траў і зеллеварение. Сюды людзі прыходзяць лячыцца. Гэта як кабінет лекара».
   «Доктар?» Танец разважаў. Яна паднялася з-за стала, знайшла стос папер, якія яны ўзялі з пакоя Трэвіса, і прагартала іх. Рэй Каранэа меў рацыю — на фотаздымках былі парэзаныя целы. Але яны не былі ахвярамі злачынстваў; яны былі пацыентамі падчас аперацыі. Яны былі вельмі добра выкананы, тэхнічна дакладныя.
  Джэйсан працягваў: «Персанажы з усёй Этэрыі прыязджалі да яго. Пра яго ведаюць нават геймдызайнеры. У яго папрасілі парады ў стварэнні NPC. Ён поўная легенда. Ён зарабіў тысячы долараў, робячы гэтыя лячэбныя зелля, буферы, рэгенератары жыцця і заклёны сілы».
  «У рэальныя грошы?»
  «О, так. Ён прадае іх на eBay. Як я купіў Stryker».
  Дэнс успомніў скрыню, якую яны знайшлі пад ложкам хлопчыка. Такім чынам, ён зарабляў грошы.
  Джэйсан пастукаў па экране. «Ой, а там?» Ён паказваў на шкляную вітрыну, у якой на канцы залатой палачкі ляжаў крыштальны шар. «Гэта скіпетр вылячэння. Яму спатрэбілася каля пяцідзесяці квэстаў, каб зарабіць гэта. Ніхто ніколі не атрымліваў яго раней за ўсю гісторыю DQ. - Джэйсан паморшчыўся. «Аднойчы ён ледзь не згубіў. . . .” На яго твары з'явіўся трапяткі выраз. «Гэта была адна сапсаваная ноч».
  Хлопчык прагучаў так, быццам гэта падзея была трагедыяй у рэальным жыцці.
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  «Ну, Медыкус і я, і некаторыя з нас у сям'і былі ў гэтай місіі ў Паўднёвых гарах, якія знаходзяцца на вышыні трох міляў і сапраўды небяспечныя месцы. Мы шукалі гэта чароўнае дрэва. Дрэва бачання, так і называецца. І гэта было міла, мы знайшлі дом Янны, каралевы эльфаў, пра якую ўсе чулі, але ніколі не бачылі. Яна вельмі вядомая ".
  «Яна NPC, так?» - спытаў Болінг.
  «Так».
  Ён нагадаў Дэнсу: «Негульнявы персанаж. Той, які створаны самой гульнёй».
  Джэйсан, здавалася, пакрыўдзіўся на характарыстыку. «Але алгарытм цудоўны! Яна вышэй за любога бота, якога вы калі-небудзь бачылі».
  Прафесар кіўнуў у знак прабачэння.
  «Такім чынам, мы там, проста вісім і размаўляем, і яна распавядае нам пра Дрэва Бачання і пра тое, як мы можам яго знайсці, і раптам на нас нападае гэты рэйдэрскі атрад з Паўночных сіл. І ўсе б'юцца, а гэты мудак страляе ў ферзя спецыяльнай стралой. Яна памрэ. Траў спрабуе выратаваць яе, але яго лячэнне не працуе. Такім чынам, ён вырашае Shift. Мы кажам: не, чувак, не рабі гэтага! Але ён усё роўна зрабіў».
  Хлопчык гаварыў з такой пашанай, што Дэнс выявіла, што нахілілася наперад, а яе нага падскочыла ад напружання. Болінг таксама глядзеў на яго.
  «Што гэта, Джэйсан? Працягваць."
  «Добра, часам, калі нехта памірае, вы можаце падпарадкаваць сваё жыццё Сутностям у Высокім Царстве. Гэта называецца Shifting. І Сутнасці пачынаюць забіраць вашу жыццёвую сілу і аддаваць яе чалавеку, які памірае. Магчыма, чалавек вернецца раней, чым знікне ваша жыццёвая сіла. Але можа спатрэбіцца ўся ваша жыццёвая сіла, і вы памрэце, і яны таксама памруць. Толькі калі вы паміраеце, таму што перайшлі, вы губляеце ўсё. Я маю на ўвазе ўсё, што вы зрабілі і зарабілі, усе вашы балы, усе вашы рэсурсы, усю вашу рэпутацыю, пакуль вы гулялі ў гэтую гульню. Яны ўсе, як, проста сыходзяць. Калі Трэвіс памёр, ён страціў бы скіпетр, свой дом, сваё золата, сваіх лятучых коней. . . . Яму трэба было б пачаць усё спачатку, як пачаткоўцу».
  «Ён зрабіў гэта?»
  Джэйсан кіўнуў. «Гэта было, як, блізка. Ён быў амаль з сіл, але каралева ажыла. Яна пацалавала яго. Гэта было, як, эпапея! А потым эльфы і мы сабраліся і надралі азадак нейкім паўночным сілам. Чувак, тая ноч узрушыла. Гэта была эпічная перамога. Усе, хто гуляе ў гэтую гульню, дагэтуль кажуць пра гэта».
  Дэнс ківаў. «Добра, Джэйсан, дзякуй. Вы можаце выйсці».
  «Маўляў, не хочаш больш гуляць? Вы накшталт адчувалі, як рухацца».
  «Магчыма, пазней».
  Хлопчык націснуў на клавішы, і гульня скончылася.
  Дэнс зірнула на гадзіннік. «Джон, ты мог бы адвезці Джэйсана дадому? Мне трэба з кімсьці пагаварыць».
  Ад A да B да X. . .
   Глава 32
  «Калі ласка, я хацеў бы бачыць Кейтлін».
  «Вы . . . ?» - спытала Вірджынія Гарднер, маці дзяўчынкі, якая выжыла ў аўтакатастрофе 9 чэрвеня.
  Дэнс вызначыла сябе. «Я размаўляў з вашай дачкой днямі ў летняй школе».
  «Ой, ты паліцыянтка. Ты днямі дамовіўся аб ахове Кейт у шпіталі і перад нашым домам.
  "Правільна."
  «Вы знайшлі Трэвіса?»
  «Не, я...»
  «Ён побач?» – задыхаючыся, спытала жанчына, азіраючыся.
  «Не, не. Я хацеў бы задаць вашай дачцэ яшчэ некалькі пытанняў».
  Жанчына запрасіла Дэнса ў пад'езд вялізнага сучаснага дома ў Кармеле. Дэнс успамінаў, што Кейтлін накіроўвалася ў некалькі добрых бакалаўрыят і медыцынскіх школ. Што б ні рабілі тата ці мама, здавалася, яны маглі дазволіць сабе навучанне.
  Дэнс аглядаў масіўную гасціную. На сценах былі рэзкія анатацыі — дзве вялізныя чорна-жоўтыя карціны з калючкамі і адна з крывава-чырвоным колерам. плямы. Ёй было непрыемна глядзець на іх. Яна падумала, наколькі гэта адрозніваецца ад утульнай атмасферы дома Трэвіса і Джэйсана ў гульні DimensionQuest .
  Так, добра, мы робім крутыя дамы ў Этэрыі, таму што там, дзе мы жывем, я маю на ўвазе, у рэальным свеце, нашы месцы не такія добрыя, вы ведаеце. . . .
  Маці дзяўчынкі знікла і праз імгненне вярнулася з Кейтлін, у джынсах і салатава-зялёным кажушку пад абліпальным белым світэрам.
  — Прывітанне, — неспакойна сказаў падлетак.
  «Прывітанне, Кейтлін. Як вы сябе адчуваеце?»
  "Добра."
  «Спадзяюся, у вас будзе хвіліна-дзве. У мяне ёсць некалькі дадатковых пытанняў».
  «Вядома, я мяркую».
  «Можам прысесці дзе-небудзь?»
  «Мы можам пайсці ў солярый», - сказала місіс Гарднер.
  Яны праходзілі міма кабінета, і Дэнс убачыў на сцяне дыплом Каліфарнійскага ўніверсітэта. Медыцынская школа. Бацька Кейтлін.
  Маці і дачка на канапе, Танцуюць у крэсле з прамой спінкай. Яна падсунула яго бліжэй і сказала: «Я хацела паведаміць вам абноўленую інфармацыю. Сёння адбылося яшчэ адно забойства. Вы чулі?"
  «О, не, - прашаптала маці Кейтлін.
  Дзяўчына нічога не сказала. Яна заплюшчыла вочы. Яе твар, абрамлены млявымі светлымі валасамі, нібы пабляднеў.
  «Сапраўды, — злосна прашаптала маці, — я ніколі не ўбачу, як ты можаш з кімсьці такім сустракацца».
  «Мама, — скуголіла Кейтлін, — што ты маеш на ўвазе «ідзі». з'? Божа, я ніколі не хадзіў з Трэвісам. Я б ніколі. Хтосьці падобны на яго?»
  «Я проста маю на ўвазе, што ён відавочна небяспечны».
  - Кейтлін, - перабіў Дэнс. «Мы сапраўды адчайна жадаем яго знайсці. Нам проста не шанцуе. Я больш даведваюся пра яго ад сяброў, але...
  Яе маці зноў: «Гэтыя дзеці Каламбіны».
  «Калі ласка, місіс Гарднер».
  Абражаны выгляд, але яна змоўкла.
  «Я сказаў табе ўсё, што мог прыдумаць днямі».
  «Яшчэ некалькі пытанняў. Я не буду доўга». Яна падсунула крэсла яшчэ бліжэй і выцягнула нататнік. Яна адкрыла яго і ўважліва перагартала старонкі, раз-другі прыпыняючыся.
  Кейтлін нерухома глядзела на сшытак.
  Дэнс усміхнуўся, гледзячы ў вочы дзяўчыне. «А цяпер, Кейтлін, успомні вечар вечарыны».
  "Угу."
  «З'явілася нешта цікавае. Я ўзяў інтэрв'ю ў Трэвіса, перш чым ён збег. Я рабіў некаторыя нататкі». Кіў на сшытак, які ляжыць у яе на каленях.
  "Ты зрабіў? Вы з ім размаўлялі?»
  "Правільна. Я не звяртаў асаблівай увагі, пакуль не пагаварыў з вамі і некаторымі іншымі людзьмі. Але цяпер я спадзяюся сабраць некалькі доказаў таго, дзе ён хаваецца».
  - Як цяжка гэта знайсці... - пачала маці Кейтлін, нібы не магла спыніцца. Але яна змоўкла пад суровым позіркам Данса.
  Агент працягнуў: «Вы з Трэвісам трохі пагаварылі, так? У тую ноч».
   «Не зусім».
  Дэнс крыху хмурылася і гартала запісы.
  Дзяўчына дадала: «Ну, за выключэннем выпадкаў, калі прыйшоў час сыходзіць. Я меў на ўвазе, што падчас вечарыны ён у асноўным вісеў сам».
  Дэнс сказаў: «Але па дарозе дадому ты так і зрабіў». Націсканне на сшытак.
  «Так, пагаварылі. Я не памятаю занадта шмат. Усё гэта было размыта, з аварыяй і ўсім».
  «Я ўпэўнены, што гэта было. Але я збіраюся прачытаць вам пару заяваў і хачу, каб вы запоўнілі дэталі. Скажы мне, калі нешта ўспомніць тое, што сказаў Трэвіс па дарозе дадому перад аварыяй.
  "Я мяркую."
  Дэнс звярнулася да свайго нататніка. «Добра, вось першы: «Дом быў вельмі мілы, але пад'язная дарожка мяне напалохала». Яна падняла вочы. «Я думаў, што, магчыма, гэта азначае, што Трэвіс баіцца вышыні».
  «Так, гэта тое, пра што ён казаў. Пад'язная дарога была на гэтым схіле гары, і мы пра гэта гаварылі. Трэвіс сказаў, што заўсёды баяўся ўпасці. Ён паглядзеў на пад'язную дарогу і сказаў, чаму на ёй не паставілі агароджу».
  «Добра. Гэта карысна». Яшчэ адна ўсмешка. Кейтлін адказала ўзаемнасцю. Танец вярнуўся да нот. «А гэты? «Я думаю, што кіруюць лодкі. Я заўсёды хацеў аднаго». »
  «О, гэта? ага Гаворка ішла пра Рыбацкую прыстань. Трэвіс сапраўды думаў, што было б крута паплыць у Санта-Крус». Яна адвярнулася. «Я думаю, што ён хацеў папрасіць мяне пайсці з ім, але ён быў занадта сарамлівы».
  Дэнс усміхнуўся. «Такім чынам, ён можа хавацца дзе-небудзь на лодцы».
   «Так, гэта можа быць усё. Я думаю, што ён сказаў нешта пра тое, як было б акуратна схавацца на лодцы.
  «Добра. . . . Вось яшчэ адзін. «У яе больш сяброў, чым у мяне. У мяне ёсць толькі адзін ці два, з якімі я магу пагуляць». »
  «Так, я памятаю, як ён гэта казаў. Мне было шкада яго, што ў яго мала сяброў. Ён некаторы час гаварыў пра гэта».
  «Ён назваў імёны? Хто-небудзь, у каго ён можа застацца? Падумайце. Гэта важна».
  Падлетак прыжмурылася і рукой пацерла калена. Потым уздыхнуў. "Не."
  «Нічога страшнага, Кейтлін».
  «Прабач». Слабае надуванне.
  Танец захаваў усмешку на яе твары. Яна рыхтавалася да таго, што будзе далей. Было б цяжка — і дзяўчынцы, і яе маці, і самой Данчэ. Але выбару не было.
  Яна падалася наперад. «Кейтлін, ты не шчырая са мной».
  Дзяўчынка заміргала вачыма. "Што?"
  Вірджынія Гарднер прамармытала: «Вы не можаце сказаць гэта маёй дачцэ».
  - Трэвіс не казаў мне нічога з гэтага, - сказала Дэнс нейтральным голасам. «Я іх прыдумаў».
  "Вы хлусілі!" — агрызнулася маці.
  Не, не тэхнічна. Яна старанна складала свае словы і ніколі не казала, што гэта сапраўдныя заявы Трэвіса Брыгама.
  Дзяўчына збялела.
  Маці бурчэла: «Гэта што, пастка нейкая?»
  Так, гэта было менавіта тое, што гэта было. Танец меў а тэорыя, і ёй трэба было даказаць, што гэта праўда ці не. На коне былі жыцці.
  Дэнс праігнараваў маці і сказаў Кейтлін: «Але ты падыгрывала так, быццам Трэвіс сказаў табе ўсе гэтыя рэчы ў машыне».
  «Я . . . Я проста спрабаваў быць карысным. Я адчуваў сябе дрэнна, я не ведаў больш «.
  «Не, Кейтлін. Вы думалі, што цалкам маглі пагаварыць з ім пра іх у машыне. Але вы не маглі ўспомніць, бо былі ў нецвярозым стане».
  «Не!»
  «Я зараз папрашу цябе сысці», — выпаліла маці дзяўчынкі.
  - Я не скончыў, - прарыкнуў Дэнс, заткнуўшы рот Вірджыніі Гарднер.
  Агент ацаніў: паводле індэксу Майерса-Брыгса, з-за яе навуковага вопыту — і яе навыкаў выжывання ў гэтай сям’і — Кейтлін мела тып асобы, які думае і чуе. Дэнс здалася ёй больш інтравертнай, чым экстравертнай. І, хоць яе характар хлуса будзе вагацца, яна ў гэты момант была прыстасаванцам.
  Хлусня для самазахавання.
  Калі б у Дэнс было больш часу, яна магла б выцягнуць праўду павольней і глыбей. Але з улікам тыпу Майерса-Брыгса і асобы Кейтлін як прыстасоўшчыка, Дэнс палічыла, што яна можа націскаць і не лашчыцца, як гэта было з Тэмі Фостэр.
  «Вы пілі на вечарыне».
  «Я—»
  «Кейтлін, людзі бачылі цябе».
  «Я выпіў некалькі напояў, вядома».
  «Перад прыездам сюды я размаўляў з некалькімі студэнтамі якія там былі. Яны сказалі, што вы, Ванэса і Трыш выпілі амаль пятую частку тэкілы пасля таго, як убачылі Майка з Брыянай».
  «Ну . . . добра, і што?"
  «Семнаццаць табе, — бушавала маці, — вось што!»
  Дэнс роўным голасам сказаў: - Я патэлефанаваў у службу ліквідацыі аварыі, Кейтлін. Яны збіраюцца агледзець вашу машыну на паліцэйскай канфіскацыі. Яны вымяраюць такія рэчы, як рэгуляванне сядзенняў і люстэркаў задняга выгляду. Яны могуць вызначыць рост кіроўцы».
  Дзяўчына была зусім нерухомая, хоць яе сківіца дрыжала.
  «Кейтлін, прыйшоў час сказаць праўду. Ад гэтага многае залежыць. На карту пастаўленыя жыцьці іншых людзей».
  «Якая праўда?» — прашаптала маці.
  Дэнс не зводзіў вачэй з дзяўчыны. «Кейтлін была за рулём машыны той ноччу. Не Трэвіс».
  «Не!» Вірджынія Гарднер завыла.
  «Ці не так, Кейтлін?»
  Падлетак хвіліну маўчаў. Потым яе галава апусцілася, грудзі ўпала. Танец чытаў боль і паразу ў яе целе. Яе кінезічнае паведамленне было: Так.
  Яе голас ламаўся, Кейтлін сказала: «Майк сышоў з той маленькай шлюхай, якая вісела на ім, і яе рука апусцілася на яго джынсы! Я ведаў, што яны вярнуліся да яго трахацца. Я збіраўся праехаць туды . . . Я збіраўся. . .”
  – Добра, – загадала маці, – хопіць.
  "Цішэй!" - крыкнула дзяўчынка маці і зарыдала. Яна павярнулася да Дэнса. «Так, я быў за рулём!» Пачуццё віны канчаткова ўспыхнула ў ёй.
   Дэнс працягваў: «Пасля аварыі Трэвіс пасадзіў вас на пасажырскае сядзенне, а сам сеў на кіроўчае. Ён зрабіў выгляд, што сядзеў за рулём. Ён зрабіў гэта, каб выратаваць вас».
  Яна ўспомніла першае інтэрв'ю з Трэвісам.
  Я нічога дрэннага не зрабіў!
  Зацвярджэнне хлопчыка было зарэгістравана Дэнсам як падманнае. Але яна лічыла, што ён меў на ўвазе, што хлусіў аб нападзе на Тэмі; на самай справе ён памыліўся ў тым, што схлусіў пра тое, хто кіраваў машынай той ноччу.
  Ідэя прыйшла ў галаву Дэнс, калі яна разглядала дом Трэвіса-Медыкуса-і яго сям'і ў Этэрыі. Той факт, што хлопчык праводзіў практычна кожную хвіліну, якую мог, у гульні DimensionQuest як лекар і лекар, а не забойца, як Страйкер, прымусіў яе засумнявацца ў схільнасці хлопчыка да гвалту. І калі яна даведалася, што яго аватар быў гатовы ахвяраваць жыццём за эльфійскую каралеву, яна зразумела, што, магчыма, Трэвіс зрабіў тое ж самае ў рэальным свеце — узяў на сябе віну за аўтакатастрофу, каб дзяўчына, якой ён захапляўся здалёк не сеў бы ў турму.
  Кейтлін, са слязамі цяклі з заплюшчаных вачэй, прыціснулася да канапы, яе цела было напружана. «Я проста страціў яго. Мы напіліся, і я хацеў пайсці знайсці Майка і сказаць яму, які ён дзярмо. Трыш і Ванэса былі больш знясіленыя, чым я, таму я збіраўся ехаць, але Трэвіс рушыў услед за мной і працягваў мяне спыняць. Ён спрабаваў забраць ключы. Але я б яму не дазволіла. Я быў такі шалёны. Трыш і Ванэса былі на заднім сядзенні, а Трэвіс проста ўскочыў на пасажырскае сядзенне, і ён было накшталт: "Спыніся, Кейтлін, давай, ты не ўмееш ездзіць". Але я паводзіў сябе як мудак.
  «Я проста працягваў, ігнаруючы яго. А потым, не ведаю, што здарылася, мы з'ехалі з дарогі». Яе голас сціх, а выраз твару быў адным з самых журботных і няшчасных, якія калі-небудзь бачыла Кэтрын Дэнс, калі яна прашаптала: «І я забіла сваіх сяброў».
  Маці Кейтлін з бялым і збянтэжаным тварам неасцярожна падалася наперад. Яна абняла дачку за плечы. Дзяўчынка на імгненне застыла, а потым здалася, усхліпваючы і прыціскаючыся галавой да матчыных грудзей.
  Праз некалькі хвілін жанчына, сама плачучы, зірнула на Данцу. «Што будзе?»
  «Вы і ваш муж павінны знайсці адваката для Кейтлін. Тады неадкладна выклікайце міліцыю. Яна павінна добраахвотна здацца. Чым раней, тым лепш».
  Кейтлін выцерла твар. «Так балюча, хлусня. Я збіраўся нешта сказаць. Я сапраўды, сапраўды быў. Але потым людзі пачалі нападаць на Трэвіса — усё тое, што яны казалі, — і я ведаў, што калі скажу праўду, яны нападуць на мяне». Яна апусціла галаву. «Я не мог гэтага зрабіць. Усё тое, што людзі кажуць пра мяне. . . яны былі б на сваім сайце вечна».
  Больш хвалюецца за свой імідж, чым за смерць сяброў.
  Але Дэнс быў тут не для таго, каб загладзіць віну падлетка. Усё, што ёй трэба было, гэта пацверджанне яе тэорыі аб тым, што Трэвіс захапіўся Кейтлін. Яна паднялася і пакінула маці і дачку, развітаўшыся самым кароткім тэрмінам.
  На вуліцы, бегучы да сваёй машыны, яна націснула трэцюю кнопку хуткага набору — Майкл О'Ніл.
   Ён адказаў на другі званок. Дзякуй Богу, Другая справа не трымала яго ў поўнай ізаляцыі.
  «Гэй». Гук яго быў стомлены.
  «Майкл».
  "Што не так?" Ён насцярожыўся; відаць, яе тон таксама расказваў гісторыі.
  «Я ведаю, што ты забалочаны, але ёсць шанец, што я мог бы зайсці? Мне трэба мазгавы штурм. Я нешта знайшоў».
  «Вядома. Што?"
  «Трэвіс Брыгам — не забойца прыдарожных крыжоў».
  ДЭНС І О'НІЛ знаходзіліся ў яго кабінеце ў офісе шэрыфа акругі Мантэрэй у Салінасе.
  Вокны выходзілі на будынак суда, перад якім стаялі два дзясяткі пратэстоўцаў Life First разам з вялебным Фіскам з пляценай шыяй. Мабыць, ім надакучыла пратэставаць перад пустым домам Сцюарта і Эдзі Дэнс, і яны пераехалі туды, дзе ў іх быў шанец атрымаць некаторую рэкламу. Фіск размаўляла з паплечнікам, якога яна бачыла раней: мускулістым рыжым целаахоўнікам.
  Дэнс адвярнуўся ад акна і далучыўся да О'Ніла за яго хісткім сталом для перамоваў. Месца было запоўнена ўпарадкаванымі стосамі файлаў. Яна задалася пытаннем, якія звязаныя з інданэзійскай кантэйнернай справай. О'Ніл адкінуўся на дзвюх ножках драўлянага крэсла. «Дык давайце паслухаем».
  Яна хутка растлумачыла, як расследаванне прывяло да Джэйсана, а затым да гульні DimensionQuest і, у рэшце рэшт, да Кейтлін Гарднер і прызнання ў тым, што Трэвіс пайшоў на яе.
  «Закаханасць?» — спытаў ён.
   Але Дэнс сказаў: «Вядома, гэта частка справы. Але адбываецца нешта іншае. Яна хоча паступаць у медыцынскі інстытут. Гэта важна для Трэвіса».
  «Медыцынская школа?»
  «Лекі, лячэнне. У той гульні, у якую ён гуляе, DimensionQuest, Трэвіс з'яўляецца вядомым лекарам. Я думаю, што адна з прычын, па якой ён яе абараняў, была ў гэтым. Яго аватар Медыкус. Лекар. Ён адчувае да яе сувязь».
  «Гэта крыху надумана, вам не здаецца? Бо гэта проста гульня».
  «Не, Майкл, гэта больш, чым гульня. Рэальны свет і свет сінтэзу становяцца ўсё бліжэй і бліжэй, і такія людзі, як Трэвіс, жывуць у абодвух. Калі ён паважаны лекар у DimensionQuest, ён не будзе помслівым забойцам у рэальным свеце».
  «Такім чынам, ён бярэ на сябе адказнасць за аварыю Кейтлін, і што б людзі ні казалі пра яго ў блогу, апошняе, чаго ён хоча, — гэта прыцягнуць да сябе ўвагу нападамі на каго-небудзь».
  «Дакладна».
  «Але Келі... . . перш чым страціць прытомнасць, яна сказала медыку, што на яе напаў Трэвіс».
  Дэнс пахітала галавой. «Я не ўпэўнены, што яна сапраўды яго бачыла. Яна выказала здагадку, што гэта ён, магчыма таму, што ведала, што пісала пра яго, а маска ў яе акне была з гульні DimensionQuest . І хадзілі чуткі, што ён стаіць за нападамі. Але я думаю, што сапраўдны забойца быў у масцы або дастаў яе ззаду».
  «Як вы абыходзіцеся з рэчавымі доказамі? Пасадзіў?»
  «Правільна. Было б лёгка прачытаць у Інтэрнэце пра Трэвіса, каб сачыць за ім, даведайцеся пра яго працу ў краме абаранкаў, яго ровар, тое, што ён увесь час гуляе ў DQ . Забойца мог зрабіць адну з гэтых масак, скрасці пісталет з грузавіка Боба Брыгама, падкласці следы ў цэху па продажы абаранкаў і скрасці нож, калі супрацоўнікі не глядзелі. Ну, і яшчэ нешта: M&M's? Клямкі абгорткі на месцы злачынства?»
  «Правільна».
  «Трэба было пасадзіць. Трэвіс не еў бы шакаладу. Брату купіў пакеты. Яго турбавалі вугры. У яго пакоі былі кнігі пра тое, якіх прадуктаў варта пазбягаць. Сапраўдны забойца гэтага не ведаў. Напэўна, ён у нейкі момант бачыў, як Трэвіс купляў M&M's, і меркаваў, што гэта любімая цукерка, таму пакінуў след абгорткі на месцы здарэння».
  «А валокны фуфайкі?»
  The Report была публікацыя пра тое, што сям'я Брыгама была настолькі беднай, што не магла дазволіць сабе пральную машыну і сушылку. І было ўказана, у якую пральню яны хадзілі. Я ўпэўнены, што сапраўдны злачынца прачытаў гэта і агледзеў гэтае месца».
  О'Ніл кіўнуў. «І скралі світшот з капюшонам, калі маці была на вуліцы або не глядзела».
  «Так. І ў блогу пад імем Трэвіса было апублікавана некалькі фотаздымкаў». О'Ніл не бачыла малюнкаў, і яна коратка апісала іх, не кажучы пра тое, што апошні быў падобны на яе. Дэнс працягваў: «Яны былі грубымі, што дарослы падумае пра малюнак падлетка. Але я бачыў некалькі здымкаў, зробленых Трэвісам, — пра аперацыю. Ён вялікі мастак. Іх намаляваў нехта іншы».
  «Гэта патлумачыла б, чаму ніхто не змог знайсці сапраўдны забойца, нягледзячы на вышук. Ён нацягвае талстоўку для нападу, потым кідае яе разам з роварам у багажнік і з'язджае па вуліцы, як усе. Чорт вазьмі, яму можа быць пяцьдзесят гадоў. Ці ён можа быць жанчынай, цяпер, калі я думаю пра гэта.
  «Дакладна».
  Дэпутат на момант змоўк. Яго думкі, відаць, прыбылі менавіта туды, дзе чакаў Дэнс. «Ён мёртвы, ці не так?» — спытаў дэпутат. «Трэвіс?»
  Дэнс уздыхнуў ад гэтага суровага высновы яе тэорыі. "Можна. Але я спадзяюся, што не. Мне падабаецца думаць, што яго проста недзе трымаюць».
  «Бедны дзіця апынуўся не ў тым месцы і не ў той час». Качанне наперад і назад. «Такім чынам, каб знайсці, дзе сапраўдны злачынец, мы павінны высветліць, хто з'яўляецца меркаванай ахвярай. Гэта не хтосьці апублікаваў напад на Трэвіса; яны былі проста створаны, каб увесці нас у зман».
  «Мая тэорыя?» Танец прапанаваў.
  О'Ніл паглядзеў на яе са стрыманай усмешкай. «Хто б ні быў злачынец, ён сапраўды шукае Чылтана?»
  «Так. Злачынец рыхтаваў сцэну, спачатку пераследуючы людзей, якія крытыкавалі Трэвіса, потым тых, хто сябруе з Чылтанам, і, нарэшце, самога блогера».
  «Той, хто не хоча быць расследаваным».
  Дэнс адказаў: «Або хто хоча адпомсціць за тое, што апублікаваў у мінулым».
  «Добра, усё, што нам трэба высветліць, гэта хто хоча забіць Джэймса Чылтана», - сказаў Майкл О'Ніл.
  Танец выдаў кіслы смех. «Прасцей пытанне: а хто не?»
   Кіраўнік 33
  «ДЖЭЙМС?»
  На другім канцы лініі была паўза. Блогер сказаў: «Агент Дэнс». Голас яго гучаў стомлена. «Яшчэ дрэнныя навіны?»
  «Я знайшоў некаторыя доказы таго, што Трэвіс не пакідае крыжы».
  "Што?"
  «Я не ўпэўнены, але, як ідуць справы, хлопчык можа быць казлом адпушчэння, і нехта робіць так, каб гэта выглядала так, быццам ён забойца».
  Чылтан прашаптаў: "І ён увесь час быў невінаваты?"
  «Баюся, што так». Дэнс патлумачыла, што яна даведалася — пра тое, хто сапраўды быў за рулём аўтамабіля 9 чэрвеня — і пра верагоднасць падкідання доказаў.
  «І я думаю, што вы канчатковая мішэнь», — дадала яна.
  «Я?»
  «За сваю кар'еру вы апублікавалі некалькі даволі запальных гісторый. А вы зараз пішаце на спрэчныя тэмы. Я думаю, некаторыя людзі былі б рады бачыць, як ты спыніўся. Я мяркую, што вам раней пагражалі».
   «Шмат разоў».
  «Праглядзіце свой блог, знайдзіце імёны ўсіх, хто пагражаў вам, хто, магчыма, хацеў бы адплаціць за тое, што вы сказалі, або хто занепакоены тым, што вы зараз расследуеце нешта, што яны могуць не захацець публікаваць. Выберыце найбольш вартых даверу падазраваных. І вярнуцца на некалькі гадоў назад».
  «Вядома. Я прыдумаю спіс. Але вы лічыце, што я сапраўды ў небяспецы?»
  «Я так».
  Ён змоўк. «Я хвалююся за Пэт і хлопчыкаў. Вы лічыце, што нам варта пакінуць тэрыторыю? Можа, паехаць да нас на адпачынак? Гэта ў Холістэры. Ці атрымаць нумар у гатэлі?»
  «Напэўна, у гатэлі бяспечней. Вы былі б зарэгістраваны як уладальнік іншага дома. Я магу арганізаваць, каб вы засяліліся ў адзін з матэляў, якія мы выкарыстоўваем для сведак. Будзе пад псеўданімам».
  «Дзякуй. Дайце нам некалькі гадзін. Пэт збярэ рэчы, і мы паедзем адразу пасля сустрэчы, якую я запланаваў.
  «Добра».
  Яна збіралася пакласці трубку, калі Чылтан сказаў: «Пачакай. Агент Дэнс, адно?»
  "Што?"
  «У мяне ёсць ідэя, хто можа быць нумарам адзін у спісе».
  «Я гатовы пісаць».
  «Вам не спатрэбіцца ручка і папера», - адказаў Чылтан.
  ТАНЕЦ І РЭЙ Каранэа павольна набліжаўся да раскошнага дома Арнольда Брубэйкера, чалавека, які стаяў за апрасняльнай устаноўкай, якая, паводле Джэймса Чылтана, знішчыць паўвостраў Мантэрэй.
   Менавіта Брубэйкера Чылтан назваў падазраваным нумар адзін. Або сам цар апраснення, або наняты ім чалавек. І Дэнс палічыў гэта верагодным. Яна была ў сетцы на камп'ютэры аўтамабіля і чытала «Апраснаць . . . and Devastate» у публікацыі 28 чэрвеня.
  Http://www.thechiltonreport.com/html/june28.html
  З рэпартажаў Чылтана і паведамленняў Дэнс зрабіў выснову, што блогер даведаўся пра сувязі гэтага чалавека ў Лас-Вегасе, што сведчыць пра арганізаваную злачыннасць і прыватныя здзелкі чалавека з нерухомасцю, якія намякалі на сакрэты, якія ён, магчыма, не хацеў бы раскрываць.
  «Гатовы?» — спытала Дэнс у Каранэа, калі яна выходзіла з сістэмы.
  Малады агент кіўнуў, і яны вылезлі з машыны.
  Яна пастукала ў дзверы.
  Нарэшце чырванатвары прадпрымальнік — расчырванелы ад сонца, а не ад выпіўкі, як пераканаў Дэнс — адказаў на стук. Ён быў здзіўлены, убачыўшы наведвальнікаў. Ён міргнуў вачыма і хвіліну нічога не сказаў. «З лякарні. Вы . . . ?»
  «Агент Дэнс. Гэта агент Каранэа.
  Яго вочы зірнулі ззаду.
  Шукаеце рэзервовую копію? — здзівілася яна.
  І калі так, то для яе рэзервовага капіявання? Ці ўласны Брубэйкер?
  Яна адчула струменьчык страху. Найбольш бязлітаснымі, па яе ацэнцы, былі людзі, якія забіваюць за грошы.
  «Мы адсочваем гэты інцыдэнт з містэрам Чылтанам. Вы не супраць, калі я задам вам некалькі пытанняў?»
  "Што? У рэшце рэшт, той прыдурак выставіў абвінавачанне? Я думаў, што мы...
  «Не, ніякіх збораў. Мы можам зайсці?»
  Мужчына застаўся падазроным. Пазбягаючы вачэй Дэнса, ён кіўнуў імі ўнутр і выпаліў: «Ведаеш, ён вар'ят. Я маю на ўвазе, я думаю, што ён можа быць сертыфікаваны ".
  Дэнс няўхільна ўсміхнуўся.
  Яшчэ раз зірнуўшы вонкі, Брубэйкер зачыніў дзверы. Ён замкнуў яго.
  Яны прайшлі праз дом, безасабовы, многія пакоі пустыя ад мэблі. Дэнс паверыла, што пачула скрып паблізу. Затым яшчэ адзін з іншага пакоя.
  Дом засяляўся, ці ў Брубэйкера былі тут памочнікі?
  Памочнікі, або мышцы?
  Яны зайшлі ў кабінет, запоўнены паперамі, чарцяжамі, малюнкамі, фатаграфіямі, юрыдычнымі дакументамі. На адным са сталоў размясціўся старанна зроблены макет апрасняльнай станцыі.
  Брубэйкер зняў з крэслаў некалькі вялізных пераплеценых справаздач і жэстам прапанаваў ім сесці. Ён таксама, за вялікім сталом.
  Дэнс заўважыў на сцяне сертыфікаты. Былі таксама фатаграфіі Брубэйкера з магутнымі мужчынамі ў касцюмах — палітыкамі ці іншымі бізнесменамі. Следчыя любяць офісныя сцены; яны многае раскрываюць пра людзей. З гэтых фатаграфій яна зрабіла выснову, што Брубэйкер быў разумным (вучоныя ступені і прафесійныя курсы) і кемлівым у палітычным плане (ушанаванні і ключы ад гарадоў і акруг). І жорсткі; яго кампанія, відаць, пабудавала апрасняльныя заводы ў Мексіцы і Калумбіі. Фатаграфіі паказвалі яго ў атачэнні пільныя людзі ў сонечных акулярах — ахоўнікі. Мужчыны былі аднолькавымі на ўсіх здымках, што азначала, што яны былі асабістымі наглядчыкамі Брубэйкера, а не прадастаўленымі мясцовымі ўладамі. Адзін трымаў аўтамат.
  Ці былі яны крыніцай рыпанняў паблізу — якія яна зноў пачула, здаецца, бліжэй?
  Дэнс спытаў аб праекце апраснення вады, і ён пачаў працяглую інструкцыю аб найноўшых тэхналогіях, якія будзе выкарыстоўваць завод. Яна ўлавіла такія словы, як «фільтрацыя», «мембраны», «рэзервуары для прэснай вады». Брубэйкер прачытаў ім кароткую лекцыю аб зніжэнні кошту новых сістэм, што робіць апрасненне эканамічна мэтазгодным.
  Яна атрымала мала інфармацыі, але замест гэтага прытворна зацікаўлена і ўвабрала ў сябе яго асноўныя паводзіны.
  Яе першае ўражанне заключалася ў тым, што Брубэйкер не выглядаў занепакоеным іх прысутнасцю, хаця Хай Махаў рэдка краналі нейкія чалавечыя сувязі — рамантычныя, грамадскія або прафесійныя. Яны нават да супрацьстаяння падыходзілі спакойна. Гэта быў адзін аспект, які зрабіў іх такімі эфектыўнымі. І патэнцыйна небяспечны.
  Дэнс хацеў бы мець больш часу, каб сабраць зыходную інфармацыю, але яна адчула тэрміновасць, таму спыніла яго балбатню і спытала: «Містэр. Брубэйкер, дзе ты быў учора ў гадзіну дня і сёння ў адзінаццаць гадзін раніцы?»
  Часы смерці Ліндана Стрыкленда і Марка Уотсана.
  «Ну, чаму?» Усмешка. Але Дэнс не здагадваўся, што за гэтым стаіць.
  «Мы разглядаем пэўныя пагрозы ў адрас містэра Чылтана».
   Праўда, хоць, вядома, не ўся гісторыя.
  «О, ён паклёпнічае на мяне, і цяпер я абвінавачаны?»
  «Мы не абвінавачваем вас, містэр Брубэйкер. Але не маглі б вы адказаць на маё пытанне?»
  «Я не павінен. Я магу папрасіць вас сысці зараз жа».
  Гэта была праўда. «Вы можаце адмовіцца ад супрацоўніцтва. Але мы спадзяемся, што вы гэтага не зробіце».
  «Вы можаце спадзявацца на ўсё, што хочаце», - адрэзаў ён. Усмешка цяпер стала пераможнай. «Я бачу, што тут адбываецца. Ці можа быць, што вы ўсё памыліліся, агент Дэнс? Што, магчыма, гэта не нейкі падлетак-псіхатык, які трышчыць людзей, як у нейкім дрэнным фільме жахаў. Але нехта, хто выкарыстаў дзіцяці, падганяючы яго ўзяць на сябе адказнасць за забойства Джэймса Чылтана?»
  Гэта было вельмі добра, падумаў Дэнс. Але ці значыла гэта, што ён ім пагражаў? Калі ён быў тым «кімсьці», пра каго ён казаў, то так, ён быў.
  Каранэа кінуў на яе кароткі позірк.
  «Што азначае, што ў цябе амаль поўсць нацягнута на вочы».
  У апытаннях і допытах было занадта шмат важных правілаў, каб адно з іх магло стаць нумарам адзін, але на самым версе было: ніколі не дазваляйце асабістым абразам закрануць вас.
  Дэнс разумна сказаў: «Была серыя вельмі сур'ёзных злачынстваў, містэр Брубэйкер. Мы разглядаем усе магчымасці. У вас ёсць крыўда на Джэймса Чылтана, і вы ўжо аднойчы напалі на яго.
  - І сапраўды, - сказаў ён пагардлівым тонам, - ты лічыш, што было б самым разумным у свеце ўвязвацца ў публічную бойку з чалавекам, якога я таемна спрабую забіць?
  Ці то вельмі дурны, ці то вельмі разумны, Дэнс моўчкі адказаў. Затым яна спытала: «Дзе вы былі ў тыя часы Я згадваў? Вы можаце паведаміць нам, а можаце адмовіцца, і мы працягнем расследаванне».
  «Ты такі ж прыдурак, як і Чылтан. На самай справе, агент Дэнс, вы яшчэ горш. Вы хаваецеся за свой шчыт».
  Каранэа заварушыўся, але нічога не сказаў.
  Яна таксама маўчала. Або ён збіраўся сказаць ім, або ён збіраўся выкінуць іх.
  Няправільна, зразумеў Дэнс. Быў і трэці варыянт, той, які прасочваўся з таго часу, як яна слухала жудаснае рыпанне ў, здавалася, бязлюдным доме.
  Брубейкер збіраўся за зброяй.
  «Хопіць з мяне гэтага», — прашаптаў ён і, расплюшчыўшы вочы ад гневу, тузануў верхнюю шуфляду стала. Яго рука стрэліла ўнутры.
  Танец прамільгнуў на тварах яе дзяцей, потым мужа, потым Майкла О'Ніла.
  Калі ласка, падумала яна, молячыся аб хуткасці. . . .
  «Рэй, за намі! Крышка!»
  І калі Брубэйкер падняў вочы, ён утаропіўся ў дула яе пісталета Глок, а Каранэа глядзеў у процілеглы бок, цэлячыся ў дзверы офіса.
  Абодва агенты сядзелі на кукішках.
  «Ісус, супакойся!» — закрычаў ён.
  «Пакуль ясна», — сказаў Каранэа.
  - Праверце, - загадала яна.
  Малады чалавек падышоў да дзвярэй і, стоячы збоку, адчыніў іх нагой. «Ясна».
  Ён развярнуўся, каб прыкрыць Брубэйкера.
  «Павольна падніміце рукі», — сказала Дэнс, трымаючы Глок дастаткова ўстойліва. «Калі ў цябе ў руках зброя, кіньце гэта неадкладна. Не падымайце і не апускайце. Проста кіньце гэта. Калі не — зараз — страляем. Зразумела?»
  Арнольд Брубэйкер ахнуў. «У мяне няма стрэльбы».
  Яна не пачула, як зброя стукнула аб дарагую падлогу, але ён вельмі павольна падымаў рукі.
  У адрозненне ад Дэнса, яны зусім не дрыжалі.
  У румяных пальцах распрацоўніка была візітная картка, якую ён грэбліва пстрыкнуў у яе бок. Агенты паклалі зброю ў кабуры. Яны сядзелі.
  Дэнс паглядзеў на картку, мяркуючы, што сітуацыя, якая не можа быць больш няёмкай, толькі што адбылася. На картцы была выбітая золатам пячатка Міністэрства юстыцыі — арол і дробны шрыфт. Яна добра ведала карткі агентаў ФБР. У яе дома яшчэ была іх вялікая скрынка: у мужа.
  «У згаданы вамі час, учора, я сустракаўся з Эмі Грэйб». Спецыяльны агент, адказны за офіс Бюро ў Сан-Францыска. «Мы збіраліся тут і на пляцоўцы. Прыкладна з адзінаццаці да трох вечара»
  Ой
  Брубэйкер сказаў: «Праекты апраснення вады і інфраструктуры на воднай аснове з'яўляюцца аб'ектамі тэрарыстаў. Я супрацоўнічаў з Міністэрствам нацыянальнай бяспекі і ФБР, каб пераканацца, што калі праект пачнецца, будзе належная бяспека». Ён глядзеў на яе спакойна і з пагардай. Кончык яго языка дакрануўся да вуснаў. «Я спадзяюся, што ў гэтым будуць удзельнічаць федэральныя афіцэры. Я губляю давер да мясцовай паліцыі».
  Кэтрын Дэнс не збіралася прасіць прабачэння. Яна пракансультуецца з SAC Эмі Грэйб, якую ведала і, нягледзячы на рознагалоссі ў меркаваннях, паважала. І хаця алібі не вызваліла б яго ад найму а Бандыт для здзяйснення сапраўдных злачынстваў, Дэнсу было цяжка паверыць, што чалавек, які цесна супрацоўнічае з ФБР і DHS, рызыкуе забіць. Акрамя таго, усё ў паводзінах Брубэйкера наводзіла на думку, што ён гаварыў праўду.
  «Добра, містэр Брубэйкер. Мы праверым, што вы нам кажаце».
  «Я спадзяюся, што так».
  «Я цаню ваш час».
  «Вы самі можаце знайсці выхад», — адрэзаў ён.
  Каранэа збянтэжана зірнуў на яе. Дэнс закаціла вочы.
  Калі яны былі ў дзвярах, Брубэйкер сказаў: «Пачакайце. Пачакай." Агенты павярнуліся. «Ну, я меў рацыю?»
  «Правільна?»
  - Вы лічыце, што нехта забіў хлопчыка і падставіў яго ў якасці падзельніка ў нейкай змове з мэтай забіць Чылтана?
  Паўза. Тады яна падумала: чаму б і не? Яна адказала: «Мы лічым, што гэта магчыма, так».
  «Тут». Брубэйкер нешта запісаў на аркушы паперы і прапанаваў. «Гэта той, на каго вы павінны глядзець. Ён хацеў бы, каб блог — і блогер — зніклі».
  Дэнс зірнуў на запіску.
  Цікава, чаму яна сама не падумала пра падазраванага.
   Раздзел 34
  Прыпаркаваўшыся на пыльнай вуліцы недалёка ад мястэчка Марына, што ў пяці мілях на поўнач ад Мантэрэя, Дэнс была адна ў сваім Crown Vic і размаўляла па тэлефоне з TJ.
  «Брубэйкер?» — спытала яна.
  «Судзімасці няма», — сказаў ён ёй. І яго праца — і алібі — з ФБР былі пацверджаны.
  Ён усё яшчэ мог наняць каго-небудзь на гэтую працу, але гэтая інфармацыя вызваліла яго ад гарачага крэсла.
  Цяпер увага была звернута на чалавека, імя якога назваў ёй Брубэйкер. Імя на паперцы было Клінт Эйверы, і яна глядзела на яго прыкладна з ста ярдаў, скрозь агароджу з рабіцай, увянчаную калючым дротам, якая атачала яго вялікую будаўнічую кампанію.
  Імя Эйверы ніколі не ўзнікала ў якасці датычнасці да справы. Па вельмі важкай прычыне: будаўнік ніколі не пісаў у блогу, а Чылтан ніколі не пісаў пра яго ў The Report.
  Не па імені, гэта значыць. У тэме «Yellow Brick Road» Эйверы не згадваецца канкрэтна. Але паставіў пад сумнеў рашэнне ўрада аб будаўніцтве шашы і таргоў, падскосна таксама крытыкуючы падрадчык, пра якога Дэнс павінна была ведаць, гэта Avery Construction, бо каманда кампаніі пазначыла яе на месцы работ на шашы, калі яна два дні таму ехала ў летнюю школу Кейтлін Гарднер. Яна не злучыла дзве часткі.
  Цяпер Ты Джэй Скэнлан сказаў ёй: «Здаецца, што Клінт Эйверы быў звязаны з кампаніяй, якую праводзілі расследаванне за выкарыстанне няякасных матэрыялаў каля пяці гадоў таму. Расследаванне было спынена вельмі хутка. Магчыма, справаздача Чылтана можа прывесці да аднаўлення справы».
  Добры матыў забіць блогера, пагадзіўся Дэнс. «Дзякуй, TJ. Гэта добра. . . . І Чылтан атрымаў у вас спіс іншых падазраваных?»
  «Так».
  «Хтосьці яшчэ вылучаецца?»
  «Яшчэ не, бос. Але я рады, што ў мяне не так шмат ворагаў, як у яго».
  Яна коратка засмяялася, і яны разарваліся.
  Здалёк Дэнс працягваў вывучаць Клінта Эвери. Яна бачыла яго фотаздымкі тузін разоў — у навінах і ў газетах. Яго цяжка было не заўважыць. Хаця ён напэўна быў бы шматразовым мільянерам, ён быў апрануты гэтак жа, як і любы іншы рабочы: сіняя кашуля з ручкамі ў нагруднай кішэні, смуглыя штаны, боты. Рукавы былі закасаны, і яна заўважыла татуіроўку на яго скураным перадплеччы. У руцэ была жоўтая каска. На сцягне ў яго сядзела вялікая рацыя. Яна б не здзівілася, калі б убачыла шасцізарадны; яго шырокі, вусаты твар быў падобны на твар стралка.
  Яна завяла рухавік і праехала праз вароты. Эверы заўважыла яе машыну. Ён крыху прыжмурыўся і здавалася, адразу пазнала ў ёй дзяржаўную машыну. Ён завяршыў размову з чалавекам у скураной куртцы, які адышоў. Хутка.
  Яна прыпаркавалася. Avery Construction была простай кампаніяй, прысвечанай адной мэты: будаваць рэчы. Вялізныя крамы будаўнічых матэрыялаў, бульдозераў, котак, экскаватараў, грузавікоў і джыпаў. На тэрыторыі быў бетонны завод і тое, што выглядала як метала- і дрэваапрацоўчыя цэхі, вялікія дызельныя бакі для падачы транспартных сродкаў, хаціны Quonset і хлявы для захоўвання. Галоўны офіс складаўся з шэрагу вялікіх, функцыянальных будынкаў, усе нізкія. Ні адзін графічны дызайнер або ландшафтны дызайнер не ўдзельнічаў у стварэнні Avery Construction.
  Дэнс вызначыла сябе. Кіраўнік кампаніі быў сардэчны і паціснуў адзін аднаму рукі, яго вочы зморшчыліся на загарэлым твары, калі ён зірнуў на яе пасведчанне.
  "Спадар. Эйверы, мы спадзяемся, што ты зможаш нам дапамагчы. Вы знаёмыя са злачынствамі, якія адбываюцца на паўвостраве?»
  «Маска-забойца, гэты хлопчык, вядома. Я чуў, што сёння яшчэ кагосьці забілі. Жахлівы. Чым я магу вам дапамагчы?»
  «Забойца пакідае прыдарожныя мемарыялы як папярэджанне, што ён збіраецца здзейсніць новыя злачынствы».
  Ён кіўнуў. «Я бачыў гэта ў навінах».
  «Ну, мы заўважылі нешта цікавае. Некалькі крыжоў засталося каля месцаў вашых будоўляў».
  "Яны маюць?" Цяпер нахмурыўся, яго лоб значна зморшчыўся. Гэта было непрапарцыйна навінам? Дэнс не мог сказаць. Эверы пачаў паварочваць галаву, потым спыніўся. Ці ён інстынктыўна глядзеў у бок свайго паплечніка ў скураной куртцы?
   "Чым я магу дапамагчы?"
  «Мы хочам пагаварыць з некаторымі з вашых супрацоўнікаў, каб даведацца, ці заўважылі яны што-небудзь незвычайнае».
  "Такія як?"
  «Падазрона паводзяць сябе мінакі, незвычайныя прадметы, магчыма, сляды ног або сляды пратэктараў веласіпедных шын у месцах, якія былі агароджаныя для будаўніцтва. Вось спіс месцаў». Яна запісала некалькі раней у машыне.
  На яго твары была заклапочанасць, ён паглядзеў на спіс, потым сунуў аркуш у кішэню кашулі і скрыжаваў рукі. Само па сабе гэта мала што азначала для кінезіі, бо ў яе не было часу атрымаць базавыя паказанні. Але скрыжаванне рук і ног з'яўляецца абарончым жэстам і можа азначаць дыскамфорт. «Вы хочаце, каб я даў вам спіс супрацоўнікаў, якія там працавалі? Я мяркую, што з таго часу, як пачаліся забойствы».
  «Дакладна. Гэта была б вялікая дапамога».
  «Я мяркую, што вы захочаце гэта раней, чым пазней».
  "Як мага хутчэй."
  «Я зраблю ўсё, што магу».
  Яна падзякавала яму і вярнулася да машыны, потым выехала са стаянкі і паехала па дарозе. Дэнс спыніўся побач з цёмна-сіняй Honda Accord. Яна была накіравана ў процілеглы бок, таму яе адчыненае акно знаходзілася ў двух футах ад акна Рэй Каранэа. Ён сядзеў на сядзенні кіроўцы «Хонды» ў без рукавоў, без гальштука. Раней яна бачыла яго ў такой нязмушанай вопратцы ўсяго два разы: на пікніку Бюро і на адным вельмі дзіўным шашлыку ў доме Чарльза Овербі.
  «У яго ёсць прынада», - сказаў Дэнс. «Я паняцця не маю, ці ўкусіць ён».
  «Як ён адрэагаваў?»
   «Цяжка назваць. Я не паспеў зрабіць базавую лінію. Але я адчуваў, што ён з усіх сіл стараўся здавацца спакойным і гатовым да супрацоўніцтва. Ён нерваваўся больш, чым паказваў. Наконт аднаго з яго памагатых я таксама не ўпэўнены». Яна апісала чалавека ў скураной куртцы. «Хто з іх сыходзіць, трымайцеся побач».
  «Так, мэм».
  ПАТРЫЦЫЯ ЧЫЛТАН АДЧЫНІЛА дзверы і кіўнула Грэгу Эштану, чалавеку, якога яе муж называў убер-блогерам — такім мілым, але крыху агідным спосабам Джыма.
  - Прывітанне, Пэт, - сказаў Эштан. Яны паціснулі адзін аднаму рукі. Хударлявы мужчына ў дарагіх смуглявых штанах і прыгожым спартыўным паліто кіўнуў у бок службовай машыны, якая стаяла на дарозе. «Той дэпутат? Ён нічога не аддасць. Але ён тут з-за гэтых забойстваў, так?»
  «Яны проста прымаюць меры засцярогі».
  «Я сачыў за гісторыяй. Вы павінны быць вельмі засмучаны.
  Яна стаічна ўсміхнулася. «Гэта мякка кажучы. Гэта быў кашмар». Ёй падабалася магчымасць прызнацца ў тым, што яна адчувае. Яна не заўсёды магла зрабіць гэта з Джымам. Яна лічыла, што павінна быць падтрымкай. Фактычна, яна часам была ў лютасьці на яго ролю нястомнага журналіста-расследавальніка. Гэта было важна, яна разумела, але часам яна проста ненавідзела блог.
  І цяпер. . . ставячы пад пагрозу сям'ю і прымушаючы іх пераехаць у гатэль? Сёння раніцай ёй прыйшлося папрасіць свайго брата, вялікага мужчыну, які быў выкідалай у каледжы, правесці хлопчыкаў у іх дзённы лагер, застацца там і вярнуць іх назад.
   Яна зачыніла за імі дзверы. «Ці магу я даць вам што-небудзь?» — спытала Патрыцыя ў Эштана.
  «Не, не, я ў парадку, дзякуй».
  Патрыцыя правяла яго да дзвярэй кабінета свайго мужа, гледзячы на задні двор праз вялікае акно ў калідоры.
  Клік клопату ў яе грудзях.
  Ці бачыла яна што-небудзь у кустах за домам? Гэта быў чалавек?
  Яна зрабіла паўзу.
  «Што-то не так?» — спытаў Эштан.
  Яе сэрца моцна калацілася. «Я . . . нічога. Напэўна, проста алень. Трэба сказаць, што ўся гэтая справа моцна патрэсла мне нервы».
  «Я нічога не бачу».
  "Яго няма", - сказала яна. Але ці было гэта? Яна не магла сказаць. Але яна не хацела трывожыць іхняга госця. Акрамя таго, усе вокны і дзверы былі зачыненыя.
  Яны прыйшлі ў офіс яе мужа і ўвайшлі ўнутр. "Мілая", сказала яна. «Гэта Грэг».
  «Ах, якраз своечасова».
  Мужчыны паціснулі адзін аднаму рукі.
  Патрыцыя сказала: «Грэг сказаў, што яму ўсё роўна. Як наконт цябе, дарагая?»
  «Не, я ў парадку. Яшчэ гарбаты, і я буду ў ваннай на ўсю сустрэчу».
  «Што ж, я пакіну вас двух хлопцаў рабіць сваю працу і вярнуся да збору рэчаў». Яе сэрца зноў сціснулася ад думкі аб пераездзе ў гатэль. Яна ненавідзела, калі яе выганялі з дому. Прынамсі, хлопцы палічылі б гэта прыгодай.
  «Насамрэч, — сказаў Эштан, — пачакай хвілінку, Пэт. Я збіраюся зрабіць відэа аперацыі Джыма, каб размясціць яго на сваім сайт. Я хачу ўключыць і вас». Ён паклаў партфель на стол і адкрыў яго.
  «Я?» Патрыцыя ахнула. "О не. Я не рабіла прычоскі. І мой макіяж».
  Эштан сказаў: «Па-першае, ты выглядаеш фантастычна. Але самае галоўнае, што вядзенне блога - гэта не прычоска і макіяж. Справа ў сапраўднасці. Я зняў дзесяткі такіх і ніколі нікому не дазваляў нават наносіць памаду».
  «Ну, я мяркую». Патрыцыя адцягнулася, думаючы пра рух, які яна ўбачыла за домам. Яна павінна сказаць пра гэта дэпутату на перадачы.
  Эштан засмяяўся. «У любым выпадку гэта ўсяго толькі вэб-камера, сярэдняй раздзяляльнасці». Ён падняў маленькую відэакамеру.
  «Вы не збіраецеся задаваць мне пытанні, так?» Ад гэтай думкі яе ахапіла паніка. Толькі ў блога Джыма былі сотні тысяч гледачоў. У Грэга Эштана, верагодна, было значна больш. «Я б не ведаў, што сказаць».
  «Гэта будуць гукавыя фрагменты. Проста раскажы пра тое, што такое быць жанатым з блогерам».
  Яе муж засмяяўся. «Б'юся аб заклад, што ёй ёсць што сказаць».
  «Мы можам зрабіць колькі заўгодна дубляў». Эштан паставіў штатыў у куце пакоя і ўсталяваў камеру.
  Джым паправіў працоўны стол, упарадкаваўшы дзесяткі стосаў часопісаў і папер. Эштан засмяяўся і паківаў пальцам. «Мы хочам, каб гэта было аўтэнтычна, Джым».
  Яшчэ адзін смех. "Добра. Даволі справядліва." Джым замяніў газеты і часопісы.
  Патрыцыя паглядзела на сябе ў маленькае дэкаратыўнае люстэрка на сцяне і правяла пальцамі па ім. валасы. Не, рашуча вырашыла яна. Яна збіралася выправіцца, што б ён ні сказаў. Яна павярнулася, каб сказаць гэта Эштану.
  У яе было толькі імгненне, каб міргнуць, і не было часу, каб абараніць сябе, калі кулак Эштана хіснуўся прама ў яе шчаку і моцна сутыкнуўся з косткай, зламаўшы скуру і паваліўшы яе на падлогу.
  Расплюшчыўшы вочы ад жаху і здзіўлення, Джым кінуўся да яго.
  І застыў, калі Эштан тыцнуў пісталет яму ў твар.
  «Не!» - ускрыкнула Патрыцыя, падымаючыся на ногі. «Не крыўдзі яго!»
  Эштан кінуў Патрыцыі скрутак клейкай стужкі і загадаў ёй звязаць рукі мужа ззаду.
  Яна вагалася.
  «Зрабі гэта!»
  Трэсліся рукі, цяклі слёзы, разгубленая, яна зрабіла, як ёй сказалі.
  - Мілы, - прашаптала яна, абхапіўшы яго руку за крэсла. "Я баюся."
  «Рабі, што ён скажа», — сказаў ёй муж. Затым ён злосна зірнуў на Эштана. «Што гэта, чорт вазьмі?»
  Эштан праігнараваў яго і пацягнуў Патрыцыю за валасы ў кут. Яна завішчала, слёзы цяклі. «Не. . . няма Гэта балюча. Не!»
  Эштан таксама заляпіў рукі.
  "Хто ты?" - прашаптаў Джым.
  Але Патрыцыя Чылтан сама магла адказаць на гэта. Грэг Эштан быў забойцам прыдарожных крыжоў.
  Эштан заўважыў, што Джым глядзіць вонкі. Ён прамармытаў: «Дэпутат? Ён памёр. Табе няма каму дапамагчы».
  Эштан накіраваў відэакамеру на бледнага Джыма, твар у жаху, на вачах наварочваюцца слёзы. «Хочаш больш хітоў у сваёй каштоўнай справаздачы, Чылтан? Ну, вы збіраецеся іх атрымаць. Б'юся аб заклад, гэта будзе рэкорд. Я не думаю, што мы ніколі раней не бачылі, каб блогера забівалі праз вэб-камеру».
   Раздзел 35
  КЭТРЫН ДЭНС вярнулася ў штаб-кватэру CBI. Яна была расчаравана, даведаўшыся, што Джонатан Болінг вярнуўся ў Санта-Крус. Але так як ён прыдумаў плацінавую знаходку — Страйкер, ну, Джэйсан — у дадзены момант яму было не так шмат чаго рабіць.
  Рэй Каранэа патэлефанаваў з цікавымі навінамі. Ён растлумачыў, што Клінт Эверы пакінуў яго кампанію дзесяць хвілін таму. Агент рушыў услед за ім па звілістых дарогах на Нябесных пашах, так назвала літаратурная легенда Джон Стэйнбэк гэтай пышнай урадлівай мясцовасці. Там ён двойчы спыняўся, на плячы. Абодва разы ён з кімсьці сустракаўся. Спачатку двое змрочных мужчын, апранутых як каўбоі, у шыкоўным пікапе. Другі раз — белабрысы мужчына ў прыгожым гарнітуры, за рулём «Кадылака». Сустрэчы здаваліся падазронымі; Эверы відавочна нерваваўся. Каранеа атрымаў пласціны і правяраў профілі.
  Цяпер Эйверы накіраваўся да Кармэла, Каранэа адразу за ім.
  Танцаваць адмаўлялі. Яна спадзявалася, што яе сустрэча з Эйверы спыніць будаўніцтва бос - прымусіць яго паскорыць у бяспечны дом, дзе ён схаваў доказы - і, магчыма, самога Трэвіса.
  Але, відаць, не.
  Тым не менш, людзі, з якімі сустракаўся Эверы, маглі быць нанятымі зброяй, якія стаялі за забойствамі. Справаздача DMV дала б ёй некаторыя падказкі, калі не адказы.
  TJ высунуў галаву ў яе дзвярны праём. «Гэй, бос, вас усё яшчэ цікавіць Гамільтан Ройс?»
  Чалавек, які, верагодна, у той самы момант думаў, як абрынуць яе кар'еру ў полымя. «Дайце мне падрабязную інфармацыю на адну хвіліну».
  «Што?» - спытаў Ты Джэй.
  «Сінопсіс. Рэзюмэ. Дайджэст».
  «Правільна» - гэта слова? Даведвайцеся што-небудзь новае кожны дзень. . . . Добра. Ройс былы адвакат. Левая практыка таямніча і хутка. Ён жорсткі хлопец. Працуе ў асноўным з шасцю-сямю рознымі дэпартаментамі штата. Афіцыйны тытул амбудсмэна. Неафіцыйна ён фіксатар. Вы бачыце гэты фільм Майкла Клейтана ?»
  «З Джорджам Клуні, вядома. Двойчы».
  «Двойчы?»
  «Джордж Клуні».
  «Ах. Ну, вось што робіць Ройс. Апошнім часам ён выконваў шмат працы для старэйшых людзей у офісе віцэ-губернатара, дзяржаўнай энергетычнай камісіі, EPA і фінансавым камітэце Асамблеі. Калі ёсць праблема, ён побач».
  «Што за праблема?»
  «Рознагалоссі ў камісіях, скандалы, піяр, крадзяжы, спрэчкі па кантрактах. Я ўсё яшчэ чакаю больш падрабязнай інфармацыі».
  «Дайце мне ведаць, калі я магу чымсьці скарыстацца». Выбар аднаго з любімых дзеясловаў чалавека.
   «Выкарыстоўваць? Што рабіць?»
  «Мы з Ройсам пасварыліся».
  «Дык ты хочаш яго шантажаваць?»
  «Гэта моцнае слова. Скажам так, я хацеў бы захаваць працу».
  «Я хачу, каб вы таксама захавалі сваю працу, бос. Вы дазволілі мне сысці з рук за забойства. Гэй, што з Эйверы?»
  «Рэй сочыць за ім».
  «Люблю гэтае слова. Амаль гэтак жа добра, як "цень". »
  «Які прагрэс у спісе падазраваных Чылтана?»
  TJ растлумачыў, што высочванне іх ідзе павольна. Людзі пераехалі або былі не ў спісах, яны выбылі, імёны змяніліся.
  «Дай мне палову», — сказала яна. «Я таксама пайду за гэта».
  Малады агент працягнуў ёй аркуш паперы. «Я дам табе невялікі спіс, — сказаў ён, — таму што ты мой любімы бос».
  Дэнс праглядзеў імёны, разважаючы, як лепш паступіць. Яна пачула ў сваім розуме словы Джона Болінга. Мы выдаем занадта шмат інфармацыі пра сябе ў Інтэрнэце. Занадта шмат.
  Кэтрын Дэнс вырашыла, што праз некаторы час атрымае доступ да афіцыйных баз даных — Нацыянальны цэнтр крымінальнай інфармацыі, Праграма затрымання гвалтоўных злачынцаў, Каліфарнійскія адкрытыя ордэры і кансалідаваны DMV.
  Пакуль што яна будзе прытрымлівацца Google.
  ГРЭГ ШЭФЕР ВЫВУЧАЎ Джэймса Чылтана, які сядзеў перад ім акрываўлены і напалоханы.
  Шэфэр выкарыстоўваў псеўданім Грэг Эштан, каб зблізіцца з Чылтанам, не выклікаючы падазрэнняў.
   Таму што прозвішча «Шэффер» можа насцярожыць блогера.
  Але зноў жа можа і не быць; Шэфера ніколькі не здзівіла б, калі б Чылтан рэгулярна забываўся пра ахвяраў, якія пацярпелі з-за яго блога.
  Гэтая думка яшчэ больш раз'юшыла Шэфера, і калі Чылтан пачаў мармытаць: «Чаму?» ён яшчэ раз ударыў яго.
  Галава блогера адкінулася аб верхнюю частку крэсла, і ён буркнуў. Усё было добра, але сукін сын не выглядаў настолькі напалоханым, каб задаволіць Шэфера.
  «Эштан! Навошта ты гэта робіш?»
  Шэфер нахіліўся наперад і схапіў Чылтана за каўнер. Ён прашаптаў: «Ты будзеш чытаць заяву. Калі вы не будзеце гучаць шчыра, калі вы не будзеце гучаць раскаяннем, ваша жонка памрэ. Вашы дзеці таксама. Я ведаю, што яны хутка вернуцца з лагера. Я сачыў за імі. Расклад я ведаю». Ён звярнуўся да жонкі Чылтана. «І я ведаю, што твой брат з імі. Ён вялікі хлопец, але не куленепрабівальны».
  «О, Божа, не!» Патрыцыя ахнула, расплакаўшыся. «Калі ласка!»
  І вось, нарэшце, на твары Чылтана быў сапраўдны страх. «Не, не крыўдзіце маю сям'ю! Калі ласка, калі ласка. . . Я зраблю ўсё, што вы хочаце. Толькі не крыўдзіце іх».
  «Прачытайце заяву і пакажыце, што вы маеце на ўвазе гэта», — папярэдзіў Шэфер, — тады я пакіну іх у спакоі. Скажу вам, Чылтан, што ў мяне ёсць да іх толькі сімпатыя. Яны заслугоўваюць лепшага жыцця, чым быць з такім лайном, як ты».
  «Я прачытаю», — сказаў блогер. «Але хто вы? Чаму вы гэта робіце? Вы павінны мне адказ.
   Шэфера ахапіла хваля лютасці. « Ваш павінен ?» - гаркнуў ён. «Табе абавязаны? Нахабны мудак!» Ён яшчэ раз стукнуў кулаком у шчаку Чылтана, пакінуўшы чалавека ашаломленым. «Я табе нічога не павінен». Ён нахіліўся наперад і агрызнуўся: «Хто я, хто я? Вы ведаеце каго-небудзь, чые жыцці вы разбураеце? Не, вядома, не. Таму што ты сядзіш у гэтым чортавым крэсле, за мільён міль ад рэальнага жыцця, і кажаш усё, што хочаш сказаць. Вы набіраеце нейкае дзярмо на клавіятуры, адпраўляеце яго ў свет, а потым трапляеце на нешта іншае. Ці значыць для вас паняцце наступстваў ? Адказнасць?»
  «Я стараюся быць дакладным. Калі я памыляюся…
  Шэфер згарэў. «Ты страшэнна сляпы. Вы не разумееце, што можаце мець рацыю і памыляцца. Ці трэба расказваць усе сакрэты свету? Вы павінны знішчаць жыцці без прычыны - акрамя вашых рэйтынгаў?»
  «Калі ласка!»
  «Ці гаворыць вам што-небудзь імя Энтані Шэфер?»
  Вочы Чылтана на імгненне заплюшчыліся. «О». Калі ён адкрыў іх зноў, яны былі напоўнены разуменнем і, магчыма, раскаяннем. Але гэта ніколькі не кранула Шэфера.
  Прынамсі, Чылтан памятаў чалавека, якога знішчыў.
  Патрыцыя спытала: «Хто гэта? Каго ён мае на ўвазе, Джым?»
  - Скажы ёй, Чылтан.
  Блогер уздыхнуў. «Ён быў геем, які забіў сябе пасля таго, як я яго выдала некалькі гадоў таму. І ён быў. . . ?»
  "Мой брат." Голас яго зрываўся.
  «Прабач».
  «Прабачце», — кпіў Шэфэр.
  «Я папрасіў прабачэння за тое, што адбылося. Я ніколі не хацеў, каб ён паміраў! Вы павінны гэта ведаць. Я адчуваў сябе жудасна».
  Шэфер звярнуўся да Патрыцыі: «Вашаму мужу, голасу маральнага і справядлівага сусвету, не спадабалася, што дыякан у царкве таксама можа быць геем».
  Чылтан адрэзаў: «Гэта была не прычына. Ён узначальваў вялікую кампанію супраць аднаполых шлюбаў у Каліфорніі. Я нападаў на яго крывадушнасць, а не на яго сэксуальную арыентацыю. І яго амаральнасць. Быў жанаты, меў дзяцей. . . але калі ён быў у камандзіроўках, то выклікаў геяў-прастытутак. Ён здраджваў сваёй жонцы, часам з трыма мужчынамі за ноч!»
  Непадпарадкаванне блогера вярнулася, і Шэфер хацеў ударыць яго яшчэ раз, што ён і зрабіў, моцна і хутка.
  «Тоні змагаўся, каб знайсці Божы шлях. Ён некалькі разоў паслізнуўся. І вы зрабілі так, быццам ён быў монстрам! Вы нават не далі яму магчымасці растлумачыць. Бог дапамагаў яму знайсці дарогу».
  «Ну, Бог зрабіў не вельмі добрую працу. Не, калі...
  Зноў ударыў кулак.
  «Джым, не спрачайся з ім. Калі ласка!»
  Чылтан апусціў галаву. Нарэшце ён выглядаў адчайным і напоўненым смуткам і страхам.
  Шэфер атрымліваў асалоду ад цудоўнага адчування адчаю гэтага чалавека. «Прачытайце заяву».
  "Добра. Я зраблю ўсё, што вы хочаце. Я прачытаю. Але мая сям'я. . . калі ласка». Агонія на твары Чылтана была для Шэфера як добрае віно.
  «Маё слова». Ён сказаў гэта шчыра, хоць думаў, што Патрыцыя перажыве мужа не больш чым на дзве секунды — у рэшце рэшт, гуманны ўчынак. Яна не хацела б ісці далей без яго. Да таго ж яна была сведкай.
  Што тычыцца дзяцей, то не, ён іх не заб'е. З аднаго боку, яны не павінны былі вярнуцца дадому амаль гадзіну, а ён ужо даўно сышоў. Акрамя таго, ён хацеў сімпатыі свету. Забойства блогера і яго жонкі — адно. Дзеці былі зусім іншым.
  Пад камерай Шэфер прыляпіў паперку з заявай, якую ён напісаў раніцай. Гэта быў хвалюючы фрагмент — і быў падрыхтаваны такім чынам, каб ніхто не звязваў злачынства з ім.
  Чылтан прачысціў горла і апусціў вочы. Ён пачаў чытаць. «Гэта заява...» Яго голас сарваўся.
  Прыгожы! Шэфер працягваў працаваць камеру.
  Чылтан пачаў спачатку. «Гэта заява для тых, хто на працягу многіх гадоў чытаў мой блог The Chilton Report . У свеце няма нічога больш каштоўнага, чым рэпутацыя чалавека, і я прысвяціў сваё жыццё таму, каб беспадстаўна і бязладна знішчыць рэпутацыю многіх добрых, сумленных грамадзян».
  Ён рабіў добрую працу.
  «Лёгка купіць танны камп'ютар, вэб-сайт і праграмнае забеспячэнне для блога, і праз пяць хвілін вы атрымаеце месца для асабістага меркавання - месца, якое ўбачаць мільёны людзей па ўсім свеце. Гэта прыводзіць да ап'яняльнага пачуцця сілы. Але гэта ўлада, якую нельга заслужыць. Гэта ўлада, якую ўкралі.
  «Я пісаў пра людзей шмат рэчаў, якія былі толькі чуткамі. Гэтыя чуткі распаўсюдзіліся, і іх прызналі праўдай, хаця яны і былі поўная хлусьня. З-за майго блога жыццё маладога чалавека Трэвіса Брыгама было разбурана. Яму больш няма дзеля чаго жыць. І я таксама. Ён дамагаўся справядлівасці супраць людзей, якія напалі на яго, людзей, якія былі маімі сябрамі. І цяпер ён чыніць суд над мной. Я нясу канчатковую адказнасць за знішчэнне яго жыцця».
  Цудоўныя слёзы цяклі па яго твары. Шэфер быў у чыстым раі.
  «Цяпер я бяру на сябе адказнасць за знішчэнне рэпутацыі Трэвіса і тых, пра каго я неасцярожна напісаў. Прысуд, які Трэвіс зараз выносіць мне, будзе папярэджаннем для іншых: праўда святая. Чуткі - гэта не праўда. . . . А цяпер да пабачэння».
  Ён глыбока ўдыхнуў і паглядзеў на жонку.
  Шэфер быў задаволены. Чалавек зрабіў добрую справу. Ён прыпыніў вэб-камеру і паглядзеў на экран. На вобразе быў толькі Чылтан. Жонкі не было. Ён не хацеў выявы яе смерці, а толькі смерці блогера. Ён крыху адцягнуўся, так што было відаць усё тулава чалавека. Ён стрэліў бы яму адзін раз у сэрца і дазволіў яму памерці на камеру, а потым загрузіў пост на шэраг сайтаў сацыяльных сетак і ў іншыя блогі. Паводле ацэнак Шэфера, спатрэбіцца дзве хвіліны, каб відэа з'явілася на YouTube і яго прагледзелі некалькі мільёнаў чалавек, перш чым кампанія яго зняла. Аднак да таго часу пірацкае праграмнае забеспячэнне, якое дазваляла спампоўваць струменевае відэа, захапіла б яго, і кадры распаўсюдзіліся б па ўсім свеце, як ракавыя клеткі.
  - Яны знойдуць цябе, - прамармытаў Чылтан. "Паліцыя."
  «Але шукаць мяне не будуць . Яны будуць шукаць Трэвіса Брыгама. І, шчыра кажучы, я не думаю хто-небудзь будзе вельмі старанна шукаць. У цябе шмат ворагаў, Чылтан.
  Ён узвёў стрэльбу.
  «Не!» Патрыцыя Чылтан адчайна, шалёна завыла. Шэффер супрацьстаяў спакусліваму імпульсу стрэліць у яе першым.
  Ён цвёрда трымаў пісталет у сваёй мішэні і заўважыў пакорлівую і, здавалася, іранічную ўсмешку на твары Джэймса Чылтана.
  Шэфер зноў націснуў кнопку «Запіс» на камеры і пачаў націскаць на курок.
  Калі ён пачуў: «Стой!»
  Голас даносіўся з адчыненых дзвярэй кабінета. «Кіньце зброю. Цяпер!»
  Здрыгануўшыся, Шэфер азірнуўся на хударлявага маладога лацінаамерыканца ў белай кашулі з закасанымі рукавамі. Накіраваўшы зброю ў свой бок. Знак на сцягне.
  не! Як яны яго знайшлі?
  Шэфер цвёрда трымаў пісталет на грудзях блогера і агрызнуўся паліцэйскаму: « Ты кінь яго!»
  «Апусці зброю», — быў мерны адказ афіцэра. «Гэта ваша адзінае папярэджанне».
  Шэфер прарычаў: «Калі вы мяне застрэліце, я…»
  Ён убачыў жоўты ўспышку, адчуў стук па галаве, і тады сусвет пацямнеў.
   Раздзел 36
  МЕРТВЫЯ КАЦІЛІся , жывыя хадзілі.
  Цела Грэга Эштана — гэта сапраўды быў Грэг Шэфер, як даведаўся Дэнс — было павезена ўніз па лесвіцы і праз газон на хісткай калясцы да каранерскага аўтобуса, у той час як Джэймс і Патрыцыя Чылтан павольна ішлі да машыны хуткай дапамогі.
  Яшчэ адной ахвярай, усе з жахам даведаліся, стаў намеснік MCSO, які ахоўваў Чылтанаў, Мігель Эрэра.
  Шэфер у ролі Эштана спыніўся каля машыны Эрэры. Ахоўнік патэлефанаваў Патрыцыі і сказаў, што гэтага чалавека чакаюць. Потым Шэфер, відавочна, прысунуў пісталет да курткі Эрэры і стрэліў двойчы, блізкасць да цела прыглушыла гук.
  Дэпутацкі наглядчык з MCSO прысутнічаў разам з дзесяткам іншых намеснікаў, узрушаных, раз'юшаных забойствам.
  Што тычыцца хадзячых параненых, Чылтаны, здавалася, не моцна пацярпелі.
  Дэнс, аднак, сачыў за Рэем Каранеа — які быў першым на месцы здарэння, заўважыў мёртвага намесніка і, выклікаўшы падмацаванне, убег у дом. Ён бачыў, як Шэфер збіраўся застрэліць Чылтана. Каранэа загадзя папярэдзіў забойцу, але калі мужчына паспрабаваў дамовіцца, агент проста выпусціў яму ў галаву два вельмі эфектыўныя стрэлы. Дыскусіі з падазраванымі, якія валодаюць агнястрэльнай зброяй, адбываюцца толькі ў фільмах і тэлеперадачах, прычым у дрэнных. Міліцыя ніколі не апускае і не кладзе зброю. І яны ніколі не саромеюцца біць па мішэні, калі яна з'яўляецца.
  Правілы нумар адзін, два і тры: страляць.
  І ён меў. Знешне малады агент выглядаў добра, мова яго цела не змянілася ў параўнанні з прафесійнай, вертыкальнай паставай, якую ён насіў, як арандаваны смокінг. Але яго вочы распавядалі іншую гісторыю, паказваючы словы, якія круціліся ў яго галаве ў гэты момант: я толькі што забіў чалавека. Я толькі што забіў чалавека.
  Яна паклапацілася б, каб ён узяў адпачынак з аплатай.
  Пад'ехала машына, з якой выйшаў Майкл О'Ніл. Ён заўважыў Дэнс і далучыўся да яе. Ціхі дэпутат не ўсміхаўся.
  «Прабач, Майкл». Яна схапіла яго за руку. О'Ніл быў знаёмы з Мігелем Эрэрай некалькі гадоў.
  «Проста збіў яго?»
  "Правільна."
  Яго вочы на кароткі час заплюшчыліся. «Ісус».
  «Жонка?»
  «Не. Развяліся. Але ў яго ўжо дарослы сын. Яму ўжо паведамілі». О'Ніл, у адваротным выпадку такі спакойны, з выглядам, які так мала што выяўляў, з жудаснай нянавісцю глядзеў на зялёны мяшок з целам Грэга Шэффера.
  Умяшаўся іншы голас, слабы, няўстойлівы. "Дзякуй."
  Яны павярнуліся тварам да чалавека, які гаварыў: Джэймса Чылтана. Апрануты ў цёмныя штаны, белую майку і а цёмна-сіні швэдар з V-вобразным выразам, блогер выглядаў капеланам, прыніжаным бойняй на фронце. З ім была жонка.
  "Ты ў парадку?" — спытаў іх Дэнс.
  «Я ў парадку, так. Дзякуй. Проста ўзбіце трохі. Парэзы і сінякі».
  Патрыцыя Чылтан сказала, што яна таксама не атрымала сур'ёзных траўм.
  О'Ніл кіўнуў ім і спытаў Чылтана: «Хто ён быў?»
  Дэнс адказаў: «Брат Энтані Шэфера».
  Чылтан здзіўлена міргнуў вачыма. «Вы зразумелі?»
  Яна патлумачыла О'Нілу сапраўднае імя Эштана. «Гэта самае цікавае ў Інтэрнеце — гэтыя ролевыя гульні і сайты. Як Second Life. Вы можаце стварыць для сябе зусім новыя асобы. Апошнія некалькі месяцаў Шэффер правёў у інтэрнэце, расказваючы пра імя «Грэг Эштан» у якасці аўтара блога і RSS. Ён зрабіў гэта, каб пранікнуць у жыццё Чылтана».
  «Я апублікаваў яго брата Энтані ў блогу некалькі гадоў таму», - растлумачыў Чылтан. «Ён быў тым, пра каго я сказаў агенту Дэнс, калі я ўпершыню сустрэў яе — адна з рэчаў, пра якую я шкадаваў у блогу, — што ён забіў сябе».
  О'Ніл спытаў у Дэнса: «Як вы даведаліся пра яго?»
  «Мы з TJ правяралі падазраваных. Малаверагодна, што забойцам быў Арнольд Брубэйкер. Я ўсё яшчэ з падазрэннем ставіўся да Клінта Эйверы — хлопца, які стаіць за праектам шашы, — але ў нас пакуль не было нічога канкрэтнага. Такім чынам, я працаваў над спісам людзей, якія пасылалі Джэймсу пагрозы».
   Маленькі спіс. . .
  Чылтан сказаў: «Жонка Энтані Шэфера была ў спісе. Вядома. Яна мне пагражала некалькі гадоў таму».
  Дэнс працягваў: «Я выйшаў у Інтэрнэт, каб даведацца пра яе як мага больш падрабязнасцей. Я знайшоў яе вясельныя здымкі. Кумам на іх вяселлі быў Грэг, брат Энтані. Я пазнаў яго, калі днямі прыйшоў у ваш дом. Я праверыў яго. Ён ехаў сюды па адкрытым білеце каля двух тыдняў таму». Як толькі яна даведалася пра гэта, яна патэлефанавала Мігелю Эрэры, але не змагла датэлефанавацца, таму паслала сюды Рэя Каранэа. Агент, які ішоў за Клінтам Эверы, быў непадалёк ад дома Чылтана.
  О'Ніл спытаў: «Шэфер казаў што-небудзь пра Трэвіса?»
  Дэнс паказаў яму пластыкавы канверт з рукапіснай цыдулкай са спасылкамі на Трэвіса, ствараючы ўражанне, што хлопчык збіраўся застрэліць Чылтана.
  «Ён мёртвы, вы думаеце?»
  Позіркі О'Ніла і Дэнса сустрэліся. Яна сказала: «Я не зыходжу з такой здагадкі. У канчатковым рахунку, вядома, Шэфер павінен быў забіць хлопчыка. Але ён, магчыма, яшчэ не зрабіў гэтага. Магчыма, ён захоча зрабіць так, каб Трэвіс забіў сябе пасля таго, як скончыў з Чылтанам. Зрабіце корпус больш акуратным. Гэта азначае, што ён можа быць яшчэ жывы ".
  Старэйшы намеснік патэлефанаваў. Ён адышоў, погляд скінуў на машыну MCSO, дзе Эрэра быў так бязлітасна забіты. Праз імгненне ён адключыўся. «Трэба адрывацца. Трэба апытаць сведку».
  «Вы? Інтэрв'ю?" - папракнула яна. Тэхніка Майкла О'Ніла падчас інтэрв'ю ўключала ў сябе позірк без усмешкі глядзеў на тэму і зноў і зноў прасіў яго расказаць О'Нілу тое, што ён ведаў. Гэта магло быць эфектыўным, але не эфектыўным. І О'Нілу гэта не вельмі спадабалася.
  Ён паглядзеў на гадзіннік. «Ці ёсць магчымасць зрабіць мне паслугу?»
  «Назаві».
  «Рэйс Эн з Сан-Францыска быў затрыманы. Я не магу прапусціць гэта інтэрв'ю. Ці можаце вы забраць дзяцей у дзіцячы сад?»
  «Вядома. Я ўсё роўна збіраюся забраць Уэса і Мэгі пасля лагера.
  «Сустрэнемся ў Рыбацкай прыстані ў пяць?»
  «Вядома».
  О'Ніл пайшоў, яшчэ раз зірнуўшы на машыну Эрэры.
  Чылтан схапіў руку жонкі. У танцы былі вядомыя паставы, якія нагадвалі пра смерць. Яна ўспомніла, якім напышлівым, самадаверлівым крыжаком быў Чылтан, калі яна ўпершыню сустрэла яго. Зараз зусім па-іншаму. Яна ўспомніла, што нешта ў ім, здавалася, змякчылася раней - калі ён даведаўся, што яго сябар Дон Хокен і яго жонка ледзь не былі забітыя. Цяпер адбыўся яшчэ адзін зрух, ад каменнага аблічча місіянера.
  Мужчына горка ўсміхнуўся. «О, ён мяне ўцягнуў... . . Ён згуляў дакладна на маё эга».
  «Джым...»
  «Не, дарагая. Ён зрабіў. Ведаеш, ва ўсім вінаваты я. Шэфер выбраў Трэвіса. Ён прачытаў блог, знайшоў чалавека, які быў бы добрым кандыдатам на пасаду хлопца, і прызначыў сямнаццацігадовага хлопца сваім забойца. Калі б я не пачаў тэму «Прыдарожныя крыжы» і не згадаў пра аварыю, у Шэфера не было б стымулу ісці за ім».
  Ён меў рацыю. Але Кэтрын Дэнс пазбягала гульні «што калі». Гульнявое поле было занадта насычаным. «Ён бы выбраў каго-небудзь іншага», - адзначыла яна. «Ён вырашыў адпомсціць вам».
  Але Чылтан, здавалася, не пачуў. «Я павінен проста закрыць чортавы блог увогуле».
  Дэнс убачыў рашучасць у яго вачах, расчараванне, гнеў. Страху таксама, верыла яна. Размаўляючы з абодвума, ён цвёрда сказаў: «Я збіраюся».
  "Да таго, што?" — спытала жонка.
  «Зачыніце гэта. Справаздача скончана . Я не руйную нікому жыццё».
  - Джым, - ціха сказала Патрыцыя. Яна змахнула бруд з рукава. «Калі ў нашага сына была пнеўманія, вы два дні сядзелі каля яго ложка і не спалі. Калі жонка Дона памерла, вы адразу сышлі з сустрэчы ў штаб-кватэры Microsoft, каб быць побач з ім — вы адмовіліся ад кантракту на сто тысяч долараў. Калі мой бацька паміраў, вы былі з ім больш, чым людзі з хоспіса. Ты робіш добрыя рэчы, Джым. Вось пра што ты. І ваш блог таксама робіць добрыя рэчы ".
  «Я—»
  «Шшшш. Дай мне скончыць. Вы былі патрэбны Дональду Хокену, і вы былі побач. Вы былі патрэбны нашым дзецям, і вы былі побач. Што ж, ты таксама патрэбны свету, дарагая. Ад гэтага нельга адварочвацца».
  «Пэці, людзі загінулі».
  «Проста паабяцай мне, што не будзеш прымаць ніякіх рашэнняў хуткі. Гэта была жудасная пара дзён. Ніхто не думае ясна».
  Доўгая паўза. «Я пагляджу. Я пагляджу». Потым абняў жонку. «Але адно я ведаю , што я магу пайсці на перапынак на некалькі дзён. І мы збяромся адсюль». Чылтан сказаў жонцы: «Давайце заўтра падымемся ў Холістэр. Мы правядзем доўгія выхадныя з Дональдам і Лілі. Вы яе яшчэ не сустрэлі. Прывядзём хлопцаў, прыгатуем . . . здзейсніце паход».
  Твар Патрыцыі расквеціўся ўсмешкай. Яна ўперлася галавой у яго плечы. «Я хацеў бы гэтага».
  Ён звярнуў увагу на Танцы. «Ёсць сёе-тое, пра што я думаў».
  Яна ўзняла брыво.
  «Шмат хто кінуў бы мяне ваўкам. І я, напэўна, заслужыў, каб мяне кінулі. Але вы гэтага не зрабілі. Я табе не падабаўся, ты не ўхваляў, але ты заступіўся за мяне. Гэта інтэлектуальная сумленнасць. Вы не бачыце, што шмат. Дзякуй."
  Дэнс ледзь чутна, збянтэжана засмяялася, пацвярджаючы камплімент - нават калі яна ўспомніла часы, калі хацела кінуць яго ваўкам.
  Чылтаны вярнуліся ў дом, каб скончыць збіраць рэчы і дамовіцца аб размяшчэнні ў матэлі гэтай ноччу - Патрыцыя не хацела заставацца ў доме, пакуль з офіса не будуць ачышчаны ўсе следы крыві Шэфера. Дэнс наўрад ці мог яе вінаваціць.
  Цяпер агент далучыўся да кіраўніка MCSO Crime Scene, спакойнага афіцэра сярэдняга ўзросту, з якім яна працавала некалькі гадоў. Яна патлумачыла, што існуе верагоднасць таго, што Трэвіс можа быць яшчэ жывы, схаваны дзе-небудзь у хованцы. Гэта азначала, што ў яго будзе змяншацца забеспячэнне ежай і вадой. Яна павінна была знайсці яго. І гэтак далей.
  «Вы знайшлі ключ ад пакоя на целе?»
  «Так. Cyprus Grove Inn».
  «Я хачу, каб пакой, адзенне Шэффера і яго машына былі прагледжаны мікраскопам. Шукайце што-небудзь, што можа даць нам падказку, куды ён мог паклаў хлопчыка.
  «Тое, Кэтрын».
  Яна вярнулася да сваёй машыны і патэлефанавала TJ. «Вы атрымалі яго, бос. Я чуў."
  «Так. Але цяпер я хачу знайсці хлопчыка. Калі ён жывы, у нас можа быць толькі дзень-два, пакуль ён памрэ з голаду ці ад смагі. Усе на гэты конт. MCSO вядзе сцэны ў доме Чылтана і ў Кіпр-Гроув, дзе спыняўся Шэфер. Патэлефануйце Пітэру Бэнінгтану і пакатайцеся на справаздачах. Патэлефануйце Майклу, калі трэба. Ах, і знайдзіце мне сведак у суседніх пакоях у Кіпрскай Гаі.
  «Вядома, бос».
  «І звярніцеся ў CHP, акруговую і гарадскую паліцыю. Я хачу знайсці апошні прыдарожны крыж — той, які пакінуў Шэфер, каб абвясціць аб смерці Чылтана. Пітэр павінен прайсці праз гэта з кожным кавалачкам абсталявання, якое ў іх ёсць ". Яшчэ адна думка прыйшла ёй у галаву. «Вы калі-небудзь чулі пра гэты дзяржаўны аўтамабіль?»
  «О, гэта Пфістэр бачыў, праўда?»
  «Так».
  «Ніхто не тэлефанаваў. Я не думаю, што мы расстаўляем прыярытэты».
  "Паспрабуй яшчэ. І зрабіць гэта прыярытэтам».
  «Вы ўваходзіце, бос? Уладны хоча цябе бачыць».
  «TJ».
   «Прабачце».
  «Я зайду пазней. Я павінен сачыць за адным».
  «Вам патрэбна дапамога?»
  Яна сказала, што не, хоць праўда была ўпэўненая, што не хацела выступаць у адзіночку.
   Кіраўнік 37
  СЯДЗЯЧЫ Ў СВАЁЙ машыне, прыпаркаванай ля пад'язной дарогі, Дэнс глядзела на невялікі дом Брыгамаў: сумны нахіл жолабаў і завіў чарапіцы, расчлененыя цацкі і інструменты ў пярэднім і бакавых дварах. Гараж так запоўнены хламам, што пад яго дах нельга было забраць больш за палову капота аўтамабіля.
  Дэнс сядзела на сядзенні кіроўцы свайго Crown Vic з зачыненымі дзвярыма. Слухаць кампакт-дыск, які ёй і Марціне прыслалі з групы ў Лос-Анджэлесе. Музыкі былі кастарыканцы. Яна лічыла музыку вясёлай і таямнічай, і хацела даведацца пра іх больш. Яна спадзявалася, што калі яны з Майклам будуць у Лос-Анджэлесе па справе аб забойстве Дж. Доу, у яе будзе магчымасць сустрэцца з імі і зрабіць яшчэ некалькі запісаў.
  Але яна не магла думаць пра гэта зараз.
  Яна пачула грукат гумы па жвіры і, паглядзеўшы ў люстэрка задняга віду, убачыла, як машына Соні Брыгам спынілася, калі яна паварочвала за самшытавую агароджу.
  Жанчына была адна на пярэднім сядзенні. Сэмі сеў ззаду.
  Машына доўга не рухалася, і Дэнс убачыў, як жанчына адчайна глядзела на паліцэйскіх крэйсер. Нарэшце Соня зноў дражніла сваю пабітую машыну наперад і праехала міма Дэнс да дома, затармазіла і заглушыла рухавік.
  Хутка зірнуўшы ў бок Дэнс, жанчына вылезла, падышла да задняй часткі машыны і дастала кошыкі для бялізны і вялікую бутэльку Tide.
  Яго сем'і настолькі бедныя, што не могуць дазволіць сабе нават пральную машыну і сушылку. . . . Хто ходзіць у пральні? Люзеры вось хто. . . .
  Паведамленне ў блогу, у якім Шэферу было сказана, дзе знайсці світшот, каб скрасці, каб дапамагчы яму падставіць Трэвіса.
  Дэнс вылезла з уласнага аўтамабіля.
  Сэмі паглядзеў на яе з даследлівым выразам. Цікаўнасць іх першай сустрэчы знікла; цяпер яму было не па сабе. Яго вочы былі жудасна-дарослыя.
  «Вы што-небудзь ведаеце пра Трэвіса?» - спытаў ён, і гук не быў такім дзіўным, як раней.
  Але перш чым Дэнс паспеў што-небудзь сказаць, маці прагнала яго гуляць на заднім двары.
  Ён вагаўся, усё яшчэ гледзячы на Дэнса, потым пайшоў, няўтульна ловячы рыбу ў кішэнях.
  «Не хадзі далёка, Сэмі».
  Дэнс узяў з-пад бледнай рукі Соні бутэлечку з мыючым сродкам і пайшоў за ёй у хату. Сківіцы Соні былі цвёрдыя, вочы прама наперад.
  "Місіс.-"
  «Я павінна прыбраць гэта», - сказала Соня Брыгам рэзкім тонам.
  Дэнс адчыніў ёй незамкнёныя дзверы. Яна ўвайшла ўслед за Соняй. Жанчына прайшла проста на кухню і расклала кошыкі. «Калі вы дазволіце ім сядзець. . . маршчыны, вы ведаеце, што гэта такое ". Яна разгладзіла майку.
  Жанчына да жанчыны.
  «Я памыў яго, думаючы, што магу даць яму».
  "Місіс. Брыгам, ёсць некаторыя рэчы, якія ты павінен ведаць. Трэвіс не кіраваў аўтамабілем 9 чэрвеня. Ён узяў на сябе віну».
  "Што?" Яна перастала мітусіцца з бялізнай.
  «Ён быў закаханы ў дзяўчыну, якая была за рулём. Яна выпівала. Ён спрабаваў прымусіць яе спыніцца і дазволіць яму кіраваць. Яна разбілася да таго, як гэта адбылося».
  «О, нябёсы!» Соня падняла кашулю да твару, нібы гэта магло засцерагчыся ад надыходзячых слёз.
  «І не ён быў забойцам, пакінуўшы крыжы. Нехта зладзіў так, каб здавалася, што ён пакінуў іх і стаў прычынай гэтых смерцяў. Чалавек з крыўдай на Джэймса Чылтана. Мы яго спынілі».
  «А Трэвіс?» — з адчаем спытала Соня, збялелымі пальцамі сціснуўшы кашулю.
  «Мы не ведаем, дзе ён. Мы шукаем паўсюль, але пакуль не знайшлі ніводнай падказкі». Дэнс коратка распавёў пра Грэга Шэфера і яго план помсты.
  Соня выцерла круглыя шчокі. На яе твары ўсё яшчэ была прыгажосць, хоць і прыкрытая. Рэшткі прыгажосці бачныя на яе фотаздымку на дзяржаўным кірмашы, зробленым гадамі таму. Соня прашаптала: «Я ведала, што Трэвіс не пакрыўдзіць гэтых людзей. Я вам гэта казаў».
  «Так, ты, — падумаў Дэнс. І мова вашага цела сказала мне, што вы гаворыце праўду. Я цябе не слухаў. Я прыслухаўся да логікі, калі павінен быў прыслухацца да інтуіцыі. Даўным-даўно Дэнс правяла аналіз сябе Майерса-Брыгса. Яна трапіла ў бяду, калі занадта адышла ад сваёй прыроды.
   Яна замяніла кашулю, зноў разгладзіла бавоўну. «Ён мёртвы, ці не так?»
  «У нас няма доказаў, што ён ёсць. Абсалютна ніякіх».
  «Але ты так думаеш».
  «Для Шэфера было б лагічна пакінуць яго жывым. Я раблю ўсё магчымае, каб выратаваць яго. Гэта адна з прычын, чаму я тут”. Яна паказала фатаграфію Грэга Шэфера, копію з яго фатаграфіі DMV. «Вы яго калі-небудзь бачылі? Можа быць, за вамі? Размаўляць з суседзямі?»
  Соня надзела патрапаныя акуляры і доўга глядзела ў твар. «Не. Я не магу сказаць, што я. Дык ён жа. Той, хто гэта зрабіў, забраў майго хлопчыка?»
  «Так».
  «Я казаў вам, што з гэтага блога нічога добрага не атрымаецца».
  Яе вочы слізганулі ў бок бакавога двара, дзе Сэмі знікаў у абшарпаным хляве. Яна ўздыхнула. «Калі Трэвіса няма , я скажу Сэмі... . . о, гэта знішчыць яго. Адразу двух сыноў страчу. Цяпер я павінен прыбраць бялізну. Ідзіце, калі ласка».
  ДЕНС І О'НІЛ стаялі побач на пірсе, прыхінуўшыся да парэнчаў. Туман знік, але вецер быў устойлівы. Каля заліва Мантэрэй заўсёды было тое ці іншае.
  - Маці Трэвіса, - гучна сказаў О'Ніл. «Б'юся аб заклад, гэта было цяжка».
  «Самая складаная частка ўсяго гэтага», - сказала яна, яе валасы разляцеліся. Затым спытаў яго: «Як прайшло інтэрв'ю?» Думаючы пра інданезійскае расследаванне.
  Іншы выпадак.
  «Добра».
  Яна была рада, што О'Ніл вёў справу, і шкадавала яе рэўнасць. Тэрарызм не даваў спаць усім праваахоўнікам. «Калі вам што-небудзь спатрэбіцца ад мяне, дайце мне ведаць».
  Узіраючыся ў заліў, ён сказаў: «Я думаю, што мы скончым гэта ў бліжэйшыя дваццаць чатыры гадзіны».
  Унізе на пяску на беразе вады былі іх дзеці, іх чацвёра. Мэгі і Уэс узначалілі экспедыцыю; будучы ўнукамі марскога біёлага, яны мелі пэўны аўтарытэт.
  Побач урачыста лёталі пеліканы, паўсюль валяліся чайкі, а недалёка ад берага лёгка плыў на спіне карычневы завіток марскога калана, перавернутая элегантнасць. Ён з задавальненнем разбіваў адкрытых малюскаў аб камень, які трымаўся на яго грудзях. Вячэра. Дачка О'Ніла, Аманда і Мэгі радасна глядзелі на яго, нібы спрабуючы прыдумаць, як даставіць яго дадому ў якасці хатняй жывёлы.
  Дэнс дакрануўся да рукі О'Ніла і паказаў на дзесяцігадовага Тайлера, які сядзеў на кукішках побач з доўгім бізуном ламінарыі і асцярожна тыкаў у яго, гатовы бегчы, калі іншапланетная істота ажыве. Уэс стаяў побач, абараняючыся, на той выпадак.
  О'Ніл усміхнуўся, але па яго паставе і напружанасці ў руцэ яна адчула, што яго нешта турбуе.
  Толькі праз імгненне ён растлумачыў, перакрыўляючы парыў ветру: «Я пачуў з Лос-Анджэлеса. Абарона спрабуе вярнуць разгляд імунітэту. Два тыдні».
  - О, не, - прамармытаў Дэнс. «Два тыдні? Вялікае журы прызначанае на той час».
  «Сейболд робіць усё, каб змагацца з гэтым. Ён не гучаў аптымістычна».
  «Чорт вазьмі». Дэнс скрывіўся. «Вайна на знясіленне? Працягваць марудзіць і спадзявацца, што ўсё знікне?»
   «Напэўна».
  - Не будзем, - цвёрда сказала яна. «Мы з табой нікуды не сыдзем. Але ці будуць Сейболд і іншыя?»
  О'Ніл задумаўся над гэтым. «Калі гэта зойме значна больш часу, магчыма. Важная справа. Але ў іх шмат важных спраў».
  Дэнс уздыхнуў. Яна задрыжала.
  «Табе холадна?»
  Яе перадплечча было прыціснута да яго.
  Яна пахітала галавой. Міжвольная хваля ўзнікла ад думкі пра Трэвіса. Калі яна глядзела над вадой, яна задумалася, ці не глядзела яна таксама на яго магілу.
  Прама перад імі лунала чайка. Вугал нападу яго крылаў ідэальна падладжваўся пад хуткасць ветру. Ён быў нерухомы, у дваццаці футах над пляжам.
  Дэнс сказаў: «Увесь час, ведаеце, нават калі мы думалі, што ён забойца, мне было шкада Трэвіса. Яго хатняе жыццё, той факт, што ён непрыдатны. Такія кіберздзекі. І Джон казаў мне, што блог - гэта толькі вяршыня айсберга. Людзі атакавалі яго ў імгненных паведамленнях, электронных лістах, на іншых дошках аб'яў. Проста так сумна, што так атрымалася. Ён быў невінаваты. Абсалютна невінаваты».
  О'Ніл імгненне маўчаў. Затым: «Ён здаецца рэзкім. Болінг, я маю на ўвазе.
  «Ён ёсць. Атрыманне імёнаў ахвяр. І адшукаць аватар Трэвіса».
  О'Ніл засмяяўся. «Прабачце, але я працягваю ўяўляць, як вы ідзяце да Овербі з нагоды ордэра на персанажа ў кампутарнай гульні».
  «О, ён бы зрабіў дакументы ў хвіліну, калі ён думаў, што тут будзе прэс-канферэнцыя і добры фотаздымак. Аднак я мог бы адбіць Джона за тое, што ён пайшоў у той пасаж адзін.
  «Гуляеш у героя?»
  «Так. Ратуй нас ад дылетантаў».
  «Ён ажаніўся, ёсць сям'я?»
  «Джон? Не». Яна засмяялася. «Ён халасцяк».
  Зараз ёсць слова, якога вы не чулі. . . каля стагоддзя.
  Яны змоўклі, гледзячы на дзяцей, якія зусім згубіліся ў сваім марскім даследаванні. Мэгі працягвала руку і паказвала на нешта, напэўна, тлумачачы дзецям О'Ніла назву знойдзенага ёю снарада.
  Дэнс заўважыў, што Уэс быў адзін, стаяў на вільготнай роўнядзі, вада пеністымі лініямі плыла да яго ног.
  І, як яна часта рабіла, Дэнс задумалася, ці было б яе дзецям лепш, калі б у яе быў муж, а ў іх быў дом з бацькам. Ну, вядома, яны б.
  У залежнасці ад чалавека, вядома.
  Такое было заўсёды.
  За імі жаночы голас. "Прабачце мяне. Гэта твае дзеці?»
  Яны павярнуліся да турысткі, мяркуючы па сумцы з суседняй сувенірнай крамы.
  - Правільна, - сказаў Дэнс.
  «Я проста хацеў сказаць, што так прыемна бачыць шчаслівую шлюбную пару з такімі цудоўнымі дзецьмі. Як даўно вы жанатыя?»
  Мілісекундная паўза. Дэнс адказаў: «О, некаторы час».
   «Ну, дабраславі цябе. Заставайцеся шчаслівымі». Жанчына далучылася да пажылога мужчыны, які выйшаў з сувенірнай крамы. Яна ўзяла яго за руку, і яны накіраваліся да вялікага турыстычнага аўтобуса, прыпаркаванага побач.
  Дэнс і О'Ніл засмяяліся. Потым яна заўважыла, што на суседняй стаянцы спыніўся серабрысты «Лексус». Калі дзверы адчыніліся, яна адчула, што О'Ніл крыху адышоў ад яе, так што іх рукі больш не датыкаліся.
  Дэпутат усміхаўся і махаў жонцы, калі яна вылазіла з «Лексуса».
  Высокая бялявая Эн О'Ніл, апранутая ў скураную куртку, сялянскую блузку, доўгую спадніцу і звісаючы металічны пояс, усміхнулася, набліжаючыся. «Прывітанне, мілы», — сказала яна О'Нілу, абняла яго і пацалавала ў шчаку. Яе вочы загарэліся на Танцы. «Кэтрын».
  «Прывітанне, Эн. Сардэчна запрашаем дадому».
  «Палёт быў жудасны. Я быў звязаны ў галерэі і не паспеў праверыць сумку. Я быў на самай мяжы».
  «Я быў на інтэрв'ю», - сказаў ёй О'Ніл. «Кэтрын забрала Тайлера і Эмі».
  «О, дзякуй. Майк сказаў, што вы закрылі справу. Той пра прыдарожныя крыжы».
  «Некалькі гадзін таму. Шмат дакументаў, але, так, гэта зроблена ". Не жадаючы больш пра гэта гаварыць, Дэнс спытаў: «Як справы з фотавыставай?»
  «Рыхтуюся», - сказала Эн О'Ніл, прычоска якой нагадала слова «ільвіца». «Курыраванне — гэта большая праца, чым фатаграфаванне».
  «Якая галерэя?»
  «О, толькі ў Джэры Мітчэла. На поўдзень ад рынку». Тон быў грэблівым, але Дэнс здагадаўся, што галерэя добра вядомая. Што б там ні было, Эн ніколі не выстаўляла напаказ эга.
   «Віншую».
  «Паглядзім, што будзе на адкрыцці. Потым ідуць агляды». Яе гладкі твар стаў урачыстым. Ціхім голасам: «Мне шкада тваю маці, Кэтрын. Гэта ўсё вар'яцтва. Як яна трымаецца?»
  «Даволі засмучаны».
  «Гэта як цырк. Газетныя апавяданні. Гэта зрабіла там навіны».
  За сто трыццаць міль? Што ж, Дэнс не варта было здзіўляцца. Не з пракурорам Робертам Харперам, які гуляе ў медыйную гульню.
  «У нас добры адвакат».
  «Калі ёсць што-небудзь, што я магу зрабіць. . .” Канцы металічнага пояса Эн звінелі на ветрыку, як звон ветру.
  О'Ніл паклікаў на пляж: «Гэй, хлопцы, ваша маці тут. Давай!"
  «Хіба мы не можам застацца, тата?» - узмаліўся Тайлер.
  "Не. Час вяртацца дадому. Давай."
  Дзеці неахвотна пацягнуліся да дарослых. Мэгі раздавала снарады. Дэнс была ўпэўнена, што аддасць добрыя дзецям О'Ніла і свайму брату.
  Уэс і Мэгі селі ў Dance's Pathfinder, каб ненадоўга даехаць да карчмы, дзе спыніліся яе бацькі. І зноў яны правядуць ноч з Эдзі і Сцюартам. Злачынец быў мёртвы, таму пагроза для яе асабіста знікла, але Дэнс быў непахісны ў тым, каб знайсці Трэвіса жывым. Магчыма, яна будзе працаваць да позняй ночы.
  Яны былі на паўдарогі да карчмы, калі Дэнс заўважыў, што Уэс змоўк.
  «Гэй, малады чалавек, што здарылася?»
  "Проста цікава."
   Танец ведаў, як накручваць дэталі ад неахвотных дзяцей. Хітрасць была ў цярпенні. "Аб чым?"
  Яна была ўпэўненая, што гэта звязана з яго бабуляй.
  Але не атрымалася.
  «Містэр Болінг зноў прыедзе?»
  «Джон? Чаму?»
  «Проста, Матрыца заўтра на ТНТ. Можа, і не бачыў».
  «Б'юся аб заклад, што так». Танец заўсёды забаўляў тое, як дзеці меркавалі, што яны першыя нешта адчулі і што папярэднія пакаленні жылі ў жаласным няведанні і пазбаўленнях. Больш за ўсё яе здзівіла, што хлопчык нават задаў гэтае пытанне. «Вам падабаецца містэр Болінг?» — адважылася яна.
  «Не. . . Я маю на ўвазе, што ён у парадку ".
  Мэгі запярэчыла: «Вы сказалі, што ён вам падабаецца! Вы сказалі, што ён акуратны. Такі акуратны, як Майкл».
  "Я не."
  «Так, вы зрабілі!»
  «Мэгі, ты вельмі памыляешся!»
  - Добра, - скамандаваў Дэнс. Але яе тон быў забаўны. Насамрэч, было нешта ў сварках паміж братамі і сястрамі, што яе суцяшала, крыху нармальнасці ў гэты неспакойны час.
  Яны прыбылі ў гасцініцу, і Дэнс з палёгкай убачыла, што пратэстоўцы ўсё яшчэ не знайшлі месца, дзе хаваліся яе бацькі. Яна правяла Уэса і Мэгі да ўваходных дзвярэй. Бацька прывітаў яе. Яна моцна абняла яго і зазірнула ўнутр. Яе маці размаўляла па тэлефоне, засяродзіўшыся на, відаць, сур'ёзнай размове.
  Дэнс падумала, ці размаўляе яна са сваёй сястрой Бэтсі.
   - Што-небудзь ад Шыдзі, тата?
  «Больш нічога, не. Заўтра пасля абеду суд». Ён рассеяна пачасаў свае густыя валасы. «Я чуў, што ты злавіў хлопца, гэтага забойцу. І хлопчык быў невінаваты?»
  «Мы зараз яго шукаем». Яе голас сцішыў, каб дзеці не чулі. «Шчыра кажучы, ёсць верагоднасць, што ён памёр, але я спадзяюся на лепшае». Яна абняла мужчыну. «Я мушу вярнуцца да пошуку».
  «Поспехаў, мілы».
  Павярнуўшыся, каб сысці, яна яшчэ раз памахала маці. Эдзі адказала ўзаемнасцю аддаленай усмешкай і кіўком, а потым, усё яшчэ размаўляючы па тэлефоне, паказала сваім унукам і моцна абняла іх.
  ПРАЗ ДЗЕСЯЦЬ ХВІЛІН Дэнс зайшла ў свой кабінет, дзе яе чакала паведамленне.
  Кароткая нататка ад Чарльза Овербі:
  Не маглі б вы даслаць мне справаздачу аб разглядзе справы блога Чылтана. Усе падрабязнасці, дастатковыя для змястоўнага паведамлення ў прэсе. Спатрэбіцца на працягу гадзіны. Дзякуй.
  Калі справа раскрытая, злачынец мёртвы і ахвяраў больш няма.
  Яна меркавала, што Овербі была раздражнёная, таму што яна адмовілася пакланяцца перад Гамільтанам Ройсам, наладчыкам.
  Хто быў як мага далёкі ад Джорджа Клуні.
  Змястоўная аб'ява. . .
  Дэнс склаў доўгую запіску, у якой расказваў падрабязнасці плана Грэга Шэфера, як яны даведаліся пра яго асобу і яго смерць. Яна ўключыла інфармацыю аб забойстве дэпутата Мігеля Эрэры з MCSO, які ахоўвае дом Чылтанаў, і навінкі аб поўным пошуку Трэвіса.
  Яна адправіла памятку па электроннай пошце, націскаючы мышкай мацней, чым звычайна.
  TJ высунуў галаву ў дзверы яе кабінета. — Чуеш, начальнік?
  «Пра што канкрэтна?»
  «Кэлі Морган апрытомнела. Яна будзе жыць».
  «О, гэта так прыемна чуць».
  «Прайдзі тыдзень ці каля таго на тэрапію, — сказаў там намеснік. Гэта моцна пашкодзіла яе лёгкія, але ў рэшце рэшт яна ўсё ў парадку. Здаецца, пашкоджання мозгу не будзе».
  - А што яна сказала пра выяўленне Трэвіса?
  «Ён дастаў яе ззаду, напалову задушыў. Ён прашаптаў нешта пра тое, чаму яна апублікавала рэчы пра яго? А потым страціла прытомнасць, прачнулася ў падвале. Мяркуецца, што гэта Трэвіс.
  «Такім чынам, Шэфер не хацеў, каб яна памерла. Ён усталяваў гэта, каб прымусіць яе падумаць, што гэта Трэвіс, але ніколі не дазваляў ёй бачыць яго ".
  «Мае сэнс, бос».
  - А месца злачынства - у Шэффера і Чылтана? Ёсць якія-небудзь падказкі, дзе можа знаходзіцца хлопчык?»
  «Пакуль нічога. І ніякіх сведак вакол Cyprus Grove».
  Яна ўздыхнула. «Працягвай».
  Час быў пасля 6:00 вечара. Яна зразумела, што не ела пасля сняданку. Яна паднялася і накіравалася ў сталовую. Ёй патрэбна была кава і хацелася чаго-небудзь паблажлівага: хатняга печыва ці пончыкаў. Калодзеж Мэрылен у крыле Галаў перасох. У найменшае, што яна магла ўступіць у перамовы з тэмпераментным гандлёвым аўтаматам: пакамечаны долар у абмен на пакет падсмажаных сухарыкаў з арахісавым маслам або Oreo.
  Увайшоўшы ў сталоўку, яна міргнула вачыма. Ах, пашанцавала.
  На папяровай талерцы, поўнай крошак, ляжалі два аўсяныя печыва з разынкамі.
  Больш за цуд, кава была адносна свежай.
  Яна наліла ў кубак, дадала 2 працэнты малака і накрыла печывам. Знясіленая, яна плюхнулася за стол. Яна пацягнулася і дастала з кішэні свой iPod, усталявала навушнікі і пракруціла экран, каб знайсці суцяшэнне ў большай колькасці арыштаванай бразільскай гітары Бадзі Асада.
  Яна націснула «Прайграць», адкусіла печыва і пацягнулася да кавы, калі над ім навіс цень.
  Гамільтан Ройс глядзеў на яе ўніз. Часовае пасведчанне было прышпілена да кашулі. Рукі вялікага чалавека віселі па баках.
  Якраз тое, што мне трэба. Калі б думкі маглі ўздыхаць, яе было б выразна чуваць.
  «Агент Дэнс. Ці магу я далучыцца да вас?»
  Яна паказала на пустое крэсла, стараючыся не выглядаць занадта прывабна. Але яна вырвала навушнікі.
  Ён сеў, крэсла рыпела, пластык і метал напружыліся пад яго каркасам, і нахіліўся наперад, паклаўшы локці на стол, сашчапіўшы рукі перад сабой. Гэтая пазіцыя ў цэлым азначае непасрэднасць. Яна зноў звярнула ўвагу на яго касцюм. Сіні не спрацаваў. Недастаткова цёмны. Альбо, падумала яна нядобразычліва, на ім павінен быць матроскі капялюш з бліскучымі палямі.
  "Я чуў. Справа скончана, так?»
   «У нас злачынец. Мы ўсё яшчэ шукаем хлопчыка».
  «Для Трэвіса?» — здзіўлена спытаў Ройс.
  "Правільна."
  «Але ён мёртвы, вам не здаецца?»
  «Не».
  «О». Паўза. «Гэта адзінае, пра што я шкадую», — сказаў Ройс. «Гэта самае страшнае з усяго. Той нявінны хлопчык».
  Дэнс адзначыў, што гэтая рэакцыя, прынамсі, была сумленнай.
  Яна больш нічога не сказала.
  Ройс прапанаваў: «Я вярнуся ў Сакрамэнта праз дзень-два. Слухай, я ведаю, што раней у нас былі некаторыя праблемы. . . . Ну і рознагалоссі. Я хацеў папрасіць прабачэння».
  Прыстойна з яго боку, хоць яна заставалася скептычнай. Яна сказала: «Мы бачылі рэчы па-іншаму. Я не пакрыўдзіўся. Не асабіста».
  Але ў прафесійным плане, падумала яна, я была зусім раззлаваная, што ты паспрабаваў абысці мяне з флангу.
  «Быў вялікі ціск з боку Сакрамэнта. Я маю на ўвазе, шмат. Я захапіўся ў запале». Ён адвёў позірк, збольшага збянтэжаны. І часткова таксама зманлівы; ён не адчуваў сябе так дрэнна, заўважыў Дэнс. Але яна аддала яму належнае за тое, што ён імкнуўся быць добрым. Ён працягнуў: «Вы не часта трапляеце ў такую сітуацыю, ці не так? Дзе вы павінны абараняць такога непапулярнага чалавека, як Чылтан». Здавалася, ён не чакаў адказу. Ён глуха засмяяўся. «Вы што-небудзь ведаеце? Пацешным чынам я захапляўся ім».
  - Чылтан?
  Ківок. «Я не згодны з многім з таго, што ён кажа. Але ў яго ёсць маральныя якасці. І не так шмат людзей у наш час. Нават перад абліччам пагрозы забойства ён трымаўся курсу. І ён, верагодна, будзе працягваць ісці далей. Вам не здаецца?»
  «Я мяркую, што так». Яна нічога не сказала пра магчымае спыненне The Chilton Report.
  Гэта была не яе справа і не Ройса.
  «Ведаеш, што я хацеў бы зрабіць? Прабачце і перад ім ».
  «Вы б?»
  «Я паспрабаваў яго дом. Ніхто не адказваў. Вы ведаеце, дзе ён?»
  «Заўтра ён і яго сям'я едуць у свой дом на адпачынак у Холістэр. Сёння ўвечары яны спыняюцца ў гасцініцы. Я не ведаю дзе. Іх дом — месца злачынства».
  «Ну, я мяркую, што я мог бы напісаць яму электронную пошту ў яго блог.»
  Ёй было цікава, ці адбудзецца гэта калі-небудзь.
  Затым цішыня. «Пара мне выходзіць», — падумаў Дэнс. Яна схапіла апошняе печыва, загарнула яго ў сурвэтку і накіравалася да дзвярэй сталовай. «Бяспечнай язды, містэр Ройс».
  «Я яшчэ раз шчыра прашу прабачэння, агент Дэнс. Я з нецярпеннем чакаю супрацоўніцтва з вамі ў будучыні».
  Яе кінетычныя навыкі лёгка далі паведамленне, што яго каментар утрымліваў дзве хлусні.
   Кіраўнік 38
  ДЖОНАТАН БОЛІНГ, ВЫГЛЯДАЮЧЫ задаволены, падыходзіў да Дэнса ў вестыбюлі CBI. Яна працягнула яму часовы пропуск.
  «Дзякуй, што зайшлі».
  «Я пачаў сумаваць па гэтым месцы. Я думаў, што мяне звольнілі».
  Яна ўсміхнулася. Калі яна патэлефанавала яму ў Санта-Крус, яна перапыніла сесію выстаўлення адзнак на адным з курсаў яго летняй школы (яна думала, ці заспець яна яго за падрыхтоўкай да спаткання), і Болінг быў рады пакінуць працу і ехаць назад у Мантэрэй.
  У сваім кабінеце яна перадала яму апошняе заданне: ноўтбук Грэга Шэффера. «Я сапраўды адчайна хачу знайсці Трэвіса або яго цела. Ці можаце вы праглядзець яго, пашукаць любыя спасылкі на мясцовыя месцы, маршруты праезду, карты. . . што-небудзь падобнае?»
  «Вядома». Ён паказаў на Toshiba. «З паролем?»
  «Не ў гэты раз».
  «Добра».
  Адкрыў вечка і пачаў друкаваць. «Я буду шукаць усё, што мае доступ да файла або дату стварэння за апошнія два тыдні. Гэта добра гучыць?»
   «Вядома».
  Дэнс стараўся больш не ўсміхацца, гледзячы, як ён захоплена нахіляецца наперад. Яго пальцы гралі па клавішах, як у канцэртуючага піяніста. Праз некалькі імгненняў ён сеў на спінку. «Ну, не падобна, што ён выкарыстоўваў гэта для большай часткі сваёй місіі тут, акрамя пошуку блогаў і RSS-каналаў, а таксама электронных лістоў сябрам і дзелавым партнёрам — і ніхто з іх не мае нічога агульнага з яго планам забойства. Чылтан. Але гэта толькі невыдаленыя запісы. На працягу апошняга тыдня ён рэгулярна выдаляў файлы і вэб-сайты. Я мяркую, што гэта больш тое, што вас цікавіць».
  «Так. Ці можаце вы іх рэканструяваць?»
  «Я выйду ў інтэрнэт і спампую аднаго з ботаў Irv. Гэта будзе блукаць па вольнай прасторы на яго дыску C: і сабраць усё, што ён нядаўна выдаліў. Некаторыя з іх будуць толькі частковымі, а некаторыя - скажонымі. Але большасьць файлаў павінна быць чытэльнай на дзевяноста адсоткаў».
  «Гэта было б выдатна, Джон».
  Праз пяць хвілін бот Ірва бясшумна блукаў па камп'ютары Шэффера, шукаючы фрагменты выдаленых файлаў, збіраючы іх нанова і захоўваючы ў новай тэчцы, створанай Болінгам.
  "Як доўга?" — спытала яна.
  «Я думаю, пару гадзін». Болінг паглядзеў на гадзіннік і прапанаваў ім перакусіць. Яны селі ў яго Audi і накіраваліся ў рэстаран непадалёк ад штаб-кватэры CBI, на ўзвышшы з відам на аэрапорт і, далей, горад Мантэрэй і заліў. Яны размясціліся на палубе, абагрэтай прапанавымі абагравальнікамі, і пацягвалі белае віно Viognier. Сонца цяпер раставала ў Ціхім акіяне, расплывалася і станавілася ярка-аранжавым. Яны моўчкі назіралі за тым, як турысты, якія знаходзіліся побач, рабілі здымкі, якія трэба было б апрацаваць у фоташопе, каб хаця б наблізіць веліч сапраўднай падзеі.
  Гаварылі пра яе дзяцей, пра сваё дзяцінства. Адкуль яны родам. Болінг пракаментаваў, што, на яго думку, толькі дваццаць працэнтаў насельніцтва Цэнтральнага ўзбярэжжа складаюць карэнныя каліфарнійцы.
  Паміж імі зноў пацякла цішыня. Дэнс адчуў, як падымаюцца яго плечы, і чакаў, што будзе далей.
  «Ці магу я вас нешта спытаць?»
  «Вядома». Яна мела на ўвазе, без агаворак.
  «Калі ваш муж памёр?»
  «Каля двух гадоў таму».
  Два гады, два месяцы, тры тыдні. Яна таксама магла даць яму дні і гадзіны.
  «Я ніколі нікога не губляў. Не так». Хаця ў ягоным голасе была нейкая туга, а павекі замільгалі, нібы жалюзі, паварушаныя ветрам. «Што здарылася, не супраць, калі я спытаю?»
  "Зусім не. Біл быў агентам ФБР, прызначаны мясцовым пастаянным агенцтвам. Але гэта было не звязана з працай. Аварыя на першай шашы. Грузавік. Кіроўца заснуў». Трохі смеху. «Ведаеце, я ніколі пра гэта не думаў да гэтага часу. Але яго калегі-агенты і сябры клалі кветкі ля дарогі каля года пасля таго, як гэта адбылося».
  «Крыж?»
  «Не, толькі кветкі». Яна пахітала галавой. «Божа, я ненавідзеў гэта. Напамін. Я б праехаў мілі з дарогі, каб пазбегнуць гэтага месца».
  «Напэўна, было жудасна».
  Дэнс старалася не практыкаваць свае навыкі эксперта па кінезіцы, калі была на вуліцы. Часам яна чытала дзецям, часам спатканні. Але яна ўспомніла, як яна злавіла Уэса на нейкай нязначнай хлусні, і ён прабурчаў: «Ты як Супермэн, мама. У вас ёсць рэнтгенаўскі зрок слоў». Цяпер яна ўсведамляла, што, хоць на твары Болінга захавалася спагадлівая ўсмешка, мова яго цела ледзь прыкметна змянілася. Мацней сціснуў ножку чаркі. На вольнай руцэ навязліва паціраліся пальцы. Паводзіны, пра якія яна ведала, што ён нават не ведаў.
  Танец проста патрэбны, каб напампаваць. «Давай, Джон. Ваша чарга разлівацца. Якая твая гісторыя? Вы даволі расплывіста выказаліся на тэму халасцяка».
  «О, нічога падобнага на вашу сітуацыю».
  Ён мінімізаваў тое, што балюча, яна магла гэта бачыць. Яна нават не была тэрапеўтам, не кажучы ўжо пра яго. Але яны правялі некаторы час пад агнём, і яна хацела ведаць, што яго турбуе. Яна коратка дакранулася да яго рукі. "Давай. Памятайце, я зарабляю на жыццё допытам. Рана ці позна я выцягну гэта з цябе».
  «Я ніколі не хаджу з кімсьці, хто хоча даць мне ваду на першым спатканні. Ну, у залежнасці».
  Джон Болінг, як зразумеў Дэнс, быў чалавекам, які выкарыстоўваў разумныя жарты ў якасці даспехаў.
  Ён працягнуў: «Гэта найгоршая мыльная опера, якую вы калі-небудзь чулі. . . . Дзяўчына, якую я сустрэў пасля ад'езду з Сіліконавай даліны? Яна кіравала кнігарняй у Санта-Крус. Кнігі Bay Beach?»
  «Здаецца, я быў там».
  «Мы з Кэсі і я вельмі добра паразумеліся. Рабілі разам шмат рэчаў на свежым паветры. Выдатна правялі час у падарожжы. Яна нават перажыла некалькі візітаў да маёй сям'і - ну, насамрэч толькі мне цяжка іх перажыць». Ён на хвіліну задумаўся. «Думаю, справа ў тым, што мы вельмі смяяліся. Гэта падказка. Якія фільмы вам больш падабаюцца? Глядзелі ў асноўным камедыі. Добра, яна была разлучаная, а не разведзеная. Юрыдычны падзел. Кэсі была цалкам шчырая ў гэтым. Я ведаў усё гэта загадзя. Яна збірала дакументы».
  «Дзеці?»
  «У яе было два, так. Хлопчык і дзяўчынка, як ты. Выдатныя дзеці. Падзяліце час паміж ёй і яе былым».
  — Ты маеш на ўвазе яе не зусім былога, — моўчкі паправіў Дэнс і, вядома, ведаў сутнасць гісторыі.
  Ён адпіў яшчэ трохі халоднага свежага віна. Падняўся ветрык, і калі сонца растала, тэмпература ўпала. «Яе былы быў жорсткім. Не фізічна; ён ніколі не пакрыўдзіў ні яе, ні дзяцей, але абразіў бы яе, прынізіў». Ён здзіўлена засмяяўся. « Гэта было не так, гэта было не так. Яна была разумная, добрая, уважлівая. Але ён працягваў кідацца на яе. Я думаў пра гэта ўчора ўвечары». Ад гэтага каментарыя яго голас сціх, ён толькі што перадаў некаторыя звесткі, якія хацеў бы не ведаць. «Ён быў эмацыйным серыйным забойцам».
  «Гэта добры спосаб сказаць».
  «І, натуральна, яна вярнулася да яго». Яна меркавала, што яго твар на імгненне застыў, калі ён зноўку перажываў пэўны выпадак. Нашы сэрцы рэдка рэагуюць на абстрактнае; гэта малюсенькія аскепкі вострай памяці, якія так пякуць. Потым фасад вярнуўся ў выглядзе сціснутай усмешкі. «Яго перавялі ў Кітай, і яны паехалі з ім, Кэсі і дзеці. Яна сказала, што ёй шкада, яна заўсёды будзе кахаць мяне, але яна павінна вярнуцца да яго. . . . Ніколі не атрымліваў абавязковай ролі ў адносінах. Маўляў, трэба дыхаць, трэба есці . . . але застацца з прыдуркам? Я не атрымліваю неабходнага. Але тут я збіраюся пра. . . о, скажам, «эпічны» дрэнны выклік з майго боку, а ў вас адбылася сапраўдная трагедыя».
  Дэнс паціснуў плячыма. «У маёй сферы працы, няхай гэта будзе забойства, ненаўмыснае забойства або забойства па крымінальнай неасцярожнасці, смерць усё роўна застаецца смерцю. Гэтак жа, як каханне; калі яно знікае па любой прычыне, усё адно баліць».
  "Я мяркую. Але ўсё, што я скажу, гэта вельмі дрэнная ідэя - улюбляцца ў жанатага чалавека».
  «Амін», — зноў падумала Кэтрын Дэнс і ледзь не ўголас засмяялася. Яна наліла ў келіх яшчэ трохі віна.
  "Як наконт гэтага," сказаў ён.
  "Што?"
  «Нам удалося падняць дзве вельмі асабістыя і дэпрэсіўныя тэмы за вельмі кароткі прамежак часу. Добра, што мы не на спатканні, - дадаў ён з усмешкай.
  Танец адкрыў меню. «Давай падсілкуемся. Яны маюць-"
  «— тут лепшыя гамбургеры з кальмарамі ў горадзе, — сказаў Болінг.
  Яна засмяялася. Яна збіралася сказаць тое самае.
  КАМП'ЮТАРНЫ ПОШУК быў правалам.
  Яны з прафесарам вярнуліся з кальмараў і салатаў у яе кабінет, абодва жадаючы паглядзець, што знайшоў бот Ірва. Болінг сеў, прагартаў файл і, уздыхнуўшы, абвясціў: «Zip».
  «Нічога?»
  «Ён проста выдаліў гэтыя электронныя лісты і файлы даследаванні, каб зэканоміць месца. Нічога сакрэтнага і ўвогуле нічога мясцовага».
  Расчараванне было моцным, але рабіць больш не было чаго. «Дзякуй, Джон. Прынамсі, я атрымаў добры абед».
  «Прабачце». Ён выглядаў вельмі расчараваным тым, што не можа больш дапамагчы. «Я мяркую, што мне лепш скончыць ацэньваць гэтыя дакументы. І пакаваць».
  «Правільна, ваша сямейная сустрэча ў гэтыя выхадныя».
  Ён кіўнуў. Нацягнутая ўсмешка, і ён сказаў: «Вау-у-у-у-у», з натужным энтузіязмам.
  Дэнс засмяяўся.
  Ён завіхаўся каля яе. «Я патэлефаную вам, калі вярнуся. Я хачу ведаць, як справы ідуць. І ўдачы з Трэвісам. Я спадзяюся, што ён у парадку».
  «Дзякуй, Джон. За ўсё." Яна ўзяла яго руку і моцна сціснула. «І я асабліва цаню, што вы не зарэзалі да смерці».
  Усмешка. Ён сціснуў яе руку і адвярнуўся.
  Калі яна глядзела, як ён ішоў па калідоры, жаночы голас перапыніў яе думкі. «Гэй, К.»
  Дэнс павярнуўся і ўбачыў Коні Рамірэс, якая ішла да яе па калідоры.
  «Кон».
  Другі старшы агент азірнуўся і кіўнуў у бок кабінета Дэнса. Затым увайшоў унутр, зачыніўшы дзверы. «Знайшоў некалькі рэчаў, якія, як мне падалося, могуць вас зацікавіць. Са шпіталя».
  «О, дзякуй, Кон. Як вы гэта зрабілі?»
  Рамірэс задумаўся над гэтым. «Я быў зманліва сумленны».
  "Мне падабаецца гэта."
  «Я паказаў свой шчыт і даў ім некаторыя падрабязнасці яшчэ адна справа, якую я вяду. Справа аб медыцынскім махлярстве».
  CBI таксама расследавала фінансавыя злачынствы. І справа, пра якую меў на ўвазе Рамірэс, была буйной страхавой афёрай — зламыснікі выкарыстоўвалі ідэнтыфікацыйныя нумары памерлых лекараў, каб падаць фальшывыя прэтэнзіі на іх імёны.
  Дэнс разважаў пра такія рэчы, пра якія сам Чылтан можа напісаць у сваім блогу. І гэта быў бліскучы выбар для Коні; Супрацоўнікі бальніцы былі сярод пацярпелых і былі зацікаўлены ў дапамозе следчым.
  «Я папрасіў паказаць бланкі для ўваходу. Цэлы месяц, так што Генры не выклікаў падазрэнняў. Яны былі больш чым рады выканаць. І вось што я знайшоў: у той дзень, калі Хуан Мілар памёр, быў адзін урач — у бальніцы ёсць цыкл лекцый, які працягваецца, і ён, верагодна, быў там для гэтага. Было таксама шэсць прэтэндэнтаў на працу — двое на месцы абслугоўвання, адна ў буфет і тры медсёстры. У мяне ёсць копіі іх рэзюмэ. Ні адзін з іх не здаецца мне падазроным.
  «Цяпер вось што цікава: у той дзень у бальніцы было шэсцьдзесят чатыры наведвальніка. Я супаставіў імёны і людзей, якіх яны там бачылі, і кожны з іх правераны. Акрамя аднаго».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Цяжка прачытаць прозвішча — і друкаваны варыянт, і подпіс. Але я думаю, што гэта Хасэ Лопес».
  «З кім ён бачыўся?»
  «Ён напісаў толькі «пацыент». »
  "Гэта была бяспечная стаўка, у шпіталі", - іранічна сказаў Дэнс. «Чаму гэта падазрона?»
  «Ну, я падумаў, што калі хтосьці быў там, каб забіць Хуан Мілар, ён ці яна павінны былі быць там раней - альбо ў якасці наведвальнікаў, альбо для праверкі бяспекі і гэтак далей. Таму я паглядзеў на ўсіх, хто ўвайшоў у сістэму, каб убачыць яго раней».
  «Бліскуча. І вы праверылі іх почырк».
  «Дакладна. Я не эксперт па дакументах, але я знайшоў наведвальніка, які быў у яго некалькі разоў, і я амаль гарантую, што почырк той самы, што і ў гэтага Хасэ Лопеса.
  Танц сядзеў наперадзе. "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Хуліо Міляр».
  «Яго брат!»
  «Я ўпэўнены на дзевяноста працэнтаў. Я рабіў копіі з усяго». Рамірэс працягнуў Дансу аркушы паперы.
  «О, Коні, гэта геніяльна».
  "Поспехаў. Калі яшчэ што-небудзь спатрэбіцца, проста пытайцеся».
  Дэнс сядзела адна ў сваім кабінеце, разглядаючы гэтую новую інфармацыю. Ці мог Хуліа забіць свайго брата?
  Спачатку гэта здавалася немагчымым, улічваючы вернасць і любоў, якія Хуліа праяўляў да свайго малодшага брата. Тым не менш, не было ніякіх сумневаў, што забойства было актам міласэрнасці, і Дэнс мог уявіць размову паміж двума братамі - Хуліа нахіліўся наперад, калі Хуан шаптаў просьбу пазбавіць яго ад пакут.
  Забей мяне. . . .
  Акрамя таго, навошта яшчэ Хуліа падрабляць імя на аркушы ўваходу?
  Чаму Харпер і дзяржаўныя следчыя прапусцілі гэтую сувязь? Яна была раз'юшаная і падазравала, што яны ведаюць пра гэта, але прымяншалі гэтую магчымасць, таму што гэта было б лепшай рэкламай супраць акта смерці з годнасцю Роберта Харпера ехаць за маці дзяржаўнага праваахоўніка. У яе галаве круціліся думкі пра пракурорскія злачынствы.
  Дэнс патэлефанаваў Джорджу Шыдзі і пакінуў паведамленне аб тым, што знайшла Коні Рамірэс. Затым яна патэлефанавала маці, каб сказаць ёй пра гэта. Адказу не было.
  Чорт вазьмі. Яна праглядала званкі?
  Яна адключылася, потым села, думаючы пра Трэвіса. Калі б ён быў жывы, колькі яму яшчэ было б? Некалькі дзён без вады. І якая гэта была б страшная смерць.
  Яшчэ адзін цень у яе дзвярах. З'явіўся Ты Джэй Скэнлан і сказаў: «Гэй, бос».
  Яна адчувала, што нешта тэрміновае.
  «Вынікі агляду месца злачынства?»
  «Пакуль не, але я катаюся на іх цяжка. Сырамятная скура, памятаеш? Гэта нешта іншае. Чуў ад MCSO. Ім патэлефанавалі — ананімна — наконт справы Крыжоў».
  Дэнс крыху прыўзняўся. "Што гэта было?"
  «Тэлефанаваў сказаў, што ён заўважыў, цытую, «нешта побач з Harrison Road і Pine Grove Way». На поўдзень ад Кармеля».
  «Нічога больш за гэта?»
  "Не. Проста "нешта". Я праверыў скрыжаванне. Гэта каля той закінутай будоўлі. І званок быў з таксафона».
  Хвіліну абмяркоўвалі танец. Яе вочы апусціліся на аркуш паперы, копію паведамленняў у The Chilton Report. Яна паднялася і нацягнула куртку.
  "Вы збіраецеся пайсці туды, каб праверыць гэта?" — няўпэўнена спытаў Ты Джэй.
  «Так. Вельмі хачу знайсці яго, калі ёсць магчымасць».
   «Дзіўны раён, бос. Хочаце рэзервовую копію?»
  Яна ўсміхнулася. «Я не думаю, што я буду ў вялікай небяспецы».
  Не са злачынцам, які зараз пражывае ў моргу акругі Мантэрэй.
  СТОЛЬ склепа пафарбавалі ў чорны колер. У ім было васемнаццаць крокваў, таксама чорных. Сцены былі брудна-белай, таннай фарбай і складаліся з 892 шлакаблокаў. Каля сцяны стаялі дзве шафы, адна з шэрага металу, другая з няроўнага белага дрэва. Унутры былі вялікія запасы кансерваў, скрынкі з макаронамі, газіроўка і віно, інструменты, цвікі, асабістыя рэчы, такія як зубная паста і дэзадарант.
  Чатыры металічныя слупы падымаліся да цьмянай столі, падтрымліваючы першы паверх. Тры былі блізка адзін ад аднаго, адзін далей. Яны былі пафарбаваны ў цёмна-карычневы колер, але яны таксама былі іржавымі, і было цяжка сказаць, дзе заканчваецца фарба і пачынаецца акісленне.
  Падлога была бетоннай, а расколіны ўтваралі фігуры, якія станавіліся знаёмымі, калі на іх доўга глядзець: панда, штат Тэхас, грузавік.
  У кутку стаяла старая печ, запыленая і патрапаная. Ён працаваў на газе і ўключаўся рэдка. Але і тады ён зусім не моцна ацяпляў гэтую тэрыторыю.
  Памер склепа быў трыццаць сем футаў на дваццаць восем, што можна было лёгка вылічыць па шлакаблоках, якія мелі роўна дванаццаць цаляў у шырыню і дзевяць у вышыню, хаця да кожнага з іх трэба было дадаць восьмую частку цалі для раствор, які іх склейваў.
  Тут таксама жыло мноства істот. Павукі, у асноўным. Можна сем сем'яў налічыць, калі што у якой жылі павукі, і, здавалася, яны засялялі тэрыторыі, каб не пакрыўдзіць — ці быць з'едзенымі — іншымі. Жукоў і шматножак таксама. Часам камары і мухі.
  Штосьці большае праявіла цікавасць да стосаў ежы і напояў у далёкім кутку склепа, мыш або пацук. Але яно спалохалася і сышло, каб ніколі не вярнуцца.
  Або атруціўся і памёр.
  Адно акно, высока ў сцяне, прапускала непразрыстае святло, але не было віду; ён быў зафарбаваны, брудна-белы. Гадзіна была, верагодна, 8:00 або 9:00 вечара, таму што акно было амаль цёмна.
  Густую цішыню раптоўна разарваў крок крокаў па першым паверсе. Паўза. Потым адчыніліся ўваходныя дзверы і з грукатам зачыніліся.
  Нарэшце.
  Нарэшце, цяпер, калі яго выкрадальнік сышоў, Трэвіс Брыгам мог расслабіцца. Як склаўся расклад апошніх дзён, як толькі яго выкрадальнік сышоў уначы, ён не вярнуўся да раніцы. Трэвіс скурчыўся ў ложку, нацягнуўшы на сябе шыкоўную коўдру. Гэта быў галоўны момант яго дня: сон.
  Прынамсі ў сне, Трэвіс зразумеў, ён можа знайсці перадышку ад адчаю.
   Кіраўнік 39
  ТУМАН БЫЎ густы і жвава струменіўся над галавой, калі Дэнс звярнуў з шашы і пачаў звіляцца ўніз па звілістай Гарысан-роўд. Гэтая тэрыторыя знаходзілася на поўдзень ад уласна Кармэла — па дарозе да Пойнт-Лобас і Біг-Сур далей — і была бязлюднай, у асноўным пагорыстымі лясамі; засталося крыху сельгасугоддзяў.
  Выпадкова гэта было недалёка ад старажытных індзейскіх зямель Олон, каля якіх Арнольд Брубэйкер спадзяваўся пабудаваць свой апрасняльны завод.
  Пахнуўшы хвояй і эўкаліптам, Дэнс павольна пайшла ўслед за фарамі — з-за туману — блізкім святлом — па дарозе. Выпадковыя пад'язныя шляхі вялі ў цемру, разбітую кропкамі святла. Яна праехала некалькі машын, якія таксама павольна ехалі з процілеглага боку, і падумала, ці гэта быў кіроўца, які патэлефанаваў па ананімнай заяве, якая прыслала яе сюды, ці нехта з жыхароў.
  Нешта . . .
  Безумоўна, такая магчымасць была, але Гарысан-роўд таксама быў ярлыком ад шашы 1 да Кармэл-Вэлі-роўд. Званок мог быць ад каго заўгодна.
  Неўзабаве яна прыбыла на Pine Grove Way і спынілася.
  Будаўнічая пляцоўка, пра якую згадваў ананім, была напалову дабудаваным гасцінічным комплексам, які так і не будзе скончаны, бо галоўны будынак згарэў пры падазроных абставінах. Першапачаткова падазравалі страхавое махлярства, але злачынцы аказаліся эколагамі, якія не хацелі, каб зямля пацярпела ад забудовы. (Па іроніі лёсу, зялёныя тэрарысты пралічыліся; агонь распаўсюдзіўся і знішчыў сотні гектараў некранутых лясоў.)
  Большая частка пустыні зноў вырасла, але па розных прычынах праект гатэля так і не пачаўся, і комплекс застаўся такім, якім быў цяпер: некалькі гектараў закінутых будынкаў і падмуркаў, укапаных глыбока ў суглінкавай зямлі. Тэрыторыя была агароджана нахіленай агароджай з рабіцай, пазначанай знакамі «Небяспека» і «Уваход забаронены» , але пару разоў на год або каля таго падлеткаў даводзілася ратаваць, калі яны зваліліся ў яму або апынуліся ў пастцы ў руінах, калі палілі кастрюлю, распівалі або , у адным выпадку займаючыся сэксам у найменш зручным і нерамантычным месцы, якое толькі можна ўявіць.
  Гэта таксама было жудасна.
  Дэнс схапіла з бардачка свой ліхтарык і вылезла са свайго Краўна Віка.
  Вільготны ветрык дзьмуў на яе, і яна задрыжала ад страху.
  расслабіцца.
  Яна з'едліва засмяялася, пстрыкнула ліхтарыкам і рушыла наперад, праносячы прамень Magna-Lite па зямлі, зблытанай хмызняком.
  Па шашы пранеслася машына, на вільготным асфальце ліпкія шыны. За вуглом ён сціх, і гук імгненна сціх, нібы транспартны сродак трапіў у іншае вымярэнне.
   Пакуль яна азіралася, Дэнс меркавала, што «нешта», пра што паведаміў ананім, было апошнім прыдарожным крыжам, прызначаным абвясціць аб смерці Джэймса Чылтана.
  Аднак у непасрэднай блізкасці нікога не было відаць.
  Што яшчэ мог мець на ўвазе чалавек?
  Ці маглі яны бачыць ці чуць самога Трэвіса?
  Гэта было б ідэальным месцам, каб схаваць яго.
  Яна спынілася і прыслухалася да крыкаў аб дапамозе.
  Нічога, акрамя ветрыку праз дубы і сосны.
  Дубы . . . Танец намаляваў адзін з імправізаваных прыдарожных крыжоў. Уявіў і той, што ў яе двары.
  Ёй патэлефанаваць і прызначыць ператрус? Не толькі пакуль. Працягвайце шукаць.
  Ёй хацелася, каб тут быў ананім. Нават самы неахвотны сведка мог стаць крыніцай усёй неабходнай інфармацыі; паглядзіце на Тэмі Фостэр, адсутнасць супрацоўніцтва якой зусім не замарудзіла расследаванне.
  Кампутар Тэмі. У ім ёсць адказ. Ну, магчыма, не адказ . Але адказ . . . .
  Але ў яе не было абанента; у яе быў свой ліхтарык і жудасная бязлюдная будаўнічая пляцоўка.
  Шукаю «нешта».
  Цяпер Дэнс праслізнуў праз адну з некалькіх брам у ланцугу, метал, сагнуты гадамі парушальнікаў, і павольна рухаўся па зямлі. Ад полымя цалкам разбурыўся галоўны будынак. А астатнія — службовыя хлявы, гаражы і комплексы гатэльных нумароў — абсадзілі уверх. Было паўтары дзясяткі адкрытых катлаванаў. Яны былі пазначаны аранжавымі папераджальнымі знакамі, але туман быў густы і адбіваў шмат святла ў вочы Дэнса; яна асцярожна рухалася, баючыся зваліцца ў адзін.
  Праходжу па комплексе, крок за крокам, спыняючыся, шукаючы сляды.
  Што, чорт вазьмі, бачыў абанент?
  Затым Дэнс пачуў шум удалечыні, але не такі далёкі. Гучны шчоўк. Іншы.
  Яна застыла.
  Алень, здагадалася яна. Іх у раёне было багата. Але тут жылі і іншыя жывёлы. Летась горны леў забіў турыста, які бег непадалёк адсюль. Жывёла разрэзала бедную жанчыну на часткі і знікла. Дэнс расшпіліў куртку і пастукаў па прыкладу глока для заспакаення.
  Яшчэ адзін пстрычка, потым скрып.
  Як завеса старога дзвярнога праёму.
  Дэнс задрыжаў ад страху, мяркуючы, што тое, што Забойца Прыдарожнага Крыжа больш не ўяўляе пагрозы, гэта не азначае, што тут не тусуюцца метамфетамінаўскія бандыты.
  Але вяртацца назад ёй і ў галаву не прыходзіла. Трэвіс можа быць тут. Працягваць.
  Яшчэ каля сарака футаў на тэрыторыю Дэнс шукаў збудаванні, у якіх магла быць ахвяра выкрадання, шукаў будынкі з замкамі, шукаў сляды ног.
  Ёй здалося, што яна пачула іншы гук — амаль стогн. Дэнс ледзь не выкрыкнуў імя хлопчыка. Але інстынкт падказваў ёй гэтага не рабіць.
  А потым яна хутка спынілася.
   Чалавечая постаць вымалёўвалася ў тумане менш чым за дзесяць ярдаў. Прыгнуўшыся, падумала яна.
  Яна ахнула, выключыла святло і выхапіла пісталет.
  Іншы погляд. Хто б — што б — гэта ні было, знік.
  Але вобраз не быў уяўленнем. Яна была ўпэўненая, што бачыла кагосьці, мужчыну, як яна меркавала з кінезікаў.
  Цяпер выразна пачуліся крокі. Ляскаюць галіны, шамаціць лісце. Ён ішоў збоку ад яе, справа. Рух, потым прыпынак.
  Дэнс лашчыла мабільнік у кішэні. Але калі б яна патэлефанавала, яе голас выдаваў бы яе становішча. І яна мусіла меркаваць, што той, хто быў тут у цемры ў вільготную, туманную ноч, не быў тут з нявінных мэтаў.
  Ідзі па сваіх слядах, сказала яна сабе. Назад да машыны. зараз. Думаючы пра стрэльбу ў яе куфры, зброю, з якой яна аднойчы страляла. На трэніроўках.
  Дэнс развярнуўся і пайшоў хутка, кожны крок гучна маршчыніў па лісці. На кожным кроку крыкі: Вось я, вось я.
  Яна спынілася. Зламыснік не зрабіў. Яго крокі тэлеграфавалі, што ён прайшоў праз лісце і падлесак, калі ён працягваў далей, дзесьці ў цёмным тумане справа ад яе.
  Потым спыніліся.
  Ён таксама спыніўся? Ці ён быў на бязлісцевай зямлі, ідучы ў атаку?
  Проста вярніцеся да машыны, схавайцеся пад прыкрыццё, пастаўце 12-га калібра і паклічце падмацаванне.
  Да сеткавай агароджы было футаў пяцьдзесят-шэсцьдзесят. У цьмяным навакольным святле — месяц, рассеяны туманам — яна разглядала зямлю. Некаторыя месцы выглядалі менш усыпанымі лістотай, чым іншыя, але не было ніякага спосабу, каб ісці далей спакойна. Яна сказала сабе, што не можа больш чакаць.
  Але ўсё роўна сталкер маўчаў.
  Ён хаваўся?
  Ён сышоў?
  Ці ён падыходзіў блізка пад покрывам густой лістоты?
  Ахоплены панікай, Дэнс закружыўся, але не ўбачыў нічога, акрамя прывідаў будынкаў, дрэў, нейкіх вялікіх танкаў, напалову закапаных і іржавых.
  Дэнс прысела на кукішкі, моршчачыся ад болю ў суставах — ад пагоні і падзення днямі ў доме Трэвіса. Потым яна як мага хутчэй рушыла да плота. Супрацьстаяць амаль непераадольнай ахвоце ўварвацца ў бег па зямлі, усеянай мінамі на будаўнічай пляцоўцы.
  Дваццаць пяць футаў да звяна ланцуга.
  Шчоўк побач.
  Яна хутка спынілася, апусцілася на калені і падняла зброю, шукаючы цэль. У левай руцэ яна трымала ліхтарык і ледзь не ўключыла яго. Але інстынкт зноў падказваў ёй гэтага не рабіць. У тумане прамень напалову асляпіць яе і дасць парушальніку ідэальную цэль.
  Непадалёку янот выслізнуў са схованкі і цвёрда пасунуўся прэч, раздражняючы трывогу.
  Дэнс паднялася, павярнулася да плота і хутка пайшла па лісці, часта азіраючыся ззаду. Ніхто не гнаўся, каб яна магла бачыць. Нарэшце яна праштурхнулася праз вароты і пачала бегчы у бок сваёй машыны, мабільны тэлефон у левай руцэ, адкрыты, яна пракручвала раней набраныя спісы.
  I тады голас зблізку ззаду прагучаў усю ноч. «Не рухайся», - сказаў чалавек. «У мяне ёсць пісталет».
  Сэрца грукнула, Танец застыў. Ён абышоў яе з усіх бакоў, прайшоў праз іншую браму або моўчкі пералез праз агароджу.
  Яна спрачалася: калі б ён быў узброены і хацеў забіць яе, яна б ужо была мёртвая. І, з-за туману і цемры, магчыма, ён не бачыў яе зброі ў руцэ.
  «Я хачу, каб ты ляжаў на зямлю. Цяпер».
  Танец пачаў круціцца.
  «Не! На зямлю!»
  Але яна працягвала паварочвацца, пакуль не апынулася тварам да зламысніка і яго працягнутай рукі.
  Дзярмо. Ён быў узброены, пісталет накіраваны прама на яе.
  Але потым яна зірнула на твар мужчыны і міргнула. Ён быў апрануты ў форму шэрыфа акругі Мантэрэй. Яна пазнала яго. Гэта быў малады блакітнавокі намеснік, які некалькі разоў раней выручаў яе. Дэвід Рэйнхольд.
  «Кэтрын?»
  «Што ты тут робіш?»
  Рэйнгольд паківаў галавой, на яго твары з'явілася слабая ўсмешка. Ён нічога не адказаў, толькі азірнуўся. Ён апусціў зброю, але не сунуў яе назад у кабуру. «Гэта быў ты? Там?" — нарэшце спытаў ён, азірнуўшыся на будоўлю.
  Яна кіўнула.
  Рэйнхольд працягваў азірацца па баках, напружаны, яго кінесіка выдавала сігналы, што ён усё яшчэ гатовы да бою.
   Потым бляшаны голас сказаў з яе боку: «Шэф, што вы? Ты тэлефануеш?»
  Рэйнхольд міргнуў ад гуку.
  Дэнс падняла свой мабільны і сказала: «TJ, ты там?» Калі яна пачула, што зламыснік падышоў ззаду, яна націснула «Набраць».
  «Так, бос. Як справы?"
  «Я на будаўнічай пляцоўцы каля Гарысана. Я тут з намеснікам Рэйнхолдам з офіса шэрыфа.
  «Вы што-небудзь знайшлі?» - спытаў малады агент.
  Цяпер, калі першапачатковы страх мінуў, Дэнс адчула, што яе ногі слабеюць, сэрца стукае. "Пакуль не. Я табе ператэлефаную».
  «Зразумеў, бос».
  Яны адключыліся.
  Рэйнхольд нарэшце забраў сваю зброю ў кабуру. Ён павольна ўдыхнуў і выцягнуў паветра з гладкіх шчок. «Гэта проста напалохала мяне сам-ведаеш-чаго».
  Дэнс спытаў яго: «Што ты тут робіш?»
  Ён растлумачыў, што MCSO атрымаў званок гадзіну таму пра «нешта», звязанае са справай каля скрыжавання Pine Grove і Harrison.
  Званок, які падштурхнуў Дэнса прыехаць сюды.
  Паколькі Рэйнхольд працаваў над гэтай справай, патлумачыў ён, ён падахвоціўся яе праверыць. Ён шукаў будоўлю, калі ўбачыў прамень ліхтарыка і падышоў бліжэй, каб разабрацца. Ён не пазнаў Танец у тумане і занепакоіўся, што яна можа быць гатэлькай метамфетаміну або гандляркай наркотыкамі.
  «Вы знайшлі што-небудзь, што паказвае на тое, што Трэвіс тут?»
  «Трэвіс?» - павольна спытаў ён. «Не. Чаму, Кэтрын?»
  «Здаецца, гэта было б даволі добрым месцам, каб схаваць ахвяру выкрадання».
  «Ну, я шукаў даволі ўважліва», — сказаў ёй малады дэпутат. «Нічога не бачыў».
  "Яшчэ", сказала яна. «Я хачу быць упэўнены».
  І патэлефанаваў TJ, каб арганізаваць пошук.
  У КАНЕЦЫ яны сапраўды даведаліся, што бачыў ананім.
  Адкрыццё было зроблена не Дэнсам і не Рэйнхолдам, а Рэй Каранэа, які прыехаў сюды разам з паўтузінам іншых афіцэраў з CHP, MCSO і CBI.
  «Нешта» быў прыдарожны крыж. Ён быў пасаджаны на Пайн-Гроўв, а не на Гарысан-Роўд, прыкладна ў ста футах ад скрыжавання.
  Але мемарыял не меў нічога агульнага з Грэгам Шэферам або Трэвісам Брыгамам або запісамі ў блогу.
  Дэнс злосна ўздыхнуў.
  Гэты крыж быў шыкоўнейшы за іншыя, старанна зроблены, а кветкі пад ім былі рамонкамі і цюльпанамі, а не ружамі.
  Яшчэ адно адрозненне было ў тым, што на гэтым было імя. Два, на самай справе.
  Хуан Мілар, RIP
  Забіты Эдыт Дэнс
  Пакінуты кімсьці з Life First — вядома, ананімам.
  У злосці яна сарвала яго з зямлі і шпурнула на тэрыторыю.
   Не маючы ў чым шукаць, доказаў для вывучэння, сведак для апытання, Кэтрын Дэнс пацягнулася назад да сваёй машыны і вярнулася дадому, разважаючы, наколькі дрымотным будзе яе сон.
  Калі б яна наогул магла спаць.
  ПЯТНІЦА
  
   Раздзел 40
  У 8:20 раніцы Дэнс накіраваў Ford Crown Vic на стаянку будынка акруговага суда Мантэрэй.
  Яна з нецярпеннем чакала пратаколаў з месца злачынства пра Шэфера і любой іншай інфармацыі, якую TJ і MCSO знайшлі аб тым, дзе забойца трымае Трэвіса. Але насамрэч яе думкі былі ў асноўным у іншым месцы: яна думала пра дзіўны званок, які яна атрымала рана раніцай — ад Роберта Харпера, які спытаў, ці завітае яна да яго ў офіс.
  Мяркуючы па ўсім, да 7:00 спецыяльны пракурор гучаў нехарактэрна прыемна, і Дэнс вырашыў, што, магчыма, ён чуў ад Шыдзі пра сітуацыю з Хуліа Міларам. Яе думкі насамрэч скіраваліся да спынення справы яе маці і прад'яўлення абвінавачанняў брату Хуана. У яе было адчуванне, што Харпер хоча абмеркаваць нейкую дамоўленасць аб захаванні твару. Магчыма, ён бы цалкам здыме абвінавачванні з Эдзі, і адразу ж, калі б Дэнс пагадзіўся не выступаць публічна з якой-небудзь крытыкай яго судовага пераследу па гэтай справе.
  Яна прыпаркавалася ў задняй частцы будынку суда, гледзячы на будаўнічыя работы вакол стаянкі; менавіта тут партнёрка лідэра секты Дэніэла Пэла арганізавала ўцёкі мужчыны, распаліўшы пажар, які выклікаў жахлівыя апёкі Хуана Мілара.
  Яна кіўнула прывітанне некалькім знаёмым з суда і з офіса шэрыфа. Размаўляючы з ахоўнікам, яна даведалася, дзе знаходзіцца офіс Роберта Харпера. Другі паверх, каля юрыдычнай бібліятэкі.
  Праз некалькі хвілін яна прыбыла — і са здзіўленнем выявіла, што нумары даволі строгія. Сакратарскай пярэднім пакоі не было; дзьверы спэцпракурора выходзілі проста ў калідор насупраць мужчынскай прыбіральні. Харпер быў адзін, сядзеў за вялікім пісьмовым сталом, у пакоі не было ўпрыгожванняў. На шэрым металічным стале і круглым стале каля аднаго акна стаялі два камп’ютары, шэрагі юрыдычных кніг і дзесяткі акуратных стосаў папер. Жалюзі былі апушчаны, хоць ён меў цудоўны від на салатавыя палі і горы на ўсходзе.
  Харпер быў у выгладжанай белай кашулі і вузкім чырвоным гальштуку. Яго штаны былі цёмныя, а пінжак акуратна вісеў на вешалцы на вешалцы ў куце кабінета.
  «Агент Дэнс. Дзякуй, што зайшлі». Ён тонка перавярнуў аркуш паперы, які чытаў, і зачыніў вечка чахла. Унутры яна зірнула на стары законнік.
  А можа, Біблія.
  Ён ненадоўга падняўся і паціснуў ёй руку, зноў трымаючыся на адлегласці.
  Пакуль яна сядзела, яго пільна пасаджаныя вочы разглядалі стол побач з ёй, каб убачыць, ці ёсць што-небудзь, на што яна не павінна звяртаць увагі. Здавалася, ён задаволены тым, што ўсе сакрэты былі ў бяспецы. Ён ненадоўга агледзеў яе цёмна-сіні касцюм — пашыты пінжак і спадніцу ў складкі — і белую блузку. Сёння яна была ў вопратцы для допыту. Яе акуляры былі чорныя.
  Спецыфікацыі драпежніка.
  Яна была б шчаслівая знайсці жыллё, калі б гэта пазбавіла яе маці, але яна не збіралася палохацца.
  «Вы размаўлялі з Хуліа Міларам?» — спытала яна.
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Брат Хуана».
  «Ой. Ну, у мяне было, некаторы час таму. Чаму вы пытаецеся?»
  Дэнс адчула, што яе сэрца пачало біцца хутчэй. Адзначыла стрэсавую рэакцыю — нага крыху варушылася. Харпер, з другога боку, быў нерухомы. «Я думаю, што Хуан прасіў свайго брата забіць яго. Хуліа падрабіў імя ў бальніцы і зрабіў тое, што хацеў яго брат. Я думаў, што гэта тое, пра што вы хочаце са мной пагаварыць».
  - О, - кіўнуў Харпер. «Джордж Шыдзі тэлефанаваў з гэтай нагоды. Толькі крыху таму. Я мяркую, што ў яго не было магчымасці патэлефанаваць табе і сказаць табе».
  «Што сказаць?»
  Узяўшы руку ў ідэальна падпілаваныя пазногці, Харпер падняў папку з вугла свайго стала і адкрыў яе. «У ноч, калі памёр яго брат, Хуліа Мілар быў у бальніцы. Але я пацвердзіў, што ён сустракаўся з двума супрацоўнікамі службы бяспекі MBH у сувязі з іскам супраць Каліфарнійскага бюро расследаванняў за нядбайнасць пры адпраўцы свайго брата ахоўваць пацыента, які, як вы ведалі ці павінны былі ведаць, быў занадта небяспечным для чалавек вопыту Хуана да ручка. Ён таксама разглядаў магчымасць падаць у суд асабіста на вас па абвінавачванні ў дыскрымінацыі за тое, што вы вылучылі афіцэра з нацыянальнай меншасці для небяспечнага задання. І за тое, што допытам пагоршыў стан брата. У момант смерці Хуана Хуліа быў у прысутнасці гэтых ахоўнікаў. Ён паставіў фальшывае імя ў журнале рэгістрацыі, таму што баяўся, што вы даведаецеся пра касцюм і паспрабуеце запалохаць яго і яго сям'ю».
  Сэрца Дэнса сціснулася, пачуўшы гэтыя словы, сказаныя так роўна. Яе дыханне было пачашчаным. Харпер быў спакойны, нібы чытаў вершы.
  «Хуліо Мілар вызвалены, агент Дэнс». Найменшы з хмурыцца. «Ён быў адным з маіх першых падазраваных. Думаеш, я б на яго не звярнуў увагу?»
  Яна змоўкла і села назад. У адно імгненне ўся надзея была знішчана.
  Затым, на думку Харпера, справа была завершана. «Не, чаму я папрасіў вас сюды. . .” Ён знайшоў іншы дакумент. «Ці будзеце вы агаворваць, што гэта электронны ліст вы напісалі? Адрасы супадаюць, але імёнаў на ім няма. Я магу адсачыць гэта да вас, але гэта зойме некаторы час. У знак ветлівасці, не маглі б вы сказаць мне, ці гэта ваша?»
  Яна зірнула на аркуш. Гэта была фотакопія электроннага ліста, які яна напісала мужу, калі ён быў у камандзіроўцы на семінары ФБР у Лос-Анджэлесе некалькі гадоў таму.
  Як там усё ідзе? Вы трапілі ў Чайнатаун, як вы думалі?
  Тэст па англійскай мове Уэс атрымаў на выдатна. Ён насіў залатую зорку на лбе, пакуль яна не звалілася і прыйшлося купляць яшчэ. Мэгз вырашыла ахвяраваць усе свае рэчы Hello Kitty на дабрачыннасць — так, усё (так!!!!)
   Сумная вестка ад мамы. Вілі, іх ката, нарэшце прыйшлося пасадзіць. Нырачная недастатковасць. Мама і чуць не хацела, каб гэта рабіў ветэрынар. Сама рабіла, укол. Пасля яна здавалася больш шчаслівай. Яна ненавідзіць пакуты, хутчэй страціць жывёлу, чым убачыць, як яна пакутуе. Яна расказала мне, як цяжка было бачыць дзядзьку Джо ў канцы, з ракам. Нікому не давядзецца праз гэта праходзіць, сказала яна. Шкада, што не было закона аб дапамозе ў самагубстве.
  Што ж, на радасную ноту: вярнулі вэб-сайт у сетку, і мы з Марцінам загрузілі тузін песень той індзейскай групы ў Інэзе. Выходзьце ў Інтэрнэт, калі можаце. Яны выдатныя!
  Ну і хадзіў па крамах у Victoria's Secret. Думаю, вам спадабаецца тое, што я атрымаў. Я займуся мадэляваннем!! Хутчэй дадому!
  Яе твар гарэў — ад шоку і гневу. «Адкуль ты гэта ўзяў?» - агрызнулася яна.
  «Камп'ютар у доме вашай маці. Пад ордэр».
  Танец успомніў. «Гэта быў мой стары кампутар. Я ёй аддаў».
  «Гэта было ў яе распараджэнні. У межах ордэра».
  «Вы не можаце ўводзіць гэта». Яна махнула на раздрукоўку электроннага ліста.
  "Чаму не?" Ён нахмурыўся.
  «Гэта неістотна». Яе розум скакаў. «І гэта прывілеяванае зносіны паміж мужам і жонкай».
  «Вядома, гэта актуальна. Гэта звязана з душэўным станам вашай маці, калі яна здзяйсняла забойства з міласэрнасці. А наконт прывілеяў: Бо ні табе, ні твайму мужу з'яўляюцца суб'ектамі абвінавачання, любыя паведамленні павінны быць цалкам прымальнымі. У любым выпадку суддзя будзе вырашаць». Ён быў здзіўлены, што яна гэтага не ўсвядоміла. « Гэта ваша?»
  «Вам давядзецца зрынуць мяне з пасады, перш чым я адкажу на вашае пытанне».
  "Добра." Здавалася, ён быў крыху расчараваны яе адмовай супрацоўнічаць. «Цяпер я павінен сказаць вам, што я лічу канфлікт інтарэсаў з вашага боку, калі вы ўдзельнічаеце ў гэтым расследаванні, і выкарыстанне спецыяльнага агента Кансуэлы Рамірэс, каб працаваць за вас, не змяняе гэты канфлікт».
  Як ён гэта даведаўся?
  «Гэтая справа адназначна не падпадае пад юрысдыкцыю CBI, і калі вы працягнеце яе разглядаць, я падам на вас скаргу на парушэнне этыкі ў офіс генеральнага пракурора».
  «Яна мая маці».
  «Я ўпэўнены, што вы эмацыйна ўспрымаеце сітуацыю. Але гэта актыўнае расследаванне і неўзабаве будзе актыўны крымінальны пераслед. Любое ўмяшанне з вашага боку недапушчальна».
  Трасучыся ад гневу, Дэнс падняўся і рушыў да дзвярэй.
  Харпер, здавалася, задумаўся. «Адна рэч, агент Дэнс. Перш чым прыняць гэты ваш электронны ліст у якасці доказаў, я хачу, каб вы ведалі, што я адрэдагую інфармацыю аб куплі той ніжняй бялізны, ці што б там ні было, у Victoria's Secret. Гэта я лічу неістотным».
  Затым пракурор падсунуў да яго дакумент, які ён разглядаў, калі яна прыйшла, перавярнуў яго і пачаў чытаць яшчэ раз.
   У СВАІМ КАБІНЕЦЕ Кэтрын Дэнс глядзела на пераплеценыя ствалы дрэў за акном, усё яшчэ злуючыся на Харпера. Яна зноў думала пра тое, што будзе, калі яе прымусяць даць паказанні супраць маці. Калі б яна гэтага не зрабіла, яе б абвінавацілі ў пагардзе. Злачынства. Гэта можа азначаць турму і канец яе кар'еры праваахоўніка.
  Ад гэтай думкі яе прымусіў выгляд TJ
  Ён выглядаў змучаным. Ён растлумачыў, што правёў большую частку ночы, працуючы з месцам злачынства, каб агледзець пакой Грэга Шэффера ў Cyprus Grove Inn, яго машыну і дом Чылтана. У яго была справаздача MCSO.
  «Выдатна, TJ». Яна паглядзела на яго каламутныя чырвоныя вочы. «Вы выспаліся?»
  «Што гэта зноў, бос? «Спіць»?»
  «Ха».
  Ён перадаў ёй пратакол з месца злачынства. «І я нарэшце атрымаў больш чатырох-адзін-адзін пра нашага сябра».
  "Каторы?"
  «Гамільтан Ройс».
  Яна меркавала, што цяпер гэта не мае значэння, калі справа закрыта і прабачэнні — такія, як яны былі — прынесены. Але ёй было цікава. "Працягваць."
  «Яго апошняе прызначэнне было ў Камітэце па планаванні ядзерных аб'ектаў. Пакуль ён не прыйшоў сюды, ён выстаўляў рахунак ядзернікам шэсцьдзесят гадзін на тыдзень. І, дарэчы, ён дарагі. Думаю, мне патрэбна павышэнне, бос. Я шасцізначны агент?»
  Дэнс усміхнуўся. Яна была рада, што да яго вярнуўся гумар. «У маёй кнізе ты каштуеш сямізначную суму, TJ».
  «Я таксама люблю цябе, бос».
  Затым яе ўразіў сэнс гэтай інфармацыі. Яна пагартала асобнікі «Справаздачы Чылтана».
  «Гэты сукін сын».
  "Што гэта?"
  «Ройс спрабаваў закрыць блог — дзеля свайго кліента . Глядзі». Яна пастукала па раздрукоўцы.
  Улада народу
  Аўтар Чылтан.
  Прадстаўнік Брэндон Клевінгер. . . Вы калі-небудзь чулі яго імя? Напэўна, не.
  І прадстаўнік штата, які клапоціцца пра некаторых добрых людзей у Паўночнай Каліфорніі, аддасць перавагу трымацца ў стрыманым выглядзе.
  Няма такой удачы.
  Прадстаўнік Клевінгер з'яўляецца кіраўніком Камітэта па планаванні ядзерных аб'ектаў штата, што азначае, што бомба - ой, прабачце, грошы - спыняецца з ім у пытанні тых маленькіх прыстасаванняў, якія называюцца рэактарамі.
  І вы хочаце даведацца пра іх што-небудзь цікавае?
  Не, сыходзь, зялёныя. Ідзі ныць у іншым месцы! У мяне няма праблем з ядзернай энергетыкай; нам гэта патрэбна для дасягнення энергетычнай незалежнасці (ад пэўных інтарэсаў за мяжой, пра якіх я доўга пісаў). Але я пярэчу супраць наступнага: ядзерная энергетыка губляе свае перавагі, калі кошт станцый і энергіі, затрачанай на будаўніцтва, перавышаюць перавагі.
  Я даведаўся, што прадстаўнік Клевінгер выпадкова быў у некалькіх шыкоўных паездках у гольф на Гаваях і ў Мексіцы са сваім новым «сябрам» Стывенам Ралстанам. Ну, адгадайце што, хлопцы і дзяўчаты? Выпадкова Ралстан падаў заяўку на прапанаваны ядзерны аб'ект на поўнач ад Мендосіна.
  Мендосіна . . . Цудоўнае месца. І вельмі дорага ўбудаваць. Не кажучы ўжо пра тое, што, здаецца, кошт дастаўкі энергіі туды, дзе яна патрэбна, будзе велізарнай. (Іншы забудоўшчык прапанаваў значна таннейшае і больш эфектыўнае размяшчэнне прыкладна ў пяцідзесяці мілях на поўдзень ад Сакрамэнта.) Але крыніца выкрала мне папярэднюю справаздачу Ядзернага камітэта, і яна паказвае, што Ralston, верагодна, атрымае дабро на будаўніцтва ў Мендосіна.
  Клевінгер зрабіў што-небудзь незаконнае ці няправільнае?
  Я не кажу так ці не. Я проста задаю пытанне.
  "Ён увесь час ляжаў", - сказаў TJ.
  «Вядома, было».
  Тым не менш, зараз яна не магла засяродзіцца на двудушнасці Ройса. У рэшце рэшт, не было патрэбы шантажаваць яго ў гэты момант, улічваючы, што ён накіроўваўся дадому праз дзень-два.
  "Добрая праца."
  «Проста расстаўляю кропкі над дж ».
  Калі ён сыходзіў, яна згорбілася над справаздачай MCSO. Яе крыху здзівіла, што Дэвід Рэйнхолд, ахвочы дзіця — той, з якім яна гуляла ў кошкі-мышкі мінулай ноччу, — не прынёс яго асабіста.
  Ад: Dep. Пітэр Бэнінгтан, аддзел MCSO па месцы злачынства.
  Каму: Кэтрын Дэнс, спецыяльны агент Каліфарнійскага бюро расследаванняў Заходняга аддзела.
  Re: Забойства 28 чэрвеня ў доме Джэймса Чылтана, 2939 Pacific Heights Court, Кармэль, Каліфорнія.
  Кэтрын, вось інвентар.
  Цела Грэга Шэфера
  Кашалёк брэнда One Cross, які змяшчае каліфарнійскія вадзіцельскія правы, крэдытныя карты, членскую картку AAA, усё на імя Грэгары Сэмюэла Шэфера
  $329,52 наяўнымі
  Два ключа ад Ford Taurus каліфарнійскай рэгістрацыі ZHG128
  Адзін ключ ад матэля ад нумара 146, Cyprus Grove Inn
  Адзін ключ ад BMW 530, каліфарнійская рэгістрацыя DHY783, зарэгістраваны на Gregory S. Schaeffer, 20943 Hopkins Drive, Glendale, CA
  Адзін квіток прэтэнзіі на аўтамабіль на доўгатэрміновай паркоўцы LAX ад 10 чэрвеня
  Розныя квітанцыі рэстаранаў і крам
  Адзін мабільны тэлефон. Званкі толькі на мясцовыя тэлефонныя нумары: Джэймс Чылтан, рэстараны
  След на абутку, які адпавядае пясчанаму бруду, знойдзеным на папярэдніх сцэнах прыдарожных крыжоў
  След пазногця невыразны
  Пакой 146, Cypress Grove Inn, зарэгістраваны на імя Грэга Шэфера
  Рознае адзенне і туалетныя прыналежнасці
  Адна 1-літровая бутэлька дыетычнай колы
   Дзве бутэлькі віна Robert Mondavi Central Coast Chardonnay
  Рэшткі кітайскай ежы, тры замовы
  Розныя прадукты
  Адзін партатыўны камп'ютар Toshiba і блок харчавання (перададзены ў Бюро расследаванняў Каліфорніі; гл. запіс ланцуга захавання)
  Адзін прынтэр Hewlett-Packard DeskJet
  Адна скрынка з 25 патронамі Winchester .38 Special, якая змяшчае 13 патронаў
  Розныя канцтавары
  Раздрукоўкі справаздачы Чылтана з сакавіка гэтага года па цяперашні час
  Каля 500 старонак дакументаў, якія тычацца Інтэрнэту, блогаў, RSS-каналаў
  Прадметы, якія належалі Грэгары Шэфферу, знойдзены ў доме Джэймса Чылтана
  Адна лічбавая відэакамера Sony
  Адзін штатыў для камеры SteadyShot
  Тры кабеля USB
  Адзін рулон клейкай стужкі брэнда Home Depot
  Адзін рэвальвер Smith & Wesson, зараджаны 6 патронамі .38 Special
  Адзін мяшок змяшчае 6 дадатковых патронаў
   Hertz Ford Taurus, каліфарнійская рэгістрацыя ZHG128, прыпаркаваны ў 1/2 квартала ад дома Джэймса Чылтана
  Адна бутэлька вітамінавай вады са смакам апельсіна, напоўненая напалову
  Адно пагадненне аб арэндзе, Hertz, называе Грэгары Шэфера арандатарам
  Адна абгортка McDonald's Big Mac
  Адна карта акругі Мантэрэй, прадастаўлена Hertz, без пазначаных месцаў (інфрачырвоны аналіз адмоўны)
  Пяць пустых кубкаў кавы, 7-Eleven. Толькі адбіткі пальцаў Шэфэра
  Дэнс прачытаў спіс два разы. Яна не магла засмучацца з-за таго, што зрабіла «Месца злачынства». Гэта было цалкам прымальна. Тым не менш, ён не дае ніякіх падказак, дзе ўтрымліваюць Трэвіса Брыгама. Ці дзе пахавана яго цела.
  Яе вочы выслізнулі ў акно і спыніліся на тоўстым лустым сучку, месцы, дзе два незалежныя дрэвы сталі адным, а затым працягнулі сваё падарожжа паасобку да неба.
  «О, Трэвіс, — падумала Кэтрын Дэнс.
  Не мог супрацьстаяць думцы, што яна падвядзе яго.
  Не вытрымаў, нарэшце, слёз.
   Глава 41
  ТРЭВІС БРЫГАМ ПРАЧНУЎСЯ , памачыўся ў вядро каля ложка і вымыў рукі вадой у бутэльках. Ён паправіў ланцуг, які злучаў кайданы вакол яго шчыкалаткі з цяжкім засаўам у сцяне.
  Зноў успомніў той дурны фільм « Піла», дзе двое мужчын былі прыкаваныя да сцяны вось так і змаглі выратавацца, толькі адпілаваўшы сабе ногі.
  Ён выпіў вітамінавай вады, з'еў батончыкі гранолы і вярнуўся да разумовага даследавання. Спрабуючы разабрацца ў тым, што з ім здарылася, чаму ён тут апынуўся.
  І хто быў чалавек, які зрабіў гэта жудаснае?
  Ён успомніў днямі тых паліцэйскіх ці агентаў у доме. Яго бацька быў хер, яго маці была заплаканая і слабая. Трэвіс схапіў форму і ровар і накіраваўся на сваю адстойную працу. Ён пракаціўся на ровары ў лес за сваім домам і проста згубіў яго. Ён кінуў ровар, сеў каля вялізнага дуба і пачаў плакаць.
  Безнадзейна! Яго ўсе ненавідзелі.
  Затым, выцершы нос, седзячы пад дубам, а любімае месца — яно нагадвала яму месца ў Этэрыі — ён пачуў за сабой хуткія крокі.
  Перш чым ён паспеў павярнуцца да гуку, яго зрок пажаўцеў, і кожны мускул у яго целе адразу сціснуўся, ад шыі да ног. У яго перахапілася дыханне, і ён страціў прытомнасць. А потым ён прачнуўся тут, у падвале, з галаўным болем, які не спыняўся. Ён ведаў, што нехта ўдарыў яго тазерам. Ён бачыў, як яны працуюць на YouTube.
  Вялікі страх аказаўся ілжывай трывогай. Асцярожна памацаўшы — у штанах, ззаду — ён зразумеў, што яму ніхто нічога не зрабіў — не так . Хаця ад гэтага яму было яшчэ больш непрыемна. Згвалтаванне мела б нейкі сэнс. Але гэта. . . проста выкрадзены, утрымліваюць тут, як у нейкай гісторыі Стывена Кінга? Што, чорт вазьмі, адбывалася?
  Цяпер Трэвіс сеў на танным раскладным ложку, які дрыжаў кожны раз, калі ён рухаўся. Ён яшчэ раз агледзеў сваю турму, брудны падвал. Месца смярдзела цвіллю і маслам. Ён агледзеў пакінутую яму ежу і напоі: у асноўным чыпсы, упакаваныя крекеры і скрынкі з закускамі Оскара Майера — вяндліну ці індычку. Red Bull і вітамінная вада і кола для напою.
  Кашмарны сон. Усё ў яго жыцці ў гэты месяц было невыносным кашмарам.
  Пачынаючы з выпускнога вечара ў тым доме на пагорках ля шашы 1. Ён пайшоў толькі таму, што некаторыя дзяўчаты сказалі, што Кейтлін спадзявалася, што ён будзе там. Не, яна сапраўды, сапраўды! Такім чынам, ён прычапіў усю дарогу ўніз па шашы, міма дзяржаўнага парку Гарапата.
  Потым ён увайшоў унутр і, да свайго жаху, убачыў толькі людзей з кіўла, ніводнага гультая ці геймера. Натоўп Майл Сайрус.
  І што яшчэ горш, Кейтлін паглядзела на яго так, быццам нават не пазнала яго. Дзяўчаты, якія загадалі яму прыйсці, хіхікалі разам са сваімі хлопцамі-спартсменамі. А ўсе астатнія глядзелі на яго, здзіўляючыся, якога чорта тут робіць такі дзівак, як Трэвіс Брыгам.
  Усё гэта была падстаўка, проста каб здзекавацца з яго.
  Чысты чорт вазьмі.
  Але ён не стаў разварочвацца і бегчы. Ніякім чынам. Ён бадзяўся, праглядаў мільёны кампакт-дыскаў, якія былі ў сям'і, гартаў некалькі каналаў, еў крутую ежу. Нарэшце, сумны і збянтэжаны, ён вырашыў, што пара вяртацца, думаючы, ці падвязуць яго ў той час ночы, каля поўначы. Ён бачыў, як Кейтлін знясіленая на тэкілу, злавалася з-за таго, што Майк Д'Анджэла і Бры сышлі разам. Яна намацвала свае ключы і мармытала пра тое, што рушыць услед за імі і... . . ну, яна не ведала што.
  Трэвіс думаў: будзь героем. Вазьміце ключы, адвядзіце яе дадому ў бяспецы. Ёй будзе ўсё роўна, што вы не жарты. Ёй усё роўна, калі твой твар увесь чырвоны і няроўны.
  Яна будзе ведаць, хто вы ўнутры. . . яна будзе любіць цябе.
  Але Кейтлін ускочыла на сядзенне кіроўцы, а яе сябры — ззаду. Будучы ўсё, «Сяброўка, сяброўка . . .” Трэвіс не адпусціў гэтага. Ён залез прама ў машыну побач з ёй і спрабаваў адгаварыць яе ад кіравання.
  герой . . .
  Але Кейтлін паскорылася, рэзка з'ехала па пад'язной дарозе на шашу 1, ігнаруючы яго просьбы дазволіць яму кіраваць.
  «Калі ласка, Кейтлін, спыніся!»
  Але яна нават не чула яго.
   «Кейтлін, давай! Калі ласка!»
  І тады . . .
  Машына, якая вылятае з дарогі. Гук металу аб камень, крыкі - гучыць гучней за ўсё, што калі-небудзь чуў Трэвіс.
  І ўсё роўна я павінен быў быць чортавым героем.
  «Кейтлін, паслухай мяне. Ты мяне чуеш? Скажы ім, што я кіраваў машынай. Нічога не піў. Я скажу ім, што страціў кантроль. Гэта не будзе вялікай праблемай. Калі яны думаюць, што ты сядзеў за рулём, ты сядзеш».
  «Трыш, Ван? . . . Чаму яны нічога не гавораць?»
  «Ты чуеш мяне, Кейт? Сядзьце на пасажырскае сядзенне. зараз! Паліцэйскія прыйдуць у кожную хвіліну. Я ехаў! Ты мяне чуеш?»
  «О, дзярмо, дзярмо, дзярмо».
  «Кэйтлін!»
  «Так, так. Вы ехалі. . . . О, Трэвіс. Дзякуй!"
  Калі яна абняла яго рукамі, ён адчуў такое адчуванне, якога ніколі не адчуваў.
  Яна любіць мяне, мы будзем разам!
  Але гэта не працягвалася.
  Пасля яны паразмаўлялі, пайшлі выпіць кавы ў Starbucks, паабедаць у Subway. Але неўзабаве сумесныя часы сталі няёмкімі. Кейтлін змоўкла і пачала глядзець ад яго.
  У рэшце рэшт яна перастала адказваць на яго званкі.
  Кейтлін стала яшчэ больш аддаленай, чым была да яго добрага ўчынку.
  А потым паглядзіце, што атрымалася. Усе на паўвостраве — не, усе ў свеце — пачалі яго ненавідзець.
   H8, каб паведаміць вам, але [драйвер] - гэта поўны fr33k і luser . . .
  Але нават тады Трэвіс не мог страціць надзею. У панядзелак у тую ноч, калі на Тэмі Фостэр напалі, ён думаў пра Кейтлін і не мог заснуць, таму пайшоў да яе дадому. Каб даведацца, ці ўсё з ёй у парадку, хаця ў асноўным ён думаў, што ў яго фантазіі, магчыма, яна тусуецца на заднім двары ці на ганку. Яна ўбачыла яго і сказала: «О, Трэвіс, прабач, што я была так далёка. Я толькі пераадольваю Трыш і Вана. Але я кахаю цябе!»
  Але ў хаце было цёмна. Ён вярнуўся дадому на ровары ў 2:00 ночы
  На наступны дзень прыйшла паліцыя і спытала, дзе ён быў у тую ноч. Ён інстынктыўна схлусіў і сказаў, што быў у Game Shed. Яны, вядома, даведаліся, што ён не быў. І цяпер яны дакладна падумаюць, што менавіта ён напаў на Тэмі.
  Усе мяне ненавідзяць. . .
  Цяпер Трэвіс успомніў, як прачнуўся тут пасля таго, як яго ўдарылі тазерам. Вялікі мужчына стаіць над ім. Кім ён быў? Адзін з бацькоў загінулых у ДТЗ дзяўчынак?
  — спытаў Трэвіс. Але мужчына толькі паказаў вядро для прыбіральні, ежу і ваду. І папярэдзіў: «Я і мае паплечнікі будзем правяраць цябе, Трэвіс. Вы ўвесь час маўчыце. Калі вы гэтага не зробіце. . .” Ён паказаў хлопчыку паяльнік. "Добра?"
  Трэвіс, плачучы, выпаліў: «Хто ты ? Што я зрабіў?»
  Мужчына ўключыў паяльнік у разетку.
   «Не! мне шкада. Я буду ціха! Я абяцаю!"
  Мужчына выключыў прас з разеткі. А потым паскакаў па лесвіцы. Дзверы ў падвал зачыніліся. Яшчэ раз пачуліся крокі, і ўваходныя дзверы ляпнулі. Завялася машына. І Трэвіс застаўся адзін.
  Ён памятаў наступныя дні як туман, напоўнены ўсё большымі галюцынацыямі ці снамі. Каб пазбавіцца ад нуды і вар'яцтва, ён у думках прайграў DimensionQuest .
  Цяпер Трэвіс ахнуў, пачуўшы, як наверсе адчыніліся ўваходныя дзверы. Стукі крокаў.
  Яго выкрадальнік вярнуўся.
  Трэвіс абняў сябе і стараўся не плакаць. Цішэй. Вы ведаеце правілы. Думаю пра тазер. Думаючы пра паяльнік.
  Ён глядзеў на столь — на сваю столь, на падлогу свайго выкрадальніка — пакуль мужчына блукаў па хаце. Праз пяць хвілін крокі пайшлі па пэўнай схеме. Трэвіс напружыўся; ён ведаў, што азначае гэты гук. Ён спускаўся сюды. І, так, праз некалькі секунд лопнуў замок у дзвярах склепа. Крокі па рыпучай лесвіцы, спуск.
  Трэвіс адкінуўся на ложку, убачыўшы, што яго выкрадальнік падышоў бліжэй. Чалавек звычайна меў з сабой пустое вядро, а поўнае браў наверх. Але сёння ён нёс толькі папяровы пакет.
  Гэта напалохала Трэвіса. Што было ўнутры?
  Паяльнік?
  Нешта горшае?
  Стоячы над ім, ён уважліва разглядаў Трэвіса. «Як вы сябе адчуваеце?»
  Як дзярмо, мудак, што ты думаеш?
  Але ён сказаў: «Добра».
   «Ты слабы?»
  "Я мяркую."
  «Але ты еў».
  Ківок. Не пытайцеся ў яго, чаму ён гэта робіць. Хочаш, але не. Гэта як самы вялікі ўкус камара ў свеце. Вы павінны яго падрапаць; але не трэба. У яго паяльнік.
  «Вы можаце хадзіць?»
  "Я мяркую."
  «Добра. Таму што я даю табе шанец сысці».
  «Сысці? Так, калі ласка! Я хачу дадому». Слёзы навярнуліся на вочы Трэвіса.
  «Але вы павінны заслужыць сваю свабоду».
  «Зарабіць? Я ўсё зраблю. . . . Што?"
  - Не адказвай занадта хутка, - злавесна сказаў чалавек. «Вы можаце адмовіцца».
  «Не, я буду...»
  «Шшш. Вы можаце не рабіць таго, што я буду прасіць. Але калі вы гэтага не зробіце, вы застанецеся тут, пакуль не памрэце з голаду. І будуць іншыя наступствы. Твае бацькі і брат таксама памруць. Зараз нехта знаходзіцца каля іх дома».
  «Ці ў парадку мой брат?» - шалёным шэптам спытаў Трэвіс.
  «У яго ўсё добра. Пакуль».
  «Не крыўдзіце іх! Вы не можаце пакрыўдзіць іх!»
  «Я магу прычыніць ім боль, і я гэта зраблю. О, павер мне, Трэвіс. Я буду."
  «Што вы хочаце, каб я зрабіў?»
  Мужчына ўважліва агледзеў яго. «Я хачу, каб ты каго-небудзь забіў».
  Жарт?
  Але выкрадальнік не ўсміхаўся.
   "Што ты маеш на ўвазе?" - прашаптаў Трэвіс.
  «Забіце каго-небудзь, як у той гульні, у якую вы гуляеце. DimensionQuest. »
  «Чаму?»
  «Гэта не мае значэння, не для вас. Усё, што вам трэба ведаць, гэта калі вы не зробіце тое, пра што я прашу, вы памрэце тут з голаду, а мой паплечнік заб'е вашу сям'ю. Усё проста. Цяпер ваш шанец. Так ці не?"
  «Але я не ведаю, як нікога забіваць».
  Мужчына палез у папяровы пакет і дастаў пісталет, загорнуты ў пакет. Ён апусціў яго на ложак.
  «Пачакай! Гэта ў майго бацькі! Дзе вы яго ўзялі?»
  «З яго грузавіка».
  «Вы сказалі, што з маёй сям'ёй усё добра».
  «Яны, Трэвіс. Я не пакрыўдзіў яго. Я скраў яго пару дзён таму, калі яны спалі. Вы можаце страляць?»
  Ён кіўнуў. Насамрэч, ён ніколі не страляў з сапраўднай зброі. Але ён гуляў у стралялкі ў аркадах. І ён глядзеў тэлевізар. Любы, хто глядзеў "Дрот" ці "Клан Сапрана", ведаў пра зброю дастаткова, каб выкарыстоўваць яе. Ён прамармытаў: «Але калі я зраблю тое, што ты хочаш, ты проста заб'еш мяне. А потым мая сям'я».
  «Не, не буду. Для мяне лепш, калі ты жывы будзеш. Забівай таго, каго я табе скажу, кідай пісталет і бяжы. Ідзі куды хочаш. Тады я патэлефаную свайму сябру і скажу яму, каб пакінуў вашу сям'ю ў спакоі».
  У гэтым было шмат бессэнсоўнага. Але розум Трэвіса анямеў. Ён баяўся сказаць так, ён баяўся сказаць не.
  Трэвіс падумаў пра свайго брата. Потым яго маці. Нават прыгадаўся вобраз бацькі, які ўсміхаўся. Усміхаючыся калі ён глядзеў на Сэмі, ніколі не на Трэвіса. Але ўсё ж гэта была ўсмешка, якая, здавалася, зрабіла Сэмі шчаслівым. Гэта было галоўнае.
  Трэвіс, ты прынёс мне M?
  Сэмі . . .
  Трэвіс Брыгам міргнуў са слёз і прашаптаў: «Добра. Я зраблю гэта."
   Глава 42
  НАВАТ БЕЗ перавагі празмернага абедзеннага часу Шардоне, Дональд Хокен адчуваў сябе сумна.
  Але яму было ўсё роўна.
  Ён падняўся з канапы, дзе сядзеў з Лілі, і абняў Джэймса Чылтана, які ўваходзіў у гасцёўню свайго дома для адпачынку ў Холістэры, несучы яшчэ некалькі бутэлек белага віна.
  Чылтан схапіў яго ў адказ, толькі злёгку збянтэжыўшыся. Лілі папракнула мужа: «Дональд».
  «Прабачце, прабачце, прабачце». Хокен засмяяўся. «Але я не магу дапамагчы. Кашмар скончыўся. Божа, што ты перажыў».
  «Тое, праз што мы ўсе прайшлі», - сказаў Чылтан.
  Гісторыя псіхолага была ў навінах. Як Забойца Маскі быў не хлопчыкам, а нейкім вар'ятам, які спрабаваў адпомсціць за паведамленне, якое Чылтан змясціў у сваім дакладзе некалькі гадоў таму.
  «І ён сапраўды збіраўся здымаць вас на камеру?»
  Чылтан падняў брыво.
   «Ісус наш Гасподзь», - сказала Лілі, выглядаючы бледнай - і здзівіўшы Хокена, бо яна была яўным агностыкам. Але Лілі, як і яе муж, таксама была крыху нападпітку.
  «Мне шкада гэтага хлопчыка», - сказаў Хокен. «Ён быў нявіннай ахвярай. Магчыма, самая сумная ахвяра з усіх».
  «Як ты думаеш, ён яшчэ жывы?» — здзівілася Ліля.
  - Сумняваюся, - змрочна сказаў Чылтан. «Шэфер павінен быў забіць яго. Не пакідаць слядоў. Мне гэта непрыемна».
  Хокен быў задаволены, што адхіліў просьбу - ну, з таго агента Дэнса гэта быў амаль загад - вярнуцца ў Сан-Дыега. Ніякім чынам. Ён успомніў тыя змрочныя дні, калі Сара памерла і Джэймс Чылтан перайшоў на яго бок.
  Так рабілі сябры.
  Разрываючы заслону, якая апусцілася, Лілі сказала: «У мяне ёсць ідэя. Давайце заплануем пікнік на заўтра. Пэт і я ўмеем гатаваць».
  "Люблю гэта", - сказаў Чылтан. «Мы ведаем гэты прыгожы парк побач».
  Але Хокен не перажыў быць плаксівым. Ён падняў свой келіх Sonoma-Cutrer. «Вось для сяброў».
  «Да сяброў».
  Сёрбалі. Лілі, яе прыгожы твар быў увенчаны кучаравымі залацістымі валасамі, спытала: «Калі яны прыйдуць? Пэт і дзеці?»
  Чылтан зірнуў на гадзіннік. «Яна сышла каля пятнаццаці хвілін таму. Яна забярэ хлопцаў з лагера. Тады галава сюды. Не павінна быць занадта доўга».
  Хокен быў забаўлены. Чылтаны жылі недалёка ад адной з самых прыгожых набярэжных у свеце. І ўсё ж для свайго дома для адпачынку яны выбралі вясковае старое месца на пагорках у сарака пяці хвілінах углыб краіны, пагоркі, якія былі відавочна пыльнымі і карычневымі. Тым не менш месца было ціхім і спакойным.
  Y ningunos turistas. Палёгка пасля летняга Кармеля, напоўненага да жабраў прыезджымі.
  «Добра», - абвясціў Хокен. «Я не магу больш чакаць».
  «Не магу дачакацца?» - спытаў Чылтан з збянтэжанай усмешкай на твары.
  «Тое, што я вам сказаў, я прынёс».
  «О, карціна? Сапраўды, Дон. Вам не трэба гэтага рабіць».
  «Гэта не «патрэба». Гэта тое, чым я хачу займацца».
  Хокен зайшоў у спальню для гасцей, дзе яны з Лілі жылі, і вярнуўся з невялікім палатном, імпрэсіяністычнай карцінай блакітнага лебедзя на больш цёмна-сінім фоне. Яго памерлая жонка Сара купіла яго ў Сан-Дыега ці Ла-Хойя. Аднойчы, калі Джым Чылтан быў у Паўднёвай Каліфорніі, каб дапамагчы пасля яе смерці, Хокен знайшоў чалавека, які з захапленнем глядзеў на карціну.
  У той момант Хокен вырашыў, што калі-небудзь ён перадасць твор мастацтва свайму сябру ў знак падзякі за ўсё, што ён зрабіў у тыя жудасныя часы.
  Цяпер яны ўтрох глядзелі на птушку, якая ўзлятала з вады.
  «Гэта прыгожа», - сказаў Чылтан. Ён падпёр карціну на камінную паліцу. "Дзякуй."
  Хокен, цяпер паўшклянкі віна яшчэ больш плаксіва, падняў свой келіх, каб зрабіць тост, калі на кухні рыпнулі дзверы.
  "О", сказаў ён, усміхаючыся. «Гэта Пэт?»
  Але Чылтан нахмурыўся. «Яна не магла быць тут так хутка».
   «Але я нешта чуў. Ці не?»
  Блогер кіўнуў. «Я зрабіў, так».
  Потым, паглядзеўшы ў бок дзвярэй, Лілі сказала: «Там нехта ёсць. Я ўпэўнены." Яна нахмурылася. «Я чую крокі».
  - Магчыма... - пачаў Чылтан.
  Але яго словы былі абарваны, калі Лілі закрычала. Хокен павярнуўся, выпусціўшы з рук шклянку, якая гучна разбілася.
  У дзвярах стаяў падлеткавы хлопчык з касымі валасамі і ўсеяным вуграмі тварам. Здавалася, што ён акамянеў. Ён міргаў і азіраўся, дэзарыентаваны. У руцэ быў пісталет. «Чорт, — падумаў Хокен, — яны не зачынілі заднія дзверы, калі прыехалі. Гэты хлопец забраўся ўнутр, каб абрабаваць іх.
  Банды. Павінны былі быць банды.
  "Чаго ты хочаш?" - прашаптаў Хокен. «Грошы? Грошай дамо!»
  Хлопчык працягваў жмурыцца. Яго вочы спыніліся на Джыма Чылтане і звузіліся.
  Потым Дональд Хокен ахнуў. «Гэта хлопчык з блога! Трэвіс Брыгам!» Худы і бледны, чым на карцінках па тэлевізары. Але сумневаў не было. Ён не быў мёртвы. Што гэта было? Але адно ён зразумеў: хлопчык быў тут, каб застрэліць свайго сябра Джыма Чылтана.
  Ліля схапіла мужа за руку.
  «Не! Не рабі яму балюча, Трэвіс, - закрычаў Хокен і адчуў жаданне выступіць перад Чылтанам, каб абараніць яго. Толькі хватка жонкі ўтрымала яго ад гэтага.
  Хлопчык зрабіў крок бліжэй да Чылтана. Ён міргнуў вачыма, потым адвёў позірк — на Хокена і Лілі. Ён спытаў слабым голасам: «Гэта тыя, каго вы хочаце, каб я забіў?»
  Што ён меў на ўвазе?
  І Джэймс Чылтан прашаптаў: «Правільна, Трэвіс. Ідзіце і рабіце тое, што вы дамовіліся. Страляць».
  Прыжмурыўшыся ад рэзкага святла, якое пякло яго вочы, як соль, Трэвіс Брыгам утаропіўся на пару - на людзей, якіх яго выкрадальнік паўгадзіны таму сказаў яму ў падвале, што ён павінен быў забіць: Дональда і Лілі. Яго выкрадальнік растлумачыў, што яны хутка прыбудуць і будуць наверсе — у гэтым доме, у тым самым доме, у склепе якога ён правёў апошнія тры-чатыры дні.
  Трэвіс не мог зразумець, чаму яго выкрадальнік жадаў іх смерці. Але гэта не мела значэння. Усё, што важна было захаваць яго сям'ю.
  Трэвіс, ты прынёс мне M?
  Ён падняў стрэльбу, нацэліў на іх.
  Калі пара выпаліла словы, якія ён амаль не чуў, ён паспрабаваў утрымаць зброю. На гэта спатрэбіліся ўсе яго намаганні. Пасля некалькіх дзён прыкаванага да ложка ён быў слабы, як птушка. Нават падняцца па лесвіцы было цяжка. Стрэльба плялася.
  «Не, калі ласка, не!» нехта закрычаў, мужчына ці жанчына. Ён не мог сказаць. Ён быў разгублены, дэзарыентаваны яркім святлом. Яму калола вочы. Трэвіс цэліўся ў мужчыну і жанчыну, але ўсё яшчэ задаваўся пытаннем: хто яны, Дональд і Лілі? У склепе мужчына сказаў: «Паглядзі на іх, як на персанажаў той гульні, у якую ты гуляеш. DimensionQuest. Дональд і Лілі - толькі аватары, не больш за тое».
  Але гэтыя людзі, якія ўсхліпвалі перад ім, не былі аватарамі. Яны былі сапраўдныя.
  І яны быццам былі сябрамі яго выкрадальніка—ат прынамсі ў іх галовах. "Што адбываецца? Калі ласка, не крыўдзіце нас». Ад Лілі. «Джэймс, калі ласка!»
  Але мужчына - Джэймс, здавалася - проста не зводзіў з Трэвіса халодных вачэй. «Ідзі наперад. Страляйце!»
  «Джэймс, не! Што ты кажаш?"
  Трэвіс накіраваў пісталет на Дональда. Ён адцягнуў малаток.
  Лілі ўскрыкнула.
  І тут нешта ў галаве Трэвіса пстрыкнула.
  Джэймс?
  Хлопчык з блога.
  Прыдарожныя крыжы.
  Трэвіс міргнуў вачыма. «Джэймс Чылтан?» Гэта быў блогер?
  «Трэвіс», — цвёрда сказаў захопнік, адышоўшы ззаду, выцягваючы з задняй кішэні яшчэ адзін пісталет. Ён дакрануўся ім да галавы Трэвіса. «Давай і рабі гэта. Я сказаў табе нічога не казаць, не пытацца. Проста страляйце!»
  Трэвіс спытаў Дональда: «Ён Джэймс Чылтан?»
  - Так, - прашаптаў мужчына.
  Трэвіс здзівіўся, што тут адбываецца?
  Чылтан мацней упіхнуў пісталет у чэрап Трэвіса. Было балюча. «Зрабі гэта. Зрабі гэта, ці ты памрэш. І твая сям'я памрэ».
  Хлопчык апусціў стрэльбу. Ён паківаў галавой. «У мяне дома няма сяброў. Ты хлусіў мне. Ты робіш гэта адна».
  «Калі вы гэтага не зробіце, я заб'ю вас, а потым пайду ў іх дом і заб'ю іх. Я клянуся, што буду».
  Хокен закрычаў: «Джым! Гэта . . . дзеля бога, што гэта ?»
  Лілі нястрымна заплакала.
   Трэвіс Брыгам цяпер зразумеў. Страляць у іх ці не, ён быў мёртвы. З яго сям'ёй усё будзе добра; Чылтан не цікавіўся імі. Але ён быў мёртвы. Слабы смех сціх з яго горла, і ён адчуў, як слёзы пякуць вочы, якія і так пякуць ад сонечнага святла.
  Ён думаў пра Кейтлін, яе прыгожыя вочы і ўсмешку.
  Думаў пра маці.
  Думаў пра Сэмі.
  І пра ўсе жудасныя рэчы, якія людзі казалі пра яго ў блогу.
  Але ён не зрабіў нічога дрэннага. Яго жыццё было не чым іншым, як спробай прайсці школу як мага лепш, пагуляць у гульню, якая зрабіла яго шчаслівым, правесці некаторы час з братам і даглядаць за хлопчыкам, сустрэць дзяўчыну, якая не будзе супраць, каб ён быў дзіваком з праблемнай скурай. Трэвіс ніколі ў жыцці не крыўдзіў нікога наўмысна, ніколі нікога не крыўдзіў, ніколі не пісаў пра іх дрэннага слова.
  І на яго накінуўся ўвесь свет.
  Каму будзе цікава, калі ён заб'е сябе?
  Ніхто.
  Такім чынам, Трэвіс зрабіў адзінае, што мог. Ён паднёс пісталет да ўласнага падбародка.
  Паглядзіце на люзера, яго жыццё - эпічны ПАРАХ!!!
  Палец Трэвіса слізгануў па курку пісталета. Ён пачаў выціскаць.
  Выбух быў страшэнна моцны. Вокны задрыжалі, едкі дым напоўніў пакой, а далікатны парцалянавы кот зваліўся з каміннай паліцы і разляцеўся аб ачаг на дзесяткі аскепкаў.
   Кіраўнік 43
  МАШЫНА КЭТРЫН ДЭНС павярнула на доўгую грунтавую дарогу, якая вяла да дома адпачынку Джэймса Чылтана ў Холістэры.
  Яна разважала пра тое, наколькі памылялася.
  Грэг Шэффер не быў забойцам прыдарожных крыжоў.
  Усіх астатніх таксама ўвялі ў зман, але Дэнс гэта не супакоіла. Яна была задаволена меркаваннем, што Шэффер быў вінаватым і што ён забіў Трэвіса Брыгама. З мёртвым чалавекам нападаў больш не будзе.
  Няправільна . . .
  Яе тэлефон зазваніў. Яна падумала, хто гэта тэлефануе, але вырашыла, што лепш не глядзець на ідэнтыфікатар абанента, калі яна рухалася па змеепадобнай дарозе з перасадкамі па абодва бакі.
  Яшчэ метраў пяцьдзесят.
  Яна ўбачыла перад сабою дом, стары хутарскі дом, які выглядаў бы на сваім месцы ў Канзасе, калі б не значныя пагоркі, якія атачалі яго. На двары было недагледжанае травы, сівых паламаных галін, зарослых агародаў. Яна магла падумаць, што Джэймс Чылтан будзе мець лепшы дом для адпачынку, улічваючы спадчыну ад свайго цесця і яго прыгожага дома ў Кармэлі.
  Нават на сонцы гэтае месца выпраменьвала пачуццё жудаснасці.
  Але гэта было, вядома, таму што Дэнс ведаў, што адбылося ўнутры.
  Як я мог прачытаць усё так няправільна?
  Дарога выпрасталася, і яна пайшла далей. Яна зняла тэлефон з сядзення і паглядзела на экран. Тэлефанаваў Джонатан Болінг. Але сцяг паведамлення не быў падняты. Яна спрачалася над тым, каб націснуць «Апошні атрыманы званок». Але замест гэтага выбраў кнопку хуткага набору Майкла О'Ніла. Пасля чатырох званкоў ён перайшоў на галасавую пошту.
  Магчыма, ён быў у «Іншай справе».
  Ці, можа, ён размаўляў са сваёй жонкай Эн.
  Дэнс кінуў тэлефон на пасажырскае сядзенне.
  Пад'язджаючы да дому, Дэнс налічыла паўтузіна паліцэйскіх машын. Таксама дзве машыны хуткай дапамогі.
  Шэрыф акругі Сан-Беніта, з якім яна рэгулярна працавала, убачыў яе і паказаў ёй наперад. Некалькі афіцэраў адышлі ўбок, і яна паехала па няроўнай траве да месца, дзе стаяў шэрыф.
  Яна ўбачыла, дзе Трэвіс Брыгам ляжаў на каталцы з закрытым тварам.
  Дэнс уключыў рычаг пераключэння перадач і вылез, а потым хутка накіраваўся да хлопчыка. Яна заўважыла яго босыя ногі, ранкі на шчыкалатках, бледную скуру.
  - Трэвіс, - прашаптала яна.
  Хлопчык тузануўся, нібы яна абудзіла яго ад глыбокага сну.
   Ён зняў вільготную тканіну і пакет з лёдам са свайго ў сіняках твару. Ён міргнуў і засяродзіўся на ёй вачыма. «О, афіцэр. . . Я, напрыклад, не магу ўспомніць вашае імя».
  «Танец».
  «Прабачце». У яго гучанні было шчырае раскаянне з-за сацыяльнай памылкі.
  «Зусім не праблема». Кэтрын Дэнс моцна абняла хлопчыка.
  ХЛОПЧЫКУ БУДЗЕ ДА , — патлумачыў медык.
  Яго самая страшная траўма ў выніку цяжкага выпрабавання — насамрэч, адзіная сур’ёзная — была ад удару ілбом аб камінную паліцу ў гасцінай дома Чылтана, калі спецназ акругі Сан-Беніта ўварваўся туды.
  Яны вялі таемнае назіранне — пакуль чакалі прыбыцця Дэнса — калі камандзір убачыў праз акно, што хлопчык увайшоў у гасціную са стрэльбай. Джэймс Чылтан таксама выцягнуў зброю. Па нейкай прычыне тады аказалася, што Трэвіс збіраецца пакончыць з сабой.
  Камандзір загадаў сваім афіцэрам увайсці. Яны запусцілі ў пакой святлошумныя гранаты, якія здэтанавалі ашаламляльнымі выбухамі, паваліўшы Чылтана на падлогу, а хлопчыка — на камінную паліцу. Афіцэры забеглі ўнутр і пазбавілі іх зброі. Яны начапілі на Чылтана кайданкі і выцягнулі яго на вуліцу, затым суправадзілі Дональда Хоукена і яго жонку ў бяспечнае месца, а Трэвіса даставілі да медыкаў.
  «Дзе Чылтан?» — спытаў Дэнс.
  «Ён там», — сказаў шэрыф, кіўнуўшы аднаму аўтамабіляў акруговага дэпутата, у якіх блогер сядзеў у кайданках, апусціўшы галаву.
  Яна дабярэцца да яго пазней.
  Дэнс зірнуў на Nissan Quest Чылтана. Дзверы і задні борт былі адчыненыя, а «Месца злачынства» выдаліла змесціва: найбольш прыкметнымі былі апошні прыдарожны крыж і букет чырвоных руж — цяпер з карычневым адценнем. Чылтан планаваў пакінуць іх побач пасля таго, як забіў Хокенаў. Ровар Трэвіса таксама стаяў побач з дзвярыма багажніка, а ў чыстай сумцы для доказаў ляжаў шэры балахон, які Чылтан скраў і надзеў, каб выдаваць сябе за хлопчыка, і які ён сабраў валокны, каб пакінуць на месцы здарэння.
  Дэнс спытаў фельчара: «А Хокены? Як справы?»
  «Узрушаныя, як вы можаце сабе ўявіць, трохі ў сіняках, удары аб палубу, калі мы заехалі. Але яны будуць у парадку. Яны на ганку».
  «У цябе ўсё ў парадку?» — спытаў Дэнс у Трэвіса.
  "Я мяркую", адказаў ён.
  Яна зразумела, якое гэта дурное пытанне. Вядома, ён быў не ў парадку. Ён быў выкрадзены Джэймсам Чылтанам і атрымаў загад забіць Дональда Хоукена і яго жонку.
  Мабыць, замест таго, каб выканаць гэтую задачу, ён вырашыў памерці.
  «Твае бацькі хутка прыедуць», — сказала яна яму.
  «Так?» Хлопчык здаўся асцярожным пры гэтай навіне.
  «Яны вельмі хваляваліся за вас».
  Ён кіўнуў, але яна прачытала на яго твары скептыцызм.
  «Твая маці плакала, яна была такая шчаслівая, калі я сказаў ёй».
  Гэта была праўда. Дэнс не ведаў, якой была рэакцыя бацькі.
  Дэпутат прынёс хлопцу ахаладжальны напой.
  "Дзякуй." Ён з прагай выпіў колу. За свае дні ў палоне ў яго ўсё было нядрэнна. Медык агледзеў рэзкія пацёртасці на яго назе; яму не спатрэбіцца ніякага лячэння, акрамя бінта і крэму з антыбіётыкамі. Раненне было ад кайданоў, яна зразумела, і хваля лютасці пракацілася па ёй. Яна злосна зірнула на Чылтана, якога перасаджвалі з Сан-Беніта ў машыну акругі Мантэрэй, але вочы блогера заставаліся апушчанымі.
  «Якім у вас спорт?» — спытаў паліцэйскі з колай у хлопчыка, спрабуючы завязаць размову і супакоіць Трэвіса.
  «Маўляў, у асноўным я гуляю».
  «Гэта тое, што я маю на ўвазе», — сказаў малады афіцэр у стрыжанай вопратцы, успрыняўшы скажоны адказ як вынік часовай страты слыху хлопчыка з-за ўдару ўспышкі. Яшчэ гучней ён спытаў: «Што ты любіш? Футбол, футбол, баскетбол?»
  Хлопчык зірнуў на юнака ў сінім строі. «Так, я гуляю ва ўсіх гэтых».
  «У добры шлях».
  Дэсантнік не разумеў, што спартыўны інвентар уключае толькі Wii або гульнявы кантролер і што гульнявое поле было васемнаццаць цаляў па дыяганалі.
  «Але пачынайце павольна. Б'юся аб заклад, вашы мышцы атрафаваліся. Знайдзіце трэнера».
  "Добра."
  Грымлівы стары Нісан з матавым чырвоным пакрыццём спыніўся, гойдаючыся па грунтавай дарозе. Ён прыпаркаваўся і Брыгамы вылезлі. Соня, заплаканая, коўзалася па траве і моцна абняла сына.
  «Мама».
  Падышоў і бацька. Ён спыніўся каля іх, не ўсміхаючыся, гледзячы на хлопчыка з ног да ног. «Ты худы, бледны, разумееш, пра што я? Ты дзе-небудзь паранены?»
  «З ім усё будзе ў парадку», - сказаў фельчар.
  «Як справы Сэмі?» - спытаў Трэвіс.
  - Ён у бабулі, - сказала Соня. «Ён у стане, але ўсё ў парадку».
  «Вы знайшлі яго, вы выратавалі яго». Бацька, усё яшчэ не ўсміхаючыся, размаўляў з Дансам.
  «Мы ўсе рабілі, так».
  «Ён трымаў вас там, у тым склепе?» — сказаў ён сыну.
  Хлопчык кіўнуў, не гледзячы ні на аднаго з іх. «Было не так дрэнна. Моцна прастудзілася».
  Яго маці сказала: «Кейтлін расказала ўсім, што здарылася».
  "Яна зрабіла?"
  Як быццам ён не мог кантраляваць сябе, бацька прамармытаў: «Ты не павінен браць на сябе віну за…»
  - Шшшш, - рэзка прашыпела маці. Лоб яго нахмурыўся, але мужчына змоўк.
  «Што з ёй будзе?» - спытаў Трэвіс. «Кейтлін?»
  Яго маці сказала: «Гэта не наш клопат. Нам цяпер пра гэта не трэба турбавацца». Яна паглядзела на Дэнса. «Можам пайсці дадому? Ці добра, калі мы проста пойдзем дадому?»
  «Мы атрымаем заяву пазней. Зараз не трэба».
  - Дзякуй, - сказаў Трэвіс Дэнсу.
   Яго бацька сказаў тое ж самае і паціснуў ёй руку.
  «О, Трэвіс. Тут». Дэнс падаў яму паперку.
  "Што гэта?"
  «Гэта нехта хоча, каб вы яму патэлефанавалі».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Джэйсан Кеплер».
  "Хто гэта? . . . О, Страйкер?» Трэвіс міргнуў вачыма. «Вы яго ведаеце ?»
  «Ён пайшоў шукаць цябе, калі цябе не было. Ён дапамог нам знайсці цябе».
  «Ён зрабіў?»
  «Ён дакладна зрабіў. Ён сказаў, што вы ніколі не сустракаліся з ім.
  «Маўляў, не асабіста, не».
  «Вы жывяце ўсяго ў пяці мілях адзін ад аднаго».
  «Так?» Ён здзіўлена ўсміхнуўся.
  «Ён хоча калі-небудзь сустрэцца з вамі».
  Ён кіўнуў з цікаўным выразам твару, быццам ідэя сустрэць сябра з свету сінтэзатараў у рэале была сапраўды вельмі дзіўнай.
  «Ідзі дадому, дзетка», - сказала яго маці. «Я згатую асаблівы абед. Твой брат не можа чакаць, каб убачыць цябе.
  Соня, Боб Брыгам і іх сын вярнуліся да машыны. Бацькава рука паднялася і абняла сына за плечы. Коратка. Потым адпала. Кэтрын Дэнс адзначыла папярэдні кантакт. Яна верыла не ў боскае выратаванне, а ў тое, што мы, бедныя смяротныя, цалкам здольныя выратавацца самі, калі ўмовы і схільнасці падыходзяць, і сведчанне гэтага патэнцыялу знаходзіцца ў найменшым жэсце, напрыклад, у няўпэўненым адпачыванні вялікай рукі. на касцяным плячы.
  Жэсты, больш сумленныя, чым словы.
   «Трэвіс?» — паклікала яна.
  Ён павярнуўся.
  «Магчыма, калі-небудзь убачымся. . . у Этэрыі».
  Ён трымаў руку на грудзях далонню вонкі, што, як яна меркавала, было салютам сярод жыхароў яго гільдыі. Кэтрын Дэнс утрымалася ад спакусы адказаць узаемнасцю.
  Раздзел 44
  ТАНЕЦ ПРАШОЎ ДЭНС да Дональда і Лілі Хокен, яе чаравікі Альда збіралі пыл і раслінныя плямы. Хрумсткія конікі беглі ад яе транзітам.
  Пара сядзела на прыступках ганка дома адпачынку Чылтана. Глядзець на твар Хокена было страшна. Здрада відавочна закранула яго да глыбіні душы.
  «Джым зрабіў гэта?» - прашаптаў ён.
  «Баюся, што так».
  Іншая думка скаланула яго. «Божа мой, а калі б тут былі дзеці? Ці меў бы ён. . . ?» Ён не мог закончыць фразу.
  Жонка глядзела на пыльны двор, выціраючы з ілба пот. Холістэр далёка ад акіяна, і летняе паветра, схопленае грудкаватымі пагоркамі, да поўдня моцна награвалася.
  Дэнс сказаў: «Насамрэч, гэта была яго другая спроба забіць цябе».
  «Другі?» - прашаптала Лілі. «Вы маеце на ўвазе ў хаце? Калі мы днямі распакоўвалі?»
  "Правільна. Гэта таксама быў Чылтан, апрануты ў адзін з балахонаў Трэвіса».
  «Але . . . ён вар'ят?» — збянтэжана спытаў Хокен. «Чаму ён хацеў нас забіць?»
   Дэнс даведалася, што ў яе рабоце нічога не атрымліваецца ад мяккага кручэння педаляў. «Я не магу сказаць абсалютна дакладна, але я думаю, што Джэймс Чылтан забіў вашу першую жонку».
  Душэўны ўздых. Вочы шырока расплюшчаныя ад недаверу. "Што?"
  Лілі падняла галаву і павярнулася да Дэнса. «Але яна загінула ў выніку няшчаснага выпадку. Плаванне каля Ла-Хойі».
  «Каб быць упэўненым, я атрымліваю некаторыя падрабязнасці ад Сан-Дыега і берагавой аховы. Але цалкам верагодна, што я маю рацыю».
  «Ён не мог. Сара і Джым былі вельмі. . .” Словы Хокена растаялі.
  «Блізка?» — спытаў Дэнс.
  Ён круціў галавой. «Не. Гэта немагчыма». Але потым ён злосна выпаліў: «Вы хочаце сказаць, што ў іх быў раман?»
  Паўза, потым яна сказала: «Я так думаю, так. У бліжэйшыя некалькі дзён я атрымаю некаторыя доказы. Падарожныя запісы. Тэлефонныя званкі».
  Лілі абняла мужа за плечы. - Мілы, - прашаптала яна.
  Хокен сказаў: «Я памятаю, што яны заўсёды атрымлівалі асалоду ад кампаніі адзін аднаго, калі мы выходзілі. І для мяне Сара была праблемай. Я ўвесь час падарожнічаў. Можа, два-тры дні на тыдзень. Няшмат. Але яна часам казала, што я грэбую ёю. Нейкі жарт - я не ўспрыняў усё гэта сур'ёзна. Але, магчыма, яна мела на ўвазе гэта, і Джым умяшаўся, каб запоўніць прабел. Сара заўсёды была вельмі патрабавальнай ".
  Тон выказвання падказаў Дэнсу, што сказ мог скончыцца словам «у ложку».
   Яна дадала: «Я мяркую, што Сара хацела, каб Чылтан пакінуў Патрыцыю і ажаніўся на ёй».
  Горкі смех. «І ён сказаў не?»
  Дэнс паціснуў плячыма. «Вось што мне прыйшло ў галаву».
  Хокен задумаўся над гэтым. Ён дадаў глухім тонам: «Гэта было нядобра адмаўляць Сары».
  «Я думаў пра час. Вы пераехалі ў Сан-Дыега каля трох гадоў таму. Прыкладна тады памёр бацька Патрыцыі, і яна атрымала ў спадчыну шмат грошай. Гэта азначала, што Чылтан мог працягваць пісаць свой блог - тады ён пачаў працаваць над ім на поўную стаўку. Я думаю, што ён пачынаў адчуваць, што выконвае місію выратавання свету, і грошы Патрыцыі маглі б дазволіць яму гэта зрабіць. Дык ён разарваў з тваёй жонкай».
  Хокен спытаў: «І Сара пагражала выкрыць яго, калі ён не пакіне Пэт?»
  «Я думаю, што яна збіралася паведаміць, што Джэймс Чылтан, маральны голас краіны, меў раман з жонкай свайго лепшага сябра».
  Дэнс лічыў, што Чылтан хлусіў Сары, даючы згоду на развод, і сустракаўся з ёй у Сан-Дыега. Яна магла ўявіць сабе яго прапанову рамантычнага пікніка ў бязлюднай бухце каля Ла-Хойі. Там можна паплаваць у прыгожым марскім запаведніку. Потым няшчасны выпадак—удар па галаве. А можа, проста трымаў яе пад вадой.
  «Але чаму ён збіраўся нас забіць?» - спытала Лілі, заклапочана азірнуўшыся на дом.
  Дэнс сказаў Дональду Хокену: «Некаторы час вы не выходзілі на сувязь?»
  «Пасля смерці Сары я быў у такой дэпрэсіі, што кінуў усё, перастаў бачыцца са сваімі старымі сябрамі. Большая частка майго часу ішла на дзяцей. Я быў пустэльнікам. . . пакуль я не сустрэў Лілі. Потым я пачаў адраджацца».
   «І ты вырашыў вярнуцца».
  «Правільна. Прадайце кампанію і вярніцеся». Хокен паставіўся да гэтага з разуменнем. «Вядома, вядома, мы з Лілі сабраліся б з Джымам і Патрыцыяй, некаторымі з нашых старых сяброў тут. У нейкі момант нам трэба было б успомніць. Джым прыязджаў у Паўднёвую Каліфорнію незадоўга да смерці Сары. Ён схлусіў бы Пэт пра гэта; было б толькі пытаннем часу, калі яго зловяць. Галава Хокена павярнулася да дома, яго вочы расплюшчыліся. « Сіні лебедзь . . . Так!»
  Дэнс падняў брыво.
  «Я сказаў Джыму, што хачу падарыць яму адну з любімых карцін маёй памерлай жонкі. Я памятаю, як ён глядзеў на гэта, калі заставаўся са мной пасля смерці Сары». Здзеклівы смех. «Б'юся аб заклад, што гэта было ў Джыма. Верагодна, ён купіў яго шмат гадоў таму, і аднойчы, калі Сара была ў яго дома, яна сказала яму, што хоча яго. Магчыма, ён сказаў Патрыцыі, што прадаў яго камусьці. Калі б яна ўбачыла карціну цяпер, яна б задалася пытаннем, як Сара атрымала яе».
  Гэта растлумачыла б адчай Чылтана — чаму ён рызыкнуў забіць. Праведны блогер, які чытае свету лекцыі аб маралі, павінен быць выкрыты ў рамане з жанчынай, якая памерла. Былі б пытанні, пачалося расследаванне. І самае галоўнае ў яго жыцці — блог — было б знішчана. Ён павінен быў ліквідаваць гэтую пагрозу.
  Справаздача занадта важная, каб ставіць пад пагрозу. . . .
  Лілі спытала: «Але той чалавек у доме, Шэфер? У заяве, якую Джэймс збіраўся прачытаць, згадваўся Трэвіс.
  «Я ўпэўнены, што планы Шэффера першапачаткова не прадугледжвалі Трэвіса. Ён хацеў забіць Чылтана на працягу некаторага часу - верагодна, пасля смерці яго брата. Але калі пачуў пра напады на Прыдарожныя крыжы, ён перапісаў заяву, каб уключыць імя Трэвіса - каб ніхто не западозрыў самога Шэфера.
  Хокен спытаў: «Як вы зразумелі, што гэта Джым, а не Шэфер?»
  Галоўным чынам, патлумачыла яна, з-за таго, чаго не было ў пратаколах аб месцы злачынства, якія ёй толькі што даставіў TJ.
  «Чаго не было ?» — спытаў Хокен.
  «Па-першае, — патлумачыла яна, — не было ніякага крыжа, які абвяшчаў бы забойства Чылтана. Перад іншымі нападамі забойца пакідаў крыжы ў грамадскіх месцах. Але апошні крыж ніхто не змог знайсці. Па-другое, злачынец выкарыстаў веласіпед Трэвіса або свой уласны, каб пакінуць сляды на пратэктары, што сведчыць пра датычнасць хлопчыка. Але ў Шэфера нідзе не было ровара. А потым пісталет, якім ён пагражаў Чылтану? Гэта быў не кольт, скрадзены ў бацькі Трэвіса. Гэта быў Сміт і Весан. Нарэшце, ні ў яго машыне, ні ў нумары гатэля не было ні кветак, ні фларыстычнага дроту.
  «Такім чынам, я разглядаў магчымасць таго, што Грэг Шэффер не быў забойцам прыдарожнага крыжа. Яму проста пашанцавала, і ён вырашыў скарыстаць яго. Але калі ён не пакідаў крыжоў, хто гэта мог быць?»
  Дэнс прагледзеў спіс падазраваных. Яна падумала пра міністра, вялебнага Фіска, і яго целаахоўніка, магчыма, Крымсаніна Хрыста. Яны, безумоўна, былі фанатыкамі і пагражалі Чылтану непасрэдна ў сваіх паведамленнях у блогу. Але TJ пайшоў да Фіска, вартаўніка і некалькіх іншых ключавых членаў групы. Усе яны мелі алібі на час тэрактаў.
  Яна таксама разглядала магчымасць Гамільтана Ройса — спецыяліста па ліквідацыі непаладак з Сакрамэнта, якому заплацілі за закрыццё блога з-за таго, што Чылтан публікаваў пра Камітэт па планаванні ядзерных аб'ектаў. Гэта быў а добрая тэорыя, але чым больш яна думала пра гэта, тым менш верагоднасцю гэта здавалася. Ройс быў занадта відавочным падазраваным, бо ён ужо спрабаваў закрыць блог — і вельмі публічна — з дапамогай дзяржаўнай паліцыі.
  Клінт Эверы, будаўнічы бос, таксама быў магчымым. Але яна даведалася, што таямнічыя сустрэчы Эверы пасля таго, як Дэнс пакінуў яго кампанію, адбываліся з юрыстам, які спецыялізуецца на роўным працоўным праве, і двума мужчынамі, якія кіравалі дзённай працай. У рэгіёне, дзе большасць працадаўцаў турбаваліся аб прыёме на працу занадта вялікай колькасці замежнікаў без дакументаў, Эйверы непакоіўся, што на яго могуць падаць у суд за тое, што ён наняў занадта мала прадстаўнікоў меншасцей. Здаецца, яму было непрыемна з Дэнс, таму што ён баяўся, што яна сапраўды была там і расследавала скаргу аб грамадзянскіх правах, што ён дыскрымінаваў лацінаамерыканцаў.
  Дэнс таксама мімалётам лічыў бацьку Трэвіса злачынцам, насамрэч цікавячыся, ці існуе нейкая псіхалагічная сувязь паміж галінамі і ружамі і працай Боба Брыгама ландшафтным дызайнерам. Яна нават падумала, што злачынец можа быць Сэмі - праблемным, але, магчыма, разумным, хітрым і, магчыма, поўным крыўды на свайго старэйшага брата.
  Але нават нягледзячы на тое, што ў сям'і былі свае праблемы, гэта былі практычна тыя ж праблемы, што і ва ўсіх сем'ях. Прычым падчас некаторых нападаў фігуравалі і бацька, і сын.
  Дэнс, паціснуўшы плячыма, сказаў Хокенам: «Нарэшце ў мяне скончыліся падазраваныя. І прыйшоў да самога Джэймса Чылтана».
  «Чаму?» — спытаў ён.
  Ад A да B да X. . .
  «Я думаў пра нешта, што сказаў мне наш кансультант пра блогі — пра тое, наколькі яны небяспечныя былі. І я спытаў сябе: што, калі Чылтан хацеў кагосьці забіць? Якой выдатнай зброяй быў «Справаздача» . Пусціце чуткі, а затым дазвольце кібермафіі ўзяць верх. Ніхто не здзівіцца, калі ахвяра здзеку агрызнецца. Вось ваш злачынец».
  Хокен адзначыў: «Але Джым нічога не сказаў пра Трэвіса ў блогу».
  «І вось што было так геніяльна; гэта прымусіла Чылтана здавацца цалкам нявінным. Але яму не трэба было згадваць Трэвіса. Ён ведаў, як працуе Інтэрнэт. Самы просты намёк на тое, што ён зрабіў нешта не так, і мсцівыя анёлы возьмуць верх.
  «Калі Чылтан быў злачынцам, я задаўся пытаннем, хто быў меркаванай ахвярай. Нічога пра дзвюх дзяўчынак, Тэмі або Келі, не было, каб меркаваць, што ён хацеў іх забіць. Або Ліндан Стрыкленд або Марк Уотсан. Вы былі іншымі патэнцыйнымі ахвярамі, вядома. Я ўспомніў усё, што даведаўся пра справу. Я ўспомніў нешта дзіўнае. Вы сказалі мне, што Чылтан паспяшаўся да вас дадому ў Сан-Дыега, каб быць з вамі і дзецьмі ў дзень смерці вашай жонкі. Праз гадзіну ён быў там».
  «Правільна. Ён быў у Лос-Анджэлесе на сустрэчы. Ён прыляцеў наступным прыгарадным рэйсам».
  Дэнс сказаў: «Але ён сказаў жонцы, што быў у Сіэтле, калі пачуў, што Сара памерла».
  «Сіэтл?» Хокен выглядаў разгубленым.
  «На сустрэчы ў штаб-кватэры Microsoft. Але не, насамрэч ён быў у Сан-Дыега. Ён быў там увесь час. Ён ніколі не пакідаў горад пасля таго, як утапіў Сару. Ён чакаў, каб пачуць ад вас і дабрацца да вас дадому. Яму трэба было».
  «Патрэбна? Чаму?»
   «Вы сказалі, што ён застаўся з вамі, нават дапамог вам з уборкай?»
  "Правільна."
  «Я думаю, што ён хацеў прайсці праз дом і знішчыць усё, што было ў Сары, што сведчыць аб іх рамане».
  - Божа, - прамармытаў Хокен.
  Яна патлумачыла некаторыя іншыя сувязі паміж Чылтанам і злачынствамі: ён быў удзельнікам трыятлона, што азначала, што ён ездзіў на ровары. Дэнс успомніў, як бачыў увесь спартыўны інвентар у гаражы Чылтана, сярод іх некалькі ровараў.
  «Тады глеба». Яна патлумачыла пра тое, што каля аднаго з прыдарожных крыжоў знайшла неадпаведны грунт. «На месцы злачынства знойдзены ідэнтычны след на абутку Грэга Шэффера. Але галоўнай крыніцай былі сады ў пярэднім двары Чылтана. Вось дзе Шэфер падхапіў гэта».
  Дэнс падумала, што яна сапраўды глядзела прама на крыніцу бруду, калі ўпершыню была ў доме блогера, калі разглядала ландшафт.
  «А потым быў яго фургон, Nissan Quest». Яна распавяла ім пра тое, як сведка Кен Пфістэр убачыў дзяржаўны аўтамабіль каля аднаго з крыжоў. Потым яна іранічна ўсміхнулася. «Але насамрэч за рулём быў сам Чылтан — пасля таго, як пасадзіў другі крыж».
  Яна паказала на мікрааўтобус блогера, прыпаркаваны побач. На бамперы была налепка, якую яна запомніла з першага дня, калі была ў яго доме: Калі вы АПРАСНЯЕЦЕ, вы Спустошыце.
  Гэта быў апошні склад на налепцы, які Кен Пфістэр убачыў, калі міма праязджаў фургон: ШТАТ.
  «Я пайшоў у суд з тым, што знайшоў, і атрымаў ордэр. Я паслаў афіцэраў абшукаць дом Чылтана у Кармэлі. Ён адкінуў большасць доказаў, але яны знайшлі некалькі чырвоных пялёсткаў руж і кавалак кардона, падобнага да таго, што выкарыстоўваўся на крыжах. Я ўспомніў, што ён казаў, што ідзе сюды з табой. Таму я патэлефанаваў у акругу Сан-Беніта і сказаў ім накіраваць сюды тактычную групу. Адзінае, пра што я не здагадаўся, гэта тое, што Чылтан збіраўся прымусіць самога Трэвіса застрэліць цябе».
  Яна перапыніла хвалюючую падзяку мужчыны — здавалася, ён збіраўся заплакаць — зірнуўшы на гадзіннік. «Я павінен сысці зараз. Ідзі дадому, адпачывай».
  Лілі абняла Дэнса. Хокен паціснуў яе руку абедзвюма сваімі. «Я не ведаю, што сказаць».
  Адчапіўшыся, яна падышла да службовай машыны офіса шэрыфа акругі Мантэрэй, дзе сядзеў Джэймс Чылтан. Яго рэдкія валасы былі злеплены збоку галавы. Ён балюча глядзеў на яе набліжэнне. Амаль дурыцца.
  Адчыніла заднія дзверы, нахілілася.
  Ён прашыпеў: «Мне не патрэбныя кайданы на нагах. Паглядзі на гэта. Гэта дэградуе».
  Танец адзначыў ланцугі. Адзначыў іх з задавальненнем.
  І працягнуў: «Апранулі, некаторыя дэпутаты — і ўсміхаюцца! Таму што яны сцвярджалі, што я трымаў хлопчыка ў кайданах. Гэта ўсё херня. Усё гэта памылка. Мяне падставілі».
  Дэнс ледзь не засмяяўся. Акрамя ўсіх іншых доказаў, было тры відавочцы - Хоукен, яго жонка і Трэвіс - яго злачынстваў.
  Яна дэкламавала яго правы Міранды .
  «Хтосьці ўжо зрабіў гэта».
  «Проста пераканаўшыся, што вы іх сапраўды разумееце. Вы?»
   «Мае правы? так. Слухай, там, так, у мяне быў пісталет. Але людзі збіраліся мяне забіць. Вядома, я буду абараняць сябе. Нехта мяне падстаўляе. Як вы сказалі, хтосьці, пра каго я напісаў у сваім блогу. Я ўбачыў, як Трэвіс увайшоў у гасціную, і выцягнуў свой пісталет - я пачаў насіць яго, калі вы сказалі, што я ў небяспецы».
  Не звяртаючы ўвагі на гамонку, яна сказала: «Мы адвязем вас у акругу Мантэрэй і запішам вас, Джэймс. Тады вы можаце патэлефанаваць жонцы ці адвакату».
  «Вы чуеце, што я кажу? Мяне падставілі. Што б ні сцвярджаў гэты хлопчык, ён няўстойлівы. Я падыгрываў яму, яго ілюзіям. Я збіраўся застрэліць яго, калі б ён паспрабаваў пакрыўдзіць Дона і Лілі. Вядома, быў».
  Яна нахілілася наперад, стрымліваючы свае эмоцыі, як магла. Што было нялёгка. «Чаму ты нацэліўся на Тэмі і Кэлі, Джэймс? Дзве дзяўчынкі-падлеткі, якія ніколі табе нічога не зрабілі».
  - Я невінаваты, - прамармытаў ён.
  Яна працягвала, быццам ён не гаварыў. «Чаму яны? Таму што вам не падабалася падлеткавае стаўленне? Вам не спадабалася, што яны пэцкаюць ваш каштоўны блог сваімі непрыстойнасцямі? Вам не спадабалася дрэнная граматыка?»
  Ён нічога не сказаў, але Дэнсу здалося, што ў яго вачах бліснула прызнанне. Яна прасунулася наперад. «А чаму Ліндан Стрыкленд? А Марк Уотсан? Вы забілі іх толькі таму, што яны пісалі пад сваімі сапраўднымі імёнамі і іх было лёгка знайсці, так?»
  Цяпер Чылтан глядзеў убок, быццам ведаў, што вачыма тэлеграфуе праўду.
  «Джэймс, тыя фатаграфіі, якія ты загрузіў у блог, выдаючы сябе за Трэвіса? Ты сам іх маляваў, ці не так? З вашай біяграфіі ў The Report я памятаў , што вы былі графічным дызайнерам і арт-дырэктарам у каледжы».
  Ён нічога не сказаў.
  Гнеў разгарэўся мацней. «Ці спадабалася вам маляваць, як мяне калолі?»
  Зноў цішыня.
  Яна стаяла. «Я буду ў нейкі момант, каб узяць у вас інтэрв'ю. Калі жадаеце, ваш адвакат можа прысутнічаць».
  Затым ён павярнуўся да яе з умольным тварам. «Адно, агент Дэнс? Калі ласка?»
  Яна падняла брыво.
  «Там нешта мне трэба. Гэта важна».
  «Што гэта, Джэймс?»
  "Камп'ютар."
  "Што?"
  «Мне патрэбны доступ да кампутара. Хутка. Сёння».
  «Вам тэлефануюць з ізалятара. Няма кампутара».
  «Але Справаздача . . . Я павінен загрузіць свае гісторыі».
  Цяпер яна не магла стрымаць смеху. Ён зусім не клапаціўся пра жонку і дзяцей, толькі пра каштоўны блог. «Не, Джэймс, гэтага не адбудзецца».
  «Але я павінен. Я павінен !»
  Пачуўшы гэтыя словы і ўбачыўшы яго шалёны позірк, Кэтрын Дэнс нарэшце зразумела Джэймса Чылтана. Чытачы былі для яго нічым. Ён лёгка забіў двух з іх і быў цалкам гатовы забіць яшчэ.
  Праўда для яго нічога не значыла. Ён хлусіў зноў і зноў.
  Не, адказ быў просты: як гульцы ў DimensionQuest, так шмат людзей, якія заблукалі ў сінтэзатары у свеце Джэймс Чылтан быў наркаманам. Залежны ад сваёй месіянскай місіі. Захапіўся спакуслівай сілай распаўсюджвання слова — яго слова — у розумы і сэрцы людзей ва ўсім свеце. Чым больш тых, хто чытае яго развагі, яго напышлівасці, яго хвалы, тым больш вытанчаны кайф.
  Яна нахілілася да яго твару. «Джэймс. Я зраблю ўсё магчымае, каб у якую б турму вы ні трапілі, вы больш ніколі не зможаце выйсці ў інтэрнэт. Ніколі ў жыцці».
  Яго твар стаў бледным, і ён пачаў крычаць: «Ты не можаш гэтага рабіць! Вы не можаце забраць мой блог. Я патрэбны маім чытачам. Я патрэбны краіне! Нельга!”
  Дэнс зачыніў дзверы і кіўнуў намесніку за рулём.
  Раздзел 45
  МІГЛКІ — па асабістых справах — супярэчылі правілам, але Дэнсу было ўсё роўна. Аварыйныя прыналежнасці былі мудрай ідэяй, улічваючы, што яна ехала з удвая большай хуткасцю па шашы 68 назад у Салінас з Холістэра. Праз дваццаць хвілін Эдзі Дэнс выставілі пад суд, і яна збіралася быць там, наперадзе і ў цэнтры.
  Ёй было цікава, калі будзе суд над маці. Хто будзе сведчыць? Што менавіта паказваюць доказы?
  Яна зноў падумала, спалохана: ці выклічуць мяне на трыбуну?
  А што было б, калі б Эдзі асудзілі? Дэнс ведаў каліфарнійскія турмы. Насельніцтва было ў значнай ступені непісьменным, жорсткім, іх розум сапсаваны наркотыкамі або алкаголем або проста сапсаваны ад нараджэння. Сэрца яе маці зачахла б у такім месцы. Пакараньнем будзе сьмяротнае пакараньне, у рэшце рэшт — сьмяротнае пакараньне душы.
  І яна была ў гневе на сябе за тое, што напісала ліст Білу, у якім каментавала рашэнне яе маці знішчыць аднаго са сваіх хворых гадаванцаў. Шмат гадоў таму неабдуманы каментар. Непрапарцыйна разбуральны ўплыў гэта магло аказаць на лёс яе маці.
  Што прывяло яе да ўвагі дакладу Чылтана. Усе гэтыя паведамленні пра Трэвіса Брыгама. Усё не так, зусім не так. . . але яны будуць існаваць на серверах і ў сэрцах асобных кампутараў, вечна. Людзі могуць убачыць іх праз пяць, дзесяць ці дваццаць гадоў. Ці сто. І ніколі не даведаешся праўды.
  Гуд тэлефона вывеў Дэнс з трывожнага разважання.
  Гэта была смска ад бацькі.
  Я ў бальніцы з тваёй маці. Ідзіце сюды як мага хутчэй.
  Дэнс ахнуў. Пра што гэта было? Судовае паседжанне павінна было пачацца праз пятнаццаць хвілін. Калі Эдзі Дэнс была ў бальніцы, то толькі па адной прычыне. Яна была хворая або параненая.
  Дэнс адразу набрала мабільны нумар бацькі, але ён перайшоў адразу на галасавую пошту. Вядома, ён адключыў бы гэта ў бальніцы.
  На яе напалі?
  Ці яна спрабавала забіць сябе?
  Дэнс націснуў на акселератар і паехаў хутчэй. Яе розум мітусіўся, цяпер выйшаў з-пад кантролю. Думаючы, што калі яе маці спрабавала пакончыць з сабой, гэта было таму, што яна ведала, што ў Роберта Харпера ёсць сур'ёзная справа супраць яе, і што было б бескарысна змагацца з ёй.
  Такім чынам, яе маці здзейсніла забойства. Дэнс успомніў асуджальны каментар, раскрываючы веды Эдзі аб калідорах рэанімацыі ў той час, калі Хуан Мілар памёр.
   Унізе на тым крыле было некалькі медсясцёр. Але гэта было ўсё. Яго сям'і не стала. А наведвальнікаў не было. . . .
  Яна прамчалася міма Салінаса, Лагуна-Сека і аэрапорта. Праз дваццаць хвілін яна заязджала на кругавую дарогу ля бальніцы. Аўтамабіль рэзка спыніўся, парушыўшы прастору для інвалідаў. Дэнс выскачыў, пабег да дзвярэй галоўнага ўваходу і праціснуўся ўнутр, перш чым аўтаматычныя панэлі цалкам адчыніліся.
  У прыёмнай пункце ўстрывожаная рэгістратарка падняла вочы і сказала: «Кэтрын, ты...?»
  «Дзе мая маці?» — ахнуў агент.
  «Яна ўнізе і...»
  Дэнс ужо прабіваўся ў дзвярны праём і спускаўся ўніз. Унізе азначала толькі адно: рэанімацыя. Па іроніі лёсу тое самае месца, дзе памёр Хуан Мілар. Калі Эдзі была там, прынамсі, яна была жывая.
  На ніжнім паверсе яна праштурхнула дзверы, спяшаючыся да рэанімацыі, калі выпадкова зазірнула ў сталоўку.
  Цяжка дыхаючы, Дэнс хутка падцягнулася, у яе баку было калота. Яна зірнула ў адчыненыя дзверы і ўбачыла чатырох чалавек, якія сядзелі за сталом, перад імі стаяла кава. Гэта былі дырэктар шпіталя, начальнік аховы Генры Баскомб, бацька Дэнса і . . . Эдзі Дэнс. Яны вялі дыскусію і разглядалі дакументы на стале перад імі.
  Сцюарт падняў вочы і ўсміхнуўся, паказваючы паказальнікам, азначаючы, як здагадаўся Дэнс, што яны застануцца ўсяго на імгненне ці два. Яе маці зірнула ў свой бок і потым з нейтральным выразам твару вярнула сваю ўвагу на дырэктара бальніцы.
  «Прывітанне», - пачуўся ззаду мужчынскі голас.
  Яна павярнулася, здзіўлена міргаючы, убачыўшы Майкла О'Ніла.
  «Майкл, што адбываецца?» — задыхаючыся, спытаў Дэнс.
  Нахмурыўшы бровы, ён спытаў: «Вы не атрымалі паведамленне?»
  «Толькі паведамленне ад бацькі, што яны былі тут».
  «Я не хацеў турбаваць вас у разгар аперацыі. Я размаўляў з Овербі і паведаміў яму падрабязнасці. Ён павінен быў патэлефанаваць, калі ты скончыш».
  Ой Што ж, гэта была адна хіба, якую яна не магла пакласці да ног свайго бяздумнага боса; яна так спяшалася на абвінавачанне, што ніколі не казала яму, што яны скончылі справу Чылтана.
  «Я чуў, што з Холістэрам усё ў парадку».
  «Так, усе ў парадку. Чылтан знаходзіцца пад вартай. У Трэвіса разбіта галава. Вось і ўсё». Але справа аб прыдарожным крыжы была далёка ад яе розуму. Яна ўтаропілася ў сталоўку. «Што адбываецца, Майкл?»
  «Абвінавачванні з вашай маці знятыя», - сказаў ён.
  "Што?"
  О'Ніл вагаўся, выглядаючы амаль збянтэжаным, а потым сказаў: «Я не казаў табе, Кэтрын. Я не мог».
  «Што сказаць?»
  «Справа, над якой я працаваў?»
  Іншы выпадак. . .
  «Гэта не мела ніякага дачынення да сітуацыі з кантэйнерамі. Гэта ўсё яшчэ на чаканні. Я ўзяў справу вашай маці як незалежнае расследаванне. Я сказаў шэрыфу, што я быў збіраюся гэта зрабіць. Даволі настойваў. Ён пагадзіўся. Спыніць Харпера зараз было нашым адзіным шанцам. Калі б ён атрымаў судзімасць. . . ну, вы ведаеце шанцы атрымаць адмену прысуду ў апеляцыі ".
  «Ты ніколі нічога не казаў».
  «Такі быў план. Я мог бы запусціць яго, але я не мог нічога вам сказаць. Я павінен быў быць у стане засведчыць, што вы нічога не ведалі пра тое, што я рабіў. Канфлікт інтарэсаў, інакш. Нават твае бацькі не ведалі. Я размаўляў зь імі пра справу, але толькі нефармальна. Ніколі не падазравалі».
  «Майкл». Дэнс зноў адчуў рэдкія слёзы. Яна схапіла яго за руку, і іх вочы сустрэліся, карычневыя на зялёным.
  Ён сказаў, нахмурыўшыся: «Я ведаў, што яна не вінаватая. Эдзі пазбаўляе кагосьці жыцця? Вар'ят». Ён усміхнуўся. «Вы заўважылі, што я апошнім часам часта размаўляю з вамі ў тэкставых паведамленнях, электронных лістах?»
  «Правільна».
  «Таму што я не мог схлусіць вам асабіста. Я ведаў, што ты заўважыш гэта праз хвіліну.
  Яна засмяялася, успомніўшы, як ён няўцямна казаў пра кантэйнерную скрыню.
  «Але хто забіў Хуана?»
  «Дэніэл Пэл».
  «Пэл?» — прашаптала яна са здзіўленнем.
  Аднак О'Ніл патлумачыў, што не сам Пэл забіў Хуана Мілара, а адна з жанчын, звязаных з ім - партнёр, пра якога Дэнс думала ўчора, калі вазіла сваіх дзяцей да бабулі і дзядулі. .
  «Яна ведала, якую пагрозу ты прадстаўляў, Кэтрын. Яна адчайна хацела вас спыніць».
  «Чаму вы падумалі пра яе?»
  - Працэс ліквідацыі, - растлумачыў О'Ніл. «Я ведаў, што твая маці не магла гэтага зрабіць. Я ведаў, што Хуліа Мілар не зрабіў гэтага — увесь час яго лічылі. Яго бацькоў не было, іншых афіцэраў таксама не было. Таму я спытаў, у каго ёсць матывы вінаваціць вашу маці ў смерці? — успомніўся Пэл. Вы вялі паляванне, каб знайсці яго і наблізіцца. Арышт вашай маці адцягнуў бы вас, калі не прымусіў бы зусім адмовіцца ад справы. Ён не мог гэтага зрабіць сам, таму выкарыстаў свайго напарніка».
  Ён растлумачыў, што жанчына прабралася ў бальніцу, зрабіўшы выгляд, што ўладкоўваецца на працу медсястрой.
  - Заяўкі на працу, - сказаў Дэнс, кіўнуўшы, успамінаючы, што высветліла расследаванне Коні. «Аднак паміж імі і Міларам не было ніякай сувязі, таму мы не звярнулі ўвагі».
  «Сведкі казалі, што яна была апранутая ў форму медсястры. Быццам бы яна толькі што скончыла змену ў іншай бальніцы і прыйшла ў MBH, каб падаць заяўку на працу». Намеснік працягнуў: "Я правяраў яе кампутар і выявіў, што яна шукала ўзаемадзеянне з наркотыкамі ў Google".
  «Доказы ў гаражы?»
  «Яна пасадзіла. Я загадаў Піту Бэнінгтану разабраць гараж. Каманда CS знайшла некалькі валасінак, якія людзі Харпера, дарэчы, прапусцілі. Яны былі яе. Супадзенне ДНК. Я ўпэўнены, што яна прыме прашэнне».
  «Я адчуваю сябе так дрэнна, Майкл. Я амаль верыў, што яна будзе. . .” Дэнс нават не магла прымусіць сябе вымавіць гэтыя словы. «Я маю на ўвазе, што мама выглядала вельмі засмучанай, калі сказала мне, што Хуан прасіў яе забіць яго. А потым яна заявіла, што не яна была на паверсе рэанімацыі, калі забілі Хуана, а яна яна ведала , што тут пустэльна, за выключэннем медсясцёр.
  «О, яна размаўляла з адным з лекараў рэанімацыі, і ён сказаў вашай маці, што ўсе наведвальнікі сышлі. Эдзі наогул ніколі не была на фланге».
  Недаразуменне і здагадка. Не так шмат апраўданняў у яе сферы працы, іранічна падумала яна . «А Харпер? Ён працягвае справу?»
  "Не. Ён збірае рэчы і едзе дадому ў Сакрамэнта. Ён перададзены Сэндзі.
  "Што?" Дэнс быў у шоку.
  О'Ніл засмяяўся, заўважыўшы яе выраз. «Так. Справядлівасць не вельмі цікавіць. Цікавіць толькі гучны прысуд, маці дзяржаўнага агента».
  «О, Майкл». Яна зноў сціснула яго руку. І ён паклаў руку на яе, потым адвёў позірк. Яе ўразіла ягоная фізіяномія. Што яна бачыла? Уразлівасць, пустата?
  О'Ніл пачаў нешта сказаць, але не сказаў.
  Магчыма, каб папрасіць прабачэння за тое, што хлусіў ёй і ўтойваў праўду пра сваё расследаванне. Ён паглядзеў на гадзіннік. «Трэба паклапаціцца пра некалькі рэчаў».
  «Гэй, ты ў парадку?»
  «Проста стаміўся».
  У межах Dance прагучалі трывожныя званочкі. Мужчыны ніколі не бываюць «проста стомленымі». Яны маюць на ўвазе, не, яны зусім не ў парадку, але яны не хочуць размаўляць.
  Ён сказаў: «О, ледзь не забыўся. Я чуў ад Эрні, справа з Лос-Анджэлеса? Суддзя адмовіўся адхіліць разгляд справы аб недатыкальнасці. Прыкладна праз паўгадзіны пачнецца».
  Танец са скрыжаванымі пальцамі. «Будзем спадзявацца». Затым яна моцна абняла яго.
   О'Ніл дастаў з кішэні ключы ад машыны і накіраваўся ўверх па лесвіцы, відаць, надта спяшаючыся чакаць ліфта.
  Дэнс зазірнуў у сталоўку. Яна адзначыла, што маці ўжо няма за сталом. Яе плечы апусціліся. Чорт вазьмі. Яна пайшла.
  Але тут пачула за спіной жаночы голас. «Кэці».
  Эдзі Дэнс выйшла праз бакавыя дзверы і, відаць, чакала, каб далучыцца да дачкі, пакуль О'Ніл не сыдзе.
  «Мама, Майкл сказаў мне».
  «Пасля зняцця абвінавачанняў я прыехаў сюды, каб пабачыцца з людзьмі, якія мяне падтрымалі, падзякаваць ім».
  Людзі, якія мяне падтрымалі. . .
  На хвіліну запанавала цішыня. Сістэма ПА выдала незразумелую абвестку. Дзесьці заплакала дзіця. Гукі сціхлі.
  І па выразе і словах Эдзі Кэтрын Дэнс зразумела ўсё, што адбылося паміж маці і дачкой за апошнія некалькі дзён. Цяжкасці не мелі нічога агульнага з тым, што яна днямі рана выйшла з будынку суда. Пытанне было больш прынцыповым. Яна выпаліла: «Я не думала, што ты гэта зрабіла, мама. Сапраўды».
  Эдзі Дэнс усміхнулася. «Ах, і ад вас, ад эксперта па кінезіцы, Кэці? Скажыце мне, на што звярнуць увагу, каб даведацца, ці не кажаце вы выдумку».
  «Мама—»
  «Кэці, ты думала, што я забіў таго маладога чалавека».
  Дэнс уздыхнула, здзівіўшыся, наколькі вялікі вакуум у яе душы ў гэты момант. Адмаўленне замерла ў яе на вуснах, і яна сказала дрыготкім голасам: «Магчыма, мама. Добра, магчыма. Я не думаў пра цябе менш. Я ўсё яшчэ кахаў цябе. Але, добра, я думаў, што вы маглі б.
  «Ваш твар у зале суда на слуханні аб вызваленні пад заклад. Проста гледзячы на твой твар, я ведаў, што ты гэта разглядаеш. Я ведаў, што вы былі.
  «Мне так шкада», - прашаптаў Дэнс.
  Тады Эдзі Дэнс зрабіла нешта зусім нехарактэрнае. Яна ўзяла дачку за плечы цвёрда, мацней, чым Данэс меркаваў, што яна калі-небудзь трымала яе ў руках, нават у дзяцінстве. «Не смей гэтага казаць». Яе словы былі жорсткімі.
  Дэнс міргнуў вачыма і пачаў гаварыць.
  «Шшшшш, Кэці. Слухай. Я не спаў усю ноч пасля слухання аб вызваленні пад заклад. Думаючы пра тое, што я бачыў у тваіх вачах, што ты падазраваў пра мяне, дазволь мне скончыць. Я не спаў усю ноч, пакрыўджаны, раз'юшаны. Але потым, нарэшце, я нешта зразумеў. І я адчуваў такі гонар».
  Цёплая ўсмешка змякчыла круглыя контуры жаночага твару. «Так ганаруся».
  Дэнс разгубіўся.
  Яе маці працягвала: «Ведаеш, Кэці, бацькі ніколі не ведаюць, ці правільна яны ўсё разумеюць. Я ўпэўнены, што вы з гэтым змагаліся».
  «О, толькі дзесяць разоў на дзень».
  «Вы заўсёды спадзяецеся, вы моліцеся, што вы даяце сваім дзецям неабходныя рэсурсы, настрой, мужнасць. У рэшце рэшт, вось у чым справа. Не вядуць свае бітвы, а рыхтуюць іх змагацца самастойна. Навучыць іх меркаваць, думаць самастойна».
  Слёзы цяклі па шчоках Данса.
  «І калі я ўбачыў, як вы пытаецеся, што я мог зрабіць, гледзячы на тое, што здарылася, я зразумеў, што я зразумеў на сто адсоткаў правільна. Я выхаваў цябе не сляпым. Ведаеце, забабоны асляпляюць людзей, нянавісць асляпляе людзей. Але вернасць і любоў таксама сляпыя. Вы шукалі праўду міма ўсяго». Яе маці засмяялася. «Вядома, вы памыліліся. Але вінаваціць вас у гэтым я не магу».
  Жанчыны абняліся, і Эдзі Дэнс сказала: «Цяпер ты ўсё яшчэ на службе. Ідзіце назад у офіс. Я ўсё яшчэ злуюся на цябе. Але праз дзень-другі я пераадолею. Пойдзем за пакупкамі, а потым паабедаем у Казановы. Ну, і Кэці, ты забіраеш чэк.
   Раздзел 46
  КЭТРЫН ДЭНС ВЯРНУЛАСЯ ў свой офіс у CBI і напісала канчатковае рашэнне па справе.
  Яна пацягнула каву, якую ёй прынесла Мэрылен Крэсбах, і паглядзела на ружовыя лісткі тэлефонных паведамленняў, якія асістэнт паклала каля талеркі з вельмі тоўстым печывам.
  Яна доўга разглядала паведамленні і не адказвала ні на адзін званок, але з'ела 100 працэнтаў печыва.
  Яе тэлефон піскнуў. Тэкст ад Майкла О'Ніла:
  K—суддзя вынес рашэнне ў Лос-Анджэлесе. Рашэнне будзе апублікавана ў бліжэйшыя некалькі гадзін. Скрыжуйце пальцы. Сёння шмат што адбываецца, але хутка мы пагаворым з вамі.—М.
  Калі ласка, калі ласка, калі ласка. . .
  Апошні глыток кавы і Дэнс раздрукаваў справаздачу для Овербі і аднёс яе ў свой кабінет. «Вось парадак, Чарльз».
  «Ах. Добра». Мужчына дадаў: «Гэта было нечаканасцю, кірунак справы пайшоў». Ён хутка прачытаў справаздачу. За яго сталом яна заўважыла спартыўную сумку, тэнісную ракетку і невялікі чамадан. Быў позні вечар на суму у пятніцу, і ён, верагодна, сыходзіў прама з офіса на выхадныя.
  У яго паставе яна заўважыла некаторую зябкасць, несумненна, з-за таго, што яна зляцела з рук з Гамільтанам Ройсам.
  І таму яна з нецярпеннем чакала, што будзе далей. Седзячы насупраць свайго боса, яна сказала: «Ёсць яшчэ адна рэч, Чарльз. Гэта пра Ройса».
  "Што гэта?" Ён падняў вочы, пачаў разгладжваць яе запіску, нібы выціраючы пыл.
  Яна патлумачыла, што TJ выявіў пра місію Ройса — спыніць блог не дзеля таго, каб выратаваць ахвяраў, а каб сарваць выкрыццё Чылтана пра тое, што прадстаўнік штата быў выпіты і абеданы распрацоўшчыкам АЭС. «Ён выкарыстаў нас, Чарльз».
  «Ах». Овербі працягваў важдацца з нейкімі паперамі.
  «Ён разлічвае свой час на Камітэце па планаванні ядзерных аб'ектаў, які ўзначальвае прадстаўнік, пра які Чылтан пісаў у раздзеле блога «Улада людзям».
  «Я бачу. Ройс, хм.»
  «Я хачу адправіць памятку ў АГ. Тое, што зрабіў Ройс, напэўна, не злачынства, але гэта дакладна неэтычна — выкарыстоўваць мяне, выкарыстоўваць нас. Гэта будзе каштаваць яму працы».
  Больш важдацца. Овербі разглядаў гэта.
  «Ці добра, што я раблю гэта?» Яна спытала гэта, таму што было ясна, што ён не быў.
  "Я неўпэўнены."
  Яна засмяялася. "Чаму не? Ён прайшоў праз мой стол. Мэрылен убачыла яго. Ён выкарыстаў дзяржаўную паліцыю для сваіх мэтаў».
  Вочы Овербі апусціліся на паперы на стале. Яны былі ўпарадкаваныя, наколькі гэта магчыма. «Ну, зойме наш час і рэсурсы. І гэта магло быць. . . няёмка для нас».
  «Няёмка?»
  «Увядзі нас у гэтую міжведамасную лухту. Я ненавіджу гэта».
  Наўрад ці гэта быў аргумент. Жыццё ва ўрадзе штата - гэта міжведамаснае дзярмо.
  Напрыканцы цяжкага маўчання Овербі, здавалася, прыйшла ў галаву нейкая думка. Яго брыво трохі прыўзнялося. «Акрамя таго, я думаю, у вас можа не быць часу, каб працягнуць гэта.»
  «Я ўпішуся, Чарльз».
  «Ну, справа ў тым, што ёсць вось што. . . .” Ён знайшоў на сваім крэдэнцы файл і дастаў сшыты дакумент даўжынёй некалькі старонак.
  "Што гэта?"
  «Насамрэч, — падключылася другое брыво, — гэта з офіса АГ». Ён сунуў паперы праз стол. «Здаецца, на вас была пададзена скарга».
  «Я?»
  «Відаць, вы зрабілі расісцкія выказванні ў адрас супрацоўніка акругі».
  «Чарльз, гэта вар'яцтва».
  "Ах, добра, ён прайшоў увесь шлях да Сакрамэнта".
  «Хто скардзіўся?»
  «Шаранда Эванс. Сацыяльныя службы раёна».
  «Я ніколі з ёй не сустракаўся. Гэта памылка».
  «Яна была ў шпіталі Monterey Bay, калі вашу маці арыштавалі. Яна глядзела за вашымі дзецьмі».
  О, тая жанчына, якая забрала Уэса і Мэгі з бальнічнай гульнявой пляцоўкі.
  «Чарльз, яна не «даглядала» за імі. Яна была узяўшы іх пад варту. Яна нават не спрабавала мне патэлефанаваць».
  «Яна сцвярджае, што вы выказвалі расісцкія каментары».
  «Ісус Хрыстос, Чарльз, я сказаў, што яна некампетэнтная. Гэта ўсе."
  «Яна гэта не так інтэрпрэтавала. Цяпер, паколькі ў вас звычайна добрая рэпутацыя і ў вас не было праблем у мінулым, AG не схільны падаваць афіцыйную скаргу. Усё ж такі трэба разабрацца”.
  Здавалася, што ён разрываецца гэтай дылемай.
  Але не тое, што парваў.
  "Ён хацеў, каб людзі на месцах паказалі, як дзейнічаць".
  Ад самога Овербі, ён меў на ўвазе. І яна таксама дакладна разумела, што тут адбываецца: Дэнс збянтэжыў Овербі перад Ройсам. Магчыма, у амбудсмэна склалася ўражаньне, што чалавек ня можа кантраляваць сваіх супрацоўнікаў. Скарга на Ройса, ініцыяваная CBI, паставіць пад сумнеў лідэрства Овербі.
  « Вядома, вы не расіст. Але гэтая спадарыня Эванс вельмі гарачая з-за гэтага. Ён утаропіўся на перавернутую літару перад Дэнсам так, як глядзелі б на фатаграфіі выкрыцця.
  Як доўга вы займаецеся гэтай працай? . . . Альбо недастаткова доўга, альбо занадта доўга .
  Кэтрын Дэнс зразумела, што яе бос вядзе перамовы: калі яна не пойдзе далей са скаргай на непрыстойнасць Ройса, Овербі скажа АГ, што прэтэнзія сацыяльнага работніка была цалкам расследавана і што ў ёй няма ніякіх падстаў.
  Калі б Дэнс працягвала справу Ройса, яна магла страціць працу.
   Гэта сядзела паміж імі на імгненне. Дэнс быў здзіўлены тым, што Овербі не дэманстраваў кінесічных доказаў таго, што ён адчувае стрэс. Яна, наадварот, назірала, як яе нага качалася, як поршань.
  «Я думаю, што ў мяне ёсць агульная карціна», — цынічна падумаў Дэнс. Яна была блізкая да таго, каб сказаць гэта, але не сказала.
  Што ж, ёй трэба было прыняць рашэнне.
  Дэбатуем.
  Ён пастукаў пальцамі па пратаколе скаргі. «Ганьба, калі такія рэчы адбываюцца. У нас ёсць асноўная праца, потым умешваюцца іншыя рэчы».
  Пасля справы "Прыдарожны крыж", пасля амерыканскіх горак са справай Дж. Доу ў Лос-Анджэлесе, пасля пакутлівых дзён клопатаў пра маці, Дэнс вырашыла, што ў яе няма духу сварыцца, не з-за гэтага.
  «Калі ты думаеш, што скарга на Ройса будзе занадта адцягваць увагу, Чарльз, я, вядома, паважаю гэта».
  «Напэўна, лепш за ўсё. Давайце вернемся да працы — гэта тое, што нам трэба зрабіць. І гэта мы таксама проста прыбярэм». Ён узяў скаргу і падсунуў яе ў папку.
  Якімі мы можам быць абуральнымі, Чарльз?
  Ён усміхнуўся. «Больш ніякіх адцягненняў».
  «Зноў да працы», — рэхам паўтарыў Дэнс.
  «Добра, я бачу, што позна. Добрых выходных. І дзякуй, што завяршыла справу, Кэтрын.
  «Дабранач, Чарльз». Дэнс падняўся і выйшаў з кабінета. Яна падумала, ці адчувае ён сябе такім жа нячыстым, як яна.
  Яна вельмі і вельмі ў гэтым сумнявалася.
  Дэнс вярнулася ў крыло Галаў і была якраз каля дзвярэй свайго кабінета, калі ззаду пачуўся голас: «Кэтрын?»
   Яна павярнулася і ўбачыла кагосьці, каго спачатку не пазнала. Потым яе ўразіла - гэта быў Дэвід Рэйнхальд, малады намеснік з офіса шэрыфа. Ён не быў у форме, але быў апрануты ў джынсы, кашулю-пола і куртку. Ён усміхнуўся і зірнуў уніз. «Па-за службай». Ён падышоў да яе і спыніўся ў некалькіх метрах ад яе. «Гэй, я чуў пра справу аб прыдарожных крыжах».
  "Нечаканасць", - сказала яна.
  Рукі былі заціснутыя ў кішэнях. Ён выглядаў нервовым. «Я скажу. Але гэты хлопчык будзе ў парадку?»
  «Ён будзе ў парадку».
  «А Чылтан? Ці прызнаўся?»
  «Б'юся аб заклад, што яму не трэба. У нас ёсць яго ў якасці сведак і прыватных асоб. Холадна». Яна кіўнула ў бок свайго кабінета, падняўшы брыво, запрашаючы яго ўвайсці.
  «Мне трэба паклапаціцца аб некаторых справах. . . . Я заходзіў да вас раней, а вас не было».
  Цікава сказаць. І адзначыла, што цяпер ён, здаецца, яшчэ больш нервуецца. Яго мова цела выдавала моцны стрэс.
  «Я проста хацеў сказаць, што мне вельмі спадабалася з вамі працаваць».
  «Дзякую за вашу дапамогу».
  - Ты вельмі асаблівы чалавек, - заікаючыся, прамовіў Рэйнхольд.
  ой-ой. Куды гэта дзелася?
  Рэйнхольд пазбягаў яе вачэй. Ён адкашляўся. «Я ведаю, што вы на самой справе не ведаеце мяне вельмі добра.»
  «Ён як мінімум на дзесяць гадоў маладзейшы за мяне», — падумала яна. Ён малы. Дэнс з усіх сіл стрымлівалася ад усмешкі ці занадта мацярынскага выгляду. Ёй было цікава, куды ён збіраецца запрасіць яе на спатканне.
  «Ва ўсякім выпадку, я спрабую сказаць. . .”
   Але ён нічога не сказаў, толькі выцягнуў з кішэні канверт і працягнуў ёй.
  «Тое, што я спрабую сказаць, гэта тое, што я спадзяюся, што вы разгледзіце маю заяўку на ўступленне ў CBI». Рэйнхольд дадаў: «Большасць пажылых людзей, якія працуюць у паліцыі, не вельмі добрыя настаўнікі. Я ведаю, ты быў бы іншым. Я быў бы ўдзячны за магчымасць павучыцца ў вас».
  Спрабуючы стрымаць смех, Дэнс сказаў: «Ну, Дэвід, дзякуй. Я не думаю, што мы зараз наймаем. Але я абяцаю вам, што калі мы гэта зробім, я паклапачуся пра тое, каб гэта было ў пачатку спісу».
  «Сапраўды?» Ён ззяў.
  «Ты робіш стаўку. Добрай ночы, Дэвід. І яшчэ раз дзякуй за дапамогу».
  «Дзякуй, Кэтрын. Ты - лепшы."
  Для пажылога чалавека. . .
  Усміхаючыся, яна зайшла ў кабінет і цяжка апусцілася на крэсла. Яна сядзела, гледзячы на пераплеценыя ствалы дрэў за сваім акном. Яе мабільны тэлефон зазваніў. Не маючы асаблівага настрою размаўляць з кім-небудзь, яна паглядзела ўніз на акно Caller ID.
  Пасля трох дыскусій яна націснула «Адказаць».
   Глава 47
  праляцеў матылёк і знік у суседскім двары. Гэта быў не час года для манархаў, пералётныя лускакрылыя, якія далі Пасіфік Гроўу свой падзагаловак «Горад матылькоў, ЗША», і Кэтрын Дэнс задумалася, што гэта за від.
  Яна сядзела на палубе, якая была слізкай ад пасляабедзеннага туману. Цяпер было ціха, яна была адна. Дзеці і сабакі былі ў яе бацькоў. На ёй былі выцвілыя джынсы, зялёны світшот, стыльныя туфлі Wish з лініі Fergie кампаніі Brown — пачастунак, які яна дазволіла сабе пасля завяршэння справы. Яна адпівала белае віно.
  Яе ноўтбук быў адкрыты перад ёй. Дэнс ўвайшла ў сістэму ў якасці часовага адміністратара The Chilton Report пасля таго, як знайшла коды доступу ў адным з файлаў Джэймса Чылтана. Яна паглядзела кнігу, з якой чытала, скончыла набіраць тэкст і загрузіла яго.
  Http://www.thechiltonreport.com/html/final.html
  Танец чытае вынікі. Ледзь усміхнуўся.
  Затым выйшаў з сістэмы.
   Яна пачула цяжкія крокі па лесвіцы, якая вяла ўверх з боку дома, і павярнулася да Майкла О'Ніла.
  «Гэй». Ён усміхнуўся.
  Яна чакала тэлефоннага званка аб рашэнні суддзі ў Лос-Анджэлесе аб тым, ці будзе працягвацца справа Дж. Доу; у бальніцы ён выглядаў настолькі заклапочаным, што яна не чакала, што ён з'явіцца тут асабіста. Няважна, Майкла О'Ніла заўсёды чакалі. Яна паспрабавала прачытаць яго выраз. Звычайна яна добра ўмела гэта рабіць — яна так добра яго ведала, — але ў яго ўсё яшчэ быў выгляд.
  «Віно?»
  «Вядома».
  Яна прынесла з кухні другую шклянку і наліла яму яго любімага чырвонага.
  «Я не магу заставацца доўга».
  "Добра." Дэнс ледзь стрымлівала сябе. «Ну?»
  Усмешка збегла. «Мы перамаглі. Атрымаў вестку дваццаць хвілін таму. Суддзя здуў абарону з вады».
  "Сапраўды?" — спытаў Дэнс, пераходзячы на падлеткавую гаворку.
  «Так».
  Яна паднялася і моцна абняла яго. Яго рукі слізганулі па яе спіне і прыціснулі да сваіх цвёрдых грудзей.
  Яны адступіліся і чокнуліся.
  «Эрні выступае перад вялікім журы праз два тыдні. Без сумневу, яны вернуць рахунак. Яны хочуць, каб мы былі там у аўторак, дзевяць раніцы, каб спланаваць паказанні. Ты гатовы да паездкі?»
  "О, вы можаце паспрачацца, што я".
  О'Ніл пасунуўся да парэнчаў. Ён глядзеў на задні двор, гледзячы на гудок, які Дэнс збіралася забраць з таго месца, куды яна кінула яго ветранай — і бяссоннай — ноччу некаторы час таму. Ён змоўк.
  Дэнс мог зразумець, што нешта набліжалася.
  Яна насцярожылася. Якая была гісторыя? Хвароба?
  Ён рухаўся?
  Ён працягнуў: «Мне было цікава. . .”
  Яна чакала. Яе дыханне было пачашчаным. Віно ў яе шклянцы калыхалася, як бурны Ціхі акіян.
  «Сустрэча ў аўторак, і мне было цікава, ці хочаце вы застацца ў Лос-Анджэлесе яшчэ некалькі дзён. Мы маглі бачыць славутасці. Вазьмі тыя яйкі Бенедыкт, на якія мы спадзяваліся. Ці, можа быць, мы маглі б пайсці на сушы ў Заходні Галівуд і паглядзець, як людзі спрабуюць быць крутымі. Я мог нават купіць чорную кашулю». Ён мітусіўся.
  Чаго ніколі не рабіў Майкл О'Ніл. Калі-небудзь.
  Дэнс міргаў. Яе сэрца калацілася так хутка, як крылы калібры, што лунала над малінавай кармушкай побач. «Я . . .”
  Ён засмяяўся, і плечы яго апусціліся. Яна не магла ўявіць, як выглядаў яе выраз. "Добра. Ёсць яшчэ нешта, што я мяркую, што я павінен сказаць.
  «Вядома».
  «Эн сыходзіць».
  "Што?" Яна ахнула.
  Твар Майкла О'Ніла быў сплаў эмоцый: надзея, няўпэўненасць, боль. Мабыць, самым відавочным было здзіўленне.
  «Яна пераязджае ў Сан-Францыска».
   Сотня пытанняў напоўніла яе розум. Яна спытала першую: «Дзеці?»
  «Яны будуць са мной».
  Гэтая навіна не была дзіўнай. Не было лепшага бацькі, чым Майкл О'Ніл. І Дэнс заўсёды сумнявалася наконт мацярынскіх здольнасцей Эн і яе жадання спраўляцца з працай.
  Вядома, яна зразумела. Раскол быў прычынай неспакойнага погляду О'Ніла на шпіталь. Яна ўспомніла яго вочы, якімі пустымі яны здаваліся.
  Ён працягнуў, гаворачы рэзкім тонам чалавека, які рабіў шмат хуткага — і не зусім рэалістычнага — планавання. Мужчыны грашылі гэтым часцей, чым жанчыны. Ён распавядаў ёй пра тое, як дзеці наведваюць маці, пра рэакцыю сваёй сям'і і сям'і Эн, пра адвакатаў, пра тое, што Эн будзе рабіць у Сан-Францыска. Дэнс кіўнуў, засяроджваючыся на яго словах, падбадзёрваючы, у асноўным проста дазваляючы яму гаварыць.
  Яна адразу ўспрыняла спасылкі на «гэтага ўладальніка галерэі», «сябра Эн у Сан-Францыска» і «ён». Вывад, які яна зрабіла, яе не вельмі здзівіў, хаця яна была ў лютасьці на жанчыну за тое, што прычыніла О'Нілу боль.
  І яму было балюча, спустошана, хоць ён яшчэ не ведаў гэтага.
  А я? Танец думаў. Як я да гэтага стаўлюся?
  Потым яна імгненна схавала гэта меркаванне, адмовіўшыся разглядаць яго зараз.
  О'Ніл стаяў, як школьнік, які запрасіў дзяўчынку на танец у восьмым класе. Яна б не здзівілася, калі б ён засунуў рукі ў кішэні і глядзеў на кончыкі абутку. «Такім чынам, я проста задаўся пытаннем пра наступны тыдзень. Некалькі дадатковых дзён?»
  Куды нам далей? Танец думаў. Калі б яна магла лунаць над сабой, гледзячы ўніз, як аналітык кінезіі, што гаварыла мова яе цела? Яна была, з аднаго боку, глыбока ўзрушаная гэтай навіной. З іншага боку, яна была асцярожная, як салдат з зоны баявых дзеянняў, які набліжаецца да прыдарожнага пакета.
  Прывабнасць паездкі з Майклам О'Нілам была амаль ашаламляльнай.
  Аднак адказ, вядома, не мог быць станоўчым. З аднаго боку, О'Нілу трэба было быць побач са сваімі дзецьмі, цалкам побач, на сто адсоткаў. На дадзены момант ім не маглі - не павінны - расказваць пра праблемы іх бацькоў. Усё ж яны б нешта ведалі. Дзіцячая інтуіцыя - першасная сіла прыроды.
  Але была яшчэ адна прычына, па якой Дэнс і О'Ніл не дзяліліся асабістым часам у Лос-Анджэлесе.
  І, па супадзенні, ён з'явіўся менавіта цяпер.
  "Добры дзень?" — азваўся мужчынскі голас з бакавога двара.
  Дэнс паглядзеў на Майкла О'Ніла, нацягнута ўсміхнуўся і паклікаў: «Наверх. Ззаду».
  На лесвіцы пачуліся новыя крокі, і да іх далучыўся Джонатан Болінг. Ён усміхнуўся О'Нілу, і абодва мужчыны паціснулі адзін аднаму рукі. Як і Дэнс, ён быў у джынсах. Ягоная вязаная кашуля была чорная, пад вятроўкай Lands' End. На ім былі турыстычныя чаравікі.
  «Я крыху рана».
  «Не праблема».
  О'Ніл быў разумны, і больш за тое, ён быў кемлівым. Дэнс бачыў, што ён імгненна зразумеў. Яго першай рэакцыяй было расчараванне, што ён паставіў яе ў цяжкае становішча.
  Яго вочы прасілі шчырыя прабачэнні.
   А яе настойвалі на тым, што ў гэтым няма неабходнасці.
  О'Ніл таксама быў забаўлены і падараваў Дэнсу ўсмешку, падобную на тую, якой яны падзяліліся, калі ў мінулым годзе пачулі па аўтамабільным радыё песню Sondheim “Send in the Clowns” пра патэнцыйных каханкаў, якія проста не могуць аб'яднацца.
  Яны абодва ведалі, што час вырашае ўсё.
  Дэнс роўным голасам сказаў: «Мы з Джонатанам едзем на выходныя ў Напу».
  «Проста невялічкая сустрэча ў бацькоў. Мне заўсёды падабаецца браць з сабой каго-небудзь для ўмяшання». Болінг прыніжаў уцёкі. Прафесар таксама быў разумны — ён бачыў Дэнса і О'Ніла разам — і зразумеў, што цяпер ён трапіў у цэнтр нечага.
  "Там прыгожа", - сказаў О'Ніл.
  Дэнс успомніў, што яны з Эн правялі свой мядовы месяц у карчме каля вінаградніка Кейкбрэд у вінаробнай краіне.
  Не маглі б мы проста застрэліць гэтых іронікаў, калі ласка? Танец думаў. І яна зразумела, што твар яе гарыць дзявочай чырванню.
  О'Ніл спытаў: «Уэс у тваіх мамы і таты?»
  «Так».
  «Я патэлефаную яму. Я хачу заўтра а восьмай вылецець».
  Яна любіла яго за тое, што ён захаваў сустрэчу з хлопчыкам на рыбалцы, хоць Дэнс будзе за горадам, а О'Нілу трэба будзе шмат спраў. «Дзякуй. Ён вельмі гэтага чакае».
  «Я атрымліваю копію рашэння з Лос-Анджэлеса, я адпраўлю яе вам па электроннай пошце».
  Яна сказала: «Я хачу пагаварыць, Майкл. Патэлефануй мне."
  «Вядома».
   О'Ніл зразумеў бы, што яна мела на ўвазе размову пра яго і Эн і пра маючую адбыцца расстанне, а не пра справу Дж. Доу.
  І Дэнс зразумела, што ён не патэлефануе, пакуль яна не будзе з Болінгам. Ён быў такім чалавекам.
  Дэнс адчула хуткае жаданне — галоднае жаданне — зноў абняць намесніка, абняць яго рукамі, і яна збіралася гэта зрабіць. Але для чалавека, які заставаўся недасведчаным у кінезічным аналізе, О'Ніл імгненна зразумеў яе намер. Ён павярнуўся і пайшоў да лесвіцы. «Трэба сабраць дзяцей. Ноч піцы. Бывай, Джон. І, эй, дзякуй за вашу дапамогу. Без вас мы б не справіліся».
  «Ты павінен мне бляшаны значок», — з ухмылкай сказаў Болінг і спытаў у Дэнса, ці можа ён данесці што-небудзь да машыны. Яна паказала на сумку з газіроўкай, вадой, закускамі і кампакт-дыскамі для паездкі на поўнач.
  Дэнс выявіла, што прыціскае келіх да грудзей, назіраючы, як О'Ніл спускаецца па лесвіцы. Яна падумала, ці павярне ён назад.
  Ён зрабіў, коратка. Яны яшчэ раз усміхнуліся, а потым ён знік.
   Падзяка
  Дзякуючы Кэтрын Бьюз, чыё выдатнае даследаванне дало мне інфармацыю пра блогі і жыццё ў свеце сінтэзатараў і якая навучыла мяне выжываць (прынамсі некаторы час) у шматкарыстальніцкіх ролевых онлайн-гульнях. Таксама дзякуй за кемлівыя рэдактарскія навыкі Джэйн Дэвіс, Джэны Долан, Доны Мартан, Хейзел Орм і Філа Меткалфа. Мая ўдзячнасць вэб-майстру Джэймса Чылтана, маёй сястры, Джулі Рыс Дывер, і дзякуй, як заўсёды, Мэдэлін і шчанюкам — усім ім.
   Прачытаць урывак з
  Пякучы дрот
  Джэфры Дывер
  Паступае ў чэрвені 2010 года ад Simon & Schuster
  Кіроўца палегчыў рух аўтобуса M70 у бок прыпынку на 57-й вуліцы, недалёка ад таго месца, дзе Дзесятая авеню злівалася з Амстэрдамам. Ён быў у даволі добрым настроі. Новы аўтобус уяўляў сабой каленную мадэль, якая апускалася да тратуара, каб было лягчэй сесці, і адрознівалася пандусам для інвалідаў, выдатным рулявым кіраваннем і, самае галоўнае, сядзеннем кіроўцы, зручным для задняга боку.
  Бог ведаў, што ён мае патрэбу ў гэтым, праводзячы восем гадзін у дзень у гэтым.
  Сёння было прыгожа, ясна і крута. Красавік. Адзін з яго любімых месяцаў. Было каля 11:30 раніцы, і аўтобус быў перапоўнены, бо людзі ехалі на ўсход на абед ці па даручэннях у свой вольны час. Рух рухаўся павольна, калі ён набліжаў вялізны аўтамабіль да прыпынку, дзе каля ліхтарнага слупа, увешанага ўлёткамі, чакалі чатыры ці пяць чалавек.
  Ён набліжаўся да аўтобуснага прыпынку і выпадкова паглядзеў міма людзей, якія чакалі пасадкі, угледзеўшы стары карычневы будынак за прыпынкам. Будынак пачатку дваццатага стагоддзя з некалькімі сеткамі вокнаў, але ўнутры заўсёды было цёмна; ён ніколі не бачыў, каб хтосьці ўваходзіў ці выходзіць. Жудаснае месца, як турма. На пярэдняй панэлі быў белай фарбай на сінім фоне лупіцца знак.
  АБ'ЯДНАНАЯ ЎЛАДНАЯ КАМПАНІЯ LGONQUIN​​​​
  ПАДСТАНЦЫЯ МН - 10
  П РЫВАТНАЯ УЛАСНАСЦЬ​
  ГНЕЎ .​ ВЫСОКАЕ НАПРЯЖЭННЕ .​​ Т РЭСПАС Р ЗАБАРОНЕНЫ .
   Ён рэдка звяртаў увагу на гэта месца, але сёння нешта прыцягнула яго ўвагу, нешта, як ён лічыў, незвычайнае. З акна, прыкладна ў дзесяці футах ад зямлі, звісаў дрот дыяметрам каля паўцалі. Яе да канца закрылі цёмным уцяпляльнікам. Там пластык або гуму здымалі, выяўляючы серабрыстыя металічныя ніткі; ён быў прыкручаны да нейкага фітынга, плоскага кавалка латуні. Пракляты вялікі кавалак дроту, падумаў кіроўца.
  І проста вісіць у акне. Гэта было бяспечна ?
  Цяпер ён затармазіў аўтобус да поўнага прыпынку і націснуў на адчыняльнік дзвярэй. Уключыўся ўкленчаны механізм, і вялікая машына апусцілася. Металічная ніжняя прыступка была цяпер у некалькіх цалях ад тратуара. Кіроўца павярнуў свой шырокі, румяны твар да дзвярэй, якія адчыніліся з задавальняючым гідраўлічным шыпеннем. Людзі пачалі падымацца на борт. — Добрая раніца, — радасна сказаў кіроўца.
  Жанчына гадоў васьмідзесяці, сціскаючы старую пацёртую сумку для пакупак Анры Бендэля, кіўнула ў адказ і, выкарыстоўваючы кіёк, хістаючыся, пайшла ззаду, не звяртаючы ўвагі на пустыя месцы спераду, прызначаныя для пажылых людзей і інвалідаў.
  Як можна было не любіць жыхароў Нью-Ёрка?
  Затым раптоўны рух у люстэрку задняга выгляду. Мігаюць жоўтыя агні. За ім імчаў грузавік. Algonquin Consolidated. Трое рабочых выйшлі на вуліцу і сталі цеснай групай, размаўляючы паміж сабой. У іх былі скрыні з інструментамі, тоўстыя пальчаткі і курткі. Яны не выглядалі шчаслівымі, калі павольна ішлі да падстанцыі, гледзячы на яе, ссунуўшы галовы адзін да аднаго, нешта абмяркоўваючы. Адна з гэтых галоў злавесна трэслася.
  Затым кіроўца павярнуўся да апошняга пасажыра, які збіраўся сесці, маладога лацінаамерыканца, які сціскаў сваю Metrocard і спыніўся каля аўтобуса. Ён таксама глядзеў на падстанцыю. Нахмурыўшыся. Кіроўца заўважыў, што яго галава паднята, быццам ён нюхае паветра.
  З'едлівы водар. Так, нешта гарэла. Пах нагадаў яму той час, калі ў пральнай машыне жонкі адбылося кароткае замыканне і згарэла ізаляцыя. Млоснасць. Ад дзвярэй падстанцыі ішоў клубок дыму.
  Такім чынам, гэта тое, што людзі Алганкіны рабілі тут.
  Гэта быў бы беспарадак. Кіроўца цікавіўся, ці не будзе гэта азначаць адключэнне электраэнергіі і згаснуць стоп-сігналы. Гэта было б усё для яго. Паездка праз горад, звычайна дваццаць хвілін, займае гадзіны. Ну, ва ўсялякім выпадку, яму лепш вызваліць тэрыторыю для пажарных. Ён паказаў пасажыру на борт. «Гэй, містэр, мне трэба ісці. Давай. Ладзіць-"
  Калі пасажыр, усё яшчэ хмурачыся ад паху, развярнуўся і зайшоў у аўтобус, кіроўца пачуў нешта падобнае на трэскі, якія даносіліся знутры падстанцыі. Рэзкія, амаль як стрэлы. Потым успышка святла, лёгкая, як тузін сонцаў, запоўніла ўвесь тратуар паміж аўтобусам і кабелем, які звісаў з акна.
  Лацінаамерыканскі пасажыр знік у воблаку полымя.
  Зрок кіроўцы разваліўся да шэрых рэшткаў. Гук быў падобны на разрывісты трэск і стрэльбу адначасова, ашаламляючы яго слых. Нягледзячы на тое, што ён быў прывязаны рамянём да сядзення, яго цела ўрэзалася ў бакавое шкло.
  Анямелымі вушамі ён чуў рэха крыкаў пасажыраў.
  Напаўслепымі вачыма ён убачыў агонь.
  Калі кіроўца пачаў губляць прытомнасць, ён задумаўся, ці не з'яўляецца ён сам крыніцай бушуючага полымя.
  
  « Я ПАВІНЕН вам сказаць. Ён выйшаў з аэрапорта. Яго заўважылі гадзіну таму ў цэнтры Мехіка».
  «Не», - сказаў Лінкальн Райм, уздыхнуўшы, на кароткі час заплюшчыўшы вочы. «Не. . .”
  Амелія Сакс, якая сядзела каля цукеркава-яблычна-чырвонага інваліднага вазка Райма, нахілілася наперад і загаварыла ў чорную скрынку гучнай сувязі. "Што здарылася?" Яна тузанула свае доўгія рудыя валасы і сабрала пасмы ў строгі хвост.
  «Пакуль мы атрымалі інфармацыю аб палёце з Лондана, самалёт прызямліўся». Жаночы голас рэзка расквітнеў з гучнай сувязі. «Здаецца, ён схаваўся на грузавіку, выбраўся праз службовы ўваход. Я пакажу вам ахоўную стужку, якую мы атрымалі ад мексіканскай паліцыі. У мяне ёсць спасылка. Пачакай хвілінку». Яе голас сціх, калі яна размаўляла са сваім паплечнікам, даючы яму інструкцыі па відэа.
  Час быў толькі за поўдзень, і Райм з Саксам знаходзіліся ў гасцінай на першым паверсе, пераўтворанай у судова-медыцынскую лабараторыю яго гарадскога дома на Цэнтральным парку-Уэст, што было гатычным віктарыянскім будынкам, у якім, магчыма, пражывалі — Рым любіў думаць — некаторыя вельмі незвычайныя Віктарыянцы. Жорсткія бізнесмены, хітрыя палітыкі, высокакласныя жулікі. Можа, непадкупны паліцэйскі камісар, які любіў стукаць галовамі. Райм напісаў класічную кнігу пра даўнія злачынствы ў Нью-Ёрку і выкарыстаў свае крыніцы, каб паспрабаваць адсачыць генеалогію свайго будынка. Але радаводу знайсці не ўдалося.
  Жанчына, з якой яны размаўлялі, знаходзілася ў больш сучасным будынку, павінен быў выказаць здагадку Райм, за 3000 міль: офіс Каліфарнійскага бюро расследаванняў у Мантэрыі. Агент CBI Кэтрын Дэнс працавала з Раймам і Саксам некалькі гадоў таму над справай, звязанай з тым самым чалавекам, да якога яны зараз падвяргаліся. Яны лічылі, што яго сапраўднае імя Рычард Логан. Хаця Лінкальн Райм думаў пра яго ў асноўным па мянушцы: Гадзіннік.
  Ён быў прафесійным злачынцам, тым, хто планаваў свае злачынствы з той дакладнасцю, якую аддаваў свайму хобі і захапленню — будаўніцтву гадзіннікаў. Рыфма і забойца сутыкнуўся некалькі разоў; Райм сарваў адзін з яго планаў, але не здолеў спыніць другі. Тым не менш, Лінкальн Райм палічыў агульны бал для сябе пройгрышам, паколькі Гадзіннікаўнік не знаходзіўся пад вартай.
  Райм адкінуў галаву ў інвалідным крэсле, уяўляючы Логана. Ён бачыў гэтага чалавека асабіста, зблізку. Хударлявае цела, валасы ў цёмную хлапечую швабру, вочы пяшчотна забаўляліся на допыце ў паліцыі, ніколі не раскрываючы масавага забойства, якое ён планаваў. Яго спакой, здавалася, быў прыроджаным, і гэта было тое, што Рыфм лічыў, магчыма, самай трывожнай якасцю гэтага чалавека. Эмоцыі спараджаюць памылкі і няўважлівасць, і ніхто ніколі не можа абвінаваціць Рычарда Логана ў эмацыйнасці.
  Яго маглі наняць для крадзяжу або незаконнага гандлю зброяй або любой іншай схемы, якая патрабуе дэталёвага планавання і бязлітаснага выканання, але звычайна яго наймалі для забойстваў — забойства сведак, інфарматараў, палітычных ці карпаратыўных дзеячаў. Нядаўняя разведка паказала, што ён атрымаў заданне на забойства дзесьці ў Мексіцы. Райм патэлефанавала Дэнс, у якой было шмат кантактаў на поўдзень ад мяжы — і якая сама ледзь не была забітая паплечнікам Гадзіннікавага майстра некалькі гадоў таму. Улічваючы гэтую сувязь, Дэнс прадстаўляў амерыканцаў у аперацыі па яго арышце і экстрадыцыі, супрацоўнічаючы са старэйшым следчым міністэрскай федэральнай паліцыі, маладым, працавітым афіцэрам па імі Артура Дыяс.
  Рана раніцай яны даведаліся, што Логан прызямліўся ў Мехіка. Дэнс патэлефанаваў Дыясу, які паспрабаваў паставіць дадатковых афіцэраў, каб перахапіць яго. Але, як вынікае з апошняга паведамлення Дэнса, яны не паспелі.
  «Вы гатовыя да відэа?» — спытаў Дэнс.
  «Ідзі наперад». Райм перасунуў адзін са сваіх нямногіх працуючых пальцаў — указальны палец правай рукі — і падсунуў электрычны інвалідны вазок бліжэй да экрана. Ён быў паралізаваным ад шыі ўніз.
  На адным з некалькіх манітораў з плоскім экранам у лабараторыі атрымаўся крупчасты відарыс аэрапорта. Смецце і выкінутыя кардонныя скрынкі, бляшанкі і бочкі валяліся па абодва бакі агароджы на пярэднім плане. Прыватны грузавы самалёт выруліў, і як толькі ён спыніўся, задні люк адчыніўся, і з яго выпаў чалавек.
  - Гэта ён, - ціха сказаў Дэнс.
  «Я дрэнна бачу», — сказаў Рым.
  «Гэта дакладна Логан», — супакоіў Дэнс. "Яны атрымалі частковы адбітак - вы ўбачыце праз хвіліну".
  Мужчына пацягнуўся, а потым зарыентаваўся. Ён накінуў на плячо сумку і, прыгнуўшыся, пабег да рабочага хлява і схаваўся за ім. Праз некалькі хвілін падышоў рабочы з пакетам памерам з дзве абутковыя скрынкі. Логан павітаўся з ім і памяняў скрынку на літарны канверт. Рабочы азірнуўся і хутка пайшоў прэч. Пад'ехаў грузавік тэхабслугоўвання. Логан забраўся ззаду і схаваўся пад брызентам. Грузавік знік з поля зроку».
  «Самалёт?» — спытаў ён.
  «Працягнуў шлях у Паўднёвую Амерыку па карпаратыўнаму статуту. Пілот і другі пілот сцвярджаюць, што нічога не ведаюць пра беспілотку. Вядома, яны хлусяць. Але мы не маем права іх дапытваць».
  «А рабочы?» — спытаў Сакс.
  «Федэральная паліцыя забрала яго. Ён быў проста супрацоўнікам аэрапорта з мінімальнай заработнай платай. Ён сцвярджае, што нехта, якога ён не ведаў, сказаў яму, што яму заплацяць пару сотняў за дастаўку скрынкі. Грошы былі ў канверце. Вось з чаго зьнялі друк».
  «Што было ў пакунку?» — спытаў Рыфма.
  «Ён кажа, што не ведае, але хлусіць — я бачыў відэа інтэрв'ю. Нашы супрацоўнікі DEA дапытваюць яго. Я хацеў паспрабаваць выцягнуць з яго некаторую інфармацыю, але гэта зойме занадта шмат часу, каб атрымаць усё ў парадку».
  Райм і Сакс падзяліліся поглядамі. Спасылка на «дражнілку» была крыху сціплай з боку Дэнса. Яна была а Эксперт па кінезіцы — мове цела — і адзін з лепшых дапытчыкаў у краіне. Але напружаныя адносіны паміж суверэннымі дзяржавамі, пра якія ідзе гаворка, былі такімі, што каліфарнійскаму паліцэйскаму трэба было абмеркаваць шмат дакументаў, перш чым яна магла прабрацца ў Мексіку для афіцыйнага допыту, у той час як Агенцтва ЗША па барацьбе з наркотыкамі ўжо было там санкцыянавана.
  Райм спытаў: «Дзе Логана заўважылі ў сталіцы?»
  «Дзелавы раён. Яго сачылі ў гатэль, але ён там не спыніўся. Гэта было для сустрэчы, думаюць людзі Дыяса. Але пакуль яны ўсталявалі назіранне, яго ўжо не было. Але ва ўсіх праваахоўных органах і гатэлях цяпер ягоная фатаграфія». Дэнс дадаў, што расследаванне возьме на сябе бос Дыяса, вельмі высокапастаўлены паліцэйскі чыноўнік. «Гэта абнадзейвае, што яны ўспрымаюць усё гэта даволі сур'ёзна».
  Так, абнадзейвае, падумаў Рыфм. Але і непрыемна. Быць на парозе пошуку здабычы і пры гэтым так мала кантраляваць справу. . . . Ён адчуў, што дыхае пачашчана. Ён разважаў пра апошні раз, калі яны з Гадзіннікавым майстрам сутыкаліся адзін з адным; Логан перапярэдзіў усіх. І лёгка забіў чалавека, для забойства якога быў наняты. У Райма былі пад рукой усе факты, каб зразумець, што задумаў Логан. Але ён цалкам няправільна прачытаў стратэгію.
  «Дарэчы, — пачуў ён, як Сакс спытаў Кэтрын Дэнс, — як прайшлі тыя рамантычныя выхадныя?» Здавалася, гэта было звязана з новым любоўным захапленнем Дэнс. Адзінокая маці дваіх дзяцей некалькі гадоў заставалася ўдавой.
  «Мы выдатна правялі час», - паведаміў агент.
  "Куды ты хадзіў?"
  Райм задаваўся пытаннем, навошта Сакс пытаўся пра грамадскае жыццё Дэнса? Яна праігнаравала яго нецярплівы позірк.
  «Санта-Барбара. Па дарозе спыніліся ў замку Херст. . . . Слухай, я ўсё яшчэ чакаю, калі вы выйдзеце сюды. Дзеці вельмі хочуць з вамі пазнаёміцца. — напісаў Уэс дакумент аб крыміналістыцы для школы і згадаў цябе, Лінкальн. Яго настаўнік жыў у Нью-Ёрку і чытаў усё пра вас.
  «Так, гэта было б добра», — сказаў Райм, думаючы выключна пра Мехіка.
  Сакс усміхнуўся нецярплівасці ў сваім голасе і сказаў Дэнсу, што ім трэба ісці.
  Адключыўшыся, яна выцерла пот з ілба Райма — ён не адчуваў вільгаці — і яны хвіліну сядзелі моўчкі, гледзячы ў акно на расплывістае сапсан, які праносіўся ў поле зроку. Ён павярнуў да свайго гнязда на другім паверсе Рымма. Хаця гэта не рэдкасць у буйных гарадах - шмат тлустых, смачных галубоў на ежу - гэтыя драпежныя птушкі звычайна гняздуюцца вышэй. Але чамусьці некалькі пакаленняў птушак называлі гарадскі дом Райма домам. Яму падабалася іх прысутнасць. Яны былі разумнымі, захапляючымі, былі ідэальнымі наведвальнікамі, нічога ад яго не патрабавалі.
  — умяшаўся мужчынскі голас. «Ну, ты яго дастаў?»
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" Рыфма лопнула. «А наколькі хітры дзеяслоў «атрымаць»?»
  Том Рэстан, выхавальнік Лінкальна Райма, сказаў: «Гадзіншчык».
  — Не, — буркнуў Рым.
  «Але ты ж блізка, ці не так?» - спытаў падцягнуты чалавек, апрануты ў цёмныя штаны, накрухмаленую жоўтую кашулю бізнесмена і гальштук у кветачкі.
  - О, блізка, - прамармытаў Рым. « Зачыніць . Гэта вельмі дапамагае. У наступны раз, калі на цябе нападзе горны леў, Том, што б ты адчуваў, калі б вартаўнік парку стрэліў вельмі блізка ад яго? У адрозненне ад таго, скажам, насамрэч ударыць ?»
  «Хіба горныя львы не знаходзяцца пад пагрозай знікнення?» — спытаў Том, нават не даючы іраніі. Ён быў непрыступны да краю Рыфма. Ён працаваў на дэтэктыва судовай экспертызы на працягу многіх гадоў, больш, чым многія сямейныя пары былі разам. А памочнік быў бывалы, як самая жорсткая жонка.
  «Ха. Вельмі смешна. Пад пагрозай знікнення».
  Сакс хадзіў за інвалідным крэслам Райма і трымаў яго за плечы, масажаваў. Сакс была высокай і ў лепшай форме, чым большасць дэтэктываў паліцыі Нью-Ёрка яе ўзросту, і, хоць артрыт часта пакутаваў ад артрыту ў каленях і ніжніх канечнасцях, яе рукі і кісці былі моцныя і амаль не балелі.
  На іх была рабочая вопратка: Райм быў у чорных спартыўных штанах і вязанай кашулі цёмна-зялёнага колеру. Сакс скінула свой цёмна-сіні пінжак, але была апранута ў тонкія штаны і белую баваўняную блузку з адным гузікам на каўняры і жэмчугам. Яе «Глок» сядзеў высока на сцёгнах у палімернай кабуры з хуткай зацяжкай, а два магазіны сядзелі побач ва ўласных кабурах разам з электрошокером.
  Рым адчуваў пульсацыю яе пальцаў; у яго было ідэальнае адчуванне над верхняй часткай грудзей - на тым узроўні, дзе некалькі гадоў таму ён атрымаў амаль смяротны пералом спіннога мозгу, чацвёрты шыйны пазванок. Нягледзячы на тое, што ў нейкі момант ён лічыў рызыкоўную аперацыю, каб палепшыць свой стан, ён абраў іншы падыход да рэабілітацыі. Дзякуючы знясільваючаму рэжыму фізічных практыкаванняў і тэрапіі яму ўдалося аднавіць некаторыя магчымасці выкарыстання пальцаў і рукі. Ён таксама мог карыстацца безназоўным пальцам левай рукі, які чамусьці застаўся цэлым пасля таго, як бэлька метро зламала яму шыю.
  Цяпер ён атрымліваў асалоду ад яе пальцаў, якія ўпіваліся ў яго цела. Было падобна на тое, што невялікі працэнт адчуванняў, якія засталіся ў яго целе, узмацніўся. Ён зірнуў на бескарысныя ногі. Ён заплюшчыў вочы.
  Том уважліва агледзеў яго. «Ты ў парадку, Лінкальн?»
  "Добра? Акрамя таго факту, што злачынец, якога я шукаў гадамі, выслізнуў з нашых рук і цяпер хаваецца ў другім па велічыні мегаполісе ў гэтым паўшар'і, я проста сумны».
  «Я не пра гэта кажу. Ты не надта добра выглядаеш».
  "Вы маеце рацыю. На самай справе мне патрэбныя лекі».
   "Лекі?"
  «Віскі. Мне было б лепш з віскі».
  «Не, не стаў бы».
  «Ну, чаму б нам не паспрабаваць эксперымент. Навука. дэкартаўскі. Рацыянальны. Хто можа з гэтым паспрачацца? Я ведаю, што адчуваю цяпер. Потым я вып'ю віскі і раскажу, як я сябе адчуваю пасля. Я табе далажу».
  «Не. Яшчэ занадта рана, - абыякава сказаў Том.
  «Ужо пасля абеду».
  «Праз некалькі хвілін».
  «Чорт вазьмі». Рыфм гучаў груба, але на самой справе ён губляў сябе ў масажы Сакса. Некалькі пасмаў рудых валасоў вырваліся з яе хваста і казытаючы віселі на яго шчацэ. Ён не адыходзіў. Паколькі ён, відаць, прайграў бітву, ён ігнараваў Тома, але памочнік хутка прыцягнуў яго ўвагу, сказаўшы: «Калі вы размаўлялі па тэлефоне, тэлефанаваў Лон».
  «Ён зрабіў? Чаму ты мне не сказаў?»
  «Вы сказалі, што не хочаце, каб вас турбавалі падчас размовы з Кэтрын».
  «Ну, скажы мне цяпер».
  «Ён ператэлефануе. Нешта пра справу. Праблема."
  «Сапраўды?» Гадзіннік ад гэтай навіны крыху адступіўся. Рыфма зразумеў, што ёсць яшчэ адна крыніца яго дрэннага настрою: нуда. Ён толькі што скончыў аналізаваць доказы па складанай справе аб арганізаванай злачыннасці, і чакала некалькі тыдняў, калі няма чым заняцца. Таму яго падтрымлівала думка аб іншай працы. Як і жаданая хуткасць Сакса, Райму патрэбныя былі праблемы, выклікі, уклад. Адна з цяжкасцей пры цяжкай інваліднасці, на якую мала хто звяртае ўвагу, - адсутнасць чагосьці новага. Тыя ж налады, тыя ж людзі, тыя ж дзеянні. . . і тыя ж банальнасці, тыя ж пустыя запэўніванні, тыя ж справаздачы бесэмацыйных лекараў.
  Тое, што выратавала яму жыццё пасля ранення - літаральна з тых часоў ён разважаў аб дапамозе ў самагубстве - гэта быў яго няўпэўнены крок да яго папярэдняга захаплення: выкарыстанне навукі для раскрыцця злачынстваў.
  Вы ніколі не можаце сумаваць, калі вы сутыкаецеся з таямніцай.
  Том настойваў: «Ты ўпэўнены, што гатовы? Вы выглядаеце крыху бледным».
  «Ведаеце, апошнім часам не быў на пляжы».
  "Добра. Проста правяраю».
  Потым тэлефон Райма загрымеў, і нумар дэтэктыва лейтэнанта Лона Селіта з'явіўся на ідэнтыфікатары абанента.
  Рыфм адказаў рабочым пальцам на правай руцэ.
  «Лон».
  «Лінк, паслухай, вось у чым справа». Ён быў усхваляваны і, мяркуючы па аб'ёмнай акустыцы, якая праносілася праз дынамік, відавочна кудысьці хутка ехаў. «У нас можа быць тэрарыстычная сітуацыя».
  «Сітуацыя? Гэта не вельмі канкрэтна».
  «Добра, як гэта? Нехта аблажаўся з энергетычнай кампаніяй, выпусціў іскру ў пяць тысяч градусаў у аўтобус метро і адключыў электрычную сетку ў шасці квадратных кварталах на поўдзень ад Лінкальн-цэнтра. Гэта дастаткова канкрэтна для вас?»
  
  ДЖЭФЕРЫ ДЫВЕР з'яўляецца аўтарам бэстсэлераў New York Times дваццаці шасці раманаў у жанры напружання і стваральнікам знакамітага дэтэктыўнага героя Лінкальна Райма, які фігуруе ў бэстсэлерах «Разбітае акно» , «Халодны месяц», «Дванаццатая карта», «Зніклы чалавек», «Каменная малпа». , Пустое крэсла, Танцорка ў труне і Збіральнік костак . У некалькіх нядаўніх раманах ён прадставіў дзвюх новых зорак дынамічнага трылера: следчага агента Кэтрын Дэнс у загалоўках « Прыдарожныя крыжы» і «Спячая лялька» ; намеснік шэрыфа Брын Макензі дэбютавала ў фільме «Пакінутыя целы» , уладальніку прэміі Міжнароднай арганізацыі пісьменнікаў трылераў у 2009 годзе за лепшы раман года. Як Уільям Джэфрыс, ён з'яўляецца аўтарам «Неглыбокіх магіл», «Блюзу крывавай ракі» і «Пякельнай кухні». Яго кароткая мастацкая проза ўключана ў два зборнікі Pocket Books: Twisted і More Twisted.
  Ён быў намінаваны на шэсць прэмій Эдгара ад Амерыканскіх аўтараў таямніц, прэміі Энтані і прэміі Gumshoe, а нядаўна ўвайшоў у шорт-ліст прэміі ITV3 Crime Thriller Award за лепшага міжнароднага аўтара. Ён трохразовы лаўрэат прэміі Ellery Queen Readers Award за лепшае апавяданне года і лаўрэат брытанскай прэміі Thumping Good Read Award. Ён таксама атрымаў «Сталёвы кінжал» за лепшы трылер года за « Сад звяроў» і «Кінжал» ад Брытанскай асацыяцыі пісьменнікаў-крыміналістаў. Яго трылер «Халодны месяц» атрымаў Гран-пры Японскай асацыяцыі прыгодніцкай фантастыкі і быў названы кнігай года Асацыяцыяй пісьменнікаў-містыкаў Японіі. Яго раман «Збіральнік костак» стаў мастацкім фільмам студыі Universal Pictures з Дэнзелам Вашынгтонам і Анджэлінай Джолі ў галоўных ролях. Былы адвакат, Дывер быў прызнаны «лепшым аўтарам псіхалагічных трылераў» ( The Times, Лондан).
  Наведайце яго сайт www.jefferydeaver.com .
  
  УДЫЁ​ ВЫДАННЕ ТАКСАМА ДАСТУПНА
  СУСТРЭЧАЙЦЕСЯ З АЎТАРАМІ, ГЛЯДЗЕЦЕ ВІДЭА І МНОГІЯ НА
  www.SimonandSchuster.com
  КРЫНІЦА ДЛЯ ЧЫТАЦКІХ ГРУП
  АЎТАРСКАЕ ФОТА ДЖЭРЫ БАУЭРА
   ТАКСАМА ДЖ ЭФЭРЫ ДЫВЕР​​
  Карт-бланш
  край
  Палаючы дрот*
  Лепшыя амерыканскія загадкавыя гісторыі 2009 (Рэдактар)
  Спіс назірання ( Медны бранзалет і
  Рукапіс Шапэна ) (Укладальнік)
  Прыдарожныя крыжы**
  Пакінутыя целы
  Разбітае акно*
  Спячая лялька**
  More Twisted: Зборнік апавяданняў, том другі
  Халодны месяц*/**
  Дванаццатая карта*
  Сад звяроў
  Кручаны: Зборнік апавяданняў
  Зніклы чалавек*
  Каменная малпа*
  Блакітнае нідзе
  Пустое крэсла*
  Размова на мовах
  Чортава сляза
  Танцорка на труне*
  Збіральнік костак*
  Дзявочая магіла
  Малітва на сон
  Урок яе смерці
  Гаспадыня юстыцыі
  Цяжкія навіны
  Смерць сіняй кіназоркі
  Манхэтэн - мой біт
  Пякельная кухня
  Блюз крывавай ракі
  Неглыбокія магілы
  Стагоддзе вялікіх напружаных гісторый (Рэдактар)
  Гарачая і душная ноч для злачынцаў (Рэдактар)
  Франкенштэйн Мэры Шэлі (Уводзіны)
  *З удзелам Лінкальна Райма і Амеліі Сакс
  **З удзелам Кэтрын Дэнс
  Мы спадзяемся, што вам спадабалася чытаць гэтую электронную кнігу Simon & Schuster.
  
  Далучайцеся да нашага спісу рассылкі і атрымлівайце навіны аб новых выпусках, прапановах, бонусным кантэнте і іншых выдатных кнігах ад Simon & Schuster.
  КЛІКНІЦЕ ТУТ , КАБ ЗАРЭГІСТРАВАЦЦА​​​​​
  або наведайце нас у Інтэрнэце, каб зарэгістравацца на
  eBookNews.SimonandSchuster.com
  
  Сайман і Шустэр
  Падраздзяленне Simon & Schuster, Inc.
  1230 Avenue of the Americas
  Нью-Ёрк, Нью-Ёрк 10020
  www.SimonandSchuster.com
  Гэтая кніга - твор мастацкай літаратуры. Імёны, героі, месцы і здарэнні альбо з'яўляюцца прадуктам фантазіі аўтара, альбо выкарыстоўваюцца выдумана. Любое падабенства з рэальнымі падзеямі, месцамі або асобамі, жывымі ці памерлымі, цалкам выпадковае.
  Аўтарскае права No 2009 Джэфры Дывер
  Усе правы абаронены, у тым ліку права на прайграванне гэтай кнігі або яе частак у любой форме. Для атрымання інфармацыі звяртайцеся ў аддзел правоў даччыных кампаній Simon & Schuster, Inc., 1230 Avenue of the Americas, New York, NY 10020.
  SIMON & SCHUSTER і colophon з'яўляюцца зарэгістраванымі гандлёвымі маркамі Simon & Schuster, Inc.
  Бюро дакладчыкаў Simon & Schuster можа прывесці аўтараў на ваша жывое мерапрыемства. Каб атрымаць дадатковую інфармацыю або забраніраваць мерапрыемства, звярніцеся ў Бюро выступоўцаў Simon & Schuster па тэлефоне 1-866-248-3049 або наведайце наш вэб-сайт www.simonspeakers.com .
  Дызайн вокладкі Джэкі Сью
  Вокладка Дэбры Ліл, фота Getty Images
  ISBN 978-1-4165-5000-6 ISBN 978-1-4391-6602-4 (электронная кніга)
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"