Carter Nick : другие произведения.

61-70 Detektívtörténetek gyűjteménye Nick Carterről

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Carter Nick
  
  61-70 Nick Carterről szóló detektívtörténetek gyűjteménye
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  61. Moszkva http://flibusta.is/b/662356/read
  Moszkva
  63. Jégbomba nulla http://flibusta.is/b/678525/read
  Ice Bomb Zero
  64. Cosa Nostra jele http://flibusta.is/b/610141/read
  Cosa Nostra védjegye
  65. Kairói maffia http://flibusta.is/b/612056/read
  A kairói maffia
  66. Inka Halálosztag http://flibusta.is/b/610907/read
  Inka Halálosztag
  67. Támadás Anglia ellen http://flibusta.is/b/612937/read
  Támadás Anglia ellen
  68. Omega Terror http://flibusta.is/b/612938/read
  Az Omega terror
  69. Kódnév: Vérfarkas http://flibusta.is/b/668195/read
  Kódnév: Vérfarkas
  70. A terror támadóereje http://flibusta.is/b/646617/read
  Strike Force Terror
  
  
  
  
  Carter Nick
  
  
  Moszkva
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  
  Moszkva
  
  
  
  fordította Lev Shklovsky
  
  
  Az elhunyt fia, Anton emlékének szentelték.
  
  
  
  
  
  1. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  A holdfény megvilágította a keleti Mead-tavat. Az ablak előtt álltam, magasan a világ többi része fölött, és hallgattam a csattanást, zümmögést és zúgást alulról. Még itt, a szállodában sem sikerült elnyomni Las Vegas zaját. Egy kicsit gyengült a vastag falak mögött, de nem lehetett elfelejteni, hol van - a világ vidám fővárosában. – Nick? Nick, angyal, fent vagy? A lepedők suhogtak mögöttem. Bár nem kapcsoltam fel a lámpát, elég holdfény szűrődött be az ablakon, hogy lássam Gail hosszú lábait a lepedő alatt.
  
  
  – Menj aludni – suttogtam. – Iszom valamit. A lány tiltakozó hangot hallatott. A lepedők ismét suhogtak, és hosszú, karcsú, meztelen teste kibújt az ágyból. Félig lehunyt szemmel indult felém. A lány ismét tiltakozó hangot hallatott. Amikor mellettem volt, először a homlokát nyomta, majd az orrát közvetlenül a vállam alá, a nyakam és a karom közé. Félénken oldalra fordította a fejét, és erősen hozzám dőlt. Hosszú, mély sóhajt hallatott az elégedettségtől. – Vigyél el, kérlek – mondta egy kislány hangján.
  
  
  Jégkockák estek az üres poharamba. Átkaroltam a vállait és visszavezettem az ágyba. Először leült, majd kinyújtózkodott a hátán. Ránéztem, és láttam, hogy a holdfény tükröződik dús ívein és puha mélyedésein.
  
  
  Gail Black egy kizárólag lányokból álló revücsoport tagja volt Las Vegasban. Minden este ők és negyvenkilenc másik gyönyörű fiatal nő drága tollas jelmezekbe öltöztek és táncoltak. Amikor ezt először megláttam, elcsodálkoztam, hogy valaki ennyi pár gyönyörű lábat talál, és sorba rakja.
  
  
  Gaillel a szállodában találkoztam. Sétáltam reggelizni, és megálltam egy pillanatra, hogy bedobjam a negyedet az automatába. Kerekek hangja hallatszott, majd fékező kerék kattanása, kicsivel később még egy kattanás, a harmadik kattanásnál pedig a hulló pénz hangja hallatszott. Most hat negyed volt.
  
  
  És akkor észrevettem Gailt. Úgy tűnt, ő is az ebédlőbe megy. Biztosan megfordult a hulló pénz hallatán. Az ebédlő küszöbén állt, és kérdő mosollyal nézett rám. – nevettem válaszul. Szűk rózsaszín nadrágot és fehér miniszoknyát viselt, amely éppen a köldöke fölött lógott. Magas sarkú cipőt viselt. Haja mahagóni színű volt, hosszú és sűrű. Sokat lehet belőle kihozni. Ha egy nő hibátlanul viseli, egyetlen oda nem illő hajszál nélkül, nyugodtan kijelenthetjük, hogy nagyon hiú, visszafogott és nyugodt. Egy ilyen nő, aki hagyta, hogy sűrű haja megduzzadjon, kicsapongás, elengedés benyomását keltette.
  
  
  Hirtelen odajött hozzám. A negyed ugrált a kezemben, miközben próbáltam eldönteni, hogy meneküljek-e a pénzzel, vagy újra próbálkozzak. Kezdtem megérteni, hogyan válhatnak ezek a szegény emberek a szerencsejáték rabjává. De amikor ez a lány hozzám jött, elfelejtettem a negyed dollárt, a szerencsejátékot és Las Vegast.
  
  
  Szinte tánc volt. A mozdulatot könnyű volt leírni: csak tegye az egyik lábát a másik elé, és menjen sétálni. De ez a gyönyörű teremtmény többet mozgott, mint a lábát. Csípője imbolygott, háta hosszú volt, mellei kilógtak, vállai hátra voltak, táncoló lábai hosszú passzokat adtak. És mindig volt ez a nevetés.
  
  
  – Helló – mondta egy kislány hangján. "Ön nyert?"
  
  
  – Ó
  
  
  „Tudod, az utolsó előadás után öt dollárt dobtam ebbe a dologba, és nem nyertem semmit. Mennyi pénzed van?
  
  
  – Negyed dollár.
  
  
  Nyelvével kattanó hangot adott ki, egyik lábára állt, a másikat kissé behajlítva. Felemelte éles orrát, és a körmével megkopogtatta a fogait. „Soha nem fogsz nyerni ezekkel az ostoba eszközökkel. Nem hiszem, hogy ez a dolog valaha kifizetődő lesz." Úgy nézett az automatára, mint akit nem szeret.
  
  
  – nevettem fel biztatóan. – Figyelj – mondtam –, reggeliztél már? A lány megrázta a fejét. „Oké, hozhatok neked reggelit? Ez a legkevesebb, amit most tehetek, hogy másfél dollárt nyertem."
  
  
  A lány még szélesebben nevetett, és kinyújtotta a kezét. „A nevem Gail Black. Egy magazinnál dolgozom."
  
  
  megfogtam a kezét. – Nick Carter vagyok. Vakáción vagyok. '
  
  
  Most a holdfény egy ezüst sugarat és Gail meztelen testének árnyait fonta össze. – Ó, Nick – motyogta. A szoba hirtelen nagyon csendes lett. A kaszinó zaját mintha elnyomta volna légzésünk és testünk mozgása a lepedőn. Éreztem, ahogy karcsú teste a kezem felé nyúl.
  
  
  Megcsókoltam feszült nyakát, ajkaimat a füléhez csúsztatva. Aztán megéreztem magamon a kezét és ő vezetett. Abban a pillanatban, ahogy beléptem hozzá, a testünk megfagyni látszott. Lassan beléptem hozzá. Hallottam a lélegzetének sziszegését összeszorított fogain keresztül, és körmei a vállamba mélyedtek, és rettenetes fájdalmat okozott nekem. Még közelebb léptem hozzá, és éreztem, ahogy sarkai a lábaim hátulján hozzányomnak.
  
  
  Olyan mozdulatlanok maradtunk egy ideig. Éreztem körülöttem nedves melegét. A könyökömre támaszkodtam és az arcába néztem. Behunyta a szemét, a szája átmenetileg nyitva volt, sűrű haja vadul omlott a feje körül. Az egyik szemet félig laza szőrök borították.
  
  
  Nagyon lassan elkezdtem mozogni lefelé az egyik combon belül, a másikon felfelé. A csípőm nagyon lassú forgó mozdulatokat végzett. Összeszorított fogai közé harapta az alsó ajkát. Ő is mozogni kezdett.
  
  
  – Ez nagyszerű, Nick – suttogta rekedten. – Ez olyan csodálatos rólad.
  
  
  Megcsókoltam az orrát, majd ajkaimmal a hajába túrtam. Éreztem a torkában, hogy hangokat ad ki, de a hajához tapasztottam ajkaimat. Valahányszor megmozdultam, a nyelve bejutott a számba. Aztán megragadtam a nyelve hegyét a fogaim és az ajkaim közé. Fel-le másztam, és a nyelvemet és a testemet is használtam.
  
  
  A tiltakozó hangok elhallgattak. Rövid ideig magamon éreztem a kezét. Az arcom forró lett. Az egész testem megfeszült. magamon kívül voltam. Nem voltam többé tudatában sem a szobámnak, sem az ágyamnak, sem a földszinti zajnak. Mi ketten csak ott voltunk, mi és amit együtt csináltunk. Csak őt ismertem, és azt a forróságot, a perzselő hőséget, ami felemésztett. Mintha túl forró lett volna a bőröm ahhoz, hogy megérintse.
  
  
  Éreztem, ahogy a folyó forrongó habja belém ömlik, feléje bugyborékolva. Túl voltam azon a ponton, amikor azt hittem, meg tudom állítani. Magamhoz húztam, olyan szorosan fogtam, hogy nem kapott levegőt. A csobogó víz olyan ízű volt, mint egy átjárót kereső tavacska. És akkor a gát leomlott. Gail volt az elszáradt virág, amelybe belekapaszkodtam. Nem tudtam elég erősen tartani; Belekapaszkodtam, és megpróbáltam áthúzni a bőrömön. Alig éreztem a körmeit. Együtt feszültünk. Leállt a lélegzetem. És akkor összeestünk.
  
  
  A fejem a párnán volt az övé mellett, de ő még mindig alattam feküdt, és még mindig összefonódtunk. A légzésem nehezen jött vissza. Elmosolyodtam és arcon csókoltam.
  
  
  – Érzem, ahogy dobog a szíved – mondta.
  
  
  – Ez nagyszerű volt – mondtam, miután végiggondoltam. Ezúttal igazán felszabadult voltam.
  
  
  Az arcunk olyan közel volt egymáshoz, hogy minden szempillát külön-külön láttam. Haja hálója még mindig eltakarta az egyik szemét. Hüvelykujjával letörölte. A lány rám mosolygott. „Egybe gyűjtöttük az összes ünnepet, minden sziklával, rakétával, rakétával és robbanással.”
  
  
  Feküdtünk és egymásra néztünk. Az ablak egy ideig nyitva volt. A sivatagi szél finoman sodorta a függönyöket.
  
  
  – Szinte lehetetlennek tűnik, hogy ez csak egy hétig tartson – mondta Gail rekedt hangon.
  
  
  Aztán meztelenül aludtunk el, még melegen a szerelemtől.
  
  
  Azt hittem, becsuktam a szemem, amikor megszólalt a telefon. Először azt hittem, álmodom. Valahol tűz volt, és egy tűzoltóautó haladt el mellette. Azt hallottam, hogy. Megint csörgött a telefon.
  
  
  Kinyílt a szemem. A nap kezdett virradni; Az első fény bejött a szobába, így láttam a szekrényt, a széket és a mellettem alvó imádnivaló Gailt.
  
  
  Megint megszólalt az átkozott telefon.
  
  
  Felkeltem. Gail felnyögött egy pillanatra, és meztelen testét az enyémhez szorította. Elvettem . – Szia – mondtam. Nem hangzott barátságosan.
  
  
  - Carter? Mennyi idő múlva lehet Washingtonban? Hawk volt, az AX főnöke, a főnököm.
  
  
  – Elvihetem a következő készüléket. Éreztem, ahogy Gail a testemhez préselődik.
  
  
  – Örülök, hogy találkoztunk – mondta Hawk. "Ez fontos. Kérem, regisztráljon, amint megérkezik az asztalomhoz."
  
  
  "Igen Uram". Leraktam, és azonnal újra felvettem a telefont. Gail elgurult tőlem. Mellettem ült. Szellőt éreztem a nyakamban, és rájöttem, hogy engem néz. Amikor felhívtam a repülőteret, lefoglaltam egy közvetlen járatot, amely tizenhét perccel kilenckor indul Las Vegasból. Az órámra néztem. Öt perccel múlt hat. Gailre néztem.
  
  
  Rágyújtott az egyik cigarettámra. A számba vette, majd elvette magának. Füstöt fújt a plafonba. „Azt gondoltam, hogy ma elmennénk vízisízni” – mondta határozottan.
  
  
  "Gail..."
  
  
  – szakított félbe. „Holnap nincsenek fellépések, szabad vagyok. Arra gondoltam, hogy a Mead-tónál találunk egy helyet úszásra és piknikre. Elvis holnap este lép fel. Könnyen kapok jegyet." A lány nagyot sóhajtott. „Úszhatnánk és piknikezhetnénk, aztán visszajöhetnénk ide felöltözni, aztán enni és elmenni a bemutatóra.
  
  
  – Gail, én…
  
  
  A számra tette a kezét. – Nem – mondta erőtlenül. „Ne mondd ezt. Megértem. Az ünnepnek vége."
  
  
  "Igen valóban."
  
  
  A nő bólintott, és ismét füstöt fújt a plafonba. Beszéd közben az ágy lábára nézett. „Tényleg semmit sem tudok rólad. Talán harisnyatartót árulsz, vagy egy maffiafőnököt, aki itt nyaral.” Rám nézett. „Az egyetlen dolog, amit tudok, hogy boldog vagyok, amikor veled vagyok. Ez elég én." Sóhajtott. Egyértelmű volt, hogy visszatartja a könnyeit. "Látlak még?"
  
  
  Kinyomtam a cigarettát. "Tényleg nem tudom. Nem vagyok egy kötött árus, és nem vagyok maffiafőnök. De az életem nem az én kezemben van. És veled is boldog vagyok."
  
  
  Elővett egy cigarettát, és figyelmesen nézett rám. Az ajkai összeszorultak. Kétszer nyelt. – Én... van még időnk... a géped felszállásáig?
  
  
  Felnevettem és megöleltem. – Nem sietünk.
  
  
  Kétségbeesett szenvedéllyel fogadott. És folyton sírt.
  
  
  
  
  
  
  
  2. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  Amikor Washingtonban landoltam, Gail Black már szép emlékeket hagyott bennem. Már nem csak egy vakációzó ember voltam, aki elvonni akarta a figyelmet. AXE ügynök voltam. A Wilhelmina pisztoly, a Lugerem a hónom alatt volt. Hugo, a tűsarkúm, kényelmesen feküdt a hüvelyében a bal karomon. Egy vállmozdulat - és a kés simán a kezembe esik. Pierre, a halálos gázbomba szilárdan beszorult a jobb bokám üregébe. Kicsi volt, és az olasz cipőm eltakarta. Ugyanolyan AXE hangszerek voltak, mint az elmém és a testem.
  
  
  Bementem Hawk irodájába, és azt találtam, hogy kinéz az ablakon a havat. Amikor beléptem, hátat fordított nekem. Anélkül, hogy megfordult volna, a kis íróasztala előtti székre mutatott. Mint mindig, a régimódi radiátor száz százalékra emelte a páratartalmat az irodában.
  
  
  – Örülök, hogy ilyen hamar megérkeztél, Carter – mondta Hawk, még mindig nekem háttal.
  
  
  Leültem és rágyújtottam egy cigarettára. Amikor felvettem, Hawkra néztem és vártam.
  
  
  Azt mondta: "Hallottam, hogy Moszkvában sokkal hidegebb van, mint nálunk." Végül felém fordította az arcát és jeges tekintettel nézett rám. Fogai között tartotta egy szivar fekete csikket. – De első kézből elmondhatod nekem, Carter.
  
  
  pislogtam. – Úgy érted, hogy Oroszországba megyek?
  
  
  Hawk az asztalhoz lépett, és leült. Fogai közé tartott egy olcsó szivart, és a szemetesbe dobta. – Elmesélek egy történetet, Carter.
  
  
  Letettem a cigit és egyenesen felültem. Minden érzékszervem Hawkra összpontosult. Milyen történetet fog elmondani? Hawk nem mesélt. Feladatot akart adni nekem.
  
  
  „Körülbelül három évvel ezelőtt – mondta –, AX-et megkereste egy orosz balerina, aki érdekes ajánlatot tett. Ha egymillió dollárt helyeznénk el a nevére egy svájci bankszámlán, nagyon jó orosz tudományos és katonai titkokat árulna el nekünk."
  
  
  Majdnem nevetnem kellett. – Uram, AX olyan gyakran kap ilyen ajánlatokat.
  
  
  Felemelte a kezét. 'Várj egy percet. Ez igaz. Voltak fiúink Borneótól az Azori-szigetekig, és térítés ellenében akartak információkat adni."
  
  
  "Igen."
  
  
  „De komolyan fontolóra vettük ezt a javaslatot, amikor meghallottuk ennek a balerinának a nevét. Ő Irinia Moskowitz.
  
  
  tisztában voltam vele. Nem kell balettszakértőnek lenni ahhoz, hogy ismerje ezt a nevet. Irinia Moskovich. Tizenöt évesen csodagyerek volt, tizenöt évesen orosz balerina lett, most pedig huszonöt évesen a világ öt legnagyobb balerinája közé tartozik.
  
  
  Összeráncoltam a homlokomat Hawkra. – Híres balerinának lenni egy dolog – mondtam –, de hogyan juthatna hozzá tudományos és katonai titkokhoz?
  
  
  Hawk elvigyorodott. "Nagyon egyszerű, Carter. Nemcsak a világ egyik legnagyobb balerinája, hanem orosz ügynök is. A balett a világ minden táját bejárja, államfőknek, királyoknak és királynőknek, elnököknek és így tovább. Ki gyanakodna neki?
  
  
  – Gondolom, AX elfogadta az ajánlatát?
  
  
  'Igen. De volt néhány probléma. Azt mondta, három évig fog tájékoztatást adni. Ezt követően az AX, feltéve, hogy az információi segítenek nekünk, és egymilliót helyezünk el a bankszámláján, kiviszi őt Oroszországból, és biztosítja, hogy megkapja az amerikai állampolgárságot."
  
  
  „Azt mondta, hogy a kérelmet körülbelül három éve nyújtották be. Ez azt jelenti, hogy ennek a három évnek majdnem vége." Mosolyogtam. – Szóval értékes volt az információja?
  
  
  Hawk felvonta a szemöldökét. „Carter, őszintén meg kell mondanom, hogy a fiatal hölgy nagyszerű munkát végzett ezért az országért. Néhány információja felbecsülhetetlen értékű volt. Természetesen most ki kell vinnünk Oroszországból."
  
  
  lehunytam a szemem. "De?" ezen a kérdésen gondolkodtam.
  
  
  Hawk talált időt a dohányzásra. Fogta az egyik olcsó szivarját, és lassan rágyújtott. Amikor piszkos füst emelkedett a mennyezetre, azt mondta: „Valami történt. Azt hallottuk, hogy az oroszok titkos kísérleteket végeznek a Szovjet Tengerkutató Intézetben. Nem tudjuk, milyen kísérletekről van szó. Őszintén szólva azt sem tudjuk, hogy ez pontosan hol történik. Információforrásunk szerint ezt ki kell vizsgálni." Hangosan meghúzta a szivarját. – Tudunk valamit.
  
  
  – Világosíts fel – mondtam. – Irina Moskowitz tud valamit erről az intézetről?
  
  
  Hawk elhessegette a kérdést. – Még mindig kitalálom. Foga között tartotta a szivart. „Tudjuk, hogy az intézet vezetője egy tapasztalt kommunista, Serge Krasnov. Iriniára pillantott. Többször voltak együtt. Irinának nincs túl jó véleménye Serge-ről. Fizikailag vonzónak találja, de néha úgy gondolja, hogy fejben nincs teljesen rendben. Néha dührohamai vannak. Azt hiszi, veszélyes lehet."
  
  
  Jól emlékszem a Serge Krasnov névre.
  
  
  Hawk még tovább ment. „Utasítottuk Iriniát, hogy barátkozzon össze Krasnovval, és meg is tette. Neki köszönhetően rájöttünk, milyen komolyak az intézetben végzett kísérletek. Az esetet a titkosrendőrség speciális osztálya figyeli, egy bizonyos Mikhail Barnisek vezetésével. Irinia szerint ennek a biztonsági tisztnek, Barniseknek vannak politikai ambíciói, és szeretné növelni posztját a Kremlben. Nagyon gyanakvó mindenkivel szemben, beleértve Irinia és Serge Krasnovot is."
  
  
  Hawk a szivarját rágta, nem vette le rólam hideg szemét. Irinia elmondta, hogy megtudhatta, mi történik az intézetben, amikor közel került Krasznovhoz. Mondtuk neki, hogy kezdjen vele kapcsolatot. Tudja, hogy ügynököt küldünk, hogy segítsen neki kijutni Oroszországból. Nem tudjuk, meddig mentek el Krasznovval, vagy hogy valójában mit tanult az intézetről.
  
  
  Elgondolkodtam, és tisztelni kezdtem Irinia Moskowitzot. Egy híres balerina, aki kettős ügynök lett, életét kockáztatta, és lefeküdt egy férfival, akit utált, hogy információkat gyűjtsön, és nagyon szerette Amerikát, és ott akart élni. Persze az is lehet, hogy a pénzért tette.
  
  
  – Van mód arra, hogy bejusson Oroszországba, Carter – mondta Hawk. „Volt egy futár, egy ember, aki oda-vissza járt Moszkva és Párizs között. Ez volt Irinia kapcsolattartója. Tájékoztatást kapott tőle, és továbbította párizsi ügynökünknek. A Futárt megölték, ezért is tudunk olyan keveset Irinia legfrissebb információiról. Ki kell derítenünk, hogy értesült-e az intézet helyéről, és ha igen, mi történik ott.
  
  
  „Lehetőségünk volt megölni a gyilkost, egy bizonyos Vaszilij Popov volt az. Az orosz gyilkososztag egyik vezetője volt. Fontos Kreml ügynök volt, ezért tudjuk, hogy tisztelettel bánnak vele." Hawk kivette a szivart a szájából, és ránézett. Tekintete rám siklott. "Látom a szemedben, hogy azon tűnődsz, miért fogok a jövőben Popovról beszélni. Miért mondom, hogy tisztelettel bánnak vele? Mert el fogod fogadni a személyazonosságát. Popov leszel, és így Oroszországban kötsz ki"
  
  
  Bólintottam. Hawk ekkor felállt. Azt mondta: – Ez a te dolgod, Carter. Popov leszel. Oroszországba egy már meghatározott útvonalon lép be. Vegye fel a kapcsolatot Irinia Moskowitz-cal, hogy további információkat kapjon az intézetről, és ha lehetséges, eljusson Oroszországból. Mondja el nekünk az intézet helyét és az ott zajló események részleteit." Hawk kinyújtotta a kezét. "Nézd meg a Speciális effektusokat, van valami a számodra. Sok sikert."
  
  
  Megengedték, hogy elmenjek.
  
  
  
  
  
  
  
  3. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  A speciális effektusok és a szerkesztés egy varázsbolt, egy jelmezbolt és egy smink részleg kombinációja. Itt mindent megtalálhat, amire egy ügynöknek szüksége volt a felszereléséhez, a tű méretű mikrofontól a falak lerombolására használható hordozható lézerig.
  
  
  Bementem, és hallottam az írógépek csörömpölését. Az első asztalnál egy csinos lány fogadott. Vörösesbarna haja volt, és egy fogkrémről szóló tévéreklámból mosolygott.
  
  
  Kérdezte. - "Segíthetek valamiben?" Zöld szemei hideg, távoli tekintettel meredtek rám. Kategóriába sorolt és elraktározott az emlékezetébe.
  
  
  Volt nálam egy papír, amit Hawk adott. Nick Carter Dr. Thompson."
  
  
  Elpirult. – Ó – mondta. – Szeretnél várni egy percet? A lány felállt. A szoknyája úgy volt csavarva, hogy nagyon szép lábait láttam. Leejtette a ceruzáját. Még mindig elpirult. Lehajolt, hogy felkapjon egy ceruzát, aztán elindult valahova.
  
  
  Láttam, hogy a vádli izmai minden lépésnél mozognak. Szürke köpenyt viselt, és jól nézett ki hátulról járás közben. Az asztalán lévő papírköteg fölé hajoltam. A közelben volt egy fekete kézitáska. A közelben lévő két lány abbahagyta a gépelést, hogy megnézze, mit csinálok. Fogtam a táskámat, kinyitottam és kivettem a lány jogosítványát. Sharon Woodnak hívták. A virginiai Alexandriából érkezett Washingtonba. Megmentettem a nevét és címét későbbi hivatkozás céljából, és visszatettem a táskát. Mindkét lány rám nevetett és újra kopogni kezdett.
  
  
  Dr. Thompson Sharon Wooddal jött. Kezet fogtunk, és egy másik irodába irányított. Sharon nevetett, amikor az orvos és én elmentünk. Mielőtt kiléptünk volna az ajtón, körülnéztem, és láttam, hogy két lány közeledik Sharonhoz.
  
  
  Dr. Thompson a harmincas évei elején járó férfi volt. Hosszú haja volt a nyakán, és szakálla követte az állkapcsát. Nem sokat tudtam róla, csak azt, hogy kiváló tudós volt, több szabadalommal is rendelkezett, mielőtt csatlakozott az AX-hez, az ország egyik legjobb pszichológusa volt, és szerette a munkáját. Szakmája a pszichológia, hobbija az eszközök feltalálása.
  
  
  Tudtam, hogy Hawke tiszteli Dr. Thompsont, mert Hawke szerette a kütyüket. El volt ragadtatva a miniszámítógépektől, a kis rakétáktól és a miniatűr méretű kameráktól. Dr. Thompson nagyon közel állna Hawke szívéhez.
  
  
  Az irodából kilépve igazi speciális effektusokat és szerkesztő funkciót látott.
  
  
  Dr. Thompson végigvezetett egy hosszú folyosón. A padlón lévő csempék izzottak. Mindkét oldalon nagy, négyzet alakú ablakok voltak. kis laboratóriumokra nyílik kilátás. Itt a tudósok szétszóródhattak. Egy ötlet sem volt túl őrült, egy kísérlet sem volt túl őrült ahhoz, hogy megpróbáljuk. Bármilyen kudarc esetén a csíra olyan ötletet rejthet, amely más területeken is sikerhez vezet. Az itteni tudósok boldognak tűntek.
  
  
  Dr. Thompson átjött értem. Félúton megfordult és elmosolyodott. – Odamegyünk – mondta, és a tőlem jobbra lévő négyzet alakú ablak felé biccentett. Az ablak mellett volt egy ajtó. Kinyitotta és bementünk. – Mr. Carter, megkaphatnám a Lugert, tűsarkút és a gázbombát?
  
  
  Kíváncsian néztem rá. "Ó igen?"
  
  
  Megint elmosolyodott. - Ezt elmagyarázom neked. Az alapján, amit Popovról és munkásságáról megtudtunk, valószínűleg ő rendelkezik a legmagasabb szintű biztonsági tanúsítvánnyal. Ez azt jelentené, hogy szabadon be- és kiköltözhetett a Kremlbe. Azt is tudjuk, hogy a hosszú, keskeny kés mellett Popov legfontosabb fegyvere a keze. Csodálatos erejük van. A jobb lábán egy kés van egy speciális hüvelyben. De mindig át kell mennie a Kremlben felszerelt fémdetektorok sorozatán, ezért minden alkalommal, amikor Moszkvában van, elteszi a kést."
  
  
  "Akkor nem bírok semmit fémből." Rágyújtottam egy cigarettára, és megkínáltam vele az orvost. Ő visszautasította.
  
  
  – Pontosan – mondta. – De van néhány dolog, amire szüksége lehet. Intett, hogy üljek le egy székre.
  
  
  A két széken kívül az irodában volt egy szürke fémasztal papírokkal és egy hosszú asztal több papírral, nagy borítékokkal és mindenféle fából és fémből készült holmival. Dr. Thompson felemelte a kezét, én pedig odaadtam neki a fegyverem. Nekem úgy tűnt, hogy levetkőztem, és meztelenül álltam a szobában.
  
  
  – Oké – vigyorgott az orvos. A hosszú asztalhoz lépett, és levette róla a bőrövet. – Ennyit fog kapni, Mr. Carter. Minden benne van, amire szüksége van.
  
  
  Tudtam, mi a helyzet a tudósokkal. Küzdenek azért, hogy hasznos ötletekkel álljanak elő.
  
  
  Ha az ötletek kézzelfogható dolgokká váltak, joggal lehetnek büszkék. Meg akarják érinteni ezeket a dolgokat, beszélni róluk, megmutatni. Soha nem szakítanám félbe a bátor orvost. A széles öv számos füles zsebből állt. Dr. Thompson kinyitotta a fedelet, és kivett két kis zacskót a zsebéből. – Ebben a táskában egy kis műanyag légpisztoly van – mondta büszkén. „A második csomagban lévő nyilakkal lő, ezek is műanyagok. Ezek a tűvékony nyilak halálos mérget tartalmaznak, amely a bőrbe jutást követően tíz másodpercen belül halált okoz. Visszatette a pisztolyt és a nyilakat az övébe. Aztán hozott három műanyag palackot.
  
  
  – Műanyag világban élünk – mondtam.
  
  
  – Valóban, Mr. Carter. Felkapta a fiolákat. Az első kék, a második piros, a harmadik sárga. „Ezek a palackok fürdőolaj-kapszulákat tartalmaznak. Van egy külső rétegük, ami használható a fürdőben.” Mosolygott. – Bár nem ajánlanám a hosszú, kellemes fürdőzést. Minden különböző színű kapszula egy adott vegyszert tartalmaz. A vegyszer akkor aktiválódik, amikor a kapszulát kemény felületre, például padlóra vagy falra dobják. Olyan ez, mint a kínai petárdák, azok a kerek golyók, amiket az utcára dobsz, hogy eltaláld őket."
  
  
  Bólintottam. – Tudom, doktor Thompson.
  
  
  – Örülök neki. Akkor azt is megérted, hogyan működik mindez. Oké, a kékek tűzgolyók. Vagyis amikor kemény tárgyhoz ütnek, égni és füstölni kezdenek. A tűz gyakorlatilag nem oltott el. Ha gyúlékony anyaggal találkoznak, szinte biztosan meggyújtják. A piros kapszulák csak kézigránátok. Ha eltalálnak egy szilárd tárgyat, egy gránát pusztító erejével felrobbannak. És ezek a sárga kapszulák halálos gázt tartalmaznak, akárcsak a gázbombád."
  
  
  Nem volt humor a hangomban, amikor azt mondtam: "És azt mondod, hogy a fürdőkádamban tarthatom őket."
  
  
  Mosolygott. "Nem sokáig". Eltette az üvegeket, és adott egy övet. – Az öv többi rekeszében pénz van, orosz rubel. Aztán megragadta a mappát. Benyúlt, és elővett egy kis automata revolvert. Nekem úgy tűnt, hogy 22-es kaliberű. Azt mondtam, hogy Popovnak csak egy keskeny kése van. Ez is igaz, de amikor megöltük, megtaláltuk. Ez az a fegyver, amellyel megölte a futárt. Úgy gondoljuk, hogy vigye magával."
  
  
  Gyönyörű fegyver volt, fényes króm vagy ezüst állatfigurákkal kirakva. Azt hittem, gyűjthető. A kabátom zsebébe tettem, ellenőriztem és meggyőződtem róla, hogy fel van töltve.
  
  
  Dr. Thompson adott egy keskeny kést hüvelyben. – Kösd ezt a jobb lábadra. Megcsináltam. Aztán az orvos elővette Vaszilij Popov fényképét. „Így néz ki a mi emberünk. Ha elmész innen, sminkelned kell. Ott megkedveltetnek veled.
  
  
  Vaszilij Popovnak szigorú arca volt. Legjobban vörösesnek írható le. Mély ráncai voltak, bár körülbelül velem egykorúnak tűnt. Magas homloka volt, ami azt jelentette, hogy az elülső hajam egy részét le kellett volna nyírni. Az orra széles volt, arca kissé kilógott. A jobb arcán heg volt. Nem volt olyan rossz, hogy az arca eltorzult, de a mosoly véletlenszerűnek tűnt. Telt ajka volt. Hasított álla volt.
  
  
  'Bírság?' mondta dr. Thompson. Adott egy fényképet és néhány papírt. „Ezek Popov igazolványai. Minden rendben. Megvannak a hitelesítő adatai és a személyes dokumentumai is. Ezt nézd csak meg."
  
  
  Úgy tűnik, minden rendben van. A papírokat a zsebembe tettem. Tudtam; Annyiszor megtettem ezt. Dr. Thompson leült az asztal sarkára. Komolyan nézett rám. - Mr. Carter, bárcsak többet tudnánk Popovról. Elhoztuk az aktáját, hogy megismerjük életrajzát, születési helyét, kik a szülei, a barátai stb. De nem tudunk semmit a közelmúltbeli tevékenységéről, mondjuk az elmúlt két évben. Ekkor kapott legmagasabb szintű biztonsági engedélyt.
  
  
  – Hogy érted, doktor úr?
  
  
  Sóhajtott. Keresztbe tette a lábát, és megigazította a nadrágja ráncait. „Azt mondom, hogy van esély arra, hogy olyan helyzetbe kerüljön, amely felett nincs befolyásunk, valami az életében, amiről semmit sem tudunk, valami, ami az elmúlt két évben történt. Azt szeretném mondani, hogy az információk, amelyeket Vaszilij Popovról adunk, pontosak, de határozottan nem teljesek.”
  
  
  Bólintottam. 'Bírság. Nincs mit tenni?
  
  
  Újra felsóhajtott. „Hipnotizálva leszel. A Popovról szóló összes információt tudat alatt továbbítják Önnek. Ezt utólagos hipnotikus javaslatként kapja meg. Vagyis nem felejti el valódi kilétét, de nagyon közel érzi magát Popovhoz, mondjuk úgy, mint egy ikertestvér. Az ezzel kapcsolatos információ a tudatalattidban lesz. Ha feltesznek egy kérdést, azonnal jön a válasz, és nem is kell ezen gondolkodni...
  
  
  – Mit jelent ez, doktor úr?
  
  
  Figyelmesen nézett rám. Vagyis ha a válasz jelen van, ha a kérdés valamire vonatkozik, amit mi adtunk Önnek. Ha nem, akkor ez egy új termék csak neked!
  
  
  -mosolyogtam az orvosra. – Korábban is voltak nehézségeim.
  
  
  Megértően bólintott. „Úgy gondolom, hogy először meg kell adnunk az információkat, és utána folytatni a sminket. Inkább Popnak fogja érezni magát, ha megváltoztatják az arcvonásait. Kész? '
  
  
  "Csak csináld".
  
  
  Azt mondta, pihennem kell. Megmozdultam egy kicsit a székemben, majd az órámra néztem. Negyed négy volt. Azt mondta, be kell csuknom a szemem és pihennem kell. Éreztem a kezét a vállamon, majd valahol a nyakamon. Az állam a mellkasomra esett, és egy pillanatra lefagytam. Aztán meghallottam a hangját.
  
  
  „Megismétlem: ha összecsapom a kezem, felébredsz. Frissnek fogja érezni magát, mintha nyugodtan aludna. Háromkor összecsapom a kezem, és felébredsz. Egy kettő három! – Kinyílt a szemem. Azt hittem, elaludtam egy darabig. Nekem úgy tűnt, hogy az orvosnak most kell kezdenie. Aztán az órájára nézett. Öt óra volt. Felfrissültnek éreztem magam. Az orvos az arcomba nézett. "Hogy érzitek magatokat?"
  
  
  Bólintottam. "Nagy."
  
  
  – Lány – mondta az orvos.
  
  
  Fékezhetetlen késztetést éreztem, hogy meghúzzam a bal fülcimpámat. Úgy tűnt, nem akartam vitatkozni ezzel a kijelentéssel. Az orvos feszülten nézett rám. Azt hittem, ez őrülten hangzik, de lehet, hogy a fülcimpám miatt. Mindig tudtam, hogy viszketek. Felhúztam a bal fülcimpámat.
  
  
  Dr. Thompson sugárzott. "De kedves! Örülök a találkozásnak. – Megveregette a vállam. „Most már tudom, hogy minden információ a fejedben van. Próbára tettem, Mr. Carter. Adtam egy kis poszt-hipnotikus javaslatot. Amikor eszméletlen voltál, azt mondtam, hogy ha kimondom a „lány” szót, akkor kihúzod a bal fülbevalódat. Nagyon jól csináltad."
  
  
  – Ez azt jelenti, hogy mindig meghúzom a fülemet, amikor meghallom a „lány” szót?
  
  
  – Nem – nevetett. – Csak egyszer sikerült. Felkelt. – Kétszer kimondtuk a „lány” szót, mióta megérintetted a füledet, és nem éreztél késztetést, igaz? Már mondtam újra."
  
  
  én is felkeltem. – Nem vagyok benne biztos, nem.
  
  
  – Lássuk, vajon a smink segítségével Vaszilij Popovhoz hasonlíthatsz? Amikor az ajtóban voltunk, az orvos megkérdezte: „Ó, Vaszilij, hol születtél valójában?”
  
  
  – Egy kis faluban Sztálingrád közelében, a Volga partján. Meglepődtem, hogy kimondtam ezeket a szavakat. Dr. Thompson érthetően felnevetett. A szavaknál jobban meglepett, hogy oroszul mondtam őket.
  
  
  Két lány készítette a sminkemet. Gyorsan és hatékonyan dolgoztak. A homlokom feletti szőrt egy-két hüvelyknyire lenyírták, hogy magas homlokot kapjunk. Speciális láthatatlan termék használatával biztosítani kell, hogy a hajam legalább egy hónapig ne nőjön vissza. Valóban műanyag korszakban élünk. Folyékony, műanyag anyagot fecskendeztek közvetlenül az arcom bőre alá, hogy egy kicsit vörösebb legyen az arcom. A kontaktlencsék megváltoztatták a szemem színét. Az állam elöl meg volt erősítve. A rugalmas, szokatlan műanyagkeveréknek köszönhetően az orrlyukaim és az orrom többi része kitágult. Természetesen befestettük a hajunkat és kicsit megváltoztattuk a szemöldökünket. A keskeny heg nem okozott gondot.
  
  
  Amikor elkészültek, összehasonlítottam a fényképet a tükörképemmel. Nem láttam a különbséget. Mosolyogva dőltem hátra. A lányok örültek. Dr. Thompson bejött és gratulált minden érintettnek. Egy üveg bourbon került az asztalhoz.
  
  
  Aztán valami furcsát csináltam. Amikor megkínáltak egy itallal, visszautasítottam. Oroszul megkérdezte, lehet-e vodka. Én is elszívtam az egyik cigimet, bár jobban szerettem az olcsó orosz ízű cigarettát.
  
  
  ittam egy pohár vodkát. A lányokkal ültem és állandóan a tükörbe néztem.
  
  
  – Hol tanulta ezt a fajta munkát? - kérdeztem tőlük mosolyogva.
  
  
  A tőlem balra ülő lány, egy gyönyörű szőke, Peggy viszonozta a mosolyomat. - Ugyanolyan pofa van, mint az övé, Nick. Szerintem jó munkát végeztünk. '
  
  
  
  
  
  
  
  4. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  Kissé havazott, amikor Hawkkal kiszálltunk a taxiból a repülőtéren.
  
  
  Azért jött, hogy végső utasítást adjon nekem. Megrázta a kezemet. – Sok szerencsét, Carter. Sok múlik a sikereden."
  
  
  Besétáltam a kapun, és félúton megfordultam, hogy integessek. De Hawk már visszatért az irodájába. A légiutas-kísérő csinos lány volt, rövid barna hajjal, gödröcskés mosollyal, szép fogakkal és nagyon szép lábakkal.
  
  
  Ahogy az utasok elhelyezkedtek, az autó szokás szerint ide-oda rázkódott. Levettem a kabátomat és a felettem lévő fogasra tettem. A légiutas-kísérő gyorsan fel-alá járkált a folyosón, hogy gondoskodjon az idős hölgyekről és üzletemberekről, akik első osztályú jegyes szolgáltatást és ezért állandó kiszolgálást igényeltek.
  
  
  Végül az autó kormányozni kezdett és elindult.
  
  
  Kialudt a Dohányozni tilos tábla, és rágyújtottam egy cigarettára. Az előttem lévő útvonalon gondolkodtam.
  
  
  Közvetlen járatom volt Washingtonból Helsinkibe. Egy autó felvesz Helsinkiben, és elvitt a kikötőbe. Ott felszálltam egy kis horgászhálóra, amely átvitt a Finn-öbölön egy kis halászfaluba Észtország partján. Innen vonattal Leningrádba megyek, majd Moszkvába.
  
  
  Tudtam, hogy ha Helsinkiben vagyok, meg kell tanulnom orosz akcentussal beszélni, és csak oroszul kell beszélnem.
  
  
  A légiutas-kísérő megkérdezte, kérek-e egy italt. Beszélgettünk egy kicsit, míg én ittam. Los Angelesből jött. Amikor elmondtam neki, hogy most érkeztem Las Vegasból, felcsillant a szeme. Mindent úgy hagytunk, ahogy volt. Azt mondta, megpróbált legalább havonta egyszer Vegasba menni, és újra találkozhatnánk.
  
  
  Sikeres volt a repülés Helsinkibe. Kényezkedtem, ettem, és még beszélgettem Gloriával, a gödrös légiutas-kísérőmmel. Helsinki vastag hóréteg alatt feküdt. Sötét volt, amikor leszálltunk. Gloriától kaptam egy papírt. Ez volt a címe és a telefonszáma Los Angelesben. Púderes lett a cipőm a friss hóban, ahogy a vám felé sétáltam. Felhajtottam a kabátom gallérját. Erős szél nem fújt, de nulla körül vagy az alatt lehetett. Útitársaimmal rokonok, barátok találkoztak. Amikor átmentem a vámon, körülnéztem a teremben. A kinti hideg után elkezdtem izzadni a meleg miatt a fűtött épületben.
  
  
  Egy idős férfi jött oda hozzám, és ujját a ruhaujjamba bökte. – Hé – mondta recsegő hangon –, el akarsz menni a kikötőbe?
  
  
  ránéztem. Alacsony volt. Vastag kabátja kopott és kopott volt. Nem volt rajta sapka, és ápolatlan volt a haja. Néhol vizes volt a ráesett hótól. Borotválkoznia kellett, és a szakálla olyan fehér volt, mint a haja. Szürke bajusza volt, kivéve egy kávészínű darabot az ajka fölött. Összeszorította a száját, és ráncos bőrébe bújtatott tejkék szemekkel nézett rám.
  
  
  – El tudsz vinni a kikötőbe? - kérdeztem, próbálva erősíteni az akcentusomat.
  
  
  'Igen.' Kétszer bólintott, majd megrázta a kezemet, és lehajtotta a vállát.
  
  
  Követtem őt az utcára, ahol egy régi, rozoga Volvo parkolt a járdaszegélynél. Majdnem kikapta a kezemből a bőröndöt és a hátsó ülésre tette. Aztán kinyitotta nekem az ajtót. A volán mögé ülve káromkodott, miközben megpróbálta beindítani a Volvót. Mondott valamit, amit nem értettem, és elhajtott anélkül, hogy belenézett volna a visszapillantó tükörbe vagy jelzett. A kürtök bömböltek mögötte, de nem figyelt, továbbhajtott.
  
  
  Valakire gondolt, de nem tudtam, kiről. Mivel ezt az útvonalat az AX határozta meg, tudtam, hogy a sofőröm minden bizonnyal ügynöknek fog tekinteni. Talán maga is ügynök volt. Svédül beszélt, de láthatóan nem túl jól. Göcsörtös kezét a kormányon tartotta, és a Volvo-motor úgy viselkedett, mintha négy hengere közül csak kettőn működne.
  
  
  Helsinki központján haladtunk keresztül, és a sofőröm nem vett észre más autókat. A közlekedési lámpákra sem nagyon figyelt. És tovább morogta.
  
  
  Aztán rájöttem, hogy kire gondol. Nem az számított, hogy mit csinál, hanem az, hogy hogyan néz ki. Amikor megérkezett a kikötőbe, és az utcai lámpa fénye öreg arcára esett, pontosan úgy nézett ki, mint azokon a fényképeken, amelyeket Albert Einsteinről láttam.
  
  
  Két lábával a fékpedált lenyomva állította meg a fáradt Volvót. A gumik nem csikorogtak, a Volvo csak lassítani kezdett, míg végül meg nem állt.
  
  
  Az öreg még mindig morgott. Kiszállt a kocsiból és odajött hozzám. Már kiszálltam. Ellökött mellettem, kihúzta a bőröndöm a hátsó ülésről és mellém tette. Becsapja az ajtót. Nem akart bezárni, és a férfi továbbra is otthagyta, amíg be nem zárta. Mélyet lélegezve odajött hozzám, és görbe ujjával mutatott. – Tessék – mondta. – Van egy csónak. Egy halászháló sötét sziluettjére mutatott.
  
  
  Amikor megfordultam, hogy köszönetet mondjak az öregnek, már a Volvóban ült, és az önindítót csikorgatta. A motor nyögni kezdett, és úgy hangzott, mintha bármelyik pillanatban leállna. De egy rövid út során rájöttem, hogy ez a motor nem is olyan rossz. Az öregember intett a kezével, és elment. Egyedül álltam a rakparton.
  
  
  Mozgást hallottam a vonóhálós halászhajóban. Fájt az orrom a hideg levegőtől, amit beszívtam. Felvettem a bőröndöm és odamentem hozzá. Havazik. Ismét felhajtottam a galléromat.
  
  
  - Szia! - kiáltottam esetlen akcentusommal. "Van itt valaki?"
  
  
  'Igen!' Elhagyta a vezérlőszobát; a kabát gallérja elrejtette az arcát.
  
  
  Megkérdeztem. - "Te vagy a kapitány?"
  
  
  A vezérlőterem árnyékába bújt. – Igen – mondta. – Szálljon fel a fedélzetre, menjen le, pihenjen egy kicsit, hamarosan vitorlázunk.
  
  
  Bólintottam, és felpattantam a fedélzetre, miközben eltűnt a kormányállás mögött. Hallottam a fedélzetről lefelé tartó kötelek zaját. Azon tűnődtem, segítsek-e, mert úgy tűnt, a kapitány egyedül van, de úgy tűnt, nincs szüksége segítségre. Odamentem a nyíláshoz és lementem a kabinba. Oldalt egy asztal volt kanapéval, jobbra egy nagy konyha, hátul pedig egy tároló. Odamentem és letettem a bőröndöm.
  
  
  Aztán erős dízelmotor zúgását hallottam. A gépházban zörgött, a vonóhálós hajó össze-vissza rázkódott, aztán indultunk. A kabin fel-alá ringott. Az ajtón át láttam, hogy Helsinki fényei kialszanak.
  
  
  A kabin nem volt fűtve, és hidegebbnek tűnt, mint kint. A víz durva volt; magas hullámok fröccsentek át a korlátokon, és eltalálták a lőrést. Fel akartam menni a fedélzetre, hogy legalább beszéljek a kapitánnyal, de a sofőrömre gondoltam a repülőtéren. Nem tudtam, milyen utasításokat adtak ezeknek a férfiaknak, de egyikük biztos nem volt túl kedves, és nem beszélt túl sokat.
  
  
  Ráadásul fáradt is vagyok. Keveset pihentek a gépen. Hosszú repülés volt alvás nélkül. Otthagytam a bőröndömet és elnyúltam a kanapén. Még mindig rajtam volt a kabátom. Kioldottam a nyakkendőmet, és szorosan a nyakamba húztam a kabátomat. A levegő nagyon hideg volt, és a vonóhálós hajó hevesen ringatózott. De a motor dobása és zaja miatt hamar elaludtam.
  
  
  Mintha becsuktam volna a szemem, amikor hallottam valamit. Úgy tűnt, a kabin már nem ringat annyira. Aztán rájöttem, hogyan történt. A motor nagyon halkan járt. Nem úsztunk olyan gyorsan, mint korábban. Csukva tartottam a szemem. Azon tűnődtem, hogy a kapitány miért állította le majdnem a motort. Aztán újra hallottam a hangot. A motor halk dübörgése ellenére az utastér meglehetősen csendes volt. Úgy hangzott, mintha valaki egy feszítővasat ejtett volna a fedélzetre közvetlenül a fejem fölött. Újra hallottam, és minden alkalommal, amikor meghallottam, könnyebb lett azonosítani. A hang egyáltalán nem kívülről szól, hanem innen, a kabinból. Kicsit kinyitottam a szemem. Aztán pontosan tudtam, mi ez a hang – a lépcső becsapódása. Valaki jött lefelé a lépcsőn. Felismertem a kapitány vastag kabátját, de olyan sötét volt, hogy nem láttam az arcát.
  
  
  Először úgy tűnt nekem, hogy valamiért felébreszt. De valami zavart a hozzáállásában. Nem úgy járt, mint egy ember, akit nem érdekel, hogy alszom-e vagy sem. Lassan, csendesen, lopva ment, mintha meg akarna bizonyosodni arról, hogy nem ébredek fel.
  
  
  Leereszkedett a lépcsőn, megragadta az asztalt, és továbbment. Volt valami a kezében. Mivel olyan sötét volt, hogy nem láttam az arcát, tudtam, hogy nem látja, hogy egy ideje nyitva volt a szemem.
  
  
  A rekesz ajtajához lépett, amelyben feküdtem, és felállt. Egy pillanatra megállt, hogy rám nézzen, egy erős, sötét alak imbolygott előre-hátra, mintha egy kötélen egyensúlyozna. Kabátja gallérja még mindig ott állt, és elrejtette az arcát. Csendesen és gyorsan belépett az ajtón, és megbotlott a kanapén. Jobb kezét a magasba emelte. A lőrésen keresztül beeső holdfény visszatükröződött a kés fényes pengéjén. A felemelt kéz gyorsan leesett.
  
  
  De már mozgásban voltam. Volt elég helyem ahhoz, hogy elérhetetlen legyek. Hagytam magam egy kicsit arrébb gurulni, és hangos pukkanást hallottam. Aztán csattanás hallatszott, amikor egy kés széttépte a matracot. Szinte azonnal visszagurultam, és két kézzel megfogtam a csuklóját a késsel. Felemeltem a lábam és arcon rúgtam. Hátrabotlott és a csuklója kiszakadt a kezemből. Olyan sokáig tartott, mire magához tért, hogy már kikeltem az ágyból és összefutottam vele. Ismét felemelte a kezét. Galambbal, lendültem, döcögtem, megragadtam a csuklóját, majd keményen felegyenesedtem, hogy megüssem. tompa hangot hallottam. A kés a falnak ütközött, ahogy a csuklóját ütöttem. Megráztam a kezét, mintha valaki az utolsó adag ketchupot próbálná kiönteni egy üvegből. A kés kirepült a kezéből, és leesett valahova.
  
  
  A küzdelem során az asztal közelében maradtunk. – fordultam hozzá. Egyik kezemmel a torkát fogtam, a másikkal a csuklóját. Most elengedtem a csuklóját, és kihúztam a jobb kezem, hogy arcon üssem. Felemelt ököllel mozdulatlanul maradtam. A férfi gallérja leesett. felismertem őt; Láttam a fényképét a „Speciális effektusok” és a „Szerkesztőség” c. Ez volt az igazi Vaszilij Popov.
  
  
  
  
  
  
  
  5. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  Éreztem, hogy a térde megérinti az ágyékomat. Épp észhez tértem, hogy oldalra forduljak, és a lábamra mérjem az ütést, de nagyon fájdalmas volt. Vaszilij Popov ellökött, és felugrott a lépcsőre. Odasiettem hozzá és felkaptam a kabátját. Ledobta a kabátját, és arrébb ugrott, mielőtt újra megragadhattam volna. Felmentem mögötte a lépcsőn.
  
  
  Odakint megcsapott a jeges szél. A vonóhálós hajó gyorsabban haladt, mint gondoltam. Popov a szerszámosláda fölé hajolt. Kicsúsztam a jégfedélzetre, és a zsebembe nyúltam egy kis automata revolverért, sok ezüst tigris díszítéssel. Mielőtt a kezem a feneke köré tekeredhetett volna, és kihúzhatta volna a fegyvert a zsebemből, Popov a fejembe ütött egy nagy csavarkulcs.
  
  
  Megragadtam és lezuhantunk a jeges fedélzetre. Egy vastag kábeltekercset döngöltünk. Villáskulccsal a karomba ütött. Popov határozottan ötven kilóval nehezebbnek tűnt nálam. Minden túl gyorsan ment ahhoz, hogy sokat gondolkodjak rajta. Azt mondták nekem, hogy Popov meghalt – hogy lehet itt? Miféle őrült sorsjáték ez?
  
  
  Aztán minden gondolat megállt. Arcon vágtam ellenfelemet, de ez nem tartott sokáig. Aztán oldalba ütöttem. A szélnél is hangosabb üvöltést hallatott. Ledobta a csavarkulcsot, és elgurult.
  
  
  Éreztem, hogy valami sima Popov oldalán és mellkasán – fókabőrnek vagy guminak tűnt. Előre-hátra ugráltam és imbolyogtam, ahogy a vonóhálós hajó mozgott. Biztosan nem engedhettem meg magamnak, hogy elengedjem – darabokra tépte a borítómat Oroszországban. Végigrohantam a lejtős fedélzeten abba az irányba, amerre Popov gurult. A fedélzet csúszós volt; Majdnem elestem kétszer. Én rendes cipőben jártam, de Popovnak gumitalpa volt. Lehajoltam, hogy megfogjam. Felém fordult, és fájdalmat éreztem a kézfejemben, mintha egy kígyó harapott volna meg. Popov ismét megtalálta a kést.
  
  
  véreztem. Egy nagy hullám elérte az íjat, és átrohant a fedélzeten. Olyan volt, mint egy jégállat a bokám körül, mintha valami kéz érte volna a lábamat. Elestem és megcsúsztam. A vonóhálós hajó elsüllyedt, és egy új hullámba merült. A víz ismét elöntötte a fedélzetet. Popov már mögöttem volt, és felemelt késsel rohant felém. Nem tudtam megállítani, olyan érzés volt, mintha a hátamon csúsztam volna a jégen. Gyorsan rám talált, és gumitalpai jó tapadást biztosítottak neki a csúszós fedélzeten. Láttam a sebhelyet az arcán. Biztos volt benne, hogy biztosan megbirkózik velem.
  
  
  Amikor mellettem volt, megfogtam és egyszerre emeltem fel a lábaimat. Ujjaim megtalálták a haját, és megfogták. A lábam hozzáért a hasához, és a térdemet a mellkasomhoz húztam. Kicsit segített, hogy előre mozdulatával tovább közeledett; az ujjaim megragadták, és húztam; a hasamra támaszkodó lábaim felemelték. Láttam a meglepetést az arcán, ahogy elsuhant mellettem, majd egy rövid sírást hallatott. Elengedtem a haját és megigazítottam a lábam.
  
  
  Vaszilij Popov magasan a levegőbe repült. Teste vonaglott és remegett, mintha meg akarna fordulni és úszni. Olyan volt, mint egy ember, aki leugrott egy ugródeszkáról, de azt tapasztalta, hogy rosszul számolt és rosszul esett, és megpróbálta visszaszerezni a pozícióját. Popov azonban nem térhetett vissza. Átrepült a jobb oldali korláton, és egy erős csobbanással eltűnt a vízben.
  
  
  Megfordultam, és a vízbe néztem, remélve, hogy úszni fogok. De nem láttam semmit. Felsétáltam a hídhoz vezető lépcsőhöz a kormányállásban. A vonóhálós hajó olyan erősen megdőlt, hogy majdnem a fedélzetre estem.
  
  
  Miután a kormányállásban voltam, lelassítottam, és balra fordítottam a kormányt. A vonóhálós hajó rágurult a hullámra, majd oldalra csúszott. Még egy kicsit gázt adtam, és visszatértem arra a helyre, ahol Popov a vízbe esett. A szél és a hab ezernyi jeges tűvel szúrta az arcomat. Az ujjaim elzsibbadtak.
  
  
  Egy nagy fényszóró volt látható a kormányállás ablakának tetején. Rálépett a gázra és felkapcsolta a fényszórót. Hagytam, hogy egy erőteljes fénysugár játsszon a tintafekete hullámokon. Nem láttam mást, csak az összecsapó hullámok kavargó fehérségét. Tele tartottam, erőteljesen elválasztva a csónak mozgását. A kormánykereket éppen annyira elforgatták, hogy egy nagy kört megtehessenek. Nem hittem, hogy egy élőlény kibírja ennek a víznek a jeges hőmérsékletét. Folyamatosan köröztem, néha a forrásban lévő hullám csúcsaira néztem a fejet vagy az arcot. De nem láttam semmit. Biztos meghalt, gondoltam.
  
  
  
  
  
  
  
  6. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  Az utazás további része gördülékenyen telt. De nagyon kellemetlen érzésem volt. Pályafutásom során többször is bekerültem a kommunista világ főhadiszállásába. Mint mindig, most is tisztában voltam a lehetséges kockázatokkal, de az erőszak gondolatával belépni a párás dzsungelbe, és mindig elég hely volt a meneküléshez, teljesen más, mint Moszkva báltermei és irodái. Ha eltűnik az álcám, nagyon könnyen meghalhatok a következő percben. És az álcázás, mint amilyen most volt, könnyen szétszakadhat. Rossz szó, kedvesség rossz emberhez, egy kis megszokás, amit egy titkosrendőr ügynökön kívül senki sem venne észre, és velem is megtörténik.
  
  
  Már majdnem világos volt, amikor Észtország partjaihoz értem. Egy halászfalu közelében lehorgonyoztam a vonóhálós halászhajót, és pincébe raktam a gumicsónakot. Megbizonyosodtam arról, hogy beszélek oroszul, és megkérdeztem két halászt az állomásról. A falu közelében, a főúton volt. Elindultam abba az irányba, de aztán felemeltek egy szalmával megrakott, nyikorgó fakerekes szekéren. Az állomáson vettem jegyet Leningrádba. Néhány másik utassal együtt vártam.
  
  
  Orosz öltöny volt rajtam. A Popovval vívott harc után el kellett dobnom a kabátomat. Nem csak két lyuk volt, de gépolajjal be is festették. A peronon álltam és orosz cigarettát szívtam. Még a hajam is le volt vágva, ahogy egy orosz fodrász tenné. Csak rubel volt a zsebemben.
  
  
  Amikor a gyorsvonat végre megérkezett, az utasok felszálltak a fedélzetre. Gyorsan találtam helyet magamnak. Két orosz katona ült átlósan velem szemben. A férfi mellette fiatal volt, még nem volt húsz. Szemében határozott pillantás ült, és erősen összeszorította az állkapcsát. Leültem és keresztbe tettem a lábam. Valamiért a fiatal katona rám nézett. Éreztem, ahogy a szőrszálak felállnak a nyakamon. Amikor elkérte tőlem az irataimat, rendben voltak, de miért nézett így rám?
  
  
  A vonat elindult és gyorsabban ment. A fiatal katona széttépte a barátját, és mindketten rám néztek. Éreztem, hogy izzadni kezdek. Arra gondoltam, hogy megragadom a fényes revolvert, de az hülyeség lett volna. Aztán a fiatal katona átívelt a folyosón.
  
  
  – Elnézést, elvtárs – mondta –, azt a magazint olvassa maga mellett a kanapén?
  
  
  – néztem magam mellé. – Nem, elvtárs – mondtam. Odaadtam neki azt a magazint. Megnyugodtam, ahogy a vonat felé rohant. Amikor közeledtünk az orosz határhoz, észrevettem, hogy útitársaim nagyon csendesek. Feszült légkör uralkodott. A vonat sima oda-vissza mozgása a sebesség csökkenésével csökkent. A kerekek hangja hirtelen lett; most az is csökkent. Láttam az ablakon keresztül a határt és a gépfegyveres katonákat.
  
  
  Végül megállt a vonat. Susogó hang hallatszott, és az utasok előkapták a papírjaikat. A folyosón álló katona érdeklődve nézett rám. Benyúltam a táskámba, és elővettem a papírjaimat. Két katona állt előttem. Az első kikapta a kezemből a papírokat. Kicsit unottnak tűnt, ahogy végiglapozta őket. Amikor a moszkvai helyzetemről szóló dokumentumhoz lépett, az unott tekintet eltűnt. Pislogott, és egy pillanatra azt hitte, eltűnt. Finoman megrázta a papírokat, és visszaadta.
  
  
  – Elvtárs – mondta tisztelegve –, remélem, nem zavartuk meg.
  
  
  'Egyáltalán nem. Remélhetőleg hamarosan továbblépünk."
  
  
  Lefagyottnak tűnt. – Azonnal, elvtárs. Kitolta barátját a vonatból.
  
  
  E tekintethez nem férhetett kétség; nyugtalanító izgalom volt. Gyanítottam, hogy én vagy Popov megijesztettük őt, mint minden KGB-munkást.
  
  
  A leningrádi út hátralévő részét átaludtam. Ott taxival egyenesen a reptérre mentem, és felszálltam egy Moszkvába tartó gépre. A koncentrációmat arra használtam, hogy csökkentsem az érzett feszültséget. Ám amikor az eszköz Moszkvában landolt, a feszültség visszatért. Havazott, és amikor leszálltam a gépről láttam, hogy három férfi vár rám. Az egyik férfi előrelépett, és mosolyogva rám borult. A Speciális effektusokban készült fényképről ismertem fel a rövid, szőke hajat és a vastag és nehéz testet. lát. Mihail Barsnisek, az orosz titkosrendőrség különleges egységének vezetője volt. Kinyújtottam a kezem, de jött és üdvözölt.
  
  
  – Vaszilij – mondta. "Jó téged újra látni." Megütötte a hátam.
  
  
  Mosolyogtam. – És örülök, hogy újra látlak, Mikhail.
  
  
  Mellém állt, és átkarolta a vállam.
  
  
  A másik két férfit nem ismertem. – Gyerünk – mondta Barsnishek –, elmegyünk a vámba, majd a szállodádba, és ott meggyógyulhatsz.
  
  
  – Köszönöm, kedves barátom, kérem.
  
  
  Megparancsolta az egyik férfinak, hogy vigye el a bőröndömet. Kérdezte. – Milyen volt Amerikában? „Ugyanaz, ugyanaz. Hamarosan jön a forradalom. Minden nap látni a tévében."
  
  
  „Olyan édes, olyan édes.
  
  
  Elvettem a bőröndömet a kísérő férfitól. Fiatal volt és erősnek tűnt, Barsnishek gond nélkül elvezetett a vámon, majd megálltunk az állomás épülete előtt, ahol két fekete limuzin várt ránk. Barsnishekkel az elsőben ültünk, két férfi a másikban. Csatlakoztunk a moszkvai forgalomhoz.
  
  
  Eszembe jutott, hogy Barsnishek házas. – Szóval – mondtam –, mi lesz a nőkkel és a gyerekekkel?
  
  
  "Tökéletes, köszönöm". Oldalt pillantott rám. Közelről láttam, hogy téglalap alakú arca vastag szemöldökkel és kis barna szemekkel. Az ajka húsos volt, akárcsak az arca. Szemében szinte gonosz tűz gyúlt. – És biztosan látni fogja a megégett Sonyát, igaz, Popov? Megütött a könyökével.
  
  
  A név semmit sem jelentett számomra. Bólintottam. "Igen, nagyon."
  
  
  A soros ellenőrzés működött. Tudtam, hogy bár barátok vagyunk, volt közöttünk súrlódás. Megkaptam a pozíciót, amire vágyott; Megvolt a hatalom, amire vágyott.
  
  
  – Mondd, Popov – mondta vidáman. – Milyen jelentést fog készíteni amerikai utazásáról?
  
  
  Félig megfordultam és figyelmesen néztem rá. Aztán elmosolyodtam. Halk hangon azt mondtam: – Mihail, tudod, hogy a Kremlnek jelentek, nem a titkosrendőrségnek.
  
  
  Barsnishek röviden felnevetett. – Hát persze. Egyébként mi történt a kabátoddal? Tényleg szükséged van rá ebben az időben?
  
  
  – Leningrádban lopták el.
  
  
  Csettegett a nyelvével és megrázta a fejét. – Ezek a tolvajok kétségtelenül elviselhetetlenek.
  
  
  – Igen, talán – értettem egyet. Reméltem, hogy vége a témának.
  
  
  „Gondoskodom arról, hogy azonnal új kabátot szállítsanak a szállodai szobájába. Ah, már meg is érkeztünk.
  
  
  Az autó egy nagy, díszes szálloda előtt állt meg. A sofőr kiszállt és kinyitotta nekünk az ajtót. Két másik fehér egyenruhás férfi sietett ki a szállodából. Míg az egyik a bőröndömet fogta, a másik nyitva tartotta számunkra a szálloda ajtaját.
  
  
  A szálloda halljában vastag szőnyeg volt. Antik tárgyak álltak és lógtak mindenhol. Észrevettem, hogy Barsnishek kissé hűvös volt hozzám. A két férfi, aki vele volt, nem ment be. Mellém állt, amíg bejelentkeztem, ami után barátságos mosollyal fordultam felé.
  
  
  „Mihail, öreg elvtárs, elegem van az utazásból. Pihenni akartam egy kicsit."
  
  
  – De arra gondoltam, talán beszélhetnénk valamit.
  
  
  – Talán hamarosan, Mikhail. Most pihenni akarok."
  
  
  – Hát persze. Még mindig mosolygott, de feszült volt. – Aludj jól, Vaszilij. Hamarosan beszélhetünk.
  
  
  Vártam, hogy elmenjen. A többi férfi a járdán várakozott. Beszálltak a második autóba, amely elhajtott.
  
  
  Felmentem a lifttel a szobámba. A portás egyszerűen kinyitotta a bőröndömet az ágyra. Meghajolt és elment, amikor beléptem. Rájöttem, hogy átkutatta a bőröndömet. Amikor elment, körülnéztem. A szobában széles, baldachinos réz ágy volt. A közelben egy régi kerek asztal állt, lila bársony köntössel és mosdóval. A fal mellett egy fehér asztal állt, sok fafaragással. Három ajtó és két ablak volt. Az egyik ajtó a folyosóra, a másik a WC-be, a harmadik a fürdőszobába vezetett. Az ablak Moszkva központjára nézett, és közvetlenül előttem látszottak a Kreml tornyai. Benéztem a függönyök mögé, a szőnyeg mentén, a mosogatóba. Mindenhol megnéztem, hol lehet elrejteni egy mikrofont. Nem talált semmit. Kopogtattak az ajtón.
  
  
  Kinyitva egy férfit láttam egy nagy ezüsttálcával. Két üveg orosz vodka volt egy pohárral. A férfi egy pillanatra meghajolt. – Ez Mihail Barsnisek elvtárstól származik.
  
  
  – Csak tedd az asztalra. Ezt tette, és kiment a szobából. Tudtam, hogy a szovjet hierarchia tagjai nem kérnek díjat a szálloda vendégeitől. Végül az államnak dolgoztak. A férfi is tudta. Kinyitottam az egyik üveget, és vodkát töltöttem egy pohárba. A bársony borítású asztalnál álltam, és észrevettem az asztalon a telefont. Fel akartam hívni Barsnisheket, és megköszönni az italt, de úgy döntöttem, hogy nem teszem. Azon tűnődtem, nem mondtam-e el neki valami rosszat – nem egészen igazat, de olyat, ami nem illett Vaszilij Popovhoz. Amikor beléptünk a szállodába, hűvösen viselkedett. Ez egy gesztus, amit tettem? Vagy nem tették? Valószínűleg képzelet volt.
  
  
  Az ablakhoz mentem és megnéztem a lebegő hópelyheket. Láttam, hogy az egyik ablak egy lefelé mutató keskeny vaslépcsőre néz. A negyedik emeleten voltam. Jó tudni, hogy van más választásom is, ha szükségem lesz rá. Ittam vodkát, élveztem az ízét.
  
  
  Aztán hirtelen rájöttem valamire. Nem szerettem a vodka ízét. Amikor rágondoltam, elképedtem. Minden az agyról szól, és általában a fogalmakról. Megint vodkát ittam. Nagyon tetszett.
  
  
  Megszólalt a telefon az asztalon. Amikor felemeltem a telefont, feltűnt, hogy Barnisek lehet, hogy megnézte, megkaptam-e a vodkát. De hallottam egy rekedt női hangot.
  
  
  – Popov elvtárs, ön a szálloda üzemeltetőjével beszél.
  
  
  Mosolyogtam. "Minden szállodaüzemeltetőnek olyan hangot kell adnia, mint az Öné."
  
  
  Egy ideig hallgatott. - Neked, elvtárs, egy beszélgetés Irinie Moskowitzcal. Elfogadod ezt?
  
  
  'Igen.' Egy pillanattal később egy második női hang lépett be a sorba, ezúttal lírai, de mély.
  
  
  – Popov elvtárs? Helló. "Üdvözöljük Moszkvában".
  
  
  "Köszönöm. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen tehetséges balerinával találkozhattam.”
  
  
  "Ez nagyon kedves tőled". Rövid csend támadt. „Sokat hallottam öntől, elvtárs, Serge Krashnovtól. Azt mondta, jobban meg kellene ismernem.
  
  
  – Ismerem Serge-t, igen. Én is szeretnék találkozni veled."
  
  
  'Jó. Látsz majd táncolni ma este? Aztán lesz egy kis találkozó, és talán beszélhetünk egymással.”
  
  
  "Nagyon szépen köszönjük".
  
  
  – Ma estig?
  
  
  "Alig várom." letettem a telefont. Szóval, ma este találkozom a kapcsolattartómmal. És vélhetően látni fogom Szergej Krasnovot is, akit állítólag már ismertem. Éreztem, hogy újra felgyorsul bennem a feszültség. Minél több emberrel találkozom itt, annál könnyebben fogok hibázni. A világ bármely pontján el lehet menekülni egy elszigetelt előőrsbe. De hogyan menekülhetek el ebből a városból? Ez mindaddig igaz lehetett, amíg megvolt Popov személyazonossága, de mi van, ha elkapnak, és elvesznek a papírjai? Akkor mit? Amikor ismét megszólalt a telefon, majdnem kiborítottam a vodkám. Elvettem a kürtöt. 'Igen?' Megint az operátor volt. - Még egy beszélgetés, elvtárs, a Sony Leikennel. Elfogadod ezt?
  
  
  nagyon gyorsan gondoltam. Ki volt Sonya Leiken? Nem gondoltam semmire automatikusan, senki nem mondott róla semmit, még hipnózis alatt sem. Az operátor várt.
  
  
  – Oké – mondtam. "De ezek után nem akarok többet beszélni. Próbálok pihenni."
  
  
  – Rendben, elvtárs.
  
  
  Rövid csend támadt. Ekkor egy hangos lányhangot hallottam. – Vaszilij, angyalom, miért vagy itt és nem velem?
  
  
  – Sonya – mondtam. – Jó... újra hallani a hangodat... drágám.
  
  
  – Drágám, azonnal hozzám kell jönnöd, és máris van vodkám.
  
  
  Házastárs? Barátnő? Úrnő? KI Ő? Nem tudtam, mit mondjak. Ez abban az időszakban történhetett, amikor AXE semmit sem tudott Popovról. Azt akarta, hogy menjek hozzá. De fogalmam sem volt, hol van. "Bazsalikom? Ott van még? '
  
  
  "Igen drágám." dadogtam. – Jó hallani a hangodat.
  
  
  'Már mondtad. Vaszilij, valami baj van? Még mindig én vagyok a kedvenced, igaz?
  
  
  "Persze drágám."
  
  
  Volt némi megkönnyebbülés a hangjában. Barátnő volt. - Egész nap vásároltam. Angel, látnod kell azt a csodálatos áttetsző inget, amit vettem. Egy ideig hallgatott. - Tudod, levetkőztem és várlak. Mikor jössz? '
  
  
  "Sonya... Már veled lennék, de ma este nem tehetem. El kell mondanom a legutóbbi küldetésemről."
  
  
  Sonya dorombolt. – Ó, soha nem hagynak békén?
  
  
  – Ez a munkám, édesem.
  
  
  - Nos, Vaszilij, ezúttal megpróbálom megérteni. De fel kell hívnia, amint újra szabad lesz. Felülök a körmeidre, és addig harapok, amíg meg nem kóstol. Megígéred, hogy a lehető leghamarabb felhívsz?
  
  
  – Ezt megígérem neked, drágám. Próbáltam őszintén csinálni.
  
  
  – Várok rád – mondta, és letette a kagylót.
  
  
  Egy darabig néztem a telefont, miután megszakadt a kapcsolat. A szoba nagyon csendes és meleg volt. Az ingem a hátamra tapadt. Annyira izzadtam, hogy az izzadság folyt le a karomon.
  
  
  
  
  
  
  
  7. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  Éppen felvettem az orosz gyártmányú szmokingomat, amikor ismét megszólalt a telefon. Sötét volt odakint, és úgy tűnt, vihar közeleg. Úgy döntöttem, hogy állandóan pénzövet viselek, mert nem tudtam, mikor kell a Kreml elit tagjából menekültté válnom. felvettem a telefont.
  
  
  A szálloda üzemeltetője azt mondta: – Az autó készen áll, elvtárs.
  
  
  "Köszönöm." letettem a telefont. A dolgok nem a tervek szerint alakultak. Sonya Laken telefonhívása után szobaszervizt rendeltem. Miután ettem, többször ellenőriztem a pénzszíj minden elemét. Nem tudtam, hogy szükségem lesz-e rájuk, de ha igen, akkor pontosan tudni akartam, hogy mennyi időbe telt megszerezni őket, és hogyan kell használni őket. Egész nap edzettem.
  
  
  A fürdőszobában voltam, amikor a szálloda alkalmazottja kopogtatott. Azt mondta, van egy üzenete a számomra. Amikor mondtam neki, hogy tegye az ajtó alá, meg is tette és elment. Megszárítottam magam és átvettem a borítékot. Volt egy jegy a balettre Mikhail Barsnisek cetlijével. A levél oroszul volt írva, az állt benne, hogy Barsnisek, Krasznov és én egymás mellett ülünk a balett alatt. Barnisek küldött értem egy autót.
  
  
  Amikor kiléptem a liftből az előcsarnokba, láttam, hogy ők ketten nem kocsit küldtek, hanem maguk érkeztek meg vele. Elindultam feléjük a vastag szőnyegen, az új kabátommal a karomon. Krasznov látott engem először. Fiatal arca ragyogott, és kinyújtott kézzel közeledett felém. "Bazsalikom!" – kiáltott üdvözölni. "Jó újra látni téged."
  
  
  Megfogtam a kezét és felnevettem. – Remekül nézel ki, Serge – mondtam. – Moszkvában az összes lány összetört szívvel mászkál?
  
  
  Kissé elpirult. – Csak egy lány érdekel.
  
  
  Nevettem. – Ó, igen, balerina, hogy hívják már megint? Barsnisek csatlakozott hozzánk és nevetett. Krasznov a fejét rázta. „Tudod ki az. Csak várj, amíg meglátod táncolni.” Az ajtóhoz sétáltunk, ahol az autó várt ránk. „Ugyanúgy beleszeretsz majd, mint én.”
  
  
  Amikor beszálltunk az autóba, észrevettem, hogy Serge Krasnov még okosabb, mint a fotón, amit láttam. Szőke haja hátra volt fésülve. Arcvonásai szögletesek voltak, szeme mélyen az üvegházban volt, és a tenger színe, amikor a nap legmagasabb pontján járt. Széles, intelligens homloka volt.
  
  
  Ismertem a történetét – egy ember volt az őrület határán. Zseni volt, de gyerekes érzelmekkel. Szerelmes volt Irinia Moskowitzba, és ezt mindenki tisztán látta. AX úgy gondolta, hogy amint megtudja, hogy Irinia biztonságosan elhagyta Oroszországot, elveszti a türelmét. Egy ilyen katasztrófa adhatja neki az utolsó cseppet a pohárban. Egy ketyegő időzített bomba volt, de ha látnád, azt hinnéd, pezseg a boldogságtól. Élete a Szovjet Tengerkutató Intézet vezetőjeként végzett munkája volt.
  
  
  Vacsorára kaviárt és mindenféle drága és ízletes ételt szolgáltak fel. A szovjet elit többi tagjával együtt ettünk, akik balettre mentek. Elhangzott, hogy este ott lesz a miniszterelnök.
  
  
  Miközben ettem, sokat tanultam. Például úgy éreztem, hogy Mihail Barnisek nagyon figyel engem. Annyi ételt tett a villájára, amennyit csak tudott, és erős szájába lökte. Azonnal megtörölte a száját egy szalvétával, majd újra megtöltötte a villát, és rám nézett, de úgy tűnt, nincs mit mondania. Úgy tűnik, Mihail Barnisek nem beszélt, miközben evett.
  
  
  De Serge egy percre sem hagyta abba a beszédet. Leginkább Iriniáról beszélt, és arról, hogy hol táncolt. Ami Serge-t illeti, Irinia volt a legnagyobb műalkotás, amelyet Oroszország valaha is ismert. Kaviárral kente a kekszet, és gyakran mosolygott. Mivel olyan nyíltan barátságos volt, nehéz volt elhinni, hogy az őrület határán áll. Az étterem, ahol ettünk, nagyon elegáns volt. Nem hétköznapi emberek jöttek ide, hanem csak az orosz bürokrácia legmagasabb elitje. Amíg ettem, a szemem a hallban járt. Néztem a kövér, ápolt férfiakat és nőket, akik drága ruháikban ültek és ettek. Ha így élsz, elzsibbadhatsz attól, ami körülötted és a világ többi részén történik. Ha drága szállodákból menne balettre, anélkül, hogy autót vezetne, a parasztok és az egyszerű emberek távolinak tűnnének a saját életétől. A náci Németország hierarchiája is nagyjából ugyanígy érezhette magát – immunisak és annyira magabiztosak a világukban, hogy nem hitték el, hogy ennek valaha is vége lesz. Barsnisekre és Krasznovra néztem, és arra gondoltam, hogy nem sokban különböznek tőlük. Újabb ellenőrzés kezdődött ellenem, amint beültünk a kocsiba a színház felé vezető úton. Közte és Serge közé ültem. A nagy autó simán suttogott a moszkvai forgalomban. Amikor a sofőrök látták megérkezni az autóját, úgy tűnt, hogy az összes többi autó kikerüli. Többnyire régi teherautók közlekedtek.
  
  
  – Mondd, Vaszilij – szólalt meg hirtelen Barnisek –, mi a véleményed Sonyáról?
  
  
  Kezeit a térdére tette, és az oldalsó ablakon keresztül a forgalmat nézte. – Még nem láttam – mondtam. – Hívott, de még nem láttuk egymást. Barnisekre néztem.
  
  
  – vonta fel a szemöldökét. „Hogy vagyok, Vaszilij? Nem kell neked nő? A küldetéseden kívül csinált mást Amerikában? A hangjában nem volt humor, bár mosolygott.
  
  
  Sokáig néztem Barnisekre, mielőtt bármit is mondtam volna. „Mihail, nem látom értelmét ezeknek a kérdéseknek. Mióta visszajöttem, gyanakvóan viselkedsz. Szeretném tudni, hogy miért. '
  
  
  Serge megfogta a kezem, és finoman megszorította. Mintha figyelmeztetni akart volna valamire. figyelmen kívül hagytam.
  
  
  A szekvenciális ellenőrzés kínosnak tűnt. Megvakarta a torkát. „Vaszilij barát, nem értem, miért gondolod, hogy kételkedem benned. Biztos nincs titkolnivalód, igaz?
  
  
  „A te dolgod, hogy megteszem vagy sem. Megértem, hogy súrlódások vannak közöttünk, de ha továbbra is kérdéseket tesz fel, továbbítom őket a Kremlnek.”
  
  
  Barnisek megnyalta az ajkát. „Figyelj, Vaszilij, miért gondolod, hogy súrlódás van közöttünk? Mindig azt hittem, hogy mi vagyunk a legközelebbi barátok."
  
  
  – Talán alábecsültelek, Mikhail. Várni fogok.
  
  
  Az út hátralévő része kellemetlen csendben telt el. Serge kétszer próbált beszélgetést kezdeményezni, de gyorsan feladta.
  
  
  A csend akkor is folytatódott, amikor az autó a színház előtt tett le minket. Hosszú sor állt a színház előtt, ami eltűnt a sarkon. Négy ember széles volt a sor. Mikhail, Serge és én végigmentünk rajta, és minden nehézség nélkül beléptünk.
  
  
  A színház előcsarnoka teljesen vörös volt – vörös szőnyeg, vörös falak, vörös mennyezet. A mennyezet nagy részét hatalmas kristálycsillár borítja. Serge a lifthez vezetett, ami a házunkhoz vitt. Még a lift belsejét is vörös bársony borította.
  
  
  Ahogy felálltunk, észrevettem, hogy halványan mosolygok. Az oroszországi anyaország lakói nem engedhették meg maguknak televíziót vagy autót, és gyakran jó ruhákat is, de a balett és a balettszínház költségeit könnyen fedezték. Szép színházak építésére mindig rendelkezésre álltak pénzeszközök.
  
  
  Amikor a lift a tetején volt, Mikhail bocsánatot kért, amiért a . Serge és én átsétáltunk a vastag szőnyegen a boxunkhoz. Serge hirtelen megfogta a vállam. Megkérdeztem. - "Rendben vagyunk?"
  
  
  De volt valami leolvasni szép arcáról, aggodalom kifejezése. – Vaszilij – mondta nyugodt hangon –, nem erre gondolt, amikor azt mondta, hogy megengedi, hogy az emberek Mihailról beszéljenek a Kremlben?
  
  
  „A kitartó bátorsága elég nekem. Ha gyanús, miért nem mondja el? Mire szolgálnak ezek a kérdések? »
  
  
  Serge lekezelően nevetett. – Meg kell értened, hogy Mikhail nem olyan, mint te vagy én. Nem tanultam az egyetemen, és a hadseregben kötöttem ki. A férfi hihetetlenül ambiciózus. Mindent megtesz a továbblépésért. Tudod, féltékeny a pozíciódra, el akarja foglalni a helyedet a Kremlben. Az, hogy korlátozott intelligenciájával idáig eljutott, az ambíciójának dicsérete.
  
  
  Természetesen könyörtelen. Ha meg akar szégyeníteni a Kremlben, nem hagy cserben.
  
  
  – mosolyogtam vissza. – Serge, most kiváló okot adtál, hogy feljelentsem Barniseket a Kremlben. Nincs helye kicsinyes veszekedéseknek és ambícióknak. Mindannyian ugyanazért dolgozunk, elvtárs.”
  
  
  - Akkor arra kérlek, gondold át. Ebben az esetben korlátozzuk magunkat Barnisek módszereire? »
  
  
  Egy ideig hallgattam. – Remek – mondtam határozottan. 'Nekem
  
  
  Meggondolom a döntésemet. Talán még mindig egy vidám este lehet."
  
  
  „Higgye el, Irinia tánca mindenkinek örömet okoz.”
  
  
  Kiválasztottuk a helyeket. Barnisek visszatért, és amikor leültünk, a zenekar elkezdte hangolni a hangszereit. A körülöttünk lévő helyek megteltek, és a zenekar több darabot is játszott. Aztán elkezdődött a balett.
  
  
  Amikor kinyílt a függöny, csend telepedett a hallgatóságra. Nem hirtelen csend volt, inkább zűrzavar, amiből néhány elszórt beszélgetés lett, aztán semmi több. Úgy tűnt, egy örökkévalóság telt el, mire kinyílt a függöny. A fény lassan elhalványult. Éreztem, ahogy Serge a szék hegyére lökött. A reflektorfények körbejárták a táncosokat a színpadon. A közönség mintha visszatartotta volna a lélegzetét. A zenekar csendesen játszott, miközben több táncos meghajolt, tekergett és ugrált. Aztán hirtelen megálltak. A színfalak mögött balra nyújtották a karjukat. A zenekar könnyed és vidám dallamot játszott.
  
  
  Irinia Moskowitz táncolt a színpadon. A közönség megkönnyebbülten fellélegzett. Mennydörgő taps hallatszott. Olyan hangos volt, hogy nem hallottam a zenekart. Serge már állt. A körülöttünk lévők is felálltak. Felálltak, összecsapták a kezüket, és az épület remegni látszott a zajtól. Aztán a tánc abbamaradt.
  
  
  A zenekar már nem játszott. Irinia Moskovich előbb jobbra, majd balra hajolt meg. Mosoly volt az arcán, egy enyhe mosoly, mintha ezt sokszor megtette volna. A taps hangosabb lett. Serge lelkesen és izgatottan csapta össze a kezét. Mikhail és én is álltunk. Ilyen ovációt még nem hallottam. A taps egyre hangosabb lett, mígnem azt hittem, szétreped a dobhártyám. Irinia pedig meghajol és meghajol.
  
  
  A taps kissé gyengült. Egy darabig folytatták, majd úgy tűnt, tovább hanyatlik. Végül szórványos taps lett belőle, ami átadta helyét a csendnek. A zenekar azonnal eljátszott egy könnyed dallamot. Irinia újra táncolni kezdett. Serge csak ezután hagyta abba a tapsolást. A nézők újra leültek, és csoszogó hang hallatszott. Serge keze vörösre vált a tapstól. Elkaptam a tekintetét, egy furcsa, vad tekintetet. Mindenkit felülmúlt ebben a színházban. Tekintete Iriniára szegeződött, miközben táncolt; soha nem pislogott. Vele volt azon a színpadon; úgy tűnt, hogy vele haladt, vezette őt.
  
  
  Mikhailre néztem. Mióta leültünk, hallgat. Érdeklődve nézte a jelenetet, húsos arca mozdulatlan. Ez az ember nyílt ellenségem volt. tudtam ellenállni. Popovhoz hasonlóan én is megküzdhetnék vele a Kreml megfenyegetésével. De Serge megközelítése más volt. Szinte lehetetlen lenne megjósolni a tetteit. Tudtam, mit érez Irinia iránt. Talán ez lesz a fegyverem, ha eljön az ideje.
  
  
  Végül észrevettem a színpadot, ahol Irinia táncolt. Ebben a jelenetben költészet volt, folyékony látásmód, amely egyik folyékony mozdulatból a másikba költözött. A zenekari zene kiegészítette, de még mindig úgy tűnt, belefulladt elképzelése hátterébe. Elragadott a táncának tökéletessége. Minden mozdulat könnyűnek tűnt. Piruettezett, ugrált és táncolt – mindez olyan természetesnek tűnt.
  
  
  Nem voltunk a színpad közelében. A boxunk a jobb oldalon volt, majdnem két méterrel a színpad szintje felett. De Irinia Moskowitz szépsége tagadhatatlan volt. Messziről ragyogott, vastag színházi sminken keresztül. A kötöttáru nem tudta elrejteni a testét. Csodálattal néztem rá, tudván, hogy csak egy kis részét éreztem annak, amit a balerina jelent Szergesz Krasnov számára. Gyorsan telt az idő, ültem és lázasan néztem a lány táncát.
  
  
  Amikor a szünetre bezárult a függöny, újabb taps hallatszott. Irinia a függönyhöz lépett, és újra meghajolt a taps hallatán. Kezével a folyosóra hajított, és ismét eltűnt a függöny mögött. Még akkor is, amikor eltűnt, a taps sokáig elült. Amikor Serge végre abbahagyta a tapsolást, és leült, Mihail Barnisek szólalt meg először, mióta beléptünk a színházba. Kérdezte. - Elszívunk egy cigit?
  
  
  Serge és én egyetértően bólogattunk. Felálltunk, és a többi nézővel együtt a lift felé vettük az irányt. Ahogy lementünk a lépcsőn, Oroszország első balerinájáról beszéltek, akiről azt mondták, hogy nem csak egyike volt a valaha élt öt legnagyobb balerina közül, hanem a valaha élt legnagyobb balerina is. Az előszobában kínáltam Serge-t és Mihailt egy-egy orosz cigarettával. Miközben a nyüzsgő előcsarnokban dohányoztunk, Serge azt mondta: „Ó, Vaszilij, várj, amíg találkozunk vele. Ez a jelenet nem mutatja, milyen gyönyörű. Látnod kell őt közelről, látnod kell a szemét, és csak akkor fogod látni, milyen gyönyörű."
  
  
  – Ha így folytatod, Serge – mondta Mikhail –, kezdjük azt hinni, hogy tetszik neked ez a lány. Serge elmosolyodott. 'Hogy van? Szeretem őt. A feleségem lesz, meglátod. Ha a turné véget ér, hozzám megy feleségül."
  
  
  – Nagyon kíváncsi vagyok rá – mondtam.
  
  
  Dohányoztunk és hallgattuk a körülöttünk zajló fecsegést. Egy forgalmas sarokban álltunk az ajtó közelében. Időnként kinéztem, ahol a tömeg állt, remélve, hogy megpillanthatom Oroszország első balerináját.
  
  
  Serge megkérdezte: „Szeretnél elmenni valahova inni a balett után, vagy egyenesen a buliba?”
  
  
  Mikhail vállat vont. – Hadd mondja Vaszilij – mondta. Nem volt kedvesség a hangjában. Szándékosan kerülte, hogy beszéljen velem, és amikor megemlítette a nevemet, éles hang volt a hangjában.
  
  
  Serge rám nézett. Megkérdeztem: Van vodka a partin?
  
  
  – Természetesen – mondta Serge. – Minden ott van. Irinia is.
  
  
  – Akkor miért nem megyünk oda közvetlenül?
  
  
  – Oké – mondta Serge. „A buli után megbeszéltem Iriniával. Az lenne a legjobb."
  
  
  Az előszobában a csillár elhalványult, átlátszóvá vált, elsötétült. Megszólalt a berregő. Az emberek olyan helyet kerestek, ahol elolthatták a cigarettát. Néhányan már bementek a terembe. – Menjünk – mondta Serge. – A lift foglalt lesz.
  
  
  Találtunk egy hamutartót, és én egy kicsit távolabb álltam, míg Serge és Mikhail eloltotta a cigarettáját. Félreléptek, én pedig kivettem az utolsó lélegzetem, majd odahajoltam és a hamutartóba dobtam a cigarettát. Amikor felálltam, kinéztem az üvegajtón. Emberek voltak kint a hóban, abban a reményben, hogy megpillanthatják kedvenc balerinájukat. Tekintetem sok arcra siklott.
  
  
  Hirtelen annyira megfeszültem, hogy nekiütköztem a hamutartónak. Láttam valamit kint. Mikhail már a lift felé sétált. Serge odajött hozzám és megfogta a kezem. „Mi történt, Vaszilij? Fehérnek látszol, mint a vászon. Van valami gond? – Megráztam a fejem, és Serge felvitt a lifthez. Nem mertem megszólalni. Az agyam megfeszült. A liftben Serge figyelmesen nézett rám. Ismerős arcot láttam a kinti tömegben. Az igazi Vaszilij Popov arca.
  
  
  
  
  
  
  
  8. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  Bármennyire is izgalmas volt látni Irinia Moskowitzot, nem sokat láttam a balett második feléből. Csodálatos volt, és erre gondoltam, amikor elmondtam Serge-nek, hogy találkozni akarok vele, de bár megnéztem a jelenetet, nem láttam sokat.
  
  
  Popov még élt! Hogyan maradhatott életben ez az ember a Finn-öböl jeges vizében? Embertelen volt. De tegyük fel, hogy túlélte, és visszatért Oroszországba. Amikor kapcsolatba lép Barnisekkel, lefújhatja a takarómat. Oldalt pillantottam Barnisekre. Az arca mozdulatlan volt, ahogy a balettet nézte. Igen, az nagyon jó lenne neki. Popov elpusztítja a borítómat, és Irina - Irinia élete többé nem ér egy balettpapucsot. Popov kétségtelenül tudta, hogy ő egy kettős kém, aki az AX-nek dolgozik. Tehát Irinia és nekem el kell hinnünk.
  
  
  De hogyan csinálná Popov? Hogyan sikerült meggyőznie Barniseket arról, hogy amit mondott, az igaz?
  
  
  Nálam volt minden papírja és dokumentuma. Ami az oroszországi hierarchiát illeti, én Vaszilij Popov voltam. Mit tehetett, hogy meggyőzze Barniseket? Semmi. Az ő szava az enyém ellen szólna, és az összes papírom megvolt. Szóval talán volt egy kicsit több időm. Talán nem fog azonnal átlátni az álcámon.
  
  
  De most mindennek gyorsabban kell mennie. Végül Popovnak lehetősége lesz meggyőzni Barniseket. Nem maradhat sokáig rejtve. Fel kell vennem a kapcsolatot Irinia Moskowitzzal a ma esti buli alatt. Mesélnem kell neki Popovról. Talán már tudta, mi folyik az intézetben. Így nem maradt semmi, ami Oroszországban tartana minket. Talán indulhatunk, mielőtt Popovnak ideje lenne meggyőzni bárkit arról, hogy én vagyok a hamis kettőse.
  
  
  Különben a balett csodálatos volt, Irina pedig remekül táncolt. Serge egy pillanatra sem dőlt hátra a székében. Úgy tűnt, még a mozdulatlan, dermedt arcú Mikhail Barniseket is lenyűgözte a gyönyörű balerina. Mielőtt mindennek vége lett volna, majdnem annyira érdekelt, mint Serge és Mikhail. Ezt követően a közönség megvadult. Taps és tombolás következett, és Serge úgy tett, mintha nagyon örülne. Tapsolva hátba csapta Mikhailt és engem. Iriniának hétszer kellett visszatérnie, és mindvégig, hangos taps és gratuláció közben, nyugodt maradt, és azzal az enyhe mosollyal az ajkán meghajolt.
  
  
  Aztán mindennek vége volt, és a tömeg a kijárat felé vitt minket. Az autónk a járdán várt.
  
  
  Még amikor beszélgettünk, Serge csak a balettről beszélt. – Vaszilij – kiáltott fel –, mondd meg neki, hogy csodálatos. Nagyszerű volt, nem?
  
  
  – Igen – értettem egyet. „Soha nem láttam még ilyet. Ő a legjobb, akit valaha láttam."
  
  
  Mihail Barnisek elhallgatott.
  
  
  – Várja meg, amíg találkozik vele – mondta Serge. „Amikor meglátod őt a színpadon, látsz valakit messziről, távolról, de amikor közelről látod, beszélsz vele – ah, Vaszilij, annyira dögös. És minden csodálat ellenére sem változott. Ami a táncot illeti, szerény. Keményen dolgozik érte, de nem beszél róla. Nem csak kívülről, hanem belülről is gyönyörű.”
  
  
  – Szeretek hinni benne.
  
  
  'Látni fogod. Találkozni fogsz vele, aztán meglátod.
  
  
  Serge különös izgalmat sugárzott. Olyan volt, mint egy gyerek, aki a borjúszeretetről beszél. Nem úgy beszélt a nőről, mint egy férfiról, hanem mint egy gyerekről, a tanárról, akit szeretett.
  
  
  A bulit Irinia rajongói szervezték. Erre az alkalomra Moszkva egyik legexkluzívabb éttermét bérelték ki. Több autó is megállt az ajtó előtt. Jól öltözött párok léptek be a bejárati ajtón. Ami a színházat illeti, egy csoport ember figyelte a környéket.
  
  
  Mikhail undorodva nézett a várakozó tömegre. „Szerinted honnan tudták, hogy idejön? Az intelligenciájuknak jobbnak kell lennie, mint a miénk."
  
  
  Oldalt néztem rá. Mondtam. "A miénk? Hát nem igaz, elvtárs? Nem dolgozunk együtt?
  
  
  Barnisek elpirult. – Hát persze, elvtárs.
  
  
  Egy kis autósor mögött álltunk, akik arra vártak, hogy megálljanak a bejárat előtt. Barnisek ismét elhallgatott.
  
  
  Végül az autónk kiért az út szélére. Az ajtónálló odalépett hozzá, és kinyitotta az ajtót. Serge ment ki először, én pedig követtem őt. A tömeg arcára néztem. Ha Popov a színházban lett volna, megvolt az esélye, hogy ő is itt lett volna. nem láttam őt. Az ajtónálló az ajtóhoz vezetett minket és kinyitotta. Bementünk.
  
  
  Sok ember volt ott. Leültek az asztalokhoz, és a fal mellett álltak. Mindenki izgatottnak tűnt, és mindenki ivott.
  
  
  – Erre – mondta Serge. Mikhail és én követtük őt egy hosszú asztalhoz, amely az egész szobát elfoglalta. Volt mindenféle ital és étel. A körülöttünk zajló beszélgetések lágy hangnemben zajlottak, és úgy tűnt, főleg Irinia Moskowitzról szóltak.
  
  
  Én nem voltam éhes, de Serge és Mikhail egyértelműen igen. Amíg én vodkát töltöttem egy pohárba, megtöltötték a tányért keksszel, kaviárral és különféle sajtokkal. Aztán valahogy szétmentünk. Megpillantottam Mikhailt, aki a sarokban négy zord alakkal beszélgetett. Feltételeztem, hogy a rohamosztagosai közé tartoznak. Serge a bejárati ajtóban állt, és kívülről feszültnek tűnt. Találtam egy falat, és nekidőltem, és vodkát ittam. A hangok suttogása körülöttem előjátéknak tűnt. Mindenki a híres balerinára várt.
  
  
  A vodkás pohárom félig tele volt, amikor az izgalom hulláma végigsöpört az étteremben. Olyan volt, mintha erős szellő fújna át a kukoricatáblán. Senkinek sem kellett elmondania – megérkezett Irinia Moskowitz.
  
  
  Kint volt némi izgalom és zűrzavar, ahogy a lány körül éljeneztek. Nem láttam őt onnan, ahol álltam. Láttam, amint Serge kiugrik és megöleli, és megvédett tőle. Emberi hullám rohant a bejárat felé. Ahogy elúsztak mellettem, ittam még egy korty vodkát. Serge azt mondta, hogy bemutat neki, ezért feltételeztem, hogy megkeresnek.
  
  
  Az étteremben a tömeg elvitte a lányt az utca embereitől. Aztán láttam, hogy nem tömeg vitte el, hanem négy jóképű férfi, ugyanaz a négy, akikkel Mihail Barnisek beszélgetett. Miután Irinia bent volt, a négyen ismét kimentek, hogy szétoszlassák a tömeget.
  
  
  A lányt teljesen körülvették az emberek. Még mindig nem láttam őt jól. Serge mellette volt, átkarolta a derekát. Mindenkire sugárzott. Időnként odahajol, hogy a lány fülébe súgjon valamit. A keze előrevezette. Közelebb jöttek hozzám.
  
  
  Gyönyörű parókája volt, láttam. A balett alatt viselte. Most ott lógott és keretezte törékeny arcát. Sokkal kisebb volt, mint amilyennek a színpadon nézett. Arca sok oválisból állt: maga az arc ovális, a barna szeme ovális, az álla ovális, a száj ovális. Kevesebb sminket viselt, mint . Még mindig megvolt az a kis mosolya, amelyről azt hittem, hogy a tömegek számára mosolygott. Amikor Serge-re nézett, nem láttam semmit, se csodálatot, se szeretetet, se tiszteletet. Úgy nézett ki, mint a többi csodálója. Úgy tűnik, Irinia nem osztotta a házasság iránti szenvedélyét.
  
  
  Aztán Serge az irányomba vezette. A tömeg még mindig körülötte állt, és gratulált neki. Ahogy felém sétáltak az étterem felénél, láttam, hogy Barnisek négy rohamosztagosa feléjük tart. Azt mondták a tömegnek, hogy mindenkivel beszélni fog, de a helyet ki kell hagyni. A lány két oldalán lévő tömeg eltávolodott. Hirtelen Serge és Irinia állt előttem. Ugyanolyan mosolyt kaptam, mint mindenki más, köztük Serge is.
  
  
  "Bazsalikom!" - mondta Serge izgatottan. „Itt van.” Keze még mindig keskeny derekán feküdt, és vezette. „Irinia, kedves, bemutathatom? Vaszilij Popov.”
  
  
  Kinyújtotta felém a kezét, ovális ajka elkerekedett a nevetéstől. Megfogtam a kezét, és sokáig tartottam. Szépsége és kecsessége a színpadon semmi sem volt figyelmes tekintetéhez képest.
  
  
  – Szerettem a balettet – mondtam. Tudtam, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy belépett, biztosan ugyanazokat a hülye szavakat hallotta.
  
  
  A lány izgatottan mosolygott. – Köszönöm, Popov úr. Hallottam, hogy most tértél vissza Amerikából.
  
  
  Serge-re néztem, aki nyilvánvalóan nem helyeselte a beszélgetésünket. Lassan pirulni kezdett. – Igen – mondtam Iriniának. Aztán Serge-hez fordultam. - Iriniának nincs mit innia, Serge. A sok tánc után a kisasszony szomjas."
  
  
  – Ó – mondta Serge. – Ó, persze. értek valamit. Egy pillanatra meghajolt Irinia előtt. "Azonnal jövök."
  
  
  Ahogy áthaladt a tömegen, és eltűnt a szemem elől, Irinia válla fölött a körülöttem lévő arcokra néztem. A legtöbben azt mondták; nem hagyták figyelmen kívül Iriniát, de figyelmük egy kicsit elterelődött. Néha megpillantottam valakit, aki nézte, amint elhagyni készült. Még mindig nevetett.
  
  
  – halkítottam le a hangomat suttogássá. – Irinia – mondtam –, Nick Carter vagyok, az ismerősöd Amerikából. Pislogott. Hosszú szempillái megrebbentek. A nevetés halkabb lett. Az a pillantás, amit rám pillantott, már nem vonzotta az érdeklődést – feszültnek tűnt. Barna szemei ​​eltakarták az arcomat. – Eh – bocsánat?
  
  
  Körülnéztem, hogy megbizonyosodjak róla, hogy nem hallanak-e minket. – Az AX-től származom – mondtam. – Azért vagyok itt, hogy kihozzam magát Oroszországból. A nyelve kibújt, és lassan végigsiklott az alsó ajkán. Megértettem az álláspontját. Ha bevallja, hogy tudja, miért vagyok itt, akkor gyakorlatilag bevallani, hogy kettős kém. Ha kiderült volna, hogy a Kreml titkosrendőrségének ügynöke vagy az igazi Vaszilij Popov, az élete egy centet sem érne. Nem hagyja el élve a szobát. Nem mondanál ki ilyesmit hangosan.
  
  
  – Attól tartok, nem értelek, elvtárs – mondta. A ruhája nyakkivágása alatti melle egyre gyorsabban emelkedett és süllyedt.
  
  
  – Higgy nekem, Irinia. Ha kell, tudok mutatni egy mérföldnyi személyi igazolványt, de most nincs rá időm. Az igazi Vaszilij Popov még mindig él, és itt van Moszkvában. Valószínűleg hamarosan felfedi az álcámat, így gyorsan be kell fejeznem a munkámat. A szándék az volt, hogy információkat gyűjtsenek a Szovjet Tengerkutató Intézetről. Megcsináltad?
  
  
  – Én… nem tudom… miről beszélsz, elvtárs.
  
  
  Láttam Serge-t előjönni a hosszú asztal mögül, mindkét kezében egy-egy pohárral. – Irinia, Serge már úton van. Nincs időm többet elmondani. Nézd, az AX-nek dolgoztál. A feltételek három évnyi információ volt, cserébe egymillió dollárért egy svájci számláért és amerikai állampolgárságért. Majdnem eltelt három év. Azért jöttem, hogy kihozzam magát Oroszországból. De először tudnunk kell valamit erről az intézetről, amelyet Serge vezet. Mi a helyzet? '
  
  
  Kinyújtotta a kezét, és az enyémre tette. Aggodalom villant a szemében. Serge közelebb jött, láttam, ahogy a válla fölött néz. Mosolyogva közeledett felénk. Beharapta az alsó ajkát. – Én… szeretném…
  
  
  „Körülbelül egy perc múlva már nem a mi döntésünk volt. Serge odajön hozzánk. Hol beszélhetünk egymással?
  
  
  Lenézett, és hosszú haja eltakarta az arcát. Aztán hirtelen úgy nézett ki, mint aki döntést hozott. – A lakásomban – mondta egyszerűen. – Találkozóm van Serge-vel a buli után.
  
  
  – Igen, tudom. Később, mikor visz haza?
  
  
  'Jó. Talán ma este többet megtudok. Megpróbálom rávenni, hogy vigyen egyetemre.” Megadta a címét.
  
  
  És akkor valami furcsa történt. Még mindig fogta a kezem. Egy pillanatra egymásra néztünk. Elakadt a lélegzete. Néztem, ahogy a mellkasa emelkedik és süllyed, és tudta, hogy figyelem. Éreztem, hogy vonzódtam hozzá, és tudtam, hogy ő is így érez. Elpirult. Megfogtam a kezét, és nem próbálta kihúzni.
  
  
  – Nagyon szép nő vagy, Irinia – mondtam.
  
  
  Éppen elengedtem a kezét, amikor Serge csatlakozott hozzánk.
  
  
  – Szívesen – mondta boldogan. Odaadta Iriniának az egyik poharat. "Remélem, tetszik ez." Aztán összeráncolta a homlokát. „Irinia? Valami történt? '
  
  
  A lány megrázta a fejét. – Természetesen nem, Serge. Ugyanazt a mosolyt mosolygott rám, mint Serge-re és a tömegre. – Örülök, hogy találkoztunk, Popov elvtárs.
  
  
  – Serge-re néztem. – Igazad volt, Serge. Ő egy gyönyörű nő."
  
  
  Irinia megragadta Serge kezét. – Menjünk vissza a többiekhez?
  
  
  – Ahogy akarod, drágám.
  
  
  rájuk néztem. Erős kapcsolatot éreztem ezzel a nővel. Valami fizikai volt, valami alapvető; és hacsak nem tévedtem nagyon, ő is így gondolta. Néztem, ahogy mindenkit magával ragad a szobában. Körülbelül három órával később hirtelen megjelent mellettem Mikhail Barnisek, aki a buli végéig velem maradt. Nem volt több lehetőségem beszélni Iriniával. Egyikről a másikra lebegett, Serge-vel a karja meghosszabbításaként. Többször észrevettem, hogy Serge megpróbálta megcsókolni a fülét, miközben sétáltak. Minden alkalommal megrázta a fejét, és elment. Irina háromszor is megakadt a szemem a buli alatt. Követtem minden mozdulatát. Valahányszor egymásra néztünk, ő volt az első, aki félrenézett, és kissé elpirult. És amikor a buli véget ért, láttam, hogy Serge-vel távozik. Mikhail Barnisek állt mellettem. Azt is látta, hogy Irinia távozik. Rám nézett. – Hosszú volt az éjszaka, elvtárs. Megengedhetem, hogy jöjjön a kocsi?
  
  
  Bólintottam. Sok vendég már elment. Akik ottmaradtak, italt töltöttek maguknak. Itt nem voltak részegek, de a fiatalok egy része túl sokat ivott.
  
  
  Barnisekkel némán vezetünk át a moszkvai csenden. Csak egyszer fogta meg arany cigarettatárcáját, és megkínált egy cigarettával. Amikor felálltunk, megvakarta a torkát.
  
  
  Egy idő után elmentünk, és megkérdezte: „Mondd, Vaszilij, holnap jössz a Kremlbe?”
  
  
  Figyelmen kívül hagytam a kérdést, és azt mondtam: „Irinia Moskowitz akkora, mint egy nő, amikor táncol, nem igaz?”
  
  
  Barnisek összeszorította a száját. – Figyelj, Vaszilij, remélem, nem gondolod, hogy megpróbálok kihozni tőled valamit.
  
  
  Félig megfordultam és ránéztem. – Mit gondoljak, Barnisek?
  
  
  Kínosan megingott. „Ó, nem akarsz velem szórakozni, elvtárs? Nem akarsz elfelejteni mindent, amit mondtam?
  
  
  Nem mondtam semmit.
  
  
  Barnisek végigsimította a kezét az ajkán. „Elvtárs, keményen dolgoztam, hogy elérjem jelenlegi pozíciómat. Nem tennék semmit, ami veszélyeztetné a kormányban betöltött pozíciómat."
  
  
  – Természetesen nem, elvtárs.
  
  
  Megérintette a kezem. – Akkor, Vaszilij, felejtsd el ezeket a hülye kérdéseket. Kérem, felejtse el ezt a jelentésében. '
  
  
  Az autó megállt a szálloda előtt. Barsnishek még mindig fogta a kezem. Kis szemeibe néztem. Könyörgőn néztek rám.
  
  
  – Majd meggondolom – mondtam. A sofőr kinyitotta az ajtót, én pedig kiszálltam.
  
  
  Ahogy az autó elhajtott, láttam, hogy Barnisek kinézett a hátsó ablakon. Csak akkor értettem meg, milyen fontos Vaszilij Popov. Sikerült meghatároznia a titkosrendőrség különleges osztályának vezetőjének, Mihail Barniseknek a sorsát. Aztán eszembe jutott egy másik gondolat. Egy ilyen hatalmas embernek lennének barátai, ugyanolyan erős barátai, barátai, akiknek nem kellenek dokumentumok ahhoz, hogy felismerjék az igazi Popovot. Éreztem, hogy lejár az idő. Ma este mindent meg kellett tudnom az intézetről.
  
  
  Beugrom a szálloda bejáratán. A mögötte lévő férfi már odaadta a kulcsomat. Felmentem az emeletre két másik utassal a liftben. Amikor beléptem a szobámba, kulcs volt a kezemben. De amint kinyílt az ajtó, rájöttem, hogy valami nincs rendben. A lámpa ki volt kapcsolva. A tűzlépcső ablaka nyitva volt. Összeráncolt homlokom az ablakhoz rohantam és becsuktam. Aztán hangokat hallottam az ágy felől. Megérintettem a világítás gombot és felkapcsoltam a lámpát.
  
  
  Lustán nyújtózkodott, pislogott a fényre, és álmosan rám mosolygott. Erős fiatal nő volt, rövid barna hajjal. Az ágyamban feküdt. "Hogy vagy?" - Mondtam.
  
  
  "Drága?" A haja a szeme elé lógott. Nyakáig húzta a takarót. A mosoly szélesedett. – Nem tudtam tovább várni – mondta. Ledobta magáról a takarókat. Valóban erős nő volt, amit könnyű volt látni. Meztelen volt.
  
  
  
  
  
  
  
  9. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  Kinyújtotta felém a kezét. „Vedd le a ruhád, édesem, és gyere hozzám. Alig vártam, hogy hozzám jöjjön, hozzád kellett jönnöm." Aztán felismertem a hangját. – Sonya – mondtam. – Nem kellett volna ezt tenned.
  
  
  A lány intett az ujjával. – De megtettem. „Gyere, vedd le a ruháidat. Túl régóta hiányoztál.
  
  
  Ez nem volt helyes. Tudtam, hogy ha Sonya megcsókolt volna, az álcám feltárult volna. Megismerte az igazi Popovot a szokásairól és arról, ahogyan szexelt vele.
  
  
  – Sonya – mondtam. "Bárcsak megtehetném ..."
  
  
  "Nem!" Kiugrott az ágyból és belém ütközött. Görbült teste volt, határozott, erőteljes lábakkal. A derekán lévő kivágások miatt úgy tűnt, mintha egy zsinór lenne köré tekerve. A combja puha volt és hívogató. Lassan felém sétált, és fel-le mozgatta a kezét a teste előtt.
  
  
  „Ennek a testnek semmi köze nem volt” – mondta. „Ez nem egy olyan test, amely jól érzi magát, ha nincs semmi dolga. Ez egy olyan test, amellyel játszhatsz és szerethetsz."
  
  
  A hátam nekiütközött az ajtónak. – Sonya – mondtam. Aztán gyorsan megtette a köztünk lévő távolságot.
  
  
  Kinyújtotta a kezeit, és az arcomra tette. Ugyanakkor az egész testét rám nyomta. Vörös ajkai szétnyíltak, és az enyémhez nyomódtak. A lehelete édes volt, és éreztem, hogy teste az enyémhez súrlódik. Tűz volt benne. Megfogta a kezem, és az egyik melle mellbimbójára tette. Aztán egy kicsit hátrahajtotta a fejét.
  
  
  Egy pillanatig furcsán nézett rám, és zöld szemei összezavarodtak. Rájött – tudnia kellett, hogy nem Popov vagyok. De aztán meglepett. Kezeit a fejem mögé tette, és az ajkaimra tapasztotta. Ezzel egy időben ügyesen levetkőzni kezdett.
  
  
  Azonnal lefeküdtünk. Tűz tombolt ágyékomban. Gyorsan eljutottam arra a pontra, ahonnan nincs visszatérés. Ez a nő tudta, hogyan kell felizgatni egy férfit. Minden mozdulatot ismerte és tökéletesen végrehajtotta. Megfogta a csuklómat, odatette a kezeimet, ahová akarta, és folyton azt ismételgette, milyen nagyszerű ember vagyok, és hogy olyan tűz emésztette meg, amit csak én tudtam eloltani.
  
  
  Nincsenek érzelmek. Állati éhség volt egymás teste után. Nem éreztem kölcsönös vonzalmat Irinia Moskowitz iránt. Más éhínség volt.
  
  
  Össze vagyunk zavarodva. Az ajkaim végigsiklott a testén, a haja az egész testemen. Egymásba kapaszkodva gurultunk az ágyon. Kezei a nyakamon voltak, harapta a fülemet, a nyakamat, a mellkasomat. A testünk nedves volt és fényes.
  
  
  És hirtelen megálltunk.
  
  
  mellette feküdtem. Felegyenesedtem a könyökömön és ránéztem. Kinyitotta zöld szemeit, és hagyta, hogy meztelen testemen barangoljanak. Én is így tettem vele. Csodálatos volt, az egyetlen nő, minden alakjában gömbölyded. Túlságosan alaposan megnéztem az egész testét. Aztán ránéztem az arcára a széles csuklókkal, kissé lehajtott ajkakkal. Behunyta zöld szemét.
  
  
  – Gyerünk – mondta.
  
  
  Aztán elindult. Úgy tűnt, örömmel kelt életre. Soha nem éreztem még ilyet. Nem is lehetnék kevésbé izgatott a teste és az iránta való vágyam miatt. Hozzám nyomta magát, ide-oda mozgott, fel és le, kezei pedig a testemet kutatták, rendkívül nőies dolgokat művelve velem. Úgy tűnt, a hasa hullámzik az erőfeszítéstől, amelyet önmagába fektetett. Egyszerre és külön-külön, körkörös hullámokban haladtunk.
  
  
  És folyton azt mondta, milyen nagyszerű vagyok.
  
  
  Puha volt, nagyon puha. Mindketten kis örömet hallattunk. Lassan felépítettük. Gyerekek voltunk a tengerparton, homokvárat építettünk. Meleg, nedves homokból alapoztunk és építettünk rá. A falak elkészültek, de fel kellett készülni a dagályra. A hullámok felemelkednek, egymásra esnek, és a kastélyunkra táncolnak. Mindegyik hullám erősebbnek tűnt, mint az előző. Amikor elkészültek a falak, eljött a tető ideje. Ez volt a befejezés vára és még sok más. A hullámok részei voltak ennek. Ez a nő egy kastély volt, a teste építette. És én voltam a hullám.
  
  
  Aztán megtörtént. Buja, fényes teste az enyémhez nyomódott. Én voltam az elsöprő szembejövő hullám. Éreztem, hogy a magasba emelkedik, elkezdett összeroskadni, majd nekirohantam. Megpróbáltam a kastélyt, egy óriási csapással leromboltam. Behatoltam a legintimebb részeibe, minden zugát megérintve.
  
  
  És alig hallottam a sikoltozását.
  
  
  Majd lefekszünk egymás mellé, fejünket a párnára fektetjük. Még mindig benne voltam, elveszve szeretkezésének tökéletességében.
  
  
  Csendes hangon megkérdezte: – Ki vagy?
  
  
  "Egyértelmű, hogy nem vagyok Vaszilij Popov."
  
  
  – Nagyon világos – mondta, és az arcomba nézett. A hazugság nagyon hamar eszembe jutott. Különösebb erőfeszítés nélkül elsétált tőlem. – Ez egy újfajta biztonsági ellenőrzés – mondtam. „Mint Vaszilij, én is ügynök vagyok. Minket és számos más ügynököt arra utasítottak, hogy vegyük fel egymás kilétét. Vaszilij egy másik ügynöknek adja ki magát, én pedig úgy, mintha ő lennék. A cél az, hogy megnézzék, vannak-e az ügynököknek szokatlan barátai vagy ismerősei."
  
  
  A nő felvonta a szemöldökét. – Szokatlan vagyok?
  
  
  Mosolyogtam. – Egy szempontból, Sonya. Túl csinos vagy ahhoz, hogy az ágyban feküdj."
  
  
  Álmodozóan rám mosolygott. „Nem érdekel, hogy valaha újra látom Vaszilij Popovot.” Aludnunk kellett, mert fáradtnak éreztem magam. Felébredtem, amikor éreztem, hogy mozog. Kinyitottam a szemem és láttam, hogy a mosdóba megy. Azt hittem, ide rakta a ruháit.
  
  
  nyújtózkodtam. Nagyon régen voltam teljesen elégedett. Azon tűnődtem, hogy Sonya milyen kapcsolatban volt Vaszilij Popovval. Ha napról napra be tudja tartani ezt a diétát, sokkal férfiasabb lenne, mint gondoltam.
  
  
  Hátat fordítottam a fürdőszoba ajtajának, és elkaptam egy cigarettát. Ahogy felvettem, hallottam, hogy újra nyílik a fürdőszoba ajtaja. Élesen meghúztam, és Sonyához fordultam.
  
  
  Pulóvert, szoknyát és francia beretet viselt. A kezében egy fényes automata revolver volt. Szorosan fogta, és rám mutatott.
  
  
  – ráncoltam a homlokomat. - Mit jelent ez, Sonya?
  
  
  A lány fanyarul nevetett. – Ez azt jelenti, hogy a játéknak vége – Mr. Carter.
  
  
  
  
  
  
  
  10. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  Kiszívtam a cigarettámból, és Sonya felé fújtam a füstöt. Megállt a fürdőszoba ajtajában, és felém mutatott egy fényes revolvert.
  
  
  – Oké – mondtam. "Tudod ki vagyok. Mi lesz most?
  
  
  Megint nevetett. – Nos, édesem, kelj fel az ágyból, és öltözz fel. Valahova mennünk kell. Valaki vár ránk."
  
  
  Volt egy fogalmam arról, hogy ki ez az ember. Visszadobtam az ágyneműt és kimásztam az ágyból. Eloltottam a cigit és megfogtam a pénzszíjamat. Miközben felöltöztem, megkérdeztem: „Mi lesz nekünk ezzel a bulival? Miért feküdtél le velem, amikor tudtad, hogy ki vagyok?
  
  
  – Meg kellett lepnem téged. Higgye el, vígjáték volt. Ön nagyon jó. drágám, talán még Vaszilijnál is jobban. Egy nő őrült lenne, ha lefeküdnél vele, és nem randiznál veled. Nagyon jó szerető vagy." fel voltam öltözve. A pénzszíj a derekam körül volt. Úgy tűnt számomra, hogy különösebb erőfeszítés nélkül ki tudom venni róla a revolvert. Gondoltam. Csak abban reménykedtem, hogy nem olyan jó harcos, mint az úrnő, különben könnyen lefegyvereztem volna, ha azzal a revolverrel próbálom megragadni.
  
  
  Megkérdeztem. - Jó volt, hogy te is bekerültél a vígjátékba?
  
  
  Láttam, hogy elpirul. Az irányomba mutatta a revolvert. - Ha nem bánod, kimegyünk az ablakon a tűzlépcsőn keresztül. Nincs értelme lehetőséget adni arra, hogy figyelmeztesse bármelyik barátját a teremben." A revolvert az ablakra mutatta. – Menjünk ki, jó?
  
  
  Felvettem a kabátom és kinyitottam az ablakot. Az éjszaka sötét volt és hideg. A hó az arcomat érte, ahogy a tűzlépcsőre léptem. Sonya közvetlenül mögöttem volt, ismét túl közel. Észrevettem, hogy nincs tehetsége az ilyen dolgokhoz. Úgy tűnt, szívességet tesz valakinek, és tudtam, ki az. De eljátszottam, és abban a tévedésben hagytam, hogy engedelmességre kényszerített. Látni akartam, kihez vezet. És beszélni akartam ezzel az alakkal.
  
  
  Kimászott a felettem lévő ablakon, és követett le a lépcsőn. Moszkva fényei jégkristályként pislákoltak körülöttünk. Kevés autó volt a havas utcákon. Csak egy idióta közlekedhet ezeken az utcákon ebben az órában. Idióta vagy ügynök.
  
  
  Vaszilij Popov a szálloda melletti sikátor végén parkolta le autóját. Az utcán várt ránk, jegesmedveként járkált össze-vissza, dörzsölte rendületlen kezét. Amikor meglátott, hogy megérkezünk, mozdulatlanul maradt. Az arcán heggel, mosolya természetes vágásnak tűnt. Rájöttem, hogy ugyanaz az arca, mint amit mindig is láttam a tükörben. Amikor odaértünk hozzá, nekidőlt a kocsinak, és összekulcsolta a kezét.
  
  
  – Olyan édes, olyan édes – mondta Sonyának. – Volt más nehézség?
  
  
  Sonya arca vörös volt a hidegtől és a hótól. Ha most elpirulna, senki sem venné észre. – Semmi gond – mondta halkan.
  
  
  Vaszilij Popov egészségesnek tűnt. Nem keltette azt a benyomást, mintha megsebesült volna vagy megfagyott volna a Finn-öböl jeges vizében.
  
  
  Bólintott felém. - Akkor végre találkozunk, Mr. Carter. be tudnál jönni kérlek? Ez parancs volt, nem kérdés. Kinyitotta nekem az ajtót.
  
  
  A kocsiban be volt kapcsolva a fűtés. Átmásztam a hátsó ülésen a másik oldalra. Sonya mögém lépett, és továbbra is rám irányította a revolvert. Vaszilij Popov ült a volán mögé.
  
  
  Félúton megfordult.
  
  
  – Szeretném elkérni a papírjaimat és az igazolványomat – mondta vigyorogva. Amikor átadtam neki az iratokat, így folytatta: „Nem mehettem a hatóságokhoz jó bizonyítvány nélkül. Kétségek merülhetnek fel, hogy ki az igazi Popov. Mivel lehetséges, hogy a feletteseim hinni fognak neked, úgy döntök, megvárom, amíg megvannak a szükséges dokumentumok.” Megkopogtatta a papírjait. – Most már nem férhet kétség.
  
  
  Megkérdeztem. - Honnan tudtad, hogy ki vagyok?
  
  
  - Biztos, hogy hülyék vagyunk, Mr. Carter? Már majdnem egy éve gyanakodtam Irinia Moskowitzra. Még nem beszéltem senkinek a gyanúmról, mert teljesen biztosra akartam menni. Gondoltad volna, hogy nem fogjuk megtudni, hogy információkat szolgáltat az Egyesült Államoknak? Végül is, három év hosszú idő, uram, hogy ilyen kockázatot vállaljunk.”
  
  
  – A kapcsolattartó személy – mondtam –, a közvetítő Irinia és AX között, így jött rá.
  
  
  – Ó – mondta mosolyogva –, nem egészen úgy. Sajnos a kapcsolattartó nem bírta a kínzást, mielőtt elárulta volna, mit akarok. De megtudtam, hogy egy amerikai ügynök Oroszországba megy. Megtudtam, hogy ez a látogatás valamilyen módon összefügg a híres balerinánkkal. „Valami fontosat fogsz csinálni vele” – gondoltam.
  
  
  Veszélyes volt felvállalni a személyazonosságomat, ezért fontos volt, amit te és Irinia gondoltál.
  
  
  – ráncoltam a homlokomat. – Valami hiányzik, Popov – mondtam. – Rendben, megkaptad a névjegyet, de nem tudta, ki vagyok. Azt mondta Iriniának, hogy egy ügynök felveszi vele a kapcsolatot, de még ő sem tudta, ki az ügynök.
  
  
  Popov úgy nézett rám, mint egy anyára, aki egy gyereket néz, aki nem ért valamit. - Ön alábecsüli magát, Mr. Carter. Gondoltál már arra, hogy nem törődünk veled? Tudjuk, hogy az álcázás mestere vagy. És amikor nekem álcáztad magad, könnyű volt rád találnom. Felismertem, amikor felszálltál arra a kis vonóhálóra. Bólintottam. – Hogyan élted túl a Finn-öböl jeges vizét, Popov? - "Gumiruhát viseltem, mint egy búvár."
  
  
  Aztán rájöttem, mit éreztem a Popovval vívott harc során - a bőre helyett sima anyag. A vonóhálós hajó nem lehetett messze a szárazföldtől. Nem kellett mást tennie, mint odaúszni hozzá, és másik útvonalat választani Oroszország felé. Sonyára néztem. Széles arca mozdulatlan volt, kifejezéstelen. Gyönyörűen beszegte a pulóverét, és a gondolat, hogy mi van a pulóver alatt, amit egy órája még nem csináltunk, ismét felpörgette a vérem.
  
  
  – De eltévedtünk, Mr. Carter – mondta Popov.
  
  
  „Még ha hülyén hangzik is, megkérdezem. Mit tervezel Irinia Moskowitzcal? Miért vagy Oroszországban? Mi a küldetésed itt?
  
  
  Szomorúan elmosolyodtam. – A küldetésem kettős, Popov – mondtam. „Először is rá kell jönnöm, hogy az orosz nők másképp dugnak, mint a többi nő. „Másodszor egy óriási víztározót kell keresnem Szibériában, hogy felrobbanthassam úgy, hogy egész Oroszország elmosódjon.”
  
  
  Sonya arcán a mosoly nyoma jelent meg. Popov bólintott felém. „Azt hittem, hülyeség volt megkérdezni. Amint kétségtelenül tudja, megvannak a maguk útjai, Mr. Carter. Van egy hely, ahol Sonya és én ráveszünk téged, hogy beszélgess.
  
  
  Megfordult és beindította a kocsit. Sonya még mindig engem nézett. Azt mondta: "Elvisszük a lakásomba."
  
  
  Popov elment. Még mindig azt hittem, hogy el tudom ragadni a revolvert Sonyától. Karnyújtásnyira volt tőlem. Egy hátsó ütéssel el tudtam ütni a revolvert, előrehajoltam és Popov nyakán ütöttem. És akkor? Popov vezetett. Ha elveszíti uralmát a kormánykerék felett, és az autót egy házba vagy lámpaoszlopba kormányozza, az kockázatos lehet. Úgy döntöttem, várok még egy kicsit.
  
  
  Nem tartott sokáig. Popov többször befordult a sarkon, és lehajtott a sikátorban a lakóház hátsó bejáratához. Az épület majdnem olyan gazdagon volt díszítve, mint a szállodám. Nyilván Sonya autója volt, mert Popov leparkolt egy fenntartott helyen. Közvetlenül előttünk volt egy ajtó az épület oldaláról. Most erősebben esett a hó. Az éjszaka úgy nézett ki, mint egy fekete lebegő levél, fölötte pattogatott kukorica kavargott. A hideget érezni lehetett a kabátomon keresztül. Rájöttem, hogy Sonya szinte megfagy a pulóverében és a szoknyájában.
  
  
  Popov jött ki először. Kinyitotta a hátsó ajtót, és a revolvere elé emelte a kezét. Sonya odaadta neki a fegyvert, és elment. követtem őt. Popov az ajtó felé biccentett. - Menjen a lifthez, Mr. Carter. Kérem, járjon nagyon óvatosan."
  
  
  Tudtam, hogy a mozgásom némileg korlátozott lesz, ha már ebben az épületben leszek. Ha a kezembe akartam venni ezt a revolvert, annak az utcán kellett megtörténnie.
  
  
  Sonya balra sétált, Popov közvetlenül mögöttem. Nem volt elég közel ahhoz, hogy kinyújtsam a kezem, hogy elvegyem tőle a fegyvert. És tudtam, hogy Popovtól nehezebb lesz elragadni a revolvert, mint Sonyától. De volt kiút.
  
  
  Már majdnem az ajtóban voltunk. Sonya közelebb jött hozzám, és meg akarta ragadni a kilincset. Amikor azt hittem, elég közel van, kinyújtottam a bal kezemmel, megragadtam a karját és hátradobtam.
  
  
  Megcsúszott a hóban, és kinyújtotta a karját, hogy ne essen el. De köztem és Popov között volt. Tompa kattanást hallottam, mint egy játékpisztoly. A sötétben szinte nem is láttam Popov arcát. Még mindig lőtt. Meglepetten vonta fel a szemöldökét. Sonya nekiesett. Felsikoltott, amikor a golyó a torkába fúródott. Popov kezére esett egy revolverrel, amitől megbotlott. Megpróbálta elszakítani a kezét Sonyától, hogy újra lőjön, ezúttal rám. Sonya térdre rogyott.
  
  
  Egy másodperc töredékébe telt. Szonja mögé álltam, és megpróbáltam megragadni Popov kezét. Ha nem sikerült, valahol fedezéket kellett keresnem, mert amint Popov előhúzta a revolverét, lelőtt volna.
  
  
  De ahogy elesett, Sonya megragadta a kezét a fegyverrel. Még nem volt komoly vérzése. A golyó biztosan elkerülte a nyaki artériát. De halk hangokat hallatott a torkában, Popovhoz szorítva magát.
  
  
  Megöleltem, próbáltam megragadni a kabátját, kezét, haját vagy valami mást. Aztán Popov az egyetlen dolgot megtette a helyében. Mindkét kezét összekulcsolta, és az erőfeszítéstől nyögve mindkét kezét Sonya felé emelte. A térde csak halk csikorgással érte a havat. Popov mindkét ökle a melle alatt volt. Amikor felemelte a kezét, Sonya kinyújtózott, és szégyellte magát. Feljött és hanyatt esett felém.
  
  
  A régi mondás, miszerint a holttestek nehezebbek, mint a megtört szívek, igaz, szerintem kitalálhatod. Ösztönösen kinyújtottam a kezeimet, hogy megállítsam az esését. Újabb csattanást hallottam, amint Popov sebtében lőtt, majd megláttam sötét testét. Sonya teste lehúzott. Popov mintha újra lőni akarna. Nem tudtam sehova menni, és ezúttal nem sietett.
  
  
  Magam elé emeltem a lány testét. Halk pukkanás hallatszott, mielőtt teljesen felemeltem. A golyó a homlokán találta el; ha nem így lenne, akkor a tüdőmbe vagy a szívembe ütött volna. Popovnak volt egy kis lőfegyvere, túl kicsi ahhoz, hogy kétszer átlője a koponyát. A golyó beszorult Sonya fejébe.
  
  
  Nekem úgy tűnt, hogy hanyatt zuhantam. Halványan hallottam, hogy beindul az autó. Súlyosan beleestem a hóba, Sonya pedig vérzett rajtam. Néhány lakásban égtek a lámpák. Hallottam a hóban forgó autógumik nyüszítését. Az autó hátrafelé hajtott. A könyököm hozzáért a hóhoz. Sonya a hasamon feküdt. Ragadós vért éreztem az arcán. Több lámpa égett.
  
  
  Az első gondolatom az volt, hogy elvegyem Popovtól a revolvert. Most már csak arra tudtam gondolni, hogy leveszem rólam Sonyát és itt végezni vele. Most minden meg fog történni. Ha már volt ütemtervem, akkor most gyorsított ütemben kellene megvalósítani.
  
  
  Kigurultam balra Sonya alatt. Nem kellett sokáig néznem mozdulatlan arcát, hogy lássam, meghalt.
  
  
  Hallottam egy autó suhogását a sikátorban. Mire felkeltem és kimentem a házból, Popov teljesen eltűnt a szemem elől. Most már nem lesz nehéz meggyőznie feletteseit. Minden papírja nála volt.
  
  
  
  
  
  
  
  11. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  A jelenlegi helyzetben úgy tűnt számomra, hogy csak egy dolog van számomra. Vaszilij Popov szabadlábon tartózkodott Moszkvában a maga erejével, ugyanazokkal a hatalmakkal, amelyekkel Oroszországba léptem. Ez illegálissá tett engem.
  
  
  Amint elmeséli történetét bajtársainak a Kremlben, szökésben lévő ügynök leszek. Csak arra a címre kellett mennem, amelyet Irinia Moskowitz adott nekem. Sötét havas utcákon sétáltam.
  
  
  Ma este el kellett intéznünk az ügyeinket. Ha Irinia tudta, hol van a Tengerkutató Intézet, be kellett mennünk, és meg kellett tudnunk, mi folyik itt, és egy órán belül meg kell tennünk.
  
  
  Nem tudtam visszamenni a szállodai szobámba. Valamilyen oknál fogva mindig azon kellett gondolkodnom, hogy elkaphatok-e. Közben siettem Moszkva havas utcáin az Irina által megadott címre. Csak abban reménykedtem, hogy beszélt Serge-vel, és megtud valamit az intézetről.
  
  
  Akkoriban Moszkvában szinte nem volt közlekedés. Időnként elhaladt mellette egy autó, de én a házakhoz közel ragadtam, és amikor csak lehetett, a mellékutcákat használtam. A hideg idő ellenére izzadtnak éreztem magam.
  
  
  Amikor a lakóházhoz értem Irinia mutatott rám, visszarohantam az ajtót keresve. Volt egy ajtó, de az zárva volt. Akár akartam, akár nem, be kellett lépnem a bejárati ajtón. Visszamentem az épület elé.
  
  
  A bérház úgy nézett ki, mint egy hatalmas fekete hegy. A bejárati ajtón túl egy megvilágított előcsarnok volt lifttel és görgős lépcsővel. A bejárati ajtó nyitva volt. Amíg bent voltam, egyszerre két lépéssel felmentem a lépcsőn. Majd felmentem a lifttel Irinia emeletére.
  
  
  Megtaláltam az ajtaját, de senki nem válaszolt, amikor kopogtattam. Az egész épületben ott van a csend furcsa atmoszférája, amit akkor érz az ember, amikor mindenki alszik. Szinte hallottam a nehéz légzést, szinte éreztem a savanyú szagot. Az épületnek dohos szaga volt. A falak krémszínűek, szinte zöldek. Az ajtók különböző színekre voltak festve.
  
  
  Teljes öt percig motyognom kellett Irinia zárját, mielőtt kinyitottam az ajtót. Teljes sötétségbe léptem és becsuktam magam mögött az ajtót.
  
  
  Dohos szag terjengett odakint. Érzem Irinia jelenlétét a lakásban. Megfürdött és felöltözött. A parfümje még látszott. Ráadásul a szobában nőszag volt. Női lakás volt; Tudtam ezt anélkül, hogy bármit is láttam volna. felkapcsoltam a villanyt.
  
  
  A nappaliban álltam. Magam előtt egy fehér kőből készült kandallót láttam, oldalain betűkkel. Balra egy kanapé volt, ami mögött egy étkezőt láttam. Jobbra egy nagy zöld szék volt egy kisebb mellett. Ezek után egy rövid folyosót láttam, ami a fürdőszobába és a hálószobába vezetett. Átkutattam a lakást. Úgy tűnik, Irinia még mindig távol volt Serge-től.
  
  
  A nappali falán volt egy történet a túrájáról. A fényképeket úgy rendezték el, hogy az egész fiatalkori táncos pályafutását bemutassák. Láttam, hogy a világ számos országában járt. Jó kém lehetett a Kremlnek. Szinte az összes fényképet láttam, amikor meghallottam a kulcsot a bejárati ajtó zárjában.
  
  
  Nem volt időm lekapcsolni a villanyt, majd elbújni. Csak a kanapé mögé tudtam bújni. Lehajoltam, amikor kinyílt a bejárati ajtó.
  
  
  – hallottam Serge hangját. – Irinia, édesem, felkapcsoltad a villanyt?
  
  
  „Én – biztos vagyok benne. Igen, persze, most már emlékszem.” Rövid csend következett. „Köszönöm a kellemes estét, Serge.” Nem láttam őket, de a hangjukból rájöttem. egyértelmű, hogy a bejárati ajtó közelében állnak. – Viszlát – mondta Irinia.
  
  
  "Viszontlátásra?" - mondta Serge csalódottan. – De… azt hittem, megtehetjük…
  
  
  – Már nagyon késő van. Irinia hangja fáradtnak tűnt. - Akkor egy pohárral. Talán kaviárral."
  
  
  – Akkor ma este nem.
  
  
  A kanapé széléhez löktem magam. Ha Serge továbbra is ragaszkodik hozzá, lehet, hogy meg kell jelennem, és tudatnom kell vele, hogy nem szívesen látják.
  
  
  Amikor Serge újra megszólalt, szánalom volt a hangjában. – Akkor, édesem, három napja elkerültél.
  
  
  – Viszlát reggelig – mondta Irinia. "Emlékszel mindarra, amit megígértél, hogy elmondod nekem? Hívj holnap. Holnap este azt teszek, amit akarsz."
  
  
  "Minden?" - Hangjában izgalom érződött. Hallottam a ruhák susogását és egy fojtott ízt, ahogy Serge kinyújtotta a kezét, és megcsókolta Iriniát.
  
  
  – Ne most, Serge, ne ma. Reggel. Hívj holnap.
  
  
  – Elhiszem – mondta izgatottan. – Megtesz mindent, amit kértem?
  
  
  – Igen, Serge, ez az.
  
  
  Megint megcsókolta. Aztán az ajtó csendesen becsukódott.
  
  
  – hallottam Irinia hangját.
  
  
  – Hol van, Mr. Carter?
  
  
  Felegyenesedtem a kanapé mögött. Amint megláttam, ugyanaz az érzésem támadt, mint a bulin. Kis kérdő mosoly jelent meg ajkán. Túlságosan is jól megértettem, mennyire hiányzott Serge-nek. Egyik lábán súlyával, a másikkal kissé behajlítva állt, és kissé megdöntötte a fejét.
  
  
  – Azok az orosz ajtózárak már nem olyanok, mint régen – mondta vidáman. Minden fáradtság, ami a hangjában hallatszott, amikor Serge-vel beszélt, most eltűnt. „Tudtam, hogy valakinek ott kell lennie, amikor rájöttem, hogy az ajtó már nincs zárva. És amikor kiderült, hogy világos – tudtam, hogy lekapcsoltam a villanyt, amikor elmentem – rájöttem, hogy valószínűleg te vagy az.”
  
  
  – Úgy tűnik, Serge nagyon rád összpontosít – mondtam.
  
  
  „Kizárólag az egyik oldalról jön. Szomjas vagy? '
  
  
  Bólintottam, és ránéztem, ahogy bement a konyhába. Egy egyszerű mozdulat a szobán át a konyhába úgy tűnt, táncmozdulatok sorozata lett. Követtem őt a konyhába. A falakat matt tapéta borítja. Arra a következtetésre jutottam, hogy Oroszországban nem érdemes színes festékeket vásárolni.
  
  
  Amikor töltött, odaadta a poharat, és megdobta a haját. – A szabadságról – mondta halkan. – Három év pokol végén.
  
  
  -mosolyogtam rá. – És egymillió dollárért.
  
  
  Ittunk, és a szeme rám nevetett a pohár szélén. Bement a nappaliba, én pedig követtem befelé. Leültem egy székre, ő meg felemelt lábbal a kanapén. A ruhája olyan messzire lovagolt, hogy láttam egy villanást a combján.
  
  
  Megkérdeztem. - Serge hozott az intézetbe?
  
  
  A lány megrázta a fejét. – De tanultam valamit. Aztán előrehajolt. – Mikor viszel ki Oroszországból?
  
  
  kortyoltam egyet. – Irinia, el kell mondanom neked valamit. Az igazi Vaszilij Popov itt van Moszkvában, és minden hatalma megvan. Ő az az ember, akinek kijátszottam magam. És az álcám kimerült. Illegális vagyok. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy kijusson Oroszországból, de először meg kell találnunk, mit csinál ez az intézet."
  
  
  "Egy átok!" - mondta, és összeszorította a száját. "Tudtam, hogy ez nem fog menni. Tudtam, hogy nem fog simán menni."
  
  
  – Egy ideje csinálod ezt a munkát, tudod, hogy mindig számolnunk kell a váratlan dolgokkal. Kivezetjük Oroszországból, de tudnunk kell, mi történik ebben az intézetben. A munkám része az, hogy kihozzam innen."
  
  
  – Mondtam mosolyogva.
  
  
  A lány visszamosolygott. – Nick, őszinte leszek veled. Nem érdekel, mi történik az intézetben. Három éve végzem a munkámat Amerikáért és az ön szervezetéért. Az én jutalmam a szabadságom."
  
  
  – És egymillió dollár – tettem hozzá.
  
  
  Tűz lobbant a szemében. "Mindig emlékeztetsz. Igen, egymillió dollár van a nevemen egy svájci bankban. És őszintén szólva, megérdemlem. Azt hiszem, el tudom felejteni azt a három év horrort. De mit gondolsz, mi lesz velem, amikor Amerikába jövök? Táncolhatok tovább? Akkor maradnék az előtérben, ami megkönnyítené a gyilkos dolgát." Megrázta a fejét szomorúsággal a szemében. "Nem, eladom a karrieremet millióért dollárt. Amikor Amerikában vagyok, egyszerűen csendesen és nyugodtan kell élnem. Ha elhagyom Oroszországot, soha többé nem táncolok. Azt gondolhatja, hogy túlfizettek, de ami engem illet, a tánc abbahagyása elég ahhoz, hogy úgy érezzem, egymillió dollárt kerestem."
  
  
  Rájöttem, hogy ez a nő rengeteg önelemzést végzett, mielőtt hozzáfogott ehhez a tervhez. A tánc volt az egész élete, és ez megfosztotta egy millió dollártól és attól, hogy Amerikában éljen. Nem is beszélve arról a három évről, amin keresztülment. Azon tűnődtem, hány amerikai választaná az Amerikában maradást, ha azt mondanák nekik, hogy ez az első három év a borzalmaktól, ami után fel kell adniuk életük legfontosabb aspektusát.
  
  
  – Irinia – mondtam –, tartozom egy bocsánatkéréssel. Igazad van. – A mosolyom eltűnt. "De attól tartok, hogy ez nem változtat a küldetésemen. Egyikünk sem hagyhatja el Oroszországot, amíg meg nem tudom, mi folyik ebben az intézetben. Nos, Serge Krasnov vezeti az intézetet, és megőrül érted. hallasz tőle?
  
  
  Irinia rám mosolygott, és ivott egy kortyot. Rájöttem, hogy angolul fogok beszélni, és ő szóról szóra ért. Ő bólintott. – Nem sokat tudok, Nick. Egy pillanatig elhallgatott, engem nézett. A lány tekintete teljesen megváltozott. Éreztem, hogy felfut a vérem. "Nem tudom, mit csinálnak, de azt tudom, hogy erős fiatalok, önkéntesek vesznek részt a kísérletekben."
  
  
  Leraktam a poharat és felkeltem a székről. Még mindig ugyanaz a tekintet volt a szemében. – Tudja, hol van az intézet? - kérdeztem olyan hangon, ami nem hasonlított az enyémre.
  
  
  Irina is letette a poharát. Rám nézett. Maga alá húzta a táncosnő lábait, és leeresztette a földre. Szoknyája szegélye ráncos volt a csípőjénél, de meg sem próbálta lehúzni. "Én tudom, hol van." És akkor nem mondtunk semmit. ránéztem. Felemelt arccal láttam a nyakának ívét. Lassan végigsimította a nyelvét az ajkán. A lány a könyökére támaszkodott. A lábára néztem, majd egy kicsit lehajoltam és rájuk tettem a kezem. Mindkét kezét a csuklómra tette. És továbbra is egymás szemébe néztünk.
  
  
  Tudtam, hogy Sonyával ez nem ugyanaz. Irinia fantasztikus volt. Annyira szükségem volt rá, hogy mozdulni sem tudtam. El akartam vinni oda, ahol volt, a kanapéra. Néha megesik, hogy a vágy annyira erős és kölcsönös, hogy nem lehetett várni. Nehéz volt megmagyarázni.
  
  
  Ami Sonyával történt, az az átmeneti szenvedélyhez kapcsolódik, amelyet egy férfi akkor él át, amikor fizet érte, és választani kényszerül. Pusztán fizikai volt, alapvető, állati. Amit Irinia iránt éreztem, az mélyebb volt. Órákig ültem, és néztem a táncát, aztán éreztem az első vonzalmat. Aztán láttam, ahogy felém lebeg a folyosón, minden lépése tánc volt. Én pedig vele szemben ültem a lakásában, és eleget láttam a combjaiból.
  
  
  Átkarolta a derekam, és az enyémhez nyomta az arcát. Éreztem, ahogy ujjai a ruhámat rángatják. Megtaláltam a cipzárt a ruhája hátulján, és lassan kibontottam. Derékig levetkőztem a ruháját. Lecsúszott a kanapéról, én pedig meglöktem. Hagytam, hogy a tekintetem elkalandozzon rajta. Kezei a nyakamhoz tapadtak, ajkaimat pedig az övéihez tapasztotta. Miután megcsókoltam, éreztem, hogy a combjai hozzáérnek az enyémhez.
  
  
  Aztán mindketten meztelenek voltunk és megcsókoltuk egymást. Mellette feküdtem, ajkaim mindenhol hozzáértek puha bőréhez. Az oldalamon feküdtem. A hátán feküdt, nyújtózkodott, majd elernyedt.
  
  
  Természetesen meztelennek tűntünk. Természetesnek tűnt, hogy összebújunk a földön a kanapé előtt. A nő zihált. Úgy éreztem, készen áll.
  
  
  Mozdulatai vadlá váltak. Tudtam, hogy eljön. A feje előre-hátra fordult. Behunyta a szemét.
  
  
  Amikor lázasan vad volt a mozdulataink, és azt hittem, csak a hangot hallottam, ahogy levegő után kapkodunk, hangos csattanást hallottam, ahogy dübörögtünk... és „Irinia lakásának ajtaja kitárult.
  
  
  Az ajtó erősen nekiütközött a falnak. Mihail Barnisek lépett be elsőként a szobába. Őt Serge Krasnov követte. Titkosrendőrök hordája követte őket. Megpróbáltam a ruháimba nyúlni, abban a reményben, hogy kihúzhatom az egyik kapszulát a pénzes övemből. nem sikerült.
  
  
  
  
  
  
  
  12. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  Barnisek és Krasznov a szobában álltak. Barnishek a háta mögött tartotta a kezét. A lábgolyóin ugrált. Majdnem úgy nézett ki, mint aki megnyerte a fogadási alapokat. Ez az önelégültség kifejezése volt a jól végzett munkával kapcsolatban.
  
  
  Akkor Barnishek elégedettnek tűnhetett, Serge Krasnovnak egészen más arckifejezése volt. Úgy nézett ki, mintha valaki késsel szúrta volna át a szívét. Rám sem nézett, tekintete Iriniára szegeződött.
  
  
  Serge arca a harag álarca volt. Ő volt az első, aki megmozdult. Irinia szeme elkerekedett, amikor meglátta ezeket a férfiakat a szobájában, de megdöbbentette. Serge felkapta a ruháit a kanapéról, és ráhajította.
  
  
  – Az isten szerelmére, Irinia – mondta magas hangon –, legalább legyél tisztességes ahhoz, hogy felöltözz!
  
  
  Irinia eltakarta a testét. A derekamon már volt pénzszíj. Barnisekre néztem. Meglepettnek tűnt. Amikor megszólalt, felém fordult.
  
  
  – Tudtam, hogy valami nincs rendben veled – mondta. – Már akkor volt ez az érzésem, amikor megérkeztél a repülőtérre. Izgatottan elmosolyodott. – De fogalmam sem volt, hogy te vagy a híres Nick Carter.
  
  
  Már majdnem fel voltam öltözve. Irinia Serge tekintete alatt felöltözött. Azt mondtam: „Rendben, tudod, ki vagyok. De a lánynak ehhez semmi köze. Nem tud semmit."
  
  
  Barnishek hangosan felnevetett. – Nem vagyunk olyan naivak, Carter. Nagyon tetszett neki. Fogadni mernék, hogy gyerekkorában imádta kitépni a lepkék szárnyait, és félbevágni a kukacokat. – Van valaki, akivel találkoznod kellett volna.
  
  
  Mindezt a színpad előtt el lehetett volna próbálni. A rohamosztagosok a folyosón félrehúzódtak, és az igazi Vaszilij Popov lépett be a szobába.
  
  
  Popov a már majdnem felöltözött Iriniára nézett, majd rám. – Elbuktál, Carter. A Kreml mindent tud rólad és híres balerinánkról, Barnishek elvtársnak és nekem pedig utasításaink vannak rólad. Téged és ezt az árulót meg kell ölni, ahogy megérdemled.
  
  
  Most már felöltöztem, és készen álltam arra, amit elterveztek. Biztos voltam benne, hogy nem tudták, miért vagyok ott, de ugyanolyan biztos voltam benne, hogy tudni akarták, és jó módjuk volt kideríteni. Udvariasan megvártuk, míg Irinia készen lesz. Serge alaposan megnézte Irinia. Nem csinálta meg óvatosan a WC-t. Miután felöltözött, ujjaival beletúrt hosszú hajába. Mellette álltam, és megpróbáltam közte és Serge között maradni. Mióta bejött, furcsa pillantás ült a szemében. Nyílt vágy és vad gyűlölet keverékével nézett Iriniára. Volt egy olyan érzésem, hogy meg akarja erőszakolni, majd lassan halálra kínozni. Az volt az érzésem, hogy ambiciózus diktátor volt, gyanítom, hogy mint minden barát nélküli ember. Szenvedélyesen beszélt az államról és a Kremlről, csak ő maga érdekelte. De Serge-nek más esete volt.
  
  
  Odalépett hozzám Irinia felé. Kicsit előrehajolt, miközben beszélt. Kurvának nevezte és számos más sértő néven. Aztán megkérdezte: „Miért vele? Miért pont ezzel az államellenséggel? » Elkínzottnak tűnt. – Azt hittem, kedvelsz – kiáltott fel.
  
  
  Irinia a fogai közé szorította alsó ajkát. Aggodalmasnak tűnt, de nem félt. Úgy nézett Serge-re, ahogy egy anya egy beteg gyerekre. – Nagyon sajnálom, Serge – mondta. – Nem mondhatok többet.
  
  
  – Úgy érted... hogy te... nem kedvelsz engem?
  
  
  Irinia megrázta a fejét. – Nagyon sajnálom, már nem.
  
  
  Barnishek csettintett a nyelvével. – Mindez nagyon megható, de már késő, és még mindig sok reményünk van.
  
  
  Popov a rendőrségre mutatott. Kihúzták a pisztolyokat, Serge pedig visszavonult, miközben Irinia és engem körülvett. Kivittek minket a szobából a folyosóra. Aztán észrevettem valamit, ami minden kommunista országra vonatkozik. Ha ilyen zajos hadműveletet hajtottak volna végre Amerikában, a felvonuló rohamosztagosok foglyul ejtésével, a folyosón minden ajtó nyitva lett volna. Az emberek kíváncsiak lennének, hogy mi történik. Sokan elmentek volna megnézni, a rendőrségnek pedig kordában kellett volna tartania az embereket. Amíg Irinia és én a folyosón sétáltunk, senki sem jelent meg. Egyetlen ajtó sem volt tárva-nyitva. Igen, az ajtók kinyíltak, de legfeljebb egyszer, amikor elhaladtunk, és becsukódtak. Talán attól tartottak a lakosok, hogy amikor meglátják őket, felírják a nevüket, és kihallgatják őket. Vagy ha nem kérdőjelezik meg, akkor kivizsgálják.
  
  
  Az autók a hóban vártak. Kis pelyhek hullottak ránk. A rohamosztagosok egy zárt teherautóba szálltak be. Irinia és engem a kocsi hátsó ülésére löktek. Az első és a hátsó ülések között fémháló volt. Az ablakok és ajtók kilincseit belülről eltávolították. Irinia és én egymás mellett ültünk. Barnisek, Krasznov és Vaszilij Popov másik autóba ültek.
  
  
  Megpróbáltam az ablakon keresztül látni, hová megyünk, de annyi sarkon befordultunk, annyi sikátorban mentünk le, hogy eltévedtem volna, mielőtt a hintó megáll egy nagy, sötét épület előtt. A rohamosztagosok ismét elkísértek minket. Amikor már majdnem az épületben voltunk, Irinia felé hajoltam, és megsúgtam, tudja-e, hogy hol vagyunk. Egy másodperccel azelőtt bólintott, hogy hátba találtak egy puskatussal. A katona megparancsolta, hogy maradjunk csendben.
  
  
  Ahogy esett a hó, felsétáltunk a lépcsőn, és bementünk a dupla ajtón. Az épület belseje ugyanolyan sötét és sivár volt, mint kívül. A folyosó padlóját csupasz deszkák borították. Dohos szaga volt – hasonlóan Irinia bérházának folyosójához –, enyhe férfiizzadt szaggal. Mindkét oldalon több ajtó volt. Öten sétáltunk. Popov és Barsnishek mentek előre. Nem láttam Serge-t, mióta kiszálltunk a kocsiból.
  
  
  A hatodik ajtónál Barsnishek megállt, kinyitotta az ajtót, és bementünk. Csak találgatni tudtam, hol vagyunk, de sejtettem, hogy ez az orosz titkosrendőrség főhadiszállása. Egy kis négyzet alakú szobába értünk, ami túl meleg volt. Egy hosszú pult haladt el mellette. A pult mögött három asztal volt, az egyiknél egy férfi. Amikor beléptünk, érdeklődve kapta fel a fejét. Nagy, lapos arca tök alakú volt, és kiemelkedő orra volt. Kis, sötét szeme unottan nézett ki. Volt egy másik ajtó tőlünk balra.
  
  
  Az asztalnál ülő férfin kívül csak Barnishek, Irinia és én voltunk a szobában. . Az ajtó felé biccentett.
  
  
  Amikor kinyitottuk, egy nagyon szűk folyosót láttam, betonfalakkal és itt-ott lámpákkal. – Ez egy fémdetektor – mondta Barsnishek. „Sok fáradságtól kímél meg minket. Egy fegyver kiszabadulhat a kereső kezéből, de semmi sem kerül ki az elektromos szemből." Oroszul beszélt.
  
  
  Közvetlenül Irinia mögött sétáltam a lámpák között. Éreztem a felettünk lévő plafonon az erős fények melegét. És aggódtam a pénzszíjam miatt. A tartalomról azt hitték, hogy teljes egészében műanyagból készült. Reméltem, hogy igaz. Ha nem így lenne, a jó öreg Nick Carter elbúcsúzhatott volna a fegyverétől. Mivel tudták, ki vagyok, az oroszok semmilyen körülmények között nem engedték meg, hogy élve elhagyjam Moszkvát. Az agyam megtisztul, az engedélyemmel vagy anélkül, és az oroszoknak módjuk volt erre úgy, hogy Orwell 1984-ét egy altatódalhoz hasonlították.
  
  
  Tudtam, mert mi is ezt tettük az ügynökeikkel. Így új munkamódszereket találnánk, ha új nevekkel egészítenénk ki az ismert ellenséges ügynökök egyre bővülő listáját, kiegészíthetnénk az aktákat.
  
  
  Igen, tudtam, hogy az oroszoknak sok terve van az agyammal. Nem érdekelte őket a testem vagy a fájdalomnak való ellenálló képességem. Ha végeznének velem, az agyam olyan üres lenne, mint a fehér korall Ausztrália partjainál, és olyan anyagot tartalmaz, amely burgonyapürére emlékeztet.
  
  
  Csak ez a pénzszíj tudna kihozni minket ebből a helyzetből. Ahogy elhaladtunk mellette, semmi nem kezdett zörögni vagy zörögni a lámpák között. Irinia nem tűnt idegesnek, sőt ijedtnek sem. A keskeny folyosón kiérve az ajtó túloldalán álltunk meg egy kis négyzet alakú dobozban. Gyorsan felnevetett, és felállt, keresztbe fonta a karját maga előtt. Valószínűleg mikrofonok voltak, így nem szóltunk semmit.
  
  
  Irinia gyönyörű arca mozdulatlanul állt. Mintha három éve erre várt volna, mintha tudta volna, hogy végül elkapják és megbüntetik, és beleegyezett. Talán mindig is homályosan álmodott arról, hogy ezzel a millióval Amerikába jöjjön. Éreztem, hogy ami most történik – a pisztolyok, a katonák, a kis négyzet alakú szobák –, az úgy volt, ahogy előre látta a végét. Az álmot magával viszi a sírba. Nem akartam mondani neki, hogy ne aggódjon túl sokat, hogy nem érezzük annyira rosszul magunkat. De a szoba valószínűleg poloska volt, így nem mertem elmondani neki, mi van az övemen a pénzzel. Ezért maradtam a közelében, és reményteljes arcot öltöttem minden alkalommal, amikor egymásra néztünk.
  
  
  Az ajtó kinyílt, és Mikhail Barnishek állt a veszélyes pisztolyával. Rám mosolygott, és ez egy fenyegető nevetés volt. – Nem vagy túl beszédes, igaz, Carter?
  
  
  – Nem, ha tudom, hogy figyelsz.
  
  
  A mosoly megmaradt, és bólintott. - Még mindig beszélsz. Hamarosan megtudjuk, miért jött a híres Nick Carter Moszkvába, és miért választották tehetséges balerinánkat, hogy segítsen neki.”
  
  
  „Azt hittem, ezt már elmagyaráztam Popovnak. Tudod, arról a szibériai víztározóról és arról, hogyan viselkednek az orosz nők az ágyban.
  
  
  A mosoly eltűnt. "A nevetés hamarosan abbamarad, Carter. Ha hamarosan úgy érzed, hogy az agyad tombolni kezd, csak a fájdalomra fogsz tudni gondolni. Akkor nem fogsz többé nevetni."
  
  
  „Ó, mindannyian örülünk. Hol van Serge? Ha megsült az agyam, akkor tényleg a barbecue-nál akar lenni? »
  
  
  Barnishek elvesztette a türelmét velem. Összeszorította a száját, és a mögötte lévő szoba felé mutatta a fejét. Irinia és én bementünk. Ismét végigsétáltunk a betonfolyosón. De az ajtók mindkét oldalon eltérőek voltak. Hatalmasnak tűntek, és csak egy hálóval borított négyzeten keresztül lehetett őket látni. Ezek sejtek voltak.
  
  
  Elfogásunk óta először éreztem, hogy Irinia fél. Nem volt félelem az arcán látható felülettől; Ezt a félelmet csak alapos vizsgálat után veszi észre. Láthatta, ha cigarettázik, hogyan remeg a keze, ha kígyót tart. Észrevennéd, hogy megremeg, ha hátulról közelíted meg és megérinted. Látni lehetett az ovális szemekben, a félelmetes tekintetben, mintha a szarvas látná a vadász fegyveréből kiáramló lángokat, és tudná, hogy a golyó eltalálja. Ez egy olyan félelem volt, amely három év alatt fejlődött ki, és mindvégig a felszín alatt volt, mint a légbuborékok vastag jég alatt a folyón. Most a felszínre került, és Irinia tisztázta. Gyorsan mellé álltam és megfogtam a kezét. Megszorítottam a kezét és melegen mosolyogtam rá. Lehetőséget látott arra, hogy válaszoljon neki, de amikor rám nézett, döbbenten, ideges mozdulattal elfordította a fejét. Megálltak az egyik ajtó előtt. Kivett egy kulcstartót a kabátzsebéből, és kinyitotta az ajtót. A kulcs hangja a zárban tompának tűnt, mintha az ajtó olyan vastag volna, mint egy bankszéf. Amikor kinyitotta az ajtót, jéghideg fogadott minket. Vizelet és patkányürülék szaga következett.
  
  
  - Itt fog megvárni, amíg befejezzük a kihallgatószobát. Szeretnénk, ha levetkőznénk, mielőtt bevisszük a tárgyalóterembe, de elég hideg van odabent, és nem hiszem, hogy önszántából levetkőzöl. Valaki gondoskodik róla, miután semlegesített.
  
  
  – Barnishek – mondtam –, te jó srác vagy.
  
  
  Benyomtak minket egy cellába, és bezárták az ajtót. A föld felett körülbelül négy méterrel volt egy ablak. Láttam hullani a hó. A cella körülbelül három négyzetméteres volt. Volt wc és volt mosogató.
  
  
  Nem volt fény. Utat kerestem a mosdóhoz, és azt találtam, hogy Irinia remeg.
  
  
  - Hé - mondtam könnyelműen -, ez most mi?
  
  
  – Tudtam, hogy ennek így lesz vége – suttogta remegő hangon. „Mindig úgy éreztem, hogy nincs igazi esélyem.”
  
  
  – Van esélyünk – mondtam, és felálltam. Kihúztam az ingem a nadrágomból. „A helyzet egészét kell szemlélnünk. Megvan az esélyünk, mert itt van egy külső falunk.” Kinyitottam a perselyt az övemen. Tudtam, hogy mely dobozok tartalmaznak különböző kapszulákat. Megragadtam három piros gránátkapszulát.
  
  
  – Nick? korai Irinia remegő hangon. "Mit ..."
  
  
  – Nem szeretek itt lenni, és nem hiszem, hogy el kellene mennünk. Egy ideig hallgattam. – Irinia, készen állsz az indulásra?
  
  
  – Én... mit mondasz, Nick? Legalább a hangja már nem remegett.
  
  
  – Válaszolj egy kérdésre – mondtam. Tudod innen az intézetbe vezető utat? Meg tudod találni?
  
  
  "Én...én...szerintem. Igen, de..."
  
  
  – Akkor lépj hátrébb, mert a robbanás után rögtön indulunk innen. Nem tudtam, milyen erősek a kis piros kapszulák, de tudtam, hogy ki kell dobnom őket. – mondtam hátulról Iriniának. Aztán nekinyomtam magam az ajtónak, a jobb kezembe vettem az egyik kapszulát és a csípőmből a célterületre dobtam.
  
  
  Először halk csattanás hallatszott, majd hangos robbanás következett. A fal fehéren, majd vörösen, majd sárgán villant. A robbanás olyan volt, mint egy ágyú. Mindenütt cementpor kavargott. És volt egy lyuk. A Moszkva utcából annyi fény érkezett, hogy minden látható legyen. Ez a patkánylyuk nem volt elég nagy.
  
  
  – N-Nick – mondta Irinia a hátam mögül.
  
  
  Hallottam a lábak kopogását a betonon a cellánkon kívül. "Le!" Rendelek. Egy másik piros kapszulát dobtam a falon lévő lyukba.
  
  
  Volt még egy robbanás, de mivel ott már volt egy lyuk, a törmelék nagy része kihullott. Egy darab cement rázkódott és zuhant. A por betakart, de most egy elég nagy lyuk volt. Hallottam egy kulcs csattogását a zárban.
  
  
  Azt mondtam Iriniának: 'Menjünk el!'. Nem kellett kétszer mondanom, és rohantunk a nagy lyuk felé. Szabálytalan háromszög alakú volt, és a legszélesebb pontján körülbelül másfél méter volt. Először elengedtem Irinia. A gödör előtt keskeny párkány volt, onnan pedig több mint két méterre volt a járdától. Nekem úgy tűnt, hogy nem tart sokáig, amíg a katonák kiszállnak és megközelítik az épületet, így nem volt vesztegetni való időnk. Irinia egy pillanatig sem habozott. Leült egy omladozó párkányra, és azonnal lement. Lesétált, megfordult, és felemelte a ruháját a derekáig. Szerencsére levette a cipőjét, és szerencsére elég vastag volt a hó a járdán ahhoz, hogy kissé megtörje az esését. Abban a pillanatban, amikor kinyílt mögöttem a cella ajtaja, eldobtam a cipőjét.
  
  
  Egy másik kapszula volt a kezemben. Az első a támadó elleni támadás volt az ajtón keresztül. Amikor látták, hogy felemelem a kezem, hogy dobjak valamit, megfordult, és átugrott a mögötte tolongó katonákon. Nem tudta, mit dobok rá, de azt tudta, hogy a katonáknak le kell takarniuk. A kapszula éppen akkor érte az ajtókeretet, amikor az egyik titkosrendőr elsütött egy pisztolyt. Pont a fejem fölött leszakadt egy betondarab. Volt egy ötletem, amit el tudok rejteni. A robbanás öt embert elkábított, és kiütötte a zsanérokról a hatalmas ajtót. Hallottam Barnisek sikoltozását, de nem álltam meg, hogy halljam, mit mond. A hátam köré csavartam a ruhát, kimentem és ugrottam.
  
  
  A szép gömbölyded hóbucka felé rohantam, remélve, hogy nem tűzcsapot vagy ilyesmit rejt. Irinia már átment az utcán, és a sikátor sarkán várt rám. Egy másodperc töredékével később átrepültem a levegőben, és újra hallottam Barniseket. És volt valami abban, amit mondott, ami nekem nem tetszett; Valami elromlott.
  
  
  Felálltam egy hófúvásban, és a járdára estem. Mintha valaki rám öntött volna egy vödör jeges vizet, hó volt az ingemben, az ujjamban, a nadrágom alatt, kétszer kellett ugrani, mire kikerültem a hóból. Furcsának tűnt számomra, hogy nem lőttek le minket a lyukból. Azt is furcsálltam, hogy a támadás alatt az épület sarkán nem várt puskás katona.
  
  
  Az utca másik oldalára futottam, ahol Irinia várt. Megfogtam a kezét és berohantunk a sikátorba. És akkor hirtelen megértettem, hogy egyáltalán miért nem kell sokat dolgoznunk és sétálnunk. Lelassítottam és végül megálltam. Irinia mellettem állt, gyönyörű arcán zavartan ráncolta a homlokát.
  
  
  – Nick, követni fognak minket. Meg kell találnia az autót, és szükség esetén el kell lopnia. Minden erős kilégzéskor felhők jöttek ki a száján.
  
  
  De ő nem úgy hallotta Barniseket, mint én. Mondtam. - "Egy átok!"
  
  
  Jött és elém állt. – Mi történt, Nick? Van valami gond? '
  
  
  Azt mondtam: Irinia, nem kell futnunk, mert nem fognak követni minket. De igazad van – keresnünk kell egy autót. De nagyon veszélyes lesz."
  
  
  A szemében ismét félelem ült ki. – Tudom, hogy veszélyes – mondta –, de senki sem tudja, hogy azért jött, hogy megtudja, mi folyik az intézetben.
  
  
  Szomorúan elmosolyodtam. "Ez nem igaz. Irinia, ők tudják. Barnisek tudja. Utolsó parancsa, mielőtt kiugrottam a gödörből, az volt, hogy minden csapat menjen az intézetbe. Irinia, ott várnak ránk. Barnisek hallotta, hogy megkérdeztem, hogy ön-e. innen eljuthatna az intézetbe. Volt egy mikrofon a cellánkban."
  
  
  
  
  
  
  
  13. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  Először a szállításhoz kellett eljutnunk. Irinia és én lassan végigsétáltunk a sikátoron, parkoló autókat keresve. Moszkvában nincs sok autó, nem Los Angeles vagy New York. A sikátor végén balra fordultunk egy kivilágítatlan utcába. Az út tele volt lyukakkal és javításra szorult. Az első autó, amit láttunk, egy meglehetősen új Moskvich volt. De amikor megpróbáltam kapcsolatba lépni a vezetékekkel, semmi sem működött. A tulajdonos speciális zárat készített a motorháztetőn, amely megakadályozta a fémmel való érintkezést.
  
  
  Majdnem fél óra séta után megláttam egy teherautót parkolni egy másik utcában. Egy-két, három óra lehetett. Még mindig havazott, és Irinia és én dideregtünk. A teherautó egy függőtetős nádtetős kis, kupolás ház melletti telken parkolt. Nem volt villany a házban.
  
  
  Irinia és én a ház melletti járdán álltunk. Ez a ház köztünk és a teherautó között volt.
  
  
  "Mit gondolsz róla?" - kérdeztem suttogva.
  
  
  A lány vállat vont. „Tényleg nem érdekel, Nick. Annyira fázom, hogy nem számítana, ha ellopnál egy traktort, ha van benne fűtés.” Gyorsan elmosolyodott, majd a testére csapta a kezét.
  
  
  – Akkor menjünk.
  
  
  Óvatosan körbejártuk a házat és elindultunk a teherautó felé. Az autót nem lehetett zaj nélkül eltolni a háztól. A talaj fagyott, és nehéz lesz. A helyszínen kellett kezdenem.
  
  
  A teherautó nem volt olyan nagy, mint egy amerikai dízelóriás. Körülbelül másfél tonnára becsültem, és nagyon réginek tűnt. Alkalmas volt a csirketrágyától a birkákig minden szállítására.
  
  
  – Szerinted milyen színű? - kérdezte Irinia. Nekem úgy tűnt, hogy mosolygok. "Milyen színűt szeretnél?"
  
  
  Megállt. "Tréfálsz velem?"
  
  
  A teherautónál voltunk, és nem válaszoltam. Az ajtó nincs bezárva. Kinyitottam és vártam Irinia. Bemászott és leült. Bementem és egy darabig nyitva tartottam az ajtót. Nem tudtam, hogy elindul-e a dolog, és senkit sem akartam azzal ébreszteni, hogy az ajtónállót megütöm, miközben az indító járt.
  
  
  Irinia még mindig remegett, miközben a gyújtásvezetékekkel babráltam. Az autó régi volt; körülbelül másfél millió kilométert kellett megtennie. Csak Oroszországban, Mexikóban és Dél-Amerikában közlekednek az ilyen teherautók addig, amíg teljesen lehetetlenné válik a mozgásuk.
  
  
  Amikor elvágtam és csatlakoztattam a gyújtáskábeleket, kellemetlen gondolataim támadtak. Folyton azon gondolkodtam, hogy el tudsz képzelni egy teherautót, aki itt ül ezen az üres földön, mert az a rohadt nem tud megmozdulni, még ha tolnád is? Hiányozhat a hátsó rész, de akár a motor is. Jó volt belegondolni, hogy a tulajdonos parkolta le, mert így kényelmes volt, de az is megtörténhetett, hogy az autó már nem működött.
  
  
  Irinia ismét rám vetette azt az ovális mosolyt. – kacsintottam rá. – Jó tudni, hogy a babám bízik bennem – mondtam a legjobb Bogart-hangomon.
  
  
  A nő összevonta a szemöldökét. Oroszul megkérdezte: „Miféle gúny, Nick?”
  
  
  – válaszoltam Bogart hangján. "Ez egy vicc, ami mindig ott van, veszélyes srácaink barátja."
  
  
  Remegett a hidegtől. Ami őt illeti, úgy beszéltem, mint a szuahéli nyelven. De rá kellett néznem, és láttam, hogy hihetetlen táncosának lábai jócskán a térd felett meztelenek. Ez egyáltalán nem segített a teherautó ellopási kísérleteimen. Megvakartam a torkom és visszamentem dolgozni. Amikor befejeztem, egyenesen felültem és megdörzsöltem a kezeimet. Olyan átkozottul hideg volt, hogy egyáltalán nem éreztem az ujjbegyeimet. Megpaskoltam Irinia lábát, hogy visszanyerjem az érzést, majd előrehajoltam. A vezetékek csatlakoztatásakor szikra keletkezett. Megtaláltam az önindítót a kuplung bal oldalán. A műszerfal hasonlított a régi, 1936-os Pontiachoz, ami gyerekkoromban volt.
  
  
  Irinia hevesen remegni kezdett. A hó réteget képezett a szélvédőn. Régimódi szélvédő volt, két négyszögletes üvegből, amelyeket vastag fémrúd választott el egymástól.
  
  
  – Lépjen kapcsolatba – mondtam, és a lábammal megnyomtam az indítópedált.
  
  
  A motor először lassan forgott, majd gyorsabban kezdett dolgozni. Tüsszentett és meghalt. Beírtam a "choke" szót a műszerfalba, majd újra megnyomtam az indítót. Megnéztem a házat, hogy ég-e valami lámpa. A teherautónak zajos volt az önindítója. Kihúztam a szívatót, amikor a motor beindult. Beindult, és amikor újra tüsszögni kezdett, még egy kicsit kihúztam a fojtót. Folytatta a munkát.
  
  
  – Nick! - szólította meg Irinia. Úgy tűnik, elhagyják a házat...
  
  
  Bekapcsoltam a gázpedált, és az autó lassan haladt. Hallottam, ahogy a jég ropog alattunk, ahogy lassan áthaladtunk a területen. Kicsit csúsztak a hátsó kerekek, de addig adtam vissza a gázt, amíg nem gyorsítottunk...
  
  
  Ahogy kihajtottunk az utcára, Irinia kinézett a kis hátsó ablakon.
  
  
  – Kinyílik a bejárati ajtó – mondta.
  
  
  – Ha van másik autójuk, szerintem gyorsabban menjünk, mint ő – egy kicsit gyorsabban.
  
  
  Most az utcán haladunk. Kinéztem az éppen bezárt ajtón. Éreztem az ablaktörlő gombját az antik műszerfalon. Bekapcsoltam őket és megcsinálták. Beletelt egy kis időbe, mire "leseperték a havat", de aztán ki tudtam nézni. Miután felkapcsoltam a villanyt, még jobban láttam az utat.
  
  
  "Megyünk!" - mondta meglepetten Irinia.
  
  
  – Mit mondasz nekem erről? Megnéztem az érzékelőket. Az akkumulátor jó állapotúnak tűnik; a hőmérséklet normálisra emelkedett; félig tele volt a tartály.
  
  
  Irinia a műszerfalon lévő gombokra nézett. „A férfi bizonyára gyakrabban vezette ezt az autót ebben az időben. Hacsak nem hibás, talán ez az! Megnyomta a gombot, és mindketten dübörgést hallottunk. Eleinte hideg volt a levegő, de egy idő után melegebb lett a kabin.
  
  
  – Örülök, hogy találkoztunk – mondtam. – Mi az irány az intézet felé – vagy azt akarta mondani, hogy nem mehetünk ki innen?
  
  
  Irinia aggódva nézett rám. „Nick, hogyan jutunk el oda? Azt mondtad, tudják, hogy odamegyünk. Várnak ránk. Serge elmondta, hogy az intézet nagy. Több magas kapukkal körülvett épületben található. Általában jól őrzik, de ha a titkosrendőrség tudja, hogy jössz... Elhallgatott.
  
  
  – Először oda kell érnünk – mondtam, és próbáltam halványítani a hangomat. „Az, hogy tönkretesszük-e az intézetet, attól függ, mi történik ott. Amikor egereken kísérleteznek, hogy megtalálják a rák gyógymódját, villámgyorsan eltűnünk Oroszországból, és jelentjük. De azt mondtad, hogy erős férfiakat használnak.
  
  
  Irinia bólintott. – Serge biztonsági okokból soha nem akart oda vinni. Ő nevetett. "Serge-t csak egy dolog érdekelte. Elég sokáig vitt ki, hogy minden rendben legyen, aztán egyenesen visszamentünk a lakásomba." Láthatóan megborzongott, bár most elég meleg volt a kocsiban. néha megijesztett. Néha mondott valamit, vagy úgy nézett rám, hogy hátborzongatónak találtam."
  
  
  Bólintottam. „Azt hiszem, a szakadék szélén van. Sokáig a normalitás és az őrület között lebegett. Talán ami ma este történt, amikor bejött hozzánk, az elég volt ahhoz, hogy kiadja az utolsó szót. De engem Barnisek zavar. Túl harcos, túl ambiciózus. Lehet, hogy valamilyen neurózisban szenved, de ennek semmi köze az őrülethez. Zavar, mert olyan jó a munkájában. Nehéz értékelni egy olyan embert, akinek nincsenek barátai, aki nem bízik senkiben. Kiszámíthatatlan, és megnehezíti a dolgomat.”
  
  
  – A következő utcában forduljon balra – mondta Irinia. "Tudom az utat, mert Serge egyszer majdnem magával vitt. Ez egy megbeszélés része volt arról, hogy mit tennék érte. Az utolsó pillanatban megfordult és hazavitt. Aztán majdnem rákényszerített, hogy tegyek. ezt.” Felém csúszott, és átkarolta a karomat.
  
  
  – Amerikába megyünk – mondtam. "És ezzel befejezhetjük, amit elkezdtünk."
  
  
  Megcsípte a karomat. Aztán megdermedt. – Itt van, közvetlenül előttünk, itt az intézet.
  
  
  Még nem voltunk ott, de homályosan láttam a kaput. Azonnal lekapcsoltam a villanyt, és a teherautóval a járdára hajtottam. Motorzúgás mellett vártuk, míg szemünk megszokta a sötétséget. Úgy ötven méterre voltunk tőle.
  
  
  Az út egy fém drótkerítéshez vezetett; körbefutotta az épületeket, több mint három méter magas volt, tetején három szál szögesdrót borította.
  
  
  Előrehajoltam, kezeimet a kormány köré fontam, hallgattam az ablaktörlők sípját és a lassan forgó motor zümmögését. A háttérben a fűtés tompa hangját hallottam. Éreztem magammal szemben Iriniát. Ez a kabin hangulatos volt; Könnyű volt elképzelni a teherautót a lakókocsiként, amelyben Irinia és én kint voltunk. És akkor megláttam Barniseket.
  
  
  A kapu előtt állt egy nagy oszloplámpával. Egyenruhás férfiak álltak körülötte, és parancsokat ugatott. A kapuk mögé reflektorokat szereltek fel. Barnisek kapucnis kabátot viselt. Elég fény érkezett egy közeli épületből ahhoz, hogy kivegye az arcát. De még a fény nélkül is tudtam volna, hogy ki ő, abból, ahogy kiadta a parancsait. Ez volt Barnisek elemében, dicsőségében. Állítólag régimódi királynak látta magát egy fehér ménen, aki több ezer alárendeltnek ad parancsot.
  
  
  De rendkívül hatásos volt, értékelnem kellett. Szergej Krasznovot robbanófejnek láttam. Vaszilij Popov veszélyes volt, talán még Barniseknél is veszélyesebb. De ismertem Popovot, ismerte az életét, a reakcióját. Megjósolhattam, mit fog tenni. Aztán, ahogy néztem, ahogy négy-öt fős csoportokban küldi ki az embereit, rájöttem, hogy nagyon súlyos hibát követ el.
  
  
  Ez érthető volt. Ha tudná, hogy egy ellenséges ügynök jön, hogy megvizsgálja az épületet és lerombolja azt, hogyan hinné el, hogy ez az ügynök eljön? Egy tapasztalt katona mindkét szárnyát fedezi. Tudtam, hogy a kaput figyelik. De Barnisek hibája az volt, hogy túlságosan magabiztos volt – vagy talán alábecsült engem. Egyik kezében lámpással, a másikban pisztollyal állt a kapuban. És teljesen egyedül volt.
  
  
  kocsival mentem. mondtam Iriniának. - "Le!"
  
  
  A lány habozás nélkül engedelmeskedett. De mielőtt beleugrott volna, arcon csókolt. Észre sem vettem, hogy még mindig a kocsiban van. Az agyam rögzített, számolt, becsült távolságokat. Annyi idő telik el, annyi méter a kapuig, annyi másodperc. első passz, majd második Barnisek, aki egyszer-kétszer sikolt és lő, elég másodperc ahhoz, hogy megragadja, mielőtt a katonák megjelennek. És a provokáló bizonytalanság – hol volt Szergej Krasznov? Hol volt Vaszilij Popov?
  
  
  Mit csinált? Voltak dolgok, amiket el kellett hagyni, hogy boldogok legyünk. Egy sebtében kidolgozott terv pillanatok alatt kitalálható. Egy terv, amelyen órákig vagy napokig dolgoztak, akár működhetett volna.
  
  
  Barnisek tudta, hogy találkozó vár rám. Oké, ezzel együtt tudnék élni. De nem tudta, mikor és melyik útvonalon. Katonái arra vártak, hogy titokban ollóval a kerítéshez sétáljak. Vagy talán menjek egy lapáttal és ássam be a kapu alá.
  
  
  haladok előre. Lassan haladtam az első fokozatban, és óvatosan növeltem a sebességet. A kapu bejáratát középen lánccal zárták le. Barnisek a jobb oldalon állt, háttal a kapunak, és előbb az egyik, majd a másik irányba nézett a kapu mentén. Mögötte állt az első négy épület közül. A másik három kicsi volt, nem nagyobbak egy három hálószobás háznál, és részben egy nagy épület vette körül, majdnem akkora, mint egy repülőgép hangár. A reflektorok még nem kapcsoltak be.
  
  
  közelebb jövök. Az öreg teherautó elindult. Gyorsan teljesítettem a távolságot a kapuig. Második sebességbe kapcsoltam anélkül, hogy levettem volna a szemem Barnisek hátáról. Hópelyhek kavarogtak a szélvédőn. A hátsó kerekek kissé előre-hátra csúsztak. Egylövéses támadás volt. Ha abbahagynám, nem lépnék tovább. A hátsó kerekek csak pörögnek a jégen. Kicsit ferdén tartotta a fejét. Tekintetem rá esett. Igen, elvtárs, hallott valamit, mi? Úgy tűnik, valaki vezetni fogja az autót, mi? És most már tudod, mi? Kamion. Egyenesen a kapuhoz megy, és gyorsabban megy.
  
  
  Mielőtt teljesen megfordult volna, felemelték a fegyverét. Hallottam, ahogy sikolt. A kapu pont előttem volt. Második fokozatban a régi motort pörgettem fel, amennyire csak lehetett. Egy másodperccel azelőtt, hogy a teherautó eleje nekiütődött a kapunak, lenyomtam a gázpedált a padlóra. Éles csattanást hallottam, ahogy Barnisek sietős lövést adott le. Becsapódás történt, amikor az öreg teherautó orra középen döngölte a kaput. A kapu befelé hajlott, egy pillanatra egy feszes láncon lógott, és kitárult, amikor a lánc elszakadt. A jobb gól Barsnishek arcába csapódott. A katonák a tőlem balra lévő épület sarkához közeledtek. Kicsit megcsúszott az autó, amikor beléptem a kapun. Most már teljesen kicsúszott. Az autó hátulja elkezdett jobbra fordulni.
  
  
  Irinia megfogta a lábam. A gép forgó mozgása arra késztetett, hogy fel-le billegjek, mint a kád csatlakozója. Most oldalt csúsztunk az épület sarkához. A katonák ránk irányították fegyvereiket. A két férfi ekkor eldobta a pisztolyát, megfordult és elszaladt. A többiek mozdulatlanul maradtak, amíg el nem ütötte őket egy autó. A teherautó hátulja az épület sarkát döngölte, a fejem pedig az oldalsó ablaknak ütközött, amikor a hátsó vége a másik irányba ment.
  
  
  Hallottam, ahogy a gumik megcsúsznak a hóban. Két futó katonához értünk. Egyikük megfordult, visszarohant és felemelte a kezét, mintha egy szembejövő autót akarna megállítani. Nyitott tenyerei eltűntek az arcáról és a hintó alól. Tompa hang hallatszott, és tántorogtunk, miközben mindkét férfiról beszéltünk. Több lövést hallottam. A hátsó ablak betört. A kapuhoz merőlegesen hajtottunk le.
  
  
  Nem ültem és nem vártam, hogy mi fog történni. Tovább vezettem, és megpróbáltam a jobb sávba terelni ezt a régi autót. Úgy tűnt, mintha lövöldözős katonák lennénk körülvéve. Fogalmam sem volt, hol van Barnisek.
  
  
  A kapu tövében magasan hevert a hó. Az ütközéstől felemelt bal első lökhárítóval haladtunk. Oldalra néztem és egy nagy épület ajtaját láttam.
  
  
  Hívtam. - Irinia!
  
  
  A feje valahonnan az ülés elől felemelkedett. A haja a szeme elé lógott. – Buzi! Aztán: "Ez egy amerikai kifejezés?"
  
  
  Abban a pillanatban beütöttük a kaput. A lökhárító meghajlott, és a teherautó elejét álló helyzetben tartotta, míg a hátsó elfordult. A kapuszárnyak ropogni kezdtek. A kapuoszlopok meggörbültek és kitörtek a földből. A teherautó akkora lyukat ütött, hogy áthajtott rajta. Csúsztunk még vagy húsz métert, és megálltunk egy hófúvás közepén. Meglepetésemre a motor tovább járt. Ami még jobban meglepett, hogy lehetőséget láttam arra, hogy kirángassam a hóbuckából. Erről meg akartam győződni indulás előtt. Főiskolára járni csak a vicc fele volt; nekünk is ki kellett szállnunk belőle.
  
  
  Irinia ismét leült. Benyúltam és lekapcsoltam a két gyújtáskábelt. A motor azonnal leállt.
  
  
  A golyó lerepült a kabin tetejéről. Úgy parkoltunk le, hogy a teherautó hátulja a betört kapu felé nézzen. Úgy állt ott, mintha most mentünk volna át a kapun, és most indultunk volna vissza.
  
  
  Már kivettem a nadrágomból az ingem, és kigomboltam a pénzszíj minden fülét. Újabb golyó ment be mögöttem az ablakon. A kezemben volt egy piros kapszula gránáttal és két kék kapszula tűzzel.
  
  
  - Irinia - mondtam, és kinyitottam a teherautó ajtaját -, jól vagy? Hallasz? '
  
  
  'Igen.' A haja matt volt, és egy kis karcolás volt a homlokán.
  
  
  – Amikor ezt mondom, fuss a nagy épület felé. Kiugrottam a teherautóból Iriniával.
  
  
  Lövéssorozat fogadott minket, de túl sötét volt ahhoz, hogy jól lássunk. A golyók eltalálták a teherautót, némelyik hótorlaszt.
  
  
  Eldobtam egy gránátkapszulát, és láttam, hogy több embert darabokra tépett a narancssárga robbanás. Hangos csattanás hallatszott. Rögtön utána egyenként bedobtam a kék kapszulákat a kisebb épületbe. Hangosan csaptak, és felcsaptak a lángok. A ház szinte azonnal égni kezdett.
  
  
  Kiáltottam. - 'Fussunk most!'
  
  
  Kéz a kézben futottunk, míg én az övembe kapaszkodva kerestem a további kék kapszulákat. Fogtam még kettőt, és bedobtam egy másik kisebb épületbe. Tüzek voltak. A betört kapuhoz közeledve láttuk, hogy nagyszámú katona próbálja eloltani a tüzet. Tekintettel arra, hogy a férfiak milyen buzgalommal dolgoztak, ennek az intézménynek nagy jelentősége lehetett. De a speciális effektusok jó munkát végeztek. Ezeket a tüzeket szinte lehetetlen volt eloltani.
  
  
  Magam elé toltam Iriniát, és egy nagy épület ajtajára mutattam. Követtem őt – és egyenesen Barnisek öklébe futottam.
  
  
  Az ütés a bal arcomon ért. Futás közben elütötte és elvesztette az egyensúlyát. De amikor elveszíthette az egyensúlyát, négykézláb voltam. A bal arcom égett. Aztán láttam, hogy négy katona megragadja Iriniát.
  
  
  Nem volt sok fény, de a lángok kísérteties harctéri hatást keltettek a környezetben. Láttam, hogy Irinia átdobta az egyik katonát a vállán, a másikat pedig nyakon ütötte karate karajjal. Barnisek addigra már annyira felépült, hogy megtámadjon.
  
  
  Nyilvánvalóan elvesztette a fegyverét, amikor eltalálta a kapu. Lassan közeledett felém. Hátraugrottam, és a füléhez adtam. Az ütés megdöbbentette, de erős volt, mint egy ökör. Csak megfordult. Valahol megszólalt a riasztó. Túl sok volt a tevékenység ahhoz, hogy mindent megfelelően kezeljünk. Éles fájdalmat éreztem a bal oldalamban, és mielőtt visszavonulhattam volna, Barnisek hasba ütött. Túlságosan magabiztossá vált, és időt szakított a dolgok beállítására. Erre magam is találtam időt. Hátráltam egy lépést, áthelyeztem a súlyomat a jobb lábamra, felkészültem arra, hogy meglóduljak, hogy a vállam mögé tegyem, és éreztem, ahogy egy fenék összecsap a lapockáim között. A lábam megcsúszott. négykézlábra estem. Lila, piros és sárga fények villantak a fejemben. Barnisek felém lépett, és megengedte, hogy a lába az arcom felé emelkedjen. Jobbra gurultam, amikor egy láb elsuhant mellettem. A pisztoly tompa a havat találta el ott, ahol a fejem volt. Tovább gurultam.
  
  
  Gyorsan rám jöttek. A katona megcsúszott, de gyorsan magához tért. Tőlem balra volt, Barnisek jobbra. Kikaptam az egyik méregnyilat az övemből. Éreztem egyet, és feltűnt, amikor felálltam.
  
  
  A katona mindkét karját a jobb vállára vetette, és úgy tartotta a puskáját, mint egy kilövés előtt álló rakéta. Barsnishek nyitva tartotta nagy kezét. Ennyi nekem elég. ívben leengedtem a bal kezem, és tenyeremmel orrán ütöttem a katonát. Pontosan tudtam, hogyan fogják ezt az ütést leadni. Tudtam, hogy eltörik az orra, és csontdarabok fognak behatolni az agyába. Folyton felemelte fegyverét, mint egy lándzsát, ütésre készen. De az ütésem összetörte, megdermedt, mint a hó körülöttünk. Lassan lerogyott a csúszós jégre. Halott volt, mielőtt földet ért.
  
  
  A jobb kezemben egy mérges nyíl volt. Az ellenség közeledett. Szemében ijesztő gyűlölet tükröződött. Én is elegem van belőle.
  
  
  Megfordultam, hogy karnyújtásnyira tartsam. Nem hiszem el, hogy egy perc is eltelt az első ütés után. Egy nyíl hegyével Barnisek felé vettem az irányt. Enyhe ellenállást éreztem a hegyével szemben, mígnem behatolt a torkába, és tovább nem kezdett mozogni. Épp arcon akart ütni a nagy öklével. Még az öklével is elérhette. Ezután a helyszínen meghalt. A méreg tíz másodpercen belül hatni fog. Sokkal kevesebb idő telt el. Amikor Barnisek meghalt, egyszerűen beleesett a hóba. A keménység eltűnt az arcáról, és úgy nézett ki, mint egy kicsi, csúnya gyerek.
  
  
  A golyó havat dobott a bal lábamra. A második golyó messze jobbra érte. Néhány férfi megpróbálta vízzel permetezni a tüzet, de a víz a tömlőkben megfagyott. Elhatároztam, hogy kilövészek még néhány gránátot.
  
  
  Elfutottam, kihúztam az övemből a kék tűzkapszulákat, és a lehető leggyorsabban eldobtam őket.
  
  
  Irinia eltűnt!
  
  
  Ez a gondolat arculcsapásként hasított rám. Emlékszem, négy katona vette körül. Kettőt kikapcsolt; hátulról erős ütés érte, amikor egyikük felkapta és elvitte. Ahol?
  
  
  Körös-körül tüzek tomboltak. A két kis épület nem volt más, mint füstölgő kerítés. A harmadik épület is lángokban állt. A lángok még a főépület külső falát is elérték. Biztosan ők hozták oda Iriniát.
  
  
  Nagy levegőt véve körülnéztem. A katonák a tüzek oltásával voltak elfoglalva. Tizenkét, tizenhárom helyen égtek a kapszulák. A leheletem olyan volt, mint egy régi mozdony gőze, amely hegyre megy fel. És hideg volt. Az ajkaim kemények voltak, alig éreztem őket az ujjbegyeimmel. Az orosz fagyok két világhatalmat győztek le. Az emberek elmenekültek Napóleon hatalmas hadserege elől, amely mindent felégett, ami útjába került. És amikor a franciák Oroszország szívében találták magukat, súlyos tél támadt. Levertnek és kimerültnek találták magukat, amikor végre visszatértek Franciaországba. Ugyanez történt Hitler csapataival is.
  
  
  Nem mentem Oroszország anya ellen, de ha nem melegedek fel gyorsan, én is a tél áldozata leszek. A hó egyre jobban esett, olyannyira, hogy alig láttam magam körül a katonákat. De jól esett, engem sem láttak.
  
  
  A főépület felé tartottam, amikor egy négyfős csoport ment el mellette. A hó visszaverte a lángokat, így az egész kerület vörös fénnyel világított. Az árnyékom tűzvörös volt és remegett. Négy katona nyolcnak tűnt. Valahogy vizet kaptak az egyik tömlőből, és elkezdték önteni a lángokat. Óvatosan haladtam a fal mentén, amíg a sarokig nem értem. Az ajtónak a sarkon kellett volna lennie. Amikor egyenesen előre néztem, egy letört kerítést és egy teherautót láttam a hóbuckában. Ha Irinia és én nem tudnánk gyorsan kijutni innen, az autót teljesen beborítja a hó.
  
  
  Egy katona jött ki a sarok mögül és meglátott engem. A szája kinyílt. Felemelte a puskát, miközben az öklét a légcsövébe eresztettem. A következő ütésem akkor érte, amikor elesett. Ez volt a halála.
  
  
  Sarkon fordultam, és a kilincsre tettem a kezem. Még egy utolsó pillantást vetve a töltés pokoli környezetére, kinyitottam az ajtót és bementem. Megdöbbentett a csend. Teljes csend. Nem volt sok fény. Úgy nézett ki, mint egy nagy, elhagyott raktár. A fal beton, a falak fából készültek, a belmagasság 7 méter volt. Lehajtottam a fejem és hallgattam.
  
  
  Volt egy hang, de nem tudtam azonosítani. Úgy hangzott, mint egy csomó patkány, hangos csikorgás. De ezek nem patkányok voltak, hanem valami más.
  
  
  A raktár rekeszekre volt osztva. A hang valahonnan elől jött, ahol nem láttam semmit. Az orrlyukaim megtelt sós szaggal, mint a tenger vagy egy medence. A levegő párás volt. Tudtam, hogy víznek kell lennie a közelben.
  
  
  Irinának itt kellett lennie valahol. Úgy tűnt, csak üres tér van körülöttem. Egy akadály volt előttem, ami miatt nem láttam, honnan jönnek a hangok: több boroshordónyi hengeres tartály. Hatalmasak voltak, kettő fából és egy üvegből. Üresek voltak.
  
  
  Átkoztam magam, amiért nem tudtam felvenni az egyik puskát. Amikor meg akartam kerülni a hordókat a csikorgó hang irányába, újabb hangot hallottam.
  
  
  A bal oldalon volt. Úgy hangzott, mintha valaki összecsapta volna a kezét. De nem volt rá vonal, mintha tartotta volna a ritmust. Aztán homályosan hallottam egy tompa hangot, amint valaki beszél.
  
  
  A falhoz szorítottam magam és lassan elindultam a hang irányába. Ismét egy hatalmas hordó állt előttem. Bármit is csináltak, valamire készültek. Egy nagy konténer körül sétálva tíz méterrel arrébb egy kis négyzet alakú irodát láttam. A hang tisztább lett. És senki sem csapta össze a kezét. Valaki arcon ütött valakit.
  
  
  Az iroda ajtaja mellett volt egy ablak. Bent lámpa égett. Ahogy közelebb értem, felismertem a hangot. Serge Krasnov volt. De furcsa tónus volt a hangjában. Arra a pontra csúsztam, ahol az iroda fala egy nagy épület falához csatlakozott. Lehajoltam és lecsúsztam az iroda falán. Közvetlenül az ablak alatt álltam meg. Az iroda ajtaja nyitva volt, és tisztán hallottam Krasznovot. Az ablakon beszűrődő fény megütötte a fejem. Hallgattam.
  
  
  Újabb csattanás hallatszott, és Irinia felsikoltott. 'Beszél!' – mondta Krasznov oroszul. A furcsa hang a hangjában folytatódott. – De tudnom kellett volna, igaz? Mindezek a kérdések az intézettel és az itt végzett munkámmal kapcsolatosak.”
  
  
  – Serge, én... Irinát egy újabb pofon vágta el. Be akartam menni és megpofozni magam Serge-vel, de úgy tűnt, többet hallok, ha elbújok és várok.
  
  
  'Hallod!' Serge mérges volt. „Kihasználtál engem! Azt mondtam, hogy szeretlek, és csak kihasználtál. Úgy tettél, mintha jó orosz lennél, a mi híres balerinánk. Lehalkította a hangját, megnehezítve a megértést. - És mindig is a kapitalisták kéme voltál. De szerettelek. Az intézettel kapcsolatban itt elmondanám álláspontomat; együtt indulhatnánk el; akár elhagyhatnánk Oroszországot, esetleg Jugoszláviába vagy Kelet-Németországba. De. . A hangja megszakadt. "De te ilyen vagy. A földön ezzel... ezzel... Carterrel. És tetszett neked, amit veled csinált." Zokogni kezdett. "És ott álltam, mint egy gyerek, az ajtóban, és tűnődtem ha elfelejtetted lekapcsolni a villanyt. És mint egy idióta, elhittem a hazugságaidat. Csak próbálsz elszabadulni tőlem. Tudtad, hogy ott vár rád."
  
  
  – hallottam Irinia hangját. – Megtörtént, Serge. Ez egyáltalán nem így volt. Egyszerűen így történt; nem volt szándékunkban. Mi... – Megint a hatás hangja. Irinia felsikoltott, és elhallgatott. Kicsit később megkérdezte: "Mit fogsz csinálni velem?" Krasznov hangos, sikoltozó nevetést hallatott. „Megcsinálod, angyalom? Drága, drága angyalom! Még több sikoltozó nevetés. „Figyelj, angyalom, túl jó vagy hozzám, túl híres vagy túl szép. Mutatok valamit, amit észrevesz. Mutatok néhány barátot, akik szívesen elkapnak.
  
  
  Megértettem, mi történt Szergej Krasznovval. Azok az évek, amelyeket kétségbeesett módban töltöttek, küzdött, hogy távol tartsa magától a rátörő őrületet, próbált normálisnak látszani, lenyűgözött másokat azzal, hogy zseniálisan vezette az intézetet, oda vezetett, hogy most elbocsátották. Nyilván Irinia és én látványa volt a hibás ezért. Nem volt oka úgy beszélni vele, mintha közeledő oroszlán vagy veszett kutya lenne. Teljesen elvesztette önuralmát.
  
  
  Tudtam, hogy ha Irinia és én el akarunk jutni innen, meg kell ölnöm Serge-t.
  
  
  Irinia azt mondta: – Erre a fegyverre nincs szükség, Serge. Három éve várok erre a napra."
  
  
  Újabb pofon. – Kelj fel, kurva! - kiáltott fel Krasznov. – Mutatok néhány gyártót.
  
  
  Megértettem, hogy kijönnek. Kiosontam az irodából a sarkon. Egy szék kapart a betonpadlóra. Két árnyék suhant át az ablakon beeső fényen. Láttam a pisztolyt Serge kezének árnyékában.
  
  
  Kimentek, Irinia elöl. A fényben tisztán láttam, ahogy elment mellettem. Arca vörös volt a sok pofontól, gyönyörű arca megnyugtatott.
  
  
  Láttam őket két hordó között sétálni. Nagyon meleg volt a raktárban. Irinia levette a köpenyét; csak azt a ruhát viselte, amit a lakásában viselt. Serge fekete pulóvert és nadrágot viselt. Nagyon kényelmetlen volt a kabátom. Levettem és a földön hagytam. Abba az irányba mentem, amerre Serge és Irinia ment.
  
  
  Ahogy átsétáltam a hordók között, rájöttem, miért nem tudtam kivenni, mit jelentenek ezek a csikorgó hangok. A fal nem érte el a mennyezetet, de elég magas volt ahhoz, hogy tompítsa a hangokat. Volt egy ajtó a következő felirattal: LABORATORY. Ide-oda imbolygott Irinia és Serge mögött. A falhoz szorítottam magam és azonnal benyomtam az ajtót. Itt sokkal hangosabban hangzott a csikorgás. A helyiség egy irodaház építkezésére emlékeztetett. A levegőben erősen lógott a páratartalom; meleg volt, trópusi meleg.
  
  
  Nem láttam Serge-t és Iriniát, ezért átsétáltam az ajtó túloldalára, és benéztem. A laboratóriumban voltak nagy edények is, amelyek mindegyike üvegből készült. Úgy álltak, mint a számok az órán, egy igazán hatalmas hordó köré csoportosulva. Nem álltam meg, hogy megnézzem a hordókat; Tudni akartam, hol van Serge és Irinia.
  
  
  Csak amikor teljesen kinyitottam az ajtót, és beléptem a laboratóriumba, akkor vettem észre, hogy minden egyes edényben mozog valami. Az üvegtartályokat körülbelül háromnegyed órán keresztül töltötték meg vízzel. Először azt hittem, hogy ezek valamiféle nagy halak, például cápák vagy delfinek. De aztán kezet láttam az egyik felület belsejében. Egy arc jelent meg, de olyan volt, amit még soha nem láttam. A szemek lenéztek rám, majd az arc gyorsan újra eltűnt. Láttam egy másik akváriumban toporogni a lábát. Aztán a harmadik elúszott a fal mellett, és láttam az egész lényt.
  
  
  Másrészt hallottam Serge hangját. „Látod, kedves angyalom? Látod az összes teremtményemet?
  
  
  Láttam, hogy az összes tankban emberek voltak. De valójában nem férfiak voltak. Óvatosan megkerültem a tankot, hogy lássam Irinia és Serge. A középső és legnagyobb tartály körül egy deszka volt az állványzaton. Ez a tartály is üveg volt, de nem úszott benne senki. A kisebb tartályoktól a legnagyobb tartályig fa ereszcsatornák futottak. Kis tartályok vették körül a nagyokat, és sekély ereszcsatornákon keresztül csatlakoztak hozzájuk. Serge a legnagyobb tank körüli deszkához vezető létránál állt. Ostoba vigyorral az arcán, egyik tankról a másikra nézett. Irinia is ránézett.
  
  
  Az egyik úszó a tartály széléhez közeledett. Arcát és testét az üveghez nyomta, és most már tisztán láttam.
  
  
  De valójában azt kellett volna mondanod, hogy "ő" helyett, mert groteszk lény volt. Abban az értelemben emberinek tűnt, hogy két karja, két lába, egy törzse és egy feje volt, és megfelelő színnek tűnt. De a nyak mindkét oldalán hat-hat kopoltyú sorakozott. Vastag nyak. Irinia elmondta, hogy a kísérletekben fiatalok vettek részt. Az orcák enyhén feldagadtak. Hús membránok nőttek az ujjak között. Hallottam, amint Irina rekedt hangot ad ki.
  
  
  Az egész laboratóriumban hisztérikus sikoly hallatszott. Serge nevetése. "Mi történt, drágám? Nem tetszenek az alkotásaim? És akkor Serge megmutatta zsenialitását. "Jól tökéletesítettük őket. Oroszország, az ország, amelyet elárultál. Majdnem tökéletesítettünk egy embert, aki tud lélegezni a víz alatt. Ezt tettem én, Irinia, én! Sebészeti úton a nyakra helyeztem ezeket a kopoltyúkat, hogy ki tudják vonni az oxigént a víz – nevetett újra.
  
  
  A férfi elúszott az üvegfaltól. Mindhármukat láttam az akváriumban, amint a vizet tapossák, és Serge-t és Iriniát bámulják. Valami kísérteties volt a csendjükben.
  
  
  – Igen, angyalom – mondta Serge, és látta, hogy Irinia összeomlik. „A teremtményeim rád néznek. De nem találod őket okosnak? Látod, bár tudnak lélegezni a víz alatt, mégis férfiak – megvan bennük a hétköznapi férfiak minden testi vágya és szükséglete. Meg akarod elégíteni őket, szeretett balerinám? Egy csikorgó nevetést hallatott.
  
  
  A "sellők" némán nézték, ahogy Serge a falhoz szorítja Iriniát. Láttam, hogy ez egy másik ajtó. Ez azonban nem forgóajtó volt, hanem egy közönséges. Egy kis ablak volt az ajtóban. A legnagyobb tank másik oldalán volt, két kisebb között.
  
  
  Serge a fal felé nyúlt, ahol egy fogantyú volt. Még mindig mosolygott... Megnyomta a kart.
  
  
  Körülbelül gurgulázó hangot hallottam. Visszasiettem az ajtóhoz, amikor rájöttem, hogy mi történik. A kis tartályokból fa ereszcsatornákon keresztül egy nagy tartályba folyt a víz. A sellők igyekeztek kis tartályaikban maradni. A víz folyása közben az ereszcsatornákba kapaszkodtak, és ellenálltak az áramlásnak. De erős áramlat volt, és akaratuk ellenére beleestek a legnagyobb tankba. Körülbelül tizenöten úsztak egy kört, és elrejtőztek, hogy a tank oldala fölött Serge-re és Irinia felé nézzenek. Először nem láttam, de úgy tűnt, mintha valami futópad lenne a tankban. Feltételeztem, hogy így táplálkoznak ezek a lények.
  
  
  Serge már jó ideje játssza a játékát. Ideje biztonságban tartani. Tettem két lépést a tank felé és megálltam.
  
  
  Most már értem, miért volt olyan meleg a laboratóriumban. Amikor felnéztem a tartályok közé, láttam, hogy a laboratóriumban már kavargott a füst. A szemem előtt a fal egy darabja sötétbarna lett, majd egyre sötétebb és sötétebb.
  
  
  A falak égtek.
  
  
  Serge azt mondta: „Szép balerinám, ezek a fiatalok sokat áldoztak a hazájukért. Többet adtak, mint a világtörténelem bármely csoportja." Visszalökte Iriniát a deszkához vezető lépcső felé.
  
  
  Hallani akartam, mit mond. Serge megkérdezte: – Fel akarsz menni az emeletre, angyalom? Talán mesélnem kellene egy kicsit többet az áldozatvállalásuk mértékéről. A művelet sikeres volt, mert a férfiak most a víz alatt vannak. sajnos ott lélegezhet, előfordultak mellékhatások. Valami elromlott a műtőasztalon, és az agyuk kissé megsérült a kopoltyúk felszerelésekor. Hangszálaik is kissé sérültnek tűnnek; nem tudnak beszélni. Az egyetlen dolog, amit tehetnek, az, hogy csikorgó hangot adnak ki. Azt hiszem, tudom, mi történt rosszul. A következő csoport jobb lesz, sokkal jobb! '
  
  
  Felmentem a lépcsőn. A szemközti falra néztem. A körülbelül egy-három méter hosszú téglalap fekete volt, és füstöt eregetett. Jobbra több füstöt láttam felszállni egy másik falból. Nem sok idő volt hátra. Gyorsan meg kellett ölnöm Serge-t, el kellett vennem Irinia és azonnal el kellett tűnnöm. Láttam ezeket a „sellőket” kijönni a vízből, és rájuk nézni. Amikor mindent megértettem – a tankot, a várakozó tulajdonosokat, a tank feletti táblát, Serge őrültségét –, mindent megértettem. A tábla olyan magasan volt, hogy nem tudták elérni. Ezt felugrással is megpróbálhatják, de nehéz lesz. Tudtam, hogy Serge mit fog tenni, Iriniát belenyomja abba a tankba.
  
  
  Serge és Irinia az ösvény melletti táblán álltak. Irinia elhúzódott a tank szélétől, de Serge továbbra is a hátába dugta a fegyvert.
  
  
  – Mit szólsz ehhez? Serge befogta a fülét a kezével. – Mondjátok el, elvtársak, mit szeretnének csinálni a fiatal hölgy holttestével?
  
  
  Hangos sikolyok hallatszottak a tankból. Intettek a kezükkel. Serge ismét hangosan felnevetett, de nem hallottam.
  
  
  Megkerültem az egyik kisebb tankot. Tudtam, hogy nagyon óvatosnak kell lennem. Ha Serge meglátott, semmi sem akadályozhatta meg abban, hogy Iriniát egyszerűen a tankba lökje. Mire felmásztam a lépcsőn, odaértem hozzájuk, és kihalásztam Iriniát a tartályból, ezeket a lényeket, nem tudtam, mi történhetett vele. A dartám tűnt a legjobb megoldásnak. Megint hallottam a zajt a hátam mögött. Amikor meg akartam fordulni, Serge tett valamit, ami elvonta a figyelmemet.
  
  
  Lehajtotta a fejét, befogta a fülét, és megkérdezte: „Mi van most, barátaim? Azt akartad már mondani, hogy többet szeretnél látni tőle? Szabad kezével kinyújtotta a kezét, megragadta Irinia ruhájának elejét, és letépte a testéről. Időbe kellett telnie, mire teljesen meztelen lett. – Kérem – kiáltotta. – Ez nem jobb? A sellők felsikoltottak és felugrottak a deszkára.
  
  
  Irinia meglepett. Nem zsugorodott, meg sem próbált hátrébb lépni. Meztelenül és egyenesen állt. Két sellő a tank oldalához úszott, és megpróbáltak elég magasra ugrani, hogy megragadják a bokáját. Nem nézett rájuk vagy Serge-re. Egyenesen a falra nézett. És láttam, hogy a szája sarkai enyhe nevetésbe görbülnek.
  
  
  Nézte az égő falat, és azt hitte, valóban ez a sorsa. Ha a tartályban lévő szörnyű lények nem tudják elkapni, az égő laboratórium mindenkit maga alá temet.
  
  
  Elöntött a cselekvés vágya. el kellett mennem hozzá. Meg kellett mutatnom neki, hogy tévedett.
  
  
  – Táncolj nekem, angyal – parancsolta Serge éles hangon. – Hadd lássák a barátaim, miért vagy olyan tehetséges balerina, mutasd meg nekik, mire vagy képes. Minél tovább táncolsz, alkotóim annál tovább várnak rád. Ha megállsz, megdöntöm a táblát." Letérdelt, és a tábla szélére tette a kezét.
  
  
  A sellők megőrültek. Irinia elkezdett táncolni, de nem az a fajta tánc volt, amit a színpadra engedtek volna. A csábítás tánca volt. A sellők egyre feljebb ugráltak. Serge félig tátott szájjal térdelt, mintha elvarázsolták volna. Felmentem a lépcsőn. Séta közben megérintettem a fegyverszíjat. A nyakamon felálltak a szőrszálak. A lépcső tövében voltam, és Serge még nem látott, de inkább éreztem valami mozgást, mint amit láttam.
  
  
  A szemem sarkából láttam. Elkezdtem megfordulni, és láttam, hogy egy árnyék csúszik mögöttem, és megjelenik mögöttem. Egy örökkévalóság telt el, mire megfordultam. Félúton jártam, amikor megéreztem, hogy egy árny közeledik felém egy rakás fagerendáról.
  
  
  A közeledő előremozdulás mintha egy kis hurrikánt hozott volna létre. Az alak egy morgással érintett meg. Megbotlottam, megpróbáltam visszanyerni az egyensúlyomat, és a betonpadlóra estem. Kezek húztak, próbálva a torkomhoz jutni; a térdem a hátamhoz nyomódott. Valahogy sikerült megfordulnom és megragadnom a férfit. Megütöttem és eltévedtem. De láttam, ki volt – Vaszilij Popov!
  
  
  
  
  
  
  
  14. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  Popov gyapjúpulóvert viselt. Megragadtam és ellöktem magamtól. Körülbelül egyforma erőben voltunk, de ő hátrányba került. Ismertem őt. Órákon át tanulmányoztam élete minden részletét. Ismertem a reakcióját, tudtam, hogyan gondolkodik, hogyan harcolt. Esélye sem volt.
  
  
  Szóval szakítottam rá időt. Gyanítottam, hogy Serge figyelni fogja a harcot. Megragadtam Popovot, és a jobb kezemmel arcon ütöttem. Tompa puffanás hallatszott. De egy másik zaj is hallatszott a nagy laboratóriumban - az égő fa recsegése.
  
  
  Serge lőtt, és megrepedt a beton a jobb lábam alatt. A golyó visszapattant, és eltalált egy kis üvegtartályt mellettem. Egy lyuk jelent meg, a papír szakadt hangjához hasonló hanggal. Megfordultam, hogy Popovot magam és Serge között tartsam. Magas pozíciójából esélye lehetett volna arra, hogy akadálytalanul fejbe lőjön, de nem álltam meg elég sokáig ahhoz, hogy lehetőséget adjak rá.
  
  
  Popov annyira térdre esett, hogy a keze a betonpadlót érintette. Mindketten izzadtunk. A füst felettünk szellemként kavargott a plafonon. Popov felépült, és mivel abban bíztam, hogy legyőzöm, annyira bíztam benne, hogy végig bírom, nekirohantam. Gyorsan felemelkedett a padlóról, keskeny késsel a kezében. Némán ívben felemelte a kezét.
  
  
  Először nem éreztem semmit. De ekkor a vér a jobb karomból elkezdett átszivárogni a ruhaujjamon. És a vérrel fájdalom járt.
  
  
  A válaszom automatikus volt. Visszaugrottam, ami ismét teljes cselekvési szabadságot adott. Serge ismét lőtt; Úgy éreztem, ezúttal a cipőm orrának egy darabja leszakadt. balra merülök. A golyó visszapattant az üvegtartályba, nagyon közel az első lyukhoz. Ezúttal hangos reccsenés hallatszott, akár egy táblába ütött szög, csikorgó, csikorgó hang. Úgy tűnt, a tank szétesik. Popov közém és Serge közé állt. Megbántott, és ez volt az önbizalma. Most úgy döntött, hogy végez velem.
  
  
  Hátradőltem, mire félig felém hajolt a késsel maga előtt. Elmosolyodott, és a heg az arcán holdsarlóvá változott. Most tele volt önbizalommal. Megbántott, és ezt tudta. Most már csak az volt a dolga, hogy gyorsan lekapcsoljon.
  
  
  Két kezemet nyitott tenyerekkel magam elé nyújtottam. Egy pillanatra a térdem fölé hajoltam. Ki kellett volna ragadnom az övemből az egyik méregnyilat, de leengedve a kezem adok neki egy esélyt. Képes volt lecsapni a kés hegyével felfelé, és a bordáim közé ütni a szívembe.
  
  
  Jobbra fordultam, és a bal lábammal a késsel a csuklómhoz nyúltam. Hátraugrott, botladozva. Most nem vagyok egyensúlyban. Felé fordultam, miközben újra megpróbált előre ugrani. Körbejártuk egymást.
  
  
  Nem kockáztathattam meg, hogy Serge-re nézzek, de hallottam, hogy köhög. Magasabb volt nálunk, és gyanítottam, hogy a füst elérte. Popov balra lépett, és megnyomta magát. Félreléptem és két kezemmel megfogtam a csuklóját. A kés közvetlenül az arcom előtt volt. A keze a bal vállamon volt. Megpróbált visszavonulni, és megpróbálta a kést a hátamba döfni.
  
  
  térdre estem. Ezzel egy időben meghúztam a kezét a késsel. Éreztem a gyomrát a fejem hátulján.
  
  
  Tovább húztam, fejemet a hasára hajtottam és gyorsan felálltam. Éreztem teljes súlyát, ahogy a lába elhagyta a padlót. Tovább húztam a kezét. Lábai egyre magasabbra emelkedtek. Amikor éreztem, hogy a hátamon nehezedő súlya ellazul, ismét leereszkedtem és meghúztam a kezét. Átrepült felettem. Ahogy elrepült mellettem a levegőben, felfelé pulzáltam, és elengedtem a kezét. Egy pillanatra úgy tűnt, mintha merülne. Rájöttem, hogy egyenesen a repedt üvegtartály felé repült.
  
  
  Megérintette a lábával. A tank oldalával való ütközés miatt repülése kicsit késett, de aztán továbbrepült. A térde enyhén hajlott. Az üveg már két lövéssel meggyengült. Hangos csattanás hallatszott, ahogy a lába áttörte az üveget. Aztán láttam, ahogy repülés közben repeszek a lábába csapódtak. Hangosan sikoltott. A kés kiesett a kezéből. Körös-körül betört az üveg. A tartály fedele hangos zaj mellett kezdett leesni.
  
  
  Nem láttam, mit csinál Serge. Csak sejtettem, hogy ő is olyan mozdulatlan, mint én. Eltelt a másodperc töredéke. Üvegszilánkokat láttam Popov testéhez dörzsölni. A gyomra már a lyukban volt, kicsit később a mellkasa, majd az üveg kártyavárként összeomlott.
  
  
  Hátraugrottam, miközben üveg csörgött körülöttem. Repeszdarabokat láttam Popov nyakán, amikor a bank összeomlott. A zaj fülsiketítő volt. Popov teste úgy tűnt, vonaglott és mocorgott, ahogy a darabok közé esett. De amikor a padlóra esett, mozdulatlanul feküdt. Aztán felé hajoltam.
  
  
  A hőség nyomasztóvá vált. Izzadtam és füstös volt a levegő. Popov ruhái darabokra szakadtak. Ránéztem és vért és szakadt ruhákat láttam. Az oldalán feküdt. A lábammal megfordítottam. Az egyik nagy üvegdarab a torkán akadt. A töredék a torka vonalával háromszöget alkotott. Nem volt kétséges – Popov meghalt.
  
  
  Hangos csattanást hallottam, és éreztem, hogy valami megérinti a vállam. Serge ismét lőtt, és a golyó a bal vállamról pattant ki.
  
  
  Cikcakkban cikáztam fel a lépcsőn, és megtapogattam az övemet a fegyveremmel. Serge ismét lőtt, és elhibázta. Láttam, hogy Irinia még mindig a polcon van. A feje fölött egyre vastagabb rétegekben kavarog a füst. A sellők babaként rángatóztak, és csikorgó hangot adtak ki. Leértem a lépcsőn, mielőtt Serge újra lőhetett volna. Nem láthatott többé. Kivettem egy nyílvesszőt az övemből, és rádobtam az egyik mérges nyilat. Fogtam még egy nyilat, és a kezemben tartottam. Aztán lementem a lépcsőn.
  
  
  Serge már nem figyelt rám. Leguggolt, és Irinia felé nyújtotta a pisztolyt, másik kezével meglendítette a táblát. Irinia már nem táncolt, hadonászott a karjával, próbálta megőrizni az egyensúlyát. Előre-hátra ringatózott a deszkán. Most a félelem látszott a szemében. A sellők abbahagyták a fröcsögést és a sikoltozást. Lassan úsztak, fejüket a víz fölé emelték, és ránéztek. A prédára váró cápák jutottak eszembe.
  
  
  Amikor a második lépcsőfokon voltam, gyorsan célba vettem és elsütöttem a légpisztolyt. A nyíl süvítéssel elrepült Serge feje mellett, és elveszett a fölötte lévő füstben. Halk puffanást hallottam, amint egy nyíl áthatolt a mennyezeten.
  
  
  Szinte azonnal betöltöttem egy második nyilat. Serge mintha észre sem vette volna, hogy lőttem. Irinia kezdte elveszíteni az egyensúlyát. Meg kellett akadályoznom, hogy kihúzza a deszkát.
  
  
  – Krasznov! - üvöltöttem vadul. Még három lépést kellett megtennem.
  
  
  Ugyanolyan vad tekintettel fordult meg a szemében. Tüzelésre emelte a fegyvert. De mielőtt beszélni tudott volna róla, meghúztam a légpisztoly ravaszát. Újabb sziszegő hang. A nyílvessző a mellkasán találta el. Tett egy lépést a lépcső felé. Állva halt meg, és a pisztolyt maga előtt tartva előreesett. Arca megérintette a második lépcsőfokot, és elhaladt mellettem. De nem figyeltem rá. A lépcső tetején néztem Irinia. Balra tántorgott, és furcsa körkörös mozdulatokat tett a karjával.
  
  
  És akkor leesett.
  
  
  
  
  
  
  
  15. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  De nem esett teljesen a vízbe. A lány a deszkára esett, átgurult a szélén, de lehetőséget látott arra, hogy a kezével megragadja a deszkát. Lábai lógtak a vízben.
  
  
  A sellők örültek. Kikaptam egy újabb nyilat az övemből, és beledugtam a pisztolyomba. Felléptem a deszkára.
  
  
  Az első három férfi kijött a vízből, és meg akarták ragadni Iriniát a bokájánál. A pisztolynyilam eltalálta az egyiket a jobb arcán. Tíz másodperccel később meghalt, és belefulladt a tankba.
  
  
  A többiek nem tudták, mit gondoljanak. Óvatosak voltak, tovább úsztak Irinia alatt, és az egyik még feléje is ugrott. Megpróbált visszakerülni a deszkára, de valahányszor ráért a térdére, az egyik sellő felugrott, hogy megragadja a bokáját és lehúzta. Aztán gyorsan leugrott, mielőtt még egy nyilat kilőhettem volna. Óvatosan közeledtem Irinia felé. Újabb nyilat töltöttem a pisztolyba. Irinia úgy támasztotta könyökét a deszkán, mintha az a tengerben feküdne, és ez volt az egyetlen törött fadarab, amelybe bele tudott kapaszkodni. Fáradtság volt az arcán. A deszka bizonytalanul hevert a tank felett, és most felborulással fenyegetett.
  
  
  Néztem az égő falakat, hogy lássam, mennyi időnk van még hátra. A legtávolabbi fal, amit először láttam, szinte teljesen eltűnt. Végig láttam a sötét éjszakán. A láng égett és kialudt. A tűz most már átsuhant a mennyezeten, és rájöttem, hogy a gerendák hamarosan összeomlanak. A tőlem balra lévő fal erősen égett. A füstös levegő fojtogatni kezdett. Minden levegővételnél égő érzést éreztem a torkomban és a tüdőmben.
  
  
  Most Irinia közelében voltam. Óvatosan letérdeltem, egyik térdemet a deszkára helyeztem. Irinia megpróbált megragadni.
  
  
  – Fogd meg a kezem – mondtam. Kinyújtotta a kezét.
  
  
  A "sellők" egyre jobban hasonlítottak a cápákra. Most minket néztek, össze-vissza úszva. Időnként egyikük furcsa, csikorgó hangot hallatott.
  
  
  Éreztem Irinia ujjait az enyémeken. A sellő a magasba ugrott, és beütötte a fejét a deszkába. A tábla balra lendült. Mindkét térdre estem, és megragadtam a deszka oldalát. Egy pisztoly nyíllal a térdem közé esett. Négykézláb fekszem. Irinia lába visszasüllyedt a vízbe. A sellők a felszín alatt köröztek, és könnyedén úsztak.
  
  
  Irinia felé kúsztam. Küzdött, hogy a deszkának támasztja a térdét, és minden egyes mozdulatával egyre jobban megingott.
  
  
  – Nyugodj meg – mondtam. – Várj, amíg veled vagyok.
  
  
  Nyugodt maradt. Megvártam, amíg megbizonyosodtam róla, hogy a sellők engem néznek, aztán letettem a nyílvesszőt a polcra, és csak úgy tettem, mintha Irinia felé nyúlnék. Erre vártak. Láttam, hogy az egyikük egy kicsit merül, és odaáll Irinia alá. Amíg a víz alatt volt, újra felemeltem a fegyvert, és most arra a helyre céloztam, ahol azt hittem, a sellő megjelenhet. Tényleg megjelent. lőttem.
  
  
  A nyílvessző a sellő férfit a nyaka oldalán lévő kopoltyúkban találta el. Erős csobbanással oldalra ugrott, küzdött egy másodpercig, majd megmerevedett és a tank aljára süllyedt.
  
  
  Új nyilat ragadtam az övembe, és Irinia felé kúsztam, és Serge-re gondoltam, aki pisztollyal mellettem feküdt a lépcső tövében, és Popovnál, a késével a törött tankon. Aztán arra gondoltam, hogy egy ingatag deszkán mászkálok, miközben egy csoport sellő ember keringett a vízben a víz alatt, és nem volt kéznél fegyver.
  
  
  Irinia megkönnyebbülten felsóhajtott, amikor kezemet nyújtottam neki. Két kézzel megfogta a kezem és leült a deszkára. Szorosan hozzám szorította magát. – Ó, Nick – mondta. "Azt gondoltam ..."
  
  
  "Várjon! Még nem vagyunk biztonságban! Embereink azt szeretnék, ha ez a tábla a vízbe esne. Még mindig el kell jutnunk a szélére." Amikor bólintott, azt mondtam: „Most elengedlek.
  
  
  "Nem!" Kétségbeesetten hozzám szorította magát, úgyhogy a tábla még jobban inogni kezdett.
  
  
  – Nyugodj meg – mondtam nyugodt hangon. - Már csak egy-három méter a széle. Ha együtt próbálkozunk, leeshetünk a tábláról. Fogd a kezem. Óvatosan visszasétálok, te pedig jössz velem, oké?
  
  
  Ő bólintott. Megfogta a kezem, és egyik karját a térde felé nyújtotta. Most füst borította el a vizet. A falak és a mennyezet melletti lángok ellenére fáztam. A jeges éjszakai levegő átsodródott a falak lyukain. A lángok felemésztették a tető egy darabját, és ezen a lyukon át fújt a szél. Milyen kár, hogy már nem esett hó. Borzongást éreztem – és teljesen fel voltam öltözve. El tudtam képzelni, min megy keresztül most a meztelen és nedves Irinia.
  
  
  A vágás a kezemen, amit Popovval vívtam, nem volt mély, de zavart. Irinia semmit sem tudott erről, és a kezet ragadta meg. Ellöktem és magammal húztam. centiről centire haladtunk. Valahányszor Irinia remegett, a tábla megingott. Túl sok dologra kellett egyszerre emlékeznem. A deszkára kellett figyelnem, hogy ne essen a vízbe. Aztán voltak ezek a sellők, akik köztünk úsztak, és néha feljöttek megnézni, milyen messze vagyunk tőlük. Hirtelen az egyik megmaradt lény ránk támad, és bajba kerülünk. És akkor fájdalom volt a kezemben. És tűz! A szemem már könnyezett a füsttől. A lángok melege időnként elviselhetetlen volt, és ha nem éreztem ezt a meleget, akkor kívülről is fagyos hideg jött. A katonák eloltották a tüzet, amely még mindig ég. Nyilvánvalóan valaki átvette a gyeplőt, és parancsot adott. Két tűzoltótömlő most kívülről jeges vizet öntött a lángokra. De senki nem tett semmit a benti lángok és füst ellen.
  
  
  Irinia ekkor hevesen remegni kezdett. A tábla megingott. Egyik kezemmel azt fogtam, a másikkal a táblát. Mozdulatlanul ültünk, akár a jégszobrok. Irinia kétségbeesetten könyörgő tekintettel nézett rám. Mosolyogtam, magabiztosan remélve őt. – Már csak egy méter van hátra – mondtam.
  
  
  – Én... megfagyok – mondta, és ismét megborzongott.
  
  
  "Amikor ott leszünk, elhozzuk neked Serge ruháit. Aztán visszamegyünk az irodába, és felvesszük a kabátunkat. A katonák a tűzoltó készülékekkel vannak elfoglalva, így egyenesen a teherautóhoz tudunk menni és távozni. A tűz valószínűleg elpusztítja ennek a laboratóriumnak a maradványait. Túljutunk, majd meglátja.
  
  
  Megpróbált mosolyogni. A kétségbeesés eltűnt a szeméből. És abban a pillanatban az egyik sellő úgy döntött, hogy megpróbálja.
  
  
  Láttam jönni, de már késő volt. Még ha láttam volna korábban, nem tudnám, mit tehetnék ellene. Mélyre ugrott, és egyenesen alulról emelkedett fel. Láttam, ahogy az ujjai felszívják a vizet. A szeme tágra nyílt és minket nézett. Felment az emeletre és felugrott. Nem tudott megragadni sem engem, sem Iriniát, de odáig jutott, hogy ökölbe szorított kézzel a deszkát tudta ütni.
  
  
  A tábla hevesen ringatózott előre-hátra. Irinia megpróbált megragadni. És akkor a polc vége lecsúszott a tartály széléről. A tábla a vízbe esett.
  
  
  Hátammal megérintettem a vizet. Éreztem, hogy megfeszül körülöttem, átáztatja a ruhámat. Mielőtt leesett volna a fejem, hangos zajokat hallottam. Iriniához kellett mennem, és megpróbálnom megvédeni. A sellők nem érdekeltek; csak meg akarták ragadni.
  
  
  A fejem a víz fölé emelkedett. Megráztam és ránéztem a tankra. Ahogy néztem, felnyúltam és levettem a cipőmet.
  
  
  Három sellő vette körül Irinia és hangosan sikoltozott. Ez valami újnak tűnt számukra, valamire, amire homályosan emlékeztek, de nem tudtak mit kezdeni vele. De erre hamarosan emlékezni fognak. Irinia egyik kezével a táblát tartotta.
  
  
  Amikor levettem a cipőmet, odaúsztam hozzá. Sokkal rosszabbul hangzott a nyikorgó hang a tartályban. A három sellő érdeklődés nélkül nézett rám. Valószínűleg túlságosan hasonlítottam rájuk ahhoz, hogy érdekes legyek. De Irinia esetében minden más volt.
  
  
  Azt akartam, hogy érdeklődjenek irántam. Azt akartam, hogy felejtsék el Irinia és rám összpontosítsanak. Valamit tennem kellett, hogy felkeltse az érdeklődést.
  
  
  Kivéve azt a hármat, akik körülvették Iriniát, a többiek alattam úsztak, alatta, és időnként felemelkedtek, kiadva csikorgó hangjukat. Nem tudtam, hányan vannak a tankban.
  
  
  Odaúsztam az úszódeszkához, és megráztam a fejem, miközben Irinia felém nyújtotta a kezét. Ha az elmúlt három év rémálom lett volna számára, az semmit sem jelentett volna ahhoz a félelemhez képest, amelyet most láttam a szemében.
  
  
  Felhívtam a sellőket. - 'Helló!'
  
  
  Egy pillanatig rám néztek, majd visszafordultak Irinia felé.
  
  
  Egyféleképpen lehetett érdekelni őket. Irinia végigtoltam a polcon. Rám nézett. Bepréseltem magam közte és a mellette lévő férfi közé. Amikor elérte, eltávolítottam a kezét. A másik kettő figyelt. Nem tudták biztosan, hogy fenyegetést jelentettem-e vagy sem.
  
  
  A sellő, akinek leütöttem a kezét, olyan véreres szemekkel nézett rám, hogy rózsaszínnek tűntek. Arca és ajka feldagadt. Ismét közelebb jött, és Irinia felé nyújtotta a kezét. Megint a karján ütöttem. Hangosan sikoltozni kezdett, elúszott, visszajött és megint rám üvöltött. Rózsaszín szeme kérdőn nézett a többi sellőre. Nem tudta, mit tegyen. Újra rám nézett, és hangosabb lett, mint bármelyikük valaha. Aztán a vízbe csapta a tenyerét. Most közte és Irinia között voltam. A másik kettő abbahagyta a játékot, hogy rám nézzen. készen álltam. Teljes erőmből kiengedtem az öklömet. Az ütés az egyiküket közvetlenül a jobb szem alatt érte az arcán. Elég erő volt mögötte ahhoz, hogy egy méterrel hátrébb lökje.
  
  
  Most már olyan közel voltam, hogy megérintettem az Irinia tartó sellőt. Megszorítottam csúszós csuklóját. Aztán akit megvertem, hirtelen feljött mögöttem, és egy kézszorítást éreztem a nyakam körül, amitől a légcsövem megfeszült.
  
  
  A fejem víz alatt volt. A torkomra nehezedő nyomás megnőtt. Mindkét könyökömet hátratoltam és próbáltam kiszabadítani magam. A nyomás megnőtt. A tartály aljára vonszolt. Úgy tűnt számomra, hogy nem kerülhetem el a szorítását.
  
  
  Amikor láttam, hogy sötét lett, mint egy vastag függöny a szemem előtt, mocorogni kezdtem. Kipróbáltam az összes karate technikát, amit tudtam, de semmi nem lett belőle. Tudtam, hogy tud lélegezni a víz alatt. Tudtam, hogy le tud húzni a tartály aljára, és csak rám ül. Ez nem tart tovább három percnél.
  
  
  Összeszorítottam a fogam. Egy esély volt: csak a képessége, hogy víz alatt lélegezzen. Már majdnem a tartály alján voltunk. Mindkét kezemet ökölbe szorítottam. Kinyújtottam a karjaimat magam előtt, majd ökölbe szorítottam a kezeimet, amennyire csak lehetett a fejem mögött. Amikor éreztem, hogy megérintik a kopoltyúkat az úriember nyakának két oldalán, forgatni kezdtem az ökleimet.
  
  
  Szinte azonnal éreztem, hogy egy kéz ellazul a torkomon. Aztán visszaütöttem, és a könyökömet egyenesen az oldalamba helyeztem. Megérintettem a mellkasát. Hallottam a fájdalom gurgulázó morgását. Lazított a szorításán, és meg tudtam fordulni.
  
  
  Akkor foglalkoznom kellett volna vele. De csak két dologra tudtam gondolni: megtölteni a tüdőmet levegővel és eljutni Irinia felé. A térdemet a mellkasomhoz húztam és a mellkasára támasztottam a lábam. Aztán léptem, és elindultam a vízen át.
  
  
  Úgy éreztem, a torok izmaim ellazulással fenyegetnek, és a víz bejut a tüdőmbe. A vastag függöny a szemem előtt először sötétszürke volt. Most fekete lett, mint egy holdtalan éjszaka, aztán még sötétebb, úgyhogy más színek is láthatóvá váltak. Nagyon sötétlila lett. Éreztem, ahogy forog a színek köre: piros, kék, sárga, mint felrobbanó tűzijáték villog a fejemben. De hang nem hallatszott, csak a folyadék csobogása, csobogása, mintha egy hatalmas szurdokban folyt volna a víz. Messziről hangzott. Úgy hangzott, mintha nem hallottam volna, egy szemlélő volt, aki egy másik ember fulladását nézte.
  
  
  Rájöttem, hogy nem fogok a felszínre úszni. Félig a tankban ragadtam. Karjaim ernyedten lógtak az oldalamnál. Erős vágyat éreztem, hogy elaludjak. Aludnom kellett. Azt gondoltam magamban, hogy ez csak néhány percet vesz igénybe, csak szeretném a testemet pihenni. Nagy akaraterővel kényszerítettem magam, hogy kinyissam a szemem és felkeljek.
  
  
  Amikor végre túljutottam rajta, összezavarodtam. Szívtam egy levegőt, de forró volt és füstös volt, égett a tüdőm. De forró, füstös vagy nem, még mindig levegő volt. Lehet, hogy a sellők beszívhatnának vizet, de én nem.
  
  
  Füst gomolygott közvetlenül a tartályban lévő víz felett. Nem láttam mást a tank mögött. Úgy tűnt, a mennyezetet félig megette valami szörnyeteg. A ködön keresztül narancssárga lángokat láttam kiáramlani. A laboratórium egyik fala már eltűnt, a második háromnegyedével. Újra beszívtam a perzselő levegőt, majd kezet éreztem a bokámon.
  
  
  Le voltam ütve. Megpróbáltam lépni, de túl erős volt a szorítás a bokámon. Kettő volt belőlük, mindkét lábon egy. Kinyújtottam a hátam, majd előrehajoltam, amennyire csak tudtam, mintha ollós ugrást végeznék egy ugródeszkáról. Úgy döntöttem, hogy megtámadom a jobb lábamon lévőt. Ahogy előrehajoltam, mindkét kezemet nagy ökölbe szorítottam. Megütöttem az állkapcsát, ahogy csak tudtam.
  
  
  Hangos, roppanó kiáltást hallatott, hasonlóan egy víz alatti szellem hangjához, vagy egy delfin hangjához. Meglazult a szorítása, és megragadta a torkát. Aztán az egész teste ellazult, és lebegett a tartály aljára. Szinte azonnal megütöttem a másikat mindkét ököllel. Megragadta a csuklómat, és olyan erővel rántott a tank aljára, amit még soha nem éreztem. A kopoltyúiért nyúltam, de ő oldalra mozdította a fejét. Utána teljesen meglepett egy karate karajjal, amitől eltörte volna a kulcscsontom, ha nem löktem volna el. Az ütés azonban olyan erősen érte a lábamat, hogy a fájdalom végigjárta az egész testemet.
  
  
  Abban a pillanatban rájöttem valamire. Ezeket a mestereket nemcsak műtötték, hanem ki is képezték. Nem volt időm sokáig rágódni rajta, de ez a csodálatos felfedezés olyan sokáig elfoglalt, hogy képes volt mögém állni és megölelni. Amint megéreztem a karjainak erejét magam körül, visszaléptem a lábai közé.
  
  
  Amikor éreztem, hogy a mellkasom körüli karok ellazulnak, megfordultam, és gyorsan megütöttem a nyaka mindkét oldalát. Az ütések azonnal megölték. Ezek a kopoltyúk különösen érzékenyek és sebezhetőek voltak.
  
  
  De nem volt időm egyenként megölni őket. Azonnal tennem kellett valamit, ami megváltoztatja ezt a munkát. Felúsztam a felszínre, néhány mély levegőt vettem a füstös levegőben, és körülnéztem. A világ gomolygó füsttömegből állt. Semmit nem lehetett látni rajta. Időnként narancssárga lángokat láttam kúszni a falon vagy a mennyezeten.
  
  
  Nem sok idő volt hátra.
  
  
  búvárkodok. A tank aljára vonszolták Iriniát.
  
  
  Úsztam, és a legnagyobb lényre koncentráltam. Ahogy közeledtem hozzá, lementem a kopoltyúi irányába. Nem nyúltam hozzá, mert az egyik másik oldalról rohant belém. A koponyáját a gyomromba vágta éppen akkor, amikor a lábam hozzáért a nagy szörny fejéhez.
  
  
  Az ütközés következtében elvesztettem az egyensúlyomat. Tudtam, hogy nem tudom örökké visszatartani a lélegzetem, és Irinia biztos rosszul áll benne. A tervem az volt, hogy gyorsan kiütöm a sellőt, megragadom Iriniát, és a tartály széléhez úszom. A lökés félredobott. Egyikük mögém jött. Kinyújtotta groteszk kezeit.
  
  
  én vártam rá. Amikor közel volt, eltoltam a kezeit, és erősen megütöttem a nyakán. Azonnal elaludt. Halott volt, mielőtt lemosták volna a tartály aljára.
  
  
  De a legnagyobb még korántsem halt meg...
  
  
  Megint megtámadtam. Nem tudom, hogy a víz mozgása vagy a többiek kiabálása figyelmeztette-e, de amikor közeledtem hozzá, megfordult és várni kezdett.
  
  
  Két kezemnél fogva megragadt és magával húzott. Hallottam, ahogy a fogai a gyomromhoz csikorognak, ahogy elhúztak a feje mellett.
  
  
  lélegezni kellett. odaúsztam hozzá. Ahogy elhaladtam mellette, figyelmesen nézett rám. Úgy tettem, mintha felmennék, hogy levegőhöz jussak, de aztán megfordultam és nekivágtam.
  
  
  Először közvetlenül a nyakán ütöttem, aztán elúsztam. Az ütés nem volt elég erős ahhoz, hogy megölje, de legyengült. A kezét a torkára tette és rám nézett. Pontosan a feje fölé ereszkedtem, és egyszerre ütöttem meg mindkét ököllel. Amikor megérintettem a kopoltyúkat, mindig éreztem valami szivacsosat. Talán közvetlen kapcsolat van a kopoltyúk és az agy között. A második ütés megölte. Azonnal a felszínre emelkedtem, hogy levegőhöz jussak.
  
  
  Szinte nem maradt levegő. A laboratórium lángtengerré változott. A víz felszíne már forró volt a tűz hője miatt. A falak világítódobozokban voltak, a mennyezet pedig szinte teljesen eltűnt. Csípős füst lógott mindenfelé, és fekete szellemekként kavarogtak a tartály körül és fölött.
  
  
  Nem volt időm menekülési útvonalat keresni. Ha tovább várok, Irinia megfullad. Olyan gyorsan ugrottam, ahogy csak tudtam. De miközben bujkáltam, eszembe jutott valami. A fegyverszíjam!
  
  
  Még volt néhány tűzdobozom és legalább két-három gránátdobozom, de a sárga gázdobozokat egyáltalán nem használtam.
  
  
  Megtapogattam az ingem alatt, ami a bőrömhöz tapadt, és kicsatoltam az övemet. Az övvel a kezemben úsztam. Amint felértem a csúcsra, a lehető legmagasabbra és messzebbre dobtam. Láttam, hogy biztonságosan leesett a tank széléről, és Irinia felé merült.
  
  
  Félúton jártam, amikor a két gránátrobbanás közül az első miatt ide-oda gurultam. Kezeimet a fülemre tettem. Láttam, hogy hol van az öv. Éppen leesett a deszkáról, és a kapszulák a leszállás után azonnal felrobbantak. Hangos reccsenést hallottam. Úgy tűnt, hogy a tartály szivárog. Úsztam, de a szemem a tartály oldalán tartottam.
  
  
  A repedést nehezen lehetett látni a vízen. De amikor kitágult, az összes víz odafolyt. A repedés végigfutott a tartályon felülről lefelé. A sellő nép többé nem gondolt rám vagy Irinia. Ijedt rózsaszín szemekkel nézték a folyó vizet. Irinia nem mozdult a helyéről.
  
  
  Kinyújtottam felé, és átöleltem a derekát. Nem maradtunk a tankban hat-kilenc percnél tovább. Ez idő nagy részében Irinia a víz felett volt. Megpróbáltam kiszámolni, mennyi ideig volt a víz alatt, és körülbelül öt és fél perc múlva jött ki. Friss levegőre kellett vinnem. Bármi is történt volna, mert a sárga kapszulák most veszélyesebbek voltak, mint a maradék levegő.
  
  
  Egy nagy buborék tört ki a tartály egy széles repedéséből. Úszni kezdtem, karjaimat Irinia dereka köré fontam, és a felszínre úsztam, ahogy a repedés hatalmas hálóvá változott. Aztán az egész tank szétesett.
  
  
  A sellő nép ijedtében felsikoltott. Buborékok jöttek ki a kopoltyújukból. A tank tompa üvöltéssel összeomlott. A tartályból hatalmas hullámban tört ki a víz. A sellők úgy küzdenek ellene, mint a lazac, amely a zuhatagba ugrál ívni. Irinia ernyedten lógott a karomban. Attól féltem, hogy amint úgy érzi, kijött a vízből, megpróbál levegőt venni. És most mérgező levegő volt! Meg kellett akadályoznom a lélegzetét. Beszippantottunk a tartály nyitott részébe. A szemem a tank melletti ajtón tartottam, egy ajtón, amiben egy négyzet alakú üveg volt. Ez volt az épület egyetlen oldala, amely még nem égett.
  
  
  A vízfogyasztás nőtt. Nem aggódtam túlságosan az üvegszilánkok miatt; a folyó víz átmosta őket a laboratórium padlóján. Ha távol tartanám Iriniát és engem a tank szaggatott oldalától, megtennénk. Most gyorsabban ment az áramlás. Két sellőt már kidobtak és leestek. Irinia szájához emeltem a kezem, és a hüvelyk- és mutatóujjam közé fogtam az orrát. A szörfösöket szörfdeszka nélkül kellett ábrázolnunk.
  
  
  A víz a tartály nyitott oldalához sodort minket. Iriniával az ölemben úsztam. Egy szaggatott szélhez értünk, és oldalra sétáltam, hogy kiszálljak. Sellők voltak körülöttünk. Elfeledkeztek rólunk. Továbbra is az áramlás ellen úsztak, megpróbáltak megtakarítani egy kis vizet a tartályban, és maguk is abban maradtak.
  
  
  Aztán elhaladtunk a tartály éles széle mellett, és a földre kerültünk. A hátamra dőltem, és Irinia a csípőmön csúsztam át a padlón. Attól a pillanattól kezdve, hogy eldobtam a gránátövet, amíg a földre nem értünk, egy percnél tovább nem telhetett el.
  
  
  Amikor megálltunk, felkúsztam, és Iriniával a karomban az oldalajtóhoz rohantam. Magamhoz húztam. Beleszippantottam a levegőbe, hátha a halálos gáz velünk együtt átrepült az ajtón. Biztosan felszívta a víz.
  
  
  Irinia még mindig ernyedten feküdt a karomban. Bár most kijöttünk a laboratóriumból, még mindig a raktárban voltunk. A mögöttünk lévő fal teljesen kiégett. Füst gomolygott mindenfelé. A kinti hideg hullámzott körülöttünk – Irinia körül nedves meztelenségében, én pedig vizes ruháimban. Megráztam magam, és gyorsan a hátára fektettem Iriniát. Az ujjamat a szájába tettem, és eltoltam a nyelvem a torkától. Végig kinyitottam a száját, és rányomtam magam.
  
  
  Meglepetésemre az első reakció, amit tőle éreztem, az volt, hogy nem mozdult vagy nyögött. Az ő nyelve volt az enyémnek. Egy pillanatig ide-oda rázta a fejét. Az ajka meglágyult, majd megelevenedett. Elkezdett csókolni. Átölelte a nyakam.
  
  
  Felálltam és magammal húztam. Amint felkeltünk, köhögni kezdtünk a füsttől. Levettem az ingem, és az orromra és a számra nyomtuk a nedves ruhát.
  
  
  – Nick, mit tegyünk? „A négyszögletes üvegen keresztül a sellő embereket nézte, akik halként vergődnek a szárazföldön. Egymás után haltak meg. Azt mondtam: „Két ember van ott száraz ruhában. Ha megpróbálunk eljutni a kocsihoz, olyan nedvesen, mint most, halálra fagyunk, mielőtt bejutnánk a kapun. Bemegyek. Popové körülbelül az én méretem volt. A ruháinak nagyjából rám kell állniuk. hozom neked Serge ruháit.
  
  
  Ő bólintott. "Mit tehetek?"
  
  
  Gondoltam rá. Tudna segíteni, de...
  
  
  – Figyelj, a laboratórium meg van mérgezve. Vissza kell tartanom a lélegzetem, amikor bemegyek. Azt akarom, hogy menj Serge irodájába. Ott lóg a köpenyed. A kabátom a sarkon, az ablakon kívül találod. Ez működni fog? Menj, és tekerd az orrod köré ezt az inget. Találkozunk itt. Újra bólintott, és meztelenül végigrohant a leégett falon.
  
  
  Vettem még egy mély levegőt, és az ajtón át rohantam vissza a laborba. A szörnyek nagy része már meghalt. Ketten-hárman még mindig a földön vergődnek. Serge félúton feküdt a lépcső alsó fokán, a felrobbant tank fala mögött. Gyapjúpulóverének csak az ujja volt nedves az áramló víztől.
  
  
  Elfojtottam a lélegzetem, a hóna alá vettem és az ajtóhoz vonszoltam egy kis négyzet alakú ablakkal. Behúztam, és lehetőséget láttam arra, hogy visszatartsam a lélegzetem, amíg az ajtó újra be nem záródik. Popovval nehezebb volt. Távolabb feküdt.
  
  
  Ismét bementem a laboratóriumba. Óvatosan átsétáltam az árvízen a törött tartály körül, a két kisebb tartály között és oda, ahol Popov feküdt. A pulóverén vér volt, de reméltem, hogy a kabátom el fogja rejteni. Odahajoltam hozzá és megöleltem. A testében lévő összes vér a teste azon oldalára zúdult, amely a padlót érintette.
  
  
  A még mindig a fegyverövben lévő kapszulák tüzet indítottak a padló körül. A tartály körüli fa emelvény is leégett. Az egyetlen dolog, amit hallottam, az égő fa recsegését hallottam.
  
  
  Amikor Popovot az ajtóhoz próbáltam vonszolni, hangos csattanást hallottam fentről. Gyorsan behúztam a testet az égő emelvény alá, amikor leesett a mennyezet egy darabja. Úgy jött le, mint egy fekete búvár sólyom, és sok darabban a földre zuhant. Rosszul éreztem magam, hogy visszafojtottam a lélegzetem. A mennyezet második darabja is lezuhanással fenyegetett. Megrepedt, imbolygott és megfagyott. Úgy tértem vissza az ajtóhoz, mint egy afrikai oroszlán, aki egy frissen elejtett antilopot cipel. Popov akkora volt, mint én, és életében körülbelül kétszáz fontot nyomott. Mivel vissza kellett tartanom a lélegzetem, úgy nézett ki, mint egy nagy doboz, olyan nehéz, mint egy zongora. A holtteste úgy nézett ki, mint egy zselatinpuding.
  
  
  Végül bevittem az ajtón. Amikor megpróbáltam mély levegőt venni, kétszer köhögtem a füsttől. Irinia már visszatért a kabátjába.
  
  
  A hideg jeges széllel sújtott bennünket. Meglepett, hogy a füst nem tisztult ki. Egy időre levettem Irinia vizes ingét, hogy leszűrjem a füstöt. Felváltva egymás ingét megérintve felöltöztünk. Amikor Irina feltűrte Serge nadrágját, és szorosan megkötötte köpenyét, nem volt egyértelmű, hogy férfiruhát visel. Miután felvettem Popov ruháját, és begomboltam a kabátom, hogy elrejtse a vért, elvettem az összes papírját. Fedezetet adtak, hogy kijussak Oroszországból. Irinia felé fordultam.
  
  
  – Nézd, nincs értelme itt maradni, ha nincs rá okod. Finom vicc volt, és elmosolyodott.
  
  
  A tűz zavarában nyugodtan elhagyhattuk a raktárt és eljuthattunk a kapuig. Sötétben négykézláb mászunk bele a hóbuckába, ahol a régi, de megbízható teherautónk állt. Meglepetésünkre ez az antik csavar- és anyagyűjtemény az első próbálkozásra beindult. Áram nélkül elhagytuk a Szovjet Tengerkutató Intézetet.
  
  
  Útban a következő városba Irinia elmondta, hogy amikor elment, az iroda már égett. A fejére dobta a nedves ingem, és a kabátjához rohant.
  
  
  Amikor megszólalt, azt mondtam: „Idióta! Őrültnek kell lenned ahhoz, hogy berohanj, amikor ég a szoba? Megtetted ... '
  
  
  Felém lökött, és gyengéden a számra kulcsolta a kezét. – Aggódsz – mondta. - Legalább egy kicsit. Elég... Tegyünk úgy, mintha ez valóban a mi autónk lenne, és haladjunk Amerika autópályáin.” Átkarolta a karomat, a vállamra hajtotta a fejét és vett egy mély levegőt. „Sokáig féltem. És hirtelen nem félek többé. Ha sikerül, nagyon boldog leszek. Ha ezt tesszük, nem fogok félni." És akkor aludtam egészen a szomszéd faluig.
  
  
  Ott megállítottunk egy teherautót, és felszálltunk egy ugyanilyen ősi buszra, amely egy elég nagy városba tartott ahhoz, hogy legyen reptér. Egyenesen Észtországba repültünk, ahol busszal mentünk abba a faluba, ahol kikötöttem a horgászhálót. Megtaláltuk, és átmentünk a Finn-öbölön. Innen Amerikába repültünk.
  
  
  És az egész utazás alatt Vaszilij Popovnak hívtak, a Kreml magas rangú tisztviselője voltam. Az a nő, aki velem volt, a feleségem volt, és Sonyának hívták.
  
  
  
  
  
  
  
  16. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  Két nappal később Hawk washingtoni irodája előtt ültem. Elmeséltem neki az egész történetet, miközben a forró, büdös szivarját rágta. A történetem során egyszer sem mutatott enyhe érdeklődést.
  
  
  A történetemet azzal fejeztem be, hogy „Míg minden zajlott azokkal a tankokkal és a tűzzel, igazából nem volt időm ezen kísérletek értelmén gondolkodni. Hogy őszinte legyek, egészen az eligazításig nem gondoltam arra, hogy mit jelenthetnek az oroszok számára, ha sikerül.”
  
  
  – Hmmm – válaszolta Hawk. Kivette a szivart a fogai között, és lehajtotta a fejét. – Biztos, hogy meghiúsult a műveletük?
  
  
  Ezen már sokat gondolkodtam. – Igen, uram, természetesen. Ezek a lények a tartályban torz szörnyek voltak. Sérült agyukkal soha nem tudnának jól teljesíteni. Úgy gondolom, hogy ez egy lépés volt egy ambiciózusabb cég felé. Azt hiszem, ha nem égettük volna el az adatokat, akkor végül sikeresek lettek volna." Aranytartós cigarettára gyújtottam. „Majdnem megcsinálták. Az egyik szörnyeteg tudta, hogyan kell megküzdeni egy emberrel. Megtámadt egy karate karajjal." Még mindig egy kicsit hihetetlennek találtam. – Uram, hitelt kell adnom Szergej Krasznovnak – majdnem sikerült neki.
  
  
  Hawk hátradőlt a székében. Odavitte az öngyújtót a szivar elszenesedett hegyéhez. Miközben beszélt, továbbra is a lángot nézte. – Biztos, hogy Szergej Krasznov meghalt?
  
  
  Mosolyogtam. – Természetesen – mondtam halkan. De gondolj bele, mi történhetett volna, ha él. Gondolj bele, mi történhetett volna, ha a kísérletek nem kudarcot vallanak."
  
  
  Hawk bólintott. – Gondolkoztam rajta, Carter. Egy egész flottára gondoltam – az orosz flottára –, amely olyan élőlényekkel van felszerelve, amelyek képesek lélegezni a víz alatt, okos, jó katonákkal –, nagyon gondoltam rá.” Ismét egyenesen ültem.
  
  
  Hawk megkérdezte: – Biztos benne, hogy a kísérletekkel kapcsolatos összes dokumentumot megsemmisítették?
  
  
  Bólintottam. „Az irodával egy időben semmisítették meg őket. Megégették őket – minden feljegyzést, módszert, mindent, ami papíron volt a műveletekkel kapcsolatban." Kinyomtam a cigarettát.
  
  
  – Jobb a kezed? - kérdezte Hawk.
  
  
  Bólintottam. "Igen Uram."
  
  
  Eloltotta a szivarját. – Szép volt, Carter. Egy hét szabadságod van."
  
  
  Tudtam, hogy ez így lesz. – Uram, attól tartok, három hetem kellene egy helyett.
  
  
  Mióta beszéltem vele, most először mutatott érdeklődést Hawk a mondandóm iránt. – vonta fel a szemöldökét. Ő mondta. - Ó? – Visszamész Las Vegasba?
  
  
  "Nem uram."
  
  
  Pislogott. - "A fiatal hölgy a speciális effektusok és a vágó részlegről?"
  
  
  – ráncoltam a homlokomat. - Sharon Wood? – Honnan tudtad?
  
  
  Hawk szomorúan elmosolyodott. – Aligha csináltál titkot, amikor lekaptad a táskáját az asztaláról. Egy pillanatra elgondolkodott. Kérdezte. - Miért három hét?
  
  
  „Látogassa meg Amerikát. Vettem egy lakóautót, és szeretnék három hétig körbeutazni Amerikát. Teljesen hazafias szándékkal."
  
  
  "Biztosan." Előrehajolt, és az asztalra tette a kezét. – Gondolom, nem egyedül tervezi körbevezetni Amerikát, ugye, Carter?
  
  
  Mosolyogtam. "Őszintén szólva, nem. Egy nagyon szép, nagyon gazdag lánnyal megyek sétálni. Sharon Wooddal nem."
  
  
  Hawk megértően bólintott. – És ez a gyönyörű fiatal hölgy – aki szintén gazdag – egykor balerina volt?
  
  
  – Nos, uram, honnan tudta ezt? - kérdeztem vigyorogva. „Azt állítja, hogy nagyon sokat tartozik nekem – és azt mondja, ez legalább három hétig tart.”
  
  
  Hawk hangosan felnevetett.
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  
  A könyvről:
  
  
  
  
  Nick Cartert a Kreml Oroszlánbarlangjába küldik. Célja: egy új szuperfegyver megtalálása és megsemmisítése. Kapcsolattartója: egy jó orosz kettős ügynök, akinél minden ki-be van kapcsolva. Kiemelt feladat Nick Carter számára a bizonytalanság tengerében. De egy biztos: kicsi az esélye...
  
  
  
  
  
  
  Carter Nick
  
  
  Ice Bomb Zero
  
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Ice Bomb Zero
  
  
  Lev Shklovsky fordította elhunyt fia, Anton emlékére
  
  
  Eredeti cím: Ice Bomb Zero
  
  
  
  
  
  
  1. fejezet
  
  
  
  
  
  Kezd összezsugorodni előttem a világ, fogynak az intim búvóhelyek. Valahányszor van néhány napom vagy hetem szórakozni, nincs hova mennem.
  
  
  Ezúttal olyan klímát szerettem volna, amely a lehető leghasonlatosabb Kaliforniához – napsütés, enyhe szellő –, de szmog és emberek nélkül. Ezt találtam.
  
  
  A Calvi-palotában szálltam meg, a Földközi-tenger Korzika szigetén. A fiatal hölgyet Sonyának hívták. Szonja Trescsenko. Valahol találtunk itt egy teniszpályát.
  
  
  A Kék-hegység meredeken emelkedett mögöttünk, magasan Calvi tengerparti félszigete fölött. Calvi maga egy fallal körülvett középkori város, amelyet a genovai fellegvár ural. Azt mondják, hogy a húszas években oroszok egy csoportja telepedett le itt „jó életet” keresve. Az ő leszármazottaik még mindig uralják a lakosságot, így nem volt ritka az olyan kereszt- és vezetéknév, mint a Sonya Treshchenko. Nyári estéken, amikor Calviban pezseg az élet, láthatunk oroszokat táncolni az utcán harmonika és gitár kíséretében. Az olyan orosz éjszakai klubokban, mint a Chez Dao, vagy egy ősi város fellegvárai alatt férfiak és nők hajnalig esznek, isznak és táncolnak. Májustól szeptemberig Calvi Európa egyik legforgalmasabb tengerparti üdülőhelye. Ez az idegenlégiós poszt közelségének is köszönhető.
  
  
  Korzika vad tájait és primitív élvezeteit mindeddig megkímélték a turisták hullámai, amelyek sok más mediterrán úti célt átalakítottak. De fokozatosan megjelentek az autókompok és az új ultramodern szállodák, amelyek növelik a megélhetési költségeket és több turistát vonzanak. Attól tartok, Korzika ugyanazon az úton halad, mint sok eltűnt gyönyörű paradicsom – drága, kitárt karokkal tarkított, a mindenható dollárt bámuló. De ez még nincs olyan messze. Még mindig sok primitív báj maradt, különösen a turistaszezon vége után. November volt, és egy bájos fiatal nővel, Soniaval teniszeztem. Ez volt a harmadik bulink, és majdnem vége. Eddig mindegyikünk nyert egy meccset. Sonya nem szeretett veszíteni. És én is. Amikor a háló fölé dobtuk a labdát, össze-vissza repültek a pontok. Én izzadtam, de ő is. Aztán adogatnom kellett, és a győzelemhez csak annyit kellett tennem, hogy kihagyjam.
  
  
  Messze állt a mezőn, gyönyörű lábait széttárva, ütővel a vállán várta a szervámat. Fehér ujjatlan blúzt és hozzáillő tenisznadrágot viselt. Ebben a fehérben nagyon barnának tűnt a naptól. Vállig érő szőke haja lófarokba volt húzva.
  
  
  Nagyon magas volt, jó alkatú és szép, egyenletes arcvonásokkal, de nem annyira csinos, hogy el kellett löknie a férfiakat, amikor találkoztak vele. Csak egy hete ismertem, de az első naptól kezdve együtt aludtunk. Ezen kívül semmit sem tudtam róla. Hát, szinte semmit. Tudtam, hogy Korzikán van orosz útlevéllel, és szándékosan találkozott velem a Calvi Palace Hotel szalonjában. Nem tudtam, mit csinál, vagy miért vonzódik hozzám, és ez egy kicsit zavart.
  
  
  Nagyon értékelte a teljesítményemet. A labda átrepült a háló fölött, egyszer megpattant és a magasba repült. Három lépést jobbra futottam, megfordultam, és dühösen eltaláltam a labdát, remélve, hogy az átsuhan a hálón. Ez történt. Sonya gyorsan előreszaladt, és sikerült elérnie az ütőjével, mielőtt a labda landolt. Magasra ugrott a levegőben, mint egy szörfdeszka, miután a versenyzőt elhurcolták és a hullámok szabad kezet kaptak, majd átugrott a hálón. Odaszaladtam, és a helyére tettem magam és az ütőmet. Sonya már visszafelé ügetett, ez volt az ötlete, amit terveztem.
  
  
  Vártam, hogy leessen a labda. A szemem sarkából láttam Sonyát messzire a mező mélyén. Amikor elesett a labda, rövidre küldtem a hálón. Alacsonyan ugrott, Sonya pedig rohant utána, amilyen gyorsan csak tudott, de már késő volt. A labda újra megpattant, majd harmadszor is, mielőtt odaért.
  
  
  A vállamra tettem az ütőt és rámosolyogtam. – Abban az esetben, ha feladnád, én nyerek.
  
  
  - Ó fogd be! „A hátára fordította a hálót, és a kanapéhoz lépett, ahol a törölközője feküdt.
  
  
  Úgy döntöttem, adok neki egy kis italt. Mindig ezt csinálta, amikor elveszítette. Körülbelül öt percen belül befejezi. Azt hiszem, hagyhatnám, hogy nyerjen – vannak, akik szerint egy úriembernek ezt kellene tennie. Szerintem sok hülyeséget találnak ki olyan emberek, akik le akarnak nyűgözni. Azért játszom, hogy minden meccset megnyerjek. Valószínűleg nem tudok beletörődni a veszteségemmel, akárcsak Sonya, de remélem, jobban el tudom rejteni, mint ő.
  
  
  Amikor azt hittem, volt elég ideje lehűlni, megkerültem a hálót, és odamentem hozzá. – Akarsz erről beszélni, vagy még egy kicsit magadat hibáztatnád?
  
  
  Törülköző volt az arcán. Amikor leengedte, felnevetett. Gyenge mosoly, de mégis mosoly. – Elnézést – mondta alig hallhatóan. Gyönyörű, kissé nagy fogai és kékesszürke szemei voltak, arany foltokkal. Barack bőre volt, puha, mint a bársony.
  
  
  – Menjünk – mondtam. – Akkor veszek neked egy italt.
  
  
  Átkaroltam karcsú derekát, és két háztömbnyit sétáltunk a Calvi-palotáig.
  
  
  A terem szinte üres volt. A gyönyörű bajuszú korzikai csapos rámosolygott. Egy pár ült a sarokban, egymásnak hajtott fejjel. Sonya és én, beleértve a csapost is, bekerültünk az első ötbe.
  
  
  Leültünk egy kis asztalhoz egy fáradtan forgó ventilátor alá. A nap nem volt meleg, de a ventilátor még működött. A szálloda egy elegáns múlt benyomását keltette, kissé kopott, jelezve a hanyatlást. Valamikor luxusszálloda lehetett, most azonban megsérültek a fafaragások, a bokáig érő szőnyeg enyhén megkopott, a bár melletti bőrszékek megrepedtek.
  
  
  A szállodában egy éjszaka nyolc dollárba került a szoba és a teljes ellátás. Ez mindent jelentett, kivéve a borravalót – a szobalányokat, az ételt és minden mást, amire az emberi szervezetnek szüksége volt. A szobák ugyanolyan kopottak voltak, mint a nappali, de tiszták voltak, és a kiszolgálás gyors volt. A csapos körbejárta a bárt, és a szokásos mosolyával közeledett felénk. Egy törölköző volt a bal karján, és egy tálcát hordott. Rövid, piros kabátja hajtókáján aranyszál volt, ami most rézre emlékeztetett. Mosolya újabb aranyfogakat árult el.
  
  
  Sonya a vállamra tette a kezét. – Nick, szeretném meginni ezt az új italt. Még mindig izzadságcseppek voltak a homlokán.
  
  
  - Természetesen. A csaposra néztem. – Emlékszel, hogyan kell megcsinálni a Harvey Headbutt?
  
  
  A csapos pislogott. Nem volt biztos benne. Négyet csinált Sonyának azon az éjszakán, amikor találkoztam vele.
  
  
  Azt mondtam: "Olyan, mint egy olasz koktél, vodka és narancslé." gyümölcslé egy csipet Galianóval. De először ne feledje a vodkát és a narancslét, majd öntsön annyi Galianót a tetejére, hogy réteget képezzen.”
  
  
  Bólintott, hogy emlékezett, és megkérdezte. - 'Kettő?'
  
  
  'Igen.' Amikor elment, két kézzel megfogtam Sonya kezét. Egymásra nevettünk. - Rejtély vagy számomra, Sonya. Megpróbálom megérteni, miért választott engem a múlt héten azon az estén a nemzetközi jóképű férfiak közül ebben a teremben.
  
  
  Kékszürke szemei az arcomat tanulmányozták. Kis arany pöttyök csillogtak, mint a csillagok. – Talán te voltál a legszebb mind közül – mondta halkan. Kellemes hangja volt, halk és kissé rekedt.
  
  
  És ez volt a probléma. Kezdtem megkedvelni őt, és hogy őszinte legyek, egy kicsit jobban, mint a „szerelem”. "És most teniszezünk, fekszünk a tengerparton, úszunk, sétálunk... .."
  
  
  - És lefekszünk.
  
  
  Megszorította a kezem. – Naponta legalább kétszer, néha háromszor is lefekszünk.
  
  
  'Igen valóban. És úgy tűnik, ez egyre jobb és jobb.”
  
  
  - Mi a baj vele?
  
  
  „Nem tudok rólad semmit… ki vagy, mit csinálsz, miért vagy itt.”
  
  
  – Tényleg olyan fontos? Kedves Nick, mit tudok rólad? Tettem fel kérdéseket?
  
  
  – Nem, nem te tetted.
  
  
  – Akkor miért kellene erről beszélnünk? Együtt szórakozunk. A testem izgat téged, és a te tested engem. Örülünk egymásnak. Ne bonyolítsuk az életet... kérdésekkel.
  
  
  A csapos magas, párás poharakban hozott italokat. Fizettem neki, és nagylelkű borravalót adtam neki. Aranyszínű mosolya még szélesebb lett. Amikor elment, Sonya felé emeltem a poharam. – Az intrikákért és a titkokért.
  
  
  Közelebb húzta a fejét, és az enyémhez ütögette a poharát, majd halkan így szólt: „Miután megittuk, a te szobádba megyünk. Együtt fürödünk, aztán lefekszünk. És a csupasz combját az enyémhez szorította.
  
  
  Hagytam, hogy a kezem az asztalról a lábára csússzon. Puha melleit a vállamhoz nyomta. Szóval ott ültünk, miközben ittuk a Harvey Copstut.
  
  
  És pontosan úgy tettünk, ahogy mondta. Befejeztük a koktélunkat, és kéz a kézben sétáltunk az ütőinkkel a lifthez. Az ő szobája három ajtóra volt az enyémtől. Egy pillanatra beljebb léptünk, hogy letehesse a teniszütőt, és megragadhassa a köntösét. Aztán felmentünk a szobámba.
  
  
  Nem volt zuhany – ahogy az ilyen régi európai szállodákban lenni szokott. A fürdőkád a szobámban olyan terjedelmes volt, hogy karmokon állt. Ettől úgy nézett ki, mint egy mélytengeri szörny.
  
  
  De azt csináltuk, amit akartunk, Sonya és én. Amíg ő vetkőzött, lefürödtem és megnéztem a víz hőmérsékletét. Hagytam, hogy a kád félig megteljen, majd kinyitottam a hálószoba ajtaját, hogy levetkőzzek.
  
  
  Megleptem Sonyát. Éppen levette a rövidnadrágját, az utolsó ruhadarabot, ami rajta volt. Megfordult, kékesszürke szemei elkerekedtek a meglepetéstől. Aztán a szája sarka mosolyra görbült. Felegyenesedett és pózolt nekem, egyik lábát kissé a másik elé helyezve.
  
  
  Érett, domború teste volt, ami manapság teljesen kiment a divatból, mert a nőktől elvárják, hogy vékonyak legyenek. Sonya szépsége a domborulataiban rejlett. Kerek csípője volt, csontnyomok nélkül. A mellek nagyok voltak, de feszesek és fiatalok. Magas derekú és hosszú lábai voltak, ami miatt a lábai karcsúbbnak tűntek, mint amilyenek valójában voltak. Valójában ugyanolyan buja és érett volt, mint a teste többi része.
  
  
  Kérdezte. - Kész a fürdő?
  
  
  „Kész” – válaszoltam. A fürdőszoba ajtajában vártam rá. Céltudatosan haladt, a melle minden lépésnél imbolygott. Átlósan álltam az ajtóban. Sonya megállt, és ártatlannak tűnő tekintettel nézett rám. - Hogy tudok bejutni egy ilyen ajtón, kedvesem? Hogyan juthat el a fürdőszobába?
  
  
  Szélesen elvigyorodtam, és csettintett a nyelvem. – Azt hiszem, túl kell lépned ezen.
  
  
  Továbbra is ártatlannak tűnt. – Mit értesz azon, amikor így állsz?
  
  
  – Lehet, hogy őrült vagyok – mondtam –, de nem vagyok hülye.
  
  
  A lány rám mosolygott. Egy egész produkciót készített belőle. Először megpróbált elsurranni mellettem. Természetesen nem sikerült.
  
  
  – Akkor csak egyféleképpen lehet átjutni.
  
  
  'Én is azt hittem.'
  
  
  Oldalra állt, rám nézett, és lassan eltolta mellettem. Teste lassan beleolvadt az enyémbe, ahogy elsuhant mellettem. Aztán átkarolta a nyakam. – Még mindig fel vagy öltözve – mondta. – Adj két tizedmásodpercet.
  
  
  A lányos ártatlanság hirtelen eltűnt ezekből az aranyfoltos szemekből. A mosoly eltűnt. - Kedvelsz engem, nem?
  
  
  Egyik ujjal felemeltem az állát és szájon csókoltam. "Igen, kedvellek."
  
  
  - Tetszik a testem?
  
  
  – vontam meg a vállam. 'Nem rossz. Láttam már rosszabbat is.
  
  
  Kétszer ököllel mellkason ütött, majd benyomott mellettem a fürdőszobába. Amikor felemelte az egyik lábát, hogy bejusson a kádba, megveregettem a fenekét.
  
  
  Már félmeztelen voltam. A többit nem tartott sokáig filmezni. A ruháimat a helyszínre dobtam. Tettem két lépést úgy, hogy a kabin közvetlen közelébe kerültem, és megforgattam képzeletbeli bajuszom végeit. – Most pedig, kedvesem, készülj!
  
  
  Sonya együtt játszott, és előrehajolt, hogy karjaival eltakarja a testét. - Mire van szüksége, uram? - kérdezte bátortalanul.
  
  
  – Nemi erőszak és rablás – morogtam, és bementem a fürdőbe.
  
  
  A lány vállat vont, felsóhajtott, és széttárta a karját. „Ti amerikaiak egyformák vagytok. Bírság. Csinálj velem, amit akarsz.
  
  
  Szemben ültem vele a vízben. A kabin olyan kicsi volt, hogy a lábunk összegabalyodott. Sonya rám nézett. Most már nem látszott az ártatlanság a szemében. ránéztem. Kicsit közelebb léptem hozzá, és a kezeimbe fogtam a kezét. Magamhoz húztam. Aztán előrehajoltam, kezembe fogtam a melleit és megcsókoltam.
  
  
  – Ó, Nick – nyögte. – Gondoltam, megvárjuk, amíg a mosás befejeződik.
  
  
  Féltem, hogy várnunk kell.
  
  
  Éreztem, hogy a keze hozzáér a lábamhoz. Kezeim a dereka köré csúsztattak. Kicsit leengedtem őket és az ölembe emeltem. Hátrahajtotta a fejét, és meghúzta a hosszú, szőke haját összefogó kötést. Aztán az arcát az enyémhez tapasztotta, bolyhos haja pedig a vállam csiklandozta. Közelebb húztam magamhoz.
  
  
  Éreztem a leheletét a fülemnél, most gyorsabban és melegebben. Kezei a nyakamat simogatták, miközben simogattam. Hirtelen azt mondtam: "Kíváncsi vagyok, hogy ez a fürdőkád antik?" Talán a tizennyolcadik század... Tud valamit az antikvitásokról?
  
  
  – Nick, hagyd békén azt a fürdőt! A hangja dühös volt. Kissé felemelte a térdét, és közelebb ment. „Mondd el, mit gondolsz valójában a testemről. Mondd el, mit tesz veled, ha együtt nézel ránk. Tudom, hogy figyelsz. Karja szorosan a nyakam köré fonta. - Ó, Nick, mit csinálsz velem?
  
  
  – mosolyodtam el röviden. A teste hihetetlenül magával ragadott, különösen akkor, amikor türelmetlen izgalommal folyamatosan mozgott, mint most.
  
  
  És azt mondtam: "Nemrégiben volt egy film Amerikában A szűz és a cigány címmel." Egy lelkész lányáról volt szó, akinek viszonya van egy vándorcigánnyal, és... .. '
  
  
  - Az isten szerelmére, Nick. Kérem!' Megpróbált közelebb jönni, de visszatartottam, hogy ugrathassam.
  
  
  Folytattam: „És ennek a filmnek a reklámja az egyik legjobb volt, amit valaha láttam.” Azt mondták, hogy egyszer egy szűz, egy miniszter lánya találkozott egy cigánnyal. Az apja Istenről tanította, a cigány pedig arra, hogy a mennyben legyen.
  
  
  Sonya a nyakamba vájta a körmét. Ajkai hozzáértek a fülemhez, és éreztem a leheletének melegét egészen a lábujjaimig. Mindkét kezemet a csípőjére tettem és kissé megemeltem. A légzése hirtelen elállt. Várakozóan megfeszült. Lassan, nagyon lassan eresztettem le, hogy belé hatoljak. A lélegzete apró sóhajok volt. Minél mélyebbre hatoltam belé, annál jobban zihált. Halk, elnyújtott felnyögést hallatott. Aztán szorosan a nyakam köré fonta a karját. Az arcom elveszett a haja selymes fürtjeiben.
  
  
  – Nick – suttogta olyan halkan, hogy alig hallottam. Amikor mondani akartam valamit, elhallgattatott. – Nem – suttogta. "Hadd fejezzem be." Megint megmozdult és felnyögött. „Figyelj, angyalom. Ez még soha senkivel nem történt meg.
  
  
  Most mindenhol körülöttem volt. elkezdtem mozogni.
  
  
  – Igen – mondtam összeszorított fogakkal. „Igen, szeretem a testedet. Igen, bekapcsol. Igen, szeretlek kibaszni.
  
  
  Hirtelen megragadt a körmeivel. – Ó! Drágám, tudok. ..nem... tovább... várj... - Rám kunkorodott. A teste két-háromszor hevesen megrándult. Úgy nyöszörgött, mint egy gyerek. Megborzongott és összerándult, majd karjait és lábait körém fonta, és a teste elernyedt, mintha nem lennének csontjai. Még soha nem találkoztam olyan nővel, aki ennyire át tudta volna adni magát az élvezetnek.
  
  
  – Rajtam a sor – mondtam. Újra tolni kezdtem.
  
  
  'Nem!' – kiáltott fel a lány. "Ne mozdulj. Nem akarom, hogy elköltözz.
  
  
  Kicsit hátradőltem, hogy már ne olvadjon össze teljesen velem.
  
  
  – Ne nézz így rám – mondta.
  
  
  'Szeretem nézni. Öröm rád nézni, főleg ha szerelmesek vagyunk egymásba. Most mutasd meg, milyen jól tudod ezt megtenni, mielőtt a fürdővíz lehűl.
  
  
  – Ha hideg lesz, újra felmelegítlek. Újra mozogni kezdett, először lassan. Ajkai a fülemhez közeledtek. – Nick – suttogta. „Nick, amink van, az sokkal jobb, mint a jó. Ez mindennél jobb."
  
  
  Beleszerettem, és ezt tudtam. Éppen elvesztettem a türelmemet, a lelkem és a szellemem felülmúlt. Csapdába esett a varázslat, amit tett. Apránként elhagytam a testem. Folytatódott, és nem akartam, hogy vége legyen.
  
  
  Felrobbant a fejem, mint egy petárda a konzervdobozban. A testem többi része követte. Összeestem, mint egy olcsó játék. Az óra hangosan kopogott a fejemben. Nem tudtam leállítani őket. Voltak templomi harangok, tűzharangok, mindenféle harangok. Az idő fénysebességgel repült. És akkor hirtelen Sonya elsétált tőlem. Elvette tőlem ezt a gyönyörű testet. Levegősóhaj hallatszott ott, ahol a teste éppen volt. Hirtelen nagyon hidegnek éreztem magam. – Nick – mondta Sonya. „Valaki áll az ajtóban. Jaj, Nick, ez szívás, de valaki hív.
  
  
  Gyorsan magamhoz tértem. Újra megszólalt a csengő, egy régi gong egy elegánsabb múltból. Óvatosan megnéztem Sonya kivörösödött arcát. 'Te . ..?
  
  
  Ő bólintott. 'És szerelem. Együtt veled. Odaadnád a köntösömet, ha kimész?
  
  
  Továbbnyomtam és kiszálltam a fürdőből. A fürdőszoba ajtajában felkaptam Sonya köntösét és odadobtam neki. Aztán felvettem a köntösöm és kinyitottam az ajtót.
  
  
  A kis sötét fiú rám mosolygott. A haját le kellett vágni, de barna, intenzív szeme intelligens volt. Ráadásul körülbelül öt évvel idősebbnek tűntek, mint maga a fiú.
  
  
  – Signor Nick Carter? - kérdezte koráról árulkodó hangon.
  
  
  "ÉN?"
  
  
  'Távirat.'
  
  
  Egy piszkos tálcát vett elő egy távirattal. Csak ez két távirat volt.
  
  
  A felsőt vettem. 'Köszönöm.' Kivettem a fél dollárt a fésülködőasztalról, és odaadtam neki.
  
  
  Várt. Pislogtatta fiatal-öreg szemét, és a fülcimpámat tanulmányozta.
  
  
  Aztán megértettem. - Megkérdeztem. - Ki a másik távirat?
  
  
  Ragyogó hófehér mosolyt vetett rám. - A signorinának. Nincs a szobájában.
  
  
  – Elviszem. Adtam neki még egy fél dollárt, és a fenekére vertem, ahogy elment.
  
  
  Sonya kijött a fürdőszobából, és megkötötte a köntösét. Odaadtam neki a táviratát, és kinyitottam az enyémet.
  
  
  Rövid volt és édes. Hawktól jött. Azt akarta, hogy azonnal jöjjek Washingtonba.
  
  
  Sonyára néztem, miközben a táviratát olvasta. Aztán azon gondolkodtam, mit fog mondani. Valamit arra az esetre, ha valami történne... Vártam. Valószínűleg nem jelentett semmit. Megvártam, amíg elolvassa a táviratát, majd azt mondtam: – Remélem, jobb hírekkel rendelkezik, mint én.
  
  
  Pislogott. – Erre számítottam.
  
  
  – Vissza kell térnie Oroszországba?
  
  
  – Nem – mondta a fejét csóválva. – Ez Mr. Hawktól származik. Azonnal jelentenem kell valamit a Művészeti Akadémia washingtoni főhadiszállásán. ..'
  
  
  
  
  2. fejezet
  
  
  
  
  
  Havazott Washingtonban, amikor a taxi megállt Dupont közös sajtó- és távirati irodája előtt. Kimentem és felhajtottam a kabátom gallérját. Jeges szél csapta meg az arcom. Korzika már nagyon messze volt.
  
  
  A taxihoz hajoltam, és segítettem Sonyának kiszállni. Vastag velúr köpenyt viselt rókaprém gallérral. Megfogta a kezem, kiszállt a taxiból, és vállat vont a zuhogó hó láttán, miközben fizettem a sofőrnek.
  
  
  Pontosan ugyanazt tudtam, mint azon a napon, amikor megkaptuk a táviratokat. Semmi. Minden kérdés, amit feltettem neki, süket fülekre talált, ő pedig megrázta a fejét, hogy nem. A repülőn néma volt és komor.
  
  
  Aztán, mielőtt leszálltunk Washingtonban, megérintette a karomat. – Nick – mondta halkan –, komolyan gondoltam, amikor azt mondtam, hogy te vagy a legjobb. Tudnod kell, mit. Csodálatos barátság van közöttünk, és azt akarom, hogy ez a lehető legtovább tartson. Kérem, ne tegyen fel több kérdést. Hamarosan hallani fogod, amit tudnod kell.
  
  
  Aztán én is elhallgattam. De kérdések maradnak. Sonya orosz útlevéllel élt. Orosz ügynök volt? Ha igen, mit csinált Korzikán? És miért engedte Hawk, hogy velem jöjjön? Hawk biztosan tudta, hogy velem van, ami azt jelentette, hogy Hawk tudta, ki ő és mit csinál. Oké, csak meg kellett várnom, amíg beszélek Hawkkal. De nem tetszett, ahogy belevágtam.
  
  
  Megfogtam Sonya kezét, és felmentünk a főbejárat előtti lépcsőn. Sötét, nyomasztó nap volt. Vastag szürke hófelhők lógtak alacsonyan az égen, és a szél olyan hideg volt, hogy elviselhetetlennek tűnt. Igen, Korzika valóban nagyon-nagyon messze volt.
  
  
  Amint beértünk, rövid időre megálltunk a hallban melegedni. Leráztam a havat a kabátomról és leengedtem a galléromat. Ezután megragadtam Sonya kezét, és Hawk irodájába vezettem.
  
  
  Amikor beléptünk, ujjatlan ingben ült az íróasztalánál. A papírok szétszórták az asztalt.
  
  
  Hawk egyetlen gyors, gördülékeny mozdulattal felemelkedett a székről, megkerülte az asztalt, megragadta a kabátját és felvette. Lazán a férfi sovány teste köré csavarta magát. Vékony arcán mosoly ragyogott fel, ahogy Sonyához közeledett. Csak a szeme mutatta a feszültségét. Kivette a cigarettacsikket a szájából, megigazította a nyakkendőjét, és megrázta Sonya kezét.
  
  
  – Nagyon kedves, hogy eljött, Trescsenko kisasszony – mondta. Aztán rám nézett és bólintott. – Azt hiszem, sok kérdése van, Carter?
  
  
  - Egy kicsit, uram.
  
  
  Hawk az asztal egyik oldalán lévő két szék felé hajolt. - "Ülj le kérlek." Megkerülte az asztalt, és leült nyikorgó székére. Meleg volt az irodában.
  
  
  Sonyával leültünk, és türelmesen vártuk, míg Hawk feltöri új fekete szivarja celofánját. Tudtam, hogy nincs értelme sok kérdéssel kezdeni. Hawknak volt módja drámát alkotni. Ez volt egyike a két fő karakterhibájának; a másik a kütyük és okoseszközök szinte buzgó szeretete volt.
  
  
  Most velünk szemben ült, és szivarját szippantotta. Hamarosan megtelt bűzlő szivarfüsttel a szoba. Láttam, ahogy Sonya összeráncolja az orrát, és nehezen tudtam visszatartani a nevetésemet.
  
  
  Feszülten nézett Hawkra, mint egy gyerek, aki pókhálót néz, vagy egy faágon mászkáló férget. Eszembe jutott, hogy valakinek, aki nem ismeri jól, Hawke bizonyára furcsának tűnik. Megértettem, miért nézett ki így Sonya. De számomra Hawk nem volt idegen, hanem... nos. ..Sólyom.
  
  
  – Oké – mondta. Előrehajolt, az égő szivart szorosan a fogai közé szorítva. 'Kezdhetjük?' Az előtte lévő papírok között kotorászott, és előhúzott három lapot. Először Sonyára nézett, majd rám. - "Az AH még soha nem hozott fel ügyet ilyen kis mennyiségű anyaggal. Őszintén szólva gyakorlatilag semmink sincs."
  
  
  Sonya kissé előrelépett a székében. Uram, nem szeretem félbeszakítani, de biztos vagyok benne, hogy Nick nem gondolja, hogy itt kellene lennem. Ha el akarod magyarázni neki.
  
  
  – Mindennek megvan a maga ideje, Trescsenko kisasszony. Hawk felém fordult. - Trescsenko kisasszonyt én küldtem Korzikára. Az volt a kérése, hogy mutassák be AH legjobb ügynökének, ezért mondtam neki, hogy Korzikán vagy. Azt akartam, hogy jobban megismerjétek egymást.
  
  
  'Miért?'
  
  
  - Ezt később elmagyarázom. Harapott egyet a szivarjából, kifújta a füstöt, és egy darabig nézegette az előtte lévő papírokat. Aztán újra ránk nézett. – Ahogy mondtam, keveset lehetett tudni, átkozottul keveset. A múlt héten radarunk egy tárgyat észlelt valahol az Északi-sarkon. Keresőrepülőket küldtek, de nem találtak semmit. Aztán három nappal ezelőtt volt egy pont a képernyőn. Ismét repülőket küldtek. Megint semmi. Tudjuk, hogy van ott valami, de nem tudjuk, mi az. Lehet, hogy valami az Északi-sarkvidékről jön be és ki, vagy valami mélyen a jég alatt." Sonya és én egymásra néztünk. De a pillantása elárulta, hogy ő már tudja mindezt, nem volt meglepetés számára. Úgy éreztem magam, mint egy kisiskolás, aki tíz perccel az óra kezdete után bemegy az osztályba.
  
  
  – Ez még nem minden – folytatta Hawk. Keverte a papírokat a kezében, és megfordította a felső lapot.
  
  
  „A Bering-tengertől északra működő járőrhajóink elfogták a tengeralattjáróktól – nukleáris tengeralattjáróktól – érkező szonárjeleket. Rengeteg nukleáris fegyvert kell vinniük. A múlt héten négy eset történt. Tudjuk, hogy vannak tengeralattjárók, de folyamatosan eltűnnek, mielőtt megtalálnánk őket. A haditengerészet azt hiszi, hogy elsüllyednek a sarkvidéki jég alatt.
  
  
  – Ez csak egy vad találgatás – mondtam.
  
  
  – Ez több mint találgatás. Hawk megnyomta a kaputelefon gombot.
  
  
  Egy női hang azt mondta: – Igen, uram?
  
  
  – Alice, el tudnád hozni a földgömböt?
  
  
  - Azonnal, uram.
  
  
  Hawk elájult. Rám nézett az asztal túloldalán. A szivarja kialudt, és rágta.
  
  
  - Van néhány sejtésünk, Nick. Repülőgépeink átkeltek az egész Bering-tengeren. Négyszer vettek észre tengeralattjárókat."
  
  
  – ráncoltam a homlokomat. „Milyen tengeralattjárók? Innen?' Hawk kivette a szivart a szájából. "Vörös kínai tengeralattjárók. A Bering-tengerhez mentek. Figyelni fogjuk őket. Mindig hirtelen eltűnnek.
  
  
  Megkérdeztem. - Nem jönnek ki?
  
  
  Hawk megrázta a fejét. „Az elsőt több mint egy hete vették észre. Ezt követően senki sem látta és nem hallott róla többé. Nem, a haditengerészetnek igaza van – a sarkvidéki jég alá merülnek, és ott is maradnak.
  
  
  Lassan azt mondtam: – Akkor biztos van egy bázisuk odalent, valami tevékenység.
  
  
  Sonya hallgatott, de érdeklődve követte a beszélgetést. Halk kopogás hallatszott, majd kinyílt az ajtó. Alice lépett be egy állványon forgó meglehetősen nagy földgömbbel.
  
  
  Alice egy sötét hajú nő volt az 50-es évei elején, alacsony volt, vastag lábakkal és nagy fenekével. Akkora volt az orra, mint egy szilva, a szája pedig olyan puha, mint az övé, és a hangja úgy szólt, mint egy karcos gramofonlemez. De arany szíve volt, és puha volt, mint a vaj. Nem egyszer segített megfékezni Hawk haragját, ha valamit rosszul csinálok. Vagy a Művészeti Akadémia nem értett egyet, vagy nem adott olyan információt, amit sehol máshol nem kaphattam meg. Alice-nek volt egy szépsége, amit nem láthattál. Az én asszonyom volt.
  
  
  Letette a földgömböt Hawk asztalára, rám mosolygott, kacsintott, és némán elhagyta a szobát, mint egy légy a falon.
  
  
  Sonya és én előrehajoltunk. Hawk mindkét kezét a földgömbre helyezte.
  
  
  „Azt hiszem, egy kicsit szűkíthetjük ezeknek a tengeralattjáróknak a célját” – mondta. – Amint mindketten tudjátok, szinte lehetetlen lenne átkutatni az egész sarkkört, hogy megtudjuk, mire készülnek a kínaiak. Még a radar képernyőjén lévő pontok is túl nagy területet fednek le. Szűkíteni akartuk, és még mindig közelebb akartunk lenni ahhoz, ahonnan ezek a pontok származnak. Az egyik radaros srácunknak támadt egy ötlete. Néz.'
  
  
  Hawk elővett egy puha ceruzát. Egy pontot állított Washingtonra, és húzott egy piros vonalat észak felé, majd a föld körül, amíg vissza nem tért Washingtonba.
  
  
  Ránk nézett. – Láttad, hogy húztam egy vonalat észak felé. Észak felé. Most figyelj.
  
  
  Úgy forgatta a földgömböt, hogy Oroszország legyen előtte. Ceruzája hegyével Moszkvára mutatott, és ismét húzott egy vonalat észak felé. Beutazta vele a világot, és visszatért Moszkvába. Megdöntötte a labdát, hogy lássuk a tetejét. A két vonal a sarkkörnél metszi egymást.
  
  
  „Körülbelül hetvenöt négyzetkilométeres területre sikerült leszűkítenünk. Itt.' Megkocogtatta az ujját a két vonal metszéspontjában.
  
  
  Bólintottam. "És az én dolgom az, hogy megpróbáljam kitalálni, mit csinálnak a kínaiak, és hol csinálják."
  
  
  Hawk bólintott. – És semmisítse meg, amit csinálnak, ha szükségesnek látja. A nukleáris fegyverekkel felszerelt sarkvidéki tengeralattjárók után "Ice Bomb Zero"-nak hívtuk. Mostantól ezt nevezik műtétnek, amikor kapcsolatba lépnek velem.
  
  
  Néztem, ahogy Sonya újra rágyújt a cigarettára. Kezdtem gyanakodni, miért van itt. Az volt az érzésem, hogy már tudtam, mit fog mondani Hawk legközelebb. Sonya rám mosolygott.
  
  
  Hawk ezt mondta: „Amikor felfedeztük, hogy ez a két vonal Washington és Moszkva felől keresztezi egymást, üzenetet küldtünk a Szovjetuniónak. Az oroszok, akárcsak mi, tudni akarják, mi történik ott. Nekünk van . .. bizonyos megállapodások.
  
  
  – ráncoltam a homlokomat. - Milyen megállapodások?
  
  
  – El kell végeznie a gyors túlélési tanfolyamot, amelyet a Szovjetunióban tanítanak.
  
  
  pislogtam. - Mit fogok csinálni ?
  
  
  Hawk két szivart szívott. „Nem leszel egyedül Oroszországban. Valaki veled egy időben veszi ezt a kurzust, és csatlakozik az északi-sarkvidéki utazásodhoz. Ha jól értem, ő az egyik legjobb ügynök Oroszországban.”
  
  
  'WHO?' - kérdeztem, de nem kellett kérdeznem. Hawk röviden felnevetett. – Trescsenko kisasszony, természetesen. Veled megy a Jégbomba Zero hadműveletre.
  
  
  
  
  3. fejezet
  
  
  
  
  
  Nem akartam Sonyát elvinni a speciális effektusok és a vágó részhez. Most, hogy tudtam, hogy ő egy orosz ügynök, az ellenség elleni védekezés ősi mechanizmusa automatikusan működött. Sokan megpróbáltak megölni. De amikor egyedül voltunk, Hawk elmondta, hogy Sonyának és nekem külön osztályt jelöltek ki „Speciális effektusok és szerkesztés” néven. Nem volt veszélye annak, hogy olyasmit lássanak, amit nem a szemének szántak. Dr. Dan Michaelshez kellett mennünk, aki átadta nekünk a legtöbb felszerelésünket, és eligazította, hogy mire számíthatunk.
  
  
  Útközben egy taxiban Sonya váratlanul megfogta a kezem és megszorította. Kinéztem az ablakon. Éreztem a tekintetét az arcomon. Mintha valaki nagyítóval mutatott volna a bal arcomon lévő napfoltra. De nem volt se nap, se nagyító, csak Sonya ült mellettem, fogta a kezem és rám nézett.
  
  
  Megfordultam, és gyönyörű szürkéskék szemeim mintha millió aranyfoltot gyűjtöttek volna.
  
  
  Rám mosolyogtak.
  
  
  'Mérges vagy?'
  
  
  – Korzikán elmondhattad volna. Ha tudnám, hogy orosz ügynök vagy, akkor…”
  
  
  "Mit csinált? Figyelmen kívül hagytál engem? Nem akartam ezt. Boldogok voltunk ott. Együtt szórakoztunk. Most is megkaphatjuk.
  
  
  'Talán. De nem egészen értem, ki vagy mi vagy. Néhány részlet még hiányzik."
  
  
  Mély levegőt vett. Barna velúrkabátot viselt, és tagadhatatlan, hogy alatta egy női test volt. „A kormányom megparancsolta, hogy ne fedjek fel többet, mint amennyi feltétlenül szükséges. Hawk tudta ezt. Meg tudná mondani.
  
  
  – Talán azt hitte, hogy maga is hasznát veszi ennek a közönséges udvariasságnak, mert Korzikára jött, hogy találkozzon velem.
  
  
  - Látni akartalak. Tudod, nagyon híres vagy Moszkvában. Az elpusztíthatatlan Nick Carter. Killmaster. Kódnév N-3. Még mindig megvan az AXE tetoválás a karodon?
  
  
  Nem tetszik. Túl sokat tudott. – Úgy tűnik, jól tájékozott, Trescsenko kisasszony.
  
  
  Odahajolt és arcon csókolt. – Látni akartalak – mondta újra. - Olyan embert akartam látni, akit egyetlen orosz sem tud elpusztítani. Hosszú, sűrű szempillák szerényen hullottak a szürkéskék szemekre. 'Ez így volt az elején. Miután megismertelek, nos, amikor minden olyan csodálatos volt köztünk, olyan csodálatos volt, nem akartam elrontani a kapcsolatot.
  
  
  – Úgy tűnik, mindent tudsz rólam, de én szinte semmit sem tudok rólad, és ez hátrányos helyzetbe hoz.
  
  
  Mosolyogva világította meg a taxit. 'Szeretnél többet tudni rólam? Kaluska városában születtem, nem messze Moszkvától. Gyermekkoromat a Moszkvai Állami Zeneművészeti Konzervatóriumban töltöttem. Játszottam a Lenin Parkban vagy a Gorkij parkban. A Moszkvai Állami Egyetemen tanultam, majd a Külügyminisztériumba mentem dolgozni. Nyolc évbe telt, mire megtanultam az amerikai angolt. Az elmúlt két évben egy Nicholas Carter életét és szokásait tanulmányoztam. Majdnem annyit tudok rólad, mint te magadról.
  
  
  Mintha hideg szél fújta volna a nyakam haját. Olyan volt, mintha meztelenül álltam volna egy szobában, ahol egyirányú tükrök vannak, és mindenki, aki arra jár, láthatta a meztelenségem.
  
  
  'Miért?' - kérdeztem olyan hangon, ami nem volt olyan, mint az enyém.
  
  
  Továbbra is mosolygott. - Tisztán személyes, kedvesem. Mindent tudni akartam arról az emberről, akit senki sem ölhet meg. Tudtam, hogy szereted a nőket, hogy nagyon jó szerető vagy. Feltételeztem, hogy ha egyszer jobban megismertelek, két utat választhatok. Mindenáron megtagadhatnám, hogy lefeküdjek veled, és megpróbálhatom felkelteni az érdeklődésedet azzal, hogy gúnyollak, vagy elcsábíthatlak. Amikor megláttalak, azonnal rájöttem, hogy nem vezetnék sehova, ha távol tartalak. Nagyon sok báj volt benned, és ha igazán akarnál engem, nem tudnálak megállítani – ismerem a gyengeségeimet. Ezért azt az alternatívát választottam, hogy hagyom, hogy a lehető leghamarabb elcsábíts. Ha ez megtörtént, nem lehetett macska-egér játék arról, hogy együtt dolgozunk-e vagy sem. Tudtam, hogy jó lesz, nem hittem, hogy csalódni fogok, de..... sosem gondoltam volna... vagyis sokkal jobb volt... Nézz rám, elpirulok, mint egy iskoláslány.
  
  
  A nő szinte hátborzongató volt. Nekem úgy tűnt, hogy nem tehetek semmit, ő nem fogja megtudni. Az egész utazás alatt az élen tartott, és ez itt-ott zavart. Először is, még nem jöttem rá. Másodszor, most, hogy megértett engem, mit fog kezdeni ezzel a tudással? Igen, vonzódtam hozzá – sokkal inkább nő volt, mint sokan, akikkel találkoztam, vagy még sokáig fogok találkozni. Igen, bekapcsolt engem. De volt benne valami, valami, amire nem igazán tudtam rátenni az ujjam. Volt módja annak, hogy rám nézett, amikor beszélt, és elhitette velem mindazt, amit mondott, és mégis...
  
  
  – Megérkeztünk, uram – mondta a sofőr. Leállított egy taxit az épület előtt.
  
  
  Nem voltam benne biztos, hogy most azonnal megfogjam-e Sonia kezét, vagy megvárjam, amíg valaki felvesz minket. A döntést nem rám bízták. Miközben fizettem a taxisofőrnek, Dr. Michaels lejött a járdaszegélyhez. Röviden biccentett Sonyának, rám mosolygott, és kezet nyújtott.
  
  
  - Örülök, hogy újra látlak, Nick.
  
  
  – Helló, doktor úr.
  
  
  Dr. Michaels vékony férfi volt, görnyedt vállakkal, keret nélküli szemüveggel és vékony, homokos hajjal. Bő öltönyt viselt kabát nélkül. Kezet fogtunk, majd bemutattam Sonyának.
  
  
  – Örömmel, Trescsenko kisasszony – mondta udvariasan. A mögötte lévő épületre mutatott. - Menjünk át az oldalbejáraton?
  
  
  Követtük őt a sarkon, az újonnan behavazott járdán, majd le a nedves betonlépcsőn az épület pincéjéhez. Az orvos kinyitotta az erősnek tűnő ajtót, és bementünk. Soha nem voltam ezen a speciális effektusok és vágó részlegen.
  
  
  A szoba, amibe beléptünk, nagy volt és üres. Dr. Michaels megnyomta a kapcsolót, és erős fény gyulladt ki. Az egyik sarokban egy halom felszerelést és egyéb tárgyakat láttam.
  
  
  Megkérdeztem. – Ez a mi felszerelésünk?
  
  
  – Részben – válaszolta az orvos.
  
  
  A szoba közepén voltunk. Sonya körülnézett. Tekintete az épület másik részébe vezető ajtóra esett. Több volt benne, mint egy női, hanem egy kém kíváncsisága.
  
  
  Megérintettem a kezét. - Lássuk, mi van itt, Sonya. Az orvos és én egymásra néztünk. Mindketten tudtuk, hogy itt nem vacakolhatunk. Sonya hamarosan kérdezősködni kezdett.
  
  
  Ezt nagyon szívesen tette. Egy halom cucchoz érkeztünk. Főleg a hideg évszakra szánt ruhákból álltak - parkkák, hosszú hálónadrágok, nehéz csizmák. Volt néhány túlélőfelszerelés, plusz sílécek, sátrak, hálózsákok.
  
  
  Az orvos mögöttünk volt. – Talán Trescsenko kisasszony szívesebben használná fel a hazájából származó dolgokat?
  
  
  Sonya rámosolygott. - Egyáltalán nem, doktor úr. A nő ismét az ajtó felé nézett.
  
  
  – Mit mondtak neked a képzésedről, Nick? – kérdezte Dr. Michaels.
  
  
  "Ez csak Oroszországban fog megtörténni."
  
  
  Sonya némán átsétált a szoba másik oldalába, ahol két hátizsák dőlt a falnak.
  
  
  – Elmondom, hogyan működik – mondta az orvos. - Innen San Franciscóba repülsz, és ott felszállsz egy amerikai tengeralattjáróra, amely a Bering-szoroshoz visz. Ott felszáll egy orosz hajóra, amely egy kis őrzött táborba viszi a Szovjetunióban, Oehlen városa közelében. Ott részt vesz egy túlélő tanfolyamon. Ha mindennek vége, egy orosz katonai géppel repülsz egy amerikai alaptáborba az Északi-sarkvidéken, ahol felveszed a szállítást, az élelmet és minden mást a küldetéshez."
  
  
  Bólintottam, és Sonyára néztem. Kinyitotta a hátizsákokat, és benézett. A szoba melege miatt kényelmetlenül éreztem magam a kabátomban, de nem vettem le. A kabátom alatt sétáló arzenál voltam. Wilhelmina, a Lugerem volt egy tokban a bal hónom alatt; Hugo, egy vékony tűsarkú, hüvelyben feküdt a bal alkaromon, készen arra, hogy a kezembe csússzon, ha megrántom az egyik vállam; és Pierre, egy halálos gázbomba ragadt a jobb bokám mögötti üregben.
  
  
  – Kérdései vannak? – kérdezte Dr. Michaels.
  
  
  – Igen – mondta Sonya, és felegyenesedett. A nő a hátizsákokra mutatott. „Azt hiszem, jobban szeretem az Oroszországban készült dolgokat.”
  
  
  Dr. Michaels bólintott. - Ahogy akarja, Treshchenko kisasszony. Látta meglepett pillantásomat.
  
  
  Megkérdeztem. - Mi van ezekben a hátizsákokban?
  
  
  – Robbanóanyag. Aztán pislogott. – Hawk nem mondta el? Treshchenko kisasszony robbanás-szakértő.
  
  
  Sonyára néztem. A lány rám mosolygott.
  
  
  
  
  4. fejezet
  
  
  
  
  
  Sonia többé nem fogta meg a kezemet, amíg fel nem szálltunk a San Franciscóba tartó gépre. A teherszállító gépen két nagy, kényelmes ülés volt, de kínos csendben ültünk, amikor Sonia megfogta a kezem.
  
  
  Megszorította, és újra alaposan az arcomba nézett. – Nick – mondta halkan. - Nick, gyerünk.
  
  
  - Mit?
  
  
  „Drágám, még sokáig együtt leszünk. Nem folytathatjuk így.
  
  
  'Mit kellene tennem? Úgy tűnik, semmi sem változott? Még mindig Korzikán vagyunk?
  
  
  'Nem. De van egy küldetésünk. Ezt együtt kell megvalósítanunk. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy megpróbálunk barátok maradni... szeretők, ha úgy tetszik.
  
  
  'Bírság. Mit kell még tudnom rólad? Eddig egy lányból, akivel Korzikán találkoztam, és akivel jól szórakoztam, orosz ügynökré és megsemmisítési szakértővé vált, aki állítólag küldetést hajt végre velem. Hány meglepetést tartogat még számomra?
  
  
  – Egyik sem, kedvesem. Most már mindent tudsz. Mindketten ügynökök vagyunk, oké, de mi is emberek. Férfi és nő vagyunk, és én, nő, nagyon szeretem a férfit. Remélem ez kölcsönös... legalább egy kicsit. Nagyon fontos számomra.
  
  
  ránéztem. Figyelmesen nézett rám, és aranyló csillogások ragyogtak a szemében. Ujjammal kissé megemeltem az állát, majd lágyan szájon csókoltam. – Néha szinte hiszek neked – mondtam. „Majdnem elfelejtem, hogy a fal ellentétes oldalán dolgozunk.” Mosolyogtam. 'Néha.'
  
  
  Magához tért: „Jobb lenne, ha nem lennénk ezen a gépen. Azt akarom, hogy egyedül legyünk. ...vissza Korzikára.
  
  
  – Hamarosan újra egyedül leszünk. Leültem és kinéztem az ablakon. Most a Sierra Nevada felett repültünk, és mint mindig, most is viharos volt az ég. Éreztem a parfümjét, és igen, majdnem el is hittem neki. Sonya a vállamra hajtotta a fejét.
  
  
  De nem egészen hittem neki. Gyönyörű nő volt és szelíd nő, olyan kombináció, amelyet kevés férfi tudott megvédeni. Ez ellen még csak kevesen akarnak tiltakozni. De nem tudtam elfelejteni, hogy ő egy orosz ügynök, az én ellenségem és a népem ellensége.
  
  
  Együtt kellett dolgoznunk, nem tehettem semmit. Valami furcsa dolog történt az Északi-sarkvidéken, ami a Szovjetuniót és az Egyesült Államokat egyaránt érdekelte. Ki kellett derítenünk, mi az. De mi lett volna, ha az oroszok egy férfi ügynököt küldenek? Hogy érezném magam akkor? Valószínűleg tudtam volna, hogy meg akar ölni, ha hátat fordítok neki.
  
  
  Az oroszok gyakran próbálkoztak ezzel. És talán tudták, talán tudták, hogy ellenséges leszek a férfival. Talán ezért küldték el a nőt.
  
  
  A gép a San Francisco melletti Alameda repülőtéren szállt le. Késő volt, mióta Washingtonból elindultunk, nem ettünk. Amikor kiszálltunk a kocsiból, a haditengerészeti légiállomás parancsnoka, egy fiatal haditengerészet parancsnoka fogadott, kitüntetésekkel teli kabátban. Formális udvariassággal bánt velünk, és egy várakozó Cadillacre mutatott. Láttam, hogy a tisztek a gép mellett álltak, és Sonya lábait nézték, amint a gépről az autóhoz sétált. Ha hozzászóltak, megtartották maguknak. A hadköteleseket nem korlátozta protokoll. Síp és morgás hallatszott itt-ott. Sonya csak mosolygott egy olyan nő magabiztosságán, aki pontosan tudja, mije van.
  
  
  Elvittek minket a Tiszti Házba, ahol gazdag büfét alakítottak ki. Amíg ettünk, Sonya továbbra is mosolygott a körülöttünk lévő tisztekre. Nem ő volt az egyetlen nő ott, de ő volt a legvonzóbb, és ezt ő is tudta.
  
  
  Egy hosszú asztalnál ültünk egymás mellett. A tiszteket annak a tengeralattjárónak a legénységének tagjaiként mutatták be, amelyen mennünk kellett. A kapitány fiatal férfi volt, több évvel fiatalabb a bázis parancsnokánál, és egyben hadnagy is.
  
  
  Sok nevetés és tréfa volt az asztalnál. Sonyának láthatóan tetszett. A tisztek tisztelettel bántak vele. Kicsit ugratták, mondván, hogy minden titkos tervet biztos helyre tesznek, mielőtt felszáll. És elragadtatta őket, mondván, fogalma sincs arról, hogy az amerikai haditengerészeti tisztek ilyen fiatalok és gyönyörűek. Ezen a ponton a Szovjetunió tanulhat valamit.
  
  
  Humora és spontán viselkedése passzolt hozzá. Lehet, hogy orosz ügynök volt, de azon az éjszakán minden férfi szívét elragadta az asztalnál. És talán egy kicsit többet az enyémből.
  
  
  Vacsora után külön utakon indultunk. Csak másnap reggel láttam Sonyát, amikor felszálltunk a tengeralattjáróra.
  
  
  Ködös nap volt, jellemző San Franciscóra. A szürke ég olyan alacsonynak tűnt, hogy meg lehetett érinteni, és az állványzat nyirkosan csillogott. Reggelinél megtudtam, hogy délig minden járatot felfüggesztettek.
  
  
  A tengeralattjáró kapitányával végigsétáltam a nedves aszfalton, oda, ahol a tengeralattjáró ki volt kötve. Sok tevékenységet láttam a fedélzeten, és kíváncsi voltam, hol van Sonya. Fogalmam sem volt, hol töltötte az éjszakát.
  
  
  A kapitányt Nilssonnak hívták. Látta, hogy elölről hátrafelé nézem a tengeralattjárót, majd körülnézek, és azonnal megértette.
  
  
  – Jól van – mondta, és felkapta gyakran használt pipáját és gyufáját.
  
  
  -mosolyogtam rá. - Azt hittem - mellesleg, hogy hívjam? Parancsnok? Kapitány?
  
  
  Vigyorgott, miközben a pipája fölé tartotta a gyufát. Carter, a haditengerészetben azt, aki a hajót irányítja, mindig kapitánynak hívják. Nem számít, hogy kapitány, hadnagy vagy főtörzsőrmester, kapitány marad. Elmosolyodott, fogai közé tartva a pipát. – Nem azért mondom, hogy arrogánsnak tűnjön, csak azt akarom, hogy jól érezze magát a fedélzeten.
  
  
  Bólintottam. – Nos, szeretném megköszönni önnek és az embereinek, hogy jól bántak Tresenko kisasszonnyal tegnap este.
  
  
  Mosolygott. – Szívesen, Mr. Carter.
  
  
  Megköszörültem a torkom. – Túl messzire menne, ha megkérdezném, hol töltötte az éjszakát? Úgy értem, felelősséget érzek érte.
  
  
  A kapitány elvigyorodott. - Nem mész túl messzire. Az éjszakát a házamban töltötte.
  
  
  - Megértem.
  
  
  – Nem hiszem el. Velem maradt, a feleségemmel és a négy gyermekünkkel. Úgy tűnt, a gyerekek kedvelik őt. Szerintem ők is kedvelték. Ő egy gyönyörű nő.
  
  
  – Kezdem őt is felismerni.
  
  
  Elértük a tengeralattjáró rámpáját. Nilssont kifütyülték a fedélzeten. Üdvözölte a zászlót a tatnál, amikor az ügyeletes tiszt közeledett.
  
  
  Azt mondtam az ügyeletesnek: "Engedélyt kérek a beszállásra."
  
  
  „Az engedély megadva” – válaszolta.
  
  
  Felléptem a csúszós fedélzetre, ahol nem éreztem magam otthon a szokásos öltönyemben és esőkabátomban. Munkaruhás férfiak oda-vissza járkáltak, kábeleket tekergettek. Nilsson kapitány levezetett a lépcsőn, és levezetett egy keskeny folyosón a tiszti hálóba. Sonya leült és kávét ivott.
  
  
  Amikor beléptem, széles mosolyt küldött rám. Három tiszt ült körülötte. Munkaruhát viselt, mint a tengerészek, akiket fent láttam, csak jobban nézett ki benne.
  
  
  Az egyik tiszt az asztalnál Nilsson felé fordult. – Mike, hova tetted ezt a finom lényt?
  
  
  A kapitány elvigyorodott. kávézunk. – A kabinomban – mondta –, de azt hiszem, veled fogok aludni.
  
  
  A másik két tiszt nevetett. A férfi, aki Nilssonnal beszélt, azt mondta: "Megpróbáltam meggyőzni Treshchenko kisasszonyt, hogy próbáljon meg kiszedni belőlem néhány katonai titkot."
  
  
  – Mindannyian nagyon kedvesek vagytok – mondta Sonya.
  
  
  Nilsson és én leültünk az asztalhoz. A hangszóróból sípszó jelezte a tengerészeket, hogy ideje ebédelni. Az órámra néztem. Még csak hat óra volt.
  
  
  – Kilenc órakor indulunk – mondta Nilsson kapitány.
  
  
  Sonya mosolygó arcára néztem. – Jól nézel ki ilyen kora reggel.
  
  
  Gúnyosan leengedte hosszú szempilláit. 'Köszönöm.' Szereted?'
  
  
  'Nagyon.'
  
  
  Csak késő estig volt lehetőségem egyedül beszélni vele, amikor elhagytuk a Golden Gate-et, és messze a tengeren találtuk magunkat.
  
  
  A tengeralattjáró a felszínre került, csak közelebb a Bering-szoroshoz. Felvettem a kabátom és kimentem a fedélzetre. A köd eltűnt. Nagyon hideg volt, de még soha nem láttam ilyen kéknek a tengert. A víz fényéhez csak az ég tiszta kékje férhetett hozzá. Sütött a nap; tiszta volt a levegő. Közel álltam az orrhoz, és a korlát köteleiben kapaszkodtam. Nem volt viharos tenger, de volt egy kis hullámzás. Mindenhol hungarocell csészéket láttam. Cigarettáztam, és néztem az íjat fel-alá, amikor Sonya odajött és mellém állt. – Helló, idegen – mondta könnyedén. - Nekem úgy tűnik, ismerlek valahonnan.
  
  
  Megfordultam és ránéztem. A szél játszott szőke hajával, és az arcába csapott. Még mindig munkaruhában volt, és túl nagy kabátot vett fel neki. A hideg és a szél meleg elpirult.
  
  
  -mosolyogtam rá. – Te vagy a legnépszerűbb karakter a fedélzeten.
  
  
  Most nem mosolygott. – Meg akarlak érinteni – mondta egyszerűen.
  
  
  - De mit fognak gondolni ennek a hajónak a tengerészei és tisztjei?
  
  
  – Nem érdekel, mit gondolnak. Szemében az arany csillogás szikrázott és szaporodott. „Egyedül akarok lenni veled. Meg akarlak érinteni, és azt akarom, hogy te is megérints."
  
  
  Közeledtem hozzá. „Nem tudom, mikor leszünk újra egyedül. A fedélzeten öt tiszt és huszonhárom fős legénység tartózkodik. Ez egy kis hajó. Kétlem, hogy több magánéletet találnánk, mint most.
  
  
  – Fogd a kezem, Nick – mondta. – Legalább ezt csináld.
  
  
  Sóhajtottam, és mindkét kezemet a kabátom zsebébe tettem. - Kihívsz, Sonya, tudod. Kezdem azt hinni, hogy ennyi figyelmet kapsz.
  
  
  Hátrált egy lépést, és furcsán nézett rám, és kissé félrehajtotta a fejét. A nagy kabáttól úgy nézett ki, mint egy kislány.
  
  
  - Összezavarsz, Nick. Túl szép vagy, tudod? Ugyanígy kell lennie minden amerikai férfival. Ezek a tisztek mind olyan fiatalok és gyönyörűek... és majdnem fiúk. De te egyáltalán nem vagy fiú.
  
  
  – ráncoltam a homlokomat. – Úgy tűnik, megint engem tanulsz.
  
  
  Ő bólintott. 'Talán. Kíváncsi vagyok, hogy az ügynökeinknek miért nem volt soha alkalmuk megölni. Valamikor közel állhattak ehhez. Természetesen nem lehet minden kommunista ügynök bunkó. Hány támadás érte Önt?
  
  
  "Nem szeretem. De a kudarcok sem érdekelnek. Egy sikeres próbálkozás nagyon érdekelne.
  
  
  A cigarettát a tengerbe dobtam. – Kicsit eltértünk a témától, nem? Azt hittem, arról beszélünk, hogyan lehetünk egyedül.
  
  
  A lány rám mosolygott. - Megtalálom a módját. Ha Oroszországban leszünk, biztosan megtalálom a módját.”
  
  
  Amíg ezen a tengeralattjárón voltunk, nem volt egyedül velem. A következő két napon Sonyát férfiak vették körül, valahányszor csak láttam. Nilsson kapitánnyal és a többi tiszttel ettünk, és bár időnk nagy részét együtt töltöttük, soha nem voltunk egyedül. Mindig férfiak voltak körülötte, és ő sütkérezett a csodálatukban. És mivel olyan kivételesen nőies volt, ugratott, amikor csak tudott, mert tudta, hogy meg van kötve a kezem.
  
  
  Rettenetesen hideg lett Alaszka partjainál. Még a kabátom sem volt elég meleg. A tisztek és a tengerészek hosszú fehérneműt kaptak, mint Sonya és én. A negyedik tengeri nap estéjén rádiókapcsolatot létesítettünk egy orosz vonóhálóval. Találkozóhelyet rendeztek. Másnap reggel Sonyának és nekem át kellett szállnunk egy vonóhálóra. Úgy tűnt számomra, hogy szomorúságot láttam Sonya szemében, amikor meghallotta ezt a hírt. Amikor két tiszttel elkísértük vacsorázni, szokatlanul nyugodtnak tűnt.
  
  
  A tisztek tréfálkoztak vele, mint általában, ebéd közben. Nilsson kapitány megjegyezte, hogy a rajta lévő kabát soha többé nem illik a matrózhoz, aki a tulajdonosa volt. Sonya reakciója azonban meglehetősen félszeg volt.
  
  
  Az étkezés után süteményt hoztak. A tetejére ez volt írva: „Sok szerencsét, Sonya.” Amikor ezt meglátta, az alsó ajka egy pillanatra megremegett. Aztán valami más történt. Miközben a tortát vágta, a főtörzsőrmester megjelent a pilótafülkében az egész csapat ajándékával. Sonya csak ült egy darabig, és nézte a csomagot. Végül a tisztek kérésére kinyitotta. Pontosan akkora gyűrű volt, amit a férfiaknak adtam. A gyűrűn egy miniatűr tengeralattjáró volt, amelyet egy hajó esztergagépén készítettek a hajó fogorvosi készletéből származó aranyból.
  
  
  Sonya a gyűrűt a jobb keze gyűrűsujjára tette.
  
  
  – Van ott egy tábla – mondta Nilsson kapitány. Az összes tiszt rámosolygott.
  
  
  Levette a gyűrűt, és elolvasta a feliratot. Ezt már olvastam. Ez a legénység szeretetének kifejezése volt. Sonya zokogott, és hátratolta a székét. Aztán felkelt, és izgatottan kirohant. Miután elment, különös csend támadt. Az asztal körül ültünk, és néztük a félig üres kávéscsészéket. Nilsson kapitány törte meg a csendet.
  
  
  "A nők mindig nagyon érzelmesek az ilyen dolgok miatt" - mondta.
  
  
  A többiek bólogattak, vagy beleegyezően motyogtak, és megitták a kávéjukat. Másnap reggel, amikor Sonya és én felszálltunk az orosz vonóhálóra, rajta volt a gyűrű.
  
  
  A találkozó szinte pontosan az Egyesült Államok és Oroszország választóvonalán zajlott. Felértünk a Bering-szoros tetejére, és várni kezdtünk a vonóhálóra.
  
  
  Hihetetlenül hideg volt. Jégtáblák úsztak mellette. Nem hordtam többé az öltönyömet és a kabátom; Sötétkék parka volt rajtam és termál fehérnemű. De még mindig nálam volt a kis „arzenálom”.
  
  
  Az orosz vonóhálós hajó sietett hozzánk, áttörve a jeget. Sonya és én a fedélzeten voltunk és néztük.
  
  
  Feszültség támadt a tengeralattjárón. Nilsson kapitány a hídon állt, és távcsővel nézett. Nemcsak a vonóhálóra nézett, hanem a hajó körüli tengerre is. Géppuskások álltak az állásaikon.
  
  
  A szemöldökömet és a szempilláimat fagy borította. Mélyebbre kúsztam a parkam motorháztetőjébe. Sonyára néztem, de az arcán csak az orra hegyét láttam. Egyre nehezebb lett az orromon keresztül lélegezni. Felemelve a kesztyűs kezemet, meglepődve tapasztaltam, hogy az orrlyukaimat eltömte a jég.
  
  
  A vonóhálós hajó megközelítette a csónakot, és az erős dízelmotorok visszafordultak. Láttam köteleket dobálni és elkapni. Amikor a hajók összekapcsolódtak, az orosz kapitány a hídjáról szigorú arccal nézett Nilsson kapitányra. A tengeralattjáró kapitánya is így nézett ki.
  
  
  Ha egy halászhálóról van szó, akkor valószínűleg nagyon nagy halakat kerestek néhány rendkívül szokatlan eszközzel. Az íjban egy legalább ötven kaliberű géppuska volt. A radar képernyője egy magas árbocon forgott. Az egész legénységnek puskája volt a fedélzeten.
  
  
  Az orosz kapitány hirtelen valami teljesen váratlan dolgot tett. Üdvözölte Nilsson kapitányt. A tűzijátékot azonnal visszaküldték. Leeresztettek egy létrát, amely összeköti a tengeralattjárót a vonóhálóval.
  
  
  Egy pillanatra az orosz kapitány pillantása rám esett, miközben kézen fogtam Sonyát, és közeledtünk a bandatáblához. A tekintet, amit láttam, elég volt ahhoz, hogy megálljak. Ha egyedül lettem volna vele, megragadtam volna Wilhelminát. Olyan pillantás volt, ami elpusztított, mielőtt még meglátott volna. Láttam már ezt a pillantást. ... és tudtam, hogy nem fogadnak szívesen ezen a vonóhálós hajón. Két orosz tengerész kinyújtotta a kezét, hogy segítsen Sonyának, amint az átszállt a vonóhálóra. A tenger durva és piszkosszürke volt. A rohanó jégtáblák olyan színűek voltak, mint a frissen vágott hús, az átható fehér, amit közvetlenül a vér áramlása előtt lát.
  
  
  Könyökükön fogták Sonyát, és segítettek neki felmászni a fedélzetre. Aztán rám került a sor. Óvatosan átléptem a deszkán. Ahogy közeledtem a vonóhálós hajóhoz, a szemem sarkából láttam, hogy az orosz kapitány kijön a hídra, és rám nézett. A rám váró legénység tagjai egy pillanatra hátranéztek. De abban a pillanatban a kapitány valamiféle parancsot adott nekik. Megálltam a rozoga deszkán, és felnéztem. A kapitánnyal újra egymásra néztünk.
  
  
  Az üzenet, amelyet a legénység tagjainak közvetített, egyszerű volt. Még húsz másodpercet sem bírtam ebben a jeges tengerben. Ha lecsúsztam volna a rámpán, a kapitánynak nem kellett volna Oroszországba vinnie az amerikai ügynököt.
  
  
  Rám nézett. Nem volt különösebben magas férfi, hat láb sem, de sugárzott belőle az erő. Masszív felépítésű volt, és a parkban a válla úgy nézett ki, mintha rögbibetétet viselne. De nem láttam nagy erőt a testében. Valami primitívnek, alapvetőnek láttam, olyan alapvetőnek, mint egy nagy balta.
  
  
  Felállt és rám nézett a hídjáról. Bár a hajó ringott, úgy tűnt, tökéletesen mozdulatlanul állt, kezét mélyen a kabátja zsebében. Nehéz volt a rámpán maradni. Nem állt szándékomban úszni ebben a jeges, halálos tengerben, és gyorsan a vonóhálóhoz mentem. Sonyát már levitték a földszintre.
  
  
  A legénység két tagja rám nézett, puskájukat a vállukra akasztották. A rámpa csúszós volt, de nem olyan csúszós, mint egy vonóhálós hajó emelkedő fedélzete. Figyeltek, amikor a hajóhoz értem. Egyikük majdnem előrehajolt, hogy segítsen nekem, de aztán mindketten hátraléptek. Hullám emelkedett a vonóhálós hajó és a tengeralattjáró között. Ez kibillentett az egyensúlyomból. Ide-oda tántorogtam a deszkán, egyik lábammal szinte készen álltam, hogy fellépjek a fedélzetre. Két orosz tengerész értetlenül nézett rám. Az egész csapat figyelte, de senki nem próbált segíteni. A vonóhálós hajó megdőlt, és hogy ne essek el, féltérdre ereszkedtem.
  
  
  Hagytam, hogy nyitott tenyerem megmarkolja a rámpát. A fröccsenő víz átázott, és átnedvesítette a deszkát. Összeszorítottam a fogam, felálltam és gyorsan felléptem a vonóháló fedélzetére.
  
  
  Amikor a fedélzeten voltam, megragadtam a korlátot. Annyira mérges voltam, hogy egyiküknek sem mondhattam semmit anélkül, hogy ne okoztam volna nemzetközi incidenst. De álltam és nyílt gyűlölettel néztem a két legénység tagjára. Egy pillanatra hátranéztek. Aztán lesütötték a szemüket. Aztán a pár elment. A hidat néztem, de a kapitány már nem volt ott. A nadrágom és a parkam vizes lett, és elkezdtem fagyni.
  
  
  Megfordultam, hogy lemenjek, és megláttam Sonyát. Visszatért a fedélzetre, és biztosan látta, mi történt. Olyan kifejezés volt a szemében, amit még soha nem láttam, a teljes undor kifejezése.
  
  
  Aztán odarepült hozzám, és átkarolta a derekam. " Sajnálom!" – kiáltott fel a lány. - Ó, Nick, nagyon sajnálom. Hátradőlt, hogy rám nézzen. „Kérlek, bocsáss meg honfitársaim disznószerű modoráért. Biztos lehet benne, hogy ezt az esetet jelenteni fogják. Ha végezek vele, erre a kapitányra még csak egy evezős csónak parancsnokát sem fogják bízni.
  
  
  Megnéztem a rést a vonóhálós hajó és a tengeralattjáró között. A palánkot eltávolították, a hajókat pedig szétszórták. Láttam Nilsson kapitányt a tengeralattjáró toronyban. Ránk nézett és tisztelgett. Sajnáltam, hogy eltűnt.
  
  
  A nap hátralévő részében a vonóhálós halászhajó lassan haladt a jégtáblák között. Száraz ruhát vettem fel, Sonya pedig adott egy csésze orosz teát, ami egyáltalán nem volt rossz. Valahányszor kapcsolatba kerültem velük, éreztem a legénység ellenségességét, de addig nem történt újabb incidens, amíg el nem értük Oelent.
  
  
  Sötét volt, amikor a vonóhálós hajó belépett a kikötőbe. A legénység két tagja kötelekkel ugrott a partra, hogy biztosítsa a hajót. A deszkát leeresztették, de ezúttal nem volt viharos tenger. A legénység ugyanaz a két tagja tartózkodott a folyosón. Sonya megint elment előttem, és segítettek neki. Nyilván beszélt a kapitánnyal, mert ahogy a folyosó felé sétáltam, a férfiak is kezet nyújtottak, hogy segítsenek nekem. Eltoltam a kezüket, és segítség nélkül lementem. Rossz a PR-nak, de nem érdekelt – mérges voltam.
  
  
  Négy vastagkabátos férfi várt ránk a mólón. Szívélyesen üdvözölték Szonát, kezet fogtak velem, és üdvözöltek a Szovjetunióban. Sonya megfogta a kezem, és visszavezetett az egyik férfihoz.
  
  
  – Nick, itt Dr. Perska. Ő lesz az oktatónk a következő három napon.
  
  
  Dr. Perska egy hatvanas éveiben járó férfi volt, ráncos, viharvert arccal és jóképű, nikotinnal szennyezett bajusszal. Nem beszélt angolul, de az én oroszom nem volt olyan rossz.
  
  
  – Reméljük, Mr. Carter – mondta rekedt hangon –, hogy le lesznek nyűgözve az utasításaim.
  
  
  - Biztos vagyok benne, doktor úr.
  
  
  Elmosolyodott, és megmutatta arany őrlőfogait. - De fáradt vagy. Holnap reggel kezdünk. Most pihenned kell. Intett a kezével, és lefelé mutatott egy ösvényt, amely egy épületcsoporthoz vezetett. Sonya mellettem sétált, míg mi követtük az orvost. A csoport többi tagja követett minket.
  
  
  A hüvelykujjamat a vállamra mutattam. – Azt hiszem, követnek minket – mondtam.
  
  
  – Beszélned kell oroszul, Nick. Ellenkező esetben azt fogják hinni, hogy olyasmit mondunk, amit nem akarunk, hogy halljanak."
  
  
  - Oké, kik ők?
  
  
  "Gárdisták. Azért vannak itt, hogy megbizonyosodjanak arról... hogy senki ne zavarjon minket.
  
  
  – Vagy nem próbálok megszökni?
  
  
  – Nick, olyan ellenséges vagy.
  
  
  'Ó, igen? Kérdezem magamtól, hogy miért. Nincs rá okom, igaz?
  
  
  Csendben sétáltunk. Láttam valami tábort. Jól őrizték – legalább öt egyenruhás katonát számoltam. Két méteres kerítés volt körülvéve szögesdróttal. A tábor egy dombon volt, kilátással a tengerre. A kerítés minden sarkában spotlámpák vannak elhelyezve. A szikla szélén nagy ágyúk álltak, amelyek a tengerre irányultak. A kerítésen belül két négyes sorban álltak az épületek.
  
  
  Nem tetszik. Egyáltalán nem tetszett. Kíváncsi voltam, miért hozott Hawke ebbe a helyzetbe. Egy ellenséges országban voltam, ellenséges emberekkel körülvéve, és egy ellenséges ügynökkel dolgoztam.
  
  
  Az őrök bólintottak felénk, amikor beléptünk a táborba. A kapuk bezárultak mögöttünk.
  
  
  Dr. Perska észrevette, hogy nézem. – A saját biztonságunk érdekében, Mr. Carter – mondta bátorító mosollyal.
  
  
  Sonya megszorította a kezem. - Ne nézz mindent olyan komoran, kedvesem. Tényleg nem vagyunk szörnyek. Őszintén szólva néha megtehetjük. .. légy nagyon kedves.
  
  
  Dr. Perska az egyik kisebb épületre mutatott. - Ez az ön szobája, Mr. Carter. Remélem, ez megelégedésére szolgál. Treshchenko kisasszony, eljön velem? Továbbmentek, és közeledtem egy kis épülethez, amelyet Dr. Perska mutatott meg. Alig volt több, mint egy kabin, egy szoba kandallóval és fürdőszobával. A szőnyeg úgy nézett ki, mintha egy régi moziból húzták volna ki. De a kandalló kellemes meleget terjesztett a szobába. Ez egy nagy kandalló volt, amely szinte az egész falat elfoglalta.
  
  
  Ez egy kandalló volt, amely előtt lefeküdhetett egy barátjával, piknikezhetett előtte, belenézhetett és mélyen elgondolkozott. Kőből volt, tűzifa ropogott benne. A kandalló mellett volt egy franciaágy vastag paplannal, valamint egy szék és egy gardrób. A csomagom a szoba közepén várt rám. Hirtelen rájöttem, hogy nagyon fáradt vagyok.
  
  
  Bíznom kellett az oroszokban. Senkit sem küldtek megölni, amíg majdnem el nem aludtam.
  
  
  
  
  5. fejezet
  
  
  
  
  
  Ha volt olyan napod, mint az enyém, többé-kevésbé arra számítasz, hogy történni fog valami. Lefeküdtem Wilhelmina kezét fogva, és elaludtam, de az alvásom könnyű volt.
  
  
  Nem tudom hány óra volt. A tűz parázssá változott, és időnként felpattant, és égő fa szaga töltötte be a szobát. Óvatosan kinyitotta az ajtót a kulccsal, elég gyorsan, hogy elkerülje a kattanást. Késsel a kezében lépett be, beszívta a hideg levegőt. Az ajtó hangtalanul becsukódott mögötte.
  
  
  Alacsony volt, és hirtelen rájöttem, ki az. A vonóhálós halászhajó szaga még mindig ott volt körülötte.
  
  
  Alig nyitottam ki a szemem, és néztem, ahogy az ágyhoz közeledik. Izmos alakja látszott a tűz haldokló fényében. Megnyugtatóan átkaroltam Wilhelminát, az ujjam a ravaszt tartva. Luger mellettem volt, a takarón kívül, a kezem közelében.
  
  
  Lábujjhegyen járt, és le sem vette a szemét az ágyról. A kés hosszú és keskeny volt, és a melléhez tartotta. Ahogy közeledett, kissé megemelte a kést. Most még erősebben éreztem az illatát. Ez a vonóhálós halászhajó időnként halat fogott.
  
  
  Megállt az ágy mellett, magasba emelte a kést, hogy szúrjon, és mély levegőt vett. Gyorsan megmozdultam, az orra alá dugtam a Luger csövét, és oroszul azt mondtam: "Ha szereted az életed, dobd el ezt a kést."
  
  
  Még mindig visszatartotta a lélegzetét. Habozott, és az arcomba nézett. Ha ilyen távolságban meghúztam volna Wilhelmina ravaszt, lelőttem volna a fél fejét. Mozdulatlanul állt, hatalmas teste szinte teljesen eltakarta a kandallót.
  
  
  Nagyon meleg volt abban a szobában. A tűz fénye elég volt ahhoz, hogy izzadságcseppeket lásson a homlokán. A késes kéz egy kicsit előre mozdult. Megszorítottam az ujjam a Luger ravaszát. Könnyen meg tudtam ölni, és ezt ő is tudta.
  
  
  De azért megpróbálta. Bal keze gyorsan felemelkedett, és elütötte a Luger csövét az orrától. A késsel ellátott jobb kéz élesen leesett.
  
  
  A lövés mintha végigdördült volna a szoba falai mentén. A fa fal egy darabja leszakadt. Amikor lőttem, nekirohantam. A kés beleakadt a matracba.
  
  
  Megütöttem a térdét a vállammal és félrelöktem. Visszaugrott a kandallóhoz, még mindig a kezében szorongatta a kést. Megfogtam a takaró szélét és ráterítettem. Szabad kezével próbálta elhárítani, de a takaró túl nagy és nehéz volt. Megragadta, de addigra már kikeltem az ágyból és utána rohantam a szobán át.
  
  
  Amikor lehúzta az arcáról a takarót, orrba ütöttem a Lugerrel. – morogta. A kés a kopott szőnyegre esett, miközben kezét az orra maradványaihoz emelte. Hagytam, hogy a Luger keményen a koponyáján üsse. Kezével az arca elé rogyott a földre.
  
  
  Nem zárta be az ajtót, amikor belépett. Most az ajtó nyitva volt. Elsőként két katona lépett be puskával készenlétben. Már rájuk mutattam a Lugert. Perska doktor és Sonya jelent meg mögöttük.
  
  
  A vonóhálós kapitány még mindig térdelt, és furcsa gurgulázó hangokat hallatott. Lehajoltam és felkaptam a kést. Odadobtam az egyik katonának, és majdnem elejtette a puskáját, hogy elkapja.
  
  
  Dr. Perska azt mondta: „Lövést hallottam. Azt hittem...” Vastag köpenyt és magas csizmát viselt. Acélhaja kócos volt.
  
  
  -Jól vagy Nick? – kérdezte Sonya. Vastag köntöst is viselt. Arról, ahogy a kabát libbent elöl, tudtam, hogy nagyon kevés ruha volt alatta.
  
  
  Rájuk néztem, és úgy éreztem, remekül nézek ki a hosszú alsóneműmben. Két katona segített talpra a vonóhálós hajó kapitányának. – Megpróbált megölni – mondtam.
  
  
  – Ezt nem gondolhatja komolyan – mondta Dr. Perska.
  
  
  Két katona kivezette a kapitányt a szobából.
  
  
  Nekidőltem az ágynak. Oroszul azt mondtam: „Az ön nyelvén mondom el, hogy semmi se vesszen el a fordításban.” Nem akarom, hogy félreértsék a szavaimat. A kormányom nevében vagyok itt. Nem szórakozásból vagyok itt. Nincs itt senki, akiben megbízhatnék. Szóval kész leszek. A következő személy, aki megpróbál hívatlanul bejönni, meghal, mielőtt az ajtó becsukódik. Nem kérdezem meg, ki az, és miért jött ide. csak lőni fogok."
  
  
  Dr. Perska úgy nézett ki, mintha most nyelt volna le egy darázst. – Nem hiszem el, hogy megtámadtak. Kérem, fogadja elnézést, Mr. Carter.
  
  
  – Reggel még egyszer kérjen bocsánatot, doktor úr. Most nem fogadom el őket.
  
  
  Sonya figyelmesen nézett rám. Most megkérdezte: „Mit fogsz csinálni, Nick?”
  
  
  'Semmi.' - biccentettem az ajtó felé, ami mögött a kapitány éppen eltűnt. - Mi lesz vele?
  
  
  „Moszkvába fogják küldeni” – mondta Sonya. – Ott fog megjelenni a bíróságon.
  
  
  – Nem hiszem.
  
  
  'Nem hiszel nekem? Maga akarja megölni?
  
  
  – Ha meg akartam volna ölni, megtettem volna. Hagytam, hogy Wilhelmina lezuhanjon az ágyra. – Ha most mindketten el akartok menni, megpróbálhatok aludni. Jó éjszakát.'
  
  
  Hátat fordítottam nekik, és a szekrényhez sétáltam, ahol letettem a különleges, aranytartós cigarettáimat.
  
  
  Éreztem a hideg levegőt, ahogy az ajtó hirtelen kinyílt és becsukódott. A szoba furcsán csendes volt, és az egyetlen fényforrás a tűz vörös izzása volt. Kiráztam a cigarettát a dobozból, és az ajkaim közé tettem. Aztán eszembe jutott, hogy az ágyon hagytam az öngyújtómat. Megfordultam. .. és meglátta Sonyát. Egy öngyújtóval a kezében állt előttem. Kinyitotta és lángot vitt a cigarettámra. Belélegezve láttam, hogy ledobta a köntösét. Alatta nagyon vékony, nagyon rövid kék hálóing volt.
  
  
  Azt mondtam: A Luger az ágyon feküdt az öngyújtó mellett. Miért nem vetted el?
  
  
  – Tényleg azt hitted, hogy meg akarlak ölni, Nick? Nem bízol bennem annyira?
  
  
  - Mit akarsz, Sonya?
  
  
  Egy pillanatig megmozdult. A köntös lecsúszott a válláról, majd a padlóra esett. – Szükségem van a bizalmára, Nick – mondta rekedten. "De ma többet akarok, sokkal többet."
  
  
  Kezei hozzám kerültek, végigcsúsztak a nyakamon és lehúzta a fejem. Puha, nedves ajkai gyengéden végigsimítottak az államon, majd könnyedén átsiklottak az arcomra. Szakított időt arra, hogy végigsimítsa ajkaim körvonalát, majd hagyta, hogy ajkai eltakarják az enyémet. Addig nyomta testét az enyémhez, amíg úgyszólván összeolvadtunk.
  
  
  Lassan kivette a cigarettát a kezemből, és a kandallóba dobta. Megfogta a kezem, az ajkához emelte és megcsókolta az összes csuklómat. Nyelve könnyedén csapkodott az ujjai között. Ezután a kezét a teste felé fordította, és a tenyeremet a mellkasára szorította.
  
  
  Éreztem, ahogy feltámad bennem a szenvedély. – Minden trükköt ismer, amit egy nőnek tudnia kell – mondtam.
  
  
  - És te? - motyogta. „Milyen trükköket ismersz?
  
  
  Kicsit lehajoltam és a karomba vettem. Kezei a nyakam köré zárultak. Az ágyhoz vittem és finoman lefektettem. Feltettem a Lugert a szekrényre, és felvettem a takarót a földről. Amikor az ágy felé fordultam, Sonya már levette a hálóingét. Meztelenül feküdt, lábai előre-hátra csúszott a lepedőn.
  
  
  A takarót az ágy lábához dobtam. – Nagyon hideg lesz ma este – mondtam.
  
  
  – Nem hinném – mondta, és felém nyújtotta a kezét. Mindig is azt hittem, nehéz lesz levenni a hosszú johnokat. Nem is emlékszem, hogyan kerültem ki belőlük. Hirtelen mellette voltam, a karjaimban tartottam, és ajkaim finoman hozzáértek az övéhez.
  
  
  – Ó, Nick – suttogta. „Túl sokáig tartott, csak túl sokáig! Hiányoztál. Hiányzott az érintésed. Hiányoztál.
  
  
  – Pszt.
  
  
  „Ne késlekedj túl sokáig. Ígérd meg.'
  
  
  Nem vártam túl sokáig.
  
  
  Éreztem, hogy megfeszül, ahogy átsiklottam rajta. A kezei a vállamon voltak. És amikor a lábai közé álltam és nekinyomtam magam, hallottam, hogy sóhajt. Nyüszítő hangokat hallatott, és szorosan körém fonta a karját és a lábát. Aztán minden más értelmetlenné vált – sem az ellenem irányuló támadás, sem minden, ami a Jeges-tengeren történt. Ezen a kunyhón kívül nem volt semmi, csak ez az ágy, rajta kívül nem volt más nő. Sonyában volt ez az erő, ez a mindent elsöprő tehetség. Csak a teste tökéletességét tudtam. Végül, amikor összejöttünk, nem is voltam tudatában magamnak. Lassan visszatértem onnan, ahol voltam. Nem vettem észre, hogy merev karokkal feszítettem magasan fölötte. Felemelkedett, és a nyakam köré fonta a karját, hogy befogadjon. Most éppen le akart esni, és nyelve gyorsan végigsiklott kiszáradt ajkán. Behunyta a szemét, és egyik oldalról a másikra fordította a fejét.
  
  
  - Ó, Nick, olyan... olyan volt. ..'
  
  
  – Pszt. Szorosan hozzászorítottam magam.
  
  
  – Nem – suttogta. 'Többé nem.'
  
  
  - mondtam pszt.
  
  
  Csukott szemmel álmodozóan mosolygott. - Igen... bármit is mond. Hogy kételkedhetsz bennem? Hogy nem bízol még mindig bennem?
  
  
  Megcsókoltam, kezeimet végigsimítottam testének csábító ívein, és elvesztem a vele való egyesülés teljes élvezetében... de nem tudtam rávenni magam, hogy megbízzam benne.
  
  
  Másnap kora reggel elkezdtük a tanfolyamot. Először a közös helyiségben reggeliztünk az őrszemekkel, tüzérekkel és mindenki mással, aki a táborral kapcsolatban állt. Mindenki szükségesnek érezte, hogy bocsánatot kérjen a tegnapi támadásért. Mindannyian biztosítottak arról, hogy a vonóhálós hajó kapitányával keményen fognak bánni. Valahogy nem kételkedtem benne, de kíváncsi voltam, hogy azért, mert meg akart ölni. ...vagy mert nem sikerült megölnie.
  
  
  Dr. Perska leült mellém. Viharvert, bajuszos arca fáradt és aggódó volt. – Mr. Carter – mondta –, csak el kell fogadnia a bocsánatkérésemet a tegnap estéért. Egy szemhunyást sem aludtam. Megdöbbentett, hogy ilyesmi megtörténhet itt, az orrunk alatt.”
  
  
  - Ne aggódjon, doktor úr. Csak ne felejtsd el, amit tegnap este mondtam. Ez a tanfolyam három napig tart, igaz? Ön egy nagyon óvatos ember mellett ül. Óvatos akarok maradni, amíg itt vagyok. Csak annyit kérek, hogy nyűgözzen le ezzel a túlélő tanfolyammal.
  
  
  És meg is tette.
  
  
  A legtöbb, amit Sonia és én megtanultunk, az volt, hogyan maradjunk életben, ha minden felszerelésünk elveszett. A módszereket az eszkimóktól kölcsönözték, és továbbfejlesztették.
  
  
  Az első napon egy jégkunyhót építettünk Dr. Persk irányításával. A hótömböket nagy késsel vágták ki. Amikor a munka elkészült, Sonya, Dr. Perska és én bemásztunk. Észrevettem, hogy a falak egy kicsit szivárognak.
  
  
  Megkérdeztem. - Nem olvad el ez a dolog?
  
  
  Dr. Perska elmosolyodott. - Nem a testmelegtől. A testhő elég melegen tartja ahhoz, hogy ing vagy ruha nélkül sétáljon, de nem olvasztja meg a hótömböket. Valójában jó, ha a jégkunyhóban kiolvad. Ez bezárja az összes rést a blokkok között. Még a megvilágítás céljából égő gyertyák sem olvasztják meg a hótömböket.
  
  
  Körülnéztem a boltíves palotában. Az orvos ismét kimászott. Sonya megfogta a kezem és megszorította.
  
  
  -Baszkodtál már jégkunyhóban? - motyogta.
  
  
  – Az elmúlt két hétben nem – válaszoltam.
  
  
  Megütötte a vállam és gyorsan kimászott. Amikor követtem, és kidugtam a fejem, elütött egy hógolyót.
  
  
  Aznap éjjel egyedül aludtam, egy széken a fal mellett, Wilhelminával a kezemben. Nyugtalan álom volt.
  
  
  A második napot többnyire az osztályban töltöttük. Sonya és én puha fotelekben ültünk. Dr. Perska a tábla elé állt. Útmutatást kaptunk a jegesmedvével kapcsolatban. Az orvos leengedte a vetítővászont, és bekapcsolta a projektort. Egy percig hagyta futni a filmet szó nélkül. Elszívtam egy cigarettát és ránéztem.
  
  
  Csak egy jegesmedvét mutattak be a filmben. Nagy vadállat volt, de szinte körte alakúnak tűnt, mintha a hátsó lábai hosszabbak lettek volna, mint az elülsői. Ügyetlennek tűnt.
  
  
  – Figyeld meg – mondta Dr. Perska, mintha olvasna a gondolataimban –, milyen ügyetlen a medve. Sok áldozat tévedett, amikor azt hitte, hogy ez az állat nem tud nagy sebességet kifejteni.” Oroszul beszélt.
  
  
  Azt mondtam: "Úgy tűnik, a férfi fogvatartott lesz."
  
  
  Az orvos szemüveget viselt. Az állát a mellkasához húzta, és rám nézett a szemüvege fölött. Mr. Carter, ne kövesse el ezt a hibát, ha lát valakit közeledni a távolban. Meg fog lepődni, milyen gyorsan teszi meg a távolságot.
  
  
  Sonya rám nézett, és kacsintott. Néztük, ahogy egy jegesmedve ide-oda mászkál a jégen.
  
  
  „A jegesmedve egy nomád” – mondta Dr. Perska. „A szürke vagy nagy barnamedvével ellentétben nincs állandó bázisa vagy odúja. Mindig úton van. A kamera elég sokáig követte barátunkat. .. láttad már megállni? Nem, állandóan mozgásban van.
  
  
  Rágyújtottam egy cigarettára, és a sétáló medvét kezdtem nézni. Sonya megfogta a kezem.
  
  
  „Van egy nagyon érdekes dolog a jegesmedvével kapcsolatban” – folytatta az orvos. „Ez az egyetlen állat a világon, amely követni fogja az embert, megöli és megeszi. Nem kell sarokba szorítani, hogy megtámadja, mint a legtöbb állat teszi.” Fanyar mosollyal nézett a képernyőre. – Nem, csak egy kis éhségre van szüksége.
  
  
  Éreztem, hogy Sonya remeg mellettem.
  
  
  – Mi kell egy ilyen fenevad megállításához? – kérdeztem Perskától.
  
  
  Az orvos elgondolkodva vakargatta a bajuszát. „Egyszer láttam egy medvét, amely négy golyót vett ki egy elefántpuskából, mielőtt leesett. Lehet, hogy nehezebb megölni a jávorszarvast.
  
  
  – Vagy egy személy – mondtam komoran.
  
  
  Aznap este, amikor a tábor nagy része aludt, Sonya bejött a szobámba. Leültem a székre, néztem a tüzet, és az Északi-sarkvidéken keringő vörös kínai tengeralattjárókra gondoltam.
  
  
  Az ajtó zárva volt. Sonya bekopogott, és halkan kétszer mondta: – Nika! Felálltam, és Wilhelminával a kezemben az ajtóhoz sétáltam, csak hogy biztos legyek.
  
  
  Sonya belépett, és nem nézett a rá mutatott Lugerre, a csinos fejére. Ugyanolyan köntöst viselt, mint az első este. Lecsúszott a válláról a padlóra, ahogy az ágyhoz ért. A vékony hálóing, amelyet viselt, vörösen ragyogott a tűzfényben.
  
  
  Álmodozó mosoly játszott az ajkán. Felmászott az ágyra, és letérdelt velem szemben. Lassan és mosolyogva a fejére húzta a hálóingét. Aztán megsimította hosszú, szőke haját, és a hátára nyúlt. Leültettem Wilhelminát egy székre, bezártam az ajtót és az ágyhoz sétáltam.
  
  
  A harmadik napon Sonyával többet tanultunk arról, hogyan lehet túlélni felszerelés nélkül. A kis épületben, amit iskolakunyhónak hívtunk, Dr. Perska állt a tábla előtt. Ezúttal szürke nadrágot és szürke, gombos gyapjúmellényt viselt.
  
  
  Reggelinél Sonia megfogta a kezem, és minden alkalmat megragadott, hogy megérintsen vagy hozzám öleljen. Az az éjszaka volt az egyik legjobb. Csak egyszer, Korzikán volt jobb. Úgy gondoltam, rossz lenne nem bízni benne. Ahogy fogta a kezem, láttam, hogy még mindig azt a gyűrűt viseli, amelyet a tengeralattjáró legénysége adott neki.
  
  
  Dr. Perska a horgászatról és a vadászatról beszélt – drága horgászbot vagy fegyver nélkül. - Farkas- vagy medvecsontból horgászatot készíthetsz, akár halcsontot is - mosolygott -, hogy más halakat fogj. Nézd meg a képeket a táblán. Horgászzsinór bármiből elkészíthető. Szálak a ruháidból, inak egy állattól, amelyet megöltél.
  
  
  „Még egy hatalmas jegesmedvét is meg lehet ölni csonttal. Például egy fóka gerincének egy darabja. A bálnacsont ideális, de nem valószínű, hogy két ember egyedül és felszerelés nélkül megy bálnavadászni az Északi-sarkvidéken. Fogott egy darab krétát, és rajzolni kezdett, miközben beszélt. „Egy általában egyenes csontot szűk körré hajlítasz. A húst, zsírt vagy bármit, ami kéznél van, szorosan összenyomódik körülötte, olyan szorosan, hogy a csont ne tudjon újra kiegyenesedni. Ha egy húsgolyót gurítasz a hóra, az megfagy, a jegesmedve pedig egy mozdulattal lenyeli a labdát. A csont megnyúlik és széttépi a medve belsejét."
  
  
  Lenyűgözött, de Sonya remegett. – Szegény állat – mondta.
  
  
  Dr. Perska elmosolyodott, és megrázta a fejét. „Kedves Treshchenko asszony, nem mondaná „szegény állat”, ha éhezne és megfagyna, és ez a szegény állat volt az egyetlen esélye a túlélésre.
  
  
  Letette a krétát, megfordult - ezúttal nem mosolyogva - és rám nézett.
  
  
  – Mr. Carter, ti ketten reggel repülnek az Északi-sarkkörre, és meglátjuk, tanítottam-e valamit, és mit tanult.
  
  
  Mosolyogva kérdezte. - "Lenyűgözött?"
  
  
  – Nagyon – mondtam, és komolyan is gondoltam.
  
  
  – Oké – mondta, és bólintott. "Itt az ideje, hogy találkozzunk a vezetőddel"
  
  
  Összeráncoltam a homlokomat, és leültem a székre, miközben az orvos az ajtó felé sétált. Kinyitotta az ajtót és hívott valakit. Egy férfi lépett be, vízhatlan ruhába öltözött, és egy régimódi fegyvert tartott a kezében. Leengedte a parka motorháztetőjét, és láttam, hogy eszkimó – vagy legalábbis eszkimónak tűnt.
  
  
  Dr. Perska az előttünk lévő táblához vezette. – Miss Treshchenko, Mr. Carter, itt Aku. Két okból is őt választották vezetődnek. Először is kiváló lövő, másodszor pedig úgy ismeri a sarkvidéki életet, mint a tenyerét.” Hátradőltem a székemben, kinyújtottam magam előtt a lábaimat, és keresztbe fontam a karjaimat a mellkasomon. Erre nem számítottam, és nem voltam rá felkészülve. Ott, az Északi-sarkon nem csak Sonya és én lennénk. Sonya lennénk, én és egy Aku nevű idegenvezető.
  
  
  ránéztem. Fiatalnak tűnt, alig tudott inni vagy szavazni. A szeme tisztának és magabiztosnak tűnt, de a pillantásom alatt összeráncolta őket az aggodalomtól. Olyan fiúnak tűnt, aki tudja, hogyan kell megközelíteni a nőket. Szinte arrogáns önbizalom volt benne. Arca széles, lapos és sima volt; egyenes fekete haja a szemébe hullott. A puskát a földre szegezte. Olyan közel volt hozzám, hogy ki tudtam olvasni az orosz szavakat a csomagtartón. - Mr. Carter? - mondta aggodalommal Dr. Perska.
  
  
  Feszültség volt a szobában. Aku Sonyáról rám nézett, majd vissza, de nem volt semmi az arcán.
  
  
  – Nem számítottam útmutatóra – mondtam végül. Vettem egy cigarettát és rágyújtottam.
  
  
  "Nem ért egyet?" – kérdezte Sonya. Gyorsan folytatta: "Mivel nem tudjuk, mire számíthatunk, úgy gondoltam, minden segítséget meg kell vennünk."
  
  
  – Igen – mondtam. ránéztem. És éppen akkor, amikor elkezdtem azt hinni, hogy megbízhatok benne.
  
  
  Aku ezután nagyon jó angolul így szólt: „Mr. Carter, ha magával visz, valószínűleg kellemesen meg fog lepődni. Kiváló kalauz és kiváló lövő vagyok - húsz méterről szemre tudok lőni egy sirályt. De ami még fontosabb, tudom, hogyan kell követni a parancsokat. Tudom, hogy te vagy a felelős. Nem arra kérlek, hogy vigyél magaddal, de szerintem jó lenne.
  
  
  Kiszívtam a cigarettámból és a szemébe néztem.
  
  
  – Miért van orosz puskája? én
  
  
  – Szegény családból származom – mondta gyorsan. – Nem engedhettünk meg magunknak egy drága amerikai Marlint vagy Winchestert. Csak azzal tudtunk kereskedni, ami elérhető volt. Fiúként hat bőrt cseréltem erre a régi puskára. Ez a fegyver kilencszer mentette meg az életemet. Ő ad nekem enni. Úgy bánok vele, mint egy régi baráttal. Soha nem volt más fegyverem.
  
  
  Gyönyörű beszéd volt. Dr. Perskára néztem, aztán Sonyára. Semmit nem tudtam kivenni az arcukról. Aztán visszanéztem Akura. – Rendben – döntöttem el –, van egy útmutatónk.
  
  
  A feszültség megszűnt. Aku elvigyorodott, és erős, egyenletes fehér fogait mutatta. Perska doktor megvillantotta arany őrlőfogait. Sonya megfogta a kezem és rám mosolygott. Én voltam az egyetlen a szobában, aki nem mosolygott.
  
  
  Aznap este korán összepakoltam a cuccaimat. A gépnek hajnalban kellett volna felszállnia. A bőröndből mindent átraktam a hátizsákba, az öltönyt és a kabátot a bőröndben hagytam. Az Északi-sarkon valószínűleg nem érezném szükségét hivatalos viseletnek.
  
  
  Túl korán volt lefeküdni – nem voltam fáradt. Fát dobtam a tűzre és leültem elé. De nyugtalan voltam. Felkeltem és körbesétáltam a szobában. Megálltam és a tűzre néztem. Ez volt az utolsó éjszakám a táborban. Az egyetlen dolog, ami hiányozni fog, az a gyönyörű kandalló.
  
  
  Újra megnéztem, hogy megbizonyosodjak arról, hogy csomagoltam-e plusz magazinokat Wilhelminának. Aztán újra leültem a tűz elé, szétszedtem a Lugert, megtisztítottam és beolajoztam. Aztán megnéztem a magammal vitt merevlemezt. még mindig nyugtalan voltam.
  
  
  Kipróbáltam a jógát, hogy megnyugodjak. Leültem a székre, a tűzbe bámultam, és ellazításra kényszerítettem a testem. Minden koncentrációmat felhasználtam erre. Nem tudom, mennyi ideig ültem ilyen lazán, de amikor felálltam, felfrissültem. És szerettem volna egy nőt. Sonyát akartam.
  
  
  Felvettem egy parkát és nehéz csizmát. Sonya szobája a második sorban volt, három szobával arrébb. Amikor befejeztem, résnyire kinyitottam az ajtót, hogy kinézzek. Az ablakán kívül fény sütött. Még mindig talpon volt. Enyhe hó esett, és a csizmám ropogva sétált. A tábor sarkaiban erős fények világítottak át a hulló hóban. Egy őrs haladt el az egyik lámpa alatt puskával a vállán.
  
  
  Lassan lépkedtem, kezeimet mélyen a kabátom zsebében. És amikor Sonya kabinjához értem, hangokat hallottam. Sonya és... Először nem ismertem fel a második hangot, amíg meg nem közelítettem a kunyhót. mozdulatlanul álltam. Aku volt, és oroszul beszélt.
  
  
  „Moszkva elveszti a türelmét, Sonya” – mondta. „Tudni akarják, mikor. Tudni akarják, miért késett."
  
  
  „Az én döntésem, hogy mikor lesz ez” – tiltakozott Sonya. – Ostobaság volt tőlük, hogy elküldték ezt a vonóhálós kapitányt.
  
  
  „Türelmetlenek. Lehet, hogy elhamarkodottan cselekedtek, de azt akarják, hogy ez megtörténjen, és tudni akarják, mikor. Tudni akarják, hogy pontosan mikor.
  
  
  Egy pillanatnyi csend következett. Aztán Sonya így szólt: „Két évig edzettem erre. Nem hagylak cserben. Nem vagyok férfi. Ez a probléma, azért küldtek embereket, hogy öljék meg. Minden ország elkövette ezt a hibát. Ezért senki sem tudta kiiktatni a nagyszerű Nick Cartert. Csak egy nő tud elég közel kerülni ehhez. Tehát ahol mások kudarcot vallottak, nekem sikerülni fog. Már nagyon közel vagyok hozzá.
  
  
  - De mikor, Sonya? - kérdezte ismét Aku.
  
  
  „Ha megtudjuk, mire készülnek a kínaiak az Északi-sarkon, a küldetés befejeződött. Akkor megölöm a megfoghatatlan Mr. Cartert – válaszolta kedves Sonya.
  
  
  
  
  6. fejezet
  
  
  
  
  
  Elég messze voltam a házától, hogy ne hallhassák a csizmám ropogását a hóban, ahogy elmentem. A jobb kezem automatikusan befogta Wilhelmina fogantyúját a bal hónaljam alá. Csapdába estem és rájöttem. A tábor gyakorlatilag börtön volt. Még ha el tudnék is menekülni, hova mehetnék? Nem tudtam elúszni ebben a jeges vízben. És nem megyek messzire szárazföldön sem, megpróbálva átkelni a fagyos, elhagyatott, ellenséges földön.
  
  
  Nem, orosz földön voltam menekülési útvonal nélkül. Elkaptak. Holnap reggel felszállok egy orosz gépre, amely engem és két orosz ügynököt, akik közül az egyiket arra képezték ki, hogy megöljön, a kihalt sarkvidékre visz.
  
  
  Gyorsan visszamentem a szobámba. Nem volt kihez fordulnom segítségért, de volt egy előnyöm. Most már tudtam, mire készül Sonya, de nem tudta, hogy én tudom.
  
  
  Erre gyanakodtam, de csalódott voltam.
  
  
  Gyönyörű, édes, szenvedélyes Sonya. Valld be, Carter, beleestél. Úgy használta a testét, mint egy áruló Vénusz, hogy megbízzon benne. Oké, most rájöttem a hibámra. Nem valószínű, hogy még egyszer elkövetem ugyanazt a hibát.
  
  
  A kabinomhoz értem, kinyitottam az ajtót és bementem. A tűz még mindig égett. Levettem a kabátom és a csizmám, és felkészültem, hogy a székben töltsem az éjszakát.
  
  
  Aztán eszembe jutott, hogy a probléma nem is olyan veszélyes. Sonya azt mondta Ak-nak, hogy addig nem próbál megölni, amíg nem tudjuk, mire készülnek a kínaiak. A másnapra gondoltam. Hajnalban felszálltunk egy orosz szállítórepülőre, és az Északi-sarkvidék mélyére repültünk. Ott mindent megkaptunk, amire szükségünk volt, például motoros szánokat és extra benzint.
  
  
  Az amerikai alaptáborban kellett megszereznünk. A megoldás tehát egyszerű volt. Ha az alaptáborban lennénk, egyszerűen feladtam volna Sonyát és Akut, és egyedül folytattam volna a küldetést.
  
  
  Ültem a kandalló előtt, dohányoztam és a tűzbe néztem. Végül felkeltem és lefeküdtem.
  
  
  Egy órával hajnal előtt arra ébredtem, hogy kopogtak az ajtón. Nem volt nehéz felébreszteni, nem aludtam ilyen mélyen. Óvatosan kiugrottam a takaró alól, és fel-alá kezdtem ugrálni, hogy felvegyem a nadrágomat. A tűz kialudt, hideg van a kabinban. Még sötét volt, ezért meggyújtottam a lámpát és felöltöztem.
  
  
  Amikor kijöttem, fényt láttam Sonya kabinjában. Az ég feketéből fakó szürkévé változott. Már nem esett hó, de körülbelül három lábnyi friss hó esett. Hátizsákkal és merevlemezzel a kezemben mentem be az ebédlőbe.
  
  
  Már elkezdtem reggelizni, amikor Sonya odalépett hozzám. Mint mindig, most is elbűvölően nézett ki. Szeme felcsillant attól, ami összetéveszthető a szerelemmel. Amíg ettünk, a túlélőtanfolyamról beszélgetett vég nélkül, mit találhatunk az Északi-sarkon, Akuról... hé, hol volt? Akkor jelent meg, amikor már majdnem befejeztük az evést. Melegen üdvözölte Sonyát, és nagyon áhítatosan viselkedett velem. Úgy éreztem magam, mint a maffia áldozata, aki megkapta a halál csókját. De együtt játszottam. Megfogtam Sonya kezét és vicceltem Akuval. Ragaszkodni akartam az egyetlen előnyömhöz.
  
  
  Reggeli után kimentünk az utcára, ahol már várt minket egy autó. Dr. Perska ott volt, hogy elköszönjön. Megráztam a kezét, és azon tűnődtem, tud-e valamit a megölésem tervéről. Aztán a hátizsákjainkat és a puskáinkat a Moskovich tetejére kötözték. Sonya mellém ült a hátsó ülésen, kezét a térdemen. A vállamra fektette a fejét, és megéreztem a parfümjét. A haja az arcomat csiklandozta. Aku elöl ült a sofőrrel. A táborból az Oehlen melletti repülőtérre vezető út durva és nagyon fagyos volt. Nagyon lassan haladtunk. Sonya ajka megérintette az arcomat, és megtalálta a fülemet.
  
  
  – Hiányoztál tegnap este, édesem – suttogta. -Neked is hiányoztam?
  
  
  A lábára tettem a kezem. – Természetesen – mondtam.
  
  
  Szorosan hozzám szorította magát és felsóhajtott. „Egy ideig nagyon hideg lesz. Nehéz megmondani, mit kell tennünk, hogy melegek maradjunk.
  
  
  – Aku lefényképezi ezt?
  
  
  A lány felkacagott. Ha nem lenne ilyen nő, nem lennének olyan rosszak a dolgok, gondoltam. – Természetesen nem, drágám – mondta. – Aku tudja, mi van köztünk. ezt elmagyaráztam neki. Nem fog minket zavarni.
  
  
  – Érdekes utazás lehet – mondtam szárazon.
  
  
  A Moskovich megközelítette a repülőteret, ahol egy nagy szállítórepülő, forgó propellerekkel várta. Amikor az autó megállt a gép mellett, két férfi ugrott ki a nyitott kocsiajtón. Anélkül, hogy szóltak volna, levették a cuccainkat a kocsi tetejéről, és felvitték a gépre.
  
  
  Fagyott fehérek és szürkék kopár tája pirult a felkelő nap alatt. Csend volt és hideg. Sonya, Aku és én rohantunk a kocsiból a várakozó géphez. A légcsavarok légnyomása azzal fenyegetett, hogy szétrobbant minket, de végül leültünk, és örömmel tapasztaltuk, hogy a gép felmelegedett.
  
  
  Sonya, mint mindig, mellettem ült. Szorosan hozzám préselte magát, arcát eltakarta a parka csuklyája. Amikor már elég melegünk volt, leengedtük a csuklyát. Aku a folyosó túloldalán ült, és szenvtelen arccal nézett ki az ablakon.
  
  
  A gépet sílécekre szerelték. A motorok hangosan felbőgtek, mire a sílécek leemelkedtek a jégről, és az autó lecsúszott a kifutón. Sonya és én összeborultunk, ahogy a gép felgyorsult. Úgy dübörgött, mint egy régi teherautó. Átmentünk egyik oldalról a másikra. De amikor a sílécek elhagyták a felszínt, a csiszolás hirtelen abbamaradt. A hatalmas autó simán emelkedett a szinte élettelen táj fölé.
  
  
  De itt-ott voltak házak, és néha egy-egy fa. Az autó keletre repült a felkelő nap felé. Amikor kinéztem az ablakon, megláttam a föld végét, aztán elrepültünk a víz felett. Éreztem magamon Sonya tekintetét, ahogy kinéztem az ablakon. Kíváncsi voltam, mit gondol. Megpróbálta eldönteni, hogy melyik testrészembe lenne a legjobb golyót lőni? Vagy talán még nem döntötte el, milyen fegyvert használjon. Ha nem revolver, akkor mi van?
  
  
  Egy idő után ismét alattunk volt a föld. Alaszka és Észak-Kanada felett repültünk. És ezután nem volt alattunk semmi, csak egy fehér űr. Időnként átrepültünk egy-egy eszkimó falu felett, de többnyire tiszta fehér volt, olyan ragyogó a napon, hogy majdnem megvakultam.
  
  
  Aku a mellkasába temetve aludt. Sonya megfogta a kezem. Éreztem a teste vékonyságát a ruháján keresztül, ahogy hozzám préselte magát.
  
  
  - Valami baj van drágám? - kérdezte hirtelen.
  
  
  Összevont szemöldökkel néztem rá. – Miért kérdezted?
  
  
  - Olyan csendes vagy. Egész reggel.'
  
  
  – vontam meg a vállam. – Sok minden jár a fejemben. Kíváncsi vagyok mit találunk ott.
  
  
  Tudatosan elmosolyodott, ami azt súgta, hogy nem hisz nekem. Ez értelmezhető tudatos mosolyként is. Ha a szeretőjének olyan dolgok jártak a fejében, amelyeket nem akart megbeszélni vele, hát legyen. Azt akartam, hogy gyorsan az alaptáborba érjünk, hogy megszabadulhassak tőle. Kezdett idegesíteni.
  
  
  - Mit gondolsz, Nick? - kérdezte hirtelen.
  
  
  - Mit gondolok ?
  
  
  - Ezek kínaiak. Mit gondolsz, mit csinálnak ott?
  
  
  Megráztam a fejem. – Biztos valami sarki bázist építenek. Ezek a tengeralattjárók egyszerűen nem maradhatnak ennyi ideig a jég alatt bázis nélkül.
  
  
  - De milyen alap? És hol?'
  
  
  Hirtelen megszorította a kezem. - Nem számít. Majd kitaláljuk, ugye?
  
  
  - Bárcsak biztos lehetnék benne.
  
  
  Mosolygott. – Biztos vagyok benne, hogy megtudjuk, Nick. te vagy az AH legjobb ügynöke. Nem ismered a kudarcot.
  
  
  Erre nem kellett válaszolnom. A repülőgép személyzetének egyik tagja három csomagolt ebéddel keresett fel bennünket, amit némán adott nekünk. Felkeltettem Akut és adtam neki ebédet. Megette az ételt és gyorsan újra elaludt.
  
  
  Dél körül ismét ugyanaz a legénység lépett hozzánk. Ezúttal három ejtőernyő volt nála. Mindegyik ölünkbe ejtettek egyet. Amikor felvettem az enyémet, oldalra dőltem és kinéztem az ablakon. Az amerikai alaptábor felett akartunk repülni. Előtt nagy épületeket láttam, amelyek bungalóknak tűntek. A legnagyobb épületben amerikai zászlóárboc volt. A zászló mozdulatlanul lógott, az ég tiszta volt, és a ragyogó nap sivataghoz hasonlította a tájat. A bázis megmozdult alattunk, majd nagyon gyorsan megjelent mögöttünk. A legénység tagja kinyitotta az ajtót. Jeges szél süvített át a gépen. Felvettem a napszemüvegemet, és megbizonyosodtam róla, hogy a parka kapucnija szorosan illeszkedik a fejemhez. A legénység egyik tagja ejtőernyőket erősít a felszerelésünkre – élelmiszerre, robbanóanyagra és hátizsákokra.
  
  
  A gép körbefordult, hogy ismét átrepüljön a bázis felett. Csak a közvetlenül körülötte és a tövében lévő terep tűnt síknak és szilárdnak. Mindenhol tele volt hasadékokkal és egyenetlen talajjal, ami megnehezítette a gép leszállását. Egy helikopter is megtehette volna, de a távolság túl nagy volt egy helikopterhez. Ráadásul az oroszok nem szeretik annyira a helikoptereket, mint az amerikaiak. Ezért kellett ugranunk.
  
  
  Amikor megérkeztünk, tisztán láttam a bázist. Túl magasan voltunk ahhoz, hogy kis tárgyakat lássunk, de ennek ellenére nem vettem észre semmilyen tevékenységet. Nem volt mozgás a bázis területén. Olyan csend volt, mintha az árbocról lógott volna a zászló.
  
  
  Sonya mellém állt, és benézett a nyitott ajtón. Aku mögöttünk volt. Sonyára néztem, és egy pillanatra találkozott a tekintetünk. De aztán hátranézett, és elkerekedett a szeme az aggodalomtól.
  
  
  - Aku, mi ez? Kérdezte.
  
  
  Megfordultam. Aku arca csillogott az izzadságtól, izzadság a félelemtől.
  
  
  „Én... soha... nem ugrottam” – mondta.
  
  
  -mosolyogtam rá. – Nincs ezzel semmi baj, kedves fiam – mondtam, megfogtam a kezét, és az ejtőernyő zsinórjának fogantyúja köré tekertem. „Csak előre kell lépned, elszámolni tízig, majd húzni.”
  
  
  Pislogott. Aztán összeráncolta a homlokát, és próbált koncentrálni. "Tegyen egy lépést... számoljon tízig... húzza." Sápadtan elmosolyodott és bólintott.
  
  
  Megveregettem a vállát. – Hogy megmutassam, a szívem jó helyen van, először téged engedlek el.
  
  
  Aztán remegni kezdett. 'N-nem. .. nem akarok ugrani. én . .. nem akarok első lenni.
  
  
  Megragadtam a parkban, és lassan megfordítottam, hogy a nyitott nyílás felé nézzen. – Nick – kérdezte Sonya –, mit csinálsz?
  
  
  Nem figyeltem rá. – Ne felejtsd el meghúzni a kötelet, amikor tízig számolsz – mondtam Ak-nak.
  
  
  Az orosz legénységre néztem. Arca kifejezéstelen volt. Most már majdnem túl voltunk a bázison. Az orosz röviden bólintott.
  
  
  Aku motyogta: „W-mikor m-számoljak g-t?
  
  
  'Kezdődik!' Kezeimet a mellkasára tettem és kilöktem a nyílásból.
  
  
  A karja és a lába remegett, mintha repülni akarna. Összeesett és a levegőbe repült. Vártam, hogy kinyíljon az ejtőernyője, de nem. Úgy tűnt, mögülünk suhan, és egyre kisebb.
  
  
  'Istenem!' - suttogta Sonya rekedten.
  
  
  Mindketten ránéztünk. Aku egyre kisebb volt. Aztán mintha elhúzódott volna egy pillanatra. A kezei felrepültek. Valami úgy jött le róla, mint egy sárkány farka. Szünet következett, majd kinyílt az ejtőernyő. Hallottam, hogy Sonya megkönnyebbülten sóhajt.
  
  
  – Biztosan lassú a számolása – mondtam.
  
  
  Vagy későn kezdett. Nick, azt hittem, ez egy kicsit radikális. Nem, ez valami több volt. Kegyetlen volt."
  
  
  'Ó, igen?' ránéztem. – Még nem tapasztaltál semmit, bébi.
  
  
  A szája kissé elnyílt, és zavartan nézett rám.
  
  
  – Ugorj – mondtam.
  
  
  Pislogott, majd megfordult és kiment. Szinte azonnal kinyílt az ejtőernyője. Közvetlenül mögötte sétáltam ki.
  
  
  A levegő még hidegebb volt, mint gondoltam. Úgy ragadt, mint ezer tű. Lenéztem és láttam, hogy Aku már a bázis közelében landolt. Sonya körülbelül három méterre landolt tőle. A vállam éreztem a kinyíló ejtőernyő rántását.
  
  
  A hideg sokkja elmúlt. Kapaszkodtam az ejtőernyős vonalakba, és lenéztem. A talaj gyorsan emelkedett. Megnyugodtam, és felkészültem a leszállás okozta sokkhatásra. Sonya és Aku már talpon voltak, és leszálltak az ejtőernyőjükről, és engem figyeltek. Közvetlenül azelőtt, hogy a lábam a földet érintette volna, egy kellemes gondolat jutott eszembe: jó célpont voltam az ejtőernyőn. Ha Sonyának fegyvere volt, amikor ugrott, különösebb erőfeszítés nélkül megölhetett volna.
  
  
  A sarkammal nekiütköztem a jégnek és visszagurultam. Azonban egy kicsit megcsúsztam a földön. tehetetlen voltam. Aku gyorsan oda tudott jönni hozzám, és a bordáim közé szúrhat egy kést. Azt kellett mondanom magamnak, hogy addig nem lesz támadás, amíg nem tudjuk, mire készülnek a kínaiak. Legalábbis Sonya ezt mondta.
  
  
  Elengedtem az ejtőernyőt. Aku és Sonya odajöttek hozzám és segítettek. Felnéztünk, és több ejtőernyőt láttunk ereszkedni. A mi dolgaink. A gép megfordult. A motorok hangja halkabbnak tűnt.
  
  
  A fő gondom most az alap volt. Már csak száz méterre voltunk, de még senki sem közeledett felénk. Oké, nem fúvószenekarra számítottam, de valakinek lennie kellett. Talán az egész küldetést törölték. Talán Hawknak nem volt ideje felvenni velük a kapcsolatot?
  
  
  Az első ejtőernyő felszereléssel a jégre szállt. Sonya egy kicsit mögöttem állt. Félreléptem, hogy szemmel tarthassam őt.
  
  
  – Aku – mondtam –, nézd meg a tárgyakat, ahogy leesnek, és rakd egy kupacba.
  
  
  Aku Sonyára nézett, majd rám. 'Miért kellene nekem?' - kérdezte, és próbált válaszolni a tekintetemre.
  
  
  Egyenesen rá néztem. – Mert én mondtam – mondtam határozottan. – Csak azért vagy itt, mert azt mondtad, hogy követheted a parancsot. - mosolyodtam el örömtelenül. „Mellesleg magasabb vagyok nálad. És ha nem teszed, amit mondok, megverlek. Sonya tett egy lépést előre. - És engem is meg fogsz verni?
  
  
  - Ha kell.
  
  
  – Nick, miért viselkedsz ilyen ellenségesen hirtelen? Tett egy lépést felém. Hátráltam egy lépést. A gép drónja eltűnt. Az egyetlen hang a jeges csendben a mozdulataink hangjai voltak.
  
  
  Sonya megállt. - Nem értelek, Nick. Nincs okod erre a hozzáállásra.
  
  
  komoran elmosolyodtam. – Tudom, hogy három barátunk itt ugyanazt a munkát végzi, igaz?
  
  
  A nő összevonta a szemöldökét, láthatóan összezavarodott. Aku elszaladt. Nyilvánvalóan úgy döntött, hogy nem visz konfrontációba a dolgokat velem; összegyűjtötte a leesett dolgokat.
  
  
  'Gyerünk.' Megfogtam Sonya kezét. – Lássuk, miért nem köszön nekünk senki.
  
  
  Sétáltunk a bázisra. Amikor az első épülethez értünk, rájöttem, hogy valami nincs rendben. Az ajtó tárva-nyitva volt. Megragadtam Wilhelminát és óvatosan az ajtó felé léptem. Már régóta nyitva van. A küszöbre havat raktak. Átvágtam a hókupacon, és Wilhelminával a kezemben bementem. Sonya velem sétált. Az irodában voltunk. A bútorok nagy része eltűnt.
  
  
  de két ceruza volt az asztalon. Még ez sem volt elég a mögötte lévő nagy irodában; üres volt. Megragadtam Sonyát a könyökénél fogva. - Menjünk - mondtam kissé rekedten.
  
  
  Amikor ismét kimentünk, Sonya megkérdezte: „Mit jelent ez, Nick? Voltak itt emberek. Itt kapunk szállítást.
  
  
  – Valami történt – mondtam. – Üres a raktár.
  
  
  Egyik bungalóból a másikba sétáltam. Amikor kiértem a garázsba, láttam egy régi dzsipet a pályákon motor nélkül, és négy összevert motorosszánt hiányzó alkatrészekkel. Szipogtam, miközben Sonya az ajtót nézte.
  
  
  – Talán csinálhatunk valamit a robogóval – mondtam. „Kettőjük úgy néz ki, mintha dolgozna. Talán össze tudok hozni egy harmadikat a másik kettő részeiből.”
  
  
  - De mi történt itt, Nick? – kérdezte Sonya.
  
  
  – Nem tudom – vallottam be. Wilhelminát egy válltokba bújtam. -Nincs nálad fegyver, ugye?
  
  
  Felemelte a kezét; aranyfoltos szeme szikrázott. - Megkeresel?
  
  
  - kuncogtam. - Szót fogadok. Kimentünk a szabadba. Megnéztem a tábor azon részét, amelyet még nem kerestünk át, és azt mondtam: „Rendben, vedd a bal oldali bungalót, én pedig a jobb oldaliat. Talán találunk valami nyomot, hogy mi történt itt.
  
  
  Amikor indulni készültünk, megkérdezte: „Nick, miért kérdezted meg, hogy van-e fegyverem?”
  
  
  - Csak kíváncsiságból.
  
  
  – Olyan furcsán viselkedsz, mióta elhagytuk a tábort.
  
  
  – Ó, ezt észrevetted – mondtam. - Nos, erről majd később beszélünk. Az út túloldalán lévő bungalóra mutattam. – Azt hiszem, ott a tiéd.
  
  
  Elszökött előlem. Megvártam, míg bejön, majd beléptem a legközelebbi bungalóba az oldalamon. Az épület üres volt. Amikor kijöttem, Sonya jött ki a másikból. Megvonta a vállát, és a következőhöz lépett.
  
  
  Az utolsó két bungalóban voltunk. Épp az oldalamról léptem be az épületbe, amikor Sonya sikoltozását hallottam. Kimentem, és megnéztem egy másik bungalót, ahonnan Sonya egyik kezével a szája előtt botorkált ki. Majdnem leesett a lépcsőn. A jégre sétálva térdre esett. futottam. Nem telt bele sok idő, mire vele voltam. - Mit találtál, Sonya?
  
  
  A szeme tele volt rémülettel. Folyamatosan azt mondta: „tessék, itt”.
  
  
  Elfutottam előle és újra megragadtam Wilhelminát. Lassan felsétáltam a bungaló lépcsőjén, és benéztem a nyitott ajtón.
  
  
  Az első dolog, ami megütött, az az illata volt. ..és aztán megláttam őket. Valószínűleg az összes férfi, aki a bázison lakott. .. harminc vagy negyven. Megölték őket, meztelenre vetkőztették, és a bungalóban rakosgatták, mint a fahasábokat.
  
  
  
  
  7. fejezet
  
  
  
  
  
  Nem néztem vissza a holttestekre. ... nem is voltak eszközeim, hogy eltemessem őket. Valahogy el kellett küldenem egy üzenetet a főbázisra, hogy elmondjam nekik, mi történt itt. Kimentem és becsuktam az ajtót.
  
  
  Sonya még mindig a térdén volt, és fullasztó hangokat hallatott. Megálltam előtte és lenéztem. Az arca fehér volt.
  
  
  – Gyerünk – mondtam, és segítettem felállni. – Ön tapasztalt orosz ügynök, igaz? Ugye nem voltál különösebben ideges, amikor több amerikai holttestet is megláttál?
  
  
  Sikított. "Milyen ember vagy te? Egyáltalán nem sajnálod a honfitársaidat?
  
  
  „Ebben a pillanatban nagyon gyűlölöm azt, aki ezt tette.”
  
  
  Megtántorodott, de a szín visszatért az arcára.
  
  
  – Ha szerencsénk van, három mozgó robogót készíthetünk abból a garázsban lévő szemétből – mondtam, és próbáltam elterelni a gondolatait arról, amit látott. Megragadtam a könyökénél és elvezettem.
  
  
  - Mit... mit csináljunk velük? - kérdezte erőtlenül.
  
  
  – vontam meg a vállam. – Nem tehetünk semmit.
  
  
  Most enyhe szellő fújt, úgy fújta a havat, mint a homokot a tengerparton, de az ég tiszta volt, és a nap úgy sütött, mint egy új ezüstdollár. Kinéztem Akut, és láttam, ahogy a bázis másik oldaláról a garázs felé sétál. Hárman beértünk a garázsba.
  
  
  – Sokáig tartott – kezdte Aku, majd meglátta Sonya szokatlanul sápadt arcát, és rám nézett. 'Mi történt?'
  
  
  Sonya oroszul mondta neki. Ahogy elmagyarázta, eszközöket kerestem, hogy megpróbáljam megjavítani a robogókat. A két készülék nagyon jól nézett ki. Megtisztítottam a gyújtógyertyákat, reszeltem a hegyeket, majd beindítottam a motorokat. Elindultak. Most egy harmadik robogót kellett készítenem a másik kettő maradványaiból.
  
  
  Aku felé fordultam, aki engem nézett. – Menjen a dolgainkhoz – mondtam. "Azok, akik elpusztították ezt a bázist, még mindig itt lehetnek, és szükségünk van rájuk."
  
  
  A másodperc töredékéig értetlenül, fogát csikorgatva nézett rám, és azt hittem, ismét tiltakozni fog. De egy gyors pillantást vetett Sonyára, megfordult és elment.
  
  
  A motoros szánok közül kettőt, amin dolgoztam, részben szétszerelték. A legkevésbé szétszedett autóval kezdtem. Egy síléc és több motor alkatrész hiányzott. Sonya ült és nézte, ahogy dolgozom.
  
  
  – Valami történt, Nick – mondta hirtelen. – Megváltoztál, mióta elhagytuk a tábort.
  
  
  „Nem mindennap lopóznak be a szobámba orosz vonóhálós kapitányok, hogy megpróbáljanak megölni.”
  
  
  – De ez nem magyarázza meg a velem szembeni ellenségeskedésedet. Mit tettem?'
  
  
  Leültem a robogó mellé, amin dolgoztam, csavarkulccsal a kezemben. Megkérdeztem: „Nem akarsz nekem semmit mondani, Sonya? Egy kis vallomás, amit szeretnél tenni?
  
  
  Zavartnak tűnt. 'Természetesen nem. Miért gondolod, hogy be kell vallanom valamit?
  
  
  – Miért ne – mondtam, és visszamentem dolgozni. Tovább tartott, mint gondoltam. Mire elkészültem, még a vastag zsírréteg alatt is fázott a kezem, és kikapartam néhány csuklót, de most már volt egy harmadik használható robogónk.
  
  
  Sonyával vettünk két másik robogót, és elmentünk velük Akuhoz, aki pisztollyal a vállán oda-vissza sétált dolgokért. Visszaküldtem a robogóra, amit megjavítottam.
  
  
  Miután mindhárom robogót összeszereltük, felpakoltuk a felszerelésünket, köztük két húsz gallonos benzinkannát, amit a garázsban találtam. A szél felerősödött, a tiszta, bársonyos kék égbolt lágykék lett.
  
  
  Már késő volt, amikor megtankoltuk a robogókat. Meggondoltam magam, és úgy döntöttem, hogy elviszem a foltozott robogót, főleg azért, mert Sonia és Aku nem tudná megjavítani, ha valami baj lenne. Mindketten nagyon csendben voltak, amíg bepakoltuk a dolgokat. Most a robogójukon ültek, és nézték, ahogy felcsatolom az utolsó felszerelésemet.
  
  
  Felegyenesedtem, és felvettem a kesztyűmet. – Hetvenöt négyzetmérföldet kell keresnünk – mondtam. "Aku, keresztbe fogsz vezetni, és annyi talajt letakarsz, amennyit csak tudsz, amíg még világos."
  
  
  Aku bólintott, és elindította a robogót, míg én Sonyával ugyanezt tettük.
  
  
  – Egyenként – kiáltottam túl a motorok zúgását. – Először Aku, aztán te, Sonya. Egyiküket sem hagytam hátra azzal, amit tartogattak számomra.
  
  
  Vetettem egy utolsó pillantást a kísérteties bázisra, miközben a többiek elindultak. A szél sűrűre sodorta a havat, akár a ködöt. A kísérteties szürkületben az alaptábor csendesnek és hidegnek tűnt, mint a halál.
  
  
  Követtem a többieket. A robogóm tompán szólt a másik kettőhöz képest. A szél már süvített, és időnként olyan sűrűn esett a hó, hogy alig láttam magam előtt Sonyát.
  
  
  Ha ő és Aku hajlandóak lennének most megölni, ez lenne a tökéletes lehetőség. Aku-nak csak egy kicsit kellett kanyarodnia, kicsit felgyorsulnia, hogy meg tudjon állni és megvárja, míg odaérek, majd lelő. De most nem volt itt az ideje, ha Sonya komolyan gondolta, amit mondott. Elég sokáig életben tartanak, hogy megtudjam, mire készülnek a kínai kommunisták.
  
  
  Erős viharba kerültünk. A süvítő szél fájdalmasan az arcomba fújta a havat.
  
  
  A hó eltakarta a napot, és nehéz volt meghatároznom, melyik irányba megyünk. Sonya a robogón homályos volt előttem.
  
  
  De a vihar nem zavart annyira, mint amit a táborban találtunk. Az utolsó emberig kiirtották őket, a tábort pedig megfosztották minden hasznostól. Ez két dolgot jelentett: egy meglehetősen nagy csoport rajtaütött a bázison, és ennek a csoportnak ott kellett lennie, hogy mindent odarángasson.
  
  
  Talán a kínai kommunisták nem voltak olyan messze. És bármit is csináltak ott, annak fontosnak kellett lennie, mert az amerikai bázis teljes lerombolása nem kis teljesítmény volt.
  
  
  Ez azt jelentette, hogy hamarosan döntést kellett hoznom. Miközben Aku és Sonya után kapálóztam, arra gondoltam, hogy most mindkettőjüket megölöm, és egyedül megyek. Jó érv szólt a döntés mellett. Elég nehéz lenne nyomon követni, mi történik előttem anélkül, hogy aggódnék amiatt, hogy mi jelenhet meg mögöttem. De ugyanilyen jó érv szólt a várakozás mellett – legalábbis egy ideig. Nem tudtam három robogóval ülni, és nem tudtam egy robogón felvinni az összes robbanóanyagot és egyéb dolgokat. Nem, várnom kell. ..ami nem számított, amíg én öltem meg őket, mielőtt ők öltek meg.
  
  
  A vihar most egyértelműen erős volt, szél és hó korbácsolt bennünket. Rájöttem, hogy nem megyünk előre. A robogók ide-oda imbolyogni kezdtek a széltől. Láttam, hogy Sonya és Aku már lelassítottak, én pedig gyorsítani készültem, hogy megelőzzem őket, és azt mondanám, hogy menjünk fedezékbe és várjuk meg, amíg elmúlik a vihar, amikor meghallottam egy puskalövést. Még a süvítő szélben is összetéveszthetetlen volt.
  
  
  Láttam, ahogy Sonya robogója nekinyomódik a jobb sílécének, és arra kényszerítette, hogy balra forduljon. Megnéztem, hová megy. Körülbelül harminc méterre volt egy meredek lejtő. Úgy tűnik, a robogót elütötték. Ahogy néztem, az autó a magasba ugrott, és felborulással fenyegetett.
  
  
  Sikítottam. - Sonya! 'Tartsd szemmel a sziklát...!' De a kiáltásom eltűnt a szélben.
  
  
  A robogójával egyenesen a szikla felé száguldott, tántorogva és imbolygott, mert elvesztette uralmát a kormánykerék felett. Lihegtem, bár nem tudtam időben elérni. Aztán láttam, hogy ha balra fordulok, elkaphatom. A szakadék felé fordultam. Ha bárki, aki elsütötte a fegyvert, újra lőni akarna, akkor a látókörébe kerülne.
  
  
  Miközben Sonya után száguldottam, az jutott eszembe, hogy a kínaiak néhány embert hátrahagyhattak, hogy szemmel tartsák az alaptábort, és mindenkit kizárjanak, aki odajött. Ez magyarázza a lövöldöző jelenlétét. Az egyetlen másik magyarázat, ami eszembe jutott, az Aku volt. A vihar leple alatt elég messzire el tudna jutni ahhoz, hogy lesből csapjon le ránk. Ebben az esetben a felvételt nekem kellett volna szánni. A közte és Sonya között kihallgatott beszélgetés során Aku nem tűnt túl boldognak, hogy késlekedik a megtámadással. Sonya most már közel volt a szakadékhoz. Elég sebességet adtam, hogy közel kerüljek hozzá. A kocsija abbahagyta a cikázását, de úgy tűnt, hogy gondjai vannak a gázpedállal. A robogóm sílécei süvítettek a hóban, miközben felé rohantam, hogy elkapjam. Most ütközési pályán voltunk, mindketten a lejtő felé tartottunk.
  
  
  Én értem oda először. Felhajtottam a két méterrel távolabbi szakadékhoz, majd megfordultam, és végighajtottam azon a peremen, amelyhez Sonya most közeledett. Az arca szürke homályos volt a hóban, amelyet a parka csuklyája keretezett.
  
  
  Oldalról megüt. Felemeltem a térdem, hogy az ülésre tegyem a lábam, majd lelassítottam és láttam, hogy Sonya robogója az enyém felé rohan. Egy pillanattal a becsapódás előtt felugrottam.
  
  
  Felugrottam Sonyához, megragadtam a vállánál, és együtt bukdácsoltunk a robogóján a kemény hóra. Végigcsúsztunk a földön. Hallottam a fém csavarodásának és szakadásának hangját. Hangos csikorgás hallatszott, amikor mindkét robogó összezáródott, és a szakadék szélén ingadozott. Sonyával ebbe az irányba csúsztunk. Megpróbáltam megfordulni, hogy magam elé tegyem a lábam és befejezhessem a csúszdánkat. Már nem fogtam Sonyát a vállánál, csak a parkájának anyagát.
  
  
  Először eltaláltam a robogót. Sonya belém gurult, és úgy éreztem, mindjárt átcsúszunk a peremen. A robogók estek el először. Megfordultam és belekapaszkodtam a hóba. Hallottam Sonya sikoltozását. Aztán együtt átcsúsztunk a szélén.
  
  
  Egy széles, jéggel borított párkány mentett meg minket, körülbelül tíz méterrel lejjebb. Lábamra szálltam, és a sarkamat a párkányra ütöttem. Tántorogtam, próbáltam előre esni, de a lendület visszarántott. Az egyik robogó – kiderült, hogy az enyém – a párkányra zuhant. Egy másik lecsúszott egy párkányról egy feneketlen jégkanyonba. A robogóm oldalt feküdt a párkány szélén. Megmentett. Felestem a robogóra, és azonnal előreugrottam.
  
  
  Sokáig feküdtem hason a hóban, hogy levegőhöz jussak. Fájt a tüdőm. Lassan magam alá húztam a lábam és letérdeltem.
  
  
  Belenéztem a szél korbácsolta hóba. Láttam, hogy ez egy nagy párkány. Nem tudtam, milyen erős. De Sonya egyelőre aggaszt. Mozdulatlanul feküdt a jégfal mellett. felé kúsztam. Amikor odaértem hozzá, megmozdult.
  
  
  'Jól vagy?'
  
  
  Most megpróbált négykézlábra állni.
  
  
  Kinyújtottam a kezem, hogy segítsek neki. Megkérdeztem. - "Megütötted magad? Eltörtél valamit?"
  
  
  A lány megrázta a fejét. Aztán a nyakam köré fonta a karját, és hozzám nyomta magát. Egy pillanatra elfelejtettem, hogy meg akar ölni. Csak azt tudtam, hogy hiányzik. Aztán lenéztem, és megláttam a fegyverét a hóban heverni, és elfordultam.
  
  
  Leszedtem a kis sátrat a felborult robogóról. Közben itt kellett maradnunk. Nem volt értelme Aku miatt aggódni. Ha talál helyet, ahol kivárja a vihart, később találkozunk vele. Az eszkimó kalauz bizonyára sok hasonló vihart is átvészelt.
  
  
  Ezen a ponton megvoltak a saját problémáink. A szél elég erősnek tűnt ahhoz, hogy lefújjon minket a párkányról, és gyorsan besötétedett. Amikor végre sikerült felállítani a sátrat, belöktem Sonyát és utána másztam.
  
  
  A sátorban volt elég hely ketten, feltéve, hogy szeretik egymást.
  
  
  Láttam, hogy Sonya bevitte a puskát. Nálam volt az enyém, plusz egy kötélgolyóm. A sátorban legalább normális hangnemben tudtunk beszélgetni.
  
  
  – Én... fázom – mondta Sonya remegve, az arca közel volt az enyémhez.
  
  
  „Az egyetlen módja annak, hogy melegen maradjunk, ha testhőt termelünk” – mondtam. - De mindennek megvan a maga ideje. Megfogtam a puskáját és kidobtam a sátorból.
  
  
  Rám nézett. – Miért csinálod?
  
  
  Megcsókoltam az orra hegyét. – Meg kell várnunk, hogy elmúljon ez a vihar, és nem akarom, hogy fejbe lőjenek, ha elalszom.
  
  
  - Nick, hogy érted? Őszintén megdöbbentnek tűnt. Gyönyörű vígjátékot játszott.
  
  
  Nem igazán akartam válaszolni a kérdésre, de hirtelen úgy döntöttem, hogy mindent őszintén elmondok.
  
  
  Én is úgy döntöttem, hogy valami mást csinálok. Lehúztam a fejéről a parkájának kapucniját, megsimogattam hosszú selymes haját, majd elkezdtem kibontani a kabátját. én is elkezdtem beszélni.
  
  
  Azt mondtam: „Megmondom, mire gondolok. Az utolsó éjszakánkon a táborban korán befejeztem a készülődést, körülnéztem a hangulatos szobában, és nagyon üresnek találtam a barátnőm nélkül. Szóval elmentem hozzá. Fel akartam vinni a szobámba. Igyunk egy italt a nagy kandalló előtt és beszélgetünk, esetleg csendben maradunk. Tudod, csak a tűzbe néznének.
  
  
  "Nick, én..."
  
  
  "Hadd fejezzem be."
  
  
  A parkja alatt durva pulóvert viselt. Végighúztam a kezem a derekán, és megsimogattam a puha bőrt a pulóvere alatt. Aztán lassan felemeltem a kezem.
  
  
  „Szóval elmentem a barátnőmhöz. Felvettem nehéz csizmámat és parkómat, és kimentem a házához. De amikor odaértem, hallottam, hogy valakivel beszél. Megálltam az ablaknál hallgatózni.
  
  
  A kezem alatt éreztem, hogy megfeszül a teste. Szürkés-kék szemek néztek rám, és arany foltok csillogtak flitterként.
  
  
  – Mit gondolsz, mit hallottál, Nick? - kérdezte egyenletes hangon.
  
  
  A kezem megtalálta a melle puhaságát. Kezembe vettem a mellet úgy, hogy a mellbimbó finoman végigsimított a tenyeremen. A teste feszült volt. Odakint a szél süvített a kis sátor körül. Dudált, fütyült és hópelyheket dobált a ponyvára.
  
  
  – Hallottam, hogy a barátnőm beszél Akuval – mondtam határozottan. „A barátnőm azt mondta neki, hogy a Nick Carter ellen küldött bérgyilkosok elsősorban azért buktak meg, mert férfiak voltak. Ugyanaz a hang, amely mesélt nekem ezekről a csodálatos dolgokról Korzikán, most azt mondta Akunak, hogy egy nő közel kerülhet hozzám... elég közel ahhoz, hogy megöljön. Azt mondta neki, hogy két éve edzett, és amint megtudjuk, mire készülnek a kínaiak, meg fog ölni.
  
  
  Sonya sokáig feküdt mozdulatlanul, csukott szemmel és az oldalán. Aztán a szája összeszorult. – Vedd el a kezed – mondta élesen.
  
  
  Nevettem. - Ó nem, asszonyom.
  
  
  "Nem kell többé úgy tenni, mintha szeretjük egymást."
  
  
  – Szóval vígjáték volt.
  
  
  – Vonzó vagy, nem volt nehéz eljátszani ezt a szerepet.
  
  
  - Mi van a gyűrűvel, amit viselsz, a gyűrűvel, amit a tengeralattjáró legénysége adott neked? Ahogy sírva távoztál, mert túl sok lett neked? Gondolom az is vígjáték volt?
  
  
  Kezeit a mellkasomra tette, és megpróbált ellökni. - Vedd le a kezed, Nick.
  
  
  „Mondd, hogy ez is vígjáték volt. Mondd, ezek a könnyek színpadiak voltak, mint amikor nevettél a tengeralattjárón. Mondd, hogy ez egy jelenet volt. Mondd, hogy egyáltalán nem zavart.
  
  
  Küzdött. "Nincs okunk tovább dugni."
  
  
  Magamhoz húztam. 'Ó igen. Szeretném látni, hogy ez is játék volt-e. Azt szeretném tudni, hogy úgy tett-e, mintha ezt tenné. Mindent beleadsz, amikor játszol, Sonya. Teljesen benne vagy benne, mintha élveznéd. Nem hiszem el, hogy ilyen jó színésznő vagy. most szeretném megtudni.
  
  
  'Nem neked . ..'
  
  
  Ajkaim az övéhez tapadtak. Először elfordította a fejét, és megpróbált kiszabadulni. Kezeit a mellkasomra szorította. Jobb kezemmel magamhoz szorítottam, bal kezemmel pedig levetkőztettem.
  
  
  Küzdött. Lökött, rúgott és vergődött, és én igazán hittem, hogy a szíve benne van. De nem hagytam, hogy ez megállítson. Bizonyos mértékig az életem múlott rajta. Ha tényleg ilyen jó színésznő lenne, nagy bajban lennék.
  
  
  De az egyetlen, aki most bajba került, az Sonya volt. Harcolt velem. Hátát a sátor vászonának nyomta, de olyan közel voltam, hogy magával kellett vinnie. Kínlódva küzdött velem, amíg be nem hatoltam. Ebben a pillanatban a lélegzete elakadt a torkán. A körmei a kabátom ujjaiba vájtak.
  
  
  – Utállak – sziszegte összeszorított fogakkal. "Utállak azokért a dolgokért, amiket éreztetsz velem, és amiatt, hogy megtegyem."
  
  
  most nyomtam. - De tetszik?
  
  
  Megpróbált távolságot tartani úgy, hogy behajlította a könyökét, és a kezeit a mellkasomhoz szorította. A karjaira támaszkodtam, míg végül a könyöke be nem hajlott, majd a mellkasom a csupasz mellkasához nyomódott. Ajkaim végigsiklottak az arcán, enyhén megérintve a fülcimpáját.
  
  
  – A fenébe, nő – suttogtam élesen. – Mondd, hogy tetszik!
  
  
  'Igen!' - kiáltott fel hirtelen. A nyakam köré fonta a karját. 'Igen! Igen!'
  
  
  A lány felém mozdult. Ez egy önkéntelen mozdulat volt, amely felett nem volt hatalma. Lábai széttártak, hogy még mélyebbre vigyenek.
  
  
  Az ajkaim közel voltak a füléhez. – Sonya – suttogtam –, soha ne mondd, hogy ez vígjáték.
  
  
  – Nem – mondta. – Ez olyan finom.
  
  
  A szél még mindig süvített a kis sátor körül. Nem hallottam. De hallottam Sonya nehéz lélegzetét és nyögését. Hallottam minden remegő lélegzetet.
  
  
  Felálltam, hogy az arcát nézzem. Volt elég fény ahhoz, hogy lássa. Az arca vörösre vált. Összeráncolta a homlokát, pislogott, légzése nyugtalan és gyors volt. Lehunyta a szemét, de hirtelen felpattantak, ahogy valami felrobbant benne. Sóhajtani kezdett. A zihálások egyre hangosabbak lettek, kínzás, félelem, de finom borzalom hangjaivá változtak.
  
  
  Mint egy gyerek, aki megragad egy kincses játékot, magamhoz húztam. Figyelmen kívül hagytam küzdelmeit, miközben megpróbált levegőt venni. A kelleténél erősebben tartottam. Olyan szorosan tartottam, hogy visszatörhettem volna, ahogy a saját testem reagált.
  
  
  Elájult, mert túl szorosan fogtam, vagy ami benne történik, az túl sok volt számára, hogy elviselje. Elernyedt alattam. Elernyedtem, lenéztem, és izzadságcseppeket láttam a felső ajkán. Most nem fagynánk meg. Így összeolvadva melegek maradtunk.
  
  
  Tiltakozásul felnyögött, amikor leültem.
  
  
  – Fázom – kiáltotta. Aztán meglepetten kinyílt a szeme. 'Mit csinálsz?'
  
  
  A kötelet a bokája és a bokám köré tekertem, mielőtt megmozdulhatott volna. Szorosan csomókat kötöttem benne, majd a laza kötelet a test alá húztam.
  
  
  -mosolyogtam rá. – Ha alvajáró leszel, kedvesem.
  
  
  Egy pillanatig ellenállt, amikor visszahúztam magamhoz. "Utállak!" a fülembe harapott. – Megvetlek azért, amit rávettél.
  
  
  – Talán – mondtam. – De szerintem az a legrosszabb benne, hogy olyan jó az íze.
  
  
  – Látod, ez nem változtat semmin – csattant fel. - Úgyis megöllek.
  
  
  Szorosan magamhoz öleltem. – Megpróbálhatod, és ha tehetem, leállítom.
  
  
  – Utállak – sikoltotta.
  
  
  Bedugtam a fejét az állam alá. – Menj aludni – mondtam. – Lehet, hogy reggel újra akarlak.
  
  
  
  
  8. fejezet
  
  
  
  
  
  Másnap reggel még kevésbé kedvelt engem, bár úgy tűnt, még jobban élvezte. Az első napsugaraknál vettem. Ami megzavarta, az az volt, hogy felébresztettem, hogy ezt tegye.
  
  
  Kioldottam, felöltöztem és kiszálltam. Hihetetlenül hideg volt, olyan hideg, hogy még a tiszta kék eget is jégkristályok borították.
  
  
  A párkányon állva úgy éreztem magam, mintha egy idegen bolygón lennék. Velem szemben a szakadék másik falát láttam. Úgy nézett ki, mint egy félbevágott óriási jégtömb. Minden fehér volt és olyan fényes mindenhol, hogy úgy tűnt, mintha tükrök vesznek körül. Felvettem a napszemüvegem, amikor Sonia kijött.
  
  
  – vigyorogtam rá. – Nem nézel ki olyan rosszul kora reggel. A kócos hajaddal a szemedbe lógva tényleg pokolian szexi vagy. Ha nem hűt le, valószínűleg visszarángattalak volna abba a sátorba.
  
  
  Kinyújtottam a kezem, hogy segítsek neki. Megragadt, de amikor felkelt, eltolta a kezem.
  
  
  – Idiótának érzi magát – mondta.
  
  
  A mosolyom eltűnt. - Neked is, Treshchenko kisasszony. Ne higgye, hogy könnyű lesz megölni. Ez lesz a legnehezebb dolog, amit valaha csináltál... ha élve túljutsz."
  
  
  Álltunk és néztük egymást, amikor egy vastag kötél esett a sátorra. Felnéztem, és láttam, hogy Aku a szakadék szélét nézi.
  
  
  – Megütötted magad? - kérdezte aggódva.
  
  
  – Nem, jól vagyunk, Aku – válaszolta Sonya. Oroszul beszéltek.
  
  
  Átnéztem a párkány szélén. Körülbelül ötven lábnyira volt lejjebb, ahol kavargott a víz. Lentebb még több hegygerinc volt, de nem olyan széles, mint amelyiken leszálltunk. A Sony robogója szétesett. Néhány párkányon töredékeket láthattunk.
  
  
  Amikor megláttam a roncsot, tudtam, hogy bajban vagyunk. A felesleges üzemanyag egy része a robogómra került, de a legtöbb a Sony robogóján. Ennél is fontosabb, hogy az összes ételt a robogón vitte. Nem lenne olyan jó, ha éhesek lennénk.
  
  
  Sonya lehajolt, és a puskáért nyúlt. A csőre tettem a lábam, és kitéptem a fegyvert a kezéből. Kihúztam a tárat a puskából, a zsebembe tettem és visszaadtam neki. Rám nézett, de nem bánta.
  
  
  Aku várt. Kötelet kötöttem a robogómhoz, és a saját robogójával felhúztuk, felemeltük. Megragadtuk a sátrat és a többi felszerelést, és felemelt robogóval a kötélhez kötöztük, Aku pedig felhúzta.
  
  
  Aztán eljött az emberi teher időszaka. Tudtam, hogy bölcsen kell cselekednem, különben könnyen nehéz helyzetbe kerülhetek. Sonya egyéb tehetségei ellenére sem bíztam benne jobban, mint egy Boeing 747-ben. Akunak ugyanilyen magabiztossága volt.
  
  
  Amikor a dolgok a csúcson voltak, és a kötél ismét leszállt, Sonya odalépett hozzá.
  
  
  Megálltam előtte. – Szeretnék nemes urat játszani, de azt hiszem, én megyek előbb, Sonya. Érted, ugye, kedvesem? Utálom látni, hogy ti ketten ott fent egy kötéllel, engem pedig itt lent semmivel.
  
  
  A lány visszavonult. – Gyerünk – mondta.
  
  
  Átmásztam a vállamon a puskával az övemen. Megtöltöttem a fegyverem, hogy használni tudjam, ha Aku úgy dönt, hogy szórakozik. Nem viccelt, és ahogy átmásztam a szakadékon, rávigyorogtam.
  
  
  – Felteszem a fegyverét a robogóra – mondta ártatlanul. Még mindig mosolyogva nyújtottam át neki. Óvatosan figyeltem, ahogy a robogó felé sétált. Aztán hallottam, ahogy Sonya feláll. Hátat fordítottam Akunak, és kezemet nyújtottam, hogy segítsek neki.
  
  
  Tudni akartam, hogy Aku hátba lő-e.
  
  
  Megöleltem Sonyát és áthúztam a szélén. Lövés nem volt. Amikor Sonya felállt, megfordultam és Akura néztem. Félénk kifejezés volt az arcán.
  
  
  Odasétáltam Aku robogójához, és megfogtam a fegyverét. Nézte, ahogy kiveszem a magazint, és beteszem a zsebembe.
  
  
  – Nem okos – mondta.
  
  
  "Lássuk."
  
  
  Megrázta a fejét. – Mi van, ha emberekkel találkozunk, és minden fegyverünkre szükségünk van?
  
  
  Visszatettem a fegyvert a robogóra. „Elég nehéz lenne nyomon követnem, mi történik a szemem előtt, hogy attól is féljek, hogy hátba lőnek.”
  
  
  Elkezdtem eltávolítani néhány dolgot Aku robogójából. A ruhák és a robbanószerek egy részét a robogó melletti jégre dobtam. Aztán visszafordultam Akuhoz.
  
  
  Megkérdeztem. - Ki lőtte le Sonyát?
  
  
  Aku ránézett. Azt mondta nekem: „Egy kínai katona volt. Fújt a hóvihar, de én csak azt láttam. Láttam egy csapatot kutyákkal. Kérdőn nézett rám. 'Mi ez?'
  
  
  Odasétáltam a rolleremhez. - Tudom, hogy ön és Sonya orosz ügynökök vagytok. Tudom, hogy Sonya meg akar ölni, amint megtudjuk, mire van szükségünk.
  
  
  Úgy tűnt, ez nem lepte meg. Ő és Sonya egy pillanatra összenéztek. A lány ridegen bólintott. Aku vállat vont és elmosolyodott. Megdörzsölte az orrát, és nekidőlt a robogónak.
  
  
  Kérdezte. - És most mi van?
  
  
  A rolleremről elvett dolgokat átvittem az övére. Miközben elraktam őket, azt mondtam: „Most Nick Carter nagyon óvatos lesz. Vannak táraim a puskáidhoz. Talán egy darabig életben maradok, ha megelőzlek." Már lekötöttem a dolgokat. Néztem az unalmas, hideg tájat. Enyhe szellő fújt, és bár sütött a nap, nem adott meleget.
  
  
  – Miért kötöttél mindent a robogómhoz? - kérdezte Aku.
  
  
  Elmagyaráztam. „Véleményem szerint a kínaiak nem lehetnek messze innen. Mivel idegenvezetőnek jöttél, addig kalauzolhatsz minket, amíg el nem érünk egy faluba, településre. Akkor egyedül folytatom. Közben haladsz előre a robogón. Magammal viszem Sonyát.
  
  
  Meg kellett tisztítanom a robogóm gyújtógyertyáit, mielőtt útra kelhettünk volna. Mondtam Aknak, hogy menjen abba az irányba, ahol a kínait látta. A robogóm dörömbölt, de mozgott. Hagytam, hogy Sonya üljön magam elé, és Aku mögött maradtam.
  
  
  Egyszer megálltunk, és felkaptunk egy túlélőtáskát Aku robogóján lévő tárgyak közül. Volt benne horgászzsinór és csali, valamint egy fúró, amellyel lyukat lehetett fúrni a jégbe. Éhesek voltunk, és nem tartott sokáig megtisztítani és megsütni a két szép halat, amit kifogtunk. Miután mindent kitisztítottam, az utolsó gázt is elosztottam a két robogó között. Kiszámoltam, hogy több mint kétszáz kilométert kellett megtennünk, mire magunk mögött kell hagynunk őket. Újra nekivágtunk az útnak.
  
  
  Nem bíztam Akuban. Honnan kellett volna tudnom, hogy valóban abba az irányba megy-e, ahol a kínaiakat látta? Lehetséges, hogy köröket hajtott, hogy időt nyerjen. Gyalog neki és Sonyának előnye lett volna, különösen, ha az út egy-két napnál tovább tart. Aludnom kellett; felváltva aludhattak.
  
  
  A sivár táj sivárabbnak tűnt, mint bármelyik sivatag, amit valaha láttam, és a szél folyamatosan fújt. A kis robogók tovább nyüszítettek, és az egyetlen hang a sílécek sípoló hangja volt a havon.
  
  
  Aztán elértünk valami dombos terepet. A hegyek mintha magasodnának mögötte. Nem tudtam, hogy ezek valójában hegyek, vagy jég- és hókupacok magas csúcsai. De pont előttünk voltak. Különben lapos, elhagyatott, szélfútta, jeges síkság volt körös-körül.
  
  
  Felmásztunk egy kis lejtőn. Nem volt menő, de a robogóm majdnem feladta. Kétóránként meg kellett állnom, hogy megtisztítsam a piszkos gyújtógyertyákat. Közvetlenül Aku mögött voltam. Éppen átment a lejtő tetején, amikor közeledni kezdtem. A robogóm hangos zajt adott, és éppen amikor felértem a tetejére, és pár métert lovagoltam vízszintes talajon, a gyújtógyertyám ismét meghibásodott.
  
  
  Mintha valaki elfordította volna az indítókulcsot. A robogó most állt meg. Aku megfordította a robogót, és megállt. Leállította a motort, levette a kesztyűjét és cigarettára gyújtott. Sonya leszállt a rollerről, és mellé állt. A nap nagy részében csendben volt.
  
  
  Ez a domb úgy nézett ki, mint egy lépcső. Az első lépésnél voltunk. Összesen három lépcső volt, körülbelül húsz méter széles és nagyjából ugyanannyi. Sonya és Aku nézték, ahogy megragadom a szerszámosládát, kihúzom a gyújtógyertyákat és megtisztítom őket. A hóban térdeltem. Enyhe szellő fújt. A gyújtógyertyák tisztítása és becsavarása után levettem a kupakot a gázpalackról és megszárítottam a kezeimet. Amikor megszárítottam, füstöt láttam.
  
  
  Egész nap ragyogó bársonykék volt az ég, a nap pedig kerek fagyott koronghoz hasonlított. Most néhány sötét füstfoszlány volt magasan az égen.
  
  
  Elővettem a távcsövet. Úgy tűnt, a füst forrása valahol a domb túloldalán volt. – Várjatok itt – mondtam Aknak és Sonyának.
  
  
  Megmásztam a domb második lépcsőjét, majd a harmadikat. Onnan láttam, hogy csak egy füstoszlop van. Közel a földhöz vastag oszlop volt, de feljebb az égen legyezgetett. Tőlem jobbra a hegyek, balra a kopár síkság voltak. Távcsövön keresztül néztem a füstoszlopot.
  
  
  Láttam, hogy ez egy falu, egy körülbelül húsz mérföldnyire lévő település. Ahogy meg tudtam állapítani, egy kis falu volt. Úgy tűnt, a füst egy kunyhóból származott, ahol az eszkimók halat vagy húst füstölnek. Volt ott néhány kis épület, de túl messze volt ahhoz, hogy lássuk, vannak-e ott jégkunyhók.
  
  
  Kíváncsi voltam, vajon Aku szándékosan hozott ide minket. Mindig is ebbe az irányba húztunk. Nem tudtam. Talán csapdába estem volna. Másrészt Aku talán nem is tud ennek a falunak a létezéséről. Akkor foglalkozhatok vele és Sonyával. És fennállt annak a lehetősége, hogy valaki ezen a településen látott vagy hallott valami szokatlant a környéken. Biztos voltam benne, hogy a kínaiak a közelben vannak.
  
  
  A szél felborzolta a parkomat, én pedig megfeszültem a lábam, és a környező tájat tanulmányoztam. 360 fokkal elfordítottam a távcsövet a sík terepen, amit éppen magunk mögött hagytunk. Amennyire csak láttam, láttam a robogóink nyomait sínekként elszaladni. Aztán láttam még valamit.
  
  
  Mivel ugyanolyan színűek voltak, mint a hó, szinte hiányoztam. Három jegesmedve követte a robogók nyomát. Két felnőtt és egy fiatal férfi volt. Sem balra, sem jobbra nem tértek le a robogók nyomairól, hanem közvetlenül mögöttük követték. Ügyetlennek és letargikusnak tűntek, mint a medve a filmben, amit Dr. Perska mutatott, és úgy tűnt, lazán sétáltak. Ekkor követtem el az első hibámat. Messzinek tűntek, és nem hittem, hogy túl sokat kellene aggódnunk a lények miatt.
  
  
  Aku egyenesen rám nézett, ahogy lefelé sétáltam a dombról. Továbbra is rám nézett, miközben betettem a távcsövet a tokba.
  
  
  Felé fordultam és rágyújtottam egy cigarettára.
  
  
  – kérdeztem – Tudtad, hogy van ott település?
  
  
  – Igen – mondta –, tudtam.
  
  
  - Miért viszel minket oda?
  
  
  Nem válaszolt. Sonya mindkettőnkre nézett, először rá, majd rám.
  
  
  – Nem számít – mondtam. - Mindenesetre odamegyünk. Ott hagylak benneteket, és egyedül megyek.
  
  
  A hüvelykujjammal a jobb vállamra mutattam. – Ó, és pár jegesmedve és egy medvebébi követ minket.
  
  
  Aku megfeszült. – Milyen messze vannak?
  
  
  "Néhány mérföld. Szerintem robogóval is legyőzhetjük őket. Ha nem, lelövöm őket." Tett egy lépést felém. - Meg kell adnod a puskám tárát. Neked muszáj.
  
  
  – Dehogyis – mondtam határozottan. – Indítsd be a parádét, és induljunk.
  
  
  Óránként tizenöt-húsz kilométeres sebességgel haladtunk. Sonya közvetlenül előttem ült, és igyekezett kerülni a fizikai érintkezést. De hébe-hóba átmentünk egy lyukon, és ő rám tört. Körülbelül egy óra múlva a gyújtógyertyám ismét meghibásodott. Megismételtük ugyanazt a rituálét: Aku dohányzott, Sonya pedig nézte, ahogy elveszem a szerszámosládát.
  
  
  Gyorsan és automatikusan dolgoztam. Amikor végeztem, kezet mostam és eltettem a szerszámaimat. Aztán felálltam, és előre néztem a horizontot. Most már szabad szemmel is láttam az épületeket. Aztán abba az irányba néztem, ahonnan jöttünk.
  
  
  Meglepett, hogy milyen sebességgel mozogtak ezek a jegesmedvék. Több mint fél mérföldnyire voltak, és gyorsan közeledtek. Még mindig nevetségesen néztek ki, ahogy előrementek.
  
  
  Aku, aki mellettem állt, szintén látta őket. Felsikoltott, és megragadta a kabátom zsebét.
  
  
  Eltoltam a kezeit. – Menj a rolleredhez! – Elbánok velük.
  
  
  'Nem!' A szeme vad volt. – Szükségem van egy tárra a puskámhoz. Tudnom kell lőni. Kérem! Ezt az üzletet nekem kell adnod!
  
  
  ránéztem. Láttam, hogy még Sonya is meglepődött a viselkedésén. Megint azt mondtam: „Menj vissza a robogódhoz. én ezzel foglalkozom.
  
  
  Ellöktem, és kivettem a merevlemezt a robogóm tokjából. Aku felsikoltott, és elszaladt a robogók elől. Nem figyeltem rá. A medvék hihetetlen gyorsasággal közeledtek. Most már kevesebb mint száz méterre voltak tőle.
  
  
  Öt lépést tettem a robogók mögé, óvatosan eltávolítottam a tokot a céltávcsőről, és a szíjat a bal csuklóm köré csavartam. Széttárt lábakkal vártam.
  
  
  A medvék olyan közel voltak, hogy láttam, ahogy a nyelvük lóg ki a szájukból. Szinte cikcakkban futottak, és a fiatalember közöttük volt. Láttam, hogy a bundájuk nem olyan hófehér, mint amilyennek messziről tűnt, hanem piszkos krémszínű. Nem tűntek fenyegetőnek, csak egy kicsit hülyének. De cikcakkban tovább haladtak felénk. Most körülbelül ötven méterre voltak tőle.
  
  
  A vállamhoz nyomtam a Winchester fenekét. Tudtam, hogy a nehéz puska nagy visszarúgást ad, ha lőnék – ezt a dolgot elefántoknak tervezték. Arcomat a sima törzsnek nyomtam. A medvék néha huszonöt méterre, néha húsz méterre voltak tőle.
  
  
  Mindkét szememet nyitva tartottam, és átnéztem a távcsőn. Úgy döntöttem, hogy először lelövöm a kölyköt. Ez eléggé összezavarhatja a másik kettőt ahhoz, hogy megcélozza az egyiket.
  
  
  A kölyök mellkasa a látvány célkeresztjében volt. Sóhajtottam, és magamban tartottam. Hallottam, hogy a medvék erősen lélegzik. Közelebb néztek hozzám. Aztán meghallottam Akut. Hisztérikusan sikoltozni kezdett tőlem jobbra. De a medvék túl közel voltak ahhoz, hogy bármi másra gondoljanak. Tíz méterrel arrébb voltak és felém futottak.
  
  
  Lassan meghúztam a ravaszt. Felkészültem a visszarúgásra, amikor a fegyver elsült, és egészen meghúztam a ravaszt.
  
  
  Nem volt visszarúgás, mert a fegyver nem sütött. A medve zihálásán kívül csak egy émelyítő kattanást hallottam.
  
  
  A tüske az üres töltényt találta el.
  
  
  
  
  9. fejezet
  
  
  
  
  
  A medvék morogtak. Kiadtam az üres patront, és lassan újra meghúztam a ravaszt. Ugyanaz az üres kattintás. Aztán rájöttem, hogy nincs értelme újra fogyni.
  
  
  Futnom kellett, amilyen gyorsan csak tudtam. Sonya és Aku már tisztában voltak vele. De a medvék túl közel voltak. Soha nem tudtuk megelőzni őket. Kétségbeesetten ledobtam a merevlemezt, és kihalásztam Wilhelminát a parkája alól. Nem volt időm helyesen célozni. Emellett úgy éreztem, meg tudnék ölni egy babát egy Lugerrel. Két lövést adtam le. A lövések visszhangja olyan zúgással verődött vissza a hegyoldalakon, hogy biztos voltam benne, hogy a faluban is hallani lehetett.
  
  
  A kölyök hang nélkül elesett, és bukfencet hajtott végre. Becsúszott a bal medve mancsai alá. Mindkét medve megállt, hogy megnézze a kölyköt. Kettejük egyike gyorsan megkerülte a vérző kölyköt. A másik tovább futott, de most lelassult. lelőttem. A golyó a nyakán találta el. Az állat lehajtotta a fejét, kihagyott egy lépést, de tovább sétált. Újra lőttem, és láttam, hogy a nagy fej egy darabja leszakadt. De a medve csak a fejét rázta, mintha egy legyet űzne el. Most hátrébb léptem, és megbabonázva néztem a fenevadat, aki újra és újra elsütötte a Lugert. Valahányszor mellkason találta egy golyó, habozott, majd összeszedte magát és továbbment.
  
  
  A vadállat fejéből és mellkasából kiömlött a vér. Felállt a hátsó lábára, és visszaroskadt. Elülső mancsai bólintottak, és elesett, feje végigcsúszott a jégen. Folytattam a sétát hátrafelé, bal kezemmel a jobb csuklómat fogtam, hogy támaszkodjak. Felemeltem a Lugert, miközben a medve négykézláb visszatért.
  
  
  Az állat felém rohant. Még soha nem hallottam ekkora morgást. Az állat megbotlott és részegként vándorolt felém, lehajtotta a fejét, majd ismét felemelte. Újra lőttem, és a medve megállt. Aztán kilőttem az utolsó golyót Wilhelminából. A medve első mancsa ismét megremegett. A nagy fej belesüppedt a jégbe. Olyan közel volt, hogy éreztem meleg leheletét. A szemek becsukódtak, majd újra kinyíltak, majd újra becsukódtak. A morgás enyhült, gurgulázó hanggá változott, ahogy a hatalmas test ide-oda ringatózott, és végül felborult. A fenevad mozdulatlanul feküdt, kivéve egy remegő hátsó lábát.
  
  
  Hallottam Aku sikoltozását. Gyorsan körülnéztem. Sonya elég messze volt ahhoz, hogy elkerülje a veszélyt. De a második medve Aku után ment. A fenevad gyorsan utolérte a szövő lépéseivel. Aku megfordult és elfutott.
  
  
  Visszarohantam a robogókhoz, és a Sony puskatár mögötti zsebembe nyúltam. Kitéptem a pisztolyt a robogóból, és betettem a tárat. ..pont amikor a medve Aku mellett volt. A medve nekirontott és megragadta, fogai kivillantak. Aku kést tartott a kezében, és dühödten megütötte az állatot.
  
  
  odafutottam. A szemem sarkából láttam, hogy Sonya elbűvölt rémülettel néz. A medve mintha Akuval bokszolt volna. A fenevad megütötte és megrázta a fejét. Aku már nem sikoltott. Úgy tűnt, elernyedt, amikor a medve megharapta, és elfordította hatalmas fejét.
  
  
  Vállamhoz nyomtam Sonya puskáját. Kilőttem és a fenék a vállam érte. A medve oldalra fordította a fejét, majd ismét előrement. Megfordult, és egy tátongó lyukat láttam ott, ahol a bal szemének kellett volna lennie. A vadállat most megfeledkezett Akutról; mozdulatlanul feküdt a medve mancsánál.
  
  
  Egy hatalmas fenevad sétált felém. Tettem egy lépést, és újra lőttem. A második lövés kifújta az orrát. Megdöntöttem a kalapácsot, és gyorsan harmadszor is lőttem egy tüdőbe, amit reméltem. A medve felsikoltott, megfordult és leült. Aztán felállt és újra felém lépett.
  
  
  A negyedik lövéssel eltaláltam. Megfeszült, és teljesen mozdulatlanul állt, lehajtott fejjel, mint egy rohamra készülő bika. Legyengült lábakon előre-hátra ringatózott. Visszahúztam a csavart, és kattanást hallottam, ahogy a kagyló kilökött. Éreztem a hordó melegét. Előre toltam a reteszt, és szinte célzás nélkül lőttem újra.
  
  
  A medve akart még egy lépést tenni. A mancs felemelkedett, és előrébb került, mint egy nagy bolyhos kutya mancsa, amely lefekszik. És akkor a medve csak úgy leesett, mint egy kivágott fa. Hatalmas teste hasította a fagyott havat.
  
  
  A fegyvert fogva álltam, és a fenevadat néztem. Aztán lassan leeresztettem a fegyvert. A szívem olyan hevesen vert, hogy fájdalmat éreztem a mellkasomban. A csend annyira teljes volt, hogy a fülem elakadt. Láttam, hogy a jég és a hó körülöttem vérrel fröccsent. Felnéztem, és füstfelhőket láttam, amelyeket a szél fújt.
  
  
  Lépteket hallottam. Sonya a robogók előtt futott Aku felé. Nem hittem, hogy életben lehet, vér borította.
  
  
  Furcsa érzésem volt. Hihetetlen békét éreztem. Nem volt idő ezen gondolkodni. Minden, amit tettem, pusztán ösztönösen történt. De most, hogy vége volt, volt időm gondolkodni.
  
  
  Gyönyörű állatok voltak ezek, ezek a jegesmedvék. Három embert öltem meg, és soha nem tapasztaltam hasonlót. Egyik hatalmas tetemről a másikra néztem, és megértettem, mit érezhet egy vadász. Lesz miről mesélni az unokáidnak. Tudtam, hogy évekkel később, ha rágondolok, még mindig ugyanazt az izgalmat fogom érezni.
  
  
  Eldobtam a puskát és lassan elindultam Sonya felé, aki Aku mellett térdelt. – Mennyire rossz?
  
  
  Sonya kigombolta vastag kabátját. – Nagyon rossz állapotban van, Nick – mondta anélkül, hogy rám nézett. „Amint látja, az arca felszakadt, és súlyosan megharapta a bal vállát. Szerintem a jobb lába is eltört."
  
  
  - De még él.
  
  
  – Igen – mondta –, még mindig él.
  
  
  Aku megmozdult. Szemei kinyíltak, és azonnal megtelt félelem. - N-nem!
  
  
  – Rendben van – mondta Sonya megnyugtatóan. „A medvék meghaltak. Nick megölte őket, és megmentette az életét.
  
  
  Aku rám nézett. Úgy tűnt, nehezen tud koncentrálni.
  
  
  'Miért?' - kérdezte gyenge hangon. – Tudtad, hogy meg fogunk ölni. Miért?'
  
  
  Sonya rám nézett. - Igen, Nick, miért? Tegnap, amikor ebbe a mélységbe csúsztam, engem is megmentettél.
  
  
  – vigyorogtam rá. „Talán szeretek megkérdőjelezni dolgokat” – mondtam. 'Gyerünk. Menjünk segítséget kérni Aku-nak. Menjünk erre a településre!
  
  
  – Megcsináltam – motyogta Aku. Figyelmesen kellett hallgatnom, mert a szavai nem voltak világosak. – Az én hibám, hogy a fegyvered nem működött. Amikor elértük az amerikai alaptábort, nem hagytak ott a dolgaim. Én is néztem. Találtam egy tárat, ami passzol a puskájához. Kivettem a töltényeket és kiöntöttem a puskaport, majd a tárat bedugtam a parkámba. Vártam, hogy kicserélhessem egy teljes folyóiratra. Ez a lehetőség akkor jött, amikor felsegítetted Sonyát. Nekem adtad a fegyveredet. .. emlékezik? A szája sarkából nyál csorgott.
  
  
  Emlékeztem és megértettem, miért akarta annyira visszaadni a töltényeit. Tudta, hogy nem tudom megállítani ezeket a medvéket. Sonya elővett egy elsősegélynyújtó készletet. Amíg ő bekötözte Akut, ahogy csak tudta, én felpakoltam a felszerelést a robogókra. Éppen befejeztem, amikor Sonya odajött hozzám. Vér volt a parka ujján és a nadrágja térdén.
  
  
  Megszagolta a hideget, és megdörzsölte az orrát a kesztyűje hátsó részével. – Nem igazán válaszoltál a kérdésemre – mondta. – Csak elkerülted őt. Miért mentetted meg az életemet, amikor tudtad, mire készülök? És miért csak most mentetted meg Akut?
  
  
  Nem tudtam neki válaszolni. Nem mondhattam el neki, mert magam sem ismertem. Ez azért van így, mert akárki is ő, nem dobhattam bele a mélységbe anélkül, hogy megpróbálnám megmenteni, ahogyan nem tudtam nézni, ahogy Akut megette egy medve.
  
  
  Ezt mondtam neki. Megállt és hallgatózott, és értetlenül nézett rám. Ha ő nem értett engem, akkor én sem értettem őt. Korzikán szenvedély volt, és sírt a tengeralattjáró fedélzetén. Néztem a klasszikus szépségű arcát, amelyet a parkja keretezett, az orra hegyét és a hidegtől vörös arcát. Még mindig éreztem valami kapcsolatot közöttünk, és nem tudtam elhinni, hogy ez csak egy út. Biztos ő is érezte.
  
  
  Sóhajtottam. – Feltesszük Akut a rolleremre. Ülsz rá és kormányozgatsz, míg én húzlak. Szerintem ez a legjobb módszer.
  
  
  - Ahogy akarod, Nick. Hátat fordított nekem és elindult Aku felé. figyeltem őt.
  
  
  Oké, mondtam magamnak, gyenge tinédzser. Ő egy orosz ügynök küldetésben. Parancsot kapott, hogy közelítsen hozzám - ami sikerült is - és öljön meg. Nos, ha megpróbálná, először megölném.
  
  
  Akut vittük a robogómon, és amikor Sonya vezetett, elvonszoltam őket a faluba.
  
  
  Fájdalmasan lassú volt. A robogónak alig volt elég ereje az összes felszerelés plusz három ember vontatására.
  
  
  Úgy döntöttem, mesélek a falubelieknek az elhullott medvékről. Ha jól értem az eszkimóktól, szinte mindent felajánlanak nekünk, amire szükségünk van, ha adjuk nekik ezeket a medvéket.
  
  
  Körülbelül egy órája voltunk úton, amikor láttam, hogy valami jön felénk a falu felől. Megálltam, és visszasétáltam a második rollerhez, amelyre Aku volt szíjazva. Benyúltam a zsebébe, és elővettem a megfelelő tárat a puskámhoz. Egy megtöltött Winchesterrel és két másik puska táraival a zsebemben a robogóra dőltem, és vártam, hogy mi fog történni.
  
  
  Három kutyaszán érkezett. Mindegyik szánon egy eszkimó nő ült, és egy férfi kormányozta. A szán tőlünk balra, a második jobbra állt meg. A harmadik megállt előttünk.
  
  
  A tőlem balra ülő szánkó vezetőjének a karja ívében volt egy puska. Széles, lapos arcával halványan elmosolyodott. Aztán leszállt a szánról és odajött hozzám. A kutyák ugattak és morogtak egymásra. A nők kíváncsian néztek Sonyára.
  
  
  A hozzám közeledő férfi szőrmekabátot viselt. Láttam, hogy a puskája egy régi Enfield 303-as. Sötét arca üres volt, ahogy a robogókat és a felszerelést is megvizsgálta, mielőtt rám fordította mandula alakú tekintetét.
  
  
  Megkérdezte: – Amerikai? Mély hangja volt.
  
  
  Bólintottam. - A sebesült velünk van.
  
  
  Morgott és válaszolt. – Lövést hallottunk. Ismét bólintottam. – Három jegesmedve van ott. Halott. Megkaphatod őket. Csak segíteni akarunk a sebesülten."
  
  
  Most szélesen elmosolyodott, és megmutatta lófogait. Sohasem öregedett arca volt. 26 és 66 év közötti lehetett. Valamit bömbölt a többieknek olyan nyelven, amit még soha nem hallottam.
  
  
  Három nő ugrott ki a szánból. Erősen kapálóztak Aku felé a második robogón, és vigyáztak rá.
  
  
  Az eszkimók segítségével az egyik szánra szállítottuk Akut. A sofőr megfordította a csapatot, és visszahajtott a faluba. Sonya és az egyik nő velük ment.
  
  
  A lófogú férfi mögém mutatott. -Elvisz minket a medvékhez?
  
  
  – Igen – mondtam. A férfi döbbenten nézett, amikor elindítottam a robogót. De a motor hangját hamar elnyomta a kutyák ugatása. Miközben indulni készültem, a hegyek felé néztem. .. és megfeszült.
  
  
  A domb tetején egy férfi sziluettjét láttam az égen. Egy kutyaszán volt vele. A férfi távcsővel nézett ránk.
  
  
  Aztán rájöttem, hogy nem csak medvék követik a nyomunkat.
  
  
  
  
  10. fejezet
  
  
  
  
  
  Mire a medvetetemek a faluba értek, már sötét volt. Megtudtam, hogy ennek a törzsnek a vezetőjét Lok-nak hívták. A törzs többi része Lok fiai voltak feleségeikkel és fiaik feleségeikkel. A település télen csak ideiglenes lakhely volt számukra.
  
  
  Nyolc jégkunyhó volt a füstölők közelében. Az egyik jégkunyhó nagyobb volt, mint egy átlagos családi ház. Egyfajta közösségi ház volt, ahol a gyerekek játszottak, a férfiak és a nők pedig pletykálkodtak. Ott találkoztam Lokkal.
  
  
  Százötven évesnek tűnt. Nem beszélt angolul, de a fia, aki a hozzánk érkezett csoportot vezette, fordítóként működött.
  
  
  Egyszerre meleg és párás volt a jégkunyhóban. Égő gyertyák szolgáltatták az egyetlen fényt. Öreg asszonyok ültek a falak mentén, és rágcsálták a bőröket, hogy megpuhuljanak.
  
  
  Megkínáltak bálnaolajjal és nyers hallal, és ettem. Az eszkimók enyhe, gúnyos kíváncsisággal néztek rám.
  
  
  Összességében a jégkun dohos izzadság, gyertyaviasz és medvezsír illata volt. A gyertyák táncoló, pislákoló fényt sugároztak. Lok mellett keresztbe ülve a bundán néztem a nőket. A vének fogai szinte teljesen kikoptak a bőr rágásától.
  
  
  Miközben ettem, két dolgot hallottam. Aku a lehető legjobb ellátásban részesült, amit ezek az emberek nyújtani tudtak. A lábat beállították, a harapásokat bekötözték, az arcot összevarrták. Természetesen a sebei begyógyulnak, és Aku felépül. Azt is hallottam, hogy Sonya annyira fáradt volt, hogy elaludt az egyik igluban.
  
  
  Lok fiát Drok-nak hívták. Leült velem szemben és figyelmesen nézett rám. Olyan kíváncsi volt, mint egy gyerek, de nem volt benne semmi gyerekes, és úgy tűnt, büszke volt arra, hogy beszél angolul.
  
  
  – Anchorage-ban voltam – mondta, és felemelte a mellkasát. "A családom néhány tagjával Anchorage-ba mentem."
  
  
  Tettem még néhány nyers halat a számba. "Mennyi ideig voltál itt?"
  
  
  Felemelte piszkos ujjait. 'Hat hónap. Elég hosszú ahhoz, hogy megtanuljon amerikait, igaz?
  
  
  Vigyorogtam és bólintottam. - Jól tanultad.
  
  
  Visszavigyorodott, és ismét megmutatta lófogait. Körülnézett. Az összes nő megállás nélkül vigyorgott és bólintott.
  
  
  Aztán Locke megszólalt. Drok figyelmesen hallgatta, még mindig vigyorogva. Amikor apja befejezte a beszédet, Gorse ismét körülnézett a tű körül. Végül a rágó nők sorának végén ülő fiatal lányra fordította a tekintetét. Csinos volt, úgy tizenhat éves, gondoltam, sima bőrrel és vidám mosollyal. Látta, hogy Drok őt nézi, és félénken lehajtotta a fejét.
  
  
  Gorse ismét felém fordult. „Apámnak három lánya van. Még nincsenek kedvencek. – mutatott a fiatal lányra. – Ő a legfiatalabb. Megütötte a kezemet. - Kedvelnek téged. Nevetnek rajtad. Azt választasz, akit akarsz, de jobb fiatalnak lenni.”
  
  
  A lányra néztem. Még mindig félénken hajtotta le a fejét, de gyorsan rám pillantott. Aztán ajkához emelte a mutatóujját, és felkacagott. A nők két oldalán kuncogtak, ahogy mindenki más is a jégkunyhóban.
  
  
  Senkit nem akartam megbántani, főleg az eszkimók vendégszeretetét követően. Menedéket adtak nekünk, ellátták Aku sebeit, etettek, és most felajánlották az egyik lányukat.
  
  
  Azt mondtam: „Köszönöm az elismerést, Gorse. Kérem, köszönje meg a nevemben édesapját. De meg kell tagadnom. Már van valakim."
  
  
  – vonta fel a szemöldökét. - Sovány veled? Bólintottam, néztem és vártam, hogy Drok közvetítse Lok válaszát. Az öreg némán hallgatott, engem nézett. Aztán összeráncolta a szemöldökét, és morgott valamit Drok felé.
  
  
  Drok ismét rám vigyorgott. – Apám nem érti, miért választottál olyan sápadt és sovány vagy. Nem eszik húst. Bólintott a fiatal lány felé. - Sok húsa van. Felmelegít egy hideg éjszakán. Sok gyereket ad neked.
  
  
  Fiatal, sok évvel előrébb jár.
  
  
  Még egyszer köszönöm az ajánlatot, de már választottam."
  
  
  Felemelte a vállát.
  
  
  Gorse-nak Enfield puskája volt, a keze még mindig a fenekén volt. Most megkérdeztem: Drok, hány fegyver van a faluban?
  
  
  – Egy sem – mondta büszkén. - Van egy puskám. Jó lövöldözős vagyok. Én vagyok a legjobb lövöldözős egész Fagyos Földön.
  
  
  - Bárcsak elhinném. Nem kellett többet kérnem. Csak a holttestén keresztül lehet kivenni a fegyvert a kezéből.
  
  
  Lok megint mondott valamit Droknak. Hosszú csend volt, mielőtt Drok átadta nekem az üzenetet.
  
  
  - Apám, aggódik. Adsz nekünk két medvebőrt, és a fiatal állatok húsa jó, de a lányt nem viszed el. Nem tudja, hogyan fizesse ki az ajándékokat.
  
  
  Leültem, elővettem egy doboz cigarettát, és egy-egyet felajánlottam apának és fiamnak. Mindketten elvitték, és leereszkedően rágyújtottak egy cigarettára. Drok az első döntetlen után köhögött, de kitartott.
  
  
  Azt mondtam: "Mondd meg Locknak, hogy fizethet nekem, ha akar." Érdeklődni szeretnék, hogy ő, Ön vagy valaki más az Ön településén látott-e valakit rajtunk kívül az elmúlt héten vagy hónapban. .. Idegenek.
  
  
  Drok lefordította az apjának. Hosszú csend támadt. Az öreg a homlokát ráncolta. Gorse áhítattal várt. Végül az öreg megrázta a fejét, és motyogott valamit.
  
  
  – Nem látott semmit – mondta Drok –, de nagyon öreg. Már nem lát jól. láttam idegeneket.
  
  
  Előrehajoltam. - 'Igen?'
  
  
  Drok lesütötte a szemét. Maga elé tartotta a félig elszívott cigarettát, és az orrán keresztül nézte. Tudta, hogy az apja és én nagyon figyeljük őt. Ő volt a figyelem középpontjában, és élvezte. – Igen – mondta végül. „Látok férfiakat. Mindig szánokkal és kutyákkal. Mindig messze.
  
  
  - Mit csináltak ezek az emberek?
  
  
  Összeszorította a száját, és tovább nézte az égő cigarettát. 'Semmi.'
  
  
  – Biztos csináltak valamit – ellenkeztem. 'Mit?' Drok az ajkához emelte a cigarettát, és beszívta a füstöt. Belélegzés nélkül fújta ki a füstöt. - Szerintem a hegyekben vannak. És távcsővel nézték a tűt.
  
  
  – Aztán megnézték a települést.
  
  
  'Igen. Hiszek.'
  
  
  – Hogy voltak felöltözve? Valami egyenruhát viseltek?
  
  
  Gorse ismét sokáig várt, mielőtt válaszolt. Kidugta alsó ajkát, és félig csukva tartotta a szemét. – Nem láttam – mondta végül. Felemelte a vállát. „Egy dombon állnak, és távcsővel néznek. Túl messze vannak ahhoz, hogy lássák, mit viselnek.
  
  
  eloltottam a cigit. - Gorse, meg tudnád kérdezni az apádat, nem baj, ha elhozom az egyik medvebőrt? Szeretném kölcsönkérni egy időre, de visszaadom.
  
  
  Drok lefordította az apjának. Lok bólintott, és mennydörgött valamit az egyik nőnek. Hoztak egy medvebőrt, és kirakták elém.
  
  
  Gorse megkérdezte: – Hová mész?
  
  
  – Egy időre elhagyom a falut. De van valami, amit először meg kell tennem." Felálltam a szőrrel a karomban. - Köszönöm a vendéglátást, Drok. Meg tudnád köszönni apádnak a nevemben?
  
  
  Kiléptem a jégkunyhóból, és odasétáltam, ahol a robogók és a felszerelések parkoltak. Sonya és Aku pisztolyai ott voltak. Fél órába telt, mire kivettem az összes tárat a hátizsákomból, és kiürítettem a puskaport a töltényekből. Miután ez megtörtént, behelyeztem a tárakat a fegyverekbe. Most már csak két fegyver maradt, amelyek tüzelni tudtak. Winchesterem és Gorse régi Enfieldje.
  
  
  Kivettem a Wilhelminát a tokból, kihúztam az üres Luger tárat, és egy tele tárral helyettesítettem. Az egyik hátizsákból elővettem egy tartalék tárat a merevlemezhez, és a zsebembe tettem. Ezután kiürítettem az egyik hátizsákot, és megtöltöttem robbanóanyaggal és detonátorral. A tetejére tettem fel egy extra parkot és egy elsősegélynyújtó készletet. Ezután felvettem a hátizsákot, és a pántokat úgy állítottam be, hogy kényelmes legyen.
  
  
  Elővettem a merevlemezem és elhagytam a települést, bal vállamra dobva a távcsövet. A végcélra gondoltam. Felmentem a dombra, ahol megláttam egy férfit szánnal.
  
  
  félúton vagyok. Arra gondoltam, hogy majdnem egy órába telhet, míg odaérek. Tízpercenként megálltam, felemeltem a távcsövemet, hogy körülnézzek.
  
  
  Ha ez a személy még mindig itt van, nem akartam, hogy lesben álljanak.
  
  
  Bármit is rejtettek a kínaiak, ott volt – éreztem. Mi másért figyeli a települést? Miért követték a robogókat? Miért rombolták le az amerikai bázist?
  
  
  A jegesmedve bundája a derekam köré volt tekerve. Emiatt és a hátizsák súlya miatt gyakran kellett pihennem. Az első dombhoz tovább tartott, mint gondoltam. Majdnem három óráig tartott.
  
  
  Lassan felsétáltam a dombra. Arrébb még két domb húzódott a hegyekbe. Nem volt meredek emelkedő, de minden, ami rajtam volt, fárasztóvá tette. Mikor végre felértem a dombtetőre, megpihentem. Leültem és a kezembe hajtottam a fejem.
  
  
  Enyhe szellő fújt, hideg, mint a halál lehelete, miközben felálltam, és megvizsgáltam a környéket. A szél nem volt elég ahhoz, hogy elrejtse minden nyomot. A férfinak a kutyacsapatával nyomokat kellett hagynia. A lábnyomok megmutatják, merre ment, amikor elhagyta a dombot.
  
  
  Félkörben jártam, a talajt tanulmányozva. És nem ezeket a lábnyomokat láttam először, hanem kutyaürüléket. Aztán megláttam a szán nyomait. Kiszámoltam az irányt és ismét futottam tovább.
  
  
  Rohantam a szánok nyomai között. A következő domb túloldalára vezettek, a harmadik domb körül pedig a hegyek felé. A nyomok egy könnyű utat követtek a hegyek között, egy keskeny szakadékon át egy keskeny hegy lábánál. Aztán beléptem egy hosszú völgybe, amelyet olyan magas hegyek vettek körül, hogy a csúcsokat nem lehetett látni.
  
  
  Úgy nézett ki, mint egy karácsonyi képeslap. Itt-ott jeges fenyők nőttek. A völgy közepén egy patak csobogott, a magas hegyek láthatóan nem engedték behatolni a halálos sarkvidéki szeleket. Itt legalább harminc fokkal melegebb volt.
  
  
  A szánnyomok a völgyben haladtak, és hirtelen megálltak. Végignéztem őket, és visszamentem megnézni. Letérdeltem a homlokomat ráncolva. A nyomok megálltak és eltűntek. Mintha a szán, a kutyák és az ember eltűnt volna a föld színéről.
  
  
  Az Ice Bomb Zero felmelegedett.
  
  
  
  
  11. fejezet
  
  
  
  
  
  Csodálkozva néztem körbe. A hegyek magasak voltak, de nem mélyek. Ezeken a hegyeken túl feküdt a Jeges-tenger állandó jégtakaróval, a világ legnagyobb gleccsere, amely folyamatosan mozgott és olvadt. De ez a völgy száraz volt. Fagyott, igen, de még mindig föld volt, nem jég.
  
  
  Ez a szán valahogy eltűnt. Kivettem a zsebemből egy keskeny zseblámpát, és letérdeltem ott, ahol a nyomok véget értek. Jól körülnéztem. Mintha szó szerint elvágták volna őket.
  
  
  – Gyerünk! - mondtam hangosan.
  
  
  Nem tudtam, hogy ez mit jelent, de rá kellett jönnöm. Letekertem a medvebőrt a derekamról, és leejtettem a hóba. Úgy éreztem, várnom kell, ha valamit fel akarok fedezni. A szán hirtelen eltűnt, és ugyanolyan hirtelen megjelent újra. Ha ez a csoda megtörténne, ott lennék.
  
  
  Megráztam a medvebőrt, hogy eltakarjam a nyomaimat, és elsétáltam onnan, ahol a szánnyomok véget értek. Sétáltam egy darabig, aztán megálltam. Levettem a vállamról a puskát és a távcsövemet, felcsatoltam a hátizsákomat, és hasra nyúltam a medvebőr alatt.
  
  
  Vártam, távcsövemmel arra a helyre fókuszálva, ahol a szánnyomok véget értek. Eltelt egy óra. Elég meleg volt a medvebőr alatt. Most már értem, hogyan úszhatnak a jegesmedvék a Jeges-tenger jeges vizében. Újabb óra telt el. Majdnem megfulladtam. És akkor végre történt valami.
  
  
  Bár távcsővel figyeltem a csodát, alig hittem el. A hely, ahol a nyomok véget értek, a nyílás széle volt. De ez nem volt szokványos nyílás. Egy darab föld felemelkedett, feltárva egy tátongó barlangot. Tátott szájjal néztem. A hatalmas ajtó nyikorogva és csikorogva egyre magasabbra emelkedett, magával ragadta a fagyott havat és jeget, négy méter magas és legalább kétszer szélesebb tátongó mackóvá változott. Hangok jöttek a lyukból, kalapácsok és ütések hangjai. .. az ott felépített mechanizmusokat. Egy hosszú, jeges lejtőt láttam lefelé a lyukból. Nem volt meredek, talán 30 fokos szögben, de sötétbe vezetett, és nem láttam mást.
  
  
  A lyukból meleg levegő fújt, félig csukott arcomon éreztem. A hó a lyuk körül olvadni kezdett, de amikor a hatalmas ajtót ismét becsukták, a hó gyorsan újra megfagyott, és segített elrejteni az ajtó szélét.
  
  
  Aztán hangos csikorgó hangot hallottam a föld alatti zaj felett. Visszabújtam a medvebőr védelmébe, távcsövemmel néztem. A nyikorgás egy kilenc kutya által húzott szánból hallatszott. Láthatóvá váltak a lejtőn, és egy pillanattal később átcsúsztak a havon. Friss csikorgással és csikorgással a hatalmas ajtó csukódni kezdett. Hangos sóhaj hallatszott, amikor az ajtó becsapódott, és minden rést bezárt. A távcsövet az ajtóból a szánra dobtam.
  
  
  Csak egy ember volt a szánon. Egy magas hegyek közötti völgy felé tartott, körülbelül kétszáz méterrel arrébb. Elért a völgybe, és megállította a kutyákat. Láttam, ahogy megragadja a távcsövét, és elindult felfelé a lejtőn.
  
  
  Már talpon voltam, még mindig a medvebőr borította. Rohantam, lehajoltam a szánkóhoz. Tisztán láttam őt, és észrevettem, hogy egy kínai férfi, aki barna néphadsereg egyenruhát visel. már nem kételkedtem. Találtam egy kínai kommunista bázist. Most már csak oda kellett jutnom.
  
  
  Óvatosan odaosontam a kutyákhoz. A két állat egymásra mordult. A többiek érdeklődés nélkül vártak. A kínai katona most a dombon állt, és távcsövön keresztül nézte a messze lent elterülő eszkimó települést.
  
  
  Megkerültem a kutyákat és felmásztam a dombra. Körülbelül félúton ledobtam magamról a medvebőrt, és levettem a vállamról a hátizsákot. A merevlemezt óvatosan a hóra helyeztem.
  
  
  Meghúztam a vállammal, és Hugo, a tűsarkúm a kezembe csúszott. Négykézláb másztam. Amikor a csúcsra értem, szemmagasságban voltam a katona térdével. Leggingset viselt. Olyan közel voltam, hogy láttam a gyűrűket, amelyeken a csipkék át voltak fűzve. Magam alá húztam a lábam, és hangtalanul mögé ugrottam.
  
  
  A kutyák hallottak vagy szagoltak, amikor a katonához közeledtem. A morgás abbamaradt, és az egész falka ugatni kezdett. A katona megfordult.
  
  
  Közvetlenül mögötte voltam, Hugo a kezemben. Azt terveztem, hogy elérem és elvágom a torkát. Átöleltem a nyakát, de ő térdre rogyott, a hátára borult és a szolgálati revolveréért tapogatózott. Egyikünk sem szólt semmit, de nagy erőfeszítéssel felmordult, miközben kioldotta a tok bőrszárnyát.
  
  
  Neki estem, és megfogtam a kezet, ami a revolvert kereste. Felemeltem a tűsarkút, és a torkára céloztam. Pánikkal a szemében megfordult. Hugo pengéje átszúrta a vállát. Ismét előhúztam a kést. A kínai felsikoltott fájdalmában, és megfordult. Keze kiszabadult a szorításomból, és most nyitva volt a tokjának a fedele.
  
  
  A kezembe vettem Hugót, felemeltem a kezem és gyorsan leengedtem a kést. Ezúttal megütöttem a torkot. A szeme kidülledt a üregéből, és a keze leesett. Az egyik kutya hirtelen szomorúan üvöltött, felemelte az orrát. A többiek követték a példát. Az alattam lévő test egy pillanatra megremegett, majd megdermedt.
  
  
  Túl sok vér szabadult fel. Túl sokáig tartott. Hanyag halál volt. Felálltam és a katona nadrágjába töröltem Hugót. Nem akartam levetkőzni a testem, de tudtam, hogy szükségem van valami egyenruhara, hogy átjussak azon a nyíláson. Végül rátelepedtem a férfi lábszárvédőjére és a kabátjára. Amikor végeztem, felkaptam a medvebőrt és betakartam vele. Aztán fogtam a hátizsákomat, a távcsövemet és a merevlemezemet, és legurultam a nyugtalan kutyákhoz.
  
  
  A vezér, egy erős husky, megharapta a lábam, és megpróbálta megragadni a torkom. A fején ütöttem.
  
  
  'Állj meg! Vissza! - ugattam rá.
  
  
  Hátrált egy lépést, majd ismét rám támadt, morogva próbált a lábszáramhoz férkőzni. Harcoltunk a hatalomért, ez a Husky és én. A szánhúzó kutyák általában félvadak; Köztudott, hogy néha tömegesen támadnak és ölnek meg embereket.
  
  
  Úgy belerúgtam a kutyába, hogy az nekicsapódott a szánnak. Még három kutyát csaptam meg, akik megpróbálták megharapni a kezem.
  
  
  Rendeltem. - "Sorban!" 'Siet!'
  
  
  Egy nagy husky ült a szán mellett, és fedetlen foggal morgott rám. Tudtam, hogy más állatok is követni fogják, mert ő volt a legerősebb.
  
  
  Odamentem hozzá és megfogtam a nyakánál. Morgott, és megpróbálta elfordítani a fejét, hogy megharapjon.
  
  
  Rendeltem. - Csönd! A csomag elejére löktem. Átcsúszott a havon, és megpróbált visszajutni hozzám. Az egyik kutya megpróbálta megharapni a hátsó lábának ináját. A nagy husky nekirontott, és olyan erősen megharapta a másik kutyát a vállán, hogy vérezni kezdett. A másik kutya üvöltött és meghátrált.
  
  
  "Sorban!"
  
  
  A nagy husky vonakodva közeledett a falka fejéhez. Időnként elfordította a fejét, kifosztotta a fogát és morgott. De most már tudta, hogy én vagyok a felelős. Gyűlölte, de tudta.
  
  
  Amikor a helyén volt, odamentem hozzá és kinyújtottam leeresztett kezem. Erőteljes állkapcsa vicsorogva zárult körülötte. A kezemet egyre jobban a szájába nyomtam. Harapásának ereje fájt nekem. Megvártam, amíg éreztem, hogy az izmai ellazulnak. A fogai szét voltak téve, én pedig a szájában tartottam a kezemet. Hatalmas fejét elfordította, és a morgás halk morgássá változott. A morgás nyöszörgésbe fordult.
  
  
  Vigyorogtam és megpaskoltam vastag, puha nyakát. – Jó fiú – mondtam halkan. 'Jó fiú.'
  
  
  Aztán visszamentem a szánhoz. Elvettem az ostort. "Gyors!" 'Siess! siess!'
  
  
  A kutyák mozogni kezdtek. Egyenesen akartak menni, de körbe vezettem őket a nyílás felé. Ugattak, morogtak és mindenféle zajt csaptak, de futottak.
  
  
  Előrehajoltam, hogy befedjem a hátizsákomat a medvebőrrel, ami a szán ülésén hevert. Miközben ezt tettem, láttam valamit a szőr alatt: egy kis fekete dobozt, akkora, mint egy doboz cigaretta. Kilógott egy gomb, és sárga lámpa égett. Semmi több. Egyik kezemben tartottam, a másikkal a kutyák fejére csaptam.
  
  
  Megközelítettem a helyet, ahol kinyílt a nyílás. Fogalmam sem volt, hogyan kell kinyitni azt az átkozott dolgot, de úgy gondoltam, hogy a fekete doboznak köze lehet hozzá. Valószínűleg egy elektronikus eszköz lehetett, amely jelzett valakit az ajtó túloldalán, vagy kinyitotta az ajtót. Mindegy, ez volt mindenem. Mostantól mindent érintéssel kellett játszanom.
  
  
  Magam elé tettem a dobozt és megnyomtam a gombot. A sárga fény kigyulladt, és szinte azonnal jégtörés hangját hallottam, majd egy zuhanást és roppanást követett, ahogy a hatalmas nyílás kinyílt.
  
  
  A kutyák habozás nélkül egyenesen a tátongó barlangba merültek. A korbácsot a szán ülésére dobtam, a katonakabát kapucniját pedig amennyire csak lehetett, az arcomra húztam. A következő pillanatban azt az érzést éreztem a gyomromban, hogy egy hullámvasút eléri a legmagasabb pontját és elkezdi ereszkedni.
  
  
  A szán futói végigkapartak a lejtőn, ahogy ereszkedtünk. Láttam, hogy lent valaki vár ránk.
  
  
  Enyhén elfordítottam a fejem. Egy kínai katona állt egy nagy karnál. Láttam, hogy leengedi a kart. A nyílás nyikorgott és becsapódott mögöttem. Amint az ajtó becsukódott, a dobozon lévő sárga lámpa abbahagyta a villogást. Ahogy elhaladtam a katona mellett, mosolygott és intett nekem. Egy enyhe jobbra fordulásnál egy jégbarlangban találtuk magunkat, melynek falait acélgerendákkal erősítették meg. A kanyar megnyúlt, a kutyák pedig tovább vonszoltak. Még mindig túl sötét volt ahhoz, hogy bármit is láthassak, de magam előtt, az íves folyosón égő fényt láttam, majd még több szánkót és kutyákat. A kutyáim ugatni kezdtek, ahogy közeledtünk.
  
  
  Az elülső huskym tudta, mit kell tennie. Egyenesen a többi kutya és a szán felé rohant. Ahogy közeledtünk, lelassított, és a másik kettő közé húzta a szánkómat. Az összes kutya hangosan ugatott üdvözlésképpen. Leszálltam a szánról, és a jobb oldalon egy tálcát láttam nyers hússal. Fogtam néhány darabot a kutyáknak, és rájuk dobtam, ügyelve arra, hogy a legnagyobb darab a Husky vezéré legyen.
  
  
  Evés után megnyugodtak. Megfogtam a hátizsákot, és beledugtam a kezeimet a pántokba. Aztán fogtam a merevlemezt, és végigmentem a keskeny folyosón jobbra.
  
  
  Ismét hallottam a tevékenység zaját a barlangokban. A hangokat nehéz volt azonosítani; Hallottam az autók zúgását és kopogását. Bármit is tettek a kínaiak, elég hosszú időbe telt, mire felállították. Nem szívesen fogadnának egy betolakodót. De volt egy dolog a javára. A folyosókon, ahová beléptem, nem voltak túl erősek a fények.
  
  
  Az egész terület alagutak és barlangok hálózatának tűnt. Három barlangon mentem keresztül, amelyekben nagy zöld gépek voltak, amelyek generátorok voltak, de nem is. Aztán egy szokatlan hangot hallottam a közelben: csendes vízcsobogást. Oda mentem.
  
  
  Amennyire láttam, csak egy dolog különböztetett meg a barlangokban lévő többiektől: a hátizsákom. A férfiak, akikkel találkoztam, jól felfegyverzettek voltak, és úgy tűnt, mindannyian sietek. Többségük a Kínai Népköztársaság katonája volt. Szinte észre sem vettek engem. Igyekeztem azonban a lehető legjobban elrejteni az arcomat a parkam motorháztetőjébe.
  
  
  A halk fröcskölés még határozottabbá vált. Egyik folyosóról a másikra sétáltam a hang irányába. A mennyezeten lévő halvány fények körülbelül tíz lábnyira voltak egymástól, és majdnem eltévesztettem a barlang bejáratát.
  
  
  Ez volt a legnagyobb, amit valaha láttam, akkora, mint egy raktár, és tele volt katonákkal. Bementem, előkészítettem a merevlemezt, és az ajtó melletti falhoz szorítottam magam.
  
  
  Itt erősebb volt a fény, de szerencsére a lámpák nagy része nem rám világított, hanem egy fa mólóról, amely oda nyúlt, ahol a Jeges-tenger vize csobbant. A mólónál két kínai tengeralattjáró volt kikötve, két sor ember pedig tárgyakat rakott ki a csónakokból. A barlang körül nagy dobozokat halmoztak fel.
  
  
  Előre mentem, eltávolodtam a faltól, felkúsztam a dobozokhoz, és mögéjük merültem. Látni akartam, hogyan kerültek a tengeralattjárók a barlangba. Könnyű volt. A fagyos talajba fúrt nagy víz alatti barlang falai mentén víz alatti fényeket lehetett látni. A tengeralattjárók beszálltak a vízbe. Amikor készen álltak az indulásra, lemerültek, és ugyanúgy kiléptek a barlangból.
  
  
  Megpróbáltam meghatározni a völgy helyét ahhoz képest, ahol most vagyok. Ha igazam lenne, ezeket a barlangokat és átjárókat a völgyet védő hegyekből faragták volna ki. Ennek a barlangnak a hegyek másik oldalán kellett volna lennie, nem messze a Jeges-tenger partjaitól. De miért? Mi volt a célja ennek az összetett szervezetnek? Mindezen barlangok és fegyveres katonák közül? Mire készülnek a kínaiak? Felharsant a hangszóró, és felemeltem a fejem. Hangosan és világosan kínaiul hangzott el a bejelentés: „Figyelem! Figyelem! Két betolakodó van közöttünk! Meg kell találni és meg kell semmisíteni!
  
  
  
  
  12. fejezet
  
  
  
  
  
  Sonya. A hirdetés két támadóról szólt, a második pedig csak Sonya lehetett. A település eszkimóinak nem volt okuk ide jönni, Aku pedig túl súlyosan megsebesült. Nem, Sonyának kellett lennie.
  
  
  Biztos követett engem. Lehet, hogy talált egy halott kínai katonát, és valahogy felfedezett egy másik bejáratot a barlangokba. És lehet, hogy nem követett. Talán tegnap ő is látott egy férfit a dombon. A kínaiak mindenesetre most őrködni fognak. Nem számíthattam arra, hogy sokáig észrevétlen maradok.
  
  
  A körülöttem lévő katonák abbahagyták a munkát, és odafigyeltek a bejelentésre. Aztán összenéztek, és vagy húsz ember ment végig az egyik folyosón. A többiek visszatértek dolgozni.
  
  
  Óvatosan kiléptem a dobozok mögül, és a bejárathoz osontam. A hátamat a falnak nyomtam. Visszamentem a folyosó sarkán, megfordultam, és szemtől szemben álltam a fiatal kínai katonával. Olyan közel voltunk, hogy majdnem összeütköztünk.
  
  
  A szája kinyílt. Elkezdte felemelni a puskát, és segítséget akart hívni. De Hugo már készen volt. A hosszú pengét a katona torkába nyomtam. A sikoly elhalt. Elővettem a tűsarkút, arrébb löktem a halott katonát és gyorsan elsétáltam.
  
  
  Sarkon fordultam, és a falhoz szorítottam magam, próbálva elkerülni a további találkozásokat. Nem akartam ugyanazon az úton távozni, mint ahogy jöttem; Tudni akartam, mire készülnek a kínaiak. A tengeralattjárókat áruszállításra használták. A közlekedésen kívül semmi közük nem volt az ott történtekhez. Ezeket a kellékeket valamire használták.
  
  
  Barlangról barlangra sétáltam át, és más barlangok mellett haladtam el, nem akkorák, mint a dokkoló. Amikor a katonák elhaladtak, én az árnyékban maradtam két lámpa között. A folyosók nem voltak labirintusok; úgy tűnt, hogy ennek van egy bizonyos mintája. Arra a következtetésre jutottam, hogy mindegyiknek egy központi helyiségbe vagy barlangba kell vezetnie. Így ahelyett, hogy egyik folyosóról a másikra sétáltam volna, végigmentem az egyik folyosón a végéig. Talán ott volt a válasz, amit kerestem. Tovább sétáltam a falak közelében, készenlétben tartva a merevlemezemet.
  
  
  A folyosó, ahol voltam, valójában egy barlangban végződött. Amennyire láttam, nagyobb volt, mint egy kikötős barlang. Éppen be akartam lépni, amikor jobbról sikoltozás hallatszott. Lövés dördült.
  
  
  A golyó kődarabokat dobott közvetlenül a bal vállam fölé. Megfordultam a merevlemezzel derékmagasságban. A lövöldözős katona előretolta puskájának reteszét a második lövésbe. én lőttem először; egy Winchester golyója közvetlenül a szeme közé találta. A golyó ereje ledobta a fejét, majd a testét. A háta ívelt volt, ahogy a földre esett.
  
  
  Gyorsan beléptem a barlangba, és éppen kezdtem körülnézni, amikor hallottam valamit. Megfordultam, és megleptem egy másik katonát, amint belépett a nagy szobába. Fel akarta emelni a puskát, de a vállamon tartottam a Winchestert, és felemeltem a kalapácsot. Lövésem a homlokába fúródott, és visszadobta. Halott volt, mielőtt földet ért.
  
  
  Újra körülnéztem. Hideg volt a barlangban. A kikötőhöz hasonlóan jól megvilágított, de nem láttam, mi az. ..amíg fel nem néztem.
  
  
  Négy rakétát helyeztek el a barlang mennyezetében az indítóállásokon. Amikor elnéztem mellette, hatalmas nyílásokat láttam, amelyek kinyíltak a rakéták kilövésére. Kívülről jól álcázni kellett őket. Az ötödik rakéta indítóállása építés alatt állt.
  
  
  Ahogy mélyebbre mentem a barlangban, észrevettem, hogy a hőmérséklet emelkedik. Öt hatalmas üzemanyagtároló tartályt fedeztem fel. Odasétáltam az egyik tartályhoz, és egy kicsit kinyitottam a kerek szelepet, hogy a folyadék egy része a kezemre hulljon. Megszagoltam, és megállapítottam, hogy ez valamiféle üzemanyag, valószínűleg tengeralattjárókhoz.
  
  
  Tovább mentem a barlangba. Akkora volt, mint egy stadion. A végén volt egy nagy atomreaktor. Megnéztem a hozzá és onnan induló csöveket. A generátorokat, amelyeket korábban láttam, úgy tűnt, hogy ez hajtja. Ez azt jelentette, hogy ez a reaktor volt az egyetlen energiaforrás a barlangokban. A generátorok áramellátása mellett a reaktornak villamos energiát is kellett termelnie a szellőztetéshez, a világításhoz és a gépekhez. Ez egy barlang volt, amelyet le kellett szerelnem. Ez volt az Ice Bomb Zero szíve, küldetésem oka.
  
  
  Levettem a hátizsákomat és mentem dolgozni. Három dinamitrúdból és egy detonátorból kötegeket készítettem, és az üzemanyagtároló tartályokhoz rögzítettem. Ezután mind a négy kilövőálláshoz rögzítettem őket. Egy órára beállítottam a detonátorokat – nekem úgy tűnt, egy óra múlva el tudok innen indulni. Ezen gondolkodtam.
  
  
  Körülbelül tizenöt percembe telt a feladat elvégzése. Meglepett, hogy több katona nem lépett be a barlangba. Miután az összes robbanóanyagot felhelyeztem, körbesétáltam, és bekapcsoltam az időzítőket, hogy megbizonyosodjak arról, hogy az összes robbanóanyag egyszerre indul el.
  
  
  A hátizsákom most üres volt. Leejtettem az egyik tárolótartály alá, és felvettem a merevlemezemet. Még nem voltak katonák. Nyolc hangszórót láttam a barlangban, de egy szót sem lehetett hallani belőlük. Nyugtalanul éreztem magam, mintha valami történni fog.
  
  
  A merevlemezzel a kezemben óvatosan elsétáltam a barlangból a járat felé, ahova beléptem. Elhagyottnak tűnt. Ami még figyelemre méltó, az a csend. Az autókat leállították, a generátorok nem működtek – akkumulátorokra volt szükségük a lámpák és a vészhelyzeti áramellátás működtetéséhez. Lehajtottam a fejem és hallgattam. Semmi. Hangtalan. Csak csend.
  
  
  Kimentem a folyosóra és elindultam. A csizmám minden lépésnél nyikorgott. Az volt az érzésem, hogy figyelnek, de nem tudtam, honnan. A mennyezeten lévő első lámpa alá sétáltam. A második lámpa egyenesen előre lógott. Aztán azt hittem, hangot hallok. Megálltam és hátranéztem. Semmi. Megborzongtam, mintha hideg szél fújna a hátamba. És akkor azt hittem, tudom. Csapdába estem, és nem volt kiút.
  
  
  Erre még azelőtt emlékeztem, hogy megláttam volna az első katonát. Körülbelül hét méterrel előttem jött ki az egyik oldalfolyosóról, fegyvert tartott a vállánál, és rám célzott. Aztán két újabb katona lépett elő. Minden fegyver rám szegeződött.
  
  
  Megfordultam, és még három katonát láttam. Közülük ketten a közelben voltak, fegyvereik a falnak dőltek. A harmadik tíz méterrel mögöttem állt, és engem figyelt. Fegyver volt a vállán.
  
  
  Elvigyorodtam, rájöttem, hogy ez egy beteges vigyor, majd ledobtam a merevlemezt a padlóra. Aztán felemeltem a kezeimet.
  
  
  – Feladom – mondtam.
  
  
  A katona nem szólt semmit. Egyszerűen meghúzta a ravaszt.
  
  
  Oldalra ugrottam, és éreztem, hogy egy golyó átszúrta a jobb karomat. Tompa fájdalmat éreztem, majd egy éles szúrást, amitől az egész karom lángra lobbant. A golyó elkerülte a csontot, de sok izmot és bőrt talált el.
  
  
  Megfordultam és fél térdre estem. Tudtam, hogy másodperceken belül meghalok, ha megpróbálom elkapni Wilhelminát. Ösztönösen megsebesült kezem után nyúltam. Erősen vérzett. Leültem és a falnak támasztottam a hátamat. Szürké lett a világom. Olyan érzés volt, mintha valaki tűkkel szúrt volna belém. Az arcom hideg volt, és izzadság gyöngyözött a homlokomon.
  
  
  Döbbenet volt, és ellenálltam neki. A fekete öntudatlanság megpróbált úrrá lenni rajtam, de ellenálltam. A szürke ködön át láttam annak az embernek az arcát, aki rám lőtt. Hideg mosollyal közvetlenül előttem állt. Az egyik katona megkérdezte tőle, hogy lőjenek-e le. De a katona, aki rám lőtt, nem válaszolt; csak nézett engem tovább.
  
  
  – Ő Nick Carter – mondta végül. Letérdelt mellém és tapogatta az oldalam. Talált egy válltokot, és kihúzta Wilhelminát.
  
  
  - Itt öljük meg? - kérdezte az egyik katona.
  
  
  - Mit csináljunk vele, őrmester? - kérdezte egy másik.
  
  
  Az őrmester felállt és rám nézett. – Szerintem Cheng ezredes beszélni akar vele. Állítsa a lábára.
  
  
  Nem voltak gyengédek. Megragadtak a karomnál és talpra kényszerítettek. Az égés elmúlt, és most szédültem. Kételkedtem abban, hogy képes leszek járni. álltam a sajat
  
  
  lábát, és a falnak dőlt. Meleg vér csorgott végig a kezemen, és az ujjaimból.
  
  
  – Menj előre! - parancsolta az őrmester.
  
  
  Elindultam, és a lépteim bizonytalanok és botladozók voltak. Két katona jött fel két oldalamon, és megfogták a kezeimet. Felüvöltöttem a fájdalomtól, de ez nem állította meg őket. Sok vért vesztettem és gyengének éreztem magam, de mégis azt hittem: nem találták meg sem Hugót, sem Pierre-t, a halálos gázbombámat.
  
  
  Végigvezettek az egyik oldalfolyosón. Itt-ott ajtók voltak a falakban. Irodák, gondoltam. Sétáltunk néhányat, mire megálltak. Egy ajtó előtt álltunk kínai betűkkel. Bár valamennyire értem és beszélem a nyelvet, nem tudom elolvasni. Az őrmester megparancsolta öt katonának, hogy tartsanak rajtam szemet, majd kinyitotta az ajtót, és bement.
  
  
  Öt puskát szegeztek rám. Majdnem elestem – a térdem mintha gumi lenne. Félretoltam a két törzset, és a falnak dőltem. Az ajtó ismét kinyílt, és belöktek. Egy kis irodában voltam, ahol volt egy íróasztal, egy szék és egy iratszekrény. Senki sem ült a székben. Az őrmester kinyitotta a második ajtót, amely egy nagy irodába vezetett. Két katona beljebb lökött.
  
  
  Az első, amit láttam, Sonya volt, egy széken megkötözve a kezét és lábát. Megrántotta a kötelékét, amikor meglátott. Egy második szék volt tőle jobbra. A katonák hozzányomtak. Leültem a szélére, a jobb karom ernyedten lógott, úgy, hogy az ujjaimból csöpögő vér tócsát képezett a padlón. Arra gondoltam, csinálnom kellene valamit ezzel a vérrel. Előre nyújtottam a bal karomat, és nyomópontot találtam a sérült karomon. erősen megnyomtam. Vettem két-három mély levegőt. A katonák elhagyták a szobát, és csend lett. Felemeltem a fejem és körülnéztem.
  
  
  Sonya egyenesen rám nézett. Vérnyomot láttam a szája sarkában, és a parkája elöl szakadt. Bal melle szinte a mellbimbóig ki volt téve.
  
  
  Vettem még egy mély levegőt, és körülnéztem az irodában. A fejem sokkal tisztább lett. Egy íróasztal állt előttem, mögötte a falon a kommunista Kína vezetőjének portréja lógott. A padlón vastag szőnyeg terült el. Volt egy harmadik szék a szobában, egy másik pedig az íróasztalnál.
  
  
  Az irodaajtó két oldalán egy őrmester és egy katona állt. Puska volt a jobb lábukon, a csövük felfelé. Nem minket néztek, hanem egy másik ajtót, ami mögött egy WC-re vagy talán egy hálószobára gyanakodtam. És akkor kinyílt az ajtó.
  
  
  A szobába belépő férfi, aki törölközővel törölgette a kezét, a Kínai Néphadsereg ezredesének egyenruháját viselte. Nem volt szemöldöke, koponyája kopasz volt. Azonban nagy és jól csiszolt bajusza volt. Szemei ceruzanyomoknak tűntek fényes koponyája alatt. Alacsony volt; becslésem szerint Sonya legalább két hüvelykkel magasabb.
  
  
  A törölközőt az asztal mögötti székre dobta, és megkerülte az asztalt. Egy ideig állt és lenézett rám. Majd biccentett az őrmesternek és az ajtóban álló katonának. Jöttek és felálltak az ülésem két oldalán. Az ezredes Sonyára nézett, és elmosolyodott.
  
  
  – Mr. Carter – mondta váratlanul nehéz és halk hangon –, megtiszteltetés számunkra, hogy AH elküldte a főügynökét a kicsinyünkhöz. ..mondjuk menedéket. Angolul beszélt. – De egy kicsit össze vagyok zavarodva. Esetleg segítesz kitalálni?
  
  
  Láttam, hogy a jobb kezének csuklói megkarcolódtak. Néztem a vért Sonya szája sarkában, de nem szóltam semmit.
  
  
  Az ezredes az asztal felé sétált. - "Mr. Carter, megmagyarázom a zavaromat." Mozdulatlanul állt. „Itt van egy kedves orosz ügynököm, aki betört az intézményünkbe. És az ön személyében én vagyok a fő amerikai ügynök, akit mi... mondjuk úgy. ..elfoglalták második otthonukat. Ez véletlen? Nem hiszem el. Együtt dolgoznak az orosz és az amerikai ügynökök? Mosolygott. – A választ rád bízom, uram.
  
  
  – Együtt dolgoztunk – mondta hirtelen Sonya. – De ne többet. Az én feladatom, hogy megöljem Nick Cartert. Meg kellett bizonyosodnom arról, hogy meghalt, mielőtt visszatértem Oroszországba. Rájött a dologra, és ezután már nem dolgoztunk együtt."
  
  
  Csang ezredes odalépett hozzá. – Ez nagyon izgalmas, kedvesem. A férfi előtte állt, széttárt lábakkal. Aztán figyelmeztetés nélkül kiugrott a bal kezével, és a tenyerével arcon ütötte. A hatás az egész szobában visszhangzott. Az ütés erejétől Sonya megszédült. Az álla leesett a mellkasára. A hajam eltakarta az arcomat.
  
  
  Az ezredes felém fordult. – Ez ugyanaz a történet, amit ő már mesélt. Az asztalnak dőlt, közvetlenül előttem. – Furcsán csendes vagy, Carter. Hol van ez a nagyszerű humor, amiről annyit hallottam?
  
  
  Azt mondtam: „Megtaláltam a játékait, amelyeket „második otthonában” gyűjt. Négy nukleáris rakéta, amelyek valószínűleg az Egyesült Államokat célozzák. Ez igaz?'
  
  
  - Ó, hogy tudj beszélni. - Az ezredes elvigyorodott. – Rakéták az országodnak, Carter, és a Szovjetuniónak. Szeretné tudni, hová mennek, amikor elindulnak?
  
  
  - Szívesen.
  
  
  Chiang ezredes olyan büszke volt, mint egy majom. A két őrre néztem, aztán Sonyára.
  
  
  „Az útvonalakat Washingtonba, Los Angelesbe, Houstonba és Moszkvába tervezték. Egy másik, Leningrádba szánt rakéta kilövőhelyén dolgozunk."
  
  
  – Elég veszélyes mindezt elmondani nekünk, nem? - mondtam, bár jobban tudtam.
  
  
  A helyek, ahol a szemöldökének kellett volna lennie, úgy nézett ki, mint két görbe sebhely. 'Veszélyes? Nem hiszem. Sonyára nézett. – Nem kell aggódnod a feladatod miatt, kedvesem. Gondoskodom róla, hogy elkészüljön. De sajnos meghalsz Mr. Carterrel.
  
  
  Sonya felemelte a fejét, és kirázta a haját a szeméből. Az arca, ahol a férfi megütötte, élénkvörös volt.
  
  
  – Nem használ, Chiang – mondta. „Mielőtt idejöttem, beszámoltam a beosztásomról a feletteseimnek. Várnak rám.
  
  
  Az ezredes nevetett. – Ez ostoba kijelentés volt, kedvesem. Rendkívül érzékeny elektronikus megfigyelőberendezéseink vannak, melyeket atomreaktor táplál. Hetvenöt mérföldes körzetben minden rádióállomást hallgathatunk. Nem küldött üzenetet. Nincs adód. Csak az eszkimó településen élők tudják, hogy itt vagy, akiket ki fogunk irtani, akárcsak az amerikai alaptábort."
  
  
  Sonya felsóhajtott, és lehunyta a szemét.
  
  
  Az ezredes ismét felém fordult. - Mi van önnel, uram? A barátnődhöz hasonlóan túl sok filmet néztél? Mondasz valami hülye okot, hogy miért nem ölhetlek meg?
  
  
  – vontam meg a vállam. – Ez az egész fecsegés akadémikus, Csang. Mindannyian meghalunk negyven percen belül. Megtaláltam ezeket a rakétákat, és csapdába ejtettem őket robbanóanyaggal."
  
  
  Chiang ezredes ismét felkuncogott, és az íróasztala mögé állt. Éreztem, hogy Sonya engem néz. Amikor ránéztem, láttam valamit a szemében, amit nem értettem. Csang kinyitotta az egyik nagy íróasztalfiókot. Amikor ránéztem, megláttam Wilhelminát, az én Winchesteremet és Sonya orosz puskáját az asztalon. Chieng ezután kis dinamitcsomagokat húzott elő, amelyeket a rakétabarlangban helyeztem el. Megszámoltam a számot, amit az asztalra tett. Négy.
  
  
  – Látod, Carter – mondta –, nem vagyunk olyan ostobák, mint gondolod. Tudtuk, hogy abban a barlangban vagy... vártunk rád, tudod? Nem gondoltuk, hogy várost nézel. Az embereim robbanóanyagokat találtak a rakétákon. Szóval elbuktál.
  
  
  -mosolyogtam rá. – Tényleg hülye vagy, Chiang. Tudtam, hogy megtalálja ezeket a robbanóanyagokat – ez volt a terv. De ez csak a fele annak, amit használtam. A többit nem lesz könnyű megtalálni, és van belőlük annyi, hogy az egész rohadt hegy a kopasz fejedre boruljon. Az órámra néztem. – Azt mondanám, körülbelül huszonnyolc perc múlva.
  
  
  Csend volt a szobában. Szinte hallottam Chiang gondolkodását, ahogy az asztalnál állt és rám nézett. Tekintettel a talált dinamitra, tudta, mire számítson. Tudta, mik a detonátorok, és azt a pillanatot, amikor minden a levegőbe repül.
  
  
  Leült egy székre, és az asztal alá tette a kezét. Amikor visszatért, egy mikrofon volt a kezében. Kínai nyelven elrendelte, hogy robbanóanyagok után kutassanak az egész barlangban. Hangja visszhangzott a folyosón az összes hangszóróból. Kétszer megismételte a parancsot. Miután letette a mikrofont, először rám, majd Sonyára nézett. De az arca üres volt.
  
  
  A bal vállammal húztam, Hugo pedig a kezembe csúszott. Az ujjaimat a tűsarkún tartottam, hogy elrejtse. Az engem körülvevő katonák kezdtek kényelmetlenül felfogni helyzetüket. Tudtam, mire gondolnak: ha az egész hegy felszállna az égbe, valahol máshol szeretnének lenni. Cheng ezredes lépett ki az íróasztala mögül. A közelben állt, kezét a doboz fogantyúján. Aztán leült az asztal szélére, és rágyújtott. Úgy tűnt, döntést fontolgat.
  
  
  Most azon gondolkodtam, hogyan távolíthatnám el a két védőburkolatot. Tudtam, hogy gyorsnak kell lennem, rohadt gyorsnak.
  
  
  Az ezredes hátradőlt, és kinyitotta a fiókot. Rám mosolygott. Mr. Carter, biztos vagyok benne, hogy sok fájdalmat elvisel anélkül, hogy hangot adna ki. Csinálok egy kis kísérletet. Kíváncsi vagyok, mekkora gyűlölet van közted és ez a csodálatos orosz ügynök között. Bólintott Sonyának. – Kíváncsi vagyok, mekkora fájdalmat látsz rajta.
  
  
  Valamivel a kezében felállt az asztaltól. Mosolygott. „Tudni akarom, hová helyezték el a többi robbanóanyagot” – mondta. Aztán egyik kezében egy cigarettával, a másikban pedig egy lándzsával, amit az asztalfiókból vett ki, Sonyához lépett.
  
  
  
  
  13. fejezet
  
  
  
  
  
  Cheng ezredes úgy guggolt Sonya elé, hogy ne lássam. Halk, gyötrő fájdalmat nyögött ki. Sziszegő hang hallatszott, ahogy az ezredes meggyújtott cigarettája hozzáért. És akkor az égő bőr illata jutott el hozzám.
  
  
  Bárki is ő, és bármit is tervezett velem, nem hagyhattam, hogy megtörténjen. Bal kezemmel ívben intettem magam előtt. Hugo mélyen a tőlem jobbra álló őrmester mellkasába fúródott. Megragadtam a karját, magamhoz húztam és egy másik őrhöz csaptam. A bal kezemet használtam. Amint a halott őrmester eltalálta a másik őrt, sok minden történt.
  
  
  Csang ezredes felegyenesedett, és megfordult. A második őr felemelte a földről a puskáját. Előre rohantam az asztal felé, és a bal kezem rácsukódott Wilhelminára. Aztán megfordultam, és egy Luger lövés dördült a szobában. Először a második őrt céloztam meg. Éppen felemelte a puskáját, amikor egy golyó eltalálta az orrát, és fejjel előre zuhant a földre.
  
  
  Az ezredes a revolveréért nyúlt. Kétszer lőttem, nyakon és mellkason. Megbotlott, és Sonya székére esett. Aztán az ajtó kitárult, és a katona bedugta a fejét. Lelőttem, és a jobb arcát lefújták. Amikor a hátára esett, az ajtóhoz kapálóztam, becsuktam és bezártam. Sonyához fordultam. Szürkés-kék szemek mosolyogtak rám.
  
  
  Kérdezte. – Engem is le fogsz lőni?
  
  
  Nekidőltem a zárt ajtónak. A kezem ismét vérezni kezdett, és az égés visszatért. Hugo markolatára tettem a kezem, és lehúztam a vékony tűsarkút az őrmester mellkasáról.
  
  
  Aztán elmentem Sonyához. Beálltam a széke mögé, és elvágtam a köteleket a karja és a lába körül. Csupasz bal mellén égési nyom volt. Az arcához nyomtam a Luger még meleg csövét. „Ha szemtelen vagy, lelőlek” – mondtam.
  
  
  – Próbáljunk meg kijutni innen, Nick – mondta egyszerűen. "Kevés időnk van".
  
  
  – Nem bízom benned – motyogtam.
  
  
  Fogtam egy darab kötelet, és a jobb karom köré tekertem, a tűsarkú segítségével megfeszítettem a kötelet.
  
  
  – Hadd segítsek, Nick – ajánlotta Sonya.
  
  
  Durván félrelöktem. Elbiccentettem tőle az asztal felé. Fogtam a Winchestert, bal kezemet átdugtam az övön, Wilhelminát a bal kezemben tartva. Hirtelen térdre estem. Én nem tenném ezt. .. Túl sok vért vesztettem.
  
  
  Sonya leült mellém. – Gyerünk, Nick – könyörgött –, hadd segítsek.
  
  
  Aztán rájöttem, hogy bíznom kell benne, legalább annyira, hogy elhagyjam a barlangokat. Felálltam és megragadtam. Aztán a fegyver felé biccentettem.
  
  
  – Bízom benned – mondtam. Tudtam, hogy nem ölhet meg üres fegyverrel. És ha meg tudna tartani, megtehetném.
  
  
  Sonya elvette a fegyvert. Kopogtattak és rugdostak az ajtón. Felkaptam az egyik dinamitcsomagot, és a fogaimmal letéptem a szalagot. A Luger a kezemben volt, amikor kinyílt az ajtó.
  
  
  Céloztam és kétszer lőttem. Az iroda megremegett a lövésektől. Aztán letérdeltem az ezredes teste mellé, ahol még mindig parázslott a cigaretta. Rányomtam egy dinamitrúd biztosítékát, és elhajítottam a rudat. Kézen fogtam Sonyát, és gyakorlatilag becipeltem a fürdőszobába. Amint becsuktam az ajtót, leesett a zsanérokról.
  
  
  A robbanás ereje valamelyest csökkent, ahogy a légnyomás elért minket. Nekidőltem az ajtónak, és a légnyomás az ajtóval együtt a mosogatóba sodort. Sonya berepült a fürdőkádba, és nagyot zuhant.
  
  
  - nyújtottam neki a kezem. 'Jól vagy?'
  
  
  A nő bólintott, újra fogta a fegyvert, és kimentünk a törött ajtón. Az egykor iroda most ledőlt sziklák és jégdarabok rendetlensége lett. A front office-ból is kevés maradt. Az ajtón kopogtató emberek halottak, testük szétszóródott. Kimentünk a folyosóra és az órámra néztem. Már csak tizenöt percünk volt hátra.
  
  
  - Hogyan került ide? – kérdezte Sonya. Végigmentünk a folyosón egy számomra új irányba.
  
  
  Kérdezte. – Hazugság volt azokról a robbanóanyagokról? - Vagy tényleg bányásztál valamit?
  
  
  Bólintottam, miközben tovább futottunk. 'Tartályok. Üzemanyag tengeralattjárókhoz. Megint szédültem egy kicsit.
  
  
  A katona kijött az egyik oldalfolyosóról. Előttünk ugrott és felemelte a puskáját. Kilőttem a Wilhelminát, és golyót tettem a halántékába. A lövés visszhangzott az összes folyosón. Ez bizonyos szempontból előnyös volt – nehezen tudnák meghatározni a helyünket.
  
  
  – Erre – mondta Sonya. Balra fordult egy oldalfolyosóra. Futottam néhány lépést és megbotlottam. Megbotlottam a falban és nekidőltem. Sonya odajött hozzám.
  
  
  Két katona jelent meg mögöttünk. Az egyik tüzelt, és a golyó pontosan a fejem felett találta el a falat. Felkaptam a Lugert, ami hirtelen nagyon nehéz lett, és háromszor lőttem. Két lövés érte a katonákat. A harmadik alkalommal nem volt lövés, csak egy kattanás. Wilhelmina üres volt. A parkomban kerestem egy tartalék boltot. A kínaiak elvették tőlem.
  
  
  – Menjünk – mondta Sonya. A bal oldalamra lépett, és felsegített a falról. – Nincs már messze.
  
  
  A bal vállamról leemeltek egy súlyt. Homályosan rájöttem, hogy Sonya elvette tőlem a merevlemezt. rohantam előre. Sonya a vállára vetette a merevlemezt; saját fegyvere volt a kezében.
  
  
  Megközelítettük a lépcsőt. Sonya megfogta a kezem, és felsegített a lépcsőn. Minden lépés magasabbnak tűnt, mint az előző. Folyton arra gondoltam, hogy a robbanásnak már a barlangban kellett volna történnie. Megtalálták a dinamitot, amit ezekbe a tartályokba helyeztem? Amikor felértünk a lépcső tetejére, Sonya megnyomott egy gombot a falban a nagy acélajtó mellett. Nyílni kezdett az ajtó. Hideg légfuvallat ért minket. Mintha valaki egy vödör jeges vizet öntött volna az arcunkba. Egy kis barlangban voltunk, amely kifelé vezetett. Amint előreléptünk, az acélajtó automatikusan becsukódott mögöttünk. A kőpadlón mentünk a barlang bejáratához.
  
  
  Szinte lehetetlen volt látni a barlangot sem a levegőből, sem a földről. A déli fényben lépkedtünk két egymáshoz közel álló szikla között. Körülbelül tíz lábbal voltunk a völgy talaja felett, és a földet hó borította és csúszós volt.
  
  
  Elkezdtem gyengülni. A vérveszteség megnehezített minden lépésemet, és Sonya elérte előttem a völgyet.
  
  
  Ahogy lecsúsztam az utolsó néhány méteren, olyan hangokat hallottam, mint a mennydörgés. A föld alattam remegni kezdett, majd hevesen megremegett. Visszanéztem, ahonnan jöttünk. A mennydörgés egyre mélyebb és hangosabb lett.
  
  
  'Fussunk!' - kiáltott fel Sonya.
  
  
  Letérdeltem és előreestem. Újra felálltam, és Sonya után rohantam. Az üvöltés felerősödött, és zajjal töltötte meg a völgyet. És hirtelen a hegy teteje az égbe repült. Az egyik alsó csúcs mintha koronaként emelkedett volna felfelé. A lángok üvöltve csaptak fel. Az acélajtó, amelyen éppen áthaladtunk, kétszer becsapódott, egyenesen előre rohant, és lecsúszott felénk a hegyről. Egy másodpercig csend volt, majd újra elkezdődött az ordítás, de nem olyan hangosan. Füst ömlött ki azokból a repedésekből, ahol a hegy falait leszakította a robbanás.
  
  
  Az Ice Bomb Zero meghalt.
  
  
  Egy ideig néztem a pokol tüzét, miközben egy patak mellett álltam a völgyben. Aztán megfordultam és Sonyára néztem.
  
  
  Körülbelül tíz lábnyira volt tőlem, vállához tartotta a puskát, és a mellkasomra célzott.
  
  
  
  
  14. fejezet
  
  
  
  
  
  Előre-hátra hintáztam, szinte túl gyenge ahhoz, hogy kiálljak a vérveszteségtől. Olyan messze volt, és olyan kevés volt a fény. Csak a szemének árnyékát láttam, és az arcát a puska tusához tapadt.
  
  
  – Itt az ideje – mondta halkan.
  
  
  Azt hittem, van egy esélyem. Tudtam, hogy a fegyvere nem fog elsülni. Talán felvehetem vele a kapcsolatot, mielőtt megtudja. Tettem egy lépést előre. .. és térdre rogyott. Nem volt értelme. Nem volt erőm. A kezemen és a térdemen néztem rá. Enyhe szellő suttogott át a völgyön, és a robbanások zúgása folytatódott a hegyek mélyén.
  
  
  – Ezt meg kell tennem – mondta Sonya, de a hangja remegett. – A feladatom része volt. Engem erre tanítottak. Megnyalta az ajkát. – Most már nem számít, Nick. És most remegett a hangja. „Ki kellett derítenünk, mit keresnek itt a kínaiak. Működött. Megsemmisítetted a rakétákat. De ez... ez a feladatom része.
  
  
  Pihentem, hogy megmentsem magam. Három méter volt közöttünk, és amilyen gyorsan csak tudtam, le kellett győznöm ezeket a métereket. Nem állnék itt négykézláb, és nem hagynám, hogy megöljön.
  
  
  De mintha olvasott volna a gondolataimban. Leengedte a puskát a válláról, és megrázta a fejét. - Nick, tudom, hogy ez a fegyver nem fog elsülni. Szerinted miért vettem el tőled a fegyvert? Azt hitted, hogy ott aludtam abban a faluban? Figyeltelek téged. Láttam a falu vezetőjével beszélgetni. Láttam, ahogy kiürítetted a golyókat Aku és az enyém puskáiból. És láttam, hogy elhagytad a települést.
  
  
  Bedobta a puskát a hóba, gyorsan levette a kezét a Winchester övéről, és a vállához emelte a puskát. A hordó alól nézett rám anélkül, hogy az optikai irányzékot használta volna. – Még mindig nem voltam benne biztos, hogy te csináltad, Nick – mondta. – Addig nem, amíg meg nem próbáltam lőni az egyik barlangban.
  
  
  ránéztem. Egy ilyen nő. Annyi szenvedély. És ha lenne egy lehetőségem, ez lenne az.
  
  
  Azt mondtam: "Sonya, mielőtt lősz, azt akarom, hogy verj ki valamit a fejedből."
  
  
  A nő összevonta a szemöldökét. 'Mely dolgok?'
  
  
  — Például Korzika. Felejtsd el a Calvi-palotát. Felejtsd el a kék hegyeket. Felejtsd el a szobámat ezzel az őrült fürdőszobával. És soha többé ne igyál Harvey Copstut.
  
  
  'Dobd el!' - mondta élesen.
  
  
  – És amíg ezzel foglalkozol, felejtsd el ezt a kandallót a tábori kunyhómban, azokat az éjszakákat, amikor hozzám jöttél. És akkor volt az az éjszaka a sátorban, amikor elestünk.
  
  
  – Azt mondtam: „Hagyd abba! Újra a vállához nyomta a puskát. - Szerinted érzelmes idióta vagyok? Orosz ügynök vagyok. Jó ügynök. Nem hagylak cserben.
  
  
  Megrázta a fejét, és megcélozta a Winchestert. „Már hat hónapja edzek. nem bukhatok el. olyan gyenge voltam. .. annyira gyenge. Nem tudtam gondolni... volt valami... aztán eszembe jutott, hogy van egy másik fegyverem is: Pierre, a halálos gázbombám beszorult a bokacsizmámba. Karjaim és lábaim mélyen belesüppedtek a puha hóba. Előre toltam a lábaimat, és felálltam, hogy a sarkamra üljek. Hátranyúltam, a csizmámba tettem a kezem, és Pierre köré zártam az ujjaimat. Nem akartam ezt csinálni, de Sonya nem hagyott más választást. Azt hittem, hogy amit tettünk és mit jelentünk egymásnak, az jelent valamit neki. Tévedtem.
  
  
  Azt mondtam: „Rendben. Aztán lőj. De ha meg kellene halnom, magammal vinném.
  
  
  Mozdulatlanul tartotta a fegyvert, ujját a ravaszra nyomva. Aztán eszembe jutott egy utolsó gondolat. – De mielőtt lőnél, azt akarom, hogy dobj el egy dolgot.
  
  
  Meglepettnek tűnt. 'Melyik?'
  
  
  Lassan előrehúztam Pierre-t a hóba. – Néhány srác egy amerikai tengeralattjáróról gyűrűt adott neked. Azt akarom, hogy vedd le, mielőtt lelősz. Nem érdemli meg, hogy viselje ezt a gyűrűt.
  
  
  Egy pillanatig azt hittem, nem teszek rá benyomást. Aztán láttam, hogy a gyűrűt nézi, készen arra, hogy meghúzza a ravaszt.
  
  
  Aztán rájöttem, hogy nem fog rám lőni. Winchester beleesett a hóba. Sonya kezével eltakarta az arcát, és térdre rogyott. 'Nem tudom megcsinálni!' – kiáltott fel a lány. 'Nem tudom megcsinálni!'
  
  
  Otthagytam Pierát a hóban, és odakúsztam hozzá. Szorosan átöleltem, és hagytam, hogy a vállamon sírjon.
  
  
  – Azt mondták, könyörtelen gyilkos vagy – zokogott. "Mániás. Ők – hazudtak! Megmentetted Aku életét. ..és az életem is. És te mindig azzal bántál velem... hogy... Hogyan tudnék ellenállni ilyen gyengédségnek?
  
  
  'Te miért?' - kérdeztem suttogva. Sűrű haját kisimítottam a homlokából, és finoman megcsókoltam a szemöldökét.
  
  
  Azt mondtam: „Amikor nálad volt az a fegyver, tudtad, hogy nem látom a szemedet. És újra látni akartam őket. ...hogyan csillognak azokkal a kis aranyfoltokkal.
  
  
  A nyakam köré fonta a karját. - Ó, Nick! – kiáltott fel a lány. „Most nem mehetek vissza Oroszországba. Mit kellene tennem?' Még közelebb húztam magamhoz. – Kigondolok valamit – mondtam.
  
  
  Még mindig egymásba kapaszkodtunk, amikor ránk találtak az eszkimók.
  
  
  
  
  15. fejezet
  
  
  
  
  
  Sonia és én másnap elkezdtük építeni a jégkunkunkat. Mivel a kezemben lévő golyó nem találta el a csontot, az eszkimók egyszerűen szorosan bekötözték a sebet. Nyers hal, pihenés, és hamarosan szinte normálisnak éreztem magam. A kar merev volt és fájdalmas, de átéltem ennél rosszabbat is. Két nap alatt majdnem befejeztük a jégkunyhót. Locke és családja felajánlotta, hogy segítenek nekünk, de mi magunk akartuk megtenni. A szertartás, mint általában, pont az ellenkezője volt. Ahelyett, hogy mindenkit meghívtunk volna az alapkőletételre, mindenkit magunk köré gyűjtöttünk, miközben kivágtuk az utolsó hódarabot a kis iglunk számára, és a helyére állítottuk. Ott volt Lok, Drok és Aku, akik átkarolták annak a lánynak a derekát, akit az általános igluban láttam, és a település legtöbb eszkimója.
  
  
  A körülöttem lévő tömeg nevetett és bólintott, miközben Sonyával az utolsó blokkot a tűre helyeztük. A bal kezemet kellett használnom, így Sonyának kellett elvégeznie a munka nagy részét. Húztuk a blokkot és a helyére tettük, majd mosolyogva nekidőltünk a kis menedékünknek. Az eszkimók elismerően kuncogtak. Aku odajött hozzám, egy durva mankóra támaszkodva, amit az eszkimók készítettek neki. Arca felét kötések borították. „Örülök, hogy ez így sikerült” – mondta.
  
  
  – Én is – mondtam vigyorogva és kacsintva.
  
  
  Hirtelen szégyenlősnek tűnt. – Valójában nem köszöntem meg, hogy megmentetted az életem. hülyeséget csináltam.
  
  
  – Magam csináltam valami hülyeséget, Aku. De most vége. A küldetést sikeresen teljesítették. Sonyára néztem. – Nos, legalább a legfontosabb részét.
  
  
  Egy fiatal eszkimó nő jött, és Aku mellé állt. Megrángatta parka ujját. Aku rámosolygott, majd megfordult és elsántikált, a lánnyal az oldalán. A többiek is indulni kezdtek.
  
  
  Sonya Aku után nézett. Kicsit melankolikusnak tűnt. – Nick – kérdezte –, szerinted megfelelne nekem az élet Amerikában?
  
  
  "tetszeni fog neked".
  
  
  'De . .. ahogy lesz?
  
  
  Megcsókoltam az orra hegyét. – Ma este beszélhetünk róla, amikor nevetünk.
  
  
  A nő összevonta a szemöldökét. - Ha nevetünk?
  
  
  - Ma este elmagyarázom neked. Nyers halat eszünk, medvebőrt veszünk takarónak, gyertyát gyújtunk és... ...lol.
  
  
  És azon az éjszakán egyedül voltunk a kis jégkunyhóban. Újabb vihar kezdődött. A szél süvített és fütyült a kis épület körül. Valahol egy husky üvöltött.
  
  
  Meztelenül és szorosan egymás mellett feküdtünk két medvebőr között. Már kétszer szeretkeztünk. Két kis gyertya lágy, pislákoló fényt adott. Feltámasztottam magam a bal könyökömre és ránéztem.
  
  
  „Olyan csúnyán érzem magam – mondta –, ezzel a szörnyű égéssel a mellkasomon. Hogy tudsz rám nézni?
  
  
  Előrehajoltam és gyengéden megcsókoltam a sötét foltot gyönyörű keblein. Az ajkaim a mellbimbójára siklottak, majd el. – Úgy teszek, mintha gyönyörűség lenne – mondtam.
  
  
  Szemei az arcomat tanulmányozták. – Nick? - Mondta halkan, ujját végigsimítva a jobb szemöldökömön.
  
  
  "Mmm?"
  
  
  „Miért hívják nevetésnek? Úgy értem, nem értem, hogy az eszkimók hogyan nevezhetik így. Amikor eljön számomra ez a legnagyszerűbb pillanat, nem nevetek. Kiabálok, majd sírok."
  
  
  – Észrevettem – mondtam. "De talán azt jelentik, hogy belül mosolyogsz, amikor valakivel vagy, akivel együtt szeretnél lenni."
  
  
  Pislogtatta gyönyörű, hosszú szempilláit. „Azt hiszem, tudom, mire gondol. Láttad azt a lányt, akivel Aku volt?
  
  
  'Igen.'
  
  
  – Ez Lok egyik lánya. Ha jól értem, ő intézte.
  
  
  - Könnyen lehetséges. Sok olyan szokásuk van, amelyeket nem értünk."
  
  
  – Te nevetsz rajtam?
  
  
  Megcsókoltam az orra hegyét. - Nem, elnevetek magam. A lány a jégkunyhó mennyezetére nézett. "Mindennek vége. A kínaiak ezeket a tengeralattjárókat rakományszállításra használták földalatti rakétabázis építéséhez. De hogyan építették fel ezeket a barlangokat?
  
  
  – Valószínűleg ugyanaz. A tengeralattjárók kotrógépekkel és az azokat üzemeltető férfiakkal érkeztek. Csak alagutakat ástak. Ez bizonyára régen történt.
  
  
  - De miért nem látta őket senki?
  
  
  „Ez a település akkor még nem volt itt. Az eszkimók nomádok és sokat utaznak. A radar nem működik olyan alacsonyan. Lehet, hogy egy felderítő abból az amerikai alaptáborból felfedezett valamit és jelentette, és ezért semmisítették meg őket.
  
  
  - Gondolod, hogy elindítanák ezeket a rakétákat? – vontam meg a vállam. 'Talán. De valószínűbb, hogy a Szovjetunió és az Egyesült Államok elleni zsarolás eszközeként használnák őket." Elkezdtem harapni a torkát.
  
  
  – Nick? - kérdezte álmosan.
  
  
  "Mmm?" Megsimogattam lapos hasát.
  
  
  – Azt mondta, mennyi ideig tart, amíg kézbesítik az üzenetet?
  
  
  - Nos, ahhoz, hogy eljussunk a legközelebbi rádióállomáshoz, három nap kell kutyaszánon. Mire az összes formalitást elvégezték, és helikoptert küldenek értünk, újabb nap, talán kettő is eltelt. Összesen négy-öt napot mondanék. Lehajtottam a fejem és megcsókoltam a mellkasát.
  
  
  Kicsit megborzongott, és a nyakamra tette a kezét. – Nick, édesem – suttogta. – Nem gondolja, hogy hamarosan… küldenünk kellene egy hírnököt… Most ?
  
  
  - Van még időnk - motyogtam puha bőrére. Felemeltem a fejem és belenéztem mosolygós arcába. Egy kis lökdösődés után hagyta, hogy azok a meztelen ívek eltűnjenek a testemben.
  
  
  - Van... időnk... sok. .. - Mondtam.
  
  
  
  
  
  A könyvről:
  
  
  A kínaiak rakétabázist építettek valahol a bolygó leghidegebb és legelhagyatottabb helyén, ami veszélyt jelent az erőviszonyokra...
  
  
  Nick Carter küldetése: találd meg és semmisítsd meg a bázist! Ehhez össze kell fognia egy női ellenséges ügynökkel, Killmasterrel, a kötelessége és az áruló szövetséges vonzereje közötti bizonytalan egyensúly érdekében. De nem számít, milyen szép, ő tudja, hogy nem fog habozni, hogy megölje!
  
  
  
  
  
  
  Carter Nick
  
  
  Cosa Nostra jel
  
  
  
  
  Annotációk
  
  
  
  Nick Carter felveszi egy hidegvérű Cosa Nostra gyilkos kilétét, és Palermóba tart, hogy beszivárogjon a maffiába. Hamis személyi igazolványokkal, valódi golyókkal és egy Tanya nevű, AX-ban kiképzett szőke segítségével az a küldetése, hogy megállítsa a heroin áramlását Saigonba – egy kínai összeesküvés az amerikai csapatok demoralizálására Vietnamban, valamint a szervezett bűnözés megfékezésére az Egyesült Államokban. De vannak nagy árnyoldalai is a maffia donként való játéknak, például a leleplezésnek. És amikor ez megtörténik Nickkel, a maffia bosszújának hátborzongató kódja biztos halálra ítéli.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Első fejezet
  
  
  Második fejezet
  
  
  Harmadik fejezet
  
  
  Negyedik fejezet
  
  
  Ötödik fejezet
  
  
  Hatodik fejezet
  
  
  Hetedik fejezet
  
  
  Nyolcadik fejezet
  
  
  Kilencedik fejezet
  
  
  Tizedik fejezet
  
  
  Tizenegyedik fejezet
  
  
  Tizenkettedik fejezet
  
  
  Tizenharmadik fejezet
  
  
  Tizennegyedik fejezet
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Killmaster
  
  
  Cosa Nostra jel
  
  
  
  
  
  Az Egyesült Államok titkosszolgálatának tagjainak ajánlva
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Első fejezet
  
  
  
  
  
  Számomra egy kis üdülőhelyen kezdődött, Flagstaff közelében, Arizonában. Az AX-nek van az egyik gyakorlóiskolája. Maga az üdülőhely környékén nem volt túl sok tevékenység, mert tavasz volt, és a környező hegyekben csak az első hó után kezdődtek a tevékenységek. Síelőhely volt, hóemberek és meleg rum, kandallók faházakban, az ablakokban hópelyhek lebegtek és sült mályvacukor illata.
  
  
  De tavasz volt, és a hóemberek még nem indultak el Flagstaff hegyi városába. Az AX Resort majdnem egy mérföld magas volt, és messzire nézett a városra.
  
  
  A nekem adott fénykép alapján azt mondták, hogy amint megérkeztem, álcázzam magam. A festményt néztem a szobámban, miközben a sminkesre vártam. Az illetőt Thomas Akasanonak hívták, és a következő héten alaposan meg fogom ismerni.
  
  
  Érdekes arc volt. A szemek a fej hátulján voltak hátra. A vastag szemöldök, mint egy vastag bajusz és ugyanolyan vastag haj, só és bors színe volt. Az orra római volt, az ajkak érzékiek és teltek. Olyan ember arca volt ez, aki úgy tűnt, ismeri e világ útjait, és csak a saját feltételei szerint éli meg az életet. Ez nem az a fajta arc, amelyet az ember az asztalnál talál. És nem fogod megtalálni, hogy mosolyogjon egy játszó gyerekre. Azt várná az ember, hogy annak az embernek a holttestét nézze, akit éppen megölt. Hideg arc volt, hozzászokott a fegyver látványához. Ezt az arcot akartam viselni.
  
  
  A következő héten megtudtam egy ilyen arcú férfiról. Két napba telt, mire pontosan úgy néztem ki, mint ő. Körülbelül egyforma volt a testünk, de a karom és a nyakam hátsó része ráncosodott, és hozzá kellett szoknom a szinte barna színű kontaktlencsék viseléséhez. Mivel nem álltam kapcsolatban senkivel, aki bensőséges részleteket tudott volna erről a férfiról, megengedték, hogy a személyes fegyveremet: a Wilhelminát, a lecsupaszított Lugeremet egy tokban tarthassam a bal karom alatt; Hugo, a vékony tűsarkúm, a bal kezemre erősített speciális tokjában, hogy amikor vállat vonok, kiessen a hüvelyéből, és használatra készen a kezembe kerüljön; Pierre, az én parányi gázbombám, úgy fészkelődött a lábaim között, mint egy harmadik here, készen arra, hogy felszabadítsa szuperhalálos gázát öt másodpercen belül, miután megcsavartam a két felét, és megszabadultam tőle. Pierre soha nem adott nekem sok időt, hogy kijussak a pokolból, de a munkája hirtelen és állandó volt.
  
  
  Kiderült, hogy Thomas Akasano egy klán vezetője volt Cosa Nostra-ban. Hogy miért kellett maffiavezérnek válnom, még egy hét tanulmányozása után sem tudtam. Megtanultam Akasano, egy özvegy hátterét, aki bukmékerből emelkedett fel jelenlegi családi főnöki pozíciójába New York külvárosában. Cosa Nostrában tisztességes emberként ismerték. Nem bántaná a barátját. Egyenletes temperamentumú volt, és gyakran lépett fel más családi viszályokban is. Pletykák keringtek a maffia körül, miszerint Akasano egy nap nagyságra fog szert tenni családvezetőként. De most, negyvennyolc évesen túl fiatalnak tartották ahhoz, hogy sok hatalmat felvállaljon.
  
  
  Ecseteltem az olasz nyelvet, és egy héten belül annyit tudtam Tomas Acasanóról, mint az AX-ről. De akkor nem tudtam, hol van, és nem tudtam, miért lettem ő. Azt mondták nekem, hogy Hawk elmagyarázza mindezt a következő találkozásunk során.
  
  
  El kell magyaráznom, mi a helyzet ezekkel az AX-iskolákkal. Néha ők
  
  
  egy tapasztalt ügynök felkészítésére szolgálnak egy közelgő küldetésre, de elsődleges feladatuk az új AX ügynökök betanítása. Valószínűleg több száz van belőlük, szétszórva a világon. De nem maradnak sokáig egy helyen. A helyszínek nyilvánvaló okokból folyamatosan változnak. Az AX washingtoni főhadiszállásán kívül minden állandó telephelyet felfedezhettek és beszivároghatnak az ellenséges erők.
  
  
  Az új ügynökök képzése a hét minden napján, 24 órában zajlik. Mindig résen kell lenniük, mert soha nem tudhatják, mikor dob valaki egy görbegolyót rájuk. Ugyanez történt a tapasztalt ügynökökkel, akik új megbízatást vállaltak; meglepetésekre és támadásokra kellett készülniük. Reflex teszt volt.
  
  
  Így ismertem meg Tanyát.
  
  
  Majdnem egy hete voltam a Flagstaffban, és minden információm birtokában voltam Akasanóról. Az első két naptól kezdve folyamatosan Akasano-nak álcáztam magam. Ha valaki ismerné Nick Cartert, nehezen ismerné fel a hajam. A szobáim környéke zöld és buja volt. Úgy tűnt, a Mesquite mindenhol nőtt. Tele voltak apró zöld tűkkel. Az összes ösvényt ezek a bokrok szegélyezték, mögöttük pedig valamivel egy fenyőerdő állt.
  
  
  Épp akkor hagytam el a szobámat, miután Tomas Akasano étkezési szokásairól tartottam legutóbbi eligazításomat. Ezt az eligazítást a saját magnómra rögzítettem. Zárva hagytam az ajtót, és végigsétáltam a mesquite-vel szegélyezett ösvényen, beszívtam a friss hegyi levegőt. A levegő kissé csípte; szinte roppanni látszott a kristálytisztaságtól. Több felhő, mint bolyhos párna lebegett a mélykék égen. Előttem egy tizenkét lányból álló csoportot láttam, akik rövidnadrágban és blúzban voltak, amint a jobb oldalamon lévő nagy zöld mező felé haladtak. A fizikai képzés volt az egyik legfontosabb szempont az ügynökképzésben. Mosolyogva néztem, ahogy futni mentek.
  
  
  Az álcázás kezdett kényelmesnek tűnni. Még a vastag bajuszhoz is hozzászoktam. Útközben Tomas Akasanóra és a Cosa Nostrában játszott szerepére gondoltam. És alig vártam, hogy találkozzak Hawkkal, és választ kapjak a kérdéseimre.
  
  
  Inkább éreztem a mozgást, mintsem hallottam. Elektromos töltés rohant át a lapockámon, és automatikusan azonosítottam, honnan jön. Most már hallottam. A mögöttem és tőlem jobbra lévő mesquite-bokor mozgott. Egy másodperc töredékébe telt. Aztán hallottam, hogy valaki gyorsan közeledik felém.
  
  
  készen álltam. Nem álltam meg és nem hagytam abba a sétát. Könnyedén sétáltam tovább, amíg valaki elég közel jött ahhoz, hogy tegyek valamit. Aztán gyorsan rohantam.
  
  
  Balra ugrottam és megfordultam. A két kar, ami a nyakam köré fonódni készült, kirepült előttem. Kinyújtottam a kezem és megfogtam mindkét vékony csuklómat, majd hátraléptem és meghúztam. Aztán észrevettem egy lányt ilyen kezekkel.
  
  
  Amikor meghúztam, elkezdett futni, hogy lépést tartson az erővel, de gyorsabban húzták, mint ahogy a lábai elbírták. Elindult előre, és elesett volna, ha nem tartom a csuklóját.
  
  
  Teljesen megfordultam, magammal húzva őt. Amikor megálltam, kinyújtottam a kezét, és elengedtem őket. Ahogy haladt az ösvényen, kétszer megfordult, majd egyenesen egy mesquite-bokor éles tűi közé sétált. Halkan felsikkantott, és eltűnt egy bokor mögött.
  
  
  Minden csendes volt. Valahol az erdőben kék szajkót hallottam. Még mindig volt egy csipetnyi a lány parfümje körülöttem. Homlokráncolva indultam a bokor felé. Olyan helyre repült, ahol nem láttam? Talán fájdalmai voltak.
  
  
  Eszembe jutott, hogy mit viselt. Fehér blúz, sötétbarna szoknya, barna cipó. Hogy nézett ki? Fiatalok, nagyon fiatalok, legfeljebb huszonegy évesek. Hosszú fényes barna haj, hetyke felfelé ívelt orr, zöld szemek, nem túl magasak, körülbelül öt láb magas, széles ívek, nagyon szép lábak. A memória jó gyakorlat volt az ágenseknél, zsírszövetet égetett az agysejtekből. De hova ment?
  
  
  Odaléptem a bokorhoz, és elkezdtem körbejárni.
  
  
  "Hyaa!" – kiáltotta, és balról támadt rám, és felemelte a karját egy karate karajra, amiről azt feltételeztem, hogy eltöri a kulcscsontom.
  
  
  Türelmesen vártam rá. Kicsi volt, amikor az ütés elérte, megfogtam a csuklóját. Ekkor lepett meg.
  
  
  Leállította a hintát a levegőben, megcsavarta a derekát, odahajolt, és bal lábával lőtt. Ez az ütés egyenesen a hasamba ért. Aztán gyorsan követett egy újabb karate karajt, amit alig kellett megtörnöm. Hosszú ívben jött felém oldalról. Talán le akarta vágni a fejemet egy nyaki ütéssel. Még lábadozom a hasi ütéstől
  
  
  amikor megláttam a csapást.
  
  
  Bementem, megöleltem és megöleltem. Kétszer megfordultunk, majd leereszkedtünk az út melletti puha fűbe. Megragadtam a derekát és szorosan megöleltem. Az arcom az övéhez nyomódott. Azonnal abbahagyta a szupernői ügynök támadását, és visszatért ahhoz, amit a legjobban tudott: a szokásos nőies szokáshoz, hogy rúgni, ütni és karmolni.
  
  
  Azt mondta. - Engedj el, te csúszó-mászó barom!
  
  
  Addig tartottam, amíg meg nem nyugodott. Ahogy elernyedt a karjaimban, elég messze elmozdítottam az arcomat az övétől, hogy tisztán lássam az arcát.
  
  
  – Akarsz róla beszélni? Megkérdeztem.
  
  
  "Cseszd meg!" ő válaszolt.
  
  
  ragaszkodtam hozzá. – Ha elismered, hogy a kis támadásod sikertelen volt, elengedlek.
  
  
  "Dögölj meg!"
  
  
  "Nagyon jó. Ugyanazok maradunk. Valójában nem olyan rossz ez nekem. Könnyű fogni, és jó az illatod is."
  
  
  Kitolta az alsó ajkát. – A fenébe – mondta. – Nem gondoltam volna, hogy én támadom meg a híres Nick Cartert.
  
  
  Felhúztam a szemöldököm, bár vastag volt. – Honnan tudtad, hogy Nick Carter vagyok?
  
  
  A pocak visszatért. A nyelve épp annyira kilógott, hogy benedvesítse az ajkát. A zöld szemekben kötekedő pillantás jelent meg. Amikor megszólalt, elcsuklott a hangja.
  
  
  – Vigyél magadhoz, és elmondom – mondta a lány.
  
  
  "Tudsz járni? Vagy azt akarod, hogy vigyelek?
  
  
  – Mi van, ha azt mondom, hogy fáj a bokám?
  
  
  Felvettem és visszavittem az ösvényen. Könnyebb volt, mint amilyennek látszott. Nem arról volt szó, hogy nehéznek tűnt, de teltebbnek tűnt, mint amilyen valójában. Először azt hittem, azért lehet, mert habszivacs volt, amivel kitöltötte ezeket a kanyarokat, de a kis bunyós meccsünk megmutatta, hogy nincs szüksége ilyen segítségre, és nem is kap.
  
  
  – Idősebbnek nézel ki, mint gondoltam – mondta. A vállamra hajtotta a fejét és az arcomba nézett.
  
  
  – Álruhát viselek.
  
  
  – Tudom, hülye. De nem erre gondolok."
  
  
  Az ajtóhoz sétáltam, és mondtam neki, hogy karolja át a nyakam, amikor belépek. Amikor bent voltunk, leengedte a lábát a padlóra, átkarolta a nyakam, és végighúzta az ajkait az állkapcsomon, amíg meg nem találta az ajkaimat. Nyelve ki-be pöccintett, miközben továbbra is hozzám nyomta apró testét. Amikor megállt, alig volt közöttünk egy toll.
  
  
  Megkérdeztem. – Egyáltalán nem fáj a bokája, igaz?
  
  
  – Szerelmeskedj velem, Nick – válaszolta. "Kérem."
  
  
  „Az a bajod, hogy túl félénk és retardált vagy. Meg kell tanulnod érvényesíteni magad. Bátornak lenni."
  
  
  "Szeretkezz velem. Vetkőzz le és fektess le."
  
  
  – Köszönöm, de nem – mondtam. „Még ha nem is érzek különösebben a hölgyeket, akikkel lefekszem, legalább jobban szeretem tudni, kik ők. És tényleg úgy döntök, hogy szeretem őket.”
  
  
  – Nem kedvelsz? Az alsó ajak ismét kilógott.
  
  
  „Támadsz engem. Te fattyúnak nevezel. Azt mondod, hogy haljak meg. Azt mondod, idősebb vagyok, mint gondoltad. Aztán ott állsz, és megkérdezed, hogy kedvellek-e. Igen, kedvellek. De nem is ismerlek. "
  
  
  "A nevem Tanya. Most pedig szeretkezz velem.”
  
  
  Ezekkel a szavakkal közelebb szorította magát, és újra megcsókolt. Mivel hirtelen régi barátok lettünk, úgy döntöttem, akár ágyba is vihetem.
  
  
  Amikor a hátán feküdt, és rám nézett hosszú szempilláival, túl ártatlannak látszott, így szólt: – Nick?
  
  
  Kigomboltam a blúzát. – Igen, Tanya.
  
  
  – Sok nővel szeretkezett már, igaz?
  
  
  A blúz ki volt gombolva. Fehér csipke melltartót viselt, apró rózsaszín szalaggal a közepén, ahol a két csésze találkozott. – Volt egy-kettő, igen.
  
  
  "Mennyi?"
  
  
  – ráncoltam a homlokomat. „Sosem gondoltam rá. Nem tartom a pontszámot."
  
  
  – Fogadok, hogy a legtöbbjük arcára vagy nevére sem emlékszik.
  
  
  – Helyes. El akarsz menni?
  
  
  Csendes nyögést hallatott. – Nem. Mit csinálsz velem?
  
  
  jól bántam vele. A melltartó le volt húzva, és a blúz is. Az ajkaim gyönyörű szilvabimbókat találtak. Harisnyát viselt, amit óvatosan levettem, és magammal vittem a mokaszinjait. És akkor a szoknya. Könnyű volt.
  
  
  Kezei a mellkasomon mozogtak. Tovább ásta a sarkát az ágyba, amíg felnyögött.
  
  
  "Kérem!" nyöszörgött a lány. – Nick, drágám, azt hiszem, nem tudok sokáig várni.
  
  
  Egy aranyos púderkék csipke bikinibugyit viselt. Hüvelykujjaimat az övembe bedugtam. Már kezdtem égető érzést érezni a hátam alsó részén.
  
  
  A hüvelykujjam az öv alatt volt, és elkezdtem lehúzni a bugyimat. A széle már áthaladt a puha bársonyszalmán a lába között, amikor megláttam valami mást.
  
  
  Fém volt. Amikor tovább húztam a bugyimat, megláttam egy fegyver csövét. A bőrén feküdt, és ahogy elhúztam mellette a bugyit, kiugrott és egyenesen rám célzott.
  
  
  És akkor hangosan lőtt. Ösztönösen talpra ugrottam és magamba néztem. Sehol nem volt golyó lyuk.
  
  
  Tanya nevetett. – Ha látná az arcát – mondta. Aztán felült az ágyon, és felvette a telefont. Tárcsázta a számot, és várt.
  
  
  Csípőmre tettem a kezem és ránéztem. A tűz, amit az ágyékomban éreztem, most kialudt.
  
  
  Tanya a fejét rázta rám. – Új ügynök vagyok az AX-nél – mondta. – Még jó, hogy a pisztolyom tele volt üresekkel, különben teljesen halott lettél volna.
  
  
  Figyelmét a telefonra fordította. "Igen? Ő Tanya. A bugyipisztolyt tesztelték és kiválóan működik."
  
  
  Elővettem egy cigit és rágyújtottam.
  
  
  Tanya letette, és azonnal újra tárcsázta a számot. Várt, kifújta a mellkasát, és a fogaihoz ütögette a körmét. Most nem nézett rám. Aztán azt mondta: „Igen, uram. Felvettem a kapcsolatot Mr. Carterrel.
  
  
  
  
  
  
  Második fejezet.
  
  
  
  
  
  Amikor Tanya letette a telefont, a cigarettának már majdnem vége volt. A melltartójáért nyúlt, és maga köré csavarta, hátul összekulcsolta.
  
  
  – Együtt fogok dolgozni ezen a feladaton, Nick – mondta, és az utolsó pillanatban módosította a melltartó csészéket.
  
  
  Mondtam. - Ó? Úgy éreztem, kihasználnak. Nem gyakran volt ez az érzésem. És ez az érzés nem igazán zavart.
  
  
  Azt mondtam: "Azt hiszem, van itt befejezetlen dolgunk."
  
  
  Pislogott, miközben felhúzta a blúzát, és elkezdte begombolni. "Valóban?"
  
  
  – Amit elkezdtünk, mielőtt a kis fegyvered eltalált.
  
  
  – Ó. Felmászott az ágyról, és elkezdte felhúzni a harisnyát. – Jóképű vagy, meg minden, Nick. De végül is csak tizenkilenc éves vagyok. És te... már elmúltál harminc, ha jól értem, igaz? Tényleg túl öreg vagy hozzám. Soha ne bízz harminc felett, meg minden. Én tényleg jobban szeretem a fiatalabb férfiakat." Gyorsan elmosolyodott. "Nem sértődsz meg?"
  
  
  Eloltottam a cigit. – Ne sértődj meg, Tanya. De Hawknak biztosan jó oka van arra, hogy egy olyan fiatal és tapasztalatlan emberrel párosítson, mint te.
  
  
  Megdermedt, és tűzzel a szemében rám nézett. – Azt hiszem, ami most történt, azt mutatja, hogy nem vagyok túl tapasztalatlan.
  
  
  Gondolkoztam egy kicsit – igaza van.
  
  
  -mosolyogtam rá. – Oké, de kezdje el egy kicsit tisztelni az idősebbeket.
  
  
  Először csak nézett rám, nem tudta, hogyan fogadja. Aztán a szája sarka saját mosolyra görbült. Röviden hozzám sikított.
  
  
  – Bármit mond, uram.
  
  
  – Menjünk, nézzük meg Hawkot.
  
  
  Tanya végigvezetett az ösvényen az edzőpályára. A lányok, akiket korábban láttam, ugráltak. A mező szélére érve letértünk az ösvényről, és a puha füvön sétáltunk. Láttam Hawkot messze előre. Az edzőlányok mellett állt, kezét barna kabátja zsebében. Megfordult, hogy nézze, ahogy sétálunk.
  
  
  – Itt van, Mr. Hawk – mondta Tanya.
  
  
  – Az álcázás nagyon jól néz ki, Carter – mondta Hawk.
  
  
  Bőrös arca furcsán otthonosan nézett ki itt a hegyi vadonban. A szemek alaposan megvizsgáltak, majd Tanyára pillantottak, és ismét oda fordultak, ahol a lányok edzenek. Előhúzta az egyik fekete szivarját az ingzsebéből, lehámozta a celofánt, és az egyik végét a fogai közé dugta. Nem gyújtott rá.
  
  
  – Uram – mondtam. „Miért Thomas Akasano? Miért egy ilyen fiatal lány, mint Tanya?
  
  
  Hawk továbbra is a lányokat nézte. – Heroin, Carter. Mit tudsz róla?
  
  
  Pár hónapja rövid tájékoztatás volt erről. Száraz tények. Eddig a pontig azt hiszem, annyit vagy keveset tudtam róla, mint mindenki más. Azon töprengtem, vajon Hawk tesztel-e engem, hogy kiderítse, valóban elolvastam-e a központ által küldött jelentéseket.
  
  
  Behunytam a szemem, amíg minden tény és képlet a fejembe nem került. – A heroin kémiai összetétele C21, H23, NO5 – mondtam. "Szagtalan, kristályos keserű por, amelyet morfinból nyernek, és gyógyászatilag hörghurut és köhögés enyhítésére használnak. De függőséget okoz; felszippantható, mint a hó, vagy oldatként közvetlenül a véráramba fecskendezhető. Vízben és alkoholban is oldódik. ." Hogyan csinálom? "
  
  
  "Megcsináltad a házi feladatod?
  
  
  Carter – mondta Hawk. Épp annyira megfordult, hogy rám nézzen. A szivar fekete csikket még mindig a fogai között szorongatta. A lányok fekvőtámaszra váltottak.
  
  
  – Köszönöm, uram – mondtam. Ha Hawk próbára tett, nyilvánvalóan átmentem.
  
  
  – Oké – mondta. „Ez az, ami a heroin. Most elmondom, mire képes. Amint azt biztosan tudod, vietnami katonáink visszaélnek kábítószerekkel."
  
  
  – Uram? - vágott közbe Tanya. – Saigonban nem árulnak nyíltan heroint?
  
  
  Hawkkal Tanyára néztünk. Halványan ránk mosolygott.
  
  
  Hawk folytatta. „Saigonban, ahogy Tanya megjegyezte, a heroin könnyen elérhető. A tiszta heroint üvegenként három dollárért lehet megvásárolni; ugyanaz a palack itt az Államokban háromszáz dollárba kerülne. Ennek eredményeként nő a halálozás. katonák között a túladagolás miatt.És ezt az anyagot nem csak sötét sikátorokban árulják titkos üzletekkel; megvásárolható Cholon zsúfolt piacain, vagy néhány háztömbnyire az USO-tól a Street of Flowers utcában, Saigon belvárosában. "
  
  
  Hawk visszafordult oda, ahol a lányok mély térdhajlításokat végeztek. "A fiatalkori bûnözéssel foglalkozó albizottság vizsgálatot indított ezekre a GI-halálozásokra vonatkozóan. Egy 30 napos periódus alatt, csak Saigonban, a nyomozók harminchárom túladagolás miatti halálesetet azonosítottak. És mire a vizsgálat befejezõdik, a halálozási arány várhatóan eléri az ötvenet. havonta."
  
  
  Hawk kihúzta a szivart a fogai közül. Gondosan tanulmányozta, miközben gyufát keresett a zsebében. Elővett egy gyufát, rágyújtott és megérintette a szivar végét. Körülöttünk a levegőt elhomályosította Hawk szivarfüstjének illata. Amikor hozzálátott az üzlethez, azt mondta: „A vietnami kábítószer-probléma hihetetlen mértéket öltött. Minden ügynökség dolgozott a problémán: a hadsereg és a haditengerészet hírszerzése, a CIA, az FBI és a szenátus albizottsága. Az összes összegyűjtött információt csatornákon keresztül továbbították. az AX-ben. Nyolc ügynök életébe került, de utánajártunk az anyagnak. Tudjuk, hogy Törökországból származik. A nyomon követés során megtudtuk, hogy a burmai Mandalayból érkezik Saigonba. Visszamentünk Kalkuttába, majd az indiai Újdelhiből, a pakisztáni Karacsiba, hajóval az Ománi-öbölön, majd a Perzsa-öbölön, a Tigris folyón fel az iraki Bagdadba, majd repülővel Isztambulba, Törökországba." A sólyom hirtelen elhallgatott.
  
  
  Észrevettem, hogy a lányok hanyatt fekszenek, és úgy csavarják a lábukat, mint a bicikli pedálját. Megkérdeztem Hokot: „Szerinted a heroin forrása Isztambulban van?”
  
  
  Hawk megrázta a fejét. „A nyolc ügynök közül ötöt, három CIA-ügynököt és két haditengerészeti hírszerző tisztet öltek meg Isztambulban. Lehet, hogy innen származik a heroin, de a kapcsolat máshonnan. Minden ügynök megnevezett egy személyt. Rosano Nicoli. De valahányszor az ügynök kérdezősködni kezdett erről az emberről, hamarosan arccal lefelé lebegve találták a Fekete-tengerben. A halál oka mindig ugyanaz volt – a fulladás. A boncolás pedig mindig herointúladagolást tárt fel.”
  
  
  Megfordítottam a nevet. Rosano Nicoli. Hawk füstöt fújt föléje. Tanya némán állt mellettem. Azt mondtam: „Szóval ki az a Thomas Akasano? Valahol kapcsolódnia kell ehhez az egészhez.”
  
  
  Hawk bólintott. „Azért vállaltad Akasano szerepét, mert be fogsz szivárogni a maffiába. Tudjuk, hogy a Cosa Nostra a Saigonba szállított heroin szervezet.
  
  
  – Értem – mondtam. – És azt hiszem, ott fogok menni, ahol az utánpótlás valójában kezdődik.
  
  
  – Szicíliában – mondta Hawk. – Nem kell attól tartanod, hogy felfedezed álcád forrását; Thomas Akasano teljesen meghalt. Ami őt illeti, ő az egyetlen személy, akit Rosano Nicoli közeli barátjának tekintenek."
  
  
  
  
  
  
  Harmadik fejezet.
  
  
  
  
  
  Hawk hátat fordított az edző lányoknak. Észak felé nézett, ahol a hegycsúcsokat hó borította. A szivar fekete csikket még mindig a fogai között szorongatta.
  
  
  „Megtudtunk valamit Rosano Nicoliról” – mondta. „Először is rendszeresen utazik repülővel a szicíliai Palermóból oda-vissza Isztambulba. Mielőtt ügynökeinket megölték, mindegyiküknek ugyanazt kellett jelentenie. Nicoli a szicíliai La Cosa Nostra "családjának" vagy "ágának" a feje."
  
  
  Tanya azt mondta: „Tehát biztosan ő áll a Saigonba érkező heroin mögött.”
  
  
  Hawk tovább nézte a hegyeket. „Nagyon valószínű. Nem sokkal ezelőtt öt évet töltött Amerikában. Azt mondták, hogy egykor a régi Capone család magas rangú tagja volt Chicagóban, majd kapcsolatban állt Raul (pincér) Dickával, aki Frankot követte. Clitti olyan volt, mint egy főnök, amikor Capone börtönbe került." Elég hosszú szünetet tartott ahhoz, hogy rám bámuljon, ráncos bőrarca kifejezéstelen. "E nevek némelyike nem jelent semmit.
  
  
  vagy te vagy Tanya. Megelőzték a korod."
  
  
  Kivette a cigarettacsikket a szájából, és közel tartotta, miközben beszélt. Tekintete visszanézett a hegycsúcsokra.
  
  
  „Ez a Nicoli Joseph Borankóval ment Brooklynból Phoenixbe, Arizonába. Boranco a délnyugat nagy részét leállította, és Nicoli úgy gondolta, hogy kap belőle egy darabot. Nagyon csalódott volt. Volt egy ambiciózus fiatalember a szervezetben, Carlo Gaddino, aki tizenkilenc szerződést kezelt a Cosa Nostránál. Las Vegasból operált, és ő volt az, aki véget vetett Boranko életének és karrierjének. Kétcsövű puskát használtak, az egyik lövés a homlokot és a bal szemet, a másik az állát és a fél nyakát távolította el."
  
  
  Tanya zöld szemei enyhén remegtek.
  
  
  „Gaddino világossá tette a céljait” – folytatta Hawk. „Ő vette át az összes műveletet Amerikában, és Nicoli után ment, mert Nicoli kapcsolatban állt Borancóval. Nicoli úgy vélte, hogy Amerikában az éghajlat túl meleg lesz. Boranco nagy és pazar temetése utáni napon Szicíliába indult. Az volt az ötlete, hogy elég sokáig ott maradjon, hogy kibéküljön Gaddinóval."
  
  
  – És azóta nem járt Amerikában? Megkérdeztem.
  
  
  Hawk megrázta a fejét. "Nem. Miután elment, Gaddino valóban elkezdett mozogni. Holttesteket hagyott maga után Amerika-szerte. A szerződéseket családfőnökökkel írták alá Los Angelesben, Brooklynban, Philadelphiában, Chicagóban és az ország szinte minden nagyobb városában. Belföldi. két főre években a nemzeti La Cosa Nostra vitathatatlan vezetője volt. Megengedhette magának, hogy nagylelkű legyen, ezért nem tolta ki a szerződést Rosano Nicoli ellen. Mindenki boldogult, Nicoli is."
  
  
  Szünet következett. Észrevettem, hogy a lányok elvégezték a gyakorlatokat, és lerohantak a pályáról. Hawk tovább nézte a hegyeket. Tanya rám nézett.
  
  
  A szivart a fűre ejtették, és Hawk cipője alá dörzsölték. Hozzám fordult. Mély aggodalom tükröződött a szemében.
  
  
  – Sokan nem veszik észre, Carter, milyen széles a La Cosa Nostra hatóköre. Azok a módszerek, amelyeket Carlo Gaddino használt a hatalom megszerzésére, egyszerűen nem működnek ma.”
  
  
  Egyetértően bólintottam. „Most már túl nagy reklám lenne, ha minden nagyobb város főnökét megölnék. Az FBI olyan gyorsan eljutott volna hozzá, hogy nem tudta volna, mi ütötte meg."
  
  
  "Pontosan. Van még egy dolog. Bár a Cosa Nostra a legtöbb területen terjeszkedett, van, ahol visszavonultak. Kábítószerek. A kábítószer-iroda kemény lett a kábítószer-kereskedő családokkal szemben. Tehát bár a heroin nagy részét ők irányítják Az import miatt a családok egyre inkább elhagyják az amerikai nagykereskedelmi gyógyszerpiacot a feketék és a Puerto Rico-i alvilág javára."
  
  
  Tanya a homlokát ráncolta. – Akkor miért szállítanak heroint Saigonnak?
  
  
  – Nem ők, kedvesem, hanem csak Nikoli.
  
  
  
  
  
  
  Negyedik fejezet
  
  
  
  
  
  Hawk egy füves mező közepén állt, és előhúzott egy másik szivart a zsebéből. Tekintete találkozott Tanya tekintetével, amit nem egészen értettem. Kurtán bólintott.
  
  
  A lány rám mosolygott. – Ha megbocsátanak, uraim, találkozóm van.
  
  
  – Természetesen – mondtam.
  
  
  Néztük, ahogy elmegy, és ez inkább séta volt, mint séta. Azon töprengtem, hogy hasznomra vált-e, vagy ő mindig is ilyen volt. Nem igazán számított, már elmúltam harminc, és valószínűleg a sarkon túl voltam.
  
  
  – Elbűvölő fiatal hölgy – mondta Hawk. „Briliáns elme. Hasznos asszisztens lesz ebben a feladatban, Carter.
  
  
  "Igen Uram." Még mindig nem értettem, milyen feladatom lehet. – Pedig nagyon fiatalnak tűnik.
  
  
  – Szükségszerűen, Carter. Reggeliztél már?
  
  
  "Nem uram."
  
  
  Megfogta a kezem. "Akkor menjünk a komisszárba, és nézzük meg, mit tudnak felhozni nekünk."
  
  
  Sétáltunk a füvön. Fogai között tartotta a meggyújtatlan szivart. A fenti sötét felhők teljesen elzárták a napot. Mindketten felhajtottuk a kabátgallérunkat, miközben az ösvényre sétáltunk.
  
  
  A biztos ajtajában Yastreb utasítást hagyott, hogy Tanyának meg kell mondania, hol vagyunk. Fogtuk a tálcákat, és átmentünk a soron, megrakva a tálcákat rántottával, burgonyával, kolbásszal és egy kanna feketekávéval.
  
  
  Miközben leültünk enni, Hawk töltött egy csésze kávét. – Hol volt Nikoli? - mondta hirtelen.
  
  
  gondolkodnom kellett. "Rosano Nicoli" Elkezdte kivajazni a pirítóst. „Míg a Cosa Nostra Amerikában terjedt, Rosano Nicoli Palermóban maradt. Ő is virágzott, de soha nem kötött békét Carlo Gaddinóval. Néhány évig jól mentek a dolgok, majd két héttel ezelőtt történt valami. "
  
  
  Megkérdeztem. - Nicoli visszatért Amerikába?
  
  
  Megrázta a fejét. „Carlo Gaddinót titokzatosan találták meg privát klubja szaunájában. Tizenkilenc golyólyuk volt a fejében. Természetesen senki sem hallotta a lövéseket. Kilenc nappal ezelőtt volt egy nagy és pompás temetés.”
  
  
  Az étel jó volt. Nem tartott sokáig, hogy lenyeljem. – Úgy tűnik, Nicoli megpróbálja megszabadítani az utat a visszatérése előtt – mondtam.
  
  
  – Nagyon is lehetséges. Villáját felém nyújtotta. – Carter, már nyolc halott ügynökünk van. Nem akarom, hogy a kilencedik legyél. Elmondom, mit adott nekünk az a nyolc ügynök, mielőtt megölték őket.
  
  
  Leültem, kortyolgattam a kávémat.
  
  
  „Ahogy mondtam, Nicoli Palermo és Isztambul között utazik. És szerzett néhány érdekes barátot. Isztambulban egy jól ismert Konya nevű török kommunistával tartott társaságot. Állandó társa is van, bárhová megy, egy Tai Sheng nevű kínai férfi, aki a Kínai Népköztársaság magas rangú tagja. Valójában ő az egyik ász pilótájuk, és a Szárnyas Tigris beceneve. Úgy gondoljuk, hogy nagy befolyása van Nicolira, és emellett Akasano, akit most megszemélyesít, Nicoli legközelebbi barátja.”
  
  
  Befejeztük az evést. Rajtunk kívül két gyönyörű fiatal hölgy volt itt. A túlsó sarokban voltak, és suttogva beszélgettek. A komisszár ugyanaz volt, mint mindenki más az AX oktatási intézményeiben. Halványzöld falak, műtétileg tiszta, sima csempepadló, kis kerek asztalok kovácsoltvas székekkel. A képzésre kiválasztott lányoknak és nőknek felszolgálóként, szakácsként és mosogatóként kellett dolgozniuk. Ez a fegyelem része volt.
  
  
  Hawkkal hátradőltünk, és kortyolgattuk a kávét. Elővett egy harmadik szivart, és a fogai közé szúrta. Ezt meggyújtotta. Elővettem az egyik aranyvégű cigarettám.
  
  
  Miközben dohányoztunk, azt kérdeztem: „Tudunk valamit erről a Tai Shengről: a származásáról, miért olyan magas rangú tagja a Népköztársaságnak?”
  
  
  Hawk arca passzív maradt. „Tudunk néhány dolgot. Feltételezik, hogy ő szervezte meg a Kínai Kommunista Légierőt, amely segített Csang Kaj-seket a szárazföldi Kínából Tajvanra juttatni. Állítólag gyakran nem mással beszélget, mint magával Mao Ce-tunggal."
  
  
  Egy síp szökött ki az ajkaimból. Tai Sheng kezdett lenyűgözni.
  
  
  "Miután Mao Ce-tungtól megkapta a Vörös Kína legmagasabb kitüntetését, Sheng segített megszervezni a vadászrepülőgépek és a későbbi években a rakéták gyári gyártását." Hawk szivarfüstfelhőt fújt a mennyezet felé. Nicolihoz hasonlóan ő is körülbelül ötvenöt éves, és nagy ambíciói vannak. Úgy gondoljuk, személyesen szervezte meg az Isztambulból Saigonba tartó heroinútvonalat. Nicoli biztosította a tőkét, és megkapta a legtöbb juttatást.”
  
  
  Homlokráncolva tanulmányoztam őt. „Ha Saigonban a heroint üvegenként három dollárért árulják, Nicola nyeresége nem lehet olyan nagy. Aggódnia kell, hogy százszor többet kaphat az Államokban.”
  
  
  – Higgye el – válaszolta Hawk –, ez zavarja. De még három dollárért is 100 százalékos profitot termel.”
  
  
  Úgy tűnt, a hitetlenségem kicsit szórakoztatta őt. Amikor újra megszólalt, eszébe jutott a heroinról szóló jelentés.
  
  
  „Amerikában egy uncia heroin hétezer dollárt hoz. A legtöbb ide érkező heroinszállítmány Törökországból származik, akár közvetlenül, akár Mexikón és Kanadán keresztül. Ahhoz képest, amit Törökországban fizetnek ezért a termékért, az Egyesült Államokban háromezer százalékos haszonnal lehet eladni. Ez a fő oka annak, hogy a kábítószer-csempészet sokak számára olyan jövedelmező."
  
  
  Minden benne volt a jelentésben. Hawk egy kisebb rituálét hajtott végre, a hamutartó szélével lenyomta a hamut a szivar hegyéről. Gondolataiba mélyedtnek tűnt.
  
  
  – Nyolc ügynök, Carter – mondta halkan, és a hamutartóra nézett. „Az életüket megfizették a te feladatodért. Elmondom, milyen információkhoz jutottak ilyen áron. Úgy gondoljuk, hogy Amerikában a La Cosa Nostra mára vezetőtlen. A szervezett bűnözés az utóbbi időben gyakorlatilag inaktív; minden csendesnek tűnik. Azt hiszem, Rosano Nicoli kiadta a parancsot Carlo Gaddino megölésére, és ezt a parancsot az Egyesült Államokban a Kínai Kommunista Párttal kapcsolatban álló valaki hajtotta végre Tai Sheng utasítására. Az AX azt is hiszi, hogy Rosano Nicoli át akarja venni az uralmat a szervezett bûnözés ellen az Egyesült Államokban, és már elkezdte kitalálni, ki fogja támogatni és ki ellenez. Tai Sheng amerikai bérgyilkosokat használt fel a nagyvárosok kínai negyedeiből, hogy megölje Nicola ellenfeleit. Nicoli rövidlátó; csak azt látja, hogy mekkora nyereséggel jár az USA-ba irányuló heroincsempészet. Tényleg azt hiszi, hogy Tai Shenget és a kínai kommunistákat használja fel az államok uralmába.
  
  
  mint útvonalat biztosít a heroin számára Isztambulból Saigonba. De valójában az fog történni, hogy Nicoli a kínai kommunista bábja lesz, ha még nem az. Nyilvánvaló, hogy a Chicomok demoralizálni akarják az amerikai csapatokat Vietnamban, de az Egyesült Államokban a szervezett bûnözés irányítása alá vonni Nicolit frontként olyan lenne, mint a General Motors irányítása Pekingben.”
  
  
  – Akkor az én dolgom az, hogy megakadályozzam, hogy ez megtörténjen – mondtam.
  
  
  "Részben. Közel kell menned Nicolihoz, hogy megállítsd, ha szükséges, megölöd, és meg kell állnia a heroin Isztambulból Saigonba áramlásának."
  
  
  Bólintottam. „Akkor miért az álcázás? Ki ez a Thomas Akasano, akinek állítom magam? Hogy halt meg?
  
  
  – Az egyetlen esélyünk, hogy Akasanót utánozza – mondta Hawk, és a szivarja izzó végét tanulmányozta. „Thomas Acasano Nicoli hűséges szövetségese volt a keleti parton. Nagy súlya volt Nikola felett, amit Tai Sheng nem szeret. Ami mindkettőjüket illeti, Akasano állítólag még életben van."
  
  
  – Értem. És hogyan halt meg?
  
  
  Ezt Hawke árulta el.
  
  
  Az AXE ügynökei figyeltek mindenkit, aki távolról is kapcsolatban áll Nicolival, mióta Gaddinót meglőtték abban a szaunában. Az Akasanóhoz rendelt ügynök egy Al Emmett nevű jó ember volt. Al többet akart tenni, mint csak szemmel tartani az emberét. Megközelítésre volt szüksége Nikolihoz, és úgy döntött, hogy Akasano az. Ezért jött túl közel.
  
  
  Biztos sokat gondolkodott ezen akkoriban. Valószínűleg visszament az elmúlt napokban, és megpróbálta kitalálni, hol követte el a hibát. Aztán döntést kellett hozni. El kell mondania az AXE HQ-nak, hogy felfedezték? Ez azt jelentené, hogy kivonják az ügyből, és egy másik ügynök veszi át az irányítást. És éppen akkor, amikor olyan átkozottul közel volt.
  
  
  Al Emmett jó volt. Ami az amerikai ügynököket elválasztotta a kommunista világ ügynökeitől, az a független cselekvés. Az olyan ügynökök, mint Al, nem követték az utasításokat. Minden eset egyéni volt, és úgy kezelte, ahogy ő maga látta. Ezért nem értesítette a parancsnokságot, hogy felfedezték. Továbbra is követte Akasanót.
  
  
  Amikor Tomas Acasano megtudta, hogy követik, azonnal kódolt táviratot küldött Palermónak, és megkérdezte, mit tegyen ez ellen. Egy mondatban jött a válasz. AX ügynöknek meg kellett volna lepődnie.
  
  
  Általában, ha valaki elérte Akasano magasságát, az eljárás egyszerű volt. A gyilkossal felveszik a kapcsolatot, és megkötik a szerződést. De ezek nem voltak normális idők. Gaddino meghalt, és még nem fagyott meg a sírjában. A szervezett bûnözés – legalábbis átmenetileg – vezér nélkül maradt. Kétségtelenül hatalmi harcok lesznek a családokon belül, hogy kiderüljön, ki kerül a csúcsra. Ennek eredményeként egyetlen gyilkosban sem lehetett megbízni. Gaddino maga is Las Vegas-i bérgyilkosként kezdte, és ezt a szervezetben mindenki tudta. Sok ambiciózus fiatalember volt, aki úgy gondolta, hogy ugyanúgy betöltheti a vezetői pozíciót, mint ő.
  
  
  Akasano tudta, hogy Nicoli túl keményen dolgozik, túl sok tervet készít, és majdnem készen áll, hogy visszatérjen az Államokba. Egyetlen tetves AX ügynök sem tudja felrobbantani az egészet. És mivel senkiben sem lehetett megbízni, Akasanónak egyedül kell megbirkóznia az ügynökkel.
  
  
  Al-Emmett tudta, mikor érkezett a távirat, amely elrendelte a saját kivégzését. És tudta, mit mond. De a fő gondja a kóddal volt. Ha az AX központjában mind az Akasano által küldött táviratot, mind a Nicolának visszaküldött táviratot visszaküldték volna, a kód feltörhetett volna, ami a jövőben hasznos lenne, amikor a bandavezérek között üzeneteket küldenek.
  
  
  Három éjszaka azután, hogy Acasano megkapta a táviratot Palermóból, Al elindult Long Islandre. Akasanónak volt egy hatalmas háza, valamint egy luxuslakása New Yorkban, amit a barátnőjének tartott fenn. Szóval Al odament éjszaka. Éppen kapni készült egy táviratot, amelyben elrendeli a saját kivégzését, valamint annak másolatát, amelyet Akasano küldött.
  
  
  Aznap este esett a hó. Leparkolt egy háztömbnyire, és sétált, hallgatva, ahogy csizmája ropog a hóban. Hozott egy kötelet, a végén háromágú horoggal. Ezzel könnyű volt megmászni a tizenkét méter magas betonfalat, amelyet Akasano épített a kastély köré.
  
  
  Ahogy Al átszaladt a nagy udvaron, tudta, hogy lábnyomokat hagy a hóban. Később felfedezik őket. Egészen a ház hátsó ajtajáig zavarta. Aztán megkönnyebbülten látta, hogy megint esik a hó. Friss hópelyhek borítják majd a nyomait.
  
  
  Belépett a házba, és ceruzával az odú felé indult. Nem volt nehéz megtalálni a két táviratot. Túl könnyű. Az íróasztal harmadik fiókjában voltak, ott fent. Csak amikor Al a kabátja zsebébe gyömöszölte őket, akkor jött rá, hogy elkapták.
  
  
  Akasano természetesen számított rá.
  
  
  övé. A közeli könyvtárban várt. Miközben Al zsebre vágta a táviratokat, és az ajtó felé indult, Akasano belépett a szomszédos ajtón, és felkapcsolta a villanyt.
  
  
  Kérdezte. – Megtaláltad, amit kerestél?
  
  
  Al mosolygott. – Nekem könnyebb volt, nem?
  
  
  Akasano egy .38-as kaliberű Smith & Wessont tartott a kezében. Az ajtó felé intette Alt. – Az autóm a garázsban van, haver. Te fogod vezetni az autót."
  
  
  – Félsz, hogy bepiszkolja a házat?
  
  
  "Lehet. Menjünk-hoz".
  
  
  A két férfi kiment a fűtött garázs felé, ahol egy fényes, új Lincoln Continental parkolt. Akasano egy 38-as kaliberű revolvert Al felé mutatott, és átadta neki a kulcsokat.
  
  
  "Ahol?" - kérdezte Al, amikor a Continental elindult. Akasano a hátsó ülésen ült, egy 38-as kaliberű pisztolyt nyomva az ügynök fejéhez.
  
  
  – Klasszikus slágert csinálunk ebből, haver. Vezessünk végig New Jersey partján. Erre a rúdra teszek hangtompítót, hogy ne zavarjam a szomszédokat. Egy golyó lesz a templomba, egy kis súly és egy hideg Atlanti-óceán."
  
  
  Al vezette a Continentalt. Akasano eddig nem próbálta meg visszaküldeni a táviratokat. Talán azt akarta, hogy Al-lal menjenek az Atlanti-óceánra.
  
  
  Amikor egy sötét és elhagyatott területhez értek New Jersey partján, Akasano megparancsolta Alnak, hogy álljon meg.
  
  
  „Betontömbök vannak a csomagtartóban” – mondta. – És egy tekercs drót. A kulcsot ugyanazon a gyűrűn találod, mint az indítókulcsot."
  
  
  Al kinyitotta a csomagtartót. Akasano a bump stop mellett állt, 0,38-as még mindig az ügynököt célozta. Aztán csak egy dolog járt Al fejében. Hogyan tudna táviratokat kézbesíteni az AXE főhadiszállására? Létfontosságú volt, hogy az AX rendelkezzen ezzel a kóddal. És Akasanót nem lehetett életben hagyni, hogy elmondja ezt Nikolinak. Ha ez megtörténne, a kód egyszerűen megváltozna.
  
  
  Amikor Al felemelte a csomagtartó fedelét, kigyulladt a lámpa. Öt betontömböt és egy dróttekercset látott. Tudta, hogy nem lesz könnyű Akasanoval. Bemászott, és megragadta a betontömböt.
  
  
  – Először a vezetéket, haver – mondta Akasano.
  
  
  Al egy gyors mozdulattal a törzsből Akasano feje felé dobta a blokkot. Akasano oldalra lendült. A blokk lecsúszott a fejéről. De sikerült kipréselnie két lövést a .38-as szupresszorból. A lövések úgy hangzottak, mint a légpisztolylövés. A betontömb kellő erővel ütközött ahhoz, hogy Akasanót leverje a lábáról.
  
  
  De a lövések sikeresek voltak. Al-Emmett duplázott, amikor mindkét golyó a gyomrába találta. Megragadta a Continental sárvédőjét támogatásért.
  
  
  Akasano keményen ütötte a havat. Most megpróbált felülni. Al, mindkét kezével vérző gyomrát szorongatva, megbotlott a gengszterben, és ráesett. Kezei tapogatták bevonatos karját, míg meg nem találta a pisztoly csuklóját.
  
  
  Akasano hirtelen életre kelt. Küzdöttek és gurultak a hóban. Al megpróbálta eltenni a fegyvert. Akasano megpróbálta letérdelni az ügynököt a sebesült gyomrában.
  
  
  Al újra és újra arcon és nyakon ütötte a gengsztert. De gyengült; ütéseiben nem volt erő. A pisztoly csuklójára koncentrált, és hasztalanul a hóba csapta. Akasano nem ült tétlenül. Továbbra is ütötte Al oldalát és mellkasát, és megpróbált nyilvánvaló ütést elérni a gyomrában. És az ütések kezdték meghozni a hatásukat.
  
  
  Aztán Al a fegyver csuklójába mélyesztette a fogát a maradék erejével. Akasano felsikoltott elviselhetetlen fájdalomtól, és a .38-as a vérrel szennyezett havas partra esett. Al odarohant hozzá, és megragadta a karjában, miközben Akasano hasba rúgta.
  
  
  Semmi hangot nem lehetett hallani, kivéve a férfiak nehéz lélegzetét és a hó ropogását, amint ide-oda gurultak rajta. Mivel késő volt, és az utcát ritkán használták, egyetlen autó sem haladt el a parkoló Continental mellett.
  
  
  Al-Emmett a hátán feküdt, és egy 38-as kaliberű revolverrel hadonászott. Akasano talpra ugrott, és az ügynök felé botorkált, és hatalmas medveként lebegett fölötte. Al lőtt egyszer, aztán még egyszer. Mindkét golyó a bandita mellkasába került. Tátott szemmel és szájjal állt ott, és nem hitte el, ami az imént történt. Aztán elsápadt a szeme, és elesett.
  
  
  Al talpra rángatta a fájdalmas, vérző testet. A .38-ast a kabátja zsebébe ejtette. A banditát a karjánál fogva sikerült berángatnia a Continental hátsó ülésére. Beljebb tolta Akasanót, majd becsukta a csomagtartó fedelét, és belebotlott a vezetőülésbe.
  
  
  Tudta, hogy haldoklik. A golyókat óvatosan belehelyezték. És túl sok vér veszett. Sikerült elindítania a Continentalt, és egyenesen az AX New Jersey-i fiókjához vezetett.
  
  
  Akasano meghalt, mielőtt Al odaért. Ki kellett rángatniuk Al-t az autóból, amiben a kormányra esett. Senki sem tudná, hogy ő
  
  
  megsérült volna, ha nem ütközik az épület lépcsőjébe és nem esik a küszöbre. Azonnal a közeli kórházba szállították.
  
  
  Még akkor sem engedte, hogy elnyugtassák, vagy bevigyék a műtőbe. Motyogó hangon azt mondta nekik, hogy hagyják életben, amíg nem tud beszélni Hawkkal. Telefonhívás történt, és Hawk egy speciális chartergépen utazott Washingtonból, D.C.-ből. Amikor a kórházba került, Al Emmett ágyához szállították.
  
  
  Al zihálva azt mondta, hogy ez volt az első igazi áttörés az ügyben. Mesélt Hawknak a két táviratról és arról, hogyan kellett feltörni a kódot. Aztán elhallgatott.
  
  
  Hawk felállt és elolvasta a táviratokat. Később, amikor a kódot végre megfejtették, megtudta, hogy az egyik ilyen távirat sokkal többet tartalmaz, mint a kódhoz való hozzáférést. Rosano Nicoli bizonyos utasításokat adott Acasanónak. Listát kellett készítenie azokról a családfőkről, akik Nikola pártjára állnának, és azokról, akik nem. Mivel ez egy nagyon titkos lista volt, Akasano személyesen szállította Palermóba.
  
  
  Hawk Al-Emmet fölött állt, miközben az ügynök összeszedte az erejét. Al ezután intett Hawknak, hogy hajoljon közelebb.
  
  
  – Van... egy lány – mondta Al nagyon gyenge hangon. – Túl fiatal... Akasano számára alig múlt tizenkilenc éves. Ő... megpróbálta lenyűgözni őt a saját lakásával. Ő fizette. Elutasította. Már volt barátja. Aztán... a srác autóbalesetet szenvedett. Mindkét lába eltört. Akasano összeköltözött... egy lánnyal. Édességekkel és virágokkal hintette le. Felvette... a legjobb helyeken. Nem... túl okos. Hatásos. Tetszett az a lakás, amelyet Akasano kapott neki. Hat hét... elköltözött.” Al-Emmet ismét elhallgatott.
  
  
  – Hogy hívták, Emmett? - kérdezte halkan Hawk. – Mondd el a nevét.
  
  
  Al még gyengébb hangon azt mondta: – Sandy...Catron...világos szőke. Puha melltartó. Sok smink. Megfésüli a haját, hogy idősebbnek tűnjön. Rágógumit rág. Szerelmek...” Al Emmett meghalt, mielőtt befejezhette volna a mondatát.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Hawk és én befejeztük a kávét. Felemelte a kezét, és egy csinos, zöld ruhás, vörös hajú, csillogó kék szemű lány többre ment.
  
  
  – Szóval mit csinált AX ezzel a Sandy Catronnal? Megkérdeztem. "Szerintem ő lenne az első, akinek nem hiányzik Akasano, hiszen a barátnője meg minden."
  
  
  A szivar kialudt. A hamutartóban feküdt, hidegnek és undorítónak tűnt. – Elraboltuk – mondta Hawk. „Most Nevada északi részén van. Jégen tartjuk egy félreeső kunyhóban a Tahoe-tó partján.
  
  
  Elmosolyodtam, amikor a vörös hajú friss kávét hozott nekünk. Letette az edényt, visszamosolygott rám, és a csípőjét mozgatva eltávolodott.
  
  
  – Nem csak ezt tettük, Carter – folytatta Hawk. „Az Acasano nevet használva újabb táviratot küldtünk Palermóba, értesítve Rosano Nicolit, hogy a kémügynökkel elbántak.”
  
  
  – Természetesen kódban.
  
  
  "Igen. Feltörtük a kódot. Megkérdeztük Nicolit is, mikor akarta, hogy Acasano Palermóba repüljön a listával.”
  
  
  "ÉS?"
  
  
  Megrázta a fejét. – Még nincs válasz.
  
  
  Egy ideig csendben ittunk kávét. Azt hittem, szinte mindent elmondtak. A küldetésem elég egyértelmű volt. Akasano leple alatt Palermóba repültem, és megpróbáltam Nicoli közelébe kerülni. Akkor meg kell állítanom. És Tai Sheng is.
  
  
  „Nagyon keveset tudunk Akasanóról” – mondta Hawk. „Nincs rendőrségi előélete; soha nem volt bizonyítható problémája. Hallás után kell játszania, Carter.
  
  
  Bólintottam. De egy dolog mégis zavarba ejtett. Hogyan illeszkedett ebbe az egészbe Tanya?
  
  
  – Ne tévedj, Carter – mondta Hawk, és rám mutatott az ujjával. „Noha Nicoli és Akasano közel állnak egymáshoz, Nicoli egyáltalán nem bízik senkiben. A két férfi csaknem tíz éve nem látta egymást. Az AX-nek vannak tíz évvel ezelőtti fotói Rosano Nicoliról, de mostanában nem készítettek róla fényképeket. Teljesen testőrök veszik körül. És leszámítva azokat a rendszeres járatokat Isztambulba azzal a török kommunistával Konyával, ritkán hagyja el villáját. Még ekkor is felszáll egy magánrepülőgépre, egy Lear gépre, amelynek tulajdonosa és pilóta nem más, mint Tai Sheng. . A farkára egy szárnyas tigris van festve, és mindig egy füves mezőn landol Isztambul közelében."
  
  
  – Egy nő eljuthat Nikolahoz? Megkérdeztem.
  
  
  Hawk értetlenül mosolygott rám. „Rosano Nicoli harmincegy éve él házasságban ugyanazzal a nővel. Amennyire tudjuk, soha nem csalt.”
  
  
  - Nos, azt hiszem, ez körülbelül... - elhallgattam, amikor megláttam, hogy felénk sétál a bolt ajtaján.
  
  
  Tanya volt, de nem. Mosolyogva közeledett az asztalunkhoz. Minden ártatlanság eltűnt. Vörösnek tűnt az erektől,
  
  
  szőke haj, párnázott melltartó, sok smink, haj a feje tetején, hogy öregebbnek tűnjön, és rágógumit rágott. A szoknya és a blúz szinte túl szűk volt neki.
  
  
  Ahogy közeledett az asztalhoz, rámosolyogtam, és azt mondtam: – Gondolom, Sandy Catron?
  
  
  
  
  
  
  Ötödik fejezet.
  
  
  
  
  
  Másnap este hétkor Tanya és én taxiba szálltunk a New York-i Kennedy nemzetközi repülőtér előtt. Megadtam a sofőrnek Thomas Acasano lakásának címét, azt, amelyet Sandy Catronnak bérelt.
  
  
  Havazott, és csendben vezettünk, elmerültünk a saját gondolatainkban. Nem lehetett tudni, mire gondol Tanya. De kinéztem a kabin ablakán a hulló hópelyhekre, és egy vérfoltos hótorlasz és két fegyverért harcoló férfi látomásai jutottak eszembe.
  
  
  Ahogy elhajtottunk, Tanya visszanézett a Kennedy Internationalre. "Minden alkalommal, amikor idejövök, arra gondolok, hogyan irányítja a maffia az összes rakományt."
  
  
  – Nem az egészet – mondtam. – Lehetetlen megmondani, hogy valójában mennyit irányítanak.
  
  
  Ránéztem, sűrű sminkjével és műszempillájával. A szemhéjak világoskékek voltak, és nagyon jól nézett ki.
  
  
  A Flagstaffból induló járat eseménytelenül telt. Thomas Akasano és Sandy Catron néven utaztunk. És megnéztünk egy kémfilmet Dean Martin főszereplésével.
  
  
  Volt egy hamis listám, amelyet az AX tanulmányozott és összeállított, hogy átadjam Rosano Nicolinak. Valószínűleg nagyon közel volt ahhoz, amit az igazi Akasano adna. Az utasításaink egyszerűek voltak. Akasano lakásában kellett várnunk a válaszra Hawk táviratára.
  
  
  Az ablaktörlők hangosan kattogtak, miközben a sofőr áthajtott az autóval New York város forgalmán. A lakás az East Fifty-nyolcadik utcában volt. A mi kabinunk fényszórói szinte semmit sem világítottak meg, csak számtalan pehely lebegett előre.
  
  
  Belebújtam a kabátomba, és éreztem, hogy Tanya, vagy Sandy, ahogyan most nevezném, hozzám préselődik.
  
  
  Rám húzta a gumiszalagot, és elmosolyodott. – Hideg van – suttogta. – Hidegebb, mint a Klondike-i kút feneke.
  
  
  – Tényleg beleveted magad, igaz?
  
  
  – Figyelj, Buster – mondta kemény, lányos hangon. „Tizenöt órát töltöttem azzal, hogy olvastam és filmeket néztem erről a nőről. Olyan jól ismerem őt, mint magamat. A fenébe, én vagyok ő." Ennek bizonyítására még egyszer elpattintotta a gumiszalagot.
  
  
  A taxis egy új lakóház előtt állt meg a járdánál. Fizettem a sofőrnek, és követtem Sandyt a hóba. Remegve állt ott, miközben kivettem a csomagjainkat a csomagtartóból. Aztán a havon át egy vaskapuval ellátott boltívhez értünk.
  
  
  Belül volt egy udvar háromszintes kovácsoltvas erkélyekkel. Fehér kovácsoltvas asztalok és hóval borított székek hevertek körülöttünk.
  
  
  – Milyen lakás ez? - kérdezte Sandy.
  
  
  Megnéztem a kulcsot. Mivel Akasano AX kezében volt, amikor meghalt, hozzáférhettünk mindenhez, ami rajta volt. „Bee, egy-öt” – válaszoltam.
  
  
  Az apartmanok négy épületben helyezkedtek el, mindegyiknek volt udvara. Sandy és én bementünk a B épület ajtaján. A fő emeletre vezető ajtók a folyosó két oldalán helyezkedtek el. Úgy tűnt, nem volt sok fény.
  
  
  Elmentünk és megnéztük az ajtók számát. 1-ről 99-re mentek.
  
  
  – Második emelet – mondtam.
  
  
  A folyosó végén lifttel szálltunk fel. Amikor felértünk a második emeletre, halványabbnak tűnt, mint lent. A szőnyeg olyan vastag volt, hogy olyan érzés volt, mintha egy szállodában vagy színházban lennénk.
  
  
  – Itt van – mondta Tanya vagy Sandy.
  
  
  A mellette lévő ajtóhoz sétáltam. „Hogy hívlak, ha egyedül leszünk? Sandy vagy Tanya?
  
  
  – Hívj át vacsorázni, te barom. Éhezem."
  
  
  Néhány kattintással megkaptam a kulcsot a zárban. – Bárcsak több fény lenne – motyogtam.
  
  
  – Meleg van, uram – mondta. – Melegre van szükségem. Összerándult, hogy bebizonyítsa.
  
  
  A retesz kattant. Elfordítottam a kilincset és benyomtam az ajtót. Azonnal éreztem, hogy valami nincs rendben. Szaga volt, szokatlan aroma, a tömjénhez hasonló. Biztosan tudnám, amint lesz egy kis fény.
  
  
  Az ajtóhoz érve a falat tapogattam a kezem, a villanykapcsolót keresve. Erős ujjak erősen megragadták a csuklómat. Éreztem, hogy berángatnak a lakásba.
  
  
  – Nick! - kiáltott fel Tanya.
  
  
  A sötétség abszolút volt. Előre léptem, meglepett a csuklómat markoló kéz erőssége. Mindenkinek, akit húznak, normális reakciója az, hogy visszavonul az erővel szemben. Aki karatézik, annak pont az ellenkezője. Ha valaki megragad és húz, akkor valamiféle ellenállásra számít, akár szimbolikusan is. Amit nem várnak el, az neked szól
  
  
  hanyatt-homlok rohansz rájuk.
  
  
  Amit én tettem. Miután bementem a lakásba, odarohantam ahhoz, aki vonszolt. Egy ember volt, és elesett.
  
  
  A lábam elhagyta a padlót; felemelkedtek a plafonra, majd áthaladtak rajtam. Hanyatt feküdtem egy széken.
  
  
  "Hyaa!" - kiáltott egy hang. A szoba másik végéből jött, és az ütés egyenesen a gyomromba esett.
  
  
  Megdupláztam, majd gurítottam. Tanya felkapcsolta a villanyt. A lakás felborult, bútorok felborultak, lámpák törtek, fiókok kihúzva. Kigyulladt fölöttem a mennyezeti lámpa.
  
  
  Ketten voltak, mindkettő keleti. Ahogy a falhoz szorítottam magam és felálltam, egyikük gyorsan elém sétált. Rövid morgást hallatott, miközben keze felfelé ívelt, eltalálta a mennyezeti lámpa labdáját, és darabokra törte.
  
  
  Sötétség töltötte be a lakást, és mivel Tanya nyitva hagyta az ajtót, gyenge fény szűrődött be a folyosóról. Mielőtt a fény kialudt, láttam, hogy a második férfi kést húz elő.
  
  
  A fal mentén a sarokig sétáltam, és a várakozó kezembe nyomtam Hugót.
  
  
  – Mr. Akasano? - mondta a hang. „Ez az erőszak nem szükséges. Talán beszélhetünk." A hang a bal oldalamról jött.
  
  
  Megpróbált elterelni a figyelmemet a beszélgetésről, hogy meghatározza álláspontomat. Nem számított, hogy tudtam, hol van, volt segítsége. Nem tudtam, hogy nálam vannak-e.
  
  
  – Maga nem Mr. Akasano, ugye? - kérdezte a hang. – A hölgy Nicknek nevezett. Ő... Ahh!” Az ütés tompa puffanással oldalba érte.
  
  
  Nagyon segítettek nekem.
  
  
  A hang nem zavart. Miközben beszélt, megadta a pozícióját. Más volt. Zavart engem.
  
  
  Azt is hallotta, hogy Tanya Nicknek hív, és tudta, hogy nem vagyok Akasano. Nem hagyhattam, hogy élve elhagyja a lakást.
  
  
  Most már hozzászokott a szemem a szürkülethez. Ment a fal mellett, leguggolt, gyorsan haladt, előtte volt a tőr. Ez az éles penge egyenesen a torkomra irányult.
  
  
  Kiugrottam a sarokból, oldalívben lendítettem Hugót. „Csörgés” hallatszott, ahogy mindkét penge egymásnak csúszott. Egy ugrással felszálltam a falról és visszafordultam. Hugo készen állt.
  
  
  "Mögötted!" - kiáltott fel Tanya.
  
  
  "Hyaa!" - kiáltott egy másik hang.
  
  
  Az ütés az egyik olyan ütés lenne, ahol az ujjbegyek meg vannak hajlítva, és a támadó teljes erejével összecsapják az ujjbegyeket. A hátamra irányult, és eltörte volna a gerincemet.
  
  
  De térdre estem, amint Tanya figyelmeztetését kiáltotta. Az ütés a bal fülemet marta, és addigra már elértem.
  
  
  Elvesztette az egyensúlyát és előrejött. Mindkét kezem a fejem mögött volt, markolászva. A másik meglátta az előnyt, és kitörésre kész tőrrel előrelépett.
  
  
  Megragadtam a hajába, ami elég jó volt, és a fejére húzva felálltam. Kölnije vagy borotválkozás utáni illata egy pillanatra nagyon erős volt.
  
  
  Magasan fölöttem volt. Akinél volt a tőr, látta, hogy jön, és kinyitotta a száját. Mindkét férfi morogva ütközött, és hátuk a falnak ütközött. Csoda volt, hogy az egyiket nem vágták meg tőrrel.
  
  
  Néhány másodpercre karok és lábak gubancává változtak. Az időt arra használtam, hogy közelebb lépjek, Hugót fogtam és egyenesen előre céloztam.
  
  
  A tőrrel rendelkező személy elgurult a faltól, és egy könnyed mozdulattal talpra ugrott. A magasba ment, a tőr leszállt.
  
  
  Akkor nem volt nehéz. Kikerültem jobbra, megfordultam, merültem és Hugo felé sétáltam. A tűsarkú közvetlenül a bordaíve alá lépett be, a penge áthaladt a bal tüdején, és átszúrta a szívét. Szinte azonnal kihúztam a pengét és balra ugrottam.
  
  
  Az erő elfogyott, mielőtt a tőr teljesen leesett. Szabad keze megragadta a mellkasát. Csak egy másodperc töredékébe telt, de ezalatt megláttam a férfit, akit megöltem. Egyenes fekete haj félig eltakarja az arcát. Egy öltöny, jól szabott és szabott. Az arc széles és lapos, körülbelül húsz éves.
  
  
  Visszatántorodott, és a tőr hangtalanul zuhant a szőnyegre. Mindkét keze megszorította a mellkasát. Amikor térdre esett, a szeme egyenesen rajtam nézett. Inge eleje skarlátvörös volt a vértől. Arccal előre esett.
  
  
  Ezzel a másik kisebbségben maradt, és ezt ő is tudta. Meglökött és az ajtó felé indult.
  
  
  – Tanya! Felsikoltottam, és rájöttem, hogy ugyanazt a hibát követtem el, mint ő korábban.
  
  
  Ott volt. Csipkeként mozgott a szélben a szobában, hátravetett karral. Aztán a kéz előrelendült, és a férfi nyakához nyomódott. Lábai kiugrottak oldalra, ahogy előrecsúszott és elesett.
  
  
  Aztán Tanya közte és az ajtó között találta magát, én pedig beléptem. Láttam, hogy megrázza a fejét. Egy szempillantás alatt ráébredt a helyzetre: Tanya akadályozta a szökést, én pedig gyorsan közeledtem jobbról. Négykézláb volt.
  
  
  Túl későn láttam meg a dudort az arcán, és rájöttem, mit jelent. A fogsapkát felemelték, és a cianid kapszulát elengedték.
  
  
  Térden állva közeledtem hozzá. Megragadtam a torkon és megpróbáltam kinyitni a száját. A fenébe is! Voltak kérdések, amiket fel akartam tenni. Ki küldte őket? Miért Akasano lakását választották? Honnan jöttek?
  
  
  Egyetlen halk öklendezõ hang, testének megrázkódtatása, és úgy halt meg, hogy a kezem még mindig a torkán volt. A teste törékenynek és vékonynak tűnt.
  
  
  Tanya kijött tőlem balra. – Sajnálom, Nick. Meg kellett szereznem őt."
  
  
  – Nem Nick – mondtam halkan. – Thomas vagy Tom. És te Sandy vagy, bármi legyen is az.
  
  
  – Oké, Tom.
  
  
  Megveregettem a férfi zsebeit, mert tudtam, hogy nem találok semmit. A kabáton nincsenek nyomok. Rendelésre készült Hong Kongban. angol stílusban. Se szabó neve, se személyi igazolvány. A másik férfi szintén nem viselt semmit.
  
  
  – Hívjuk a rendőrséget? - kérdezte Tanya, miközben csípőre tett kézzel álltam a káosz közepén.
  
  
  Alaposan ránéztem. „Nem szabad ezt tennünk. Távolítsa el a takarót vagy lepedőt a hálószobából. Meg kell szabadulnunk a holttestektől."
  
  
  A nő tétován állt ott, ártatlannak és gyengédnek tűnt a sminkje és a szűk, kötekedő ruhája alatt. Tudtam, mire gondol. Még a kiképzése ellenére is, amióta az eszét tudja, ha valami történt, kihívtad a rendőrséget. Hagyod, hogy a törvény döntsön mindent.
  
  
  -mosolyogtam rá. – Hallásból ezt játsszuk, Sandy. Nevezzük váratlannak, nem tervezettnek. Küldetésünk mit sem változott. Még várnunk kell erre a táviratra.” A testek felé biccentettem. „Ők ketten kerestek valamit Akasanótól. Nyilván siettek, hogy megtalálják. Valaki tudja, hogy itt vannak, és várni fogja őket. Oké, meghaltak. halott lett volna, ha Akasano megtalálta volna őket. Még mindig biztonságban vagyunk. Megszabadulunk ezektől a testektől, és úgy teszünk, mintha ezek ketten soha nem lettek volna itt."
  
  
  Rájuk nézett, aztán rám. – Hozom a takarókat – mondta.
  
  
  Segítségével a házaspárt külön takarókba tekertem. A tűsarkú nem hagyott sok vért. Takarított, míg én egyenként hordtam a holttesteket a hóba.
  
  
  A lakások mögött találtam egy nagy szemeteskukát, például szemeteskocsikat, amelyek csak rácsatlakoznak, dempsey-i kukákat vagy valami hasonlót. Négyen voltak a sikátor közelében. Kettő félig tele volt szeméttel, a másik kettő majdnem üres volt.
  
  
  Egyenként vittem a holttesteket, a vállamra dobtam őket, mint egy zsák krumplit, és lecipeltem a hátsó kijárat betonlépcsőjén. Mielőtt nagy kukákba dobtam volna, eltávolítottam a szemét egy részét, és miután mindkét holttest bent volt, újságokat, sörösdobozokat és műanyag dobozokat tettem rájuk.
  
  
  Aztán Tanya és én kitakarítottuk ezt a helyet. Nem lehetett megmondani, mennyi ideig kell várnunk – egy napot, egy hetet vagy akár egy hónapot. Megigazítottuk a bútorokat, és visszahelyeztük a papírokat a helyükre. Már feltakarította a kis vértócsát a szőnyegen.
  
  
  "Éhes?" - kérdezte, amikor a hely elég látványos volt.
  
  
  A konyhában álltunk, ahol tartalék izzókat találtunk a törött lámpákhoz. Bólintottam, és néztem, ahogy a konyhaszekrényben élelmet keres.
  
  
  A szoknya szorosabb lett, valahányszor letérdelt vagy lehajolt. A szőkített haj jól nézett ki, és mivel az igazi Sandy Catronnak is zöld szeme volt, nem kellett színes kontaktlencsét adni Tanyának.
  
  
  Határozottan éreztem jelenlétét a konyha szűk korlátai között. Ez a testi tudata volt. Még csak tizenkilenc éves lehetett, de teljesen kifejlett, érett nő volt.
  
  
  Egy dobozzal a kezében megfordult. "Igen!" – kiáltott fel a lány. "Néz." Egy doboz spagetti volt az egész családnak. - Most, uram, látni fogja, milyen varázslatos dolgokat tudok csinálni egyetlen kis üveggel. Látod? Semmi nincs az ingujjában, nincsenek rejtett pálcák vagy varázsitalok. Szemed láttára gasztronómiai élvezetté varázsolom ezt a szerény, finomságokból álló üveget."
  
  
  "Alig várom."
  
  
  Zöld szemei gúnyolódtak, míg a többiek csúfoltak. "Ott. Mindjárt elkezdem zörögni a fazekakat és serpenyőket."
  
  
  Amíg a konyhában szorgoskodott, még mindig volt mit tenni. A hálószobában kezdtem, átmentem a fiókokon és vasaltam a ruhákat a szekrényben.
  
  
  A lakás egyszobás volt, ízlésesen berendezett. Az volt a benyomásunk, hogy
  
  
  a házban minden lakás teljesen egyforma volt, és ugyanolyan bútorokkal volt berendezve. Volt egy king méretű ágy; Akasano nagy ember volt, akárcsak én. És egy fésülködőasztal tükörrel, kiegészítve egy fehér kovácsoltvas székkel, rózsaszín béléssel. Sandynek sok szépségápolási termékkel kellett játszania, és a mosogatóra fektették őket.
  
  
  A szekrényben szoknyák, blúzok és ruhák voltak alacsonyan vágott elől és hátul. A legfelső polcon cipős dobozok voltak.
  
  
  Észrevettem, hogy Akasanónak kevés ruhája van: pár öltöny, a komódban egy fiók, amelyet a dolgaira szenteltek egy friss inggel, három alsónemű, három pár zokni és több zsebkendő.
  
  
  Amit Akasano tett, az egyetemes volt. Egyszer-kétszer éjszakázással kezdi. Rossz az idő. Fáradt vagy és nem akarsz hazamenni. Nem számít. Ez így megy három-négy egymást követő éjszakán keresztül. Valamilyen borotválkozó felszerelésre tényleg szükség van, hogy ne legyen reggel nyolckor ötkor tarló. Akkor kicsit rosszul érzed magad, ha zuhanyozás után ugyanazt a fehérneműt viseled, mint korábban, vagyis friss fehérneműt. Egy folt az öltönyén vacsora közben? Minden esetre vigyél magaddal egy tartalékot. Nem akarsz egész idő alatt öltönyben ácsorogni. Néhány alkalmi ruha be van helyezve. Addigra minden éjszakát ott tölt, és mindent a helyén lát.
  
  
  – Gyere és szerezd meg, mielőtt elküldöm Vörös Kínába – kiáltotta Tanya.
  
  
  Most fejeztem be a cipősdobozok átnézését. Három dobozban nem volt cipő. Kettőjük lányszemét, filmsztárok magazinkivágásait, gombokat, tűket, ruhamintákat, szövetdarabokat tartott a kezében. A harmadikban két csomag levél volt.
  
  
  „Hé, nem dolgozom a konyhában, mert ha gázlángokat nézek, az bekapcsol.” Tanya a hálószoba ajtajában állt. A derekára kötény volt kötve.
  
  
  Megmutattam neki a leveleket. Érdeklődve felhúzta a szemöldökét. – Az étkezés után – mondtam. – Utánanézünk nekik, és megtudjuk, milyen lány is valójában Sandy Catron.
  
  
  Kézen fogott és az ebédlőbe vezetett. Valahol kenyeret és egy üveg Chablis rózsát talált.
  
  
  Minden lámpa kialudt. Két gyertya lobogott az asztalon. Tanya eltűnt a konyhában, majd kötény nélkül, fésült hajjal, friss rúzssal és gőzölgő edényekkel tért vissza.
  
  
  Jó volt. Egyáltalán nem volt konzervdoboz íze; Valójában annyira fűszerezte, hogy olyan íze legyen, mint az étteremnek. Amikor elvette a poharát, elhozta nekem.
  
  
  „Küldetésünk sikeréhez” – mondta.
  
  
  Szemüveget érintettünk. – És ma este – tettem hozzá, amitől a homlokát ráncolta. Ő nem tudta, de én döntöttem. Meg akartam kapni. Ma éjjel.
  
  
  Amikor végeztünk, segítettem neki leszedni az edényeket az asztalról. A konyhai mosogatóra raktuk őket. A sok harc és égő gyertya miatt alig láttuk egymást.
  
  
  Közel voltunk, közvetlenül a mosogató előtt álltunk. Előém nyúlt, hogy előkapja a kötényét. Karjaim a dereka köré fontam, és úgy fordítottam, hogy engem nézzen. Aztán magamhoz húztam.
  
  
  – Nick! – zihálta a lány. "ÉN…"
  
  
  "Csendes". Kissé lehajoltam, és a szám az övét találta.
  
  
  Eleinte az ajkai kemények és hajthatatlanok voltak. Kezei enyhén a mellkasomhoz nyomódtak. Csak akkor ellazultak el az ajkai, amikor hagytam, hogy a kezeim a háta alá csússzanak, és magamhoz húzzam. Hagytam, hogy a nyelvem ki-be mozogjon, majd finoman előre-hátra húztam a szám tetején. Kezei a vállamra költöztek, majd a nyakam köré. Ahogy lassan az ajkai közé húztam a nyelvem, eltolt tőlem.
  
  
  A nő nehézkesen lélegzett hátralépett. "Én... azt hiszem, kellene..."
  
  
  – Mit, Tanya?
  
  
  Megköszörülte a torkát, és nyelt. Zöld szemei gyorsan pislogtak. "Valami hasonló. Nekünk kell…"
  
  
  -mosolyogtam rá. – Alacsony a forráspontod – mondtam halkan. „Éreztem, hogy a tested ellazul. És meleget éreztél. Nagyon meleg".
  
  
  "Nem. Csak... úgy értem..."
  
  
  – Úgy érted, nem volt olyan, mint régen, amikor csak megnézted a kis bugyipisztolyodat, és másra tudtál koncentrálni.
  
  
  „Igen, úgy értem, nem. Csak valahogy… váratlanul érted.
  
  
  Karnyújtásnyira tartottam. – Mit fogunk tenni ez ügyben? Megkérdeztem.
  
  
  A lány ismét nyelt egyet. – Semmi – mondta, de ez nem volt meggyőző. "Nejlonzacskó. Levelek." Felragyogott az arca. – Megnézzük ezeket a Sandy leveleit.
  
  
  Mosolyogva elmentem tőle. "Ahogy mondod. A hálószobában vannak."
  
  
  "Ó. Hát, talán..."
  
  
  De ezt
  
  
  egyszer megfogtam a kezét, és átvezettem a nappalin, a folyosón a hálószobába. Amikor a king méretű ágy lábánál álltunk, rám nézett. Zöld szemében kíváncsiság tükröződött.
  
  
  - mosolyogtam rá, majd az ágy felé biccentettem. – A betűk abban a cipősdobozban vannak.
  
  
  Az ágyon lévő dobozhoz fordult. – Ó. Aztán az ágy széléhez sétált, és leült az ágy szélére. Kinyitotta a dobozt, és kihúzott egy köteg levelet. Egy pár gumiszalaggal tartották össze. Enyhén remegő ujjaival kihúzta az első levelet a borítékból, és olvasni kezdte. Úgy tett, mintha nem venné észre, amikor leültem mellé, és elővettem egy újabb köteg levelet.
  
  
  E levelek némelyike meglehetősen heves volt. Sokan közülük tengerentúlról származtak, de többnyire egy Mike nevű valaki írta, aki azt hiszem, a barátja volt, mielőtt Akasano színre lépett.
  
  
  Kétszer is észrevettem, hogy Tanya elpirult olvasás közben. A legtöbb levél Mike-tól származott. De láthatóan Sandy kissé nehezen tudta hűségesnek maradni Mike-hoz. A többi levél hangneméből ítélve sokat aludt vele, még azután is, hogy Akasano ebbe a lakásba helyezte.
  
  
  Aztán találtam egy fotót. – Hadd lássam – mondta Tanya, amikor meglátta, hogy kiesett a kezemben tartott levélből.
  
  
  Sandy és egy fiatal férfi rossz polaroidja volt. Abból ítélve, hogy a férfi keze elérhetetlenül elmozdult, nyilvánvaló volt, hogy a fotót Sandy lábai között mozgatva készítette. Amíg a férfi a kicsi, kiemelkedő melleire összpontosított, a lány mosolygott a kamerába.
  
  
  "Azta!" - mondta Tanya. – Vajon Mike tudott-e a többiekről? Megfordította a fényképet. – A hátoldalon ez áll: „Kedves Sandy, bárcsak állandóan ebben a pozícióban maradhatnánk.” Te vagy a legjobb, aki valaha volt. Mikrofon. Szóval így néz ki Mike." – vonta fel a szemöldökét. „Hmmm. Nem rossz".
  
  
  – A hangjegy hangjából ítélve Sandy sem rossz – mondtam. Lefotóztam, és alaposan megvizsgáltam a rajta lévő fiatalember arcát.
  
  
  A minőség gyenge volt, de elég részlet volt ahhoz, hogy megmondjam, hogyan néz ki. A húszas évei elején járt, szőke hajú, magas arccsontú, gusztusos szájú, mellkasi szőrzet nélkül, de rengeteg izomzatú. Gyönyörű gyerek volt. Megdöbbentett Tanya feltűnő hasonlósága az igazi Sandyhez. Átmenne egy ikertestvérre.
  
  
  Nem vettem észre, de Tanya engem nézett, miközben a fényképet néztem. Amikor találkozott a tekintetünk, olvastam ott valamit. Már nem volt benne az a zavarba ejtő félénkség, amit a konyhában mutatott.
  
  
  – Szerinted az igazi Sandy olyan jó? Olyan jó, ahogy Mike mondja?
  
  
  – Nem tudnám, Tanya.
  
  
  Magamhoz húztam és finoman az ágyra löktem. A kezem könnyedén megfogta a mellét, miközben ránéztem, centiméterekre az arcától.
  
  
  – Akarlak, Nick – suttogta.
  
  
  Lassan levetkőztettem, élveztem és ízleltem minden részét, amit felfedeztem. Ajkaim lágyan mozogtak a torka üregétől a melle ívén a szilva színű mellbimbóiig. Ott elidőztem, hagytam, hogy a nyelvem hegye enyhén mozogjon minden egyes megkeményedett mellbimbó felett. Kiadta a készenlét hangjait, amelyeket egy nő hallat, amikor teljesen enged az érzelmeinek.
  
  
  A hangok felerősödtek, ahogy ajkaim átsiklottak a bordaívén, és megtelepedtek a hasa lapos részén. A bőre sima és makulátlan volt. Elkezdett mozdulatokat tenni a hangokhoz igazodva.
  
  
  És akkor megálltam. Odamentem az ágy széléhez és felálltam, és őt néztem. A teste még mindig mozgott, csak most tudta, hogy őt nézem. Nem volt többé zavar. Mint a legtöbb nő, amint meztelen volt, és a férfi szemei ránéztek, szégyentelenné és nyitottá vált.
  
  
  - néztem rá, miközben levetkőztem. Kérésére lekapcsoltam a villanyt. Aztán megvártam, míg elmúlik a teljes sötétség, és a szoba megtelt a dolgok alakjával. Ekkor csatlakoztam hozzá.
  
  
  Az első alkalom mindig durva. A szerelmi aktus sosem kezdődik zökkenőmentesen. Két friss és különböző ember van egymás számára ismeretlen. Kezek összefonva. Az orrok akadályozzák. A simaság gyakorlással jár.
  
  
  Nagyon fiatal volt, és saját bevallása szerint nem volt sok tapasztalata. Óvatosan irányítottam, hagytam, hogy ajkaim folytassák a megkezdett pályát. Volt benne valami új, amit már régóta nem éreztem.
  
  
  Eleinte túl türelmetlen volt, túl lelkes ahhoz, hogy a kedvében járjon. Annyi mindent meg akart tenni értem, és egyszerre akarta megtenni. Csak miután meggyőztem arról, hogy lesz ideje lassítani a dolgokat, ellazult. Félt, és nem ismerte a képességeit. Suttogva mondtam neki, hogy lesz máskor is. Minden, amire gondolt, megtörténik.
  
  
  Sok idő volt. És ez volt számára az első.
  
  
  Csak amikor könyörgött és könyörgött, akkor léptem be hozzá. Felsóhajtottam, ahogy éreztem, hogy közelebb húzódik hozzám. Aztán életre kelt, ősi bölcsességgel mozgott, részben tanult, részben ösztönösen.
  
  
  Nagyon lassúak voltunk. Nem volt semmi vad, ugráló vagy sikoltozó. Ez két test összeolvadása volt: csókolózás, érintés, felfedezés, ahogy mozogtunk egy kicsit, együtt, majd külön. És minden mozdulattal igyekeztem neki mást tenni, nem mást.
  
  
  Amikor először történt vele, a végtagjai merevsége, a hajam szorítása, a csukott szeme, az ajkai kissé szétnyílva. És egy hosszú, halk, gyönyörű nyöszörgés, ami egy apró lányos nyöszörgéssel végződik.
  
  
  Aztán nem tudott eleget csókolni. Ajkai a szememre, arcomra, ajkaimra siklottak, majd ajkaimra. Szorosan magához szorított, mintha attól félne, hogy elmegyek.
  
  
  Magamhoz szorítottam, és egy ideig elhallgattam. Amikor a párnára esett, újra mozogni kezdtem. Megrázta a fejét a párnán.
  
  
  A feje megállt. Anélkül, hogy kinyitotta volna a szemét, megengedte, hogy kezei hozzáérjenek az arcomhoz. - Én... nem tudtam... megint... - sóhajtott.
  
  
  – Igen – mondtam halkan. "Tudsz. Hadd mutassam meg."
  
  
  Ahogy újra mozogni kezdtem, éreztem, hogy a teste életre kel alattam. A szoba már nem volt sötét. Tisztán láttam őt.
  
  
  Másodszor pedig csendesen sikoltott és sikoltozott. Sarka mélyen a matracba mélyedt. Körmök karcolták az oldalam és a hátam.
  
  
  A harmadik alkalommal mindketten teljesen elköteleztük magunkat az akció mellett. Amikor mindkettőnkkel megtörtént, aprítás, pépesedés, markolás, markolás volt, egyikünk sem bírta eléggé egymást. A hangok halk nyögések voltak, és egyikünk sem volt tudatában a zajnak, az ágynak, minden másnak és a kimerítő, vakító örömnek, amit átéltünk.
  
  
  
  
  
  
  Hatodik fejezet.
  
  
  
  
  
  Azt mondtam magamnak, hogy pihenek pár percet. De amikor kinyitottam a szemem, megláttam a nappali fény első árnyalatát. A hátamon feküdtem. Tanya szőkített haja a vállamon feküdt.
  
  
  Azon tűnődtem, hogy egy nő teste miért volt mindig olyan meleg és sima reggel, mint előző este.
  
  
  De valami felébresztett. Valami megmozgatta a tudatalattimat, hogy tudatosítsa bennem, mi van körülöttem. Annyira felemeltem a bal kezem, hogy az órámra nézzek. Valamivel öt után.
  
  
  Aztán újra megszólalt a hang. Az állandó kopogtatás a bejárati ajtón, tompítva a nappalin és a folyosón átáramló levegőtől. Még csak nem is kopogás vagy gyors kopogás volt. Lassú volt és szabálytalan, mint egy hangos, elhaló szívverés. Megmozdultam, és Tanya felébresztett.
  
  
  Felemelte a fejét anélkül, hogy kinyitotta volna a szemét. – Nick? – motyogta a lány. "Mi ez?"
  
  
  – Valaki kopogtat az ajtónkon.
  
  
  A feje visszatért a vállamra. – Elmennek – mondta álmosan.
  
  
  Megráztam a vállát. – Sandy – suttogtam hangosan. – Ez a te helyed, és tudni akarom, ki az.
  
  
  Megnyalta az ajkát anélkül, hogy kinyitotta volna a szemét. – Elmennek – motyogta. – Nem akarom tudni.
  
  
  "Tudni akarom. Inkább két barátunkra hasonlíthat tegnap este.
  
  
  Zöld szeme kinyílt. Felállt, amikor ismét kopogtattak. Most nem volt álom ezekben a szemekben.
  
  
  – Nick – mondta hangosan. "Valaki kopogtat az ajtón".
  
  
  Bólintottam, mosolyogva rá. – Miért nem látod, ki az?
  
  
  Lehúzta a takarót, és néhány másodpercig élveztem meztelenségének mozdulatait, ahogy a bőröndjében kotorászott. Talált egy kis púderkék szűkös negligee-t hozzáillő bugyival.
  
  
  Ujjaival a hajába túrt, és az utolsó pillanatban megigazította a hálóingét. Elég tisztán látni lehetett a mellbimbóinak színét. Gyorsan rám mosolyogva elhagyta a hálószobát, és a folyosón a bejárati ajtóhoz sétált.
  
  
  Gyorsan kikeltem az ágyból, letérdeltem és kinyitottam a bőröndöm. Volt egy fekete steppelt köntös, amit felvettem. Aztán turkáltam a nadrágom alatt, az ágy mellett a földön fekve, míg meg nem éreztem Wilhelmina, a Lugerem hideg acélját.
  
  
  A fegyverrel a kezemben a nyitott hálószobaajtóhoz sétáltam. Végig láttam a folyosón és a nappalin át a bejárati ajtóig. Tanya az ajtóban várt és engem figyelt. Becsuktam az ajtót, és csak egy rés maradt, amin keresztül bepillantottam. Aztán bólintottam neki.
  
  
  "Ki ez?" - kérdezte bátortalanul.
  
  
  A bejárati ajtó túloldaláról férfi morgás hallatszott, de nem tudtam kivenni a szavakat. Aztán újra kezdődtek az ütések.
  
  
  Mielőtt Tanya kinyitotta az ajtót, felmentem az ágyhoz
  
  
  Fogtam az asztalt, és cigarettát és öngyújtót fogtam. Meggyújtottam egyet, és figyeltem, ahogy kattant a reteszt.
  
  
  Mike volt, a szőke srác a képről. És részeg volt. Ügyetlenül belépett, amikor Tanya elesett, majd felállt, és előre-hátra imbolygott. Súlyának nagy részét a botra fektette; a két törött láb biztos még nem gyógyult be teljesen.
  
  
  Tanya kemény volt. "Mikrofon!" - mondta színlelt meglepetéssel. "Mit csinálsz itt?"
  
  
  – Hol van ez a barom? - üvöltötte. „Átkozottul sokáig kerestem ezt a helyet. Hol van, Sandy?
  
  
  Kissé hátrébb lépett, hogy ne közém és a srác közé kerüljön. Rágyújtottam az egyik aranyvégű cigarettámra, és a plafon felé fújtam a füstöt.
  
  
  Fényes nappal, ha Mike józan lett volna, könnyen észrevehette volna, hogy nem Sandyvel beszél. De az óra még korai volt; a nap még nem kelt fel, és Tanya jól játszotta a szerepét.
  
  
  – Mike, részeg vagy – mondta. – Ha felébreszted, többet tesz annál, mint hogy eltörd a lábad.
  
  
  "Igen!" - kiáltotta Mike. „Tudtam, hogy az a barom okozta a balesetet. Vidd a ruháidat. elmegyünk innen."
  
  
  Tanya hátrált az előszobába. – Nem, Mike. Maradok. Szeretek itt lenni".
  
  
  A férfi imbolyogva állt, és őt nézett. – Úgy érted, hogy inkább maradsz azzal a vén szemétládával?
  
  
  – Olyan dolgokat tesz értem, amiket te soha nem tehettél meg.
  
  
  – Gyere vissza hozzám, Sandy.
  
  
  – Nem. Mondtam már, hogy szeretek itt lenni.
  
  
  Az ajka remegett. „Nincs más hasonló. Nem minden a régi nélküled. Kérlek...gyere vissza – könyörgött.
  
  
  – Szerintem menned kellene – mondta.
  
  
  Észrevettem, hogy nagyon szép arca van. A szőke haját azért vágták le, hogy kisfiúnak tűnjön, és biztos vagyok benne, hogy tudta. Ha Tanya nem tud megszabadulni tőle, nekem kell. Most visszavonult a folyosón.
  
  
  – Sandy – kiáltotta. – Ez a barom nem jó neked. Olyan fiatal vagy, hogy nem érted. Amit velem művelt, eltörte a lábamat, az nem jelentett semmit. Ő egy bűnöző. Tudod, embereket ölt meg. A maffia tagja."
  
  
  "Nem hiszek neked". Tanya gyors elméje egyre nagyobb benyomást tett rám.
  
  
  – Ez igaz – ellenőriztem. Sandy, van rajtad valami? Arra kényszerít, hogy itt maradj?
  
  
  A lány megrázta a fejét. "Nem. Kétszer is megmondtam, azért vagyok itt, mert az akarok lenni.”
  
  
  "Nem hiszek neked". Kinyújtotta a kezét. – Kicsim, nagyon szükségem van rád.
  
  
  Tanya elment. Most már közel volt a hálószoba ajtajához. – Mike – mondta nyugodt hangon. – Udvariasan megkértem, hogy távozzon.
  
  
  Aztán megállt. Felállt, és ránézett, csuklói kifehéredtek, ahogy a botját szorongatta. „Így csinált téged” – kiáltotta. „Akasano megcsinálta. Megölöm ezt a fattyút!"
  
  
  Aztán kinyitottam a hálószoba ajtaját és beléptem az előszobába. A Luger orrát az övé felé toltam. A lehető legkeményebb hangon azt mondtam: – Most itt a lehetőség, punk. mit akartál csinálni?
  
  
  Vérben forgó barna szeme villogott. Három lépést hátrált a nappali felé, és a nyelvével megnyalta az ajkát. – Én... – motyogta. – Nagyon ügyes vagy ezzel a fegyverrel. Kíváncsi vagyok, mennyire vagy kitartó nélküle.
  
  
  – Nem fogod tudni, punk, mert elmész.
  
  
  Egyenesen állt. – Addig nem megyek, amíg Sandy meg nem mondja.
  
  
  Tanya a falnak dőlt és minket nézett. Mellbimbói a hálóinge vékony anyagához nyomódtak. – Ezt próbálom elmondani neked, mióta megérkeztél, Mike. Azt akarom, hogy menj el."
  
  
  Szép kisfiús arca összerándult a fájdalomtól, ahogy ránézett. „Ezt úgy érted? Jobban szereted ezt a... öreget... férfit, mint én?
  
  
  Odaléptem Tanya felé. A szabad kezemmel kinyújtva finoman megpaskoltam a mellkasa bal oldalán. Mosolygott.
  
  
  "Mit gondolsz róla?" Mondtam. Aztán egy fenyegető lépést tettem felé. „Most figyelj rám, punk, és figyelj jól. Sandy most a nagymamám, tudod? Menj innen a fenébe, és maradj távol. Megint látom a csúnya arcodat, addig pumpálom, amíg meg nem telik, úgy fogsz kinézni, mint egy búváröv." Hogy egy kis ízt adjak fenyegetésemnek, szabad kezemmel arcon ütöttem.
  
  
  A pofon hangosan hangzott a csendes reggeli levegőben. Megfordult, és megragadta az egyik széket a nappaliban, nehogy leessen. A bot a padlóra esett.
  
  
  Tanya odaszaladt hozzá. Elvette a botját, és átnyújtotta neki. Aztán felém fordult. „Nem kellett annyira megütni. Elmondhattad volna neki."
  
  
  Némán álltam, Wilhelmina pedig lazán lógott a kezemben, és a padlóra mutatott. – Azt akarom, hogy menjen el innen – mondtam halkan.
  
  
  Mike az ajtó felé bicegett. Amikor Tanya kinyitotta neki, a férfi figyelmesen nézett rá. – És azért vagy itt, mert
  
  
  itt akarsz lenni? "
  
  
  Ő bólintott. Kiment a folyosóra és felém fordult.
  
  
  Felvettem a Lugert. – Akartál még valamit, punk?
  
  
  "Igen. Kíváncsi voltam, mennyire fogja érdekelni a rendőrséget, hogy hogyan törtem el a lábam.
  
  
  "Ha belefáradsz az életbe, kérdezd meg őket."
  
  
  Tanya becsukta az ajtót. Néhány másodpercig megragadta a kilincset, és az ajtónak nyomta a fejét. Aztán szembefordult velem. A lány nagyot sóhajtott. "Mit gondolsz?"
  
  
  – vontam meg a vállam. „Azt hiszem, megvette. Ha valaki megkérdezte volna tőle, azt hiszem, azt mondta volna, hogy látta Sandyt és Akasanót.
  
  
  Elfordult az ajtótól, és bement a konyhába. Hallottam, hogy kivesz egy poharat a szekrényből, és megtölti vízzel. Bedobtam Wilhelminát a köntösöm zsebébe, és az ajtóban álltam.
  
  
  Hátát a mosogatónak támasztva nekem dőlt. – Azt hiszem, valami történik, Nick.
  
  
  "Mit?"
  
  
  – Rosszul érzem magam amiatt, amit Mike-kal tettünk. Szembe fordult velem. „Akasano volt a legalacsonyabb típusú lény, akiről valaha is hallottam. És Nick, kezdem azt hinni, hogy te vagy ő.
  
  
  -mosolyogtam rá. – Akkor biztos jó munkát végzek.
  
  
  Átszaladt a konyhán, és átkarolta a derekam. – Soha nem akarlak utálni, Nick. Soha".
  
  
  Délután megérkezett a távirat.
  
  
  
  
  
  
  Hetedik fejezet.
  
  
  
  
  
  A fülem durrogni kezdett, amikor a római repülő leszállt a szicíliai palermói repülőtéren. Lent szőlőültetvények foltja, mint egy paplan, amely Palermo épületei felé nyúlik.
  
  
  A mellettem ülő Tanya megszorította a kezem. Mindketten tudtuk, hogy ez az. Meggyőztük Mike-ot a reggeli fényben, amikor részeg volt, de ez volt a végső próbatétel. Nick és Tanya már biztosan nem léteznének. Egy csúsztatás ide, és kilenc ügynök leszünk, és felveszünk tízet a listára.
  
  
  A táviratban szereplő utasítások közvetlenek és pontosak voltak. Le kellett foglalnom magam az első elérhető járatra JFK-ból közvetlenül Rómába. Innen fel tudtam szállni Palermóba. A szállodai limuzin arra várt, hogy elvigyen közvetlenül a Corini Hotelbe, ahol bejelentkeztem, majd vártam, hogy felvegyenek velem.
  
  
  Palermóban tíz éve senki sem látta Acasanót. Nekem bevált ez a tény. Sandy nekem sem volt probléma. Az én asszonyom volt. Kutatásaimból megtudtam, hogy ezek a férfiak gyakran vitték magukkal a nőket üzleti útra.
  
  
  A DC-10 lecsúszott a kifutón, kiegyenlített, majd egy rángatás hallatszott, ahogy a kerekek összeértek és nyikorogtak. Tanya és én kioldottuk a biztonsági övünket.
  
  
  Könnyű öltöny volt rajta, ami túl kirívó lett volna Tanyának, de Sandynek megfelelő. A rövid kabát alatti blúzon a felső három gomb ki volt bontva, ami megfelelő mennyiségű dekoltázst mutatott fel. A szoknyája egy számmal kicsi volt, és elég rövid ahhoz, hogy minden férfipárnak kedvére tegyen a gépen. Arcán fiatalos ingerültség látszott. Érett, telt ajkak, festettek és fagyosak; túl sok smink a kék szemhez; állkapocs, íny kitépése, a végsőkig dolgozzon; az illúzió az olcsóság és a stílustudatlanság volt.
  
  
  A túlfejlett Lolita, egy nagyon fiatal AH-ügynök, Tanya tehetséges volt mindkettőt ábrázolni.
  
  
  A vállamnak dőlt, megszorította a kezem.
  
  
  A gép a terminálhoz gurult, mi pedig megvártuk, míg a lépcsőt feltolták az ajtóhoz. Az ablakon kinézve észrevettem, hogy több taxi várakozik, valamint négy Fiat kisbusz, oldalakon szállodanevekkel.
  
  
  Tekintetem az autókról a várakozó tömeg arcára vándorolt. Mindegyik arcot gondosan tanulmányozták. Szerintem ennek semmi oka. De az AX-nél ügynökként töltött éveim alatt sok ellenséget szereztem. Megszoktam, hogy bármilyen tömegben megnézzem az egyéneket. Soha nem tudhatta, honnan származhat egy gyilkos golyója. De ez a tömeg alig várta, hogy üdvözölje a gépet elhagyókat.
  
  
  Tanya könyökére tettem a kezem, és lassan elindultam a folyosón. Az édes, mosolygós stewardess remélte, hogy élveztük a repülést, és jól fogjuk érezni magunkat Palermóban. Tanya és én kimentünk a ragyogó napsütésbe és a melegbe. A lépcső alján taxisok és buszsofőrök kérték a védelmünket.
  
  
  A gép utasai a szabad téren át a géptől a drótkerítésig haladtak, nem figyelve a sofőrök sikoltozására. Ölelés és puszi volt, amikor üdvözöltük a családot és a barátokat.
  
  
  Az egyik kisbusz oldalára „Corini Hotel” volt írva. Még mindig Tanya könyökét fogva vánszorogtam a sötét bőrű üzletembereken keresztül a buszhoz. Többen követték őket, és mindenki azt mondta, hogy övék a legjobb taxi Szicíliában. De amikor elértük
  
  
  busszal az összes férfi visszament, egy kivételével.
  
  
  Elindult felénk, nem engedve, hogy sötét szemei elhagyják azt a helyet, ahol Tanya mellbimbóinak kellett volna lenniük. - Akarod, hogy elvigyék a Corini Hotelbe, signore?
  
  
  – Igen – mondtam röviden. – Ha úgy gondolja, elég sokáig le tudja venni a tekintetét a nőmről, hogy útra keljen.
  
  
  Zavartan bólintott, és elfordult. – Van poggyászellenőrzése, uram?
  
  
  Odaadtam neki, és néztem, ahogy a terminál felé ügetett. Amikor Rómában leszálltunk, már megvámoltuk.
  
  
  – Szerintem aranyos – mondta Tanya, és ránézett.
  
  
  – Biztos vagyok benne, hogy igen. És biztos vagyok benne, hogy szerinte több vagy, mint csak csinos."
  
  
  Tíz perccel később visszatért a csomagjainkkal, és mindannyian felszálltunk a Fiat buszra. A sofőrünk ugyanolyan vad és hangos volt, mint mindenki más. Tanyának és nekem nem sok esélyünk volt megnézni a látnivalókat; minden kellett ahhoz, hogy kitartsunk. Rómán kívül csak egy helyen láttam vad mániákust az úton: Mexikóvárosban.
  
  
  Végül csikorogva megtorpantunk egy ódon, mézeskalácsokkal tarkított, omladozó építmény előtt, amit a bejárat feletti izzó táblából ítélve Corini Hotelnek hívtak. A fiúnk bevitte a táskáinkat, és nem olyan finoman ledobta az asztal elé.
  
  
  – Lefoglalt szomszédos szobákat Thomas Akasanónak és Sandy Cutronnak? - kérdeztem a jegyzőt.
  
  
  Megnézte a könyvet a bifokálison keresztül. – Ah, szia. Ezután megütötte a csengőt a kezével, és pokoli zajt csapott. Olaszul azt mondta a csengőnek, hogy vigye el a csomagjainkat a negyedik, tizenkilences és huszas szobába.
  
  
  Ahogy elfordultam az asztaltól, éreztem, hogy valaki megkopogtatja a vállam. Megfordultam, és egy keleti férfit láttam, aki három lépést hátrál, és a kezében egy fényképezőgép. Feje a kamera mögé billent, és azonnal elvakított egy erős villanás. Túl későn az arcomhoz emeltem a kezem.
  
  
  Amikor a férfi megfordult, hogy távozzon, odamentem hozzá, és megfogtam a karját. – Szeretném megvásárolni ezt a fényképet, barátom.
  
  
  – Ne beszélj amerikaiul. Nem értem! Megpróbált eltávolodni.
  
  
  – Hadd lássam a kamerádat. belekapaszkodtam.
  
  
  Elhátrált tőlem. "Nem!" - kiabált. – Ne beszélj amerikaiul. nem értem".
  
  
  Tudni akartam, honnan a fenéből tudta, hogy amerikai vagyok. És miért akarta a fotómat. A szálloda halljában többen voltak. Mindegyikük érdeklődve figyelte a történteket. Nem volt szükségem erre a sok figyelemre. Tanya az asztalnál állt, de ahelyett, hogy rám nézett volna, az arcokat nézte a tömegben.
  
  
  "Engedtél elmenni!" - kiáltotta a férfi. Aki nem ért amerikaihoz, annak nagyszerű munkát végzett.
  
  
  – Látni akarom a kameráját, ez minden. Mosoly jelent meg az arcomon, de igyekeztem megtartani. A tömeg felénk indult. Még nem lett ellenséges. Körülbelül tizenkét ember volt benne.
  
  
  A férfi elengedte a kezét. "Megyek. Békén hagy".
  
  
  Megindultam felé, de ő megfordult, és átszaladt az előcsarnokon a bejárati ajtóhoz. A tömeg felállt és enyhe kíváncsisággal nézett rám. Hátat fordítottam nekik, kézen fogtam Tanyát, és a nyitott ketreccel a lift felé indultam.
  
  
  – Mit gondolsz erről, T-Tom? - kérdezte Tanya, amikor megérkeztünk arra az emeletre, ahol a szobáink voltak.
  
  
  "Bárcsak tudnám. Valaki kéri a fotómat. És most úgy tűnik, hogy megvan." – vontam meg a vállam. – Lehet, hogy Nicoli meg akar bizonyosodni arról, hogy valóban Tomas Acasano jelentkezik be a szállodába.
  
  
  A buszsofőrünk követett minket, segített a csengőnek a csomagjainkkal. Jó borravalót adtam mindkettőjüknek, amikor a szobámban voltunk, és bezártam mögöttük az ajtót.
  
  
  A szoba magas mennyezetű volt, és négy ablaka az azúrkék kikötőre nézett. Volt ott egy baldachinos sárgaréz vázas ágy, egy komód, két kárpitozott szék és egy íróasztal négy egyenes támlájú székkel. Dohos szag volt és meleg volt, ezért kinyitottam az ablakot. Aztán éreztem a tenger illatát. A halászhajók fehérnek tűntek a kikötő mélykékén. A lehorgonyzott és kikötött csónakokon túl láttam a világítótorony tetejét. A mólókat a kikötőbe be- és kivezető csatornák vették körül.
  
  
  A lenti utcák keskenyek, cikk-cakkosak voltak, összenyomott épületek kanyonjain keresztül, mint egymásra rakott tojásosdobozok.
  
  
  Egy Lambretta-ban ülő férfi haladt el alatta, mögötte ceruzavékony füst áradt. Volt egy sárga pulóvere, de nem hordta; a hátán volt, mint egy köpeny, az ujja a nyakába volt kötve. Néztem, ahogy száguldott a macskaköves utcákon, a nap visszaverődött élénkpiros robogójáról. Az utca mindkét oldalán hatszáz Fiat volt, többnyire skarlátvörös.
  
  
  A szobámat Taninával összekötő ajtó kinyílt, és átsétált rajtam.
  
  
  – Hát nem szép? - mondta széles mosollyal.
  
  
  Az ablakhoz lépett, ahol én álltam, és kinézett. Keze az enyémhez nyúlt és a mellkasomhoz szorította. Aztán rám nézett.
  
  
  "Szeress."
  
  
  Kinyújtottam felé, és magamhoz húztam. Szívesen megölelte. Ő volt az, aki az ágyhoz vonszolt minket, és velem dumált, hogy levegyem a ruháimat. A szoknyája vagy a blúza alatt nem volt semmi. És nem tartott sokáig, hogy kinyújtózkodjunk az oldalunkon, meztelenül, egymást fogva.
  
  
  Megcsókoltam felfelé fordított orrát, majd mindkét szemét, majd a száját. A testét melegnek és simának érezte. Feltártam testének minden centiméterét, először a kezemmel, majd a számammal.
  
  
  Éreztem magamon ajkait, tétován vizsgálódva. Valahányszor megpróbált valamit, szünetet tartott, mintha bizonytalan lenne.
  
  
  – Rendben van – suttogtam. „Nincsenek szabályok. Minden rendben. Engedd el magad. Csinálj valamit, amit hallottál, álmodtál vagy gondoltál, de soha nem volt lehetőséged kipróbálni."
  
  
  Nyögő hangokat adott ki. Visszatértem a torkához, majd felemeltem magam, hogy ránézzek a napfényben.
  
  
  Vékony csontozatú és törékeny volt. A melle puha halmok voltak, kemény mellbimbói felfelé mutattak. Ezután addig hajolt, amíg lapos hasa és nagyon keskeny dereka nem lett. Tudtam, hogy mindkét kezemmel áttehetem a derekát, és megérinthetem a hüvelykujjamat és a középső ujjamat. Aztán egy kerek comb- és fenékvillanás következett, ami annyi férfi szempárt vonzott magához a mozgásával. A lábak jó alakúak voltak, és egy kis gesztenyebársony héja kötötte össze. Tetszetős test volt, tele buzgalommal és fiatalsággal.
  
  
  Szemei az arcomra meredtek, ahogy ránéztem. – Fogd – mondta rekedten suttogva. – Fogd és élvezd.
  
  
  Én csináltam. A számat az övéhez mozgattam, és a nyelvem kezdett illeszkedni a testem mozdulataihoz. Egy mozdulattal fölötte voltam, majd benne voltam. A nyögések sóhajokká változtak, és szinte semmi hang nem jött ki a torkán.
  
  
  Ahogy felé haladtam, hagytam, hogy a nyelvem a lehető legmesszebb menjen a nyelve mentén. Aztán visszahúzódtam és hátrahúztam a nyelvem. Valójában ez két szerelmi aktus volt, két behatolás. És megmutatta, mennyire szereti a teste mozgását.
  
  
  Hirtelen történt vele, és a teste felrobbant a történtektől. Belém kapaszkodott, vonaglott alattam és síró, nyöszörgő hangokat hallatott.
  
  
  Nem tudtam visszatartani. Hőlégballon voltam, tele vízzel, és egy hosszú, lapos sivatagon gurultam át. Elől egy viharvert deszkából egy nagy tüske állt ki. Éreztem, ahogy húzom, szorítom és ugrálok, míg végül eltaláltam a tüskét, és az összes folyékony víz kiömlött belőlem.
  
  
  Megint ugyanígy történt.
  
  
  Aztán hanyatt feküdtünk, meztelenül, miközben a nap melegített minket, mosva az ágyat. Félig lehunyt szemmel néztem, ahogy a szellő megmozgatja a csipkefüggönyt, és magával hozta a tenger, a friss szőlő, a hal és a bor illatát.
  
  
  Eleget mozogtam, hogy elővegyem a cigarettám és rágyújthassak. Tanya hozzám préselődött, keresett, majd talált egy üreget a vállamon a feje számára.
  
  
  – Ez jó – mondtam. "És te is."
  
  
  Ez még közelebb vitte a sajtót. Egy idő után azt mondta: – Gondolkozol a feladaton, igaz?
  
  
  – Túl sok megválaszolatlan kérdés – mondtam. „Miért vannak mind keletiek? Ketten voltak a lakásban, majd az egyik lent a hallban. Mit csinált a képemről? Kinek lőtte le? És miért?"
  
  
  Tanya eltávolodott a vállamtól és leült. Komolyan felém fordult. – Van fogalma arról, hogyan léphetnek kapcsolatba velünk?
  
  
  Megráztam a fejem. - De azt hiszem, mostantól jobb, ha a lábunkon vagyunk. Nincs kihagyás, még csak közel sem. Van egy olyan érzésem ezzel a feladattal kapcsolatban, amit nem szeretek."
  
  
  Megcsókolta az orrom hegyét. „Etess, szép emberem. A nőd éhes. megyek felöltözni."
  
  
  Amikor fellökte magát az ágy széléről, hangos csengő hangot hallottunk. A telefon az éjjeliszekrényen volt az ágy mellett. Tanya elhallgatott.
  
  
  Mivel a cigaretta még mindig ott lógott a szám sarkában, felvettem a telefont. – Igen, Akasano itt van.
  
  
  – Akasano úr – mondta a hivatalnok. – Azt mondták nekem, hogy itt egy autó vár rád. A hallban egy férfi áll. Megmondhatom neki, ha megérkezik?
  
  
  – Ki küldte az autót? Megkérdeztem.
  
  
  Keze a szájrészen pihent. Amikor visszatért, hangja tíz pontot ugrott. – Az autó Mr. Rosano Nicolié, uram.
  
  
  – Tizenöt perc múlva ott vagyok.
  
  
  "Kegyelem." Letette a telefont.
  
  
  Tanyára néztem. – Ő az, Sandy, kicsim.
  
  
  - tette át rajtam az ujjait, majd lehajolt, hogy felemelje a blúzát és a szoknyáját. Besurrant a szobájába.
  
  
  Eloltottam a cigit és kigurultam az ágyból. Miközben felöltöztem, megnéztem a kis személyes arzenálomat. Nyitott nyakú sportinget, nadrágot és könnyű kabátot akartam viselni. Mielőtt felvettem volna a rövidnadrágomat, megnéztem Pierre-t, és egy apró gázbombát helyeztem a lábam közé. Aztán felvettem a nadrágomat és a cipőmet, felvettem a Hugo hüvelyt és az összekötő pántokat, és a vékony tűsarkút a bal kezemre csíptettem. Aztán felvettem az ingem és begomboltam. Borostyán ing, gombos gallérral, szürke, hosszú ujjú. Miután bekapcsolta, becsúsztattam a kezem a Wilhelminát tartó válltokba. A lecsupaszított Luger közvetlenül a bal hónom alatt feküdt. Felvettem egy könnyű sportkabátot, készen álltam.
  
  
  Tanya az előszobában találkozott velem. Némán sétáltunk a nyitott ketreccel rendelkező lifthez. Tanya gyönyörű arca szenvtelen volt vezetés közben. Megkerestem az előcsarnokban azt az embert, akit elküldtek érte.
  
  
  Megközelítettük az előcsarnokot. Felemeltem a kart, és kinyitottam a fémrácsos liftajtókat. Tanya két lépést tett az előcsarnokba. Egy lépéssel mögötte voltam, és éppen közeledtem hozzá, amikor megláttam.
  
  
  A gengszterfilmekben nőtt fel egy bizonyos elképzelést arról, hogy milyennek kell lennie egy gengszternek. A legtöbb esetben ez a kép hibás. A mai motorháztető a mai sikernek tűnik. Ügyvédekre, orvosokra vagy bankárokra emlékeztetnek. De a bandita az bandita. Változnak az idők és a módszerek, de a szervezet soha nem nőtt túl a torpedók, vagy ahogy néha nevezték, izomemberek iránt. Alkalmi munkákat végeztek. Ők voltak azok, akiknek a bokájára betontömbök voltak rögzítve, az arcok egy elhaladó autóból kilógó pisztolycső fölött, akik elmondták neked, hogy Mike, Tony vagy Al látni akarnak téged. Utazás fiúk.
  
  
  Rosano Nicoli torpedót küldött utánunk.
  
  
  Amikor kiléptünk a liftből, felénk fakadt, hatalmas vállai olyan szélesek voltak, mint az ajtónyílás. Fehér trópusi öltönyt viselt, amely átölelte az izmait. Karja szinte térdig lógott, csuklói megsérültek és elvetemültek a túl sok ember általi ütéstől, arcát sebek és foltok borították, és a túl sok hasonló ütéstől rossz szögben.
  
  
  Valamikor a ring specialistája volt. Meg lehetett állapítani a felpöndörödött húsról, ami korábban a füle volt, és az orra görbe z-alakjáról. Szeme szinte elbújt két réteg golflabdahús mögött. És rengeteg heg volt. Zsíros hegek mindkét szemöldök felett, csúnya, ahol az arccsont átvágta a bőrt; az arc formátlannak, puhának és csomósnak tűnt.
  
  
  És észrevettem egy újabb ütést. Bal hónalj alatt domború trópusi öltönyben.
  
  
  – Mr. Akasano? - mondta halk orrsziszegéssel.
  
  
  Bólintottam.
  
  
  Hülye szemei ​​Tanya felé száguldottak rólam. "Ki ő?"
  
  
  "Az én nőm."
  
  
  "UH Oh." Sokat pislogott, és messziről nézett, mintha álmodna. – Azt hiszed, velem jössz.
  
  
  Megfogtam Tanyát a könyökénél, és követtem őt a mézeskalács előcsarnokon keresztül. Ahogy közeledtünk a bejárati ajtóhoz, megállt és felénk fordult.
  
  
  – Gyors Willie vagyok – mondta. – Tudom, hogy te Tomas Akasano vagy, de nem tudom a nevét.
  
  
  Megkérdeztem. - "Tudnod kell?"
  
  
  Erre néhány másodpercig pislogott. "Igen. A beszámoló szerint be kell mutatnom.”
  
  
  "Kinek?"
  
  
  – Igen, a srác a kocsiban van. Hátat fordított, és kiment a járdára. Követtük őt.
  
  
  Egy fekete Mercedes 300-as sorozat várt az út szélén. Amikor megközelítettük, egy kínai férfit láttam az első utasülésen. Nézte, hogy megérkezünk, arckifejezés nélkül.
  
  
  Willie gyorsan megállított minket azzal, hogy megfogta a kezem. – Meg kell keresnem – mondta.
  
  
  Felemeltem a kezeimet, és hagytam, hogy megsimogassa a mellkasomat. Benyúlt a könnyű sportkabátba, és kihúzta Wilhelminát. Majd megpaskolta az oldalam és a lábam. Nagyon kevés kereső fedezte fel Pierre-t vagy Hugót.
  
  
  Aztán Tanya felé fordult, és találkozásunk óta először csillogott kis tompa szeme. – Őt is meg kell keresnem.
  
  
  – Nem hiszem – mondtam halkan.
  
  
  Willie kis szemei lyukat fúrtak a fejembe. Még a kínaiak is eléggé odahajoltak ahhoz, hogy megnézzék. Csend volt.
  
  
  Egy vérvörös Fiat hangtompító nélkül hajtott el. Aztán egy másik. Aztán három Lambretta haladt el mellette, motorjaik állandó kétütemű zajt adtak. Szűk utcák kanyarogtak minden irányba. Vékony hőpatakok szálltak fel a ragyogó napból az utcákról és a járdákról. A kikötő három háztömbnyire volt mögöttünk, de még itt is éreztük a tenger szagát.
  
  
  – Át kell kutatnom – mondta Willie. „Parancsokat kaptam
  
  
  A kínaiak figyelmesen figyeltek rám. Kifogástalanul volt öltözve egy szabott, cserszínű cápabőr öltönyben. Az ing fehér volt, a nyakkendőn barna és sárga csíkok. Az arcán a szórakozás kíváncsi kifejezése jelent meg. A szeme természetesen ferde volt, az arccsontja magas volt, az arca sima. Magabiztos pillantást vetett, mintha több olyan problémája lenne, amelyeket nem tud kezelni és jól kezelni. Olyan embernek tűnt, aki átveszi az irányítást, és megérdemel egyfajta félelmetes tiszteletet másoktól. Ebben is volt könyörtelenség. Ott ülve azzal a meglepett tekintettel, egy napozó csörgőkígyóra emlékeztetett. Nem volt kétségem, hogy ki ez az ember.
  
  
  – Nem kutathatod át, Willie – mondtam.
  
  
  Lehet, hogy mindent elrontottam. Azzal, hogy megtagadtam Tanya átkutatását, szükségtelen problémákat okoztam. Feltételezem, Nicolinak joga volt hagyni, hogy a torpedója kitisztítsa az összes fegyvert, mielőtt a villába érünk. De Tanya kiengedett a horogból.
  
  
  Finoman megérintette a kezem. – Minden rendben lesz, édesem – mondta. "nem bánom".
  
  
  – Nem akarom, hogy megérintsen az a barom.
  
  
  – Nem fog sokáig keresni. Két lépést tett előre, és majdnem beleütközött Willie-be. Kezét kissé felemelve Willie nyomorék arcába nézett. – Oké, nagyfiú, keress meg – mondta a szája sarkából.
  
  
  Ő tette. Mindenhol megveregette, és bár a keresés gyors volt, és nem talált semmit, Quick Willie-nek egyértelműen tetszett.
  
  
  – Oké – mondta végül. Kinyitotta nekünk a Mercedes hátsó ajtaját. – Még mindig nem mondtad meg a nevét.
  
  
  -mosolyogtam rá. – Így van, Willie. nem tudtam biztosan.”
  
  
  A hátsó ülésen ültünk, és összerándultunk, amikor Willie becsapta az ajtót. Amikor a volán mögé ült, a kínai megfordult az ülésen, hogy szembe nézzen velünk. Keze az ülés háttámláján feküdt. Arany órát viselt, kisujján pedig egy nagyon nagy rubingyűrűt. Ránk mosolygott, felfedve tökéletes fogait, ragyogóan fehéren.
  
  
  Aztán felém nyújtotta a jobb kezét. „Akasano úr, a nevem Tai Sheng. Sokat hallottam rólad."
  
  
  megfogtam a kezed. A szorítás erős volt. – És én itt vagyok önnek, Mr. Shen. Ő Sandy Catron."
  
  
  "Igen, értem. Nagy öröm, Miss Catron.
  
  
  Most mindannyian nagyon jó barátok voltunk. Willy gyorsan dorombolta a Mercedest, mi pedig simán bekapcsolódtunk a Fiatok és Lambretták forgalmába.
  
  
  Shan Sandy felé biccentett, ő pedig viszonozta a mozdulatot, és ahogy gurultunk, széles mosolyt adott rám.
  
  
  – Hívhatlak Thomasnak? - kérdezte most.
  
  
  – Természetesen, kérem.
  
  
  A mosoly szélesebb lett. – Természetesen hoztál egy listát.
  
  
  "Biztosan."
  
  
  Kinyújtotta a kezét. „Rozano küldött, hogy elvigyem.
  
  
  Visszamosolyogtam rá, majd előrehajoltam, könyökömet a térdemre támasztva. – Mr. Sheng, nem vagyok hülye – mondtam, hangom egyenletesen, de határozottan. "Nem tudom, milyen a kapcsolatod Rosanóval, de ő és én több mint tíz éve elváltunk. Jól ismerjük egymást. Az utasításai egyértelműek voltak; személyesen kellett átadnom a listát. Ön megsért engem. azzal, hogy elkéri a listát. Ezzel azt gondolja, hogy én vagyok hülye, Mr. Sheng pedig nem vagyok hülye.”
  
  
  Olyan lágy hangon, mint egy öntött olívaolaj, így szólt: – Biztosíthatom, uram, nem úgy értettem, hogy... hülye. Én csak…"
  
  
  – Tisztában vagyok a szándékaival, Mr. Shen. Nagyobbnak akar látszani Rosano szemében, hogy különleges szívességeket kapjon. Nos, hadd mondjam el, Rosano és én visszamegyünk. Nagyon közel vagyunk. Te és én harcolhatunk a jobb kezéért, de uram, ha a barátságáról van szó, ön az árnyékban marad."
  
  
  Néhány másodpercig ezen gondolkodott. – Valahogy azt reméltem, hogy barátok leszünk.
  
  
  Éreztem, ahogy a harag forr bennem. Tudtam, milyen ember ő, és mit akar. – Sokáig próbáltál lejáratni engem Rosano szemében, Shen. És most megsérted az intelligenciámat azzal, hogy listát kérsz. Te és én nem lehetünk barátok. Versenyzünk egymással, és csak egyikünk fog nyerni."
  
  
  – vonta fel a szemöldökét. – Csak minek versenyzünk?
  
  
  "Terület. Az Egyesült Államokban a szervezet káoszban van. Szükségünk van egy vezetőre, és ez a vezető Rosano lesz. Versenyzünk a mellette való helyért, egy nagy darab tortáért."
  
  
  Hangja bensőségesebb lett. – Nem versenyzem veled, Thomas. Vannak még terveim…”
  
  
  "Nem hiszek neked". Ezekkel a szavakkal hátradőltem a helyemen. – De ez mind akadémikus – mondtam. – Rozano mérges lesz rád, mert átkutattál engem és a nőmet.
  
  
  – Parancsot kaptunk.
  
  
  "Meglátjuk, adok egy listát
  
  
  Rosano, és senki más."
  
  
  Összeszorította a száját és rám bámult. Azt hiszem, abban a pillanatban, ha a körülmények megfelelőek lettek volna, szívesen megölt volna. Aztán hátat fordított nekünk, és a szélvédőn keresztül nézett.
  
  
  Willie gyorsan elhajtotta a Mercedest Palermo épületei közül. Most napfénytől fehérített kunyhók mellett haladtunk el, ahol sötét gyerekek játszottak a koszos udvarokon. Néhány kunyhó körül kifakult fakerítés volt. A gyerekek szakadt ruhába voltak öltözve, amilyen koszosak is voltak. Időnként láttam egy idős nőt, amint egy kunyhó földes padlóját söpörte, és megállt, hogy végigsimítsa izzadtságtól csíkozott homlokán.
  
  
  Hűvös levegőt éreztem, amikor Quick Willie bekapcsolta a légkondicionálót a Mercedesben.
  
  
  És mindenütt szőlőültetvények voltak. A talaj sík volt, és úgy tűnt, hogy minden domb fölött szép szőlősorok terülnek el.
  
  
  Tanya keze végigcsúszott az ülésen, és az enyémet tapogatta. Elvettem, és megállapítottam, hogy a tenyere meleg és nedves. Átléptük a határt. Eddig a pontig repülőre szállhattunk és visszarepülhettünk az Államokba. Ha valami váratlanul történik, Hawk kapcsolatba léphet velünk, és elhalaszthatja vagy lemondhatja a küldetést. Számunkra mindennek vége lenne. De most túljutottunk azon a ponton, ahonnan nincs visszaút. AH és Hawk lesben voltak. Az, hogy túléljük-e vagy sem, teljes mértékben a képességeinktől függött.
  
  
  Az út lassan felkapaszkodott az S-kanyarokban, amelyek keményekké váltak, és hátrafelé fordultak. Gyors Willie lassan és ügyesen vezetett. Kíváncsi voltam, hányszor hajtott a maffiózókra. A fülünk durrogni kezdett, ahogy a felhőtlen ég felé kapaszkodtunk.
  
  
  Egy magas domb tetején megközelítettük az első fegyveres őrséget. A kapuban állt vasrácsokkal. Mindkét irányban magas betonkerítés ment.
  
  
  A férfi vállán a pisztoly mellett egy gépfegyver is lógott. Ahogy a Mercedes befordult az utolsó kanyarban, és lassan a kapu felé hajtott, annyira lehajolt, hogy mindannyiunkat lásson, és egyúttal készenlétben elővette a géppuskáját.
  
  
  Willie gyorsan dudált a dudájával, és lassítani kezdett. Az őr betolta a kaput és kitárta. Mosolyogva intett, amikor beléptünk a villába. Észrevettem, hogy barna overallt visel.
  
  
  A kapun bejutva gazdag zöld pázsiton találtuk magunkat körülvéve, itt-ott olajfákkal, és rajtuk még több szőlőültetvény. A kastély egyenesen előtte volt.
  
  
  Abból, amit láttam, úgy tűnt, mintha a domb tetejét leborotválták volna. A villa csaknem negyed mérföldes területen terült el. Miközben egy nagy félkörben haladtunk a vajsima aszfaltúton, egy leszállópálya mellett haladtunk el egy Lear sugárhajtással. A kastély körül sok épület volt. A kastélyt körbejárva három teniszpálya, egy kilenclyukú golfpálya és egy hatalmas úszómedence mellett haladtunk el, melyet hat szépség tarkított szűk bikiniben. Aztán körbesétáltuk a fő kastélyt a front felé.
  
  
  Minden ablakot drótháló borított. Minden bejárat fölött rácsok voltak, amelyek valószínűleg készen állnak arra, hogy egy gombnyomásra bezárják az összes nyílást. Hét fehér oszlop állt a hosszú, tégla veranda előtt. A műút körbevette a kastélyt. Gyors Willie megállt az egyik oszlop előtt. A felhajtóról négy téglából épült lépcső vezetett fel a verandára.
  
  
  Maga a kastély sem volt kevésbé lenyűgöző. Háromemeletes volt, vörös téglából épült, cseréptetővel. Az ablakok nyeregtetősek és redőnnyel voltak ellátva, és mindegyikből valamiképpen kilátás nyílt a mélykék Földközi-tengerre.
  
  
  Willie gyorsan kiszállt a kocsiból, és megkerülte a Mercedest. Először Tai Sheng, majd a miénk ajtaját nyitotta ki.
  
  
  Shen elindult felfelé a lépcsőn, és a hatalmas bejárati ajtóhoz nyúlt. – Erre, kérem, Mr. Akasano. Hangjának olajos simaságában nem volt melegség, a szavak kemények voltak, és a végükön elvágták.
  
  
  Megfogtam Tanya könyökénél fogva, és követtem őt. A kastély valahogy ismerősnek tűnt, mintha már láttam volna valahol korábban. Nem, nem ez a lényeg; Ilyet csak New Orleansban láttam. Régi ültetvényes kúriák a mély délen. Nicolának minden bizonnyal egy vagyonba került az összes tégla és oszlop áthelyezése.
  
  
  Shen becsöngetett, és szinte azonnal egy hatalmas fekete férfi nyitotta ki.
  
  
  – Michael – mondta Shen. – Mr. Nicoli elérhető?
  
  
  A fekete férfi sárga garbót és szürke nadrágot viselt. A fejét kopaszra borotválták. – A feleségével beszél, uram.
  
  
  Lesétáltunk a márványpadlóra, amelyet a cipőmnél fényesebbre csiszoltak. Körülbelül tizenkét láb magasan fölöttünk egy nagy csillár állt. Úgy nézett ki, mint egy előcsarnok. Az íves ajtónyíláson át láttam a márványpadlót, amely egy előszobához vezetett.
  
  
  Szemben egy szőnyeggel borított lépcső volt.
  
  
  – Megmutatom a szobádat – mondta Shen. A lépcső felé indult. Tanya és én követtük, Quick Willie pedig felhozta hátul.
  
  
  „Szeretném a lehető leghamarabb látni Rosanót” – mondtam, miközben felmásztunk.
  
  
  – De persze – válaszolta Shen. Nem volt semmi érzés a szavaiban.
  
  
  Amikor a helyszínre értünk, jobbra ment. Szőnyeggel borított folyosó volt, mindkét oldalon ajtókkal. Amit nem tudtam leküzdeni, az a hely masszív volta. Az összes mennyezet legalább tizenkét láb magasnak tűnt, az ajtók pedig olyan vastagnak tűntek, mint a széf. Végtelen számú szoba volt.
  
  
  Tovább sétáltunk. Aztán Shen minden látható ok nélkül megállt az egyik ajtó előtt. Kihúzott egy kulcsot a zsebéből, és bekattant az ajtón.
  
  
  – Az ön szobája, Mr. Akasano – mondta határozottan.
  
  
  – Mi van a nőmmel?
  
  
  Felállt és álmosan nézett a mellkasomra. Nem vettem észre, milyen kicsi. A feje teteje körülbelül két centivel az állam alatt volt.
  
  
  – Van egy másik szobánk neki.
  
  
  – Nem szeretem ezt – mondtam dühösen. – Semmit sem szeretek ebben.
  
  
  Csak ekkor emelkedett az arcomra ferde szeme. – Mr. Akasano – mondta fáradt hangon. „Csak teljesítem Rosano kívánságait. Kérem, várjon bent."
  
  
  Keze a szoba felé mutatott. Kellemetlen érzés volt az alhasamban. – Személyesen kell hallanom egy ilyen parancsot Rosanótól.
  
  
  Elmosolyodott, és megmutatta nekem azokat a tökéletes fogakat. "Rendelés?" - mondta, és felvonta a szemöldökét. – Ez nem parancs, Thomas. Rosano csak azt akarja, hogy pihenje ki az utazást, és gondoljon a vele való találkozásra. Megvan a nők ideje, nem? És itt az ideje a csendes elmélkedésnek."
  
  
  – Megmondom, mit tehetsz a szemlélődéseddel.
  
  
  "Kérem." Felemelte a kezét. – A tiédhez hasonló szobában lesz. Nagyon kényelmes lesz."
  
  
  Tanya megfogta a kezem. – Minden rendben lesz, drágám. Aztán oldalra pillantott Shenre. „Biztos vagyok benne, hogy Sheng úr a szavát tartja. Ha azt mondja, hogy jól fogom érezni magam, akkor igazam lesz."
  
  
  Sóhajtottam. "Bírság. Gyere ide, és csókolj meg, bébi." Megcsinálta, és jól csináltuk, aztán megveregettem a vállát. "Viselkedj."
  
  
  – Mindig, drágám.
  
  
  Mindenki mosolygott. Beléptem a szobába. Az ajtó becsapódott mögöttem. És be volt zárva.
  
  
  
  
  
  
  Nyolcadik fejezet.
  
  
  
  
  
  Felesleges volt beverni az ajtót. Mintha téglafalba ütköznék. Hátat fordítottam neki és körülnéztem a szobában. Volt egy kényelmes ágy, egy komód, egy asztal két székkel és a Grand Canyon díszlete a falon. Két ablak közvetlenül a Földközi-tengerre nézett.
  
  
  Láttam Palermo kifehéredett városát messzire a domboldalon, és a vitorlásokat, amint hangtalanul mozogtak ide-oda a kikötőn túl. Közelebb voltak szőlőültetvények, olajfák és egy magas fal. De a legközelebb hozzám az ablak fölötti drótháló állt.
  
  
  A masszív főajtó mellett egy kisebb ajtó vezetett a fürdőszobába.
  
  
  ide-oda járkáltam. Nekik volt Wilhelmina, de nekem még megvolt a kis gázbombám és a tűsarkúm. Várnék, ha akarnák, de nem vártam sokáig. Nem hittem el, hogy Rosano Nicoli valóban utasítást adott régi barátjának, Akasanónak, hogy zárják be. Ez inkább Sheng ötlete volt.
  
  
  Nem volt más választásom, mint ezen az ajtón. Szóval amíg ki nem nyitották, nem tudtam mást tenni, mint várni. Odasétáltam az ágyhoz és nyújtózkodtam.
  
  
  Sok gondolat cikázott a fejemben. Információszivárgás történt. Valahogy Nicoli tudta az igazi kilétemet. Talán az igazi Akasano valahogy a halála után beszélt a haláláról. Lehet, hogy hagyott egy borítékot a következő utasításokkal: "Csak akkor nyissa ki, ha nem vagyok egy adott helyen a szokásos csésze kávémhoz minden reggel." A nyílt levél ezután elmagyarázza, hogy meghalt, és AX ügynök volt az utolsó, aki a nyomába eredt.
  
  
  Vagy talán valami köze van ahhoz a keleti fotóshoz, aki a szálloda halljában fényképezett. A kép tiszta volt. Nicoli azt gyanítja, hogy régi barátját, Akasanót kormányügynökök ölték meg. Valamilyen oknál fogva ügynökök akarnak beszivárogni a szervezetébe. Akasano leple alatt elküldik egyik ügynöküket. De Nicoli nem biztos benne. Talán Akasano nem igazán halt meg. Egyféleképpen lehet biztosra menni. Kérje meg az egyik konyhai személyzetet, hogy készítsen fényképet Akasanóról, amint belép a szálloda halljába. Hasonlítsa össze a képet a régi igazi Akasano-val, és nézze meg, van-e különbség.
  
  
  Az álcázás a lehető legközelebb lehet a tökéleteshez. De egyetlen álca sem hasonlítható össze egy valódi próbával. Közelebbről megvizsgálva az álcázás minden alkalommal elveszik. És talán éppen ez történt most is. Nicoli összehasonlította a teremben készült fotómat egy tíz évvel ezelőtti igazi Akasano fotóval. Mennyit fog megváltozni egy férfi tíz év alatt? Nem elég.
  
  
  Mindez persze tiszta spekuláció volt részemről. A tükröződések felemésztették a nap egy részét. Ha igaz, amit gondoltam, akkor el kell tűnnöm onnan. És meg kellett találnom Tanyát. Nem lehetett tudni, melyik szobában helyezték el. Egy hétig kereshetnék ezen a régi helyen, de még mindig nem találom a gyorsítótár felét.
  
  
  Egy módom volt kijutni. Meggondolatlan volt, és megölhetett volna, de ez volt a kiút.
  
  
  Tűz.
  
  
  Ha felgyújtok egy lepedőt az ablak mellett, és sikoltozni kezdek, a zaj és a füst hatására valaki kinyithatja az ajtót. Hugo és én várni fogunk. Ez volt az egyetlen út.
  
  
  Természetesen az egész helyiséget lehetne hangszigetelni, ilyenkor halálra égnék, vagy megtelik a tüdőm füsttel. A tetejére rágyújtottam az egyik aranyvégű cigarettámra.
  
  
  Rágyújtottam egy cigarettára, és a napellenzőre néztem magam fölött. Először is meg kell áznom. A fürdőszoba zuhanyzója gondoskodik erről. Aztán a földön fekve, nedves ruhával eltakarva az arcom, a füst egy ideig nem zavart.
  
  
  Az ágy széléhez gurultam, és éppen az oldalára lógattam a lábaimat, amikor meghallottam, hogy kattan a zár az ajtón. Vállat vontam és Hugo a kezembe esett. Kimentem abból a szobából, és nem érdekelt, hogy kinek kell átmennem, hogy megtegyem. Az ajtózár kattant, és az ajtó kitárult. Felkelek.
  
  
  Az ajtót Michaels, egy fekete férfi nyitotta ki. Egy szekeret tolt. A kocsival mellettem levette a fedőt az edényről. A steak vastagnak és ízletesnek tűnt. Sült krumpli és zöldbab is volt. A főétel mellé volt egy köret saláta és egy kis üveg Chablis.
  
  
  Michaels elmosolyodott. – Mr. Nicoli azt hitte, éhes lehet, uram.
  
  
  Nem vettem észre, de megértettem. – Még mindig beszél a feleségével? Megkérdeztem.
  
  
  "Igen Uram." A Chablis egy vödör jégben volt. Michaels dugóhúzót szúrt az üveg tetejébe. Enyhe pukkanással kihúzta a dugót, és fehérbort töltött a pohárba. Odaadta a poharat. – Ez az ön tetszése, uram?
  
  
  Kortyoltam egyet a borból, és hagytam, hogy a nyelvem köré tekerje. Nagyon nyájas íze volt.
  
  
  – Mr. Nicoli bocsánatot kér, amiért bezárta az ajtót, uram – mondta Michaels. – Erre azért volt szükség, hogy ne tudja, hol tartják a lányt. Mostantól nyitva lesz az ajtó, uram.
  
  
  – ráncoltam a homlokomat. "Holding? Miért tartják fogva Miss Catront?
  
  
  Michaels továbbra is mosolygott. Meghajolt, és kivonult az ajtón. – Mr. Nicoli mindent elmagyaráz.
  
  
  "Tényleg mikor?"
  
  
  – Hamarosan, uram. Megfordult és elment. Nemhogy nem zárta be az ajtót, hanem nyitva is hagyta.
  
  
  Az étel kihűlt, ezért ettem. Jó volt tudni, hogy nem kell felgyújtanom a helyet. Dühösen ettem, részben azért, mert nem tudtam, mire számítsak, részben pedig azért, mert nem tetszett, ahogy bántak velem.
  
  
  Amikor olyan akadállyal állunk szemben, amelyről tudjuk, hogy nincs remény a győzelemre, nagyon valós félelmet érzünk. De a váratlan félelmet szül, amely önmagában is megállja a helyét. Ez egy gyötrő, mély pánik, amely hatással van a bélrendszerre.
  
  
  Annyira feszült voltam, hogy két-három darabnál többet nem tudtam megenni. Miért rejtették el Tanyát? Rám akarsz húzni valamit? Talán kínozták, hogy rávegyék, hogy elmondja nekik, ki is vagyok valójában.
  
  
  Hugo ismét be volt burkolva. Durván odébb toltam a kocsit és elhagytam a szobát. Nem volt nehéz megtalálni a lefelé vezető lépcsőt. Mielőtt azonban elhagytam volna a helyszínt, körülnéztem a folyosókon. Nem tudtam, mit várok találni. Tanya, a nevem?
  
  
  Könnyebb lenne, ha láthatnám az egész kastélyt. Utána könnyebb lesz eldönteni, hova a legjobb elhelyezni a lányt.
  
  
  Egyszerre lesétáltam a szőnyeggel borított lépcsőn. Amikor az alsó lépcsőhöz értem, Michaels éppen a hamutartókat ürítette. A hamutartók úgy néztek ki, mint a moziban. Bólintott és rám mosolygott, ahogy elhaladtam mellettem.
  
  
  – Élvezi a vacsorát, Mr. Akasano? kérdezte.
  
  
  "Egy kis." Beléptem az irodába és körülnéztem.
  
  
  Ez volt a férfiszoba; könyvek sorakoztak minden falon. Sok sötét fa és fekete bőr szék volt. A szoba közepén egy hatalmas tölgyfa asztal állt. Egy másik ajtó vezetett
  
  
  oldalra.
  
  
  Beléptem egy másik sötét fafalú folyosóra, és továbbmentem egy másik ajtóhoz. Ez egy hatalmas konyhához vezetett. Ami meglepett, az a levegő füstje, a szivar, a cigaretta és a pipa. Maga a konyha szigetország volt; a mosogató, a tűzhely, a sütő és a munkaasztal hosszúkás alakban sorakozott a padló közepén. Volt egy másik ajtó, ami a szolgálati veranda lehetett. Ott voltak.
  
  
  Öt férfi ül egy kártyaasztalnál és pókerez. Amikor beléptem, felnéztek, üdvözlésképpen bólintottak, és visszamentek játszani. Itt sokkal erősebb volt a füst. Mindannyian maffiózónak tűntek. Megrendült fülük, eltorzult és foltos arcuk és törött orruk. Le volt húzva a kabátjuk, és meg sem próbálták elrejteni a bal karjuk alatt lógó válltokokat.
  
  
  – Szeretnél beülni néhány meccsre? - kérdezte az egyikük.
  
  
  Megráztam a fejem. "Nem köszönöm. Azt hiszem, figyelek egy kicsit, ha nem baj."
  
  
  "Biztosan." A férfi kártyákat osztogatott. „Jack vagy jobb” – mondta a körülötte lévőknek. Aztán rám nézett. – Rosano régi cimborája vagy, igaz?
  
  
  Rágyújtottam az egyik cigarettámra. "Igen. Hosszú útra térünk vissza."
  
  
  – Kinyitom – mondta a másik férfi. Miközben két pirosat dobott, a műanyag forgácsok megcsörrentek.
  
  
  – Nekem – mondta a mellette lévő. – Túl sok nekem – mondta a következő férfi. Ment, amíg a kereskedőhöz nem ért.
  
  
  Bedobott két piros zsetont a bankba. „Emelj fel egy fillért. Kártyák".
  
  
  Amikor kiosztotta a kártyákat, két lapot adott magának.
  
  
  – Megtartani a rugdalózót? - kérdezte a nyitó.
  
  
  – Ennek kiderítése sokba fog kerülni, Louis.
  
  
  Louis dobott két piros zsetont. – Egy fillért sem.
  
  
  – Még tíz cent – mondta a kereskedő. Aztán rám nézett, míg Louis a kártyáit nézegetve gondolkodott. – Szóval Rosano sokat változott az évek során?
  
  
  – Nem tudom – mondtam. – Még nem láttam. Mióta megérkeztem, beszél a feleségével."
  
  
  A férfi megértően bólintott. „Újabb csata. Ez órákig tarthat. Állandóan azt mondom neki: „Rozano, folyamatosan ismétlem.” Amit tenned kell, az az, hogy bátoríts egy kedves fiatal nőt, akkor könnyebb lesz elvenned ezt a feleségedet. . De vajon hallgat rám? Nem. Az egyetlen, akit hallgat, az az átkozott. Ez nem olyan, mint a régi időkben, igaz? "
  
  
  – Ez határozottan nem igaz – mondtam. "Egy ember egy kicsit tisztelte a barátait."
  
  
  "Igen."
  
  
  – Hívom – mondta Louis, és feldobott két piros zsetont. – Lássuk, mire vagy átkozottul büszke, Al.
  
  
  Al elmosolyodott, és Louis elé fordította a lapjait. – A táviratot a kezdetektől fogva végrehajtottad, Louis. Három golyó."
  
  
  – Tetves bulik és tízesek – mondta Louis undorodva. Ledobta a lapjait, miközben Al rakedelt a potban.
  
  
  Azt mondtam: "Akkor miért nincs veletek Quick Willie?"
  
  
  Al megrázta a fejét. – Ettől az ütéstől Willie ugrik. Szegény Willie nem szereti, de mit tehet? Rosano azt mondja: „Csináld, amit Tai Sheng mond, vagy menj vissza az Államokba, és süsd meg ezt a nemi erőszakos gyilkosságot. Willie keze meg van kötve. . "
  
  
  – Azt hiszem, hallottam róla – mondtam. – Tanárnő, nem igaz? Három napig tartotta a hajón."
  
  
  Al bólintott. „Ő sem csinált vele sokat. Szintén fiatal, talán huszonkét vagy... három. Olyan erősen megütötte, hogy megijedt. Szóval azt hiszem, úgy döntött, hogy az egyetlen mód az, hogy leüti. teljesen kikapcsolni."
  
  
  Az egyik hamutartójukkal eloltam a cigarettám. – Hogyan kapott egy olyan nevet, mint a Quick Willie?
  
  
  Al figyelmesen nézett rám. – Ne becsüld alá Willie-t, barátom. Lehet, hogy nem egy pszichés óriás, de nagyon gyors. Azért kapta a Quick nevet, mert nagyon-nagyon gyorsan felveszi a fegyvert, és leadja az első három lövést. "
  
  
  "Megért." Hátamra tett kézzel álltam, míg az Al mellett álló férfi elintézte a dolgokat.
  
  
  – Ugyanaz a játék – mondta. – Jack vagy jobb.
  
  
  Egy háló vezetett ki a hátsó teraszra. Megkerültem a pókerasztalt és elmentem. Az uszoda körülbelül ötven méterre volt előttem. Nyilván a lányok mentek be.
  
  
  A medence körül minden irányban olajfák alatt ápolt pázsit folyt. Tőlem balra a teniszpályák voltak; a fák, fű és épületek oázisán túl szőlőültetvények terültek el.
  
  
  Elhagytam a kastélyt, elsétáltam a medence mellett, és lesétáltam az első szőlősoron. A szőlőt megtisztították a szőlőtől. A talaj puha volt köztük. Körülbelül húsz méter gyaloglás után a sorban visszanéztem a kastélyra.
  
  
  Fenségesen állt, és egy régi virginiai ültetvényházhoz hasonlított. Akit most vittek oda, nem fogja elhinni, hogy ő
  
  
  nem Amerikában. De valami nem stimmelt.
  
  
  Ez volt az első alkalom, hogy ténylegesen megnéztem a ház teljes oldalát. A ház egyoldalú volt. A szoba bal oldalán nem voltak ablakok. Három emelet magas, az ablakok egyenletesen helyezkednek el, kivéve egy széles sávot a végén. Nem volt olyan széles, talán éppen akkora, hogy elférjen egy liftaknában. De biztosan nem akkora, mint maga a ház.
  
  
  Elindultam a szőlősorok között, a ház bal sarka felé tartottam. Ha elölről nézi a kastélyt, akkor a jobb oldalon lesz. Amikor megjelent az oldal, lefagytam. Nincs ablak. A ház jobb oldalán egyetlen ablak sem volt.
  
  
  Magában a házban növő olajfasor és loncszőlő mögé próbálták elrejteni. De a fal üres volt – se ablakok, se ajtók, se semmi.
  
  
  Rosano Nicolinak volt egy része ennek a háznak, ellentétben a többivel. Ez egy titkos rész volt? Hol volt Tanya? Gondolatban fejet hajtva indultam vissza a medencéhez. Szinte észre sem vettem, hogy Quick Willie közeledett felém.
  
  
  Kapálózott, hosszú karjai úgy lendültek, mint a víztömlők. De ezek a kezek méretükben közelebb álltak a tűzcsapokból kifolyó tűzoltótömlőkhöz. Arcán ráncolt homlok húzódott, ahogy hunyorogva nézett a napba.
  
  
  Kezeimet ellazítva vártam rá. Nem tudtam, mit akar. Talán azért volt mérges, mert kimentem a szobából.
  
  
  Még nem ment 10 métert, mielőtt meghallottam a puffanását. Barátságosan felemelte a kezét. – Mr. Akasano – mondta, és nagy levegőt vett.
  
  
  – Mozogj így, Willie, és kapsz egy koszorúér-t.
  
  
  "Hehe. Igen, ez egy jó eset. Ischaemiás betegség. Igen. Ez szívroham, mi?
  
  
  – Igen, Willie.
  
  
  Ott állt előttem, és egyenesen a szőlőültetvényekre nézett. Megtörölte az arcát és a homlokát egy zsebkendővel. Megnyomorodott és sebhelyes arcán koncentrált kifejezés volt.
  
  
  – El kell mondanom neked valamit – mondta.
  
  
  – Mit, Willie?
  
  
  Pislogva és homlokráncolva nézett a távolba, a szőlőültetvényekre. Zihálása és légszomja orrból fakadt. Biztos nagyon nehéz volt levegőt vennie.
  
  
  Aztán hirtelen felderült az arca. "Igen. Rosano azt mondja, hogy követlek. Már készen áll a találkozásra."
  
  
  Bólintottam, és visszasétáltunk a kastélyhoz. – Mi van a nőmmel, Willie? Ott lesz?
  
  
  Ha hallott engem, nem vette észre. Csak haladt előre. Pillanatnyilag nem lehetett összetéveszteni olyan nehézségekkel, mint amilyeneket kérdéseim bemutattak; egyetlen dologra összpontosított – a kastély ajtajához való eljutásra. Ahogy megbotlott, szinte hallottam, hogy gondolkodik. Jobb láb, majd bal, majd jobb. Most nincs messze. Hol az ajtónyitás után?
  
  
  Kinyílt az ajtó és követtem őt. Bár még mindig füst szállt a levegőben, az összes pókerjátékos távozott. Az asztalon lévő kártyákból és zsetonokból ítélve bizonyára sietve távoztak.
  
  
  Willie továbbment. A konyhán és az irodával szomszédos rövid folyosón keresztül. Amikor a lépcsőhöz ért, megállt, hogy levegőt vegyen. Aztán egyenként felmásztuk őket. Michaels nem volt sehol.
  
  
  A leszállásnál jobbra helyett balra fordult a szoba felé, amelyben voltam. Elhaladtunk még több ajtó mellett, amelyek olyan vastagnak tűntek, mint az, amelyik lezárta azt a szobát, amelyben voltam. És akkor egy üres falhoz értünk. Tapétázva volt, és úgy nézett ki, mint bármelyik terem vége. Willie megállt.
  
  
  "Mi ez?" - kérdeztem homlokráncolva.
  
  
  Lassan megfordult, ostoba szeme a padlót kutatta. – Igen, a gomb itt van valahol. Aztán a homlokráncolás eltűnt, és csúnya arca újra felragyogott. – Igen – mondta halkan. Ez egy olyan felfedezés volt, amelyet csak önmagával osztott meg.
  
  
  A lábujja hozzáért egy kis négyzet alakú alaplapdarabot, és hirtelen zümmögő hang hallatszott. A fal mozogni kezdett. Lassan oldalra csúszott, és amikor kinyílt, egy másik folyosót tárt fel a másik oldalon, a végén dupla ajtókkal.
  
  
  Ez a szoba jól megvilágított. Követtem Willie-t a kétszárnyú ajtóig, és fojtott hangokat hallottam, ahogy közeledtünk feléjük. Willie kinyitott egyet, még több füstöt kieresztve, majd félrelépett, hogy beengedjen.
  
  
  Nem lehetett kétséges, hogy hol vagyok. A ház ablaktalan része. Lent láttam embereket pókerezni. Egy csoportban álltak, mindegyik egy-egy itallal a kezében. Aztán megláttam Rosano Nicolit.
  
  
  Hátat fordított nekem, de elég filmet néztem róla, hogy első pillantásra felismerjem. Michaels csak italt készített neki, és átnyújtotta neki.
  
  
  Megfordult és meglátott. Az arc sokkal idősebb volt, mint a látott filmekben, de az évek kedvesek voltak hozzá. A tökéleteset viselte
  
  
  elegáns öltöny drága anyagokból. Fizikailag Nicoli zömök volt, rövid, zömök lábakkal és széles hassal. Szinte teljesen kopasz volt, kivéve az ősz hajszálakat mindkét fülén. Az arca kerek volt, mint a dinnye, és nagyjából ugyanolyan bőrszerkezetű volt. Tejszürke szemek a perem nélküli bifokálisokon keresztül néztek rám; az orr kicsi volt és kócos, a száj egyenes, közvetlenül a kettős álla fölött.
  
  
  Ez volt az a férfi, aki átvette a szervezett bűnözés irányítását az Egyesült Államokban. Kinyújtott karokkal elindult felém, körülbelül öt láb magasan állt, és mosolyogva mutatta meg aranybetéteit.
  
  
  – Tommy! – kiáltotta. – Tommy, te vén kurva!
  
  
  Arcomat mosolyra húztam, amit az Acasano ruhákról készült fotókon láttam. Aztán egymásra csaptunk, ölelkeztünk, hátba tapsoltunk és morogtunk.
  
  
  Nicoli megveregette lapos hasam. „Hogy csinálod, mi? Nézd csak, a fenébe is, ötvenhét éves vagy, akárcsak én. És nézz rád. Teljes hajkészlet, és nézd azt az átkozott hasat!
  
  
  Mosolyogva megpaskoltam az edényt. – Az élet jó neked, Rosano, mi?
  
  
  Könnyek szöktek a szemébe, ennek a kis embernek, aki úgy nézett ki, mint a bank hitelosztályának vezetője. A karja a vállam köré fonta, fokhagymás lehelete pedig a fülemhez ért. „Tudod, jó, ha van itt egy szövetséges. Tommy? Egy férfi veszi át a helyemet, már nem tudja, kiben bízzon – suttogta a hangja.
  
  
  – Te nem változol, Rosano – mondtam. – Mindig gyanús.
  
  
  Mutatóujját felém emelte. „Van rá okom. Bízzon bennem, Tommy, megvan az okom. Hé! De mi az? Ébred? A?" A keze a hátamba ütközött. "Hé srácok! - kiáltott a többi férfinak. - Azt akarom, hogy találkozz a legjobb átkozott barátommal a világon! Michaels, a fenébe is, Tommy keze üres! "
  
  
  – Most vigyázzon rá, uram – mondta Michaels mosolyogva. Rám nézett. – Mr. Nicoli azt mondja, ön egyenesen a vízcsapdából szedi a bourbont. Jobb?"
  
  
  Bólintottam, eszembe jutott, hogy Akasanónak tetszett.
  
  
  – Tommy – mondta Nicoli, miközben elkísért a csoporthoz –, ez Al, Louis, Rick Vint, Trigger Jones és Martino Gaddillo, a legjobb rohadt ember a szakmában.
  
  
  Tudtam, hogy egy ember bottal foglalkozott robbanóanyagokkal, főleg dinamittal és nitrilekkel, a bankok vagy a szövetségi ügynökök jelentéseihez.
  
  
  Gyors Willie jött mögöttünk. – Hé, főnök – mondta orrhangon. – Nem kutattam át, amikor bejött.
  
  
  Nicoli Willie arcához emelte a kezét. „Mi a bajod, te hülye? A? Van fegyvered? Add nekem! Gyerünk gyerünk! Add ide. Keresd meg? Ő a barátom. Visszatérünk ahhoz a pillanathoz, amikor az arcodat összetörték a leszámolás során. "Amikor megvolt Wilhelmina, átadta nekem a Lugert. Megint megveregette a hátam, miközben Michaels a kezembe nyomott egy pohár vizet.
  
  
  – Köszönöm – mondtam Nicolának. Visszatettem a Lugert a tokjába, kortyoltam egyet, majd kiöblítettem a számat vízzel.
  
  
  Nicoli elvigyorodott. "Jó dolog, mi? Jó?"
  
  
  "Nagy."
  
  
  – Csak a legjobbat a barátomnak, igaz?
  
  
  Mindannyian egymásra mosolyogtunk. A szoba nem sokban különbözött a ház többi szobájától, de valószínűleg ez volt a legnagyobb. A nappali bútorai szétszórva voltak, az egyik fal mentén pedig elektronikus berendezés.
  
  
  Nikoli egy kényelmesnek tűnő kanapéhoz vezetett. – Menjünk – mondta. "Üljünk le és beszélgessünk ott, ahol mások nem hallanak minden szót."
  
  
  Ott volt egy tévé közvetlenül a helyünk előtt, ahol ültünk. Észrevettem, hogy Tai Sheng hiányzik a szobából.
  
  
  – Rosano – mondtam, és körülnéztem. „Olyan biztonságban. És olyan erős, hogy elképesztő. A hangya nem tud átjutni."
  
  
  Szerényen elmosolyodott. – A rácsok és a csirke drót nem semmi. Közelebb hajolva hozzám lehalkította a hangját. „Mondd, Tommy, hibázok? Átadjam másnak a szervezet vezetését?
  
  
  Hülye kérdés volt, és tudtam. Ha igent mondanék, gyanakodna rám. De én ezt nem akartam.
  
  
  – Ki más tehetné ezt meg, Rosano? Senki. Csak neked vannak meg a vezetői képességeid, hogy átvehesd most."
  
  
  Sóhajtott. „De nagyon sokan vannak ellenem. Már nem tudom, kik a barátaim. A múlt héten valaki megpróbált lelőni engem, az egyik alkalmazottomat. Felsorakoznak az oldalak, régi barátom. És itt az ideje megszámolni az orrokat. "
  
  
  – Tudod, hol állok.
  
  
  Megveregette a térdemet. – Igen, Tommy. Tudom". Az előttünk lévő tévé üres maradt. – Gondoskodtál erről az ügynökről? - kérdezte hirtelen.
  
  
  "Ügynök?" Aztán rájöttem, hogy az AXE ügynökre gondol, aki az igazi Akasanót tartotta szemmel. "Igen. Egy kis beton, drót és az Atlanti-óceán. Jól vigyáztak rá."
  
  
  – Hol fogtad el?
  
  
  "A házamban. Valahogy betört és ellopta a táviratokat, amiket te és
  
  
  küldött"
  
  
  – Ó? Összerándult a szemöldöke. – Csak táviratok, semmi más?
  
  
  – Mi más… – fogtam magam. – Rosano barátom, nem vagyok elég hülye ahhoz, hogy listát vezetjek, ahol egy kormányügynök megtalálhatja.
  
  
  Mosolygott. "Természetesen nem. De, Tommy, még neked is vigyáznod kell. Nagyon közel vannak hozzád ellenségek."
  
  
  – ráncoltam a homlokomat. Lehet, hogy Akasano tudta, mire gondol, de én a pokolba nem tudtam.
  
  
  Aztán fénylő arcával előre biccentett. „Látod ezt a tévét? Ez egy videó megfigyelő egység. A ház minden szobájában titokban kamera van elhelyezve." Felkapott egy kis vezérlőegységet. "Ezzel a távirányítóval bármilyen helyiséget láthatok, amit csak akarok."
  
  
  – Ahogy korábban mondtam, Rosano, barátom, az ön biztonságát az Egyesült Államokban minden ember irigyelné.
  
  
  – Tudja, hogy az Önt követő személy melyik kormányzati szervnél dolgozott?
  
  
  Ismét itt van, egy újabb váratlan trükkös kérdés. Nicoli tesztelt engem? Ha igen, miért? Azon kaptam magam, hogy izzadni kezdek.
  
  
  " Azt mondtam, nem. "Nem tudtam meg."
  
  
  Nicoli a kanapéhoz lépett. – Nem kereste át az ütés után?
  
  
  – Igen… persze, de semmi sem volt rajta, sem iratok, sem személyazonosító okmányok.
  
  
  "Hm". Újra hátradőlt, elgondolkodva: „Természetesen nem hozna semmit a házadba.
  
  
  „Miért ezek a kérdések? Rosano? Gyanítasz engem?
  
  
  "Ha!" - kiáltott hátba csapva. "Mi van veled, öreg barátom, mi? Van lelkiismereted?"
  
  
  Halványan elmosolyodtam, és észrevettem, hogy miközben a többi férfi még beszél, legalább egyikük végig minket figyel.
  
  
  „Tiszta a lelkiismeretem. Hűséges voltam hozzád, Rosano.
  
  
  Megölelt. És amikor rám nézett, megint könnyek szöktek a szemébe. „Régi barátom, tudom. Te és én túl messzire jutottunk az áruláshoz, igaz? De nagyon sajnállak téged."
  
  
  "Megbánás?" - kérdeztem homlokráncolva. "De miért?"
  
  
  "Néz." Felemelte a vezérlődobozt a kanapé melletti állványról, és megnyomott egy gombot.
  
  
  Szemem a tévére tapadt, ahogy világítani kezdett. Hullámos vonalak villantak át a képernyőn, majd megjelent egy kép.
  
  
  Volt egy szoba. Bútor nem volt, kivéve egy egyenes háttámlájú széket. A lány lehajtott fejjel ült egy széken, hogy ne lássam az arcát. Ahogy beszélni kezdtem, Tai Sheng jelent meg a képernyőn.
  
  
  Némileg veszített fényéből. Még feketén-fehéren is láttam, hogy izzad. Ujjú inget viselt, nyitott gallérral és néhány szál hajjal, ami a homlokán lógott, odalépett a lányhoz.
  
  
  Nicoli csendesen leült mellém. Ha lélegzem, nem vettem észre. Tai Sheng megragadta a lány haját, és felemelte a fejét, hogy lássuk az arcát.
  
  
  Tanya volt. Az arca horzsolt és vérzett. hitetlenkedve néztem. És miközben néztük, Tai Sheng arcon ütötte Tanya-t. Ezután ökölbe szorította a kezét, és erősen megütötte az arcát. Egy kattintásra a képernyő elsötétült.
  
  
  Nikola felé fordultam. – Átkozottul jó okod van rá – sziszegtem. – Ez az én nőmet, akit elfenekelt egy piszok.
  
  
  Felemelte a kezeit, tenyerével felém fordulva. „Kérlek, barátom. Meg tudom érteni a megdöbbenését. Képzeld el, mennyire megdöbbentünk, amikor megtudtuk ezt.”
  
  
  "Ezt tanultam? Mi a fenéről beszélsz? A zsigereim égtek a dühtől. Szét akartam tépni a kis gazfickót; nyitott szívműtétet végezzen, vagy letépje a lábát.
  
  
  De ő ült és együtt érzően rám mosolygott! Aztán bólintott. – Látom, hogy becsapott téged, Tommy, és mindenki mást is.
  
  
  Minden túl gyorsan ment számomra. Próbáltam kitalálni, hol hibáztunk. Bizonyára zavart homlokráncolás látszott az arcomon.
  
  
  – Tommy, hallottál már az AX nevű kormányzati szervezetről?
  
  
  Valahol a fejemben egy részem felkeltette a figyelmemet. Könnyű volt pánikba esnem. Ehelyett az a részem két lépést hátrált, és tárgyilagosan nézett mindent a szememen keresztül.
  
  
  Tanyát megkínozták. Nem azért, amit tudott rólam. Végül Rosano rokonszenvezett velem. Azt mondta, engem is becsaptak. Ez azt jelenti, hogy nem rólam, hanem Tanyáról tudtak meg. Nicoli pedig tudni akarta, hogy hallottam-e valaha az AX-ről.
  
  
  Megvontam a vállam, majd óvatosan azt mondtam: – Talán olvashatnék róla az újságban, vagy nézhetnék valamit a tévében.
  
  
  Nicoli elégedettnek tűnt, hogy nem sokat tudok a szervezetről. Felém hajolt, szemei a bifokálisok mögött ragyogtak. "Tommy,
  
  
  jó barátom, ez olyan, mint az FBI vagy a CIA. Ez az AXE egy kormányzati ügynökség, amely össze akar törni minket."
  
  
  "Ez lehetetlen."
  
  
  – Számodra és nekem, jó barátom, ez tényleg lehetetlennek tűnik. Ez a mi dolgunk, ez a Cosa Nostra túl nagy és erős ahhoz, hogy összetörjük. De a kormány még mindig próbálkozik, nem?
  
  
  – Szóval mi köze ehhez a nőmnek?
  
  
  Az arany töltelékek szikráztak. – A te nőd nem az a Sandy Catron, akinek úgy tesz, mint aki. Valójában egy titkos AXE ügynök, akit Palermóba küldtek, hogy megöljön! "
  
  
  A szám tátva maradt. – Ezt nem hiszem el – mondtam sietős suttogással.
  
  
  „Shennek még nem sikerült kiderítenie a valódi kilétét, de megvannak a módjai. Időbe telik".
  
  
  A tenyeremet végighúztam ajkamon, majd megigazítottam a nadrágom hajtását. Nagyon figyelt rám, és én tudtam. Hogy mást mutasson a döbbeneten kívül, mondott valamit. Megbizonyosodtam róla, hogy remeg a kezem, miközben rágyújtottam az egyik cigarettára.
  
  
  – Rosano – mondtam nyugodtan. "Nem vagyok az az ember, aki elhamarkodott következtetéseket von le. Sandyt egy ideje ismerem, talán nem addig, amíg ismerlek, de elég régóta. Mély sokk, hogy ilyesmit hallok róla. Mennyire Csodálok téged, barátom, ezt nem tudom elfogadni minden bizonyíték nélkül."
  
  
  A vállamra tette a kezét. – Van értelme, Tommy, ezért csodáltam mindig is. Logikus. Természetesen bizonyítékkal kell rendelkeznie, és átadom. Végül is, mire valók a barátok, mi? Felnyitom a szemed erre."
  
  
  – Talán tévedsz.
  
  
  – Nem – mondta a fejét csóválva. A keze még mindig a vállamon volt. „Sheng bebizonyította, hogy jó szövetséges. Az emberei mindenhol ott vannak."
  
  
  – Shen olyan ember, akit figyelni kell – mondtam minden érzés nélkül. "Messzire fog menni."
  
  
  Nicoli bólintott. „Néha azt hiszem, túl messzire megy. De hasznos, nagyon hasznos. Jól figyelj, Tommy. Körülbelül egy hete volt egy kínai szakács a Tahoe-tó egyik nagy kaszinóéttermében. A férfi arról számolt be, hogy látta Sandy Catront a hegyi kabinból jönni. Három férfit is látott. Mivel a séf jó ember volt, aki Shengnek dolgozott, úgy döntött, ellenőriz egy kicsit. Miután mindenkit megkérdezett, rájött, hogy ezek az emberek újoncok. Már tudta, hogy Sandy Catron a te nőd, ezért megnézte a kínai kommunista amerikai főhadiszállást San Francisco kínai negyedében. Meglepetésére tudta meg, hogy Sandynek veled kell lennie a New York-i lakásában. Ha ez igaz, akkor ki volt a pontos másodpéldány a Lake Tahoe-ban? "
  
  
  Dohányoztam és hallgattam. A kép nagyon világossá vált számomra.
  
  
  Megkopogtatta a vállam, hogy minden mondatot nyomatékosítson, folytatta Nicoli. "Ez a szakács három embert írt le a főhadiszállásán egy kunyhóban. San Franciscóból üzenet érkezett, hogy az egyik férfi Pekingben az archívumban van az AX nevű kormányzati szervezet ügynökeként. Mivel egy ember AXE ügynök volt, ennek van értelme. hogy a másik kettő is az lesz. Miért volt olyan lányuk, aki úgy nézett ki, mint Sandy Catron? Amikor Sheng ezt mondta nekem, azt hittem, hogy ezek az AXE ügynökök egy csalót ültettek New Yorkban, és elrabolták az igazi Sandy Catront. És arra gondoltam, hogy az ok az volt, hogy a titkosügynök megszerezze a listáról, vagy valamilyen módon információkat szerezzen tőled. Ezek a nők nagyon meggyőzőek tudnak lenni, igaz, Tommy?
  
  
  "Nagyon. Szóval először azt hitted, hogy engem üldöz. Mi késztetett arra, hogy meggondoltad magad?”
  
  
  Megvonta a vállát. – A lány veled jött Palermóba. Ez azt jelentette, hogy más célt szolgált. Aztán annyira nyilvánvalóvá vált, hogy elátkoztam magam a hülyeségemért. Azért küldték, hogy megöljön, nehogy átvegyem a hatalmat az Államokban.”
  
  
  Balra hajoltam és eloltottam a hamutartóban lévő cigarettát. Ez a kérdés adott egy kis időt, hogy kitaláljam, hogyan reagálok minderre.
  
  
  "Így?" - mondta Nicoli. – Mit gondol erről az egészről régi cimborám, Tommy Akasano?
  
  
  Ajkaimat összeszorítva és a homlokomat ráncolva néztem rá. – Honnan tudta ez a szakács, ez az idegen, akivel soha nem találkoztam, hogy Sandy Catron az én nőm?
  
  
  Az arca vörösre vált. Pislogott, levette keret nélküli szemüvegét, és tiszta zsebkendővel törölgetni kezdte. Aztán megköszörülte a torkát, és figyelmesen nézett rám.
  
  
  „Tommy, te és én több mint tíz éve barátok vagyunk. Sok változást láttunk ebben a mi dolgunkban. Láttunk fiatal punkot felemelkedni és öreg mestereket bukni. A változás állandó, még az üzleti életben is. olyan stabil, mint a miénk. Tíz éve nem láttuk egymást. Talán valaki egy másik családból nyerte el a hűségét."
  
  
  – Rosano!
  
  
  Felemelte a kezét, és megrázta a fejét. "Nem, ez igaz. Ez megtörténhet."
  
  
  – Nekünk nem.
  
  
  A keze visszatért a vállamra.
  
  
  „Most már tudom. De honnan kellett volna tudnom, hogy veled vagy az egész óceánon, mi? Megvonta a vállát. „Egy lépésre vagyok a csúcstól. Nem engedhetem meg magamnak, hogy megbízzam senkiben. A csapatom minden tagját több hónapon keresztül folyamatosan szűrték és megfigyelték. Még te is, barátom."
  
  
  "Megért." Nézte, ahogy hátradőlök és keresztbe teszem a lábam.
  
  
  – Bocsáss meg – mondta szinte nyöszörgő hangon. "De úgy éreztem, hogy szükség van ilyen intézkedésekre."
  
  
  – Ezt meg tudom érteni.
  
  
  "Természetesen az összes információt kiszűrtük, és szigorúan bizalmasan visszaküldték nekem. Mindent tudtam rólad és Catronról, a balesetről, amely eltörte a srác mindkét lábát, a lakásról, amit adtál neki, és arról, hogyan költöttél el sok pénzt. az idő egy részében minden. Minden a San Francisco-i archívumban van." Együttérzően nézett rám. – Téged balekságra játszottak, Tommy.
  
  
  Előrehajoltam, ököllel nyitott tenyerembe csaptam: „Az a kurva! Ez egy kétértelmű kis baromság! Biztosan. Állandóan úgy tett, mintha fejfájása lenne, vagy kifogásokat keresett, hogy ne feküdjön le velem. Akkor gyanakodnom kellett volna. "
  
  
  Nicoli elmosolyodott, mintha most győződött volna meg valamiről. „Tommy, meg vagyok hatva. Fogalmad sincs, mennyire örülök, hogy ezt hallom. Ha lefeküdnél egy lánnyal, nem tudna becsapni. Tudnod kell, hogy ő más, hogy nem Sandy Catron, és ez azt jelentené, hogy összeesküvésben állsz vele. "
  
  
  "Lehetetlen."
  
  
  "Igen. Lehetetlen. Most már tudom. De hogy bizonyítsd irántam való odaadásodat, barátom, megkaphatnám a listát?
  
  
  "Kétségtelenül." Kicsatoltam az övet, és annyira kihúztam, hogy felfedjem benne a titkos cipzárt. Óvatosan figyelt, ahogy előhúztam egy összehajtogatott papírlapot, és habozás nélkül átnyújtottam neki. – Ennél többet fogok tenni – mondtam. "A lány bolondnak nézett ki. Fizetnie kell érte. Senki sem fog tisztelni, ha tudja, hogy a nagymamám megcsalt. Meg kell verni és keményen verni. És Rosano, úgy érzem, én vagyok az egyetlen akinek igaza van."
  
  
  Nicoli óvatosan kihajtogatta a papírlapot. Az orra alatt tartotta, és a bifokális alsó felén keresztül nézte.
  
  
  Valójában anélkül, hogy levette volna a szemét a listáról, azt mondta: – Nem, Tommy, erre nincs szükség. Más terveim vannak veled. Tai Sheng vigyázni fog a lányra.
  
  
  
  
  
  
  Kilencedik fejezet.
  
  
  
  
  
  A gondolataim motoszkáltak, miközben Nicoli tovább olvasta a listát. Nem hagyhattam, hogy Shen megölje Tanyát, de azt sem tudtam, hol van. Nicoli maga mellé rejtette a dobozt, hogy ne lássam, melyik szobagombot nyomja meg. Azonban valahogy meg kellett akadályoznom őket abban, hogy megöljék. A tévét kikapcsolták. Amennyire én tudom, Shen már megölhette volna.
  
  
  Nicoli megköszörülte a torkát, és óvatosan újra összehajtotta a papírt. – Igen, pontosan erre számítottam. Rám mosolygott. – Jó munkát végeztél, Tommy. Aztán felsóhajtott, hátradőlt, és intett a szobában lévő többi férfinak. "Elmehetsz."
  
  
  Egybehangzóan bólintottak, azonnal leengedték a poharukat, és követték Michaelst az ajtóig. Michaels velük ment.
  
  
  – Ez működni fog nekünk, Tommy. Sokáig vártam, hogy hazatérjek. Most készen állok. Hamarosan nagyon gazdag ember leszel, barátom.
  
  
  – Még mindig gazdag ember vagyok.
  
  
  "Ha! Csirkeeledel. Mit keresel, mi? Évi nyolcvan, százezer?
  
  
  „Százharmincezer. Ebbe beletartozik a hitelezés és a zsarolás iránti érdeklődésem is."
  
  
  Előrehajolt, szürke szemei táncot jártak az izgalomtól. „Haver, milliókról beszélek! Hogyan szeretne évente egy-két milliót keresni, mi?”
  
  
  "Az jó lenne."
  
  
  „Azt hiszed, meg tudsz élni ebből, mi? Kilencvenkilenc százaléka adómentes? Szélesre fogom nyitni az Államokat. Elszorítjuk a punkokat a heroin és kokain importjától. A miénk lesz. . Minden megerősödik: a prostitúció, a zsarolás, a zenegépek és az automaták. És nagyobb lesz a vontatás Washingtonban. Van két szenátorom és három kongresszusi képviselőm, akik hajlandóak egy árért labdázni. A megfelelő bizottságokba kerülnek. Aztán valahányszor a kormány megpróbál utánunk jönni, vagy egy újonnan megválasztott szenátor hírnevet akar szerezni magának a szervezett bûnözés megtámadásával, fiaink tiszta nyomozásba kezdenek, mint néhány fiú. amikor a biztosítótársaságok után mentek. Letartóztatnak pár kétbites punkot, ennyi. És ismét a cselekvés szabadsága."
  
  
  – Könnyen beszélsz, Rosano.
  
  
  Összeráncolta a homlokát. „Mi történt, Tommy? Nincs benned lelkesedés. Még mindig aggódik ezért a hülye nőért? A? Lesz száz nőd.
  
  
  Belefáradsz, hogy válogatsz közülük, mert mindegyik gyönyörű lesz."
  
  
  Megráztam a fejem. – Nem ez a lényeg, Rosano. Ez az a Shen. Nem kedvelem őt. Zavar, hogy velünk van. Honnan tudod, hogy megbízhatsz benne? Ő egy átkozott kommunista, nem?
  
  
  „Tai Sheng sokat segített nekem” – mondta Rosano mosolyogva. "Még hasznosabb lesz, ha hatalomra kerülünk."
  
  
  "Talán. De a családfők között, akik támogatnak téged, voltak pletykák. Egyikük sem szereti ezt a Shent. Soha nem volt szükségünk országunk ellenségeire. Miért most? A mi kormányzati formánk az, ami lehetővé teszi, hogy cselekedjünk. Nem tennénk." Egy kommunista országban egy fillért sem lehet keresni. Akkor miért ő? A családfők szerint a keleti csoport nagyon erős az Államokban. Minden gettóban és kínai negyedben jól szervezettek. Talán Shennel a vezetőjükkel azt tervezik, hogy átveszik a családot, és kiszorítanak a hidegbe. Ne feledd, már jó ideje veled van. Sokat tud arról, hogyan működik ez a mi dolgunk."
  
  
  "Tündérmesék!" Rosano majdnem felkiáltott. "Mi vagyok én? Kétbites operátor? A? Nem ismerem a férfiakat? Nem ellenőriztem a hozzám érkezőket?
  
  
  „Nem ezt mondtam. Minden, ami voltam..."
  
  
  – Ostobaság, Tommy. Ezt mondod. Nem a suttogásért dolgozom, hanem a termelékenységért. Sheng már bizonyította rátermettségét.”
  
  
  Hátradőltem és felemeltem a térdemet. Volt egy ász, amivel még nem játszottam. „Rosano, jó barátok vagyunk. Ezt nem akartam elmondani neked."
  
  
  "Mondd, ez? Ez Tai Shengről szól?
  
  
  Bólintottam. „Ekkor jött a szállodába, hogy értünk. Amint beléptem, azt mondta, hogy adjam át neki a listát. Nagyon ideges volt, amikor azt mondtam neki, hogy rajtad kívül senki más nem kapja meg.
  
  
  Összeráncolta a homlokát, és elgondolkodva megdörzsölte az állát. "Ez furcsa. Tudta, hogy ide kell vinnie a listát a villába. Miért tenné ezt? Nicoli felállt, és a kis vezérlőpulthoz lépett. Megnyomta a gombot.
  
  
  Szinte azonnal kinyílt az ajtó, és Michaels lépett be. "Igen Uram?"
  
  
  – Mondd meg Louis-nak, hogy hozza el nekem Shenget.
  
  
  Michaels meghajolt és elment. Nicoli ide-oda járkált, és időnként megnézte az óráját. Hamarosan visszatért a kanapéhoz.
  
  
  – Tommy – mondta vidáman. – Szeretnéd látni, mit csinálok a tó ezen oldalán?
  
  
  – Ezt nagyon szeretném.
  
  
  "Bírság! A gép hamarosan készen lesz, sőt, most rakodják. Egy másik tétel Isztambulba tart.”
  
  
  – Egy adag miből?
  
  
  "Heroin."
  
  
  Az ajtó kinyílt, és Nicoli felpattant. Shen lépett be a tökéletes mosolyával. Nem nézett rám. Észrevettem, hogy felvette a kabátját, megigazította a nyakkendőjét és megfésülte a haját. Nem volt se fáradtság, se Tanya.
  
  
  – Látni akartál, Rosano? - mondta olajos hangon.
  
  
  – Tommy azt mondta, hogy listát akarsz tőle, amikor felvetted a szállodában.
  
  
  A mosoly egy pillanatra megingott, de Shen gyorsan magához tért. – És te hittél neki?
  
  
  „Természetesen hittem neki. Miért nem hittem neki? Tagadod?
  
  
  A mosoly szélesebb lett. "Nem, ez teljesen igaz. Kértem a listát. Személyesen akartam átadni neked, Rosano. Nem bízom ebben az Akasanóban, soha nem bíztam benne. Nehéz elhinni, hogy teljesen tudatlan volt a lánnyal kapcsolatban ügynöknek lenni."
  
  
  „Ez a lényegen kívül esik. A lány sok jó embert becsapott.”
  
  
  – Ahogy akarod, Rosano. De úgy gondolom, hogy ez az Akasano ellened fordítja a családokat az Egyesült Államokban, nem pedig neked.”
  
  
  Nicoli tett egy lépést a kínaiak felé. – Lehet, hogy nem vagyok olyan okos, mint te, Shen. De jobb, ha bizonyítja, különben fizetni fog egy ilyen kijelentésért az anyám sírján.
  
  
  Shen arcáról eltűnt a mosoly. „Rosano, soha nem mondok semmit, amit ne lennék készen bebizonyítani. Van egy személyem Isztambulban, akinek információi vannak Akasanóról. Ezt a személyt arra utasították, hogy ellenőrizze őt. A fotó akkor készült, amikor Acasano belépett a Corini Hotelbe Palermóban. felnagyították és nagyon alaposan tanulmányozták. Az emberem összehasonlítja a tíz évvel ezelőtti Akasanóban készült fényképekkel.”
  
  
  Nicoli a homlokát ráncolta. – Mit akarsz mondani, Shen? Hogy Tommy nem Tommy? Hogy ő valaki más?
  
  
  "Pontosan. AXE ügynök, aki egy lánnyal dolgozik."
  
  
  Rosano Nicoli nagy "mély nevetés-folyamot" hallatott. Még mindig nevetve hátrált a kanapé felé, és majdnem ülő helyzetbe esett. Megütötte a vállam. – Hallod ezt, Tommy? Nem te vagy! "
  
  
  Shen arca feszült volt a dühtől. – Nem vagyok hozzászokva, hogy kinevetnek, Rosano.
  
  
  "Elnézést. De úgy néz ki, mint egy átkozott film." Megszorította a kezem. „Ő itt Tommy Akasano
  
  
  , régi barátom. Tudom."
  
  
  Bárcsak mindenen olyan könnyedén tudnék nevetni, mint Nicoli. De aggódtam. A világon egyetlen álca sem állná ki a vizsgálatot a valódi vizsgálathoz képest. Tai Sheng határozottan rám és Tanyára szegezett, és milyen alapos volt ez az ember, kirázott a hideg.
  
  
  – Megmutatom a bizonyítékot, Rosano, amint Isztambulba érünk – mondta Shen.
  
  
  Akkor könnyű lenne megölnöm Nikolit és Shent. Meghamisíthatnám a szállítmányt, és az ügynökök lehallgathatnának minden kapcsolatot itt és Saigon között. De ahogy ott ültem és Shenre néztem, rájöttem, hogy valami újat adtak a feladathoz. Túl sok kapcsolat volt a kínai kommunistákkal az Államokban. Túl sok ahhoz, hogy egy ember emlékezzen. Valahol Sheng elérhetőségén belül kellett lennie egy másik listának, amely az Egyesült Államokban működő összes kínai ügynököt tartalmazza. Ezt a listát meg kellett szereznem.
  
  
  – Oké – mondta Nicoli, és ismét felállt. – Nyilvánvalóan nem fogtok kijönni egymással. Utáljátok egymást, és ez rossz a családnak. Mindketten fontosak vagytok különböző szempontból. De most nem hozok semmilyen döntést. Ha megérkezünk Isztambulba, meglátjuk, mi az, mi? "
  
  
  – Ahogy mondod, Rosano – mondta Shen. Odament a bárhoz, és elkezdett italt főzni. Soha nem nézett rám.
  
  
  „Van küldendő rakományunk, ami fontosabb minden személyesnél.” Rosano fejcsóválva nézett rám. – Látod, Tommy, ezért kell ellenőriznünk az Egyesült Államokba érkező összes drogot. Nem sok haszna van ennek, ha Saigonba küldi őket. Úgy tűnik, útközben mindenkinek a pulzusa van. "
  
  
  Kopogtattak az ajtón. Michaels belépett. – Uram – mondta. – Csak azt mondták, hogy a gép készen áll.
  
  
  – Oké, oké – bólintott Nicoli.
  
  
  Shen hangja hallatszott a bárból. Háttal állt nekünk. – Mit akarsz, mit csináljak a lánnyal? kérdezte.
  
  
  „Vigye magával. Ugyanúgy fogunk vele bánni, mint másokkal.” Aztán rám mosolygott. – Tommy, régi barátom, jössz velem a gépre, és mellém ülsz, igaz? Sok mindenről lehet majd beszélni az Isztambul felé vezető úton.”
  
  
  
  
  
  
  Tizedik fejezet.
  
  
  
  
  
  A repülés két és fél óráig tartott. Felszálltunk a kifutóról, és felemelkedve körbe keringtünk. Folytatva a magasság növelését, Lear Palermo és a Jón-tenger felett repült. Amikor Görögország fölött jártunk, a tengerszint feletti magasság olyan magas volt, hogy nem láttam a romokat. De az Olimposz-hegy, a mitikus istenek otthona, jó ideig a bal szárnyunk szélén maradt. Aztán átrepültünk az Égei-tengeren, és elkezdtünk ereszkedni Isztambul felé. A Boszporusz alatt van.
  
  
  A repülőgép egy új Lear jet volt, egy Model 24C, felszálló tömege 12 499 font. Ahogy leültünk, észrevettem egy szárnyas tigrist a farkára festve. Természetesen Tai Sheng állt az élen.
  
  
  Leültem az ablakhoz, mellettem Nicoli. A nap már majdnem lenyugodott, amikor megérkeztünk Isztambul közelében. Egy kis füves mezőn készültünk leszállni. Azon túl láttam egy kikötőt egy kikötött cirkálóval, kabinokkal.
  
  
  Végül egy egész csoportot hoztunk össze. Szerencsére Tanya is közéjük tartozott. Rajta, én, Nicola és Shan kívül volt egy Quick Willie torpedó a pilótafülkében; egy kopasz török, akit Konya néven mutattak be, és akiről azt hittem, hogy egy isztambuli heroin-kontaktus; és Sheng egyik fia, akit úgy ismertem meg, mint aki fényképeztem a szálloda halljában. Nem mutatkoztunk be.
  
  
  Nicoli az egész út során beszélt, és elmondta, hogyan tervezi a La Cosa Nostránál dolgozni, amikor visszatér az Egyesült Államokba.
  
  
  „Így tervezem felosztani, Tommy” – mondta. „Vegasat fogjuk használni központi központunknak. Az országos és a világméretű hálózat onnan fog működni. Nem akarjuk, hogy Vegasból jöjjenek-menjenek lakájok, túl sok figyelmet vonzana. Csak a háztartásfők és a körzetvezetők. Az Ön Tommy területe természetesen Chicagótól nyugatra lesz. Most szükségünk lesz valakire a listán, aki gondoskodik a Keletről. Néhány fiú nagyon jó, de..."
  
  
  Fél fülemmel hallgattam. Tanya valahol a gép hátsó részében ült. Nem láthattam anélkül, hogy megfordultam volna, és ez túl nyilvánvaló lett volna. Shen embere lökte fel a fedélzetre, és csak egy pillantást akadtam rá. Lehajtotta a fejét és a lábaival voltak gondok, a kínaiaknak támogatniuk kellett.
  
  
  –... Szóval ez az ő problémája – mondta Nicoli. Aztán megállt. – Velem vagy, Tommy?
  
  
  Pislogtam és ránéztem. – Természetesen, Rosano, minden szót hallok.
  
  
  "Bírság. A Kelet tárva-nyitva van, hatalmas potenciál rejlik benne. hogy jó embert válassz..."
  
  
  A szavak egyenletes zümmögéssé olvadtak össze, keveredve a sugárhajtóművek fütyülésével és a gépen átszáguldó széllel. A látóhatár skarlátvörös volt a lenyugvó naptól. Kicsit lemaradva volt Isztambul. A füves mező úgy nézett ki, mint egy magánbirtok része, amely vagy a török Konyáé, vagy magához Nikolié volt.
  
  
  Sok minden járt a fejemben, amikor éreztem, hogy kipattan a fülem. A Tanya iránt érzett aggodalmakon kívül azon tűnődtem, mit mondana Sheng isztambuli embere. Az ablakon kinézve egy tárgyat láttam alatta – valójában két tárgyat. Úgy néztek ki, mint egy autó, de túl sötét volt ahhoz, hogy elmondjam.
  
  
  Ha Shan hozzáférhetett volna azokhoz a fájlokhoz, amelyeken az AX-ügynök felvétele volt a Lake Tahoe-ban, talán megkaphatta volna a fájlt Nick Carterről.
  
  
  „... Szerintem jó jelölt lenne a keleti partra. Tommy, figyelsz?
  
  
  - mosolyogtam, megráztam a fejem. – Elnézést, Rosano. Azt hiszem, a tengerszint feletti magasság szédít.”
  
  
  Összeráncolta a homlokát. – Korábban soha nem volt gondod a magassággal.
  
  
  – Az életkor mindannyiunkat megváltoztat, barátom.
  
  
  "Igen ez igaz." Megmozdult az ülésen, és figyelmesen rám nézett. „Frank Cook Desmondra gondoltam. Igaz, hogy nem közülünk való, mármint nem olasz származású, de hűséges hozzám és okos. Mit gondolsz?"
  
  
  Még mindig nem hallgattam végig. – Kedvelem Franket – bólintottam. A név nem jelentett semmit.
  
  
  – Értem – mondta Nicoli halkan. Úgy tűnt, elhelyezkedett a helyén, kövér karjait keresztbe fonta az ölében.
  
  
  – Rosano – mondtam. „Furcsa érzésem van ezzel a Tai Shenggel kapcsolatban. Mielőtt megkaptam volna a táviratát, két keleti betört a lakásomba, és teljesen átkutatták azt. Fejjel lefelé tépték, kerestek valamit.
  
  
  – Ó? A szemöldöke megemelkedett. – És szerinted Shen küldte őket?
  
  
  "Piszkosul igaz. Elkaptam őket, és megpróbáltak megölni."
  
  
  Felegyenesedett, és néhány másodpercig rám nézett, mielőtt megszólalt. – Mit szeretnél, mit csináljak vele, mi? Csak azért ütött meg, mert nem szereted?
  
  
  "Nézze meg alaposan. Ismerje meg ambícióit, és azt, hogy mi a fontosabb számára: a kommunista pártjához vagy az Ön iránti hűségéhez.
  
  
  – Megcsináltam, Tommy.
  
  
  „Rendben, elmondom, mit gondolok. Listát keres. Ez a két keleti ember a lakásomban valami konkrétat keresett. Sheng parancsára akarták ezt a listát."
  
  
  Nicoli nem tűnt lenyűgözve. Kissé bólintott, majd hagyta, hogy leessen. Hirtelen a semmiből azt mondta: „Olyan, hogy az ember nem tud megbízni azokban, akik a saját szervezetében dolgoznak.” Ez minden.
  
  
  Itt valami nem stimmelt. Elvesztette az érdeklődését irántam. Elcsúsztam valahol? Rosszul mondta? Eszembe jutott az imént megbeszéltek. De az egy dolog feltűnt, hogy azt mondta, nem bízhat azokban, akik a saját szervezetében dolgoznak.
  
  
  Most úgy tett, mintha ott sem lettem volna. Kettős álla keskeny mellkasára esett, szemhéja pedig remegni kezdett, mintha elaludna.
  
  
  Egy Lear sugárhajtású repülőgép repült el mellette, és most egy füves mezőn szállt le. A nap izzó vörös golyóvá változott a láthatáron. Alig egy óra múlva sötét lesz.
  
  
  – Rosano? Mondtam.
  
  
  Felemelte a kezét, hogy elhallgattasson. „Mindent hallottam, amit mondtál. Most pedig várjunk és meglátjuk."
  
  
  
  
  
  
  Tizenegyedik fejezet
  
  
  
  
  
  Alig volt remegés, amikor a Lear sugárhajtású repülőgép leszállt a füves mezőre. Egy pattogó gurulásba ment, gyorsan elhaladt két autó mellett. Láttam, mik ezek most: egy fekete Mercedes és egy Volkswagen busz.
  
  
  Amikor a gép kellőképpen lelassult, Tai Sheng lassan megfordította, és visszagurult a várakozó autókhoz. Két török kiszállt a Volkswagenből, és rohantak lelőni és megkötni a gépet.
  
  
  Az ablakból láttam, amikor megállt a gép. Üvöltő hang hallatszott, amikor az alumínium lépcsőajtót kihúzták és becsukták.
  
  
  Konya állt fel elsőként. Elment mellettünk, kopasz feje ragyogott a felső lámpától, kiment az ajtón, majd le a lépcsőn. A másik kettő üdvözölte, és mindhárman törökül kezdtek beszélni.
  
  
  Tai Sheng kijött a fülkéből, és anélkül, hogy Rosanóra vagy rám nézett, leugrott a lépcsőről, és gyorsan a Mercedes felé indult. Ekkor kinyílt egy fekete Mercedes hátsó ajtaja, és egy elegánsan öltözött keleti férfi lépett ki rajta. Kézfogással és szűkszavú bólintással üdvözölte Shent. A két férfi megszólalt.
  
  
  – Menjünk – mondta Nicoli.
  
  
  Reméltem, hogy megfordulhatok, és legalább Tanyára pillanthatok, miközben felállunk, hogy leszálljunk a gépről.
  
  
  . De Nicoli kijött a folyosóra, és az ülések támlájához állt, míg én felálltam. Túl kézenfekvő lenne, hogy a feje fölé nézzek, és meglássam Tanyát. Kiderült, hogy hűtlen. Fel kellett adnom a létezését.
  
  
  Sheng embere, aki velünk utazott a gépen, ugyanaz, aki a szálloda halljában készítette a fényképemet, elnyomott mellettünk, és lesietett a lépcsőn. Csak Tanya és Quick Willie maradt.
  
  
  Amikor Nicolival leszálltunk a gépről, három embert láttam – Shent, azt a férfit, aki kiszállt a Mercedesből, és most egy másik keleti férfit –, akik mindannyian együtt fejjel komolyan beszélgettek. Shen ezután mondott valamit annak, aki a fényképemet készítette. A férfi röviden meghajolt előtte, és elindult a Volkswagen busz felé. Beült a volán mögé és várt.
  
  
  Nikolival lesétáltunk a gépre. Az égbolt a szürkület sötétszürke színét vette fel. Apró szúnyogok csiklandozták az arcomat, próbáltak a szemembe kerülni. A levegő meleg volt és fülledt. Éreztem, ahogy a tenyerem izzad. Túl sok volt ebben a jelenetben, ami nem tetszett.
  
  
  Nicoli hirtelen a gép felé fordult, miközben Quick Willie nehéz lábai csattogtak lefelé az üreges alumínium lépcsőkön. megfordultam vele. Bár már majdnem sötét volt, jobban láttam Tanyát, mint amióta elváltunk.
  
  
  – Mit tegyek, főnök? - kérdezte Willie.
  
  
  A düh nőtt bennem. Erőt talált ahhoz, hogy kissé felemelje a fejét. Mindkét szem bedagadt, és sárgás-lila árnyalatú volt. Alsó ajka alatt még mindig volt kiszáradt vér. Az állkapcsa bedagadt.
  
  
  – Hadd vigyázzak rá, Rosano – mondtam.
  
  
  Megrázta a fejét. – Nem, ez Willie specialitása. Tegye le a dokkba. Szabaduljon meg tőle, mint másoktól, a fekete-tengeri heroin-túladagolástól. Az AX egy újabb halott ügynököt adhat a névsorához."
  
  
  "Rendben főnök". Willie durván megragadta Tanya kezét, és botladozva és tántorogva vonszolta le a fennmaradó lépcsőkön, és mellettünk a Volkswagen buszhoz.
  
  
  Néztük, ahogy a kínaiak elindítják a buszt és feléjük hajtanak. Kinyílt az oldalsó ajtó, és Willie belökte Tanyát.
  
  
  – Nekem kellett volna – mondtam Nicolinak. – Vigyáznom kellett a nőkre.
  
  
  Figyelmen kívül hagyott engem. Még mindig hűvös volt. A bokáig érő füvön át a Mercedeshez sétáltunk, ahol Shen és barátja még beszélgetett.
  
  
  A busz szinte eltűnt a szem elől, a móló felé tartott. Eszembe jutott, hogy a levegőből láttam a dokkot. Volt egy cirkáló kabinokkal. Willie valószínűleg oda vezette.
  
  
  Ahogy közeledtünk a Mercedeshez, Shen és a másik orientalista hirtelen elhallgatott. Nicoli ekkor elkezdett magában kuncogni.
  
  
  „Fast Willie élvezi munkájának ezt a részét. Egy kicsit szórakozni fog ezzel a nővel, mielőtt végre megöli." Megrázta a fejét, még mindig kuncogott. – Igen, Quick Willie nagyon szereti a nőit.
  
  
  Tudtam, hogy valahogy el kell jutnom ehhez a hajóhoz. Bármilyen listán, amelyen Sheng szerepelt, várnia kell. Megbecsültem a távolságot és az időt. Nicoli volt a legközelebb. Először megöltem volna. De addigra Shen és barátja a fegyvereikért nyúltak. Megkaphatom mindkettőt, mielőtt Konya és a másik két török futna?
  
  
  Most már elég szürkület volt ahhoz, hogy lássam. Egy kis csoportban álltunk. Túl sötét volt ahhoz, hogy arckifejezéseket lássunk; a szemek csak sötét árnyékok voltak. A szúnyogpopuláció megkétszereződött, és úgy tűnik, megkedvelik a fejünket.
  
  
  A Mercedes csomagtartója nyitva volt. Konya, egy kopasz török férfi segített két másik embernek egyszerű kartondobozokat vinni a csomagtartóból a gépbe.
  
  
  Tai Sheng egyenesen rám nézett. Anélkül, hogy megmozdította volna a fejét, azt mondta: – Rosano, szeretnék egyedül beszélni veled.
  
  
  Nikoli egy lépést eltávolodott tőlünk. "Miért?" kérdezte.
  
  
  – Az amerikai barátodról szeretnék beszélni veled.
  
  
  A sötétben a mozgás olyan gyors volt, hogy semmi sem látszott. De hirtelen Rosano Nicoli előhúzta a revolverét, és elállt tőlünk, rám célozva.
  
  
  Megkérdeztem. – Ez most mi?
  
  
  Még Shen is meglepődött, de gyorsan magához tért. Csendben, összekulcsolt kezekkel állt előtte. Konya és két török volt a gépen.
  
  
  – Már senkiben sem bízhatok – mondta Nicoli. – Még azok is elárultak, akiket a legközelebbinek tartottam. A fegyver egy pillanatra elmozdult tőlem Shen felé.
  
  
  Megfeszült. "Mit!" - mondta rekedtes suttogással. – Rosano, ezt csinálod velem?
  
  
  – Igen – kiáltotta Nicoli. "Veled. Engem mindenki becsapott, még te is. Először rájövök, hogy akarod a listát. Mondd meg Tommynak, hogy elküldtelek érte.
  
  
  Hazugság volt. Aztán a repülőn azt hallom, hogy két kínai srác feldúlta Tommy lakását, valamit keresve. Azt mondta, szerinte listát keresnek. Azt hiszem, a te embereid voltak, Tai Sheng.
  
  
  – Igen, az én embereim voltak – mondta egy lágy, olajos hang.
  
  
  "Igen! Aztán elismered, hogy a lista után jártál.
  
  
  „Nem ismerek be semmit. Hogy merészelsz engem kérdezni! Ha nem lennék, gyümölcsöt lopnál Palermo utcai piacairól. Felállítottam egy heroin útvonalat. Vannak kapcsolataim Amerikában. Ezzel gazdaggá teszlek."
  
  
  – Cserébe miért?
  
  
  – Semmi mást nem érzek irántad, csak ugyanolyan tisztelettel.
  
  
  Nicoli kissé felemelte a pisztolyt. – Még mindig nem válaszoltál nekem. Ezek az emberei keresték a listát?”
  
  
  "Természetesen nem". Shen hangjában nem volt pánik vagy aggodalom. Mintha a rizstermésről vagy az időjárásról csevegne. „Miért érdekelne a listád? Ez nem jelent nekem semmit."
  
  
  – De elismeri, hogy a két férfi, akik feldúlták Tommy lakását, önnek dolgozott?
  
  
  – Közvetve igen.
  
  
  – Mit kerestek, ha nem listát?
  
  
  – Bizonyíték, Rosano. Ami nekem van. A jó barátod, Akasano azt mondta neked, hogy megölte azokat a kettőt, és a szemetesbe dobta őket?
  
  
  – Meg akartak ölni – mondtam. – Egyikük kést rántott elő.
  
  
  „Mindketten bolondnak tartotok? A? Azt hiszed, nem tudom, mikor szúrnak hátba? Rosano rekedt lett a dühtől.
  
  
  Konya és a két török a gépen volt, látótávolságon kívül, valószínűleg dobozokat raktak egymásra. Láttam a Volkswagen buszt visszajönni, a fényszórói egyre világosabbak. Tanya és Quick Willie nem lesznek bent. Elkezdtem elképzelni, mit csinálhat most Willy. Át kellett váltanom erre a hajóra.
  
  
  Shen csak kissé emelte fel olajos hangját. – Rosano, te ott állsz, és rám szegez egy fegyvert. Mi van ezzel az Akasanóval? Milyen vádakat emeltem ellene? Válasz nélkül maradnak? Egyetértek, elárultak. De én nem".
  
  
  – Egyikőtökben sem bízom – köpte Nicoli. – Ha lenne eszem, megölnélek titeket itt és most.
  
  
  Sheng és keleti barátja is megnyugodott. Karjaik lazán lógtak az oldalukon. Shen fél lépést tett előre.
  
  
  – Ez oktalanság lenne, Rosano.
  
  
  Néhány másodpercig csend volt. Mindannyiunknak megvoltak a saját gondolatai. Kitaláltam, mire gondol Nicoli. Nem tudta, melyikünkben bízzon. Szervezete összetartó volt. Ha megölök valakit, aki olyan magas rangú, mint én vagy Shen, olyan űrt hagyna maga után, amelyet nehéz lenne betölteni. Ráadásul nem volt meggyőző bizonyítéka arra nézve, hogy bármelyikünk elárulta volna. Shana, nem tudtam olvasni. Lehetetlen volt feldühíteni ezt az embert.
  
  
  Közeledett a Volkswagen busz. Hallottam a motor mechanikus kattogását. A lámpák elkezdtek világítani a Mercedes mellett álló négyünkön. A törökök még mindig látótávolságon kívül a gépen voltak.
  
  
  Csak egy gondolatom volt: induljak el és érjek a hajóhoz, mielőtt Quick Willie egyedülálló szórakozást végezne Tanyával, és megtömné őt heroinnal.
  
  
  Nicoli ezután felém szegezte a fegyvert. – Azt hiszem, benned bízom a legkevésbé, Tommy. Van valami abban, amit Tai Sheng mond. Azt mondja, azt hiszi, hogy ellenem fordítod a családokat, nem értem.
  
  
  – Ez hülyeség – mondtam hangosan. „Rosano, régi barátom, túl sok évet mentünk vissza ehhez. Együtt nőttünk fel a szervezetben. Ki vezetné jobban az összes családot, mi? ÉN?" kezet ráztam. – Nem, jól értek a számokhoz és a könyvekhez, de nem tudom, hogyan kell rendszerezni. A családok nem özönlenek hozzám mint vezetőhöz. Nem, barátom, te vagy az egyetlen, aki vállalja a felelősséget. Barátok vagyunk. Régóta megyünk vissza. Mit kapok azzal, ha kivágok? Semmi. Kérdezd meg Shen barátodat, hogy mit kap, ha kikényszerítenek.
  
  
  "A barátság már nem jó!" - kiáltotta Nikoli. – Vállalkozásunk veszélyben van, nincs vezetése. Könnyek szöktek a szemébe. „Tommy, Tommy, te voltál a legkedvesebb és legkedvesebb barátom. De te voltál az, aki elárult engem."
  
  
  hitetlenkedve ráncoltam a homlokomat. – Tévedsz, barátom. Nem én voltam."
  
  
  Szomorúan bólintott, arcán még mindig csorogtak a könnyek. – Igen, Tommy, te voltál az. Ez akkor volt, amikor a repülőn beszélgettünk. Megkérdeztem, hogy szerinted ki lenne jó jelölt a keleti partra. Ön egyetértett abban, hogy Frank Cook Desmond megfelelő lesz. Becsaptalak, Tommy. Rossz volt, de úgy éreztem, muszáj. Látod, a Szakácsot megölték a múlt héten Las Vegasban. Ngo-t elgázolta egy taxi.
  
  
  Az agyam száguldott. Ott csúsztam el. De még nem haltam meg. – Ez nem azt jelenti, hogy elárultalak
  
  
  . A szakács szerepelt a listán, a keleti partra gondoltad. Sheng emberei valószínűleg megölték. Fogadok, hogy a taxis keletről jött."
  
  
  De Nicoli még mindig a fejét rázta. A könnyek az arcán megcsillantak a közeledő Volkswagen busz hátterében. – Nem ez a lényeg, Tommy. A helyzet az, hogy a halálesetről külföldről telefonon értesültem – jó barátomtól, Thomas Akasanotól.
  
  
  – Ki vagy te, haver?
  
  
  
  
  
  
  Tizenkettedik fejezet.
  
  
  
  
  
  A busz közeledett, és a fényszórói mindent megvilágítottak a környéken. Már éppen megállni készült. A törököket még nem lehetett látni a gépen.
  
  
  Tai Sheng szélesen és önelégülten mosolygott. "Rosano, még valamit megtudtam a jó barátodról, Tomas Akasanóról. A szálloda halljában készült fotót kinagyították, majd összehasonlították a tíz évvel ezelőtti képpel. Az embereim nagyítóval keresték a különbségeket. Sok volt Ha alaposan megnézi, láthatja, hogy az orr csontszerkezete teljesen eltérő. Az állkapocs íve is. Az orrnyereg távolsága a pupillától a pupilláig majdnem negyed hüvelyk a két fénykép között Ez az ember egy csaló, Rosano.
  
  
  – Igen – bólintott a kis ember. A pisztoly soha nem tért el a gyomromtól. – De kérlek, folytasd, Shen. Ez elbűvölő."
  
  
  Shen tökéletes fogai fényesen ragyogtak a fényszórókban. Elégedett volt magával. „Mivel tudtuk, hogy ki ez a személy, úgy döntöttünk, hogy kiderítjük, ki ő. Megivott egy pohárral a villádban, ez olyan, mint a bourbon. Az emberem lenyomatokat vett az üvegről. Amikor elküldtük őket egy fényképpel, amelyet kódolt vezetéken továbbítottak a pekingi titkosszolgálati központba, az eredmények nagyon érdekesek voltak."
  
  
  Nicoli előrelépett. "Így? Így? Ne játssz velem, Shen. Ki ő?"
  
  
  „Pekingnek nagyon nagy ügye van vele. Ó, azt hiszem, a helyedben lévő ember nem hallott róla, de én igen. Látod, Rosano, a lány, aki Sandynek adja ki magát, nem egyedül dolgozott. Egy másik AX ügynökkel dolgozott, egy nagyon jó ügynökkel, akit Killmasternek hívunk. Nick Carternek hívják."
  
  
  Nikola arcáról minden szomorúság eltűnt. Tett egy lépést felém. – Hülyének tartottál, mi? Ennyire hülye vagyok, hogy nem látok át egy ilyen álcán? Oké, Mr. Carter, becsapott. De válaszolj egy kérdésre. Hol van régi barátom, Tomas Akasano?
  
  
  – Attól tartok, meghalt – mondtam.
  
  
  "Fattyú!" A pisztoly megrándult a kezében, a csőből tűzsugár tört ki, és hangos hang harsant a levegőben.
  
  
  És még akkor sem hittem el, amikor megtörtént. Egy erős kéz mind az öt ujjammal megragadta a húsomat, és kíméletlenül megcsípte. Aztán mintha egy forró pókert nyomtak volna hozzám, és valaki lassan átnyomta volna rajtam.
  
  
  A golyó ereje olyan sebességgel pörgetett körbe, hogy a karjaim felrepültek az oldalamra. A jobb kezem mellkason találta Shent, de az ütés nem állított meg. Összefogott bokával arccal először a Mercedes sárvédőjére estem, majd lassan lecsúsztam, és a kormánynak görbültem.
  
  
  Mindez a másodperc töredékébe került. Nem haltam meg, még csak nem is veszítettem el az eszméletemet. A térdem a mellkasomhoz, a kezem a hasamhoz szorult.
  
  
  Egy darab húst kitéptek az oldalamból. Az ingem és a kabátom már el volt ázva a vértől.
  
  
  Rögtön a lövés után Nikoli már nem érdeklődött irántam. Shenre szegezte a fegyvert.
  
  
  Fájdalom hasított belém. Éreztem, hogy felfelé mozdul a gerincemen. A hátam a Mercedes gumijának nyomódott. A Volkswagen busz már meg is érkezett hozzánk. Majdnem leállt.
  
  
  Lassan felemeltem a kezem a mellkasomon, míg el nem értem a sportkabátom hasítékát. Éreztem a Luger szilárd melegét a kezemben a kabátom alatt. A felettem lévő csoporton tartva a szemem, óvatosan kihúztam Wilhelminát a tokjából, és a hasamhoz szorítottam. Mindkét kezével el volt rejtve a szem elől.
  
  
  – Mindenki becsapott – kiáltotta Nicoli. – Szerintem Nick Carternek igaza volt, Shan. Szüksége van egy listára. Két emberét küldte ebbe a lakásba, hogy megtalálják. Aztán megpróbáltad becsapni, amikor felvetted a szállodában.
  
  
  – Ez nem igaz, Rosano.
  
  
  A kínai férfi Shenggel részben elbújt mögötte. Keze lassan a mellkasa felé kezdett mozogni. Kicsit távolabb lépett Shen mögött.
  
  
  Nicoli bólintott. "Igen ez igaz. Nem bízhatok egyikőtökben sem! Most mindent meg kell csinálnom, a nulláról kezdve."
  
  
  Újabb lövés dördült, újabb golyó jött ki a csőből. Nicoli eldobta a fegyvert, és a gyomrába fogta. Olyan erővel hajolt le, hogy a bifokális karimátlanná vált.
  
  
  leesett a fejéről. A busz fényszóróinak fényében úgy nézett ki, mintha térden állva könyörögne Shengnek. Felemelte az egyik térdét, hogy megpróbáljon talpra állni, és ott maradt, és Shenre nézett.
  
  
  Vér szivárgott az ujjai és a kézfeje között. Erősebben szorította a gyomrát.
  
  
  A Whitian, aki Sheng mögül lépett, hogy leadja a lövést, két lépést oldalra tett, revolverét Nicolira szegezve. Amikor elérte a bandavezér leesett pisztolyát, félredobta. És addigra Shengnek a kezében volt a saját fegyvere. Nicola arcára célozta.
  
  
  "Bolond vagy!" - kiáltotta az olajos hang, hízelgésének csak egy része tűnt el. „Te egy nagyképű, ostoba barom vagy. Gondoltad volna, hogy tényleg megengedek neked bármit is? Igazán? Annyira felfújt az egód, hogy azt hitted, hogy vezetővé válhatsz.
  
  
  - K-Kill... te... - motyogta Nikoli.
  
  
  "Idióta!" - mondta Shen élesen. „Az egyetlen, akit megöltél, te magad voltál. A világ a lábad előtt állhatna. Igen, hajlandó voltam megengedni, hogy te legyél a főszereplő. A gazdagság a tiéd lenne. Még egy olyan bunkóságnál is több, mint amilyennek el tudjátok képzelni."
  
  
  Nicoli a nyelvével megnyalta vékony ajkát. Kinyitotta a száját, hogy mondjon valamit, de nem szólt egy szót sem.
  
  
  „De nem lennél felelős semmiért. Szavakban te lennél a vezető, de én irányítanám a műveleteket. Így is lesz, de már nem lesz részed. A listát arra fogom használni, hogy olyan embereket keressek, akiket kedvelek, és figurákká tegyem őket. Még nem terveztem, hogy megöllek és átveszem az irányítást, de néhány dologon egyszerűen nem lehet segíteni."
  
  
  "M-az én szervezetem... az én..."
  
  
  – A te semmid – horkant fel Shen. „Te egy báb voltál, azt tetted, amit elrendeztem neked. Nem változott semmi. Carter beavatkozása csak késleltette az elkerülhetetlent. Csak találok valaki mást."
  
  
  Nicoli levette a kezét a gyomráról, hogy Shenért nyúljon. Az erőfeszítés négykézlábra kényszerítette.
  
  
  – Igen – nevetett Shen. – Ott állsz négykézláb, mint egy kutya. Nézz a lábam előtt fekve. Kövér vagy és hanyag, és az élet túl jó volt neked."
  
  
  Nicoli megpróbált felkelni. De a karja engedett, és könyökére esett. A hasa alatt most egy vértócsa volt a füvön.
  
  
  Shen kopaszodó feje hátuljára helyezte a fegyvert. „Idővel a Kínai Népköztársaság átveszi Amerikát. Igen, évekbe telhet, de sokkal könnyebb lesz belülről dolgozni, mint háborút vívni. A Cosa Nostra válaszol Pekingnek. A haszon segíteni fog nekünk felépíteni a hadseregünket, és megvásárolni Amerikában azokat, akiket eladnak: szenátorokat, kongresszusi képviselőket... sokan voltak, abból ítélve, ahogyan beszélt.
  
  
  „Csak türelem kell hozzá, amiről mi, kínaiak vagyunk híresek. De amikor eljön az ideje, hogy Mao Ce-tung Amerikába jöjjön, az hatalomátvétel teljes lesz.”
  
  
  Nicoli ismét megpróbált felkelni. Sok vért vesztett. Sheng fölötte állt egy revolverrel a fejére szegezve, lábait kissé szétvetette, arcán mosoly árnyéka látszott. Nicoli elkapta a kezét a fűben, és megpróbált felemelkedni.
  
  
  – Ti, amerikaiak, olyan bolondok vagytok – mondta Sheng. A revolver megrándult a kezében. A pisztoly orrából villanásnyi tűz villant Nicola kopasz fejébe, mint egy elektromos kisülés. Aztán a fejének egy része mintha ide-oda imbolygott volna. Olyan volt, mint egy hurrikán erejű szél, amely kavicsokat emelt le a tetőről. A darab ide-oda imbolygott, majd gyorsan szétvált, rózsaszín ködöt és skarlátvörös foltokat hagyva maga után.
  
  
  Nicoli felegyenesedett, és a térdén megingott. Aztán előrehajolt, és erősen a fűbe ütötte az arcát. A lövés hangja elveszett a nyílt, lapos füvön. Az égett puskapor fanyar szaga betöltötte a levegőt.
  
  
  Most már hallottam a Volkswagen busz hangos mechanikai hangját, ahogy közeledett felém. Szinte rajtam volt. Fokozatosan elkezdtem kiegyenesíteni a lábam.
  
  
  Három török kidugta a fejét a gépből, hogy megnézze, mi ez a nagy felhajtás. Tai Sheng visszaintegetett.
  
  
  „Siess” – mondta nekik. – Folytasd a dolgod. Kevés idő van hátra."
  
  
  Nem tudtam ott feküdni. Tai Sheng most a törököket figyelte, de idővel felém fordult. Keleti barátja már új érdeklődést mutatott irántam. Wilhelminával a kezemben kiegyenesítettem a lábam, és előre lendültem.
  
  
  Az első, aki meglátott, a kínai férfi volt Tai Shenggel. Röviden felsikoltott, és kaparni kezdte a mellkasát a kabátja alatt. Shen fordulni kezdett. Egyenesen a fülére mutattam a Lugert. A Volkswagen sofőrje már fékezett.
  
  
  Nicola kabátzsebében ott volt, amit akartam.
  
  
  utca. És tudtam, hogy Shan is ezt akarja. Ahhoz, hogy ezt megkapjam, meg kellett ölni.
  
  
  Kilőttem a Lugert, és éreztem, hogy fel- és hátrarántja a karomat. De Shen barátja az útjába ugrott, hogy megvédje a golyóit. Wilhelmina golyója átszakította az arcát, és egy fehér hús szaggatott kört tárt fel. Aztán gyorsan vörös lett, amikor a feje oldalra rándult, és Shennek csapódott.
  
  
  Néhány másodpercre összefonódtak egymással. Még egyszer megpróbáltam tisztán lelőni Shent. A Volkswagen busz vezetője elkezdett kiszállni. Teste árnyéknak tűnt a fényszórókban. De volt elég fény ahhoz, hogy lássa, fegyver van a kezében.
  
  
  Egyszer lelőttem, és láttam, hogy a feje az ülés támlájának ütközik. Előrezuhant, lefelé csapódott az ajtó tetejére, majd hanyatt esett. Kisegítettem a fűre úgy, hogy megfogtam a gallérját és meghúztam. Két lövés dördült mögöttem. Sheng a Mercedes burkolata mögül lőtt.
  
  
  Egyszer lőttem, csillagmintát rajzoltam a fekete autó hátsó ablakára. Aztán eszembe jutott.
  
  
  Nincs szükségem listára. Ezt tartotta az AX, hogy megadjam Nicolinak. De tudtam, hogy Shen ezt akarja, és azon tűnődtem, vajon akarja-e annyira, hogy utánam menjen érte.
  
  
  Nicola holtteste két méterrel a busz ajtajától hevert. Shen még mindig a Mercedes csomagtartója mögött körözött. Kimásztam a busz mögül és térdre estem Nikola teste mellé. Shen újabb lövést adott le, amint felvettem a listát. Elég közel volt ahhoz, hogy levegő szivárogását éreztem a fejemen. Kapkodtam egy lövést a vállam fölött, miközben visszakúsztam a buszra.
  
  
  Ahogy beállt a sötétség, a levegő frissebb lett. A Fekete-tenger felől hínárszag áradt rám. Az első dolgom az volt, hogy lekapcsoltam a busz lámpáit, majd megfordultam, és elindultam a dokkoló felé.
  
  
  Most minden visszatért hozzám. Miután három törököt megöltek, amikor leszálltak a gépről, Sheng lelőtt, amikor elhajtottam, az oldalamból származó vérzéstől megszédültem, szerszámosláda a busz hátuljában kéziszerszámokkal, azt hitte, Sheng vagy jön utánam a listáért, vagy felejts el engem, és folytasd a heroin szállítását.
  
  
  És még mindig emlékeztem a látomásokra Quick Willie-ről, kicsavarodott orrával, többször eltört, mint amennyit emlékezni tudott, csavart húsfüleire, duzzadt szemeire, ráncos és ráncos kezére, amely megérintette és elérte Tanya húsát. Ahogy Nicoli mondta, Quick Willie először szórakozni akar majd.
  
  
  Végül a hajóhoz érünk. A motor leállítása és tehetetlenségből a jacht kikötési helye felé haladva - cirkáló ötven méteres kabinnal, lágyan fröccsenő víz az oldalain, egy sirály kiáltása a távolban, a fények melege áttör a körön. lőréseket, a vízen ragyogó csillagokat. a víz tükre a kikötőben, az egyik kabinból halk hangok tompa hangja.
  
  
  Megbotlottam a Volkswagenben, és az aszfaltra estem, csíkozva a fa mólót. Aztán felkúsztam, vérnyomot hagyva elkenve a kabincirkáló orrfedélzetén. A bal oldalon, közel a hajóorrhoz szédülések jönnek-mennek, a fedélzet mellett találok egy lőrést, a kezében szorítva próbálja elállítani a vérzést, Wilhelmina a kezemben... elnehezül... néz. ki a lőrésen, és meglátja Quick Willie fehér hasát, és lenéz Tanyára.
  
  
  És... Tanya... az ágyon; szőke haja keretezte fiatal, horzsolt, gyönyörű arcát; kezek megkötve a fej felett, csukló össze; harisnya, blúz, melltartó a fedélzeten a priccs mellett... Willie gyorsan felkuncogott, hogy milyen jó lesz, ahogy lehúzta a szoknyáját, majd a bugyija derékrészéhez nyúlt.
  
  
  Csak... kellett egy kis...pihenés. Elment az eszem, és elmentem. Néhány másodperc pihenés percekké változott. A fejem a kezemen feküdt. Most megemeltem, és ezzel felemeltem a Lugerem üzleti végét. A kabin homályos volt. Addig dörzsöltem a szemeimet, amíg mindent nagyon tisztán láttam. Visszatértem.
  
  
  
  
  
  
  Tizenhárom
  
  
  
  
  
  Az elmosódott kabin belseje lassan kitisztult. Hason feküdtem, és kinéztem az ablakon. A kabinos cirkáló finoman ringatózott a parkolóban. Az oldalt enyhén fröcskölő víz kivételével csend uralkodott. A síró sirály társra talált. Felemeltem Wilhelmina hordóját, és Quick Willie-re mutattam.
  
  
  Éppen lehúzta Tanya szoknyáját, és a bokájához kezdte igazítani. Amikor kikapcsolta, ledobta a fedélzetre. Aztán felegyenesedett és ránézett.
  
  
  – Ti, fiatalok, biztosan jól néztek ki – mondta kissé kifulladva. „Nagyon szeretni fogom ezt, bébi. Nagyon jó felépítésű vagy."
  
  
  Tanya elhallgatott. Nem volt
  
  
  félelem a szemében, és bár az arca vágott és horzsolt, még mindig látni lehetett a szépséget. Az egyik térdét kissé felemelve feküdt, és a kezét a feje mögött tartotta.
  
  
  Quick Willie hüvelykujját a bikinibugyijának övébe akasztotta. Lassan elkezdte leengedni őket. Kissé fölé hajolt, ostoba arcán ravasz, lompos mosoly jelent meg.
  
  
  Tanya zöld szemei kissé összeszűkültek. Hagyta, hogy felemelt térd leessen, és még a hát alsó részét is megemelte, hogy segítsen neki lehúzni a bugyit.
  
  
  Arca most közvetlenül a hasa fölött volt, és leeresztette, ahogy felhúzta a bugyiját. Feltárul a háromszögletű, gesztenye-bársony szalma teteje. Willie lassan lehúzta a bugyit.
  
  
  Tanya magasra tartott karjával a mellkasa úgy nézett ki, mint egy fejjel lefelé fordított puha tejestál, a tetején féldolláros méretű rézpénzekkel. Emlékeztem a mellek ízére, megértettem Willie buzgóságát. Ettől még jobban meg akartam ölni.
  
  
  Amikor a gesztenyeszalma fele megjelent, Quick Willie meglátta egy kis üreges henger végét. Úgy tűnt, nőtt, ahogy lehúzta a bikini alsóját.
  
  
  Willie tátott szájjal ráncolta a homlokát. "Mi a fene ez?" - mondta orrmordulással.
  
  
  Egyre lejjebb húzta a bikinit, ahogy a henger kinyílt. A homlokát ráncba ráncolta a kíváncsiság. Ahogy a bugyit Tanya csípőjére húzta, a kis pisztoly csípője felfelé kattant. Rövid, hangos BANG hallatszott, és a hordó vége apró füstfoszlányokat kezdett kibocsátani.
  
  
  Gyors Willie megfeszült. Ráncos, duzzadt, bütykös keze megpróbálta a homlokát elérni, de csak a mellkasáig ért. Még mindig a homlokát ráncolva oldalra fordult. Most a lőrésemet nézte. A homlokránc eltűnt az arcáról, és a teljes hitetlenség kifejezése váltotta fel. Homlokának közepén egy fillér nagyságú apró lyuk volt, amely éppen vérezni kezdett.
  
  
  Meglátott, és a szája tágra nyílt. Ez volt az utolsó dolog, amit valaha látott. Kitárt karral a lőrés felé vánszorgott. A kezei ütötték meg először, de nem volt erejük. Kissé megremegtem, amikor az arca a lőrésnek ütközött. A másodperc töredékéig az üveghez szorult, szemei tágra nyíltak, és vérpatakok folytak le az orra két oldalán. A homloka a lőrésnek nyomódott, és megtelt vérrel. Olyan közel volt, hogy láttam az apró vörös artériákat a szeme fehérjében, a térképek hálóját, amelyet most a halál borított.
  
  
  Gyors Willie elrepült a lőrésből, és úgy zuhant a fedélzetre, mint a kiszáradt agyag, amelyet kalapáccsal ütöttek. Aztán már csak azt láttam, hogy vér kenődött az üvegen.
  
  
  Tanya is látott engem.
  
  
  Bal kezem ujjait a sebbe nyomva négykézlábra álltam, és a sima hídon a főnyíláshoz mentem. Nem volt nehéz lemenni a lépcsőn. Csak megragadtam a korlátot, és hagytam, hogy a lábam leessen magam elé. Öt láb magas csúszda volt. De szétszóródtam lent a fedélzeten, mint egy halom szennyes. Nem volt erő a lábamban: úgy tűnt, nem tudnak megtartani.
  
  
  Lassan lesétáltam a létrán ülő helyzetben, fájdalmasan a főkabin ajtaja felé. Nyitva volt.
  
  
  – Nick? Amikor beléptem, Tanya hívott. – Nick, tényleg te vagy az?
  
  
  A kabinba belépve a priccs lábához léptem, és annyira felemelkedtem, hogy az arcát nézzem. -mosolyogtam rá.
  
  
  Alsó ajka a fogai közé görbült. Könnyek töltötték meg a szemét. „Én… odaadtam, nem? Az én hibám, hogy megtalálták a fedezékünket. Ha lenne valaki tapasztaltabb, a küldetés sikeres lett volna. Hogy megy, Nick? Hol csúsztam?"
  
  
  Felemelkedtem, amíg a kiságy szélén ültem a lába előtt.
  
  
  – Nick! – kiáltott fel a lány. „Vérezsz! Ők…"
  
  
  – Csendben – mondtam rekedtes hangon. Wilhelmina még mindig a jobb kezemben volt. Sóhajtottam és jobb kezemmel megdörzsöltem az orrom. – Csak... szeretnék egy kicsit pihenni. A szédülés érzése visszatért.
  
  
  - Drágám - mondta Tanya -, ha kioldod a kezeimet, meg tudom állítani ezt a vérzést. Meg kell állítanunk őt. Az egész oldaladat vér borítja, még a bal nadrágszárad is."
  
  
  Az állam leesett a mellkasomra. Igaza volt. Ha valamit a derekam köré tekerhetne, talán elmúlna a szédülés.
  
  
  – Gyerünk, drágám – győzködte. – Próbálj a csuklómhoz érni.
  
  
  Oldalra dőltem, és éreztem, ahogy az arcom a sima hasára esik. Aztán kezeimmel lökve felemeltem a fejemet a bordaívére, majd a mellei puha dombjaira. Ajkaim hozzáértek a torkához. Aztán a vállára hajtottam a fejem és megéreztem rajta a takarót
  
  
  ágy A nyakam oldala nekitámaszkodott a kezének.
  
  
  Elfordította a fejét, és úgy fordult, hogy arcunk kevesebb mint egy hüvelyk legyen egymástól. Rám mosolyogva azt mondta: "A lány nagyon dühös lehet egy ilyen manőver miatt."
  
  
  A szédülés visszatért, és pihennem kellett. Éreztem, ahogy ajkai lágyan hozzáérnek az arcomhoz, lefelé haladva, kutatva. Kissé felemeltem a fejem, és engedtem, hogy ajkaim hozzáérjenek az övéhez.
  
  
  Ez nem a szenvedély vagy a kéj csókja volt. Azt mondta, meg tudom csinálni. Ajkaink érintése lágy volt, gyengéd és tele volt érzelmekkel, amelyek túlmutatnak a fizikain.
  
  
  A kezemmel tapogatózva csörömpölést hallottam, ahogy Wilhelmina a fedélzetre esett. Aztán a kezeim a bal kezén voltak. Lassan kihúztam őket, és a fejem fölé nyúltam, amíg meg nem éreztem a csomót a csuklója körül. Úgy tűnt, egy örökkévalóságba telt, mire kioldja ezt az átkozott dolgot.
  
  
  De tudtam, hogy megtettem, amikor éreztem, hogy a karjai a nyakam köré fonódnak. Arcomat a torka alatt lévő keresztlengőkarhoz szorította, és átölelt. Abban a pillanatban úgy éreztem, hogy örökre ott maradhatok.
  
  
  – Drágám – suttogta. "Hallgass rám. hagylak egy kicsit. Valahol ezen a hajón kell lennie egy elsősegély-készletnek. Visszajövök, amint megtalálom. Csak pihenj."
  
  
  A szédülés visszatért, és csak azt a hideget vettem észre, amelyet távolléte alatt hagyott hátra. A kabinban a fekhelyen kívül volt egy gördülő asztal, egy asztal négy székkel, egy tolószekrényajtó és egy mennyezeti lámpa, amely enyhén előre-hátra himbálózott. A fénykép a priccsel szemközti falon lógott. Konya volt rajta fiatalabb és hajú. Biztosan az ő jachtja volt, és a leszállópálya az ő földjén lehetett.
  
  
  Lecsukódott a szemem, és Tai Shengre gondoltam, aki a Lear gépen repült, hogy szállítson egy heroint. Nem megy el a lista nélkül. Fog e majd? Tegyük fel, hogy minden segítségre szüksége van az amerikai kínai negyedekben lévő kínai ügynökök személyes listájáról. Akkor nem kellene neki sem Nicoli listája, sem én. De azt akartam, hogy jöjjön hozzám. Mindenki halott volt, kivéve őt. Szüksége volt erre a listára.
  
  
  Megmozgattak, de a szemem csukva maradt. Olyan érzés volt, mintha egy gubót szorítottak volna a derekam köré. Pokolian fájt, de a hatodik-hetedik lökést követően kezdtem megszokni. A takaró átment a szemem mögött, és újra elmentem. Aztán éreztem, hogy remeg a vállam.
  
  
  "Nick? Drágám?" Tanya beszélt. „A vérzés elállt. Adtam egy injekciót. Tessék, vegye be ezt a két tablettát."
  
  
  A derekát szorosan kötözték. Amikor kinyílt a szemem, pislogtam a fejem feletti durva fényre. Tanya duzzogó, tompa szeme rám mosolygott.
  
  
  – Mióta mentem el? Megkérdeztem. Azt hittem, olyan hangot hallottam, mint egy londoni rendőrségi síp. Nem volt hangos; valójában alig hallottam. Valamiért ez a név jutott eszembe. Szárnyas tigris.
  
  
  „Nem több öt percnél. Most vegye be ezeket a tablettákat."
  
  
  A számba tettem őket, és megittam a pohár vizet, amit a kezembe adott. A szédülés és a szédülés elhagyott. Éber voltam, de fájdalmaim voltak. A hang idegesítő volt – magas hangú, sikoltozó hang messziről.
  
  
  – Nick? - kérdezte Tanya. "Mi ez?"
  
  
  Rákacsintva azt mondtam: „Drágám, felejtsd el, hogy elbuktad ezt a küldetést. Lehet, hogy mindketten kicsit huncutkodhattunk az úton, de a borítónkat valami váratlan dolog lepte el. Bírság?"
  
  
  Megcsókolta a homlokomat. "Bírság. De mi bántott? Úgy tűnt, mintha valami után nyúlnál, de nem találod."
  
  
  – Még mindig nem találom. Shen megölte Nicolit. De mielőtt megtette volna, azt mondta, hogy nála van a Wing Tiger listája, aztán hangosan felnevetett. Láttam valamit, amitől ezt az egész jelenetet fontossá kellett volna tenni számomra. Lehet, hogy azok a dolgok, amelyeket nekem adtál, összezavarták a gondolkodási folyamatomat."
  
  
  – Ettől egyértelmű lesz – ellenkezett Tanya.
  
  
  Amint talpra álltam, hányinger hullámzott el rajtam. Leestem az ágyra, de talpon maradtam. Az érzés elmúlt.
  
  
  Aztán csettintettem az ujjaimmal. "Persze! Ez minden!"
  
  
  Tanya elém állt, és a szemembe nézett. "Mi ez?" Kérdezte.
  
  
  „Van egy lista Shen kapcsolatairól az Egyesült Államokban. Tudtam, hogy létezik, de nem tudtam, hogy hol. Biztosan. Ő maga mondta nekem. Szárnyas tigris. Most már tudom, hol van.
  
  
  – Nick, figyelj! A feje oldalra billent. Öltözködni készült. Most magasra húzott szoknyával ült az ágyon, és harisnyát húzott. Mindketten magas hangú sikoltozást hallottunk.
  
  
  – Ő Shen – mondtam. – Lear gépe van. Talán megállíthatom őt."
  
  
  Kiáltott, amikor az ajtóhoz értem. "Nick? Várj meg".
  
  
  – Nem, maradj itt.
  
  
  – Ó, micimackó! Az alsó ajka kilógott, de akkor már Wilhelmina a kezemben volt.
  
  
  és kint volt az ajtón.
  
  
  Egyszerre két lépést mentem fel a lépcsőn. A ropogós éjszakai levegő megcsapta a csupasz törzsemet, amint a főfedélzetre értem. A vér a lábamnál emlékeztetett arra, hogyan kerültem oda.
  
  
  Túl sötét volt ahhoz, hogy lássam a Volkswagen buszt. Az oldalán átmásztam a dokk faujjához. A sugár sikoltása egyre hangosabb lett. De miért nem repült el? Miért ült csak ott és indította be a motorokat?
  
  
  Amint az aszfaltra értem, rájöttem, hogy valami nincs rendben. Két dolog történt egyszerre. Ebből a távolságból könnyen ki tudtam venni egy Volkswagen buszt a csillogó kikötővel szemben. Mögötte egy sötétebb, kisebb árnyék volt. Fekete Mercedes. Aztán meghallottam, hogy Tai Sheng halkan dorombol a hátam mögött.
  
  
  – Gyerünk, Carter – mondta olajos hangon. Volt ebben némi móka. Elkapott egy hülye csapdába.
  
  
  Wilhelmina összeesett az aszfalton, amikor elengedtem.
  
  
  – Azt hittem, egy sugárhajtású repülőgép hangja kihozza a csónakból. Nem, nincs senki a kormánynál. Még mindig meg van kötve és kitömve, és rám vár."
  
  
  – Ne hagyd, hogy megtartsalak.
  
  
  „Ó, nem fogsz. Azonnal megyek, miután megöltelek. De látod, Carter, van valami, ami az enyém. Nikola listája. Sok bajtól kímélhettél volna meg mindkettőnket, ha a szállodán kívül adtad volna a kezembe.Van egy speciális kis fényképezőgépem, amivel lefotózom, majd átadom a listát Nicolának.
  
  
  – Ne nézz hátra, Carter. Ne is gondolj rá. Van listád?
  
  
  "Nem."
  
  
  Sóhajtott. „Látom, nehéz lesz neked. Reméltem, hogy lelőlek, és utána felveszem a listát. Carter, nincs sok időm. A következő találkozási ponton emberek várják a heroint. És harminc éves vagyok. perc késéssel. Elrejtetted ezt valahol a hajón? "
  
  
  A karom az oldalamra lógott. "Lehet. Mit fogsz tenni ellene?”
  
  
  Hangjának olajos simasága türelmetlenségről árulkodott. – Tényleg, Carter, ez mind akadémikus. Még mindig halott leszel, amikor elmegyek innen."
  
  
  „Mondd, hogy tudással telve akarok lejönni. Mivel haldoklom a listáért, nem gondolja, hogy jogom van tudni, mire fogják használni?
  
  
  "Nincsenek jogaid. Ez hülyeség, én nem...” Elhallgatott néhány másodpercre. Aztán így szólt: – Fordulj meg, Carter.
  
  
  Lassan szembefordultam vele. Biztosan a busz alatt rejtőzött. Kétség sem férhetett hozzá, hogy volt nála fegyver, és az rám volt szegezve. De nem láttam az arckifejezését. Csak egy arctalan árnyék volt.
  
  
  – Időt próbálsz nyerni, Carter – mondta. "Miért?"
  
  
  Ha én nem láttam az arcát, akkor ő sem láthatta az enyémet. Az oldalamra szorítottam a kezeimet, és kissé vállat vontam. Hugo, a vékony tűsarkúm a kezembe került.
  
  
  – Nem tudom, miről beszélsz, Shen.
  
  
  – Willy! – kiáltotta. – Willy, a fedélzeten vagy?
  
  
  Mindketten hallgattuk a víz csobbanását a jachton és egy sugárhajtású repülőgép távoli éles sikolyát.
  
  
  – Nem félsz, hogy mindeddig elfogy az üzemanyag ezen a gépen? Megkérdeztem.
  
  
  – Ne játssz velem, Carter. Willie! Válaszolj!
  
  
  – Nem fog neked válaszolni, Shen. Nem válaszol senkinek."
  
  
  – Oké, megölted. Láttad, mit csinált a lánnyal, és megütötted. Ennyit Willie-ről. Hol van most ez a lista?
  
  
  „Ha megölsz, soha nem találod meg. És addig nem adom át, amíg nem tudom, mire használod." A szemem sarkából láttam, hogy Tanya centiről centire mászik végig a jacht orrfedélzetén. Amikor eléri a szélét, közvetlenül Shen fölött lesz. Vajon mi tartotta vissza.
  
  
  – Oké – mondta Shen, és ismét felsóhajtott türelmetlenül. Több másolatot készítenek, és egy példányt küldenek minden egyes amerikai fiókközpontba. A listán szereplő összes nevet figyeljük és figyeljük. A személyes adatokat gyűjtjük és tároljuk. Bármilyen elérhető módszert alkalmaznak: lehallgatást, a felkeresett helyek véletlenszerű ellenőrzését, házkutatást, amíg távol vannak. Mondhatni, úgy fogunk viselkedni, mint az ön szövetségi kormánya."
  
  
  – És mi lesz ennek az egésznek a célja? Megkérdeztem. Tanya majdnem elérte az elülső élt. Nagyon lassan és óvatosan mozgott. Tudta, mire képes Sheng, valószínűleg sokkal jobban, mint én.
  
  
  "Információ, Carter. Ezek egy részét azok ellen fogják felhasználni, akik úgy döntenek, hogy az új maffia nem ragadhatja meg a hatalmat. Az Ön ügynökségének örülnie kell. Bizonyítékot fogunk szolgáltatni, hogy sok bűnözőt le lehessen tartóztatni. A velünk érkezők nagylelkűek lesznek de először ezt az információt használjuk fel arra, hogy megtaláljuk a személyt
  
  
  a hülyeség, a kapzsiság és a becsvágy megfelelő kombinációja. Nehéz lesz másik Rosano Nicolit találni. Valóban tökéletes volt, és minden rendben lett volna, ha nem avatkozol bele."
  
  
  Tanya most az orra szélén volt. Lassan az oldalára fordult, ujjaival a szélén. Tudtam, hogy milyen támadást fog végrehajtani – oldalra karcolva, leejtve és lökve, mindkét lábával Shen fejéhez rúg. Már majdnem készen volt. Már csak egy-két percet kellett vennem.
  
  
  – Mi a helyzet a Szárnyas Tigris listájával? Megkérdeztem. – Mire fogja ezt használni?
  
  
  A válla türelmetlen mozdulattal emelkedett és süllyedt. – Carter, kezdesz untatni ezekkel a szüntelen kérdésekkel. Nincs több beszéd. Hol van a lista?
  
  
  – Ez egy kicsit hülyeség, nem igaz, Shen? Tudom hogy érted. Ha egyszer elmondom, hol van, az életem haszontalan lesz.”
  
  
  „Ez az, amit meg akarsz vásárolni? Még több idő ötig?”
  
  
  – Lehet.
  
  
  Felemelte a fegyvert. – Fordítsd ki a zsebeidet.
  
  
  Ezt úgy tettem, hogy Hugot a tenyeremben tartottam. A két elülső nadrágzsebem ki- és lehúzva kényelmesebben éreztem magam a tűsarkúnál. Tanya készen állt az ugrásra. Nemsokára megtörténik, az első a hátsó zsebemben volt, és tudtam, hogy Shen fogja legközelebb megkérdezni.
  
  
  – Oké – mondta. – Most pedig fordulj meg, és vedd ki a hátsó zsebeidet. Nem volt sok időd eltitkolni ezt a dolgot. Könnyen megtalálhatja, ha nincs nálad."
  
  
  Egy helyben álltam, nem mozdultam.
  
  
  „Először a térdkalácsodat lövöm meg, aztán mindkét könyöködet, majd a válladat. Csináld, ahogy mondom." Tett egy lépést előre, és egy kicsit odahajolt, és úgy nézett rám, mintha most látott volna először. – Várj egy percet – suttogta. „Nem szánsz időt magadra. A dereka körül kötés van. Mint aki…"
  
  
  Ekkor Tanya ugrott. Lábai kijöttek és leeresztették, majd a teste többi része. A repülés olyan rövid volt, hogy majdnem lekéstem a sötétben. Úgy nézett ki, mint egy rakéta, lábaival előre zuhant, miközben karjai és kezei föléje emelkedtek.
  
  
  De Shen nem volt teljesen felkészületlen. Amint meglátta a kötésemet, rájött, hogy Tanya nem halt meg, él, és hallgatja a beszélgetésünket. Ebben a pillanatban hátrált egy lépést, ami nem engedte, hogy időzítse; – emelte felém a fegyvert, és elfordult tőlem.
  
  
  Aztán elkezdtem mozogni. Most Hugo volt a kezemben derékmagasságban. Shen hat-hét lépésre volt tőlem. Lehajtottam a fejem és követtem őt, Hugo előttem.
  
  
  Tanya időzítését kidobták, de nem teljesen. A jobb sarka elkapta Shen nyakát, és oldalra fordította a fejét. Nem egészen a lány felé irányította a fegyvert. De aztán minden más összecsapott vele.
  
  
  Egy pillanatra a feje és a válla köré gabalyodott. Még nem ejtette el a fegyvert, de a karjai eszeveszetten hadonásztak, miközben megpróbálta leszedni.
  
  
  Már majdnem rajta voltam. Az egész jelenet lassú üteműnek tűnt, bár tudtam, hogy csak a másodperc töredékei telnek el. Kételkedtem abban, hogy két másodperc telt el attól a pillanattól kezdve, hogy Tanya megugrott, mostanáig, de úgy tűnt, örökké tart, míg elérem őt.
  
  
  Lesétált, és Tanya még mindig rajta volt. Most négy lépésre volt tőle, aztán három. Amikor a háta nekiütközött az aszfaltnak, kényszerítette magát, hogy átkeljen, és magasan a fejéhez emelte a lábát. A bal térde Tanya fején találta el, ami elég volt ahhoz, hogy felkeljen, és a háta mögé ütötte. Az aszfaltnak csapódott és elgurult.
  
  
  Shen teljesen négykézlábra esett. Felállásra készen maga alá tette jobb lábát, és felém emelte a fegyvert.
  
  
  De addigra eljutottam hozzá. Hugót a jobb kezemre toltam, és most előre lökött. Bal kezemmel odébb toltam a fegyvert tartalmazó kezét, és lefelé ütöttem, teljes súlyomat beleadva.
  
  
  Látta, hogy jön, megragadt a csuklómnál, és jobbra esett tőle. A tűsarkú hegye a torkára irányult. Hátradőlve elkapta a vállában.
  
  
  Éreztem, hogy belép. A pont könnyedén áthaladt a kabátja anyagán, egy mikromásodpercig megállt, amikor elkezdte átszúrni a bőrt, majd teljes súlyommal a háta mögött becsúszott. Shen válla hátradőlt, ahogy oldalra fordult.
  
  
  Felüvöltött a fájdalomtól, és megragadta a csuklómat. Most megpróbálta visszaszerezni a fegyvert. Megpróbáltam kihúzni a tűsarkúmat, hogy újra eltaláljam, de erősen megfogta a csuklómat.
  
  
  Közel voltunk egymáshoz. Láttam a fájdalmat a szemében, az egyenes fekete hajszálat a homlokán, a nyakkendő meglazulását, a sebből kicsorduló vért, ami átáztatta jól szabott kabátját.
  
  
  Szabad kezével megütött
  
  
  a sebesült oldalon.
  
  
  Felsikoltottam, amikor a fájdalom teljesen úrrá lett rajtam. Mintha egy vödörből öntötték volna ki a folyadékot. Egyenesen a csontvelőbe ment, útközben mindent megrongált.
  
  
  Még láttam néhány dolgot. Lesétáltam, kétszer balra fordultam. Shen most a fejem felé fordította a fegyvert. Valahogy leszakadt a tűsarkú a válláról. Még mindig a kezemben volt. A fájdalom eltompította az agyamat, elefánttempóra lassítva a reflexeimet.
  
  
  Shen talpon volt. Tanya mozdulatlanul feküdt oldalt. A vérző oldalamra szorított kézzel ültem. Ezután mindkét lábamat magam alá tettem, amikor láttam, hogy a fegyvere az arcomra szegezi. Megfeledkezve a fájdalomról, felemeltem magam és merültem.
  
  
  Ez egy középső ütés volt a térd felett, ami miatt a hivatásos hátvédek nagyon lassan másznak lépcsőn, és sántítanak a mászás utáni első órában. Amikor biztos voltam benne, hogy a vállam megütötte, a vádliját, a bokáját és a lábfejét a mellkasomhoz nyomtam, és tovább mozgattam.
  
  
  Nem tudott sehova lépni. Ahogy zuhant, a kezei felemelkedtek és visszatértek, megpróbálva megtörni az esését. De így is erősen ütött. Aztán rángatni kezdte a lábát. Csak amikor elkezdtem rajta mászni az arca felé, akkor jöttem rá, hogy ősszel elvesztette a fegyvert. Most pillantottam meg, amint még utoljára visszapattant a fadokkról, majd becsapódott a kikötőbe.
  
  
  A tűsarkús jobb kezem a magasba emelkedett. De megfogta, mielőtt hasba ütöttem volna. Így maradtunk, mindketten feszültek. Minden erőmből fogva tartottam Hugót, rányomtam. Minden erejét a csuklómra fordította, és megpróbálta eltávolítani a tűsarkú hegyét.
  
  
  A szemem sarkából észrevettem, hogy Tanya mozogni kezdett. A második kísérlet, hogy ránézzen, hiba volt. Shen a hátamba nyomta a térdét. - sikoltottam és hátráltam. Aztán kiütötte a tűsarkút a kezemből. Túl későn megragadtam, és néztem, ahogy átgurul az aszfalton.
  
  
  A vállából vérzett karja haszontalannak tűnt. A másik olyan erővel ütött a torkon, amiről azt hittem, hogy nem rendelkezik. Újra és újra lovagoltunk. Megpróbáltam elérni a szemét. Megpróbált az ágyékba térdelni, de sikerült kitérnem.
  
  
  Aztán egy sima fadokkon találtuk magunkat, nem messze a vízparttól, és erősen nyávogtunk és lélegztünk. Most egyikünk sem szólalt meg. Valami kevesebb voltunk, mint az emberek, olyan egyszerűek, mint maga az idő.
  
  
  A kezem az arcán volt, még mindig a szemét érintette. Aztán rájöttem, hogy a hátsó zsebemet simogatja. Az öklöm visszajött, és megütötte az orrát. Újra megütöttem, és minden alkalommal felmordult a fájdalomtól.
  
  
  Az orrból folyt a vér. Ezúttal felálltam és összetörtem a száját. Aztán mögé nyúltam, és megpróbáltam kihúzni a kezét a zsebemből. Minden rendben ment. Erősen megütötte a nyílt sebemet.
  
  
  Újra hányinger hullámzott el rajtam. Minden erő elhagyta a kezem. Homályosan éreztem, hogy a keze a zsebébe nyúl, és előhúz egy listát.
  
  
  Meg kellett volna állítanom. Ha megszökik, minden sikerülni fog, amit eltervezett. A küldetés kudarcot vallott volna. A fogamat csikorgatva kényszerítettem az erőt, hogy visszatérjen a testembe.
  
  
  Megpróbált ellökni magamtól. Kivettem a kabát ujját, majd a nadrágszárat. A láb kiszabadult, majd felém fordult. Visszatért és gyorsan visszatért a frontra. Sheng cipőjének orra az oldalamon lévő vérző kötéshez kapcsolódott.
  
  
  A feketeség tintafolyamként tört be. Kétszer megfordultam, és azt hittem, hogy tovább próbálkozik. Minden, amit meg kell tenned, hogy elkerüld a távozást, átvillant a fejemben. Mindennel küzdöttem magamban. Amint ez a gép felszáll Shennel benne, örökre eltűnik.
  
  
  Be- és kilégzéskor sikerült annyit leráznom magamról a feketeségből, hogy kinyissam a szemem. Shen öt lábnyira volt tőlem, egyik karja haszontalanul lógott az oldalán, és vér csorgott az ujjaiból.
  
  
  Tűsarkúban telepedett le. Kis szünetet tartott, ránézett, majd rám. A lista jó kezében volt, oda-vissza mozgott az ujjai között.
  
  
  A menekülés fontosabb lehetett, mert a tűsarkút a helyén hagyta, és a Mercedes felé vánszorgott. Léptei visszhangzottak az aszfalton, a háttérben a sikoltozó Lear-sugárral.
  
  
  Mire ültem, Tanya már négykézláb. Wilhelmina túl messze volt. A Mercedes vezetőoldali ajtaja kinyílt.
  
  
  Amikor letérdeltem, Tanya felállt és odalépett hozzám. A Mercedes ajtaja kicsapódott. Szilárd MAIN hang volt, mint egy biztonságos zárás. Rögtön felcsendült az önindító, majd a nagy V8-as dorombolása. A gumik megcsörrentek az aszfalton, miközben Shen gyorsan eltűnt a szem elől.
  
  
  Felálltam és hátrébb léptem
  
  
  stb.
  
  
  – Ó, Nick! Tanya sírt, amikor odajött hozzám. „Már megint vérzik. A kötés nedves."
  
  
  Ellöktem tőle, felemeltem a tűsarkúmat, és tántorogva elindultam Wilhelmina felé. Elvettem a fegyvert, és visszatettem Hugót a hüvelyébe. Csupasz, véráztatta kötés, hóna alatt tok, karján tok. Nem volt elég.
  
  
  – Nick, mit csinálsz? - kérdezte Tanya.
  
  
  – Meg kell állítanunk.
  
  
  – De te vérzel. Hadd hagyjam ezt abba, aztán megtehetjük..."
  
  
  "Nem!" Vettem egy mély levegőt.
  
  
  Elme az anyag fölött. Kelet misztikus, ismeretlen erői. Jóga. Behunytam a szemem, és mindent megszólítottam bennem. Ahogyan a jóga számtalanszor segített ellazulni, most is erőt kértem tőle. Mindenre, amit valaha tanítottak, felvették. Azt akartam, hogy az elmém megtisztítsa a fájdalmat. Már csak egy dologra kell összpontosítani: Shen és ennek a Lear-síknak a megállítására. Amikor újra kinyitottam a szemem, már kész volt – vagy éppen elég volt ahhoz, hogy megmozduljak.
  
  
  "Veled megyek". Tanya tartotta a lépést.
  
  
  "Nem." Egy Volkswagen buszon utaztam. És gyorsan léptem. A vállam fölött azt mondtam: – Ennek a kabincirkálónak van valami hajóról-partra tartó rádiója. Keresse meg és hívja Hawkot. Mondd meg neki, hol vagyunk."
  
  
  Ostoba nyugalom kerített hatalmába, őrült csend, aminek semmi köze a valósághoz. Tudtam. És mégis az egyetlen gondolat, ami eszembe jutott: „A szárnyas tigris bélyege... A szárnyas tigris bélyege.” Shengnek volt egy listája, amelyre a kormányunknak szüksége volt. meg kellett szereznem. És nem azt a listát vette át tőlem – amelyre nem voltunk kíváncsiak –, hanem azt, amit elrejtett: a Szárnyas Tigris jelét.
  
  
  Tanya eltűnt a nyíláson, amikor elindítottam a buszt, és átmentem „U”-ba. A léghűtéses négyhengeres motor mechanikus kattanása fölött hallottam a Lear-sugár zúgását, ahogy emelkedett a hangmagasság és a hangerő.
  
  
  Aszfalton vezetés közben nem oltottam le a villanyt. Egy Luger-pisztoly, egy tűsarkú, egy gázbomba és egy sok vért vesztett ügynök nem volt összehasonlítható a Lear repülőgéppel. De volt egy ötletem, amiről azt hittem, hogy működhet.
  
  
  A villogó piros és zöld futólámpák most már messze előttem jártak. tisztán láttam őket. A gép gurult. A füves mező másik végéből jön.
  
  
  Kilenc órakor balra fordult az aszfaltút. A patak tizenkettőkor gurult. Levágtam a busz abroncsát, és körülbelül két órán keresztül lehajtottam az útról bokáig érő fűbe.
  
  
  A repülőgépek lángjai messze a gép mögött nyúltak el, mint július negyedikén az éjszakai tűzijáték. Ez most igazán megható volt. Harmadik fokozatban mentem a buszon a végpontig, majd a negyedikbe kapcsoltam.
  
  
  Abból a szögből ítélve, hogy milyen szögben vettem, a sugárhajtás tíz órára közeledett, én pedig tizenkettőre. A talaj sokkal laposabb volt, mint gondoltam. A sebességmérőm ötven és hatvan között ingadozott. A sugárhajtóművek zúgása mennydörgő üvöltéssé vált. A futólámpák ugráltak, a gép egyre gyorsabban gurult.
  
  
  Hamarosan a levegőbe fog emelkedni. A fűszálak a sötétség homályává változtak. A szemem soha nem hagyta el a gördülő síkot. A köztünk lévő távolság gyorsan csökkent, ahogy a két gördülő fémtömeg ütközési pályán haladt.
  
  
  Homályosan azon tűnődtem, vajon látott-e engem. Nem számított. Mindketten túljutottunk azon a ponton, ahonnan nincs visszatérés. Ezzel a géppel nem tudott mást tenni, mint repülni. Nem vett fel kellő sebességet a felszálláshoz, nem tudott megállásig fékezni, és nem tudott felfordulás nélkül elfordulni. Velem is így volt.
  
  
  Az ülés mögé nyúlva éreztem a hideg fémtárgyakat, mígnem találtam egy nehéz kalapácsot. Felkaptam és az ölembe helyeztem.
  
  
  A gép közeledett, a hajtóművek zúgása olyan hangos volt, hogy kifulladtak, a kerekek fekete tömegben pörögtek, a kabin épp annyira volt megvilágítva, hogy lássam. A haja még mindig kissé kócos volt. Az oxigénmaszk a bal oldalán lógott. Tapasztalt pilóta volt, és megkapta a Vörös Kína legmagasabb kitüntetését.
  
  
  Lehet, hogy nincs elég idő. sietnem kellett. A távolság túl gyorsan elfogyott. Felkaptam a kalapácsot, és hagytam, hogy a padlóra zuhanjon. Kicsit lassított a busz, amikor levettem a lábam a gázpedálról és rátettem a kalapácsot. Egy pillanatra rendkívül kicsinység érzése támadt, olyasmi, mint amit egy napos vitorlás embernek éreznie kell, amikor elhalad egy vékonyabb óceán mellett.
  
  
  A kezem az ajtózáron volt. A busz állandóan ötvenen utazott. De a gép felgyorsult. Nagy erőfeszítésbe került, hogy a széllökés ellen kinyithassa az ajtót. És hallottam mindkét motor halk zúgását teljes gázzal. Enyhén balra fordítottam a kereket. A busz egyenesen a gép felé tartott. Belöktem az ajtót és ugrottam.
  
  
  Először a repülés érzése volt, egy időtlen alkonyi régió, ahol az ember semmit sem érint ezen a földön. Aztán lenézve a föld túl gyorsan mozgott. Meg fogok sérülni.
  
  
  Arra gondoltam, hogy nekivágok a földnek. Ezért ütött először a lábam. De a sebesség ereje a fejemet lefelé, a másik lábamat a hátam felé lökte. Már nem tudtam irányítani, hová megyek. Nem tudtam mást tenni, mint ellazítani a testemet.
  
  
  Beütöttem a fejem, majd a hátam, aztán újra a levegőben voltam. Ezúttal a vállamra estem, és továbbra is ugráltam és gurultam, a fogamat csikorgatva a fájdalomtól.
  
  
  Majdnem olyan gyorsan abbahagytam, mint ahogy elkezdtem. Nem kaptam levegőt, megütött a szél, és egy pillanatra megvakultam. Rengeteg narancssárga fény és meleg volt.
  
  
  Inkább éreztem, mint láttam, mert csak ugrálva és gurulva tudtam megpillantani a történteket. Talán ez segített abban, hogy ellazuljak, és arra koncentráljak, ami a géppel történt.
  
  
  Shen az utolsó pillanatban látta meg a buszt. Rányomta a bal féket, és megpróbált egy kicsit oldalra kanyarodni. A Lear sugárhajtású gép átbillent a jobb kerekén, és lejjebb ejtette a jobb szárnyát. A busz nekiütközött a szárny hegyének. A fémtörő csikorgással a szárny meggörbült és eltört. Addigra a jet orra a föld felé mutatott a busz mögött, a farka pedig felfelé.
  
  
  A hajtóművek zúgásával a gép meggörbítette az egyik kereket, a jobb szárnyat az orráig, a bal szárnytól a farokig törte. Ezen a ponton Shen leállította a motorokat.
  
  
  A gép egy pillanatra ráfagyott a farkára, egyszerűen lebegett a füves sávon, farkát alig egy lábnyira a földtől, és oldalra lökte a füvet, mint egy hajó orra, amely elválasztja a vizet.
  
  
  Amikor elesett, megfordult. A pilótafülke területét erős ütés érte, amikor az egész gép forogni kezdett, és fémcsiszoló hangokat hallatott.
  
  
  És akkor felrobbant.
  
  
  A harckocsik szárnyai a törzs felé repültek, ami szétesett, mint egy elhagyott puzzle. Narancssárga és piros lánggömbök forrtak fel üvöltő robbanásokkal. Az ég világosabb lett, ahogy a lángok minden irányba felcsaptak.
  
  
  A repesz kevesebb mint húsz lábnyira landolt tőlem. A szárnyrész magasra emelkedett, és közel landolt ahhoz a helyhez, ahol ugrottam. A teljes farokrész leszakadt a törzsről. Felrepült, mint egy futball-labda, és messze szétszóródott tőlem.
  
  
  Egy narancssárgán világító fény egy guruló Volkswagen buszt mutatott. Nem robbant fel. Miután eltalálta a szárnyat, felállt a hátsó kerekeire, mint egy vad mén, majd előrebukott, az oldalára gurult, és négyszer gurult, mielőtt fejjel lefelé nyugovóra tért volna.
  
  
  A levegőt megtöltötte az olvadó alumínium és magnézium, az égő gumi és műanyag illata. Nem volt szaga Sheng égő húsának; túl gyenge volt a többi lángoló elemhez képest. Ahogy a kabin megolvadt és ömlött, hegeket hagyva a füvön, láttam, mi lehetett a teste, vagy mi lehetett egy elszenesedett, görbe fahasáb vagy egy töpörödött fekete tehén. A kerék még mindig a kéreghez ragadt. Időnként megnyalta a láng, de nem sűrűn, mert már átégett.
  
  
  A narancssárga fény azt is mutatta, hogy Tanya rohan felém a fűben. Még mindig nyugalom volt. Tudtam, hogy most mit csináljak. Magas szoknyával érkezett, gyönyörű lábai ringatták azt a puha húst. Valami lógott a válláról egy övön.
  
  
  Elfelejtettem, mit jelent nem bántani. A sebesült oldalamon kívül, ami a legrosszabb volt, sok zúzódásom volt. A sors valami szerencsés fordulata következtében egyetlen csont sem tört el, vagy legalábbis nem tudtam megmondani. Amikor levegőt vettem, fájt a mellkasom alja, de nem volt rosszabb vagy jobb, mint mások.
  
  
  Tanya kifulladva ért hozzám. Sikerült talpra állnom. Ott állva, ahol az egész világot hullámos narancssárga és vörös lángok világították meg, vártam, hogy Tanya közeledjen hozzám.
  
  
  Sokáig álltunk a narancssárga fényben, csak fogtuk egymást. Törékeny teste remegett a zokogástól. Valamiért elmosolyodtam.
  
  
  Aztán eltolt tőlem és az arcomba nézett. "Elvesztünk?" Kérdezte. – Tudom, hogy meghalt… de a küldetés… mi… kudarcot vallott?
  
  
  Megcsókoltam a homlokát. "Lássuk. Van egy sejtésem. Ha jól gondolom, sikerült."
  
  
  Aztán újra megragadt, és majdnem elvesztettem az eszméletemet a fájdalomtól. – Ó, Nick! - kiáltott fel. "Amikor láttam, hogy a busz gurul-gurul, azt hittem, bent vagy..."
  
  
  – Pszt. Minden rendben. Mi van a bőröndödben?
  
  
  "Elsősegély csomag. Felhívtam Mr. Hawkot. Úton van. Nick? Hová mész?"
  
  
  „A felborult busz felé kapálóztam. Mellettem futott." Meg akarom nézni a Szárnyas Tigrist
  
  
  uh – mondtam.
  
  
  A gép még égett, de a lángok kissé csökkentek. Éreztem a meleget, ahogy körbejártam, hogy eljussak a buszhoz. A fém olvadt ezüstlávaként ömlött belőle, repedésekből és nyílt üregekből szivárgott ki.
  
  
  A buszhoz közeledve kinyitottam a nagy oldalajtót. Erős nedves gáz szaga volt bent. Tanya kint várt, míg én a szétszórt szerszámok között turkáltam. A dobozt elég erősen megrúgták, és néhány csavarkulcs kitört az ablakon. Lengő lángot használva a fényhez, találtam két csavarhúzót, egy Phillips csavarhúzót és egy egyenes nyílást. Nem voltam benne biztos, hogy melyik csavarfejet távolítsam el.
  
  
  Amikor leszálltam a buszról, Tanya alázatosan és némán sétált mellettem. Nem kérdezett; tudta, hogy ha csendben marad és figyel, minden válasz ott lesz. Amikor odaértünk, ahol láttam, hogy a farok leszáll, átkaroltam a vállát. Szorosan hozzám préselődött, és minden lépésnél könnyedén megérintett.
  
  
  Mögöttünk hangos robbanás hallatszott, ami újabb lángfelhővé csapott ki.
  
  
  Tanya a válla fölött nézett. – Mit gondolsz, mi volt az?
  
  
  – Valószínűleg oxigéntartályok. Itt van, a jobb oldalon."
  
  
  A Lear jet farokrésze ismét leszakadt, és körülbelül egy láb magasan feküdt a fűben. A fődarabról leszakadt darabokat kihagytam, és megálltam, amikor megtaláltam a fődarabot.
  
  
  – Szárnyas tigris – mondtam.
  
  
  Tanya mellé térdelve letöröltem a fűfoltokat, koszt és fekete kormot a sima felületről. Egy szárnyas tigris arcát és testét rajzolták meg. A csavarfejek egy síkban tartották a panelt, körülbelül nyolc négyzethüvelyknyire. Lemondtam a laposfejű csavarhúzóról, és Phillips-t használtam. Alig öt perc alatt szabaddá tettem a panelt, és felakasztottam egy kis láncra.
  
  
  "Mi van ott?" - kérdezte Tanya, miközben megéreztem a belső üreget.
  
  
  "Ez." Ez egy kis csomag fényes alufólia volt, körülbelül négyszer kettő. Nagyon óvatosan elkezdtem kicsomagolni a fóliát. A belsejében több összehajtogatott papírlap volt ragasztószalaggal.
  
  
  Tanya a kezemen keresztül nézett. – Nick – mondta. – Ez az, nem?
  
  
  Bólintottam, és átadtam neki a vágott papírokat. „A szárnyas tigris listája. Sheng összes kommunista kapcsolata Amerikában." A szavak automatikusan jöttek, mert találtam egy másik fóliába csomagolt papírt.
  
  
  "Miért mosolyogsz?" - kérdezte Tanya.
  
  
  „Van egy bónuszunk, amire nem számítottam. Ez a lista felsorolja az összes olyan kapcsolattartó nevét és tartózkodási helyét Palermótól Saigonig, ahol a heroin mozog.” Odaadtam neki és megcsókoltam az orra hegyét. „Nézd, drágám. A korábbi találkozók nevei, helyszínei és időpontjai.”
  
  
  – Akkor Nick…
  
  
  A vigyorom fájdalmas kuncogássá változott. – Igen, Tanya, mondhatjuk, hogy küldetésünk sikeres volt.
  
  
  
  
  
  
  Tizennegyedik fejezet.
  
  
  
  
  
  Két nappal később Washingtonban voltam, Hawke irodájában, még mindig gubóban. A kis irodában áporodott szivarfüst szaga volt, pedig éppen nem volt nála szivar. Leült az íróasztalához, közvetlenül velem szemben. Bőrös, ráncos arca állandóan összeráncolta a homlokát az aggodalomtól, de a szeme elégedett volt.
  
  
  – A főügyész utasított, hogy írjak köszönetet az aktájába, Carter. Valami személyes viccen elmosolyodott. – Ha találunk neki helyet.
  
  
  – Mi van Tanyával? Megkérdeztem.
  
  
  Hawk hátradőlt a székében, és keresztbe fonta a karját lapos hasán.
  
  
  „Gondoskodni fogok róla, hogy köszönet legyen a jegyzőkönyvében” – mondta.
  
  
  Miközben előhúzta az egyik szivarját a kabátzsebéből, elővettem egy aranyvégű cigarettát. Együtt gyújtottuk meg őket az öngyújtómmal.
  
  
  – Hogy áll az oldalad? - kérdezte ellágyult hangon.
  
  
  – Kicsit fáj, de nem olyan vészes.
  
  
  Az eredmény szakadások és zúzódások, három megrepedt borda és egy darab hús szakadt ki az oldalamból. Egy nap elég volt a kórházban maradnom, így nem akartam kiszállni.
  
  
  Hawk kihúzta a szivart a fogai közül, és tanulmányozni kezdte. – Nos, legalább egy heroinforrást megállítottak Saigonba.
  
  
  Bólintottam. – Megtudtad valaha, ki lőtte azt a tizenkilenc golyót Carlo Gaddinóra?
  
  
  – Igen, ugyanaz a kettő, amit a lakás átkutatásakor fogott. Természetesen Shen parancsára cselekedtek. Úgy tűnik, úgy jutottak be Gaddino házába, hogy úgy tettek, mintha szennyest gyűjtenek. Miután bementek, egyenesen a szaunába mentek és kinyitották. ajtót, és hadd szerezze meg egy hangtompítós géppuskából - .38. Tizenkilencszer. Aztán elvették a szennyest és elmentek."
  
  
  – Utána azt hiszem, parancsot kaptak Shentől, hogy szerezzék meg Asasanótól a listát.
  
  
  .
  
  
  "Pontosan. És meg kellett ölniük Akasanót csendben, egy tőrrel.
  
  
  – Szóval mi történik a Szárnyas Tigris listával?
  
  
  – Ez már megtörténik, Carter. Jelenleg minden kommunistát letartóztatnak. Azt találtuk, hogy legtöbbjük illegálisan tartózkodik ebben az országban, ezért visszatoloncolják őket Kínába."
  
  
  Előrehajoltam és eloltottam a cigit. „Uram, mi lesz a La Cosa Nostrával? Mivel Nicoli, Akasano és Sheng mind meghaltak, ki lesz az alvilág új főnöke?
  
  
  Hawk vállat vont, majd összetörte a szivarját a hamutartóban. – Valószínűleg találnak valakit, akiről senki sem hallott. Bízom benne, hogy az alvilág tovább fog működni és virágozni fog. Valószínűleg már meghozzák a sürgősségi intézkedéseket."
  
  
  Eszembe jutott egy fotó a Tahoe-tóról és egy kabinról a tavon. „Mi van az igazi Sandy Catronnal? Nincs semmi, ami megragadná őt, igaz?
  
  
  „Nem, nem csinálunk ilyet. Tudod, itt van Washingtonban. Miután hosszasan beszélgettünk vele, meggyőztük, hogy kifizetődő karrierje lehet nálunk.”
  
  
  Előrehajoltam. "Mit?"
  
  
  De Hawk még csak nem is pislogott. „Beleegyezett, hogy közel marad Akasano barátaihoz, és beszámol nekünk tevékenységeikről. Ki tudja? Talán egy napon az amerikai alvilág újonnan megválasztott főnökéből a kormánynak dolgozó titkos ügynök lesz."
  
  
  Felállt, előrehajolt, és tenyerét az asztalra tette. – Van egy hét szabadságod, Carter. Kettőt ha akarsz. Bármilyen terv?
  
  
  – Oké – mondtam felállva. "Arról van szó, hogy az igazi Sandy Catront a kabinban tartom, ami ötleteket adott. Folyton azokra a hegyekre gondolok, amelyek Flagstafftól északra vannak, a kabin elég magas ahhoz, hogy még mindig ott legyen körülötte a hó, a kőkandalló előtt ülve, esetleg kisebb horgászatra. nappal és éjjel..."
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Az emberek egy kis faluban, három mérföldre a kunyhótól azt mondták, túl késő volt, hogy havazzon. Tanya azt mondta, hogy a hópelyhek a fogadó bizottság.
  
  
  Béreltünk egy szánkót, és egy öblös kanca húzta. És amikor megraktuk élelemmel és készletekkel, bemásztunk egy vastag takaró alá, és a kancát a kunyhónk felé irányítottuk. Tanya szorosan hozzám préselődött.
  
  
  A szánon volt egy csengő, amely kivezette az embereket minden kabinból, amely mellett elhaladtunk. A verandán álltak, és integettek, ahogy elhaladtunk.
  
  
  Fenyőszag terjengett a levegőben. A fák pedig magas, vékony katonák tömegeként álltak az utunkat szegélyezően. A patak körülbelül négy méterre kanyarodott és kanyarodott attól a keskeny úttól, amelyen haladtunk.
  
  
  „Sok szerencsét a horgászathoz” – jegyeztem meg.
  
  
  "Ha ráérsz."
  
  
  Néztem a mellettem ülő, zakót viselő lányt, zöld szeme körül enyhe folttal, felhajtott orra hegyén, a hidegtől vörösen. És ahogy rám nézett, az egy nő pillantása volt, nem egy lány.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Mire kipakoltuk a szánkót és elláttuk a kancát, már besötétedett. Ettünk, elmosogattunk és tüzet gyújtottunk a kandallóban.
  
  
  A belső tér nem volt luxus. Három fő szoba volt. A nagy nappali egyik végén konyha és étkezőasztal, a másik végén kandalló volt. Az elülső és hátsó ajtón kívül két ajtó vezetett kifelé, az egyik a fürdőszobába, a másik a hálószobába. Minden bútor kézzel készült fenyőből. A kandalló előtt egy nagy medvebőr szőnyeg hevert.
  
  
  A kandalló előtt ülve és dohányozva észrevettem, hogy a nappaliban kialszanak a lámpák. Tanya a fürdőszobában volt. Amikor az egyetlen fény a kandalló pislákoló lángjaiból jött, éreztem, hogy mellettem van.
  
  
  Keze finoman megérintette a tarkómat, majd átcsúszott a vállamon és le a karomon a kezemhez. Mögém állt. Most jött és letérdelt elém.
  
  
  Elöl gombos kötött pulóvert és rövid korcsolyázószoknyát viselt. Ahogy elkezdtem kigombolni a pulcsimat, észrevettem, hogy nincs alatta semmi.
  
  
  – Hol van a melltartó – suttogtam.
  
  
  – Joga. Hanyatt feküdt a medvebőr szőnyegen, mellei simák és vörösek a tűzfényben.
  
  
  Letérdeltem mellé. Ujjaim megtalálták a cipzárt és a gombot a szoknyája oldalán.
  
  
  – Nem lesz sok időd horgászni, Nick drágám – mondta rekedt hangon.
  
  
  – Mit gondolsz, mit csinálok most?
  
  
  Ahogy lehúztam a szoknyát, felemelkedett, így le tudtam csúsztatni karcsú lábai hosszában. Kék bikini alsót viselt, fehér csipkeszegéllyel. Elmosolyodtam, mire a hüvelykujjaim a derékpántba akadtak.
  
  
  A tűzfény táncoló ujjakként simogatta sima bőrét. Nagyon fiatal volt és nagyon csinos. Megcsókoltam határozott, sima hasát, lehúztam a bugyiját. Aztán meglepetten felálltam.
  
  
  A pisztoly apró csöve egyenesen rám irányult. Tanya ajkán mosoly jelent meg. Hangos kattanás hallatszott, de a golyó nem talált el. A fegyver csövéből egy kis zászló ugrott ki.
  
  
  Két szó volt rajta: SZERETLEK.
  
  
  
  
  
  
  Carter Nick
  
  
  Kairó vagy Kairói Maffia
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Killmaster
  
  
  Kairó
  
  
  vagy a kairói maffia
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  Első fejezet
  
  
  Második fejezet
  
  
  Harmadik fejezet
  
  
  Negyedik fejezet
  
  
  Ötödik fejezet
  
  
  Hatodik fejezet
  
  
  Hetedik fejezet
  
  
  Nyolcadik fejezet
  
  
  Kilencedik fejezet
  
  
  Tizedik fejezet
  
  
  Tizenegyedik fejezet
  
  
  Tizenkettedik fejezet
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  
  
  
  Az Egyesült Államok titkosszolgálatának tagjainak ajánlva
  
  
  
  
  
  
  
  Első fejezet.
  
  
  
  
  Az arushai rendőrőrs egy kis fehérre meszelt szoba volt, a falak leomlott a festékről, és néhány sebhelyes fabútor guggolt a recepció mögött. Bambuszfüggöny takarta el a két ablakot, és lehetővé tette, hogy a délutáni napfény átszűrődjön, és sárga csíkok keletkezzenek a padlón és a szemközti falon. A lassú mennyezeti ventilátor lustán betolta a nehéz, ragacsos levegőt a szobába, de úgy tűnt, meg sem mozdította. A piszkos utca ajtaja válaszfal nélkül nyitva volt, és nagy barna legyek tompán zümmögtek a bűzös levegőben. A túlsó sarokban egy csótány óvatosan kimászott a fal repedéséből, majd visszatért sötét biztonságába.
  
  
  Megbilincselve álltam a pult előtt, a szafari ingem szakadt, és vér száradt a fehérneműmön. Két nagydarab fekete afrikai rendőr vett körül botokkal, készen arra, hogy megverjenek. Letartóztattak, mert egy szalonban harcoltam, és most az őrmesterük, egy vékony, nyurga férfi vett fel engem, aki egy öreg asztalnál ült a pult mögött, és tanulmányozta a hamis papírokat, amelyeket adtam nekik.
  
  
  – Látom, ön kanadai, Mr. Pryor – mondta az őrmester angolul. "Profi vadász" Lassan megrázta a fejét. „Sok problémánk van az amerikaiakkal és a kanadaiakkal. Nos, rá fog jönni, hogy nem lépheti át a határt Kenyából és nem okozhat itt gondot következmények nélkül.”
  
  
  – sikoltottam rá. - "Nani diyesema hivii!" „Nem okoztam semmilyen problémát! Nem én kezdtem a véres harcot!
  
  
  Szenvtelenül nézett rám, szemüvegét sötét arcára igazítva. - Véleményét elmondhatja a bírónak. A mellettem álló két férfira mutatott. – Vidd el és zárd be.
  
  
  Durván berángattak egy ajtónyíláson egy hosszú szobába, amely egy nagy cella volt, folyosóval a teljes hosszában. A folyosót nehéz vasrácsok választották el a cellától. A rácsban lévő ajtó körülbelül félig volt beépítve. Amikor az ajtóhoz vezettek, három férfit láttam a cellában, akik ültek és feküdtek a nedves padlón. Kettő afrikai, a harmadik fehér volt.
  
  
  Ahogy a két tiszt közül a magasabbik elkezdte kinyitni a cella ajtaját, egy pillanatra kiszabadultam a másik férfi szorításából. Szuahéliül azt mondtam: „Azt mondták nekem, hogy kapcsolatba léphetek egy ügyvéddel.”
  
  
  – Hapana! – rohant rám, és ismét megragadta a karomat. 'Nem most!'
  
  
  'Nem igazán!' Kiáltottam.
  
  
  A magas rendőr felém fordult, megfeledkezett az ajtóról, amelyet kinyitott. -Gondot próbál okozni, Mr. Pryor?
  
  
  – A vér szerinti jogaimat akarom! - mondtam hangosan. Ismét elhúzódtam a partnerétől.
  
  
  Aztán mindkét férfi megragadott, kemény, izmos karjuk durván megragadta a karomat és a nyakam. Harcoltam velük, próbáltam kiszabadulni. Egy kis körben megpördültünk, és erősen megütöttük a rudakat, megrázva azokat.
  
  
  A cellában lévő férfiak érdeklődést mutattak a harc iránt, és mindenki odafordult, hogy nézze.
  
  
  Sikerült kiszabadulnom a rövidebb őr szorításából, de a magas dühbe gurult, és ütőt kapott. Az ütés a fejembe került, és ereje nagy részét a karomra és a vállamra fordította.
  
  
  Felmordultam a bot ütései alatt, majd fel-hátra könyököltem a férfit a torkon. Halk hangot hallatott, és a padlóra botorkált.
  
  
  Amikor egy másik rendőr felemelte a botját, hogy lecsapjon, egyenesen az arcába ütöttem. A rácsra esett, és vér folyt ki a száján. De ez az ember egy bika volt, és az ütés nem rázta meg. Erősen ütött a botjával. Elkaptam a botot, és erősen meghúztam, kibillentve az egyensúlyából. Letéptem a rácsokról, ívben meglendítettem magam mellett, és a folyosó falához nyomtam.
  
  
  – Hatari! A magas őr a szoba felé kiáltott, ahonnan kivittek, és nehezen állt fel.
  
  
  Tetemes barátja már felépült, és felém nyúlt. Gyorsan az ágyékába térdeltem. Felsikoltott a fájdalomtól, megduplázódott, magához szorult, és eldobta a botot.
  
  
  Visszafordultam a magas rendőrhöz, ahogy felállt. Rálendültem, de eltévedtem. Beledugta a botját, és nem tévedett – arcomon és nyakon ütött. A fájdalom felrobbant a koponyámba. Egy pillanatra elsötétült, majd éles puffanással a padlóra csaptam. A magas rendőr fölém állt, és újra felemelte a botját. Megragadtam a lábát, és amilyen kevés erőm maradt a kezemben, erősen meghúztam. A lába engedett, és másodszor is a padlóra esett.
  
  
  De társa már magához tért és felemelte a botját. A szemem sarkából láttam, hogy a bot lejön. Lebuktam, de a fejemet és a tarkómat megütötte. A hullámzó sötétség ismét beköszöntött, és a földre rogytam a hátamra, lehunytam a szemem, és alig vettem észre. Amikor kinyitottam a szemem, az asztali őrmester ott állt fölöttem, fegyverrel a fejemre szegezve.
  
  
  „Ennyi elég lesz” – mondta a másik kettőnek lágy szuahéli nyelven.
  
  
  A bika, aki még mindig készen állt az ütővel való ütésre, megmozdult, leengedte a botot. Az őrmester komoran nézett rám.
  
  
  – Valami azt súgja, hogy eltelik egy kis idő, mire az ügye eljut a bíróhoz – mondta halkan.
  
  
  – Menj a pokolba – mondtam neki.
  
  
  A másik kettőre mutatott. Durván megragadtak és berángattak egy cellába. Aztán megfordultak és elmentek, bezárták maguk mögött az ajtót, én pedig egyedül maradtam három másik fogollyal.
  
  
  Lassan néztem az arcukat, fájdalom lüktetett a fejemben. Szemeim a másik fehér férfira fókuszáltak, tőle a mellettem guggoló afrikai férfi vigyorgó arcára mozdulva. A mosolyra egy grimasszal válaszoltam, és egy kicsit elernyedtem. Feladatom első szakaszát sikeresen teljesítettem. Azért jöttem, hogy megöljem a fehér embert, és itt vagyok – egy cellába zárva vele.
  
  
  „Bwana túl beteg a kluboktól” – mondta a mellettem mosolygó afrikai. "Nagy askari, mindig sokat használja a klubját." A férfi nyugati ruhákba volt öltözve, szakadt nadrágban és ingben, de jobb csuklóján fétis karkötőt viselt, arcán és vállán pedig finom mintás hegek voltak ott, ahol az ujjak végződtek. Csak egy jó szeme volt.
  
  
  – Megleszek – mondtam.
  
  
  „Te egy vérszomjas idióta vagy, hogy kezdj velük valamit” – mondta nekem megvetően a fehér ember. Aztán, mintha ez lenne az egyetlen dolog, amit érdemes megjegyezni, közömbösen elfordult.
  
  
  Nem válaszoltam, hanem megfordultam, jobb, ha ránézek. Kicsit idősebb volt nálam, magas és vékony, kemény arcú, egyenes vonalakkal és tarlókkal. Koszos fésült öltönyt és kopott fehér cipőt viselt. A szeme hideg volt és átható. Brian Sykesnek hívták, és profi gyilkos volt.
  
  
  Arra igyekeztem, hogy leüljek mellé a cella hátsó falára. A félszemű afrikai odajött a rácsokhoz, és leült mellénk, körülbelül tíz méterre a harmadik fogolytól a cellában. Ez a harmadik ember egy primitív afrikai volt, egy kikuju harcos, vörös okker pamutból készült törzsi ruhába és réz karszalagba öltözve. Mozdulatlan háttal ült, lábait keresztbe tette a velem szemben lévő rácsokon, és kifejezéstelenül nézett rám.
  
  
  Elfordultam tőlük és lehunytam a szemem. Pihenésre volt szükségem – az éjszaka hosszúnak ígérkezett. A rendőrséggel folytatott küzdelem nem segített, de meg kellett győznöm Sykes-t, hogy törvényes fogoly vagyok. A sejt bűzlött a vizelettől, és próbáltam nem figyelni rá. Eszembe jutott a nairobi David Hawke-kal folytatott beszélgetésem Sykesről és az orosz Novigrom I terveiről.
  
  
  „Ez lesz a valaha épített leggyorsabb vadászgép, Nick” – mondta Hawk. „De szerencsére elloptuk a terveket. John Drummond ügynök hamarosan Kairóban lesz a mikrofilmmel, majd hozza ide. Ő szállítja Önnek a filmet, az Ön feladata pedig az lesz, hogy biztonságban eljusson Washingtonba."
  
  
  'Igen Uram.'
  
  
  De van egy légy a kenőcsben. Forrásaink szerint az oroszok tudnak az itteni találkozásunkról. Úgy tartják, hogy felbérelték Brian Sykes profi lövészt, hogy ölje meg Drummondot, amikor a filmmel Nairobiba érkezett. Elkapják, és visszatérünk oda, ahonnan indultunk. Így…'
  
  
  – Szóval megölöm Sykes-et, mielőtt ő öl meg minket – mondtam.
  
  
  Ez minden. Jelenleg Arushában tartózkodik, és várhatóan ide fog repülni az utolsó pillanatban. Kövesd őt, N3.
  
  
  Ám amikor megérkeztem Arushába, rájöttem, hogy Sykes részegség és garázdaság miatt bezárták a helyi börtönbe, és éppen időben engedik szabadon, hogy Nairobiba repüljön. Túl kockázatos volt várni a szabadulásáig. Ráadásul nem volt időm. Így hát bedobtak vele a börtönbe.
  
  
  Kényszerítettem magam, hogy aludjak egy kicsit. Amikor felébredtem, teljesen elzsibbadtam, és úgy éreztem, szükségem van egy hétre a kórházi ágyban. A cella rácsain keresztül a folyosó ablakrácsaira néztem, és láttam, hogy kint sötét van. Hallottam, hogy az eső kopogtat a ház fémtetőjén.
  
  
  A fény gyenge volt, a folyosón lévő alacsony wattos izzóból jött. A víz kívülről behatolt a kamra egyik végébe, és egy sekély tócsát alkotott. Ráadásul a vizelet bűze a cellának ebből a végéből származott. A velem szemben ébren álló Kikuyura pillantottam, és feltételeztem, hogy valószínűleg ő könnyített magán. Most éppen a cella másik végébe nézett. A tekintetét követve láttam, hogy két patkányt figyel, akik ott élelmet kerestek.
  
  
  Sikes megmozdult és morgott az orra alatt. Nem messze Kikuyutól egy másik afrikai mélyen aludt és horkolt.
  
  
  – Átkozottul büdös börtön – mondta Sikes. - Tegyél ide egy fehér embert. Átkozott vadak.
  
  
  Az egyik patkány merészen közeledett Kikuyuhoz. Óvatosan nézett, anélkül, hogy elfordította volna a fejét. A patkány közelebb jött. Hirtelen Kikuyu keze kipattant, és megragadta. A patkány hangosan sikoltott, de csak egyszer, amikor a kikuyu egyik kezével kitörte a nyakát. Aztán miközben a lába még mindig rángatózott, letépte a húst a patkány hasáról, és felkészült megenni. Tekintete találkozott az enyémmel, felismerve vadászsikerét, és enyhén rámosolyogtam. Sykes azonban dühében talpra ugrott.
  
  
  – kiáltotta. - Rohadt vad, te akarsz feldühíteni? Odament a kikuyuhoz, és megütötte az afrikai karját, kiütötte a kezéből a döglött patkányt. – Hagyd békén azokat az átkozott kártevőket, te fekete barom, különben bedugom a fejed a rácsok közé mögötted.
  
  
  Fenyegetően állt Kikuyu fölött. Olyan magas volt, mint az afrikai, és több hús volt rajta, de a kikuyu nem mutatott félelmet. Ő sem mozdult ellene, bár láttam a gyűlöletet mandula alakú szemeiben. Ránéztem a másik afrikaira, és láttam, hogy egész idő alatt aludt. Gondolatban emlékeztem rá.
  
  
  Sikes dühös tekintettel közeledett felém. - És te, Yank, az egyetlen száraz helyen ülsz ezen a helyen. Lépjen tovább a sorban."
  
  
  ránéztem. – Én voltam az első – mondtam.
  
  
  Sykes gúnyosan elvigyorodott, és belenyúlt az öltönyébe. Elővett egy kis kést, és megvillantotta a pengéjét. Ő mondta. 'Szeretnél valamit?' A mosoly eltűnt.
  
  
  – vontam meg a vállam. – Oké, nem kell durvának lenni ezzel kapcsolatban – mondtam. Morogva mozdultam vagy tizenöt métert, és néztem, ahogy Sykes elfoglalja a száraz helyemet. – Fair play Turnabout – mondtam.
  
  
  Undorítóan elvigyorodott. – Így kell nézni, haver – mondta, és zsebre tette a kést. – Most pedig ti vérző emberek, próbáljatok csendben maradni, amíg alszom.
  
  
  Kikuyu és én összenéztünk, miközben Sykes lehunyta a szemét. Rápillantottam az órára, amelyet az őrmester megengedett nekem. Már csak tizenöt perc volt hátra a következő ellenőrzésig. Hallgattam az esőt a tetőn, és néztem, ahogy egy fekete-narancssárga sárkánygyík a fal szélén üldöz egy barna lepkét. A vékony lábak óvatosan, lassan mozogtak, akár egy oroszlán, aki gazellára ül. Mielőtt a gyík lecsaphatott volna, a lepke elrepült, és a vadászat véget ért. Az ajkaimra tettem a kezem, és a szunyókáló Sykesre néztem. Nem sok időt vesz igénybe.
  
  
  Néhány pillanattal később az ügyeletes rendőr kijött a folyosóra egy másik szobából. Egy rövid csövű revolvert hordott tokban az övén. Amikor közeledett, alvást színlelve lehunytam a szemem. Hallottam, hogy egy pillanatra megáll a cella ajtajánál, majd elégedetten megfordult, és átment egy másik szobába. Kinyitottam a szemem, és láttam, hogy a Kikuyu kíváncsian néz rám. Kacsintottam rá, és Sykesre és a másik afrikaira néztem. Úgy tűnt, mindketten aludtak. Az afrikai hangosan horkolt; a hang sok más zajt elnyomna.
  
  
  Csendben felálltam és újra a kikuyura néztem. Nem erre gondoltam
  
  
  beavatkozna, és bombára lenne szükség a másik afrikai felébresztéséhez. Ideje lépni.
  
  
  Csendesen közeledtem Sikeshez. Megmozdította az ajkát, és megrázta a fejét. Fegyverem nem volt, így a puszta kezemre kellett hagyatkoznom. Leguggoltam elé. Ebben a pillanatban az alvó afrikai hangosan ugató horkolást hallatott, és Sykes szeme felpattant. Amikor meglátott, hogy magam előtt térdelek, az álmos tekintet azonnal elhagyta a szemét.
  
  
  'Helló! Mi a fene vagy te...?
  
  
  Kinyújtottam a kezét, két kézzel megragadtam a nyakánál és elhúztam a faltól. A következő pillanatban hanyatt feküdt a földön, ujjaim a torkát szorították. Az arca vörös volt, a szeme kidülledt. Inas kezei megpróbáltak kiszabadulni a szorításomból. Észrevettem, hogy sokkal erősebb, mint amilyennek látszik. De mostanra elmúlt az arroganciája. Félelem jelent meg az arcán, majd megértés. Megpróbált beszélni, de nem tudott.
  
  
  Hirtelen a kétségbeesés rejtett erejével megtörte a szorítását, és alkarjával arcon ütött. Amikor meghátráltam az ütéstől, közénk tette a térdét, és hirtelen ledobott magáról.
  
  
  A hátamra szálltam, és Sykes gyorsan fél térdre emelkedett. – Szóval ennyi – lehelte.
  
  
  nem válaszoltam. Berúgtam, és a csizmám a sípcsontjába csapódott, és leütöttem. Fájdalmasan felkiáltott – szerencsére nem hangosan. Rohantam rá, de ő elgurult a támadás elől, és ismét letérdelt. Ezúttal egy kis kést tartott a kezében.
  
  
  Maga elé tartotta a pengét, és a gonosz vigyor visszatért kemény arcára. – Úgy tűnik, időt és erőfeszítést spóroltál meg nekem – mondta. Aztán rám ugrott.
  
  
  Balra léptem, elkerülve a kést a gyomorban, és ugyanazzal a mozdulattal elkaptam a kezét a késsel. Lökésének ereje mindkettőnket a padlóra sodort, ahol kétszer gurultunk, és megpróbáltuk megragadni a kést.
  
  
  Sykes egy pillanatra felmászott a tetejemre, és azon kaptam magam, hogy kétségbeesetten vágyom arra, hogy magammal vihessem a Hugo tűsarkúmat a cellába. De Hugot szándékosan lehagyták Wilhelminával, az én 9 mm-es Lugeremmel. Sykes hevesen ellökte a kezemet, és ismét ütött a négy hüvelykes pengével. Újra megragadtam a karját, de nem azelőtt, hogy egy sekély sebet ejtett a vállamon. Amikor meglátta a vért a szafarikabátomon, visszatért a szörnyű vigyor.
  
  
  - Megértelek, Yank. Kivágom a májadat.
  
  
  Erősebben szorítottam a kezem a késsel, megfeszültem. Le kellett fegyvereznem, különben előbb-utóbb megtalálja az utat a pengéhez. Elengedtem a másik kezét és arcon ütöttem.
  
  
  Sykes nem volt felkészülve az ellentámadásra. Elvesztette egyensúlyát és az oldalára esett. Aztán ráestem, két kézzel megfogtam a kés kezét és erősen megcsavartam. Felsikoltott. A kés átcsúszott a cella padlóján, elérhetetlenül.
  
  
  Erősen megütött a fejemen. Az oldalamra estem, ő pedig térdre ugrott, készen arra, hogy a késért menjen. De hátulról belemerültem, és alám került.
  
  
  Kikuyu mindezt hidegen és higgadtan nézte a bároknál. A másik afrikai, bár nem horkolt, még mindig aludt. Nem volt bizonyíték arra, hogy a másik szobában lévő kísérő bármi mást hallott volna.
  
  
  Erősen megütöttem Sykes nyakát, miközben a veséjébe térdeltem. Kuncogott, megfogott és maga elé dobott a földre. Gyorsan felálltam és újra láttam a félelmet az arcán. Megfordult, kinyitotta a száját, hogy hívja a kísérőt.
  
  
  Lecsaptam a kezem az ádámcsutkájára, elvágva a sikolyt, mielőtt az kiszabadulhatott volna a torkán. Lihegve és fulladozva hátrált.
  
  
  Lezártam a távolságot, elkerültem az őrült jobboldalt, amit rám dobott, és hátulról megragadtam, kezeimmel szorosan a szájára és az orrára szorítottam.
  
  
  Kétségbeesetten húzta a karomat, de úgy tartottam, mint egy bulldog. Rúgott és ütött. Az arca elsötétült, és az erek kidudorodtak a nyakán. Kezei átvágták a levegőt, és megpróbált rám találni. Elfojtott fullasztó hangok szöktek ki a torkán. Jobb keze lecsúszott a hátamon, körmei vérfoltosak.
  
  
  Keze kétszer görcsös ökölbe szorult, majd az egész teste elernyedt.
  
  
  Brian Sykes többé nem jelentett fenyegetést sem Drummond ügynökre, sem bárki másra.
  
  
  Ránéztem a Kikuyura, és láttam, hogy némán vigyorog. A másik afrikai még aludt, de nyugtalanul mozgott. Egy hang sem jött a folyosó végén lévő helyiségből, ahol az ügyeletes volt.
  
  
  Fogtam Sykes kését, letöröltem róla a lenyomatokat, és visszatettem a zsebembe. Aztán a falhoz húztam a testem, és ülő helyzetbe helyeztem, becsuktam a szemem.
  
  
  Most jött a műveletnek az a része, ami bonyolultabb is lehet, mint Sykes megszüntetése. Ki kellett szakadnom ebből a kelet-afrikai börtönparódiából. Kibontottam a szafari kabátom cipzárját, és megvizsgáltam a vérző vállam. Ahogy gondoltam, a seb nem volt mély. A hónom alá nyúltam, lehámoztam egy darab hússzínű műanyagot, és eltávolítottam azt a kis fémdarabot, ami benne volt. Főkulcs volt.
  
  
  Éppen a cellaajtó felé tartottam, amikor hangot hallottam a folyosón túli szobából. Gyorsan visszatértem a falhoz a holttest közelében, és elrejtettem a fémkardot. Lehunytam a szemem, amikor a kísérő belépett az ajtón, és elindult a folyosón.
  
  
  Szemem kinyitása nélkül hallgattam a lépéseket. Megálltak, és tudtam, hogy az őr a cella ajtajában áll. Hosszú szünet következett. Azon tűnődtem, hogy Sykes alszik-e, vagy halott. Egy másik gondolatom támadt. Tegyük fel, hogy az ügyeletes tiszt beszélni akar valamiről Sykes-szel? Lehetnek gondjaim.
  
  
  Csukva tartottam a szemem. Aztán hallottam, hogy az őr megrántja egy gyenge villanykörte zsinórját, és léptek vonultak vissza a folyosón.
  
  
  Óvatosan felálltam és a cella ajtajához sétáltam. Az egyetlen fény most a folyosó ablakából és az iroda túlsó végén lévő ajtajából jött. Eleinte nehéz volt látni a zárat, de végül beledugtam a főkulcsot. Kikuyu érdeklődve figyelte. A zár túl nagy volt a választásomhoz, és először nem tudtam mozgatni. Öt percnyi sikertelen próbálkozás után káromkodtam az orrom alatt. Nem volt egész éjszaka. Hamarosan a rendőrség jelentést tesz a járőrökről, és ez bonyolítja a dolgokat.
  
  
  A nadrágomba töröltem izzadt kezeimet, és lassabban dolgoztam újra. Óvatosan megtapogattam a billenőkapcsolót, a főkulcsot a kívánt helyzetbe állítottam és élesen elfordítottam. A zár kinyílt.
  
  
  Alig néhány centire kinyitottam az ajtót, és a főkulcsot a zsebembe tettem. Kikuyu nagyon figyelt rám. Bólintottam neki, és némán intettem neki, ha el akar menni velem. Megértette és egy fejmozdulattal visszautasította. – Santa sana – mondtam halkan, remélve, hogy eleget beszél szuahélül ahhoz, hogy tudja, megköszönöm neki, hogy a saját dolgával foglalkozik. Bólintott.
  
  
  Beléptem a cella ajtaján, és megálltam a folyosón. Ez az egész Sykes-ügy rossz játék lett volna, ha nem jutok el innen. Ha nem ezt tettem volna, kétségtelenül egy afrikai börtönben rohadnék meg egy életre.
  
  
  Csak egy kiút volt – az irodán keresztül, ahol a fegyveres őr ült. A fénye felé indultam, és a következő lépésemen gondolkodtam, ahogy közeledtem. Ahogy közeledtem az ajtóhoz, bepillantottam az irodába. Az őr az asztalnál ült, és valami képregényt olvasott. A csípőjén lévő fegyver nagynak és csúnyának tűnt.
  
  
  Visszabújtam az árnyékba az ajtó mellett. Nos, most vagy soha. Elfordultam az ajtótól, és felsikoltottam, hagyva, hogy a hangom átjárjon a folyosón.
  
  
  'Biztonság!'
  
  
  A szék a padlón kapart, és egy férfi morogását hallottam. Aztán a léptek közeledtek az ajtóhoz. Visszaléptem az árnyékba, miközben az őr elsétált mellettem.
  
  
  Gyorsan ütöttem, levágva a férfi koponyájának tövét. A célom kissé elcsúszott, és erősebben ütöttem, mint terveztem. A férfi felnevetett, és döbbenten térdre rogyott.
  
  
  Mielőtt magához tért volna, összekulcsoltam a kezeimet, és erősen rácsaptam vastag nyakára. Hangosan felmordult, és mozdulatlanul elnyúlt a padlón.
  
  
  Megragadtam a fegyverét, az övembe tettem és fáradtan felálltam. Nagyon hosszú este volt. Gyorsan a világos irodai lámpákon át a hátsó falban lévő ajtóhoz sétáltam. Kinyitottam és óvatosan végigsétáltam rajta. Odakint hűvös sötét volt, és a tücskök hívogattak. Csak egy háztömbnyire volt egy ellopott Land Rover, ami pár óra múlva elvitt a hátsó utakon a határig.
  
  
  Gyorsan bementem a sötétbe...
  
  
  Hawk elgondolkodva rágta döglött szivarját, és a közöttünk lévő kis asztalt nézte. Épp most csatlakoztam hozzá a Thorntree udvarban New Stanley-ben, és azonnal éreztem, hogy valami nincs rendben.
  
  
  Kivette vékony ajkai közül a szivart, felém fordította jégszürke szemeit, és kipréselt egy gyenge mosolyt.
  
  
  „Nagyszerű munka volt Arushában, Nick. Sykes már egy ideje beavatkozott az AX-be és a CIA-ba.
  
  
  Vizsgáltam a vékony, fáradt arcot az ősz haj döbbenete alatt.
  
  
  Javasoltam. - De valami elromlott, nem?
  
  
  Hawk úgy nézett rám, hogy úgy tűnt, mintha átlátna rajtad. – Így van, Nick. Sajnálom, hogy el kell mondanom ezt a sikeres tanzániai betörésed után, de... John Drummond meghalt.
  
  
  – néztem rá hitetlenkedve. 'Ahol?'
  
  
  "Kairóban. Tegnapelőtt. Most kaptuk a hírt. Sovány, drótos teste mintha még vékonyabb lett volna.
  
  
  
  Megkérdeztem. - Az oroszoknak ott is volt gyilkosuk?
  
  
  "Talán igen, talán nem. Egyelőre csak annyit tudunk, hogy Drummondot egy szállodai szobában találták elvágott torkával. És a mikrofilm nincs többé.”
  
  
  Lassan megráztam a fejem. – A fenébe, Drummond jó ember volt.
  
  
  Hawk a kialudt szivart a hamutartóba gyömöszölte. 'Igen. És szükségünk van erre a filmre, az N3-ra. A Novigrom I a valaha készült legfejlettebb vadászgép, sokkal jobb, mint bármi, ami a tervezési szakaszban van. Ha cselekszik, az elviselhetetlen katonai előnyhöz juttatja az oroszokat a szabad világgal szemben. Mondanom sem kell, hogy a tervek ellopása volt a legjobb hírszerzési lépésünk az elmúlt években. És most elvesztettük a terveket, mielőtt Drummond eljuttathatta volna hozzánk. Az elnök nem fog örülni..."
  
  
  Azt mondtam, nem".
  
  
  Hawk rám nézett. – Kairóba küldelek, fiam. Nem akarom ezt megtenni veled olyan hamar Arushi után, de nincs más választásom. Te vagy a legjobb reménységünk, Nick. Tudja meg pontosan, mi történt John Drummonddal és a mikrofilmmel. És ha teheted, küldd vissza a filmet."
  
  
  – Készen állsz erre pénzt költeni?
  
  
  Hawk elfintorodott. – Ha ez kell hozzá.
  
  
  'Jó. Mikor repülök? '
  
  
  Szinte bocsánatkérően mondta: – Ma késő este indul innen egy BOAC járat. A zsebébe nyúlt, elővett egy repülőjegyet és átnyújtotta nekem.
  
  
  – Rajta leszek. Elkezdtem a kabátomba tömni a jegyet, amikor elkapta a kezem.
  
  
  – Ez nehéz kérdés, Nick – mondta óvatosan. - Időnként nézzen át a válla fölött.
  
  
  A jegyet a zsebembe tettem. – Ha nem ismerném jobban, uram – mondtam neki –, megesküdnék, hogy most vettem észre apám érdeklődését a jólétem iránt.
  
  
  Összerándult. - Amit észrevettél, az birtoklási érdeklődés volt, nem pedig apai. Nem engedhetem meg magamnak, hogy a teljes személyzetemet elveszítsem egyetlen művelet alatt."
  
  
  -kuncogtam és felálltam a székről. – Nos, rendbe kell tennem néhány dolgot, mielőtt elmegyek.
  
  
  – El tudom képzelni – mondta szárazon. – Bárki is ő, köszönj neki.
  
  
  A mosolyom egyre szélesebb lett. 'Meg fogom csinálni. És felveszem veled a kapcsolatot, amint foglalkozni tudok ezzel.”
  
  
  Hawk megengedte, hogy egy kis vigyor megránduljon a szája sarkában, és enyhén elmosolyodott, miközben egyik kedvenc búcsúbeszédét tartotta: "Majd találkozunk, Nick."
  
  
  Egyenesen a szállodai szobámba mentem, bepakoltam a kis bőröndöt, amit mindig magammal vittem, és közöltem a vezetőséggel, hogy később ki fogok jelentkezni. Ezután taxival Norfolkba mentem, ahol egy nagyon kedves belga gyarmati lakosnak, Gabrielnek volt lakása. Amikor Nairobiban voltam, próbáltam vele tölteni néhány szabadidős órát, és amikor csak tudtam, mindig elköszöntem. Ezúttal nagyon bosszantotta a hirtelen távozásom.
  
  
  – De azt mondtad, hogy sokáig itt leszel – ellenkezett. Bájos francia akcentusa volt.
  
  
  Leroskadtam a hosszú kanapéra a szoba közepén. – Bonyolítod és tönkreteszed a búcsúnkat?
  
  
  Egy pillanatig duzzogta. Kislány volt, de volt választási lehetősége. A haja barna volt, pikszisre vágva, a szeme pedig hatalmas, tágra nyílt és álmodozó. Szinte születése óta Afrikában él, tinédzser korában szüleivel Kongóból Kenyába vándorolt.
  
  
  Amikor a Mau Mau megölte a szüleit, Gabrielle-nek nehéz dolga volt. Rövid ideig jól fizetett prostituált volt Mombasában. De ez mind a múltban volt, és most felelős pozíciót töltött be egy kormányhivatalban. Szerencsémre még mindig szerette a férfiakat.
  
  
  – Olyan ritkán jársz ide – mondta lassan. Nagy szemeit rám fordította. – És szeretek veled lenni egy ideig. Szűk pulóver és miniszoknya volt rajta. Most lazán a fejére húzta a pulóvert, és a legközelebbi székre dobta. Lenyűgözően nézett ki melltartóban.
  
  
  – Tudod, maradnék, ha tehetném – mondtam, és értékelőn néztem rá.
  
  
  – Tudom, mit mondasz nekem – mondta még mindig duzzogva. Kibontotta rövid szoknyáját, és hagyta, hogy a földre zuhanjon, majd kilépett belőle. A fehér csipkés bikinibugyi szinte semmit nem takart. Egy pillanatra elfordult tőlem, eltolta magától a szoknyáját, és megmutatta fenekének finom íveit. – És amit mondasz, az nagyon kevés, szerelmem.
  
  
  Rávigyorogtam, és tudtam, hogy nagyon szeretem Gabrielle-t. Talán a gyors távozásom volt a legjobb. Lerúgta a cipőjét, és lustán elindult felém, hátat fordítva nekem.
  
  
  – Segíts a melltartómban.
  
  
  Felálltam, kioldottam a kampókat, és hagytam, hogy a melltartó lecsússzon a padlóra. A válla fölött láttam, ahogy telt mellei kifelé nyomulnak új szabadságukban. Megöleltem és lassan végigsimítottam a kezeimet a mellkasán. Gabrielle lehunyta a szemét.
  
  
  – Mmmm – lehelte a lány. – Azt hiszem, meg kell bocsátanom neked. Hozzám fordult. Éhes szája megtalálta az enyémet.
  
  
  Amikor a csók véget ért, odahajolt, és lehúzta a bugyit domború csípőjén. Meztelenségét hozzám nyomta, kezeim pedig bőre puhaságát simogatták.
  
  
  'Jól?' - mondta a fülembe. - Nem gondolod, hogy le kellene vetned a ruháid?
  
  
  Segített levetkőzni, és úgy tűnt, élvezi. Újra az enyémre tapasztotta ajkait, én pedig hevesen megcsókoltam, miközben a nyelvemmel fürkésztem. Könnyedén magamhoz szorítottam, ahogy a szeretkezés öröme és érzékisége egyre nőtt.
  
  
  A nő zihált. - Ó, Nick! Nick!
  
  
  – Menjünk a hálószobába – mondtam rekedten.
  
  
  'Mmm. Nem, itt. Nem tudok várni ". Leült a lábunk előtti vastag szőnyegre, és magához húzott. 'Minden rendben?' Lefeküdt a szőnyegre, teli mellei rám mutattak. 'Minden rendben?' - ismételte meg.
  
  
  nem válaszoltam. Gyorsan odamentem hozzá. Hirtelen éles sóhaj szökött ki az ajkán. Brutálisan, kegyetlenül elvettem, anélkül, hogy a kegyelemre gondoltam, mert tényleg elkapott, és nem volt más út. A hangok a torkában egyre hangosabbak lettek. Éreztem a körmeit, de nem figyeltem a fájdalomra. Együtt robbantunk egy ragyogó, káprázatos csúcspontban.
  
  
  Erőtlenül feküdtem rajta. Szemei még mindig csukva voltak, de ajkai mosolyra nyíltak. – Mon Dieu – mondta halkan.
  
  
  Csodálatos módja volt a búcsúnak. És egyáltalán nem gondoltam Kairóra.
  
  
  
  
  Második fejezet
  
  
  
  Kairó nem civilizált város. Nyugati mércével legalábbis nem. Ezt a korábbi látogatásokhoz hasonlóan éreztem, amikor először találkoztam ezzel a hellyel a repülőtéren. Az arabok durván lökdösték egymást és a turistákat – könyöküket bordákba nyomták, trágár nyelvezetet kiabáltak, harcoltak a helyekért a recepción.
  
  
  Két órámba telt az ellenőrzés, de a hamis okmányaim átmentek az ellenőrzésen. Taxival mentem be a városba. Végigsétáltunk az óvároson és a piactéren, ahol az utcákat megtöltötték dragomenek, stricik és turisták idegenvezetőikkel. Sötét fátyolok és komor arcokat rejtő keffiyek, valamint Allah szerelméért könyörgő lábatlan koldusok is voltak. Mindezek fölé egy kitartó háborús kiáltás, egy riasztó káosz emelkedett. Eszembe jutott, hogy éjszaka nem sétálsz Kairó utcáin, de nappal a pénztárcádon tartod a kezed.
  
  
  A New Shephards Hotelben bejelentkeztem a szobámba, majd felkerestem az ötödik emeletet. Drummondot az 532-es szobában ölték meg. A folyosó csendes volt. Kivettem a Wilhelminát a válltokból, megnéztem, hogy van-e lőszer a Lugerben, és visszatettem. Az 532-es szobához közeledtem. Az ajtót hallgatva arra a következtetésre jutottam, hogy nincs bent senki.
  
  
  Kivettem a zsebemből a főkulcsot, bedugtam a zárba és elfordítottam. A zár kattant, és betoltam az ajtót. Csendben beléptem és becsuktam magam mögött az ajtót.
  
  
  A szoba félsötét volt az ablakokon behúzott függönyök miatt. Odamentem hozzájuk és kinyitottam őket, beengedve az erős napfényt. Aztán megfordultam és körülnéztem a szobában. A szálloda láthatóan úgy döntött, hogy egyelőre nem adja bérbe. A rendőrség valószínűleg nem fejezte be a nyomozást. Odamentem a king méretű ágyhoz, ahol Hawk azt mondta, hogy megtalálták a holttestet. Grimaszoltam, amikor megláttam, hogy még mindig van egy sötét vérfolt a szőnyegen. Nem szeretem a piszkos gyilkosságokat.
  
  
  Úgy tűnt, a szoba ugyanolyan volt, mint amikor a rendőrök megtalálták. A borítókat lehúzták, mintha Drummond készen állna éjszakának nevezni. Több helyen is észrevettem a faszerkezeteken és az ajtókon, ahol a rendőrök megpróbáltak ujjlenyomatot venni. Az ágy melletti téglalap alakú szék felborult, de semmi más jele nem volt a küzdelemnek.
  
  
  Eszembe jutott, amikor utoljára néhány hónappal ezelőtt láttam John Drummondot Langleyben. Magas volt, homokos hajú és sportos kinézetű. Az egyik utolsó dolog, amit mondott nekem, ez volt: „Senki sem kap örökké A-t ebben a szakmában, Nick.” De ahogy ott állt rám mosolyogva a napon, lebarnult és tónusos, úgy nézett ki, mint aki kivétel lehet.
  
  
  Nagyot sóhajtottam, és lassan átmentem a szobán. Az ilyen napok arra kényszerítették az ügynököt, hogy alaposan megvizsgálja, mivel foglalkozik. Ez arra késztette, hogy megnézze az esélyeket, amit nem szívesen csinált túl gyakran.
  
  
  Odamentem a falnak támasztott régi íróasztalhoz, és kihúztam a hosszú középső fiókot. Értelmetlen gesztus volt. A rendőrség talált volna valami érdemlegeset, de nem mehettem hozzájuk. Az üres dobozt bámultam. Ki ölte meg John Drummondot? Gyanította a bajt, mielőtt megtámadták? Ha igen, akkor megtehetné
  
  
  próbált valamiféle üzenetet hagyni nekünk, ha volt rá lehetősége. Megnéztem az egyetlen kairói zsákutcánkat, és üres kézzel jöttem fel. De Drummond talán nem ért oda időben.
  
  
  Aztán eszembe jutott valami. Drummond elolvasta, hogy az ügynök egy cetlit hagyott az asztalfiókja hátuljára ragasztószalaggal. Egészen zseniálisnak tartotta, bár Hawke nem értett vele egyet. Megint a dobozra néztem. Kicsit hülyén éreztem magam, teljesen kihúztam, és megnéztem a hátulját.
  
  
  A szám tátva maradt. Ott van, a fiók hátuljára ragasztott papír. Biztosan ezt az üzenetet hagyta hátra John Drummond!
  
  
  Letéptem a cetlit, és visszatoltam a fiókot a helyére. Leültem az asztalhoz, izgatottság nőtt bennem.
  
  
  Az üzenet benne volt a kódban, de Drummond bonyodalmak és változtatások nélkül használta a Keybook kódot. A kabátom zsebébe nyúltam, és elővettem a The Dark Continent, Eighth Edition című puhafedeles könyvet. Mivel Drummond a 30. oldalt használta az AX-nek írt utolsó üzenetében, ugrottam előre 25 oldalt, és újra megnéztem a kódolt üzenetet.
  
  
  Összefüggéstelen számok gyűjteménye volt, Drummond elsietett firkálásában egyik sor a másik után. Megnéztem az első két számot, és összevontam őket egy számmá. Az oldal legfelső sorához mentem, a bal margóról kezdtem, és megszámoltam a betűket és a szóközöket, hozzáadva az első számomhoz a megfelelő betűt, amely az üzenet első szavának első betűje volt. Ezután ugyanígy folytattam az oldal második sorában. Az üzenet folytatódott.
  
  
  Az átiratban ez állt:
  
  
  Repülőtéren készült filmes tok. Véletlen poggyászváltásnak tartom. Itt találtam a szállodában. A cseretok hígítatlan heroint tartalmaz. Felvettem a kapcsolatot a helyi alvilággal, és remélem, hogy ma este megoldjuk az ügyünket. N.T.
  
  
  Éppen befejeztem az üzenet olvasását, amikor hangot hallottam a folyosón a szobán kívül. Hallgattam, de többé nem történt meg. Óvatosan összehajtogattam Drummond cetlijét, és a kabátomba csúsztattam a papírfedelet. Felálltam az asztaltól, és Wilhelminához nyúltam, állva. Csendben az ajtóhoz sétáltam, és ott álltam egy darabig, és a határozatlanság pillanatában vitatkoztam magammal.
  
  
  Ha egy szállodai alkalmazott vagy rendőr bujkálna az előcsarnokban, nem akarok itt elkapni. De tegyük fel, hogy valaki tudott valamit John Drummond haláláról és a poggyászcseréről? Nem hagyhattam, hogy elmenjen.
  
  
  Már éppen kinyitottam volna az ajtót, amikor lépteket hallottam kívülről, amint gyorsan visszavonultak a folyosón. A betörő hallott engem, vagy talán látta az árnyékomat az ajtó alatt. Megfogtam a kilincset, kinyitottam az ajtót és kimentem az előszobába.
  
  
  Balra nézve, a léptek zajának irányába, egy alakot láttam eltűnni a folyosó sarkán. Nem volt elég időm azonosítani magam; Csak annyit tudtam, hogy ez egy férfi. Becsukva magam mögött az ajtót, lerohantam a folyosón.
  
  
  Ahogy befordultam a sarkon, egy újabb pillantást láttam – de nem láttam többet, mint az első alkalommal. A férfi lerohant a lépcsőn.
  
  
  – kiáltottam neki. - 'Várj egy percet!'
  
  
  De elment. Lerohantam a folyosón a lépcsőhöz Wilhelminával a kezemben, és egyszerre három lépcsőn kezdtem lemenni. Lépéseket hallottam csattogni a lépcsőn néhány járattal előttem, de már nem láttam, hogy a férfi elszalad. Ahogy közeledtem az első emelethez, az előcsarnokba vezető ajtó éppen becsukódott. Egy pillanatra megálltam, hogy Wilhelminát tokba zárjam, majd besétáltam a régi szálloda csempézett halljába.
  
  
  Több turista ácsorgott az asztal körül, de az emberem nem volt sehol. A bejáratnál lévő forgóajtók kissé kinyíltak. Gyorsan feléjük sétáltam az előcsarnokon keresztül. Kint körülnéztem a forgalmas utcában, de reménytelen volt. Elvesztettem.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Aznap este meglátogattam egy régi barátomat. Hakim Sadek helyi egyetemi tanár volt, aki kielégíthetetlenül vágyott az izgalomra és a kalandra. Néhányszor dolgozott az AX-nek. Tudtam, hogy van némi ismerete Kairó földalatti világáról, ezért a megfejtett jegyzetemmel felvértezve odamentem hozzá.
  
  
  – Nicholas! szeretettel üdvözölt divatos otthonában a Sharia Fuad el Awal-on. "Régen volt. Assalam alaikum.
  
  
  – Wa-'alaikum as-salaam – mondtam. – Béke veled is, öreg barátom.
  
  
  – Kérem – mondta, és meghívott, hogy üljek le az alacsony kanapéra.
  
  
  Amikor leültem, hívott egy szolgálót, és rendelt nekünk két mentateát. Nem tudtam rávenni magam, hogy elmondjam Hakimnak, hogy nem szeretem a mentateát. Azt hitte, ez az egyik kedvenc italom.
  
  
  – Szóval, mi visz vissza szerény otthonomba? - mondta mosolyogva. Vékony volt
  
  
  egy szinte görnyedt ember, rabszolgakereskedő arccal. Az orcája pattanásos volt, és vékony ajka még akkor is kegyetlennek tűnt, amikor mosolygott. De rendkívül tanult ember volt, az angolja jobb volt, mint az enyém.
  
  
  – Te és én ki fogjuk rabolni a Régiségek Múzeumát – mondtam.
  
  
  Várakozóan nézett rám, felcsillant a szeme, majd látta, hogy viccelek. – Ó, te vicces fickó vagy, Nicholas! Hangosan felnevetett, de összeesküvően felém hajolt: – Tudod, ez nem is olyan rossz ötlet.
  
  
  – vigyorogtam vissza rá. Hakim volt az egyik legkiemelkedőbb figura, akit az AXE bérelt a közelmúltban. Vörös fez és djellaba köntösében nagyon úgy nézett ki, mint egy áruló sivatagi bandita.
  
  
  „Ha lenne időm, szívesen kipróbálnám veled” – mondtam neki. – De attól tartok, hogy bajban vagyok, Hakim.
  
  
  Szeme összeszűkült, és ujját karamell orrához érintette. – Ó. Hadd mondjam el, mi a problémád, Nicholas. A múlt héten egy amerikait holtan találtak szállodai szobájában. AXE ügynök volt, igaz?
  
  
  – Oké – mondtam. Elővettem a visszafejtett cetlit, és Hakimnak adtam. – Ránk hagyta.
  
  
  Hakim figyelmesen tanulmányozta a cetlit, majd rám nézett. – Ha a felcserélt tok valóban heroint tartalmazott, Nicholas, a váltás valószínűleg hiba volt. És ha hiba volt, és az embere megpróbálta kijavítani, miért ölték meg?
  
  
  – Jó kérdés – mondtam. „Talán az oroszok megtalálták Drummondot, és a csereügy csak egy vörös hering, ami megzavar minket. De ha az alvilág valóban érintett, tucatnyi magyarázat lehet Drummond halálára. Fontos, hogy az általa vitt filmet vigyék vissza az attasé ügyébe."
  
  
  Egy vékony, barna mogyoróbarna arcú kis szolga hozott nekünk teát. Hakim zöld mentaleveleket szolgált fel nekünk poharakban. Lemondtam az édességről a lehető legkedvesebben. Amikor a szolga elment, Hakim rám nézett.
  
  
  - Szóval ez a mikrofilm fontos?
  
  
  – Nagyon fontos, Hakim. Ha még mindig vannak kapcsolatai a kairói alvilággal, megköszönném a segítségét. Ki kell derítenem, ki ölte meg Drummondot és miért. Ez elvezethet ehhez a mikrofilmhez."
  
  
  Hakim lassan kavarta a teát. – Be kell vallanom, Nicholas, hogy az elmúlt évben elvesztettem a kapcsolatot az itteni bűnöző elemmel. A segítségem valóban jelentéktelen lenne. De csak úgy megesik, barátom, hogy ismerek egy Interpol-ügynököt, aki segíthet önnek.
  
  
  – Ezek közül semmi nem kerülhet be a hivatalos nyilvántartásba – mondtam. - Tudja, hogyan kell befogni a száját?
  
  
  Hakim elmosolyodott, ez a mosoly, ha nem ismertem volna, meggyőzött volna arról, hogy el fogja vágni a torkom. „Az ügynök egy lány, és nagyon kedves. Arab, némi francia vérrel. A neve Fayeh Nasir. A Fayeh arabul azt jelenti, hogy "a vágy lángja". A mosoly elfajult vigyorrá szélesedett. – Szórakoztatóként dolgozik a Scheherazade szórakozóhelyen az Alpha Bay Streeten. Egzotikus táncos. Ezt természetesen magának kell megítélnie. De talán tud segíteni."
  
  
  Kortyoltam egy korty teát, és igyekeztem nem grimaszolni. – Rendben, találkozunk vele – mondtam. – Valahol el kell kezdenem. Felálltam az alacsony kanapéról, és Hakim is. – Most mennem kell.
  
  
  – Akkor gyere, amikor beszélhetünk, Nicholas – mondta Hakim.
  
  
  – Fantasztikus lenne. És köszönöm a kezdeményezést.
  
  
  Megrázta a fejét. „Szeretnék személyesebb lenni. Maradj kapcsolatban. És ne hagyd, hogy megtaláljam a nevedet a gyászjelentésekben."
  
  
  Allah Akbar – mondtam. – Legyen meg Allah akarata.
  
  
  Hakim görbe vigyora ismét megmutatkozott. – Arabnak kellett volna születned.
  
  
  Már majdnem éjfél volt, amikor elhagytam Hakim házát. Fogtam egy taxit, és visszamentem a városközpontba. Útközben, a sötét utcákon át, megesküdtem volna, hogy követnek minket. Amint beértünk a Sharia Maspero-ba, ahol erős fények és nagyobb forgalom jellemzi, elengedtem a taxit, és azt terveztem, hogy gyalog megyek a szállodába. Az autó, amely mintha követett volna minket, elhaladt mellettünk, amikor a taxi megállt és befordult a sarkon. „Bizonyára elképzeltem valamit” – mondtam magamnak.
  
  
  Mentem, bal kezemmel öntudatlanul löktem Wilhelminát. Még ezen a széles utcán is – Neillal a jobb oldalamon – az összes épület tőlem balra szűk, sötét ajtónyílásnak tűnt, és több komor sikátoron sétáltam végig.
  
  
  Elhaladtam egy kar nélküli koldus mellett, aki alamizsnáért kántált. Megálltam, és néhány piasztert dobtam a lábai között lévő tartályba. Jelentősen megköszönte, foghíjas vigyort vigyorogva, és még ezt a szegény tehetetlen embert is gyanúsnak találtam. A szállodám felé sétáltam, képtelen voltam megszabadulni attól az érzéstől, hogy nincs minden rendben a világommal. Mentem még egy háztömböt, amikor lépteket hallottam magam mögött.
  
  
  Lágyak voltak azok a léptek, és a legtöbb embernek hiányzott volna a hang.
  
  
  De ott voltak, és utolértek engem. Nem fordultam és nem gyorsítottam. Gondolatban elképzeltem magam mögött a koldust. Kihúzta a kezét a djellaba alól, és szorosan az öklében szorongatta a hosszú, ívelt kést.
  
  
  De ez hülyeség. Ha a lépések valóban követtek, ahogyan látszott, az üldözés mögött kétségtelenül a fekete autó volt a tettes, amely a Hakimból érkező taxit követte.
  
  
  A léptek már közel voltak. Úgy döntöttem, megállok, megfordulok és szembeszállok üldözőmmel. De mielőtt tehettem volna, egy másik sötét sikátorba értek. Annyira lefoglaltak a hátam mögötti léptek, hogy nem figyeltem a sikátorra, ahogy elhaladtam mellette.
  
  
  Egy kéz kirepült a sikátor sötétjéből, hevesen megragadt a karomnál, és felborította az egyensúlyomat a sötétben. Váratlanul értek, és emlékszem, hogy dühös voltam magamra, amiért olyan figyelmetlen voltam, amikor a járdára vetettem magam a kiálló lábam miatt. A következő pillanatban fekve néztem a taláros alakot, aki megragadott. Bokáig érő csíkos djellaba volt öltözve, fejét sivatagi keffiyeh borította, ami elrejtette az arcát. Aztán láttam, hogy egy sziluett jelent meg a szájban a sikátorban, egy másik nagy alak, köntösben, és rájöttem, hogy az a személy, aki üldöz. Egy csúnya pisztolyt tartott, nehéz hangtompítóval, a felettem álló bajtársának pedig egy széles pengéjű tőrje volt.
  
  
  'Mi a helyzet?' Mondtam. - Mi kell neked - a pénzem?
  
  
  De nem akarták megbeszélni velem a dolgokat. Míg a késes férfi fenyegetően rám szegezte a fegyvert, a pisztolyos felemelte a csőtorkolót, és a mellkasomra célzott.
  
  
  Kevés idő volt gondolkodni. Amint meghúzta a ravaszt, elfordultam a tűzvonaltól a tőlem balra lévő épület fala felé. Hallottam egy hangtompító pisztoly halk kattanását, és éreztem, hogy tűz szúrja át a jobb karomat. Engem talált el a golyó.
  
  
  Egy fadoboz mellett landoltam, amiben sok volt a szemét. Egyik kezemmel megragadtam a dobozt és ívben a lövő felé toltam. A doboz és annak tartalma az arcán és a mellkasán találta el, amitől elvesztette az egyensúlyát.
  
  
  De akkor egy másik férfi volt rajtam. Felém rohant, a kés a mellkasomba ütött. Megfordultam, és sikerült megfognom a késsel a kezét. A teste erősen megütött, és majdnem elvesztettem a szorításomat a karomon. Az arca az enyém mellett volt, szikár és kegyetlen, miközben küszködött, hogy beledöfje a kést.
  
  
  Összeszedtem az erőmet, és hevesen meglöktem a taláros alakot. Elrepült tőlem, és néhány méterrel arrébb nekicsapódott a járdának. De most a másik fegyveres magához tért a dobozzal való ütközésből, és ismét rám irányította a fegyverét. Káromkodtam, és elgurultam a faltól, amikor lőtt. Ezúttal a golyó a fejem mellett érte a járdát.
  
  
  Miközben gurultam, megszorítottam a jobb alkarom, Hugo pedig a tenyerembe csúszott. Amikor szembekerültem a fegyveressel, Hugo készen állt. Felfelé intettem a kezemmel, és a tűsarkú hangtalanul kicsúszott a kezemből. Egyszer megfordult, és némán az arab mellkasába temette magát.
  
  
  Még a sötétben is láttam, hogy a bandita szeme elkerekedik, majd felém botorkált, egyik kezével a tűsarkú fogantyúját szorongatta, a másikon pedig lazán lógott a pisztoly. Amikor eltalálta a falat, a fegyver kétszer elsült, két tompa puffanás, a golyók a lábamnál pattantak le a járdáról és a falról, ahonnan éppen elléptem. Aztán a férfi elesett. Lassan zuhant, akár egy fa, és egy puffanással arcon és mellkason találta Hugot.
  
  
  A bandita holtan feküdt köztem és egy másik arab között. A túlélő halott társára nézett, majd megfordult. A kegyetlen szemek csúnya résekre csukódtak. Hirtelen rám rohant.
  
  
  A kés a torkomnál volt. Mindent megtettem, hogy távol tartsam. Egy ütés elvágta a nyaki vénát. Támadóm keze remegett, ahogy megpróbált elérni. A lábam a lábai közé mozgattam, és jobbra rúgtam, miközben balra toltam a karját és a vállát. Morogva leesett rólam. Rágurultam, és a késsel jobban megfogtam a kezet, és megpróbáltam elfordítani. Bal kezével megütött és elvesztettem az egyensúlyomat. Egy pillanat múlva már talpon volt.
  
  
  Felpattantam, mire körbejárt. Most óvatosnak kellett lennie, és megvárni, amíg rátérhet a gyilkosságra. Meglátott egy lehetőséget, és közeledett, széles késsel a gyomrom felé lendített. Hátrahúzódtam, és a penge átszúrta a kabátom és az ingem. nagyot nyeltem. Nagyon ügyes volt a késsel.
  
  
  Ismét körbejártuk a kört. Mostanra a szemem hozzászokott a sötétséghez, és jobban láttam, mit csinálok. Nem a kést néztem, hanem a férfi arcát. A szemek megváltoztak
  
  
  második támadást tervezett, és készen álltam. Megragadtam a kezet a késsel, és magamhoz húztam, túlhaladva magamon. Ugyanakkor megfordultam, a vállamra dobtam a férfit, és erővel megdobtam. A hátával és a fejével hangosan nekiütközött a járdának, elvesztette a kését.
  
  
  Felrántottam a lábára. Küzdött, hogy felébredjen és küzdjön, de én arcon ütöttem, és visszaküldtem a sikátor falához. Odaléptem felé, egyenesen a gyomrába csapódtam, és hallottam, ahogy zihál, ahogy megduplázódik, és a gyomrát szorongatja.
  
  
  Élesen felemeltem, és alaposan megnéztem a kemény, vékony arcot. Soha nem láttam még ilyet; Azon tűnődtem, vajon ő volt-e a férfi a Drummond szobájához közeli szállodában.
  
  
  Mondtam. - 'Ki vagy te?' 'Mit akarsz?'
  
  
  A földön heverő férfira nézett, zihálva: – Testvéreink – megtalálnak. Erős akcentussal beszélt angolul.
  
  
  Ekkor kiszabadult és kiszaladt. elengedtem; Tudtam, hogy nem sok esélyem van többet kihozni belőle.
  
  
  Odamentem a halotthoz és megfordítottam. Az arca is ismeretlen volt. És ez az arc inkább spanyolnak tűnt, mint arabnak. Kihúztam a Hugót a mellkasából, megtöröltem a férfi djellabjával, és visszatettem a tűsarkút a hüvelyébe. Ezután megvizsgáltam a halott ruházatát, hogy azonosítsák. Nem volt ott semmi.
  
  
  Nekidőltem a mellette lévő falnak, és próbáltam visszanyerni az erőmet. Ezeket a kettőt valaki küldte, aki tudta, hogy Kairóban vagyok, hogy kivizsgálják Drummond halálát. És ha nem lett volna olyan szerencsés, amikor a halott gyilkos lőni kezdett a fegyverrel, csatlakoztam volna Drummondhoz a halott AXE ügynökök sorába. Kellemetlen gondolat volt.
  
  
  Súlyosan besétálva az utcára, óvatosan kinéztem, és láttam, hogy szinte nincs gyalogos a körúton. Kiléptem a járdára, és visszaindultam New Shephards felé.
  
  
  Gyorsan el kellett jutnom az Interpol lányhoz, az biztos.
  
  
  
  
  Harmadik fejezet.
  
  
  
  A szórakozóhelyen gyenge világítás, füstölő és nehéz drapéria volt, és egy vonósegyüttes lila fények alatt egy nagyon dallamtalan egyiptomi dalt játszott. A kis, alacsony asztaloknál fanyarul és sűrűn lebegett a cigarettafüst a vendéglátók feje fölött.
  
  
  A csempézett padló közepén egy lány hastáncot játszott. Karcsú és sötét bőrű volt, hosszú, egyenes haja bronzos vállára omlott. Sötét szemeit smink szegélyezte, hogy még nagyobbnak és sötétebbnek tűnjön. Alattuk vékony, finoman meghatározott orr és telt száj, telt ajkak voltak. Vékony volt, de rengeteg húsa volt. A lábai hosszúak és tökéletesek voltak. Melltartót viselt, amely a mellbimbóit egy kis szövetháromszöggel takarta, amely jelmeze maradékaként szolgált; egy bokáig érő áttetsző fátyol lógott a bikini stílusú alsójáról. Kis harangokat kötöttek a bokája köré, és mindkét kezében apró fémlemezeket tartott.
  
  
  A cintányérok fémes, ritmikus hangot adtak, ahogy áthaladt a padlón a szokatlan zenére, amitől gyönyörű combjának kemény izmai megremegtek, és egyik asztalról a másikra ugrottak. Éppen akkor közeledett az asztalomhoz, amikor a zene elérte a csúcspontját. Csípőjét felém mozgatta, idegesen megrázta, és úgy megrázta a vállát, hogy a mellei izgatottan mozogtak vékony melltartójában. A lány mindvégig mosolygott, és egy mosoly azt akarta mondani a férfinak, hogy megértette a vágyát.
  
  
  A zene hirtelen hangrobbanással ért véget, és Fayeh Nasir, a Vágy lángja nyugtázta a mecénások elszórt tapsát. Aztán jött és leült velem szemben az asztalhoz. A zsonglőr kiment a padlóra, hogy figyelemmel kísérje a tetteit.
  
  
  Rám mosolygott, felfedve tökéletes fogait. – Tetszett a táncom? Kérdezte.
  
  
  Mielőtt válaszolhattam volna, megérkezett egy turbános pincér, és rendeltünk két pohár helyi bort. Azon kaptam magam, hogy azt nézem, hogy Faye mellei hogyan próbálnak kiszabadulni abból az apró melltartóból. – Igen – sikerült végül. 'Ön nagyon jó.'
  
  
  A lány örült. – Köszönöm – mondta. "Számomra sokkal fontosabb, hogy jó táncos legyek, mint hogy jó rendőr legyek."
  
  
  - kuncogtam. – Valami rendőr – mondtam. – Örülök, hogy találkoztunk, Faye.
  
  
  - És én veled vagyok, Mr. Carter. Azt mondták, hogy várjak rád.
  
  
  A pincér hozta a bort. Kipróbáltam és meglepően jó lett. A lány rám mosolygott a pohara fölött, majd csillogó sötét szemei komor lettek. – Nagyon sajnálom a kolléganőjét – mondta.
  
  
  A poharamra néztem. – Nagyon fiatal volt. Ittam még egy korty bort. – És amit vitt, az nagyon fontos volt.
  
  
  "Hakim Sadeq nem említette, mi az."
  
  
  Megnéztem ezt a gyönyörű arcot. Valamennyire bíznom kellett benne, különben egyáltalán nem tudna segíteni.
  
  
  l. – Hakeem nem tudja, miről beszél Drummond – mondtam lassan és megfontoltan.
  
  
  'Megértem.'
  
  
  – El fogom mondani, de szeretném, ha megértené, hogy ez a legszigorúbb bizalmasság. Nem szabad ezt elismételni senkinek, még Hakimnak sem." Figyelmesen figyeltem az arcát.
  
  
  'Megértem.'
  
  
  Vettem egy mély levegőt. „Ez egy mikrofilm. Drummond egy biztonsági borotva nyelében tartotta. A borotva a bőröndjében lévő borotvakészletben volt." Meséltem neki a bőröndváltásról és a hígítatlan heroinról.
  
  
  – Úgy tűnik, Mr. Drummond egy előre nem látható baleset áldozata lett – mondta elgondolkodva.
  
  
  Elfojtottam egy mosolyt. Hirtelen helytelennek tűnt úgy ülni és megbeszélni egy bűncselekményt egy arab táncosnővel, mintha a Scotland Yard felügyelője lenne.
  
  
  – Megölni nem volt része a műveletnek – mondtam. – Aki azért jött a szobájába, hogy átvegye azt a plusz bőröndöt, nyilvánvalóan nem állt szándékában visszaadni Drummond bőröndjét. Persze lehet, hogy most a Nílus alján van a mikrofilmmel, mert úgy tűnik, nincs értéke a tolvaj számára. De nem hiszem. Azt hiszem, aki megölte Drummondot, annak van mikrofilmje, és tudja annak fontosságát."
  
  
  – Mi a nagyon klassz?
  
  
  Egy pillanatig komolyan néztem rá. Tudnia kellene. 'Igen. Elloptuk egy orosz gép tervrajzait, egy nagyon különleges repülőgéphez. A tudás létfontosságú a szabad világ számára. A mikrofilm ezekről a tervekről szólt, és azt várom, hogy visszakapják."
  
  
  Ő bólintott. – Ha az alvilágnak van napirendje, Nick, segíthetek – mondta. „Vannak kapcsolataim. Ismerem a nevüket és a működésüket. Van valami dolgod?
  
  
  'Nagyon kevés.' Említettem az előző esti támadást. – Azt sem tudom, hogy felismerem-e az archív képeken szereplő arcokat. De egyikük furcsa dolgot mondott – az, aki megszökött. Említett valamit a testvéreiről – vagy a testvéreikről –, ami megfogott.
  
  
  Meglepettnek tűnt. 'Biztosan! Ennek van értelme, Nick. Nem családi kapcsolatokra gondolt. Egy félelmetes új alvilági szindikátus – az Új Testvériség – munkatársairól beszélt.
  
  
  "Új Testvériség"? - ismételtem. – Úgy néz ki, mint egy maffiaág.
  
  
  Halkan felnevetett. „Az egyik vezető szicíliai. De a nagy ember, Pierre Beauvais egy párizsi francia. Valójában egy kozmopolita csoport. És kezdjük azt hinni, hogy ez a legkegyetlenebb bűnszervezet, amivel valaha is szembe kellett néznünk. Tettük még Kairóban is a közvélemény elégedetlenségét váltotta ki. Nagy drogkereskedők. De eddig nem sikerült bizonyítékot szereznünk ellenük. Azt sem tudjuk, hogy néz ki Beauvais."
  
  
  – Ijesztően hangzanak – mondtam.
  
  
  Elgondolkodva ráncolta a homlokát. „Ha az Új Testvériség belekeveredik ebbe, nehéz dolgod lesz. Szüksége van az Interpol segítségére?
  
  
  – Nem – mondtam gyorsan. „Ha gyanú nélkül használhatja a felvételeket, rendben. De nem szabad megbízni senkiben. Ön most az AX fizetési listáján szerepel, és ezt a feladatot csak velem fogja megvitatni."
  
  
  Megvonta gyönyörű bronz vállát. 'Te vagy a főnök. Bármit megteszek, amit mondasz."
  
  
  Kinyújtottam a kezét, és az enyémmel eltakartam a kezét. 'Ezt jó tudni. Szóval hol kezdjük?
  
  
  Egy pillanatig habozott, majd megkérdezte: – Tudsz fizetni? Amikor bólintottam, így folytatta: „Ismerek egy férfit, afféle besúgót, akit Vékony embernek hívnak. Azt hiszem, Hakim Sadek is ismeri őt. Úgy keresi a kenyerét, hogy ide-oda mozgatja az információkat a törvény és az alvilág között. Nem könnyű túlélni ebben az üzletben, de több éve sikeresen mozoghat a két világ között, mert mindkét fél számára értékes."
  
  
  - És ő tudja, hogyan kell kapcsolatba lépni ezzel az Új Testvériséggel?
  
  
  - A vékony ember többet tud erről a szervezetről, mint bármelyik rendőr. Ne kérdezd, honnan tudta ezt. Biztos vagyok benne, hogy olyan dolgokat tud, amelyeket soha nem mondana el nekünk. De pénzért összeköthet minket velük. Ők majd eldöntik, akarnak-e beszélni veled."
  
  
  – Ha a tegnap este utalt rá, nincs kedvük beszélgetni – mondtam komoran.
  
  
  "Volt egy jelentés, hogy az Új Testvériség banda egyik tagját megölték ugyanazon az éjszakán, amikor az ügynököd meghalt" - mondta -, bár a rendőrség nem fogja ellenőrizni ezt a történetet. Ha ez igaz, az Új Testvériség azt gondolhatja, hogy Drummond megölte az emberét, és úgy döntött, hogy neked is fizetni kell a halálért. Vagy csak nem szeretik, ha itt vagy.”
  
  
  – Nos, nem tudják, hogy van még pénzem, amit fizetni kell – mondtam. – Talán ettől barátságosabb megvilágításban látnak engem.
  
  
  Amikor Faye befejezte az esti fellépését, felöltözött, és úgy nézett ki az öltözőből, mint egy iskoláslány fehér pulóverben és kék miniszoknyában.
  
  
  hosszú, sötét haja a vállára omlott. A smink nagy része eltűnt, eltávolítása pedig felerősítette arcának természetes szépségét.
  
  
  – Nagyon jó – mondtam.
  
  
  Elmosolyodott, és megfogta a kezem, és elvezetett onnan. Kint volt egy taxink, és Fayeh adott egy címet a sofőrnek egy olyan területen, amelyet nem ismertem. Áthajtottunk Kairón a város régi részébe, ahol az utcák szűkek voltak, és minden sarkon alakok lapultak. Megparancsolta a taxinak, hogy álljon meg egy ócska régi épülettömb közepén.
  
  
  Fizettem a sofőrnek, és néztem, ahogy elhajt. Amikor az autó hangja eltűnt, hirtelen nagyon magányosnak tűnt. A lány a háztömb végébe vezetett egy romos lakóházhoz, és bementünk.
  
  
  Belül rosszabb volt, mint kívül. Egy halvány villanykörte lógott egy korhadó falépcső tövében. Felmentünk a lépcsőn, a hámló festék és falfirka mellett, a harmadik emeleti szobába. Faye háromszor kopogott, tétovázott, majd újra bekopogott.
  
  
  Egy pillanattal később kinyílt az ajtó, és egy férfi állt ott. Egy emberi lény töredéke volt, nem csak vékony, hanem csontos, akár egy csontváz. Arca hosszú volt és sárgás, ruhája alig volt jobb a rongyoknál, és bűzlött.
  
  
  Oldalt pillantott a lányra, és hangot hallatott a torkában. 'Igen?'
  
  
  – Ő itt Fayeh Nasir – mondta.
  
  
  'Ó igen.' Rám nézett mellette. Szeme üveges volt, mintha valami magasból ereszkedett volna le. Hosszan tanulmányozott, majd ismét a lányra nézett. 'Mit akarsz?'
  
  
  – Információ – mondta.
  
  
  'Melyik?' Megvakarta az ágyékát.
  
  
  "Szeretnénk felvenni a kapcsolatot az Új Testvériséggel" - mondta.
  
  
  A máz egy része elhagyta a szemét, és félelem kúszott beléjük. – Őrült vagy – mondta. Elkezdte becsukni az ajtót az arcunk előtt.
  
  
  rátámasztottam a lábam. – Nem fogunk bajt okozni – mondtam. „Csak szeretnénk valakit, akivel beszélhetnénk. Jól meg tudom fizetni.
  
  
  Újra az arcomat tanulmányozta. – Gyere be egy percre – mondta végül.
  
  
  A szoba, amelyben élt, tele volt papírokkal, ételmaradékokkal és különféle ágyneműkkel. Nyilván alacsony matracon aludt egy sötét sarokban, egy koszos és zsíros rendetlenségben, de mindenhol koszos ágynemű volt. Borosüvegek voltak mindenhol, és a dohos levegőben a hasis édes illata szállt.
  
  
  Egy egyenes támlájú székre rogyott egy kis asztalnál a szoba közepén. – Üljön le és beszéljen – mondta. Az akcentusa nem éppen brit volt.
  
  
  Inkább álltunk. – Szeretném felvenni a kapcsolatot Pierre Beauvais-val – mondtam.
  
  
  Rám nézett, majd csúnyán felnevetett. – Miért nem kérsz valami könnyebbet, például életet lehelni Tut királyba?
  
  
  nem nevettem. – Nem játszom – mondtam neki. „A lány azt mondta, hogy segíthetsz. Ha nem…'
  
  
  „Senki sem látja Pierre Beauvaist” – mondta. – Nem tudod, mit kérdezel.
  
  
  Aztán Fayeh megszólalt. „Azt hittük, előbb meg tudunk győzni valakit, aki közel áll hozzá” – magyarázta. „Összekapcsolsz minket az Új Testvériséggel, és mi folytatjuk a munkánkat.”
  
  
  Megdörzsölte az állát, és egy pillanatig gondolkodott. – Mennyi ez nekem? - kérdezte végül.
  
  
  Elővettem a pénztárcámat, kivettem néhány bankjegyet, és a koszos asztalra tettem. Rájuk nézett és felnevetett. Hozzáadtam még három számlát. Mohón rájuk nézett, majd rám. – Mit fogok mondani nekik, mit akarsz?
  
  
  – Hogy szeretnék venni valamit.
  
  
  'Drogok? Mindent megadhatok neked, amit csak akarsz."
  
  
  – Nem kábítószer – mondtam.
  
  
  Ismét oldalra pillantott, majd kinyújtotta a kezét, és átvette a pénzt. Gondosan számolt. 'Minden rendben. Minden tőlem telhetőt megteszek. hova hívhatlak?
  
  
  Mondtam neki.
  
  
  - Holnap reggel hívlak. Ott lenni.'
  
  
  – Ott leszek – mondtam. "Csak ne felejts el felhívni"
  
  
  A látogatás véget ért. A lánnyal kimentünk a disznóólból, amit Bádogos hívott haza. Kint találtunk egy taxit.
  
  
  Láttam Fayht otthon. Bérelt egy kis lakást Sharia El-Abdel közelében. Megkért, hogy álljak fel, de visszautasítottam, és elhagytam a taxit. Holnap mozgalmas napunk lesz, és bármennyire is akartam egyedül lenni vele, és bármennyire is értette a meghívást, a küldetés volt az első... mint mindig.
  
  
  Másnap délelőtt, tíz után felhívtak. A Vékony Ember hangja a telefonban éppoly bizonytalanul csengett, mint ő. Volt nekem utasítása.
  
  
  – Biztos van autód – mondta. - Úgy tűnik, a lánynak van egy.
  
  
  'Minden rendben.'
  
  
  – A Sharia Khedive Ismail szerint ki fogsz menni a városból. Kövesd a sivatagba, amíg el nem érsz egy régi karavánútra. Forduljon jobbra, és hajtson tíz kilométert a sivatagba. Ebben az esetben
  
  
  A bal oldalon lesz egy kisebb ösvény, amelyen egy tábla mutat egy Cápa nevű elhagyott kútra. Kérdezte. - Olvas arabul?
  
  
  – Elég volt – mondtam.
  
  
  'Bírság. Hajtson végig ezen az autópályán pontosan három kilométert, állítsa le az autót és várjon. Találkozni fogsz."
  
  
  'WHO?'
  
  
  – Az Új Testvériség tagja.
  
  
  'Mi a neve? Hogy fog kinézni?
  
  
  Halk kuncogás hallatszott. – Majd megtudod, ha odaérsz. A telefon kattant a fülemben.
  
  
  A találkozót délre, pontosan kettőre tűzték ki. Felhívtam Faye-t a lakására, és ahogy a Vékony Ember javasolta, a kocsijával mentünk. Gyenge volt a fényes, fényes dolgokhoz, és egy élénkkék Citroën SM kabriót vezetett.
  
  
  „Szeretsz vezetni” – mondtam neki, miközben áthaladtunk a Khedive Ismail saríán, és az illatos levegő átfutott a hosszú haján.
  
  
  – Szeretek szép autókat vezetni – javított ki. „Azt mondják, hogy Maserati DOHC V6-os motorja van, bármit is jelentsen ez.”
  
  
  - vigyorogtam, miközben a drága műszerfalat tanulmányoztam. – Ez azt jelenti, hogy szerencsés vagy, hogy két munkahelyed van, hogy eltartsd – mondtam. A panelen lévő órára és az órára pillantottam. Előrehajoltam és megigazítottam az órám mutatóit. „Az órád jár, de már majdnem egy órával késik. Több figyelmet kellene fordítania az időre a vállalkozásában."
  
  
  – Miért fontos az idő egy táncos számára? - mondta mosolyogva.
  
  
  – mosolyogtam vissza. A mellettem ülve, a Közel-Kelet legszebb lábaival, miniszoknyában, nem tűnt alkalmasnak rendőrnek. Hétvégén titkárnő lehet New Yorkban.
  
  
  Hamarosan a sivatagban voltunk. Megtaláltuk a karaván útvonalat és jobbra fordultunk. Itt lassabb volt a haladás, ahogy folyamatosan a puha homokba ütköztünk. Aztán, amikor semmi más nem volt körülöttünk, csak homok, ég és csillogó hőhullámok, megláttunk egy táblát, amely a Cápakútra mutatott egy homályos úton.
  
  
  -Mehetünk ezen az úton? - kérdezte kétkedve.
  
  
  – Ha vigyázol. Lassíts.'
  
  
  Kihajtottunk az autópályára, az autó alacsony fokozatban haladt. Óvatosan figyeltem minden oldalról, ahogy haladunk, mert nem bíztam sem az Új Testvériségben, sem a Finomban. Utóbbi nagyon kitérőnek tűnt a telefonban. Megnéztem a kilométer-számlálót a műszerfalon, hiszen pontosan három kilométert kellett megtenni ezen az útvonalon. Fayeh egy ponton majdnem elakadt a mély homokban, de aztán az autó kiszabadult. Két pont öt kilométeres távolságban azt mondtam: "Állj meg."
  
  
  Lelassította az autót. Felálltam az ülésre, és az előttem lévő forró homokot kezdtem nézni. A körülöttünk lévő dűnékről felszállt a hőség, és eltorzította a tájat. Magasan a kobaltkék égen egy keselyű keringett némán.
  
  
  Újra leültem és az órámra néztem. „Hajnali kettő van, de senki sem látszik. Talán az utolsó távot le kellene járni...
  
  
  Megálltam, és a panelen lévő órára néztem. Úgy tűnt, futnak – hallottam egy ketyegő hangot –, de a kezek ugyanabban a helyzetben voltak, mint ahogy korábban felraktam őket. Aztán jött nekem.
  
  
  Kiabáltam neki: "Menj ki!" . – Gyere ki gyorsan, és fuss oda a dűnékhez!
  
  
  'Mit…?' Megzavarta a hirtelen változás.
  
  
  'Csináld!' - mondtam élesen. Ellöktem mellette, kinyitottam az ajtót és kilöktem. Aztán átugrottam a kocsi szélén a mellette lévő homokra.
  
  
  Mondtam. -'Ott!' Megfogtam a kezét, és felhúztam magammal egy homokos dombra, körülbelül ötven méterrel arrébb. Áthúztam a gerincen, és a másik oldalon lévő meleg homokra löktem. Aztán újra a kocsira néztem. – Ott ketyeg – mondtam –, de az órád nem mozdult.
  
  
  Értetlenül nézett rám, majd tágra nyílt szemekkel a Citroen SM-re nézett, amely gyönyörűen ragyogott a pályán a verőfényes napon.
  
  
  És akkor megtörtént. Az autó mintha fülsiketítő üvöltés kíséretében kék fényben tört volna ki, és azonnal elnyelte a sárga lángok és a fekete füst. Újra a földre löktem Fayehet, miközben megcsavarodott fémdarabok repültek el a fejünk mellett, amit egy erőteljes robbanás dobott ki.
  
  
  Ahogy a repülő törmelék leszállt, felnéztünk. Az autó fényesen égett a sivatagi napfényben. Kiderült, hogy nem sok maradt az első ülésből, ahol pár perce ültünk. Egy másik pillanatban egy második robbanás is hallatszott - egy benzintartály -, és a lángok még magasabbra emelkedtek.
  
  
  Sokáig néztük csendben, mire Fayehhez fordultam. – Jó emberek – mondtam.
  
  
  'Istenem!' - Mondta, és megfogta a kezem, és közeledett felém.
  
  
  – Azt hiszem, az Új Testvériség akar mondani nekem valamit – mondtam, és néztem az ég felé gomolygó fekete füstöt.
  
  
  – De, vékony…
  
  
  Valami azt súgja nekem
  
  
  – Tudta, mire készülnek – mondtam. – Ő állított be minket.
  
  
  – De miért tenné ezt?
  
  
  – Mert fél tőlük – és talán attól a bajtól, amit okozunk neki.
  
  
  Hirtelen felnevetett. – Még mindig tizenötezret kell fizetnem az autóért.
  
  
  Elmosolyodtam és ránéztem. Egymás mellett feküdtünk a homokon. - Hagyja, hogy a biztosítótársaság gondoskodjon róla. Hogyan juthatunk vissza a városba?
  
  
  Felsóhajtott, és felém gördült úgy, hogy karcsú ívei egészen az oldalamig és a combomon érintettek. A szoknyája a csípője körül lovagolt, és egy fehér bugyi háromszöget tárt fel.
  
  
  A busz a főútvonalon fog haladni - ott, az útkereszteződésben - körülbelül fél három körül.
  
  
  – Nos, ez az út visszafelé – mondtam.
  
  
  Elkezdett felállni, de megfogtam a kezét és úgy húztam, hogy telt keblei a mellkasomhoz nyomódtak.
  
  
  'Hová mész?'
  
  
  – Hát, azt mondtad…
  
  
  „Azt mondtam, hogy busszal megyünk. De ez másfél óra múlva, nem?
  
  
  Elmosolyodott, és ez a mosoly még szebbé tette az arcát. – Igen – mondta halkan. "Van időnk. És hülyeség lenne állni a buszra várni. Ráadásul megmentetted az életemet...
  
  
  – Pontosan – mondtam. Levettem a rajtam lévő könnyű kabátot, és felfedtem a Lugert. A fegyverre pillantott, majd megfordult, hogy kiterítsem alatta a kabátom. „Itt fúj a szellő, és nagyon kényelmes. Felejtsük el az égő autót és az Új Testvériséget, és maradjunk itt."
  
  
  Szorosan hozzám szorította magát. – Ezt szeretném, Nick.
  
  
  Csókot várt, én pedig beleegyeztem. Az ajkai melegek és nedvesek voltak, a szája pedig éhesen válaszolt az enyémre. A mellkas, amivel olyan jól mozgott a táncban, most nekem nyomódott. Végigsimítottam a kezemmel a leginkább hozzáférhetően.
  
  
  A kezem a blúza alá csúszott, kioldottam a kis melltartóját, és átcsúszott forró, selymes bőrén. A hátára gördült, és lehunyta a szemét a fényes, felhőtlen ég felé. A teste mozogni kezdett az érintésem alatt, és halk hangok jöttek ki a torkából.
  
  
  Egy mozdulattal a fejére húztam a blúzt, és kiszabadítottam a mellét a melltartóból. Kerekek voltak és tele voltak nagy barna mellbimbókkal. Odahajoltam és mindegyiket megcsókoltam. Ajkaim érintésére zihált.
  
  
  Míg a szám a mellei fölött mozgott, a kezeim a gyönyörű combokat kutatták. Elértem a rövid szoknya szegélyéhez, és egy pillanatig babráltam vele. Kissé megemelte a csípőjét, és felhúzta a szoknyáját a derekáig anélkül, hogy kinyitotta volna a szemét. Végighúztam a kezemmel a combom belsejében, és ott extra meleget éreztem, ő pedig kissé széttárta a combját.
  
  
  – Ó, igen – lehelte, és megmozgatta a csípőjét és a törzsét az érintésem alatt.
  
  
  Újra megtaláltam a száját az enyémmel, és kinyitotta, hogy befogadjon. Lassan tanulmányoztuk egymást. A kezem a csipkebugyim felé nyúlt. Áthúztam őket a csípője és a hasa olajbogyó-bronz duzzadására, a hosszú lábaira, és ő eldobta őket. Aztán megéreztem a kezét a nadrágomon. Azt követte, amire olyan kétségbeesetten vágyott. Egy pillanat alatt megkapta, és magához hozott. Aztán volt egy csodálatos pillanat, amikor összekapcsolódtunk.
  
  
  
  
  Negyedik fejezet.
  
  
  
  A lábam dühös erővel ütközött az ajtón, becsapódott a szoba sötét sarkaiba, töredékek szóródtak szét a padlón. Beléptem a szobába és körülnéztem a Vékony Ember után. Éppen próbált kimászni koszos raklapágyából.
  
  
  – mordultam rá. - 'Cseszd meg!'
  
  
  Elhajolt tőlem, amikor gyorsan elmentem mellette, megragadtam a piszkos függönyt az ablakon, és letéptem, és egy kupacba dobtam a földre. A szobát elárasztotta a napfény. A vékony férfi hunyorogva nézett rá, és felemelte a kezét, hogy megvédje a szemét.
  
  
  'Ami?' - mondta hülyén. 'Mi a helyzet?'
  
  
  Odamentem hozzá, megragadtam a foltos ing elejét, és leütöttem, és erősen nekicsaptam a mögötte lévő falnak. A szeme elkerekedett, és a szája kinyílt.
  
  
  „Te küldtél minket a sivatagba, hogy megöljenek” – morogtam rá.
  
  
  Megnyalta kiszáradt ajkát. 'Természetesen nem! én ennél jobban tudom. Azt mondták, beszélni fognak. Ez igaz!'
  
  
  arcon ütöttem. – Tudtad, mit fognak tenni. De azt hitted, hogy több-kevesebb rendőr van ott. Ez igaz.'
  
  
  – Nem tudtam a bombáról – esküszöm.
  
  
  ránéztem. – Ki mondott neked valamit a bombáról?
  
  
  Az arcán tisztán látszott a felismerés, hogy hibát követett el, és elfordult tőlem. 'Bírság. Ezt említették. De mit tehetnék?
  
  
  Letéptem a falról, megfordultam vele és egyenesen a sárgás arcába vágtam. Csontropogás hallatszott
  
  
  és hangosan felmordult és a padlóra rogyott. Ott feküdt, nyögött, szájából és orrából vér folyt. Tompa szemekkel nézett rám.
  
  
  – Elmondhattad volna nekünk – mondtam. - Elvetted a pénzem, emlékszel?
  
  
  – Nézd, azt csinálnak, amit akarnak – zihálta. - Azt akarod, hogy megöljenek?
  
  
  Lehajoltam és durván talpra húztam.
  
  
  - Jobban vagyunk mi, mint te, mi? - mondtam keserűen. Egyik kezemmel élesen felemeltem a fejét, és arra kényszerítettem, hogy a szemembe nézzen. – Figyeljen rám. Nevekre és információkra van szükségem. Ha nem kapom meg, amit akarok, megöllek."
  
  
  Értetlenül nézett rám, az arcomat tanulmányozta. Ő mondta. - 'Ki vagy te?' – Nem viselkedsz úgy, mint egy zsaru.
  
  
  Megütöttem egy másik ököllel, ezúttal lejjebb, a hasa közelében. Felsikoltott és térdre rogyott. – Ez azért van, hogy megkérdezzem – mondtam. – Most pedig mondd el, hogyan léphetek kapcsolatba az Új Testvériséggel, anélkül, hogy szétvernék a fejem.
  
  
  – Nem érdekli őket – zihálta Tonic, és az arca eltorzult a fájdalomtól. "Semmit sem tehetek".
  
  
  Fejbe rúgtam, leütöttem. Mozdulatlanul feküdt, és nyögdécselő hangokat hallatott a torkában. Letérdeltem mellé, és hagytam, hogy Hugo a tenyerembe csússzon.
  
  
  Megkérdeztem. - 'Látod ezt?'
  
  
  Tekintete a fényes tűsarkúra szegeződött.
  
  
  – Apránként megöllek – mondtam neki –, ha nem kapod vissza sietve az emlékezeted.
  
  
  'Mit akarsz?' - mondta végül.
  
  
  „Ki helyezte el a bombát? Ez Beauvais rendelése?
  
  
  Megrázta a fejét. „Őszintén szólva nem tudom. Beszéltem a három asszisztense egyikével, egy Szelim el-Bekri nevű emberrel, egy egyiptomi emberrel. Talán El Bekri egyedül cselekedett. Testvérét, az unokatestvérét nemrégiben megölték. Azt mondják, egy amerikai ölte meg, valószínűleg a CIA. Természetesen most El Bekri nem lesz barátságos egyetlen amerikai kémkedéssel sem.
  
  
  - kuncogtam. Ez ismét utalás Brother halálára a Drummond-gyilkosság során. Drummond azonban megemlíti, hogy meg kell ölni a férfit a hagyott cetliben.
  
  
  – Kik Pierre Beauvais többi asszisztense? Megkérdeztem.
  
  
  „Mindent elmondtam, amit tudtam. Az Isten szerelmére!'
  
  
  Elmozdítottam Hugót egy pontra, amely közvetlenül Tonic jobb szemgolyója fölött van. – Talán előbb megvakítalak – mondtam. – Tudja, milyen könnyen hatol egy vékony penge a szemgolyón? A tűsarkút a szeméhez helyeztem.
  
  
  Nagy levegőt vett. – kiáltotta. - 'Minden rendben!' – A másik kettő egy Carlo Mazzini nevű olasz szicíliai és egy Reynaldo néven ismert férfi.
  
  
  A vékony férfi végre megmondta az igazat. A szicíliai az a személy, akit Fayeh említett. Az előzetes kihallgatásnak vége.
  
  
  – Oké – mondtam. "Szóval, ha jelentős mennyiségben szeretnék drogokat vásárolni az Új Testvériségtől, hogyan tenném?" A vékony férfi ismét megnyalta az ajkát, izzadság csillogott a homlokán és Ap felső felén. „Ismerek egy közvetítőt, aki eladóknak ad el. A cuccait egyenesen a testvérétől kapja."
  
  
  'Hogyan?' ragaszkodtam hozzá.
  
  
  A vékony férfi lelki gyötrelemtől összerándult, és a nyitott ajtóra pillantott, mintha a Testvér kint bujkálna. – Áruskereskedőként működik a piramisoknál. Minden szerdán a falhoz ül, nem messze a Szfinxtől, és várja a kapcsolatfelvételét. Körülbelül délelőtt bejön Brother, vesz egy zacskó basboussát, és hagy egy zacskó heroint. A heroinért egy zacskó basbussa csokoládéban kell fizetni."
  
  
  Most mentem valahova. – Hogyan ismerhetem fel ezt a kereskedőt?
  
  
  Tinman nagyot sóhajtott. Az arcához vittem a tűsarkút. „Mindig kék csíkos djellabát és sötétvörös fezt visel. A jobb arcán egy kis heg van. Nem keverheted össze. A testvért, aki megköti az alkut, Abdullahnak hívják."
  
  
  Elhúztam Hugót Tonic arcától. – Tudod, Thin, tudod, hogyan kell barátkozni az emberekkel. És az utolsó kérdés, hol van ennek a szigorúan titkos Új Testvériségnek a központja?
  
  
  Rám bámult. - Gondolod, hogy én ezt tudnám? Megrázta a fejét. - Csak a Testvériség tagjai tudják. És beszélni halált jelent."
  
  
  Úgy döntöttem, hogy ez valószínűleg igaz. 'Bírság.' Bedugtam a hajtűt az övembe és felálltam. A vékony férfi kissé megnyugodott. Oldalba rúgtam, mire ő felmordult a meglepetéstől és a fájdalomtól.
  
  
  Ez csak egy emlékeztető – mondtam –, hogy mi lesz veled, ha elmondod bárkinek ezt a beszélgetést.
  
  
  A nyitott ajtóhoz sétáltam, megálltam és körülnéztem a szobában. – Tényleg ki kellene takarítanod ezt a helyet – mondtam. – Ez egy rendetlenség.
  
  
  Másnap szerda volt. Elmondtam Fayehnek, hova megyek, és egyedül mentem taxival a piramisokhoz. Elhaladtunk az El Giza saríáján az Egyiptomi Egyetem mellett a zöldellő kertekkel, majd a sivatag szélén találtuk magunkat.
  
  
  A gízai piramisok meredtek előre, Kheopsz és Khafre piramisai pedig a tiszta reggeli égbolton.
  
  
  Ahogy közelebb értünk, egy érthetetlen szfinx jelent meg a Khafre piramis tövében, amely a felkelő nap istenét, Harmachist személyesítette meg. De ennek a jelenetnek a derűjét már a tevehajtók is megzavarták üvöltő állataikkal, mindenféle kereskedő és turista.
  
  
  A sofőr a Szfinx közelében tett le, és több kalauz azonnal megkeresett. Miután meggyőztem őket arról, hogy nem akarok túrát, körülnéztem, keresem azt a férfit, akit Tonic leírt nekem. Félig új csapdára számítottam, de vállalnom kellett a kockázatot.
  
  
  A Szfinx közelében több kereskedő is vándorolt a környéken, és az egyiptomi perecszerű kenyértől a szárazáruig és szuvenír csecsebecsékig mindent árultak. De az a személy, akit kerestem, úgy tűnt, nincs ott. Persze nem lett volna ott, ha a Vékony Ember figyelmezteti.
  
  
  Majdnem eldöntöttem, hogy az emberem nem fog megjelenni, amikor megláttam, hogy jön. A fején egy élénkkék csíkos djellaba volt, sötétvörös fezsel, és ha jobban megnéztem, egy halvány heget láttam a jobb arcán. Ment valahova.
  
  
  Egy összecsukható állványt hordozott, amely összecsukva egy fogantyús fadobozt formált. Azt hittem, van benne egy basboussa. Távolabbra álltam és néztem, ahogy leül. Több turistát átengedett anélkül, hogy megpróbálta volna eladni nekik édességeit. Igen, az én emberem volt. Közeledtem hozzá.
  
  
  – Eladó édességeid vannak – mondtam arabul.
  
  
  Közönyösen nézett rám. Magas, vékony arab volt, meglehetősen sötét bőrrel és nagy, csontos orrával. 'Mennyit akarsz?'
  
  
  „Inkább eladok, mint vásárolok” – mondtam neki.
  
  
  A szeme most gyanakodva kereste az enyémet. 'Hogy érted?'
  
  
  Körülnéztem, hogy nincs-e a közelben turista. – Úgy értem, van valami eladó, ami nagyon érdekelni fogja.
  
  
  Egy pillanatig rám nézett, majd elfintorodott, és az árus tálcájára nézett. „Szerintem félreértetted. Szegény édességárus vagyok. Nem veszek árut gazdag angoloktól."
  
  
  Egyike volt a sivatagi araboknak, akik minden fehér embert angolnak neveztek, mert ez volt a legrosszabb sértés a világon.
  
  
  „Figyelj, hozzád küldtek. Az eladás megkapta a jóváhagyásukat. Beszéltem Abdullah-val."
  
  
  A tekintete megváltozott a kapcsolattartó nevének említésére. Lassan újra rám nézett. – Nem tudom, miről beszélsz.
  
  
  Közelebb hajoltam. „Van egy nagy csomag teljes értékű hash-em. Az áram verhetetlen. Tényleg azt akarod, hogy elmenjek?
  
  
  Szemei lassan felemelkedtek az enyémre. Gyorsan körülnézett, mielőtt megszólalt. - Abdullah küldött?
  
  
  'Jobb.'
  
  
  – Hol van ez a hash?
  
  
  -mosolyogtam rá. „Biztonságos helyen. Gyere le velem egy percre az utcára, távol ezektől a turistáktól, és elmondom neked. A tálcája biztonságban lesz.
  
  
  Egy pillanatig habozott. – Oké, angol – mondta halkan. – De amit mondasz, annak igaznak kell lennie.
  
  
  Együtt lementünk az utcára, elkísértem a sikátorba, és javasoltam, hogy menjen oda. Ellenkezett, de amikor türelmetlenül azt mondtam: „Gyerünk, nincs időm”, megmozdult. A többi könnyű volt. Két gyors karate karaj vitte le. Levettem a djellabáját és felraktam, és a fejemre tettem a fezt. Megkötözve hagytam egy sikátorban, és kereskedő lettem.
  
  
  Visszatértem a pultjához és keresztbe téve mellé ültem és vártam. Reméltem, hogy Abdullah felbukkan, mielőtt bárki megtalálja az igazi házalót a sikátorban. Körülbelül tizenöt percet vártam, amikor felvették a kapcsolatot.
  
  
  Egy nagy, négyzet alakú arab takaros nyugati öltönyben lazán közeledett a tálcához. Úgy tűnt, édességeket néz. Lefelé tartottam az arcom, és még nem volt ideje látni.
  
  
  – Egy kilogramm basboussa – mondta. Jobb kezében egy kis csomagot tartott. A szűk kabát alatt egy pisztoly dudora látszott.
  
  
  Kikaptam valamit a tálcáról és begyömöszöltem egy kis zacskóba. Amikor átadtam neki, felnéztem, és meglátta az arcom. A szeme elkerekedett. Ő mondta. - 'Mi ez?' 'Te nem…'
  
  
  Aztán meglátta Wilhelminát a kezemben a táska alatt. A Luger orra a mellkasára volt szegezve. lassan felálltam.
  
  
  – Ne csinálj jelenetet – kértem.
  
  
  Dühösen nézett a fegyverre, és féltem, hogy csak blöffnek fogja nevezni.
  
  
  Ő mondta. – Ön rendőr?
  
  
  Mondtam. - „Nem, most gyere velem a Kheopsz-piramishoz, és vegyél nekünk két jegyet, hogy beléphessünk. A Luger mindig ez alatt a djellaba alatt lesz, a hátad felé mutatva.
  
  
  Engem figyelt
  
  
  köntösbe öltöztette Wilhelminát. "Ha szeretnéd a "H" betűt, szerezd meg most" - mondta.
  
  
  – Nem akarom ezt – mondtam neki. – És elveszítem a türelmemet.
  
  
  Habozott, majd vállat vont, és a zakója zsebébe csúsztatta a heroint. Megfordult, és a piramis felé indult. követtem őt. A bejáratnál vett két jegyet az álmos kísérőtől, és felsétáltunk a kőből készült hegyre.
  
  
  Nyirkos és hűvös volt az ősi sírban. Látogatók még szinte nem voltak. Az Új Testvériség gengszterével egyedül lementünk egy kőalagúton egy földalatti helyiségbe, egy temetőszobába, amelyet Kheops soha nem használt. Két turista volt ott. Lesétáltunk az akna tövéhez, annak sötét végéhez, és jobbra bekanyarodtunk egy kisebb átjáróba, ahol meg kellett dupláznunk, hogy sétálhassunk. Hamarosan megérkeztünk egy kis szobába, ahová kevés látogató érkezett. Gyengén világította meg egy csupasz villanykörte. Egyedül voltunk.
  
  
  Kihúztam Wilhelminát a köntöséből. – Minden rendben lesz – mondtam.
  
  
  Sötét szeme dühösen villant. "Mit akarsz?"
  
  
  – Látni akarom Pierre Beauvais-t – mondtam.
  
  
  – Ó. Szóval te vagy az az amerikai.
  
  
  „Én vagyok az, aki még mindig él és jól van. És nincs játékkedve. Azt akarom, hogy menj el Bovába, és kérj időpontot velem. Ezt az ügyet senki mással nem fogja megvitatni Beauvaison kívül, különösen el-Bekrivel.
  
  
  Az arca csodálkozást tükrözött, hogy ismerem a neveket. – Beauvais nem fog érdeklődni irántad.
  
  
  – Hadd döntsön ő maga.
  
  
  Meggörnyedt. 'Minden rendben. Ha úgy akarod.
  
  
  Olyan mozdulatot tett, mintha a kabátja oldalzsebébe akarna nyúlni, majd hirtelen ökölbe szorult a keze, és a fegyverrel eltalálta a kezem. Meglepett. Az ököl erősen megütött a csuklómon, és a Luger a padlóra esett.
  
  
  A földön lévő fegyver felé indultam, de Abdullah ott volt köztem és a Luger között. Nagyon magabiztos volt. Meg akart tanítani egy leckét... Láttam az arcán.
  
  
  Erősen rávetettem a bal oldalamat arra a négyszögletes arcra, de ez nem sok hatással volt arra a bikaemberre. Hátrált egy lépést, de nem igazán volt megdöbbenve. Valójában még mindig mosolygott.
  
  
  Mielőtt befejezhettem volna, öklével viszonozta az ütést. Megpróbáltam eltéríteni, de az arcomon és az állkapcson találta el, és ledöntött. Döbbenten hemperegtem a padlón. Lassan talpra álltam. Már éppen Hugót akartam bevonni a játékba, amikor a nagy ököl ismét az állon ütött. Biztos voltam benne, hogy eltörte az állkapcsomat, amikor visszabotlottam a kőfalnak.
  
  
  Erősen nekiütköztem a falnak. Mielőtt magamhoz tértem volna, még egy ököllel a mellkasomba ütött, a szívem alá, mire egy éles, fullasztó fájdalomtól meghajoltam. térdre estem.
  
  
  Diadalmasan állt fölöttem. Azt mondta: „Valóban, Pierre Beauvais!” Megvetéssel fordult el tőlem, és átsétált a szobán Wilhelminához.
  
  
  Nagy levegőt vettem, és magam alá csavartam a lábam. A lábai elé vetettem magam. Erősen elesett, és erősen nekiütközött a kőpadlónak. Megfordult, és láttam a haragot az arcán. Hevesen rúgott, fejbe ütött. Aztán ismét talpra állt.
  
  
  „Úgy lépek rád, mint az elefánt a hangyára” – mordult rám arabul.
  
  
  Megint fejbe vágott. De ezúttal készen álltam. Megragadtam a kezét, és húztam, miközben a testemet csavartam. Átrepült a vállamon és nekiütközött a szikláknak. Hallottam, ahogy tüdeje zihálva lélegzik.
  
  
  De Abdullah nem adta fel. Nehezen térdre emelkedett. Alig vártam, hogy lássam, mire gondol. Arcon ütöttem, és csonttörést hallottam. Közelebb léptem és megütöttem a vastag nyakát. Nevetett. Összeszedtem minden erőmet, és újra lecsaptam. Abdullah arccal lefelé elterült.
  
  
  Fáradtan indultam Wilhelmina felé. Amikor visszafordultam, Abdullah éppen a kabátjába nyúlt, hogy megtalálja alatta a dudort. A Lugert a fejére irányítottam.
  
  
  – Ne próbálkozz – mondtam.
  
  
  Számítóan nézett rám, majd leengedte a kezét. Amikor közeledtem hozzá, nagyot mozdult, és a fal mellett ült.
  
  
  – Kelj fel – mondtam.
  
  
  Először tétovázott, majd nehezen állt fel. Wilhelminát az arcára céloztam.
  
  
  – Most figyelj erre – mondtam. „Tudom, hogy az Új Testvériség részt vett John Drummond halálában. Tudom, hogy amikor megölték, volt egy attasé tokja, amit kicseréltek az övére. Vissza akarom kapni az ügyét, és hajlandó vagyok jó pénzt fizetni érte. Mondd el Bovának.
  
  
  Abdullah rám összpontosított. – Oké – mondta. – Megmondom Bovának.
  
  
  – Mondd meg neki, hogy Nick Carter látni akarja – mondtam. - És azt mondod, hogy a türelmem korlátozott. Kérjen időpontot negyvennyolc órán belül. Tudod, hogyan lépj kapcsolatba velem."
  
  
  Arcán bizonyos tisztelet tükröződött: „Rendben, megteszem” – mondta.
  
  
  – Inkább csináld – mondtam.
  
  
  
  
  Ötödik fejezet.
  
  
  
  
  Fayeh azt mondta: „De Nick, nem mehetsz egyedül!” A Roof Garden étteremben vacsoráztunk a Nile Hiltonban; mögöttünk egy kis zenekar játszott arab zenét.
  
  
  A báránykebab húsát és zöldségeit kiszedtem a forró nyársról, amelyen tálaltam. - Mit javasolsz - vegyen egy rendőrőrt?
  
  
  – Hadd menjek veled.
  
  
  'Nincs értelme. Biztonságos helyen értékesebb vagy, így továbbíthatsz egy üzenetet Hakim Sadeqnek, ha nem jelennék meg többet.
  
  
  Sötét szemében őszinte aggodalom tükröződött. – Remélem, tudod, mit csinálsz, Nick. Ezek az emberek rendkívül veszélyesek."
  
  
  – Csak egyféleképpen lehet kideríteni, hogy Bove-nak van-e mikrofilmje – mondtam neki. - Kérdezd csak meg tőle. Szemtől szemben.'
  
  
  A túlsó sarokban lévő asztalra néztem, és egy férfit láttam, akit felismertem. Kínai férfi volt, magas, karcsú, intelligens arcú fiatalember, fekete hajjal, szürke öltönyben. Kam Fong volt, a pekingi L5 titkosszolgálat ügynöke. Utoljára Kinshasában, Kongóban láttam, ahol közel került ahhoz, hogy megöljön. Ránézett az asztalunkra és engem is felismert. Most a tányérját nézte.
  
  
  'Ami?' - kérdezte Fayeh.
  
  
  - Ott van a régi barátom. Chicom ügynök. Ha Kairóban van, valami nagy dolog történik. Kíváncsi vagyok, hogy az Új Testvériség foglalkozik-e már a kínaiakkal és az oroszokkal."
  
  
  "El szeretnél menni?"
  
  
  Megráztam a fejem. – Nem, látott engem. Figyelj, ma este az Új Testvériséggel leszek elfoglalva. Ha segíteni akarsz, nézd meg, hol lakik Kam Fong."
  
  
  – Azt hiszem, meg tudom oldani ezt – mondta.
  
  
  – Nagyon okos, Faye – figyelmeztettem. „És hatékony. Ha észrevesz, az Interpol-karrierje gyorsan véget ér."
  
  
  – Óvatos leszek – ígérte.
  
  
  Mosolyogtam és megfogtam a kezét. Reméltem, hogy megteszi.
  
  
  Siettünk az étellel, és messze Kam Phong előtt lovagoltunk. Nem vettem tudomásul, hogy láttam, és elrejtettem Fay arcát, miközben közte és Kam között sétáltam, amikor távoztunk.
  
  
  A szálloda halljában hagytam Fayehet, és visszatértem a New Shepheards-i szobámba. Követtem az Új Testvériség utasításait. Korábban aznap felhívott egy névtelen férfi, és megkért, hogy este tízkor hagyjam el a szállodát. fűszeres. Üdvözöltek volna. Majdnem tíz volt. Levettem a Wilhelminát és a válltokomat, és a szobámban hagytam. Hugo a kezemen maradt.
  
  
  Levettem az ingem, és a bőröndért nyúltam, amit Hawk adott nekem, amikor elhagytam Nairobit. Ez egy újabb szokatlan ajándék volt a washingtoni speciális effektusok és vágási osztályon dolgozó fiúktól. Kinyitottam és elcsúsztattam a titkos panelt. Kihúztam két lapos, négyszögletes fémdobozt, az egyik akkora, mint egy kis öngyújtó, a másik pedig akkora, mint egy meglehetősen nagy whiskys lombik.
  
  
  A kis dobozon több gomb is volt, és egy robbanóanyagok elektronikus detonátora volt, nagy fémtartályba csomagolva. Mindkettőt egy könnyű, rugalmas övhöz erősítették, amely a nyakam és a derekam köré illeszkedik. A két eszköz a mellkasomon lógott, alig dudorodva az ingem alatt, olyan helyzetben, amit csak egy gyakorlott kereső találhat meg. Miután felvettem ezt a készüléket, visszavettem az ingem, és megkötöttem a fekete nyakkendőmet. Amikor felvettem a kabátot, semmi jel nem utalt arra, hogy valami szokatlant viseltem volna.
  
  
  Tíz perccel később a szálloda előtti sötét járdán álltam, és vártam a kapcsolatfelvételt. Tíz óra telt el; tíztől ötig. Aztán egy pár fényszóró kanyarodott a körútra, és lassan elindult felém. Ha még mindig meg akarnak ölni, könnyű célpont lennék. De egy nagy fekete Mercedes megállt mellettem a járdaszegélynél. Belül három fejet láttam, kettőt elöl és egyet hátul. Az elöl, a járdához legközelebbi kijött és intett nekem. Odamentem a kocsihoz.
  
  
  A férfi, aki kijött, vékony arab volt, hosszú, dús hajjal és nagyon komor arckifejezéssel. Sötét öltönyt viselt. – Üljön le – mondta. A hátsó ülésre mutatott.
  
  
  Beszálltam a kocsiba egy sötét hajú férfi mellé. Az autó ajtaja becsapódott, és az autó zúgott le a járdáról. Ahogy mentünk a körúton, a mellettem lévő férfi szemfedőt tett rám, és biztonságosan megkötötte. Nyilván a főhadiszállásukra vittek.
  
  
  – Abdullah azt mondta, hogy nem vagy rendőr – mondta a mellettem álló férfi. Olasz akcentussal beszélt angolul. - De nekem úgy nézel ki, mint egy rendőr.
  
  
  „A szépség csak bőrig ér” – mondtam.
  
  
  A nagyjából húsz percig tartó menet alatt nem mondtak mást. Bár nem láthattam, de
  
  
  , gondolatban rögzítettem a bal és jobb kanyarokat, hangokat és szagokat az útvonalon. Például elhaladtunk két sült burgonya eladó pultja előtt. És közvetlenül mielőtt a kavicsos útra kanyarodtunk volna, hallottam egy kis motorgyár – vagy valami hasonló – dübörgését az út túloldalán. Pár perccel később az autó megállt, és felvezettek a lépcsőn. Négy lépés volt. Az emeleten négyszer kopogtattak, és kinyílt az ajtó. Előre löktem. Ahogy becsukódott mögöttünk az ajtó, éreztem, hogy kezek oldják ki a szemkötőmet, és hirtelen újra láttam.
  
  
  Egy egyértelműen nagyon drága ház előcsarnokában álltam. Ezek mind belső oszlopok, keleti csempék és cserepes növények voltak. A mennyezeten a bibliai arab életet ábrázoló freskó volt látható.
  
  
  – Nagyon lenyűgöző – mondtam. A három férfi, aki elkísért, mellettem állt a negyedik férfival együtt, aki biztosan beengedett minket. Azt hittem, mind beosztottak.
  
  
  – Biztos őrült vagy – mondta nekem a negyedik férfi. Spanyolnak nézett ki, de angol akcentussal beszélt. - De látni akartad Beauvaist, és látni fogod. Jön.'
  
  
  Egy kis lifthez vezettek. Ahogy beléptünk, próbáltam visszaemlékezni, mikor voltam utoljára egy liftes magánépületben. Felmentünk a harmadik emeletre, és kimentünk egy világos folyosóra. Ott a férfi, aki lent beszélt, megállított és átkutatott. Nagyon jó munkát végzett. Hugót találta, de robbanószerkezetet nem.
  
  
  – Visszaadjuk – mondta, és átvette a kést.
  
  
  Bólintottam. A folyosó végén lévő ajtó felé indultam, de nem jöttek. Az olasz, aki mellettem ült a kocsiban, most engem keresett. A robbanóanyagokat is hiányolta.
  
  
  – Oké – mondta az első, aki átkutatott. A folyosó végén egy nagy ajtóhoz értünk, és kinyitotta. Együtt léptünk be a szobába.
  
  
  Kénytelen voltam hunyorogni a fejmagasságban elhelyezett erős lámpa vakító fényében, a szoba kétharmadában. A fényszórók mögött egy hosszú asztal állt. Három férfi ült rajta, törzsük és fejük csak sziluettek az erős fények mögött.
  
  
  – Ülj le – mondta a könyököm alatt álló férfi. "Ne gyere közelebb az asztalhoz, mint egy székhez." Egy egyenes székre mutatott a szoba közepén, az asztal előtt, de távol attól. Amikor leültem, még kevesebb férfit láttam az asztalnál. A fények egyenesen a szemembe világítottak. Az ajtó becsukódott mögöttem, és úgy éreztem, hogy a legtöbb férfi, aki elkísért a szobába, még mindig ott van.
  
  
  – Valóban szükséges mindez? - mondtam a fény ellen hunyorogva.
  
  
  Az asztal közepén ülő férfi megszólalt. – Az Ön vállalkozásában dolgozó személy ne tegye fel ezt a kérdést, Mr. Carter. Angolul jól beszélt, de volt francia akcentusa. Valószínűleg Pierre Beauvais volt az. – Én csak egy név vagyok a rendőrségnek. Nem tudják, hogy nézek ki, és én azt akarom, hogy így legyen. Ugyanez a helyzet az itteni bajtársaimmal."
  
  
  A harc hevétől megizzadt a felső ajkam. Olyan volt, mint egy 1984-es jelenet. Megkérdeztem. – Te tényleg Pierre Beauvais?
  
  
  'Jobb. És ön egy amerikai ügynök, akinek problémája van. Miért hozod nekem ezt a problémát?
  
  
  – Valaki az Új Testvériségből megölte az emberünket, John Drummondot – mondtam nyersen.
  
  
  – John Drummond megölte a testvérét – mondta Beauvais. „Amikor megkeresett minket az attasé ügyében, azt hittük, őszinte volt abban, hogy csak ügyet akart cserélni, és saját kártérítést kapni. Így hát elmentünk hozzá. Megölte az egyik emberünket, Juan Masperót, nekünk pedig meg kellett ölnünk. Mindez rendkívül egyszerű."
  
  
  Megkérdeztem. - Miért ölné meg Drummond az emberét?
  
  
  Láttam, hogy vállat von. – Ismeretlen, barátom.
  
  
  -Te parancsoltad Drummond megölését?
  
  
  Rövid szünet. „Az egyik testvérünk egyedül végezte el a feladatot. De én megparancsolnám, Mr. Carter, az adott körülmények között.
  
  
  Újra megszámoltam a fejeket az asztalnál. Csak kettő, kivéve Beauvaist. Tongman azt mondta, három hadnagy van. Kíváncsi vagyok ki hiányzik és miért. Azon is elgondolkodtam, hogy az egyik kirajzolódó fej annak a férfinak a tulajdona-e, aki nemrégiben megpróbált megölni, Selim el Bekrihez. Kíváncsiságom hamar kielégült. A fej Beauvais felé mozdult. A tőle jobbra álló férfi nagyon izgatottan suttogott valamit.
  
  
  – Selim csodálkozik, miért látják Önt egy Interpol-ügynökkel, ha nem dolgozik együtt az Interpollal az Új Testvériség nyomozásán?
  
  
  És azon tűnődtem, hogy vajon Selim-e döntött úgy, hogy megöli Drummondot, mivel kétségtelenül ő rendelte el az én és Fahey kivégzését. Ha Maspero az unokatestvére volt, határozottan megvolt az indítéka, ahogy Tonman rámutatott.
  
  
  – Szükségem volt egy lányra, aki kapcsolatba lép veled – mondtam.
  
  
  „És milyen célból? - kérdezte a fej Beauvaistól balra. Észrevettem egy szicíliai akcentust; Mazzini volt. Szóval Reynaldo hadnagy eltűnt.
  
  
  – John Drummond soha nem kapta vissza az aktatáskáját – mondtam. "Volt valami nagyon fontos az Egyesült Államok kormányának biztonsága szempontjából ebben az ügyben."
  
  
  El Bekri röviden felnevetett.
  
  
  Beauvais civilizáltabb volt. – Utolsó gondunk, Mr. Carter, az amerikai kormány jóléte.
  
  
  – Ahogy mondtam a gízai emberének, van pénzem, hogy kifizessem a bőrönd és annak tartalmának visszaküldését – mondtam. 'Sok pénz.'
  
  
  Beauvais szünetet tartott. Amikor újra megszólalt, óvatos volt a viselkedése. - És ha nálunk lenne ez a bőrönd, melyik elem lenne olyan fontos számodra a tartalmából?
  
  
  Értetlen maradtam, de meglepődtem. Ez a kérdés azt jelenti, hogy nem találták meg a mikrofilmet? „Ha van ügyed, tudnod kell a választ” – vágtam vissza.
  
  
  „Ha játszani akarsz, rossz helyre jöttél” – mondta hidegen Beauvais.
  
  
  Kezdtem azt hinni, hogy tényleg nem tudja, mire van szükségem. Természetesen megbirkózik anélkül, hogy megtalálná a filmet. Csak lehetséges volt.
  
  
  – Oké – mondtam. - Megmondom, mert ha van bőrönd, úgyis megtalálod. Ez az ellopott dokumentumok mikrofilmje. A biztonsági borotva nyelében van elrejtve.
  
  
  Ismét csend lett, ezúttal hosszabb. Hirtelen olyan érzésem támadt, hogy Beauvais nem érti, miről beszélek. Vagy azért játszott a játékkal, mert már eladta a filmet az oroszoknak. Vagy Chicomsba.
  
  
  – Nincs dolgunk – mondta végül Beauvais. "Amikor a váltás megtörtént, fogalmunk sem volt, hogy ez bármit változtat, ezért a burkolatot leselejtezték."
  
  
  nagyot nyeltem. Ha ez igaz lenne, akkor a Novigrom I tervei elvesztek előttünk. De hogyan lehetnék biztos benne?
  
  
  'Hogyan?' Megkérdeztem. „Hogyan zárták le az ügyet?
  
  
  Beauvais Mazzinihez fordult, és sziluettjük egy pillanatra összeért a fény mögött. Aztán Beauvais felém fordult. „Úgy gondoljuk, hogy az ügy a Nílus fenekén van” – mondta. – Sajnos nem tudtunk üzletelni.
  
  
  Leroskadtam egy székre. Akár hazudott Bove, akár nem, ez rossz dolog volt. – Igen – mondtam. 'Ez nagyon rossz.'
  
  
  Csend uralkodott. Türelmetlen lábak csoszogását hallottam a hátam mögött. Végül Bove így szólt: – Mr. Carter, reméltem, hogy ez a találkozó valamilyen módon kölcsönös előnyökkel jár. Mivel ő nincs ott, egy kis probléma vagy nekem.”
  
  
  El Bekri felmordult.
  
  
  Kitaláltam, mire gondol. – Nem jelentek veszélyt rád – mondtam. „Az emberei bekötötték a szemem, hogy idehozzanak. És az arcod rejtve van előlem."
  
  
  - Ennek ellenére ön okos ember, Mr. Carter. Biztosan olyan információkat szerzett meg, amelyek csak károsak lehetnek számunkra. Őszintén szólva, nem látok okot arra, hogy hagyjam, hogy élve távozzon innen.
  
  
  Ettől féltem. Mivel közöttünk lehetetlen megegyezni, Beauvais feláldozhatónak minősített. Benyúltam az ingembe, és elővettem egy kis robbanószerkezetet. Mögöttem két férfi gépfegyverrel haladt előre, és Mazzini árnyéka felemelkedett az asztalról.
  
  
  – Talán ez lehet az oka – mondtam Bovetnek.
  
  
  Az egyik fegyveres megtámadt. Eltartottam magamtól a szerszámot, és megmutattam nekik a gombokat. – A helyedben azt mondanám neki, hogy tartsa vissza magát! - mondtam hangosan.
  
  
  Beauvais intett a férfinak. Előrehajolt az asztal felé. - Mi van ott, Mr. Carter? Valami okos amerikai kütyü?
  
  
  – Nevezheted annak – mondtam. „De a valóságban ez egy egyszerű robbanószerkezet. Nagyon erős. Ha megnyomom ezt a gombot, mindannyian felmegyünk, az egész épülettel együtt."
  
  
  Az asztalnál ülő három ember motyogott valamit.
  
  
  – Szerintem blöffölsz – mondta végül Beauvais. – Te fogsz előbb meghalni.
  
  
  – Nem ezt gondolod rólam? Nem, ez nem blöff, Beauvais. Ha akarod, megmutatom a robbanóanyagot.
  
  
  Aztán egy rövid habozás: „Ez nem szükséges, Mr. Carter. Hiszem, hogy te csak az a fajta ember vagy, aki téves idealizmusból emberbombává változtatja magát. Tegyék el a fegyvereiket, uraim.
  
  
  A mögöttem álló férfiak elrejtették a fegyvereiket. Mazzini nagyon lassan ismét leült az asztalhoz. Én is lassan felemelkedtem a székről, és egy kis vezérlőegységet nyújtottam előre, hogy mindenki lássa.
  
  
  – Egy emberrel beülök a kocsiba – mondtam Bovetnek. Az egyik itt van. - mutattam a férfira, aki felvezetett az emeletre. „Az autó ablakait előre becsukhatja. A kocsi hátuljával szemben ülök, amíg ki nem érünk a körútra.
  
  
  Beauvais felállt az asztaltól. Hangja feszülten csengett.
  
  
  Vigye el innen.
  
  
  Miután egy nagy Mercedes sofőrje leszállított a szállodában, felsétáltam a Nílus menti korláthoz. Itt hatástalanítottam a robbanószerkezetet, és az egész szerkezetet a folyóba dobtam. Erre már nem lesz szükségem. Már visszatettem Hugót a hüvelyébe. Ragaszkodtam a tűsarkú visszaadásához, amikor elhagytam az Új Testvériség főhadiszállását.
  
  
  A szálloda csendes volt ebben az éjszakai időben. Felvettem a kulcsomat a recepción, és felmentem a lifttel a szobámba, üresnek és csalódottnak éreztem magam. Amikor kinyitottam az ajtót, meglepetés várt rám.
  
  
  Az ütés a fejem hátsó részén ért, mielőtt felkapcsolhattam volna a villanyt. Négykézlábra estem, és a bal oldalba rúgtak, amitől ledöntöttem. Ott feküdtem és nyögtem – és azt hittem, hogy az ütést a második ember érte. Kettő egy ellen.
  
  
  Amikor a láb újra felém jött, megfogtam és megfordítottam. Gazdája felsikoltott, és hanyatt esett a padlóra. Láttam az arcát a nyitott ajtó fényében. Arab volt. Feltételeztem, hogy a másik férfi is ezt tette. Most hátulról megragadott, megfogta az arcom és lerántott a padlóra. Engedtem neki – majd megfordultam, lábaimat a fejem fölé emeltem és hátradőltem. Elfojtott sikolyt hallottam, és a támadóm elengedett. Talpra ugrottam, hagytam, hogy Hugo a kezembe essen. Most készen álltam rá.
  
  
  - Oké, Carter. Ez a vég.
  
  
  A hang a villanykapcsolóból jött. Éppen akkor fordultam, amikor a lámpa kigyulladt, és felfedtem egy harmadik személyt. Nem volt arab. Magas volt, izmos, szögletes arcú és szőke hajú. Halványan mosolyogva állt, és egy Mauser 7.65 Parabellum géppuskát tartott a mellkasában.
  
  
  – A fenébe – mondtam. Jurij Ljalin. Először Kam Fong vacsoránál, és most a szobámban vagy. Nagyon jó, hogy újra összeállt a régi banda – tettem hozzá gúnyosan.
  
  
  Lyalin mosolya kissé szélesebb lett. Félelmetes ellenfél volt, a KGB egyik legjobbja. Miután rövid időt töltött a moszkvai Dzerzsinszkij téri KGB főhadiszállásán, és nagy figyelmet kapott Szerafim Ljalin tábornok, a KGB kódfejtő osztályának vezetőjének rokonaként, Jurij önként jelentkezett a Wet Dela kirendeltségébe, amelyet a Wet Dela beceneve. oroszok. Wet véres volt, és Lyalint soha nem zavarta a vér látványa. Ezt Hongkongban fedeztem fel egy másik megbízás során.
  
  
  – Szinte tetszene nekem, Nick – mondta most arrogánsan –, ha orosz lennél. Intett az egyik arabnak, hogy csukja be az ajtót.
  
  
  – Ha amerikai lennél – mondtam –, nem vagyok benne biztos, hogy sokat változna a véleményem rólad.
  
  
  A mosoly lehervadt, de egyébként az arca nem mutatott érzelmeket. Menő volt és jó volt. – Az embereidnek nem kellett volna ellopniuk Novigrom terveit – mondta nyugodtan. „Ez mind elpazarolt energia és élet volt számodra. Hamarosan helyreállítjuk a filmet, és minden hiábavaló lesz."
  
  
  – El fogsz veszíteni – mondtam.
  
  
  Az egyik arab, egy zömök, krumpli arcú karakter odajött, elvette tőlem a tűsarkút, és a sarokba dobta.
  
  
  – Úgy tűnik, az alvilág birtokában találtad a filmet – folytatta Lyalin. -Tőlük vetted?
  
  
  haboztam. Ha Lyalint kérnie kellett, akkor láthatóan nem keresték meg a film megvásárlásával kapcsolatban. – Nem volt náluk – mondtam. – Legalább nemet mondtak.
  
  
  Hideg szürke szeme összeszűkült. – Azt hiszem, nem hiszek neked – mondta.
  
  
  Körülnéztem a szobában. Már felforgatták ezt a helyet. – Ez igaz – mondtam.
  
  
  – Majd meglátjuk – mutatott Lyalin a két arabnak. – Keresd meg.
  
  
  Nem maradt más hátra, mint kiszolgálni őt. A zömök arab durván megmarkolt hátulról. Egy karcsúbb arab, egy sólyomorrú fiatalember gyorsan átkutatott. Kiürítette a zsebeimet, majd levette az ingemet és a cipőmet. A cipőket alaposan megvizsgálták.
  
  
  „Úgy tűnik, nincs filmje” – mondta a karcsú arab Lyalinnak.
  
  
  Az orosz felnevetett. - Szerintem valahol elrejtetted a filmet, Carter. Ahol?'
  
  
  – Mondtam már, hogy nekem nincs – mondtam.
  
  
  A fegyver soha nem hagyta el a mellkasomat, miközben Lyalin szeme az enyémet tanulmányozta. Kíváncsi voltam, honnan tudta, hogy Kairóban vagyok. És honnan tudta meg, hogy az Új Testvériséghez kerültem?
  
  
  – Kösd ehhez a székhez – mondta Lyalin bérmunkásainak. Egy egyenes támlájú székre mutatott a szoba sarkában.
  
  
  – Ez vicces – mondtam.
  
  
  De hoztak egy széket, és biztonságosan odakötöttek hozzá, kezeimmel a hátam mögött. Lyalin egy nagy géppuskát tett a tokjába, és odajött hozzám. Fogott egy másik széket, és elém helyezte.
  
  
  Kérdezte. – Biztos vagy benne
  
  
  akarsz mondani nekünk valamit?
  
  
  Lyalin nem blöffölt. Beszélni akart velem. De nem tehettem, mert nem volt mit mondanom neki. Most elérkezünk az átkozottul nedves dolgokhoz.
  
  
  – Menj a pokolba – mondtam.
  
  
  Az arca megkeményedett. Az arabokra mutatott. A fiatalember megragadt a vállamnál fogva, nyilván azért, hogy megakadályozza a szék leesését. A husky odajött és nagyon közel állt hozzám. Egy hosszú gumitömlőt húzott elő a kabátjából. Most Lyalin jelzésére a fejemre és az arcomra hordta.
  
  
  A becsapódás jobbra fordította a fejemet. Az arcomon felszakadt a bőr és elkezdett folyni a vér.
  
  
  Perzselő fájdalom hasított a nyakamba.
  
  
  A tömlő ismét lejött a fejem másik oldalán. Ezúttal a sokk erősebb volt, és úgy éreztem, egy pillanatra elvesztem az eszméletemet. De Lyalin nem akarta ezt. Az arab arcon ütött, és magamhoz tértem.
  
  
  – Ne légy hülye, Carter – mondta Lyalin. „Minden embernek van egy kitörési pontja. Szakemberként ismeri ezt az egyszerű igazságot. Akkor miért bizonyítod nekünk, hogy mennyire bírod? Mi ebben a logika?
  
  
  ránéztem. Ahogy Kam Fong majdnem megölt Kongóban, úgy lelőttem Lyalint Hongkongban. 9 mm-es golyót akartam a szívébe nyomni.
  
  
  A tömlő ismét a nyakamat és a fejemet érte. Erős fényeket láttam a fejemben, és hangos sikolyt hallottam. A sikoly belőlem jött. Aztán jött a feketeség.
  
  
  Hideg víz csapott az arcomba. A hideg belém hatolt, és visszahozott az életbe. Kinyitottam a szemem, és három Lyalint láttam magam előtt. Három kéz emelte fel a fejem.
  
  
  "Figyelj, egy intelligens ember számára nagyon hülyén viselkedsz." A hang visszhangzott a fejemben.
  
  
  A nehéz arab odalépett hozzá, hogy lássam. Minden hármas volt. Valamit tartott a kezében, én pedig a hármas képre próbáltam fókuszálni. Úgy nézett ki, mint egy fogó.
  
  
  – Hadd folytassam – mondta halkan Lyalinnak. „Meg fogja kérni, hogy tudassa velünk, ha végeztem. Ez egy csodálatos eszköz. Fogakat húzhat, húst téphet, csontokat törhet és zúzhat. Megmutatom az orrát."
  
  
  Az arcomhoz tette a fogót. Valahol erőt találtam, hogy csúnya néven szólítsam. Én Lyalinára koncentráltam - próbáltam koncentrálni.
  
  
  – Bolond vagy, Lyalin – mondtam rekedten. – Az igazat mondom. Nem ők adták nekem ezt az átkozott filmet."
  
  
  Az arab fogóval megmarkolta a hajamat. – Ha jobban belegondolunk, talán előbb ki kellene törnünk néhány fogunkat? Azt tanácsolta. Az arca azt mondta, hogy élvezni fogja a megcsonkítást.
  
  
  – Csak egy perc – mondta Jurij Ljalin.
  
  
  Az arab ránézett.
  
  
  - Talán mégiscsak igazat mond Mr. Carter.
  
  
  'Hazudik! – Látom a szemében – tiltakozott a zömök arab.
  
  
  – Lehet. De egyelőre mást feltételezek” – mondta Lyalin. Elintette két barátját. Visszavonultak az ágy közelébe.
  
  
  Lyalin felém hajolt. „A KGB még mindig civilizált szervezet. Nem akarunk senkit feleslegesen bántani. Még az ellenségeink is."
  
  
  Most duplán keresztezett, de még így is láttam a hideg számítást az arcán. Tudtam, mit döntött. Sejtette, hogy nem nálam van a film, de remélte, hogy valahogy rávezetem. És mindig megvolt az esély, hogy nálam van a film, de valahol el volt rejtve.
  
  
  – Ki mondta, hogy a KGB nem civilizált? - mondtam duzzadt ajkakon keresztül.
  
  
  Elmosolyodott erőltetett mosolyán. – Oldja fel – parancsolta.
  
  
  A nagy arab nem mozdult. A másik kelletlenül odajött hozzám, és kioldott. Lyalin felállt.
  
  
  – Mióta megkíméltem az életét – mondta –, fel kell hagynod ezzel a veszélyes játékkal, amit az AXE tervezett neked, és fel kell hagynod Novigrom terveivel.
  
  
  csak néztem rá. Képzelj el egy ilyen idióta kijelentést egy másik szakembertől! Tudta, hogy nem fogom visszautasítani a feladatot, és tudtam, hogy ő is tudja.
  
  
  „Viszlát, Nick. Lehet, hogy útjaink újra keresztezik egymást, nem? Ha igen, ne feledje, hogy tartozol nekem.
  
  
  Még egy idióta megjegyzés. Többet vártam Lyalintól. – Ó, ezt még sokáig nem felejtem el – mondtam őszintén.
  
  
  Azt hittem, egy csipetnyi vigyort láttam az arcán, ahogy megfordult, és kiment a szobából, két bérgyilkos barátjával a sarkában.
  
  
  
  
  Hatodik fejezet.
  
  
  
  
  Lassan haladtunk egy sötét utcán egy bérelt Fiat 850 Spiderrel, Fayával a volánnál. Megpróbáltuk kitalálni, hol van az Új Testvériség főhadiszállása. Egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy Beauvais egyenrangú-e velem. Ezért úgy döntöttem, hogy visszatérek a főhadiszállásra - ha megtalálom - és megpróbálok behatolni erre a helyre.
  
  
  Aznap este észrevettem egy részben nyitott ajtót a harmadik emeleten a konferenciaterem felé menet, és biztos voltam benne, hogy Beauvais magánirodája. Ez jó hely lenne a film keresésére, ha az Új Testvériségnek lenne ilyen.
  
  
  – Nem értem – mondtam. „A hallott hangok alapján biztos voltam benne, hogy van itt valami gyár. Talán mégis rossz utcában járunk."
  
  
  – Senki sem emlékezett azokra a fordulatokra, Nick. Ne hibáztasd magad mondta Fayeh.
  
  
  - De mi szekereken haladtunk el kereskedőkkel, ez megerősíti. Nem értem. Tudom, hogy hallottam valami berendezés kopogását."
  
  
  "Lehet, hogy ez egy olyan üzlet volt, amely csak éjszaka volt nyitva" - mondta. – Még mindig...
  
  
  – Várj – mondtam. 'Néz. Az a kivilágított épület ott.
  
  
  – Ez egy kis újság.
  
  
  Ahogy közeledtünk, hallottam a gépek csörömpölését, akárcsak azon az éjszakán. 'Ez minden!' Mondtam. „Nyomdagépek. Csak éjszaka szabad futtatniuk."
  
  
  „Tehát nagyon közel állunk egymáshoz” – mondta Fayeh.
  
  
  Az utca túloldalára néztem. Igen, az utca szélén drága birtokok sora közeledett. A harmadik a kavics.
  
  
  Ezt – mondtam. Harmadik. Gyere ide.
  
  
  Kihúzta a Fiatot az út szélére, és lenéztünk a sötétített úton, amely egy hatalmas házhoz vezet, magas bokrok mögött. – Biztos vagyok benne, hogy ez az – mondtam.
  
  
  Kinyújtotta a kezét, és megérintette a két kis ragasztószalag egyikét, amelyeket még mindig az arcomon hordtam a Lyalin-epizódból, két éjszakával korábban. -Még mindig gyógyulsz a legutóbbi találkozásodból, akik durván viselkedtek, Nick. Biztos vagy benne, hogy készen állsz erre?
  
  
  – vigyorogtam rá. „Gyakran jobban bántottam magam, mint ez a borotválkozás” – mondtam. „Nézd, lazíts. Minden rendben lesz. Csak utazz tovább egy órát. Ha addig nem indulok el, behívhatja az egész egyiptomi sereget, ha akarja.
  
  
  – Oké – mondta, de kétkedve.
  
  
  Otthagytam, és gyorsan átmentem az utcán az árnyékba. Amikor hátranéztem, Faye már leállt a járdaszegélyről, és a körúton hajtott a Fiattal. Megfordultam, és lesétáltam a házhoz vezető úton.
  
  
  Nem találkoztam ellenállással. A ház közelében elektromos szem volt az úton, amit még időben észrevettem. Bemásztam alá, és a háznál találtam magam. Lenyűgöző helyszín volt, mór ívekkel a homlokzat mentén a három szint közül kettőn. Az első emeleten égtek a lámpák, a következő kettőn viszont nem.
  
  
  Gyorsan átmentem a terem hátsó részébe, és vártam, hogy megjelenjenek az újabb elektronikus riasztók. Találtam egy másikat a ház hátsó sarkában. Ez egy kioldó drót volt, aminek meg kellett volna üzennie a vészharangot. Ezt elkerültem, és átmentem a rácsra, amely az épület teljes magasságát elfoglalta. Szőlő nőtt rajta, de nem vastag. Megragadtam a rudakat, és megállapítottam, hogy bírják a súlyomat. Felmásztam és pár perc múlva már a tetőn voltam.
  
  
  Innen már könnyű volt. A tetőablakon keresztül besurrantam a harmadik emeleti folyosóra, ahol két éjszakával ezelőtt sétáltam. Sötét volt, és nem volt ott senki. Figyeltem, és hallottam, hogy valaki lefelé halad. Úgy nézett ki, mint egy ember. Ha a család többi tagja elmenne, az áttörés lenne számomra.
  
  
  Csendesen az ajtó felé sétáltam, amit akkor vettem észre, amikor korábban ott voltam. Amikor kipróbáltam, kiderült, hogy le van tiltva. Elővettem a zsebemből egy kulcstartót fél tucat főkulccsal, egyet bedugtam a zárba, és éreztem, hogy működik. Kinyitottam az ajtót és beléptem a sötét szobába, becsukva magam mögött az ajtót.
  
  
  Azt hiszem, jól tettem. Az erősen beborított ablakok előtt egy hosszú asztal állt. Odamentem az asztalhoz, és elővettem néhány Beauvais által aláírt papírt. Egy másik papírlapon a „Henri Perrott” aláírás szerepelt, de a kézírás ugyanaz maradt. Ez minden. Itt, Kairóban Beauvais törvényes üzletembernek adta ki magát. Ez az információ érdekes lehet az Interpol számára.
  
  
  Megpróbáltam kinyitni az íróasztal fiókját, de az íróasztal is le volt zárva. Nem volt kulcsom a kinyitáshoz, így levélnyitóval kínlódni kellett a zár kiválasztásával. Végignéztem az asztalt, de nem találtam a mikrofilmet.
  
  
  Azt hittem, biztos van egy széf ebben az irodában vagy a ház másik helyiségében. A falakon sétáltam. Benéztem néhány eredetinek tűnő olajfestmény mögé, de egy rejtett mikrofonon kívül semmit sem találtam. Maga Beauvais játszotta a kémet.
  
  
  Végül találtam egy széfet – a padlón. Hátrahúzod a szőnyeg sarkát, felemeled a fémlemezt a zsanérokon, és ott van a vastag betonpadlóba ágyazva. Zseniálisan kiválasztott hely volt, és talán soha nem találtam volna meg, ha nem vettem volna észre a szőnyeg kopott sarkát.
  
  
  Nehéz volt megállapítani, hogy a széf fel van-e szerelve riasztóval. De meg kellett kockáztatnom, így elkezdtem forgatni a kombinált tárcsát, érezve, hogy a mechanizmus mozgása finom horgokat észlel. Néhány perc múlva kidolgoztam a kombinációt, és óvatosan kinyitottam a széf ajtaját. Hallgattam az ébresztőt. Semmi.
  
  
  A széf tartalma egy zsaru szerencséje lenne. Volt egy teljes névsor az Új Testvériség tagjairól, néhány csomag hígítatlan heroin, az eladók és a kereskedők telefonszámainak listája és még sok minden más, de mikrofilm nem. Úgy tűnt, Beauvais igazat mond.
  
  
  Leguggoltam a széf fölé, és azon töprengtem, merre menjek tovább. Nem mentem többé sehova. Az egyetlen vigasz, hogy az oroszok sem találták még meg a filmet. De ott volt Kam Fong. Mindnyájunkon tud nevetni.
  
  
  A leglogikusabb következtetés persze az volt, hogy az Új Testvériség, nem tudván, mit cipel Drummond, éppen a Nílusba dobta a bőröndjét. Jurij Ljalin boldog véget érhetett volna, de Washingtonban néhány ember tépné a haját.
  
  
  Visszatöltöttem a tartalmát a széfbe, és elkezdtem becsukni, amikor megláttam egy apró drótot, amit kihagytam, a széf ajtajának belső oldalának aljára volt rögzítve. Riasztás volt! Vagy egy halk csipogás, amit itt nem hallottam, vagy esetleg valami villogó fény. Becsaptam a széf ajtaját, és elfordítottam a tárcsát, becsuktam a külső lemezajtót, és visszahelyeztem a szőnyeg sarkát, amikor a szoba ajtaja kinyílt. Egy nagydarab férfi állt az ajtóban, vastag revolverrel a kezében és vérrel a szemében.
  
  
  Meglátott a folyosó fényében, célzott és lőtt. A lövés hangosan dördült a szobában. A padlóhoz szorítottam magam, és a golyó eltévedt, valahol mögöttem egy fát hasított.
  
  
  A bandita káromkodott az orra alatt, és a kapcsolóért nyúlt. A szoba hirtelen megtelt fénnyel, és a fényében találtam magam. A nagydarab férfi dühösen nézett rám, és ismét célba vett.
  
  
  Amikor az ujja megnyomta a ravaszt, az asztal felé gurultam. A golyó szétvágta a padlót a lábaim között. Újabb lövés dördült el, és szúrást éreztem a bal karomban. Darabokra akart vágni, ha nem találok fedezéket.
  
  
  Az asztalhoz rohantam, amikor elhangzott a negyedik lövés. Az asztal megrepedt a fejem fölött, ahogy közeledtem hozzá.
  
  
  – Sacré bleu! A nagydarab ember káromkodott a hibáiért.
  
  
  Ahogy a földre estem az ideiglenes takaróm mögé, megragadtam a Lugert a kabátom alatt. Aztán kinyújtottam a kezem, és gyorsan átlőttem az asztalon. A lövés felszakította a bandita kabátjának ujját, és a mögötte lévő falat érte.
  
  
  Megint káromkodott, és gyorsan lekapcsolta a villanyt. Láttam, hogy egy kéz sziluettje megragadja az ajtót, becsapja, és a szoba ismét sötét lett.
  
  
  Hallgattam, hogy a nagy ember megadja a helyét, de semmi – még a lélegzetét sem hallottam. Ha lett volna még valaki odalent, hamarosan itt lett volna. De a túloldalról nem hallatszott hang, a férfi nem hívott segítséget. Nyilván egyedül volt.
  
  
  Valahol a fejem közelében ketyegett az óra az asztalon. Ez volt az egyetlen hang a szobában. Egy kutya ugatott kint egy darabig, majd ismét elhallgatott. A ketyegõ óra arra emlékeztetett, hogy a Faye-nek adott egyórás határidõ gyorsan lejár.
  
  
  A bandita tudta, hol vagyok, de fogalmam sem volt, hol van a szobában. Nem bírtam nyugton maradni, különben lyuk tátong a fejemben. Észrevettem egy papírnehezéket az asztal szélén. Csendben kinyújtottam a kezem, megragadtam, egy pillanatig megmértem, majd a szőnyeg sarkába dobtam, amely mögött a széf volt elrejtve. Ahogy a papírnehezék leszállt, tompa fémes csörömpölés hallatszott a szőnyeg alatti tányérból.
  
  
  A szobában üvöltés hallatszott – a bandita lőtt a hangra, ahogy reméltem. Gyorsan megindultam az ellenkező irányba, leguggoltam egy puha szék mögé, nem messze az asztaltól. De a lábam a padlót kaparta, és a lövöldöző hallotta.
  
  
  Újabb lövés. A golyó az arcom szintjén találta el a széket.
  
  
  A trükköm nem úgy sikerült, ahogy reméltem, de most legalább tudtam, hol van az ellenfelem. A szoba másik sarkában lévő másik asztalról lőtt. Azt hittem, valami homályos mozgást láttam, és viszonoztam a tüzet. Tompa morgást hallottam egy másik sarokból. Vagy én bántottam meg, vagy ő akarta, hogy így gondoljam.
  
  
  Óvatosan elfordítottam az asztal sarkát, hogy megnézzem – és a golyó a fejem melletti párnát találta el. Ekkor ismerős csattanást hallottam. Úgy tűnik, kifogyott a lőszere, de nem siettem el. Ez is lehet trükk. Ez már megtörtént velem. Vártam és hallgattam. Ha elfogy a lőszere, újra kell töltenie, és hallom.
  
  
  Vártam és hallgattam. Végül meghallottam, de egy másik helyről: a tárban csúszó lövedékek összetéveszthetetlen hangja. Hunyorogva néztem a hang felé, és árnyékot vetettem a rövid kanapé végén. Óvatosan céloztam és lőttem.
  
  
  Újabb morgás hallatszott, hangos és határozottan fájdalmas. Úgy hangzott, mintha a padlót érné. Letérdeltem fél térdre és hallgattam. Aztán karcolást hallottam, és homályos mozgást láttam. Az ajtó felé kúszott, láthatóan súlyosan megsebesült.
  
  
  Mondtam. - „Várj!” „Modulj újra, és megöllek!”
  
  
  Az árnyék megállt, „a ne fait rien” – lehelte. "Nem számít".
  
  
  Óvatosan közeledtem hozzá. Közelről láttam, hogy megsebesült az oldalán és a mellkasán.
  
  
  'Ki vagy te?' - kérdezte angolra váltva.
  
  
  'Számít?'
  
  
  – zihált. – Meg fognak ölni, amiért megengedtem, hogy ez megtörténjen, ha az utolsó lövésed nem történik meg.
  
  
  Megnéztem a sebet. "Rendben leszel. Kétlem, hogy Beauvais megölne, ha mindent elmondasz. A Lugert a fejére irányítottam. – De megöllek, ha nem válaszolsz néhány kérdésre.
  
  
  A Lugerre nézett, majd az arcomra. Hitt nekem. 'Milyen kérdések?'
  
  
  - Tudsz valamit a Drummond-ügyről?
  
  
  'Kevés.'
  
  
  - Elment valaki Masperóval Drummonddal randevúzni?
  
  
  Felnyögött a fájdalomtól. 'Igen. Maspero egyedül akart menni, de elmondta Reynaldónak, és Reynaldo követte őt, attól félve, hogy Maspero rosszul csinálja. Holtan találta Masperót a szálloda előtt. Úgy tartják, Drummond lelőtte, Reynaldo pedig bosszút állt Masperón. Elővette mindkét táskát, és mindent jelentett Bovának.
  
  
  – A szervezet nem tudta, hogy véletlenül megcserélték-e az ügyeket, amíg Reynaldo nem jelentette be, miután Drummond és Maspero megölték?
  
  
  'Ez igaz. Reynaldo szerint Maspero nem akarta beismerni hibáját Beauvais-nak. Ehelyett Reynaldóban bízott.
  
  
  – Vajon miért mondta el Reynaldónak, és nem az unokatestvérének, el-Bekrinek? Többet mondtam magamnak, mint a földön fekvő embernek.
  
  
  – Ezt nem mondhatom el.
  
  
  „Hadd tisztázzam ezt. A Testvériség egyetlen története erről az volt, amit Reynaldo Bovetnek mesélt el?
  
  
  A szemembe nézett. Ez igaz.'
  
  
  Összeállítottam egy elméletet. – Hol van most Reynaldo? Eszembe jutott, hogy feltűnően hiányzott azon az estén, amikor Beauvais-szal beszéltem.
  
  
  A férfi kissé megrázta a fejét, és összerándult a fájdalomtól. – Nem tudom – mondta. – Beauvais gyakran küldi ki a városból üzleti ügyben. Őszintén szólva, nincs köztük szerelem. Reynaldo kiesett Beauvais kegyéből, és úgy tűnik, hogy Beauvais nem akarja Reynaldot a közelében."
  
  
  Rám nézett, és gyorsan hozzátette: "Ez természetesen csak az én megfigyelésem."
  
  
  Wilhelminát egy tokba tettem a kabátom alá, és felálltam.
  
  
  – Te vagy az az amerikai, aki tegnap este idejött – mondta hirtelen a Testvériség embere.
  
  
  'Igen. És elmondhatod Bovának, hogy most már hiszek neki. Nyilván nincs mikrofilmje. De azt hiszem, tudom, ki tudja."
  
  
  – Nem értem – mondta.
  
  
  - kuncogtam. 'Bírság. Találkozunk.'
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Faye átnyújtott nekem egy félig teli poharat brandyvel, töltött magának egy poharat, és leült mellém a kanapéra a lakásában. Épp most jött egy szórakozóhelyről, és gyönyörű sötét szemei még mindig egzotikus sminket viseltek.
  
  
  – Most pedig mondd el az elméletedet – mondta.
  
  
  Kortyoltam egy korty pálinkát. "Ez nem nehéz. Reynaldo a gonosz ebben a darabban, nem Beauvais. Csak annyit tudunk, amit Reynaldo mond Bovának. Szóval változtassunk egy kicsit a tényeken. Mondjuk, amikor Maspero rájött, hogy az esetek megváltoztak, szándékában állt elmondani Beauvaisnak, de Reynaldo találkozott vele, miközben tanulmányozta az esetet, így Maspero kénytelen volt elmondani neki, mi történt. Reynaldo – vagy talán mindketten – megtalálták a mikrofilmet.
  
  
  Nem Beauvais javára, Reynaldo úgy dönt, hogy nem beszél az Új Testvériségnek erről az értékes felfedezésről, hanem maga profitál belőle. Ha mindent jól csinálna, Beauvais soha nem tudná, hogy Reynaldo visszatartja. Így amikor Drummond kinyújtja a csápjait, Reynaldo és Maspero úgy dönt, felveszik vele a kapcsolatot, hogy visszaszerezzék a heroint. Reynaldo ráveszi Masperót, hogy várja meg, amíg visszaadják a dolgokat, mielőtt elmondja Beauvaisnak. Együtt elmennek Drummondhoz, megölik és elviszik a heroint. Reynaldo ezután megöli Masperót, és Drummondra hárítja a felelősséget. Reynaldo mindkét tokot Beauvaisnak adja, de Drummond tokjában már nincs benne a mikrofilm.
  
  
  – Ez egy érdekes ötlet – mondta Faye. - De felmerül a nyilvánvaló kérdés, Nick. Ha Reynaldo személyes haszonra akar szert tenni a film eladásából, miért ne tenné?
  
  
  Az oroszokhoz ment? Nyilvánvalóan nem keresték meg."
  
  
  – Talán először a kínaiakhoz ment – mondtam. „És talán mára az oroszokhoz fordultak. Egy biztos: Reynaldo jelenleg nem elérhető.
  
  
  – Akkor használja ki a helyzetet, és lazítson – javasolta Fayeh. „Gondolj a rejtvényre, talán magától megoldódik. Közben... - a fülemhez szorította magát és megcsókolt, ajkával megérintette a nyakam.
  
  
  Ha az volt a célja, hogy elterelje a figyelmemet, sikerült. Ránéztem és elmosolyodtam. Ma különösen szexi volt. Hosszú, sötét haját egy francia göndör kapta a feje mögött, és földig érő kaftánt viselt, combig érő hasítékkal, amely megmutatta tökéletes lábát.
  
  
  – Biztos, hogy rendőr vagy? - mondtam, és megérintettem ajkaimat az enyémmel.
  
  
  „Ez egyszerűen szórakoztató” – mondta. – A tánc és a szeretkezés a fő érdeklődési köröm.
  
  
  – Ésszerű megközelítés az élethez – mondtam. Újra megcsókoltam, és ezúttal megtartottam a csókot.
  
  
  Kinyújtotta a kezét, és a combomra tette a kezét. - Akarsz szeretkezni velem, Nick? - ugratta a nő.
  
  
  – Ez a gondolat nekem is eszembe jutott – mondtam.
  
  
  A kaftán elöl cipzárral volt rögzítve. Odanyúltam és lassan lehúztam. A kaftán leesett. Fayeh meztelen volt, kivéve rövid csipkebugyiját. Óvatosan lefektettem a kanapé támlájára.
  
  
  Letérdeltem mellé a földre és lehúztam a csipkebugyiját. Úgy tűnt, majdnem eláll a lélegzete. Megcsókoltam a hasát, az a hasa, ami olyan értelmesen mozgott a táncban, lement a csípőjéig. Remegést éreztem benne.
  
  
  Kezével végigsimított a csupasz mellkasomon, miközben levettem a nadrágomat. Egy másik pillanatban a kanapén találtam magam vele.
  
  
  Egymás mellett fekszünk, testünk forrón összeér. Lágy formái finoman és kitartóan nyomtak rám. Csókolóztunk, kezeim a testét fürkészték, ajkaink pedig szeretkeztek. Aztán óvatosan közeledtem hozzá...
  
  
  
  
  Hetedik fejezet.
  
  
  
  
  Amikor a Vékony Ember meglátott belépni a sötét szobájába Fayeh-vel, félelem jelent meg az arcán. Nem felejtett el minket.
  
  
  – Elmondtam, amit tudok – mondta savanyúan.
  
  
  – Mr. Carter fel akar tenni még néhány kérdést – magyarázta Faye. - Válaszolsz nekik?
  
  
  – Ugyanazt a taktikát fogja alkalmazni, mint korábban? - mondta csúnya szájával.
  
  
  Faye rám nézett, én pedig vállat vontam. Nem részleteztem legutóbbi itt tett látogatásomat. – Nézd – mondtam Thinnek. „Ments meg minket az igazságtalan haragtól. Együttműködik vagy sem? Igen vagy nem.'
  
  
  – Mit akarsz ezúttal? - mondta gúnyosan. - Dedikált fényképek Beauvais-ról?
  
  
  Közelebb léptem hozzá, mire aggodalmasan megborzongott. - Mit tudsz Reynaldóról? Megkérdeztem.
  
  
  A szeme elkerülte az enyémet. – Mondtam már, hogy ő a fő ember az Új Testvériségben.
  
  
  'Tudom. De nincsenek gondok közte és Beauvais között?
  
  
  Meglepetten nézett rám és bólintott. - Igen, szakadásról beszélnek közöttük.
  
  
  – Mi ennek az oka?
  
  
  „Azt mondják, Reynaldo többször is túllépte a hatáskörét. Ő egy ambiciózus ember."
  
  
  Megkérdeztem. - Hol van most Reynaldo?
  
  
  Tonic rám nézett. – Honnan kellene ezt tudnom?
  
  
  Arról nincs szó, hogy kivált a szervezetből?
  
  
  A vékony férfi csúnya félmosolyt vigyorgott. „Nem lépsz ki a szervezetből. Kivéve a Nílus alját.
  
  
  Gondoltam rá. Talán még Beauvais sem tudta, hol van Reynaldo. Ez azt jelentheti, hogy elfoglalt volt az üzletkötésekkel – bárkivel, akit érdekel a mikrofilm.
  
  
  Vékonyra néztem. – Gondolja, hogy megtudhatja, hogyan léphetek kapcsolatba Reynaldóval?
  
  
  – Mr. Carter arra számít, hogy fizetni fog – vágott közbe Fahe gyorsan. - Nem igaz, Nick?
  
  
  Összerándultam. „Igen, elvárom, hogy fizetni fogok. Jól?'
  
  
  Thin óvatosnak tűnt. "Tudtam segíteni. Nem ígérhetem. Meglátom mit tehetek.'
  
  
  – Oké – mondta Fayeh.
  
  
  – De ne gyere ide többet – mondta ingerülten. "Meg fogsz ölni".
  
  
  – Találkozni fogok, bárhol is mondod – mondtam.
  
  
  Egy pillanatra elgondolkodott. „A kairói torony, holnap délben. Megfigyelő fedélzeten.
  
  
  Elképzeltem a Vékony embert a kairói toronyban tátongó turisták között. 'Bírság. De ezúttal – mondtam figyelmeztetéssel a hangomban – jobb, ha emlékszel, kinek dolgozol.
  
  
  Vizes szemekkel nézett rám. 'Biztosan.'
  
  
  A Vékony embernek fogalma sem volt, hogy néz ki Reynaldo, ezért még aznap visszatértem Hakim Sadekhez. Útközben megálltam egy zsákutcában ellenőrizni. Egy koszos étterem volt a járdán egy sikátorban Kairó központjában.
  
  
  Az első sorban a harmadik asztalnál ültem, és török kávét rendeltem. Amikor a pincér elment, benyúltam az asztal alá, és egy névtelen futár céduláját találtam. Zsebembe tettem, mielőtt a pincér visszatért volna. A kávé íze olyan volt, mint a nílusi iszap. Kortyoltam egyet, dobtam néhány érmét az asztalra, és elmentem.
  
  
  Hakim Sadek felé vezető taxiban megfejtettem a cetlit. Ahogy sejtettem, Hawktól származott. Rövid volt és édes.
  
  
  Washingtonban zűrzavar uralkodik. A férfi nagyon boldogtalan. Felújítson árukat vagy keressen munkát Kairóban.
  
  
  
  
  Később, amikor ezt olvastam Hakimnak, kuncogott, és elvigyorodott rabszolgavigyorán.
  
  
  – A te David Hawke-odnak remek humora van, Nicholas.
  
  
  - kuncogtam. Egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy Hawk viccel.
  
  
  – Nem ő az egyetlen, akinek a feneke hevederben van – mondtam keserűen. "Vérem után ellenségem az egész Új Testvériség, a kínaiak a nyakamba lehelnek, az oroszok pedig átadták a helyemet."
  
  
  Hakim elmosolyodott, és ivott egy korty bort. Ezúttal pálinkát kértem, és nagyot kortyoltam.
  
  
  – Hálátlan a munkád, régi barátom – mondta Hakim. Ma öltönyben volt, de még mindig olyan embernek tűnt, akitől meg kell védeni a pénztárcáját. A vörös fez hiányzott, felfedve a csúszós fejbőrére fésült sűrű haját. Otthon volt, mert délután szabadnapja volt az egyetemről, ahol a hét élő művészetről és egy másik arab irodalomról tartott kurzust. Kérdezte. - Hogy edz a lány?
  
  
  – Oké – mondtam. – Sokat segített nekem.
  
  
  'Ezt jó hallani. Ez az első alkalom, hogy szolgáltatásokat kellett felajánlanom neki. Úgy gondolom, hogy az Interpol is nagyon értékesnek tartja. Sok tehetségű nő."
  
  
  Ezzel egyet tudnék érteni. – Sokan – mondtam. – De sem ő, sem a Vékony Férfi nem tudja, hogy néz ki Reynaldo, és nem tudnak róla semmit. Ismered ezt a személyt?
  
  
  - Megnéztem a személyes aktáimat, amikor azt mondtad, hogy jössz, Nicholas. Felemelte a manila mappát. 'Ezt találtam. Sok évvel ezelőtt élt itt és Alexandriában egy Rinaldo Amaya nevű fiatalember, egy gazdagságra és hatalomra vágyó spanyol cigány. Okos, nagyon okos ember – és teljesen könyörtelen. Kevesebb, mint egy éve az egyik ismerősöm arról számolt be, hogy Amayát ismét itt, Kairóban észlelték. Azóta nem hallottam semmit, de nagyon valószínű, hogy Rinaldo Amaya és a te Reynaldo ugyanaz a személy. Itt egy régi fotó. Kicsit változni fog, de némi ötletet ad.”
  
  
  Lefotóztam és tanulmányoztam. Az látható, hogy Amaya egy arab házaspárral elhagy egy középületet. Meglehetősen magas, karcsú, jóképű férfi volt, az a típus, amilyenre flamencótáncolni lehet. Az arc érdes volt, az ajkak gömbölyűek, az álla meg van vágva. De a szemek ragadták meg a figyelmemet. Sötétek voltak, vastag szemöldökkel, és rájuk nézve hidegrázott a gerincem. Ez nem nyílt ellenségeskedés vagy harciasság volt, hanem valami sokkal finomabb. Így nézett ki egy igazi pszichopata, olyan ember, akit nem érdekelnek az erkölcsök, a szabályok vagy az emberi élet.
  
  
  Aztán észrevettem egy harmadik arabot a fényképen, egy férfit, akinek a feje látszott a többiek mögött. Láttam már ezt az arcot. Abdullah, a testvér volt az, aki minden tőle telhetőt megtett, hogy megöljön Kheopsz piramisánál.
  
  
  – Ez az ember a szervezetben dolgozik – mutattam Hakimnak. - És Amaya sok évvel ezelőtt ismerte. Valószínűleg beszervezték az Új Testvériségbe. Amaya talán Reynaldo.
  
  
  – Ez segíthet neked. Hakim megdörzsölte éles állát. – Nem tudok mást mondani, mint hogy rendkívül veszélyesnek tartják. Fegyverekben jártas, és tőr helyett egy vastag pengéjű jégcsákányra emlékeztető fegyvert hordott. Azt mondják, hogy háromszor üti meg őket, míg az ellenség egy közönséges késsel mér egy ütést."
  
  
  Igen. Egy ilyen szemű ember előállna egy ilyen fegyverrel. Megkérdeztem. – Ennyit adsz nekem?
  
  
  "Attól tartok."
  
  
  'Bírság. Sokat segítettél nekem, Hakim. Hawk anyagilag hálás lesz." Felálltam a szárnyas székből, amin ültem.
  
  
  Hakim gyorsan felállt velem. – Biztos vagy benne, hogy nincs időd egy gyors sakkjátszmára indulás előtt, Nicholas? Talán egy csésze mentateával?
  
  
  Igyekeztem nem gondolni a pálinka tetejére csöpögő szörnyű mentateára. – Máskor – mondtam. Megfogtam a kezét, és belenéztem abba a hosszú, csúnya arcba. Szeretném gyakrabban látni Sadeket.
  
  
  – Igen – mondta. – Máskor valahol a jövőben, valahogy máskor valamikor később.
  
  
  Másnap délben átsétáltam az Izmailovszkij-hídon a kairói toronyba. Jó volt végigsétálni a sziget körútján, ahol a torony állt. Elhaladtam a sportklub, az angol-amerikai kórház és az El Zurya kertje mellett, és hirtelen ott voltam.
  
  
  A torony meredeken emelkedett a folyó medencéje fölé, mintegy ötszáz lábbal, és szenzációs mérföldkőnek számít. Volt egy forgó étterme, mint Seattle-ben, és egy kilátó. Az étteremből be lehetett látni egész Kairót és környékét, a forgó platform, amelyre az étterem épült, folyamatosan változó látványt nyújtott a látogatónak.
  
  
  Látva az ünneplő látogatók tömegét a bejáratnál, emlékezve az imént elhaladt kertek szépségére, nehéz volt elhinni, hogy baljós találkozás vár rám egy nagyon sötét karakterrel, akivel talán egy gyilkos vár rám. . Egyszerűen nem illett ebbe a derűs képbe. De a jelenet gyorsan megváltozott.
  
  
  Ahogy közeledtem a torony bejáratához, láttam, hogy többen felnéznek a kilátóra, és izgatottan gesztikulálnak. A nő felsikoltott, aztán rájöttem, mi ez a nagy felhajtás. A két férfi az emelvényen kívüli felépítményen birkózott. Ahogy néztem, az egyiknek sikerült a másikat a levegőbe dobnia.
  
  
  Ahogy a férfi elesett, feszült csend honolt a földön ülő megfigyelők között. Sikoltozása félúton elkezdődött, és hirtelen abbamaradt, amikor ötszáz méterrel lejjebb, tizenöt méterre a legközelebbi megfigyelőktől a járdának ütközött.
  
  
  Újabb pillanatnyi döbbent csend következett. Visszanéztem az emelvényre. A másik férfi már nem volt ott. A mozdulatlan, földön heverő alak felé indultam, mellkasomban egyre nőtt a feszültség. Átnyomultam az izgatott tömegen, miközben a nő folytatta a sikoltozást.
  
  
  A testre néztem. Rengeteg vér volt, és elég jól megverték, de az áldozat kilétét nem tudták megállapítani. Ez volt vagy volt a Vékony ember.
  
  
  Hangosan káromkodtam, és átnyomtam a bámészkodók között. Most több volt a sikoltozás és sok kiabálás. Rendőrségi sípot hallottam. A lift előtti sor megtelt izgalommal, ezért elmentem megvárni, míg lejön a lift. Talán felismerem a Vékony ember gyilkosát.
  
  
  De aztán meghallottam egy sziréna üvöltését az Izmail hídon keresztül. Nem akartam itt lenni, amikor a rendőrség megérkezett. Így hát visszatértem a toronyhoz, és a Sportklub felé vettem az irányt. Talán ihatok egy jót ott.
  
  
  ez kellett nekem.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Tudtam, hogy kockázatos, de meg kellett látogatnom Bádogos szobáját. Lehet, hogy van valami, ami segít megoldani Reynaldo rejtélyét.
  
  
  Kora délután érkeztem oda. Az utca zsúfolásig megtelt lármás gyerekekkel és kereskedőkkel, de az épület belsejében sírnak tűnt. Bementem Thin szobájába és beléptem. Szokás szerint a függönyök be voltak húzva, és a szoba bűzlött.
  
  
  Körülnéztem. A vékony férfi nem volt a világ legokosabb besúgója, és talán hagyott legalább némi nyomot ahhoz, amit tudott. Átfésültem a helyet, de nem találtam semmit. Semmi sem segít megtalálnom Reynaldot. Aztán ahogy indulni készültem, megláttam, hogy a nadrág egy kampón lóg a falon. Nem ezt a Thin One párost szokta viselni? A vén ördög biztosan kitakarított, hogy kijusson. Levettem a zsíros nadrágomat a kampóról, és kotorászni kezdtem a zsebeim között. A jobb hátsó zsebben egy papírlap volt, amelyre a Vékony ember rajzolt.
  
  
  Az ablakhoz emelve egy kicsit széthúztam a függönyöket, hogy jobban lássak. Ki tudtam venni egy nagy R betűt, egy jobbra mutató nyilat és a "Kína" szót. Alatta ismét az R betű és egy nyíl, valamint az arab „oroszok” szó, utána kérdőjellel.
  
  
  A Vékony ember tegnap este vagy ma reggel rajzolt, és úgy tűnt, van értelme. Reynaldo már felvette a kapcsolatot a kínaiakkal és valószínűleg az oroszokkal. Ez azt jelentette, hogy valóban volt mikrofilmje, ahogy sejtettem. Nem árulta el, hol rejtőzik, de adott egy kiindulási pontot.
  
  
  Faye megtalálta, hol rejtőzik Kam Phong Kairóban. Mivel Reynaldo láthatóan kapcsolatban volt Kam-mal, egyértelmű volt, hogy Kam volt a legjobb választásom Reynaldo megtalálására.
  
  
  Darabokra téptem a papírt, kicsit megemeltem az ablakot, és hagytam, hogy a konfetti kifolyjon a friss szellőbe. Aztán megfordultam és kimentem a szobából.
  
  
  Becsuktam magam mögött az ajtót, és megfordultam, amikor megláttam őket. Sejtettem, hogy hárman voltak, mindannyian az Új Testvériség elkötelezett tagjai, bár egyiküket sem láttam korábban. A jobb oldalamon a folyosón egy Smith & Wesson .44 Magnum revolver a közepémre mutatott, és úgy nézett ki, mintha használni akarná. A tőlem balra álló egy Webley .455 Mark IV revolvert mutatott a fejemre.
  
  
  – Milyen kellemes meglepetés – mondtam.
  
  
  A harmadik férfi, aki a lépcsőn állt, egy kis walkie-talkie-t tartott a jobb kezében. Most hallottam, ahogy ezt mondja: „Itt van, Mr. Beauvais. Elkaptuk. A szobában turkált."
  
  
  Beauvais nagyon okos utasításokat adott
  
  
  így megőrzi anonimitását. A walkie-talkie-s férfi egy ideig hallgatott, majd így szólt:
  
  
  - Oké, Mr. Beauvais. Ahogy mondod. Elvigyorodott, és a másik kettőre mutatott.
  
  
  Ágyúval készültek lőni. Hugóra és Wilhelminára gondoltam, és tudtam, hogy nem fogom őket időben bevonni a játékba. – Várni kell! Mondtam. – Beauvais talán szeretné hallani, amit mondok.
  
  
  – Ne játsszon velünk, Mr. Carter – mondta maró hangon a lépcsőn álló fiatalember.
  
  
  'Nem játszok. Tudok valamit Reynaldóról, amit Bovet hallani szeretne.
  
  
  – Az ördögbe is – mondta a nagydarab Magnum-os srác durva basszushangon. Rám irányította a fegyvert.
  
  
  – Csak egy perc – mondta a fiatalember a lépcsőn. Megint a walkie talkie-t használta. – Reynaldóról akar beszélni, Mr. Beauvais.
  
  
  Szívszorító csend uralkodott. Aztán a rádiós rám nézett: „Azt mondja, beszélj.”
  
  
  Megnyaltam az ajkaimat, amik hirtelen kiszáradtak. – Elmondok Bovetnek valami nagyon fontosat a jó barátjáról, Reynaldóról – mondtam –, a fegyverszünetért cserébe.
  
  
  A tőlem balra ülő sötét bőrű valami becsmérlőt motyogott arabul, a rádiós pedig megismételte, amit Bovetnek mondtam. Még hosszabb, bőrbizsergő várakozásom volt. Éreztem, ahogy a két pisztoly golyói eltalálják a gyomrom. Végül Beauvais válaszolt.
  
  
  'Igen Uram? Igen. Oké, elmondom neki. A rádiós rám nézett. Azt mondja: mondd el, amit tudsz. Ha ez értékes neki, akkor fegyverszünet van. Ha nem, akkor nincs semmid."
  
  
  Egy izzadsággyöngy futott végig az oldalamon a bal karom alatt. Beauvais nem ajánlott nekem különleges ajánlatot, de ez volt az egyetlen az asztalon.
  
  
  – Oké – mondtam. – Add ide ezt a dolgot.
  
  
  A rádiós habozott egy kicsit, de aztán átadta a rádiót. Megnyomtam a gombot és megszólaltam. - Bove, ő Carter. Úgy tűnik, túl sokáig bízott Reynaldóban. Ő egy ambiciózus ember, Beauvais. Ebben az esetben mikrofilm volt. Megtalálta, és nem mondta el. Becsapott téged. Reynaldo volt az, aki megölte Masperót. Maspero volt az egyetlen, aki Reynaldon kívül tudott Drummond esetében a mikrofilmről. Reynaldo mindkettőjüket megölte, és hátrahagyta a mikrofilmet. Most próbálja eladni a legtöbbet kínálónak. Ezért nem nagyon láttad mostanában. Ha pénzt kap ezért a filmért, hatalmas ember lesz belőle." szünetet tartottam. - Megér ez neked egy fegyverszünetet?
  
  
  Nincs válasz. Szinte hallottam a kerekek forogását Beauvais fejében. Végül megkérdezte. – Honnan tudod mindezt?
  
  
  – Tudom – mondtam neki. – És megtudod az igazságot, ha meghallod, Beauvais.
  
  
  Aztán ismét csend: "Add vissza a rádiót az emberemnek."
  
  
  Kíváncsi voltam, hogy ez azt jelenti-e, hogy nem döntött, de visszaadtam a rádiót. – Beszélni akar veled – mondtam.
  
  
  Néztem a pisztolyos gengsztereket, miközben a fiatalember a rádiót a füléhez tette. Hagytam, hogy Hugo észrevétlenül a tenyerembe csússzon. Nem sok esélyem volt, de legalább egyet magammal vittem volna.
  
  
  A rádiós kifejezéstelenül nézett rám.
  
  
  'Igen. Oké, Mr. Beauvais. megmondom nekik.
  
  
  Kikapcsolta a rádiót. – Mr. Beauvais azt mondja, hogy ne ölje meg – mondta komoran. 'Gyerünk.'
  
  
  'Biztos vagy ebben?' - mondta a nagyfiú a Magnummal.
  
  
  – Elmentem! - ismételte élesen a rádiós.
  
  
  Barátai úgy tartották fegyverüket, mint két kisfiú, akiktől ellopták a karácsonyi ajándékokat. Az, aki arabul beszélt, elégedett volt az anyanyelvével. A nagy durván megsimogatta a vállamat, miközben elhaladt mellettem a lépcső felé vezető úton. És akkor elmentek.
  
  
  
  
  Nyolcadik fejezet
  
  
  
  A lány megingatta a csípőjét, a medencéje jelentősen kifelé nyúlt. Nedves mellei nekifeszültek apró melltartójának, hosszú, sötét haja súrolta a padlót, miközben visszahajolt a kék reflektorfénybe, és a zene moll hangjára mozdult.
  
  
  Az a lány Fayeh volt, és ahogy néztem az előadását, tűz gyúlt az ágyékomban, és szerettem volna őt. Biztosan vesztegette az idejét zsaruként.
  
  
  Amikor a tánc véget ért, rám kacsintott, és az összes jelenlévő férfi vad tapsa mellett eltűnt a függöny mögött. Megvártam, míg elkezdődik a következő szám, majd a függönyön át besétáltam az öltözőjébe. Elismerte, hogy még mindig az öltöny alsóját viselte, de melltartót nem.
  
  
  – Milyen jó – mondtam, és becsuktam magam mögött az ajtót.
  
  
  Elmosolyodott, gyorsan megmozgatta a csípőjét, és megkérdezte. – Tetszett a táncom?
  
  
  – Tudod, mit tettem.
  
  
  – Emiatt akartál engem?
  
  
  Mosolyogtam. - Te is tudod. De most beszélnem kell veled.
  
  
  – Beszélgethetünk, miközben szeretkezünk – javasolta, és a nyakam köré fonta a karját.
  
  
  – Később – mondtam.
  
  
  - vont vállat, és eltávolodott tőlem, és leült az öltözőszékre. – Voltak események – mondtam neki. – A vékony ember halott.
  
  
  Gyönyörű szemei elkerekedtek. 'Halott?'
  
  
  "Új Testvériség" Ahogy mondtad, nehéz túlélni az informátori szakmában. Thin szerencséje végre elfogyott.
  
  
  A lány megrázta a fejét. – Őrület, de bár kiküldött minket a sivatagba meghalni, még mindig szomorú vagyok. Felsóhajtott, és megkérdezte: – Kaptál tőle valami információt?
  
  
  – Közvetve – mondtam. - Figyelj, mi a pontos címe Kam Fong házának?
  
  
  Odaadta és megkérdezte. - 'Oda mész?'
  
  
  'Nekem kell. Cam lehet az egyetlen vezető szerepet kaptam Reynaldóban.
  
  
  Megrázta gyönyörű fejét. – Ez egy rossz ötlet, Nick. Még ha úgy is eljutsz Kamhoz, hogy nem szúrják hátba, nem mond semmit. Természetesen jobb, ha megvárod, amíg Reynaldo ajánlatot tesz neked.
  
  
  Megráztam a fejem. „Lehet, hogy nem tesz ajánlatot nekem, mert mikrofilmet lopott a kormányomtól. Nem, gyorsan meg kell találnom Reynaldot, mielőtt alkut köt. Ha Kam nem tud semmit, megpróbálom Lyalint.
  
  
  Felállt, és a köntöséért nyúlt. – Veled megyek – mondta.
  
  
  – Ne légy hülye.
  
  
  'Tudok segíteni.'
  
  
  – Segíthetsz, ha életben maradsz. Hosszan csókoltam szájon. „Maradjon a telefonja mellett. Hívni foglak.'
  
  
  – Oké, Nick.
  
  
  – És tartsd otthon a tüzeket.
  
  
  Mosolyogva nézett rám. – Ez egy egyszerű feladat.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  A zord La Tourelle Hotellel szemben állva azon tűnődtem, vajon Kam Phong vár-e rám. Amikor az L5 vagy a KGB megtudja, hogy AXE van az ügyön, hajlamosak egy kicsit mocorogni. Nem azért, mert okosabbak vagyunk a CIA-nál, hanem a szervezet jellege miatt. Egyszerűen fogalmazva: zaklatók vagyunk.
  
  
  A nászútnak akkor lesz vége, amikor megjelenik az AXE. Megszűnnek a kis szakmai előzékenységek, amelyeket az egyik ügynök a másikra nyújt normál körülmények között. Amikor megjelenik AXE, elkezdődik a gyilkolás, és az ellenség tudja ezt. Ezért kínzott Lyalin megbánás nélkül. Csak ütésig vert. Adhatott volna néhány napot a CIA-s embernek, hogy gondolkodjon rajta, mielőtt bármi durvaságot tesz. De Lyalin láthatóan nem ismerte eléggé az AX-et, különben nem hagyott volna életben, abban a reményben, hogy elvezetem a mikrofilmhez.
  
  
  Mivel Kam Fong tudta, hogy Kairóban vagyok, őrködni fog. Óvatosan kellett mozognom. Átmentem egy szűk utcán, és majdnem elütött egy datsun, tele fiatal lovasokkal. Végül elértem a szálloda bejáratához. Biztosan nem volt lenyűgöző hely. Kétségtelen, hogy Kam ezért választotta őt.
  
  
  Nem volt lift. Öt lépcsőn mentem Kam kétszobás lakosztályába.
  
  
  A gyengén megvilágított folyosó csendes volt; nem volt senki a láthatáron. Talán túl csendes volt. Hallgattam Kam ajtaját, és halk keleti zenét hallottam. Jó jel. bekopogtam.
  
  
  Először semmi válasz, majd Kam Fong hangja követelőző: "Ki az?"
  
  
  – válaszoltam arabul, mert tudtam, hogy Kam folyékonyan beszéli, és reméltem, hogy elrejthetem a hangomat. - Egy csomag önnek, uram.
  
  
  Volt némi mozgás, majd arabul a válasz: „Várj, kérlek.”
  
  
  Hallottam, hogy a zár elfordul. Az ajtó kinyílt, és Kam kinézett. A nyílásnak nyomtam Wilhelminát, és a mellkasára céloztam.
  
  
  – Meglepetés, Kam – mondtam.
  
  
  Várt egy pillanatig, amíg elsül a fegyver. Amikor ez nem történt meg, halk, monoton hangon azt mondta: – Miért vagy itt?
  
  
  – Bemegyünk és beszéljünk erről? Intettem a Lugerrel.
  
  
  Beengedett, én pedig becsuktam magunk mögött az ajtót. Gyorsan körbepillantottam a szobában, hátha lesből támadt rám. A hálószobába zárt ajtó volt, a fürdőszobába pedig nyitott. A falak mentén sétáltam poloskákat keresve, de a hely tisztanak bizonyult. Meglepően vonzó hely volt, tekintve a szállodát, amelyben volt. Keleti bútorokkal volt berendezve, és néhány falat bambusz borított. Ez lehetett az L5-ös ügynök állandó lakcíme, amelyet Kam átvett a tartózkodása idejére.
  
  
  Köntös volt rajta. Nem voltak dudorok alatta. Hagytam Wilhelminát leereszkedni, de megtartottam a Lugert. – Örülök, hogy újra látlak, Kam.
  
  
  Nevetett rám. Intelligens szemei gyűlölettől ragyogtak. Ő mondta. – Azért küldtek, hogy befejezze azt a munkát, amit Kinshasában hagyott befejezetlenül? – Megölni?
  
  
  Leültem a puha szék karfájára és rávigyorogtam. - Ne hízelegj magadnak, Kam. Tudod, miért vagyok itt."
  
  
  – Nem tudom, miről beszélsz – mondta hidegen.
  
  
  – Felvettem önnel a kapcsolatot
  
  
  egy Reynaldo nevű férfi. Valami mikrofilmet akart eladni neked. tettél ajánlatot?
  
  
  "Mikrofilm?" - kérdezte Kam ártatlanul.
  
  
  – A Novigrom I-ről. Ne viccelj, Kam. Most nincs kedvem.'
  
  
  – Ó. Azt hallottuk, hogy az emberei ellopták a terveket. Jó munkát a jenki kapitalistáknak. De miért adná el ezeket nekem bárki is? »
  
  
  Kamnak nem volt érdeme tőlem. Ismét ráirányítottam a Lugert. „Reynaldo odajött hozzád, és felajánlotta a filmet – térítés ellenében. Azt szeretném tudni, hogy kötöttél-e alkut. És ha nem, akkor szeretném tudni, hol van Reynaldo.
  
  
  – Nagyon kitartó vagy, Carter. Ha megengeded, mutatok valamit, amivel mindezt még világosabbá teheted számodra." Odalépett egy kis asztalhoz, és elővett egy darab papírt. "Kérlek olvasd el ezt."
  
  
  Automatikusan átvettem tőle a papírt és megnéztem. Mire rájöttem, hogy nincs ráírva semmi, Kam már sikeres volt. A jobb csuklómra ütött egy ügyes karate karajjal, amitől Wilhelmina repült. A Luger a szoba túloldalán lévő kanapé alatt kötött ki, egyelőre mindkettőnknek elveszett.
  
  
  Az első ütés után Kam a nyakán ütötte. Éreztem, hogy a fájdalom és a bénulás tűi átsuhannak a fejemen és a vállamon. A hátam erősen a padlónak ütközött.
  
  
  Zúgott a fejem, de láttam, hogy Kam lába felém tart. Eltérítettem, majd két kézzel megfogtam és húztam, és Kam is a padlóra esett.
  
  
  Valahogy előbb sikerült talpra állnom, de most Kam a nevét kiáltozta és a mögöttem lévő hálószobát nézte. Meg kellett volna néznem, amikor megérkeztem, de nem tettem, mert az 5. szintű férfiak mindig egyedül dolgoztak.
  
  
  Mire az ajtó felé fordultam, az már nyitva volt, és az egyik legnagyobb kínai férfi, akit valaha láttam, felém haladt rajta. Néhány centivel magasabb volt nálam, és háromszáz fontot nyomhatott – csupa izom. Birkózó feje volt, fehér ing és nadrág övvel. A lába meztelen volt.
  
  
  - Vidd el, Wong! - mondta Kim feleslegesen a padlóról.
  
  
  A nagydarab kínai férfi egy elkapókesztyűnyi kézzel vágott felém. Kikerültem, de felütötte a fejem. Gyorsan a hóna alá mentem és két kézzel megfogtam. Súlya több lábbal vitt előre mindkettőnket, ahogy fejbe ütöttem. Nem zavarta.
  
  
  Most tényleg voltak problémáim. Azok a fatörzskarok átöleltek, és ökölbe szorította a kezét mögöttem. Halálra akart törni. Valószínűleg ez tűnt számára a legegyszerűbb útnak.
  
  
  Szerencsére a kezem nem nyomódott. A kezeim szabadon verhették a fejét, de ez nagyon csekély hatást keltett. Tágas orrához szorított kis szemeit szinte lehetetlen volt elérni, nyakán pedig az általában sebezhető foltokat vastag, hajthatatlan izmok védték.
  
  
  De elég nagy fülei voltak, ezért azokat választottam a munkához. Ujjaimat mindkét fülembe mélyesztettem, az érzékeny belső részbe, és kifúrtam őket. Nevetett, és elengedett, megfogta a kezeimet.
  
  
  Így volt időm rányomni a térdemet erősen és gyorsan a jól védett ágyékához. Újra felkuncogott, amikor brutális ütést mértem az orrnyergére, olyan ütést, amivel bármelyik másik ember meghalt volna, de csak fél lépést tántorgott hátra.
  
  
  Az arckifejezése megváltozott. A verekedés már nem volt számára munka – most meg akart ölni. Dühösen ismét leeresztette az egyik hatalmas kezet. Megpróbáltam blokkolni az ütést, de nem sikerült. Megütött a fejemen és a nyakamon, és a szoba kezdett sötétedni. Nem éreztem a padlót, amikor megütöttem, eszméletvesztéssel küszködtem. Csak láttam, hogy a hegyi ember közeledik felém, de nem tudtam rá fókuszálni. Aztán a hegy fölém térdelt. Láttam két hatalmas kezet összekulcsolva. Meg akarta ütni őket, és úgy összetörte az arcom, mint egy rohadt paradicsom.
  
  
  gurultam. Kezek kopogtak a földön a fejem mellett. Vakon belerúgtam a hatalmas törzsbe, és eltaláltam a bal vesét. A nagydarab kínai férfi az oldalára rogyott.
  
  
  Nehezen álltam fel. Kam odajött hozzám, én pedig az arcába könyököltem. Elfojtott sikoltozással hanyatt esett, az arca véres volt. Visszatértem a nagydarab emberhez, aki felállt, és brutális ütést mértem a tarkójára. Újra elesett, de aztán újra felállt, mint az a rohadt súlyú baba.
  
  
  Megint megütöttem, de nem ment, ő kínaiul motyogva ugrott talpra. Hatalmas kezével intett felém. Megakadályoztam az ütést, de elvesztettem az egyensúlyomat. Ismét hanyatt estem, és ülő helyzetben landoltam a kanapéval szemben, ahol Wilhelmina eltűnt. Éreztem magam mögött a Lugert, de üres kézzel maradtam. Ekkorra Big Wong felkapott egy fémből és fából készült zsámolyt, hogy összetörje a fejem.
  
  
  Aztán eszembe jutott Hugo. Megmozgattam alkarom izmait, és kiszabadítottam a tűsarkút a velúr hüvelyéből. Ezüstkígyóként csúszott a tenyerembe. Amikor Wong feljebb emelte a zsámolyt, az útjába böktem Hugót.
  
  
  A tűsarkú markolatig behatolt közvetlenül az óriás mellkasa alá. Enyhe meglepetéssel nézett rá, majd a fejemhez dobta a széket.
  
  
  balra ugrottam. A zsámoly megérintette a vállam, és a kanapénak ütközött. Nehezen álltam fel, amikor a nagydarab kínai férfi megvetően lehúzta mellkasáról a tűsarkút, és a földre dobta. Aztán megint rám jött.
  
  
  Most már nem volt fegyverem. Ha újra megragad, legyengült állapotomban, biztosan megöl. Elvettem a cseréplámpát a kanapé végében lévő asztalról, és az arcába vágtam.
  
  
  Ez egy pillanatra elvakította. Habozott, motyogott és szitkokat mormolt, miközben letörölte szeméről és arcáról a port és a törött edényeket. Kihúztam a vezetékeket a lámpa maradványai közül, jobb kezemben a szigetelt résznél fogva. A feszültség alatt álló vezetékek körülbelül egy hüvelykkel túlnyúltak a szigetelésen. Wong ismét megmozdult. Hagytam, hogy közelebb jöjjön, megragadjon, és megszorítsam a vezetékeket a jobb mastoidja mögött.
  
  
  Flash és crack. Wong szeme kissé elkerekedett, ahogy az áram áthaladt rajta. Hátratántorodott, megpróbálta maga alatt tartani a lábát, majd súlyosan a dohányzóasztalra esett, és összetörte azt. Ott feküdt, és üres tekintettel meredt a plafonra. A nagy ember szíve bizonyára nem volt túl egészséges, mivel az összes izom lenyomta. Halott volt.
  
  
  Rájöttem, hogy Kam a Lugerért kínlódik a kanapé alatt. Kényelmesebb lehetett, mint bármely más fegyvere. Rohantam rá, és jobb öklömmel megütöttem az amúgy is véres arcát. Felnyögött és összeesett.
  
  
  Elmozdítottam a kanapét, és visszaadtam Wilhelminának. Aztán odamentem, felkaptam Hugót és az övembe tettem. Végül odamentem Kamhoz, és az arcára mutattam a Lugert.
  
  
  Nagyot nyelt, miközben nézte, ahogy az ujjam megnyomja a ravaszt.
  
  
  Ő mondta. - 'Nincs várakozás!'
  
  
  'Miért?'
  
  
  – Én... mesélek neked Reynaldóról.
  
  
  – Oké – mondtam. 'Itt az idő.'
  
  
  Nem nézett rám. Nagyon elvesztette az arcát, és majdnem olyan rossz volt, mint egy Luger golyója. „A férfi, Reynaldo jött hozzám. Azt mondta, van egy filmje, és megkérdezte, meg akarom-e venni. Amikor azt mondtam, hogy érdekel, őszintén elmondta, hogy több ajánlatot is vár, és a licitnek egymillió angol fontról kell indulnia."
  
  
  fütyültem. – Ambiciózus.
  
  
  "Feltételezem, hogy ugyanezzel a javaslattal fordult az oroszokhoz" - mondta Kam. „Azt tanácsoltam neki, hogy várjon, és hadd konzultáljak a kormányommal. Azt mondta, néhány napon belül megtudja.
  
  
  Bólintottam. 'Hol van?'
  
  
  Kam habozott, és a Lugerre nézett. Közelebb húztam, csak hogy bátorítsam. - Luxorba repült, és ott várja majd a híreket. A Pharaohs Hotelben található, a Sharia El Mahatta közelében."
  
  
  Kam szemét vizsgáltam. Valamiért azt hittem, hogy igazat mond.
  
  
  – Meddig lesz ott?
  
  
  Kam megrázta a fejét, és összerándult a fájdalomtól. „Nem mondott semmi határozottat. Talán már visszatért Kairóba." Most éreztem, hogy hazudik.
  
  
  – Megkérdeztem, meddig marad Reinaldo Luxorban – mondtam halkan.
  
  
  Az arcán látszott a belső konfliktusa. – Oké, Carter, a fenébe is! Arra számít, hogy legalább holnapig ott lesz."
  
  
  Úgy tűnt, Kam ennyit tudott nekem mondani, és tudtam, mit kell tennem. Kam nem engedheti meg, hogy Reynaldo előtt öljön meg, vagy hogy szerencséje legyen, és korábban megöljön. Duzzadt arcom és fejem lüktetett. A zúzódások az egész testemen fájtak, emlékeztetve arra, hogy Kam meg akart ölni.
  
  
  Cam torkához tettem a Lugert, és meghúztam a ravaszt.
  
  
  
  
  Kilencedik fejezet.
  
  
  
  Fayeh és én átsétáltunk a szállodámhoz közeli Egyiptomi Régiségek Múzeumának magas mennyezetű termein. Lassan haladtunk, ékszerekkel kirakott nyakláncok és medálok, arannyal kirakott medálok, füstölőkanalak, amulettek és így tovább. Útközben beszélgettünk. Azt hittem, hogy a szobáinkban már nem lehet beszélgetni.
  
  
  Kam azt mondta, hogy Reynaldo Luxorban van. Szóval oda kell repülnem – mondtam az ókori egyiptomi étkezőasztal díszletét tanulmányozva.
  
  
  – Oda kell repülnünk – mondta, és megfogta a kezemet.
  
  
  ránéztem. 'Miért mi?'
  
  
  – Mert ismerem Luxort – mondta –, és ismerem az ottani embereket. Ha Reynaldo gyanítja, hogy már úton vagy, nem lesz könnyű megtalálni. És kevés az idő – ezt te magad mondtad. Szükséged van rám, Nick.
  
  
  'Igaza volt; segíthetne Luxorban. Mindazonáltal ... '
  
  
  Oké, persze, megspórolhatna nekem egy kis időt, de innentől kezdve a dolgok veszélyesek lesznek.
  
  
  - Megszabadultál a legnagyobb ellenségedtől... - kezdte.
  
  
  Megráztam a fejem. „Nagyon közel álltam ahhoz, hogy megvegyem Kam-tól. És ne tévesszen meg senkit azzal, hogy Chicomék voltak a legnagyobb versenytársak. Vannak oroszok és olyanok is, akiknek Reynaldo felajánlhatná a filmet. És ott van Beauvais is, aki most szintén Reynaldóra fog vadászni, és nagy valószínűséggel előbb ér rá. Ha megteszi, talán soha nem tudjuk meg, hová rejtette el Reynaldo a mikrofilmet. És van esély arra, hogy magát Beauvaist is érdekli ez.”
  
  
  – Igen – válaszolta Faye lassan. 'Értem, mire gondolsz.'
  
  
  - Az a helyzet, hogy Luxorban nagyon meleg lehet - akarsz még jönni?
  
  
  – Igen, Nick – mondta komolyan. 'Nagyon szeretnék. Segíteni akarok.'
  
  
  Bólintottam. – Oké, elmehetsz... egy feltétellel. Hogy azt fogod tenni, amit mondok neked, és amikor én mondom.
  
  
  – Ez egy alku – mondta mosolyogva.
  
  
  – Akkor menjünk a reptérre. Hamarosan indul a gép.
  
  
  A Luxorba tartó repülés mindössze néhány órát vett igénybe. Amikor leszálltunk, Felső-Egyiptomban voltunk, ami azt jelentette, hogy körülbelül ötszáz mérföldre délre voltunk Kairótól. Luxor városa, amely nem volt metropolisz, és a Nílus kivételével a sivatagban voltunk.
  
  
  A repülőtér kicsi volt és primitív. A homok az arcunkba csapott, miközben a zümmögő legyekkel és kemény padokkal teli, lepukkant terminálhoz sétáltunk. Néhány perccel később egy régi Chevyben voltunk, amit taxiként használtak egy arab sofőrrel, aki úgy nézett ki, mintha piszkos képeslapokat kínálna nekünk. Ehelyett a luxori Winter Palace Hotelig folytatta a régi Hit Parade dallamok idegesítően fütyörészését, hogy megmutassa, milyen világi ember is ő. A szállodában, amikor tizenöt százalék borravalót adtam neki, bocsánatkérően emlékeztetett, hogy neki kell vinnie a nő táskáját. Adtam neki még néhány piasztert, és elment.
  
  
  A Téli Palota régi, de elegáns hely volt, ahol sok európai telelt. Férjként és feleségként jelentkeztünk be. Faye-nek tetszett. Amikor letelepedtünk a körútra és a Nílusra néző szobánkba, meghívott minket, hogy használjuk ki új identitásunkat.
  
  
  – Egy zsarunak nehéz az üzletre koncentrálni – mondtam, és kinevettem.
  
  
  Odajött hozzám és megcsókolt. „Minden munka és semmi játék unalmas társsá teszi Fayehet.”
  
  
  – Senki sem hibáztathatna ezért – mondtam nevetve. „Gyerünk, ebédig van időnk. Nézzük meg a Pharaohs Hotelt nappali fényben. Lehet, hogy Mr. Reynaldo szunyókált.
  
  
  Benyúlt a táskájába, és elővett egy kis, 25-ös kaliberű Berettát elefántcsont fenékpárnával. Szép kis pisztoly volt; úgy nézett ki, mint amit cipelt. Visszahúzta a redőnyt, és betöltötte a kamerát, most már nagyon üzletszerű és profi, teljesen megváltozott a hangulat. Határozottan csodálatos lány volt.
  
  
  - Használtad már ezt a dolgot? Megkérdeztem.
  
  
  – Igen – mondta mosolyogva, és visszatette a táskájába.
  
  
  – Rendben, tartsd a táskádban, hacsak másképp nem mondom, oké?
  
  
  A lány bólintott, egyáltalán nem volt ideges. 'Megértem.'
  
  
  Taxival mentünk a Pharaohs Hotelbe, és kiszálltunk vele szemben. Ettől a kairói La Tourelle, ahol Kam rejtőzött, a kairói Hiltonhoz hasonlított. Bementünk a hallba és körülnéztünk. Meleg és szűk volt odabent, és a poros mennyezeti ventilátor az utolsó nap óta működött. Mozdulatlanul lógott a rozoga sarok recepciós pult fölött. Egy kicsi, vékony arab ült egy egyenes széken az asztalnál, és újságot olvasott.
  
  
  Megkérdeztem. - Van szobád?
  
  
  Rám nézett, de nem mozdult. Tekintete Fayehen állt meg. – Éjjel vagy óránként? - mondta angolul.
  
  
  Fayeh elmosolyodott, én pedig figyelmen kívül hagytam a sértést. Hadd gondolja, hogy turista voltam, és egy arab kurvával szórakoztam, ez a hasznunkra volt.
  
  
  – Elviszem éjszakára – mondtam.
  
  
  Felállt, mintha nagy erőfeszítés lett volna, és az asztalra tette a sárfoltos könyvet. – Írja alá a nyilvántartást – mondta.
  
  
  Két különböző nevet írtam alá, és visszaküldtem a könyvet. Az előző oldalon kerestem egy Reynaldo-hoz hasonló nevet, de nem találtam.
  
  
  – 302-es szoba – mondta nekem a recepciós. – Indulás délben.
  
  
  Összerándultam. – Mutasd meg a hölgynek a szobát – mondtam –, és kezdj a dolgodhoz. Sétálok az utcán egy percre."
  
  
  A kezébe csúsztattam pár bankjegyet, és ő mosolyogni kezdett, ferdén, csúnyán. – Oké, Joe – mondta bosszantó ismerősséggel.
  
  
  Ahogy felment a lépcsőn Faye-vel, én elsétáltam a bejárati ajtótól.
  
  
  Odamentem a recepcióhoz, és a pénztárgép mögé mentem. Átlapoztam az általam aláírt oldalt megelőző oldalakat, és egy pillanat múlva megtaláltam: R. Amaya. Rinaldo Amaya, más néven Reynaldo. Még jó, hogy beszéltem Hakimmel. Reinaldo a 412-es szobában volt.
  
  
  Felsétáltam a lépcsőn a negyedik emeletre, mire a jegyző észrevett a felfelé menet. A 412-es szobába mentem, az ajtó előtt álltam és hallgattam. Belülről nem hallatszott hang. Reynaldo valószínűleg nem lenne ott ebben a napszakban. Bedugtam a főkulcsot a zárba, és pár centire kinyitottam az ajtót. A szoba nagy részét láttam, de nem volt benne senki. Óvatosan beléptem és becsuktam magam mögött az ajtót.
  
  
  A hamutartóban egy kialudt, de még meleg török cigaretta hevert. A vaságyon az ágynemű gyűrött volt. Esetleg délutáni alvás? Odasétáltam a kis komódhoz és átnéztem rajta. Az alsó fiókban egy bőrönd volt. Egy kezdőbetű volt rajta: R.
  
  
  Óvatosan kinyitottam a tokot. Úgy tűnt, csak piperecikkek és zöld csíkos pizsama voltak. Megvizsgáltam a piperecikkeket és magát a tok belsejét, de nem találtam semmit. Nem igazán számítottam arra, hogy Reynaldo megtartja magának a filmet, de azért meg kellett néznem a lehetőséget.
  
  
  Újra körülnéztem, csendesen elhagytam a szobát, és lementem a 302-re. Fayeh türelmetlenül várt.
  
  
  Kérdezte. - Megtaláltad?
  
  
  – A 412-es szobában van – mutattam a fejünk fölé. "Most nincs bent. Menj le a jegyzőhöz, kapcsold be a bűbájt, és mondd meg neki, hogy nem tetszik az ágy ebben a szobában. Mondja el neki, hogy a barátja nemrégiben elfoglalta a 411-es szobát, és tetszett neki. Szerintem ez menni fog. Kérdezd meg tőle, megkaphatjuk-e. Mondd meg neki, hogy mi magunk mozgatjuk a dolgainkat.
  
  
  Oké mondta. - Talán küld egy kis pezsgőt? Ez elég hosszú várakozás lehet. Mosolygott. – És a körülményekhez képest megfelel a fedezetünknek.
  
  
  – Amikor a 411-es számhoz költözünk, elviszlek vacsorázni a Téli Palotába – mondtam. – Rendelhetsz ott egy üveg legjobbat.
  
  
  Fél óra múlva a 411-es szobában helyezkedtünk el Reynaldo mellett. Nem tudott se jönni, se menni anélkül, hogy ne hallottuk volna. Kioldottam a zárakat az attasé bőröndjéről, amit vittem, és az ágyra fektettem. Benyúltam, és elvettem a magazint a Lugerért. Kivettem a Wilhelminát a tokból, és kicseréltem a tárat egy teljesen megtöltöttre. Miközben Wilhelminát visszaraktam a tokjába, Fayeh odajött, és belenézett a bőröndbe.
  
  
  'Dicsőség Allahnak!' - mondta meglepetten. – Mi ez az egész?
  
  
  – Felszerelés – mondtam neki. Elővettem Pierre-t, a cianid gázbombát, amit néha a csípőmre rögzítve hordok, és lefektettem az ágyra. Ezután egyenként kivettem a doboz két legnagyobb tárgyát. Az első egy nagy Buntline .357 Magnum revolver volt, tizennyolc hüvelykes csövével, amelyet két részre lehetett szétszedni. A második egy belga pisztoly-stílusú levehető karabély készlet volt a Buntline készletadapterével. Összecsavartam a Magnum két részét, befogtam a karabély fenekét és szorosan a helyére csavartam.
  
  
  Megnéztem minden részletet. Aztán újra szétszedtem a dolgot, visszatettem az összes felszerelést az attasé tokjába és Fayehhez fordultam, aki némán figyelte mindezt.
  
  
  – Oké, menjünk, vegyünk egy kis pezsgőt.
  
  
  A vacsora a Winter Palace-ban kiváló volt. A báránynyárson kívül vichyssoise-t, könnyű halételt, édes péksütemény-desszertet, majd friss gyümölcsöt és sajtot kaptunk. Az utolsó tanfolyam után sárgaréz ujjtálak kerültek elő, elegáns emlékeztető azokra az időkre, amikor az államfők és a nemesek Luxorban teleltek. Fayeh felkiáltott az étel minősége miatt, de keveset evett, és szokatlanul lehangoltnak tűnt. Azon tűnődtem, vajon ez egy reakció-e az összes fegyverem látványára. De ő az Interpol ügynöke volt, és nem kellett volna illúzióinak lenni arról, hogy a világ milyen durvává válhat.
  
  
  Nem vettem észre a hangulatát, amíg vissza nem tértünk a Pharaohs Hotel félhomályos szobájába. Csendben beléptünk a szobánkba, bár a 412-ben nem volt világítás. Néhány perces hallgatás után meg voltam győződve arról, hogy nem találtuk meg Reynaldót. Faye lerogyott egy székre. Leültem az ágy szélére és kinéztem az ablakon a kinti sötétségbe.
  
  
  – Elég csendes vagy ma – mondtam. – Megbántad, hogy velem jöttél?
  
  
  Kis barna cigarettát szívott, ezt a márkát mindig magánál tartotta. Elszívtam az egyik utolsó amerikai cigarettám. Mély levegőt vett és rám nézett. - Csak... hát ez egy szokatlan feladat. Azt hiszem, ideges vagyok.
  
  
  Ez minden – vigyorogtam rá. 'Helló! Már egy ideje itt vagyok, emlékszel? Tudjuk kezelni."
  
  
  A megjegyzésem nem vigasztalta. Hirtelen dühödten törni kezdte a cigarettáját anélkül, hogy rám nézett volna. Letettem a cigit és odamentem hozzá.
  
  
  Lehajoltam és megcsókoltam meleg ajkait, de nem csókolt vissza. Megpróbáltam újra... semmi. Felegyenesedtem és elmentem.
  
  
  – Pokolian aggódsz – mondtam neki. – Nem kellett volna idehoznom.
  
  
  Hirtelen elolta a cigarettáját, gyorsan felállt, átkarolta a derekam, és szorosan hozzám préselte magát.
  
  
  – Hé, nyugi – mondtam.
  
  
  Csendesen sírt. – Szerelmeskedj velem, Nick.
  
  
  Megcsókoltam nedves arcát. – Faye, Reynaldo bármelyik percben megjelenhet.
  
  
  – Hadd várjon. Itt lesz egy darabig, ha megteszi. Nem fogjuk elveszíteni. Szerelmeskedj velem, Nick. Szükségem van rá.'
  
  
  'Jól…'
  
  
  Elkezdett vetkőzni. A kék hüvely átment a fején, a kis melltartója leesett, a cipőjét lerúgták, majd a bugyija lecsúszott a földre, és meztelen volt.
  
  
  – Van időnk, Nick. – Van időnk – könyörgött.
  
  
  Hozzám nyomta magát, és a kezeim automatikusan elkezdték felfedezni az íveit. A szája az enyémet kereste. Amikor a csók véget ért, elkezdett vetkőzni. Levette az ingem, és karcsú bronzkezével végigsimított a mellkasomon, a vállamon és a karomon. Ezúttal ő kezdeményezte, hogy mutassa meg az utat. Alig volt időm levetkőzni, mielőtt magával rántott az ágyra.
  
  
  Csókokkal borította be a mellkasomat és a hasamat, majd a simogatásai tovább mentek. Kiszáradt a szám. Hang hallatszott, és kijött a torkomon. Fayeh arab volt, aki jól ismerte a szokatlan szexet.
  
  
  Aztán odamentem hozzá, ő pedig maga felé vezetett, telt combjával nyújtózkodva és erőlködve. Kitartása fertőző volt. Nem értettem, de nem is érdekelt. Jelenleg csak egy volt az univerzumban. Ez az állat nő alattam vonagló, nyögvenyelős gyönyör. És feltöltöttem lényét lüktető vágyammal.
  
  
  Ezt követően, ellentétben más időkkel, amikor együtt voltunk, nem csókolt meg, és nem is nézett rám, hanem ott feküdt, és üres tekintettel bámulta a plafont.
  
  
  Felkeltem és lassan felöltöztem. A szeretkezés nem enyhítette azt, ami őt zavarta. Beszélni akartam vele erről, de most Reynaldóra kellett koncentrálnom.
  
  
  Miközben becsatoltam a Lugert, Faye kikelt az ágyból, odajött hozzám, és mosolyogva megcsókolt. – Köszönöm, Nick – mondta.
  
  
  'Minden rendben veled?' - kérdeztem halkan.
  
  
  Mosolyogva válaszolt, és valójában ugyanúgy nézett ki, amikor öltözni kezdett. 'Ó igen. Semmi bajom nincs azzal, hogy a szerelmeskedés nem gyógyítható meg."
  
  
  Nem sokkal azután, hogy Faye befejezte az öltözködést, lépteket hallottam a folyosón. Elmentek az ajtónk mellett, és megálltak a 412-nél. Hallottam, hogy a kulcs bemegy a zárba, és az ajtó kinyílik és becsukódik.
  
  
  – Ő Reynaldo – suttogtam.
  
  
  'Igen.' A nő bólintott, és mintha visszatért volna benne a régi feszültség.
  
  
  – Odamegyek, és beszélek vele – mondtam, és felhúztam a kabátom.
  
  
  – Engedj be, Nick – mondta.
  
  
  Feszült arcára néztem. - Távol maradsz tőle?
  
  
  – Ígérem – mondta.
  
  
  'Bírság. Gyerünk.'
  
  
  Kimentünk a folyosóra. Kint minden csendes volt, de hallottam, ahogy Reynaldo a 412-es szobában járkál. Megérintettem a kilincset, és lassan elfordítottam. Nem zárta be maga mögött az ajtót. Biccentettem Fayeh felé, majd kinyitottam az ajtót és bementem a szobába, Fayeh mögöttem.
  
  
  Reynaldo az éjjeliszekrény fölé hajolt, és az ott álló italosüvegért nyúlt. Gyorsan felénk fordult meglepetéssel az arcán.
  
  
  – Királynő? Mi történt?' - mondta spanyolul. Magas férfi volt, idősebb, mint a Hakim bemutatott fotón, de a szeme ugyanolyan hidegnek és halálosnak tűnt a sűrű szemöldöke alatt. Telt ajka most egy feszes, fenyegető vonalba préselődött, és észrevettem egy heget a bal fülén, ami nem volt ott a korábbi fotón.
  
  
  Megmutattam neki Wilhelminát. – Nyugi – mondtam halkan, és becsuktam az ajtót. – Csak beszélni akarunk veled.
  
  
  Láttam, hogy azon gondolkodik, hogy a kabátja alatt lévő fegyverért nyúljon, de nem döntött. Hozzánk fordult, az arcunkat tanulmányozta, és végül rám összpontosított. – Ön amerikai – mondta.
  
  
  'Jobb. John Drummond barátja. Figyeltem a reakcióját. - Ismered ezt a nevet, ugye?
  
  
  Újra Fayeh-re nézett, és a szeme azt mutatta, hogy azt hiszi, hogy zsaru. Visszanézett rám. 'Miért vagy itt? Letartóztatni? Nem én öltem meg Drummondot.
  
  
  Odamentem hozzá, belenyúltam a kabátjába, és elővettem egy Smith & Wesson 0,44-et. Bedugtam a fegyvert az övembe.
  
  
  – Mondtam, hogy beszélni jöttem – mondtam.
  
  
  – Miről beszél?
  
  
  – Arról, amit elloptál Drummond attasé tokjából.
  
  
  
  A sötét szemek elsötétültek. - Loptam valamit a bőröndjéből?
  
  
  – Így van – mondtam.
  
  
  – Azt hiszem, rossz helyre jöttél, barátom. Nem én, hanem egy Maspero nevű ember volt érintett Drummondban és az ügyében.
  
  
  – Mindent tudok Masperóról és arról, hogy ki ölte meg. Pislogott, de egyébként az arca nem mutatott nekem semmit. – Van egy mikrofilmje, amelyet Drummond attaséjában talált, és megpróbálja eladni.
  
  
  Élesen felnevetett. - Inkább beszélje meg ezt a kérdést Maspero feletteseivel. Ha valakinek van filmje, az ő."
  
  
  Fayeh, aki eddig hallgatott, most felém fordult. – Valószínűleg már megszabadult a filmtől, Nick, különben nem lenne olyan önelégült.
  
  
  A szemem soha nem hagyta el Reynaldo arcát. – Nem, még mindig megvan – mondtam. – Figyelj, Reynaldo, mindenki meg fog érteni. Tudom, hogy van filmje, és Beauvaisnak is.
  
  
  Most valamiféle kifejezés jelent meg az arcán - gyűlölet, aggodalom. - Bovet?
  
  
  'Jobb. Tudja, hogy ragaszkodtál hozzá, és nem hiszem, hogy ez tetszik neki."
  
  
  'Honnan tudtad?'
  
  
  - kuncogtam. – Nem számít. Fogy az időd, Reinaldo. Beauvais eljön érted. Már nem tudsz lassítani. Egy esélyed van – szerezz be mindent a filmhez, és fuss! »
  
  
  Szemei elfordultak rólam, miközben gondolkodni próbált. Végül ismét rám nézett. „Tegyük fel, hogy megvan ez a film. Azért jöttél, hogy ajánlatot kérj?
  
  
  "Készen állok megvenni Öntől a filmet a minimumért, amit, amennyire megértem, Ön jelezte - egymillió fontért."
  
  
  Habozott. "Ha nálam lenne ez a film, több ajánlatra számíthatnék más forrásokból" - mondta végül. „A kínaiak például, akik szeretnék. És persze vannak oroszok is.”
  
  
  – Nem fogsz jobb ajánlatot kapni Kam Fongtól – mondtam lazán –, azon egyszerű oknál fogva, hogy már nem teheti meg.
  
  
  Ha Reynaldo megdöbbent ezen, nem mutatta ki. Az oroszoknak még mindig szükségük van rá” – mondta. „Ki tudja, ki más? Vagyis ha megvolna ez a film. És ha meglenne, barátom, az ajánlatod nem lenne elég.
  
  
  Most dühös vagyok. Hoke azt tanácsolta, hogy saját belátásom szerint döntsem el, mennyit kínálunk, de abban a pillanatban nem volt kedvem emelni az árfolyamot. Mielőtt azonban elmondhattam volna ezt Reinaldónak, Faye elővette a Berettát a táskájából, és odament hozzá.
  
  
  - Add fel a filmet, te mohó disznó! Azt mondta. – Most add fel!
  
  
  – Faye! sikoltottam rá. Valami ilyesmitől féltem.
  
  
  Reynaldo arcába intett a Berettával, aki közte és köztem állt. Már éppen szólni akartam neki, hogy hátráljon meg, amikor Reynaldo megtette a lépést.
  
  
  Gyorsan megragadta a Berettát, keze úgy mozgott, mint egy feltűnő kobra. Egy szempillantás alatt kikapta a pisztolyt a lány kezéből és maga felé húzta, pajzsként köztem és közém tartotta, és rám mutatta a Berettát.
  
  
  – Most önön a sor, Mr. Carter – mondta.
  
  
  Szóval tudta, ki vagyok. – Ez nem okos lépés, Reynaldo – mondtam, és még mindig a Lugert fogtam.
  
  
  – Anyád egy tevével keveredett! – sziszegte rá Fayeh arabul, rugdosva és vonagolva a karjában. Lehet, hogy tetves zsaru volt, de volt bátorsága.
  
  
  – Dobja el a fegyvert – parancsolta Reynaldo, és a Berettát a lány mellett a fejem felé mutatta.
  
  
  – Ezt nem tudom megtenni – mondtam neki.
  
  
  – Akkor megöllek.
  
  
  – Talán – mondtam. – De nem azelőtt, hogy lelőném azt a lányt és téged azzal a Lugerrel.
  
  
  Ez megállította. – Megölnéd ezt a lányt?
  
  
  – Igen, ha szükségem van rá.
  
  
  Fayeh komoran nézett rám. Tudtam, hogy megpróbálja kitalálni, hogy blöffölök-e vagy sem. Reynaldo egy pillanatig habozott, majd a folyosóra vezető ajtó felé indult. – Oké, akkor blöffölünk – mondta. Most a Berettát Fayeh templomához tartotta. – De biztosíthatom, hogy ha megpróbál megállítani, Mr. Carter, a lány fog először menni.
  
  
  Ahogy néztem, ahogy az ajtó felé lopakodik, tudtam, hogy egy kis sarokban van. Nem ölném meg Fayehet, hogy ne hagyja el a szobát, és lássa a szememben. Most kinyitotta az ajtót.
  
  
  – Ne feledd, ő hal meg először.
  
  
  – Úgy viselkedsz, mint egy idióta, Reynaldo – mondtam, és követtem őt a Lugerrel. - Nem kapsz jobb ajánlatot. Jobb, ha átgondolod, mielőtt elmész.
  
  
  – Nem hiszem, hogy fizetni fogsz egy filmért, amit elloptam a kormányodtól – mondta Reynaldo őszintén, végül elvetette a pózt. – Az a helyzet, hogy azt hiszem, egyáltalán nem bízhatok benned. Most hátrált a folyosóra, a Beretta még mindig Fay fejében állt.
  
  
  – Disznó, engedj el! - kiabált.
  
  
  Mindketten figyelmen kívül hagyjuk őt.
  
  
  – Oké, csináld a kedved szerint – mondtam. – De ne mondd, hogy nem próbáltam a legegyszerűbbé tenni.
  
  
  – Ebben az esetben – mondta –, nincs könnyű kiút.
  
  
  Kezdtem egyet érteni vele. – Hagyd a lányt, Reynaldo. Nincs többé szüksége rá.
  
  
  – Igaza van, Mr. Carter – mondta. "Megkaphatod." Hirtelen erősen meglökte. Visszarepült a szobába, és rám szállt, félredobva a Lugert.
  
  
  Reynaldo eközben eltűnt a folyosón. Megragadtam Fayehet, hogy ne essen el, és megkerültem a folyosó felé. De megelőzött engem. Elkapta az övemből a 44-es kaliberű oroszt, Reynaldo pisztolyát, és kirepült vele a folyosóra.
  
  
  – Megszerzem! – mondta, és sötét haja az arca köré gömbölyödött.
  
  
  Mielőtt megállíthattam volna, két lövést adott le a folyosón, és követte Reynaldot, amint az elérte a lépcsőt. Mindkét lövés elhibázott, és elment. Elkaptam tőle a fegyvert.
  
  
  – A fenébe is, Faye! Mondtam. – Ha megölöd, soha nem találjuk meg az átkozott filmet!
  
  
  Rám nézett. – Nagyon sajnálom, Nick. Majdnem elrontottam mindent, nem?
  
  
  Fáradtan néztem rá. – Menjen vissza a Téli Palotába, és maradjon ott.
  
  
  Aztán megfordultam, és elindultam a folyosón Reinaldo után, amint elszaladt.
  
  
  
  
  Tizedik fejezet.
  
  
  
  Elértem a szálloda halljába. A hivatalnok a kezemben tartott pisztolyra meredt, én pedig megálltam, hogy a zsebébe tegyek néhány piasztert.
  
  
  – Nem hallottál vagy láttál semmit – mondtam neki.
  
  
  A pénzre nézett, aztán rám. – Igen, uram – mondta.
  
  
  Hallottam, hogy a kocsi motorja beindul, és éppen időben az ajtó felé indultam, és láttam, hogy egy 2002-es gesztenyebarna BMW lerohan a járdaszegélyről, és zúg a sötét utcán. Lenéztem az utcára, és egy férfit láttam egy régi Buick felé sétálni. Odaszaladtam hozzá. Arab volt nyugati ruhában.
  
  
  – Egy időre kölcsönadom az autódat – mondtam neki. Átnyújtottam neki egy köteg pénzt. 'Itt. A kocsit ott hagyom, ahol később megtalálod. Add ide a kulcsokat."
  
  
  A Lugerre pillantott, és gyorsan a kocsikulcsokért nyúlt. Megragadtam őket és beugrottam a Buickba. Jalopy volt, de kerekei voltak. Beraktam a Lugert a tokba és beindítottam a motort. Életre kelt. Aztán elégettem a gumit, hogy elmenjek az út széléről. Reynaldo már eltűnt a sarkon a blokk végén.
  
  
  Amikor befordultam a sarkon, Reynaldo autója nem volt sehol. Erősen megnyomtam a gázpedált, a régi ereklyét a következő kanyarba mutattam és jobbra fordultam. A BMW két háztömbnyire haladt előtte, és gyorsan haladt. A Sharia el-Karnakon voltunk, és éppen elhaladtunk a luxori rendőrőrs előtt. Elakadt a lélegzetem, és reméltem, hogy senki sem látja vagy hallja, ahogy elrohanunk. Ezután elhaladtunk a Place du Public Garden mellett balról és a Hotel de Famille mellett jobbról, és a régi Szfinxek Avenue-n találtuk magunkat, amely Carnac faluba vezet, ahol a híres templomok álltak.
  
  
  Ebben az éjszakai időben nem sok autó haladt az úton, ami szerencsés volt, mert egyikünknek sem állt szándékában megállni vagy lassítani. Néhány gyalogos vigyázott ránk, miközben üvöltöttünk mellettünk, de egyébként nem vették észre az üldözést. Meglepő módon lépést tartottam a BMW-vel a nagyobb potenciális sebesség és agilitás ellenére. A Buick úgy ütött kátyúkat az utcán, mint egy rakott autó egy romboló derbin. A fejem a tetőnek ütközött néhány lyukon. Aztán ott voltunk a karnaki templomokban.
  
  
  Reynaldo rájött, hogy túl közel vagyok ahhoz, hogy megpróbáljak elveszíteni a városban, ezért elfogadta azt a tervet, amely nem tartalmazta a bordó szedánját. Hirtelen megállt a templom kapujában. Ahogy megérkeztem, láttam, hogy Karnak hatalmas déli kapuja felé tart. A pálmafákkal szegélyezett Szfinxek sugárút utolsó száz yardján kosfejű szfinxek szegélyezték az utat, ugyanúgy ülve, mint több ezer évvel ezelőtt, de most a bomlás különböző szakaszaiban. A déli kapu oszlopai pompásan álltak a holdfényben. Leparkoltam a régi Buickkal a BMW mellett, és néztem, ahogy Reynaldo elszaladt az éjszakai háló mellett, amelyet arra terveztek, hogy a turistákat távol tartsa a munkaidő után. Sötét alakja eltűnt a Khonsu templom udvarán, ahogy kiszálltam a kocsiból.
  
  
  Csendesen haladva követtem őt. Még mindig megvolt a Berettája, és bár kis fegyver volt, egy jó lövész nagyon hatékonyan tudott vele ölni.
  
  
  Óvatosan áthaladva az udvaron, néztem a vastag, hieroglifákkal díszített falak és a rajtuk magasodó lótuszoszlopok által vetett mély árnyékokat. Nem hittem volna, hogy Reynaldo itt megáll. Átsétáltam az első udvaron a mögötte lévő Kis Hypostyle Hallba. A tető sokáig eltűnt, és mindent megtöltött baljós holdfény. Hirtelen varázsütésre eltűnt négyezer év, és az ókori Egyiptomban találtam magam, az udvarnál
  
  
  Ramszesz XII. Domborműve jól kirajzolódott a falon, láthatatlanul belenézett az évszázadokba. Ebben a teremben is voltak oszlopok, és óvatosan végigmentem rajtuk. Aztán hallottam, hogy valahol elöl laza kövek gurulnak.
  
  
  – Reynaldo! Sikítottam. „Nem tudsz kijutni innen. Adok még egy esélyt az alkura."
  
  
  Egy pillanatig csend volt a holdfényes templomban, aztán jött a válasz: „Nem kell elmennem innen, Mr. Carter. meg tudlak ölni."
  
  
  Észrevettem a hangja irányát, és felé indultam. Tettem még egy utolsó javaslatot; Most párbaj volt – ő vagy én.
  
  
  Csendben sétáltam végig a templomok és csarnokok komplexumán, a fáraók és feleségeik üres tekintettel néztek rám talapzatukról. Az enyhe szellő felkavarta a port és a törmeléket a sarokban, és ugrásra késztetett. Ennek a helynek a hangulata elért engem. Talán Reynaldo pontosan erre számított.
  
  
  Egy másik pár hatalmas, ormótlan pilon között sétáltam, fenyegetően húzódva a sötétben. A lábam kaparta a követ, és hirtelen lövés dördült. A szemem sarkából egy villanást láttam, mielőtt az ősi kő összetört a fejem közelében.
  
  
  Lehajoltam és átkoztam. Ilyen körülmények között üldözőként hátrányos helyzetbe kerültem. Ha Reynaldo megőrzi a nyugalmát, bármilyen kiváló pozícióból lőhetne engem.
  
  
  Összebújtam a sötétben és vártam. Aztán megláttam egy árnyékot abban az irányban, ahonnan a lövés eldördült, gyorsan egyik oszlopról a másikra mozgott. A Lugert a kezemre tettem és vártam. Egy árnyék jelent meg, és egy másik oszlop felé tartott. lőttem. Reynaldo felsikoltott, és arccal leesett.
  
  
  De nem sérült meg súlyosan. Egy pillanat múlva ismét talpon volt. Csináltam még egy lövést, amikor bebújt egy kőoszlop mögé, és elhibázta.
  
  
  Most egy kis hátrányban volt velem szemben. A seb valószínűleg csak felületes volt, de Reynaldo szünetet adott. Ez ráébredt arra, hogy a les veszélyes játék.
  
  
  Most a Nagy Hypostyle Hallban voltunk, amely a legnagyobb a romok között. Itt a tető is eltűnt, de 134 oszlop még mindig állt, szabályos időközönként elhelyezve a hatalmas helyiségben. Hatalmas kőtömbök voltak, amelyek magasan tornyosultak a fejük felett, akár egy hatalmas, elhalt fák. És Reynaldo valahol ebben az ősi oszlopok erdejében várta, hogy fejbe lőjön.
  
  
  Lassan a legközelebbi oszlophoz sétáltam, és nekidőltem. Reinaldo nem hagyta el ezt a szobát, és valószínűleg nem is állt szándékában. Természetesen itt lesz a legnagyobb esélye arra, hogy megütjön, mielőtt én ugyanezt tenném vele.
  
  
  Gyorsan egy másik oszlop felé csúsztam, és a következő oszlopsorra pillantottam. Nem volt mozgás. A hold ezüstrudakat vetett az oszlopok nehéz árnyékai közé. Most az oszlopok vettek körül. Olyan volt, mint egy kísértetiesen sötét tükörcsarnok, minden irányban visszaverődő oszlopokkal.
  
  
  – Érted jövök, Reynaldo. A hangom enyhén visszhangzott. Tudtam, hogy egy kicsit megrázkódott a sérüléstől, és dolgozni akart egy kicsit.
  
  
  Egy másik oszlop felé sétáltam, szándékosan lelassítva a mozdulataimat. A leggyorsabb módja Reynaldo megtalálásának, ha magához vonzza a tüzet. És minél távolabb voltam tőle, annál jobb. Ahogy lassan haladtam a másik oszlop felé, láttam, hogy Reynaldo kijön az oszlop mögül a vonal mentén. A Beretta ismét ugatott. A golyó elszakította a kabátom ujját.
  
  
  Wilhelmina elordította a választ. 9 mm. a golyó leszállt az oszlopról, amely mögött Reynaldo az imént kuporgott. Amíg Reynaldo ott feküdt, én jobbra léptem egy másik oszlopsorba. Figyelmesen hallgattam, elfordítottam a fejem. Egy hangot hallottam a bal oldalamról, és megfordultam, és láttam, hogy egy szakadt újság lebbenti a szélben. Majdnem lelőttem.
  
  
  Gyorsan Reynaldo utolsó helye felé indultam, egy oszlop felé, amely közelebb hozna hozzá. Észrevett, amikor elértem az új rejtekhelyemet, és a Beretta ismét tüzelt, eltalálta a mögöttem lévő oszlopot. Viszonoztam a tüzet, két gyors lövést. Az első elrepült Reynaldo oszlopától, visszajött és majdnem eltalált. A második Reynaldót találta el, amikor visszatért a borítóhoz.
  
  
  Hallottam, ahogy spanyolul káromkodik, aztán rám kiáltott:
  
  
  – A fenébe, Carter! Oké, találjuk ki, és egyezzünk meg. Tudod, hol vagyok."
  
  
  Egyre durvább volt. Tudtam, hogy előbb-utóbb követnem kell, mint egy fehér vadásznak, aki a bokrok közé megy egy megsebesült leopárd után. De akkor nagyobb esélye lesz rám támadni.
  
  
  Vettem egy mély levegőt és kisétáltam az oszlopom mögül. Egy pillanattal később Reynaldo is kijött a szabadba. Nehezen ment, de így is tovább sétált. Hozzám hasonlóan ő is tudta, hogy az óvatosság ideje lejárt. Lassan elindult felém a magas oszlopok közötti átjárón, a Beretta felém célzott.
  
  
  Nem akartam, hogy Reynaldo meghaljon.
  
  
  De most az ő játéka volt, és szétlövést akart. Megindult felém.
  
  
  – Nem csaphatsz be, Carter – mondta, ahogy közeledett. „Nem kapsz semmit egy halotttól. Inkább nem ölnél meg. De nem szenvedek ilyen hiányosságtól.”
  
  
  – Megöllek, ha kell – mondtam. – Csak mondd meg, hol van a mikrofilm, és élni fogsz.
  
  
  – Még élni fogok. Tovább mozgott. Nem tudtam közelebb menni. Hirtelen lőtt, de szerencsére balra léptem. A lövés még mindig átment a jobb oldalamon, égő sebet hagyva a testemen. Az oszlophoz szorítottam magam, célba vettem a Lugert, és viszonoztam a tüzet.
  
  
  Reynaldo megragadta a mellkasát és nekiütközött egy oszlopnak, de nem esett el. Nem adta fel – tényleg azt hitte, megölöm. Megint kilőtte a Berettát, és elhibázta.
  
  
  Nem volt választásom. Szorítottam még egy kört és nem maradt el. Reynaldót ezúttal egy golyó döntötte le, és durván a hátára lökte. A Beretta kirepült a kezéből.
  
  
  Vártam egy pillanatig, és néztem őt. Azt hittem, láttam, ahogy mozog, de nem lehettem benne biztos. Valahol a jobb oldalamon zaj hallatszott. Megfordultam, a sötétbe néztem, de nem láttam semmit. A hely ismét eljött hozzám. Addig mozogtam a hatalmas oszlopok között, amíg meg nem álltam Reynaldo felett, a Lugerem készen volt arra az esetre, ha esetleg használnom kellene.
  
  
  Reynaldo egyik karját maga alá tűrve feküdt, arca fehér. Az utolsó golyó a mellkasa jobb oldalán találta el. Nem láttam, hogyan élheti túl.
  
  
  föléje hajoltam. Megint azt hittem, zajt hallottam a közelben. Leguggoltam és hallgattam. Csend. Reynaldóra néztem.
  
  
  – Nézd – mondtam neki. – Minden rendben lesz, ha orvoshoz fordul. Reméltem, hogy nem veszi észre, hogy hazudok. „Odavihetlek, ha beszélsz nekem a filmről. Bovának sem árulom el a hollétedet.
  
  
  Felnevetett, öblös nevetés a torkában, ami köhögéssé vált.
  
  
  – Ha nem tetszik ennek a mondatnak a hangzása – tettem hozzá –, megígérhetem, hogy nem fogsz könnyen meghalni.
  
  
  Vegyes érzelmek jelentek meg az arcán. Aztán a teste alá rejtett kéz hirtelen felém villant. Az ökölben volt az a fegyver, amit Hakim Sadek leírt nekem – egy vastag hegyű jégcsákány tőr. Megütötte a gyomrom, ahogy hátraléptem. Eltépte a kabátom és az ingem, és megszúrta a húsomat. Megfogtam Reynaldo kezét, mindkettővel megcsavartam, és a tőr kiesett az ökléből.
  
  
  Erősen megütöttem a kezemmel, mire felmordult. Megragadtam a tőrt, és az állához emeltem. „Rendben, udvarias voltam veled. Akarod, hogy elkezdjem piszkálni ezt a dolgot különböző helyeken?
  
  
  Az arca leesett. Nem volt benne több harc. Nem volt más választása, mint a szalmaszál, amit felajánlottam neki.
  
  
  – A Királyok Völgye – krákogta. – Merenptah sírja. Sírkamra.'
  
  
  Köhögött, vért köpött.
  
  
  Javasoltam. – Hol a sírkamrában?
  
  
  – zihált. - 'Ments meg!' – Luxorban... van egy orvos. A fáraók mellett. Képes... befogni a száját... befogni.
  
  
  – Oké – mondtam. - Hol a sírkamrában?
  
  
  Kinyitotta a száját, hogy mondjon valamit. Több vér szivárgott ki, és ennyi volt. A szeme felcsillant, és a feje hátraesett. Halott volt.
  
  
  Úgy döntöttem, hogy szerencsés vagyok. Meg is halhatott volna anélkül, hogy bármit is mondana nekem.
  
  
  Lassan visszasétáltam a Nagy Hypostyle Hallon. Amikor a bejárathoz értem, megint hallottam valamit. Ezúttal határozottan voltak lépések. Benéztem a nyitott udvarra, és láttam ott egy arabot, aki a nagy terem sötétjébe kémlelt.
  
  
  'Ki ez?' - kiáltotta arabul. – Mi történik ott?
  
  
  Nyilvánvalóan egy gondnok volt, akit a lövöldözés riasztott. Amikor megtalálta Reynaldo holttestét, igazi felzúdulás kezdődött. Nem akartam a közelben lenni.
  
  
  Hangtalanul haladtam az óriási kőoszlopok között, elkerülve az udvart, ahol a gondnok tétován állt, és a Déli kapu felé tartottam, amelyen keresztül beléptem.
  
  
  A BMW volt a legkényelmesebb és leggyorsabb. Benéztem, és láttam, hogy Reynaldo a gyújtáskapcsolóban hagyta a kulcsokat. Felpattantam, elfordítottam a kulcsot és sebességbe kapcsoltam az autót. Megcsúsztam a kavicson, miközben egy autó körül fonódtam, és ahogy elindultam, láttam, hogy a gondnok felém fut, karját hadonászva kiabál.
  
  
  Nehéz lenne jól megnézni az autót. Beindítottam a motort és a BMW üvöltött az éjszakába. Másodperceken belül a templomok eltűntek, én pedig visszamentem Luxorba és a Téli Palotába.
  
  
  A visszaúton eszembe jutottak a hangok, amelyeket Reynaldo halálakor hallottam. Biztosan a gondnok volt. Ha nem... Nem akartam lehetséges alternatívákon gondolkodni. Nos, holnap kora reggel meglátogatom a Királyok Völgyét.
  
  
  Kis szerencsével megkeresem a mikrofilmet, véget vetek ennek az arab rémálomnak, és fizetésemelést és két hét szabadságot kérek Hawktól.
  
  
  Olyan egyszerűen hangzott.
  
  
  
  
  Tizenegyedik fejezet.
  
  
  
  
  A következő reggel hűvös volt, ragyogó és tiszta, akár Afrika csillaga. Az Örök Nílus nyugodtan futott, mint olajozott fémkék. Az élet e kanyargós szalagján túl a sivatag és a dombok csiszolt reze ragyogott.
  
  
  Ebben a derűs háttérben kezdődött a nap, amikor a poros úton haladtam a Királyok Völgye felé. Egy bérelt Alfa Romeo 1750 volt, és Faye mellettem ült, nem tiltakozott, hallgatta, miközben kiabáltam vele.
  
  
  – Tegnap majdnem megöltél minket – emlékeztettem –, szóval engedd meg, hogy ezúttal lőjek.
  
  
  Valójában egyáltalán nem vittem volna magammal Fayehet, de azt mondta, hogy Merenptan sírja ideiglenesen le van zárva a turisták elől, és szükségem volt rá, hogy eljussak oda. Beleegyeztem, hogy elvigyem, de nem tetszett, és ezt ő is tudta. A lehető legtávolabb ült be a kocsiba, és szinte semmit nem szóltunk útközben.
  
  
  Elhaladtunk a memnoni kolosszusok és Hatsepszut királynő temploma mellett, kifehéredett falvak mellett, barackszínűek a korai napsütésben, ahol az emberek még mindig úgy éltek, mint a bibliai időkben. Az őrlőkorongokra befogott tevék végtelen körben mozogtak a primitív malmok körül, mintha évezredek óta végezték volna ugyanazt a munkát. Feketébe öltözött nők, némelyik vizeskancsóval a fejükön, fátylán keresztül néztek ránk, ahogy elhaladtunk mellettünk. Fayeh nem nyilatkozott. Nem bántam, mert ezen a tiszta reggelen csak egy dolog járt a fejemben: a mikrofilm megtalálása.
  
  
  Kevesebb, mint egy óra autóútra megérkeztünk a Királyok Völgyébe. Amikor kiértünk a parkolóba és körülnéztem, csalódott voltam. Egyáltalán nem tűnt nagyszerűnek. Széles szakadék volt, amelyet magas sziklás sziklák vettek körül, körös-körül homokkal. Számos kiszolgáló épület volt, forrón a nap, és látni lehetett a sírok szétszórt bejáratait – csúnya lyukak a földön, jegypénztárakkal, minden fülkében egy arab.
  
  
  Megkérdeztem. - 'Ez az?
  
  
  „Minden a föld alatt van” – mondta. 'Látni fogod.'
  
  
  Elvezetett egy arabhoz az egyik kunyhóban, egy férfihoz, aki úgy tűnt, a helyért felelős. Megmutatta az Interpol személyi igazolványát, elmesélt neki egy történetet a heroincsempészetről, és megkérte, engedje meg, hogy vezető nélkül lépjünk be a sírba.
  
  
  – Természetesen, asszonyom – mondta arabul.
  
  
  Amikor a sírhoz értünk, megnéztem. – Biztos vagy benne, hogy a sír le van zárva a nyilvánosság elől?
  
  
  A lány titokzatos mosollyal mosolygott. – Azt hiszed, hogy meg akarlak csalni, szerelmem?
  
  
  Nem volt őr a sírkapunál, így csak bementünk. Úgy nézett ki, mint egy bánya bejárata. Azonnal azon kaptuk magunkat, hogy egy nagy kőalagúton megyünk lefelé. A falakat mindkét oldalon kézzel kőbe vésett hieroglif feliratok borították. Le-le mentünk, és a hieroglifák nem értek véget.
  
  
  „Feliratok az egyiptomi halottak könyvéből” – mondta Fayeh, miközben leereszkedtünk. „Nagyon fontos a túléléshez a túlvilágon.”
  
  
  – Kíváncsi vagyok, van-e erejük túlélni ebben a világban – mondtam. Megálltam egy kanyarban a folyosón, és elővettem a kabátom zsebéből egy vastag útikönyvet. Átlapoztam és megálltam a fejjel lefelé mutató oldalon. – Itt az áll, hogy több sírkamra is van.
  
  
  Jobb. Az első a tőlünk jobbra lévő átjárótól nem messze található. A fő, Merenptah szarkofágja a folyosón távolabb, a temetkezési csarnok mögött található.
  
  
  'Minden rendben. Menj a kisebbik szobába, én viszem a nagyobbat. Ha megtaláltad, amit keresünk, kiálts!"
  
  
  Néztem, ahogy megfordul, és végigsétál a gyengén megvilágított folyosón, majd a főfolyosón. A lépcsőhöz sétáltam és lementem egy alacsonyabb szintre. Itt egy másik alagútfolyosón találtam magam. Több hieroglifa és színes falfestmény volt Merenptahról Harmachis isten jelenlétében. A folyosó egy meglehetősen nagy szobába vezetett. Nyilvánvalóan ez volt a temető. Egy másik átjáró a szemközti oldalról egy sokkal kisebb helyiségbe vezetett: a sírkamrába.
  
  
  Merenptah szarkofágja a helyiség jelentős részét elfoglalta. Koporsójának fedele gyönyörű és bonyolult volt. Mindez egy kődobogón állt. Körbejártam, jól körülnéztem. Aztán átkutattam a szobát. A polcokon temetési urnák hevertek. A mikrofilmet el lehetett volna rejteni az egyik polcra, de ez túl nyilvánvaló lett volna. Újra a szarkofág fedelére néztem. Részben az edény fölött állt, hogy lássam az üres koporsó sötét sarkait.
  
  
  Persze, gondoltam, Reynaldo nem dobta bele a fóliát abba a nagy dobozba, hanem a vállamat a fedélen támasztottam. Én nem tudtam mozgatni, így Reynaldo sem tudta megmozdítani. Aztán jött egy ötletem – ugyanaz, mint kiderült, Reinaldo. Bemásztam a szarkofágba, és amennyire csak tudtam, kitapintottam a fedelének alsó részét. Semmi. Aztán megéreztem a szarkofág belsejét. Még semmi. Visszatértem a fedélhez. Alá nyúltam és kinyújtottam a kezem amennyire csak tudtam. És akkor éreztem.
  
  
  Ez egy kis csomag volt, nem nagyobb, mint a hüvelykujjam, és a fedél aljára volt ragasztva.
  
  
  Kiszakítottam, és kihúztam a kezem a szarkofágból. Szinte megállt a szívem, ahogy óvatosan kibontottam az apró csomagot. Ez az. Mikrofilm. A Novigrom I tervei. És most a kezemben fekszenek, az Egyesült Államok kormányához tartoztak.
  
  
  Megengedtem magamnak, hogy elégedetten mosolyogjak. Ha Drummondnak meg kellene halnia, legalább nem lenne hiábavaló.
  
  
  A követ valakinek a lába megkarcolta. Zsebembe tettem a filmet, és Wilhelmina felé nyúltam. kicsit elkéstem. Ott, a sírkamra ajtajában két gengszter állt vigyorogva. A Magnummal rendelkező nagy embert Vékony emberként ismertem fel. Magnum ismét rám nézett. Egy másik férfi, egy alacsony, drótos, patkányarcú arab, rám mutatott egy 0,32-es kaliberű európai típusú revolvert.
  
  
  – Nos, nézd, kik vannak a szarkofágtúrán – mondta a nagydarab fickó.
  
  
  A kis ember felnevetett, rövid, szaggatott nevetés, amitől kissé felfújta az arcát.
  
  
  Megkérdeztem. - Van valami baj a városnézéssel?
  
  
  A gondolataim visszafelé száguldottak, mint egy film visszatekerése. Hypostyle Hall tegnap este. Zajok, amelyeket hallottam. Végül a gondnok nem készítette el őket. Valaki, valószínűleg e kettő közül, követett Reynaldót és engem Carnacba, és csendben belépett időben, hogy meghallgassa az utolsó jelenetet. De nem hallották, mert hagyták, hogy megtaláljam nekik a mikrofilmet.
  
  
  – Nem a látnivalók miatt vagy itt – mondta a nagydarab fickó.
  
  
  Mondtam. - 'Nem?' Elengedtem a kabátom.
  
  
  – Reynaldo elmondta, hol van a film – folytatta a nagydarab srác.
  
  
  – Beauvais alkut kötött velem – mondtam.
  
  
  – Mr. Beauvais az életét adta önnek, hogy tájékozódjon Reynaldóval kapcsolatban – mondta a nagydarab férfi. 'Ez minden. Azt mondja, hogy most ne ölj meg, ha együttműködsz."
  
  
  – Hogyan működjünk együtt? - mondtam, és már tudtam a választ.
  
  
  Megint volt az a csúnya vigyor. „Mr. Beauvais akarja ezt a filmet. Azt mondja, igaza volt, mert Reynaldo távol maradt tőle. Természetesen eladja neked a megfelelő áron, ha kitalálod. Lehetnek más javaslatok is."
  
  
  Sóhajtottam, és arra gondoltam: ez az. – Nem találtam meg a filmet – mondtam.
  
  
  A kis ember megrázta a fejét, és arabul hazugnak nevezett.
  
  
  A film a zsebedben van – mondta a nagydarab férfi. – Láttuk, hogy odatetted. Add vissza, és nem lesz lövöldözés."
  
  
  Ezt a mikrofilmet most nem akartam odaadni, főleg egy nemzetközi huligánbandának.
  
  
  – Oké, úgy tűnik, nincs más választásom – mondtam.
  
  
  Így van, Mr. Carter – mondta a nagydarab férfi.
  
  
  A zsebembe nyúltam a mikrofilmért, és egyszerre két lépést tettem feléjük. A nagydarab férfi kinyújtotta szabad kezét, és megpróbálta a Magnumot a másikkal a mellkasomban tartani. A kis arab elé kellett sétálnom, hogy eljussak hozzá.
  
  
  „Csak add ide a kazettát, és minden rendben lesz” – biztosított a nagydarab srác.
  
  
  Megkérdeztem. Mindenesetre nem állt szándékomban kideríteni. Kivettem a zsebemből egy üres, de ökölbe szorított kezet. Közvetlenül az alacsony arab előtt álltam, és a revolvere figyelte minden mozdulatomat. De kockáztatnom kellett.
  
  
  Hirtelen kinyitottam az üres öklöm, és a pisztollyal megragadtam a kis arabot, aki eltávolodott a tűzvonaltól. Lövés hangja töltötte be a kőszobát, ahogy a golyó visszapattant a szarkofágról mögöttem, és a falat érte.
  
  
  Most erősen megragadtam a fegyvertény karjánál fogva, és leütöttem, magam és a nagydarab srác közé helyezve a magnummal. A kis arab pisztolya ismét elsült, a golyó a padlót érte. Abban a pillanatban a nagydarab fickó lőtt, és megpróbált mellkason ütni. A kis arab felsikoltott, amikor a golyó a bal karját érte. A nagydarab fickó káromkodott, amikor most belenyomtam a kis arabot, ezzel átmenetileg kibillentettem az egyensúlyából.
  
  
  A szarkofág vége felé ugrottam, remélve, hogy fedezéknek használhatom. A nagydarab fickó még két lövést adott le, miközben én egy pillanatra megszöktem. Az első letörte a szarkofágot, a második a jobb cipőm sarkát.
  
  
  - Elhozlak, Carter! A nagy ember üzletre gondolt. Azon a napon nagyon csalódott volt Tonmanban, amikor Beauvais visszaemlékezett rá.
  
  
  Most meg akarta javítani.
  
  
  Hallottam lépteit, miközben a szarkofág körül sétáltam. Lugerre nem volt idő. Megmozdítottam a jobb alkarom, Hugo pedig a tenyerembe csúszott.
  
  
  A szarkofág sarka mögé egy nagydarab, dühös férfi jött ki, egy magnumot szorongatott a kezében. Észrevett és célba vett, én pedig a koporsóhoz szorítottam magam. A fegyver felrobbant, és hallottam, hogy egy golyó csapódott be mellettem a padlóba. Megőrült, és szerencsém volt. Egyenesen magam elé emeltem a jobb kezem, és elengedtem Hugót. A tűsarkú hangtalanul suhant a levegőben, és a nagydarab férfi mellkasába csapódott.
  
  
  Meglepetés jelent meg a szemében. Automatikusan megragadta a benne lévő hideg acélt. Magnum még háromszor üvöltött, amikor megbotlott, és súlyosan a koporsófedelre zuhant.
  
  
  Épp időben hallottam egy hangot a hátam mögött. Megfordultam, és megláttam egy kis arabot, akinek sebesült karja ernyedten lógott az oldalán, ő pedig a szarkofág másik végéből rám mutatta revolverét. Elgurultam a kőtalapzattól, ahogy lőtt, és megragadtam Wilhelminát, ahogy mozogtam. Fogtam és lőttem.
  
  
  Háromszor lőttem. Az első lövés egy lábbal az arab feje fölött találta el a falat. A második barázdát ejtett a bal arcán, a harmadik pedig behatolt a mellkasába. A golyó eltalálta és a falnak találta. Lezuhant a padlóra, nem volt látható.
  
  
  Halk motyogás hallatszott arabul. Aztán a kis arab felállt, és a sírkamrába vezető ajtó felé indult. Gyengén megfordult, és rám lőtt, hogy fedezze visszavonulását. De ahogy közeledett az ajtóhoz, újra elsütöttem a Lugert, és a gerince tövébe ütöttem. Megrándult, mintha valami láthatatlan drót húzná. Körbejártam a szarkofágot és néztem. A kis arab teste megrándult és megdermedt.
  
  
  Visszamentem a nagydarab férfihoz, és kihúztam a tűsarkút a mellkasából. A kabátjába töröltem, és visszatettem a hüvelyébe. – Abba kellett volna hagynod a dohányzást, amíg előrébb voltál – mondtam a holttestnek.
  
  
  Aztán hallottam, hogy Fahe kiált: „Nick!”
  
  
  Megfordultam, amikor belépett a sírkamrába. Elment az első holttest mellett, meglepetten nézte, és közeledett hozzám és a második áldozatomhoz.
  
  
  Kérdezte. - "Új testvériség?"
  
  
  Jobb. Beauvais kapzsi lett, amikor a film értékére gondolt."
  
  
  - Megvan neked?
  
  
  Kihúztam a fóliát a zsebemből és odaadtam neki. – Ez csodálatos, Nick! - mondta mosolyogva.
  
  
  Megkérdeztem őt. - Láttál már valakit az „Új Testvériségből” a folyosókon?
  
  
  „Nem, egyáltalán nem láttam senkit. És gyanítom, hogy ezek után Beauvais felhagy a filmmel. Nem igazán akar harcba keveredni az amerikai kormánnyal."
  
  
  – Ha ez igaz, akkor ez a küldetés kezd sikeresnek tűnni – mondtam, miközben a Lugert tokba vettem. – Gyerünk, menjünk innen, amíg még szerencsénk van.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Amikor a ragyogó napon hunyorogva közeledtünk a sír bejáratához, minden csendes volt. Nem voltak őrök a közelben, és a sírkamra mélye elfojthatta a lövöldözés hangját. Azonnal az Alfa Romeóhoz mentünk és bemásztunk.
  
  
  Amikor elhagytuk a Királyok Völgyét, egy kicsit megnyugodtam. Kellemetlen feladat volt, de jól végződött. Volt mikrofilmem, és az egészségem is. Eszembe jutott a tok, amit korábban a csomagtérben rejtettem el, minden esetre, és örültem, hogy most nem lesz rá szükségem.
  
  
  Még mindig ebben a diadalmas állapotban voltam, elégedett voltam magammal és azzal, hogy hogyan kezeltem a nehéz esetet, amikor megtörtént, elmagyaráztam Fayehnek, milyen fontos a film a szabad világ számára, stb., stb. Lekerekedtünk egy sziklás kanyarban egy földúton, és majdnem nekiütköztünk az út túloldalán parkoló fekete Mercedes 350 SL-nek, így lehetetlen volt elkerülni.
  
  
  A féket nyomva beálltam egy poros megállóba, alig néhány méterre a Mercedestől. Amikor kitisztult a por, három férfit láttam egy nagy fekete autó körül állni. Az állkapcsom kissé leesett. Jurij Ljalin és két arab gengszter vert meg engem. Lyalin a kezében tartotta a Mauser géppuskáját, az arabok pedig egy-egy tompa orrú revolvert. Az összes fegyver a fejemre irányult.
  
  
  "A fenébe is!" – motyogtam. – Átkozott oroszok. Faye csak a trióra nézett. – Nagyon sajnálom, Nick.
  
  
  – kiáltott ránk Lyalin, én pedig leültem és eldöntöttem, mit tegyek. - Menj onnan, Carter. Most nem szabad csalódnia. Ezért tartottalak életben."
  
  
  – Jobb, ha azt csinálod, amit mond, Nick – mondta Faye halkan.
  
  
  Ha beindítanám a motort és egyenesen feléjük indulnék, lehet, hogy kapok egyet, esetleg két lövést, de nem tudnám megkerülni ezt az óriási gépet.
  
  
  Hirtelen annyira dühös lettem, olyan ideges, hogy nem tudtam tisztán gondolkodni. Végül leállítottam a motort.
  
  
  – Oké – mondtam a lánynak. – Adjuk meg magát a KGB-nek.
  
  
  Kiszálltunk a kocsiból, és Lyalin felénk intett a Mauserével. Lenéztem a hordójára, és olyan volt, mintha a saját Lugerem hordóját néztem volna le. Ismertem az erejét és hatékonyságát. Az arab gengszterek szorosan fogták revolvereiket, használatra készen. Nem láttam kiutat.
  
  
  – Szóval minden a terv szerint halad – mondtam Lyalinnak.
  
  
  – Így van, Mr. AH-man – mondta feszesen mosolyogva. – Megtudtad, hol van a film, és elvezettél minket. Csak várnunk kellett volna, és hagynunk kellett volna, hogy elvégezze helyettünk a munkát.”
  
  
  Ő ujjongott, én pedig utálom a dühöngő embereket.
  
  
  – Most a filmet, kérem.
  
  
  Nagyot sóhajtottam és Fayehre néztem. A nő a földre nézett. Ő és én sok mindenen mentünk keresztül, de úgy tűnt, dupla hosszabbításban veszítettük el a meccset. A zsebembe nyúltam a filmért, még egy utolsó pillantást vetettem a csomagra, és átnyújtottam Lyalinnak.
  
  
  Óvatosan vette. Miután a Mausert a tokjába helyezte, letekerte a fóliát, és alaposan megvizsgálta. nagyot nyeltem. Most már csak két pisztoly volt rám célozva. És Lyalin valószínűleg úgyis meg fog ölni, mielőtt elmegy innen. Fayára kellett gondolni, de az ő biztonsága nem volt a küldetés része. Talán még időben felhasználhatja a Reynaldótól elvett Berettát, hogy megmentsen mindkettőnket.
  
  
  Megtettem a lépésemet. Amíg Lyalin a filmet a fényben tartotta, én tettem egy lépést előre, és magam közé helyeztem őt a távoli fegyveres és köztem, a legközelebbitől elérhető közelségbe. Hirtelen és dühösen a kezére ütöttem a pisztollyal. A fegyver elsült a fejem felett, és a gengszter visszatántorodott a Mercedes motorháztetőjének. Ezzel egy időben Lyalinhoz rohantam. Elkezdte felnevelni a Mausert, de nem volt ideje. Megragadtam és magam felé húztam, próbálva magam és a másik arab között tartani.
  
  
  Az első harcos magához tért, és még mindig a kezében tartotta a fegyvert. A másik megmozdult, hogy lelőjön. Lyalin és én halálos harcban álltunk, a kezeim a torkát tartották, és az ujjai a szememet érintették.
  
  
  – kiáltottam Fayeh-t. – Beretta!
  
  
  Megragadtam Lyalint, és a vezetni próbáló bandita felé löktem. Összesített súlyunktól megriadva egy pillanatra elvesztette az egyensúlyát. De a másik férfi, tudtam, most mögöttem van. Körülbelül egy másodperc múlva egy rongyos lyuk lett volna a hátamban.
  
  
  Erősen meghúztam Lyalint a vállánál fogva, és magamra vonszoltam a földre. Most minden lövésznek nehezebb lesz eltalálnia anélkül, hogy eltalálná Lyalint.
  
  
  - Dobd el, a fenébe! - lihegte, és a könyökével oldalba ütött.
  
  
  Csak az időért küzdöttem. Ha Faye használhatná Berettát, a mi javunkra fordítaná a helyzetet. Ha nem, akkor vége. A szemem sarkából láttam, és szerencsére fegyvert rántott!
  
  
  Kiáltottam. – Lődd le őket!
  
  
  Lyalinnak sikerült megszólalnia, annak ellenére, hogy a torkánál fogtam. – Állítsd meg – mondta, és Fayehre nézett.
  
  
  És Fayeh, az az érzéki szépség csábító mosollyal, előrelépett, és a fejemre mutatta a Berettát. – Engedd el, Nick.
  
  
  Belenéztem ebbe a gyönyörű arcba. Fokozatosan elengedte Lyalint. A torkát dörzsölve elsétált tőlem. Folyton ezt a Berettát néztem.
  
  
  – Nagyon sajnálom, Nick – mondta halkan a lány.
  
  
  Lyalin elővette a mikrofilmet, és a zsebébe tette. – Igen, Carter. Fayeh a KGB ügynöke. Ó, néha ő is az Interpolnak dolgozik. De mindenekelőtt hűséges a Szovjetunióhoz. Nem igaz, Fay drágám?
  
  
  Lassan talpra álltam. Fayeh komoran állt, nem válaszolt Lyalinnak. Néhány gondolat most visszatért bennem. Nem nagyon akart Reynaldo után menni, amikor elmondtam neki, hogy ő volt a mikrofilm tulajdonosa. És Kam halála nem zavarta. Most már tudtam, miért, mert kizártam a KGB-s részt a versenyből. Voltak más dolgok is.
  
  
  – Tegnap este megpróbáltad megölni Reynaldot – mondtam neki. – Mert tudta, hogy miután meghalt, senki sem fogja megtalálni a mikrofilmet.
  
  
  – Nick, én…
  
  
  Most két zsoldos közeledett felém. Akit megfogtam, az öltönyéről leporoló Lyalinra nézett.
  
  
  – Hadd öljem meg – mondta az arab.
  
  
  Lyalin majdnem megengedte magának, hogy mosolyogjon. - Látod, hogy a bajtársaim hogyan akarnak megszabadulni tőled? Odajött hozzám és átkutatott, megszabadítva Wilhelminától és Hugótól. A földre dobta őket az Alfa Romeo közelében. Majd felém fordult és arcomba ütött.
  
  
  Döbbenten estem a sárba. Nekem úgy tűnt, hogy eltört az orrom. Ennek az embernek remekül sikerült. Utáltam.
  
  
  Még mindig a földön feküdtem.
  
  
  – A baj miatt, amit okoztál nekem, és a fájós nyakam miatt – mondta, és megérintette a torkát, ahol néhány perccel ezelőtt majdnem megfojtottam. Aztán közelebb jött, és mielőtt reagálhattam volna, arcon és fejen rúgott.
  
  
  Szakadó fájdalom robbant fel bennem. Megpróbáltam Lyalinára összpontosítani, de ő egy homályban volt felettem.
  
  
  Hallottam, ahogy Fay azt mondta: „Ne!
  
  
  Lyalin eltávolodott tőlem, és a látásom valamivel tisztább lett. Láttam, hogy komoran néz Fayehre.
  
  
  – Öld meg – parancsolta.
  
  
  Fayeh gyorsan felé fordult. – Nem – mondta.
  
  
  Nehezen felemeltem magam a könyökömre, még mindig forgott a fejem.
  
  
  – Azt mondtam, öld meg! - kiáltotta Lyalin.
  
  
  – Egyikük meg tudja csinálni. A lány a két arabra mutatott.
  
  
  'Nem. Meg kell tenned."
  
  
  Most már egészen jól láttam, és kábultan néztem, ahogy Fayeh lassan közeledett felém, maga elé tartva a Berettát. Az arca komor volt, a szeme pedig elkerekedett. És akkor láttam, hogy könnyek folynak a szemem sarkából. A könnyek, amelyeket akkor láttam, amikor utoljára szeretkeztünk. Most már értem. Felemelte az elefántcsont nyelű pisztolyt, amíg az közvetlenül a mellkasomra nem irányult.
  
  
  'Istenem!' Azt mondta.
  
  
  Aztán meghúzta a ravaszt.
  
  
  
  
  Tizenkettedik fejezet.
  
  
  
  
  A golyó erősen eltalált. Éles fájdalmat éreztem közvetlenül a szívem fölött, és a földet érte. Fayeh lelőtt. Valójában lelőtt.
  
  
  Nem sok jutott el hozzám. Hűvös sötét volt, és hallatszott a hang, ahogy négyen szállnak be a Mercedesbe, és a motor zúgása hallatszott, ahogy elhajtottak.
  
  
  A feketeség ismét elvonult, és ez meglepett. Egy másik meglepetés az volt, hogy nem volt forró tűzgolyó a mellkasomban, ami sokkolt és megölt.
  
  
  Végül rájöttem, hogy tudok mozogni. Lassan kinyitottam a szemem és néztem a forró napot. Átkozott csoda történt. Fájdalmasan felemeltem magam a könyökömre, és a mellkasomra tettem a kezem, ahol a lyuknak lennie kellett volna. Aztán rájöttem, hogy mi történt rosszul – vagy inkább helyesen.
  
  
  Benyúltam a kabátom zsebébe, a jobb mellzsebembe, és elővettem egy vastag sírvezetőt. A borítón egy szakadt lyuk megy át a könyvön. A 25-ös kaliberű golyó körülbelül negyed hüvelyknyire nyúlt ki a könyv hátuljából. Ledobtam a könyvet, és óvatosan kigomboltam az ingem. Volt egy nagy vörös bordás, ahol a bőrt felszakította a golyó kiálló éle. Mélyen megsérültem volna, de az útikönyv megmentette az életemet.
  
  
  Eszembe jutott, hogyan próbált Fayeh lebeszélni a könyv megvásárlásáról, mondván, hogy elmondhatja, amit tudnom kell. - nevettem egy halk nevetést. Néha minden olyan őrültnek bizonyult.
  
  
  Lassan talpra álltam. Lyalin ütésétől dobogott a fejem. Lyalin. Rohadt mikrofilm. Követnem kellett őket. Meg kellett találnom Lyalint, mielőtt megsemmisítette a filmet.
  
  
  Wilhelmina és Hugo a földön feküdtek, ahová Lyalin dobta őket.
  
  
  Miután megkaptam a Lugert és a tűsarkút, átszálltam az Alfába és bemásztam. Megnéztem a Lugert, és tele volt homokkal. Káromkodtam az orrom alatt, amíg eszembe nem jutott az attasé a csomagtérben, amelyben Buntline egyedi munkái voltak. Talán az adott körülmények között ez jobb fegyver lenne.
  
  
  Beindítottam az Alfa motort és sebességbe kapcsoltam. A kis GT nagy porfelhőt ordított fel.
  
  
  Öt mérföld telhetett el, mire az útelágazáshoz értem. Az egyik ösvény Luxorba vezetett, a másik pedig az egyiptomi sivatagon át a tengerpartra. Kimentem, és elkezdtem tanulmányozni a földet; Észrevettem a Mercedes guminyomait. Lyalin a sivatagba ment. Szafaga kikötőjét veszi célba, ahol valószínűleg találkozni fog egy orosz teherhajóval. De nem, ha beleavatkozhatnék.
  
  
  Az Alfa zúgott ki a kihalt útra. Eleinte jó volt az út, de aztán egyre rosszabb lett a pálya. Mély homokcsúszdák voltak, és az Alfának, alacsony landolása ellenére, át kellett vonszolnia magát rajtuk. Kevesebb probléma lenne egy Mercedesszel. Végül alacsony fokozatba kellett kapcsolnom a teljesítményért.
  
  
  Délre a Mercedes nyomai frissebbek lettek, de a nap már elviselhetetlenné vált. Az autó külső fémje túl forró volt ahhoz, hogy megérintse, és éreztem mindennek a hatását, amiken korábban átmentem. Megmarkoltam az izzadságtól csúszós abroncsot, miközben az autó egyenletesen haladt, a poros szélvédőn át hunyorogva a homokból felszálló hőhullámokra, és megcsúszott a táj, és azon tűnődtem, milyen lehet ez a sivatag nyáron. Aztán észrevettem valamit az autópálya szélén.
  
  
  Először a hőhullámok miatt nem tudtam megállapítani, hogy mi ez. Lehet egy autó része vagy egy halom régi rongy.
  
  
  Aztán ahogy közelebb értem, jobban meg tudtam nézni az alakját. Néztem. Nem valami volt, hanem valaki. Egy alak mozdulatlanul hever a homokon. Fiatal nő…?'
  
  
  Még egy pillanat, és elértem. Kiszálltam a kocsiból, lesétáltam az út szélére, és komoran néztem az alakot, és fájdalmasan nyeltem. Fayeh volt.
  
  
  Megölték. A brutális küzdelem következtében a ruháinak egy része leszakadt, az oldalán pedig a bordák alatt szakadás volt. Az egyikük kést szúrt oda.
  
  
  nagyot sóhajtottam. Eszembe jutott a föld alatt mozgó meleg teste, csillogó szeme – és ahogy sírt, mielőtt meghúzta a ravaszt a Berettán. Most úgy nézett ki, mint egy összetört cirkuszi baba.
  
  
  Végzetes hibát követett el Lyalinnal. Nem hajlandó megölni. Még sírt is. Lyalin nem akart olyan embereket maga körül, akik sírni tudnak.
  
  
  Az Alfához visszatérve azon kaptam magam, hogy Fayekh, a gyönyörű Fayekh emlékezett a zsebemben lévő útikönyvre, és arra célzott, amikor lőtt. Soha nem fogom megtudni. Felnéztem az égre, és láttam, hogy a keselyűk már gyülekeznek és némán piruetteztek. És megesküdtem, mert nem lesz időm eltemetni.
  
  
  Még fél óra út, és egy hullámos helyet láttam magam előtt. Ahogy zártam a távolságot, a folt pislákoló cseppté, majd a csepp autóvá változott. Fekete Mercedes.
  
  
  beindítottam a motort. „Alfa” gördült át a homokon. Jó lehetőség adódott előttem, és a távot zárni szándékoztam. Amikor erősen megnyomtam a gázpedált, eszembe jutott, hogy Lyalin már tönkretette a filmet. De ez valószínűtlen volt. Feletteseinek kétségtelenül kézzelfogható bizonyítékra lenne szükségük, hogy visszaküldték.
  
  
  Amikor száz yardon belülre értem a Mercedestől, megállt. Lyalin és két fegyveres kijött, és nézték, ahogy sétálok. Valószínűleg nem hittek a szemüknek. Amikor beálltam egy poros parkolóba, alig nyolcvan méterrel arrébb, és kimentem, még ekkora távolságból is láttam Lyalin hitetlenkedő arckifejezését.
  
  
  Kiáltottam. - Így van, Lyalin! Én vagyok! Mostantól jobb, ha megölöd magad!
  
  
  Kinyitották a Mercedes ajtaját, hogy fedezékbe húzódjanak, és mögéjük álltak, bár elérhetetlenek voltak.
  
  
  – Nem tudom, hogyan élted túl, Carter – kiáltotta nekem Lyalin. – De nincs itt semmi keresnivalód, csak egy golyó. Még hárman vagyunk. Nem kaphatod meg a filmet."
  
  
  Szóval még mindig megvolt. Ahogy vártam. De a férfinak igaza volt. Három az egyhez volt ellenem, és profik voltak. Egyetlen épeszű ember sem támogatná az esélyeimet.
  
  
  Odamentem az Alpha hátuljához, és kinyitottam a csomagtartót. Belül egy attasé volt. Gyorsan kinyitottam és megfogtam a Buntline-t. Óvatosan összecsavartam a két darabot, és ráerősítettem a lábat másfél hosszú hordóra. Ezután fogtam egy belga pisztolykarabélyt, rápattintottam a .357 Magnum revolver markolatára, és szorosra csavartam.
  
  
  Az arabok leadtak pár lövést rám. Az egyik homokot fröcskölve leesett, a másik pedig könnyedén megérintette az autó sárvédőjét. Túl messze voltak, és most már tudták.
  
  
  Lyalin intett feléjük. Elindultak felém, az út mindkét oldalán. Ahogy közelebb érnek, mellém fognak, és kereszttűzbe helyeznek. Nem tudtak a Buntline-ról.
  
  
  Letérdeltem az Alpha nyitott ajtaja mögé, és egy hosszú egyedi revolver csövét a forró fémre helyeztem. Az izzadság patakzott az arcomon a hajvonalamról. Megráztam, és a hosszú hordóval a jobb oldali arabra céloztam, aki annyira meg akart ölni. Szorosan a vállamhoz nyomtam a puskakészletet, megtaláltam a lövőt a Buntline irányzékaim között, és meghúztam a ravaszt.
  
  
  A férfi szó szerint a levegőbe ugrott, szűk körbe görbült, és keményen a földre lökték egy nagy lyukkal a hátán, amelyen keresztül egy golyó haladt át. Már halott volt, amikor a homokba ütközött.
  
  
  A másik fegyveres megállt. Lyalin a halottról rám fordította a tekintetét. Az életben maradt arab is rám nézett, ismét Lyalinra, majd megint rám. Aztán megfordult, és visszarohant a Mercedeshez. A kocsihoz ért, mielőtt felkeltettem volna a figyelmét.
  
  
  Az arab az autó mögé kuporgott, és vadul intett Lyalinnak. Most jól be voltak takarva. Észrevettem egy dűnéket a pálya bal oldalán, kicsit közelebb hozzájuk. Ez lehetővé tenné, hogy felülről lőjek. Vettem egy mély levegőt és futottam.
  
  
  Pisztolyaik egyszerre sütöttek
  
  
  Golyók vájtak körülöttem a homokba. De tovább futottam, és végre odaértem. Beugrottam a dűne mögé, miközben a lövéstől homok centiméterekre került a fejemből.
  
  
  Felemelkedtem a könyökömre, Buntline-t magam elé tartva, lenéztem rájuk. Átmentek a Mercedes másik oldalára.
  
  
  "Gyere ide, és megsemmisítem a filmet!" - kiáltotta Lyalin.
  
  
  - grimaszoltam, ahogy ott feküdtem. Milyen választásom volt? Az arab fejbe lőtt, és elhibázta. Balra néztem, és egy kicsit jobb homokdűnéket láttam, meredekebb lejtéssel. Felkeltem és utána futottam. A lövések ismét homokkal záporoztak, és ismét egyetlen találat nélkül sikerült fedezéket elérni.
  
  
  Megint megnéztem. Lyalin rám lőtt, és egy centivel elhibázta. Ezen felbuzdulva az arab enyhén felemelkedett, hogy újabb lövést adjon magának. Megtaláltam a mellkasát a hosszú hordó látóterében, és lőttem. Felsikoltott és a hátára esett, és eltűnt az autó mögött.
  
  
  Láttam, hogy Lyalin lenéz a férfira. Aztán újra rám nézett. Az arckifejezéséről tudtam, hogy az utolsó kurva meghalt. Két gyors lövést adott le rám, én pedig még egyet. Hátrarándult, a vállán megsebesült.
  
  
  – Azt mondtad, ezzel tartozom neked – figyelmeztettem.
  
  
  – kiáltotta. - A fenébe is, Carter! "El fogom rontani a filmet, te pedig veszíteni fogsz!"
  
  
  Bemászott a kocsi másik oldalába, majd odanyúlt és becsukta az ajtót az oldalamra. Nem tudtam, mit fog ott csinálni, de gyorsan kellett cselekednem, hogy megállítsam.
  
  
  Felálltam, és egy kis homokos dombhoz futottam körülbelül félúton a kocsihoz. Lövés dördült az autóból, és eltalálta a nadrágom. a homokba ütköztem; Most belenézhettem a kocsiba.
  
  
  Világos volt, mit keres ott Lyalin. A szivargyújtót a műszerfalra tartotta. Most filmbe fogja írni.
  
  
  Rálőttem az autóra, de Lyalin csendben maradt, és nem tudtam eltalálni. A zsebembe nyúltam Pierre-ért, egy gázgránátért. Most ez volt az egyetlen esélyem. Kihúztam a kis gránátcsapot, óvatosan megcéloztam, és bedobtam a Mercedes nyitott ablakán. Magas ívet formált és eltűnt benne.
  
  
  A füstös gáz másodperceken belül megtöltötte az autót. Hallottam, hogy Lyalin levegő után kapkod. Aztán kinyílt az ajtó, és kitántorgott, és kilőtt Mauseréből. Háromszor lőtt, és mindhárom golyó elakadt előttem a homokban. Buntline lövésével válaszoltam. Lyalint mellkason találták, és erőszakkal visszadobták az autóhoz. Szemei tágra nyíltak a döbbenettől, majd lecsúszott a földre.
  
  
  Óvatosan kibújtam a rejtekhelyről. Lyalinhoz közeledve ránéztem, és rájöttem, hogy meghalt. Most eltávolították a gázt az autóból, de még mindig nem kellett beszállni a Mercedesbe a mikrofilmért. Lyalin még mindig a bal kezében szorította.
  
  
  Kivettem a filmet a KGB-tiszt fojtogatójából, és hosszan vizsgálgattam. Azon tűnődtem, hogy megéri-e, amit.
  
  
  Zsebembe tömve a filmet, lassan visszasétáltam az Alfához, ragyogva a sivatagi napfényben. Még volt dolgom, az utolsó feladat ezen a feladaton, mielőtt befejezettnek tekinthettem volna. Vissza kellett térnem Fayeh-be. Bármi is történt, akár emlékezett az útikönyvre, akár nem, amikor meghúzta a ravaszt azon a Berettán, visszajöttem, hogy eltemessem.
  
  
  Azt hittem, tartozom neki.
  
  
  
  
  
  Carter Nick
  
  
  Inka Halálosztag
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Inka Halálosztag
  
  
  
  
  
  Az Egyesült Államok titkosszolgálatának tagjainak ajánlva
  
  
  
  
  
  
  Első fejezet.
  
  
  
  
  
  A derekam köré csavartam egy törülközőt, és bementem a következő fertőtlenítő fehér szobába. Eddig az új AX egészségügyi szakember ellenőrizte a szemem, az orrom, a torkom, a vérnyomásom és a pedikűröm. Elég sokáig járkáltam fel-alá a létrán ahhoz, hogy átlépjem a Kínai Nagy Falat.
  
  
  – Biztosan óriási a gyógyulási sebességed – mondta, és a mellkasomon lévő rózsaszínes sebre nézett.
  
  
  – Nekem is pokoli étvágyam van.
  
  
  „Én is” – válaszolta, mintha ez közös kapcsolatot teremtene közöttünk. – Egyszerűen elhízott rajtam.
  
  
  „Próbálj meg menekülni egy golyó elől naponta egyszer. Ez csökkenti a súlyát."
  
  
  A tisztiorvos megrázta a fejét. – Neked, a gyilkosság mestere, a legszörnyűbb humorérzéked van.
  
  
  "Foglalkozási betegség".
  
  
  Bevezetett a reakciókamrába, és leültetett. Megszoktam. A kamera egy sötét doboz. A benne lévő személy, én, egy gombos zsinórt tart, és vár. Kigyullad a lámpa, és megnyomod a gombot. A fény megjelenhet közvetlenül elöl vagy oldalt, és véletlenszerű időközönként. Nem tudod előre kiszámítani az időt, és mivel nem tudod, hogy hol lesz, a perifériás látásod fárasztó edzésen megy keresztül. A reakcióidőt – azt, hogy milyen gyorsan nyomja meg a gombot, miután meglátta a fényt – egy digitális számítógép külsőleg ezredmásodpercekben méri le.
  
  
  És a tesztelő nem mondja: „Készen állsz? Megy." Kigyullad a lámpa, és megnyomod a gombot, mintha az életed múlna rajta. Mert undorító módon az. A mezőn a fény visszalő.
  
  
  A pontfény 80 fokos szögben balra jelent meg. A hüvelykujjam már lent volt. Az elmém kikapcsolt, mert a gondolatok túl sokáig tartottak. Szigorúan a retinám és a hüvelykujjam között volt.
  
  
  Még egy fény egy másik kínos szögből, és még egy. A teszt fél óráig tart, bár hat hónapnak tűnik, amikor a szeme kiszárad a nem pislogástól, és a lámpák egyszerre kettőt-hármat világítanak. Kézzel kell megnyomni a gombot, mert az egyik hüvelykujj használata idegrendszeri axonok tönkretételét okozza. Aztán arra az esetre, ha magabiztosnak éreznéd magad, egyre halványabbá és halványabbá teszik a fényt, amíg megfeszülsz, és meglátod a három mérföldnyire lévő gyertya villogásának megfelelőjét.
  
  
  Végül, amikor a szemem egy használt vesszőre készültem, leszakadt az oldalán lévő fekete lepedő, és az orvos odadugta a fejét.
  
  
  – Mondta már neked valaki, hogy fantasztikus éjszakai látásod van? tudni akarta.
  
  
  – Igen, valaki sokkal aranyosabb nálad.
  
  
  Ez sértőnek tűnt.
  
  
  „Természetesen ez nem teljesen igazságos. Úgy értem, te magad találtad ki.”
  
  
  Igaz volt. A reakciókamrát az AX gyengélkedőn való utolsó kényszerű tartózkodásom során hoztam létre. Hoke ezt foglalkozásterápiának nevezte.
  
  
  "Ülj le kérlek. Van még egy sorozat” – mondta az orvos.
  
  
  Visszataláltam a székembe a szobában, és azon tűnődtem, mi a fene folyik itt. Az orvos azt mondta, hogy nyomom meg a gombot, amint meglátom a piros lámpát. Nem kellett semmit tennem, ha zöld a lámpa. Más szóval, többé nem lesz egyszerű motoros válasz. Ezúttal az ítéletet és a reakciót az összes többire rakták
  
  
  pirossal a menéshez és zölddel a stophoz.
  
  
  Mire ez a kínzás véget ért, újabb fél óra telt el, és égtem, ahogy kivonszoltam magam a szűk cellából.
  
  
  – Nézd, Hawk kitalálta ezt a kis ötletet – mondtam, miközben kimentem. – Hadd mondjam el, mit tehetsz ellene.
  
  
  Aztán elállt a lélegzete. Az emberem elment, és a helyére egy nagyon menő, nagyon lenyűgöző szőke lépett. Ő is fehér kabátot viselt, de a hatás valahogy más volt, inkább vászonra hasonlított egy pár 12 hüvelykes haditengerészeti fegyvert. És ha ránéztem, viszonozta a bókot.
  
  
  „Dr. Boyernek igaza volt. Csodálatos példány vagy – mondta hidegen.
  
  
  Kértem, hogy tudjam. "Mennyi ideig voltál itt?"
  
  
  – Amióta bejöttél. Dr. Boyer elment ebédelni."
  
  
  Jellemzően.
  
  
  Megnézte a kinyomtatott példányát.
  
  
  – Szokatlan idők járnak, N3.
  
  
  Mindig meg tudom mondani, ha az ügynökség egyik lánya meg akarja tartani a kapcsolatot, mert akkor az én Killmaster rangomat fogja használni. Valójában sem N1, sem N2 már nem létezik; szolgálat teljesítése közben ölték meg őket. Mindenesetre a fehér kabátot viselő szőke lány egyértelműen részt vett Nick Carter szerelmi tetteiben – és nem akart, hogy részesei legyenek.
  
  
  „Extrém idők: 0,095, 0,090, 0,078 és így tovább. És egyetlen hiba sem a zöld lámpán. Nagyon gyors és nagyon magabiztos. Egyébként teljesen igazad van, a színek a séf ötlete voltak.”
  
  
  A válla fölé hajoltam és a térképre néztem. Ha azt hitte, hogy aggódom a reakcióidő miatt, tévedett.
  
  
  – Nos, Dr. Elizabeth Adams, ha tudtam volna, hogy tesztel, lelassítottam volna a reakciómat, hogy több időt tölthessünk együtt.
  
  
  Bebújt a hónom alá és felállt. A mozdulat ügyes, precíz volt, bolondozás nélkül.
  
  
  – Hallottam pár dolgot rólad, N3. Elég ahhoz, hogy tudjam, ugyanolyan gyors vagy, amikor nem égnek a lámpák.
  
  
  A vonakodó érdeklődés jelét véltem látni. Talán csak félénk volt, nem szokott hozzá az ügynökökhöz, akik csak törülközőben nyüzsögnek. Után:
  
  
  – Gyakorol, hogy fitt maradj? - kérdezte, miközben a profi rétegelt lemez kissé megrepedt.
  
  
  – Igen, Miss Adams. Erzsébet. Talán egyszer megmutathatom őket. Talán ma este?
  
  
  "Az a szabály, hogy a tesztelők kapcsolatba lépnek az ügynökökkel."
  
  
  – Ez nem házassági ajánlat, Elizabeth. Ez egy javaslat."
  
  
  Egy pillanatig azt hittem, hogy hívja a biztonságiakat. Összeráncolta a homlokát, és az ajkába harapott.
  
  
  – Az igazgató azt mondta, hogy ön nagyon közvetlen ember – mondta.
  
  
  – Mit mondtak neked a többi lány?
  
  
  Elhallgatott, majd, a csodák csodája, elmosolyodott. Ez gyönyörű volt.
  
  
  – Olyan szavakat használtak, mint nagyon gyorsan és nagyon magabiztosan, Mr. Carter. És most – az ábráit véve –, küldök valakit a ruháiddal. Addig is átgondolom a kis beszélgetésünket.”
  
  
  A soviniszta disznó, akit kifütyültek, amikor visszaöltöztem, és csatlakoztam ahhoz a gúnyos öreghez, aki a világ leghatékonyabb kémügynökségét vezette.
  
  
  Hawkot az irodájában találtam, amint az íróasztala között turkált az egyik olcsó szivar után, amit szívesen szív. Leültem és rágyújtottam az egyik aranyvégű cigarettámra. Más ügynökségek - Központi Hírszerzés, Védelmi Minisztérium, FBI - rengeteg pénzt fektetnek a belsőépítészetbe. AXE finoman szólva nem. Nálunk van a legkisebb költségvetés és a legpiszkosabb munka, és a Hawk irodái ezt mutatják. Személy szerint néha úgy gondolom, hogy inkább így szereti.
  
  
  Egy ideig némán ült. Nem ragaszkodom ahhoz, hogy Hawk térjen a lényegre. Kitérőjében az öreg mindig holtponton van. Végül benyúlt az íróasztal fiókjába, és elővett egy papírt. Azonnal felismertem olcsó szürkés árnyalatáról – ez volt az Állambiztonsági Bizottság, más néven a Szovjet Állambiztonsági Bizottság vagy egyszerűen a KGB fejléce.
  
  
  – Az egyik „elvtárs” ezt vette a Politikai Hivatal archívumából – mondta Hawk, és átadta nekem.
  
  
  Fütyültem, amikor láttam, hogy a jelentés csak két napos. Ahogy mondtam, Hawkot nem szabad alábecsülni. A jelentés lényege azonban nagyon érdekes volt. Ráadásul ez alázatos szolgádat is érintette.
  
  
  "Nem helyes. Ebben elégedett vagyok Kraznoff esetével, de Chumbi robbanásai az új Killmasterhez vannak rendelve.
  
  
  "Pontosan. Más jelentéseim is voltak ugyanabból a forrásból. Érdekelni fogja, hogy az orosz becslések szerint az AX erőssége több mint kétszerese a ténylegesnek. Maga megér öt ügynököt. Vékony ajkán vigyor jelent meg.
  
  
  Azt fogják mondani, hogy én vagyok „a legelvetemültebb zseni Raszputyin óta”. Azt próbálom érzékeltetni, hogy a moszkvai fiúknak nem sikerült úgy nyitva tartaniuk a szemüket, ahogy kellett volna."
  
  
  Leültetett a szék szélére. Most kiakadtam, és ő tudta ezt; és kezdtem egyet érteni a személyiségének orosz értékelésével.
  
  
  – Hogy szeretnél ebédelni? Hawk témát váltott.
  
  
  A biztos tálcákat küldött ki marhasülttel és félbarack túróval. Hawk odaadta a marhasültet, és elvitte a túrót. Üdvözölték.
  
  
  – Mi a véleménye az orosz elemzésről? kérdezte.
  
  
  – Szerintem ez annak a jele, hogy jó munkát végzünk.
  
  
  „Mi van velük? Mit gondol, mit csinál az ellenzék? Nem akarok semmilyen politikai marhaságot tőled, N3. Ezt minden alkalommal megkapom, amikor egy liftben ülök valakivel a külügyminisztériumtól. -egy ideig ezekkel az emberekkel. Szeretném, ha értékelné a Vörösök ellenünk felállított munkaerő minőségét."
  
  
  Ez olyan dolog volt, amire nem igazán gondoltam. Most, hogy ezt megtettem, érdekes dolgok jutottak eszembe. A Chumbi-völgyi fiúhoz hasonlóan nekem sem volt bátorságom ölni. És a zűrzavar, amely lehetővé tette az orosz balerinának és nekem, hogy elmeneküljünk Moszkva szívéből.
  
  
  – A fenébe is, uram, csúsznak.
  
  
  "Igen. N3. Az egész világon – a Közel-Keleten, az indiai szubkontinensen, a kínai határon – kiterjedő műveletek nagyobb fejtörést okoztak az oroszoknak, mint gondolták volna. Most a nagy ligákban szerepelnek.” Azt hiszik, a dolgok egy kicsit bonyolultabbak, mint gondolták. Mindenféle logisztikai problémájuk van az új repülőtereikkel és hajóikkal, és ami a legfontosabb, a magas rangú ügynökök vékony rétegével, amely egyre kisebb és kisebb."
  
  
  – Uram – mondtam nyersen –, meg tudná mondani, mire céloz?
  
  
  Hawk egy új szivart szúrt feszült vigyorába.
  
  
  "Egyáltalán nem. Hogy tetszik az ötlet, hogy egy időre átadjalak az oroszoknak?
  
  
  Majdnem felugrottam a székből, majd azt mondtam, hogy viccel.
  
  
  – Egy kicsit sem, N3. Lehet, hogy nem tudja, de attól a pillanattól kezdve, hogy ma reggel belépett a reakcióteszt kamrába, kölcsönben van a KGB-nek.”
  
  
  
  
  
  
  Második fejezet
  
  
  
  
  
  Az oroszokkal egy elhagyatott polgári repülőtéren találkoztunk Delaware-ben. Hárman voltunk és hárman.
  
  
  Kasoff és én azonnal felismertük egymást az aktákból. Jól öltözött, elegáns moszkvai volt, az Aeroflot turnéigazgatója, amikor nem a KGB-nek dolgozott. A két bandita vele nem volt olyan elegáns. Mindketten úgy néztek ki, mintha ugyanabban az egészségklubban emeltek súlyt, és ugyanazon a kocsin vásároltak öltönyöket.
  
  
  Hawkon és rajtam kívül az AX speciális effektusokért és vágásért felelős igazgatója, Dr. Thompson is a mi oldalunkon állt. Egy „Deluxe Formal Wear” feliratú dobozt vitt magával.
  
  
  „A híres Nick Carter. Örvendek". Kasoff úgy mondta, mintha komolyan gondolta volna.
  
  
  A hűvös tavaszi szellő arra késztette, hogy gengsztereinek kabátja rátapadt a hónaljuk alatti gerincekre. A dudor mérete miatt 0,32-es kalibert szállítottak. Az udvarias üdvözlés ellenére tudtam, mit kell tennem, ha valami baj van. Nem fogok tudni eljutni a Lugerhez, de kibelezhetem Kasoffot, és átnyomhatom a kést a tőle balra álló férfi torkán, mielőtt bárki más elérné a fegyvert. vállalnám a kockázatot. Talán Kasoff olvasott a gondolataimban, mert felemelte a kezét.
  
  
  – Most a mi oldalunkon állsz – mondta oroszul. „Kérem, ismerem a hírnevét. Ezért kérdeztük meg konkrétan."
  
  
  – Mielőtt beszélgetni kezdenénk, helyezkedjünk el kényelmesen – javasolta Hawk.
  
  
  Egy üres terminál volt a pályán. Éppen be akartam törni az ajtót, amikor Hawk kivette a kulcsot. Mindig mindent előre átgondol. Még egy kancsó forró kávé is várt ránk, és Hawk abban a megtiszteltetésben volt része, hogy papírpoharakba öntötte az italt.
  
  
  „Látod, mi oroszok és ti amerikaiak, ügynökök vagyunk mindkét oldalon, csak kormányaink gyalogjai. Egy nappal ezelőtt - esküdt ellenségek. Ma, ha olvassa az újságokat, egy milliárd dolláros kereskedelmi megállapodás van Moszkva és Washington között. Teherautók, turbinák, gabona. A hidegháború megvívása helyett országaink kereskedni kezdtek. Változnak az idők, és nekünk, szegény ügynököknek együtt kell változnunk velük."
  
  
  – Ne feledje, hogy többet olvasok, mint újságot – mondtam maró hangon. "Például egy titkos jelentés arról, hogyan lőttél le egy amerikai repülőgépet Törökország felett, hogy rögzítsd az egyik műholdunkról érkező információ zuhanását."
  
  
  Kasoff szeme egy pillanatra felcsillant.
  
  
  "Ezt nem tervezték. A lényeg az, hogy sok helyen
  
  
  
  a modern világban az amerikai és a szovjet érdekek azonosak. - tanulmányozta ápolt körmeit. - Mint például Chilében. Remélem a spanyolod olyan jó, mint az oroszod? "
  
  
  – Az ügynököm fél tucat spanyol nyelvjárást beszél – jegyezte meg Hawk, és ivott egy kortyot a kávéjából. Nem dicsekedett, csak az oroszt tette a helyére.
  
  
  "Természetesen. Nagyon nagyra értékeljük a képességeit” – mondta gyorsan Kasoff. "Nagyon magas."
  
  
  Aztán minden további nélkül rátért az üzleti javaslatára. Chilének most marxista kormánya volt; stratégiai réztartalékokkal rendelkező ország volt. Moszkva problémája volt az a probléma, amellyel az oroszok szembesültek az egész kommunista világban: a Vörös Kínával vívott halálharc. Új földalatti hadsereg alakult ki, amely maoista diákokból és Chile őslakosaiból állt. "MIRistáknak" nevezték magukat, és megpróbálták átvenni az irányítást a chilei kormány felett. Az Egyesült Államok már elveszítette Chilét a kommunista világgal szemben, és vele együtt a chilei rezet is. A Szovjetunió készen állt arra, hogy ezt a rezet ismét elérhetővé tegye a világpiacon, ugyanakkor nem ígért semmilyen marxista felforgatást a szomszédos dél-amerikai országoknak.
  
  
  – A kubai rakétaválság után tudjuk, mennyit ér ez az ígéret – mondtam komoran.
  
  
  – Mindannyian megtanultuk a leckét – válaszolta Kasoff nyugodtan. – Mindenki, kivéve a veszett kínaiakat.
  
  
  – Menj Belkevbe – mondta Hawk az orosznak.
  
  
  "Ó, igen. Talán, Mr. Carter, emlékszik Castro chilei körútjára. Két nap múlva új körút kezdődik, amelyre ezúttal jó elvtársunk, Alexander Belkev vállalkozik a Szovjetunió Minisztériumából. Célja az orosz kereskedelem erősítése. megállapodásokat az Allende rezsimmel. Van okunk azt hinni, hogy a MIRisták erőszakos eszközökkel megpróbálhatják megszakítani a látogatását, és ez az, ahol önök bejöttek. Azt akarjuk, hogy szállítson valamit Belkevnek, amikor megérkezik Santiagóba.
  
  
  Ezzel Dr. Thompson kinyitotta a dobozát, és egy elegáns szmokingot tárt elénk. Egy új szülő büszkeségével mutatta meg.
  
  
  „Amint azt bizonyára tudja, az N3, az Egyesült Államok gyártja a világ legjobb könnyű testpáncélját. Castro azért nézett ki olyan kövérnek és kövérnek, amikor Chilében tartózkodott, mert orosz modellt viselt, nem sértődj meg. Az itt látható modell a Légierő Különleges Nyomozó Iroda számára készült, amikor néhány kis ázsiai vezetőt kellett megvédenie. Érzem."
  
  
  Kezembe vettem a kabátot. Az elöl és hátul lévő pajzsok ellenére nem lehetett több hat fontnál.
  
  
  „Különlegesen Belkev számára adtunk hozzá egy hátsó pajzsot. Egy normál mellénynek csak elöl van. Belül egymást átfedő teflon bevonatú műanyag lemezek találhatók. Ellenállnak egy 0,45-ös kaliberű automata pisztoly közvetlen lövéseinek. Valójában a mellény bármilyen ismert pisztoly golyóját kibírja."
  
  
  Kasoff irigykedve nézett a mellényre. Emlékszem néhányszor, amikor magam is használhattam.
  
  
  „És azt akarod, hogy átadjam ezt Belkevnek? Ez minden?
  
  
  „Add le és tedd rá. Sajnos az elvtársunk egy gyanús személy” – mondta egyenes arccal Kasoff. „Úgy éreztük, hogy jobban bízna az országaink közötti kölcsönös megállapodásban, ha ezt a küldetést egy olyan magas rangú személy hajtja végre, mint te. Ez egy apró dolog, amit meg kell kérdezni, ami segít megerősíteni az USA-szovjet együttműködést és bizalmat. "
  
  
  Szellő fújt át a terminál rozoga falain, de nem volt olyan erős szél, hogy még a javaslat szagát is elvigye. Ez lehetővé tette, hogy valaki százezret tegyen Nick Carter fejére. Csak a Hawkba vetett bizalmam akadályozott meg abban, hogy azonnal szóljak Kasoffnak, hogy mellényt dobhat az Aeroflot törzsére.
  
  
  "Amikor ezt a műanyag öltönyt Belkevnek szállítom, kész a dolgom?"
  
  
  – Pontosan – motyogta Kasoff, mint egy macska kanáritollakkal az ajkán. Aztán Hawkhoz fordult. – Carter holnap este öt órára Santiagóban lesz, igaz? Holnap este Belkev elvtárs fogadása lesz az elnöki palotában.”
  
  
  – Ott lesz – válaszolta Hawk. Láttam, hogy Kasoff nem fog semmilyen részletet megtudni.
  
  
  Az orosz kedvezően fogadta a visszautasítást, és miért ne? Megrázta a kezemet.
  
  
  – Sok szerencsét, elvtárs. Talán egyszer még találkozunk."
  
  
  – Ezt szeretném – mondtam. Hozzá akartam tenni: "Egy sötét sikátorban."
  
  
  Visszafelé a repülőtérről próbáltam információkat szerezni Hawktól. Egyedül ültünk a limuzinjában. Dr. Thompson elöl volt a sofőrrel. Az üveg válaszfalat megemelték, a telefont pedig kikapcsolták.
  
  
  "Ön a légierő gépén fog repülni Santiagoba. Továbbra is jó kapcsolataink vannak a chilei hadsereggel, és megkapja tőlük az összes szükséges együttműködést az alkotmányos kereteiken belül.
  
  
  – Még mindig nem értem, uram, miért kell futárnak küldenie.
  
  
  Hawk kinézett az ablakon a delaware-i vidékre. Sötét talaj emelkedett ki a hóból, és halvány fűfoltok szóródtak szét a mezőkön.
  
  
  – Tudom, hogy ez a rész nem tűnik fontosnak – mondta halkan. - Ez sokkal összetettebb ügy, mint Belkev mellény. A férfi még ezzel a dologgal is sebezhető lesz. Figyelni fogják, és ki tudja, mit várnak tőle? Természetesen a MYRisták mindent megtesznek, hogy eltávolítsák őt, és ebben az esetben a szovjet-amerikai kapcsolatok valóban orrba fulladhatnak.” Megvonta a vállát: – Csak ennyit tudok mondani. Ha minden jól megy, két nap múlva hazaér. Ellenkező esetben a többi utasítást Santiagóban kapja meg."
  
  
  Volt még valami, amit nem említett, de mindketten megértettük. Így ha az oroszok elfognának és megkínoznának, akkor sem tudnék többet mesélni nekik a Santiago-i küldetésről, ha akarnék is.
  
  
  „Mellesleg sok hozzáfűznivalóm van” – folytatta Hawk. „Ha az oroszok megszegik ígéretüket, Kasoff nem fog élni egy másik napig. Ha emlékszel, megengedte, hogy az öngyújtójával harcoljak a szivarom ellen. Most új öngyújtója van. Pontosan úgy néz ki, mint a sajátja, de egy műanyag robbanóanyagot tartalmazó radioaktív zacskót és egy gyalogsági nyílvesszőt tartalmaz. Megöli, ha egy szobában van vele.
  
  
  Ez az a hideg kényelem, amit Killmaster boldogságnak nevez.
  
  
  Mivel szuperszonikus katonai géppel repültem Santiago-ba, pár órám volt hátra a felszállásig. Hawknak részt kellett vennie a haditengerészeti hírszerzővel tartott megbeszélésen, így egyedül voltam az AX-irodámban, amikor halk kopogtattak az ajtón. Dr. Elizabeth Adams kinyitotta és belépett.
  
  
  – Gondolkoztam a javaslatán – mondta vidáman.
  
  
  Annyi minden történt a reakciókamrában tartott ülés óta, hogy alig emlékeztem, miről beszélt. nem kellett.
  
  
  Bezárta maga mögött az ajtót, levette fehér kabátját, majd egy másodperccel később már meztelen volt, és leengedte hosszú, szőke haját.
  
  
  Az íróasztalomon szeretkeztünk, testünk alatt egy halom feljegyzés és jelentés recsegett.
  
  
  Valahol a vonal mentén valaki fehér kabátot öltött erre a nőre, és azt mondta neki, hogy ő csak egy érzelemmentes agy. Most, hogy a fehér kabát lekerült, minden gátlása eltűnt. Kasoff és a mellény emlékei úgy tűntek el, mint egy rossz álom, egy rémálom, amit elmosott szenvedélyének selymes bőre.
  
  
  – Hallottam, hogy jó vagy, de semmi ilyesmi – suttogta.
  
  
  – Maga nem is olyan rossz, doktor úr.
  
  
  – Elizabeth, kérlek.
  
  
  – Liz.
  
  
  Ujjbegyei végigsiklott a hátamon. – Úgy értem… nos, fantasztikus volt. Megcsókolta a fülem.
  
  
  Aztán, amikor elkezdett kirajzolódni, Kasoffnak eszébe jutott, valamint arra a felismerésre, hogy elkéstem a vezető chilei vörösökről szóló eligazításról. Sóhajtottam és felálltam.
  
  
  Elizabeth tágra nyílt szemekkel nézett rám. Még meztelenül is a bal oldalamon hordtam a csúnya Lugert, a bal alkaromon egy tűsarkút, és a jobb bokám üregére ragasztott gázbombát. Aktív szolgálati szimbólumok.
  
  
  – Akkor ez igaz – mondta. – Voltak pletykák, hogy új megbízatást kaptál. Ezért döntöttem úgy, hogy eljövök, amikor megtudtam."
  
  
  – Nos – mondtam, miközben az íróasztalomon heverő papírhalomra feszített gyönyörű testére néztem –, biztosan megtetted.
  
  
  
  
  
  
  Harmadik fejezet
  
  
  
  
  
  Santiago olyan, mint Dél-Amerika legtöbb nagy fővárosa. Modern, befejezetlen épületek hatalmas városa, időtlen gettók, napsütésben sütkérező széles sugárutak és szűk sikátorok mellett, ahol az indiánok sötét arca az évszázadok elnyomásától ragyog. Santiago egykor a demokrácia kirakata volt Dél-Amerikában, ahol még egy kommunista is nyerhetett tisztességes választásokat.
  
  
  Chilében mindössze tízmillió ember él, de közülük öten Santiagóban. Az egész ország nincs mélyen az Andok nyugati peremében, mindössze 250 mérföld széles a legszélesebb pontján; de Chile 2650 mérföldre terül el, és az egész kontinens nyugati partjának felét alkotja. Nem is találhatnál jobb alapot a felforgatáshoz, ha magad rajzolnád meg a térképet.
  
  
  Az emberek belefáradtak a vörösökbe. Várja meg a következő választásokat, aztán meglátja” – magyarázta a chilei hadsereg ezredese, aki a repülőtéren fogadott.
  
  
  „Ha lesznek a következő választások” – jelentkeztem önként.
  
  
  Az ezredes elvitt egy új hófehér szállodába, amely Santiago legforgalmasabb sugárútjára nézett. Ahogy az ezredes elmondta, egy héttel korábban egy amerikai tulajdonostól a kormányhoz került. A Belkev-küldöttség így gyűlt össze
  
  
  hogy egyedül legyek a legfelső két emeleten.
  
  
  A szobalány a szobámba mutatott. Úgy tűnt, én voltam az első vendég, aki valaha is használta, ez a gyanú később beigazolódott, amikor megtudtam, hogy a szállodát államosították a befejezés napján. Bezártam az ajtót és kinyitottam az ablakokat. Húsz emelettel lejjebb autók kúsztak a sugárúton, a rendőrök kétségbeesetten integettek, és gyalogosok keltek át az úton. A változás egyetlen jele Chilében, amit onnan láttam, ahol álltam, egy nagy vörös transzparens volt, amely az utca túloldalán lógott. Kihirdette: a hős chilei nép nem nyugszik addig, amíg az összes jenki meg nem hal, vagy ki nem űzik országunkból. Ez egy nagy transzparens volt.
  
  
  Az órámra néztem. Még két óra volt hátra Belkev diadalmas fővárosba lépéséig, és halálosan elfáradtam a repüléstől. Lekapcsoltam a villanyt, és másodfokú zen transzba estem.
  
  
  – Señor.
  
  
  Kiléptem félájult állapotomból, és újra az órámra néztem. Csak húsz perc telt el.
  
  
  „Uram, fontos üzenet van az Ön számára” – szólt hozzám egy hang a szobám kívülről.
  
  
  – Tedd ezt az ajtó alá.
  
  
  Oszcillációk. Mozgó lábak hangja. Több mint egy közülük. Már nem aludtam, kikászálódtam az ágyból, és az ajtóhoz mentem, elővettem a Lugert.
  
  
  Eddig spanyolul folyt a beszélgetés. Vendégem most oroszul próbálkozott.
  
  
  – Pénzt válthatok helyetted. Rubel vagy dollár. Sokkal több escudo, mint a hivatalos árfolyam.”
  
  
  "Nincs ötletem."
  
  
  Kint nagyobb a csoszogás.
  
  
  „Ez a szoba valaki másnak volt fenntartva. Azonnal távoznod kell – jelentette ki a hang.
  
  
  Kipróbáltam telefonon. Meghalt, de ez nem feltétlenül jelent semmit, nem egy dél-amerikai szállodában. Ugyanakkor valaki sikertelenül forgatta a kilincset. Az ő erőfeszítései adtak egy ötletet. Volt egy ajtó a szomszéd szobába. Le volt zárva, de műanyag hitelkártyával nyitottam ki. A kapitalizmus másik előnye. Beléptem egy szobába, ami megegyezett az enyémmel. Aztán óvatosan kinyitottam a hall ajtaját.
  
  
  Ketten voltak, nagy fiúk, fehér ingben, nyitott gallérral és vasrúddal, amit valószínűleg az övükbe rejtettek.
  
  
  – Mi az üzenet, muchacho?
  
  
  Először a Lugert látták, aztán engem. Nem ejtették le a vasrudakat, becsületet adok nekik.
  
  
  – Ő egy jenki – mondta az egyik mérgesen. – Nem fog lőni.
  
  
  – Már nem uralkodsz rajtunk, disznó. Érintsen meg minket, és az utca emberei szétszakítanak benneteket."
  
  
  A folyosón felém indultak. Ez az egyik probléma az amatőrökkel való kommunikációban. Soha nem fogják megtudni, mikor gondolod komolyan. Bármely ésszerű orosz ekkor már szelíden dúdolja: „A Volga Rower”.
  
  
  – Van valaki az emeleten? - kérdeztem, amikor odaértek hozzám.
  
  
  "Senki. Senki sem fog megmenteni – morogta az első.
  
  
  "Ez jó."
  
  
  Az első férfi csizmájának bal eleje darabokra tört. Döbbenten nézett le, hogy hol van a két lábujja. Most egy lyuk volt a szőnyegen.
  
  
  – Pozitívan nincs senki? - kérdeztem újra és a jobb lábára céloztam.
  
  
  "Várjon!"
  
  
  A vasrúd kiesett a kezéből a padlóra. A második fenevad is elengedte fegyverét. Tokba zártam a fegyvert, és megráztam a bal kezemmel. A tűsarkú a kezembe esett. A hátul ülő fiú erre egy pillantást vetett, és futásnak eredt.
  
  
  – Kérlek, ne csináld ezt – kértem.
  
  
  Ezúttal úgy tűnt, hisznek nekem. Legalább nagyon szépen szétterülnek a falon, amikor a kés hegyével finoman megérintettem a testüket.
  
  
  – Látod, ti, fiúk, sok rosszat csináltatok – magyaráztam türelmesen, miközben átkutattam őket. „Nem is tudod, és sértegetsz engem. Amennyire tudod, nagyszerű srác vagyok. Felajánlod, hogy pénzt váltasz, de kettőtöknek még száz escudja sincs. És ami a legrosszabb, felébreszt, amikor alszom. Sértések, hazugságok és durvaság, és még egy órája sem voltam ebben a városban. Most már nagyon remélem, hogy meg tudod oldani. Azt mondtam, remélem, meg tudod csinálni ezt értem."
  
  
  Egyikük megfogta a célzást.
  
  
  – H… hogyan?
  
  
  – Mondd el, miért tetted mindezt!
  
  
  „Csak munkások vagyunk. A politikáról nem tudunk semmit. Most nézz rám, madre mia, ujjak nélkül. Mit mondjak a feleségemnek? Nem tudunk semmit, csak kaptunk egy kis pénzt. Vérezek, uram. Bolond vagy."
  
  
  – Nem, csak egy profi, aki nem vagy.
  
  
  Örültem, hogy ezt tudtam. Egy kis bőrt levágtak, és elkezdtek babrálni, bár keveset tudtak. Annyira megsajnáltam őket, hogy visszaadtam nekik a vasrudakat, és néztem, ahogy elsuhannak, és egy őrült amerikairól motyognak valamit.
  
  
  A Garcia fivérek két kisstílű punk volt, akik gyakran dolgoztak a Movimiento Izquierdo Revolutionario-nak (MIR). Ma a főnökeik a repülőtéren várták Belkevet, így amikor egy váratlan magányos vendég belépett Belkev emeletére, a testvérek úgy gondolták, hogy nyomozást végeznek. A legérdekesebb az, hogy abban reménykedtek, hogy megtudják Belkev országos útvonalát, a menetrendet a chilei kormány titokban tartotta. Összességében enyhén frissítőnek és informatívnak találtam az esetet. Még annál is jobb, mint aludni.
  
  
  Ha tudnám, milyen aranyosak a Garcia fiúk Alexander Belkevhez képest.
  
  
  Belkev elvtárs limuzinnal száguldott végig a sugárúton Allende elnökkel és gazdasági miniszterével. A kormány kommunista szárnya ekkorra már elegendő köztisztviselőt telepített az utcákra, és visszaintegetett a vigyorgó orosz látogatóknak. Az emberek szomorú tapsának oka talán az volt, hogy az országos boltokban hiányzik a jó vörös hús.
  
  
  Ekkor Belkev testőrökkel körülvéve kiszállt az autóból és bement a szállodába. Amikor az elnöki limuzin elhajtott, több további autó hajtott fel Belkev kísérőivel. Azonnal eszembe jutott az az eligazítás, amit az AX székhelyén kaptam:
  
  
  Alekszandr Alekszandrovics Belkev, 45 éves, 5 láb 7 hüvelyk magas, 210 fontot nyom. Volgográdban született. Tanulmányait a Volgográdi Gimnáziumban és a Moszkvai Bányászati Iskolában szerezte. Katonai szolgálat, 1944–1945-ben politikai oktató-helyettes, a berlini szektorban történt atrocitásokban való részvétel miatt felmentették a szolgálat alól. Rehabilitáció és kinevezés az 1954-es pártkongresszuson a Hruscsov-klikk fiatal apparacsikjaként. A puccs után Brezsnyevre váltott. Ravasz, kegyetlen bürokrata, aki sokkoló szexuális étvágya miatt elvesztette kinevezését az Állandó Politikai Hivatalba.
  
  
  
  
  Pokolian ironikus életrajz volt. Berlin elfoglalása során orosz katonák tomboltak, megölték és megerőszakolták a várost. Mi a fenét tehetne Belkev, hogy kitűnjön? Egy másik furcsa pillanat érthetőbb volt. Lehet, hogy a Kreml vezetői milliók halálát tervezték, de ezek mindig szexuális gőgök voltak. Milyen gyakran járt együtt ez a két tulajdonság – a gyilkosság és a szex!
  
  
  Felkaptam a bőröndöt Belkev mellényével, és felmentem a szobájába. Az első dolog, amit megláttam, bebizonyította, hogy Alekszandr Belkev legalábbis nem volt prűd.
  
  
  Félmeztelenül ült a kanapén, és zsírtekercsek lógtak a derekán. Mogorva, rosszul borotvált arca volt. A bőre fehér volt, mint a béka hasa, és csillogott az olajtól, amelyet a gyönyörű lány keze dörzsölt bele. És nem egy lány volt. A vajas keletnémet volt, az akcentusából ítélve. Két kubai lány poharakba öntötte Johnnie Walkert a bárban, egy orosz barna pedig egy túltömött széken heverészett, szemei csillogóak az italtól vagy a drogoktól.
  
  
  – Az az ember, akit Killmasternek hívnak – morogta Belkev. "Bejön."
  
  
  – Van egy mellényem a számodra.
  
  
  Elmosolyodott, és végigsimította a kezét a német nő combján.
  
  
  – Most nincs időm mellényekre.
  
  
  Ledobtam előtte a dohányzóasztalra a tokot és kinyitottam.
  
  
  – Gyerünk, fejezzük be ezt.
  
  
  Belkev keze abbahagyta a simogatást. Fehér bőre vörösre vált, és sikoltozva felállt.
  
  
  „Semmit nem tudunk befejezni, amíg meg nem csinálom. Talán tegnap te voltál a híres Nick Carter. Ma nem más vagy, mint egy újabb KGB-zsoldos az én parancsomra! Szenny vagy számomra, amire ráléphetek, ha akarok. Ha a mellény nem áll jól nekem, akkor visszatérhetsz Amerikába. Most nem fogom kipróbálni. Elfoglalt vagyok ".
  
  
  A kezem viszketett, hogy megragadjam ezt a disznózsírhegyet, és átdobjam a szobán.
  
  
  – Mikor próbálod fel? - kérdeztem komoran.
  
  
  „Megnézzük. Addig is ön a személyes kém, Mr. Carter. Alekszandr Belkev személyi gyilkosa.
  
  
  
  
  
  
  Negyedik fejezet
  
  
  
  
  
  A La Moneda elnöki palotát karácsonyfaként világították ki a fogadás alkalmával. A Fuerza Mobil katonái sorakoztak a kapuk előtt, és elegendő amerikai gyártmányú géppuskával járőröztek a palota területén, hogy elfojtsanak egy kisebb forradalmat. A hadnagy megállított, hogy átkutasson, ahogy kiszálltam a kocsiból. Belkev eldobta a kezét.
  
  
  – Carter elvtárs velem van – dicsekedett.
  
  
  Ahogy beléptünk, egy tollas sisakot viselő díszőrség mellett haladtunk el. Egy erős, bajuszos férfi, akit Dr. Salvador Allende, a Chilei Köztársaság elnökeként ismertem fel, üdvözölte Belkevet, és a helyére vezette a sorban. A cserepes pálmák közé vonszoltam magam és az attasémat.
  
  
  
  Méltóságok: Nagykövetek, miniszterek, tábornokok és a Chilei Kommunista Párt teljes Politikai Hivatala farokban és egyenruhában vonult, hogy üdvözölje az oroszt. A kubai nagykövet kiváló fogadtatásban részesült, és ez nem meglepő. Mindössze hat évvel korábban Dr. Allende volt a havannai székhelyű OLAS gerillafront vezetője. Ő volt az az ember, aki Che Guevara gerillaegységének maradványait átkísérte a határon Bolíviába.
  
  
  Elvettem egy pohár pezsgőt egy elhaladó pincértől, és nekidőltem a márványfalnak, és olyan jól éreztem magam, mint egy rovar a légycsapdában.
  
  
  – Señor Carter, szerinted hozna nekem egy pohárral is?
  
  
  Ez az egyik kubai lány volt Belkev háreméből. Hosszú, fekete haját sörénybe fésülte vissza, ami egészen a fenekéig ért, és valahogy a flitteres ruhához nyomódott, olyan szorosan, hogy egy férfi bepillantást engedhetett a hajlatba. Olajbogyó bőre volt és sötét szeme, és ha volt szexisebb nő, láttam az elnöki palotában.
  
  
  – Milyen a pezsgő?
  
  
  Ugyanúgy unatkozott, mint én. Együtt léptünk be a bálterembe, és találtunk egy asztalt széksorokkal.
  
  
  – Attól tartok, Alejandro nem kedvel téged – mondta.
  
  
  „Alexandra, úgy érted? Szerintem nem, ami egyenlővé tesz minket. Kedveled?"
  
  
  Nem kellett sok pezsgő, hogy meglazítsa a nyelvét. Csak egy szimpatikus fülre volt szüksége.
  
  
  „A nővérem és én a női milíciánál voltunk Havannában, amikor Alejandro meglátott minket. Parancsot kaptunk, hogy kényelmesebbé tegyük őt."
  
  
  "És te?"
  
  
  A lány elfintorodott.
  
  
  – Ez legalább jobb, mint a rendőrség.
  
  
  Rosa és nővére, Bonita egy kubai család lányai voltak, amely Havanna egyik legnépszerűbb éjszakai szórakozóhelye volt, amikor Castro bezárta a várost. Hihetetlenül gyönyörű nők voltak, minden tehetséggel és ízléssel rendelkeztek Las Vegas nyitott életéhez, és tulajdonságaikat nagymértékben csökkentette Alexander Belkev durva étvágya.
  
  
  – Én húsz éves vagyok, Bonita pedig huszonkét. Ötéves korunktól flamenco táncosnak és cante jondo énekesnek képezzük magunkat.”
  
  
  – Nehéz a tánc.
  
  
  "Nem hiszel nekem. Azt hiszed, én csak egy Belkev kurva vagyok, igaz? Gyere táncolni, megmutatom."
  
  
  - mutattam a kezemben tartott attaséra.
  
  
  "Megbánás."
  
  
  A zenekar mindvégig intenzíven játszott, többnyire nyugtató keringőket játszott, amelyeket még a legízületi gyulladásos diplomata is el tudott sajátítani. Rose tűzzel a szemében odalépett a zenekarvezetőhöz, és a fülébe suttogott. A férfi bólintott és mosolygott, majd a zenészeihez fordult.
  
  
  Amikor a banda elkezdett játszani, Strausst egy tüzes flamenco ütem váltotta fel. Rose egyik kezét magasan a feje fölé emelte, és csettintett az ujjaival. Szűk ruhája átölelte telt melleit és domború testét. Azonnal táncosok jelentek meg a tömegben, és lelkesen tapsoltak körülötte.
  
  
  Rose tekintete nem hagyott el, sarka pedig hirtelen koppant a bálterem padlóján. Szexualitása betöltötte a nagy termet, és a gitárok ritmusára lüktetett. Ahogy megfordult, hosszú, fekete sörénye kavargott a levegőben, és lengette az ostorát. Szemek százai irányultak rá, és csak nekem táncolt. Én voltam a kihívása. Ahogy felemelte a szoknyáját egy vad csúcspontra, láttam gyönyörű táncos lábait, vékonyak és elvékonyodtak, mint egy jóképű fiatal srácé. Amikor a magasba emelt kezekkel végzett, a teremben taps tört ki, köztük az enyém is.
  
  
  Biztosan minden férfi arról álmodozott, hogy ott helyben fizikailag megragadja, és a szemek követték, ahogy visszajött hozzám. Egy hideg pohár pezsgő várt rá.
  
  
  – Most már hisz nekem, Señor Killmaster?
  
  
  – Azt hiszem, te és én iszunk egyet. Rosának, bellisima bala.”
  
  
  – És neked – emelte fel a poharát – az első ember, akit valaha desnudára akartam táncolni.
  
  
  A „desnuda” jelentése „meztelen”, és csak elképzelni tudtam, hogy egy meztelenül táncoló Rózsa milyen hatással lesz az érzéseimre.
  
  
  A csoport visszatért a keringőhöz. Hirtelen abbahagyta, és áttért a köztársaság himnuszába. Ezzel egy időben mindenki a bálterem bejárata felé fordult, ahová éppen az elnök és Belkev lépett be. Allende türelemmel és humorral fogadta a kitüntetést. Belkev apró szemei addig pásztázták a báltermet, amíg meg nem találták Rose-t, és összeszűkültek, amikor meglátták, hogy velem van.
  
  
  Az elnök mindenesetre megkönnyebbült, amikor az orosz elhagyta. Belkev a táncosokon keresztül eljutott Rosához.
  
  
  – Mit csinálsz ezzel az imperialista gyilkossal? – követelte.
  
  
  Rose megvonta gyönyörű vállát.
  
  
  – Maga mondta, hogy ő a magánkém, akkor miért
  
  
  Nem kéne vele lennem? Ráadásul nagyon kedves."
  
  
  – Maradj távol tőle – parancsolt rám Belkev oroszul. – Ez rend.
  
  
  „Nem értem. Ő egy jenki. Hogyan mondhatod meg neki, hogy mit csináljon?” - kérdezte Rose olyan kitartással, mint egy férfi, aki túl sok pezsgőt ivott.
  
  
  „Ő csak egy bérgyilkos. Én vagyok a miniszter, és én adok parancsokat."
  
  
  „Tegyél egy aranyérmet egy disznóra, és akkor is marad egy disznó” – kommentáltam kubai spanyolul.
  
  
  Rose akkorát kuncogott, hogy majdnem leejtette a poharát. Belkev dühös lett, és megkérdezte, mit mondtam.
  
  
  – Ő egy szemtelen ember – ugratta.
  
  
  – Rose, a combod hűvös folyó, én pedig nagyon szomjas vagyok – folytattam.
  
  
  „Nagyon szemtelen” – tört ki a nevetés.
  
  
  Az emberek elkezdtek minket nézni, és Belkev alig tudta visszafogni magát.
  
  
  – Maradj csendben, és maradj távol a nőmtől – utasította újra.
  
  
  – Valójában békén hagylak, ha elveszed ezt a mellényt, amit próbáltam neked adni. Felnyújtottam neki az attasé ügyét.
  
  
  „Ez egy hülye dolog. Miért kellene emiatt aggódnom?
  
  
  - Belkev - mondtam minden humor nélkül a hangomban -, ha nem lennék most más küldetésen, meg tudlak ölni. Lugerem hirtelen meglökte gömbölyded hasát, a mozdulat rejtve volt a buli többi vendége elől. "Gondolkodás nélkül ölj meg, és nem tudsz tenni ellene semmit."
  
  
  "Megőrültél!"
  
  
  „Ma te vagy a második, aki ezt mondja. Nem, nem vagyok őrült, csak belefáradtam a veled való játékba. Ha most nem veszi fel ezt a mellényt, akkor elmegyek. Csak elmondom a főnökömnek, hogy nem volt hajlandó együttműködni."
  
  
  Belkev a gyomrához szorított fémrudat nézte. Lehűlt, és szinte láttam, hogy gondolkodik.
  
  
  – Oké, Carter, megpróbálom. Bármit, amivel megszabadulhat tőled."
  
  
  A Luger visszatért a tokjába, és kimentünk az oldalajtón. Belkev egy pillantással felkapta az orosz nagykövetet és pár testőrét. Rose követte.
  
  
  Amint beléptünk a folyosóra, Belkev megkérdezte a nagykövettől, hogy az oroszoknak van-e palotájuk.
  
  
  "Amit csak akarsz. Ez az elnök kívánsága.”
  
  
  Nagy. Hol találhatunk egyedüllétet? "
  
  
  A nagykövet sovány férfi volt, dyspepsiában szenvedett. Szmokingban úgy nézett ki, mint egy szakadt, megzavart holttest.
  
  
  „Megértem, hogy vendéglátóink megsértődhetnek, ha behatolunk egy kormányhivatalba. A palota alatt azonban van egy nagy kihasználatlan pince, ahol korábban politikai foglyokat tartottak.”
  
  
  – Nem hiszem, hogy erre szükségünk van – vágtam közbe.
  
  
  – De szerintem igen – mondta Belkev. „A mi kis üzletünk után folytathatja az utat. Nincs rád szükségem többé".
  
  
  A chilei palotaőrök egy szűk lépcsőn engedtek át minket. Lehet, hogy az elnöki palota fő területei kivilágítottak és éltek, de a lépcsőház és az alagsor, ahová vezetett, egyenesen egy horrorfilmből készült. Fémketrecekben lévő izzók világították meg a bűzös folyosót. Eltűntek a zenekar hangjai, a pezsgőspoharak csörömpölése, és csak a sarkunk kattanását és a patkányok észrevétlen surranását hallottuk.
  
  
  – Tessék – mondta az őr. Észrevettem, hogy a gallérján a Chilei Kommunista Párt piros emblémája volt. Ez azt jelentette, hogy nem katona, és nem várhattam tőle kegyelmet. Kinyitotta a vasajtót.
  
  
  Bent nem volt villanylámpa. Ehelyett az elemes lámpa halvány kört vetett. Két rozsdás bilincset láttam kőtömbökön lógni a túlsó falon. Ez nem egy szoba volt, hanem egy tömlöc.
  
  
  Megkérdeztem. - "Mi a fenét csinálsz?" Amikor megfordultam, rájöttem. A nagykövet testőrei fegyvert szegeztek a szívemre.
  
  
  „Tegyél fel egy hülye kérdést...” – válaszoltam magamnak hangosan. – Mellesleg, a gyilkosságom halálos ítélet néhány saját fia számára. Ettől nem leszel túl népszerű, ha hazaérsz."
  
  
  – Őszintén szólva, Mr. Carter, azt hiszem, túl hajlandóak lennénk elcserélni egy tucat holttestet az önéért. Azonban nem úgy értem, hogy megöllek. Nyissa ki az ügyét."
  
  
  Belkevnek köszönhetem ezt a lépést. Én voltam az egyetlen ember egész Dél-Amerikában, aki tudta, hogyan kell kinyitni az attasé ügyét anélkül, hogy felrobbantottam volna. Nem volt kulcs a zárhoz; az eszköz nem volt más, mint egy szilánkos robbanóanyaghoz rögzített elektromos érintkező. Kivettem egy műanyag tűt és bedugtam a fedél alá; az ügyet megnyitották.
  
  
  – Látod, Rose, én igazán megértem a merénylet mesterét – morogta, és intett a testőröknek, hogy menjenek előre. „Pisztolya és egy kés van a bal kezére szíjazva. Ez mind benne van az aktájában."
  
  
  Levették a kabátom és az ingem, levetették a fegyvereimet és
  
  
  A falhoz vonszoltak. Mindegyikük megbilincselte az egyik kezemet.
  
  
  – Hogy tetszik, Killmaster? - örvendezett Belkev. „Megkötözve, mint egy kecske? Még KGB-tiszteket sem ölhetsz meg szeretett Axe helyett?
  
  
  „Azt hittem, azt mondtad, hogy nem fogsz megölni.
  
  
  „Ó, én nem. Meg kell értenie, hogy soha nem szerettem azt az ötletet, hogy páncélt fogadok el önöktől, amerikaiaktól. Úgy értem, mi van, ha a mellény nem volt golyóálló? Mi lenne, ha kilépnék a tömegbe, és azt gondolnám, hogy így van, és megölne az első bolond, aki fegyverrel jött? Nem lenne ez egy szórakoztató trükk az AX-nek? Halott lennék, te pedig biztonságban lennél a gépeden. Nem, nem vagyok olyan naiv, Mr. Carter, be kell bizonyítania nekem, milyen jó is a mellény. "
  
  
  – Hogy teheti ezt, ha a falhoz van láncolva? - kérdezte Rose.
  
  
  – Nagyon egyszerű – válaszolta Belkev. „Ha még él, átveszem a mellényt. Ha nem, visszaküldöm a mellényt a testével együtt.”
  
  
  Hideg érzés kerített hatalmába. Mi van, ha ez az egész terv Hawk terve volt? Hamis mellénnyel cserbenhagyta volna Belkevet? Tudtam, hogy Hawke agya mindig tele van ravasz ötletekkel, és ha ez visszaüt, én leszek az első, aki megtudja.
  
  
  Az őrök kivették a mellényt a tokból, és a mellkasom köré tekerték. Még erősebbnek tűnt, mint amikor a delaware-i repülőtéren a kezemben tartottam. Azon tűnődtem, vajon elég erős-e ahhoz, hogy eltereljen egy .22-es lövést, nemhogy egy ólomdarabot egy géppuskából.
  
  
  – Tekintse magát amerikai eladónak, Killmaster. Add el nekem az árudat."
  
  
  – Ugye nem tudlak érdekelni egy porszívó iránt?
  
  
  Az őr átadta Belkevnek a 45-ös kaliberű pisztolyát. Belkev visszahúzta a csavart, és a helyére tette az első töltényt.
  
  
  „Mindig humorérzékkel” – jegyezte meg szárazon.
  
  
  A vaskos pisztolyt a mellkasom közepére irányította. Senki nem szólt egy szót sem; még a patkányok is hirtelen elhallgattak. Eszembe jutott, hogy a .45-öt arra tervezték, hogy döbbenten öljön, amikor az amerikai tengerészgyalogosok megállapították, hogy hagyományos lőfegyvereik nem tudták megállítani a megvadult Huka törzseket a Fülöp-szigeteki felkelés idején. Ilyen furcsa tények jutnak eszünkbe, amikor lenézünk egy .45-ös kaliberű pisztoly csövére, és csak annyit tehetünk, hogy a lehető legcsendesebbek maradunk.
  
  
  Egy villanás hallatszott, és ugyanakkor egy óriási ököl csapott a falhoz. Úgy éreztem, lángokban áll a bordáim, és nem kapok levegőt. A gyomrom összeszorult a torkomban. Aztán kattanás hallatszott, ahogy az új héj a helyére csúszott. A fejem részegen billegett.
  
  
  Ezúttal nem láttam a fegyvert, de egy fekete csillagot láttam felrobbanni a kabátom a szívem fölött. A szív kihagyott egy ütemet, és nem volt elég levegő a tüdőben. Amikor Belkevre és a többiekre néztem, nem tudtam rájuk összpontosítani. Hallottam Rosa ijedt kiáltását, és halványan láttam Belkev szipofán vigyorát. A lábaim úgy rángatóztak, mint egy bábu, miközben próbáltam visszanyerni az egyensúlyomat.
  
  
  „Nincs vér” – mondtam magamnak. Csak a sokk és a levegő hiánya. Élek.
  
  
  – Úgy tűnik, a mellény teszi a dolgát – sóhajtott Belkev. „Azonban nincs garancia arra, hogy valaki fegyverrel megpróbál megölni. Szeretném látni, hogy ezek a ruhák hogyan bírják a géppuskalövést."
  
  
  – Elvtárs, a megállapodás nagyon pontos volt – szólt közbe a nagykövet. Belkevet a groteszk iránti szenvedélye kezdte megijeszteni. "Az amerikaiak nem állítottak semmi olyat, ami gépfegyverhez hasonlított volna."
  
  
  – Egy géppisztoly – javította ki magát Belkev. "Kicsi".
  
  
  Chilei őröket küldtek a fegyverek visszaszerzésére. Belkev elvette az egyik cigarettámat, és átkarolta Rosa derekát.
  
  
  – Tetszik az ízlésem a nők iránt; Szeretem a cigaretta ízét."
  
  
  – Mi történt Berlinben, Belkev? Az első lélegzetvétellel kiköptem a szavakat. – Mit csináltál a háborúban, ami miatt megtörtek?
  
  
  Nem volt meglepve vagy ideges. Büszke volt.
  
  
  „Ez csak egy kis játék volt, nagyon hasonló ehhez a játékhoz. De a szegény bolondoknak nem volt páncélja. Nem lenne semmi probléma, ha nem öltem volna meg véletlenül a bajtársamat. Csak szórakoztam és ittam. Te megérted."
  
  
  "Igen, értem."
  
  
  "Természetesen. Hány embert öltél meg? Száz? Kétszáz?"
  
  
  "Nem errefelé. Nem kövér gyáva módjára."
  
  
  Elpirult, de aztán magához tért. „Tudod, sokkal nehezebb célozni egy géppuskát” – mondta.
  
  
  Az őr azzal a pisztollyal tért vissza, amit Belkev akart. Belkev ellenőrizte, hogy a tár tele van-e, majd kiengedte a biztosítékot. „Olyan könnyű lesz, olyan könnyű” – mondta a szeme. Még ha a mellény nem is tört el egy tisztességtelen teszt során, a legkisebb habozás a vállban azt okozza, hogy egy golyófröccs az arcomba talál.
  
  
  – Kérem, legyen óvatos – kérte a nagykövet
  
  
  
  „Ez kétszeresen is így van” – gondoltam. De nem mondtam semmit.
  
  
  Belkev eloltotta a cigarettát a lába alatt, és a hasához nyomta a gépfegyvert. – Bármely ismert pisztollyal szemben – visszhangzott egy hang az agyamban. Rose zokogott. Belkev meghúzta a ravaszt, mintha szeretkezne vele.
  
  
  Az első golyók a tőlem jobbra lévő falat találták el, és kiütöttek egy mintát az irányomba. Túl magas! Azt gondoltam. Kődarabok vágták a kezem. Aztán pont szemmagasságban jöttek a fröccsenések. Élesen elfordultam a fülemet ért lövéstől. Ezredmásodpercek között vártam a következő golyóra, amelyik a plafonig repíti a koponyámat.
  
  
  Ehelyett a mellény táncolni kezdett, remegett és feszült a géppuska forró jégesője alatt. És ismét kiszállt a levegő a tüdőmből. A lábaim kétségbeesetten megfeszültek, hogy ne verjem be a fejemet a halálos esőben. Az instabil minta a tőlem balra lévő falra költözött, széttépve a követ.
  
  
  Belkev ujja egy pillanatra sem hagyta el a ravaszt, és visszafordította felém a gépfegyvert. A mellény szövete teljesen leszakadt a műanyag tányérokról, a tányérokról, amelyek most megvetemültek és foltosak voltak. A kilőtt golyók barázdákat hoztak a nyakamon. Sikerült elkapnom Belkev pillantását. Nem is voltak a szemgödörben. Visszatértek Berlinbe, és újra nézték a német hadifoglyok remegő testét, akiket a felismerhetetlenségig megcsonkított. A géppisztoly többé nem vándorolt. Fújás ütés után zúdult rám, tovább hajlítva a lemezeket, azzal fenyegetve, hogy átszúrják őket.
  
  
  Sikerült visszatartanom magam attól, hogy elessek. Aztán rájöttem, hogy már nincs az arcomban. Kis golyók szakadtak le a mellény közepén, a mellkasból a gyomorba és az alatta lévő részekbe. Mivel a mellény úgy készült, hogy illeszkedjen Belkev övéhez, szinte ágyékig eltakart. Belkev pontosan ezt vette észre, és ezzel akart véget vetni Nick Carternek; semmiféle felülről jövő parancs nem akadályozhatta meg abban, hogy újra átélje legnagyobb diadalát. A golyók már a rongyos mellény alsó szélét találták el. Tudtam, hogy nincs több védelem – és nincs több remény.
  
  
  Belkev az utolsó hüvelykig leengedte a csövet, és pontosan a lábaim közé célozta. Az arca izzadt és fényes volt. Nem történt semmi. Megint meghúzta a ravaszt. Aztán letépte a magazint.
  
  
  – Üres. Hozz még egyet! - mordult rá az őrre.
  
  
  A kazamatában leadott hipnotikus varázslat megtört. A nagykövet élesen megrázta a fejét. Még a testőrök is betegnek tűntek a stressztől.
  
  
  „Nagyon furcsán fog kinézni. Az egy dolog fegyvert kölcsönkérni, mondta az őr, de ha több lőszert kér, az problémákat fog okozni."
  
  
  – Elvtárs, vissza kell térnünk a fogadásra – szólt közbe a nagykövet. - Már túl sokáig mentünk. Sértés lenne, ha eltűnnénk.”
  
  
  – Nem végeztem! - kiáltotta Belkev.
  
  
  – Kérem, emlékezzen magára, Belkev elvtárs. Bebizonyítottad az álláspontodat. A mellény működik." A nagykövet rám nézett, és gyorsan elfordult. Kíváncsi voltam, milyen látványt csináltam. „Most ragaszkodnom kell ahhoz, hogy térjünk vissza. A maoista gengszterek túlságosan odafigyelnek a távollétedre. Valószínűleg most ellened akarják fordítani az elnököt."
  
  
  A géppisztoly Belkev kezéből a kőpadlóra esett. Megrázta magát, és egy zsebkendővel letörölte az izzadságot az arcáról. Rosa közeledni kezdett felém, és a nagykövet ismét a testőrök karjaiba lökte.
  
  
  – Gyerünk, elvtárs – mondta a nagykövet megnyugtatóan. „Nyerd vissza a nyugalmad. Mondja, mit mondott önnek az elnök a sorban? Mondj el mindent róla."
  
  
  Biccentett az egyik testőrnek. A gengszter átment a padlón, és levette a mellényem.
  
  
  – Undorító disznó – suttogta, és a falhoz láncolva hagyott.
  
  
  Ha ez vigasztal, tudtam, hogy nem rólam beszél.
  
  
  
  
  
  
  Ötödik fejezet
  
  
  
  
  
  Pár rendes katonatiszt egy lefüggönyözött limuzinnal visszavitt a szállodai szobámba. Bocsánatkérően nyüzsögtek körülöttem, amíg el nem kergettem őket, és magam is nekiláttam a munkának.
  
  
  A karomat felületes vágások keresztezték, a nyakam pedig több égési sérülést szenvedett a mellény által megállított golyók miatt. De a legrondább az jött, amikor a mellkasomra és a gyomromra néztem. Úgy néztem ki, mintha veszekedtem volna. Száz fekete zúzódás volt; Óvatosan éreztem a törött bordákat. Sok csúnyán megcsonkított testet láttam, és egy pillanatra túlságosan is élénk képet kaptam arról, hogy a saját testemet megcsonkították, ha eltörik a mellény. Majdnem felfordult a gyomrom.
  
  
  Belkev! Ha valaha is a kezembe kerülhetnék, az lenne
  
  
  halott kereskedelmi miniszter.
  
  
  Néhány csepp ragasztószalag helyreállította a keringést beteg testemben. Minden mozdulat új kínt és új okot hozott számomra, hogy elevenen nyúzzam az oroszt. Megpróbáltam aludni, de fájdalomcsillapító nélkül lehetetlen volt, így felébredtem, amikor láttam, hogy elfordul a kilincs. Zúzódásos izmaim tiltakozása ellenére kikeltem az ágyból, és az ajtó felé indultam.
  
  
  Egy alak lépett be pisztollyal. A kezem, mint egy fejsze, a támadó csuklójára esett, és a fegyver átrepült a padlón. Az egyik kar átölelte a nyakát, elvágta a lélegzetét, a másik pedig a törzse köré fonta, hogy megragadja, amit vártam Belkev elvtárs testes mellkasától.
  
  
  Alig ért hozzá a kezem, amikor rájöttem, hogy rossz emberem van. Valójában egyáltalán nem férfi volt. Megfordítottam és a kezemmel eltakartam a száját. Rose volt.
  
  
  – Végezni kellett volna velem? - kérdeztem némi meglepetéssel.
  
  
  Megrázta a fejét, és félelem helyett haragot láttam. levettem a kezem.
  
  
  – Megint tévedsz velem kapcsolatban. Aggódtam érted. Elsiklottam Alejandrotól, amikor berúgott, és visszaadtam neked.
  
  
  Felkapcsoltam a villanyt, és lehajoltam, hogy felvegyem a fegyvert. Üres volt. Ahogy felálltam, Rose egy hosszú tűsarkút húzott elő a melle közötti rejtekhelyéről. A fogantyújával kifelé fordította, és nekem adta.
  
  
  – Gracias.
  
  
  „Nézz magadra, szegény. Kórházba kell menned."
  
  
  Félénken kinyújtotta a kezét, hogy megérintse a mellkasomat, majd gyorsan elhúzta a kezét.
  
  
  "Vadállat!" - sziszegte, és további dühös értékelésbe kezdett Belkev karakteréről.
  
  
  „Nos, ebben egyetértünk. Alex Belkev nem Albert Schweitzer.”
  
  
  "Mit csinálsz most? Öld meg?"
  
  
  Látta, mennyire csábított ez a gondolat. Megráztam a fejem.
  
  
  "Ezúttal nem. Holnap visszatérek az Államokba."
  
  
  "Vigyél magaddal. Én és a nővérem."
  
  
  Ez a mondat pislogásra késztetett.
  
  
  – Ez nem jelenti azt, hogy nem értek egyet Fidel forradalmával – mondta gyorsan. „Csak táncos vagyok, nem milicista. Emlékszel a zenekarvezetőre? Azóta ismerem, hogy apámnak játszott. Több száz embert ismerek New Yorkban. Ha tudnék ott helyet kapni, akkor semmi bajom nem lenne. Dolgozhatnék éjjel, napközben pedig takaríthatnék neked."
  
  
  „Van egy szolgám, aki éppen ezt csinálja. Szerintem nem fog neki tetszeni a verseny."
  
  
  – Nem viszel el?
  
  
  „Nem tudok. Talán legközelebb".
  
  
  Úgy tűnt, szellemének egy része elhagyta. Töltöttem magamnak egy friss italt és elkészítettem neki.
  
  
  – Hol van most Belkev? Megkérdeztem.
  
  
  "A bulin. Azt hiszi, hogy az egyik lelkésznek van egy felesége, akit el tud csábítani. Ő egy libertin."
  
  
  Tavasz volt az USA-ban. Itt Chilében elkezdődött az ősz. A Bernardo O'Higgins Boulevard mentén hűvös szellő fújt be a szobába. Rose sóhajtva befejezte az italát, és letette.
  
  
  "Mennem kell."
  
  
  "Nincs szükség. Maradj itt ma este."
  
  
  Mosoly tört át melankóliáján.
  
  
  – Nem gondoltam volna, hogy a jelenlegi állapotodban bármire képes vagy.
  
  
  "Elfelejtetted. Elfogyott a golyó."
  
  
  – Igen, nem tette.
  
  
  Rose most szélesen mosolygott. Átment a szobán az ajtóhoz, bezárta és leállította a harcot. A félhomályban hallottam, ahogy ruhája suhog a padlón, és halványan láttam, ahogy kibújik bugyijának fehér ködéből.
  
  
  Lefeküdtem az ágyneműre, miközben Rose kecsesen terpeszkedett rajtam. Érett melle megingott, és megnyugtatóan érintette a mellkasomat, miközben lehajolt, hogy megcsókoljon. A szánk kinyílt és mélyen csókolóztunk, szenvedélyünk elűzte az éjszaka csúfságát. A tánc fegyelme egyedülálló izomszabályozást adott testének, és a hűvös és meleg, kemény és puha erotikus keveréke volt.
  
  
  Havanna teljes romantikája, ahogy egykor volt, Rosa szépségében és ügyességében rejlett. A testem már nem érzett fájdalmat. Épp az a hatalmas szexuális éhségem volt, ami csak akkor történik meg, ha egy nővel vagy, akiről tudod, hogy képes kielégíteni. A chilei küldetés egész rémálma megérte, hogy megismerjük őt azon az éjszakán.
  
  
  – Ó, senor – remegett az örömtől.
  
  
  Megfogtam a szatén olajbogyó csípőjét, miközben felém hajolt.
  
  
  – Belkev elment – suttogtam. „Sem AXE, sem KGB. Csak mi. Azt mondtad, táncolni akarsz nekem. Táncolj most."
  
  
  Az ablakon kívülről érkező sápadt fény az arca köré görbült, és átáramlott a mellkasán és a hasán. A kezeim között a csípője megcsavarodott és felemelkedett, szinte kilökött az ágyról, de egyre mélyebbre vont magába.
  
  
  „Tegye állandóvá. Legyen örökre – könyörgött.
  
  
  A combjai hirtelen megragadtak, és forró, égető érzés kerített hatalmába. Vakon minden elfojtott dühömet Rose-ra szabadítottam. A szerelmi aktusban pedig a feszültséget és a haragot valami más váltotta fel, valami édes és szomjoltó, valami, amire mindkettőnknek nagy szükségünk volt.
  
  
  Később az éjszakai levegő lehűtötte a testünket. A fejem az egyik combján pihent, és megosztottunk egy pohár scotchot a melle között egyensúlyozva.
  
  
  – El sem hiszed, milyen jó volt ez nekem, Nick. Olyan halkan mondta, mintha magában beszélne. "Ha egy lány egy olyan férfival utazik, mint Belkev..."
  
  
  Elfordítottam a fejem, és elnéztem a mellei közötti mélyedésen, az üvegen és egészen az arcáig.
  
  
  – Nem kell többet mondanod, Rose.
  
  
  Lehajolt, hogy megérintse az arcomat.
  
  
  „Bármikor táncolok neked, amikor csak akarsz. Tudnék szeretni egy olyan férfit, mint te."
  
  
  – Pszt.
  
  
  A lány vidáman, jóízűen nevetett.
  
  
  – Nagyon kedves vagy egy Killmaster nevű emberhez. Remélem, egyszer majd eljössz Kubába."
  
  
  – Nem tudom, mikor, de iszom rá.
  
  
  Felemeltem a poharat a mellkasáról. Nedves gyűrű alakult ki a melle között, én pedig lehajoltam, hogy megcsókoljam a területet. Rose karjai átöleltek.
  
  
  – Meg tudnád csinálni még egyszer? Kérdezte. "Ha túl sok kellemetlenséget okoz neked..."
  
  
  – Foglalkozásterápia – mondtam. – A főnököm erősen hisz ebben.
  
  
  
  
  
  
  Hatodik fejezet
  
  
  
  
  
  A repülőn, amely egy Santiago melletti katonai bázison várt rám, a Chilei Légierő csillaga volt. Ezen némi meglepetést fejeztem ki, de mivel a pilóta helyes jelszóval rendelkezett, felvettem a ruhát és a sisakot, és bemásztam a gép hátuljába.
  
  
  „Azt hittem, egy amerikai gép vár majd rám” – jegyeztem meg a kaputelefonon.
  
  
  „Azt pletykálták, hogy tegnap este valami történt egy amerikaival a palotában. Ha így hagyod, senki sem veszi észre. Le kell kapcsolnom, és beszélnem kell a toronnyal."
  
  
  A pilóta és az irányítótorony közötti hirtelen beszélgetés minden nyelven ugyanúgy hangzik. Csak annyi ideig hallgattam, hogy rájöjjek, van egy repülési útvonalunk a csendes-óceáni őrjárat számára, ami azt jelentette, hogy a gép valószínűleg valamivel a part felett fog leszállni, ahol találkozni fogok rendszeres kapcsolataimmal.
  
  
  “Azul Número Cinco Cinco Tres, engedély tiene...”
  
  
  A hang utolsó szavait a toronyban elnyomta a sugárhajtóművek zúgása. A Shooting Star szárnyai meglebbentek, ahogy a kifutópályára gurultunk. Mint minden latin-amerikai ország fegyverét, Kuba kivételével, az Egyesült Államokban is kedvezményes áron vásárolták használt fegyverként. Más nemzetekkel ellentétben azonban a chileiek kívül-belül fényesre tartották a gépeiket.
  
  
  A fejem hátraesett, amikor a gép felszállt a kifutón. Egy pillanatig tartott minket a föld súrlódása, majd felmásztunk a kék égre, amiről a chilei himnusz énekel. 10 000 láb magasságban a nyomás enyhén csökkent, és a gép orra eléggé leereszkedett ahhoz, hogy lássam, közvetlenül a főváros felett repülünk.
  
  
  – Kallampák, gombakunyhók – mondta a pilóta, amikor a város szélén lévő kunyhók vastag, sötét széléhez értünk. „Azért hívjuk őket így, mert egyik napról a másikra megjelentek. Amikor Allende elnök lett, a falvak összes szegénye Santiagóba jött, mert azt hitték, pénzt és földet ad nekik. Már két éve ott élnek, mert nincs pénz, amit odaadnának."
  
  
  Az egyik szárny megdőlt, és Santiago üzleti negyedének régimódi épületei fölött húzódtunk.
  
  
  „A gazdagok vagy megszöktek a pénzükkel, vagy Argentínába vagy Uruguayba küldték. Hetven évvel ezelőtt nagyon gazdag ország volt. Tudod, mitől lettünk gazdagok? Mi voltunk a világ legnagyobb nitrátszállítója. Műtrágyák. Trágya. Aztán mesterségesek. Feltalálták a műtrágyákat, és a piac összeomlott. Nézz hát ránk, a saját trágyánkba fulladva."
  
  
  A szárny ismét leereszkedett, és láttam, hogy egy virágzó felsőbb osztályú városrészen vagyunk túl.
  
  
  „Új elnökünk azt mondta, hogy megtagadta magától az elnöki palotát, mert az túl nagy egy kommunista elnöknek. Ezért marad itt, Providencia környékén.”
  
  
  Egy kicsi, elegáns kastélyra mutatott. Észrevettem a testőrök felfordított arcát hunyorogva a repülőre. Befejeztük a város körüli repülést és tovább indultunk az óceán felé, a Csendes-óceán olyan nyugodtnak tűnt, mint a neve.
  
  
  Felgyorsítottuk, amíg a partvonal szinte láthatóvá vált. Halászcsónakok imbolyogtak alattunk. A gép ezután élesen fordult északról délre.
  
  
  Mi történik? – Azt hittem, a kapcsolattartómhoz viszel északra – kérdeztem.
  
  
  – Más parancsaim is vannak.
  
  
  Megrendelések? Megnéztem a műszerfalon az üzemanyag mérőt. Tele volt. Legalább nem tud majd kilökni és egy repülő koporsóban hagyni.
  
  
  – Kitől rendel?
  
  
  – Ne aggódjon, Señor Carter. Nem fogok egy fülkében játszani egy jó hírű emberrel. Délre megyünk, mert AX ott akar téged. Az egyetlen radar, amely elkaphat minket, az a légierő működik, és mi együttműködünk. Nem tudom, miért van rád ott szükség, hova viszlek, és nem is akarom tudni.
  
  
  Megértem. Míg a chilei hadsereg átlagos katonája csak egy évet szolgált, a légierő pilótái hivatásosok voltak. A Vörösök éppen elkezdték beszivárogni népüket a soraiba.
  
  
  A hosszú partvonal végtelennek tűnt, de végre kezdtünk veszíteni a magasságból, és lent láttam a legdélibb helyet, ahová az ember eljuthat, hacsak nem úszott vagy az Antarktiszon; ez Dél-Amerika görbe csúcsa, amit Tierra del Fuego-nak hívnak. Leszálltunk a Punta Arena légibázison. Ahogy kiszálltunk a gépből, a hideg levegő átszelte a szkafandereinket.
  
  
  Maga a levegő szürke volt a sarki sapkából áradó hidegtől. A tisztek egy báránybőr kabátot dobtak a vállamra, és egy dzsippel a hadsereg legközelebbi főhadiszállására vittek.
  
  
  – Üdvözöljük a déli hadosztályban – üdvözölt a kicsi, drótos tábornok, amikor bevittek spártai irodájába. A szoba sarkában pocakos kályha állt, de az a pohár pálinka, amivel megkínált, azonnal felmelegített.
  
  
  „Ez nem pontosan az a hely, ahol terveztem” – jegyeztem meg.
  
  
  – Őszintén szólva, én sem vagyok ott – válaszolta –, de Presidente Señor úgy döntött, hogy néhány tisztet küld Santiagóból a földnek erre az elhagyott végére. Mi Szibériának hívjuk – kacsintott. – A katona sorsa nem boldog, mi? És a tél még csak most kezdődik."
  
  
  Az adjutáns egy agyagedény pörkölttel és egy vekni kenyérrel lépett be.
  
  
  „Ez nem túl jó étel azoknak, akiket az elnöki palotában szórakoztattak” – javasolta a tábornok.
  
  
  „De sosem tudhatod, mit kapsz” – mondtam, miközben leültünk az asztalhoz.
  
  
  "Tudom". Félbetört egy kenyeret, és a felét nekem adta. „Elnézést, hogy nem mutatkoztam be, de azt hiszem, jobb lenne, ha nem neveznénk meg a neveket. Nem szabadna itt lenned. Ha itt lennél, le kellene tartóztatnom. Természetesen hivatalosan."
  
  
  A pörkölt egyszerű volt, de jó, és egy üveg chilei vörösborral fejeztük be.
  
  
  – Tegyük fel, hogy tényleg elmondod, miért vagyok itt – javasoltam a sietős étkezésünk végén. „Kezdem úgy érezni magam, mint egy futball, amely az ország egyik végéből a másikba ugrál.”
  
  
  – Talán egy vadlúdüldözésben – javasolta. – De lehet, hogy egy pekingi liba. Azt mondták nekem, hogy jó lovas vagy."
  
  
  "Itt maradhatok".
  
  
  „Szükségünk lesz minden elérhető tapasztalt kézre, és azt mondják, hogy nincs nálad tehetségesebb ember. Tekintse ezt az izgalmas eseményt a két országunk nevében végzett különleges megbízatása rutin részének. A terveknek megfelelően együtt harcolunk az ellenséggel.
  
  
  Azon tűnődtem, hogy Hawk engedélyezte-e részemről ezt a kis betörést. Akár volt, akár nem, nem tehettem mást, mint a lehető legjobbat kihozni a helyzetből és csatlakozni.
  
  
  A tábornok irodájából a rádiószobába sétáltunk. Tele volt tisztekkel, és felkeltették a figyelmüket a kagylótól rendszeresen érkező jelentések.
  
  
  "... Boca del Diablo felé tartva... tizenöt, legfeljebb húsz..."
  
  
  „Az ország négy katonai körzetre oszlik. Mindegyiknek van névleges osztálya – mondta nekem a tábornok. „Természetesen az összes hadosztály erőtlen, mert a kormánynak nagyon sok csapata őrzi a bányákat. De senkinek sincs olyan kevés a létszáma, mint mi. A kormány szerint egyetlen lovasezreddel itt nem tudunk mit kezdeni, de halálra fagyunk. Talán van egy meglepetésünk ezzel kapcsolatban.”
  
  
  "...Most lassítva... határozottan közelebb kerülünk a táborukhoz."
  
  
  – Mi a meglepetés? - kérdeztem a kis tábornokot.
  
  
  "Meglátod."
  
  
  Az adjutáns ismét megjelent egy pár prémes kabáttal. A tábornok nyílt jókedvvel felhúzott egyet, és láttam, hogy a többi tiszt irigykedve néz rám.
  
  
  Ahogy befutottunk a laktanya területére, láttam, hogy egy olajzöld helikopter vár ránk, forgórészei lassan forogtak a szélben. Bemásztunk, és amint összehajtottuk a lábunkat, a helikopter felszállt a földről, élesen vissza-fel húzva.
  
  
  A Tierra del Fuego egy sziklás földnyelv, amely csak juhtartásra alkalmas. Ködfoszlányok lebegtek közvetlenül felettünk.
  
  
  Feljutottunk az egekbe, és átvágtunk rajtuk, de soha nem több mint ötven méternél magasabban a föld felett. Sziklás sziklák felett repültünk, és a birkákat szétszórtuk a völgyekben.
  
  
  – Tudtuk, hogy valami nincs rendben, amikor a MIRisták megjelentek – kiáltotta a tábornok a rotorok zaján túl. „Azzal voltak elfoglalva, hogy szerte a vidéken elfoglalják a farmokat – kivéve itt, mert mit vigyenek oda? Itt mindenki egyenlő, és teljes mértékben kiveszi a részét a hidegből és a kövekből. Így hát szemmel tartottuk őket, és arra gondoltunk, hogy esetleg megpróbálnak felrobbantani néhány repülőgépet, vagy megpróbálják megrohanni a fegyvertárunkat fegyverekért. Ehelyett újra eltűntek."
  
  
  A lefelé irányuló áramlás a szikla felé vitt minket. A pilóta hűvösen hagyta, hogy a gép a sziklás felszínre zuhanjon, amíg a köpeny körüli természetes turbulencia meg nem akadályozta. Ez az ember tudta a dolgát.
  
  
  „Aztán bejelentést kaptunk, hogy egy teherhajó horgonyzott a partunknál. Ebben nem volt semmi szokványos, mert itt olyan gyorsan jönnek a viharok, hogy a kapitány megőrülne, ha közel menne ezekhez a sziklákhoz. Nyomon követtük a teherhajót. Albán hajó volt, utolsó kikötője Sanghaj volt. Miért vetett itt horgonyt egy Kínából érkező teherhajó anélkül, hogy vészjelzést küldene? "
  
  
  A helikopter a völgy alján landolt. Alighogy elmentünk, a sziklák mögül feltűnt egy különítmény lovas katonákból, nyergükre szíjazott géppuskákkal. Lovaik lehelete lógott a fagyos levegőben. A rangidős kapitány tisztelgett, és leszállt a lóról.
  
  
  „Látod, hogy a lovasság itt nem harckocsi” – mondta a tábornok, mielőtt a csapatokhoz közeledtünk.
  
  
  A kapitány röviden beszélt a rádiót szállító katonával, majd bevezető nélkül hozzánk.
  
  
  – A táborukban vannak, tábornok úr, ahogy mondta. A felderítő azt mondja, hogy a felszerelésük úgy van elhelyezve, mintha kora reggel indulnának.
  
  
  – Nagyon jó – válaszolta a tábornok. – Kérdezd meg tőle, mit tegyünk, hogy beléphessünk ebbe a MIRist táborba.
  
  
  A rádiótelefonon lévő férfi továbbította a kérdést.
  
  
  – Azt mondja, van egy nyom a kanyonban, és figyelik. De nem néznek sem a mögötte lévő sziklákra, sem a tüzes mocsárra.
  
  
  A tábornok elégedetten bólintott. Cselekvő ember volt, és egyértelműen élvezte minden másodpercét.
  
  
  – Akkor halottak lesznek – jelentette be.
  
  
  További lovakat láttunk el. Egy nagy herélt öbölben találtam magam, kétségtelenül a hódítók által hozott lovak leszármazottja. A tábornok megparancsolta az egyik katonának, hogy vegye le a géppuskát az övemről.
  
  
  „Nagyon sajnálom, de a legrosszabb esetben megfigyelőként kell elmennem önhöz. Nem tudok fegyvert adni. Ha ellenzi ezt a feltételt, nem kell oda jönnie."
  
  
  – Nem tudtál távol tartani. Volt még valami a tarsolyomban, de nem szóltam a tábornoknak.
  
  
  Húszan másztunk lóháton a szürkés-zöld aljnövényzetben. A már megfagyott levegő hidegebb és vékonyabb lett. Hamarabb, mint vártam, egy hegygerincen találtuk magunkat, mindkét oldalon ezer méteres esés, erős széllökések próbáltak letaszítani minket a keskeny ösvényről. Időről időre egy-egy vihar egy egész felhőt sodort közénk, és mozdulatlanul, vakon kellett állnunk, amíg a köd el nem oszlik.
  
  
  – Természetesen biztonságosabb lenne a kanyon ösvényeit használni – mondta a tábornok boldogan vállat vonva –, de ez megfosztaná a MIRistáktól a meglepetés örömét.
  
  
  Végül elkezdtünk ereszkedni, és egy pásztorruhás férfi jött ki az ösvényre. Leengedte a kezében tartott géppisztolyt, amikor megtudta, kik vagyunk. Rádióantennát láttam a hátizsákjában. Nyilvánvalóan a kapitány felderítője volt.
  
  
  – Két őr – mondta. „Mindenki a kanyont nézi. Megmutatom, hogyan kell átjutni a sziklákon.”
  
  
  – Mennyi ideig tart nekünk? a tábornok tudni akarta.
  
  
  – Hét, nyolc óra.
  
  
  „Ebben az időben elmehetnek. Ez használhatatlan. Más utat választunk."
  
  
  A másik ösvény egy mocsáron vezetett, egyike azoknak a furcsa jelenségeknek, amelyek a Tűzföld nevét kapták – a Tűz országa. Megértettem, hogy az átkelés lehetősége miért ijesztette meg jobban a katonákat, mint a szél, és miért nem ajánlotta fel a felderítő, még akkor sem, ha egy órán belül elvezet minket a MIRIS táborba.
  
  
  Előttünk folytonos, áthatolhatatlannak tűnő füstmező terült el, kísérteties kilégzés a földben lévő lyukakból. Titokzatos táj mérföldről mérföldre húzódott köztünk és ellenségünk között, egy élettelen aknamező, ahol egy hamis lépés a lovat és a lovast belesodorja egy csobogó hőforrásba, ahonnan soha senki nem menekülhet el. Maguk a lovak idegesen táncoltak a füstölő sorompó láttán.
  
  
  „Kérlek, ne gondold, hogy a chilei katona olyan gyáva, hogy fél a forró fürdőtől.
  
  
  - mondta a tábornok. - Ez még csak a mocsár kezdete. Van még valami".
  
  
  Ráadásul nem is mondta. A felderítő odalovagolt a különítmény vezetőjéhez lován, egy istállópónin. A többiek egyetlen dossziéban követtük, mindegyik megpróbálta kordában tartani a küzdő lovait. Egymás után besurrantunk a kísérteties füstfüggönybe.
  
  
  A paták hangja elveszett az egyenletes gőzzúgásban. A talaj egykor kemény volt, mint a szikla, és hirtelen összeomlott, és végzetes hibát követett el. Aztán kétségbeesett nyüszítést hallottam, ahogy a katona megrántotta a gyeplőt, hogy megmentse az életét. Máskor megremegett a föld a kiáramló gőztől; a sziklák eltalálnak bennünket, és egy száz láb magas gejzír jelenik meg ott, ahol egy másodperccel korábban semmi sem volt.
  
  
  Az órámra néztem. Ötven perc telt el azóta, hogy beléptünk a mocsárba. A tábor közelében kell lennünk. Mi más lehetne?
  
  
  Aztán megláttam. Először egy kék láng pislákolása, majd egy másik. Minden lépésnél, a gőzfátyolon át, újabb ötven sebes lángot láttam nyalni a földet. – Tűzmocsár – mondta a rádiós férfi. Egy földgázmezőbe értünk be, egy égő gázmezőbe.
  
  
  A tábornok komoran nézett rám, és egy zsebkendőt kötött az orra köré. Mindenki ugyanezt tette, én is. A füst émelyítő, fanyar és magas hangú volt, de mire számíthattál? Nem volt többé kísérteties táj, hanem alászállás a pokolba. Gőzgejzír helyett egy tüzes, lángoló gáztorony tört elő tőlünk harminc méterrel, szétszórva tenyésző lovaink hosszú árnyékát a környéken. Most már tudtam, mitől félnek igazán a katonák. Ha a MIRisták figyeltek volna minket, mielőtt kilépünk a tűzmocsárból, senki sem élte volna meg a történetet, mert csak egy gránátra volt szükségük ahhoz, hogy az egész terület vulkánként felrobbanjon.
  
  
  Minden perc egy óra volt, minden lépés játék volt az ördöggel. Mögöttünk egy új tűzoszlop érte el az eget, eltakarta az utat. Most már nem volt visszaút. Az előttem álló férfi nyeregbe zuhant és leesett a lováról. Neki nyomtam a heréltomat és elkaptam. A füsttől elájult; a bőre betegesen zöld volt. Mi azonban futárként mentünk Armageddon ellen.
  
  
  A tábornok felemelte a kezét, és az oszlop megállt. Már csak egy tűzfüggöny maradt, s távolabb láthattuk a sziklák határát és magát a tábort. Az égő gáz egyenletes sziszegő hangja elnyomta a nyeregből a kézbe mozgó géppisztolyok fémes hangját. Csendes jelzésekkel a tábornok és a kapitány két csoportra osztotta a katonákat, amelyek északról és délről támadtak, hogy megakadályozzák a szökést. Parancsot adtam magamnak. Ha lett volna egy kínai képviselő a táborban, és ha látta volna az elfogás elkerülhetetlenségét, megölte volna magát; ha nem is, a tábornok géppuskái megtehetik helyette. Az a feladatom, hogy berohanjak a meglepett MIRisták közé, és megragadjam a kínaiakat, amíg nem késő. Azt hittem, ha valaki más adta volna nekem ezeket a parancsokat, azt mondtam volna neki, hogy menjen a pokolba.
  
  
  A lovas katonák megkönnyebbülten és türelmetlenül szorongatták fegyvereiket. A tábornok keze leesett. A két vonal vágtában vált el egymástól, és a sebességük vágtává nőtt. Ahonnan voltam, egyenesen a mocsárból, láttam a legközelebbi őrszemet; idegesen nézett le a kanyon nyomvonalára, és próbálta kiszúrni a lovakat, amelyek olyan közelről szóltak. Amint megfordult és meglátta a katonákat, megszólalt két géppisztoly, és önkéntelen haláltáncot mutatott be.
  
  
  A táborban lévő férfiak felugrottak, álmos szemekkel nézték a két oldalról közeledő lovassági hullámot. Kihúztam a lovamat a lángok közül, és a pánikba esett MIRISTS közepe felé rohantam. Ahogy vártam, túlságosan el voltak foglalva a főtámadással ahhoz, hogy észrevegyék a harmadik irányból közeledő magányos lovast. Meglepődtek és megijedtek, és tíz yardon belülre jutottam, mire az első terrorista rám mutatott AK-47-esével. Pont akkor lőttem ki a Lugerem, amikor meghúzta éles géppuskájának ravaszát, majd a földre vetettem magam, és elgurultam döglött lovamtól. Hasra feküdtem, készen álltam egy második lövésre, de MIRISTA térdre feküdt, a még mindig tartott puskával támasztva. Sötét lyuk volt a homloka közepén.
  
  
  Közeledett a tábornok támadása, a védők roskadoztak. Legalább fele megsebesült vagy meghalt. A többiek fekvő helyzetből lőttek. Csak ketten voltak a tűz mellett, és a tűz fényében észrevettem Mao egyik küldöttének nagy, szögletes arccsontját. Gyorsan betáplálta a papírdarabkákat a tűz parázsába.
  
  
  Cikcakkolásra nem volt idő. Egyenesen átfutottam a testeken
  
  
  terroristák a kínaiaknak és a MIRisták vezetőjének. A nehéz kabát, amit a tábornok adott nekem, megrándult, ahogy néhány lövés áthaladt rajta. A MIRisták vezére felugrott és fejbe ütött egy machetével. Lehajoltam és hasba rúgtam. Egy másik férfi átugrott a tűzön, és AK-47-esét a feje fölé emelte. Esélye sem volt lőni. Lelőttem, miközben a levegőben volt, és a teste a tűzbe esett, mint egy zsák krumpli.
  
  
  A MYRisták feje elugrott a holttesttől, és elővett egy .45-ös pisztolyt. Már lőttem, amikor a szemem sarkából megláttam a lengő acél fényét. A MIRist, akit nem láttam, kiütötte a pisztolyt a kezemből. Machetéjének második lendítése a nyakamra irányult. Bebújtam a szablya pengéje alá, és magamhoz húztam a férfit. Ahogy felegyenesedtünk, irányítottam a machete-t, és az ádámcsutkájához nyomtam a szélét, és emberi pajzsként tartottam magam előtt.
  
  
  – Dobd el a fegyvert! - kiáltottam MIRISTA fejére.
  
  
  Nagydarab férfi volt, vörös szakállal és kicsi szemekkel. Egy másodperc alatt meghozta döntését, egyik golyóval a másik után lőtte és felrobbantotta barátja mellkasát, és addig próbálta széttépni, amíg legalább egy golyó belém nem hatolt.
  
  
  Mielőtt ez megtörténhetett volna, szembesítettem a halottat a főnökével. Kikerülte a repülő testet, de én akkor már a levegőben voltam, megragadtam és leütöttem a parázsló tűz közepén. A fejem hátrapattant a könyökének erejétől, a hajam cibált, ahogy mélyebbre lökött a tűzbe. Ujjai a torkomat keresték, miközben hangosan káromkodott.
  
  
  Úgy tűnt, nem vette észre, hogy a köntöse hajtókájába kapaszkodtam. Előrerohantam, és arccal lefelé a parázsba dobtam. Ahogy sikoltozva felállt, a kezem éle tompa machetéként tapadt az orrához. Ahogy kiömlött a vér a szájából, máris a fő célpont felé fordítottam figyelmemet.
  
  
  A kínai hírnök a szájába vette a fegyver csövét. Mao egyik mondása: "Minden erő a fegyver csövéből származik" jutott eszembe, miközben cselekedtem, és megfogtam a kezét, hogy ne húzzam el a fegyvertől, hanem hogy megbénítsa a csuklóján lévő nyomáspontot.
  
  
  A csata kellős közepén ült, és a szájára célzott fegyvert nézte, és azon töprengett, miért nem lőtt ki egy golyót, ami leszállt volna a fejéről. Zavartan és szánalmasan bámult rám. Az utolsó lövések elhaltak, és az izgalomtól kipirult tábornok, egyik kezével még mindig sebesült, elsőként csatlakozott hozzánk. Finoman kihúzta a pisztolyt Chicom lebénult kezéből, és visszanézett a MIRIST testére, akit magam mögött hagytam.
  
  
  – Nem szabad itt lenned, Señor Carter. De ha jelen lennél, azt mondanám, hogy csodálatos harcos vagy."
  
  
  Visszatérve a Punta Arénába, kihallgattuk a futárt a laktanyában. Sajnos a kihallgatás nélkülem kezdődött, mert a chileiek annyira izgatottak voltak a fogásuk miatt, hogy mire beléptem a szobába, az egész razzia és a tucatnyi emberből öt ember kárba veszett.
  
  
  „Nem értem” – mondta nekem az ügyeletes. – Épp akkor kezdtem, amikor ilyenné vált.
  
  
  A hírnök egyenesen ült egy széken a szoba közepén, erős fényben. Az első dolog, amit észrevettem, az volt, hogy nem pislog. A kezemet az arca elé tettem, ő pedig nem követte a szemével. – csaptam össze a kezem a füle mögött. Semmi. Egy tűt szúrtam a karjába. Szintén semmi.
  
  
  – Kiváltott katatón állapotban van – mondtam. – Lelassult a légzése, ahogy a szívverése is. Azt akarod mondani, hogy nem volt ilyen, amikor bejött?
  
  
  „Nem, csak félt. Aztán megkérdeztem, milyen üzenetet hordoz, és hirtelen ilyen lett. Szerinted hamisít?"
  
  
  Beverhettem a tiszt fejét a falba, de nem volt értelme őt hibáztatni.
  
  
  – Természetesen spanyolul kérdezted.
  
  
  "Biztosan. Egyikünk sem beszél kínaiul. Biztos beszél spanyolul, különben miért küldték?
  
  
  A válasz az volt, hogy Peking soha nem küldte volna el, ha beszél spanyolul. Ez mind része volt azon erőfeszítéseiknek, hogy minden felforgató tevékenységet irányítsanak a kínai központjukból. A hírnököt Santiagoba kellett vinni, ahol a fordító megkapja az üzenetet, amit hozott. Ha valaki spanyolul kérdezné tőle, hogy mi a célja – ahogy az megtörténhet, ha elkapják –, azonnal poszthipnotikus transzba esne. Minderről egy pszichológiai feldolgozásra szakosodott laboratórium gondoskodott, és nem kellett más, mint egy magnó, amely fonetikus spanyol és angol nyelven játssza le a trigger kérdést, és egy elektromos generátor, amely a fájdalmat szolgáltatta. És egy önkéntes, aki imádja Maót. Ha öt perccel korábban lettem volna, lábujjhegyen körbejártam volna a csengő egész agyát kantoni nyelven. Most már csak egy emberünk volt, aki nem volt jobb
  
  
  halottak, és a halottak nem mesélnek.
  
  
  – Meddig lesz ilyen? a megalázott tiszt tudni akarta.
  
  
  „Pszichológus szakképzett gyógyulásával egy hónap alatt kitörhet ebből az állapotból. E nélkül hat hónapig kómában lesz. Mindenesetre semmi hasznunkra nincs."
  
  
  "Nagyon sajnálom. Bocsáss meg, én..."
  
  
  Nem is volt mondanivalója. Vetettem egy utolsó pillantást a hírnökre, aki áthurcolt a poklon. Hidd el, ha tudna nevetni, nevetne.
  
  
  
  
  
  
  Hetedik fejezet
  
  
  
  
  
  Bár a hírnök nem beszélt, a rajtaütés nem volt teljes veszteség. Erre a Santiago-ba tartó járaton tudtam meg, amikor papírdarabokat szedtem össze, amelyek nem égtek el. Kínai karakterekkel írták és elszenesítették, de tudtam, hogy az AXE speciális effektusok és a szerkesztő labor megkapja tőlük az információkat, ha valaki tud. Alig vártam, hogy felugorjak egy amerikai gépre és hazamehessek.
  
  
  Lent megjelent a főváros, mögötte pedig a repülőtér. Amikor leszálltunk, arra számítottam, hogy a közelben látok egy amerikai légierő gépét. Ehelyett annak a férfinak, aki a zárt limuzinban találkozott velem, olyan arca volt, mintha az elnöki palotában járt volna. Allende kabinet egyik minisztere volt. Nem akartam csatlakozni hozzá, de a géppuskás sofőr nagyon meggyőzött.
  
  
  Megkérdeztem a minisztert: „Mi van most, parancsnoki előadás a palotában?” .
  
  
  – Valami a kínaiaktól? - követelte élesen.
  
  
  Sovány ember volt, sápadt, intelligens arccal. Most, hogy egyedül voltam vele, azon töprengtem, miért nem figyeltem rá jobban, mint a recepción. Azon is gondolkodtam, honnan a fenéből tudott a hírnökről. Következő szavai mindkét kérdésre választ adtak.
  
  
  – Chilében, Mr. Carter, az évszakok visszafelé mennek, mert itt a világ feje tetejére áll.
  
  
  Ez volt a jelszó. Ő volt a kapcsolatom az AX-től.
  
  
  „Csak azt, hogy nem tudott megégni” – mondtam a lényegre térve. "Semmi sem segítene nekünk, amíg nem elemezzük."
  
  
  „Nincs idő erre. Olvasd ezt el."
  
  
  Átadta a jelentést. Az oldal alján egy beírt kezdőbetű volt, amit Hawk nevének ismertem fel. A jelentés lényege elég volt ahhoz, hogy cigarettát keressek, és erősen ráharapjak az arany hegyére.
  
  
  Ismertem a hátteret. Az amerikai légierő egyik felderítő műholdja rendszeresen ledobott egy titán csövet, amely egy szovjet rakétatervről szóló információkat tartalmazó mágnesszalagot tartalmazott, miközben átlépte a török határt. Adott magasságban kinyílt a cső fékezőejtőernyője, és oda lebegett, ahová egy előzetes egyeztetés alapján elhelyezett amerikai sugárhajtású gép segítségével megragadhatta, ami szintén nem más, mint egy közönséges horog. Csak ezúttal egy MiG 23-as rabolta el. Ezer darabra tört gépünket MiG rakéták lőtték le a Kaukázus felett. A vörösök természetesen azt állították, hogy az eset a határ náluk történt, de aztán fokozták a kalózkodást. A következő alkalommal, amikor műholdunk áthaladt orosz terület felett, követték azt, és egy Kozmosz elfogót indítottak a Tyuratamban lévő telephelyeikről. A gyilkos műhold egy pályán keresztül üldözte kémünket az égen, majd mindketten felrobbantottak, dollár- és rubelmilliókat küldve a Földre, és elindítva egy teljes háborút az égbolt irányításáért.
  
  
  Két nappal később – azon a napon, amikor megérkeztem Santiagóba – úgy tűnt, egy ilyen költséges háború van kibontakozóban. A CIA egy csoportja beszivárgott a Tyuratam bázisra, ahol megpróbálták lefoglalni a még lepecsételt adatcsövet. Sikerült átvenniük az irányítást az ellenőrzőpont felett, és megállítaniuk a második Cosmos Killert, de megsemmisültek, mielőtt elérték volna a helyiséget, ahol fő célpontjukat, a csövet tartották. Mindez anélkül történt, hogy akár az amerikaiak, akár az oroszok egy szót sem hallottak volna róla, és most a két kormány úgy döntött, hogy fegyverszünetet köt, mielőtt ezzel a konfrontációval mindegyik teljesen tönkretenné űrprogramját.
  
  
  Felkeltette a figyelmemet az a megállapodás, amely szerint a KGB személyesen szállít le egy lepecsételt adatcsövet a finn határra, cserébe az Egyesült Államok személyi testőrséget biztosít egy magas rangú szovjet miniszternek, aki a Chilei Köztársaságban jár. . A miniszter A. Belkev, a testőre pedig az AXE Killmaster N3! Most már tudtam, hogy Hawk miért nem akar tovább beszélni a repülőtéren. A tét messze túlmutat a chilei MIRistákon és a tervezett puccsán. Hawk halkan játszott, azt gondolva, hogy megvéd, ha elkapnának. Most nem tudtam, hogy értékelem-e ezt a sok figyelmet.
  
  
  „Ez biztos vicc” – mondtam kapcsolattartómnak. „Belkev mindent megtett, hogy megöljön, és szeretném viszonozni a szívességet, ha lesz rá lehetőségem. Különben is, miért nem hagyják, hogy az oroszok megtartsák a pipát? Tudunk
  
  
  vegyen fel egy új műholdat, és ismét megkapja ugyanazt az információt."
  
  
  „Ez több, mint egy műhold” – mondta kapcsolattartóm. - Az AX-nek információi vannak arról, hogy a MIRisták összehangolták erőfeszítéseiket maoista terroristákkal Peruban és Bolíviában. Mindhárom országban egyidejű puccsot terveznek. A jelnek Belkev meggyilkolásának kell lennie. Akkor kontinensünk egynegyede kínai uralom alá kerül.”
  
  
  "Ez őrültség!"
  
  
  „Bárcsak így lenne. De a teljes fegyveres erőnk, bármilyen jó is legyen, kevesebb mint negyvennyolcezer. Peru és Bolívia hadseregét a maoista ügynökök aláásták. Ha puccs történik, ki segít nekünk? Amerika Vietnam után? Alig. Oroszország? Még Kínánál is messzebb vannak."
  
  
  „Így marad Argentína és Brazília. Mindkettőjüknek nagy serege van, és nem fognak egy helyben állni, miközben Mao elnök vigyorog a határaikon.
  
  
  Bólintott, mintha már tudta volna erre a választ. De mint kiderült, megcsináltam.
  
  
  – Biztosan van néhány információ a hírnök papírjaiban. Nincs időnk a laborokra, Mr. Carter. Megértem, hogy tudsz kínaiul olvasni."
  
  
  Az autó ablakai fel voltak tekerve, és fogalmam sem volt, hová megyünk. Amikor a limuzin megállt, felfedeztem, hogy egy minisztérium alagsorában vagyunk Santiago központjában. Egy csupasz, ablak nélküli szobába vittek, még asztal és szék nélkül. Egy fluoreszkáló lámpa zöldes fénnyel töltötte meg a szobát. Indulás előtt a miniszter adott egy csipeszt, hogy kezeljem az elszenesedett papírokat.
  
  
  – Mindenre gondolsz, igaz? - kommentáltam.
  
  
  – Dr. Thompson az AX-től azt mondta, hogy szüksége lesz rájuk.
  
  
  Hat órával később fájt a hátam a betonpadlón való kúszástól, de megvolt, amit kerestem. Több száz szétszórt kínai karaktert sikerült összeraknom egy erősen megperzselt papírra, és végre megértettem, miért akart Hawk annyira elküldeni Chilébe. Miután bekopogtam az ajtón, és közöltem az őrrel, hogy készen állok, lefeküdtem a hideg padlóra és elszívtam egy jól megérdemelt cigarettát.
  
  
  A miniszter körbejárta a megfeketedett papír négyzeteit, amelyeket újra összeállítottam.
  
  
  – Csalódott vagyok – mondta. – Hogy teheted mindezt?
  
  
  – Ez nem szerelmes levél – válaszoltam. „Ez katonai elemzés, és a kínai katonai elme nem sokban különbözik senki mástól. Más szóval, elég konkrét és ismétlődő ahhoz, hogy az általános elképzelést megértsem." Odahajoltam, és beszéd közben egyik szereplőre mutattam a másik után. „Itt van például a tengert jelölő szimbólum ismétlése, egy módosítással a délt jelenti. Déli-tenger".
  
  
  "Nagyon érdekes. Bárcsak lenne időm egy előadásra” – viccelődött.
  
  
  "Most várj egy percet. Berángattál ebbe a garázsba, hogy egy nap alatt megtegyem azt, amihez rendszerint egy elemzőcsapat kellene diákkal, nagyítókkal és vegyszerekkel egy hét alatt. Most, hogy megtettem, a fenébe is! Hát ezt hallgasd meg. Nem sok időt vesz igénybe. Mint mondtam, számos utalásunk van a Déli-tengerre. Ez ismét a tengerre utal, de ezúttal úgy módosították, hogy egy alatta hajózó hajóra is utaljon."
  
  
  "Tengeralattjáró".
  
  
  "Most már érted. A kínai dél-tengeri flotta tengeralattjárójáról beszélünk. Nem olyan ijesztő. Nem új karakter a kínai nyelvben. Ez egy rakétát is jelent, vagy inkább több rakétát. A módosítás azonban viszonylag új. Nukleáris. Tehát "Amink van, az fegyver."
  
  
  „Fegyverek mire? Mi köze ennek Chiléhez?
  
  
  "Nem tudtam a választ erre a kérdésre egészen addig, amíg az utolsó oldalra nem jutottam, ahol Chile név szerinti első említését találtam. A tengeralattjáró ebben a pillanatban száz mérföldre van a chilei partoktól. Egy speciálisan felszerelt géppel érkezett. Albán teherhajó. Belkev meggyilkolása és a puccs megkezdése után a kínai tengeralattjáró a chilei Antofagasta kikötőbe költözik."
  
  
  – Innen származik.
  
  
  – Nos, a MIRistáknak jó terveik vannak ezzel kapcsolatban. Antofagasta lesz az első elfoglalt város, így a tengeralattjáró gond nélkül kiköt. Ekkor jelentik be a terroristák, hogy nukleáris rakétáik támadják Dél-Amerika fél országának fővárosát. Mi lesz igaz. A jelentés nem említi, de egészen biztos vagyok benne, hogy egy G-osztályú tengeralattjáróról van szó, amely az orosz Sark rakéta kínai változatával van felfegyverkezve. Ezen az utolsó oldalon egy kör látható a rémületre és egy 1700 kilométeres távolság. Ez a rakéta hatótávolsága, egy zsarolási kör, amely Rio de Janeirót, Montevideot és Buenos Airest fedi le. Ha valaki csak kezet emel a MIRisták ellen, ezek a városok nukleáris pusztasággá változnak.
  
  
  „Tegyük fel, hogy megpróbálunk beavatkozni. Tegyük fel, hogy elküldjük a rakétaelhárító rakétáinkat, hogy lőjék le a rakétáikat. Ennek eredményeként még legalább egy tucat nukleáris robbanófej fog felrobbanni a kontinens felett, és hadd mondjam el, a kínai rakétatechnológia egyik jellemzője nem a tiszta robbanófejek fejlesztése. Dél-Amerika radioaktív lesz az Amazonas folyó déli részéről."
  
  
  – Ha ezt senki nem állítja meg?
  
  
  "Akkor Dél-Amerika egész nyugati talapzata egy második Kínai-tengerré változik."
  
  
  A miniszter aggódva turkált a zsebében. Odaadtam neki az egyik cigarettám és rágyújtottam.
  
  
  „Nagyon nyugodt vagy” – jegyezte meg. – Akkor hogyan tudjuk megállítani a puccsot?
  
  
  „Ne hagyd, hogy elinduljanak. A jel Belkev halála. Bármennyire is utálom ezt kimondani, nekünk - nekem - életben kell tartanunk őt." Hozzátettem egy kifejezést az angolban, ami megmutatta az igazi érzéseimet, de a miniszter nem fogta fel.
  
  
  – Akkor nincs más dolgunk, mint őrség alá helyezni egy katonai bázison.
  
  
  "Nem. Ez az utolsó dolog, amit meg akarunk tenni. Amint nyilvánvalóvá válik, hogy a MIRisták tervei felé haladunk, megváltoztatják azokat. Belkevnek nyitottnak kell maradnia, kövér célpont mindenki számára, aki rá akar lőni."
  
  
  Összeszedtem az elszenesedett papírlapokat, összeraktam belőlük és meggyújtottam. Nem akartam nyomot hagyni. Egy csíkos öltönyös miniszter letérdelt a földre, és segített.
  
  
  „Ne feledje – mondta –, Chile százhúsz éve demokrácia, sokkal tovább, mint az országok túlnyomó többsége. Azok maradunk, és ha a Vörösök megpróbálnak diktatúrát létrehozni, akkor több szóval fogunk harcolni."
  
  
  Mondtam neki, hogy ha van szava, imádkozzon Alekszandr Belkev értéktelen életéért.
  
  
  
  
  
  
  Nyolcadik fejezet
  
  
  
  
  
  „Minden feladatnak megvan a maga ezüst bélése” – gondoltam, amikor láttam, hogy Rosa és Bonita az erkélyükről az enyémre költöznek. A mögöttük lévő jelenet a világ egyik leglélegzetelállítóbb volt: az Andok-hegység, hóval borított és a holdfényben izzó. Megálltunk egy paradornál, egy szállodában, az indiai Aukankilcha városában, amely a Belkev útvonal első állomása, és nem kevesebb, mint a föld legmagasabban fekvő városa.
  
  
  „Buenos noches” – mondták együtt a nővérek, miközben besurrantak a szobámba. – Belkev úgy alszik, mint egy plüssmalac.
  
  
  Abban a pillanatban egyáltalán nem Belkevre gondoltam. El voltam foglalva a tájak gyönyörködtetésével, aminek szintén semmi köze nem volt az Andokhoz. Rosa és Bonita majdnem ikrek voltak, az egyetlen különbség az, hogy Bonita egy kicsit alacsonyabb és teltebb volt. Mindketten selymes bikini hálóruhát viseltek, ami szinte átlátszó volt, és ha összetévednék közöttük, tudtam, hogy Rose arany nyakláncot visel, Bonita pedig ezüstöt.
  
  
  Otthon érezték magukat, és egyenesen a bárba mentek, ahol válogatott rumokat fogyasztottam.
  
  
  – Olyan tehetséges vagy, mint a nővéred? - kérdeztem Bonitát.
  
  
  Végigsimította a kezét az ingemen és a mellkasomon.
  
  
  "Énekes vagyok." A lány felkacagott. – Ha olyan tehetséges vagy, mint ahogy hallottam, talán rávehetsz, hogy valami szépet énekeljek.
  
  
  – Meg fogja tenni – ígérte neki Rose. Rumos keveréket készített, és kiosztotta a poharakat. „Olyan, mint a rum. Elég a túléléshez."
  
  
  – Nincs sok időnk – suttogta Bonita. – A többi lány észre fogja venni, hogy elmentünk.
  
  
  Rájöttem, hogy Bonita kuncogásai között kicsatolja az övemet. Rose hátulról átölelt, és az ingemen keresztül éreztem a melle nyomását. Mindketten úgy repkedtek körülöttem, mint egy pár egzotikus pillangó, mígnem minden ruhám a földre került. Bonita ezután átölelt, és rám csúsztatta a csípőjét, amíg az Egyesült Nemzetek Szervezete megkérdőjelezte az izgalmamat.
  
  
  Üres volt a poharunk, és kihűlt bennünk a rum, miközben hárman meztelenül feküdtünk az ágyon. Felváltva csókoltak, és amikor fényűzően kinyújtóztam, mindegyik rám vetette a csípőjét, szóval. Kezeimet végigsimítottam az oldalukon, mérlegelve a lehetőségeket.
  
  
  Amire egy fantasztikus kubai lány képes, azt ketten jobban megtehetik. Ahogy befejeztük az üvegeinket, az Andok feletti hold besütött az ablakon.
  
  
  – Istenem, két órája vagyunk itt – mondtam, amikor megláttam az órát az irodán. – Azt hittem, mindkettőtöknek vissza kell jönnie.
  
  
  – Pszt – mondták egyként.
  
  
  Nem értettem, hogy melyik lány hol van és melyik szerelmeskedik. Most már csak azt tudtam, hogy az egyiknek arany nyaklánca van, a másiknak ezüst. Ahhoz, hogy egyszerűen mozgassam a kezem, ki kellett szabadulnom a meleg hús tengeréből, amely újra és újra megpróbálta elfelejteni az időt.
  
  
  „Ez nemzetközi incidenssé fajulhat” – figyelmeztettem.
  
  
  – Nemzetközi incidensről van szó – ugratta Rose. – Tudja, kezével a határon túl.
  
  
  – Nem a te kezeddel – javította ki Bonita.
  
  
  – Nem gondolhatod komolyan?
  
  
  – Úgy néz ki, mint Fidel – duzzogta Bonita.
  
  
  Úgy fordult felém, hogy beszorultam a testük közé. Éreztem, ahogy egy ügyes kéz végigsiklik a combomon.
  
  
  – Ole és azt hittem, hogy végzett – mondta egy örömteli hang.
  
  
  "Ki ez?" Megkérdeztem.
  
  
  "Számít?" ajkak a fülembe súgták.
  
  
  Hadd mondjam el, sötétben nem minden nő egyforma. Mindig tudtam, ki az, és Rose nem meglepő módon elhúzódott.
  
  
  „Madre! Ideje indulnunk – suttogta. – Biztosan hallottak minket Havannában.
  
  
  – Még nem – sóhajtott Bonita, csípőjét még mindig az enyémhez nyomva, és kiűzte az utolsó örömét.
  
  
  Mondanom sem kell, hogy én sem siettem elmenni, de a ráadást megszakította a hirtelen ajtónyitás és a teremben a lábak kopogása. Egy pillanat múlva valaki kopogtat az ajtómon.
  
  
  – Vamonos ahora – mondta Rose.
  
  
  Amikor meghallották a kopogást, az erkélyen keresztül távoztak. Tudtam, hogy ki van a másik oldalon, Belkev egyik rendes testőre, egy kopaszodó, gyanakvó srác. Még egy utolsó pillantást vetettem, hogy megbizonyosodjak arról, hogy az erkély szabad-e, mielőtt elég szélesre nyitottam az ajtót, hogy döcögős szeme rápillanthasson.
  
  
  „Nem hallottad ezt a zajt? Miért van itt, és miért nem védi Belkev elvtársat, ahogy megállapodott? Volt itt valaki?
  
  
  "Biztosan. Az éneklő gyilkos. Szólj, ha elkapod."
  
  
  Becsaptam az ajtót és visszafeküdtem, ezúttal elaludni.
  
  
  Másnap reggel a testőr még mindig gyanakodva nézett rám, miközben boldog kíséretünket egy idegenvezető kísérte végig Aucanquilche-n keresztül. Belkev jól kipihentnek és csúnyán nézett ki; átaludta az összes zajt. Bonita és Rosa úgy nézett ki, mintha újra szeretnének játszani, és Belkev háremének többi tagja elgondolkodva nézett rám. Követtem az indiánokat, akiknek sikerül 17 500 láb tengerszint feletti magasságban élniük.
  
  
  A város térre való belépés feszültsége elég volt ahhoz, hogy Belkevet elfárassza, különösen a levegőben. Még én is éreztem, hogy a tüdőmnek oxigénre van szüksége, és mégis a hordómellű indiánok szívós fajának kellős közepén voltunk, akik képeseknek tűntek lehagyni az őket üldöző lámákat. Fényes, durva lámagyapjú poncsót viseltek, tág, ferde szemüket vörös és zöld gyapjúsapkák árnyékolták, és a közöttük lévő idegeneket nézték. Lehet, hogy alacsony termetűek voltak, de tökéletesen alkalmazkodtak zord környezetükhöz, és a civilizáció csúcsán élték le életüket, magasan az égen, az abszolút gyönyörű és alattomos Andok mellett.
  
  
  Aucanquilche-ben voltunk, mert ez az Inka Birodalom egyik utolsó fellegvára. A falu kőműveinek nagy része a császári időkből származik; ez egy hihetetlenül felszerelt, habarcs nélküli kőműves, amely öt évszázadot túlélt, és a körülöttünk tolongó emberek az építő kőművesek legtisztább leszármazottai voltak.
  
  
  – Azt hiszem, tengeribeteg vagyok – motyogta Belkev.
  
  
  – Ne várj részvétet tőlem, elvtárs.
  
  
  – Meg kellett volna ölnem, amikor lehetőségem nyílt rá.
  
  
  – Mellény van rajtad?
  
  
  "Biztosan."
  
  
  Bementünk egy földszintes épületbe, a falu kevés modern épületei közé. Állami múzeum volt, a kurátor az ajtóban találkozott velünk, megbámulta a váratlanul sok nőt, felépült, és üdvözletét küldte Belkevnek. Belkev alig visszafogottan arcon csókolta, majd elhúzódott az öleléstől.
  
  
  – Le akarok ülni.
  
  
  – Levegő – mondta a kurátor együttérzően. – Mindig kéznél tartok egy kis pálinkát a látogatók számára.
  
  
  Míg Belkev lihegve ült egy széken az előcsarnokban, a kapus hozott egy pohár pálinkát. Belkevnek adta, amikor az egyik őr megragadta a karját.
  
  
  „Szeretné, ha először kipróbálnád” – magyaráztam a kurátornak.
  
  
  Habozott, de inkább sértésből, mint méregtől való félelemből fakadt. Arrogáns kortyot ivott, és átnyújtotta a poharat Belkevnek.
  
  
  – Nagyon jó – köszönte meg Belkev. Egy hajtásra megitta a pálinkát, és hangosan böfögött.
  
  
  – Te is orosz vagy? - kérdezte tőlem kíváncsian a kurátor.
  
  
  – Bérleten vagyok. Zavartnak tűnt. – Nem számít, ez egy belső vicc.
  
  
  Kiléptem a csoportból, és besétáltam két kiállítóterembe. Furcsa gyűjtemény volt ez a múzeumban, amely többnyire olyan csapásokból állt, amelyeket azután mentettek meg, hogy a spanyol hódítók kifosztották a földet. Azonban furcsán hatásos volt. Az egyik falon egy térkép volt.
  
  
  Az Inka Birodalom, amely a kontinens nyugati partjának csaknem teljes hosszában elnyúlik, és három másik fal körül húzódott, egy egykor nagy civilizáció szánalmas maradványait tartalmazta.
  
  
  Tudtam, hogy Belkev hátulról közeledett felém.
  
  
  „Az inkák ugyanúgy irányították birodalmukat, mint a rómaiak – jegyeztem meg –, földeket hódítottak meg, gyarmatosították őket, hatalmas, ezer mérföld hosszú utakat építettek városaik összekötésére, és meghódított királyok fiait nevelték fel fővárosukban, Cuzcóban, hogy egy új generáció a nemesség is inkák volt. Senki sem tudja megmondani, milyen magasságokat érhettek volna el az inkák, ha nem érkeznek meg a spanyolok, de megérkeztek. Végül is az inkák még csak elkezdték birodalmukat, amikor Pizarro és emberei elpusztították azt."
  
  
  – Valamiféle birodalom, amikor egy maroknyi kalandozó szinte egyik napról a másikra elpusztítja – mondta Belkev gúnyosan. Azt hiszem, megpróbálta menteni az arcát a megalázó érkezés után. A kurátor mindenesetre a megjegyzés hallatán megőrült.
  
  
  „A bukás csak a tényezők szerencsétlen kombinációja miatt következett be” – mondta ingerülten. "Pizarro egy pusztító polgárháború végére érkezett. A legyőzött fél azonnal csatlakozott Spanyolországhoz, gyakorlatilag egy indiai hadsereget hozott létre spanyol vezetés alatt. Másodszor, az inkákat himlő- és kanyarójárványok pusztították el, amelyek mindegyike elhozta az Újvilágot és ami a legfontosabb, az inkák nem voltak hozzászokva az európai áruláshoz. Pizarro fegyverszünet zászlaja alatt meglátogatta az inka császárt, elrabolta és megzsarolta seregeit, hogy megadják magukat."
  
  
  – Ez a szovjet emberek jó szándékára utal? - követelte Belkev kellemetlenül.
  
  
  A kurátor tagadja az ilyen motivációt; valójában nem tudta, miről beszél Belkev. Belkev úgy tűnt, nem hiszi el ezt a tagadást – és miért tenné, ha a Szovjetunión belüli politikai támadásokat finoman, pontosan ilyen történelmi allegóriákban hajtották végre? Valakinek el kellett magyaráznia Belkevnek a helyzetet, de élveztem a félreértést.
  
  
  "Az európaiak, azaz a spanyolok minden aranyból vagy ezüstből készült műalkotást elvittek és tuskóba olvasztottak, hogy Spanyolországba küldjék. Ami az inkák összetett művészetéből maradt ránk, az főleg kerámia és néhány szövött műtárgy, – folytatta a kurátor.
  
  
  Rose meghátrált az előtte lévő polcon lévő kis cserépdarabtól. Ez egy kerámia kancsó volt, amelynek kiöntőjét apró szobornak álcázták. A szobor egy fához kötözött férfit ábrázolt. Meztelen volt, nemi szerve erősen ki volt nyomva, és egy keselyű a húsát szedegette. Még ötszáz évig is meggyőzően elviselték fájdalmát.
  
  
  „Ez a munka körülbelül ie két évszázadra nyúlik vissza. Arra emlékeztet bennünket, hogy az indiaiak körében magas volt a bűnözés. Ebben az esetben a tettest hagyták meghalni a keselyűk hatásaitól. Végül is nem volt könnyű Indiában élni. ezek a hegyek, és mivel a legkisebb lopás egy másik ember halálát is jelentheti, az elkövető a legszörnyűbb büntetésre számíthat."
  
  
  Átmentünk egy másik vitrinhez. Beletelt egy másodpercbe, míg a szemek hozzászoktak ahhoz, amit látnak, és akkor nem volt kétséges afelől. Néztünk egy fejetlen múmiát, magzati helyzetbe hajtva. Gazdagan volt felöltözve egy kidolgozott jaguárokkal díszített köntösbe, de a nyakánál lévő éles ütközés vonzotta a tekintetemet.
  
  
  „A halottak holttestei csodával határos módon megmaradtak Chile száraz levegőjében” – jegyezte meg a kurátor.
  
  
  – Hiányzik valami? - kérdezte Rose.
  
  
  „Ó, fej? Igen. Ez a fiatalember az egyik inka hódító háborúban halt meg. Gyakori volt, hogy egy katona elvette az ellenség fejét. A temetőink tele vannak fejetlen holttestekkel."
  
  
  Elvezetett minket egy másik bemutatóhoz.
  
  
  – Sőt, biztos vagyok benne, hogy az egyikük levágta a fejét. Az ominózus hangszerre mutatott, amely szépen hevert egy bársonydobozban. Késhez hasonlított, de a nyele inkább hátulról lógott ki, mint a végén. A markolat embertelen istenképekkel volt díszítve, a hold alakú penge éles éle pedig fenyegetően csillogott.
  
  
  – Vannak más, az inka háborúkra jellemző leleteink is – folytatta büszkén a kurátor. – Pamutból készült steppelt öltöny, amit például páncélnak használtak. És egy íj és nyíl is. A hegyiek a fegyverek kezelésében, míg a parti indiánok lándzsahordó képességeikről voltak ismertek. Az indiai seregek egyesültek, és hevederekből és fojtogató bolákból álló tüzérséget indítottak, amiben nagyon ügyesek voltak. Amikor a harc kézi harcba torkollott, harci ütőkkel és ezekkel az egyedülálló inka fegyverekkel harcoltak, amelyeket „vágótoroknak” neveznek. '"
  
  
  A kirakó egy pár szaggatott bronzsúlyból állt, amelyeket kötelekre függesztettek fel. A keresztesek sok azonos fegyvert használtak, de csak fémpáncél ellen.
  
  
  Egy ilyen fegyver védetlen fejen való használata szörnyű eredményekhez vezet.
  
  
  Volt még egy borzalom a szobában, ami örömet okozott nekünk. A kurátor minden bizonnyal egyfajta pièce de résistanceként tartotta meg – egy furcsán eltorzult emberi koponyát, a megnyúlt csontokba aranylemezzel.
  
  
  „Kiállításunk büszkesége” – mondta nekünk a kurátor száraz kezét dörzsölve. „A régi birodalom számos régiójában a csecsemők fejét szándékosan deformálták a deszkák nyomásával. A gyermek túl hosszú, teljesen kerek, magas vagy rövid fejjel nőtt fel, a helyi szépségstandardoktól függően. Amint látja, itt a szabvány a hosszú, keskeny fej volt."
  
  
  – Úgy néz ki, mint egy kígyó – hátrált Bonita.
  
  
  „Érdekes – jegyezte meg Belkev –, de primitív.
  
  
  – Hallott már orrműtétről? Megkérdeztem őt.
  
  
  „E koponya figyelemre méltó jellemzője természetesen a háromszög alakú aranylemez. Ezt trephinációval, a koponyacsont sebészi eltávolításával, vágással vagy fúrással végezték. Ezt valójában a hegyvidéki inkák széles körben gyakorolták. , bár a műtét utáni túlélés valószínűleg még ennél sem volt jobb. A legtöbb trepanálást orvosi okokból hajtották végre, de van egy elmélet, hogy néhány fiatalon azért végezték, hogy a császár személyes testőreként jelöljék meg őket.
  
  
  – Miért nem a spanyolok vették ki az aranyat ebből a fejből? Tudni akartam.
  
  
  – Ó, ez egy érdekes pont. Ez a koponya a spanyolok elleni későbbi indiai lázadások egyikéből származik. Ez vagy a tizenhetedik vagy a tizennyolcadik században történt, több száz évvel a birodalom bukása után. A koponyát csak húsz évvel ezelőtt fedezték fel. Most pedig menjünk át egy másik szobába."
  
  
  A második szoba tele volt szőtt tárgyakkal. Miután tíz percig hallgatta a kurátort, Aucanquilchi polgármestere megmentett minket, és elvitt a lakhelyére ebédelni.
  
  
  A sör, a fűszeres hús, a kaviár, az okának nevezett burgonya és az ananász hatására Belkev hízott egy kicsit.
  
  
  „Nagyon lenyűgöző múzeum – mondta –, de egyszer el kell jönnie Oroszországba, és látnia kell a progresszív folklórt. Talán el tudom intézni, hogy valamelyik kulturális tanácsadónk eljöjjön és segítsen a nemzeti művészetében.”
  
  
  A szintén helyi krumplira hasonlító polgármester szerényen mosolygott.
  
  
  – Még sört, Belkev elvtárs? Bírság. Nem, vedd az üveget. Végül tehát a két nagy kommunista párt egyesült, és a jövőért dolgozik. Hosszú évek óta párttag vagyok, mint itt mindannyian. "
  
  
  Belkev rám nézett, hogy megnyugodjak.
  
  
  „Örülök, hogy ezt hallom” – mondta a polgármesternek. „Azt hittem, hogy a városod kicsit elmaradott lehetett. Nagyon örvendetes tudni, hogy az emberek részt vesznek a szocialista forradalomban.”
  
  
  A polgármester kissé elsápadt, de Belkev figyelmes volt.
  
  
  – Valami baj van itt?
  
  
  „Attól tartok, bizonyos tekintetben egyáltalán nem vagyunk elmaradottak. A WORLDisták még itt is el vannak foglalva revizionista hazugságaikkal. Azonban biztosíthatom önöket, hogy kézben tartjuk őket."
  
  
  – Könyörtelenül össze kell törni őket – tanácsolta Belkev. – Ugyanaz, mint Trockijjal.
  
  
  – Megölted Mexikóban, ugye – jegyeztem meg.
  
  
  – A huzattaláló az élet legalacsonyabb formája – morogta Belkev.
  
  
  – Nem Aucanquilche-ben. Nem mehetsz feljebb."
  
  
  A polgármester riadtan nézett körül nálunk.
  
  
  – A humorod, mint mindig, most sem helyénvaló – figyelmeztetett Belkev az asztal túloldalán. – Fizetni fog ezért, amikor visszatérünk Santiagóba.
  
  
  „Uh, talán vad vikunyacsordákat szeretne látni a hegyekben” – javasolta a polgármester, váltsunk témát.
  
  
  Itt kötöttünk ki: Belkev csak azután vállalta a sétát, hogy megtudta, hogy a teherhordó ló hátából látja a vikunát. Vikunákat nem láttunk, de az Andok már önmagában is látványt nyújtottak, lélegzetelállító sztalagmitok kaparták az ég tetejét. Lehet, hogy a Himalája magasabb, de semmi sem hasonlítható a dél-amerikai hegyvonulat merőleges falaihoz.
  
  
  Óvatosan haladtunk az inka útépítők által a hegyoldalba vájt keskeny ösvényen, mérföld mélységű réseken cikázva egy olyan rendszerben, amely nemcsak az indiai mérnöki képességeket dicsérte, hanem katonai előrelátását is. Nem volt olyan hely az ösvényen, amelyet legalább két pozícióból ne lehetett volna kereszttűzbe kapni. Lesre építették.
  
  
  – Megyek, megnézem az edelweiszt – mondtam Belkev testőreinek.
  
  
  – Edelweiss? - kiáltott fel Belkev. – Itt nincs edelweiss.
  
  
  – Megkeresem – mondtam.
  
  
  otthagyta a póniját, és felmászott a sziklás hegyre. Jobb fizikai állapotban voltam, de a testem még mindig a tengerszinthez igazodott, és hamarosan levegő után kapkodtam. Az indiánoknak nemcsak abnormálisan nagy tüdejük volt, hanem megnövekedett számú vörösvértestük is, ami különösen gyors és hatékony oxigéneloszlást biztosított számukra a test szöveteiben. Mindazonáltal száz láb magasra emelkedtem az ösvény fölé, és Belkev csoportjával lementem, a tüdőm levegőért sikoltozott.
  
  
  Ha leset állítasz fel, azt a domb magas oldalán kell felállítani. Kezdetnek egyszerűbb lelőni. Ennél is fontosabb, hogy az egyik szívós aucanquilchi indiánnak sokkal nagyobb esélye lett volna felszökni a hegyre, éppen azért, mert nehezen tudtam vízszintesen mozogni.
  
  
  Voltak pillanatok, amikor úgy éreztem, a világ tetején járok, és tudtam, hogy ez csak egy újabb oxigénhiány okozta. Láttam magam alatt embereket lóháton, mintha egy távcső rossz oldalát néznék, mögöttük pedig meredeken ereszkedtek le az Andok, ahol messze lent csak homály volt. Leültem pihenni egy sziklapárkányra, és lustán elkezdtem nézelődni.
  
  
  Még mindig nem tudom, miért vettem észre a görnyedt alakot. Körülbelül háromszáz méterre volt tőle, és olyan mozdulatlan volt, mint egy kő, de azonnal tudtam, mi az. Tudtam, hogy amint Belkev teherhordó lova a hatótávolságon belülre kerül, az alak távcsővel fog használni. Tudtam ezt éppúgy, mint azt, hogy nem fogok tudni időben eljutni sem a figurához, sem Belkevhez, hogy bármit is változtassak. Kihúztam a Lugert a kabátomból, szándékosan figyelmeztető lövést adtam le, és megdermedtem. Belkev lova lassan haladt a számtalan cikcakk egyikén, és a hirtelen lövés hangja kizökkentheti a lovat és a lovast az apró ösvényről.
  
  
  Kétségbeesetten megtaláltam a fegyver hangtompítóját, és rácsavartam. Minden másodperc közelebb vitte az oroszt a biztos halálhoz. A bal kezemet támaszként használva a távoli célpontra céloztam. Amikor a puska, amit látni akartam, megjelent az objektívben, elsütöttem.
  
  
  Egy szennyfolt tíz méterrel száguldott fel a leendő gyilkos előtt. Figyelembe vettem, hogy a csillapító csökkenti a sebességet, de nem vettem észre, hogy a pisztolyom mekkora sérülést okozott a Tűzföldön. Most az alak megfordult és rám talált. A puska csöve gyorsan felém fordult.
  
  
  Tíz lábnyi beállítással és egy imával ismét meghúztam a ravaszt. A sziklatömb teteje, amelyre támaszkodott, lángba borult, amikor a golyó eltalálta, és a szikla mögé csúszott. Valószínűleg a golyó a mellkasában találta el, de még így is vártam, hogy újra felbukkanjon. Lent, mit sem sejtve arról, hogy mi történik, Belkev és társasága továbbment, és a másik irányba nézett. Lassan, a sziklán tartva a szemem, átmásztam a hegyoldalon a fegyveres férfi felé.
  
  
  De amikor odaértem, nem volt ott senki. Az elhasznált golyó, amelyet a sziklával való ütközés lelapított, a földön feküdt. Nem volt vér. Azonnal megértettem, hová tűnt az emberem, és miért nem láttam távozni. Közvetlenül a sziklatömb mögött volt egy kis barlang bejárata. Négykézlábra kellett állnom, hogy belépjek hozzá. Egyik kezemben a pisztolyom volt, a másikkal zseblámpával világítottam meg a dohos barlang falait. Senki nem lőtt rám, így bemásztam.
  
  
  A barlang annyira kiszélesedett, hogy görnyedve tudtam mozogni a pókhálón és a poron keresztül. A levegő sűrű volt és pézsmás, mozdulatlan, mint a levegő egy sírban. Egy rongyos lyuk a hálóban megmondta, hová tűnt a zsákmányom, én pedig követtem, lassan haladva előre az apró fénysugár mögött. A barlang a hegy közepébe vezetett, majd visszakanyarodott. A levegő hidegebb és frissebb lett. Lefutottam az utolsó harminc métert, tudván, hogy elkéstem, és bizony, az egyre növekvő fény azt mondta, hogy egy másik kijáraton keresztül indulok el, egy lejjebb a hegyoldalon. A puska odakint hevert, elhagyva. A tulajdonosa eltűnt.
  
  
  Visszasétáltam a barlangon, úgy éreztem, hogy lemaradtam valamiről. A zseblámpám egy fejjel lefelé fordított, alvó denevér arcát világította meg. Lépéseim visszhangoztak, a hangokat elfojtotta a háló szövete. Elöl láttam egy fényt a bejáratnál. Tökéletes kört alkotott a fekete barlangban, és túl kerek volt ahhoz, hogy természetesen kialakuljon.
  
  
  A gerendával nekiütköztem a falaknak, és elsöpörtem a vastag pókhálókat. A falba egy kőfülkét vágtak, a fülkében pedig egy sor három méter magas korsó volt. A konzervdobozokat festett jaguár minta borította, a színek kifakultak. Kinyújtottam a kezem, és megérintettem az egyik váza oldalát.
  
  
  Négyszáz év porrá változtatta az agyagot. A kerámia összeomlott az érintésemtől
  
  
  beleütközött a földbe és a padlóra esett; Éreztem, hogy a hátam kihűl a rémülettől. Az üvegben pontosan olyan múmia volt, mint amit a múzeumban láttam. Ez is fejetlen volt. Úgy volt összehajtva, hogy biztosan vázát formáztak köré. De volt egy különbség. A bőr oldala és a karja között volt egy koponya – egy hosszúkás koponya, szemek nélkül, amelyet fél évezreddel ezelőtt összetört a Rejtvény.
  
  
  A barlang egy régész álma lehetett, de számomra rémálom volt. A bűz, ami a korsóban rekedt a testtel együtt, szétterjedt és betöltötte a levegőt. Megtöröltem a kezemet a kabátomban, és távoztam, és amilyen gyorsan csak tudtam, kimásztam a kis bejáraton, hogy érezzem a kinti vékony, tiszta levegőt.
  
  
  Belkevel és a többiekkel találkoztam, amikor visszatértek a faluba. Míg a lányok egyértelműen örültek, hogy látnak engem, Belkev elvtárs kiegyensúlyozatlanabbnak tűnt, mint valaha.
  
  
  - Remélem, jól érezted magad a hegyekben rohangálásban, ahelyett, hogy a munkádat végezted volna – köpött rám. „Egy embernek őrültnek kell lennie ahhoz, hogy ezeken az ösvényeken haladjon. Meg is ölhettem volna. Mit akarsz, mit mondjak erről a KGB-nek?
  
  
  „Mondd meg nekik, hogy igazad volt. Nincs Edelweiss."
  
  
  
  
  
  
  Kilencedik fejezet
  
  
  
  
  
  Aznap este Rosa és Bonita megérkezett egy barátjával, egy Greta nevű keletnémet lánnyal. Egy hetyke sportoló volt, szeplők mindent elborítottak, ami nem volt rövid hálóingében.
  
  
  „Azt mondta, hogy beszélni fog rólunk Belkevnek, ha nem visszük magunkkal” – mondta Rosa sajnálkozva.
  
  
  Greta parancsolta nekik. - "Kifelé!"
  
  
  A nővérek mintha csendben vitatkoztak volna azon, hogy kidobják-e az ablakon, de az óvatosság győzött, és kimentek az erkélyen. Amint elmentek, Greta felém fordult.
  
  
  – Hárman vannak – mondta.
  
  
  – Nos, itt van három pohár. Vegyél belőle kettőt."
  
  
  Huszonkét éves volt, és a legutóbbi olimpián indult szabadfogású úszásban, és csak azért esett ki a versenyből, mert elmondása szerint az úszócsapat többi lánya leszbikus volt. Beszéd közben megvetően ráncolta felfelé fordított orrát.
  
  
  – Használtál valamit, amikor először megláttalak Belkev szobájában. Mi volt az?" Megkérdeztem őt.
  
  
  "Kokain." A lány vállat vont. – Berlin óta utazom ezekkel a disznókkal. Kell valami, ami feledtet. Most találtam valami jobbat."
  
  
  "Mi ez?"
  
  
  Aztán levette a ruháját. Mindenhol szeplők tűntek fel. Izmos volt és mozgékony. Ügyesek és éhesek egyaránt. Ujjai gyorsan végigsimítottak a hátamon.
  
  
  – Igen, Nicky, oh. Ó, érzem, hogy mozog a föld."
  
  
  – Ezt olvastad valahol?
  
  
  – Nem, tényleg megmozdult. Habozva hozzátette: – Azt hiszem.
  
  
  Utána abbahagytuk a beszélgetést. Homályosan hallottam, hogy valaki kopogtat az ajtón lent. Aztán újabb ütések következtek. Egy nehéz teherautó dübörgött az ablakon kívül. Az üst tompa üvöltéssel berobbant. Az elmém ilyen körülmények között nagyon lassan működik, de eszembe jutott, hogy Aucanquilche-ben nem voltak teherautók, és a szállodában nincs bojler. Amikor a falak remegni kezdtek, és az ágy táncolni kezdett a padlón, felébredtem.
  
  
  "Földrengés. Öltözz fel – parancsoltam neki.
  
  
  Felhúztam a nadrágomat, míg Greta felvette a hálóingét, és éppen időben voltunk, mert hirtelen elkezdődött a földrengés. Lehulló festmények üvegei szétszórva a padlón. Alig tudtuk tartani az egyensúlyunkat. Sikoltásokat lehetett hallani a teremben, ahogy az emberek rohantak.
  
  
  "Menjünk-hoz. Senki nem fog látni téged."
  
  
  A jelenet teljes káosz volt. Belkev pánikba esett, és mindenkit leütött a biztonság érdekében. A tetőt tartó gerendákról hullott a por. A polgármester már lent volt, és egy erős zseblámpával intett minket az utcára vezető ajtókon.
  
  
  Úgy tűnt, mintha a hegy megpróbált volna megszabadulni a falutól. A remegés, amely megszakította szeretkezésünket, most a föld teljes felfordulásává változott. Az állatok rémülten visítozva futottak, zajuk csak fokozta a zavart. A faluban élő indiánok kiürítették istállóikat, hogy megmentsék jószágaikat, a lámák pedig vadul száguldoztak a piacon, fehér bundáik szellemként csillogtak a sötétben.
  
  
  Aztán amilyen hirtelen történt, a földrengés alábbhagyott, és meglepődtünk, hogy újra hallhattuk egymást. Greta remegve kapaszkodott a kezembe, míg Rosa és Bonita próbáltak kapaszkodni egymásba.
  
  
  „Fiatal hegyek ezek” – mondta a polgármester, gyanítottam, többnyire azért, hogy megnyugodjon. – Még mindig mozognak.
  
  
  Nem volt garancia arra, hogy a földrengés véget ér, de az indiánok már összeszedték állataikat. Az egyik testőr odaszaladt hozzám.
  
  
  – Hol van Belkev? - kérdezte lélegzetvisszafojtva.
  
  
  "Nem tudom. Kiszaladt a szállodából, mint a süllyedő hajót elhagyó patkány."
  
  
  A szállodában újra felgyulladtak a lámpák. A testőrök fegyverrel készenlétben rohangálni kezdtek az utcákon, Belkev nevét kiáltozva. Nem sok utca van egy Aucanquilcha méretű faluban, és hamarosan visszatértek komor jelentésükkel. Belkev elment.
  
  
  „Házról házra meg kell néznünk” – mondta egyikük.
  
  
  "Csináld. – Van még egy ötletem – mondtam neki.
  
  
  Türelmetlenül horkantottak, és elrohantak, hogy teljesítsék küldetésüket, a polgármester forrón a sarkukon.
  
  
  – Miért nem viszed át a matracokat az első emeletre? Indulás előtt javasoltam a lányoknak. Nem igazán számítottam rá, hogy ezt teszik, de ez ad nekik vitatkozni valót, és eltereli a gondolataikat a félelmeikről.
  
  
  A falusiak szinte keleti távolságtartással figyeltek, ahogy siettem a piszkos utcákon. Talán a MIRisták tartották Belkevet az egyik házban – de kételkedtem benne. A nap eleji tapasztalataim alapján nem ez volt a szokásos MIRIS típus, amivel harcoltam. Aucanquilcha sem volt egy hétköznapi város. Mászás volt a véres múltba.
  
  
  Az ősi templom a falura nézett. Ezt a földrengést éppúgy kibírta, mint előtte ezer ember, és a holdfényben éles és időtlen volt a sziluettje. Az inkák a nagyságra építettek. Templomaik olyan helyek voltak, amelyeknek alávetették ellenségeiket. Ha az ellenség nem ijedt meg megfelelően, ismét a templomba viszik, ezúttal emberáldozatként. Hatalmas kőlépcsők vezettek a piramishoz, amely az inkákat a faragott kapuistenekhez vezette. A kövek, amelyekre most némán felmásztam, valamikor áldozati vérrel szennyezettek. És újra lennének, ha igazam lenne.
  
  
  Követtem az intuíciómat, de csak egy bizonyos pontig. A barlangi epizódból megtudtam, hogy a gyilkos ismerte Aucanquilchi történetének titkait, és elhatározta, hogy felhasználja azokat az orosz meggyilkolásához. Arra számítottam, hogy odáig megy, hogy a hegyi templom tetején lévő ősi áldozati asztalt használja. De nem fogtam fel eléggé ezt a szörnyű logikát, és miután elértem a piramis csúcsának utolsó fokát, megdermedtem.
  
  
  Belkev az asztalon feküdt, hanyatt feküdt, karjai és lábai lelógtak, feje mozdulatlanul feküdt a kőasztal szélén, kivéve azt a mozgást, amelyet a nyaka köré tekert bola lengő súlyai keltettek. Szemei csukva voltak, és arca színe megváltozott a közelgő fojtogatás miatt.
  
  
  De ami megbénított, az a fölötte álló alak látványa volt. Ahogy a hold fénye megvilágította, rájöttem, mi ragadta meg a figyelmem korábban, amikor a gyilkos a hegyi ösvényen próbálta elkapni Belkevet. Egy aranylemez tükörképe volt, amelyet hosszúkás koponyája közepébe illesztettek. Ez nem egy közönséges MYRIST volt, hanem a gyilkosságot áldozatként próbálta bemutatni; inka volt, jaguárokkal díszített pamutpáncélban, és fegyverrel aranyövön. Arca gyönyörű volt eltorzult koponyája ellenére, szeme fekete, mint az obszidián és keskeny, mint a hasítékok. A pamutpáncél ellenére nyilvánvaló volt, hogy nagy fizikai erővel rendelkezik. Kíváncsi voltam, hol bukkantak rá a MIRisták, és hány rokona maradt a hegyekben. Sőt, azon tűnődtem, vajon a MIRisták tudnak-e azokról az erőkről, amelyeket felszabadítanak. Valószínűleg ez volt a helyzet, és láthatóan a végsőkig megszokták.
  
  
  Az indián felemelte Belkev fejét, és egy kő nyaktámaszra helyezte, majd letekerte a bolát Belkev vastag nyakáról, és csúnya vörös foltokat tárt fel, amelyek hasonlóak egy hóhér hurok nyomaihoz. Az orosz megmozdult, és levegőre nyílt a szája.
  
  
  Inka felkapta a tárgyat, ami Belkev feje fölött ragyogott. Soha nem ismertem volna fel, ha nem láttam volna egy hasonlót aznap korábban. A múzeumban lévő szörnyű áldozati késre hasonlított, de nehezebb és élesebb volt. Egyetlen ütéssel a vér Belkev guillotinált nyakából húsz lábnyira ömlik le a templom lépcsőjén.
  
  
  – Azt hiszem, Atahualpa – mondtam, és felmásztam a piramis legfelső szintjére.
  
  
  Az inkákon volt a sor, hogy meglepődjenek. Megdermedt, kezét a levegőbe emelte. Az utolsó inka császár nevét használtam, és ez jobban összezavarta, mint remélni mertem. Aztán ahogy egy korábbi találkozásról felismertem, úgy ő is felismert engem. Az áldozati kés aranysarlója lerohant.
  
  
  Belkev figyelt minket, és egyre jobban tisztában volt álláspontjával. Amint látta, hogy az indián a cselekvés mellett döntött, legurult az asztalról, és egy puffanással nekiütközött a szikláknak. Ugyanebben a pillanatban a kés éle leesett a fejtámlára.
  
  
  Az indián nem állt meg. Mióta az ágyból jöttem, nem volt pisztolyom: csak egy kés volt a kezemen. Amikor az ujjaim közé csúszott, arckifejezése inkább szórakozott volt, mint ijedt. Szemének gúnyos tekintete elárulta, hogy a puska sosem volt a fegyvere, csak a pengék voltak az erősségei.
  
  
  – Fuss, Belkev, és ne állj meg – kiáltottam.
  
  
  Belkev nehezen állt fel, és a lépcső felé indult. Még nem ment messzire, amikor az indián megragadta a bolát, és egy mozdulattal eldobta. A bola az orosz lába köré tekeredett, és súlyosan a fejére esett. Az indián nevetett, és mondott néhány szót olyan nyelven, amit nem értettem. Ezután felkapta az áldozati kést, és a rajta fekvő Belkev testére dobta.
  
  
  A fegyver úgy forgott, mint egy bolygó, egyenesen Belkev szívébe. Ahelyett azonban, hogy nekiütközött volna, nekiütközött a páncélnak, és elszállt a sötétségbe. Ezzel egy időben átléptem az orosz testén, hogy megfeleljek az indián következő támadásának.
  
  
  Lehúzott az övéről egy furcsa készüléket, amely egy pár bronzláncból állt, amelyek egy arany fogantyúhoz voltak rögzítve. A láncok végén gonosz csillag alakú fémgolyók voltak. Ez egy gengszter volt! Magasan a fejére lendítette, és a hatalmas golyók fütyültek. Aztán elkezdett körbejárni az asztalt, mezítláb úgy taposott a hideg kövön, mint egy jaguár mancsa.
  
  
  Már láttam bizonyítékot arra, hogy a Vágócső kárt okozhat az áldozatban. Abból, ahogy meglendítette a dolgot, tudtam, hogy szakértő a használatában, és nem fogom tudni egyszerre megvédeni magam és Belkevet. A lábammal az eszméletlen orosz teste köré akasztottam, és felvonszoltam a lépcsőn, ahol leesett a lépcsőn, elrejtve a szem elől a disznózsírtetemet, amely a győzteshez kerül.
  
  
  A primitív Rejtvény minden egyes támadásával kénytelen voltam visszavonulni a lépcső szélére. Ott, a holdfényben próbáltam értékelni az indián stílusát. Egy bárban lévő verekedő, aki egy törött üveggel hadonászik, hagyja, hogy az ütés lendülete kibillentse az egyensúlyából. De ez egy olyan ellenfél volt, aki egy hüvelyknyi mozgás nélkül is vissza tudott dobni tizenöt kiló szaggatott fémet. Engem a szamurájokra emlékeztetett, akiket arra képeztek ki, hogy kardjukat a testükbe szúrják, így ötvözve a harci filozófiát a tiszta idegességgel, ami ideális harci géppé tette őket. Még akkor is, amikor a súlyok suhogó kilengése elkerülte a mellkasomat, befejezése ismét visszahozta a bronzcsillagokat, ezúttal egy új, váratlan szögből.
  
  
  Hirtelen a lábamhoz nyúltak. Úgy ugrottam, ahogy ő szánta, és arra számítottam, hogy tehetetlenül landolok a hinta útjában. Aztán keskeny szemei elkerekedtek, ahogy a mezítláb kirepült, és a mellkasának csapódott, és tíz lábnyit hátravetette a kőasztalra. Egy közönséges embernek eltört volna a szegycsontja, de az indián csak elgondolkodva dörzsölte a mellkasát, és ismét közeledett felém, ezúttal némi óvatossággal. Előrelépve olyan szavakat mondott, amelyeket nem értettem.
  
  
  – Egy szót sem értek – mondtam neki –, és ez nagy kár, mert egyikünk az utolsó szavait mondja.
  
  
  Ekkor már forgott a tűsarkú a tenyeremben, miközben kerestem egy nyílást, amely lehetővé tenné, hogy átfúrjam a szívét. Ugyanakkor a Puzzle megrepedt a kezében, szintén kiskaput keresve. Amikor a láncok egy másodpercre összegabalyodtak, a kés hegyével előrelendültem. Oldalra ugrott, és egyúttal meglendítette a Vágótorkot. Lebuktam, ahogy bronzcsillagok táncoltak a fejem fölött.
  
  
  – Jól vagy ezekkel a dolgokkal, barátom. Most pedig lássuk, hogy vagy nélkülük."
  
  
  Csaltam, és a Fejtörő úgy zuhant le, mint egy mozdony. Elkaptam a kezét, és kihúztam belőle az arany tollat. Ahogy a teste az enyémhez nyomódott, bal horoggal hasba ütöttem. Olyan volt, mint egy kőfalon dörömbölni. A vágó torok és a tűsarkú a sziklákra esett. Megragadtam párnázott páncélját, és a térdemrel összetörtem az állkapcsát. Amikor elpattant tőle, megvágtam a vállát.
  
  
  Ez volt az a jelenet, amikor a padlóra esett. Ehelyett felpattant, és majdnem kiütötte belőlem a szelet. Tanácstalanságomban két következtetésre jutottunk. Először is, a dél-amerikai indiánok a labdarúgás vagy bármely más, rúgásokkal járó sport szakértői. Másodszor, azt hittem, hárslevél enyhe, csípős illatát érzem. Az inkák, mint a legtöbb ember a világ ezen részén, általában kábítószerként rágták a koka- és limeleveleket. Talán az ellenségem annyira rászokott a kokainra, hogy szüksége lesz egy golyóra, hogy fájdalmat érezzen.
  
  
  És van még egy dolog, amit túlságosan is jól megértettem; Nehezen lélegeztem, akárcsak Belkev. Kimerültem a csata megpróbáltatásaitól.
  
  
  Az indiánnak csak annyit kellett tennie, hogy a lábán álljon, amíg el nem esek. Ezt ő is olyan jól tudta, mint én. Lustán egy bal horoggal az állkapcsához ütöttem. Elesett alatta, és belerúgott a kövekbe. Egy könyök a légcsövéhez tartotta lenyomva, mígnem újra talpra álltam, imbolyogva, mint egy részeg.
  
  
  Az egyik korai azték bátor rituálé arra szólított fel, hogy egy fogságba esett harcos szálljon szembe négy azték katonával, közülük három jobbkezes, a negyedik pedig balkezes. Egy magányos harcosnak egyenként kellett megküzdenie velük egy tollas hadiütővel; ellenfelei obszidiánpengéjű ütőket használtak. Nem tudtam, hogy az inkák alkalmaztak-e hasonló kínzást, de ez a helyzet nagyon közel állt hozzá. Az indián ugyanolyan friss és erős volt, mint az elején, de én halott voltam, levegőtlen voltam, és készen álltam a zuhanásra.
  
  
  Nem is vette a fáradságot, hogy felhasználja az arany övén maradt bolát. Valahányszor talpra álltam, megrúgott, és térdre kényszerített. Tudtam, hogy hamarosan fel sem fogok tudni kelni. A testem zsibbadt és hányingerem volt az oxigénhiánytól; Lassan, fásultan haladtam. Még imádkoztam is, hogy a KGB megérkezzen egy mentőosztaggal, de tudtam, hogy még mindig Gestapo-játékokat játszik a faluban. Még egy-két zuhanás a sziklákra, és kész.
  
  
  Az indián magabiztosan nagyot ugrott, és két lábbal a fejembe ütött. Elég könnyű volt elesni, de amikor megtettem, felemeltem a kezem, és megragadtam a lelógó bolát, és teljes erőmmel húztam. Az indián felsikoltott, ahogy érezte, hogy a lendület leszáll az emelvényről; majd kezével hadonászva eltűnt.
  
  
  Négykézláb álltam, nehezen lélegeztem, és nem tudtam követni a süllyedést. Ha abban a pillanatban vissza tudott volna mászni a lépcső legfelső fokára, biztos voltam benne, hogy lefeküdtem volna, és megengedtem volna, hogy megöljön. De nem tért vissza, és minden másodperccel megnyugodott a szívem, és új érzéseket éreztem a tagjaimban.
  
  
  A késem és a Vágótorkom eltűnt, mert a harc közben leszálltak az emelvényről. Már csak egy gázbomba maradt, ami az adott körülmények között használhatatlan. De ott volt Belkev – és Belkev jó csali volt.
  
  
  Lecsúsztam az emelvény széléről, és elindultam lefelé a lépcsőn a holdfényben. Teljes csend volt. Öt perccel később megtaláltam az oroszt. Hüvelykujjam a halántékára helyezve meg voltam győződve arról, hogy csak átmenetileg halt meg a világ számára. A bola a lába köré gabalyodott. Gyorsan megfordítottam és eltűntem az árnyékban.
  
  
  Az indiánnak vissza kellett volna jönnie, engem és Belkevet üldözve. Kényszerítettem a szívemet, hogy lassabban verjen, még azzal a kockázattal is, hogy az oxigénhiány miatt elveszítem az eszméletemet. Nem volt túl nagy kockázat, amikor azt hittem, hogy a magas Andokban élőknek nagyon tudatosnak kell lenniük, mindig ébernek kell lenniük a veszély legkisebb jeleire. Igazam volt, mert már azelőtt éreztem a jelenlétét, hogy láttam volna.
  
  
  Az indián vékony árnyék volt, kicsit szilárdabb, mint a körülötte lévő árnyékok. Átsiklott a kővel borított templomfalon, mindössze tíz méterre Belkev rongyos testétől. Ott a szívem dobbanásaiból ítélve tíz percig mozdulatlanul feküdt egy helyben, mielőtt úgy döntött, hogy biztosan visszamentem a faluba segítségért. Figyelmét most az előtte szétterülő mozdulatlan test vonta fel; Hagyom, hogy az adrenalin átfolyjon az ereimben, hogy felgyorsítsam utolsó energiatartalékaimat.
  
  
  A holdfény a levegőben átrepülő áldozati kés tükörképét tükrözte. Abban a pillanatban meglendítettem a bolát és elengedtem. Az indián éppen időben felnézett, és látta, hogy két súly kering a feje felé, de nem volt ideje megmozdulni. Csúnya sípoló hang szökött ki a száján, ahogy a súlyok a torka köré gabalyodtak. Szemei elkerekedtek, teste kővé változott. Egy pillanat múlva a záróizmai ellazulnak, és a helyén kezdi elszennyezni a levegőt maga körül. Meghalt, megfojtották, eltörték a nyakát. Összeesett, mint egy kártyavár, egyik lába kiadta, majd a másik, és a kést továbbra is a kezében tartva rohant előre Belkev felé.
  
  
  Felfordultam, megkönnyebbülten lélegeztem. Éppen kiütöttem a kést kemény ujjai közül, amikor a szívem újra dobogni kezdett. A felhő eltávolodott a Hold elől, és tisztán láttam a halott arcát. Koponyájában nem volt aranylemez. Egy másik személy volt – egy indián csali.
  
  
  A földre zuhantam, mielőtt még meghallottam volna egy indiai bola suttogását a torkomon. A fém a hátamhoz ért, és a falnak csapódott. Láttam egy alakot aranylánggal a fején, amint felém rohan, átugrott a halott testén, és egy második bolát lengetett a feje fölött. Átöleltem a falat, és oldalra gurultam, miközben az egyik súly a fülem mellett a földbe fúródott. Ezután meglendítettem a bolámat, és elkaptam, és az erejét felhasználva felemeltem a földről. A miénk
  
  
  a fegyverek összekapcsolódtak, és mindannyian egyszerre imbolyogtunk, a súlyok összeütköztek és rettenetesen csörögtek az éjszakában.
  
  
  Egyetlen ütés a bola súlyzóinak egyikével a mellkasba ütközhet, egy sikeres dobás pedig megfojthatja a nyakat. Nem volt kéznél fegyverválasztás, és nem volt Dr. Thompson, aki feltalálna egy védelmet. Fegyverével meg kellett vernem az inkát a földjén; így tervezte.
  
  
  Amikor a láncaink összekapcsolódtak, a falhoz lökött. Lábaink támadták egymást, keresve a lehetőségeket az ágyékra vagy térdre ért ütések hatástalanítására. Rajtam a sor, hogy a falhoz csapjam, és a bolát a torkán húzzam. Mielőtt elkaphattam volna, a vesémbe lendítette a fegyverét. Azonnal követte, és az arcomba dobott egy bolát. Elhárítottam, de az egész bal karom elzsibbadt az ütéstől.
  
  
  Most távolodtunk a piramistól, és beértünk egy udvarba, amelyet groteszk szobrok népesítettek be, amelyek félig emberek, félig vadállatok voltak. Ezek a régi inka istenek várták a szabadulást a halott ellenségtől. Az egyik karom sebesülése miatt már nem tudtam pajzsként használni a bolát, és az indián újult dühvel támadt rám. Eljött a halálos ütés ideje. nyomorék és fulladozó voltam. Mindketten véreztünk, lábnyomaink beszennyezték a talajt, de a gyilkos érezte a halálom ízét. Ahogy ügyetlenül elbújtam a bolától, a fegyver elkapta a combomat. Felgurultam és majdnem elestem. Nem volt semmilyen érzés a testem teljes jobb oldalán.
  
  
  Vártam, hátamat az egyik szobornak nyomtam. Elég közel ahhoz, hogy érezzem a leheletét, az indián összegömbölyödött, hogy szabadidejében dobjon egy bolát. Tudta, hogy nem megyek sehova. Aztán mielőtt készen lettem volna, a golyók halálosan forgó bolygókként értek hozzám. A fejem köré csavarták magukat, és a bronzlánc mélyen a torkomba vágott, bezárta. Az indián előrántotta áldozati kését, és rám ugrott, és arra készült, hogy kivágja a szívemet, amíg az még dolgozott.
  
  
  A levegőben volt, nem tudott kapaszkodni, amikor egyik kezemmel fel tudtam lendíteni a bolát a feje felé. A nehézfém golyó az állkapcsának és az arca közepének csapódott, és csonttörést ütött az agyába. Koponyájából egy aranylemez pattant ki; halott volt, mielőtt leszállt volna.
  
  
  Fájdalmasan megragadtam a nyakam köré tekert bolát, és megállapítottam, hogy a szobor nyakába is tekerték. Ha ő nem lett volna, elnyúltam volna az udvar kövein.
  
  
  Amikor végre visszatértem Belkevbe, a sötétben húzódva, remegve és ingerlékenyen találtam. Végigmentünk a faluba vezető úton, és minden lépéssel bátrabb lett.
  
  
  „Egy tisztességes testőr sem engedte, hogy elvigyenek. Nem az én dolgom megvédeni magam. Ez a te dolgod – mondta dühösen.
  
  
  De lefelé menet a hegy kilehelte a lelkét, mielőtt letelepedett, és amikor a sokk elmúlt, az orosz ismét szörnyű csendbe merült.
  
  
  Testőrei birtokba vették, amint elértük Aucanquilchi külvárosát. A polgármester és a múzeum kurátora is ott volt, hogy üdvözöljenek minket, és mondtam nekik, hogy jöjjenek fel a templomba, ha még mindig történelmi jelentőségű tárgyakat keresnek. A kurátor felszállt, mint egy homoki bolha, és egy óra múlva vádló szemekkel tért vissza a városba.
  
  
  – Nem volt ott semmi – mondta. „Mindenhol néztem. Talán egy szellem ellen harcoltál."
  
  
  „Ez nem szellem” – mondta neki az orvos, aki még mindig a vágásaimat és a zúzódásaimat figyelte, és a karomat és a lábamat borító lila foltokra mutatott. – Vagy ez – tette hozzá, és a nyakam körüli nyers vörös körre mutatott.
  
  
  „De nem volt ott semmi, egyáltalán semmi” – tiltakozott a kurátor.
  
  
  – Kivéve ezt – mondtam neki, és átnyújtottam neki egy háromszög alakú aranytányért.
  
  
  Gondosan megvizsgálta, ujjai között különböző irányokba forgatta. Aztán láttam, hogy a megértés hirtelen küzdelme jött a szemébe. Sietve ledobta az aranytányért, és mosó mozdulattal megtörölte a kezét, szeme az enyémet keresve, mintha most látna először.
  
  
  "Hogyan?" - suttogta rekedten.
  
  
  – Azt hiszem, az istenek úgy döntöttek, hogy oldalt váltanak – vigyorogtam rá.
  
  
  
  
  
  
  Tizedik fejezet
  
  
  
  
  
  Két nappal később Aucanquilchi hűvös levegője szinte édes emlék volt. Meglátogattuk a Santiago-i nitrátgyárat, Chucucamata rézbányáit és a nagy Atacama-sivatag homokját.
  
  
  Nincs olyan sivatag, mint az Atacama. Chile északi felének nagy részét lefedi. Lapos mérföldjei fehér látóhatárré halványulnak, alig különböztethető meg a színtelen égbolttól.
  
  
  A gyíkok és a kígyók estig várnak, mielőtt elhagyják szikláikat, és nappal alig lehet látni életet, kivéve az óriáskondorokat, amelyek dög után kutatnak fészkükből az Andokban. Az Atacama a világ legszárazabb sivataga, ahol a Szaharánál vagy a Góbinál is tiltottabb szakaszok találhatók, és erre mi sem emlékeztet jobban, mint Chile egyik nemzeti madara felettünk repülő fekete sziluettje.
  
  
  „Bárcsak visszamehetnék Németországba” – motyogta Greta, miközben kinézett a sátorból, ahol skorpiólyukakat kerestem a földben, ahol a lányok alszanak. Greta valami szűkös tréningruhába volt öltözve, ami eszembe juttatta, milyen durván megzavartak minket a földrengés estéjén.
  
  
  „Csatlakozz a Kommunista Párthoz, és láss világot. Értékelnie kell a képességeit. Nos, úgy tűnik, itt nincsenek rovarok.”
  
  
  Megfogta a kezem, amikor kiléptem az ajtón, és magához húzott. Nyilvánvalóan nem viselt melltartót a pólója alatt.
  
  
  – Maradj, és tarts velem. Kérem. Akkor nem kell gondolnom erre a szörnyű helyre.
  
  
  „Egy kis tábor közepén a nap közepén egy őrült emberrel, egy potenciális szeretővel és a testőreivel mindenhol? Nem hiszem, hogy ez a legmegfelelőbb hely egy regény számára, Greta. Itt is lemegy a nap. "
  
  
  – De mi van, ha Belkev hozzám akar jönni ma este? Nem tudod, mire késztet engem."
  
  
  – Ismered a régi mondást: „A politika furcsa társakat csinál”. "
  
  
  Elsétáltam a sátrától a Land Roverek sorához, amelyek szállították az Atacamán keresztül. Belkev félelmének egyetlen engedménye egy dzsip volt, a sor élén hátul felszerelt géppuskával. Belkevet és testőreit a Land Roverben találtam, amely az ételünket és a vizet szállította.
  
  
  – Itt jön a Killmaster – vigyorgott Belkev.
  
  
  – Honnan tudhatom, hogy nem azért vonszol be ebbe a sivatagba, hogy megöljön?
  
  
  – A te ötleted volt, elvtárs – mondtam neki. „Féltél repülni vagy csónakot szállni, emlékszel? Túl könnyű bombát helyezni az egyikbe."
  
  
  - Nagyon biztonságos, miniszter elvtárs - biztosították a testőrei -, amíg van vizünk. Nincsenek indiánok a környéken, és állandó rádiókapcsolatban vagyunk. Holnap estére be kell érnünk a kormányállomásra."
  
  
  Belkev sarkon fordult, és visszasétált a sátrába, ahol vodkát tartott.
  
  
  „Lehet, hogy jó kereskedő, de gyáva” – mondta a főtestőr. – Még csak meg sem köszönte, hogy megmentette az életét. Megteszem érte."
  
  
  "Felejtsd el."
  
  
  – Csak egy dolog, Carter. Miért próbálja annyira megvédeni Belkev elvtárs életét? Mióta csatlakoztál hozzánk, próbálom ezt kideríteni. Őszinte leszek veled – nincs parancsom, hogy megöljelek, ha bármi történik vele. Ha ez így lenne, megértem az aggodalmát."
  
  
  – Nevezheted szakmai büszkeségnek.
  
  
  A testőr elgondolkodott.
  
  
  „Jó vagy, és jó a hírneved. Nem szívesen találkoznék veled más körülmények között. Ez jelentene valamit, ha te lennél az, aki kiiktatott minket."
  
  
  – A hízelgés nem visz sehova.
  
  
  – De még mindig nem válaszoltál a kérdésemre. Miért érdekelte annyira AX-et egy olyan disznó bőre, mint Alekszandr Belkev? Ne beszélj nekem a rakétasilók információmegosztásáról. Tudsz még valamit."
  
  
  – És biztos vagyok benne, hogy ki akarná verni belőlem.
  
  
  – Ez igaz, de kérem, ne keverje össze ezt a vágyat Belkev elvtárs fájdalmas késztetéseivel. Célom a párt munkájának sikere, és semmi több. Nyerni fogunk, tudod."
  
  
  "Biztosan. Ma Chile, holnap az egész világ.”
  
  
  – Bizonyos értelemben igen.
  
  
  A hangulatos beszélgetés vacsorahívással ért véget. Felállítottak egy összecsukható alumínium asztalt, és mindenki leült húskonzervből és burgonyából álló vacsorához. A főétel azonban őszibarack volt, és nem lepődtem meg, amikor Belkev büszkén közölte velem, hogy az üvegeket a Szovjetunióból hozták.
  
  
  "A kedvencem. Mulliginsky pörkölt – dicsértem meg.
  
  
  – Kubában is van ilyen – mondta Rosa. – Ropa viejának hívjuk.
  
  
  Belkevet elragadta ez az egyszerű egybeesés a szövetségesek között, amíg el nem mondtam neki, hogy a ropa vieja szó fordítása „régi ruha”.
  
  
  Mielőtt berúgott volna, otthagytam a pikniket, és felkaptam a felszerelésemet. A sivatagban akartam aludni, távol a tábortól, mert nagyon kicsi volt annak a valószínűsége, hogy a MIRisták megpróbálnak támadni az Atacamában. Kicsi, de még mindig van esély. Ha igen, jobban dolgoznék egyedül, mint bent
  
  
  a kézi küzdelem zavara.
  
  
  Találtam egy viszonylag magas helyet, körülbelül kétszáz méterre a sátraktól, és építettem egy kefecsíkot. Aztán, amíg még világos volt, egy teljes kört tettem a környék körül, és minden lehetséges megközelítési módot megvizsgáltam.
  
  
  Az Atacama nem homokdűnék sivataga. Inkább egy sivataghoz hasonlít, sűrű, teljesen víztelen földből áll. A kevés növényfaj a szürke alacsony növekedésű bokrok és a szálkás kaktuszok. Felvágtam az egyik kaktuszt, hogy megnézzem, mennyi folyadék tárolódik egy ilyen hordó természetes vízben. Lehet, hogy a benne lévő hús megromlott a gyári prés alatt, de ha valaha is függünk attól, hogy a földből éljünk, a túlélés esélye egy skorpió derekánál is kisebb lesz. A kondorok legalább jól ennének a tetemeinkből, főleg Belkevből.
  
  
  A magántáboromat körbejárva meg tudtam határozni a belépés természetes útvonalát, ha a MIRisták elég őrültek ahhoz, hogy átmerészkedjenek az Atacamán. Közvetlenül a táborom alatt feküdt egy sok évvel ezelőtt keletkezett örvény, pont ott, ahol szerettem volna. Elégedetten megindultam, és úgy döntöttem, itt az ideje, hogy javítsam a pisztolyom sérülését, ha tehetem. Kiválasztottam egy kemény kinézetű kaktuszt, és leültem néhány méterrel arrébb, nem vettem az időt, és két kezemmel fogtam a Lugert, az alkarom a térdemre támasztva. Sárga nyél volt a növényen, és az első lövés előtt céltáblának használtam.
  
  
  A fogantyútól két hüvelykre egy lyuk jelent meg. Újabb lövést adtam le. A lyuk egy centiméterrel kiszélesedett. A hordó szöge körülbelül tíz fok volt. Bölcsen eltaláltam a követ, és újra megpróbáltam a fegyvert. A lyukon keresztül új lyuk készült, ezúttal egy hüvelykkel lejjebb. Egy tűzharcban ez a hüvelyk jelentheti a különbséget élet és halál között. Másrészt egy durvább lövés befedhet egy hosszú csövet, és egyáltalán fegyver nélkül maradhatok. Egy hüvelyk töredékével feljebb céloztam a fegyvert, és felrobbantottam a sárga fogantyút.
  
  
  Mielőtt a szilánkok a földet értek volna, belemerültem a sárba, és a szélfogómra irányítottam a fegyvert.
  
  
  Kiáltottam. - "Gyere ki"
  
  
  Vörös haj döbbenet jelent meg, majd megláttam Livia arcát. A Belkev háremében lévő lányok közül ő volt az egyetlen, aki nem nézett rám.
  
  
  – Ne lőj – mondta. "A bemutatód után teljesen meg vagyok győződve arról, hogy bárhová elhelyezhetsz egy golyót, ahová csak akarsz."
  
  
  Intettem neki, hogy álljon fel. Lilya egy amazóniai nő volt, aki általában széles csípőre tett kézzel állt. Első pillantásra a Press nővérekre emlékeztetett, de vékony volt a dereka, és széles arca, bár nem volt vonzó a hollywoodi aranyos módra, erőteljes szexualitása volt, ami tíz kartonmosolyt ér fel.
  
  
  – Követtem vacsora után, de amikor megérkeztem, már elmentél. Mit csináltál?"
  
  
  Nem láttam okot, hogy hazudjak neki. Elmagyaráztam a környékbeli felderítésemet, majd megkérdeztem, miért követett. Ekkor már az ágyamon ültünk, és egy cigit osztunk.
  
  
  – Azt hiszed, nem tudom, mi folyik közted és a többi lány között?
  
  
  Hátradőlt az ágyneműpárnára, vörös haja folyni kezdett. Ragadós orosz blúzában a melle kemény párnaként libbent.
  
  
  "Mi van a barátoddal?" Megkérdeztem. – Nem fog hiányozni?
  
  
  "Alekszandrovics? Dühös lesz rád, és ha mérges lesz, berúg. Már kábult állapotban van. Reggelig nem ébred fel, addigra visszajövök. Undorodik tőlem. amiért megszökött a földrengés alatt. Most, hogy itt vagyunk, ennek a pusztaságnak a közepén, nem értem, miért kell vele maradnom. Szabad vagyok. Nézd, ez a nap lenyugszik. "
  
  
  Úgy tűnt, a nap egyre nagyobbra nőtt, ahogy közeledett a horizonthoz, és most a földbe csapódott, és bronz izzással töltötte be a sivatagot. Minden, ami pillanatokkal ezelőtt csúnya és kietlen volt, furcsán szép lett. Szóval el tudtam képzelni a marsi sivatagot. Aztán az aura eltűnt, és a sivatag sötétségbe borult. Néztük, ahogy kigyulladnak a lámpák a lenti táborban.
  
  
  „Chile annyira más. Nem tudom, mi, oroszok, megszokjuk-e ezt – sóhajtott Lilya.
  
  
  „Nem mintha maguk a chileiek valaha is megszokták volna ezt a helyet. Amennyire meg tudom ítélni, jelenleg csak mi vagyunk benne."
  
  
  "Tudom."
  
  
  Gazdag érzékisége meghittség légkörébe burkolta az elhagyatott éjszakát. Sötét szemekkel nézett rám, miközben kigombolta a blúzát és letette a földre. A legtöbb orosz nő, akivel valaha is szeretkezett, hajlékony balerina volt Lilyához képest. Elég erős volt ahhoz, hogy egy kisautót az oldalára fordítson, de
  
  
  széles válla jobban illett mellei krémes simaságához.
  
  
  – Gyere ide, gyilkosom – parancsolta a lány.
  
  
  Ezúttal egy olyan nővel találtam magam párban, aki majdnem olyan erős, mint én, egy nővel, akinek a legprimitívebb és legsürgetőbb vágyai vannak. Semmit sem tiltottak, és semmit sem bíztak a véletlenre. Minden centimétere szenvedélyes és eleven volt, és mire csatlakoztunk a végső öleléshez, úgy szálltunk le, mint a nap, lángolóan és ragyogva.
  
  
  Aztán összebújtunk a hálószobában, és adott egy kis üveg vodkát, amit titokban kikapott Belkev sátrából.
  
  
  – Ha tudtam volna, hogy jössz, hoztam volna egy pohárral – mondtam.
  
  
  „Mmmm. Minden amerikai kém jó szerető?
  
  
  „Van egy speciális tanfolyamunk. A nap végén vannak szabványok, amelyeket be kell tartani.”
  
  
  „Nagyon jól tudod támogatni őket” – nevetett. „Mindent jól csinálsz. Szeretném látni, ahogy egy indiánnal harcolsz. Nem hiszem, hogy a miniszter megéri a kockázatot.”
  
  
  Az ajkai belekortyoltak a vodkába, és visszaadta nekem az üveget. A könyökömre dőltem, hogy igyak belőle.
  
  
  „Ennek az ágynak a gyártója elfelejtette, hogy vendégeim lehetnek. Itt egy kicsit zsúfolt."
  
  
  – Tetszik – kuncogott, és testét az enyémhez szorította.
  
  
  „Nikitának foglak hívni. Mivel Ön velünk dolgozik, orosz nevének kell lennie."
  
  
  – Nikita Carter – próbáltam. – Nem tudom, hogy az otthoni fiúknak ez tetszene.
  
  
  „Az itteni lányoknak nagyon tetszik. Nikitám, szeretném, ha ne kockáztasd az életedet ezért az értéktelen Sándorért. Utálnám, ha bármi történne veled. Kérem, ígérje meg, hogy óvatosabb lesz. "
  
  
  "Ígérem."
  
  
  – Nem hiszek neked – duzzogta a lány. „Most ezt mondod, de valahányszor történik valami, Belkev elé veted magad. Elárulhatok egy titkot, amit nem árul el senkinek? Belkev egy bolond, egy idióta. Moszkvában senkit nem érdekel, hogy visszatér-e valaha. "
  
  
  „Akkor megmondom, mit. Kora reggel ugorjunk be a Land Roversbe, és hagyjuk itt. Adunk neki este egy üveg vodkát, napra pedig egy üveg naptejet."
  
  
  – Tetszik ez az ötlet – mosolygott a lány. Ujjai a melleimet simogatták. „Még jobban érezném magam, ha tudnám, hogy újra látlak. Hova mész Chiléből, Nikita?
  
  
  "Hazatérve. Erotikus inkunabulumok professzoraként dolgozom, amikor nincs megbízásom."
  
  
  "Becsapsz engem? Igen, becsapsz. Mindig viccelsz, Nikita. Soha nem tudom, mikor mondasz igazat. Nagy megkönnyebbülést éreznék, ha tudnám, miért őrzi Belkevet. Szóval rossz dolgokat képzelek el, ami miatt aggódom.
  
  
  A karjára tettem a kezem.
  
  
  – Gyönyörű lány vagy, Lilya – mondtam neki.
  
  
  "Köszönöm."
  
  
  – Azt hiszed, igazat mondok neked?
  
  
  – Hát, nem tudom, de szeretnék hinni neked.
  
  
  – Oké, mert te az vagy. Gyönyörű és hihetetlenül szexi. Itt van még valami, ami igaz. Valószínűleg Ön a legszexisebb ügynök az egész KGB-ben."
  
  
  Elhúzta a kezét az enyémtől.
  
  
  – Megint gúnyolódsz velem. Vagy szerinted mindenki kém?
  
  
  „Nem, csak te. A Kreml soha nem engedné meg, hogy egy olyan vén bolond, mint Belkev, beutazza a világot, ha nem tudna uralkodni rajta, és az ilyen embert csak a szexen keresztül irányíthatja. Te vagy az, aki mindig ott van neki, és gondoskodik róla, hogy elhallgatjon és elaludjon, amikor túl sokat ivott, és beszélni kezd. Senki nem tehette ezt Belkevvel, ezért rád bízták ezt a munkát. És mivel az emberei nem voltak a táborban, megtudhattad, miért csatlakoztam a mulatsághoz, azt hitted, megtudhatod. Végigsimítottam a kezemmel szatén hasának bőrén. – Tessék, Lilya, ha valaki tehetné, te megtehetnéd. De nem teheted."
  
  
  "Fattyú!"
  
  
  Ez volt az első dolog, amit angolul mondott.
  
  
  – Az igazságot akartad.
  
  
  – Engedd el, gyilkos.
  
  
  Levette a hálózsákját, és felállt. Meztelenül és dühösen dühös volt.
  
  
  „Ha valaha is látlak Moszkvában, meg fogom parancsolni, hogy öljenek meg. Szívesen".
  
  
  Kihúztam a Lugert a fekvőhelyemről, és odaadtam neki.
  
  
  – Gyerünk, Lilya. Csináld most. Ha jól értem, az a lány, aki ezt csinálja, nagy jutalmat és dácsát kap. Csak húzd meg a ravaszt."
  
  
  Habozás nélkül a homlokomra szegezte a fegyveremet. Hűvös szellő túrta hosszú vörös haját, simogatta a vállát. A csomagtartó sötét végére néztem. Két kézzel fogta a fegyvert, és meghúzta a ravaszt.
  
  
  Kattintson.
  
  
  Csodálkozva nézte a fegyvert az arcán.
  
  
  Aztán ledobta a földre. - nyújtottam neki a kezem.
  
  
  – Látod, Lilya, még nem vagyunk Moszkvában.
  
  
  A harag átadta helyét a szórakozásnak. Hátravetette a fejét, és elnevette magát; majd megfogta a kezem és visszamászott a hálószobába.
  
  
  
  
  
  
  Tizenegyedik fejezet
  
  
  
  
  
  Belkev felpuffadt a másnaposságtól. Félrelökte a konzerv orosz őszibarackot, és még egy csésze kávét követelt. Ha valami jó Dél-Amerikában, az a kávé.
  
  
  „Még egy nap autózás és egy Santiago-i vonatozás után megszabadulok tőled” – mondta nekem arrogánsan.
  
  
  "Ez nagyon rossz. Azt hittem, gyorsan barátok lettünk. Ez egy ilyen utazás szépsége."
  
  
  A szája mozgott, mintha mondani akarna valamit válaszul, de az agya nem működött. Összeráncolta a homlokát, és arcát a csészéjére hajtotta.
  
  
  – Nem kell adnom neked semmit – mondta Rose, és elém tartott egy gőzölgő bögrét.
  
  
  "Miért ne?"
  
  
  – Tudod, miért nem. Lilyára nézett. A vörös hajú visszatért KGB-s személyéhez. Mintha meg sem történt volna a tegnap este, mesélte a szeme.
  
  
  – Ne haragudj – mondtam Rose-nak, miközben meglágyult, és felém nyújtotta a poharat. – Tegnap este elfoglalt voltam, nehogy közeledjenek a PEACE RAIDERS.
  
  
  "Nem voltak BÉKE-teremtők."
  
  
  Meglátjuk.
  
  
  A testőrök egy túráról tértek vissza a táborból kivezető ösvényen. A főnökük leült mellém.
  
  
  „Mindent bepakolhatunk az autókba, amint a miniszter befejezi a reggelijét. Az út hosszú, de az állomáson különvonat vár majd ránk. Mostantól nem lehet gondunk.
  
  
  "Bírság".
  
  
  Egy pillanatig tanulmányozott engem, mielőtt felállt, hogy segítsen a többieknek leszerelni a sátrat.
  
  
  – Mondtam neki, hogy nem kap semmit, Carter – mondta, és rám nézett.
  
  
  – De tévedsz, ő csinálta.
  
  
  Hagytam, hogy úgy vegye be, ahogy akarja, és visszamentem a kávémhoz. Ahogy az asztalra tettem a bögrét, enyhe rezgést éreztem az ujjaimon. „Csak egy remegés valami távoli földrengésből” – gondoltam. Chile tele volt velük.
  
  
  – A kondorok korán reggel megjelentek – jegyezte meg Greta.
  
  
  „Jó dolog előre menni” – válaszolta Lilya.
  
  
  A remegés, amit az asztalban éreztem, egyre erősebb lett. az eget kerestem; Kondort nem láttam. De láttam, hogy egy sugárhajtású repülőgép gyorsan közeledett felénk. Az egyetlen ok, amiért láttam, az az volt, hogy a lapos sivatagban a szem tizenöt mérföldnyi égboltot ívelt át bármely irányba. Ezt a rangidős testőr is észrevette és felém szaladt.
  
  
  „Szállj le! Mindenki jöjjön le!" - kiáltotta.
  
  
  A kubai lányok felálltak, és sálukkal integettek a közeledő gép felé. Belkev minden érdeklődés nélkül felemelte véreres szemét.
  
  
  A gép alacsonyan repült felettünk, az egyik szárny kikerült. Az asztal megremegett a motorzúgás hatására, ami elnyomta sikításunkat. Elrohant mellette, és felemelkedett az égbe.
  
  
  – Amerikai – mondta a testőr. "Harcos".
  
  
  – Milyen repülőgép volt az? - kérdezte Belkev válasz után. "Inkább rakétának tűnt, mint repülőgépnek."
  
  
  – Harcos – ismételte a testőre.
  
  
  – A farkán a chilei légierő jelzései voltak. Azt hallottam, hogy néhány Starfightert Chilébe szállítunk. Bízzon a védelmi minisztériumban, hogy továbbra is árulja gépeit, még akkor is, ha az ügyfelek vörösre váltanak."
  
  
  – Nyilvánvaló – mondta Belkev. „Küldettek egy repülőt, hogy őrizzenek minket. Itt az idő".
  
  
  A gép nagy magasságban repült a fejünk felett.
  
  
  „Ma reggel felhívtam a rádiót. A hadsereg nem mondott semmit a gépről” – panaszkodott a testőr.
  
  
  "És akkor? Most rádiózhatja őket, és megköszönheti nekik. Folytatni."
  
  
  A testőr odament a Land Roverhez az adóval, és megrázta a fejét. Belkev megtörölte az ajkát egy papírszalvétával.
  
  
  "Lát? Most visszatér” – mondta nagy önelégülten.
  
  
  A vadászgép leereszkedett, és visszaszáguldott a sivatagon a tábor felé, és arra készült, hogy közvetlenül felettünk repüljön. Mindenki állt és integetett. A harcos leengedte az orrát, és felénk hajolt. Ez volt az a pillanat, amikor forrni kezdtek a gondolataim. Senki nem küld harcosokat fedezékül. A Starfighter egy rendkívül speciális bombázó/vadász támadó repülőgép.
  
  
  Kiáltottam. – Feküdj le, merülj, mindenki!
  
  
  Húsz láb magas poroszlopok kezdték beborítani a földet száz méterrel arrébb. A gép fegyveréből gyönyörű fény szikrázott. Belkev a lövedékek repülési útvonalának kellős közepén állt.
  
  
  Leütöttem egy Minnesota Viking blokkal
  
  
  Erősen a hátára ereszkedett, és az asztal alá gurult. Felmásztam a szétszedett sátor védelmére. A talaj, amelyen feküdtünk, kúszott, ölelkezett, áttört egy 20 mm-es kitörés alatt. kagylók. A füstön keresztül láttam, hogy az asztal Belkev fölött repül a levegőben. A lányok sikolya átvágta a vadászgép motorjának mennydörgését, ahogy a sugárhajtás felszállt tőlünk.
  
  
  A tábor egész közepét széttépték a lövedékek. Odaszaladtam Belkevhez, és rájöttem, hogy még mindig szerencsés. Magzati pózban volt összegömbölyödve, érintetlenül. Az egyik testőre nem volt ilyen szerencsés. Holttestét a szakadt földön fekve találtuk, kezében pisztollyal.
  
  
  – Ti amerikaiak álltok e mögött! - kiáltotta Belkev.
  
  
  "Fogd be."
  
  
  Megfogta a pólómat és verekedni kezdett velem. Becsúsztam a hatástalan joga alá, és egy félig Nelsonban tartottam. Ekkorra a fő testőr zavarodottan tért vissza a Land Roverről.
  
  
  – Nem a légierő küldte a gépet.
  
  
  Tudni akartam. - "Nos, most küldenek egyet, nem?"
  
  
  "Igen. De eltelik tíz perc, mire itt lesz valami. Azt mondják, ki kell kapaszkodnunk."
  
  
  Csendben elhangzott, hogy annyi esélyünk van egy Starfighter ellen, mint egy hangyának a cipő ellen. Az egyetlen ok, amiért nem pusztultunk el az első nekifutásra, az az volt, hogy az ágyúzás túl korán kezdődött és szétszórt minket. Még most is hallottuk a motor nyöszörgését, ahogy elvesztette a magasságát, és a gép megkezdte második támadását. Belkevet a testőr karjaiba löktem.
  
  
  – sikoltott Greta. - "Itt van!"
  
  
  Gyorsan kellett beszélnem, hogy meghalljanak, mielőtt a hangomat elnyomta volna a sugárhajtó rekedt zúgása.
  
  
  – Körülbelül ötven méterrel balra van egy árok, ahol védelmet kaphatunk. Fuss, amikor azt mondom "menj" Ezt hátulra fogom vinni." Megráztam a bal kezem, és a tűsarkú a kezembe esett. „Ez mindenkinek szól, aki meghátrál. Oké, itt van. Menj!"
  
  
  Poros tollak nyoma ismét beborította a tábort, egyenesen felénk törve. A csoport egy pillanatig megbabonázva állt, mint egy állat, aki arra vár, hogy megcsapja egy kobra. Aztán ahogy lendítettem a késem, eltört, és mindenki a patak felé rohant. A probléma az volt, hogy akármilyen gyorsan futottunk is, ez nem volt elég ahhoz, hogy elkerülje a minket üldöző rémálom elől. Maga a levegő heves ólmos esőtől forrt. Porgejzírek értek el hozzám, megállították lépteimet. Bonita elesett, én pedig megállás nélkül felvettem. A zuhanó sár miatt nem láttuk a többieket, és még mindig botladoztunk, amikor beleestünk a patakba. Amikor felnéztem, láttam, hogy a vadászgép majdnem egy mérföldnyire elhaladt a tábortól, és a következő hágó felé emelkedett.
  
  
  – Mind itt? - Kiáltottam.
  
  
  Ijedt hangok kórusa válaszolt nekem, de úgy tűnt, senkinek sem esett baja.
  
  
  Greta remegett. - "Biztonságban vagyunk itt?"
  
  
  – Ne légy bolond – csattant fel Lilya. „Amikor legközelebb elhalad, ez a kosz porként omlik össze. Aztán amikor legközelebb elhalad, megöl minket.”
  
  
  – Ezek teherautók – kiáltott fel Greta hisztérikusan, és a Land Roverekre mutatott. – Miért nem rohantunk a teherautók után?
  
  
  „Mert sokkal könnyebb elütni egy teherautót, mint egy futó embert. A teherautók csak halálcsapdák lennének – mondtam neki.
  
  
  A patak nem volt sokkal jobb ennél. A vadászpilóta ezúttal lerövidítette a fordulóját, mintha magabiztossá vált volna. Már megint közeledett felénk, de ezúttal visszatartotta a fegyvert, amíg szinte közvetlenül a pilótafülkébe nem néztünk. Az egyik testőr elkezdte nyomni a lövéseket, nekem pedig ki kellett nyúlnom, és vissza kellett rángatnom az árok fedelébe.
  
  
  – Nem fogod ezzel zavarni – kiáltottam, de a szavaim elvesztek a repülőgép fegyverének dörgésében. A patak egész oldala lángokba borult. A földdarabok száz méter magasra repültek. Törmelékzápor bombázott bennünket. Amikor a sárfelhő végre kitisztult, semmi sem maradt a földsáncból. A testőr keze, akit fogtam, vér volt. Oroszul káromkodott.
  
  
  Belkevhez kúsztam.
  
  
  – Add ide a mellényedet.
  
  
  "Soha. Elhagy".
  
  
  Nem volt idő vitatkozni. Ököllel beleütöttem az állkapcsába, és néztem, ahogy a szeme visszafordul a fejébe. Aztán levettem a mellényt. Amikor felvettem, Lilya megragadta a testőr pisztolyát, és a szemem közé szegezte.
  
  
  "Mit gondolsz, hová mész?" – mordult rám.
  
  
  – Várj, Lilya. A következő lépés az utolsó lesz, hacsak nem teszünk valamit gyorsan. Áttérek egy dzsipre, és erre sokkal nagyobb szükségem lesz, mint neki.”
  
  
  
  A táborban parkoló dzsiphez kellett rohannunk. Jó messze volt, de eszembe jutott a könnyű géppuska, ami hátul volt.
  
  
  – Esélyed sem lenne – mondta.
  
  
  „Lehet, hogy nem, de egy kis akció ad nekünk időt, amíg más gépek megérkeznek. Ki vezethet itt dzsipet?”
  
  
  Lilya leengedte a fegyvert, és megrázta a fejét. A testőr felmordult, mi lenne, ha mindkét kezét tudná használni. Aztán Rosa és Bonita megszólalt.
  
  
  „Mindig lovagoltunk egyet, amikor a női milíciánál voltunk.”
  
  
  – Nos, ha valaha is élve kijutunk ebből, Fidelnek köszönheted nekem.
  
  
  Ezúttal a Csillagharcos lassabb sebességgel és más szögben közeledett, így a horony hosszában rohant, nem pedig azon. Bárki, akit elkapnak a hatókörében, egér lesz a csapdában.
  
  
  – Gyerünk!
  
  
  Kiugrottak az árokból, és átrohantak a leszakadt földön. A repülőgép szárnyai egy pillanatra megremegtek a határozatlanságtól, amikor a pilóta észrevett minket. Még kisebb sebességgel is háromszáz mérföld/órás sebességgel repült, és nem volt sok ideje dönteni. Kihasználtuk váratlan megjelenésünket, és cikkcakk helyett egyenesben futottunk. Mögöttünk egy sugárhajtású repülőgép hajtóműveinek zaja felerősödött. Vártam, hogy az ágyúja letöröljön minket a föld színéről.
  
  
  A vadászgép jobbra-balra fordult, először ránk, majd az árokban lévőkre lőtt. De pillanatnyi tétovázása időt vett igénybe, és már késő volt, hogy ránk nézzen. Csalódottan, elveszítette a szögét, meredeken felemelkedett, és csak egy pont lett az égen.
  
  
  Beugrottunk a dzsipbe, a lányok az első ülésre ültek, én meg hátul. A kulcsok a gyújtásban voltak, és Rosa motorja simán járt, miközben egy műanyag lőszerszalagot adagoltam a géppuskába. Munka közben útbaigazítást adtam neki, hogy merre induljon el, amikor a Csillagharcos visszatér a gyilkosságért.
  
  
  – Lesz bikaviadalunk, igaz? Bonita megszólított.
  
  
  "Exactamente".
  
  
  A gép dühösen a tábor felé fordult. Nem volt kétséges – egyenesen felénk repült. Az utolsó pillanatban megérintettem Rosa vállát, és a dzsip előregurult. Körülbelül ötven métert mentünk az első sebességfokozatban, aztán kilencven fokos fordulatot tett jobbra, duplakuplungot kapcsolt a harmadikba, és elindultunk.
  
  
  A vadászgép mögöttünk lógott. Éreztem pilótája növekvő dühét. A vadászgép levegő-levegő rakétákkal volt felszerelve, amelyek haszontalanok voltak ellenünk. Már így is értékes időt vesztegetett, és más chilei gépeknek már fel kellett volna szállniuk. Volt azonban egy ágyúja és egy ötszáz font bombákból álló állványa, és ez túl sok volt, ha valaha is láttam ilyet.
  
  
  Rose ügyes volt. A Jeep a sivatag kemény talajának minden egyenetlen felületét felhasználta, hogy megtagadja a látásunkat, ami szintén megnehezítette a dolgomat, mivel most egyenesen a gép közeledő orrába néztem. Tíz hüvelyknyi klipet használtam el a dzsip hátuljában ugrálva. A gép meg sem rezzent.
  
  
  Gejzírek villantak fel mögöttünk.
  
  
  – Jobbra, fordulj jobbra!
  
  
  Porszemek szálltak fel a gumiabroncsokra és a levegőbe repültek, így nem láttam, mire lőttem.
  
  
  "Gondolatjel!"
  
  
  A dzsip megugrott, amikor a lövedék leszakította futóműjének egy részét, de a felrobbanó föld nyoma elfordult tőlünk, ahogy a gép elsikított. Éppen elkezdtem újra lélegezni, amikor az egész sivatag felrobbanni látszott. Nem láttam, hogy eltávolította volna a bombákat az állványáról. Egy nehéz kő csapódott a mellkasomba; csak a golyóálló mellény akadályozta meg abban, hogy kiszálljon hátulról. Csodával határos módon Rose mozgásban tartotta a dzsipet, miközben a géppuska forgott a talpán, én pedig döbbenten feküdtem a padlón.
  
  
  – Visszatért, Nick!
  
  
  A vadászgép felváltva élesebben és lejjebb haladt, és hangsebességgel borította be a sivatag talaját. Alig bírtam állni, amikor a pilóta megnyomta a joystickot, és a fegyver ismét dübörögni kezdett a sivatagon, ahogy a vadászgép közeledett felénk. Rose élesen jobbra fordította a kormányt, és azt tartva körbe gurította a dzsipet.
  
  
  "Nem! Vágjon a másik irányba."
  
  
  Egyenesen a ránk röpködő golyók folyamába tartottunk. A dzsip szélvédőjét betörte egy repülő szikla, a jármű két keréken nyikorgott, miközben a tűzvonalon haladtunk. A harcos azonnal befordult egy másik sarkon, hogy ismét halált zúdjon ránk.
  
  
  A sugárhajtómű fegyvere az MK 11 volt, egy kétcsövű, léghűtéses, gázüzemű géppuska, amely nyolckamrás forgóhengerből lőtt ki elektromosan hajtott 20 mm-es lőszert. Minden megváltozott, miután találkoztak egy bolát hadonászó indiaival. Az az idő, ami alatt a pilóta elengedi a ravaszt
  
  
  kagyló egy háromezred másodperc volt. Ezt nevezik azonnali reakciónak. Az egyetlen előnyünk az volt, hogy a pilóta agya és a kioldón lévő ujja közötti reakcióidő volt. Ezt az időt valószínűleg felére tudnám csökkenteni. A probléma az volt, hogy ha nem találom el - vagy az üzemanyag-vezetéket - a tűznek ugyanolyan hatása lesz, mint a heves esőzésnek. A vadászgép pokolian menő repülőgép volt.
  
  
  – Rose, hogy vagy? - kérdeztem váratlanul.
  
  
  – Ijesztő, Nick. Mikor lesz itt a többi gép?
  
  
  Rossz időzítés, ezt most már tudtam. A pilótának már rég végeznie kellett volna velünk, és a szerencsénk nem tart örökké.
  
  
  "Csak tedd, amit mondok. Tartsd a dzsipet harmincon, amíg ránk nem ér, majd fordulj jobbra, és nyomd a gázt. Nem fogsz hallani, ha túl közel kerül, úgyhogy csak fordulj a golyók felé. ezúttal nagyon alacsonyan és lassan fog haladni."
  
  
  Pontosan ezt tette, és nem vágta a talajt ötven lábnál magasabbra, hogy a lehető leghosszabb szöget érje el. Beültettem a lábam, és egy hosszú sorozatot lőttem. Szinte láttam, ahogy a kagylók a vadászgép orra felé repülnek. Viszonozta a tüzet, ólomporral megfojtva minket, és minden golyó képes volt egyik oldalról a másikra áthatolni a dzsipet. Rose kétségbeesetten vágta a vezérlőkereket, miközben a gép tovább ereszkedett, a pilóta élesen hátralökte és megnyomta a ravaszt. A bombaállványról két könnycsepp látszott repülni a levegőben. - sikoltotta Bonita. A dzsip hátsó kerekei megcsúsztak és megpördültek a földön, miközben Rose megpróbált elfordulni a lezuhanó hengerek elől.
  
  
  Az egyik bomba ötven méterrel arrébb zuhant; a másik szinte az ölünkben volt. A dzsipet játékautóként dobták a levegőbe. Az oldalára esett, kidobott minket, mint a babákat, és tovább ugrált. Vörössé vált a látásom, ahogy megtapintottam a lábam; Letöröltem a vért a szememből. Rosa és Bonita félig a földbe voltak temetve, Rosának pedig vérzett a füle az ötszáz kilónyi robbanóanyag agyrázkódásától. Mindketten éltek – de nem sokáig. Nem tudom, mennyi időt vesztegettem kábultan a földön, de a Csillagharcos az utolsó fordulatot tette az utolsó csapásra.
  
  
  A dzsiphez rohantam. Felült a kerekeire. A szélvédőt levágták, a géppuska pedig félbehajlott. Beugrottam a volán mögé, és bekapcsoltam a kulcsot. A második fordulaton a motor beindult. – Áldd meg az összes dzsipet gyártó fiút – motyogtam hangosan. Körülbelül egy lábbal mentem, amikor rájöttem, hogy valami más nincs rendben. A jobb első kerék hiányzott. Felrobbant. Hiányzó.
  
  
  „Rendben, szórólap, most már csak te és én vagyunk. Remélem, nem bánod, hogy körbejársz."
  
  
  Úgy repült a sivatag felett, mint egy óriási mechanikus kondor, aki az aratás után rohan. Jobbra vágtam és megtartottam a kormányt. Ha bármit is igyekeztem volna balra menni, az autó felborult volna. Egy 22 mm-es lövedékekből álló szál, amelyet a Fighter's Gatling fegyvere szőtt össze, nyomott mögöttem. Minden ütközésnél a dzsip jobb eleje felemelkedett a szilárd talajról. Most kezdődött igazán a bikaviadal. „Talán őrült vagyok – mondtam magamban –, de hirtelen meggyőződtem arról, hogy nálam van ez a bika.
  
  
  A Starfighter az egyik legfejlettebb repülőgép, amelyet valaha gyártottak – olyan összetett, hogy sok pilóta nem akar majd vele repülni. Nyugat-Németországban Widowmakernek hívják. A gépet rakétáról mintázták; a törzs vastag és orrú, a szárnyak borotvaélesek és rövidek. Vegye le a kezét a többi repülőgép kezelőszerveiről, és szárnyainak aerodinamikus emelésével siklik. A Starfighter az összes téglagyalu modellt tartalmazza, ezért kapott ilyen erős motort. Már saját túlélésemből tudtam, hogy ez a pilóta lelkes, de tapasztalatlan. Ahogy korábban mondták, a MIRisták éppen most kezdtek beszivárogni a chilei légierőbe. A férfi, aki megpróbált lelőni, az elsők között lehetett, aki belépett. A világ egyik legjobb kalapácsával ölte meg a hangyát, de a kezében volt egy kalapács, ami visszaüthetett.
  
  
  Összegömbölyödtem a tűzvonalában, figyelmen kívül hagyva a fegyvert. Egyszer, majd kétszer megrázkódott a dzsip, ahogy a lövedékek becsapódtak. A kagylók leszálltak a hajótestről, némelyikük úgy csapódott le a mellényemre, mint a Halál, próbálva magára vonni a figyelmemet. Éreztem az utánégető száraz melegét, ahogy távozott. A bika készen állt.
  
  
  Járó dzsip motorja mellett még három keréken ültem, amikor visszatért. Bíztam abban a komor tudatban, hogy - így vagy úgy - a háborúnk most véget ér. A pilóta is tudta. Két mérfölddel odébb lelassított, ahogy a látómezőmbe került, és lelassult kétszázötven mérföld/órás relatív sebességre.
  
  
  A torreádor képességeit az alapján ítélik meg, hogy milyen lassan tudja maga körül fordítani a harci bikát.
  
  
  A dzsipet amilyen gyorsan csak tudtam, hajtottam, hatalmas nyomokat tépett a földön, ugrálva. Újabb kerék követett, egy ágyú kiütötte, és a sírom lett. Aztán ahelyett, hogy megpróbáltam volna elvágni az útját, ismét szélesítettem a körömet addig, amíg elég nagy nem lett ahhoz, hogy a gép velem együtt forduljon, így a lehető legkönnyebbé téve a dolgát. Mögöttem a Fighter hatalmas motorja újra - és újra - nyomta a gázt. A fegyver utolérte a dzsipet. A második abroncs felrobbant. Addig lendültem, amíg egy újabb lövedék el nem repült a fejem mellett, és kinyitottam a motorháztetőt. A füst másodperceken belül felszállt, és a kimerült dzsippel halálra hajtottam tíz mérföld/órás sebességgel. Amikor teljesen megállt, a volán mögé ültem és vártam.
  
  
  Az ágyú is leállt, és kísérteties csend lett. Aztán egy vadászrepülő villant fel fejünk felett, erős motorja csendesen. A szél fütyülése a szárnyak körül szomorú kiáltást váltott ki. Kiugrottam a dzsipből és eltakartam a fejem.
  
  
  Nem tudom, mi járt a pilóta fejében a repülés utolsó hosszú másodpercében. Bizonyára rájött, hogy végzetes hibát követett el, amikor lelassított a rakétaszerű vadászgép magasan tartásához szükséges óránkénti kétszázhúsz mérföld alá. Amikor bekapcsolta az utánégetőt és kigyulladt. A harcos fegyverből koporsóvá változott. Túl alacsonyan volt a kilökődéshez – és a sugárhajtómű újraindításának egyetlen módja az volt, hogy nagy sebességgel merülünk.
  
  
  Bármilyen gondolatai is voltak, az agy, a ravaszt ujja, az ágyú és a millió dolláros Csillagharcos bombaként robbant fel, amely megrázta az Atacamát, és egy fekete-piros tűzgolyót szabadított fel, amely ezer métert gurult. Ahogy a másodlagos robbanások újabb tűzgolyókká változtak, fáradtan felemelkedtem a földről, és visszakapaszkodtam a táborból maradt részhez.
  
  
  A bikaviadalnak vége, és a harcokban soha nem a bika nyer.
  
  
  
  
  
  
  Tizenkettedik fejezet
  
  
  
  
  
  A katonai vonat beért Santiago Mapocho állomására, és láttam, hogy a kormány tisztviselői felsorakoztak a peronon, hogy üdvözöljék a visszatérő hőst, Alexander Belkevet. Acélsisakos katonák sétáltak a régi viktoriánus pályaudvar kifutóin, és óvatosan figyeltek mindenkit a tömegben. Először azt hittem, hogy jelenlétük Belkev védelmét szolgálja, de aztán megláttam Allende elnök magabiztos alakját, amint felénk masírozott az emelvényen.
  
  
  Belkev előrelépett, és megkapta jutalmát – Allende csókját; majd a két férfi egymást átkarolva lesétált a peronon, minket hátrahagyva. A kíséretünkből csak a fő testőr követett minket bekötözött kézzel.
  
  
  Amikor az emelvényt végre megtisztították az összes bürokratától, Belkev lányai is elmentek. Lesétáltam a rámpán a csomagtérbe. A sivatagban meggyilkolt testőr maradványait tartalmazó fémkoporsó ereszkedett le egy hidraulikus liften. Az ügyintéző keresett valakit, aki aláírja a kézbesítési elismervényt.
  
  
  – Elviszem – mondtam.
  
  
  – Vannak iratai?
  
  
  – A KGB-től vagyok, meg tudod mondani?
  
  
  Aláírtam: „Nikita Carter”, és hozzáadtam az orosz konzulátus címét. Ez volt a legkevesebb, amit megtehettem egy férfiért, aki egy pisztollyal harcolt egy Starfighterrel.
  
  
  Az állomásról orvoshoz mentem, és bevarrták a sebeimet. A repülőgép golyói közül egyik sem ért el hozzám, de hamar rájöttem, hogy a golyóálló mellény annyira összetört, hogy a kerete tucatnyi helyen átszúrta a mellkasomat. Utána sétáltam Santiago sugárútjain, és később ettem egy ritka argentin steaket és jó chilei bort. Ettől ismét szinte embernek éreztem magam.
  
  
  Egy csésze citromhéjú eszpresszó mellett ácsorogtam, amikor két kezem lágyan lecsúszott a torkomon.
  
  
  "Rózsa".
  
  
  Mosolyogva elengedett és leült.
  
  
  "Honnan tudod?"
  
  
  „Csak örülj, hogy megcsináltam. Azt hittem, téged és Bonitát visszavitték a szállodába.
  
  
  Válasz helyett a tányéromat bámulta. Intettem a pincérnek, és további steaket kértem. Forrón és ritkán került ki a grillsütőből, és miután megette a nagy részét, választ kaphattam tőle.
  
  
  „Nincs szükségünk erre többé. Csak vissza kell vinned engem és a húgomat az Egyesült Államokba, New Yorkba. Nem fogok még egy napot eltölteni azzal a disznóval és a gulyáskonzervével."
  
  
  – Tudod, Rose, én ezt nem tudom megtenni.
  
  
  Átlátszó, sötét szemei könyörgőn nézett rám. Természetesen színészkedett, de nem jó motiváció nélkül.
  
  
  "Neked muszáj. Fogsz. Ismerlek, Nick. Bonita és én az életünket kockáztattuk érted abban a dzsipben. Még mindig fáj a fülem, és az egész testemet horzsolások borítják. Ezt neked tettem, és cserébe te elvisz New Yorkba."
  
  
  Befejezte a beszédet, és gyorsan rátért a desszertre – a rummal bőségesen meglocsolt karamell-krémre. Az a baj, hogy igaza volt; az életét kockáztatta értem. Eléggé lehangolt lennék, ha most nem lennék hajlandó kockáztatni érte.
  
  
  – Rosa, mivel fogom ezt megmagyarázni, amikor két fürdőruhás kubai szépséggel jelenek meg?
  
  
  – Mi lehetünk a fordítói.
  
  
  "Beszélek spanyolul."
  
  
  "El tudod felejteni. Ó, köszönöm, Nick. Köszönöm. Tudtam, hogy megtennéd."
  
  
  – Nem mondtam, hogy megtenném, a fenébe is. Rágyújtottam egy cigarettára, és szó szerint lángra lobbantam. Aztán tudtam, hogy mi eszik meg, felsóhajtottam. – Oké, kitalálok valamit.
  
  
  – Tudtam – kiáltotta diadalmasan, és lenyelte az utolsó kanál pudingot, mielőtt felállt, és megfogta a kezem. „Most van egy csemege a számodra. Látott egyszer táncolni egy unalmas diplomáciai fogadáson. Semmi ilyesmi. Ezúttal tényleg látni fogsz táncolni.”
  
  
  Leintettünk egy taxit, és elhagytuk Santiago széles sugárútjait, miközben beértünk egy szűk, kanyargós utcákból és egymáshoz közel álló házakból álló területre, amelyet egy másik évszázadban építettek. Bementünk egy kávézóba a sarkon, amit fociról és bikaviadalokról szóló plakátok borítottak. A mennyezeti gerendákról régi spanyol gitárok lógtak. Rose láthatóan elfoglalt volt a nap folyamán, mivel a tulajdonosok lelkesen üdvözölték, az ősz hajú férfi pedig azonnal leszedte az egyik gitárt és hangolni kezdte.
  
  
  Ezúttal eszébe sem jutott, hogy a politika vagy egy orosz kereskedelmi miniszter megmérgezi a helyszínt. Rose táncolt, miközben az öreg énekelt, és kecsessége visszaadta hangjának korábbi erejét, fiatalságát és élénkségét. Ritmusban tapsoltam, és a rögtönzött közönség többi tagja is csatlakozott. Most már nem volt kétségem afelől, hogy Rosa ügyfelek százait vonzza majd a New York-i Chateau Madridba.
  
  
  Kipirulva és szédülve repült a karomba, és izgatott testének minden ütemét a mellkasomon éreztem. Kimentünk a kávézóból és egyenesen a szállodába mentünk, egyenesen a szobámba. Fodros flamenco ruhája úgy esett a földre, mint egy röpködő madár, és az ágyhoz vittem.
  
  
  Szerelmeskedésünk az ő táncát visszhangozta, szenvedélyesen és vadul. Megízlelte az utolsó cseppet, és elaludt a mellkasomon, még mindig a lábával ölelt, mosollyal az ajkán.
  
  
  Arra ébredtünk, hogy kopogtak az ajtón.
  
  
  – Nikita, én vagyok, Lilya.
  
  
  – Ne most, Lilya. Alszom."
  
  
  – Nem érted, látnom kell.
  
  
  "Elfoglalt vagyok."
  
  
  „Alszol és elfoglalt? Ah, értem – mondta vádló hangon. – Akkor jobb, ha megszabadulsz tőle, akárki is legyen. Belkev eltűnt.
  
  
  Rose és én egyként ültünk le. Gyorsan köré tekertem egy lepedőt és betoltam a fürdőszobába. Aztán felöltöztem és beengedtem Lilyát.
  
  
  "Hol van ő?"
  
  
  "Nem számít. Hogy érted azt, hogy hiányzik?"
  
  
  „Ez az egyik kubai lány? megölöm őt".
  
  
  „Belkev, emlékszel? Mi történt?"
  
  
  Lily vörös haja fellobbant, ahogy szeme a szobát fürkészte. Vonakodva rátért a témára.
  
  
  „A Kereskedelmi Minisztériumban üdvözlő fogadás volt. Az egyetemről több hallgató is jelen volt. Néhányuk lány volt. Kicsit aranyosak voltak. Belkev legalábbis így gondolta, abból ítélve, ahogyan beszélt velük, és meghívta őket, hogy csatlakozzanak ide a szállodába. Mondtam neki, hogy ez nem megengedett, először ellenőrizzük, hogy myristák-e vagy sem. Azt mondta, hogy egyik lányt sem vették őrizetbe a recepción, ha igen. "
  
  
  Folytatni.
  
  
  - Nos, azt hittem, hogy követi a parancsot, de elváltunk a tömegben, és amikor megpróbáltam megtalálni, elment. A minisztérium épületét őrző katona azt mondta, hogy látta, ahogy Belkev beszáll egy taxiba két diákkal."
  
  
  Elkezdtem kigombolni az ingem.
  
  
  – Nem fogsz csinálni semmit? - kérdezte Lilya felháborodva.
  
  
  „Nézd, elvégeztem a munkámat. Így vagy úgy, sikerült életben tartanom ezt az elvetemültet Chilében. Visszavittem Santiagóba, és épségben átadtam a biztonsági berendezése kezébe. Itt. Ha annyira meg akarja ölni, az a te fejed. Befejeztem. "
  
  
  – Az összes elérhető ügynököt a rendelkezésére bocsátom.
  
  
  "Tudom. Tudom, hogyan dolgozol. A gengszterek őrülten rohangálnak az utcákon, és nem jutnak sehova. Fogadok, hogy még a taxisofőr neve sincs.
  
  
  – Keresni fogunk.
  
  
  – Belkev addigra már cápákkal táplálkozik az óceánban.
  
  
  Kifelé menet becsapta az ajtót. Rose kijött a fürdőszobából.
  
  
  "Nick, azt hittem, itt maradsz velem. Miért
  
  
  fegyvert viselsz? "
  
  
  A hüvelyt a csuklómra kötöttem és kipróbáltam. A tűsarkú a tenyerembe csúszott.
  
  
  – Azt mondtad neki, hogy nem fogsz segíteni. Most meggondoltad magad? Te őrült vagy."
  
  
  "Őrült lennék, ha azt akarnám, hogy az egész KGB kövessen." Megcsókoltam a homlokát. "Ne várj".
  
  
  Lehívtam egy taxit a Bernardo O'Higgins Boulevardon, és megadtam a sofőrnek egy címet, amely egy háztömbnyire volt a minisztériumtól, amelyet az AX-kapcsolattartóm vezetett. Fel sem merült a kérdés, hogy követem-e Belkevet vagy sem. A probléma az volt, hogyan lehet ezt megtenni anélkül, hogy bevonnák a KGB-t egy chilei AX-telepítésbe, vagy hogy esélyt adnának a mentésnek, hogy megzavarják az egyik lövöldözést, ahol mindenki meghal, különösen a túsz, akit ki akarnak menteni. A puccs-összeesküvést le kellett állítani, akárhogy is éreztem magam Belkev iránt. Ehhez kapcsolódott az is, amit Lila iránt éreztem. Nem tudsz lefeküdni egy nővel, még akkor sem, ha ő az ellenséged, némi közreműködés nélkül. Amikor visszatért Moszkvába, Belkev halála automatikusan halálos ítélete lett.
  
  
  Felfedeztem, hogy a minisztérium hátsó ajtaja már azelőtt nyílni kezdett, hogy kopogtattam volna. Maga a miniszter állt ott, kissé kócosan és láthatóan feldúltan. Már majdnem este tíz volt, és Belkev már több mint egy órája elment.
  
  
  – Már vártalak – jelentette be. „Ez tényleg nagyon rossz hír az oroszokkal kapcsolatban. Mindhárom ország vezetőinek letartóztatása előtt álltunk. Még mindig meg tudnak verni minket, ha ma este megölik."
  
  
  – Nem tudsz rajtaütést indítani?
  
  
  "Lehetetlen. Már minden telepítve van. Van fogalmad arról, hol lehet?"
  
  
  „Ezt akartam kérdezni tőled. Nem tudod, hol laknak azok, akik elvitték?
  
  
  Megrázta a fejét.
  
  
  „Hamis neveket használtak, hogy bejussanak a fogadótérre. Mindezt nagyon ügyesen csinálták, ezeket a lányokat felhasználva, hogy kihasználják a fő gyengeségét, és az utolsó órában is.”
  
  
  A miniszter öregnek, megöregedettnek és megvertnek tűnt, ahogy átsétált a csupasz padlón, ahol nem is olyan régen hajtogattam a kínai hírnök papírjainak elszenesedett darabjait.
  
  
  – Oké, a BÉKÉS EMBEREK nem idióták – kezdtem. – Tegyük fel, hogy nem is profik, ebben az esetben Belkev valószínűleg még él. Így dolgoznak az okos amatőrök. Nincs érzékük az időzítéshez, és túl aranyosak."
  
  
  "Mit számít? Náluk van, és csak órák kérdése, hogy meghaljon."
  
  
  – Minden választ megkapunk – és még többet –, ha megtalálom.
  
  
  Tíz perccel később visszatértem a taxihoz, és végiggörgettem azon címek listáját, ahol a MIRIS agitátorok tudták, hogy lógtak. Az első cím egy diszkó volt, egy járóka szegény kis gazdag fiúknak, akiknek az apukájuk fizették a marxista játékaikat. Amikor beléptem, éreztem, hogy minden szem engem figyel. Odaléptem a kávéfőzőhöz, majd megkérdeztem a pultot, hogy az orosz járt-e már a két lánnyal.
  
  
  – Nem, senor, senki sem volt ilyen. Espresso vagy con leche?”
  
  
  Az ellenségeskedés erősebb volt, mint a kávé. Távozás közben hallottam egy széket hátratolni. Ahelyett, hogy taxit hívtam volna, nyugodtan végigsétáltam a sugárúton, és amikor elértem a sarkot, élesen megfordultam, és kisurrantam az ajtón.
  
  
  Aztán megláttam egy széles vállú fiatalembert, aki háttal állt nekem. Előhúzott egy ólomcsíkot a vicuna pulóvere alatt, és óvatosan körülnézett. Vártam, és ahogy elhaladt mellette, a kezem kirepült.
  
  
  "Király..."
  
  
  Nekidobtam a fal hámló vakolatának, és ököllel hasba ütöttem, ahogy hátraugrott. Ujjai leejtették a súlyzót, én pedig elkaptam, mielőtt a földet érte volna. Miközben még mindig levegő után kapkodott, a torkához nyomtam a rudat.
  
  
  "Hol vannak?"
  
  
  Kicsit oldottam a nyomást, hogy válaszolni tudjon.
  
  
  – Nem tudom, kire gondol.
  
  
  A rúd a falnak nyomta a fejét, aztán úgy csapkodott, mint egy kifogott hal.
  
  
  – Otrát hozta, Chico. Hol vannak?
  
  
  – Csinálj, amit akarsz, disznó. nem mondok neked semmit."
  
  
  Vicces, hogy mindig így gondolják. Nem tanulták meg, hogy a bátorság, akárcsak a pénz, nem olyasmi, amire vágysz. Ebben az esetben a fiú egy lassú, fájdalmas töréstől mentette meg a karját, amikor elmondta, hogy Belkev és a lányok bementek egy kávézóba, majd egy másikba mentek. Az ilyen információk ellenőrzésének módja az, hogy közölje informátorával, hogy Önnel jön, és ha az információ tévesnek bizonyul, mindkét karja eltörik. Ezt az eljárást követtem.
  
  
  "Ez igaz!"
  
  
  "Rendben, nem kell velem jönnöd. De te
  
  
  óvatosnak kell lennie egy ilyen súlyzó hordásakor. Leeshet a lábára, és megsérülhet.”
  
  
  A második kávézó nyíltabban politikai volt. Sötét, "hangulatos" hely volt, Amerika-ellenes graffitikkel díszítették, és mogorva típusok lakták, akik még nem vették észre, hogy egy 0,38-as kaliberű revolvert nem lehet garbóba rejteni. Látva a telefont a falon, biztos voltam benne, hogy figyelmeztették őket érkezésemre. Ahogy a borfoltos pult felé sétáltam, láttam, hogy az egyik szakállas vendégfogadó leveszi a kezét a pulóveréről.
  
  
  Megfordultam és kiütöttem a fegyvert a kezéből. Ahogy reméltem, felugrott a székről, és az állkapcson ütött. Becsusszantam alá, megragadtam a hátánál, és egy transzparenshez támasztottam, amelyen ez állt: „Halál a jenki imperialistákra és futókutyáikra”.
  
  
  Honfitársai ekkor már fegyvert tartottak a kezükben, mindegyik pontos lövést célzott felém. Megráztam a kezem, és a tűsarkú az ujjaimra ömlött. Bedugtam a hegyét a zaklató torkába.
  
  
  – Lőhetsz, ha akarsz – mondtam nekik. – Vagy te ölöd meg, vagy én megteszem, ha nem.
  
  
  „Bármelyikünk kész meghalni ezért az ügyért” – kiáltotta egy lány a kávézó másik oldaláról.
  
  
  "Ez igaz? Kérdezd meg itt a barátodat. Az életével játszol. Kérdezd meg tőle, akarja-e, hogy lelőd.
  
  
  A férfi a karomban nem szólt semmit. Fiúnak nevezném, csakhogy észrevettem, hogy a „diákok” közül sokan elmúltak harmincon, ami túl idős ahhoz, hogy bocsánatot várjunk a tinédzserkori nagy álmokért. Ezenkívül ezek a karakterek felelősek voltak a rémuralomért, amely magában foglalta a gyilkosságokat, emberrablásokat és sok más atrocitást.
  
  
  „Nem lövünk” – mondta végül az egyik idősebb férfi. A férfi határozottan az asztalra tette a fegyvert. – Nem lövünk, de nem is mondunk semmit.
  
  
  Szavára a többiek az övé mellé tették a pisztolyukat. Túlságosan is tisztán láttam az álláspontját. Az idő ellenem dolgozott, mint minden zsákutca.
  
  
  – Tudjuk, hogy ki vagy, és ismerjük az erőszakos hírnevét, Carter – folytatta a képviselő. – De még egy olyan férfi sem kínozna meg egyikünket, mint te. Körülnézett egyetértésért. – Hogy összepakolhasd a szerszámaidat, és eltűnj innen.
  
  
  Egy másodperc töredékéig mérlegeltem, milyen fájdalmat okozhatok a karjaimban tartott férfinak a nukleáris holokauszt ellen, amely akkor következne be, ha nem megyek utána. Elveszett. Hirtelen hátrahúztam a haját, és fehér torkát mindenki tekintete elé tártam a szobában. A tűsarkút tűfinomra hozták. Félkörben átsiklottam a nyelő ádámcsutkáján, csak a bőrét vágtam le, de vérfüggönyt húztam.
  
  
  – Bolivar lakóháza – kiáltotta a lány. – Elvitték...
  
  
  Elfojtotta a száját, ahogy az ajtó felé indultam, túszom pajzsként.
  
  
  – A barátnődnek köszönheted az életedet – suttogtam a fülébe. Aztán visszadobtam a földre, visszarúgtam, hogy kinyissam magam mögött az ajtót, és megdobtam az első embert, aki utánam jött.
  
  
  A Bolivar Apartamientos egy sokemeletes bérház volt az egyetem és Santiago leggazdagabb területe között. Tíz emelettel emelkedett a modern körút, tíz emeletnyi üvegfalú lakás és csillogó erkély fölé. Belkev és én valahogy túléltük Chile Kolumbusz előtti múltjából származó gonosz inkák támadásait és egy sugárhajtású repülőgép halálos ágyúját a sivatagban – hogy aztán megérkezzenek a végső csatára egy bérházban, amelyet Rómában találtak. Párizs vagy Los Angeles. A járdákat drága, színes mozaikok borították, a fű zöld és frissen nyírt, a portás egyenruhája pedig új volt.
  
  
  „Már nagyon késő van” – panaszkodott. – Kit akartál látni?
  
  
  Részegen lehuppantam, és amikor megszólaltam, elmosódott kubai akcentussal.
  
  
  „Csak azt tudom, hogy a bulin kell lennem. Azt mondták, hogy jöjjek."
  
  
  "Ki mondta?"
  
  
  Egy nem létező papírt éreztem a zsebemben.
  
  
  – Felírtam valahova a nevet. nem emlékszem. Ó igen. Azt mondták, menjünk egyenesen a penthouse-ba.
  
  
  – Ó, persze. Fanyarul rám mosolygott. – Ma este mindannyian ott vannak. Mindenki sétál. Biztos telihold van." Odament a kaputelefonhoz. – Kinek mondjam el, mi jön?
  
  
  – Pablo. Tudják, kik."
  
  
  – Bien. Megnyomott egy gombot, és beleszólt a telefonba. „Hay un caballero aqui que se láma Pablo. Dice que le esperan.” Meghallgatta, amikor feltették a kérdést, majd így válaszolt: „Es mucho hombre pero boracho. Cubano, yo creo. Está bien.”
  
  
  Letette a kagylót és felém fordult.
  
  
  „Igazad volt, várnak rád. Nyomja meg a tízes számot a szerencseliften. ".
  
  
  Beléptem a liftbe, és úgy tettem, ahogy mondta. Elmondta, hogy egy részeg kubai vár odafent. kételkedtem benne. Megnyomtam a kilences számot.
  
  
  A kilencedik emeleti folyosó üres és csendes volt, de fentről szamba zene hangjai hallatszottak. Beléptem a bejáraton, és egyszerre két lépést tettem.
  
  
  Óvatosan betoltam az ajtót. Két férfi állt a lift előtt, és az üres térbe néztek, kezüket kabátjukba fogták, mintha csak elraktak volna valamit. Mielőtt beléptem az előszobába, kigomboltam a kabátom, hogy könnyen elérjem a pisztolyt. Aztán közeledtem hozzájuk. Riadtan néztek rám komoran és gyanakodva. Aztán egyikük barátságosan intett a kezével.
  
  
  „Pablo, azt hittük, soha nem érsz ide. A professzor és a felesége egész este rólad kérdezgettek.
  
  
  Oké, mondtam magamnak, nem akarnak lövöldözést az edzőteremben, ha el tudják kerülni. Ez azt jelenti, hogy Belkev még lélegzik.
  
  
  - Nos, indulhat a buli, mert most itt vagyok - nevettem. – Csak mutasd az utat.
  
  
  „Ezért vagyunk itt” – kuncogott.
  
  
  Szétváltak, mindkét oldalamon egy-egy, miközben mindannyian együtt sétáltunk az előszoba utolsó ajtója felé. Egyikük becsöngetett.
  
  
  – Itt igazán jól fogsz szórakozni, Pablo – mondta nekem, és megveregette a vállam.
  
  
  A miniatűr szem a kukucskálón keresztül figyelt minket, majd egy lánc kioldásának hangját hallottam. Kinyílt az ajtó és beléptünk.
  
  
  A nappali az előcsarnok mellett volt, és a buli hangjai eljutottak a fülembe. Az utat egy egzotikus nő állta el, aki inka mintás selyemköpenyt viselt. Koromfekete haja volt, és egy színésznő rekedt hangja volt. Amikor megszólalt, egy arany cigarettatartóval intett.
  
  
  – Pablo, drágám.
  
  
  Lábujjhegyre állt, hogy megcsókoljon, és átkarolta a nyakam.
  
  
  – Elnézést, hogy késtem – motyogtam.
  
  
  – Ne aggódj, kedves ember. Csak el kellett kezdenünk nélküled. Nos, ismeri az eljárást. A cselédszobában leveheted a ruháidat."
  
  
  Egy pillanatig nem értettem. Nem értettem, egészen addig, amíg az egyik hang, amit a másik szobában hallottam, testté nem vált, ahogy közeledett az előcsarnok boltívéhez. Egy szőkeé volt, aki kuncogott, és egy poharat tartott a kezében, teljesen meztelenül.
  
  
  – Persze, egy pillanat múlva kint leszek – mondtam.
  
  
  "Szükséged van segítségre?" - kérdezte reménykedve a háziasszony.
  
  
  – Köszönöm, bírom.
  
  
  A szobalány szoba az előcsarnok mellett volt. Bemásztam és becsuktam az ajtót, és észrevettem, hogy nincs rajta zár. Kedvesek voltak ezek az emberek. Belkev lehet, vagy nem. Nem tudtam volna, amíg nem csatlakoztam a szórakozáshoz és a játékokhoz, és nem is tudtam volna megtenni, hacsak nem vetkőztek le a bátorságig – ami azt jelentette, hogy hátrahagytam egy fegyvert, egy kést és egy gázbombát. Hát nem volt más választás. Levettem a ruháimat és szépen az ágyra hajtottam. A fegyvert a matrac alá tettem. Még egy utolsó pillantást vetettem magamra a tükörben, halvány békejellel tisztelgettem a képemet, és besétáltam, hogy csatlakozzam a csoporthoz.
  
  
  Csak azt tudom mondani, hogy nem buli volt, hanem orgia. Nem csoda, hogy Belkevet ilyen könnyen bevonta ebbe. Néhány pár állt és beszélgetett, de legtöbbjük a luxus kanapén és székeken gabalyodott össze, néhányan pedig szemérmetlenül szeretkeztek a padlón. A marihuána csípős illata betöltötte a levegőt.
  
  
  A háziasszonyom, aki köntöse nélkül még vonzóbb volt, lazán átlépett a szenvedélyes házaspáron, és átnyújtott egy italt.
  
  
  – Pirítóst a győzelemre – javasolta.
  
  
  – A tömegek győzelme – válaszoltam, és óvatosan kortyoltam. Fehér rum, semmi más.
  
  
  Ujjait végigsimította a mellkasomon és a friss varratokon.
  
  
  – Pablo, veszekedtél vagy ilyesmi?
  
  
  „Rosszfiú voltam. Ismersz engem".
  
  
  „Lehet, hogy ma este megteszem” – mondta jelentőségteljesen, és a kijelentést követve bólintott a hatalmas, bajuszos férfinak, aki a kanapén ülő emberekkel beszélgetett. Úgy nézett ki, mint a Neptunusz, vonagló hátak és kicsavart lábak tengere vette körül. „A férjem annyira féltékeny, hogy nehezen tudok jól szórakozni ezeken a bulikon. Nem tudok mást tenni, mint nézni, hogy a többiek jól érzik magukat."
  
  
  – Látom, hogy pont ezt teszik.
  
  
  Rápillantottam, és azon kaptam, hogy ravaszul jegyzeteket ír rólam.
  
  
  – Igyál még egyet, Pablo.
  
  
  A lámpák elhalványultak, mielőtt visszatért. Háttal ültem a falnak, és próbáltam körülnézni anélkül, hogy átkozott kukkolónak éreztem volna magam.
  
  
  "Ez mind?" - kérdeztem, miközben felém nyújtotta a poharat.
  
  
  Egy lány sétált felénk, ő
  
  
  az egészséges mell megmozdult a sápadt fényben. Valaki hátulról megragadta, és kinyújtott karral a hátára esett. A férfi test közeledett hozzá.
  
  
  – Ó, vannak szerény emberek a hálószobákban – mondta vidáman. – Mondd, Pablo, szerinted vonzó vagyok?
  
  
  Előrehajolt, amíg a melle hozzá nem ért az enyémhez.
  
  
  "Nagyon vonzó. Mindig is ezt mondtam."
  
  
  A lány a lámpáért nyúlt, és lekapcsolta. Most a nappali teljes sötétségben volt.
  
  
  – Akkor mi tart vissza? – suttogta a fülembe. "Sötét. A férjem nem lát semmit."
  
  
  Megtalálta a kezem és magához húzott.
  
  
  – Csak egy kicsit szerényebb vagyok – mondtam neki.
  
  
  – De nincs miért szerénykednie, Pablo.
  
  
  – Talán. Szerinted van valaki a hálószobájában?
  
  
  – Menjünk, nézzük meg.
  
  
  Megint megfogta a kezem, és átsétáltunk a földön heverő emberek tömegén a nappali túlsó végében lévő előszobába. Hallottam, hogy kinyitja az ajtót és beléptünk. Megfordult, szenvedélyesen megcsókolt, majd felkapcsolta a villanyt.
  
  
  – Csakúgy, mint egy orosz – mondta elégedetten egy teljesen felöltözött férfi, miközben egy 38-as kaliberű pisztolyt tartott a mellkasom felé.
  
  
  Két másik férfival állt az ágy előtt, szintén rám célzott revolverekkel. Két másik férfi állt az ajtó két oldalán; a Garcia fivérek géppisztolyukat hegyesre szegezték. Egyikük bal lábán szandál volt. Belkev a hálószoba sarkában húzódott meg, meztelenül, harisnyával a szájában.
  
  
  „Nagyon jó munkát végeztél, Maria” – mondta a házigazda háziasszonyunknak. – Nehéz volt?
  
  
  – Nem, ő ugyanolyan romlott disznó, mint a többi, csak jobban fel van szerelve.
  
  
  – Köszönöm – vallottam be.
  
  
  – Eleged van, gyilkos. A vezér dühösen rám szegezte a pisztolyát. – Majdnem tönkretettél mindent. Még ma este is megpróbáltad megállítani a forradalmat. Hülye, ezt senki sem tudja megállítani. Ma este a MIRisták seregei feltámadnak a revizionista halálának jelére. Tudod, mi ez, ez a buli? ez egy ünnep, az ő és a te halálod ünnepe. Még amikor úton voltál, csapdát állítottunk neked, mint az oroszoknak. És beleestél. Nem érzi magát egy kicsit zavarban most így állva? "
  
  
  „Annyira régen elpirultam. Azonban elismerem, hogy a helyzet rossznak tűnik, ha akarod, hogy mondjam.”
  
  
  „A MIRistas a Kínai Népköztársaság kiváló nukleáris erejére támaszkodik. Három fenséges állam egyetlen forradalmi hadsereggé egyesült, amely egész Dél-Amerikát irányítani fogja – folytatta fanatikusan. Szerintem nem is hallotta, amit mondtam. – És bónuszként százezer dollár, amit a kínaiak fizetnek a halálodért.
  
  
  Amíg hazudtam, számolgattam, és akár új, akár régi matematikát használtam, úgy tűnt, meg fogja érni a jutalmat. Ő volt a legközelebb hozzám; El tudtam vinni őt és még egyet, aminek következtében három ember megütött. Egy másik megfontolandó lépés a béna Garcia testvér megcélzása lenne. Nem volt kétségem afelől, hogy élve oda tudok jutni hozzá, és megfoghatom a géppuskáját. Abban sem volt kétségem, hogy meghalok, mielőtt kitakaríthatnám a szobát. Körülnéztem egy másik lehetséges fegyver után. Tipikus gazdag nő budoárja volt, tele egy fotellel, egy ruhákkal teli gardróbbal, egy ággyal, egy éjjeliasztallal, egy komóddal és egy fésülködőasztallal, tele éjszakai krémekkel, hajlakkkal, kozmetikumokkal és altatókkal. Fegyverként semmi különös.
  
  
  „Valaki biztosan lövéseket fog hallani a zene fölött. Mi van, ha a rendőrség a forradalom előtt ér ide?” - vágtam vissza.
  
  
  „Ha szükséges, lövünk, de van egy jobb tervünk. Látod ezt az erkélyt? Egy perc múlva két ittas külföldi, akik orgiára jöttek a buliba, dulakodni kezd rajta. Sajnos mindketten a halálba fognak. Tanúk leszünk."
  
  
  A háziasszony engedett. MIRISTA felemelte Belkevet, és kivette a szájából a öklendet. Az orosz azonnal sírni kezdett, és térdre rogyott, mint a tészta.
  
  
  – Emelje fel – parancsolta a vezető.
  
  
  Két társa az erkélyajtóhoz vonszolta Belkevet, és kinyitotta. Hűvös szellő fújt be a hálószobába, tíz emeletnyi sötétségbe invitált bennünket. Az egyetem fényei a távolban látszottak, némelyik a MIRIS-hallgatók győzelmének jelzőfénye. Küldnek majd nekik valami jelzést az erkélyről, amikor elesünk?
  
  
  Belkev megragadta az ágy lábát. Egyik fogva tartónk pisztolya csücskével megütötte Belkevet, az orosz pedig rémült kiáltással lazított a szorításán.
  
  
  „Legalább tudod, hogyan kell meghalni” – mondta nekem a vezető.
  
  
  Mindig ezt mondom az embereknek: „a gyakorlás teszi a mestert”. Amíg arra várunk, hogy az emberei levegyék Belkevet a padlóról, nem bánja, ha elszívok egy utolsó cigarettát? Ez számomra hagyomány.
  
  
  MIRISTA fontolóra vette a kérést, és vállat vont. Használnám a cigarettáját és a gyufáját. Hogyan lehetnek veszélyesek?
  
  
  Belkev ekkor már talpon volt, vadul nézett körül, és leereszkedett, hogy kegyelmet mutasson. A revolver csöve áthatolt a hasa körül remegő zsírrétegen.
  
  
  „Siess” – mondta nekem a vezető.
  
  
  – Köszönöm, én magam gyújtom meg.
  
  
  Belkev most az erkély ajtajában volt, és kelletlenül kúszott vissza a korláthoz. Lenézett, és elképzelte, hogy a járdára esik, és könnyek szöktek a szemébe. Az ajtó mellett álltam, a fésülködőasztal közelében, és még egy utolsót szívtam egy olcsó cigarettát.
  
  
  – Férfi vagy, Belkev. Ne viselkedj így – mondtam neki.
  
  
  Miközben tekintetük a félőrült Belkevre fordult, a kezem megmozdult - nem túl gyorsan, csak kíváncsian -, és kivettem egy aeroszolos flakont a háziasszony hajlakkjából. Garcia testvér mellettem volt. A mozdulatom semmit sem jelentett számára, de a megértés megjelent a vezető arcán. A fegyvere megpördült, a szája pedig kinyílt, ahogy megnyomtam a kanna hegyét, és odatartottam hozzá a még égő gyufát.
  
  
  Egy ötméteres lángnyelv kirepült a kannából, és megnyalta az ing elejét. A nyelv Garcia testvér felé közeledett, aki még közelebb állt hozzám, mint a vezető. Egy géppisztoly ravaszát húzta, amikor a pamutruhája lángra lobbant. Áramütéses ujja erősen markolta a ravaszt, miközben az összeesett forgás közben. Még a fényes haja is lángokban állt, mire a padlót érte.
  
  
  Bátyja sántikálva felemelkedett a padlóról, ahonnan leugrott, miközben lövések hasítottak át a szobán. Letéptem a huzatot az ágyról, és rádobtam, megvakítva, majd az anyagot a vonagló lángmezőbe dobtam. Néhány kósza lövés kirepült az égő takaró alól, de csak a többi MIRist a padlóhoz szorítva tartotta hatékonyan. Kétségbeesetten próbálta letépni az égő anyagot; szívós vörös kezeivel egyre erősebben kapaszkodott belé. A fájdalom vérfagyasztó sikolya tört fel a lángokból, és az egész tömeg az ajtó felé rohant. Ez rossz. Besétált az erkélyajtókon, mint egy banshee, és a levegőbe repült, egy pörgő meteor, amelyet a rohanó levegő táplált.
  
  
  Volt még két MIRIS-ista, akiknek pisztolyuk volt, de nekem csak egy gyorsan ürítő kannám volt. Ennek ellenére betörtek az ajtóig. Elkezdtem futni, mert az első egyszerűen elfordította a fogantyút, és a hátára tette, két láb hiányában. A feje áttörte a panelt a másik oldalra, és ott lógott eszméletlenül. Megigazítottam az utolsó lövöldöző fegyverét, és hagytam, hogy a 38-asát a plafonba szúrja, mivel senki sem lakott az emeleten. Aztán zsibbadt karral a vállára estem, és eltörtem a kulcscsontjait. Utána minden esetre a leeső állkapcsához mentem, és addig törtem, amíg össze nem kapcsolódott a koponyával. Felvettem és az erkély irányába dobtam, ami szerintem a fő irány. A célom jobb volt, mint gondoltam. Kilebegett a kékbe, és eltűnt.
  
  
  – Gyerünk, Belkev. Valakinek el kell gondolkodnia azon, honnan származnak ezek a testek.
  
  
  "Nem olyan gyorsan."
  
  
  Megfordultam. A hang a ház fekete hajú úrnőjéé volt. Csupasz gyomrához szorította az elszenesedett gépfegyvert. Amikor azt mondta nekem, hogy az utolsó golyót a testembe fogja adni, szándékosan megkerülte az ágyat, és elvágta az egyetlen menekülési utat. A fegyver különösen csúnyán nézett ki vékony, sápadt bőrén. Ez a halál és az erotika kombinációja volt – minden férfi számára megfelelő befejezés.
  
  
  „Én nyerek” – mondta, és fegyvert fogni készen letette a lábát.
  
  
  Aztán fekete haja hirtelen vörös lett. Felragyogott a szemöldöke, eldobta a fegyvert és felsikoltott. Emberfeletti erővel kinyitotta a betört ajtót, és végigrohant a folyosón, hatalmas tűzzászlót húzva magával, a hajából kipattanó lángok bevilágították az egész folyosót.
  
  
  Tűz lobogott a hálószobában, és kialudt a Belkev által tartott konzervdoboz szájában.
  
  
  – Gyerünk, elvtárs – erősködtem. – Azt hiszem, ezúttal tényleg kimerültek vagyunk.
  
  
  Semmi sem tör fel gyorsabban egy orgiát, mint egy nő, aki úgy fut át rajta, mint egy római fáklya. Belkevel átverekedtük magunkat a rémült bulizók tömegén, akik körbe-körbe forgolódtak, és megpróbálták kiszedni a ruháikat a szobalány szobájából, és bementünk a hallba. Ott már csak az első két férfit kellett megállítani, aki elhagyta a lakást.
  
  
  és leveszik a ruhájukat. Olyan egyszerű, ha szervezett vagy.
  
  
  Lent az ajtónálló bámult a halott MIRisták holtteste körül összegyűlt tömegre. Belkevel futottunk - úgymond a kacskaringós Belkevért - pár háztömböt, és elkaptunk egy taxit.
  
  
  Ezúttal tele volt bajtársiassággal és hálával, de eszembe jutott, amit a lakásban láttam. Egy aeroszolos palack látványa volt, amely közvetlenül rám mutatott, miután felgyújtotta a háziasszonyt. Ha abban a pillanatban nem fogy ki az üveg, Belkev megölt volna.
  
  
  
  
  
  
  Tizenharmadik fejezet
  
  
  
  
  
  „Erősítse meg a G-osztályú CPR tengeralattjárót” – mondta nekünk a szonár.
  
  
  A régi szuperkonstellációban voltunk, ötezer láb magasan, és száz mérföldre nyugatra a chilei partoktól. Az a vicces az öreg Conniékban, hogy örökre a levegőben maradhatnak, majd az amerikai haditengerészet megjavítja és repülő adatközpontokká alakítja őket. A műveletet irányító kapitány elmagyarázta ezt nekem.
  
  
  „Ha a G-osztályú tengeralattjárók nukleáris meghajtásúak lennének, akkor műhold segítségével nyomon követhetnénk őket, mert hőréteget hagynak az óceán túloldalán, amelyet infravörös szkennerekkel tudunk felvenni. De ebben az esetben a számítógépekhez kell fordulnunk. Kidobunk néhány szonárt az óceán felszínére, majd hátradőlünk, és hagyjuk, hogy végezzék a dolgukat. Ők maguk határozzák meg célunk helyzetét és mélységét, de ez még csak a kezdet. A szonárok némelyike meglehetősen kifinomult formáit jelenleg fejlesztik, ezek közül az egyik a holografikus szonár, ami azt jelenti, hogy ezek a bóják háromdimenziós képet közvetítenek az ellenségről, így pontosan meg tudjuk határozni a tengeralattjáró eredetét és osztályát. Ez támpontokat ad ahhoz, hogy mit mondjunk, támadjunk-e és hogyan." Mosolygott. – Persze sosem gondoltam volna, hogy emberi torpedót küldök.
  
  
  – Én legalábbis nem voltam önkéntes – mondtam a búvárruhámra nézve.
  
  
  A szintén búvárruhás haditengerészeti búvárok nevettek, és abban a pillanatban a rádiós belépett a gépünk részlegébe, és jelentést adott nekünk.
  
  
  „A santiagói, a chilei Antofagastában, a bolíviai La Pazban és Sucre-ban, a perui Limában és Trujilloban végrehajtott razziák mind sikeresek voltak” – olvasta fel a kapitány. – Egy órás rádiócsend garantált.
  
  
  - Csend vagy sem - folytatta -, a kínaiak tudni fogják, hogy minden sokkal korábban szétesett. Jobb, ha elkezdjük."
  
  
  Három búvár, a kapitány és én a zümmögő gép fara felé indultunk. Amikor megközelítettük, a bombatér nyitva volt, és fölötte három olyan tárgy lógott, amelyek, mint minden más, aknák fedelének tűntek.
  
  
  „Krómacél vákuumzárakkal. Ugyanúgy zuhannak, mint te, ezer láb magasra, és akkor kinyílnak a drogue ejtőernyők. A hornyok érintkezéskor kiszabadulnak, és ezek a felfújható gyűrűk kitágulnak. Itt van egy érzékelő, amellyel beállíthatja a gyűrűkben lévő levegő mennyiségét, így a víz alatt is mozgathatja őket. A kulcs az, hogy gyorsan cselekedjünk, mielőtt a kínaiak egyetlen embert is küldhetnének."
  
  
  „Közeledünk a leszállási zónához” – közölte a kaputelefon.
  
  
  – Sok szerencsét, akárki is vagy. A kapitány kezet fogott velem, majd mindegyik búvár kezét.
  
  
  Connie két passzt adott. Az elsőben fémpajzsok repültek egymás után a csaknem egy mérfölddel alatta lévő kék Csendes-óceánba. Amikor a Connie megfordult, az állványt, amelyen a pajzsok álltak, félrehúzták az útból, és mi négyen, akik a következő hágón esünk el, a tátongó öbölben álltunk.
  
  
  – A zónában – bömbölt ismét a kaputelefon.
  
  
  Felemeltem a kezem és a rohanó levegőbe léptem. Leborulva estem egy irányított merülésben. A tenger minden irányba görbült. Észrevettem a pajzsokat elöl és lent, és megdöntöttem a karjaimat, amíg tizenöt fokkal le nem süllyedtem. A szél megrángatta a búvárruhámat, és fütyült a hátamra szíjazott légtartályok körül. A többi búvár követte őket.
  
  
  Ezer láb magasságban a levegőben meghúztam a zsinórt, és ugrottam, ahogy a csúszda kinyílt. Most meg kellett húznom a piros zsinórokat, hogy a bikaszemhez vezessenek. A legközelebbi lengődeszkától húsz méterre a vízbe ütköztem. A búvárok még jobban jártak, szinte karnyújtásnyira landoltak. Lekapcsoltuk az ejtőernyőket, és a pajzsokhoz úsztunk.
  
  
  – Jézusom, nézz lentebb – mondta valaki.
  
  
  Lenéztem. Közvetlenül alattunk, alig harminc lábnyira a felszíntől egy kínai tengeralattjáró hosszú fémszivarja volt.
  
  
  Kiengedtem az összes levegőt a gyűrűből, és a pajzs süllyedni kezdett. Óvatosan a hátsó fedélzetre vezettük, és körbejártuk a tengeralattjáró tetejét, ügyelve arra, hogy ne érjen hozzá a tengeralattjáró felszínéhez, és ne adjon el minket a vezérlőgyűrűvel. - mutattam a nagy nyílásra. Rakétára tervezték, nem személyre.
  
  
  A pajzsot mélyen bedugtuk a nyílásba. Tökéletesen illeszkedett – szerezzen még egy pontot a Navy Intelligence számára. Buboréknyomok emelkedtek fel, amint a vákuumzár magától lezáródott. A munka egyharmada elkészült. Egy másik pajzshoz közeledtünk, elhaladva egy másik búvárpár mellett, amint a pajzsukkal a nyílás felé sétáltak.
  
  
  Akkor végeztek, amikor az utolsó pajzzsal lementünk. Ahogy közeledtünk, egyikük intett nekünk. Azt hittem, hogy a gesztus jól végzett munkát jelent, mígnem a legyintés vadul el nem fordult, és hátranéztem. Négy másik búvár volt a vízben, és ők nem az Egyesült Államok haditengerészetétől származtak.
  
  
  Lehetetlen, hogy két nagy teherrel a víz alatt sétáló férfi gyorsabban tudjon haladni, mint négy úszva. Miközben folytattuk utunkat a pajzzsal, barátaink elúsztak mellettünk, és találkoztak négy emberrel, akik séta közben a késeiket rántották.
  
  
  Izzadtam a búvárruhám alatt. Nem tudtam megfordulni, hátha az egyik kínai búvár átcsúszott, és nem akarja-e megvágni a hátam. Ugyanolyan óvatosan és lassan, mint korábban, egy pajzsot helyeztünk a rakétanyílás fölé, és vártuk, hogy a buborék jelezze, hogy be van zárva. Amint megláttam jönni, lelöktem a csónak fedélzetéről, és eltaláltam a kést tartó kezet. Elvágtam a légtömlőjét, amikor közeledett felém, majd odaúsztam, hogy segítsek két búvárnak, akiknek más esélyei voltak.
  
  
  Egyiküknek vörös pára jött ki a hátából, amikor egy kínai búvár óvatosan elvágta a tömlőt a tartályon. Köztünk volt a tengeralattjáró hátsó fedélzetének hossza, és nem tudtam elérni a párost, mielőtt a kés megadta volna az utolsó ölőcsapást. nem kellett. A megsebesült búvár megragadta a másik férfi késkarját, és megpörgette. Uszonyos lába ellenfele mellkasának ütközött, és leütötte a szájrészt a kínai búvár arcáról. Ezután a laza tömlőt hóhérhuroknak használta, és a férfi torka köré csavarta, amíg a kés a tenger fenekére esett. A kínai búvár teste még lassabban követte a kést.
  
  
  A helikopterünk éppen időben érkezett, ledobott egy kosarat, amibe bemászhattunk, és átemelt a tenger fölé. A sebesült búvár el volt ragadtatva.
  
  
  – Addig nem tudják leszedni ezeket a pajzsokat, amíg vissza nem érnek Sanghajba – kiáltotta át a helikopter rotorjainak hangját. "Csak remélem, hogy megpróbálják kilőni azokat a rakétákat."
  
  
  "Hogy érzitek magatokat?" - kiáltottam vissza. – Segítenék, ha tudnék.
  
  
  – A pokolba ezzel! - kiáltotta. – Ez a baj veletek, köpenyes és tőrös srácok, nem akarjátok, hogy bárki szórakozzon.
  
  
  
  
  
  
  Tizennegyedik fejezet
  
  
  
  
  
  A mókának, ha lehet annak nevezni, vége. Visszatértem a hotelszobámba Santiagoba, és összepakoltam a bőröndömet a hazautazáshoz. Az Allende-kormány a címlapokra került az általa feltárt MIRISTA-összeesküvésről, és saját zseniális nyomozói munkájával leverte azt.
  
  
  Ha ezt akarták, nekem rendben volt. Letettem a táskámat, és a komódon hagytam egy borravalót a szobalánynak. Az volt a tervem, hogy összegyűjtöm Rosát és Bonitát, és valahogy meggyőzöm a légierőt, hogy vigyenek együtt engem és a fordítóimat az Államokba.
  
  
  Kopogtattak az ajtón. Tiszta megszokásból haboztam, mielőtt válaszoltam volna. Végül is a Garcia-fiúk nem voltak útban, és semmi okuk nem volt túlzottan gyanakodni.
  
  
  "Ki ez?"
  
  
  Egy géppisztoly volt. A középső ajtópanelt kevesebb mint öt másodperc alatt eltávolították. A szoba túlsó végében ablakok és képek törtek be és zuhantak le. Elővettem a Lugerem, és bebújtam az ágy mögé.
  
  
  A géppuska golyóinak második robbanása felrobbantotta a zárat, és egy nehéz láb kinyitotta az ajtót. Elindultam a szomszéd szoba felé, de a padlóra vésett golyók mintája eltántorított egy ilyen gondolattól.
  
  
  „Ki a fene lehet” – gondoltam. Lilya? Lehetne dühös nő, de profi volt. Csak a KGB parancsára gyilkolt. Maradt MYRISTA? Ha bármelyikük maradna, túlságosan elfoglalt volna a rejtőzködés ahhoz, hogy rám gondoljon.
  
  
  – Kelj fel, Killmaster!
  
  
  Belkev!
  
  
  "Felkelni. Végre meg foglak ölni, amit már az első találkozás óta meg akartam tenni. Alázz meg, ha lehetőséged van rá, gúnyolj ki, szeress a nőimmel.
  
  
  Derékig érő golyófolyamok repültek át a szobán, és tudtam, hogy komolyan gondolja.
  
  
  – Megőrültél, Belkev.
  
  
  "Elment az eszem? Százezer dollárt fogok kapni gyilkosságért, és azt mondod, őrült vagyok? Ez az a pillanat, amire vártam, hogy megmutassam, ki a jobb."
  
  
  – Takarodj innen, amíg élsz.
  
  
  A szavak mintha szórakoztatták volna.
  
  
  Hallottam, ahogy gonoszul vigyorog, és belép a szobába. Az ágyhoz közeledett.
  
  
  – Most már semmilyen trükk nem ment meg, Carter. Dobd el a fegyvert és a kést. És ne felejtsd el a lábadra ragasztott kis bombát. Mindent tudok ezekről a dolgokról."
  
  
  Kivettem a Lugert a tokjából, és a földre dobtam, ahol láthatta.
  
  
  "Bírság. Most a többiekről."
  
  
  A tűsarkút a kezembe adtam és a pisztoly mellé dobtam. Végül kihúztam a gázbombát a csomagtartómból és azt is kihúztam.
  
  
  "Nagy. Most fel fogsz állni."
  
  
  Megtettem, amit mondott, még az ágytól is eltávolodtam, hogy tiszta legyen a távolsága.
  
  
  – Tudod, mikor ütnek meg – derült ki a varangyszerű arca.
  
  
  – Tudom, mikor lesz végre lehetőségem és ürügyem arra, hogy azt tegyem, amit szerettem volna, mióta megismertelek, Belkev.
  
  
  "Mi ez?" - kérdezte magabiztosan.
  
  
  – Szedd szét puszta kézzel.
  
  
  Megrúgtam a géppuska csövét, és kihúztam a tárat. Aztán visszaadtam neki az üres fegyvert. Döbbenten állt ott, mint egy szobor.
  
  
  – Ezt reakcióidőnek hívják, elvtárs. Akárhogy is, most jó klubod van. Használd."
  
  
  A magabiztosság úgy csöpögött le róla, mint a viasz az olvadó gyertyáról. Döbbenten követte a tanácsomat, és megragadta a gépfegyvert, mint egy hentes fejszét.
  
  
  – Azt hiszem, tetszeni fog neked, Belkev, mivel annyira szeretsz utazni. Ezt hívják világkörüli utazásnak. Egy Parris-szigeti oktató ezt egyszer megmutatta nekem. Az aikidóval kezdjük."
  
  
  A fenekével ütött, ahogy csak tudott. Beugrottam a hasa alá. Szinte hozzá sem nyúltam, de a földön feküdt.
  
  
  „Látod, az aikido lényege, hogy kerüld az érintkezést, miközben az ellenséged erejét ellene fordítod. A jiu-jitsuval ellentétben."
  
  
  Felállt, és újra lendült. Megragadtam a hajtókáját és hanyatt estem. Belkev fejjel lefelé a falnak találta magát. Kicsit tétován felállt – mígnem észrevette, hogy elérhető közelségben van a Lugerem.
  
  
  – Másrészt a thai lábdoboz a saját erődet használja – magyaráztam.
  
  
  A csizmám elhárította a fegyverét, és mellkason lőtt. Úgy esett, mintha meglőtték volna. A pisztolyt a tokjába tettem. Belkev a késemért nyúlt.
  
  
  "A karatéban a karjaidat és a lábaidat használod."
  
  
  Megvágtam a vállát, és kellemes reccsenést hallottam. Fogtam a tűsarkút, és visszatettem a hüvelyébe. Arra az esetre, ha Belkev átalussza az előadás hátralévő részét, odaállítottam az iroda elé. Aztán zsebre tettem a gázbombát.
  
  
  „Amikor a nap lenyugszik keleten, az Amerikai Egyesült Államokba érkezünk. Lehet, hogy hallott már erről a helyről. Számos művészetet fejlesztettek ki ott, beleértve a modern bokszot is.”
  
  
  A hasra kötött horogra koncentráltam. Amikor Belkev összeesett, a jobb keresztemmel arcon ütöttem.
  
  
  – Egy-kettőnek hívják. És persze mindig vannak jó öreg amerikaiak, akik készen állnak a kíméletlen harcra."
  
  
  Megfogtam mindkét kezét, és átvezettem az ágyon a teljes alakos tükörbe. A lehulló üveg csipkés mintát formált körülötte.
  
  
  – És – tettem hozzá, és visszavezettem a szoba közepére –, az USMC-kéz elleni küzdelem.
  
  
  Félbetörtem a szegycsontját egy könyökkel, ami az álláig ért, és kiütöttem egy fogat. A másik könyököm elhagyta a zömök orrát, eltakarva a jobb arcát. Levegő után kapkodva öklendezett, miközben a térdem szinte a gerincéig belesüllyedt a kövérébe, én pedig úgy fejeztem be a munkát, hogy az irodai tükörbe löktem. Legurult a komódról, és a földre zuhant, mint egy zsák vizes krumpli.
  
  
  – Valószínűleg már sejtette, hogy a kézi küzdelem a „mindenkinek ingyen” elvéből fakad, nem? Kérdései vannak? Megtehetem újra, ha akarod."
  
  
  A válasza gyászos nyögés volt. Lapos arca volt. A ruhái szakadtak. Alapos feltételezés szerint fél tucat csontja tört el. De volt neki öt. És ez több, mint amennyit megtenne értem.
  
  
  – Elnézést – mondtam udvariasan. „Egy dolgot elfelejtettem. KGB-trükk."
  
  
  föléje hajoltam. Nem ellenkezett.
  
  
  Amikor végeztem, hozzáadtam néhány számlát a borravalóhoz, majd felsétáltam a lépcsőn a szálloda legfelső emeletére. Rosa és Bonita a szobájukban vártak rám csomagolva és indulásra készen.
  
  
  Odamentem a bárhoz, és töltöttem három italt.
  
  
  „Iszonyatos üvöltést hallottunk lentről. Mi történt?" - kérdezte Rose. – Látod, elvágtad a csuklódat. Megfogta a kezem.
  
  
  "Semmi különös".
  
  
  – Belkev ott volt?
  
  
  – Igen, de nem fog minket zavarni.
  
  
  KGB nyomáspont – ez az egyszerű
  
  
  és az agy vérének levágásának finom trükkje miatt Belkev több órán át eszméletlen maradt volna.
  
  
  – Honnan tudod, hogy elájul? - kérdezte Bonita, és elvette a poharát.
  
  
  – Nagyon egyszerűen elmagyaráztam neki, hogy ti ketten velem akartok jönni az Államokba, és állampolgársági vizsgára van szükség. Azt mondtam, hogy a vizsgálatot teljes titokban kell lefolytatni. Senki mást nem engednek be."
  
  
  – És ő beleegyezett ebbe? - kiáltottak fel.
  
  
  „Lányok, ha tanultam valamit ebben a szakmában, az nem az, hogy mit csináltok, hanem az, hogy hogyan csináljátok.”
  
  
  Fél órával később, a magánvizsgánk végén megegyeztek, hogy igazam van.
  
  
  Ahogy kimentünk az ajtón megcsörrent a telefon. Ó, nem, gondoltam, mi van most? Ez volt a kapcsolatom az AX-vel. – Csak azt hittem, érdekelheti – mondta könnyedén –, hogy az oroszok visszaküldtek egy elfogott műhold-adatcsövet. A küldetésed befejeződött, és..."
  
  
  – Ez nagyon érdekes – mondtam. „Tudja, hogy részese vagyok az éppen végrehajtott küldetéseknek. Ezek azok, amelyek nem..."
  
  
  "...És béke és jó akarat uralkodik mindenki között."
  
  
  Elmosolyodtam, megszakítottam a kapcsolatot, megöleltem minden lányt és kisétáltam az ajtón.
  
  
  
  
  
  Támadás Anglia ellen
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Támadás Anglia ellen
  
  
  Az Egyesült Államok titkosszolgálatának tagjainak ajánlva
  
  
  
  Prológus.
  
  
  Ez volt az egyik ilyen nap Henry Wellseynek, Nagy-Britannia 55 éves pénzügyminiszterének. A reggelinél kezdődött, amikor a felesége ismét az ünnepről kezdett beszélni.
  
  
  „Igazi nyaralást kellene tartanod, több mint egy éve nem voltál. Egy hétvége a Bayberry Hallban nem számít..."
  
  
  Tudta, hogy a Bayberry Hall, anyja yorkshire-i birtoka egyébként is kevéssé fontos Millicent számára.
  
  
  „Meleg és pihentető helyre van szüksége. Talán Spanyolországban vagy Olaszországban. Vagy Jugoszlávia... azt mondják, a dalmát tengerpart csodálatos.”
  
  
  – Valószínűleg azt mondanák, hogy dezertáltam – mondta Wellsey szárazon, és belekortyolt a kakaójába.
  
  
  – Ne légy abszurd – csattant fel a felesége. – Most ne próbálj ellökni, Henry. Vigyázni kell az ünnepekre. Figyelmeztetem, ha ezt nem teszi meg, én magam fogok beszélni a miniszterelnök úrral!”
  
  
  Ő is megtenné, gondolta komoran Wellsey, miközben 30 perccel később és délután a Rolls hátsó ülésén ült. Nem voltam ünnepi hangulatban. Ez sem javult. Aznap délelőtt rendkívüli kabinetülés volt a miniszterelnöki rezidencián, és Wellsey késni fog. Egy szürke Jaguár és egy teherautó az elsőbbség körüli halálos vitában leállt a forgalom Londonban. Még egy órába telt, mire a rendőrség eltakarította a helyszínt.
  
  
  Wellsey nem hagyta ki az összes kormányülést; ebédidőig elhúzódott. A kancellár csalódottan távozott a Downing Street 10. számából, ahogy az utóbbi időben gyakran tette. A nemzetközi kérdések mindig is elsőbbséget élveztek a hazaiakkal szemben. Ösztönösen megállt a Cook'snál, hogy utazási prospektusokat vásároljon. Talán Millicentnek igaza volt; talán eljött a nyaralás ideje.
  
  
  Visszatérve az irodába, éppen leült az íróasztalához, amikor a titkárnője belépett a postával.
  
  
  – Tudna hozni egy kis teát, Miss Tanner? Tudom, hogy még korán van, de..."
  
  
  "Természetesen uram." Tanner kisasszony, nem túl fiatal, nem túl csinos, de okos, mosolygott.
  
  
  Welsey elvette a felső levelet és a levélnyitót – ő maga szerette felbontani a leveleket –, de újra letette őket, és elővette a füzeteket, amelyeket Cooktól gyűjtött össze. Hátradőlt a székében, és tanulmányozta őket. Spanyolország... Costa Brava... Nagyon szép, megértette, és nem zsúfolt ebben az évszakban mondta a Cook's férfi. Olaszország... Róma... Velence... állítólag a tengerbe merül. Megrázta a fejét. – Utazás a görög szigetekre. Ez volt a gondolat. Athénban járt, de a szigeteken soha. Mykonos... Lelos... Rhodes... Gyönyörű...
  
  
  Az utolsó dolog, amit Henry Wellsey ezen a világon látott, egy gyönyörű, fiatal görög nő mosolygó arca volt, aki egy karnyi vörös rózsát tartott. Az erős, 7 mm-es puskagolyó, amely a fej hátsó részébe, a koponya tövénél hatolt be, meglehetősen szép belépési lyukat csinált, tekintve, hogy először egy zárt ablakon kellett volna átmennie, de áthatolt a csontokon és szöveteken, majd amikor kilépett, Wellsey arcán. elmosódott.
  
  
  Előredőlt, vére összekeveredett Rodosz vörös rózsáival.
  
  
  Tanner kisasszony bejött a teával, megtalálta, és nem tudta abbahagyni a sikoltozást...
  
  
  Első fejezet.
  
  
  Az éjszaka Luxor dokkjain ragacsos, forró és levegőtlen volt. Az egyik oldalon a mólóépületek meredeztek, erősen guggolva a sötétben. Másrészt a Nílus hangtalanul siklott lefelé, Kairó és a tenger felé. A folyón túl a sivatag terült el, világosabb csík az olajos fekete víz és a csillagokkal tarkított égbolt között.
  
  
  Miközben azon a magányos fekete töltésen várakoztam, megérintettem a Wilhelminát, a 9 mm-es Lugert, amit egy speciális válltokban hordok, hogy megnyugtassam magam. Egy bizsergő érzés a tarkómon figyelmeztetett, hogy ma este szükségem lehet rá.
  
  
  Hawke utasítására voltam ott, hogy felvegyem a kapcsolatot egy Augie Fergus nevű kis csempészrel és szerencsejátékossal. Fergus Luxorból táviratot küldött Anglia miniszterelnökének, hogy olyan eladó információi vannak, amelyek fényt deríthetnek Henry Wellsey brit pénzügyminiszter brutális meggyilkolására. Mivel a briteknek jelenleg nem volt ügynökük a környéken, Hawke önként jelentkezett a szolgálataimra.
  
  
  Fergus azt mondta telefonon, hogy éjfélkor találkozik velem a kikötőben. Az órámra néztem; Már eltelt tizenöt perc. Ez önmagában elég volt a figyelmeztetéshez, és már az induláson gondolkodtam, amikor egy hangot hallottam a sötétben.
  
  
  Gyorsan a mögöttem lévő raktárba vezető kis ajtóra pillantottam. Kinyílt, és most egy férfi jött ki. Átlagos magasságú volt, és kopaszodni kezdett. Szürke öltöny volt rajta, mintha egy hete aludt volna benne. De amit azonnal észrevettem rajta, az a szeme volt. Tágra nyíltak, vérben forrtak, és lopva balra-jobbra ugráltak, semmit sem hiányolva. Több száz férfin láttam már ezt a szemet. Ezek a szemei voltak annak, aki fél a haláltól, valaki egy lépéssel a halál előtt.
  
  
  "Kocsis?" - suttogta, félve, hogy az éjszaka meghallja.
  
  
  Bólintottam.
  
  
  Kinyitotta az ajtót és beinvitált. Amikor beléptem, megrántotta a kötelet, és a szobát elárasztotta egy csupasz villanykörte fénye, ami
  
  
  lógott a mennyezetről. Kis szoba volt, és az egyetlen bútor egy repedt, foltos mosdó a sarokban és egy koszos matrac a padlón. Gyűrött újságok és üres barna táskák hevertek. A fokhagyma és a hagyma mámorító aromája lebegett a levegőben.
  
  
  Augie Fergus előhúzott egy fél liter szeszes italt a kabátja zsebéből, és remegő kézzel sikerült kinyitnia, és hosszan és keményen ivott. Amikor végzett, kicsit megnyugodott.
  
  
  – Információ, Fergus – mondtam türelmetlenül. "Ami?"
  
  
  – Ne olyan gyorsan – ellenkezett. – Addig nem, amíg nem kapok 5000 fontot és egy privát repülőjegyet Kartúmba. Amikor épségben odaérek, megkapod az átkozott információidat."
  
  
  Gondolkoztam rajta, de nem sokáig. Ötezer font átkozottul alacsony ár volt azért, amit kínált. Kaphatnék egy táviratot Londonból a luxori brit konzulátusra, hogy adják át nekem a pénzt. És magánrepülőt bérelni nem lesz olyan nehéz. Beleegyeztem a feltételeibe, de figyelmeztettem, hogy mi lesz vele, ha bármi vicceset kipróbálna.
  
  
  „Emelkedőben van, haver” – nyöszörgött.
  
  
  – Oké – mondtam. „Holnap délután megkapom a pénzt. Akkor elviszlek."
  
  
  Fergus megrázta; a fejét. – Holnap este, ezúttal. Elle, az egész rohadt város gazemberekkel mászkál utánam. Fényes nappal felfigyelnek rám."
  
  
  – Ki követ téged, Fergus, és miért?
  
  
  – Nem a te dolgod – vágott vissza. „Ennek semmi köze a londoni gyilkossághoz. Ez személyes. Csak legyél itt holnap este pénzzel és egy kiúttal.
  
  
  - Ha ezt akarod... - vontam meg a vállam, és megfordultam, hogy elmenjek.
  
  
  – Carter – kiáltotta Fergus, amikor az ajtóhoz közeledtem –, még valami. Ha bármi történik velem, menjen a tangeri Grand Hotel bárjába. Ott valaki felveszi Önnel a kapcsolatot információval.”
  
  
  – Honnan fogom felismerni?
  
  
  – Ne aggódj – mondta –, az emberem felismerni fog. Csak add a pénzt, és megkapod, amit akarsz."
  
  
  Bólintottam és elmentem.
  
  
  Reggelig kellett várnom a távíró nyitására. Amikor ez megtörtént, pénzért táviratoztam Londonba. Három óra múlva kaptam választ. A konzulátust arra kötelezték, hogy adjanak nekem 5000 fontot. Miután begyűjtöttem a pénzt, lefoglaltam egy charter repülőt a repülőtérről. Még nyolc óra volt hátra Fergusszal való találkozásig. Visszamentem a szobámba, lezuhanyoztam, és rendeltem egy gin tonikot. Aztán elaludtam.
  
  
  Este nyolckor az ébresztőórám ébresztett. Felöltöztem, összeszedtem az aktatáskámat a pénzzel, és taxival mentem Fergus búvóhelyére.
  
  
  Ezúttal egy idegen nyitotta ki az ajtót. Alacsony, meglehetősen vékony arab volt, fehér trópusi öltönyben és piros fezben.
  
  
  Nem szólt hozzám semmit, csak vigyorgott, és bal kezével a nyitott ajtó felé mutatott; a jobb keze, ahogy észrevettem, beszorult a kabátja zsebébe.
  
  
  Egy másik férfi jött ki, egy nagydarab, nehéz arab, hagyományos sivatagi ruhában - kaffiyehben, köntösben és szandálban.
  
  
  Ő mondta. - Mr. Carter? – Mr. Nick Carter?
  
  
  Nem használtam fedezéket Augie-val; nem volt semmi értelme. – Így van – mondtam.
  
  
  – Azért jöttél, hogy találkozz Augie Fergusszal.
  
  
  Nem kérdezett, hanem beszélt. Hunyorogtam, és próbáltam jobban látni a sötétben. – Megint jó – mondtam, miközben a vékony férfira néztem, kezével a zsebében. "Hol van?"
  
  
  A kövér férfi mosolygott. – Itt van, Mr. Carter. Látni fogod őt. Egyelőre bemutatkozzunk. Omar bin Ayub vagyok." Óvatosan figyelt rám, nyilván valamiféle reakcióra számított. – Ő pedig az én Gasim elvtársam.
  
  
  – Ha Fergus itt van – mondtam figyelmen kívül hagyva a bemutatkozást –, akkor hol van?
  
  
  Ayub viszont figyelmen kívül hagyta a kérdésem. – Segítene Augie Fergusnak megtéveszteni a kollégáit, nem igaz, Mr. Carter? Segítenél neki elhagyni Luxort anélkül, hogy kifizetné az adósságait.
  
  
  – Nem tudom, mi a fenéről beszélsz – vágtam rá. – De látni akarom Augie-t, és látni akarom őt most is.
  
  
  Ayub mosolya eltűnt. – Oké, Carter úr – mondta komoran. – Majd meglátod.
  
  
  Csettegett az ujjaival, és a fekete ajtóban újabb két arab jelent meg, hatalmas férfiak nyugati öltönyben. Valamit vonszoltak, egy férfi ernyedt testét. Néhány lábnyira tőlem húzták, és minden szertartás nélkül ledobták a kikötőre.
  
  
  – Augie Fergus – mondta Ayoub elégedetten, lágy hangján.
  
  
  A lábamnál lévő holttestre néztem, az arcom kifejezéstelen, a gyomrom összeszorult. Oké, Fergus volt az. Késsel vagy más éles tárggyal ölték meg, és ez lassan történt. A test súlyosan megcsonkított.
  
  
  „Augie rájött, mi történik azokkal, akik nem állnak rokonságban Omar bin Ayoubbal. És most, Mr. Carter, megtudja. Ayoub bólintott két nagydarab férfinak, akik a lábam elé dobták Fergust, és hirtelen hosszú kések voltak a kezükben, amelyeket a sivatagi beduinok hordanak magukkal. Hugóra gondoltam, a jobb alkaromra szíjazott ceruzavékony tűsarkúra. De Hugo pillanatnyilag nem tudott segíteni rajtam. A két izmos fiú mellett Ayub sovány cimborája, Gasim rám mutatott a kabátja zsebében lévő csomóval.
  
  
  Két késes férfi lépett be. Egyikük kicsit nehezebb volt a másiknál és lassabban mozgott, de ő lépett be előbb. Azt hittem, nem fognak megölni az első ütéssel. Azt akarták, hogy lassan meghaljak, mint Augie.
  
  
  Az Egyes bejött, és a hasam felé lendített egy késsel. Hátráltam egy lépést, és a kés átszúrta a kabátom. Nem volt időm Wilhelmina után menni. A nagydarab fickó megütött, teljes súlyával ismét neki dőlt. Félreléptem, és egy gyors ütést nyomtam a nyakába, ahogy elment mellette.
  
  
  Felkuncogott és dühösen felém fordult. A második férfi a késsel csak néhány méterrel arrébb lebegett. Most hirtelen felgyorsulva behajtott a bal oldalamra. Alacsonyan a mellkasom felé lendítette a kést. Felé fordultam, és elkaptam a késsel a kezet, a csuklómat lefelé és befelé fordítottam, ugyanakkor fél térdre estem, és a vállamra dobtam a férfit. Repült, erősen nekiütközött a dokknak barátja lábánál, és majdnem ledöntötte őt a lábáról.
  
  
  Az első bika kitért, majd rohamozni kezdett, és egyenesen maga elé tartotta a kést. Hallottam, ahogy Ayub kiált: „Vigyétek el! Vidd őt innen! arabul, majd a bika felém jött, és egy késsel a gyomromra célzott. Tenyerem élével erősen megütöttem a kinyújtott kart a késsel, amikor elfordultam az ütéstől, és csontroppanást hallottam. A bika felsikoltott, a kés pedig egy csapással a dokkba ütközött. Ahogy a férfi elrepült mellettem, elvágtam vastag nyakát, és éreztem, hogy csigolyái megrepednek az ütközéstől. Arccal lefelé rogyott a dokkra.
  
  
  Ayub most kiabált. - "Öld meg! Öld meg!" A szemem sarkából láttam, hogy Gasim kihúz egy pisztolyt a kabátjából, és rám irányítja.
  
  
  A golyó néhány centivel elkerülte a fejemet, és kis híján elkerülte a második férfit a késsel, ahogy belépett. Megfogtam a kezét a késsel, megfordultam, és összeestünk.
  
  
  Augie Fergus holtteste mellé zuhantunk. Átgurultunk a testünkön, harcoltunk a késért, Gasim kínosan táncolt körülöttünk, próbált lőni, de félt lőni, mert rossz embert találhat el.
  
  
  – kiáltott rá Ayub. - "Lő! Lő!
  
  
  Valamit gyorsan kellett tennem. Az arab most rajtam volt. Megszorítottam a térdemet és az ágyékába szúrtam. Felsikoltott és oldalra esett. Arcba vágtam, amikor elesett. Gasim abbahagyta a táncot, és óvatosan a fejemre célzott.
  
  
  Behajlítottam a jobb alkaromat, ahogy több százszor gyakoroltam, és Hugo a kezembe csúszott. A késes férfi felállt, én pedig rádobtam Hugót. A tűsarkú megfordult, és átfúrta az arab torkát. Amikor Hugo elhagyta a kezem, gyorsan odarohantam; Gasim lövése felhasította a fát ott, ahol a fejem volt.
  
  
  Másodszor is elgurultam, amikor Gasim újra lőtt. A kabátommal felmentem a Lugerhez.
  
  
  Az első lövésem centiméterekkel elkerülte Gasim fejét, de a második a mellkasába csapódott, és a raktár falába repült mögötte. A fegyvere elrepült.
  
  
  Megfordultam, és láttam, hogy Ayub úgy döntött, hogy megszökik. nem akartam lőni; Ki akartam deríteni, mit tud Augie Fergusról, ezért futottam utána, fejjel utána.
  
  
  Lementünk és együtt értünk a dokkhoz. Sajnos egy vasrúd közelében landoltunk, amit néhány munkás a mólón hagyott. Ayub kétségbeesetten megragadta, és felém lendítette. Össze akarta zúzni a koponyámat, de az ütés a nyakamon és a vállamon tükröződött. Azonban elég volt Wilhelminát kiütni a kezemből, és a fájdalom rakétáit küldeni a karomba.
  
  
  Ayub ismét felállt, még mindig a kezében tartotta a vasrudat. Wilhelmina valahol a móló szélén landolt. Megbotlottam, észrevettem a Lugert, és lehajoltam, hogy felvegyem.
  
  
  Ám Ayub, aki egy kövér emberhez képest meglepően gyorsan mozgott, a keresztléc felé rohant rám. Egyszer s mindenkorra véget akart vetni ennek – láttam a szemén. Nem tudtam időben felkelteni Wilhelminát, Ayoub túl gyorsan mozgott. Ahogy elfordította a rudat, félreléptem, és hagytam, hogy elhaladjon mellettem. A következő percben már a levegőben volt a fekete víz felett, majd a Nílusba fröccsent.
  
  
  Magával vitte az áramlat, és vadul csapkodta. Úgy látszik, nem tudott úszni. A feje a víz alá került, de lélegzet után kapkodva ismét felemelkedett. A kávéfej feje ismét a víz alá került. Ezúttal csak néhány buborék jelent meg, majd a folyó ismét megnyugodott.
  
  
  Visszamentem a dokkba, hogy visszahozzam Hugot. Mindkét izmos fiú meghalt, Gasim azonban nem.
  
  
  Hallottam, hogy nyög. Visszatettem Hugót a hüvelyébe, és Wilhelminát lazán magamhoz tartva óvatosan odasétáltam oda, ahol Gasim a raktár falánál feküdt.
  
  
  Amikor láttam, hogy a férfi milyen állapotban van, tokba vettem a Lugert, és leültem mellé. Üveges szemekkel nézett rám.
  
  
  Megkérdeztem. - Mi volt Augie Fergus neked és Ayoubnak? – Ha nem akarod, hogy meghaljak, inkább beszélj. Már halott volt, de nem tudta.
  
  
  Felnyögött, és egyik oldalról a másikra rázta a fejét a fájdalomtól. „Fergus – lehelte –, ősi kincseket csempészett ki nekünk az országból. Kihallgatták... azt mondta... úgy akart távozni, hogy nem fizet Ayubnak... az utolsó rakományszállítmányt. Valakinek... egy amerikainak kellett repülnie vele... Kartúm... magánrepülővel. Ayub azt hitte, hogy az vagy. … az az ember."
  
  
  Köhögött, és kész volt feladni. Felhajtottam a fejét. – Mi a helyzet azokkal az információkkal, amelyeket Fergus a brit kormány számára közölt? Megkérdeztem. – Ayoub részt vett ebben?
  
  
  Gasim üveges szeme az enyémet kereste. – A brit kormány?
  
  
  Most nem láttam értelmét a szerénységnek. – Igen, a távirat, amelyet Oji küldött a miniszterelnöknek. Információi voltak Henry Wellsey meggyilkolásáról. Ayoub hasznot húzott ebből?”
  
  
  „Nem tudok semmit... erről” – lehelte Gasim. – És... Ayoub.
  
  
  Hirtelen megdermedt a karomban, majd elernyedt. Halott volt.
  
  
  Lehajtottam a fejét, és egy pillanatra letérdeltem a sötétben. Véletlenül azon kaptam magam, hogy belekeveredtem Augie Fergus egyik rossz ügyébe – ironikus módon majdnem öngyilkos lettem –, és még mindig semmit sem tudtam a gyilkosságról. Persze lehetséges, hogy Ayub tudott valamit anélkül, hogy elmondta volna Gasimnak. De most ez így vagy úgy nem számított. Augie és Ayoub sem volt hajlandó további magyarázatot adni vagy elnézni.
  
  
  * * *
  
  
  Másnap a United Arab Airlines-szal Kairóba repültem, és felszálltam a következő Tangerbe tartó gépre. Megérkeztem Tangerbe, és először a medinai Grand Hotelben foglaltam szobát, amit Fergus említett. Megebédeltem egy közeli étteremben, kipróbáltam a Mechoui sört és a Stork Pils-t, majd visszatértem a szálloda bárjába.
  
  
  Pernodot kortyolgattam, egy bárszéken álltam, háttal a sötét bajuszú csaposnak, amikor belépett egy lány. Fiatal volt, fekete tokot és magas sarkú szandált viselt. Hosszú, egyenes, sötét haja a vállára omlott. Olyan szép volt, amilyennek csak a fiatal arab lányok lehetnek: sötét, földes szépség egy csipetnyi titokzatossággal. Úgy járt, hogy a férfi ki akarja nyúlni és megérinteni, érzéki séta hullámzó csípővel, melle mozgásával, testének erotikus, de nem vulgáris megjelenítésével. Néztem, ahogy elsétál mellettem, elkerülve a szememet, és a levegőben pézsma parfüm enyhe illatát hagyta. A pult felénél leült egy zsámolyra, és rendelt egy sherryt. Miután a csapos kiszolgálta, odajött hozzám.
  
  
  „Minden nap így jön be” – mondta, és észrevette csodáló pillantásomat. – Rendel egy italt – csak egyet –, és elmegy.
  
  
  – Gyönyörű – mondtam. – Tudod a nevét?
  
  
  „Ez a Hadiya, ami arabul azt jelenti, hogy „ajándék” – mondta mosolyogva a bajuszán keresztül. – A Miramar Hotelben táncol. Bemutathatom?”
  
  
  Elvettem a Pernodom. – Köszönöm – mondtam –, de megcsinálom egyedül.
  
  
  A lány felém fordult, miközben leültem mellé. Nagy és fekete szemei közelről még szebbnek tűntek, de most távoliak és óvatosak voltak. "Vehetek neked egy italt?" Megkérdeztem.
  
  
  "Miért?" - mondta hidegen.
  
  
  – Azért, mert emlékeztetsz arra az öt emlékezetes napra, amit Libanonban töltöttem – mondtam –, és mert élvezek a közeledben lenni.
  
  
  A szemembe nézett, és hosszan vizsgálta az arcom. – Oké – mondta hirtelen. – Három csodálatos napra emlékeztetsz Gibraltáron.
  
  
  Akkor együtt nevettünk, és a nevetése zenés volt. Nevet cseréltünk és beszélgettünk egy kicsit Tangerről, majd megjelent a csapos.
  
  
  – A hívás neked szól.
  
  
  belsőleg felnyögtem. Tudtam, hogy Hawk az. Biztos korán érkezett a gépe. Megkértem Hadiyát, hogy várjon rám, és bocsánatot kértem. Felvettem a telefont az előcsarnokban a magánélet védelmében.
  
  
  – Nick? A hang élénk és üzletszerű volt, enyhe New England-i akcentussal.
  
  
  "Igen Uram. Remélem jó volt a repülésed."
  
  
  – A lányok aranyosak voltak, de az étel szörnyű volt – grimaszolt Hawk. Elképzeltem vékony, mohó arcát sűrű, őszülő hajával, amint a tangeri repülőtér telefonfülkében izzad. – Csak néhány órám van a repülések között, Nick, úgyhogy búcsúcsókolja meg a lányt, akárki is legyen, és találkozzunk velem a Jenina étteremben egy korai vacsorára pontosan... másfél óra múlva.
  
  
  Beleegyeztem, és a fülemben kattant a telefon. Egy pillanatig ott álltam, és azon töprengtem, mit tartogat most Hawk számomra, és vajon ez vajon a luxori üzlet folytatása lesz-e. Aztán visszatértem a lányhoz. – El kell mennem – mondtam. "Üzleti."
  
  
  – Ó – mondta aranyosan duzzogva.
  
  
  – De azt hiszem, ma este elmegyek a miramari koncertre – mondtam. – Ha ez egyáltalán lehetséges.
  
  
  – Ezt szeretném, Mr. Carter. A lány rám mosolygott.
  
  
  visszavonultam. – Megmondtam a keresztnevem, nem a vezetéknevemet.
  
  
  – Augie Fergus azt mondta, hogy itt leszel – mondta.
  
  
  "Hogy a pokolba..."
  
  
  Az arca komoly lett. – Augie hívott tegnap délután Luxorból. Leírt téged, majd azt mondta, ha bármi történik vele, adjak egy fényképet, amit a bőröndjében tart a szobánkban.
  
  
  Valahogy meglepett a gondolat, hogy ez a gyönyörű dolog, ami Augie Fergusé volt, és bizonyára bejegyeztem. Kinyitottam a számat, hogy mondjak valamit, de félbeszakított.
  
  
  – Akkor valami elromlott? Kérdezte.
  
  
  Elmondtam neki a részleteket. Passzívan vette az egészet, majd azt mondta: – Biztosan akkor történt, amikor a férfi telefonon beszélt.
  
  
  – Minek kellett volna történnie? Megkérdeztem.
  
  
  „Amikor megölték. Azt mondta: "Szólj a kartellnek... amikor a vonal leállt."
  
  
  – Csak ennyit tudott mondani?
  
  
  Fel-le rázta a fejét.
  
  
  "Semmi több?"
  
  
  "Semmi."
  
  
  – Van itt pénzem – veregettem meg az attasé tokját. – Add ide a fényképet.
  
  
  – A szobámban van – mondta. „Találkozzunk ma este az előadás után. Akkor neked adom."
  
  
  – Most már tudom, hogy elmegyek a bemutatóra – mondtam.
  
  
  – Csináld – mosolygott a lány, majd lecsúszott a székről, és kiment.
  
  
  * * *
  
  
  Elmentem a Jenina étterembe a Kasbahban. Hawkkal való találkozásaim többsége a washingtoni DuPont Circle-on található Amalgamated Press and Wire Services épületében lévő irodájában zajlott. Ritkán tanácskoztunk Washingtonon vagy New Yorkon kívül, és még ritkábban az Egyesült Államokon kívül. Hawk nem szeretett a világ körül turnézni, és csak a legsürgősebb ügyekben ment külföldre. Nyilvánvalóan sürgősnek minősítette johannesburgi látogatását és a tangeri találkozónkat.
  
  
  Hawk nem sokkal utánam érkezett, és elfoglaltunk egy külső asztalt. Szinte angolnak tűnt tweeddzsekijében és szürke nadrágjában. Arca ráncos volt és fáradtnak tűnt, vékony teste pedig még a szokásosnál is karcsúbb volt.
  
  
  – Kudarc Luxorban, Nick. Rohadt balszerencse. De talán kapsz valamit a lánytól. Előhúzott egy hosszú barna szivart a kabátjából, a szájába vette, és anélkül, hogy rágyújtott volna, lenyelte. – Valószínűleg még nem láttad az újságokban, de történt egy újabb gyilkosság Londonban. Kivette a szivart a szájából, és megnézte a reakciómat.
  
  
  Megkérdeztem. - Egy másik kormánytisztviselő?
  
  
  „Mondhatnád. Ezúttal Percy Dumbarton, brit védelmi miniszter."
  
  
  Fütyülve néztem végig a szűk macskaköves utcán, elhaladva a taláros arabok és szamárkocsik lassú mozgása mellett a szemközti omladozó régi épületek felé. Elkezdtem hozzászólni, de aztán visszajött a pincér, hogy átvegye a rendelésünket. Rendeltem marokkói kuszkuszt csirkével, és Hawk úgy döntött, hogy kipróbálja a steaket. Aztán a pincér ismét elment.
  
  
  – Dumbarton – folytatta Hawke, meg sem várva a válaszomat –, Anglia egyik legtehetségesebb vezetője volt. A gyilkos hagyott még egy cetlit, és most már világos, hogy az első feljegyzésben szereplő fenyegetés nem volt tétlen.
  
  
  – Nem meséltél nekem erről – emlékeztettem. Hawk ismét a zsebébe nyúlt, és két papírt nyújtott felém. "Itt. A két jegyzetbe beírtam az elhangzottakat. Az első az első."
  
  
  Olvasom: „Ez azt bizonyítja, hogy komolyan gondoljuk ezt. A kabinet többi tagjának halálának megelőzése érdekében a brit kormánynak bele kell egyeznie, hogy két héten belül kifizeti nekünk a tízmillió fontot. A fizetés megtörténtéig kéthetente újabb végrehajtásra kerül sor. és az összeg minden további haláleset után kétmillió fonttal nő.
  
  
  "A brit kormány fontos életeket, jelentős szenvedést és több millió fontot ment meg azzal, hogy azonnal megadja magát követelésünknek. Amikor ez az elkerülhetetlen döntés megszületik, fehér zászlót kell kitűzni a Parlament háza fölé, és tanácsot adnak a fizetés módjáról kézbesítve."
  
  
  Hawkra néztem. – Érdekes – mondtam. Aztán elolvastam a második cetlit, aminek az eredetijét a második gyilkosság színhelyén találták meg:
  
  
  „Figyelmeztetésben részesültél, de nem vettél minket komolyan. Most a védelmi minisztere meghalt, és a követelésünk tizenkét millió fontra emelkedett. Túl büszke az Egyesült Királyság kormánya ahhoz, hogy kapituláljon? Reméljük nem. Figyelni fogunk a fehér zászlóra."
  
  
  Lassan megráztam a fejem. – Mit gondolnak erről a britek? Megkérdeztem.
  
  
  – Nem tudnak vele mit kezdeni, N3 – mondta Hawk komoran. „Szó szerint körben futnak. Ezek különösen véres gyilkosságok voltak, és a pánik nagy körökben nő. A pletykák szerint még a királynő sincs biztonságban. Ez a legnagyobb dolog az elmúlt években. Szó szerint tönkreteheti a brit kormányt, ha nem értik, miről van szó."
  
  
  A pincér visszatért étellel. Hawk mohón beletúrt a steakbe, és evés közben beszélt.
  
  
  „Először azt hitték, hogy az egyik nemzetközi bűnszövetkezet lehet. Vagy talán még egy volt fogoly, akit nemrég szabadítottak, haraggal a hivatalos Londonra. Most azt hiszik, hogy oroszok lehetnek.
  
  
  szkeptikus voltam. - "Valóban?"
  
  
  „Talán ez nem olyan messziről jött, mint amilyennek látszik. Az oroszoknak komoly nézeteltéréseik vannak Nagy-Britannia néhány vezető vezetőjével. Dumbarton volt az egyikük. Lehet, hogy kormányváltást próbálnak elérni Londonban – közvetlenül. Ezt korábban is megtették."
  
  
  Hawk befejezte a steakjét, és hátradőlt. „Talán Oroszország agresszívebb, mint gondolnánk” – folytatta. „Dumbarton ragaszkodott egy olyan vadászgép kifejlesztéséhez, amely a MIG-et von Richtofen Fokker DR-1-éhez hasonlóvá tenné. Ragaszkodott egy bakteriális arzenál létrehozásához is. A brit hírszerzés a jegyzetek nyelvezésére – a „mi” szó ismételt használatára – mutat rá. és a "mi", az a tény, hogy ez ugyanaz a papírtípus, amelyet az orosz alügynök használt egy másik ügyben. És végül arra, hogy a nemrég Londonban felbukkanó Borisz Novosztnoj mostanra rejtélyes módon eltűnt a szem elől. "
  
  
  – Ő az egyik legjobb a KGB-ben – mondtam elgondolkodva.
  
  
  Hawk bólintott.
  
  
  – És ezért vagy itt. Az Állami Rendőrség főnöke
  
  
  A Select Missions csoport és a miniszterelnök összeült, és úgy döntöttek, hogy mivel Ön már érintett ebben az ügyben Augie Fergusen keresztül, és főleg, hogy News és emberei még soha nem láttak, jó ötlet lenne, ha kölcsönkérném őket egy míg."
  
  
  – És ezzel egy újabb rövid, de nagyszerű ünnepség zárul – mondtam. – Csak szeretnék kapni valamit Fergustól.
  
  
  – Valószínűleg nem volt nála semmi – mondta Hawk. „A legtöbbet megtudhatták szegény fickóról, hogy néhány éve kommandósként szolgált, majd lefelé ment. Persze csinálhatott volna némi támogató munkát a kommunistáknak, és lehallgatott volna valamit. Akárhogy is, most már mindegy. A briteknek minden segítségre szükségük van, hogy ezt feltörjék. Nagyon sajnálom Nicket, hogy úgy tűnik, megkaptad a csúnya feladatokat, de ez azért van, mert olyan jó vagy, amit csinálsz. "
  
  
  Elfogadtam a bókot. - "Köszönöm. Mikor repülök?"
  
  
  „Holnap kora reggel. Ez az első repülés." Elvigyorodott. – Azt hiszem, ma este lesz időd újra találkozni vele.
  
  
  – vigyorogtam vissza. - "Számítottam erre."
  
  
  A Mirimar Hotel egy régi gyarmati kor előtti épület volt, amely megőrizte európai hangulatát. A klub az előcsarnok hátsó részében volt. Leültem egy asztalhoz és rendeltem egy scotchot jéggel. Miután a pincér elment a rendelésemmel, körülnéztem. A szoba gyengén volt megvilágítva, a fény nagy része az asztalokon elhelyezett gyertyákból származott. Tangerben nyaralni a vendégkör többnyire európai volt, néhány modernizált nyugati ruhájú arab török kávét kortyolgatva élénken beszélgetett egymással.
  
  
  Amint megérkezett az italom, lealudtak a fények, és elkezdődött a műsor. Elsőként egy francia énekes lépett fel, aki több számot is végigjárt, és az elveszett szerelem szívfájdalmán kesergett. Őt a hastáncosok felvonulása követte, akik tehetsége inkább a New York-i Nyolcadik Avenue-hoz illett, mint a Közel-Kelethez.
  
  
  Végül Hadiyát bejelentették, és tiszteletteljes csend honolt a szobában. A zenészek elkezdtek egy ütemet játszani, és Hadiya a szárnyak közül kicsúszott a színpadra.
  
  
  Szabványos hastáncos jelmezt viselt, de ugyanolyan volt, mint ő. Már az elején nyilvánvaló volt, hogy fejjel-vállal meghaladja az átlagos hastáncost. Hasizmai remegtek a kontrolltól, aminek tökéletesedéséhez évekbe telt. Mellei úgy remegtek, mintha saját eszük lennének, és még a keze mozdulatai is elárulták azt a kecsességet, ami régen létezett, amikor a hastánc művészet volt, és nem az a nyomorult sztriptíz, amelybe az utóbbi években visszaszorultak.
  
  
  Mezítláb tekergett, teste reagált a zenészek ritmusára, szenvedélyesen emelkedett a ritmussal, és csábítóan lassított az ereszkedéseken. Mellettem hallottam a férfi vásárlók nehéz légzését, amint előrehajoltak, hogy jobban megnézzék őt. Több női megfigyelő is irigykedve nézte, miközben minden mozdulatát tanulmányozták, és megpróbálták lemásolni őket arra a pillanatra, amikor egyedül használhatják őket embereikkel.
  
  
  Az előadás vége felé a zene egyre durvább lett, de Hadiya lépést tartott vele, arcáról csöpögött az izzadság, követve nyakának feszült izmait, és feloldódva a melleit elválasztó mély völgyben. A dob utolsó crescendójával érte el csúcsát, majd térdre esett, derékba hajolva.
  
  
  Egy percig áhítatos csend volt a teremben, majd mindenki dörgő tapsban tört ki. Többen felálltak, karjuk dugattyúként működött, köztük én is. Hadiya elfogadta a tapsot, és szerényen beszaladt a színfalak mögé. A taps fokozatosan elhalt, és mintegy jelzésre, a vásárlók kollektív morajlása hallatszott, mindegyik nyelv visszhangozta előadásának minden mozdulatát.
  
  
  Elkértem a nyugtát, kifizettem a pincérnek, és elindultam a színfalak mögé. A színfalak mögött egy termetes kidobó állított meg, aki úgy tartott le, hogy húsos kezét a mellkasomra tette. Elvettem a kezét, és az ajtó felé indultam, amelyről azt feltételeztem, hogy Hadiyáé.
  
  
  Éreztem a kidobó nehéz kezét a vállamon, ahogy kopogtam. Éppen vitatkozni akartam, amikor Hadiya megjelent.
  
  
  – Rendben van, Cassim – mondta, és meglazult a szorítása a testemen. Beléptem az öltözőbe, nem figyeltem a kövér arabra.
  
  
  Hadiya eltűnt a függöny mögött, utcai ruhába öltözött, és kiment az ajtón. Amikor kiértünk, leintett egy taxit, és megadta a sofőrnek a lakása címét, amikor leültem mellé.
  
  
  Hadiya otthona egy régi, gondozott épület legfelső emeletén volt az ezüstművesek negyedében, kilátással a tengerre. Kinyitotta az ajtót, beengedett, majd követett és bezárta. A telihold fénye beszűrődött az ablakon. A nappalit fürkésztem, nem találok-e Fergus nyomát. Nem voltak ilyenek. Ez a nőstények élőhelye volt.
  
  
  Hadiya töltött magának egy pohár brandyt, átnyújtott nekem egyet, és leült a szoba egyetlen székére. Ledőltem a kanapéra, és a poharam pereme fölött ránéztem.
  
  
  Végül azt mondtam: – A fényképet, amit Fergus mondott, hogy adjam át?
  
  
  Benyúlt a ruhája redőibe, és előhúzott egy fényképet a zsebéből. Odaadta nekem. Megnéztem. Régi fénykép volt, idővel megfakult. 20 ember volt ott, mindannyian sivatagi harci felszerelésbe öltözve, és négysoros formális csoportpózban sorakoztak fel.
  
  
  – Ez Fergus régi kommandós osztaga – mondta Hadiya. „A második sorban van, a második balról. A kép 1942-ben készült Kairóban.”
  
  
  Megfordítottam, remélve, hogy találok ráírva valamit. Csak a fotós neve volt rajta. Minden, amit Fergus el akart mondani, ott volt azon a fényképen, valószínűleg az egyik férfihoz kapcsolódik.
  
  
  – Mesélj nekem Fergusról – mondtam.
  
  
  Ivott egy korty brandyt. – Úgy értem, nem tudok semmit... a vállalkozásáról. Többször letartóztatták aranycsempészet miatt. Egyik nap kihallgatta a rendőrség valami hasishoz kapcsolódó dolog miatt – azt hiszem, eladta. Ezen kívül egy évben egyszer, talán kétszer is meglátogatott. Néha pénzt hozott nekem. Néha kölcsönkért tőlem pénzt."
  
  
  „Bőrönd, honnan van a fotó? Mi van még benne?
  
  
  – Semmi – mondta. – Csak néhány régi dolog.
  
  
  Felkeltem és beléptem a hálószobába. Egy nyitott bőrönd hevert az ágyán. Utánajártam, és nem találtam semmit, kivéve néhány váltás férfiruhát és egy régi, molylepte menyasszonyi ruhát.
  
  
  – Anyám benne volt – mondta Hadiya mögöttem, miközben felvettem.
  
  
  Felé fordultam, és a szememmel kérdeztem.
  
  
  – Anyám esküvői ruhája volt – ismételte meg. – Fergus felesége volt.
  
  
  – Az övé?
  
  
  "Az ő felesége. Négy éves koromban hozzáment. Fergus volt a mostohaapám."
  
  
  Ekkor fejezte ki először érzelmeit Fergus halálával kapcsolatban. Könnyek szöktek a szemébe, és a mellkasomba temette a fejét, megragadva a kezeimet. Megnyugtattam, ahogy tudtam, biztosítva, hogy minden rendben lesz. A könnyek fokozatosan alábbhagytak, és sikerült kimondania: „Jó volt hozzám, Nick. Olyan volt, mint a saját apám. Lehet, hogy rossz ember volt, de számomra jó ember volt." Miután édesanyám 10 éves koromban meghalt, úgy gondoskodott rólam, mintha a saját lánya lennék."
  
  
  Megértően bólintottam.
  
  
  Még mindig nagyon közel álltunk egymáshoz, és hirtelen egy új, más érzést éreztem. Hadiya mellkasa hozzám szorult, és éreztem a haja meleg, édes illatát. Karjaim a teste köré fonódtak. Mélyen megcsókoltam, a nyelvem behatolt a szájába, felfedeztem, találkoztam és összefonódott az övével.
  
  
  Hadiya mögé nyúlt, és kigombolta a rajta lévő ruha gombjait. A lába felé csúszott. Alatta csak egy pici áttetsző fekete bikini alsót viselt, amelyen bronzszínű domborulatai látszottak. Csupasz keblei, amelyek nem is olyan régen annyira izgalomba hozták a turistákat Miramarban, kidülledtek, teltek és szabadok, barna hegyük kilógott.
  
  
  Egy pillanatig babráltam a ruháimmal, majd e meleg, izgalmas test mellett találtam magam az ágyon. Hadiya sötét szeme lágyan izzott a szoba félhomályában. A karjai maga felé húztak, kezei pedig lecsúsztak a hátamon.
  
  
  Megcsókoltam, és most a nyelve a számba csúszott, és felfedezte, miközben a kezei engem simogattak. Egy sor puszit adtam a vállán, egészen a duzzadt mellig, végül a hasa domborulatán a köldökéig, amely egy kis mesterséges gyöngyszemet tartott a tánca alatt a szállodában. Elidőztem a köldökénél, simogattam a nyelvemmel, mire ő halk felnyögést hallatott.
  
  
  A combjai megragadták az enyémet, én pedig a köztük lévő mélységet kerestem. Csendes sóhajtásával kapcsoltunk össze. És akkor azok a csípők, amelyek varázslatos dolgokat műveltek a táncban, elkezdtek mozogni válaszul a mért tolóerőmre. Egy áramlás van bennünk beépítve. A vad csípő primitív ritmusban rángatózott és remegett, felém nyúlva.
  
  
  Lábait a vállam fölé emelte, én pedig két kézzel megfogtam a fenekét. Nyögött, tökéletes összhangban haladt lökéseimmel, egyre mélyebbre, egyre keményebben és keményebben, és megpróbált eltűnni benne. Hadiya csípője még sokáig mozgott velem, de aztán meggörbítette a hátát, ujjai megkarcolták a karomat, és éles kiáltás szökött ki a torkából. Megborzongtam, hallottam, hogy furcsa állati hangot adok ki, és rárogytam. Elborított az izzadság. Elköltöztem Hadiyából. A fejem a párnába süllyedt és mély álomba merültem.
  
  
  * * *
  
  
  Egy rángatás a vállamon ébresztett fel. Felpattantam, hogy szembeszálljak a rémült lánnyal.
  
  
  – Valaki az ajtóban van – sziszegte a fülembe Hadiya.
  
  
  Felkerestem Wilhelminát, de már késő volt. Az ajtó kitárult, és egy férfi rontott be. Az irányomba lőtt. Kigurultam az ágyból és a földre zuhantam. Megragadtam az éjszakai lámpát és eldobtam, majd ugrottam. Megütöttem, amikor ismét tüzelésre emelte a fegyvert. A tenyerem felemelkedett és az állát érte. A nyaka reccsenéssel rándult hátra, ami a szoba falairól visszhangzott.
  
  
  A falon lévő kapcsolóért nyúltam, bekapcsoltam, és az előttem lévő testre néztem. A férfi nyilvánvalóan haldoklott. Aztán Hadiyára néztem. Bíborvörös folt húzódott a bal melle alatt.
  
  
  Visszatartotta a nekem szánt lövést.
  
  
  Kezeimmel felemeltem a fejét. Rózsaszín buborékok folytak szét az ajkán, aztán megremegett és megdermedt.
  
  
  A földön ülő férfi felnyögött. odamentem hozzá. – Ki küldött téged? Megráztam a kezét.
  
  
  – Ayub – köhögött –, öcsém... és meghalt.
  
  
  A zsebeiben turkáltam, és csak egy United Arab Airlines járatcsonkot találtam. Ha Ayub testvére volt, természetes volt, hogy levadászott engem. A véres bosszúvágy az élet része a világnak ezen a részén. Megöltem a testvérét, és az ő kötelessége volt megölni engem. Az egész hülyeség volt, és Hadiya meghalt miatta.
  
  
  Második fejezet.
  
  
  A BOAC 631-es járata másnap 11:05-kor érkezett meg a londoni repülőtérre, egy napsütéses reggelen. Senki sem találkozott velem, mert Hawk nem akart semmilyen fogadtatást. Bérelnem kellett egy taxit, mint bármely más látogatónak, és megkérnem a sofőrt, hogy vigyen el a Brit Turisztikai Szövetség irodájába, a St James's Street 64. szám alatt. Ott láttam egy Brutus nevű embert. Brutus, akinek valódi kiléte jól őrzött titok, Hawke ellentéte volt Londonban. A Különleges Műveletek Főnöke Különleges Missziók Osztályának vezetője volt. Konkrét instrukciókat adott a feladattal kapcsolatban.
  
  
  A jelszó segítségével bejutottam az Utazási Egyesület épületének lezárt legfelső emeletére, és egy kétfős katonai őr fogadott, elegáns brit hadsereg egyenruhájában. megadtam a nevem.
  
  
  „Kövessen minket, uram” – mondta higgadtan az egyikük.
  
  
  Feszes, lendületes alakzatban haladtunk a folyosón, az őrök csizmái éles ritmusban kopogtak a csiszolt padlón. Megálltunk a folyosó túlsó végén egy nagy falburkolatú ajtó előtt.
  
  
  – Bejöhet, uram – mondta nekem ugyanaz a fiatalember.
  
  
  – Köszönöm – mondtam, és kinyitottam egy kis recepció ajtaját.
  
  
  Becsuktam magam mögött az ajtót, és egy íróasztalnál ülő középkorú nő előtt találtam magam, aki látszólag Brutus titkárnője. De a pillantásom gyorsan egy igazán gyönyörű látványra siklott. Egy lány nagyon rövid bőrruhában, háttal nekem, az ablakpárkányon hajolt, hogy meglocsolja az ablakon kívüli dobozban lévő növényt. Helyzete miatt a ruha feltárta hosszú, tejszerű combjának minden centiméterét, és jól lekerekített, csipkével borított fenekének egy részét. Tetszett Brutus ízlése az irodai segítség iránt.
  
  
  Az idős nő követte a tekintetemet. – Gondolom, Mr. Carter – mondta mosolyogva.
  
  
  – Igen – mondtam, és vonakodva néztem félre. Miközben beszéltem, a lány felénk fordult, kezében egy kis öntözőkannát tartott.
  
  
  – Vártunk rád – mondta a titkár. – Mrs. Smythe vagyok, ő pedig Heather York.
  
  
  – Örömmel – mondtam Mrs. Smythe-nek, de a tekintetem visszatért a lányra. Szőke hajú volt, és rövidre nyírták a haját. Nagy kék szeme volt, a legfényesebb kék, amit valaha láttam. Tökéletes arca volt: egyenes, vékony orra a széles, érzéki száj fölött. A mikro-mini, amit viselt, még akkor is alig takarta el, amikor egyenesen állt. Lekerekített mellkasából barna bőr állt ki keskeny dereka fölött. A vádlija a ruhájához illő barna csizmát viselt.
  
  
  – Brutus azonnal találkozik, Mr. Carter – mondta Mrs. Smythe. – A falazott ajtó a bal oldalon van.
  
  
  „Köszönöm.” Mosolyogtam a szőkére, remélve, hogy később találkozunk.
  
  
  Brutus felállt a nagy mahagóni asztaltól, amikor beléptem. "Rendben, akkor! Nick Carter úr! Bírság! Bírság!"
  
  
  A keze lenyelte az enyémet és megrázta. Nagydarab ember volt, ugyanolyan magas, mint én, és az egyik olyan dobozos brit hadseregarca volt. Szürke volt az oldalbordája, és a szeme körül vonalak voltak, de úgy nézett ki, mint egy olyan ember, aki még képes katonai támadást vezetni és jól érezni magát.
  
  
  – Örülök, hogy megismerhetem, uram – mondtam.
  
  
  „Örömmel, fiam! Teljesen igaza van! Tudod, hogy a hírneved megelőz téged."
  
  
  Elmosolyodtam, és leültem a székre, amit felkínált. Nem tért vissza a helyére, hanem megállt az asztal sarkában, és arca hirtelen elkomorult.
  
  
  – Van itt egy nagy balhé, Nick – mondta. "Sajnálom, hogy belerángatjuk a problémáinkba, de nem vagytok jól ismertek itt, és őszintén szólva, szükségem volt valakire, akinek van tapasztalata, aki habozás nélkül ölne, ha szükséges. Az egyetlen emberünk a te kaliberű elválaszthatatlanul kapcsolódik a máltai problémához."
  
  
  – Örülök, hogy segíthetek – mondtam.
  
  
  Részletesen elmeséltem neki mindent, ami Egyiptomban történt, majd átadtam neki a fényképet. Egy darabig tanulmányozta, majd egyetértett velem, hogy mindennek, amit Fergus el akart mondani, valami köze van egy vagy több férfihoz a képen.
  
  
  "Időbe fog telni, hogy felkutassák ezeket az embereket" - mondta. – Közben több hír is érkezett.
  
  
  Brutus kötésekkel a háta mögött sétált az asztal közelében. „Nem tudjuk, hogy kommunisták-e vagy sem. Tudjuk, hogy a "The News" valami baljós céllal van itt, de lehet, hogy semmi köze a gyilkosságokhoz. Azonban tesztelnünk kell, és az idő a lényeg. bármilyen más ötlet, fedezze fel azokat. Csak ügyeljen arra, hogy rendszeresen ellenőrizze velem."
  
  
  Átnyúlt az asztalon, felvett két papírt, és átnyújtotta nekem. Ezek voltak
  
  
  a gyilkos vagy a bérgyilkosok által hagyott eredeti feljegyzések. tanulmányoztam őket.
  
  
  „Észreveheti, hogy ugyanaz a személy írta és kézzel írta” – mutatott rá Brutus.
  
  
  – Igen – mondtam elgondolkodva. – Elemezte a levelet?
  
  
  – Nem – mondta –, de meg tudom intézni, ha akarod.
  
  
  Bólintottam. Nem voltam szakértő, de a firkák stílusa nem sugallta számomra a menő, profi ügynököt. Persze ez egy füstháló része lehetett. – Hawke azt mondta, hogy a gyilkosságok véresek voltak.
  
  
  Brutus felsóhajtott, és leesett az asztal melletti bőrszékre. "Igen. Tudja, igyekeztünk nem közölni bonyolultabb részleteket az újságokban. Welsey fejét egy nagy erejű puska lövése sodorta el. Egy ügyes lövész lőtt rá az irodája ablakán bizonyos távolságból. . Majdnem mint egy hivatásos vadász. "
  
  
  – Vagy egy profi gyilkos – mondtam.
  
  
  "Igen." Megdörzsölte az állát. „Percy Dumbarton meggyilkolása meglehetősen kellemetlen volt. Kutyája sétáltatása közben szúrták meg. A kutyának elvágták a torkát. A cetlit Dumbarton kabátjára erősítették. Az első cetlit egyébként bontatlan levélben találták Wellsey asztalán. . "
  
  
  „Talán ki kellene fizetned a pénzt, és meglátod, mi történik” – javasoltam.
  
  
  „Gondoltunk rá. De tizenkét millió font még a brit kormánynak is sok pénz. Megmondom őszintén, azonban jelentős nyomás nehezedik a kabinet és a minisztérium tagjaira, hogy fizessenek nekik. Lehet, hogy ezzel végzünk. De ezen a ponton legalább egy heted van, hogy kitaláljon valamit.”
  
  
  – Minden tőlem telhetőt megteszek, uram.
  
  
  – Tudom, hogy általában szívesebben dolgozik egyedül – mondta Brutus –, de ki fogok rendelni egy ügynököt az SM-részlegemből, hogy dolgozzon veled ezen. Ti ketten csak nekem válaszoltok. Vannak más ügynökségek is, amelyek működnek. ebben az ügyben természetesen az MI5, MI6, Dvor és mások. Nem oszthatják meg az Ön által kifejlesztett információkat, csak rajtam keresztül. Ez egyértelmű? "
  
  
  – Pontosan – mondtam neki.
  
  
  Mosolygott. "Bírság." Megnyomott egy gombot az asztalán. – Küldd el Yorkot. Miss Smythe."
  
  
  – ráncoltam a homlokomat. Nem így hívják azt a szőkét, akit a fogadáson bemutattak...? Kinyílt mögöttem az ajtó és megfordultam. Egy gyönyörű teremtmény miniatűr bőrruhában gyorsan belépett a szobába, szélesen mosolyogva, miközben elsétált mellettem a mahagóni asztal felé. Úgy ült le az asztal szélére, mintha már sokszor ült volna ott.
  
  
  – Itt Mr. Nick Carter, Heather – mosolygott rá Brutus. – Nick, Miss Heather York.
  
  
  – Kint találkoztunk – mondta, és le sem vette rólam a szemét.
  
  
  "Oh jó." Rám nézett: – Heather az ügynök, akivel együtt fog dolgozni, Nick.
  
  
  A lányról Brutusra néztem, majd vissza rá. – Átkozott leszek – mondtam halkan.
  
  
  Miután elmondta Heathernek a fényképet, Brutus elengedett minket. Amikor az ajtóhoz értem, azt mondta: Maradj kapcsolatban. Egy napon belül megtudunk valamit a fényképen látható férfiakról.
  
  
  * * *
  
  
  Taxival mentem egy kis szállodába a Russell Square közelében, és kissé felépültem a kellemes sokktól, amikor rájöttem, hogy a következő hetet egy olyan jószággal kell töltenem, mint a Heather York. Valójában vegyes érzéseim voltak vele kapcsolatban. A nők és a kémkedés nem keveredik, legalábbis ahogy én játszom. És nehéz volt elhinnem, hogy egy ilyen kifinomult lány, mint Heather, valóban segíthet megtalálni a gyilkost. De Brutus volt a főnök a Lend-Lease küldetés alatt, és nem akartam megkérdőjelezni az ítéletét.
  
  
  Úgy döntöttem, hogy a következő néhány órában elég közel maradok a szállodához, amíg Heather felkészít minket, hogy délután Cornwallba induljunk. A taxis átvitt a Pall Mall bevásárlóközponton, a Trafalgar Square-i Nemzeti Galéria mellett, ahol a turisták galambokat etettek a Nelson-oszlop mellett a napon.
  
  
  Elmentünk a Russell Square Parkba. A szálloda csak pár háztömbnyire volt, és szerettem volna egy kicsit sétálni.
  
  
  – Kimegyek innen – mondtam a sofőrnek.
  
  
  – Oké, kormányzó úr – mondta a férfi, és lelassította a taxit.
  
  
  Fizettem neki és elment. Elsétáltam a park mellett, élveztem az őszi napsütést, végül befordultam a szállodám felé vezető sikátorba. Előtte a járdán egy magányos fekete Austin ült. Amikor közeledtem hozzá, három sötét öltönyös férfit láttam bent. Közülük ketten kijöttek és szembeszálltak velem, elzárva az utamat.
  
  
  – Elnézést, öregem, de ön véletlenül Mr. Carter lenne?
  
  
  tanulmányoztam a férfit. Szögletes, nehéz testű fiatal srác volt. Úgy nézett ki, mint egy rendőr... vagy egy biztonsági ügynök. Barátja is így tett, különösen akkor, amikor a jobb keze beszorult a kabátja zsebébe.
  
  
  Mondtam. - "Mi van, ha én vagyok az?"
  
  
  – Akkor szeretnénk veled beszélgetni – mondta a fiatalember feszes vigyorral. – Ugyan, nem akarunk senkit sem zavarni, igaz?
  
  
  Körülnéztem. Mindig volt valaki a Russell Square Parkban, de a mellékutcák gyakran kihaltak voltak. Jelenleg csak pár ember volt az utcán, és az ellenkező irányba mentek. Nincs segítség.
  
  
  – Üljön le, Mr. Carter. A parancs a harmadik személytől, a sofőrtől érkezett, és éreztem, hogy valami erősen megüt a hátamban. „Először kutassák át” – mondta a barátainak, akik kihajoltak az ablakon.
  
  
  Az első férfi belenyúlt a kabátomba, és kivette Wilhelminát a tokból. Bedugta a Lugert az övébe, majd megpaskolt. Hanyag munkát végzett, hiányzott Hugo a jobb alkaromról és Pierre, a bal combom belső oldalára erősített cián-gázbomba.
  
  
  – Szálljon be a kocsiba, Mr. Carter – mondta. – Szeretnénk tudni, milyen üzleted volt Augie Fergusszal, mielőtt meghalt.
  
  
  "Kik vagyunk mi'?"
  
  
  – Egy „Hírek” nevű ember – mondta az első.
  
  
  – Szóval ennyi – mondtam.
  
  
  „Ez az, Yankee” – mondta nekem a második férfi, aki először szólalt meg.
  
  
  – Akkor vigyél el hozzá – mondtam. Nem vitatkozom olyan fegyverrel, ami az arcomba néz.
  
  
  A második férfi élesen felnevetett. – Ezt szeretnéd, nem? De ez nem lesz olyan egyszerű. Csak jössz velünk, mondd el, amit tudni akarunk, aztán felszállsz a következő gépre, vissza Amerikába."
  
  
  Felmásztam a hátsó ülésre, és mögöttem ültek, mindkét oldalon egy-egy. Nem kockáztattak. Lehúzódtunk az út széléről.
  
  
  Most az Oxford Streeten haladtunk a Marble Arch felé. Ha ezen a főutcán maradnak, az bonyolítja a dolgokat. Mielőtt azonban elértük volna a Hyde Parkot, a sofőr bekanyarodott egy szűk sávba, és a Grosvenor Square felé tartott. Ez volt a lehetőségem, ha volt valaha is.
  
  
  A tőlem balra ülő férfi figyelte az autó mozgását, de a fegyveres barátja rajtam tartotta a tekintetét – vagy a fegyverét. Szóval fel kellett vidítanom egy kicsit.
  
  
  "Vigyázz!" - mondtam hirtelen. – Odakint az utcán.
  
  
  A sofőr automatikusan lassított, és a hátsó ülésen ülő két férfi egy másodperc töredékére előre nézett. Ez minden, amire szükségem van. Erősen eltaláltam a jobb oldalamon lévő ügynököt, és a fegyver a kocsi padlójára esett. Egy gyors, éles ütéssel követtem a torkát, amitől öklendezett.
  
  
  Egy másik ügynök megragadta a karomat. Kiszabadultam, és a könyökemmel hevesen arcon ütöttem, eltörtem az orrát. Felkuncogott, és a sarokba rogyott.
  
  
  Austin őrülten száguldott a szűk utcán, a sofőr egyik kezével kormányozni próbált, a másikkal pedig rám szegezte a fegyvert. "Hagyd abba. Kocsis! Hagyd abba, te átkozott barom."
  
  
  A pisztolyt a kocsi teteje felé toltam, elcsavartam a csuklómat, és a pisztoly az oldalsó ablakon keresztül behatolt, betörve az üveget. Éles fájdalmat éreztem a jobb arcomban, amikor eltalált egy repülő üvegdarab.
  
  
  Most a sofőr teljesen elvesztette uralmát az Austin felett. Az utca egyik oldaláról a másikra csúszott, elhaladt a tátongó gyalogosok mellett, végül a jobb oldali járdaszegélyt szabadította meg, és nekiütközött egy tartóoszlopnak. A sofőr a szélvédőbe verte a fejét és a kormányra zuhant.
  
  
  Elvettem Wilhelminát a tőlem balra ülő férfitól, odanyúltam a jobb oldalamon lévő ügynökhöz, és berúgtam az ajtót azon az oldalon. Kinyílt, és az ajtón át a férfi fölé vetettem magam, a vállam a járdának ütköztem, és az ütközéstől elgurultam.
  
  
  Felálltam, és körbenéztem az Austinon, a hátul ülő két döbbent férfira és az eszméletlen sofőrre, aki a kormányra rogyott.
  
  
  – Ne tereld el a figyelmemet – mondtam.
  
  
  Harmadik fejezet.
  
  
  „Mivel az idő nagyon fontos” – mondta Heather York egy hangulatos, kétszemélyes asztalnál –, Brutus ragaszkodott hozzá, hogy ma este induljunk Cornwallba. Valójában jobban szeretek éjszaka vezetni."
  
  
  Rövid, nagyon rövid zöld ruhát viselt, hozzáillő cipővel és vállig érő barna parókával. Azt mondtam neki, amikor felvett a szállodában: "Ha ez a paróka álca, akkor nem fog működni - nem ismerném fel sehol."
  
  
  A nő a fejét csóválva nevetett. – Semmi álcázás, a lány csak szereti időről időre megváltoztatni a személyiségét.
  
  
  Útban egy London külvárosában lévő étterem felé, ahol megálltunk ebédelni, mielőtt dél felé indultunk volna a part felé, leírtam, hogy összefutottam a News-fiúkkal.
  
  
  A lány elvigyorodott. – Brutusnak ezt biztosan szereti… te hívtad?
  
  
  "Megcsináltam."
  
  
  Az étterem bájos volt, nagyon régi angol. A pincérek éppen hozták a rendelésünket, amikor egy férfi közeledett az asztalhoz. Magas és szögletes volt, szőke hajú és durva arcú. Nyakának bal oldalán, majdnem elrejtette az ing, vékony heg volt. Kemény, sötétbarna szeme volt.
  
  
  – Heather – Heather York? - mondta, és megállt az asztalnál. "Igen! Majdnem hiányoztál a parókával. Nagyon hízelgő."
  
  
  Heather feszes mosollyal válaszolt. "Elmo Jupiter! Jó téged újra látni."
  
  
  – Meg akartam kérni téged és a barátodat, hogy csatlakozzanak hozzánk – mutatott egy sötét hajú lányra a sarokban álló asztalnál –, de úgy látom, kiszolgáltak.
  
  
  – Igen – mondta Heather. – Itt Richard Matthews... Elmo Jupiter, Richard.
  
  
  Bólintottam. - "Szívesen."
  
  
  Egy pillanatig engem vizsgált, és szigorú tekintete határozottan ellenséges volt. "Amerikai vagy".
  
  
  "Igen."
  
  
  – Heathernek igazán egzotikus íze van. Nevetett, és visszafordult hozzá. „Az embereken és az autókon. Nos, vissza kell térnem a black ale-hez. Viszlát, Heather."
  
  
  – Igen, persze – mondta, és továbbra is feszesen mosolygott. "Kellemes estét."
  
  
  – Mindig is szeretem ezt az utat – mondta Jupiter, és elfordult.
  
  
  Ahogy visszasétált az íróasztalához.
  
  
  Heather a lányra nézett, aki ott várt rá. – Nem szeretem ezt a férfit – mondta élesen. „Egy barátomon keresztül ismertem meg, aki a SOE-nél hivatalnokként dolgozik. Azt hiszi, közegészségügyben dolgozom. Elhívott randevúzni, de bocsánatot kértem. Nem szeretem a szemeit."
  
  
  – Szerintem féltékeny – mondtam.
  
  
  – Valószínűleg dühös, amiért visszautasítottam. Úgy hallottam, megszokta, hogy megkapja, amit akar. Szerintem autókat gyárt. Meglepődne, ha megtudna a lányról, akivel volt. Hosszú múltra tekint vissza a drogok értékesítésében."
  
  
  "Honnan tudtad?" Megkérdeztem.
  
  
  „Majdnem egy évig dolgoztam a Yardon, mielőtt a SOE felajánlotta az állásomat.”
  
  
  Könnyedén mondta, mintha nem számítana, de lenyűgözött. Gyanítottam, hogy az édes Heather tele van meglepetésekkel.
  
  
  Egész este és éjszaka kanyargós, bokrokkal szegélyezett, keskeny utakon haladtunk, először Crownhill és Moorswater nevű falvakon haladtunk át, majd egy ideig a tengerparton haladtunk. Heather az elavult, de egyedi SOCEMA Gregoire-ját vitte.
  
  
  „Olyan Ferodója van, mint amilyet én kaptam” – mondta büszkén, miközben egy kanyargós kanyarban üvöltöttünk a sötétben, miközben a fényszórók két sárga csíkot világítottak meg az éjszakában. Levetette a parókát, és rövid, szőke haját kócosította a szél. – És egy elektromágneses sebességváltó, mint a Cotal MK.
  
  
  Éjfél után bejelentkeztünk egy panzióba, amikor Heather végre belefáradt a vezetésbe. Privát szobákat kért. Amikor az öreg skót főbérlő egymás melletti szobákat adott nekünk, és ránk kacsintott, Heather nem ellenkezett, de nem is támogatta. Így hát elaludtam az ágyamban, és próbáltam nem gondolni rá olyan közelről.
  
  
  Nagyon korán érkeztünk Penzance-be, ahol a hírek szerint néhány napja látták a News-t. Brutus részletes leírást adott róla és arról, hogy mit tudtak eltitkolásával kapcsolatban. John Ryder néven ment, és az angoltudásának kifogástalannak kellett lennie.
  
  
  Néhány diszkrét érdeklődés után a helyi szállodákban és pubokban megtudtuk, hogy a News leírásának megfelelő férfi valóban Penzance-ban, a Queens Hotelben járt egy másik férfival. Társával előző reggel kijelentkezett a szállodából, de a recepciós hallotta, hogy a News említi a Land's End-et, Cornwall tengerbe nyúló csúcsát.
  
  
  – Tehát itt van Land’s End – mondta Heather, amikor elhagytuk a várost. „Tökéletes hely elrejtőzni és beszélgetni.”
  
  
  – Talán – mondtam. „De mostantól lassan fogjuk venni a dolgokat.
  
  
  – A News valószínűleg tudja, hogy őt keressük.
  
  
  Mosolygott. - "Te vagy a főnök."
  
  
  A Land's End felé vezető út sivár volt, hangával és náddal teleszórt sziklás terepen, és szürke kőfalvakon vezetett keresztül. Körülbelül öt mérföldnyire úti célunktól megállítottunk egy gazdát, aki egy kocsival az ellenkező irányba haladt, és megkérdeztük a környékre látogatókat.
  
  
  Vastag kézzel megdörzsölte rózsás arcát. „Tegnap két úriember költözött a Hemur-házba. Egyikük ötöst adott a kút megtöltéséért. Elég kedves uraknak néztek ki.”
  
  
  A furgonnak trágyaszag volt. Heather összeráncolta az orrát, és rám mosolygott.
  
  
  – Nem a mi srácunk lenne – hazudtam. „A férfi, akit keresünk, itt van a családjával. Ennek ellenére köszönöm."
  
  
  A gazda mozgásba hozta a lovát, mi pedig lassan lovagoltunk. Amikor a furgon nem volt látható, megtettük az első kanyart a gazda által jelzett irányba. Körülbelül száz méterrel a földúton intettem Heathernek, hogy húzzon félre.
  
  
  – A házikó nem lehet messze – mondtam. – Az út hátralévő részét végigsétáljuk.
  
  
  Ahogy kiszálltunk a kocsiból, egy madár ingerülten rikoltozott a mellettünk lévő mezőről. A délelőtt további része napsütéses és csendes volt. A kanyargós úton haladtunk tovább pár száz métert, mire megláttuk a házikót.
  
  
  Benyomtam Heathert a magas fűbe. – Ennek így kell lennie – suttogtam.
  
  
  A barnakő házikó egy alacsony dombon ül, amelyet tövisek borítanak, és a sárga virágok némi megkönnyebbülést adnak a sivár jelenetnek. Egy kis kék Sunbeam szedán parkolt a házikó mellett. Nem próbálták elrejteni az autót az út elől. Nyilvánvaló, hogy a News úgy gondolta, hogy biztonságban van a megfigyeléstől, különben azt akarta, hogy mások azt higgyék.
  
  
  Megérintettem Heather karját, és jeleztem, hogy körözünk a ház felé, ahol a kocsifedél mögött megközelíthetjük. Átsétáltam a füvön, Heather pedig követte.
  
  
  Ahogy kúsztunk a parkoló Napsugár felé, hangokat hallottunk. A nyaraló másik oldalán volt egy nyitott ablak. Benyúltam a kabátomba Wilhelmináért, és Heather elővett egy kis Sterling 380 PPL automatát a táskájából. Intettem neki, hogy maradjon ott, ahol volt, és takarjon le. Lassan a házikó széléhez másztam, és megálltam az ablak alatt.
  
  
  A hangok most nagyon tiszták voltak. Felegyenesedtem az ablakpárkányra és gyorsan benéztem. Három férfi tartózkodott a házban: egy magas, vékony, világosbarna hajú és csontos arcú férfi – látszólag "News" - járkált a szobában, és két másik britnek látszó férfival beszélgetett. Megint leguggoltam és hallgattam.
  
  
  „Amikor visszatérünk, nem lesz több kapcsolat Londonban.
  
  
  kivéve egy előre egyeztetett üzenettel – mondta Novosztyi. – Először is, egyikünket se látni a Honvédelmi Minisztériumban a határidő előtt. Ez egyértelmű? "
  
  
  A többiek egyetértően motyogtak valamit.
  
  
  "Bírság. A kijelölt időpontban a minisztérium fokozott biztonságot nyújt. Az időzítésünknek majdnem tökéletesnek kell lennie. Létesítményünk csak néhány másodpercig lesz nyitva előttünk. Gyorsan és hatékonyan kell cselekednünk."
  
  
  – Ne törődj velünk, haver – mondta hidegen az egyik angol.
  
  
  „Nagyszerű műsort fogunk nekik adni” – értett egyet a bajtársa.
  
  
  A hír lehalkította a hangját. Előrehajoltam, hogy jobban halljam, amikor hang hallatszott a nyaraló hátuljából. Heather suttogása szinte egyszerre ért el hozzám.
  
  
  "Nick! Vigyázz!"
  
  
  Túl késő volt. Egy zömök férfi körbejárta a házat egy vödör vízzel. Nyilván a mögötte lévő kútnál volt. Amikor meglátott, oroszul káromkodott, és ledobta a vödröt. Egyezett azzal a leírással, amit egy dél-angliai KGB-sről kaptam. Amikor észrevette Wilhelminát, kétségbeesetten a csípőzsebébe nyúlt a pisztolyáért.
  
  
  Célba vettem, és egy mozdulattal kilőttem a Lugert; a lövés hangosan dörrent egy csendes reggelen. Az orosz megragadta a mellkasát, és az általa elővett pisztoly a házikó falába repült. A KGB-tiszt hátratántorodott, és lábát szélesre tárva a rózsán landolt, kezével megmarkolta az üres levegőt.
  
  
  – Fuss a magas fűbe! - kiáltottam Heathernek. Aztán a megerősítést meg sem várva hanyatt-homlok rohantam a házikó hátsó részébe, abban a reményben, hogy van ott ajtó.
  
  
  Majdnem megbotlottam egy leesett vödörben, amikor befordultam a sarkon. Láttam egy zárt ajtót. Erősen belerúgtam, mire ő belülre esett.
  
  
  Ahogy beléptem a nyaralóba, a szobába, ahol News és a többiek beszélgettek, az egyik angol belépett a nyitott ajtón, kezében egy Webley 455 Mark IV-vel, és anélkül, hogy megtört volna, hozzám ütközött. Az arcán meglepettség látszott, amikor megütöttük. Hátradőlt az ajtókeretnek, így épp elég időm volt arra, hogy megcélozzam Wilhelminat, és lyukat fújjak a gyomrába. Nyitott szemmel, meglepett arckifejezéssel rogyott le a földre.
  
  
  Bementem a nyaraló előszobájába, de az üres volt. Aztán lövéseket hallottam elölről. News és a másik férfi kint volt, és lövöldöztek Heatherrel. Nyilvánvalóan távol tartotta őket a kék szedántól a kis pisztolyával. A bejárati ajtó felé indultam, hátulról közeledtem feléjük, amikor a második brit visszarontott a kunyhóba.
  
  
  Ő lőtt először, de a lövés kimaradt. A Lugerem kétszer robbant, és mindkét találat célba ért. Nem álltam meg, hogy nézzem, ahogy esik. Kint gyorsan lövöldözés hallatszott, majd egy kocsiajtó csapódását hallottam. Egy másodperccel később a motor felbőgött. Ahogy elhagytam a házat, az autó átsuhant a nyílt területen, és az út felé tartott.
  
  
  Alig láttam News feje búbját, amint a kormányhoz görnyedt, hogy elkerülje Heather tüzét. Wilhelminát az alkaromra helyezve célba vettem a csövet, és megcéloztam a jobb hátsó gumit. De amint lőttem, a szedán kiugrott a keréknyomból, és őrülten irányt változtatott. A lövés elkerülte az abroncsot, és inkább a földbe fúródott. Az autó ezután eltűnt a magas fűben az út mentén.
  
  
  A pisztolyt a pisztolyomba tettem és felsóhajtottam. Az egyetlen férfi, akit igazán el akartunk fogni, megszökött. Napok, de akár órák alatt is találhat más ügynököket. És ha News volt a gyilkos, valószínűleg nem is akadályoztuk meg.
  
  
  Aztán eszembe jutott Heather, és a magas fű felé fordultam. Azt tapasztaltam, hogy újratölti a Sterling PPL-t.
  
  
  – Sajnálom, hogy elhaladt mellettem – mentegetőzött.
  
  
  – Ezen nem lehet segíteni – mondtam.
  
  
  – Azt hiszem, semmi értelme az autómmal üldözni.
  
  
  „Túl nagy előnye van nekünk” – mondtam.
  
  
  "Igen." Depressziósnak tűnt.
  
  
  "Jól vagy?"
  
  
  "Igen. Jól vagyok. És te?"
  
  
  – Sok szerencsét – mondtam neki. – Nem mondhatom el ugyanezt a kettőről. Bólintottam a házikó felé.
  
  
  Átkutattuk a két britt és a nyaralót, de nem találtunk semmit. Aztán a megölt biztonsági tiszt zsebeiben kotorászott. Semmi. A „News” igazi profi volt – a profik nem szerettek semmit leírni.
  
  
  – A védelmi minisztériumról beszéltek – mondtam Heathernek. – Biztosan terveztek ott valamit.
  
  
  „A hírek a „témánkról” és a „céldátumról” szóltak, és azt mondták, hogy „gyorsan kell lépniük”. A hír a mi emberünk lehet. Jobb, ha feltételezzük, hogy ez a helyzet, és azt tervezi, hogy hamarosan újra gyilkol. egy nagy terv része, egyszerűen megváltoztatja az időt, a dátumot és a művelet módját a következő kísérlethez."
  
  
  – Védelmi Osztály – tűnődött Heather. „Ha Dumbartont már megölik, ki hagyja el? A helyettese?
  
  
  – Talán, vagy talán, tábornok. Ki tudja?" Mondtam. Ez volt a második alkalom, hogy az egyik halott pénztárcáján mentem keresztül. Észrevettem egy titkos rekeszt, amit az első alkalommal kihagytam. Egy darab papír volt benne. Kihúzta "Hé! Mi ez?"
  
  
  Heather átnézett a vállam fölött. – Ez a telefonszám.
  
  
  – Mi van alatta írva?
  
  
  Elvette tőlem. "Alsó vágóhíd"
  
  
  – Alul... Mi a fene ez?
  
  
  Rám nézett, kék szemei mosolyogtak. – Ez egy város, egy kis falu Cotswoldsban. Ez egy szám a faluban.”
  
  
  – Nos – mondtam elgondolkodva –, talán az egyik News-fiú követett el egy kis hibát.
  
  
  Negyedik fejezet.
  
  
  – És a második feljegyzés? – kérdeztem, a telefont a fülemhez nyomva, miközben a Brutus által nekem összeállított gyilkossági feljegyzések fotosztatikus másolatai hevertek mellettem az ágyon. – Voltak különbségek?
  
  
  Beszéltem a grafikus elemzővel, akinek Brutus átadta a gyilkosság feljegyzéseit. Figyelmesen hallgattam a válaszát.
  
  
  – Nos – mondtam, amikor befejezte –, nagyra értékelem a segítségedet.
  
  
  Letettem a kagylót, és Heatherhez fordultam, aki leült a másik ikerágyra. Férjként és feleségként jelentkeztünk be Stratfordban ebbe a szállodába - az ő javaslatára.
  
  
  – Ez érdekes – mondtam.
  
  
  "Melyik?" Kérdezte.
  
  
  Elgondolkodva tanulmányoztam a fotóstatisztikát. Egy kézírás-szakértőt hallgatva bekarikáztam bizonyos betűket.
  
  
  – Ezt nézd – mondtam Heathernek. „Vegye észre, hogy az összes betű hegyesszögben van a papír jobb oldalához képest. A grafológus úgy véli, ez azt jelenti, hogy az író nagyon érzelmes, talán kiegyensúlyozatlan ember.”
  
  
  „De a News-on található aktánk azt mutatja, hogy kemény, szisztematikus és hatékony ügynök” – ellenkezett Heather. "Minden Gachinában készült feljegyzése ugyanazt a történetet meséli el." Egy szovjet kémiskolából ellopott felvételekre utalt.
  
  
  "Pontosan. Most nézze meg a nyitott „A” és „O” betűket ebben az első megjegyzésben. Egy gondos és pontos személy, mint a "Hírek", ezeket a leveleket a tetejére zárja.
  
  
  – A titkos emberek mindig eltakarják az O-t – folytattam –, és ez még nem minden. Látod, hogyan metszik a "T" Nagy-Britanniában? Erős, határozott metszésvonal a levél szövegében az erőt jelzi, a makacssággal és a túlzott agresszivitással határos. , A „Hírek” nem illik a mintához. Aztán ott van a sietős írásmód, ami ingerültséget és türelmetlenséget sugall. Látod, hogy a szovjetek egy türelmetlen embert választanak legfőbb kémüknek? "
  
  
  Heather elmosolyodott. – Jobban szeretném, ha ők csinálnák.
  
  
  – mosolyogtam vissza. – Attól tartok, ez nem a mi szerencsénk. Újra megnéztem a fotóstatisztikát, és nem mosolyogtam, miközben összehasonlítottam őket. „Végül, de nem utolsósorban, ezekben a jegyzetekben egyértelműen lefelé dőlnek a vonalak. Ez leginkább a második megjegyzésben látszik. Ez azt mutatja, hogy az írót elöntik az érzelmek, tele van depresszióval és szorongással."
  
  
  Heather sajnálkozva nézte a jegyzeteket. – Egy ilyen személyt a KGB nagyon gyorsan felfedezne.
  
  
  – És gyorsan felmondtak – értettem egyet.
  
  
  "Azta!" Heather az utcai szleng egyik ritka kihagyásában lélegzett. – Ez egy pirospozsgás kitalálós játék, igen!
  
  
  – Fogy az idő – tettem hozzá –, néhány napon belül újabb gyilkosság lesz.
  
  
  "Most mit kellene tennünk?" Hosszú lábát keresztbe tette, és egy csipkefoltot tárt fel a viselt sárga miniruha alatt. Úgy nézett ki, mint egy iskolás lány, aki azon töpreng, hogy sikeresen vizsgázott-e. De nem úgy viselkedett, mint egy iskolás a Land's End-i nyaralóban.
  
  
  „A Lower Slaughterbe megyünk, és megpróbáljuk mozgatni a News-t, amíg van időnk. Lehet, hogy ez az egész telefonszám valakinek a barátnőjéhez vezet. De lehet, hogy ez a Novosztyi igazi főhadiszállása. Csak remélem, hogy ez nem zsákutca."
  
  
  Reggel keskeny utakon autóztunk be Lower Slaughterbe, fekete-fehér nádfedeles nyaralók mellett elhaladtunk, és olyan táblák mellett haladtunk el, amelyek olyan helyekre irányították az utazót, mint Chipping Campden és Bourton-on-the-Water. Maga Lower Slaughter egy nyugodt, fákkal övezett, barna kőházakból álló falu volt, és egy patak folyt át rajta. Leparkoltuk az autót egy sikátorban, és elsétáltunk arra a címre, amelyet Brutus kutatóosztálya az általunk megadott telefonszámra nyomott. Ez egy kis ház volt a város szélén, és elhagyatottnak tűnt. Nem volt kék szedán a környéken, és az ajtó zárva volt.
  
  
  Elmentünk az épület mögé, és a kis ólomüveg ablakon keresztül benéztem. nem láttam senkit. Kivettem a zsebemből egy állítható kulcsot, a Hawk speciális effektusai és vágófiúi által biztosított sok eszköz egyikét, és ezzel elfordítottam a zárat. Egy pillanat alatt kattant a zár, és kinyílt az ajtó. Kihúztam Wilhelminát és óvatosan besétáltam. Lassan átsétáltam a rusztikus konyhán a nappaliba, majd a hálószobába. Amikor visszatértem a nappaliba, Heather éppen bogarakat keresett a házban. Nem voltak ilyenek.
  
  
  Már majdnem eldöntöttem, hogy nincs értelme ácsorogni, amikor felfedeztem egy éjszakai bőröndöt egy kis szekrényben. Minden szükséges férfi piperecikk benne volt, amit nemrégiben használtak. Még egy kicsit körülnéztem, és egy gyűrött, de friss cigarettacsikket vettem észre a szemetesben. A cigaretta egyike volt annak a három brit márkának, amelyet az oroszok és más kelet-európaiak kedveltek.
  
  
  – A hír legyőzött minket – mondtam Heathernek. – És vissza fog térni.
  
  
  – Igen – mondta –, és már volt társasága. Mutatott két poharat
  
  
  likőr, amit a konyhaszekrényben talált, nemrég használt és mosatlanul hagyott.
  
  
  Elmosolyodtam, lehajoltam és végigsimítottam ajkaimmal az arcát. – Nagyon jó – mondtam. Úgy nézett rám, mintha többet akarna, majd gyorsan körülnézett. Nehezemre esett visszaemlékezni, miért voltam ott.
  
  
  – Van egy Koval nevű férfi – mondta Heather, és le sem vette a szemét a kezében tartott szemüvegről. „Ez egy orosz ügynök, akit láttak a környéken, és aki szereti az ilyen típusú italokat. Stanislav Koval."
  
  
  – Úgy tűnik, a News új beosztottja – mondtam. – Lehet, hogy jelenleg nem toboroznak több ügynököt.
  
  
  – Koval több embert is fel tud majd hívni – mondta Heather.
  
  
  "Jobb. De most van egy kis előnyünk. Itt vagyunk, és ők nem tudják."
  
  
  Heather kordbársony szoknyát viselt, és az egyik olyan mez inget melltartó nélkül – láttam a mellbimbóinak körvonalát a ragacsos anyagon keresztül. Nem különbözött attól, amit a többi lány viselt a női emancipáció új napjaiban, de Heathernél – és az adott körülmények között – ez zavaró és frusztráló volt. Azt hiszem, tudta, hogy ez zavar, és inkább tetszett neki. Elszakítottam a szemem azokról a mellbimbókról, és bementem a konyhába, hogy újra bezárjam a hátsó ajtót. Ezután kicseréltem a cigarettatárcát és a cigarettacsikket, Heather pedig visszatette a koszos poharakat a szekrénybe, ahol megtalálta.
  
  
  – Most pedig – mondtam –, várjunk. Szándékosan hagytam, hogy a tekintetem a mezblúzon a rövid kordbársony ingre vándoroljon, amely combközépig ért. – Van valami javaslata, hogy hol?
  
  
  Kissé rám mosolygott. "Fürdőszoba?"
  
  
  - válaszoltam neki mosolyogva. – Természetesen – mondtam.
  
  
  Bementünk a hálószobába és bezártuk az ajtót. Heather az egyik ablakhoz lépett, és kinézett. – Nagyon csendes – mondta felém fordulva, és az ágyra dobta a táskáját. – Lehet, hogy sokáig várunk.
  
  
  – Megkaphattuk volna, és nem fogom elpazarolni.
  
  
  Odamentem hozzá, átkaroltam a derekát és magam felé kezdtem húzni. Úgy ívelte a hátát, hogy puha ívei hozzám nyomódjanak.
  
  
  - Nagyon vártam már - mondtam, és megcsókoltam a nyakát szőke haja alatt.
  
  
  – Azóta akarlak téged, mióta bementél Brutus irodájába – suttogta vissza.
  
  
  Segített levenni a kabátom, Wilhelminát és az ingem. Kioldottam a reteszt, ami a szoknyáját a helyén tartotta. Egy pillanattal később a padlóra esett. Átlátszó csipkebugyiban állt, rugalmas és puha, bőre tejfehér és sima, mint a bársony.
  
  
  – Nem tudjuk használni az ágyat – mondtam, miközben néztem, ahogy a bugyiját felhúzza a csípőjére. Levettem a többi ruhámat, és magam mellé tettem a hálószoba szőnyegére.
  
  
  Lenyomtam a földre és megcsókoltam. Lelkesen válaszolt, csípőjét lágy, hullámzó mozdulatokkal felém mozgatta. Simogattam, megcsókoltam, és éreztem, hogy a combjai szétszélednek az érintésemtől. Úgy látszik, neki sem volt kedve időt vesztegetni. Óvatosan betakartam a testét az enyémmel.
  
  
  Egy sima, folyékony mozdulattal beléptem hozzá. Kezei varázslatos dolgokat műveltek a hátamon, egyre lejjebb mozgott, simogatott, simogatott, egyre jobban izgat. Gyorsabban kezdtem mozogni, és éreztem Heather reakcióját. Lábai szélesebbre tártak, mintha azt akarná, hogy a lehető legmélyebben hatoljak belé. Légzése rekedt zokogásba fordult. Mélyebbre nyomtam, ő pedig felnyögött, miközben együtt csúcsosodtunk, tökéletes.
  
  
  Utána lassan felöltöztünk. Amikor Heather visszatette a felsőjét, odahajoltam, és finoman szájon csókoltam.
  
  
  – Általánossá kell tennünk ezt a Lend-Lease üzletet – mondtam.
  
  
  – Meglátom, mit tud Brutus elintézni. Mosolygott.
  
  
  Felöltöztünk, amikor meghallottam egy autó megállását. Heather a konyhában volt. Gyorsan a hálószoba ablakához sétáltam, magamra húztam a kabátom. Egy fekete szedán állt meg a ház előtt. Három férfi volt benne. Az egyik a "Hírek" volt.
  
  
  A hálószoba ajtajához rohantam, amikor News és a barátai kiszálltak a kocsiból, és a ház felé indultak. "Hanga!" - suttogtam élesen. "Itt vannak!"
  
  
  A kulcs csikorgott a zárban. Heather nem volt sehol. Visszabújtam a hálószobába, amikor kinyílt a bejárati ajtó.
  
  
  Ötödik fejezet.
  
  
  „Talán meghívhatok ide valakit Marchon kívül” – mondta az egyik férfi, amikor beléptek. Láttam egy vastag, göndör hajú karaktert, aki egy zacskó élelmiszert cipelt. A nappalin keresztül bement a konyhába, és azt hittem, Koval az. – De megérti, hogy ez nagyon rövid idő.
  
  
  Elakadt a lélegzetem, amikor Koval belépett a konyhába. Heather ott volt valahol. Talán sikerült besurrannia a raktárba. Hallottam egy göndör hajú férfit sétálni a konyhában.
  
  
  – Ezt elmondhatja a Kremlnek, elvtárs. Ez a "The News" volt, és erős szarkazmussal mondták. Láttam, ahogy leült az ajtó melletti székre. Résnyire kinyitottam az ajtót, csak egy fél hüvelyknyi rést hagyva. Heather pénztárcája – vettem észre a szemem sarkából – már nincs az ágyon. Ha elvette
  
  
  vele…? Aztán megláttam őt a túlsó sarokban az ágy mellett, ahova biztosan elesett valahogy. Benne lesz a Sterling géppuska.
  
  
  Csalódottan összeszorítottam a fogam. Heather fegyvertelen volt, és elválasztottak minket. Rossz pillanat volt.
  
  
  Egy magas, szögletes brit, takaros bajusszal a News melletti kanapéra költözött.
  
  
  „Ismerek egy srácot, akinek bejön” – mondta az orosznak. „Harry, a majom, ahogy hívják. Alkalmas a harcra. Imád harcolni."
  
  
  News hangjában türelmetlenség csengett. – Ebben a műveletben nem használhatunk közönséges csuklyákat, Marsh. Jó fejű emberekre van szükségünk, különben a küldetés meghiúsul."
  
  
  – Pontosan – mondta a brit higgadtan.
  
  
  Koval kidugta a fejét a konyhából. – Egy pohár vodkát, elvtársak?
  
  
  – Megpróbálom – mondta Marsh.
  
  
  "Igen, kérem." News bólintott. Felállt, levette a kabátját, és egyenesen a hálószobába indult.
  
  
  A szekrényhez rohantam. Amint becsuktam az ajtót, News bejött a szobába, és az ágyra dobta a kabátját. Lehúzta a nyakkendőjét, és egy pillanatra azt hittem, hogy bemegy vele a szekrénybe. Kihúztam Wilhelminát, és készen álltam a lövésre, ha kinyitja az ajtót. De elfordult a vécétől, és egy pillanatra kicsúszott a szemem elől, láthatóan a nyakkendőjét a falra akasztotta valami kampóra. Három lábnyira volt egy 9 mm-es golyótól a mellkasig. Egy másik pillanatban kiment a szobából.
  
  
  Alig hagytam el a WC-t, amikor zajt hallottam a konyhában. Koval hangosan felkiáltott oroszul, majd üvöltés hallatszott. Megtalálta Heathert. Néhány másodperc múlva felsikoltott.
  
  
  Kinyitottam a szekrény ajtaját, és a nappaliba rohantam. A „News” hallotta, hogy jövök, és várt rám. A fém megütötte a koponyámat, és láttam, hogy Novy keze és a fenekem megütött, ahogy zuhantam, a fájdalom átjárta a fejemet.
  
  
  Automatikusan lőttem, de a golyó csak News feje mögött hasította szét a fát. Majdnem elvesztettem a Lugert, amikor a földre estem, de komoran kitartottam, ahogy a lábaim összeszorultak a vásárlásnál. Második lövésre céloztam, amikor Marsh nagy ökle arcomba talált. Az ütközés ledöntött, és ezúttal elvesztettem a Lugert.
  
  
  – Próbálj meg egyiket sem megölni! - kiáltott "Hírek". Újabb csattanás a konyhából és Koval sikolya. Heather lefoglalta. De nagy problémáim voltak. Marsh felém sétált, várva, hogy felkeljek. Megvágtam a lábát, elkaptam a sípcsontját, és felsikoltott. Megfogtam a lábát, erősen meghúztam, ő pedig a földre rogyott mellettem.
  
  
  Végre megtaláltam a lábam. Szédültem, de amikor March nehezen állt fel, megragadtam a hajtókájánál fogva, félkörben megpördültem vele, és a Híradó felé hajítottam, éppen akkor, amikor az orosz rám célozta a tompaorrú gépfegyverét. March az asztalra döntötte, és mindketten a padlóra estek.
  
  
  Elindultam feléjük, de ezúttal a „Hírek” túl gyorsak voltak számomra.
  
  
  "Maradj ahol vagy!" - Az orosz fél térdre ereszkedett, a géppuska a mellkasomra volt szegezve. Nem volt választásom; Hugo tűsarkúját nem lehetett elég gyorsan bevetni.
  
  
  – Bármit mondasz – mondtam.
  
  
  Ebben a pillanatban Koval kijött a konyhából, Heather kezében.
  
  
  – Nos – mondta News nyilvánvaló elégedettséggel –, két barátunk Land's Endből. Örülök, hogy újra találkoztunk."
  
  
  – Bárcsak azt mondhatnám, hogy az érzés kölcsönös – mondtam.
  
  
  March nehezen állt fel.
  
  
  „Menj, mosakodj meg” – mondta neki News. – Koval, kösd össze ezt a kettőt.
  
  
  Koval felnevetett. Elengedte Heathert, és eltűnt a konyhában, miközben News óvatosan felénk szegezte a fegyvert. Egy perccel később Koval visszatért. A kezeimet a hátam mögé kötötte egy hosszú erős kötéllel. Ezután megkötözte Heathert. Mire Marsh visszatért, News leültetett minket egy régi virágmintás kanapéra a szoba közepén. Dühösen nézett rám.
  
  
  „Novosti” egy széket tett mellénk, és leült. Rágyújtott egy cigarettára, amit a szemetesben találtunk.
  
  
  – Most – mondta, és az arcomba fújta a füstöt. – Az MI5-nek dolgozik?
  
  
  A szabályok szerint soha nem mondasz el ellenfelednek olyasmit, amit még nem tud, még akkor sem, ha az akkor jelentéktelennek tűnik. A hír tudott róla, de muszáj volt megkérdeznie.
  
  
  – A Scotland Yardból származunk – mondta Heather hidegen. – Te kábítószert szállítasz, ugye?
  
  
  "Hírek" nevetett. – Ó, tényleg – mondta. – Biztos vagyok benne, hogy tudsz jobbat csinálni.
  
  
  Heather arca kifejezéstelen maradt. Megkönnyebbültem, amikor láttam, hogy úgy tűnik, nem szenvedett nagy kárt a Koval elleni csatában. Megjött a hír.
  
  
  Kérdezte. - "Mi a történeted?"
  
  
  Belenéztem azokba a lapos szemekbe, és újra azon töprengtem, hogyan lehet ez az ember a gyilkosunk. A News tudta, hogyan kell ölni, és minden bizonnyal ezt gondolta nekünk. De hűvösen, kíméletlenül és érzelmek nélkül tette, mert ez egy olyan munka, amit el kellett végezni. Ebben nem lenne lelkiismeret-furdalás, hanem igazi öröm is. Profi volt.
  
  
  „Nincs történetem” – mondtam neki.
  
  
  News könnyedén elmosolyodott, és úriemberként szívott egy hosszú cigarettát.
  
  
  Megint felém irányította a füstöt. – A lány az MI5-től származik – mondta nyugodtan. - Nincs várakozás. SOE. Emlékszem a dossziéra. És te az amerikai akcentusoddal. Talán trükk, vagy az amerikaiaktól kölcsönözték? "
  
  
  A "hír" okos volt. Hátradőltem a kanapén és ránéztem. – Érted ezt.
  
  
  Megvonta a vállát. „Nem számít, melyik ügynökségnek dolgozik” – mondta félénken.
  
  
  – Marsh dolgozzon rajta – javasolta Koval.
  
  
  – Igen, adok valami elgondolkodtatót a vérző fickónak – morogta Marsh.
  
  
  – Látod, milyen türelmetlenek a barátaim? - vigyorgott rám „Hírek”. – Jó lenne, ha fontolóra venné az együttműködést.
  
  
  "Megmondtam!" - mondta Heather. „Mi titkos zsaruk vagyunk. Miért nem mutatod meg nekünk, hol van a heroin, és válaszolsz a vádra? Javasoljuk az engedékenységet az udvaron.”
  
  
  News mosolyogva rázta a fejét. „Tehetséges kollégád van” – mondta nekem. – De attól tartok, nem túl reális. A mosoly eltűnt. Odahajolt, és óvatosan összetörte a hamutartóban lévő cigarettát. Amikor tekintete ismét találkozott az enyémmel, az üzletre gondolt.
  
  
  – Tudom, hogy megölt egy embert Land's Enden. Mi van a másik kettővel? Őket is megölted, vagy kihallgatásra tartod őket?
  
  
  – Nincs megjegyzés – mondtam.
  
  
  Biccentett Marsh felé; a nagy angol nyitott kézzel ütött a számon. A fejem annyira hátrapattant, hogy egy pillanatra azt hittem, a nyakam törhetett. A szám sarkából folyt a vér. Láttam, hogy Heather aggódva figyel.
  
  
  Jól? - mondta a "Hírek". - Mit hallottál a dachában? A barátaink élnek ott, és mit mondtak neked? "
  
  
  Felültem és rábámultam, éreztem, ahogy a vér végigfolyik az államon. "News" Marshra nézett, és a nagy kéz ismét megérintett, ezúttal ökölbe szorítva. Az ütés a kanapéra sodort. Egy ideig ernyedten feküdtem, majd nagy kezek visszahelyeztek ülő helyzetbe.
  
  
  - Nem szeretem ezt csinálni - mondta "News" -, de nem hagysz nekem más választást. Mennyi ideig voltál a nyaraló ablakánál, mielőtt a barátunk meglátott?
  
  
  Megnyalta duzzadt ajkát. Mondtam. - Melyik ablak?
  
  
  News szeme összeszűkült: – Így lesz.
  
  
  Koval felkereste a Híradót. – Marsh dolgozzon a lánnyal – mondta halkan. Bólintott felém. – Szereti – mondhatom.
  
  
  – Oké – mondta News. „De kezdje a szelídséggel. Tudni akarjuk, mit tanultak."
  
  
  – Talán inkább halkan, mi? - mondta Koval. Heather hosszú, gyönyörű lábaira biccentett.
  
  
  News intett a kezével. "Ahogy szeretné".
  
  
  Koval Marshra nézett, és Marsh szélesen elmosolyodott. Odament Heatherhez, és talpra rángatta. Koval fogta, míg Marsh kioldotta a kezét. Koval lassan végigsimított vastag kezével a mellkasán, most már mosolyogva. Heather elhúzódott, és ököllel arcon ütötte.
  
  
  Koval válaszul keményen hátba csapta. Elvesztette volna az egyensúlyát, ha Marsh nem tartja meg. Az arca vörös volt az ütéstől.
  
  
  Összeszorítottam az állkapcsomat, és próbáltam nem nézni. Rosszabbnak kellett lennie, mielőtt jobb lett. De ha megtudnák, hogy tudunk a Honvédelmi Minisztériumról, elveszítenénk az egyetlen előnyünket.
  
  
  Koval és Marsh lerázták Heather ruháit. Minden erejével küzdött ellenük, morogva, de egyébként némán. Egy pillanat múlva már meztelen volt. Marsh tartotta, Koval pedig nagyon lassan végigsimította pufók kezét. A "hírek" unatkoztak.
  
  
  – Hagyd békén a lányt – mondtam. „Nem tud semmit. Nekem is. Túl későn jöttem az átkozott ablakodhoz, hogy bármit is halljak.
  
  
  "News" figyelmesen nézett rám, felmérve, amit mondtam. „Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy mindent vagy a legtöbbet tud. Most mentsd meg a lányt a további problémáktól, mondd meg, kinek adtad ezt az információt. Sikerült kapcsolatba lépni a központtal?
  
  
  – Nem tanultunk semmit – mondtam. – Nincs mit mondanunk.
  
  
  News megvizsgálta véres, zúzódásos arcomat, és biccentett Kovalnak. March Heathert a földre dobta előttem; ő és Koval figyelték a reakciómat. Koval a feje fölé emelte Heather karját.
  
  
  – Akarod látni, ahogy megerőszakolják a barátodat? Ő mondta. "Hogy tetszik? Aranyos, nem?"
  
  
  Marsh kuncogott, és megnyalta az ajkát. Már csak ránézésre is rosszul lettem. Nem akartam Heatherre nézni.
  
  
  haboztam. Érdemes volt ezzel folytatni? Tényleg, mennyit nyerhetnénk azzal, ha hülyét játszunk? Kevés információt védtünk. Másrészt, ha beismerjük, amit tudtunk, és egy kicsit becsaptak az alkuba, akkor legalább kideríthetnénk, hogy News és legénysége egy gyilkososztag, vagy egészen más játékra készülnek.
  
  
  – Rendben, elmondom, amit tudni akarsz – mondtam. – Engedd el a lányt.
  
  
  "Remélem, nem játszol többet" - mondta News.
  
  
  Marsh csalódott pillantást vetett rá, de Koval olyan pillantást vetett rá, amely azt mondta, hogy később bőven lesz ideje ilyesmire, mielőtt megölnék Heathert. Koval elengedte a kezeit, ő pedig leült, és megpróbálta a kezével eltakarni meztelenségét.
  
  
  – Vidd a lányt a hálószobába. Adj neki néhány ruhát – mondta a News. – Csináld, Koval. Marsh, maradj itt."
  
  
  -Koval követte és becsukta az ajtót. Aztán eszembe jutott Heather pénztárcája, és azon tűnődtem, hogy lesz-e esélye hozzájutni – és a kis fegyveréhez – mielőtt Koval meglátja.
  
  
  – Nos, barátom – mondta News. – Majd beszélünk az üzletről. Először is, milyen üzleted volt Augie Fergusszal Egyiptomban?
  
  
  „El akart adni nekem néhány információt. De arab barátai megölték, mielőtt átadhatta volna.”
  
  
  – Miféle információ volt ez?
  
  
  – Nem mondta – hazudtam. – De mi volt neked Fergus?
  
  
  – Semmi – vigyorgott News. „Csak egy fickó, aki időnként dolgozott nekünk a Közel-Keleten. Az ottani embereink megkérték, hogy tájékozódjak a vele való kapcsolatodról. Most a Land's End elvtársakról. Meghaltak?
  
  
  – Meghaltak – mondtam.
  
  
  – És nem mondtak neked semmit?
  
  
  "Semmi. Hallottam, ahogy az ablakon keresztül beszélsz, mielőtt az orosz barátod észrevett volna. A Honvédelmi Minisztériumról”.
  
  
  News arca elsötétült. "Látom."
  
  
  - gondoltam, miközben beszéltem. Nem vették le a kabátom, és amikor Koval keresett, nem találta Hugót. De nem tudtam használni a tűsarkút, amíg a kezem a hátam mögött volt megkötve.
  
  
  – Megértem, hogy azt tervezi, hogy befejezi küldetését, amint az embere elhagyja az épületet. A Hírek arcába néztem; kifejezéstelen maradt.
  
  
  – Pontosan mi a küldetésünk?
  
  
  Haboztam, őt és Marsh-t néztem; Látni akartam, hogyan reagálnak arra, amit mondani készülök. – Meg kell ölni egy harmadik brit kormánytisztviselőt – mondtam –, az ön általános tervének megfelelően.
  
  
  News szeme kissé összeszűkült, ez az egyetlen változás az arckifejezésében. A március azonban más történet volt. Meglepetten felvonta a szemöldökét, és felnevetett. A hírek dühösen meredtek rá, de Marsh nevetése sokat elárult nekem. Legalábbis úgy gondolta, hogy a küldetés, amelyre felvették, egészen más.
  
  
  "Nem beszéltünk a Land's End gyilkosságokról" - mondta a News. – Az utolsó leosztásodat játszod velem?
  
  
  „Valójában nem hallottam a szót – vallottam be –, de már régóta tudjuk, hogy ez az állítólagos kísérlet a brit kormány zsarolására valójában Oroszország számára tervezett kivégzések sorozata. Ez egy szovjet összeesküvés, és téged küldtek ide, hogy végigvigyed."
  
  
  Én a The News arcát néztem, ő pedig az enyémet. Olyan volt, mint egy döntetlen póker, kivéve, hogy a mi életünk – Heatheré és az enyém – és Nagy-Britannia biztonsága a küszöbön volt.
  
  
  – De nem tudja, kit tervezünk megölni legközelebb – mondta News elgondolkodva.
  
  
  „Nem, ez egy lehet a több lehetséges célpont közül. A pontos dátumot sem tudjuk, de ez nem sokat segít. A játéknak vége, és Oroszország hamarosan lelepleződik." Felemeltem a hangom, engedve egy kis érzelmet. A Híradót nézve arra a következtetésre jutottam, hogy hisz nekem. De nem akarta tagadni a vádat, most nem.
  
  
  „Vigye be a hálószobába” – mondta Marshnak, anélkül, hogy további megjegyzéseket tett volna ahhoz, amit mondtam neki. – Kösd meg újra a lányt, és csukd be a redőnyöket az ablakon. Aztán hozd magaddal Kovalt.
  
  
  March a hálószobába vitt, ahol Koval Heathert nézte. Észrevettem, hogy az orosz megtalálta Heather pénztárcáját, ami csalódást okozott. Bezárták az ablakot, és a háta mögé kötötték Heather kezét. Amikor Marsh kiment a szobából, nagy öklével hasba ütött. Felkuncogtam és megdupláztam, és térdre estem. March nevetett, és követte Kovalt a szobából. Az ajtó becsukódott mögöttük.
  
  
  Egy hosszú, fájdalmas pillanatig nem kaptam levegőt. Heather kínosan letérdelt mellém. "Minden rendben veled?" - kérdezte aggodalmasan.
  
  
  Most már tudtam beszélni, de elakadt a lélegzetem. – Elkapom azt a gazfickót – motyogtam.
  
  
  – Mit mondtál a Híradónak? - kérdezte Heather.
  
  
  – Megmondtam neki az igazat.
  
  
  "Mi történt? Ő egy gyilkos?
  
  
  – A hír nem mondott nekem semmit – mondtam. – Nagyon jó pókerjátékos, de Marsh egy szó nélkül sokat mesélt nekem.
  
  
  Gyönyörű kék szemei az arcomba néztek.
  
  
  – Vagy a Newsnak semmi köze a gyilkossági tervhez – mondtam –, vagy Marsh úgy gondolja, hogy nincs, ami természetesen lehetséges. Nem ez az első alkalom, hogy egy bérelt ügynököt titokban tartanak a küldetés valódi természetéről."
  
  
  "Ez igaz." Heather bólintott.
  
  
  – De valahogy nem igazán hiszem, hogy a „The News”-nak köze lenne a gyilkossági tervhez.
  
  
  – Most megöl minket? - kérdezte halkan.
  
  
  Nem volt értelme hazudni neki.
  
  
  – Nos, még ha rossz úton járunk is, úgy tűnik, neki kell lennie. Tudjuk, hogy készül valamire, és ez a Honvédelmi Minisztériumot érinti."
  
  
  – Azt hiszem, most is ezt csinálják odakint – mondta Heather –, a mi csúnya halálozásunkat tervezik.
  
  
  A csuklóimat az őket összekötő kötelek felé húztam. A csomó túl szoros volt ahhoz, hogy kioldja. A redőnyös ablakra néztem. – Valószínűleg megvárnak sötétedésig – mondtam.
  
  
  – Nem akarják megzavarni a falut – helyeselt Heather fanyarul.
  
  
  Ott ültem, csavartam a csuklómat összekötő kötelet, és azon töprengtem, mi a fenét tehetnék. Hugo tűsarkúján kívül a csípőmre egy Pierre-ciánbombát erősítettek, az övemen és a csatomon pedig műanyag robbanóanyag és egy miniatűr.
  
  
  blowgun ature dart – minden ajándék kreatív emberektől speciális effektusokban és Axe szerkesztésében. De Hugo volt az egyetlen fegyver, amely ki tudta szabadítani a csuklónkat.
  
  
  Behajlítottam a jobb alkarom, és a tűsarkú kicsúszott a hüvelyéből. De szokás szerint nem találta el a tenyeremet; útját elzárta a csuklóm körüli kötél. Hátat fordítottam Heathernek.
  
  
  Megkérdeztem. - "A csuklómhoz tudod emelni a kezeimet?"
  
  
  Rám nézett, és hátat fordított nekem. "Nem tudom. De még ha tehetem is, nem fogom tudni kioldani a kötelet.”
  
  
  "Tudom. De nézd meg a jobb belső csuklómat. Ott látni fogod a kés hegyét."
  
  
  Heather nézett és látott. – Miért, Nick, téged érnek a legkellemesebb meglepetések!
  
  
  Rávigyorogtam és tovább fordultam, hogy elérje a tűsarkút. Éreztem, hogy dolgozik rajta. – Húzza ki egyenletes, lassú mozdulattal – mondtam –, és mozdítsa kifelé a kötelek mellett.
  
  
  Meg is tette, és a következő pillanatban a tűsarkú kicsúszott a kötelek közül, és csattanva a padlóra esett. Riadtan néztünk az ajtóra, de a szomszéd szobában megszakítás nélkül folytatódott a vita.
  
  
  – Fogd a kést – mondtam. Heather odahajolt, és esetlenül felvette. – Fogja meg erősen a kezét, és gyere vissza hozzám.
  
  
  Heather követte a parancsot. – Vágja el a kötelet – mondtam. – És jó lenne, ha több vágott kötél lenne, mint hús.
  
  
  Éreztem, ahogy a penge elcsúszik a tenyerem mellett a kötél felé, majd Heather elvágta a csomót. Végül egy örökkévalóságnak tűnő idő után éreztem, hogy a kötél enged. Egy utolsó, döntő ütéssel Heather áttört, és éppen időben; A szomszéd szobában hirtelen elhaltak a hangok.
  
  
  Elengedtem a csuklómat, és gyorsan Heatherhez fordultam. Hugot elvéve egyszer elvágtam a csuklóját összekötő köteleket, és elvágtam őket. Ebben a pillanatban hangot hallottunk az ajtóból.
  
  
  – Maradj ott, ahol vagy – suttogtam.
  
  
  Heather úgy ült az ágyon, mintha még mindig meg lenne kötve. Hátamra tett kézzel felálltam, amikor kinyílt az ajtó. Koval volt.
  
  
  – Oké – mondta ránk mosolyogva. – Látom, még mindig itt vagy.
  
  
  – Most elengedsz minket, hogy elmondtuk, amit tudunk? Mondtam. Résnyire nyitva hagyta az ajtót, és láttam, hogy News és Marsh együtt beszélgetnek a szomszéd szobában. March türelmetlenül várakozott.
  
  
  – Majd meglátjuk – felelte Koval halkan. – Addig is el kell vinnünk máshova, igaz? Ahol nagyobb biztonságban leszel."
  
  
  Heather mellett elsétált felém, tudtam, hova visznek minket. Valamelyik csendes falusi utcába, ahol hangtompítót vagy kést fognak használni. Megfogta a kezem: „Gyerünk, be kell kötnünk mindkettőtök szemét. Egy másik szobába, kérem."
  
  
  Heather kikelt az ágyból. Néztem, ahogy Koval mögé sétál, összekulcsolja a kezét, és meglendíti a nyakát.
  
  
  Az orosz felmordult és rám esett. Egyik kezemmel erősen fogtam, a másikkal arcon ütöttem. Felsikoltott és a padlóra rogyott. A füle mögé vágtam, hogy minden esetre leessen. A tűsarkú az övemen volt, de nem kellett használnom.
  
  
  mondtam Heathernek. - "Vedd a fegyverét!"
  
  
  Éppen abban a pillanatban közeledtem az ajtóhoz, amikor News befutott egy kész géppuskával. Látta Heathert, amint Koval fölé hajol, és fegyvert szegez rá. Erőteljesen a csuklójára tettem a kezem. A fegyver kirepült a kezéből, és a padlót találta, forogva a polírozott felületén.
  
  
  Megragadtam News fegyverkarját, mielőtt a magas orosz magához térhetett volna, és átdobtam a szobán.
  
  
  Heather még mindig Koval fegyverét próbálta megtalálni. Észrevettem egy News gépet az ágy mellett, és nekivágtam. Leszálltam mellé és megfogtam a fenekem. De mielőtt felemelhettem volna a fegyveremet, News ismét felugrott és rám rohant. Vékony, szálkás férfi volt, izmos testtel. Erősen megütött, megpróbálta kikapni a kezemből a gépfegyvert. Kétszer gurultunk a földön a csukott ablak felé, a „Hírek” rohantak a fegyverért.
  
  
  Én ököllel fejbe vágtam és a földre esett. Heather épp akkor érkezett meg Koval fegyverével, amikor Marsh berontott a szobába. Valószínűleg késett előhúzni fegyverét, egy Mauser 7.75 Parbellum géppuskát, amely nagyon hasonlít a Wilhelminához.
  
  
  A haragtól elsötétülő arca Marsh berontott a szobába, tüzelt és káromkodva. Lövését Heathernek szánták, de a cél gyenge volt; a golyó hat centivel elkerülte a fejét. Viszonozta a tüzet, és kétszer egymás után a mellkasán és a nyakán találta el Marsh-t.
  
  
  A szemem sarkából láttam, hogy News feláll, és az ajtó felé indul. Még mindig a földön fekve megfogtam a lábát. Kegyetlenül belém rúgott. Megpróbáltam lebújni, de a lábam még mindig a fejemhez nyomódott. Elvesztettem a szorításomat a bokámnál, és mielőtt újra megragadhattam volna, News kiment a szobából, és a bejárati ajtó felé tartott.
  
  
  Gyorsan körülnéztem. Koval nem mozdult, Marsh pedig a hátán feküdt, nyögött, és minden sekély lélegzetével a halállal küzdött.
  
  
  – Kösd meg – mondtam Heathernek, és Kovalra mutattam. – A Híradóért jövök.
  
  
  Nem volt idő Wilhelminát keresni. News a fekete szedán felé tartott, és meggondolta magát, amikor rájött, hogy kudarcot vallott.
  
  
  Elvette a kulcsot, és a falu főutcájára szaladt. Mire követtem, már vagy száz méterrel arrébb volt.
  
  
  Futottunk néhány háztömböt, majd eltűnt a sarkon. Ahogy befordultam mögötte a sarkon, láttam, hogy beindít egy kis szürke SIM-kártyát, amelynek tulajdonosa biztosan a gyújtáskapcsolóban hagyta a kulcsokat. Gyorsabban futottam, de News elhúzódott, mielőtt a kocsihoz értem volna.
  
  
  Körülnéztem és eligazodtam. Heather a billentyűket Gregoire SOCEMA műszerfala alatt hagyta, de hol a fenében voltak? A következő sarokba futottam és jobbra néztem. Igen ez az!
  
  
  Azonnal a volán mögé ültem, a kulcsot a gyújtáskapcsolóban tartottam, majd megláttam egy falusi asszony csodálkozó tekintetét, aki egy szál élelmiszert cipelt. Visszafordultam a főutcára, ahogy a News tette, séta közben másztam, és megláttam a Simkát néhány száz méterrel magam előtt, amint kifelé tartott a városból.
  
  
  Mire a News elérte a nyílt vidéket a keskeny, kanyargós úton, már száz méteren belül voltam, és gyorsan felgyorsítottam. Az utat szegélyező bokrok az autók magassága fölé tornyosultak, így Newsy valahányszor megkerült egy kanyart, nem volt látható, amíg vissza nem értünk az egyenesbe.
  
  
  Minden kanyarnál őrülten csúszott. A sportautóm gyönyörűen kezelte a kanyarokat, és hamarosan a tetejére kerültem. Meglátott, és amikor megpróbáltam megkerülni, visszavonulásra kényszeríteni, kirohant, hogy megállítson. Ezt több kanyarban sikerült megtennie, mígnem a másik irányból érkező, lassan mozgó lovaskocsival találkozott.
  
  
  News jobbra fordította a SIM-kártyát. Megcsúszott, és ismét balra fordult, és elkapta egy szénabálákkal megrakott szekér hátsó sarkát. A kisteherautó az árok felé kanyarodott, majd hátratántorodott, és tartalmának egy részét az előttem lévő útra dobta. Végighajtottam rajta, a széna mindenfelé szétszóródott, és egy pillanatra elakadt a kilátás.
  
  
  Amikor kijöttem a szénafelhőből, közvetlenül a Simca tetején találtam magam. Megpróbáltam mellé állni, de „Hírek” megállt előttem. Erősen jobbra rántottam a kormányt, és a Híradó követte, ahogy gondoltam, aztán erősen balra rántottam, és lefelé váltottam. SOCEMA-Gregoire előreugrott, miközben a lábam lenyomta a gázpedált, és Simca mellé mozdult, mielőtt a News elvonulhatott volna.
  
  
  A „Hírek” élesen megrántották a kormányt, Simca a sportkocsi jobb oldalának, a sofőr felé csapódott. Válaszul elütöttem Simcát a sportkocsival, és az út szélére löktem Newst. Majdnem elvesztette az irányítást, de gyorsan magához tért és egy pillanatra kiugrott elém.
  
  
  Újabb kanyart vettünk, nem figyelve arra, hogy mi jöhet más irányból. Újra összepasszoltam, de mielőtt mozdulni tudtam volna, oldalba ütött a SIM-kártyájával.
  
  
  Most rajtam a sor, hogy elveszítsem az irányítást. Kiszakadt a kezemből a kerék, és a következő pillanatban a sportautó kirepült az útról egy nagy nyílt rétre. Láttam, hogy a News autó őrülten száguldott a szemközti oldal felé, és húsz lábnyit zuhant egy sziklás mezőre, aztán száguldottam a levegőben, az autó gurulni kezdett, mielőtt elütött volna.
  
  
  Egy villanást láttam az égen, majd barna földet. Éles csattanás hallatszott, az ajtó az oldalamon kinyílt, és kidobtam. A földnek ütköztem, kétszer gurultam, és kábultan feküdtem. Az autó tovább gurult, és egy magas sziklára zuhant.
  
  
  Lassan felültem, óvatosan mozogtam. Fájt, de úgy tűnt, nem volt csonttörés. Aztán robbanást hallottam az utca túloldalán. Nehezen álltam fel. Meg kellett mentenünk Novosztit – ha még menthető.
  
  
  Megbotlottam az úton, és láttam, hogy az orosz elment. Fekete füst gomolygott alulról. A töltés széléhez sétáltam és lenéztem. Simkát a lángok borították el. Eszméletlen vagy halott "Híreket" láttam belül. Kések; Sehogy sem tudtam eljutni hozzá.
  
  
  Álltam, és néztem, ahogy Simka ég, és nem tudtam nem csodálkozni, mikor jön el az én napom, és egy orosz vagy Chicom ügynök szemtanúja lesz a halálomnak. Egy ügynök sem élt örökké; a legtöbben még az öregkort sem élték meg. Ezért mondta Hawk mindig, amikor elváltunk: „Viszlát, Nick. Sok szerencsét. Találkozunk, ha látlak." Vagy talán soha.
  
  
  Egy autó motorjának hangját hallottam, és megfordultam, amikor egy kis fehér Lancia megállt mögöttem néhány méterrel. Heather kiugrott és felém futott. A zavarodott angol kimászott a kocsi másik ajtaján, megállt, és tágra nyílt szemekkel nézte az égő SIM-kártyát.
  
  
  – Ó, istenem – mondta Heather a lángoló roncsokra nézve. Aztán megfordult, és odanézett, ahol a SOCEMA fejjel lefelé feküdt a mezőn az út másik oldalán. Zavar volt.
  
  
  – Sajnálom – mondtam.
  
  
  – Ó, hát – sóhajtott a lány. – Amúgy sosem mozgott túl jól.
  
  
  – vigyorogtam rá. – Biztosan beáll az a Ferodo-kuplung.
  
  
  "Fájdalmaid vannak?"
  
  
  „Csak az egóm. Azt akartam, hogy a News éljen. Most nem tud nekünk semmit sem mondani."
  
  
  Egy apró, önelégült mosolyt vetett rám. „March azt mondta, mielőtt meghalt, orvost ígértem neki, szegény fickó.
  
  
  Úgy tűnik, ezeknek a srácoknak semmi közük nem volt a gyilkossághoz. Azt tervezték, hogy a védelmi minisztériumból a katonai parancsnokságra való átszállítás során ellopják az irányított rakéták tervrajzait."
  
  
  – A fenébe – mondtam. Tehát a "The News"-val kapcsolatban mindvégig igazam volt. De ha nem az oroszok álltak a merénylet mögött, akkor ki?
  
  
  Hatodik fejezet.
  
  
  Brutus az íróasztalánál ült, és Fergus kommandós osztagának fényképét fürkészte. Előtte egy halom hivatalos katonai jelentés hevert, amelyek mindegyike információkat tartalmazott az egységben tartózkodó férfiakról.
  
  
  „Sikerült mindannyiukat nyomon követnünk” – mondta Brutus. „Tizenketten meghaltak, vagy a háborúban, vagy otthon haltak meg. Ez – mutatott a hadnagyi jelvényű férfira – nagyon érdekes. John Elmore hadnagy. Koponyájának egy része összetört. kommandós razzia. Egy acéllemezt helyeztek a fejébe. Miután elhagyta a szolgálatot, kommandós képességeit a maffiánál dolgozta. Anglia legsikeresebb bérgyilkosa lett. Ezek főként a bűnügyi világ feladatai. Ez az ember zseni volt a gyilkosságban. "
  
  
  – húztam fel a szemöldököm. Végül Brutus azonnal lerombolta a reményeimet. – Sok évvel ezelőtt meghalt a Scotland Yarddal vívott harcban London külvárosában.
  
  
  – Biztos, hogy ő volt az?
  
  
  "Biztosan! A Scotland Yard tippet kapott egy informátortól, hogy Elmore egy benzinkútnál bujkált. Amikor az állomásra értek, lövöldözni kezdett. Az egyik Yard katona jól megnézte mesterlövész puskája optikai irányzékán keresztül. . A verekedés 10 percig tartott, majd az egész hely kigyulladt. Az egyik golyó biztosan eltalálta az üzemanyag-szivattyút. Amikor mindennek vége lett, felfedezték, hogy Elmore teste hamuvá égett. De kétségtelen, hogy ő volt az. . "
  
  
  – Tehát a gyilkost még mindig nem találták meg.
  
  
  Brutus nem így gondolta. – Huszonnégy óra telt el a kéthetes határidő óta – mondta Brutus, és ide-oda járkált hatalmas íróasztala előtt, és a fogai között szorosan tartott hangacsőre feszült. "Ez azt jelentheti, hogy az ön emberét, Marsh-t szándékosan félrevezette a News, hogy ne árulja el a küldetés valódi célját. Ebben az esetben fiam, a gyilkos abban a lángoló autóban halt meg. Mivel mások meghaltak vagy őrizetben vannak, a a cselekmény meghiúsult."
  
  
  „De Koval megerősítette Marsh történetét” – jegyezte meg Heather.
  
  
  – De nem tenné? - tiltakozott Brutus. „Ha Ön Koval lenne, inkább iratlopásért vagy gyilkosságért bíróság elé állítják?”
  
  
  – Jó ötlet – mondtam. – De nem tehetek róla, hogy a gyilkosunk még mindig ott van valahol.
  
  
  – Zavar a kézírás, nem igaz? - mondta Brutus a pipáját szívva.
  
  
  "Igen Uram. És ahogyan a gyilkosságokat elkövették. Miután egy ideig dolgozott ezen a munkahelyen, úgy érzi, szüksége van valakire, akár járt már vele, akár nem. a gyilkos egyszerűen nem illik a Hírekhez.
  
  
  – Nos, remélem, tévedsz, Nick – mondta Brutus keményen. "Mert ha igaza van, most csak annyit tehetünk, hogy megkettőzzük az éberséget az összes vezető tisztviselőnkkel szemben, és várunk."
  
  
  – Tudom – mondtam komoran.
  
  
  Brutus hirtelen kinyújtotta nagy állkapcsát, és elvigyorodott. „Rendben, fiam. Ne nézz le így. Te és Heather továbbra is végzik a munkádat, és gyakran jelentkezel be hozzám.
  
  
  – Akkor már úton leszünk – mondta Heather. „Megosztjuk a munkát. Veszem a belügyminisztert és a Lord Privy Sealt, Nick pedig kezdheti a külügyminiszterrel. Ma este neked adjuk a gyűrűt, Brutus."
  
  
  * * *
  
  
  Lassan mentem végig a széles folyosón. Első pillantásra úgy tűnt, hogy az irodaházban dübörög a mindennapi munka szokásos rutinja: titkárnők siettek egyik helyiségből a másikba, írógépek kattogtak a zárt ajtók mögött. De ha tudnád, mit kell keresned, látnád a rejtett feszültséget a felszín alatt.
  
  
  Ugyanazok a titkárok kerülték a sötét folyosókat és a kihasználatlan szobákat. Kormányügynökök és civil ruhás Udvari férfiak voltak mindenhol. Pár percenként megállítottak, és kényszerítettek, hogy mutassam meg az igazolványomat, amit Brutus odaadta. Kíváncsi voltam, milyen nehéz lenne meghamisítani egy SOE vagy MI5 azonosítót. a térkép valószínűleg nem olyan nehéz egy hozzáértő kezelő számára.
  
  
  Felmásztam a lépcsőn a következő emeletre, és a külügyminiszter irodája felé vettem az irányt. Sok ember volt itt a folyosón, köztük egy kis egyenruhás katonák a fő munkaterületekre vezető széles ajtóknál.
  
  
  A folyosó másik végén egy kisebb, őrizetlen ajtó volt, amely egy sor kisebb minisztériumi irodába vezetett. Ahogy elhaladtam mellette, egy férfi jött ki. Takarítói egyenruhát viselt, felmosó és vödör volt a kezében, és látszott, hogy siet – majdnem kiütött.
  
  
  Gyors, kemény pillantást vetett rám, majd gyorsan elindult a folyosón, szinte futva. Magas férfi volt, sötét hajjal és bajusszal. Megpróbáltam eldönteni, hogy a bajusz hamis volt-e, épp utána akartam repülni, amikor sikolyt hallottam.
  
  
  Az irodából hallatszott, hogy a portás éppen most ment el. Egy sötét öltönyös és nyakkendős férfi állt az utamba. Ellöktem és kinyitottam az ajtót.
  
  
  Amikor bementem az irodába, tárva-nyitva hagytam magam mögött az ajtót,
  
  
  a szomszéd szobába vezető ajtóban álló lány tágra nyílt szemekkel nézett rám és felsikoltott. A papírok, amelyeket biztosan a kezében tartott, a lába előtt hevertek. Elmentem mellette egy kis magánirodába, amikor lépteket hallottam mögöttem a folyosón. A belső irodában egy sötét hajú nő állt a külügyminiszter teste fölött, szája tátva-csukódott a döbbenettől.
  
  
  Láttam a rémületet az arcán, és megnéztem ennek az okát. Egy garrotta ölte meg, amelyet a kommandósok használtak a háborúban. Majdnem lefejezték, és mindenhol vér volt.
  
  
  A nő rám nézett, és próbált mondani valamit, de leültettem egy székre és leültettem, majd körülnéztem a szobában. Volt egy cetli a közelben az asztalon, de egyelőre figyelmen kívül hagytam.
  
  
  Arra gondoltam, hogy megkeresem azt a házmestert, de nem döntöttem el. Már rég elment. Megpróbáltam emlékezni arra, hogy néz ki, amitől azt hittem, hogy a bajusz hamis, aztán eszembe jutott valami. Nemcsak a bajusz, hanem a haja is hamis lehetett – egy paróka –, mert biztos voltam benne, hogy egy szőke hajszálat láttam a fejem hátsó részén.
  
  
  Két férfi berontott az irodába.
  
  
  – Szóval, mi folyik itt? - kérdezte az egyik.
  
  
  "Fészkes fenébe!" - mondta egy másik, észrevéve a halottat.
  
  
  "És te ki vagy?" Az első férfi gyanakodva nézett rám.
  
  
  Megmutattam az igazolványomat, amikor többen beszaladtak a szobába. – Azt hiszem, megnéztem a gyilkost – mondtam –, úgy van öltözve, mint egy házmester. Ott futottam végig a folyosón.”
  
  
  Az egyik férfi kisietett a szobából. A többiek óvatosan néztek rám, miközben a szoba megtelt rémült minisztériumi alkalmazottakkal. Odamentem az asztalhoz és megnéztem a cetlit. Olvasd ezt el:
  
  
  "Jobb később, mint soha. Az adósság és a törlesztőrészletek összege tizennégy millió fontra emelkedett. Helyezze fel egy magánrepülőgép fedélzetére, és repítse Genfbe. További utasításokat fog kapni arról, hogy melyik bankhoz forduljon a befizetéshez. nincs elég időd."
  
  
  – Tessék, mi van ott? - mondta mellettem egy civil ruhás rendőr. – Csak elfogadom. – A cetliért nyúlt, és hagytam, hogy megnézze. Nekem ugyanaz a kézírás tűnt, de ezt természetesen egy kézírás-szakértőnek kell megerősítenie.
  
  
  Elléptem az asztaltól, hogy még egyszer megnézzem a testet. Az előszobában riporterek voltak, akik sikertelenül próbáltak túljutni az ottani katonai őrökön.
  
  
  Ahogy megkerültem az asztalt, közelebb a testhez, észrevettem egy papírdarabot a földön, körülbelül ott, ahol a gyilkos állhatott, amikor kivett egy cetlit a zsebéből, és az asztalra tette. felvettem; úgy tűnt, mintha kiszakították volna az írószerből, éppen a lap sarkában. Egy telefonszám ceruzával volt ráírva. A nyomtatott embléma egy része a szakadási vonalon marad.
  
  
  A felfirkált számokat tanulmányozva úgy tűnt, hogy ugyanaz a kéz írta őket, mint a gyilkossági feljegyzéseket. Természetesen hosszú volt az út, de most szükségünk volt rá.
  
  
  Egy nehéz testű férfi közeledett felém, és a zsebembe tettem a papírlapot.
  
  
  – Ott vagy – ki vagy?
  
  
  – SOE – mondtam, és felmutattam az igazolványomat. Még egyszer. Nem látta, hogy elrejtem a papírt.
  
  
  "Ó. Oké. Maradj távol, fiam."
  
  
  "Megteszek minden tőlem telhetőt." - mondtam komoly arccal. Odasétáltam a holttesthez, hogy még egy utolsó pillantást vessek arra a rendetlenségre, amelyben a miniszter volt.
  
  
  Ez egy újabb szükségtelen gyilkosság volt. A garrote, amely jelen esetben két fém fogantyúból, köztük egy darab zongoradrótból állt, ismerős katonai fegyver volt. A támadó egyszerűen az áldozat feje köré tekerte a drótot, és meghúzta. A huzal átvágta a húst, az izmokat, az inakat és a csontokat, amíg a fej le nem szakadt a testről. Ez legalább egy gyors út volt. Hirtelen eszembe jutott, hogy Augie Fergus kommandós. Tehát felismerte a gyilkost? Ha tényleg ismerné. Most tippelőt játszottam és nem volt rá időm, megfordultam és gyorsan kimentem a szobából.
  
  
  Heathert a közelben találtam a belügyminiszter irodájában; nem hallott a legutóbbi gyilkosságról. – Most futottam bele Elmo Jupiterbe – mondta könnyedén. – Ragaszkodott hozzá, hogy hívjam fel. Féltékeny vagy szerelmem?
  
  
  – Bárcsak lenne időm erre – mondtam. – A külügyminisztert most gyilkolták meg.
  
  
  Gyönyörű kék ​​szemei ​​elkerekedtek a döbbenettől.
  
  
  – Brutus tudja? Kérdezte.
  
  
  „Útközben hívtam. Nagyon jó állapotban volt."
  
  
  – Ez borzasztó, nem? Azt mondta.
  
  
  „Ha nem javítjuk hamarosan az átlagunkat – mondtam neki –, a brit kormány megszűnik életképes intézményként létezni. Teljes pánik volt a minisztériumban.”
  
  
  – Brutusnak van valami ötlete? Kérdezte.
  
  
  "Nem igazán. Most eléggé egyedül vagyunk. Úgy hallottam, a miniszterelnököt már értesítették, és azonnal ki akarja szállítani a váltságdíjat.”
  
  
  – Valószínűleg attól tart, hogy ő lesz a következő.
  
  
  – Ő egy logikus célpont – mondtam. A gyilkos egy újabb levelet hagyott hátra, amelyben fizetést követelt. És ezt a helyszínen találtam. – Adtam neki egy cetlit.
  
  
  – Ez a minisztérium telefonszáma – mondta zavartan. – Szerinted a gyilkos írta ezt?
  
  
  – Valószínűtlennek tűnik, hogy egy minisztériumi tisztviselőnek le kell írnia a számot – mondtam. – És úgy tűnik, hogy a firkák hasonlóak egy gyilkossági cetli kézírásához. Mi a véleményed az emblémáról?
  
  
  – Nem elég – mondta. „De valahogy úgy érzem, hogy ezt már láttam. Menjünk a lakásomba, és nézzük meg közelebbről.”
  
  
  Heather bérelt egy kis lakást a londoni West Enden. Három lépcsőfokon haladt felfelé, de egyszer bent volt, egészen bájos hely volt. Csinált nekünk egy csésze angol teát, és az ablak melletti kis asztalhoz ültünk, és azt kortyolgattuk. Újra előhúztam a papírt a zsebemből.
  
  
  – Bárki is legyen ez a srác, szeret durván játszani – mondtam, és megfordítottam a papírt a kezemben. Elmondtam Heathernek a gyilkosság részleteit. – Durvább, mint a News. És valószínűleg veszélyesebb, mert szeret ölni, és mert valószínűleg irracionális."
  
  
  Feltartottam az újságot az ablakból kisugárzó fény felé. „Hé, mi ez? Úgy tűnik, hogy van valami írva ide, a számok alá.”
  
  
  Heather felállt, és a vállam fölött nézett. – Mit mond, Nick?
  
  
  „Nem tehetek róla. Mintha nagy R betűvel kezdenénk, majd…”
  
  
  „O” és „Y” – mondta Heather izgatottan.
  
  
  – És akkor – „A” és talán „L. Royal”. És még egy dolog ".
  
  
  – Lehet, hogy „Ho” – mondta –, és a tévé része. Tudja, hogy van egy királyi szálloda a Russell Square-en.
  
  
  – Természetesen – mondtam. – Royal Hotel. De ez szállodai írószer?
  
  
  – Nem hiszem – mondta Heather. „Mondtam már, hogy láttam már ezt a logót, de nem a szállodához kötöm. De ellenőrizni fogjuk."
  
  
  – Ha nem szállodai újságról van szó – mondtam –, kettős tippünk van. A Royal Hotel és az e szimbólum által képviselt szervezet vagy eszme."
  
  
  – Pontosan – értett egyet Heather, és izgatottság látszott az arcán. – Talán ez a mi áttörésünk, Nick.
  
  
  – Ha az újság a gyilkosé lenne – emlékeztettem.
  
  
  Tea után taxival elmentünk a Royal Hotelbe és beszélgettünk a pultnál lévő menedzser asszisztenssel. Ránézett a papírra, és tagadta, hogy a szállodáé lenne. Elővett egy lapot a szállodai írószerből, és összehasonlításképpen megmutatta nekünk.
  
  
  „Természetesen lehet, hogy egy vendégé” – mondta a férfi. – Vagy egy a sok kongresszusi résztvevő közül, akik itt találkoznak.
  
  
  – Igen – mondtam erősen. – Nos, mindenesetre köszönöm.
  
  
  Odakint Heather azt mondta: – Azt hiszem, jobb, ha bemutatjuk Brutust a modern időknek.
  
  
  – Oké – mondtam. – Talán tud néhány ötletet adni a jelképünkhöz. Lehívtunk egy taxit, és egyenesen Brutus irodájába mentünk.
  
  
  Amikor odaértünk, egy egyenruhás őrökkel szegélyezett hosszú folyosón való gyors menet után azt találtuk, hogy Brutus régi rendőrségi feljegyzéseket nézeget. Úgy gondolta, még mindig fennáll annak a lehetősége, hogy a gyilkos egy elítélt bűnöző, aki megkeseredett az intézmény ellen. Megmutattam neki a papírt, de ő megrázta a fejét.
  
  
  – Nem tehetek ellene – mondta. „Készíthetek másolatokat, és megmutathatom az egész osztálynak. Talán valaki megtudja."
  
  
  – Talán megéri, uram – mondtam.
  
  
  – Megnéztük azt a portás srácot, akit a titkárnői irodából láttál kijönni – mondta Brutus. "Senki sem tud azonosítani egy ilyen személyt, aki az épületben dolgozik."
  
  
  – Ez egy gyilkos – mondtam.
  
  
  – Valószínűleg ő a gyilkosunk – mondta Heather. – Elég közel voltál ahhoz, hogy megragadd, Nick.
  
  
  – Ne emlékeztess – mondtam durcásan.
  
  
  – Ne hibáztasd magad, fiú – mondta Brutus, és meggyújtotta a pipáját. – Ha te nem lennél, nem lenne semmink.
  
  
  – Lehet, hogy még mindig nincs semmink – mondtam. – Ha segít, halványan emlékszem, hogy szőke hajat láttam a sötétben, mintha a férfi parókát viselne.
  
  
  Brutus feljegyzett egy papírra. – Valószínűleg a bajusz is hamis volt.
  
  
  "Talán. Tudom, hogy erre gondoltam, amikor megláttam."
  
  
  Brutus felállt az asztaltól, és a pipáját szívva járkálni kezdett körülötte. Nagyon fáradtnak tűnt, mintha napok óta nem aludt volna.
  
  
  „Ebben a pillanatban – mondta – a bizonyítékok ellenére még messze vagyunk a gyilkossági terv megoldásától. A helyszínen talált harmadik feljegyzés nem árul el többet emberünkről. Vagy férfiak."
  
  
  – Ha a gyilkosnak voltak cinkosai – mondta Heather –, úgy tűnik, fukarkodik velük.
  
  
  „Igen, nyilvánvaló, hogy a gyilkosságokat ugyanaz a személy követte el – bár lehet, hogy így néztek volna ki, ha egy személy lett volna a felelős. A miniszterelnök úr mindenesetre elismerte nekem, hogy ő intézi a szükséges összeg kifizetését. "
  
  
  – Tizennégy millió font? - kérdezte Heather.
  
  
  "Pontosan. Megbeszéltük annak lehetőségét, hogy valahogy megtévesszük az emberünket azzal, hogy hamis pénzzel megrakjuk a gépet, stb."
  
  
  Megsimogattam az államat: – Kíváncsi vagyok, uram, hogy ennek az embernek valóban szüksége van-e pénzre.
  
  
  "Mi jár a fejedben?" - kérdezte Brutus.
  
  
  – Lehet, hogy azt gondolja, hogy tudatos szinten pénzt akar – mondtam lassan –, de egy másik szinten – primitívebb, sötétebb – lehet, hogy csak ölni akar.
  
  
  Brutus elhúzta a kagylót, és az arcomat tanulmányozta. „Igen, értem, mire gondol. De akárhogy is legyen, azt kell feltételeznünk, hogy a szükséges összeg kifizetése megállítja a gyilkosságokat, nem igaz?
  
  
  – Igen, uram, azt hiszem – mondtam.
  
  
  "Bírság. Nos, ti ketten pihenhettek egy kicsit. De tartsd meg ezt a papírdarabot – lehet, hogy van benne valami."
  
  
  Heather felállt szokásos helyéről Brutus asztalán, én pedig felálltam a székről.
  
  
  – Van még egy dolog, uram – mondtam.
  
  
  "Igen?"
  
  
  „Hawke elmondta, hogy Augie Fergus a kommandósoknál volt. Azt hiszem, meg kellene szereznünk egy listát azokról, akik Augie csapatában vannak.
  
  
  Brutus a homlokát ráncolta. "Nagyon nagy lista lehetne."
  
  
  „Ezt csak a belső köréből származó emberekre korlátoznám. Ez egy nyom lehet."
  
  
  – Így van, Nick – mondta Brutus. – Majd én elintézem. Van még valami?
  
  
  „Csak néhány óra alvás” – mondtam mosolyogva.
  
  
  – Megígérem, hogy egyikőtöket sem zavarom a nap hátralevő részében – mondta. – Jó vacsorát és pihenj egy kicsit.
  
  
  – Köszönöm – mondtam.
  
  
  Heather és én egy kicsi, csendes étteremben vacsoráztunk, majd meghívott a lakásába egy italra, mielőtt visszamentem a szállodai szobámba, a háziorvos fizette. Én bourbont, neki sherryt. Leültünk a hosszú kanapéra, és kortyolgattuk az italunkat.
  
  
  „Bárcsak emlékeznék, hol láttam a logót azon a papírdarabon” – ismerte el. – Tudom, hogy nem is olyan régen láttam ezt valahol.
  
  
  – Holnap lesz erre elég időd, ha kipihentél – mondtam. – Addig hagyd, hogy bent keljen az egész.
  
  
  – Oké, doktor úr. Mosolygott. – Teljesen a gondoskodásodra adom magam.
  
  
  – Ez egy javaslat?
  
  
  – Vedd úgy, ahogy akarod.
  
  
  Letettem a befejezetlen poharat, és felé nyújtottam. Elolvadt a karjaimban, puhasága rám nyomott. Nadrág és ing volt rajta, de nem melltartó. Ajkaimat az övéhez tapasztottam, kezemmel a jobb mellét simítottam. Az érintésemtől a mellbimbó megkeményedett. A nyelvem felfedezte a száját, és szenvedélyesen válaszolt.
  
  
  Elhúzódott tőlem és felállt. – Csinálok valami alkalmasabbat – mondta.
  
  
  Eltűnt a hálószobában, én pedig befejeztem a bourbonomat. Az ital melege szétáradt bennem. Nyugodt voltam és készen álltam. Aztán Heather visszajött.
  
  
  Szinte átlátszó, földig érő peignoirt viselt.
  
  
  Levetkőztem és lefeküdtem mellé a kanapéra. Kezemet a combjai közé csúsztattam és megsimogattam. Egy apró hang dübörgött a torkában.
  
  
  A negligee-t a fejére dobtam, és hagytam, hogy a földre zuhanjon mellettem. És ő akart engem. Világos volt, hogy nagyon akar engem. Tudtam, hogy még jobb lesz, mint legutóbb.
  
  
  Lassan, kényelmesen indultunk, hagytuk, hogy az élvezet hullámai áthaladjanak rajtunk, ahogy testünk összeért, és a tűz lassan fellobbant bennünk. Édes volt, nagyon édes; egy laza séta meggyújtotta a tüzet és meggyújtotta.
  
  
  Ahogy a lökés, húzás és tapogatózás intenzitása fokozódott, Heather remegni kezdett. A hangok a torkában erősödtek, míg meg nem töltötték a szobát. Aztán ez egy ősi merülés volt, intenzitásában vad, ahogy Heather karjai szorosan körülöleltek, forró combjai pedig egyre mélyebbre nyomtak benne.
  
  
  Amikor vége lett, lefeküdtem, rágyújtottam, és Heatherre és Hadiyára gondoltam; Nem tudtam nem összehasonlítani a kettőt. A szeretkezés módjai éppolyan különböztek, mint a nemzetiségük. Hadiya olyan volt, mint az észak-afrikai sivatag, amelyben született: láz, mint egy dühöngő homokvihar, amely olyan hirtelen ért véget, mint ahogy elkezdődött. Heather tavasza inkább egy angol tavaszhoz hasonlított: lassan fejlődött, egy régóta bevált mintát követve, fokozatosan fejlődött a nyári melegbe, majd fokozatosan átváltozott az ősz hűvösébe.
  
  
  Mi volt jobb? nem tudtam megmondani. Mindegyiknek megvolt a maga előnye. De jó lenne, gondoltam, ha egy állandó étrendet tartanék, először az egyiket, majd a másikat.
  
  
  Hét
  
  
  Már elmúlt éjfél, amikor visszatértem a szállodai szobámba és lefeküdtem. Körülbelül egy órával azután, hogy elaludtam, hirtelen felébredtem. Először fogalmam sem volt, mi ébresztett fel, majd újra hallottam: halk kattanó hangot. Mi volt az? És bent a szobában, vagy kívül?
  
  
  Ott feküdtem és hallgattam, nagyon szerettem volna visszaaludni, és tudtam, hogy ez olyan luxus, amit nem engedhetek meg magamnak. Sok ügynök úgyszólván holtan ébredt fel, mert túl fáradt vagy álmos volt ahhoz, hogy meghallja a furcsa zajt az éjszaka közepén.
  
  
  Teljesen mozdulatlanul feküdtem, és a sötétbe néztem. Csend vett körül, utcai zajtól. Elképzeltem vagy álmodtam valamit?
  
  
  Tizenöt perc az órám világító számlapján. Ásítottam, és igyekeztem nyitva tartani a szemem. Fél óra. Természetesen tévedtem. Az álom magával ragadott, és magával rántott a sötét, meleg gödörbe. A szemhéjam lecsukódott, majd tágra nyílt.
  
  
  Megint ez a hang! Ez a halk csattanó hang, és ezúttal nem volt kétség. Az ajtóból jött a folyosóra. Valaki mozgatta a kulcsot a zárban.
  
  
  A hang megismétlődött. Aki ott volt, örült, hogy aludtam.
  
  
  Csendben kimásztam az ágyból. A szobában csak az ablakból és az ajtó alól jött fény
  
  
  folyosó Most az árnyék eltakarta az ajtó alatti keskeny fénycsíkot. Igen, valaki kint volt, és hamarosan belépett.
  
  
  Felhúztam a nadrágomat és az ingem, és felvettem a cipőmet, amikor az üveg kattant a zárban, és a fogantyú forogni kezdett. Odasétáltam a székhez, ahol a kabátom lógott, és az alatta lévő válltokért nyúltam. Kihúztam Wilhelminát, majd visszamentem az ágyhoz, és a lepedőt a párnára húztam. Amikor kissé kinyílt az ajtó, leültem egy szék mögé.
  
  
  Egy széles vállú férfi lassan belépett a szobába, pisztolyt tartva maga előtt. Egy másik vékony férfi mozgott mögötte, mint egy árnyék. Csendben bementek a szobába, és az ágy felé fordultak. A vastag vállú biccentett a vékonynak, és puskájukat az ágyra mutatták, amelyen feküdtem. Az árnyékban volt elrejtve, és azt hitték, még mindig ott vagyok. A pisztolyok, nagyok és csúnyák, hosszú hangtompítók voltak a pofán. Hirtelen minden fegyverből három-négy lövés dördült el. Megvártam, amíg abbahagyják a lövöldözést, és az ágynemű összeomlott, aztán odanyúltam, és felkapcsoltam a villanyt.
  
  
  "Meglepetés!" - mondtam, és feléjük irányítottam Wilhelminát.
  
  
  Szembe fordultak velem, arcukon zavartság. Még soha nem láttam egyiket sem.
  
  
  – Dobja el a fegyverét – mondtam határozottan.
  
  
  Úgy látszik, nem voltam túl meggyőző. A vastag vállú férfi megmozdította a pisztolyt, és gyorsan elsütött, féltérdre esett. Lövésével széthasította a fát annak a puha széknek a keretéről, amelyet takarásnak használtam. Lebuktam, amikor másodszor is lőtt. Ezúttal a golyó a szék párnázatát találta el.
  
  
  Lecsaptam a padlóra a szék mögött, gurultam egyszer, és rálőttem a távolban lévőre. Wilhelmina hangtompító nélkül hangosan morgott a szobában, a golyó a bandita izmos feje mögött a falba fúródott. Gyorsan újra lőttem, és a második lövés mellkason találta el a férfit, és erősen a falhoz érte. Lecsúszott a padlóra, és bíbor nyomot hagyott a falon.
  
  
  A második lövöldözős még egyszer lőtt, lehúzta mögöttem a színes papírt a falról, és fedezéket keresett az ágy mögött. Kilőttem, de több centivel kihagytam, és eltörtem az éjjeliszekrény lábát.
  
  
  Most visszaültem a szék mögé. Felkaptam a lehullott hamutartót, jobbra dobtam, és magamra vontam az ellenséges tüzet. Ugyanabban a pillanatban visszaléptem balra, és ismét megragadtam a fejem feletti villanykapcsolót, elsötétítve a szobát. Gyorsan felmásztam a nagy komódhoz, ami jó búvóhelyként szolgált az ágyból.
  
  
  A túlélő fegyveres talpon volt, az ajtó felé indult az ágyból, és közben rám lőtt. A golyók átrágták a komód elején lévő fát. Én állva maradtam, de amikor az ajtó felé indult, sikerült újra lelőnöm. Sajnos lemaradtam.
  
  
  Felpattantam, és az ajtóhoz rohantam, épp időben, hogy lássam, a fegyveres eltűnik a sarkon a folyosón. A hátsó lépcső felé tartott.
  
  
  Az orrom alatt káromkodtam, miközben gyorsan visszasétáltam a szobába. Fogtam egy kis tokot, és elővettem egy tartalék magazint Wilhelminának. Kihúztam a régi magazint, majd betettem az újat. Aztán kiszaladtam a folyosóra, a szállodai személyzet és a vendégek kis csoportja mellett a hátsó lépcsőhöz.
  
  
  Mire lesétáltam a lépcsőn a szálloda mögötti sikátorba, a második banditát sehol sem láttam. A sikátor kijáratához futottam, jobbra, majd balra néztem – és láttam, hogy befordul a sarkon. követtem őt.
  
  
  Éppen utolértem, amikor kiszálltunk High Holbornban, az Euston Square-en, és meglátta a metró bejáratát – a londoni metrót – és bebújt abba.
  
  
  Egy pillanat alatt ott voltam. A lépcsőhöz közeledve megláttam lent, ahogy egy pisztolyt céloz rám. Meghúzta a ravaszt, de az egyetlen hang egy haszontalan kattanás volt. Úgy tűnik, a fegyver elsült. Káromkodott és eldobta.
  
  
  Kiáltottam. "Várj egy percet!"
  
  
  De eltűnt a lépcső tövében. Bedugtam a Lugert az övembe, és követtem őt.
  
  
  Letisztítottuk a sorompókat, majd utána száguldottam az állomás peronján. A peron szélén álló idős férfi a vonatra várva bámult ránk, ahogy elrohantunk.
  
  
  Az emelvény végén az emberem elkezdett felmászni a lépcsőn egy másik szintre. Megfordult és jól megnéztem. Fiatal volt és erős; arcán egyszerre látszott a harag és a kétségbeesés. Felrohant a lépcsőn, én követtem.
  
  
  A lépcső tetején megfordult és rám várt. Ahogy zártam a távolságot, dühösen rúgott. Hátráltam pár lépést, és szinte teljesen elvesztettem az egyensúlyomat. Mire felértem a lépcső tetejére, a fegyveres már félúton volt a peronon. Utána futottam, próbáltam utolérni.
  
  
  A vonat zúgott az állomásra, de az emberem meg sem próbált felszállni rá. Nyilván úgy érezte, nagyobb esélye van az állomáson. A peron végén egy másik lépcsőhöz rohant.
  
  
  A vonat éppen indult innen. Kijött egy középkorú házaspár, és leültek egy padra.
  
  
  Nyugodtan néztek fel, amikor a fegyveres, aki visszanézett rám, ismét végigfutott az emelvényen. De rögtön a pad után utolértem. Vettem egy ugrást és leütöttem.
  
  
  Nagyot estünk, a padon ülő pár lábai felé gurultunk. Ültek és enyhe érdeklődéssel nézték, ahogy a férfi torkon ragad.
  
  
  Kiszabadultam az alkarba ütéssel, majd újabb ütést dobtam a nyakába. Hanyatt esett. Nehezen letérdeltem és arcon ütöttem.
  
  
  Az ütéstől felmordult, de nem adta fel. Belém rúgott, amikor nekirontottam, a rúgás oldalra lökött a peron széle felé. majdnem elestem.
  
  
  Látta, milyen közel vagyok a peremhez, és úgy döntött, segít egy kicsit. Az irányomba célozva belém rúgott, amint a vonat belépett az állomásra. Megfogtam a lábát és megfogtam. Megpróbált kiszabadulni, elvesztette az egyensúlyát és legurult a peron széléről, szinte magával rántva engem. Sikoltását elnyomta a vonat, amint elhaladt a feje fölött.
  
  
  A pár, aki eddig olyan nyugodtan nézett ránk, most talpra ugrott, a nő úgy visítozott, mint egy elakadt gyári síp.
  
  
  Megfordultam és gyorsan felsétáltam a lépcsőn. Nem akartam mindezt elmagyarázni a rendőrségnek. Nem most.
  
  
  Nyolcadik fejezet.
  
  
  "Értettem!" - mondta Heather, miközben beengedtem a szobámba. – Emlékeztem erre az emblémára!
  
  
  Megtöröltem a szemem és követtem befelé. Megállt és bámult. A hívatlan látogatóim katasztrófa sújtotta övezetnek tették a helyet.
  
  
  – Mi a fene történt itt?
  
  
  – Soha nem fogod elhinni.
  
  
  – Próbálj meg felvilágosítani – mondta.
  
  
  „Jól sejthető, hogy a gyilkos tudja, hogy benne vagyok az ügyben, és úgy döntött, nem akarja, hogy a nyakába lélegezzek. Küldött pár nagydarab férfit nagy fegyverekkel, hogy szállítsanak nekem egy menetjegyet a hullaházba. Rá kellett keltenem Brutust a rendőrségre hajnali háromkor."
  
  
  – De honnan tudta a gyilkos, hogy ki vagy, és miért vagy itt? - kérdezte zavartan.
  
  
  – vontam meg a vállam. Tippeltem. - "Szivárgás Brutus irodájában?"
  
  
  Felháborodott. - "Lehetetlen!"
  
  
  – Remélem – mondtam. – Amúgy ez azt jelenti, hogy ki vagyunk téve, akkor mi van ezzel az emblémával?
  
  
  Az arca ismét felderült. – Hadd lássam ezt a papírt.
  
  
  Odaadtam neki. – Igen – bólintott –, biztos vagyok benne. Ez az autó embléma kialakításának része. Csak nem emlékszem, melyik volt az."
  
  
  Felhúztam az ingem és begomboltam. én is aggódni kezdtem. – Menjünk vissza, és beszéljünk újra azzal a fickóval a Royal Hotelben – mondtam. "Ez gyorsabb lehet, mintha megpróbálnánk megszerezni az AA emblémák listáját."
  
  
  – Egy taxi vár rám.
  
  
  Áthajtottunk az eloszló ködön keresztül a Millbank mentén, a Westminster Abbey és a Parlament épületei mellett. Tudtam, hogy abban a pillanatban az alsóház rendkívüli ülést tartott, és megvitatták, hogyan lehetne a legjobban végrehajtani a miniszterelnök azon döntését, hogy eleget tegyen a gyilkos angol fontban kifejezett vagyonra vonatkozó követelésének.
  
  
  A Royal Hotelben Heather azt mondta emberünknek: „Úgy gondoljuk, azonosíthattuk a szimbólumot azon a papíron, amelyet mutattunk Önnek. Azt hiszem, az autóval kapcsolatban láttam."
  
  
  A szállodai alkalmazott egy pillanatra elgondolkodott: – Talán igazad van – mondta végül.
  
  
  Megkérdeztem. – Volt mostanában olyan vendége, aki Londonban járt, és egy autógyártó céget képviselt?
  
  
  Szélesen mosolygott ránk. „Nem is két héttel ezelőtt volt itt egy autógyártó kongresszusunk.”
  
  
  "Valóban?" - mondta Heather.
  
  
  "Egészen!" Ez az ember ugyanolyan izgatott volt, mint mi. „Adhatok egy listát az összes képviselt cégről. Valójában azt hiszem, még mindig megvan az irodalma, amelyet hátul terjesztettek, és arra vár, hogy felvegyék. Szeretnél egy pillantást vetni?
  
  
  „Igen, megtesszük. Köszönöm – mondtam.
  
  
  Elvitt minket egy kis tárolóhelyiségbe a főszint hátsó részében. A sarokban prospektus- és postalevél-dobozok hevertek. Néhány dobozon volt jelvény, de egyik sem illett a miénkhez.
  
  
  Az ügyeletes visszament dolgozni, és egyedül maradtunk. Heather elkezdett nézegetni az egyik kartondobozt, én pedig felvettem egy másikat. Heather hirtelen felsikoltott a felismeréstől.
  
  
  "Ez megvan, Nick! Nézd!" Egy ugyanolyan színű papírt tartott a kezében, mint a miénk. Odamentem hozzá és tanulmányoztam.
  
  
  – Oké – mondtam. – Szóval úgy.
  
  
  A teljes emblémán egy skorpió volt látható a pajzs címerén egy szőlőlevélmezőben. Megnéztük a pajzs fölé ívben nyomtatott cégnevet, majd egymásra.
  
  
  – A Jupiter Motors Limited – mondta Heather, és az arca hirtelen megváltozott. "Igen, persze."
  
  
  – Jupiter – mondtam. – Ez nem a barátod?
  
  
  – Elmo Jupiter nem a barátom – mondta Heather határozottan. – De ő a Jupiter Motors tulajdonosa. Most már tudom, miért tűnt számomra ismerősnek a jelkép. Az egyik bemutatótermében voltam. A gyára és az irodái valahol London külvárosában találhatók."
  
  
  – Érdekes – mondtam. Valami Elmo Jupiterrel kapcsolatban zavart, de nem tudtam koncentrálni. A jegyzetpapírt és az eredetit a zsebembe csúsztattam, és kivezettem Heathert a szekrényből, és vissza a lakásba.
  
  
  A szállodai alkalmazott nagyon örült, amikor elmondtuk neki, hogy megoldottuk a logót.
  
  
  "Véletlen egybeesés!" ő mondta.
  
  
  – Igen – értettem egyet. – Most talán még egy dolgot tehet értünk.
  
  
  "Tud."
  
  
  "Szeretnénk egy listát a Jupiter Motors azon alkalmazottairól, akik részt vettek a találkozókon, ha megteheti"
  
  
  "Biztosan! Az esetszervező cégenként kaptunk egy listát. Biztos megvan még valahol. Bocsáss meg egy pillanatra"
  
  
  Hamarosan visszatért egy listával, és megmutatta nekünk a Jupiter Motors alkalmazottainak nevét. Hárman voltak: Derek Forsythe, Percival Smythe és maga Elmo Jupiter.
  
  
  Megköszöntem az ügyintézőnek a sok segítséget, és Heather és én lassan elindultunk a Russell Square Park felé, és hagytuk, hogy az újonnan megszerzett információink elmerüljenek.
  
  
  – A Jupiter a Skorpió – mondta Heather. – Mármint asztrológiailag. Emlékszem, mit mondott nekem. Ezért van az emblémán egy skorpió.”
  
  
  "Gondolom. Heather, látnunk kell Mr. Jupitert – mondtam.
  
  
  A Jupiter Motors egy modern épületegyüttesben található a North End Roadon. Nyilvánvalóan sok pénz ment el ebbe. Azonban az elhanyagolás jeleit mutatta. Jupiter személyi titkárával folytatott rövid beszélgetés után beléptünk az irodájába. Továbbra is mosolygott, figyelmen kívül hagyott engem és Heatherre koncentrált.
  
  
  – Hát, Heather! - mondta melegen. "Milyen kellemes meglepetés."
  
  
  – Azt mondtad, hogy nyúljak – mondta Heather, miközben megfogta a kezét. "Richardot rendkívül érdeklik az autók, és reméli, hogy megnézheti a gyárát."
  
  
  Jupiter rám nézett szigorú barna szemeivel. El kellett ismernem, hogy jól néz ki, sportos testalkatú volt. De azok a szigorú szemek tönkretették az egyébként gyönyörű arcot.
  
  
  Szorosan mosolygott rám. – Persze, körülnézhetsz. – Így lesz alkalmam beszélni Heatherrel.
  
  
  Heather melegen nézett rá. az arcába néztem. Úgy tűnt, most tanulmányozza őt, mintha megpróbálná eldönteni, barát-e vagy ellenség.
  
  
  Megnyomta a kaputelefon gombot, és megkérte a titkárnőjét, hogy hívja fel Mr. Burrowst, aki körbevezet, amíg Jupiter és Heather teáznak a folyosó társalgójában.
  
  
  Amíg Mr. Burrowsra vártunk, lazán azt mondtam Jupiternek: „Úgy tudom, nemrég volt itt Londonban egy autógyártó kongresszus.”
  
  
  "Igen." Bólintott. „Jelen voltam az értékesítési igazgatómmal és az asszisztensével. A találkozók nem váltották be a hozzá fűzött reményeket. Itt Angliában túl kevés az együttműködés a cégek között.”
  
  
  – Azt hiszem, ez az Egyesült Államokban is így van – mondtam.
  
  
  – Igen – mondta lassan. – És mit keres ott, Mr. Matthews?
  
  
  „A közegészségügyben dolgozom, mint Heather. Azt a feladatot kapta, hogy mutasson be nekem Londonban."
  
  
  Heather előhúzott egy cigarettát, és szándékosan az öngyújtójával babrált. Lezuhant a szőnyegpadlóra. Felálltam, mintha fel akarnám venni neki a dolgot, de Jupiter megvert. Miközben rágyújtott a cigarettára, megnyomtam a rajtam lévő óra lábát. A pontos időzítés mellett remek képeket készített.
  
  
  Megszólalt a kaputelefon. Jupiter kinyújtotta a kezét, és megnyomta a kapcsolót. "Igen? Oké, küldjük egyenesen befelé. Rám nézett. – Végre Burroughs.
  
  
  Mr. Burroughs kedves volt, de majdnem annyira unta a túrát, mint én. Az értékesítési osztályon bemutattak Forsyth-et és Smythe-et, két férfit, akik részt vettek a Royal Hotel kongresszusán Jupiterrel. Forsyth nemes, ősz hajú fickó volt; Smythe körülbelül tizenöt évvel fiatalabb nála, és intenzív, az a fajta fickó, aki beteszi a lábát az ajtón, amikor házról házra árul. Valahogy egyiket sem tartottam a mi emberünknek, de Brutus akkor is ellenőrizni fogjuk őket.
  
  
  Jupiter kissé feszültnek tűnt, amikor Heather és én végre elköszöntünk. Hideg tekintetét rám összpontosította, és teljes őszintétlenséggel azt mondta: „Jöjjön vissza bármikor, Mr. Matthews. Örülök, hogy látlak".
  
  
  – Köszönöm – válaszoltam a hideg pillantásra.
  
  
  A West Kensington állomás felé sétálva Heather és én számba vettük a reggeli munkánkat. „Burroughs arra utalt, hogy a vállalat pénzügyi problémákkal küzd a magas állami adók miatt” – mondtam neki.
  
  
  – Érdekes – mondta. „Azt hiszem, nyomok vannak a szivargyújtón. Vannak fényképeid?"
  
  
  – Egyet ő és pár papír az asztalán a kézírásáért. Cigarettára gyújtottam, miközben sétáltunk. – Találkoztam Forsyth-tal és Smythe-el is, de azt hiszem, Jupiter a mi emberünk. Csak azt szeretném tudni, honnan tudta, hogy ügynök vagyok.
  
  
  – Tudja, hogy én is ügynök vagyok – mondta Heather. "Biztos vagyok benne. De megkaptuk, amit akartunk, és ez fontos."
  
  
  „Csak remélem, hogy ez az egész vezet valamihez” – mondtam.
  
  
  Óvatosan rám nézett. – Még valami eszembe jutott, Nick, miközben teáztam a Jupiterrel. Emlékszel arra a napra, amikor megölték a külügyminisztert, amikor azt mondtam, hogy összefutok Elmo Jupiterrel, amikor találkozunk az utcán?
  
  
  Megálltam és ránéztem. Elfelejtettem, hogy „Igen” – mondtam lassan, valami megmozgatva az emlékezetemben –, azt mondtad, hogy most láttad őt, közvetlenül a Külügyminisztérium előtt. Mit csinált ott, mit mondott?
  
  
  A lány megrázta a fejét. "Nem igazán. Ó, a szokásos udvarias beszédet mondtam: „Miért, Elmo Jupiter, mi visz rá erre?” »
  
  
  Azt hiszem, azt mondta, hogy "barát", de nem figyeltem. Aztán elkezdett ragaszkodni egy randevúhoz, és amint tudtam, elmentem."
  
  
  – Barátom – mondtam a fejemet csóválva. – Természetesen mindig lehetséges, de túl sok a véletlen.
  
  
  – Határozottan el tudtam hinni, hogy ő a gyilkosunk – mondta Heather megborzongva. "Ezek a szemek! Libabőrt kapok tőle."
  
  
  Lefagytam. "Ez minden! Utca seprő! Erre gondoltam. Ugyanolyan felépítésű volt, mint Jupiter, és ugyanolyan szigorú szeme volt. Igazam volt – a haj és a bajusz hamis volt. Jupiter volt." Biztos vagyok benne. És illik! Felismert, amikor betoppant a folyosón, és helyesen arra következtetett, hogy az őrökkel vagyok. Csak ettől félt, attól, hogy újra látom, és emlékezni fogok rá, ezért elküldte ezeket a gengsztereket, hogy megöljenek."
  
  
  – Azt hiszem, itt az ideje, hogy újra beszéljek Brutussal – mondta Heather.
  
  
  A főnökét az irodájában találtuk. Rossz hangulatban volt, amikor éppen visszatért a londoni repülőtérről, ahol tizennégy millió font sterling katonai repülőgépre rakását felügyelte. A pénzt acéldobozokba csomagolták, és a ZP ügynökei őrizték.
  
  
  Tájékoztattuk őt a Jupiter Motorshoz vezető utunkról, majd átadtuk Brutus Heathernek az öngyújtót és a filmet az órám kamerájáról. Sürgősen elküldte őket a tudományos osztályra, mi pedig elkezdtünk várni.
  
  
  Az eredmények nem vártak sokáig, mindössze fél óra múlva. A hivatalnok átadott Brutusnak egy összehajtogatott mappát. Olvasás közben összevonta a szemöldökét. Végül így szólt: – Úgy tűnik, neked és Heathernek megvannak a halott ujjlenyomata, Nick.
  
  
  Odaadta az aktát. Az első oldalon John Elmore rendőrségi aktája volt.
  
  
  Megkérdeztem. - "Kétségkívűl?"
  
  
  Brutus komolyan megrázta a fejét. "Az ujjlenyomatok tökéletesen megegyeznek."
  
  
  – Akkor bizonyára felvette a harcot a Scotland Yarddal, elhagyta a holttestet, és valahogy megszökött, miközben a tűz tombolt. Plasztikai műtétet végezhetett volna az arcán, és beszállhatott volna az autóbizniszbe. Mindezeket az éveket tisztán dolgozta. De miért most, teljesen váratlanul..."
  
  
  – Oké, majd megtudjuk, amikor felvesszük – mondta Brutus, és a telefonja után nyúlt.
  
  
  – Jobb, ha jó embereket választ, uram – mondtam neki. „Ha Jupiter a mi emberünk, és biztosan úgy néz ki, akkor nagyon okos. És rendkívül veszélyes."
  
  
  – Nem kell emlékeztetned – horkant fel Brutus.
  
  
  Amikor befejezte a telefonbeszélgetést, felajánlottam, hogy elmegyek az embereihez. „Nem szükséges” – legyintett a javaslatomra. – Ti ketten eleget csináltatok mára.
  
  
  – Mi lesz most a pénzzel? - kérdezte tőle Heather.
  
  
  „Beszéltem a miniszterelnökkel – a fehér zászló lobog a Parlament felett, és nem nyűgözi le, amit eddig tettünk. Emlékszik a "Hírekre".
  
  
  – De ez más! - könyörgött Heather.
  
  
  – Ne feledje – mondta Brutus –, hogy jelenleg teljes a pánik. A Parlament ragaszkodik ahhoz, hogy valamit tenni kell a gyilkosságok megállítása érdekében. A szállítmányt pedig leállíthatják Svájcban, ha valóban kiderül, hogy Elmo Jupiter a gyilkos. "
  
  
  Néhány pillanat múlva otthagytuk, és átsétáltunk az épületen, és a parkoló felé vettük az irányt, és a gyönyörű sárga Porsche 911-eshez, amit Heather bérelt.
  
  
  – Azt hiszem, jogunk van egy jó ebédhez – mondta, amikor az autóhoz közeledtünk.
  
  
  Beleegyeztem. "Éhes vagyok."
  
  
  Heather vezetni kezdett, de én megállítottam. – Nem te vagy az egyetlen sportkocsi-rajongó.
  
  
  beültem a volán mögé. Nevetett és leült mellém. – Szereted a görög muszakát? Kérdezte.
  
  
  – Ha sok hús van benne – mondtam, és beindítottam a motort.
  
  
  – Akkor főzök neked egy finom ételt, amíg várunk Brutus hírére – mondta.
  
  
  * * *
  
  
  Egymás mellett feküdtünk a hosszú kanapén Heather lakásában. Megemésztettem a muszakát, ami finom volt. Heather határozottan csodálatos lány volt.
  
  
  – Egy fillért a gondolataiért – mondta. A mellkasomon feküdt, és csábítóan végighúzta a kezét az állkapcsomon.
  
  
  Megfogadtam a célzást, és felé fordultam. Arcomat a hajába temettem, beszívtam a parfümje illatát. Beharaptam a fülébe, és halk, mély felnyögést hallatott. Felém emelte az arcát, és miközben csókolóztam, kioldottam egy sor gombot a pongyoláján. Átkaroltam a hátát, megtaláltam a melltartócsatját, és kioldottam. Levette a válláról a pongyoláját, és eldobta a melltartóját. Játszottam a mellbimbóival, és a fogaimmal ugrattam őket. Olyan kemények lettek, mint a kavicsok.
  
  
  Lassan megsimogattam a vállát, majd a melle külső szélét. Amikor megtettem, éles lélegzetet vett, majd az ajkamba harapott.
  
  
  Könnyedén végigsimítottam az ujjaimat a csípőjén és a combján, és megcsókoltam a melleit. Ez volt minden, amit el tudott viselni.
  
  
  Ő hozott magához, maga teremtette meg az uniót, ívelte benne kedvesét, és addig nyomott felém, amíg bele nem merültem. Az élvezet ismerős hangja zúgott a torkában. Az elmém és a testem arra az elsődleges vágyra összpontosított, hogy behatoljak, felfedezzem és megsértsem ezt a gyönyörű nőt, aki jelenleg a részem volt. Szenvedélyünk nőtt és nőtt... és teljes beteljesülésig robbant.
  
  
  Kilencedik fejezet.
  
  
  Néhány perccel azután, hogy befejeztük, megcsörrent a telefon
  
  
  Heather a füléhez tette a telefont, hallgatott néhány másodpercig, majd zihált. – Igen, uram, azonnal – mondta, és letette a telefont.
  
  
  Megkérdeztem. - "Brutus?"
  
  
  – Igen – billegett a feje fel és le. „A Jupiter eltűnt. Sehol sem található, sem az irodájában, sem az otthonában.”
  
  
  – Talán csak elájult.
  
  
  – Brutus nem így gondolja – mondta. "Azt hiszi, hogy Jupiter gyanítja, hogy tudunk róla."
  
  
  Egy pillanatig gondolkodtam. Brutusnak valószínűleg igaza volt. A Jupiter elméjű ember gyanít valamit, amikor hirtelen meglátogatjuk. Miután végiggondolta a dolgot, valószínűleg úgy döntött, hogy elbújik valahol.
  
  
  Felkeltem a kanapéról és elkezdtem öltözni. Heather a hálószobába indult. – Brutus azonnal látni akar minket az irodájában, ha nem hamarabb – mondta a válla fölött.
  
  
  Tíz perc alatt készen voltunk, és lesétáltunk a lépcsőn Heather lakásából az utcára. Vége volt a napnak, és már lemenőben volt a kora őszi nap. Egy elegáns Porsche 911 parkolt a macskaköves utca sarkán. Amikor az autóhoz közeledtünk, két férfi jött ki a bejáraton, és szembeszálltak velünk. Mindegyik egy-egy revolvert tartott a jobb kezében.
  
  
  "Azta!" - mondta Heather halkan.
  
  
  – Tartsd itt – mondta a hozzánk legközelebb álló személy. Keskeny vállú, vékony arcú karakter volt, akinek halványkék szeme soha nem hagyta el az arcomat. Barátja tömzsibb volt a futballista lábaival. – Keresd meg a lányt – mondta neki a vékony férfi, majd felém fordult: – Maradj nyugodtan.
  
  
  Megpaskolt, és jó munkát végzett – megtalálta Wilhelminát és Hugót.
  
  
  – Mi ez az egész? - kérdeztem, bár sejthettem volna.
  
  
  – Nem számít – mondta a futballista, és zsebébe gyömöszölte Heather erszényét. Az út széle felé biccentett, ahol egy fekete Rolls-Royce közeledett egy Porschéhez. – Ülj csak le.
  
  
  Úgy tűnik, nem volt sok választásunk. Heather ment először, egy vékony férfi lépett oda hozzá. Követtem a barátját.
  
  
  – Hová viszel minket? - kérdezte Heather.
  
  
  – Majd később megtudod – mondta a vékony férfi. Most a járdaszegélynél voltunk. "Bejutni."
  
  
  – És semmi vicces ügy – tette hozzá a mellettem álló férfi.
  
  
  A Rolls sofőrjének esze ágában sem volt kiszállni az autóból. Szemem a fegyveren tartottam, amit az emberem folyamatosan rám mutatott, de nem tudtam, hogy Heather nyitott-e arra a lehetőségre, hogy ellenük mozduljon. A következő másodpercben már tudtam.
  
  
  – Nick! - kiáltotta és oldalt a vékony férfi kezébe vágott. Fegyvere a járdának csapódott, amikor Heather ismét eltalálta, ezúttal az arcába.
  
  
  Közben hangos reccsenéssel a térdére ütöttem a focistát. Felsikoltott, és megduplázta a lábát. Amíg elzavarta, megragadtam a fegyverét.
  
  
  Heather most jól megfogta a vékony férfit. Hagyta, hogy a saját lendülete kibillentse az egyensúlyából, majd a testét használva hevesen átdobta a Rolls motorháztetőjén. A hátára szállt.
  
  
  Heather megmozdult, hogy elővegye az elejtett fegyvert, de nem találta. Még mindig próbáltam elkapni a fegyvert az ellenálló futballistától.
  
  
  Hallottam, amint Heather sikoltozni kezd: „Értem!” amikor végre a vékony férfi fegyveréhez ért... már késő volt.
  
  
  – Dobd el, különben lyukat fújok beléd. A Rolls sofőrje csatlakozott egy nagy, csúnya revolverrel a kezében, és Heather hátára mutatott.
  
  
  Heather felnyögött, rám nézett, és látta, hogy nem tudok segíteni, és eldobta a fegyvert.
  
  
  – Most pedig – mondta a sofőr, és rám szegezte a fegyvert –, maradj itt. Gyere ide, kismadár!"
  
  
  Heather beköltözött hozzá. Erősen megütötte és majdnem leütötte. – Forduljon meg, és tegye a kezét a háta mögé – mondta.
  
  
  Biccentett a sovány férfinak, aki a fegyver mögött sántikált, amit Heather elejtett. Odalépett, előhúzott egy pár bilincset a hátsó zsebéből, és Heather karcsú csuklójára tette. A lány zihált, amikor a férfi túl erősen megszorította őket. Megátkoztam az orrom alatt.
  
  
  Most a sofőr közeledett felém. Nagydarab férfi volt, kissé petyhüdt arccal. Nagyon csúnya pillantást vetett rám, és a revolvert a fejemre szegezte. Felmordultam és elestem, vérzett a vágott homlokomból. Aztán ő és a futballista a hátam mögé húzták a kezeimet, és megbilincselték a csuklómat. Felemeltek a lábamra és belelöktek a Rollsba. A vékony férfi felém lökte Heathert.
  
  
  Több mint egy órát vezettünk, London fényei fokozatosan kialudtak mögöttünk. Sötét éjszaka volt, amikor bekanyarodtunk egy vidéki birtok felhajtójára, és a tekercsek megálltak egy nagy kőház főbejáratánál. Három gengszter szállt ki az autóból.
  
  
  – Oké, ti ketten. Kifelé – parancsolt újra a vékony férfi.
  
  
  Kirángattak minket a hátsó ülésről. – Bent – mondta a vékony férfi, és a házra mutatott.
  
  
  A hely nagyon elegáns volt, régi angliai megjelenéssel és hangulattal. Beértünk egy nagy belmagasságú csarnokba. A lámpa égett, de senki sem találkozott velünk.
  
  
  „Azt mondta, vigyük a toronyba” – emlékeztette a többieket a sofőr.
  
  
  Levezettek minket egy folyosón egy keskeny körlépcsőhöz. Nyirkos és dohos szaga volt. Lassan sétáltunk fel a kopott kőlépcsőkön, amelyeket ritka időközönként felhelyezett halvány izzók világítottak meg.
  
  
  A tetején egy vékony férfi vaskulcsot szúrt egy nehéz tölgyfa ajtó rozsdás zárjába, és kinyitotta az ajtót. Egy kerek kőszobába léptünk be, egyetlen rácsos ablakkal.
  
  
  A vékonyka elvigyorodott. - "Nos, ez minden. Pihenés".
  
  
  A szobában nem volt bútor.
  
  
  Megkérdeztem. - "Mi lenne, ha kikötöznénk a lányt?"
  
  
  A vékony férfi felém fordult. - Azt mondod, vedd le a bilincset a madárról?
  
  
  – Így van – mondtam. – Nézd, milyen piros a csuklója, elzárod a keringést.
  
  
  Ő mondta. - Ah! Megtérés, nem? - Ez az, ami zavar?
  
  
  Kihúzott és megütött. Féltérdre estem, ő pedig oldalba ütött. Felmordultam és elestem.
  
  
  Ő mondta. - Itt vagy, Yankee! "Ez javítja a vörös vérkeringést!" Nevetett, és a focista is. A sofőr unottnak tűnt.
  
  
  Kimentek a szobából. Hallottuk, ahogy a kulcs elfordul a zárban, majd a lépteiket, amelyek egyre halványabbak lettek, ahogy leereszkedtek a lépcsőn.
  
  
  Tizedik fejezet.
  
  
  "Sajnálom szerelmem. Egyszerűen nem bírom."
  
  
  – Rendben van – mondtam. Heather elsétált tőlem, és a falnak dőlve a padlóra esett. Nagyon sápadt volt, és teljesen kimerültnek tűnt.
  
  
  – Több órája vagyunk ezen a rohadt helyen – mondta dühösen. Épp hatodszor próbálta kioldani az övcsatom bonyolult kapcsát, de a kezei túlságosan be voltak dagadva, egyszerűen nem tudta elég jól kezelni őket, és szükségünk volt arra az övre és csatra.
  
  
  – Sajnálom, kicsim – mondtam.
  
  
  – Szerinted eljön valaha valaki? Kérdezte.
  
  
  – Nem tudom – vallottam be. „Talán Jupiter szándékában áll, hogy itt haljunk meg, de valahogy kétlem. Szerintem először azt akarja tudni, hogy mi mennyit tudunk.”
  
  
  Világos volt; a meleg nap beszűrődött a falban lévő magas rácsos ablakon, de a nehéz tölgyfa ajtó zárva maradt.
  
  
  Újra megnéztem az övet és a csatot, amelyet a Speciális effektusok és a szerkesztés biztosított nekem. Volt benne műanyag robbanóanyag és egy pici szétszedett pisztoly, de ha nem tudtam eltávolítani, akkor nem használt.
  
  
  – Szomjas vagyok – mondta Heather.
  
  
  Kinyitottam a számat, hogy válaszoljak, amikor meghallottam valamit a lépcsőn. Hangosabb lett. Valaki jött. – Figyelj – mondtam –, vendégeink vannak.
  
  
  Egy pillanattal később a kulcs elfordult a zárban, és az ajtó kitárult. Elmo Jupiter magasan és impozánsan állt az ajtóban. Mögötte egy Rolls-Royce sofőrje állt fegyverrel.
  
  
  "Bírság!" - mondta vidáman Jupiter. "Újra találkozunk. És ilyen hamar."
  
  
  Heather szeme elsötétült. – Átkozott barom!
  
  
  Jupiter csettintett a nyelvével. – Ilyen nyelv egy hölgynek. Belépett a szobába. – Remélem, kényelmesnek találta a szobákat.
  
  
  – Ha valaha is éreztél valamit Heather iránt – mondtam sötéten –, viszel neki vizet. És lazítsa meg azokat az átkozott bilincseket."
  
  
  – nézett rám hidegen. – Nagyon örülök, hogy te is elfogadtad a meghívásomat – mondta halkan. – Te, aki olyan elszánt erőfeszítéseket tett, hogy tönkretegye a tervemet.
  
  
  – Elbuktam – mondtam neki –, a pénzének már Svájcban kell lennie. Nem mondták meg?”
  
  
  „Megmondták” – mondta. – További utasításokat adtam az embereidnek, de ők nem követték azokat. Nagy kezével sötétbarna hajába túrt. A heg egyértelműen kitűnt a nyakán. – Talán a SOE macskát és egeret játszik velem – Mr. Carter?
  
  
  Tehát tudta a valódi kilétemet. A Jupiter földalatti hírszerző hálózata minden bizonnyal elsőrangú volt. Láttam, hogy a reakciómra vár, ezért teljesen figyelmen kívül hagytam. – Senki sem játszik, Jupiter. De a SOE megkérdőjelezi az indítékait, mióta eltűntünk. Mit remélsz elérni? A pénzért csinálod, vagy csak élvezed a gyilkolást?
  
  
  Nevetett: „Megtanítottak ölni, és a gyakorlatot művészetté fejlesztettem.” Hirtelen eltűnt a mosoly, és más hangulata támadt. „Igen, szeretek ölni, amikor eltávolítja a piócákat a húsomból. Megpróbáltam játszani a játékukat, de náluk volt az összes magas lap, amit lát. Most az én szabályaim szerint kell játszaniuk. És fizetniük kell, Mr. Carter, sokféleképpen. Ez a válasz a kérdésedre? "
  
  
  – Értem – mondtam. – Még egy kérdés: honnan tudta Fergus, hogy gyilkos vagy?
  
  
  Jupiter értetlenül nézett rám. „Fergus? Ki az a Fergus?
  
  
  – Augie Fergus. A kommandós egységében volt."
  
  
  Jupiter szeme felcsillant a felismeréstől. "Ó, igen. Fergus. Most emlékszem rá. Jó éjszakát, harcos." Aztán eszébe jutott, csettintett az ujjaival. "Kórház. Biztosan. Ugyanabban a csatában sebesült meg, mint én. Elvette az enyém melletti ágyat. Legtöbbször nem volt más dolgunk, mint arról beszélni, hová megyünk a háború után. Most emlékszem. Ekkor született meg tervem csírája. Megbeszéltük a millió font bevételének különböző módjait, és azt mondtam, milyen könnyű lenne pénzt kicsikarni a kormánytól. Csak ölj meg néhány minisztert, majd követeld... Ó, nem emlékszem a számra... a többiek biztonsága érdekében. Azt akarod mondani, hogy Fergus tudta, hogy John Elmore gyilkos? Biztosan emlékezett a beszélgetésre, majd összerakta a kettőt és a kettőt.
  
  
  De ez most nem számít, ugye, Mr. Carter? "
  
  
  – Van pénzed – mondtam. – Menjünk, mutassuk meg a kormánynak a jóhiszeműségét.
  
  
  Jupiter újra mosolyogni kezdett, de hirtelen megváltozott az arca, és hideg szemében fájdalom tükröződött. A fejéhez emelte a kezét.
  
  
  – Fémlemez – mondta élesen. „Időnként fáj. És ezért ők a felelősek, azok, akik a kormányban ülnek. Mit csináltak a háború alatt, Mr. Carter? Amikor leszakadt a koponyám teteje, mit csináltak? "
  
  
  Szemei egyre vadabbak lettek, ahogy folytatta. – Elmondom, mit csináltak. London biztonságában ültek. És ugyanazok az emberek – hogyan fizettek nekem a szolgáltatásaimért? Végig megadóztatja a vállalkozásomat. Mindenem, amim van, minden pénzem, amit kerestem, ebbe az üzletbe ment. És most a csőd szélén áll. – Az ő hibájuk – dühöngte –, az ő hibájuk. De fizetni fognak – vigyorgott őrülten. – Drágán fognak fizetni. Ti ketten pedig drágán fizettek azért a bajért, amit okoztatok nekem. Ezért parancsoltam, hogy inkább hozzatok ide, ne öljétek meg. Amikor megszálltátok a gyáramat a nevetséges történetetekkel. A túra akkoriban ingyenes volt, Mr. Carter, de most fizetni fog érte. Te és ez a gyönyörű teremtés." Éhesen nézett Heatherre. "Vannak terveim veled, kedvesem." Lehajolt és végigsimított a combján; a lány megpróbálta távolodj el tőle.
  
  
  Düh forrt bennem, és amikor Jupiter megérintette Heathert, felrobbantam. Kínosan felugrottam a padlóról és nekirohantam, visszadobva. Kiáltottam. - "Hagyd békén, te barom!"
  
  
  Jupiter arca megkeményedett, szemében őrület villant. A leszálló férfi közelebb jött egy fegyverrel.
  
  
  Jupiter azt mondta neki. - "Nem!"
  
  
  Lezárta a távolságot közöttünk. Ugyanolyan magas volt, mint én, és keménynek tűnt, mint a körmök. Hirtelen a gyomromba döfte az öklét, pont a szívem alá. - morogtam a fájdalomtól, amikor a lélegzetem elakadt a torkomban. A falnak estem, Jupiter megmozdult mögöttem.
  
  
  Ágyékon rúgtam, de egy lépést oldalra tett, és inkább a combjánál fogtam meg. Erősen megütötte a jobb fülemet. Féltérdre estem, de sikerült talpra állnom. Jupiter ismét rám támadt. Ezúttal a keze éle a nyakamba ért, egy bénító ütés, ami a padlóra sodort.
  
  
  Hallottam Heather sikoltozását. - "Nincs szükség!"
  
  
  Az ütés oldalba ért. Felsikoltottam, egész testem égett a fájdalomtól. A kezeim automatikusan harcoltak az őket tartó bilincsekkel. Jobban szerettem volna, mint valaha, hogy szabadok legyenek, és Jupiter torka körül zárva legyenek.
  
  
  Felém állt, és nagy levegőt vett. – Később több időm lesz rád – morogta.
  
  
  – Ez... az ilyesmi… nem fogja meghozni a tizennégy millió fontot – ziháltam.
  
  
  – Milyen kedves tőled, hogy aggódsz értem, öreg – mondta Jupiter maró hangon. „De megkapom a pénzt és az elégedettségemet. Már figyelmeztettem őket a további késedelemre. Most megmutatom nekik, milyen elszánt vagyok. A tervezett időpont előtt lesz egy negyedik gyilkosság is."
  
  
  Heather és én bámultuk őt. Szemei ​​fényesen csillogtak, az arca pedig csúnyán vörös volt. Elmo Jupiter úgy nézett ki, mint amilyen: őrült.
  
  
  „Ezúttal igazán nagy hal lesz” – mondta ismét mosolyogva. „És mások is fognak ugyanabban a hálóban. Nos, figyelmeztettem őket."
  
  
  – Ne csináld ezt – mondtam. „Vegyük fel a kapcsolatot a feletteseinkkel, és rendezzük a pénzhelyzetet. Biztos vagyok benne, hogy ez csak félreértés."
  
  
  – Félreértés, igen – mondta. "Elmo Jupiterről. Amikor megígérem, hogy ölök, Mr. Carter, akkor ölök. Soha nem fenyegetőzök üresen." Megállt, hogy pszichotikus vigyort kínáljon. – Lehet, hogy elgondolkodtat, Mr. Carter, ha tudja, hogy megölöm. Olyan lassú".
  
  
  Nyilvánvaló közönnyel vontam meg a vállam, amit nem éreztem. "Ha úgy akarod. De miért ne pihenhetne most Heatherrel? Nézd a kezét."
  
  
  Jupiter csillogó szemei Heather felé fordultak. A férfi biccentett a fegyveres férfinak.
  
  
  Heather bilincse kinyílt. Megdörzsölte a csuklóját, hogy javítsa a keringést.
  
  
  – Most bilincselje meg, csak ne annyira szorosan – mondta Jupiter. Nem vállalt semmilyen kockázatot.
  
  
  Megkérdezte: – Mr. Carter bilincsei szorosan össze vannak zárva? A szolgáló ellenőrizte őket, és bólintott. – Oké – mondta Jupiter. – Hagyd őket így.
  
  
  Búcsúzó mosolyt küldött ránk, majd ő és az embere elmentek.
  
  
  Amikor már nem hallottuk őket a lépcsőn, Heatherhez fordultam. – Mit gondol, kit jelölt meg most Jupiter?
  
  
  – Attól tartok, miniszterelnök úr – mondta. – De persze nem tud túllépni a masszív biztonságon!
  
  
  – Wellseyt nem számítva kétszer csinálta – mondtam. – A fenébe, el kell tűnnünk innen. Nyilvánvalóan ez nincs feltüntetve a Jupiter birtokaiban, különben Brutus már itt lenne.
  
  
  – Valahol Oxford felé tartottunk – mondta Heather. „Meg tudtam állapítani, ahogy vezetnek” – mondta. – Talán Beaconsfield környékén. A környéken több nagy birtok is található."
  
  
  Közelebb léptem hozzá és a kezeit néztem. A fémmandzsetták már nem vágtak a húsába, de a keze megdagadt. – Nyújtsa ki a karját – mondtam. – Dörzsölje össze őket.
  
  
  – Nagyon fájnak, Nick.
  
  
  "Tudom. De ha sikerül lecsillapítani a duzzanatot, újra megpróbáljuk az övcsatomon dolgozni. Ha az ujjai megfelelően működnek, lehet, hogy ki tudja oldani a kapcsot."
  
  
  – Oké – mondta engedelmesen. – Bemelegítek.
  
  
  Órák teltek el. A tölgyfa ajtó kis nyílásán át beszűrődő fény hamarosan meghaladta a rácsos ablakon beszűrődő gyenge napfényt. Kint már majdnem sötét volt.
  
  
  A duzzanat fokozatosan alábbhagyott; Heather kezei szinte visszatértek a normális kerékvágásba.
  
  
  Megkérdeztem. – Megpróbálja újra kioldani a csatot? – Vagy várj?
  
  
  Heather megdörzsölte a kezét a háta mögött. – Nagyon jól vannak, Nick. De nem ígérhetek semmit.”
  
  
  – Tudom – mondtam. – De próbáljuk meg.
  
  
  Hátrált felém, és megtalálta az övemet. – Igen, magasabban – mondtam neki. „Most húzza maga felé a csatot. Jobb. Látom az átkozott reteszt, ennek az aljas fénynek ellenére. Most mozgassa a mutatóujját balra."
  
  
  – Ez az, nem?
  
  
  "Jobb. Most jobbra kell mozgatni.”
  
  
  "Emlékszem. De az átkozott dolog valamiért elakadt, Nick. Vagy mindent rosszul csinálok."
  
  
  "Próbálkozz. Próbáld meg enyhén megnyomni a gombot, mielőtt jobbra tolná."
  
  
  Hallottam a morgását, ahogy esetlenül a háta mögött mozgatta a kezét. Hirtelen, csodával határos módon, enyhe kattanás hallatszott, és éreztem, hogy az öv meglazul. Lenéztem, és Heather kérdőn fordította el a fejét.
  
  
  Megmondtam neki. - "Megcsináltad!"
  
  
  Heather megragadta a csatot, és lehúzta az övet. Az övét fogva felém fordult. "Most mi?"
  
  
  "Most ismét hátrafordulunk, és kinyitom a csat hátulját, remélhetőleg ugyanazt a reteszt használom, de ezúttal lefelé toljuk. A fúvópisztolyt használhatjuk csákányként, ha elérem. A probléma az elkerülés lesz. Ha véletlenül letépem a műanyag borítást a hegyén, és megszúrom magam, akkor vége a játéknak – meg van mérgezve."
  
  
  Háttal Heathernek nyúltam a csatért. Megtaláltam a csapdát, és némi nehézség után a megfelelő irányba mozgattam. A csat hátulja levált. Óvatosan éreztem valamit belül, megérintettem a nyílvesszőt, és kikerültem. Aztán ügyetlen ujjaim hozzáértek az apró, két darabból álló, nagyobb átmérőjű felének. Óvatosan eltávolítottam a másik, keskenyebb részt a csatból, és esetlenül megfordultam, hogy megnézzem.
  
  
  – Oké – mondtam Heathernek. – Dobja le az övet, és hozza a bilincset a kezemhez.
  
  
  Megérintettem a bilincset és megtapogattam a zárat. Nagy nehezen sikerült beilleszteni a vékony fémcsövet, amit a zárban tartottam.
  
  
  – Nem lesz könnyű – mondtam. – Maradj olyan csendben, amennyire csak lehetséges.
  
  
  A háta mögött és fejjel lefelé, kényelmetlenül csavart helyzetben végzett munka nem a legegyszerűbb módja a zár kiválasztásának. Csak arra próbálni emlékezni, hogy melyik irányba kell mozgatni a csákányt a billenőkapcsolóhoz képest, kihívást jelentett. De tizenöt perc múlva a zár kattant, és Heather bilincse meglazult. Nagyot sóhajtottam megkönnyebbülten, amikor eltávolodott, és kihúzta a kezét a bilincsből.
  
  
  „Most meg kell tenned ezt értem” – mondtam neki.
  
  
  Mögém mozdult.
  
  
  Könnyebb munka volt neki. A kezei szabadok voltak, és látta, mit csinál. Néhány perccel később levette a bilincseimet.
  
  
  Ledobtam őket a földre.
  
  
  Gyorsan dolgozva, most már szinte teljes sötétségben eltörtem az övet. Műanyag formájú robbanóanyaggal volt feltöltve, mint a gitt. Biztosíték és gyufa is volt. A műanyagot golyóvá tekertem, és beledugtam a biztosítékot. Ezután összeállítottam a négy hüvelykes fúvópisztolyt, és kibontottam az apró nyílvesszőt.
  
  
  – Nos – mondtam –, azt hiszem, készen állunk. Nincs semmi, amivel feltörhetnénk az ajtózárat, ezért fel kell robbantanunk.”
  
  
  „A robbanás elől azonban nincs menekvés” – jegyezte meg Heather.
  
  
  "Tudom. Feküdj le a falhoz az ajtó közelében, a zárral szemben. Az ajtóhoz sétáltam, és a zárhoz nyomtam a műanyagot; ott ragadt, felém jött ki belőle a zsinór. – Csukd be a füled és a fejed – mondtam Heathernek –, és nyisd ki a szád.
  
  
  Elővettem egy gyufát.– Nos – mondtam. Meggyújtottam egy gyufát, és a zsinórhoz vittem. Láttam, hogy kigyullad, majd Heatherre szállt, eltakarva a fejemet.
  
  
  A robbanás nem volt olyan hangos, de ebben a kis szobában mennydörgésnek tűnt. Csengett a fülem, fájt a fejem, és hátba csaptak egy éles repülő fadarab. Nehezen álltunk fel, miközben a füst még oszlott. Az ajtó nyitva volt.
  
  
  – Ez mindenkit elhoz, aki idejött – mondtam.
  
  
  És így is lett. Felrohantak a lépcsőn. Heather az ajtó egyik oldalán állt, én pedig a másikon. Ketten voltak. Heathernek volt egy fúvópisztolya, és készen állt a használatra. Az első ember, aki megjelent az oldal félhomályában, az a vékony fegyveres volt, akivel már találkoztunk. Egy pillanatig habozott, majd belépett a szobába.
  
  
  megtámadtam; Gonoszul rácsaptam a fegyverére, és kiütöttem a fegyvert. Aztán megragadtam
  
  
  kezét, és lökte le a lábáról a szobába. Lefektettem a padló közepére, amikor nehezen állt fel és erősen arcon ütötte magát. Egy csont eltört az orrában, és erősen a szemközti fal felé fordult.
  
  
  A második férfi, a Rolls sofőrje már az ajtóban volt, és fegyvert szegezett rám. Heather felemelte a fúvópisztolyát, és rálőtt egy nyílvesszőt. A nyakán találta el, és a tengely feléig letapadt. Megijedve elfelejtette lelőni. Kihúzott egy nyílvesszőt, megnézte, és hirtelen szemei visszafordultak a fejébe, és arccal előre beesett az ajtóba.
  
  
  Karate-rúgtam a sovány férfi torkát. Görgő hangot hallatott, és elesett.
  
  
  "Húzzunk innen!" Megragadtam Heathert a könyökénél fogva.
  
  
  Lementünk a kör alakú lépcsőn. Nem találkoztunk senkivel, aki közeledett felénk, és ahogy az első emeleten mentünk a bejárati ajtóhoz, a ház üresnek tűnt. Gyorsan átkutattuk a szobákat, amelyek mellett elhaladtunk. Egyetlen ember sem. Senki. De megtaláltam a pisztolyainkat és Hugót az asztalon a könyvtárban.
  
  
  Egy autó állt a felhajtón, de a kulcsok nem voltak benne. Bedugtam a műszerfal alá, és megcsavartam a vezetékeket, hogy elinduljon. Becsaptuk az ajtókat és elhajtottunk.
  
  
  – El kell jutnunk Brutusba – mondtam, miközben lekanyarodtunk az útról a főútra.
  
  
  – Reméljük, nem késtünk el – mondta Heather.
  
  
  * * *
  
  
  Brutus az íróasztala előtt járkált. A változatosság kedvéért nem volt pipa a szájában, és ez mintha jobban izgatta volna.
  
  
  – Mi a fenét akar tőlünk az ördög? - mondta hangosan. „Nagyon kétértelmű utasításokat küldött a pénz Svájcba szállításával kapcsolatban. Pontosításra volt szükségünk, de nem tudtuk megkapni. Aztán az eltűnésed arra késztetett bennünket, hogy elgondolkodjunk, mit is csinált valójában ez a fickó. Jupiter irodáját és otthonát megfigyelik, de azt mondta, hogy egyik helyen sem járt, mióta elraboltak.
  
  
  – Valószínűleg most nem tér vissza abba a faluba – mondtam. – És szerintem újabb gyilkosságot követ el, bármit is csinálunk a pénzzel.
  
  
  Brutus felhívta a miniszterelnököt, miután elmagyaráztuk, miért gondoltuk, hogy ő lehet Jupiter következő célpontja, Brutus és P.M. egyetértett abban, hogy a merénylet legvalószínűbb oka a külügyminiszteri konferencia holnapután lesz a minisztériumban.
  
  
  -Megkérdeztem. - Gondolja, hogy Sir Leslie lemondja a konferenciát?
  
  
  Brutus felsóhajtott. – Attól tartok, Sir Leslie nem törődik annyira saját életével, mint mások biztonságával. Továbbra is a konferencia fontosságáról beszél, és rámutat, milyen szigorúak a biztonsági intézkedések jelenleg. Vissza fog hívni, miután tanácskozott a többi tanácsadójával. Természetesen azt mondtam neki, hogy hagyja fel ezt a véres konferenciát, amíg ez véget nem ér."
  
  
  Megkérdeztem. - "A Scotland Yard megpróbálja megtalálni a Jupitert?"
  
  
  – Mindenhol ott vannak – mondta Brutus. „Mindenkivel interjút készítettek a Jupiter üzemben, és olyan emberekkel, akikkel társadalmilag megismerkedett. Természetesen ügynökeink, az MI5 és 6 is részt vesznek. De Jupiter úr eltűnt. Embereket küldtünk abba a házba, ahová vittek. de biztos vagyok benne, hogy már késő."
  
  
  – Azt hiszem, holnapután lecsap – mondtam.
  
  
  Brutus sötéten nézett rám. – Igen, azt hiszem. Reméljük, Sir Leslie úgy dönt, hogy biztonságban lesz.” Leült az íróasztalához. – Egyébként szólnom kellett volna David Hawke-nak, amikor ti ketten eltűntek. Nagyon aggódott érted. Most, hogy visszatértél, fel kell vennem vele a kapcsolatot.
  
  
  Brutus asztalán megszólalt a csengő. – Ó, igen – felelte. Megnyomta a kapcsolót, és felállt. – Ő Sir Leslie. A szomszéd szobában fogadom."
  
  
  Heather felállt az asztal sarkáról, a hamutartóba dobta a cigarettáját, és hozzám lépett.
  
  
  Éppen meg akart csókolni, amikor Brutus ismét belépett.
  
  
  – Nos, ez az – mondta feszülten, és komoran kiállt a hatalmas brit hadsereg álla. – Sir Leslie a tervek szerint megtartja az átkozott konferenciát. Megrázta a fejét. – Úgy tűnik, megszakítottuk a munkánkat.
  
  
  Tizenegyedik fejezet.
  
  
  A miniszteri konferencia napja volt. A délelőtt eseménytelenül telt el, és az Udvar és az MI5 már azt mondták, hogy az SOE hibázott - ma és itt sem lesz merénylet.
  
  
  Biztos voltam benne, hogy ez meg fog történni. A külügyminiszteri konferencia volt az ideális platform. Ha a miniszterek egy része Sir Leslie-vel együtt meghalna, Nagy-Britannia nemcsak államfőt veszítene, hanem komoly nemzetközi zavarba is kerülne. Jupiternek ez tetszeni fog.
  
  
  Csak délben láttam Heathert, amikor találkoztunk a kávézóban, és együtt ettünk egy szendvicset. Brutus szabad kezet adott nekünk ebben a biztonsági küldetésben, lehetővé téve számunkra, hogy kedvünk szerint mozogjunk, és azt tegyük, amit akkor a legfontosabbnak tartottunk. Heather a délelőtt nagy részét a konferenciateremben töltötte, míg én az épület folyosóin járőröztem. Újrakezdtem ezt a tevékenységet, ő pedig elkísérte a konferencia résztvevőit ebédelni, amit az épület másik részében szolgáltak fel.
  
  
  Ha Jupiter igazat mondott a "másik hal" kifogásáról a negyedik kísérlete során, akkor mindenféle lehetőség nyílt a módszerrel kapcsolatban.
  
  
  lehet használni. Például egy géppuska, egy kis bomba, egy gránát vagy mérges gáz.
  
  
  A klímarendszert már többször ellenőrizték a szakemberek, de a délelőtti foglalkozáson újra átnéztem. Bomba- és robbanóanyag-szakértők csapatai a reggeli megbeszélés előtt és a reggeli szünetben átsétáltak a konferenciateremben, és semmit sem találtak. Az őrök ellazulni kezdtek, és tréfálkoztak az egészen.
  
  
  nem nevettem; nem ismerték a Jupitert. Az, hogy eddig nem találtunk semmit, valószínűleg azt jelentette, hogy nem a megfelelő helyen kerestük – és valószínűleg Jupiter nevet majd utoljára.
  
  
  A konferenciaterem nagy ajtóihoz közeledtem, és két MI5-ös tiszt és egy rendőr állított meg.
  
  
  – SOE – mondtam, és megmutattam nekik az igazolványomat.
  
  
  Nagyon alaposan átnézték a kártyát, és végül átengedtek. Beléptem a szobába és körülnéztem. Minden rendben volt. Az ablaknál egy megfigyelő figyelte a közeli háztetőket, egy rendőr erős távcsővel. Odamentem hozzá, és a nyitott ablak párkányára támaszkodtam, miközben egy biztonsági helikopter repült el felettem.
  
  
  "Megnézhetem?" - kérdeztem Bobbyt.
  
  
  – Ne bánd, ha igen – mondta, és felém nyújtotta a távcsövet.
  
  
  Tanulmányoztam a közeli háztetőket. Nyüzsögtek a biztonsági emberektől, így nem volt sok értelme figyelni őket. Újra fókuszáltam a szemüvegemet a végtelenbe, és a távolabbi horizontot pásztáztam. A széles tetőre fókuszáltam, több megemelt felépítménnyel, és ott mozgást láttam. Egy sötét hajú férfi sétált, valószínűleg rendőr. Igen, most már látom az alakot.
  
  
  Sóhajtottam és visszaadtam a poharakat. – Köszönöm – mondtam.
  
  
  Ismét kimentem a folyosóra. A miniszterek a reggeliről tértek vissza, és a teremben bolyongtak. A későn kezdődő délutáni foglalkozás hamarosan elkezdődött.
  
  
  Elhagytam a területet, felsétáltam a tetőre, és megálltam, hogy felmutassam az igazolványomat. többször. A biztonság minden bizonnyal szigorúnak tűnt, de emlékezve arra, hogy Jupiter milyen könnyen jutott be a külügyminiszteri irodába, ez nem nyugtatott meg.
  
  
  A tetőn találkoztam Heatherrel. Volt egy walkie-talkie-je, amellyel kapcsolatba léphetett az ideiglenes SOE parancsnoki beosztással.
  
  
  – Szia Nick. A lány rám mosolygott. – Minden csendes odalent?
  
  
  "Túl halk." átöleltem a vállát. – Bárcsak meg tudnám érteni őt, Heather. Kisebbrendűségi komplexust okoz. Ha ma itt van, akkor..."
  
  
  Megálltam és a mellettünk elhaladó férfira néztem. Fehér kabát volt rajta, és egy tányér szendvics volt nála. Magas volt, sötét és olyan testalkatú, mint a Jupiter. Megfogtam a kezét, és Wilhelminához nyúltam.
  
  
  A férfi félelemmel az arcán megfordult, amikor meglátta a fegyvert. A haja valódi volt, horgas orra volt, és egyértelműen valódi volt.
  
  
  Azt mondta: "Eh, mi ez?"
  
  
  – Semmi – mondtam zavartan. "Sajnálom. Folytasd – hiba volt."
  
  
  Motyogott valamit, és továbbsietett. Néhány ügynök a közelben, akik szemtanúi voltak a jelenetnek, kuncogott.
  
  
  – Biztos ideges vagyok – mondtam fanyarul Heathernek. – Bár el kell ismerni, hogy egy pincér jó álca lett volna, és végül Jupiter besurrant a külügyminiszteri irodába takarítónak. Ez a szegény fickó azonban nem hasonlít rá. Kivéve a sötét hajat. és egy felszolgáló kabát..."
  
  
  Megálltam: kabát... egyenruha... sötét haj... Megfordultam, és a városra néztem a nyugati épületek felé. Gyorsan megkerestem a megfigyelőt, aki távcsővel figyelte a többi rendőrt a közeli tetőn.
  
  
  – Hadd kölcsönkérjem egy percre – emeltem fel a hangomat, hogy meghalljam a másik helikopter csapkodását.
  
  
  "Bírság. De kérhettél volna egy kicsit jobban is” – mondta.
  
  
  nem válaszoltam neki. Elővettem a távcsövet, és a távoli épületre fókuszáltam minden kiegészítéssel, amit a konferenciateremből észrevettem. Itt jobb helyzetem volt; Tisztán láttam a tetőt. Most már nem volt mozgás. Kicsit lejjebb néztem a tetőre, és most észrevettem, hogy ott van valami telepítve. Amikor megigazítottam a távcsövet, kiszáradt a szám. Azt néztem, ami valamiféle fegyvernek, esetleg mozsárnak tűnt, és rám szegezték.
  
  
  Aztán ismét mozgást láttam. Egy rendőregyenruhát viselő férfi volt, de ezúttal sötét hajra, bajuszra és magas, dobozos testfelépítésre lettem figyelmes. Jupiter volt.
  
  
  A földszinten újra elkezdődött a külügyminiszteri értekezlet, és azok az átkozott fegyverek egyenesen a konferenciaterem ablakai felé szegeződött! Biztosan. Ezúttal Jupiternek esze ágában sem volt betörni a minisztérium épületébe. Kiváló katonai képzettségét arra használta, hogy távolról csapjon le.
  
  
  Visszaadtam a távcsövet a megfigyelőnek. – Köszönöm – mondtam. Heatherhez siettem. – Szerezd meg ennek az épületnek az azonosítását – mutattam rá. „Hívd fel Brutust, és mondd meg neki, hogy a Jupiter a tetőn van egy közepes hatótávolságú fegyverrel. Ezután menjen a konferenciaterembe, és próbáljon meggyőzni valakit, hogy evakuálja azt. Másik dolog: rádiózza a helikoptert, hogy távol maradjon.
  
  
  Jupiter elmegy. megyek utána."
  
  
  Hektikus versenyfutás volt gyalogosan egy pár háztömbnyire lévő másik épület felé. A járdák zsúfolásig megteltek gyalogosokkal, én pedig folyamatosan emberekbe ütköztem. Egy taxi majdnem elütött, amikor átkeltem egy mellékutcán. Végül ott voltam. Az épületről kiderült, hogy egy szálloda.
  
  
  Végtelenül vártam a liftet, és felmentem a legfelső emeletre. Aztán a tetőre vezető lépcsőhöz rohantam. Legfeljebb húsz méterre jöttem ki a Jupitertől.
  
  
  Fegyvere fölé hajolt, és kilőni készült. Három baljós rakéta hevert a közelben. Rakétamozsár. Három lövedékével a Jupiter nem tudott segíteni, de eltalálta a konferenciatermet. Egy megfelelően célzott lövedék felrobbantja a szobát, és mindenkit megöl, aki benne van.
  
  
  "Várj egy percet!" - kiáltottam, és elővettem Wilhelminát.
  
  
  Hozzám fordult. – Már megint te vagy! - dörmögte. Kihúzott egy Browning Parabellum pisztolyt az övéből, és bebújt a habarcs mögé. A mögöttem lévő falhoz szorítottam magam, miközben a Jupiter tüzelt. A golyó szétrepesztette a cementet a fejem közelében, és finom szürke porral hintett rám. Viszonoztam a tüzet a Lugerrel, és a golyó lecsapódott a habarcs torkolatáról.
  
  
  A Jupiter mellett volt egy másik kiszolgáló felépítmény. Még egy lövést adott le rám, elhibázta és fedezékért futott. Én lőttem, ahogy futott, de elhibáztam, betörtem a tetőt a lába előtt.
  
  
  – Vége, Jupiter – kiáltottam. "Add fel."
  
  
  Jupiter kihajolt a fedezéke mögül, és tüzelt. Ezúttal a golyó a bal karomat találta el, és lyukat ütött a kabátomban. Megfogtam a kezem és káromkodtam.
  
  
  Jupiter újra elbújt. Elkezdtem körözni a látóterétől. Óvatosan haladva megkerültem a felépítményt, és megláttam a Jupitert, legfeljebb tizenöt méterrel arrébb.
  
  
  Sajnos a lábam felkaparta a kavicsot a tetőn, és Jupiter meghallotta. Megfordult és automatikusan lőtt, én pedig visszavágtam. Hallottam, ahogy fut, és amikor kinéztem a sarkon, láttam, hogy a habarcs felé fut. Elérte, az övébe tette a pisztolyt, és felemelte a rakétát. A fegyver nyilvánvalóan már célzott volt.
  
  
  Nem kockáztathattam meg, hogy lelövök, és ne öljem meg. Az övembe löktem Wilhelminát és felé rohantam. A rakéta eltűnt az ágyúban, és egyszerre löktem a Jupitert és a fegyvert. A habarcs kilőtt, a rakéta pedig az égbe emelkedett London felett, de én ferdén lőttem le a csövet.
  
  
  A rakéta felrobbant a város felett, teljesen kihagyta a minisztérium épületét, és a mellette lévő kis parkban robbant fel. Abban a pillanatban, amikor elkezdtem megfigyelni a rakéta mozgását, Jupiter öklével az arcomba talált, és elrepült tőlem. Aztán ismét talpra állt. – A fenébe is. Carter! Ismét elővette Browningját, és rám célozta. Ő lőtt, én pedig gurultam, hogy elkerüljem; a golyó ártalmatlanul érte a mögöttem lévő tető betonperemét.
  
  
  Jupiter nem próbálkozott második lövéssel. A helikopter felrepült és megállt, néhány méterrel a tető felett lebegve. Hálásan azt hittem, hogy ez egy rendőrségi helikopter, amíg meg nem láttam a Jupiterhez vezető lépcsőt. Most rajta volt és mászott; a helikopter már indult.
  
  
  Kilőttem, de a Jupiter már felmászott a helikopterbe, és eltévedtem.
  
  
  A háztetőkre nézve egy másik helikoptert láttam közeledni felém. Tüzeltem és integettem nekik. Ez valójában a rendőrségé volt. Egy pillanatig lebegett, majd a tetőn landolt. Rohantam, bebújtam a forgó pengék alá, és a szél, amit mozgattak, rángatózott engem.
  
  
  A pilóta és Heather bent voltak. Felpattantam, és a városból délnyugat felé tartó induló helikopterre mutattam. – Kövesd – mondtam.
  
  
  Felemelkedtünk a tetőről, és megdőltünk a Jupiter után. A lenyugvó napba repültünk, helikoptere a barackszínű égbolt előtt rajzolódott ki.
  
  
  A sebességünk nőtt, és ahogy beértünk a szabad területre, egyre közelebb kerültünk egy másik helikopterhez. A pilóta betelefonált, hogy elmondja nekünk, mi történik, de tudtam, hogy valószínűleg minden rajtunk múlik.
  
  
  Száz méterre voltunk a másik helikoptertől, és célba vettem a Lugert, bárcsak lenne nálam egy puska, és leadtam pár lövést. Elütöttem a helikoptert, de nem okoztam kárt. Tisztán láttam a Jupitert és a pilótát.
  
  
  A nap már majdnem lenyugodott. Ha leszáll az éjszaka, mielőtt elkapnánk őket, könnyen elveszíthetnek minket. A pilótához fordultam.
  
  
  Kiáltottam. - "Gyere közelebb!"
  
  
  A távolság kicsit tovább csökkent. Messze voltunk Londontól, és Andover felé tartottunk. Egy nádfedeles falu haladt el alattunk, és egy kicsit közelebb jöttünk; a távolság közöttünk alig volt több ötven méternél. Kihajoltam és újra lőttem. Ezúttal eltaláltam a benzintankot, de az üzemanyag nem gyújtotta meg. Bár kiszivárgott. Arra számítottam, hogy Jupiter visszalő, de valamiért nem. Talán a lőszerét mentette.
  
  
  – Most le kell szállnia, uram – mondta a pilótám.
  
  
  "Reméljük."
  
  
  A pilótának igaza volt. Egy perccel később a Jupiter helikopter a lenti kis falu felé vette az irányt. Követtük őt. A falu határában egy mezőn landoltak, egy kereskedelmi épület mellett, amelyről kiderült, hogy egy motorkerékpár garázs volt.
  
  
  – Dobj el minket – mondtam a pilótának. – De ne hagyd, hogy jó felvételeket készítsen ránk – ő egy szakértő.
  
  
  Jupiter helikoptere leesett, és kimászott. Körülbelül hatvan méterrel arrébb szálltunk le. Miközben újratöltöttem a Lugert, a pilótám leállította a motort, és türelmetlenül a földre ugrott.
  
  
  – sikoltottam rá. - "Elrejt!"
  
  
  De már túl késő volt. Jupiter lőtt és mellkason találta, és ledöntötte. Amikor leértem a földre, a Jupiter a garázs előtt parkoló fél tucat motorkerékpár felé tartott. Megvizsgáltam a pilóta sebét; rossz volt, de élte volna, ha időben segítik. Megparancsoltam Heathernek, hogy maradjon vele, majd talpra ugrottam.
  
  
  A garázsba szaladtam, ahol Jupiter már a motoroknál volt. Annyira eltökélt voltam, hogy utolérjem, hogy megfeledkeztem a helikopterpilótájáról, mígnem egy golyó el nem fütyült a fülem mellett. Aztán észrevettem ezt a férfit, pisztollyal viszonoztam a tüzet, és megütöttem. Hátratántorodott és elesett; nem kelt fel.
  
  
  Tovább futottam. Jupiter elindította a motorkerékpárt, és az erre a helyre vezető út felé fordította.
  
  
  Megálltam, Wilhelminát az alkaromra tettem, és lőttem, de Jupiter elordított. Egy BSA Victor Special 441-est vezetett, hosszú, keskeny üléssel, az ülés és a kormány között pedig egy gáztartály volt. Arra gondoltam, hogy a végsebessége nyolcvan mérföld/óra.
  
  
  Gyorsan odamentem a férfihoz, aki sápadtan és döbbenten állt a garázsban. – Rendőrség – mondtam, mert ez volt a legegyszerűbb. – Mi kell ahhoz, hogy legyőzd ezt a Viktort?
  
  
  Egy nagy, öreg motorkerékpárra mutatott, hosszú és nehéz; Egy 1958-as Ariel 4G Square Four volt.
  
  
  – Vegyük Squarielt – mondta. "Ez egy régi időzítő, de ötven lóerős, négy sebességes és majdnem száz sebességes."
  
  
  – Köszönöm – mondtam, odamentem a kocsihoz, és felszálltam rá. Bekapcsoltam. Miközben a motor felüvöltött, a garázsban kiabáltam a művezetőnek: „Később bemegyek. Keress egy orvost a terepen lévő barátomnak. A másiknak nincs szüksége segítségre."
  
  
  Bólintott. Felkapcsoltam a motorkerékpárt, és zúgtam lefelé a Jupiter mögötti keskeny úton.
  
  
  A kormányon volt egy szemüveg, amit felvettem, miközben megfordultam egy bokrokkal szegélyezett íven. Nem tartottam balra, és az út közepén hajtottam. El kellett kapnom Jupitert, és tudtam, hogy a végletekig tolja a biciklijét.
  
  
  Sötét volt és felkapcsoltam a villanyt. Nem volt előttem senki. Hirtelen egy pár fényszóró jelent meg a visszapillantó tükrömben. Gyorsan nőttek, majd egy MG szedán hajtott hozzám. Heather a vezetőülésen ült. A sérült pilóta átvizsgálása után minden bizonnyal lefoglalta az autót.
  
  
  Gyorsítottam, próbáltam lépést tartani vele, de az autója erősebb volt, mint az én motorom. Aztán valahol a távolból hallottam a fékek gyötrelmes csikorgását és egy émelyítő csattanást. Egy gombóc akadt a torkomban. Az ütközés túl erős volt a motorkerékpár számára. Biztos Heather volt.
  
  
  Elhaladtam a felborult MG mellett az úton, a kanyarban. Félig a fa köré hajlott. A kerekek még mindig rettenetesen forogtak. Lelassítottam, és úgy döntöttem, hogy ezt a balesetet senki sem élhette volna túl. Heather a kevésbé manőverezhető járművében bizonyára Jupiterrel megegyező sebességgel próbált megtenni a kanyart. Csak ő nem tette.
  
  
  A vak gyűlölettől felfutott a vér a fülemben. Eddig a Jupiter csak egy másik ellenfél volt. Most valami több volt: Heather gyilkosa.
  
  
  Több mérföldet vezettem az országutat nézve. Amikor megbizonyosodtam arról, hogy a Jupiter elkerült, befordultam a sarkon, és ott volt, mindössze kétszáz méterrel előttem. Lámpa nélkül vezetett.
  
  
  Megfordult és látta, hogy közeledek hozzá. Sebessége kissé megnőtt, de én még mindig közeledtem. Eltűnt egy kanyarban, és néhány percre elvesztettem egy sorozat vak kanyarban. Másnap újra megtaláltam, csak száz méterrel előrébb. Megfordult és kétszer lőtt rám. Ilyen sebességgel és sötétben vicces volt. Közeledtem hozzá.
  
  
  Jupiter hirtelen balra fordult a földútra, hosszú porfelhőt emelve a sötétben. Sikerült időben megállítani az Arielt; a hátulja megcsúszott, ahogy üvöltöttem a Jupiter mögötti úton.
  
  
  Fél mérföld után átkeltünk egy kis fa boltíves hídon. Lendületünk a híd túloldalán a levegőbe emelte a motorokat és keményen ledobott minket. Jupiter kis híján elvesztette az uralmát, amikor eltalálta, aminek következtében a kerékpárja hevesen meglódult. Ariel nehezebb volt, én pedig jobban fogtam. Pár száz méterrel később átkeltünk ugyanazon a patakon egy természetes gázlónál, csobbanva át a sekély vízen, és a biciklik két oldalára fröccsenve. A puha homok túloldalán meredek kapaszkodás volt a dombra. Arielem egy pillanatra megmoccant a puha anyagban, majd kiszabadult.
  
  
  A domb másik oldalán a Jupiter élesen balra fordult, és elindult a szabadba. Követtem, remélve, hogy Ariel nem túl nehéz a munkához. A következő néhány mérföldön a Jupiter egy kicsit megelőzött engem, vadul dombokba, nyomokba és fákba kerülve.
  
  
  Aztán felmásztunk egy kis dombra, és hirtelen rájöttem, hol vagyunk. Előttünk a síkságon, mindössze néhány száz méterrel arrébb magas, lapos kövek hátborzongató köre állt, sötéten és masszívan a világosabb égbolton. A Stonehenge ősi régészeti lelőhelyére autóztunk véletlenül vagy a Jupiter tervei alapján.
  
  
  Bármi is volt az, egyértelmű volt, hogy Jupiter itt akarja elfoglalni a helyét. Már elérte a helyszínt, és amikor száz yardra zártam a távolságot, leszállt, és hagyta, hogy a motorja leessen. Ezután gyorsan az ősi szertartásromok felé indult.
  
  
  Leállítottam a ciklust és leállítottam a motort. Kimentem, és aggodalommal álltam a félelmetes romok előtt. A Stonehenge egy ősi, druida előtti templom volt, amelyet a Nap és a Hold imádatára emeltek, és kialakítását az égitestek mozgásának mérésére alakították ki. Ami megmaradt belőle, az valójában egy masszív vágott kövek köre volt, amelyek ugyanazon kövekből álló kör belsejében helyezkedtek el, plusz néhány külső is. Egyes kövek párban voltak, mások a csúcsokon feküdtek, primitív ívet vagy szemöldököt alkotva. A nap és a hold az év bizonyos napjain felkelt és lenyugodott ezeken a boltíveken, és a templomot óriási sziderikus órává változtatta. De pillanatnyilag ez nem érdekelt, mert most egy őrült bujkált itt, aki meg akart ölni.
  
  
  Lassan az óriáskövek gyűrűje felé indultam, és az árnyékokat figyeltem. Az ég tiszta volt, de a hold még nem kelt fel, így kevés volt a fény. Az éjszaka teljesen néma volt.
  
  
  Odamentem egy elszigetelt sziklához, és megálltam, a sötétséget kutatva. Ekkor Jupiter hangja hallatszott valahonnan az árnyékból előttem.
  
  
  – Most pedig, Mr. Carter, a hazai pályámon játszik – mondta. – Amerikai lévén, feltételezem, hogy nem ismeri túl a Stonehenge-et. Egy ősi kivégzőkőnél állsz. Nem helyénvaló? Egy lövés dördült néhány centire a fejemtől.
  
  
  Leguggoltam, és láttam, hogy Jupiter alakja elhagyja egy hatalmas kő takarását, és egy másik felé rohan. Kétszer lőttem és elhibáztam. Odasétáltam egy másik kőhöz, és megálltam hallgatózni. Hallottam Jupiter ideges, halk nevetését:
  
  
  – Ez egy bájos hely, Mr. Carter. Tudtad például, hogy a kör ezen oldalán lévő trilitonok között mindössze tizenhárom lépcsőfok van? Az árnyék ismét megmozdult, és Jupiter a következő terjedelmes sziluett felé futott. Újra rálőttem, és megint elhibáztam. Egyszerűen nem volt elég fény.
  
  
  – Az is érdekelhet – hallatszott ismét Jupiter feszült, magas hangja –, hogy az Oltárkő itt, a melletted lévő triliton és a távoli Ötödik kő által alkotott szög negyvenöt fokos, és hogy itt vagy összhangban a Sarokkővel." Újabb lövés; a golyó elkerülte a bal vállamat.
  
  
  Lehajoltam és átkoztam. Kezdtem megérteni, miért választotta a Jupiter a pozícióját. Itt nemcsak megölhetett, hanem a kivégzés formalitásait is élvezhette. Gyorsan egy másik nagy sziklához sétáltam, a tüze hatótávolságán kívül. Már védekezésbe helyezett.
  
  
  – Manőverezlek, Mr. Carter – kiáltotta. – Milyen érzés macska helyett egérnek lenni a változatosság kedvéért?
  
  
  Browning géppuskája ismét elsült. Hátrahúzódtam és a biztonságba rohantam. Hirtelen változni kezdtek az árnyékok, és egyre növekvő fény világította meg a földet. Ebben a pillanatban Jupiter egy közeli rejtekhelyről kiáltott:
  
  
  „Kiváló, Mr. Carter! Pontosan ott vagy, ahol akarlak. A nagy óra ellened dolgozik a hátad mögött."
  
  
  Hátranéztem, és rájöttem, mire gondol. A híres holdkelte triliton íve alatt álltam, amely derékszögben volt a Sarokkőhöz képest. Jupiter biztosan manipulált engem. A telihold emelkedett mögöttem, az erős fény tökéletes célponttá tett.
  
  
  Jupiterhez fordultam – túl későn. A szabad levegőn állt, Browning fegyvere a mellkasomra irányult.
  
  
  – Viszontlátásra, Carter úr!
  
  
  Szánt rá időt a kivégzés utolsó szakaszaira. Célba vette a csövet, és lassan megnyomta a ravaszt. Lehunytam a szemem és egy lövés dördült az éjszakában. De nem ütött meg. Kinyitottam a szemem. Heather a kőoszlop mellett állt, kezében Sterling PPL-ével. Élve megszökött, és hallottam a lövését.
  
  
  Jupiter hangosan káromkodott, maga felé fordította a Browningot, és lőtt. De Heather beugrott egy oszlop mögé, és a golyó ártalmatlanul visszapattant egy szikláról. Jupiter villámgyorsan felém fordította a Browningot. Meghúzta a ravaszt, mielőtt reagálhattam volna, de az egyetlen hang a hangos kattanás volt, ahogy a tüske eltalálta az üres kamrát. Jupiter túl sokáig játszik macskával és egérrel.
  
  
  Hevesen káromkodott, és a földre dobta a fegyvert. Ráirányítottam a Lugert, ahogy a földre zuhant. A lövésem a jobb lábszárát találta el. De amikor újra megpróbáltam lelőni Wilhelminát, rájöttem, hogy nekem is kifogyott a lőszer.
  
  
  Jupiter felismerve, hogy mi történt, felkapott egy rövid farudat, az egyiket a közelben heverő sok közül, amelyet valószínűleg régészek hagytak hátra, és felém bicegett.
  
  
  Wilhelminát tokba zártam, és felemeltem a saját rudam, amikor a Jupiter elért hozzám. Beütötte a fejemet a rúddal. Az utolsó pillanatban elhárítottam az ütést a rúddal.
  
  
  – Talán egy kis torna? - mondta Jupiter nagy levegőt véve. A hold fényében őrült csillogást láttam a szemében.
  
  
  Újra meglendítette a rudat mindkét kezével, úgy használta, ahogy az ókori britek tették, és egy kicsit lendített a sérült lábán. Az őrülete erőt adott neki. Megint védekezésben találtam magam. Megint felém lendült, és ezúttal egy pillantást vetett a fejemre. Hátrabotlottam és elestem.
  
  
  Jupiter kihasználta, hogy a fejem felé lendült. Megpróbáltam hárítani az ütést, de a bot még mindig a karomban és a mellkasomban talált el, és kiütötte a rudat a kezemből.
  
  
  Elgurultam a következő ütéstől, és ahogy Jupiter ismét felemelte a rudat, megrántottam egy izmot a jobb alkaromban. Hugo a tenyerembe csúszott.
  
  
  Az oszlop ismét közeledett a fejemhez, ahogy Hugo belépett a Jupiter szívébe. Megállt, a rúd kinyúlt előtte, és hirtelen értetlenkedve és csalódottan nézett rám. Kissé megemelte a rudat, tett egy tétova lépést felém, majd félig megpördült balra és összeesett.
  
  
  Vettem egy mély levegőt és lassan kifújtam. Vége volt. Kihúztam Hugót Jupiter testéből, és megtöröltem a pengét a nadrágjában. Ezután visszatettem a tűsarkút a hüvelyébe. A Jupiterre néztem a felkelő hold fényében.
  
  
  Heather odalépett hozzám, és átkarolta a derekam. Remegett. „Túl nagy volt a távolság. Tudtam, hogy nem üthetem el. Csak azért lőttem, hogy eltereljem – suttogta.
  
  
  Magamhoz szorítottam. – Tudod, megmentetted az életemet – mondtam. – Az utolsó golyó, amit rád lőtt, nekem szólt. Ha nem te…"
  
  
  Megborzongott, és a testem melegét kereste.
  
  
  – Mindenesetre el kell ismernem, hogy ön egy átkozottul jó ügynök. Eleinte kétségeim voltak, de ügynökként és lányként is különleges vagy.
  
  
  „Így vagyok a legjobb” – mosolygott rám. – Úgy értem, mint egy lány – mondta, és megfogta a kezem. Megfogta a kezem, és a Stonehenge-et körülvevő magas fű felé húzott. Elsüllyedtünk a harmattal borított földbe, és újra elkezdte bizonygatni nekem, milyen jó... lányként.
  
  
  
  
  
  Carter Nick
  
  
  Omega terror
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Omega terror
  
  
  Első fejezet
  
  
  Senkinek sem kellett volna tudnia, hogy Madridban vagyok, és igyekeztem megbizonyosodni arról, hogy senki sem tudja. Nem számítottam odafigyelésre, de az óvatosság nem ártana. Kevesebb mint egy óra múlva találkoztam Hawkkal, és nem kockáztathattam meg, hogy bárkit is a közelébe engedjek.
  
  
  Ebéd után taxi helyett visszasétáltam a Hotel Nacionalba. Néhányszor megnéztem a nyomomat, de nem vettem észre senkit, aki gyanús lenne. A szállodában megkérdeztem a recepcióst, hogy kaptam-e felkéréseket kettős biztonsági ellenőrzésként. Az ügyintéző nemet mondott, ezért felmentem a lifttel az ötödik emeletre, és felmentem a szobámba.
  
  
  Már éppen be akartam dugni a kulcsot a zárba, amikor észrevettem, hogy valaki már bent van.
  
  
  Indulás előtt egy vékony púderréteget hagytam a kilincsen, ezt a port pedig valaki más keze dörzsölte le. Valahol valószínűleg voltak nyomatok a tollan, de munkám során ritkán van időm követni ezt az azonosítási vonalat. Az ügy túl gyorsan halad a nyomozói munkához.
  
  
  A folyosón fel-alá néztem, láttam, hogy egyedül vagyok. Elővettem egy 9 mm-es Lugert a tokámból, egy pisztolyt, amit Wilhelminának hívtam, és elkezdtem tesztelni az ajtót. Megálltam, és felnéztem a lámpára a felső folyosón, alig néhány méterrel arrébb. Az asztal mellett, nem messze a fénytől, egy egyenes szék állt. Fogtam egy széket, betettem a készülék alá és felmásztam rá. Lenyúltam, eltávolítottam pár csavart, a védőüveget, és kicsavartam az izzót. A folyosó sötétségbe borult.
  
  
  Az ajtóhoz visszatérve lassan elfordítottam a kilincset. Ahogy sejtettem, az ajtó nyitva volt. Óvatosan megfordítottam, hogy ne legyen zaj. Wilhemina a jobb kezembe szorult, miközben pár centire toltam az ajtót.
  
  
  Sötét volt odabent. Hallgattam és nem hallottam semmit. Kinyitottam még pár centire az ajtót és gyorsan beléptem a szobába.
  
  
  Továbbra sem volt bizonyíték arra, hogy valaki a helyszínen tartózkodott volna. Se mozgás, se hang. Szemem lassan hozzászokott a sötétséghez, és ki tudtam venni a bútorok fekete tömbjét és a függönyös ablak halvány fényét. Kinyitottam magam mögött az ajtót.
  
  
  Talán a szobalány jött be a szobába, amíg távol voltam. Vagy hogy volt ott egy betolakodó, de körülnézett és elment. Ezt azonban nem vehettem természetesnek.
  
  
  Volt egy kis lakosztályom, és most a nappaliban voltam. Mindkét oldalon volt egy hálószoba és egy fürdő. Először a mosdóba mentem, a Luger megállt előttem. Ha valaki más is itt lett volna, identitásuk védelmében támadtak volna.
  
  
  A fürdőszobában nem volt senki. Csak a hálószoba maradt. Óvatosan átsétáltam a nappalin a hálószoba ajtajához. Útközben megint megálltam. A szoba teljesen rendben volt, egy kivétellel. A madridi újságot, amit a kis kanapén hagytam, elköltöztették. Csak körülbelül hat hüvelyk, de elmozdították.
  
  
  Közeledtem a kissé nyitott hálószobaajtóhoz. Ha valaki más is itt van, annak itt kell lennie. Amikor az ajtóhoz értem, bal kezemmel óvatosan benyúltam, felkapcsoltam a hálószoba lámpáját, és teljesen kinyitottam az ajtót.
  
  
  Az ágy kissé kócos volt, de nem volt rajta senki. Aztán egy hangot hallottam a jobb oldalam felől a sarok mögül.
  
  
  Villámgyorsan megpördültem, ujjammal megmarkoltam a Luger ravaszát. Időben leállítottam a tömörítést. Az állkapcsom kissé leesett, ahogy a fotelben ülő lányra koncentráltam.
  
  
  Szemei lassan kinyíltak, és amikor meglátta a fegyvert, tágra nyíltak. Most nagyon ébren van. Szorosan összeszorítottam az állkapcsomat.
  
  
  – Majdnem meghaltál – mondtam. Leengedtem a Lugert, és körülnéztem a szoba többi részén, hogy megbizonyosodjak arról, hogy egyedül van. Egyedül volt.
  
  
  – Remélem, nem haragszik rám, Señor Price – mondta a lány. – A hírnök, ő… – a hangja elcsuklott.
  
  
  Majdnem felnevettem a megkönnyebbüléstől. Úgy tűnt, a Hotel Nacional vállalkozó szellemű csengője úgy döntött, hogy az általam viselt álnéven fáradt, magányos Bob Price jól jöhet egy társaságban aznap este. Nagyra értékelném a reggeli átgondolt meglepetését. Kíváncsi vagyok, hogyan úszta meg a puritán Spanyolországban.
  
  
  – fordultam a lányhoz. Őszinte félelem ült ki az arcán, és szeme óvatosan a fegyverre nézett. Eltettem, közelebb mentem hozzá, és ellágyítottam a hangomat.
  
  
  "Sajnálom, csak nem érdekel. El kell menned."
  
  
  Gyönyörű kis figura volt, és lehet, hogy nagyon érdekelt volna, ha megadom a lehetőség felét. De késő volt, és David Hawk várt rám. Kifejezetten Madridba repült, hogy tájékoztasson a következő megbízatásomról.
  
  
  Ahogy a lány hátradőlt a székében, egy hosszú láb lógott ki a kabátja alól, és lassan meglendítette. Minden mozdulatot ismerte, és lefogadom, hogy remekül boldogulna az ágyban.
  
  
  önkéntelenül is elmosolyodtam. "Mi a neved?"
  
  
  – Maria – mondta.
  
  
  Lehajoltam, talpra emeltem, és a vállamhoz ért. – Nagyon szép lány vagy, Maria, de mint mondtam, máskor is meg kell keresnem. Óvatosan az ajtó felé löktem.
  
  
  De nem ment el.
  
  
  A szoba közepére sétált, és miközben néztem, kigombolta a kabátját, és szélesre tárta, felfedve gyönyörű meztelen testét.
  
  
  – Biztos, hogy nem érdekli? Mosolygott.
  
  
  Néztem, ahogy felém sétál. Minden görbe sima volt, a hús minden hüvelykje sima, szilárd és rugalmas. Ettől a férfi éhes lett. Kissé kiszáradt a szám, ahogy felém sétált, még mindig tárva-nyitva tartotta a kabátját. Aztán ledobta a földre, és hozzám préselte magát.
  
  
  Nagyot nyeltem, miközben a nyakam köré fonta a karját. Megérintettem a derekát, és megbántam. Csak az érintés világított meg. Tudtam, hogy véget kell vetnem ennek az ostoba játéknak, de a testem nem akart együttműködni. Amíg haboztam, ajkait az enyémre tapasztotta.
  
  
  Csodálatos íze volt. Több akaraterővel, mint amennyit lehetségesnek tartottam, ellöktem, kinyújtottam a kezem, és megragadtam a kabátját, miközben még tisztán tudtam gondolkodni. Rádobtam a kabátot, ő pedig vonakodva átkarolta az ujját. Derékban megkötözve.
  
  
  – Most pedig menj innen – mondtam rekedten.
  
  
  Végső fellebbezéssel nézett rám. "Biztos vagy ebben?"
  
  
  – Ó, istenem – motyogtam. – Persze, nem vagyok benne biztos. Csak menj."
  
  
  Elmosolyodott, mert tudta, hogy hozzám ért. – Rendben, Mr. Price. Ne feledkezz meg rólam, ha újra Madridba jössz. Megígérted."
  
  
  – Nem felejtem el, Maria – mondtam.
  
  
  Megfordult és kiment a szobából.
  
  
  Nehezen leültem az ágyra, és kioldottam a nyakkendőmet. Igyekeztem nem arra gondolni, hogyan fog kinézni Maria az ágyon. Rohadt Hawk, rohadt AXE, a fenébe is. Hideg zuhanyra volt szükségem.
  
  
  Gyorsan levetkőztem és átsétáltam a szoba főszobáján a fürdőszobába. Amikor beléptem, „Láttam, hogy a gyógyszeres szekrény ajtaja kissé nyitva van. Biztos voltam benne, hogy bezártam, mielőtt korábban indultam. És nehéz volt elképzelni, hogy Maria miért rohangál ott.
  
  
  Óvatosan kinyitottam a doboz ajtaját. Nyilvánvalóan nem volt csapda. Aztán megláttam egy cetlit, amely az ajtó belsejére volt ragasztva. Egy üzenet volt ráfirkálva, szerintem nem Maria írta, mert nagyon férfiasak voltak a firkák:
  
  
  Hagyja el Madridot. Ha ezt nem teszed, meghalsz.
  
  
  Valami összeszorult a gyomromban. Nyilván két látogatóm volt azon az estén.
  
  
  Második fejezet
  
  
  Körülbelül tizenöt percet késtem Hawk találkozójáról, és három szivart rágott le a maradékig, miközben a padlón járkált rám várva.
  
  
  – Örülök, hogy sikerült – mondta gúnyosan, miután beengedett egy meglehetősen kopott szállodai szobába.
  
  
  Elfojtottam egy enyhe vigyort. Hawk az egyik hangulatában volt. – Örülök, hogy újra látlak, uram – mondtam neki –, elnézést a késésért. Volt egy kis problémám."
  
  
  – Oroszok? kérdezte.
  
  
  "Nem vagyok benne biztos." Meséltem neki a cetlire firkantott üzenetről.
  
  
  Nevetett. "Tudom, hogy jelenleg nem Madrid a legbiztonságosabb hely számodra, de most mindkettőnknek kényelmes volt, és gyorsan kellett beszélnem veled."
  
  
  Megfordult, és egy kicsi, rozoga asztalhoz lépett, amelyen számos hivatalos dokumentum volt kiterítve. Leült, és szórakozottan papírokat kevert, én pedig lerogytam a mellette lévő egyenes támlájú székre.
  
  
  – Azt hiszem, hallotta, hogy egy Damon Zeno nevű amerikai disszidensre utalok – kezdte Hawk.
  
  
  – Mikrobiológus kutató – mondtam. – Azt hitted, hogy valamikor az oroszoknak dolgozott.
  
  
  – Így van – mondta Hawk halkan. „Most azonban Kínában kap fizetést. Kutatólaboratóriumot hoztak létre neki Marokkóban, és a bilharzia nevű trópusi rovaron dolgozik. Tisztában vagy a trópusi betegségeiddel? "
  
  
  – Ez egy laposféreg – mondtam. „Egy parazita, amely belülről eszi meg az embert. Ha jól emlékszem, nálad van a vízben. Dr. Z tett valamit ezzel a fertőzéssel kapcsolatban? »
  
  
  Hawk a szivarja maradványait bámulta. „Zeno szétszedte, hogy lássa, mitől működik. És rájött. Informátorunk elmondta, hogy egy közönséges laposféreg mutációját fejlesztette ki, amely a bilharzia szinte elpusztíthatatlan törzse. Omega mutációnak nevezi. Mivel az Omega a görög ábécé utolsó betűje, úgy gondoljuk, hogy Zénó a megjelölést a saját vezetéknevéből vette.
  
  
  „Mindenesetre, ha igaz, amit tanultunk, az Omega mutáció különösen veszélyes, és szinte hihetetlen ütemben szaporodik. Ellenáll az összes jelenleg használt gyógyszernek, ellenszernek és víztisztítónak."
  
  
  halkan füttyentem. – És szerinted Zénó ezt az USA ellen fogja felhasználni?
  
  
  „Beismerte. Amerika legyen az általa kifejlesztett hatékony biológiai fegyverek tesztelési terepe. Egy maroknyi ellenséges ügynök könnyen beszennyezheti tavainkat és folyóinkat. Még miután megtudtuk a törzs jelenlétét, keveset tudtunk tenni ellene. A fertőzést követő napokon – nem hónapokon vagy heteken – a legtöbbünk elkapta volna a betegséget. Néhány napon belül meghalunk."
  
  
  – Azt hiszem, elmegyek Zenóhoz Marokkóban – mondtam.
  
  
  Hawk megint a szivarjával babrált. "Igen. Úgy gondoljuk, hogy az L5-ös hadművelet vezetője, Li Yuen személyes kapcsolatban áll néhány marokkói tábornokkal, akik még mindig baloldali puccsra törekednek. Lehet, hogy alkut kötött velük; még nem tudjuk. Valójában , mi nem
  
  
  Még azt sem tudjuk, hogy pontosan hol van a laboratórium.”
  
  
  Megráztam a fejem. A fizetésen kívül semmi előnye nem volt annak, hogy én vagyok az AX első számú embere, és az embernek bolondnak kell lennie ahhoz, hogy bármi pénzért azt tegye, amit én tettem. – Gondolom, az idő a lényeg?
  
  
  "Mint korábban. Úgy gondoljuk, Zénó már majdnem készen áll arra, hogy megtegye végső jelentését Pekingben. Amikor megteszi, kétségtelenül elküldi vele a kísérleteinek eredményeit is. Lefoglaltam neked egy jegyet a holnap reggeli Tangerbe tartó járatra. . Ott találkozik Delacroix-szal, az informátorunkkal. Ha vissza tudja küldeni nekünk Zénót, tegye meg. Ha nem...." Hawk elhallgatott. "Öld meg."
  
  
  Összerándultam. – Örülök, hogy nem tűzte ki túl magasra a céljaimat.
  
  
  – Megígérem, hogy jó pihenést adok neked, ha ennek vége, Nick – mondta Hawk, vékony ajkú száját enyhe vigyorra fordítva. A velem szemben ülő asztalnál inkább úgy nézett ki, mint egy connecticuti farmer, semmint egy erős hírszerzési főnök.
  
  
  – Hosszabb nyaralást kaphatok, mint máskor – feleltem a vigyorra.
  
  
  Harmadik fejezet
  
  
  Az Iberia Airlines 541-es járata másnap késő reggel érkezett Tangerbe. Amint leszálltam a gépről, azt vettem észre, hogy itt melegebb van, mint Madridban. A repülőtéri terminál meglehetősen modern volt, és a szajkó mögött egyenruhás marokkói lányok barátságosak voltak. Volt egy szállásfoglalási fülke, és béreltem egy szobát Velazquez palotájában a francia negyedben.
  
  
  Egy kellemes, fákkal szegélyezett, de poros úton befelé vezető úton egy cetlire gondoltam, amit a szobámban találtam. Az oroszok hagyták ezt, hogy tudjam, AX nyomában vannak? Vagy Chicomék üzenete volt? Talán a kínai L5 értesült az AX újbóli érdeklődéséről az Omegával való kísérletezés iránt, és az ügynök megpróbált elriasztani minket, amíg Zénó meg nem kapta a jelentését Pekingbe.
  
  
  Velazquez palotája egy dombon állt, kilátással a kikötőre és a Gibraltári-szorosra, valamint Tanger medinai részének szűk, ősi épületeivel és szűk utcáival. Tanger szikrázó fehér város volt a túlsó dombok zöldjével és a szorosok kobaltkékjével szemben. Több mint ezer évig kereskedelmi központ volt, az európai és ázsiai kereskedelem találkozóhelye, ahol a berberek és a beduinok a világ minden szegletéből érkezett kereskedőkkel keveredtek. A Medina és Kasbah szűk utcáiban virágzott a csempészet és az árnyas kereskedés, amíg közvetlenül a második világháború után új törvényeket nem fogadtak el.
  
  
  Amikor felhívtam Delacroix-t a szállodai szobámból, egy fiatal nő válaszolt. A hang tele volt érzelmekkel, amint megkérdeztem Andre Delacroix-t.
  
  
  – Ez az ő ingatlanügynöke? – kérdezte a nő a Delacroix-nak kapott azonosító kódot használva.
  
  
  – Igen, így van – mondtam.
  
  
  Rövid szünet következett. „A nagybátyámnak balesete volt. Talán találkozhatunk, hogy megbeszéljük Önnel a felvetni kívánt kérdéseket."
  
  
  Ez volt az egyik probléma az ilyen típusú munkákkal. Nem számít, milyen gondosan terveztél, mindig volt egy ismeretlen tényező a munkában. Haboztam, mielőtt megszólaltam.
  
  
  „Mr. Delacroix nem lát engem? – kérdeztem.
  
  
  A hangja enyhén remegett. – Teljesen képtelen. Francia akcentussal beszélt.
  
  
  – Remek. Hol szeretne találkozni, hogy megvitassák ezt az ügyet?
  
  
  Újabb rövid szünet. „Találkozzunk a Tingis kávézóban Medinában. Zöld ruhában leszek. Délig ott lehetsz? »
  
  
  – Igen, délben – mondtam.
  
  
  És akkor meghalt a telefon.
  
  
  Amikor kiléptem az európai stílusú szállodából, egy bézs djellaba és barna fez ruhás fiú megpróbált eladni egy taxit, de visszautasítottam. Elsétáltam a Rue Velázquez-en a Boulevard Pasteurig, és jobbra fordultam a Place de France-ra. Pár háztömbbel később egy ősi boltíven keresztül beléptem a medinába.
  
  
  Amint belépsz a Medinába, káoszt érzel. A szűk utcák tele vannak köntösbe bújt marokkóiakkal. Kanyargós utcácskái, kiugró erkélyei és sötét ajtónyílásai olyan üzletekhez vezetnek, ahol mindenféle egzotikus cikkből álló sárgaréz- és bőrárut árulnak. Ahogy Little Socco felé sétáltam, valahol keleti zene támadta meg a fülemet egy boltból, és furcsa, de elbűvölő illatok értek el az orrlyukaimat. Szürke kaftános nők álltak, és fojtott suttogással beszélgettek, két amerikai hippi pedig egy rozoga szálloda előtt vitatkozott a tulajdonossal a szoba áráról.
  
  
  A Tingis Cafe a Little Socco végén volt. Nagy hely volt belül, de soha senki nem ült ott, csak marokkóiak. Kint a járdán asztalok voltak kovácsoltvas korlátokkal, amelyek elválasztották a vásárlókat a tömegtől.
  
  
  Delacroix unokahúgát egy asztalnál ülve találtam a korlát közelében. Hosszú, egyenes, élénkvörös haja volt, és zöld ruhát viselt, amelyen hosszú, fehér combjai látszottak. De úgy tűnt, egyáltalán nem volt tudatában annak, milyen gyönyörűen néz ki. Arca feszült volt az aggodalomtól és a félelemtől.
  
  
  Megkérdeztem. - Gabriel Delacroix?
  
  
  – Igen – válaszolta megkönnyebbült arckifejezéssel. - Ön az a Mr. Carter, akivel a nagybátyámnak találkoznia kellett volna?
  
  
  "Ez igaz."
  
  
  Amikor a pincér megérkezett, Gabrielle marokkói mentateát rendelt, én pedig
  
  
  kávé. Amikor elment, nagy zöld szemekkel nézett rám.
  
  
  – A nagybátyám... meghalt – mondta.
  
  
  Abból sejtettem, ahogy a telefonban beszélt. De miután meghallottam a szavait, enyhe ürességet éreztem a mellkasomban. Egy pillanatig sem szóltam.
  
  
  „Megölték” – mondta, és könnyek szöktek a szemébe.
  
  
  Hallva a bánatot a hangjában, abbahagytam magam sajnálatát, és próbáltam vigasztalni. Megfogtam a kezét, és azt mondtam: – Elnézést.
  
  
  „Elég közel voltunk egymáshoz” – mondta, és egy kis csipkezsebkendővel megtörölte a szemét. „Rendszeresen meglátogatott, miután apám meghalt, és teljesen egyedül voltam.”
  
  
  Megkérdeztem. "Mikor történt?"
  
  
  – Néhány napja. Ma reggel eltemették. A rendőrség szerint a gyilkos rabló volt.
  
  
  – Mást mondtál nekik?
  
  
  "Nem. Úgy döntöttem, hogy nem teszek semmit, amíg meg nem próbálja felvenni vele a kapcsolatot. Mesélt nekem az AX-ről és egy kicsit az Omega projektről."
  
  
  – Helyesen cselekedtél – mondtam neki.
  
  
  Megpróbált mosolyogni.
  
  
  "Hogy történt ez?" Megkérdeztem.
  
  
  Elnézett mellettem a térre, a Fuentes és a Boisson Scheherazade kávézók felé. „Egyedül találtak rá a lakásomban. Lelőtték, Mr. Carter." A lány a közöttünk lévő kis asztalra nézett. "Je ne comprends pas."
  
  
  – Ne próbáld megérteni – mondtam. – Ön nem racionális emberekkel áll szemben.
  
  
  A pincér hozta az italunkat, én pedig adtam neki néhány dirhamot. Gabrielle azt mondta: "Mr. Carter", és megkértem, hogy hívjon Nicknek.
  
  
  – Nem tudom, hogyan találtak rá, Nick. Ritkán hagyta el a lakást."
  
  
  „Van módjuk. Észrevettél valakit, aki a nagybátyád halála óta lógott a házad körül?
  
  
  A lány összerándult. „Biztos voltam benne, hogy valaki követ, amikor a rendőrségre jöttem. De lehet, hogy ez az én képzeletem.
  
  
  – Remélem – motyogtam. – Figyelj, Gabriel, mondott Andre valami konkrétat arról a helyről, ahol dolgozott?
  
  
  „Több nevet említett. Damon Zeno. Li Yuen. Még soha nem láttam ilyen állapotban. Félt, de nem önmagáért. Ez az Omega dolog, amin dolgoznak ott, azt hiszem, ez az, ami megijesztette."
  
  
  – Van egy jó ötletem – mondtam. Ittam egy korty sűrű kávét, és borzasztó volt. - Gabriel, a nagybátyja mondott valaha valamit a laboratórium helyéről?
  
  
  A lány megrázta a fejét. „Zagorából repült ide, de a tárgy nincs ott. Egy kis falu mellett található, közelebb az algériai határhoz. Nem mondta meg a nevét. Gyanítom, hogy nem akarta, hogy bármi veszélyesről tudjak.
  
  
  – Okos ember, a nagybátyád. Átnéztem a téren a Zátony Bazárra, és próbáltam emlékezni a határ menti falvak nevére ezen a területen. Egy karamell arcú marokkói kötött sapkában egy csomagokkal megrakott kézikocsit tolva sétált, majd egy izzadt, vörös arcú turista követte. – Van itt még valaki, akiben Andre megbízhat?
  
  
  Egy pillanatra elgondolkodott. – Ott van Georges Pierrot.
  
  
  "Ki ő?"
  
  
  „A nagybátyám kollégája, olyan belga, mint mi. Iskolai barátok voltak Brüsszelben. Andre bácsi néhány nappal halála előtt meglátogatta, miután megszökött a kutatóközpontból. Ez nagyjából ugyanabban az időben történt, amikor Colin Pryorral beszélt."
  
  
  Colin Pryor volt az a férfi a DI5-től, az egykori MIS-től, akivel Delacroix felvette a kapcsolatot Tangerben, hogy eljusson az AX-hez. De AX mindent tudott, amit Pryor, kivéve az objektum helyét.
  
  
  – Pierrot itt lakik Tangerben? Megkérdeztem.
  
  
  – Nem messze, egy Tetuan nevű hegyi városban. Busszal vagy taxival lehet eljutni.”
  
  
  Elgondolkodva megdörzsöltem az állát. Ha Delacroix eljött volna meglátogatni Pierrot-t azalatt a rövid idő alatt, amíg itt van, elmondhatott volna neki lényeges dolgokat. – Mennem kell Pierrot-ba.
  
  
  Gabrielle kinyújtotta a kezét, és megfogta a kezem. – Igazán hálás vagyok, hogy itt vagy.
  
  
  Mosolyogtam. – Amíg ez véget nem ér, Gabrielle, szeretném, ha nagyon óvatos lenne. Hívjon, ha bármi gyanúsat lát."
  
  
  – Megteszem, Nick.
  
  
  – Tangierben dolgozik?
  
  
  – Igen, a Boutique Parisienne-ben, a Boulevard Mohammed V-n.
  
  
  – Nos, menj mindennap dolgozni, mint mindig, és próbálj meg nem gondolni a nagybátyádra. Ez a legjobb számodra, és ha valaki figyel rád, elhiteti vele, hogy nem tudsz nagybátyád haláláról. Felveszem veled a kapcsolatot, miután beszéltem Pierrot-val.
  
  
  – Már nagyon várom – mondta Gabrielle.
  
  
  Nem ő volt az egyetlen, aki örömmel várta a következő találkozást.
  
  
  Aznap lementem a buszpályaudvarra, és azt tapasztaltam, hogy busszal kétszer annyi időbe telik eljutni Tetouanba, mint taxival, de úgy döntöttem, hogy legalább egy irányba busszal megyek, mert kevésbé lesz észrevehető. Azt mondták, hogy másnap korán reggel érkezzek az állomásra, hogy 6:30-kor elérjem a Tetouan buszt. Jegyeket elővételben nem lehetett venni.
  
  
  Aznap este felhívtam Colin Pryort, a DI5 ügynökét. Nem érkezett válasz, bár az operátor többször is megengedte, hogy a telefon csörögjön. Eszembe jutott, hogy az új városrészben nemrégiben építettek egy leszállót, dél körül odamentem, és istenem, nem volt üzenet.
  
  
  Nem tetszik. Delacroix meghalt, Pryor nem elérhető – éreztem a patkányszagot. Aztán, ahogy az lenni szokott, történt valami, ami megerősítette a gyanúmat. Visszasétáltam a szállodába, egy sötét utcán sétáltam, ahol szinte nincs gyalogosforgalom. Ez egy új fejlesztésű terület volt, ahol az üzletek felújított épületekbe költöztek. Még tíz másodperc sem azután, hogy elhaladtam a sötét sikátor mellett, egy hangot hallottam a hátam mögött. Leguggoltam, megpördültem a sarkamon, és egy lövés dördült a sötétben.
  
  
  A pisztoly golyója a fejem melletti épület tégláját találta el, és elrepült az éjszakába. Amikor kihoztam Wilhelminát, egy sötét alakot láttam gyorsan beköltözni a sikátorba.
  
  
  Visszaszaladtam a sikátorba, és belenéztem annak fekete hosszába. A férfi nem volt látható. A sikátor rövid volt, és egy udvarra nyílt.
  
  
  Elkezdtem ezt csinálni, de abbahagytam. Olyan volt, mint egy parkoló több ház számára. Ekkor tele volt nehéz felszereléssel, köztük egy nagy gömbfejű daruval egy hosszú kábel végén. A daru amerikainak tűnt.
  
  
  Az egyik tőlem balra lévő ház falát részben lebontották, körülötte sok volt a törmelék. A sötét alak nem volt sehol. De úgy éreztem, mintha odakint lenne valahol, a törmelékben vagy a felszerelésben bujkált, és csak egy második, jobb alkalomra vár, hogy elkapjon.
  
  
  Minden halálosan csendes volt. Szemeim a nehéz felszerelések fekete hajótestét pásztázták, ahogy elhaladtam mellettük, de nem láttam emberi alakot. A támadó az elpusztult épület romjai alá mászhatott be. Lassan közeledtem a lerombolt falhoz, miközben szorosan figyeltem a környezetemet.
  
  
  Hirtelen hallottam, hogy a motor zúg, és megtöri a csendet. Gyorsan megfordultam, először nem tudtam megmondani, milyen berendezéstől jön a hang. Aztán láttam, hogy a daru kar megmozdul, és egy hatalmas vasgolyó lassan emelkedik a föld fölé. A daru fényszóróitól elvakítva a kocsi kabinjára pillantottam, és alig láttam ott egy sötét alakot.
  
  
  Remek ötlet volt. A daru köztem és a sikátor kijárata között állt, én pedig az épületegyüttes sarkában ragadtam, és nem tudtam hova bújni. A hátsó fal mentén haladtam, Luger készenlétben volt.
  
  
  A darufülkét céloztam meg, de a labda közém és a fülke közé került, és felém lendült. Elképesztő sebességgel érkezett, és akkorának tűnt, mint maga a daru, amikor megérkezett. Két-három láb átmérőjű volt, sebessége pedig egy kis mozdonyé volt. Fejjel beleestem a törmelékbe, a labda elrepült a fejem mellett, és a mögöttem lévő falnak ütközött. Az üveg összetört, a kő és a tégla összeomlott, ahogy a fémgolyó tönkretette a fal egy részét. A darukar ezután visszahúzza a labdát egy újabb próbálkozásra.
  
  
  A labda több centivel kimaradt. Újra betakartam Wilhelminát, és kimásztam a törmelék alól, port köpve és magamban káromkodva. Valahogy meg kellett kerülnöm ezt az átkozott csapot, különben összetörtem volna, mint egy poloska a szélvédőn.
  
  
  Balra futottam, a csaptól távolabbi sarokba. A nagy labda ismét meglendült mögöttem, és az operatőr szinte tökéletesen időzítette. Láttam, hogy egy fekete kerek tömeg óriási meteorként rohan felém. Újra a földre vetettem magam, de úgy éreztem, hogy egy hatalmas gömb legelészi a hátamat, ahogy zuhantam. Hangosan nekiütközött a falnak mögöttem, fémet, téglát és habarcsot tépett és tépett. Az udvartól jobbra lévő épületben kinyílt pár ablak, és hangos arab felkiáltást hallottam. Nyilvánvalóan még mindig laktak ebben az épületben az udvar túlsó végében történt bontás ellenére is.
  
  
  A daruban ülő férfi figyelmen kívül hagyta a sikolyokat. A motor szándékosan felpörgött, és a labda visszarepült, hogy harmadszor is eltalálják. Nagy nehezen feltápászkodtam, és a túlsó fal felé indultam. A labda ismét elrepült, feketén és hangtalanul, és ezúttal egy törött betondarabban botlottam meg, éppen akkor, amikor megpróbáltam elkerülni a kerek tömböt. Csak egy másodperc töredékére voltam kibillentve az egyensúlyomból, mielőtt el tudtam volna merülni a labdától, és amikor megérkezett, nem mozdultam ki az útjából. Ahogy elhaladt mellette, a vállamhoz súrolt, és keményen a földre lökött, mintha egy kartonbaba lennék. Erősen megütöttem a törmeléket, és egy pillanatra megdöbbentem. Újra hallottam a daru működését, és amikor felnéztem, a labda tíz lábbal a mellkasom felett lebegett.
  
  
  Aztán elesett.
  
  
  A gondolat, hogy ez a leereszkedő gömb alakú horror összezúz a törött járdán, cselekvésre sarkallt. Amikor kijött felém a labda az éjszakából, őrülten balra gurítottam. Fülsiketítő reccsenés hallatszott a fejem közelében, amikor a labda eltalált, és a törmelék záporozott körülöttem, de a labda kimaradt.
  
  
  A daruban ülő férfi nyilván nem láthatta, hogy nem ütött el, mert óvatosan lelépett a fülkéből, ahogy a por kitisztult. Megfogtam egy darab törött fát, és mozdulatlanul feküdtem, ahogy közeledett. A motor még járt
  
  
  Körülbelül hat lábnyira felemelte a labdát, és az lógott a levegőben. Az épületben több ablak is nyitva volt, és sok izgatott hang hallatszott.
  
  
  Ellenfelem fölém állt. Megütöttem a térdét egy fadarabbal. Szilárdan összekapcsolódott a térdkalácsával, ő pedig hangosan felsikoltott, és a földre esett. Nagy csúnya marokkói volt. Porral és szennyeződéssel borítva ráugrottam. Találkozott a támadásommal, és végiggurultunk a földön egy nagy fémgolyó alatt. Láttam, hogy a labda hat centit csúszik, és nagyot nyelt. Mielőtt elhagyta a daru kabinját, nem volt ideje teljesen leállítani a szíjtárcsát.
  
  
  Gyorsan kigurultam a labda alól, mire egy másik férfi nagy, nehéz ököllel arcon ütött. Aztán rajtam volt és szorosan fogta a nyakam. Ragadós markolata bezárult, és elállt tőle a lélegzetem. Neki több energiája maradt, mint nekem, és a karjait acélszalagoknak éreztem a torkom körül.
  
  
  Le kellett húznom, vagy halálra fulladnom. Zsibbadt ujjaimat a vesébe böktem, és a szorítása kissé meglazult. Egy erős mozdulattal sikerült a térdemet az ágyékába hajtanom. A szorítása elveszett, én pedig egy nagy korty levegőt szívtam, ellökve a marokkóit.
  
  
  Megfogtam a tűsarkúmat, amit Hugónak hívtam, de nem tudtam használni. Amint a nagydarab ember földet ért, a labda ismét megrándult és ráesett.
  
  
  Tompa reccsenés hallatszott, amikor a labda a mellkasán találta el. A por gyorsan kitisztult, és láttam, hogy majdnem kettévágták, és a testét összezúzta a labda.
  
  
  Nehezen álltam fel, és hallottam, hogy valaki mond valamit a rendőrségről.
  
  
  Igen, lenne rendőrség. És ott találtak volna, ha nem költöztem volna gyorsan. Burkoltam Hugót, és egy utolsó pillantást vetve a halottra, elhagytam a helyszínt.
  
  
  Negyedik fejezet.
  
  
  „Andre Delacroix? Igen, persze, ismertem. Közeli barátok voltunk. Kérem, jöjjön be velem a könyvtárba, Mr. Carter.
  
  
  Követtem Georges Pierrot-t mór stílusú otthonának egy hangulatos kis szobájába. A helyiség tele volt könyvekkel, díszes szőnyeggel és Afrika különböző területeiről készült falitérképekkel. Pierrot rést talált magának Marokkóban. Vegyészmérnök volt egy tetuini ipari magáncégben.
  
  
  "Megkínálhatom egy itallal?" - kérdezte Pierrot.
  
  
  – Iszok egy pohár pálinkát, ha van.
  
  
  – Természetesen – mondta. Odalépett a falnak támasztott beépített bárhoz, kinyitotta a faragott ajtókat, és elővett két üveget. Georges Pierrot alacsony, az ötvenes évei elején járó férfi volt, francia egyetemi tanárnak látszott. Arca háromszög alakú volt, a végén kecskeszakállal, és szemüveget viselt, ami folyton lecsúszott az orrán. Sötét haját ősz csíkozta.
  
  
  Pierrot átnyújtott nekem egy pohár brandyt, és megtartotta magának a Pernodot. – Andreával is barátok voltatok?
  
  
  Mivel Pierrot közel állt Delacroix-hoz, azt válaszoltam, legalábbis részben őszintén: „Én vagyok az asszisztens, akit keresett.”
  
  
  A szeme közelebbről vizsgált engem. "Ó, értem." A padlót nézte. – Szegény Andre. Csak jót kell tenned. Nagyon elkötelezett ember volt." Pierrot erős francia akcentussal beszélt.
  
  
  Leültünk egy puha bőr kanapéra. Kortyoltam egyet a pálinkából, és hagytam, hogy felmelegítsen. – Andre megbeszélte veled a tárgyat? Megkérdeztem.
  
  
  Megvonta vékony vállát. „Beszélnie kellett valakivel. Természetesen ott van az unokahúga is, egy kedves lány, de úgy tűnt, úgy érezte, meg kell bíznia egy másik férfiban. Kevesebb, mint egy hete járt itt, és nagyon ideges volt.”
  
  
  – A laboratóriumi kísérletekről?
  
  
  „Igen, nagyon ideges volt rájuk. És persze alig menekült el onnan. Tudták, hogy gyanús, ezért amikor egyik este megpróbált elmenni, őrökkel és kutyákkal követték. A sötétben rálőttek, de megszökött – csak Tangerben találták meg." Pierrot lassan megrázta a fejét.
  
  
  – Mit mondott még, amikor idejött? Megkérdeztem.
  
  
  Pierrot fáradtan nézett rám. "Semmi különös. Valószínűleg még nem tudsz semmit. Hogy a kínaiak szörnyű biológiai fegyvereken dolgoztak, és nemrégiben laboratóriumot költöztettek ebbe az országba, hogy befejezzék kísérleteiket. Bevallotta nekem, hogy az amerikaiakkal együttműködve figyeli a projektet. Elnézést kérek, ha rossz volt tőle, hogy ilyen nyíltan beszélt, de mint mondtam, úgy érezte, beszélnie kell valakivel.”
  
  
  "Igen, persze." Ez volt az amatőr függőség egyik baja.
  
  
  - Mesélt a laboratórium helyéről? folytattam a felfedezést.
  
  
  Pierrot elhallgatott. – Nem beszélt a pontos helyről, Monsieur Carter. De megemlítette, hogy a helyszín egy falu közelében található az algériai határ közelében. Hadd gondolkodjak."
  
  
  Ujjait az orrnyergére szorította, még jobban leengedte szemüvegét, és koncentráltan lehunyta a szemét. „Tamegroottól délre volt, „M” Mhamiddal kezdődik. Igen, Mhamid, ez az a falu, amelyet említett."
  
  
  Gondolatban jegyzeteltem. – Közel van ez a határhoz?
  
  
  – Igen, az Atlasz-hegység túloldalán, egy száraz, száraz vidéken.
  
  
  Ott szinte nincs civilizáció, uram. Ez a sivatag széle."
  
  
  „Jól kiválasztott hely” – gondoltam. – Andre leírta önnek a létesítmény személyzetét?
  
  
  "De nem sokáig. Mesélt nekem az amerikai tudósról"
  
  
  – Zeno – mondtam.
  
  
  – Igen, ez a név. És persze a kínai, aki a létesítmény adminisztrátora. Li Yuen, azt hiszem, azt mondta a név.
  
  
  Ittam még egy korty pálinkát. – Andre beszélt Li Yuen személyes kapcsolatairól a marokkói tábornokokkal?
  
  
  Pierrot arca felragyogott. – Igen – mondta. Összeesküvően körülnézett a szobában, mintha valaki a függönyök mögött rejtőzne. "Két nevet említett Andre, olyan férfiakat, akiket a létesítményben látott, miközben Li Yuennel beszélt."
  
  
  "Kik ők?"
  
  
  „Mindkét névre emlékszem, mert viszonylag nemrégiben szerepeltek itt a hírekben. Emlékszel a tábornokok felkelésére? A puccsot Hasszán király verte le egy véres mészárlásban. A két katona, akit Andre látott, kezdetben a vádlottak között volt, de később felmentették őket. Sokan úgy gondolják, hogy ők voltak az igazi puccsvezetők, és még most is arra várnak, hogy újabb kísérletet tegyenek a marokkói kormány megdöntésére és egy baloldali rezsim beiktatására. Ők Jenina tábornok és Abdallah tábornok” – mondta Pierrot. – Jeninát vezetőnek tartják.
  
  
  "Tehát Jenina megígérte, hogy korlátozott ideig megvédi a laboratóriumot" - találgattam hangosan -, cserébe Kína pénzügyi támogatásáért egy második és még hatékonyabb puccshoz.
  
  
  Még mindig jobban le kellett írnom az objektum helyét. Nem tudtam lemenni a határra, és egy teljes hétig a sivatagban vándorolni próbáltam laboratóriumot találni. Addigra már késő lehet.
  
  
  Jenin tábornok tudta, hol van. És ha olyan volt, mint a legtöbb katona, valahol elrejtett róla egy írásos feljegyzést.
  
  
  – Hol van most ez a Jenina? Megkérdeztem.
  
  
  Pierrot vállat vont. „Ő irányítja a császári hadsereget a környéken, és a főhadiszállása Fezben van. De fogalmam sincs, hol lakik. Kétségtelenül közel lesz Fezhez.
  
  
  – És ez az otthona, ahol mindent, ami fontos, távol tartana a tisztviselőktől – mondtam. Letettem a pohár pálinkát és felálltam. – Nos, szeretném megköszönni az együttműködést, Monsieur Pierrot.
  
  
  Pierrot felállt, hogy az ajtóhoz vezessen. – Ha Ibn Jeninhez mész – mondta –, jobb, ha vigyázol a biztonságodra. Ő egy könyörtelen és veszélyes ember, aki ennek az országnak a diktátora akar lenni."
  
  
  Kinyújtottam a kezem a belga felé, ő pedig megrázta. – Ígérem, hogy óvatos leszek – mondtam.
  
  
  Amint visszatértem Tangerbe, elmentem a Velazquez-palotába, hogy helyreállítsam a rendet, és újra felhívjam Colin Pryort. Amikor beléptem a szobámba, megálltam.
  
  
  A ház zűrzavaros volt. Az egyetlen bőröndöm nyitva volt, és a tartalma a földön hevert. Az ágynemű rongyos volt, a komód fiókjait pedig kihúzták és szétszórták a szobában. Úgy tűnt, hogy valaki tudni akarja, mennyi információm van jelenleg, és arra gondolt, hogy mit árulhat el neki a cuccom. De az akció egyben terrortaktika is volt, izomláz. Amikor beléptem a fürdőszobába, egy másik cetlit találtam, ugyanazzal a firkával, mint Madridban, ezúttal a mosdókagyló feletti tükör üvegére ragasztva. Ő mondta:
  
  
  Figyelmeztetve lettél. Következő lány. Olvasd fel neki a holnapi újságokat.
  
  
  Az utolsó részt nem értettem. Zsebembe tettem a cetlit, a telefonhoz mentem és felhívtam Pryort. Ezúttal elkaptam. Az akcentusa egyértelműen brit volt.
  
  
  „Örülök, hogy hallok felőled, srác” – mondta, amikor kódosan bemutatkoztam neki.
  
  
  "Ugyanez. Én várost nézek. Mit szólnál, ha elvinnénk őket ma este? Találkozhatnánk 11:00 körül."
  
  
  "Jól hangzik. Először meg kell állnom, hogy találkozzak egy barátommal, de utána találkozhatok veled."
  
  
  – Így van. Hamarosan találkozunk.
  
  
  Letettem a telefont, miután megbeszéltük, hogy találkozunk a Mohammed V egy kis járdán lévő étteremben, ahol korábban a DI5 és az AX is használt. Ezután felhívtam Gabrielle Delacroix-t, és megkönnyebbülten tapasztaltam, hogy jól van. Megkértem, hogy jöjjön velem vacsorázni nyolckor a detroiti Kasbah étterembe, és ő beleegyezett.
  
  
  Utoljára felhívtam az Avis Rent-A-Cart, hátha nyitva lesznek egy ideig. Azt mondták, megteszik. Fogtam egy taxit, és béreltem egy Fiat 124-es kabriót. Az autó alapkivitelben öt előremeneti sebességfokozattal rendelkezett, és ideális volt Tanger utcáin való közlekedéshez. Felhajtottam a dombra a Kasbahhoz, a Medina szűk kanyargós utcáin keresztül, és találkoztam Gabrielle-lel Detroitban. Az étterem egy ősi erődépület tetején volt, amely a szultáni palota volt. Az étkező három fala üvegből készült, és hihetetlen kilátást nyújtott a Gibralteri-szorosra. Gabrielle-t az ablak melletti asztalnál találtam. Sápadt volt, és teljesen másképp nézett ki, mint ahogy a telefonban beszélt.
  
  
  Leültem az alacsony kerek asztalhoz, és alaposan ránéztem. "Minden rendben?" Megkérdeztem.
  
  
  – Idefelé menet bekapcsoltam az autórádiót – mondta egykedvűen.
  
  
  "Folytatni."
  
  
  – Volt néhány hír Tetouantól.
  
  
  A gyomrom automatikusan összeszorult. – Mi volt ez, Gabriel?
  
  
  Zöld szemek néztek rám. – Georges Pierrot meghalt.
  
  
  Bámultam rá, próbálva megérteni, mit mond. Lehetetlennek tűnt. Néhány órája hagytam el. "Hogyan?"
  
  
  „A rendőrök egy rövid kötélen lógva találták meg a garázsban. Öngyilkosságnak hívják."
  
  
  – Átkozott leszek.
  
  
  – Nagyon félek, Nick.
  
  
  Most már tudtam, mit jelent a jegyzet. Éppen beszélni akartam, amikor odajött a pincér, ezért megálltam, és kiadtam neki a rendelésünket. Egyikünk sem volt nagyon éhes, de rendeltem két üveg marokkói kuszkuszt egy könnyű borral. Amikor a pincér elment, kivettem a cetlit a zsebemből.
  
  
  – Szerintem ezt látnod kell, Gabrielle – mondtam, és átadtam neki az újságot. – A szállodai szobámban találtam.
  
  
  Szemei nem fogadták el az üzenetet, és miközben ezt tette, a nyers félelem tompasága jelent meg a szemében. Megint rám nézett.
  
  
  – Engem is meg fognak ölni – mondta tompán.
  
  
  „Nem, ha bármi mondanivalóm van róla” – biztosítottam. – Nézd, nagyon sajnálom, hogy te és Pierrot belekeveredtél ebbe. De mindez még azelőtt történt, hogy idejöttem. Most, hogy tudnak rólad, csak annyit tehetünk, hogy ne sérüljön meg. Lehet, hogy egy időre ki kell költöznie a lakásából, amíg ez elmúlik. Este benézek a szállodába.
  
  
  Most összeszedte magát, és már nem volt hisztéria a szemében. – A nagybátyám azért harcolt ezekkel az emberekkel, mert tudta, hogy meg kell küzdeni velük – mondta lassan. – Nem fogok elszökni.
  
  
  – Nem kell többet tenned, mint amennyit már megtettél – mondtam neki. „Hamarosan elhagyom Tangert, hogy kutatólaboratóriumot keressek. Egyedül leszel, és csak annyit kell tenned, hogy egy ideig távol maradsz a szemed elől."
  
  
  – Hol van az objektum? Kérdezte.
  
  
  – Még nem tudom, de azt hiszem, ismerek valakit, aki meg tudja mondani.
  
  
  Csendben fejeztük be az étkezést, elhagytuk az éttermet, és beszálltunk a bérelt autómba. Az ősi boltíven át a várba, durva macskaköveken át, vissza a Medinán át a francia negyedbe. De mielőtt kijutottunk volna a medinából, felfedeztük a bajt. Engem követtek.
  
  
  Egy szűk, sötét utcában volt, távol az üzletektől és az emberektől. Amikor ez megtörtént, már majdnem az óváros kapujában voltunk. Az ellenkező irányból egy fiú sétált az utcán, és egy üres kézikocsit húzott, amit a hordárok használtak a poggyásznak. Volt elég helyünk az elhaladáshoz, de hirtelen oldalra fordította előttünk a szekeret, elzárva az utcát. Aztán az árnyékba futott.
  
  
  Benyomtam a féket és kiugrottam a kocsiból, hogy a fiú után üvöltsek. A következő pillanatban lövés dördült az éjszakában a közeli erkélyről. A golyó a bal karomnál fúrta át az autó tetejét, és valahova bement. Hallottam Gabrielle félelmében sikoltását.
  
  
  Lehajoltam az egyik térdemre, a Luger felé tartottam, miközben szemeim az erkély feketeségét kutatták. Láttam egy árnyékot. Egy második lövés is eldördült, és elszakította a kabátom ujját, és betörte a mellettem lévő autó ablaküvegét. Viszonoztam a tüzet a Lugerrel, de nem talált el semmit.
  
  
  "Kijön!" - kiáltottam Gabrielle-nek.
  
  
  Ahogy engedelmeskedett, az utca túloldaláról lövés dördült az éjszakába. A golyó áthatolt a Fiat szélvédőjén, és több centivel elkerülte Gabrielle fejét. Ha egyenesen ült volna, megölte volna.
  
  
  A lövés hangjára lőttem, majd megfordultam a nyitott kocsiajtó mögött. Hallottam egy hangot, amely hangosan arabul kiabált, és valakit a hátunk mögül kiált. Lesből támadtak ránk és csapdába kergettek.
  
  
  – kiáltottam újra a lánynak. – Elmegyünk! Visszamásztam a vezetőülésbe, amikor egy újabb lövés dördült az erkélyről, és betörte a vezető ablaküvegét.
  
  
  Alacsonyan ültem az ülésen, végig a Lugerben kapaszkodtam, és elindítottam az autót. Újabb lövés dördült az utca másik oldaláról, és láttam, hogy a lövöldöző az ajtóban van. De Gabrielle köztünk volt. Sebességbe kapcsoltam, miközben hátramenetbe állítottam az autót, és miközben mindketten alacsonyan kuporogtunk az első ülésen, visszazúgtam a szűk utcán.
  
  
  Alakok bukkantak elő a mély árnyékból, és tüzet nyitottak ránk, ahogy távolodtunk. Még két lövés betörte a szélvédőt, miközben megpróbáltam megakadályozni, hogy az autó az épületbe csapódjon. Kihúztam a Lugert a szellőzőablakon, és viszonoztam a tüzet. Láttam, hogy egy férfi kiugrott az erkélyről az utcára, és a jobb lábát fogva elesik.
  
  
  – Vigyázz, Nick! - sikoltotta Gabrielle.
  
  
  Megfordultam és megláttam egy férfit az utca közepén, aki a hátsó ablakon keresztül a fejemre célzott. Leereszkedtem, amikor lőtt, és a golyó szétzúzta a hátlapot és a szélvédőt.
  
  
  Aztán erősen megnyomtam a gázpedált. A sportautó hátraugrott. A bandita megpróbált kitérni az útjából, de én követtem. Az autó egy puffanással elütötte, és láttam, ahogy átrepül a Fiat bal oldalán, és nekiütközött a járdának az épület oldalának. Egy kis kereszteződéshez értünk, és elhátráltam tőle, majd behúzódtam és a francia negyed fényes fényei felé vettem az irányt.
  
  
  Kiértünk a Liberty Streetre, a Fiat sántított a dörzsölt gumin, üveghálóját repedések és lyukak borították. Lehúzódtam az út szélére, és Gabrielle-re néztem, hogy megbizonyosodjak róla, hogy jól van.
  
  
  „Látom, túljutottál rajta” – mondtam bátorítóan mosolyogva.
  
  
  Azt hittem, szótlan lesz, tekintettel Pierrot meggyilkolására, de tiszta és nyugodt szemekkel nézett rám.
  
  
  Kinyújtotta a kezét, és gyengéden megcsókolta ajkamat. – Ez azért van, hogy megmentsem az életem.
  
  
  Nem mondtam semmit. Kiszálltam az összetört autóból, megkerültem és segítettem neki kiszállni. A kíváncsi járókelők már megálltak, hogy megnézzék a Fiatot, és feltételeztem, hogy hamarosan a környéken lesznek a rendőrök. Kézen fogtam Gabrielle-t, és a sarok mögé vezettem a Rue des Américes du Sud felé. Megálltam egy fa árnyékában és magamhoz húztam.
  
  
  – Arról van szó, hogy mindenben jól érezzük magunkat – mondtam. Aztán megcsókoltam. Teljesen válaszolt, testét az enyémhez szorította, és a nyelvével a számat vizsgálta. Amikor vége lett, csak állt, és rám nézett, és a légzése elakadt. – Ez nagyon szép volt, Nick.
  
  
  – Igen – mondtam. Aztán megfogtam a kezét. – Gyere, keresnünk kell neked egy szállást ma éjszakára.
  
  
  Ötödik fejezet.
  
  
  Nehéz utat jártunk be a francia negyeden keresztül, és amikor biztos voltam benne, hogy nem követnek minket, becsekkoltam Gabrielle-t egy Mamora nevű kis szállodába, nem messze Velazquez palotájától. Aztán elmentem találkozni Colin Pryorral.
  
  
  A kávézó, ahol találkoztunk, nem volt különösebben turisták, bár a Mohammed V. körúton volt. Egy sor asztal volt az épület külső oldalához szorítva, hogy elkerüljük a nagy esti gyalogos forgalmat. Amikor megérkeztem, Colin Pryor már ott volt.
  
  
  Csatlakoztam Pryorhoz, és csak bólintottam neki. Korábban Johannesburgban találkoztunk, de most nehezebbnek és kimerültnek tűnt. Szögletes brit volt, aki akár futballbajnok is lehetett volna.
  
  
  – Örülök, hogy újra látlak, Carter – mondta, miután teát rendeltünk az izgatott pincértől.
  
  
  Észrevettem, hogy előttünk egy tömeg djellaba, feszes és fátyol volt. – Hogyan bánnak veled? Megkérdeztem.
  
  
  – Megborzongok, öregem. És a fizetés is ugyanannyi.
  
  
  "Ugyanaz."
  
  
  Tökéletes találkozóhely volt. A tömeg zaja egymáson kívül mindenki előtt elnyomta a hangunkat, és mivel teljesen idegenek ültek együtt az asztaloknál szék híján, nem volt alapos ok arra, hogy a szemlélő azt a következtetést vonja le, hogy ismerjük egymást.
  
  
  Az első tíz percet azzal töltöttem, hogy elmeséltem Pryornak, hogy néhány óra alatt néhányszor majdnem megöltek. Már tudott Delacroix-ról és Pierrot-ról. Keveset tudott hozzátenni szűkös információs tárházamhoz.
  
  
  – Mit tud a marokkói vezérkarról? - kérdeztem később.
  
  
  "Semmi különös. Mi közük van a tábornoknak az Omega projekthez? »
  
  
  „Talán nagyon keveset. Delacroix azonban úgy gondolta, hogy ez összefügghet.
  
  
  „A hadsereg parancsnokai jelenleg az asztalaik alatt rejtőznek, abban a reményben, hogy a király nem dönt úgy, hogy vádat emel ellenük. Úgy véli, még mindig vannak árulók a hadseregben, akik azt tervezik, hogy megbuktatják."
  
  
  – Tiszta lapot adott Jeninának?
  
  
  Pryor vállat vont. "Mintha. Jenina az állami fogadószobában volt, amikor az előző puccskísérletet végrehajtották. Véres ügy. Jenina megölte több kollégáját, és segített megakadályozni a puccsot."
  
  
  Azon tűnődtem: „Mielőtt vagy utána látta, milyen rosszul mennek a dolgok?”
  
  
  – Jó nézőpont. De Jenin egyelőre az árnyékban van. Ő és Abdallah tábornok.
  
  
  Ez volt egy másik név, amelyet Pierrot említett. – Abdullah is ott volt ezen a fogadáson?
  
  
  – Igen. Arcon lőtte tiszttársát.
  
  
  - kuncogtam. Delacroix úgy gondolta, hogy Jenina az első puccs egyik összeesküvője volt, és most a másodikat tervezi.
  
  
  – Átkozottul megtehetné. De mi köze ennek a te problémádhoz, öreg?
  
  
  „Jeninát a laboratóriumban látták a vezetőkkel. Lehetséges, hogy Jenina úgy vakarja a kínai hátát, hogy azok megvakarják. Ha jól értem, a Jenina csapata Fezből származik.
  
  
  "Igen, tudom".
  
  
  – Katonai bázison él?
  
  
  – Azt hiszem, helyet adott nekik a bázison – mondta Pryor. „De soha nincs ott. Van egy fényűző birtoka a hegyekben, nem messze El-Hajebtől. Csapatokat tart a hely őrzésére. A pletykák szerint Hassan el fogja venni a személyes biztonságát, de ez még nem történt meg."
  
  
  – Hogyan találhatom meg a helyét?
  
  
  Pryor kérdőn nézett rám. – Nem mész oda, haver?
  
  
  "Meg kell. Jenina az egyetlen kapcsolatom a laboratóriummal. Ott volt, és tudja a pontos helyét. Ha Jeninának vannak feljegyzései a kínaiakkal való kapcsolatairól, azt hiszem, otthon tartotta volna őket. Lehet, hogy megmondják, hol van egy laboratórium vagy maga Jenin.
  
  
  – Rablást tervez? - kérdezte Pryor.
  
  
  – Az adott körülmények között könnyebbnek tűnik, mint megcsalni.
  
  
  A szemöldöke megemelkedett. – Nos, szüksége lesz egy kis szerencsére, öreg. Ez a hely igazi
  
  
  erőd".
  
  
  – Jártam már erődökben – mondtam. Pryor rajzolni kezdett egy szalvétára, miközben én őt néztem. Egy pillanat alatt elkészült.
  
  
  – Ez elviszi a tábornok birtokára. Nem nagyon hasonlít egy térképre, de jó ötletet kell adnia.
  
  
  – Köszönöm – mondtam, és a zsebembe tettem a szalvétát. Kifejtem a teát és felkelni készültem.
  
  
  – Carter, öreg.
  
  
  "Igen?"
  
  
  – Ez fontos, nem?
  
  
  – Átkozottul fontos.
  
  
  Összerándult. Szögletes állú arca komor volt. – Nos, vigyázz magadra – mondta. – Azt akarom mondani, hogy nem akarunk elveszíteni.
  
  
  "Köszönet."
  
  
  – És ha szükséged van rám, csak fütyülj.
  
  
  – Emlékszem erre, Pryor. És köszönöm."
  
  
  Amikor elhagytam Pryort, úgy döntöttem, hogy megnézem Gabrielle-t, hogy minden rendben van-e. Gondoskodtam róla, hogy ne kövessenek, aztán elmentem a szállodájába. Beletelt néhány percbe, amíg kinyitotta az ajtót, és figyelmesen hallgatott a hangomra, mielőtt kinyitotta. Amikor megláttam, bizonyára egy ideig néztem őt. Egy áttetsző halványzöld színű, szeme színét hangsúlyozó peignoirt viselt, vörös haja pedig szinte csupasz vállán omlott. Az anyag sok Gabrielle-t felfedett alatta.
  
  
  – Biztosan kihoztalak az ágyból – mondtam. – Sajnálom, csak meg akartam győződni arról, hogy jól vagy. Még akkor is azon töprengtem, amikor kimondtam ezeket a szavakat, vajon ez volt-e az egyetlen okom arra, hogy itt legyek.
  
  
  – Nagyon örülök, hogy visszatértél, Nick. Még nem feküdtem le. Kérlek fáradj be."
  
  
  Beléptem a szobába, ő pedig becsukta és bezárta mögöttem az ajtót. – Küldtek nekem egy üveg konyakot – mondta. – Kérsz egy pohárral?
  
  
  „Nem, köszönöm, nem fogok sokáig várni. Azt akartam mondani, hogy holnap felmegyek a Fez melletti dombokra, hogy keressek egy tábornokot, aki tudja, hol van a laboratórium.
  
  
  „Jenina irányítja ezt a területet. Ő az? "
  
  
  Sóhajtottam. – Igen, és most többet tudsz, mint kellene. Nem akarom, hogy többé beleavatkozz, Gabrielle.
  
  
  Leült a franciaágy szélére és magához húzott. – Elnézést, jól sejtettem, Nick. De látod, szeretnék részt venni. Azt akarom, hogy fizessenek a nagybátyám haláláért. Nagyon fontos számomra, hogy segítsek.”
  
  
  – Segítettél – mondtam neki.
  
  
  „De többre, sokkal többre tudok. Almohád nyelvjárást beszél? »
  
  
  "A közvetlen arab nyelv elég nehéz számomra."
  
  
  – Akkor szükséged van rám – okoskodott. – A tábornok őrei Almohadok a Magas Atlaszból. Nem fontos, hogy az anyanyelvükön tudjunk kommunikálni velük? »
  
  
  Gyorsan nemet akartam mondani neki, de meggondoltam magam. – Ismeri az El-Hajeb környékét? Megkérdeztem.
  
  
  – Ott nőttem fel – mondta széles, lefegyverző mosollyal. – Gyerekkoromban Fezben jártam iskolába.
  
  
  Kivettem a kártyát a zsebemből. – Ez ismerősen hangzik önnek?
  
  
  Hosszú ideig némán tanulmányozta a térképet. „Ez a térkép megmutatja, hogyan lehet eljutni a régi kalifa palotájába. Itt lakik Jenina? »
  
  
  – Ezt mondták nekem.
  
  
  – A családom minden vasárnap odament. A lány önelégülten sugárzott. „Egy ideig ez a hely múzeumként nyitva állt a nagyközönség előtt. Ezt jól tudom."
  
  
  – Ismeri a belső teret?
  
  
  "Minden szobában".
  
  
  – válaszoltam széles mosollyal. – Most vettél jegyet Fezbe.
  
  
  – Ó, Nick! Hosszú, fehér karjaival átölelt.
  
  
  Megérintettem a puha hús ívét az áttetsző anyag alatt, miközben megcsókolt, és úgy tűnt, hogy az érintés meggyújtotta. Még közelebb préselte magát hozzám, további felfedezésre hívott a kezével, ajka pedig az enyémhez ért.
  
  
  Nem okoztam neki csalódást. Amikor a csók véget ért, remegett. Kikeltem az ágyból és lekapcsoltam a villanyt, így félhomályban hagytam el a szobát. Amikor visszafordultam Gabrielle-hez, levette a válláról a peignoirt. Figyeltem a mozgást. Érzéki lány volt. – Vedd le a ruháidat, Nick. Mosolyogtam a sötétben. "Bármi". Segített nekem, teste hozzáért az enyémhez, ahogy mozgott. Egy pillanat alatt egy újabb ölelésbe zártunk, hosszú csípőjével és telt combjaival nekem nyomva álltunk.
  
  
  – Akarlak – mondta olyan halkan, hogy alig hallottam a szavakat.
  
  
  Felkaptam, a nagy ágyhoz vittem, ráfektettem és tanulmányozni kezdtem puha, könnyű testét az ágytakaró hátterében. Aztán lefeküdtem mellé a franciaágyra.
  
  
  Később Gabrielle úgy aludt el a karomban, mint egy kisbaba. Miután egy ideig mellettem feküdtem, Jeninre, Li Yuenre és Damon Zenóra gondoltam, végül elsiklottam tőle, felöltöztem és csendben elhagytam a szobát.
  
  
  Hatodik fejezet.
  
  
  Másnap Észak-Marokkó dombjain és hegyein keresztül Fezbe és El Hadjebbe autóztunk. Gabrielle Citrõen DS-21 Pallas-jában voltunk, egy luxusautóban, amely jól bírja a hegyi kanyarokat. Az út nagy részét azért vezettem, mert az idő fontos volt számunkra, és gyorsabban tudtam vezetni a Citrõent.
  
  
  Nagyrészt száraz, sziklás terep volt. A sovány zöld olyan heves elhatározással ragaszkodott a zord terephez, hogy túlélje, amihez csak a hegyek szikláin élő berberek tudtak párat tenni. A kecskepásztorok kihalt mezőkön legeltették nyájaikat, a gazdák pedig teljesen össze voltak kötözve
  
  
  barna djellaba viselése, hogy a járókelők ne lássák az arcukat. Nők szőlőt árultak az út szélén.
  
  
  Egyenesen El Hadjeb hegyi faluba mentünk. Úgy tűnt neki, hogy már ezer éves, omladozó ősi téglákat lehetett látni Medina szűk házaiban. Találtunk egy kis kávézót, ahol meg mertük kóstolni a bárány shish kebabot helyi borral. Gabrielle ezután ivott egy pohár teát, amiről kiderült, hogy forró tej és gyenge tea habos keveréke volt, amit belekortyolt, majd otthagyta.
  
  
  Elővettünk egy térképet és ismét a hegyek felé vettük az irányt. Ezúttal le kellett fordulnunk a főútról, és nagyon primitív ösvényeken kellett haladnunk. Sziklásak és göröngyösek voltak, időnként sziklás sziklák vettek körül minket. Amikor befordultunk a zöld fennsíkra, megláttuk a birtokot.
  
  
  – Ez az, Nick – mondta Gabrielle. – Régebben Hammadi kalifa palotájának hívták.
  
  
  Bekanyarodtam a Citrõenbe, egy facsoport felé az út szélén. Nem akartam, hogy az őrök még észrevegyenek minket. A régi palota nagyon nagy volt. Téglából és stukkóból épült, boltívekkel, kovácsoltvas kapukkal és erkélyekkel, homlokzatát mozaikcsempék díszítették. Megfelelő otthon volt ez egy nagyon erős ember számára.
  
  
  A palotát körülölelő kertek széles körben mintegy száz méteren át húzódtak. Ezt a kertet magas vaskerítés vette körül. Az ingatlanba vezető felhajtón egy nagy kapu volt, és láttam egy biztonsági őrt, aki katonai egyenruhában volt szolgálatban.
  
  
  – Szóval itt lóg Jenina – mondtam. – Szép nyaraló lenne belőle, nem?
  
  
  Gabrielle elmosolyodott. – A tábornokok fontosak ebben az országban, a legutóbbi lázadás ellenére. Ez sokkal fontosabb, mint azt bármelyik alkalmazottja el tudja képzelni."
  
  
  – Úgy tűnik, ezt a helyet erősen őrzik – mondta Gabrielle. – Még ha sikerül is bejutnunk, hogyan jutunk ki?
  
  
  „Nem megyünk be és nem megyünk ki” – mondtam neki. "Nyerek-"
  
  
  Hunyorogva néztem a lenyugvó napba, és láttam, hogy egy hosszú fekete autó jön a kert felől a kapu felé.
  
  
  "Melyik?" Kérdezte.
  
  
  – Ha nem tévedek, itt a tábornok – mondtam.
  
  
  Egy fekete Rolls-Royce limuzin állt meg a kapuban, miközben egy katona a vállára akasztott géppuskával kinyitotta a zárat.
  
  
  Alacsony sebességfokozatba kapcsoltam a Citrõent, és elfordítottam a kormányt, miközben az autó előrelendült. Letértünk az útról a magas bokrok közé, közvetlenül a lapos váll túloldalára, ahol a Citrõen el volt rejtve.
  
  
  A Rolls gyorsan, de szinte hangtalanul suhant végig a földúton, hatalmas égett barna porfelhőt emelve maga mögé. Hamarosan elment. Felálltam Citrõenről, és Gabrielle követett.
  
  
  – A tábornok volt, oké – mondtam. „Megpillantottam őt, és megláttam a jelvényét. Úgy néz ki, mint egy menő hombre.
  
  
  – Nehéz hírneve van.
  
  
  – Remélem, úgy döntött, hogy elmegy estére – mondtam, és újra a barackszínű napra néztem, amely már lenyugodott a palotát körülvevő hegyek mögött. Lenéztem az úton a birtok melletti magas sziklás meredélyre. – Gyerünk.
  
  
  Megfogtam Gabrielle kezét, és magammal húztam az útra, át azon és a bokrok közé. Száz métert sétáltunk az alacsony növényzetben, mindig felfelé haladva, és a sziklák között találtuk magunkat. Folytattuk a mászást, amíg meg nem tisztítottuk a lejtőt, és egy sziklás kiemelkedéshez nem értünk, amely a palotára és a környékre nézett, így jó kilátást nyújtott a helyszínre.
  
  
  Hason fekszünk a sziklán, és az alábbi jelenetet tanulmányozzuk. A kapuban álló őrön kívül még legalább két fegyveres katonát láttunk az épület közelében.
  
  
  A nap eltűnt a hegyek mögött, az égbolt pedig elvesztette meleg színeit, sötétlila és halvány citromszínű lett. Hamarosan sötét lesz.
  
  
  – Azt mondtad, nem mehetek veled? - kérdezte a lány.
  
  
  – Így van – mondtam neki. „Amikor túljutok ezen a kerítésen, egyszemélyes munka lesz. De adhatsz néhány támpontot, hogy mit fogok találni belül. És te segítesz nekem belépni.
  
  
  Gabrielle rám nézett és elmosolyodott. Haja vissza volt húzva egy csomóba a feje hátsó részén, néhány tincs pedig lazán lógott. Ez nagyon hasznos volt. – Hogyan, Nick? Hogyan hívhatlak meg? »
  
  
  - Használja az Almohad dialektusát, amikor az őrrel beszél a kapuban. De először beszéljünk a palotáról. Gondolom, a harmadik emelet elsősorban raktár?
  
  
  „A legfelső emeletet soha nem használták lakóhelyiségnek, még a kalifa alatt sem” – mondta. – Természetesen a tábornok megjavíthatta volna. A második emeleten hálószobák és egy kis iroda található az északkeleti sarokban."
  
  
  – Mi lesz az első emelettel?
  
  
  „Fogadóterem, egyfajta trónterem, bálterem az európai látogatók fogadására, könyvtár és nagy konyha.”
  
  
  "Hm. Tehát a második emeleti könyvtár és dolgozószoba lenne a legalkalmasabb irodahelyiség, ha a tábornok nem akarja felújítani a vendégszobát?
  
  
  "Azt hiszem."
  
  
  "Kiváló. Először a könyvtárba megyek. Úgy tűnik, ez megfelel a tábornok nagyszerű stílusának. De az ablak betörése nélkül az első emeletre jutni meglehetősen nehéz lehet, így
  
  
  Ki kell próbálnom a tetőt."
  
  
  – Veszélyesen hangzik.
  
  
  „Ne aggódj a szerepem miatt. Lesz elég tennivalód magadnak. Elmondom a részleteket, ha visszaérünk a kocsihoz. De megvárhatnánk itt, amíg besötétedik.
  
  
  Feküdtünk a növekvő félhomályban, és néztük, ahogy a birtok körvonalai árnyékba vesznek. Mögöttünk felkelt a hold, és a közeli bozótban egy tücsök csikorogni kezdett.
  
  
  Gabrielle felém fordult, én pedig megöleltem. A szánk találkozott, és kezem a ruhájába hatolt, simogatva melleinek lágy melegét. Sóhajtott, lábai szinte automatikusan szétnyíltak. Felemelte a csípőjét, hogy segítsen, míg én lehúztam a bugyiját, majd elindultam felé. Felnyögött, miközben mélyen belé hatoltam, majd nem maradt más számomra, semmi neki, csak a testünk és az igény, hogy újra és újra kielégüljünk.
  
  
  Amikor mindennek vége lett, elhallgatott, és újra lefeküdtünk egymás mellé. Sokáig maradtunk így. Végül finoman megérintettem a vállát. "Készen állsz?"
  
  
  "Igen."
  
  
  – Akkor menjünk.
  
  
  Lassan haladtunk az úton a birtok kapujáig. Gabrielle vezetett, én pedig alacsonyan ültem a hátsó ülésen. Most fekete volt a félhomályban. Ahogy közeledtünk, egy olajbarna katona lépett elő egy kis őrházból, levette a gépfegyverét, és Gabrielle-re célzott vele.
  
  
  „Legyen hűvös” – suttogtam a háta mögött. – Vezessen oda hozzá.
  
  
  Az autó a kapu felé indult. Sziszegés hallatszott a radiátorból, és amikor az őrszemtől alig néhány méterre megálltunk, dühösen felemelkedett a motorháztető alól, ahogy terveztem.
  
  
  Gabrielle anyanyelvén beszélt a férfival. Lefegyverző mosolyt vetett rá, amitől mintha felemelte volna a homlokát az arcáról, és láttam, hogy értékelően néz rá, még akkor is, amikor a fegyvert tartotta. Említett egy autó problémát, és megkérdezte, tud-e segíteni.
  
  
  Habozott, majd tétován válaszolt neki.
  
  
  Gabrielle kiszállt a kocsiból, ő pedig gyanakodva követte mozgását egy nagy pisztollyal. Beszélt és gesztikulált, mosolya felé fordult, szeme könyörgött.
  
  
  Visszamosolygott és vállat vont. Vékony hegyvidéki ember volt, sötét szakállal. Régi egyenruhát viselt, sapkát lőszerövvel. Ahogy Gabrielle a kocsi elé sétált, követte, és az oldalán lógott a fegyver. Felemelte a motorháztetőt, és a férfi kijelentette, hogy a felszabaduló extra gőzre gondol.
  
  
  Nyilvánvalóan egyszerű ember volt, aki nem sokat tudott az autókról, de nem akarta, hogy ez a gyönyörű nő ezt tudja.
  
  
  Az őrszem Gabrielle-lel együtt a motorháztető alá nézett. Csendben kimásztam a Citrõenből, Hugót a kezemben tartva, és megkerültem őt és Gabrielle-t a vak oldalon. Mögötte voltam, amikor az autó fölé hajolt.
  
  
  Az akkumulátorra mutatva beszélt hozzá, láthatóan elmagyarázta a problémát. A dialektusa gyors és elmosódott volt, és örültem, hogy Gabrielle ilyen jól beszélt vele. Nem értettem semmit, amit mondott, de egy dolog világos volt: teljesen beleszeretett Gabrielle-be.
  
  
  Közelebb léptem, és megragadtam a bal kezemmel, és hátravetettem a fejét, miközben Gabrielle elsétált tőlünk. Megpróbálta használni a fegyvert, de nem tudta. A jobb kezemmel Hugo torkát húztam meg. Tompa hangot hallatott, és a földre rogyott.
  
  
  Megérintettem Gabrielle kezét. – Nyisd ki a kaput, amíg elviszem a bokrokhoz.
  
  
  Csak egy pillanatig habozott. "Nagy."
  
  
  Kihúztam a katonát a szemem elől, majd levettem a ruháját. Gabrielle visszajött, én pedig átadtam neki. Elkezdte felvenni az egyenruhát a saját rövid ruhájára.
  
  
  – Ez csak azért van, hogy megnyugtassam azt, aki a házból nézi a kaput – mondtam neki. „Ha a tábornok kocsija előttem tér vissza, fuss. Te megérted?"
  
  
  – Igen – mondta.
  
  
  "Bújj el és adj le egy figyelmeztető lövést." – mutattam a géppuskára.
  
  
  "Nagy." Teljesen begombolta az ingét, és vörös haja nagy részét a sapkája alá tette. Odaadtam neki a fegyvert, ő pedig a vállára akasztotta. Távolról úgy néz ki, mint egy őrszem, hogy megússza a büntetés elől.
  
  
  Visszamentünk a kapuhoz, és ő elfoglalta a helyét. Beültem az autóba, elhajtottam egy kis facsoport mellett az őrháztól balra, majd bementem a Gabrielle melletti területre. Becsukta mögöttem a kaput.
  
  
  – Sok szerencsét, Nick. Azt mondta.
  
  
  Kacsintottam rá, és elindultam a palota felé vezető ösvényen.
  
  
  Néhány pillanattal később egy metszett négyzet alakú hibiszkuszbokor mögé kuporogtam az épület közelében. A szoba elején egy mór boltív alatt kis karzat volt, mögötte pedig nagy dupla ajtók vezettek egy ragyogó belső térbe. Ezen a meleg éjszakán az ajtók nyitva voltak, és két katonát láttam a folyosón állni, beszélgetni és dohányozni. Lehetnek ott mások is. A második emeletre nézve láttam, hogy ott kevés a fény. Valószínűleg nem volt ott biztonság.
  
  
  Egy pillanatra elhagytam a menedékhelyet, és leguggolva az épület sarkához rohantam.
  
  
  Itt ért véget a bougainvilleával benőtt boltíves karzat. Azt terveztem, hogy körbejárom a házat, abban a reményben, hogy megtalálom a tetőre vezető utat.
  
  
  Ahogy befordultam az épület sarkán, majdnem belesétáltam egy biztonsági őrbe, aki kint állt és dohányzott. Nem látott és nem hallott, és amikor néhány centire megálltam tőle, szemei elkerekedtek a meglepetéstől, majd gyorsan összeszűkültek, ahogy eldobta a cigarettáját, és az övén lévő nagy katonai pisztolyért nyúlt.
  
  
  Hugo a tenyerembe csúszott. A férfi éppen egy nagy pisztolyt húzott elő, hogy tüzeljen, amikor még közelebb jöttem, és Hugo bordáiba böktem.
  
  
  A fegyver a földre esett, a katona pedig hitetlenkedve nézett rám. Elővettem a tűsarkúmat, amikor megfogta az oldalát. Az épület oldalának csúszott, arcát eltorzította a halál.
  
  
  Megtisztítottam a tűsarkút az egyenruháján, és visszatettem a pengét a hüvelyébe. Az épület felé nézve egy kis ponyvával letakart talicskát láttam. Fogtam egy ponyvát, és rádobtam a leesett őrre. Utána a hely mögé költöztem.
  
  
  Ahogy sejtettem, volt egy rács a hátsó falon. A rácson termő szőlő nem volt vastag ebben az évszakban, ami segített. Csendesen felmásztam a rácsra, míg el nem értem a konyha feletti második emeleti tetőre. Onnan a lefolyócsövön felmásztam a felső tetőre.
  
  
  A tető több szinten volt, az udvaron és a szintek között nyitott terek voltak. Elindultam a szerviznyílás felé, de azt vettem észre, hogy tíz lábnyi távolság választott el attól a résztől, amelyet el akartam érni.
  
  
  A tetőfelületet cserepekkel ívelték, ami megnehezítette az akrobatikus gyakorlatok végrehajtását rajta. Ráadásul nem akartam, hogy meghalljanak lent. Hosszan és alaposan néztem a nyílt teret, hátrébb léptem néhány métert, futottam és átugrottam a fekete öblön. Egy másik tető szélén landoltam. Majdnem elvesztettem az egyensúlyomat és hanyatt estem, ezért derékban erősen előre dőltem. De emiatt elcsúszott a lábam. A másodperc töredéke alatt megcsúsztam.
  
  
  Kétségbeesetten kapaszkodtam, miközben csúsztam, de az ujjaim nem találtak semmiben, amibe kapaszkodhatnának, ezért közeledtem.
  
  
  Aztán amikor már biztos voltam benne, hogy lemegyek, a kezeim megragadták az ereszcsatornát, ami a tetőről vezette le az esővizet. Felnyögött és meghajolt a súlyom alatt, ahogy a testem hirtelen megállt. A súlyom felszabadította a bal kezemet, de a jobb kezem tartotta. Az ereszcsatorna elengedte a mellettem lévő bilincset, és leeresztett egy másik lábamra. De aztán erősen kitartott.
  
  
  Bal kezemet a vályú fölé zártam, fél percet vártam, hogy visszatérjen az erő a karomba, majd lassú felhúzást tettem. Ebből a helyzetből a lefolyóba kaptam a kezem, és nehezen másztam vissza a tetőre.
  
  
  Leguggoltam, ellepett az izzadság. Reméltem, hogy a dolgok jobbra fordulnak, ha belépek. Lassan és óvatosan haladtam a csúszós csempék mentén a zárt nyílás felé. Letérdeltem mellé és magához húztam. Először úgy tűnt, elakadt, de aztán kinyílt, és a sötétbe bámultam.
  
  
  Lementem a lenti sötét szobába. Egy elhagyatott hely volt, mint egy padlás, ajtaja a folyosóra vezetett. Kimentem a folyosóra, ami szintén sötét volt, de láttam, hogy fény jön a lépcsőház aljáról. Lesétáltam a lépcsőn, ami poros volt és pókhálókkal borított. A korlátokat teljes egészében keményfából faragták. Amikor lementem a földszintre, a második emeleti folyosón álltam. Teljesen szőnyeggel borították, a falakat mozaikok díszítették. A folyosó oldalain nehéz faajtós szobák sorakoztak. A kabrió, amiről Gabrielle beszélt, a jobb oldalon volt, és megpróbáltam kinyitni az ajtót. Nyitva volt. Bementem és felkapcsoltam a villanyt.
  
  
  Igazam volt. A helyiséget nem használták a tábornok irodájának. Kétségtelenül a lenti könyvtárban végezte a munkáját, ahol biztonság volt. De a szoba így is érdekes volt. A falakat Marokkó és a szomszédos országok térképei borították, a katonai létesítményeket pedig gombostűkkel jelölték. Az egyik nagy térképen egy közelmúltbeli hadgyakorlat, egy hadijáték alatt zajló harcok diagramja látható. Aztán megláttam. A szoba sarkában, rajzszögekkel a falra ragasztott, egy kis térkép volt, kézzel rajzolva, de művészien.
  
  
  Odamentem és alaposan megnéztem őt. Ez Dél-Marokkó része volt, annak a száraz és száraz régiónak, amelyről Andre Delacroix beszélt. A térkép bal szélén Mhamid falu volt, amelyet Delacroix leírt Pierrot-nak, amely nem messze található a laboratóriumtól. Ebből a faluból egy út vezetett, és az út végén volt egy egyszerű kör, "X" betűvel. Kétség sem férhet hozzá: a jelzés Damon Zeno és L5-ös főnöke, Li Yuen szupertitkos laboratóriumának helyét mutatta.
  
  
  Letéptem a papírt a falról, és a zsebembe tettem. Aztán lekapcsoltam a villanyt és kimentem a szobából.
  
  
  Lehet, hogy a földszinti tábornok irodájában más információ is volt, de annyi volt, amennyire szükségem volt. Volt egy kártyám, és nem kellett mást tennem, mint kisétálni vele.
  
  
  Az előcsarnokból széles, elegáns lépcső vezetett a második emeleti hallba.
  
  
  A tetején álltam, és a Lugerrel a kezemben lenéztem. Nem láttam az őröket, akik korábban ott voltak. Talán a konyhában falatoztak.
  
  
  Lassan lementem a lépcsőn, egyenként. Kényelmetlen csend volt. Ahogy lesétáltam a lépcsőn, és a nyitott bejárati ajtókon keresztül álltam, dupla üvöltést hallottam az éjszakában. Gabrielle elsütötte a fegyvert.
  
  
  Kiszaladtam, amikor hátulról hang szólt. Angolul beszélt.
  
  
  "Állj! Ne mozdulj!"
  
  
  Legalább ketten voltak. Megfordulva fél térdre estem. Vékony volt, magas és zömök – férfiak, akiket korábban láttam. Amikor a tekintetem rájuk fókuszált, automatikusan fegyvert kerestem. A vékony már kimerült. Ez egy nehéz katonai géppuska volt, stílusában hasonló az amerikai hadsereg .45-ös kaliberéhez. A nagyágyú hangosan elsült – és elhibázta, mert mélyre süllyedtem, ahogy megfordultam. Meghúztam a ravaszt a Lugeren, mire dühösen kiáltott. A golyó a vékony katonát a gyomrában találta el, felemelte a padlóról, és a hátát a lépcső alsó oszlopának találta.
  
  
  A zömök katona rám rohant. Még nem ért a fegyverhez. Felé fordítottam a Lugert, de eltalált, mielőtt tüzeltem volna. A földre estem a teste becsapódása alatt, és éreztem, hogy egy nagy ököl csapott az arcomba.
  
  
  A másik keze Wilhelminához nyúlt. A nyitott ajtók felé gurultunk, majd vissza oda, ahová elestünk. Erős volt, és a jobb csuklóm szorítása elcsavarta. A kezem a falnak ütközött, és a Luger kicsúszott a kezemből.
  
  
  Erősen megütöttem, egyenesen az arcába ütöttem, és a csont megroppant az orrában. Erősen leesett rólam, az orrából kifolyt a vér. Motyogott valamit, és az övén lévő pisztolyért nyúlt.
  
  
  A következő másodperc töredékében hátranéztem, és láttam, hogy a szemetes ül a mellettem lévő polcon. Megragadtam a nehéz urnát, és keményen rádobtam a zömök férfira, miközben a pisztolya kiugrott a tokjából. Az arcon és a mellkason találta el, majd összetört, amikor az ütközés alatt elesett. Halkan felkuncogott, a padlóra csapódott és mozdulatlanul feküdt.
  
  
  Ebben a pillanatban a második férfi rám célzott egy fegyvert, és lőtt. A golyó behatolt a jobb karom és a mellkasom közötti falba; megölt volna, ha pár centivel balra lett volna.
  
  
  Miközben a tűsarkút a kezembe dobtam, a sovány katona felemelkedett a könyökére, hogy újabb lövést adjon le. Ismét célba vett, amikor elengedtem a kést. A pisztoly elsült, megkarcolta a nyakam, a kés pedig szíven találta. Lezuhant a padlóra.
  
  
  Amikor letérdeltem, hogy felvegyem Wilhelminát, azt hittem, mindennek vége, de tévedtem. Mögöttem vad sikoly hallatszott a konyhába vezető folyosó felől, és amikor megfordultam, megláttam, hogy egy nagydarab férfi a fejemnél lóbál egy húsvágót.
  
  
  Nyilvánvalóan a tábornok szakácsa volt az, akire a frontvonalon lőttek. A bárd rám szállt, és erősen megcsillant a fényben. Hátravágtam, és a penge a fejem mögött a lépcsőház oszlopának díszítését találta el, teljesen elvágva.
  
  
  A következő ütéstől elgurultam, és félbevágta az előszoba kis asztalát. Gyors volt a fegyverrel, és nem volt időm másra, mint védekezni. A harmadik ütés egy nehéz, fényes ezüst bárddal pont az arcomba talált volna. A falnak támaszkodtam, és balra mozdultam, csak a másodperc töredékével azelőtt, hogy a fegyver eltalálta volna mögöttem a falat.
  
  
  Abban a pillanatban, amikor meg kellett próbálnia elkapni a hasítót, felhúztam a lábam a mellkasomhoz, és belerúgtam, és erősen szíven ütöttem.
  
  
  Az állkapcsa szétnyílt, ahogy meglazította a markolatát a beragadt ollón, és a padlóra esett, és csúnya zihálást hallatott.
  
  
  Megláttam magam mellett a Lugert, és kinyújtottam a kezem, hogy felvegyem.
  
  
  – Ez bőven elég lesz! - parancsolt egy nagy hang.
  
  
  Megfordultam, és megláttam a magas, erős Jenin tábornokot az ajtóban. A kezében volt az egyik vaskos pisztoly, és a fejemre irányult. Mögötte, a rendfőnök erős karjában Gabrielle haladt.
  
  
  Hetedik fejezet.
  
  
  – Nagyon sajnálom, Nick – mondta a lány.
  
  
  Egy másik egyenruhás férfi, valószínűleg a tábornok sofőrje lépett be a folyosóra. Rám szegezte a fegyvert, odasétált, és kiütötte a Lugert a hatótávolságomból, és a földön heverő embereket nézte. Motyogott valamit arabul.
  
  
  – Figyelmeztettek rád – mondta Jenina, és felém sétált. – De úgy tűnik, nem vettelek elég komolyan. Kiválóan beszélt angolul. Erős, ötven év körüli férfi volt, szögletes állkapocs és heg a bal szemén. Körülbelül az én magasságom volt, és úgy nézett ki, mint aki tartja az alakját. Beszéd közben meg tudta emelni az állát, mintha túl szoros gallér lenne rajta. Egyenruháját zsinór és szalagok borították.
  
  
  – Örülök, hogy nem okoztam csalódást – mondtam.
  
  
  Baljósan állt fölöttem egy fegyverrel, és egy pillanatig azt hittem, meghúzhatja a ravaszt. De a fegyvert egy nagy tokba tette a csípőjére.
  
  
  – Kelj fel – parancsolta.
  
  
  Ezt tettem, és lüktetést éreztem a nyakamban. Vér tapadt a nyakamra és a galléromra. Amíg a sofőr fegyvere alatt álltam, a tábornok átkutatott. A kártyát a zsebemben találta. Ránézett és elvigyorodott. Aztán a sofőrhöz fordult.
  
  
  – Kösd meg, és vidd be az irodámba. Most arabul beszélt. – És vigyázz ezekre az emberekre. Közönyösen a katonákra mutatott, és a földön főzött.
  
  
  Néhány perccel később Gabrielle és én a nagy könyvtárban ültünk. Helyesen sejtettem, hogy ez a tábornok iroda. Jenina egy hosszú, fényesre csiszolt faasztalnál ült, ceruzával koppintott az előtte lévő jegyzettömbre, és komoran nézett ránk. Világos bőrű marokkói volt, valószínűleg berber vagy a kegyetlen almohádok leszármazottja. Ugyanolyan magas volt, mint én, és valószínűleg húsz kilóval többet nyomott, mint én.
  
  
  Gabrielle és én egyenes székeken ültünk az asztal előtt. Nem vették a fáradságot, hogy megbilincseljék vagy megkötözzék. A katona, aki Gabrielle-t tartotta, őrt állt a könyvtár ajtajában. Még mindig felénk szegezte a fegyvert.
  
  
  – Szóval tudsz Li Yuen kis projektjéről? - mondta Jenina, és tovább ütögette a ceruzáját.
  
  
  – Tudjuk – mondtam. – Ön súlyos hibát követett el, tábornok, amikor csatlakozott a kínaiakhoz egy ilyen helyzetben. Kapott már készpénzt a nyújtott védelemért? »
  
  
  A tábornokot a jelek szerint nyugtalanítja az ügy. – Li Yuen állja a szavát, barátom. Hamarosan meglesz a szükséges tőke egy valódi puccs finanszírozásához, nem pedig egy olyan bohózathoz, mint az előző volt."
  
  
  – Te is melyiket vezetted? Megkérdeztem.
  
  
  A szeme kissé összeszűkült. „Nem én voltam a hajtóerő a sikertelen kísérlet mögött. Legközelebb én tervezem."
  
  
  "És lehet, hogy valaki a csoportodból megtámad téged az utolsó pillanatban, amikor minden elsötétül, és úgy lő rád, mint az első vezetőre."
  
  
  Jenina arrogánsan elvigyorodott. – Nagyon okos dolog megölni ezeket az alkalmatlan gazembereket, és megkímélni magad a lövéstől.
  
  
  – Gondolom, ez attól függ, hogy a fegyver melyik végén voltál.
  
  
  Jenina nem ismerte fel a szarkazmusomat. „Pontosan megérdemelték, amit kaptak, Mr. Carter” – mondta nekem. „Gyenge vezetésük olyan helyzetbe vezetett bennünket, hogy majdnem mindannyian meghaltunk. Ez többé nem fog megtörténni."
  
  
  – Tényleg azt hiszi, hogy a Chicomok támogatásával újabb lázadást indít? Megkérdeztem.
  
  
  – Számítok rá – mondta hűvösen, és felemelte nagy állát, és Mussolini-stílusúan előrenyújtotta. Levette a szőtt sapkáját, és felfedte sűrű, sötét haját, ami a halántékánál őszült.
  
  
  – És nem érdekli, hogy Li Yuen és Zeno doktor mire készül a védelme alatt?
  
  
  – De, Mr. Carter – mosolygott ravaszul Jenina –, klinikát nyitnak a környék szegény, nyomorgó lakói számára.
  
  
  „Ha a kínaiaknak sikerrel járnak az Omega projektjük – mondtam a tábornoknak –, egyetlen nép vagy ország sem lesz biztonságban. Még Marokkóban is. Nálad van a közmondásos tigris, Jenina. Jelenleg a tigris a saját céljaira használ téged. Később megfordulhat, és leharapja a fejét."
  
  
  – Persze, ez mindig lehetséges – mondta halkan. „De ez az ország különbözik a tiédtől. Itt a kemény munka nem visz előre. Szeretem a jelenlegi rangomat és pozíciómat, mert a felsőbb osztályba születtem, és mert elég erős voltam ahhoz, hogy megszerezzem, amit akartam. Csak azt kapod, amit mástól kaphatsz. Nem fogok váratlanul, amikor a hatalomátvétel véget ér, Mr. Carter, még akkor sem, ha a kínaiakkal kell foglalkoznom, hogy megkapjam a szükséges segítséget.
  
  
  Úgy döntöttem, hogy nincs értelme tovább megvitatni ezt a kérdést Jeninával. Már régen megállapította az indítékait, és most nem érhető el az ész.
  
  
  – Mit tervezel nekünk? Őszintén kérdeztem tőle, azt hittem, tudom a választ, de szerettem volna a megerősítését, mielőtt bármit terveznék.
  
  
  – Meg fog ölni minket – mondta Gabrielle. "Tudom."
  
  
  Még mindig az őrruháját viselte. Nem tudtam nem arra gondolni, hogy milyen tehetetlennek tűnik ott ülve, és kifedte félelmét a férfinak, akinek annyi hatalma volt felette.
  
  
  – Igen – értett egyet vele a tábornok lazán –, lehet, hogy meg kell ölnöm. Végül is betörtél az otthonomba, megöltél több megbízható embert és megsebesítve másokat. Megérdemled, hogy azonnal lelőjenek. Ezt a marokkói katonai törvény írja elő."
  
  
  Azt azonban még nem mondta, hogy mindenképpen le akar lőni minket, és ez kissé meglepett. – Nem tudtam, hogy ennyire törődsz a törvénnyel – mondtam éles hangon.
  
  
  Megint megjelent rajta az az átkozott vigyor. A bal szemét keresztező heg ebben a fényben lilábbnak tűnt. „Ha a célomat szolgálja, akkor használom” – mondta. „Én is eltöröm, ha a célomat szolgálja. És most hajlandó vagyok megtenni, Mr. Carter, hogy megmentsem az életét. Az életed talán azt kellene mondanom.
  
  
  – Tudja, tábornok, nem vagyok abban a helyzetben, hogy alkukat kötjek.
  
  
  – Amire gondoltam, az bonyolultabb volt, mint egy alku.
  
  
  Értetlenül néztem rá.
  
  
  – Tisztelem önt különleges tehetsége miatt, Mr. Carter – mondta komoly szemekkel. "Nem sok ember tud idejönni, mint te, és kárt okozni,
  
  
  amit sikerült okoznod azzal, amivel dolgoznod kellett.”
  
  
  A bók meglepett.
  
  
  – Li Yuen említette önt – folytatta a tábornok. – Úgy tűnik, neki, vagy inkább L5-nek, elég nagy baja van veled.
  
  
  – Biztos vagyok benne – mondtam.
  
  
  „Lenyűgözött, amit mondtak és amit láttam” – folytatta Jenina. Összeesküvően előrehajolt. „A Nyugat elvesztette a harcot, Carter, Damon Zeno felfedezésével. Fogalmam sincs, mi az, mert nem mondják el, de tudom, hogy nagyon hatásos."
  
  
  – Biztos vagyok benne, hogy az. – vontam meg a vállam.
  
  
  „Hová hagy ez téged, barátom? Valószínűleg halott, a vesztes oldalon.
  
  
  „Még nem megyek a temetőbe” – válaszoltam.
  
  
  Még jobban előrehajolt. – Sokféleképpen felajánlom neked az életedet, Carter. Olyan férfira van szükségem, mint te. Dolgozhatsz nekem. Ha megbízom benned, Li Yuen meg fog tenni. El tudom intézni, hogy előléptessenek, és a személyi állományomba helyezzék. Hogy hangzik Carter ezredes?
  
  
  Kísértettem, hogy mosolyogjak az egész összeegyeztethetetlenségén, de úgy döntöttem, nem. Ahelyett, hogy azt mondtam volna neki, hogy nem érdekelnek a baloldali puccsok, hogy a pekingi L5-ön piros matrica volt az aktámon, és a fotóimat kirakták a kiképzőiskolájukba, és Li Yuen köteles megölni, ahol és amikor csak teheti. úgy döntöttem, hogy érdeklődést mutatok Jenina javaslata iránt.
  
  
  – Carter ezredes – ismételtem lassan. Türelmetlen arcára néztem. – Azt akarod mondani, hogy szükséged van rám egy puccshoz?
  
  
  – A segítségeddel, Carter, letérdelhetjük Hassant csúnya térdére. Én irányítom Marokkót, és te leszel az állambiztonsági miniszterem."
  
  
  Óvatosan figyelte az arcomat, várta a reakciót. Gabrielle is rám nézett, és félelem ült ki az arcán. – Nick – kezdte a lány –, te nem…
  
  
  Jeninán tartottam a szemem. – Nagyon meggyőző esetet állítasz elő.
  
  
  – Nick! - mondta hangosan Gabrielle.
  
  
  Nem néztem rá. – Mennyi fizetést kapok ezredesként?
  
  
  Jenina elmosolyodott. "Az amerikaiak mindig nagyon praktikusak, ha pénzről van szó." Aztán vállat vont. – Az itteni ezredes valószínűleg nem keres többet, mint most. De tudnék és szeretnék is külön megállapodást kötni, hogy az alattam végzett különleges feladatokért a szokásos fizetése dupláját keresse.
  
  
  Egy ideig csendben ültem, mintha minden szögből néztem volna. – És ha a puccs sikeres lenne, biztosan én lennék a hírszerzési és biztonsági osztály vezetője?
  
  
  Gabrielle ismét megpróbálta félbeszakítani, de nem engedtem. – Maradj csendben – mondtam élesen. Aztán ismét Jeninára néztem. "Bírság?"
  
  
  Jenina élvezte Gabrielle kényelmetlenségét. Újra elmosolyodott, miközben hozzám beszélt. "A szavamat adom neked. Ezt írásba fogom írni."
  
  
  szünetet tartottam. – Ezen gondolkodnom kell.
  
  
  A mosoly kissé elhalványult. – Remek. Egész éjszakát tölthetsz. Holnap reggel meg kell adnod a választ.
  
  
  – És a lány?
  
  
  – Nem fogunk bántani.
  
  
  Megvizsgáltam az arcát, és őszinte volt, mint egy őszinte bandita. De remélem, vettem magamnak egy kis időt. Holnap hajnalig. Éjszaka bármi megtörténhet.
  
  
  – Mi lesz velünk holnap reggel, ha visszautasítom az ajánlatát? Megkérdeztem.
  
  
  A mosoly kissé szélesedett. „Attól tartok, lesz egy kis tüzelőosztag. Minden esetre már küldtem egy különítményt. Természetesen minden nagyon formális lesz. Kémként fognak lelőni, ami biztosan az vagy. A hangja ellágyult. – De nem hiszem, hogy ilyen bolond leszel, Carter. Szerintem azt fogod tenni, ami a legjobb neked."
  
  
  – Reggel válaszolok – mondtam neki.
  
  
  "Bírság. Ahmed, vidd fel őket az emeletre. Hagyja Mr. Cartert egyelőre bilincsben. Kiküldesz egy tizedest a palota elé, erre az oldalra, és elhelyezkedsz a zárt helyiségeiken kívül. Rám nézett, hogy lássa a reakciómat az alaposságára. – Jó éjszakát mindkettőtöknek.
  
  
  Felvezettek minket az emeletre, és útközben Gabrielle nem nézett rám, nemhogy megszólalt. Megpróbáltam emlékezni annak a térképnek a részleteire, amelyet Jenina vett el tőlem, hogy le tudjam rajzolni őket arra az esetre, ha valaha is kijutnánk innen. A tetején bevezettek minket a szomszédos szobákba, és az ajtókat szorosan bezárták.
  
  
  A szobám nagy volt, egy ággyal, egy kis kanapéval és egy fotellel. A mennyezeten egy freskó lógott, amely egy jelenetet ábrázolt a régi Marokkóból. A szoba mellett volt egy mozaikcsempével díszített fürdőszoba.
  
  
  Az ablakhoz mentem és kinéztem. Az ugrás hosszú földre zuhanást eredményezett volna. Egy másik katona már kint volt, és egy géppisztollyal a vállára akasztotta az épület oldalát.
  
  
  nagyot sóhajtottam. Elgondolkodtam, hogy valójában mit is értem el. Mivel egy őr az ablakokon és az ajtókon kívül, és a csuklómat megbilincselték, hirtelen valószínűtlennek tűnt, hogy sikerüljön megtalálnom a módját annak, hogy Gabrielle-t és magamat élve kihozzam innen.
  
  
  Az ágyon feküdtem, és próbáltam nem észrevenni, hogy a bilincsek a csuklómba vájnak. Gabrielle éppen a szoba túloldalán lévő vastag fal mögött volt, de nem lehetett elérni. Ha az idő nem lenne annyira fontos, és biztos lehetnék benne, hogy nem bántja, azonnal igenlő választ adhattam volna Jeninának, és játszhattam volna.
  
  
  amíg el nem tudtam távolodni tőle vagy megölni. De holnap reggelre el kellett jutnom innen, hogy időben eljussak a laborba.
  
  
  Ott feküdtem és gondolkodtam. Ha kiválaszthatnám a zárat a béklyómon, lenne némi szabadságom. De hogyan válassza ki a zárakat a csuklóján? Jó kérdés.
  
  
  Talán az volt a válasz, hogy felejtsd el a bilincseket. Sokat tudnék velük kezdeni, ha kijuthatnék ebből a szobából. Úgy döntöttem, várok kora reggelig, amikor az őrök félálomban voltak. Aztán megpróbálnám kivezetni az őrt a folyosóra, hogy ő maga tudjon bemenni ide anélkül, hogy a tábornokot hívná. Talán nem lát semmi rosszat abban, hogy elvisz Jeninához egy újabb privát beszélgetésre lány nélkül. Nem árt megkérdezni.
  
  
  De a tervem nem jött össze. Jenin tábornoknak megvoltak a saját elképzelései. Éjfél körül kopogtatást hallottam az ajtómon, egy elmotyogott parancsot az őrnek, és az ajtó kinyílt. Jenina kinyitotta, és egy pillanatra megállt az ajtóban, míg én az ágy szélén ültem.
  
  
  – Szeretnék még beszélni veled – mondta, és becsukta maga mögött az ajtót.
  
  
  – Vártalak – mondtam.
  
  
  Háta mögött összekulcsolt kezekkel ment át a szobán, egyenruhájában, fekete övvel és fényes magas csizmával katonanadrágon egy impozáns alak. Az ablaknál állt, és a sötétbe nézett.
  
  
  „Nehéz volt nyíltan beszélni egy ottani lánnyal” – mondta. Felém fordult, szemei az enyémbe fúródtak. – Megvannak azok a tulajdonságok, amelyeket szeretek egy asszisztensben, Carter. És Ön rendelkezik azzal a know-how-val, hogy egy államcsíny működjön nálunk. Az alább említett többletfizetésen kívül úgy látom, hogy Ön még sok egyéb - plusz juttatásban részesül, azt hiszem, ezeket a hálás politikai vezetők ajándékának nevezné, akiket csapataim védelmeznek. Egy gyönyörű ház, Carter, és egy remek amerikai autó a rendelkezésedre áll, sofőrrel, ha akarod. Nők. Az összes nő, akire valaha is vágyni fog. És amikor állambiztonsági miniszterem lesz, rendkívüli hatalma lesz. Erő leszel a marokkói politikában és történelemben."
  
  
  – Jól teszel a maga részéről – mondtam enyhe vigyorral.
  
  
  „Nagyobb karriered lesz, mint valaha képzelted. Ez nem pipa álom. Segítségeddel mindent megvalósíthatok.
  
  
  – Másrészt, ha ragaszkodna korábbi kétes hűségeinek megőrzéséhez, akkor kellemetlen helyzetbe hozna. Nem engedhetek meg magamnak egy olyan ellenséget, mint te, Carter. De veled az oldalamon és a segítséggel, amely hamarosan érkezik Pekingből, megtalálom a sorsomat ebben az országban, és te is részese lehetsz.”
  
  
  Jött és mellém állt. "Mit gondolsz? Kihasználod ezt a lehetőséget? Csak te tudod felvenni a nagyság köntösét, Carter.
  
  
  Még egy pillanatig a padlót néztem, majd felemelkedtem, hogy a szemébe nézzen. – Úgy tűnik, nincs sok választás.
  
  
  Szögletes arcán az önelégültség kifejezése jelent meg. – Akkor velem jössz?
  
  
  – Igen – mondtam. – Mi van a lánnyal?
  
  
  A mosoly eltűnt ajkáról, tekintete találkozott az enyémmel, és rettenetes bizonyossággal tudtam, milyen szánalmas ennek az embernek a hatása és hatalma alatt lenni. – Egy lánnyal teljesen más a helyzet – mondta hidegen. – A lánynak meg kell halnia.
  
  
  elfordultam. Gondoltam.
  
  
  – És meg kell tenned.
  
  
  Visszanéztem rá, és próbáltam leplezni gyűlöletemet. – Túl sokat akarsz.
  
  
  "ÉN?" - mondta kategorikusan. „Cserébe az életedért? Gazdagságért és hatalomért? Tényleg túl sokat kérek, Carter? Nem, szerintem nem. Mert ha megölsz egy lányt, az lesz a hűséged irántam. Ez lesz a módja annak, hogy megmutassa nekem, hogy valóban megváltoztatta a hűségét. Ölj meg egy lányt, aki nagyon keveset jelent neked, és együtt lebegünk a szélben.
  
  
  Most ez a barom költő lett. Megint a szemébe néztem, és szerintem kicsit zavarta, hogy az ő szintjén vagyok. Megszokta, hogy lenézi az embereket.
  
  
  "Hogyan?" Megkérdeztem.
  
  
  Megint felnevetett. Elővett egy nagy pisztolyt a tokjából. – Ez menni fog?
  
  
  A fegyverre néztem. A golyó kettészakítja Gabrielle-t. De meg kellett győznöm, hogy készen állok rá. Akárhogy is, mindkettőnknek esélyt adna a visszavágásra, ha szerencsénk van. – Azt hiszem, ennek elégnek kell lennie – mondtam. – Mikor fogom ezt megtenni?
  
  
  – A lehető leghamarabb – mondta.
  
  
  Egy percig gondolkodtam. Most volt a tökéletes alkalom a szünetre. Talán a sötétség segít, ha kijutok a szabadba.
  
  
  – Most megteszem – mondtam, és feszültséget adtam a hangomban.
  
  
  Jenina meglepettnek tűnt. "Nagy."
  
  
  – Véget akarok vetni ennek – mondtam. „De a magam módján akarom csinálni. Hagyd rajtam a bilincset – mondtam neki. – Vigyen el mindkettőnket együtt a kert túlsó sarkába. Azt akarom, hogy azt higgye, mindkettőnket kivégez. Az utolsó pillanatban vedd le a bilincset, és add ide a fegyvert, miközben hátat fordít. Nem akarom, hogy tudja, hogy ezt csinálom."
  
  
  Jeninának csúnya arca volt. – Nem hittem, hogy nyavalyás ember vagy, Carter. Nem az általad egyértelműen elkövetett gyilkosságok után.
  
  
  – Tegyük fel, hogy mostanában túl közel kerültem hozzá – mondtam.
  
  
  "Ó. Értem az álláspontodat. Úgy tűnt, elfogadta a magyarázatot. „Egyetértek azzal, hogy nehéz megszabadulni egy szeretőtől. Oké, hozzuk a lányt"
  
  
  Bementünk a hallba, és az ügyeletes katonának elmagyarázták a helyzetet, és kinyitotta Gabrielle szobájának ajtaját. Amikor elmentek érte, egy széken ült.
  
  
  – Gyere velünk – parancsolta az őr.
  
  
  Amint kiment az előszobába, megnézte a bilincset, amely még mindig a csuklómon volt. "Mi történik?" Kérdezte.
  
  
  – Elvisznek minket sétálni a kertbe – mondtam.
  
  
  – Tehát nem fogadta el az ajánlatát?
  
  
  – Nem – mondtam őszintén.
  
  
  Azt hittem észrevettem egy enyhe vigyort a katona ajkán.
  
  
  – Ti ketten nem hagytok nekem más választást – mondta Jenina Gabrielle-nek. Menj velünk.
  
  
  – Nagyon sajnálom, Gabrielle. Vagyis így történt.
  
  
  Lementünk a lépcsőn és kimentünk a házból. Jenina és a katona is elővette a pisztolyát.
  
  
  A ház sarkán csatlakozott hozzánk egy katona-sofőr, aki őrt állt az épület közelében. Levette a géppisztolyát, és mellénk költözött, és a csúnya szájkosarat a mellkasomra szegezte. Három pisztolyt cipeltünk, amelyek képesek marokkói csészealj méretű lyukakat ütni a testünkbe.
  
  
  Néhány pillanattal később a terület egy félreeső sarkában találtuk magunkat. Volt bőven árnyék és takarás, ha volt rá lehetőségem. De a tisztáson, ahol álltunk, a magas hold ezüstös, hátborzongató fényt vetett mindannyiunkra. A közeli kivágott bokrokban kabócát lehetett hallani a sötétben.
  
  
  – Elég messze van – mondta Jenina tábornok. Az imént súgott valamit a sofőr fülébe, és reméltem, hogy azt mondta neki, hogy ne használja rám a gépfegyvert, amíg a lányra lövök. – Távolítsa el Mr. Carter bilincseit. Az ember nem nézhet szembe a teremtőjével megkötözve, mint egy állat."
  
  
  A rendõr az övébe tette az automata pisztolyt, és kivett egy kulcsot a zsebébõl. Jenina alaposan figyelte az arcomat, és észrevettem, hogy a fegyvere rám szegeződött. Addig nem fog megbízni bennem, amíg meg nem öltem a lányt. Vagy talán akkor is. Mindenesetre játszottam még neki. Bűntudatos pillantást vetettem Gabrielle-re, amikor nem nézett, és nagyot sóhajtottam.
  
  
  – Oké, álljatok együtt ehhez a fához – parancsolta Jenina. Úgy tettük, ahogy mondta. Gabrielle arca megfeszült a félelemtől. Biztos volt benne, hogy meg fog halni. És tudtam, hogy erre legalább jó esély van.
  
  
  Egy géppuskás férfi ránk irányította a fegyverét. Jenina és a rendfőnök egy kicsit közelebb álltak hozzánk, mindkét oldalunkon.
  
  
  – Először a lány – mondta Jenina. – Fordulj meg, te.
  
  
  Gabrielle dühös pillantást vetett rá. – Nem fogok. Szembe kell nézned velem, ha megölsz.
  
  
  Jenina látta az iróniát a szavaiban, hiszen én mondtam, hogy nem akarok randizni vele. Kissé rám mosolygott, majd a mosoly lehervadt. – Oké, Carter. Nincs több játék. Tedd, amit tenned kell."
  
  
  Gabrielle kérdőn nézett rám. A rendfőnök odajött hozzám, alaposan megvizsgált, mintha nem bízna bennem, majd kezembe nyomott egy gépfegyvert. Gabrielle rám nézett, én pedig visszanéztem.
  
  
  – Mi az, Nick? Kérdezte.
  
  
  – Nem kell magyarázkodnod, Carter – mondta Jenina élesen. – Csak öld meg.
  
  
  Gabrielle szája tátva maradt. "Hon dieu!" - fújta ki a levegőt. Aztán elhúzódott és erősen arcomba ütött. – Gyerünk, barom. Húzza meg a ravaszt!" sziszegte.
  
  
  A helyzetre adott reakciója megerősítette mindenbe vetett bizalmam. A sofőr nevetett, és kissé leengedte a fegyvert.
  
  
  – Oké, megteszem – mondtam komoran. – kacsintottam rá. Mielőtt megértette volna ennek a gesztusnak a jelentését, a földre löktem.
  
  
  Ugyanazzal a mozdulattal leguggoltam, a sofőr felé fordultam és meghúztam a nagy pisztoly ravaszát. Ha a tábornok csak ellenőriz, és a fegyver üres, nagy bajban lettem volna. De egy lövés dördült a tisztáson, a fülünkbe zúgott. A sofőr mellkasán megsérült. Hátraugrott, de nem esett el. Keze reflexszerűen összeszorította a géppisztolyát, és elkezdett tüzelni az éjszakába, és ólommal szórta be a területet.
  
  
  A tábornok eközben szolgálati pisztolyával viszonozta a tüzet, amint rálőttem a sofőrre. a lövés átszakította az oldalam, letépte a húst a pólóm alatt, és a földre lökött Gabrielle mellett.
  
  
  Valószínűleg szerencse, hogy a tábornok lelőtt. A következő másodperc töredékében egy géppisztoly száguldott oda, ahol guggoltam, és nekiütközött a mögöttünk lévő fatörzsnek. A tábornok és a rendfenntartó is földet ért, miközben a nagy fegyver széles körben dördült, a sofőr szemei kikerekedtek, ahogy egy bíbor folt világította meg az ingét. Golyók fütyültek és fröcsköltek minket, de senki sem sérült meg. Ekkor a sofőr hanyatt esett, és abbamaradt a lövöldözés.
  
  
  – Menj a fa mögé! - kiáltottam Gabrielle-nek.
  
  
  A tábornok ismét rám vett, és dühödten káromkodott az orra alatt. Azt hittem, saját magát veri fel, amiért bízik bennem. De éppen amikor újra lőni készült, a rendfőnök oldalról rohant rám, és leütött.
  
  
  Szerencsére nem veszítettem el a fegyvert. A földön gurultunk és csapkodtunk, és megpillantottam a mozgó tábornokot, aki rám akart lőni. Arcon ütöttem a rendfenntartót, de ő kétségbeesetten belém kapaszkodott, és megragadta a fegyvert a kezemben. Kezével megütötte a csövet, és meglazult a szorításom a fegyveren, de nem veszítettem el.
  
  
  Gabrielle a parancsot követve egy fa mögé kúszott. Amikor Jenina ismét meglátott a látóterében, gyorsan felállt, és egy fadarabot dobott a tábornoknak. Megütötte a vállát, nem elég erősen ahhoz, hogy megsebesítse, de a figyelme átmenetileg elterelődött.
  
  
  Jenina lelőtte Gabrielle-t, és hallottam, hogy a golyó a mellette lévő törzs fáját találta el. Aztán visszabújt a fedezékbe.
  
  
  Jenina ismét felém fordította a fegyvert, és harag villant a szemében. Újra a célkeresztjében talált, mint rendfőnök, én pedig a másik pisztoly birtoklásáért küzdöttem. Ebben a pillanatban bal ököllel megütöttem a rendfőnök torkát. Fellélegzett, és elvesztette az egyensúlyát. Köztem és Jenina közé csavartam, amikor Jenina ismét lőtt.
  
  
  A fegyver eldördült, és a rendfőnök szeme felcsillant. Lihegett, és a szája sarkából kicsordult a vér. Holtan esett rám.
  
  
  A tábornok ismét hangosan káromkodott, és a minket körülvevő nyírt sövények felé rohant. Elmozdítottam magamtól a rendfőnök testét, megcéloztam Jeninát és lőttem. De lemaradtam. Hallottam, amint utat tör a bozóton, majd léptei visszhangzottak a kavicsos úton, amely visszavezetett a palotába.
  
  
  Az oldalamra tettem a kezem és elvéreztem. A seb csak egy seb volt a testen, de pokolian égett. Nehezen álltam fel Gabrielle-lel az oldalamon.
  
  
  – Menj Citrõenbe – mondtam neki. – És ott várj meg.
  
  
  Elkezdtem üldözni a tábornokot. Mire a palota előtti széles sugárútra értem, Jenina már nem volt sehol. Aztán meghallottam egy közelben parkoló limuzin motorzúgását. Megnéztem és megláttam a tábornokot a volánnál. A nagy Rolls-Royce hirtelen előrerohant és egyenesen felém repült.
  
  
  Ahogy a fekete limuzin felém rohant, célba vettem a pisztolyommal és lőttem. A lövés betörte a szélvédőt, de Jeninát nem találta el. Lerogytam a földre, amikor az autó a combomba zúgott.
  
  
  Jenina továbbment a körkörös úton, és az út és a kapu felé tartott. Féltérdre ereszkedtem, az alkaromra tettem a kezem, és a bal hátsó abroncsra céloztam. De a golyó csak a közelben találta el a kavicsot.
  
  
  Felálltam és a kocsi után rohantam. Reméltem, hogy Jenina nem találja Gabrielle-t a felhajtón vagy a kapuban. Ha megtenné, valószínűleg megölné.
  
  
  Néhány pillanattal később a kapuhoz sétáltam, megfogtam az oldalam és összerándultam a fájdalomtól. A limuzin egyszerűen eltűnt annak a hegyi útnak a kanyarulatában, amelyen korábban haladtunk. Hallottam, hogy a Citroen motorja jár, és láttam, hogy Gabrielle kihúzza az autót a bokorból, ahol leparkoltuk. Odaszaladtam a kocsi oldalához.
  
  
  "Mozog!" Kiáltottam.
  
  
  Bemásztam a vezetőülésbe, becsatoltam magam, és elindultam a földúton. Néhány másodperc múlva maximális sebességbe kapcsoltam, és az autó végigszáguldott a göröngyös úton, és bedobott minket. Néhány mérföldet autóztunk anélkül, hogy láttuk volna a limuzint, de végül piros hátsó lámpákat láttunk magunk előtt.
  
  
  – Itt van! - mondta Gabrielle feszülten.
  
  
  – Igen – válaszoltam. A sebet érintő kezem végigsiklott a kormányon. Végig nyomtam a gázpedált, mire az autó rohant előre, őrülten tekerve az éles kanyart, amelyen a tábornok éppen elhaladt.
  
  
  Újabb pár perc múlva húsz yardon belülre érkeztünk egy limuzinhoz, amely nem tudott úgy fordulni, mint egy Citrõen. Tőlünk jobbra egy sziklás műcsonk emelkedett, balra pedig egy meredek ereszkedés egy alacsonyabb útra. Nem volt sem korlát, sem járda, ahol a kerekek felkapaszkodhattak volna. Megkerültünk egy újabb éles kanyart, és a limuzin megcsúszott, gurult, és majdnem letért az útról, miközben nagy sebességgel haladt. Kicsit sikeresebben követtük, de éreztem, ahogy csúsznak alattunk a kerekek.
  
  
  Felemeltem a fegyvert a közöttünk lévő konzolon, és egyik kezemmel működtettem, miközben a bal kezemet kidugtam a nyitott ablakon és a másik autóra irányítottam a fegyvert. Kétszer lőttem, közvetlenül a limuzin mögött felrúgva a kavicsot.
  
  
  – Hiányzol – mondta Gabrielle.
  
  
  – Be akarok jutni – válaszoltam. Reméltem, hogy legalább az egyik golyó kipattan a kavicsról, és eltalálja a gyorsuló tekercseket. Csak egy volt, amire szükségem volt.
  
  
  Újra lőttem, a másik autó hátsó lökhárítója mögé kavics repült fel, majd vakító, fülsiketítő robbanás hallatszott a limuzin hátulja alól. A nagy autó élesen megfordult, mivel lángok borították. Beütöttem a benzintartályt.
  
  
  Gabrielle zihált, amikor az előttünk haladó autó még tovább kanyarodott, és tűz tört ki mögötte. Az autó ezután szabálytalanul jobbra kanyarodott, nekiütközött egy sziklás kiemelkedésnek, majd visszaszáguldott az út túloldalán lévő szikla felé, egy másodperccel később pedig átesett a szélén.
  
  
  Felhajtottunk arra a helyre, ahol Rolls éppen elhaladt. A nagy autó még mindig gurult lefelé a hegyoldalon, felborult, teljesen elnyelte a láng. Végül nekiütközött a szikláknak messze lent, és fémcsapódás hallatszott, ahogy a lángok még magasabbra szálltak. A tekercsek ott hevertek, és fényesen lángoltak az éjszakában. Nem volt kétséges Jenin tábornok sorsa. Lehetetlen volt túlélni azt, amit a limuzin átélt.
  
  
  "Elment?" - kérdezte Gabrielle.
  
  
  – Nem – mondtam neki. Elkezdtem kanyarodni a Citrõennel a keskeny úton. „Visszajövök a fegyveremért. Nem akarom, hogy bárki megtudja, hogy ott voltam. Még ha a szakács vagy a másik katona életben maradna is, egyikük sem tudná, ki vagyok."
  
  
  – Akkor mi van, Nick? - kérdezte Gabrielle, miközben visszatértem a tábornok birtokára.
  
  
  – Aztán délre megyünk Mhamidba – mondtam –, Damon Zeno és barátai kutatóközpontjába. A közelben vársz rám. Ha nem járok sikerrel, számíthatok rá, hogy értesíti az elérhetőségeimet, hogy gondoskodhassanak a laborról."
  
  
  Nyolcadik fejezet.
  
  
  A Mhamidba vezető út hosszú volt. Hajnalban Gabrielle nagyon álmos volt, ezért megálltam egy pillanatra, hogy aludjunk pár órát. Amikor újra elindultunk, a nap magasan járt az égen.
  
  
  A Jenina által okozott seb felgörbült, és nagyon jól nézett ki, de Gabrielle ragaszkodott ahhoz, hogy dél körül megálljon egy hegyi faluban, hogy megfelelő kötést és gyógyszert vegyen rá. A nap nagy részét hegyeken keresztül vezettük, amelyek fokozatosan dombokká váltak, míg végül egy száraz sivatagi területen találtuk magunkat. Vadon, szinte lakatlan területen voltunk a határ körül, azon a helyen, ahol Li Yuen felfedezte Zeno laboratóriumát. Időnként előfordultak súlyos sziklakibúvások, de összességében a terep lapos volt, csavart, torz növényekkel tarkítva, olyan vidéken, ahol hegyek és sivatag találkozott, és senki sem törődött az élettel, kivéve néhány primitív törzset, kígyókat és keselyűket.
  
  
  Estefelé elértük Mhamid apró faluját, a civilizáció egyetlen szigetét ebben a hatalmas sivatagban. Ha jól emlékeztem a térképre, még mindig jelentős távolságra voltunk a távoli kutatóintézettől. Eleinte úgy tűnt, hogy nincs hol éjszakázni, de aztán felhajtottunk egy kis fehér épülethez, amely szállodának adta ki magát. A hámló vályogfalakra nézve Gabrielle összerándult.
  
  
  – Szerinted alhatunk egy ilyen helyen? Kérdezte.
  
  
  „Nincs sok választásunk. Ma nem akarok laborba menni, mindjárt besötétedik. És mindkettőnknek pihenésre van szüksége."
  
  
  Leparkoltuk a Citrõent, és egy kis csoport fiatal beduin gyűlt össze kíváncsian körülötte. Nyilván nem sok autót láttak itt. Gabrielle bezárta a kocsit és bementünk a szállodába.
  
  
  Belül még kevésbé volt vonzó, mint kívülről. Egy mogyoróbarna bőrű arab fogadott minket egy íróasztalra emlékeztető kis pult mögül. A fején tarbus volt, a fülében pedig egy fülbevaló. Fehér ráncok a szem körül, ahol a nap nem ért el, és ritka tarló a gyenge állon.
  
  
  "Üdvözöl." A férfi ránk mosolygott.
  
  
  – Salaam – mondtam. "Beszélsz angolul?"
  
  
  "Angol?" - ismételte.
  
  
  Gabrielle franciául beszélt vele. – Két személyes szobát akarunk.
  
  
  – Ah – válaszolta ezen a nyelven. "Természetesen. Néha elérhető a legjobb készletünk. Kérem."
  
  
  Felvitt minket egy rozoga fa létrán, ami biztos voltam benne, hogy összeesik a súlyunk alatt. Egy félhomályos, sötét folyosón mentünk egy szobába. Büszkén nyitott ajtót és beléptünk. Láttam az undort Gabrielle arcán, ahogy körülnézett. Nagyon spártai volt, az egyik nagy vaságy megereszkedett a közepén, az ablak törött redőnyökkel a lenti koszos utcára nézett, és megrepedt a vakolat falai.
  
  
  „Ha nem akarod…” – mondtam neki.
  
  
  – Rendben van – mondta, és fürdőt keresett.
  
  
  – A fürdő közvetlenül a folyosón van – mondta franciául a hivatalnok, találgatva a kérdését. – Melegítek egy kis vizet asszonyomnak.
  
  
  – Az nagyon jó lenne – mondta.
  
  
  Eltűnt és egyedül maradtunk. Elmosolyodtam és megráztam a fejem. – Gondolj csak – mondtam. – Hideg-meleg bolhák.
  
  
  – Jól leszünk – biztosított. – Megyek egy forró fürdőben, aztán megpróbálunk találni egy kávézót.
  
  
  "Rendben. Láttam a szomszéd bárt, egy csúnya hely, de lehet, hogy van whiskyjük. Kell valami az utazás után. Visszajövök, mire lefürödsz."
  
  
  – Ez egy alku – mondta.
  
  
  Lesétáltam a rozoga lépcsőn, és kimentem a szálloda melletti bárba. Leültem a négy régi asztal egyikéhez, és whiskyt rendeltem egy alacsony, bő nadrágos és tarbouche-os férfitól, de azt mondta, nem szolgálnak fel whiskyt. Helyi borra telepedtem le. Egy másik asztalnál mellettem egy arab ült egyedül; már egy kicsit az időjárás alatt volt.
  
  
  „Amerikai vagy?” – kérdezte tőlem az anyanyelvemen.
  
  
  ránéztem. – Igen, amerikai.
  
  
  – Beszélek amerikaiul – mondta önelégülten.
  
  
  "Ez nagyon szép."
  
  
  – Jól beszélek amerikaiul, igaz?
  
  
  Sóhajtottam. "Igaz igaz." A pincér hozta a boromat, én pedig kortyoltam egyet. Nem volt rossz.
  
  
  – Itt vágom a haját.
  
  
  ránéztem. Azt hittem, alacsony, negyvenes évei elején járó férfi, de az arca nagyon öregedést mutatott. Sötétvörös fezt és csíkos djellabát viselt. Mindkettőt por és izzadság szennyezte
  
  
  – Én vagyok az egész Mhamid falu fodrásza.
  
  
  Bólintottam neki, és kortyoltam egy korty bort.
  
  
  – Apám is borbély volt.
  
  
  "Örömmel hallom."
  
  
  Felállt, pohárral a kezében, és csatlakozott hozzám az asztalomhoz. Összeesküvően felém hajolt.
  
  
  – Idegeneknek is vágattam a haját. Ezt félig suttogva mondta a fülem mellett, és éreztem aljas leheletét. A pincér a túlsó sarokban nem hallott semmit.
  
  
  A mellettem álló arabra pillantottam. Vigyorgott, és hiányzott egy elülső foga. – Idegenek? Megkérdeztem.
  
  
  A pincérre pillantott, hogy megbizonyosodjon arról, hogy kétszeresen nem figyel, majd rekedt suttogással folytatta, lélegzetével megtöltve az orrlyukaimat. – Igen, a klinikán lévők. Látod, minden héten megyek. Mindez nagyon titkos."
  
  
  Csak a laboratóriumról tudott beszélni. – fordultam hozzá. -Ott vágtad le az orvosok haját?
  
  
  "Igen igen. És a katonák is. Tőlem függnek." Foghíjasan elvigyorodott. – Minden héten megyek. A mosoly eltűnt. „De nem kell elmondanod senkinek. Látod, ez az egész nagyon személyes.
  
  
  – Ott voltál ma? - Megkérdeztem.
  
  
  „Nem, természetesen nem. Nem mennék el két napra együtt. Holnap reggel megyek, és nem megyek kétszer, tudod.
  
  
  – Természetesen – mondtam. - A régi karavánúton mész keletre?
  
  
  Elmozdította a fejét tőlem. „Ezt nem mondhatom el! Ez nagyon személyes."
  
  
  Kissé felemelte a hangját. Megittam az italt és felálltam. Az asztalra dobtam néhány dirhamot. – Vegyél magadnak még egy italt – mondtam.
  
  
  A szeme szikrázott. – Allah menjen veled – motyogta homályos hangon.
  
  
  „Dicséret legyen Allahnak” – válaszoltam.
  
  
  Amikor visszatértem a szállodai szobába, Gabrielle már fürdött; Kint már sötétedett. Még nem öltözött fel, hosszú, vörös haját fésülte, az ágy szélén ült, törölközőbe csavarva. Leültem egy közeli székre, és a mennyezetről lógó tizenöt wattos izzót néztem.
  
  
  – Nem kellett volna elköltenie az összes pénzt – jegyeztem meg.
  
  
  – Legalább nem fogunk sok időt tölteni itt – mondta Gabrielle. – Volt whiskyd?
  
  
  „Semmi sem olyan civilizált. De találkoztam valakivel, aki talán tud nekünk segíteni.”
  
  
  "Melyik ember?"
  
  
  Meséltem neki az arab fodrászról. – Holnap reggel találkozunk vele – mondtam. – De ő ezt nem tudja.
  
  
  "Mi célból?"
  
  
  – Vacsora közben mindent elmesélek. Felálltam, és levettem a kabátom; Gabrielle észrevette Wilhelminát az oldalamnál és Hugo hüvelyét a karomon.
  
  
  – Félek érted, Nick – mondta. – Miért nem mehetek veled?
  
  
  „Minden keresztülmentünk” – mondtam neki. – Oda fogsz vinni, aztán idefordulsz és vársz. Ha egy napnál tovább vár, akkor azt kell feltételeznie, hogy nem volt időm, és visszatér Tangerbe, és elmondja az egész történetet a hatóságoknak. Felveszi a kapcsolatot Colin Pryorral is, és elmondja neki, mi történt. Felveszi a kapcsolatot az embereimmel."
  
  
  – Még be sem gyógyult a sebed – ellenkezett. – Nézze, vér folyik a kötésen keresztül. Orvosra van szüksége, és pihenjen."
  
  
  - kuncogtam. – Talán ezzel a hatalmas tehetséggel valaki azt javasolja, hogy cseréljem ki a kötést.
  
  
  Levettem a pisztolytáskámat, és elkezdtem kigombolni az ingemet, készülődtem a takarításra. A csupasz melleimet látva felkelt az ágyról, ledobta a fésűt és felém jött.
  
  
  - Tudod, nagyon kedvellek.
  
  
  Hozzám nyomta magát, és puha testet éreztem a törölköző alatt. – Az érzés kölcsönös, Gabrielle – suttogtam.
  
  
  Ajkaival elérte a számat, és nyitott száját az enyémre tapasztotta. A teste meleg volt felém.
  
  
  „Szeretkezz velem újra” – lehelte.
  
  
  Ajkaimmal megérintettem telt arcát, majd torkának puhaságát és tejszerű vállát. – Mi lesz a vacsoránkkal?
  
  
  – Téged akarlak vacsorázni – válaszolta rekedten.
  
  
  A combja kitartóan az enyémhez nyomódik, és ahogy a kezeimet a törülközőre helyezem, ajkaink újra találkoznak, és a szám éhesen kutat. Amikor elváltunk, erősen lélegzett.
  
  
  – Csak bezárom az ajtót – mondtam. Az ajtóhoz sétáltam és elfordítottam a kulcsot a zárban. Amikor megfordultam, egy nagy törülközőt hajtott le.
  
  
  A törölköző a padlóra esett, Gabrielle pedig meztelenül állt egy kis lámpa félhomályában. A lágy fény őszibarack árnyalatot adott a bőrének, és vakító vörös sörénye csupasz vállaira zuhant. Hosszú csípője gyönyörűen elkeskenyedett csípője lágy íveihez. Odament az ágyhoz, összegömbölyödve várt.
  
  
  Levetkőztem és csatlakoztam hozzá az ágyon. Csípőjével támadt rám, és a jobb kezembe temette az orrát
  
  
  Lehajolt és ajkával megérintette a melleimet, majd a hasamhoz költözött, és gyengéden megcsókolta az egész testemet.
  
  
  Egy pillanat alatt égtem belül. Finoman az ágyhoz nyomtam és átléptem rajta. Hirtelen eggyé váltunk, a testünk összekapcsolódott. Felnyögött, lábait körém zárta, kezei a hátamat cirógatták.
  
  
  Amikor vége volt, nem gondoltam az Omegára, a Dr. Z-re vagy a holnapra. Csak egy meleg, elégedett ajándék volt.
  
  
  Kilencedik fejezet.
  
  
  A szögesdrót mögött álló épületegyüttes fegyveres őrökkel és védelemmel teli, így Jenina tábornok fellegvára egy üdülőszállóhoz hasonlít. Egy körülbelül tizenkét láb magas acélkerítésről szögesdrót lógott, és az oszlopok mentén egyenletesen elhelyezett szigetelők meggyőztek arról, hogy a kerítés villamosított. Két Jenin katona állt őrt a kapuban, vállukon közönséges géppuskákkal. A mi szemszögünkből legalább két másik őrt láthattunk – férfiakat, akik nagytestű kutyákkal, láncon pórázon sétáltak a komplexum peremén.
  
  
  Valójában a komplexum három épületből állt, amelyeket fedett átjárók kötöttek össze egyetlen zárt komplexummá. A főbejáratnál egy katonai jármű parkolt, egyik oldalán két nagy teherautó látszott.
  
  
  – Ijesztően néz ki – hallatszott Gabrielle hangja a fülemben.
  
  
  Kivettem a szememből az erős távcsövet, és felé fordultam. „Biztosak lehetünk abban, hogy Li Yuenben több ember is foglalkozik a hívatlan látogatókkal. Ne feledje, hogy jelenleg ez a kínaiak legfontosabb tudományos létesítménye."
  
  
  A laboratóriumtól körülbelül háromszáz méterre kiálló szikla mögött ültünk, a Cit-roen mellettünk parkolt. A poros sziklás út széles ívben kanyarodott a kapu felé. Egy magányos keselyűt lehetett látni nagy körben repülni a magas, felhőtlen égen keleten.
  
  
  – Na, menjünk vissza a fák sűrűjébe, ahol megvárom a fodrászt. Ha korán jön...
  
  
  Egy hang a hátunk mögött megállított. Megfordultam, Gabrielle pedig követte a tekintetemet. Ott, alig ötven méterrel arrébb egy háromfős járőr haladt felénk az úton. Könnyű szellő feltámadt, és elvitte tőlünk közeledésük hangját. Most már késő volt. A járőrfőnök észrevett minket. Arabul beszélt és ránk mutatott.
  
  
  Gabrielle pánikszerűen az autó felé indult, de én erősen megragadtam a kezét, és mozdulatlanul tartottam.
  
  
  – Láttak minket! - suttogta élesen.
  
  
  „Tudom. Ülj le, és viselkedj a lehető legnyugodtabban.” Visszakényszerítettem a sziklához. Majd lazán intettem a kezemmel egy kis csoport egyenruhás férfi felé, miközben a vezető pisztolyt húzott elő az övén lévő tokból, és másik két hosszú.puska.
  
  
  Aztán óvatosan felénk indult, és mérgesen nézett Citrõenre. Amikor közeledtek, arabul üdvözöltem őket. “Asalaam alaikum!”
  
  
  Nem válaszoltak. Amikor az autóhoz közeledtek, felálltam. Gabrielle ülve maradt. Bolyhos szoknyája alá rejtette a távcsövet.
  
  
  "Mit csinálsz itt?" - kérdezte erősen akcentussal angolul az osztagvezető, széles arcán ellenségeskedés.
  
  
  Ez nagyon rossz fejlemény és kudarc volt. Megpróbáltam elrejteni a csalódottságot az arcom elől. – Csak lovagoltunk a városban – mondtam. Két másik katona már gyanakodva nézett Citrõenre. – Remélem, nem magántulajdonban vagyunk.
  
  
  A fegyveres férfi Gabrielle-re nézett, anélkül, hogy válaszolt volna, miközben a puskás katonák közelebb léptek, félkört alkotva körülöttünk. Egy pillanat múlva a zömök főnök arrogánsan felém fordult.
  
  
  - Szerintem rossz helyet választottál. Pisztolyával a létesítmény felé intett. – Tilos itt lenni.
  
  
  Könnyedén az épületre pillantottam. „Tényleg? Fogalmunk sem volt. Azonnal indulunk.” Kezemet nyújtottam Gabrielle-nek, hogy talpra húzzam, és láttam, ahogy a távcsövet néhány száraz bokor alá helyezi.
  
  
  – Hadd lássam az igazolványodat – mondta a zömök katona.
  
  
  Mondtam. "Mi a fene? Mondtam, hogy csak sétálni megyünk. Belül megfeszültem. A férfinak azt mondták, hogy gyanús bárkit, akit a járőrjében találtak, és úgy tűnik, hogy bajt okoz.
  
  
  Felemelte a pisztoly torkolatát, amíg az egy pontra nem mutatott, közvetlenül a szívem felett. A másik kettő erősebben fogta a puskáját. – Kérem az azonosítást – ismételte meg.
  
  
  Benyúltam a zsebembe, és elővettem a pénztárcámat a hamis igazolványommal. Odaadtam neki a tárcát, ő pedig megvizsgálta, míg a másik két férfi továbbra is fegyverrel fogott minket. Az agyam a túlórázáson járt. Az egyetlen dolog, ami miatt aggódnia kellett, Gabrielle volt. Még odáig sem vinném, de azt akartam, hogy tudja, hol van a labor. Különben is, ha az egyik fegyver kilőtt volna, még ha nem is öltek volna meg minket, mindenkit riasztottak volna a létesítményben.
  
  
  – Érdekes – mondta most a széles férfi. Gyanakodva nézett rám, majd zsebre tette a pénztárcáját. – Velünk jössz.
  
  
  Megkérdeztem. - "Ahol?"
  
  
  A laboratóriumra mutatott.
  
  
  . – Kérdéseket akarnak majd feltenni neked.
  
  
  Be akartam menni, de nem így. És határozottan nem Gabrielle-lel. A mellkasomra szegezett fegyverre néztem. – Ez szégyen – mondtam. – Vannak barátaim Tangerben.
  
  
  Az önelégült tekintet sértő volt. – Még mindig – mondta. Az egyik katonához fordult, és gyorsan arabul beszélt. Azt mondta a férfinak, hogy menjen vissza az úton, hátha van még valaki a közelben. A katona megfordult, és a laboratóriummal ellenkező irányba indult. – Most pedig menjünk – mondta a zömök.
  
  
  Sóhajtottam, és intettem Gabrielle-nek, hogy kövesse a parancsát. Bonyolult volt. Ha több mint tíz métert haladunk a poros úton a laboratórium felé, teljes látószögben találjuk magunkat a kapu előtt, ahol a fegyveres őrök állomásoztak.
  
  
  Miközben Gabrielle az épületek felé sétált, megállítottam, megfogtam a kezét, és a zömök, bőrös arcú katonához fordultam.
  
  
  – Ismeri Jenina tábornokot? - mondtam neki, tudván, hogy Jenina a parancsnoka.
  
  
  – Igen – mondta komoran.
  
  
  – A tábornok jó barátom – hazudtam, miközben néztem, ahogy a harmadik katona lassan eltűnik az út kanyarjában. – Ha ragaszkodik ahhoz, hogy idehozzon minket kihallgatásra, személyesen fogok vele beszélni. Biztosíthatlak, nem fog sikerülni.
  
  
  Ez elgondolkodtatta. Láttam, hogy a mellette álló katona kérdőn nézett az arcába. Aztán a zömök férfi döntött.
  
  
  „A tábornok konkrét parancsait teljesítjük” – mondta. Keze az intézmény felé intett. "Kérem."
  
  
  Tettem egy mozdulatot, mintha elmennék mellette az útra. Amikor a közelében voltam, hirtelen megcsaptam a karját a tenyeremmel.
  
  
  Meglepetten felkiáltott, és pisztolya a homokra esett a lábunk előtt. A könyökömet a mellkasára szorítottam, mire hangosan zihált. Hátrabotlott, és nehézkesen ült a földön, állkapcsa összeszorult, miközben igyekezett levegőt szívni a tüdejébe.
  
  
  Egy másik katona, egy magas, vékony fiatalember, addig emelte a puskáját, amíg az majdnem a mellkasomhoz nem ért. Lyukat akart csinálni a gyomromba. Hallottam, amint Gabrielle csendesen sóhajt a hátam mögött. Megragadtam a puska csövét, és mielőtt a fiatal arab meghúzhatta volna a ravaszt, erősen megnyomtam a pisztoly csövét. A katona elrepült mellettem, arcát a földnek találta, és elvesztette a puskáját. Épp fel akart kelni, amikor a pisztoly tusával eltaláltam a tarkóját. Csontroppanás hallatszott, amikor a fiú mozdulatlanul a földre esett.
  
  
  Már épp megfordultam volna, amikor egy zömök katona odalépett hozzám, és lehajtott fejjel mellkason ütött. Nagyon menő volt. Elvesztettem a fegyverem, amikor összeestünk. Átgurultunk a poron és a homokon, vastag ujjai az arcomba és a szemembe vájtak. Jobb ököllel arcon ütöttem, elvesztette a szorítását és a földre esett. Letérdeltem, és körülnéztem egy puskát keresve, amit ütőnek is használhatnék, de egy pillanat alatt rajtam volt.
  
  
  Küzdöttem vele a hátamon, vert, tépett. Megfordultam és a mellettünk kiálló szikla felé hajítottam. Erősen megütötte a sziklát, és önkéntelen morgás szökött ki a torkából. Lazított a szorításon, miközben ököllel az arcába vetettem.
  
  
  Erősen a kőre rogyott, széles arca véres volt. De nem fejezte be. Öklével a fejembe ütött, és az átcsúszott a halántékomon. Megmozgattam egy izmot a jobb alkaromban, és Hugo a kezembe csúszott. Amikor a férfi még egyszer megütött, beledugtam a tűsarkút a mellkasába.
  
  
  Meglepetten nézett rám, majd a kés nyelére nézett. Próbált valami csúnyát mondani arabul, de semmi nem jött ki. Kivettem a tűsarkút, amikor a földre esett - holtan.
  
  
  Két arabot vonszoltam a kövek mögé, elrejtve a testüket. – Szálljon be a kocsiba, Gabrielle. – Azt akarom, hogy kövessen – mondtam. – Várjon tíz percet, majd lassan haladjon lefelé az úton, amíg meg nem lát. Bírság?"
  
  
  Ő bólintott.
  
  
  Otthagytam, és a harmadik katona után mentem. Futottam az úton a ragyogó nap alatt, előre néztem. Szó szerint néhány perccel később megtaláltam. Ellenőrizte az utat, amennyire szükségesnek tartotta, és csak visszafordult a laboratórium felé. Átöleltem a dombot az út bal oldalán, és elkaptam, ahogy elhaladt. Megragadtam hátulról, és egy gyors mozdulattal végigsimítottam a tűsarkúval a torkán. Mindennek vége volt. Mire elrejtettem ezt a holttestet, Gabrielle ott volt Citrõennel.
  
  
  – Most pedig menj vissza a városba – mondtam neki. „Itt fogok várni a fodrászra. Remélem késő reggelre eljutok a laborba. Ha holnapig nem hallasz felőlem, térj vissza Tangerbe, ahogy terveztük.
  
  
  „Talán nem kellene egyedül menned” – mondta.
  
  
  – Ez egyszemélyes munka – mondtam. "Ne aggódj. Csak tedd, ahogy megbeszéltük."
  
  
  – Oké – mondta vonakodva.
  
  
  "Rendben. Most menj. Találkozunk Mhamidában."
  
  
  Gyengén válaszolt a vigyoromra. – Mhamidban.
  
  
  Aztán elment.
  
  
  Több mint egy órát ültem az út mellett, és egyik irányba sem jött forgalom.
  
  
  A nap forrón sütött, és a homok átégette a combomat és a nadrágomat, miközben vártam. Ültem a pálmafák alatt, egy kis oázisban egy kopár, sziklás területen. A távolban alacsony, többnyire homokos dombok sorát lehetett látni, mögöttük pedig a kék emberek házai, Ait-Ussa, Mribet és Ida-ou-Blal nomád törzsei voltak. Vad, elhagyatott ország volt, és nem tudtam nem csodálkozni, vajon miért él itt valaki. Egyszerűen lenyűgözött Li Yuen azon döntése, hogy laboratóriumot nyit ott, amikor meghallottam, hogy egy autó motorja zihál és nyüszít, miközben az úton haladt Mhamid felől.
  
  
  Egy pillanattal később egy furgon jelent meg. Nem biztonságos építkezés rozsdás maradványa volt, és úgy tűnt, hogy éppúgy megveti a sivatagot, mint a morcos borbély, aki uralkodott rajta.
  
  
  Kimentem az útra és megállítottam egy rozoga furgont. Megállt a gőz fütyülésében és a kellemetlen szagban, és a borbély dühösen kidugta a fejét az ablakon. Nem ismert fel
  
  
  "Menj az útból!" – kiáltotta.
  
  
  Ahogy közeledtem az ajtajához, a furgon oldalán egy kopott arab feliratot láttam: HAMMADI. És lent: HAJLÖVÉSEK.
  
  
  "Mit csinálsz?" - kiáltotta harciasan. Aztán oldalt az arcomra pillantott. - Azt hiszem, már láttalak.
  
  
  – Szálljon ki a furgonból, Hammadi – mondtam.
  
  
  "Miért? Van dolgom."
  
  
  – Dolgod van velem. Kinyitottam az ajtót és kirángattam a kocsiból.
  
  
  Félelemmel a szemében nézett rám. – Bandita vagy?
  
  
  – Bizonyos értelemben – válaszoltam. – Menj a fák mögé, és vedd le a ruháid!
  
  
  – Nem fogok!
  
  
  Kihúztam Wilhelminát, hogy lenyűgözzem. "Fogsz."
  
  
  Összeráncolta a homlokát a fegyverre
  
  
  – Mozdulj – mondtam.
  
  
  Vonakodva teljesítette a parancsot, és perceken belül fehérneműben ült a földön, megkötözve és betömve azzal, ami a kezemben volt. Csodálattal nézte, ahogy felvettem koszos, büdös ruháit és piros fezét. Próbáltam nem gondolni a szagra. Mikor felöltöztem mellé dobtam az ingem és a kabátom.
  
  
  – A tiéd – mondtam. – És hidd el, a legjobbat hozza ki a kereskedésből. Felkentem egy kis foltot az arcomra és a kezemre, és készen is voltam. Benyúltam a djellaba zsebébe, és megtaláltam a Hammadi bérletet. Visszadugtam a köntösömbe, beszálltam a furgonba és elhajtottam.
  
  
  Ahogy közeledtem a kapuhoz, egy kutyás katona csatlakozott a két szolgálatot teljesítő őrhöz. Mindannyian dühösnek tűntek. Az egyik őr tovább beszélt a katonával, míg a másik a furgonhoz közeledett.
  
  
  – Jó reggelt – mondtam neki a legjobb arab nyelven. "Nagy nap". Odaadtam neki az igazolványt.
  
  
  Elvette, de nem nézett. Ehelyett összehúzta a szemét. – Nem vagy az átlagos fodrászod.
  
  
  – Ez igaz – mondtam neki. „Hammadi ma reggel rosszul lett. Én is fodrász vagyok, és a helyére küldtek. Azt mondta, beengednek a bérletével.”
  
  
  A katona ránézett a hágóra, kuncogott, és visszaadta nekem. – Milyen betegségről beszélsz?
  
  
  -mosolyogtam rá és felé hajoltam. – Gyanítom, hogy azért, mert túl sok keftát és bort ivott tegnap este.
  
  
  Egy pillanatig habozott, majd visszamosolygott. – Remek. Bejöhetsz.
  
  
  Kicsit enyhült a feszültség a mellkasomban. Beindítottam a régi furgont és lassan elindultam a kapu felé. Biccentettem a férfiaknak, és behajtottam a furgonba. Végül a Mhamid intézményben találtam magam. Zavarba ejtő gondolat volt.
  
  
  Tizedik fejezet.
  
  
  A régi furgont begurítottam az épületegyüttes főbejáratánál lévő parkolóba. Száz dolog, amit nem tudtam, bármelyik pillanatban gyanút ébreszthet. Azon töprengtem, hogy leparkoljam-e a furgont a ház előtt, vagy Hammadi más bejáraton keresztül lépjen be a laboratóriumba. Ezeket a részleteket nem lehetett tudni, így blöffölnem kellett, ami nem volt teljesen új élmény.
  
  
  Azt sem tudtam, milyen felszerelést vitt be a borbély az épületbe. Miután a furgon leparkolt, kiszálltam az autóból, kinyitottam a hátsó ajtókat, és egy nagy hordtáskát láttam benne. Borbély szerszámokat tartalmazott.
  
  
  Több ember volt a látókörben. Két egyenruhás katona állt cigarettázva és egymással beszélgetve az épület sarkában, egy fehér ruhás technikus pedig gyorsan elsétált mellettem egy tablettával a hóna alatt.
  
  
  A bejárat tárva-nyitva volt, de az ajtó előtt egy őr ült egy kis asztalnál. Fekete afrikai férfi volt, egyszerű khaki színű nadrágban és nyitott nyakú ingben. Fekete szarvkeretes szemüveget viselt, és tisztán professzorinak tűnt.
  
  
  – Kérem, adja tovább – mondta tökéletes arabul.
  
  
  Odaadtam neki a kártyát. – Ma levágatatom a hajam Hammadinak – mondtam neki lazán.
  
  
  Elvette a kártyát, és rám bámult. Azon tűnődtem, vajon szerinte nem nézek ki arabnak. – Biztos vagyok benne, hogy azt mondták neki, hogy ebbe az intézménybe nem ruházhatók át a bérletek. Úgy nézett a hágóra, mintha már sokszor látta volna. – De ezúttal engedélyt kaphat. Jövő héten jelentse Hammadit, mielőtt bemegy a szerkesztőszobába.
  
  
  "Igen Uram."
  
  
  Visszaadta nekem a kártyát.
  
  
  – És jobb, ha jó leszel, testvér. Itt magasak a mércék."
  
  
  – Igen, persze – mondtam.
  
  
  A táblagépére mutatott. "Jelentkezzen be az első üres helyre."
  
  
  Az írott arab nyelvem rossz volt. Aláírtam Abdul Marbrookot, és visszaadtam a füzetet. Bólintott, hogy menjek be az épületbe.
  
  
  Megköszöntem és továbbmentem a folyosón. Bent minden erősen megvilágított, nem voltak ablakok. A falakat vakító fehérre festették.
  
  
  A folyosón lévő dupla ajtón át az épület másik részébe léptem. Fogalmam sem volt, hol van a "szerkesztőszoba", és ez nem is érdekelt. De nem hagyhattam, hogy valaki rossz irányban elkapjon. Időnként felbukkant a folyosón egy fehér köpenyes alkalmazott, de az emberek meg sem nézve siettek el mellettem. Némelyik ajtón üvegablak volt, és az irodákban láttam adminisztratív munkát végző alkalmazottakat. Az egyik szobában volt egy konzolszámítógép, és több technikus is körbejárta. Ennek a drága mechanizmusnak segítenie kell Zénónnak a számítások ellenőrzésében.
  
  
  Átsétáltam egy másik ajtón, és az épületegyüttes fő részében találtam magam. Az ajtók felett három nyelven ez állt: „Csak felhatalmazott személyzet”. Ez a szárny kétségtelenül Zénó és Li Yuen irodáinak adott otthont, és valószínűleg a laboratóriumnak, ahol Zénó kísérleteit végezte.
  
  
  Éppen elhaladtam a „Szolgálat” feliratú ajtó előtt, amikor egy fehér ruhás férfi, mellén sárga kitűzővel kirohant a szobából, és majdnem ledöntött a lábamról. Magas srác volt, körülbelül az én magasságomban, de keskeny vállú. Amikor meglátott, hosszú arca enyhe meglepetést tükrözött.
  
  
  "Ki vagy te?" - kérdezte arabul. Németnek vagy talán franciának nézett ki. Azon tűnődtem, vajon ő egyike-e annak a sok résztvevőnek a projektben, aki Andre Delacroixhoz hasonlóan semmit sem tudott a projekt valódi céljáról.
  
  
  – Hajvágó vagyok – mondtam neki. "ÉN…"
  
  
  – Mit gondol, mit csinál az első részben? - mondta ingerülten félbeszakítva. – Tudnod kell, hogy nem tartozol ide.
  
  
  – Ez az első osztály, uram? - Mondtam szünetet tartva.
  
  
  "Te barom!" válaszolt. Részben elfordult tőlem. „A szerkesztő szoba a másik szárnyban van. Ezeken keresztül vissza fogsz térni..."
  
  
  Gyorsan a tarkóján ütöttem és a karjaim közé omlott. A szekrény ajtajához vonszoltam és elfordítottam a gombot. Le volt zárva. - káromkodtam az orrom alatt. Bármelyik pillanatban megjelenhet valaki más ezen a folyosón, én pedig a testnél ragadok. Feltúrtam a djellabát, amit viseltem, és megtaláltam a mesterkulcsot, amit Wilhelminával és Hugóval együtt a ruhámból vettem ki. Egy pillanattal később kinyílt az ajtó. De húsz méterrel a folyosón egy másik ajtó nyílt, miközben a technikus még mindig a földön feküdt a folyosón. Egy másik fehér ruhás férfi jött ki, de a másik irányba fordult anélkül, hogy észrevett volna minket, és gyorsan elindult a folyosón. kifújtam. Megragadtam az eszméletlen testet és magammal húztam a szekrénybe, az ajtó becsukása után felkapcsoltam benne a villanyt.
  
  
  A szekrény pici volt, alig volt elég két ember számára. Gyorsan levettem a borbély ruháit, és a sarokban lévő kupacba dobtam a felmosókkal és vödrökkel együtt. Ezután a mögöttem lévő kis mosdóhoz sétáltam, bekapcsoltam a vizet, és letöröltem a lemosható foltot az arcomról és a kezemről. Háztartási törülközővel megszárítottam a közeli állványon lévő kötegből. Levettem a kabátját, az ingét és a nyakkendőjét. Az előző csere során megtartottam a nadrágomat. Felvettem az új ruhákat, kivettem és visszahelyeztem a tokot és a tűsarkú hüvelyt. Egy pillanat alatt technikus lettem fehér köpenyben. Megkötöztem az emberemet konyharuhával, betömtem a száját, kimentem a wc-ből és magam mögé zártam.
  
  
  A folyosón megnéztem a jelvényemet. A nevem Heinz Krüger, és az F szekcióba osztottak be, bármit is jelentsen ez. Kíváncsi voltam, milyen közel kerülhet ez Dr. Z-hez és Li Yuenhez. Végigmentem a folyosón a túlsó végébe, ahol nagy forgóajtók voltak. Egy szemüveges fiatal nő jött ki az egyik oldalfolyosóról, rám nézett, és angolul beszélt, ami láthatóan az intézmény második nyelve volt.
  
  
  – Jó reggelt – mondta, miközben elhaladt mellettem, és egy második pillantást vetett rám, mintha azon töprengene, miért nem ismerős az arcom.
  
  
  A jelvényére pillantottam. – Jó reggelt, Gomulka kisasszony.
  
  
  Úgy tűnt, a nevének használata megnyugtatta, és röviden elmosolyodott, ahogy továbbment. Nem vigyáztam rá. Gyorsan lesétáltam a folyosó végére a dupla ajtókhoz.
  
  
  A hosszú szoba, ahová beléptem, egy kórterem volt, az ágyak tele arabokkal és néhány fekete afrikaival. Úgy néztek ki, mint az ő világuk vagy bármely más világ roncsa. És mindannyian nagyon betegnek tűntek.
  
  
  Lenéztem az ágyak közötti folyosóra, és láttam, hogy egy nővér csinál valamit a beteggel. A nővér rám nézett és bólintott, de nem figyelt többet. Válaszul bólintottam, és elindultam a folyosón a másik irányba. Amit láttam, felfordult a gyomrom.
  
  
  Ebben a szobában nem próbálták tisztán tartani az ágyneműt, vagy még csak eltávolítani a törmeléket a padlóról.
  
  
  És nyilvánvaló volt, hogy a férfiakat ezekben az ágyakban nem kezelték, mivel sokuknak nyílt sebek és alultápláltság voltak, amelyek miatt idehozták őket. De volt bennük valami sokkal nyugtalanítóbb, mint ezek a vizuális jelek. Ezek az emberek halálosan betegek voltak. Szemük fénytelen volt és véreres, bőrük laza és száraz volt, és sokan egyértelműen fájdalmat éreztek. Amikor átmentem, állandóan nyögtek, és gyógyszert kértek. Egy csontos fekete férfi feküdt mozdulatlanul az ágyon, koszos lepedőit letépték. Odamentem és ránéztem. A szeme nyitva volt és üveges. A nyelve félig kilógott a száján, duzzadt és kiszáradt. Arcán elviselhetetlen fájdalom jelei voltak, testén pedig szinte nem volt hús. Megérintettem a csuklóját. A férfi halott volt.
  
  
  Szóval ott ez történt. Ezeket a szegény lelkeket tengerimalacnak használták. Valószínűleg a falu utcáiról szedték fel őket klinikai kezelés ígéretével, majd egy laboratóriumba vitték kísérletezésre. Beléjük vezették az Omegát, ami Zénó sikerének végső bizonyítéka lett.
  
  
  Megremegett a gyomrom, ha arra gondoltam, min kellett keresztülmenniük ezeknek a szegény embereknek. Ahogy álltam és néztem a holttestet, az Egyesült Államok nagyvárosára gondoltam, miután az Omega-mutáció kitört. Ősz hajú férfiak és nők halnak meg az utcákon, nem tudnak segítséget kapni, kíntól vonaglóan, üres szemek kegyelemért könyörögnek, kiszáradt ajkak valami csodáról motyognak, hogy véget vessen a szenvedésnek. A kórházak tele vannak nyögdécselő áldozatokkal, maguk a személyzet betegségroham miatt nem tudnak dolgozni. A kormányhivatalok zárva tartanak, a közlekedési és információs szolgáltatások nem működnek. Nincsenek teherautók vagy repülők, amelyek értékes gyógyszereket szállítanának a kórházakba.
  
  
  "Segíthetek?"
  
  
  A hang megijesztett, mintha a bal vállam mögül jönne. Befestettem, és láttam, hogy egy nővér áll ott. A hangja magas volt, a modora pedig kedves.
  
  
  – Ó, nézd csak az eredményeket – mondtam –, hogy vagy ma reggel?
  
  
  – Nagyon jó – mondta nőies hangon. Megpróbált úgy emlékezni rám, mint a lányra a hallban. „Most a harmadik szakaszban vagyunk, és a tünetek csodálatosak. Úgy tűnik, hogy az egész eljárás csak négy-öt napot vesz igénybe."
  
  
  Ennek az embernek tudnia kellett, mi történik valójában. Nem tartozott a megtévesztők közé, ezért veszélyesebb volt számomra. – Ez jó – mondtam tekintélyes hangon. – Van itt egy terminálod. – mutattam a halottra.
  
  
  – Igen, tudom – mondta. Hideg tekintettel nézett rám.
  
  
  – Nos, jó reggelt – mondtam vidáman. Megfordultam, hogy elmenjek. Aztán ismét megállított a hangja.
  
  
  – Miért viselsz Ringer-jelvényt?
  
  
  Kiszáradt a szám. Reméltem, hogy sikerül elkerülnem egy ilyen összecsapást. Hagytam, hogy Hugo a tenyerembe csússzon, miközben felé fordultam. Megnéztem az ikont.
  
  
  – Ó. Kölcsönkaptam a kabátját, és elfelejtettem levenni a jelvényemet. Örülök, hogy láttad.
  
  
  – Új vagy itt, igaz? kérdezte.
  
  
  "Úgy van. Derek Beaumont vagyok. Épp a múlt héten vontak be a projektbe Dr. Zeno utasítására.
  
  
  "Igen, persze."
  
  
  Nem hitt nekem. Úgy éreztem, csak arra vár, hogy elmenjek, hogy bekapcsolódhasson a kaputelefonba. Nem volt választásom. Kicsit közelebb mentem. – Rendben, akkor találkozunk. Szívből megveregettem a vállát, és jobb kezemmel gyorsan előretettem a mellkasa felé. Szemei hátrafordultak, ahogy a hideg acél belépett, majd súlyosan rám esett.
  
  
  Kivettem Hugót, és lehúztam ernyedt alakját a legközelebbi üres ágyra. Amikor az ágyra dobtam, legalább egy tucat szempár nézett rám, de senki nem próbált kiabálni vagy felém mozdulni. A lepedőt az ernyedt alakra dobtam, és sietve elhagytam a szobát.
  
  
  Végigmentem az oldalsó folyosón balra. Több ajtó is volt. Amikor a végére értem, volt egy zárt ajtó, egyszerű felirattal: IGAZGATÓ. Belépni tilos.
  
  
  Ennek Li Yuen irodájának kellett volna lennie. Egy pillanatig haboztam, és azon töprengtem, mi legyen a következő lépésem. Akkora bajba kerülhetek, hogy soha nem találom meg a laboratóriumot vagy Zénót. De úgy döntöttem, hogy kockázatot vállalok.
  
  
  Kinyitottam az ajtót és beléptem a recepcióra. A titkárnő, egy negyven év körüli kínai nő ült az asztalnál, és egy nagydarab, egészséges fekete afrikai állt őrt közvetlenül az ajtóban. Egy másik ajtó tőlem jobbra Li Yuen magánirodájába vezetett.
  
  
  Az őr a jelvényemre nézett, de nem szólt semmit. A nő felnézett, bizonytalanul elmosolyodott és megszólalt. "Segíthetek?" Az angol nyelve kiváló volt.
  
  
  – Látnom kell Li Yuent – mondtam.
  
  
  Gondosan tanulmányozta az arcomat. – Nem vagyok benne biztos, hogy ismerlek.
  
  
  „Most csatlakoztam egy kutatócsoporthoz. Kruger. Talán a rendező megemlített önnek. Megint egy tiszta blöffre mentem. Kruger nevét kellett használnom, mert a fekete ember már látta a jelvényt. Csak remélni tudtam, hogy ennek a nőnek nem volt túl sok fogalma arról, ki is volt Kruger.
  
  
  – Ó, igen – mondta. - De attól tartok, hogy Li úr most Dr. Zénóval beszél.
  
  
  Megkérdezhetem, hogy miről szeretnéd látni?
  
  
  Hihető választ kerestem. „A számítógép kis eltérést észlelt az adatok között. Li Yuen megkért, hogy ilyen helyzetben közvetlenül hozzá menjek.” Úgy értettem, hogy Zénót megkerülték.
  
  
  – Igen, értem – mondta szenvtelenül. – Nos, azt hiszem, Mr. Lee hamarosan elkészül. Ha akarsz, várhatsz."
  
  
  "Igen, köszönöm."
  
  
  Leültem a kemény székre, és a következő lépésemet terveztem. Az első probléma minden lépés nélkül megszűnt.
  
  
  – Bomboko – mondta a kínai államtitkár –, át tudnád helyezni ezt az ügyet a C részlegbe? Mr. Kruger és én őrizzük a szentek szentjét rövid távolléte alatt. Kissé rám mosolygott.
  
  
  A nagydarab fekete férfi savanyúan nézett rám, és elvette a manila mappát, amit átadott. – Igen, memsahib.
  
  
  Ahogy elhaladt mellette, ismét rám pillantott, és eltűnt az ajtóban. Amint becsukódott mögötte az ajtó, kihúztam Wilhelminát, és a nő fejére céloztam.
  
  
  – Sajnálom, hogy kihasználtam a rossz helyre vetett bizalmát – mondtam. – De megnyugtatlak, ha a legkisebb hangot is kiadja, vagy megpróbál bármilyen figyelmeztetést adni, lelövöm.
  
  
  Mozdulatlanul ült az asztalnál, én pedig gyorsan mögé sétáltam, hogy megbizonyosodjak róla, nincs-e figyelmeztető jelzése. Észrevettem egy nagy fémszekrényt, tele ajtókkal. Kinyitottam, és nem sok volt ott, kivéve az elsősegélydobozt a magas polcon. Kivettem, az asztalra tettem és kinyitottam. Egy tekercs szalag volt benne.
  
  
  – Tépj le egy hat hüvelykes darabot, és tedd a szádhoz – mondtam neki.
  
  
  Gondosan követte a parancsokat. Egy szempillantás alatt befogta a száját. – Most pedig menj a szekrényhez.
  
  
  Besétált, én hátat fordítottam magamnak, megfogtam a csuklóit, és köré tekertem a szalagot, és összekötöttem őket. – Próbálj csendben lenni – mondtam. Becsuktam az ajtót, mire ő a szekrény padlóján guggolt.
  
  
  Li Yuen irodájának ajtajához sétáltam. Rádugtam a fülem, és egészen tisztán hallottam belülről két hangot. Az első hang amerikai volt; egyértelműen Damon Zenóé volt.
  
  
  – Úgy tűnik, nem érti, ezredes; a munkám még nem fejeződött be." A hangban leplezetlen irritáció volt, amelynek orrszíne volt.
  
  
  „De minden bizonnyal megvalósítottad, amit idehoztunk” – csengett Li Yuen magas, kissé fémes hangja. – Ön hozta létre az Omega mutációt.
  
  
  „A kísérleteim még nem igazolták, hogy elégedett vagyok” – érvelt Zénó. „Amikor elküldjük a jelentésünket Pekingbe, biztos akarok lenni abban, amit tettünk.”
  
  
  – Ön nem ért egyet a nehéz születése következtetéseivel, doktor úr – mondta Li Yuen változatlan, változatlan hangon. "Túlságosan perfekcionista lehetsz"
  
  
  – Az Omega-mutáció lesz a valaha készített leghatékonyabb biológiai fegyver – mondta Zénó lassan.
  
  
  – Ettől a hidrogénbomba elavult lesz. Rövid szünet következett. "De nem küldök befejezetlen munkát Pekingbe!"
  
  
  – Peking szerint Ön túl óvatosan cselekszik, Dr. Zeno – mondta Li Yuen keményebb hangon. "Vannak, akik azon tűnődnek, hogy most, hogy megalkottad, átadnád-e a fegyvert."
  
  
  – Ez teljes nonszensz – tiltakozott élesen Zénó.
  
  
  „Kína-szerte a laboratóriumok készen állnak a munka megkezdésére” – folytatta Li Yuen. "Néhány héten belül jelentős mennyiséget képesek felnőni, köszönhetően a genetikai szerkezet változásának, amely lehetővé teszi a gyors szaporodást." Papírrepedés hallatszott. "Üzenetem van a feletteseimtől, doktor úr, és azt javasolják, hogy haladéktalanul nyújtsa be eredményeit és tenyészeteit, és hagyja, hogy laboratóriumaink megkezdjék a tenyésztést, amíg Ön itt folytatja a végső mintákon való munkát."
  
  
  – De ez nem igaz! Zénó hangosan tiltakozott. "Ha hibát találok egy meglévő mutációban, akkor az addig végzett munka hiábavaló lesz."
  
  
  „Peking hajlandó kockázatot vállalni” – hallatszott Li Yuen egyenletes hangja az ajtón. – Azt kérik, doktor úr, készítsen jelentést, amelyet 24 órán belül elküldenek nekik. Megkérik a kínai biológusokat, hogy ellenőrizzék a pekingi felfedezéseiteket." Az utolsó megjegyzés szarkasztikusan hangzott, és sértésnek szánták.
  
  
  Rövid csend támadt a szobában. Zénó nehéz hangja ezután folytatta: – Oké, készítek nekik valamit.
  
  
  "Köszönöm Doktor." Li Yuen hangja édes volt.
  
  
  Még időben eltávolodtam az ajtótól. Zénó mereven és dühösen jött ki a belső irodából. Rám pillantott a váróterem közepén állva, majd a külső ajtón át a folyosóra lépett. Követtem, és felé néztem, feltehetően a laboratórium felé. Visszatértem a váróterembe. El kellett döntenem, hogy követem-e közvetlenül, vagy megállok Li Yuen irodájában. Az utóbbit választottam, mert úgy gondoltam, hogy az Omega csúnya fejlődését leíró dokumentumok legalább egy része az L5-ös egyéntől származik. Még az is lehet, hogy volt másolata mindarról, amit Zénó felírt.
  
  
  Visszafordultam Li Yuen kissé nyitott irodaajtaja felé. Kihúztam a Lugert, és besétáltam az ajtón, miközben Li Yuen kinyitotta a fali széfet.
  
  
  Hagytam, hogy kinyitja, majd megszólaltam:
  
  
  – A Pekinggel kapcsolatos aggodalmaid elmúltak, Li.
  
  
  Gyorsan megfordult, kerek arcán meglepetés jelent meg. „Fiatal volt, harminc körüli” – gondoltam. A Lugerre összpontosított, miközben meghúztam a ravaszt.
  
  
  A pisztoly hangosan ugatott a szobában, és Li Yuen a nyitott széfajtó felé fordult, és arcát a széléhez találta. Lecsúszva két kézzel megragadta az ajtót, és sötétvörös foltot hagyott rajta.
  
  
  Berúgtam a testet, de az nem mozdult. Reméltem, hogy a lövés hangja nem terjed túl messze a szobán, de az időzítés miatt nem volt más választásom. Benyúltam a széfbe, és elővettem egy köteg papírt és két fekete mappát, a borítókon ezüst csíkokkal. Az egyiket kínaiul írta az OMEGA PROJECT. A másik, angolul egyszerűen DAMON ZENO.
  
  
  Megnéztem a Zenón lévő aktát, és a földre dobtam. Amikor megnyitottam egy másik fájlt, rájöttem, hogy ez a része annak, amire szükségem van. Volt néhány korai feljegyzés Zenotól a projektről, üzenetek Lee és Zeno között, valamint betűk és számok táblázatai, amelyek nyomon követték az Omega hiba előrehaladását. Becsuktam a mappát, megfordultam és kimentem a szobából.
  
  
  A váróban tompa zaj hallatszott, és halk rúgások hallatszottak a szekrényből, amelybe a kínai nőt helyeztem. Ez most nem számított. Ahogy megfordultam, hogy távozzam, kinyílt a külső ajtó, és egy nagydarab fekete férfi állt ott.
  
  
  Az üres íróasztalra, majd a hónom alatti mappára nézett. Elindultam mellette.
  
  
  Kérdezte. – Hol van Madam Ching?
  
  
  A belső irodára mutattam, ahol Li Yuen holtan feküdt. – Li Yuennel van – mondtam. A szekrényből hang hallatszott, és ránézett.
  
  
  Újra elővettem a fegyvert, és eltaláltam a koponyája tövében. Felnyögött és a padlóra rogyott.
  
  
  – Számolj az áldásoddal – mondtam az eszméletlen alaknak. Ezután átsétáltam az ajtón, és végigmentem a folyosón abba az irányba, amerre Damon Zeno ment.
  
  
  Tizenegyedik fejezet.
  
  
  Egy magas, erős Almohad hegyi férfi marokkói hadsereg egyenruhájában blokkolta a laboratórium ajtaját. Sűrű fekete szakálla és fülbevalója volt a fülében. Válla és mellkasa megfeszítette az egyenruháját. A nyaka olyan vastag volt, mint néhány férfi dereka. Csak arrogáns ellenségességgel nézett a szemembe. Feje fölé több angol és arab nyelvű figyelmeztető táblát festettek a zárt ajtó fölé. "A" SZAKASZ KUTATÁS. A belépés szigorúan tilos. A szabálysértőket megbüntetik.
  
  
  "Mit akarsz?" - kérdezte erősen akcentusos angolul a nagy marokkói.
  
  
  – Bent van Zénó doktor?
  
  
  "Itt van."
  
  
  – Át kell adnom ezt az aktát – mondtam, és megmutattam neki az aktát a hónom alatt.
  
  
  – Van első osztályú jogosítványa?
  
  
  – Li Yuen küldött – magyaráztam.
  
  
  „Első osztályú bérlettel kell rendelkeznie” – erősködött. – Ha nem, kézbesítem az aktát.
  
  
  Megvontam a vállam: – Oké. Odaadtam neki az értékes mappát. Amint a kezei rákerültek, a fegyverért mentem.
  
  
  De kemény volt. Észrevette ezt a mozdulatot, ledobta a papírokat és megragadta a köntösöm alól kibújó csuklómat. Igyekeztem minden tőlem telhetőt, hogy ráirányítsam a fegyvert, de túl erős volt hozzám. Erősen megcsavarta a csuklómat, és a Luger kiesett a kezemből. Egy pillanatig azt hittem, eltört egy csontja. Két kézzel megragadt és az ajtónál a falhoz lökött. A fogaim vacogtak, és egy percig sem tudtam fókuszálni a szemem. Nagy kezek csuklottak a torkom köré. Az ereje olyan nagy volt, hogy tudtam, összetöri a légcsövemet, mielőtt megfojtana. Rövid időre kiszabadítottam a kezeimet, és erősen az alkarjához nyomtam őket, meglazítva a szorításomat. Ott rúgtam, ahol azt hittem, a bal térdkalácsa lesz, összekapcsolódtam, és hallottam a csont ropogását.
  
  
  Almohad fojtott sikolyt hallatott, és elesett. A jobb kezemmel erősen fejbe ütöttem. Nem esett el. Újra eltaláltam ugyanoda, ő pedig a padlóra esett.
  
  
  De egy másodperccel később megragadta a pisztolyt az övén, és nagyon gyorsan mozdult egy nagydarab férfiért. Pont akkor szálltam rá, amikor a pisztoly kijött a tokból. Hugo a kezembe csúszott, ahogy megütöttem. Amikor a hátára esett, és meglátta a kés villanását, felemelte a karját, hogy megakadályozza, de elég hosszan elhajítottam a karját ahhoz, hogy egy gyors ugrást tegyek, és a tűsarkút a fejébe, közvetlenül a bal füle alá süllyesztettem. Nyitott szájából sziszegés hallatszott, hatalmas testének heves remegése, és meghalt.
  
  
  Felnéztem, a folyosó még üres volt. Mentem néhány lépést, és kinyitottam egy kis iroda ajtaját. Nem volt ott senki. Visszamentem az őrhöz, berángattam egy kis szobába és becsuktam az ajtót. Aztán megigazítottam a fehér köpenyemet, kicseréltem a fegyvereimet, és összeszedtem az aktámat. Kinyitottam a labor ajtaját, és úgy léptem be, mintha az enyém lenne a hely.
  
  
  Ez egy nagy szoba volt tele asztalokkal és felszerelésekkel. Az asztalokon kis üvegtartályok sorakoztak, amelyekben, ahogy sejtettem, Omegát termesztettek. A szoba egyik végében volt valami nagy elektronikus gép, és egy kísérő hajolt fölé. Dr. Z-n kívül még három laboratóriumi asszisztens volt, aki a pultnál jegyzetelt.
  
  
  Tőlem balra egy magas, fémből és fából készült szekrény állt. Ebben a szekrényben az ajtókat üveggel erősítették meg, hogy a tartalma látható legyen. Több száz üveghenger volt, amelyekre címkéket ragasztottak. A tartályok belsejében egy zöldesszürke anyag volt, amelyről azt feltételeztem, hogy tenyésztett Omega mutáció.
  
  
  Dr. Z az asztal melletti pulthoz lépett, és alacsony lángon tanulmányozta az üveget. Amint az előző rövid találkozásból és AX fényképeiből tudtam, magas férfi volt, krétás arccal és görnyedt vállakkal. A haja sűrű és acélszürke volt. Az orr vékony volt, de domború, a száj pedig széles, telt alsó ajakkal. A teremben tartózkodó legtöbb férfival ellentétben Z nem viselt szemüveget, sötétszürke szeme hideg és fényes volt.
  
  
  Eszembe jutott Hawke tanácsa. Ha lehet, hozd vissza Zénót. Öld meg, ha nem tudom. A választás Zénóé volt.
  
  
  A teremben senki nem látott engem, és ha igen, nem figyeltek rá. Gyorsan odamentem Zenonhoz, és ahogy közeledtem hozzá, az asztalra tettem az Omega-reszelőt, hogy ne zavarjon. Odamentem hozzá, közte és a többi fehérköpenyes férfi közé álltam a szobában, hogy ne lássák, mi történik. Aztán kihúztam Wilhelminát. Zénó ebben a pillanatban felemelte a fejét, egy pillanatig szenvtelenül nézte a fegyvert, majd rám nézett kemény, ragyogó szemeivel.
  
  
  "Mi ez?" - mondta nekem hidegen erős, zengő hangon. "Mit csinálsz itt?"
  
  
  – Adok egy kis tippet – mondtam halk, kemény hangon. – Nem vagyok az L5-tel.
  
  
  Sötét szemei enyhén összeszűkültek, ahogy rám nézett, és megértés jelent meg az arcán. "Szóval ennyi." Megpróbálta leplezni félelmét. „Te bolond vagy, soha nem fogod élve elhagyni a laboratóriumot.
  
  
  – Nem célom, hogy élve kijussak – mondtam neki lassan és megfontoltan. Egy pillanatra hagytam, hogy elmerüljön. Láttam, hogy szemei a mögöttem álló többi férfira szegeződnek. "Ne csináld. Hacsak nem bánod, ha egy golyó baseball méretű lyukat üt a mellkasodba."
  
  
  A fegyverre nézett, majd vissza a szemembe. "Mit akarsz?" kérdezte.
  
  
  A Lugert a bordáihoz nyomtam. – Mondd meg a többieknek, hogy menjenek el – mondtam halkan. – Mondd meg nekik, hogy Li Yuen egyedül akar veled találkozni. Mondj nekik, amit akarsz, de vigye ki őket egy kis időre. És higgye el őket."
  
  
  Damon Zeno a fegyverre nézett, majd rám. "Nem tudom megcsinálni. Ezek az emberek…."
  
  
  – Meghúzom a ravaszt, ha nem.
  
  
  Zénó küzdött, hogy visszatartsa növekvő dühét. De a félelme erősebb volt. – Li Yuen hibája – motyogta keserűen az orra alatt. Amikor a szemembe nézett, látta, hogy komolyan gondolom, amit mondtam, és lassan a laboratóriumban lévő többi férfihoz fordult.
  
  
  – Uraim, kérem, figyeljenek! Megvárta, amíg mindenki feléje fordul. „Az igazgató sürgős találkozót kért velem tíz percen belül. Attól tartok, meg kell kérnem, hogy egy kis szünetet tartson a munkában. Miért nem tartok egy kávészünetet, és hamarosan csatlakozom hozzátok? "
  
  
  Volt némi motyogás, de eltávolodtak. Addig rejtettem a fegyvert, amíg el nem mentek. Aztán visszafordultam Dr. Z-hez.
  
  
  – Hol vannak a legutóbbi leletei és feljegyzései? Megkérdeztem. – Azokat, amelyek kiegészítik Li Yuen aktájában szereplőket.
  
  
  Zénó tekintete önkéntelenül a szomszédos falon lévő lezárt fémszekrény felé szegeződött. – Biztosan naiv vagy – mondta halkan. – Tényleg azt hiszed, hogy ezüsttálcán fogom neked szállítani az Omegát? Mindenesetre ezek a szalagok semmit sem jelentenek Önnek vagy bárki másnak az amerikai hírszerzésben.
  
  
  – Fogadok, hogy a jegyzetek abban a szekrényben vannak – mondtam, és figyeltem a reakcióját. "És az a kulturális mutáció ott van az üveg mögött azon a falon."
  
  
  Zénó arca elsötétült a csalódottságtól és a dühtől. – Takarodj innen, amíg lehet – mondta rekedten. – Vagy Li Yuen apró darabokra vág.
  
  
  - kuncogtam. – Li Yuen meghalt.
  
  
  Láttam, ahogy az arckifejezése villódzik. Hitetlenség, majd sokk, düh és végül még több félelem.
  
  
  – Jenin tábornok is – mondtam. – Most már szinte egyedül vagy, Zénó, még ha meg is ölnek.
  
  
  Zénó sápadt arca küzdött az irányításért. „Ha Li Yuen meghalt, feláldozható. Az Omega a fontos, nem Lee."
  
  
  – Pontosan – mondtam. „Ezért kell mennie. És te is, ha makacs vagy. Isten tudja, miért, de parancsom van, hogy vigyem vissza magammal, ha menni akarsz. A hangom a megvetésemről árulkodott. – Most választási lehetőséget adok neked.
  
  
  Visszanézett a Lugerre. – És el fogod pusztítani az Omegát?
  
  
  "Ez igaz." Odamentem a szekrényhez, elővettem a mikroszkópot, feltörtem vele a zárat és feltörtem. A sérült szerszámot a padlóra dobtam, kivettem a zárat és kinyitottam a szekrény ajtaját.
  
  
  Benne volt egy manila mappa és számos más papír. Összeszedtem őket, és Zénóra néztem. Az intenzív arckifejezés azt súgta, hogy elértem a főnyereményt. Mindent felraktam az aktába, amit Li Yuen széfjéből vettem, és gyorsan átnéztem az anyagokat
  
  
  Helyesnek tűnt.
  
  
  – Bemutatlak a projektbe – mondta Zeno halk hangon, némi kétségbeeséssel. „A kínaiaknak nem kell mindennel rendelkezniük. Tudod, van fogalmad arról, hogy az Omega milyen erőssé teheti az embert? »
  
  
  – Rémálmom volt – vallottam be, és becsuktam az aktát. Bedugtam a Lugert a zsebembe, a meglazult papírok tömegét a Bunsen-égőhöz vittem, és a tűzbe löktem.
  
  
  "Nem!" - mondta hangosan.
  
  
  égtek a papírok. Elindultam velük az aktákhoz, és Zénó döntött. Rám ugrott, én pedig elestem a súlya alatt, egy hosszú asztalnak csapódtam kultúrákkal és csövekkel, és az egész a padlóra zuhant.
  
  
  Egy lángoló papírköteg kirepült a kezemből, és a földre zuhant, miközben az üveg és a folyadék összetört. A kémcsövekben biztosan volt valami gyúlékony, mert lángra lobbanva zúgtak köztünk és a hosszú szekrény között, ahol a tenyésztett Omega mutáció található. A tűz perceken belül elérte a nagy faszekrényt, és azonnal kigyulladt.
  
  
  "Istenem!" Zénó sikoltott. Külön-külön küzdöttünk talpra, nem törődtünk egymással pillanatnyilag. Egy pillanatig néztem, ahogy a tűz megnyalta a fali szekrényt, és átterjed a hosszú asztalokra, ahol a kultúrák fejlődtek. Zénó megspórolt nekem egy kis munkát.
  
  
  "Cseszd meg!" - kiáltotta Zénó a pattogó lángokon keresztül. "Cseszd meg!"
  
  
  Figyelmen kívül hagytam őt. Visszamentem az asztalhoz, ahol még mindig az akták hevertek, felvettem és a növekvő pokolba dobtam. Zénó látta, mit csinálok, és tett egy kis lépést, mintha rám akarna lépni, aztán habozott. A következő pillanatban a szemközti falon lévő fülkéhez rohant.
  
  
  Kihúztam Wilhelminát, és Dr. Z fejére céloztam, ahogy elérte a riasztót. Aztán hallottam, hogy kinyílnak mögöttem az ajtók.
  
  
  Zenontól elfordulva szembesültem azzal, hogy két őr rontott be a szobába. Az egyiknél fegyver volt, és felém szegezte. Féltérdre ereszkedtem, amikor lőtt, és a lövés elhaladt a fejem mellett, és összetörte a mögöttem lévő terménytárolókat. Egy másik őr körben mozgott mellettem, de nem figyeltem rá. Viszonoztam a tüzet az első őrre, és mellkason ütöttem. Ismét az asztalra rogyott és feldöntötte. Már halott volt, mire a padlóra ért.
  
  
  Amikor a másik őrhöz fordultam, gyorsan felém rohant. Kibillentett az egyensúlyomból, mielőtt a Lugert bekapcsolhattam volna, és nekiütköztünk az asztalnak, több poharat törve. Tűz dübörgött mellettünk. Valahol a fejemben hallottam a riasztót az ajtó előtti folyosón, amit Zénó bekapcsolt.
  
  
  A nagydarab fickó erősen arcon ütött, a hátam pedig a padlónak ütközött. A szemem sarkából láttam, hogy Zénó sikertelenül oltja el a lángokat laborköpenyével. Az őr ismét megütött, és megragadta a Lugert. Elkezdtem felé fordítani, ahogy ellenem feszült. A kezem lassan közelebb került az arcához, és láttam, ahogy a homlokán és a felső ajkán gyöngyözik az izzadság, miközben a pofa uralmáért küzdöttünk. volt tőkeáttételem. Hüvelykről centire irányítottam felé a fegyvert, amíg el nem ért egy pontot a bal szeme fölött. Meghúztam a ravaszt, és letéptem a fejét.
  
  
  Kimerülten hátradőltem, és ellöktem magamtól a véres testet. Erőlködtem, hogy lássam Zénót a lángokon és a füstön keresztül, majd megláttam, ahogy az ajtó felé fut. Ráirányítottam a Lugert és lőttem, de elhibáztam, és elment.
  
  
  Nehezen álltam fel. Letéptem a szakadt laborköpenyt, hogy nagyobb mozgásszabadságot adjak magamnak. Valahogy átjutottam a tűzön, és eljutottam az ajtóig. Zénót nem lehetett látni a folyosón. Rövid időre visszatértem a laboratóriumba, és láttam, hogy a lángok elpusztítják a szörnyű bogarat, Zénót és a jegyzeteit. A tűz már átterjedt a laboratóriumból a folyosóra a tőlem körülbelül öt méterre lévő ajtón keresztül, és gyanítottam, hogy a falakon át más helyiségekbe is behatolt. Úgy tűnt, mintha az egész tárgy leégne.
  
  
  Kifulladva rohantam végig a folyosón. Emberek és tűzoltó felszerelések haladtak el mellettem a laboratórium felé, de már késő volt. Abszolút káosz uralkodott a vállalkozáson: a folyosók megteltek füsttel, az alkalmazottak a kijárathoz rohantak. A riasztó még mindig szólt, és nagy volt a hisztérikus sikoltozás az épületben, ahogy a hátsó kijárat felé haladtam a két ziháló ember mögött.
  
  
  Kint voltam a hátsó parkolóban. A tűz helyenként már áttörte a tetőt, és a magasba emelkedett, fekete füst kavargott az ég felé. Az épületen kívüli tér gyorsan megtelt lihegő emberekkel. Néhányan tűzoltótömlőket próbáltak csatlakoztatni. Megkerültem az épületet, és láttam, hogy egy kis furgon vadul sikorog, és a főkapu felé tart. Damon Zeno vezette. Hirtelen megállt a kapuban, és kiáltott valamit az őröknek. Aztán elment.
  
  
  A legközelebbi Land Roverhez futottam, megnéztem a műszerfalat, és ott találtam a kulcsokat. Beugrottam a kocsiba és elindítottam a kocsit; a kerekek forogni kezdtek, és a Land Rover előregurult.
  
  
  Még csak néhány métert mentem, amikor a főkapu két őre észrevette, hogy feléjük tartok. Zénó láthatóan azt mondta nekik, hogy meg kell állítani. Mindkettőjüknél volt fegyver, és az egyik elsült, és betörte a szélvédőt a fejemnél. Kikerültem a repülő üveget, amikor egy robbanás átszakította a közeli épületet, és lángokat csaptak fel mögöttem. Az egyik őrt eltalálta a szálló szén, és sikoltozva lángra lobbant.
  
  
  Lenyomtam a féket, hátramenetbe kapcsoltam, megpörgettem az autót egy porfelhőben, és körbejártam az épület hátulját, hogy megpróbáljam a másik oldalról kinyitni a kaput. Ahogy megkerültem az épület sarkát, lángok lobbantak fel, és szétszórták a bal karomon lévő szőrt. Éles forróságot éreztem az arcomon. Tűzfal volt előttem, a főépület és a hátsó kiszolgáló épület között. Nem is nyomtam a féket, mert nem volt más választásom. Erősebben nyomtam a gázpedált, és mélyen a nyitott autóhoz hajolva a lángok közé repültem.
  
  
  Egy pillanatig minden élénksárga hőség és fullasztó füst volt, és olyan volt, mint egy nagyolvasztó. Aztán elhúzódtam és a másik sarkon ismét a főkapu felé fordultam.
  
  
  Az őr éppen időben ugrott félre, nehogy eltalálják. Egy másik őr észrevett engem, és a Land Rover és a kapu közé állt. Célzott és lőtt, a golyó a szélvédő fémkeretéről pattant le, majd gyorsan a sárba merült, el az autótól. Egy másik ponton áthajtottam a létesítmény kapuján, és követtem Damon Zenót az úton.
  
  
  Ahogy megkerültem a kanyart, ahol az őrjáratok korábban megleptek Gabrielle-t és engem, egy percre lassítottam, és a vállam fölött a laborra néztem. A jelenet teljes káosz volt. A tüzet nem sikerült megfékezni, és fekete füst gomolygott felette. Senki nem fog követni. Túlságosan el voltak foglalva az épületegyüttes megmentésével.
  
  
  Tizenkettedik fejezet.
  
  
  Az első órában a Zeno által vezetett furgon nem volt sehol. Csak friss guminyomokat hagyott. Zénó Mhamidtól délkeletre tartott, a sivatagba.
  
  
  Valamikor a második órában megpillantottam egy furgont, ami mögött hatalmas porfelhő emelkedett. E látvány után ismét több mint fél órára elvesztettem a furgont, de hirtelen rábukkantam egy széles, kiszáradt homokos és kefe közepén, közvetlenül egy fejmagasságú sziklakiemelkedés mellett. Az egyik gumi üres volt. Leállítottam a Land Hovert, leállítottam a motort és kiszálltam a kocsiból. A furgonra pillantottam, és azon tűnődtem, hol lehet Zeno. Wilhelminát fogva odamentem a furgonhoz, és benéztem. Zénót sehol sem találta. A kulcsok még a gyújtáskapcsolóban voltak. Néztem a földet a furgon körül, és láttam, hogy nyomok vezettek egyenesen abba az irányba, amerre ő ment. Zénónak nagyon kétségbeesettnek kellett lennie, hogy elkezdjen járni ebben az országban. Ismét behajoltam a furgonba, hogy kivegyem a kulcsokat a gyújtásból. Ahogy odahajoltam, egy hangot hallottam a hátam mögül, és egy ütést éreztem a fejemen és a tarkómon. Fájdalom robbant ki a fejemben, majd ahogy a földet értek, fekete hűvösség öntötte el.
  
  
  A nap keményen sütött a fejem fölött, ahogy kinyílt a szemhéjam. Egy percig fogalmam sem volt, hol vagyok. Aztán elmosódott szemekkel néztem, és lassan eszembe jutott. Lehunytam a szemem az erős fény ellen, kissé elfordítottam a fejem, és elviselhetetlen fájdalmat éreztem a koponyám tövében.
  
  
  Csukott szemmel feküdtem és próbáltam gondolkodni. Zénó gyönyörűen megtámadott. Valószínűleg azt hitte, hogy az ütés megölt. Különben elvette volna a fegyveremet és lelőtt volna.
  
  
  Újra kinyitottam a szemem, és a fehéren izzó labda fénye fájdalmas volt. Természetesen nem volt Land Rover. Felültem, és hangosan felmordultam, miközben a fájdalom átjárta a fejem és a nyakam. A kalapács eltalálta a koponyámat. Fájdalmasan térdre emelkedtem, és megpróbáltam felállni, de a furgon oldalára estem, és majdnem elestem. Én csak kettőt láttam.
  
  
  A furgon ajtajához kapálóztam, és benéztem. A rossz látás ellenére. Láttam, hogy Zénó elvette a kulcsokat. Az autó motorházteteje megemelkedett. Ügyetlenül odasétáltam hozzá, benéztem és felfedeztem, hogy hiányoznak az elosztó vezetékei. Zénó mindezt nem tette meg helyettem, mert azt hitte, meghaltam. Egyszerűen nem akarta, hogy a bennszülöttek a helyszínre tévedjenek, és behajtsák a kocsit Mhamidba, ahol összekapcsolják a laboratóriummal.
  
  
  Erősen az autó sárvédőjére dőltem. Egy pillanatra hányinger támadt a gyomromban, és szédültem. Vártam, nagy levegőt vettem, remélve, hogy elmúlik. Azok az átkozott nyomok, amelyek a furgonból vezetnek. Zénó okos volt. Nagy körben ment, visszatért a sziklapárkány mögé, és ott várt rám vasalóval vagy emelővel. Hülye voltam.
  
  
  A szédülés alábbhagyott. Abba néztem, amerről Zénó jött, és azon töprengtem, vajon valaha is visszatalálok-e a földútra?
  
  
  még ha erőt is találnék odáig. De meg kellett próbálnom. Nem maradhattam itt.
  
  
  Kiszálltam a furgonból és továbbmentem. A legjobban az volt, hogy lefeküdjek az árnyékba, pihenjek, és hagyjam, hogy a fájdalom a fejemben és a nyakamban enyhüljön. Még jobb lenne egy hetet kórházi ágyban tölteni egy gyönyörű nővérrel. Talán Gabrielle.
  
  
  Kiszorítottam ezeket a gondolatokat a fejemből, és egyenetlenül sétáltam, minden lépésnél fájdalom hasított belém. A homlokomról izzadság csorgott a szemembe, és a számban száraz, pamut íze volt. Kíváncsi vagyok, milyen messze van az út? Próbáltam rekonstruálni, mennyi idő telt el, míg Zénó után erre a távoli helyre autóztam, de a fájdalom miatt nem tudtam semmire összpontosítani a gondolataimat.
  
  
  Hirtelen visszatért a szédülés, és feketeség töltötte be látásom széleit. A fejem és a mellkasom erősen ütött, és rájöttem, hogy elestem. Felnyögtem a fájdalomtól, és ott feküdtem, egy pillanatra sem próbáltam felkelni. Sokkal jobb volt a földön, mint a lábamon. Éreztem a napot a fejemen, mint egy vaspatakot, és éreztem az izzadság szagát kimerült testemből. És sajnáltam magam. Nagyon sajnáltam magam, és azt mondtam magamnak, hogy nem tudom folytatni, megérdemeltem, hogy itt pihenjek.
  
  
  De egy másik részem lökött. – Kelj fel, Carter, a fenébe is! Kelj fel és mozogj, különben itt fogsz meghalni.
  
  
  Tudtam, hogy a hangnak igaza van. Hallgattam ezt, és tudtam, hogy amit mondtam, az igaz. Ha most nem tudnék felkelni, egyáltalán nem kelnék fel. Ez a nap egy óra múlva felforralja az agyam.
  
  
  Valahogy talpra álltam. A földre néztem, keresem-e az általam követett autó jelét. Nem volt ott semmi. Hunyorogtam, és próbáltam összpontosítani, de nem tudtam. Előre mentem néhány métert, majd lassan megfordultam. Homályos látás vagy sem, a közelemben nem voltak autónyomok. Elvesztettem őket.
  
  
  A napba néztem, és olyan volt, mintha egy kovács kemencéjének nyitott ajtaján keresztül néztem volna. Más irányba volt, mint amikor elkezdtem sétálni. Vagy az volt? nem tudtam gondolkodni. Lehunytam a szemem és hunyorogtam. emlékeznem kellett volna. Amikor elindultam, a nap a jobb oldalamon járt. Igen, biztos voltam benne.
  
  
  Megint előrébb léptem. Letöröltem a verejtéket a szememről, de ettől csak még jobban égtek. Belülről a fejembe ütöttek. Bőrös nyelvemmel végigsimítottam kiszáradt ajkaimon, és rájöttem, hogy a sivatagi nap már jobban kiszárított, mint gondolnám. Láttam, hogy valami mozog a földön, és megálltam, és majdnem újra elesett. Árnyék volt. Felnéztem, és megláttam ott, magasan felettem egy keselyűt, aki némán keringett és keringett.
  
  
  Felkuncogtam és tovább mozogtam. Hunyorogva haladtam a homokos talajon, remélve, hogy újra látni fogom a guminyomokat. Egy ideig próbáltam a napot a jobb oldalamon tartani, de aztán elragadtattam. Damon Zenóra gondoltam, és arra, hogyan engedtem, hogy elkapjon. Megsemmisítettem az Omega Mutációt, de mivel Zénó még mindig szabadlábon volt, valahol máshol kezdhette elölről. Ezért mondta David Hawke, hogy ölje meg, ha nem tér vissza a foglyomként.
  
  
  A nyelvem vastag lett, mintha gyapjútakaró lett volna a számban. Az izzadás nem volt olyan vészes, mert belül száraz voltam. Por ragadt a ruháimon, a nedvesség tetején, az arcomon, a szememben és a fülemben. Eltömte az orrlyukaimat. És a lábaim nagyon rugalmasak lettek. Visszagondoltam azokra a Pekingbe szánt veteményessorokra. És abban a szörnyű szobában voltam, és a folyosón sétáltam a sértődött arcok sorai között.
  
  
  Az oldalam ismét földet ért, és megfordultam. A lábamon mentem előre, de kábultan. Most megint elestem. Most először éreztem a fejem hátsó részét, ahol Zénó megütött, és ott megszáradt a vér. Körülnéztem, és láttam, hogy szilárd, sós agyag talajon vagyok, amely mintha végtelenül nyúlt volna minden irányba. Rossz hely volt. Itt egy szempillantás alatt megsülne az ember, mint a tojás a serpenyőben. Az egész terület csontszáraz volt, és hüvelyk széles repedések voltak az agyagban. Nem volt növényzet a láthatáron. Volt egy röpke emlékem, hogy korábban láttam ennek a területnek a szélét, de aztán az emlék elhalványult. Egy másik árny elhaladt a fejem fölött, és benéztem a derűs pokolba, ami az ég volt, és láttam, hogy most két keselyű van ott.
  
  
  Megpróbáltam felállni, de ezúttal nem tudtam túltenni a térdemet. Ez és a keselyűk nagyon megijesztettek. Térden álltam, erősen lélegeztem, és próbáltam kitalálni, merre lehet az út. A nehéz tény az volt, hogy egész nap itt mászkálhattam, körben mozoghattam, mint egy bogár a húron, és ott kötöttem ki, ahol elkezdtem. Ha sikerül visszanyernem a tiszta látást, az segíthet.
  
  
  Négykézláb mozogni kezdtem a forró agyagon, az agyag megégette a kezemet, ahogy mozogtam. Az agyag repedései bonyolult mintákat hoztak létre a laposok felületén, a repedések szélei pedig megvágták a kezemet és a térdemet.
  
  
  Egy idő után visszatért a szédülés, és szédítő körben forogni kezdett körülöttem a táj. Hirtelen megláttam a fényes égbolt felvillanását ott, ahol a talajnak kellett volna lennie, és éreztem a kemény agyaggal való ütközés ismerős sokkját, ezúttal a hátamon.
  
  
  Négy keselyű. Nyeltem egyet, körülnéztem és újra számoltam. Igen, négyen, a szárnyaik suttognak a még mindig forró levegőben. Enyhe remegés futott át rajtam, és fokozatosan jött a megértés. Mozdulatlan voltam a céljaik érdekében, és a keselyűk felfedezték. Nem a nap, hanem ők jelentették a legközvetlenebb veszélyt. A hátamra estem, túl gyenge volt ahhoz, hogy egy kicsit is felemelkedjek. Az agyrázkódás és a láz megtette a hatását.
  
  
  Láttam keselyűket Kelet-Afrikában. Tizenöt perc alatt darabokra tudtak tépni egy gazellát, további tizenöt alatt megtisztították a csontokat, így csak egy sötét folt maradt a földön. A nagy madarak nem féltek egy élő állattól, még az embertől sem, ha ez az állat rokkant volt. És silány asztali modoruk volt. Nem volt rest attól, hogy az állat elpusztulása előtt elkezdjék a borzalmas étkezést. Ha nem tudott ellenállni, készen állt a gyűjtésre. Voltak történetek keselyűkről fehér vadászoktól és afrikai nyomkövetőktől, amelyekre inkább nem emlékszem. Azt hallottam, hogy a mozgásképtelenség után a legjobb az arcon feküdni, de akkor is sebezhető voltál, mert megtámadták a vesét, ami jobban fájt, mint a szem.
  
  
  – kiáltottam rájuk erőtlenül. - "Menj innen!"
  
  
  Úgy tűnt, nem hallották. Ahogy a hangom elhalkult, a sivatag még csendesebbnek tűnt. A csend a fülemben zümmögött, és megszólalt. Hagytam, hogy a fejem a kemény agyagra essen, és visszatért a kettős látás. - nyögtem fel hangosan. Még csak a délután közepe volt, több órán át rekkenő hőség volt az alkony előtt. Már jóval azelőtt éreztem, hogy össze fogok esni. És akkor a madarak elkapnak. Nagyon gyors.
  
  
  Ismét a könyökömre támasztottam magam. Lehet, hogy rossz irányba indultam el. Talán növeltem a távolságot magam és az út között, elvesztve a megváltás reményét egy arra járó utazótól. Talán valahányszor felálltam és megmozdultam, egyre közelebb kerültem a halálhoz.
  
  
  Nem, nem tudtam így gondolni. Túl veszélyes volt. El kellett hinnem, hogy az út felé tartok. Különben egyáltalán nem lett volna sem bátorságom, sem kedvem a mozgáshoz.
  
  
  Megint a térdemre küzdöttem, a fejem kétszer akkora volt. Összeszorítottam a fogam, és előrementem az agyagban. nem adnám fel. Rövid ideig azon töprengtem, hogy Zénó tudta-e, hogy nem haltam meg, amikor elhagyott, de úgy döntöttem, hagyom, hogy a sivatag öljön. Ez jellemző lenne rá. De a francba Damon Zeno. Nem törődtem vele többé. Az Omega-mutáció már nem érdekelt. Csak túl akartam élni ezt a napot, élni.
  
  
  Gyalog vonszoltam magam. Fogalmam sem volt, hova megyek. De fontos volt, hogy mozogjunk, próbálkozzunk tovább. Megbotlottam, a kemény agyag égett és vágott, ahogy sétáltam, és Gabrielle-re gondoltam. Rá gondoltam a sötét, hűvös mhamidai szállodai szobában, a nagy ágyon, meztelenül. Aztán a szobában voltam vele és az ágyhoz mentem. A karjai körülöleltek, maga felé húztak, húsa hűvös volt, puha és jázmin illatú.
  
  
  Hamar rájöttem, hogy ismét elvesztettem az eszméletem. A hátamon feküdtem, és sütött a nap. Hat keselyű körözött felettem. Megnyaltam kiszáradt, repedezett ajkaimat és felálltam. De nem volt erőm megmozdulni. Az egyik keselyű alacsonyan repült, és alig néhány méterrel arrébb telepedett le, és merev lábú libalépést tett a landolás végén. Aztán egy másik madár elrepült.
  
  
  – kiáltottam rájuk erőtlenül, a szívem a mellkasomban dobogott. A két madár ugrott párat, és száraz, erős tollsuhogás közben ismét felszállt, és csatlakozott társaihoz a levegőben.
  
  
  lefeküdtem a hátamra. Erősen ziháltam, a pulzusom felgyorsult. Elfogyott az erőm. Be kellett vallanom magamnak, hogy elvesztettem. Damon Zeno elkapott. A nap és a madarak véget érnek, mielőtt újabb óra telik el. Fogalmam sem volt, hol vagyok, még néhány méternyire sem láttam tisztán. Hirtelen először Wilhelminára gondoltam, és éreztem, hogy ismerős alakja mellettem van. Nem volt ott. Volt ilyen, amikor Zénó bosszantott. Biztos elvette. Még Hugo sem volt ott. Nem volt fegyverem a madarak ellen.
  
  
  A keselyűk egyre lejjebb és lejjebb úsztak, lebegtek és suhantak, ragyogó, révedő szemük türelmetlen és éhes volt. Hasra fordultam és kúsztam. Véres kezekkel kúsztam, mint egy kígyó, és az utolsó csepp energiámat is elhasználtam.
  
  
  A bal szemem alatti éles könnyező fájdalom miatt tértem magamhoz. Ismét elvesztettem az eszméletemet, és a hátamon feküdtem. Szemeim tágra nyíltak a rémülettől, a kezem automatikusan felemelkedett védekezésül.
  
  
  Két nagy keselyű állt a mellkasomon. Hosszú sovány nyak, szemérmes, mozdulatlan szemek,
  
  
  Éles, éles csőrök töltötték be látómezőmet, illatuk pedig orrlyukaimat. Az egyik keselyű megszúrta és eltépte a bőrt a tokom pántján, a másik pedig először a szemembe ütött. A második madár éppen újra próbálkozott volna, amikor felemelkedett a kezem. Hangosan felsikoltottam és megragadtam a csúnya nyakát.
  
  
  A nagy madár rekedten sikoltott, és megpróbált elmenni. A kígyó nyakába kapaszkodtam, miközben egy másik keselyű csapkodta széles szárnyait, a mellkasomba markolva, miközben eltolta magát. Akit a kezemben tartottam, kétségbeesetten verődött, hogy kiszabaduljon, szárnyait az arcomra, a mellkasomra és a karomra verte, és a karmaival belém fúródott.
  
  
  De azt a sovány nyakat nem engedném el. Elképzeltem, hogy ez az undorító fej Zénóé, és e sok remegés és sikoltozás ellenére sikerült lassan felemelnem a másik kezemet, és a nyakra tettem, miközben az éles csőr folyamatosan piszkálta a karomat és vért szívott. Aztán az oldalamra gurultam, a földhöz szorítottam a madarat, és kétségbeesett erőlködéssel félbehajlítottam hosszú nyakát. Valami kattant belül, és elengedtem. A madár még egy-két pillanatig verte a szárnyait az agyagnak, míg szúrós illata betöltötte az orrlyukaimat, majd megfagyott.
  
  
  rosszul voltam a kimerültségtől. Egy pillanatig azt hittem, hányok. De a hányinger fokozatosan alábbhagyott. Körülnéztem és láttam a többieket. Most már mind a földön voltak, néhányan szoros körben mozogtak körülöttem, merev ízületekkel, rángatózott nyakkal, mások pedig csak türelmetlenül álltak és figyeltek.
  
  
  Kimerülten feküdtem. Közülük páran közelebb jöttek. Zsibbadást éreztem a bal szemem alatt; volt ott egy sekély seb. A kezem vérzett. De a keselyű kihagyta.
  
  
  Kevés elégedettséggel néztem a döglött madarat. A nap hátralévő részében megélhetik a szörnyű lakomát, de én megdolgoztattam őket az ételért.
  
  
  A többi madár most lassan közeledett, abszurd fejük gyors, furcsa mozdulatokkal billegett. Izgatta őket a vérszag, és nagyon türelmetlenek voltak.
  
  
  Éles szúrást éreztem a jobb lábamban, és a mellettem álló madárra néztem. A többiek is a közelben voltak, és életjeleket keresve vizsgálták a holttestet. Csak egyet vont el halott bajtársa. Én voltam a hús, akire vártak. Gyengén lendítettem a engem csipegető madár felé, és pár métert visszarepült.
  
  
  Nos, nem is lenne olyan rossz a kezdeti fájdalom sokk után. Az emberek még rosszabbul haltak meg az L5 és a KGB kezei miatt. én is bírnám. De nem hagynám, hogy az arcomat viseljék. Legalábbis nem az első. Nagyot gördültem a mellkasomra, és a kezemre tettem az arcom.
  
  
  Csendesen feküdtem, Zénónra és a kudarcomra gondoltam, és arra, hogy mit jelentene ez a kudarc. Kiderült, hogy nem leszek a közelben, hogy lássam az eredményeket. Hallottam a lábak és a tollak susogását, ahogy egyre hangosabban közeledtek.
  
  
  Tizenharmadik fejezet.
  
  
  Erős szárnycsapkodás és egy másik hang hallatszott. Ismerős hang volt – autómotor. És akkor megszólalt egy hang
  
  
  "Nick! Mon Dieu, Nick!"
  
  
  Elvettem a kezem az arcomról és kinyílt a szemem. A nap lemenőben volt az égen, és most nem volt olyan fényes. Megint megmozdítottam a kezem és az oldalamra gurultam. Aztán láttam, hogy Gabrielle fölém hajol, aggodalommal és megkönnyebbüléssel a szemében.
  
  
  „Ó, Nick! Azt hittem, meghaltál."
  
  
  Meghúzta az ingem szakadt anyagát. – Hála Istennek, hogy időben megtaláltalak.
  
  
  "Hogyan…?" Nehéz volt megszólalni. Nem tudtam uralkodni a nyelvemen.
  
  
  Segített felállni, és neki hajtotta a fejem. Aztán lecsavarta a lombik kupakját, és szinte éreztem a víz szagát, amikor a kupak levált. Csodálatos nedves folyadék körbemosta a torkom, gurgulázva a bensőmbe, létfontosságú helyekre költözött, feltöltve energiámat és rostjaimat.
  
  
  – Csak ötven méterre vagy az úttól – mondta. Citrõenre mutatott. – Nem tudtad?
  
  
  Nagyon éreztem, ahogy a vízzel visszatér az energia. Megmozdítottam a nyelvem, és most minden működni fog. – Nem, nem tudtam. Kortyoltam még egyet, majd Gabrielle megérintette száraz arcomat egy nedves ruhával. „De mit keresel itt? Mhamidában kellene lenned."
  
  
  „Valaki tűzvész hírével érkezett a városba. Nem tudtam csak úgy ülni egy szállodában, és azt gondolni, hogy bajban lehetsz. Laboratóriumba tartottam, amikor két autónyomcsoportot láttam, amelyek ezen az úton Tagunite felé, a következő város felé vezettek. Mivel a labor vízszintbe volt állítva, azt hittem, vagy tűzbe került, vagy követed valamelyik nyomot. Én az utóbbit választottam, így követtem a nyomokat. Egyenesen lekanyarodtak az útról, de a keselyűket láttam először. És elhoztak hozzád."
  
  
  Lassan felültem, és a lüktetés a fejemben valamelyest alábbhagyott. Több forrásból is összerándultam a fájdalomtól.
  
  
  – Jól vagy, Nick?
  
  
  – Szerintem igen – mondtam. Most először vettem észre, hogy a kettős látás megszűnt. Megpróbáltam felkelni, és Gabrielle tetejére estem.
  
  
  – Gyerünk, segítek eljutni a kocsihoz – mondta.
  
  
  Nehéz volt elhinnem, hogy még élek
  
  
  . Hagytam, hogy Gabrielle a kocsihoz vezessen, és erősen összeestem az első ülésen.
  
  
  Lassan haladtunk az úton, elhaladva a hely mellett, ahol Zénó belépett a sivatagba, én pedig követtem őt. Aztán néhány száz méterrel attól a ponttól lábnyomokat láttam. A Land Rover ismét a földútra indul. És ismét elfordulva Mhamidtól, a sivatag és Tagunita felé.
  
  
  – Azt hittem – mondtam. – Oké, indulunk Tagunite felé.
  
  
  – Teljesen biztos vagy benne? aggodalmasnak tűnt.
  
  
  Ránéztem, és elvigyorodtam, éreztem, ahogy megrepedt ajkaim próbálnak görbülni. – Zeno elvette a kedvenc játékaimat – mondtam. – Szerintem az a helyes, ha kényszerítem, hogy adja vissza őket.
  
  
  A lány visszamosolygott. – Bármit mondasz, Nick.
  
  
  Sötétedés után érkeztünk Tagunitába. Megint olyan volt, mint Mhamid, de valahogy még porosabbnak és szárazabbnak tűnt. Amint beléptünk a városba, éreztem, hogy vagy Zénó van ott, vagy nemrég járt ott. Semmi tárgyi bizonyíték, csak megérzés, amire megtanultam figyelni más esetekben. Egy kis térre értünk, miután beléptünk a városba, és egy pirosra festett benzinpumpa állt a szálloda előtt. Ez volt az egyik olyan spanyol szivattyú, amelybe egy érmét teszel, és megkapod a benzint, de ezt úgy módosították, hogy kiküszöbölje az érmék és az üzemanyag automatikus cseréjét.
  
  
  – Csak egy perc – mondtam Gabrielle-nek. – Szeretnék itt feltenni néhány kérdést.
  
  
  Megállította az autót, és egy szempillantás alatt kijött egy arab, egy fiatal vékony srác, aki sivatagi kaffiyeh-t viselt a fején. Szélesen elmosolyodott, és megkértük, hogy töltse meg a Citrõen tankot. Amíg ezt csinálta, kiszálltam a kocsiból és elmentem hozzá beszélni.
  
  
  – Szervizelt már ma egy Land Rovert? - kérdeztem arabul.
  
  
  "Terepjáró?" - ismételte oldalról rám nézve, gázt pumpálva. – Egy órája vagy még régebben itt parkolt egy autó a sivatagban, uram. Nyitott teteje volt."
  
  
  – Volt ott egy férfi, aki vezetett, egy fehér hajú, egy magas férfi?
  
  
  – Nos, igen – mondta az arab az arcomat tanulmányozva.
  
  
  – Beszélt veled?
  
  
  Az arab rám nézett, és enyhe vigyor jelent meg az arcán. – Azt hiszem, eszembe jutott valami…
  
  
  Kivettem a zsebemből egy köteg dirhamot, és odaadtam neki. A mosolya egyre szélesebb lett. – Ez most engem foglalkoztat, uram. Említette, hogy ma jól kell pihennie.
  
  
  – Azt mondta, hol?
  
  
  – Nem szkálozott.
  
  
  Megvizsgáltam az arcát, és úgy döntöttem, hogy igazat mond. Fizettem neki a benzint. "Köszönet."
  
  
  Visszatérve Citrõenbe, elmondtam Gabrielle-nek, amit tanultam.
  
  
  „Ha Zénó most itt van, holnap reggel itt lesz” – mondta. – Ha ma este megtalálod, Nick, valószínűleg meg fog ölni. Szörnyen nézel ki. Nem vagy olyan formában, hogy üldözd.
  
  
  – Lehet, hogy igazad van – mondtam. „Rendben, vegyél egy szállodai szobát. De azt akarom, hogy holnap hajnalban ébressz fel.
  
  
  "Remek. De addig pihensz"
  
  
  A szállodai szoba tisztább volt, mint Mhamid, és az ágy egy kicsit puhább volt. Gabrielle velem aludt, de észre sem vettem, hogyan mászott be mellém egy rövid, vékony hálóingben. Majdnem azonnal elaludtam, miután lefeküdtem az ágyra.
  
  
  Éjfélkor felegyenesedve ültem, trágár szavakat kiabáltam a keselyűknek, és hadonásztam feléjük. Egy pillanatra minden nagyon valóságos volt. Még a forró homokot is éreztem a combom alatt, és éreztem a madarak illatát.
  
  
  Gabrielle élesen szólt hozzám. - "Nick!"
  
  
  Akkor igazán felébredtem. – Elnézést – motyogtam. Nekidőltem az ágy fejének, és rájöttem, hogy száz százalékkal jobban érzem magam. A fájdalom elmúlt, és erőre kaptam.
  
  
  – Rendben van – mondta Gabrielle halkan, miközben rágyújtottam egy cigarettára. Beszívtam a levegőt és a vörös parázs felizzott a szobában. "Fázol?" A testét felém mozdította. Puha és meleg volt, én pedig önkéntelenül válaszoltam.
  
  
  – Most éppen – mondtam neki.
  
  
  Észrevette a reakciómat a testére. – Jobb, ha az oldalamon maradok – mondta. Elindult.
  
  
  A kezem megállította. "Minden rendben."
  
  
  – De Nick, pihenned kell.
  
  
  – Amúgy nem fogok aludni egy darabig.
  
  
  Megint hozzám szorította magát. – Rendben. De te csak lazíts, és hagyd, hogy én intézzem az üzletet.
  
  
  Elmosolyodtam, ahogy ajkaimat csókolta, közben végig simogatva. Vigyázott rám, és tetszett. Hamarosan újra megcsókolt, és valóságos tűz volt benne, és tudta, hogy eljött az idő.
  
  
  Gabrielle nagyon szeretett engem, és ez felejthetetlen volt. Ettől a pillanattól kezdve gyorsan visszatért az erőm. Amikor később elaludt mellettem, gyorsan elaludtam, és hajnalban kipihenten és megújulva ébredtem.
  
  
  Még mindig fájt, amikor elköltöztem. De a seb a koponyám tövében gyógyult, a bal szemem alatti sebben egy kis vékony forradás keletkezett, és Gabrielle befoltozta a hátamon lévő vágásokat. Kicserélte a kötést az oldalamon is, ahol Jenina tábornok a sebet okozta. Miközben öltöztünk, kávét küldtek a szobánkba, és ivás után más embernek éreztem magam, mint aki előző délután belebotlott erre a Citrõenre.
  
  
  Aznap reggel vissza a kocsiba, miközben a nap éppen felkelt a falu lapos fehér háztetői fölött, elindultunk, elhaladva a város két másik szállodája mellett.
  
  
  Kerestünk egy Land Rovert. Persze ha Zénó nagyon el akart bújni, valószínűleg voltak magánházak, ahol szobát bérelhetett. De nem volt oka azt gondolni, hogy még mindig üldözöm. Azt hittem, valamelyik szállodában lesz. És arra is gondoltam, hogy nem jön ki hajnal előtt.
  
  
  Átkutattuk a parkolót az első kis hotel környékén, de nem volt Land Rover. Autót is cserélhetett, de ennek megint csak nem sok értelme volt.
  
  
  Ahogy közeledtünk a második szállodához, Gabrielle és én egyszerre vettük észre a Land Rovert. A macskaköves utca túloldalán a bejárattal szemben parkolt, és egy magas férfi dőlt neki a félmeztelen ajtón.
  
  
  – Ez Zénó! - mondtam Gabrielle-nek. "Állítsd meg az autót!"
  
  
  A nő követte a parancsot. – Nick, vigyázz. Még fegyvered sincs.
  
  
  Óvatosan kimásztam a Citrõenből. Zénó még mindig az autó ülésén rendezkedett valamit. Ha szerencsém van, hátulról is meg tudom közelíteni. Még nem vette észre az autónkat.
  
  
  – Tartsa járva a motort – mondtam halkan Gabrielle-nek. „Ülj csak ide. Csendes. És maradj távol."
  
  
  "Nagy."
  
  
  Három lépést tettem a Land Rover felé, amikor Zeno hirtelen felnézett és észrevett engem. Először nem ismert fel, de aztán újra ránézett. Úgy tűnt, nem hisz a szemének.
  
  
  Már azelőtt megvetettem Damon Zenót, hogy találkoztam vele, de a sivatagban töltött szörnyű órák után leküzdhetetlen gyűlölet alakult ki iránta. Tudtam, hogy az érzéseim veszélyesek, mert az érzelmek szinte mindig megzavarják a hatékonyságot. De nem tehettem róla.
  
  
  – Itt a vég, Zeno – mondtam neki.
  
  
  De nem így gondolta. Csípőzsebéből előhúzott egy Wilhelminát, rám célzott, és kilőtt egy töltényt. Lebuktam, a golyó a fejem fölött repült, és lerohant mögöttem a kövezetről. A közelben parkoló Fiathoz rohantam, és a Luger újra felzúgott, behorpadva a kisautó tetején. Aztán Zénó a Land Roverben beindította a motort.
  
  
  Követtem őt, de félúton megálltam, amikor láttam, hogy az autó előregurul, és sikítva elsuhan az utcán a város széle felé. Gyorsan megfordultam, és Gabrielle és a Citroen felé biccentettem. Kikapcsolta a sebességet, és az autó előreszáguldott, megállt mellettem.
  
  
  Gabrielle helyet csinált nekem, én pedig beültem a volán mögé. Ekkor már több arab is megjelent a csendes utcában, és izgatottan tárgyalták a lövéseket. Figyelmen kívül hagytam őket, és bekapcsoltam a Citrõent, a kerekek pörögtek, ahogy elindultunk.
  
  
  A Land Rover még mindig látható volt körülbelül három háztömbnyire. Végig hajtottam egy hosszú utcán, csikorogtak a gumik és égett a gumi a macskaköveken. Az utca végén Zenon jobbra fordult a sarkon, és menet közben megcsúszott. A Citrõen mögött haladtam, két keréken kanyarítottam.
  
  
  Zénó aszfaltos úton hagyta el a várost. Néhány kora reggeli gyalogos megállt és bámulta, ahogy elhaladtunk mellettünk, és azon kaptam magam, hogy abban az órában abban a reményben reménykedtem, hogy a helyi rendőrség nem volt a közelben. Néhány perccel később elhagytuk a falut. az autópálya véget ért, és egy földúton haladtunk vissza a sivatagba. A felkelő nap szinte közvetlenül előttünk volt, és a szélvédőn keresztül a szemünkbe nézett.
  
  
  Valószínűleg húsz mérföldet mentünk. A Citrõen kis távolságon belül jött, de nem tudta megelőzni a másik autót. Az út szinte teljesen eltűnt, egy nyomos, homokba fulladt pályává vált, amitől a Citrõen mennyezetébe vertük a fejünket, miközben lépést tartottunk a Land Roverrel. Aztán a legutóbbihoz hasonlóan Zénó is teljesen letért a pályáról, próbált elszakadni tőlünk. A Citrõent mögötte gurítottam a fűben és a kemény agyagban, és most Zénónak egyértelmű előnye volt. A masszív vázzal és négykerék-hajtással rendelkező Land Rovert ilyen kalandokra tervezték, míg a Citrõen egy közúti autó. Öt perc elteltével szem elől tévesztettük Zénót, bár a por nyoma lehetővé tette, hogy a helyes irányba tartsuk.
  
  
  Amikor már biztos voltam benne, hogy teljesen elveszít minket, megkerültük a kiugró sziklapárkányt, és egy Land Rover ült kínos szögben, egy homoktöltésbe ragadva. Úgy tűnik, Zénó képességei nem feleltek meg a gép képességeinek. Zénó éppen kiszállt, amikor hirtelen megálltunk, legfeljebb húsz méterrel arrébb.
  
  
  – Maradj a kocsiban, és ne mozdulj – mondtam Gabrielle-nek.
  
  
  – Nick, fegyver nélkül esélyed sincs – figyelmeztetett.
  
  
  – Nem tudja, mi nincs nekünk.
  
  
  Kinyújtottam a kezem és megérintettem a kezét. Aztán elhagytam Citrõent.
  
  
  Zénó bebújt a Land Rover nyitott ajtaja mögé, a Luger szélénél fogva, és felém irányította. Ha biztosan tudná, hogy fegyvertelen vagyok, megnehezítheti az életünket. Büntetlenül visszatérhet hozzánk, és arra kényszeríthet bennünket, hogy menedéket keressünk. De nem tudta.
  
  
  – Nem hozol vissza élve! - kiáltotta Zenon a kocsiajtó mögé kuporogva. Nem kellett, hogy ezt mondja.
  
  
  A kérdés az volt, hogyan juthat el hozzá, mert Wilhelmina volt. Elképesztő, hogy milyen nagynak és veszélyesnek tűnt a fegyver a csövének abból a végéből. Néztem a földet az autók körül. Mindkét autó mellett jobbra több kő volt, balra kicsit távolabb. Biztosítanának némi fedezéket, ha eljuthatnék hozzájuk, és összezavarnák Zénót, ha nem tudná, melyikek mögé bújok.
  
  
  Maga Zénó is elterelte a figyelmét, mielőtt becsaphattam volna. Úgy döntött, hogy nem biztonságos a Land Rover ajtaja mögött, ezért megfordult, és az autó eleje felé görnyedt. Amint megláttam, a jobb oldali sziklákhoz rohantam, és utánuk merültem.
  
  
  Ahogy a széléhez sétáltam, hogy körülnézzek, láttam, hogy Zénó szem elől tévedt, és fogalma sincs, hol vagyok. Szeme a Citrõenre és a sziklákra nézett az autók két oldalán. Hisztérikus kifejezés jelent meg az arcán, és láttam, hogy jobban tartja a Luger fogantyúját, csúszós az izzadságtól.
  
  
  Lassan, négykézláb másztam végig a sziklák kerületén, és igyekeztem nem kimozdítani a kavicsot a cipőm alól. Nem volt hang tőlem. Hüvelykről hüvelykre, lábról lábra kerültem a sziklák között, mígnem közvetlenül a Land Rover fölött találtam magam.
  
  
  – A fenébe, a fenébe! Zénó hangos, feszült hangja a szikla pereméig terjedt. "Megöllek."
  
  
  Némán feküdtem a fölötte lévő sziklákon. Egy pillanattal később lassan kúsztam végig a sziklagerincen, még mindig nem láttam. A Land Rover eleje fölött voltam, és körülbelül tíz lábbal jobbra. Lassan felálltam és lopva néztem. Szerencsés vagyok. Zénó a másik oldalra nézett.
  
  
  Találtam egy ököl nagyságú követ. A kezembe véve újra Zénóra néztem. Még mindig elfordult tőlem. Eltávolodtam, és a sziklát magas, hurkolt ívben a feje fölött a Land Rover másik oldalára dobtam; csattanva landolt. Zeno megfordult, és a hangra kilőtte a Lugerjét, én pedig a hátára ugrottam.
  
  
  Nem számoltam ki elég jól az ugrást. Megütöttem a vállát és a hátát, és a Luger repült. Keményen a bal lábamon landoltam és kicsavartam a bokám. Együtt csapódtunk a földre, nyögve a zuhanástól. Mindketten nehezen álltunk fel, én pedig fél térdre estem. Kificamítottam a bokámat. Megnéztem a Lugert; a hordó munkavégét homokkal borították. Amíg nincs megtisztítva, nem használható. Zenon is észrevette ezt, és meg sem próbálta megragadni a fegyvert. Ehelyett feszült mosoly jelent meg az arcán, amikor meglátta a lábamat.
  
  
  – Nos, nem szégyen? - sziszegte.
  
  
  Nehezen álltam fel, inkább a bokámra esett. Éles fájdalmat okozott a lábamban. Az előző napi megpróbáltatások miatti kimerültség mellett ez Zénót kora ellenére is félelmetes ellenféllé tette a kézi küzdelemben.
  
  
  De gyűlöltem ezt az embert; Figyelmen kívül hagytam a bokát, és Zénóra rohantam, és mellkason ütöttem. Ismét együtt mentünk le. Rájöttem, hogy előnyömre szolgál, ha távol tartom a lábamtól, mert a függőleges manőverezőképességem nulla. Újra és újra forgolódtunk a homokban, miközben ököllel arcon ütöttem. Vadul megragadta a torkom, vakargatta, próbált megfogni, megfojtani. A Land Rover mellett voltunk. Zénó kezei a torkom köré zárultak. Egy másik ököllel arcon ütöttem, és a csont megrepedt; ráesett a kocsira.
  
  
  Zénó arca vérzett, de még mindig harcolt. Lábon volt, és a Land Rover oldalára erősített lapátot szorongatta, egyike azoknak a kicsi, rövid nyelűeknek, amelyekkel kerekeket ástak ki a homokból. Most a kezében tartotta és felemelte, hogy a fejemre hozza.
  
  
  Megpróbáltam felkelni, de a bokám megakadályozott. Most aggódnom kellett az átkozott lapát miatt. Hevesen az arcomra ereszkedett, pengével lefelé. Gyors mozdulattal elgurultam tőle, ő pedig a fejem mellé süppedt a homokba.
  
  
  Zénó, sötét bőrű, erekkel a nyakán, mint a kötél, újabb ütésre elengedte a lapát pengéjét. Feje fölé emelte a fegyvert. Hevesen rúgtam a jobb lábammal, és elkaptam Zenon lábát, kibillentve az egyensúlyából. A homokra esett, de nem vesztette el a lapátját. Esetlenül talpra álltam és Zénó felé indultam, de ő is felállt, és még mindig nála volt a lapát. Vadul lendítette, ezúttal vízszintes ívben a fejemnél. Hátraléptem, hogy elkerüljem, és megtapogattam a bokám. Esetlenül Zénó felé sétáltam, megragadtam, mielőtt visszanyerte volna az egyensúlyát, és csípőmön át a földre dobtam. Ezúttal elveszítette a lapátját és erejét is. Ez jó volt, mert nagyon hamar elfáradtam, és a bokám megölelt.
  
  
  Öklével felém lendített és elhibázta, én pedig egyenesen az arcába ütöttem. Hátratántorodott, és erősen nekiütközött a Land Rovernek, arca eltorzult a fájdalomtól és véres. Utána kapálóztam, ott elkaptam és hasba vágtam. Zénó megduplázott, én pedig a térdemet a fejébe csaptam.
  
  
  Hangosan felmordult, és a Land Rover első ülésére zuhant.
  
  
  Ahogy elindultam felé, Zénó megpróbálta megragadni az ülés szélét, és láttam, hogy valamiért nyúl a kocsiban. Amikor a hegyével a kezében felém fordult, láttam, hogy bajban vagyok. Megtalálta a másik fegyveremet, Hugo tűsarkúját. Rám bökött, próbált talpra állni, testével betöltötte a nyitott kocsiajtót.
  
  
  Nem engedhettem, hogy hozzám érjen. Nem azok után, amin már keresztülvitt. Mielőtt kilépett volna az ajtón, nekirohantam. Elesett. A feje az ajtó széle és a keret közé szorult, ahogy becsapódott. Hallottam, hogy a koponya egyértelműen megrepedt az ütközéstől, majd Zénó szeme elkerekedett, ahogy tompa hang szökött ki ajkán. Az ajtó kinyílt, és Zénó leült a földre a kocsi mellé, még mindig nyitva volt a szeme, és vékony vörös sugár futott végig az állkapcsán a hajvonalból. Halott volt.
  
  
  Berogytam mellé a Land Roverbe, a bokám súlyával. Lépteket hallottam közeledni felém, majd Gabrielle ijedt hangját.
  
  
  "Nic, te...:
  
  
  Megállt mellettem és Zénóra nézett. Aztán a bokámra nézett.
  
  
  – Jól vagyok – mondtam keményen.
  
  
  Gabrielle arcon csókolt, majd átnyújtotta Wilhelminát és Hugót. Visszasétáltunk Citrõenhez, én a vállára dőltem.
  
  
  – Ez szokássá válik – mondtam.
  
  
  – Szeretek segíteni neked, Nick.
  
  
  Zöld szemeibe néztem. – Mint tegnap este?
  
  
  Valójában elpirult. – Igen. Mint tegnap este.
  
  
  - kuncogtam, miközben visszasétáltunk a kocsihoz. Elképzeltem Hawk arckifejezését, ha látja azt az édes lányt, aki annyira törődött a jólétemkel. – Nem tudom, hogy csinálod – mondta görbe arccal.
  
  
  Leálltunk a kocsihoz. – Mennyi időbe telik visszaérni Tangerbe? - kérdeztem Gabrielle-t.
  
  
  A lány vállat vont. – Holnap ott lehetünk.
  
  
  "Valóban?" - mondtam felvonva a szemöldököm. – Ebben a törött régi dobozban?
  
  
  A poros Citrõenre nézett. – Nick, ez gyakorlatilag egy új autó.
  
  
  „De holnap egy új autóval érünk Tangierbe” – tiltakoztam. „És akkor azonnal fel kell lépnem a főnökeimmel, és lehet, hogy a következő gépre akarnak menni. Másrészt, ha ez az autó öreg és rozoga, akkor két vagy három éjszakára lesz szükségünk az úton, hogy eljussunk Tangerbe.
  
  
  A tanácstalanság az arcáról feloldódott, és mosoly váltotta fel. "Ó. – Látom az ítéleted érvényességét – mondta lassan. – Az utóbbi időben sok mindenen ment keresztül, és veszélyes lenne meggondolatlanul vezetni.
  
  
  Finoman megpaskoltam a fenekét. Aztán az ajtóhoz kapálóztam és beszálltam a kocsiba, Gabrielle pedig a vezetőülésbe ült.
  
  
  – Akkor Tangerbe, sofőr – mondtam. – De kérem. Ne túl gyorsan.
  
  
  – Ahogy mondod, Nick. Mosolygott.
  
  
  Egy utolsó pillantást vetettem a Land Rover mellett kifeszített mozdulatlan alakra, mély levegőt vettem, és lassan kiengedtem. Aztán hátradőltem a puha ülésen, lehunytam a szemem, és alig vártam, hogy visszatérjek Tangerbe.
  
  
  Arra számítottam, hogy emlékezetes lesz.
  
  
  Vége.
  
  
  
  
  
  
  Carter Nick
  
  
  Kódnév: Vérfarkas
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  
  
  Kódnév: Vérfarkas.
  
  
  Lev Shklovsky fordítása
  
  
  fia, Anton emlékének szentelték.
  
  
  
  
  Első fejezet
  
  
  
  
  
  
  A bikák futottak előttünk a dombos andalúz tájon. A nap melegen sütött, és gyönyörű fényt adott a bőrüknek. Az én ünnepem volt. Nick Carter és AH olyan távol voltak a gondolataimtól, mint Washington. Itt voltam Jack Finley, egy fegyverszállító képviselője. Jack Finley pedig nagyon jól érezte magát.
  
  
  Mellettem Maria de Ronda grófnő lovagolt fehér arab ménjén. Amikor találkoztam vele az ibizai tengerparton, semmit sem tudtam a címéről. Számomra akkoriban nem volt más, mint a Földközi-tenger legvonzóbb nőstény állata. Fehér bikinije alig takarta érzéki olajbogyó testét. Sötét spanyol szeme volt, hosszú fekete haja és ragyogó, lefegyverző mosolya.
  
  
  Másnap reggel, miután felfedezte a mosoly mögött rejlő hatalmas szenvedélyt egy szenvedélyes szerelmes éjszakán, a szálloda igazgatója felébresztett minket telefonon, és hallottam, hogy grófnőnek hívja.
  
  
  Kétség sem férhetett hozzá: grófnő volt. Bikinijét csillogó marokkói bőrre cserélte, haját egy széles karimájú sevillai kalap alatt húzta hátra, és lefegyverző mosolya királyi pillantást öltött.
  
  
  20 éves korára Spanyolország legnagyobb és leghíresebb harci bikafarmának tulajdonosa lett.
  
  
  Ekkor ismerkedtek meg először a kétéves bikák az aréna hangulatával. A próbán átmenő bikák még két évig a tanyán maradnak, amíg teljesen kifejlett, harcra kész szörnyekké nem válnak. A szerencsétlen bikákat szertartás nélkül vágásra küldték.
  
  
  – Tényleg szereted a bikaviadalt? – kérdezte Mary. „Nem szeretném, ha nem élné túl ezt a nyaralást.
  
  
  Nem hiányzott az enyhe ironikus hangnem, és gúnyos pillantása válaszra késztetett.
  
  
  „Nem az a hobbim, hogy nézzem, ahogy mások sportolnak” – vágtam vissza. – Azt hittem – mondta. 'Menjünk-hoz.' Megsarkantyúztam a lovamat, és rövid vágtáról gyors ügetésre tértünk át, hogy lerövidítsük a bikák lépéseit.
  
  
  Tizenketten voltunk, mindannyian lovakon. Három matador volt Madridból, két picador hosszú hegyes lándzsájával, potenciális vásárlók és caballerók. Körben járunk.
  
  
  Fiatal bikák dühösen morogtak és szarvukat hadonászták. Mindössze két évesek voltak, de mindegyik körülbelül nyolcszáz fontot nyomott, és borotvaéles szarvak hat hüvelyk hosszúak voltak.
  
  
  Ahogy köröztünk, a csorda megállt egy dombon. Ez volt az ő területük, és életükben először a birtokukon támadták meg őket. Lekerekített szemük gyűlöletet és csodálkozást fejezett ki, miközben lovaink patái porfelhők fogságában tartották őket.
  
  
  Maria felállt a kengyelben, és odakiáltott az egyik emberének: „Izold le hátul, először nézzük meg.
  
  
  A lovast tíz méterrel a bikától kidobták a ringből. Az állat azonnal támadott.
  
  
  Ez az ember szakértő volt. Borotvaéles szarvak átszúrták a ló oldalát, de a lovas elérhetetlen maradt, zaklatva és egyre távolabbra vonszolta a bikát a csordától, amíg az állat és a lovas egy vízszintes síkban nem kerültek egymással szemben. yardnyira a csordától.
  
  
  – Azt mondják, régen krétai tengerészek harci bikákat hoztak Spanyolországba. – mondta Mary. Arca izgatottan csillogott a caballeróban és a bikabalettben. – De egy spanyol kell ahhoz, hogy legyőzze őket.
  
  
  A lovas elsétált, és az egyik picador odalépett a bikához. Lándzsáját a fenevad fejére irányította, és kihívta: „Toro! Szia Toro! „Ha morog, vagy a földön karmol, az rossz jel” – mutatott rá Maria. – A bátor bikák nem blöffölnek. Nem blöff volt. Egyenesen a picador felé tartott, szarvai a ló hasára mutattak. De a picador villámgyorsan előrehajolt, és lándzsáját a lapockái közé dugta. Úgy tűnt azonban, hogy a vadállat teljesen figyelmen kívül hagyta a fájdalmat, és újra támadni kezdett.
  
  
  'Elég!' – kiáltotta Mary. „Elég, van Torónk!
  
  
  A lovasok ujjongtak. A picador kihúzta a lándzsát a húsából, és vágtatni kezdett. Az egyik matador a dühös bikához lépett, csak egy vörös ronggyal felfegyverkezve.
  
  
  „Ahhoz, hogy a bika közvetlenül vagy oldalról támad-e, mindent rögzítenek” – magyarázta Maria. Bizony, láttam az egyik emberét, amint minden részletet feljegyzett egy füzetbe.
  
  
  A matador oldalirányú mozdulatokkal megközelítette a bikát. Nagy ember volt. de a szeme egy szinten volt egy bika szemével. Maria korábban elmondta, hogy a legnagyobb bikákat Andalúziában tenyésztik.
  
  
  A matador megmozdította a vörös ruhát. A bika fenyegetően leengedte szarvát, és hirtelen egyenes vonalban támadt. A vére megfestette a matador ingét, aki uralta a folyamatos támadásokat és ügyesen kezelte azokat, széles körökben pörgetve a fenevadat.
  
  
  – Nézd, Jack. óvatosan játszik, hogy a bika ne forduljon túl gyorsan, különben megsérülhet a heréje” – magyarázta Maria. – Ez tényleg toro! - kiáltott fel a matador a bika utolsó támadásakor.
  
  
  Most egy másik bikát választottak. Ez még nagyobb volt, mint az első, de amikor a picador lándzsája eltalálta, bömbölt, és elment. „Nem jó jel” – jegyezte meg az egyik vásárló.
  
  
  Egy másik matador közeledett a bikához. Az állat verte a patáját és hadonászott a szarvaival. A matador fél méter távolságból közeledett az állathoz, és megpróbált támadást kiváltani. A bika a ruháról a férfira nézett. mintha nem tudná eldönteni, merre irányítsa a támadását.
  
  
  'Gondosan. Jaime. A gyáva bika a legrosszabb." – kiáltotta az egyik matador. A büszkeség azonban egy olyan tulajdonság, amellyel a spanyol bőségesen rendelkezik, és a matador még közelebb került a halálos szarvakhoz.
  
  
  „Madridban egyszer a ringbe engedtek egy bikát és egy tigrist” – mondta Maria. "Amikor mindennek vége volt, el kellett temetniük négy embert és egy tigrist."
  
  
  Semmi sem mozog gyorsabban, mint egy bika rövid távolságon, és ez a távolság csak néhány hüvelyk volt, amikor a bika megtámadta. Jómagam körülbelül tizenöt méterre álltam tőlem, és hallottam, ahogy elszakad az ingem. Az elülső fele a matador övére esett, felfedve egy lila csíkot a bordáin. A vörös rongy leesett, és a férfi teljesen ledöbbenve hátralépett. Csak a bika gyávasága mentette meg. Így volt időm arra, hogy a lovamat közte és a bika közé vezessem, és a fickót kézen fogva elrángassam. Amikor elengedtem, túl volt a veszélyen, és nevetve hátba csapott.
  
  
  – Jó lovas vagy egy amerikainak – mondta, és vért törölt a szájából.
  
  
  „Buey, buey” – kiáltotta a jegyzetelő férfi. – Ez a hentesnek való!
  
  
  Maria odahajtott hozzám: – Rajtad a sor, don Juan. - kiáltott rám, és egy piros rongyot dobott a nyergem hegyére - ha olyan bátor vagy, mint egy helyben állni, vagy futni!
  
  
  "Személy szerint vízszintes helyzetben érzem magam a legjobban."
  
  
  – Mondd ezt a bikának.
  
  
  Egy fekete dinamitdarab a lábán gyorsult át a gyepen. Vad göndör szőr ömlött a görbe szarvak közé. A lovas, aki elcsábította a csordából, boldognak tűnt, hogy megszökhetett.
  
  
  – Ezt kifejezetten neked mentettük – kiáltotta nekem az egyik caballeros.
  
  
  „Ez egy tréfa? - Kérdeztem Mariától, "vagy rosszat akarnak kelteni?"
  
  
  – Tudják, hogy a grófnővel alszol. Maria egyenletes hangon válaszolt. „Kíváncsiak, miért vittem el. Még visszajöhetsz, ha akarsz. Senki sem várhatja el egy kereskedőtől, hogy torreádorként viselkedjen.
  
  
  A bika megtámadta a picador lándzsáját. A fém átfúrta a húsát, de meg sem rezzent, és eszeveszett lökésekkel lépésről lépésre elűzte az embereket és a lovakat. Lecsúsztam a lovamról és megragadtam a vásznat. – Ne feledje – figyelmeztette Maria –, hogy a vásznat mozgatja, nem a lábát. Amikor ezekkel a szarvakkal nézel szembe, bátornak és okosnak kell lenned. Állj egy helyben, és lassan mozgasd az anyagot, nézz szembe a félelmeddel, és átveszed az irányítást.
  
  
  Túl gyakran hallottam ilyen szavakat a Sólyomtól, de soha semmi közöm ehhez a szörnyű vadállatfajhoz, amelyet száz éven át kizárólag ölés céljából tenyésztettek. És bizony soha nem számítottam ilyen szavakra egy olyan lány szájáról, mint Maria.
  
  
  – Mondj egyet, Maria. Ha a bikája leüt, feltartja a hüvelykujját?
  
  
  „Attól függ, hová visz.
  
  
  Kimentem a pályára. A picador ellovagolt, a bika pedig dühösen nézett rám. Nem akartam megcsinálni a klasszikus matador oldallépéseket, ami feleslegesnek bizonyult, mivel a bika egyenesen felém repült.
  
  
  Aztán megértettem, hogy néhány tapasztalt matador miért adja fel néha hirtelen és menekül el. A nehéz, támadó kolosszustól dübörgött a talaj. Összecsuktam a lábam és kibontottam a vásznat. Amikor leengedte a szarvát, vért láttam a hátán. Élesen megrántottam a vásznat, és láttam, hogy a szarvak közvetlenül rám mutatnak. A fiatal szörnyeteg berontott esetlen csapdámba, szinte kitépte a vásznat a kezemből. Visszatértem a pozícióba, amikor megtámadta. Ezúttal hagytam, hogy jobbra passzoljon. Persze nem tudtam, hogy ez a legveszélyesebb oldal. Éreztem egy pofont a válláról, és rájöttem, hogy vérzek.
  
  
  Dühös dühének erős illata mintha minden érzékszervemet megrészegítette volna.
  
  
  – Elég volt, Jack – hallottam Maria kiáltását. De most lenyűgözött ez a halálos balett – egy férfi, aki egy őserőt ural és egy vörös ronggyal hipnotizál. Újra felálltam, és kihívtam a bikát: „Ha, toro!” A bika is csak megízlelte a harci szomjúságot. Lassan megfordultam, ahogy követte a függönyt, majd élesen megfordultam, hogy áttörjön.
  
  
  – Istenem, ez egy srác! – kiáltotta az egyik caballeros.
  
  
  Ennek a balettnek a geometriája lenyűgözött. A bika egyenes vonalban száguldott, majd köröket kezdett rajzolni, amelyek egyre keskenyebbek lettek, ahogy a kanyarjaim simábbak és lassabbak lettek. Minél lassabb és közelebb van, annál szebb a balettünk. És még veszélyesebb!
  
  
  Aztán az anyag elszakadt. Két kézzel fogtam, addig vezettem a bikát, amíg az ingemet be nem szennyezte a vére. Csak ő és én maradtunk. A többiek, a lovasok, Maria, csak egy ködös kíséret volt. Az egyik szarv kettévágta az anyagot. Megpróbáltam leküzdeni azt, ami megmaradt belőle. Következő rohamánál a szarv hegye borotvaként csúszott át az ingemen, és leütött az elhaladó bika mellé.
  
  
  Csak most jöttem rá, hogy szerencsétlen vagyok. A bika magabiztos volt. Amikor megpróbáltam felkelni, a szarvai közé szorított. Átfordultam a hátán, és újra felálltam – mint egy részeg. A bika felmérte, és felkészült a végső támadásra.
  
  
  'Jack!'
  
  
  Láttam Maria fehér arab ménjét sietni. Ez a figyelemelterelés a bikát habozásra késztette. Aztán megtámadta.
  
  
  A kezem megszorította Mary combját; Felhúztam magam, és mögé feküdtem, a mén törzse fölött. A bika szarva elkapta a csizmámat, mielőtt tovább emelkedhettem volna, és elkerülhettem volna a támadását. A mén felém néző fehér oldalát pirosra festették.
  
  
  Amint biztonságban voltunk, Maria leugrott a lováról. – Jaime! Új ruha és szablya." Az egyik férfi hozta, amit kértek. A bika egyedül állt a pálya közepén, győztesen.
  
  
  Mary odalépett hozzá. Volt matador tapasztalata, de néhány kanyar után rájöttem, hogy nem tud nekem bemutatót tartani. Meg fogja ölni.
  
  
  A bika fáradt. Szarvai lefelé mutattak, és támadásai egyre jobban veszítettek erejükből. Maria kihúzta a szablyát a markolatából. A penge körülbelül három láb hosszú volt, és a végén lekerekített. Kitépte a haját a szeméből, és a szablyát a szarvai fölé mutatta.
  
  
  – Toro, gyere ide. Parancs volt.
  
  
  Jött a bika. Szarvai engedelmesen követték a szövetet, ahogy a nő leeresztette a földre. A szablyát tartó jobb keze átcsúszott a fáradt bika fején.
  
  
  A szablya gyorsan megtalálta a picador által ejtett sebet.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  2. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  „Nincs tapasztalatod” – mondta nekem az egyik matador ebéd közben Maria de Ronda házában. „Nincs tapasztalat, de elég bátorság és intelligencia. Megtanulhatnád a bikaviadalt."
  
  
  – Nem olyan jó, mint Mary. Elfelejti, hogy megölte.
  
  
  Maria belépett a nagy nappaliba. Lovaglóruháját egyszerű fehér nadrágra és pulóverre cserélte, és most gyilkosan nézett ki, mint egy tiszta szűz.
  
  
  „De Maria bikákkal küzdött, amikor alig tudott járni” – magyarázta a matador.
  
  
  Desszertnek a szolgáló friss valenciai narancsot hozott, és miközben a pálinkát öntötték, megkérdeztem Mariától, miért ölte meg a bikát. – Mert egy kicsit mérges voltam rá.
  
  
  – Nem drága vicc ez?
  
  
  "Kedves Jack, ezrem van belőlük."
  
  
  „És nem ők voltak a legjobb állatai” – tette hozzá egy vásárló.
  
  
  „A legjobbak különleges módon vannak megjelölve a méneskönyvekben” – magyarázta Maria.
  
  
  – És különleges áron – morogta a vevő.
  
  
  A spanyol ebéd nagyon bőséges. Ezt mindig szieszta követi: civilizált szokás, amely sajnos még nem hatol be New Yorkba. Mindenki a hálószobájába ment. Az én esetemben egy étkező méretű helyiség volt; faliszőnyegek és keresztbe tett kardok lógtak a falon. de a leglenyűgözőbb a hatalmas baldachinos ágy volt.
  
  
  Levetkőztem, rágyújtottam és vártam, mi lesz ezután.
  
  
  Tíz perccel később Maria bejött.
  
  
  Őrült vagy, csak ennyit mondott.
  
  
  Még mindig nadrág és pulóver volt rajta, de amikor levette a felsőruházatát, láttam, hogy nincs alatta semmi. A melle hihetetlenül feszes volt, mellbimbói élénklilák és kemények. Levette a nadrágját. A bordó függönyön átáramló fény olajbogyó fényben fürdette a combját, és fekete háromszögben oldódott fel.
  
  
  Aki bikával küzd, őrültnek kell lennie, különösen, ha nő.
  
  
  "Igen."
  
  
  Bebújt velem a baldachinos ágyba. Hirtelen megéreztem a kezét a lábaim között. Megcsókoltuk és a csípője felemelkedett.
  
  
  – suttogtam a fülébe. - „Te kéred ezt. Helló?
  
  
  Ujjai a hajamba futottak, ahogy beléptem hozzá, olyan simán, mint a szablya a bikába. Maria úgy kapaszkodott belém, mintha meg akarna halni, de éreztem, hogy csak most él intenzíven. Semmi arisztokratikusabb nem volt benne. Most primitíven nőies volt, szenvedélyes és meghitt. Ajkai a nyelvemet keresték, csípője pedig bársonyos szorításban tartott. A baldachinos ágy baldachinja emelkedett és süllyedt. eleinte lassan, majd egyre hevesebben. A munka felét utálom.
  
  
  Fekete haja eltakarta a selyempárnát, szeme nedves volt a vágytól. Az ágy remegett, ahogy együtt robbantunk.
  
  
  Néhány férfi depressziósnak érzi magát az orgazmus után. Én soha. Skót, LSD, marihuána és bármilyen érmet, amit valaha is adnának nekem, egyik sem hasonlítható ahhoz a finom bizsergéshez a meccs után. Maria fejét a vállamra hajtottam, miközben ujjai a mellkasomat érintették.
  
  
  „Túl sok sebhelyed van egy üzletemberhez képest. Jack – mondta álmodozva.
  
  
  – És túl sokat szexelsz egy grófnőhöz képest. Még hasonlítunk is.
  
  
  Ajkait a mellkasomra tapasztotta és elaludtunk.
  
  
  Fél óra múlva kopogtatásra ébredtünk. Az egyik szolga volt. – A telefonhoz hívják, Finley Señor.
  
  
  Maria magára húzta az ágyneműt, mire felöltöztem és kimentem a szobából. A haragom minden lépéssel nőtt. Csak egy ember tudhatta, hol vagyok. Az ingem a nadrágomba bújtam, másik kezemmel pedig megfogtam a telefont.
  
  
  – Remélem, nem rángattalak ki egy érdekes beszélgetésből – mondta egy monoton, orrhang. Természetesen Hawk volt az.
  
  
  – Jó utat kívántál már, amikor elmentem; Néha hívsz, épségben odaértem?
  
  
  – Nos, valójában valami másról akartam beszélni veled. Tudom, hogy szüksége lesz egy kis szabadságra az utolsó munkája után.
  
  
  Általában gyanakodni kezdek, amikor hallom, hogy Hawk a "nyaralás" szót használja. Szóval elkezdtem nedvesnek érezni magam.
  
  
  – De történt valami.
  
  
  'Ez nem igaz.'
  
  
  – Nehézségek, N3. Most már nem volt szívélyesség a hangjában. De főleg az, hogy hirtelen felém fordult, jelezve a szervezeti rangomat, nem sok jót ígért.
  
  
  Ez egy nagyon kényes ügy, amelyet csak Önre akarok bízni. Elnézést a zavarásért, de az üzlet előbbre való, mint a lány. Legyen készen arra, hogy negyven perc múlva induljon."
  
  
  Hawk tudta a dolgát. Ettől a pillanattól kezdve Jack Finley már nem létezett. Megint Killmaster lettem, ez a változás nem igazán tetszett, de egyből megtörtént.
  
  
  Megkérdeztem. - "Mi ez a baj?"
  
  
  „Kicsit trükkös lehet, elég robbanásveszélyes. Tiszta TNT (dinamit).
  
  
  Amikor visszatértem, Maria még mindig az ágyban feküdt. Hosszú haja eltakarta a párnát, a lepedő átölelte a csípője ívét, és a mellbimbóiról láttam, hogy nagyon fel van izgulva. Valahogy sikerült összepakolnom a bőröndömet. 'Elmész?'
  
  
  – Nem sokáig, Mary. Kisvállalkozási üzlet."
  
  
  Kimentem a fürdőszobába, hogy felcsavarjam a kabátom alá a válltokot, a bal ujjam mandzsettája alá pedig a tűsarkút a karomon.
  
  
  A bokám üregébe (ezúttal) egy kompakt gázbombát szúrtam, amit a speciális effektusok osztálya fejlesztett ki számomra. Amikor kijöttem a szekrényből, én voltam az N3, az AX, Washington legtitkosabb szervezetének legfőbb ügynöke. De irigyeltem azt a fegyverkereskedőt, aki egy perce voltam – mikor máskor feküdne újra Mariával.
  
  
  Hawk hatékony volt. Miután búcsúzóul megcsókoltam a grófnőt és lementem a lépcsőn, már várt rám egy autó. Ronda felé haladtunk, de félúton a sofőr a part felé irányította az autót. Volt egy helikopter a Földközi-tengerre néző sziklás fennsíkon. Leültem, a helikopter felszállt és eltávolodott a sziklától. Láttam halászhajókat vitorlázni alattunk. A pilóta most csak rám nézett.
  
  
  – Megesküdtem volna, hogy Henry Kissinger vagy. azt mondta nekem.
  
  
  Megkérdeztem. - Tényleg hasonlítok rá?
  
  
  'Nem szükséges. De nem sokan kölcsönözhetnek jelöletlen helikoptert az amerikai haditengerészettől, Mr.
  
  
  Nagyon alacsonyan repültünk, fehér házak és a sziklás parton legelésző birkanyájak felett. Nyaralók integettek nekünk a strandról. Megkérdeztem. - „Miért maradjunk távol a spanyol radartól? Mert számomra ez volt az egyetlen oka annak, hogy ilyen alacsonyan repültünk – nem azért, mert a pilóta szeretett megijeszteni néhány birkát, vagy jobban megnézni a napozóhelyeket.
  
  
  - Ezt én is szeretném tudni, uram. De szigorú parancsom van: repüljek a lehető legalacsonyabbra."
  
  
  Nyugatra repültünk. Amikor megjelentek Algeciras városának épületei, hirtelen délre fordultunk. Most a víz felett repültünk, és kevesebb mint öt méterre tőlünk láttam a helikopterünk árnyékát a hullámokon. A sirályok rémülten felszálltak, ahogy éppen elrepültünk mellettük.
  
  
  „Most már láthatja, hová megyünk” – jegyezte meg a pilóta.
  
  
  Ennyi világos volt. Előttünk egy ismerős katonai erőd, a Gibraltár sziklája rajzolódott ki. Most már azt is megértettem, hogy miért repülünk cikcakkban. A szikla nem sziget, hanem a spanyol partokhoz kapcsolódó félsziget. A spanyolok vissza akarják kapni a területet, a briteknek pedig esze ágában sincs feladni. A spanyolok időről időre megpróbálják kiéheztetni a briteket, utána pedig ismét csend van egy ideig. A spanyolok mindig egy kicsit túlérzékenyek arra, ami a fokon történik.
  
  
  Megfordultunk, és most megláttuk az öblök árnyékát a mészkőben, ahol a légelhárító ágyúk voltak. Tőlünk balra Afrika partja feküdt: egy sárgásbarna csík, amit elég gyakran láttam.
  
  
  Legendás majmok hancúroznak a szikla fölött. Azt mondják, hogy a britek megtartják a Sziklát, amíg majmok vannak ott. És miközben ők tartják a Sziklát, a britek szabályozzák a vízhez való hozzáférést a szorosban, ahol több tengeri csatát vívtak, mint bárhol máshol a világon.
  
  
  „Kérlek, mutatkozz be” – szólalt meg a helikopter rádiórendszere. &nbs
  
  
  „Tengerre néző kirándulás” – válaszolta a pilóta, bár furcsa ötletnek tartottam, hogy egy turistákat és alkalmi utazókat szállító helikopter ilyen manővereket hajtson végre egy romboló és egy cirkáló rádióárbocai között, amikor a leszállóhelyhez közeledünk.
  
  
  Kiugrottam a gépből, és kis híján az engem köszöntő amerikai haditengerészeti tiszt fejére szálltam. Tengernagyi rangom van - ami vészhelyzetben nagyon hasznos -, és gyanítom, hogy Hawke arra használta, hogy bejusson a brit haditengerészeti bázisokra. Láttam, hogy itt-ott brit haditengerészeti tisztek álltak, valamint brit és amerikai tengerészgyalogosok géppuskával. Itt is és több helyen barikádok voltak figyelmeztető táblákkal: VESZÉLY - RADIOAKTÍV ZÓNA. Hawk azt mondta, hogy „tiszta TNT-vel” lesz dolgom. Nehezebb anyag szaga volt.
  
  
  Átvettem ennek a katonai bázisnak a hangulatát – a láncok csikorgását, ahogy a fenyegető hadihajók kellemetlenül ringatóztak a rakparton, katonák tisztelegtek, szürke festék és egyenruhák.
  
  
  – Milyen csodálatos nyaralás – mondtam.
  
  
  Az Egyesült Államok haditengerészete, akit az engem fogadó briliáns parancsnok mutatott be, egy pillanatra felvonta a szemöldökét. – Errefelé, uram. Egy focipálya méretű tengeralattjáró-bunkerbe vitt. Odabent a napfény átadta helyét az ívlámpák erős mesterséges fényének. Géppuskás tengerészgyalogosok járőröztek ott. A hadnagy a szokásos mozdulatával feloldotta a fémlemezt a jelvényemen. Voltak már ilyen jelvényeim – egyszer láttam már.
  
  
  Ha a közepén lévő műanyag golyó pirosra vált, az azt jelenti, hogy Ön sugárzásnak volt kitéve. Vigasztaló készülék.
  
  
  A bunker vizében az atomháború baljós bálnái hevernek: hatalmas, atomreaktorokkal hajtott tengeralattjárók, amelyekben tizenkét nukleáris robbanófejjel ellátott interkontinentális rakéta elfér. Ezek egyértelműen Poseidonok voltak – nagyobbak, mint a Polaris, és három megatonnás robbanófejeket is szállíthatnak. Ezen a tengeralattjáró-dokkon egyetlen bomba elég lenne Gibraltár darabokra robbantásához.
  
  
  – Ön után, uram – mondta a parancsnok, és levezetett a rámpán az egyik tengeralattjáróhoz, olyan hangon, mintha a szupermarket pénztárába vezetne.
  
  
  Felléptem egy nukleáris tengeralattjáró alacsony szürke felépítményére, és lemásztam a nyíláson. Felejtsd el azokat a háborús filmeket, amelyekben egy ilyen hajó parancsnoki helye kazánháznak tűnik. Ez adott otthont a világ egyik legkompaktabb számítástechnikai központjának. Apró fények villogtak több vezérlőpulton, amelyek még akkor is, ha a hajó a kikötőben van, adatokat kapnak a radartól és a szonártól, a rotai NATO haditengerészeti parancsnoki központtól, a hajótesten lévő mérőberendezésektől és az ütközésektől. egy hordozható reaktor szíve, és ami a legfontosabb, a lövedékek készenléti adatai.
  
  
  Az orrba megyünk, uram. A parancsnok átvezetett egy szűk folyosón. Az atom-tengeralattjárók előnye, hogy tágasabbak, mint a hagyományos tengeralattjárók, így nem kell állandóan lehajolni, ha néhány lépést meg akarunk tenni.
  
  
  Ismét piros betűkkel ellátott táblákkal találkoztunk: „RADIOAKTÍV TERÜLET – CSAK ENGEDÉLYEZETT SZEMÉLYZET. Végül a parancsnok kinyitotta az ajtót, én pedig egyedül léptem be a rakétatérbe.
  
  
  Azonban nem én voltam az egyetlen a rekeszben; fullasztó szivarfüst felhője árulta el, hogy ki vár rám.
  
  
  – Azt hittem, itt dohányzási tilalom van érvényben. - Észrevettem. A sólyom az elülső rakétatengely mögül jelent meg. Alacsony, vékony férfi, kitörölhetetlen gúnyos mosollyal, mindig skót tweedbe öltözött.
  
  
  Washingtonban, Londonban, Párizsban, Moszkvában és Pekingben kevesen tudnak valamit erről az emberről: egy olyan emberről, aki olyan fontos pozíciót tölt be, hogy kéznél van egy atom-tengeralattjárója, amely magánbeszélgetésre alkalmas beosztottjával.
  
  
  Hawk szégyenkezés nélkül tartotta büdös szivarját.
  
  
  „Most ne légy olyan rosszkedvű” – mondta. – Nagyon sajnálom, hogy megszakítottam a nyaralását.
  
  
  – Mondta a krokodil, mielőtt felfalta volna a zsákmányát.
  
  
  – Ha ha! Hawk nevetett, mint egy motor, amely nem indul be. – És azt hittem, hízelgő lesz, hogy azért jöttem el erre a távolságra, hogy lássam.
  
  
  Nekidőltem az egyik rakétasilóban, és kivettem egy cigarettát az arany szivartárcámból, főleg azért, hogy megpróbáljam semlegesíteni a szivarja szagát. – Nos, egy kicsit kíváncsi vagyok, miért kell ezt a találkozót itt tartani, amikor az amerikai haditengerészetnek saját bázisa van Rotában, a spanyol tengerparton. Ez azt jelenti, nem számít, mi történik. Veszélyben van a saját biztonságunk?
  
  
  'Pontosan. És ha a sejtésem igaz. ez a dolog veszélyesebb, mint a kagyló ebben a csőben. Nick. és persze finomabb.
  
  
  Hawk leült egy ládára, egy panel mellé, amelyen két kulcslyuk és a következő felirat volt: "KATTINTSON IDE". Ez azt jelenti, hogy két különböző tisztnek egyszerre két különböző billentyűre kell kattintania, hogy kilője a nukleáris robbanófejeket a rakétákra.
  
  
  Kivett egy vízálló borítékot a kabátjából, és felém nyújtotta. Kivettem néhány papírt a borítékból, és alaposan áttanulmányoztam őket. Nyilvánvaló volt, hogy egy ideje a vízben voltak, de a laboratórium megtalálta a hiányzó szavak nagy részét.
  
  
  „Felszámolás hatálya alá tartozik F... Az első kifizetés, amelyet a Werewolf kapott... A fennmaradó kifizetés a befejezés után... együttműködés... nincs ok a gyanúra... A Werewolf más elszámolási tevékenységet már sikeresen végrehajtott... E-mail. R. in Vemen...col. P. Nicaraguában és G. Malajziában... személyazonosságát nem szabad felfedni... még... kinevezés után sem... Eljött az idő, hogy F... áruló... F. meghaljon. F. elárulta az ügyét... F. árulónak meg kell halnia
  
  
  A szöveg további részében F. többször szerepel, de további utasításokat nem adnak.
  
  
  – Úgy tűnik, valaki munkát kapott. - mondtam, és visszaadtam a borítékot.
  
  
  'Valami más?' - kérdezte Hawk. Szeme úgy csillogott, hogy ez csak akkor történik meg, ha AX olyan problémával szembesül, amely a szervezetet a töréspontra taszítja. – Valószínűleg egy profi gyilkos. Aki magányos farkasként viselkedik.
  
  
  A levél spanyolul íródott, és a vezérkarra vonatkozik, ami valószínűleg a spanyol vezérkarra utal. Ez megmagyarázza, miért itt találkozunk és nem Rotán. A kérdés csak az, hogy ki ez az F.? »
  
  
  – Szép rejtvény, nem gondolod? Hawk egyetértett. A britek egy férfiban találták meg, aki egy hónapja egy kisrepülő-balesetben halt meg a Szikla közelében. A múlt hónapban több orosz haditengerészeti egység lépett be a Földközi-tengerbe, és amikor a britek megpróbálták meghallgatni rádióüzeneteiket, újabb üzenetet hallottak. Nincsenek nálam dokumentumok, de a fordítás rövid, és szó szerint ez áll: "Megérkezett egy vérfarkas." A feladat várhatóan a hónap végére készül el. Tervek készültek az LBT, LBZ, LBM, RMB, PCZ átvételére. Hamarosan fegyvert fogunk. F. meg fog halni.
  
  
  „Meg akarnak szabadulni Francótól” – hallottam magamtól. – Valaki hivatásos bérgyilkost bérelt fel Generalissimo Franco megölésére.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  3. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  "Csak a spanyol hírszerzés vezetője tud a cselekményről. Megpróbált beszélni Francóval, de a Generalissimo egyszerűen nem hajlandó semmilyen különleges intézkedést megtenni." Hawk kétkedve rázta a fejét.
  
  
  megértettem miért. Francisco Franco, Generalissimo, El Caudillo (Háborús hős) csaknem negyven évig vaskézzel kormányozta Spanyolországot.
  
  
  A fél tucat fasiszta vezető közül, akik vele együtt vonultak be a történelembe, csak ő maradt. Rivalizálta és túlszárnyalta Hitlert, Mussolinit és másokat, diktatúrája pedig a NATO védelmének nélkülözhetetlen pillére volt. Lehet, hogy nem volt a legvonzóbb szövetséges, akit el tudtunk képzelni – egy bozontos öregember, akinek a mellkasát kitüntetések borították, amiket ő maga ítélt oda, és a börtönök tele vannak spanyolokkal a szabadság érzésével –, de szinte halhatatlan volt. És hány fasiszta vezető mondhatta ezt el magáról?
  
  
  "Tudjuk jól, hogy Franco nem fog sokáig bírni, és az Egyesült Államok már most nyomást gyakorol Madridra, hogy a halála után vezessenek be egy demokratikus államformát" - folytatta Hawke. „De ha Francót megölik, elfelejthetjük. Természetesen van egy tucat titkos társaság, amelyek egy része monarchikus, néhány pedig annyira fasiszta, hogy Hitler tanulhatna tőlük egy-két dolgot. Szívesebben hagynám, hogy a spanyolok maguk találják ki ezt, de tudod, mi az érdekünk ebben az országban? »
  
  
  Tudtam.
  
  
  „Háromszázmillió dollár bérleti díj a földterületért, amelyen a bázisaink találhatók, négyszázmilliós építési költség. És természetesen több milliárd dollár értékű repülőgépek, hajók és kommunikációs központok.”
  
  
  Abban a pillanatban valami világossá vált számomra. „Ezek a kezdőbetűk, az LBT, a Torrejon légibázist jelentik, amely Madrid közelében található. Most az agyam teljes kapacitással dolgozott. Zaragoza légibázis, Moron bázis, Rota haditengerészeti bázis. A PCZ egy csővezeték Cadizból Zaragozába.
  
  
  Ha elveszítjük az irányítást ezek felett a helyek felett, az egész NATO fel fog robbanni, mint egy léggömb."
  
  
  – Most már érted, miért kellett kirángatnom a grófnő ágyából?
  
  
  – Igen, de – forgattam az ujjaim között a cigarettát –, az egész művelet Franco halálától függ. Ezt állították. Legalább száz támadást terveztek Franco ellen – legalább 20-at előrehaladott állapotban –, és Franco még mindig életben van. Lehet, hogy nem a spanyoloknak van a világ legjobb titkosszolgálata, de őrülten erős rendőri erővel rendelkeznek. Ragaszkodniuk kell a hatalomhoz, ez végül is rendőrállam.
  
  
  Ez az idő más” – mondta Hawk. „A spanyol titkosrendőrség, a Guardia polgári és a katonai rendőrség kiképzést kapott a politikai ügynökök blokkolására. Több tucat kommunista diákot és királypárti összeesküvőt irtottak ki. Jók ebben, mert tudják, hogyan kell beszivárogni a politikai szervezetekbe. Most azonban egy hidegvérű, fizetett profi gyilkossal állnak szemben. Aki politikai körökön kívül tevékenykedik, azt nem lehet elárulni, AX – A vérfarkas valódi kiléte egyelőre ismeretlen, de a múltjáról tudunk valamit. Négy évvel ezelőtt El Radma sejk megmagyarázhatatlan módon lezuhant egy jemeni szikláról. Nem félt a magasságtól, és természetesen nem szenvedett egyensúlyi problémáktól. Halála következtében testvére egy hatalmas olajkészlettel rendelkező emírség uralkodója lett. Két évvel ezelőtt Perugina ezredes Argentínában szállt fel repülőgépével. Részt vett a szakszervezeti vezetők bebörtönzésében. Halála után senki sem merte újra bántani őket. Ho Ping kínai politikus pedig alig egy éve tűnt el Malajziában, miután ópiumüzlettel megcsalta Pekinget. Egyik esetet sem sikerült megoldani, és minden áldozatot mindig fegyveres őrök vettek körül. Bárki is ez a Vérfarkas, ő a legjobb. Kivéve téged, Nick.
  
  
  „Ne pazarolja az idejét ezekkel a bókokkal. mire célzol?
  
  
  Hawk megkocogtatta a rakétasilót. „Ez az apróság több nukleáris robbanófejjel van felszerelve, mert össze van kötve a radarral. A Vérfarkasnak van egy olyan előnye, amelyről csak sejteni lehet.
  
  
  A világ radarja egyszer észreveszi. Csak egy módon állíthatjuk meg: szembe kell néznünk egy másik magányos farkassal. Franco jól védett, de valahol szivárogni kell a védelemben. A vérfarkas megtalálta ezt a kiszivárogtatást, különben nem ígérte volna az ügy sikerét. Az Ön feladata, hogy megtalálja a szivárgást, és megölje a Vérfarkast.
  
  
  – Feltételezem, Franco vagy testőrei segítsége nélkül.
  
  
  'Igazán. Valószínűleg az összeesküvők a Generalissimo közvetlen közelében vannak. Ön semmit nem tud róluk, de tájékoztathatják szervezetüket az Ön tevékenységéről.
  
  
  Hosszú kék füstfelhőt fújtam ki. - "Tű a spanyol szénakazalban."
  
  
  – Bomba egy spanyol szénakazalban – vigyorgott keserűen Hawk. – De van még egy tippem a számodra. A halott férfi, akinél a borítékot találtuk, azonosíthatatlan volt, de nála volt.
  
  
  Megnéztem a megfakult névjegykártyát, amelyen első pillantásra csak két villám ékeskedik, de amelyeket az ősi német SS betűknek ismertem fel: két betűt, amely 1929 és 1945 között a Schützstaffelt, Hitler bérgyilkos elitjét jelentette. .
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  4. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Spanyolország a titkos társaságok paradicsoma. Még Franco kabinetjében is ott van a hatalmas Opus Dei, a technokraták katolikus egyesülete. Franco kapcsolatban áll a Falange-szal, az UDE fasiszta társasággal és két különböző royalista csoporttal is. Ha ehhez hozzávesszük a megkeseredett francia OAS-katonákat, akik egykor majdnem megölték De Gaulle-t, és ne feledkezzünk meg a javíthatatlan nácik fanatikus bandájáról sem, akiknek sikerült megmenekülniük a háborús bűneik miatti felelősségre vonástól, és előtérbe kerülni Madrid üzleti világában.
  
  
  Hol fér bele a Vérfarkas ebbe a rejtvénybe? Ezt kérdeztem magamtól az Iberia Airlines gépén, úton Madrid felé. Volt egy baljós gyanúm. Tudtam, hogy a náci Német Birodalom összeomlása után az SS-t hidegvérű gyilkosok kis csoportjaira osztották, és egy ilyen csoport minden tagját vérfarkasnak nevezték.
  
  
  A repülőtérről taxival mentem egy fogászati klinikára a Puerta del Sol közelében, Madrid központjában. A váróterem tele volt betegekkel, a legtöbben nem tűntek túl boldognak, és több cserépben lógó díszgumifa volt. Általánosságban elmondható, hogy a spanyol fogorvosok jobban értenek a csipeszhez, mint a fúróhoz, de az arcomra tekert kötés ellenére nem jöttem be, hogy eltávolítsák az őrlőfogaimat.
  
  
  – Dr. Sereno azonnal segíteni fog – mondta az asszisztens.
  
  
  A többi páciens olyan megkönnyebbült mosollyal nézett rám, amilyent csak olyan emberek arcán látni, akik néhány percre elhalaszthatják a kezelést egy spanyol fogorvosnál.
  
  
  – Buenos dias, üljön le – mondta Dr. Sereno, miközben lemosta az előző páciens vérét a kezéről. Leültem egy székre, aminek a támlája lassan hátra húzódott, amíg vízszintes helyzetbe nem kerültem. Dr. Sereno megtörölte a kezét, és türelmetlen tekintettel közeledett felém.
  
  
  – Hihetetlen a spanyolod, doki.
  
  
  Dr. Thompson az AX speciális effektusok osztályáról, más néven Dr. Sereno fanyarul mosolygott. Remélem, nem húztam túl sok jó őrlőfogat ma."
  
  
  – Sajnálom, doki, de ez az egyetlen hely, ahol senki sem vehet észre.
  
  
  Thompson levette a rongyot az arcomról, és a szemetesbe dobta. Most elemében volt. És az ő eleme nem a fogászat volt. Kinyitott egy kis fekete tokot, amely a szerszámos asztalon hevert. A bársonnyal bélelt zsebek belsejében műfülek, áll, arccsont és orr volt, amelyeket egy speciális effektuslaborban készítettek, és testre szabtak, hogy pontosan illeszkedjenek a bőrszínemhez és a sminkemhez.
  
  
  „Ez valami új, amit kifejezetten neked fejlesztettem ki, N3” – mondta szakmai büszkén. „Már nem PVC-ből készülnek. Ez az anyag sziloxánt, a NASA legújabb műanyagát tartalmazza."
  
  
  NASA? A királyi palotába kell mennem, nem a Marsra."
  
  
  – Nézze, a sziloxánt azért fejlesztették ki, hogy megvédje az űrhajókat a meteoritoktól. Talán a golyókat is megállítja."
  
  
  – Istenem, te tényleg az a fajta orvos vagy, aki azonnal megnyugtatja a pácienseit!
  
  
  
  Mozdulatlanul feküdtem, mint egy szfinx, miközben Thompson végezte a munkáját. A lámpa reflektorában figyeltem, ahogy megváltoztatja az arcom formáját, kiemeli a fülcimpámat, kiélesíti az orrom vonalát, finom ráncokat hoz létre minden szemhéjamon, és finoman kitágítja az alsó állkapcsomat. Végül kontaktlencsét tett a szememre, amitől sötét fényt kapott, és egy kicsit spanyolos megjelenést kölcsönzött nekem.
  
  
  Az álcázás művészete az, hogy elkerüljük a túl radikális változtatásokat. Például a szakáll és a bajusz Mata Harival együtt kihalt. Általában egy kis átalakítás a legmeggyőzőbb, és erről a kemény fiúkat is meg kellett győznöm. Ujjak?
  
  
  tenyérrel felfelé fordítom a kezeimet. Thompson vékony, átlátszó szilikoncsíkokat feszített az ujjbegyeimre, így új ujjlenyomatokat kaptam.
  
  
  „Oké, mára ennyi. "Természetesen, ha valami nagyon rossz történik veled, a fogaiddal meg tudják mondani a valódi kilétedet" - jegyezte meg. – De tudod, hogy nem tudok semmit a fogakról.
  
  
  'Köszönöm.'
  
  
  Ismét kötéssel a fejemen távoztam, hogy elrejtse a jó orvos munkáját.
  
  
  
  
  Madridban két palota van. Az egyik a Palacio Real, egy lenyűgöző reneszánsz épület, amelyet a turisták is meglátogathatnak Madrid központjának közelében. A második a városon kívül található. A stílus posztreneszánsz - sokkal kevésbé lenyűgöző -, de ebben rejlik az erőssége. Ez El Pardo, El Caudillo Francisco Franco rezidenciája, és Madridon kívüli elhelyezkedésének oka az volt, hogy megvédje Francót saját fővárosa lakóitól. A polgárháború idején Madrid semmiképpen sem volt Franco fellegvára.
  
  
  A spanyol légierő kapitányának sötét egyenruhájába öltözve érkeztem meg a spanyol légierő dzsipjével az El Pardótól egy kilométerre lévő ellenőrző ponthoz. A polgárőrség tagjai álltak a barikádon. Megnézték az irataimat és átengedtek. Miközben vezettem, hallottam, hogy bejelentették az érkezésemet. Miután tisztán láttam El Pardót, egy második útlezárásra bukkantam. Ezúttal sisakos katonarendőrök alaposan megvizsgálták az irataimat. Miközben telefonon bejelentették érkezésemet, a szögesdrótkerítések zsugorodó gyűrűjére pillantottam, amelyeket katonák és őrkutyák őriztek.
  
  
  A rezidencia kapujában be kellett lépnem a váróterembe, ami egy bunkerhez hasonlító épületben volt. Ujjlenyomatot vettek tőlem, és lefotózták az új arcomat. A nyomatot és a fényképet is eljuttatták a tiszthez, aki, mint mondtam, várt rám.
  
  
  Természetesen a tiszt nem várt rám. Amint belépek a palotába, látni fogja, hogy csaló vagyok. Megszólalt a telefon.
  
  
  „El Capitan megérkezett?
  
  
  Az őr rám nézett a telefonkagylón keresztül.
  
  
  El capitdn dice que usted no esta esperado.”
  
  
  „Solo sé que tengo mis ordenes” – válaszoltam. – Vamos a ver – mondta a férfi a telefonban. – El computador debe saber. Most már értem az okát a fényképekkel és ujjlenyomatokkal való nyűgözésnek.
  
  
  A palota területén volt egy számítógép, amely összehasonlította fizikai tulajdonságaimat az általam ábrázolt tisztével. Fél órát izzadtam, amíg Thompson munkája átment az ellenőrzésen, és azt mondták, hogy most már beléphetek a palotába.
  
  
  Gondosan gondozott kert vette körül a háromszintes palotát, amely valójában alig volt több egy nagy vidéki háznál. A hatalmas homlokzatot francia ajtós oszlopsor támasztotta alá. A pávák büszkén járták körbe a virágágyásokat, az őrök pedig igyekeztek minél tovább a fák árnyékában maradni, hogy El Caudillonak magának ne kelljen zavarnia a látását, ha véletlenül kinéz. Félúton a spanyol idegenlégió egy masszív, izmos veteránja szó nélkül csatlakozott hozzám. Eszembe jutott, hogy Franco volt a világ legfiatalabb dandártábornoka, amikor a háború előtt a spanyol Szaharában a berberekkel harcoló Idegenlégiót vezette. Ez a veterán szépen lebarnult, sapkát viselt és gyönyörű hegei voltak. Franco egyik hűséges, személyes testőre volt, és mindenkinek, aki bármit is akart ártani a főnökének, először át kellett mennie ennek a testőrnek a holttestén.
  
  
  Amint beléptünk, többen megjelentek. Tudtam, hogy egy fémdetektor mellett haladok el. Jó volt, hogy óvintézkedéseket tettem és fegyvertelenül megjelentem, mert mielőtt észrevettem volna, egy kis szobába kényszerítettek és alaposan átkutattak. – A főnököd egy pillanat múlva érted jön – mondta a sebhelyes testőr. A keze egy Luger pisztoly nyelén volt, nagyon hasonló az enyémhez.
  
  
  Megdörzsöltem a szemem.
  
  
  'Mi ez?'
  
  
  "Ó semmi."
  
  
  A vastag szőnyeg fölött, amely tompította lépteinket, egy nagy teremben találtam magam. Amikor beléptem, eleget láttam ahhoz, hogy rájöjjek, a teremben lévő tükrök úgynevezett kétirányú tükrök, és minden látogatót kívülről figyelnek, és állandóan a fegyver csöve van feléje szegezve. Nincsenek olyan koronaékszerek, amelyek jobban védettek, mint El Caudillo.
  
  
  – Kicsit betegnek tűnsz – jegyezte meg az őr növekvő érdeklődéssel.
  
  
  – Ó, semmi különös, valószínűleg Angolában lettem beteg. Letöröltem az arcomról az izzadságcseppeket. „Láttam, ahogy Portugália afrikai gerillákat bombázott. Hamarosan elmúlik."
  
  
  'Beteg vagy?' Majdnem felemelt a padlóról a galléromnál fogva. „Beteg vagy, és be mersz jönni a palotába? Idióta! Soha nem mondták neked, hogy soha senki ne menjen a Generalissimo közelébe, amikor beteg?
  
  
  A helyszínen le tudott lőni. Ehelyett kiszorított. „Negyven éve dolgozom a Generalisimo biztonságinál. Legalább egy tucat hajléktalant megöltem, akik be mertek osonni ide, nemhogy fegyvert fogni ellene. Ha nem ülsz be a dzsipbe és nem indulsz el azonnal, megöllek."
  
  
  – De parancsaim vannak.
  
  
  Kihúzta a pisztolyt a tokjából, és fenyegetően az állam alá tette. "Még ha parancsot kapott is a pápától, senor, ha most nem indul el azonnal, akkor meghalt."
  
  
  Mindent megtettem, hogy nagyon kábultnak tűnjek, és gyorsan visszatértem a dzsipemhez. Valójában tudtam, hogy nagy a félelem attól, hogy a látogatók átadják a fertőzést az idősödő Francóra. Még csak nem is túlzás azt állítani, hogy semmi sem késztethet arra, hogy belépjek El Pardóba, hacsak nem tudtam előre, hogy szükség esetén hirtelen maláriarohamra lesz szükség ahhoz, hogy eltávolítsam onnan.
  
  
  Ez csak egy helyszíni felmérés volt. Napközben senki sem akarta megölni kedves szövetségesünket, így este, miután levettem a spanyol terepjárót és az álcát, visszatértem a palotába.
  
  
  Egy előnyöm volt: a vérfarkas egyedül dolgozott, külső segítség nélkül. Tudnám értékelni. Valójában csak magadra számíthatsz. De ez azt is jelentette, hogy pontosan utánozhattam a tervét – anélkül, hogy aggódnom kellene amiatt, hogy a Vérfarkas bármilyen segítséget kaphat Franco egy vagy több testőrétől, ebben az esetben megfosztanak tőlem. Amit ő megtehett, azt én is megtehettem. Legalábbis ezt kellett feltételeznem. Amint beállt a sötétség, megtámadtam az El Pardo nevű erődöt. Most már nem vagyok Nick Carter, AX-Killmaster. Vérfarkas voltam. Volt egy Luger a pulóveremre. A kés és a gázbomba a helyén volt. Mivel szeretem a rendet és a rendet, az ilyen apróságok mindig jó érzéssel töltenek el.
  
  
  A palotát három különálló szögesdrót kerítés vette körül – ezt egy délutáni látogatásból tudtam. A filmekben mindig láthatjuk a hőst, amint szögesdrótot vág – ez az egyik oka annak, hogy a színészek ritkán válnak jó kémekké. Azt tettem, amit a Vérfarkas és más jó szakember tenne: a legőrzöttebb bejáraton, magán az ellenőrző ponton léptem be.
  
  
  Megvártam az első barikád közelében, amíg megérkezett egy dzsip, és a katonák megállították. Az autó fényszórói, amelyek természetesen égtek, annyira elvakították a katonák szemét, hogy nem látták, mi történik a körülöttük lévő sötétben. Ha kellett, el tudnék menni.
  
  
  Becsúsztam az árnyékba, és áthaladtam a második sorompón is, de a harmadikon, a kapu közelében már nehezebb volt átmenni. A reflektorok minden fűszálat megvilágítottak. Egy bunkernek tűnő épületen láttam egy fülkét egy nehézgéppuska számára. Hasra csúsztam a falon. A füvet egyenletesen nyírták. Nem voltak se kutyák, se katonák. Csak a falak közötti fű nem volt fű. A palota körüli teljes belső gyűrűt fűszálakra emlékeztető antennák tarkították. De nem lepett meg. Reszkettek az éjszakai szellőben, folyamatosan küldték jeleiket Franco számítógépére. Túlságosan is jól tudtam ezeket a dolgokat, tudván, hogy az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma a Viet Cong katonák nyomon követésére fejlesztette ki őket.
  
  
  A pólómon keresztül éreztem a motor ritmikus morajlását. Biztosan nem autó. Felkaptam a fejem, és éppen egy Huey Cobra helikoptert pillantottam meg, amely közvetlenül a fák fölött lebegett. Csendes motorral volt felszerelve – egy másikat az Egyesült Államokban fejlesztettek ki –, és ha felügyeleti célokra szánták volna, akkor volt benne valami, amit mi is fejlesztettünk és kölcsönadtunk Francónak: az ultraibolya hőérzékelők, amelyek annyira nyilvánvalóak voltak nekem. úgy jelez, mintha telihold lenne. Emellett természetesen gépfegyverekkel és rakétákkal volt felfegyverkezve.
  
  
  A Kobra közelebb jött. A radarberendezése valószínűleg már regisztrálta a testhőmérsékletemet. A képernyő piros vonalain elképzelném: először egy nyulat, aztán egy kutyát, aztán egy embert. Hasra gurultam, szándékosan visszavonulni, de már közeledett egy autó a kapuhoz, amelynek fényszórói megkönnyítik a Cobra munkáját. Az autó körülbelül száz méterre volt tőlem, a kapu körülbelül harminc méterre. A Kobra most a levegőben lebegett, rám mutatott. A kapuban álló légiósok rövid telefonhívást kaptak; egy másodperccel később kiugrottak a bunkerből, és az út szélére futottak.
  
  
  Mit tenne egy vérfarkas?
  
  
  Megvártam, amíg a közeledő autó lámpái megvilágítják a Cobrát, és lőttem. A radarantenna felrobbant. Gyorsan két ugrást tettem előre; A földet, amelyen feküdtem, egy dühös, tűzokádó helikopter golyói szántották. Nem feküdtem tovább, mint amennyi idő alatt eloltottam a golyóimmal a két reflektort a kapuban, majd talpra ugrottam, és egyenesen a légiósok felé rohantam.
  
  
  Tízen voltak, de miután a reflektorokat lekapcsolták, és a katonai járművek fényszórói most közvetlenül az arcukba világítottak, kissé megvakultak. Az elsőbe belefutottam, egyik lábammal mellkason, másikkal arcon rúgtam, és mielőtt tüzelt volna, gurgulázva a földre csúszott. Egy másik légióst letiltottam egy nyakon mért ütéssel. Egy páva sikoltozva rohant körbe, növelve az általános zavart. Újra a helikopter hangját éreztem a nyakamban. Új légióshorda özönlött ki a palota bejáratán, véletlenszerűen zörögve géppuskáival, csak egy pávát és néhány virágágyást pusztítottak el. A franciaajtós oszlopcsarnokhoz rohantam. Gyorsaságom kilökte az ablakon az őrt álló légióst. Az üvegszilánkok között hagytam, és berohantam a bálterembe. A csarnokból való kijáratot egy karcsú alak akadályozta: egy biztonsági őr, akit sebhelyekkel ismertem. Balról ütöttem el, de a hatás nagyjából olyan volt, mintha egy léggömb ütött volna el. Megrúgott és a torkomnál fogott. Spanyolországban az előnyben részesített halálbüntetés a lassú, fájdalmas megfojtás volt, és úgy tűnt, hogy ő különösen szereti ezt.
  
  
  Ahelyett, hogy ellenálltam volna bámulatos erejének, bedőltem, amitől a szürke veterán elvesztette az egyensúlyát, és a csúszós táncparkettre zuhant. Nevetett, és újra felugrott.
  
  
  – Oké, táncoljunk még, haver.
  
  
  – Sajnálom, de én személy szerint jobban szeretem a biliárdot.
  
  
  Beugrottam az antik csembaló mögé, és teljes erőmből löktem. Teljes sebességgel derekon találta az őrt. Becsapta a billentyűzetet, és együtt tovább gurultak a táncparketten az egyik francia ajtó felé. Az őr belerepült és az udvaron landolt. A csembaló lábai, amelyek félúton beszorultak az ajtófélfák közé, megadták magukat a becsapódástól, és a hangszer ónhangok kakofóniájával csapódott a padlóra.
  
  
  Most rohantam be a hallba. Franconak nem kellett volna tudnia a létezésemről – de hogyan maradhatott közömbös a hálószobája ablaka alatti lövöldözés iránt? Most már csak az volt a gondom, hogy a Vérfarkas sikeresen megvalósíthassa-e terveit a palotában. Levettem a vállamról a tokot, és a revolverrel a ruhám alá tettem. Aztán óvatosan bekopogtam a nagy, tömör ajtón.
  
  
  'Ki van ott?' - harsant fel az öreg ingerült hangja. – Mit jelent ez az egész lövöldözés?
  
  
  – Baleset, Generalissimo. Semmi különös.'
  
  
  „Hogy tudnék aludni ennyi zaj mellett? – Ezek az óvintézkedések kezdenek fárasztani – mondta egy remegő hang. „Mondd meg nekik, hogy hagyják abba ezt a baromságot.
  
  
  – Az ön parancsára, Generalissimo.
  
  
  'Ne beszélj! Csinálj valamit ez ellen!
  
  
  Könnyebb mondani, mint megtenni. Húsz katona rohant oda, és vártak rám a főbejáratnál.
  
  
  Gázbombát dobtam a riadt emberek közé, kimásztam a füstön és a rohanó légiósokon át, és sikerült felvennem a sapkámat, ahogy elhaladtam. A katonai jármű, amely a kapuig követett, még mindig ott volt. Beugrottam a volán mögé, és elhajtottam anélkül, hogy megvártam volna az utasokat.
  
  
  A középső ellenőrzőpontnál még sikerült kihasználnom a zűrzavart és tovább haladnom, de mire a külső barikádhoz értem, a légiósok meghallották a riasztást.
  
  
  A Guardia Civil motorkerékpárok az út közepén parkoltak. Távolról kis vicces babáknak tűntek, de amikor közelebb értem, láttam, hogy gépfegyverek tartanak a kezükben. Felvettem a sebességet, és néztem, ahogy pár motorkerékpár a levegőbe repül, miközben átszáguldok egy hihetetlen szögesdrót kerítésen.
  
  
  Az első kereszteződésnél megfordultam és behajtottam az erdőbe. Ott felvettem a légierő egyenruháját, és beültem egy dzsipbe, amit az első palotalátogatásom után ott rejtettem el.
  
  
  Ebben az álruhában az éjszaka hátralévő részét a titokzatos gyilkos felkutatásával töltöttem, akinek majdnem sikerült. Hosszas eredménytelen keresés után kibéreltem egy szobát a Palacioban. Csak ez a "palota" volt Madrid legfényűzőbb szállodája, és ropogós lepedői és puha párnái vannak, amelyek ébren tartanak dél előtt.
  
  
  Nem nagyon lepődtem meg azon az éjszakán. Előre tudtam, hogy az az előnyöm, hogy akcióm során nem kell konkrét cselekvést végrehajtanom. A biztonsági erők mindig lemaradtak a tetteim mögött, és arra koncentráltak, amit szerintük tervezek: a Franco elleni támadásra. A palota biztonsága teljes mértékben összhangban volt a terület legújabb amerikai fejleményeivel. De nem tudhatták, hogy részletesen tudok róla. Nyilvánvaló volt, hogy a légiósok rendkívül bíznak a biztonsági rendszer kifogástalan hatékonyságában. A vezetés, amelyet továbbra is támogattam, mindig tudtam, mi fog történni, lehetetlenné tette az őrök megfelelő reagálását. Szinte minden akcióm úgy zajlott, ahogy előre elterveztem. A következtetés tehát nyilvánvaló volt: ha a Vérfarkas ugyanolyan tudással rendelkezne, mint én, akkor közvetlenül Franco szobájába léphetne be a palotába.
  
  
  Annak ellenére, hogy tudtam ezt, csak másnap délben keltem fel.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  5. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  A boszorkány elrepült áldozatával egy távoli kastélyba. A szörnyeteg lény széttépte utódait és megette a kéjtől. Boszorkányok, őrültek és ördögök találkozása egy éjszakai tűz körül, amely kísérteties árnyékokat vet a sötétben. Mindezeket és sok más szörnyet a híres madridi múzeum egyik termében gyűjtötték össze, és ezek a szörnyek mindegyike Goya festőmester alkotása volt. Goya ólommérgezésben halt meg, kemény munkája eredményeként, ami miatt éjjel-nappal ólomfesték-hordók vették körül. Ennek a betegségnek az egyik tünete a depresszió, szörnyű rémálmokkal kísérve. Most, száz évvel halála után, a múzeumlátogatók még mindig újra átélhetik Goya rémálmait. Ez volt az a hely, amelyet annak az őrültnek az álmai vettek körül, akit Hawk választott találkozónkra.
  
  
  „Jó munkát végzett tegnap este” – mondta, mintha a modern művészet egy vitatott kérdéséről beszélgetnénk. „Még mindig vannak ellenőrző pontok a főváros környékén. Mondtam, hogy légy óvatos. És mit csinálsz? Gyakorlatilag forradalmat csinálsz. Nagyon hanyag!
  
  
  De szükség volt rá. Tudnom kellett, hogy a Vérfarkas behatol-e a palotába.
  
  
  Bosszús volt, de biztos voltam benne, hogy érdekli.
  
  
  – És ez lehetségesnek bizonyult?
  
  
  'Igen.'
  
  
  Turisták egy csoportja lépett be, egy tweedruhás nő vezetésével, akinek túladagolt rouge volt az arcán. Az angol nyelve nagyon finom volt, és folyamatosan használt olyan szavakat, mint az "intimitás" és a "kozmikus jelentősége". Szerintem Goya azonnal bedobta volna valamelyik festékes hordójába.
  
  
  - Igen, de egy vérfarkas nem tenne ilyet - folytattam, miközben Hawkkal bementünk a szomszéd szobába. Az első dolog, amit észrevettem, Goya híres Maya Nude-ja volt, egy buja, sötét hajú férfi, aki egy kanapén feküdt, és látszólag csábító mosollyal csábította el a nézőt. Ez egy mű Goya életének egy korábbi időszakából. Hirtelen a testem Maria de Rondára gondolt.
  
  
  – Igen, de sikerült – mondta Hawk, és visszahozott a valóságba.
  
  
  – Rendben, de ez nem zavart. Szinte nem sikerült kijutnom élve. Nem, egy olyan szakembernek, mint a Vérfarkas, előre tudnia kell, hogy jó menekülési útvonala van. Ellenkező esetben nem indul el. Ráadásul a biztonság a látogatásom után is szigorúbb lesz, és tegnap este észrevettem, hogy a munka felét nem szeretik elvégezni."
  
  
  – De a bűntársai nem segítenek neki megszökni a támadás után?
  
  
  Lehetséges lenne. De mivel nem tudják, ki az a Vérfarkas, miért nem segítettek megszökni tegnap este? Nem, nem mondhatom, hogy sok segítséget kaptam tegnap este. Emellett remélem, nem segítettem senkinek a túlvilágon, igaz?
  
  
  – Nem, de most van valami dolguk – válaszolta Hawk röviden.
  
  
  Lehet, hogy nem helyesli a módszeremet, de tudtam, hogy jó eredményeket érek el. Most már biztosak lehetünk benne, hogy Franco testőre hűséges hozzá, és Franco biztonságban van mindaddig, amíg El Pardóban marad. De be kellett vallanom, hogy eddig fogalmam sem volt a Vérfarkas kilétéről. Vagyis ha lenne egyáltalán vérfarkas. – Ez csak rossz – morogtam. – Csak ez a név, Vérfarkas. Csak néhány fanatikus használja ezt a nevet. A hivatásos gyilkosok nem fanatikusok – nem engedhetik meg maguknak. Lehet, hogy a Vérfarkas ugyanolyan fantasy, mint ezek a filmek. Tudod, hogy ezek a titkos társaságok illúziókban élnek. Hónapokig dolgozhatnánk itt, csak azért, mert egy idióta megint előállt egy ilyen fantáziával."
  
  
  – Szóval nyaralhatnál helyette? Hawk határozott pillantást vetett Meztelen Mayára.
  
  
  Délután Hawk visszatért Washingtonba, nekem pedig ott kellett maradnom, hogy szellemeket üldözzek. Először természetesen Maria de Rondát vettem elő a haciendával. Véletlenül Madridban volt, és amikor felhívtam a madridi számát, azt mondta, hogy lemond minden találkozóját, hogy találkozzon velem. Az „Ismerkedés” nem pontosan az, amit mondott, és ismét Goya Mayára gondoltam.
  
  
  Este találkoztunk a Plaza Mayor egyik éttermében, Európa egyik legszebb terén, és Maria volt a legszebb nő. Ismét fehérbe öltözött, ami kihozta bőrének olajbogyó tónusát.
  
  
  "Hogy vagy?" – kérdezte, miközben valenciai naranccsal főtt kacsát ettünk.
  
  
  „Helikopter üzlet. Semmi izgalmas.
  
  
  'De kár; Akkor persze nem hallottad ezeket a pletykákat. Tegnap este egy majdnem sikeres merényletet követtek el Caudillo ellen. Nem tudják, ki volt az, de úgy tűnik, sikerült besurrannia a palotába, és sikerült elmenekülnie. Valami szupermen lehetett."
  
  
  – Istenem, ez érdekes.
  
  
  – Erre csak ennyit tudsz mondani?
  
  
  - Nos, hogy őszinte legyek, Maria, nem vagyok valami hős. Ha elmondanád a részleteket, valószínűleg elájulnék."
  
  
  Az ajkához emelte a poharat. - Túl jól ismerlek, Jack. Őszintén szólva megesküdnék, hogy te vagy az egyetlen, aki ezt megteheti. Nem teheted a testeden ezeket a sebhelyeket pusztán fegyverek eladásával. Fogadok, hogy időnként te is használod."
  
  
  – Mary, elhiszed, hogy félek, amikor meglátom a borotvapengét?
  
  
  – És mondtam már, hogy még szűz vagyok?
  
  
  Mindketten nevettünk.
  
  
  Ebéd után kéz a kézben sétáltunk a tér körüli szűk utcákon. A tizenkilencedik században Madridnak ez a része kétes hírnévvel bírt. Ez volt az alvilág lakhelye, és egy díszpolgár, akinek van vesztenivalója, nem kockáztatná meg, hogy naplemente után odamenjen. Ma modernebb időket élünk, de ez a várostömb azon helyek közé tartozik, ahol nem jött ilyen gyorsan a változás.
  
  
  De itt találsz olyan kávézókat, ahol igazi flamencót énekelnek, és nem azokra a helyekre gondolok, amelyeket a turizmus már elrontott, hanem az igazi, autentikus helyekre. A bikaviadalokhoz hasonlóan a flamenco is azon dolgok közé tartozik, amelyeket csak akkor lehet értékelni, ha személyesen látja. Akkor ismerkedtem meg a flamencóval, amikor Kubában jártam egy kémügyben, mielőtt Castro hatalomra került. Több kávézóba is bebarangoltunk, míg végül megtaláltuk a megfelelő helyet - egy bárban egy gyönyörű rézvörös hordós, whiskyvel átitatott sangriával teli hordót, egy többnyire kékgalléros munkásokból álló vendégkört és egy énekesnőt, aki vicsorgó, panaszos, torokhangos hangokat hallatott. felénk. csontvelőn és csontokon keresztül. Természetesen az énekes és a gitárosok gitanók voltak, sötét bőrű, hollófekete szemű spanyol cigányok. Éneklés közben mindenki nehéz faasztalokhoz ült, amelyeken agyagtégelyek álltak.
  
  
  „Nagyon muzikális vagy egy amerikaihoz” – dicsért meg Maria.
  
  
  – Menjünk a szállodámba, és megmutatom, milyen jó a ritmusérzékem.
  
  
  Az ajánlat csábítónak tűnt, és ahogy átkaroltam a derekát, az úgynevezett Vérfarkas jutott eszembe utoljára. Kimentünk a kávézóból, és bementünk egy kivilágítatlan sikátorba, miközben még mindig kicsit szédültünk a sangriától. Hirtelen két kés fényét láttam magam előtt. Két gitanó lépett ki az ajtóban. Nyakkendőt viseltek, és kócos hajuk sötétkék fényű volt. Pimasz arcukon megvetés tükröződött.
  
  
  A gitanók arról híresek, hogy nagyon ügyesek a kések kezelésében, arról nem is beszélve, hogy semmit sem szeretnek jobban, mint kigúnyolni egy ártatlan járókelőt úgy, hogy megcsavarják a karjukat, összetörik az állkapcsukat, majd eltörnek még néhány csontot.
  
  
  – Veszélyes ilyen későn kimenni, turista úr. – Biztosan védelemre van szüksége – mondta a hozzánk legközelebb álló, a késsel babrálva. Szélesen mosolygott, a szája tele volt aranyfogakkal. Barátjának nem sok arany járt a fejében, de egy díszes arany fülbevaló szükségesebb megjelenést kölcsönzött neki. Nem volt kedvem a bajhoz, és a revolveremmel könnyen elriaszthattam volna őket, de az utolsó dolog, amire szükségem volt, az a rendőrséggel való baj.
  
  
  – Szeretnél nekem védelmet nyújtani? - kérdeztem röviden. „Ez a terület most nagyon veszélyes” – mondta nekem a fülbevalós cigány. „Még a rendőrök sem érzik jól magukat itt, ezért általában csak távol maradnak. Azt hiszem, jobb lenne, ha felvesz minket, uram.
  
  
  Nem kerül sokba. A pénzed, ami neked és az uraknak van, elég lesz.
  
  
  – Nem fogad el utazási csekket?
  
  
  Nevettek, de szerintem nem volt jó humorérzékük.
  
  
  – Mindent akarunk, senor.
  
  
  A falhoz állítottak minket. Senki nem jött ki a kávézóból, de láttam egy Cadillacet az utca egyik végén. Aki azonban vezetett, úgy tűnt, nem sietett a segítségünkre. Az egyik cigány Mary gyémánt fülbevalója után nyúlt, de én félredobtam a kezét.
  
  
  „Most ne próbálj bátor lenni” – ugratta meg a kését az állam alatt. "Légy jó turista, különben új szájat csinálok neked a torkod szintjén."
  
  
  – Jack, tedd, amit mond. Ők gyilkosok." Tudtam erről. A cigányok a világ minden részén áhítattal nézik a spanyol gitanókat. Úgy tűnt, ha kell, darabonként eladnak a nagymamáidnak.
  
  
  Oké, vedd a pénzemet, és rohadj le – sziszegtem összeszorított fogakkal.
  
  
  Ebben a pillanatban az aranyfogú srác Mary mellkasára tette a kezét, és tapogatni kezdte. Azt hittem, a vicc már elég régóta tart. A fülbevalós Gitano felém szegezte a kését, de éhes szeme most Maria melleit nézte. Felemeltem a karját, és a mellkasához dobtam egy karate karajt. A mellkasa csikorgott, mint a száraz fa, és begurult az ereszcsatornába.
  
  
  Huszonnégy karátos mosolyú kollégája hirtelen rájött, hogy barátja nyög a fájdalomtól. Gyorsan, mint egy macska, kiugrott, tűsarkúja a szemembe mutatott. Bebújtam a penge alá, megragadtam az öklét, és saját lendületemmel felemeltem a földről, és fejjel előre a kőfalba dobtam. De bizonyára tölgy feje volt; - ugrott hátra és kihúzta a kezét a szorításomból. A penge higanyként villant fel, átszúrta a kabátom és a vállamon lévő tokot. Ha nem tettem volna fel, valószínűleg az első gitano melletti ereszcsatornában lettem volna. Óvatosan körbejártuk egymást a szűk sikátorban. Pengéje nyolcas mozdulatot tett a levegőben, miközben az esélyére várt.
  
  
  – Ez most a te pénzed és az életed, turista – sziszegte. – Később beszélünk a hölgyeddel.
  
  
  Még többet akart mondani, de a lábam felrepült, és az állkapcson találta el. Két kézzel vesén ütöttem egy kalapács erejével. Hátraugrottam, mielőtt felkelhetett volna használni a kését.
  
  
  Gitano gonoszul vigyorgott, és vért köpött. Dios, te is tudsz harcolni, turista. Tehát most nem a pénzről van szó, hanem a becsületről. Ezért meg kell öljelek."
  
  
  Így most a spanyol büszkeség felszínre került. Megcsalt az ágyékomnál, és amikor oldalra ugrottam, elfordította a pengét, és a térdemen ütött. Néhány centire megütötte az inamat.
  
  
  „Te magad sem vagy rossz” – ismertem el, és hátráltam néhány lépést.
  
  
  Most elkezdett zsonglőrködni a késsel, néztem, ahogy hat hüvelyk borotvaéles acélt forgat a levegőben; Nem tudtam elfojtani a csodálat érzését. De ismertem ezt a trükköt. Azt akarta, hogy megpróbáljam kiütni a kést a kezéből, és amint felemelkedik a lábam, véget vet szerelmi életemnek. Úgy tettem, mintha rúgnék, de visszatartottam. Miközben Gitano az ágyékomba döfte a kést, elhajoltam, és az öklömmel az arcába lőttem. Hallottam, ahogy az arccsontom megreped. Kiegyensúlyozatlan volt, de még mindig a kést szorongatva, Maria felé tántorgott. Megragadtam a gallérjánál és az övénél fogva, és magasan a feje fölé emeltem. A kés céltalanul kiesett a kezéből, ahogy a legközelebbi autó felé hajítottam. Megcsúszott. Ismét magam fölé emeltem, ezúttal jobban céloztam, és egyenesen az autó szélvédőjére irányítottam. Nem nyújtott kellemes látványt – összegyűrve feküdt az autóban, lábai kilógtak a kitört ablakon. Akárhogy is, befejezte. Egy másik cigány, látva, mi történt kollégájával, kimászott a csatornából, és futni kezdett.
  
  
  Ole! - súgta a fülembe Maria.
  
  
  Most, hogy a promóció véget ért, a Cadillac előbújt az árnyékból. A sofőr egyértelműen aggódva ugrott ki az autóból. Magas, petyhüdt férfi volt, világos szemekkel és sűrű vörös szakállal. Gyomrához szorító ruhái egyértelműen Madeira legdrágább szabójától származtak, gömbölyded ujjain aranygyűrűk és lapis lazuli csillogtak. A kölnije szinte vágyat keltett bennem Hawk bűzlő szivarjai után, és meglepődve tapasztaltam, hogy nagyon jól ismeri Mariát.
  
  
  – Most láttam, hogy harcolsz azzal a cigánnyal – mondta. Bárcsak korábban jöttem volna.
  
  
  „Igen, ha tudtam volna, mentettem volna még egyet neked” – értettem egyet.
  
  
  Maria Andres Barbarossa néven mutatta be nekem ezt a szakállas majmot, hozzátéve, hogy jelentős iparos. Elég furcsán vigyorgott ezen az előadáson.
  
  
  Kérdezte. - Ki lehet ez a szuperember? Nem tudtam, hogy egy cigányt valaki késsel is meg tud verni. De te vérzel, kedvesem. Hogyan tehetek fel ilyen kérdéseket ilyenkor? Gyere velem.
  
  
  Mintha régi barátok lennénk, felsegített a Cadillac-be. Barbarossa jól ismerte Madridot. Kevesebb, mint egy perccel később leparkoltunk egy elegáns étteremben. Az egyik jó dolog Spanyolországban, hogy az éttermek általában egész éjjel nyitva vannak. Barbarossa bevezetett minket, és a saját asztalához vezetett. Felhívta a pincért, és pálinkát rendelt, miközben Maria egy kristálypohárból vízzel tisztította a kis sebemet.
  
  
  "Hogyan érzi magát most?" - kérdezte az üzletember.
  
  
  „A napóleoni pálinka minden sebet begyógyít.
  
  
  – Valóban – helyeselt Barbarossa, és újratöltötte a poharamat. „Most mondd meg, ki vagy.
  
  
  – Jack egy fegyvergyártó cég képviselője – felelte Maria helyettem.
  
  
  'Igen.' - Barbarossa most nagyon érdeklődőnek tűnt. – Melyik cég, ha szabad kérdeznem?
  
  
  Svájci univerzális. Főirodánk Zürichben van, sok ügyfelünk Svájcban helyezte el tőkéjét."
  
  
  Néha veszünk fegyvereket egyes cégeink számára, de azt hiszem, soha nem hallottam a Swiss Universalról."
  
  
  – Nem voltunk olyan sokáig.
  
  
  – Könnyű fegyverek? - kezdett jobban érdeklődni Barbarossa a szokásosnál.
  
  
  – Könnyű fegyverek – válaszoltam –, dzsipek, terepi fegyverek, tankok. Helikopterek és repülőgépek is. Vannak tanácsadóink is, akik szükség esetén útmutatást adnak.”
  
  
  'Bájos!'
  
  
  Barbarossa ejtette a témát, és elkezdte a szokásos beszélgetést a madridi benyomásaimról és az ételek minőségéről. Csak annyit kaptam tőle, hogy a vállalkozásának valami köze van a fejlesztési projektekhez.
  
  
  La cuenta, por Favor. A pincér hozta a számlát. Amikor fizetni készültem, egyszerűen félreintette a pénzemet, és aláírta a számlát. Barbarossa felajánlotta, hogy elvisz a szállodába, de eleget tudtam a spanyol vámokról ahhoz, hogy elutasítsam az ajánlatát, és taxiba szálltam. Így Maria mehetett és velem tölthette az éjszakát.
  
  
  – Azt hiszem, Andres féltékeny rád – mondta, összehajtotta a ruháját, és letette egy székre. „Nagyon okos, de sajnos nincs olyan vonzó alakja. Ráadásul mindig egy nagy vörös vaddisznóra emlékeztet."
  
  
  Egyelőre felejtsük el Andres Barbarossát."
  
  
  Becsúszott a lepedők alá, éreztem a puha bőrét, majd annyira megnyomtam, hogy éreztem bőre minden sejtjének leheletét. A nyelvünk találkozott, ahogy a kezem megtapintotta a combját.
  
  
  – Istenem, Jack!
  
  
  Beléptem hozzá. Meztelen Maya villant át a fejemben egy pillanatra. Maria mosolya volt. Lábai körém fonódtak, magához húzva. Éreztem a körmeit a hátamban, ahogy együtt csúcsosodtunk. Tökéletes volt.
  
  
  Nem akartam Barbarossa miatt aggódni, de nem tudtam teljesen kiverni a fejemből. Amikor aláírta az éttermi számlát, furcsa dologra lettem figyelmes.
  
  
  A „Barbarossa” dupla „ss”-t a régi germán SS stílusban írta.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  6. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Késői reggeliztem a Palacio ebédlőjében, amikor egy telefon érkezett az asztalomhoz. Ahogy én sem tudtam kiverni a fejemből Barbarossát, úgy ő sem tudott elfelejteni engem.
  
  
  Hangja aggodalmasan csengett. – Hogy érzed magad ma reggel?
  
  
  "Köszönöm. Csak egy kis görcs a lábamban."
  
  
  "Ez jó. Az, ahogy megvédted Maria barátunkat, mély benyomást tett rám. Azt is el akartam mondani, hogy érdekelnek a könnyű fegyverek. Szeretnél repülőn repülni?
  
  
  Ahol?'
  
  
  Csak fel és alá Marokkóban. Legfeljebb néhány napig tart, semmi több. Legalábbis ha tényleg el akarsz adni valamit...
  
  
  Fegyverkereskedőként való fedezetem kurvára lehetetlen lett volna, ha nem keveredtem volna bele. Úgy gondolom, hogy Franco munkabeosztása miatt nagy valószínűséggel egy hétig marad El Pardóban. Ez idő alatt biztonságban lesz. És abban az esetben, ha Barbarossa valóban fegyvert akarna vásárolni, nem volt okom aggódni: valóban volt Zürichben a Swiss Universal nevű cég. Kétségtelenül Barbarossa ezt már ellenőrizte. AXE nem szereti a félszeg munkát, és ilyenkor semmit sem bíznak a véletlenre.
  
  
  – Ezt nem bánom – válaszoltam. „Milyen fegyverek érdekelnek? Mutatok mintákat."
  
  
  „Automata puskák. A sofőröm ma hajnali 3-kor felveszi önt. Elviszi a repülőtérre, és onnan a gépemmel repülünk."
  
  
  – Remek, már nagyon várom.
  
  
  Nem akarom azt állítani, hogy ügynöki munkám során tisztánlátó lettem, de van valami beépített radarom a veszély észlelésére. És ez a radar most azt mondta nekem, hogy figyelnek. Barbarossa tudni akarta, hogy megéri-e felvenni velem a kapcsolatot, és ha nem a Swiss Universalról van szó, a kövér üzletember tudta volna, hogy nem csak egy hétköznapi eladó vagyok.
  
  
  A problémám az volt, hogy rájöjjek, hogy Barbarossa csak Maria-rajongó-e, vagy esetleg a Vérfarkas nyomába vezet. És nem voltam biztos benne. Valóban gyanúsnak tűnhet, hogy nem emelte fel a kezét, hogy megvédjen, amikor látta, hogy két cigány üldöz. De másrészt körülbelül hétmillió embert tudnék mutatni New Yorkban, akik ilyen esetben pontosan ugyanúgy viselkednének. És még ha a nevét is ezekkel az ss-ekkel írta volna, az is tiszta véletlen lehetett volna. Ebben az esetben nagy benyomást keltenék, ha elhagynám az országot, ahol dolgoztam, egy marokkói „üzleti útra”.
  
  
  Felhívtam Zürichet. A telefont felvevő AX ügynök irodai alkalmazottnak vallotta magát, aki egy eladóval beszélget. Ismét letettem, ittam még kávét és elszívtam az első cigarettát.
  
  
  A nap fényesen sütött az arcomba, amikor elhagytam a szállodát. Velem egy időben, a harangozó, két pap és egy csoport üzletember hagyta el az előcsarnokot. Tőlem jobbra egy széles utca volt. Befordultam egy szűk utcába balra, és nem láttam többé a papokat. Sok kis parfümbolt és művészeti galéria volt, amelyek főleg ajándéktárgyakat árultak a turistáknak. A csengő belépett az egyikbe, valószínűleg egy szállodai vendég nevében. Átmentem az utcán, a Vespa robogók és a Spanyolországban gyártott Fiat autók között sétáltam. Ahogy sétáltam egy háztömbnyit a Plaza del Sol felé, észrevettem, hogy az egyik üzletember átkel az utcán mögöttem. A következő kanyarnál gyorsan megfordult, majd azonnal megállt, úgy tett, mintha nagyon érdekelné egy fehérneműs táska bemutatása. A mögöttem lévő is gyorsan befordult a sarkon és majdnem belém csapódott.
  
  
  Elnézést – mondtam szeretettel.
  
  
  – Bocsáss meg – válaszolta ugyanabban a hangnemben. Állítólag tovább sétált, most felállt, és a fehérneműjét nézte. Amikor újra felnézett, már nem voltam ott. A verandáról, ahol lebuktam, hallottam közeledni a lépteit. Megragadtam, ahogy gyorsan elhaladt és behúztam. Bocsánat – mentegetőztem ismét, és a tűsarkú hegyét a hátához nyomtam.
  
  
  Blöffölt. - "Mit jelent?" – Biztosan van valami hiba. Benyúltam a válltáskájába, és elővettem a fegyvert.
  
  
  „Nem, barátom, ez nem hiba. Ki küldött téged? - nyomtam neki a postaládáknak. Megrázta a fejét, és kissé izzadni kezdett.
  
  
  'WHO? Nem tudom mire gondolsz.
  
  
  „Tényleg nem öllek meg. Én nem tartozom azok közé. Csak egy kis nyomást fogok kifejteni ezzel a késsel, amíg a gerinced ketté nem válik, és életed végéig lebénulsz.
  
  
  – Várj, mindent elmondok!
  
  
  Ez azt jelentette, hogy időre volt szüksége, hogy jó kifogást találjon ki.
  
  
  – A politikusokhoz tartozom.
  
  
  – Nem elég jó kifogás. - még jobban megnyomtam a kést.
  
  
  – Várj, megmondom az igazat.
  
  
  De nem tette. Megfordult, és könyökével megütötte a kést. Ez jó lépés lenne valaki ellen egy kézzel.
  
  
  Bal kezem a postaládákba ütötte a fejét, és a márványpadlóra zuhant. Amikor föléje hajoltam, már nem lélegzett. Szétnyitottam az állkapcsát, és erős mandulaillatot éreztem: ciánt. A kapszulát végig a szájában tartotta, a többit az én ütésem tette.
  
  
  Ez az egyik oka annak, hogy utálom a bigottokat. Olyan nehéz tőlük információt szerezni! Elsétáltam a verandától.
  
  
  Zálogházak a világon mindenhol láthatók. A Plaza San Martinban, ahol elmentem, a szokásos óratokok, gitárok és klarinétok voltak.
  
  
  – Elvesztettem a jegyemet, de emlékszem, hogy elejtettem valahol.
  
  
  Az eladó teljesen kopasz volt, és egy nagy bajuszt növesztett, amelyen tőrként csavargatta a hegyeket.
  
  
  – Nem emlékszem, hogy bármit is megfordítottál volna – suttogta kasztíliai akcentussal.
  
  
  Varrógép N3. A volt feleségemé volt."
  
  
  – Ó, az exed varrógépe. Megtapogatta a bajuszát. „Igen, ez igaz, most jut eszembe. Itt van nekem. Szokás szerint az AX hálózat remekül működött. Amint a Swiss Universal munkatársunk letette a telefont a hívásom után, felvette a kapcsolatot a madridi „fiókunkkal”, és elmondta, mire van szükségem. Amikor megszabadultam a stalkertől, az igény kielégítődött.
  
  
  Ha azon töpreng, hogyan juthat ilyen jó telefonszolgáltatáshoz Spanyolországban, nem fog tudni. Az illegális AX törzsek megkerülnek minden inkompetens európai telefonrendszert.
  
  
  – Gondolom, minden rendben?
  
  
  Kinyitottam az aktatáskát, amit a pultra helyezett. Nem varrógép volt, de tényleg erre volt szükségem.
  
  
  – Van egy másik csomag, amit néhány napon belül át akarok venni – mondtam. – Információ Andres Barbarossa-ról.
  
  
  Kérdezte. - "Mi van, ha nem jössz érte?"
  
  
  Akkor ezt az embert meg kell szüntetni.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  7. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  „Valami furcsa dolog történt ma velem” – kommentáltam, miközben Barbarossa repülőgépe a Földközi-tenger felett repült, és együtt ittunk whiskyt az ablak mellett. „Valaki követett a szállodából. Ezt egyáltalán nem értem."
  
  
  Elmosolyodott, és vörös szakálla felállt. "Mindig azt hittem, hogy a fegyvereladás meglehetősen kockázatos szakma."
  
  
  – Ó, nem – biztosítottam. – Ez nem más, mint a biztosítás.
  
  
  Szinte rekedten nevetett.
  
  
  - Biztos vagyok benne, hogy alábecsüli magát, Mr. Finley. Maria mesélt a harcodról ezzel a bikával. Látod, sok hidegvérű sráccal találkoztam, akik mindenre készek, ha jó a jutalom. Szerintem te ilyen ember vagy."
  
  
  – Nem, nem, mivel szilárd számlám van.
  
  
  „Drágaságom! Azt hiszem, még soha nem találkoztam jobb humorérzékkel. Biztos vagyok benne, hogy jó üzletünk lesz.
  
  
  Most az afrikai partok felett repültünk anélkül, hogy a magasságot veszítettük volna.
  
  
  – Látod, én egy ásványkincseket fejlesztő konzorciumot vezetek. Tevékenységi körünk a Spanyol Szahara. Ez elsősorban a volfrámra és a káliumra vonatkozik. Biztosan tudod, hogyan használják őket?
  
  
  „Volfram a volfrámércből és kálium a kalcium-karbonátból. Lámpák, fúrók, lőszerek, festék és kálium-cianid. Csak néhányat említhetsz...'
  
  
  „Jól tájékozott vagy. Mindenesetre ez egy értékes alapanyag. Mivel vannak olyan afrikai országok, amelyek nem nagyra értékelik tevékenységünket, mindig óvakodnunk kell az úgynevezett gerillaszabotőrök támadásaitól. Jelentős biztonsági csapatom van, és ahhoz, hogy megfelelően védhessük befektetésünket, elegendő fegyverrel kell rendelkeznünk. Főleg most, hogy elkezdtük bővíteni tevékenységünket.”
  
  
  'Kiterjed?'
  
  
  „Mint tudod, Marokkóba megyünk. Káliumot keresünk ott, de mivel a feltárás megkezdéséig eltart egy ideig, a bázisunkat a biztonsági személyzet táboraként használom.
  
  
  Tábor? Aztán van egy csomó őr.
  
  
  Elhaladtunk Tanger mellett, és az Atlasz-hegység rajzolódott ki előttünk.
  
  
  „Van egy amerikai közmondás, amelyet mindig is szerettem ismételni” – mondta Barbarossa, mintha titkot bízna rám. - "Merj álmodni."
  
  
  – Ön egyetért ezzel a kijelentéssel, igaz?
  
  
  'Biztosan. Számomra ez csak azt jelenti, hogy többet veszek."
  
  
  Kálium. Ostobaság! Soha nem találnak káliumot a kifutópálya közelében, amelyen leszálltunk. Egy völgy volt a hegyekben, száz kilométerre az Atlanti-óceán partjától, a sivatag közepén, Rabat és Fez marokkói városok között. Bár lehet, hogy még nem jártam a Vérfarkas nyomában, de legalább várt rám valami. Amikor leszálltunk, láttam egy katonai tábort, amely akkora volt, hogy legalább tízezer embert képezzen ki. A dzsip hatalmas porfelhőket hagyva rohant felénk; Megesküdtem, hogy a kormányos kapitány tisztelegni készül, amíg meg nem lát.
  
  
  – Mr. Finley üzleti ügyben van itt. De ez várhat holnapig.
  
  
  Egy vendégházba vittek minket, nem messze a tábortól. Én voltam a díszvendég egy vacsorán, amelyen Barbarossa magánhadseregének magas rangú tisztjei vettek részt. Fátyolos asszonyok jöttek-mentek kuszkuszos ezüsttálakkal, fogolyokkal és fahéjban pácolt bárányhússal. – Nem lep meg, hogy arab stílusban élünk itt? – kérdezte Barbarossa, aki most djellabát visel.
  
  
  - Nagyon szeretem ezt – válaszoltam, és egy finom kuszkuszgolyót gurítottam az ujjaim között.
  
  
  „Nem szabad elfelejteni, hogy sokak szerint Afrika csak a Pireneusokban ér véget” – mondta Barbarossa. Ez egyértelműen a szívéhez közel álló téma volt, és nem tartottam bölcs dolognak megszakítani. „Spanyolországot hétszáz éve az arabok uralják. Spanyolországban minden városnak van kastélya, de hogyan is hívják? Az Alcazar arab szó. Honnan szerezte a Generalisimus hírnevét? A Szaharában a spanyol idegenlégióval. És mi döntötte el végül a spanyol polgárháborút? Franco előrenyomulása a mórokkal. Spanyolország és Észak-Afrika oszthatatlan."
  
  
  Barbarossa tiszti testülete ezt tükrözte. Volt néhány náci és francia, de a tisztek többsége spanyol vagy arab volt, és mindkét csoportban láttam a fanatizmus tüzét. Egyikük, egy hosszú és éles arcú arab lelkesen folytatta. „Képzeld el, milyen hatalom alakulna ki Spanyolország és Észak-Afrika, ha újra egyesülnének. Egész Európa és Afrika az irányításuk alatt lenne! »
  
  
  – Csodálatos ötlet – tette hozzá Barbarossa –, de nagyon valószínűtlen. Ráadásul vendégünket nem érdekli a politika.”
  
  
  Az asztalokat letakarították, és szinte mindenki dohányzott. Az édes levegő elárulta, hogy a dohányt hasissal keverték össze, ami nem ritka ezeken a részeken.
  
  
  A felszolgáló fátyolos nőket tetőtől talpig selyembe burkolt táncosok váltották fel, amelyekben izgalmas, szerelmi pozíciókra erősen emlékeztető mozdulatokat hajtottak végre. Csak a ruhák maradtak. De ez elég volt ahhoz, hogy nagyon fülledt álmaim legyenek róla.
  
  
  Hét órakor volt ideje felkelni. Hangjelzés és csizmacsörgés. Az egyik lány, aki tegnap táncolt, belépett a szobába, és kinyitotta a veranda ajtaját. Hozott nekem hűtött narancslevet és főtt tojást. Eszembe jutott, hogy a katonák valószínűleg egyszerre ettek palacsintát. Készen álltam kereskedni velük.
  
  
  Mielőtt befejeztem volna a reggelit, Barbarossa belépett a szobámba. „Nagyon sajnálom, hogy nem reggelizhettem önnel, de az a szokásom, hogy a tisztjeimmel eszem. Szerintem jobb a morálnak."
  
  
  Az iparos valóban tábornok próbált lenni. Ma reggel nem öltönyből vagy djellabából állt az álarcos, hanem khaki öltönyből és harci csizmából. Igyekeztem nem mutatni érdeklődést az egyenruhája jelvényei iránt a vállán: két SS-villám körül aranyhímzés.
  
  
  Személyesen mutatta meg nekem a tábort. Az ásatási munkálatok folytak, a bánya bejáratánál szokatlanul sok nehéz doboz állt.
  
  
  – Csákányok és egyéb ásószerszámok – magyarázta Barbarossa.
  
  
  A túra után abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy vele és tisztjeivel ebédelhetek. A hatalmas gyülekezeti teremben ültünk, és most először volt időm alaposan szemügyre venni Barbarossa katonáit.
  
  
  Most már értem a megjegyzését a hidegvérű srácokról, akik bármit megtesznek a pénzért, amit Marokkó felé tett. Úgy tűnt, az összes Disznó-öböl, Katanga, Malajzia és Jemen veteránja ott volt. Bérelt hivatásos gyilkosok találkozója volt. Talán nem a Vérfarkas osztályba tartozik, de elég jó ahhoz, hogy megfelelően megvédje Barbarossa birodalmát minden lehetséges betolakodóval szemben.
  
  
  Mit gondol, milyen kampányokban vett részt velük?
  
  
  - kérdezte tőlem a német őrnagy, és átnyújtott egy kancsó bort.
  
  
  – Egyáltalán nem említettem.
  
  
  – Gyerünk, gyerünk, Jack. – Tudod, biztos van itt valaki, aki ismer téged – erősködött Barbarossa. – Talán egy régi ismerős.
  
  
  Megértettem a taktikát: tudni akarták, hogy tényleg én vagyok-e az az üzletember, akinek tettem magam, és most egy játékot játszottak velem, hátha elkapnak hazugságon. Ha eladtam egy fegyvert, annak azt kellett jelentenie, hogy használtam. Tudtam, hogy most már minden szem figyelmesen figyeli reakcióimat és mozdulataimat. Töltöttem magamnak egy kis bort anélkül, hogy egy cseppet is kiöntöttem volna.
  
  
  „Csak ha van itt valaki New Yorkból” – rajzoltam. – A rendőrséggel dolgoztam, nem katona.
  
  
  Az őrnagy nevetett. Nagy disznóorra és kicsi kék szeme volt. Tetoválásai ráncosodtak vastag karjain, ahogy ököllel az asztalhoz csapott.
  
  
  'Rendőr! Egy rendes rendőrkutyának adjon el nekünk fegyvert? Még soha nem találkoztam olyan zsaruval, aki ne nyúlürülékből készült volna! Barbarossa nem avatkozott közbe e durva sértés után. Éppen ellenkezőleg, meggyőzte az őrnagyot: – Szóval nem gondol a fegyverkereskedőnkre, Erich?
  
  
  „Szeretem azt az embert, aki tudja, miről beszél. Egy rendőr csak annyit tehet, hogy kikergeti a prostituáltakat az utcáról, és egy gumibotot lendít. Mit tud ő a fegyverekről?
  
  
  Az egész ebédlő most a tisztek asztala felé fordult.
  
  
  Barbarossa megkérdezte tőlem: „Nos, Jack?” „Grun őrnagy láthatóan kevéssé bízik benned. Nem sértődtél meg, ugye?
  
  
  – vontam meg a vállam. "A vásárlónak mindig igaza van."
  
  
  De Barbarossa nem volt ilyen hamar elégedett. – Jack, ez nem csak a te becsületedről szól. Azt mondja, nem értesz a fegyverekhez. Ha üzletelni fogok Önnel, úgy kell éreznem, hogy tudja, mit árul.
  
  
  – Tüntetés – üvöltötte Gruen. – Hadd mutassa meg a lőtéren.
  
  
  Az egész ebédlő üres volt, mivel a férfiak támogatták az őrnagy javaslatát. A Barbarossa forgatókönyvét jól előkészítették. A bőröndöm egy asztalon ült egy poros terület közepén. Grün figyelte, ahogy kinyitom a bőröndöt; gúnyos vigyor csúnya arcán. Az egész ezred körben ült körülötte, mintha kakasviadalra jöttek volna.
  
  
  Magasra emeltem a géppuskát, hogy mindenki lássa.
  
  
  „Ez a standard fegyverünk, a G3. 7,62 mm-es NATO lőszerrel van megtöltve. Ezért soha nem lesz probléma a lőszerrel."
  
  
  A G3 nagyon jó fegyver. Nehezebb, mint az amerikai .M16, de megbízhatóbb. Kétségtelen, hogy a legtöbb férfi használta valamikor.
  
  
  "Hogyan működik?" - kérdezte Barbarossa, mint egy jó tanuló. „Ha meghúzod a ravaszt, a kalapács elsüti a golyót.
  
  
  De amellett, hogy elsüti a golyót a robbanásból, a légnyomás egyszerre nyomja vissza a töltényt és a csavart, új töltényt helyez a helyére, és újra felhúzza a kalapácsot. A G3 konfigurálható kitörésre és kitörésre.”
  
  
  – Bravó, bravó, jól emlékszel erre – kiáltott fel a német. – Most mutasd meg nekünk.
  
  
  Kihúzott egy marék töltényt a lőszerdobozból, és a lőszertárba tette. Aztán visszadöfte a kezembe a gépfegyvert, és a lőtér egyik oldalára mutatott, ahol egy pár szuronylövészethez használt próbababa lógott az állványon. „Három manöken van. Négy lövést adok, hogy leszedd őket. Ha nem tudod, akkor hazug vagy és tetves lövés.
  
  
  - És ha leütem őket, mit szólsz hozzá? Grün őrnagy arcát vér borította. Keze megdörzsölte Grosser Lugerjének combtartóját. A Grosser a valaha gyártott egyik legnehezebb pisztoly; a legtöbben ezt csak vállra szerelt állvánnyal tudják kezelni.
  
  
  – Ez egyre viccesebb – vigyorgott Barbarossa. "Lő!" - ugatott Grune.
  
  
  A köztem és a babák között álló katonák félreálltak, két sor nézőt hagyva a tőlem a pultig húzódó száz méteres tűzvonal két oldalán.
  
  
  A G3-at a kezemben tartottam, hogy megszokjam a súlyát. Halálos csend volt. Vállamra vettem a fegyvert, és a három manöken baba jobb szélére céloztam. Az első lövésem megtörte a csendet. A baba finoman imbolygott egyik oldalról a másikra, és lógott.
  
  
  – A kötél közelében sem – nevetett Grune. – Soha nem tartott gépfegyvert a kezében.
  
  
  – Furcsa, általában tudja, mit csinál. - Barbarossa csalódottnak tűnt, hogy a lövésem célt tévesztett. Ez azonban nem történt meg. Megcéloztam a végzetes pontot a baba gyomrában. A bal felső sarokban lévő lyuk, az a hely, amely mindig öl, most jól látható volt. Szeretek játszani egy kicsit, mielőtt komolyan veszem.
  
  
  A katonák lelkesen tapsoltak, itt-ott gúnyos pillantásokat láttam az őrnagy felé. Barbarossa levegőt vett, és rágyújtott egy kubai szivarra. Grune barátságosan megveregette a vállam, és felüvöltött: – Lőj újra, kereskedő, és ha lelövöd őket, én leszek az első, aki azt mondja, hogy idióta vagyok.
  
  
  – Szóval ez igaz?
  
  
  – Ígérem, kereskedő.
  
  
  A vállamhoz nyomtam a fegyvert, és mielőtt Grune kilélegzett volna, három lövés hangja elhalt. Két baba feküdt a földön. Aztán a harmadik kötél kettétört, és a harmadik baba is kinyújtva feküdt a porban.
  
  
  Nem figyeltem többé a németre, és Barbarossa kezébe adtam a fegyvert.
  
  
  – Hány ilyen gépet szeretne?
  
  
  A spanyol azonban továbbra sem vette le a szemét az őrnagyról.
  
  
  – Amit ígérünk, azt be kell tartani, Grün őrnagy. Kereskedőnk becsapta Önt. Szóval most elismered. Ezt szeretnénk hallani tőled."
  
  
  – Oké, tud fegyvert lőni. Bármely gyáva képes babát lőni." - motyogta Grun dühösen. Minden német ösztöne fellázadt ez ellen a megaláztatás ellen. Nemcsak a főnöke, hanem a beosztottjai előtt is be kellene ismernie, hogy megszégyenítette magát.
  
  
  – Hadd vigyázzak rá igazán, és két másodpercen belül felhívja az anyját, ha van.
  
  
  Sajnos most eltalálta az egyik fájó pontomat. Elegem van Grün őrnagyból.
  
  
  – Oké, te dühöngő náci disznó. Azt kapod, amit kérsz. Csinálj helyet, Senor Barbarossa. Most egy igazi bemutatót tartok az őrnagy külön kérésére.”
  
  
  Megszabtam a feltételeimet. Grün és én is a fegyvereinket választottuk, ő a Grosser, én pedig a G3. Ki lesz az első, aki összeszereli a szétszedett fegyvert? És megöli a másikat.
  
  
  "De a G3 sokkal összetettebb fegyver" - jegyezte meg Barbarossa. "Ez igazságtalan."
  
  
  – Hagyja rám, senor.
  
  
  Grün elvigyorodott a magabiztosságomon. Harminc métert hátráltunk, miközben több tiszt leszerelte a fegyvereinket. Szinte ünnepi hangulat uralkodott a fúrótoronynál. A katonák aligha reménykedhettek ilyen szórakozásban, és természetesen nagyon szerették.
  
  
  Az őrnagy lehajolt, nagy kezeivel készen állt, hogy összeállítsa Lugerének tíz egyszerű darabját.
  
  
  Mellettem volt egy halom rugó, pisztolytálca, csavar, töltény, fogantyú, csöv, ravasz, irányzék, gyújtócsap, kalapács és harminc csavar, amelyek összetartották a G3-at.
  
  
  Az oldalon a katonák fogadásokat kötöttek. Körülbelül tíz az egyhez volt ellenem, ami azt jelenti, hogy minden tizenegyedik katona elég okos volt.
  
  
  'Kész?' - kérdezte Barbarossa.
  
  
  Grune türelmetlenül bólintott. Én is bólintottam.
  
  
  'Kezdődik!' - kiáltott fel Barbarossa.
  
  
  A jeges nyugodt és tapasztalt Grün elkezdte összeszerelni a Lugert. A keze nem remegett, úgy dolgozott, mint egy számítógép. Végül minden részlet a helyére került. Felállt és célba vette.
  
  
  Egy nehéz G3-as golyó áthatolt a mellkasa közepén, és a földre döntötte. Szétvetett lábbal, felfelé térdelve feküdt, mint egy nő, aki szeretőjére vár. De Grün nem várt másra.
  
  
  A kezemben csak a csövet, a csavart és a szabad rugót tartottam, amivel a kalapácsot cseréltem. A többi fegyver még mindig mellettem hevert a földön. Miután kilőttem a babákat, az automata egy új golyót szúrt a táskába, így nem kellett töltényt használnom a tárból.
  
  
  „Amikor azt mondtam, hogy igazságtalan, valószínűleg rossz emberre gondoltam” – jegyezte meg Barbarossa. – Kár, mert jó tiszt volt.
  
  
  – Bolond volt.
  
  
  - Nem, alábecsülte magát, Mr. Finley. És én magam nem csinálom ezt többé."
  
  
  Ez az eset lerövidítette a táborban töltött időt. Barbarossa attól tartott, hogy Gruen egyik barátja bosszút akar állni, és azt mondta nekem, hogy nem akar több halott tisztet.
  
  
  Jó okom is volt arra, hogy hamarosan elmenjek. Hallottam, ahogy két katona megvitatja a hírt, miszerint Franco hirtelen azzal az ötlettel állt elő, hogy megteszi ritka spanyolországi útját, valószínűleg azért, hogy eloszlassa a pletykákat, miszerint az életére tett kísérlet sikeres volt. Ez egyedülálló lehetőséget jelentene a Vérfarkas számára.
  
  
  Barbarossa és én elmentünk ebéd előtt. Mélyen gondolkodott, mígnem hirtelen meg nem ragadta a kezem.
  
  
  „Mennyit keresel eladóként? Megduplázom az összeget, ha átveszi Grün helyét. Szükségem van valakire, aki rendelkezik a képességeivel.
  
  
  'Nem köszönöm. Nem érzem magam katonának a sivatag közepén."
  
  
  – Bízzon bennem, Jack. Ez a szakasz nem tart sokáig. Sok akciót fogsz látni, és a jutalom nagyobb lesz, mint amit álmodni mersz."
  
  
  „Nagyon hízelgettem, de meg kell értened. Nem tartozom azok közé, akik azért csatlakoznak a haditengerészethez, mert valaki azt mondja, hogy az egész világot meglátom."
  
  
  „Látsz valamit ezen a világon? A velejéig megrázod a világot, Jack. Jelenleg a cselekvés küszöbén állunk. Nem mondhatok többet.
  
  
  – Oké, majd meggondolom.
  
  
  Gyenge volt belegondolni.
  
  
  Amint elmondta, hogy megvalósítja a terveit, hirtelen megértettem, miért van ez a bázisa a hegyek közepén. Mindössze tizenöt kilométerre az úgynevezett hamuzsírbányától volt egy titkos amerikai kommunikációs központ Sidi Yahyában. Emberei hirtelen megtámadhatják, és ha ez sikerülne, Washington kommunikációs csatornái megszakadnának a Földközi-tengeren járőröző hatodik flottával.
  
  
  Nemcsak Spanyolországra, hanem Marokkóra és a Földközi-tenger ellenőrzésére is tekintett. A vérfarkas csak hírnöke volt annak a robbanásnak, amely Barbarossa területét új világhatalommá változtatja, és akár olyan világháborúhoz is vezethet, amelyet sem Amerika, sem Oroszország nem akart.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  8. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Franco első látogatása Sevillában volt. A sevillai extravaganza, a tavaszi fesztivál a spanyol naptár legfontosabb eseménye, és a város összes szállodai szobáját hónapokkal előre lefoglalják.
  
  
  Napközben arab lovak kocsikat húznak a népviseletben lévő senoritákkal szegélyezett utcákon. Az emberek a sátrakba tolonganak, hogy nézzék a flamenco táncosokat, és mindenki sangriát vagy sherryt iszik.
  
  
  – Még a Generalissimo sem engedheti meg magának, hogy kihagyja ezt a lakomát – dicsekedett Maria. Ronda közvetlenül Sevillán kívül található, és egyértelműen nagyon büszke volt az extravagánsra.
  
  
  És nem engedhetem meg magamnak, hogy ne lássam túl sokáig. Ezért jöttem. Sokkal vonzóbb vagy, mint barátod, Barbarossa."
  
  
  "RÓL RŐL."
  
  
  Sátorban voltunk, ami megvédett minket a tűző andalúziai naptól. Maria kivett két pohár sherryt a pincér tálcájáról, és átnyújtott nekem egyet. Kívül. a flamenco cipők magassarkúja kattogott a táncparketten.
  
  
  - Mi a véleményed Andresról? Kérdezte.
  
  
  „Nem tudom, mit gondoljak. Felajánlott egy állást, de nem ért hozzá semmit. Emellett inkább a magam főnöke lennék. Van fogalmad róla, hogy mire készül?
  
  
  'ÉN?' - Ujjai megérintették a mellei közötti áthidalhatatlan rést. „Csak bátor bikákkal és bátor emberekkel társulok. De azt sem tudom, mire készül Andrés.
  
  
  ennek örültem. Mielőtt megérkeztem volna Sevillába, egy madridi „zálogházból” kaptam egy jelentést Barbarossáról. Harminc éves koráig semmit sem tudtak róla, csak azt, hogy egy arisztokrata, de szegény család legfiatalabb tagja. Ezt követően lehetősége nyílt bányászati ipar létrehozására Kongóban, miközben Tshombe határozottan irányította. Amikor Tshombe uralmát megdöntötték, kénytelen volt elhagyni az országot. Csak a cége értéktelen részvényeit vihette magával. Egy svájci árnyas üzlet révén azonban sikerült milliókért eladnia őket. Ezután az ingatlanügyek felé fordult, és érdeklődni kezdett a politika iránt.
  
  
  A spanyol Szaharában is szerzett spanyol bányászati ingatlanokat, miután olyan hosszan zsarolta az előző tulajdonost, hogy végül öngyilkos lett. Abban a pillanatban, amikor megismertem, már Spanyolország egyik legbefolyásosabb embere volt és a jövőre vonatkozó tervei...?
  
  
  Andres Barbarossa kétségtelenül keményen dolgozott ezen.
  
  
  Maria ingerülten hátravetette a fejét.
  
  
  -Biztos, hogy megint nyaralsz, Jack? Úgy tűnik, mindig másra gondolsz. Most koncentrálj rám. Nem szabad elfelejtened, hogy a grófnőnek bármilyen férfija lehet, akit csak akar.
  
  
  – Tekints a rabszolgádnak.
  
  
  „Most megvan” – nevetett.
  
  
  Alkonyatkor megkezdődött a fesztivál fő eseménye: több száz vallási egyesület felvonulása városszerte. Minden résztvevő hosszú és magas köpenyben volt. kúp alakú maszkok, mint a Ku Klux Klan. Égő gyertyákkal különös tündérországgá változtatták a várost. Azok, akik nem tartottak gyertyát, óriási tányérokat vittek, amelyeken vallási szobrok, Krisztus, Szűz Mária és más szentek alakjai álltak. Maga Franco a sevillai katedrális lépcsőjéről figyelte a menetet. A nézők számára a menet olyan volt, mint egy gyertyafényes folyó, amely e fantasztikus bálványok tengerében úszik. Amikor végre eldördül a tűzijáték, valószínűleg ez a világ leginspirálóbb és legizgalmasabb látványa. Biztosan elállna tőle a lélegzetem. A vérfarkas könnyen elvegyülhetett a felvonulás több ezer résztvevője közé, akiket nem lehetett felismerni köpenyükről és maszkjukról. Nehezen láttam meg a Generalissimót: egy törékeny alakot a katedrális lépcsőjének legfelső fokán. A tömeg tapsára gyengén intett a kezével.
  
  
  – Láttál már ilyesmit? - kérdezte Maria, miközben össze-vissza lökdösődtünk a tömegben.
  
  
  'Soha.'
  
  
  Tűzijáték robbant a templom felett, először zöld, majd piros és sárga. Minden másodpercben különféle robbanásokra számítottam a lépcső közelében.
  
  
  Ideges mozdulattal kinyitottam a cigarettatárcát, és hagytam, hogy a tartalma a padlóra hulljon. - 'Egy átok. Mennem kell új csomagért."
  
  
  – Várj, Jack. Csak jönnek a fennsíkok.”
  
  
  'Én Hamarosan visszajövök.'
  
  
  Tiltakozott, de ürügyre volt szükségem a távozáshoz. Jobb pozíciót keresve jutottam át a tömegen.
  
  
  A katedrális lépcsője előtt egy fennsík állt meg egy fekete Madonnával. Valaki a tömegből elkezdte a himnuszt, egy érzelmes, szomorú szerenádot, amely lelkes éljenzést váltott ki a közönségből. Még Franco is tapsolt.
  
  
  Minden tőlem telhetőt megtettem, hogy megpillanthassam a Vérfarkast, de több tucat fennsík volt, és természetesen nem volt értelme mindegyiket ellenőrizni.
  
  
  „Kíváncsi vagyok, melyik templomból van ez a fennsík” – suttogta szomszédjának a mellettem álló nő. – Soha nem láttam – válaszolta a lány.
  
  
  A felbukkanó fennsík nem tűnt újszerűnek, csak sokkal nagyobb volt a többinél, és rajta állt egy hatalmas Szent Kristóf szobor, aki a Krisztus-gyermeket viszi át a folyón. Egy vörös köpenyes emberekből álló emberi gép vitte a kolosszuszt a katedrális felé.
  
  
  – Azt hittem, ezek az előadások mindig hagyományosak voltak? - kérdeztem a nőt.
  
  
  'Igen.' Megcélozta a kamerát. – Le kell készítenem erről egy képet.
  
  
  Már nem volt időm fényképezni. Átnyomultam a tömegen keresztül a Szent Kristóf-fennsík mögé. A szerenád a másik fennsíkon a végéhez közeledett, és most Francónak látnia kellett az „új” fennsíkot.
  
  
  A szerenád véget ért, és a vörös köpenyek várták a jelet, hogy elvigyék a nagy kolosszust Francóhoz. Becsúsztam hátul az emelvény alá, és előrekúsztam. A szobor belül üreges volt, és a legtetején láttam a Vérfarkast. Magához szorította a gépfegyvert, szeme a szobor mellkasán lévő résen keresztül nézett. A megfelelő pillanatban kinyílik a szobor ládája, és a sevillaiak olyan tűzijátékot láthatnak, amelyet életük végéig nem felejtenek el. A menet ismét elindult. Amikor kinéztem a fennsík alól, és láttam, hogy a tömeg lábai már nagyon messze vannak, rájöttem, hogy most a tér közepére értünk, közvetlenül a katedrálissal szemben. Láttam, hogy a Vérfarkas készen áll a fegyver használatára. Valahol a tömegben felcsendült egy szerenád Szent Kristóf felé, és Mary tekintete az eltűnt üzletembert kereste.
  
  
  Felnyúltam a szoborhoz, és megragadtam a Vérfarkas lábát. Meglepetten próbált ellökni, de ezúttal még jobban húztam. Megpróbált kapaszkodni és lőni, de én tovább húztam magam a szobor mélyedésébe, lenyomva a fegyver csövét.
  
  
  – Mocskos barom – morogta. 'Ki vagy te ?'
  
  
  'Felad!'
  
  
  Olyan volt, mint egy koporsóban vívott harc. Alig tudtunk megmozdulni, de sikerült megragadnia a nyakamnál. Válaszul kinyújtott ujjakkal vesén ütöttem. Az üreges szobor hirtelen a félelem savanyú szagától érzett.
  
  
  Hüvelykujjai a szemembe értek. A fejemet egyik oldalról a másikra forgattam, de az ujjai a szemgödreimbe mélyedtek. Nem volt elég hely a karban, hogy kirázzam a tűsarkút a mandzsettából, vagy elérjem a revolvert. Nem tehettem mást, mint megfejeltem, ami egy pillanatra kiütötte. Amikor ismét megpróbáltam összpontosítani a tekintetemet, sikerült valahonnan előhúznia egy hosszú borotvát. Láttam a pengét felvillanni, és a szobor szűk keretein belül merültem, amennyire csak tudtam. Rám célzott, és láttam, hogy fadarabok repülnek arrafelé, ahol a kés landolt. Nem tudtam felemelni a karjaimat, hogy megvédjem magam, és a kés még többször torkon ütött. Ezután egyik kezével megragadta a nyakam és megszúrt. Amikor éreztem, hogy a penge hozzáér a torkomhoz, elengedtem, és a hátamra estem a fennsík alatt. A vérfarkas nyert.
  
  
  A géppuska csöve lefelé volt, pont az arcom fölé. Utolsó erőmből felemeltem a fegyverem. A vérfarkas már meghúzta a ravaszt, amikor a hordó az irányába fordult. Természetesen a fegyver automatikusan tüzelésre került. Felborultam, amikor véres eső és szilánkok hullottak rám. Láttam, hogy egy kar és láb ernyedten lóg. A géppuska a szobor belseje és az élettelen vérfarkas közé ragadt.
  
  
  Szinte semmi nem maradt a mellkasából, és az arca sem tűnt többé emberinek.
  
  
  Vártam a rohanó rendőröket, és gyanítottam, hogy egy golyózápor hamarosan véget vet az életemnek. Azonban nem történt semmi. Csak ekkor hallottam meg a tűzijáték ágyúját, ami teljesen elnyomta a halálos lövéseket.
  
  
  "Fuss!" - Hallottam valakit sikoltozni, amikor elhalt a tűzijáték.
  
  
  A vörös köpenyek meglehetősen zavartan mozogni kezdtek. Amint a fennsík visszakerült a zajos tömegbe, kibújtam alóla. Tudtam, hogy az egyik vörös köpenyes férfi most bemászik a fennsík alá, hogy megtudja, miért hiányzott a gyilkos.
  
  
  Rá fog jönni, hogy sokkal többet veszített.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  9. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  A legtöbb amerikai úgy gondolja, hogy a sherry a legrosszabb folyadék, amit a lencseleveshez adunk, vagy az a fajta utálatos ital, amelyet nem hajlandó meginni, amikor meglátogatja a nagymamát. Egy igazán édes, gyáva feszültség illik ehhez a képhez. De Spanyolországban találhatsz egy csomó pasit, aki készen áll a harcra, ha ki mered mondani a manzanillával kapcsolatos sértéseket: egy száraz, fűszeres sherryt, amelyet a szomszédos kávézók hordóiból öntenek ki. A spanyol városok legdurvább részein találkozhatunk olyan kávézókkal, amelyek csak sherryt és édesgyökér ízű tűzivizet szolgálnak fel, amit ánizsnak hívnak. E két ital kombinációja pedig egy égő gyufa és benzin kombinációjához hasonlítható.
  
  
  Ezeket a tényeket de Lorca ezredestől, a spanyol hírszerzés vezetőjétől tudtam meg. Csak egy óra telt el a Vérfarkas halála óta, és az epheria még mindig javában zajlott. De Lorca vékony, sötét férfi volt, körülbelül velem egyidőben, sima orrával, amely furcsa kontrasztban állt a szinte komikus fu mandzsu bajusszal. Civilben volt.
  
  
  – Úgy rohantak le a fennsíkról, mintha bomba lenne rajta – nagyon stílustalan. Harapott egyet a sózott olajbogyóból.
  
  
  „Röviden: azonnal körülvettük őket, és megtaláltuk a gyilkost. Őszintén szólva nagyon meglepődtem."
  
  
  'Miért?'
  
  
  „Ó, tényleg valami másra számítottam. Csak egy csomó kontrollálhatatlan radikális. De egy jól kidolgozott tervet kell adnom nekik. Megúszhatták volna nélküled is."
  
  
  'Talán? Akkor mi akadályozná meg?
  
  
  'ÉN.'
  
  
  De Lorca meglepődött, hogy meg kell magyaráznia. – Ha valaha is látja a hivatalos jelentést, azt fogja olvasni, hogy bár ön hozzájárult a gyilkos stratégiájának feltárásához, én, De Lorca ezredes vállaltam a fizikai kockázatot. Ne nézz annyira sértettnek. Hawk egy kicsit jobban tudja. Nem az a szándékom, hogy hitelt adjak, hanem a saját bőrömet. Noha a Vérfarkas egy mérfölddel elkerülte Caudillot, ha lett volna lehetősége lőni, holnap újabb lyukat áshatnának a családi síromba. Ez nagy dolog számomra." Talán ez a tény megmagyarázza cinizmusát, és azt, hogy miért ivott annyi sherryt és ánizst.
  
  
  – Önről ismert, hogy nagyon jó zsaru vagy, De Lorca. Ugye nem fogod azt mondani, hogy kizavarnak az útból csak azért, mert az a gyilkos túl közel került?
  
  
  - A trükkje után a palotában? Két generáción át a spanyol társadalom egy pillérre épült - Generaliso Franco. Amikor elesik, minden összeomlik vele.
  
  
  „Amikor tüsszent, senor, dübörög a föld. Csak annyit mondtam: „Ha valaha is elolvasta a hivatalos jelentést... mert a jelentés szigorúan titkos. Soha senki nem fogja megtudni. Mi, pályakezdő tisztek, a végsőkig állunk, mint egy haldokló isten papjai, mert tudjuk, hogy a mi békénk a miénkkel van. Nos, Killmaster kontra Vérfarkas! Biztos jó küzdelem lehetett.
  
  
  Felemeltük a poharunkat és ittunk. De Lorca felsóhajtott, és felállt. „Még néhány jelentést kell kitöltenem. Nem kell jönnie; a feladatod itt befejeződött."
  
  
  
  
  Nyaralni visszatérve Sevilla legexkluzívabb éjszakai klubjában találtam Mariát.
  
  
  'Hol voltál.' – duzzogta a lány. – Már megint mi volt a titkos üzeneted?
  
  
  – Azt hittem, egy régi ismerőssel találkozom, de tévedtem.
  
  
  - Hiányzott Andres. Megkérdezte.
  
  
  – Most nem akarok találkozni vele, menjünk el valahova.
  
  
  Maria felajánlotta, hogy elfogadja Sevilla egyik legrégebbi családjának meghívását egy feria partira. Egy csapat olasz herceggel és román hercegnővel beültünk egy Rollsba, és elhajtottunk a sötétben. Egy román hercegnő, aki gyakorlatilag az ölemben ült. a felrobbantott Gábor Zsa Zsa jutott eszembe. Az út minden zökkenőjénél éreztem bőséges melleit az arcomon. – Hová a fenébe megyünk? Felhívtam Mariát, aki elöl ült.
  
  
  – Jerezbe.
  
  
  sherry? Órákra volt Sevillától. Nem hittem el, hogy ilyen sokáig kell ülnöm a dagadt grófnő illatos karjaiban. Mire megérkeztünk, készen álltam, hogy ezt a megtestesült román porkompaktot egy újabb körre elcseréljem a Vérfarkassal.
  
  
  – Nézd, Maria, valójában valami intimebbet képzeltem el.
  
  
  – Ugyan Jack, soha többé nem fogsz látni ilyet. Valószínűleg igaza volt. A ház egy lenyűgöző, gótikus stílusban épült villa volt, szőlőültetvényekkel körülvéve több ezer hektáros telken. A felhajtót zsúfolásig megtöltötték a nemesek limuzinjai Európa-szerte. „Így kellett volna Oroszországban a forradalom előtt” – gondoltam keserűen.
  
  
  A késői óra ellenére a hölgyek és urak elhatározták, hogy minél fényesebbé tegyék az ünnepet. A falakon látható hatalmas családi portrékon a büszke külsejű hódítók és a mogorva admirálisok vigyázó szemei alatt tömegorgia kezdődött.
  
  
  „Gyakran hallottam azt mondani, hogy az európai nemesség között nagy a vérfertőzés, de nem tudtam, mit jelentenek.
  
  
  – Ne légy olyan finnyás, Jack.
  
  
  „Ó, nekem is hasonlóak a hajlamaim. Csak nekem valószínűleg erősebb a magánélet érzése.”
  
  
  Vendéglátónk megjelent. Egy bizonyos márki volt, kettős névvel, lila bársonykabátba öltözve.
  
  
  – Jack kicsit unatkozik – mondta Maria.
  
  
  – Miért nem mutatod meg neki a borospincét?
  
  
  Azt hittem, viccel, de a márki nagyon lelkesen reagált.
  
  
  'Szívesen. Olyan ritka, hogy olyan vendégeim vannak, akik úgy döntenek, hogy viselik a ruhájukat." Oldalt pillantott a tömeg többi tagjára.
  
  
  – Akkor miért van szükséged rájuk?
  
  
  - Látod azt a nagy idiótát, aki ott táncol az asztalon? Ez a fiam.
  
  
  Végigsétáltunk több étkezőn, míg a falban egy hatalmas faajtóhoz nem értünk, amelyben több fémpáncél is volt. A márki elvett egy ősi vaskulcsot.
  
  
  „Van egy másik bejárat a szőlő felől, de mindig ezt használom. Mivel a sherry tette ezt a házat olyanná, amilyen, úgy gondolom, hogy ez a legmegfelelőbb lehetőség." Felvezetett minket egy keskeny lépcsőn. Ahogy közeledtünk a kőpadlóhoz, felkapcsolta a villanyt. A borospince nem volt megfelelő megjelölés a ház alatti térhez. Hatalmas fahordók sora után töltötték meg ezt a hatalmas barlangot. A "sherry" egy rossz angol kiejtése Jereznek, a városnak, ahonnan a bor származik, és a márki Spanyolország egyik legfontosabb sherry-termelője volt.
  
  
  – Tulajdonképpen mennyi borod van?
  
  
  „Minden hordó ötven kis hordót tartalmaz. Összességében gyanítom, hogy körülbelül százezer ilyen hordónk van. A felét exportálják, többnyire oloroso, nagyon édes fajta, és amit Angliában és Amerikában tejszínnek hívnak, az is édes. A többi fino, finom sherry, amontillado vagy manzanilla. Itt.' Megálltunk egy elefánt méretű hordónál. A márki a csaphoz vitte az üveget, és engedte, hogy a sárga folyadék belefolyjon.
  
  
  „Egy sherryház teljes sikere egy sikeres éven múlik. Ezután minden következő betakarítást összekeverünk vele. Hogy találtad meg?
  
  
  kortyoltam egyet. A bor erős volt és pézsmás ízű.
  
  
  "Finom".
  
  
  "Biztos vagyok benne. A családom körülbelül száz éve gyűjti őket.”
  
  
  Ez több volt annál, mint hogy megpróbáljuk, amit csináltunk. Ez volt a mennyország látomása, amit egy alkoholistának látnia kell. Mindenhol hordók voltak – a fára vésték a bor fajtáját és korát.
  
  
  A szolga ekkor lejött, hogy elmondja a márkinak, hogy a fia látni akarja őt.
  
  
  „Ha akarsz, maradj itt” – javasolta nekünk a márki. – Általában sokkal jobban szeretek itt lenni, mint abban a pokolban odafent.
  
  
  Mariával volt néhány csésze, amit még nem próbáltunk ki, és a legtöbbet hoztuk ki belőlük a szőlőskert felőli ajtóhoz vezető lépcsőn ülve.
  
  
  – Nem örülsz, hogy eljöttünk?
  
  
  „Ez minden bizonnyal nagyon tanulságos” – értettem egyet. Hirtelen hallottam, hogy becsapódik a ház ajtaja. Azt hittem, a márki visszatért, de végül nem az öreg.
  
  
  Két izmos, barátságtalan típus jött le a lépcsőn. Kezükben széles kardokat tartottak, amelyeket korábban láttam a páncélon a folyosón.
  
  
  – Mary, remélem, nem mondtam semmi rosszindulatot az egyik barátodnak?
  
  
  – Nem, Jack. Fogalmam sincs, mit akarnak ezek a srácok."
  
  
  Most két sofőrként ismertem fel őket, akik Sevillából Jerezbe vezettek.
  
  
  Ők is felismertek, mert amint megláttak, rohantak felénk.
  
  
  'Állj meg!' - kiáltottam, és a Lugeremért nyúltam. Hiába nyújtózkodtam. Ez a román! Ellopta az ütközések és az útközbeni remegés során. A sofőrök tudták, hogy már nincs nálam, mert tovább futottak, és fenyegetően a fejük fölött tartottak öt láb hosszú kardokat.
  
  
  – Mary, az öreg azt mondta, van más kiút. Menj ki innen ".
  
  
  'És te?'
  
  
  – Megpróbálom megállítani őket.
  
  
  Ahogy Mary felszaladt a lépcsőn a szőlőskert ajtajához, felkészültem, hogy kivédjem ezeket a furcsa mulatozókat. Még mindig nálam volt a tűsarkú, és kiráztam a mandzsettámból. A nehézség persze az volt, hogy soha nem tudtam közel kerülni a kardjukhoz, hogy használhassam a tűsarkút.
  
  
  Amikor az előttem haladó tíz lábnyira volt tőlem, a kezem kirepült, és a kés pontosan a szívén találta el. De nem sikerült. Testpáncél – minden óvintézkedést megtettek. Ahelyett, hogy időt vesztegettem volna azzal, hogy új taktikát dolgozzak ki, és egy levágott fejet kockáztattam volna, két hordó közé ugrottam, és a következő ösvényre kúsztam.
  
  
  – Zárd be a szőlő ajtaját, Carlos – suttogta egyikük. – Akkor felkaroljuk azt az amerikait ebben a pincében.
  
  
  Leengedtem a zoknimat és kihúztam a bokámra erősített gázbombát. Az volt az érzésem, hogy senki sem hagyja el azt az orgiát az emeleten, hogy a segítségemre jöjjön.
  
  
  "Itt jön ő."
  
  
  Egy széles kard füttyentett el a vállam mellett. Oldalra rohantam, de a kard lapos oldala még így is eltalálta a kezem. Ernyedten és zsibbadtan lógott. A gázbomba úgy gördült át a padlón, hogy nem nyúltam hozzá.
  
  
  A kard most a derekam felé fordult, mintha kettévágna. Beugrottam, és a sherry kizuhant a hordóból a padlóra. A gyilkos a lábamon talált el – ugrottam a sérült törzsre. Amint a kard hegye ismét felszállt, a következő törzsre ugrottam.
  
  
  „Nem veszélyes, nekem inkább balerinának tűnik” – nevetett a sofőr.
  
  
  Azt hittem nyaralok. Miért akart ez a két férfi megölni?
  
  
  Most egyet a csomagtartó mindkét oldalán. A kardjuk összeütközött, miközben egyszerre céloztak rám, én pedig a másik csövre ugrottam.
  
  
  – Nem táncolhatsz tovább, balerina. Azonnal lemehetsz.
  
  
  A széles kard primitív eszköz, de hatékony egy erős ember kezében. Oroszlánszívű Richárd egyszer úgy győzött le egy arab sereget, hogy egyszerűen félbevágta a barbárok által ellene küldött harcosokat.
  
  
  A férfiak meglökték a hordót, én legurultam, és most úgy lógtam, mint egy baba két hordó között. A lábaim kelletlenül lógtak, és fél tonna súly a mellkasom összezúzásával fenyegetett.
  
  
  „Elkaptuk! '
  
  
  Kihúztam a kezem. A kard beleütközött a fába, ahol a kezem volt. Viszont egy másik kard közvetlenül a combom mellé vágódott. Ez egy tisztességes küzdelemben idáig tart – de ököllel kell ütni, összetörni, mint a veréb a henger alatt, anélkül, hogy tudnánk, miért...
  
  
  Valahogy felemeltem a lábam és meglöktem a hordókat. A lábam és a karom minden izma megfeszült, ahogy eltoltam egymástól az óriási ereket. A hátamban lévő nehezen mozdult. Nem volt tele, hallottam a bor csobogását. Visszaadta az önbizalmamat.
  
  
  "Ha!" „Egy izomlazító karate sikolyt hallattam, és az asztalok szétrepültek. Visszarándultam, mielőtt a hallgatóim rájöttek, mi történik, és levághatták volna az egyik lábamat.
  
  
  „Esküszöm, hogy erre csak egy vérfarkas képes” – mondta egyikük.
  
  
  átugrottam a feje fölött. az oldalfolyosón felkaptam a tűsarkúmat és elrohantam.
  
  
  Hallottam az egyik üldözőm sikoltozását. - Vezesd a szőlő ajtajához.
  
  
  A lábaim remegtek attól az erőfeszítéstől, amibe az ereket széttolni kellett. Ösztönösen lehajoltam, és hallottam, hogy a széles kard a falba fütyül mellettem. Ez a hiányosság egy kicsit több előnyt adott nekem. A nehézfegyverekkel való folyamatos támadások most kezdték fárasztani ezeket az embereket.
  
  
  Lelassítottak.
  
  
  Félig futva, félig kúszva értem el a lépcsőhöz, amely a szőlőbe vezető ajtókhoz vezet, arra a helyre, ahol csapdába akartak ejteni. Bedugtam a kést a zárba. Nem mozdult.
  
  
  – Te magad fogsz lejönni, vagy menjünk érted? – kiáltotta az egyik gazember a lépcső alján. „Gyere, és hozz engem” – leheltem, és arra gondoltam, hogy így talán egyenként visszatarthatom őket.
  
  
  "Minket nem érdekel".
  
  
  Egymás után jöttek. Megfordultam és meghúztam a kötelet ami mellettem lógott.
  
  
  Visszatartották magukat, és valószínűleg azt hitték, megőrültem a félelemtől. Aztán megláttak egy kötelet, amely egy csigán lógott, és a törzshöz volt kötve. Elkerekedett a szemük, amikor látták, hogy elvágom a kötelet és kiszabadítom a tömbök hordóját.
  
  
  Fussunk!'
  
  
  Széles karddal a kezükben megpróbáltak lemenekülni. Ha ledobnák a nehézfegyvereket, még lenne esélyük, de egy ezer literes hordó bor nagyon gyorsan lendületet vesz. Az egész pince megremegett a guruló kolosszus dühétől. Ellenségeim eltűntek alatta, széles kardjaik fogpiszkálóként repültek a levegőbe. A hatalmas hordó elfojtotta sikoltozásukat, gőzhengerként zúzta őket, végül az első hordósorba csapódott. Hallatszott a fa ropogása, és bor öntötte el a két élettelen testet.
  
  
  Ha nem félnek annyira, hogy túl sok zajt keltenek. revolvereket használtak volna, én pedig meghaltam volna. Ha nem félnek attól, hogy túl sok hordót megsérülnek, nem hajtottak volna a szőlőbe vezető ajtóhoz, és meghaltam volna.
  
  
  Ez két hibával több a megengedettnél.
  
  
  Az ujjamat belemártottam a padlón szétterülő sherrybe, és megkóstoltam.
  
  
  Amontillado. 1968-as évjárat. Jó év.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  10. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  De miért kellett megölniük? – kérdezte Mary.
  
  
  Jó kérdés.
  
  
  Visszatértünk sevillai szállodai szobánk biztonságába. És már nem ittam sherryt, hanem áttértem a skótra.
  
  
  Talán versenytárs a fegyverkereskedelemben? »
  
  
  Nem hiszem. Lehet, hogy összetévesztettek valaki mással."
  
  
  „De kinek? Jack?'
  
  
  – Sok jó kérdést teszel fel.
  
  
  Bárcsak több válasza lenne. Például miért nem jött senki segíteni, miután megszökött a pincéből. Tudom, hogy lehet, hogy kicsit naiv vagyok, de még mindig azt gondolom, hogy a gyilkosság még egy orgiát is tönkretenne egy kicsit. – Tényleg azt hiszi, hogy Franco helyébe egy ilyen bohócokból álló monarchia lép? - kérdeztem Maryt.
  
  
  – Az első erős ember egy kis bátorsággal letörölheti őket egy zsebkendővel.
  
  
  „Talán ezért játszanak így – tudják, hogy nincs sok idő hátra. Talán ezért is játszom veled – tudom, hogy nekünk is olyan kevés időnk van.”
  
  
  Kibontottam a ruhája cipzárját. Fekete haja a derekáig omlott. Elhúztam és megcsókoltam a nyakát. Kezeim a melleit tapogatták, és a mellbimbói kemények lettek. Hozzám dőlt, és az élvezet mély sóhaja szakadt ki ajkán.
  
  
  „A te nyaralásod is a végéhez közeledik. Aztán visszamegyek a tanyára vagy Madridba, és néhány év múlva valószínűleg feleségül veszek egy idióta herceget. Vagy egy gazdag öregembernek."
  
  
  – Hogy van Barbarossa?
  
  
  – Megkért tőlem.
  
  
  – Nem akarod?
  
  
  Szembe fordult velem, ajkai szétnyíltak.
  
  
  "Tudod, mit akarok."
  
  
  Felhúztam az ágyamra. Amikor levettem a ruháját, kioldotta az övemet.
  
  
  Korábban is szerettük egymást, de soha nem annyira, mint azon az éjszakán.
  
  
  Rugalmas teste a végtelen élvezet gépévé vált; Erősebben és mélyebben döftem belé, mint valaha, a háta megfeszült, hogy elfogadjon engem. Amikor végeztem, újra felém fordított az ujjaival és ajkaival, és amikor végre vége lett, elaludtunk egymás karjában.
  
  
  Másnap reggel felvettem a kapcsolatot de Lorca ezredessel. Sevilla központjában, a Guadalquivir partján találkoztunk. A spanyol Armada egykor ezen a folyón hajózott, de mára szinte üres.
  
  
  
  
  Megkérdeztem. - Hová megy most Franco?
  
  
  – La Manchába megyünk, hogy ott tudjon fácánvadászni. Lelkes vadász. Miért kérdezed ezt?
  
  
  – Tegnap este két férfi megpróbált megölni.
  
  
  „Nyilvánvalóan nem tették ezt.
  
  
  Köszönöm a gratulációdat. Sajnos meghaltak, így nem tudtam megkérdezni tőlük, hogy mi volt ellenem.
  
  
  "Meg fogom nézni."
  
  
  Ez nem zavar, ezredes. Az számít, hogy szerintem a Vérfarkas még él.
  
  
  De Lorca megrázta a fejét. Meghalt, Killmaster, és nem csak egy kicsit.
  
  
  Úgy érted, a szoborban lévő férfi a körmenetben halott. Milyen esélyt adtál neki a szökésre, miután megölte Francót?
  
  
  „Természetesen ez nem esély. Öngyilkos küldetés volt."
  
  
  – Ugyan, ismersz olyan szakembert, aki öngyilkos küldetésre indul? Nem én. Nem sokat tehetsz a pénzeddel, ha a föld alatt vagy."
  
  
  „Ez egy érv. Van más okod azt hinni, hogy a Vérfarkas még él?
  
  
  Kinyújtottam zsibbadt lábaimat. – A tegnap esti harc során két hordó bor közé kerültem.
  
  
  "Nagyon sajnállak."
  
  
  - És ez nagyon kényelmetlen, különösen, ha van két másik srác, akik meg akarnak szúrni a kardjukkal. De a helyzet az, hogy amikor kiszabadítottam magam, az egyik srác azt mondta, hogy szerinte csak egy vérfarkas képes ilyesmire. Nem azt mondom, hogy ez a Vérfarkas nyomára vezet bennünket, de gyanítom, hogy látták a Vérfarkast, és nagy fizikai erővel nyűgözte le őket.
  
  
  Az a személy a képen: tudtad, hogy körülbelül milyen magas?
  
  
  - Legfeljebb öt láb. Elég szálkás.
  
  
  – De nem Herkules?
  
  
  De Lorca gondolkodott, és bólintott. „Valójában két oka van annak, amiért úgy gondolja, hogy a megfelelő gyilkost fogta el, és hogy a fő veszély továbbra is fennáll. Akkor hadd nyugtassam meg. Én sem ülök. Elmentél egy buliba Maria de Rondával, igaz? Tegyük fel, hogy nagyon közel állsz hozzá. A riválisod, Don Barbarossa féltékeny ember. Ő is nagyon gazdag, és többek között annak a szervezetnek a tulajdonosa, ahol ezek a sofőrök dolgoztak. Most használd a józan észt. Kis trükk lenne Barbarossa részéről, hogy eltávolítson téged, csak hogy örökre száműzzen Maria de Ronda emlékezetéből. Az ilyesmi itt nem ritka. A spanyolok egyszerűen intoleránsabbak, mint ti amerikaiak. Ami a Vérfarkast illeti. Vajon megszökhetett, e boroshordók közé került? Lehet, hogy nem a te módszered szerint – nyers erő –, de miért ne használnád a sebességet? Maga mondta, hogy nehéz ellenfelet talált a szoborban. Megszökhetett volna, miután megölte Francót? Nemet mondok, mert biztos vagyok benne, hogy elkaptam volna. Sajnos nem tudom teljes mértékben garantálni az összes biztonsági személyzet hűségét, és talán a jelenlévő rendőrök inkább megvédték volna, mint megölték volna. Ezért titkoltam az AXE segítségét. Nem, elvégezted a dolgod. Légy értelmes, lazíts, és próbálj távol maradni Barbarossától."
  
  
  Barbarossa. Ha De Lorca nem hinné el elképzeléseimet a vérfarkasról, mit szólna az iparos magánhadseregével kapcsolatos gyanúmhoz? „Mondja meg, ezredes, mi áll valójában annak az elképzelésnek a hátterében, hogy Spanyolországban és Észak-Afrikában több közös vonás van, mint Spanyolországban és Európában – hogy Spanyolország és Észak-Afrika között különleges kapcsolatok vannak?”
  
  
  – Tudod, hogyan hívták eredetileg ezt a folyót, Killmaster? Wadi el-Kibir. A nevet nemrég Guadalquivirre változtatták. Templomaink korábban mecsetek voltak. Nem kell mélyre ásnod Spanyolországban, hogy megtaláld Afrikát."
  
  
  A sirály talált valamit a folyó túlsó partján. Azonnal megtámadták más sirályok, akik megpróbálták elvenni a zsákmányt. Nem ez történt volna Spanyolországban a régi diktátor halála után? – Franco valóban észrevette a kísérletet?
  
  
  'Lehetetlen. Elég rosszul hall, és ráadásul azzal a tűzijátékkal... Nem, remekül csináltad." Az órájára nézett. „Mellesleg hamarosan indulnak az autóink, gondoskodnom kell arról, hogy időben érkezzek. Amikor visszatérek Madridba, elküldöm ezt az ügyet, hogy ellenőrizzék ezeket a versenyzőket."
  
  
  Nem tudtam mást mondani, ami megváltoztatta volna a véleményét. Az érvei, miszerint a Vérfarkas meghalt, elég meggyőzőek voltak számára. És csak egy félig formált elméletem volt Andres Barbarossa terveiről.
  
  
  Ahogy felsétáltam a lépcsőn a mólóhoz. Láttam egy alakot, aki felém integet. Mary volt.
  
  
  "Kihez beszéltél? Egy másik üzletember? - kérdezte, amikor üdvözöltük egymást. – Igen – hazudtam egyenes arccal. - Fehérnemű-kereskedelemmel foglalkozik. Szerettem volna rendelni neked valami szépet."
  
  
  – Hm. Úgy tűnik, egy újabb utazásra készülsz, amiről soha nem beszélsz. Éppen akkor, amikor elkezdődött a bikaviadal-szezon, és láthatjátok a legjobb madridi küzdelmeket. Jössz, ugye? Nem hagyhatsz el úgy kétpercenként, hogy felveszel, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne."
  
  
  "Szeretnék."
  
  
  Égő tekintettel nézett rám. Egy sértett nő dühe volt a szemében, egy sértett grófnő dühe.
  
  
  – Ha most elmész, nem kell visszajönnöd!
  
  
  – Találkozunk Madridban.
  
  
  A lány hevesen taposott a lábával. – És még azt sem mondod meg, hova mész? – duzzogta a lány.
  
  
  – Tanulmányozd a madarakat.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  11. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Megettem egy hideg omlettet, vidéki kenyeret, ittam egy kis bort és néztem, ahogy a felhők úsznak. Friss szél fújt La Mancha végtelen síkságán. Időnként megpördültem a hasamon, és az út felé mutattam a távcsövet.
  
  
  Egy óra múlva megérkeztek a helikopterek. Egy kilométeres magasságban a terület felett repültek hívatlan vendégeket keresve. Beugrottam a sűrűbe, és vártam, míg eltűnnek. Amikor kicsit távolabb repültek, távcsővel néztem rájuk. Ezek a Huey Cobrák voltak, Franco védelmének részei.
  
  
  Hallottam az autógumik hangját. Három Land Rover jelent meg az úton, őket követte egy teherautó gazdákkal. A konvoj nem messze tőlem állt meg. Ahogy a Land Roverek a kávézó körül gyülekeztek, a parasztok szétszéledtek a síkságon. Csapdaszerű képződményben botokkal kezdték verni az aljnövényzetet a síkság két oldalán, a madarakat és a nyulakat a középpont felé terelve. És pontosan középen Generalissimo Franco várta áldozata megjelenését.
  
  
  A polgárőrség gépfegyverekkel felfegyverkezve követte a parasztokat, óvakodva az idegenektől, akik esetleg elkerülhetik a kobrákat. Franco és kísérete türelmesen kortyolgatta a kávéját. Míg a Vérfarkas még élhet, legalábbis nem láttam a nyomát. Inkább úgy éreztem, mintha egy vadásztársaságot ábrázoló tizenkilencedik századi festményt támadnék meg, mintsem egy modern diktátort védek. Gazdák bottal, polgárőrség háromszög szuronyaikkal, Franco angol tweedvadászruhába öltözött: mindez valami más időkből valónak tűnt.
  
  
  A vidéki csendet pisztolydörgés törte meg. Az egyik vadász leadta az első lövést, de hiába. Franco mellett volt egy adjutáns kis kaliberű puskák és sörétes puskák gyűjteményével.
  
  
  Egy nyúl ugrott el mellettem; a háta mögött egy bot hangját hallottam a bokrokhoz csapódni. Mélyebbre merültem az aljnövényzetben. Szerencsére a gazda figyelme teljesen a mezei nyúlra összpontosult, amely mindössze három lábnyira ment el tőlem. Vettem egy levegőt, és távcsővel folytattam a vadászat tanulmányozását.
  
  
  A Vérfarkas esélyei egyre karcsúbbak lettek. Hamarosan le kellene ütnie.
  
  
  Ahogy Hawk tanácsolta, magamat helyeztem a gyilkos helyébe. Franco korábbi spanyolországi utazásainak elemzése azt mutatta, hogy mindig a nagyobb városokon áthaladó nagy útvonallal indult, de az utazás általában félúton megszakadt. Ez azért történt, mert Francót nem fogadták szívesen Barcelonában, Bilbaóban, Santanderben és más nagyobb városokban az etnikai kisebbségek növekvő panaszai miatt. A katalánok a nyelvük elleni diszkrimináció miatt fellázadtak, és a bilbaói baszkok vezetésével gerillalázadás volt kibontakozóban. A turné csökkenésének másik oka az volt, hogy már nem volt annyi energiája.
  
  
  Franco szinte mindig közvetlenül a vadászat után fejezte be túráját – ha a Vérfarkas nem ma üt, nem lett volna újabb esélye. Másrészt mi lehet jobb a vadászatnál? A lövést nem veszik észre, amíg a diktátor össze nem omlik.
  
  
  A parasztok köre szűkült. A legtöbb harcos most állt és lőtt. Nyúlakat és fácánokat mészároltak le a Land Roverek közelében. Franco ülve maradt; látszott, hogy unatkozik. Ezt követően a gazdák pihenni kezdtek, és ezzel véget is ért a mulatság.
  
  
  A vadászok és a gazdák visszaszálltak a Land Roverbe és a teherautóba, és elhajtottak. Én pedig hason feküdtem az aljnövényzetben.
  
  
  Amikor eltűntek a szemük elől, felálltam és az útra sétáltam. A falu, ahol Franco és kísérete tartózkodott, legalább tíz kilométerre volt tőle. A város felé sétáltam és idiótának éreztem magam.
  
  
  Előttem egy farmer volt szamárral. Csizmában és fekete kalapban úgy nézett ki, mint La Mancha összes farmere. Amikor a lépteim hangja felé fordult, láttam, hogy az arca bronzszínű és borostás. Szürke szeme érdeklődő és intelligens volt.
  
  
  Megállt és megvárta, hogy utolérjem.
  
  
  – Szia, hova mész? - kérdezte durva helyi dialektusban.
  
  
  Kifejezetten erre az alkalomra bő városi ruhát és sálat vettem fel, és sevillai dialektusban válaszoltam neki. „San Victoriaba. Jó irányba megyek? '
  
  
  „Te vagy Sevillano. Nem csoda, hogy elveszett. Gyere velem, szamaram, és én is odamegyek.
  
  
  Nem könnyű beszélgetést kezdeményezni, mint egy idegen La Manchában, és egy darabig csendben sétáltunk egymás mellett. Végül úrrá lett rajta a kíváncsiság, és megkérdezte: „Tudtad egyáltalán, hogy ma különleges vendégünk volt? Láttál valami szokatlant?
  
  
  'Helikopter. Gyakran lehet itt helikoptert látni.”
  
  
  – És mit csináltál, amikor ezt megláttad?
  
  
  "bújtam".
  
  
  Az öreg nevetett, és térdre rogyott örömében. „Egy sevillano, aki igazat mond. Ma szokatlan nap van. Nos, testvér, nagyon bölcs volt tőled, hogy elbújtál. Ezek El Caudillo helikopterek voltak. Ma volt itt vadászni.
  
  
  'Viccelsz! '
  
  
  'Esküszöm. A bátyám segített a vadászatban, ahogy az unokatestvérem is. Ez természetesen megtiszteltetés, de másrészt tönkreteszi az itteni emberek vadászatát, akiknek végül ebből kell megélniük. Nem arról van szó, hogy a Generalissimo-t kritizálom. Soha egy rossz szavam sem volt rá."
  
  
  
  
  „Valószínűleg nem” – gondoltam. A szamár háta fölött egy kövér fácán lógott.
  
  
  – Más szóval, lesz mit enned.
  
  
  – Ó, az a fácán. Csapdába csaltam. Szerintem a tábornokok nem lőttek olyan jól. Talán odaadom a vezetőnknek, amikor San Victoria-ba érünk."
  
  
  Nem fogadnék rá. Az öregember, mint minden farmer, még a Wall Street-i brókernél is ravaszabb volt.
  
  
  Szomjasak voltunk a beszélgetésre. Megálltunk és bort ittunk a kecskebőréből. Az ilyesmiből inni elég fárasztó, hiszen a patakot kell irányítani, ami közvetlenül a szádba csap.
  
  
  Elvigyorodott. - Láttál már turistát ilyen zacskóból bort inni? "Általában először a szemükre öntik, majd a ruhájukra." Végül megérkeztünk San Victoria-ba és az öreg elköszönt.
  
  
  – Hadd adjak még egy tanácsot, barátom. Rengeteg rendőr van itt. És ismeri a Guardia Civilt – először lőnek, és csak később tesznek fel kérdéseket. Minél távolabb van a Generalissimotól, annál jobb. Lehet, hogy azok a helikopterek nem láttak meg először, hanem másodszor."
  
  
  – Megértettem, köszönöm.
  
  
  Ujjával letörölte az izzadságot az arcáról. - Apropó, mit csinálsz La Manchában?
  
  
  'Munkát keresek.'
  
  
  Felvonta a szemöldökét, és megveregette a homlokát. „Akkor imádkozhatsz, hogy Isten segítsen. Biztosan szüksége lesz a segítségére."
  
  
  Kétségtelenül most azt hitte, hogy hiábavaló vagyok. De amit a rendőrségről mondott, az túlságosan igaz. Bármerre mentél, a polgárőr bakancsára tapostál, és a főutcán sétálva szemek tucatjait éreztem a hátamon. Még a falu legnagyobb épületének, a templomnak a tetején is katonákat láttam. Kiléptem a főutcáról, és valahol találtam egy kis kávézót. Sokan segítettek Francónak vadászni erre a vadra, és jó üzletük volt. Leültem az asztalhoz és bort rendeltem. Mindenki a vadászatról beszélt, és a beszélgetésekből azt hallottam, hogy a Generalissimonak aznap reggel gyomorfájdalma volt. Ez volt az oka annak, hogy nem lőtt. De most már jobban van, és délután folytatódik a vadászat. Sok gazda elégedetlen volt ezzel.
  
  
  – Vissza kell mennem a farmra.
  
  
  'Nekem is. Ma rajtam a sor, hogy vizet szerezzek az öntözéshez. És tudod, mi történik, ha nincs vízed." Egy másik kövér férfi csatlakozott a beszélgetéshez, aki kicsit jobban öltözött, mint a többiek. „Megtiszteltetés. Most nem mehetsz el! '
  
  
  – A családomnak éheznie kellene?
  
  
  – A falu becsületéről beszélünk.
  
  
  - Szem előtt tartod a becsületedet. „Te vagy a polgármester” – válaszolta az egyik gazda. „Nem a mi érdekeinkre gondolnak. Csak találj néhány utcai sünököt, amellyel üldözheted a fácánokat."
  
  
  A polgármester azonban dühös volt, a gazdák fele másodszor is megtagadta, hogy részt vegyen a hajtásban.
  
  
  – Ezt nem felejtem el – fenyegetőzött. 'Te ott!'
  
  
  Hátranéztem, hogy lássam, kivel beszél.
  
  
  – Te, idegen.
  
  
  'ÉN?' - mutattam magamra.
  
  
  „Igen, te hülye vagy. Biztosan tudsz segíteni a vadászatban, igaz?
  
  
  – Szerintem minden rendben lesz.
  
  
  – Sevillano – gúnyolódott. - És arra is számít néha, hogy fizetést kap?
  
  
  Tudtam, hogy ez gyakori.
  
  
  – Egy kicsit, igen – válaszoltam szelíden.
  
  
  – Ötven pezeta és ingyen étel.
  
  
  A gazdákra néztem, és láttam, hogy egyikük rosszallóan csóválta a fejét.
  
  
  'Nem tudom.'
  
  
  – Akkor semmi baj. Nyolcvan peseta. Vagy inkább letartóztatná a gárda. Itt nem használhatunk kóborokat."
  
  
  „Így működik a spanyol önkormányzati tanács” – gondoltam.
  
  
  A polgármester beszerzett még néhány utcafiút, és a tábornokok sziesztája után mindannyian beültünk a teherautóba.
  
  
  Most a síkság másik részére mentünk. Hatalmas sziklákkal és kígyókkal volt teleszórva. A vadászokat ez nem zavarta, mert a kifejezetten számukra kivágott területen maradtak. Franco helikopterei óriási rovarokként dúdoltak.
  
  
  A csoport, amelyben voltam, balra terült el. Három méterenként egy nyúl ugrott ki az aljnövényzetből, vagy egy fácán rohant fejjel a halála felé. Amikor körülbelül ötven yardnyi földet tettünk meg, megálltam és letérdeltem.
  
  
  „Gyere, újra utolérlek. Van egy kavics a cipőmben."
  
  
  A szokásos alacsony cipőmet viseltem.
  
  
  „Itt csizma kell” – hangzott a megjegyzésük.
  
  
  Továbbmentek, amikor elkezdtem levenni a cipőmet. Egy perccel később már alig lehetett látni őket.
  
  
  – Mi történt veled? - jött egy hang, ami homályosan ismerősnek tűnt.
  
  
  – Egy kavics a cipőmben.
  
  
  – Állj fel, ha beszélek veled.
  
  
  Felkelek. Valaki a spanyol idegenlégióból gyanakodva nézett rám.
  
  
  A Gorilla volt, a testőr, akivel már kétszer találkoztam a palotában. Egyszer álruhában voltam, máskor pedig igazi formámban a bálteremben vívott csatánk során. Múltkor nagyon sötét volt, és lefogadom, hogy nem ismert fel.
  
  
  - Segítesz vadászni vadat a Generalissimonak? - kérdezte szkeptikusan.
  
  
  – Igen, senor.
  
  
  Khaki színű sivatagi egyenruhát viselve sétált körülöttem, és nyugtalanul ütögette a combjához a puska végét. „Nem ismerlek valahonnan? A légióban voltál?
  
  
  – Nem, senor.
  
  
  - Különben elég erősnek tűnsz. Nem tartasz annak a típusnak, aki gazdákkal vadászik vadra.
  
  
  Soha nem felejtek el egy arcot – biztos vagy benne, hogy még nem találkoztunk?
  
  
  – Talán Sevillában. Sevillából származom, talán láttál ott.
  
  
  Megdörzsölte a heget. – Nem, máshol. Nos, mindegy. Siess azzal a cipővel, és győződjön meg róla, hogy utoléri a többit."
  
  
  – Igen, senor.
  
  
  Ebben a pillanatban megdermedt kövér arca. Zavarodottsága hátborzongató magabiztossággá vált.
  
  
  a földre néztem. Beszéd közben megfordultam, és amikor meglátta az arcomat az árnyékban, felismerte azt az arcot, amelyet a bálteremben látott.
  
  
  Mostanra minden kétsége elszállt. „Igen, azt hiszem, ismerjük egymást. Még meg is kerestelek, mert még vacakolnom kell veled. És akkor azt teszem veled, amit mi a légióban mindig az árulókkal – levágom a fejedet a testedről, és rúdra teszem!
  
  
  – Nem értem, miről beszél, senor.
  
  
  Mielőtt újra megszólalhatott volna, kiütöttem a puskát a kezéből, de egy pillanatra sem lazítottak. A gorilla nyakon szúrt. Megfogtam a karját, megpördítettem és a vállamra dobtam. Talpra ugrott, még mindig a kezében tartotta a kést.
  
  
  Ah, tudod miről beszélek, te piszkos gyilkos. elpusztítalak.
  
  
  Meglegyintett a késsel, én újra megfogtam a kezét. De most áthelyezte a súlyát, és a földre dobott négy méterrel arrébb.
  
  
  „Tizennégy évesen megöltem az első ellenfelemet” – dicsekedett. „Tizenhét évesen én voltam a legerősebb az egész légióban. És nincs zongora, amely mögé bújhatna, így esélye sincs."
  
  
  – Akela voltam a cserkészekkel.
  
  
  Egy darabig gondolkodnia kellett ezen a megjegyzésen, és ez lehetőséget adott arra, hogy felugorjak, és mindkét sarokkal homlokon rúgjam. Egy ilyen ütéstől még a ló is felhátrálna, de a veterán megragadott a derekamnál, és visszadobott a földre. Két kézzel a torkomhoz emelte a kés hegyét.
  
  
  – Ha abbahagyod a légzést, nem fogod érezni, fiú – suttogta.
  
  
  Vállizmai megfeszültek, ahogy szorította a karomat. A penge már vágási mozdulatot tett. Abban a pillanatban sikerült megtartanom a csuklóját. Először nem hitte el, hogy a csuklója össze van zárva, hogy az én kezeim erősebbek, mint az övé.
  
  
  – Nem vagy gazda – lehelte.
  
  
  A hege kifehéredett, és a nyakán az erek kidagadtak az erőlködéstől, de nem tudta megtörni az erőmet. Félrehúztam a kezeit, és a kés a padlóra esett. Aztán hirtelen elengedtem, teljes súlyommal a földre dobtam. A hátára fordítottam és megfogtam a kést. Most a szerepek felcserélődtek. Lassan, de biztosan a légiós torkához nyomtam a kést. Minden súlyomra szükségem volt, hogy legyőzzem az ellenállását. A kés hegye az ádámcsutkáját legeltette.
  
  
  Hirtelen homok került a szemembe. A gorilla rájött, hogy legyőzték, és csak annyit tehetett, hogy elkerülje a halált, hogy egy marék port szór az arcomba.
  
  
  Köhögnem kellett, és alig láttam valamit. A kés céltalanul esett a földre. Hallottam, hogy a légiós feláll és körülöttem sétál.
  
  
  Egy másodperccel később egy kötelet csavart a nyakam köré. Szorosan meghúzta – megfulladtam. Spanyol fojtogatás volt. A börtönökben feszítőrudakat és csavarokat használnak, de a Légió még mindig a régi módon, kötéllel csinálja. Nagyon hatékony. A szívem hevesebben kezdett verni, és fekete foltok jelentek meg a szemem előtt az oxigénhiány miatt. Bántó, fullasztó hangot hallattam, ahogy még erősebben húzta a kötelet.
  
  
  Koncentrált erőfeszítéssel két kézzel megragadtam a kötelet, és teljes erőmmel előre ugrottam. A gorilla elrepült a fejem felett, és a földre szállt. Lihegve ugrott újra talpra. Még mindig elvakítva a homoktól, teljes erőmből ott ütöttem, ahol a legsebezhetőbb volt.
  
  
  A gorilla homálya megremegett. Tágra nyílt szájából hallhatatlan fájdalomkiáltások hallatszottak, mindkét kezével megragadta az ágyékát, és térdre rogyott. Levettem a kötelet a nyakamról. Maradt egy karika nyers vörös húsból. Nehezen álltam ellen a kísértésnek, hogy megfojtsam vele a gorillát.
  
  
  – Legalább nem kell hónapokig a barátnőidre gondolnod – mondtam.
  
  
  Még hangosabban nyögni kezdett. Felemeltem a puskát, és a koponyájába vágtam, mint egy golfütőt. A gorilla most eszméletlenül feküdt a földön.
  
  
  Hagytam, hogy könnyeim lemossák a szennyeződést a szememről, és felvettem a légiós ruhámat. Nem volt jobb álcázás, amelyben szabadon lehetett mozogni a vadászterületeken.
  
  
  Most már javában folyt a vadászat. A kör, amelyben a gazdák körülvették pánikba esett állataikat, egyre kisebb lett. A lövések pedig rövidebb időközönként dördültek el.
  
  
  Találtam egy megfigyelésre alkalmas nagy sziklát. Távcsövön keresztül láttam, hogy valaki felsegíti Francót a székből. Tudtam, hogy a Land Roversből látható vagyok, de az egyenruhámnak és a gorillasapkámnak köszönhetően senki sem figyelt rám. Egy nyúl beugrott a tűzmezőbe.
  
  
  Franco azzal a magabiztossággal választotta ki a könnyű puskát, amellyel új nyakkendőt választana, és lőtt. A nyúl megfordult és holtan esett a hátára.
  
  
  Nem rossz egy nyolcvanas éveiben járó férfinak.
  
  
  A többi harcos tapsolt.
  
  
  Franco intett nekik, hogy maradjanak csendben, és vett néhány új töltényt. Köztudott, hogy jó vadász, és gyanítottam, hogy más töltényeket keres. Könnyű elképzelni, hogy az őrei lövésekkel töltik meg fegyvereiket, hogy növeljék a találati esélyt. Csakúgy, mint Eisenhower biztonsági őrei, akik rendszeresen kiütötték golflabdáit a durva terepre, és vissza a pályára. Eisenhowert megőrjítette, de nem álltak meg.
  
  
  A vadászat olyan álmosnak tűnt, mint aznap reggel.
  
  
  Egy fácán kirepült az aljnövényzetből.
  
  
  Franco nyugodtan követte fegyvere irányzékán keresztül. Tüzelt, és a fácán leesett. Még több taps.
  
  
  A legtöbb gazdálkodó most figyelte, ahogy a feladatuk elkészült. Soraikból időről időre elhangzott az „Olé!”. ha a generalissimo sikeresen lőtt.
  
  
  Pásztáztam a horizontot. A köveken és a bokrokon kívül semmi nem látszott. A távolban pedig egy szélmalom. Épp amikor le akartam engedni a nézőt, valahol olyan mozgást láttam, amire nem számítottam. Szinte közvetlenül velem szemben, a vadászterület másik oldalán, macskakövek sora volt. És valami nem stimmel az egyik kővel. Úgy tűnt, hogy összecsukott fülei voltak, amelyek Franco minden lövésénél megmozdultak. Távcsővel benéztem az aljnövényzetbe, ahogy csak tudtam, és végre megláttam egy férfi alakját. Az öreg farmer volt, akivel elsétáltam San Victoriába. Megkönnyebbülten felsóhajtottam. Természetesen a Generalissimo iránti kíváncsiság arra kényszerítette, hogy ott bújjon el. És valószínűleg látni akarta Francót is.
  
  
  Egy fácán repült fel az aljnövényzetből, ahol ült, gunyorosan. A madár felemelkedett, és a vadászterületekre repült. Talán az öreg farmer mégis adott valamit Caudillonak.
  
  
  Franco egyik asszisztense a madárra mutatott.
  
  
  Franco fogta a töltött kétcsövű puskát, és célba vette. A fácán körülbelül öt méter magasan repült, és egyenesen Franco felé indult. Az egyik hordó elsült, majd a másik. A madár sértetlenül elrepült. Fordult, és furcsa módon visszarepült a harcosokhoz. Amikor meglátták a visszatérő fenevadat, izgatott sikolyok hallatszottak. Franco új puskát ragadott.
  
  
  A fácán meglehetősen mereven, szinte természetellenesen repült. Amikor felrepült a Generalissimohoz, távcsővel tanulmányoztam. A fej kifejezéstelen volt, a szemek vakok. Ez a madár élt, akár egy kitömött teknős.
  
  
  Visszafordítottam a nézőt az öreg gazda felé. Most teljesen a fácán mozdulataira koncentrált, szinte egyenesen állt. Kezében rádióadót tartott, melynek segítségével egy mechanikus madár mozgását irányította. Vérfarkasnak kellett volna lennie! Az egész délelőttöt a jelenlétében töltöttem, és most tanúja leszek Franco meggyilkolásának!
  
  
  A törékeny diktátor követte a madarat látókörén keresztül. A fenevad egyenesen felé repült, pótolhatatlan célpontot alkotva. Azonban egy golyóval ez nem olyan egyszerű, mert minden, ami közvetlenül feléd jön, kisebb sziluettű. Franco lőtt. A madár rövid időre felrepült, de ez a lövést okozó légnyomás miatt történt. Most a második lövést adták le a kétcsövű csövéből. Lehetetlennek tűnt, de a madár tovább repült egyenesen. Franco bosszúsan fogott egy másik puskát. Ez most nem puska lenne. A vadászok bátorítóan kiabáltak, miközben a madár visszafordult.
  
  
  Biztosan azt hitték, hogy ez a vadász szerencséje.
  
  
  Visszafordítottam a távcsövet a Vérfarkas felé. Anélkül, hogy mozdult volna, visszaküldte a lényt a harmadik támadásra. A mechanikus madár rádióvezérlésű volt, de a bomba valószínűleg nem. Gyanítottam, hogy ott lesz: zselatin-dinamit – az elképzelhető legerősebb dinamit. Egy sörétes puskából származó fémrészecske elég lenne a robbanáshoz. Valószínűleg csak később találják meg Franco cipőjét. A repülő bomba mérte az utolsó csapást. Egyenesen a fejem fölött repülne. A légiós puskáját a jobb szárnyára irányítottam.
  
  
  A vérfarkas bizonyára felfigyelt rám, mert a hamis fácán hirtelen beugrott, és a lövésem elhibázott. A madár most szinte közvetlenül felettem repült, és elindult a vadászok felé. Ha a következő lövésem ismét elhibázik, a golyó eltalálhatja az egyik vadászgépet.
  
  
  Most a felettem lévő madár vastag mellkasára céloztam, és óvatosan meghúztam a ravaszt.
  
  
  Mintha a nap kirobbant volna a síkság fölé. A fegyver a légnyomás miatt kiszakadt a kezemből. Mintha valami álomban lettem volna, úgy éreztem, hogy felemelkedem és újra lezuhanok. De amikor a vállam és a fejem a földet érte, fájt. Körülbelül tíz métert csúsztam a kezemen és az arcomon. Megpróbáltam uralkodni a karomon és a lábaimon, de már eszméletlen voltam, mielőtt nekiütköztem a macskaköveknek.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  12. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Fáradt, keskeny arc az ágy lábánál. Kifakult bajusz, májszínű foltok. Tiszteletteljes beszélgetés.
  
  
  Valaki felkelt. Mások is voltak.
  
  
  A látogatás véget ért.
  
  
  Aztán az orvosok. kötszerek. Gumitömlős palackok az ágy mellett. Gumitömlők a kézben. A lepedők úgy suhogtak, mint egy mechanikus madár tollai.
  
  
  Felébredtem és felültem az ágyban. A fésülködőasztal feletti tükörben egy magas, sötét férfit láttam pizsamakabátban – Nick Cartert –, aki nem tűnt túl fittnek. De Lorca leült az ágy melletti székre. – Isten hozott itthon – mondta.
  
  
  – Hol voltam? - kérdeztem hülyén.
  
  
  – Kómában voltál.
  
  
  'Mennyi?'
  
  
  „Három nap, de ne aggódj. Minden ujj és lábujj ott van. A sokk miatt történt. Nincs maradandó sérülés, csak egy kisebb agyrázkódás és néhány elsőfokú égési sérülés, bár először azt hitték, hogy sérült a retinád. Egyébként nem tűntél olyan szépnek, amikor rád találtunk
  
  
  Vér folyt a szemedből, a füledből és a szádból. Kellemetlen látvány.
  
  
  – Köszönöm a bókot, de van dolgom.
  
  
  Visszalökött az ágyra. „Egyelőre pihenned kellene. Az orvosokat nem érdekli, hogy még életben vagy.
  
  
  – Spanyol orvosok?
  
  
  'Pontosabban; A spanyol hadsereg orvosai. A legtöbb embert szétszakítaná a légnyomás, amelynek ki volt téve. Azt mondják, jó példa vagy."
  
  
  – Élve vagy holtan?
  
  
  'Között. Erre gondolok, amikor azt mondom, hogy pihenj. Felkapta a térképet, ami az ágy lábánál lógott. "Láz, kóros vérnyomás, trombózisveszély, kisebb belső vérzés."
  
  
  „Más szóval, nem nagy baj, ha közvetlenül eltalál egy bomba. Ezért nem szabad úgy bánnia velem, mintha teljesen rokkant lennék."
  
  
  – Kérem – tett egy könyörgő mozdulatot a kezével. - Hawk bombát küld nekem, ha hagyom, hogy elhagyja a kórházat azon a napon, amikor magához tér. Ráadásul előbb el kell magyaráznod nekem valamit.
  
  
  Meséltem De Lorcának a Vérfarkasról és a rádióval vezérelt madaráról. De Lorca ezredes egyike volt azoknak a biztonsági tiszteknek, akik anélkül tudták feldolgozni az információkat, hogy mindent leírtak volna. Hallgatott anélkül, hogy megzavart volna.
  
  
  – Nagyon jó, ez a Vérfarkas – mondtam végül. „Egyáltalán nem ismertem fel az álcájában. És minden bizonnyal újra lecsap. Látnod kellett volna őt ezzel a rádióállomással. Soha nem láttam még ilyet. Csak zavartam, de nem kapcsoltam ki.
  
  
  – Gondolod, hogy felismer?
  
  
  'Attól tartok. Véleménye szerint a borítóm le van fújva. Amúgy, ha már az őrültségről beszélünk, hogy áll ez a légiós?
  
  
  – Akit majdnem kasztráltál? De Lorca felnevetett. – A szomszéd szobában van. Nem hiszem, hogy meg kellene mondanunk neki, hol vagy. Egy pillanatra megrándította a bajuszát. „Látod, ez az első alkalom, hogy valaki kiütötte őt kézi küzdelemben. Igazad lehet abban, hogy a Vérfarkas jó, de te még jobbnak bizonyultál.
  
  
  Küzdöttem, hogy nyitva tartsam a szemem, és hirtelen lomhának éreztem magam. – Adtak nyugtatót a glükózhoz? De Lorca alakja elhalványult.
  
  
  „Minél többet pihensz, annál kevésbé valószínű, hogy túlterheltek. Ne aggódjon, a Generalissimo ma is a palotában marad. Holnap megyünk oda. Még mindig beszélni akar veled.
  
  
  "Volt... ő volt..."
  
  
  – Igen, Franco itt volt, amikor még kómában voltál.
  
  
  De Lorca kétségkívül hízelgőbb dolgokat mondott, de a fejem a vastag párnán feküdt, és mélyen aludtam.
  
  
  Este felébredtem. Az öltözőasztalon lévő órára néztem. Tíz óra. A gyomrom korgott az éhségtől, ami kétségtelenül a gyógyulás jele. Megnyomtam az ágyam melletti csengőt.
  
  
  
  Néhány pillanattal később az orvos lépett be.
  
  
  Megkérdeztem. – Vannak itt nővérek?
  
  
  „Ez az osztály azoknak való, akiknek megfelelő pihenésre van szükségük.”
  
  
  Elolvasta a táblázatomat, és a számba szúrt egy hőmérőt.
  
  
  kihúztam.
  
  
  „Miért viselsz maszkot? fertőző vagyok?
  
  
  – Kérem, adja vissza ezt a hőmérőt, nem vagy fertőző, de megfázom.
  
  
  Megnézte az ágy fölött lógó glükózüveget. Üres volt. Kicserélte egy teli üveggel. Ismét kivettem a hőmérőt a számból.
  
  
  „Hívtam, mert éhes voltam. Szeretnék enni valamit, és nem arra a folyadékra gondolok, amit a csövön keresztül öntök. Meg akarok rágni valamit."
  
  
  Visszatette a hőmérőt.
  
  
  „Soha nem használnak szilárd élelmiszert a sokk elleni kezelésben. Nem tudod, hogy meg kellett volna halnod azok után, amin keresztülmentél?
  
  
  A hengert egy gumitömlőhöz kötötte. Tiszta folyadék folyt le a tömlőn a kezembe. Az orvosnak madridi akcentusa volt, de a hangja ismerős volt.
  
  
  Megkérdeztem. - "Tulajdonképpen mit mond a hivatalos jelentés?" – Ezt te találtad ki!
  
  
  felugrottam.
  
  
  „Ön benne van ebben? Mi a fenét jelent ez?
  
  
  Az orvos most nézett először egyenesen az arcomba. Szürke intelligens szeme volt. Egy öreg La Mancha-i gazda szeme.
  
  
  'Te vagy. Vérfarkas!
  
  
  – És te vagy Carter. Tudtam, hogy a legjobb ügynököt küldik értem. Azt hittem, te leszel az, de egészen ma estig nem voltam benne biztos. Gratulálok a fácánommal elért sikerhez. Nagyon szerencsés vagy, de attól tartok, ennek most vége.
  
  
  „Vége boldogságomnak! És szerinted nyugodtan távozhatsz innen? Be vagy zárva ebbe a kórházba, te... Éreztem, hogy a nyelvem megvastagszik. Pislogtam és próbáltam koncentrálni. "Te vagy ..."
  
  
  Már nem volt hatalmam az ajkaim felett. A ködben láttam a címkét az új üvegen.
  
  
  'Nátrium... pent...
  
  
  'Pontosan. Nátrium-pentotál – bólintott a Vérfarkas. – Igazságszérumnak nem túl alkalmas, de nagyon hatásos gyógyszer. Azt hittem, könnyebben elkapják.”
  
  
  Megpróbáltam kiszabadítani a kezem a fecskendőből, de az agyam elvesztette uralmát a végtagjaim felett. A vérfarkas levette a maszkját. Most meg volt borotválva – az arca fiatalabb és szögletes volt.
  
  
  „Amikor az a futár meghalt egy repülőgép-balesetben, tudtam, hogy valaki felbukkan. Gyanítottam, hogy egy angol ügynök vagy valaki Washingtonból. Amikor azt a halottat megtalálták a körmenet szobrában, azt gondoltam: "Nick Carter". Tudtam, hogy ilyesmi csak a te munkád lehet.”
  
  
  Háromszor röviden megnyomta a csengő gombot. - La Manchában is becsaptál. Te is olyan jól beszélsz minden dialektust, mint én. Sajnálom, hogy félre kellett tennem az útból. Ha az oroszok valóban olyan nagyra értékelik a fejedet, mint mondják, akkor legalább jó bónusz vagy."
  
  
  Bónusz: Hallottam, de nem értettem teljesen, amit mondok, mert egyre erősödött a zsongás a fejemben. Halványan tudatában voltam annak, hogy egy fehér lepedőt húznak a fejemre. Valaki belépett a szobába, engem mozgó hordágyra tettek és elvittek.
  
  
  Meghiúsítottam egy Franco elleni merényletet, de nem tehettem semmit, hogy megakadályozzam, hogy a Vérfarkas elkapjon.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  13. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Az első jele annak, hogy élek, az állatok szaga volt. Nem csak egy kutya szaga volt, hanem éles, csípős bűz is. Nem láttam semmit, mert a ponyva alatt voltam, de a zümmögés eltűnt a fejemből, és szabadon tudtam mozgatni az ujjaimat. Egyszerű inget és nadrágot viseltem.
  
  
  Ez rossz volt. Nem hiszek a túlvilágban, és nem is olyan érzés volt, mint a halál. A Vérfarkas meggondolta magát, vagy valami kényszerítette valahova, hogy életben hagyjon? És honnan, Jézus nevében, ez az erős állatszag?
  
  
  Felemeltem a ponyvát. A vérfarkas nem tévedett!
  
  
  Egy karám közepén voltam, amelyet fakerítés vett körül, hat harci bikával. És nem borjak voltak. Fele olyan kaliberűek voltak, mint amilyenekkel Maria tanyáján harcoltam. Igazi felnőtt gyilkosok voltak, kétszer akkorák, mint a borjak, fél méter hosszú szarvakkal. Az egyik mellettem volt.
  
  
  Lassan elfordítottam a fejem és megnéztem, hol van a kapu. A kerítés túloldalán volt, köztem és hat hatalmas bika között. Ráadásul kívülről kétségtelenül le volt zárva. Nem tudtam kiszállni.
  
  
  A karám fa kerítései körülbelül öt méter magasak voltak, nem volt párkány, amelyen kezet vagy lábát támaszthatták volna. Nem volt kijárat. A Vérfarkas terve tökéletes volt.
  
  
  Kétségtelen, hogy a bikákat nem etették eleget. A harci bikák mindig éhesen lépnek be a ringbe. Egy ilyen csoportban békésnek tűntek. Nem sokkal a bikaviadal kezdete előtt külön karámokba helyezték őket. Nem tehettem mást, mint csendben maradni, és megvárni, amíg az őrök elvégzik a dolgukat. De ez sem segített rajtam. Mert lehet, hogy a bikák rosszul látnak, de a szaglásuk rendben van.
  
  
  A vörösesszürke szörnyeteg beledugta a száját valami ételbe. A fekete bika széttárta hátsó lábait, és vizeletpatakot bocsátott ki. Egy másik szellemesség az agancs a karám kerítésénél. A végén ezek a hihetetlen harci gépek halottak lennének, de most királyok lettek.
  
  
  Az egyik átlépett a ponyván, és izmos testét a kerítéshez dörzsölte. A vörös-szürke rágta, hosszú nyelvével megnyalta rózsaszín ajkát.
  
  
  Nehéz volt nem káromkodnom hangosan. Az egyik állat oldalán egy jelet láttam - SS. A Vérfarkasnak baljós humorérzéke volt.
  
  
  Most azonban nem ez volt a fő gondom. A vörös-szürke bika közelebb jött. Útközben esztelenül ettem szénát, mint egy porszívó. A repedésen keresztül láttam, hogy a szeme a ponyván vándorol.
  
  
  Mit gondol majd a bikák gazdája, ha megtalálják a holttestemet? A lelkes amatőr torreádorok gyakran kipróbálták magukat valódi bikáknál, és bejutottak a karámba. Egy ilyen trükkben száz százalékos a halál kockázata. Szóval én lennék az egyik halott idióta.
  
  
  A vörös bika most éppen a ponyva alá akarta bedugni az orrát. A nyelve becsúszott alá, és megérintette a kezem. Felhorkant, és hátrált egy lépést. A többi bika megfordult, és a ponyvát nézte. A földön fekvõ ketten felálltak.
  
  
  Red visszajött, és a ponyva alá tette az agancsot. Finoman megbökött a bordáimban. Szarvának hegye tűsarkúhoz hasonlított. Aztán a szörnyeteg felüvöltött, és lerántotta rólam a ponyvát. A többi bikára gyakorolt hatás felvillanyozó volt: ezért hozták be őket a ringbe, hogy megöljenek egy embert.
  
  
  Levettem az ingem, hogy rongynak használhassam. Tudtam, milyen nevetséges és reménytelen, de egy koszos fehér ingre volt szükségem, hogy megvédjem magam. A véremben még volt nátrium-pentotál, de az adrenalin felszabadulása gyorsan semlegesítette.
  
  
  A vörös bika, egy legalább ötszáz kilogramm súlyú szörny rohant a támadásra. A szemébe intettem az ingem és elcsábítottam, de a válla megütött és a falnak csapódtam. Amikor visszaugrottam, a második, egy ívelt szarvú fekete, már támadni kezdett. Egyenes szarva a fejembe ütött. Leereszkedtem, és a helyszín közepére vánszorogtam.
  
  
  A harmadik bika most hátulról támadt rám. Oldalra ugrottam és térdre estem. A negyedik odajött hozzám. Elment a pólómért, de a hátsó lábával hasba rúgott. Összerándultam a fájdalomtól.
  
  
  Egyikük sem motyogott, és a patájukkal sem értek földet. Nem voltak közöttük gyávák. Ezek voltak a legjobbak. Talpra ugrottam, és sikerült kikerülnem az ötödiket. Elrohant mellettem, és mélyen egy másik bikába csapta szarvait.
  
  
  Most megtört a csorda egysége. A bika, akit a szarvai mellbe találtak, elesett és felsikoltott. Vadul megrázta a fejét, de a vörös szín elhomályosította a szemét. A föld nedves és meleg lett a bikából kiömlő vértől.
  
  
  A vörös-szürke rám támadt, és egy fafalhoz szorított. Fogtam a fejét, miközben megpróbált a szarvaira emelni. Ahogy hátrált egy lépést, hogy jobban támadjon, megengedtem magamnak, hogy oldalra guruljak.
  
  
  A vér szaga most megtöltötte a tollat, és egymás felé terelte a bikákat. Kaotikus gyilkosságsorozat volt. Már nem csak engem támadtak, hanem egymást is. Volt egy második bika a földön, vérben. Védekezett, és ide-oda hadonászott szarvaival. Addig folytatja a harcot, amíg meg nem hal. A káosz nem valószínű, hogy megkönnyebbülést ad nekik. Egy karámba zártak öt veszett bikával, és ez nem volt éppen garancia a túlélésre.
  
  
  Egy bika hátulról fejbe ütött, és a földre dobott. Megfordultam, és megláttam magam felett egy rózsaszín orrot, vérvörös szemeket és két hatalmas szarvat. Az egyik lába a földhöz szorított, így nem tudtam mozdulni. A vörös és szürke bika hirtelen sikoltozva gurult a földre. Egy fekete bika állt fölötte, és szarvaival kitépte a belsejét. A karámban most émelyítő szaga volt. A fekete bika befejezte a vörös-szürkét, és felém fordult.
  
  
  Lehajtott fejjel támadt. A szemére dobtam az ingem és felugrottam. Nem klasszikus görög mozdulat volt, de egyik lábammal a bika szarvai között landoltam. A másik lábammal csontos vállára támasztottam és felugrottam a kerítésre. A bika marmagassága nyolcvan méter volt. A fal felső széle még mindig körülbelül tíz lábbal magasabban volt. Kinyújtottam a kezem és két kézzel megfogtam a szélét. Ahogy felhúztam magam, a fekete bika lerázta a fejéről az inget, és rábukkant a lógó lábaimra.
  
  
  De késett. Felhúztam magam és erősen kapaszkodtam. A bika most a másik kettő felé fordult. Az egyiknek vérzett a szája. Egy másik megtámadta. A fekete most is nekiütközött a vérző fenevadnak, és együtt hajtották a kerítés felé. Mint egy összefonódó hústömeg, nekiütköztek a kerítésnek, amely remegett és remegett a súly alatt.
  
  
  A becsapódás hatására elestem, egy fekete labdára szálltam, de így is sikerült felkelnem.
  
  
  A fekete bika feküdt. Most kettő maradt. A karám közepén összenéztek. A nyelvük kilógott a szájukból a fáradtságtól.
  
  
  Mintha hallatlan parancsra támadtak volna. A fejük ütközése úgy hangzott, mint egy ágyúlövés. Hátráltak és újra támadtak. Szarvaik összefonódtak. Vérző sebekkel és kipirosodott bőrrel, minden erejükkel küzdöttek a győzelemért. Végül az egyik feladta. Féltérdre esett, majd teljesen összeesett. A győztes beledugta szarvait az áldozat puha hasába, és széttépte. Kitépte a tartalmat, ami koszos, nedves konfettiként fröccsent szét az oldalon. Aztán a karám közepére tántorgott, és ott állt diadalmasan, ura mindannak, amit maga körül látott: öt döglött bikát és négy kerítést. Átmásztam a kerítésen és leugrottam a másik oldalról.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  14. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Egy dupla whisky és sherrybe áztatott homár után újra embernek éreztem magam. Estig vártam, hogy felhívjam Andres Barbarossát a madridi villájában.
  
  
  Természetesen olyan halálos csapdába eshettem volna, mint a karám, amelyből éppen kiszabadultam, de számos okom volt azt hinnem, hogy jó esélyem van a túlélésre. A vérfarkas nem említette a fedezékemet a fegyverkereskedőnek, miközben a kórházban mutatkozott. Úgy látszik, semmit sem tudott Jack Finley-ről. Persze lehet, hogy Barbarossa mindennel tisztában volt, hogy egyszerűen megparancsolta a Vérfarkasnak, hogy szabaduljon meg tőlem anélkül, hogy részleteket közölt volna vele. De ez mind csak spekuláció volt, és ki kellett derítenem, hogy Barbarossa volt-e a cselekmény kitalálója vagy sem.
  
  
  Villája, egy márvány reneszánsz kastély az Avenida Generalisimo-n, gazdagságának szimbóluma volt. Őr volt az udvaron, és a felhajtót eltömték a limuzinok. Nyilvánvalóan bulit rendezett.
  
  
  A komornyik némi zavart keltett, mert a nevem nem szerepelt a vendéglistán, de végül maga Barbarossa jelent meg, és bemutatott. Úgy tűnt, nagyon elégedett magával, és fel-alá járkált, mint egy büszke kakas. A bálteremben több híres iparmágnást láttam feleségükkel és nagyszámú magas rangú katonatisztet.
  
  
  „Milyen szerencsés egybeesés, hogy ezen az estén el kellett mennünk” – ismerte el Barbarossa. „Az események alakulása a tetőpontjához közeledik. Elhatározta már, hogy csatlakozik sorainkhoz?
  
  
  'Még nem tudom.'
  
  
  – Talán ma este meg tudom győzni.
  
  
  Bevitt a játszószobába. Hegedűsnégyes játszott, mindenki pezsgőt ivott.
  
  
  „Ezt tudni kell Madridról” – suttogta nekem büszkén az iparos. Kövér, jóképű, szmokingos férfi fogadott minket. – Señor Rojas, ez a mi megtértünk. Az az ember, akiről beszéltem, amikor elmondtam, mi történt Grünnel.
  
  
  „Nagyon örülök, hogy találkoztunk” – búgta Roxas spanyolul, ami olyan spanyolul hangzott, mint az almás rétes. Vagy egykori Wehrmacht-tiszt volt, vagy dél-afrikai. Több olyan náci tiszt volt, akik idővel észrevették Hitler halálhoz közeledését, pénzüket Svájcba költöztették, és Spanyolországba mentek.
  
  
  – Szóval átveszed Grün helyét?
  
  
  – Kétszer olyan jó, mint Grün – mondta Barbarossa, és úgy dicsért, mintha ő lenne az impresszárióm. – Tudom, hogy Grün az ön asszisztense volt a háború alatt, és nem mondtam volna ezt, ha nem győzött volna meg.
  
  
  – Felejtsük el azokat a régi háborúkat – válaszolta Herr Rojas. – A jövőre kell koncentrálnunk.
  
  
  Továbbmentünk, és Barbarossa bemutatott nekem egy spanyolt, aki sötét szemüveget viselt. Vázquez tábornok volt, kezdettől fogva falangista, szívében fasiszta és Franco kabinetjének tagja. Minden puccsnak tiszteletet tudott adni. Másrészt neki is volt a legtöbb vesztenivalója, ha részt vett egy sikertelen puccsban.
  
  
  „Andrés sokat beszél rólad” – jegyezte meg. – Néha azon tűnődöm, hogy valójában mennyit mond el neked.
  
  
  'Nagyon kevés.'
  
  
  'Boldog. Néha attól tartok, hogy a diszkréció nem az erőssége."
  
  
  Megértettem, mire gondolt. Maria miatt Barbarossa talán többet mondott nekem, mint amennyi lehetséges lett volna. Talán azzal akart lenyűgözni, hogy alárendeljen neki, ha lehetséges, azzal, hogy felveszi, hogy Mary tekintélyébe kerüljek. A tábornok egyenesen rám nézett. „Egy ilyen nagyságrendű ingatlanügyletnél nem engedhetjük meg magunknak, hogy minden véletlenszerű járókelő a térképünket nézze. Nem mi vagyunk az egyetlen üzletemberek, akik érdeklődnek Marokkó iránt. Sikerünk teljes titoktartást igényel."
  
  
  – Pontosan – értett egyet Barbarossa.
  
  
  „Most beszélni fogok a többi vendéggel, nem kell állandóan üzletről beszélnünk” – mondta Vasquez. Úgy tűnt, hogy egyensúlyozni fog a különböző erők között.
  
  
  Találkoztam más tisztekkel és különböző nemzetiségű iparosokkal. A nemesség is gazdagon képviseltette magát. Ennek a szektának a tagjai főleg az ingyenes büfé körül gyűltek össze.
  
  
  Ingatlanügyletek? Ha komolyan venném Vasquezt, valóban tévedtem. A tábornok célzásait követően Barbaross hosszú beszédet kezdett az észak-afrikai turisztikai piac növekedési lehetőségeiről. Ráadásul el sem tudtam képzelni, hogy a vendégek többsége összeesküvő volt Franco ellen. Legtöbbjük közönséges arisztokrata vagy gazdag ember volt, akikkel minden európai fővárosban találkozhatunk. Divatosan és jól modorosan öltözködtek. A beszélgetés főként hat bika rejtélyes halála körül forgott, amelyeknek a Plaza de Toroson kellett volna harcolniuk."
  
  
  
  'Unatkozol?' -
  
  
  Mary volt az, aki egy nem túl okosnak tűnő nemessel karöltve sétált.
  
  
  Nem lenne túl udvarias ezt mondani."
  
  
  Juan, hoznál nekem egy pohár pezsgőt, kérlek?
  
  
  A kísérője úgy engedelmeskedett, mint egy jól képzett kutya.
  
  
  – Látom, unatkozol, Jack. Biztosan nem unatkoznál, ha felhívnál."
  
  
  Megkínáltam egy cigarettával.
  
  
  – Miért nem hívtál?
  
  
  – Azt hittem, haragszol rám!
  
  
  „Ha velem jöttél volna a temetésre, megbocsátottam volna. hol voltál most?
  
  
  „Parancsokat próbáltam kapni. Tudod, hogy van ez – egy fegyverkereskedő dolga soha nem fejeződik be."
  
  
  "Hazug. Ez a te szadista tulajdonságod. Gyerünk, menjünk innen, mielőtt Juan visszajön.
  
  
  Ismerte az utat Barbarossa házához. Lebújtunk a kárpit mögé, majd felmásztunk a lépcsőn, amely a második emeleti folyosóra vezetett.
  
  
  – Még mindig üzleti úton van – vagy van egy kis szabadideje?
  
  
  A kezem lecsúszott a hátán a feneke ívéig. A protokoll szerint most lent kellene beszélgetnem a vendégekkel, de az embernek tudnia kell, mikor van itt az ideje, hogy ne szegje meg a szabályokat.
  
  
  – Nagyon veszélyes vagy rám, Maria.
  
  
  Hozzám dőlt és megcsókolta a nyakam. 'Hogy érted?'
  
  
  – Meg is halhatnék most.
  
  
  – Mindig dolgozol, és soha nem játszol, szegény fiú. .
  
  
  A folyosón minden ajtót kipróbáltunk, amíg nem találtunk egyet, ami nyitva volt. Szerencsére ez egy vendégszoba volt megvetett ággyal.
  
  
  – Siess, Jack.
  
  
  Lekapcsoltam a villanyt. Maria kibújt a ruhájából, nem volt rajta melltartó. Levettem a bugyit, és egyúttal megcsókoltam telt melleinek kemény mellbimbóit.
  
  
  "Gyors."
  
  
  Mintha azt hitte volna, hogy a világ vége. A szeretkezésünk állatias és agresszív volt.
  
  
  A lábait széttárta, hogy minél mélyebbre tudjak nyomni, majd szorosan összezárta a combját, mintha nem akarna elengedni. A körmeimet a fenekére nyomtam, ő pedig a mellkasa felé húzta a fejem. Vadul megrázta a fejét. Ez volt az igazi Maria de Ronda. Hagyja fel a címet és a pénzt, húzza ágyba, és a büszke, elegáns grófnő izgatott vadállattá változik.
  
  
  Az orgazmus után megölelt. – Ez nagyszerű volt, Jack. Fantasztikus voltál."
  
  
  – Ne mondd, hogy ugyanaz, mint legutóbb.
  
  
  Keze végigcsúszott a hátam izmain.
  
  
  – Harci bika – suttogta. – Előkelő bika vagy, Jack. Mélyen megcsókolt és elengedett.
  
  
  – Attól tartok, nem engednek át minket.
  
  
  Felöltöztünk, és gondoskodtunk arról, hogy ha nem is tisztességesen, de legalább reprezentatívan nézzünk ki. Aztán lementünk. Bár sejtettem, hogy senki sem vette észre távollétünket, láttam, hogy Barbarossa sötét szemekkel néz ránk. "Jól érzitek magatokat?" - kiáltott fel vidáman felénk lépve.
  
  
  – Remek – válaszolta Maria.
  
  
  Megkérdezte tőlem. - 'És te?'
  
  
  „Ha Maria boldog, attól automatikusan elégedett vagyok” – tűnt számomra a leggálánsabb válasznak.
  
  
  – Csak ki kell javítanom a sminkemet. Maria eltűnt, Barbarossa ökölbe szorítva nézett rám. – Nehéz nő – mondta végül.
  
  
  Nehéz volt nem ellenkezni ellene. De végül csak kihasználni akartam a féltékenységét. Nincs értelme robbanást okozni.
  
  
  – Szerintem nagyon szép – mondtam lazán. – Kezdetben az igazgatóm Londonba akart küldeni, de azt hiszem, Madridban maradok.
  
  
  – Mary tud erről? - kérdezte szinte iskolás rémülettel.
  
  
  – Még azt is megkért, hogy maradjak.
  
  
  Barbarossa szivarra gyújtott, valószínűleg azért, hogy megnyugtassa gondolatait. Amint Maria közeledett, minden hatalmi álma háttérbe szorult.
  
  
  – Mi vehetné rá, hogy elhagyja Spanyolországot? Nem kérdezte volna meg, ha nem tudta volna, mennyire megbízhatatlan egy csomó cigányt felfogadni, hogy eltakarítsanak az útból.
  
  
  – Pénzre gondolsz? - kérdeztem közömbösen.
  
  
  Óvatosan nézett vendégeire.
  
  
  – Lehetséges – suttogta.
  
  
  'Nem.' - ráztam meg a fejem. „Több mint elég, hogy eltartsam magam. Többet látok valami akcióban. Először azt hittem, felajánlhatná ezt nekem, de nem érzem úgy, hogy hamuzsírbányákat és ingatlanügyleteket őriznék."
  
  
  Válaszom meggyőzte Barbarossát.
  
  
  "Gyere velem."
  
  
  Gondoskodott arról, hogy Vasquez és Rojas ne lássák, hogy elhagyjuk a báltermet. Elmentünk a hegedűsök mellett a színpadon, át a termen, ahol Rubens festményei lógtak, és végül egy mahagóni falakkal díszített, nagy irodában találtuk magunkat. A könyvespolcok tele voltak marokkói bőrkötésű, Barbarossa monogramjával vésett könyvekkel. Volt egy kis bár, és antik fegyverek gyűjteménye lógott a nyitott szakáll fölött. Egy hatalmas klasszikus íróasztal szinte az egész falat elfoglalta. Az egészből áradt a pénz és a státusz, de nem számítottam másra.
  
  
  'Nagyon jó.'
  
  
  'Csak várj és figyelj. Tehát cselekvést kértél. Többet tudok kínálni neked, mint amit valaha is álmodhatsz. Egyébként erről már korábban is meséltem. Most bebizonyítom."
  
  
  Megnyomott egy gombot, és az íróasztal mögötti fal felcsúszott, és eltűnt a mennyezetben. Spanyolország és Marokkó hatalmas kivilágított térképe jelent meg. A piros körök a Rotát, Torrejont és az összes többi spanyolországi amerikai bázist jelzik. Kettős piros kört rajzoltak Sidi Yahya körül az Atlasz-hegységben, ahol a titkos amerikai kommunikációs központ volt. A kék körök spanyol és marokkói bázisokat jelölnek. Mindegyik kör mellett volt egy SS-tábla. Barbarossa erre az ujjával mutatott. „A csapataink. Jól képzett férfiakból álló osztagok készek átvenni a hatalmat a két országban. Sangre Sagradának hívjuk magunkat, és szívesen csatlakozol hozzánk."
  
  
  Sangre Sagrada. "Szent Vér" Úgy tűnt, e szavak puszta hangja szinte vallásos hatással volt Barbarossára. Furcsa, már-már hisztérikus tekintet jelent meg a szemében, és úgy tűnt, teljesen megfeledkezett a jelenlétemről.
  
  
  „Hétszáz éven át Spanyolország és Észak-Afrika egy nép, egy nemzet volt. Mi voltunk a világ legerősebb országa. Amikor megosztottak minket, gyengék lettünk. Elég régóta gyengék voltunk.
  
  
  Most mi - a legrégebbi családok - készek vagyunk újra történelmet írni. Spanyolország Szent Vére ismét naggyá teszi hazánkat. Most már semmi és senki nem állíthat meg minket.”
  
  
  – Franco kivételével.
  
  
  – Franco. Barbarossa a homlokát ráncolta. „Csalódottak vagyunk benne. Amikor a háború alatt megérkezett Afrikából mór csapataival, szegény apám úgy gondolta, hogy de Caudillo győzelmét arra fogja felhasználni, hogy ismét egy vezető alatt egyesítse a két Földközi-tenger partját. De még arra sem képes, hogy kiűzze a briteket Gibraltárból. Ott van Marokkó hatalmas ásványkincsével és gyenge királyával. És itt van Spanyolország, gyakorlatilag az amerikaiak által megszállt bázisaikkal, egy gyenge generalissimo által eladva. Egyetlen nyomás a megfelelő irányba, és minden hatalom a kezünkbe kerül. És sok ereje lesz megosztani önnel, Sr. Finley.
  
  
  A térképhez mentem. Volt valami őrült logika a tervben. Ha sikerül, a Sangre Sagrada fogja irányítani a Földközi-tengerig vezető szorost. Ha elfoglalják az amerikai bázisokat, a következmények még súlyosabbak lesznek. Egy csapásra Kínához hasonló világhatalommá válnak. Logikus – de ugyanakkor őrült.
  
  
  – Szóval vannak férfiak – ismertem el. – Mi a helyzet az anyagi forrásokkal?
  
  
  Barbarossa felnevetett. – Tudja, nem mi vagyunk az egyetlenek, akik vágyunk az Észak-Afrikával való újraegyesítésre.
  
  
  'Francia emberek. SLA."
  
  
  'Pontosan. Az a több ezer tiszt, aki ellenállt de Gaulle-nak.
  
  
  Ellenzem de Gaulle politikáját, és megpróbáltam kiiktatni. Ők is mögöttünk állnak, nem csak személyi állományukkal, hanem pénzzel is. És a németek – azok a németek, akik nem tudtak visszatérni Németországba –, mint Rojas. Még mindig nem vesztették el a vágyukat, hogy nyerjenek, és megosszák velünk tapasztalataikat.”
  
  
  – És milliók aranyban.
  
  
  'Jobb. Cserébe bevontuk őket a szervezetünkbe. Ezeknek a volt SS-tiszteknek van olyan tapasztalatuk, amelyet jól tudunk kamatoztatni, ezért megengedtük, hogy bizonyos szakmai szakértőket alkalmazzanak számunkra.”
  
  
  Egy vérfarkas ebbe a kategóriába tartozna. Nem meglepő, hogy ilyen baljós álnéven dolgozott.
  
  
  „Miért van még mindig spanyol a szervezetének neve, ha a tagok többsége nem spanyol?”
  
  
  – Ez egy spanyol szervezet – felelte Barbarossa ingerülten. „A Phalanx tábornokai egy ideje elégedetlenek Francóval. De Caudillo elárulta a Phalanx elveit, hogy összeesküdjön az Opus Dei-vel és a Vatikánnal, a NATO-val és az amerikaiakkal. A Sangre Sagrada senkinek nem hajlítja a térdét. Átvesszük az amerikai bázisokat. És hidd el, teljesen tehetetlenek lesznek."
  
  
  – Számomra valószínűtlennek tűnik.
  
  
  "Mit tehetnek?" - Barbarossa felemelte a kezét. „Ha meglesz a bázisuk, több repülőgépünk lesz, mint nekik. És nem is beszélek azokról a nukleáris fegyverekről. Háborút indítanak? Nem, kénytelenek lesznek tárgyalni. Minden bizonnyal alá kell vetniük magukat a feltételeinknek."
  
  
  – Elismerem, szórakoztató elmélet.
  
  
  „Ez nem elmélet. Felbéreltünk valakit. Egyszer már megtámadta Francót. Ez nem sikerült, mert egy külföldi ügynök közbelépett, de az ügynök kiesett." Ujjait ajkához emelte és elvigyorodott. „Egy dolgot be kell vallanom neked – ez meg fog nevettetni. Egy ideig azt hittük, hogy te vagy ez a külföldi ügynök. Mindenesetre voltak ilyen irányú gyanúim. Látom, nem tudod abbahagyni a nevetést?
  
  
  'Összetört a szívem. De nem sikerült megölned Francót.
  
  
  „Egyszer kudarcot vallottunk. Az Olajág hadművelet volt. Az Eagle és Arrow műveletek sikeresek lesznek. Fel fogunk kelni, hogy új hatalmat adjunk a spanyol népnek. Ezenkívül szükségem van egy másik jó emberre, aki biztosítja csapataink sikerét Marokkóban. Ma este elmehet Marokkóba, és vezethet egy ejtőernyős társaságot. Nevezd meg az áradat."
  
  
  Szakítottam időt arra, hogy megvizsgáljam a térképen jelölt csapatainak koncentrációját. Kérdezte. - 'Bírság?'
  
  
  - Don Barbarossa, feküdj le korán, vegyél be két aszpirint, és ha holnapig nem múlik el a láz, hívj fel. Ez a legőrültebb terv, amiről valaha hallottam, és eszembe sem jutna belekeveredni ebbe a hülyeségbe. Jó estét.'
  
  
  Kimentem az irodából, mielőtt egy kicsit magához tért volna. Amikor a folyosó végén voltam, hallottam, hogy kiált. - ''Állj!Nem engedhetlek el." Revolverrel hadonászott. Nyugodtan kinyitottam a bálterem ajtaját és szóba elegyedtem a vendégekkel.
  
  
  Barbarossa arca élénkvörösre vált, és gyorsan beledugta a revolvert a szmokingjába. Titkos terveket készíteni egy zárt szobában, miközben a buli néhány méterrel arrébb zajlik, az egy dolog. Teljesen más dolog az embert lelőni több száz srác előtt. A Vérfarkasnak kétségtelenül lenne bátorsága, de Barbarossának nem.
  
  
  Maria üdvözölt a bálterem közepén. – Jack, azt hittem, már kimentél az életemből!
  
  
  – Nem, de nem tart sokáig.
  
  
  Barbarossa utat tört magának a tömegen, és csatlakozott hozzánk. Zsíros nyakán izzadságcseppek keletkeztek, és ügyetlenül próbálta eltolni az arcától a kabátja alatti revolver dudorát.
  
  
  – Most nem mehetsz el – morogta.
  
  
  – Sajnálom, de egy újabb ilyen mese után biztosan nem aludnék el.
  
  
  – Mi történt, Andres? Olyan ideges vagy."
  
  
  – Megkértem a barátodat, Finleyt, hogy csatlakozzon hozzám. Még azután is visszautasította, hogy elmagyaráztam neki, milyen vonzóak a hozamok.”
  
  
  Maria megvetően vonta fel a szemöldökét. - Talán túlbecsülted a varázsodat, Andres. Jack szabadon megtehet, amit akar. Valóban ez a legidegesítőbb buli, amit valaha rendezhetsz. Hazamegyek. Jack, magaddal viszel?
  
  
  "Con mucho gusto." (Örömmel. Spanyol)
  
  
  Ahogy kimentünk a bálteremből a karomon, Barbarossa, Rojas és Vasquez arcát néztem. Az utolsó kettő nem tűnt nagyon idegesnek, de Barbarossa a dühös impotencia áldozata lett.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  15. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Mint egy szerelmes pár, sétáltunk Madrid sötét utcáin.
  
  
  „Veszekedtél? Még soha nem láttam Andrest ennyire izgatottnak."
  
  
  „Ó, ő elmondta nekem az ötletét, én pedig azt mondtam neki, hogy baromság. Még megismételni is vicces."
  
  
  'Érdekes! Mondd el?'
  
  
  Már késő volt, még Madridnak is. Csak éjjeliőrök és szerelmesek voltak még kint az utcán.
  
  
  „Azt hiszi, hogy egy csomó idiótával átveheti Európa egy részét, vagy valami ilyesmit. Úgy tűnik, hogy belekeveredett Európa minden habjába: nácikkal, egykori francia gyarmatosítókkal és néhány spanyollal, akik csatlakozni akarnak a tömeghez. Sangre Sagradának hívják magukat. - Teljes idióta.
  
  
  Végigmentünk a folyosón a nagy Plaza Mayorhoz. A nagy szökőkútnál csak két autó állt, a teraszokon itt-ott ettek a későn érkezők. A folyosó vitrinjei nem voltak kivilágítva.
  
  
  Hirtelen éreztem, hogy Maria megdermed.
  
  
  „Tehát nincs jó véleménnyel ezekről az összeesküvőkről” – jegyezte meg.
  
  
  „Akarod, hogy komolyan vegyem őket? Nincs esély arra, hogy lerohanják az amerikai támaszpontokat. Ó, talán tegnap volt rá lehetőségük. Akkoriban a bázis biztonsága alig többből állt, mint egy szögesdrót kerítésből és néhány katonából. De ma délután küldtem egy figyelmeztetést. Az órámra néztem. "Valószínűleg ekkortájt érkeznek meg az erősítések a bázisokon."
  
  
  – Azt hittem, Andres csak ma estig mesélt a terveiről – válaszolta Maria, amikor megálltunk a szökőkútnál.
  
  
  'Jobb. De ugye nem gondoltad, hogy megkockáztatom, hogy ma este figyelmeztetés nélkül meghalok? Lefogadom, hogy igazam volt – Andres idióta volt, én pedig nem.
  
  
  Nem kérdezte meg, hogyan küldhet oda egy fegyverkereskedő csapatokat. Erre én sem számítottam, tovább sétáltunk a téren. Több galamb zsemlemorzsát szedegetett a gázlámpák fényénél. Közeledtünk a folyosó árnyékához.
  
  
  – Ha Andres ekkora idióta, hogyan tudott ekkora összeesküvést tervezni? – kérdezte Mary.
  
  
  - Ő sem tehette. Ehhez intelligens, higgadt és kitartó ember kell. Valaki egy fontos családból, nem kevésbé nemes, mint Barbarossa.
  
  
  Annak, aki szereti a veszélyt."
  
  
  Megálltam cigizni. Sötét szemében a láng tükröződött.
  
  
  – A vérfarkas kudarcot vallott, Maria. Igazad volt. Killmaster vagyok. És azt is tudom, hogy ki vagy. Láttam a plakátokat az arénában. Ez a hat SS márkájú bika az ön tanyájáról jött. Soha nem mutattad meg őket nekem. Ami Andrest illeti, ostoba viselkedése nem magyarázható csak a féltékenységgel. Nem csak azért akart lenyűgözni, mert nő vagy – túl sokat csattant rá. Azért is tette ezt, mert te vagy a főnöke. Az istennő és a főnök egy személyben álltak össze, ez vagy te."
  
  
  A folyosó másik oldalán lévő kávézóból több részeg sikoly hallatszott. A folyosó végén egy meredek lépcső volt lefelé. És a közelben volt egy kávézó is, ahol flamencót láttunk.
  
  
  – Tényleg nem tudom, miről beszélsz, Jack – mondta őszintén. Túl szép volt, hogy igaz legyen. Megsérült, meglepődött, szinte dühös volt, de nem félt – és ha valaki gyilkossággal vádol, amikor ártatlan vagy, akkor félnie kell.
  
  
  – Úgy értem, nem engedtek volna végigmenni Barbaros kocsifelhajtóján, ha nem tudták, hogy ma este kikísérsz, Maria. Hányszor próbáltad megszervezni a temetésemet? Cigányok, férfiak a borospincében és ma este. A három a szerencseszámod?
  
  
  Köztünk és a kávézó között az átjáró teljes hosszában tiltott kapu volt. A kezemet Maria derekára tettem, és közelebb húztam magamhoz, ahogy tovább mentünk. Megpróbált kiszabadulni, de megtartottam. Valószínűleg abban a pillanatban rám szegeződött egy fegyvercső. Ha meg akartak ütni, át kellett volna lőniük Marián. – Végül is, Maria, láttam, hogy megölted a bikát. De hirtelen tehetetlenné váltál, és állítólag megijedtél, amikor lesben álltunk. Milyen bolond lehettem ilyen sokáig.
  
  
  - Ó, Jack, kérlek, ne mondj ilyen szörnyű dolgokat... - kezdte, és átölelt a nyakamba. Megfogtam a csuklóját és megráztam. A fémcsap leesett az ujjairól a padlóra. Minden torreádor ismeri a halál helyét a nyakán.
  
  
  – Menjünk tovább? - kérdeztem, és még szorosabban öleltem.
  
  
  A rácsos kapun át időnként fényvillanásokat láttam. A leset sietve kellett megszervezni, emberei természetesen türelmetlenül várták, hogy kiszabaduljon. Vagy a jele szerint.
  
  
  – Hagynom kellett volna, hogy ezt gondold, tudván, hogy ez volt az első napod a tanyán – mosolygott. . – Én is kedvellek, Maria. Valami létezik közöttünk. Ki tudja. Egy másik világban lehetnénk szeretők, ártatlanok és egyszerűek. De te nem vagy ártatlan, és én sem vagyok együgyű. Ez már csak így van." elővettem a fegyverem.
  
  
  – Nem állíthat meg minket, Killmaster. Az igazat mondom neked. Ez lehetetlen. Túl alaposan felkészültünk. Az egész forradalom csak néhány percig tart. Csak egy rakétára van szükségünk, és elpusztíthatjuk Gibraltárt.
  
  
  Csatlakozz hozzánk, csatlakozz hozzám. Együtt átvehetjük az irányítást."
  
  
  Lehetetlen – ez a klikked hasonlít ahhoz a bikakörúthoz, ahonnan hála Istennek megszöktem. Amint érezni kezdi a vérszagot, mindannyian darabokra fogjátok tépni egymást. Ezeket az embereket és még sok mást egy nagy vérfürdőbe vonszol. Franco diktatúrája sokkal jobb, mint a nagyságról alkotott téveszméid. Pénz, tulajdon, hatalom. Ezek az Ön kulcsszavai. Franco haldoklik, de továbbra is harcolnunk kell az emberekkel a te mentalitásoddal."
  
  
  Mary abbahagyta a járást. Passzívan leengedte a kezét, és rám nézett.
  
  
  Legalább csókolj meg utoljára – kérdezte.
  
  
  Nekem nem volt nehéz. A teste hozzám nyomódott. Ellenség és szerető, mindkettő volt. Szerintem soha nem sírt az ágyban. De azt is tudtam, hogy habozás nélkül megölhet bárkit, aki az útjába áll. Az ajka puha volt, mint mindig.
  
  
  Hallottam, hogy egy autó közeledik felénk a folyosón. Miközben Maria tovább csókolt, átnéztem a válla fölött.
  
  
  Egy fényes Mercedes Roadster egyre nagyobb sebességgel közeledett felénk. Maria hirtelen erővel ellökött. A csók volt a jelük. Nem volt elég időm, hogy elérjem a tér szabad terét. A Mercedes és az átjáró falai közötti távolság nem volt több néhány deciméternél.
  
  
  Már nem figyeltem Mariára, féltérdre estem, és óvatosan céloztam. Az első lövésem betörte a szélvédőt. Harminc centiméterrel a betört ablak fölé lőttem. Az autó kabrió volt, az utas pedig állt, amikor lőttem. A második lövés után láttam, hogy kiesik az autóból, de egy másik férfi felmászott az első ülésre, és elfoglalta a helyét. Az autó még mindig közeledett felém. Megint a sofőrre céloztam, de Maria felemelte a kezem.
  
  
  Sikítottam. - "Menj az útból!"
  
  
  Továbbra is fogta a kezem. Aztán egy géppuska sortüze villámként világította meg az átjárót. A kávézóból ijedt sikolyok hallatszottak. A lábam előtt a járdát ólom hasította.
  
  
  Mary felnyögött és hátrahőkölt. Mintha egy lassított filmben néztem volna, ahogy megpróbálja a rúdba kapaszkodni, amíg össze nem esik. Legalább hat golyó darabokra tépte ezt az egykor gyönyörű testet.
  
  
  Megfordultam és futottam. Az autó motorja egyre közelebbről szólt. A folyosó végén volt két kávézó és egy meredek lépcső. A lépcső – az én megváltásom – még hét méterre volt tőle. Soha nem tenném ezt. Egy géppuska újabb sortüze több ablakot betört. Kétségbeesetten szerettem volna újra lelőni a sofőrt, átugrottam a kávézó üvegajtaján, és a bár előtti fűrészporon landoltam.
  
  
  Az utolsó lövésem célt talált. A Mercedes legalább kilencvenet utazott, amikor elrepült mellette. Lerepült a lépcsőn két rendőr feje fölött, akik fegyverropogás hallatán jöttek, és legalább tíz métert leugrott.
  
  
  Még ott is, ahol voltam, a kávézó padlóján, reflexszerűen megbénultam a robbanás erejétől. A Mercedes benzintartályai az autó leszállása után felrobbantak. Néhány pillanattal később felrobbant annak a kisautónak a tankja, amelybe beleütközött. Tűzoszlop emelkedett a házak teteje fölé az utca két oldalán, meggyújtva a függönyöket a nyitott ablakok mögött. A lépcsőn lefelé haladva gyilkosokat láttam a Mercedesben, akik megfeketedett babáknak tűntek.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  16. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  "A sas és a nyilak a phalanx szimbólumai" - magyarázta de Lorca. „Ez biztosan azt jelenti, hogy a vérfarkas tervei újra becsapódnak, amikor Generalisimo két napig szól a falanx tagjaihoz az otthonukban. Nehéz lesz megvédenünk Francót ott. Az a Vasquez egyébként mellette fog állni.
  
  
  "Kinek kellenek ellenségei ilyen barátokkal?"
  
  
  „Attól tartok, igazad van. Franco egykor a Falange bálványa volt, de azok az idők elmúltak."
  
  
  A spanyol titkosszolgálat kommunikációs központjában voltunk Madridban. Az épület tömör viktoriánus kőből épült, de a belső tér ultramodern volt. Az elektronikus agy folyamatosan rögzítette a kódolt üzeneteket a világ minden sarkából érkező ügynököktől.
  
  
  Az ezredes a szoba közepén lévő üvegtérképre mutatott.
  
  
  Hasszán király áthelyezett egy katonai egységet Rabatból Sidi Yahyába. Van egy cirkálónk a területeinktől ötven kilométerre a Szaharában, hogy megakadályozzuk az ottani SS-manővereket. Itt – sóhajtott keserűen –, nem minden olyan egyszerű. Tájékoztatást kaptunk Vasquezről, de ki tudja, hány másik tiszt érintett? Lehet, hogy titkos árulókat küldök a bázisaink védelmére. A lényeg az, hogy meg tudjuk állítani a Vérfarkast. Nem kell többé aggódnia; itt végezted a dolgod."
  
  
  Korábban is hallottam ezt mondani, de nem akartam ellentmondani neki, és amikor elköszöntem tőle, arra is gondoltam, hogy ez volt az utolsó.
  
  
  Az utcák tele voltak madridi lakosokkal, akik egy nehéz munkanap után hazasiettek. Céltalanul sétáltam, testileg-lelkileg kimerülten. Maria megpróbált megölni, de ugyanakkor megmentette az életemet. Hidegvérű összeesküvő volt, de az ágyban meleg, bájos nő volt. Túl sok ellentmondás volt ezekben a spanyolokban.
  
  
  Hiszen mi történne, ha a Vérfarkasnak sikerülne a merénylet, és a Sangre Sagrada kerülne hatalomra. A végén Franco is átsétált a holttesteken, hogy feljusson a csúcsra. Miért kockáztassam az életemet, hogy ez a vén fasiszta még egy évet élhessen? Bírság. Végül is ez volt az egyetlen feladatom, hogy biztosítsam az Egyesült Államok biztonságát, mert hazám biztonsága ebben az időben az élő Francóban volt. És senki nem mondta, hogy tetszik. A sétám az arénában ért véget. Az őr beengedett néhány pezetáért. A lelátók üresek voltak. Papírdarabok röpködtek a homokon gyűrűben. A vasárnapi bikaviadalig az aréna üres marad.
  
  
  Még szükségem volt egy nyaralásra. Fájt a fejem és a testem, és folyamatosan a Maria, a Vérfarkas, a Sangre Sagrada, az Eagle és az Arrow nevek villantak át a fejemben.
  
  
  Az újság leesett a lelátóról, és a lábam előtt landolt. felvettem. Franco programja az első oldal sarkában volt feltüntetve. Másnap évente meglátogatja a Madrid és Segovia között fekvő Elesettek völgyét, a spanyol polgárháború áldozatainak emlékművét. De Lorca biztosított arról, hogy a szertartás alatt senki sem tartózkodik a Generalissimo negyven méteres körzetében. A Falanxhoz intézett beszédére egy nappal később kerül sor.
  
  
  „Sok szerencsét, ezredes” – gondoltam.
  
  
  Összegyűrtem az újságot, és kidobtam az arénába.
  
  
  
  
  Egy jó álom tért vissza az észhez. Az első dolgom, hogy felhívtam a spanyol titkosszolgálatot. Körülbelül tíz másodperc telt el, mire kapcsolatba léptem de Lorca ezredessel.
  
  
  – A támadás – mondtam – nem a falangista épületben fog megtörténni. Ma lecsap a vérfarkas.
  
  
  'Miért gondolod?'
  
  
  – Azonnal gyere ide, és hozz kávét. Ezt elmagyarázom neked, ha már úton vagyunk.
  
  
  Tíz perccel később az autója a szálloda bejáratánál volt.
  
  
  „Buenos dias” – kívánta, és kinyitotta nekem az ajtót.
  
  
  'Te is. Mikor kezdődik a szertartás a Völgyben?
  
  
  „Három óra múlva. A szirénánkkal egy óra múlva ott leszünk."
  
  
  A sofőr az Avenida Generalisimo forgalmában manőverezett. Az ülések és a motorkerékpárok oldalra mozdultak a sziréna hallatán.
  
  
  'Most mondd el nekem; minek ilyen hirtelen rohanás? – kérdezte De Lorca.
  
  
  – Figyelj, ha a Vérfarkas holnap el akar találni a falangista épületet, mennyi esélye van arra, hogy élve kijusson?
  
  
  „Hmm, nem túl nagy. Hatalmas pánik lesz, de tudod, Franco testőrei. Valószínűleg sokan lesznek ott, szóval a Vérfarkas nem lehet nagyon messze. Arra is megvan az esély, hogy Vazquez kerüljön a horogra Franco helyére, ha Franco váratlanul megérkezne. Azt mondanám, hogy a lövés nem volt távolabb hét méternél.
  
  
  "Jó feltételek egy fanatikusnak, de nem túl jók egy profi gyilkosnak, aki tovább akar lépni az életébe."
  
  
  -Mi a helyzet az Eagle and Arrow hadművelet nevével? A Phalanxra gondolnak, nem?
  
  
  Egy gyors autó száguldott végig a körúton. Bal oldalon elhaladunk a Légügyi Minisztérium mellett.
  
  
  – Nem hiszem. A műveletnek ez a neve egész éjjel kísértett. És amikor felébredtem, megvolt a válasz. Emlékszel erre a névre az utolsó műveletből? olíva ág. Ez a név a támadási technikára utal, nem a helyszínre.
  
  
  Az olajág volt az a tárgy, amelyet a madárnak Francónak kellett volna szállítania. A madár a béke galambja volt, aminek békét kellett volna hoznia Franco holttestébe."
  
  
  – Hogyan magyarázza Eagle és Arrow?
  
  
  „Nagyon egyszerű. Helyezze magát a Vérfarkas helyébe, és ne feledje, hogy a menekülés ugyanolyan fontos számára, mint a siker. A Nyíl magát a Vérfarkast, a Sas pedig az üdvösségét jelképezi – egy repülőgépet vagy egy helikoptert. Nos, nehéz elképzelni egy helikoptert egy falangista épületben, de a Völgyben ez nem probléma.”
  
  
  De Lorca egy pillanatra elgondolkodott. Végül megveregette a sofőr vállát. – Siess, Guillermo.
  
  
  Az elesettek völgye bármilyen háború lenyűgöző emlékműve lehet. Az alacsony síkság mellett van egy nyereg alakú hegygerinc, ahol a polgárháborúban elesett névtelen spanyolok ezrei vannak eltemetve. Veteránok tömegei érkeztek korán a buszokon és vonatokon. A régi elvtársak mindenhol köszöntötték egymást.
  
  
  De Lorcával átjutottunk a tömegen. Felsétáltunk egy hatalmas nyitott lépcsőn, amely egy nagy, tömör fekete márvány teraszra vezetett. Itt Franco mondja el beszédét.
  
  
  – Nem tudom, Nick. A végzetes lövés távolsága még teleszkópos irányzék mellett sem haladhatja meg a kétezer métert. Nézd ezt a veterán tömeget. Majdnem az egész völgyet kitöltik. A vérfarkasnak nem repülő kell a szökéshez, hanem csoda.
  
  
  Ez tényleg vita volt. A civilek tömegében a Vérfarkas nagy zűrzavarra számíthatott a lövés után. De ezek a veteránok tudták, mit kell tenniük, amikor lövést hallottak.
  
  
  Használhatna egy nagy kaliberű fegyvert, mondjuk egy rakétát, amelyet átlőttek a völgyön. De a platformon Franco mellett Madrid bíborosa is lesz. És Sangre bíboros meggyilkolása után Sagrada megfeledkezhet a legitimitásra vonatkozó igényekről.
  
  
  Nem, ez egy viszonylag kis kaliberű fegyver; fegyvert maximum három lövéssel. De honnan származzon a lövés? Valóban, lehetetlennek tűnt.
  
  
  Mögöttünk egy hihetetlenül nagy épület volt, ugyanabból a márványból, mint az emelvény, amelyen álltunk.
  
  
  'Mi ez?'
  
  
  Nem tudod? Azt hittem, értékelni fogja az iróniát. De Lorca elvigyorodott. – Ez Franco mauzóleuma. Már felépítette magának. Egyszerű sír egyszerű embernek. Mit gondol erről az esetről?
  
  
  A biztonsági tiszt egy hatalmas fekete keresztre utalt, amely a völgy tetején emelkedett ki a földből, és legalább háromszáz méter magas volt. Ezt már a völgy felé közeledve észrevettem.
  
  
  – Lássuk, nem követeli-e túl hamar Franco sírja – javasoltam.
  
  
  Bementünk a mauzóleumba. A sír titokzatos, nyomasztó légköre uralkodott benne.
  
  
  A tömeg zaja hirtelen elült, és lépteink visszhangzottak a koromfekete márványon. Franco fekete márvány mellszobrainak szerelmese számára ez határozottan egy hely volt a nap eltöltésére. Én személy szerint örültem, hogy újra elhagyhattam a sírt, akár a Vérfarkassal, akár anélkül.
  
  
  – A nagyképűségnek nyoma sincs – jegyeztem meg kuncogva.
  
  
  - Nyoma sincs a gyilkosnak, amigo. Azt hiszem, félreteheti a gyanúját."
  
  
  'Sajnálom.'
  
  
  'Igen. Itt maradhat, hogy megnézze a szertartást. Aztán később jöhetsz velem Madridba.”
  
  
  'RENDBEN'
  
  
  Lorcának a peron közelében kellett volna lennie, hogy felügyelje a biztonsági intézkedéseket. Visszamentem a kocsihoz, hogy onnan nézzem a szertartást.
  
  
  Veteránok tengere töltötte be a völgyet. Sokan közülük régi egyenruhájukban voltak, és a molygombóc illata olyan édes volt, mint a borostömlők. A peronra most színpadot és mikrofont szereltek fel. A kiérkező légiósok átvizsgálták a mauzóleumot. Franco érkezése elkerülhetetlen volt. A tömegben érezhető volt a feszültség.
  
  
  Diktátor vagy sem, ez egy olyan ember volt, aki három generáción át szimbolizálta az országukat. A völgy nemcsak magának, hanem mindenkinek, aki a brutális háborúban meghalt, emlékmű volt. Izgalom fogta el a közvéleményt, amikor elterjedt a hír, hogy Franco és a bíboros közeledik.
  
  
  Guillermo, az ezredes sofőrje a peronra irányította a fényképezőgépét, és idegesen elfordította az objektívet.
  
  
  Kölcsönvettem, hogy jó képet készítsek, de most nem működik, nem tudok fókuszálni."
  
  
  Jó Nikon volt teleobjektívvel. A színpadra irányítottam, és koncentráltam.
  
  
  – Meg fogja tenni – mondtam. – A rekeszgyűrűvel akart fókuszálni.
  
  
  Jól láttam Franco fejét, ahogy felmászott a lépcsőn a peronra.
  
  
  – Ó, siess, add ide a készüléket – kérte a sofőr.
  
  
  "Kicsit több".
  
  
  A kamerát a veteránok tömegére irányítottam. Aztán elsétáltam vele a hivatalos limuzinok sora mellett. láttam a keresztet. Lassan mozgatta a lencsét a kereszt aljáról a tetejére. Hirtelen megfeszültek az ujjaim.
  
  
  A kereszt tetején, az oldalán olyan fémes csillogást láttam, ami valószínűleg alig lenne észrevehető a gyakorlatlan szemnek. Csak most jöttem rá, hogy ez is az a hely, ahol a gyilkos lehetett. Ott nyugodtan kivárhatta a lehetőséget és lőhetett, nem figyelve a tömegre.
  
  
  Ha eldördült volna a lövés, senki sem tudott volna bántani. Mert valahol a közelben egy helikopter repült kötéllétrával, készen arra, hogy felemelje a Vérfarkast a keresztről. Az objektív adataiból számoltam ki a lőtávolságot - kb 1600 yard. Könnyű lövés egy profinak. Nem volt elég időm eljutni a peronra.
  
  
  Különben is, ha a Vérfarkas észrevenne, azonnal lelőtt.
  
  
  "Soldados y cristianos, estamos aqui por...!" - dörrent a bíboros hangja a hangszórókból. Franco a bíboros jobbján állt. Amint a mikrofonhoz lépett, a gyilkos lőhetett.
  
  
  Gyorsan közeledtem a kereszt lábához. Természetesen a portás nem volt hajlandó beengedni.
  
  
  „A lift le van tiltva. Amikor a tábornok beszédet mond, mindig zárva van. Senki sem mehet fel."
  
  
  – Valaki most fent van.
  
  
  'Lehetetlen. A lift egész nap ki volt kapcsolva.
  
  
  - Valószínűleg tegnap este ment fel az emeletre. Nincs időm elmagyarázni."
  
  
  Igazságos öregember volt, foltos öltönyben, legalább húsz éves lehetett. A hajtókáján egyetlen érem lógott. – Menj el – rikácsolta –, különben hívom a polgárőrséget. Itt senkinek sem lehet gondja Caudilloval.
  
  
  Ez ellen voltam. Megragadtam a hajtókájánál fogva, és a hüvelyk- és mutatóujjamat a torkára nyomtam. Még mindig állt, amikor elvesztette az eszméletét. Visszatettem és elnézést kértem.
  
  
  Beléptem. A felvonó áthaladt a kereszt oldaltámaszai alatt. Tényleg zárva volt.
  
  
  ... porque la historia de un pais es mas que memoria ... hallatszott a bíboros hangja, de meddig?
  
  
  Kinyitottam a liftajtót az ajtónálló kulcsával. Felpattantam és megnyomtam az ARRIBA gombot. A motor életre kelt, és a lift egy lökéssel felszállt.
  
  
  A vérfarkas biztosan hallotta a liftet. Ahogy a kereszt oldalán feküdt, határozottan érezte a rezgéseket. Lehet, hogy ez gyorsabbá tette volna a lövését, de ismét profi volt. Biztosan nem esett pánikba. Gyanította, hogy a rendőrség a liftben van, de nem volt oka azt hinni, hogy bárki is tudja, hogy ott van. Megengedhette magának, hogy figyelmen kívül hagyja látogatásukat; legalábbis ebben reménykedtem.
  
  
  Úgy tűnt, egy évszázadba telt, mire felemelték a liftet. A kis ablakokon át néha láttam, milyen magasan vagyok, de nem hallottam, hogy a bíboros beszéde véget ért-e.
  
  
  A lift elérte a kereszt oldalsó karjaihoz közeli kis kilátót. Hallottam, hogy a bíboros még mindig beszél, és azt is, hogy befejezi a beszédét. Franco utána szólt.
  
  
  Találtam egy széket, amelyet valószínűleg a magasságtól félő látogatóknak szántak. Kihúztam egy panel alá az alacsony mennyezetben. Elvettem a kulcstartót az ajtónállótól, és három próbálkozás után megtaláltam a megfelelőt. A panel felfelé dőlt.
  
  
  "...Ahora, con la Gracia de Dios y la destiny of Spain, El Caudillo."
  
  
  A bíboros valószínűleg most visszavonult, és most Franco két kézzel fogja az emelvény korlátját, hogy üdvözölje régi bajtársait. A golyó hatása lenyűgöző lenne.
  
  
  Kimásztam a lyukon keresztül. Egy kopár, üres térben találtam magam, ahol nincs fény. A falakat tapogattam a kezeimmel, míg meg nem találtam a lépcsőt.
  
  
  A vérfarkas valószínűleg a fülre céloz. A dobhártya közelében van egy négy centiméteres terület, amely valószínűleg végzetes lehet.
  
  
  Elértem a függőleges panelt a fejemtől balra. Fény szivárgott be a repedéseken.
  
  
  – hallottam Franco hangját.
  
  
  Kinyitottam a panelt egy pisztollyal és felsikoltottam. Tizenhatszáz méterrel arrébb egy nehéz, 7,62-es kaliberű golyó repült el Franco tarkója mellett, és a márványudvarba csapódott. Megszakította beszédét, körülnézett, és egy golyónyomot látott a márványban. A légiósok felszaladtak a lépcsőn, és védőkordont alkottak körülötte. A tömeg üstté változott.
  
  
  A kereszt tetejének meglepően nagy vízszintes síkján fekvő vérfarkas lábával eltolta a panelt, megragadva a kezemet. - intettem oldalra. Két golyó áthatolt a panelen, és elhaladt mellettem. Szabad kezemmel becsaptam a panelt. A vérfarkas könnyedén csúszott végig a márványplatformon. Lent háromszáz méteres szakadék volt.
  
  
  Felmásztam az emelvényre, és Lugeremmel az övcsatjára irányítottam. A fegyvere csöve a szívemre volt szegezve.
  
  
  – Szóval visszatértél a halálból, gyilkos. Nem könnyű megölni. Akkor le kellett volna lőnöm."
  
  
  A puska mintha semmit sem nyomott volna a kezében. Hogyan téveszthetném össze ezt az embert egy öreg farmerrel? Úgy volt öltözve, mint egy vezérigazgató a nyaraláson: öltönykabát, tökéletesen szabott nadrág és drága Wellington csizma. Haja halántékánál ezüstösen ragyogott, szemei olyanok voltak, mint az áthatolhatatlan fémpajzsok. Rám emlékeztetett. Hátborzongató érzés volt.
  
  
  – Elvesztél, Vérfarkas. Vagy elmondod végre az igazi nevedet?
  
  
  'Menj a pokolba.'
  
  
  „Ma van egyikünk utolsó napja. Azt hiszem, te vagy az. Csak három töltény van a fegyverében. Mindet felhasználtad. Végeztél. A teraszon a légiósok felfedezték a lövés forrását. Most meglátták két alakunkat a márványkereszt oldalán. Egy dzsip nehézgéppuskával hajtott fel a kereszt lábához.
  
  
  Felszerelték a fegyvert és egy sortüzet lőttek. Beugrottam, ahogy a golyók elrepültek. A vérfarkas megragadta a fegyverét, mint egy golfütőt, és kiütötte a Lugert a kezemből. A második ütés a mellkason ért. Ennek eredményeként a peron széléhez csúsztam. Nem tudtam jól megfogni a sima márványt – csak annyit tehettem, hogy megpróbáltam a lehető legjobban elhárítani az ütéseket. A fenék a bordáimban, majd a hasamban ütött. Kezeimmel eltakartam a fejem, és csizmám orrát a két márványlap közötti keskeny párkánynak nyomtam.
  
  
  Átnézett a vállam fölött, és hirtelen helikopter hangját hallottam. Eagle a terv szerint felemelte a nyilat. Éreztem a légnyomást a pengéktől. A kezemen keresztül láttam, hogy egy kötéllétra közeledik. – Nincs esélyed, Killmaster.
  
  
  A vérfarkas a kezembe csapta a puskáját, mielőtt megragadta volna a kötéllétrát. A helikopter simán emelkedni kezdett, lábai most a tető felett lebegtek. Letérdeltem és átöleltem a Vérfarkas lábát. A kötéllétra az együttes súlyunk miatt szorosan lógott. Talán a pilóta pánikba esett, talán segíteni akart a Vérfarkasnak, de egy kicsit megrángatta a gépet. Most a Vérfarkas bokáját markoltam, lábaim az emelvényhez értek.
  
  
  Ebben a pillanatban elszakadt annak a létrának a kötele, amelynél a Vérfarkas tartott. Azonnal elengedtem, egy negyed fordulatot elfordítva próbáltam a lehető leglaposabban landolni az emelvényen, széttárt karokkal és lábakkal. Olyan érzés volt, mintha szétrepedt volna a dobhártyám; Úgy éreztem, minden bordám eltört. De lecsúsztam az emelvény szélére, és lenéztem.
  
  
  A vérfarkas még mindig zuhant. A kereszt tövében összegyűlt tömeg szétoszlott. Miután a Vérfarkas a földre esett, a kódnevén kívül szinte semmi nem maradt belőle.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  17. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Ibiza meleg napsütése barnította a bőrömet, a rumos koktél pedig belülről melegített. Kinyújtózva feküdtem a nyugágyon.
  
  
  A vérfarkas és Maria meghaltak. Barbarossa Svájcba menekült, Vasquez pedig fejbe lőtte magát. A Sangre Sagrada úgy robbant ki, mint egy léggömb.
  
  
  Hawk megesküdött egy rakás bizalmas jelentésre, hogy ezúttal valóban nyugodtan élvezhetem majd a vakációmat. Azt mondta, hogy csak a világvége zavarhatja meg a békémet. És néha meg kellett bíznom benne.
  
  
  A strandlabda visszapattant a homokról, és a napszemüvegemen landolt. Reflexből elkaptam a szemüvegemet és a labdát is.
  
  
  – Visszakaphatom a labdámat, kérem?
  
  
  Leültem.
  
  
  A labda tulajdonosa fehér fürdőruhát viselt. Más szóval, a kis fehér háromszögek nem takartak sokat a fantasztikus tárgyból. Hosszú fekete haja és tágra fektetett sötét szeme volt. Nekem úgy tűnt, hogy mindezt már korábban is megtapasztaltam.
  
  
  „Nagyon értékes labdának tűnik számomra. Be tudod bizonyítani, hogy a tiéd?
  
  
  – A nevem nincs ott, ha erre gondol – válaszolta.
  
  
  „Akkor nehezebb lesz. Először is mondd meg, hogy spanyol vagy.
  
  
  – Nem – mosolygott a lány. "Amerikai vagyok."
  
  
  – És még csak nem is vagy grófnő?
  
  
  A lány megrázta a fejét. A bikinifelsője csábítóan remegett, de megtanultam óvatosnak lenni.
  
  
  – És nem tenyésztet bikákat, és nem próbálja megdönteni a kormányt?
  
  
  – Nem, ez nem így van. Fogorvosi asszisztens vagyok Chicagóban, és csak a labdámat akarom visszakapni.
  
  
  - Ah - sóhajtottam bátorítóan, és magamhoz húztam egy másik széket. – A nevem Jack Finley.
  
  
  Amikor leült, ismét a bárpult felé fordultam.
  
  
  Milyen szörnyű életem van.
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  A könyvről:
  
  
  
  
  
  Ez 1975. Egy papírdarabot találtak a Spanyolország partjainál lezuhant repülőgép roncsai között. Kiderül, hogy ez egy dokumentum része, amely sokkot okoz: valaki meg fogja ölni Francót.
  
  
  De Franco élete végéhez közeledik. Ez azt jelenti, hogy a gyilkosságnak bizonyos szándékai vannak. Szélsőjobbos szándékok. Ezért hívják Nick Cartert. Mert a gyilkos profi gyilkos. Kódneve: Vérfarkas.
  
  
  Nicknek nincs sok ideje. Azonnal cselekednie kell, és – bármennyire is lehetetlennek tűnik – mindig egy lépéssel az ismeretlen gyilkos előtt kell lennie. Ahogy közeledik az idegtépő csúcspont, Nick tudja, hogy nem bukhat el! ...
  
  
  
  
  
  Carter Nick
  
  
  Török döntő
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Török döntő.
  
  
  
  fordította Lev Shklovsky
  
  
  Eredeti cím: Strike Force Terror
  
  
  
  
  
  1. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  -
  
  
  Az AX nemzetközi keresett bűnözők listáján az első helyen szerepelt a Fat Man. Legalábbis mi így hívtuk az AX-nél. Az igazi neve Maurice DeFarge. AXE már egyszer elküldött Isztambulba azzal a sürgős utasítással, hogy likvidálják. De mielőtt golyót fúrhattam volna petyhüdt fején, szívrohamot kapott, ami szükségtelenné tette a munkámat. Legalábbis én így gondoltam. De, mint később kiderült, Kövér ember egyáltalán nem halt meg. Ez folyamatosan felbukkant az időről időre kapott beszámolókban, ami minden alkalommal rendkívül kellemetlen érzést keltett bennem.
  
  
  Minden AXE ügynöknek parancsot kapott, hogy azonnal távolítsa el, amint megjelenik. És ez annak ellenére, hogy meglehetősen sokáig meglepően csendesen viselkedett. Így aztán nagy meglepetésként ért bennünket, hogy saját kezdeményezésére felvette a kapcsolatot az AX-vel.
  
  
  Azt mondta, tárgyalni akar. És utalt rá, hogy érdekes információkkal rendelkezik számunkra. Ezzel le akart kerülni a feketelistánkról. Magántalálkozót kért egy AX ügynökkel. És kérte, hogy küldjenek el. Ez utóbbi állapot gyanússá tette Hawkot Kövér Ember szándékaival kapcsolatban.
  
  
  De amikor ragaszkodtam hozzá, beleegyezett. Nem adnám ezt a feladatot senkinek. Végül az én hibám volt, hogy életben maradt. Szóval bár kiderült, hogy csapda, alig vártam, hogy rendezzem az eredményt. Ez a kilátás pedig jó hangulatba hozott.
  
  
  Fat Man még mindig Isztambulban dolgozott, szóval ez volt az úticélom. Hawk is eljön Isztambulba, hogy megismerje a találkozó eredményét. Adtak egy címet valahol a régi városközpontban, közvetlenül a Fevzi pasa utca mögött. Este tíz órakor és fegyverek nélkül. Figyelmen kívül kellett volna hagynom az utolsó kérést. Wilhelmina, az én Lugerem és Hugo, az én megbízható tűsarkúm, amire égető szükségem lenne, ha Kövér Ember szándékai kevésbé lennének csodálatosak, mint amilyennek tettetett. Tíz óra öt perckor egy romos faépület előtt álltam. Én voltam az egyetlen gyalogos a sötét utcán, de nem tudtam megszabadulni attól az érzéstől, hogy figyelnek. Az épület fahomlokzata viharvertnek tűnt. Az ablakok előtti nehéz rácsok annyira jellemzőek Isztambul régi részének minden épületére. Vékony fénysugár tört át a redőnyök közötti résen. Öt lépésnyi lépcső vezetett a bejárati ajtóhoz. Ahogy megbeszéltük, bekopogtam az ajtón. Háromszor szünetekkel. Azonban hiába. Vártam öt másodpercet, mielőtt megnyomtam a nehéz vasreteszt. Az ajtó különösebb erőfeszítés nélkül kinyílt. Csendben becsuktam, és hagytam, hogy a szemeim a hallban járjanak. Hatalmas mészdarabok hullottak le a falakról. Az egyetlen fényforrás egy halvány villanykörte lógott a fejem fölött. A padló poros volt és tele volt szeméttel. A földszintet egyértelműen már nem használták. Egy meredek lépcső vezetett a második emeletre, amely meglehetősen avasnak tűnt.
  
  
  Felmentem a lépcsőn. Az első emeleti folyosót egy kicsit nagyobb villanykörte világította meg. A folyosó végén félig nyitott ajtó nyílik egy jól megvilágított szobába. Megállapodásunk szerint Kövér embernek ebben a szobában kellett volna lennie.
  
  
  Óvatosan elsétáltam egy pár zárt ajtó mellett. A körülmények ugyanazok voltak, mint az első találkozáskor, csakhogy megengedtem magamnak, hogy kínainak álcázva kizuhanjak a Divan Hotel tetőablakán. És ezúttal Fatty tudta, hogy jövök. Most csak akkor ölhettem meg, ha a saját életem is veszélybe került.
  
  
  Még körülbelül öt méterre voltam a szobától, amikor zajt hallottam a hátam mögött. Reflexszerűen megragadtam a Lugeremet, és villámgyorsan megfordultam. Találkoztam két nagy fekete bajuszú törökkel, mindegyiknek nagy kaliberű revolvere volt.
  
  
  Az ujjam a ravasznál volt, de még nem húztam meg. A törökök is mozdulatlanul álltak. újra hallottam a hangot. Egy gyors pillantás a vállam fölött megmutatta, hogy a cégem kibővült egy harmadik fél bevonásával. És az egyik legcsodálatosabb dolog, amit valaha láttam. Egy zömök, széles vállú férfi, akinek a jobb lába nyomorék volt, amitől úgy mozgott, mint egy rák. Túl nagy és már-már kopasz fejét oldalra billentette. Arcát tovább rontotta egy rendkívül nagy alsó ajka és egy pár ragyogóan csillogó szem, ami nem illik egy patkányhoz. A bal kezében egy 25-ös kaliberű Berettát tartott, a fejemre mutatva.
  
  
  – Volt egy feltétel: nincs fegyver – mondta ez a furcsa lény rekedten. – Dobd el a fegyvert. Francia akcentusa volt.
  
  
  Wilhelmina továbbra is a két törökre koncentrált a másik oldalon. – Köszönöm – mondtam –, de jobb, ha így hagyom. Ha lőnék, legalább kettőt meg tudnék ölni. És ha szerencséd van, mind a három.
  
  
  – Ha nem teszi le a fegyvert, uram, nem jut ki innen élve – mondta ismét a szörny.
  
  
  „Vállalom a kockázatot” – válaszoltam. Már eldöntöttem, mit kell tennem, hogy élve kijussak innen. Én lőttem először, és megöltem a legnagyobb törököt. Aztán elestem és megöltem a második törököt és a szörnyeteget, elgurultam. Ha ez nekem csapda lett volna, ők maguk is egész jól beleestek volna.
  
  
  Az ujjam a Luger ravaszán volt, és készen álltam a tüzelésre, amikor rekedtes hangot hallottam a folyosó végén lévő szobából.
  
  
  – Rák, mi a fene folyik ott? - mondta hangosan a hang. – Tedd el a revolvereket!
  
  
  Fél fordulatot fordultam, és megláttam Kövér ember sziluettjét. Megtöltötte az ajtót. Még undorítóbbnak tűnt, mint a legutóbbi találkozásunkkor, néhány évvel ezelőtt. Mondhatni egy köpeny mögött rejtőzött, amely leginkább egy hatalmas, fényes sátorhoz hasonlított. Ennek ellenére a Fat Man úgy nézett ki, mint egy sétáló puding. Éles, ívelt orr és kicsi, dühös száj volt az egyetlen feltűnő vonása futballfejének.
  
  
  – Felfegyverzett – vágott vissza az eltorzult asszisztense.
  
  
  "Elektronikus riasztó a földszinten..."
  
  
  'Fogd be!' - üvöltötte Fatty. Mindhárman tétován eltették a fegyverüket. A kövér férfi figyelmesen nézett rám csillogó szemeivel. – Ne hibáztasd Rákot és a kollégáit – mondta kategorikusan bosszantó hangján. „Néha túl lelkesednek azon erőfeszítéseikben, hogy megvédjenek engem. Remélem, még mindig be akar jönni, Mr. Carter?
  
  
  A két török megfordult, és elindult a lépcső felé. A rák, akinek ilyen helyénvaló beceneve volt, nehezen ment oda főnökéhez, hogy a fülébe súgjon valamit. A két groteszk sziluett látványa az ajtóban felpörgette a vérem.
  
  
  – Nem, Rák, nincs szükségem rád. Ma este Mr. Carter és én megbízunk egymásban. Valamiféle fegyverszünetet kötöttünk, ugye, Mr. Carter?
  
  
  Leraktam a Lugeremet és odamentem hozzájuk. Furcsa érzés volt látni ezt az eltorzult kövér gazfickót, amint olyan lazán álldogál az ajtóban. Sok évvel ezelőtt a látszólagos halálánál voltam, most pedig ott állt, és könnyed hangon beszélt. Döbbenten vettük tudomásul, hogy nem halt meg, de újra élve látni igazi kihívás volt.
  
  
  – Rajtad múlik, hogy mi történik, DeFarge – mondtam szárazon.
  
  
  – Oké, oké – csattant fel. – De gyere be, Mr. Carter.
  
  
  Követtem a szobába és becsuktam magunk mögött az ajtót. A rák kint őrködött. A kövér férfi a szoba falának dőlve kapálózott az ágyhoz, és lerogyott a szakadt matracra. A rövid sétától elállt a lélegzete.
  
  
  – Bocsáss meg, hogy durva voltam, Carter, de az egészségem az utóbbi időben egyre rosszabb lett.
  
  
  Körülnéztem a szobában. Nyilvánvalóan nem ez volt Kövér ember állandó otthona, hanem csak erre a találkozóra használták. Az egyetlen bútor két csupasz faszék és egy görbe asztal volt. Az ágy melletti asztalon több üveg gyógyszer és egy kancsó víz hevert. A szoba gyógyszerszagú volt, a nagy nyitott ablak ellenére, amely beengedte az esti hűvösséget, és amelyen át lehetett látni a város számos kupolájának és minaretjének sziluettjét.
  
  
  – Üljön le, Carter. A kövér férfi az ágyhoz legközelebbi székre mutatott.
  
  
  Leültem, de nem voltam nyugodt. Ez az egész helyzet túlságosan rémálomnak tűnt.
  
  
  – Jobban néz ki – sóhajtott Fatty, és a gyógyszerért nyúlt. Öntött egy keveset egy kanálba, és elvette.
  
  
  'Szíved?' - kérdeztem érdeklődve, amikor visszatette az üveget és a kanalat az asztalra.
  
  
  Bólintott, és vett egy mély levegőt. "Néhány évvel ezelőtt egy súlyos agyvérzés nyomot hagyott az amúgy is gyenge szívemben."
  
  
  „Tudom, jártam ott. Azt hittem, halálos."
  
  
  Halvány vigyor suhant át kemény, vékony ajkain, és egy pillanatra elégedetten meredt a szeme a környező zsírfalakra. - Igen, akkor gyanítottam, hogy te vagy az. Az álcázásod ellenére. Ezért kérdeztem, hogy el akarnak-e küldeni. Biztos akartam lenni az előző találkozásunkban. Azért jött, hogy megöljön, ugye, Mr. Carter?
  
  
  'Jobb.'
  
  
  – És amikor látta, hogy agyvérzésem van, kidobta a nitroglicerin tablettámat az ablakon, igaz? Rekedt hangjában némi keserűség érződött.
  
  
  "Sokkal jobbnak tűnt, mint egy lyuk a fejen."
  
  
  – Igen – értett egyet csendes, köhögő nevetéssel. 'Biztosan. Sokkal civilizáltabb. És ha használtad volna a fegyveredet, most nem beszélnék veled.
  
  
  figyelmen kívül hagytam. „Éreztem a pulzusodat, és nem éreztem semmit. Hogy csináltad, DeFarge? Jóga trükk vagy ilyesmi? Egy gyógyszer, ami lelassítja a szervezeted? Az AX-re gondoltunk. Ráadásul még mindig nem végeztem, tudod?
  
  
  A kövér embernek tetszett. Vidáman felnevetett. Amiből persze köhögési roham lett. Türelmesen vártam, hogy újra megnyugodjon. Végül beszélni kezdett, és véreres szemekkel nézett rám. – Ez nem trükk volt, Carter. A helyzet az, hogy nemcsak szívproblémáim vannak, hanem... Kétségtelenül hallott már a katalepsziáról, Mr. Carter?
  
  
  Mondtam. - Szóval te is katalepsziás beteg vagy.
  
  
  - Attól tartok, Mr. Carter. Mint néhai nagymamám, Isten nyugosztalja. Az orvosom szerint ez egy örökletes betegség. Amikor aznap este hozzám jöttél, épp most tapasztaltam. Szóval nem igazán illik a szívemhez. A szívinfarktusom katalepsziát okozott, ami miatt a roham, amely valójában nem volt olyan súlyos, végzetesnek tűnt. Ilyen körülmények között a test szinte megszűnik működni, ami természetesen jót tesz a szívnek. Még mindig volt szívverésem, de olyan lassú volt, hogy nem éreztem a csuklómon. Megmentette az életemet."
  
  
  – Milyen szép mellékhatás – mondtam.
  
  
  – Tudtam, hogy látni fogja ezt az iróniát, Mr. Carter. Ki tudná ezt jobban értékelni, mint te? Legyünk őszinték.'
  
  
  Vigyorra torzítottam az arcom. 'Bírság. De nem azért szerveztük ezt a találkozót, hogy erre emlékezzünk, igaz. Azt mondtad az AX-nek, hogy van információd a számunkra."
  
  
  A gyöngyszemek résekké változtak. „Persze, persze – mondta megnyugtatóan –,... ö... ügyleteim során gyakran találkozom olyan információkkal, amelyek a saját vállalkozásom szempontjából csekély jelentőséggel bírnak, de a nemzetközi politika terén nagyon fontosak, ha nem átható, fontosság.jelentés. . Nemrég véletlenül kaptam ezt az információt. Természetesen nem árulom el, hogyan. De azt hiszem, Mr. Carter, ez az információ rendkívül fontos az ön kormánya és Anglia kormánya számára.
  
  
  'És ez ...?'
  
  
  Megint a csúnya vigyor. – Egy Sir Albert Fitzhugh nevű brit alanyról van szó.
  
  
  Ismertem ezt a nevet. Sir Albert a biokémia doktora és Nobel-díjas volt. Nemrég a török kormány parancsára letartóztatták. Azzal vádolták, hogy megpróbálta kivinni a műtárgyat az országból. Ezt a műtárgyat nemrég lopták el egy török múzeumból. Rövid tárgyalás után bűnösnek találták és börtönbüntetésre ítélték Kelet-Törökországban. Sir Albert Fitzhugh esetében az volt a fontos, hogy ő vezetett egy közös kutatási programot Amerika és Anglia között. A program célja az volt, hogy antitesteket találjanak a vegyi hadviselésben használt mérgező gázok ellen. Ez pedig egészen más megvilágításba helyezte a letartóztatását. Nagy kérdőjel volt a török kormány indítéka, hiszen a török kormány nyíltan barátkozott a nyugati szövetségesekkel, eltekintve a baloldali körök zúgolódásától.
  
  
  Megkérdeztem. - "Mit tudsz Fitzhughról?"
  
  
  „Tudom, miért tartóztatták le, és miért tartják ott. És ennek semmi köze a műcsempészethez.”
  
  
  – Ezt gondoltuk.
  
  
  A kövér férfi elégedetten felkacagott. – Csapdába esett Sir Albert. Mindez egy orosz emberrablási terv keretében történik."
  
  
  – Tehát Sir Albert egyáltalán nincs török börtönben.
  
  
  – Természetesen ott van.
  
  
  – Nem beszélsz tisztán, DeFarge.
  
  
  - Teljesen világos vagyok, Mr. Carter. Ha megígérheti nekem, hogy ezentúl az AX békén hagy, cserébe azért, amit Fitzhughról mesélhetek.
  
  
  Alaposan ránéztem. Kétség sem férhetett hozzá, Kövér tudott valamit. Valami fontos. Úgy nézett ki, mint egy csirke, aki kétségbeesetten szeretne megszabadulni a tojástól. 'Bírság. Engedélyem van, hogy az AX-et a testedtől távol tartsam, cserébe létfontosságú intelligenciáért.
  
  
  A kövér férfi elvigyorodott. "Boldoggá tesz. Merem állítani, hogy információim „pótolhatatlanok”. Csendben maradt, bevette a tablettát és lemosta vízzel. „Egy Sezak nevű emberről beszélünk, Celik Sezakról” – mondta akkor. „Ő a török állami rendőrség biztosa. A KGB-nek is dolgozik, és kábítószert árul, természetesen felettesei tudta nélkül."
  
  
  – Jó házigazdának hangzik.
  
  
  Kövér ember arca szinte komoly lett. – Legalább volt elég ideje Sir Albert letartóztatására, elítélésére és bebörtönzésére. Az oroszok vigyázó szeme alatt."
  
  
  – De miért akarták az oroszok, hogy Sir Albert börtönbe kerüljön?
  
  
  - Mert tudták, hogy Tarabya börtönbe kerül. Tarabya pedig az ország keleti részén található, nem messze az orosz határtól. Az oroszok azt tervezik, hogy elrabolják a börtönből, átviszik a határon és Szibériába küldik. Akkor ott dolgozhat tovább nekik, nem nyugaton."
  
  
  A kövér férfi várakozóan nézett rám. Tudta, hogy nem számítottam rá, hogy ennyit tudjon Sir Albertről és a műveiről.
  
  
  – Honnan szerezte ezeket az információkat, DeFarge?
  
  
  – Mint mondtam, nem árulhatom el a forrásaimat.
  
  
  - Inkább jelents be valamit. Legalábbis ha meggyőz, elég fontos, hogy amnesztiát adjunk. - mondtam szárazon.
  
  
  Húsos arca jelentősen elsötétült. „Csak ennyit mondhatok: Cezac a legnagyobb versenytársam a kábítószer-kereskedelemben. Valaki, akit korábban Sezak bérelt fel, véletlenül meghallotta a beszélgetést Sezak és egy KGB ügynök között. Jelenleg nekem dolgozik, és ezzel az információval szeretné elnyerni a bizalmam. Sezak közvetlenül azután tett kísérletet az életemre, hogy ez az ember a munkámhoz érkezett. Sok nézeteltérésem volt Sezaccal, de ez már túl sok számomra.”
  
  
  – Most reméled, hogy a két nagy ellenséged megnyugszik, AX-et megveszik ezzel az információval, és akkor semlegesíthetjük Sezakot, mielőtt elkap, igaz?
  
  
  A kövér férfi vállat vont. „Az AX-nek nem kell megszüntetnie Sezakot. Csak a megfelelő embereket kell megvesztegetni. A többit a saját kollégái intézik.”
  
  
  – Mindez nagyon hasznosnak hangzik számodra.
  
  
  A kövér férfi rámeredt. – Sezac még veszélyesebb rád nézve. Az informátorom elmondta, hogy korábban is sikeresen elrabolt embereket. Nincs garancia arra, hogy ez nem fog megismétlődni. És mindenképpen meg akarja szabadítani ettől Sir Albertet, amíg még teheti. Talán sok mindent tudok diplomáciai csatornákon keresztül. Különben nem múlik el több hónap egy török börtönben: soha többé nem látja őt.”
  
  
  – Oké – mondtam. „Ha az adatai helyesek, akkor távol van az AX-től. Ellenkező esetben a fegyverszünetünk véget ér."
  
  
  – Ami engem illet, minden rendben van – krákogta.
  
  
  – Különben is – mondtam –, az ön amnesztiája csak a múltra vonatkozik. Ha ismét problémái vannak, örömmel vesszük újra az ügyét a szekrényből."
  
  
  Megint megfulladt az egyik köhögési nevetéstől. – Szóval, Mr. Carter – csillogó nyál tapadt a szája sarkába. – Nos, biztosíthatlak, hogy többé nem foglak zavarni. Egész életemben dolgoztam. Csak békés öregkort kívánok. Jutalom azért...
  
  
  A kövér férfi a mondat közepén abbahagyta, amikor az ajtó felé fordítottam a fejem. Ismerős hangot hallottam a folyosóról. Egy hangtompítós pisztoly tompa lövése. Felálltam, kihúztam Wilhelminát a tokjából, és az ajtóhoz rohantam.
  
  
  'Mi volt az?' - kérdezte Fatty rekedten.
  
  
  Figyelmen kívül hagytam őt. A kilincset fogva hallgattam egy darabig. Aztán kinyitottam az ajtót, a Luger tüzelésre készen állt. Az ajtó előtt a Rák volt, egy szép lyuk a homlokán, és egy nagy rés, ahol egykor a feje volt. A két török, akik nem sokkal korábban megfenyegettek, most élettelenül hevert a folyosón. Mindenhol vér fröcsköl. Óvatosan elmentem mellettük a lépcsőn. A külső ajtó nyitva volt. Lenéztem az utcára mindkét irányba.
  
  
  Senki sem látható.
  
  
  Megfordultam és ismét felszaladtam a lépcsőn. A vér lüktetett a halántékomban. Végigrepültem a folyosón az ajtóhoz, ahol a Rák teste feküdt; a szoba ajtaja, ahonnan most indultam. Tudtam, mit találok ott. A hírhedt Maurice DeFarge, más néven Fatman az ágyon kinyújtózva feküdt félig nyitott köntösében, kezét az ágyneműbe markolva. Az egyik lába ernyedten lógott a szélén. Lassan megráztam a fejem. A mellkasának vastag tömegéből kiálló tőr hosszú markolata végül meggyőzött arról, hogy a Kövér ember meghalt. Ezúttal nem fog újra életre kelni.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  2. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Másnap kora reggel taxiba szálltam a Fatih környéki kis szállodámból, a nagy Atatürk-hídon túl az elegáns, modern Hilton Hotelbe. A luxusszálloda a Boszporuszra néző dombon található. Rendeltem egy könnyű reggelit pirítósból és török kávéból a Bosphorus Irish Race Coffeeshopból, és néztem, ahogy a hajók áthajóznak ezen a híres szoroson. Kicsivel később, öt perccel kilenckor elhagytam az éttermet, és a fő előcsarnokon keresztül a felhajtóhoz sétáltam. Félkört alkotott a szálloda körül, a végén pedig egy kék Turkish Express busz parkolt, sok turistával körülvéve. A busz elejéhez sétáltam. Nyolcas vonal volt, busz a Topkapi palotába. Vettem egy jegyet, és leültem, pontosan a hatodik sorba hátul, jobbra. Aztán vártam.
  
  
  Fokozatosan újabb utasok érkeztek. A nagy német megkérdezte, hogy a mellettem lévő hely foglalt-e. igennel válaszoltam. Közvetlenül azelőtt, hogy a busz végül elindult, egy tweedkabátos és acélszürke hajú férfi mászott rá. Körülnézett a buszon és odajött hozzám. David Hawk, az AX műveleti vezetője volt.
  
  
  Némán ült mellettem. A sofőr bezárta az ajtókat, majd lehajtott a felhajtón, majd az utcára. Hawk elővett egy szivart, leharapta a hegyét, és rágyújtott. Miután nagy városi forgalomban voltunk, és más utasok intenzív beszélgetésbe keveredtek, lehetőség nyílt beszélgetni Hawkkal.
  
  
  – Vele voltál?
  
  
  Nem nézett rám. Hawk szívott egyet a szivarjából, egy füstgyűrűt fújt a levegőbe, és tovább bámult maga elé.
  
  
  – Vele voltam – mondtam.
  
  
  – Mi csináljuk ezt az üzletet?
  
  
  'Igen.'
  
  
  A busz átkelt a forgalmas téren, és jobbra fordult a kikötő felé. Az utca végén a mélyben már kék vízfoltok látszottak. Ez volt a város legrégebbi része. Körülöttem kupolás kupolákat és mecsetek hegyes minaretjeit láttam.
  
  
  – Mit tudott ajánlani?
  
  
  Összefoglaltam Fat Man történetét. Hawk figyelmesen hallgatott. Amikor már majdnem végeztem, hirtelen felmutatta és hangosan megszólalt. "Látod ezt a nagy épületet! Tudod, mi az?"
  
  
  – Ez a Szulejmán mecset – válaszoltam.
  
  
  – Hát persze; természetesen. Lehet, hogy tudom."
  
  
  A Kopra hídon át keltünk át a Boszporuszon, és a Divanyolu úton mentünk Topkapi felé. Itt az utcákat kocsik, kocsik, állatok és gyalogosok ezrei kaotikus zagyvasága töltötte meg. Plusz a rendszeres imák. A Korán hangos és tiszta szavalása minden más hangot felülmúlt.
  
  
  – DeFarge azt mondta, hogy Sezak korábban is részt vett emberrablásban – fejeztem be a történetemet.
  
  
  – Nagyon is lehetséges – válaszolta Hawk halkan, és a szivarját rágta. „Három másik tudós és technikus már eltűnt a területről az elmúlt években. Van egy amerikai fizikus esete, aki hajókirándulást tett a szoroson, és nem tért vissza. Brit Simmons, a titkosítási specialista pedig fényes nappal tűnt el Ankara közepén. Később váltságdíjat küldtek, ami felveti a gyanút a török ​​baloldali radikálisokkal kapcsolatban. De a váltságdíj megfizetésére vonatkozó további utasításokat soha többé nem küldték el. Simmonsról pedig azóta sem hallottunk. A D15 még mindig dolgozik ezen az ügyön. Aztán ott van a második amerikai, egy matematikus Dubuque-ból. Fontos munkát végzett az Atomenergia Bizottság számára."
  
  
  – Úgy tűnik, az oroszoknak megállapodásuk van Sezakkal – mondtam.
  
  
  'Igen. Hogy ellopjuk a legjobb fejünket. Arca feszült és határozott volt. A rabszolgamunka nem újdonság az oroszok számára. De még soha nem hajtottak végre ilyen brutális emberrablási láncot.”
  
  
  – Úgy tűnik, tennünk kell valamit Çelik Sezak ellen – mondtam, amikor a busz a Topkapi palotához közeledett.
  
  
  – Sir Albert most fontosabb. Mert most, hogy a neve egy időre eltűnt a címlapokról, az oroszok kétségtelenül az elrablását készítik elő."
  
  
  – Még mindig meg lehet őket állítani?
  
  
  – Minden lehetséges – mondta Hawk vékony mosollyal.
  
  
  – Amint azt már sokszor bebizonyítottad, Nick. Van valami egyéb információja a Fat Man-től, amit kaphatnánk?
  
  
  "Azt hiszem, igen. Amikor elmentem, egy kés állt ki a mellkasából.
  
  
  Hawk a homlokát ráncolta. - 'Mi ez? Mit mondasz most nekem?
  
  
  – Nyugodj meg, nem az én késem volt – biztosítottam. „De aki ezt csinálta, az profi. Kövér ember ügyünket le lehet zárni."
  
  
  Hosszú csend következett. A busz megállt a Topkapi parkolóban. Az utasok szétszóródtak a napsütötte téren.
  
  
  – Biztos vagy benne, hogy ezúttal meghalt? - kérdezte végül. A hangjában nyoma sem volt szarkazmusnak. Bólintottam.
  
  
  – Oké – mondta, miközben a busz tovább ürült. – Fel kell vennem a kapcsolatot Angliával. Különleges Műveleti Osztály, azok az emberek, akik segítettek a Fat Man elleni előző kampányunkban. Most újra velük fogunk dolgozni. A D15-öt is be kell jelenteni. Azt jelenti, hogy érted dolgozol. Viszlát holnap délután.
  
  
  – Kiváló, uram – mondtam.
  
  
  Megragadta a korlátot, hogy felálljon. - Különben is, hogyan bukkantak Fatty nyomára?
  
  
  Kerültem hideg szürke szemeit. – Régi trükk, uram. Rávettek, hogy az emberéhez menjek."
  
  
  – Felismertek?
  
  
  'Nem tudom.'
  
  
  - Szerinted ez Sezak műve?
  
  
  – vontam meg a vállam. „Fat Man szerint nemrég megpróbálta megölni. De persze egy olyan embernek, mint a Fat Man, számtalan ellensége van.
  
  
  Hawk felállt. 'Elmegyek most. Várj harminc másodpercet, amíg elmegyek, akkor te is mehetsz. Holnap délután kettőkor az Istiklal utca 42. szám alatti Köskur étteremben leszek, a Taksim tér közelében. Leülök a teraszra. Győződjön meg róla, hogy nem követik.
  
  
  Hawk átsétált a buszon, és leszállt. A busz mellett a kalauz már a történetével volt elfoglalva.
  
  
  „Az előttünk lévő nagy kaput Középkapunak hívják. Van egy másik kapu a palotához. A Bab-us-Selam kapujaként ismert Fatih, a Győztes idejére nyúlik vissza. A látható tornyok Csodálatos Szulejmán uralkodása alatt épültek..."
  
  
  Átsétáltam a majdnem üres buszon, biccentettem a sofőrnek és le is szálltam. A sólyom már nem volt ott. Csatlakoztam egy turistacsoporthoz, és hallgattam a kalauz monoton hangját, aki a Topkapi történetét mesélte el. De a gondolataim Kövér Emberen jártak, vastag öklével a lepedőt markolta, szemei pedig tágra nyíltak a kíntól.
  
  
  Visszaúton a szállodába Sir Albertre gondoltam. Fontos személyiség volt a Nyugat számára. Néhány évvel ezelőtt ő és honfitársa Nobel-díjat kapott. Az elmúlt két évben részt vett egy brit-amerikai tanulmányban, amely mérgező gázokat riasztó szerekről szól. Ezt a nyomozást szigorúan titokban tartották, és Sir Albertet már korai szakaszban kinevezték a vezetésére. Letartóztatása és elítélése nemcsak nyugati körökben okozott nagy zűrzavart, hanem azonnal le is állította ezt a fontos nyomozást.
  
  
  A brit kormány megdöbbent, amikor híre ment letartóztatásáról, de Türkiye megállta a helyét. A bûn az bûn, függetlenül attól, hogy ki követi el. Törökország radikális baloldala pedig már készen állt a lázadásra, ha ezzel a külföldivel gyengédebben bánnának, mint honfitársaikkal. Például a közvélemény nyomása arra kényszerítette a török bíróságot, hogy egy meglehetősen csekély vétség ellenére börtönbüntetésre ítélje Fitzhught. A pletykák szerint informálisan biztosították arról, hogy néhány héten belül feltételesen szabadlábra helyezik. Ez kilencven napja volt.
  
  
  Visszatérve a szállodába, úgy döntöttem, lezuhanyozok, hogy kikapcsolódjak. Minden szobában volt WC és mosdó, de a vendégeknek a folyosón lévő saját fürdőszobába kellett zuhanyozni. Pontosan egy zuhany volt, három további mosdóval. Levetkőztem, óvatosan eltettem a fegyvert, és egy törülközővel a derekamra kötöttem a zuhany alá. A víz nem volt melegebb langyosnál, és a szappan kettévált, amikor először használtam.
  
  
  Már az arcomat mostam, amikor elhúzták a függönyt. A két neandervölgyi komoran nézett rám. Egyikük egy török gyártmányú revolvert tartott, a gyomrom felé mutatva.
  
  
  – Zárja el a csapot – mondta a revolveres férfi. Erős török akcentussal beszélt angolul.
  
  
  engedelmeskedtem. – Biztos vagy benne – mondtam. – Sajnálom, ha túl sok forró vizet használtam.
  
  
  Nem mozdultak. A revolveres férfi gyors törökül beszélt társával. – Ő az?
  
  
  A másik férfi figyelmesen rám nézett. – Megfelel a leírásnak.
  
  
  A revolveres férfi erősebben szorította a fegyvert.
  
  
  Megkérdeztem. - "Mi ez az egész?" – A rendőrségtől jöttél? Ez a feltételezés rendkívül valószínűtlen volt.
  
  
  – Voltál tegnap DeFarge-nál? - kérdezte fenyegető hangon a revolveres férfi.
  
  
  Ez minden. DeFarge tudta, melyik szállodában szállok meg, és szólt a zsoldosainak, ha AH megszegné a szabályokat. Ezek az emberek Kövér Ember gyilkosának tartottak, és kódjuk szerint kénytelenek voltak ismét kiegyenlíteni.
  
  
  – Szerintem tudod – mondtam. – De nem én öltem meg.
  
  
  – Szóval – mondta kétkedve a revolveres férfi.
  
  
  'Ez igaz. Nem választanám ki a helyet, ha három revolver irányulna rám." Egy feltűnés nélküli mozdulattal megragadtam a törölközőt. „Találkoztam DeFarge-cal. És kitartottam mellette."
  
  
  Megtöröltem az alkarom, és továbbra is gyanakodva néztek rám. Egy pillanattal később a revolver nélküli férfi biccentett a másik felé. Tudtam, mit jelent.
  
  
  Egy szempillantás alatt rácsaptam a törülközőt a revolverre. Abban a pillanatban távozott, amikor a törölköző eltalálta. A csövet jobbra mozdították, és a golyó a falnak csapódott. Megragadtam a lövöldözőt a vállánál és magamhoz húztam. A falnak ütközött. Elütöttem a csuklóján, és a revolver egy ütéssel a csempézett padlóra esett.
  
  
  A másik férfi belenyúlt a kabátjába. Ráhúztam a zuhanyfüggönyt, hogy megfojtsam, és ott ütöttem, ahol sejtettem, hogy az arca lesz. A függönnyel küszködve a földre esett.
  
  
  Az első férfi a hátamra vetette magát. Egyik kezével a fejemet próbálta megfogni, a másikkal a vesémnél állt meg. Bedobtam az egyik mosogatóba. Nehezen lélegzett és nyögött. Hasba könyököltem. Csak most engedett el, és lassan lecsúszott.
  
  
  Eközben a másik újabb kétségbeesett kísérletet tett, hogy kihúzza a kabátjából a revolvert. A sarkammal arcon ütöttem. Eltört az orra. Esetlenül a hátára esett. Éreztem egy ütést a fejemen, és tántorogva beleestem a zuhanytálcába. A revolveres férfi ismét akcióba lendült.
  
  
  Egy törött orrú férfi megpróbált az ajtó felé kúszni. Elege volt. A revolveres férfi, akinél még mindig nem volt, hevesen oldalba rúgott, miközben megpróbáltam egyenesen maradni. Motyogott még valamit, majd a társa után sántikált.
  
  
  Fogtam a revolvert, és arra gondoltam, hogy utánuk megyek. Amíg meg nem láttam magam a tükörben. A szálloda folyosóján futó meztelen férfi nem mindennapi látvány.
  
  
  Alaposabban megnéztem magam, és mindenhol vörös foltokat láttam. Jó horzsolások lennének. Ettől függetlenül mindig kevésbé volt rossz, mint a 0,38-as lyuk.
  
  
  Másnap ebéd után taxival bementem a városközpontba. Megérkeztünk egy olyan helyre, ahol át tudtam szállni városi buszra
  
  
  Kifizettem a taxit és felpattantam a buszra, ami azonnal elindult. Három háztömbbel a Köskur étterem előtt ismét leszálltam a buszról és elindultam. Nem követtek, ezért nyugodtan eljöhettem a találkozóra.
  
  
  Hawk egy asztalnál ült kint a meleg napon, és török újságot olvasott. Odamentem az asztalához, leültem mellé, és elmondta, milyen csodálatos volt a Top Capi túra. A pincér odajött, és rendeltünk két martinit. A portás elsétált mellettünk a durva kőburkolaton. A nehéz bőröndöt a hátán egyensúlyozta egy bőrszíjjal a homlokán. Egy szamárkocsi dübörgött el mellette az ellenkező irányba, és egy mellékutcából érkezett a felszólítás a délutáni imára. A pincér jött, hogy egy kis réztálcán hozza a rendelésünket.
  
  
  – kérdeztem, amikor a pincér elment. -Beszéltél már az ASO-val?
  
  
  „Igen, jól elbeszélgettünk a kóddal. A régi barátod, Brutus és én. Azt mondta, továbbra is felveheti vele a kapcsolatot, ha el akar hagyni minket.
  
  
  - kuncogtam. "Brutus nagyszerű srác."
  
  
  Hawk egyetértően bólintott. „Brutus és én jó tervet találtunk ki” – folytatta. – Villámcsapás hadműveletnek hívjuk. Acélszürke szeme az enyémbe nézett, barátságos, kócos arca szigorú volt. – Sir Albertért jövünk – mondta.
  
  
  Megkérdeztem. - Úgy érted... Tarabya börtönbe? 'Pontosan. Ez a cél."
  
  
  Elgondolkodva megdörzsöltem az állát. Hogy a fenébe kerülünk egy török börtönbe? Hogyan hozzuk ki Sir Albertet az őrök orra alól, és hogyan maradunk észrevétlenek? Nem ezt neveznéd kattintásnak.
  
  
  – Számomra lehetetlennek tűnik – mondtam.
  
  
  „Az oroszok ezt akarják tenni. Nem tudnánk mi is megtenni? – kérdezte Hawk.
  
  
  Kortyoltam egyet a martinimból, és megráztam a fejem. „Valószínűleg belülről kapnak segítséget. Tudjuk, hogy Sezak van Ankarában. A rendőrség fontos szereplője. A börtönigazgató is nagy valószínűséggel részese lehetett az összeesküvésnek.”
  
  
  Hawk elmosolyodott. – Ha Cesac személyesen akarta látni Sir Albertet, az elég egyszerűnek tűnik, nem igaz?
  
  
  „Meg vagyok győződve erről. De Cezac soha nem vonná magára a figyelmet azzal, hogy ilyesmit csinál."
  
  
  Hawke szája száraz vigyorra görbült. 'Pontosan. De mi van, ha ezt teszi, és megengedik, hogy Sir Albertet a börtönből a legközelebbi kórházba szállítsa, mert Sir Albert súlyosan beteg? És ha Sir Albert legközelebb eltűnik, Celik Sezak tanácstalan lesz, nem gondolod?
  
  
  Kezdtem megérteni, hová megy Hawk ezzel. „Természetesen boldogtalan lesz. Természetesen nem az igazi Cezac jött Sir Alberthez.
  
  
  'Pontosan. Te leszel az, Cezacnak álcázva.
  
  
  – Te és Sezak körülbelül egyforma felépítésű vagy. Csak Sezaknak van sörhasa, de majd kitalálunk valamit. A többit sminkkel és szimulációval végezzük.”
  
  
  Megkérdeztem. – Hogyan tudnék utánozni egy olyan személyt, akit soha nem láttam?
  
  
  – Ó, de látni fogod. Ankarában felkeresi őt az ASO-ügynökkel együtt, akit London küld ide. Be kell lépnie két brit kriminológussal, akik azért jöttek, hogy tanulmányozzák a török rendőrség munkáját. Ezeken a találkozókon fényképeket fog készíteni, és felveszi a hangját egy magnóra. Gondosan figyelje meg Sezakot is: emlékezzen a járására, a gesztusaira. Akkor te magad leszel néhány napra Celik Sezak.
  
  
  „Egy londoni rendőr álcát ölt a vele való találkozáshoz. Csak egy bajuszból és egy parókából áll, természetesen tenni kell valamit az akcentussal. Amikor a művelet ezen része befejeződik, egy csapat AX technikus várja Önt itt Isztambulban, hogy álcázzák a börtönlátogatást.
  
  
  – Drága viccnek hangzik – mondtam.
  
  
  – Vissza kell szereznünk Sir Albertet, Nick. Értéke a Nyugat számára túl nagy. Ha most az oroszok ellopják...
  
  
  – Talán már megvan.
  
  
  'Nem. A CIA rájött, hogy még mindig Tarabyában van. Egy kis katonai bázist is felfedeztek Batumiban, közvetlenül az orosz határ túloldalán. Azt gyanítják, hogy a bázis fogadóközpontként szolgál az elrabolt személyek számára, akik arra várnak, hogy továbbszálljanak Oroszországba. Valószínűleg Sir Albert is odamenne, ha a próbálkozásuk sikeres lenne.
  
  
  Megkérdeztem. - Mi van azzal az ASO-ügynökkel, akivel dolgoznom kell? Gondolataim visszatértek a múltba. Egy angliai küldetésen, ahol kellemes segítséget kaptam egy női ASO ügynöktől. Szőke és nagyon vonzó Heather York.
  
  
  – Pontosan, Nick – kuncogott Hawk. – Ez a rendőr azt fogja mondani, hogy kísérje el Celik Sezak titkáraként és szeretőjeként.
  
  
  
  
  - Úgy érted, hogy a zsaru. .
  
  
  'Fiatal nő. Pontosan így van, Nick. Plusz a nő, akire azóta gondolsz, hogy kiejtettem az ASO szót. Úgy értem York ügynök, Nick. Mondjuk a kemény munka ellentételezéseként.
  
  
  Az Operation Flash hirtelen kevésbé komor lett. – Ez jó ötlet volt, uram – mondtam.
  
  
  – Nem az én ötletem volt – ismerte el Hawk vigyorogva. „Köszönöm ezt Brutusnak, ha lehetőség adódik. Azt mondta, olyan jól dolgoztatok együtt Angliában. Hmm, nők dolgoznak kémkedésben, erről megvan a saját véleményem. Reméljük, hogy lesz ideje elvégezni a feladatot."
  
  
  „Mint mindig, az üzlet az első” – válaszoltam.
  
  
  Ismét komoly arcot vágott. – York ügynök ma este érkezik Isztambulba a 307-es járattal. Ön nem fogja felvenni. Amint a városban van, felveszi Önnel a kapcsolatot. Hawk a homlokát ráncolta, és aggodalom volt a hangjában. – Ezúttal légy átkozottul óvatos, Nick. Sok potenciális ellenségünk van ebben a műveletben, köztük a török rendőrség. Ha rájönnek, hogy Sezakot próbálod megszemélyesíteni, nagyon nehéz lesz segíteni neked. Ne feledje, a Sezak elleni bizonyítékaink nagyon homályosak, és fontos pozíciója és befolyásos barátai vannak.”
  
  
  – Tudom, mit értesz potenciális ellenség alatt. Néhányukkal már találkoztam: a DeFarge srácokkal. Mi történik ezután, amikor eljutok Sir Alberthez?
  
  
  – Magánbeszélgetést kérsz vele. Csak a titkára lehet jelen. Fel kell tételeznie, hogy új bizonyítékok vannak az ügyében, amelyekről beszélni szeretne vele. Ha egyedül van, fecskendezzen be neki olyan folyadékot, amely a sárgaság külső tüneteit okozza. A sárgaság fertőző, és a börtönökben nincs kórház. A súlyos beteget vagy sérültet a Hope-i kórházba szállítják."
  
  
  – Milyen messze van Tarabiától?
  
  
  – Huszonnégy mérföld. Szóval nincs messze. Ragaszkodnod kell ahhoz, hogy a foglyot azonnal Hopába vigyék. Az igazgató biztonságot adhat. Nyilván meg kell szabadulni tőle. Ha a Hopa felé vezető úton találkozik a déli kijáraton, hajtson rajta tovább, és haladjon tovább a part felé. Biztosítok egy világos találkozási helyet. Egy amerikai tengeralattjáró vár rád, és elviszi Londonba.
  
  
  – Nagyon egyszerűen hangzik, ahogyan megfogalmazod – mondtam.
  
  
  Hawk szélesen elmosolyodott. – Tudod, hogyan fejezd ki magad jól, fiam. Tökéletesen megértjük, hogy terveink megvalósításának mindenféle akadálya van. De mint mindig, most is teljes mértékben bízom a képességeidben."
  
  
  – Köszönöm – mondtam. 'Én is úgy gondolom.'
  
  
  Hawk vidáman felnevetett, megitta a poharát, és csettintett az ujjaival, hogy felhívja magára a pincér figyelmét. A beszélgetésnek vége volt. De pályafutásom egyik legnehezebb feladata még csak most kezdődött.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  3. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Már késő volt, amikor visszatértem a szállodámba. A nap lenyugodott az Isztambul dombjait tarkító mecsetek mögött. A Boszporusz lángoló rézré változott, és hosszú árnyékok borultak a szűk utcákra.
  
  
  Indulás előtt becsuktam a redőnyöket az ablakokon, így amikor visszatértem, már elég sötét volt. Becsuktam az ajtót, és ahelyett, hogy felkapcsoltam volna a villanyt, az ablakokhoz mentem, hogy kinyissam a redőnyt. Látni akartam a naplementét. Amikor félúton voltam a szoba túloldalán, hirtelen kattogó hangot hallottam az ágy felől. Meghúztam Wilhelminát, és villámgyorsan megfordultam, és arra gondoltam, hogy Fatty barátai visszatértek.
  
  
  Az ágy mellett égett a lámpa. Egy nagydarab férfi ült az ágyamon, a falnak dőlve. Egy 7,65 mm-es Mauser Parabellumot tartott a kezében, és rám mutatott.
  
  
  – Oleg Boriszov – motyogtam. Rápillantottam, amikor ismét letette a fegyvert, és lelendítette a lábát az ágyról. Hangosan felnevetett.
  
  
  – Soha többé nem kell találgatnod, barátom – mondta vidáman. Magas, zömök férfi volt, zömök vállával, amelyen széles fej feküdt, homokos hajjal a homlokán. KGB-tiszt volt. Durva, már-már kellemes ember, de az egyik legveszélyesebb ellenfél, akit ismerek. Ő volt a Wet Cases osztály fő gyilkosa, röviden a riválisom. És több brit és amerikai ügynököt ölt meg, mint amennyire emlékeztem. – Lefagysz, Carter, mi?
  
  
  Nem láttam benne a humort, hacsak nem az ő kíváncsi törött angolja volt. Soha nem nevettem a fegyvereken. – Ez rohadt közel volt, mintha egy golyó talált volna el, Boriszov – mondtam morogva. – Egyáltalán mit keresel itt?
  
  
  – Ne aggódjon, elvtárs. Boriszov jön megölni? Akkor halott vagy. Ismét hangosan felnevetett. Aztán megrázta a fejét. Mintha ő maga sem értené, mi a jó benne.
  
  
  Ismét eltettem a Lugeremet, de szorosan figyeltem Boriszovot. Felkelt, az ablakhoz ment és kinyitotta a redőnyt. Beszívta a hűvös, sós levegőt. – Szép város, Isztambul – sóhajtott. „Bárcsak gyakrabban jöhetnék ide. nem gondolod?
  
  
  – Isztambul nagyszerű város.
  
  
  Még mindig kinézett az ablakon. – Ez a város csendes számunkra, Carter elvtárs. Minden simán megy, tudod? De akkor valaki meglátja, hogy jön a veszélyes AXE ember, és hirtelen a dolgok nem túl csendesek, igaz? Megfordult, és láttam a hidegséget a szemében.
  
  
  – Gyerünk, Boriszov. Ha azért jöttem volna ide, hogy megszüntessem az egyik emberedet, ő is halott lenne."
  
  
  Egy darabig tétován nézett rám. Aztán ordító nevetésben tört ki. – Természetesen, Carter, természetesen. Ezt mondtam. De tovább nyafognak. Szerintem valami közöd van a DeFarge-hoz. Tudod, egy férfi késsel a testében. Bangg - a mellkasban! '
  
  
  Boriszov mindezt nagyon lazán mondta, de a reakciómat egy profi szemével nézte.
  
  
  Egy izmot sem mozgattam. - DeFarge? Az a fickó, akiről a lapok írnak?
  
  
  – Ugyanaz – mondta kimérten.
  
  
  Lassan megráztam a fejem és hagytam, hogy mosoly jelent meg az arcomon. – Nagyon tévedsz, Boriszov. Csak átutazom itt. Nem hiszem, hogy ezúttal egymás útjába állnánk."
  
  
  – Rendben van, Carter – válaszolta Boriszov. – Mert nem akarlak megölni. Az utolsó mondatot nagyon lassan mondta, és minden öröm eltűnt az arcáról. Igazi showman volt, de a színészi tehetség e vékony rétege alatt egy arrogáns, pszichotikus gyilkos bújt meg. Gyanítottam, hogy az oroszok nem fogják túl sokáig használni. Önző utazásai túl veszélyessé tették ahhoz, hogy megbízhassanak benne.
  
  
  Boriszov az ajtóhoz ment és kinyitotta. Félig megfordult, és így szólt: – Tégy meg Boriszovnak egy szívességet, Carter. Ha csak átutazik itt, gyorsan utazzon újra."
  
  
  – Meglátom, mit tehetek érted – mondtam hidegen. El akart tűnni, de megállítottam. – Apropó, Boriszov.
  
  
  – Igen, Carter?
  
  
  – Ha legközelebb felém irányítasz fegyvert, ne feledd, hogy használnod kell.
  
  
  Dühösen nézett rám, de hirtelen fékezhetetlen jókedv villant fel benne. – Ilyen imperialista pozícióból nem viccelsz Boriszovval, Carter – mondta. – Tudom, hogy jó fiú vagy. Becsapta maga mögött az ajtót, és hallottam a nevetését visszhangozni a folyosón.
  
  
  Mielőtt még levettem volna a kabátomat, megkerestem a szobában a kis praktikus mikrofonokat, amelyeket az oroszok mindenhol el szoktak rejteni. Nem talált semmit.
  
  
  Amikor kicsit később megmostam az arcom - ezúttal inkább a tusolóm kis mosdóját választottam - a KGB isztambuli hadműveleti osztályának vezetőjére gondoltam. A neve Kopanev, Vaszilij Kopanev. Ő volt Boriszov közvetlen felettese, miközben Boriszov a területen tevékenykedett. Kopanev Boriszov ellentéte volt. Nyugodt, kiegyensúlyozott ember, jó sakkozó és zseniális taktikus. Az a tény, hogy ő irányította az orosz emberrablási műveleteket, elegendő magyarázatot adott az eddigi sikerükre. Tipikus Kopanev-ötlet volt Boriszovot hozzám küldeni, egyszerűen nem engedni, hogy lőjön. Abban a reményben, hogy egy szóval vagy egy mozdulattal megadom magam. A „kemény fickó” látogatása a Mauserrel kétségtelenül Boriszov hozzájárulása volt ehhez a tervhez.
  
  
  Épp szárítgattam magam, amikor kopogtattak a szobám ajtaján. A derekam köré csavartam egy törülközőt, felkaptam Wilhelminát az asztaltól és az ajtó felé indultam.
  
  
  Megálltam hallgatózni. Talán Boriszov valamiért visszatért.
  
  
  Aztán megkérdeztem. - 'Ki van ott?'
  
  
  – Szobalány, uram – szólalt meg egy női hang erős akcentussal angolul.
  
  
  Az orrom alatt káromkodtam, kinyitottam az ajtót, és óvatosan kinyitottam. A haragom eltűnt, mint a hó a napon.
  
  
  Mondtam. - "Heather!"
  
  
  – Nicky! - Mondta színlelt felháborodással szexi hangján, és azonnal a derekam körüli törülközőre pillantott.
  
  
  Egy ideig türelmetlenül fogadtam. Elképesztően gyönyörű volt, mint mindig. Szőke haját hosszúra növesztette, és egészen a válláig ragyogott. Élénkkék szemei csillogtak kicsi, felfelé fordított orra és telt, széles szája fölött. Olyan szoknyát viselt, amely alig takarta a csípőjét, és jól rálátott hosszú, karcsú lábaira. Hosszú, kigombolt kabátot viselt. Telt melle selyemblúzára tapadt, sötét mellbimbói pedig alig látszottak a vékony anyag alatt.
  
  
  – Amikor azt mondom, hogy örülök, hogy újra látlak, nagyon gyengén fogalmazok – húztam meg a kezét, és becsuktam mögötte az ajtót.
  
  
  Kis aktatáskáját a földre tette. – Az érzés kölcsönös, Nicky – mondta rekedten, és felém fordult, ajkait közel az enyémhez.
  
  
  Óvatosan az asztalra tettem a Lugert, és magamhoz húztam Heathert. Telt rózsaszín ajkai összeolvadtak az enyémmel, és az idő eltelt. Visszatértünk Angliába, egy házba a sussexi erdőben. Ott testünk az élvezet vad robbanásában hódolt.
  
  
  Kifulladva elhúzódott. – Istenem, Nicky. Mintha soha nem mentél volna el."
  
  
  – Hm. Tudom.'
  
  
  Heather egyik kezével elengedett, és magára húzta a törölközőt. A törölköző lecsúszott a csípőmről és a padlóra esett. Karcsú kezeit végigsimította a combomon, és megragadta csillogó férfiasságomat.
  
  
  „Mmm, igen. Minden a régi.'
  
  
  – Pimasz lány vagy – haraptam meg a fülét.
  
  
  – Tudom – mondta. "De szeretem".
  
  
  – Régóta vagy itt?
  
  
  „A járatom a szokásosnál korábban érkezett. Hátszélünk volt – mondta, és megcsókolta a melleimet, és megnyalta a mellbimbóimat. – Nem volt ez jó nekünk?
  
  
  'Nagyon szép.'
  
  
  Levettem a kabátját a válláról, és a selyemblúzt a fejére húztam. Szőke haja simán omlott át tejes vállán. Telt melle dacosan kilógott.
  
  
  – Maga elég pimasz, Mr. Carter – mondta, és végigsimította a kezemet a puha, meleg lejtőkön.
  
  
  – Hallottam már ilyet. - Kigomboltam a szoknyáját. A szoknya simán lefolyt a padlóra. Most már csak egy vékony nejlonharisnyát viselt. A melleim dörzsölődtek lágy domborulataihoz, ahogy újra összeölelkeztünk. Teljesen kifulladtunk, amikor végre elengedtük egymás ajkát. „Ezt akartam attól a pillanattól kezdve, hogy meghallottam, hogy veled fogok dolgozni” – mondta.
  
  
  Felemeltem, és néztem, ahogy a mellkasa finoman megemelkedik, miközben az ágyhoz vittem, és finoman lefektettem. Lekapcsoltam a villanyt és lefeküdtem mellé.
  
  
  Egymással szemben fekszünk, és testünkbe a vágy szikrája csap le. Heather kezei gyengéden és diszkréten simogatták a testemet, miközben újra csókolóztunk. Nyelvünk kis fényes lángként táncolt egymással. Óvatosan fürkésztem a testét a kezemmel, amíg felnyögött és hozzám dörzsölte magát. Aztán a hátára fordítottam és elindultam vele.
  
  
  És úgy történt, ahogy azelőtt. Mintha fogyott volna az idő. Újra új szerelmesek lettünk, egyszerre kutatva mohón és gyengéden egymás testét.
  
  
  Később az oldalán fekve, és kinézett az ablakon, Heather nyugodtan elmosolyodott, és füstöt fújt hosszú filteres cigarettájából.
  
  
  – Tényleg azt hiszed, hogy el kell tűnnünk innen? - mondtam, és végighúztam az ujjamat a combján.
  
  
  – Előbb-utóbb megtalálnak minket – válaszolta Heather.
  
  
  – Igen, Nicky, nem unatkoznánk, ha itt ülnénk.
  
  
  – Mi van, ha udvarias levelet küldök a Kremlnek?
  
  
  „Attól tartok, a Kreml nem érdekli két szerető problémái” – mondta mosolyogva Heather. „Egyébként nem küldtek ide semmilyen célból. Halványan emlékszem valami ilyesmire."
  
  
  – vigyorogtam. "Ez nem marad sokáig bizonytalan."
  
  
  „Ez túl igaz. Manapság Brutus tiszteli a nevét." Lecsúszott az ágyról, és meztelenül az ablakhoz lépett. – Mmm, szagold a várost, Nick. Kellemes illat."
  
  
  Felálltam és becsuktam a redőnyöket. – Nem szeretném, ha bármelyik KGB-s barátunk ideges lenne a megjelenésed miatt – mondtam, és ismét felkapcsoltam a villanyt.
  
  
  – Szóval ott vannak? - kérdezte lazán megfordulva.
  
  
  – Találd ki – mondtam. „Talán a KGB van kint, talán Fatty barátai, talán valaki más. Mit szeretnél. Nem hiszem, hogy én vagyok a legnépszerűbb figura Isztambulban."
  
  
  – Van valami probléma, Nick?
  
  
  - Valami ilyesmi, igen. Szándékosan nem mélyedtem el a városban, mert nyíltan akartam játszani Fattyval. Így mindenki gyorsan és meghívás nélkül jött hozzám.”
  
  
  A lány nevetett. Amikor újra felöltöztünk, azt mondta: „Játékokat hoztam az ASO-tól. Megbízatásunk első felére. Ülj le abba a bőröndbe.
  
  
  Letettem a bőröndöt az ágyra és kinyitottam. Egy halom lebegő fehérnemű alatt két zacskó álruhát rejtettek el. Egy nekem és egy Heathernek. Heather kinézete egy rövid piros parókából és némi sminkből állt. Az álcám egy szőke paróka volt, ugyanaz a bajusz és a szarvkeretes szemüveg.
  
  
  – Ahogy Hawk mondta, ez a Sezakban tett látogatásunk – mondta Heather. „Vannak nálam útlevelek és egyéb okmányok, hogy teljes legyen az álcánk. Ön a Royal Society for the Study of Crime and Prisons elnöke. Csak egy kicsit módosítanom kell az akcentusodon. És a titkárnődnek játszom."
  
  
  – Nézzük az útleveleket – kérdeztem.
  
  
  Beugrott a csomagtartóba, és kihúzta. Gondosan tanulmányoztam őket. Láttam magam az útlevélben, csak a képen szőke hajam és bajuszom volt.
  
  
  Dr. Eric Walters – mondtam lassan.
  
  
  „Azok az emberek, akiket valódinak nevezünk. Waltersnek hatalmas hírneve van Angliában, és nagyon valószínű, hogy Sezak ismeri a nevét. Walters csendes, komoly értelmiségi, aki Etonba járt, és Oxfordban tanult. Családja nemesi származású. Gyakran dolgozott a Scotland Yarddal, és számtalan munkalátogatást tett angol börtönökben, hogy segítse a súlyos bűnözők rehabilitációját. Ismerős gesztusai vannak. Egy perc múlva megmutatom neked, Nick. De biztosak vagyunk benne, hogy Sezac még soha nem találkozott vele, szóval minden rendben lesz.”
  
  
  – Te pedig Nell Truitt vagy.
  
  
  „Egy meglehetősen fiatal nő, tizenöt év társadalmi munkával a háta mögött. Nélkülözhetetlen támogatás Dr. Walters számára. A Cambridge-ben végzett, szociológus, szabadidejében doktori címen dolgozik. Az álcázására használt smink egy nagy anyajegyet tartalmaz a száj jobb oldalán. Még mindig szeretsz, Nicky?
  
  
  – Mértékkel – kuncogtam.
  
  
  – Még akkor is, ha össze kell szednem a mellkasomat a szerepem miatt? Félig ártatlanul, félig kihívóan nézett rám, és a vérem ismét sercegni kezdett.
  
  
  – Tudod, hol kell megütni egy embert, kedves Heather.
  
  
  – Ó, ez átmeneti, Nicky – mosolygott.
  
  
  – Tartózkodni fogok – mondtam a papírokra nézve. – Szerinted ez elég ahhoz, hogy eljuss Sezakba?
  
  
  „Londonból levelet küldtek, miszerint Ankarába megyünk, és meglátogatjuk Sezakot az irodájában a rendőrkapitányságon. Szeretnénk személyesen találkozni Sezaccal, mivel Waltersről köztudott, hogy Sezac rajongó. Sezak többször is felkerült az újságok címlapjára egy fontos ügy kimenetelével. Szinte nemzeti személyiség az országában."
  
  
  'Tudom. Ezt próbálta Fatty elmagyarázni nekem, mielőtt Sezak odaért hozzá. Ha Fatman információi helyesek, akkor Sezak rendkívül veszélyes fickó, Heather.
  
  
  Heather benyúlt egyedi marokkói bőr válltáskájába, és elővett egy 0,380 PPL Sterling automata pisztolyt. A pisztoly zsebméretű, de megfelelő tűzerővel rendelkezik. Ledobta a táskáját a földre. És egyik lábát az ágyra téve, haját a vállán, mint egy szőke legyező, kihúzta a pisztolyból az üres tárat, és a szokásos kattanással behelyezte a telit. Felnézett és rám mosolygott. – Nem aggódom Sezac miatt. nálam vagy.
  
  
  Ránéztem és megráztam a fejem. Úgy nézett ki, mint egy divatmodell, nem pedig egy titkos ügynök. A legtöbb női tiszt igyekezett a lehető legszembetűnőbbnek tűnni. Legyen eggyé a háttérrel, hogy elkerülje a gyanút. De az ASO úgy döntött, hagyja, hogy Heather játssza magát. Melyik logikus ember gyanítaná ezt a gyönyörű nőt, hogy kém? Talán egy filmsztár, de egy ügynök fegyverrel a táskájában? Ostobaság.
  
  
  Megkérdeztem. - Mikor indulunk Ankarába?
  
  
  „A Marmara Expresszel akkor indulunk, amikor Ön dönt. De holnapután Ankarában várnak minket.”
  
  
  – Oké, akkor jobb, ha mielőbb indulunk. A KGB nagyon ideges az ittlétem miatt. És Ankarában még nem fognak zavarni minket.”
  
  
  „Szeretem azt a férfit, aki idegesíti az ellenfeleit” – mondta szexi hangján.
  
  
  „Egyáltalán nem kellett volna tudniuk, hogy itt vagyok” – válaszoltam. "Brutus mélyen csalódott lenne bennem, ha ezt tudná."
  
  
  „Brutus számára te vagy az egyik lenyűgöző jelenség a szakmánkban” – mosolygott Heather. – És mellesleg nem csak neki.
  
  
  Fogtam a szőke bajuszát, és az orrom és a felső ajkam közé nyomtam. És tökéletes angolsággal azt mondtam: „Azt mondanám, kedvesem. Menjünk, együnk egy falatot az egyik festői törökországi helyen. Aztán elmegyünk a Cirkeci állomásra vonatjegyet venni."
  
  
  Heather felkacagott. – Ó, nagyszerű, doktor úr. Walters. Rövid időn belül készen leszek."
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  4. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Az ankarai út Heatherrel rövid és eseménytelen volt. A vonaton nem volt jele KGB-tevékenységnek. Úgy látszik, az álcáink sikeresek voltak. Együtt utaztunk egy másodosztályú kocsin, és kriminológiáról és fontos rendőrségi ügyekről beszélgettünk. Ankarában lefoglaltunk két szobát egy nem leírható szállodában, és másnap megbeszéltünk egy találkozót Celik Sezakkal.
  
  
  Ankara modern város volt. Az egykor nagy mocsár helyén épült. A körutak tágasak voltak, és az épületek a 20. században teljes ellentétben álltak Isztambullal. Ankara 1923 óta Törökország fővárosa.
  
  
  Másnap reggel Heathernek és nekem majdnem egy órát kellett várnunk, hogy láthassuk Sezakot. De hirtelen ott volt. Az irodája ajtaja kitárult, és kitárt karokkal közeledett felénk. Harsányan üdvözöl minket bömbölő hangjával. Keze satuként zárkózott az enyém köré.
  
  
  Magas, sötét férfi volt, fekete hajjal, fekete bajusszal és sötét szemöldökkel. Izmosnak tűnt, annak ellenére, hogy már a negyvenes évei végén járt. Neki lényegesen több zsír volt a dereka körül, mint nekem, de még a gyomra is feszesnek tűnt. A szeme nagy volt, és intelligens benyomást keltett.
  
  
  Doktor Walters! Kétségbeesetten megrázta a kezemet. – Megtiszteltetés számomra, hogy itt üdvözölhetem. Most Heatherhez fordult. - És ön biztosan Mrs. Truitt. Gyönyörű vagy.'
  
  
  Heather kinyújtotta a kezét. Piros parókát és kis lencsés szemüveget viselt. Az arcán megjelenő friss ráncok nagyjából egyidőssé tették Sezakkal. A bő barna maxiruha pedig, amit viselt, passzolt cipője vaskos, régimódi sarkához. Úgy nézett ki, mint egy vénlány. Csak a tisztánlátó tudhatja, hogy egy gyönyörű nő rejtőzik a maszk alatt.
  
  
  – Gyertek be – invitált minket Sezak. „Üdvözöllek szerény munkahelyemen.
  
  
  Bementünk a főszobába, és be kell vallanom, lenyűgözött. A falak krémszínűek voltak, az alsó fele pedig gyönyörű sötét fából készült. Modern francia impresszionista festmények lógtak az összes falon, és Cezac gyönyörű íróasztala diófából készült. Öt tágas szék volt körülötte. Sezak leültetett minket, majd leült egy forgószékbe az íróasztalához.
  
  
  – Nem zavarja, hogy a titkárnőm csatlakozik hozzánk? - kérdezte tökéletes angolsággal.
  
  
  A gyorsíróval már a recepción találkoztunk. Biztos voltam benne, hogy nem Sezac titkárnője; nem volt nézete róla. Sezacról ismert volt, hogy nőcsábász, a titkárnője pedig a szeretője volt. Ezt mindenki tudta, még Mrs. Sezak is. És ha Cezac női ízlése olyan fejlett lett volna, mint az irodája kialakításában, sokat várhattunk volna. Nem csalódtam.
  
  
  Sezak felhívta Katerina Gyulersoyt a kaputelefonon keresztül. Egy pillanattal később mosolyogva állt előttünk, és tört angolsággal beszélt.
  
  
  – Ó, dr. Walters. Annyira örülök, hogy találkozunk. És neked is, Miss Truitt.
  
  
  Tényleg fantasztikus volt. Hosszú, vállig érő, fényes fekete haja volt, és a leghosszabb, legsötétebb szempillái, amiket valaha láttam. Első pillantásra a szeme nagy volt és ártatlan. De ha alaposan megnézed, valami mást is láthatsz az ártatlan tekintet mögött. Heather sólyomszemekkel nézett rá, tekintete a nő provokatív keblein állapodott meg. Most már biztos volt benne, hogy a következő feladathoz már nem rejti el a mellét régimódi fehérneműk mögé.
  
  
  – Örülök, hogy találkoztunk, Miss Gulersoy – mondta Heather, talán kissé túl hidegen.
  
  
  – Nos, most lássuk, mit tehetünk mindkettőtökért ankarai látogatásuk során – mondta Cezak vidáman.
  
  
  Azon tűnődtem, miért tartott ilyen sokáig, hogy kommunikáljunk vele. Sezak nem csak egy korrupt hivatalnok volt. Magasra emelkedett a rendőrségben. Másodlagos tevékenységei pedig nem voltak olyanok, amiket nyikorgónak nevezhetnénk. Megtanulta eltartani magát. Ez azt jelentheti, hogy először telefonon vette fel a kapcsolatot a londoni Királyi Társasággal, mielőtt hajlandó lett volna elfogadni minket. Az Egyesületet figyelmeztették erre a lehetőségre.
  
  
  „Nehezen tudom szavakba önteni, mit jelent nekem és asszisztensemnek, hogy személyesen találkozhatok a világ egyik leghíresebb rendőrével” – mondtam.
  
  
  – Ó, túl nagy megtiszteltetés, dr. Walters – válaszolta Sezak. Egyértelműen hízelgett, de nem veszítette el éberségét.
  
  
  „Természetesen megoldottam néhány érdekes esetet. Némelyikük tényleg túl durva egy olyan hölgy füle számára, mint Miss Truitt. Miss Gulersoy látja a legtöbb jelentésemet, de még ő sem lát mindent.
  
  
  – Azt hiszem, elájulhatok. Ms. Gulersoy elmosolyodott, és törött angolsággal elmagyarázta, mit jelent a Sezaknál végzett munkája. Heathernek volt füle, és egyetlen mozdulatot sem hagyott ki.
  
  
  Első látogatásunk alkalmával sem rejtett kamerát, sem felvevő eszközt nem vittünk magunkkal. Alig vártuk a második, kötetlenebb találkozót, hogy alaposan felfedezzük a párost.
  
  
  „Amint látja, Miss Gulersa és én szorosan együttműködünk” – jegyezte meg Sezak.
  
  
  el akartam hinni. A brit CIA és a D15 jelentései szerint Mrs. Sezak rokkant volt, és szinte soha nem látta férjét Mrs. Gulersoynak köszönhetően.
  
  
  – Ha az emlékezetem nem csal – mondtam Sezaknak –, több évvel ezelőtt ön volt a Topkapi nyomozás vezetője. Azt kell mondanom, kiváló rendőri munka.
  
  
  – Köszönöm, köszönöm – dorombolta Sezak szinte elégedetten. „Igen, mindezt elmondtam neked. Elejétől végéig. Mellesleg egy bűnügyi remekmű. Ez is kihívást jelent egy ilyen eset megoldásában.”
  
  
  – Úgy tűnik, emlékszem, hogy a tervet egy bizonyos Szeráj készítette – jegyeztem meg.
  
  
  Sezak némi habozást mutatott. „Seraglio volt az egyik főszereplő, igaz. De ennek a vállalkozásnak az ideológiai ösztönzője Shremin volt. Most biztonságosan be van zárva egy börtönbe délen."
  
  
  – Van esélye a próbaidőre, Mr. Cezak? – kérdezte Heather Truitt hangján.
  
  
  Sezak röviden és gonoszul felnevetett. – Bocsásson meg, Miss Truitt. Attól tartok, a törökországi pártfogó szolgálat nem ugyanott van, mint Angliában. Nem, kicsi az esélye, hogy valaha is kikerüljön a börtönből.
  
  
  – Ó, istenem, milyen szörnyű! - mondta Heather.
  
  
  – Nos, talán jobb is így, Miss Truitt – mondta Sezak. „Amint kiszabadítjuk, egy új bűncselekmény tervével áll elő. Ez pedig sajnos ellentmond az állam érdekeinek.”
  
  
  – Igen, de... – kezdte Heather, és kitartóan játszotta a szerepét.
  
  
  – Meg kell bocsátania Miss Truitt missziós vágyát – szakítottam félbe. – De először szociális munkás, másodsorban kriminológus.
  
  
  „Ez az ő nőies megérzése” – segített Heathernek Katerina Gulersoy.
  
  
  – Így van – mondtam. – Azonnal észrevette, Miss Gulersoy.
  
  
  Kedvesen elmosolyodott, és gyorsan pillantást váltott Sezakkal. Katerina törökülésben ült, és integetni kezdett a lábával, amint megszólalt. Amikor abbahagyta a beszélgetésben való részvételt, többé nem mozdította a lábát. Maga Sezak állandóan a levegőbe bökte a mutatóujját, ha valamit hangsúlyozni akart, és ez elég gyakran előfordult. Folyton szorította és szorította a jobb kezét is. Gondosan megnéztem ezeket a részleteket, miközben Sezak tovább magyarázta, hogyan gondolkodnak az emberek a próbaidőről Törökországban.
  
  
  – Ez az egész nagyon érdekes, Mr. Sezak – mondtam, amikor befejezte.
  
  
  „Örülök, hogy a szolgálatodra lehetek. Szerintem szeretnéd látni a főhadiszállásunkat. Akkor tudok neked szervezni egy túrát. Vagy talán az ankarai börtönt is meg akarja látogatni? »
  
  
  „Nagyon értékelnénk. Sőt, kevésbé formális körülmények között szeretnénk újra találkozni Önnel. Talán meghívhatom Önt és Miss Gulersoyt vacsorázni valamelyik híres étterembe?
  
  
  Egy pillanatra összeszorította a száját, és gondolkodott. Láttam már ilyet csinálni. "Azt hiszem, jobban tudok valamit, doktor Walters. Holnap este bulit rendezek a barátaimnak és az ismerőseimnek a házamban. Miss Gulersoy is eljön. Meghívhatom rá? Akkor lesz elég időnk információcserére kellemes környezetben végzett munkánkról."
  
  
  – Imádom – mondta Heather.
  
  
  – Valóban ez lenne ankarai látogatásunk megkoronázása – tettem hozzá.
  
  
  'Bírság. A vacsora nyolc órakor kezdődik. Nem szükséges speciális estélyi ruhát viselni.” Sezak felállt. – Nagyon várjuk, hogy találkozzunk, doktor úr. Walters, Truitt kisasszony.
  
  
  Kinyújtotta a kezét. Megráztam a kezét, és azt mondtam: „Remek. Csodálatos élmény volt számunkra, Mr. Sezak."
  
  
  – Gondoskodok róla, hogy jó legyen a túrád – válaszolta.
  
  
  A szokásos búcsúmondatokat váltva elindultunk. Amikor visszatértünk az utcára, alaposan körülnéztem, de nem láttam, hogy valaki figyelt volna minket. Úgy döntöttünk, hogy elsétálunk a szállodába.
  
  
  – Nos, mit gondolsz? – kérdeztem Heathert, miközben egy széles körúton sétáltunk, melynek mindkét oldalán árnyas fák és nagy, modern épületek sorakoztak.
  
  
  „Azt hiszem, felhívta Londont. De még mindig nem teljesen biztos benne, hogy valóban mi vagyunk azok” – mondta. „Egy ember a maga helyzetében nagyon óvatosnak kell lennie az idegenekkel szemben. Nem számít, mennyire megbízhatónak tűnnek.”
  
  
  – Nagyon okos – ismertem el. "És egy csodálatos ember. Ez nagyon veszélyessé teszi őt. Kezdem megérteni, hogyan tud sikeres kettős életet élni."
  
  
  „Kár, hogy azért jöttünk, hogy mindent elrontsunk” – mondta Heather.
  
  
  ránéztem. Mosolygott. – Szánjunk rá időt, kedves Heather. Talán csak meghívott minket, hogy jobban megismerjük egymást. Kicsit meg kell mutatnom magam. És ez az összes felszereléssel együtt, amit magunkkal kell cipelnünk."
  
  
  „Önököknek, technikusoknak szükségük lesz ezekre a fényképekre és filmekre, ha a két törököt a saját országukban akarjuk utánozni” – jegyezte meg Heather.
  
  
  'Tudom. De még mindig nem igazán szeretem. Nem az én stílusom."
  
  
  Heather nevetett.
  
  
  – Mi ebben a mulatságos?
  
  
  'Te aranyos vagy. Amint el kell végeznie a rutinmunkát, amit mi, rendes rendőrök mindig végzünk, panaszkodni kezd.”
  
  
  Összerándultam. – Bevallom, nem én vagyok a legjobb fotós.
  
  
  – Ó, Nicky, ez nem is olyan rossz. Vagy talán Miss Gulersoy csinál egy sztriptízt az egyik asztalnál.
  
  
  – Ez pozitív hatással lehet a munkámra.
  
  
  – Hm. Féltékennyé teszel, Nicky.
  
  
  'Ó, igen?' – vigyorogtam. – Azt hittem, tudod, hogy szeretem a nőket.
  
  
  'Igen drágám. De azt hittem, jó ízlésed van – mondta. – És végül is Gulersoy nagyon hétköznapi.
  
  
  Ránéztem, és láttam, hogy a válaszomra vár. Gyengéden mosolyogtam rá.
  
  
  – Ó, Nick – sóhajtott. „Néha tényleg elviselhetetlen vagy.
  
  
  
  
  Másnap körbejártuk a központi irodát. Egy bőbeszédű rendőr mutatta meg nekünk, aki nagyon elégedett volt angoltudásával. Sajnos helytelen. Mindenkinek jobb lenne, ha a saját nyelvén beszélne. Heather és én jól beszéltünk törökül.
  
  
  Hat óra körül visszatértünk a szállodába, hogy átöltözzünk vacsorázni a Sezak's-ba. Heather elegáns kockás tweed öltönyben és barna, széles karimájú cipőben jelent meg. Ms. Truitt nem az az ember, aki merész estélyi ruhákban járkál. És nem venne egyet ilyen alkalomra.
  
  
  Jómagam egy sötétkék, keskeny hajtókás öltönyt és egy meglehetősen rövid kabátot viseltem. Tíz évvel előtte ez volt a divat. A Royal Society jelvénye is volt a nyakkendőmen. Pontosan ezt tenné egy olyan ember, mint Walters.
  
  
  – Szörnyen nézel ki – mondta Heather engem tanulmányozva.
  
  
  – Ebben a jelmezben sem fogsz nyerni, drágám.
  
  
  'Jó. Szerintem akkor készek leszünk a támadásra.
  
  
  'Azta!' - tettem hozzá gúnyosan.
  
  
  
  
  Nem sokkal nyolc előtt megérkeztünk Sezak házához. Ismét látványosnak mondható, körülbelül tíz percnyi autóútra Ankarától, egy erdő közepén. A hosszú út az oszlopsor előtt ért véget.
  
  
  A szolga beengedett minket és bevitt a könyvtárba, ahol más vendégek is voltak. Tucatnyi emberrel ismerkedtünk meg, mindannyian a kormányzati apparátus tetejéről. Sezakné is ott volt tolószékben. Erőtlenül üdvözölt minket, de egyébként úgy tűnt, hogy kevés figyelmet szentelt a bulinak és annak vendégeinek. Úgy tűnt, meglehetősen filozofikusan veszi Katerina Gulersoy jelenlétét.
  
  
  Valahányszor kezet fogtam, attól féltem, hogy a jelvényem hátulján lévő miniatűr kamera kirepül, és végigzörög a padlón. Vagy hogy valaki meglátja a dudort a kabátom zsebében, ahol a felvevő volt. Heathernek ugyanaz a felszerelése volt. A fegyvereket otthon hagytuk.
  
  
  A vacsora simán ment. Heather és én Sezak mellett ültünk az asztalfőn, ahol házigazdaként időnként udvarias megjegyzéseket tehetett hozzánk. Mrs. Sezak az asztal másik végén ült, és időnként komor pillantásokat vetett férjére. Nem láttam, hogy Katerinára néz, de Katerina őt nézte.
  
  
  A vacsora után, amely egy török kebabot tartalmazott ökölnyi húsdarabokkal, a csoport beköltözött a ház előtti nagy nappaliba. Itt koktélokat szolgáltak fel.
  
  
  Eleinte nehezen tudtam felidézni Sezakot a többi vendég miatt. De végül sikerült, és a fülébe kérdeztem a munkájáról. Néhány koktél után sokkal kevésbé tartózkodó lett, mint az irodájában, és sokat beszélt.
  
  
  Ekkorra Heather elkapta Gulersoyt, és a szoba másik végében élénk beszélgetést folytattak. Egy idő után megérkeztek hozzánk. Éppen akkor, amikor Sezak befejezett egy meglehetősen unalmas történetet.
  
  
  „És nem fogod elhinni, hol találtam végül ezt az embert” – mondta nekem. A hölgyek odaléptek hozzánk, ő pedig bólintott nekik. Lefotóztam a profilját. Már hat képem volt, és a felvevő is jól működött. – Ha, jössz hozzánk.
  
  
  Megölelte őket. Katerina boldogan beleegyezett, de Heather értetlenül nézett.
  
  
  – Nos, remélem, nem hibáztatod azt a csúnya medvét a durva tetteiért – mondta Cesac Heathernek.
  
  
  Nem nem. – Rendben van – válaszolta Heather félénken. Remekül játszotta a szerepét.
  
  
  Sezak elengedte, és nyíltan megölelte Katerinát. Mrs. Sezak nem sokkal vacsora után már elhagyta a partit, és Çelik bocsánatot kért a nevében. Ahogy néztem, ahogy Mrs. Sezak tolószékében a ház hátsó részébe viszik, felötlött bennem, milyen ember is Celik Sezak valójában. Bájos megjelenése és barátságos mosolya mögött egy férfi állt, aki lassan megölte a feleségét. Hideg viselkedésével és úrnőjével való nyílt felvonulásával barátaik, ismerőseik előtt. Egy férfi, aki egy percig sem gondolt arra, milyen szörnyű szenvedéseken megy keresztül a felesége. Nem, Celik Sezak kellemetlen ember volt. Még akkor is, ha egy pillanatra el akarja felejteni drogcsempészetét és embercsempészetét. Ha a feladatom miatt az ő világa szétesik, szívesen megteszem.
  
  
  Sezak két nőt is bevont történetének befejezésébe. Hangosan beszélt ivás közben. Figyelmesen hallgattam az intonációkat és az árnyalatokat, és reméltem, hogy a magnó mindent felvesz. Már felvettem pár mondatot törökül, amikor mondott valamit a másik srácnak.
  
  
  Ez az ember a római katakombákban bujkált – folytatta Sezak. “Hihetetlen hely. Nyirkos, hideg és sötét. Patkányok és rovarok táptalaja. És ez az ember ott bujkált néhány napig. Amikor felfedeztük...
  
  
  Éppen egy újabb fényképet készítettem az arcáról, amikor egy kéz megragadta a vállamat.
  
  
  Megijedtem, megfordultam, és azt hiszem, észrevehető volt a döbbenetem. Heather is megfordult.
  
  
  – Szóval, minden szükséges információt megkapsz Celiktől?
  
  
  Egy nagydarab férfi, egy török tisztviselő, akivel nemrégiben beszélgettem, odajött hozzám. Sezak nagyon homályos volt, amikor megkérdeztem, melyik osztálynál vagy ügynökségnél dolgozik ez a személy. Most, szemének szúrós pillantásától és a vállamon satuként szorongatott kéztől úgy éreztem, hogy belebotlottam valakibe, aki a szakmámból áll. Heathernek és nekem Bassimevi néven mutatták be.
  
  
  – Mr. Sezaknak van egy nagyon érdekes története – mondtam, és ránéztem, hátha észreveszi a nyakkendőm alatti enyhe dudort. – Lenyűgöző élete volt.
  
  
  – Igen, nagyon érdekes – mondta Heather.
  
  
  Basimevi némán nézett rá. Végül elengedte a vállam. – Nem tudtam, hogy vannak angol barátaid, Celik.
  
  
  Sezak kissé józannak tűnt. – Ó, túl nagyra gondolsz rólam, Basimevi. Szerény szakmám kollégáiról van szó. Nagyon szeretném, ha a barátaim lennének."
  
  
  – Ez kölcsönös – mondtam.
  
  
  Doktor „Walters és Miss Truitt brit kriminológusok” – mondta Katerina gyenge angolsággal.
  
  
  „Érdekes” – jegyezte meg Basimevi. Alaposabban nézett rám, mint szerettem volna. Ha valóban a török titkosszolgálattól származott volna, átlátott volna a mi álcánkon mások, még Sezak előtt is.
  
  
  -Tölthetem újra a poharát, doktor úr? Walters? Látom, szinte üres.
  
  
  – Ó, ezt nem vettem észre. Igaz volt. Túlságosan elfoglalt voltam a mini kamerával. Meg kellett nyomnom egy gombot a kabátom zsebében. A gombhoz egy drót volt rögzítve, ami hosszú kanyargós út után a nyakkendőm mögötti kameránál ért véget.
  
  
  Mielőtt bármit is mondhattam volna, Basimevi kihúzta a poharat a kezemből, és a bár felé indult. Elvett egy üveg whiskyt. Követtem, és ez egy pillanatra elválasztott minket a többiektől. Sezak már elmerült a két hölgynek szóló történetében.
  
  
  Amikor a bárhoz értem, láttam, hogy Basimevi egyik kezével egy üvegsor mögé tolta a poharamat, a másikkal pedig megtölt egy másik poharat.
  
  
  
  Kérlek – mondta mosolyogva, és felém nyújtott egy teli poharat. – A Celik whiskyje kiváló.
  
  
  – Tényleg – mondtam és elmosolyodtam. 'Köszönöm.' kortyoltam egyet.
  
  
  - Úgy tűnik, ön Oxfordban tanult?
  
  
  'Jobb.'
  
  
  – Megkérdezhetem, melyik főiskolán?
  
  
  – válaszoltam a kérdésére, ő pedig felvonta a szemöldökét.
  
  
  „Azt hiszem, ezt tudom. Ez nem a Magdolna harangtorony mellett van?
  
  
  készen álltam erre. 'Igen valóban. Még mindig emlékszem, hogy néha a szerzetesek énekére ébredtem. Attól tartok, nem vagyok az, aki korán kel. Te is Oxfordban tanultál?
  
  
  – Nem, nem erről van szó. Basimevi szélesen elmosolyodott. Nyírott haja és vastag feje volt, mint egy futballedzőnek. Húsos, erős állal. Nem volt mezei ügynök, egyértelműen túl öreg volt már ehhez. Valószínűleg magasabban volt az egységben, talán még a titkosszolgálat vezetője is. A mosoly eltűnt. „Nem maradtam ott sokáig. Tanulmányozza az angol nép történetét. Lenyűgöző téma. Egész napokat töltöttem a Bodleian Könyvtárban, és a Radcliffe-kamrában dolgoztam a vizsgákon.
  
  
  – Azt kell mondanom, kellemes emlékeket idéz fel számomra – jegyeztem meg.
  
  
  „Hazájában mely börtönökben dolgozott?
  
  
  Keresztkérdésben voltam, kétség sem férhetett hozzá. Persze lehetséges, hogy Basimevi dolgozott Sezakkal, de nem valószínű. Túl kockázatos lenne, ha Sezak más rendőröket is bevonna az oldalsó nyüzsgésébe. Valószínűleg saját osztálya volt az ilyen munkákra. Ráadásul úgy tűnt, Basimevi és Sezak nem nagyon szerették egymást. Valószínűleg Basimevi ugyanazért volt itt, mint a többi vendég. Hogy fenntartsa Sezak hírnevét Ankara legmagasabb köreiben. Tehát Basimevi állítólag a titkosszolgálattól származott.
  
  
  Elmondtam a nyomozómnak több angol börtön nevét, ő pedig figyelmesen hallgatott. Egy adott börtön körülményeiről érdeklődött. Tettem néhány általános megjegyzést, és reméltem, hogy válaszaim elegendőek lesznek. Igyekeztem könnyeden tartani a beszélgetést. Heather ránk nézett, és a szemében az aggodalom villant.
  
  
  – Nos, jó volt találkozni, doktor úr. Walters – fejezte be végül Basimevi. – Talán találkozunk Ankarában, mielőtt elmegyek.
  
  
  Mosoly jelent meg húsos arcán, és azon tűnődtem, hogy ez fenyegetés-e. – Reméljük – mondtam tettetett lelkesedéssel.
  
  
  Visszatértem a trióhoz, ahonnan elhagytam, és Basimevi is csatlakozott egy másik csoporthoz. Sezak még mindig emlékezett korábbi győzelmeire. Később aznap este, nem sokkal azelőtt, hogy Heather és én elköszöntünk volna, láttam, hogy Basimevi odamegy a bárhoz, és zsebkendőbe csomagolta a poharamat. Minden eltűnt a belső zsebben.
  
  
  „Ne felejtsd el a holnapi börtöntúrát” – jegyezte meg Sezak, miközben kezet fogtunk vele.
  
  
  Néhány pillanattal később egy régi török autó volánja mögé ültem, amit erre az alkalomra béreltem. Az autónak olyan modellje volt, amelyet a háború előtt csak Amerikában gyártottak. Heather szembefordult velem, és mondani akart valamit, de az ujjamat az ajkára tapasztottam. Miközben lefelé haladtunk a felhajtón, éreztem, hogy a műszerfal alatt keresek egy rejtett mikrofont, de nem találtam semmit. Heather befejezte a vizsgálatot.
  
  
  – Semmi – mondta végül.
  
  
  Ráfordultam a városba vezető útra. – Oké – mondtam.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  5. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  – Ki volt ez a kérkedő, aki félre tudott vinni, ha szükséges? - kérdezte Heather, amikor Ankara külvárosához értünk.
  
  
  - Basimevi? Ezen kívül nem tudok róla sokat mesélni. A török titkosszolgálatra gondolok. Igazi keresztkérdést adott nekem. Ráadásul vett egy poharat, amin az ujjlenyomataim voltak.
  
  
  Heather kérdőn nézett rám.
  
  
  – Megmozdította az általam használt poharat.
  
  
  Visszanézett az útra. 'Jobb.'
  
  
  „Nagyon valószínű, hogy a titkosszolgálattól származik. A CIA és a Dl5 mostanában sok gondot okoz a törököknek. Inkább, mint az oroszok. Úgy tűnik, már nem bízunk teljesen a törökökben. És irántunk való szeretetük már nem olyan erős. Ezért amikor olyan elképesztően teljesítettünk Ankarában, Basimevi úgy döntött, hogy tesztel minket. Kétlem, hogy Sezacnak bármi köze lenne ehhez." Egy pillanatra felnevettem. – Szerintem ez egyike azoknak a „váratlan eseményeknek, amelyekre mindig figyelmeztetnek minket”.
  
  
  Heather összerándult. "Miről beszéltél?
  
  
  – Többek között Oxfordról.
  
  
  – Ott volt?
  
  
  – Legalábbis ezt mondta. Megismételtem neki a beszélgetést. Amikor a könyvtár Baudelaire részlegébe értem, Heather félbeszakított.
  
  
  Azt mondta, hogy Radcliffe cellájában tanult sok évvel ezelőtt?
  
  
  'Igen.'
  
  
  – És nem javítottad ki?
  
  
  Azt mondtam: "Akkor meg kellett volna tennem?" – Azt mondják, hogy Radcliffe kameráját egyfajta irodaként használják a könyvtárban.
  
  
  'Igen ez így van. De tudod, hogy csak nemrégiben használták a kamerát a könyvtár részeként. Néhány évvel ezelőtt a diákokat nem engedték be oda.”
  
  
  - káromkodtam az orrom alatt. – És Basimevi tudta ezt.
  
  
  Biztos vagyok benne – mondta. – Ne hibáztasd magad, Nick. Ez az, amit nem tudhattál. Valaki az ASO-nál nem végezte megfelelően a munkáját. De tudtuk, hogy Sezak soha nem járt Oxfordban. Basimewi egyike azoknak a kiszámíthatatlan tényezőknek, amelyek, ahogy mondtad, mindig rosszkor bukkannak fel.”
  
  
  Egyetértek – értettem egyet, arra gondolva, hogy ez hogyan változtatta meg az egész helyzetünket a városban. Befordultam a sarkon, és behajtottam a városba a szálloda felé.
  
  
  Mindenesetre kétlem, hogy Basimevinek bármi köze lenne az ujjlenyomataimhoz. Lehet, hogy a KGB rendelkezik velük, de senki másnak nincs. Természetesen nem a török titkosszolgálattól vagy a török rendőrségtől.”
  
  
  „Ebben az esetben jobb, ha előre haladunk a tervünkkel” – mondta Heather.
  
  
  Megálltam egy sötét sikátorban a szálloda közelében. Egy percig bámultam az utcát a visszapillantó tükörben. Úgy tűnt, senki sem figyelt minket.
  
  
  Heatherre néztem. – Emlékszel, hogyan ültünk Sezak irodájában, és átnéztük a korábbi ügyeit?
  
  
  – Hát persze; természetesen.'
  
  
  „A Topkapi-ügyről beszéltem. Azt mondtam, hogy Seraglio volt a művelet kitalálója, mert benne volt az ASO fájlban. És akkor Sezak kijavított.
  
  
  – Igen, Shreminről beszélt.
  
  
  'Pontosan. Megnéztem, amikor délután megmutatták az aktákat, Sezaknak igaza volt, az ASO-fájlnak pedig rossz volt. És láttam, hogy Sezak meglepődött azon, hogy nem ismerem az ügy alapvető tényeit, és úgy tett, mintha annyira érdekelne az ügy.”
  
  
  „Valaki az osztályomon rosszul végzett. Sajnálom. Szerinted Sezak is figyel minket?
  
  
  „Csak remélhetjük, hogy nem. Abban is csak reménykedhetünk, hogy Basimevi nem közvetíti túl korán a gyanúját Sezak felé. Még legalább néhány napot itt vagyunk Ankarában az AX csapattal, akiknek maszkot kell viselniük. De van egy homályos érzésem, hogy Basimevi hamarosan elkap minket, mielőtt bármit is mond Sezaknak. Remélem, a keresése ártalmatlan marad. Na mindegy, most próbáljunk meg aludni. Erre valóban szükségünk lesz."
  
  
  Megvizsgáltuk a szobáinkban lehallgató eszközöket. Nem találtunk semmit. Miután lefeküdtem, sokáig bámultam a sötét mennyezetet, mielőtt elaludtam.
  
  
  Ugyanezen a napon a börtönbejárást tervezték. De reggel átbuszoztam Ankara központjában, többször átöltöztem, és elmentem a város egy meglehetősen elhagyatott területére, ahol több háztömb állt üresen, bontásra készen. Bemásztam az egyik betört ablakon, és lementem két lépcsőn a pincébe. Az egykor központi fűtésű kazánházba. Itt érdekes változások történtek.
  
  
  Az AX műszaki részlege egy kétfős csapatot küldött Ankarába, hogy ideiglenes otthont hozzanak létre ehhez a művelethez. Lakásszerűvé alakították a teret. Az egyik fele úgy nézett ki, mint egy szobrász műterme, a másik fele pedig egy kis hangstúdiónak, tele berendezésekkel. A fal mentén két technikus ágya volt. John Thompson és Hank Dudley voltak. Hangtechnikát teszteltek, amikor beléptem. Dolgoztam korábban Thompsonnal, de Dudley új volt számomra.
  
  
  – Az első ülésed ma estére van kiírva – mondta Thompson, miközben kezelte a kazettákat és kazettákat, amelyeket átadtam neki. – Addigra készek leszünk átalakítani téged. Thompson az AXE smink- és álcázási szakértője volt. Szóval ez volt a legjobb.
  
  
  – Oké, ott leszünk, ha minden jól megy – mondtam vigyorogva.
  
  
  – Dudley a hangmérnök – mondta Thompson. – Megtanítja neked Sezak és Gulersoy hangját. Az emlékezetükből kell merítenünk pózaikat és gesztusaikat.”
  
  
  Végigfuttattam a tekintetem a szoba terét. – Hogy a fenébe szerezted ezt az egészet?
  
  
  Thompson elmosolyodott. „Otthon már végeztünk próbatelepítést. Hawk azt mondta, hogy ezt óvatosan kell megtenni.
  
  
  – Nagyon le vagyok nyűgözve – vallottam be. – Oké, találkozunk ma, Thompson.
  
  
  – Minden jót, Nick – mondta, amikor elhagytam a földalatti laboratóriumot.
  
  
  Megfordultam. "Van még valami. Van rá mód, hogy rövidebb idő alatt befejezzük? Három nap hosszú idő számunkra.”
  
  
  „Valószínűleg két nap alatt meg lehet csinálni. Ha tovább maradhat itt."
  
  
  – Lássuk, mit tudunk elintézni – mondtam.
  
  
  Visszatértem a szállodába, felvettem Heathert, és megebédeltem vele egy közeli étteremben. Megbeszéltük, hogy délután kettőkor találkozunk a börtönben. Sezak egyik alkalmazottja ott várt minket. Az ebéd végén Heather kivett egy tükröt a táskájából, és megnézte a sminkjét. Piros parókájában és kis szemüvegében kissé komikusan nézett ki.
  
  
  – Remek, Nell. Teljesen csodálatos."
  
  
  Látta a fényt a szememben. "Ne aggódj, Niki. Két nap múlva átváltozok a lélegzetelállító Katerina Gülersoy-vá, mellszobor, meg minden. Ez biztosan izgalmas lehetőség lesz számodra."
  
  
  "Miért féltékenyek a szép nők mindig más szép nőkre?"
  
  
  „Azért, ahogy ti férfiak nézik őket” – válaszolta.
  
  
  Vigyorogtam, és Heatherrel elindultam a kijárat felé, bele a zuhogó esőbe.
  
  
  – Menj vissza a szállodába – mondtam. „Egy Waltershez hasonló srác valószínűleg jegyzeteket készít egy ilyen turnén. Keresek egy könyvesboltot, ahol tudok venni egy gyorsírásos füzetet. Találkozunk a szállodában negyed kettőkor. Készítse elő az autót.
  
  
  – Természetesen, dr. Walters. Még néhány szolgáltatása, Dr. Walters?
  
  
  – Szerintem minden olyan jól meg van szervezve – mondtam kuncogva. – Hamarosan találkozunk, Nell.
  
  
  A lány bólintott, és elment. Továbbmentem az utcán, majd két háztömb után befordultam egy sikátorba, és beléptem egy könyvesboltba. Vettem egy jegyzetfüzetet, ami elfért a kabátom zsebében, és visszasétáltam a szállodába.
  
  
  Mivel a szűk mellékutcák jobban védtek az esőtől, mint a nyílt körút, a háztömb végén jobbra kanyarodtam a szűk utcába. Az eső bent tartotta az embereket. Így az utca rám maradt. Szerencsére jó anyagból készült az álca, különben most festékcsíkokkal járnék az arcomon, vagy görbe bajusszal.
  
  
  Egy fekete autó haladt el mellettem. Nem figyeltem rá. Körülbelül harminc méterrel arrébb megállt, és két köpenyes török fiatal bukkant elő. Az autó újra elindult. A két férfi közül az egyik belépett az épületbe, a másik pedig felém sétált. Érdeklődésem eléggé felkeltett ahhoz, hogy alaposan szemügyre vegyem őt. Elment mellettem és hátulról szólt hozzám. 'Sajnálom. Kribitimiz warmi? Gyűrött cigarettát tartott az ujjaiban, és lámpát kért.
  
  
  „Nagyon sajnálom” – válaszoltam törökül. – De én nem dohányzom.
  
  
  Figyelmesen nézett rám. – Ó, ez sokkal hasznosabb is. Elnézést a zavarásért.
  
  
  'Az Ön szolgálatában.'
  
  
  A férfi megfordult és továbbment. Én is elkezdtem újra mozogni. Amikor odaértem, ahol a másik férfi eltűnt, egy szűk sikátort találtam. Óvatosan mentem tovább. A hang megállított.
  
  
  "Egy perc kérjük".
  
  
  Megfordultam, és egy másik törököt láttam a sikátorban állni. Belga gyártmányú revolvert tartott a kezében, ami rám szegeződött. – Be tudnál jönni egy percre? Angolul beszélt, de erős akcentussal.
  
  
  A revolverre néztem, és a férfi szemébe. nem voltam felfegyverkezve. Nem úgy nézett ki, mint aki lőni fog, de most nem engedhettem meg magamnak, hogy kockáztassak. Egy másodperccel később lépteket hallottam a hátam mögött.
  
  
  – Jobb, ha azt csinálod, amit mond – mondta angolul az első török, aki most mögöttem áll.
  
  
  Az irányába pillantottam, és láttam, hogy a kezét a kabátja zsebében tartja. Beléptem a sikátorba. A török a belga revolverrel magasabb volt és észrevehetően idősebb, mint az a férfi, aki az utcán közeledett felém.
  
  
  – Mondd, ki vagy te? - A legjobb oxfordi angolomon kezdtem. „Valóban túlmutat minden korláton. A pénztárcám után jársz? Akkor nincs szerencséd, mert nincs sok pénzem nálam."
  
  
  – Ő az – mondta a fiatalabb török a másiknak, és belökött a sikátorba.
  
  
  – Add ide a pénztárcádat – mondta az idősebbik.
  
  
  Rájöttem, hogy azonosítás céljából akarta, és ez volt a lehetőségem egy hétköznapi turistát játszani. A beszélgetés közben elég mélyre eresztette a revolvert, hogy esélyt adjon nekem.
  
  
  - Nem kapod meg a papírjaimat - kiáltottam felháborodva, és a revolveremért nyúltam.
  
  
  Észrevette a mozgásomat, de túl későn. Elvesztette az egyensúlyát, amikor két kézzel meghúztam azt a kezet, amelyben a revolverét tartotta. Elengedte a fegyverét és nekicsapódott a másik férfinak, aki még félúton mögöttem volt. Hogy ne essen azonnal el, ki kellett húznia a kezét a zsebéből. Egy puffanással nekicsapódtak a falnak. Amikor a magas a revolver után tapogatózott, a másik felém rohant. Erős volt, és a támadás ereje a falhoz szorított. Hüvelykujjai szorítóként szorították a torkom. fülledtnek éreztem magam. Hagytam, hogy az alkarom egy pillanat alatt hozzáérjen. Eltörte a szorítását a torkomon. Összekulcsoltam a kezem, és dupla öklemet egyenesen a gyomrába túrtam. Nyögve kúszott. Kimért mozdulattal a nyakára tettem a kezem. Ez volt a célvonal. Megbotlott a nedves járdán. Furcsa harc volt. Fogalmam sem volt, ki küldte ezeket az embereket. Ha Sezakhoz tartoznának, ami valószínűtlen, jobb lenne csendben cselekedni. Aztán személyesen panaszkodhattam Sezaknak, mivel lehetőségem volt blöffölni. De ha Basimevi küldte volna őket, nem számítottam volna jó bánásmódra. Akkor érdemes volt bemutatni néhány harci technikát, amelyek megfelelnek Dr. Waltersnek. Bár én végképp nem akartam bajba kerülni azzal, hogy megölöm egyiküket.
  
  
  A magas végre meglátta, hol van a revolvere. De mielőtt elkaphatta volna, erősen oldalba rúgtam, közvetlenül a bordái alatt. Fájdalomtól üvöltve a falnak gurult. Ez volt a lehetőségem. Ha most elmehetnék, később már csak hangosan panaszkodnom kellene a "tolvajokról és söpredékekről", ha nehéz kérdéseket tesznek fel.
  
  
  Megfordultam és futottam.
  
  
  De közvetlenül a sikátor kijárata előtt egy fekete autó állt. A sofőr kiszállt. És félreérthetetlenül rám irányította a revolverét.
  
  
  Egyszerűen parancsolt. - 'Állj meg!'
  
  
  Megnéztem a fegyver levágott csövét, és visszafogtam magam. A férfi nem úgy nézett ki, mintha használni akarná a fegyverét.
  
  
  A másik kettő ismét talpra állt. Egyikük durván megragadt hátulról, és megbilincselte a csuklómat. Túl szorosan összezárta őket, és belevágtak a húsomba. A magas férfi odajött és elém állt, és a tekintete egyértelműen azt mutatta, hogy "szép" dolgokat tartogat számomra, ha lehetősége van végrehajtani. – néztem rá hidegen. – Nem tudom, kicsoda, de jobb, ha felveszi a kapcsolatot Sezak úrral, mielőtt véget vet ennek.
  
  
  – Sezaknak ehhez semmi köze – morogta a magas. 'Siess! Szállj be a kocsiba.'
  
  
  Ez a válasz két dolgot mutatott meg. Ez a művelet Basimevi munkája volt, és nem akart semmit mondani Sezaknak, amíg ki nem hallgat. A gondolataim hirtelen Heather felé fordultak a szállodában, és azon tűnődtem, biztonságban van-e ott.
  
  
  „Ha nem vagytok tolvajok, és nem Szezák küldött titeket
  
  
  - mondtam a magasnak - akkor ki vagy?
  
  
  "Szállj be a kocsiba."
  
  
  Harci arccal szálltam be a kocsiba, mert Walters így viselkedne. Továbbra is tiltakozni fog. – Biztosíthatom, hogy a brit konzulátus hallani fog erről. Komoran bemásztam a hátsó ülésre, és leültek mellém mindkét oldalon.
  
  
  Az autó lassan megindult. Az ablaktörlők ritmikus mozgása tisztán tartotta a szélvédőt, és láttam, hogy a belvárosban haladunk.
  
  
  Tíz perccel később egy nagy szürke betonépület hátsó kijárata előtt álltunk. Úgy nézett ki, mint egy kormányzati épület. Ki kellett mennem egy kis udvarra. Bevittek az épületbe, végigsétáltak a folyosón és betoltak a liftbe. Felmentünk az ötödik emeletre. Egy másik folyosón. Több török is elhaladt mellettünk, és tudatos pillantást vetett felém. Befordultunk a sarkon, és Heatherrel találtam szembe magam. A lány jegesen ült egy fapadon, a csukott ajtó mellett. Nem volt rajta bilincs, de egy sötét öltönyös török állt mellette.
  
  
  Doktor Walters! - kiáltott fel meglepetten, és felállt, hogy üdvözöljön. „Kényszerítettek, hogy idejöjjek velem. Mi folyik itt?'
  
  
  Megálltam előtte. – Fogalmam sincs, Ms. Truitt. De követelni fogom, hogy azonnal értesítsék a konzulátust és Sezak urat, amint találok itt valakit, aki felelős.”
  
  
  Nagyon szörnyű – mondta Heather. Remekül játszotta a szerepét. – Nagyon szörnyű.
  
  
  – Ne aggódjon, Truitt kisasszony – mondtam. – Hamarosan megbirkózom ezzel.
  
  
  – Menjünk – mondta a magas török, és a zárt ajtó felé lökött. Kinyitotta az ajtót. Heathert és kísérőjét követve beléptünk egyfajta váróterembe, ahol egy lány ült az íróasztalnál. A magas török jelzésére megnyomta a gombot, és a füléhez emelte a kagylót. Motyogott valamit a telefonba, és hallgatott. Visszatette a telefont, és mondott valamit a magas férfinak törökül.
  
  
  - Hadd várjon ott. A nő is.
  
  
  A tőlünk balra lévő ajtóra mutatott. Az íróasztala mögötti falban egy faragott ajtó volt. Valószínűleg így jutott be a főnöke irodájába.
  
  
  A magas kinyitott egy másik ajtót, és intett, hogy jöjjünk be. Beléptünk egy fényesen megvilágított, gyéren berendezett szobába. Két egyenes szék és egy asztal. Semmi más, csak két tükör a falon. A tükrök, legalább az egyik, átlátszóak voltak. Valaki most figyelt minket, és valószínűleg minket is kihallgattak.
  
  
  'Várj itt. Hamarosan hívni fognak. A magas török ismét komoran nézett rám, és becsukta maga mögött az ajtót. Heather körülnézett a szobában, én pedig némán néztem rá. Meglátta a tükröket, és élesen felém fordult. – Mi történik velünk, Dr. Walters? Kik ezek az emberek?
  
  
  Tudtam, hogy megérti. Levette rólam a nyomást. – Nem tudom, Nell. Én ebből semmit nem értek. Meggyőződésem, hogy ez egy szörnyű hiba."
  
  
  Nyilvánvaló volt, hogy abban reménykedtek, hogy a megjegyzés elárul bennünket, vagy akár felfedi valódi kilétünket, ha nyíltan megbeszéljük. De mindketten láttuk már ezt a trükköt. – Még megbilincseltek is! - kiáltott fel Heather rémülten. 'Istenem! Micsoda civilizálatlan emberek! »
  
  
  Nagy hiba volt. Úgy döntöttem, tovább megyek.
  
  
  - Ne felejtsd el, Nell, hogy bizonyos értelemben itt vagyunk a pogányok között. Valójában ezek az emberek szinte egyáltalán nem érintkeztek a nyugati civilizációval." Lehet, hogy ezért kapok egy plusz ütést a fejemre, de jó móka volt.
  
  
  – Gondolja, hogy ennek köze van a Mr. Sezaknál tett látogatásunkhoz? – kérdezte Heather.
  
  
  „Azt hiszem, ezek az emberek a különleges rendőri osztályról származnak. Nem hiszem, hogy Mr. Sezak tud erről valamit. Valószínűleg hozzánk hasonló embereket kerestek. Csempészek vagy valami hasonló. Minden rendben lesz, ne aggódj.
  
  
  – Nagyon remélem, hogy nem tart sokáig.
  
  
  Kíváncsi voltam, milyen alaposan átkutatják a szállodai szobáinkat. A fegyvereinket és az aktatáskánkat a légkondicionáló csatornába rejtettem. Ha jók lennének, megtalálták volna. De lehet, hogy ez még nem történt meg.
  
  
  Az ajtó kinyílt. Egy férfi jött be, akit még nem láttunk. Alacsony, előkelő török volt, sötétkék, csíkos öltönyben. Figyelmesen nézett ránk. – A hölgy velem jön – mondta óvatosan angolul. Mintha valami hirtelen eszébe jutott volna, visszatért a szobába, és kiszabadított a bilincsből. A csuklóm nagyon bedagadt a szorító fémtől.
  
  
  – Köszönöm – mondtam.
  
  
  Eltűnt Heatherrel, én pedig egyedül maradtam a szörnyű gyanakvással, hogy mi történhet vele. Felálltam és körbejártam a szobában. Éppen akkor, amikor azt hittem, hogy Dr. Walters ezt fogja tenni. Körülbelül tizenöt perccel később az ajtó újra kinyílt, és ismét az idegen állt előttem. Alacsony, kövérkés férfi. Vékony haj és táskák a szem alatt.
  
  
  – A kollégája mindent elmondott nekünk – mondta élesen és fanyarul angolul. „Mindent tudott. Számára a problémák elmúltak. Reméljük, Ön is szeretne együttműködni. Nincs értelme többé ártatlannak tettetni magát.
  
  
  – néztem rá tanácstalanul. – Honnan a fenéből veszed ezt a baromságot? Bevallani? Úgy tenni, mintha ártatlan lennék? Persze, hogy ártatlan vagyok, tudod mit! Brit alattvaló vagyok, és követelem, hogy a konzulomat azonnal értesítsék."
  
  
  Az ankarai brit konzul tudatában volt jelenlétünknek, és parancsot kapott, hogy szükség esetén segítsen nekünk. A zömök török figyelmesen nézett rám. – Kár, hogy makacs vagy. Megfordult és kiment a szobából.
  
  
  Újra járni kezdtem, dühödten csipkedtem a bajuszomat, remélve, hogy ezt ideges szokásként fogják fel. Öt perccel később az a férfi, akit Heather fogott, ott állt előttem.
  
  
  – Gyerünk – mondta.
  
  
  Követtem a váróterembe. Egyenesen a faragott ajtóhoz mentünk. A török bekopogott és belépett. Egy elég tágas szobában találtuk magunkat. Négy szék állt félkörben az asztal előtt. Egy másik idegen ült az asztalnál. Mellette egy zömök török állt. Heather az egyik széken ült az asztal előtt.
  
  
  Doktor Walters! Azt mondták, hogy tudsz valamit, vagy bűnös vagy valamiben! Hogyan lehetséges ez?
  
  
  – Nyugodjon meg, Miss Truitt – mondtam. – Szerintem valamiféle játékot játszanak.
  
  
  Üljön le, dr. Walters, vagy akárki – mondta az íróasztal mögött ülő férfi rendkívül lágy hangon.
  
  
  Inkább állok ott, amíg meg nem értem, hogy pontosan mire való ez a sok hülyeség.”
  
  
  'Ahogy szeretné.' A férfi, aki elhozott, kiment a szobából és becsukta maga mögött az ajtót. – Néhány napja belépett az országba. Azt mondod, Isztambulban. De nem találtunk senkit, aki megerősíthette volna a történetét."
  
  
  Persze ez várható volt. De egy másik ügynök összeállította az utaslistát, hogy igaz legyen történetünk. – Ha nem hisz nekünk, azt javaslom, nézze meg a TWA 307-es járatának múlt keddi utaslistáját.
  
  
  – Megtettük – mondta az asztalnál ülő férfi. „Ez is helyes. De nem furcsa, hogy a személyzet egyik tagja sem emlékszik arra, hogy látta volna mindkettőtöket a gépen, vagy amikor leszálltatok?
  
  
  – Számomra teljesen normálisnak tűnik – mondtam. „Ezek az emberek naponta több száz utast látnak. Ez az oka annak, hogy megtart minket?
  
  
  „Mi az igazi neve, doktor? Walters?
  
  
  'Oh, kérlek! Hagyd abba ezt a komédiát!
  
  
  – És a hölgy neve?
  
  
  – Már elmondtam az igazi nevemet! – kiáltott fel Heather. "Menjünk-hoz! Akkor elhagyhatjuk ezt a szörnyű országot! »
  
  
  – Nyugodjon meg, Miss Truitt – figyelmeztettem. „Itt nem minden ember ilyen. Sőt, itt eddig is kiválóan bántak velünk. Felvetted már a kapcsolatot Celik Sezakkal? Ő kezeskedhet értünk."
  
  
  Az asztalnál álló török a másik felé hajolt, és a fülébe súgott valamit.
  
  
  – Ön brit kém? - kérdezte halkan, de határozottan az asztalnál ülő férfi. Magas volt és széles vállú, vékony fekete bajusza, amely ceruzavonalként futott végig a felső ajkán.
  
  
  'Istenem!' Heather felsóhajtott.
  
  
  "Kém?" - ismételtem meg hitetlenkedve. - De kedvesem, hogy mondhatsz ilyet egy híres tudósnak? Nyilvánvalóan nem vagyok kém, és ez a hölgy sem.
  
  
  „Sok amerikai és brit kém lépett be illegálisan hazánkba, mivel megromlott a kapcsolatunk a Nyugattal” – válaszolta az asztalnál ülő török. – Ezt nem hagyhatjuk.
  
  
  – De ennek semmi köze Truitt kisasszonyhoz és hozzám! - kiáltottam fel sértődötten. „Ha Törökországban ártatlan brit turistákkal bánnak így, akkor úgy gondolom, kedves uram, hogy ideje tájékoztatni Őfelsége kormányát erről az ügyről. A „kormány” szó elégedetlenséget váltott ki az asztal másik oldalán. Biztosan nem akartak nemzetközi botrányt kirobbantani, hacsak nem bíztak teljesen az identitásunkban. És bár biztos voltam benne, hogy mindezt Basimevinek köszönhetjük, ő maga hiányzott. Nyilvánvalóan nem állt szándékában megégetni az ujjait. Az asztalnál ülő férfi, valószínűleg beosztott, bölcsen nem említette az Oxforddal kapcsolatos tévedésemet.
  
  
  A kis török megkerülte az asztalt, és húsos ujjával Heatherre mutatott. – Mi a Royal Society címe?
  
  
  Megadta neki a címet.
  
  
  És Dr. Walters személyes telefonszáma?
  
  
  Ő hívta.
  
  
  Értetlenül nézett. Aztán kipróbálta rajtam. – Hány tagja van az egyesületnek?
  
  
  „Nos, ez attól függ, hogy az aktív tagokra vagy a teljes létszámra gondol” – mondtam. „Pontosan 2164 aktív tag. Közülük több mint 400-an élnek Londonban. Azt hiszem, a pontos szám 437."
  
  
  A kis török elővett egy papírt, és gyorsan áttanulmányozta. Meglepetten és csalódottan nézett fel. Úgy tűnik, most jobban voltam, mint Sezak előző este.
  
  
  – Melyik napon regisztráltál az Etonba?
  
  
  El kellett fojtanom egy vigyort. Úgy látszik, nem merték többet szóba hozni az oxfordi kérdést. Az ASO-fájl is pontos volt. Nem akartam azonnal válaszolni. Egy kis habozás jobb volt.
  
  
  – Nos, lássuk. 1935-nek kellett lennie. Ősszel. Szeptember, azt hiszem, szeptember közepe körül. A tizennegyedik lehetett. Emlékszem rá, de persze nem nagyon próbálsz emlékezni ilyesmire."
  
  
  Az arcán megjelenő csalódottságból tudtam, hogy helyes dátumot adtam meg. Gondosan elvégezték a házi feladatukat.
  
  
  "Hogyan szoktál reggelizni, doktor? Walters? Kérdezte az asztalnál ülő férfit. Nagyon trükkös kérdés volt. És a válasz nem volt semmilyen fájlban. Gyorsan ellenőriztem a memóriámat, és tovább néztem rá. Volt valami különös Walters étkezési szokásairól.
  
  
  – De most mi van! Elkezdtem. – Tényleg nem látom…
  
  
  – Kérem, válaszoljon a kérdésre.
  
  
  Vettem egy mély levegőt. 'RENDBEN. Reggel nem eszek sokat. Egy pohár gyümölcslé. Néhány pirítós vajjal. Néha lekvárt teszek a pirítósomhoz. És egy csésze forró kávé.
  
  
  „Milyen levet iszik mindig, doktor úr? Walters?
  
  
  – Szilvalé, ha tényleg tudni akarod. És tudtam, amit valójában tudni akartak. Walters szerette a szilvalét.
  
  
  Hosszú csend következett. Az íróasztalnál ülő férfi megigazította a papírjait, és felállt. Mosolyogásra kényszerítette magát. „Meddig tervez Ankarában maradni, doktor úr? Walters?
  
  
  – Egy percig sem maradok itt! - mondta Heather, és szintén felállt.
  
  
  – Rendben van, Truitt kisasszony – mondtam neki.
  
  
  – válaszoltam a töröknek. - Azt hiszem, egy-két nap.
  
  
  'Jobb. Akkor csak arra kérlek, hogy ebben az időszakban ne válts szállodát.
  
  
  Kicsit megnyugodtam. Elengedett minket. – Oké – mondtam.
  
  
  – De a konzul tudni fog róla, ha elmondom neki.
  
  
  Azonnal értesítem a konzulátusát a történtekről. Ez gyakori. Bosszantó, de hazánk védelméhez szükséges. Emellett értesíteni fogom Celik Sezakot, hogy kihallgatásra volt itt. De először is szeretnék elnézést kérni az esetleges kellemetlenségekért."
  
  
  – A kényelmetlenség kedvéért! - kiáltott fel harciasan Heather.
  
  
  Felkelek. A bocsánatkérés formális volt. Ha bajt akarunk okozni. De a tekintetéből ki tudtam venni, hogy még mindig azt hiszi, hogy gyanúsak vagyunk.
  
  
  – Elfogadom a bocsánatkérését – mondtam fagyosan. - Most végre indulhatunk?
  
  
  Persze – mondta a török kecsesen mosolyogva. – Vártál mást?
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  6. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Az AX ideiglenes laborjának pincéje másképp nézett ki. Úgy tűnik, egy ideje használatban van. Dudley riasztórendszert szerelt fel az épületben, hogy senki ne lepjen meg minket egy látogatással. A felvételeket Sezak és Gulersoy hangjával dolgozta fel, és mindannyiunk számára készített egy új kazettát. Most Heather és én egyszerre tanulmányozhattuk őket. A sminkosztályon Thompson éppen most fejezte be Cezac fejének durva faragását. A körülötte lévő falakat hatalmas nagyított fényképek borították, amelyeket Sezakról és Gulersoyról készítettünk. 'Csodálatos!' - mondta Heather Sezak mellszobra felé közeledve.
  
  
  Thompson felnevetett. – Látod, mi, technikusok, nem vagyunk teljesen feleslegesek. Hüvelykujját az agyagba nyomta. – Ma délután műanyagba teszem. Készítek egy próbanyomatot erről a gumimaszkról, amit viselned kell, Nick. Aztán a bajuszon és a hajon volt a sor. Ez nehéz munka, mindennek pontosan illeszkednie kell. Mert különben... - vigyorgott rám.
  
  
  – Tudom – mondtam.
  
  
  „Hol van Miss Gulersoy feje? – kérdezte Heather. Thompson egy tárgyra mutatott a szoba sarkában. Egy kendő volt rajta. – Kiszárad. Heather odalépett, és felkapta az anyag egyik sarkát. 'Mesés! Persze, milyen szép tud lenni Miss Gulersoy.
  
  
  „Azt hiszem, a műanyag öntvények ma délutánra elkészülnek” – mondta Thompson. – Szóval holnap este felpróbálhatjuk az utolsó maszkot, ha akarod.
  
  
  – Örülnék, a fenébe is – mondtam. „Kihallgattak bennünket a török titkosszolgálatok, és Sezak tudja ezt. És ez őt is gyanússá teszi. Minél hamarabb kijutunk Ankarából, annál jobb.”
  
  
  – Oké – mondta Thompson. – Megértem, hogy nem maradhat itt állandóan ezekkel a gyanús törökökkel. Azt javaslom, hogy most kezdjen el Dudleyvel dolgozni, amíg én befejezem a maszkok elkészítését." És miközben a basimevi emberek valószínűleg azon töprengtek, hogyan veszítettek el minket a szállodában, Heather és én tovább hallgattuk a kazettákat. Újra és újra. Dudley szünetet tartott az egyes mondatok között, hogy megismételhessük a következő mondat előtt. És miközben ott ültem, a fejhallgatómmal és Sezac hangjával, azon töprengtem, hogy ez működni fog.
  
  
  "Egy ember elbújt a római katakombákban"
  
  
  Sezak mély, lágy basszushangja tisztán hallatszott a hangszórókból.
  
  
  Ez az ember a római katakombákban bujkált – ismételtem a szokásos akcentusommal. Megmozdítottam a kezeimet, miközben Sezak beszélt.
  
  
  “Hihetetlen hely. Nyirkos, hideg és sötét.
  
  
  A patkányok és rovarok táptalaja."
  
  
  Megismételtem a mondatot, és megpróbáltam ugyanazt a hangot kiadni az ajkaimmal, mint Sezak. A szalag végén a mondatok és a beszélgetés töredékei török nyelvűek voltak. Ezek voltak messze a legfontosabbak, mert munka közben alig kellett angolul beszélnünk.
  
  
  Egy idő után Heather odajött hozzám és leült mellém. Keresztbe vetette a lábát Nell Truitt förtelmes ruhája alatt. Ahogy beszélni kezdett, az egyik lába ütemesen ringott.
  
  
  "Cok aciktigun icin, bir lokantaya girdim."
  
  
  Törökül mondott valamit arról, hogy éhes és étterembe megy. Hallotta, hogy Katerina ezt a mondatot egy másik nőnek mondta egy partin, amikor arról beszélt, hogy a városba megy. Az akcentusa tökéletes volt. Behunyom a szemem, megesküdtem, hogy Katerina mellettem ül.
  
  
  – Oké – mondtam.
  
  
  - Jobban szeretnéd ma Gulersoyt nálam, Niki? Kérdezte. Még ezekben a vénlányruhákban is szexinek tűnt.
  
  
  – Ne beszélj hülyeségeket – mondtam.
  
  
  – Szeretni fogsz velem, ha úgy nézek ki, mint Katerina?
  
  
  „Még nem gondolkodtam rajta. De ha ragaszkodsz hozzá.
  
  
  – Biztos vagyok benne, hogy gondolni fog. De nem fogja tudni, mi az a Katerina. Mert én vagyok az álarc mögött.
  
  
  – Akkor használnom kell a fantáziám – mondtam.
  
  
  – Ó, Nick! - mondta egy kicsit duzzogva.
  
  
  – Képzeld el, hogy a maszk mögött vagy.
  
  
  Gyönyörű arcán lassan mosoly kúszott. – Ó, erre gondolsz.
  
  
  megöleltem. – Thompson és Dudley elmentek ebédelni – mondtam. „Legalább egy órára eltűnnek. És amikor visszatérnek, kigyullad a piros elakadásjelző lámpa.”
  
  
  Heather felnézett a fényre. - Igen, ez megtörténhet.
  
  
  Gyengéden megcsókoltam a nyakát, mire enyhén megborzongott. "Amíg valamelyikünk a piros lámpát nézi, senki sem lephet meg minket."
  
  
  – Ezt élesen észrevetted – válaszolta a lány.
  
  
  Megfogtam a kezét és az egyik kiságyhoz vezettem. – Ez nem a Ritz lakosztálya – mondtam –, de egyelőre csak ennyit tudok ajánlani. Megcsókoltam telt ajkait.
  
  
  – A környezet nem fontos, édesem – mondta Heather, és átkarolta a nyakam. – De milyen társaságunk van?
  
  
  Megcsókolt és gyorsan és érzékien vetkőzni kezdett. Tudta, hogy van bennem egy barátságos néző. „Fiatal hölgy volt, rossz jellemmel, gondoltam rám nézve, de nem rosszabb nálam.” Megöleltem és mélyen megcsókoltam. Ajkaim felfedezték az arcát, a nyakát, a mellkasát, a gyomrát és a combját. Hallottam, hogy nyög, és felnéztem. Arca ragyogott az izgalomtól. Csókolózva tértem vissza az ajkaihoz. Felvonszolt az ágyra, és mohó csókokkal kezdte borítani a testem. Amikor a keze és a szája a feszültség csúcsára juttatott, a hátára fektettem. Lábait körém fonta, miközben mélyen beléje nyomtam, és kis lökésekben viszonoztam erős lökéseimet. Egy sokk, amely az élvezet új magasságaiba vitt. Amikor azt hittem, hogy elértem önuralmam határát, Heather jelezte, hogy készen áll. És egy utolsó, teljes mozdulattal együtt elértük a csúcspontot, amitől elakadt a lélegzetünk és teljesen kimerültünk.
  
  
  Még mindig egymás karjában szunyókáltunk, élveztük egymás jelenlétét, amikor a piros lámpa vakon villogni kezdett.
  
  
  – Van társaságunk – jegyeztem meg.
  
  
  – Lehet, hogy csak rövidzárlat? - javasolta Heather reménykedve, és közelebb bújt hozzám. – Komolyan kétlem.
  
  
  – Őszintén szólva én is – válaszolta lakonikusan, és felállt, hogy újra felöltözzön.
  
  
  Nem tudom, hogy Dudley és Thompson sejtették-e, mire használjuk a szünetet. Ha igen, akkor a gyanújuk soha nem igazolódott be. Mert amikor újra beléptek az alagsorba, az egyetlen támpont arra, ami távollétükben történt, Heather és én elégedett arckifejezései voltak.
  
  
  
  Amikor kora este visszatértünk a szállodába, egy sötét öltönyös török várt minket izgatottan. Mogorván nézett ránk, majd visszanézett az újságra, amit éppen olvasott. Tudtam, hogy azon töpreng, hogyan kerültük el a figyelmét, és mit csináltunk közben. De mivel nehezen tudta beismerni, hogy figyel minket, csak próbálta leplezni dühét és csalódottságát.
  
  
  Amikor később este elmentünk vacsorázni, követett minket az étterembe. Egy másik török jött be utánunk, és tovább figyelt minket, amíg ettünk.
  
  
  Gyanítom, hogy egyre nehezebb lesz elkerülni a barátainkat – mondtam Heathernek a vacsora végén. „Örülök, hogy holnap este mindennek vége. Ideje elhagyni ezt a várost."
  
  
  Persze, doktor. Walters – válaszolta Heather. – Szerinted mikor indulunk?
  
  
  Közvetlenül azután, hogy meglátogattuk Dudleyt és Thompsont. A vonatunk holnap este 11 órakor indul. Ez az expressz keletre. Egyenesen Tarabyába visz minket. Csak át kell öltöznünk Erzurumban. Remélem senki nem vesz észre minket az állomáson. Ha Basimevi meghallja, hogy Sezak és a titkára vonattal indult, majd észreveszi, hogy Sezak a városban van, bármi megtörténhet.
  
  
  Nagyon nehéz lenne” – kommentálta Heather. - Oké, a barátunknak nincs szerencséje, ha még nem fejezte be az evést. Készen állsz, Nicky?
  
  
  Dr. Walters, úgy érted – javítottam ki. "Találkozunk holnap reggel."
  
  
  – Igen, doktor úr. Walters.
  
  
  Kimentünk az étteremből és a török követett minket vissza a szállodába. Mindannyian a saját szobánkba mentünk, és jól aludtunk.
  
  
  Másnap reggel egy másik törökkel a nyomunkban a légitársaság irodája felé vettük az irányt, ahol másnapra lefoglaltuk a repülőjegyet Londonba. Még mindig turisták voltunk, egyik boltból a másikba sétáltunk, és tizenegy körül bementünk Sezak irodájába, hogy elmondjuk neki, hogy másnap indulunk. Elmondtuk neki, hogy többé nem hibáztatjuk a honfitársait, hogy rossz bánásmódban részesültek velünk. És hogy látogatásunk további része nagyon tanulságos volt. Főleg a vele való személyes találkozásainkat. És abban reménykedtünk, hogy hamarosan Londonba érkezik. Akkor válaszolhattunk szívélyességére és vendégszeretetére. Sezak nagyon barátságos volt, és azt hiszem, megkönnyebbült, hogy elmegyünk. Basimevi valószínűleg miattunk zavarta.
  
  
  Ebéd után egy másik török követett minket ankarai túránkon. Meg kellett válnunk tőle, mert nem tértünk vissza a szállodába, és már nem a jelenlegi álruhánkban működtünk.
  
  
  Hat óra körül már besötétedett, bementünk a boltba ahol korábban. Az üzletnek volt egy hátsó kijárata, amelyet a vásárlók is használhattak, és ez a következő utcába vezető sikátorra nyílt.
  
  
  Török árnyékunk, mint mindig, kint várt, a bolt főbejáratát figyelve. Heather vett egy kis sárgaréz díszt. Amikor fizetett, megkérdezte a tulajdonost, hogy használhatjuk-e a hátsó kijáratot, nehogy túl sokat sétáljunk. Egy perccel később egy közeli utcában találtuk magunkat, és taxit hívtunk. A taxi elszáguldott a laboratórium felé, és senki sem figyelt minket.
  
  
  Három háztömbnyire a laboratóriumtól volt egy taximegálló, a többit mi gyalogoltuk. Még mindig egyedül voltunk. Egy pillanattal később az alagsorban voltunk, és Dudley és Thompson melegen üdvözölték.
  
  
  – Nos – mondta Dudley vékony mosollyal –, ez minden, ahogy mondani szokták.
  
  
  – Ez a helyes szó, Yankee – mondta Heather.
  
  
  – Ha leveti ezt az álcát, azonnal kezdjük – mondta Thompson.
  
  
  Éppen lecsatoltam a parókámat és a bajuszomat, amikor véletlenül a falra pillantottam. Mindenki megdermedt. A piros lámpa villogott.
  
  
  – Van társaságunk – mondtam.
  
  
  Felkaptam a Thompson pisztolyt az asztalról. Kétlem, hogy Thompson valaha is használta volna a washingtoni AX teszttelepen kívül.
  
  
  – Maradj itt – mondtam.
  
  
  – Veled megyek – mondta Heather.
  
  
  – Álmodtad – mondtam. Ránéztem, és aggódó arcot vágott.
  
  
  – Oké, Nick, légy óvatos.
  
  
  Csendesen elhagytam a laboratóriumot, és a lépcső felé vettem az irányt. Megálltam a saroknál. Üvegszilánkokat hallottam repedni. Valaki belépett a betört ablakon, amelyet használtunk, és most a lépcső felé tartott.
  
  
  A lépcső mögé osontam és ott bújtam el. Visszatartottam a lélegzetem és vártam a következő hangot. Ez egy lépcsőfok volt a lépcső tetején. Egy férfi lépései, akinek puha talpú cipője volt. Nem hallottam újra, amíg az ötödik lépcsőfokon alulról egy vasdarabot nem talált. Abból az erőből, amellyel a lába lépett, meg tudtam állapítani, hogy egy férfi. Vártam. Egy árnyék jelent meg a falon. Egy fegyveres férfi összetéveszthetetlen sziluettje. Vajon ki lehet ő? Hacsak nem hagytam ki valamit, csak basimevi emberek figyeltek minket. – Csak így tovább – mondtam.
  
  
  A következő másodpercben rájöttem, hogy nem zsaruval van dolgom. Titkos ügynök volt, és ebben baromi jó. A hangom hallatán lebukott, megfordult a tengelye körül, és gyorsan célba vette. Kilőttem, és a hangtompító tompa puffanása visszhangzott a szobában. A golyó megénekelte a haját. A fegyvere hangosan elsütött, és sikerült lyukat lőnie a hüvelyembe.
  
  
  Ahogy lerogytam a padlóra, hirtelen rájöttem, hogy valószínűleg egy plusz embert küldtek ránk, hogy eltereljék erről a figyelmünket. Sikerült, és nagyon rosszul éreztem magam. Olyasmit tettem, amit egy jó ügynöknek nem szabadna. alábecsültem Basimevit.
  
  
  Ellenfelem fegyvere hatalmas zajt csapott az alacsony térben, egy golyó a mellettem lévő betonba csapódott, miközben kivont fegyverrel oldalra gurultam. Nem kellett volna élve elhagynia ezt a szobát. Mindketten tudtuk, hogy meg kell ölnöm, ha nem ő öl meg előbb. A harmadik lövés a fülemben dörgött, és betonszilánkok szórtak szét körülöttem. Halk puffanással másodszor is meghúztam a ravaszt. A golyó a mellkasába érte. Balra dőlt, amikor újra lőttem. oldalba ütöttem. Elvesztette az egyensúlyát, és a falnak ütközött. A fejemre irányította a fegyvert, de nem adtam meg neki a lehetőséget, hogy meghúzza a ravaszt. A negyedik golyóm eltalálta, és nekiesett a falnak: halott.
  
  
  Még mindig fölötte álltam, amikor Heather közeledett. Thompsonnal és Dudleyvel a háta mögött. Megmutattam nekik az igazolványát. – Basimevi egyik embere – mondtam.
  
  
  Heather felment az emeletre, hogy megnézze, és azzal tért vissza, hogy a férfi egyedül van.
  
  
  – Reméljük – mondtam. – Az egész város a nyakunkon lesz, ha figyelmezteti Basimevit, mielőtt idejött.
  
  
  'Most mit kellene tennünk?' - kérdezte Dudley. Nagyon sápadtnak tűnt.
  
  
  – Nem? - mondta Thompson. "Eltávolítjuk a holttestet, és folytatjuk a munkánkat."
  
  
  Thompson és én elvonszoltuk a holttestet egy meglehetősen távoli helyre, mielőtt újra csatlakoztunk Heatherhez és Dudleyhez a laborban. Úgy dolgoztunk tovább, mintha mi sem történt volna. Thompson előhúzott egy Cezac-stílusú öltönyt, a derekán béléssel. Heather rövid bézs ruhát és hozzáillő cipőt viselt. Amikor Thompson átnyújtotta neki az enyhén párnázott melltartót, tudatosan rám nézett. Felöltöztünk, és Thompson leültetett minket egymás mellé két egyenes székre. Magunkra dobtuk a lepedőt, mintha fodrászatban lennénk. Thompson Heatherrel kezdte, Dudley pedig, aki még mindig remegett a lövöldözéstől, velem. Egy szoros, hússzínű csuklyát erősített a koponyámra. Thompson és Dudley ezután levették a maszkokat az állványukról, és elkezdték az arcunkra helyezni őket. Thompson először Heatherről gondoskodott, majd eljött hozzám, hogy befejezzem a munkát.
  
  
  Az első percekben nagyon erősen éreztem a maszk jelenlétét. De miután Thompson a helyére szorította, nagyszerűen éreztem magam. A gumi, amelyből a maszkok készültek, porózus volt, hogy a bőr továbbra is lélegezzen. Ezt azért kellett megtennünk, mert több napig karban kell tartanunk az álcát.
  
  
  – Oké – hallottam a fülembe Thompsont. Hátul a paróka rögzítésével volt elfoglalva. – Így van, Nick.
  
  
  A szemem sarkából észrevettem, hogy Dudley Heather fekete haját fésüli. Mintha egy másik nő ült volna mellettem. Néhány perc múlva Dudley is végzett, és Heather megfordult.
  
  
  'Mi a fene!' - mondta halkan.
  
  
  Hagytam, hogy a tekintetem az alakjára tévedjen. Már nem Heather ült mellettem, hanem Katerina Gulersoy.
  
  
  – Te vagy Sezac – mondta.
  
  
  – Természetesen, Miss Gulersoy – mondtam gúnyosan. Dudley egy nagy tükröt nyújtott nekünk. Szinte tátva maradt a szám a meglepetéstől. Thompson zseni volt. Elfordítottam a fejem és ránéztem a profilomra. Az álcázásnak nyoma sincs. Csodálatos.
  
  
  - Szereted? – kérdezte Thompson még mindig mellettem állva.
  
  
  Mondtam. - Ez művészet, fantasztikus! "" Gratulálunk, Thompson.
  
  
  – Nem akarsz az ASO-nál dolgozni? - kérdezte Heather mosolyogva Thompsont.
  
  
  – Uraim, ne hagyják, hogy ez a török szépség a fejükre menjen – mondtam. "A briteket még nálunk is rosszabbul fizetik, és a font nem olyan, mint régen."
  
  
  Heather átváltoztatta a hangját Katherine hangjára. – De más előnyökre is gondolnia kell, igaz?
  
  
  Lassan és érzékien lendítette a lábát.
  
  
  – Ó, ez csak Celiknek szól, édesem – mondtam Sezak hangján.
  
  
  Remek – mondta Thompson. „Hangszín, kiejtés, gesztusok. Tökéletes. Sezak és Gülersoy agyvérzést kapna, ha meglátnának.
  
  
  – Biztos vagyok benne – mondta Dudley.
  
  
  – Akkor azt hiszem, végeztünk – jegyeztem meg.
  
  
  – Majdnem – mondta Thompson, és átnyújtott nekem egy injekciós üveget és egy műanyag fecskendőt sterilizált csomagolásban. – Ez az a folyadék, amelyet Sir Albertnek kell adnia.
  
  
  – És ez egy új típusú gázpisztoly – mondta, és mutatott egy nagy csövű pisztolyt. – Úgy bánsz vele, mint bármely más fegyverrel. Gázt szór az ellenfél arcába, és remélhetőleg belélegzi. Halálos, másodpercek alatt működik, és nem hagy nyomot."
  
  
  – Tedd a táskádba – mondtam Heathernek.
  
  
  És akkor neked van ez a cipőm – mondta Thompson. „A bal cipő sarka egy új típusú kulcsot tartalmaz, amivel szinte minden zár kinyitható. A másik cipő sarkán nylon fűző van.
  
  
  – Hangok a távoli múltból – mondtam.
  
  
  Felnyitja a sarkát, eltávolítja a bőr alsó rétegét. Nagyon egyszerű.'
  
  
  – Itt semmi sem tűnik könnyűnek – sóhajtott Heather.
  
  
  felvettem a cipőmet. Újak voltak.
  
  
  – Ez az – mondta Thompson.
  
  
  - Akkor most menjünk az állomásra. Megkerestem Thompsont, majd Dudleyt. - Találkozunk Washingtonban.
  
  
  „Sok szerencsét” – kívántak nekünk.
  
  
  Heather és én egymásra néztünk. A boldogság olyasvalami volt, amit használhattunk. A Villám hadművelet megkezdődött.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  7. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Negyed tizenegy volt, és a vonatnak pontosan tizenegykor kellett volna indulnia. Jegyeket az egyetlen nyitott pultnál vettünk. Heather azért tette ezt, mert azt feltételeztük, hogy Katerinát valószínűleg nem ismerik fel. Így álltunk az állomás épületének árnyékában, és vártuk, hogy felszállhassunk a vonatra.
  
  
  Az állomásvezető éppen felénk sétált, amikor egy sötét öltönyös török lépett be a peronra. Nem látott minket, és ott is maradt volna, ha az állomásvezető nem hív.
  
  
  – Most már bejöhet – mondta törökül.
  
  
  Bólintottam neki, amikor egy sötét öltönyös török futott ránk érdeklődő pillantást. Ha zsaru volt, valószínűleg érdekelte Dr. Walters és Nell Truitt. De nagyon valószínű, hogy látásból ismerte Sezakot.
  
  
  Megfogtam Heather kezét és a vonat felé vezettem. Igyekeztem árnyékban tartani az arcom. Körülbelül tíz lépés után hirtelen meghallottam a nevemet.
  
  
  – Ön az, Mr. Sezak?
  
  
  Hátranéztem és láttam, hogy a török rohan felénk.
  
  
  – Add ide a gázpisztolyt – mondtam.
  
  
  Heather villámgyors volt. A fegyvert az övembe tettem, a kabátom alá. Aztán a törökhöz fordultam, aki most előttünk állt.
  
  
  'Igen?' Mondtam. Törökül beszéltem, és addig fogok beszélni, amíg el nem érjük Sir Albertet. Ha idáig eljutottunk. – Jó estét, Mr. Sezak. felismertelek. Elhagyod Ankarát? Óvatosan Heatherre pillantott.
  
  
  – Igen – mondtam. „Kivettem néhány napot. – kacsintottam rá.
  
  
  – Ó, persze – nevetett fel mindentudóan. – Azért kérdezem, mert hallottam, hogy Basimevi azt mondta, hogy holnap látni akar.
  
  
  – Ah – mondtam. a vállára tettem a kezem. – Megbocsátana minket, Katerina? - Mondtam az áltitkárnőmnek. – Megmagyarázom neked – mondtam a töröknek, és az árnyékba vezettem.
  
  
  Attól a pillanattól kezdve tudtam, hogy meg kell ölnöm, amikor felismert minket. Az egyetlen vigasz az volt, hogy álcáink teljesen megcsalták. Megálltam az állomás vécéjének árnyékában. Az állomásfőnök eltűnt, és Heatheren kívül az egyetlen ember a peronon az utolsó kocsi kalauza volt. – Amint visszatérek, felveszem a kapcsolatot Basimevivel – mondtam. – De valószínűleg adok egy számot, amelyen addig is elérhetek.
  
  
  Benyúltam a kabátom és elővettem egy gázpisztolyt. Jobb volt, mint Hugo, mert amikor megtalálták, nyoma sem volt gyilkosságnak. Elegendő időbe telik, hogy előnyt adjunk nekünk.
  
  
  Az orrához vittem a fegyvert, és láttam a zavarodott tekintetét a szemében. lőttem. Sűrű gázfelhő takarta el a szeme elől. gyorsan visszavonultam. Hallottam, hogy köhög és fuldoklik. Lassan térdre rogyott és a földre rogyott. Hallottam, hogy újra köhög. Aztán csend volt. Mindez kevesebb, mint öt másodpercig tartott.
  
  
  Visszatettem a fegyvert az övembe, és körülnéztem. A férfiszoba túl jól megvilágított. De néhány méterrel odébb egy poggyászkocsi állt. odarángattam. Megpróbáltam eltolni, majd gyorsan visszajöttem. Felszálltam a vonatra Heatherrel.
  
  
  'Meg van rendezve...?'
  
  
  Bólintottam.
  
  
  A vonat időben, tíz perccel később indult. Azt hittem, hogy Sezaknak külön hálófülkéi lesznek, amit meg is tettem. És ragaszkodtam hozzá, hogy Heather használja a rekeszét. Sokáig tartott, míg elaludtam.
  
  
  
  
  Amikor felébredtem, sütött a nap, és már a kelet-török magashegység lábai között autóztunk. A kilátás lélegzetelállító volt. Durva sziklák váltakoznak magas éles csúcsokkal. Itt-ott egy kis rét, amelyet birkák és kecskék laknak. A pásztorok olyan szigorúnak és zordnak tűntek, mint a táj. Kurdok voltak, akik kitartásukról ismertek. Az ókorban fő foglalkozásuk az utazók kirablása volt. Összetűzésükhöz képest a maffiaháború ártalmatlan szórakozás volt a fiúk számára.
  
  
  Délelőtt átszálltunk Erzurumban. Erzurumtól keletre Türkiye szinte kizárólag katonai övezet volt, Oroszország elleni pufferállam. Bár Oroszország és Törökország viszonya az utóbbi időben sokkal feszültebbé vált, a határt még mindig a Fekete-tengertől az Ararátig húzódó szögesdrót kerítés alkotta. Tele aknamezőkkel és katona ezrei őrzik. Tarabya ebben a katonai övezetben volt.
  
  
  Az új vonat csak másodosztályú kocsikból állt. Nem sokkal azután, hogy beléptünk, meglátogatott minket egy katonatiszt és egy rendőr. Amikor elkérték az iratainkat, megmutattuk az AX-től kapott hamis igazolványokat. Egyik férfi sem ismert fel, pedig egyébként nagyon udvariasak voltak, és jó utat kívántak, amikor látták, hogy magas beosztású rendőr vagyok.
  
  
  Tarabaya egy kis város volt, és a börtön néhány mérföldre keletre volt a város határától. Taxiba ültünk, és délután háromkor már a börtön kapujában voltunk. Lehangoló látvány tárult elénk: szürke falak, csúnya tornyok és kínos épületek. Megmutattam az okmányainkat az őrnek, és behívtak minket. Még egy utolsó pillantást vetettem a börtönön kívüli zöld rétekre, és nagyon reméltem, hogy még látjuk őket.
  
  
  A felügyelő, akit Bekir Yeniliknek hívtak, nem tudta visszatartani a meglepetését váratlan látogatásunkon. Szerencsére csak az újságban megjelent fényképekről ismerte Sezakot.
  
  
  – Miért nem figyelmeztettél minket, hogy jössz, Sezak? - vetette szemrehányást. – Akkor megfelelő módon üdvözölhetnénk.
  
  
  – Ostobaság – mondtam, és határozottan elutasítottam ellenvetéseit, ahogy Cezac tette volna. „Erzurumban volt egy találkozóm, így logikus volt, hogy azonnal idejöjjek. Ez utazást takarít meg. Ez az egyik külföldi fogolyra, Bekirre vonatkozik. meg kell kérdeznem tőle. Új bizonyítékok vannak az ügyében. A titkárnőm rögzíti a válaszait a jelentéshez."
  
  
  – De persze – mondta Yenilik mosolyogva, miközben szeme meglátta Heather hosszú lábát és telt kebleit. „Nem gyakran jönnek hozzánk hölgyek. Nagyon örülünk érkezésének.
  
  
  – Nagyon kedves vagy – mondta Heather Katerina hangján, és Yenilikre pislogott hosszú, sötét szempilláival.
  
  
  Yenilik visszamosolygott. Elbűvölte a szépsége. Ezen a ponton Heather megtörte nekünk a jeget, és nagyszerű munkát végzett. Yenilik egyértelműen megpróbálta elfordítani róla a tekintetét.
  
  
  – Ami a foglyot illeti, kire mész?
  
  
  Ezt próbáltam a lehető legegyszerűbben elmondani. - Ó, egy bizonyos Sir Albert Fitzhugh. Néhány hónapja elítélték műtárgyak ellopásáért.
  
  
  – Ó, angol. Az arca ismét komoly lett.
  
  
  'Jobb. Bizonyítékunk van arra, hogy ennél többről van szó. A kihallgatás, ha megfelelően lefolytatják, megadhatja nekünk az új tárgyaláshoz szükséges információkat."
  
  
  Remek – mondta. "Ezeknek a külföldieknek meg kell érteniük, mit jelent a törvényeink megszegése." Elgondolkodónak tűnt. "Ha őröket akarsz használni..."
  
  
  – Ó, nem, köszönöm az ajánlatot, de először a gyengéd módszert szeretném kipróbálni. Csak én és a titkárnőm, ez elégnek tűnik. Ha nem sikerül, mindig elfogadom az ajánlatát.”
  
  
  'Tökéletes. Szeretnéd most meglátogatni a foglyot?
  
  
  „Kérlek, ha lehet. A legtöbbet kell kihoznunk az itt töltött időnkből."
  
  
  'Bírság. Akkor személyesen elviszlek hozzá. Egy őr jött hozzá, és mi négyen mélyebbre mentünk a börtönbe. Ezt nevezed élménynek. Világszerte láttam börtönöket, még Mexikóban és Kelet-Afrikában is patkánylyukakat. De sehol nem volt olyan rossz, mint itt.
  
  
  A ragacsos, párás légkör megütötte a torkom. És akkor a bűz. Bárhová mentél, a szennyvíz szörnyű szaga követte. Szűk, hideg folyosókon mentünk keresztül. Azon tűnődtem, hogyan élhet itt egy ember évekig.
  
  
  Sir Albert magánzárkában volt, nem sokkal nagyobb, mint egy rendes vécé, és a fémajtó tolóablakon keresztül néztem rá. Leült a cementpadra, és a padlót bámulta.
  
  
  Az őr kinyitotta a cella ajtaját, és Jenilik azt mondta: „A folyosó végén van egy kihallgató szoba. Van egy asztal több székkel.
  
  
  'Bírság. Akkor oda megyünk."
  
  
  Az őr kihozta Sir Albertet. Az angol alig nézett Yenilikre, de nyíltan nézett Heatherre és rám. A tárgyalásról ismerte Sezak arcát. Sir Albert magas, karcsú férfi volt. A szeme kissé ködösnek tűnt, mint egy férfié, aki elvesztette a szemüvegét. Az arca sápadt volt és nyűgös. Vastag táskák voltak a szeme alatt. Láttam róla fényképeket Londonban. Ez egy teljesen más személy volt. És csak néhány hónapig maradt ott.
  
  
  'Mi történik?' - motyogta.
  
  
  – Fel kell tennünk néhány kérdést, Mr. Fitzhugh – mondtam hidegen.
  
  
  Az őr előretolta Sir Albertet a folyosón. Yenilik, Heather és én követtük őt a kihallgató szobába. Az asztal és a székek durva fából készültek. A csupasz lámpának kellett volna mindent megvilágítania.
  
  
  – A többit bízd ránk – mondtam Yeniliknek.
  
  
  – Őrt állítok az ajtó elé – felelte Jenilik.
  
  
  'Tökéletes.'
  
  
  Yenilik és az őr eltűnt. Az ajtóhoz sétáltam és a tolóablakra néztem. Zárva volt. Heather átnyújtott nekem egy darab műanyagot a táskájából, én pedig az ablak belsejére ragasztottam, miközben Sir Albert figyelte. Amikor befejeztem, ránéztem.
  
  
  – Üljön le, Sir Albert – mondtam.
  
  
  Lassan leült az egyik székre, és még mindig gyanakodva nézett rám. Heather egy lapos írószeres dobozt tett le maga elé az asztalra. Minden, amire szükségünk volt, a táskájában volt. Az ajtóhoz lépett, és figyelmesen hallgatta, ahogy körbejártam az asztalt.
  
  
  – Új bizonyítékokat fedeztek fel az ön ügyében, Sir Albert – mondtam, és megvizsgáltam a lehallgató berendezés összes zugát és rését. – Ezt szeretnénk veled részletesen megbeszélni.
  
  
  "Bizonyítvány?" - mondta hülyén Sir Albert. – Milyen bizonyítékot?
  
  
  Befejeztem a köreimet: a szoba tiszta volt. Heather egyetértően bólintott, és visszatért az asztalhoz. Leült, és elővett egy tollat és a jegyzettömböt.
  
  
  Az asztalnál álltam Sir Albert mellett. „Mostantól le kell kapcsolnia a hangját, hogy a kinti őr ne hallja. Ezt érted?
  
  
  Sezak hangját a sajátomra változtattam. Sir Albert észrevette a változást, és meglepetten nézett rám. – Igen, értem – mondta. – De nem te vagy Cezac?
  
  
  "Természetesen nem. És ő sem Sezak titkára.” – mutattam a sötét hajú Heatherre.
  
  
  – Ó, te az oroszokhoz tartozol. De még mindig csak a hét végén jössz.
  
  
  Heather és én egymásra néztünk. – Kérdeztem. – Volt valami kapcsolata az oroszokkal?
  
  
  'Igen. Miért kérdezed ezt? Nem az oroszoknak dolgozol?
  
  
  Vettem egy mély levegőt és leültem. A szélén volt. Szinte semmilyen kapcsolatunk nem volt a KGB-vel. „Nem, nem az oroszoknak dolgozunk” – mondtam. – Azt akarod mondani, hogy odajöttek hozzád, és nyíltan azt mondták, hogy azért jöttek, hogy elvigyenek?
  
  
  Gyanakvás jelent meg a szemében. – Akkor ki vagy?
  
  
  – Azért jöttünk, hogy megmentsük, Sir Albert – mondta Heather a saját hangján.
  
  
  – fordult hozzá. "Te angol vagy."
  
  
  'Igen.'
  
  
  Újra rám nézett. – És te amerikai vagy.
  
  
  'Jobb.'
  
  
  – Ó, istenem – mondta, és üres tekintettel nézett a szobába.
  
  
  – Azt tervezte, hogy az oroszokkal megy? Megkérdeztem. - Megígérték, hogy egy forró fürdő és egy jó borotválkozás után épségben hazavisznek? Ezért nem figyelmeztette a börtönvezetést?
  
  
  Lassan tanulmányozott, és láttam egy gyanakvó pillantást a szemében. Nem mondott nekünk semmit, de éreztem. Valami nem stimmelt ezzel az esettel.
  
  
  – Ezt nem lehet így megfogalmazni – mondta kelletlenül. Heatherre nézett. „Figyelj, egyáltalán hogy küldtek ide? Ez szörnyen veszélyes és felesleges.
  
  
  – Nem hiába – mondtam nyugodtan. – Az oroszoknak nagy terveik vannak önnel, Sir Albert. Ha velük mész, soha többé nem látod a szabad világot. Ezt tudomásul tudom adni. Heather bólintott. – Így van, Sir Albert.
  
  
  Elhallgatott.
  
  
  – Ez a tervünk – folytattam. Olyan folyadékot fog beadni Önnek, amely azonnal a sárgaság hamis tüneteit okozza. Ezután elmondjuk a felügyelőnek, hogy sárgaságod van. A börtönorvos megvizsgálja és megerősíti a diagnózisunkat. És mivel a börtönben nincs kórházi létesítmény, ragaszkodom ahhoz, hogy vigyék el a Hope-i kórházba. És mivel Ön Celik Sezak fontos foglya, én személyesen irányítom a szállítást. Amikor elhagyjuk a börtönt, délre menekülünk. Akit velünk küldenek, annak meg kell halnia."
  
  
  Csendben hallgatta, de ahogy a történet folytatódott
  
  
  érzelmek kezdtek formálódni az arcán. Félt, nagyon félt. A félelem a pánikkal határos. Nem értettem miért.
  
  
  - Valami baj van, Sir Albert? – kérdezte Heather.
  
  
  Értetlenül nézett ránk. 'Van valami gond? Igen, biztosan van valami! - mondta hangosan. Aztán eszébe jutott, amit mondtunk, és lehalkította a hangját. „Ez egy őrült terv! Hülye és veszélyes terv. Akárhogy is, biztosan elromlik. Inkább felejtsd el, és menj el, amíg még lehet.
  
  
  Heather és én egymásra néztünk. Lassan és türelmesen beszéltem újra. – Sir Albert, azt hiszem, nem érti. Ez az egyetlen esélye, hogy újra láthassa Angliát és családját." Arca megfeszült a „család” szó hallatán. „Az oroszok azt tervezik, hogy egy szibériai koncentrációs táborba küldenek. Arra fognak kényszeríteni, hogy vegyi fegyvereket fejlesszenek ki a Szovjetunió számára. Fegyverek, amelyeket Anglia és a szabad világ ellen fognak használni."
  
  
  – Tervünknek van a legnagyobb esélye a sikerre, Sir Albert – tette hozzá Heather arckifejezését tanulmányozva. „Az amerikaiak első osztályú szökést szerveztek a déli parton. Kis veszélyben vagy."
  
  
  Egyre feszültebb lett. „Nézd, nagyon értékelem, amit mindannyian meg akarsz tenni értem, és mindent. De nem mehetek veled és nem válhatok meg ettől." Került a tekintetem.
  
  
  Heather fokozatosan dühös lett. – De Sir Albert, velem kell jönnie. Parancsaink egyértelműek. Kormányunk kötelességének tekinti, hogy eljusson innen.
  
  
  Az Ön kötelessége, hogy ezzel együttműködjön."
  
  
  Idegesen felállt, és a másik irányba nézett. – De nem érted – mondta remegve. „Ez a családomról szól, azokról az emberekről, akik kedvesek számomra. Srácok, mit aggódtatok ennyire, ha valaha újra látnám őket? Az őröm KGB-ügynök, és biztosított arról, hogy a feleségemet és a lányomat megölik, ha nem működök együtt velük."
  
  
  Most minden világossá vált. Heather elfintorodott, amikor Sir Albert felém fordult. „Most már tudod, miért nem mehetek veled. Ha nem leszek itt a jövő héten, amikor az oroszok megérkeznek, a családomat megölik. És ennek nem szabadna megtörténnie."
  
  
  Szemeim a szemébe néztek, és láttam bennük az őrület tükröződését. A félelem őrülete. Mindenáron meg akarta védeni a családját. Olyan megható volt, mint amennyire kínos. Megköszörültem a torkom és elkezdtem. – Láttam már ilyen fenyegetést, Sir Albert. Az oroszok szinte soha nem hajtják végre fenyegetéseiket. Ha orosz vagy, aki menedékjogot kért, vagy egy ügynök, aki disszidált, könnyen bosszút állhatnak. De a te esetedben ez csak nehézségeket, nagy nehézségeket fog hozni nekik. Nem, Sir Albert, a fenyegetésük üres. Csak most bízz bennem.
  
  
  Rám nézett, és a szeme felcsillant a haragtól. 'Bízom benned? Mindketten teljesen idegenek vagytok számomra! Neked vannak parancsaid, de nekem megvannak a saját érdekeim. Nem megyek veled!
  
  
  Alaposan ránéztem. – Nagyon sajnálom, Sir Albert. De nem mehetünk el nélküled. Akkor is velünk fogsz jönni." Nem fenyegettem meg, de a hangom határozottan csengett.
  
  
  Heatherre nézett, majd vissza rám. Az arca kipirult. – Aztán meglátjuk – mondta feszülten. Megtöltötte a tüdejét levegővel.
  
  
  "Biztonsági őr!" - kiáltotta hangosan, mire erek jelentek meg a homlokán. „Őrök, gyertek gyorsan!
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  8. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  – Albert úr! - mondta Heather mérgesen.
  
  
  – Az isten szerelmére, ember! - morogtam.
  
  
  Az ajtó kinyílt és egy őr lépett be.
  
  
  'Mi folyik itt?' – kérdezte tőlem. Sir Albertre nézett, aki leült a sarokban elénk.
  
  
  – Rendben van – mondtam. – A fogoly lelki depresszióban szenved.
  
  
  – Ez hazugság – mondta Sir Albert dühösen. „Ezek ketten betolakodók. Nyugat kémei."
  
  
  Angolul beszélt, és az őr nem értette.
  
  
  'Mi van vele?' - kérdezte törökül az őr.
  
  
  – Nem számít – válaszoltam neki törökül. – Ha erőszakos lesz, felhívjuk.
  
  
  – Igen, ez működni fog – mondta Heather vidáman, és az őrre mosolygott.
  
  
  Az őr habozott, elbizonytalanodott. Meglátta a műanyagot az ablakban. Amikor letettem, nem érdekelt, mit gondol majd az őr. Sezak pont ezt tette volna. De ezekben az új körülmények között ez növelte kétségeit.
  
  
  Sir Albert törökül próbálta ki. – Ez az ember nem Sezak, nem titkár.
  
  
  - mosolyodtam el üdvözlően. – Látod, rohama van.
  
  
  Az őr kérdőn nézett rám, majd Heatherre. – Reméli, hogy ezzel a zajjal leállítjuk a kihallgatást – mondta Heather.
  
  
  Az őr Sir Albert felé lépett. – Jól érzed magad? - kérdezte lassan angolul.
  
  
  "Az igazat mondom neked!" - felelte hangosan Sir Albert. – Kapd el az igazgatót, haver! Hadd tegyen fel néhány kérdést a kettőnek. Akkor rájössz magadnak, hogy nem azok, akiknek kiadják magukat."
  
  
  Az őr arckifejezése elárulta, hogy nem egészen érti. Ismét a műanyagra nézett. Az ajtóhoz mentem és levettem.
  
  
  – Csendes kihallgatásra készült – mondtam neki lazán, és a kabátom zsebébe tettem. – Megint békén hagyhatod őt és engem. Akkor folytatjuk a kihallgatást.”
  
  
  – Oké – mondta lassan. "Ha segítségre van szüksége egy fogvatartottnál, csak hívjon."
  
  
  – Természetesen – mondtam. „Egyébként ennek az embernek orvosi vizsgálatra van szüksége. Légzése szabálytalan, arca vörös. Ez lázra utalhat. Talán betegség miatt legyengült az ellenállása.”
  
  
  Sir Albert hirtelen az ajtó és az őr közé ugrott. – Egy szamár vagy! - kiáltotta hangosan. – Menj, azonnal figyelmeztesd Yeniliket! Ezek kémek! Fájdalomcsillapítót akarnak adni, és elrabolnak a börtönből! »
  
  
  némán káromkodtam. Sir Albert minden szavunkkal növelte nehézségeinket. – Szegény nagyon ideges – mondtam semlegesen az őrnek. – Talán jobban tennéd a mandzsettát.
  
  
  Az őr fürkészve nézett Sir Albertre. Aztán hozott egy döntést. 'Mozog.' - beszélt törökül.
  
  
  "Nem fogom! Addig nem, amíg meg nem ígéred, hogy megkapod Yenilik-et.
  
  
  Az őr megpróbálta megkerülni, de Sir Albert az ujján lógott. „Maszkot viselnek, valami álruhát viselnek! Akkor nézd meg őket közelebbről! Ennyit kérek tőled, haver!
  
  
  Az őr megpróbálta kiszabadítani. Sir Albert gyorsan rám ugrott és megragadta az arcom. Felemeltem a kezem, hogy elűzzem, de karmos ujjai már megragadtak. És szerencséje volt. Megragadta azt a helyet, ahol a maszk összeolvadt a nyakamon lévő sminkkel. És letépte az állkapcsom sarkát.
  
  
  Az őr csodálkozva nézte az arcomon lógó kopásnyomokat. Celik Sezak megjelenése súlyosan megsérült.
  
  
  – Te hülye idióta! - ugatott Sir Albertre Heather.
  
  
  És még Sir Albert is meglepődött a szakadt maszkon. Az arcom teljesen lazán lógott, mintha a húst letépték volna a csontjaimból. Láttam, hogy az őr a tokos pisztolyáért nyúl. Haboztam, hogy megöljem, és ez a habozás végzetes volt. El akartam jutni Wilhelminához, de már a mellkasom felé szegezte fegyverét.
  
  
  Heathernek semmi esélye sem volt. A táskája az asztalon hevert. A nő az őr fegyverére nézett, és sóhajtva vállat vont. Az őr lassan közeledett felém, megtapogatta a kabátom, elővett egy Lugert, és az egyik zsebébe tette.
  
  
  – Mi van az arcodon? - ugatott.
  
  
  Ujjaim közé vettem a maszkot, és lassan a fejemre húztam, paróka meg minden.Az őr és Sir Albert elképedtek, amikor megjelent a saját arcom.
  
  
  – Nagyon érdekes – mondta végül az őr. Kivette a maszkot a kezemből, a fegyvert továbbra is a mellkasomra szegezte, és alaposan megvizsgálta a maszkot. Aztán figyelmesen rám nézett. 'Ki vagy te?'
  
  
  – vontam meg a vállam. – Aki a Sezak színeiben játszik.
  
  
  Heatherre nézett. – És neked ott is más az arcod?
  
  
  Ő bólintott. „Vannak, akik egyértelműen többre értékelik. Sir Albertre nézett, aki magához tért.
  
  
  „Nagyon sajnálom” – mondta Heathernek. – Ha számít, sajnálom.
  
  
  Heather vállat vont. „Ah, nem mindig a férfi nyer” – mondta tipikus brit flegmatizmussal.
  
  
  Kerestem a módot, hogy eltereljem az őr figyelmét. Ha sikerül megszereznem, mindig nagyon kicsi az esélye annak, hogy Sir Albert és én itt kötünk ki.
  
  
  'Jó. sétálsz. Mindegyikük.' – mondta az őr a fegyverével hadonászva.
  
  
  Elmentem mellette a nyitott ajtóhoz. Odalépve hozzá, megfordultam és az asztalra mutatva kérdeztem. - "Nem kéne magaddal vinned a táskádat?"
  
  
  Egy pillanatra átnézett az asztalon. Karate karajjal ütöttem a karján. A pisztoly csattanással a földre esett.
  
  
  Az őr felsikoltott. Hasba vágtam, ő pedig fojtott kiáltással félbehajolt. Az arcához hoztam a térdemet. Tompa reccsenés hallatszott, ahogy a háta a padlónak ütközött.
  
  
  Heather az ajtóhoz repült, hogy becsukja, de Sir Albert kitartott rajta. – Őrzők! - kiáltotta hangosan. Lerántottam Heatherről és beleütöttem az állkapcsába. Berepült az asztalhoz, és csapdába húzta. A padlón kerestem az őr fegyverét, aki lassan és ügyetlenül próbált felkelni.
  
  
  Amint újra megláttam a fegyvert, gyors lépteket hallottam a folyosón. Kétségbeesetten nyúltam a fegyveremért, de képtelen voltam megragadni, mielőtt az őrök megjelentek az ajtóban. Két túlméretezett török fegyverrel készenlétben. Vettem egy mély levegőt, és ismét elejtettem a fegyvert. Komor szemek néztek rám.
  
  
  'Mi történt?' - kérdezte az egyikük.
  
  
  Heather rám nézett, és megrázta a fejét.
  
  
  – Valami nagyon szokatlan – mondta.
  
  
  A két őr nem vesztegette az idejét a további gondolkodásra. Hármunkat Yenilik irodájába vonultattak. Sir Albert nem mondott többet nekünk. Nem kért többé bocsánatot. Valószínűleg rájött, hogy nem értékeljük. Yenilik meglepetése hamarosan dühbe csapott. Ráugatott az őrre, hogy le kell vennie Heather maszkját, és durva mozdulattal végrehajtotta a parancsot.
  
  
  – Hihetetlen – mondta Yenilik homlokráncolva Heatherre. Felém fordult és figyelmesen nézett rám. „Tényleg becsaptál. Ezt nem fogom egyhamar elfelejteni, biztosíthatom. Tisztán angolul beszélt, és a hangja nem sok jót ígért.
  
  
  'Ó, valóban. – Nem érte meg, kedvesem – mondta Heather kedvesen. – Téged olyan könnyű megtéveszteni. Yenilik keményen arcon ütötte. Hátratántorodott, és a bal lábára esett. Kinyújtottam Yenilik felé, de az asztala mögött álló három őr fenyegetően felemelte pisztolyát.
  
  
  – Legyen egy kicsit szelídebb a hölggyel, Mr. Yenilik. Kérem.' - mondta halkan Sir Albert.
  
  
  'Fogd be!' - kiáltott fel Yenilik. Hozzám fordult.
  
  
  – A fogoly résztvevője volt az összeesküvésnek?
  
  
  – Semmit sem tudtam róla – mondta Sir Albert.
  
  
  Nagyon izgatott voltam, hogy magához vonzzam. – Igazat mond. Nem tudta, hogy jövünk.
  
  
  Már meghoztam a döntésemet. Ha nem lenne mód kijutni innen Sir Alberttel, mielőtt az oroszok érte jönnének, elmondanám Yeniliknek Sir Albert elrablására vonatkozó tervüket. Inkább Tarabában, mint Szibériában. Itt mindenképp kiengedik, ha letöltötte a büntetését.
  
  
  Yenilik megparancsolta az őröknek, hogy kutassanak át. Levették a Sezak tömött kabátomat, és egy Hugót találtak a karomon. Kioldották a tűsarkút, és az asztalra tették a Luger mellé. Heather táskáját is átkutatták. Sterlingje. 380 PP1, gázpisztoly, fecskendő és ampulla folyadékkal az asztalra esett.
  
  
  "Ezt miért kellett?" - kérdezte Yenilik.
  
  
  Némán néztem rá.
  
  
  "Be akartak fecskendezni ezzel a cuccal, és ettől rosszul leszek" - mondta Sir Albert. – Aztán be akartak vinni a Hope-i kórházba.
  
  
  Yenilik sötét szemei az asztalon lévő tárgyak és az arcom közé vándoroltak. 'Nagyon okos. Tudtad, hogy itt nincs kórházi szobánk? Valószínűleg Te is sokat tudsz Sezacról és rólam. Ki vagy te?'
  
  
  "Ez titok".
  
  
  Szemei apró résekké változtak. - Te amerikai vagy, ő pedig angol. Tényleg kíváncsi. Még a szakmádra is gondolok. Nem hagyhatták volna kormányai egy török börtönben Sir Albertet büntetésének lejártáig? Parancsot kapott, hogy vigye ki az országból?
  
  
  Továbbra is némán néztem rá. Elég egyértelmű volt, hogy mit csinálunk. De nem szerettem ezt a vékony férfit és a modorát. Ha meg akart tudni valamit, rendben, de nélkülem.
  
  
  – Miért nem hívja fel Londonba a miniszterelnököt? – kérdezte Heather, és ismét felállt, és látszólag magához tért az ütéstől. – Talán el tudja mondani a részleteket.
  
  
  Ismét kihívta Yeniliket. Egyértelmű volt, hogy neki is legalább annyira kedvelnie kell, mint én. Megint odament hozzá, de Sir Albert ismét közbelépett.
  
  
  "Úgy gondolom, hogy ez volt a szándékuk" - mondta. – Hogy kicsempészjenek az országból.
  
  
  Úgy gondolom, hogy valóban mindent megtett annak érdekében, hogy megvédje Yeniliket az erőszaktól. Sir Albert nem volt olyan rossz ember.
  
  
  Óriási nyomás alatt álló ember volt. A nyomás, ami belül széttépte. Ilyen körülmények között már nem volt önmaga. De akkoriban ez egy kis vigasz volt számunkra.
  
  
  Yenilik Sir Albertre nézett. – Akkor talán elmagyarázhat nekem valamit – mondta. – Akkor miért buktad meg szándékosan a tervüket?
  
  
  Kíváncsi voltam, mit szól ehhez Sir Albert. Ezt persze magam is elmondhatnám, de ha meséltem volna Jeniliknek a KGB-tervről, Sir Albert kétségtelenül további biztonsági intézkedéseket kapott volna. És azt is megnehezítené, hogy kiszabadítsuk. Sokáig nem veszítettem el a reményt.
  
  
  – Nem vagyok valami hős – mondta Sir Albert idegesen. „Megsérülhettem volna vagy akár meg is halhattam volna, ha velük mentem volna. Nem, az ilyen indiai játékok nem nekem valók. Inkább itt maradok. A büntetésem nem tart sokáig." Yenilik hosszan és kutatóan nézett Sir Albertre. 'Hiszek neked. Jó munkát végzett, hogy leleplezte ezeket a betolakodókat. Segítséged jótékony hatással lehet a büntetés hosszára."
  
  
  – Köszönöm – mondta Sir Albert szinte alig hallhatóan.
  
  
  – Vidd vissza a foglyot a cellájába – mondta Yenilik a három őr egyikének.
  
  
  A férfi megragadta Sir Albertet, és elvezette. Sir Albert az ajtó felé fordult, és tétován nézett ránk, mintha ismét bocsánatot akarna kérni. De nem szólt semmit. Aztán elment.
  
  
  Yenilik odajött hozzám. Haragja a trükkünkre fokozatosan egyfajta önelégültséggé változott. Végül elfogott két nyugati kémet. Reméltem, hogy Sezak és az ankarai diplomáciai körök nagyon elégedettek lesznek vele. Talán díjat vagy magasabb pozíciót kap, esetleg Ankarában.
  
  
  – Szeretném tudni, ki vagy és kinek dolgozol – mondta lazán, mintha lámpát kérne.
  
  
  – Nem erről beszélek – mondtam.
  
  
  – mutatott az egyik őrre. Az arcomhoz nyomta a fegyvert. Az állkapcson ütött, és elestem. A térdemet a földnek támasztottam, és éreztem, ahogy a vér végigfolyik az arcomon. Összeszorítottam a fogam a fájdalomtól.
  
  
  – Te nyomorult barbár! - mondta Heather mérgesen.
  
  
  Felnéztem, és láttam, hogy a másik őr egyik kezével fogja őt. A másik kezével a fejéhez tartotta a fegyvert.
  
  
  – Ez nem mások dolga? - mondtam nyugodtan Yeniliknek. Azonnal megértettem a célját. Minél több információt kap tőlünk, mielőtt a titkosszolgálat hozzánk jön, annál lenyűgözőbb lesz Ankarában.
  
  
  – Ne törődj másokkal – mondta Yenilik. „Itt maradsz az ankarai tárgyalásig. És számomra igazságosnak tűnik, hogy itt, azon a helyen, ahol elkaptak, felfedi valódi kilétét.
  
  
  – Nem fogunk bölcsebbé tenni – mondta Heather hidegen. Yenilik dühösen nézett rá. „Vigye a kihallgató szobába” – mondta az őt tartó őrnek.
  
  
  Nehezen álltam fel, amikor Heathert kilökték az irodából. Rövid, határozott pillantást vetett rám, mielőtt becsukódott mögötte az ajtó. Reméltem, megkímélik őt. A megmaradt őr durván megfordított, és a hátam mögé bilincselte a kezeimet. Valami, ami miatt korábban nem aggódtak.
  
  
  Yenilik jött és elém állt. Az őr egy kemény gumirúdnak látszó tárgyat adott át neki. A rúd körülbelül egy láb hosszú volt, és nehézkesen hevert a kezében.
  
  
  – Most már kezdhetjük – mondta szárazon. 'Mi a neved?'
  
  
  A rúdra néztem. "Celik Sezak".
  
  
  Hagyta, hogy a gumi erősen a fejemre essen. A fülembe és a nyakamba vágott. A szemem előtt lángoló csillagokat láttam, és erősen a padlón landoltam. A fájdalom robbanása futott át a fejemen.
  
  
  – A CIA-nak dolgozik, igaz? - szólt egy hang messziről.
  
  
  De abbahagytam a hallgatást. Minden izmomat megfeszítettem, és vártam, hogy vége legyen.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  9. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Hirtelen felébredtem. Az első gondolatom az volt, hogy abbamaradt a verés. Kicsit később eszembe jutott, hogy bedobtak egy büdös cellába, és becsapódott mögöttem egy fémajtó.
  
  
  Ott feküdtem csukott szemmel. Fájdalom söpört végig a testemen. Lassan visszatértek az emlékek. Yenilik tovább ütött, újra és újra. Voltak más örömök is.
  
  
  Kinyitottam a szemem, de sötét volt. A szemöldökömet összeráncolva próbáltam látni valamit. Fokozatosan a szemem hozzászokott a sötétséghez, és ki tudtam venni a padlót és a falakat. Én is magánzárkában voltam, akárcsak Sir Albert. A bal oldalamon feküdtem, háttal az ajtónak. Vékony fénysugár tört be az ajtó ablakán. A cellában nem volt más nyílás, kivéve a cella egyik sarkában a csatornába vezetett lefolyónyílást. Az egész ketrec vizeletszagú volt.
  
  
  Megpróbáltam megmozdulni, és fájdalom ezrei szúrtak a hátamba és az oldalamba. Amikor eltorzítottam az arcom, úgy tűnt, hogy leeshet, akár Sezac maszkja. Megérintettem az arcomat. Olyan volt, mint egy dagadt teniszlabda, amely elhasználódott. Az arcomon nagy véres foltok voltak.
  
  
  'Jézus!' - motyogtam kissé szánalmasan. Aztán Heatherre gondoltam, és a szívem beleszorult a cipőmbe. Istenem, bárcsak ugyanezt tették volna vele. Ez a halálát jelentené. – Köcsögök! - motyogtam utána.
  
  
  Bátorság kellett ahhoz, hogy egyenesen üljön. Nekidőltem a hátsó falnak. gondolkodnom kellett. Ha adtam volna nekik időt, hogy Ankarából felvegyenek minket, mindez nem történt volna meg. Talán ez már megtörtént. Hogy a fenébe kerülhetek ki egy szigorúan őrzött börtönből? Egyébként hogyan kellett volna túlélnem a következő órát? A fájdalom szinte elviselhetetlen volt.
  
  
  Körülnéztem. Még mindig ruhában voltam. Az ingem elszakadt és vérrel borult. Elvették az övemet és a zsebeim tartalmát. De még megvan a cipőm. Mivel itt tartózkodásunk olyan rövid volt, valószínűtlen volt, hogy Heather és én hordjuk a szürke egyenruhát és fogolyszandált. Holnap itt lehet valaki Ankarából. Valaki Sezakból, vagy egy ügynök Basimeviből. Talán egy közülük magát. Hirtelen eszembe jutott valami a cipővel kapcsolatban. Az egyik sarok speciális kulcsos, a másikon pedig fojtó. Szerencse volt. Rohadtul sok szerencsét. Többet, mint amit igazán megérdemeltem, miután hagytam, hogy Sir Albert ilyen ostobán elrontsa a műveletünket. De a fegyvereknél fontosabb volt az információ. Tudnom kellett, hol vagyok, és mi történt Heatherrel. Türelmesnek kell lennem.
  
  
  Elaludtam. Óráknak tűnő órák után arra ébredtem, hogy egy biztonsági őr kinyitotta az ajtót. Egy bádogtányért vitt magával, bűzös étellel, az én vacsorámmal. Elnéztem mellette, és próbáltam kitalálni, hol vagyok. A folyosó ugyanarra a folyosóra hasonlított, amely Sir Albert cellájába vezetett.
  
  
  – Várj – mondtam, amikor az őr távozni készült.
  
  
  Megfordult.
  
  
  – A nő... jól van?
  
  
  Durván nevetett. „Ó, bántották egy kicsit. De még mindig nagyon szexinek tűnik. Erről egyébként többet is megtudhat.
  
  
  – Menj a pokolba – káromkodtam.
  
  
  Szélesen elvigyorodott. „Hamarosan próbára tesszük. Már nagyon várom. Tudod, a börtön borzasztóan unalmas. Ez fantasztikus szórakozás számunkra. A folyosón van. Talán hamarosan hallani fogod örömteli sikolyait.
  
  
  "Koszos kutya! Hagyd őt.' Megpróbáltam felkelni, de elestem.
  
  
  Az őr hangosan nevetve eltűnt, és becsapódott mögötte az ajtó. Lélegzet-visszafojtva feküdtem, és hallgattam a folyosón a visszavonuló lépteket. Talán éppen Heather kaját hozott. Ránéztem a bádogtányérra, és arcot vágtam.
  
  
  – Hamarosan – mondta. Talán csak szórakozásból adták néhány rabnak. Ennek nem szabadna megtörténnie. De nem tudnék rajta segíteni, ha nem pihennék. Így hát kényelembe helyeztem magam a cementpadlón, és aludni kényszerítettem magam.
  
  
  De amikor végre elaludtam, sok órába telt, mire felébredtem. A testemben tapasztalható érzések alapján le tudtam mérni alvásom hosszát. A fájdalom nagy része elmúlt, és az arcom már nem dagadt be. Csak én voltam túl kemény. Ügyetlenül talpra álltam, és az ajtó felé indultam. Az ablakon keresztül hallgattam, de nem hallottam hangot. Semmi jele nem volt annak, hogy egy csoport férfi elfoglalt volna ott. Lehet, hogy áthelyezték egy másik osztályra, vagy már elmúlt. Katerina! - kiáltottam a nyílásba.
  
  
  Rövid csend után kérdő hangot hallottam: – Chelik? Örültem, hogy megértette, használnunk kell az álneveinket. De legalább akkora megkönnyebbülés volt hallani a hangját. Szóval, néhány cellával tőlem balra.
  
  
  Megkérdeztem. - 'Minden rendben?' Csak abban reménykedtem, hogy nem lesz őr hallgató a folyosón.
  
  
  – Igen – mondta. – Néhány zúzódást leszámítva.
  
  
  Vettem egy mély levegőt. Nem úgy nézett ki, mint egy nő, akit most megtámadtak. Az őr fenyegetése csak engem akart megfélemlíteni, vagy még nem volt lehetősége végrehajtani.
  
  
  'Ez jól hangzik.'
  
  
  'És te?'
  
  
  – Ó, jól vagyok – mondtam. Valahol ajtócsapódást hallottam. 'Várjunk csak.'
  
  
  Lépések közeledtek. Néhány pillanattal később egy biztonsági őr arca jelent meg az ablakomon. Még nem láttam. "Hivtál?" - kérdezte rekedten.
  
  
  – Igen – válaszoltam. – Kaphatok párnát a fejem alá? Próbáltam érezni, készen állok-e a harcra. A testem nemet mondott.
  
  
  – Nincs párna. Menj aludni.' - mondta röviden az őr. Megfordult és elsétált. Hallottam, ahogy megáll Heather cellájánál, és továbbmegy.
  
  
  Amikor újra megpróbáltam aludni, nem tudtam. Menekülési terveken gondolkodtam. Egy barna patkány kúszott ki a csatornacsőből, és nyugodtan a hátsó lábain nézett rám. Megszagolta az ételemet. Szörnyű volt az illata, de ennem kellett, hogy erős maradjak. Magam felé toltam a tányért, mielőtt elég pimasz lett volna ahhoz, hogy elkezdje enni. Megettem egy kanállal, összerándultam és rágni kezdtem. Nagyon izgalmas volt. Leginkább egy hónapos pörköltre hasonlított. A patkány megszagolta a padlót, abban a reményben, hogy leejtettem valamit. Amikor végeztem, átnyújtottam neki a tányért. A savanyú szósz bőven elég volt neki.
  
  
  Nem sokkal ezután elaludtam. Arra ébredtem, hogy egy másik őr jött, hogy hozzon egy piszkos tányért, és lerakott egy tál zabpelyhet. Megérintettem az ujjammal. Guminak érezte és nagyon hideg volt. – Tarabaiban éhen halhatsz – fejeztem be.
  
  
  A duzzanat az arcomon szinte elmúlt, de időbe telt, míg a zúzódások és karcolások begyógyultak. Yenilik megpróbálta. Szívesen kiegyenlítettem volna vele, de a személyes érzéseim abban a pillanatban nem számítottak.
  
  
  Még ennél is fontosabb, hogy aznap ki kellett hoznom minket a börtönből. Ankara kormánytisztviselői mostantól bármikor megérkezhetnek Tarabijába. Ez azt jelentette, hogy fényes nappal kellett kitörni.
  
  
  Hajnal. Értelmetlen szó volt ez ebben a barlangban, ahová a nap soha nem hatolt be. A cellámat még mindig ugyanaz a félhomály borította, mint amikor odahoztak. Csak az időérzékem miatt tudtam, hogy reggel van, és attól, hogy az őr kását hozott.
  
  
  A bal lábamat magam felé húztam és megcsavartam a talp felső rétegét. És benne volt a kulcs, ahogy Thompson mondta. A kulcs több részből állt, amelyeket gyűrű kapcsolt össze. Készíthet rövid keskeny kulcsot vagy hosszú és vastag kulcsot. Csináltam egy nagy kulcsot és az ajtóhoz mentem. Nem volt kulcslyuk az ajtón belül, így nem tudtam megpróbálni. De legalább úgy nézett ki, mint a cellaajtóhoz illő kulcs. Beraktam a kulcsot a kabátomba, és lecsatoltam a másik sarkát. Fél méter zongorahúr volt benne, mindkét végén gyűrűvel.
  
  
  Csinálnod kellett egy hurkot, áttenni valakinek a tarkójára, keresztezni a vezetékeket, majd erősen és gyorsan húzni. Ezeket a fegyvereket számos háborúban és gerillaharcban tesztelték. Egy másodpercen belül szinte hangtalanul le lehetett fejelni valakit, gyakorlatilag hang nélkül.
  
  
  Az ingembe bedugtam a zsinórt. Egy pillanattal azután, hogy visszahúztam a sarkam, zajt hallottam a folyosón. A kulcs csilingelt a zárban, és bejött egy őr, hogy elvegye a tányéromat és a kanalam. Látta, hogy nem nyúltam hozzá az anyaghoz. – A török étel nem elég jó egy amerikai kémnek, igen.
  
  
  Mondtam. – Úgy néz ki, mint az étel? Gondolkodtam, vállalnám-e a kockázatot, de nagyon sok zaj hallatszott a folyosó felől. Ezért úgy döntöttem, hogy elhalasztom a próbálkozást.
  
  
  Az őr felkapta a tányért, és ellenségesen nézett rám. - Hamarosan érted jönnek. Remélem, felakasztanak ezért."
  
  
  Szóval, ha Sir Alberttel akartunk indulni, ma reggel meg kellett próbálnunk. Ma délután már késő lenne. Az előttünk állók nyilván repülővel repültek Erzurumba, és mindenesetre délután kellett volna Tarabiyába érkezniük. Nem sok időnk maradt a lehetetlennek tűnő feladat elvégzésére.
  
  
  Gondosan meg kell választanom az időpontot. És eddig csak megbecsülni tudtam, mennyi az idő.
  
  
  Arra számítottam, hogy délelőttre a börtöncellánkban lesz a legkevesebb tevékenység. Igazam volt. Amikor már majdnem biztos voltam benne, hogy nincs több őr a közelben, az ablakhoz mentem és sikoltozni kezdtem.
  
  
  Nincs válasz. Tökéletes. Szóval máshol voltak elfoglalva. Megint sikoltottam, ezúttal hangosabban. – válaszolta Heather hangja.
  
  
  'Minden rendben?'
  
  
  – Oké – mondtam. "Csak várj és figyelj." Újra teljes hangerővel sikoltottam a folyosó mögé. - "Biztonság!" Az ajtó kinyílt, és léptek hallatszottak a folyosón. A kezemben volt egy hurokzsinór. Egy őr arca jelent meg az ablakban. Ugyanaz a személy volt, aki tegnap este kommentálta Heathert. Zömök, csúnya férfi, pattanásos arccal és nagy orral.
  
  
  "Szóval, mire van szüksége? Szeretnéd látni a barátnődet? Levettem az ingem és feltartottam a cella sarkában. – Van valami, amit szeretnék neked megmutatni.
  
  
  – morogta. "Ezt mondta a barátnőd. Tegnap este nem volt időm. De megyek hozzá, amint hívnak az igazgatóhoz. Akkor lesz min gondolkodnod, amíg ott vagy."
  
  
  – Behívnak az igazgatóhoz? - mondtam figyelmen kívül hagyva a többit. 'Miért?'
  
  
  – Tudod miért. Rohadt jól tudod.
  
  
  Nyilván tudtak valamiről, de én nem. - Eljössz és megnézed? - kérdeztem türelmetlenül. „Egy vadállat mászott ki a csatornából. Nem patkány volt. Ez egy nagyon furcsa vadállat. Ott van a pólóm alatt."
  
  
  'Vadállat? Micsoda hülyeség ez már megint? Megpróbált mellettem nézni. Kíváncsisága felkeltette. – Azt hiszem, én öltem meg a fenevadat – mondtam. „El tudod ezt vinni? Ez a levegő megbetegít."
  
  
  A kulcs megszólalt a zárban. Tudtam, hogy nem érdekli, hogy bűzlök, de kíváncsi volt, mi fog megölni. Kinyílt az ajtó és belépett. Ránézett a csomagra, majd rám.
  
  
  – Ülj le a kanapéra – mondta.
  
  
  Odasétáltam a cementpadhoz, és leültem, továbbra is a kezemben tartva a halál markolatát. Óvatosan odalépett a csomaghoz, és belerúgott.
  
  
  Hátulról rohantam rá, és egy gyors mozdulattal a feje köré dobtam a hurkot, és meghúztam. Megfeszült, és a keze a torkára ment, ahogy erősebben húztam. A köldökzsinór átvágja a bőrt, az inakat és az izomszövetet. Vér fröccsent a kezemre. Néhány másodpercig megragadta és őrülten rúgott. Aztán egy hang sem hallatszott belőle. A nyakát csontig vágták. Lecsúszott a padlóra, a zsinór még mindig a testében volt.
  
  
  becsuktam az ajtót. Gyorsan levetkőztem és felöltöztem a sötétkék egyenruhájába. Egyenruhás sapkát viselt. Feltettem, és a lehető legmélyebben a szememre tapasztottam. Széles övemet becsatoltam a pisztolytokommal, és kihúztam egy csavarkulcsot az eldobott nadrágomból. Megnéztem a revolverben a töltényeket. Tele volt. A lehető legkönnyebben kinyitottam az ajtót és kimentem a folyosóra. Senki sem látható. Odamentem Heather cellájához, és kinéztem az ablakon. Csukott szemmel ült a kanapén.
  
  
  – Én vagyok – mondtam.
  
  
  Meglepetten nézett rám. – Nick! suttogott.
  
  
  Elhoztam az őr kulcstartóját. Közelebbről megnéztem, és láttam, hogy vagy húsz egyforma kulcs közül választhatok. Nem tudtam megmondani, melyik illik Heather fényképezőgépéhez. Túl sokáig fog tartani. Előhalásztam a zsebemből a házi kulcsot és bedugtam a fémzárba. Megfordítottam és valami megmozdult a zárban. Két próbálkozás után működött. Kinyitottam az ajtót.
  
  
  – Ó, Nick! – suttogta Heather szorosan belém kapaszkodva.
  
  
  – Gyerünk – mondtam. – Sir Albert után kell mennünk.
  
  
  – De nem akar elmenni.
  
  
  – Nincs más választása.
  
  
  Kimentünk a folyosóról. Heather arcára néztem. A szivárgások továbbra is láthatóak voltak. Nem olyan rossz, mint az enyém, de nagyon megütötték. Másrészt távol maradtak tőle.
  
  
  A cella, amelyben Sir Albert tartózkodott, most üres volt. Átkutattuk az egész folyosót, de egyik cellában sem találtuk Sir Albertet. Arra számítottam, hogy minden másodpercben hallom az őrt.
  
  
  – sziszegtem a fogaim között. - "A fenébe!"
  
  
  – Talán nem akarták, hogy túl közel legyen hozzánk – mondta Heather.
  
  
  – Oké, folytassuk a keresést.
  
  
  Gyorsan a folyosó végére értünk. Ott egy fémajtóra bukkantunk. Ez volt az az ajtó, amelyen az őröm lépett be. Tehát nem volt zárva. Meglöktem, és óvatosan beléptünk a következő szakaszba.
  
  
  Egyfajta szomszédos szobában voltunk a különböző folyosók között. Egy biztonsági őr háttal ült nekünk és újságot olvasott. Hallotta, hogy nyílik az ajtó, de nem fordult meg.
  
  
  – Szóval mi volt az? - kérdezte fel sem nézve.
  
  
  Eszembe jutott, hogy a másik őrnek mély, reszelős hangja volt, és megpróbálta utánozni őt. – Semmi – morogtam. Intettem Heathernek, hogy álljon meg. Revolverrel a kezemben odamentem az őrhöz és a fejemhez nyomtam.
  
  
  'Mit akarsz ...?'
  
  
  – Csak üljön le – mondtam. Kihúztam a revolverét a tokjából, és a tokjába tettem. Lassan megkerültem és eléje álltam.
  
  
  Intettem Heathernek, hogy jöjjön elő.
  
  
  'Te!' – kiáltotta az őr. Rólam Heatherre nézett.
  
  
  Megkérdeztem. - Hol van Sir Albert?
  
  
  Meglepetten nézett rám. - "Viccelsz."
  
  
  – Úgy nézek ki, mintha viccelnék?
  
  
  – De elment! – mondta az őr zavartan. – Megszökött. Nem ez volt a szándékod? Yenilik nagyon aggódik.
  
  
  Heather és én egymásra néztünk. Szóval erre utalt az őröm. Azt hitték, Heather és én másokkal összeesküdtünk, hogy elraboljuk Sir Albertet, miközben eltereljük Yenilik figyelmét. Csak mi ketten tudtuk, mi történt valójában. Sir Albert figyelmeztette a KGB-őröket, hogy az oroszok saját kezdeményezésükre döntöttek-e az emberrablás átütemezése mellett. – Ez volt az egyetlen, ami hiányzott – mondtam.
  
  
  – Ez nagyon-nagyon rossz – nyögte Heather.
  
  
  Megkérdeztem. - 'Mikor történt? És hogyan?'
  
  
  – Nem tudom – válaszolta az őr, és aggódva nézett a revolverre, amelyet az orra alatt tartottam.
  
  
  Elővettem a második fegyvert, és átnyújtottam Heathernek. – Tedd a pólód alá – mondtam. Ismét az őrre néztem. "Légy te. Elvihet minket Yenilikbe. Ha nem érünk oda biztonságban, nagy lyuk lesz a fejében."
  
  
  Végigvezetett minket a következő folyosón. Tovább húztam a sapkát a szememre, és megfogtam Heather kezét, mintha vonszolnám. A folyosó végén egy másik őrrel találkoztunk.
  
  
  – A foglyot Jenilikbe visszük – mondta őrünk. A másik alig nézett rám, minden figyelme Heatherre összpontosult. Nem sok nő jött Tarabiába, nem is beszélve egy olyan nőről, mint Heather. némán felnevettem. Az őr bólintott, és folytattuk utunkat. Hamarosan Yenilik irodája előtt találtuk magunkat, amely a börtön főbejárata közelében volt. Az irodája előtti hall olyan volt, mint egy fogadótér. Mindegyik ajtónál fegyvertelen őr állt, a pult mögött pedig egy nő ült. Bementünk az egyik ajtón, és beléptünk Yenilik személyes irodájának recepciójára. A titkárnő egy asztalnál ült a szoba közepén. Biccentettem Heather felé.
  
  
  Heather az asztalhoz lépett, miközben a nő beszélt hozzánk. – Yenilik urat akarja...? Kérdőn nézett ránk. Heather megragadta a mellényt a hátánál, és gyorsan és ügyesen betakarta vele a száját. Ezután övvel megkötötte a nő kezét. A nő lábait saját övével rögzítette. A nő még mindig a széken ült, de nem tudott mit tenni. Másodpercek kérdése volt.
  
  
  – Ha élni akarsz – mondta Heather törökül a nőnek, aki tágra nyílt szemekkel nézett rá –, maradj csendben, amíg véget nem ér.
  
  
  Bezárta az előszoba ajtaját.
  
  
  Intettem az őrnek, hogy nyissa ki Yenilik irodájának ajtaját. Heather elővett egy revolvert.
  
  
  Yenilik leült az asztalához. Vadászottnak tűnt. Kétségbeesetten lapozgatta a telefonkönyvnek tűnő telefonkönyvet. Amikor felnézett, vér patakzott az arcából.
  
  
  – Örülök, hogy újra látlak – mondtam angolul.
  
  
  – Nagyon sajnálom – mondta az őr. – De van nála fegyver. Yenilik lassan felállt. Elhagyta az asztalt. Gyűlölet égett a tekintetében. „Kihallgatnak, kihallgatnak…” – mondta. – És egész idő alatt…
  
  
  Gyors léptekkel zártam le a távolságot közöttünk, és a pisztoly csőcsövét átnyújtottam az arcán. Felsikoltott fájdalmában, és az asztalra esett. Az őr felém mozdult, de Heather tökéletesen fegyverrel tartotta.
  
  
  – Megtörtént korábban – mondtam, és a szabad kezemmel az arcomat böktem. – Most felteszek néhány kérdést, és jó válaszokat szeretnék kapni.
  
  
  Rám nézett, erősen az asztalnak dőlve. Egy vércsepp futott végig az arcán. Mély levegőt vett. 'Kérdez?'
  
  
  – Mikor hallotta, hogy Sir Albert elment, és mit gondol, hogyan történt?
  
  
  Hitetlenkedve bámult rám. – Ezt kérdezed?
  
  
  „Nem tudsz hallgatni? Nem kérdezek másodszor."
  
  
  – De hát te mindent tudsz!
  
  
  – Válaszolj a kérdéseimre – mondtam.
  
  
  Megvonta a vállát, és letörölte a verejtéket a homlokáról. „Ma reggel megtudtuk, hogy már nincs ott. Hét óra körül. És átengedtük az őrt. A kapuban álló őr azt mondta, hogy ugyanazt az őrt látta egy másik őrrel. Hajnali öt órakor autóval hagyták el a börtönt. Állítólag nyaralni. A „másik őr” a kocsi hátsó ülésén aludt, és sapkájával eltakarta az arcát. Az őr felismerte, hogy egy Koskur nevű őr. Hihetőnek hangzott. Az őr egy KGB-ügynök volt, a „másik” pedig Sir Albert volt. Rendkívül egyszerű, de hatékony terv volt. Ez adott egy ötletet.
  
  
  Megkérdeztem. – Van itt bilincs?
  
  
  'Igen.'
  
  
  "Add nekik. És amíg készen vagy, add fel a fegyvereinket is."
  
  
  Az asztalban kotorászott, és egy zsebkendőt nyomott az arcára. Figyelmesen figyeltem a mozdulatait, míg Heather az őrt figyelte. Néhány pillanattal később Wilhelmina, Hugo, Sterling Heather 0,380-asa és két bilincs hevert előttünk az asztalon. Becsatoltam a táskámat, és visszatettem a fegyvereimet a szokásos helyükre. Heather táskája is megjelent, és beletette Sterlinget. Egy másik fegyvert tartott az azonnali használatra. Beraktam a revolvert az íróasztal fiókjába, és bezártam. Ugyanakkor továbbra is tüzelésre készen tartottam a Luger Wilhelminát.
  
  
  – Gyere ide – mondtam az őrnek.
  
  
  Habozva közelebb lépett. Intettem neki, hogy feküdjön le az asztal mellé, és mondtam Heathernek, hogy minden karjával és lábával szíjazza az asztal lábához. Amikor ez megtörtént, megmostuk Yenilik arcát, és indulni készültünk.
  
  
  – Oké, figyelj jól – mondtam Yeniliknek. – Vannak autók a börtön falain belül?
  
  
  – Igen – volt rövid válasza.
  
  
  'Jó. Ki fogsz engedni minket. A főkapun át. Hátul ülök és fegyvert fogok a fejedhez. Mondja az őrnek, hogy Ankarában külön akarják kihallgatni a nőt. És személyesen viszed el Erzurumba egy őrrel együtt. Én vagyok az őr. Tiszta?
  
  
  – Ezt nem tudom megtenni – motyogta kétségbeesetten.
  
  
  Az arcához vittem a fegyvert, és az arcához nyomtam a csövet. – Nem hiszem.
  
  
  A szeme őrülten nézett ki, hogy elkerülje a tekintetünket. Sóhajtott. – Oké – mondta szinte alig hallhatóan.
  
  
  Az őrt az asztalhoz láncolva, zsebkendővel a szájában hagytuk, és elhagytuk az irodát. Yenilik komoran nézett megkötözött és szájkosár titkárnőjére. De a váróban szeretettel bólintott az embereknek, akikkel találkoztunk. Az őrök figyelmét Heather és Yenilik felkeltették. Ahogy reméltem.
  
  
  „Ha bármi mást is megpróbálsz csinálni, mint amit mondtam, letépem a fejed” – mondtam, amikor beszálltunk a kocsiba.
  
  
  Jenilik beindította a motort, mi pedig a kapuhoz hajtottunk. Az őr újságot olvasott. Amint meglátta Yenilikt, sietve magára vonta a figyelmet.
  
  
  – Jó napot – mondta.
  
  
  Yenilik bólintott. „Erzurumba megyek, hogy átadjam a foglyot az ankarai hatóságoknak. Néhány óra múlva visszajövök.
  
  
  A biztonsági őr benézett az autóba. 'Igen Uram. leírom. Újra benézett, hogy azonosítson engem. Lehajtottam a fejem, és a sapkám eltakarta az arcom nagy részét.
  
  
  – Emin veled jön – mondta Yenilik.
  
  
  'Ó igaz. Igen Uram.
  
  
  A következő pillanatban a börtön falain kívül találtuk magunkat. Csak most vettem észre, hogy süt a nap.
  
  
  – Az első út jobbra vezet – mondtam Yeniliknek.
  
  
  Erzurum azonban más utat választ” – kommentálta. Tudom.' Levette a kalapját, és az utat nézte.
  
  
  Amikor a kijárathoz értünk, Yenilik nyakában tartottam a Lugert. 'Itt.'
  
  
  Bekanyarodtunk egy földútra. Yenilik vezetett. Érezte, mi lesz vele. Ezt a döntést azonnal meghoztam, amint rájöttem, hogy a menekülésünkre akarom felhasználni. Ha Yenilik élt volna, gyakorlatilag nulla az esélyünk, hogy kikerüljünk a török rendőrség irányítása alól. Ha meghalna, nagy zűrzavar támadna. És így lesz időnk megtalálni Sir Albertet. Olyan egyszerű volt minden.
  
  
  Kérdezte. - "Mit fogsz csinálni velem?"
  
  
  – Tegyen egy kört az autójával.
  
  
  „Hadd szálljak le innen. Elmehetsz nélkülem is."
  
  
  A kihallgatása után ismét fájdalmat éreztem az arcomban és az egész testemben. Az arcán a sátáni gyönyörre gondoltam. Mindenki másra gondoltam, aki sötét börtönének falai mögött volt.
  
  
  Hirtelen Yenilik pánikba esett. Jobbra forgatta a kormányt, élesen balra és ismét jobbra. Az útról egy árokba repültünk. Heather és én nekiestünk az autó oldalának. Mielőtt az autó megállt, Yenilik kinyitotta az ajtót, és kiugrott. Elnyúlt az aljnövényzetben, talpra ugrott, és átrohant a magas füvön.
  
  
  Átmásztam Heatheren és kiugrottam a kocsiból. Miután újra felálltam, széttártam a lábaimat, hogy a lehető legszilárdabban állhassak. Kinyújtott karral célba vettem a Lugert. A pisztoly felemelkedett a kezemben, Jenilik pedig a földbe verte a fejét.
  
  
  Közeledtem hozzá. A golyó a gerincén találta el. Halott volt, mielőtt földet ért.
  
  
  Az autóhoz visszatérve bólintottam Heathernek, hogy Yenilik meghalt.
  
  
  – Oké, akkor menjünk – mondtam.
  
  
  – Batumiba?
  
  
  Hová vihették volna az oroszok Sir Albertet?
  
  
  – Tényleg át akarod lépni az oroszországi határt?
  
  
  Belenéztem kékesszürke szemébe. – Tud más módot arra, hogy eljuthasson Sir Alberthez?
  
  
  Ez költői kérdés volt. Megfordult, és elindult a kocsi felé. Beléptünk. Beindítottam az autót és elindultunk a határ felé.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  10. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  A nap nagy részét azzal töltöttük, hogy letartóztatás nélkül elérjük a határt. A katonák az egész katonai övezetben járőröztek. Két török falun mentünk keresztül, amelyeket nem kerülhettünk el anélkül, hogy nem találkoztunk volna rendőrökkel. Tudtam, hogy kevés időnk maradt, mire a börtönhatóságok megtalálták az őrt Yenilik irodájában. Vagy a titkára, vagy az őr teste a cellámban. Hamarosan az összes rendőrőrs riasztás lesz a régióban. Talán már olyan messze volt. Csak az volt a javunkra, hogy az volt a benyomásuk, hogy Erzurum felé tartunk. Ez volt a Tarabiából való menekülés szokásos útvonala. És mivel nem tudták, hogy Sir Albertet az oroszok rabolták el, nem volt okuk azt hinni, hogy Oroszországba megyünk.
  
  
  Egyébként a problémáink jelentősek voltak. Először el kellett jutnunk Oroszországba, Batumi határvárosába. Ezután meg kellett találnunk a tábort, ahol politikai foglyokat, disszidálókat és olyan embereket raboltak el, mint Sir Albert, és szorongatnunk kellett, hogy ott van. Ezután akarata ellenére el kellett vinnünk, valahogy át kellett vinnünk a határon, majd Kelet-Törökországon keresztül eljutnunk a déli partra.
  
  
  A határ túloldalára jutás volt akkoriban a legnagyobb buktatónk. A határ mindkét oldalán több kilométernyi nyílt vidék volt, amelyet katonák, kutyák és aknák őriztek. Magán a határon magas őrtornyok álltak géppuskafészkekkel, amelyek nagy területeket borítottak be. A határ orosz oldalán is volt egy szántósáv, amelyet rendszeresen felszántottak. Nem vetettek semmit, hanem úgy, hogy a nyomok jól látszódjanak.
  
  
  Estefelé új ruhát vettünk egy távoli faluban, és egy kopár síkság közepén egy vasútvonalra bukkantunk. Megállítottam a kocsit.
  
  
  – Úgy tűnik, ez a vasút a határhoz vezet – mondtam. Heather arra az oldalra nézett, ahonnan a sínek jöttek.
  
  
  'Igen. Azt hiszem, ez az Erzurum-Tiflis vonal."
  
  
  – Tiflis?
  
  
  – Az oroszok Tbiliszinek hívják.
  
  
  – Tehát a vonat átlépi a határt.
  
  
  „Embereink szerint igen. De ez egy furcsa vonat, Nick. Vonat utasok nélkül."
  
  
  – Szóval tehervonat.
  
  
  – Nem, ez egy személyvonat. A határ lezárásakor a két ország megállapodott abban, hogy a vonat a régi menetrend szerint közlekedik. Csak az utasokat nem engedik be vagy ki Oroszországba. A két ország szimbolikus kapcsolatának szánják."
  
  
  – Úgy érted, hogy a legénységen kívül senki sem megy velük Oroszországba.
  
  
  „Egy török katonatiszt és egy rendőr a határra utazik. Megjelennek a legénységi útlevelek. A vonat ezután orosz rendőrökkel a fedélzetén belép Oroszországba. Mindig ellenőrzik, hogy nincsenek-e poénok.
  
  
  Elgondolkodva néztem a vasutat, amint átkanyarodott a kietlen tájon, és eltűnt a távolban. "Mikor megy ez a vonat és hol áll meg?"
  
  
  „A Karstól északnyugatra, egy régi erődvároson keresztül utazik. Oroszországban Leninakanba megy. Lehet, hogy többé nem megy Tiflisbe. Nem tudom. Azt hiszem, hetente kétszer-háromszor lovagol. De Nick, hogy a fenébe fogod ezt kezelni?
  
  
  Mondtam. - 'Mit szeretsz jobban?' „Ez a kockázat vagy a kutyák és az aknamezők? Még ha át is megyünk ezen, akkor is sétálni fogunk. A vonat gond nélkül elvisz minket Batumiba.”
  
  
  – Ez tény – ismerte el a lány.
  
  
  – Kövessük a vasutat, amíg el nem érjük a falut. Aztán megkérdezzük, hogy mennek a dolgok. kíváncsi lettem.
  
  
  Mosolygott. „És ki vagyok én, hogy megállítsak? Csak vezess."
  
  
  A legközelebbi faluban közölték velünk, hogy reggel hét órakor ott áll meg a vonat. Aztán megraktak több doboz zöldséggel, amelyeket a leninakan állomás vezetőjének szántak. Ez volt az egyetlen termék, amely átlépte a teljes török-orosz határt.
  
  
  A vonat egy szénbunkerrel ellátott gőzmozdonyból, egy poggyászkocsiból és egy személykocsiból állt. A zöldséges dobozok a poggyászkocsiba kerültek, a tiszt és a rendőr a vámossal együtt ült a kocsiban.
  
  
  Alkonyatkor Heather nélkül elmentem egy kis boltba vásárolni. Hússal, sajttal, kenyérrel és egy üveg borral tértem vissza. Elhagytuk a falut és megálltunk egy istállónál, ami elég messze volt. Az istálló sötét volt és üres, kivéve néhány tehenet, amelyeket kötéllel a falhoz kötöttek.
  
  
  – Horkolnak a tehenek? - kérdezte Heather.
  
  
  – Soha nem feküdtem le tehénnel.
  
  
  Halkan felnevetett, és a szájára tette a kezét. A zúzódások eltűntek az arcáról. És egy sállal a hosszú, szőke haján különösen vonzó orosz parasztasszonynak tűnt.
  
  
  Leültünk egy szénabála elé, és lakmároztunk az ételből, amit vásároltam. Mióta Tarabyában leszálltunk a vonatról, most először kóstoltunk ismét finom ételeket. Megittuk a bort az üvegből, megtöröltük a szánkat az ingujjunkkal, és nagyon jóllakottnak és elégedettnek éreztük magunkat.
  
  
  – Nicky? - mondta Heather, és felém nyújtotta az üveget.
  
  
  'Igen?'
  
  
  – Megpróbál lerészegedni?
  
  
  - kuncogtam. A holdfény behatolt a régi deszkák résein, és lágyan hullott Heather arcára. – Csak ezt veszed észre?
  
  
  – Azt hiszem, el akarsz csábítani – mondta. – Szerintem nagyon rossz dolgokat tervezel. Hátradőlt a szénán, és úgy nyújtózkodott, mint egy bágyadt párduc.
  
  
  – Biztos vagy benne, hogy én próbálok elcsábítani valakit?
  
  
  A lány felkacagott. Érezni kezdte a bor hatását.
  
  
  – Nem tehetek róla, ha a közelben vagy, Nick.
  
  
  Kortyoltam egy korty bort, és magam mellé tettem az üveget. Nagyon szép volt itt. Beszívtam a széna meleg, száraz illatát, és hátradőltem, kezeimet a fejemre tettem. Heatherre néztem. Jobb lábát előre-hátra mozgatta úgy, hogy a térdei folyamatosan összeértek. Ahogy a jobb térde belesüppedt a szénába, látszott a combjának puha, krémes belső oldala és a fenekének kialakuló íve.
  
  
  – Mi a fenét keres egy olyan szexi nő, mint te egy török pajtában?
  
  
  – Remélem, csábító.
  
  
  – Mondta már neked valaki, hogy szexmániás vagy?
  
  
  – Csak te, édesem.
  
  
  Odahajoltam hozzá, és a vállára támaszkodva éreztem meleg ajkait. Borszag terjengett körülötte. A szája mohón szívta az enyémet, kutatott és lökött. A kezem megtalálta az egyik puha fehér combot, és végigsiklott a selymesen meleg felületen. – Jó úton haladsz – suttogta a fülembe.
  
  
  – Ez jó hír – mondtam.
  
  
  Nem mondtunk többet. Csak a szél hangja hallatszott, amely halkan kopogott az istálló ajtaján, és a halk hangok, amelyek Heather félig elnyílt ajkairól szöktek ki. Aztán jött a tikkasztó hőség, ami eloszlatta Tarabia minden emlékét és fájdalmát, és elfeledtette vele a Sir Alberttel és Batumival kapcsolatos feszültségeket. Aztán mély, békés álomba merültünk.
  
  
  Az állomáson voltunk, amikor kora reggel megérkezett a vonat. Hűvös, napsütéses nap volt, és több mint egy óra telt el napkelte óta. A peronon nem volt senki, csak az állomásfőnök és egy férfi, aki zöldséges dobozokat rakott. A kocsi oldalára helyezte őket, hogy az oroszok azonnal lássák a dobozokat, amikor átvizsgálják a csomagtartót. A tiszt és a rendőr a kocsiban maradt.
  
  
  Heather és én elbújtunk a wc-ben, szemben a csomagtartó automatával. Nyugodtan vártuk a dobozok felpakolását. Közvetlenül azelőtt, hogy az állomásfőnök bezárta a gépet, nem volt senki a peronon. Gyorsan és szinte hangtalanul átkeltünk az úton, és beszálltunk a poggyászkocsiba. Odamentem a dobozokhoz, és láttam, hogy szorosan az oldalfalhoz vannak nyomva. Kicsit előre mozgattam őket, hogy leülhessünk a dobozok és a fal közé.
  
  
  Szerinted ez működni fog? - kérdezte Heather, miközben elhagytuk a falut.
  
  
  – Hamarosan megtudjuk – mondtam.
  
  
  Távolabb volt a határnál, mint amire számítottunk. Néhány centire kinyitottam az ajtót, hogy beengedjem egy kis fényt és friss levegőt. Fantasztikus tájon haladtunk keresztül. Folyó zöld dombok fákkal itt-ott a fű között. Ezután sziklásabb terepre léptünk be. A vonat egy primitív fahídon átkelt egy mély, száraz mederen, és lelassított. Kinéztem és találtam egy őrszemet. A határon voltunk. Az egyenes híd volt a választóvonal Törökország és Oroszország között.
  
  
  – Külföldön vagyunk – mondtam.
  
  
  Egy pillanattal később visszatértünk a fedezékünk mögé. A friss babnak és a zöldségeknek nagyszerű illata volt.
  
  
  Hirtelen hangos üvöltéssel kitárult az ajtó, és fény áradt befelé.
  
  
  – Hat doboz? - mondta a hang.
  
  
  – Igen, hat.
  
  
  'Bírság.'
  
  
  Az ajtó ismét becsapódott. Újra felsóhajtottunk. A vonat rándulással elindult, és éreztem, hogy egy hídon megyünk át. Körülbelül a híd felénél megálltunk.
  
  
  Suttogtam. - 'Most mi?'
  
  
  Szerintem itt végzik a rituáléjukat – mondta Heather. „Két orosz tiszt és két köztisztviselő közeledik a vonathoz. A híd közepén találkoznak a törökkel. Amúgy tudod: tűzijáték, kézfogás, az egész káosz.
  
  
  Hallgattunk, és valóban, az autón kívül oroszul beszéltek. Heathernek igaza volt. Nevetés hallatszott, és valaki törökül kiabált valamit. Néhány pillanattal később fém hangját hallottuk a fémen és kaparászni a síneken. A mozdony felől jött, a híd közepén van kerítés? - kérdeztem Heathert.
  
  
  - Ha jól emlékszem, egy acélgerenda van keresztben a síneken. Szerintem most elviszik.
  
  
  Megint igaza volt. Egy pillanattal később a vonat ismét elindult. A kerekek tompa hangjából sejtettük, hogy ismét szilárd talajon haladunk. Néhány perc múlva a vonat ismét megállt. Oroszországban voltunk.
  
  
  – Ez egy orosz határállomás – suttogta Heather. - Most már csak a személyzet van a vonaton. Tűzoltó, mérnök és karmester. orosz katonák. .
  
  
  Az ajtó csattanva nyílt ki. Egy fiatal férfi hangja oroszul kiabált: "Hat doboz zöldség."
  
  
  fázunk. Ha egy katona bejön ellenőrzésre, azonnal lát minket.
  
  
  Az ajtó nyitva maradt. Egy hang hallatszott messziről: – Van retek?
  
  
  Egy pillanatra csend volt. Aztán egy hang az ajtóban azt kiáltotta: „Nem, ezúttal nem retek. Csak sárgarépa és bab. Kérsz répát? Heather megszorította a combomat. Elakadt a lélegzetünk.
  
  
  – Nem, nem szeretem a sárgarépát.
  
  
  Egy pillanattal később az ajtó ismét becsapódott.
  
  
  'Jézus Krisztus!' - suttogtam a sötétben.
  
  
  – A szívem megállt – mondta Heather lélegzetvisszafojtva.
  
  
  A vonat remegve indult ismét mélyen Oroszországba. Fokozatosan felgyorsult, és végiglovagolt a síneken. Végre mélyeket lélegezhettünk. Kijöttünk a dobozok mögül és újra kinyitottam az ajtót. A táj nagyjából ugyanilyen volt, de most Oroszországon keresztül autóztunk. Elhaladtunk egy kereszteződés mellett, és a távolban láttam, hogy két ember sétál egy kavicsos úton, feltehetően egy parasztpár. Szinte pontosan úgy néztek ki, mint a törökök a határ túloldalán.
  
  
  – Húsz mérföld múlva a faluban leszünk – mondta Heather. „Ha a vonat lelassul, le kell ugranunk. Akkor egészen közel leszünk Batumihoz.” Örültem, hogy Heather velem volt, mert sosem aggódtam igazán a török-orosz határ miatt. Tudása elegendő volt egy megvalósítható terv elkészítéséhez.
  
  
  Legalább egy terv, amit megpróbálhatnánk megvalósítani.
  
  
  Tizenöt perccel később a vonat lelassult. Közeledtünk a faluhoz. Ideje volt leugranunk. Heather ugrott először. Beesett a vasúti töltés magas füvébe, és addig gurult, amíg el nem esett. Utána ugrottam, és a lábamon landoltam, de a sebességem fejjel a poros aljnövényzetbe sodort. Nincs zúzódás, csak a méltóságom sérült. Addig feküdtünk, amíg a vonat el nem tűnt. Heather ekkor felállt, és a füvön át felém sétált, lesöpörve a port a szoknyájáról és a blúzáról. – Oké – mondta vidáman. – Oroszországban vagyunk, Mr. Carter. Szerinted mi is kijutunk innen?
  
  
  – Te sem leszel soha elégedett – kuncogtam.
  
  
  A lány a területre mutatott. „Batumi északon van. Ha körbejárjuk a falut, valószínűleg találunk egy odavezető utat."
  
  
  'Nagy. Csak az a baj, hogy nincs közlekedésünk.”
  
  
  – Még mindig megpróbálhatjuk a stoppolást – mondta.
  
  
  Ezen gondolkodtam egy ideig. Heather orosz nyelve tökéletes volt, az enyém pedig elfogadható. – Igazad van – mondtam. 'Meg tudjuk csinálni. és megtesszük"
  
  
  – De Nick…
  
  
  – Azt mondod, túl kockázatos?
  
  
  – Nos, valójában igen.
  
  
  – Van jobb ötleted?
  
  
  A lány elfintorodott. – Oké, akkor induljunk.
  
  
  Fél órába telt, mire megtaláltuk az utat észak felé. Úgy éreztük, örökké arra várunk, hogy elhaladjon egy autó. Heather mogorva volt és egy kicsit félt. Nem tetszett neki az ötlet, hogy kémküldetés keretében stoppoljon Dél-Oroszországban. Mellesleg én is. De néha nagy kockázatot kell vállalnia, hogy a művelet sikeres legyen.
  
  
  Végül megérkezett egy autó. Az orosz gyártmányú autó tíz éves, és úgy néz ki, mint egy háború előtti amerikai autó. Intettem a sofőrnek, ő pedig megállt egy nagy porfelhőben.
  
  
  Megkérdeztem őt. - Batumiba mész? Kinéztem a nyitott ablakon. A sofőr alacsony, zömök férfi volt, pirospozsgás, kerek arccal. Két ragyogó kék szem figyelmesen nézett rám.
  
  
  – Igen, Batumiba megyek – mondta, és megpróbálta megpillantani Heathert. 'Bejutni.'
  
  
  Félretoltam két ütött-kopott bőr aktatáskát, és leültem a hátsó ülésre. Heather elöl ült, az orosz mellett.
  
  
  „Nem volt szerencsénk a bringánkkal” – magyarázta, miközben folytattuk utunkat. – Batumiban laksz?
  
  
  – Nem, nem – mondta nevetve. „Távol vagyok otthontól. Rosztovban élek. Körbejárom az egész környéket, hogy megvizsgáljam a településeket."
  
  
  – Ó, értem – mondta Heather. – Különleges munkád van.
  
  
  Hízelgett. "Nem, rendben van. Hiszen minden munka különleges a maga módján. Nem?'
  
  
  – Természetesen, elvtárs, ebben van igazság – válaszolta Heather.
  
  
  A válla fölött felém nézett. – Miért mész Batumiba?
  
  
  Reméltem, hogy nem kíváncsi. Ha túl sokat kér, hiába kell meghalnia. – A húgommal meglátogatjuk a nagybátyánkat. Azt hittem, az utazásunk egy kicsit könnyebb lenne, ha flörtölhetne Heatherrel.
  
  
  Még egy hosszas, csodáló pillantást vetett rá. „Ó, a nővéred! Azt gondoltam ...'
  
  
  – Nem – mondtam.
  
  
  Heather rám pillantott.
  
  
  – Nagyon jó, hogy van egy ilyen nővérünk – mondta. – De az akcentusod más.
  
  
  önkéntelenül is megfeszültem.
  
  
  - Szerintem a húgod ezekről a helyekről származik. De van egy nagyon határozott akcentusod: azt mondanám, hogy északról jöttél.
  
  
  – Igen – mondtam gyorsan. „Kirovban nőttünk fel. Tanya Moszkvában járt iskolába, majd ide költözött."
  
  
  A következő 45 percben tovább blöfföltünk, ő pedig továbbra is kérdezősködött. De soha nem lett gyanús. Elkérte a kirovi címemet, és nekem kellett egyet kitalálnom. Megkérdezte, hogyan került Heather Dél-Oroszországba, és a lány elmesélt egy gyönyörű történetet. Meghallgatta és élvezte a válaszainkat. Egyszóval nagyon jól érezte magát. A kezem végig Hugo mellett tartottam, használatra készen, de nem volt rá szükség.
  
  
  Délután fél háromkor érkeztünk Batumiba, és nagy hálával és megígértünk vele, hogy meglátogatjuk. Éhesek voltunk, de nem volt sem orosz pénzünk, sem az oroszországi élelmiszervásárláshoz szükséges személyi igazolványunk. Heather besétált egy vasboltba a keskeny főutcán. Elmondta az eladónőnek, hogy van egy testvére egy katonai táborban a városon kívül, és meg akarja látogatni. A pult mögött álló nő azt mondta neki, hogy ez nem egy szokványos katonai tábor, és látogatókat nem engednek be. De némi kitartás után kész volt elmondani Heathernek, hogyan juthat el oda. Ha elég hülye volt ahhoz, hogy mindenféle bajba keverje magát, magának kellett volna rájönnie.
  
  
  – Azt hiszed, nem hitte el? - kérdeztem Heathert.
  
  
  „Nem hiszem. Többet tett azért, hogy távol tartson a bajtól, mint azon, hogy vajon miért ragaszkodom ahhoz, hogy tudjam, hogyan jutok el oda. Mikor megyünk?'
  
  
  – Sötétedésig nem – mondtam. – Ma estig kell várnunk.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  11. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Heather és én elbújtunk az aljnövényzetben egy magas szögesdrót kerítés mellett. Volt egy tábla világos felirattal:
  
  
  
  
  BELÉPNI TILOS
  
  
  Batumi hazatelepítő tábor.
  
  
  KUTYÁK ÁLTAL VÉDVE.
  
  
  
  
  
  
  A kutyákat még nem láttuk, de ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek ott. Elég kicsi tábor volt. Hat hosszúkás faépület és egy nagy négyzet alakú faház. Két kis épületből és egy faházból ömlött a fény.
  
  
  Körülnéztem a sötétbe burkolt kopár területen, miközben két férfi kiment a főépületből, és elindult az egyik kivilágított épület felé. Az egyik katona egyenruhában, a másik civilben. A katonánál puska volt, és egy civil ruhás férfit követett. Elbújtak a laktanyában.
  
  
  – Nem Sir Albert az egyetlen fogoly itt – suttogtam.
  
  
  – Ijesztőnek találom – mondta Heather.
  
  
  „Bizonyára rémálom hirtelen megtudni, hogy életed hátralévő részét egy koncentrációs táborban töltöd valahol Szibériában, olyan emberekkel körülvéve, akik még az anyanyelvedet sem beszélik. Úgy értem, egy orosz számára ez elég rossznak tűnik. De az angol vagy az amerikai soha nem fogja túllépni a sokkot."
  
  
  – Ez rossz az oroszoktól – mondta Heather komoran.
  
  
  – Azt hiszem, ez az ő elképzelésük a közös munkáról – mondtam fanyar mosollyal. "Nincs hely a filozófiájukban..."
  
  
  Csendben maradtam, amikor újra kinyílt a faház ajtaja, és újabb két férfi jött ki. Egy másik fogoly az őreivel. Heather a fogai között füttyentett. A foglyot is felismertem. Sir Albert volt... Egészen más benyomást keltett, mint Tarabiyában. Ez még sötétben is látszott. Ott valószínűleg még mindig azt az illúziót táplálta, hogy van miről beszélnie az oroszokkal, hogy kivásárolhatja a szabadságát. Most minden reménye füstté vált. A vállai leereszkedtek, és majdnem végigvánszorgott a földön. Hideg árnyékként derengett előtte a jövő. És ez nagy csapást mért ellenállására. A két férfi egy másik laktanyába lépett, ahol még égtek a lámpák. Az ajtó becsukódott mögöttük.
  
  
  Heather felém fordult. – Istenem, láttad, hogyan viszonyul a helyzetéhez?
  
  
  – Igen – mondtam. – De legalább tudjuk, hogy most itt van. Azt hiszem, ez a katona a személyes őrzője, és mindig vele van.”
  
  
  – Szerinted van még valaki a szobában?
  
  
  – Valószínűleg nem. Néz!'
  
  
  A kerítésen belülről egy őr sétált felénk egy nagytestű kutyával láncon. Elakadt a lélegzetünk, amikor a kutya szimatolni kezdett mellettünk. Szándékosan a széllel szemben mentem be a táborba, hogy elkerüljem az ilyen meglepetéseket. Néhány pillanattal később az őr és a kutya elhaladt. Az őr nagykaliberű puskát vitt a vállán.
  
  
  – Több mint egy órája vagyunk itt, és ez az első alkalom, hogy elmúlt – mondtam. – Ha egy órán belül itt végzünk, nem fog zavarni minket.
  
  
  „Ez lehet az első körbejárása” – mondta Heather. „Talán például nyolc előtt nem kezdenek el passzolni. Aztán fél óra múlva újra jöhet.”
  
  
  'Ez igaz. De vállalnunk kell ezt a kockázatot.
  
  
  Hasomon csúsztam a kerítés felé. Heather rögtön utánam jött. Amikor a kerítéshez értünk, felemeltem a fejem és körülnéztem. Semmi vagy senki nem mozdult. Heatherhez fordultam.
  
  
  – Maradjon itt, hogy szemmel tartsa azt az átkozott őrszemet – mondtam. – Ha megjön, adjon jelet. Egy madár szelíd kiáltását utánoztam. Hibátlanul megismételte.
  
  
  'Nagy. Ha nem jövök vissza háromnegyed órán belül, menj el nélkülem. Menjen egyenesen dél felé a határ felé. Ha Törökországba érkezik, menjen az Adanától hat kilométerre keletre fekvő tengerpartra. A tengeralattjáró a következő öt éjszakát ott várja. Éjfél és hajnali két óra között. Zseblámpával kell jelezni. Háromszor rövid, egyszer hosszú."
  
  
  – Három rövid, egy hosszú – ismételte meg. Rövid csend támadt közöttünk. – Inkább veled megyek, Nick.
  
  
  – Sajnálom, de te sokkal fontosabb vagy ezen a helyen. Oké, feküdj le és ne aggódj.
  
  
  Újra körülnéztem és felálltam. Átdobtam a kabátomat a szögesdróton, és gyorsan felmásztam a kerítésre. Felugrottam és a másik oldalon landoltam.
  
  
  Elindultam Sir Albert kunyhója felé, amikor ismét kinyílt a főház ajtaja, és ismét beengedtem az őrt és a foglyot. A földre vetettem magam, és vártam, míg eltűnnek az úton lévő kunyhóban.
  
  
  Felpattantam és a legközelebbi kunyhóhoz rohantam. Néhány másodpercig álltam az ajtó mellett az árnyékban. Aztán megfogtam a kilincset és benyomtam az ajtót.
  
  
  Sir Albert a két összecsukható ágy egyikén feküdt, és kezével eltakarta az arcát. A katona hangosan felolvasott egy részletet Leninből. A pisztolya az asztalon volt, meg minden. Amíg tovább olvasott, bementem a kunyhóba, és óvatosan becsuktam az ajtót. De az őr hallotta, hogy az ajtó visszacsapódik a zárba, és felnézett.
  
  
  – üvöltött. - Ki megy! 'Mi ez'
  
  
  Hagytam, hogy Hugo kicsússzon a hüvelyéből, és felkészültem a tűsarkú feldobására. Közben az orosz az asztalon lévő pisztolyáért nyúlt. A tűsarkú süvített a levegőben, az orosz pedig megvakarta a mellkasomat. Az alkarjában sérült meg, nem pedig a mellkasában, ahogy terveztem. Fájdalmas kiáltással eldobta a fegyvert. Kihúzta a kést a kezéből, miközben átgurultam az asztalon. Egyszerre belerúgtam mindkét lábbal és együtt gurultunk tovább a padlón.
  
  
  'Te!' Hallottam Sir Albert hívását.
  
  
  A földön birkóztunk két ágy között. A katona hirtelen rám ült, és tűsarkúval próbálta elérni a torkom. Meghúztam a karját, és Hugo egy hüvelyknyire a fejemtől jött. A katona erős volt és jobb helyzetben is. A kezünk remegett a hatalmas feszültségtől, és Hugo ismét félelmetesen közeledett. Egy hirtelen rándítással megcsavartam a karját, mire a kés egy csapással a padlóra esett. Kiszabadítottam a másik kezemet, és az öklömmel egyenesen a szögletes arcába csaptam. Legurult rólam a padlóra.
  
  
  'Dobd el!' - Sir Albert fölöttünk állt. – Hagyj békén, te idióta!
  
  
  Figyelmen kívül hagytam őt. A katonával egy tűsarkút kerestünk valahol a földön. Ő találta meg először, és újra neki akartam rohanni, de Sir Albert a vállamon lógott. Hasba könyököltem. Lihegve zuhant az ágyra. Tettem egy nagy lépést a katona felé, és fejbe rúgtam. Megütöttem az arcán és ököllel elhajítottam. Kihúztam a kést a kezéből. Épp amikor fel akart állni, a tűsarkút a mellkasába szúrtam. Leesett az álla, és a törzse lassan oldalra csúszott. Kihúztam belőle Hugót. Meghalt.
  
  
  – Ön ölte meg – mondta Sir Albert vádlón.
  
  
  – Elegem van belőled – mondtam, és leoldottam a bilincset a halott orosz övéről. Megbilincseltem Sir Albert kezét, és megkötöztem egy törülközővel, mielőtt segítséget hívhatott volna. Rám nézett, amikor levetkőztem az oroszt és felpróbáltam az egyenruhát. Rutinná vált valaki más ruháinak viselése.
  
  
  – Oké, menjünk – mondtam a fogolynak, és feltettem egy övet a töltényekkel.
  
  
  És Sir Alberttel előttem elhagytam a kunyhót. Nem látok senkit. Kerestem az őrt és a kutyáját, de nem jelentek meg. Már közeledtem volna a kerítéshez, amikor a főépület mögött egy dzsipnek látszó autóra lettem figyelmes.
  
  
  Alig gondoltam rá, megcsináltam. Nem volt közlekedésünk, és nem hagyhattam ki ezt a lehetőséget. Sir Albertet magammal vittem oda, ahol Heather feküdt.
  
  
  – Menj a kapuhoz, és beszélj tovább az órára – mondtam neki. – Mondd meg nekik, hogy Batumiból származol, és meg akarod látogatni az egyik őrt. Csak találj ki egy nevet. Néhány perc múlva veled vagyok.
  
  
  – Oké, Nick.
  
  
  Visszavonszoltam Sir Albertet a főépületbe, és beültettem a dzsip hátuljába. A gyújtásban nincs kulcs. Találtam két gyújtáskábelt a műszerfal alatt és összekötöttem. A motor beindult. Megkerültük a faházat a kapuig.
  
  
  Heather a fényesen megvilágított őrházban állt, és feszülten beszélgetett az őrrel. Amikor meghallotta, hogy megállok a kapuban, kijött. Sir Albertre nézett, majd rám.
  
  
  'Ki vagy te?' - kérdezte gyanakodva.
  
  
  „Batumiból küldtek, hogy felvegyem ezt a foglyot. Amikor ma délután megérkeztem, valaki más már várt rám.”
  
  
  – Megnézhetem a papírokat, amelyek kiszabadítják?
  
  
  – Hát persze; természetesen. Megszerzem őket." Kiszálltam a dzsipből, és az egyenruhámba tettem a kezem. Eközben Heather az őr mögött állt, és használatra készen tartotta a .380 Sterlinget.
  
  
  Amíg az ellopott tunikában kotorásztam papírok után, Heather felemelte a revolvert, és erősen a koponyán ütötte. Az őr nyögve esett el. Hagytam, hogy Hugo a kezembe csússzon.
  
  
  – Várj – mondta. – Nem kötelező. Elég sokáig eszméletlen marad.
  
  
  Igaza volt. Visszatettem Hugót a hüvelyébe, és életben hagytam az őrt. Azon tűnődtem, hogy nekem is megadta-e ezt a lehetőséget. Heather lépett be, én pedig kihúztam az őrt a szemem elől. Visszaugrottam a kocsiba és lenyomtam a gázpedált. A dzsip morogva elszáguldott az éjszakába.
  
  
  Csak mi voltunk az úton, és gyorsan haladtunk több kilométeren keresztül. Megkértem Heathert, hogy vegye le a kendőt Sir Albert szájáról, hogy ne zavarja a légzését. Azonnal minket kezdett hibáztatni. Épp a tudtára akartam adni, hogy rohadt nyugodtnak kell lennie, amikor a másik irányból egy dzsip közeledett felénk, amely megegyezett azzal, amivel mi vezettünk.
  
  
  Mondtam. - "A fenébe!" .
  
  
  A másik dzsip lassított. Mintha meg akarta volna állni. Tudtam, hogy nagy bajban leszünk, ha megállunk. Intettem nekik, miközben ugyanolyan sebességgel haladtam el mellettük. Egy másik dzsipben két katona és egy tiszt volt.
  
  
  Sir Albert megfordult, és odakiáltott nekik. 'Segítségért! Engem elrabolnak!
  
  
  A másik dzsip fordulni kezdett. Alulra nyomtam a gázpedált.
  
  
  – Ha nem lennél olyan átkozottul fontos a mi átkozott kormányunknak... – mondta Heather dühösen.
  
  
  Benéztem a visszapillantó tükörbe, és láttam, hogy a fényszóróik kirajzolódnak. – Mindent meg kell tenniük, hogy ez megtörténjen.
  
  
  Teljes sebességgel elhaladtunk Batumi mellett, és ráfordultunk a határ felé vezető útra. Alig két óra autóút. Már vagy öt kilométert haladtam a macskaköves úton, amikor a bal oldalon egy murvás utat fedeztem fel. Élesen megfordultam és újra megnyomtam a gázt. Üvöltve repültünk végig a sötét úton. A dzsip oldalain túlnövés sorakozott, az alján pedig kavics dübörgött. A mögöttünk lévő fényszórók is befordultak és követtek minket. Újabb éles kanyart tettem, és sűrű aljnövényzetet láttam a fényszóróim útjában. Lekapcsoltam a villanyt, és áthajtottam egy sekély árkon a bokrok mögött. Amint megálltunk, megragadtam Sir Albertet, és a kezemmel eltakartam a száját. Egy pillanattal később egy másik dzsip zúgott el mellette, és lassítás nélkül haladt tovább az úton.
  
  
  Megvártam, amíg már nem hallom a másik motor hangját, majd visszafordítottam a dzsipet az útra abba az irányba, ahonnan jöttünk, és felszálltunk. A határra.
  
  
  Sir Albert sikoltozni kezdett. - 'Vigyél vissza!'
  
  
  Elegem van Sir Albertből. Meggyőződve arról, hogy örökre elvesztettük üldözőinket, leparkoltam az autót az út szélére, és az arca elé tartottam Wilhelminát.
  
  
  – Most figyelj jól – mondtam veszélyesen nyugodtan. „Elegem van ebből a sok nyafogásból a hátam mögött. Bármelyik percben a határon lehetünk. Vagy csatlakozol hozzánk, vagy nem.
  
  
  „Te magad választhatsz. Ha nem akarsz elmenni, itt és most nagy lyukat vágok neked."
  
  
  Láttam, hogy Heather az arcomat tanulmányozza. Nem gondoltam komolyan, amit mondtam, csak utáltam. De meg akartam érteni a helyzet súlyosságát. Együtt kellett működnie.
  
  
  Sir Albert szomorúan nézett a fegyver csövébe.
  
  
  Ő mondta. - "Mit számít, ha megölsz?" – Még mindig meg fogják ölni a feleségemet és a lányomat.
  
  
  – Pontosan ezt mondják – mondtam. „És sokadik alkalommal mondom, hogy nem. Kinek fogsz hinni? A Lugert a szeméhez hoztam.
  
  
  Rám nézett. – Igazat mondasz?
  
  
  'Istenem!' Heather felnyögött.
  
  
  – Igen, az igazat mondom – válaszoltam türelmesen.
  
  
  Mély levegőt vett. – Oké, akkor benne vagyok.
  
  
  – Nagyon ésszerű – mondtam hidegen.
  
  
  Tizenöt perccel később megjelent a határ. Kezdetben mindkét oldalon szögesdrót kerítés volt. Mögötte, ahogy Heather leírta, egy felszántott földsáv volt. Aztán egy aknamező és a következő szögesdrót kerítés, három tekercs vastag. Az út mellett egy körülbelül húsz méter magas torony állt, géppuskával. A torony lábánál egy őrszem állt. Az őrszem előtt és után több száz métert reflektorok világítottak meg.
  
  
  Ahogy lassan felé hajtottunk, kijött egy őr. Automata puska volt nála.
  
  
  – Nem fog hinni nekünk, akármit mondunk is neki – mondtam. „Látni akarja az újságokat. Minél nagyobb, annál jobb. Tehát meg kell küzdenünk ellene."
  
  
  – De nem látod ezt a géppuskát? - mondta Sir Albert. – Csak felrobbantanak minket!
  
  
  „Ha együttműködik, van esélyünk” – mondta neki Heather.
  
  
  – Vegyünk egy őrszemet – mondtam Heathernek. – Elviszem a férfit a toronyba.
  
  
  Most már csak tíz méterre voltunk az oszloptól. 'Állvány!' – kiáltotta az őrszem. Rámutatott egy helyre, körülbelül félúton közte és köztünk.
  
  
  Újra benyomtam a féket. Az őr a toronyban úgy fordította a géppuskát, hogy most betakart minket. Heather a táskája alá rejtette Sterlingjét. Kiszálltam a dzsipből és mentem előre, ahol az orosz várt rám. Örömmel vettem igénybe az egyenruhát és a katonai járművet.
  
  
  – Elviszem ezt az embert a török határhoz – mondtam. – Parancs Batumi parancsnokától.
  
  
  Figyelmesen nézett rám, valószínűleg azt hitte, furcsa akcentusom van. 'Hűséges.' Heatherre és Sir Albertre nézett. Fiatal férfi volt, ragyogó kék szemű és éles állú. Előkészítette a puskáját, és biccentett Sir Albertnek. "Polgár?" Megkérdezte, hogy Sir Albert orosz származású-e.
  
  
  – Itt vannak a papírok. Ismét a zsebembe nyúltam. Ez jel volt Heather számára. Elővettem a Lugeremet, és az őr feje mellett a toronyban lévő férfira céloztam.
  
  
  – nézett rám hitetlenkedve. Aztán felemelte a puskát. Egy másodperc töredékével később a dzsip szélvédője betört. Heather golyót lőtt belé. Az őrt mellkason találták, és hátratántorodott.
  
  
  Fegyvere háromszor elsült. A golyók a lábamnál értek földet, de nem figyeltem rá. Óvatosan meghúztam a Luger ravaszát, miközben a toronyban lévő ember egy pillanatra megmozdult.
  
  
  A Luger hangja más fegyverek hangjával együtt végigvitte az éjszakát. A toronyban lévő férfi felsikoltott és hanyatt esett, de éreztem, hogy nem ütöttem el eléggé.
  
  
  Felhívtam Heathert. - "Ülj a volán mögé és vezess!" Miközben óvatosan hátráltam, és felnéztem a toronyra, Heather a volán mögé ugrott és felgyorsult. A toronyban lévő férfi a felszínre szállt, a helyére tette a géppuskát és ránk lőtt egy sortüzet. A golyók betörték az útfelületet és visszapattantak a motorháztető féméről. Az egyik átment a szélvédőn, és eltalálta Sir Albert karját. Óvatosan céloztam a Lugerrel.
  
  
  Wilhelmina a karomban zuhant, és ezúttal eltaláltam, amire céloztam. A katona mindkét kezével megragadta a mellkasát, hanyatt esett, és eltűnt szem elől.
  
  
  A dzsip már mozgott, amikor beugrottam hátul. Heather élesen megfordult a halott őr teste körül, teljes gázt adott, és egyenesen áthajtott a sorompón. Ahogy rohantunk a török határ felé, röplabda nem követett minket. A toronyban lévő férfi is visszavonhatatlanul megsemmisült.
  
  
  Csak egy katona volt a török határállomáson. És nem volt semmi erőfeszítés, hogy kikapcsolja. Ahogy döbbenten állt, hallgatva Heather magyarázatát, Wilhelmina markolatával erősen megütöttem a tarkóján. Törökországban voltunk. És most a többi.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  12. fejezet
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Hajnali háromkor elhaladtunk egy kis falu mellett, mely mély csendbe merült. Ott elcseréltük az orosz autónkat egy nagy öreg Chevrolet-re. Miközben vezettünk, kidobtam az ablakon az egyenruhámat és az egyenruhámat.
  
  
  Aznap este nem találkoztunk rendőrökkel. Biztos voltam benne, hogy a törökök még mindig keresnek minket. De láthatóan nem akarták feláldozni az éjszakai alvásukat értünk. Annál jobb, hogy akadálytalanul át tudjuk lépni a határt. Napközben sokkal nehezebb lesz. Ezenkívül figyelembe kellett venni Sezak és Basimevi jelenlétét a part menti régióban. Elég profik voltak ahhoz, hogy megértsék, hogyan akarunk megszökni. Hiszen nem tudtunk megjelenni sem vasútállomásokon, sem repülőtereken.
  
  
  Celik nagyon mérges lenne. Ha Basimevi vagy bármelyik kollégája felfedez minket előtte, nagy bajban lesz. Mostanra már tudta a működésünk célját, és arra a következtetésre jutott, hogy sokat tudunk róla. Sok. Valószínűleg már figyelmeztette Kopanyevet és társait.
  
  
  Amint világosabb lett, kerülni kezdtem a falvakat és a városokat. Sir Albert állapota meglehetősen súlyos. Szerencsére a karján lévő seb nem volt más, mint egy mély vágás a húsban, de ellenállását komolyan aláásták az elmúlt hónapok eseményei. Sok vért vesztett. Heathernek rendszeresen be kellett kötnie a karját. Zavartan motyogott a sorsról, hogy soha nem kellett volna Törökországba mennie. És hogy az ő hibája, hogy a feleségét és a lányát megölik. Nehéz volt nem sajnálni őt.
  
  
  A nap jelentős részét elveszítettük a falvak és főutak körbejárásakor. Fogadok, hogy járőr van ott. Csak késő este értünk el Giazantepbe a szíriai határon. Ott nyugat felé fordultunk Adana és a part felé.
  
  
  Sir Albert állapota tovább romlott, és végül kénytelenek voltunk megállni egy kis faluban Adana közelében, hogy aszpirint vásároljunk neki.
  
  
  Úgy döntöttünk, hogy Heather a legalkalmasabb a drogériákban és az élelmiszerboltokban való vásárláshoz. Amíg Sir Albert és én a kocsiban vártunk rá, egy fekete Mercedes hajtott az autónk mellett. Két szigorú, hideg arcú férfi ült elöl. Három ismerős alak állt a hátsó ülésen.
  
  
  Az ablaktól balra Celik Sezak volt. Középen kollégám, Oleg Boriszov, a jobb oldalon pedig a KGB osztályának vezetője, Vaszilij Kopanev.
  
  
  Gyorsan elfordultam, remélve, hogy nem látják meg Sir Albertet a hátsó ülésen. Néhány aggódó másodperc után a Mercedes eltűnt a szemem elől, és újra kaptam levegőt. Amikor Heather visszatért az aszpirinnel, elmeséltem a történetet.
  
  
  – Gyorsak – ráncolta a homlokát Heather.
  
  
  – Kopanev nem bolond – mondtam, és beindítottam a motort. – Természetesen megértette, hogy a délkeleti partra költözünk. Azt hiszem, fejből tud minden leszállási helyet a tengerparton. Rohadt óvatosnak kell lenned.
  
  
  – Megkérdezhetem, miről beszélsz? - kérdezte Sir Albert, miközben lassan kihajtottunk a faluból.
  
  
  – Az az ember, aki az emberrablását szervezte, éppen átutazott itt – mondtam. „Minket keres. Talán ő is megtalál minket." Igyekeztem laza hangon tartani.
  
  
  – Ó – válaszolta ostobán Sir Albert.
  
  
  Elhagytuk a falut, és lassan, óvatosan Adana felé hajtottunk. Ismét besötétedett, és a távolban más autók hátsó lámpáit is láttuk. Az egyetlen forgalom, ami felénk jött, két teherautó volt. Útközben egyszer megálltunk, hogy vessünk egy pillantást Heatherre Sir Albert kezére. Vékony, sápadt arca komoly volt.
  
  
  – Igazad volt – mondta. – Kezdettől fogva bolondként viselkedtem.
  
  
  – Felejtsd el – mondtam.
  
  
  „Nem, hiába jöttem ide. De a családom...
  
  
  Heather barátságosan nézett rá. "Értjük." - mondta halkan.
  
  
  Kérdőn nézett rá. „Szerinted van esélyünk? Úgy értem, élve kijutni innen?
  
  
  – Ha szerencséd van – mondta Heather. - Szóval, a kezednek ezzel kell most foglalkoznia. Orvosi segítséget kapsz a fedélzeten."
  
  
  Mindkettőnkre nézett. – Köszönöm – mondta. 'Mindenkinek.'
  
  
  Hosszas keresgélés után Adanától hat kilométerre találtunk egy sziklás pontot. Felhajtottam a Chevrolet-vel a keskeny tengerpartra, és leparkoltam egy nagy sziklatömb mögött, a szikla tövében. Ott nem volt látható. Kimentünk és a sötét vizet bámultuk. Kis hullámok fagytak meg a parton.
  
  
  – Nos, itt vagyunk – mondtam.
  
  
  Heather körülnézett a sötét horizonton.
  
  
  – Tényleg azt hiszi, hogy mint a mesében, pontosan éjfélkor egy amerikai tengeralattjáró jön ki értünk a tengerből, és biztonságosabb helyekre visz minket?
  
  
  – Megtaláltam a megfelelő helyet – mondtam. – Tehát a megbeszélt időpontban ott lesznek. A Chevyben talált kis zseblámpára tettem a kezem, és újra próbálkoztam. Még mindig dolgozott. Sir Albert az uszonyon ült. Felemelte sebesült karját, amennyire csak lehetett, és a homokra meredt. Nekidőltem egy sziklának, és autókat kezdtem keresni a felettünk lévő úton. Heather odajött hozzám.
  
  
  – Nem hittem el, hogy élve kihozol minket, és elhagysz Oroszországot, Nicky – mondta halkan, és rám nyomta hosszú, szőke haját. „És most itt vagyunk, a török tengerparton, pontosan ott, ahol várnak ránk. Hihetetlen.'
  
  
  Mosolyogtam. "Ne siess. Még nem vagyunk a tengeralattjárón.
  
  
  – Ez nem akadályoz meg abban, hogy megszokjak, Yankee.
  
  
  A hangja lágy volt, szinte gyengéd. – Azt hiszem, hiányozni fogsz.
  
  
  Megérintettem az ajkait az enyémmel. – Talán egy hosszú szabadnapot tölthetünk ki, amikor Londonban vagyunk. Ha a feletteseink nem bánják, persze.
  
  
  – Az nagyszerű lenne, Nicky – mondta. – El tudnál vinni...
  
  
  Egy kézmozdulattal elhallgattam. Egy autó haladt az úton felettünk.
  
  
  Könyörögtem. - „Sir Albert!” „Szállj le!
  
  
  A szikla mögé húztam Heathert és megnéztük az autót, ami egy olyan helyen állt meg, ahonnan jó kilátás nyílt a tengerpartra. Sir Albert az uszadékfa mögött feküdt, és gyakorlatilag láthatatlan volt. Egy rendőregyenruhás férfi szállt ki az autóból, és körülnézett a tengerparton. Éreztem, ahogy Heather szíve dobog, ahogy hozzám préseli magát. A rendőr megfordult, leült és elhajtott.
  
  
  Sir Albert nehezen állt fel.
  
  
  'Minden rendben?' - kérdezte tőle Heather.
  
  
  "Igen ok". volt a válasza.
  
  
  – A szélén volt – mondtam az órámra nézve. Majdnem éjfél.
  
  
  Újra körülnéztünk a sötét vízben, de semmi tengeralattjáróhoz hasonló nem látszott. Nem valószínű, hogy a kapitány a megbeszélt időpont előtt feljön a hajójával. Sétáltam a parton, néha az órámra néztem. A part menti út felettünk csendes volt. Vajon hol lesz most Sezak? Állítólag ő és KGB-s barátai átkutatták a part menti barlangokat és strandokat. Vagy nem gondoltak erre a helyre, vagy még nem jutottak el hozzá.
  
  
  Három perccel tizenkettőkor hirtelen vízzúgás hallatszott. Körülbelül száz méterre a parttól hosszú fekete árnyék emelkedett elénk. Fantasztikus látvány volt. Tengervíz ömlik a hajótestből, és sötét, csillogó fém a holdfényes égbolton.
  
  
  "Itt van!" Heather halkan üdvözölte. – Nehéz elhinni.
  
  
  – Istenem – mondta Sir Albert, és teljes ámulattal nézett az Egyesült Államok haditengerészetének büszkeségére.
  
  
  Kinyílt az összekötő torony ajtaja, és egy pillanattal később két sötét ruhás matróz bukkant elő. Az első a géppuska felé haladt az orrban, míg a második egy nagy zseblámpát tartott használatra készen. Még két férfi felmászott a fedélzetre.
  
  
  – Van zseblámpád, ugye, Nick? – kérdezte Heather.
  
  
  – Igen, de előbb nekik kell jelezniük.
  
  
  Türelmetlenül vártunk. Aztán a matróz elkezdte átadni a lámpást. Háromszor rövid, egyszer hosszú. Felvettem a zseblámpát, és válaszoltam a jelzésekre. A tengerész intett nekünk, és két másik már vízre bocsátott egy csónakot, hogy felvegyenek minket.
  
  
  – Vegyük le a cipőnket, és találkozzunk velük félúton – mondtam. "A lehető legrövidebbre kell tennünk az átállást." Éppen lehajoltam, hogy kioldjam a cipőfűzőmet, amikor meghallottam egy autó hangját.
  
  
  Gyorsan megfordultam. Az első gondolatom az volt, hogy a rendőrség visszatért. Tévedtem. Sezak hosszú fekete Mercedese megállt a sziklák tetején. Az emberek kifogytak belőle.
  
  
  – kiáltottam hangosan. - "Takarodj!"
  
  
  Amint figyelmeztettem, a sziklák tetején lévő revolverek tüzet kezdtek okádni. Úgy hatvan méterre voltak tőlünk. A golyók Heather és köztem a homokba csapódtak. Láttam Sezak sziluettjét, amely világosan kirajzolódott az esti égbolton, hangosan kiabálva törökül. Mellette Boriszov hatalmas alakja állt. A Mercedes másik oldalán Kopanev állt két banditával. Sezak és zsoldosai felelősek a golyózáporért. Kopanev felállt és a tengeralattjáróra nézett, Boriszov pedig eltűnt a kocsi melletti sziklák mögött. Nyilván azzal a szándékkal, hogy elfoglaljuk a felettünk lévő sziklát.
  
  
  Sir Albert ismét a nagy gerenda mögé esett. Heather egy nagy sziklatömbhöz rohant fedezékért. Ott maradtam, ahol voltam, és fél térdre estem. Óvatosan megcéloztam Sezak sziluettjét, és lőttem. Megragadta a mellkasát, és hanyatt esett, mint egy fahasáb. Biztos voltam benne, hogy többé nem fog emberrablásokat szervezni.
  
  
  A gengszterek egy pillanatra abbahagyták a lövöldözést, majd még vadabbul tértek vissza, mint korábban. Közben óvatosan elsétáltak a kocsitól a lejtőn felénk. Kopanev leült a Mercedes mellé, és lőni is kezdett.
  
  
  Heather folyamatosan viszonozta a tüzet, és arra kényszerítette őket, hogy fedezékbe húzódjanak. A tűzerejét használtam, hogy eltávolodjak a tőlem balra lévő homokdombtól. Két golyó talált el a lábamban, ahogy lebuktam a csekély fedezékemért.
  
  
  – Ne gyere le! - kiáltottam Sir Albertnek.
  
  
  – Oké – hallottam kiáltását a fahasáb mögül.
  
  
  Támadóink még mindig nem kapták el a tűzben Sir Albertet. Talán az oroszok nem adták fel a reményt, hogy visszaadják. De tudtam, hogy azonnal feléje rohannak, ha túl erős az ellenállásunk.
  
  
  Három revolverből lőttek ránk. Kőszilánkok repkedtek Heather füle körül. A két bandita ismét közelebb jött. A kelleténél kicsit magasabbra jöttem ki a fedezékemből, hogy lelőjek egyet, és azonnal tüzet nyitottak rám. Az egyik lövés kimaradt, de a második a bal vállamba talált, és a földre döntött.
  
  
  Káromkodva bújtam vissza a takaróm alá. Egy újabb golyó homokot kavargott körülöttem. Pásztáztam a sziklákat Heather fölött, és kerestem Boriszov jelenlétének jelét. Amint odaért, be voltunk zárva. És reménytelenül bajban. Ekkor azonban a flotta a segítségünkre volt. A tengeralattjáró orrából hangos ütés hallatszott, felettünk golyók fütyültek. Az egyik bandita felemelte a kezét, és nekiesett a kőfalnak. Fegyvere ütéssel leesett. Kollégája úgy gondolta, ideje jobb menedéket keresni. Óvatosan lőttem rá, de erre már nem volt szükség. Dühös géppuskatűz érte. A tengelye körül forogva leesett.
  
  
  A szikla tetején Kopanev kétségbeesetten rálőtt Sir Albertre, aki egy farönkhöz szorult. Hatalmas fadarabok repültek szét, és szökőkútként ömlött körülötte a homok, de Sir Albert épségben maradt.
  
  
  Kopanev megadta magát, amikor a fegyvere üres volt, és beugrott a Mercedesbe. Nyilvánvalóan egyedül akarta elszökni. Heather az autó szélvédőjére mutatta Sterlingjét.
  
  
  Ugyanakkor megpillantottam Boriszov félelmetes alakját. A sziklákon állt Heather fölött. Mindannyiunkat a tűzvonalban tartott. Úgy tűnik, először Heathert, majd Sir Albertet akarta megölni. Heather háromszor lőtt át a Mercedes szélvédőjén. A harmadik képkockában láttam, ahogy Kopanev élesen a kormányra esik. Egy másodperccel később egy kürt monoton hangja hallatszott, amit megütött a fejével.
  
  
  Ekkor már megfordultam, és megtámasztottam Wilhelminát az alkarommal, hogy óvatosan célozhassam. Boriszov ugyanezt tette Heather irányában. Ezért nem tudtam tovább várni. Ha meg akartam menteni Heathert, gyorsan kellett cselekednem. meghúztam a ravaszt. Boriszov hátrarándult, mintha kötéllel rángatták volna egy sziklára. A revolvere még kétszer sütött. Az első lövés egy sziklát talált el Heather feje mellett. A második egy több méterrel magasabb kőfalban kötött ki. Nem volt látható, de a szikla tetején csend volt.
  
  
  – Ahogy mondtam, Boriszov – motyogtam összeszorított fogakkal. – Ha ismét rám irányítasz egy fegyvert, használd. Elfojtott sikolyt hallottam a tengeralattjáró fedélzetéről. Heather feléjük intett az üres Sterlinggel. Sir Albert bukkant fel egy fadarab mögül, láthatóan megrendülten.
  
  
  Megkérdeztem őt. - 'Hogy vagy?'
  
  
  A véres vállamra nézett. – Szerintem nem sokkal rosszabb, mint a tiéd. Megpróbált mosolyogni. Heather odajött és megvizsgálta a sebemet. „Nem ütik a csontot. Ismét szerencséd van, Nicky.
  
  
  – Tudom – mondtam, és a hajóra néztem, amely már mozgott. – Menjünk, üdvözöljük a megmentőinket?
  
  
  A csónakhoz mentünk és a hajót kormányzó matróz segített felszállni. – A hajóorvos készen áll, és mindenki friss kávét fogyaszt – mondta. – Kiváló orvosi ellátás Sir Albertnek, és jó forró feketekávé nekem – mondtam.
  
  
  - Igen, uram - felelte a tengerész.
  
  
  Heather egy rongyot dobott a vállamra, és most a sötét partvonal felé fordult. "Sezaknak folytatnia kellett volna rendőri munkáját" - mondta. – És a feleségemmel.
  
  
  – A pokolba Sezakkal – mondtam. – De azt hiszem, hogy a Villám hadművelet szünetet ad az oroszoknak.
  
  
  – Legyen igaz a szava – mondta Sir Albert halkan és ünnepélyesen.
  
  
  Ehhez nem volt mit hozzáfűzni.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"