Yapon xayku va tankalarini o'qib, dam oling. Fitnayu fisqu fujurga to'la telba dunyoning g'am -tashvishlarini uloqtiring(X.V.)
Yapon she'riyatidan Xoldor Vulqon tarjimalari.
1983 -2006 yillar.
Maslaxat,Toshkent, Bishkek.
So'z sehri
(Xayku haqida )
Xayku yolg'izlikni kuylaguvchi ixcham san'at asari bo'lib, u tashvishlardan bezgan,noxaqliklardan, ozorlardan charchagan, g'iybatlar paykonidan vujudlari g'alvir, xorg'in ruh egalarining chekinadigan uzlatgoxi, xilvatidir.
Yapon shoirlari tabiat bilan uyg'un umr kechirib, xaykular yozish uchun roxiblar kabi janda kiyib, xassa tayanib, yovvoyi kaptarlar g'uvillayotgan kimsasiz dalalar ortida,tumanli tog' qishloqlaridagi chakalakzor o'rmonlarda, vayrona ibodatxonalarning unut xarobalarida, yovvoyi gullar ochilib yotgan o'ngirlarda yolg'iz yashaganlar va go'zal, o'lmas asarlarni yozib qoldirganlar.
Xaykularda ko'p qirrali nimkosa ma'no, falsafiy mazmun yo'q.
Yapon shoirlari xaykular orqali go'zal tabiat manzaralarini, yoxud narsalar xolatini, yoki odamning muayyan ruhiy kayfiyatini aks etdirish orqali o'quvchiga xayrat bag'ishlaydi, tuyg'ularini ibtidoiylashtirib, tabiatga yaqinlashtiradi, insonning hissiyotlarini sun'iylik g'uborlaridan tozalaydi.
Quyida, bundan olti asr avval yozilgan yapon xaykularini o'z tarjimam orqali hukmingizga havola qilarkanman,shunday ajoyib yapon shoirlarining xaykularini va tankalarini ona tilimizga o'girish menga ham nasib etgani uchun Janobi Haqqa hamdu sanolar aytaman.