Carter Nick : другие произведения.

71-80 zbiór detektywów o Nicka Cartera

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  
  Nick Carter
  
  71-80 zbiór detektywów o Nicka Cartera
  
  
  
  
  71-80 Киллмастер Zbiór detektywów o Nicka Cartera.
  
  
  
  
  71. Cel: Wyspa dnia Sądu http://flibusta.is/b/684362/read
  
  Target: Doomsday Island
  
  72. Noc Mściciela http://flibusta.is/b/684617/read
  
  Night of the Avenger
  
  73. Rzeźnik w Belgradzie http://flibusta.is/b/608980/read
  
  Butcher of Belgrade
  
  74. Ekipa zabójców http://flibusta.is/b/607271/read
  
  Assassination Brigade
  
  75. Likwidator http://flibusta.is/b/610142/read
  
  The Liquidator
  
  77. Kod http://flibusta.is/b/607252/read
  
  The Code
  
  78. Agent-counter-agent http://flibusta.is/b/612843/read
  
  Agent Counter-Agent
  
  79. Godzina wilka http://flibusta.is/b/685950/read
  
  Hour of the Wolf
  
  80. Nasz agent w Rzymie zaginął http://flibusta.is/b/687063/read
  
  Our Agent in Rome is Missing
  
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Cel: Wyspa dnia Sądu
  
  
  przetłumaczył Lew Szkłowski w pamięć o ofierze syna bujewiczu anton
  
  
  Oryginalny tytuł: Target: Doomsday Island
  
  
  
  Pierwszy rozdział.
  
  
  Powiedziała, że ma na imię Weronika, co samo w sobie zaniepokoiło mnie. Dziewczyny już nie chrzcili Veronica, a ta nie wyglądała ani na dzień w wieku powyżej szesnastu. Fakt, że była w barze, nic nie znaczył; te dzieci dzisiaj z takim samym prawdopodobieństwem będą fałszywy dowód tożsamości, jak i wszystko inne, czego nie powinno być. Jeden rzut oka na zimne osoba, powodujące oczy pod długimi blond włosami, i większość ludzi pewnie uwierzył we wszystkim. Podejrzenie - jeden z głównych elementów mojego zawodu; jest to druga natura - szukać prawdy za warstwami kłamstw. Byłem na wakacjach, ale to nie miało znaczenia. Na świecie jest tyle ludzi, którzy chcieliby zobaczyć Nicka Cartera martwy, aby utrzymać mnie w stałej gotowości bojowej.
  
  
  Byłem w Вестбуше kilka dni, aby odpocząć po intensywnych zadań na Bliskim Wschodzie. One nie były szczególnie skomplikowane w porównaniu z innymi zadaniami, które wykonywałem, i u mnie nie było nowych dziur. Ale po ponad miesiącu w pustyni moja zapotrzebowanie na śniegu i spokojnych górach, grupa ludzi, nie tych, którzy słyszeli o mnie wcześniej, doprowadziła mnie na ten odległy, ale luksusowy ośrodek narciarski w Vermont. A teraz Weronika.
  
  
  Większość dnia byłem na stokach narciarskich, gdzie nie było zbyt tłoczno, ponieważ był środek tygodnia. W dzisiejszych czasach nie mogę jeździć na nartach tak często, jak bym chciał, ale ja zostaję w formie i na razie nie staram się dopasować mistrzów, mogę poradzić sobie praktycznie z każdym zjazdem mistrzostw. Może być nieco ostrożny; Mnie zbyt często bito w mojej pracy, aby po prostu bawić się z drzewami i głazami.
  
  
  Kiedy dotarłem do głównej sali z ogromnym kominkiem w środku z miedzi zasłony nad nim, było miło żywy. Zapach płonącego orzecha włoskiego zmieszał się z zapachem skóry, wilgotnej wełny i zmysłowe zapachy gorących napojów, które Rosną mieszał za barem. Większość ludzi byli młodzi i siedzieli lub zwisające grupami, podczas gdy wiele par skorzystało z prywatnością głębokich, skórzanych sof wzdłuż ścian.
  
  
  Powitał mnie barman, gruby, zawsze uśmiechnięty rudowłosy chłopak. On już znał moje imię, więc nie zdziwiłem się, kiedy zapytał: "dzień Dobry, Nick?"
  
  
  "Dobry" - odparłem, pochylając się na stołek. Najpierw zobaczyłem youthful blondynkę; siedziała w полдюжине krzesła, plecami do mnie. Ale kiedy usłyszała moje nazwisko, powoli odwróciła się, spojrzała na mnie w ciemne zwierciadło za Rosnąć, a następnie odwróciła się i spojrzała na mnie.
  
  
  "Tak masz Nick". Jej głos był łagodny, nieco ochrypłym, i, pomimo jej młodość, to nie było na pokaz. Kiwnąłem głową, oczywiście ostrożnie. Nawet w grubym czarnym swetrze, доходившем do bioder, było jasne, że jest wyczerpana, jako gwiazda jednego z tych zabawnych filmów o plaży. Ale ja wolę widzieć ich nieco starszych; Jej mogło być trzydzieści, ale jeszcze nie jestem całkiem na bieżąco z najnowszymi młodzieńczych spraw, i wątpię, że kiedyś dojdę do tego. Ona pochylił głowę tak, że długie-długie włosy ниспадали na jedno ramię, jak wodospad złota. Potem w zamyśleniu pokiwała głową. 'Tak. Jesteś podobny do Nicka. A potem odwróciła się do mnie plecami i spojrzała obok kominka na szereg dużych okien wychodzących na oświetlone ośnieżone stoki.
  
  
  "Cóż, to wszystko" - pomyślałam i trochę wypiłem ciepły rum Rosnąć.
  
  
  Po pewnym czasie dziewczyna powoli zsunął się z krzesła; była nieco wyższa, niż wyglądała siedzącej. Szybko spojrzała na mnie, i to nie był jeden z tych fałszywych gorących spojrzeń, które ćwiczą nastolatki; zagryzła dolną wargę, a jej oczy patrzyły prosto w moje. Kiedy podeszła do mnie, to było z widokiem człowieka, który właśnie podjął trudną decyzję. Ja automatycznie wstał - i nie z grzeczności. Chciałem być przygotowanym na wszystko, co może się zdarzyć.
  
  
  "Jestem Veronica", - powiedziała ona.
  
  
  "Cóż, to jest dobre imię, - pomyślałem. prawdopodobnie wzięła go po przejrzeniu starych filmów w telewizji. "Tak, my się znamy po imieniu", - ostrożnie powiedział. Dziewczyna założyła ręce za plecy, i miałem nadzieję, że ona robi to tylko po to, aby pokazać swoją soczystą pierś.
  
  
  'Tak. Widziałam cię tu wcześniej. Jesteś tutaj jeden, prawda?
  
  
  Kiwnąłem głową.
  
  
  "Tak myślałam. Ja też".
  
  
  Spojrzałem przez nią w wielkiej sali; teraz on wypełniony, i hałas wzmógł się. Jakiś muzyk zaczął dzwonić na gitarze. "Myślę, spacer z tej tłumem ludu położy kres twoim problemie" - uśmiechnął się ja, patrząc na nią.
  
  
  Ona uśmiechnęła się krótko, a potem znowu zaczęła żuć wargę.
  
  
  "Nie, to ... no, wszystko jest tu bardziej lub mniej należą do wszystkich, a ja nie chcę ..." Jej wydawało się, że trudno przejść do sedna. Kiedy wyciągnęła rękę, ja zamarłem, ale dała tylko kosmyk włosów.
  
  
  Zacząłem się zrelaksować, to była tylko dziewczyną, która szuka towarzystwa do zabawy, a ja byłem dostępny. Potem pytała, czy jestem żonaty ...
  
  
  "Jesteś żonaty, Nick?"
  
  
  "U mnie nie ma takiej zabawy".
  
  
  'Jestem mężatką. Od kilku miesięcy.'
  
  
  Ja, musi być, pokazał swoje zdziwienie.
  
  
  "Wiem, że wyglądam jak dziecko, zwłaszcza dla mężczyzn starszych..."
  
  
  Tu jesteś; starałem się nie съежиться.
  
  
  "... ale mam dwadzieścia jeden lat, i w tym problem".
  
  
  Cóż, ona mnie wyciągnęła. - 'Co masz na myśli?'
  
  
  "Widzisz, byłam mężatką - o, ja już to powiedziałam. Kilka miesięcy temu. Mojej matce mój mąż się nie podoba, więc poprosiła mojego ojczyma, kopać go, i teraz uważnie mnie obserwuje ".
  
  
  "I jesteś tu sama?"
  
  
  - Mam na myśli ... tutaj. W kilku. Ale moja rodzina ma domek narciarski na drugiej stronie tego stoku ". Ona niepewnie wskazała na długi szereg okien. "Widzieliście pewnie to".
  
  
  Pokręciłem głową, ale zatrzymał się. Podczas jednej ze swoich podróży zobaczyłem długi wysoki mur, który ciągnął się nieprzerwanie na kilkaset metrów, a drzewa i krzewy wokół wycięto, jak gdyby był w więzieniu lub w twierdzy. Za nim zobaczyłem duży dom z kominów i opadający dach. Wyciąg domek, tak! Zapytałem Dziewczynę, nie ten dom, miała na myśli.
  
  
  "Tak, to jest ten dom".
  
  
  "Bardziej podobny do więzienia".
  
  
  Ona skinęła głową. 'To tak. Przywieźli mnie tutaj, żeby się uspokoić. To nie jest nasza własność; Burt - mój ojczym - zdjął go na sezon. Wcześniej należał do wielkiego gangstera lub kogoś w tym rodzaju, a na miejscu znajdują się różnego rodzaju dzwonki alarmowe i straszne pułapki ".
  
  
  "Wygląda na to, że to dobre miejsce, aby spędzić zimę".
  
  
  "O, jak tylko wpadniesz w tę sprawę, to jest zabawa".
  
  
  "Ale teraz jesteś sama na ulicy".
  
  
  "Cóż, nie miałam na myśli, że trzymają mnie w zamknięciu lub coś w tym rodzaju. Ale mama i Burt zawsze czuwają nad tym, aby, jeśli подружусь z kimś tutaj, zwłaszcza z chłopakiem w moim wieku, jego zgubą ".
  
  
  "Jak oni chcą to zrobić?" Szybko rozejrzał się, ale nie zobaczył nikogo, kto by obserwował dziewczynę, a ja dobrze widziałem cień. Cholernie dobrze.
  
  
  'Henry' ego. On cały czas czeka na mnie w holu i co jakiś czas zagląda tutaj, aby sprawdzić, jak ja ".
  
  
  "Henry", - westchnął ja. Zacząłem myśleć, że ta dziewczyna jest trochę szalona.
  
  
  "To, oczywiście, nasz kierowca".
  
  
  'Oczywiście. Co, jeśli zobaczy, że rozmawiasz ze mną teraz?
  
  
  "Nie wyglądasz na człowieka, którego można się przestraszyć, Nick".
  
  
  Kiwnąłem głową tłumie młodych ludzi. "A ci, co tam?" U niektórych chłopców były włosy tej samej długości, jak i u dziewcząt, ale byli i tacy, którzy mogliby grać w rugby.
  
  
  "Para, z którą rozmawiałem i Henry widział mnie, zrobiłam to. Wtedy zaczęli mnie unikać ".
  
  
  'Po co?'
  
  
  "Po tym, jak Henry ... z nimi rozmawiał".
  
  
  "Podniecasz mnie ciekawość". Zacząłem się trochę złościć; albo ta dziewczyna, придумавшая swoją неправдоподобную historię, albo Henry ' ego, jeśli to, co powiedziała, było prawdą.
  
  
  "Masz samochód, Nick?"
  
  
  'Tak.'
  
  
  "Tam jest bar ..." zagryzła wargi. "W sąsiednim mieście, i ... wiesz, że jestem prawie dwa miesiące nigdzie nie było, poza tym, jak tu jest?"
  
  
  "Co to za bar?"
  
  
  "Słyszałam, że jest to wspaniałe miejsce w powiecie. Dobra muzyka, zabawa, ludzie. Ci wiadomo.'
  
  
  Wiedziałem. Ja akurat prawie doszedł do wniosku, że dziewczyna po prostu chciała, żeby ją zabrali, kiedy zobaczył twarz, выглядывающее przez drzwi holu. Twarz była na głowie rozmiarem i kolorem напоминавшей piłki do koszykówki. Jego brwi tworzyły ciągłą czarną linię nad oczami, ukrytymi w fałdach skóry, a nos изгибался, schodząc do zwinne ustach. Na nim była narciarska kurtka i ciemne spodnie, i wygląda na to, że był rozmiar, który zmusił by pomyśleć japońskiego zapaśnika sumo.
  
  
  Nagle uśmiechnął się Weronice, rzucił trochę pieniędzy Rosną na szafie i mocno chwycił dziewczynę za rękę.
  
  
  "Jeśli to Henry - powiedziałem - to powinien być mebel z domu gangsterów. Dalej, Weronika; chcę zobaczyć ten bar! '
  
  
  Kiedy doszliśmy do drzwi, Harry zmrużył oczy i podniósł нахмуренные czarne brwi. Weronika próbowała schować się za mną. Henry wyglądał zdezorientowanym, a jego miękkie usta stoimy w miejscu, jak para podekscytowany robaki. Jego ogromny tors wypełnił drzwi, ale gdy podeszliśmy bliżej, on cofnął się o krok.
  
  
  "Przepraszam, zabawy - powiedziałem.
  
  
  Jego oczy oderwali się od mnie i zwrócił się do dziewczyny. "Pani Weronika ..." - zaczął, a jego głos brzmiał groźnie.
  
  
  "Wszystko w porządku", - przerwał go. "Ona jest ze mną".
  
  
  Przejść obok niego było niemożliwe, ale ja nadal iść.
  
  
  Henry zrobił jeszcze jeden krok do tyłu, a następnie zebrał się z siłami. Byłem ciekaw, jak daleko się posunie w miejscu publicznym, i miałem nadzieję, że to będzie zbyt daleko. Być może to było dziecinne z mojej strony, ale ja nie lubię tych, którzy przeraża dzieci.
  
  
  Weronika powiedziała: "Powiedz mamie, a Ja, że będę w domu o północy, Henry". W jej głosie był dźwięk arogancji władzy, która zazwyczaj mnie denerwuje, ale jestem trochę dumny, że broniła się mu.
  
  
  Henry spojrzał na mnie, wyraźnie nie wiedząc, co robić. Pomogłem mu podjąć decyzję, delikatnie kładąc rękę na jego brzuch, przypominający piwa beczkę i naciskając na niego z taką mocą, abyśmy mogli przejść. On się nie bronił, co mnie trochę rozczarowało, ale spojrzenie w jego oczach obiecał, że "później". Szybko przeszedł przez hol do szerokiego арочному ganek. Teraz było zupełnie ciemno, ale wysokie łukowe, lampy oświetlały wieczór. Przedostaliśmy się przez śnieg do utwardzonej parkingu i usiedli w mój niebieski z wypożyczalni "ford". Weronika nic nie powiedziała, dopóki nie uruchomił silnik.
  
  
  .'Cześć!' - cicho powiedziała i zaśmiała się. "Nie miałam pojęcia, że Henry miał tam robić!"
  
  
  "Myślałeś, że отшлепает mnie na oczach tych wszystkich ludzi?"
  
  
  Wzruszyła ramionami i zaczęła grzebać w swojej dużej, skórzanej torbie na ramię. "Masz papierosa dla mnie?" zapytała.
  
  
  Dałem jej jedną z moich szczególnych papierosów ze złotym ustnikiem, a jej oczy rozszerzyły się, kiedy zobaczyła to.
  
  
  "Co to za marka?" zapytała.
  
  
  Kliknąłem na desce rozdzielczej zapalniczkę. "Są one wykonane w Turcji i nie mają marki".
  
  
  Kiedy jechałem na wąskiej wiejskiej drodze, zauważyłem, że jej oczy patrzą na mnie, jakby dopiero co wiedziałam, w co się angażuje. Z moimi czarnymi włosami - trochę długich, bo nie miałem możliwości zrobić tego ich - i cienkie twarz mogę wyglądać niemal złowieszczo przy odpowiednim oświetleniu, a na moich dużych dłoniach widoczne ślady moich niezliczonych bitew. Nie jest szczególnie wysoki jak na dzisiejsze standardy - ponad pięć stóp i dziewięć cali, - ale chodzi w mięśniach, zwłaszcza w rękach i ramionach, i to widać. Zastanawiałem się, kiedy dziewczyna obok mnie ogłosi, że zmieniłam zdanie.
  
  
  "Jak nazywa się ten bar?"
  
  
  "Piękne szaleństwo", i uważam, że to na drugim końcu miasta". Jej głos był spokojny; może znowu jej nie doceniałem.
  
  
  Droga wiła się kilka kilometrów między wysokimi zaspy; nie widzieliśmy innego ruchu, dopóki nie wyszli na prostą, a potem widziałem światła w lusterku wstecznym. Uśmiechnąłem się do siebie i zwolnił. Maszyna za nami też.
  
  
  'Henry' ego?' - spytałem dziewczynę, pokazując kciukiem przez ramię.
  
  
  Weronika obejrzała. "Ja go nie widzę".
  
  
  "To wielka maszyna. Jaki masz samochód?
  
  
  "Uważam, że dzisiaj za kierownicą" Bentley "".
  
  
  Kiwnąłem głową. 'To prawda. I nie wypuści cię z pola widzenia, prawda?
  
  
  "Być może nie." Westchnęła. "O, cholera".
  
  
  Musiałem się śmiać. 'Uspokój się. Co on może zrobić?'
  
  
  Nie odpowiedziała, ale widziałem, jak ona ponownie закусывает wargę.
  
  
  To było małe miasto, a środek był opuszczony i ciemne, z wieloma sklepami i kilkoma kościołami i starymi białymi drewnianymi domami, które cicho staliśmy wokół заснеженного parku. Przejechaliśmy przez park i znaleźli się na małej zabawy utworu. Były tu dwa mobilne restauracje, motel, bar i mała tawerna obok zaparkowanych przed nią samochody dostawcze; po drugiej stronie ulicy, z dala od innych budynków, znajdowało się "Piękne szaleństwo" - drewniany domek w podkreślono stylu rustykalnym wielki szyld nad drzwiami.
  
  
  Kiedy wyszliśmy, Weronika obejrzała. Reflektor teraz nie było, ale byłem pewien, że Henry został gdzieś za nami, stoi na poboczu drogi z wyłączonym światłem.
  
  
  Kiedy weszliśmy przez grube drzwi, huk длинноволосой rockowej grupy z czterech osób, uderzył mi w uszach. W środku było pełno, задымлено, słabo oświetlone świecami i płonące drewno. Kelnerka w mini spódnicy, zielonych rajtuzach i prawie przezroczystej bluzce zawiodła nas do stolika i przyjęła nasze zamówienie. Specjalnością tu był ciepły cydr z Jackiem Дэниелсом, który wydał mi się piękny. Weronika zgodziła się z roztargnieniem; ona koncentruje się na muzyce ze szklanym spojrzeniem w oczach.
  
  
  Ja oczywiście nie mam nic przeciwko rocka; często jest to cholernie dobrze, i gdy słuchasz słowa niektórych piosenek, trzeba przyznać, że tym młodym autorom mają coś do powiedzenia i robią to z entuzjazmem. Ale tutaj pokój był zbyt mały, zbyt gorąco od ognia i ruchliwej tłumu do takiego poziomu hałasu.
  
  
  Zastanawiałem się, o czym mogą mówić wszyscy ludzie wokół nas, bo oni nie mogli zrozumieć siebie nawzajem.
  
  
  Nie spuszczał oczu z drzwi i szukał Henry ' ego. On nie pojawił się, co mnie zdziwiło; spodziewałem się, że będzie nas obserwować.
  
  
  Po jakimś czasie przeprosił i poszedł do męskiej toalety na drugiej stronie sceny muzycznej. Założę się, że jeśli zostawię Dziewczynę samą na kilka minut, szybko przyciąga do siebie rzeszę fanów. Nawet w tej sali, pełnej pięknych dziewczyn, ona wyróżniała.
  
  
  Nie myliłem się; kiedy wróciłem, wokół niej było dwoje młodych ludzi. Weronika nie zachęcała ich, ale mogę powiedzieć, że miałam dla niego wiele sympatii uwagę.
  
  
  Ona zapoznała mnie z chłopcami - nie rozumiem ich nazw, ale to nie miało znaczenia. Poprosiłem ich, aby usiąść, i usiedli. U obu były długie włosy; u jednego były wąsy, u innego - nie, i wydawało mi się, że dowiedziałem się безусого chłopca z hotelu. Ja miałem rację.
  
  
  Zapytał mnie. - "Wy zostaniecie w Вестбуше, tak?"
  
  
  Powiedziałem tak.
  
  
  "Hej, koleś, jesteś cholernie dobrym narciarzem. Profesjonalista?
  
  
  Cóż, czasami czuję się польщенным, choć staram się oprzeć. "Nie" - odpowiedziałem. "Ja po prostu odpoczywam".
  
  
  Rockowa grupa zrobiła pauzę, że na czas zrobił rozmowę bardziej znośne. Po kilku minutach dołączyły do nas dwie dziewczyny, obie młodzi, ubrani w standardowe stroje z dżinsów i skóry z frędzlami. Potem przyszli ludzie, którzy znali ich, i gdy ponownie zagrała muzyka, możemy osiem osób usiedli za dwa biurka, zestawione razem. Weronika mówiła z resztą, jakby byli starymi przyjaciółmi, ale ona wspierała mnie w rozmowie. Jestem zrelaksowany odchylił się do tyłu i odpowiedział, kiedy mi coś mówili. Wydawało mi się, że dobrymi młodymi ludźmi. Oni nie palili nic silniejszego Кэмела i, podobno, nie protestowali przeciwko temu, żebym był starszym.
  
  
  Czas mijał szybko, i, muszę przyznać, że było fajnie. Przez jakiś czas nawet zapomniał szukać Henry ' ego w drzwiach. Pewnego dnia spojrzałem na zegarek. Było jedenaście godzin, i zastanawiałem się, czy warto zwrócić na to uwagę Weroniki. Ale postanowiłem tego nie robić; nie chciało Mi się grać ducha i zgarniać jej nowych fanów. Po kilku minutach położyła rękaw mojej bluzy i sama spojrzała na zegarek.
  
  
  "Chodź", - powiedziała delikatnie; była tak blisko mnie, że będę mógł wyraźnie słyszeć jej ramię ciepło przylegały do mnie. I uśmiechnął się i spojrzał jej w oczy. Pocałowała mnie łatwe, ale z niepowtarzalnym obietnicą.
  
  
  Kiedy byliśmy na бодрящем mrozie, zatrzymałem się obok "forda". 'Gdzie?'
  
  
  "Myślę, że do domu". Powiedziała to od niechcenia, ale z wyraźnym żalem.
  
  
  Ja przypatrzyła. Henry nie było widać, ale ja wciąż byłem pewien, że on jest gdzieś w pobliżu.
  
  
  Spytałem. - "A jeśli będę miał szansę pozbyć się twój cień?"
  
  
  'Co to?' Stała obok mnie, patrząc na mnie tak samo otwarte soczyste usta.
  
  
  "Moglibyśmy pójść gdzieś ... nie do domu".
  
  
  Pocałowałem ją, starając się zrobić to łatwe, ale jej usta otworzył, a jego język wsunął się w moje usta, bawiąc się z moim językiem.
  
  
  "Gdzie, na przykład?" - szeptem zapytała.
  
  
  "Cóż, mam pokój z widokiem".
  
  
  Ona pokręciła głową. "Nie możemy tam iść; Henry nas znajdzie ".
  
  
  Oczywiście, że miała rację. Ale z powodu tego, jak jej ciało прижалось do mojego, a jej ręce обвились wokół mojej szyi, nie zamierzałem puścić do domu Kopciuszka.
  
  
  "Co jeśli..." spojrzałem na drogę, czując się coraz bardziej sfrustrowani niż ja testowałem z czasu, gdy był nastolatkiem. "Może zabawmy się od niego".
  
  
  'A potem?'
  
  
  Wzruszyłem ramionami. "Możemy korzystać z samochodu, aby na nią jechać".
  
  
  Ona złośliwie ухмыльнулась, i z takim wyrazem twarzy ona nie wyglądała szesnastoletnia.
  
  
  Ja, oczywiście, nie wiedział dróg, ale moja lekka maszyna z oponami zimowymi odbyła się skręty i zakręty z większą zwrotność, niż ogromny Bentley. Raz po przekręceniu wyszedłem na obsadzony drzewami aleja i wyłączył światło. I chwilę później Henry naprawdę pędził na "Bentley". Jak tylko przeszedł obok, Weronika przytuliła mnie.
  
  
  "Uspokój się" - powiedziałem, delikatnie odrzucając ją. Wyjechałem na główną drogę i pojechał z powrotem tą samą drogą, którą jechaliśmy, dopóki nie zobaczyłem inną boczną drogę. Według niej nie odbył odśnieżarki, ale na śniegu zobaczyłem dwie równoległe ścieżki. Poszedłem za nimi do stromego obrotu, przejechałem na nim i zatrzymał się pod drzewem. Byliśmy na niewielkim wzgórzu z zalanym księżycowym światłem widokiem na duży biały łąka, испещренный śladami dzikich zwierząt. "Teraz" - powiedziałem.
  
  
  Jak ja raz podejrzewał, nic na nim nie było pod grubym swetrem. Jej sutki ożyły od mojego dotyku, a ona wił się na kanapie obok mnie z moans i ciche okrzyki. Jej usta z nosem w szyję; jej nogi były dociśnięte do moich. "To nie powinno było się zdarzyć" - wymamrotała. Dopiero dużo później dotarło do mnie, że prawdziwe znaczenie tych słów. Osobiście wolę duże łóżko za zamkniętymi drzwiami, ale musiałem ją wykorzystać do maksimum. Weronika była wymagająca i subtelne, i gdy szukaliśmy miejsca, jej usta i ręce były zajęte różnego rodzaju rzeczy z zamków błyskawicznych. W świetle księżyca jej skóra była blada i promienna, a piersi były uniesione do mnie. Nie wiem, jak udało jej się pozbyć wąskich spodni narciarskich, ale ona to zrobiła, a następnie usiadła mi na kolana, nogi rzuca mi się w ramiona. To stało się szybko - głęboki potężny impuls, kołysanie bioder, szarpnięcia jej ciała w górę i w dół. Ona запрокинула głowę, zamknęła oczy i otworzyła usta w trybie cichym creek ekstazy. Gdy przyszła, ona długo i sprytnie jęknął i tuliła paznokcie do mojej szyi. Potem ja też puścił, i Weronika jęknął znowu i znowu: "Oj.. oj.. oj..".
  
  
  Była prawie skromna i spauzować treningi, kiedy znowu się ubrałam. 'Która godzina?' - żywy zapytała.
  
  
  Spojrzałem na zegar. "Kilka minut pierwszego".
  
  
  "O, Boże, zabierz mnie do domu". Ona застегнула zamek na swoich elastycznych spodniach i ciągnęło sweter przez głowę.
  
  
  "Dobrze, Kopciuszek" - powiedziałem. Szczerze mówiąc, byłem trochę rozczarowany: nie podoba mi się taka sytuacja, dziękuję, proszę pani, nawet w zaparkowanym samochodzie.
  
  
  Ale Weronika nawet nie poprosiła o papierosa. Kiedy się odwróciłem, to обеспокоенно zmarszczyła brwi, i to wyrażenie nie zmieniło, dopóki nie dotarliśmy do wyjścia, który prowadził do zdejmowanemu domu swojego ojczyma.
  
  
  "Może będzie lepiej, jeśli pozwolisz mi odejść", - powiedziała ona. Nie odpowiedział; byłem trochę zły na siebie nie mniej, niż na nią. Ja po prostu pojechał.
  
  
  Obok wysokiej żelaznym płotem w ścianie znajdowało się coś, co można było nazwać tylko сторожкой. Przed nim stał mężczyzna w futrze, i było dobrze widać jego strzelbę. A na stronie był zaparkowany Bentley.
  
  
  Weronika złapała mnie za rękę. "Nie rób tego ..."
  
  
  "Ja po prostu zawiozę cię do domu, kochanie".
  
  
  "Bardzo mi przykro" - wymamrotała.
  
  
  Spojrzałem na nią. 'Dlaczego?'
  
  
  "Dlatego, że zrobiłam to tak szybko".
  
  
  'A?' - spytałem, wzruszając ramionami.
  
  
  "Wiesz, to jest cholerna północy".
  
  
  "Nie, ja tego nie widzę". - Zacząłem hamować.
  
  
  "Słuchaj, moi rodzice... mam na myśli, że mnie wypuścili, ale umowa, którą zawarliśmy... no cóż, muszę być w domu przed północą. Rozumiesz?'
  
  
  "Myślałem, że masz dwadzieścia jeden". Jeśli w moim głosie był sarkazm, to dlatego, że nie starał się go stłumić.
  
  
  Ma dość przyzwoitości zobacz. "Cóż, to nie do końca prawda. Mi raczej dziewiętnaście i ... cholera! Są one bardziej lub mniej опекают mnie. Mam na myśli, zmusili tego psychiatry oświadczyć, że nie jestem taka sztywna, rozumiesz? I jeśli nie zrobię to, co mówią, mogą ponownie wsadzić mnie do więzienia ".
  
  
  'Czy?'
  
  
  "Nie chciałem tego mówić". Mówiła cicho. "Umieścili mnie w ten dom po... po odwołaniu. W ogóle nie było powodem. Ja...
  
  
  ... Drzwi "Bentley" złowrogi bawełny zatrzasnęły się. Henry podszedł do mojego samochodu, jak wielka góra.
  
  
  Weronika otworzyła drzwi z boku, a następnie pochylił się w bok i szybko byliśmy mi język do ucha. "Zadzwonię jutro" - szepnęła i wyszła.
  
  
  Ja też chciałem wyjść, ale Henry przytulił się do moich drzwi, jego twarz padło w otwarte okno, jak перезревшая księżyc.
  
  
  "Masz dziesięć sekund, żeby odwrócić się i zniknąć" - wychrypiał.
  
  
  W innych okolicznościach bym skoczył z wozu i rzucił mu wyzwanie, aby zmusić mnie do odejścia. Ale widziałem, jak Veronica już pokornie siedziała na tylnym siedzeniu "bentley", i strefa w futrzanej kurtce podszedł do mnie z bronią w pogotowiu.
  
  
  Myślę, że mógłby poradzić sobie z nimi obydwoma; w pewnym sensie to moja praca. Ale, jak się wydaje, nie było sensu zaczynać walkę z szalonym bogatej dziewczyny, w której prawdopodobnie uczestniczyła i policja - bo gdyby walczyłem z tymi dwoma, do czasu, gdy skończyliśmy, prawdopodobnie, były przypadki śmiertelne. Henry był zbyt duży, aby się z nim uporać, nie zadając śmiertelne ciosy, z którymi tak dobrze jechali, i, jak rozumiem, każdy człowiek, który napada na mnie ze strzelbą, również skazany.
  
  
  Więc zamknąłem okno, dopóki tego giganta nie musiałem się wycofać, rozwinąć samochód na wstecznym i rozpocząć obrót. Ale kiedy zatrzymałem się, aby przejść do przodu, usłyszałem suchy chichot, który, najwyraźniej, odezwał się z tylnego siedzenia Bentley. To nie była Weronika; był to wyraźnie męski dźwięk. A potem usłyszałem niewyraźny pomruk tego samego głosu, który bezbłędnie skończyło się wyrazami "Nick Carter".
  
  
  Wcale mi się to nie podobało. W Вестбуше nie wykorzystał swoje prawdziwe nazwisko. Ja nigdy tego nie robię, gdy jestem na urlopie.
  
  
  Drugi rozdział
  
  
  Planowałem wrócić do Waszyngtonu na następny dzień, ale nie miał zamiaru tego robić. Dlatego, gdy Veronica nie zadzwoniła, było mi łatwo przekonać się zostać jeszcze trochę. Na drugi dzień - wciąż czekając na dzwonek - byłem w prawie opuszczonym holu bliżej wieczora.
  
  
  "Na dzisiaj wystarczy?" - zapytał mnie Rosnąć.
  
  
  'Tak.' Ja roztargnieniem wypił swój ciepły rum i spojrzał na drzwi holu. W końcu zdałem sobie sprawę, że młody barman w zamyśleniu patrzy na mnie, i postanowiłem, że muszę odegrać swoją rolę do końca. "Ta dziewczyna" - zacząłem.
  
  
  Rośnie skinął głową, uśmiechając się. "Ta blondynka?"
  
  
  'Tak. Ona często tu chodzi?
  
  
  "Widziałem kilka razy. Nie w ciągu ostatnich kilku dni.
  
  
  - Ale czy często wracała za tym? Zanim ją spotkałem?
  
  
  "Boże, nie. Widziałem ją tylko kilka dni temu ".
  
  
  Uśmiechnąłem. "A inaczej, myślę, że by zauważyłam cię".
  
  
  "No, wiesz co, Nick".
  
  
  "Myślałem, przyjeżdżała tu około miesiąca.
  
  
  Rosną zdecydowanie pokręcił głową. 'Nie, to nie tak. Dwa, może trzy dni do tej przedwczorajszej dnia. Jak poszło?'
  
  
  Ja nie odpowiedział. Tego też się nie spodziewałem. On tylko uśmiechnął się i chwycił moją pusty kubek, aby przygotować nowy napój.
  
  
  Jakiś czas później, wczesnym wieczorem, byłem w swoim pokoju i szukał najlepsza trasa do lotniska w Bostonie, gdzie mógłbym przesiąść się do Waszyngtonu, kiedy zadzwonił telefon.
  
  
  Wiedziałem, że to Weronika, jeszcze przed tym, jak odebrał. 'Halo?'
  
  
  'Nick?' Jej głos był napięty i cichy.
  
  
  'Tak.'
  
  
  "Potrzebuję cię."
  
  
  "To dobrze, kochanie".
  
  
  "To znaczy, że jesteś mi potrzebny ..."
  
  
  "Ty wiesz, gdzie ja jestem".
  
  
  'Nie rozumiesz!' Udało jej się всхлипнуть, nie podnosząc głosu.
  
  
  "Powiedz mi to". Ja też chciałem, ale nie chciał tego pokazać.
  
  
  "Zbierają się... och, Nick, pomóż mi!"
  
  
  "Jakie trudności?"
  
  
  "Słuchaj, jeśli nie wyjdę stąd dziś wieczorem, zrobią to ponownie. Zamykają mnie! Och, Nick, zabierz mnie stąd, dopóki nie... -
  
  
  Jej głos był przerwany zdecydowany kliknięciem rurki.
  
  
  Nie zastanawiając się, leżeć słuchawkę. Firma telekomunikacyjna nas nie wyłączyła; to był ktoś w tym domu za wysokim murem.
  
  
  Wahałem się kilka minut, ale naprawdę nie wątpił w to, że będę robić. Potrzebujących pomocy panie - nie moja specjalność, ale ta dała mi więcej niż chciałem. Przez kilka sekund wyciągnąłem Hugo z jego walizki i umieścić śmiertelnie ostry sztylet do pochwy sobie na rękę. Następnie szła Wilhelmina, mój "Luger" w lekkiej наплечной etui. Pod nylonowej kurtki, którą założyłem na swetry, ona nie выпирала. Jest mało prawdopodobne, że będę potrzebował żadnego z tych dwóch rodzajów broni, ale na razie chciałem wyciągnąć dziewczynę z domu, to było głupie, nie przygotowywać się na najgorsze.
  
  
  Wieczorne narciarze zebrali się w świetnym humorze na nizinnych równinach narciarskich. Wszedłem na кресельном wyciągu na drugie piętro, nad oświetlonym placem zabaw. Nikogo więcej nie było; pode mną w świetle księżyca delikatnie świeciło, śnieg. Naciągnąłem na głowę czarną wełnianą maskę z otworami na oczy i usta. Może, biała maska byłaby lepsza, ale nie będę jej szukać. Ponadto, jestem pewien, że mogę nawet dyskretnie wsunąć w kamuflażu w tej szerokiej snowy pola, z księżycowego światła i reflektory na ścianie wokół domu.
  
  
  Zszedłem na dół, прокладывал sobie drogę w lewo i robił powoli, ostrożnie kontrolowane obroty, dopóki nie natknął się na ścianę. Zostałem za drzewami i spojrzał na to miejsce. Daleko w dole były bramki, a przed domem stał wartownik, który następnie bił rękami, aby się ogrzać. Nie było żadnego sposobu, aby wiedzieć, czy masz ściany inne strefy, czy nie, więc ja nawet nie próbował tego zrobić. Przy okazji, bez wątpienia, była kuchenka alarm, i nie miałem czasu dokładnie zbadać ten problem.
  
  
  Obserwując pół godziny, doszedłem do wniosku, że u bram stoi tylko w jednym kierunku; Wygląda na to, że z nikim nie rozmawiał, i nigdzie nie było żadnych śladów maszyny.
  
  
  Mocno popychając laski, zszedłem z łagodnym zboczu. Wychodząc z za drzew, podniosłem narty, machał rękami i wydał stłumiony krzyk. Miałem nadzieję stworzyć udany иммитацию narciarza, który stracił kontrolę nad swoimi ruchami. Poślizgnąłem się i potykali, udał się do wartowni. Następnie ruszam, oczywiście tracąc równowagę, i rzucił się bezpośrednio do ściany. Na krótko przed tym, jak dostałem się tam, jestem trochę skręcił, aby zderzenie było tak silne, jak się wydawało. Upadłem, bezradnie szarpania nogi, krzycząc:
  
  
  "O mój boże, o mój boże, o mój boże!"
  
  
  Następnie jęknął głośno, ze wszystkich sił próbował wstać i ponownie upadł. 'Pomóż mi!' Ja słabo jęknął. Strefę mnie zauważył. Z pistoletem w pogotowiu zrobił kilka kroków do mnie, a potem zawahał się.
  
  
  Znów jęknął.
  
  
  Strefa rzucili się do mnie po śniegu. Leżałem nieruchomo, czekając, że podejdzie do mnie. Było ważne, aby dowiedzieć się, czy on sam. Ale wydawało się, że nie obchodzi go nic oprócz mnie. On podszedł do mnie, zatrzymał się i pozwolił starego wieszać na ręku.
  
  
  "W porządku, stary?"
  
  
  Był to głupie pytanie, ale odpowiedziałem.
  
  
  "Myślę, że złamał kostkę", - zacisnął jestem zęby. 'Tak?'
  
  
  "Jeśli możesz pomóc mi wstać ..." - nie wydawał się tak bezradny, jak to było możliwe.
  
  
  Strefa pokręcił głową. "Nie jestem lekarzem, stary".
  
  
  "Cóż, zostawisz mnie w ten sposób?"
  
  
  Wątpił. "Nie powinieneś był tu jeździć na nartach, stary. Nie jest to stok narciarski ".
  
  
  "Jakby nie wiem! Po prostu nie mogłem utrzymać te cholerne narty w dobrym kierunku ".
  
  
  "No cóż ..." Strefy podszedł bliżej.
  
  
  "Możesz zadzwonić do narciarski domek?" - spytałem błagalnie. 'W nieruchomość? Tak może przyjść doktorze?
  
  
  "Pomogę ci wstać, stary, ale nie mogę ci dać telefon". Wskazał głową w stronę гауптвахты. "Nie ma tam telefonu, tylko związek z domem".
  
  
  Dobrze, powiedziałem sobie i podał mu rękę. Pozwoliłem mu złapać mnie za nadgarstek, a następnie chwycił ją i pociągnął do przodu, przez moją głowę. Ja przetoczył się z nim, odwrócił się i wylądował mu na piersi. Zanim zrozumiał, co się dzieje, jestem wyrwał karabin z rąk i przycisnął lufę do jego ucha.
  
  
  "Jeden dźwięk, jeden ruch - warknął ja, i trzeba będzie udać się do New Hampshire, aby znaleźć drugą połowę twojej głowy ". Nie ruszał się, ale pod moim kolanem trząsł się jak królik w pułapce.
  
  
  'Płot. Jak to się otwiera? '
  
  
  Powiedział, a kiedy dźgnął go lufą karabinu, wyjaśnił, jak działa sygnalizacja, jeśli dwa klucze obracają nie w odpowiedniej kolejności. Wyjąłem klucze z kieszeni i pozwolił mu wstać. Z kapturem jego futra w jednej ręce nie ruszył z nim do bramy. Spojrzałem na telefon na odwachu i postanowił nie dotykać go; jeśli wyrzucę go ze ściany, zabrzmi alarm ...
  
  
  Przewody szły do zamkow bramy; kazałem strefy ich otworzyć. Zawahał się, ale kiedy pokazałem mu palec na spuście, przekręcił klucze w odpowiedniej kolejności. Następnie dałem przykład strzelby wylądować na jego czaszkę, wciągnął w караулку i przedarł się przez otwarte drzwi.
  
  
  Droga wiła się przez gąszcz wysokich sosen, zamykających księżyc. Śnieg był oczyszczony, tak, że widoczne były betonowe płyty ze stykami zalanymi гудроном. Ja ostrożnie poszedł na podjeździe, nie odrywając wzroku od odległych świateł dużego domu. Przypomniałem sobie, jak Weronika mówiła o "ohydnych pułapki", i oparł się instynktem zanurzyć się w cień po obu stronach. A potem pode mną załamał się podjazd utwór.
  
  
  Najmniej można się spodziewać, że duża betonowa dachówka spadnie pod tobą, jak koniec huśtawki, ale to się stało. Nagle zsunął się w kompletną ciemność, nie jest w stanie w żaden sposób się utrzymać.
  
  
  Światła nie było, wokół mnie była tylko zimna wilgoć. Wyciągnąłem ręce i po omacku kamienie na bokach. To był szeroki tunel, a podłoga pod moimi stopami był brudny. Gdzieś przede mną rozległ się trwały, przenikliwy dźwięk. Poszedłem w kierunku dźwięku; to wszystko, co mogłem zrobić.
  
  
  Brud, lub coś w tym rodzaju, została mi po kostki, gdy dotarłem do końca tunelu. Nade mną był luke z grubych desek. Nie próbowałem go otworzyć. Byłem pewien, że ktoś przyjdzie na mnie spojrzeć.
  
  
  Luke otwierał się długo. Tymczasem wróciłem do tunelu, crouching niski w całkowitej ciemności, patrząc w obie strony. Nikt nie podchodził ze strony zwiniętym betonowej płyty, więc postanowiłem, że to praca strefy - obsługiwać tę stronę.
  
  
  A potem pojawił się światło. W otwarty właz schodziła liny drabinki.
  
  
  Gdy szedłem tą drogą ucieczki, mam w ręku była Wilhelmina. Przez otwór nie było widać twarzy, ale byłem gotów strzelać we wszystko, co pojawiało.
  
  
  Ja z trudem wspiął się na górę, tak jak mi trzeba było trzymać "Luger" w pogotowiu, i pierwsze, co zobaczyłem, było twarz Weroniki. Śmiała się.
  
  
  A potem zobaczyłem stojącego obok niej mężczyznę, który prawie nie uśmiechał się, ale przynajmniej uśmiechał się teraz, co samo w sobie było niezwykłe.
  
  
  "Cześć, Nick", - powiedział mężczyzna.
  
  
  Poznałem go. Nazywał się Hawke, to mój szef, a ja o mało nie zastrzelił go na miejscu.
  
  
  
  Rozdział 3
  
  
  
  
  David Hok - mężczyzna lat pięćdziesięciu lub sześćdziesięciu - nikt nie wie na pewno - z rzadkich siwych włosach i surowa twarz księdza Nowej Anglii. Jego ubrania głównie z профессорского tweed, ale незажженная cygaro, której zazwyczaj żuje, nadaje mu wygląd w podeszłym działacza państwowego. Krótko mówiąc, Hawk - człowiek, którego nie jest łatwo zaskoczyć - w żadnym wypadku.
  
  
  "Zamierzasz strzelać z tej sztuki?" - spokojnie zapytał, wskazując na wilhelminę, tim. "Jeśli nie, to odłóż to".
  
  
  Ja to zrobiłem. - "Co, do cholery, dzieje?" Jego тонкогубый usta skrzywił się. "Masz prawie trzydzieści sekund, Nick; powinieneś to zrozumieć ".
  
  
  Może być, ale nie do końca. "Veronica, - spojrzałem na dziewczynę, to ktoś z nas?"
  
  
  Hawke skinął głową. "Uczennica, ale wydaje się, że u niej wszystko w porządku".
  
  
  Patrzę na pokój; były regały i gruby ciemny czerwony dywan. Okna nie było. Zacząłem to rozumieć.
  
  
  "Tak więc, to jest nasz ośrodek szkoleniowy".
  
  
  Hawke skinął głową. 'Ostatni. Przy okazji, co do poprzedniego właściciela Veronica miała rację; był бутлегером, a później stał się głównym szmugler heroiny. Jeśli próbował wspiąć się na mur, żelazne kolce wyleciał by i uszkodzili swoje ciało. Cieszę się, że macie umysłu przejść przez bramę. I, przy okazji, skaczące miny wszędzie po obu stronach jezdni ".
  
  
  Wiedziałem, że to było: urządzenia napędzane kroku, zmuszając ich odbić i eksploduje w powietrzu, wysyłając śmiertelny stopni we wszystkich kierunkach.
  
  
  "To na pewno stracisz dużo uczniów" - powiedziałem. Hawke pokręcił głową. "Na razie ani jednego. Skaczące kopalnie nie są w pełni naładowane, i po prostu rozmawialiśmy naszym ludziom nie próbował się wspiąć na mur. Jak wiesz, Nick, ściany zwykle nie jest najlepszym sposobem, aby wejść w starannie strzeżony dom.
  
  
  Kiwnąłem głową.
  
  
  "Więc dziś bardzo dobrze wystąpili. Oglądaliśmy w telewizji ".
  
  
  To było w domu. W domu z takimi środkami bezpieczeństwa wszędzie muszą być monitory telewizyjne.
  
  
  "Dobrze, że nie zabił wartownika", - powiedział Hawk.
  
  
  "Co, jeśli bym chciał?"
  
  
  "Chcemy zatrzymał cię, Nick. Przy bramie znajduje się głośnik, a ja w porę wezwał was do porządku.
  
  
  "Miałeś nadzieję na to."
  
  
  Hawke z zadowoleniem skinął głową, a ja wiedziałem, że on ma rację.
  
  
  "Dobrze, teraz jesteś tutaj" - powiedział. "Przejdźmy do rzeczy."
  
  
  Od chwili, gdy go zobaczyłem, zrozumiałem, że to mogłoby się wydarzyć. Przypomniałem sobie, że właśnie Hawke zaproponował mi jako miejsca wypoczynku Вестбуш.
  
  
  Weronika wstała. Ubrana była w spodnie garnitur, jej włosy były zebrane w kok na karku, a ona wyglądała - cóż, można powiedzieć, na kilka lat szesnastu. Jej oczy patrzyły na mnie, ale widziałem czerwone plamy na jej policzkach.
  
  
  Hawke nic nie powiedział, dopóki nie wyszła z pokoju. Następnie pochylił się do przodu w skórzanym fotelu, z rękami splecionymi razem i kładąc łokcie na kolanach.
  
  
  "Ktoś w Вестбуше wie, kim jesteś, Nick?"
  
  
  Pokręciłem przecząco głową. 'Nikt. Nazywam się Nick Walton. Jedyny człowiek, z którym rozmawiałem - oprócz Weroniki - to barman w hotelu. Pewnego dnia zapytał mnie o tym, a ja tu mu tą nazwą i powiedział, że zajmuję się międzynarodowymi inwestycjami ".
  
  
  'Dobrze. Możesz używać tej nazwy na Doublé Cay ".
  
  
  Nigdy nie słyszałem o Дубле-Kay.
  
  
  "To jest kilka małych wysp na Bahamach" - powiedział Hawk. "Jeden jest w pełni rozwinięte - jest tam nowy hotel i stara karczma, którzy byli tu od początku xx wieku. Na innej wyspie budują więcej hoteli i most łączący wyspy ".
  
  
  Czekałem, co będzie. I, jak zwykle, przeszedł do innego tematu.
  
  
  "Przygotowałem ćwiczenie to dla ciebie, bo potrzebne mi było przekonać się o wielu rzeczach, Nick".
  
  
  'Tak.' - Byłem agentem z AX na tyle długo, aby nie dziwić się temu, że robił reżyser. Nie byliśmy ani CIA, ani FBI, a ty nawet nie można nazwać nas czymś podłym. My po prostu istniały, mała grupa agentów, robiących to, że nikt w rządzie nigdy nie dopuszczał, a Hok prowadził interesy. Jego sąsiedzi w Georgetown myśleli, że prezydent mało znanego funduszu.
  
  
  "Przede wszystkim - powiedział - wstał pytanie o to, aby dogadać się z młodymi ludźmi z długimi włosami. Weronika powiedziała mi, że w "Pięknym szaleństwie" jesteś super cool ".
  
  
  Musiałem się uśmiechnąć. 'Ok.'
  
  
  "A potem jest problem dostać się do tej twierdzy. Nie było to łatwe, prawda? Ale zrobiłeś to. Miałem wątpliwości, Nick.
  
  
  Ja ostro spojrzał na niego; on nie miał prawa tak do mnie mówić.
  
  
  "Dobrze, dobrze" - kontynuował pośpiesznie Hawke. "Przeszły oba testy i teraz idziesz dalej. Double-Kay, Nick. I Grady Ингерсолл.
  
  
  To był szok. Grady Ингерсолл był chyba najbogatszym człowiekiem na świecie, miliarderem w wieku około pięćdziesięciu lat, który w ostatnich latach stał się odludkiem.
  
  
  Czekałem, aż Hawke ruszy dalej.
  
  
  - Grady Ингерсолл, - прогудел Hawke, jakby czytał z folderu, choć przed nim nic nie było - jego wiek pięćdziesiąt siedem, pięć stóp i osiem cali, około stu funtów. Ma sześć żon, w większości gwiazd filmowych. Zrobił stan na firmie budowlanej swojego ojca, którą ten założył w końcu lat 1930-tych. Z grubsza mówiąc, spekulant. Jego społeczeństwa do czynienia z armatorami, produkowali mundury, spichlerze, ropociągi - boże, ten człowiek nawet zarabiał pieniądze na produkcji filmów. Latał bombowiec w czasie ii wojny światowej, dwukrotnie został zestrzelony nad Niemcami, raz uciekł, ale po raz drugi został umieszczony w obozie dla jeńców wojennych do końca wojny. Dziś jest inwestorem w wielu firmach - głównym inwestorem, co w wielu przypadkach oznacza, że ma dominujący zainteresowanie ".
  
  
  Wszystko to wiedziałem o ' Grady Ингерсолле... Kilka lat temu wycofał się w odległy rejon Nowy Meksyk - najbardziej znany pustelnik w historii. W te dni nikt go nie widział, za wyjątkiem jego pałacowej straży" z trudnych mężczyzn, które były jego jedynym bezpośrednim kontaktem ze światem zewnętrznym.
  
  
  "Jego najnowsza inwestycja - powiedział Hawk, - była w przemyśle lotniczym firmie Ultimate Dynamics. Ингерсолл jest właścicielem większości akcji, więc główny. I z tego powodu Nick, Pentagon i Biały dom targają paznokcie ".
  
  
  'Co masz na myśli?'
  
  
  Hawk uśmiechnął się ponuro. "Kiedy do władzy doszła firma Ingersoll, Ultimate Dynamics produkuje ostatnie poprawki w najbardziej skomplikowany system naprowadzania rakiet z kiedykolwiek wynaleziono. Krótko mówiąc, może ona badać teren na dole i korygować kurs rakiety na drodze z większą dokładnością, niż mógłby to zrobić pilot-człowiek; może on wykrywać rakiety przechwytujące i strzelać do nich swoimi środkami ochrony. Ale najważniejszym osiągnięciem jest to, że urządzenie może określić efekt od poprzednich rakiet, a następnie lecieć strzelać na drobne lub nawet tercjarska cele ".
  
  
  "Innymi słowy - powiedziałem - to coś może zrobić praktycznie wszystko, co może człowiek-pilot".
  
  
  'I więcej. Jest to trzecia umiejętność, która sprawia, że jest bezcenne. W dzisiejszych czasach wiele mówi się o излишествах - ile razy możemy usunąć Rosję lub Chiny z karty, w porównaniu z tym, ile razy mogą wymazać nas z mapy. Ale z tym urządzeniem nie ma już potrzeby uruchamiania pięć lub sześć głowic jądrowych w jednym i tym samym celu; jak tylko pierwsza zakończy swoją misję, inne mogą być ukierunkowane na inne cele. Więc można sobie wyobrazić, że ten system naprowadzania będzie znaczyć dla słabszej siły ".
  
  
  Ja, oczywiście, mógł sobie to wyobrazić. Tylko Stany Zjednoczone i Związek Radziecki posiadał atomową, aby zniszczyć znaczną część świata, ale urządzenie Ultimate Dynamics pozwolił na każdej umiarkowanie rozwiniętą kraju - taka jak Chiny - osiągnąć jądrowego równości, nawet jeśli ona posiadała tylko mały udział energii jądrowej. ilość pocisków.
  
  
  Trzeba powiedzieć, że urządzenie jest całkowicie wydzielona i kontrolowany z zachowaniem surowych środków bezpieczeństwa. Obecnie nazywa się "Дрикоппер", co wcale nie czcze nazwisko ".
  
  
  "Uważam, Waszyngton jest zaniepokojony związkiem Ингерсолла do tego".
  
  
  'Dokładnie. Grady Ингерсолл przeniósł się na Дубле-Kay prawie rok temu. Posiada wysepek, a jedna z jego firm je rozwija. Ингерсолл mieszka w starym hotelu, o której ci mówiłem... - Hawk zatrzymał się i podszedł do dużej dawną stołu. Wziął zwiniętą mapę i grubą brązową kopertę, a następnie przywołał mnie do stołu i rozłożył mapę. Dwie wysepki miały kształt nerki z szerokimi zaokrąglonymi zatoczek, naprzeciw siebie. Na аэрофотоснимке były widoczne prace budowlane na jednej z dwóch wysp, który, jak powiedział mi Hawke, nazwano Wyspą sądu ostatecznego. Na drugim, zwanym Wyspą Zmartwychwstania, znajdował się rozległy kompleks hotelowy z basenem, korty tenisowe i pola golfowe. W pobliżu basen, ledwo zauważalne przez grube palm i innej roślinności, było zarys kolejnego budynku obok okrągłej laguną.
  
  
  "To hotel" uncję złota ", - powiedział Hawk, wskazując na prawie ukrytą strukturę. "Ona jest oddzielona od pozostałej części wyspy ścianą i wyposażona w zwykłym sprzętem elektronicznym i uzbrojeni strażnicy. Ингерсолл zniknął za ścianą, gdy dotarł do Дубле-Kay, i więcej się nie pokazuje ".
  
  
  "Czy ktoś kiedykolwiek był w środku?"
  
  
  "Wrócę do tego za chwilę. Najważniejsze jest to, że przez cały ten czas Ингерсолла osobiście nikt nie widział, z wyjątkiem grupy jego pomocników. I to jeszcze jeden powód do niepokoju ".
  
  
  Nie zamknął go pytaniami.
  
  
  "W ciągu ostatniego roku - powiedział Hawk, - jego pomocników udało, jednego po drugim. Wszystkie poprzednie pomocnicy byli od czterdziestu do pięćdziesięciu, w większości mężczyźni, którzy zajmowali kierownicze stanowiska w firmach Ингерсолла. Ale nie więcej. W tej chwili ich sześciu, wszyscy młodzi, najwyraźniej, lat dwadzieścia, z długimi włosami. Jedna z nich - kobieta. Słyszałem, piękna. Ja automatycznie się uśmiechnął i pozwolił swojemu szefowi kontynuować.
  
  
  "Choć wszystkie wyglądają amerykanami, mają paszporty wielu krajów Europy i Ameryki Łacińskiej. Póki co nie udało nam się coś okazać im, ale z drugiej strony, informacji o nich mało ".
  
  
  Hawke wyciągnął z brązowej koperty pół tuzina cienkich folderów i podał mi. Ja ją przejrzałeś ich i koncentruje na zdjęciach 18 x 24 w sprawach. Pięciu podobnych do siebie młodych ludzi - cztery blondyna i jeden z ciemnymi włosami i efektywnie piękna ciemnowłosa kobieta. W końcu powiedziałem bez entuzjazmu: "Myślę, że wiem, do czego to zmierza. Chcesz, aby tych ludzi sprawdzili ".
  
  
  "O wiele więcej niż to. Ci młodzi ludzie - nazywamy ich "intymne szóstką" - jedyni, którzy mają bezpośredni kontakt z Ингерсоллом. O, to naprawdę dzwoni do dyrektorów swoich różnych firm i sprawia, że jest to bardziej lub mniej regularnie, a osoby go widzieli...
  
  
  - Ale mówisz... -
  
  
  Hawke podniósł rękę. 'Cicho. W ciągu ostatnich kilku miesięcy Ингерсолл nagle stał się przyjazny gospodarz. Mogłeś też to powiedzieć. Duża liczba młodych ludzi zatrzymują się w hotelu Doublé Cay obok Doubloon, które przyciągają bardzo niskie stawki dla młodzieży jak oni to nazywają. Często pomocnicy Ингерсолла wybierają grupę, aby zaprosić ich do środka ścian na imprezy, które rzekomo uh ... nie jest zabronione. Zaprasza na najlepszą marihuanę i haszysz, napoje i muzykę, a także wolno się kąpać w zalewie. Można sobie wyobrazić, co z tego wyniknie. I tu następuje punkt kulminacyjny: od czasu do czasu na scenie pojawia się Ингерсолл. Stoi on na swego rodzaju balkonie za grubą szklaną przegrodą, zwraca się do swoich gości przez głośnik - i często wybiera jedną z dziewczyn, aby odwiedziła go osobiście ".
  
  
  Szczerze mówiąc, mi się to wydawało się rozsądne. W końcu, można się było spodziewać, że człowiek z takimi pieniędzmi chcą się dobrze bawić, i tak powiedział.
  
  
  "Tylko nie Grady Ингерсолл".
  
  
  Byłem nastawiony sceptycznie. Mężczyzna, który ma sześć małżeństw i kilka powszechnie znanych relacji, nie przeszkadza wybrać na imprezę dojrzałą i młodą dziewczynę.
  
  
  "Ale Ингерсолл - powiedział Hawk, - zawsze był skryty. Wszystko, co robił w młodych latach, została wykonana możliwie ostrożnie; nie szukał rozgłosu i, oczywiście, nie lubił publicznych widowisk ".
  
  
  Założyłem. - 'Starość?'
  
  
  "Możliwe, ale mało prawdopodobne. W końcu, on nie jest taki stary.
  
  
  Myślałem, że słyszę w jego głosie Jastrzębia odrobinę bezpieczeństwa, ale nie zwrócił na to jego uwagę.
  
  
  "A jak myślisz, co to jest?"
  
  
  Rozdział ACH spojrzał na mnie, opierając się na stół obiema rękami. "Albo z głową Grady Ингерсолла stało się coś poważnego, albo ten człowiek nie Grady Ингерсолл".
  
  
  Zanim coś powiedział, nastąpiła długa cisza. "Ale mówisz mi, że go widzieli".
  
  
  "Tylko od tej intymnej szóstki i garść młodych ludzi nie można oczekiwać, że będziesz wiedziała coś o tym Ингерсолле ".
  
  
  Kiwnąłem głową. "A co z dziewczynami, które on wybrał?"
  
  
  "O ile nam wiadomo, było ich siedem. Wszystkie, bez wyjątku, opuścili wyspę po raz ... widzenia ... na jednym z samolotów Ингерсолла. Znaleźliśmy jedną w komunie hipisowskiej w Meksyku. Ona przysięga, że oni tylko rozmawiali i że Ингерсолл dał jej dziesięć tysięcy dolarów, zanim ją wsadzili do samolotu.
  
  
  Ja присвистнул. "Dziesięć tysięcy za słówka".
  
  
  Hawk uśmiechnął się krzywo. "I, podobno, nie odzywaj".
  
  
  "A co z połączeń od Ингерсолла? Czy dobrze go znają ludzie, z którymi rozmawia?
  
  
  Mój szef zmarszczył brwi. 'Tak. Większość go zna. I nikt nie chce wierzyć, że rozmówca jest oszustem. Nam udało się nawet uzyskać odcisk głosu z telefonu, i... no, to było przekonujące ".
  
  
  "Myślałem, że głosowe odciski całkiem do przyjęcia jako identyfikator".
  
  
  'Nie do końca tak. Mamy zapis zeznań Ингерсолла kilka lat temu przed komisją Kongresu, i ten głos, wydaje się, odpowiada głosu niedawna. Ale są różnice. Telefon na wyspach na początku nie zawsze jest bardzo wyraźny ".
  
  
  'To prawda. Więc chcesz, żebym dowiedzieć się, czy ten człowiek Ингерсолл, prawda?
  
  
  "To jest jeden moment. Oczywiście, jeśli on może być oszustem, trzeba także ustalić, co się stało z tą Ингерсоллом. W każdym razie, trzeba dowiedzieć się, kto w rzeczywistości członkowie "intymnej szóstki", jakie są ich motywy i jak one wpływają na Ингерсолла ".
  
  
  - Jak myślicie, czy może być jakiś związek między nimi i Трехголовым?
  
  
  "My jeszcze tego nie wiemy. Ale dopóki istnieje taka możliwość, musimy to sprawdzić ".
  
  
  "Przypuszczam, że został wypróbowany bezpośrednie podejście".
  
  
  'Tak. Minister obrony osobiście próbował skontaktować się z Ингерсоллом, i dwa tygodnie temu, jeden z najbliższych doradców prezydenta przyleciał na Дубле-Kay. Ale Ингерсолл odmówiła ich podjęcia lub rozmawiać z nimi. To prywatny obywatel, Nick, i rząd nie może zmusić go do opuszczenia kryjówki ".
  
  
  "Przypuszczam, że jego miliardy nie mają z tym nic wspólnego", - powiedział sarkastycznie ja.
  
  
  "Nie ma to wpływu na nas. Znasz swoje zadanie. Jest jeszcze kilka szczegółów, które trzeba omówić, a następnie udać się na południe. Dostań się do Ингерсолла, Nick. Dowiedz się, co powinniśmy wiedzieć ".
  
  
  - A jeśli to niekorzystnie? Jeśli jest to związane z Трехголовым?
  
  
  - Więc zatrzymaj go. Na twój wybór.
  
  
  'Tak?'
  
  
  Hawke skinął głową. "Ja nie posyłam tam agenta AX w randze Killmaster tylko po to, aby zadać kilka pytań".
  
  
  Co do mnie, to mam wątpliwości; zadanie wydawało się dość proste, jeśli nie powiedzieć zwyczajnie - i to był drugi raz w ciągu kilku dni, kiedy popełniłem poważny błąd w rozumowaniu.
  
  
  
  Rozdział 4
  
  
  
  
  Instrukcje zajęły mniej niż trzy godziny, a nie było jeszcze północy, kiedy wyszedłem na dwór. Strefa nieśmiało uśmiechnął się do mnie i wskazał na moje narty, прислоненные do wartowni. Chciałem go przeprosić, ale nie stał; wiedział, co go czekało, i to było więcej, niż mogłem powiedzieć.
  
  
  Spodziewałem się zobaczyć Dziewczynę przed wyjazdem, ale ona nie pojawiła się. Pewnie tak było lepiej. Teraz wiedziałem, co miała na myśli w samochodzie na tej zaśnieżonej szczycie wzgórza, i nie mógł się obejść bez jej wstydu lub nieposłuszeństwa - jaki stosunek ma podjęła po tym, jak stał się tajną misją.
  
  
  Niewiele spał tej nocy. Mimo, że mój pokój znajdował się na drugiej stronie hotelu, z dala od halla, słyszałem buczenie gitary, a niestabilne głosami. O świcie wstałem, ubrałem się i zebrał rzeczy. Nie golił według instrukcji.
  
  
  Mały pakunek był w bagażniku mojego samochodu, jak powiedział Hawk. Kiedy rozmawialiśmy wczoraj wieczorem, jego dostarczył jeden z naszych agentów. Zawierał on kilka rzeczy, opracowanych przez dział efektów specjalnych AX, które mogą być pomocne w trudnej sytuacji. Musi być, pracownikom działu Stuarta zajęło sporo pomysłowości, aby wymyślić broń i narzędzia, które można byłoby ukryć się w kostiumie kąpielowym lub pary sandałów, ale, jak zawsze, im się to udało.
  
  
  Zajęło mi to dwa tygodnie, aby dostać się do Miami, zrobiłem wszystko, co możliwe, aby spowolnić jego ruchy. Zadanie Hawk polegała na tym, aby zapuścić gęstą brodę, ale piąty dzień stała się cholernie swędzenie i zostałem z wąsami. Moje baczki wzrosły dość szybko, a ja wiedziałem, że do końca dwóch tygodni u mnie będzie broda, która będzie wystarczająca dla szanującego się przedstawiciela sceny rockowej.
  
  
  Byłem Nickiem Уолтоном, kierownik wielu zespołów rockowych. Hawke wybrał dla mnie trzy grupy, z których dwa obecnie гастролируют w Afryce i Azji w imieniu departamentu Stanu. Druga grupa została tymczasowo rozwiązana, a ja musiałem wziąć urlop na Дубле-Kay, podczas gdy grupa реорганизовывалась. W drodze na południe - w ogóle unikając Waszyngton - spędzałem wieczory w najbardziej ruchliwych barów, które mogłem znaleźć, słuchając muzyki automaty i lokalne combo, zanurzając się w muzykę i atmosferę. Ja godzinami wchodził w sklepach muzycznych, zapamiętywanie marki, tytuły i nazwy wykonawców.
  
  
  Do czasu, kiedy dotarłem do Джексонвилля, wydawało mi się, że wiem o współczesnej muzyce popularnej tyle, ile przeciętny nastolatek. Moje wąsy rosły i trzeba było się ostrzyc. Idealnie. Musiałem zrobić ostatni objazd, przed wejściem na samolot do Miami. Jesteśmy z Хоуком jakiś czas rozmawiali o tym, zanim zdecydował się zaryzykować. Właśnie przygotowywali pierwsze loty testowe Трехголовой systemu na przylądku Kennedy ' ego i oboje czuli, że muszę uzyskać jak najwięcej informacji z najlepszych źródeł.
  
  
  Przyjechałem do głównego budynku kompleksu NASA w samą porę, aby przyłączyć się do wycieczki. Zebraliśmy się w chłodnym jasnym recepcji i przeszedł przez korytarz. W tym momencie mnie zatrzymał strażnik w mundurze.
  
  
  "Przepraszam pana", - powiedział on.
  
  
  Rozejrzałem się, jak i kilku innych członków grupy. 'Tak?'
  
  
  "Berek niebieski Ford?" Przeczytał tablice rejestracyjne.
  
  
  "Tak, to jest moje".
  
  
  "Obawiam się, że zablokowali jeszcze kilka samochodów. Bylibyśmy wdzięczni, gdyby mógł pan uporządkowane go ".
  
  
  "Cholera", - warknął ja. "Kiedy ja tam zaparkował, innych maszyn nie było".
  
  
  - Obawiam się, że będzie, sir. Jeśli nie masz nic przeciwko.' To nie jest całkiem uprzejmie.
  
  
  'Cholera! Dobrze.' Jestem wściekły ruszył z powrotem w гулкому korytarza. Kiedy strażnik zniknął z oczu dla grupy turystycznej, wziął mnie za rękę. Zatrzymaliśmy się na chwilę, огляделись. Nikogo nie było widać.
  
  
  "Tędy, proszę pana" - powiedział szacunku tonem, który prawdopodobnie używał w stosunku do szefa NASA.
  
  
  Otworzył kluczem niewidzialną drzwi bez klamki, która została zatopiona w ścianie. Szybko przeszli przez długi niski korytarz. Tu i tam były inne drzwi, wszystkie z cyframi i literami, ale bez innych oznaczeń. My nikogo nie widzieli, kiedy skręcili za kilka kątów, zeszli po stalowej drabinie, odbyły się jeszcze dwie zamknięte drzwi i w końcu dotarli do tego, co wyglądało na puste ściany.
  
  
  Czubkiem swojego błyszczącego czarnego buta strażnik pchnął kawałek szarego listwy na dole ściany. Raz nic się nie stało, ale po kilku chwilach cała ściana bezgłośnie rozwinęła się, tworząc otwór, na tyle duży, aby mógł się wślizgnąć. Ściana za moimi plecami качнулась, a ja zostałem sam w małym pokoju z metalowym stołem, dwoma krzesłami i dużym lustrem, które miało być jednostronne. Obok lustra były drzwi; Ja cierpliwie czekał, aż ona otworzy.
  
  
  "Panie Carter?" zapytał бестелесный głos.
  
  
  'Tak.'
  
  
  "Chwileczkę".
  
  
  Uśmiechnąłem się w lustrze, ale postanowił nie machać ręką. Te kosmiczne geniusze skłonni traktować siebie poważnie i nie mogę ich za to winić. Mają do czego poważnie.
  
  
  Po około minucie otworzyły się drzwi i weszły dwie postacie w białych fartuchach i nieskalanych tenisówki, spychając przed sobą doskonały stalowy stół, który zbyt często widziałem w szpitalach.
  
  
  "Musimy usunąć swoje odciski palców, sir", - powiedział młodszy z dwójki. Żaden z nich nie wyglądał na trzydzieści, i oba były w okularach. Nawet ich długie włosy - dziesięć lat temu ich są przycinane stopy - nie умаляли ich determinacji. Oni zadali mi tusz na palce i wdrożono je na papierze. Następnie jeden z nich otworzył biurko, otworzył puszkę do dokumentów i porównał moje odciski palców z drugim zestawem, a następnie skinął głową.
  
  
  Spytałem. - "Odwiedził kursy odcisków palców w mit?"
  
  
  "Kalifornijski instytut technologiczny, sir, - odpowiedział starszy. "I nie, ale obaj uczyli się w akademii FBI". On lekko się uśmiechnął.
  
  
  Pokazałem swoje zdziwienie. "Wszyscy tu tak robią?"
  
  
  "Tędy". Wskazał na otwarte drzwi. "Doktor Avery czeka na ciebie".
  
  
  Drzwi w tym korytarzu były otwarte; w małych biurach energicznych mężczyzn i kilka kobiet w białych fartuchach ugięły się nad rysunkami i technicznych książkami, rozmawialiśmy ze sobą w małych grupach, pisząc kredą równania na szkolnych tablicach. W końcu korytarza moje towarzyszące dwukrotnie otworzył podwójne drzwi i zaprowadzili mnie do gabinetu i pokoju spotkań. Mężczyzna przy stole wydawała się dużo starsza od mojego Towarzystwa, choć krótkie, siwiejących włosów ledwo przykrywały opalony czaszki. "Proszę, panie Carter" - powiedział, wstając. Wskazał mi na zielone skórzanym fotelu.
  
  
  "Przypuszczam, że pan doktor Avery. Lub jeszcze i administrator? Uśmiechnąłem się, kiedy zapytał, ale nie odpowiedział.
  
  
  "Mamy mało czasu, panie Carter. Zaczynamy?'
  
  
  Nie ma sensu powtarzać wszystkie szczegóły, które powiedział do mnie w ciągu następnej godziny. Wiele zostało powiedziane na temat współrzędnych i zdjęciach satelitarnych картографировании, o komputerach, компасах, stabilizatorach i wykonawczych mechanizmach, o wysunięcie szybowcach i czujników, a także o systemach ochrony przed przechwyceniem. To było mniej więcej to, co mi powiedział Hawk, ale na tyle szczegółowo, że do czasu, kiedy Avery skończyłem, poczułem, że sam mógłby zebrać трехголовую system. No, może nie do końca.
  
  
  Avery, wygląda na to, trzymał się tej samej idei; jego postawa była prawie pobłażliwy. "Mówiąc prościej, panie Carter, spójrz na projekt "Trzygłowego" tak: uruchamiamy baterii miniaturowych pocisków z Arlington przez Potomac w Waszyngtonie. Powiedzmy, cztery z nich mają na Biały dom, nasz główny cel. Za pomocą pomnik Jeffersona jako punkt orientacyjny, kamery wywiadu w każdej rakiecie wprowadza niezbędne korekty. Działają pociski antyrakietowe; być może, pomimo naszego systemu ochrony, jedna lub dwie nasze pociski będą zdumieni. Musimy wziąć pod uwagę tę możliwość, nawet niewielką, jeśli zostanie podjęta taka atak. Albo niszczymy przeciwnika pierwszym haustem, albo dla nas to już koniec. Tak?'
  
  
  Kiwnąłem głową.
  
  
  'Dobry.Załóżmy, że pierwsza rakieta, koncentrujący się na Biały dom, to bezpośrednie trafienie. Wtedy inne rakiety nie powinny trafić w ten sam cel. Czujniki rejestrują cios, a następnie aktywują komputerowy mechanizm. Drugim celem jest zaprogramowane w systemie naprowadzania. Siłowniki wykonują swoją pracę, do wbudowania przesuwne skrzydła otwierają się do zwiększenia siły nośnej, a nasza rakieta pędzi, powiedzmy, dzielnica Xiv ulicy lub w hotelu Hilton. Czy to jasne?
  
  
  'Tak myślałem. Innymi słowy, w totalnej jądrowej walce musimy trafić główne cele, czyli uruchamiać kilka rakiet. Ale jeśli trafi pierwsza, nie musimy wydać drugą ".
  
  
  'Tak.'
  
  
  Mu zajęło godzinę, aby powiedzieć mi to, co już wiedziałem. "A co do samego systemu, dr Avery? Jak duże to jest?
  
  
  "Nie mogę wam pokazać. U mnie nie ma na to zgody ".
  
  
  'Oczywiście, że nie. Ale jak ona jest duża? Czy można ukraść?
  
  
  "Nic." Jego gest ogarnął cały podziemny kompleks, odcięty od reszty bazy. "Zapomnij o środkach ostrożności; Jestem pewien, że są bez skazy. Nie zrozumiałeś mojego sarkazmu. "Jak wielka jest ta cholerna rzecz?"
  
  
  Cóż ... w serce "Driekopper" - to komputer. Na jego wielkość, jest o wiele trudniejsze, niż wszystko, co było opracowany na dzień dzisiejszy ".
  
  
  "I to oznacza?" - mruknąłem.
  
  
  "O ... może być, wielkości silnik zwykłego samochodu". Dłonią wskazał na kostki około metra.
  
  
  "Tak, że nikt nie może wyjść za drzwi z nim".
  
  
  'Nie.'
  
  
  'Dobrze. Kto jeszcze nie wie o tym urządzeniu? "
  
  
  "Bardzo mało ludzi. Mój personel, siedemnaście osób, z których wszystkie mają tolerancję. Biały dom, inne agencje rządowe i wyższe dowództwo wojskowe ".
  
  
  "A Ultimate Dynamics?"
  
  
  "Prawie każdy, kto pracował z Driekopper, teraz wchodzą w skład moich pracowników".
  
  
  'Prawie?'
  
  
  "Tylko dwie osoby z grupy nie pracują ze mną. Jeden z nich jakiś czas temu zginął w katastrofie lotniczej. Inny - dyrektor wykonawczy firmy ".
  
  
  "Co oznacza, że podlega Grady Ингерсоллу?"
  
  
  "Myślę, że tak."
  
  
  "A to znaczy, że Ингерсолл na bieżąco".
  
  
  Avery wyglądał na zaskoczonego. "Oczywiście, nie myślisz, że ktoś taki jak Ингерсолла..." Mu nie trzeba było kończyć zdanie; oczywiście mu się nie spodobał mój podtekst, i nie wiedział, co z tym zrobić.
  
  
  "Słyszałem, że wkrótce dokona lot próbny Driekopper".
  
  
  'Tak. W następnym tygodniu. Dokładna data jeszcze nie ustalona. O systemie wiedzą tylko moi pracownicy i osobiście wstawią wszystkie części do rakiety ".
  
  
  "Czy jest szansa, że zagraniczny statek interweniuje i выловит tę sztukę w morzu?"
  
  
  "Nie ma żadnych szans. Jeśli rakieta nie wyląduje dokładnie tam, gdzie jest zaprogramowany, ona ulegnie zniszczeniu ".
  
  
  Wydawało się, że w tym grobowcu z klimatyzacją nic więcej nie mogę zrobić, więc podziękowałem Avery i zostawił go. Środki bezpieczeństwa na przylądku Kennedy ' ego mnie nie interesowały, i wiedziałem, że ludzie, którzy brali udział w tym, robią wszystko, co w ich mocy. Ale ta replika o Ингерсолле i jego zaufanym szóstce wywołała u mnie diabelne niepokój.
  
  
  Być może, gdybym nie myślał o tym problemie, ja bym poświęcił więcej uwagi temu, co się stało w ciągu kilku minut. Patrząc na ekranie odbiornika tv, strażnik puścił mnie z powrotem w opuszczony korytarz. Gdy drzwi bez oznaczeń, bez uchwytu wciąż zamknęły się za nami, para болтающих azjaty w słomkowych kapeluszach, ciemnych garniturach i aparatach na szyi przeszedł przez główne drzwi.
  
  
  Oni rozciągali się, gdy zobaczyli mnie i kuratora, a następnie kontynuowali gadać. Jeden z nich zatrzymał się, aby zrobić zdjęcie miękkie wnętrze; gdy inny odwrócił swój aparat w moją stronę, zacząłem zamykać twarz, a następnie kazał mi zapomnieć o wszystkim. W końcu, dzisiaj wszędzie, gdziekolwiek pójdziesz, zobaczysz japońskich turystów z aparatami fotograficznymi; tylko gdy dojechałem do parkingu, zdałem sobie sprawę, że te dwa azjaty w rzeczywistości nie są takie jak na japończyków.
  
  
  Lot z Miami na wyspie New Providence na Bahamach był nie więcej niż skokiem; prawie nie było czasu, aby się napić, jak my zanurzamy się nad jasno-zielonym morzem, nakrapiane piaszczystymi wyspami. Południu niebo było lekko zachmurzone, z czego ciemno-zielona roślinność wydawała się prawie czarna, a kiedy krążyły nad lotniskiem, deszcz przywiązany do okien 7271.
  
  
  Pasażerowie rzucili się przez peron do kryjówki w postaci starego stodoły, który nazwali budynkiem dworca. . W środku grał orkiestra, i stewardzi rozdawali darmowe drinki z rumem, podczas gdy czekaliśmy na bagaże. Urząd celny nie był problemem; w środku sezonu turystycznego otwierał, chyba jeden z pięćdziesięciu walizek. Ale bagażowej pracowników trwało dłużej niż pół godziny, aby rozładować wszystkie rzeczy z samolotu, z powodów, które na zawsze pozostaną dla mnie zagadką. Walizki zysku w długiej, wąskiej taśmie przenośnika, mój był prawie ostatni. Miałem dwie walizki, a w jednym - specjalny schowek na Wilhelmina i Hugo. Nie noszę ze sobą broń, gdy przekroczyły granicę, bo być zatrzymanych - jedna z najbardziej bolesnych rzeczy, które mogą się zdarzyć z g-man, i zwykle nie jest to warte ryzyka.
  
  
  W pobliżu drzwi kolejowego stał wysoki ciemnoskóry mężczyzna, ubrany w garnitur. Obok niego do palma stała tabliczka z napisem "DOUBLÉ CAY - Air Taxi". Deszcz przestał padać, ale niebo nadal było szaro i w chmurze. Jeszcze troje ludzi stali już pod palmą; para w średnim wieku i chłopiec, nastolatek z gitarą, z włosami do ramion i obfitych dziecięcymi trądzikiem.
  
  
  "Tak, przyjacielu?" czarny człowiek powitał mnie. "W Double-Kay?"
  
  
  'Tak.'
  
  
  Zapytał mnie, jak się nazywam, i сверился kombi. - Samolot na drugim końcu pola. Limuzyna przyjedzie tutaj, aby zabrać was.
  
  
  Jesteśmy niewygodne stały pod palmą c której kapała woda, wdzięczny wietrze, który zmiękczył parującą wilgoć. W końcu chodnika stał szczupły siwy mężczyzna w рваном swetrze, spodniach i brudnych tenisówki, uważnie patrząc na drzwi do budynku dworca kolejowego. Kiedy stało się jasne, że wyszły ostatnie pasażerowie, wzruszył ramionami, odwrócił się i podniósł rękę. Ciemno-brązowy "cadillac" wjechał na chodnik, drzwi otworzyły się i mężczyzna wszedł.
  
  
  Ja tak spojrzał na siwego mężczyznę, że nie zauważył grupę na parkingu, aż Cadillac nie zniknął z oczu. Były tam dwóch młodych ludzi, wysokie i jasnych włosach, z rozpuszczonymi na ramiona, ubrani w surowe ciemne garnitury, a obok nich stała dziewczyna, która była prawie tego samego wzrostu, jak i mężczyźni. Była zamknięta od szyi do stóp w prostym, развевающемся strój, który облегало jej ciało we wszystkich właściwych miejscach, a ciemno-brązowe włosy ниспадали jej na ramiona prawie do pasa. Między jej piersi włóczył się kolekcja naszyjników, a nawet w mrocznym świetle jego twarz wydawała się mną.
  
  
  Moją pierwszą myślą była Joanna d ' Arc lub, być może, Joan Baez; miała taką świecącą pewność wyraz twarzy, w sposobie zachowania. Ale ta myśl została szybko odrzucona, gdy zdałem sobie sprawę, że patrzę na Angelę Раффлс i dwóch innych członków "Intymnej szóstki".
  
  
  Jestem na tyle studiował fotografii Intymnej Szóstki, aby ich poznać, ale naprawdę wyróżniała się tylko dziewczyna. Pięcioro młodych ludzi były tak podobne w wyglądzie, że nie byłem pewien, jakie imiona nadają się tej parze. "Nie żeby to miało znaczenie, - pomyślałem; miałem nadzieję, że Angela Раффлс była moim punktem wyjścia na drodze do Grady Ингерсоллу.
  
  
  Spojrzałem na nią i odwróciła się. Jej pogodny uśmiech był jednocześnie przekonujący i przerażający, jakby mogła przyciągnąć do siebie mężczyznę, nic nie robiąc. I ona to wiedziała. Według informacji, którą dał mi Hawke, miała dwadzieścia pięć, ale wydawała się nieprzemijająca. Nie oderwał od niej spojrzenie, zanim zapomniał, po co tu jestem. Шестидверный "mercedes" wjechał na chodnik, i ciemnoskóry mężczyzna zaczął podnosić bagaż do bagażnika. Za mną usiadł para i gitarowy bagażowy. Na chwilę zatrzymałem się i przez błyszczącą dach samochodu spojrzał na dziewczynę. Ona nadal się uśmiechał, wciąż patrząc w moją stronę. Zanurkowałem i zdecydowanie spojrzał w drugą stronę, dopóki nie wyjechali.
  
  
  Jesteśmy w czwórkę mieszczą się w przestronnym, luksusowym salonie "Lear Jet". Nikt z nas nic nie powiedział; para wyglądała trochę zagubiona, chłopiec ponury. Czarny mężczyzna przyniósł nam rum i zniknął do przodu. Kiedy pojawił się ponownie i ogłosił, że za kilka minut będzie, pomyślałem, że kobieta wyłączy się. Sam byłem bardzo zaskoczony, ale przyjrzawszy się, przez luźne spodnie i osłoniętych złotymi nićmi kurtka, zobaczyłem wesołą kompetencje, które обнадеживала.
  
  
  "Nazywam się Херридж - powiedział nasz pilot - i mam nadzieję, że będziesz się dobrze bawić na Double-Kay". Zauważyłem, że jego akcent zniknął; widocznie musiał grać różne role. Przyspieszenie było krótkie i gładkie, tylko kiedy startowaliśmy z pasa startowego, słońce пробивалось przez chmury. Zrobiłem łyk i spojrzał w okno. Lecieliśmy nad szaro-zielonym terenem wokół lotniska i wkrótce dotarli na obrzeża Miasta. Słońce wydawało się, delikatnie świeciło na luksusowe nadmorskie wille z basenem, pięknymi ogrodami i niezwykle zielonych trawników. Херридж pozwolił samolot latać nad portem w centrum miasta; widziałem stosy kosze, kolorowe tkaniny i te same wyroby z miedzi, które są sprzedawane na wszystkich rynkach od Marrakeszu do Singapuru. Wysoka ciemna skóra kobieta z czerwonym банданой na głowie i w шатровом sukienka gwałtownie machała ręką. Херридж na chwilę pokręcił końcami skrzydeł, a następnie wystartował, gdy skręcił na północ i przeleciał nad najszerszej części wyspy. Po kilku minutach morze znowu okazało się pod nami.
  
  
  Na dole zobaczyłem kilka białych smug, szybko porusza się łódź, pozostawiając dwa pasy śladu. Chwilę łodzi prawie nie nadążała za nas, i zdałem sobie sprawę, że to musi być wodolotem. Był w tym samym czasie, co my, i miałem wrażenie, że to łódź Grady Ингерсолла. Powiedziano mi, że u niego był i flotę, na którym jego pomocnicy pływały tam i z powrotem między Дубле-Kay i Nassau.
  
  
  A potem wydawali wyspy-bliźnięta, jakie widziałem je z lotu ptaka, u Hawk. W jasnym świetle słonecznym "Zmartwychwstanie", wydawało się, iskrzył - basen, pole golfowe, otoczona murem laguna, musujące białe wieże hotelu - w tym czasie jak "sąd ostateczny" wyglądał tak samo nudne, jak każda maszyny zabaw. W piasku i zaroślach były dokonane wielkie ziejącej dziury, niektóre zalane betonem, inne - buldożery i dźwigi. Stalowy szkielet jednego z budynków wspinał się w powietrze i wyrzuca na ziemię dziwaczne cienie.
  
  
  Kiedy Херридж gwałtownie skręcił, aby podejść, zobaczyłem budowany most między dwoma wyspami. Na brzegu "sądu ostatecznego" już zostały zainstalowane masywne betonowe słupy, z których występowała dodatek. Z powietrza to wyglądało jak część roller coaster, tylko o wiele więcej.
  
  
  Powinienem był zwracać większą uwagę na ulotne wrażenie, które wtedy powstało, ale Херридж już wylądował, i musiałem mu pomóc, zaciskając zęby i trzymając za uchwyty krzesła. Jak i wszystkie znane mi piloci, jestem zły pasażer.
  
  
  
  Rozdział 5
  
  
  
  
  Mój pokój w hotelu był nieprzyzwoicie luksusowe. Balkon z widokiem na wodę był bardzo duży, a łazienka była nieco mniejsza. Zielony dywan był po kostki i był tak miękki, że para szerokich łóżek wydawała się prawie niepotrzebne. Wewnątrz małej lodówki znajdował się duży dzbanek z ponczem z rumem i uśmiechnięty sługa, który był zajęty otwieraniem drzwi i okien, szaf, wydawało się, że naprawdę zadowolony z moich napiwek. To było miejsce, które łatwo mógł pokochać.
  
  
  Z balkonu widziałem pod sobą kąt dużym basenie, gdzie wczesnym wieczorem jeszcze było tłoczno, z kilkoma postaciami, które zajmują trampolina. Pod baldachimem z plecionych liści palmowych taśma stalowa, który wydawał fale dźwięków, i słyszałem miękki roześmiany głos. Nie jestem wielkim fanem turystycznego hotelu, ale skłamałbym, gdybym nie przyznał, że atmosfera była wspaniała.
  
  
  Szybko założył spodnie-dzwony w przeciwsłoneczną paski, ciemno-niebieską, przeźroczystą koszulę i wyblakły kurtka dżinsowa. Z jednej walizki wziąłem to, że Stewart zrobił dla mnie w "efekty Specjalne", i postanowił wziąć lekko pogniecione buty do tenisa. Żadnych skarpetek. Wilhelmina i Hugo przebywał w swoim tajnym schowku; nie sądziłem, że są one potrzebne. Przechodząc przez ogromny hol, musiałam powtarzać sobie, że jestem tutaj, na Дубле-Kay, w interesach, a nie na wakacjach. Gdzie bym nie spojrzał, widziałem młodych dziewcząt, jedne w bikini, inne w krótkich spodenkach, mini spódnicach i spodniach, które były malowane na skórze. Szybki rzut oka przekonał mnie, że biustonoszy na wyspie tak samo mało, jak niedźwiedzie polarne. Byłem ciekaw, co tu robi para w średnim wieku z samolotu w Nowym Jorku Opatrzności.
  
  
  Szedłem do basenu na szeroki korytarz, уставленному sklepów z plaży ubraniami, pamiątkami, likier, książkami, tytoniu, skórzanymi wyrobami handmade - kiedy znowu zobaczył Angela Раффлс.
  
  
  Stała w otwartych drzwiach na tle zachodzącego słońca, ale nawet w sylwetki natychmiast rozpoznałem ją. Dziewczyna, z którą rozmawiałam Angela była niższa, co oznaczało, że była średniego wzrostu, i prawie cała jej brązowa skóra była widoczna w małym bikini, które nosiła. Jej czarne jak smoła włosy były mokre i płynęła na plecach, a maleńkie kropelki zniknął w szczelinie między jej pośladkami. Jeszcze przed tym, jak ją zobaczyłem, poczułem, że to jest niezwykłe, i nie pomyliłem się.
  
  
  Kiwnąłem głową i Angeli, przechodząc obok nich. Skinęła głową w odpowiedzi. OK, to wystarczy. W mojej kamuflażu roli super-fajny menedżera zespołu nie mogłem zacząć od pierwszego przyjacielskiego gestu, musiałem się przyzwyczaić do tego, że na mnie się wspinasz się tłumy fanów.
  
  
  Kiedy byłem w pewnej odległości, zatrzymał się, spojrzał na basen i na tłum i powoli odwrócił się, aby zobaczyć opaloną dziewczynę z przodu.
  
  
  Rysy jej twarzy były prawie wschodnimi, a lekko skośne, ciemne oczy żywy błyszczały, gdy rozmawiała z Angelą. Wysokie kości policzkowe lśniły w blasku późnego słońca, a woda i ciepłymi kroplami trzymało za aksamitną skórę. Miała szerokie usta, a pełne usta скривились w uśmiechu bez połączenia Angeli. Jej ramiona są stale w ruchu, gdy mówiła, a jej wysokie zakrzywione biodra kołysały. Jej piersi były pokryte tkaniną, podkreślając sutki; nogi miała długie, dobrze umięśnione, tłoczone, a między nogami kilka wiązek czarne włosy wiły się spod dolnej bikini.
  
  
  Nie miałem kobiety od czasów Weroniki - dziewczyny, które widziałem w namiotach piwnych wzdłuż dróg w Wirginii i Karolinie Północnej, były nie w moim typie, ale nawet gdyby właśnie wróciłem z wycieczki po Nilu z Kleopatrą, byłbym nadal pod wrażeniem tej dziewczyny.
  
  
  Ona spojrzała na mnie. Jak i Angela, która szła do mnie. 'Cześć.' Miała głos, podobny kościelnego dzwonu wczesnym mglista w niedzielę rano.
  
  
  'Cześć.' Ja najlepiej uśmiechnął się do niej i zdjął okulary, żeby lepiej widzieć.
  
  
  "Czyż nie widziałam cię dziś po południu na lotnisku?"
  
  
  'Naprawdę.'
  
  
  "Czy planujesz zostać na długo w Дубле-Kay?"
  
  
  "Ja jeszcze nie buduję żadnych stałych planów".
  
  
  Wyrozumiała uśmiech. "Cóż, nie odchodź zbyt wcześnie".
  
  
  Odwróciła się, качнув udem, że było bardzo szczerze sexy, i poszła pod rękę w hotelu z dziewczyną w bikini, dwie z najbardziej niesamowitych kobiet, które kiedykolwiek widziałem. Dobrze, że dobrze bawiłeś się z Weroniką; byłem ciekaw dowiedzieć się, że Hok wiedział o naszej krótkiej powieści, i doszedłem do wniosku, że będzie lepiej dla wszystkich, jeśli nigdy się tego nie dowiem.
  
  
  Poszedłem na basen i spojrzał na wysoką kamienną ścianę za nim. Była zasłonięte drzewami i krzewami, ale szybki rzut oka wydał drut kolczasty - электрифицированную, jak mi powiedziano, która przebiegała przez ścianę, przez liście i gałęzie.
  
  
  Część De Дублона była widoczna. Był to dwupiętrowy budynek, zbudowany z ciemnego kamienia i выветренного cegły. Okna wychodzące na basen, zostały zamknięte i zamknięte okiennicami. Jedyne otwór w ścianie było za basenem w pobliżu drzwi hotelu, gdzie wejście blokujące solidne, metalowe drzwi. Jutro, obiecałem sobie, zrobię wycieczkę po całej wyspie - jak turysta, który przyjechał na wycieczkę. Noc zapadła szybko, gdy słońce obniżyło się w ocean, ale pływacy zostali u oświetlonego basenu. Pod tym samym dachem, co i Tireless Steelband, był bar i udało mi się kupić bourbona z wodą zamiast rumu. Przez jakiś czas siedział, obserwując tłum i orkiestrę obok mnie, i usłyszał łagodny plusk wody pod niską ścianą tuż za mną.
  
  
  Wróciłem do hotelu i spojrzał na kasyno. Przed wejściem wisiał szyld z nazwiskami artystów sąsiedniego kabaret, i jedno ze zdjęć kazała mi się zatrzymać.
  
  
  Nie było błędu: orientalne rysy twarzy i zakrzywione biodra, odważna uśmiech, która lśniła nawet jaśniejsze niż lampy fotografa. Nazywała się Klasy Негрита, i, najwyraźniej, pracowała w garniturze, który nie dalej nic, oprócz bikini. Była ona przyjaciółką Angeli, i to wystarczyło, aby ją sprawdzić. Ponadto, samo w sobie nazwę powodowało u mnie alarm: słyszałem, że jego wspomniano kilka dziewczyn mieszane kubańskiego, мулатского i chińskiego pochodzenia, głównie dziwki z Florydy. Ale na Дубле-Kay, obok Grady Ингерсоллом i jego bezpośrednim połączeniem z urządzeniem "Trzech goli", wszystko, co miało coś wspólnego z Kubie lub Wschód, trzeba było traktować poważnie. Wszystko było ważne w mojej pracy.
  
  
  Kasyno stanowiło delikatnie oświetlone, luksusowo urządzone pomieszczenie z wysokim sufitem, grubymi dywanami i skromnym oświetleniem nad stołami. Było dwa stoły do ruletki, trzy stoły do pokera i, być może, pół tuzina stołów do шмен-de-fer. Alkowa w tylnej części sali głównej był zarezerwowany dla gry w baccarat - tylko dla dużych graczy, z własnym barem i obsługą. Gra w karty lub kości - nie moja gra; mam na myśli na tyle, aby nie martwić się o liczbach na kartach lub plastikowych kostkach. Ale ludzie, którzy często odwiedzają kasyna, często odkrywają doświadczonego obserwatora więcej, niż, powiedzmy, w pierwszej klasie samolotu z Nowego Jorku do Lizbony. Kiedy wszedłem, tam nie było tak dużo ludzi, aby obserwować, ale wkrótce zobaczyłem coś, co przekonało mnie, że nie potrzebnie tracę czasu.
  
  
  To była ta sama para azjatów, którą widziałem na przylądku Kennedy ' ego. Jeden z dwóch rzucał kości przy stole, podczas gdy jego towarzysz poświęcał więcej uwagi pozostałej części pomieszczenia, niż tego, co działo się na zielonym сукне pod jego nosem.
  
  
  Zobaczył mnie w momencie, gdy zauważyłem go, i te "niezrozumiałe" orientalne rysy wydawały się błysk rozpoznania, zanim on szybko spojrzał w drugą stronę. Jestem głęboko westchnął i kontynuował iść, myśląc o zdjęcia wykonane tym rano, na której byłem z tej przeklętej drzwi za moimi plecami.
  
  
  Wychodząc, próbowałem ustalić narodowość tych dwóch mężczyzn. Jak rozumiem wcześniej nie byli japończykami; to było dokładnie. Pomyślałem o Korei; mają tu była budowa i duża liczba koreańczyków. z drugiej strony, mogli przyjechać z dowolnego miejsca między Джакартой i Kabulem, i nie miałem powodów, by myśleć, że to były jakieś inne osoby, które jedziemy tą samą trasą, co i ja.
  
  
  Ale nie wierzyłem w to ani przez sekundę.
  
  
  Nadszedł czas na występy w kabarecie, ale sala była pusta, jeśli nie liczyć kilku osób za stoliki i kilka mają długi zakrzywionego pkt. Usiadłem na stołku w pobliżu sceny i czekał, popijając burbon z lodem. Były tam żongler, komik, kobieta z końskim osobą, która zajmowała się papugi, i oddział libanu akrobatów, którzy wypełnili czas do pojawienia się Klasy.
  
  
  Czekać warto. Nagle scena pogrąża się w kompletną ciemność; potem nastąpiła długa werble, i promień reflektora wyskoczyło na tle zamkniętych zasłony. Ona nagle się otworzyły, fałdy szalenie zadrżały w cieniu, i bęben się zatrzymał. Scena była pusta, cisza w pokoju затаила oddech - a następnie, z łoskotem księdza cymbałach, Klasy toczy się w centrum uwagi.
  
  
  Chwilę stała nieruchomo, na jednej nodze, jak posąg z brązu, a następnie bębny zaczęły bić, i zaczęła powoli machać. To była wspaniała kombinacja tancerki brzucha, go-go i tancerki. Jej strój składał się w zasadzie z kilku piór i cekinów; występowała boso, od czasu do czasu tupiąc obcasami w rytm ударяющему rytmu. Bransoletki biły na nadgarstkach i kostkach. Jej ciało lśniło w świetle reflektorów, który szedł za nią, jak ciężka kochanek, a dwa wzgórza jej piersi tańczyli i drżały, jakby każdy z nich był silnik. Gdy temp wzrosła, jej ciemne, czarne włosy szalenie закручивались we wszystkie strony, czasami zakrywa prawie całe jej ciało.
  
  
  A potem, w jakiś sposób udało się rozwiązać biustonosz od kostiumu i pozwolić mu spaść na scenę. Włosy jej włosy powiewały na klatce piersiowej i brzuchu, na ułamek sekundy, zamieniano na długie i znów zamykały. Odkryłem, że zginać do przodu na stołku i zatrzymuję oddech.
  
  
  Ona kręciła się coraz szybciej i szybciej, aż włosy nie wspiął się z jej głowy, jak parasolka, i każdy mięsień w jej ciele gwałtownie rusza...
  
  
  Przyciemnianie - i cisza.
  
  
  Ja zamrugał, próbując wkraść się w kompletną ciemność, ale nic nie zobaczył.
  
  
  A potem reflektor ponownie włączył się, a dziewczyna stała z pochyloną głową, jej piersi falują pod włosami, ręce po bokach, stopy dociśnięte do siebie. Brawa musiały być burzliwe, ale publiczność była zbyt mała. Próbowałem też klaskać, a kiedy schodziła ze sceny, z widokiem księżniczki inków, spojrzała w moją stronę, a ja byłem pewien, że zobaczył jej uśmiech.
  
  
  Światło w holu powoli włączył się i zrobiłem łyk swojego napoju. Co teraz? Nie musiałem długo czekać, aby dowiedzieć się.
  
  
  Klasy wśliznęło przez małe drzwi w drugim końcu sceny, качнулась między stołami, pomachała orkiestrze i podeszła do baru. Miała na sobie białą sukienkę-shirt z takim dekoltem, że dekolt nie kończył się daleko od rąbek, który rzadko schodził poniżej jej bioder. Miała biały szalik, związane wokół jej włosów, a na niej były sandały. Ona w ogóle nie patrzyła w moją stronę.
  
  
  Barman postawiła przed nim butelkę szampana i kieliszek. Ona nie usiadła, a postawiła jedną nogę na najbliższym stołku, podniosła szklankę, осушила go i ponownie napełniła. Podczas prezentacji kilku mężczyzn wyszedł z kasyna i teraz zaczęły się uśmiechać i pry w jej stronę. Ona zignorowała ich, i gdy jeden z nich szepnął barmana, pokręcił głową i odsunął banknot, który mężczyzna wyciągnął w jego kierunku.
  
  
  Nadszedł czas, aby skorzystać z mojego nabyciem zwrócenia uwagi. Wyciągnąłem małą złotą płytę wielkości srebrny dolar, który dostałam potwierdzenie mojej historii osłony. Pozwoliłem tym ustrojstwie obracać się i czekał.
  
  
  Dziewczyna nadal nie patrzyła w moją stronę. Jeden z azjatów, których widziałem na przylądku Kennedy ' ego i ponownie w kasynie, wszedł i podszedł prosto do niej. Klasy, nie wydaje się ucieszyła, widząc go, отпрянув, kiedy podszedł. Wziął ją za rękę i przybliżył swoją twarz do jej i, najwyraźniej o czymś uporczywie odezwał się z nią. Ona стряхнула jego rękę, ale pozostał nieruchomy. W końcu skinęła głową, a mężczyzna ponownie wyszedł.
  
  
  Klasy, jak się wydaje, nie szarpnęła się na moją przynętę, więc zadzwoniłem do barmana.
  
  
  'Tak, proszę pana?'
  
  
  "Hej, stary, jak ty myślisz, że ta grupa mogła zagrać coś, oprócz kilku piosenek 1933 roku?" Kiwnąłem głową na orkiestrę, pełniący piosenki Cole ' a Portera.
  
  
  Barman wyglądał jak uchodźca z Miami, z cienkich jak ołówek, wąsami, ziemisty twarz i starannie zaczesane do tyłu włosy. Byli zbyt czarny, najprawdopodobniej, które mają farbowane. "Cóż, myślę, że orkiestra może zagrać na zamówienie, proszę pana", - automatycznie powiedział.
  
  
  "A-a, nie ma znaczenia". Pozwoliłem złoty płycie znów się kręcić i głośno walić w szafie.
  
  
  On się zgodził. "Jest to ciekawa moneta".
  
  
  Podałem mu rzecz. "Przeczytaj napis, stary. W mojej pracy oznacza to "Oscar" ".
  
  
  Wziął monetę i podniósł ją do światła pkt. Jego brwi aprobatą приподнялись. "Hej, znam tę grupę". Musi być pięćdziesiąt, ale nadal był na bieżąco z show-biznesu - bardziej lub mniej. "Jesteś członkiem?"
  
  
  Udało mi się wyglądać jednocześnie skromnie i arogancko.
  
  
  "Nie, ja ich menedżer. To był nasz pierwszy złoty rekord ".
  
  
  To zadziałało. Klasy spojrzała w naszą stronę.
  
  
  "Grasz gdzieś w pobliżu? Rajskiej wyspie? Wolny port?' Pokręciłem przecząco głową. "Boże, nie". Spojrzałem na prawie pustą salę. "Nie gramy tu, człowieku. Wiesz, jestem tu na wakacjach. Słyszałem, że tutaj było modne, ale ja nie zauważam tego ".
  
  
  Barman rozkaszlał się, na chwilę spojrzał na Klasy, potem znowu na mnie. "Cóż, nasza rozrywka..."
  
  
  "O tak, wiem, stary. Ta dziewczyna jest niesamowita, ale muzyka... - Ja skrzywił się, wyciągnął rękę i dobitnie wskazał kciukiem w dół.
  
  
  Klasa ochryple хмыкнула i dokończyła szampana. "Powiedz dżentelmenowi, że to dobrze, że mówi się o mnie" - powiedziała z lekkim hiszpańskim akcentem, który nakładała się dźwięki muzyki.
  
  
  Skinąłem jej i uśmiechnął się. Jej zęby błyszczały, gdy ona też się śmiała.
  
  
  "I daj mu coś do picia, Max", - dodała, zanim
  
  
  odwróć się i szybko udać się do kasyna.
  
  
  Nie często dziewczyna, podobna do dziewczyny marzeń każdego mężczyzny, oferuje mi drinka, a następnie odchodzi, nawet nie pytając mojego imienia. Chciałem zrezygnować, ale potem doszedłem do wniosku, że to byłoby głupie. Lody ruszyły, i następnym razem, kiedy ją zobaczę, będzie o czym porozmawiać, aby rozpocząć.
  
  
  Nie trzeba było długo czekać. Za pół godziny znowu zobaczył Klasy. Przeszedłem obok basenu i zobaczył białą sukienkę w ciemności świeci u twardej kolei ogrodzenia w ścianie De Дублона. Znalazła się pomiędzy dwoma dobrze złożonymi mężczyzn w ciemnych garniturach. Poruszały się szybko, i nawet z tej odległości odniosłem wyraźne wrażenie, że dziewczyna idzie o wiele szybciej, niż jej się chciało. Zobaczyłem, jak bramy otwierają się i zamykają za nimi; U Klasy, jak się wydaje, nie było większych problemów, ale, oczywiście, nie chciała tam wchodzić. Było trudno stłumić impuls ścigać ich; wspomnienia o Weronice i o tym, jak ona mnie zdradziła, były jeszcze zbyt świeże i bolesne. Ponadto, w mojej zadanie nie należało ratować wszystkich dziewczyn, nawet jeśli to była prawdziwa konieczność.
  
  
  Wróciłem do kasyna, stracił dwadzieścia dolców na chemin de fer, отбился od пухлой dziewczyny, która w jakiś sposób usłyszała o mojej tak zwanej zawodu, a następnie przez jakiś czas pozostawała w dużym domu. Nie było śladu tych azjatów, co było rozczarowaniem; szukałem pretekstu, aby zadać kilka pytań dzwon lub sekretarza.
  
  
  W końcu podszedłem do recepcji po klucz. Rejestrator był mały, ruchomy czarnym mężczyzną z dobrym angielskim akcentem.
  
  
  "Mamy nadzieję, że podobało się panu, panie Walton".
  
  
  "To jak магнитофонная rekord" - pomyślałem. "Jest tu trochę ludzi" - powiedziałem.
  
  
  Szybko wzruszył ramionami. "Jesteśmy prawie pełne, sir".
  
  
  "Ale nie te chłopaki, co?"- powiedziałem ze śmiechem i skinął głową w stronę prawie pustego kasyno.
  
  
  Jego uśmiech był ponury. "Być może ..."
  
  
  "Ale masz szczęście, że masz w domu kilka wielkich graczy z drugiego końca świata".
  
  
  'Słucham?'
  
  
  "Te japońce lub ktoś inny. Widziałem, jak kilka osób siedziało przy stole. .
  
  
  'Oj. tak. Mamy panowie ze Wschodu na Дубле-Kay.
  
  
  'Tak?'
  
  
  Była prawie północ i recepcjonista był nudny, czego się spodziewałem. - Chodzi o projekcie "sąd ostateczny", wyspie-bliźniaku, rozumiesz. Pan Ингерсолл zawarł kontrakt na budowę z firmą na Formosa lub gdzieś w pobliżu ".
  
  
  'Tak?' - powtórzył znowu, próbując stłumić ziewa.
  
  
  "Naprawdę, proszę pana, uważam, że jest to swego rodzaju eksperymentalny projekt budowlany; mr Ингерсолл, jak zapewne wiesz, bierze czynny udział w poprawie warunków życia grup narodowych na całym świecie ".
  
  
  'Wyobrażam sobie.' Spojrzałem na chudego czarnoskórego człowieka. "Czy nie sądzi pan, że mógł zacząć trochę bliżej do domu?"
  
  
  Jego oczy stały się nieprzezroczyste. 'Przepraszam, sir; mój czas powoli się kończy, a mam jeszcze dużo pracy administracyjnej ".
  
  
  Ja uchylił drzwi jej pokoju, gdy zorientował się, że coś jest nie tak. Zostawiłem włączone światło - ja zawsze tak robię w pokojach hotelowych - ale teraz wszedłem w pełnej ciemności. Zatrzymał się i słuchał.
  
  
  Jedynym dźwiękiem, który usłyszałem, był własny oddech. Szybko wślizgnąłem się do środka i zamknął za sobą drzwi. Znalazłem włącznik. Rzucił mocno.
  
  
  Nadal ciemność.
  
  
  Wszystko, co mogę zobaczyć, to blady prostokąt przesuwnych szklanych drzwi na mój balkon, oświetlone księżycowym światłem, unoszącą się nad morzem. Kiedy moje oczy zaczęły dostosowywać się do тусклому światło, usłyszałem delikatny ruch, zobaczył, jak cień spadł do drzwi.
  
  
  Pobiegłem po dywanie i złapał kogoś za ubrania. Ramię pod ściereczką przykręcony i obrócony. Próbowałem go odciągnąć, ale, mimo że atakujący był mniej mnie, był bardzo silny. Ja pobieżnie zobaczyłem okulary, okrągłe, невыразительное twarz w cieniu. To miał być jeden z azjatów. Potem łokieć, jakby młotem, uderzył mnie między żebrami.
  
  
  Moja uścisk słabnie; z wolnej ręki i szturchnął w gardło i uderzył w szczękę. Mężczyzna warknął i wycofał się tyłem do balustrady balkonu. W świetle księżyca zobaczyłem, że w jego ręku błyszczy metal. Jego ręka odwróciła się do mnie i chwycił nadgarstek, do połowy skręcone go, zanurkował pod pulchną ciało i podniósł go.
  
  
  On nie wydał żadnego dźwięku, latających przez barierkę i spada z wysokości siedmiu pięter na płytki wokół basenu. Następnie bardzo głuche uderzenie, jakby arbuz rozbił się o cement, następnie nastała zupełna cisza.
  
  
  Wychyliłem się przez poręcz i próbował dostrzec ciało, ale światło wokół basenu zgasł. Wydawało się, że nikt nic nie słyszał. Długo czekałem, a następnie wszedł i włączył inny włącznik światła.
  
  
  Nadal nic się nie stało. Sprawdziłem żarówki; wszyscy byli na miejscu.
  
  
  Telefon zadzwonił. Podniosłem słuchawkę.
  
  
  "Pan Walton?"
  
  
  Tak.'
  
  
  "Przepraszam, proszę pana. Mówisz z recepcją, informujemy wszystkich gości, że wyłączyli prąd. Wkrótce zostanie przywrócone ".
  
  
  Przypomniałem sobie, że światło w korytarzu jeszcze był włączony, i powiedział o tym.
  
  
  "O tak, sir, pracują na innym schemacie".
  
  
  Wydawał się zadowolony z siebie dumny ze swojej lub obcej - pomysłowością. "U nas zawsze jest światło w kilku Doublé Cay, sir".
  
  
  "Cóż, to dobrze. Dziękuję. Odłożyłem słuchawkę i szybko sprawdził swój bagaż przy świetle latarki. Osoba atakująca nie znalazł przedział, w którym schowałem broń, choć trochę zniszczył moje ubrania.
  
  
  Nie miało znaczenia, że nie mógł znaleźć, więc rozebrał się i położył się spać. Mimo, że nie mogłem pozwiedzać twarz tego człowieka, założę się, że teraz na Дубле-Kay było mniej grubych azjatów".
  
  
  
  Szósty rozdział
  
  
  Do świtu ciała już nie było, i prawie w południe usłyszałem jej szept. Siedziałem na leżaku przy basenie, czekając, kiedy przeciwnik ruszy w moją stronę. Moja пухлая, размазанная tuszem potencjalny fanką strzelił mi w ucho. Niektóre z jej rówieśników, zarówno mężczyźni, jak i kobiety, zgromadzili się wokół nas, patrząc na mnie z pewnym powątpiewaniem. Choć nie jestem do końca Mick Jagger, byłem najlepszy z wszystkich dostępnych idoli. "Szukasz... uh... talenty?" Спрашивавший był chłopak z trądzikiem, który wczoraj był ze mną w samolocie. "Ja bym tego chciał, stary". Mi to słowo już dość i postanowiłem nie używać jej bardzo często. "Powiew świeżego powietrza między dwiema turami. Grasz w tę sztukę? Kiwnąłem głową na jego gitarę. Jest zaczerwieniona. 'Trochę.' 'Tak.' Spojrzałem w drugą stronę, mrużąc oczy od słońca, odbite od wody w basenie. Obojętność - to część obrazu. Jedna z dziewczyn siedziała u szczytu mojego leżaki, jej dolna część kostiumu kąpielowego przytuliła się do moich palcach stóp. Była małą, okrągłą i wyjątkowo złożonym, a w jej jasno-brązowe włosy świeciło słońce - czy coś jeszcze. Ja stłumił pragnienie, aby ją zbadać, ale od niechcenia przesunął nogę tak, że moja kostka spadł na jej ciepłemu biodra. Ona zachichotała i celowo opór, tak że moja pięta zaczęła pracować między jej nogi. Naprawdę zacząłem doceniać parawan, który opracował dla mnie Hawke, gdy w grupie wpadł wysoki, brodaty młody człowiek. "Hej, ty jeszcze nie słyszałem?" O ile mogłem sądzić, że nie rozmawiał z nikim konkretnym. Jego skóra była koloru tynku ściany po drugiej stronie basenu, a on mógł zresetować czterdzieści funtów, nie schodząc poniżej stu. Miał być poetą; zacząłem rozpoznawać typy. Ktoś powiedział "nie", oni nic nie słyszeli. "Wczoraj jakiś facet popełnił ogromny skok. Tam.' - Wskazał na miejsce pod moim balkonem. Wygląda na to, że nikogo to szczególnie nie interesowało, więc padło pytanie do mnie.
  
  
  'Kto to?' Broda wzruszył ramionami. "Kto wie? Który mi to powiedział, recepcjonista powiedział, że on zeskoczył ze swojego balkonu. Znów wskazał, tym razem na balkon tuż pod moim. "To był wietnamczyk czy coś w tym rodzaju. Zostawił list pożegnalny, w którym napisał, że nie może dłużej żyć w tym упадочном społeczeństwie lub coś w tym rodzaju. Nie bardzo uwierzyli w jego historii - do tego czasu, jak historia ominela basen, nie jest zaskoczony, kiedy dowiedział się, że był martwy шестифутовый szwedzki akrobata, który spadł podczas pasterkę treningu, ale ja cedził uszy na wspomnienie o list pożegnalny. Jeśli to była prawda, to oznaczałoby, że za moich napastników była bardzo skuteczna zbioru brygada. Dziewczyna u moich stóp wykręcił nieco poważniej i musiałem pomyśleć. "Tak, myślę, że sam też trochę skoczę" - powiedziałem, gwałtownie wstając. Po zrobieniu kilku kroków, znalazłem się na krawędzi basenu, zanurkował w błękitną wodę i znalazł się jak najdalej pod powierzchnię, zanim wyjdzie na jaw, aby chwytać ustami powietrze. W basenie było trochę ludzi; Wygląda na to, że to była głównie grupa siedzą i obserwują. / Przepłynąłem przez na drugą stronę, odwrócił się i odbił się z powrotem do środka basenu. Przez jakiś czas nie płynął na plecach, patrząc w bezchmurne niebo. Kątem oka zobaczyłem wysoki kamienny mur i De uncję złota za nią. Kiedy tam spojrzał, otworzył właz, a za oknem zobaczyłem błysk odbitego światła. Teleskop lub teleobiektyw; musiałem z całych sił nie patrzeć w okno, ale jeśli ktoś tam nie interesował się mną, nie było sensu pokazywać, że wiem o tym. Nie zdawał sobie sprawy z tego, że popłynął poniżej dużej skoczni, dopóki nie usłyszał сдавленное "Ostrożnie!" spojrzał w górę i zobaczył lecącą do mnie biało-brązowy kształt. Ja odpłynął daleko, głęboko pogrążając jedną rękę w wodzie i uderzając nogami z całych sił. Nurek zanurzył się w wodzie na milimetr potrącił moje ramię i podniósł falę, która porwała mnie. Mnie nie mocno uderzył, ale schowałem głowę pod wodę, aby zobaczyć, nie ucierpiał czy nurek. Ciało leżało na dnie basenu, zginanie nogi i скривив postać w załamany promieniach słońca. Ja przez jakiś czas nie ruszało, a ja już chciałem nurkować za nim, gdy jego nogi nagle wstał, i nurek rzucił się na mnie. Nasze czoła do czynienia, ale bólu nie było; jej długie włosy złagodził uderzenie. Klasy zaśmiał się, kiedy zbliżyła się, a jej pełne usta były tak blisko moich, co było prawie obrazą nie ją pocałować. Ale ja ją skrzywdził - zagrał świetnie. Nie było to łatwe. "Ach!" ona полоскала gardło. "To pan, panie Walton!" Ja nie pytałem, skąd dowiedziała się moje imię. W końcu podpisałem konto w przeddzień wieczorem. 'Tak, to ja.' "Zrobiłam ci krzywdę?" 'Nie sądzę. Wszystko w porządku?' Nawet kiedy była w wodzie, udało jej się wzruszyć. Zobaczyłem, że jej biały strój kąpielowy obejmuje tylko minimum, a może i nie wszystkie. Ciepło jej загорелого ciała spotkała mnie, kiedy płynęliśmy, nasze kolana się stykały się pod wodą. Nie mówiąc ani słowa, możemy подплыли do krawędzi stawu - naprzeciwko miejsca, w którym byłem - i wydostali się na zewnątrz, Klasy poruszała się z płynną gracją fok. Wzięła z leżaków duży ręcznik, owinięte im ramiona i spojrzała na mnie. 'Dobrze?'
  
  
  Nie trzeba było pytać, co miała na myśli, a nie to, jak na mnie patrzyła. Bez ubrania - lub w kąpielówkach, że mniej więcej to samo - u mnie był dość imponujący wygląd. Mówię to tylko dlatego, że jest to fakt, a ja bardzo się staram, aby tak nie było. Dziury po kulach i ran kłutych, które u mnie były w całej mojej karierze, zostały starannie poprawione chirurgicznie geniuszy, których zatrudnił AX, więc nie wyglądał jak kawałek mięsa, który pokazują w szkole mięsnego sprawy. "Idziemy na spacer", - już powiedziałem. "U mnie jeszcze nie było możliwości zobaczyć ten cyrk". 'Dlaczego nie?
  
  
  W każdym razie nie muszę leżeć na słońcu ". Ona powoli przeprowadziła ręcznikiem na własną смуглому ciała, zanim wrzucisz go na krzesło za nią. To był mój hasło do dokładnego zbadania jej; jej skórze wyraźnie nie był potrzebny balsam do opalania, aby uzyskać taki odcień. Robiłem to powoli i stanowczo, począwszy od tych sensacyjnych nóg, na chwilę zatrzymując się u delikatnie округлившегося brzucha, zanim spojrzeć na piersi, uwięziony w bikini. Jej sutki były widoczne przez białą tkaninę. "Ci tym samym bikini, co wczoraj", - cicho wypowiadał się ja. "Ach! Zauważyłeś!' 'Tak.' Ona bezgłośnie zaśmiał się, a jej oczy zabłysły. "Zawsze myślę, że jeśli znajdziesz ubrania, które do ciebie pasuje, nie ma sensu jej zmieniać. Nie wydaje ci się, panie Walton? 'Ja też tak myślę. Imię Nick. 'Tak. A ja... - Ja też umiem czytać. Twoje zdjęcia nie oddadzą ci hołd, Klasy. 'Nigdy.' Dziewczyna umiała obchodzić się z komplementami. Szedłem do oceanu wzdłuż ściany De uncję złota, podczas gdy Klasy gadała ze mną, jej udo prawie dotyczyła mojego. "Więc jesteś na wakacjach?" - 'Tak.' Jesteśmy krążyły wokół grupy starszych plażowicze, głównie z białymi brzuchami i слитных kostiumach kąpielowych z kwiatowym wzorem. Widziałem parę w średnim wieku z samolotu "Lir"; kobieta powiedziałaś, że powiesz spojrzeniem w Porządku, starając się utrzymać swoje całe ciało w polu widzenia pomiędzy kobietą i jej mężem. Nie mogłem jej winić. "Będziesz tu długo?" "To zależy od tego, co trzeba będzie robić".
  
  
  Zatrzymał się i wskazał na kąt De uncję złota, który był widoczny za ścianą. "Co to jest?" "To ... coś w stylu rezydencji. Mieszka tam bardzo bogaty człowiek ". Ja świadomie uśmiechnął się. "Byłeś u niego w gościnie?" "Zaproszono mnie" - odpowiedziała. Nie nalegał. Przed nami był wyłom w ścianie promenady z выбеленной schody prowadzące na plażę. Kiedy Klasy szła przede mną, ona взъерошила, tak, że włosy mokre kosmyki погладили mój nagi brzuch. Gdzieniegdzie na piasku leżały małe grupy ludzi, a w spokojnej wodzie leżały kilka figur. Fal prawie nie było, tylko fale na falach i plusk blado-zielonej wody na plaży. Oczy - męskie i damskie - śledzi nas, podczas gdy szliśmy po ciężkim piasku na skraju wody. Jesteśmy zignorował spojrzenia. Klasy szła płynnie, nie mocno kołysząc się. Jej nie było to potrzebne. Na lewo od nas mur De uncję złota trwała wzdłuż wybrzeża. Po przejściu kilkuset metrów, zauważyłem otwór nad niewielką zatoką. To powinno być wejście do laguny. Mały mostek dla pieszych został rozciągnięty nad wodą; nad nim ściana выпирала, jak połowa grzyba z gładkiego betonu. Nie ma szans dostać się na drugą stronę, nawet z hakiem i liny, co mnie nie zdziwiło. Wiedziałem też, że krótki tunel, wiodący pod ścianą do laguny, został zamknięty podnoszonym żelaznym ogrodzeniem, i zastanawiałem się, co trzeba zrobić, żeby go podnieść. Kiedy przechodzili przez most, i wskazał na otwór. 'Co to?' "Oj, coś w rodzaju wielkiego stawu. U tego człowieka tam swoje łodzie. 'Tak?' Skinęła głową i wzięła mnie za rękę; jej udo przeszedł obok mnie. "Lubisz łodzi, Nick?" 'Oczywiście.' 'Mam taką. Czyli mogę korzystać z jednej z hotelu ". "Jaka łodzi?" To ... Nie wiem, jak oni to nazywają. Szybka łódź? Łódka, która idzie bardzo szybko ". "Szybki kuter. tak. Cóż, w takim razie powinniśmy tam pojechać ". - Dobrze układa ci się z łodzią? Ona przytuliła się do mnie bliżej, a jej ciemne oczy, uśmiechnął się. "Mogę prowadzić łódkę". Jestem cholernie dobrze wiedział, na co ona sugeruje, ale chciałem, żeby to powiedziała. "Zobaczymy." 'Później?' "Tak, później."
  
  
  De uncję złota zajmował całą zachodnią część wyspy. Przeszliśmy wzdłuż ściany w szerokim zakresie; nie było Tu ani kąpiel, ani tych, którzy się opala i miękkie fale był plusk wokół ledwo tajnych rafy koralowej w pobliżu brzegu. W morze na horyzoncie wyróżniał się tylko biały żagiel; poza tym nic nie było widać, oprócz cicho rwącej wody. "Jak długo tu pracujesz, Klasy?" - "O ... wydaje się, że prawie rok". "O, to dużo". Ona wzruszyła ramionami. "Oni dobrze płacą, i życie tu i przyjemna".
  
  
  "Mieszkał na Florydzie do tego?" Zatrzymała się gwałtownie i spojrzała badawczo na mnie. "Dlaczego pytasz to?' 'Ja nie wiem. Mi się to wydawało się całkiem prawdopodobne ". Dziewczyna skinęła głową, a w jej oczach była chwila bólu. 'Tak. Uciekłam od Castro ". "Nie miałem na myśli..." "O, to nie ma znaczenia. Minęło dużo czasu, byłam małą dziewczynką, kiedy uciekliśmy. My z mamą czerwoną przeprawiały się z innymi na małej łodzi. Oni strzelali do nas, kubański patrol, ale uciekli. Prawie.' Ja pytająco podniósł brew. "Moja matka. Była ranna i poważnie ranna. Ponad miesiąc lekarze mówili, że będzie z nią lepiej, a potem umarła ". 'Przepraszam.' Znowu wzruszyła ramionami. "To było dawno temu, Nick". "A twój ojciec?" "Zaraz po rewolucji Castro wrzucił go do więzienia. Od tamtej pory nic o nim nie słyszałam. Nie miałem nic do powiedzenia. Słyszałem zbyt wiele podobnych historii, aby po prostu uwierzyć, ale zawsze istniała szansa, że ona mówi prawdę - i nie sądzę, żeby to w ogóle miało znaczenie. Szliśmy w ciszy, a ona podeszła do mnie blisko, ale wydawał się pogrążony w myślach. W końcu powiedziała: "wiesz, to nie jest moje prawdziwe imię". "Och?' Ona uśmiechnęła się krótko. "To nie jest dla was". Pokręciłem głową i świadomie uśmiechnął się. "Kiedy pięć lub sześć lat temu przyszłam do show-biznesu w Miami, mój agent nie chciał nagrywać mnie jak na Margaritę Ortiz. "Zbyt powszechnie" - powiedział, patrząc mi w twarz.
  
  
  Twoja matka była pół-chinka. Mój ojciec był mulatem. Stąd - Klasy Негрита ". 'Oj.' Zatrzymała się i spojrzała na mnie. "Ty wszystko wiesz, Nick?" "Dowiem się więcej i więcej". "Ha!" Ona chwyciła moją rękę. "Dlaczego przyjechał w to miejsce, jak Дубле-Kay, Nick? Tutaj tylko dzieci hipisów i starcy z grubymi kobietami ". "O, usłyszałem o tym kawałku dynamitu, który pasuje tutaj pokaz tańca i musiałem przyjechać". Jej gardłowy śmiech brzmiał sceptycznie. Ona stanęła na palcach, przytulać się piersią do piersi. Jej aksamitne usta приоткрылись, a oczy przygasły. Całowaliśmy się. Objęła mnie za szyję, a jej miednica zwrócił się przeciwko mojego. Moja odpowiedź była natychmiastowa i niepowtarzalnym, a ona mocniej przytuliła się do mnie, gdy jej język, szukałem. Moje ręce zeszli w dół po jej plecach, w dolną część kostiumu kąpielowego, do ciepłej szczeliny między jej twardą dupę. Chyba dobrze, że w tym momencie stały się widoczne dwie młode pary, powoli idące wzdłuż wysokiego muru. Zobaczyłem ich pierwszy i zwrócił na nich uwagę Klasy. Westchnęła, a następnie zachichotała i dotknęłam wypukłości na moim kostiumie kąpielowym. "Będę za tobą chodził, dopóki nie остынешь, dobrze?" "Niech patrzą", - warknął ja. Ona zaśmiała się radośnie. "Wiedziałam, że miała rację, Nick. Jesteś charakter, który pozwala im iść do piekła ". Ja na szczęście uśmiechnął się i poszliśmy w kierunku reszty. Po tym, jak minęły ich i skręcili za róg ściany, Klasy objęła mnie w talii i otarła policzek o moją rękę. "Dziś mam wolne, Nick". "A co ty zwykle robisz wieczorami?" "Czasami jeżdżę w mieście Nassau. Czy zostanę w swoim pokoju, aby poczytać książkę "Czy ty jeździsz na łodzi?" Tak. To też.' "Myślę, że to dobry pomysł. Dziś wieczorem?' 'Oczywiście.' "Do zobaczenia w barze kabaret. Najpierw zjedzmy, a potem... - Nie - ostro odpowiedziała. "Nie w barze. Nie lubię ... no wiesz. Nie pozwolę, żeby mnie zabrać tam, jeśli mamy spotkanie. Przyjdę do twojego pokoju ". "Wiesz, gdzie to jest?" Ona skinęła głową. "Trzeba było napisać numer na stanowisku w recepcji wczoraj wieczorem". 'Oj. To prawda.' Przeszliśmy jeszcze trochę, dopóki w oddali nie stała się widoczna hotel. "Masz ... hmm ... nikogo tu nie ma, prawda?" 'Co masz na myśli?' 'Przyjaciela?' 'Oj. Nie, nie, zwłaszcza, Nick. Tu nie ma człowieka, który by sprawił mi przyjemność, nawet na chwilę ". Jej oczy powiedziały mi, że jestem najwyraźniej wyjątek, ale kiedy dotarliśmy do małego parkingu obok hotelu, gdzie tuzin kolorowych plaży buggy była zalana na słońce, pomyślałem, że cholernie trudno uwierzyć, że taka piękna, jak Klasy, po prostu czekałam, kiedy Nick Walton wypełni jej samotne wieczory.
  
  
  
  Siódmy rozdział
  
  
  Umieściłem w pokoju stek i kilka butelek zimne piwa Amstel. Kelner podaje stolik u drzwi balkonowych, a kiedy odszedł, wyjąłem z walizki kilka rzeczy, które chciałem studiować. W swoim pośpiechu podróży na południe przejechałem przez Nowy Jork i kupiłem tam kilka map nawigacyjnych. Oni ze wszystkich sił starali się znaleźć to, co chciałem, ale w końcu znaleźliśmy mapę Дубле-Kay. Ja wtedy prawie nie patrzył na nią; bardzo chciałem opuścić to tętniące życiem miasto i udać się w drogę. Teraz wypił pół szklanki piwa i rozłożył mapę. Ona mało co pokazała; żaden szanujący się kapitan nie chciał jej użyć do manewrowania dużego statku w pobliżu dwóch wysepek, ale to była jedyna karta, którą udało mi się znaleźć. Stwierdzono kilka niebezpiecznych podwodnych przeszkód; dwa stare wraki statku, rafy koralowe, które widziałem wcześniej tego dnia, i kilka mniejszych działek. Laguna na działce De uncję złota była oznakowana, ale wyjściu z oceanu nie było widać. To nie było moją bezpośrednią opieką; Mnie bardziej interesowały wody wokół innej wyspy, wyspy sądu ostatecznego. Były ławice i rafy nieregularnym kształcie. Starałem się ze wszystkich sił starał się je zapamiętać, wiedząc, że to nie przyniesie mi wiele korzyści w ciemności. Ale przynajmniej wiedziałem, że oni tam są, i to mogło mieć znaczenie. Po południu wyszedłem na balkon; Słońce teraz zostało zamknięte kilka dużych, szybko poruszających się chmur. Jestem bardzo перегнулся przez poręcz, ale nie mógł zobaczyć nic poza najbliższego do morza kąta De Дублона. Zająłem się tym, aby wynająć pokój na najwyższym piętrze hotelu, ale teraz wiem, że powinnam spróbować wynająć pokój z pełnym widokiem na hotel. Cóż, wszystko, co trzeba było zrobić, to zalogować się do pokoju z takim widokiem. Ja przebrałem się w stare białe dżinsy, frotte sweter i skórzane sandały, założył okulary i przekonałem się, że w kieszeni wystarczy ciekawostki; następnie poszedłem po długiej безмолвному korytarza. Najprawdopodobniej były to pokoje z 716 na 729. Wjeżdżam windą do holu parteru i, na wypadek, gdyby ktoś mnie zauważył, wszedł w dużym, słabo oświetlony korytarz. Usiadłem i zamówiłem rum, który mi się zupełnie nie chciało. Po kilku minutach zapytałem, gdzie jest męska toaleta, i skierował się w tym kierunku. Mam nadzieję, że tam były dwie budki telefoniczne. Wpisałem pokój w hotelu i poprosił o numer 722. Kiedy pomyślałem, że moja pierwsza próba się nie powiodła, odpowiedziała mi kobieta; wyglądała na tętnicy szyjnej i взволнованной. Zapytałem o Rodney ' a, powiedziała, że Rodney nie ma, przeprosił i się rozłączył. "Cierpliwość" - powiedziałem do siebie i wrócił do swojego барному krzesła. W ciągu pół godziny, ja dwa razy uderzałem inne usługi na swoim piętrze i okazało się, że obie są zajęte. Jeśli przy następnym połączeniu ja nie znalazłem pusty pokój, musiałem próbować czegoś innego; osób, które zarządzają dużymi turystycznymi, hotelami, nie są głupi, i prędzej czy później operator zrozumie, że jeden i ten sam człowiek dzwoni w różne pokoje na jednym piętrze. To stara sztuczka z włamaniem - tak stary, że mi prawie wstyd było go używać. Ale miałem mało czasu i nie chciałem użyć bardziej bezpośrednie i brutalną taktykę, aby dostać się do pokoju, który odkrywał mi się widok, którego szukałem. Z czwartej próbie dałem telefon зазвонить dziesięć razy, zanim przekonał się, że pokój jest pusty. Pobiegłem z powrotem do lobby i wspiął się na windą na swoje piętro. Pierwsze, czego mnie nauczyli, jak ucznia szpiega, to drukuj raporty, a po drugie, jak otwierać zamki. Każdy pasek, który mam, zawiera wbudowane narzędzia, a mniej niż za chwilę znalazłem się w pokoju 721. Zostawiłem uchylone drzwi - aby, gdy mieszkańcy wrócili, mogę przeprosić za to, że zobaczył, jak drzwi otworzyły się i wszedł, aby podziwiać widoki i szybko podszedł do drzwi balkonowych. Nie musiałem długo stać na balkonie. Z miejsca, gdzie stałem, była mi dobrze widoczna duża część terenu. Ja pobieżnie zobaczyłem ludzi, którzy celowo chodzili tam i z powrotem tuż za ścianą. Oni nie byli ubrani w mundury, i żadnej broni nie było widać, ale wolna casual, którą pojechali, była zaskakująco podobna i mogła ukryć wszystko, od kaliber 45 do cięcia karabiny. W lagunie pływały kilka wodno-łodzi motorowych, a ktoś pływał w wodzie. Widziałem część szerokiej, brukowanej powierzchni, gdzie mogą opalać się inni ludzie; Między nimi chodzili słudzy w białych kurtkach z foremki z napojami... i inne rzeczy. Nie było potrzeby, aby uzyskać powiększenie, aby zrozumieć, że jeszcze jest dostarczana. Dowiedziałem się brodatego młodego człowieka o wadze około 140 kg, kiedy sięgał do bardzo dużego białego cylindra, delikatnie сложенному na tacy, przedstawionym mu. Najprawdopodobniej, haszysz; Aby uwieść niektórych zwiedzających, zajęło coś więcej niż darmowy alkohol. Ale więcej widzieć nie mógł. Drzewa wokół hotelu zostały posadzone blisko siebie, a zakrzywione wewnętrzna ściana za laguny zamykała dobry przegląd elewacji budynku. Tak więc, podwójna barykada, która tworzyła problem, polegający na tym, że musieli wspinać się przez zewnętrzną ścianę, nie wiedząc, gdzie znajdują się strażnicy, a następnie, jeśli w jakiś sposób pokonali by te przeszkody, występował problem przejścia wewnętrznej barykady, i Bóg wie, co jeszcze trzeba pokonać. .
  
  
  "Patrzcie, proszę pana. Mogę w czymś pomóc? Słysząc ten głos, odwróciłem się, w myślach przeklinając przeklęte grube dywany. Wysoki ciemnoskóry mężczyzna, stojący w drzwiach, ubrany był w zwykłe ubranie. Jedna ręka była niedbale засунута w kieszeni jego krótkiej kurtki. On uśmiechnął się pytająco i wydawał się zupełnie swobodnie. Ja odchrząknął i miałem nadzieję, że wyglądam na tyle zdezorientowani. 'Przepraszam, proszę. Zobaczyłem, że drzwi są otwarte, i wszedł do środka, aby zobaczyć widok z tej strony hotelu ".
  
  
  'Tak.' Zamknął za sobą drzwi - akt, który kazał mi się czerwona lampka. "To najwyższy punkt wyspy Zmartwychwstania, i widok bardzo ciekawy". Tym razem to on uśmiechnął się szeroko, i wtedy dowiedziałem się go. "Херридж?" Pilot samolotu "Lira" na chwilę pochylił głowę. "Oczywiście, panie Walton". 'Naprawdę mi przykro. Chciałem tylko... - jestem zmęczony machnął ręką w stronę balkonu, a następnie uśmiechnął się nieśmiało. "Jeśli sprawdzisz, zobaczysz, że przyszedłem tu nie po to, aby coś wziąć". Zrobił kilka kroków w pokoju i patrzył na mnie. 'Nie jest to konieczne; Dla mnie nie wyglądasz na złodzieja, panie Walton. Włożyłem wiele wysiłku, aby podjąć swobodną pozę. "Przepraszam" - powiedziałem, a następnie pozwolił swojemu naturalnemu ciekawości się przebić. Херридж świadomie skinął głową. "Tak, to jest mój pokój. Na Doublé Cay bardzo dobrze odnoszą się do personelu. Równość dla wszystkich ". Powiedział to bez cienia goryczy. "Miło mi to słyszeć. Oni rozumieją, że ich pilot musi być szczęśliwy ". "Jestem zadowolony." On skinął na mnie przez ramię. "Być może cię interesowała ta dość niezwykła sytuacja za ścianą?" "To wszystko, prawda? Mam na myśli wszystkich, kto wie, kto tam mieszka ". "Tak, to tak". "Ale myślałem, że to samotnik. Kim są ci wszyscy ludzie, резвящиеся w lagunie? "O, panie Ингерсолл może być pustelnikiem, ale nie jest samolubny. Często zaprasza młodych ludzi do korzystania z jego ... prywatne pomieszczenia ". "Zaczynam to rozumieć". "Też". "Och?' Херридж wskazał w stronę hotelu, blisko do basenu. 'Już nie jest tajemnicą, że panie Ингерсолл ustanowił między tymi drzewami kilku kamer. Myślę, że on się bawi, obserwując gości i osobiście wybiera tych, których chce zaprosić na swoją własność ". "To dla mnie tajemnica". Możliwość ta, naturalnie, przyszło mi do głowy, kiedy Hawke instruował mnie, a ja byłem zadowolony, że to się sprawdziło. "Teraz pan wie, panie Walton". 'Tak. Cóż, posłuchaj, przepraszam, że dopiero co wszedł. Widzisz, ten, kto podróżuje tak dużo, jak ja - hotele, motele i tym podobne, - nabywa nawyk we wszystko się wtrącał. Nigdy nie wiesz, kiedy spotkasz starego znajomego lub coś w tym rodzaju. 'Nie wiem.' Херридж stał jak skała, trochę na uboczu, aby mnie przepuścić.
  
  
  Przeszedłem obok niego, ukłonem, niejasno pomachał ręką, wchodząc w korytarz i delikatnie zamknął za sobą drzwi. Po drodze do swojego pokoju zdziwiłem się, dlaczego u pilota, w roboczym ubraniu, w kieszeni kurtki leży pistolet. Być może, pomyślałem, że Херриджа na Double-Kay były inne obowiązki, o czym już wiedziałem.
  
  
  Dni jeszcze pozostało wystarczająco dużo, aby zwiedzić Wyspę Zmartwychwstania jeszcze trochę. Wesoły sługa na parkingu przekazał mi beach buggy, jeden z tych rozbitych фольксвагенов ze szczególnym nadwoziem i szerokimi oponami. Pojechałem na krętej podjeździe, wysadzanej palmami, dopóki nie dotarł do pola golfowe. Klub stanowił nie więcej niż kryty pawilon, otwarty z trzech stron, z szeregiem szafek z czwartej strony. Wewnątrz i na zewnątrz był mały bar i stoliki, ale nikogo tam nie było.
  
  
  Przeszedłem na drewnianej podłodze pawilonu i spojrzał na pole golfowe. Płaskie pola pokryte były bujną zielenią, miejscami przybranej kwiatami i umiejętnie rozmieszczone palmami. W oddali zobaczyłem samotny kwartet graczy i dwa wózki golfowe; w pozostałych przypadkach pole wydawał się opuszczony.
  
  
  Znów usiadł w buggy i kontynuował drogę bez celu. W końcu pola golfowe droga rozszerzyła się, omijając krzaki i nagle doprowadziła mnie do małego portu. Po obu stronach zatoki występowali волнорезы; dwa lub trzy круизера przyzwoitych rozmiarów były zacumowane przy nabrzeżu, a także kilka małych żaglówek i łodzi motorowych. Nie widziałem niczego podobnego na wodolotem.
  
  
  "Chyba u Ингерсолла był flota gdzieś w tej lagunie" - pomyślałem, zastanawiasz, gdzie dokładnie.
  
  
  Na drugim brzegu zatoki zobaczyłem wyspę "sąd ostateczny" z jego stalowych szkieletów, поднимающимися z piasku, i podporami mostu, wystającymi nad wodami zatoki. Z miejsca, gdzie stałem, dodatek mostu na najdalszym molo więcej, niż kiedykolwiek przypominała masę belek stalowych, porzuconych tam i zapomnianych. Na moście nie było żadnych oznak działalności budowlanej, ale w oddali widziałem podnoszenia belki kranu i кружащиеся wokół niego punktu żółtych budowlanych kasków. Mi się to wydawało się zwykłym projektu budowlanego, i że się nie dowiem, czy to było coś jeszcze, patrząc na otwartą wodę z odległości ponad ośmiuset metrów.
  
  
  Przyciemnione ryk ryk silnika przyciągnęło mój wzrok w lewo. Biała łódź обогнула odległe miejsce na końcu zatoki, i biała obudowa wspiął się nad wodą na błyszczących metalowych słupkach. Wodolotem, i nie musiałem zgadywać, skąd to się wzięło. Angela siedziała w tylnej części otwartej kabiny, obok kwadratowym pulchnej azjata, a za kierownicą siedział jeden z długowłosy młodych ludzi, których widziałem się z nią na lotnisku w przeddzień.
  
  
  Szybka łódka zrobiła szeroki zakręt i rzucił się w cieśninę między dwoma wyspami. Ona доплыла do długiej przystani, która odeszła w wodę sądu, сбавила prędkość, zbliżając się do brzegu, i pogrąża się w wodzie. Kilka małych figurek zbliżyli się, aby złapać швартовную linę, a następnie trójca wspinali się po schodach, skoczyła na brzeg i zniknął za grupą niskich budynków.
  
  
  "Wykonawca" z "Формозы", o którym mówiła rejestrator, towarzysz mojego napastnika w przeddzień wieczorem, oczywiście, pilnie odwiedził plac budowy z dwoma członkami intymnej szóstki ...
  
  
  Obserwowałem łodziami w małym porcie, i byłem ciekaw, co to za nóż Klasy. Najpierw chciałem tylko jej wysłuchać, dowiedzieć się, co ona mogła mi powiedzieć o operacjach Ингерсолла, ale teraz mam lepszy pomysl.
  
  
  Lądowisko znajduje się na wzniesieniu w pobliżu portu. "Lear Jet" był zaparkowany u baracka, nad którym macha ветроуказатель; w pobliżu było kilka samolotów sportowych. Nie mam dokąd jechać, więc pojechałem na betonowej platformie. Z baraku wyszedł mężczyzna i przez jakiś czas patrzył, a następnie wrócił do środka. Byłem po prostu turystą.
  
  
  Teraz jechałem na buggy na plażę w pierwszy i ostatni raz, kończąc swój krąg w sprawne tempie po piasku, aż dotarł do kortów tenisowych w pobliżu hotelu. Były puste, jak plaża; jest oczywiste, że goście hotelu Doublé Cay nie troszczyli się czymś bardziej stresujące, niż golf i бездельничанье przy basenie.
  
  
  Przywrócenie buggy, poszedłem prosto do swojego pokoju; teraz nie czas uważać na młodych ludzi, którzy mogą mnie zaatakować. Spałem godzinę, a następnie zaczął przygotowywać się do zbliżającego się wieczorem.
  
  
  Ja zważył potencjalną potrzebę w moim ukrytym broni z prawdopodobieństwem tego, że z Чиной u mnie nie będzie wiele okazji, aby ukryć go na długo; potem niechętnie zdecydował się opuścić wilhelminę, tim i Hugo na miejscu. W sprzyjających okolicznościach spy praca jest dość trudna, ale biorąc pod uwagę małą szansę, że tancerz był tylko tym, za kogo ona się uważała, że nie mógł pozwolić sobie komplikować sprawę, rozpocząć go z pistoletem i стилетом. Mnie złapią.
  
  
  Założyłem ciemne spodnie, ciemny brązowy sweter i jasno-niebieską kurtkę i opuścił swoje kilka zużyte buty do tenisa. Następnie ja siedziałem na balkonie kilka minut i spojrzał na swój kącik przy basenie. Taśma stalowa wciąż była zajęta, a później słońce пробивалось przez postrzępione chmury.
  
  
  Ktoś kaszlnął cicho. Odwróciłem się, ale za mną w pokoju nie było nikogo. Następnie usłyszałem cichy pomruk głosów, ale słowa były nieczytelne. Słysząc dźwięk, podszedłem do balustrady balkonu i słuchał. Z kilku słów, które usłyszałem, język wydawał się mgliście znajomy, ale dziwne. Spojrzałem w dół i pochylił się do przodu na tyle, aby zobaczyć balustrady balkonu na dole.
  
  
  Na poręczy leżała ciemna karnacja ręka i kawałek czarnego rękawa. Ja powoli odrzucił głowę i myślę, że uśmiech na mojej twarzy był ponury. Tak, że pozostały one bezpośrednio pode mną - i tyle elastycznego człowieka nie trudno się wspiąć z ich balkonu na mój, a jeszcze łatwiej ponownie wstać. Tylko wczorajszy intruz nie mógł skorzystać z tej łatwym szlakiem ucieczki ...
  
  
  Zajęło mi kilka minut, aby zorganizować coś w moim pokoju, a ja właśnie skończyłem, kiedy do moich drzwi ktoś zapukał. Stałem nieruchomo, ale spokojnie patrzył na zegarek. Klasy przyszła na czas.
  
  
  Gdy otworzył drzwi i zobaczył, że stoi tam, na chwilę zrobiło mi się prawie szkoda, że musiałem używać jej tak, jak planowałem. To trwało tylko chwilę.
  
  
  
  Rozdział 8
  
  
  
  
  "Tak" - powiedziałem delikatnie, powoli ucząc się jej. Jak zawsze, była ubrana w białą, tym razem w skomplikowanych sukienka podłogi, драпированное, składane i заправленное bardziej lub mniej w indyjskim stylu. Gdy szła, sukienka to tu, to tam расшатывалось, odsłaniając brązowe nogi, a głęboki dekolt dawał do zrozumienia, że pod spodem nie miała nic na sobie. Jej zapierające dech w piersiach piersi dotknęła mojej kurtki, gdy mignęła koło mnie, a gdy była na środku pokoju, zrobiła piruet i pozowała ze światłem z drzwi balkonowych za nią.
  
  
  "Podobam ci się?" zapytała.
  
  
  "To głupie pytanie".
  
  
  Ona zachichotała. 'Tak.' Ona przypatrzyła, jej oczy zatrzymały się na wielkim łóżku. "Może, przed kolacją coś zjeść?"
  
  
  Zazwyczaj nie замедляю reagować na takie propozycje, ale ta kobieta-pantera była dla mnie zbyt szybka. Poczuła moje niezdecydowanie i niewinnie uniosła brwi.
  
  
  "Mam na myśli trochę się napić".
  
  
  W pewnym sensie to było lepiej; mam plany na wieczór, i chciałem się poradzić sobie z nimi w odpowiedniej kolejności. "Rum punch?"
  
  
  'Szampana.' - To nie była prośba.
  
  
  Podszedłem do telefonu. "Zobaczymy, jak szybko go przynieść".
  
  
  'Nie koniecznie.' Podeszła do małej lodówki i wyjęła butelkę szampana z powodu dużego dzbanka z ponczem. "Nic więcej nie piję, jeśli dorwę", - powiedziała ona.
  
  
  "Ty postawiła tam butelkę?"
  
  
  "Si". Ona pochylił głowę i spojrzała na mnie. "Tobie też się podoba?"
  
  
  "Nie przeszkadza mi to."
  
  
  Piliśmy z schłodzonych szklanek, które ona też zostawiła w lodówce, i celowo trzymali się z dala od siebie. Nasza rozmowa przerwana; zapytała mnie, o mojej pracy, ale, jak się wydaje, nie bardzo zainteresowała się moimi odpowiedziami. To wysyłał w mój mózg jeszcze jedno; musiałem być biznesmen show-biznesu, i jeśli Klasy nie planowała spędzić resztę swojej kariery, taniec na Дубле-Kay, powinna przynajmniej udawać очарованной moimi dokładnie отрепетированными historie.
  
  
  Zamiast tego zwróciła rozmowę na siebie, na swoje biedne dzieciństwo, na swoją gorycz w stosunku do Castro i wszystkich komunistów. Opowiadała o jej matki, jak uciekła z Chin, aby ponownie przejść przez to wszystko. Była prawie przekonująca, ale zbyt nalegała na tym.
  
  
  I mi to odpowiadało; nie miałam już najmniejszych wątpliwości, że mam zamiar zrobić tej nocy.
  
  
  Kiedy wyszliśmy z pokoju, było ciemno. Na dole możemy uniknąć głównej jadalni na rzecz salonie; oświetlenie było tak miękkie, że wydawało się, że biała sukienka Klasy świeci. Ona zaprowadziła mnie w kącik z widokiem na wodę, jak najdalej od baru i orkiestry cha-cha-cha, grającego na małym parkietem tanecznym.
  
  
  Natychmiast pojawił się kelner z butelką szampana i tylko w jednym menu.
  
  
  "Oni mnie znają" - wyjaśnia Klasy.
  
  
  Musiałem się śmiać.
  
  
  "Filet tu zawsze bardzo dobre, Nick".
  
  
  'Dobrze. Jesteś prawdziwym ekspertem ". Mnie nie obchodziło, czy dziewczyna wzięła sprawy w swoje ręce w ten sposób; w końcu była tu, w domu i grać według jej zasad nie zaszkodzi. Przez jakiś czas.
  
  
  Była niestrudzona w jedzeniu i zaatakowała maślany, delikatny stek z delikatnej koncentracją. Prawie nie rozmawialiśmy, co mi się podobało. Zajrzałem do hall; niektóre pary tańczyły, w większości starsi ludzie, za wyjątkiem jednej pary, целующейся, jak nowożeńcy. Przy stoliku u orkiestry siedziała para długowłosy chłopców, ubranych w jasne, ale stosunkowo normalne ubrania - jak studenci grający w hipisi w weekendy.
  
  
  Po tym, jak kawa został złożony, poprosiłem ją do tańca. To zdecydowanie potrząsnęła głową, a jej długie włosy z białymi прядями spadały jej na ramiona. "Tańczę dla pieniędzy, Nick". Jej zęby błyszczały w ciemności. "Wszystko robię po prostu dla zabawy".
  
  
  Spojrzałem na nią przez chwilę, a następnie delikatnie wziął ją za rękę. "Wtedy na pewno ci się chce szykować się".
  
  
  Jej brwi skoczyły. "Och?'
  
  
  "Jeśli tylko nie chcesz popływać na swojej wyścigowej łodzi".
  
  
  "Szybki kuter. Sam mi to powiedział.
  
  
  'Tak.'
  
  
  "Ale po co mam się stroić?" Ona chwyciła moją rękę i pogłaskałam fałdy swej sukni. "To nic". Wyszliśmy przez drzwi boczne i wyprzedzili basen do parkowania. U Klasy, oczywiście, był własny beach buggy, i ona prowadziła samochód z tej samej okrutny koncentracją, którą zaprezentował podczas kolacji. Kiedy dotarliśmy do przystani, przyjechała do nabrzeża, i deski дребезжали pod kołami.
  
  
  Nóż stał na końcu molo, obok dużego "Chris-Craft" z kilkoma latarniami na dolnym pokładzie. Klasy zachichotała, przewróciła oczami w jego stronę i skierował się do swojej łodzi. To była szybka łódź pięciu metrów, z dużą kabiną, obficie pokryte miękkimi matami. Jak wszystko u Klasy, wszystko było białe. Mi się to nie bardzo podobało, ale nie mogłem nic z tym zrobić.
  
  
  Ona zadarła spódnicę, zdjęła sandały i łatwo wskoczył do kabiny. Wrzuciłem przypadająca швартовную linę, gdy ona zaczęła silnik zaburtowy silnik Mercury o mocy 75 km, a kiedy zaczął pracować stabilnie, ja отзвязал nosa cięgno i usiadł obok niej. Ona była dobra, wiedziała, co robi, kiedy cofnęła się, zrobiła obrót o 90 stopni i z narastającym hukiem выплыла z zatoki.
  
  
  'Gdzie chcesz iść?' - zawołała, przekrzykując ryk silnika.
  
  
  Ja się niejasno pomachał ręką. "Zobaczymy coś".
  
  
  Stwór przez światło, krótką falę, skupiając się tylko na dalekie światła hotelu po lewej stronie i kilku pracowników latarni na wyspie sądu, z prawej; kawałek księżyca nic nie znaczył. Klasy wyciągnęła łodzi za koniec pasa startowego i ринулась równolegle do brzegu. Możemy mieć hotel, okrążając bajkowej punkt, gdzie ponure ściany Дублона rzucały cienie na piasku, a następnie zawrócić.
  
  
  Włosy Klasy powiewały na wietrze, i taśma, którą ona pleciony włosy, rozpadł się. Wyciągnąłem rękę i wyciągnął ją. Ona zaśmiała się i poklepała mnie po nodze.
  
  
  Krzyknąłem jej do ucha, wskazując na kierownicy.- "Mogę zobaczyć?"
  
  
  Zawahała się, potem powiedział. 'Oczywiście. Dlaczego nie?' Zamieniliśmy się miejscami, co samo w sobie było ciekawym manewrem, kiedy перелезали na siebie, ale nic nie podjęli, ponieważ wciąż mijały dość szybko.
  
  
  Ja przyspieszył, a my lecimy dalej, i teraz ten po lewej od nas промелькнул obok punktu wyjścia. Zwolnił i odwrócił się do Rankingu.
  
  
  "Co innego wyspy?"
  
  
  "Masz na myśli "sąd ostateczny?"
  
  
  'Tak. Co ty tam widzisz?
  
  
  Ona wzruszyła ramionami. "Tylko buldożery. Bardzo brzydko.'
  
  
  "Chodź, zobaczymy".
  
  
  Spojrzała na mnie z powątpiewaniem. - "Nikogo nie wpuszczają".
  
  
  "Boże, kochanie, kocham patrzeć na budowę. Zobaczymy.'
  
  
  Było mi wszystko jedno, mam cię ona na to, czy nie; i gorąco. Jesteśmy pomknęli przez zatokę do betonowych podpór i plaży za nimi.
  
  
  Zanim minęli ostatni post, zobaczyłem ludzi, biegających po stoku do wody. I nawet w niejasnych świetle zobaczył broń, którą mieli. Ja zmniejszyłem prędkość i pozwolił łodzi dryfować, aż do dna ukąszony piasek.
  
  
  Nas zaślepił potężne światło. Podniosłem rękę i spojrzał na Klasy. Siedziała nieruchomo, usta otwarte, oczy są puste.
  
  
  "Prywatny teren! Teren prywatny! Odejdź!' Krzyk w ciemności był nachalny i przeszywające.
  
  
  Uśmiechnąłem się w ослепляющем promieniu światła. "Hej, stary, po prostu płyniemy. Co ty w ogóle masz na tej stercie piasku? Wstał i wspiął się przez przednią szybę na dziobie łodzi.
  
  
  W promieniu światła zarysowywał się solidny sylwetka. Jego karabin został wysłany do mnie w brzuch.
  
  
  'Precz!' - syknął. "To jest teren prywatny. Jeszcze jeden krok, a ja strzelę ".
  
  
  'Nick!' - zawołała Klasy za mną. 'No dalej!'
  
  
  Wzruszyłem ramionami, uśmiechnął się światło, wykonane z palca wskazującego pistolet i upuścił kciuk, jak młotek. "Dobra, kolego, następnym razem wezwę cię" - powiedziałem, stojąc z powrotem do kabiny, zastanawiasz, nie poniosło czy ja swojej roli перезрелого hippie.
  
  
  Włączyłem wsteczny i zdjął łodzi z brzegu. Powoli вошди w zatokę. Kiedy byliśmy w otwartej wodzie, wyłączyłem silnik i zostawił łódkę na wodzie. "Hej, tam mają dobry komitet przyjmowania gości" - powiedziałem. Jej uśmiech był napięta. 'Ostrzegałam cię.'
  
  
  "Jakie mają prawo tak postępować?" - spytałem z oburzeniem. "Czy oni nie wiedzą, że ktoś może zejść na ląd, gdy użytkownik znajduje się poniżej poziomu pełnej wody?"
  
  
  Jej uśmiech był nieco bardziej szczere. "Wiesz o takich rzeczach?"
  
  
  "Pływałem pod żaglami".
  
  
  Położyła mi rękę na ramieniu. "Nie wchodź zbyt daleko, Nick. Tam takie prawa gwałcą ".
  
  
  "Cóż, to dobry sposób, aby zrobić swoje sprawy!" Ja, jak miałem nadzieję, dobrze uzbierał sobie swoje oburzenie. "Oni nie mogą tak do dupy robić".
  
  
  "Nick ..."
  
  
  Ja z grubsza przyciągnął ją do siebie. Był to rozsądny ruch, ale jest mało prawdopodobne, stres. "Słuchaj, Klasy, - warknął jej do ucha, - tu jest za dużo ludzi, którzy próbują trzymać nas z dala od czego to. Najpierw Ингерсолл z jego przeklętej ścianą, a teraz to! Rozumiesz?'
  
  
  Klasy długo nie odpowiadała, i bałem się, że posunął się za daleko w swojej komedii. Następnie powoli obniżyła się do mnie, kładąc mi rękę pod kurtkę i obejmując mnie w talii.
  
  
  'Nick?' szepnęła. "Hej, musieliśmy się bawić..."
  
  
  Chwyciłem ją za ramię i przyciągnął do siebie. Ona odpowiadała mojemu ciału i wygodne wykręcił. Jej twarz podniosła się i pocałowałem ją w usta, najpierw delikatnie, potem z coraz większą pasją, na którą ona podekscytowana odpowiedziała.
  
  
  Mały reflektor zamachnął się nad wodą ze strony wyspy sądu za nami. Czekałem. Światło osiągnął nas, odwrócił się jeszcze dalej, zawahał się, a następnie wrócił i złapał nas swoim promieniem.
  
  
  Klasy wybudzać, podniosła oczy i zmarszczyła brwi. Następnie podniosła brązową rękę i wyciągnęła palec środkowy w uniwersalnym geście pogardy połączenia.
  
  
  Reflektor ruszył dalej. "Te pieprzone podglądaczy", - wymamrotała i ponownie przytuliła się do mnie.
  
  
  Płynęliśmy wzdłuż rzeki, aż nasze usta i języki zajmowali się poszukiwaniem i skomplikowane fałdy jej sukni otworzyły się. Jej piersi odżyła od mojego dotyku, a moje usta скользнули w żółto-brązowego słupa jej gardła do rosnącej брустверу, dopóki nie osiągnęły стоячего brodawki. Ciężko oddychała, przytuliła moją głowę do swojego ciała i skrzyżowała jedną nogę nad moimi nogami.
  
  
  To nie było łatwe, ale to właśnie ja się na wolność. 'Cholera!' Bąkałem.
  
  
  "Co to jest, kochanie" Klasy nie próbowała ukryć swoje nagie piersi, i w miękkim świetle wyglądała jak niewolnica-barbarzyńca ze Starożytnego Rzymu.
  
  
  "Przepraszam - warknął ja, ale ci faceci..." Ja potrząsnął głową, jakby był zbyt zły, aby wyrazić to słowami.
  
  
  "Zapomnij o nich" - stanowczo powiedziała. "Pomyśl o Randze".
  
  
  "Nie martw się, kochanie". Puściłem rękę, zdjął kurtkę i rzucił ją na maty za kanapą. "Myślę o tobie". Zły szarpnięciem nastawiłem łodzi i przyspieszył. Jesteśmy умчались w morze, nos wzlatywał i opadał na falach.
  
  
  'Nick! Co ty robisz?'
  
  
  Uśmiechnąłem się jej. "Wyobrażasz sobie grę, kochanie?"
  
  
  "Nie wiem ..."
  
  
  "Patrz!" Ja szturchnął palcem wskazującym w kierunku wyspy sądu, który już był nie więcej niż występem na horyzoncie za nami. "Gdziekolwiek pójdę, te świnie należą do mnie". Musiałem krzyczeć, aby zamknąć ryk silnika; morska piana zalała nas i zsikam. Klasy, wygląda na to, że to nie obchodziło.
  
  
  "Oto dlaczego wracamy na ta przeklęta wyspa".
  
  
  "Ale ..." wydawała się naprawdę сбитой z tropu. "Mieliśmy..."
  
  
  "Tak, byliśmy zajęci. I będziemy to robić ".
  
  
  Chwyciłem ją za ramię i brutalnie przyciągnął do siebie. "Mamy zamiar zrobić to na drugiej stronie".
  
  
  Odwróciłem łodzi półkolem i skierował się do drugiej stronie sądu. 'Tam.'
  
  
  "Jesteś szalony, Nick".
  
  
  'Nie, to nie tak. Wystarczy jedynie bawię Ja wyzywająco spojrzał na nią. "Chcesz się ze mną przespać, Klasy?"
  
  
  'Tak!'
  
  
  "Zrobimy to pod groźbą pierdolonych świń. Dobrze?' Zdecydowanie jestem ujął dłonią jej nagie piersi, a następnie odsunął jej sukienkę, aby otworzyć i drugie. Przez chwilę siedziała nieruchomo, a następnie bezradnie potrząsnęła głową i pochylił się, aby wsadzić język mi w ucho. Ja zmniejszyłem prędkość, dopóki prawie nie posunęła się naprzód, i zaokrąglony na drugą stronę wyspy sądu ostatecznego, na innym odcinku zatoki i budowy. Dopóki jesteśmy razem zajmowali się różnymi sprawami, ja powoli płynął wzdłuż wybrzeża w poszukiwaniu ewentualnego patrolu. W końcu zaryzykowałem udać się do wybrzeża.
  
  
  Jak tylko łódź wyszła z piaszczystego dna, wyłączyłem silnik i skoczył do przodu, aby wyciągnąć małej kotwicy na brzeg. Klasy była tuż za mną.
  
  
  'Nick.' szepnęła. "A jeśli oni znajdą nas tutaj?"
  
  
  "I co?" Ja uwielbiam ją, ster kotwice za krzak. "Co mogą zrobić, poza, jak poruszać się w nas?"
  
  
  "Ale ..."
  
  
  Wstałem i spojrzałem na nią, prawie na stojąco. "Co jest z tobą nie tak?" - powiedziałem, śmiejąc się gorzko. "Te świnie na drugiej stronie wyspy. Oni nigdy się nie dowiedzą.
  
  
  Klasy powoli przeprowadziła rękami po włosach, a jej piersi uniosły, jak związane balony. Następnie wzięła mnie za rękę i zaciągnęła krótszej stromym zboczu do skalistym wyjścia. Pokonaliśmy go i podszedł do samotnego drzewa, otoczony plątający kępy. Gdy zbliżył się do pola z wysoką trawą, zatrzymała się i spojrzała pytająco na mnie.
  
  
  Ja zawlókł ją w miękkiej trawie, utonął w fale jej włosów, aż będziemy się przytulać. Pozostała część sukienki z klamrą w talii otworzyły się, tworząc pod nim biały koc. Z moim ubraniem nie było łatwo, ale udało się, i nasze ciała połączyły się w całość, kiedy przez kilka chwil leżał obok siebie. Czułem, jak jej ciepło otacza mnie, jej nogi обвиваются wokół moich, jej wysportowany brzuch gwałtownie zatacza. Ja uspokajała ją rękami, aż ona nie leżała, wciąż drżąc, z nieprzezroczyste oczami w bladym świetle księżyca.
  
  
  "Nick ..." ona dyszała. "Wejdź we mnie ..."
  
  
  Poszliśmy powoli - bada, kwitnący ogród otwiera mi jej nogi unoszą się, jej ciało jest rozciągnięte, a następnie długa nurkowania ze zjeżdżalnią. Ona przytuliła się do mnie, nasze ciała były mokre od potu, a jej biodra извивались.
  
  
  'Więcej, więcej!' - ona westchnęła i jej gorący oddech dotknął mojego ucha. "Och, Nick, ja nigdy ..."
  
  
  Kazałem jej zamknąć, gładził jej boki rękami, poczuł, jak jej sutki naradźmy się do mojej piersi. Przez długi czas panowała cisza, przerywana sighs i moans zabawy, a potem zobaczyłem, jak jej oczy nagle otworzyły się szeroko, kiedy jej ciało napięte.
  
  
  "O, nie ... o, tak ... tak, tak, jajajaja ..."
  
  
  U mnie nie było problemu z dostosowaniem do jej punkt kulminacyjny, a ponieważ oboje opadły obok siebie, zmęczeni, zatrzymaliśmy się na chwilę. w ciszy odpocząć. Była pierwszą, która to poruszył, pochylając się, aby kąsać moją szyję swoimi niezwykle miękkimi ustami. "Nick" - wymamrotała. "Och, Nick, to jeszcze nigdy nie było tak dobrze..."
  
  
  Potrzebna była cała moja siła woli, aby uwolnić się od niej, ale w jakiś sposób udało się, przewrócił się i upadł na kolana. Spojrzałem na nią, na najlepszą świeci brąz ciało, i roześmiał się.
  
  
  "Co to jest, kochanie?" - z wahaniem zapytała. "Jestem taka dobra?"
  
  
  "Boże, nie. Myślałem tylko o tych uzbrojonych bohaterów na dole; oni wspinali się na mury, gdyby dowiedzieli się, że jesteśmy tu i teraz - i co zrobiliśmy ".
  
  
  "O, zapomnij". Wyciągnęła ręce, żeby mnie przytulić. "Wróć do mnie, mój Nick".
  
  
  Zmusiłem się, żeby wstać. Spojrzałem przez wyspę na stalowej ramie, rozciągający się w niebo na pół mili. "Jest mi cholernie ciekaw, co oni tam robią, czego nikt nie widzi".
  
  
  "O, to nie ma znaczenia, kochanie. Chodź do mnie... "
  
  
  Udawałem, że nie słyszę ją, i zaczął naciągać spodnie. "Chodźmy na spacer, Klasy. Spędziliśmy razem całą noc ".
  
  
  Westchnęła, przewrócił się i wstała jednym płynnym ruchem, jak kobra, pochodzących z kosza do lekarza.
  
  
  Założyłem ciemny sweter i buty i захотелапомочь Rangi z sukni. Włożyła go z pod mojej ręki.
  
  
  "Co robimy?' - zapytała, надуясь.
  
  
  I wskazał na światło do pracy na budowie. "Po prostu podejdziemy i zobaczymy. Czy jesteś gotowy na to?
  
  
  "Ha!" ona pogardliwie parsknął. "Jestem gotowa do wszystkiego".
  
  
  Zanim zdążyłem ją powstrzymać, ona зашагала na trawie, pozwalając sukni wleczona za sobą, jak welon panny młodej.
  
  
  Szybko dogonił ją i kazał zwolnić. Nie patrzyła na mnie, a nie przeciwstawia, podążyła za moim prowadnicy ręką. Jesteśmy potykając się, torują sobie drogę przez zarośla krzewów, szli w milczeniu; lekki wiatr шелестел na krzywych gałęzi drzew, które rosły wokół nas. Kiedy jesteśmy tak blisko, że wyraźnie zobaczyliśmy plac budowy, zatrzymałem się.
  
  
  "Zostań tu", - syknął ja, szybko zbliżając się do ciemnej postaci betoniarki. Usiadłem obok i słuchał.
  
  
  Ja nic nie słyszałem, tylko wiatr. Wszystko, co mogę zobaczyć, to kilka falistej żelaznych łańcuchów, odwiert i kran z dala. Na wprost widać było ogromne ziewanie pit, зацементированная z trzech stron - sądziłem, że to częściowo gotowy fundament z wielkim glinianym murem, спускавшимся dno i ubitym бульдозерными robaczkami.
  
  
  Wydało mi się dziwne, że są tak mocno strzegą jedną stronę wyspy i nie patrolują resztę. Już miałem opuścić swoje schronienie, gdy usłyszał za sobą булькающий krzyk.
  
  
  Odwróciłem się. Klasy była nie więcej niż plamą w ciemności, ale między nami były jeszcze dwa miejsca. Podszedł do mnie, ale zatrzymał się, aby spojrzeć w kierunku Klasy, która krzyczała.
  
  
  Po tym, jak stanęli nieruchomo, mogę powiedzieć, że jeszcze jej nie widzieli. Gdyby ona po prostu нагнулась i wymknęła się ona prawdopodobnie mogłaby dostać się do łodzi niezauważona. Zamiast tego odwróciła się i pobiegła, wlokąc za sobą to przeklęte białą sukienkę, jak matador.
  
  
  Złapali ją, zanim ona przeskoczyła pięćdziesiąt jardów. Oglądałem z cienia betoniarki, jak oni rzucili ją na ziemię. To, co mówili, rozprysła się w kawałki na wietrze, ale chwilę później podnieśli Klasy na nogi i wyciągnął ją z powrotem do mnie.
  
  
  Poczekałem i zobaczył jej porywaczy. Kiedy podeszli bliżej, zobaczyłem, że są mocne, celowe i oba mają karabiny. Trio było ode mnie po prawej stronie, na szerokim łukiem wokół betoniarki. Mój problem polegał na tym, skakać czy ja na nich lub poczekać, aby zobaczyć, czy w pobliżu znajduje się inni strażnicy. Kiedy minęli mnie na dwadzieścia metrów, zobaczyłem, jak Klasy, potknęła się, skłonił głowę i próbowała schować się za sukienką. Jeden ze strażników zaczął się śmiać. Słyszałem jej płacz.
  
  
  Zszedłem na ziemię i wlazł pod betoniarki, aby je sprawdzić. Uciekli зияющий fundament, na chwilę zniknął za chatą, a następnie ponownie pojawiły się jeszcze szybko przemierza. Klasy pozwoliła nogi nudz, a jeden z jej strażników brutalnie szarpnął ją za rękę. Słyszałem, jak ona krzyknęła z bólu, po której następuje fałszywy chichot.
  
  
  Kiedy już ich nie widać, nie wyjechał z pod betoniarki i pobiegł do najbliższej chaty. W oddali zobaczyłem trzy sylwetki, tak blisko siebie, że przypominały nieprawdopodobnego шестиногого potwora, направлявшегося do konstrukcji betonowych bloków obok wysokiej stalowym szkieletem. Zatrzymali się na chwilę, otworzyły się drzwi, weszli do środka, a drzwi były zamknięte.
  
  
  Oparłem się o zimną ścianę chaty z falistej żelaza i przemyślałem sytuację. To było mniej więcej tak, jak planowałem na ten wieczór. Problem polegał na tym, że miałem wrażenie, że ktoś inny też planowałem, i że Klasy była wszystkim, tylko nie niewinnym widzem.
  
  
  
  Rozdział 9
  
  
  
  
  Nie było żadnych rozwiązań. Nawet jeśli pojmany Klasy została z zimną krwią zakładano - a byłem prawie pewien, że to prawda; w przeciwnym wypadku była zbyt mądra, aby machać swoim białą sukienkę w ciemności - musiałbym zagrać swoją rolę zbawiciela. Poza tym, musiałem dowiedzieć się, jak surowa była ochrona na tej wyspie. I po co to było potrzebne.
  
  
  Ja пощел w bok z kolei chaty, trzymając się z dala od pracy oświetlenia na wysokim ramie stalowej. Było wiele krzewów i drzew, aby nie mógł uciec, kiedy upadłem na kolana i delikatnie czołgał się do budynku z betonowych bloków. Z drugiej strony od wysokiej szkieletu budynku byli dwaj mężczyźni, a za nimi mogłem zobaczyć dziurę w zboczu prowadzącym do zatoki. Mam rozwalony na podłodze i obejrzał budynek, w który wprowadzili Klasy.
  
  
  Z mojej strony nie było okien, tylko otwór z obrotowym wentylatorem. Kiedy leżałem tam, usłyszałam stłumiony krzyk - oczywiście, kobiety.
  
  
  Nie na próżno ubrał się w ciemne i zostawił niebieską kurtkę w łodzi. Płynnie obejrzał teren, pobiegłem do budynku, który widział pomiędzy sobą i strażników. Siedziałam za róg i znalazła się pod oknem ze wzmocnionego szkła. Zostało ono uchylone, i zmierzyłem go wzrokiem. Zbyt mało, aby przejść przez.
  
  
  Jeszcze jeden krzyk bólu, tym razem znacznie głośniej. Delikatnie podciągnął do betonowej ramy i wyjrzał przez okno.
  
  
  Siedziała na twardym, drewnianym krześle, jej ręce były związane za plecami, a głowa była pochylona tak, że włosy zasłaniały twarz. W jasnym świetle łysej żarówki zobaczyłem czerwone blizny na rękach i udach i jej nagie piersi; strużka potu spływały po jej brzuchu i w zmierzwione czarne włosy między udami.
  
  
  Mężczyzna, były obok niej plecami do mnie, siedział i był ubrany w luźny kolor khaki. Na sali siedziało dwóch mężczyzn, ubranych bardziej lub mniej tak samo, niedbale trzymając swoje karabiny. Oni усмехнулись dziewczynie, ich rysy twarzy prawie - ale nie całkiem - wschodnie. Na ich twarzach były również niezdefiniowane łacińskie cechy, i gdy pulchny mężczyzna odezwał się, zdałem sobie sprawę, co to za ludzie.
  
  
  To była ta sama сбивающая z tropu mieszanka języków, którą słyszałem wcześniej na balkonie pod moim. Znam hiszpański i niektóre chińskie dialekty, ale zupełnie nie rozumiał, o czym mówił ten człowiek. Jednak dowiedziałem się kombinację - i pomyślałem, że nie trafił w jakąś rodzinną kłótnię; w końcu, Urzędy było to samo pochodzenie.
  
  
  Ale w tym momencie mężczyzna uderzył ją, i to przekonało mnie, że to nie jest kłótnia. On uderzył ją tak mocno, że krew tryskała z jego nosa zaczęła płynąć po wargach i brodzie i kapie na piersi. To mnie rozwiązać; musiałem wyciągnąć ją stamtąd.
  
  
  Zszedłem na ziemię i chciał zawrócić - potem usłyszałem szuranie stóp. Moja ręka podniosła się, ale za późno; ktoś upuścił jak by mi kowadle na głowę i pogrążył się w kałuży roztopionego ołowiu, gdzie wszystko świecił nawet czerwonym i czarnym, czerwonym, czarnym, czerwonym i czarnym ...
  
  
  Słońce wzniosło się na грохочущей łańcucha i wydał piekielny hałas, prawie tak straszny, jak boski blask, опалившее moje powieki. Próbowałem podnieść rękę, aby chronić twarz, ale nie mógł. Zajęło mi to ogromny wysiłek, aby otworzyć oczy i przez kilka sekund, aby zobaczyć, gdzie jestem.
  
  
  Wentylator kręcił wysoko w ścianie betonowej, i naga żarówka nade mną rzuciła ostre promienie wpadające przez moją czaszkę. Leżałem na jakimś łóżku, związane ręce i nogi; obracając głowę, zobaczyłem, że Klasy wciąż była przywiązana do krzesła w środku pokoju. O ile mogłem zobaczyć, że jesteśmy sami. Byłem ciekaw, ile czasu to zajmie.
  
  
  "Klasy!" - syknął ja. Musiałem trzy razy powtarzać jej imię, zanim podniosła głowę. Kiedy spojrzała na mnie, jej oczy były puste.
  
  
  Spytałem. - "Jak długo tu jestem?"
  
  
  Wzruszyła ramionami, jak mogła
  
  
  . "Dziesięć, może piętnaście minut".
  
  
  'Gdzie oni są?"
  
  
  'Ja nie wiem. I nie obchodzi mnie to - powiedział ton jej głosu. Od nosa do brody płynęła suchej krew, a we włosach też był skrzep. "Czy oni nic nie powiedzieli?"
  
  
  "Ja nic nie słyszałem".
  
  
  "Cóż, musimy się stąd wydostać. Co chcieli dowiedzieć się od was?
  
  
  'Ja nie wiem. Myślę, że robiłam na wyspie. Oni po prostu pobili mnie ". Ona westchnęła ze znużeniem, jakby przyzwyczajona, że ją biją.
  
  
  "W jakim języku mówili?"
  
  
  "Coś w stylu latin chińskiego. Pamiętam go od swojej matki ".
  
  
  'Wiesz?'
  
  
  "Już nie jest tak dobrze".
  
  
  Jeśli to była komedia, to dobrze ją zagrała. Byłem skłonny przesłuchać ją dalej, ale ponieważ nasi strażnicy, prawdopodobnie nas podsłuchiwali, chciałem chwycić za drobna szansa, że moje wsparcie wciąż nie została rozwiązana.
  
  
  Spojrzałem na pokój. Oprócz łóżka, na którym leżałem, był zwykły stół, kilka krzeseł, kartoteka i telefon. Byłem ciekaw, gdzie nasi strażnicy.
  
  
  Nie trzeba było długo czekać. Drzwi otworzyły się, a za mną na betonowej podłodze rozległy się kroki. W pokoju rozpościerały się wielkie cienie, i spojrzałem w twarz допрашивавшего Klasy. Rysy jego twarzy były azjatyckich, z lekkim dzielnicą odcieniem; mógłby uchodzić za amerykańskiego indianina, gdyby nie żółtawy odcień jego skóry. Był niskiego wzrostu, ale jego koszula koloru khaki była imponująco pełen muskularne ciało.
  
  
  'Podoba. Tak очнулнулся? Jego usta prawie nie stoimy w miejscu, gdy mówił.
  
  
  'Tak. Co ty na prawdę myślisz, co robisz? '
  
  
  "Co robimy ze wszystkimi złoczyńcami". Jego angielski był bez zarzutu, z lekkim akcentem.
  
  
  'A co to jest?'
  
  
  Śmiał; był to nieprzyjemny dźwięk. - Dowiesz się, kiedy będzie trzeba. Jak masz na imię?'
  
  
  'A ty?'
  
  
  Jego wielka dłoń poruszała się tak szybko, że nawet nie zauważyłem tego; moja głowa zatrzęsła się od siły uderzenia, i mnie przykrył usiana gwiazdami czarna fala. Ale szybko zniknęła, a ja całowałeś spojrzenie w mężczyznę.
  
  
  On zapytał. - Dobrze?'
  
  
  Powiedziałem mu imię, które jest używane; nie miałem powodów, aby tego nie robić.
  
  
  "A co robisz tutaj, na wyspie, Walton?"
  
  
  Spojrzałem na Klasy. "Szukaliśmy spokojnego miejsca, żeby... no, wiesz."
  
  
  "Jasne" - powiedział bez wyrazu. "Ale to nie wyjaśnia, dlaczego buszowały po wyspie z poszukiwaniem".
  
  
  Wzruszyłem ramionami, jak mógł. "Po prostu ciekawość, to wszystko".
  
  
  "Szkoda, że tak postąpił, Walton. Jak mówią, że ciekawość może cię zabić?
  
  
  Zdziwiłem. "Hej, ty nie chcesz powiedzieć..."
  
  
  Powoli skinął głową.
  
  
  "Boże, człowieku, po prostu najechał tutaj. Nawet w Rosji za to nie zabija ".
  
  
  "Ja bym nie był taki pewny w tym, Walton".
  
  
  Odwrócił się do Rangi i błyskawicznie wypluł serię słów na tym ублюдочном angielskim.
  
  
  Dziewczyna spojrzała tępo na niego. Zawahał się, a następnie zwrócił się do niej po angielsku.
  
  
  "Co wiesz o tym człowieku?"
  
  
  'Nic nie wiem. On gościem w hotelu. Już nie wiem.'
  
  
  "Przynajmniej, powinieneś wiedzieć lepiej, zanim jechać na tę wyspę".
  
  
  Ona skinęła głową bezradnie. "Próbowałam mu to powiedzieć, ale on był zły na to, jak twoi ludzie byli z nim".
  
  
  Usta mężczyzny скривились w śmiertelnym, jak sierp, uśmiechu. "Szkoda, że nie mogłam lepiej ukoić jego gniew". On gwałtownie odwrócił się i wskazał na jednego ze strażników. "Rozwiąż temu człowiekowi nogi. Mamy ich obu zabierzmy je na śmietnik.
  
  
  Strażnik zrobił, jak mu powiedziano, a następnie wywołała liny, którymi były związane moje ręce. Zanim zdążyłem coś zrobić, przywiązał je do moich plecach, i szorstkie włókna boleśnie pochłaniały moje nadgarstki.
  
  
  W tym samym czasie kapitan podniósł Klasy na nogi i też związał jej ręce za plecami. Z jakiegoś powodu podniósł resztki jej białej sukni i zarzucił jej na ramiona. To nie zakrywał wiele.
  
  
  Wyszliśmy - jesteśmy z Чиной, ochrona i kapitan. Być może były to światła wiszące w ramie stalowej nad nami, lub kombinacja wszystkiego, co wydarzyło się w ciągu ostatnich kilku godzin, ale w otoczeniu i sytuacji był nierealny charakter. Nie widziałem nic, co by mogło ich zabić mnie, jak i Klasy; ponadto, jak myśleli, że mogą zabić dziewczynę, jeśli każdy porywczy mężczyzna na Bahamach pójdzie jej szukać, jeśli ona zniknie? Myślałem, że oni blefują, ale dlaczego?
  
  
  Gdy doszliśmy do niedokończone stronie otwartego fundacji, kapitan gestem kazał nam się zatrzymać. Odwrócił się do mnie, a jego oczy zamieniły się w małe czarne kulki w słabym świetle. "Może być tylko ten, o kim mówisz, Walton. Ale ja nie mogę ryzykować; moim obowiązkiem jest walczyć z kradzieżą. Moi ludzie szukają łodzi; jeśli ją znajdą, są przewrócił go i zostawić w morze. Oczywiście, twoje ciało nigdy nie zostaną znalezione, ponieważ będą one częścią fundamentu tam, na dole. Wskazał na ogromną dziurę, duży teren do którego została pokryta najwyższych piętrach bloków i żelaznymi prętami.
  
  
  Pchnął nas do przodu, a my потащились po stromym zboczu na dno. Gdy dotarliśmy już do pełnej fazy, on skinął na jednego ze strażników, który podniósł karabin i нацелил go w tył głowy Rangi. Na szczęście dla mnie - dla nas - trenowałem z kortów butami, które dla mnie przygotował w Special Effects. Palcami jednej nogi mocno wpłynął na koniec szerokiego plastikowego paska, który odbył się w drugiej butów. Poczułem, jak pochylił się, i wyleciało mi to ostre jak brzytwa ostrze z elastycznej stali. Rzucił się na strażnika, który przyczaił się na Klasy, bezlitośnie krojenie go w nogę nieco powyżej pięty, cięcie mu ścięgna achillesa. Krzyknął z bólu. Uderzył go nogą w dupie, zmuszając go potknąć się o krawędzi betonowego pocztowej, a następnie podniósł nogę i рубанул związanych rąk Klasy, starając się nie dotykać jej nadgarstki.
  
  
  Inny strażnik z niedowierzaniem na twarzy właśnie podnosił karabinek, kiedy przechylił głowę do niego. Uderzyłem go w brzuch i pchnął z powrotem do kapitana; my troje spadły na ziemię, i potoczył się dalej, mocno podciągając nogi pod swoim ciałem i wypowiadając szybką modlitwę.
  
  
  Przez chwilę myślałem, że nie wytrzymam; liny były zbyt napięte wokół moich nadgarstków. Ja wsunął ręce pod tyłek, ale oni tam utknął. W rozpaczy pociągnąłem z całej siły i poczuł, jak związane ręce скользнули trochę dalej; Ja znów szarpnął, ale nie posunął. Podnosząc nogi do góry, próbowałem jeszcze raz, a moje ręce скользнули za biodra, potem za łydki.
  
  
  Podczas ostatniego wysiłku but zsunął się z mojej nogi, ale przynajmniej teraz moje ręce były przede mną, i miałem szansę - gdyby to nie było zbyt długo.
  
  
  Dwóch mężczyzn wciąż byli zdezorientowani i mój cały manewr trwał nie więcej niż dwóch lub trzech sekund. Strażnik wciąż trzymał w ręku karabinek; i kopnął go nogą, ale nie trafił w niejasnych świetle. Pokroiłem jego szyi ostrze w bucie. Jasny czerwony krew tryskała z jego gardła.
  
  
  Kapitan stał na kolanach, gotowy rzucić się na mnie; uderzył go kolanem w twarz, a następnie wyciągnął rękę i wyrwał karabin z rąk konającego strażnika. Kapitan był cool; chociaż z jego rozbitego nosa płynęła krew, poszedł do mnie. Nie miałem czasu obrócić karabinek i wycelować w niego, nawet gdybym mógł to zrobić ze związanymi rękami. Podniosłem go za lufę i zaatakował z całej siły.
  
  
  Gdybym uderzył go prosto w skroń, jego mózg забрызгал cały Double-Kay. Teraz karabinek potrącił go мясистое ramię i uderzył w czaszkę, ale było w nim wystarczająco dużo siły, aby go ogłuszyć. On z jękiem upadł na bok i leżał nieruchomo. Klasy spojrzała na mnie z otwartymi ustami. Jej ręce były rozluźnione - mój szybki cios, oczywiście, zrobił swoje, ale ona pozostawała nieruchoma.
  
  
  "Jeśli byś mi pomogła?" Podałem jej związane ręce.
  
  
  Spojrzała na karabinek w moich rękach. Zobaczyłem, jak to ciężko сглотнула, i postanowił nie trzymać go do broni. Nie teraz. Ja upuścił karabin i podszedł do niej.
  
  
  Jej palce były niewygodne, ale w końcu rozwiązała węzeł na tyle, żebym mógł zrobić to sam. I pochylił się, aby podnieść karabinek i rzucić okiem na naszych przeciwników. Kapitan leżał nieruchomo; człowiek w dziurze też. Strażnik, któremu poderżnąłem gardło, już nigdy nie ruszy z miejsca.
  
  
  'Chodź.' Chwyciłem Klasy za rękę i mi prawie musiałem ciągnąć go, aby wyciągnąć z piwnicy. Kiedy byliśmy na pierwszym piętrze, spojrzała na ciemną część wyspy.
  
  
  "Moja łódź..."
  
  
  "Zapomnij o tym" - odciął ja. "To może być już ją znaleźli". Mam zebrane razem białą suknię z jej ramion i wsadził pod betoniarki. - I o tym też zapomnij; nam, prawdopodobnie będziesz musiał skorzystać z ciemnością, i nie ma sensu znów machać białą flagą tym facetom ".
  
  
  Wygląda na to, że nie dbała o swojej nagości - na pewno nie tak mocno. Ja pociągnął ją za falistej żelaza powierzchni betonowego bloku, na stalowej ramie. Innych strażników nie było widać, ale ja ani na chwilę nie uwierzył, że ich tam nie będzie.
  
  
  Wyszliśmy na szczyt stoku, спускавшегося do zatoki. Tam było dość dobrze oświetlone, i mogłem zobaczyć kilka małych budynków i długą przystań, sięgającą w głęboką wodę. W końcu przystani znajdował się metalowe rynny, pod którym było wystarczająco dużo miejsca dla dużej ciężarówki. Sądziłem, że to magazyn dla cementu; przywieźli materiał na statku, wypełnienie koryta i перемешали w бетономешалках.
  
  
  Także widać było około sześciu stref, celowo kroczących parami. Wydawały się nieostrożni, prawdopodobnie, nie wiedząc, że para została zaatakowana przez hakerów. Dla nas to było zaletą, choć niewielką. Z drugiej strony zatoki mogłem zobaczyć port wyspy Zmartwychwstania, w oddali widniały podstawowe światła hotelu.
  
  
  "Jesteś pewna, że umiesz dobrze pływać" - powiedziałem Rangi.
  
  
  Skinęła głową, вздрогнув.
  
  
  Zacząłem iść w lewo, gdy wiązka światła przemknął z jednej strony zatoki na drugą. Zapomniałem o tym.
  
  
  Czekaliśmy, aż liczyłem częstotliwość wiązki. Cykl trwał około minuty: 30 sekund w jedną stronę, 30 sekund w drugą. Nie podobało mi się to próbować uchylać się od niego w otwartej wodzie, nawet jeśli nam się udawało unikać przy każdym podejściu światła.
  
  
  I wskazał na punkt na lewo od przystani, gdzie było stosunkowo ciemno. "Klasy, kochanie, zejdź tam bardzo powoli i ostrożnie, jak najbliżej krawędzi wody".
  
  
  "Co zrobisz, Nick?"
  
  
  Podniosłem karabin. - "Światło zgaśnie".
  
  
  Poczekałem, aż zniknie w cieniu, a następnie udał się w przeciwnym kierunku i poczołgał się na szczycie skarpy, dopóki nie znalazł się na drugiej stronie zatoki. Czasu zostało nie wiele; musiałem się spieszyć, zanim się człowiek, który mnie potrącił tyłek z karabińczykiem, podszedł i zaalarmował strażników na dole.
  
  
  Zsunął się w dół na brzuchu i wkradł się przez zarośla krzewów jardów w pięćdziesięciu od krawędzi wody. Czekałem i patrzyłem, jak długa wiązka światła zostaje odrzucona, a następnie zatrzymuje się na chwilę, a następnie boleśnie powoli wraca. Reflektor został zainstalowany na tył ciężarówki na brzegu morza. Z każdej przyzwoitej karabin to by był łatwy strzał, ale z karabińczykiem - inna sprawa. Został on zaprojektowany do strzelania na małych odległościach. Postanowiłem strzelić w pełni wszystkich automatycznym dobiega końca w nadziei, że broń będzie wystarczająco dokładne.
  
  
  Ja przycisnął kolbę do ramienia i spojrzał w krótki pień. Gdy jasny obiektyw odwróciła się w moją stronę, ze szczytu stoku z tyłu rozległ się krzyk.
  
  
  Nacisnąłem na spust i powstrzymał go. Karabinek trafiłeś - i nie trafił w cel. Jestem lekko opuścił broń i strzelił ponownie. Tym razem soczewka pękła, a światło zgasło. Odwróciłem broń z karabińczykiem w stronę najbliższych dwóch strażników i dał salwę. Obaj spadł, i jeden z nich pociągnął za spust swojej broni i bez celu strzelił w powietrze.
  
  
  Potem, zastrzeliłem człowieka w khaki z dużymi rękami, ale nie stał się doczekać, aby zobaczyć, trafiłem go, czy nie. I zeskoczył ze stoku i zanurkował w wodzie długim równym skokiem. Nawet z wyłączonym jupitery na plaży było wystarczająco dużo światła, aby mnie zobaczyć. Po kilku mocnych ciosów nie uciekł i gwałtownie zmienił kurs, поплыв równolegle do brzegu. To był dobry manewr; za mnie kule leciały w wodę, zgodnie z kierunkiem, który początkowo wybrał.
  
  
  Ja przypłynął do portu i kilka razy pojawiają się z nieskończonej ostrożnie, chwytając ustami powietrze. Ludzie na brzegu, musi być, myśleli, że jadę prosto do wyspy Zmartwychwstania, bo nikt nie spojrzał w moją stronę. Osiągając przystani, i pozostał w cieniu mola. Gdyby Klasy był jakiś zdrowy rozsądek, ona już była w połowie drogi przez kanał, ale musiałem się upewnić; po wydarzeniach z ostatniej godziny jej mózg, jak się wydaje, nie funkcjonował zbyt dobrze.
  
  
  Poczekałem kilka minut, płynąc pod molo. Jeśli ją окликну, może ktoś okaże się na tyle blisko, aby mnie usłyszeć. W końcu doszedłem do wniosku, że jeśli ona nie jest w drodze, to jej problem, a sam popłynął do kanału.
  
  
  Byłem w połowie drogi, walcząc z silnym nurtem między dwoma wyspami, kiedy coś zaczęło się w wodzie tuż przede mną. Zatrzymałem się i odruchowo podciągnął pod siebie nogi. rekiny!
  
  
  Każdy, kto mówi, że nie boi się rekinów, idiotą albo kłamcą. Szczególnie w nocy w tropikalnych wodach. W końcu to ich żywioł, gdzie ludzie w najlepszym razie ciężki pływacy. (Z drugiej strony, wydawało mi się, że jeśli kiedykolwiek czekają mnie z rekina na brzegu, u mnie będzie zaletą.) Będę czekał z bijącym sercem, starając się zobaczyć, gdzie ukrywa się ten stwór.
  
  
  "Hej, Nick!"
  
  
  Klasy iskrzy mi w ucho, tak blisko, że ja bym skoczył, gdyby to było fizycznie możliwe.
  
  
  "Woda jest dobra, prawda?" Dotknęła mojej ręki, żartobliwie oblała mnie wodą i potężne гребками odpłynął daleko.
  
  
  Roześmiałem się i poszedł w jej ślady; w ubraniu ja ze wszystkich sił starał się nie pozostawać w tyle od niej, a jednocześnie dotarli do przystani na wyspie Zmartwychwstania.
  
  
  Znaleźć ubrania dla niej okazało się łatwiejsze, niż się spodziewaliśmy. Ona po prostu zapożyczył duży ręcznik z kierowniczego wycinki jednego z dużych круизеров.
  
  
  Uśmiechała się przez całą drogę do hotelu; byłem zadowolony, że ona nie nalegała na to, aby sama prowadziła buggy, bo po tym wszystkim co przeszliśmy, nie widziałem sensu wpadać w palmę. Klasy wskazał mi wejście do hotelu, a my dyskretnie wspiął się po czarnych schodach - nie żeby to miało wielkie znaczenie. Nie sądziłem, że widok wspaniały улыбающейся dziewczyny, która biegnie do łazienki na Дубле-Kay około północy, wywołał wiele pytań.
  
  
  W pokoju nalała sobie rum punch - szampana nie było, a ja dyskretnie sprawdził pozostawione mną pułapki. Ich nie dotykał, a to oznaczało, że nie miałem odwiedzających tej nocy, albo to były cholernie uważać.
  
  
  'Nick?'
  
  
  Spojrzałem na nią. Stała u szczytu łóżka, jej włosy były przywiązane do полотенцу wokół jej piersi. "Gdybyście zdjęli te mokre ubrania, możemy wysuszyć siebie".
  
  
  Z tymi słowy rozwiązała ręcznik i podała mi go, a następnie zaczęła masować włosy i prawdopodobnie ustanowił rekord świata w szybkim раздеванию. Nasza noc, jak się okazało, dopiero się rozpoczęło.
  
  
  
  
  Rozdział 10
  
  
  
  
  Kiedy obudziłem się następnego ranka, nie było jej. Mnie wtedy olśniło, że ja nawet nie wiem, gdzie mieszka - w hotelu, w domku? Cóż, byłem pewien, że znajdę ją, czy ona mnie potrzebowała.
  
  
  W moim pokoju nic nie zginęło, oprócz mojego starego fartucha, co wskazywało na to, że Klasy, musi być wykazała skromność na świcie. Ja uśmiechnął się, gdy wszedł pod prysznic, i wprowadziła Klasy skromna. Nie było to łatwe.
  
  
  Jeśli nie liczyć kilku zadrapań, siniak na kolanie i fiolety plamy na ramieniu, przez zęby Klasy w łóżku za długą noc, byłem w dobrej formie. Po szybkim śniadaniu w pokoju, zszedłem na dół, aby zarezerwować beach buggy.
  
  
  Było już gorąco w połowie rano, i, mijając golf pawilonu, zobaczyłem kilku graczy, oczekujących na swoją kolej. W porcie nie było tak wielu turystów, chociaż przez kursowało kilka małych żaglówek. Czerwony na twarzy mężczyzna w żeglarstwa czapce z dużą ilością złota, niż u admirała, gniewnie machnął oficerowi w mundurze. Usłyszałem słowa "złodzieje" i "ręcznik", udało się powstrzymać śmiech i wlókł się do końca przystani.
  
  
  Łódka Klasy była tam zacumowany, jak kiedy wyszliśmy w przeddzień wieczorem. Czy to było do tej samej przystani? Nie byłem pewien, ale tak myślałem. Było jasne, że ludzie na wyspie sądu odzyskali łodzi za noc, ale jak dowiedzieli się, gdzie go umieścić?
  
  
  Brokat w soczewkach lornetki na drugim końcu kanału dał odpowiedź. Oczywiście. Fajne mordercy, mężczyźni powinni byli zauważyć Klasy, kiedy ona wyprowadziła łódź na spacer.
  
  
  Moja kurtka wciąż leżała na dywanikach w kabinie, mocno poobijany blaszany, a kieszenie zarowki na lewą stronę. Oni nie mogli dowiedzieć się niczego обыскав jej; kupiłem go w drodze na południe w Atlancie, a w kieszeniach u mnie nie było nic, z wyjątkiem zapalniczek i papierosów - nawet mojej szczególnej marki ze złotym ustnikiem.
  
  
  Wziąłem kurtkę i przerzucił ją przez ramię. W drodze powrotnej rumiany admirał podejrzliwie spojrzał na mnie, ale zignorowałem go. On był jedynym, który mnie obserwował.
  
  
  Херридж stał na szczycie wzgórza, u pasa, ubrany w niebieski kombinezon i kapelusz z szerokim rondem, aby kolorów. Jego szerokie usta zamazany w porozumiewawczym uśmiechu. Poszedłem w górę stoku w jego kierunku.
  
  
  "Wcześnie wstałeś, panie Walton".
  
  
  "Nie tak wcześnie. Słońce już kilka godzin świeci w niebie ".
  
  
  "A, ale myślałem, że ludzie zajmujący się w swojej działalności zawsze śpią do południa".
  
  
  "Nie wtedy, kiedy są na wakacjach" - powiedziałem.
  
  
  "Podoba ci się Double-Kay?"
  
  
  "A co ja tutaj robię".
  
  
  On znacząco spojrzał na moją kurtkę, a następnie na łodzi Klasy. "Oczywiście - powiedział.
  
  
  "Dzisiaj latać na New Providence?"
  
  
  "Każdy dzień, panie Walton, jeśli pogoda na to pozwala".
  
  
  "Czy kiedykolwiek zamiar na Florydę?"
  
  
  'Bardzo rzadko. Od czasu do czasu gość się spóźnia na kolejny samolot i prosi specjalny lot, ale nie często. Jest to kosztowne, i Doublé Cay dopóki nie przyciąga tych ludzi, którzy są gotowi bez wysiłku płacić za takie rzeczy ".
  
  
  "Poza Grady Ингерсолла".
  
  
  Zawahał się na chwilę, a następnie delikatnie uśmiechnął się. 'Ale oczywiście. On jest właścicielem ".
  
  
  "Przywieziono go tutaj, kiedy on przyjechał tu pierwszy raz?"
  
  
  'O nie. Ja tu tylko dwa, prawie trzy miesiące.
  
  
  'To prawda. Cóż... - podniósł rękę i odwrócił się. "Pan Walton".
  
  
  Zatrzymałem się.
  
  
  "Zastanawiasz się coś dowiedzieć się o panu Ингерсолле?"
  
  
  Spojrzałem prosto na niego. 'Dlaczego nie?'
  
  
  To był długi nudny dzień. Przeszedłem w holu, przeglądałem sklepy i wygrał pięćdziesiąt dolarów w chemin de fer kasyno. Jednak sprzedawcy było szkoda, że wyjeżdżam, i to nic dziwnego. Jeśli obiekt służy głównie długowłosy i gitarzystów, to w kasynie mało co się dzieje; ci ludzie po prostu nie grają, a przynajmniej nie tak.
  
  
  Pewnego dnia przeszedłem przez korytarz siódmego piętra w pokoju Херриджа, mając nadzieję, że jeszcze raz spojrzeć na ścianie posiadania De Дублона. Ale na klamce tabliczkę "Nie przeszkadzać". Jedyne odróżnieniu od znaków, które dawały każdemu gościowi, było to, że pod drukowanych słowy ołówkiem napisano: "Zaufaj mi!".
  
  
  Wiadomość miała być dla mnie, i jestem z tego uwierzył. U Херриджа była kwalifikacje zawodowe wykraczające poza jego zdolności do lotów na samolotach odrzutowych; jakby dowiedzieliśmy się jedno i to samo w sobie nawzajem, i to czuję się nieswojo. W tym zadaniu było zbyt wiele rozczarowujących nieznajomych, aby czuć potrzebę w zewnętrznym незнакомце. Postanowiłem na razie nie martwić się o Херридже, ale nie zapomnę.
  
  
  Po południu znowu na spacer wzdłuż ściany De uncję złota, ale nic nie znalazłem, jak tylko w wigilię. Nie było żadnych wątpliwości, że będę mógł się zalogować, ale nawet gdybym to zrobił, nie włączając wake-up call, ja chyba nic nie mam. W końcu, gdy co kilka dni dzwonili grupę chłopców i dziewcząt, było jasne, że poza hotelu wykrywa nic.
  
  
  Po tym, co stało się wczoraj w nocy na Sądzie ostatecznym, nie miałem wątpliwości, że dzieje się coś, co wymaga wyjaśnienia. Z drugiej strony, pytanie brzmiało, czy mogę być pewien, że to ma coś wspólnego z Grady Ингерсоллу. Zadanie dowiedzieć się związku między Трехголовой rakietowego systemu poradnictwa, Intymnej szóstką i Grady Ингерсоллом - jeśli człowiek w "Дублоне" naprawdę był Grady Ингерсоллом - rozpoczęła się dość proste. Ale wszystko stało się tak cholernie trudne, że miałem zadzwonić do Хоуку, aby powiedzieć mu, że potrzebne są natychmiastowe działania - i mógłbym to zrobić, gdybym miał czekać jeszcze jeden dzień, aby nastąpiło to zdarzenie.
  
  
  Ale w tym nie było potrzeby. Bliżej wieczora jestem zajął swoje miejsce obok basenu i zobaczył, jak wokół mnie gromadzą potencjalnych fanów i ich koledzy-mężczyźni. Wśród nich była gęsta broda.
  
  
  "Cześć, stary" - powiedziałem mu. "Wczoraj widziałem, jak był w środku tej ściany". I wskazał na basen.
  
  
  "Ach, tak? Skąd ty to wiesz?'
  
  
  "Byłem na górze w pokoju przyjaciela, żebyśmy mogli cię widzieć".
  
  
  "Tak, kurwa, człowieku. Nie martw się o nic, poza bandą głupków i starego człowieka, który lubi na nie patrzeć. Rozumiesz?'
  
  
  "Na co on patrzy?"
  
  
  On uśmiechnął się obrzydliwie. - The zbliżeniowego sien, kolego. Po prostu сиен.
  
  
  Ja pogardliwie parsknął. 'Co wtedy? Dziewczyny na rowerach wodnych? Mnóstwo osób palących trawkę? No dalej!'
  
  
  On masowo wzruszył ramionami, zmuszając swoje ciało drży, jak baniak z lodami waniliowymi. "To, co można zobaczyć z pokoju hotelowego, było niczym, stary. To, co dzieje się wewnątrz, daje przyjemność staremu ".
  
  
  'Ty tak na poważnie? Masz na myśli w hotelu?
  
  
  "Byłem tam kilka razy". Wyszczerzył się. "Gdybym ci powiedział, co się tam dzieje, to byś walił bramy, żeby cię wpuścili".
  
  
  'Tak.' Ja odchylił się do tyłu i zamknął oczy, zamykając rozmowę. Powiedział mi tyle, ile myślałem, że on miał do powiedzenia, i nie chciałem wydawać się zbyt pochopnie.
  
  
  Słońce już zachodziło za horyzont, kiedy zobaczyłem, jak przechodzą przez bramę. Angela poszła do przodu w swoim zwykłym długiej sukni, расшитом koralikami. Z nią dwoje długowłosy mężczyzn w ciemnych garniturach, zarówno jasnych włosach,z wyrazem pewności siebie, arogancki widać na twarzach młodych obiecujących bossów многомиллиардных korporacji.
  
  
  Patrzyłem, jak przechodzili przez basen. Od czasu do czasu Angela zatrzymała się, żeby porozmawiać z dziewczyną tutaj, tam z grupą młodych ludzi. Nie patrzyła w naszą stronę na chwilę, ale niewielka delegacja kto w naszą stronę. Ja odchylił się do tyłu i prawie zacisnął powieki.
  
  
  Podeszli bliżej. Brodaty grubas wstał, jego kciuki za pas kolorowych strojów kąpielowych do kolan. Kilka dziewczyn w grupie również wstali, automatycznie uruchamiając ręce we włosy. Angela i jej towarzyszące zatrzymali się w pobliżu mojego leżaki. Otworzyłem oczy i wyglądał neutralne.
  
  
  "A, pan Walton", - again Angela.
  
  
  Kiwnąłem głową. 'To ja.'
  
  
  "Mój szef poprosił mnie zaprosić ludzi w De uncję złota na ... imprezę. Chcesz przyjechać?' Wahałem się z dużym напуском. 'Teraz?'
  
  
  "Jeśli nie masz pilnych spraw".
  
  
  Stała przede mną, słońce za jej plecami, i czułem zapach jej szamponu i mydła. Wstałem. "Nie wiem, dlaczego nie" - powiedziałem.
  
  
  Jej oczy były prawie na poziomie moich i nieruchome jak posągi. W jakiś sposób udało jej się uśmiechnąć, bez rozcieńczania ust. 'Dobrze. Więc co wtedy?
  
  
  Reszta z mojej małej grupy poszli za nimi, chociaż ich nie zaprosił. Angela, zdawał się nie dostrzegać tego, podczas gdy ona spokojnie szła wzdłuż basenu, kiwając tu dziewczynę, a tam młodego człowieka. Gdy zbliżył się do bramy w murze De Дублона, tam zebrała się grupa około dwudziestu pięciu osób. Angela odwróciła się do mnie. "Mam nadzieję, że będziesz się dobrze bawić, panie Walton".
  
  
  "Jestem pewien, że tak będzie".
  
  
  Z staromodny kluczem, wynika z jednego z jej licznych naszyjników, Angela otworzył metalowe drzwi i pchnęła je do środka. Ona wprowadziła nas do środka, a dwie blondynki w kolejce do tyłu. Trzymałem się blisko z Angelą, podczas gdy szliśmy krętą ścieżką, wysadzanej z obu stron gęstym, żywych kolorach i prowadzącej do zalewu. Po drugiej stronie szerokiej wody zatrzymało się kilka drzew tam, gdzie spodziewałem się wejście do tunelu do morza, gdzie będę mógł zobaczyć słaby odblask białych obudów. Sądziłem, że to wodoloty "Ингерсолла", i zapamiętał, gdzie stoją.
  
  
  Nagle dotarli do polany i przeszli przez szeroki plac pomiędzy hotelem a brzegiem laguny. Później słońce wciąż idzie w dół, dotykając kolorowych płytek, udostępnionych skomplikowanej mozaiki. Jedna z dziewczyn w naszej grupie, najwyraźniej czując się jak w domu, zanurkował do wody i weszłam na jeden z rowerów wodnych, pływających w lagunie. Chłopak poszedł za nią i chwilę później uczestniczyli w miniaturowym bitwie morskiej. Garstka służących w białych fartuchach wyszła z zakrzywionej ściany, прикрывавшей przedniej części hotelu. Oni nieśli tace z napojami, kilka krewetek, kawałki homara i inne produkty. Магнитофонная nagranie zespołu zaczęła grać muzykę przez głośniki ukryte w liściach; niektóre dziewczyny zaczęły się kołysać i drgać, jakby odruchowo, za nimi szły kilku facetów. Aby zmusić tych ludzi do tańca, nie zajęło dużo czasu.
  
  
  Szukałem Angelę, ale jej nie było. Czując się trochę zażenowany, wziąłem z półki wysokiej szklanki i powoli podszedł do drabinek ściany. W końcu obrotu natknąłem się na wysoki płot z blisko położonych żelaznych prętów, zwieńczona zabójcze kolce. Ponadto, zobaczyłem fasada hotelu; głęboka zadaszona weranda szła na całą szerokość, a masywne podwójne drzwi, w sercu zostały zamknięte. Za okiennicami przed niektórymi oknami zobaczyłem płonący światło, ale nic więcej. Wczoraj nie widziałem żadnych śladów strażników z pokoju Херриджа, ale w cieniu ganku widziałem, jak dwa siedzący w ciemności, uważnie obserwowali, co się dzieje.
  
  
  Wróciłem do grupy laguny, zastanawiasz, nie trafił, czy jestem w kolejny ślepy zaułek.
  
  
  Dziewczyna, która kochała siedzieć u mnie na nogach, przytuliła się do mnie. "Nie wydaje ci się, że to jest dobre?"
  
  
  "Tak" - słodko powiedziałem.
  
  
  "Hej, ale to jeszcze nic. Poczekaj, aż wejdziemy w rytm.
  
  
  'Po co?'
  
  
  'Tak. To tylko rozgrzewka, anioł. Ona wyciągnęła plecy, aby mi pokazać, jaki wesoły może być; Ja poklepał ją po plecach, tylko dlatego, że wydawało się to jedynym uprzejmy aktem. Poza tym mi się to podobało.
  
  
  "Idziesz zapalić?" - zapytała, delikatnie popychając mnie biodrem. 'Być może.' Podniosłem szklankę w ręku, aby pokazać, że piję.
  
  
  Spojrzała z pogardą. "O, to gówno? Jeśli Grady jest to świetny garnek?
  
  
  "Dobrze, zobaczę". Ja szeroko uśmiechnął się do niej i zrobił duży łyk światła napoju. Miał smak ananasa, i doszedłem do wniosku, że to nie jest najlepsze miejsce na świecie dla tajnego agenta, aby napić się nieznana substancja.
  
  
  Stało się szybko ściemniać, ale średnica światło nie paliło się. Niektórzy z młodych ludzi już ubezpieczeni; wysoka, co nie dziewczyna z oczami, pokryte tuszem, paliła fajkę fajki wielkości cygaro i zrobiła długie, powolne dokręcania, uwalniając gryzący dym z jego nozdrzy. Zobaczyła, że na nią patrzę, i podeszła do mnie, gotowa podzielić się ze mną swoimi radościami. Szybko spojrzał w drugą stronę i powoli podszedł do brzegu laguny, zrzucił sandały i zanurkował w wodzie.
  
  
  Na powierzchni było ciepło, a nieco poniżej, było zimno i ciemno. Gdy wszedłem na kilka centymetrów, nie dochodziło żadne światło, i w głębi było to spokojne i groźbę, że szybko podnosił mnie z powrotem. Zacząłem kroczyć po wodzie i poruszać się na powolne gronie. Słońce było zbyt daleko, aby zobaczyć białe obudowy na drugiej stronie laguny, a wokół вымощенных kamieniem brzegu palmy i inna roślinność rzucały głębokie, ponure cienie. Pewnego dnia zauważyłem ruch przy wejściu do tunelu, ale zatrzymał się, zanim udało mi się go zidentyfikować.
  
  
  Wspiąłem się po metalowej drabinie; pracownik natychmiast podał mi ogromną biały ręcznik, a ja suszenie. Zacząłem tracić cierpliwość; Ja absolutnie nic nie mam z tej imprezy.
  
  
  A potem to zaczęło się dziać. Nagle pojawili się dwaj mężczyźni w ciemnych garniturach, i w tym samym czasie muzyka umilkła. Goście patrzyli z niecierpliwością.
  
  
  "Ktoś chce wejść?" - zapytał wysoki mężczyzna w ciemnym garniturze, i wiedziałem, kim on jest, bo on był jedynym mężczyzną z Intymnej Szóstki z ciemnymi włosami. Nazywał się Pociąg, i w półmroku wyglądał wielkości lokomotywy.
  
  
  Jego pytanie spotkała się разрозненным refrenem "Tak" i "pewnie". Wskazał na bramę. 'Chodźmy; czeka na nas ".
  
  
  "Pociąg" wyprzedzał nas do otwartej bramy w żelaznych bramach. W cieniu po obu stronach widziałem, że kilku mężczyzn w kolorze białym. Broni nie było widać, ale nie wątpił, że był u nich pod ręką. Kiedy przeszliśmy przez bramę i wyszli na ganek, pomyślałem, że będziemy przypominali grupę więźniów, których pojechaliśmy na teren obozu.
  
  
  Odkryto duże podwójne drzwi; wewnątrz rozciąga się długi, słabo oświetlony hall, wiodący na szerokie schody. Znaczna część grupy, oczywiście, wiedziałam, dokąd idziemy, i niecierpliwie ruszyła do przodu. Ale Трейн(Pociąg) odwrócił głowę i spojrzał na nich, a oni znowu w tyle.
  
  
  Znów zbliżył się do podwójnych drzwi. Трейн i inny mężczyzna w ciemnym garniturze otworzył je i odszedł na bok, przepuszczając nas. W pobliżu ciemnowłosy mężczyzna wyglądał jeszcze trudniejsze, z gęstymi czarnymi brwiami, silne wąsy i sztywne włosy, spadające mu na ramiona. Kiedy przechodziłem obok niego, jego oczy pochłaniały moje, i wydawało mi się, że jego usta na chwilę szarpnął. Uczucie popadania w pułapkę było tak silne, że nie zawahał się na chwilę, ale potem poszedł za innymi; w końcu, chciałbym być tutaj. Pokój, do którego weszliśmy, był długi i szeroki, z sufitem w kilku pięter. Wokół świeciły miękkie kolorowe światła, wszędzie rozrzucone były niskie kanapy i stosy poduszek, a zapach kadzidła był duszenie zza pleców. Na ścianach bez okien wisiały wielkie plakaty: psychodeliczne rysunki, portrety rock-gwiazdy i erotyczne zdjęcia, od prawie sztuki do dysku porno, na przykład, ramki dwóch bardzo młodych dziewczyn i podekscytowany kucyk. Nad nami powoli obracał się ogromna kula, usiana małymi szklanymi panelami, wlać pokoju stale zmieniających się wzór światła, z powodu czego mi było prawie niemożliwe, aby skupić wzrok.
  
  
  Podwójne drzwi zamknęły się za nami. Jedynym wyjściem była niewielka drzwi na drugim końcu pokoju. W pokoju nie było ani sługi, ani strażników, ani ludzi w ciemnych garniturach, ale wysoko na jednej ze ścian był duży prostokąt ze szkła. Zakładano, że to będzie punkt obserwacyjny "gospodarza" i miejsce, w którym od czasu do czasu pojawiał się. Byłem ciekaw, czy mamy zaszczyt dziś wieczorem i od razu dostałem odpowiedź na swoje pytanie.
  
  
  Szklany prostokąt zaczął świecić, dopóki nie stał się w pełni oświetlone i przejrzyste. Nie było żadnego dźwięku, a niektórzy młodzi ludzie już usiedli na ławce i poduszki. Para tylko zaczął się rozbierać, gdy z głośników rozległ się извиняющийся kaszel.
  
  
  Obejrzeli się, a następnie koncentruje się na oświetlonym polu.
  
  
  Pojawił się długi sylwetka, powoli poruszającą się w miarę zbliżania się do światła. Nawet wtedy postać była rozmyta ze względu na efekt obracającej się kuli, ale widziałem wystarczająco dobrze, aby określić, czy ktoś tam był podobny do Grady Ингерсолла.
  
  
  Znowu odchrząknął, i zobaczyłem, że jest gruby, lekko przygarbiony mężczyzna z uśmiechem, który prawie извинялась na jego okrągłej, bladej twarzy. Kiedy wszystkie oczy w pokoju zwróciły się do niego, a on zaczął mówić.
  
  
  "Dobry wieczór, dziękuję, że przyszliście".
  
  
  Słuchałem; Hawke przegrał mi kilka kaset z jego głosem, i człowiek na górze też bardzo przypominała Grady Ингерсолла.
  
  
  "Jak zapewne wiesz, nie mogę rozmawiać z tobą bezpośrednio. Ale mam nadzieję, że się bawi, jak gdyby to była twoja własna ... uh ... namiot. On uśmiechnął się szeroko, duma z tego, że znalazł właściwe słowo. "Znajdziesz wszystko, co chcesz pić, jeść i palić. Ja szczególnie polecam помадку na srebrnej zastawie; wierzę, że będą zadowoleni. Proszę tylko o jedno, i to jest to, że nie spróbujesz wziąć jakieś przekąski ... poza pomieszczenia De Дублона. To, co robimy jest wśród nas, to jedno, ale władze nie dopuszczą do rażącego naruszenia swoich praw. Pewnego dnia te represyjne przepisy zostaną anulowane, ale teraz musimy się im podporządkować. A teraz... - podniósł rękę i zrobił gest. "Moja namiot - to twoja namiot. Bawcie się dobrze.'
  
  
  Z jego ostatnimi słowami światło zaczął blednąć i prostokąt ponownie stał się nieprzezroczyste-czarnym.
  
  
  "Mój boże - powiedział głos mi w ucho, jest zawsze jedna i ta sama bzdura".
  
  
  To była śniada bardzo szczupła dziewczyna, która tępo patrzyła na jeden z erotycznych plakatów, z roztargnieniem kładąc mi rękę na ramieniu. W drugiej ręce miała закопченая rurka; przyłożyła go do ust, zrobiła długą smugę, ciężko dysząc, i wręczyła mi. Chciałem pokręcić głową, ale postanowił nie być tak oczywiste kwadratem. Nie widzę sensu w tym, ale w ramach mojej pracy musiałam robić o wiele gorsze rzeczy.
  
  
  Kiedy zaciągnął się, dziewczyna zdjęła biustonosz z jej bikini. Upuściła kawałek tkaniny do moich nóg i spojrzała prawie - ale nie całkiem - prosto na mnie. Powinna zostawić biustonosz lub przynajmniej znaleźć faceta, który był tak samo był upalony, jak i ona. Полуобнаженная, nie była całkiem apetyczny, same kości i chudy pąki róż. Kiedy zaczęła zdejmować spodnie, oddałem ją do telefonu.
  
  
  "Nie idź - powiedziałem. Pocałowałem ją w nos i przebił się przez poruszający się tłum w drugi koniec pokoju. Nie sądziłem, że będzie za mną tęsknił; kiedy się obejrzałem, była sama, zajmowała się czymś ciekawym na podłokietniku kanapy. Muzyka teraz wypełniał pokój; ciężki, porywisty rytm, który czułem się nie mniej, niż słyszałem. Pomieszczenie było przepojone dymem, który dodatkowo przyciemnione światło; Za wyjątkiem dwóch lub trzech par i czegoś, co przypominało seks w trójkącie, palenie, picie i jedzenie knota wydawały się najbardziej ulubionym zajęciem - przynajmniej do tej pory.
  
  
  U małej drzwi w drugim końcu pokoju i zatrzymał się, aby obejrzeć scenę. Jako orgie to była gra dla dzieci, i byłem ciekaw, jakie zabawy otrzymywał Ингерсолл, obserwując ją ze swojej szklanej budki.
  
  
  Oparłem się o drzwi i ostrożnie przekręcił klamkę. Oczywiście, że nie poddałam się. Spędziłem ręką na drzwi i po omacku zamek. Znalazłem dwa zamki; wydawało się, że to standardowe zamki. Mój ciasny strój kąpielowy nie wyglądał tak, jakby mógł coś ukryć, ale paski na nim były mylące.
  
  
  Upewniając się, że nikt nie patrzy, zacząłem skanować jeden z pasków na płaskiej elastyczny отмычке. Ale zanim zdążyłem je wyciągnąć, przycisk na plecach ruszyła.
  
  
  Szybko zamknął małe niewidzialne otwór niewielkim zaworem, wbudowany w strój kąpielowy. Odszedłem na bok, aby kątem oka zobaczyć drzwi i oparł się o ścianę, starając się wyglądać tak, jakbym był pochłonięty sceną pod moimi oczami.
  
  
  Blady promień światła padł na moje nogi. Rozumiem świeży zapach Angeli, i zanim zdążyłem się odwrócić, szepnęła mi na ucho.
  
  
  "Baw się dobrze, panie Walton?"
  
  
  Wzruszyłem ramionami. "U mnie były bardziej przyjemne rozrywka".
  
  
  "Jestem pewien, że tak będzie". Jej ręka była na mojej ręce. "Chodź ze mną; myślę, że znajdziesz to o wiele więcej zabawy ".
  
  
  Poszedłem za nią przez приоткрытую drzwi. Jej chmura włosów i bezpłatny szlafrok na chwilę zamknął mi oczy. A potem ona odeszła na bok.
  
  
  Pokój był mały i delikatnie oświetlony, na podłodze stał tylko ogromny materac. Dziewczyna, leżąca na nim plecami do mnie, była naga, ale nie trzeba było zobaczyć jej twarz, aby dowiedzieć się, kto to jest ...
  
  
  "Klasy!"
  
  
  Zaczęła powoli obracać się, ale słysząc dźwięk zamykającej się za mną drzwi, szybko spojrzał na Angela. Stała tyłem do drzwi, trzymając się jedną ręką za klamrę zabezpieczającą ją fioletowy szlafrok, tuż poniżej piersi. Jej uśmiech był drwiącym. Spojrzałem jeszcze raz na Klasy - i zobaczyłem ten sam wyraz na twarzy tancerki.
  
  
  Słysząc szelest ubrań Angeli na podłodze za mnie, podszedłem szybko do Rangi. Oczywiście, to nie było zorganizowane jak zwykły seks w trójkę, a ja znałem tę dziewczynę lepiej... I w tym momencie byłem przekonany, że potrzebuję kogoś, kto będzie na mojej stronie.
  
  
  
  
  Rozdział 11
  
  
  
  
  "Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko, jeśli przyniosę twój szlafrok dziś rano, Nick". Klasy zsunął się z łóżka i stanęła przede mną, czując się zupełnie komfortowo w swojej nagości. "Eh... nie. Nic.' Wiedziałem, że za mną Angela; ona wciąż była przy drzwiach.
  
  
  "Jesteś tak dobrze spałeś, że nie miałem odwagi cię obudzić". Klasy zacisnęła usta, patrząc na mnie, ale trzymała się poza zasięgiem mojej ręki.
  
  
  Ja podniósł brew, patrząc na nią. W jej oczach było coś martwego, chociaż ja zawsze widziałem ją z tak żywym spojrzeniem. Ale ona nadal się uśmiechać, jakbym był uczestnikiem konferencji, oferującym jej szampana w barze.
  
  
  "Wiesz, Klasy?" Głos Angeli był bliżej, niż się spodziewałem, co oznaczało, że mogła poruszać się jak cień. "Miałeś rację co do niego."
  
  
  Ja cedził mięśnie.
  
  
  'Co masz na myśli?' - zapytała Klasy.
  
  
  Poczułem chłodne ręce Angeli najpierw na ramionach, potem na rękach i, w końcu, na biodrach. Ona delikatnie ścisnął mnie.
  
  
  "Nie ma nadmiaru tłuszczu. Mężczyzna w jego wieku ... już trzydzieści, czyż nie tak, panie Walton?
  
  
  "Na pewno", - odparłem ponuro.
  
  
  "Cieszę się, że nie żartujesz. Tak - ciągnęła, mężczyzna w jego wieku i zawodu nie musi być w takim stanie fizycznym. Bardzo ładne ciało, prawda, kochanie?
  
  
  Jestem cholernie dobrze wiedział, że nie jest ze mną rozmawia. Klasy skłonił głowę i szczerze spojrzała na mnie. "Tak" - potwierdziła. "I robi się z nich takie ekscytujące rzeczy".
  
  
  'Tak.' W głosie Angeli padła кислинка. "Wiesz o tym, prawda?"
  
  
  'Ale oczywiście. Nick - idealny człowiek ".
  
  
  Ja doceniam pochlebstwa, ale chciałem zejść z linii ognia. Ja odstąpił w bok, aby zobaczyć ich obu jednocześnie. To był mój pierwszy rzut oka na nagą, Angelę. W porównaniu z Чиной, ona najpierw była prawie chudy, ale drugi rzut oka zmienił to wrażenie. Jej piersi były twarde i pięknej formy, jej biodra lekko wygięte, jej nogi były cienkie, ale piękne. Jej brzuch był gładkim i płaskim, a puszysty trójkąt włosów pod nim był tak jasny kasztan, że prawie wyglądał jasny. "Perfekcyjna zmiana" - pomyślałem i w tym momencie Angela złapała mnie za rękę.
  
  
  "Jak myślisz, na mnie warto obejrzeć?" To było wyzwanie, a ja po raz pierwszy zobaczyłem ciemne wątpliwość w jej oczach.
  
  
  "Ja patrzę na ciebie?" Miała uścisk, z którego nie mogłem się wyrwać, nie nadając znaczenia. Ja się tym nie przejmował.
  
  
  "Chcesz się ze mną przespać?"
  
  
  Nie zawahał się, spojrzał na Klasy, a potem znowu na Angelę.
  
  
  'W tej chwili?' - spytałem, starając się nadać sobie beztroski wygląd.
  
  
  'Dlaczego nie? Tam jest miejsce dla nas wszystkich ". Wskazała głową na ogromny materac na podłodze w innej części pokoju.
  
  
  'Jeśli chcesz.' Nie miałem zamiaru się z nią kłócić.; czułem, że Angela była tak niebezpieczna nago, jak większość mężczyzn, w pełni umundurowanych i uzbrojonych.
  
  
  Ona подвинулась do mnie z napięta i lekko słabym uśmiechem. "Nie masz nic przeciwko, aby im поделилиться?"
  
  
  "Jeśli nie masz nic przeciwko".
  
  
  'Lub podzielić?' Ona grubsza, pochyliła się przez moje ramię i chwyciła Klasy za pierś, kiedy ona opuściła głowę, aby polizać ciemny sutek. Potem wyprostowała się i spojrzała prosto na mnie. 'Wiesz?'
  
  
  "Nigdy bym tak nie pomyślał".
  
  
  "Oh, chodź, kochanie", - zaprotestowała Klasy. "Jeśli chcesz spróbować, zrób to. Ale nie rób tego tak źle ".
  
  
  "Ja wszystko robię źle? Po tym, co zrobiłaś wczoraj w nocy? Angela powiedziałaś, że powiesz spojrzeniem w Porządku, jak na обманутая żona.
  
  
  Klasy westchnęła i uśmiechnęła się do mnie blady uśmiech, a następnie szybko zrobiła swoją twarz niewzruszona.
  
  
  Ja znowu odszedł na bok; znów znalazł się między nimi, i, oczywiście, to nie było moje miejsce. Angela nagle przytuliła mnie, a jej zły oczy nie pozwoliły mi się wyrwać. Zrobiłem to, bo obracanie jej miednicy mógł pokazać, że w moim kostiumie kąpielowym było coś jeszcze, oprócz mnie.
  
  
  "Nie chcesz mnie zerżnąć?" rzuciła mi wyzwanie.
  
  
  "Chodź, powinnaś to wiedzieć".
  
  
  "Wtedy zdejmij te cholerne majtki".
  
  
  Szczęśliwy, aby to zrobić, szybko wyszedł i rzucił je na łóżko, gdzie mógłbym wyciągnąć z nich to, co mi trzeba było. Kiedy byłem nagi, było jasne, że mnie interesowało to, co interesowało Angela. Ona długo patrzyła na moją erekcję, ale kiedy powoli pochylił się do niej, Klasy wyciągnęła rękę i przytuliła ją.
  
  
  "Nie bądź taka zachłanna, kochanie", - again ona, delikatnie gryząc mnie za ramię.
  
  
  Oczy Angeli zapaliły się. "Myślałeś, że masz monopol?"
  
  
  Klasy wzruszyła ramionami. "Nie, kochanie, nie jestem samolubna. Ale zawsze wszystko jest wspólne, pamiętasz?
  
  
  'Oczywiście. Tak jak wczoraj wieczorem.
  
  
  'A co? Nie było cię tam, co mam zrobić, powiedzieć mu, nie, mam bardzo zazdrosną kochankę?
  
  
  Angela оскалила zęby, prawie зарычав. Chciała złapać Klasy, gdy drzwi obok łóżka otworzyły się. Wcześniej tego nie zauważyłem; drzwi były tak samo sprawne, jak i drzwi na przylądku Kennedy ' ego do tajnego laboratorium, gdzie mnie poinformowano o Трехголовом urządzeniu. "Dobrze, dziewczynki; na razie wystarczy ".
  
  
  Трейн pierwszy wszedł do pokoju, poszli za nim dwaj blond członków "Intymnej szóstki". Dwaj inni stali w drzwiach, ale ja ich nie widziałem.
  
  
  Angela gniewnie spojrzała na Трейна. 'Co ty tu robisz?'
  
  
  "Jesteś cholernie dobrze wiesz, Kitty". Jego uśmiech był tak samo sztucznie jak i jej. "Zapomniałaś, co cię tu przyprowadziłam gościa?"
  
  
  Angela omal nie krzyknęła. - "Ale ja nie prosiłam ciebie przychodzić!"
  
  
  "Ale i tak przyszli". Трейн odstąpił w bok, a za nim pojawił się gruby mężczyzna w неброском khaki z wyspy sądu ostatecznego.
  
  
  "Weź go sandały", - powiedział on.
  
  
  Musiałem przyznać, że zaczął się dobrze; po wczorajszej nocy on, najwyraźniej, nie ryzykował. Zanim ktoś podszedł do mnie i kopnął Трейну sandały; złapał je jak star catcher.
  
  
  Dwóch innych członków "intymnej szóstki" w kolejce po obu stronach mnie, co mówiło mi, że wiedzą, co robią; u samego bliskiej mi osoby były strony, jak kleszcze, i wydawało się, że chciał z nich skorzystać.
  
  
  Mężczyzna w khaki wskazał na innego mężczyznę w ciemnym garniturze, stojącego za nim. Wszedł do pokoju, zbyt kwadratowy w stylu wschodnim z nieokreślonymi łacińskich cechy. Spojrzał na mnie, wsunął rękę w marynarkę i wyciągnął niewielką грубоватую zdjęcie, które wygląda tak, jakby była ona została wyrwana z blachy kontaktowych linii. Następnie wyciągnął jeszcze jedno zdjęcie, porównał je i pokazał mężczyźnie w неброском khaki, mówiąc: "To on, panie Цунганос". Oba усмехнулись.
  
  
  "Tak po prostu - powiedział Цунганос.
  
  
  "Pewnie", - warknął ja.
  
  
  "Widzisz, panie Nick Carter ..." nie odezwał się ani słowem, ale to, co nazwał moje prawdziwe imię, mnie nie zdziwiło; wiedziałem już, że cię mam.
  
  
  "Nam zajęło cały dzień, aby zidentyfikować swoje zdjęcie, panie Carter" - kontynuował mężczyzna.
  
  
  "Tak męczące pracować w tych prymitywnych warunkach; trzeba było wrócić na stały ląd i korzystać z naszych możliwości, aby skontaktować się z Pekinem ... O, nie jesteś zaskoczony, panie Carter? Teraz bezlitośnie ухмылялся. "Ach, być może, wiesz, nie tak dużo, jak myślisz, że wiesz; nasza organizacja, można powiedzieć, nie сжигала za sobą statków. Łączniki są otwarte, ale nie zawsze są one działają w dwóch kierunkach. Rozumiesz mnie?'
  
  
  Mi się to wydawało się dość jasne. "Nie zgadzam się z obecnej polityki wewnętrznej CHRL w odniesieniu do Stanów Zjednoczonych" - powiedział.
  
  
  "W domu, panie Carter?" - Westchnął, jak nauczyciel, który nie chce od głupiego ucznia. "Ach, powiedzmy, że niektórzy z moich przodków można go nazywać swoim domem. Co do reszty... -
  
  
  Wzruszył masywnymi ramionami.
  
  
  Mam ochotę trochę потутить z nim, winy w tym, że on jest stuknięty i nie jest z tego świata, jak ten japoński żołnierz, znajdujący się na wyspie w południowej części oceanu Spokojnego, prawie trzydzieści lat po zakończeniu ii wojny światowej, ale postanowił tego nie robić; nie było żadnych powodów, dla których on nie zabił mnie na miejscu, i byłem zainteresowany w najlepszy szansie.
  
  
  "Cóż, na przylądku Kennedy' ego u ciebie byli faceci, którzy mnie fotografowane" - powiedziałem, patrząc na małe zdjęcie, które trzymał w ręku. "Fuks."
  
  
  On pokręcił głową. "Masz pecha, panie Carter. W naszej organizacji wiele członków, a na co dzień u nas w bazie jest dwoje-troje lub więcej ... uh ... turystów. My, mieszkańcy Zachodu, wszystko, oczywiście, podobne, i wszyscy chodzimy z aparatami fotograficznymi. To nie tak?'
  
  
  "To duża baza" - rzekłem.
  
  
  'Tak. Ale nas, jak i was, interesowała pewna część. I wejście w specjalne drzwi, które większość turystów nawet nie zauważa. Na pewno fotografujemy każdy, kto idzie przez te drzwi ".
  
  
  Ciężko сглотнул. "Wiesz o tym?"
  
  
  Jego uśmiech przypominał na карнавальную maskę. "Co myślisz, panie Carter? Czy nie jesteśmy tu z jednego powodu?
  
  
  Uderzył mnie kilka razy, gdy byłem powiązany; na nim były ciężkie robocze buty, i było болтно. Klasy i Angela znowu облачились w swoje ubrania - надувшись, jak myślałem, i kiedy moje ręce były związane, Klasy uprzejmie uparła się, aby mi oddała mi kostium kąpielowy. Próbowałem przeczytać coś w jej spojrzeniu, aż ona to robiła, ale ona nigdy nie patrzyła powyżej mojego podbródka.
  
  
  Цунганос przycisnął mnie do ściany obok łóżka, a jego oczy błyszczały nienawiścią. "Zeszłej nocy zabił trzech z moich ludzi, panie Carter, i poważnie uszkodziły czwartego". On po omacku głowę, gdzie mogłem zobaczyć żółty guzek pod prostymi czarnymi włosami. "Byłoby mi miło zorganizować ci powolną śmierć teraz, ale teraz nie ma na to czasu. Zepsułeś nasz harmonogram, dlatego powinny być natychmiast usunięte. Można mówić o szczęściu ".
  
  
  On mocno uderzył mnie w twarz; I schylił się i złapał jego strzał wysoko na głowie, ale w uszach mam звенело.
  
  
  Цунганос spojrzał uważnie. - Tchórz do ostatniej chwili, a, panie Carter? Weź go. Wskazał na dwie blondynki, które pchały mnie do ściany. "Wiesz, gdzie powinien пойдти".
  
  
  W tym dwie dziewczyny, a powinienem był dodać, że było ich siedmiu w pokoju, a moje ręce były związane za plecami. Nie bronił się.
  
  
  Jesteśmy z dwóch strażników przeszły przez tylne drzwi do wąskiego, устланный dywanem korytarz. Strącili mnie ze schodów na korytarz opadający z kamiennymi ścianami, wilgotne kamienie którego drapiąc mi ramiona.
  
  
  Moi strażnicy były prawie identyczne, ale moje dokładne badanie ich zdjęć dało rezultaty. Wilf i Kevin. Jeden z paszportem z Wenezueli, drugi prawdopodobnie szwed - i ich głosy były z akcentem ze Środkowego Zachodu Ameryki, o ile mogłem słyszeć. Mogłyby one stać się supergwiazd takich Indiana uniwersyteta; to było wrażenie pełnej kompetencji, którą tworzyli. Trudno było uwierzyć, że amerykanie mogli mnie zabić, ale nie tracił czasu, oszukiwanie siebie.
  
  
  Wyszliśmy z hotelu nad ziemią, za żywopłotem z krzewów, zasłaniającą lagunę. Przez kilka chwil wyszliśmy na polanę na skraju wody, tuż pod nami były trzy łodzie średniej długości. Wilf - był trochę wyższy i коренастее Kevina - szturchnął mnie pistoletem w żebra.
  
  
  "Pospiesz się i skacz".
  
  
  Zrobiłem, jak mi powiedziano, wylądował z głuchym odgłosem z włókna szklanego może na pokład, gdzie trochę spadł; wieczór był trochę wilgotny od rosy. Wilf łatwo poszedł za mną, uderzając o poręcz małej kabiny. Kevin podszedł do kierownicy i uruchomił silnik, a następnie skoczył do przodu, aby zwolnić linkę zabezpieczającą łodzi wodolotem.
  
  
  Mocny silnik zawarczał, kiedy zawróciliśmy, a następnie skręcili, aby płynąć do ciemnego tunelu, prowadzącego do morza. Kevin nacisnął przycisk na desce rozdzielczej, trochę zmniejszyłem prędkość i wpadł w ciemny tunel. Widziałem, jak żelazne poręcze wciąż wznoszą, i przepłynęliśmy tuż pod nimi, a potem znaleźliśmy się na otwartym morzu.
  
  
  Skuli mnie wikliny kolei drutem, który mocno naciskała na ręce, gdy ja do nich прижимался. Moje nadgarstki mocno krwawią, co mogłoby pomóc, gdybym miał do czynienia z liną, ale to było bezużyteczne dla mnie. Znalazłem jeden z pasków na plecach kostiumu kąpielowego, ale moje ręce były związane za wysoko za plecami, aby dosięgnąć.
  
  
  Wilf był obok w kabinie, z całych sił starając się rozpędzić i wodolotem unosi na swoich metalowych nartach i заскользило w wodzie. Spojrzał na mnie z niefrasobliwe pogardą.
  
  
  "Może powinniśmy zostawić was" - powiedział na tyle głośno, aby go można było usłyszeć przez wizg silnika.
  
  
  'Dlaczego nie?' - lekko powiedziałem. Nie oparł się plecami do balustrady i udało się lekko wykręcić ręce, tak, że teraz mogłem dosięgnąć do pasa moich kąpielówek. Pracowałem nad kontaktowej na zamek błyskawiczny małym trójkątnym woreczka w dolnej części kości ogonowej.
  
  
  'Tak.' Wilf zdalnie uśmiechnął się, a jego włosy powiewały na wietrze. "Gdyby był tu tydzień temu, byśmy zostawili ciebie. Aby dowiedzieć się, ile osób wie o nas. Ale teraz... - wzruszył ramionami. "Teraz to już nie ma znaczenia. Zbyt późno, zatrzymać nas ".
  
  
  Spytałem. - "Co robisz?" Chciałem, aby on zaczął mówić; U mnie była otwarta torba, i gdybym tylko mógł dostać się do pracy odrętwiali palce ... Wilf zaśmiał się. 'A co cię to obchodzi? Jeśli pozwolimy ci żyć, wkrótce się dowiesz, Carter. Ale tak naprawdę to nie ma znaczenia; to dopiero początek, i takich ludzi, jak ty, nie będzie tam, aby zobaczyć koniec ".
  
  
  Świst silnika przeszedł w stłumiony ryk. Jeszcze nie skończyłem; moje palce wciąż były podobne do faszerowane parówki, ciągnące się do zawartości torby na plecach moich kąpielówek. Łódź na nartach obniżyła się do obudowy, kołysząc się na długiej puchnąć. Kevin spojrzał na lśniące czujnik na panelu sterowania.
  
  
  "Tu wystarczająco głęboko" - oznajmił, odwracając się od kierownicy.
  
  
  "Może dorwiemy, zanim zostawimy?" - zapytał Wilf. "Nie" - Kevin podniósł szczypce. "Mamy растворяющийся przewód".
  
  
  On uśmiechnął się do mnie. "Wiesz, co to jest?"
  
  
  Pokręciłem głową, chociaż cholernie dobrze wiedział o tym. "To syntetyczny przewód, wytrzymały jak stal, dopóki nie będzie w wodzie dwa lub trzy dni. Następnie rozpuszcza się, czy всплываете uwolniony od koralowego bloku, do którego jesteśmy przywiązani, i biedny pan Nick Carter staje się утопленником. Oznacza to, że jeśli będą w stanie zidentyfikować ciało po tym, jak ryba wyskoczy z nim ".
  
  
  Spytałem. - "Chodzi o utopienie ze związanymi za plecami rękoma?"
  
  
  "O, my poderżnąć ten przewód tuż przed tym, jak wyrzucić cię za burtę. Nie martw się, Carter; wiemy, co robimy ".
  
  
  "Doceniam to" - słodko powiedziałem, czując mały pakunek, który wyciągnął z kąpielówek.
  
  
  Statek płynął i zatrzymała się, kołysząc się w górę i w dół na morzu. Kevin poszedł do małej chatki i wyciągnął kawałek korala wielkości piłki plażowej. Owinął syntetyczną linę wokół grubej różowego korala, a następnie wyciągnął koniec do przodu, aby zawiązać moje kostki.
  
  
  Nadszedł czas mojej bitwy. Онемевшими palcami otworzyłem mały pakunek, który trzymał za plecami. Wybuchło rozpalonej płomień i обожгло moje ręce i kręgosłup, ale zacisnąłem zęby i przycisnął pakiet do swoich запястьям. Według Stewarta z Special Effects, mały magnezowa latarka прожигал kawałek metalu o grubości trzy czwarte cala mniej niż trzy sekundy, ale mi się to wydawało się raczej trzy lata. Poczułem, jak piecze skóra i ścięgna stają się klej olej; jeśli tylko dociskał nadgarstka do drutów, czułem piekący ból, który prowadzi mnie na skraj utraty przytomności.
  
  
  Kopnąłem nogą, i Wilf się cofnął. Kevin trzymał w rękach koral blok, a kiedy kopnął go bosej stopy, trafiłem go prosto pod brodę. On wystartował i przeleciałem nad chodnikiem przez przeciwną burtę łodzi, wciąż ściskając ciężki ładunek. Jeżeli kiedykolwiek pojawi się ponownie, ale ja go nie widziałem.
  
  
  Uwolniłem sobie nadgarstki; ból był tak silny, że musiałem sprawdzić, czy nadal moje ręce na nią. To się stało, i uderzyłem Уилфа pięściami po brzuchu. Wdał się w kurtkę, ale to za mało; Ja ze wszystkich sił skierował cztery twarde palce w jego gardło, раздавив jego tchawicy. Umarł, dysząc, i zalał mi piersi krwią.
  
  
  Zanurkowałem za burtę, aby spłukać, a następnie wspiął się z powrotem w łodzi. Wyspa sądu był teraz na prawej burcie. Teraz, gdy moje wsparcie zostało obalone przez nadszedł czas, aby przeprowadzić dokładne badanie; ponownie uruchomił silnik, a następnie przeszukał łodzi w poszukiwaniu broni.
  
  
  
  ROZDZIAŁ XII
  
  
  W stu jardów od brzegu wyłączyłem silnik i rzucił kotwicę za burtę. Do niego był dołączony ciało Уилфа. Jego mały automatyczny pistolet 25 kaliber tkwi w pasie mojego kostiumu kąpielowego. W ręku miał nóż z szerokim ostrzem, nie jest bardzo ostry, ale byłem pewien w nim więcej, niż w małym pistolecie Уилфа.
  
  
  Zszedłem na dół do wody i powoli popłynął do pasa białego piasku, słabo połyskujące w świetle księżyca. Na brzegu nie było żadnych oznak patrolu, ale poczekałem, leżąc jak można poniżej w wodzie, w ciągu piętnastu minut, zanim wyszedł na brzeg i pobiegł ku zaroślom.
  
  
  Tym razem trasa była bardziej lub mniej znany; nie mógł oderwać oczu od oświetlenia roboczego w wysokiej stalowej ramie, i kiedy podszedłem, zobaczyłem ludzi, idących w belek. "Dobry czas na budowę" - pomyślałem.
  
  
  Poszedłem odkryty fundament i zakradł się w biurowiec z zaprawy cementowej bloku. W jedyne okno przenika światło i zobaczyłem wartownika, stojącego u drzwi. On był dobrze widoczny ludzi na budowie, a to oznaczało, że muszę być bardzo szczęśliwym lub bardzo szybki - może być i jednym i drugim.
  
  
  Najpierw spojrzałem w okno, ciągnąc za ramę. Gabinet był pusty. Chciałem zejść, ale zmieniłem zdanie. Dlaczego strefa pilnuje pusty gabinet? Spojrzałem jeszcze raz. W dolnej szufladzie kartoteki był otwarty, a stół był pochylony pod innym kątem, niż w przeddzień wieczorem.
  
  
  U mnie zaczęły pojawiać się pomysły.
  
  
  Okno było zbyt małe, aby w niego wejść. To musi być drzwi.
  
  
  Wśliznąłem się w zarośla poza budynkiem i zaczął kasłać, najpierw cicho, potem coraz głośniej, udając kaszel jak u poważnego palacza. Kiedy zacząłem myśleć, że strefa głuchy, on wystawił głowę zza rogu.
  
  
  Ja znowu się rozkaszlał się i зацарапал nogami w krzakach. Strefa podniósł karabin do ramienia. Ja wstrzymuje oddech i leżał nieruchomo. Odłożył broń i zrobił kilka niezdecydowanych kroków do mnie. Leżąc na brzuchu, bezszelestnie podkradł w prawo. Strefa zatrzymał się. Wyciągnąłem zza pasa mały automatyczny pistolet i rzucił go w krzaki, gdzie leżał. Strefa z karabińczykiem w pogotowiu ruszył szybko, ale nie w tym kierunku. Wiedziałem, że będzie to dość daleko, ale to był mój najlepszy szansę; wstał, zrobił kilka szybkich kroków i skoczył mu na plecy.
  
  
  Moje nadgarstki wciąż paliły się i krwawią, więc ciężki miecz
  
  
  nie ślizgał się płynnie, Gdy uderzył go w plecy, ja sięgnął po obudowie, spustu z karabińczykiem i poczuł, jak palec strefy skulona. Kiedy myślę, że już za późno, udało mi się wsadzić palec na spuście, a gdy on odwrócił głowę w moją stronę, jego oczy przygasły. Padł pode mną.
  
  
  Ja z trudem podniósł się na nogi, chwycił za rękojeść noża i pociągnął. Wyszło tak samo trudne, jak było, ale mimo, że teraz u mnie było najlepszą broń w postaci karabińczyka strefy, wiedziałem, że prawdopodobnie będę potrzebował noża, żeby poderżnąć якорную linę, jeśli wrócę do łodzi. Gdybym dostał to.
  
  
  Poczekałem w rogu i spojrzał, jak robotnicy budują szkielet budynku, a następnie przedarł się do drzwi. U mnie były już wytrych w ręku, i zamek nie był skomplikowany, ale gdy stałem plecami do mężczyzn na górze, wydawało mi się, że otworzyć drzwi - cała wieczność. W końcu udało mi się wejść niezauważony, i byłem ciekaw, co oni tam robią, że są tak zajęci.
  
  
  Zza stołu odkryłem małą kwadratową kopalnię, która opuszczała w betonowej podłodze. Metalowe uchwyty w dół z jednej strony; Zszedł trzydzieści metrów do dna. Znajdowałem się w wąskim korytarzu, oświetlonym kilkoma matowe żarówek w niskim suficie, i około pięćdziesięciu metrów przede mną była zamknięte drzwi.
  
  
  Ich bezpieczeństwo było albo niedokładne, albo była tak bliska zeru, co im było wszystko jedno. Jak by nie było, i pchnął drzwi i otworzyła się; pobiegłem za nią i wycelował karabińczykiem w przestrzeń za nią.
  
  
  Znalazłem się w pokoju, wypełnionego przyrządami, migające płytami i щелкающими rzędy komputerów. Czterech mężczyzn w strojach koloru khaki zebrali się wokół dużego karty na przeciwległej ścianie, a kiedy zacząłeś do niego, zobaczyłem jej kształt od wschodniego wybrzeża Florydy do Maryland.
  
  
  Цунганос pierwszy zobaczył mnie. "Carter!" - warknął on, jak i ja znowu musiałem mu przyznać: jego refleks nie zatrzymał się od zdziwienia. Skoczył w prawo i po omacku karabinek, wisi do stołu; nie chciałem go zabić - na razie nie ma - więc starannie wycelował i strzelił mu w ramię kulę. Szarpnął się w bok i spadł na betonową podłogę, gdy krew zalała jego koszulę.
  
  
  Pozostali schronili się; strzał w jednego z mężczyzn, i spadł, chociaż nie widziałem, dokąd go zranił. Dwóch innych zanurzyli się za kilka komputerów. Przeszedłem na tryb automatyczny i strzelił w wysoki szary szafa; następnie przyjemny deszcz iskier i zapach spalonej izolacji.
  
  
  Odwróciłem się do Цунганосу - za późno. Teraz ma w rękach miał własną broń, i to było skierowane bezpośrednio do mnie w głowę.
  
  
  Kiedy zanurkowałem na ziemię, usłyszałem trzask jego karabińczykiem i poczuł ostre ukłucie, gdy kula царапнула mi szyję. Ja dwa razy przewrócił się, zanim się zatrzymać, aby celować; nie miałem czasu przełączyć się na jeden strzał, i jednym naciśnięciem spustu sprawdziłem sześć dziur w twarzy i piersi Цунганоса.
  
  
  Nie było czasu na zimne; wstał i podszedł do płonącego wielu komputerów.
  
  
  'Pokaż się!' - ryknął ja.
  
  
  Pozostałe dwa nie odpowiedział, ale usłyszałem, jak po podłodze шаркает ciężki but. Usiadłem na jego biodrach za metalowy stół i czekał. Ciszę zakłócił hałas komputerów. A ja czekałem, spojrzałem na wielką mapę na ścianie i zobaczył czerwone булавочные głowicy, приколотые do wybrzeża Florydy, na północ od Miami. Najpierw myślałem, że to przylądek Kennedy ' ego, ale potem zobaczyłem przylądek jeszcze dalej na północ. Co leżało między tym, co było odpowiednie celu, a celem dla czego?
  
  
  Jeden z ukrywających się ludzi postanowił spróbować uciec i pobiegł z komputerów, aby nurkować za karabińczykiem Цунгано. Zatrzymałem go strzałem w kolano, a jego krzyk jasno odezwał się echem w wysokiej przestrzeni. On jeździł tam i z powrotem od bólu, jego żółta skóra stała się strasznie-szarą.
  
  
  Czekałem na ostatniego człowieka. Zanim się odezwał, zapanowała długa cisza.
  
  
  "Carter?"
  
  
  'Tak.'
  
  
  "Nie mam broni".
  
  
  "Chodź i pokaż mi to".
  
  
  Nastąpiła pauza, a następnie zza rogu obudowy komputera pojawiła się ręka. Ręka była pusta.
  
  
  "Dobrze, pa. A teraz pokaż mi resztę ".
  
  
  Wyszedł, unosząc obie ręce do góry. To był człowiek, który rozpoznał mnie z Цунганосом.
  
  
  "Chodź tu" - rozkazał ja.
  
  
  Poruszał się ostrożnie, jakby podłoga była śliska. Gdy był w kilkunastu krokach, i gestem kazał mu się zatrzymać.
  
  
  "Carter ... to boli".
  
  
  'Tak?'
  
  
  'Moja kostka. Może jest uszkodzony.
  
  
  - No to masz szczęście, przyjacielu. A teraz szybko. Powiedz mi, co to wszystko znaczy?
  
  
  "To nic".
  
  
  'Oczywiście, że nie.' Podniosłem broń karabińczykiem tak, aby był skierowany mu w twarz. "Spróbuj innej odpowiedzi, i tym razem dobry".
  
  
  Mężczyzna zwilżone jego usta, a jego oczy zsunął się po bokach. "Ja ... nie mogę nic powiedzieć".
  
  
  Nie mogłem sobie pozwolić, aby grać w gry i wsadził kulkę w jego wzniesione rękę. Krzyknął, a jego oczy rozszerzyły się ze strachu; gdy próbował złapać ranną rękę, nie groził mu karabińczykiem. On podniósł ręce w górę, kiedy na czoło wystąpił pot.
  
  
  "Następna kula przejdzie przez łokieć". Nie byłem pewien, ile mam zdjęć, ale nie odważył się sprawdzić.
  
  
  'Nie!' mężczyzna westchnął. "Powiem to! Powiem to! '
  
  
  To była moja głupia wina, że nie zwróciłem uwagi na człowieka, którego strzeliłem rzepki. Miał inny karabinek, zanim zdałem sobie sprawę, że on ruszył, i, prawdopodobnie, tylko na rozdzierający ból od jego kontuzji z powodu jego pierwszego strzału trafić do mnie. Znów zanurkował za stół.
  
  
  Jego drugi strzał był na sto procent dokładniej. Człowiek, który mnie przesłuchiwała, skoczył do przodu, a następnie upadł na stół i trochę nie na mnie, kula trafiła go w szyję. Оттолкнув ciało, usłyszałem kolejny strzał, a następnie ciszę.
  
  
  Ja ostrożnie popatrzył na biurko i wstał. Ostatni mężczyzna leżał obok Цунганосом, wciąż trzymając w ustach lufa z karabińczykiem. Mapa na ścianie za jego plecami był zalewany jasno-czerwoną krwią. Zanim zrobisz cokolwiek innego, patrzę na cztery ciała. Upewniając się, że nie żyją, studiowałem mapę. Banda булавочных głowic była приколота do Palm Beach, że nic dla mnie nie znaczyło. Ale drobne linie, przeprowadzone na mapie miasta od małego punktu na Bahamach, powiedzieli mi jeszcze bardziej.
  
  
  Prowadzili z wyspy sądu do celu - wszystkie, oprócz jednej. Ta jedna linia ciągnęły się wzdłuż całego wybrzeża w linii prostej, kierując się w głąb lądu na południe od przylądka Hatteras. Dotarła do Waszyngtonu, i pomyślałem, że im nie potrzebuje głupku, aby oznaczyć ten cel.
  
  
  Ja szybko przeszukał cztery stołu w pokoju, ale nie znalazłem nic bardziej satysfakcjonującego, niż kilka rysunków i wydruków komputerowych, które wydawały mi się bełkot.
  
  
  Ale było jasne, że jest to swego rodzaju kontrola, i to doprowadziło do logicznego wniosku, że tu, na wyspie sądu, coś się działo.
  
  
  Tyłek karabińczykiem rozbiłem wszystkie czujniki na pasku i wrócił do kopalni prowadzącej do biura. Wybiegł za drzwi i skoczył w zarośla, nikogo nie widząc na ramie budynku.
  
  
  Wodolotem było tam, gdzie go zostawiłem, i stanął na kotwicy. Ja rozciąłem żyłkę tępym ostrzem, a następnie uruchomił silnik i powoli odjechał od brzegu, dopóki nie stał się bezpiecznie wcisnąć gaz do dechy. Ja popłynął z powrotem na wyspę Zmartwychwstania i skierował się do plaży w pobliżu hotelu.
  
  
  Pozwoliłem łodzi, wydostał się na brzeg i podszedł do drzwi bocznych, którą pokazała mi Klasy. Tylko kiedy wszedłem do swojego pokoju, zdałem sobie sprawę, że nie mam ze sobą klucza, więc musiałem ponownie wykorzystać swoje wytrych; to zadanie stawało się kursu doskonalenia zawodowego w zakresie otwierania zamków.
  
  
  Zdjąłem kąpielówki, wziąłem prysznic, zadał maść na wypalone nadgarstka i obejrzał пулевую zadrapania na szyi. To była duża, ale powierzchowna rana; przykleiłem plaster i założył ciemny sweter z wysokim kołnierzem i spodnie.
  
  
  Teraz nie było żadnych wątpliwości; Wilhelmina i Hugo wyszli z ukrycia. Ja nabił "Luger", wsadził go w miękką skórzaną наплечную kaburę, a następnie пристегнул szpilki do lewego przedramienia. Ja zarzucił na siebie niebieską kurtkę. Spojrzałem na zegarek, który zostawił w swoim pokoju. Trudno było uwierzyć, że wieczór się jeszcze zaczęła.
  
  
  Wziąłem klucz od pokoju, na stole, na dole, przeszedł obok windy i wrócił z powrotem do kasyna. Jak zwykle, publiczności było mało, ale mnie to nie interesowało; poszedłem w kabarecie.
  
  
  Komik na scenie, a to oznaczało, że Klasy nie będzie działać około pół godziny. Nie wiedziałem, czy dam radę tak długo czekać, zanim wejść z nią w kontakt; nawet nie wiedziałem, czy będzie ona działać w nocy. Zamówiłem drinka, czekał, aż barman zajmie się tym z drugiej strony baru, i szybko wszedł w drzwi, które prowadziły na scenę.
  
  
  Po przejściu mały schodowy przelot, trafiłem w wąski korytarz między ułóż je pocztowych i obok drzwi szatni. Libanu akrobaci siedzieli w małym pokoju, ale nie patrzył na mnie, kiedy przechodziłem.
  
  
  Próbowałem trzy drzwi, zanim znalazłem szatni Klasy. Siedziała przed lustrem, na niej była tylko dolna część stroju z piór. Wśliznąłem się do środka z Вильгельминой w ręku.
  
  
  "Brak dźwięku", - прошипела ja, pokazując jej "Luger".
  
  
  Jej oczy rozszerzyły się, kiedy odwróciła się do mnie. 'Nick!' - ona задыхалась.
  
  
  'Tak. Trzymaj ręce, bym ich widział ".
  
  
  Chciała wstać, wyciągnąwszy do mnie rękę. "O, wierz mi, Nick, nie miałam pojęcia, że oni chcieli cię zabić !"
  
  
  'Oczywiście, że nie. Wstań. Załóż coś ".
  
  
  Powoli podniosła się.
  
  
  "Założyć coś?" Znowu był ten sam uśmiech - prawie. "U nas nie ma na to czasu, kochanie. Pospiesz się, a ja cię od razu postawię na miejsce ".
  
  
  Klasy stała nieruchomo i patrzyła mi w oczy; to, co ona tam zobaczyła, przekonało ją, że nie żartuję. Wzięła z krzesła ubrania i założyłam go. To był mój szlafrok.
  
  
  'Dokąd idziemy?' - zapytała lekko drżącym głosem.
  
  
  "Czy tu jest wyjście?"
  
  
  'Tak.'
  
  
  "Wtedy przejdziemy tam".
  
  
  Przeszliśmy korytarzem, wyszli przez tylne drzwi i podszedł do już znanego drzwi bocznych. Klasy szła z podniesioną głową i nie opierała się, a ja zostałem kilka kroków za nią. Zatrzymała się u dołu schodów i rozejrzał.
  
  
  "Do twojego pokoju?"
  
  
  "Skąd wiedziałeś."
  
  
  "I nie mógł nawet poczekać na pokaz? Jak miło z twojej strony.'
  
  
  'Пооропись.'
  
  
  W pokoju i pchnął ją na łóżko na tyle mocno, aby trochę krzywdzić. Jej oczy na chwilę wypełniły się wątpliwościami, potem znowu zaczęli się wygłupiać.
  
  
  "Tak więc uciekł od nich. Cieszę się, że ten Nick.
  
  
  'Rzuć to. Co oznacza ta sytuacja na sądzie ostatecznym?
  
  
  "To ... ja naprawdę nie wiem".
  
  
  Ja нацелил wilhelminę, tim jej w twarz. 'Spróbuj odpowiedzieć ponownie.'
  
  
  Pozwoliła fartuchu zsunąć z ramion. Zrobiłem ruch lewą ręką i pozwolił стилету Hugo скользнуть w moją rękę tak, aby mogła go zobaczyć. To olśniło ją.
  
  
  "Ty nie ..."
  
  
  "Mam mało czasu, kochanie. Odpowiedz.'
  
  
  Opuściła głowę i всхлипнула w ręce. "Mój ojciec, Nick. On w obozie. Jeśli dowiedzą się, powiedziałam im... -
  
  
  W obozach dużo którego to ojców - ostro powiedział. "Mów...'
  
  
  Podniosła twarz, i łzy były prawdziwe.
  
  
  "Szczerze mówiąc, Nick, ja niewiele o tym wiem. Najpierw powiedzieli, że coś robią dla wyzwolenia mojego kraju, ale jakiś czas temu zdałam sobie sprawę, że to kłamstwo. Kiedy wczoraj w nocy mało mnie nie zabili...
  
  
  - Prawie. Myślałeś, że oni naprawdę to zrobili?
  
  
  "Kto wie? Nigdy nie byłam na wyspie sądu; kazali mi się do niego nie zbliżać ".
  
  
  Nie zawahał się; Nie miało znaczenia, kłamała czy nie, bo mam już dość wiedział o sądzie ostatecznym.
  
  
  "Musisz mi uwierzyć, Nick". Teraz w jej głosie była нотка histerii; to było doskonale.
  
  
  "Jak można im pomóc? Na czym polegała twoja praca?
  
  
  "Ja mało co robiła; oni po prostu powiedzieli mi informować o wszystkich, którzy zadają pytania ".
  
  
  'Jak ja?'
  
  
  "Nigdy nie opowiadałam im o tobie".
  
  
  'Oczywiście, że nie.'
  
  
  "Nawet Angeli?"
  
  
  Klasy ponownie opuściła głowę, jej gęste włosy zasłaniały twarz. "Ona nic nie pytała. Nic takiego. Kiedy ci ludzie weszli do tego pokoju dziś wieczorem, byłem tak samo zaskoczony jak ty ".
  
  
  "Kto was wysłał w Double-Kay?"
  
  
  "Mój agent. Przysięgam na grób mojej matki ". Szybko перекрестилась. "Przyszli do mnie, kiedy byłam tu jeden lub dwa miesiące. Powiedzieli, że wiedzą o moim ojcu, mówią, że chcą pomóc uwolnić mój kraj. Ale później zrozumiałam, że okłamali, bo powiedzieli, że mojego ojca zabiją, jeśli nie zrobię to, co oni mówią ".
  
  
  Nic się nie dowiedziałem nowego. 'Dobrze. Powiedzmy, że wam wierzę. A teraz powiedz mi, jak dostać się do De uncję złota. I nie mam na myśli przez bramę.
  
  
  Podniosła oczy i закусила wargę. W końcu skinęła głową. "Jest na to sposób ..."
  
  
  Zostawiłem ją, łącząc ją paskami pościel i pasem swojego fartucha, zszedł schodami przeciwpożarowymi i szybko przeszedł na plaży do wejścia do tunelu prowadzącego do laguny. Dziś mi trzeba było wykąpać się, co najmniej, jeszcze raz, ale tym razem u mnie będzie broń, na którą mogę liczyć.
  
  
  
  
  Rozdział 13
  
  
  
  
  Podczas prohibicji De uncję złota służył głównym punktem przeładunku dla przemytników roma, gdy zostały zainstalowane зарешеченные bramy zamykające zatokę, a także ukryte przyciski, открывавшие ich z obu stron. Kiedy Grady Ингерсолл kupiłem wyspy, zostawił system dziewiczej nawet po zastosowaniu pilota zdalnego sterowania, który pracował z wodoloty. To nie było zaniedbaniem; czasami Ингерсолл dopuszczał do laguny inne łodzie, nie wyposażone w biurka. Ale nie można było dostać się do klamki skądś, z wyjątkiem łodzi w zatoce - lub prawie niemożliwe.
  
  
  Pilot представляа sobie małą kropkę z boku od kładki, nieco jaśniejsze niż reszta kamienno-betonowej konstrukcji. Jedynym sposobem, aby dostać się do niego - wspinaczka na krawędź i dotrzeć do przycisku, gdy spadnie do wody. Klasy powiedziała mi, że robiła to wiele razy na wczesnych etapach jego powieści z Angelą, gdy musieli zachować ostrożność, ponieważ Angela nadal zachowywała się bardziej lub mniej jak kochanka Ингерсолла. W dzisiejszych czasach to nie miało znaczenia; smaki miliardera stały się bardziej egzotyczne.
  
  
  Położyłem się na mostek, przekonałem się w lokalizacji tego miejsca i ruszył do przodu; szorstkie kamienie wyczerpały moją kurtkę. A potem upadł i przy upadku uderzył to plama ręką, a następnie zanurkował w wodzie.
  
  
  Kiedy przypłynął, nic nie widziałem, ale kiedy moje oczy zaczęły się przyzwyczajać do zmierzchu, po prostu zobaczyłem bramę, rosną w tunelu. Miałem dwadzieścia sekund, aby przez to przejść, i to był odchodzący przypływ.
  
  
  To był silny przypływ, i moje ubrania mocno przeszkadzała mi. Wydając zmarnowane ponad połowa wyznaczonego czasu, ja wciąż nie był zbliżony do krytycznego punktu. Zrobiwszy głęboki wdech, zanurkowałem głową i rękami i zaczął płynąć ze wszystkich sił. Nie mogłem zobaczyć, jak wyszły, ale nadal płynąć, dopóki małe zegary w mojej głowie nie powiedzieli mi, że czas musi być minął. Ja ostrożnie podniósł głowę i poczuł, jak wskazał żelazne pręty scrabble moją kostkę.
  
  
  Moja kostka okazała umieszczonego między dwoma prętami, i poczułem, jak mnie ciągnie w dół. Jestem szalenie odwrócił się, chwycił za zacięty nogę i pociągnął. Była promocja, ale to za mało. Brama nadal opadają na dno zatoki. Udało mi się tchnąć tuż przed tym, jak moja głowa opadła, a następnie próbowałem pracować cicho, aż ciemna woda сомкнулась nad moją głową.
  
  
  Panika omal nie zabiła mnie, ale kiedy zacząłem chodzić, wyobrażałem sobie, co mnie czeka, gdy stąd wyjdę, i jakiś spokój ogarnął mnie. To było prawie tak, jak gdyby udało mi się oddychać głęboko pod powierzchnią, metodycznie relaks kostkę. Kiedy w końcu wyszła, szybko wyjdzie na jaw. Ja powoli popłynął do pionowego kamiennego brzegu laguny i wydostał się na brzeg.
  
  
  Po tym, jak mój oddech wrócił do normy, ja разрядил Luger i starannie wytarł naboje do sucha palmowym liściem. Następnie wkleiłem je z powrotem do sklepu i wstawiłem w loży.
  
  
  Pozostałe dwa statki wodolotem tańczyli na swoich cumowanie linach, jak falujące duchy. W łodzi nikt nie pilnuje; oczywiście, Ингерсолл - lub Intymne Szóstka, kto tak naprawdę kierował tą operacją, - trzymali siły bezpieczeństwa przy głównej bramie i wokół samego De Дублона. Na razie mi to odpowiadało, ale jeśli podejdę bliżej domu, będzie jeszcze gorzej.
  
  
  Znaleźć wejście do tunelu było trudne; i szybko poszedł w stronę hotelu, podszedł do schodów i ostrożnie wspiął się na górę. Po mojej prawej stronie był wąski korytarz prowadzący do drzwi pokoju, w którym Angela i Klasy omal nie pobili się o mnie. Z drugiej strony był drugi schodowy przelot. To był logiczny sposób, więc poszedłem za nim. Kiedy dotarłem na szczyt, okazało się, że miał rację, ale to był ślepy zaułek.
  
  
  Stalowe drzwi blokował przejście, masywna i wytrzymała tylko z jednym małym oczkiem. Miałem nadzieję, że będę się trzymać z dala od ograniczonego widzenia oczka, aż zajdę do drzwi. Nie było sensu sprawdzać, zamknięte czy to tak powinno być.
  
  
  Z kieszeni marynarki wyjął małe zawiniątko. Tkanka wokół pakietu bez pracy rozwinęła się, stając się w przewód o długości prawie trzech metrów. Wewnątrz opakowania był duży kawałek materiału wybuchowego; delikatnie przycisnął ją do krawędzi drzwi, a następnie włożyłem mały spłonka. Przewód był szybkim bezpiecznikiem.
  
  
  Zapalając go, i zeskoczył na pierwsze piętro, wyskoczył za róg i się schował. Wybuch dokonał ogłuszający hałas w stabilnej, kamiennym budynku, ściany i podłoga сотрясались w ciągu kilku sekund. Patrząc na schody, zobaczyłem, że drzwi są szeroko распахнута na zawiasach.
  
  
  Ja zostałem na miejscu.
  
  
  Pobiegli do mnie, Train z przodu, za nimi dwóch pozostałych mężczyzn - członków Intymnej Szóstki. Ja się odsunąłem; dym był jeszcze na tyle gęsty, aby ukryć mnie od ich poglądów, ale zobaczył, że wszyscy trzej byli uzbrojeni w pistolety.
  
  
  Brakowało mi Трейна i następnego człowieka i uciekł z oczu pod schodami. Inny długowłosy mężczyzna w ciemnym garniturze poszedł inną drogą, jest poza moim zasięgiem. Wtedy mógłbym wspiąć się po schodach, ale nie chciał, aby oni byli u mnie w plecach. Poszedłem korytarzem i pospieszył za Трейном i innym mężczyzną.
  
  
  Szybko wyprzedził towarzysza Трейна; on odwróciwszy się, kiedy stanęliśmy twarzą w twarz w ciemnym korytarzu. Jego broń wstał, ale Hugo był trochę szybciej; nóż przebił mu gardło i wyszedł na szyję. Spadł z zaskoczonym булькающим dźwiękiem.
  
  
  Wyrywając broń z jego chciał ręce i pobiegł na korytarz i zaczął czekać. Prędzej czy później Трейну musiał wrócić, i miałem nadzieję, że pójdzie tą samą drogą. Nie zdziwił się, słysząc hałas, ale potem przypomniałem sobie, że stary budynek został zbudowany jako twierdza; to, co wydawało mi się piorunami, strażnicy na zewnątrz, prawdopodobnie nawet nie słyszał.
  
  
  Czas mijał zbyt szybko; spojrzałem na zegarek. Była prawie północ, a gdy przypomniałem sobie, że Wilf powiedział mi na statku wodolotem, że już za późno na ich zatrzymywać, u mnie wystąpiło niepokojące uczucie, że to może być czas. Może wyłączył ich centrali, ale czy to wystarczy? Doszedłem do wniosku, że już nie mogę się doczekać. Ja po cichu wszedł po schodach do rozbitej stalowe drzwi i zajrzał w otwór. Wyjrzałem przez gęsty dym w małą i zupełnie nagą przedpokoju z drzwiami naprzeciwko mnie. Poszedłem tam z gotowych strzelać Вильгельминой.
  
  
  'Kto tam?' To był głos Angeli z głośnika. W drzwiach nie było oczka,ale przypomniałem sobie kamery w całym domu. Z powodu dymu, wciąż wiszącego w pokoju, ona mnie nie wie - lub wybuch uszkodził kamerę tutaj. W każdym razie, mam szczęście.
  
  
  Spuściłem głowę i wychrypiał: "To ja, Трейн. Otwieraj!'
  
  
  "Hasło, Трейн ..."
  
  
  "Kurwa, to boli! Niedobrze. Wpuść mnie!'
  
  
  Zapanowała cisza, a ja pomyślałem, czy nie powiedziałem za dużo, a drzwi powoli się uchyliły.
  
  
  Z całych sił uderzył ramieniem w drzwi. Na chwilę mój cały prawy bok zaniemówił od uderzenia, i drzwi się uchyliły się na kilka cali, zanim gwałtownie się zatrzymała. Przecisnąłem się przez otwór i zaczął szukać Angelę groźbą użycia люгера.
  
  
  Siedziała na podłodze, rozkraczony i z szeroko otwartymi oczami. W swoim długim fioletowym sukienka i rozczochrane włosy, wyglądała jak duży dzieciak, który nieoczekiwanie spadł.
  
  
  'Ty!' - powiedziała szeptem.
  
  
  'Tak. Wstać. Пооропись!'
  
  
  Wstała i w milczeniu pokazała ręce. Ja z grubsza przeszukałem go i nie opuściłem ani jednego miejsca, gdzie można ukryć broń. "Nie potrzebuję broni palnej", - spokojnie powiedziała.
  
  
  Uśmiechnąłem. - Prawdopodobnie nie. Dobrze, Angela, zabierz mnie do swojego szefa.
  
  
  Wzruszyła ramionami i poszła za szeroki przedpokój z takimi wspaniałymi dywanami, że mój pokój w hotelu w porównaniu z nim wyglądał beznadziejnie. Miękkie oświetlenie pośrednie docierało pokryte aksamitem ściany, jakby mieli własnym wewnętrznym blaskiem. Tu i tam były porozrzucane stare krzesła i sofy, nawet kilka zbroi, wydawało się, stała na straży u rzeźbione podwójne drzwi na końcu sali.
  
  
  "Tutaj" - powiedziała Angela pokazując na drzwi.
  
  
  'Po tobie.' Ukłoniłem się.
  
  
  Ona otworzyła drzwi. Znaleźliśmy się w ogromnej sali z wysokimi sufitami, częściowo umeblowany jeszcze dużą ilością antyków, częściowo w nowoczesnym stylu. Ogromne okno w dachu nad nami otworzył się widok na gwiazdy, a po prawej mogłem zobaczyć okno kontrolne, które na "salę dla orgii". W троноподобном fotelu, przeważnie owianym cieni, siedział stary człowiek. Ja trącił Angelę przed sobą i podszedł do niego.
  
  
  "Panie Ингерсолл", - łagodnie powiedziała dziewczyna.
  
  
  Starzec lekko odwrócił głowę, aby pokazać to ta sama osoba, co widziałem na dole tej nocy. On zmarszczył brwi, kiedy zobaczył mnie, i jego wielkie ręce kurczyli podłokietniki swojego ogromnego fotela.
  
  
  'Kto to?' - Jego głos był rozdrażniony.
  
  
  - Nick Carter. Mówiliśmy o nim.
  
  
  Ингерсолл zawahał się, jego palce podnieceniem скользнули na poręczy. "To musi być zabity".
  
  
  "I jest oczywiste, że do tego nie doszło". Stałem obok z Angelą i pchnął Luger jej w bok. "Twoja gra jest skończona".
  
  
  Jeszcze jeden długi wahania, zanim się odezwał, i palce затрепетали. "Moja gra?"
  
  
  Słowa nie jest do końca zgodne z tym, jak stoimy w miejscu jego usta, jakby źle nagrany film. Podszedłem do krzesła. On lekko się uśmiechnął, a jego usta powoli stoimy w miejscu. "Czego chcesz?"
  
  
  Przyszła moja kolej, krzywić, bo stojąc tuż przed nim, mógłbym przysiąc, że jego głos dochodził gdzieś z jego karku.
  
  
  Ингерсолл nie był zainteresowany odpowiedzią na jego pytanie. Jego uśmiech nagle zamieniła się w uśmiech doskonałej pewności siebie - w momencie, gdy chwycił moją rękę i отвернули od Angeli tak mocno, że omal nie вывихнулась.
  
  
  Byłem zbity z nóg; pięść uderzył mnie w twarz. Онемев, cofnąłem się, ale парализующая uścisk mojej ręki nie słabnie. To był Трейн, i jego смуглое osoba triumfalnie uśmiechnęła się do mnie. Za nim drugi mężczyzna w ciemnym garniturze skierował pistolet mi w serce.
  
  
  Pozwoliłem Wilhelminy spaść na podłogę; "Luger" zrobił na dywanie nie więcej hałasu niż Трейн i inne, gdy przyczołgali się do mnie.
  
  
  Od razu Ингерсолл wstał z krzesła i ruszył z energią i precyzją, której wcześniej nie było. "Bardzo dobrze, panowie", - powiedział on. "I teraz, kiedy do nas wrócił Nick Carter, musimy upewnić się, że nie ucieknie na ten raz".
  
  
  Moja szczęka, prawdopodobnie отвисла od niedowierzania, gdy słuchałem człowieka o imieniu Ингерсолл; głos, który słyszałem, teraz, był zupełnie innym.
  
  
  Ингерсолл uśmiechnął się. "Wyglądasz na zaskoczonego, Carter".
  
  
  Kiwnąłem głową.
  
  
  'Oczywiście. Kto by się nie zdziwił, gdyby się dowiedzieli, że nie jestem prawdziwy Grady Ингерсолл?
  
  
  'Kim jesteś?'
  
  
  Mężczyzna wzruszył ramionami. "Och, możesz mnie nazwać wymianą".
  
  
  "A prawdziwy Ингерсолл?"
  
  
  - Czy ty o tym nie wiedział? Czy za tym nie stoją wszystkie swoje służby specjalne? W przeciwnym razie po co tu szpiegować?
  
  
  "On nie żyje?"
  
  
  "W pewnym sensie tak".
  
  
  'Co to znaczy?'
  
  
  "Chodź, pokażę ci".
  
  
  Udał się do niszy przez salę, z pominięciem szeregi urządzeń elektronicznych, które stale migotały i brzęczały. Zatrzymał się przed dwoma aksamitne zasłony w podłogę, spojrzał na mnie i pchnął zasłony.
  
  
  Spojrzałem jeszcze raz na Grady Ингерсолла, we wszystkich szczegółach tego samego mężczyzny, stojącego obok mnie. Ale inny Ингерсолл stał prosto w przezroczystym pojemniku, jego twarz i ciało częściowo zasłaniała клубящийся mgła. Jego oczy były zamknięte, a on był ubrany w coś, co przypominało szpitalnej koszuli. "Tak Więc, Carter?" - zapytał Ингерсолл - lub kimkolwiek on jest. "Moje orientalne koledzy powiedzieli mi, że jesteś bardzo mądra postać ..."
  
  
  "On zamrożony?"
  
  
  Ингерсолл - mógłbym go nazwać tym imieniem, bo nigdy tego nie wymyślił innego imienia - skinął głową. 'Dokładnie. Można, oczywiście, coś wiesz o криогенике.
  
  
  "Technika zamrażania ludzi żywcem".
  
  
  "To zostało zaprojektowane, aby zaoferować ludziom takim, jak Grady Ингерсолл, - skłonił się przezroczystym naczynie, - nadzieję na nieśmiertelność. Gdy osoba z dochodem na kilka miliardów dolarów cierpi na nieuleczalną chorobę, криогеника może umieścić go w stan hibernacji, dopóki medycyna nie znajdzie lekarstwo go wyleczyć. Bardzo proste, prawda?
  
  
  - Tak, jego zastępca? Dopóki nie odzyska?
  
  
  'Dokładnie. Zaciągnął się i starannie przeszkolony w samym tym panem w warunkach ścisłej tajemnicy. Nawet jego najbliżsi współpracownicy nie wiedzieli ani o tej chorobie, ani o mojej roli w zarządzaniu królestwem Ингерсолла, dopóki on sam nie będzie w stanie zarządzać ponownie ".
  
  
  Kawałki układanki teraz szybko rozwijali się na swoje miejsca. 'Głos. Jak ty to robisz?'
  
  
  Ингерсолл wskazał na sprzęt elektroniczny. "Mój mentor - czy powinienem powiedzieć pasterz? - jak zapewne wiesz, to było coś więcej, niż tylko maszyna do zarabiania pieniędzy; on także był geniuszem nauki. Też mam skromne doświadczenie w niektórych naukach stosowanych, i razem stworzyliśmy dla mnie komputerowy głos. Te banki pamięci zawierają wiele tysięcy słów i zwrotów, które są dostępne natychmiast, i wszystkie są zapisane Ингерсоллом go, niestety, niepowtarzalny głos. Z jego pomocą mogę rozmawiać przez telefon lub wypowiadać; mogę nawet rozmawiać z ludźmi twarzą w twarz z pewnymi ograniczeniami, jak można zauważyć kilka minut temu.
  
  
  Byłem pod wrażeniem i przekonałem się, że on to zauważył. "To jest niesamowite" - powiedziałem.
  
  
  'Tak. Szkoda, że świat nigdy nie dowie się - przynajmniej dopóki nie odejdę ".
  
  
  'Co masz na myśli?'
  
  
  "No, no, Carter, ty naprawdę myślisz, że teraz, kiedy osiągnąłem tego przepisu, ja ożywię ten żywy trup?" On презрительным gestem opuścił zasłony i zamknął widok na prawdziwego miliardera. "Zanim zebrałem tutaj swoich zaufanych współpracowników, byłem jedynym, który znał prawdę. Jedynym na całym świecie! "
  
  
  "Ale ... ufasz tym ludziom?"
  
  
  'Oczywiście. Mają znacznie wyższy cel, niż tylko kontrolę nad finansowego imperium, i pomagam im w tym ".
  
  
  "Jaki to ma cel?"
  
  
  Ингерсолл pomachał grubym palcem u mnie pod nosem. "No, no, Carter, za dużo chcesz wiedzieć".
  
  
  "Dlaczego nie pozbyć się tego gościa zamiast tu stać i gadać?" warknął Трайн. "On jest zbyt przebiegły, aby z nim ryzykować".
  
  
  "Może chcesz usłyszeć to, co ja już to zrobiłem", - szybko powiedziałem.
  
  
  Ингерсолл spojrzał to na mnie, to na Трейна, to na mnie. "Tak - powoli powiedział: - powiedz nam, co się o nas dowiedziałeś".
  
  
  "W zasadzie to, co budujesz jakąś wyrzutnię rakiet na wyspie sądu ostatecznego".
  
  
  Jego brwi skoczyły w górę. "Ach o tym, Carter? Kiedy mówisz "jakąś instalację" masz rację ".
  
  
  "Masz na myśli, że ona jest gotowa do użycia?"
  
  
  'Oczywiście.'
  
  
  - Panie Ингерсолл, - предостерегающе warknął Трейн.
  
  
  "O, nie martw się. Carter tak pięknie najechał smutne znaną prywatność Ингерсолла, że co najmniej, co możemy zrobić, to opowiedzieć mu trochę o naszej operacji, zanim nauczymy go uciszyć na zawsze.
  
  
  Zgaduję poprawnie; był z niewyparzoną gębą, chcących pokazać swój kunszt. "Wydaje mi się, że twoi zaufani towarzysze ci nie ufają, Ингерсолл" - powiedziałem. "O, to na pewno nie tak". Zrobił majestatyczny gest. "Wszyscy potrzebujemy siebie nawzajem; jesteśmy - idealna drużyna, bezprecedensowe połączenie idealizmu i umiejętności technicznych. Nie mówiąc już o pieniądzach, oczywiście.
  
  
  'Idealizm?' Spojrzałem na Трейна, zły wygląd, który nie zmienił się. "Ten długowłosy śmieciu?"
  
  
  'W żadnym wypadku? Ci młodzi ludzie - i młoda pani zaangażowana w pokoju na całym świecie i dobrobytu dla wszystkich, przechodząc przez czyściec wątpliwości, odrzucenia i oczyszczenia ".
  
  
  "Nie rozumiem cię".
  
  
  - No, weźmy, na przykład, Трайна. Absolwent West Пойнта, zaginął bez wieści w Wietnamie ponad sześć lat temu. Powiedziano mi, że jego kolejne doświadczenie w Hanoi i w innych miejscach na północ był bardzo pouczające. A Frank zdezerterował z armii w Niemczech Zachodnich - oczywiście, że kierował się wyższymi zasadami - i w końcu znalazł się na Dalekim Wschodzie. Angela została liderem grupy wolontariuszy, którzy pomagali wywozić plon cukru na Kubę, i doszła do wniosku, że chciała zrobić w tej sprawie znacznie więcej, niż tylko cięcia trzciny cukrowej. Artur ... gdzie jest Artur?
  
  
  "Nie żyje", - powiedział wprost Трейн. "Ten facet zabił go". Ингерсолл spojrzał na mnie полузакрытыми oczami. "Czy było to konieczne, Carter?"
  
  
  "W tym czasie wydawało się dobrym pomysłem".
  
  
  - A Kevin? Wilf?
  
  
  "Chcieli mi dać bilet w jedną stronę na dno oceanu. Nie powstrzymał ich od tego ".
  
  
  'Hmm. Zniszczył mój pilot dziś wieczorem, prawda?
  
  
  Ja nic nie powiedział.
  
  
  Ингерсолл wyciągnął zegarek z kieszeni kamizelki - był w takim stroju - i zmarszczył brwi, patrząc na zegarek. "Nie sądzę, że warto byłoby się zapytać, ile z twoich kolegów wiedzą o tym, czego się nauczyłeś". On nie czekał na moją odpowiedź. "Ale to nie ma znaczenia. Nasze plany po prostu trzeba będzie trochę zmienić ".
  
  
  'Jak to?' Czułem za sobą ciężkie ciało Треина, a broń Franka obok mnie był nieruchomy.
  
  
  'No dalej. Pokażę ci.' Ингерсолл przeszedł do pokoju, w którym znajdował się sprzęt elektroniczny. Odwrócił się indeks, i ekran świeci z dokładnym аэрофотоснимком. "Oto, jak widać, wyspa sądu ostatecznego. Budowa mojej nowej hotele idzie bardzo powoli, ale to dlatego, że to nie hotel. Widzicie te pionie wewnątrz? Wskazał na kilka mniejszych punktów na szkielecie budowanego budynku. "Ich osiemnaście, a w każdej z osiemnastu rur, które są puste w środku, ma rakieta. Przyznaję, że mają ograniczony zakres, ale, jak sądzę, mają gdzie trzeba.
  
  
  Chciałem mu powiedzieć, że wiem, do czego one będą przyciągały, ale wytrzymałem. 'Tak?'
  
  
  'Tak. Palm Beach. Jest mało prawdopodobne, to jest podatny wojskowa cel, prawda?
  
  
  'Nie.'
  
  
  "Ale... pomyśl o tym. Gdy podam sygnał, plac zabaw dla dzieci milionerów będzie pod wrażeniem осколочно-фугасными rakiet. O, nie ma broni jądrowej, Carter. Jesteśmy przywożono tu części jedna po drugiej w ciągu ostatniego roku, i dzięki pomysłowości naszych желтокожих znajomych - nie zapomnij, oni wynaleźli proch - mamy cały arsenał na naszej maleńkiej wyspie ".
  
  
  "Ale jaki to ma sens?"
  
  
  Pomyśl o tym: bezprecedensowa i dlatego niespodziewany atak na rejon, w którym prezydent Stanów Zjednoczonych jest w dobrym wakacjach - konsultuje się z głównymi uczestnikami swojej kampanii, jednymi z najbogatszych i najbardziej wpływowych ludzi na świecie ".
  
  
  - Jak myślisz, co chcesz tym osiągnąć?
  
  
  "Cóż, mamy zamiar zmusić rząd stanów ZJEDNOCZONYCH przyjąć nasze warunki".
  
  
  'Warunki?'
  
  
  Ингерсолл uśmiechnął się smutno. - Byłeś na przylądku Kennedy ' ego, Carter. Wiesz, czego chcemy. Jeśli u moich znajomych na Dalekim Wschodzie będzie również Трехголовая system naprowadzania, będą jądrowej odpowiednikiem innych mocarstw ".
  
  
  "Tak więc, jeśli wiesz o istnieniu Driekoppen"
  
  
  "Jako główny akcjonariusz, ja, oczywiście, na bieżąco o wszystkich nowych rozwiązań. Chociaż nawet nie miałem dostępu do danych ".
  
  
  Kiwnąłem głową. "A co w tym dobrego?"
  
  
  "O... poczucie, że możesz osiągnąć coś, czego nie można kupić za pieniądze. Może kiedyś będą mnie pamiętać jako największego "opiekuna" w historii ".
  
  
  "A co, jeśli twój pierwszy atak się nie uda? Jeśli siły zbrojne naszego kraju zdecydują się przyjść tutaj, aby zetrzeć cię z powierzchni ziemi?
  
  
  "O, dalej! Bomba wyspa na środku popularnej dzielnicy turystycznej, w kolonii swojego najbliższego sojusznika?
  
  
  Zrozumiałem, co miał na myśli. "Ale co się stanie, gdy chcesz uruchomić rakiety? Nasi ludzie mogą zobaczyć, czy masz coś jeszcze ".
  
  
  "O, ale u nas to też jest. Pocisk jądrowy "Carter", który, oczywiście, nazwali "Przekonanie".
  
  
  "Panie Ингерсолл, myślę, rozmawialiśmy dość długo". Трейн popchnął mnie do Franka. "Posprzątajmy tego faceta, abyśmy mogli kontynuować operację".
  
  
  Ингерсолл skinął głową. "Tak, ty musisz mieć rację.
  
  
  Zabij go szybko, ale zrób to na zewnątrz. Zadzwonię do kontrolnego bazy.
  
  
  Kiedy Трейн pchnął mnie przez pokój, zobaczyłem, jak Ингерсолл zdjął z haka polowej telefon i odezwał się do niego. Poczekał, a potem powiedział coś jeszcze.
  
  
  "Цунганос! Gdzie jesteś?' Jego okrągła blada twarz była ошеломлено wściekłością.
  
  
  Zatrzymałem się. - "Zapomnij o tym, Ингерсолл. On nie żyje. I twoja wieża zniszczona.
  
  
  Ингерсолл rozpaczliwie odwrócił się. W tym samym czasie złapałem wyraz twarzy Franka i zobaczył, że lufa jego pistoletu trzęsie. Ja cofnął się do tyłu, przytulił się od tyłu do żołądka Трейна, chwycił go za rękę i podniósł. Przeleciał przez moje ramię, kiedy Frank doszedł do siebie i nacisnął na spust. Kula trafiła w wielkiej Трейна; próbowałem nurkować za strzałka, ale próba przerzucenia wysokiej człowieka za ramię i wyprowadziła mnie z równowagi. Potknąłem się i upadł na jedno kolano, i ktoś rzucił się na mnie.
  
  
  Byłoby miło myśleć, że Angela celowo próbowała mnie ratować, ale bardziej prawdopodobne, że próbowała rzucić się do mnie na plecy. Kiedy upadłem, to mignęła koło mnie i znalazła się na linii ognia Franka. Kula przebiła jej piersi, wyszła z pleców i przeleciała tak blisko obok mnie.
  
  
  Potknąłem się o nią i dotarł do Franka, zanim otrząsnęli się z szoku od uderzenia dziewczyny. Pobiliśmy się z pistoletu i krążyły po pokoju, jak para pijanych tancerzy, zanim zdążył złamać palec. Krzyknął, broń i wsunął mi w rękę.
  
  
  Frank z jękiem upadł na kolana. Uderzył go kolbą pistoletu, a następnie zwrócił się do Angeli. Leżała na brzuchu, a długa suknia wisiało powyżej kolan. Ja startowym przetoczyłem ją na plecy. Jej powieki mrugnąć, a ona spojrzała na mnie. "Nick" - wymamrotała i na zawsze zamknęła oczy.
  
  
  Szybko wstał i spojrzał na Ингерсолла. Nie było go widać. Bez względu na wielkość pokoju, dla mężczyzny jego rozmiaru nie było schronienia, jak tylko za aksamitne zasłony, gdzie znajdowało się zamrożone ciało. Ja rozeszły się zasłony. Żywego Ингерсолла tam nie było, a u полумертвого nie było żadnej nadziei na powrót do życia. Kula, пробившая Angelę, również znalazła się w przezroczysty pojemnik. I przez małą dziurkę pod prysznicem lodu dym, na zawsze który pochłonął ze sobą przysłowiowy plan nieśmiertelności Ингерсолла.
  
  
  
  Rozdział 14
  
  
  
  
  Jedna z łodzi podwodnych skrzydeł jak raz żeglował od brzegu, kiedy wychodził z tunelu. Strzeliłem w łodzi z люгера, ale było zbyt ciemno, aby dobrze wycelować. Chwilę później biała obudowa zniknął w tunelu.
  
  
  Usłyszałem za sobą krzyk, ale nie odwrócił się. Podobno strażnicy na zewnątrz w końcu zrozumieli, że z De Дублоном że coś jest nie tak. Podbiegłem do innego statku wodolotem, unhitched go i uruchomił silnik. Przy wejściu do tunelu musiałem nacisnąć kilka przycisków na panelu sterowania, zanim znalazłem odpowiedni, i kiedy zobaczyłem fuzzy sylwetka bramy, jestem przyspieszył.
  
  
  Byłem zbyt szybki; brama była tylko w połowie drogi, kiedy dotarłem do nich. Zanurkowałem i usłyszał brzęk tłuczonego szkła i trzask metalu, kiedy oderwał się szyby. Łódź straciła prędkość, a następnie, wydawało się, zadrżała i jedzie do przodu.
  
  
  W oddali zauważyłem więcej wodolotem, направляющееся do wyspy sądu na swoich metalowych nartach. I pchnął przepustnicę do przodu, poczuł, jak kadłub podnosi się z wody i skrzydła ślizgają się po wodzie. Łódź неслась po powierzchni z prędkością, od której aż mi dech zaparło - zwłaszcza bez przedniej szyby. Łódź Ингерсолла idzie w kanał między dwoma wyspami, a ja podążałem za nią.
  
  
  Spodziewałem się, że udał się do przystani, ale zamiast tego udał się prosto do wielkiego betonowego molo ze stalową ramą. Jego łódź uderzyła w nabrzeże i odskoczyła do tyłu; Ингерсолл ze wszystkich sił starał się utrzymać kontrolę, ponownie przybliżył wodolotem, rozpaczliwie skoczył do krawędzi molo, podciągnął - i niemal natychmiast zniknął na moich oczach.
  
  
  Podczas pościgu jestem trochę dogonił go, ale nieznacznie, a gdy zwolnił, aby dostać się na przystań, straciłem wszystkie korzyści, które otrzymał. Stanąłem na przednią część i skoczył na beton, nurkując pod ciekaw zaprojektowane metalowe belki. Ja ostrożnie wstał z Вильгельминой w ręku. Ингерсолла nie było widać.
  
  
  Nie wiedziałem, co mam robić, i oparł się o jedną z belek. Wydawało mi się, że lekko drży od wiatru, ale potem wyraźnie poczuł, jak ona się rusza! Ja cofnął się do tyłu i zobaczył, jak powoli, ale bezbłędnie kręci się cały ten dziwny bałagan. "To jest to!" - cicho powiedziałem, nurkując w stalowej masę.
  
  
  W środku był otwór, przypominający rów. Nie waha się chwilę, a następnie rzucił się do środka. Jestem w stanie spowolnić spadek, wsparł się rękami o ścianę z obu stron; na dole słyszałem szum potężnych maszyn. Po długim i powolnym poślizgu zobaczyłem migotanie, które stawało się coraz silniejsze w miarę jak szedłem. Na dnie rurki było nagie gładka plama; upadłem jak można cicho i rozejrzał się.
  
  
  Znalazłem się w środku mylące montażu rur i budowlanych belki, hydrauliczne, poziomych wokół. Ja ostrożnie wkradł się do źródła światła. Grady Ингерсолл stał przed panelem, kręcił uchwyty i patrzył na twarze, włosy zostały rozwiązane we wszystkie strony, a osoba świecił nawet od napięcia. Za panelem przebiegał tunel, i jeśli moje poczucie kierunku nie oszukiwało mnie całkowicie, wiedziałem, że musi prowadzić do centrali, którą pokonał. Oznaczało to, że pilot, który steruje Ингерсолл, był kopii instalacją ...
  
  
  Chciałem przeskoczyć szeroką dziurę w betonowej podłodze - i nagle mnie wzrastał w powietrze. Oszołomiony, ja krzyknął i próbował skoczyć z ogromnego okrągłego przedmiotu między nogami. Ale on nieubłaganie wpędził mnie w górę, bezpośrednio do konstrukcji stalowej nade mną.
  
  
  Pisk maszyn gwałtownie ustał. I zatrzymałem się. Zerwałem się ze swojego miejsca, niezdarnie upadł na ziemię i patrzył prosto na lufy karabin w rękach Ингерсолла.
  
  
  "Tak więc, znalazłeś to, Carter". - Oddychał ciężko, a jego pierś ciężko falują. "Wydaje się, że znalazłeś wszystkie zakamarki mojej operacji".
  
  
  "Na to wygląda".
  
  
  "Cóż, to ostatnie odkrycie. Rzuć broń, dobra, nie chcę strzelać tutaj. Zrobiłem to, co powiedział; Ja też nie potrzebna była strzelanina, bo z tym metalem i betonem wokół nas zagubiona kula mogła ricochet wiecznie.
  
  
  "Masz tam pocisk jądrowy?" Spojrzałem na to, co skłoniło mnie do góry i zobaczył pod nosową stożkiem długi cylindryczny trzon, odchodzący w dziurę w ziemi.
  
  
  "Szkoda, że nie znalazł tego, dopóki nie będzie za późno". Uśmiechnął się, jego twarz wykrzywiona w słabym świetle. "To nic w porównaniu z twoimi skomplikowane rakiety, ale ona poradzi sobie ze swoim zadaniem. Твердотопливный, prosty, ale skuteczny mechanizm, zorientowane na swoją stolicę ".
  
  
  "To przecież twoja stolica", - przypomniał mu.
  
  
  'O nie. Moja stolica to miejsce, gdzie byłem, Carter. Co muszę Stanom Zjednoczonym, lub, jeśli już o to chodzi, jakiś każdym kraju? Wszystko, czego im trzeba, to moje pieniądze z ich brudnymi podatkami...
  
  
  - Oj, przestań - uciął ja. "Zapominasz, kim jesteś".
  
  
  'O nie!' On sprytnie mi uśmiechnął się. "Ja Grady Ингерсолл, prawdziwy Grady Ингерсолл - i tylko ty możesz powiedzieć inaczej".
  
  
  "Puki jeszcze żyją kilku facetów".
  
  
  - Wtedy zajmę się nimi, jeśli trzeba, ale nie wydaje mi się, że w ich interesie gadać, Carter. Tylko ty jesteś niebezpieczny.' Podniósł karabin.
  
  
  Ja odbił się i skoczył na ziemię. Jak idiota, Ингерсолл dał wszystkim i ołowiu przełamał we wszystkie strony. Mnie zabolało piętę, i druga kula przeszła tak blisko, że moje włosy się zapaliły.
  
  
  Kiedy spojrzałem na Ингерсолла, wydawało mi się, że nie mają tyle szczęścia. Siedział na betonowej podłodze, jego oczy rozszerzyły się z niedowierzania i strachu. "Carter", - powiedział on. "Nie pozwól jej zabrać to mam teraz. . Upadł na bok i leżał nieruchomo.
  
  
  Stanąłem obok niego na kolana i podniósł jedną powiekę. On nie ruszał i nie było żadnych oznak oddychania. Usunięcie karabinek, sprawdziłem bardzo miękkie ciało pod kątem uszkodzeń, ale nic nie zobaczył. Ja z westchnieniem wstał. "Serce" - mruknął ja w ciszy. "Czy coś w tym rodzaju". Jak by nie było, mam ciało, i nie chciałem zostawiać go tutaj.
  
  
  To był długi gwałtowny wzrost w rynnie - który, oczywiście, był rozruchowy rurą rakiety - ciągnął za sobą ciało Ингерсолла. W końcu, gdy dotarłem do przystani, ja poleżał na zimnym betonie kilka minut, aby złapać oddech. Było nierealne patrzeć na kanał i zobaczyć świąteczne lampki na dużych łodzi w przystani, jakby na Дубле-Kay można było tylko zabawić.
  
  
  W końcu wstałem i spojrzałem na wyspę sądu ostatecznego. Byliśmy dość daleko w głąb lądu, żeby nas nie zauważył patrol straży. Byłem ciekaw, ile czasu im to zajmie, aby znaleźć cztery ciała w podziemnej dyspozytora, ale postanowiłem nie martw się o to; to był ich problem.
  
  
  Jedną z wodoloty - "Ингерсолла" z zachowaną przednią szybą - dobiła do molo biegiem kanału, i podniosłem martwego człowieka do kabiny. Gdy byłem w środku kanału, zastanawiałem się, co zrobić z koszty chłodzenia górą ciała u moich stóp. Nie chciałem rzucać go w wodzie; lepiej by było, gdyby nikt go nigdy nie znalazł.
  
  
  Ostatni raz udał się do пустынному obszaru wyspy sądu ostatecznego. Piasek był miękki, i z pomocą złamane gałęzie i wykopali grób, który najprawdopodobniej nie uda się znaleźć lata - jeśli w ogóle kiedykolwiek. Następnie udał się na wyspę Zmartwychwstania, rozważając wszystkie możliwe dalsze kroki.
  
  
  Kiedy przybył do portu, podjąłem decyzję. Było zbyt ryzykowne pozostać na Дубле-Kay choć na chwilę dłużej, niż jest to konieczne, nie tylko ze względu na ocalałych członków organizacji "Intymne szóstka" - jeśli chcieli mnie zabić, ale i z powodu lokalnych władz; prawdopodobnie nie wykazali by miłosierdzia do rzezi, jaką urządził dziś wieczorem, co byłoby uzasadnione ona nie była.
  
  
  Ja płynął na łodzi i przemyślałem swój następny krok. Musiałem wyjechać z wysp Bahama, co oznaczało Florydę. Nie miałem pojęcia, czy wodolotem dopłynąć tam z dostępnym paliwem na pokładzie ... spojrzałem na wzgórze, na którym stał Херридж dziś rano i pomyślałem o Lirów Джете zaparkowanym po drugiej stronie pasa startowego.
  
  
  Stał tam, ciemne i nieruchome w świetle księżyca. Podszedł, zdjął противооткатные krańcowe z kół i poluzował pasy. Nie miałem czasu rozgrzać samochód i jak należy wykonać pozostałą część procedury wynurzania; trzeba było rozgrzać silniki, żebym wstał...
  
  
  - Chciałeś gdzieś polecieć, panie Walton? Nie musiałam się odwrócić, aby zrozumieć, że Херридж był za mną. "Ja po prostu podziwiam urządzeniem".
  
  
  "I ty chciałbym go spróbować".
  
  
  Odwrócił się i uśmiechnął się, zastanawiając się, jak go rozbroić. Pistoletu nie było widać, ale jego ręka była w kieszeni kurtki. "Wierzę, że macie mnie" - powiedziałem.
  
  
  'Naprawdę. Może chcesz wyjechać tak nagle po wszystkich niepokojów na Double-Kay?
  
  
  "Co za emocje?" - spytałem niewinnie.
  
  
  "O, ja dużo widzę ze swojego okna. Wiele wypadków w ścianach De uncję złota, dużo krzyków. I te wodoloty, które wylatywały w morze, zaledwie trzy. Widziałem, jak jeden siedzi na mieliźnie z tyłu hotelu, i widzę, jak przyjeździe do portu na inny łodzi. Gdzie trzeci statek, panie Walton?
  
  
  "Skąd mam to wiedzieć?"
  
  
  Херридж delikatnie uśmiechnął się. - A dlaczego ty mi mówisz? Dobrze, może pan Nick Уолтону powinien na zawsze zniknąć z Дубле-Kay. Wsiadaj.' Wskazał na samolot z wolnej ręki.
  
  
  Wsiadłem na miejsce drugiego pilota i postanowił poczekać, aż wzniesiemy się w powietrze, zanim go unieszkodliwić; wtedy byłoby łatwiej. Ale zanim вырулили na pas startowy, Херридж wyciągnął z kurtki głupi rewolwer i podał mi.
  
  
  "Jeśli masz wątpliwości co do moich motywów, panie Walton. Pracuję w oddziale brytyjskiego rządu ds. walki z narkotykami, świadczonych władzom wysp Bahama. Moim zadaniem było dowiedzieć się, czy zajmuje się Grady Ингерсолл narkotykami. Mam wrażenie, że to już nie ma znaczenia. Mam rację?'
  
  
  'Myślę, że jutro dasz radę wspiąć się na tę ścianę i sprawdzić wszystko ".
  
  
  'Bardzo miło z Twojej strony. Dziękuję.'
  
  
  Usiadłem i zrelaksowany, aby cieszyć się lotem.
  
  
  Hawke czekał na mnie w swoim спартанском biurze na Dupont Circle, kiedy przyjechałem następnego dnia trochę później.
  
  
  "Samolot z Miami wylądował pół godziny temu" - powitał mnie. "Gdzie byłeś?"
  
  
  "Cóż, pływałem w tej sukni, która była na mnie, a ja pomyślałem, że byłoby miło, aby się przebrać, zanim przyjdę tu".
  
  
  On ponuro skinął głową. 'A?'
  
  
  Szczegółowo zatrzymał się na historii, który dał mu przez telefon o trzeciej w nocy. Słuchał bez komentarza, dopóki nie skończyłem.
  
  
  On zapytał. - "Jak myślisz, co się stanie z resztą organizacji?"
  
  
  "Oni narzucają porządek i udają, że nic się nie stało, lub Херридж i jego ludzie będą kopać, zanim będą oni mogli zrobić coś skutecznego. W każdym razie, zakładam, że już zgłoszone władzy bahamów o rakietowego bazy na wyspie sądu ostatecznego.
  
  
  "To było im przekazana w pośrednich kanałach. Wszystko będzie rozpatrzony dyskretnie ".
  
  
  'Oczywiście.'
  
  
  "Ale jest jedna rzecz, która mnie niepokoi. Ten człowiek, którego pochowano: czy możemy być pewni, że to nie był prawdziwy Grady Ингерсолл? Że to ciało w pojemniku była nie tylko kukłą?
  
  
  "Dlaczego mieliby to robić?"
  
  
  "Nic o tym nie wiem. Naszym zadaniem jest po prostu w pełni się o tym przekonać ".
  
  
  Będę grzebał w bocznej kieszeni kurtki i rzucił owinięte w tkaninę przedmiot na jego biurko. "To jest do sprawdzenia". Powoli, wytrwale rozwinął obiekt, gdy przed nim nie był palec. Wyraz jego twarzy nie zmienił się, kiedy spojrzał na mnie. 'Co?'
  
  
  'Sprawdź odcisk palca; założę się, że nie będzie pasował do odcisku palca niniejszej Grady Ингерсолла.
  
  
  'Wspaniale.' Hawke wstał. "I ostatnia. Jesteś pewien, że ta dziewczyna, tancerka, która cię poruszyła, nie będzie gadać?
  
  
  "Co ona może powiedzieć? Nawiasem mówiąc, poprosiłem Херриджа iść do mojego pokoju w hotelu i pozwolić jej odejść, kiedy wróci na Double-Kay, i powiedział, że będzie się nią opiekował.
  
  
  - Sądząc po twojej opowieści, podobno, zadanie wykonane. Rozumiem, że ty znowu chcesz na wakacje?
  
  
  Pokręciłem przecząco głową. 'Nie, dziękuję. Za każdym razem, kiedy wyjeżdżam na wakacje, wymyślasz coś ustrojstwo, aby zająć mnie, na razie muszę odpocząć. Ale możesz zrobić dla mnie jedną ".
  
  
  Jak zawsze, Hawke był na wiele przede mną. "Ona również wspomniała kilka razy. Myślę, że dziś dzień można znaleźć Dziewczynę na strzelnicy. Pokręcił głową i lodowatym tonem uśmiechnął się. "Nie rozumiem, że taka młoda dziewczyna widzi w takim staruszku jak ty".
  
  
  * * *
  
  
  O książce:
  
  
  Gdzieś na Bahamach ekscentryczny miliarder urządza dzikie orgie z udziałem hippie, seksu i haszyszu. Ale w wolnym czasie bogacz wygłupia się z rakiet kompleksu całkowitego zniszczenia. Czas na "Mistrza mordercy" Nicka Cartera, aby ruszyć w drogę. Zagrożenie tour śmierci. Bo trzeba powstrzymać bezwzględnego bogatego wariata. Bez względu na wszystko. To trudne zadanie nawet dla Nicka Cartera. Zwłaszcza, gdy okazuje się, że takie hippie, jak Angela, bardziej niebezpieczne nago, niż najfajniejsze gangsterów.
  
  
  
  
  Spis treści
  Rozdział 3
  
  
  Rozdział 4
  
  
  Rozdział 5
  
  
  Rozdział 8
  
  
  Rozdział 9
  
  
  Rozdział 10
  
  
  Rozdział 11
  
  
  Rozdział 13
  
  
  Rozdział 14
  
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Noc Mściciela
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Noc Mściciela
  
  
  przetłumaczył Lew Szkłowski w pamięć o ofierze syna bujewiczu anton
  
  
  Oryginalny tytuł: Night Of The Avenger
  
  
  
  
  Pierwszy rozdział
  
  
  Odwrócił się i zobaczył mnicha w żółtej szaty, idącego obok, z pochyloną głową i rękami złożonymi do modlitwy. Jego kruche ciało tylko że наткнулось na mnie. Przyszedł do siebie i poszedł dalej, nie podnosząc oczu, nie widząc ani mnie, ani żebraków, siedzących na chodniku.
  
  
  Przede mną uciekł ciemnoskóry chłopak. Uciekł z nago chudej piersi i energicznie ruszał sękate kolanami. Wyglądał tak żałośnie, tak głodny, że moja ręka automatycznie sięgnęła do kieszeni. Ale przeleciał obok mojego łokcia i zniknął zanim zdążyłem oddać mu monety.
  
  
  Przez chwilę moją uwagę przyciągnęła elegancko ubrana kobieta, z wdziękiem pochodzących z "rolls-royce". Za cenę jej ubrania setki głodnych ludzi na ulicy można było nakarmić w ciągu miesiąca.
  
  
  Ja tylko podobała mu się zapierające dech w piersiach kontrast Kalkuty, kiedy w siedmiu metrów od budynku rozległ się wybuch. Okna выпирали i pękły, jak перекачанные balony.
  
  
  Widziałem, jak odłamki trafiły w полуобнаженные ciała żebraków i zerwał paryskim strój kobiety z "Роллса". Usłyszałem krzyki i jęki bólu, a następnie niewidzialna pięść ciśnienia powietrza uderzył mnie w klatkę piersiową i uderzył z nóg.
  
  
  Dym клубился za kamieniami, летевшими na ulicy i врезавшимися w samochody zaparkowane obok. Zanim straciłem przytomność, zobaczyłem, jak zawalił się górne piętra budynku. Powoli, jak topienia wosku, konstrukcja traciła swój kształt, gdy stalowe belki uginały się, a deski pęknięty i rozsypały się. Wokół mnie posypał się silny grad kamieni i betonowych bloków.
  
  
  Gdy przedmiot ударялся mi w tył głowy, ból był nie do zniesienia. Pamiętam, jak bardzo jasne, pomyślałem: "Ja umrę". A ja jeszcze nawet nie zacząłem się do tego zadania.
  
  
  Potem zrobiło się ciemno, a ja już nie czułem bólu.
  
  
  Obudził mnie dźwięk syren, tych dziwnych angielskich dźwięków, które bardziej pasowały do małych europejskich samochodów policyjnych, niż dla dużej cadillac pogotowia, zatrzymał się kilka centymetrów od mojej głowy na chodniku.
  
  
  Poczułem, jak ktoś wyciąga kawałki z moich nóg, i usłyszał znajomy głos, mówiący ze mną z daleka.
  
  
  'Nick? To ty?'
  
  
  Pytanie wydał mi się głupi. Ale głos nie przestawał powtarzać pytanie, a ja nie mogłem odpowiedzieć. Moje usta były pełne kurzu i kawałki cementu.
  
  
  — Jeszcze żyjesz, Nick? Słyszysz mnie?'
  
  
  Mi pod ręce podchwycili i mocne mężczyźni ostrożnie podniósł mnie na nosze. Leżał płasko, gdy mnie nie umieścili w karetce, ale usiadłem, kiedy stary "cadillac" zatrzymał się na Чоуринги-road.
  
  
  Człowieka, który rozmawiał ze mną na ulicy, tam nie było; ze mną jechali tylko chude медбратья-hindusi, a ja im nie ufał.
  
  
  Nie miałem przy sobie dużo pieniędzy. Mnie bardziej przeszkadza broń, вшитое w mój kostium.
  
  
  Przez okno widziałem młodych na ulicy tłum przed parujące ruiny wysadzonego budynku. Kilka osób nakręcony kamienie z rannych na chodniku, a inni obrzucali kamieniami radiowóz. Policja strzelała w tłum kartuszami z gazem łzawiącym, i wydawało się, że mały bunt jest nieuniknione.
  
  
  Za chwilę "cadillac" zostawił tłum za sobą, i, jeśli nie liczyć ból w głowie i błota w ustach, czułem się turystą na wycieczki.
  
  
  Uczciwy przewodnik musiałby opisać Kalkuty jako "najbardziej brudny, najbardziej brudny, najbardziej chory, rotten miasto na świecie".
  
  
  Ale na kilka dzielnic Чоуринги-road była rajem dla izby. Muzea, agencje rządowe, małe hotele i przestronne domy prywatne w kolejce po obu stronach, ale poza nimi znajdowały się rzeczy, od których zachodniego człowieka byłoby źle.
  
  
  Kalkuta, jak i większość dusznych, zatłoczonych miast, — jeden z największych na świecie. Tylko slumsy różne. Milion mieszkańców miasta w ogóle nie mają mieszkania. Żyją na ulicy, na chodniku, w parkach i budynkach użyteczności publicznej. W dzień są попрошайничают i kradną, aby pozostać przy życiu. Całe rodziny rodzą się, żyją i umierają, nie mając nawet najbardziej prymitywnych dachu nad głową, nie jest w lepszej sytuacji, niż szczury, z którymi walczą z powodu śmieci.
  
  
  W nocy szeregi śpiących przypominają ciała, wyłożone do spalenia po epidemii. Więcej szczęścia żyją w slumsach lub буэсти, dach których wznosi się na półtora metra nad ziemią. Jedyna woda — to илистая i niewymownie zanieczyszczona woda rzeki Hooghly.
  
  
  Przypomniałem sobie, kiedy ostatni raz był w Kalkucie. Była pora deszczowa, a ulicami płynęła otwarta, kanalizacja.
  
  
  Tak, że nie był szczególnie zainteresowany w tej podróży. Pojechałem tam na zlecenie, wiedząc, że miasto to szambo chorób i brudu.
  
  
  Kiedyś była nadzieja na lepsze czasy. W 1947 roku, kiedy brytyjczycy dostarczyli kraju niepodległość, nowa partia Kongresu rozprowadzane szalone obietnice lepszej przyszłości dzięki demokracji, ale od tamtej pory Kalkuta tylko jeszcze bardziej w tym siedzi w bagnie.
  
  
  W 1971 roku mieszkańcy miasta w rozpaczy głosowali na komunistów. Ale ta nadzieja zawiodła. Komuniści też nie mogli kontrolować miasto, więc wkroczył rząd i ogłosił stan wojenny.
  
  
  W sumie Kalkuta nie wydawało się odpowiednie miasto do agenta ACH . Ale musiałem się podporządkować rozkaz, i komunikat, doszła do mnie w Nicei, było bardzo jasne.
  
  
  "Udaj się do Kalkuty jak najszybciej" — zabrzmiało ono. Dlatego ja wypchnął z łóżka atrakcyjną francuską hrabinę i wsiadł w pierwszy samolot, który wyruszył na wschód. Teraz, za godzinę po wylądowaniu w Kalkucie, byłem w karetce, зализывал rany i gratulowałeś się z tym, że żyje.
  
  
  Przed szpitalem jestem na drżących nogach wyszedł z samochodu i odmówił propozycji медбратьев zawiózł mnie na Pogotowie. Zamiast tego poszedłem za młoda pielęgniarka z miękkiej brązowej skóry i pięknej, ale na ruchliwej korytarza. Po tym, jak wypełniliśmy zwykłe formy, ona zaprowadziła mnie do osobnego pokoju i kazała czekać na lekarza.
  
  
  Za godzinę przyszedł Hawke.
  
  
  Spojrzałem na niego z otwartymi ustami. Myślałem, że to był jego głos, który słyszałem полузасыпанный na ulicy, ale dopisał go w ślepą. O ile mi wiadomo, był w swoim gabinecie w budynku Zjednoczonej prasy i telegraficznych usług na Dupont Circle w Waszyngtonie.
  
  
  On nawet nie powiedział "cześć". On tylko zmarszczył brwi, wyjął jedną ze swoich tanich cygar i odgryzł końcówkę. Zapalił ją z wyraźną przyjemnością.
  
  
  Dla Hawk zapalanie cygara — rytuał, i to, jak on trzyma ją w ustach, wydaje się, że ma na myśli. W tym momencie jest albo był zaniepokojony, albo ocenił nową sytuację.
  
  
  Kiedy podniósł oczy, po tym, jak zgasił zapałkę, wydawało się, że po raz pierwszy zobaczył mnie.
  
  
  'Jak się czujesz?'
  
  
  Ja wykrztusił jeszcze trochę kurzu z gardła i powiedział: "Tak, proszę pana. Mi dobrze.'
  
  
  Skinął głową, wyraźnie zadowolony.
  
  
  — Nie mówiłaś, że jedziesz do Kalkuty — powiedziałem.
  
  
  "Zmiana planów", powiedział. "Wracałem ze spotkania w Pekinie. Wyszedł na chwilę. Wracam do domu za godzinę.
  
  
  Hawk spojrzał prosto na mnie i znowu zmarszczył brwi.
  
  
  — Stajesz się nieostrożny — powiedział nagle. "Jechałem za tobą przez całą drogę z lotniska. Nie był nawet w jednym kwartale, za tobą, kiedy wybuchła bomba.
  
  
  Spojrzałem na niego. Hawke był doświadczonym agentem i nie zapomniałem tego, ale musiałem zrozumieć, że ktoś mnie obserwuje. W mojej pracy długo nie wytrzymasz, jeśli nie zauważysz, że jesteś obserwowany.
  
  
  — Bomba była przeznaczona dla mnie?
  
  
  On powiedział nie. Być może nie. To było rosyjskie budynek, siedziba biura handlowego. I to jest część problemu".
  
  
  Mój szef otworzył mały pakiet, który przyniósł.
  
  
  To, co miał, było jak na zardzewiałą puszkę z wysypiska śmieci. Etykiety nie było, a z jednej strony wystawał bezpiecznik. Wyglądał bardziej niebezpieczne, niż zabawka bomba.
  
  
  "To jest coś, dla czego jesteś w Kalkucie", — powiedział Hawk. "Bomby".
  
  
  Zaśmiałem się. To nie może być poważne. Rzecz nie wydaje się realne zagrożenie. — Azotan potasu — powiedział. — Stara banku i zapalnik. Cena - dwie rupie.
  
  
  "Dwie ćwiartki" — oceniał ja na głos.
  
  
  'Tak, właśnie tak. Dość tanie, nawet w kraju takim jak Indie. Ale to coś na tyle mocna, aby oderwać nogę lub wysadzić budynek. Może bardziej potężny, niż bomba wodorowa, jeśli się ich wystarczająco dużo i używasz jako politycznego dźwigni.
  
  
  Tym razem była moja kolej krzywić. Zaskoczył mnie. Hawke nie był człowiekiem skłonność do преувеливанию, ale on mówił o domowej roboty bomby tak, jak gdyby to była bomba atomowa. "W ciągu ostatnich dni trzech rosyjskich budynku w Kalkucie zostały zniszczone tymi tanimi bombami. Biuro handlowe i dwie rosyjskie firmy.
  
  
  Spytałem. - "No i co z tego. Od kiedy to ACH martwi się, że rosjanie na to nie będą źli?
  
  
  "Nasze czerwone przyjaciele krzyczą o krwawych morderstw. Policja ustaliła, że puszki wyprodukowane przez amerykańską firmę National Can Company.
  
  
  "Ale oni są sprzedawane na całym świecie".
  
  
  'Nie ma znaczenia. Na nas naciska. Chodzi o zemstę. I o tym plotki.
  
  
  — Plotki?
  
  
  "Mówią o dużym powstaniu".
  
  
  — W wyniku jakichś taniej bomby?
  
  
  Hawke żuć погасшую cygaro. Jego twarz była ponura. "Tak, jeśli je wysadzić wystarczy w odpowiednich miejscach..." wzruszył ramionami.
  
  
  On podał mi dokładne folder z przepraszającym wyrazem twarzy. "To na razie wszystko, co mamy. Jest to problem ministerstwa spraw zagranicznych, więc decydujemy się jej przez nasz konsulat. Myślę, że mają trop dla ciebie. Proszę, skontaktuj się z Randy Światem. Jest on nadzorowany przez agenta ACH . Dane kontaktowe są w rzeczywistości. Westchnął i spojrzał niepewnie. To było do niego niepodobne. "Chcemy zdusić to w zarodku. U tej sprawy jest zapach, który nam się nie podoba.
  
  
  Znowu zamilkł, jakby ubolewając nad tym, co powiedział. "Dowiedz się, kto produkuje bomby, i połóż kres. Działaj bez ograniczeń.'
  
  
  W rzeczywistości było dwie wiadomości od Randy Świata, nic więcej. Mógłbym uzyskać więcej informacji z gazet. Powinienem był ślepo tej informacji, i mi się to nie podobało.
  
  
  Spojrzałem na Hawka, oczekując od niego więcej.
  
  
  — Wiesz tyle, ile teraz, Nick. Nie możemy dowiedzieć się niczego o to" — powiedział. "Z tym trzeba załatwić szybko. U nas nie ma czasu ani na dokładne rozpoznanie, ani nawet na dokładną analizę. Więc należy być ostrożnym. Nie mamy pojęcia, co nas czeka.
  
  
  — Ładna rzecz — powiedziałem.
  
  
  "Chciałbym, abyśmy mogli powiedzieć więcej. Randy Świat mówi, że ma psa, który może pomóc. W ciągu roku nauczał owczarka alzackiego wykrywania materiałów wybuchowych. To prawie nierealne, ale spróbuj. W tym przypadku musimy wszystko, co możemy uzyskać.
  
  
  On potrząsnął popiół z cygara i втер go butem w podłogę. "Niewiele wiemy o ruchach rosyjskich w tym rejonie. Mają tu co najmniej jedna osoba, a może i więcej. I chińczycy też mogą być aktywne".
  
  
  "Mój kamuflaż?"
  
  
  Hawk dał mi portfel, paszport i połowę biletu na samolot.
  
  
  — Pan Howard Matson. Ostatni miesiąc szukasz taniego saletrę na Dalekim Wschodzie. Można producent fajerwerków.
  
  
  Wziąłem paszport i spojrzał na niego, aby zapamiętać, gdzie podobno urodził się i mieszkał i gdzie znajdowała się moja manekin firma.
  
  
  Torba była pełna wartościowych związanych z fajerwerkami, formułami, umowami kupna-sprzedaży, długopisy i notesy. Wystarczy przejść pobieżne oględziny. Hawke pogrzebał w kieszeni i wyciągnął klucz od hotelu. On dał mi to.
  
  
  — W pokoju znajduje się odzież. Wszystkie rzeczy osobiste, które są potrzebne. Powodzenia.'
  
  
  Podszedł do drzwi i wyszedł, nie oglądając się za siebie. Znów był sam. Pobity kamieniami i израненый, obcy w brudnym mieście, na misji, która omal nie zabiła mnie jeszcze przed tym, jak zacząłem działać.
  
  
  Lekarz, który mnie odwiedził, mówił na oxford angielski i dokładnie mnie zbadał.
  
  
  "Złamana", — powiedział on. "Uszkodzeń wewnętrznych nie".
  
  
  Od razu stracił do mnie interes. Wypisał receptę na leki przeciwbólowe i zniknął. Po godzinie wyszedłem ze szpitala i zaczął szukać taksówki.
  
  
  Ponownie stojąc na zewnątrz w upale, myślałem o ubrania, które Hawke przygotował dla mnie w hotelu, i miałem nadzieję, że on wybrał łatwy i fajny strój. Ale nie tylko upał zmusiła mnie pocić, gdy wsiadłem do kabiny. To było zadanie. Szedłem na niego w ciemno i bez jednej właściwej namiary lub dowody. Nie podobało mi się to.
  
  
  
  Rozdział 2
  
  
  
  
  Бертрум J. Слокум wyglądał typowy dyplomatą. Był powyżej pięciu metrów, z srebrno-siwe włosy i starannie przycięte wąsy. Na nim były bardzo błyszczące buty, drogi garnitur dobrego kroju i spinki do mankietów w rękawach paski koszule. Kiedy wyciągnął dłoń, na jego twarzy pojawił się szybki uśmiech, który natychmiast zniknął.
  
  
  — A, panie Carter. Słyszałem o was niesamowite rzeczy.
  
  
  — Matson — powiedziałem. "Niech przyzwyczaić się do mojego камуфляжному nazwy".
  
  
  — Ach, tak, oczywiście. On gestem zaprosił mnie usiąść w obite niebieskim aksamitem fotel obok jego polerowanego stole. Na stole nie było nawet telefonu, aby odwrócić uwagę od genialnego ziarnistego wzór na nim.
  
  
  On zapytał. - "Jesteś zostali poinformowani o tym, kiedy opuścili Francję?"
  
  
  'Nie w pełni.'
  
  
  "Mmmmm. No, było jeszcze cztery wybuchu, w tym ten, który właśnie uciekł dziś. Rosyjski konsul oficjalnie włożył odpowiedzialność na Stany Zjednoczone. Oni nadal wysyłać kosztorysów na odbudowę i lista poległych rosjan. Póki co koszt wynosi około dwudziestu milionów dolarów.
  
  
  'To jest śmieszne. Jak mogą udowodnić, że jesteśmy...
  
  
  "Oni nie mogą".
  
  
  "Jesteśmy odpowiedzialni za to?"
  
  
  — Nie, nie, oczywiście, że nie. Jesteśmy w niewiedzy, jak i wszystkie pozostałe. Wczoraj rosjanie rozdali wszystkim pracownikom konsulatu pistolety. Mają tam dwadzieścia sześć osób, i domyślam się dlaczego. To jedna wielka siatka szpiegowska, to wszystko. Zrobił pauzę i przyciągnął do mnie przez stół kopertę. "Waszyngton wysłał ci wiadomość. Jest ono zakodowane. Są one również instruowali nas w pełni współpracować z tobą.
  
  
  Слокум wstał i podszedł do okna. Przesuwając ręką po twarzy, on wrócił.
  
  
  "Carter... mam na myśli Matson... musimy natychmiast położyć kres tym zbombardowane i otrząsnąć się z rosjan. To jest pierwszy punkt w mojej karierze. Dwadzieścia siedem lat w służbie dyplomatycznej, a teraz jeszcze to.
  
  
  — Zrobię wszystko, co w mojej mocy, panie Слокум. Ale potrzebuję kilku rzeczy. Pięćdziesiąt sztuk amunicji do standardowego 9-mm pistolet "Luger", dobry mały automatyczny pistolet 25 kaliber i dwa granaty odłamkowe.
  
  
  — Panie Matson! Ja dyplomata, a nie handlarzem bronią. Zaśmiałem się. "Chcesz, żebym spędził dyplomatyczny rozmowy z terrorystą, który rzuca na mnie bombę? Stosuję swoje metody, okazujecie swoje. Potrzebny mi samochód i tysiąc dolarów w rupii, nie więcej niż dwadzieścia banknotów.
  
  
  Слокум na chwilę spojrzał na mnie i zobaczyłem dezaprobatę w jego oczach. W jego osobistej interpretacji rangi byłem znacznie poniżej jego. Ale w tej chwili potrzebował mnie. Nic nie mówiąc, wziął słuchawkę i zaczął wydawać rozkazy. Dopóki on się tym zajmował, otworzyłem kopertę, którą on mi dał, i przeglądał delikatnie drukowane cyfry i litery. Wiadomość została napisana w пятигрупповом oknie kodzie AX. Wolałbym natychmiast zniszczyć wiadomość, ale komunikat z pięciu grup nie расшифруешь, więc włożyłem go do kieszeni.
  
  
  Слокум dał mi kluczyki od samochodu i stos rupii, z których większość była mocno потрепанны, i wszystko, co chciałem. Na kółku do kluczy była выбита трехконечная gwiazda w kole. Znaczy, klucze miały być od "Mercedesa", być może, z własnej maszyny Слокама. Przynajmniej poszedł na niektóre ofiary.
  
  
  "Panie Matson, Waszyngton poprosił mnie, aby przypomnieć, że jest to sprawa nosi w sobie nasiona konfrontacji między USA i Rosją. Wydaje się, że rola sprawcy nam narzucili, a my nie mamy możliwości, aby udowodnić swoją niewinność. Jeśli obecna ilość wybuchów zwiększy się lub zginie więcej pracowników konsulatu rosyjskiego... — On otarł czoło. Слокум się spocił w swoim chłodnym biurze.
  
  
  — Cóż, to tutaj, w Kalkucie, mogła rozpocząć się obszerna wojna partyzancka. Amerykanie i rosjanie będą umierać w neutralnym kraju — przerażająca perspektywa".
  
  
  — Jeśli to się stanie, panie Слокум, jestem ci nie potrzebny. Wtedy potrzebujesz marines.
  
  
  Po powrocie przez pół godziny w swoim pokoju hotelowym, nie pochylając się nad zaszyfrowaną wiadomość, którą otrzymał z USA. Instrukcja była krótka.
  
  
  "Proponuję skontaktować się i zachować z Чоэни Мехтой, córką znanego przemysłowiec. Znana jest jako indyjski agent klasy M4, ich niższej klasy. Wzrost od kuriera. Wydaje się, działa tylko w niepełnym wymiarze czasu pracy. Może być przydatna dla pomocy ze specjalnymi problemami Kalkuty. Wiadomo, że jest z USA, ale nie ujawnia swój kamuflaż, bez konieczności". Komunikat nie miało to wielkiego znaczenia, ale jednak to była obsługa. W każdym razie, to dało mi potencjalnego sojusznika, a ich w Kalkucie było bardzo mało, odkąd rząd USA popierającego pakistańczyków w ich wojnie z Indiami. Ja перелистал książkę telefoniczną, aż w końcu znalazł nazwa edytora angielskojęzycznej gazety. Ja udawałem, że jestem pisarzem-freelancer i otrzymał od niej większość potrzebnych mi informacji. Чоени Мехте miał dwadzieścia dwa lata, około pięciu stóp wzrostu i była брамином z wyższej kasty. Uczyła się w szkole w Szwajcarii i miał reputację miłośnik imprez. Na co dzień grała w tenisa w klubie "Rakieta i krykieta" w pobliżu parku Majdan.
  
  
  Spotkać się z nią okazało się łatwiejsze, niż myślałem. Właśnie byłem w klubie, gdzie ona обыгрывала jakiejś angielki. Po tym, jak dał barmanowi dziesięć rupii, powiedział mi, że drinku Чойни był musujący dżin, więc wziąłem ze sobą dwie szklanki, gdy szedł na kort tenisowy.
  
  
  Ona już ograła przeciwniczkę.
  
  
  — Gra skończona — powiedziała Чоени, kierując się do siatki.
  
  
  — Ten cios warto, żeby się napić — powiedziałem, wyciągając jej szklankę.
  
  
  Na jej czole pojawiła się хмурость, która znowu zniknęła. - Kontynuowałem.
  
  
  "Ktoś z przyjaciół w Monte Carlo kazał mi przyjść do ciebie, jeśli będę kiedyś w Kalkucie. I oto jestem.
  
  
  'Tak.' Jej głos był niski i przyjemny, z lekkim angielskim akcentem i odrobiną снобизма. 'Przyjaciele, którzy...?'
  
  
  Uśmiechnąłem. "Przepraszam, ja nigdy nie nazywam nazw. Po prostu przyjaciele.'
  
  
  Teraz w kącikach jej ust grała uśmiech. Była piękna, z jasno-gajem skórą. Miała brązowe oczy, czarne i lśniące włosy, zwisające w dwa warkocze do połowy pleców.
  
  
  "Myślę, że żartujesz, ale dzięki za drinka", — powiedziała ona. Zrobiła łyk i oddała mi szklankę. 'Chcesz potrzymać mnie? Jeśli chcesz poczekać do zakończenia zawodów... możemy porozmawiać. Roześmiała. — O tych naszych przyjaciół w Monte Carlo. Nigdy tam nie byłam.' Odwróciła się i pokazała mi swoją выгнутую tyłek pod krótkim białym kort sukni. Byłem szczęśliwy, że ktoś z AH zaproponował mi zainstalować ten kontakt. Mogła by trochę odciągnąć mnie podczas tego zadania.
  
  
  Чойни podawała dobrze, to była twarda zasilanie z efektem obrotów. Wygrała ostatni set sześć-jeden i podeszła do mnie, ocierając pot z czoła.
  
  
  'Dobrze.'
  
  
  Śmiała się. "Albo ja, albo moja gra?"
  
  
  'Oba. Ty pierwsza indyjska, którą widziałem z otwartymi nogami.
  
  
  Чойни zaśmiał się i wzięła swój napój. "Ja скандалистка. W Szwajcarii czy w Londynie to jest bardzo elegancki. Postawiła napój na kanapie i odwróciła się do mnie, gorset jej tenisowego sukienki podkreślał jej piękne piersi. Wiedziała o efekcie. — Jest pan amerykaninem, prawda?
  
  
  — Prawda, i szukam, z kim pójść na obiad. Co z tego?
  
  
  Wyglądała na zaskoczoną. 'Dlaczego?'
  
  
  "Jesteś piękna, mądra, seksowna. A ja jestem zmęczony, znudzony, i muszę z kimś spędzić wieczór. Ja się zamknąć. "Przepraszam, nazywam się Howard Matson. Jestem z Nowego Jorku, i jestem tutaj, aby kupić fajerwerki.
  
  
  "I was interesują bomby?"
  
  
  'Tak.'
  
  
  "Jakie szaleństwo". Ona помолчала. 'Dlaczego nie? Tylko zastanawiam się, jak nudne może być to miasto. Co, jeśli mamy na kolację u mnie w mieszkaniu około ośmiu godzin?
  
  
  "Ja nie chcę sprawiać ci kłopoty..."
  
  
  "Ja powiem mojemu kucharzowi, aby był łatwiejszy". Roześmiała się, wstając. 'Ja idę wziąć prysznic. Do zobaczenia wieczorem.' Odwróciła się i poszła do klubu. — Hej, ja nawet nie wiem, gdzie mieszkasz. Poszedłem za nią. Zatrzymała się.
  
  
  — Panie Matson, wiedziałeś, że tu będę, na korcie tenisowym. Dowiedziałeś się, że jestem trochę podróżowałam, i, prawdopodobnie, przekupić kogoś, aby dowiedzieć się, że piję. Jestem pewien, że nie będziesz mieć problemów ze znalezieniem miejsca, gdzie mieszkam. Jeśli u ciebie nie działa, obawiam się, że stracisz swój obiad.
  
  
  Znów odwróciła się i udała się pod prysznic. W pobliżu damskiej szatni zobaczyłem, jak zatrzymała się i zaczęła mówić ze starym ponurym mężczyzną. Club astrolog, pomyślałem. Z miejsca, gdzie stałem, nie mogłem zobaczyć jego biblioteki obliczeń astronomicznych na odcinkach z kory brzozowej, i zastanawiałem się, pytała czy ona u niego rady w stosunku do mnie.
  
  
  Jego obecność przypomina mi o dwóch twarzach Indiach... nowoczesnej stronie, którą reprezentowali ziemskie kobiety, takie jak Чоени Mehta, i starożytnym przeszłości, цепляющемся za nich macki religii i okultyzmu.
  
  
  Ta dwuznaczność może skomplikować moje zadanie. Opuszczając klub, postanowiłem natychmiast skontaktować się z lokalnym kontrolującym agentem ACH . Może mógłby mi pomóc lepiej zrozumieć tę kulturę, gdzie niektórzy ludzie chodzili nago po ulicach i вымазывали swoje ciało w popiół, podczas gdy inni jedli cienie do powiek i szminki.
  
  
  Jestem bardzo niewiele wiedział o Randy Świecie, choć słyszałem jego imię wcześniej. Był całkowicie zajęty i miał działać jako pies obronny i obserwator, zapewniając bezpieczeństwo dla naszych ludzi pracujących w Indiach lub przejeżdżających przez nią.
  
  
  Było prawie cztery godziny, kiedy dotarłem do jego sklepu, księgarni ze zwykłym żebrakiem przed drzwiami. Tym razem to była kobieta. Mogę powiedzieć to słowo "rama", вытатуированному na jej twarzy kilka razy w sanskrycie.
  
  
  "Hare Kryszna, Hare Rama", — śpiewała z pod sari i szalik.
  
  
  Szybko przeszedł obok niej. O ile mi wiadomo, ona także mogła być agentem, obserwatorem Randy Świata lub kontrahentem komunistów.
  
  
  Zaparkowałem samochód w dwóch przecznic od sklepu i zostawił "mercedes" przed żołnierzem-indianinem stojących za brzydką ulicę. Stał z karabinem na ramieniu, i na jego кивку zdałem sobie sprawę, że zamierza podążać za samochodem.
  
  
  Jego widok karabinu przypomniał mi o Wilhelminy w etui pod moją lewą ręką. A potem miałem Hugo, mój długi sztylet, bezpiecznie ukryty u mojego prawego nadgarstka, skąd mogę zdobyć go za chwilę.
  
  
  Byłem gotowy do działania w Kalkucie, i zachował czujność. Przeszedłem przed sklepem, od niechcenia, próbując zobaczyć, czy jest czarny ruch.
  
  
  Nawet w połowie piątego na zewnątrz nadal było duszno i gorąco. Białe kamienie odzwierciedlenie na mnie słońce ze wszystkich stron. Na rogu zostawiłem Чоуринги-road i skierował się do tylnej części małej księgarni.
  
  
  Szedłem wzdłuż wąskiej ulicy i czułem, że coś się zmieniło. Rytm ulicznych hałasów był inny. Element hałasu przesunął. Rozejrzałem się i zobaczyłem tylko dwa zwisające chłopców, nikomu z nich nie więcej niż osiem lat. Mieli małe kamienie, przywiązani do lin, które mają ciekawy sposób sprawimy kłopotów, od obróć, a następnie przerywając go, gra, w którą grali podczas spaceru.
  
  
  Poszedłem dalej i popatrzył sklepy, jak chodzący za turysta czy biznesmen, spędzający wolny czas w obcym mieście.
  
  
  Nie wiedząc, dlaczego poczułem się nieswojo, i nie odważył się wejść do sklepu Randy Świata. Sklep był teraz w kwartale za mną i zatrzymał się, chcąc zawrócić, gdy usłyszał, jak człowiek świadomie idzie do mnie.
  
  
  Jego tempo przyspieszyło, a ja instynktownie odwrócił się. Najpierw zobaczyłem nóż, a następnie rękę, сжимавшую go.
  
  
  Hindus zaklął w индусски. Trzymał nóż nisko i w pogotowiu. Przez chwilę wyciągnąłem Hugo w prawą rękę i skierował się do osoby atakującej.
  
  
  Facet był dobry, ale nie specjalista. Zrobił wypad, zatrzymał się, odwrócił się i uderzył. Ale wiedziałem, że on ma zamiar zrobić. Jakby ukończył tylko część ich szkolenia. Ja sparował cios, i mój nóż głęboko rzuciłem mu w nadgarstku. Upuścił nóż i próbował uciec, ale ja potrącił go z nóg. Zanim zdążył skoczyć na mnie, przyłożył nogę do jego piersi i odepchnął lekkie ciało od kamieni.
  
  
  — Kim jesteś, do cholery? Mruknął imię i nazwisko, ale nic mi nie powiedział. — Kto cię przysłał?
  
  
  On pokręcił głową. Powtórzyłem pytanie po angielsku. Wciąż nie odpowiedział. Jego nadgarstek było krwawienie. Zwróciłem uwagę na to, ale on wzruszył ramionami. Kim był ten facet? Powinienem był wiedzieć. On po prostu okradał mnie, czy próbował zabić na zlecenie?
  
  
  Ja przystawił ostrze do gardła i поскоблил jego skórę, pławiąc się cienką strużkę krwi. 'Kto?' — spytał znowu jestem na tej religii angielskim.
  
  
  Otworzył oczy w szczerym przerażeniem. Odskakuje. Ja mocniej przycisnął ostrze i zobaczył, że jest ono прорезало na ułamek milimetra głębiej. 'Kto?' Zapytałem ponownie. — Zakir — powiedział, скорчившись od bólu. "Przysłał mnie Zakir".
  
  
  — Zakir, kto to jest?
  
  
  On westchnął i otworzył oczy jeszcze szerzej, gdy zobaczył krew, капающую z jego nadgarstka. Następnie jego głowa przesunęła się w bok, a on stracił przytomność.
  
  
  — Cholera — mruknął ja.
  
  
  Chciałem dowiedzieć się o wiele więcej. Czy mój kamuflaż już ujrzeć światło dzienne? Kim jest Zakir? Może być po prostu tani gangster.
  
  
  I pochylił się, aby go reanimować, ale został zmuszony do poddania się, gdy na ulicę wyszła grupa krzykliwie ubranych indian.
  
  
  Mężczyzna z przodu był ubrany w strój pana młodego w kolorze ochry i bogato zdobione nakrycia głowy. Jego narzeczona zawoalowana była przykuta do niego symbolicznym jedwabiu sznurkiem. Za nimi szli weselnych, kilkanaście lub bardziej bogato ubranych krewnych.
  
  
  Na widok krwi lejącej się z mężczyzny na chodnik, grupa zamarła. Oni wyczekująco spojrzeli na mnie.
  
  
  Nie miałem innego wyboru. Może przejść przez pięć minut, zanim ten człowiek z nożem przyjdzie do siebie na tyle, aby się odezwać. Do tego czasu powinna zebrać się wielki tłum. To nie była idealna sytuacja do przesłuchania tej osoby.
  
  
  Zastanawiałem się, czy był sam. Gdzieś w tym wąskim pasie prawdopodobnie czeka na mnie jego kolega? Poszedłem szybciej, a następnie wybiegł z korytarza i skręcił w inną ulicę, zanim się zatrzymać. Gorąco mi w swoim nowym garniturze, starając się zorientować.
  
  
  Wiedziałem, że ten człowiek próbował mnie zabić, ale dlaczego? Bo byłem Nickiem Carterem lub, być może z tego powodu, że miałem kilka rupii w kieszeni?
  
  
  Kiedy dotarłem do księgarni, postanowiłem wejść przez tylne drzwi. Zatrzymałem się w тупиковом alejce i krytycznie popatrzył go. Nikogo nie widziałem, nic niebezpiecznego. Ja ostrożnie poszedł do pasa.
  
  
  Jeśli to był zamach, jak oni mogli tak szybko mnie rozpoznawać? To mógł być kierowca taksówki. Poproś dziesięć rupii w nagrodę, i można kupić połowę lotniczych taksówkarzy i kierowców riksz. Dowiedz się przeznaczenie wysokiego amerykanina byłoby problemu. Nie ma miejsca, gdzie pieniądze mówią tak wyraźnie, jak w Kalkucie.
  
  
  Podszedłem do tylnych drzwi i przekręcił klamkę. Drzwi nie były zamknięte. Wszedłem do pokoju, podobną do spiżarni, i zobaczył młodą kobietę, siedzącą na kanapie. Ja cicho zamknął drzwi i uśmiechnął się do niej, aby ona nie krzyczała. Ku mojemu zdziwieniu uśmiechnęła się w odpowiedzi.
  
  
  Była niezła, z jasno-brązowej skóry, błyszczące, miękkie włosy i zielone oczy, контрастировавшими z jej indyjskim twarz. Jej ciało było piękne formy.
  
  
  "Pan musi być amerykaninem", — powiedziała ona.
  
  
  — Przepraszam, nie chciałem cię zaskoczyć...
  
  
  Ona отмахнулась od moich słów. — Mojego ojca tu nie ma, ale niedługo wróci. On wie, że przybył do Kalkuty. Nazywam się Lily Świat".
  
  
  Przynajmniej mnie czekali. Westchnąłem z ulgą. Ta część operacji, wygląda na to, przebiegało zgodnie z planem.
  
  
  Dziewczyna była ubrana w tradycyjną приталенную białą bluzkę i sari. Jej spódnica wszystkich kolorach tęczy był długi, o luźnym kroju. Ona niezdarnie podniosła się z kanapy.
  
  
  — Mogę zrobić ci kawę?
  
  
  Spędziła mnie w precyzyjną, jasną i благоухающую salonu. Nikogo więcej nie było. Przy jednej ze ścian stał niski sofa. Dwoje drzwi w lewej ścianie prowadziły do innych pomieszczeń, a na wprost była trzecia drzwi prowadzące do księgarni.
  
  
  Z przyzwyczajenia szybko poczytałem o urządzeniach podsłuchowych. Dziewczyna spojrzała na mnie, nic nie pytając. Widziałem, że jej ojciec nauczył ją pracy.
  
  
  Nie spodziewałem się, że znajdę coś, ale tranzytowy dom czasami okazuje się oszustwem. A w mojej pracy przeszukania w domu gospodarza nie narusza netykiety.
  
  
  Nie było mikrofonów w zwykłych miejscach, gdzie rzekomo przypadkowy gość mógł dołączyć je dołączyć kawałek kitu lub kleju. Nie było mikrofonów ani na stole, ani na drzwi odrzwiach, ani pod siedzeniami krzesła.
  
  
  Właśnie doszedłem do wniosku, że Randy Świat musi być lepiej niż sobie wyobrażałem, gdy zobaczyłem go... To był urzędniczy przycisk, który wyglądał na nieco великоватой. Była вдавлена w ścianie w pobliżu drzwi prawie na równi z podłogą.
  
  
  Ja ostrożnie wyciągnął ją i obejrzał dolną część. Cienka warstwa plastiku narzuty miniaturowy odbiornik i nadajnik. To był nowy wygląd, ale liczyłem na to, że obszar nie przekracza 200 metrów.
  
  
  Lily podeszła do mnie i spojrzała, co robię. Przyłożyłem palec do ust, a ona zmarszczyła brwi. Zanim zdążyłem coś powiedzieć, otworzyły się drzwi i do pokoju wszedł mężczyzna. Miał czterdzieści lat, niskiego wzrostu, z gładko выбритой głową, w dużych okularach, jak Gandhi, i nosem, który kilka razy się zepsuł i nie вправили.
  
  
  Podniosłem nadajnik w ręku. Spojrzał na niego, ale nic nie powiedział. Pokazałem mu, gdzie się znalazł. Mężczyzna wybił mikrofon z ręki i rzucił go na podłogę pod swoim trudne skórzanym butem.
  
  
  — Nie miałem pojęcia... — zaczął.
  
  
  "Gdzie możemy porozmawiać?"
  
  
  Randy Świat przeprowadził mnie przez tylne drzwi na ulicę, gdzie już było ciemno. Zajęło mi to tylko kilka minut, aby usłyszeć wszystko, co Świat wiedział o uderzeniu. On nic nie wiedział tego, czego nie wiedziałem. Byłem jeszcze w ciemności.
  
  
  — Znasz niejakiego Закира?
  
  
  Świat skinął głową. — To popularne imię w Indiach. Mam czworo krewnych w imieniu Zakir. W jednej tylko Kalkucie powinno ich być tysiące... — pokręcił głową. — Ten nadajnik... to moja wina. Myślałem, że oni mnie nie podejrzewają, ale teraz wiedzą wszystko. Stałem się dla ciebie bezużyteczny.
  
  
  "I teraz wiedzą, że znaleźliśmy jeden z mikrofonów. Może dodali ich jeszcze, więc nie pozwól im usłyszeć nic ważnego.
  
  
  Powiedziałem mu o człowieku z nożem na ulicy. On się wstrzymałem oddech. — Nie wierzę, że ten człowiek próbował cię okraść. To mógł być mordercą. Ja zapytam.
  
  
  Po powrocie przez kilka minut w księgarni, ja uważnie rozejrzał się. Teraz wiedzieli dźwięk mojego głosu. Tak, że muszę stać się przynętą dla ich pułapki, kim by oni nie byli. Księgarnia został zamknięty, na oknach były metalowe, balustrady, a ja stałem przy oknie, zastanawiając się, gdzie może być ich подслушиватель. Nadajnik miał ograniczony zasięg. Z okna widziałem kilkanaście miejsc, gdzie może siedzieć ktoś z rurką odbiornika. Balkon po drugiej stronie ulicy były by idealnym rozwiązaniem. Ale kto to jest? rosjanie? Chińscy komuniści? Własna sieci wywiadowcze hindusów?
  
  
  Nie mogłem sobie przypomnieć, żebym kiedykolwiek разоблачали tak wcześnie na misji. Czułem się jak myśliwy, który odkrył, że prześladuje go niedźwiedź grizzly, którego nawet nie widziałem.
  
  
  Zanim zdążyłem zebrać myśli, zobaczyłem ruch na zewnątrz. To było szybkie, nieznaczny ruch, jak u zwierzęcia, które mają swoją ofiarę.
  
  
  Dalej ulicą do księgarnia spadł drugi cień. Potem pojawiła się cała horda, dziesiątki ludzkich kształtów z kamieniami, kijami i improwizowanych włóczniami w rękach.
  
  
  Pierwszy kamień uderzył o żelazne poręcze i odskoczył. Kolejnym stracone małe okienko w drzwiach. Następnie duże okno, za którym stałem, było złamane trzecim kamieniem. Ja отпрыгнул temu, aby uniknąć spadającego szkła.
  
  
  — Potrzebują cię — krzyknął za mną Randy Świat. — Wiedzą, że tu jesteś.
  
  
  Ja się zgodziłem. Próbowali dokończyć pracę, która była nie powiodło się na ulicy, tylko tym razem zrobili to pod przykrywką buntu.
  
  
  Odszedłem od okna i zaciągnął Lily za sobą. Jej oczy były szeroko otwarte ze strachu. Kiedy weszliśmy do salonu, jej ojciec zamknął za nami drzwi.
  
  
  — Idziemy — rozkazał ja. "ty i twoja córka... szybko przez tylne drzwi."
  
  
  Chciał powiedzieć. Delikatnie pchnął go do drzwi. Spojrzał na mnie, mrugnął, a następnie skinął głową i poprowadził mnie do spiżarni. Świat otworzył zewnętrzne drzwi i do połowy wyszedł na zewnątrz. Jego krzyk rozległ się nagle i upadł z powrotem do pokoju z трехфутовым włócznią w pierś, a jego miękkie, poważne oczy były już głębokimi jeziorami śmierci.
  
  
  Ja zatrzasnął drzwi i rozbił jedyną lampę w pokoju.
  
  
  Znaleźliśmy się w pułapce, schwytane zarówno z przodu jak i z tyłu. Dziewczyna chciała coś powiedzieć, ale ją zgasiłem huk bomby zapalające w księgarni. Byliśmy przyparci do muru — ogień z przodu i tłum za nami.
  
  
  
  Trzeci rozdział
  
  
  Nie zdążyłem się ruszyć, jak pod drzwiami księgarni wypłynęła strużka płonącego paliwa. Ja przeskoczył przez ciało Pokoju i usiadł pod ścianą. Kiedy otworzyłem tylne drzwi cal, kula uderzyła w drzewo, i w drzwi uderzyła kilkanaście kamieni. Szybko zamknął drzwi i zatrzasnął klapę. Patrząc w okno po prawej stronie od drzwi, zobaczyłem, jak z portyku wybiegła postać i szybko strzelił, po czym mężczyzna spadł na ziemię. Drugi ulewa pocisków i kamieni trafił w drzwi i rozbił okno.
  
  
  Lily набросила dywan na spalanie benzyny i pogasiła płomień, ale wkrótce ogień w księgarni uciekł z drewnianymi drzwiami.
  
  
  Już prawie zdecydowałem się uciec przez tylne drzwi, kiedy wybuchła druga granat. Tylne drzwi były zamknięte płonącą benzyną. Byliśmy zamknięci w pułapce.
  
  
  — Lily, czy jest inne wyjście?
  
  
  Płakała prawie histerycznie i potrząsałam nim głową. Poszedłem na drugi koniec pokoju. Był zatkany stare foldery, tekturowymi pudłami, szufladami. Ja pociągnął je w dół. Musi być droga ucieczki. Lily usiadła obok ojca i wzięła go za rękę. Wskoczyłem na skrzynie i spojrzał w górę. Wydaje się, tam był jakiś występ.
  
  
  Wspinaczka przez ułożone na siebie pola, zdałem sobie sprawę, że znajdują się one na wąskie schody. Poszedłem na górę. Utwór ciągnęły się na całą szerokość pokoju, a w końcu były drzwi. Podbiegłem do niej, znalazł długopis i przekręcił ją. Drzwi były zamknięte. Moja noga wystrzeliła i trafiła w drzwi obok zamku. Drzwi otworzyły się. Latarki nie przebił ciemność i zobaczył jeszcze jedną szczelinę, ale schody prowadzące w dół, nie było.
  
  
  — Lily, chodź szybciej.
  
  
  Ona ze zdziwieniem podniosła oczy i podekscytowana pobiegła po schodach. Ostrożnie przeszedł pierwszy dom, potem drugi. W trzecim domu otworzyły się drzwi na pachnący wieczorne powietrze. Pod nami leżał pasa. Zawisłem na gzyms i upadł na ziemię. Złapałem Lily, kiedy ona skakała, i poprowadził ją do samochodu. My powoli zaczynamy. Za nami mogliśmy zobaczyć płonący płomień księgarni i słyszeć syreny w oddali. Kiedy byliśmy w bezpiecznej odległości od hordy, zatrzymałem "mercedes" i odrzucił głowę.
  
  
  Odetchnąłem głęboko i pogrążył się w autohipnozy, którego nauczył się w stanach ZJEDNOCZONYCH. Przez kilka sekund pogrążył się w lekki trans. Wydawało mi się, że budzę się od dłuższego regenerujący sen i słyszę, jak Lily mówi cicho obok mnie.
  
  
  "Wiedzieliśmy, że to się stanie" — powiedziała płacząc.
  
  
  'Kto?'
  
  
  "Mój ojciec i ja. Kiedy zgodził się pracować dla ciebie, powiedział, że pewnego dnia umrze... gwałtowną śmiercią. To była cena, którą musimy zapłacić, aby uciec z biednych ulic, aby mieć dom i jedzenie. Teraz zapłaciliśmy cenę.
  
  
  Chciałem powiedzieć, że to pocieszające, ale nie mógł znaleźć słów.
  
  
  'Gdzie idziesz? Masz rodzinę?'
  
  
  — "Nie możesz zabrać mnie do mojego wujka? Być może on będzie w stanie zadbać o mnie".
  
  
  Kiwnąłem głową, a ona dała mi adres. Do niego było tylko kilka przecznic. Zatrzymałem się przed imponującym domem na Old Court House Street.
  
  
  "To musi być on pracuje do późna" — powiedziała. "On zawsze tak robi".
  
  
  Gdy wyszła, nazwałem jej nazwę mojego hotelu. — Jeśli będziesz potrzebował pomocy, zadzwoń do mnie, Lily.
  
  
  Spojrzała na mnie swoimi interesującymi zielonymi oczami i выдавила z siebie uśmiech. "Panie Matson, już pomogły mi na tyle, na ile pozwoliły bogowie. Uratowałeś mi życie.'
  
  
  Odwróciła się i pobiegła do drzwi.
  
  
  U siebie w hotelu patrzę na pokój, na wypadek, gdyby do mnie przyszedł nieproszony gość. Wszystko wydawało się w porządku. Włączyłem radio, wziąłem prysznic i się ubrałem.
  
  
  Dopóki nie zawiązał krawat, radio Kalkuty donosił o jeszcze jednym politycznym wybuchu. Tym razem bomba trafiła w dom rosyjskiego wice-konsula, i komuniści byli w furii.
  
  
  "Rosyjski konsul Aleksander Sokołow dziś zażądał, aby indyjskie wojska wzmocnić ochronę wszystkich wokół domów rosyjskich urzędników i dla wszystkich obiektów, związanym z Rosją" — powiedział prowadzący. "Sokołów również zażądał, aby cały personel konsulatu USA został wygnany z miasta, jeśli nie zostaną natychmiast przerwane ataku na rosyjski personel i rosyjską własność".
  
  
  Ja cichutko присвистнул. To było coś nowego w kręgach dyplomatycznych. Nigdy nie słyszałem, aby jeden kraj prosiła inną wysłać dyplomatów trzeciego mocarstwa. Skutki były okropne. Nic dziwnego, że Hawke i departament stanu byli zaniepokojeni.
  
  
  Ale dlaczego zostały popełnione zamachy? Ja do tej pory nie miał pojęcia, dlaczego rosjanie rzucali bomby. A dlaczego w Kalkucie?
  
  
  Być może pytanie było łatwiejsze. Indie były uosobieniem demokracji w Azji. Anglicy pozostawili po sobie uporządkowany system, który w niektórych miejscach działa bardzo dobrze, a w innych była odpowiednia. Ale w Kalkucie ponieśli poważną porażkę.
  
  
  Możliwe, Чоени Mehta mogłaby dać mi jakieś wskazówki, niezbędne, aby dowiedzieć się, kto stoi za tymi trudnościami.
  
  
  Poznać jej adres było łatwo, mimo, że w książce go nie było. Po kilku telefonów byłem w drodze.
  
  
  Mieszkała w jednym z najstarszych "pałaców" na Chow-ringi-road, luksusowym domu, paweł na stronie od drogi na dużej działce, otoczonej wysokim metalowym płotem i pokrytych niebieskim płytkami ceramicznymi. Podjazd prowadził do bogato zdobionym, ale trwałe żelazną bramą. Sikh ostro spojrzał na mnie, powiedział coś przez telefon, a potem zrobił gest i otworzył wielkie wrota. Ja jezdzilem i usłyszał, jak za mnie strzelali bramki.
  
  
  Zaparkowałem na podjeździe między Rolls-Royce Silver Cloud i niechlujnym Land Rover.
  
  
  Mnie czekała młoda indianka i przeprowadziła mnie przez dziedziniec, obok ogrodu z wiatą, ścieżką obok basenu i przez drzwi po drugiej stronie ogromnej rezydencji.
  
  
  U Чоени było mieszkanie w oficynie dużego domu. Spotkała mnie u drzwi.
  
  
  — Znalazłeś mnie — powiedziała i uśmiechnęła się. — Tak myślałam, że mógłbyś to zrobić.
  
  
  Odwróciła się i pokazała mi piękne sari, która została na nią. Ręka i ramię z miękkiej, delikatnej niebieskiej bluzki były widoczne, ale większość ich ukrywał szalik, свисавший z jej lewego ramienia i ubrany pod prawą rękę. To był jedwabny szal setek kolorów z zawiłych wzór na npp i gdzieniegdzie figurki, haftowane ręcznie na jedwabiu. Sari развевалось po podłodze. "Piękne... i kobieta, i sari".
  
  
  Uśmiechnęła się i spojrzała na mnie swoimi brązowymi oczami.
  
  
  — A pan, proszę pana, dobrze i drogo ubrany, ale pistolet jest widoczny u ciebie spod lewej ręki. Czy wszyscy amerykańscy producenci fajerwerków noszą broń?
  
  
  Zaśmiałem się, aby ukryć swoje zdziwienie. Większość doświadczonych oczu nie mogą wykryć wilhelminę, tim, bo to leży w mojej kurtce. Ale tę kurtkę dał mi Hawke, a ona nie była tak dobrze z nich, jak moja.
  
  
  "W obcym kraju nigdy nie wiesz, czego się spodziewać".
  
  
  Choni nie została określona. Ona spojrzała pokoju, po czym machnięciem ręki. — Co myślisz o moim pokoju?
  
  
  To była ekscytująca pokój. Skrzyżowanie złych modemów i pop-artu z odrobiną czarnego humoru. Ja tak, i powiedział, ona zmarszczyła brwi.
  
  
  "Nie bądź okrutny, musisz być dla mnie miły".
  
  
  'Dlaczego?'
  
  
  "Oto jak inaczej zrobić wrażenie na kobiecie".
  
  
  — Dlaczego miałbym ci zaimponować?
  
  
  "Zawsze wiadomo, że amerykańscy mężczyźni próbują uwieść każdą nadchodzącą kobietę".
  
  
  Skinęła głową do kogoś, kogo nie widziałem, i przeprowadziła mnie do rozkładany szklany drzwi, które otwierały się na ładny balkon. Tam rosły kwiaty, małe krzewy i drzewa. Chociaż wszedłem na pierwsze piętro, byliśmy teraz na drugim piętrze, z widokiem na rzekę. Pod sobą zobaczyłem żółte płomienie małych ognisk.
  
  
  — Pogrzeb — wyjaśnił Чоени. — To miejsce kremacji u dopływu Gangesu, rzeki Hooghly.
  
  
  Zastanawiałem się, czy wykonuje teraz Чоени zadanie, czy wie, kim jestem naprawdę, i czy wie coś o napadzie na sklep tej nocy. Nic nie powiedziała. "Rodzina uważa ciało do rzeki w celu oczyszczenia", — powiedziała ona. "Wtedy syn раздробит czaszka".
  
  
  — Czaszka rozbijają? — spytałem z niedowierzaniem. — U trupa?
  
  
  "Oczywiście; musimy uwolnić duszę, zanim ciało zostanie spalona.
  
  
  — A popiół?
  
  
  — Jego wrzucały Domy, kasta, która zajmuje się кремацией dla nas. Po przesiewania pyłu na wykrywanie złotych pierścieni i tym podobne. Więc zapewnić sobie środki do życia".
  
  
  Następnie odwróciła się i wzięła szklankę sherry u sługi, подошедшего do nas z tacą. Zrobiłem łyk i okazało się, że jest to doskonały jerez.
  
  
  Wkrótce służąca wróciła i oznajmiła, że jedzenie jest złożony. Spodziewałem się fantastycznej indyjskie jedzenie, dużo ryżu i curry, ale, jak powiedziała Чоени, jedliśmy, jak mieszkańcy wsi. Jedzenie było prawie skąpe, pomimo talerze ze złotym obramowaniem i sztućce z drogiego srebra.
  
  
  'Cukinia,' — powiedziała, kiedy jadłem zielone warzywo.
  
  
  "I chapati", — dodała, gdy przebiłem wtyczką płaską bułkę w kształcie naleśnika. Był чечевичный sos z ryżem i kilka kawałków mięsa koziego, ale raczej nie był to luksusowy, jedzenie, której się spodziewałem w takim domu, jak jej.
  
  
  Чоени wyjaśnił: "Ta prosta jedzenie mieszkańców wsi przypomina mi, że nic nie zarobiła. Bez bogactwa mojego ojca... — urwała i podniosła oczy. "Rozumiesz?" zapytała.
  
  
  Kiwnąłem głową. Bieda, bieda, śmierć, które codziennie spacerowaliśmy po ulicach Kalkuty, podkreślali jej słowa. Miałem nadzieję, że ten вдумчивая, piękna kobieta była po naszej stronie.
  
  
  Po kolacji poszliśmy do salonu i włączyła dźwięk stereo. Muzyka była wschodniej, chociaż nie sądzę, że myślała, że ja oceniam диссонансы bębnów, talerzy i dźwięk liry korbowej.
  
  
  "Zastanawiam się, dowiedzieć się o ciebie" — powiedziała, stojąc naprzeciwko mnie, skromnie krzyżując ręce na piersi. "Mi ciekawski mężczyzna, który idzie na wszystko, aby spotkać kobietę, której nigdy nie widział, mężczyzna, który również nosi broń".
  
  
  — Ty sama nie jest do końca jasne — powiedziałem. "Większość pięknych kobiet ignorowali by taki niezdarny ponownie zainteresować ich".
  
  
  Roześmiała się i przeszła obok mnie do wbudowanego baru przez cały pokój.
  
  
  — Czy kiedykolwiek strzelali do kogoś, panie Matson? — ostro zapytała.
  
  
  Wziąłem ją za rękę i odwrócił do siebie i pociągnął do przodu. "Tylko w pięknych kobiet, które za dużo mówią".
  
  
  Była gotowa, kiedy pochylił się, aby ją pocałować. Ona owinięte rękami moją szyję i przycisnął moją twarz do swojej. Pocałunek zaczął się delikatnie, a następnie przybrał na sile, aż nasze usta się nie rozeszły się, i mój język nie wszedł w jej usta. Ona cicho westchnęła, a następnie wydała ręce i odeszła ode mnie.
  
  
  — Myślę, że powinniśmy porozmawiać — powiedziała. "Dopiero co się poznaliśmy, a ja nie znam ciebie i..."
  
  
  Moje usta скользнули na miękkim miejsc poniżej jej szyi, a jej zarzuty padły delikatnie.
  
  
  Po kilku minutach byliśmy w jej pokoju, drzwi były zamknięte, a ja tylko że znowu ją pocałował. Leżeliśmy na łóżku. Чоэни cicho zaśmiała się, usiadła i zdjęła z sari piękny długi szalik. — Chodźmy się wykąpać, — zaproponowała ona.
  
  
  'Serio?'
  
  
  "Tak, oczywiście. Teraz.' Ona облизала usta końcówką języka. — A teraz musisz mi powiedzieć, co masz z sobą kąpielówek.
  
  
  "Nie potrzebuję tego".
  
  
  Nie pomógł jej rozpiąć niebieską bluzkę i okazało się, że nie ma stanika. Jej piersi набухли, pełne i dojrzałe, i kończyły się stałymi ciemnymi sutkami. Znów pocałowała mnie, a jej usta przylegali moim. Ona rozpiął moją koszulę i po chwili oboje byliśmy nadzy.
  
  
  Wzięła mnie za rękę i delikatnie przeprowadziła przez cały dom schodami w dół do basenu. Na głębokiej stronie były lampy. Para leżaków stała u stopni na płytkiej stronie.
  
  
  Ona podbiegła do krawędzi i płynnie zanurkował w wodzie. Zanurkowałem za chwilę. Poszukałem jej pod wodą, przypłynął do niej, pocałował w usta i mocno przytulił. W końcu przytulił, dysząc.
  
  
  Nie było powodu, coś mówić. Jesteśmy подплыли na schodach, i spędziłem ustami po jej policzkach do szyi, ramion i nabrzmienia piersi. Ona jęknęła, kiedy moje usta się dopełnił wokół ostre brodawki. Ona przesunęła się z powrotem w wodę i przyciągnęła moją twarz do płaskiego brzucha poniżej pępka.
  
  
  Chwilę później znów byliśmy na schodach, a jej ciało погладило moją klatkę piersiową, a następnie pogłaskałam mój mokry brzuch i скользнуло poniżej, dopóki nie jęknął z rozkoszy.
  
  
  Trzymałem ją prosto, nabrał w dłonie wody wylał na jej gładkie piersi i patrzył, jak ona płynie między i wokół wznoszących się szczytów. Wepchnęła mnie z powrotem do wody, a następnie odwróciła się i поманила mnie, полуплавая, nogi szeroko rozstawione. Ja ostrożnie wsunął się do przodu, przesuwając rękami po jej wysokiej загорелым холмикам, głaszcząc płaskie sutki, dopóki nie stanęły wysokie, twarde i pytająco podekscytowany. Pochyliłem się do przodu i zsunął się ustami od jednej piersi do drugiej, aż nie usłyszał jej cichy jęk i nie sięgnęła po mnie.
  
  
  I zsunął się po niej w wodzie, jak amfibia, mocno przycisnął ją do siebie, a następnie mocno i dokładnie pchnął ją, ona wydała krzyk bólu i zaskoczenia. Nurkujemy, objąwszy się pod wodę. Przez kilka chwil wyszliśmy z wody ponownie. Podniosła nogi i owinięte nimi moje plecy. Jesteśmy dryfował miękkimi, delikatnymi ruchami w jakimś podstawowym rytmie, który wysyłał fale uderzeniowe w naszych ciałach.
  
  
  Usłyszałem, jak krzyknęła, kiedy ponownie zaczął tonąć. Tym razem możemy poślizgnęliśmy się, ale nie hamowała.
  
  
  Poczułem, jak wyciągnęła ręce, aby podnieść nas na górę. Kiedy pojawiły się na powierzchnię, Чоени wydała długi i cichy jęk, coś w rodzaju prymitywnego tchu zaspokojenia i zwolnienia.
  
  
  Powoli płyniemy z powrotem do schodów, wciąż obejmując się nawzajem. Chwilę leżeliśmy patrząc w gwiazdy, cicho szepcząc do siebie.
  
  
  Dwadzieścia minut później wyszliśmy z wody, takie zrelaksowany i освеженные, że prawie zapomniałem na chwilę, po co byłem w Kalkucie.
  
  
  Jesteśmy uprzątnięto siebie i udał się z powrotem w jej sypialni na piętrze domu, skąd rozpościerał się widok na miliardy świateł Kalkuty.
  
  
  - Odsunęła włosy z oczu.
  
  
  — Masz do czynienia z zupełnie innymi rzeczami niż fajerwerki, prawda? Przybyliście tutaj, w mieście, dziś rano. Udał się do konsulatu USA, a potem postanowił spotkać się ze mną. Dlaczego?'
  
  
  Ja nic nie mówiłem.
  
  
  Większość amerykańskich biznesmenów przybywających do Kalkuty, nie mają dostępu do własnego samochodu amerykańskiego konsula. Widziałam ten samochód sto razy. Trzeba być kimś wyjątkowym. A Patsy z Calcutta News — moja przyjaciółka. Zadzwoniła do mnie dziś po południu i powiedziała, że ktoś o mnie pytał. Чоени cicho zaśmiał się. "Musiałem zagrać dodatkowy set, podczas gdy czekałam na twoją parafii". Pocałowała mnie w nos. "Cieszę się, że doczekała się".
  
  
  Moja początkowa panika zniknęła. Mogła dowiedzieć się o tym wszystkim od indyjskiej tajnych służb, a może i sama się o tym przekonać. Była jasna kobietą. To, co powiedziała, mogło pochodzić z prostej obserwacji.
  
  
  Pocałowałem jej kuszące usta. "Dlaczego piękne kobiety zawsze zadawać najtrudniejsze pytania?"
  
  
  — Mam jeszcze jeden dla ciebie. Chcesz zostać tu ze mną, gdy będziesz w Kalkucie?
  
  
  Oboje byli jeszcze obnażone. Spojrzałem na jej wspaniałe ciało, pocałował pełną pierś i powiedział: "chciałbym spędzić cały swój czas z tobą, Чоени".
  
  
  — Pięknie — powiedziała, ponownie przyciskając moje usta do jego drżącą pierś.
  
  
  Kiedy przyjechałem tam w 2 godziny w nocy, przy wejściu do hotelu stał uzbrojony żołnierz. Miał broń w etui i karabin na ramieniu. Kiedy przechodziłem obok niego, oddał cześć.
  
  
  Następnego ranka wstałem o dziewiątej, bo usłyszałem pukanie do drzwi. Przyszedł kurier z paczką. To była pilna proszę zadzwonić do konsulatu. Ubrany, podaję swój tranzystorowy odbiornik i złapał koniec wiadomości Radia Kalkuty.
  
  
  "...i konsul powiedział, że budynek znaczące szkody. Wczoraj były łuskane jeszcze dwa budynki związane z USA: biblioteka służby Informacyjnej USA i biuro American Express w centrum Kalkuty".
  
  
  Wydaje się, że w nocy sytuacja się zmieniła. Rosjanie w Kalkucie nie były jedynym celem. Teraz specyfikę i z amerykanami. "Konsul USA więcej nie komentował, — kontynuował mówca — i policja odmawia się spekulacje, dotyczące tego, czy są powiązane ostatnie incydenty z ostatnich wybuchów majątku Związku Radzieckiego. Zagraniczne nowości...
  
  
  Wyłączyłem radio, szybko ubrał się i zadzwonił do konsulatu. Zadzwoniłem Слокуму, jak i spodziewałem się, i chciał ze mną porozmawiać teraz. Byłem w jego gabinecie za dziesięć minut.
  
  
  Przez okno widziałem, jak mała bomba uszkodziła rogu dużego budynku. Robotnicy byli już zajęci usuwaniem uszkodzeń, a policjanci splądrowali завалах.
  
  
  Co do Слокама, to jego pewność siebie legła w gruzach. Jego ręce drżały, kiedy próbował zapalić papierosa. Biurko, wczoraj taki schludny, teraz był zawalony papierami, i musiał szukać popielniczkę.
  
  
  'Słyszałeś?' — zapytał ciężko. Kołnierzyk jego białej koszuli był расстегнут, i nie ogolony. Miałem wrażenie, że teraz jest bardziej podatne na takim ludziom, jak ja, niż kiedy po raz pierwszy się spotkaliśmy.
  
  
  — O trzech zamachów?
  
  
  "W sumie było siedem, w tym dwie nasze samochody eksplodowały. Właśnie rozmawiałem przez telefon z rosyjskim konsulem, który powiedział o swojej niewinności. Wezwaliśmy u ambasadora w New Delhi uprawnienia poprosić o przyjazd indyjskich wojsk ochrony konsulatu i innych amerykańskich obiektów".
  
  
  Слокум wstał i gestem zaprosił mnie do pójścia za nim. Wyszliśmy na zewnątrz i wsiedliśmy do "mercedes", który mi pożyczył.
  
  
  "Muszę ci coś pokazać, że znajdziesz interesujące", — powiedział on. "Ja nie twierdzę, że wiem prawdziwy cel twojej obecności tutaj, ale wiem, że muszę mieć maksymalne wsparcie i pomoc w tej delikatnej sprawie".
  
  
  Zatrzymał samochód na bulwarze dużego, kamiennego budynku. Czerwona flaga z sierpem i młotem macha nad budynkiem. Trzy tuziny zbrojnych indyjskich żołnierzy stojących na warcie z dwóch stron budynku. Oba wejścia są chronione barykady z worków z piaskiem. To było jak dekoracje do filmu wojennego.
  
  
  "Sokołów, rosyjski konsul tutaj, mówi, że jest gotowy do działania natychmiast, jeśli budynki będą podlegać nowym zbombardowane. To było wczoraj. Teraz narzeka, że nie miał nic wspólnego z ataków na nas".
  
  
  — Więc eskalacja rozpoczęła się — powiedziałem.
  
  
  "Cała ta sytuacja rozwija się jak na śnieżki, widziałem to w Algierii. Kulka zaczyna się toczyć, i nagle leci tak szybko i staje się tak duży, że nikt nie może go zatrzymać. Zbyt wiele różnych stron walczą ze sobą. Jeśli się z tym nie skończyć, znajdziemy się na beczce prochu. I jeśli ta beczka wybuchnie, indyjski rząd może być свергнуто. Kalkuta może bardzo szybko przekształcić się w miasto, gdzie tysiące buntowników będą biegać z bombami, lub płonącymi pochodniami i walczyć ze sobą, aby zobaczyć, kto pierwszy podpali lont. I wtedy znajdziemy się już w środku.
  
  
  Spojrzałem jeszcze raz na barykadę z worków z piaskiem i zrozumiałem, że on ma rację. Chciałbym być gdzie indziej.
  
  
  — Planujesz zorganizować stref wokół konsulatu, prawda?
  
  
  Слокум skinął głową. — Zatrudniliśmy pięćdziesiąt osób z bronią. Będziemy ich używać, dopóki nie otrzymamy indyjskich żołnierzy".
  
  
  'Dobry. Gdzie znaleźć odłamki, zebrane przez policję po eksplozji?
  
  
  — Są u Амартии Raja z policji. Jest on również członkiem Czerwonego калькуттского komitetu i doradcą dowódcy generała, który teraz dowodzi Zachodniej Бенгалией w warunkach stanu wojennego. To dobry człowiek. Слокум zapisał adres i dał mi go.
  
  
  — A co z rzeczy, o które prosiłem?
  
  
  "Kazałem umieścić je w bagażniku", — powiedział on. Powoli przejechał obok rosyjskiego konsulatu i skierował się z powrotem do swojego gabinetu. Zatrzymał się na chodniku, a ja wślizgnąłem się za kierownicą, kiedy wyszedł.
  
  
  Zadzwoniłem do niego i poprosił poczekać, aż napiszę telegram z najwyższym priorytetem, i poprosił, aby wysłać ją do mnie do Waszyngtonu.
  
  
  Ponownie uruchomił silnik, ale on położył mi rękę na ramieniu i spojrzał w zamyśleniu.
  
  
  — Będzie spotkanie, które może cię zainteresować... specjalne spotkanie Czerwonego Калькуттского Komitetu. Mamy Świecie zaproszeni. W skład komitetu wchodzą dziesięć, piętnaście biznesowych, kulturalnych i wojskowych działaczy. To próba rozwiązania problemów, które wgryzają się w to miasto na części".
  
  
  "Wygląda na posiedzenie izby gospodarczej" — zaprzeczyłem. "Jest mało prawdopodobne, to moja specjalność".
  
  
  — To zorganizował pułkownik Chang Wu. Ekscytujące facet. Ma duże interesy żeglugi i stali, a także w ponad pięćdziesięciu innych przedsiębiorstwach. Stał obok z Czang kaj-kiedy stary generał walczył z komunistami w Chinach. Udał się do Indii, po tym, jak Chan został pokonany. Teraz jest milionerem, bardzo bogaty, schludny człowiek, który ma coś do stracenia, gdy Kalkuta zaświeci się. Powiedział mi, że zbuduje dla nas i rosjan most pokoju".
  
  
  — Jak mam się wtrącać?
  
  
  On zmarszczył brwi, rozważając odpowiedź.
  
  
  — Trzeba być biznesmenem, ekspertem w боеприпасам. Warto skorzystać z twoimi talentami teraz, kiedy jesteś w mieście. To usprawiedliwienie, które dałem policji, gdy mówiłem im, że chcesz badać odłamki bomby. Przy okazji... — On nie, i zobaczyłem, że on szuka poprawną odpowiedź. "Cóż, mam na myśli, że w tych okolicznościach w spotkaniu z komunistami jest element ryzyka. W końcu... bomba w konsulacie... No, mogła kogoś zabić mnie, na przykład. I masz... jak by to powiedzieć... doświadczenie w tych sprawach.
  
  
  Ja w duszy uśmiechnął się. Był przerażony, i nagle stał się cennym przyjacielem.
  
  
  — Oczywiście — powiedziałem. 'Będę.'
  
  
  "Dom Pokoju", — powiedział on. "Chińska restauracja na Park street".
  
  
  Westchnął z ulgą i wymienił na czas. Ja słyszałem, przechodząc przez bramę, i chciałem krzycząc na niego, aby powiedział prawdę. To, że byłem blisko niego, nie ma dla niego żadnej ochrony.
  
  
  Nikt nie był bezpieczny w Kalkucie, aż w każdym zakątku miasta wybuchały bomby.
  
  
  
  Rozdział 4
  
  
  
  
  Czułem rosnące napięcie w mieście, gdy jechał pod adresem na ulicy Old Court House. Tłumy wyległy na ulice. Tylko wysokie piętrowe autobusy były wystarczająco silne, aby stać się cywilizacją ludzkie rzeki, więc pojechałem tuż za jednym z autobusów, aby расчищал drogę przed sobą. W ciągu ostatnich kilku kwartałów dzieci na chodniku, rozpoznawali we mnie amerykanina i uciekli w pobliżu maszyny, szyderstwem i puszczając prymitywne uwagi na tej religii dialekcie, którego nie rozumiałem. Dorośli z zaciekawieniem patrzyli na mnie i byli zadowoleni z kwaśną twarzą, świadczącym o rosnącej nienawiści do cudzoziemców, учинившим tyle przemocy w ich mieście. Kiedy dotarłem do policji, byłem zaskoczony, widząc, że to był budynek, w którym zatrzymałem się Lily Świat zeszłej nocy. To było oczywiste, ale mi jakoś do głowy nie przyszło, że jej ojciec może być krewnym policjanta. Takiego agenta, jak Randy Świat, potrzebne były kontakty w kręgach oficjalnych, aby być użyteczne ACH.
  
  
  Z przodu budynku było ściśle oficjalnym, z tradycyjnymi kolumnami i szerokimi zużyte schodek, gdzie ubodzy czekał na jałmużnę. W tylnej części znajdowały się pomieszczenia mieszkalne urzędników. Gdy szedłem w szerokim kamiennego chodnika, do mnie podszedł dwóch pracowników ochrony. Mnie grzecznie zapytali, czego chcę. Kiedy powiedziałem, że chcę rozmawiać z panem Rajem, mnie wpuścić do środka przez boczne drzwi. Zetknąłem się z sekretarką i po chwili znalazł się w dużym gabinecie ze stalowym stole, szafy na dokumenty i gołą żarówką, свисающей z sufitu na środku pokoju.
  
  
  Амартия Raj był imponującym mężczyzną, ponad pięć stóp wzrostu, szerokie i mocno złożonym, co było nietypowe dla hindusa. Był ubrany w zachodni garnitur, ale na obu nadgarstkach miał miedziane bransoletki o szerokości dwóch cali. — A, panie Matson — zaczął. "Twój konsulat звонило... powiedzieli, że po przyjeździe".
  
  
  Wyciągnął rękę i gestem wskazał mi krzesło naprzeciwko biurka.
  
  
  "Jestem tutaj, aby kupić fajerwerki i proch — zacząłem — ale panie Слокум poprosił mnie popatrzeć za tymi zamachami, bo materiały wybuchowe — moja specjalność".
  
  
  Cienka uśmiech расползлась w twarz policjanta-hindusa, i zdałem sobie sprawę, że ani na chwilę nie uwierzył w moją historię o moim osłonie, ale wyraźnie nie miał zamiaru atakować mnie w tej sprawie.
  
  
  "Oczywiste jest, że amerykanie chcą przyciągnąć do sprawy swoich ludzi. Oferujemy ci całą możliwą pomoc".
  
  
  "Można obejrzeć fragmenty bomby?"
  
  
  "Oczywiście" — powiedział, zwracając się do szafy, gdzie rozpakowany zardzewiałą puszkę. "To cała bomba, która nie wybuchła, chociaż u niej spalony knot". To było prawie to samo, co bomba, którą pokazał mi Hawke, za wyjątkiem tego, że z obu stron w banku przebito otwory, stany długim kawałkiem liny.
  
  
  "Zapomnij o odciskach palców, panie Matson — powiedział. "Mamy kilka egzemplarzy, ale z ośmiu milionów osób w Kalkucie u nas bardzo mało linii papilarnych w naszych sprawach".
  
  
  — Do czego ta lina?
  
  
  — Tego nie wiemy. Może być, aby nosić tę rzecz. W Indiach kochamy równoważyć rzeczy. Kobiety noszą na głowach dzbany, kosze, a nawet kamienie. Chłopcy i dziewczęta wiązane liny do małych przedmiotów, aby nosić je, na przykład, do książce lub butelce. Wtedy mogą kołysać tę sztukę na liny, zatrzymać ją, bawić się z nią podczas spaceru". Raj podniósł bombę za linę i pokazał mi, jak można ją kołysać. "Ale ja naprawdę nie mogę sobie wyobrazić, aby ktoś wymachiwał tym, jak zabawki".
  
  
  — Jakieś ślady?
  
  
  Raj podszedł do okna. "Nie tak skuteczne, jak twoja policja w Stanach Zjednoczonych. I mamy osiem milionów podejrzanych. Mówią, że w Kalkucie mordercę można wynająć za dziesięć rupii, a gang — za pięćdziesiąt rupii.
  
  
  — Znalazłeś coś rano po ataku na konsulat?
  
  
  On pokręcił głową i poprowadził mnie korytarzem do policyjnego laboratorium. W ciągu godziny z dumą demonstrował mi procedury, którymi kierowali się przy dokładnym zbadaniu każdego ataku.
  
  
  Ale kiedy wycieczka się skończyła, nie wiedziałem nic więcej, niż wcześniej. Bomby wszystkie były prymitywne, domowej roboty. Nie więcej, niż banki, wypełnione potash saletrą.
  
  
  Raj bezradnie wzruszył ramionami. — Kilka kawałków liny, stara banku... to wszystko, co zostawiliśmy nasze terroryści. Jest to bardzo frustrujące. Wydaje się, że pojawiają się znikąd... niewidzialne, niesłyszalne — póki nie wybuchnie". Obiecał trzymać mnie na bieżąco, ale wyprowadził mnie z budynku, tak umiejętnie, że jestem pokręcił głową. Nigdzie nie trafiłem.
  
  
  Potem zobaczyłem Lily. Była na podwórku jednego z domów za posterunkiem policji.
  
  
  Nie odwrócił się, nie chcąc, aby ona mnie zobaczyła, ale ona zawołała mnie i pobiegła do mnie. Zanim podeszła do mnie, zobaczyłem psa, który prowadziła, doskonały owczarka alzackiego, bardzo silnego zwierzęcia.
  
  
  — To dla ciebie, panie Matson — powiedziała, zatrzymując się z psem. Spojrzała na mnie zielonymi oczami, w których odbijał szok od śmierci jej ojca. Wydawała się taka przygnębiona, że nie raz ją sobie: "To Książę", — powiedziała ona. "Mój ojciec trenował go... on chciał, aby on był u ciebie".
  
  
  Bestia cicho siedział obok niej, i przypomniałem sobie, co mi powiedział Hawk. Randy Świat nauczył psa wykrycia materiałów wybuchowych.
  
  
  "Był u nas w budzie", — powiedziała ona. — Zabrałam go dziś rano. To piękne zwierzę. Może ...'
  
  
  Położyłem rękę na jej ramionach, a ona zamilkła w pół zdania. — Dobrze — powiedziałem. — Ja go wezmę.
  
  
  Znów wydawała się zaskoczona, ale jej wzrok podążył za moim, gdy spojrzałem w okno biura Амартии Raja.
  
  
  — O tak, wujek Raj. Był bardzo miły dla mnie. Ale dzisiaj wyjeżdżam w Madras. Tam mieszka moja zamężna siostra, z którą będę żyć. Będę w porządku.'
  
  
  Jestem wewnętrznie jęknął. Jeśli u mnie kiedyś była przykrywka dla tego zadania, ja bym go już stracił.
  
  
  — Wiesz wujka z wczorajszego dnia? — On wie, kim jestem? Powiedziała "nie" i powiedziała, że tylko powie mu, że jestem przyjacielem, że przyszedłem, aby wyrazić swoje kondolencje w związku ze śmiercią jej ojca. Potem wzięła psa na smycz i podała mi.
  
  
  — Weź go ze sobą — powiedziała. — Tak chciał mój ojciec. Pobiegła z powrotem do domu, zostawiając mnie samego na podjeździe, prowadzącej na ulicę. Widziałem, że Амартия Raj wciąż patrzy za mną, ale udawał, że nie zauważam go.
  
  
  Podszedłem szybko do samochodu i próbował wsiąść do niej, zanim худощавые chłopcy, zgromadzeni wokół maszyny, znowu dowiedzieliśmy się we mnie amerykanina. Ja bym to zrobił, gdyby pies nie odmówiła. Kiedy otworzyłem tylne drzwi "Mercedesa", on отпрыгнул temu i wyciągnął pasek z mojej ręki. Odwrócił się i zaszczekał, najwyraźniej zbity z tropu. Nie bojąc się, jakie to chłopcy zbliżyli się, krzyczeli na mnie i dokuczał zwierzę kijami. Pies оскалила zęby, ale w żaden sposób nie zareagowała na znajdujące się w niej kamienie.
  
  
  Nie kazał jej wsiąść do samochodu, ale ona zignorowała mnie. Opuściła głowę i принюхалась, a następnie skoczyła do grupy uliczników, którzy otoczyli mnie.
  
  
  Nagle rzuciła się na chłopca i uderzyła kruche ciało na wysokości ramion. Chłopiec krzyknął i podniósł ręce, aby odsunąć оскаленные zęby. Krew tryskała z rany, zanim zdążyłem skoczyć do bestii i ścisnąć palcami jego obrożę.
  
  
  Atak zakończył się równie szybko, jak się zaczęła. Ranny chłopiec zerwał się na nogi i uciekł. Reszta też się rozeszli, a ja zostałam z Księciem maszyny na osobności. On machał ogonem i uśmiechał się do mnie, jakby czekając na komplement. Ja pogłaskała go po pysku, a potem pchnął na tylnym siedzeniu Mercedesa". — Bękart — powiedziałem, siadając za kierownicą. Jak wszystko inne w tej sprawie, był bezużyteczny.
  
  
  Ponieważ nie mogłem pozbyć się go natychmiast, trzymałem go przy sobie, dopóki nie wrócił do hotelu. Tam zatrudniłem hindusa, aby ten zajął się nim. Miałem jeszcze kilka wolnych minut, więc zadzwoniłem Чоени. Chciałem powiedzieć coś o wczorajszym wieczorze, ale nie otrzymał odpowiedzi, więc jestem zadowolony tym, co jej przyniósł kwiaty boleśnie wyglądające portier, od którego pachniało ганджей, narkotykiem, ułatwiającym cierpienia wielu indyjskich biednych...
  
  
  W ciągu pół godziny obdzwoniłem wszystkie zakładów chemicznych, do których udało się dotrzeć, i poinformował ich, że jest zainteresowany kupnem pięciu ton azotanu potasu do wykorzystania w swoich fajerwerki. Znalazłem tylko dwie firmy, które mówią, że mają eksportu licencji i mogą mi pomóc. Zapisałem adresu dla ewentualnego późniejszego sprawdzenia. Nie mogłem sobie pozwolić przegapić szans. W połowie xi wróciłem do wielkiego "Mercedes" i pojechał do Domu na Świecie. Nie widziałem wielu chińczyków w Kalkucie, ale w restauracji, zdaje się, wszystko szło dobrze. Слокум czekał na mnie przy drzwiach. Przyjechałem na pięć minut wcześniej.
  
  
  "Nasi rosyjscy przyjaciele jeszcze nie przybył" — powiedział, kiedy przeszliśmy obok stołów do jednego pokoju z miejscami na dwadzieścia osób. "Pułkownik Wu przyjedzie tutaj, jako przyszły przewodniczący. On mówi, że bardzo ufa swojej misji pokojowej".
  
  
  Usłyszeliśmy rosjan jeszcze przed tym, jak weszli. Atak, głęboki śmiech echem разнесся na cienkie ściany, a раскатистым głosem.
  
  
  — To Aleksander Sokołow, główny z rosyjskich tu — powiedział Слокум. "Jego głównym zadaniem — szpiegostwo". Następnie drzwi się otworzyły.
  
  
  Sokołow był mały i krępy. Był ubrany w gruby dwurzędowy garnitur i chustką otarł pot z łysych. Na ułamek sekundy zobaczyłem błysk rozpoznania w jego oczach; potem spojrzał na mnie tak, jakby nigdy mnie nie widział. Ale on mnie rozpoznał. Spotkałem się z Świecie, lub Вольгинтом, lub pułkownikiem Zero co najmniej dwa razy i oba razy nasz szpieg gra kończyła się remisem. Ale oba razy wypełniłem swoją misję, i wyszedł z odpowiednią czcią, aby uratować swoją głowę w Moskwie.
  
  
  Слокум zrobił oferty w swojej gładkiej dyplomatycznej sposób. Jego uśmiech Соколову wydawała się szczera, choć wiedziałem, że nienawidzi tego człowieka i to, co on robi. Weszło więcej osób, w tym pana Raj z policji, którego wszyscy obecni, wydawało się, szanowali.
  
  
  Został przedstawiony więcej ludzi, a następnie pułkownik Wu. Był jedynym chińczykiem wśród nas. Był to niski mężczyzna w okularach, który nerwowo palcami swoją kozią bródkę, gdy szedł do głównego stołu i gestem zapraszał wszystkich usiąść. Mówił na индусском angielskim, a biorąc pod uwagę, że żył w Indiach dwadzieścia lat, jego hinduski, był zły.
  
  
  "Panowie, teraz bardzo zły czas. Złe dla biznesu, jeśli bomba wybuchnie. Źle dla rosyjskiego, źle dla amerykanina, źle dla wszystkich".
  
  
  Pułkownik mówił o swoim złym индусском jeszcze pięć minut, opowiadając o wielkich sukcesach osiągniętych przez komitet w osłabieniu napięcia i nawiązania bliższych relacji z wojskowymi i cywilnymi administratorów. Następnie on upierał się przy tym, że cała ich praca pójdzie na marne, jeśli ta konfrontacja między Stanami Zjednoczonymi i Związkiem Radzieckim będzie kontynuowana.
  
  
  Zrobił znak kelnerowi-индийцу, który podał mu stos papierów.
  
  
  On dumnie ukłonił się i uśmiechnął się, zadowolony z siebie człowiek, który się odnieść sukces tam, gdzie inni zawiedli.
  
  
  "Znalazłem dobre rozwiązanie" — powiedział. — To na papierze. Proszę uważnie przeczytać oświadczenie".
  
  
  Obserwował nas wszystkich, kiedy schyliły głowy, aby przeczytać oświadczenie, które on nam dał. Na chwilę mogę mieć nadzieję, że znalazł rozwiązanie. Gdyby ten mały chińczyk mógł stać się pośrednikiem między mocarstwami, mógłbym uniknąć swego plugawego zadania.
  
  
  Następnie, bez żadnego ostrzeżenia, Sokołów zerwał się na nogi i warknął. Nie wszystko zrozumiałem, ale mówił głównie po rosyjsku, ale istotą rozumiem. Był wściekły.
  
  
  "Rosjanie nie подбрасывали bomby — krzyczał. To było robione przez amerykanów, aby stworzyć problemy. A teraz próbowali przekonać go do przyznania się do tego, czego nie robili.
  
  
  Spojrzałem na proponowane Wu umowę i od razu zrozumiałem, co miał na myśli Sokołow. To było proste oświadczenie, w którym każdy kraj zgadzała się powstrzymać się od przyszłych ataków na inne suwerenne kraje lub ich własności w mieście Kalkuta, przez co najmniej pół roku.
  
  
  Odpowiedź amerykańskiego konsula był wolniejszy i nieco bardziej godnym, ale nie mogłem zobaczyć zaczerwienioną szyję Слокама nad kołnierzem.
  
  
  — Zabawne — powiedział. "To obraza dla mojego kraju". Wziął papier i rozdarł je na pół. "Stany Zjednoczone sprzeciwiają się tej bezczelnej założenia, że kiedykolwiek uczestniczyli, zgadzali się lub wspierali każdy atak na jakąś własność Związku Radzieckiego w mieście takim jak Calcutta".
  
  
  Sala była w rozsypce. Rosjanie delegaci głośno protestowali, i Raj, który wydawał się taki spokojny w swoim gabinecie, zerwał się na nogi i wyraził poparcie dla planu.
  
  
  "To wszystko, co możemy zrobić, aby zatrzymać ten wściekłego zagrożenie dla naszego miasta" — powiedział.
  
  
  I jedyny anglik na spotkaniu, pulchne bankier z opuchnięte oczy, pochylił się daleko do przodu nad stołem z drewna egzotycznego i mruknął: "Jeśli nie подбрасывали bomby, dlaczego nie wspieracie ten cholerny plan?"
  
  
  Слокум wyszedł z siebie.
  
  
  — Bo w tym oświadczeniu czytamy, że przestaniemy rzucać bomby, idioto. To prawie przyznanie się do winy. Слокум wypluł te słowa. "Cała ta idea jest absurdalna. Dlaczego komitet ten nie domyśla się, kto rzuca te bomby? To by oznaczało prawdziwą pracę.
  
  
  Rozległ się kilkanaście głosów. Sokołow wstał i podszedł do Слокуму. Rozmawiali przez jakiś czas, potem Sokołow zaczął krzyczeć. Chwilę później Слокум też krzyknął. Język był najpierw rosjanie, a następnie angielskim, a następnie hinduistycznych i wreszcie mieszanką wszystkich trzech w ostrych обличительной mowy, która do niczego nie doprowadziła.
  
  
  Pułkownik Wu siedział w swoim fotelu, poza zasięgiem zły słownictwa, i jego małą okrągłą twarz wyrażał zdziwienie i zdumienie. W końcu wstał, ukłonił się lekko i wyszedł z pokoju. W jego spojrzeniu był szok i niedowierzanie.
  
  
  Sokołow wydał chińczyka, a następnie uderzył swoją wielką pięścią w stół, aż w pokoju zapanowała cisza.
  
  
  Panowie, Związek Radziecki nie podpisze tę śmieszną deklarację. To obraza dla nas. Nasza pozycja jest taka i będzie polegała na tym, że Stany Zjednoczone powinny nam 20 milionów dolarów za utratę mienia i życia. Jak tylko ta kwota zostanie wypłacona, będziemy szczęśliwi, aby usiąść i omówić inne nieprzyjemne aspekty tej sytuacji. Czy Stany Zjednoczone zrekompensować szkody wyrządzone przez ich bombami?
  
  
  Poczułem, jak Слокум napięte w swoim fotelu obok mnie; potem wstał i spojrzał na Sokołowa.
  
  
  "Wczoraj w konsulacie USA wybuchła bomba. To też może kosztować czyjeś życie, i domagamy się oficjalnych przeprosin od Związku Radzieckiego".
  
  
  Sokołow zakrztusił szklanką wody, którą pił. Zanim przyszedł do siebie, Слокум poklepał mnie po ramieniu, i wyszliśmy. Слокум czekał, aż wyjdziemy na ulicę, zanim zaczął krzyczeć. Zaskakujące, ale jego gniew był skierowany na pułkownika Wu.
  
  
  "Idiota! Wu — natrętny szalony. Jak on mógł pomyśleć, że coś tak szalonego może być udany? Dlaczego nie zostawił dyplomację dyplomatom? Sytuacja jest bardziej poważna, niż wcześniej. Aż do, co najmniej, tylko krzyczeli na siebie przez telefon. '
  
  
  Spojrzałem na niego i zrozumiał, jak problem wzrosła w wielkości. Dyplomaci teraz osobiście накричали na siebie. Zbyt często w historii oznaczało początek wojny.
  
  
  Próbowałem go uspokoić, ale on nie słuchał. On coś warknął do mnie i ruszył natychmiast. Sam na ulicy, znowu i znowu kręcił się między palcami papierosa ze złotym ustnikiem. Starałem się myśleć, odrzucając drobne fakty, które są w moim posiadaniu. Nie bardzo wiedział, od czego zacząć, i męczyło mnie podejrzenie, że czas ucieka szybciej, niż ktokolwiek myślał.
  
  
  W rozpaczy wróciłem do hotelu. Zaparkowałem samochód z tyłu i już miałem iść w lobby, gdy zobaczył Księcia na drugiej stronie parkingu i grającego. Hindus, którego zatrudniłem opiekować się zwierzęciem, spał na ciepłym słoneczku, ale czterech chłopców dokuczał i bawił się z psem, jakby był ich ulubieńcem. Moją pierwszą reakcją było ostrzec chłopców. Zorientowałem się, że silny pies macha ogonem i bawi się jak szczeniak.
  
  
  Trudno było uwierzyć, że to samo zwierzę kilka godzin temu próbował oderwać rękę innemu chłopcu.
  
  
  Полусформировавшаяся myśl błysnęła mi w głowie, i rozejrzałem się na zwierzę. Jest zbyt bawił się z dziećmi, aby zauważyć mnie.
  
  
  Poczułem się trochę głupio, kiedy wilhelminę, tim wyciągnął z kabury i wyjął z gniazda naboju 9 mm nabój. Patrzyłem na ziemię, dopóki nie zobaczyłem pęknięcia w betonie, wystarczająco szerokie, aby pomieścić kulę. Ja kręcił mosiężne tuleje, dopóki ona nie jest wolna od kuli.
  
  
  Proch spadł na beton i spojrzał w stronę Alexa.
  
  
  Duży pies przestał grać, poczuła raz i оскалилась, a następnie подлетела do mnie i ogromnymi skokami przemknęła przez parking, pozostawiając dzieci w rozterce. Zaatakował mnie w ostatnim skoku.
  
  
  Mógłbym przysiąc, że jego usta były o szerokości w trzy cale. Jego zęby błyszczały w słońcu, i schował do najbliższego drzwi. Byłem tuż przed nim. Usłyszałem, jak jego ciężkie ciało врезалось w drzwi za mną. Jego ryk był głęboki i groźne. Byłem zadowolony, że nas dzieliła dwa cale drzewa.
  
  
  Ale mam coś wiedział. Książę zaatakował mnie jest dokładnie tak samo, jak zaatakował chłopca na ulicy przed domem Raja. Wszystko, co mogłem zrobić, to dogadać się z psem, ale byłem pewien, że mamy z nim coś wspólnego... coś, co doprowadziło do wściekłości dobrze обученное zwierzę - zapach materiałów wybuchowych.
  
  
  Na początku to wydawało się bezsensowne, ale była zgodna z kilkoma innymi faktami, które miałem, i zaczął tworzyć wzór. Pamiętam chłopca, który wpadł na mnie na sekundy przed tym, jak wybuch zniszczył budynek w mój pierwszy dzień w mieście. I przypomniałem sobie linę, na której ktoś sobie bombę, którą Raj pokazał mi w swoim gabinecie.
  
  
  Podejrzewał, że ktoś niósł tę sztukę jako zabawka. Może być i dziecko.
  
  
  To była wąska ścieżka, ale musiałem iść za nią. Dlatego, jak tylko Książę rozproszenia, udałem się do samochodu i pojechał z powrotem na komisariat, gdzie odwiedził Raja. Godzinę przesiedziałem w mercedesie, mając nadzieję zobaczyć chłopca, na którego wcześniej tego dnia tak brutalnie zaatakował Książę. Mnie denerwowało spędzić jak najwięcej czasu, ale nie znał innego sposobu, aby znaleźć wskazówkę, w którym jestem tak bardzo potrzebne. Na ulicy było dużo dzieci, wydawało się setki.
  
  
  Omal nie poddał się, gdy zobaczył chłopca. Wyglądał jak większość innych — brudny i w zbyt dużych dla niego szortach, — i ja bym nie poznał, gdyby nie zobaczył brudną bandaż wokół jego rany.
  
  
  Znałem tych dzieci. Był jednym z чаулей — sierot, których można zobaczyć w każdym mieście Dalekiego Wschodu, ich kościste ręce stale протягиваются, aby prosić o jałmużnę. Żałosny, pusty spojrzenie w ich oczach — ich wizytówka, ale łapią swoją jałmużnę jedną ręką i kradną twój portfel innego. Pozostać przy życiu - ich jedyną moralnością.
  
  
  Kiedy zawołałem do niego, on drgnął. Następnie pobiegł i natychmiast zniknął w tłumie. Kazałem mu uwierzyć, że uciekł ode mnie, zanim zacząłem go gonić. Był szybki do tego złe i bolesne na widok dziecka i poprowadził mnie od głównej ulicy na kwartał kamiennych i glinianych shacks, otoczonych zagraconym śmieci kanałem. Nie stracił go, dopóki nie zniknął w miedzianej sklepie kilka przecznic od komisariatu, gdzie zobaczyłem go po raz pierwszy.
  
  
  To było mnie tylko chwilę. Kiedy wrócił, uśmiechnął się i ścisnął w ręku kilka banknotów w rupii. Pobiegł, i puściłem go, mając nadzieję, że do tego czasu znajdę najlepszy ślad.
  
  
  Gdy zniknął z oczu, przeszedłem przez ulicę i poszedł do sklepu. Kamienny dom był stary, prawdopodobnie zbudowany w czasach, gdy anglicy pijąc popołudniową herbatę i patrzył, jak łobuz umierają na ulicy przed ich żelaznymi bramami. W środku było chłodno i ciemno. Zamknąłem drzwi i wsunął rękę pod kurtkę tam, gdzie spoczywał mój Luger.
  
  
  Coś poruszyło się na lewo ode mnie, ale ja trzymał pistolet w etui. Byłem zdenerwowany, chociaż nie było to nic znaczącego, co mogłoby wywołać u mnie podejrzenia. Sklep mógł być zupełnie nie.
  
  
  — Sahib? — powiedział męski głos w ciemności przede mną. Kiedy moje oczy przywykły do тусклому światło, zobaczyłem sklepikarza. On był starszy, niż się spodziewałem jego głos. Jego głowa była обрита, i był ubrany w biały strój. Białą farbą na obu policzkach namalowano odwróconej litery V. Z jego ramienia wystawała długa, cienka igła.
  
  
  — Szukam ciężkie mosiężne świeczniki — powiedziałem mu-индусски.
  
  
  On pokręcił głową. Nie chciał na mnie patrzeć. Jego ręce возились z peleryną, a następnie zadrżały. — Odejdź — powiedział w индусски. "U nas nie ma świeczniki, i proszę odejść".
  
  
  Teraz będę mógł lepiej widzieć w mroku. Zobaczyłem zasłonę z paciorków z boku od mnie. Poszedłem tam. Wilhelmina spadł mi się w rękę. Szybko zajrzał za zasłonę. Ona odgradzała tylko jedną salę, która służyła jako pomieszczenie mieszkalne. Nikogo tam nie było. Przeszedłem na drugą stronę pokoju, gdzie była widoczna masywne drzwi w ścianie skalnej. Mężczyzna zaskoczony wstał. Nagle zaczął mówić w pięknym angielskim. "Nie, panie, ja prosty handlarz!"
  
  
  Kiedy odepchnął go, usłyszałem zbyt znajomy bawełna strzału. Od panele w drzwi poleciały odłamki i między mną i starym просвистела kula. Pięć centymetrów w każdą stronę, i jeden z nas byłby martwy.
  
  
  Ja dwukrotnie strzelił do drzwi, a następnie jeszcze raz. Usłyszałem przeraźliwy krzyk bólu i przestał strzelać. Kiedy zapukał do drzwi, byłem gotowy, by znów strzelić, ale przeciwnik nie stanowił zagrożenia. Ja z niedowierzaniem spojrzał w dół. Lily Świat leżała na podłodze małej tylnej pokoju.
  
  
  Jej oczy mrugnąć. Ona obejmowała nogi rękami, próbując zatamować krwawienie z kul otwory w udzie.
  
  
  
  Rozdział 5
  
  
  
  
  Lily spojrzała na mnie, walcząc z bólem. Kula przeszła przez udo i wyszła z drugiej strony. Na szczęście dostała w kość, ale ona nie może chodzić co najmniej miesiąc. Jej pistolet leżał na podłodze. Odepchnąłem go i patrzył, jak ona gryzie wargi, aby nie płakać. Ona zacisnęła pięści w gniewie. — Panie Matson, — zawołała. — Myślałam, że Zakir. Myślałam, że..." zamknęła oczy i jęczała:
  
  
  "Chciałem go zastrzelić... a nie ciebie".
  
  
  Ból czuł ją, a ona leży nad swoją raną.
  
  
  Z tyłu pokoju wyszła starsza indianka i z ciekawością spojrzała na dziewczynę. Zniknęła na chwilę i wróciła z przezroczystym płynem, który полила na ranę Lily. Pomogłem jej i zaczął naciskać, aby zatrzymać krwawienie. Zanim się odezwać, stara opatrzyłam ranę paskiem płótna.
  
  
  Ona zapytała. — Jesteś jej chłopakiem?
  
  
  Kiedy potrząsnął głową staruszka wydawała się zaskoczona.
  
  
  Usłyszałem, jak zamknęły się drzwi do sklepu, i zrozumiał, że starzec odszedł. Bez wątpienia, otrzymać pomoc.
  
  
  Nie mogłem się doczekać. Mógł wrócić z policją, a nie miałem czasu na wyjaśnienia strzelanie.
  
  
  Wziąłem dziewczynę na ręce i wyniósł na zewnątrz, wywołał rikszy i dał mężczyźnie garść rupii. On pędem podbiegł do mojego Mercedes. Potem pojechałem do hotelu, zaniósł Lily przez tylne drzwi i udał się do swojego pokoju.
  
  
  Zamknąłem drzwi, zanim umieścić ją na łóżko i ponownie obejrzeć postrzałowej.
  
  
  Jej potrzebna była pomoc medyczna. Слокум był jedynym, do kogo mogę się zwrócić o pomoc. Będzie musiał zatroszczyć się o tym w tajemnicy, tak jak ja nie mogę się wtrącać.
  
  
  Dzwoniąc do niego i wyjaśnić sytuację, wróciłem do łóżka i delikatnie poklepał Lily w policzek. — Obudź się, Lily — powiedział, klepiąc ją po policzkach. "Sen jest skończona".
  
  
  "Przepraszam, panie Matson, — przeprosiła ona, budząc się.
  
  
  'Nic złego. Ja tylko żałuję, że cię nie skrzywdził.
  
  
  — Myślałam, że Zakir — powiedziała. "Ja tam idę, aby go znaleźć".
  
  
  Znów zamknęła oczy i zdałem sobie sprawę, że ona nie chce powiedzieć mi całą historię. Domyślałem się, co jej dolega.
  
  
  — Twój ojciec pracował na tej Закира, prawda?
  
  
  Ona słabo skinęła głową.
  
  
  — Twój ojciec zdradził nas, prawda?
  
  
  — Myślę, że tak — powiedziała. — Powiedział Закиру, że przyjdziesz. On powiedział, że tak naprawdę nie nazywasz się Matson. Powiedział, że spróbujesz powstrzymać wybuchy. Nic więcej o tym nie wiem.
  
  
  — I masz pretensje Закира w śmierci twojego ojca?
  
  
  'Tak. On tak działa. Ja go znam.'
  
  
  — Co z chłopcem? Poprosiłem. — Co to ma wspólnego z Закиру?
  
  
  'Chłopiec? Nie wiem nic o chłopcu. Ale miedziana sklep należy do Закиру. On przychodzi tam od czasu do czasu.
  
  
  — Co jeszcze wiesz o Закире?
  
  
  — Po prostu jego nazwę... Zakir Шастри. Sprzedaje dzieci. Nic więcej nie wiem.
  
  
  Ja zmarszczył brwi, jeszcze bardziej zagubiony. — Sprzedaje dzieci? Oczy Lily остекленели, i pomyślałem, że znowu straci przytomność, ale jest głęboko westchnęła cicho i zaczęła mówić. "Sieroty, dzieci ulicy. On karmi je, a potem sprzedaje bogatym w charakterze pracowników lub w domy publiczne. Czasem nawet wysyła w niektórych świątyń". Ona znowu zasnęła w połowie budząc się i do połowy pochłonięta swoim bólem. Ale ja nadal nalegać na więcej informacji. Trzeba było wiedzieć, gdzie znaleźć Закира. Spojrzała na mnie i powinny być zwężone oczy.
  
  
  Powiedziała coś w hindi, czego nie rozumiem, a następnie usłyszałem, jak ona wybełkotała adres, i powiedziała: "Fabryka". Mój ojciec spotkał tam pewnego dnia.
  
  
  Ona zamknęła oczy. "Musiałam spróbować zabić Шастри, przed wyruszeniem w Madras. Przepraszam ...
  
  
  Jej głowa odchyliła się do tyłu, a ja wiedziałem, że ona nie odpowie w ciągu najbliższych kilku godzin.
  
  
  Sprawdziłem adres, który mi dała, z adresami, które nagrałem, gdy dzwonił do lokalnych zakładów chemicznych. Pamięć mnie nie zawiodła. Adres, który mi dała, jest zgodny z adresem West Bengal Chemical Industry, jednej z największych firm w produkcji azotanu potasu. W końcu początek coś się ujawniać.
  
  
  Myślałem doczekać pogotowia, ale zmieniłem zdanie. Musiałem wierzyć, że Слокум zawiezie ją do szpitala.
  
  
  Fabryka znajdowała się w północnej części miasta, w slumsach, gdzie wśród brudnej ulicy między kokosowe, łupinami i innymi śmieciami się zakopali świnie. Bezpośredniej drodze do miejsca, szukałem, nie było. Znalazłem dobry przegląd wejścia do fabryki po drugiej stronie ulicy i w niecałą przecznicę od bramy. Ja wspiął się na stertę gruzu, który kiedyś był domem.
  
  
  Chciałem pozostać niezauważalna, ale to było niemożliwe z powodu mojej zachodniej odzieży. Nawet wrony, выпорхнувшие z wraku, unosiły się nad moją głową i wydawało się, nerwowo śledził mnie. Dwoje dzieci oglądali się za mną, dopóki nie spadł przez dziurę w starym domu tam, skąd mógł obserwować wejście, i przy tym mnie nie jest zbyt dobrze postrzegane.
  
  
  Ja nie do końca wiedziałem, czego się spodziewać, ale nagrał krótki opis trzech mężczyzn wchodzących do fabryki, gdy patrzyłem. Prawie przypadkowo zobaczyłem małego смуглого chłopca, ostrożnie крадущегося z alei w stronę podwórka fabryki. Cały teren otoczony był listew płotem z drutem kolczastym na górze, ale chłopiec prawie nie zawahał się.
  
  
  Spojrzał na boki, a następnie podniósł kilka krzaków u podstawy ogrodzenia i szybko znalazł się w małą dziurę w miękkiej ziemi. Szybko wspiął się pod kilka maszyn na tabliczce zabaw, zakradł się przy budynku i zaczął grzebać w stercie śmieci.
  
  
  Przez kilka sekund pobiegł z powrotem do małej dziurze pod bramą. Kiedy przebiegł obok mnie, zobaczyłem odbicie słońca w jego oczach. Myślałem, że go powstrzymać, ale postanowił tego nie robić.
  
  
  Byłem pewien, że bank, który niósł, była pełna azotanem potasu. To by wiele wyjaśniało... dlaczego, na przykład, policja nie mogła ustalić pochodzenie materiałów wybuchowych, używanych przez terrorystów. Sprzedaż materiałów wybuchowych, podlega tak sztywno, że jest im trudno byłoby kupić to, czego potrzebują, ale człowiek, który pracował w fabryce, może łatwo ukraść niewielką ilość materiałów wybuchowych i ukryć ją w śmietnikach za fabryką. A kto będzie szukać czegoś na dziecku, które grzebać w śmieciach? Nikt nie jest w Kalkucie, gdzie jest to wspólny zawód.
  
  
  Plan był sprytny. Nawet gdybym złapał jednego z dzieci, ja bym bardzo mało się dowiedziałem. Prawdopodobnie wiedzieli swoich kontaktów tylko jak mężczyzn, rozdawać jedzenie lub kilka rupii. Kolejnym moim krokiem było zajrzeć do środka fabryki, ale w dzień tego nie było czasu.
  
  
  Więc poszedłem do samochodu i pojechał z powrotem do miasta. Poszedłem prosto do konsulatu.
  
  
  Ja uderzył na hamulec, gdy zobaczył tłum przed budynkiem. Tam były zaparkowane policjanci i strażacy maszyny, a palący się karoseria jeszcze jednego "Mercedesa" podlewać wodą.
  
  
  "Слокум" — pomyślałem, припарковав samochodu i pobiegł do взволнованной scenie.
  
  
  Tlący się szczątki auta stały na czterech płonących oponach na ulicy. Salon spalony, kaptur wyrwało, fotele wysypało, jak tlącą się mnóstwo. Sądząc po tym, jak tylne drzwi zostały zerwane z zawiasów, wyglądało na to, że ktoś podłożył bombę na tylnym siedzeniu.
  
  
  Ja ruszyłem do przodu, spodziewając się zobaczyć martwe ciało Слокама na ulicy, ale to nie było jego ciało.
  
  
  To był chłopak ze skrzyżowanymi na piersi rękami, szeroko otwartymi ze zdumienia ustami i oczami. Był martwy, leżał w własnej krwi. Chyba on sprawił bombę i nie zdążył uciec, pomyślałem.
  
  
  — Matson, usłyszałem, jak ktoś powiedział to na chodniku. Rozejrzałem się i zobaczyłem Слокама, stojącego przed bramą konsulatu.
  
  
  Jego twarz była blada ze strachu.
  
  
  — To mogłem być ja — powiedział, kiwając głową na martwego chłopca.
  
  
  Poszedłem z nim do jego gabinetu, gdzie opadł na krzesło i ukrył twarz w dłoniach. Jego ciało się trzęsło.
  
  
  — Skup się — powiedziałem. "Wszystko będzie jeszcze gorzej, zanim nadejdą lepsze czasy".
  
  
  "U nas musi być ochrona", — powiedział on. "Żołnierze. Marines, może być. Ja nie chcę umierać. Mam żonę i dzieci.
  
  
  Próbowałem go uspokoić, ale on nie słuchał.
  
  
  — Nie rozumiesz — powiedział. — Już prawie piętnastego, piętnastego sierpnia.
  
  
  Nie, nie rozumiem. "Co oznacza piętnastego?"
  
  
  'Dzień niepodległości. 15 sierpnia 1947 roku brytyjczycy oficjalnie odeszli.
  
  
  'I co z tego?'
  
  
  — Nie pamiętasz? Następnie był chaos, zamieszki, hindusi i muzułmanie chcieli i odchodzili przez nową granicę z Pakistanem. To było piekło. Poinformował, że zginęło ponad milion osób. Teraz może się to powtórzyć.
  
  
  Spojrzał przez stół na kalendarz na ścianie. To było 11 sierpnia.
  
  
  Teraz więcej kawałków wróciło na swoje miejsce. Czas wydawało się odpowiednie. Ten, kto stał za wybuchy, wszystko dokładnie zaplanował. Powoli popędzali miasto do chaosu. Oni sprzeciwiają się sobie nawzajem dwie światowe mocarstwa - Rosji i USA. Mówią, że xv liczby pasji indian osiągają apogeum.
  
  
  Spojrzałem jeszcze raz na kalendarz. Nawet nie cztery dni. To było trochę mniej.
  
  
  Czułem, jak pot wystąpił mi na czoło, i zobaczył fałdy strachu wokół ust Слокама. On miał rację. Miał wszelkie powody do paniki.
  
  
  
  Rozdział 6
  
  
  
  
  Za dwie godziny znów byłem w swoim pokoju hotelowym. Próbowałem się dodzwonić do Чоени, bo chciałem ją zobaczyć, zanim zbyt увлекусь, ale ponownie nie otrzymał odpowiedzi. Tak, że mi po prostu trzeba było iść do pracy.
  
  
  Ja przebrałem się, założył czarną koszulę z długimi rękawami, czarne spodnie i solidne buty turystyczne. Nie zapiął "luger" pod płaszczem i założył specjalny pasek.
  
  
  Schowałem w kieszeń na magazynek do Cancun i odbezpieczony granat ze skrzynki z amunicją Слокама i wyszedł na zewnątrz. Dziś wieczorem nie chciał przyciągnąć uwagę do mercedes, więc zostawił go przed hotelem i wziął rikszy.
  
  
  Było już zupełnie ciemno. To nie była główna ulica, ale chodniki były usiane śpiących ludzi. Widziałem całe rodziny grupami w ciepłej, gorącej atmosferze Kalkuty. Wyszedłem na środek ulicy i szybko ruszył w kierunku zakładów chemicznych. To było zaledwie dwie przecznice.
  
  
  Zanim skręcić za róg, zbadałem następujące ulicę. Tu nie paliły się latarnie, widziałem tylko blady odblask księżyca.
  
  
  Światła w fabryce też nie było, a ja nie widziałem strażników. Już przebrnął przez kwartał i podszedł do bramy w tylnej części budynku. Ja bez wysiłku cięcia drutu i postawił stopę na неосвещенную fabryczną zabaw. Spodziewałem się, że wokół fabryki zostaną podjęte środki bezpieczeństwa, ale nic z tego nie zobaczył.
  
  
  Wejście do budynku nie wydawał się skomplikowany. Nie było w nim światła włazów lub dużych otworów wentylacyjnych, ale na tylnej klapie był zwykły zamek.
  
  
  Bezszelestnie wśliznął się przez cienie do drzwi. Był stary zamek z wiosny, problemów nie było. Przez dziesięć sekund nie odsunął rygiel końcówką noża i otworzył drzwi. Ja ostrożnie otworzył je, słuchając alarmie, визгу lub kliknięcia, ale nic nie usłyszał. Zamknąłem drzwi i wstawiłem zamek na miejsce. W pokoju było кромешно ciemno. Jestem trochę poczekać, zanim przejdziesz dalej.
  
  
  W drugim końcu pokoju, usłyszałem, jak drzwi otworzyły się i po chwili zamknęła. Powoli podeszła do mnie postać. Wydawało się, że żadnego zagrożenia nie było, mężczyzna powoli szedł dalej.
  
  
  Czekałem na niego, a gdy on zajął właściwą pozycję, moja prawa ręka mocno uderzyła go w szyję. Nie chciałem go zabić, po prostu włączył na kilka minut, ale ja nie trafiłem w odpowiednie miejsce. Wpływ zsunął się na bok i uderzył w starej lewy sierpowy, który trafił w szczękę. Jego głowa oderwał się temu. Jego brązowe oczy остекленели, kiedy zsunął się na ziemię.
  
  
  Szybko przeszukał go, ale nie znalazłem dowodu tożsamości. Trwałe nylonowym sznurkiem, który był u mnie ze sobą, jestem kojarzył jego kostki i ręce. Następnie zabrałem go do tylnych drzwi i zaczął swoją wycieczkę po fabryce. Nigdy więcej nie widziałem strażników. Mój łbem lampa wkrótce pokazał mi całą historię. To była mała firma. Wygląda na to, produkowali tylko azotan potasu. Wzdłuż jednej ze ścian został zainstalowany mały przenośnik do produkcji miękkiej brązowej kitu.
  
  
  Jedynym widocznym od materiałów wybuchowych substancją był prefabrykowane w wielkim kotle o pojemności około czterdziestu litrów. Wszystko było trzymane za druciane ogrodzenia z zamkami, ale od razu wiedziałem, jak dokonują kradzieży. Przed jednym z zamkniętych kabin leżała długi kij z metalowym kubkiem na końcu. Ktoś cierpliwie зачерпывал niewielką ilość z otwartych beczek w zamkniętych kabinach, biorąc z każdej beczki na tyle mało, aby to pozostało bez echa.
  
  
  Tylko ten, kto miał wystarczająco dużo czasu na zakładzie, na przykład, nocny stróż, mógł dokonywać takich kradzieży.
  
  
  Ja na chwilę rozważał możliwości, zanim podejmiesz decyzję. Zakład powinien był zniknąć. Gdyby to było jedyne źródło materiałów wybuchowych dla terrorystów, ja bym wykonał swoją misję w mniej niż minutę. Jeśli nie, to mógłby przynajmniej znacznie zmniejszyć ich możliwości.
  
  
  Więc poszukałem rolka knota i odciął kawałek na jeden metr. Ja прорубил drutu, włożyłem końcówkę knota w najbliższą beczki i podpalił go.
  
  
  Myślałem, że mam trzy minuty, ale kiedy podniosłem zapalniczkę do фитилю, on wybuchł i zaczął się palić dwa razy szybciej, niż się spodziewałem. Ja отпрыгнул i pobiegł do nocnego strażnika, aby wynieść go do tego, jak budynek wyleci w powietrze. Nagle jego nogi uniosła się i uderzył mnie w brzuch. Ja warknął i zatoczył się do tyłu. Widziałem, jak w ciemności już w połowie spalony knot. Nie zważając na ból w dolnej części ciała, i wyprostował się, natknąłem się na człowieka, na podłodze i próbował przerzucić go przez ramię. On брыкался i wił, jakby walczył o życie. Nie wiedział, co, jego zdaniem, chciałem zrobić. Zwróciłem się do niego po angielsku, a następnie w hindi.
  
  
  Ja nawet wskazał na knot i wydał dźwięk, podobny do eksplozji, ale nie był w stanie go przekonać. Kontynuował walkę, jak mógł, ze związanymi rękami i nogami, dopóki nie zadał mu cios w szyję, który mógł być śmiertelne.
  
  
  Kiedy przerzucił go przez ramię, knota nie pozostało ani na metr. Przyszedł do siebie i uderzył pięściami w mojej szyi. W drzwiach wyciągnął ręce i nogi i przeszkadzał moim próbom odejść.
  
  
  Warknął i zaklął z przekonaniem. Wciąż słyszał syk knota za nami. Zachęcałem go, niemal błagając zrezygnować z oporu.
  
  
  Następnie mocno uderzył jego głową o drzwi, ościeżnicy w rozpaczliwym przypływie energii, wyciszając go na wystarczająco długi czas, aby wyskoczyć.
  
  
  Przez chwilę w powietrzu wzrosła beczka z potash saletrą. Jasny błysk światła zaświecał wieczorne niebo; potem rozległ się huk tysięcy grzmotów, gdy wybuch rozerwał niewielki budynek na części, wyrzucając w indyjskie niebo deski, beczki i kawałki metalu.
  
  
  Ciśnienie powietrza potrącony przez nas z nóg, odrzucając na pół tuzina kroków. Indianin przyjął na siebie największy szok i spadł na mnie z góry, służąc tarczą, gdy na nas spadały szczątki.
  
  
  Kiedy wyjechał z pod niego, on nadal mruknął mi przekleństwa, więc przeciągnął go przez bramę i wydał w uliczkę do tego, jak mieszkający w pobliżu ludzie tryskała ze swoich zniszczonych domów.
  
  
  Pożaru nie było, i obliczyłem, że mam kilka minut, zanim policja przyjedzie przeszukiwać teren. Odwróciłem stróża nocnego i pochylił się nad nim, aby mógł słyszeć, jak szepczę mu przez hałas ludzi na ulicy.
  
  
  "Jeden krzyk, przyjacielu, i wchodzisz w nieskończoną pętlę реинкарнаций. Rozumiesz?'
  
  
  Skinął głową, a ja poniósł go dalej w alejce, a następnie w małe podwórko, gdzie stał stary samochód. Postawiłem go obok koła ciężarówki.
  
  
  "Dobrze, powiedz mi teraz, czy będziesz pływać w rzece Hooghly do rana".
  
  
  On gwałtownie i spojrzał na mnie.
  
  
  "Komu się płaci za to, aby kradli u swoich szefów?"
  
  
  Cisza.
  
  
  "Kto płaci za to, aby chowali materiałów wybuchowych pod śmieciami?"
  
  
  Cisza.
  
  
  Ja sięgnął do kieszeni i wyciągnął pudełko, z której często korzystam. Tam jest strzykawka z trzema kapsułki chemikaliów. Pokazałem nocnej strażnikowi, co robię.
  
  
  Ja ostrożnie otworzył cylinder strzykawki i wyjął go, a następnie wepchnięty przez igłę przez gumową uszczelkę kapsułki i wciągnął płyn.
  
  
  — Widzieliście coś takiego wcześniej? — zapytałem człowieka, прислонившегося do ciężarówki. Jego twarz była napięte, oczy szeroko otwarte ze strachu.
  
  
  "To nowy lek o nazwie teraz. W rzeczywistości, to serum prawdy, która działa świetnie. Ale to zawsze oznacza śmierć ofiary. Ja nie mam żadnego wyboru; Muszę wiedzieć, kto płaci ci za pomoc w produkcji tych bomb.
  
  
  Teraz trząsł. Sprawdziłem igłę palcem, a następnie przycisnął ją do ręki. On przygotował się i upadł na bok. — Jeszcze raz, przyjacielu. Kto ci płaci za to, że zostawiasz materiały wybuchowe dzieci?
  
  
  — To... nie wiem. Teraz pocił się, a jego oczy śledziły każdy mój ruch igły.
  
  
  "Najpierw ty tego nie poczujesz. Następnie rozpoczyna się znieczulenie. On staje się coraz bardziej intensywny, a po jakimś czasie w ogóle nie czujesz bólu. Koniec następuje wkrótce po tym.
  
  
  Znów spróbował igłę. 'Nie martw się. Wiem, co to jest wierność. Umrzesz za pół godziny, a potem twój szef pozostanie na wolności... na jakiś czas. Ale do tego czasu będę wiedział o nim wszystko.
  
  
  On pokręcił głową. Ja wbiłem igłę w mięsień na jego ramieniu i szybko wprowadził płyn. Igła była już wyciągnąć i wyrzucić, zanim indianin to rozumiem. Spojrzał na swoją rękę, poczuł chłód płynu. Przez kilka chwil lek zaczął działać, a on odwrócił się. "Zakir Шастри... on płaci nam".
  
  
  — Jakieś inne nazwy? Na kogo działa Zakir Шастри?
  
  
  Mężczyzna pokręcił głową.
  
  
  "Były jedynym źródłem, lub istnieją inne, które dostarczają Закира?"
  
  
  — Wiem tylko o jednym. Południowo-Калькуттский калиевый roślin na Kashmir-street.
  
  
  — Jesteś pewien, że to wszystko?
  
  
  On skinął głową.
  
  
  "Poczuj swoją rękę". Przeciąłem sznur wokół jego nadgarstków, aby mógł poczuć to miejsce, gdzie wpisałem mu zastrzyk. — Ty coś tam czujesz? Ta część ciebie już nie żyje.
  
  
  Jego oczy zapalają się w panice.
  
  
  — Znasz jakieś inne nazwy? Jakie jeszcze chemiczne rośliny produkują bomby?
  
  
  Pokręcił głową, patrząc na онемевшее plama na ramieniu. Chwyciłem Hugo i przeciął liny wokół jego kostek.
  
  
  — Jest tylko jeden sposób, aby rozbroić ciecz, którą ci wprowadził. Trzeba przebiec pięć kilometrów. Jeśli wyjdziesz na ulicę i пробежишь trzy mile, jad w twoich żyłach płonie, i teraz обезвредится".
  
  
  Wstał, cedził mięśnie nóg i ponownie sztuczne piersi rękę ze zdumienia.
  
  
  "Chodź, zobaczymy, czy uda ci się pozbyć trucizny z ciała; masz szansę przeżyć jutro".
  
  
  Mały indianin zrobił kilka pierwszych kroków w bocznej uliczce, a następnie rzucił się gwałtownie do ucieczki. On krzyknął coś do tłumu przed zniszczonym budynkiem i nie stał się doczekać, aby upewnić się, czy mówi on o mnie. Zanurkowałem na inną ulicę i skierował się z powrotem do hotelu.
  
  
  Chciałem wziąć ciepłą kąpiel i dobrze zjeść, zanim obejrzeć inny zakład chemiczny, o którym wspomniał nocny stróż.
  
  
  Ale kiedy wszedłem do swojego pokoju, nie była pusta.
  
  
  Jak tylko wszedłem, Чоени Mehta wysłała mi w piersi mały pistolet.
  
  
  — Usiądź i uspokój się — powiedziała.
  
  
  
  Rozdział 7
  
  
  
  
  Чоени trzymał pistolet obiema rękami, jak niektórzy przeszkoleni profesjonalne strzałki.
  
  
  — Co to za żart? — zapytałem, ale w jego zimnym spojrzeniu nie było humoru.
  
  
  — Ja nie żartuję — powiedziała. "Ja ci wierzyłam."
  
  
  Uśmiech spadł z moich ust. Ja już stosował to do oburzonym kobiety. Zwykle się to udawało.
  
  
  — Nie jesteś Howard Matson. Jesteś agentem rządu USA.
  
  
  Wzruszyłem ramionami. 'No i co z tego? Ty wiedziałaś o tym, kiedy się poznaliśmy.
  
  
  — Jesteś — Nicholas Huntington Carter, Nick Carter, Mistrz morderca ACH. Ty nawet nie przebrany. Zrobiłeś ze mnie idiotki.
  
  
  'Jak?'
  
  
  "On mi powinien był powiedzieć — wykrzyknęła ona — Raj".
  
  
  "Przypuszczam. 'Twój szef?'
  
  
  Nie odpowiedziała, ale to powinno być poprawnie. Wiedziałem, że to tajne służby Indiach. I mogę powiedzieć, że była nowicjuszką.
  
  
  "Jesteśmy po tej samej stronie, więc dlaczego ty celujesz do mnie z broni?"
  
  
  — Wybuchy — powiedziała. — Raj myśli, że jesteś w to zamieszany, a może tym wszystkim kontrolę. Mamy do ciebie wiele pytań.
  
  
  Kiedy zatrzymała się, usłyszałem, jak drży jej głos. Ona jeszcze nie była profesjonalistą, ani doświadczonym agentem, w stanie zabić bez wyrzutów sumienia.
  
  
  "Myślałeś, że możesz przestać wybuchy, zabijesz mnie?" - Przedstawiłem to jako żart, fantastyczny plac pomysł.
  
  
  "Mogę cię zabić, jeśli będzie trzeba", — powiedziała ona. "Jeśli nie dasz mi odpowiedzi, które chcę".
  
  
  Pokręciłem przecząco głową. — Nigdy nie strzelałam, prawda? Nigdy nie nacisnął spust i nie widział, jak ktoś umiera. Jak myślicie, można zacząć od mnie? Nie mógł oderwać oczu od jej twarzy i próbował zrozumieć jego wyrażenie. Moje życie od tego zależało. Ona naprawdę mnie zabije? Wątpiłem w to, ale nie mógł sobie pozwolić na pomyłkę. Nie chciałem ryzykować swoim życiem tutaj.
  
  
  Na mnie wiele razy kierowano pistolet, i zawsze umiał ocenić momencie, gdy uwaga mojego przeciwnika rozproszony na ułamek sekundy. Nieoczekiwany dźwięk, błysk światła; wszelkie rozproszenia warto, jeśli jesteś pewien, że człowiek z pistoletem gotów cię zabić w każdym przypadku. Ale z Чоени wolałem poczekać.
  
  
  — Przyjechałem do Kalkuty, aby pomóc — powiedziałem. "Mam rozkaz zatrzymania terrorystów, zanim problem się rozprzestrzeni".
  
  
  — Dlaczego przyszłaś tu pod pseudonimem? — Dlaczego nie przyszedłeś otwarcie, szczerze?
  
  
  Faktycznie u mnie nie było odpowiedzi. — Tak to robimy — powiedział jej. "Prywatność".
  
  
  — Nie mogę ci zaufać. — powiedziała. "Muszę cię zabić teraz, kiedy mam okazję".
  
  
  Mnie zaniepokoił jej ton. Wydawała się niemal fanatyczną. Może być, nie doceniłem go.
  
  
  Złapałem się na tym, że się wstrzymałem oddech i czekam, kiedy gorąca kula przebije moje płuca. Nie oddychał prawie minutę później, gdy zadzwonił telefon na biurku obok mnie.
  
  
  Dzwonił trzy razy, zanim ona machnął pistoletem. — Odbierz. — powiedziała.
  
  
  Jestem w połowie odwrócił się od niej i wziął słuchawkę lewą ręką. Ten ruch pozwolił mi umieścić Hugo w prawą dłoń. Ja już nie był bezbronny.
  
  
  — Tak — powiedziałem do słuchawki.
  
  
  Głos na drugim końcu wydawała się rozbawiona, jakby rozmówca nie spodziewałem się, że sam odbiorę.
  
  
  — A, panie Carter, to można.
  
  
  Korzystanie z mojego prawdziwego imienia i nazwiska prawie nie zaskoczyły mnie, ale nazwa dzwoniącego mnie zaskoczyły.
  
  
  — Rozmawiasz z pułkownikiem Wu — ciągnął głos biznesmena z ze Wschodu.
  
  
  — Nazwałeś mnie Carter — powiedziałem.
  
  
  Spojrzałem przez pokój na Чоени i ustami wypowiedział imię Pułkownika. Zrozumiała i wyszeptała oświadczenie, podczas gdy ja na chwilę wydałam mikrofon.
  
  
  "... przyjaciel Raja", powiedziała.
  
  
  Ja zaklął w myślach. Oczywiście, Raj był bardzo hojny informacje na temat mojej osobowości. Zastanawiałem się, dlaczego. — Jest pan sam, panie Carter? — zapytał Wu.
  
  
  Pomyślałem o Чоени i pistolet w jej dłoni. — Nie — powiedziałem pułkownikowi. "Ze mną pani Mehta. Może być, znasz ją?
  
  
  Чоени opuściła pistolet i włożyła go do torebki, czego się spodziewałem. Nie chciała strzelać do mnie teraz, gdy ktoś wiedział, że jesteśmy razem.
  
  
  "Ach, oczywiście. Bardzo wielka dama. Jej ojciec często bywa u mnie w domu.
  
  
  — Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, pułkownik Wu — zdecydowanie powiedział. — Dlaczego nazwałeś mnie Carter?
  
  
  Jego melodyjny głos brzmiał wesoło. "To dla mnie wielki zaszczyt poznać słynnego agenta", — powiedział on. — Bardzo mi przykro o spotkanie dziś po południu. Pułkownik Wu zawiódł. Wywołał ogromny gniew wśród dyplomatów z dużych krajów. Mówię sobie, że muszę ich przeprosić. Wtedy czcigodny policjant informuje mnie, że wśród gości znajduje się znany amerykański agent z tą samą misją... zwolnić Kalkuty od terrorystów. Martwię się o nasze miasto, panie Carter. Musisz pomóc położyć kres zbombardowane. Bardzo ważne dla mojej recepcji ojczyzny. Bardzo ważne dla firmy.
  
  
  — Dziękuję, panie pułkowniku. Jestem przekonany, że zainteresowane kraje doceniają troskę, ale to jest zadanie dla profesjonalistów. Czas ucieka.'
  
  
  — Tak jest, panie Carter. Ale, być może, biznesmenem może być wiele krajów. Ja dobrze wiem Indii. Często pomagam policji. Chciałbym skorzystać z tej okazji, aby pomóc bardzo znany amerykanin".
  
  
  Wahałem się tylko na chwilę. Może być, stary chińczyk miał rację — może on mógłby mi pomóc.
  
  
  "Czy chciałbyś jutro przyjść w gości do mnie do domu", — powiedział on. — Ty i panna Mehta. Pogadamy. Być może pomoże uratować nasze miasto.
  
  
  Zgodziłem się, i nazwał czas na obiad. Następnie odłożyłem słuchawkę i odwrócił się do Чоени. Ona nadal siedziała w wielkim fotelu naprzeciwko. Jej zachodnia spódnica została nałożona na biodra, pokazując idealny kształt jej nóg. Hugo zmarzłem w ręku. Myślałem o tym, jak niedawno zastanawiałem się, czy ją zabić. Jaki to byłby grzech. Ale w tym nie było potrzeby. Indyjski rząd jeszcze nie tak przyjaźnie jeszcze się umocniły się w międzynarodowe szpiegostwo, aby potrzebować najemnych mordercy. A nawet gdyby chcieli, to na pewno nie wysłali by do tego bogatą, delikatną dziewczynę.
  
  
  Ale miała pytania, na które chciała uzyskać odpowiedzi, i myślała, że broń ma moc przekonywania. Spełniła jedną bronią, być może, ona spróbuje inną broń, która znalazłbym o wiele bardziej przyjemne.
  
  
  Wstawiłem z trzaskiem Hugo z powrotem do pochwy, wyciągnął rękę i podniósł ją z krzesła. Poprowadziła spojrzenie, kiedy przycisnął ją do swojej piersi.
  
  
  — Kochanie — szepnął do mnie.
  
  
  Moje usta dotknęły jej do ucha, potem policzki. Była wysoka, a jej ciało doskonale pasowała do mojego, jej delikatne zagięcia i łuki uzupełniały moją siłę i twardość. W innym czasie i w innym miejscu ja bym powiedział jej, że ją kocham. Ale to byłoby niesprawiedliwe. Dla nas może być tylko fizyczne pożądanie. Jedyne obietnice, które możemy dać sobie nawzajem, będzie noc po nocy.
  
  
  Kiedy ujął palcami jej zakrzywione biodra, jej długie smukłe palce скользнули na plecach. Razem nasze ciała poruszały się w cichej wzajemnej ofiary; potem wycofał się do tyłu i ręka w rękę idziemy do łóżka.
  
  
  — Połóż się — powiedziała. 'Zaczekaj na mnie.'
  
  
  Ona stanęła przede mną, aby się rozebrać. Kiedy jej miękkie, brązowe piersi uwolniły się, ja odruchowo sięgnął do nich, ale ona odepchnęła mnie, dopóki nie odsłonił.
  
  
  Uklękła na podłodze i pomogła mi z ubraniami.
  
  
  Ona wciąż nie przychodził do mnie. Ona pozostała na kolanach, pocałowała mnie w usta, a następnie przesunęła się niżej i niżej, aż moje ciało stało się prosić połączyć się z jej ciałem.
  
  
  Jej dłonie przesuwały się po moim ciele, ощупывая, ощупывая, pieszczoty. W końcu ona położyła się na łóżko. Powoli podeszła do przodu, przyciskając swój jędrny biust do mojej klatki piersiowej, a następnie potrząsając swoimi długimi elastycznymi nogami, dopóki nie przykrył moje ciało od stóp do głowy.
  
  
  Pocałowała mnie delikatnie, a potem bardziej namiętnie. "Chodź, pozwól mi to zrobić po mojemu".
  
  
  Ruchy jej bioder stosunkowo moich przekonały mnie. Miło było czuć jej na sobie, gdy jej ręce były zajęte, doprowadzając mnie do ognistego żaru jeszcze przed tym, jak ruszyło się.
  
  
  Później leżeliśmy w objęciach siebie i spojrzał w otwarte okno na światła miasta na dole.
  
  
  — A teraz powiedz mi prawdę — powiedziała.
  
  
  'Powiedz pierwszej. Pracujesz na Raja? Poważnie?'
  
  
  "Tak, pracuję dla niego, bo wierzę, że mogę pomóc swoim kraju".
  
  
  'Jak?'
  
  
  "Zachowując w stanie Bengal dla Indii".
  
  
  — Teren wokół Kalkuty?
  
  
  Ona skinęła głową. 'Tak. Są ludzie, którzy chcą oddzielić Бенгалию od reszty kraju. Chcieli stworzyć nowy kraj lub dołączyć do Bangladeszu. Jeszcze przed tym, jak бенгальцы oddzieliły się od Pakistanu, w Kalkucie pojawiły się powstańcy, którzy chcieli zerwać kraj na części. Spustoszenie spowodowane wybuchami, może dać im odpowiednią możliwość".
  
  
  "I co, zdaniem Raja, mogę uczestniczyć?"
  
  
  "On nie wie, ale on nie ufa amerykanom".
  
  
  'A ty?'
  
  
  — Ja też tego nie wiem.
  
  
  Pocałowałem jej miękkie usta.
  
  
  "Oboje na jednej stronie, rozumie to Raj, czy nie. Uwierz mi na jakiś czas. Dzień lub dwa, może nawet mniej.
  
  
  Ona септически zmarszczyła brwi. — Możliwe — powiedziała. "Może być, mogę to zrobić teraz."
  
  
  'Dobry. Dobrze, możesz powiedzieć mi więcej, co może być przydatne? Czy Raja jakieś informacje o dostarczaniu azotanu potasu? Wskazówki dotyczące organizacji, stojącej za tym? Ktoś w centrum spisku, którego mogę złapać?
  
  
  Piękna twarz Choni нахмурилось.
  
  
  'Ja nie wiem. Ja po prostu robię to, co on mi mówi. Możesz go zapytać.
  
  
  'Nie.'
  
  
  Próbowałem jej to wyjaśnić. Nikomu nie ufał, nawet w Raju. Szczerze mówiąc, ja też jej nie ufał, ale nie mógł tego powiedzieć. Jeszcze otwarcie nie przyznał, że jestem amerykańskim agentem, pracującym w jego kraju, Raju przeszkadzał protokół. On nie mógł mnie aresztować lub wysłać z kraju bez dowodów. I jego jedyny dowód do tej pory leżała naga w moich rękach.
  
  
  Ona zapytała. - "Co mam mu powiedzieć?"
  
  
  — Chciał cię zabić mnie?
  
  
  — Nie, po prostu chciałam przesłuchać cię. Pistolet był moim pomysłem.
  
  
  - Powiedz mu, że wiem, -- powiedziałem.
  
  
  Szybko wyjaśnił jej to, ale zadbał o to, by dać jej tylko te informacje, którą chciałem się podzielić. Powiedziałem o zakładzie i kradzieży potash amonowej, ale nie mówił, że mam coś wspólnego z wybuchem fabryki. Raju pozwolono domyślić się o tym samemu.
  
  
  — Jest w to zamieszany jakiś Zakir Шастри — powiedziałem. — Niech Raj skieruje swój personel na jego poszukiwanie. Policja istnieją sposoby, aby polować na ludzi, gdy wiedzą imię".
  
  
  Chciałem opowiedzieć o swoich podejrzeniach co do dzieci, закладывающих bomby, ale zmieniłem zdanie. Powiedziałem jej wystarczająco dużo, aby zdobyć jej zaufanie. Nie trzeba było więcej.
  
  
  Spytałem. - "Wierzysz mi teraz?"
  
  
  — Tak — powiedziała, ale w jej oczach wciąż było wątpliwości, i próbowałem uspokoić ją pocałunkiem.
  
  
  Ona jest wstrzymywany na chwilę, a następnie przeprowadziła ręką po moim ciele. Nagie, możemy naradźmy się do siebie i pozwoliły naszej pasji zarządzać naszymi ciałami. Później uniósł się na łokciu i powiedział: "Kochanie, ufam ci, ale proszę, nie poznajesz mnie ponownie. Nie kłam więcej.
  
  
  "Nigdy więcej" — powiedziałem, zastanawiając się, czy ona uwierzyła mi. Nie czułem się winny — kłamstwo — część mojej pracy. — Kiedy to wszystko się skończy, może uda nam się pojechać gdzieś razem, moja miłość. Mam pieniądze, dużo. Wiem Europy. Nie musisz pracować w swoim życiu. To, co powiedziała, mnie zaskoczyło. To brzmiało szczerze. Może dla niej to było coś więcej, niż marginalnym. Usiadłem na niej, ponownie gotowy do miłości. Jęknęła z rozkoszy i na chwilę zapomnieliśmy, że za ścianami pokoju jest świat.
  
  
  
  Rozdział 8
  
  
  
  
  Następnego dnia rano zjedliśmy śniadanie w łóżku. Mała indianka, która nas obsługiwała, wydawało się, że zupełnie nie wiedziałam, co się ze mną leży naga kobieta. Kiedy odeszła, Чоени przewrócił się, nachyliła się nade mną i pocałowała mnie w pierś. Musiał wypchnąć ją z pod kołdry.
  
  
  Aż Чоени ubrania, zadzwoniłem do biura Слокама i poprosił o numer telefonu, na który mógłbym skontaktować się z Lily Świat. Lily wydawało się, że był w dobrym nastroju, kiedy rozmawiałem z nią. Powiedziała, że niedługo wyjdzie ze szpitala i będzie w Madras, jak planowano. Zaproponowałem jej zabrać ze sobą Księcia, kiedy wyjedzie z Kalkuty. Ona z entuzjazmem zgodziła się i powiedziała, że zaraz poprosi kogoś z krewnych odebrać psa.
  
  
  Byłem zadowolony, że zadzwonił do niej. Do tej pory moje zadanie powodował Lily tylko górze. Być może pies pomoże jej przejść przez czekające go trudności. Ja życzył jej wszystkiego najlepszego i odłożył słuchawkę.
  
  
  Następnie odwróciłem się do Чоени.
  
  
  Musieliśmy wejść do niej do domu, zanim pojedziemy do pułkownika Wu. Kiedy usiadłem za kierownicą, zrozumiałem, że mój umysł jest wciąż zbyt zajęty Чоени — zapomniałem zajrzeć na tylne siedzenie. Kiedy się odwróciłem, dysk kciuk był skierowany prosto między oczy.
  
  
  "Bang, bang, Nick Carter, jesteś martwy".
  
  
  Чоени odwrócił się i wyciągnęła z torebki pistolet. Musiałem ją powstrzymać przed tym, jak zaczęła strzelać. Mężczyzna na tylnym siedzeniu szybko po omacku swój pistolet.
  
  
  — Uspokój się, Sokołów, — zawołałem.
  
  
  Gruby rosyjski zawahał się, jego rękę pod kurtkę.
  
  
  'Kto to?' — zapytał Чойни. "Co on chce?"
  
  
  Sokołow przedstawił się. — Towarzyszu Aleksander Sokołow, — powiedział on. "Konsul w Kalkucie od Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich".
  
  
  — Mamy szczęście — powiedziałem. — Powiedz jej prawdę, Sokołow. Jesteś szpiegiem KGB, jak i większość rosyjskich dyplomatów na całym świecie".
  
  
  Rosyjski podniósł ręce na znak kapitulacji. "Wy, amerykanie... zawsze takie pragmatyczne. Dobrze, że jestem szpiegiem. Można wiedzieć. Prawda, Carter? A pani, pani Mehta? Ty też należysz do naszej skromnej zawodu. To prawda?'
  
  
  Чоени zmarszczyła brwi i odmówiła odpowiedzi. — To nie ważne — powiedział. "Dziś nie jesteśmy wrogami". Znowu podniósł ręce i pochylił głowę w zamyśleniu. "Jutro... kto powie? Jutro możemy się pozabijać, ale dziś... dziś musimy pracować razem.
  
  
  'Kto to mówi?' — zimno spytałem.
  
  
  — Nie, towarzyszu Carter. U nas problemy.
  
  
  'Nas?'
  
  
  'Każdy z nas. Masz. U mnie. Pani Mehta. Mamy rozkaz cię zabić.
  
  
  Чоени skrzywiła się i zobaczyłem, jak jej ręka mocniej zacisnęła się mały pistolet, który wciąż trzymała. Ja się nie boję. Jeszcze nie. Wiedziałem, jak działa Sokołow. Gdyby chciał mnie zabić, nie było ostrzeżenia.
  
  
  "Mam rozkaz zabić wszystkich czynników, które mogą być odpowiedzialne za zamachy w naszej misji dyplomatycznej w Kalkucie", — powiedział on. "Jutro możesz uzyskać taki sam rozkaz zabić mnie i wszystkich chińskich agentów w mieście, a następnie hindusów, takich jak pani Mehta... każdego, kto ponosi za to odpowiedzialność".
  
  
  Zapytałem — "To dlaczego czekasz? Nigdy nie wahał się zabijać ludzi".
  
  
  — Bo myślę, że to nie pomoże. Podejrzewam, że wybuchy będą kontynuowane. Podejrzewam, że nikt z nas nie moja wina. Podejrzewam, że ktoś... jak to nazwać... jak ktoś chce to nas do siebie.
  
  
  Ja przez jakiś czas obserwował rosyjskim i prawie uwierzyłem mu. Mógł powiedzieć prawdę... tym razem.
  
  
  "Ktoś gra w grę, — odpowiedziałem, — i nad nami się śmieją".
  
  
  — Tak, tak — powiedział, kiwając głową. 'To prawda. Ktoś tworzy problemy między nami.
  
  
  Spytałem. - "Jak wydostać się z tego?
  
  
  Sokołow smutno pokręcił głową. 'Ja nie wiem. Ale mam inny problem. Słyszymy dziwne. Słyszymy o zagrożeniach. Są ludzie, którzy mówią, że nasz konsulat wysadzą na piętnaste liczba... dzień niepodległości.
  
  
  "Ulice są pełne ludzi" — dodała Чоени. "To był najlepszy dzień dla aktów przemocy".
  
  
  "Mój rząd рассержено, — powiedział on. "Krążą pogłoski o zemstę — dosłownie, jako zapłatę — jeżeli konsulat będzie uszkodzone".
  
  
  Czułem pot pod kołnierzem. Nie mogłem sobie wyobrazić, co może się zdarzyć, jeśli zagrożenie będzie zrealizowane.
  
  
  Spytałem. — Dlaczego mówisz mi to wszystko? "Od kiedy możesz pomóc amerykanom?"
  
  
  Rosyjski westchnął. — Bo mi kazali się zatrzymać. Ale wszystko, co mogę znaleźć, wskazuje na to, że nie ponosi odpowiedzialności... ani ty, ani inni amerykanie. Ludzie, którzy ustanowili bomby, nie z CIA lub AH . Istnienie ...'
  
  
  Nie odezwał się ani słowem, a ja dokończył za niego. — To dzieci — powiedziałem.
  
  
  Sokołow według skinął głową. — Tak, podobno to dzieci.
  
  
  — Nie sądzę — odparł Чоени. 'To niemożliwe.'
  
  
  Ona tego nie chciała, ale czułem, że ona myśli o tych kilku faktach, które musi być poinformowała jej policja. "Wczoraj w pobliżu amerykańskiego konsulatu został zabity chłopak — powiedziałem.
  
  
  "Niewinne dziecko", — oświadczyła Чоени. 'Pozdro.'
  
  
  — Terrorysta — powiedział Sokołow. "Korzystanie z dzieci... to nie dla ciebie" — powiedział z uśmiechem.
  
  
  — Nie dla ciebie — powiedziałem. "Nawet маоисты jeszcze nie opadły tak głęboko".
  
  
  On wsunął сидению samochodu i otworzył drzwi. — To wszystko, co mam ci powiedzieć — powiedział.
  
  
  Kiedy on wyszedł, ja włożyłem kluczyk na zapłon i uruchomił silnik i pojechałem do domu Чоени. Aż przebrań, stałem na balkonie i patrzył, jak dziwne miasto budzi się nową rano od niekończącej się walki o przetrwanie. Byłem ciekaw, co to za potwór przerzucał horror na ten okradł miasto. Kto wybrał Kalkuty polem bitwy dwóch wielkich mocarstw? Co miał nadzieję uzyskać z tego? Ja nie miałem pojęcia. Czas утекало przez palce, a wyników nie było. Zaledwie trzy dni, a moje wskazówki stały się rozbrajająco skąpe. Ten, kto używa dzieci jako terrorystów, postąpił mądrze. Na szlaku było prawie niemożliwe, aby przejść.
  
  
  Wszystko, co miałem, to - Zakir Шастри. Mogłem tylko mieć nadzieję, że szeroki wpływ pułkownika Wu w mieście pomoże mi znaleźć człowieka, stojącego za tą nazwą.
  
  
  Z Чоени pojechaliśmy na południe do Бенгальскому zatoki, postępując zgodnie z instrukcjami pułkownika Wu, przez płaską obszar delty, gdzie potężny Ganges i jego różne dopływy stworzyli plenna przylądek przez tysiące lat. Dwór Wu wychodził na rzeki Hooghly. Był to rozległy kompleks, który wyglądał tak, jakby on też został zbudowany przez długi okres czasu. Posiadłość rozciągała się na wiele mil w jedynym nachylenia terenu i obejmowało krzewy, drzewa liściaste i duże pastwiska dla koni. Duży dom, zbudowany z czystego białego kamienia, belki, jak świątynia na słońce.
  
  
  Kiedy zatrzymaliśmy się na brukowanej parkingu przed ogromnym domem, dwóch służących w formie wybiegł na zewnątrz, aby otworzyć drzwi maszyny i przeprowadzić nas przez duże dwuskrzydłowe drzwi w holu. Przez chwilę wydawało mi się, że krok w przeszłość i znaleźli się w pałacu jednego z pięciuset książęta rządzili małymi państwami, z których wyrosły Indie i Pakistan.
  
  
  Sala była niezwykle wystawne — podłoga została wykonana z najwyższej marmuru i płytek ceramicznych, kolumny z czystego marmuru, ściany obwieszone wspaniałe zabytkowe gobeliny, meble pochodzi z wszystkimi starymi okresami Indiach.
  
  
  Był to raczej muzeum, niż dom, więcej świątynia, niż rezydencja. Nasi przewodnicy zatrzymali się, kiedy patrzyliśmy na to wszystko świetności, a następnie po cichu odprowadzili nas do drzwi prowadzących z dużej sali w innej sali. Był słabo oświetlony i zbudowany z grubych kamieni, które, być może, zostały podniesione z ulic chińskiej wsi.
  
  
  Na środku pokoju stała chata, dach której była w pięciu metrów nad ziemią. Była ona wykonana z tektury, starych desek, opakowań pocztowych, pustych puszek i dna rowing łodzi.
  
  
  Pułkownik Wu siedział w drzwiach chaty w brudno-białym дхоти, обернутом wokół lędźwi. Siedział w kucki w podstawowej pozycji jogi. Widząc nas, jest trochę poruszył, ale nie wstał.
  
  
  — Ach, pan przyszedł. Wybacz głupie wspomnienia. Urodziłem się w takiej chacie, - powiedział on, потягиваясь. "Dobre dla duszy, aby przypomnieć i powiedzieć, że zawsze będę innym".
  
  
  Wstał na nogi i pokornie skłonił się. "To dla mnie wielki zaszczyt, że odwiedzasz mój dom, pani Mehta, — powiedział on. — A pan, panie Carter. Swoją obecność uwielbia moje skromne pozycji.
  
  
  Чоени odpowiedziała szybko, ale musiałem szukać słowa. Wu mnie zaniepokoił.
  
  
  Schludny człowiek, wydawało się, zażenowany, że go zobaczyli w chłopskiej odzieży. Przeprosił i powiedział, że zaraz wróci, kiedy będzie "bardziej odpowiednio ubrany do takich wysokich gości".
  
  
  Szybko mówić po chińsku, i z innego pokoju wyszły dwie młode dziewczyny w strojach orientalnych. Skłonił się i potykali się przed nami, ich wąska spódnica do kostek ograniczał ich kroki kilku centymetrów. Przeszli przed nami przez kolejne drzwi w przyjemny pokój w stylu zachodnim, gdzie grała cicha muzyka i gdzie był telewizor, dywan na podłodze, meble były nowoczesne, a na ścianie wisiał wydaje się być prawdziwy Pollock. "Nauczyciel mówi, rób wszystko, co ci się podoba; on zaraz przyjdzie — powiedziała jedna z dziewczyn. Następnie obie zniknęły za drzwiami.
  
  
  Nad ogromnym kominkiem wisiał obraz, przedstawiający Czang-Kai-szeka w młodości, kiedy rządził Chinami. Na przeciwległej ścianie wisiał taki sam duży obraz. To był
  
  
  Sun-Yat-sen.
  
  
  "Wu nie był pułkownikiem", — skomentowała Чоени, gdy oglądałem bogato ozdobiony pokój. "To honorowy tytuł, który otrzymał za swoją osobistą walkę przeciwko Mao i komunistów. Był tylko chłopcem, kiedy służył pod rozkazami Czang-Kai-szeka.
  
  
  Chciałem zapytać ją o coś, ale pojawił się chłopiec-hindus w białej kurtce i poprowadził nas do тиковому baru pod wykończeniem z tygrysiej skóry. Jak wszystko inne w tym domu, mnie również pod wrażeniem zapas alkoholu. Tam było dobre whisky, piękne koniaki, doskonała kolekcja zabytkowego romów. Chłopiec zaproponował je z dużą wiedzą, czym barman, разливающий lager.
  
  
  Wybraliśmy jamajski rum i właśnie robili łyk, kiedy wszedł Pułkownik, ubrany w bryczesy i buty.
  
  
  Stał obok mnie i patrzył na mnie uważnie.
  
  
  — Nie chcesz pojeździć na koniach przed obiadem?
  
  
  Chciałem powiedzieć, że nie mam na to czasu, ale Чоени zbyt szybko się zgodziła. Wysłał ją z jednej z dziewek się przebrać, a on poprowadził mnie do krótkiego korytarza, уставленному rzeźbami. Po korytarza zaokrąglony przez cały kryty basen z czystą błękitną wodą i przeszedł przez drzwi, a następnie przekroczył kamienny most, który decyduje o wewnętrzną część ogromnego basenu od części zewnętrznej.
  
  
  Trzy konie rwały po drugiej stronie niewielkiego mostu, gdzie został ogrodzony utwór, ale on zignorował ich i machnął ręką w stronę parku, na tarasie na dole.
  
  
  On zapytał. — "Być może chcesz, aby strzelać do rzutków?
  
  
  Dla zabicia czasu, aż znowu nie przyjdzie piękna pani.
  
  
  Przeszywa mnie cień podejrzenia, i patrzę na ręce małego człowieka. Zostały one nieoczekiwanie silne i жилистыми. Pomimo zadbane paznokcie, ręce miał grube, jak u rolnika.
  
  
  — Do rzutków — powiedziałem. "Nie jestem dość dobry".
  
  
  On uśmiechnął się. — Na szelfie, — przeprosił on, i nagle zdałem sobie sprawę, że jego sposób mówienia zmieniła się. Kiedy jest zrelaksowany, wypuścił szorstki-angielski język, którego użył, aby rozbroić swoich gości. "To jest wyzwanie... jak w życiu. Nigdy nie wiesz, w jakim kierunku pójdzie celem możliwości".
  
  
  Nie rozumiem go, ale poszedł za nim tam, gdzie stała katapulta, i zobaczył dwóch młodych pracowników udających się do nas z wybranymi karabinami w rękach.
  
  
  "Tysiąc rupii za talerz" — powiedział, wziął "browning" i podszedł do około двадцатисемиметровой utworu. 'Dobrze?'
  
  
  Zanim zdążyłem cokolwiek powiedzieć, on dał sygnał, i jasno-żółty dysk wystartował w powietrze. "Browning" strzelił, i talerz wybuchła w dwudziestu stóp od małej metalowej метательной maszyny. To był dobry strzał, prosto do przodu, z tych, co z kolei glinianych talerzy w deszcz odłamków.
  
  
  Mały człowiek dumnie uśmiechał się i czekał. Podszedłem do linii, włożyłem wkład w jeden z патронников wybranej mną karabiny i dał sygnał chłopcu u rzucania automatu. Strzeliłem. Gliniany talerz rozpadła się na kawałki, jak proszek, i nie doświadczył gwałtownego satysfakcję z trafienia.
  
  
  Pułkownik Wu nie zostawił mi czasu napawać. On od razu wywołał drugą płytę, strzelił i trafił na płytę. Ja od razu poszedł za nim lekkim uderzeniem. My strzeliliśmy szybko, tak szybko, że zacząłem się martwić o chłopcu w automacie, który miał położyć talerz na potężną метательную uchwyt i usunąć rękę, zanim ciężka sprężyna rzuci celem w przestrzeń. Nie było reguły, mówiącej, że należy zwolnić talerz i strzelać, jak tylko inny człowiek zniszczy swój własny cel, ale, nie mówiąc ani słowa, postawiliśmy swoje warunki.
  
  
  Kiedy do nas dołączył Чоени, strzelaliśmy w dzikim изматывающем rytmie i zostały pokryte potem. Moje ręce bolały od ciągłego podnoszenia czterech funtów nierdzewnej i egzotycznego drewna, a ramię paliło od zaangażowania się wtrącam, nawet kiedy upadł na kolana i mocno oparł się na tyłek. Wu zaskoczył mnie. Choć był mały, wydawało się, że nie ma więcej problemów, niż u mnie. Zobaczyłem dążenie do zwycięstwa w kącikach jego ust, kiedy potknął się i talerze zaczęły pękać, a nie rozpylać na kawałki. "W kółko", — oświadczył chłopiec za nami. "Oba siedemdziesiąt pięć z rzędu".
  
  
  — Na dziesięć tysięcy rupii, — krzyknął pułkownik Wu, podnosząc karabin dla jeszcze jednego strzału.
  
  
  Uderzył w talerz. Moje ręce prawie drżały, kiedy podniósł swój karabin dla siedemdziesiąt szósty strzał z rzędu. Uderzyłem na dysku talerze i jeszcze dziesięć, zanim poczuł powiew na karku.
  
  
  Wu poczuł słaby wiatr jest zbyt późno. Talerz, który prosił, nagle пригнулась, gdy nacisnął spust. Żółty twardy zwycięsko i bez szwanku przepłynął w усыпанному odłamkami pola przed метательной maszyną. Tylko ta płyta uniknęła jego broni.
  
  
  Pułkownik Wu na chwilę przyłożył karabin do ramienia, zmuszając się pogodzić się z porażką. Na chwilę zobaczyłem demoniczną wściekłość w tych skośnych oczach. Nie był frajerem, ale kiedy spojrzał na mnie, znów uśmiechnął się, ukłonił się, grał rolę skromnego chłopa.
  
  
  "Dziesięć tysięcy rupii słynnego amerykanina".
  
  
  Machnął ręką, i chłopiec przybiegł z książeczką czekową. Wu nabazgrał kwotę i podał mi czek.
  
  
  Wziąłem go, trzymał między palcami, chcąc rozerwać na strzępy.
  
  
  "Zabawy był mój," rzekłem.
  
  
  — Poczekaj — zawołała Чоени z krawędzi linii ognia, skąd ona to wszystko czas obserwowałam. Ona podbiegła do nas i wzięła czek. "Dla swoich dzieci. Tak?' — powiedziała Wu. "Na dziesięć tysięcy rupii można je karmić w ciągu wielu dni".
  
  
  — Oczywiście — zgodził się Wu. 'Dla dzieci.'
  
  
  Spytałem. - 'Dzieci?'
  
  
  Mały człowieczek uśmiechnął się i wskazał w dół wzgórza na otoczony murem kompleks około czterystu jardów od niego.
  
  
  — Dom dziecka, — wyjaśnił Choni. "Uratował setki dzieci z ulicy. On daje im jedzenie, ubrania i domu, dopóki nie są na tyle stary, aby o siebie zadbać".
  
  
  — Ale tak wielu ludzi potrzebuje pomocy — smutno powiedział Wu. "Nawet taki bogaty człowiek, jak ja, nie może pomóc im wszystkim".
  
  
  Wu pokazał, i oto zobaczyłem dzieci w polu pod nami. Setki, w większości chłopcy grali na ogrodzonym placu zabaw schroniska. Przypominają mi chłopca, którego widziałem w zakładzie chemicznym, i małego, martwego chłopca, leżącego na ulicy ze złamanym mercedesem przed amerykańskim konsulatem.
  
  
  Ja przeklinałem swoje podejrzane myśli. Wu, prawdopodobnie, był hojnym mecenasem, ale nadal odnosił się do niego z podejrzliwością. Nie chciało mi się wierzyć, że jest w to zamieszany, wybuchy, ale ta myśl nie opuszczała.
  
  
  — Być może znasz człowieka, którego szukam — ostro powiedział. — Z twoim zainteresowaniem dzieci można wiedzieć niejakiego Закира Шастри. Jak rozumiem, on też zabiera dzieci z ulic".
  
  
  Pułkownik Wu syknął przez zęby. "Ten syn węża" — powiedział po chińsku. 'Znam go. Porywa dzieci i wykorzystuje je do własnych celów. Uratowałem kilka z jego szponów, ale zawsze jest więcej.
  
  
  Чоени zmarszczyła brwi, prawdopodobnie zastanawiając się, dlaczego wspomniałem Шастри. Wkalkulowane ryzyko, aby zobaczyć, jak zareaguje Wu, ale wysiłki okazały się daremne. On zareagował tak, jak odebrano by większość ludzi, i nie obchodzi mnie to musiałem szukać trop.
  
  
  — Dlaczego chcesz z nim porozmawiać? — zapytał Wu. — On jest w to zamieszany wybuchy?
  
  
  Pokręciłem przecząco głową. — Nie jestem pewien... może być.
  
  
  "Być może będziemy w stanie pomóc" — powiedział Wu. "Dzieci na ulicy mogą wiedzieć, gdzie jest ten człowiek".
  
  
  On machnął palcami, i sługa podszedł i stanął obok niego. Wu długo rozmawiałem z nim w dialekcie, którego nie rozumiałem. On uśmiechnął się triumfalnie, gdy chłopiec потрусил do domu.
  
  
  "Dzieci pytają", — powiedział on. "Niewielu powinni o tym wiedzieć Закире. które ucierpiały od niego.
  
  
  Zabiorą cię do niego.
  
  
  Kiwnąłem głową na znak wdzięczności.
  
  
  — A teraz gramy, — ogłosił Wu, podsumowując nas do koni.
  
  
  Ujeżdżasz nerwowych zwierząt i udaliśmy się do miejsca, gdzie posiadłość graniczy z rzeką. Pokazał nam swoją prywatną przystań i cztery eleganckie szybkich łodzi, a następnie zaprowadził nas do placach do piłki ręcznej z grubą powłoką z pleksi i dalej na ścieżce do pola golfowe z dziewięcioma dołkami na pięknym trawniku.
  
  
  "Masz wszystko", — zauważyła Чоени, i ten mały chińczyk spojrzał na mnie, czekając, co powiem.
  
  
  Wtedy zrozumiałem go. Był małym człowiekiem z ogromnym ego. Korty tenisowe, pole golfowe, piękne ogrody. ale to praktycznie nie była używana, to były tylko trofea, świadczące o finansowym sukcesie. I byliśmy tutaj jak go widzowie zaproszeni poklepać go po ramieniu i powiedzieć, jaki on jest fajny. Choć potrzebowałem jego pomocy, nie uległ предчувствию. "Prawie wszystko" — przewrotnie powiedziałem, zbliżając się do Чоени i pochylając się, aby delikatnie pocałować ją w policzek. Reakcja Wu oszołomiony mnie. Zaśmiał się — ciężki, ochrypłym śmiechem do tego niewysokiego człowieka.
  
  
  — Może być — powiedział i pojechał przed nami do domu.
  
  
  Wewnątrz domu zabrał mnie i Чоени do różnych mieszkań na parterze. Dla mnie była rozłożona świeże ubrania i wziąłem prysznic i przebrałem się przed powrotem w dół.
  
  
  Wu czekał na mnie w jego gabinecie, dwukondygnacyjnego pokoju, обшитой panelami z szlachetnego drewna i wyposażonej szafy z первопечатными publikacjami. Siedział za ogromnym biurkiem, przez co wydawał się jeszcze mniejszy i ничтожнее, niż był w rzeczywistości.
  
  
  Wokół niego, siedział na stole i na podłodze przed nim siedziały dziewczyny. Było ich dziesięć, niektórzy hindusi, niektóre wschodnie, niektóre były tak светлокожими, że podejrzewałem, że były konie pełnej białych.
  
  
  — Jak już mówiłem — powiedział Wu z uśmiechem. — Mam wszystko.
  
  
  On wdzięku machnął ręką nad głowami poważnych dziewczyn.
  
  
  "Wybierz jeden" — powiedział. — Lub dwóch. Jesteś moim gościem.
  
  
  
  Rozdział 9
  
  
  
  
  "Wcześnie odkrył, panie Carter — z dumą powiedział pułkownik Wu — że na drodze człowieka do sukcesu są wskaźniki. Można określić, gdzie znajduje się człowiek na tej drodze, po tym, czego chce najbardziej. Po pierwsze, pełny brzuch. Następnie rzeczy... materializm, jak to jest w twoim kraju. Następnie, przy pierwszych oznakach wielkiego bogactwa, statusu. Jeszcze później — mnóstwo satysfakcji seksualnej. Dla pomyślnego araba to harem. Dla japończyków gejszy. Dla bogatego amerykanina kochanki.
  
  
  — A dla chińczyków?
  
  
  Znowu machnął ręką. — Konkubiny, oczywiście. Jak i te piękne istoty. Bardzo starannie dobrany typ na każdy gust i pragnienia.
  
  
  — Dlaczego, panie pułkowniku Wu?
  
  
  'Dlaczego?'
  
  
  — Tak, dlaczego proponujesz mi jego konkubiny? Nie jesteśmy starymi przyjaciółmi, z tych, co podzielają kochanek. Wu z zadowoleniem uśmiechnął się. Skłonił się i znowu udawał, pokorny, ale usta jego фыркнули. "Bo Wu chce zrobić prezent duże amerykańskiego agenta".
  
  
  'Chce zadowolić?'
  
  
  "Przestań бомбометание", — powiedział on. "Ocal nasze miasto od dalszych cierpień".
  
  
  — Już nad tym pracuję. To jest moja praca. Chcesz coś innego.
  
  
  'Tak. Z czasem wina zostanie zainstalowany. Można to zrobić. Możesz podać dowody.
  
  
  "Kogo winić? Rosjan?
  
  
  "Маоистов, — powiedział on. "Chińskich komunistów. Niech oni ponoszą winę za to zagrożenie pokoju na świecie. Zrób to dla mnie, i są twoje... jeden lub wszystkie.
  
  
  Nie mogłem oderwać oczu od nierównego wielu dziewczyn, których prawie nagie ciała błyszczały w słońcu, льющемся przez ogromne okna na drugiej stronie pokoju. Byłoby dość łatwo oskarżyć chińskich komunistów, jak tylko będę śledził terrorystą podręcznik, a ja, oczywiście, nie był zobowiązany do swoich czerwonym kolegom lojalność.
  
  
  "Mała usługa, — powiedział on, — za taką wspaniałą nagrodę. Jaki mężczyzna może zrezygnować z niego, panie Carter?
  
  
  Wahałem się, i w momencie, kiedy przenosił spojrzenie z jednej dziewczyny na drugą, drzwi się otworzyły. Sługa za mną i powiedział kilka słów po chińsku, i pułkownik Wu zirytowany wstał.
  
  
  — Panno Mehta wróciła — powiedział. — Zobaczymy jej w jadalni.
  
  
  Obszedł stół i ponownie się uśmiechnął.
  
  
  "Pomyśl o tym," powiedział. "Za noc zabawy, które można doświadczyć".
  
  
  Zatrzymałem się u drzwi. Przyszła mi do głowy myśl. Kładę rękę na rękaw Wu, i on też się zatrzymał.
  
  
  — Musi być coś więcej, czego pragnie bardzo bogaty człowiek, pułkownik Wu. Pełny brzuch, wszystko, co kiedykolwiek chciał, status, wszystkie kobiety, z którymi może poradzić sobie jego ciało... ale co jeszcze? Na pewno musi być coś jeszcze, czego chce taki człowiek, jak ty. Co to jest, panie pułkowniku?
  
  
  "Oczywiście, panie Carter". Śmiał się. "Po tym wszystkim, człowiek może pragnąć tylko pewności... końcowego i najbardziej nieuchwytny pragnienia". Spędził mnie na salę. Biorąc Чоени za rękę, on trzymał ją w ogromną jadalnię z długim stołem i gigantyczne żyrandole. Siedział u szczytu stołu, jak panującego sułtana.
  
  
  Jego odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje. Jakoś mi się nie wydawało, że pragnął pewności. Miałem wrażenie, że chciał czegoś innego. Ale czego?
  
  
  U mnie nie było możliwości nalegać. Po kilku minutach długi stół był zamontować inne akcesoria np. win i przysmaków, nas posypane rogiem obfitości. Dla małego człowieka Wu zjadł ogromną ilość i wciąż jadł, kiedy słudzy doprowadziły chudego dziecka ze schroniska u podnóża wzgórza.
  
  
  Pochyliłem się do przodu i zadał chłopcu pytania wyceniana tonem, który czasami można zmusić do rozmowy. Ale chudy chłopiec cofnął się ode mnie. Zaskakujące, ale Чоени przyszła mi na pomoc.
  
  
  Ona cicho rozmawiała z chłopcem w dialekcie, którego nigdy wcześniej nie słyszałem, i wygląda na to, szybko zdobył jego zaufanie.
  
  
  "Człowiek o imieniu Шастри wystraszył go — powiedziała mi. "Mężczyzna zaproponował mu jedzenie, a następnie próbował zwabić go do samochodu. Uciekł i przybył tu, w schronisku pułkownika Wu.
  
  
  — Zapytaj go, gdzie widział tego człowieka.
  
  
  Wtrącił pułkownik Wu. Wyciągnął nogę bażanta, z której kapała sos z czerwonego wina, i zadał chłopcu moje pytanie.
  
  
  Usłyszałem kilka słów, których wystarczyło, aby zrozumieć, o czym mówił chłopiec.
  
  
  "W świątyni z błyszczącą czerwoną wieżą" — usłyszałem.
  
  
  Powiedział więcej, ale sens wymknąłem się ode mnie, aż Чоени nie tłumaczył to dla mnie.
  
  
  "Nie jestem pewien— powiedziała.— Pamięta tylko świątynia i guru".
  
  
  — I świecącą czerwoną wieżę — dodał pułkownik Wu. "To musi być miejsce".
  
  
  Wu uśmiechnął się i dumnie odchylił się na oparcie krzesła. Wydawało się, myślał, że postanowił do mnie pytanie. — Bardzo się cieszę pomóc amerykańskiemu agentowi — powiedział, wstając od stołu.
  
  
  Prawie odesłał nas. Zawołał swoje sługi, i spędzili nas z Чоени przez dom do припаркованному "Mercedes".
  
  
  Kiedy wracaliśmy do miasta, próbowałem uzyskać od niej więcej informacji. "Muszę się dowiedzieć jak najwięcej — pomyślałem — zanim jej raport Raju postawi krzyż na wszystkich pracach".
  
  
  "Wielu naszych świątyń są wieże, moje dziecko — odparła ona. "A wielu z nich czerwone. To ważne?'
  
  
  — Cholernie ważne — powiedziałem. To kolejne ogniwo w łańcuchu. Może być, ten Шастри w okolicy występuje, może to jakaś jego siedziba.
  
  
  Pokręciła głową, starając się myśleć. "To może być wszędzie. Nawet stary kościół, ruiny... cała wieś usiana nimi".
  
  
  Jej odpowiedź mnie wkurzył. Spędziliśmy godziny z małym pułkownikiem, i straciłem cierpliwość. Dotarliśmy do centrum miasta, i zatrzymałem się przed konsulatem, zdając sobie sprawę, jak szybko minął czas.
  
  
  Napięcie w mieście było jak wyładowania elektrostatyczne w suchy dzień. Czułem to w powietrzu. Dziesiątki uzbrojonych indyjskich żołnierzy stanął przed konsulatem z karabinami na plecach. Inni żołnierze stali z boku budynku.
  
  
  "Pomyśl o tym kościele z czerwoną wieżą" — powiedziałem Чоени. 'Zaraz wracam.'
  
  
  Na chodniku mnie zatrzymał nerwowy indyjski żołnierz. Drugi żołnierz przesłuchał mnie metalowych bram, a następnie podszedł do stojącemu przy drzwiach sierżanta. Sierżant zadał mi kilka pytań, a następnie wykręciłem numer telefonu.
  
  
  Слокум czekał na mnie w drzwiach swojego gabinetu. Na nim nie było remisu, włosy były rozczochranych, a na czoło wystąpił pot, choć w gabinecie było fajne.
  
  
  — Wzmacniamy budynku, — z podnieceniem powiedział. "Spodziewamy się ataku w każdej chwili."
  
  
  Opadł na krzesło za swojego stołu. On otarł pot ze swojego нахмуренного czoła lnianym chusteczką.
  
  
  "Poprosiłem Waszyngton wysłać 300 marines w celu ochrony życia i mienia amerykanów", — powiedział on.
  
  
  "Żołnierze!" — powiedziałem.
  
  
  "Boże błogosław, nie możemy pozostać nieuzbrojonym przed rosjanami. Oni już prowadzą swoich ludzi tutaj z błogosławieństwa New Delhi.
  
  
  "Czy chciałbyś rozpocząć Trzecią wojnę światową tutaj?"
  
  
  "Jeśli ten drań chce tego..."
  
  
  "Genialne".
  
  
  Nagle spojrzał na mnie.
  
  
  — Nie słyszał pan o Czerwonej Marynarce? "Mają eskadra, która zmierza do Бенгальскому zalewie na treningowe manewry. Dwanaście okrętów pod dowództwem krążownika rakietowego.
  
  
  — Wiesz, mógłbyś to zrobić — powiedziałem. "Chłopaki, można mówić o tym tu i teraz, dopóki nie rozpocznie się prawdziwa wojna nuklearna. Dlaczego nie zatrzymać się, by w końcu myśleć? Wstałem i podszedłem do jego stolika. Слокум cofnął.
  
  
  — Czy słyszał pan coś jeszcze o xv innymi?
  
  
  'Dzień niepodległości? Nie.'
  
  
  — Powiedziałeś, że, być może, że coś wisi w powietrzu, pamiętasz? I słyszałem, że konsulat będzie rozbite. Twój konsulat musi być bombardowanym jednocześnie.
  
  
  Слокум był w pogotowiu. To uderzyło w niego bezpośrednio.
  
  
  — Jesteś pewien, że dzisiaj coś się stanie?
  
  
  'Nie. Ale mam wrażenie, że ci sami ludzie, którzy wcześniej deklarowali bomby 15 sierpnia, planuje coś wielkiego. To nie problem ewakuacja ludzi z konsulatu wieczorem xiv.
  
  
  "Mój boże — powiedział. — Wtedy nic nie możemy zrobić?
  
  
  — Oczywiście — powiedziałem. "Powiedz swoim strefą, aby nie puszczali dzieci na ulicę do konsulatu".
  
  
  'Dzieci?'
  
  
  'Tak. I pomóż mi znaleźć świątynia z czerwonej wieży. U mnie musi być największa mapa miasta, który masz.
  
  
  Слокум nacisnął przycisk интеркома. Po kilku minutach sekretarka rozłożyła mapę na jego biurku.
  
  
  Biorąc za podstawę posiadłości pułkownika Wu, narysowałem okrąg o promieniu, który chłopiec mógł przejść pieszo w ciągu kilku godzin. Następnie zadzwoniłem do kilku hindusów ze sztabu Слокама i poprosił ich, aby określić świątynie wewnątrz tego okręgu.
  
  
  Dowiedzieli się dwie świątynie z czerwoną wieżą.
  
  
  "Jeden z nich — kopia słynnej Wieży Zwycięstwa — powiedziała mi indyjska sekretarka lat pięćdziesięciu. "To się nazywa Qutub Minar. Jest on zbudowany z czerwonego piaskowca i ma wysokość ponad trzydziestu metrów, na szczyt prowadzą kręte schody.
  
  
  Został zbudowany do podziału. Teraz od świątyni mało co zostało.
  
  
  'I inne?'
  
  
  — To musi być świątynia Оссиана na wschodzie miasta. Jest to częściowo ruiny; tam mało kto chodzi.
  
  
  Podziękowałem jej i wyszedł na ulicę, gdzie Чоени czekała w samochodzie. Gdy powiedziałem jej, że dowiedział się, pokazała mi drogę do pierwszego kościoła, o którym wspomniała kobieta.
  
  
  Kiedy przyjechaliśmy przez piętnaście minut, zobaczyłem, że Qutub Minar jak świątynia nie bardzo pasuje... to nie była bardziej niż wysoka czerwona wieża. Szukałem czegoś innego, chociaż nie byłem pewien, co. Cały sztab generalny z pomieszczeniem dla dużej ilości ludzi - coś ciche, ukryte, gdzie nie zajrzy przełożonych.
  
  
  Świątynia Оссиана wyglądał znacznie bardziej obiecująco. Kwadratowe kolumny podparte kamienne sklepienia, elewacje рухнувших budynków, dwór stanowił zbieraniną leżących kamieni. W jednym rogu stała dwupiętrowa czerwona wieża. Ruiny przeszły w gęstą roślinność z krzewów i drzew. Dym wspiął się między drzewami delikatnej spiralą.
  
  
  "Sprawdzę".
  
  
  — Idę z tobą — powiedział Чоени.
  
  
  Przeszliśmy przez ruiny. Niektóre obszary zostały wyczyszczone, aby wierni mogli przyjść i zwracam się do błogosławieństwem swoich źródeł wodnych.
  
  
  Między ruinami znaleźliśmy często używaną drogę, która prowadziła wzdłuż krawędzi świątyni do подлеску. Byliśmy prawie u drzew, kiedy zobaczyłem wielką ciemno-zielony namiot.
  
  
  My w milczeniu zeszli ze szlaku w zarośla, aby zobaczyć. Najpierw widzieliśmy tylko drzewa i dużą lnianą namiot. Potem zauważyłem małą ognisko i wiadro. Z namiotu wyszedł człowiek, przeciągnął się, rozejrzał się, chrząknął, splunął na ziemię i wrócił do środka. Więcej nikogo nie widzieli. Kilka klubów dymu wiły się od ogniska. Za nami rozległ się dźwięk — do połowy jęk, do połowy krzyk gniewu z nutką histerii. Odwróciłem się i zobaczyłem postać, zbliża się do drogi, którą właśnie minęliśmy.
  
  
  To był człowiek, który szedł szybko, ale lekko utykałem. Gdy zbliżył się, zobaczyłem, że jest barczysty i silny, człowiek, który łatwo może przestraszyć dziecko. Byłem ciekaw, czy będzie to Zakir.
  
  
  Nurkujemy w krzaki, kiedy przechodził obok. On nie spojrzał w naszą stronę. Jego oddech był niespokojny, a ja wiedziałem, że on szybko uciekł. Odwróciłem się do Чоени, jak tylko przeszedł obok nas.
  
  
  — Wracaj do samochodu i czekaj na mnie — powiedziałem. "Zamierzam podążać za nim".
  
  
  Ścieżka prowadziła na drugą stronę ruin i przez gaj drzew. Wkrótce znaleźliśmy się w tylnej części starego kościoła. Ocalała tylko jedna ściana. Była ona zbudowana z dużych bloków kamiennych i miała dziesięć metrów wysokości i trzydzieści metrów długości. Mężczyzna oparł się o tej ścianie, aby złapać oddech. Następnie rozejrzał się, nie widząc nikogo i протиснулся przez gęste zarośla, który, najwyraźniej, ukrywał otwór. Zniknął tam.
  
  
  Dałem mężczyźnie dwie minuty, a następnie pobiegł tam i znalazł lukę.
  
  
  Tam było ciemno. Przysłuchiwałem się do własnego oddechu, выбивающемуся z płuc. Poza tym, nie było żadnego dźwięku. Włączyłem latarkę i skierował wąski promień. Byłem w klepisku przebiegu około kilkunastu schodów, prowadzących w dół.
  
  
  Na dole schodów znalazłem świece i amerykańskie zapałki. Ślad wosku ze świecy na podłodze prowadził w prawo. Korytarz był tu wyżej, ponad sześć stóp, i został wykonany z twardej gliny, być może, z piaskowca. W dwudziestu kroków zobaczyłem światło jest słabe, który tańczył i migotała. Tunel pachwiny bardzo starego затхлым zapachu.
  
  
  Ja powoli idzie do światła. Ja nic nie słyszałem. Korytarz zrobił ostry zakręt. Zatrzymałem się, aby moje oczy przywykły do nowego światła. Przede mną było pomieszczenie o powierzchni siedem metrów kwadratowych z sufitem powyżej tunelu. Z pokoju widzieliśmy dwa dania. Na początku nie widziałem, co spowodowało światło. Następnie zobaczyłem pochodnie, schowany czymś w rodzaju oleju, last minute w naczyniach w czterech ścianach. Pokój był pusty.
  
  
  Szybko przekroczył pokoju do najbliższego otworu i poszedł korytarzem. Zatrzymał się i rozejrzał się. Wydaje się, mnie jeszcze nikt nie widział. Ten tunel był krótki i otwierał się w długi korytarz, ciągnący się ponad siedemdziesiąt metrów, zanim opisywał mały zginanie. W regularnych odstępach czasu w głównym tunelu były pokoju. Wydawało się, zwanymi komórkami, gdzie medytował transcendentnej do świata mnisi.
  
  
  W końcu tunel zrobił jeszcze jeden obrót, stał się szerszy i jaśniejszy.
  
  
  Pochodnie oświetlały drogę za mną, ale z przodu mi się wydawało, że światło jest inny. Potem zobaczyłem pierwszą lampę, свисающую z przewodu elektrycznego. Tutaj tunel раздваивался: ja skręcił w prawo, gdzie z семиметровым odstępach wisiały elektryczne latarnie. Nieco dalej tunel wychodził w wielkiej sali. Tunel zmniejszyła się i prowadził do małego balkonu w tylnej ścianie sali.
  
  
  Pode mną panowała energiczny działalność. Piętnastu chłopców, większość z których nieco ponad dwadzieścia lat, siedzieli wokół stołu i ciężko to robią banki w czarny kolor. Inne wyciąć kawałki knotów. Inni chłopcy pakowali się puste puszki i nieśli je przez bramę do innego pokoju.
  
  
  Fala rozkoszy zalała mnie. Znalazłem fabrykę bomb lub co najmniej jedno z miejsc, gdzie terroryści produkowano swoje двухчетвертные bomby. Ale ja również poczułem dreszcze, gdy zrozumiał, że tutejsi chłopcy byli w wieku powyżej tego faceta, którego widziałem, zbieranie azotan potasu w zakładzie chemicznym. Były one podobne do żołnierzy. Wydawało się, że oni wiedzieli, co robią, jakby ich przygotowywaniu.
  
  
  Nikt mnie nie widział, ale nie mógł przejść przez gzyms balkonu niezauważony. Wróciłem i próbowałem lewy tunel. Zrobił niewielki obrót, następnie kontynuował ruch w przybliżeniu w tym samym kierunku, co i inne rozwidlenie. Wkrótce on także przeszedł szereg komórek. Te były w użyciu. Wewnątrz były słomiane worki i brudne plecaki, w których, być może, byli ziemskie rzeczy dorastających chłopców.
  
  
  Te tunele można rozciągnąć na mile pod Калькуттой. Musiałem szybko znaleźć wyjście lub powrót na tej trasie, który właśnie szedł. Przede mną leżało jeszcze jedno puste miejsce. W środku było biurko i kilka krzeseł, a za nimi była drewniane drzwi w ramie.
  
  
  W pokoju nie było nikogo. Szybko przeszedł do drzwi. Nie była zamknięta.
  
  
  Otwierając go, zobaczyłem jeszcze jeden korytarz prowadzący na powierzchnię. Wyszedłem i wróciłem do mercedes.
  
  
  Чоени tam nie było.
  
  
  Usłyszałem jej wołanie z mroku po drugiej stronie ulicy.
  
  
  — Nick, jestem tutaj.
  
  
  Odwróciłem się, i w moim mózgu trzasnęło szósty zmysł. Może to był dźwięk lub spojrzenie metalowego przedmiotu na słońce. Nie wiem, ale skurczył się i chwycił swój Luger.
  
  
  Potem zobaczyłem go... dorodnego indianina, za którym poszedł do świątyni. Podszedł do mnie z przodu maszyny. To jest żenujące machnął nożem nad głową. Od razu Luger znalazł się w mojej ręce.
  
  
  Pistolet jest, oczywiście, znosić nie mógł, ale ruszył do ataku na mnie. Cofnąłem się i krzyknął ostrzeżenie. Nie chciałem go zabić. Byłem pewien, że to Zakir Шастри, a on mi na pewno był potrzebny. On poćwiartował powietrze przed moją twarzą i ponownie mahal, kiedy отстранялся.
  
  
  W rozpaczy strzeliłem raz na kilka centymetrów od jego twarzy, jako ostrzeżenie, i po raz drugi w rękę. Od uderzenia pocisku jest закружился i upadł; ale zerwał się na nogi i podszedł do mnie, jego ręka bezwładnie zwisały.
  
  
  Znów strzelił do niego, tym razem w nogę. Upadł do przodu, jakby go zanegowany.
  
  
  Instynktownie ja cofnął się do tyłu i trzymał broń w pogotowiu dla drugiego napastnika, ale jedyne ruchy, które widziałem, były Чоени, biegnące do mnie z drugiej strony.
  
  
  Rzuciła mi się w ramiona, ale odepchnąłem ją od siebie. Z tyłu usłyszałem tupot nóg. Chłopcy z kościoła wybiegł i wszedłem w stary samochód na tyłach ruin.
  
  
  Uciekli, ale musiałem utrzymać człowieka na ziemi, zanim będziemy mogli pójść za nimi. Odwróciłem go na plecy nogą.
  
  
  Był martwy. Dziura wielkości mojej pięści został tam, gdzie był jego pępek. Чоени stała obok mnie, wyraźnie zaznaczona widokiem krwi. 'Kto to?'.
  
  
  Ja выудил portfel mężczyźni z kieszeni i rozłożył go na ziemi. Nazwa na papierach było jasne, czytelne.
  
  
  "Zakir Шастри". W końcu znalazłem go.
  
  
  Uklęknąłem obok ciała. Ja raz zobaczył krwawe dziury na ręce i nodze. To nie był wypadek. Ktoś strzelił mu w plecy. Kula wyszła z przodu i odsunęła przed sobą pępek, jak pełnowymiarową kwiat.
  
  
  Ktoś chciał zabić Шастри, zanim zdążył się odezwać ktoś, kto stał po drugiej stronie ulicy, kiedy mocny indianin popełnił samobójczą atak z nożem.
  
  
  Ale kto?
  
  
  
  Rozdział 10
  
  
  
  
  'Patrz!' — zawołała Чоени.
  
  
  Wstał i spojrzał na ciężarówkę. Załadowany chłopakami, ścigał się na ulicy, nabierając prędkości. Skręcił, aby ograć leżącego w rowie świętej krowy, a następnie rzucił się prosto na mały tłum ludzi, выбегавших z domu na dźwięki strzałów. Ludzie rzucili się w bok, i ciężarówka z hukiem wyleciał zza rogu.
  
  
  — Idziemy — zawołałem Чоени. "Podążamy za nim".
  
  
  Tylne szkło pękło, kiedy запрыгнули w "Mercedes". Kula przekroczył pajęczyn wszystkie okna. Druga kula uderzyła w drzwi i spadła gdzieś na fotel pode mną.
  
  
  Oczywiście, Шастри nie był jedynym celem, ale teraz nie miałem czasu, żeby otworzyć pierwszy ogień.
  
  
  Ja pędził, i "Mercedes" ruszyłem naprzód, jak strzała z łuku. Prawie опрокинулись na rogu, i Чоени krzyknęła, próbując się skoncentrować.
  
  
  Mamy wskoczył na krawężnik, było minęło trzydzieści jardów na granicy i w końcu wyjechali z powrotem na ulicę. Zobaczyłem samochód, poruszający się przed nami, i zwolnił, aby pozwolić innym samochodem przejechać przed nami jako osłony.
  
  
  "Byłeś zaskoczony?" — spytałem Чоени.
  
  
  Spojrzała na mnie i pokręciła głową. Ona wpatrywała się w okno tylne, ale nikt nas nie gonił. Była przerażona.
  
  
  — Uważaj za ciężarówką — rozkazał ja. "Jeśli stracimy go, możemy zacząć wszystko od nowa". Po przejechaniu pół bloku z tyłu ciężarówki, podążyliśmy za nim dalej w miasto. Pół godziny później samochód zatrzymał się przy bocznym wejściu na lotnisko Doom-Dom i młodzi chłopcy wyskoczyli z pudełka. Kierowca, chudy hindus w zachodnim garniturze, doprowadził ich do budynku dworca.
  
  
  Wyszliśmy z "Mercedesa" i poszli za nimi na platformę. Ich czekał stary DC-3, ten tak, jakby przyleciał do Birmy w czasie ii wojny światowej.
  
  
  Gdy weszli, ja zaklął w myślach. Śledzić samolotem nie było to łatwe.
  
  
  — Można je zdobyć plan lotu? — spytałem Чоени. "Może być, Raj będzie w stanie ci pomóc".
  
  
  Ona zastanowiła się przez chwilę, zanim iść schodami do wieży kontroli lotów. Kiedy wróciła, DC-3 został już na końcu pasa startowego.
  
  
  Wyglądała na szczęśliwą i wręczyła mi pęk kluczy.
  
  
  "Lecą na Раксол", — powiedziała ona. "To na stokach Himalajów w pobliżu Nepalu. Stąd więcej siedmiuset kilometrów.
  
  
  Spytałem. — "U nas też jest samolot?"
  
  
  "Piper-comanche", — powiedziała ona. — Czy kiedykolwiek latali na nim?
  
  
  'Tak.'
  
  
  'Ja też.' Wzięła mnie za rękę i wyprowadziła na zewnątrz. — Ściemnia się — zaprzeczyłem. "Czy jesteś pewien, że to oświetlone lotnisko?"
  
  
  Śmiała się. 'Nie martw się. Rzucamy zapałki, aby oświetlić pas startowy.
  
  
  Wahałem się, ale pobiegła naprzeciw mnie do hangaru. Kiedy tam dotarłem, to już rozmawiała z policjantem w formie i oddawała rozkazy mechanikom. Tarzali się "Comanche", i wsiedliśmy na pokład. Przez dziesięć minut lecę i udaliśmy się na północ.
  
  
  To był długi lot, a już zrobiło się ciemno, zanim zobaczyliśmy światła wioski. Mówiła w radiu, i na dole pole było oświetlane reflektorami samochodowymi. Чоени zrobiłam jedno koło, zanim pewnie opuściła samochód na утрамбованную brud lotniska. Na ziemi było tylko dwóch innych samolotów, a jeden z nich został DC-3, który widzieliśmy взлетающим w Kalkucie. Чоени вырулила na parking, i z kolei samochód do skrzydła i ogona, zanim sprawdzić DC-3. Został rzucony. Nie było żadnych oznak załogi lub chłopców, których widzieliśmy w Kalkucie.
  
  
  W małym budynku dworca za ladą siedział urzędnik państwowy. Wydawał się znudzony, aż Чоени nie pokazała mu kartę w portfelu. Potem просветлел i wyszedł z czajnikiem. Gdy piliśmy slaba napój, powiedział nam, że na godzinę przed naszym przyjazdem wylądowała maszyna, pełna chłopców i ich zabrał samochód.
  
  
  Nie wiedział więcej. Zaprowadził nas na zaplecze, gdzie mogliśmy odpocząć do rana.
  
  
  O świcie poszliśmy na polnej drodze do wioski.
  
  
  Widok wsi nie podobał mi się. Kilka kamiennych domów, pustynne продуваемые wiatrem wzgórza, ulica z kilkoma cienkimi drzewami w jałowej glebie i wszędzie kurz. Droga gruntowa została wybrukowana, a na niej widniały ostatnie ślady ciężarówki.
  
  
  Widziałem w tej okolicy jeszcze tylko jeden samochód, stary "Rambler", który wydawał dziwne i niestosowne tak wysoko, u podnóża Himalajów.
  
  
  Чоени rozmawiała z właścicielem Рамблера. "Potrzebujemy twój samochód, aby zbadać teren", — powiedziała ona. "Mamy tak wiele rzeczy, których nie możemy zobaczyć z powietrza. Dobrze zapłacimy ci za to.
  
  
  Mężczyzna nie zainteresował. Powiedział, że samochód nie może poruszać się, i zwrócił się do kamienia, który zdzierał.
  
  
  W innym domu zapytaliśmy, widzieli czy mieszkańcy ciężarówka z chłopcami, przejeżdżający obok. Najpierw kobieta cierpliwie słuchała. Następnie była wściekła na to, co powiedział Чоени. Jej oczy błyszczały, a ona zatrzasnęła drzwi.
  
  
  Чоени smutna. "W Indiach tak nie robią", — powiedziała ona. "Słuchamy, nie zgadzamy się i cały czas się śmiejemy. Ta kobieta jest przerażona. Nie podoba mi się to.
  
  
  W sąsiednim domu badaliśmy to samo odrzucenie, choć bardziej umiarkowane. Staruszek, który mieszkał tam, wydawał się odporny na strach. Był już zbyt blisko grobie. "Nikt nic nie mówi o ciężarówce, — powiedział on. "Widzieliśmy go wcześniej z grupą młodzieży. Ale ci, którzy zadają zbyt wiele pytań, długo nie żyją. Wracajcie do Kalkuty. Panuje tu tylko śmierć. Nawet rozmowa z tobą powoduje u mojej rodziny podejrzenia. Idę do domu.'
  
  
  On cofnął się i zamknął drzwi.
  
  
  Чоени w zamieszaniu zmarszczyła brwi. — Może powinniśmy wrócić — powiedziała. "Dostarczamy tym ludziom kłopoty. Im i bez tego dość.
  
  
  — Masz na myśli, że musimy po prostu zapomnieć o problemach, назревающих w Kalkucie?
  
  
  — Nie, ale możemy powiedzieć Raju. Może wysłać do sądu armię, jeśli to konieczne.
  
  
  Powiedziałem, że nie i dalej iść śladami ciężarówki. Ona wahała się tylko chwilę, zanim mnie dogonić. Przestała się kłócić, podczas gdy szliśmy przez wieś, idąc krętą kół samochodów ciężarowych, opon do wysokich zboczach. Za nami zaczęła się odradzać wieś. Chłopi wyszli z jego chaty i z zaciekawieniem spojrzeli na nas. Wydaje się, cudzoziemcy, przynajmniej ludzie z Zachodu, w tej miejscowości były rzadkością. Zastanawiałem się, облетят czy okolicy wieści o naszej obecności.
  
  
  Przeszliśmy dwie mile w górę stoku i zatrzymali się u pierwszych kilka krzaków, które zobaczyli. Byliśmy w niewielkim wąwozie. Stałem i patrzyłem na góry z czapką wiecznych śniegów.
  
  
  "To jest beznadziejne" — powiedziałem bardziej do siebie, niż Чоени.
  
  
  Ona zapytała. - 'Dlaczego?'
  
  
  — Nawet nie wiemy, czego szukamy. Góry ciągną się na setki kilometrów. Ten samochód mógł jechać w dowolnym kierunku. U nas nie ma szans nadążyć za nim pieszo.
  
  
  — Wtedy wrócimy? — z nadzieją zapytała.
  
  
  Ja nie odpowiedział. Teraz czas był moim wrogiem. Gdybyśmy wrócili, to stracił by cały dzień. Piętnasty dzień był zbyt blisko.
  
  
  Znowu badał horyzont, krok po kroku, dokładnie skupiając się, a następnie pozwalając swojemu spojrzeniu przejść do następnego obszaru krajobrazu. W końcu zobaczyłem to... słaby ruch w krzakach, w trzystu metrów przed nami.
  
  
  Za nami oglądali. To był dobry znak. Ale ci, których szukaliśmy, można łatwo zniknąć z oczu w niskich krzewów, który rósł wszędzie w podgórzu, a cała armia mogła się schować w rowach i zaroślach, wyjazd w góry.
  
  
  U nas nie było żadnych szans na znalezienie ciężarówki lub chłopców, jeśli starali się pozostać poza zasięgiem wzroku. Ludzie, których szukaliśmy, muszą przyjść do nas. To była nasza jedyna nadzieja.
  
  
  Więc wyjąłem "Luger" z kabury i wycelował bardziej lub mniej w kierunku ruchu, który widział na horyzoncie.
  
  
  Чоени сглотнул. 'Co ty robisz? Oszalałeś?'
  
  
  — Spróbuję dostać się do niewoli — powiedziałem.'
  
  
  "Ludzie z ciężarówki". Nacisnąłem na spust, broń i ryknął jeszcze raz. — Wracaj do samolotu — powiedziałem. "Leć do Kalkuty i uzyskać pomoc".
  
  
  Znów nacisnął spust.
  
  
  — Nie — zaprotestowała ona. Opuściła rękę i uniemożliwił mi ponownie wystrzelić. "To cię zabije".
  
  
  — Wracaj — rzekłem, ale ona się nie ruszała.
  
  
  Kładę "luger" w kaburę i wziął ją na ręce. Jej ciało задрожало obok mojego.
  
  
  "Być może mogę ci pomóc," powiedziała. Mam wykształcenie, wiesz.
  
  
  Chciałem ją odepchnąć od siebie, ale było za późno.
  
  
  Nie mamy czasu, aby usłyszeć dźwięk silnika, jak z gór po drugiej stronie ulicy pędził małej ciężarówki.
  
  
  Czterech mężczyzn z wojsko plecakami i karabiny w pogotowiu wyskoczyły z niego. Cztery lufy skierowane były na mnie.
  
  
  "Hej, co to?" — spytałem z oburzeniem. "Co oznaczają te armaty?"
  
  
  Z ciężarówki wyszedł wysoki, szczupły hindus w turbanie i spojrzał na nas.
  
  
  — Strzelali, — powiedział on-индусски i powtórzył to w pięknym angielskim.
  
  
  — Wąż, — skłamałem ja. "Kobra. Ona wystraszyła moją żonę.
  
  
  Zignorował kłamstwo i uważnie obejrzał Чуни.
  
  
  — Przybyłeś do wioski na tym małym czerwonym samolotem? - spytał.
  
  
  Kiwnąłem głową.
  
  
  'Dlaczego wylądował tutaj? Jesteśmy tu daleko od szlaków turystycznych.
  
  
  "Przeglądamy zabytki. Pierwszy raz w Indiach". Człowiek w turbanie z powątpiewaniem spojrzał na Чоени, a ja szybko zdał sobie sprawę.
  
  
  "Poznałem swoją żonę w Organizacji Narodów Zjednoczonych w Nowym Jorku, — wyjaśniłem.
  
  
  On mi nie uwierzył, ale jakiś czas kontynuował grę.
  
  
  — Chcesz jechać z nami? — grzecznie zapytał.
  
  
  — Tak — zgodziła się Чоени. "Jestem bardzo zmęczona".
  
  
  Mężczyzna uprzejmie odbył się przed nami i pomógł Чойни usiąść na przednim siedzeniu. Ja wdrapał się obok niej i zobaczył, jak bojownicy dostał się do ciała.
  
  
  Silnik ożył, i na ułamek sekundy zobaczyłem w lusterku kolbę karabinu. On mocno mnie uderzył w czaszkę. Ja tylko zdążył zanurzyć się nieco w lewo. To był brutalny cios, ale ciężka drewniana kolba jednak uderzyła mnie na tyle mocno, aby zmusić mój mózg szalenie сотрястись. U mnie było to bolesne uczucie, które ogarnia cię tuż przed tym, jak nieświadome wypełnia umysł swoim miękkim aksamitnym płaszczem.
  
  
  Później, kiedy obudziłem się siedzi i постанывал, odkryłem, że moje ręce i kostki są związane. Moje ręce były przed moim ciałem, i dwóch uzbrojonych mężczyzn, pilnuje mnie, skierowali broń mnie w brzuch.
  
  
  Nie wiedziałem, ile przejechaliśmy, ale nie mógł być nieprzytomny więcej dwudziestu minut. Zanim zdążyłem pomyśleć o czymś innym, samochód zahamował i wjechał w bramę. Po obu stronach były zwoje drutu kolczastego i podwójne ogrodzenie z drutu stalowego.
  
  
  Wysoki mężczyzna podszedł do tylnej części ciężarówki.
  
  
  "Uwolnij mnie wokół jego kostek i przyprowadź go do mojego biurka", — powiedział on.
  
  
  Ja ostro protestował. "Co to znaczy, że mnie ogłuszyć i związać?"
  
  
  Jeden z żołnierzy uderzył mnie w twarz wierzchem dłoni. Reszta zaczęła się śmiać.
  
  
  Oni wzięli mnie do przodu, i usłyszałem Чоени za nami. Rozmawiała z dwoma bojownikami, którzy bardziej lub mniej nieśli ją, kierując się w innym kierunku.
  
  
  To była jakaś banda, pomimo mundury. Żołnierze w ciężarówce pchały i popychały mnie, gdy szedłem między nimi do невысокому budynku z drzwiami, ale bez okien po lewej stronie. Jedna lampa dodała swoje światło do światła, лившемуся z drzwi. Mnie wepchnęli do środka, drzwi i szybko zamknęły się za mną.
  
  
  Pokój był podobny do biura z szafkami na dokumenty, biurko i maszyną do pisania.
  
  
  "W swoich dokumentach jest napisane, że masz na imię Matson, Howard Matson — powiedział mężczyzna w turbanie. — Chcę znać prawdę. Kim jesteś i dlaczego tu jesteś шныряешь?
  
  
  "Jestem biznesmenem, to wszystko".
  
  
  "Z tymi rzeczami?" Trzymał wilhelminę, tim i Hugo. Oczywiście, zabrali je u mnie w samochodzie. Odłożył je na bok i odwrócił się do mnie z makabrycznym uśmiechem. "Tak, panie Matson, że nas pan".
  
  
  Postanowiłem jeszcze chwilę wcielić się w rolę śmiały amerykanina, choć podejrzewał, że moi strażnicy wiedzieli o mnie więcej, niż chcieli przyznać.
  
  
  "Posłuchaj mnie — mruknąłem, może jesteś fanatykiem tych głupich indyjskich chłopów, ale, o ile mi wiadomo, jesteś po prostu gangster, haunting ludzi. Ty i twoi najemnicy wyglądasz jak gówno. Widziałem więcej dyscypliny w stadzie wilków. Nie próbuj zbliżyć się do mnie, bo ja tak bardzo nienawidzę, że zaczniesz jęczeć. A teraz rozwiąż mi ręce!
  
  
  Był to stary trick z oburzeniem, i służył jako swój cel. To doprowadziło go w zakłopotanie i złość. Wstał i przeciągnął mnie; odwróciłem się i развернувшись, mocno uderzył go nogą. Potem mnie od tyłu uderzył w cynaderki. Ból był straszny.
  
  
  Ja już nie сопротивлся i pozwolił dwóm mężczyznom wziąć mnie do stołu. Oni przecięli liny i przystawili mi broń do głowy.
  
  
  — Rozbierz się — polecił ich kapitan. 'Całkowicie.'
  
  
  Nie mam nic przeciwko. Kiedy moje ubrania usunięte, są z grubsza wyciągnął mnie na stół i przywiązany do niego, rozstawione ręce i nogi.
  
  
  Ich kapitan проковылял do stołu i spojrzał na mnie.
  
  
  — A teraz, panie Matson, — zaczął, — może być, chcesz opowiedzieć nam trochę o sobie. Kim jesteś? Co ty tu robisz?'
  
  
  — Jestem amerykaninem — powiedziałem centralizuje. — Nie musisz wiedzieć więcej. Jeśli konsul USA to rozpoznaje
  
  
  On się zaśmiał. Jak i mężczyźni wokół niego.
  
  
  — Konsul? W Kalkucie? Pan żartuje, panie Matson, czy jak wam tam. Przez dwa dni w Kalkucie więcej nie będzie amerykańskiego konsulatu. Może nawet już i nie w Kalkucie. Ale ty już to wszystko wiesz, prawda?
  
  
  Powiedziałem, że nie wiem, o czym on mówi. Jest zbyt cierpliwie skinął głową.
  
  
  — Oczywiście, oczywiście — powiedział, odwracając się. Kiedy znów odwrócił się do mnie, zobaczyłem w jego ręku długą brzytwę. Nagle stwierdziłem, że to nie był zbyt dobry pomysł, w końcu pozwolić mi być zrobione.
  
  
  — Czy kiedykolwiek czułeś ból, Matson? — zapytał mężczyzna. "Przerażający, nie do zniesienia ból, który rozdziera wnętrzności i sprawia, że prosić o szybkiej śmierci?"
  
  
  Brzytwa zabłysnęła na mojej twarzy; była sześciu cali długości i taki ostry, że delikatnie błyszczała w świetle poranka. Gdy ostrze po raz pierwszy dotknął mojej skóry, nie pomyślałem, że trafił w cel — przekrój był taki kontrolowany, tak gładko. Odwróciłem głowę, aby spojrzeć na swoją lewą rękę. Ostrze początek z czubka mojego palca wskazującego, krzyżował dłoń, przeszedł obok nadgarstka i unosi się do mojego ramienia, a następnie изогнулось i зацепилось nieco powyżej obojczyka.
  
  
  Pierwsza ból нахлынула, kiedy zobaczyłem, jak ostrze врезалось mi się w nadgarstek. Zamknąłem oczy, ale to się zaczęło. Chciałem krzyczeć.
  
  
  — Czy kiedykolwiek słyszałeś o śmierci od tysiąc cięć, panie Matson? Jest to starożytna wschodnia tortury, zazwyczaj stosowana, gdy ktoś chce uzyskać informacje, a życie danej osoby nie ma żadnej wartości. O, nie powiem, że wszystkie ofiary tysiąc cięć umierają. Niektórzy przeżyli. Ich ciało pokryte jest bliznami. Zwróć uwagę, jak nacięcia odbywają się tylko przez pierwszą warstwę skóry, tak, że wzdłuż linii cięcia powstaje tylko kilka kropel krwi. Idąc dalej, znajdziemy nowe sposoby i zanurzamy się coraz głębiej i głębiej. Gdy kawałki przechodzą od klatki piersiowej i głowy do narządów płciowych, nawet najsilniejszy mężczyzna krzyczy. Niewiele osób może cierpieć ból".
  
  
  Następnego rana był taki sam jak pierwszy, ale na mojej prawej ręce i ramieniu. Tym razem brzytwa weszła głębiej... piekący, kłujący ból, który nieświadomie spowodował parskanie zaskoczenia przez nozdrza. Moje zęby i usta były zaciśnięte. Pomyślałem: "Jeśli nie będę chciał otworzyć usta, będzie mi łatwiej powstrzymać krzyk bólu".
  
  
  Wysoki człowiek rozumiał swoją pracę. Zobaczyłem blask radości w jego oczach, napięcie mięśni wokół nosa i wypaczone warg, gdy nóż ruszył z powrotem do mojego ciała — tym razem do brody — dając trzecią linię cięcia na mojej klatce piersiowej i brzuchu.
  
  
  Hindus znowu przemówił. Otworzyłem oczy, nie wiedząc, kiedy zamknął je.
  
  
  "Próg bólu jest ciekawy. Niektórzy zachodni całkowicie psują w tym momencie. Opowiadają ci wszystko, co wie, za pierwszym razem. W drugim przekroju płaczą i błagają o litość. Na trzecim przekroju oni wpadają w histerię lub tracą przytomność. Twój próg bólu jest znacznie wyższa, lub twoja przygotowanie lepiej, niż myślałem. Ukończył nacięcie. 'Teraz pytania. Kto podpuścił cię szpiegować nami?
  
  
  Nie powiedział nic. Musiałem znaleźć wyjście, sposób na ucieczkę. Na razie wyglądało to beznadziejnie. Węzły na linach byli biegli; wyciągając je, zdałem sobie sprawę, że ręce i nogi nie провисают. Stół był wąski i łatwo наклонялся, ale nawet gdybym przewrócił się, ja niewiele mogłem zrobić.
  
  
  — Kto cię wysłał nas szpiegować, Matson?
  
  
  Nóż wylądował w полудюйме z innego cięcia na mojej ręce. Tym razem uderzył głębiej i kazał mi odetchnąć od bólu.
  
  
  Drzwi otworzyły się. Żołnierz wsunął głowę. 'Ogień!' krzyknął. Jego twarz była sprawa, i powtórzył sygnał alarmu. "Ogień, kapitanie! Na zewnątrz.'
  
  
  Kapitan zrobił wściekłą twarz. Wydawał się rozczarowany tym, że mu przerwano, gdy odłożył brzytwę. — Nie uciekaj, Matson — powiedział.
  
  
  On i strażnicy wybiegł za drzwi, i westchnąłem z ulgą. Nie miałem pojęcia, co się dzieje na zewnątrz, ale cieszył się przerwie.
  
  
  Z bólu, miałam ochotę zamknąć oczy lub wezwać pomoc, ale oba pomysły były daremne. Nie mogłem stracić ani sekundy.
  
  
  Rozejrzałem się po pokoju. Na początku nie widziałem wyjścia, żadnej możliwości uwolnienia się od lin, впившихся mi się w skórę. Potem pomyślałem o olejnej lampy, palącej się na stole.
  
  
  Im dłużej patrzyłem na lampę, tym szybciej kształtowana przez pomysł. To była przygoda, ale szanse były wyższe, niż czekać na powrót kapitana ze swej zabójczej brzytwą. Gdybym tylko mógł przewrócić lampę i rzucić linę na nadgarstkach nad płomieniem, u mnie byłaby szansa.
  
  
  Ale dostać się nie było łatwe. Ledwo mogłem się poruszać. Odbijając się i wijąc, mogłem tylko lekko przechylić stół. Potrzebowałem cała moja siła, aby перекатиться i rzucić tak, aby on zachwiał się. Ale w końcu stół przewrócił się i upadł na bok. Spadek przejęty mnie i stresował się ból.
  
  
  Liczyłem na odległość do stołu i powoli pchnął na stół w prawo. Następnie przewrócił się na brzuch, tak że stół był na plecach, i użyłem go jako taran przeciwko stołu. Lampa drgnęła, a następnie spadła. Upadła na ziemię i eksplodował w ognistej kałuży.
  
  
  Na szczęście, lampa nie była bardzo pełne, ale trzeba było szybko dostać się do pracy, aż olej nie пропитало glinianej podłodze.
  
  
  Mi zajęło to wszystkie siły, aby перекатиться na boku na tyle daleko, aby trzymać ręce nad ogniem, aby ogień mógł powoli прогрызать mocne sznury, którymi był związany.
  
  
  Wkrótce płomień zaczynał palić i nadgarstki. Jestem mocno szarpnął prawą ręką, aby odsunąć go od ognia. Lina nadal się świecić.
  
  
  Ból przeszywa mój mózg. Lina paliła, i widziałem, jak ona опалила włosy na moim nadgarstku i zrobiłam moją skórę czerwoną. Znów szarpnął prawą ręką; lina boli powiedziałaś, że powiesz mi w nadgarstku. Jeszcze jeden zryw, i mój nadgarstek został zwolniony.
  
  
  Ja zdjął resztę liny z rąk, a następnie rozwiązał węzły wokół lewej ręki. Były one dobrze ułożone. Cała moja prawa ręka i nadgarstek paliły się od bólu. Ale to była moja jedyna szansa, aby uciec. W końcu węzły развязались; Ja zerwał liny z nóg i chwycił ubrania. Mój pistolet i nóż leżał na stole. Ubrałem się, обулся i już był gotów wyjść, gdy w drzwiach stanął wysoki indianin. On nie wyglądał bardzo szczęśliwy, gdy mnie zobaczył pistolet skierowany mu w brzuch.
  
  
  Patrzył na niego, czekając, że strzelam w niego. Faktycznie, był tak skupiony na pistolecie, że ledwo widziałem nóż w mojej drugiej dłoni. Wszedł w jego ciało tuż powyżej pachwiny.
  
  
  Z jego ust wyrwał się bąblowanie, gdy wycofał się z ostrza i zakrył ranę rękami. Następnie zsunął się na ziemię.
  
  
  Nie był martwy, kiedy odwróciłem go.
  
  
  Spytałem. - "Gdzie jest dziewczyna?"
  
  
  — Odeszła — powiedział. Krew tryskała z kącika jego ust, i rozkaszlał się. "Ona podpaliła się w swoim pokoju. Proszę, pomóż mi. ja...'
  
  
  Potem nagle urwał, leżał trupem u moich stóp.
  
  
  Było mi przykro. Wolałbym zostawić go przy życiu, ale nóż nie jest dokładne bronią.
  
  
  Rozejrzałem się wokół. W rogu stał automat, a na półce dwa granaty ręczne. Stawiam granaty do kieszeni i, trzymając karabin w pogotowiu, poszedł do drzwi. Musiałem się dowiedzieć, co tu się stało, co miało związek z Kalkuty, a ja musiałem znaleźć Чоени. Otworzyłem drzwi i wyszedłem na zewnątrz.
  
  
  
  Одинадцатая rozdział
  
  
  Wyszedł ostrożnie. Znalazłem w pokoju стеганую kurtkę, aby czuć się częścią środowiska. Ze zwieszoną głową, mogę na chwilę wysiąść za jednego z wartowników.
  
  
  Odetchnąłem dym z ogniska i usłyszał krzyki mężczyzn, walczących z ogniem, dochodzące z pokrytej trawą chaty.
  
  
  Wszedłem na dziedziniec, zabudowany jedno piętrowymi budynkami, które robiły wrażenie twierdzy starego amerykańskiego Zachodu. Była tam kilkanaście budynków, z których trzy wyglądały jak koszary, a jedno, podobno, było jadalni. Przed jednym z budynków znajdowały się trzy ciężarówki.
  
  
  Tylko z powodu gaszenia pożaru mnie nie zauważyła tuzin mężczyzn w mundurach, gdy spieszyłem się do ciężarówek. Byłem prawie u celu, gdy z powodu najbliższego maszyny pojawił się mężczyzna. Podszedł prosto do mnie, предупреждающе, podnosząc rękę. Z zaciekawieniem spojrzał na mnie, a następnie cofnął się i wydawało się, chciał wezwać pomoc, kiedy zawołałem go. Podszedł do mnie z zaskoczonym i podejrzane widokiem.
  
  
  "Jedno kliknięcie i wszystko będzie gotowe" — powiedziałem. "Odwróć się i idź obok mnie. Ja mierzy do ciebie z broni. Szybko odezwał się w języku hindi, mając nadzieję, że mnie rozumiesz.
  
  
  Odwrócił się, i strach na jego twarzy był tak wielki, że niemal czuł jego zapach. Przeszliśmy dwieście jardów, aż dotarł do szczytu stoku i nie zeszli z drugiej strony. Kiedy zniknął z pola widzenia obozu, i pchnął go na ziemię.
  
  
  — Widziałeś tę dziewczynę? On skinął głową. "Gdzie ona jest?"
  
  
  Wskazał na stok, na którym byliśmy. — Kto tu dowodzi?
  
  
  — Nie wiem — powiedział drżącym ze strachu głosem. — Jestem tylko Naga, kucharz. Nie wiem.'
  
  
  'Ok.' Ja gestem nakazał mu wstać. "Pokaż mi, gdzie dziewczyna poszła".
  
  
  On szybko zabrał mnie w górę po zboczu w kierunku zachodnim. Wyszliśmy na kamieniste płaskowyże, które graniczyło z niewielką doliną. Na dole zobaczyłem kilkanaście domów, jedne do połowy spalone, inne całkowicie zniszczone. Patrzyliśmy w ciągu pięciu minut, nie zauważając żadnego ruchu. Wskazał obok runa leśnego na miejsce około czterystu jardów za płaskowyżu.
  
  
  "Oto centrum dowodzenia. Jeśli kobieta idzie tak daleko, to prawdopodobnie schowała się na dole, aby poczekać do zmroku.
  
  
  Jesteśmy zboczyliśmy z kamienia na gałąź, z kamienia na drzewo. Kiedy byliśmy dwieście metrów, Naga podniósł rękę. Usłyszeliśmy, jak ktoś rozmawiał. Ostrożnie przeszedł pięćdziesiąt metrów i zobaczyli ich. Centrum dowodzenia znajdowało się w siedmiu metrów poniżej krawędzi skalnego płaskowyżu.
  
  
  Odwiedziliśmy teren, ale strefach, jak się wydaje, nie było. Bezszelestnie jesteśmy w środku bliżej, dopóki nie znaleźli się na płaskowyżu tuż nad nimi. Wyciągnąłem zawleczkę z pierwszej ręczne granaty, a następnie ponownie spojrzał na cel. Sześciu mężczyzn były w bunkrze, вырытом głęboko w zboczu. U dwóch z nich były automaty. Trzeci zakładał małe radio. Inny patrzył na wsi w lornetkę.
  
  
  Granat wleciała w centrum dowodzenia. Następnie mam na ramieniu okazał się automat, a on podskoczył i загрохотал, kiedy moje kule zatkał ludzi. Wybuch stał się normatywnego. Dwóch mężczyzn już zginęło. Granat zwrócił się do reszty w корчащуюся, истекающую krwią masę. Nie możemy się doczekać, aby zobaczyć, czy ktoś ocalał. Uciekliśmy ze wzgórza, okrążając centrum dowodzenia i rzucili się do domów na czterystu jardów poniżej. Potem zobaczyłem Чоени, która ukrywała się wśród skał. Czterech mężczyzn na dole wyciągnął do niej podczas przeszukania terenie, ale na dźwięk granaty i automatu kolejek są w panikę i wycofali się.
  
  
  Zobaczyła, że idziemy, i pobiegła do mnie.
  
  
  Złapałem ją na ręce i poniósł dalej. Część jej włosów była opalona, a osoba czarne od sadzy.
  
  
  — Nie weź mnie z powrotem do wioski — powiedziała, drżąc. Zatrzymałem się. "Ale to właśnie tam znajdziemy schronienie".
  
  
  'Nie. To jest... to jest zbyt straszne. Nikogo nie chowano. Ich po prostu rozstrzelali i zostawili tam. Kobiety, dzieci i starcy...
  
  
  Odwrócił się i spojrzał na Нагу. On skinął głową. 'To tak. Pozwalają one na swoim ludziom ćwiczyć na prawdziwych ludziach. "Zostań z nią — powiedziałem Nago. "Muszę zobaczyć".
  
  
  Ja skoczył do przodu, wyczuwając zapach gnijących, распухшей ciele, zanim ukończył dwadzieścia jardów. Kiedy dotarłem do pierwszego domu, подлетела tuzin канюков. Częściowe zwłoki starca i chłopca leżały na ulicy.
  
  
  Ściany domów były pokryte dziurami od granatów i kul. Większość domów została zbudowana z głazów i roztworu i mieli setki dziur. W sąsiednim domu zobaczyłem trzech kobiet. U jednego z ciał była odłączona piersi; u drugiego nie było głowy. W ostatnim domu mężczyznę przybili do góry nogami do drzwi, a następnie strzał z bliskiej odległości.
  
  
  Pobiegłem z powrotem, nie patrząc na rozbitą ulicy. Jeśli te partyzanci kiedyś wejdą do Kalkuty, rozpocznie się rzeź.
  
  
  Kiedy wróciłem do miejsca, gdzie zostawił Чоени, znalazłem na ziemi tylko zmarszczonego Naga. Nie mogłem mu pomóc. Został zamordowany; jego wnętrzności zostały wyrwane, a podcięte gardło. Dziewczyny nie było widać.
  
  
  Jeśli to u nich była, muszą być blisko...
  
  
  Nagle rozległ się trzask karabinu maszynowego i kamienie zalał kilka kul w dwóch metrów na prawo. Odwróciłem się, ale nikogo nie zobaczył. Jeszcze jedna kolejka, i pocisk uderzył w skały po lewej stronie. Ja подкатился do drzewa i strzelił na chybił trafił, aby zmusić ich głowy w dół, ale nikogo nie zobaczył. Leżałem w pełni na otwartym terenie...
  
  
  "Prawo, panie Carter, opór jest daremny", — zwrócił się do mnie czyjś głos. "Jesteś całkowicie otoczone, beznadziejnie się nam przeciwstawić. Jesteś zbyt inteligentny, aby spróbować przebić się przez to. Dlaczego nie rzucić swoją broń i nie podejdziesz cicho?
  
  
  Mocny, przekonujący głos dochodził z megafonu, który wydawał się echem echem w małej dolinie.
  
  
  Rzucił broń i wstał, podnosząc ręce do góry. Cztery "głaz" na wzgórzu zerwał się na równe nogi, zrzucili kamuflaż i podbiegł do mnie, w skierowaniu na automatach mi w piersi.
  
  
  Indyjskie partyzanci otoczyli mnie i pozbawiono mnie Hugo i Wilhelmina. Następnie są one brutalnie popchnął mnie przed sobą.
  
  
  Nie wróciliśmy do obozu. Strażnicy zaprowadzili mnie obok obozu, gdzie znaleźliśmy drugą drogę. Około pół mili w dół wzgórza udaliśmy się do małej dolinie, trzy strony, które były prostopadłe, jakby była tu kamieniołom. Z tyłu była duża jaskinia. Przed wejściem do jaskini został wzniesiony grubą barierę z drutu kolczastego.
  
  
  Strażnicy zaprowadzili mnie do заграждению. Otworzyli niewielki fragment, pchnął mnie i natychmiast ponownie zamknięto drut kolczasty. Widziałem około trzydziestu osób - niektórzy byli chorzy, niektórzy płakali, wszyscy byli źle ubrani i podobno nie nakarmieni. Odwróciłem się do ogrodzenia z drutu kolczastego i zobaczył dobrze ubranego mężczyznę w jasnym zielonym mundurze z epolety na ramionach. Spojrzał na obóz.
  
  
  "Panie Carter. Podejdź tu, proszę.
  
  
  Podszedłem do drutach kolczastych.
  
  
  - Mamy wiadomość z Kalkuty, - powiedział on, z zaciekawieniem patrząc na mnie przez okulary, -- jesteśmy tylko dowiedzieli się, że nazwa naszego wysokiego gościa. - Dużo o tobie słyszałem. Człowiek, którego nie można zabić. Może będziemy mieli miejsce w podręcznikach historii.
  
  
  Zignorowałem jego drwiny.
  
  
  Spytałem. - "Co będzie 15 sierpnia?" "To wielki dzień, prawda?'
  
  
  On odpowiedział groźnie. — Ty tego nie zobaczysz.
  
  
  Odwrócił się, a potem coś, o czym myślałem. — Nie martw się o dziewczynie — powiedział. "Ona przyjdzie do was na wieś". Kiedy odszedł, próbowałam zebrać myśli.
  
  
  Najwyraźniej nie był liderem. Człowiek, który mi był potrzebny, będzie bezpieczeństwa w mieście i zajmie się ostatnimi przygotowaniami.
  
  
  Musiałem znaleźć tego człowieka. Ale najpierw trzeba było starać się pozostać przy życiu, a w tym czasie wydawało się dość trudne.
  
  
  Spojrzałem na jaskinię. Brama przy wejściu były podłączone do prądu, chyba na tyle silny, by mnie zabić, a ściany były grube na pięćdziesiąt stóp. Można całe życie walić ich. Ucieczka wydawała się niemożliwa.
  
  
  Byłem nie jeden, ale ludzie, разделившие mój los, niewiele mogli pomóc. Większość z nich to byli starzy i schorowani, prawdopodobnie, chłopi, wydobycie sobie wyżywienie na twardej glebie wzgórz. Oni przygotowywali się do śmierci ze spokojem, którą posiadają tylko hindusi. Siedzieli ze skrzyżowanymi nogami, pochylili głowy na klepisku podłodze i nieustannie śpiewali swoje modlitwy do bogów: "Hare Kryszna, Hare Rama".
  
  
  Byli gotowi do następnego kroku w długim cyklu реинкарнаций. Ale ja nie byłem gotowy.
  
  
  Będę chodził wśród nich, próbując wyprowadzić ich z фаталистического marazmu, ale nikt z nich wydawało się, że mnie nie widział. Dopiero gdy dotarłem do młodego człowieka, прислонившегося do ściany, dostałem odpowiedź.
  
  
  Zaśmiał się, widząc mnie. "To znaczy, że oni przechytrzyć dużych ryb. Jesteś brytyjczykiem?
  
  
  — Amerykanin — powiedziałem.
  
  
  'Czuj się jak w domu. Do południa wszyscy zginiemy.
  
  
  Podniosłem się na kolana obok niego i wyciągnął papierosa. Wziął go i zakrztusił się dymem.
  
  
  Spytałem. - 'A ty?' — Dlaczego chcą cię zabić? Pozostałe stare. Dlaczego nie chcą cię widzieć?
  
  
  "Nie należał do nich, — powiedział on. "Zatrudniono mnie w Kalkucie. Karmili mnie i troszczyli się o mojej siostrze.
  
  
  Potem zobaczyłem tutaj wioskę. Nie mogłem tak zabijać ludzi, więc umieścili mnie tutaj z gojami, trędowatych i wdów, które modlą się o dusze swoich mężów". Zatrzymał się i gwałtownie spojrzał na strażnika. — Zaraz przyjdą, wezmą czterech-pięciu osób i pojadą na wieś. Jeśli nie będziemy wystarczająco szybcy, zabiją nas bagnetami lub strzałami. Widziałem, jak robili to wcześniej.
  
  
  Młody człowiek trząsł się ze strachu i gniewu.
  
  
  Spytałem. — Wiesz, co oni knują? "Co oni chcą zrobić w Dzień niepodległości? Słyszałeś o tym?
  
  
  Jego brązowe oczy błyszczały w moją stronę, jak język kobry. — Oczywiście, ale skąd ty o tym wiesz? Powiedziano nam, ale ze strony. Wzruszył ramionami i patrzył w ziemię i usiadł na jego biodrach. "Wielka rewolucja. Gdybyśmy mogli, to my zajęli Kalkuty i całą Zachodnią Бенгалию. Powiedzieli, że policja jest na ich stronie; amerykanie i rosjanie będą strzelać do siebie. Wszystko, co musimy zrobić, to wysadzić most Chóru i stację kolejową, a następnie zrobić nalot na Чоуринги-road i spalić wszystkie domy. Kalkuta była by w takiej panice, że mogliśmy wystąpić z setką osób i okupować cały stan".
  
  
  Spytałem. - "To zadziała?"
  
  
  Młody człowiek pokręcił głową. 'Ja nie wiem. Oni trenowali ludzi miesiącami. Nazywają to Wyzwoleńczej armii Kalkuty. Znak zostanie złożony, gdy konsulatu взорвуться. Małe grupy będą najeżdżać na kluczowe pozycje. To może się udać. Podniósł ramiona.
  
  
  — Dla nas to nie ma znaczenia — dodał. Codziennie rano w miejscowości odbywają się gry wojenne. Oni zawsze biorą najsilniejszych, aby służyli przykładem dla rekrutów. Ponadto, pozbyli się mieszkańców wsi na dole, aby zmusić ich do milczenia".
  
  
  Wstałem i poszedłem wzdłuż ściany, wpatrując się w ciemne kąty jaskini. — Czy istnieje sposób, aby wydostać się stąd?
  
  
  Pokręcił przecząco głową.
  
  
  Przeszukałem kieszenie, ale u mnie nie było nic, oprócz paska. Duszne nici już nie mogli mi pomóc. U mnie też były mecze w pasie, ale w wilgotnej jaskini nic się nie paliło.
  
  
  Musiał bym to robić na wsi. Tam u nas była by pewna swoboda poruszania się szansę. Spojrzałem na сгорбленную postać, która kiedyś była mężczyzną.
  
  
  "Co będzie w wiosce, kiedy tam dotrzemy?"
  
  
  Zaśmiał się głuchy, szyderczym śmiechem.
  
  
  "Nie ma sensu się opierać nieuniknione. Trzeba tylko relaks i modlić się o najlepszym miejscu w życiu pozagrobowym".
  
  
  I pochylił się, chwycił go i postawił na nogi, mocno przyciskając do surowej ścianie jaskini.
  
  
  — Musisz mi powiedzieć, co dokładnie dzieje się w wiosce. Powiedz mi, co robią mężczyźni z bronią, dokąd idą ofiary.
  
  
  Ja poluzował uścisk na jego dłoni. Teraz jego oczy patrzyły na mnie; obawia się, zaskoczony, ze złością.
  
  
  "Biorą pięć lub sześć osób na szczyt skalistego płaskowyżu, następnie zwalnia, strzelają i wbijają się w wioskę. Ma siedemnaście domów, chat i stodół. Będą musieli starać się ukryć. Jeśli to żołnierze zawodowi, działają dobrze, ktoś prowadzi mój samochód ludzi, może strzelać w nogi, aby nie ukryli się w innym domu. Kiedy przeszukają ostatni dom, wszystkich rozstrzelają albo zabiją bagnetami. Młodzi rekruci biedni. Wnioskują o zakład, ile pożyje każda ofiara.
  
  
  Pokręciłem przecząco głową. — Jakie mają broń?
  
  
  "Strzelby, karabiny, granaty ręczne i długie noże".
  
  
  Już miałem podparł się na surowej ścianie, gdy zobaczył ruch przy ogrodzeniu z drutu kolczastego przed wejściem.
  
  
  — Idą — powiedział młody człowiek.
  
  
  Spytałem. - 'Jak masz na imię?'
  
  
  "Mów do mnie Joe — dobre amerykańskie imię".
  
  
  Odszedłem od niego i w oczekiwaniu na oparł się o ścianę. Weszło dwóch strażników, za nimi czterech młodych ludzi w cywilu. U wszystkich chorych była broń automatyczna. Najwyższy strażnik spojrzał na mnie i жестикулировал.
  
  
  "Na zewnątrz!" zawołał. 'Jesteś pierwszy!'
  
  
  Szedłem powoli; ostrze bagnetu boli utknął mi w pośladki. Drugi strażnik podniósł go na nogi i zmusił do wyjścia. Światła oślepił mnie, kiedy przeszedł przez otwór w bramie.
  
  
  Mrużąc oczy, zobaczyłem obok siebie pięć osób. Joe był jednym z nich. Tam były trzy kobiety i stary, długi, ale wychudzony. Starzec wyszedł z jaskini, a potem odwrócił się do słońca i usiadł na ziemi.
  
  
  'Wstawaj!' — заревели strażnicy. Zignorował ich.
  
  
  Jego dłoń dźgnęła bagnetem, ale on nie ruszał się. Ostrze przenikać mięśnie ramion. Tylko wtedy on krzyknął. Strażnik skinął głową i czwórka nastolatków z karabinami wyciągnęli noże i rzucili się na starca.
  
  
  Ostrza wspiął się i вонзились głęboko w ciało, aż stara figura nie przewróciła i nie spadł na plecy. Noże nadal błyszczeć w miękkim świetle, a ostrza zostały lepko-czerwonymi. Mężczyzna nie wydawał żadnego dźwięku, tylko ciche bulgotanie, kiedy ostatni oddech, zerwał z jego ciał ust.
  
  
  — Przestań — powiedział strażnik. Rozmawiał z pięcioma pozostałymi od naszej grupy. 'Idźcie szybko. I nie wychodzić z awarii, lub będziesz martwy na miejscu. Nie zatrzymuj się od strażników.
  
  
  Młodzi ludzie uprzątnięto swoje noże o spodnie starca, a następnie zbudowali nas. Dwoje nastolatków szli do przodu, a dwaj zamykali pochód.
  
  
  Marsz do wioski poszedł zbyt szybko; nie mogłem wymyślić plan jak wydostać się z tego. Wszystko poszło dokładnie tak, jak powiedział Joe. Na szczycie skalnego płaskowyżu powiedziano nam uciec do domu. Spojrzawszy w dół, zobaczył samotną postać na dole na stoku. To była Чоени.
  
  
  Biegłem tak szybko, jak tylko mógł, w dół, mając nadzieję, że mnie nie wystrzelą w plecy.
  
  
  — Uciekaj! — krzyknął ja, podchodząc do niej.
  
  
  Nurkujemy na kamienny mur, i przez chwilę poczułem się bezpieczniej. Joe wsunął się obok nas. Zdjąłem pasek, wyciągnął jeden z cienkich удушающих przewodów i podał jej.
  
  
  "Jeśli masz szansę, wykorzystaj to.
  
  
  Ona zmarszczyła brwi, a potem uśmiechnęła się, i wydawało mi się, że zobaczyłem światełko nadziei w jej oczach.
  
  
  Zanim zdążyłem wymyślić coś jeszcze, zza rogu domu wyskoczyły dwa brązowe figury. Byli to chłopcy, w wieku trzynastu lat. Każdy z nich miał broń. Najpierw strzał jeden, potem drugi, i usłyszałem, jak gorący ołów просвистел mam nad głową, podczas gdy uciekaliśmy.
  
  
  Znalazłem drzwi i zanurkował do środka, ciągnąc Чоени. Był to duży dom na wsi z poważnym poddaszem z jednej strony. Strych był około dziesięciu metrów szerokości, to wystarczyło, aby na jakiś czas się ukryć. Weszliśmy po drewnianych schodach i wszedł na grube sosnowe deski. Na podłodze stał mały drewniany pocztowej. Odepchnąłem Чоени aż do ściany i gestem zaprosił ją na ziemię.
  
  
  Byłem ciekaw, czy u młodych zawodników granaty ręczne. Po chwili zrozumiałem to. Mała granat wleciała przez okno pod nami, odbił się raz i eksplodował w trzech metrów nad ziemią. Nie miałem czasu się ruszyć. Część mojego ciała trafiła pod шрапнельный deszcz, ale gorącego metalu nie poczułem. Gdy dym się rozwiał, jeden z chłopców ostrożnie wszedł do pokoju. Z krótkim automatycznym pistoletem w ręku szybko przeszukałem pokój, a następnie jego uwagę wzrosła. Jak tylko spojrzał na strych, rzuciłem drewniane pudełko.
  
  
  Nie miał czasu, aby go uniknąć. Pocztowa wytrącił broń z rąk i uderzył go w brzuch. On do połowy odwrócił się, chwycił się za brzuch i z oddechem, upadł na ziemię. Spojrzałem na automat. To może być naszym ratunkiem. Ale gdy już miałem go złapać, wbiega drugi chłopiec. Zobaczył swojego kolegę, leżąc na podłodze, podejrzliwie spojrzał na strych i przeklinał, podłoga na dole gradem kul z karabinu maszynowego. Nas uratowało go złe celowanie i dwa cale mocnego drewna.
  
  
  Po kilku chwilach wyciągnął leżącego chłopca i zabrał pistolet maszynowy.
  
  
  Zszedłem po schodach i Чоени poszła za mną. Na podłodze leżała kamień wielkości pięści. Po prostu musiałem go użyć. Ja wyrzucił kamień jednym szybkim ruchem, a potem przytulił się do ściany i czekał. Kamień uderzył w kawałek metalu od sąsiedniego domu i od razu padła kolej. W naszą stronę idziemy kroki. Starałem się dokładnie obliczyć czas. W ostatniej chwili skoczył do drzwi i na pełnej rysie chwycił młodego żołnierza. Ja zacisnąłem usta jedną ręką i wciągnął go do środka.
  
  
  Związałem mu ręce i nogi w paski, koszule, a Чоени byliśmy mu w usta knebel. Karabin, który niósł, wydawała sprawnej, ale gdy próbowałem przeforsować wkład w bramie, odkryłem, że ona заклинила. W ciemno możemy wybiegł za drzwi i udaliśmy się w kierunku skąd przyszedł chłopiec.
  
  
  Hałas za mną i kazał mi się odwrócić z bronią w pogotowiu, ale mój palec słaby na spuście, gdy Joe spadł na ziemię z bronią w ręku i idzie obok nas.
  
  
  Jego twarz była gniewną. "Zabiłem jednego gardło; przynajmniej ja zdobyłem broń.
  
  
  — Jesteś gotów iść w górę?
  
  
  Joe skinął głową.
  
  
  Gdy minęli pierwszą ścianę, Чоени z bladą twarzą wibrować mnie za rękaw. Jeden z przybyłych z nami kobiet leżała na plecach; jej brzuch był rozdarty, jej piersi była zalana krwią; jej serce było w jednej z jej otwartych dłoni.
  
  
  Ja przeciągnął się Чоени obok kobiety i pobiegł do następnego domu. Znów usłyszeli strzały i krzyki za nami.
  
  
  Jesteśmy przeskoczyły przez распухший ciało. Jej twarz była zjedzone sępów. Zatrzymaliśmy się za ścianą, teraz zawoalowane z przodu i z tyłu, i próbował złapać oddech. Чоени wyglądał na zmęczonego.
  
  
  Wzięła u mnie karabin, na chwilę robotę, wężyk hakiem i kierowniczego, i usłyszałem, jak nabój stanął na miejscu w sklepie. Ona z westchnieniem oddała mi ją.
  
  
  Leżąc na podłodze, ja ostrożnie wyjrzał zza rogu ściany. Przed nami nikogo nie było. Na zboczu wzgórza, z którego możemy zwieje kilka minut temu, wspiął się do góry na trzysta metrów. To była długa rzut bez osłony. Nie byłem pewien, że Чоени wytrzyma, ale ona powiedziała, że jest gotowa.
  
  
  Wskoczyłyśmy, pobiegł wzdłuż ściany, gotowe do szturmu na stok przed nami. Nie mieliśmy czasu. Чоени boryka się z małym chłopcem z długą bronią. Jej ręka odruchowo wyciagnal w karate-wpływie na szyi, i chłopiec jest nieprzytomny upadł na przesiąknięte krwią ziemię. Чоени podniosła jego broń.
  
  
  Za nim był jeden ze strażników, które doprowadziły nas. Jego automat był skierowany na nas.
  
  
  — Odwróć się — powiedział.
  
  
  Strzeliłem do niego tak szybko, że nawet tego nie zauważył ruchu pistoletu. Kula trafiła go w pierś i rzucił na dwa metry w czerwony pył.
  
  
  Pobiegliśmy.
  
  
  Byliśmy w połowie drogi na wzgórze, kiedy w nas zaczęli strzelać... My пригибались i biegli dalej, пригибаясь i obracając się w drugą stronę, ale nadal iść w górę.
  
  
  W dziesięciu metrów od szczytu podniosła się postać z automatem i strzeliła w nas. Joe strzelił do niego, ale nie trafił. Mój karabin ponownie podniosła się i strzeliła; człowiek obrócił się i spadł ze wzgórza w naszym kierunku. Przebiegaliśmy obok niego i zanurzyli się w górę.
  
  
  Człowiek w jeepie byłem bardziej zdziwiony niż my. Kierownik obozu, mężczyzna w jasnym zielonym mundurze, tylko że opuścił brązową butelkę i otarł usta. Ja strzale wybił butelkę z rąk.
  
  
  On uniósł ręce nad głową, i cała brawura opuściła go teraz, gdy na niego skierowali broń.
  
  
  Pobiegłem do przodu, przeszukał go i znalazł to, czego najbardziej brakowało za последее czas... Hugo i wilhelminę, tim. Miło było je odzyskać. Zwróciłem się do dowódcy.
  
  
  — Wyjdź! — rozkazał ja.
  
  
  Wydawał się zestrzelony z tropu.
  
  
  — Wyłaź z tego jeepa — krzyknął mu. Wyskoczył z niej i wstał, drżąc, przede mną. "Zdejmij kurtkę i koszulę". On zmarszczył brwi, ale zrobił, jak powiedziałem.
  
  
  Zdjąłem z niego okulary i rzucił je wśród kamieni.
  
  
  Idź w dół, dowódca. Do wioski.'
  
  
  — Nie, nie możesz tego zrobić! krzyknął. "Oni nie rozpoznają mnie bez formy..."
  
  
  Ja potrącił go z nóg pięścią. Moja noga uderzyła go, zanim rozpalone do białości fala nienawiści ogarnęła mnie. Przerobiłem Чоени karabin, podniósł człowieka na nogi i rzucił go za krawędź płaskowyżu. Jest trochę gorąco, a potem z Joe zaczęli strzelać obok niego i za nim, podczas gdy on w panice nie poszedł do piekła, który sam stworzył. Gdy dotarł do pierwszych domów, usłyszeliśmy szczęk karabinów i automatów.
  
  
  Wsadziłem Чоени w jeep. Joe usiadł z tyłu i zastąpił karabin na automat dowódcy. Jechaliśmy na wyboistej drodze do obozu. Podejrzewałem, że tylko kilka osób będą na służbie, tak jak większość żołnierzy będą w Kalkucie, czekając na sygnał do ataku.
  
  
  Чоени wybrałam karabin, gdy zbliżył się do pierwszego budynku. Przeszedłem na drugi bieg, przyspieszył i zjechał do pierwszego zakrętu. Czterech mężczyzn, którzy stali tam, отлетели daleko, kiedy wnet obok nich. Z przodu dwie ciężarówki. I wskazał na nich, i Joe przebił dwie opony na każdym samochodzie, kiedy wnet obok niego, a następnie skręcili za róg i z piskiem перелезли przez płot z drutu kolczastego.
  
  
  — Myślisz, że samolot nadal tam jest? Чоени skinęła głową.
  
  
  "Słyszałam, jak dowódca powiedział komuś, że on poleci do Kalkuty po zmroku". – warknął ja. Następnie mały samolot będzie tankuje i jest gotowy do startu. Ale czy będą mieli strażnicy na lotnisku? Ja tak nie myślałem.
  
  
  Pojechaliśmy prosto na lotnisko, i Чоени poszedł do kierownika, aby powiedzieć, że mamy natychmiast wracać do domu. On zmarszczył brwi, kiedy wsiedliśmy w samolot i вырулили do końca pasa startowego. Powinienem był zrozumieć, co się dzieje, jak tylko zobaczył, że jeep ruszył. Udał się do nas pod ostrym kątem i zatrzymał się dwieście metrów od naszego samochodu.
  
  
  Чоени skinęła głową, widząc jeep. Ona ускорилась, прогрела silniki i skierował się na pas startowy bezpośrednio do джипу. Jesteśmy ruszył przez pole, i człowiek w jeepie wyskoczył i uciekł. Chciałem chwycić za ster, aby uniknąć kolizji z samochodem. Чойни mocno закусила dolną wargę, jazdy w lotki i trzymając nos samolotu na środku pasa startowego i джипу. W ostatniej chwili ona nagle pociągnęła rumpel temu. Mała maszyna, wydawało się, że była szczerze zaskoczona tym pytaniem, ale zrobiła wszystko, co możliwe.
  
  
  Odbił się od nagłego podmuchu powietrza... potem prawie usłyszał westchnienie samolotu; u nas jeszcze nie było na tyle prędkości dla takiego manewru. Maszyna ponownie wylądowała na pas startowy. Ale przeskoczyłeś przez jeep i teraz z piskiem rwały na torze i na drodze do normalnego startu. Wydawało mi się, że usłyszałem strzał, ale on nie skrzywdził.
  
  
  Ja odchylił się na oparcie fotela, kiedy w końcu wystartował, czując ból i oparzenia ostatnich kilku godzin. Mój nadgarstek пульсировало tam, gdzie ono było oparzenia ogniem. Skaleczenia na rękach i piersi пронизывал słony pot, i jestem tak zmęczony, że chciał spać przez cały rok.
  
  
  "Nigdy nie dotrzemy do Kalkuty" — powiedział Чоени, wskazując na czujnik paliwa.
  
  
  — Wsadź go w najbliższym lotnisku — powiedziałem. "Dzisiaj możemy spać, a jutro nabrać i polecimy do Kalkuty".
  
  
  Westchnęła z ulgą i pochyliła się do przodu, aby studiować mapy.
  
  
  
  Rozdział xii
  
  
  Następnego dnia lecieliśmy poniżej nad Гангом, wielkiej rzeki wiary hindusów. U Gangesu wiele dopływów; jedna z nich — rzeki Hooghly, przepływająca przez Kalkuty. Skierowaliśmy się na południe, aby podążać w wielkiej rzeki, aż do samego miasta.
  
  
  Nagle zobaczyliśmy coś podobnego na czarną kropkę na horyzoncie. Najpierw myślałem, że to mewa, ale przez jedną dziesiątą sekundy zrozumiał, że to myśliwiec, несущийся w powietrzu z prędkością dwa razy większą niż prędkość dźwięku, obok "Команчем". "Comanche" mocno w poślizg, zwrócił się do połowy i Чоени z trudem румпелем подтянула nos. Było poczucie, że jesteśmy w epicentrum silnej burzy, gdy nad nami przeleciała слипстрим szumienie myśliwca.
  
  
  Joe скорчился obok mnie, jego nozdrza rozszerzyły się ze strachu, ponieważ samochodem groziło być rozdarty na części.
  
  
  Na horyzoncie pojawiły się jeszcze dwie czarne kropki. Чоени opuściła "Comanche" w szczycie i przeleciała jak najniżej nad drzewami. Gdy nad nami przeleciał myśliwce, zobaczyłem wielkie czerwone gwiazdy i wygięte skrzydła Migi-23. To były najlepsze samoloty, które były u rosjan.
  
  
  Чоени wskazała z tyłu i od góry na rosyjski bombowiec. Po bokach bombowce leciały jeszcze sześć smukłych myśliwców.
  
  
  "Wygląda na to, że rosjanie wprowadzili duże siły" — powiedziałem.
  
  
  Чоени przeszedł na częstotliwość lotniska i życiowych. Niemal natychmiast eter wypełnił rosyjskim i angielskim negocjacjami. Obie grupy chcą instrukcje sadzenia.
  
  
  "Czy amerykańskie samoloty?" — zapytała Чоени. Jesteśmy осмотрелись wokół. Gdy zbliżaliśmy się do lotniska dum-Dum, zobaczyliśmy, jak obok nas przeszedł dwie grupy myśliwców z trójkątnymi skrzydłami, po cztery w każdej grupie. Były to dwusilnikowe samoloty bojowe MARYNARKI wojennej stanów ZJEDNOCZONYCH.
  
  
  Чоени wzięła mikrofon ręczny i podczas krótkiej przerwy w komunikacji radiowej, interweniował i poprosiła instrukcji lądowania.
  
  
  Silny sygnał ze stacji lotnisko прогрохотал przez głośnik, dając jej natychmiastowego podania.
  
  
  Inny głos interweniował w języku angielskim. "Amerykańskie samoloty z lotniskowca "Lexington", informujemy, że masz priorytetowe pozwolenie na lądowanie na siódmej linii ósmy paski. Proszę, nie więcej niż dwóch samolotów jednocześnie.
  
  
  Sygnał został przerwany, i rosyjskich samolotów kazano wylądować na pasie około osiem zero siedem minut.
  
  
  Jesteśmy z Чоени wymienili spojrzenia. Nam nie trzeba było nic mówić, aby wyrazić strach, który miały zwiększony wewnątrz nas. Dwa supermocarstwa zbierali swoich sił w mieście.
  
  
  To był przyjacielskie wizyty. Czy oni używali więcej dyplomatyczne wyrażenie, aby usprawiedliwić inwazję na terytorium Indii, które teraz było w małej skali. Ale wyniki byłyby tragiczne, gdyby dwa mocarstwa zderzyły się na neutralnym terenie.
  
  
  Чоени kierował przyrządami i z gracją opuściła mały "Comanche", po czym wylądowaliśmy na początku pasa startowego i вырулили na peron hangarów dla prywatnych samolotów.
  
  
  Ja w skupieniu нахмурил brwi. Zapytania zdaniem Чоени zmusiła mnie, aby wyrazić swoje myśli słowami.
  
  
  — To czternaste sierpnia. Jutro będzie wielki dzień. Jesteśmy tak blisko do wojny, że mnie mdli.
  
  
  Joe powiedział mi podczas lotu, że chociaż on niewiele wie o terrorystach, to może nas zabrać na ich magazyn amunicji za miastem, gdzie ukryli broń w oczekiwaniu na wielki atak 15-go dnia.
  
  
  Gdybyśmy mogli zniszczyć ich amunicja, moglibyśmy zapobiec atak na konsulat i w ten sposób nadchodzącą zagładę zderzenie między Rosją i Stanami Zjednoczonymi.
  
  
  Wyszedłem na Mercedesie na inną ulicę i okrążyli duży budynek, który rosjanie wykorzystali do swojej pracy dyplomatycznej w Kalkucie. Okiennice były zamknięte. Przed budynkiem stała ciągła linia rosyjskich żołnierzy piechoty morskiej. Mieli karabin przez ramię i патронташи z amunicją wokół ciała. Rosjanie byli gotowi do walki.
  
  
  Nie rozumiałem, jak można zbliżyć się na tyle blisko, aby rzucić bombę, ale miałem wrażenie, że człowiek, którego szukamy, już zakończył swoje plany. Jakoś przeszedł przez to. Ale jak?
  
  
  Po obu stronach budynku konsulatu USA został zainstalowany posterunek pełnił służbę. Marines USA w zielonych strojach bojowych разворачивали wszystkie maszyny.
  
  
  Wziąłem ze sobą Joe i Choni, i zaczęliśmy przebić się przez linię obrony wokół konsulatu. Do czasu, gdy przeszliśmy przez wielkie wrota i wspiął się po chodniku do drzwi, Слокум wyszedł nas powitać.
  
  
  — Masz tu dobra armia — powiedziałem. "Czy rząd Indii nie zamierza bronić kraju?"
  
  
  "Marines?" — powiedział Слокум. — Tworzą honorowa. Jesteśmy również tu samoloty... aby pomóc индийцам świętować Dzień niepodległości".
  
  
  Uśmiechnąłem się uniewinnienia, które dał, i zastanawiał się, jak zareaguje New Delhi.
  
  
  Następnie Амартия Raj zszedł z krawężnika.
  
  
  "Obecność rosyjskich i amerykańskich wojsk — moje błogosławieństwo", — ochryple powiedział indyjski policjant. "Wiele rządów wysyłają delegatów, aby świętować naszą niepodległość". Zatrzymał się i znacząco spojrzał na mnie. — Ale w Kalkucie nie ma miejsca подрывникам, panie Carter .
  
  
  Podkreślił moje imię i zacisnął usta w twardą, zdecydowaną linię. Слокум сглотнул i wyglądał winny. — Przepraszam — powiedział mi. "Panie Raj... dowiedział się, kim jesteś. On chce cię aresztować.
  
  
  Spojrzałem na dorodnego indyjskiego policjanta i uśmiechnął się. Ja ostentacyjnie wyciągnął ręce, gotowy do наручникам.
  
  
  — Chodźmy — powiedziałem. "Aresztujcie mnie!"
  
  
  — Więcej problemów nie będzie — powiedział Слокум z наигранной ufnością. "Pułkownik Wu i mieszkańcy New Delhi pracują nad pogodzenie się między nami i rosjanami. I zadzwoniliśmy w Stany Zjednoczone. Komisja badająca zostanie wysłana w ciągu tygodnia.
  
  
  'Tygodnia?'
  
  
  'Tak.' Слокум wciąż starał się mówić pewnie, ale nie mógł. "Dopóki nie będzie dalszych zamachów..." pozwolił swojemu głosowi z boku też.
  
  
  Raj zignorował go. Jest sceptycznie spojrzał na mnie, potem na Чоени.
  
  
  On zapytał. — "Masz trop? Musimy znać wszystkie posiadane informacje".
  
  
  "Zaufaj mu" — powiedziała Чоени здоровенному indyjskiego policjanta.
  
  
  Raj zmarszczył brwi, ale poszedł przed nami w biurze Слокама. Byłem zaskoczony, widząc tam siedzi Aleksandra Sokołowa. Jego угловатое twarz była poważna.
  
  
  On zapytał. — "Wciąż jeszcze żyjesz, panie Carter?" .
  
  
  — Absolutnie — powiedziałem.
  
  
  — A chłopiec... kto to jest?
  
  
  'Przyjaciel.' Nic więcej nie powiedział, a Sokołow zmrużył oczy na Joe. Rosyjski trop lisa znaczenie młodego indianina, ale dalej nie poszła.
  
  
  "Pan Sokołow przyszedł tutaj, aby posuwać się naprzód ultimatum — powiedział Слокум. — Jego przełożeni nie wierzy, że jesteśmy szczerzy. Oni nadal myślą, że stoją za atakami na ich pokojowych поедставителей w Kalkucie. Oni myślą, że to część większego planu, aby umieścić je w trudnej sytuacji na całym świecie".
  
  
  — To się więcej nie powtórzy — łagodnie powiedział Sokołow. "Nie atakuj więcej, inaczej odwdzięczymy się cios. Mam rozkaz.
  
  
  Warknął, zażarcie skinął głową i wyszedł z pokoju. Kiedy odszedł, Raj wystąpił do przodu. On zmarszczył brwi, nie próbując ukryć swojego niezadowolenia.
  
  
  — Ja nie mogę pozwolić ci dalej swoje niezależne działania, panie Carter. Obrażasz naszą dumę narodową. Albo powiesz mi wszystko, co wiesz, albo udać się do konsulatu, dopóki ta sprawa nie zostanie rozwiązana.
  
  
  Między nami stał Чоени. Odezwała się bezpośrednio ze mną.
  
  
  "Weź ze sobą Raja", — zaproponowała ona. — Może pomóc ci wydostać się żywy.
  
  
  Gdzie on musi mnie zabrać? — krytycznie zapytał Raj. Chciałem tylko iść na magazyn amunicji, ale indyjski policjant, chyba udało mi się to utrudnić. W zapasie miałem mniej niż dwudziestu czterech godzin, i nie miałem czasu nic przeciwko.
  
  
  — Dobrze — powiedziałem Raju. — Ale żadnych pytań. I idziesz sam. Nikt inny. Nie ma czasu ostrzegać swojej kancelarii.
  
  
  — To zabawne — rzekł Raj. "To może być podstęp, aby zabrać mnie z centrali, jak będziesz przeszkadzać rosjan. Wszystko w porządku.— Słuchaj — warknął zirytowany jestem. "Rozumiem, że jutro po południu w Kalkucie może wybuchnąć trzecia wojna światowa. I u nas może być tylko małą szansę temu zapobiec. Jeśli chcesz pomóc, to dobrze. W przeciwnym razie pójdę sam.
  
  
  Z Joe już wyszli za drzwi, kiedy za nami szedł tęgi indianin. Poszedł za nami do samochodu i w milczeniu pojechaliśmy do hotelu. W swoim pokoju zanurkowałem w walizkę, który Hawk dał mi i wziął do Wilhelminy nowy sklep. Wziąłem Pierre ' a, gazową bombę, przywiązał ją taśmą do nogi i wsunął gazu długopis w pas piersiowy kieszeń.
  
  
  Włożyłem czystą koszulę, wziął czystą chusteczkę, jeden z tych wielkich, eleganckich lnianych chusteczek, które zawsze pojawiały się u Hawka, gdy w siedzibie dla mnie pakują walizki.
  
  
  Zaproponowałem Raju szczególną broń, ale on pokręcił głową. Jego całkiem pasowało mocno chromowany pistolet kaliber 45 na udzie.
  
  
  Słońce zachodziło na zachodzie za domami, gdy wszedłem w "mercedes", i zacząłem postępować zgodnie z instrukcjami Joe.
  
  
  Godzinę później wciąż podróżował na obrzeżach Kalkuty, aż Joe próbował sobie przypomnieć, gdzie rozmawiał z Закиром. W końcu wskazał mi na pobocze i wyskoczył z samochodu, jak tylko się zatrzymaliśmy.
  
  
  Tak — pewnie powiedział sobie. — Gdzieś tutaj. Machnął ręką, wskazując na pola ryżowe, ciągnące się na obrzeżach miasta.
  
  
  Weszliśmy do pola ryżowe, ale Амартия Raj zawahał się, cicho ругая się, nazywając siebie idiotę za to, że poszedł z nami. Tylko kiedy zacząłem iść szybciej, on poszedł za mną. Razem szliśmy na południe, dopóki nie doszli do kamiennej ściany.
  
  
  — To tutaj — powiedział Joe.
  
  
  Raj wyszedł do przodu i krytycznie obejrzał ścianę. Powiedział, że nie widzi nic złowrogiego w starożytnych kamieniach. Zatrzymał jego rękę kilka centymetrów od ostrzegawczego przewodu idącego na górze ściany. Przewód przechodził przez śrubowe oczka w dwóch centymetrów nad murem. Został on skonfigurowany tak, aby reagować jak na wschodzące, jak i na zstępujący ciśnienie. Raj nic nie powiedział, ale drut zastała go z tropu. To nie jest coś, co można znaleźć na ścianie wiejskim; był to system alarmowy, który można się spodziewać.
  
  
  Joe poszedł pierwszy, po tym jak go popchnął. On ostrożnie przekroczył drutu i lekko zeskoczył na ziemię. Następnie pomogłem Raju wspinaczka na ścianę i poszedł za nim. Joe жестикулировал z pewnej odległości. Podszedłem do niego. Ziemia wewnątrz ściany przekształciła się w łąki, a tamy pól ryżowych dawno upadł. W łagodnym świetle księżyca widziałem tylko trawę i małe rzędy drzew.
  
  
  Szliśmy wzdłuż ściany za pomocą drzewa jako przykrywkę. Co dwieście metrów zatrzymaliśmy się i przysłuchiwali się.
  
  
  Tym nie mniej, prawie nie brakowało pierwszej strefy. On oparł się o drzewo i nie patrzył w naszą stronę. Słuchał транзисторное radio. Szliśmy wokół niego.
  
  
  Księżyc schował się za chmurami, podczas gdy my w milczeniu szli przez otwarte pastwiska i zbadany pasek o szerokości około czterystu jardów, nie wiedząc dokładnie, czego szukamy.
  
  
  Moją uwagę przyciągnął słaby zapach dymu.
  
  
  Drugi wiatr doniósł charakterystyczny zapach tanich papierosów. Widzieliśmy płonące ognisko na lewo od nas, w trzystu metrów od nas.
  
  
  Wkrótce zobaczyliśmy strefy w improwizowanej formie. Jego obecność wystarczy, aby przekonać nas, że jesteśmy na dobrej drodze. Nawet Raj pochylił się głębiej i poruszał się ostrożnie, dopóki krąży wokół człowieka.
  
  
  Milę za drzewami zobaczyliśmy pomyślny znak — drogę, która prowadziła przez rzędy drzew.
  
  
  "Tak, tutaj wsiedliśmy w samochód", — powiedział Joe, i w jego oczach mną emocje.
  
  
  Kilkaset metrów zobaczyłem niski, długi skład. Dach był w pełni pokryte z murawy i zarośla, a końce były nachylone tak, że budowla nie można było zobaczyć z powietrza.
  
  
  Ostrożnie obeszli budynek. Dalej były jeszcze drzewa. Droga w impasie, ale gdy znaleźliśmy się wśród drzew, zobaczyli drogę, przebity w zaroślach. Podążyliśmy za nim i wkrótce wyszli na zadaszony parking. Na dole stał kilka indyjskich wojskowych jeepów, które były zaskakująco nowych. Jak one były tu, w obozie, który, jak sądziłem, należał do terrorystów?
  
  
  'Co to?' — ostro zapytał Raj. "Dlaczego czekamy?"
  
  
  "Te jeepy... wydaje się, skradzione z armii".
  
  
  Raj odpowiedział: "Tak. Lub sprzedawane terrorystom. Wszędzie jest korupcja".
  
  
  Joe pociągnął mnie za rękaw i wskazał do przodu. — Tam — powiedział ciężko. "Magazyn amunicji".
  
  
  Spojrzałem na teren, na który wskazał, i zobaczył światła, migotanie przed drzewami.
  
  
  W połowie drogi przez główne światła dochodzimy do niskiego kamiennego budynku. Ono było na otwartym terenie, bez kamuflażu, i widziałem, że był tam przez długi czas. Bezpośrednio do budynku prowadziła droga, która kończyła się wielką klapą.
  
  
  Z Joe chciał iść dalej, ale Raj szeptem odparł.
  
  
  — Lepiej wracajmy — powiedział.
  
  
  'Dlaczego?'
  
  
  — Aby uzyskać wsparcie. Mogę zebrać sto osób... tysiąc, jeśli trzeba. Otaczamy budynku i aresztujemy wszystkich, którzy w nich jest".
  
  
  Wstał, ale pociągnąłem go do siebie.
  
  
  — Odjadą do tego, jak wrócimy do domu — powiedziałem.
  
  
  — Ale nie możemy tam wejść sam, — odciął on. "U nas nie byłoby szans".
  
  
  — Masz lepszy pomysł?
  
  
  — To nielegalne — powiedział tęgi policjant. Chciałem się pośmiać. Zamiast tego skinął Joe, i jesteśmy w środku bliżej do budynku.
  
  
  Prawie prosto do nas podszedł kierunku z automatem. On by zobaczył nas chwile później, ale Joe zareagował niemal instynktownie. Odważnie wstał i powiedział ciepłe powitanie na tej religii, że moje zdanie strefy.
  
  
  Mężczyzna podróżował karabin, ale było za późno. Ja już skoczył na niego. I tym razem u mnie było dokładnie to, czego mi było trzeba... Pierre, mała kuchenka gazowa bomba, która była u mnie między nogami.
  
  
  Kliknąłem jej przed twarzą mężczyzny i zobaczył ошеломленное wyraz, kiedy zrobił głęboki wdech, zanim zrozumiał, co się dzieje.
  
  
  Był martwy, kiedy pozwoliłem mu zsunąć się na ziemię. Zajęło zaledwie pół minuty, aby otworzyć zamek w drzwiach, i oto jesteśmy już w środku. Kilkanaście skrzynek z granatami stała przy ścianie z logo armii indyjskiej. U innego ściany stały skrzynie z bronią, niektóre otwarte, niektóre jeszcze zabite deskami. Przy tylnej ścianie stał nawet kilka moździerzy i базук, których starczyłoby na wyposażenie mały oddział partyzancki. Ale budynek był w większości wypełnione self-made bomb — rozbite na dwie kwartale, które były używane, aby dostosować amerykanów i rosjan wobec siebie w ciągu ostatnich kilku dni. Będę jeszcze sprawdzał magazyn, gdy strefa pojawił się w drzwiach z drugiej strony długiej, wąskiej koszary.
  
  
  Nikt nas nie ostrzegł — ja go nie widziałem i nie słyszałem. Wydawało się, że po prostu wyskoczył z cienia, прислонив automat do biodra.
  
  
  Był chudy i młodym mu ledwie dwadzieścia, i był ubrany w zaimprowizowanej kształt, który widziałem u niektórych żołnierzy w wiosce. On nie zawahał się; on wycelował i strzelił.
  
  
  Wybrał Joe pierwszym, i u chłopca nie było szans. Kule trafiły go w brzuch i poświęcił temu. Był martwy, zanim rozbić się na ziemi podłogę budynku.
  
  
  Następujące dwie sekundy wydawał się wiecznością. Moja ręka szukała wilhelminę, tim, moje nogi się ugięły i upadł na ziemię; i moje oczy były na piersi strefy. Ja już wybrałem punkt, gdzie uderzę go, jeśli pożyję wystarczająco długo. W klatce piersiowej, między трахеей i sercem.
  
  
  Nie sądziłem, że mi się to uda. Automat szybko odeszły od krwawiącego ciała Joe i przyczaił się na Амартию Raja. Kilka kul здоровенному glinie, reszta mi; to wszystko, co trzeba było zrobić strefy.
  
  
  Перевернувшись, ja przelotnie zobaczył twarz Raja. Było ciasno, ale strachu nie było widać. Wydawało się, czekał, kiedy go zabiją. Trzymał ręce na bokach.
  
  
  Byłem na ziemi i powrócił do schronu, gdy broń strefy метнулось do żołądka Raja.
  
  
  Ale kierunku nie strzelał. Podczas celowania karabin był skierowany bezpośrednio na wysokiej policjanta.
  
  
  Kiedy Raj nie ruszył się z miejsca, strefa odwrócił się i kontynuował obrót bronią. Ale jego rytm został zakłócony, a to dało mi możliwość перекатиться za kilka skrzynek. Wartownik zawahał się, bojąc się strzelić w materiały wybuchowe wokół mnie.
  
  
  Zaufałem swojej broni. strzeliłem dwa razy; obie kule trafiły go w pierś. Krzyknął raz, zanim spadnie na ziemię.
  
  
  Kiedy wszystko się skończyło, ja ostrożnie wydostał się z powodu pocztowych. Raj wciąż stał na środku przejścia między warstwami amunicji.
  
  
  Jesteśmy nieruchomo patrzyli na siebie. Wtedy skierowałem na niego pistolet. On nie wyglądał na zaskoczonego.
  
  
  — Połóż się na podłodze — powiedziałem mu.
  
  
  Wyszczerzył się.
  
  
  — Teraz oddajesz rozkazy, panie Carter? — warknął on.
  
  
  — Jesteś jednym z nich, — oskarżył go.
  
  
  Ja tylko wiedziałem, ale nie mogłem zapomnieć o tej chwili, kiedy z ruchem wskazówek jak by dowiedzieć się dorodnego policjanta i zostawił go przy życiu.
  
  
  "Zapominasz, że jestem starszy oficer policji" — powiedział Raj. — Myślisz, że ktoś ci uwierzy? On pewnie uśmiechnął się, kiedy nie odpowiedział.
  
  
  On przechylił głowę i słuchał dźwięku w oddali.
  
  
  Ja też to słyszałem — truck zmieniając transmisji, kiedy przyszedłem na wzgórze.
  
  
  — Moi ludzie — wyjaśnił. "Przyjechali za bronią".
  
  
  — Na jutro?
  
  
  Tak.'
  
  
  — Ale czego, twoim zdaniem, można osiągnąć?
  
  
  "Obalimy rząd stanowy. Moglibyśmy stworzyć wystarczająco dużo kłopotów dla rządu centralnego w New Delhi, aby ogłosić stan wojenny. Robili to wcześniej. Tylko tym razem zadbamy o to, aby w życiu nie ma oficjalnych osób, które mogłyby wziąć sprawy w swoje ręce".
  
  
  — Z wyjątkiem ciebie.
  
  
  'Tak.'
  
  
  — Masz pecha — powiedziałem. Jestem wskazał pistoletem na broń wokół nas. "Nie masz wystarczających dostaw lub ludzi, aby zdobyć miasto, nie mówiąc już o całym stanie".
  
  
  Podniósł ramiona. "Jesteśmy gotowi zaryzykować".
  
  
  Spytałem. - 'My?'
  
  
  — Powiedziałem dość — powiedział.
  
  
  Obejrzał się przez ramię na drzwi, w którą weszliśmy. Na zewnątrz usłyszeliśmy zatrzymanie ciężarówki i dźwięki skacząc mężczyzn. Byli w radosnym nastroju, gadaliśmy i śmialiśmy się, jak to robią mężczyźni przed walką. Kiedy pierwszy wszedł w drzwi, zobaczył Raja, uśmiechnął się rozpoznaje. Ale wyraz jego twarzy zmienił się, gdy zobaczył pistolet w mojej dłoni. Raj ostro powiedział mu coś индусски, i mężczyzna cofnął się od drzwi. Z zewnątrz dochodziły krzyki i hałas; nagle zrobiło się cicho.
  
  
  Амартия Raj ponownie warknął na mnie. "Cóż, panie Carter, co ty teraz zrobisz? Jesteście otoczeni. I jesteś w środku kilka ton materiałów wybuchowych.
  
  
  — Jeśli umrę, ty też umrzesz — powiedział cicho ja.
  
  
  Podniósł ramiona. "Jestem hindusem. Wątpię, że śmierć jest tak straszna dla mnie, jak dla ciebie. Tak więc, powtarzam, panie Carter, co dokładnie chcesz zrobić? Oddasz mi swoją broń lub poczekaj, aż moi ludzie nie wysadzą nas obu na milion kawałków?
  
  
  Rozdział trzynasty
  
  
  W pokerze, jeśli twój ostatni dolar na stole, można blefować.
  
  
  Tak że stojąc na magazynie z ciężarówką ludzi na zewnątrz i tonami materiałów wybuchowych wewnątrz, postanowiłem zaryzykować. Wyjście było tylko jedno, i potrzebny mi był Raj jako eskortę. Musiał powstrzymać swoich żołnierzy, jeśli chciałem wydostać się stamtąd żywy. Ale nawet lufa люгера, приставленное do jego głowie, jak się wydaje, nie zatrzymywał go. Raj był profesjonalny, doświadczony specjalista w broni i materiałów wybuchowych, jak i ja. Ale u mnie było zaletą, moja reputacja. Więc rzucił swoje karty na stół i czekał z nadzieją.
  
  
  — Daj mi swój pistolet i zegar — powiedziałem.
  
  
  'Po co?'
  
  
  Zawahał się i uderzył go люгером na skroni. Opadł na podłogę, a ja zabrał mu zegarek i pistolet kaliber 45.
  
  
  Kiedy przyszedł do siebie, właśnie skończyłem swoją pracę. To była pilna praca, ale wydawało się, że to zadziała.
  
  
  Na podstawie tego wszystkiego był granat. Wyciągnąłem perkusista, a następnie pchnął go do tyłu na tyle, aby utrzymać bezpiecznik na miejscu. Następnie rozbiłem szybę w godzinach Raja i zdjął drugą strzałkę, zanim przyłożyć ołówek do циферблату.
  
  
  Próbowałem zrobić tak, aby mała wskazówka zegara odepchnęła ołówek. I padający ołówek pchnąć niebezpieczną zawleczkę granatu. Kiedy to się stanie, u nas było cztery sekundy, aby uciec.
  
  
  Kiedy pokazałem to Raju, zaśmiał się. 'Żartujesz. To nigdy nie zadziała.
  
  
  Wyglądał na zaskoczonego. 'O? Dlaczego nie? To zadziałało w hong Kongu. Być może słyszeliście o tym. Użyłem to jako pułapkę dla starego chińskiego szmuglerów. Głowę od tułowia, zgodnie z planem.
  
  
  — Tak, dobrze — przyznał Raj. "Pewnego dnia, może być. Aż uchwyt ledwo mieści się w granacie... jeśli ołówek dość ciężki... jeśli zegar wpisane mocno... jeśli...
  
  
  Mi się zachciało śmiać. Mimo siebie, odskakuje. Podążyłem za nim. Trzy metry, sześć metrów; wycofał się, nie spuszczając oczu z absurdalnych wyroby rzemieślnicze. Stał na szczycie otwartego pocztowej z минометными pociskami. Jeśli granat wybuchnie, zapraw amunicji i innych materiałów wybuchowych w budynku również eksplodować. To był potężny wybuch. "Oczywiście, możemy uciec szybko" — powiedziałem.
  
  
  'Jak?' Jego wzrok był przykuty do granacie.
  
  
  — Razem — powiedziałem. "Moglibyśmy uciec do samochodu. Jestem tuż za tobą. Należy wezwać swoich ludzi, podczas gdy biegniemy. Trzeba im powiedzieć, żeby nie strzelali.
  
  
  — Idź do diabła — powiedział.
  
  
  Pobiegliśmy jak najdalej od granaty. Byliśmy w pobliżu drzwi. Słyszałem, jak jego ludzie krzyczeli na nas na zewnątrz. Czekali na jego rozkazu.
  
  
  — Nie spiesz się — powiedziałem spokojnie. — Mam na myśli, masz dziewięćdziesiąt sekund.
  
  
  Chwilę patrzył na mnie, a potem znów spojrzał na granat.
  
  
  — Siedemdziesiąt sekund — powiedziałem. czasu było wystarczająco dużo. Oczywiście, wszystko ci jedno... jak индуисту i to wszystko. Spojrzałem na zegar. "Sześćdziesiąt sekund".
  
  
  Zaczął się pocić. Ja też.
  
  
  — To może się udać — mruknął. "Może być, to po prostu działa".
  
  
  "Czterdzieści pięć sekund".
  
  
  Teraz spojrzałem inaczej na tę sprawę. Przysięgam, słyszałem, jak zegar tyka.
  
  
  "Nie wierzysz, że to się uda, prawda?" — spytałem się. 'Nie wierzysz...'
  
  
  Ja nawet nie skończyłem zdanie w głowie. Nagle stało się nie do zabawy.
  
  
  "Trzydzieści dwie sekundy... trzydzieści jeden".
  
  
  Ja już nie był z Rajem. Czułem dla siebie. "Cholera, Carter," zawołał tęgi policjant. "Wyłącz to. Dla Boga.' Niechętnie podszedł do granacie. Złapał mnie za rękę i zatrzymał. — Nie, nie trzeba — krzyknął. "Można ją zmusić do завибрировать. Można by...
  
  
  Spojrzałem na zegar. "O mój boże, dziesięć sekund... dziewięć... osiem...".
  
  
  'Chodź!' — ryknął. 'Szybko!'
  
  
  Nie sądziliśmy ani sekundy. Pobiegliśmy. Tuż za drzwi.
  
  
  Słyszałem, jak krzyczał na tej religii języku, a ja byłem tuż za nim, stawiając pistolet do jego pleców. Nie wiedziałem, że krzyczał. Mogłem mieć tylko nadzieję, że kazał swoim ludziom nie strzelać.
  
  
  widziałem jego żołnierzy; niektórzy skierowali na nas broń. Musi być krzyczał coś jeszcze, bo nagle ludzie rzucili się niebu. Pobiegli zaraz za nami.
  
  
  Byliśmy u ciężarówki, gdy Raj odwrócił się i uderzył mnie swoją мускулистой ręką. On uderzył mnie w brodę, zmuszając rządzona.
  
  
  Strzeliłem z Люгера i nie trafił.
  
  
  Ktoś za mną też strzelił, i skoczył w ciężarówce. Jej zrobił jeszcze dwa szybkie strzały w Raja, ale nie widziałem, ale czy ja w niego.
  
  
  Następnie w powietrze wystartował magazyn amunicji. Albo moje umiejętności pomogło, albo to była stray gogli. Ona nigdy się tego nie dowiem, ale niski budynek wybuchło, jak gigantyczna petarda. Pierwszy wybuch był ослепляющим promieniem światła, оставившим białe plamy na moich сетчатках. Następnie rozległ się bawełna i dźwięk uderzył w moim mocowań перепонкам. Następnie przyszedł z cytryny, ударивший mi w twarz, i ciśnienie pobierania próbek powietrza, отбросившее mnie do samochodu.
  
  
  Amunicja i granaty, wyrzucone w powietrze pierwszego wybuchu, rwały się, uderzając o ziemię. Винтовочные kule trzeszczało śmiertelnym staccato, kiedy wokół mnie spadały szczątki.
  
  
  Widziałem człowieka, подброшенного w powietrze, a jego ciało zostało złamane i расчленено, zanim ponownie spadł. Inni zginęli natychmiast lub potykali się w kółko pod gradem kul, podczas gdy obok nich nie pocisk eksplodował, rozrywając je na pół.
  
  
  Nastawiłem samochód i pojechał prosto przez suche pola ryżowe do "mercedes". Wybuchy wciąż oświetlały wieczorne niebo za mnie, gdy wsiadłem do "mercedes".
  
  
  Nie wiedziałem, czy pozostał jeszcze ktoś żyje w magazynie amunicji powstańców, ale byłem zbyt zmęczony, aby się o to martwić.
  
  
  Przejechałem więcej kilometrów, zanim zrozumiałem, że moja lewa ręka jest słaba. Moje ramię bolało go, a kiedy podniósł rękę, żeby popatrzeć na nią, to czuł się jak pocisk przebił tkaniny mojej kurtki.
  
  
  Bałem się, że u mnie nie będzie wiele czasu, zanim stracę przytomność, i miałem takie straszne podejrzenie, że problem jeszcze nie rozwiązany. Ja zniszczył zapasy terrorystów, a może nawet zabił większość ważnych ludzi, ale nie byłem zadowolony. Był jeszcze jeden mały aspekt, który chciałem sprawdzić.
  
  
  Dlatego potrzebna mi była pomoc, ktoś, kto wspierał mnie, aż kryzys się nie skończy.
  
  
  Było tylko jedno miejsce, gdzie mogę iść. I miałem nadzieję, że będę tam, zanim stracę przytomność.
  
  
  Fajne ręce Чоени delikatnie wklejony plaster na dziurę w moim ramieniu. Następnie pochyliła się do przodu i pocałowała mnie w chore miejsce.
  
  
  Instynktownie ja przewrócił się i próbował wziąć ją na ręce, ale ból wciąż była zbyt silna.
  
  
  "Biedne dziecko" — powiedziała. — Masz szczęście, że cię nie zabili.
  
  
  Usiadłem i próbowałem się zorientować. Byłem w jej mieszkaniu na łóżku, gdzie my tak ostatnio się kochaliśmy.
  
  
  "Masz do czynienia z Mercedesem — powiedziała. "Straciłeś przytomność, gdy vezzhali na ścieżkę prowadzącą".
  
  
  Ona odeszła od łóżka i podeszła do okna. Kiedy otworzyła zasłony do pokoju wdarł się światło słoneczne.
  
  
  'O Boże!' Nie udusił. "Już rano."
  
  
  — Spałeś całą noc. Ci to było potrzebne.
  
  
  Chciałem odebrać swoje ubrania, a ona podbiegła do mnie i próbowała odepchnąć mnie.
  
  
  — Nie rozumiesz — powiedziałem. "To piętnastego liczba... duży atak... która może odbyć się dzisiaj. Musimy to powstrzymać.
  
  
  Ona delikatnie się uśmiechnęła i położyła mi rękę na czole. — Nie pamiętasz? Jesteś położył temu kres.
  
  
  'Jak?'
  
  
  "Magazyn amunicji dla terrorystów... zniszczył go zeszłej nocy. Wraz z Rajem.
  
  
  Ja z ciekawością zmarszczył brwi. "Słyszałaś to?"
  
  
  — Naturalnie. Całe miasto wie. Słyszałam wybuchy tutaj.
  
  
  Mój mózg czuł się senny. Ja nie do końca zrozumiałem, co powiedziała, dopóki ponownie nie wspomniała Raja.
  
  
  "Амартия powiedział mi wszystko".
  
  
  "Raj? To znaczy, że on żyje?
  
  
  — Tak, ranny, ale żyje. On chce, aby dziś byli obecni na ceremonii w domu rządu.
  
  
  Ja zaklął w myślach. Drań był jeszcze żyje.
  
  
  — Przyjedzie po ciebie samochodem, — powiedziała ona. "Towarzyskie". Nagle zdałem sobie sprawę. Za dużo wiedział. Raj wysłał za mną towarzyskie, tak, parę katów, bez wątpliwości, które zatroszczą się o to, aby nigdy więcej nie otworzył ust.
  
  
  'Kiedy?'
  
  
  'Teraz. W dowolnym momencie.'
  
  
  Odepchnąłem ją i podszedł do okna. Na placu na dole zobaczyłem поворачивающую na podjeździe samochód. Чоени miałam nic przeciwko, ale ja szybko się ubrałem, próbując wyjaśnić jej sytuację.
  
  
  Wyszliśmy z mieszkania tuż przed tym, jak przyjechali dwaj mężczyźni z samochodu na podjeździe. Pokojówka Чоени zaprowadziła ich do sypialni, a my uciekliśmy przez tylne drzwi.
  
  
  — Śmieszne — tym Чоени, kiedy wszedłem w jej kremowy "Bentley". "Raj nie może mieć nic wspólnego z terrorystami. Nie mógł wysyłać swoich ludzi, aby cię zabić. Ja go znam.'
  
  
  Ale w momencie, gdy ona to powiedziała, na masce samochodu pojawiła się dziura od kuli kaliber 45. Drugi pojawił się w zderzaku, kiedy wyprowadziłem "Bentley" na podjeździe do bramy.
  
  
  Kiedy skręcili w ulicę, zobaczyła mężczyzn w oknie swojej sypialni, gdzie szukali nas. Broń w ich rękach wciąż do nas strzelać.
  
  
  — To prawda — powiedziała. "Wtedy Raj — lider terrorystów... człowiek stojący za wybuchami?"
  
  
  "Nie, powiedziałem. Moja odpowiedź też mnie zaskoczył. Nagle poczułem, że Raj nie był przywódcą terrorystów, nie inspiratorem całego spisku, choć w rzeczywistości nie miałam powodów, by w to wątpić — tylko mnie przeszkadza pewne rzeczy, które powiedział, czy może to, że wciąż wyczuwało się wokół.
  
  
  "Kto to jest?" — zapytała Чоени.
  
  
  Nie wiedziałem tego. Chociaż byliśmy na tyle daleko od domu, aby bać się ludzi, których Raj podpuścił mnie zabić, jestem mocno nacisnął na pedał gazu. Nie mógł oderwać oczu od godzin. U mnie było straszne podejrzenie, że pół miasta może w każdej chwili wznieść się w powietrze.
  
  
  Чоени starała się mnie uspokoić. — Jedź trochę wolniej — zapytała ona. — Teraz nie czas. Raj nie może zrealizować swoje plany, moje dziecko — odparła ona. — Zniszczył ich zapasy. Zabiliście większość ludzi. On nie może zrealizować ich plan.
  
  
  To, co mówiła, brzmiało rozsądnie, ale nie mogłem się uspokoić. Mnie nadal dręczyła zbyt wiele pytań. I nagle pomyślałem, że wiem, gdzie szukać odpowiedzi. Nic nie powiedział Чоени, вырулив na "bentley" na główną ulicę i помчавшись na południe do konsulatu. Na ulicy panowała świąteczna atmosfera z flagami na wszystkich lampach. Chodniki zaczęły się zapełniać ludźmi w jasne ubrania, направлявшимися do rządowemu budynku w centrum Kalkuty.
  
  
  "Idą święta" — powiedziała Чоени.
  
  
  "Kiedy zaczyna?" — spytałem ciężko.
  
  
  'W dwanaście godzin.'
  
  
  Spojrzałem na zegar. Było wpół do jedenastej.
  
  
  Im dalej kupowaliśmy ten dom w miasto, tym bardziej stawało się tłum, dopóki nie będziemy mogli poruszać się tylko черепашьим kroku. Ludzie byli колоритны w swoich narodowych strojach. Oni witali nas w dobrym nastroju, ale widok ich ilości zachwycił mnie. Widziałem ich nie ludźmi, a крупинками prochu, które właśnie воспламенятся od zapaloną zapałkę.
  
  
  Sytuacja przed amerykańskim konsulatem również nie zmniejszał mojego niepokoju. Marines USA wciąż tam były. Mieli ze sobą broń i byli ciężko obładowane amunicją, ale były one w mundurze, i wokół nich tłoczyli się ludzie.
  
  
  Są one całkowicie straciły czujność.
  
  
  "Oni wiedzą, że terroryści zniszczone" — wyjaśnił Чоени, kiedy przejeżdżaliśmy przez bramę na dziedziniec konsulatu. "Rosjanie też".
  
  
  Ja jęknął, ale roześmiała się i nazwała mnie паникером. — To już koniec — pewnie powiedziała. — Żadnych problemów. Wkrótce zamkniemy Амартию. On nic nie może zrobić.
  
  
  Ja jej nie zaprzeczył. Ja wyskoczył z samochodu i pobiegł w konsulacie.
  
  
  Слокум właśnie schodził po schodach, kiedy wpadł do środka. Strach zniknął z jego oczu, jak i pot z czoła. Znów stał się tym spokój, fajnie jest zawodowym dyplomatą. On zmarszczył brwi, widząc mnie, i zdałem sobie sprawę, że to dlatego, że przypomniał mu, że w ciągu ostatnich kilku dni był prawie znokautowany, kiedy myślałem, że świat ma wybuchnąć w jego włości. — O, panie Carter — powiedział bez uśmiechu. — Idziesz na wakacje?
  
  
  Zawołałem go. "Marines... nie trzymać ludzi w strachu".
  
  
  On prychnął z wyższością. — To tyle. W nocy ludzie pana Raja zniszczyli terrorystów. Przypuszczam, że pomogliśmy im z tym.
  
  
  — Atak wciąż może być, — uporczywie powiedziałem. "Jedna bomba może być wrzucony do konsulat, i zaczną strzelać".
  
  
  — Proszę się uspokoić, panie Carter — powiedział Слокум. "Sprawa jest teraz w rękach profesjonalistów... dyplomatów. I trzymamy sytuację pod kontrolą".
  
  
  On uspokajająco położył mi rękę na ramieniu. "Szczerze mówiąc, dziś rano po prostu przyjaźń podaje rękę rosjanom". Spojrzał na swój zegarek. — Za dziesięć minut, jeśli być dokładnym. Ich pan Sokołow akceptuje naszą małą delegację. Muszę się spieszyć tam.
  
  
  Spytałem. - 'Delegację?'
  
  
  Przeszedł obok mnie. Jego kierowca, żołnierz piechoty w mundurze, - przytrzymał drzwi otwarte, i Слокам podszedł do samochodu przed budynkiem.
  
  
  — Pomysł pułkownika Wu — krzyknął.
  
  
  Był przy samochodzie, kiedy chwycił go za ramię. — Czekaj — warknął na niego. — Co z pułkownikiem Wu?
  
  
  Zły, on odrzucił moją rękę. "Słuchaj, Carter, twoja praca tutaj jest wykonana. Wykonałeś swoje zadanie, ja bym powiedział, krwawą zadanie. Więc wynocha z Kalkuty, póki jeszcze możesz.
  
  
  Odwrócił się do samochodu, ale znów chwycił go i mocno przycisnął do drzwi. Kierowca zrobił krok w moim kierunku, a następnie zatrzymał się. — Do cholery, Слокум, — warknął ja. 'Odpowiedz. Co wymyślił pułkownik Wu?
  
  
  — Nie twoja sprawa — powiedział, — ale mamy świetny pomysł. Gest świata. Dzieci zanoszą kwiaty do rosyjskiego konsulatu. To będzie transmitowany w telewizji na całym świecie za pośrednictwem satelity".
  
  
  Odstawiłem rękę z jego ramienia. Nie mogłem uwierzyć w to, co powiedział. — Dzieci — powiedziałem.
  
  
  — Tak, ze schroniska pułkownika Wu. Setki dzieci.
  
  
  Z kwiatami od nas dla rosjan. Genialne, prawda?
  
  
  "Nie..." Nie cofnął się, zdając sobie sprawę, że on nigdy nie rozumiał, jak terroryści wykonywali swoją pracę.
  
  
  Слокум odwrócił się, wsiadł do samochodu i zamknął za sobą drzwi. W tym momencie podeszła Чоени i stanęła obok mnie.
  
  
  — Powiedział, że będą dzieci, prawda? szepnęła. "Wtedy sprawa trafi..." - zrobiła pauzę, by przemyśleć jeszcze nie w pełni uformowane myśl. "Mam na myśli, że to jeszcze nie koniec. Jeszcze nie. A pułkownik Wu...
  
  
  — Tak — powiedziałem. — To musi być pułkownik Wu. Ale będą oskarżać amerykanów. Слокум... ten szalony... on całą drogę odgrywa w ręce pułkownika Wu. Pobiegłem z powrotem do "bentley", i Чоени poszła za mną.
  
  
  'Co ty zamierzasz robić?', " zawołała.
  
  
  "Zatrzymać to chodzi, jeśli będę mógł." Ja wsunął się za kierownicę, gdy podeszła do innego drzwi.
  
  
  — Nie, pojadę sam — powiedziałem. "To może stać się niebezpieczne".
  
  
  Zignorował mój komentarz i wsi.
  
  
  "Jeśli to pułkownik Wu, dlaczego dał nam informacje na temat Закире i świątyni?" — zapytała Чоени. "Zakir już został złamany. Znaliśmy jego imię, więc musiałam go usunąć. Wu, powinny być, miałem nadzieję, że nas zabiją jednocześnie. Prawie mu się udało.
  
  
  Nacisnąłem na klakson i wyskoczył z bramy konsulatu. Komandos отпрыгнул w bok i przeklął mnie takim głosem, że można go było usłyszeć w połowie drogi w dół zgubi.
  
  
  Przed nami po chodnikach spieszyli ludzie. Nas krzyknął policjant i gwałtownie machał rękami, ale nie zredukował szybkość, dopóki nie znaleźli się w pobliżu rosyjskiego konsulatu.
  
  
  Przez chwilę wydawało mi się, że niepotrzebnie panikowałem.
  
  
  Jak i amerykanie, rosjanie obniżyć czujność. Ich żołnierze, też w mundurze, wydawały się raczej парадными, niż wojskowych. Ale miałem złe przeczucia, kiedy zobaczyłem oddział marines USA, stojący na baczność po drugiej stronie ulicy od konsulatu. Слокум zrobił sytuację jeszcze bardziej niebezpieczna, wpisując pluton marines.
  
  
  Jego samochód jechał prosto przed naszym, i kiedy podjechał do krawężnika, jego kierowca wjechał w bramę konsulatu. Widziałem, jak Aleksander Sokołow wychodził z drzwi budynku, aby spotkać swoich gości.
  
  
  'Patrz!' — zawołał Чойни. Ona szalenie wskazała na ulicę.
  
  
  One wznosiły się na małym stoku, było ich nie mniej niż sto. Dzieci, większość z których nie było i dziesięć lat. Mała armia ze śpiewem... hurtem wysyłany do rosyjskiego konsulatu. I wszyscy oni nieśli małe bukiety kwiatów w jaskrawo malowane bankach.
  
  
  Слокум wyszedł z samochodu i spojrzał na dzieci z dumą i rozpromieniony, jakby to było jego osobistym dyplomatycznym triumfem. Nawet stary lis Sokołow wydawał się być w dobrym nastroju.
  
  
  Ja ryknął:
  
  
  "Zatrzymaj ich!"
  
  
  Czułem się jak idiota. Ja z krzykiem wybiegł na ulicę, a Чоени za mną.
  
  
  Usłyszałem, jak Слокум mnie wzywa. Ludzie na ulicy patrzyli na mnie jak na wariata. Oficer wyszedł do przodu, aby mnie zatrzymać; Jestem odepchnął go i rzucił się do dzieci. Potem zobaczyłem pułkownika Wu. On stał z boku, obserwując, pozostawiając młodzieży ze swego schronienia odpowiedzialnymi.
  
  
  Wszystko stało się bardzo szybko. Dzieci byli oszołomieni widokiem wysokiego białego człowieka, проносящегося między nimi. Przestali śpiewać i отшатнулись.
  
  
  Oficer wciąż próbował dostać się do mnie, i niektórzy ludzie na ulicy też. Jestem szalenie stał się wyrywać bukiety z dziecięcych rąk. Spojrzałem na jeden bukiet, nic nie znalazłem i wyrzucił puszkę. Potem spojrzałem jeszcze jeden, i jeszcze...
  
  
  Dzieci krzyczą. Niektórzy pobiegli z powrotem w tym samym kierunku, z którego przyszli. Ja nic nie znalazłem, na razie mnie nie zawołała Чоени i nie dałam puszkę z bukietem kwiatów. Wyrzuciłem kwiaty i podniósł bombę, która była pod nimi.
  
  
  Właśnie to, co sobie wyobrażałem.
  
  
  Pułkownikowi Wu nawet udało by się zrzucić winę na pracowników amerykańskiego konsulatu, bo, jak wiedzieli rosjanie, to Слокум zorganizował dla dzieci marsz do konsulatu. Gdyby bomby eksplodowały, reakcja Rosji była by wybuchowy. Ale nie miałem czasu na to wszystko tłumaczyć. Policja zaczęła zbliżać się do mnie. A także grupa ludzi na ulicy. Widziałem nawet, jak poruszał się pluton marines.
  
  
  Zrobiłem dziką przeczucia. Wyciągnąłem zapalniczkę i podpalił krótki lont, wystające z puszki.
  
  
  Przez tłum przeszedł krzyk. Ludzie отшатнулись i затоптали siebie w pośpiechu, aby się zbawić. Odwróciłem się, szukając miejsca, gdzie rzucić bombę, ale prawie wszędzie byli ludzie. W końcu zobaczyłem pułkownika Wu. Stał jeden, w pobliżu szklanego wejścia w nowoczesny biurowiec. W każdym razie, to było daleko od rosyjskiego konsulatu. Miałem nadzieję, że Sokołow zrozumie, że próbowałem powstrzymać atak na jego sztab. Wrzuciłem małą bombę, jak granat. Wylądowała na cement przed Wu i potoczyła się dalej. Zanurzył się w budynku przed tym, jak wybuchła bomba, ale duże okna popękały i runęły na niego deszcz. widziałem, jak on spadł; potem straciłem go z oczu.
  
  
  Tłum biegła wokół mnie. Dzieci spadł swoje bukiety i płakali.
  
  
  Pobiegłem do budynku, gdzie widziałem Wu. Wewnątrz budynku szkło trzasnęło pod moimi nogami, i zobaczyłem krwawy szlak, idący od miejsca, gdzie spadł pułkownik Wu.
  
  
  Widziałem, jak zamknęły się drzwi windy. Rzuciłem się w stożkowy szczelinę między drzwiami przesuwnymi. Zrobiłem to, ale to mało nie kosztowało mnie życie.
  
  
  
  Czternaście rozdział
  
  
  W momencie, kiedy rozłożone w winda, Pułkownik skoczył na mnie. Był szybki. Jego ręce pilnie śledzić każde drgnienie mnie wszędzie w poszukiwaniu broni. Podniosłem ręce, aby zatuszować wilhelminę, tim i nóż, ale poczuł, jak on wyciągnął coś z kieszeni mojej kurtki.
  
  
  — Nie ruszaj się — powiedział.
  
  
  Skoczył na mnie i pochyla się nade mną nade mną. — Powoli odwróć się — rozkazał.
  
  
  Bardzo ostrożnie rozejrzałem się przez ramię. On oparł się o zamknięte drzwi, przygotowując się jedną ręką nacisnąć przycisk, który doprowadzi nas na dach budynku. Jego twarz była w szybie. Z niektórych ran wciąż wystawały kawałki szkła. Krew spływała z jego klatce piersiowej, na brzuchu była długa rana, która miała oznaczać jego śmierć, ale nawet teraz w nim nadal zachowuje pewną godność. W ciągu kilku minut aż do śmierci zachował ścisłą, бодрую postawa, która już robiła na mnie wrażenie w jego posiadłości.
  
  
  W ręku miał mój długopis, wypełniona śmiercionośnym gazem. On już zdjął czapkę i trzymał palec na magazynku, gotowy wystrzelić. Oczywiście, wiedział, jak to działa.
  
  
  Celował we mnie, i zastanawiałem się, wiedziałem, czy on siłę tej sztuki.
  
  
  "Jeśli wykorzystujesz to tutaj, w windzie — ostrzegł go, — ty też będziesz martwy".
  
  
  "Jeden oddech — to wszystko, co trzeba", — powiedział on. — Ja dobrze wiem, że to małe urządzenie, Carter.
  
  
  Wydawało mi się, że zobaczyłem, jak ruszył się jego palec, i omal nie warknął na niego.
  
  
  — Czekaj — powiedziałem. — Nie ma pośpiechu.
  
  
  Uśmiechnął się i gestem poprosił mnie wstać. Ja ostrożnie wstał i przytulił się do innej ścianie windy.
  
  
  — Po prostu powiedz mi, dlaczego — powiedziałem. — Co chciałeś osiągnąć?
  
  
  "Relikwie, Carter — wyjaśnił. "Niedawno pytałeś mnie, czego jeszcze może chcieć taki człowiek, jak ja. Powiedziałem, że ten, kto ma wszystko, po prostu chce mieć pewność".
  
  
  — I to było kłamstwo?
  
  
  — Nie, ale nie stał się wyjaśnić to dalej. Tylko siła daje bezpieczeństwo. Tylko człowiek na górze bezpieczeństwa.
  
  
  'Ja do tej pory nie rozumiem. Co chciałeś zrobić z tymi bombami?
  
  
  — Chaos — powiedział. "Rosjanie oskarżyli by amerykanów. Były strzały. Zamieszki na ulicy. Mała wojna tu, w Kalkucie. Mówią, że New Delhi ogłosił stan wojenny, jak i wcześniej. Raj wziął władzę. Później ogłosili by niepodległość stanu Bengal".
  
  
  — Ale on by pracował dla ciebie?
  
  
  'Tak.'
  
  
  Kukiełka, bo jesteś chińczykiem?"
  
  
  Znów skinął głową i prawie przykucnął na pół z bólu.
  
  
  — Umrzesz — ostrzegł go. "Bez ciebie weźmie górę".
  
  
  On słabo potrząsnął głową. "Jakieś dokumenty. Powinny one być otwarte po mojej śmierci.
  
  
  Dokumenty o udziale Raja w spisku?"
  
  
  'Tak.'
  
  
  On wyprostował się i lekko podniósł pistolet gazowy. — Ale nie udało ci się — powiedziałem. "Umrzesz na próżno".
  
  
  Nacisnął przycisk windy za siebie. Winda powoli wstawał.
  
  
  Następnie wziął głęboki oddech i nacisnął na zacisk długopis itp. Ja глотнул powietrza tuż przed tym, jak między nami powstała chmura gazu.
  
  
  Mały winda była wypełniona im i змеился wokół nas, jak tygrys gotowy do ataku, gdy tylko otworzymy usta, aby odetchnąć. Staliśmy i patrzyliśmy na siebie w śmiertelnej, cichej walce z zapartym tchem. Nikt z nas nawet nie drgnął. Zbawienia nie było. Powoli unoszący się winda wspiął się na najwyższe piętro. Nie mogłem przebić się obok niego, aby zatrzymać winda w środku. Musiałem odetchnąć, zanim udało mi się otworzyć drzwi.
  
  
  On uśmiechnął się z zadowoleniem. Teraz będzie mu łatwiej umrzeć. On pójdzie do grobu, myśląc, że wygrał ostatnią walkę. To było lepsze niż współzawodniczyć ze mną na stoisku do talerzy. Gdyby mógł wstrzymać oddech nawet na sekundę dłużej, niż ja, to by wygrał swój ostatni triumf. Ja sięgnął do kieszeni i wyciągnął chusteczkę, specjalny chusteczkę, który Hawke mówi mi zawsze nosić przy sobie, gdy biorę pistolet gazowy ze sobą na misję.
  
  
  Ja przycisnął go do ust i nosa, a następnie dokładnie tchnął przez specjalne wkłady z włókna.
  
  
  Na twarzy Wu było najpierw zdumienie, potem zrozumienie, a potem przerażenie. Jest czerwony; on nawet zamknął usta rękami. Ale w końcu musiał oddychać. Westchnął i skoczył do mnie, jego małe rączki kurczyli się z mojego gardła. Nie bronił się.
  
  
  Kiedy jego palce zeszły się wokół mojego gardła, odetchnął. — Przeklinam cię! — zawołał. Możemy chwilę patrzyli na siebie.
  
  
  Następnie jego palce powoli rozluźnił się i скользнули w bok. Zginął, gdy spadł na podłogę.
  
  
  Pozwoliłem gazu na górnym piętrze rozpraszać, a następnie zaczął powoli podróż w dół. Kiedy drzwi windy na pierwszym piętrze budynku otworzyły się, Чоени podbiegła do mnie.
  
  
  W holu budynku, co dzieje obserwowałam zdezorientowany tłum.
  
  
  Tam był Слокум, a jego twarz znowu było mokre od potu, on patrzył na mnie ze złością i nikczemnie. Ja zignorował go i zwrócił się do Aleksandra Соколову, вышедшему z tłumu.
  
  
  Rosyjski miło się uśmiechnął. On nawet pochylił się, aby pocałować mnie w oba policzki, jak jego rodacy robią ze swoimi towarzyszami.
  
  
  — Uratowałeś nas wszystkich — powiedział, dotykając ustami mojego ucha. — Ale jedź z Kalkuty dziś wieczorem. Następnie, uśmiechając się, on cofnął się i zaczął dyplomatycznie gadać o tym, że amerykanie i rosjanie spokojnie żyć razem wszędzie, nawet w Kalkucie. Za nim zobaczyłem Амартию Raja, jego lewa ręka w gipsie i rany na twarzy od wybuchu w składzie amunicji. Stał prosto, ale mogłem się domyślać, o strachu, który opanował im. Prędzej czy później go złapią. To była tylko kwestia czasu.
  
  
  W końcu ręka Чоени znalazła się w mojej, a ona zaprowadziła mnie do "bentley".
  
  
  Spojrzałam na budynek i pomyślałem o tym, co powiedział Sokołow.
  
  
  Musiałem odejść. Następnego ranka jego ludzie próbowali mnie zabić. Jeszcze do tego Raj mógł wysłać swoich morderców. Warszawa była miejscem niebezpiecznym; ale potem spojrzałem na Чоени i coś, o czym myślałem. — Twój dom — powiedziałem. "Łóżko stała się bardziej miękka".
  
  
  * * *
  
  
  
  O książce:
  
  
  Wielki Pilot wydał swoim wojskom kluczowe podanie. Kreml nie mógł zawrócić. W Kalkucie już się zapalił knot totalnego zniszczenia.
  
  
  Pozostał tylko jeden człowiek, aby temu zapobiec: Nick Carter. Zabójcza zadanie, gdy odkrył, że jego przeciwnikami były dzieci. Dzieci, pełne nienawiści i podżeganie do zabójstw, na czele z szalony idealne pied piper, który był tak niewidoczny, jak i zagrożenie.
  
  
  
  
  
  Spis treści
  Rozdział 2
  
  
  Rozdział 4
  
  
  Rozdział 5
  
  
  Rozdział 6
  
  
  Rozdział 7
  
  
  Rozdział 8
  
  
  Rozdział 9
  
  
  Rozdział 10
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Rzeźnik W Belgradzie
  
  
  
  
  Adnotacje
  
  
  
  ZABÓJCA NA SZCZYCIE SWOJEJ KRWAWEJ PROFESJI ...
  
  
  Człowiek, nieznany ani jednego profesjonalnego wywiadu na świecie. Inspirator prywatnej sieci szpiegowskiej wart miliard dolarów pod nazwą Topcon, Inc. Sadysta, którego okrutna władza osiągnęła połowy świata ...
  
  
  W PARYŻU
  
  
  Czerwony dezerter, który powinien był powiedzieć Nicka Cartera o śmiertelną grę Topcon, został zasztyletowany, zanim zdążył powiedzieć choć słowo.
  
  
  W LOZANNIE
  
  
  Piękna młoda niemiecka агентша wykorzystała wszystkie sztuczki swojego dobrze wyszkolonego umysłu i ciała, aby pozbawić Nicka szans znaleźć Топкон.
  
  
  W MEDIOLANIE
  
  
  Chiński działacz prawie na zawsze zatrzymał Nicka śmiertelnego ciosu karate. Agent Chicom również polował na człowieka, który kierował Topcon.
  
  
  W TRIEŚCIE
  
  
  Kochanka nazistowskiego zbrodniarza wojennego jednak wciągnęła Nicka w wybuchowej grze w chowanego. I podczas gdy ona powstrzymała Nicka w bok, nieuchwytny człowiek nr 1 Topcon uciekł jeszcze raz.
  
  
  W BELGRADZIE
  
  
  Upiorny bal przebierańców zamienił się w koszmar, kiedy Nick Carter wreszcie odkrył prawdziwą tożsamość właściciela Topcon!
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  
  
  Prolog
  
  
  Pierwszy rozdział
  
  
  Drugi rozdział
  
  
  Trzeci rozdział
  
  
  Czwarty rozdział
  
  
  Piąty rozdział
  
  
  Szósty rozdział
  
  
  Siódmy rozdział
  
  
  Ósmy rozdział
  
  
  Dziewiąty rozdział
  
  
  Dziesiąty rozdział
  
  
  Jedenasta rozdział
  
  
  Rozdział xii
  
  
  Rozdział trzynasty
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Killmaster
  
  
  Rzeźnik W Belgradzie
  
  
  
  
  
  Dedykowany pracownikom służb specjalnych Stanów Zjednoczonych
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Prolog
  
  
  
  Orient express, jak wielki czarny wąż, wymknął się z Mediolańskiego dworca kolejowego. Wpisując prędkości, pociąg wyleciał z miasta w zieloną włoską wieś, jęcząc na szynach, udając się w kierunku Triestu.
  
  
  W coupe w tylnej części качающегося pociągu siedział niski, nerwowy mężczyzna, z brązowym walizką u jego stóp. Nazywał się Carlo Спинетти. Był kupcem, направлявшимся do domu po podróży do dalekich krewnych. Patrząc z okna pociągu na wyścigi krajobraz, myślał, jak będzie miło znów zobaczyć swoją żonę i dzieci. Dla kogoś to podróż może być ekscytujące, ale dla Carlo Спинетти nieustanne zamieszanie tłumu нервировала.
  
  
  Wysoki mężczyzna otworzył drzwi coupe i zatrzymał się, patrząc na Carlo zimne ciemnymi oczami, które, wydawało się, że zostały wycięte z czarnego drewna. Jego wzrok padł na brązowy walizka, który Carlo nie zadał sobie trudu, żeby postawić na bagażnik. Słaby uśmiech wykrzywiła kącik ust człowieka, a następnie przeszedł resztę drogi do przedziału i usiadł naprzeciwko Carlo, wyciągając przed siebie długie nogi.
  
  
  "Wyjdzie w Trieście, co?" zapytał.
  
  
  Carlo Спинетти zamrugał i rusza na swoim miejscu. Był zaskoczony, gdy dowiedział się, że ten obcy zna jego miejsca przeznaczenia. On powiedział: "Tak, a ty?"
  
  
  Mężczyzna nadal się uśmiechać, jakby wiedział o żart, którą ukrywali od Carlo. "Ja również wychodzę w Trieście".
  
  
  Za pięć minut do przedziału wszedł gruby mężczyzna. Zamknął drzwi i oparł się o nią, badając Спинетти, jak to robił pierwszy mężczyzna. Jego spojrzenie też padł na torbę u stóp Спинетти. Następnie skinął głową wysoki, jakby znali się z zamierzchłych czasów.
  
  
  Instynktownie Carlo pochylił się i przesunął walizkę, który, wydawało się, że zainteresowało się dwóch nieznajomych. Nie potrafił wyjaśnić ich zainteresowanie. Torba był poobijany i zużyta i nie było w niej nic cennego, oprócz odzieży Carlo i niektórych małych prezentów, które wiózł do domu swojej rodziny.
  
  
  "Ty też będziesz w Triest?" - nerwowo zapytał on u drugiego nieznajomego.
  
  
  "Tak." Głos był szorstki i ostry. Wysoki mężczyzna opadł na miejsce obok pierwszym nieznajomym i złożył ręce na piersi. Siedział w milczeniu, jego oczy były pokryte, jakby zasnął, zanim pociąg ruszył.
  
  
  Carlo żenujące поерзал. Powiedział sobie, że musi być wyobraża sobie zagrożenie, którą czuł na ih przypadkowymi słowami. Obaj mężczyźni byli ubrani droższe niż on. Ih twarzy wydawały się trudne, ale nie były one podobne do złodziei, którzy kradli u niewinnych podróżnych.
  
  
  "Co z tobą, mój przyjaciel? Wydaje się, że jesteś zdenerwowana", tylko powiedział wysoki mężczyzna.
  
  
  Carlo przyłożył palec do воротнику, aby osłabić ego. "Zastanawiałem się - może
  
  
  być znasz mnie? "
  
  
  "Nie, mój drugiej strony, jest ona cię nie znam".
  
  
  "Mam wrażenie, że patrzysz na mnie".
  
  
  "Patrzę na ciebie, ale nie widzę" - powiedział wysoki mężczyzna. Potem roześmiał się.
  
  
  Nerwowość Carlo szybko zmieniła się w strach. Mówiąc sobie, że emu nie trzeba tu być, że on może zmienić coupe, pochylił się i szybko chwycił za walizkę. Ale kiedy zaczął poruszać się ze swojego miejsca, wysoki mężczyzna naprzeciwko niego, uderzył go nogą i przycisnął walizka do miejsca, blokując drogę Carlo nogą.
  
  
  "Nie zostawiaj nas, mojego przyjaciela. Podoba nam się twoje społeczeństwo", - powiedział on groźny głos.
  
  
  Nagle oczy masywnego mężczyzny otworzyły się. On całowałeś spojrzeniem w Carlo. "Tak, siadaj. I milcz, jeśli nie chcesz, aby cię skrzywdzili".
  
  
  Carlo spadł na swoje miejsce. Drżał. Poczuł, jak coś skrada ego w policzek. On смахнул ego ręką, potem zrozumiałem, że to poczta, bank.
  
  
  "Dlaczego to robisz? Nigdy cię wcześniej nie widziałem. Czego chcesz ode mnie?"
  
  
  "Powiedziałem ci milczeć" - warknął niski, krępy mężczyzna.
  
  
  Zdezorientowany i wystraszony, Carlo pozostał na swoim miejscu, dopóki pociąg nie zatrzymał się na stacji w Trieście. Był tak przerażony, że wstał tylko wtedy, gdy wysoki mężczyzna wstał i zrobił gest. "Chodź. Idź przed nami".
  
  
  Wysoki zachód słońca mężczyzna w płaszczu. On dostal nóż z krótkim szerokim ostrzem. "Weźmiemy twoja walizka, inny mój. Zachowuj się przyzwoicie, jeśli chcesz żyć".
  
  
  Carlo zaprotestował. "U mnie w walizce nie ma nic cennego. Oczywiście, to błąd; mylisz się".
  
  
  "Mamy odpowiedni człowiek, i odpowiednią walizkę". Ostre wątek noża zaciął szyję Carlo. "Zamknij się i idź".
  
  
  Kiedy Carlo powoli schodził po schodach pociągu, zlany potem i drżąc ze strachu, że mu przyszło do głowy, że być może ci ludzie zabiją go, co on zrobił. W jego głowie, dochodziła panika. Wyszedł na peron stacji i jego oczy przelotnie zobaczył w tłumie mundur policjanta. Instynktownie krzyknął: "Proszę, pomóż mi!"
  
  
  Pobiegł do policjanta, ale ostrze noża brutalnie utknął mu w szyję. Zatoczył się, dysząc. Co było przyczyną? Po co im był potrzebny jego walizkę? Zbity z tropu do końca, to w ciemno skoczył z krawędzi platformy i z krzykiem, który przeszedł w ostatnią narzekanie, runął w dół na tory ...
  
  
  
  
  
  
  Pierwszy rozdział
  
  
  
  Na Waszyngton padał miękki deszcz. Gęsta mgła wisiała nad miastem, jak szary płaszcz. Kiedy wyjrzałem z okna swojego pokoju hotelowego, mogłem zobaczyć prawie tak daleko, jak mogłem wrzucić Pentagon. Na wszelki wypadek próbowałem rozważyć sylwetka sowieckiej ambasady na ulicy. Zastanawiałem się, zajęty, czy ktoś z jego chłopców придумыванием projektów, które mi polecił przerwać.
  
  
  Zadzwonił telefon, a ja szybko podszedł do niego. Czekałem na wiadomość od Davida Хока, człowieka, który spowodował sygnały dla AX, agencji płaszczy i sztyletów, który zatrudniał mnie. Praca była ryzykowna, a czasem były straszne, ale poznałem wielu ciekawych ludzi.
  
  
  Głos, który rozległ się po linii, należał do jednego z pomocników Хока. "Stary człowiek na spotkaniu, a on informuje, że zostanie związany na długo. On mówi, żebyście mieli wolne i rozmawiał z nim jutro".
  
  
  "Dziękuję" - powiedziałem i, marszcząc brwi, odłożyłem słuchawkę. Kiedy David Hawk wiązał długie spotkania, to zazwyczaj oznaczało, że z naszej strony coś poszło nie tak.
  
  
  Niecierpliwość gryzlo mnie, gdy zdjąłem swój sprzęt - luger w наплечной etui, sztylet w rękawie, małą bombę gazową, który często nosił przyklejonej do wewnętrznej strony uda, i wszedł pod prysznic. Czasami moja sprawa było jak na wojenny: pośpiesz się albo czekaj. To już dwa dni byłem w Waszyngtonie w oczekiwaniu na rozkazy, a Hawk nadal nie powiedział mi, o co chodzi. Kiedy doszło do niezrozumienia, wielu mieszkańców Wschodu mogliby uczyć się u cienkie starego fachowca, który kierował operacjami AXE.
  
  
  Hawke wezwał mnie do stolicy z New Delhi, gdzie tylko że wykonał zadanie. Połączenie zostało oznaczone jako "Priorytet 2", co oznaczało, że pilna sprawa gotowe. Tylko instrukcje Priorytetu Jeden mogły szybciej dostarczenia agenta do domu, a Priorytet Jeden był zarezerwowany dla wiadomości wysyłanych, kiedy Prezydent był na gorącej linii, a sekretarz stanu gryzł paznokcie do stawów.
  
  
  Jednak od momentu przyjazdu udało mi się porozmawiać z Хоуком tylko jeden raz, i ta rozmowa była krótka. Powiedział mi tylko, że u niego szykuje zadanie, które było w moim pasie.
  
  
  To chyba oznaczało, że mogą mnie zabić.
  
  
  Owijając ręcznik wokół talii, słuchałem wiadomości, aż goleniu. Teraz na świecie dzieje się wiele, co nie zdarzyło się wcześniej, i w większości to nie było bardzo dobrze. Wraz z ponurej pogody to wystarczyło, aby wysłać oddanego przyjaciela w bar za jeszcze jedną podwójną whisky. Ale to była noc, której nie można byłoby znacznie rozjaśnić, gdyby człowiek wiedział właściwą dziewczynę. I znałem.
  
  
  Nazywała się Ellen. Pracowała dla jednego z tych drogich prawników, którzy specjalizują się w rozpatrywaniu spraw w sądzie Najwyższym. Nie wiedziałem, na ile jest dobry jako adwokata, ale jeśli jego krótkie podsumowania były nawet w połowie tak samo wspaniałe, jak jego sekretarz, to prawdopodobnie nigdy by nie przegrał sprawę.
  
  
  Ja nie widziałem Ellen prawie rok, ale ponieważ wiedziała, czym się zajmuję, nie musiałem oferować żadnych długich wyjaśnień, gdy zadzwoniłem do niej. Powiedziała, że zrezygnuje z innych planów na wieczór. Pojechałem przez miasto do jej mieszkaniu samochodem, który AX dostarczył do mnie. Mgła była tak gęsta, że musiałem poruszać się z prędkością ślimaka.
  
  
  Na Ellen było z kołnierzem czarna sukienka z głębokim dekoltem. Wzięła mój płaszcz, a następnie objęła mnie za szyję, przytuliła się do mnie swoją pełną piersią i pocałowała mnie, od którego brwi posągi растопились by.
  
  
  "Nie trać czasu" - powiedziałem jej.
  
  
  "Z tobą nigdy nic do stracenia. Dzisiaj jesteś tu, jutro odszedł". Uśmiechnęła się do mnie. "Rozumiem, że ty jeszcze pracujesz na tego okrutnego starca, Hawk?"
  
  
  "Tak, ale dzisiaj jestem cały twój".
  
  
  Kobieta podniosła brew. "Brzmi bardzo ciekawie, panie Carter".
  
  
  Postanowiliśmy nie wychodzić na ulicę. Pogoda była zbyt odrażająca, a poza tym, prawda polegała na tym, że nikt z nas nie chciał odchodzić zbyt daleko od sypialni. Po tym, jak Ellen upiekła nam steki grubości, jak Sunday New York Times, siedzieliśmy, piliśmy wino i rozmawialiśmy o tym, co się stało z nami za rok, odkąd się widzieliśmy. Opowiedziała mi o swojej działalności, i powiedziałem jej, gdzie był, jeśli nie o wszystkim, co zrobił.
  
  
  Następnie postawiłem szklankę i podszedł do niej na długiej kanapie. Powoli się uśmiechnął, ona dokończyła resztę wina, a następnie pochylił, czarna sukienka сползло z jej białej piersi, i postawiła swój kieliszek obok mojego.
  
  
  "W końcu, Nick - powiedziała. "Zacząłem myśleć, że nigdy nie dojdziesz do tego".
  
  
  Ja cicho zaśmiał się i pozwolił swoim palcach скользнуть w dół jej sukni i miękkość jej piersi. Jej sutek był twardy i rozpiętym na mojej dłoni. Pocałowałem ją i poczułem jej szybki język, a następnie odwróciła się i spadła mi na kolana.
  
  
  Zatrzymując się na jej ustach, badałem go, dopóki nie odpowiedziała gorąco. Do czasu, kiedy pocałunek się skończył, jej tchu, jej piersi подергивались w górę i w dół.
  
  
  "Nick, to było zbyt długo".
  
  
  "Tak, rzeczywiście - pomyślałem.
  
  
  Kiedy wstał, podniósł ją na nogi, przeciągnął się i rozpiął sukienkę z tyłu. Ja powoli spuścić pasy z jej ramion, a następnie ujawnił pełną klatkę piersiową. Pocałowałem ją ponownie, a jej ręce скользнули na plecach.
  
  
  "Sypialnia, gdzie ona była wcześniej?" Spytałem.
  
  
  Skinęła głową, ponownie patrząc na moje usta, a ja podniósł ją i zaniósł przez drzwi do łóżka.
  
  
  "Dobrze?" - zapytałam, stojąc nad nim, zdejmując płaszcz.
  
  
  "Dobrze, Nick".
  
  
  Skończyło się rozbierać i powiesił luger na oparcie krzesła. Ellen spojrzała na mnie ciemnymi i тлеющими oczami.
  
  
  "Chciałabym, żebyś nie nosił tę rzecz", - powiedziała ona. "To przypomina mi o tym, jak zarabiasz na życie".
  
  
  "Ktoś musi to zrobić".
  
  
  "Wiem. Ale to jest tak niebezpieczne. Chodź tu, Nick. Pośpiesz się. Chcę cię teraz".
  
  
  Kiedy podszedłem do niej, ona wylazła z sukienki i czarnych majtek, które były wszystkim, co miała pod nim. Gdy będę pieścił jej wewnętrznej powierzchni ud, całowałem jej piersi. Ona wił się, jakby mój dotyk wywołał ją.
  
  
  Następnie wszedłem w nią, a ona rosła pode mną, synchronizując swoje ruchy z moimi. Osiągnęliśmy szczyt razem.
  
  
  Ona była wszystkim, co pamiętałem, a nawet więcej.
  
  
  Nasze ciała wciąż były połączone, kiedy usłyszałem dzwonek telefonu na nocnym stoliku. Ellen поморщилась, a następnie wylazła z pod mnie i wzięła słuchawkę. Ona przychyliła się do głosu w słuchawce, a następnie wsunęła mi słuchawkę. "To jest ten człowiek".
  
  
  "Mam nadzieję, że nic nie przerwał" - powiedział David Hok.
  
  
  "Byłeś cholernie blisko" - powiedziałem mu. "Skąd wiesz, gdzie byłem?"
  
  
  "Zgaduje, przypuszczam, że można nazwać to, wiem, że powiedziałem ci wziąć dzień wolny, Nick, ale rzeczy, w końcu zaczęły się pojawiać. Chciałbym, aby przesiedli się do sklepu już teraz".
  
  
  Położyłem słuchawkę
  
  
  wstał z łóżka i znowu ubrał się. "Jest wiadomości dla tego okrutnego starca?" - spytałem Ellen, podchodząc do drzwi.
  
  
  "Tak" - powiedziała ze słabym uśmiechem. "Powiedz mu, że myślę, że wybrany im czas było po prostu niesamowite".
  
  
  Deszcz ustał, gdy dotarłem do budynku Amalgamated Press and Wire Services na Dupont Circle. To był sklep, jak nazwał go Hawke, przykrywka dla centrum operacji AXE.
  
  
  Tylko światła w biurach Хока płonęły, gdy spieszyłem się na безмолвному korytarza. W recepcji siedziała para mężczyzn. Jeden z nich szturchnął kciukiem w stronę innego drzwi i wszedłem i znalazłem Hawk za jego biurkiem. Wyglądał tak, jakby on nie zbyt dobrze się spało.
  
  
  "Cóż, Nick, jak minęła noc?" - zapytał suchym głosem.
  
  
  "To było fajne, dopóki trwała". Usiadłem, nie pytając.
  
  
  "Będę biegał od jednej cholernej spotkania do drugiego, starając się wypracować szczegóły tego swojego zadania. Pogarda Hawk do biurokracji odbiło się na jego twarzy. "Teraz stało się coś, co nadaje mu szczególną pilność. Dam informacje dla ciebie dziś wieczorem, bo ja chcę, aby rano wyleciał do Paryża".
  
  
  "Co mam zrobić, gdy się tam dostanę?"
  
  
  Hawke otworzył szufladę i wyciągnął z folderu papierze manili. Z folderu wyjął kilka zdjęć. Wyciągnął zdjęcia na stole. "Spójrz na to. Ten niepozorny mały gadżet, który widzisz tam, stanowi niezwykle cenny sprzęt".
  
  
  Uważnie przeczytałem trzy zdjęcia. "Oczywiście, jest to urządzenie elektroniczne. Ale co to?"
  
  
  "Jak wiecie, mamy bardzo skomplikowany system satelitarnego monitoringu. Ona o wiele lepiej, niż wszystko, co rosjanie lub chińczycy mogli doskonalić. Duża część sukcesu naszego systemu - jest to urządzenie, pokazane na tych zdjęciach. Ma zdolność do celu na mały ruchomy cel z dużej odległości i łapać najmniejsze dźwięki wydawane przez tym celu ".
  
  
  "Rozumiem, dlaczego to jest cenne".
  
  
  Hawke zerwał opakowanie z czarnej cygara. "Pozwala nam to śledzić wszystko, co otrzymują Wskazówki od swoich satelity szpiegowskie, i nagrywać wszystko to dla późniejszego procesu dekodowania. Co do wywiadu satelitarnego, to jest to najbardziej pożądany obiekt w świecie".
  
  
  "I to nie więcej męskiej pięści".
  
  
  Hawke skinął głową i rzuciłem zębami w cygaro. "Oznacza to, że łatwo go ukraść i łatwo ukryć".
  
  
  O resztę jestem prawie domyślał. "Ktoś po drugiej stronie wszedł w jednym z urządzeń?"
  
  
  "Jesteśmy pozwoliły brytyjczykom uzyskać kilka z nich. Jeden został skradziony w Londynie".
  
  
  "Rosjanie?" Spytałem.
  
  
  "Nie - powiedział Hawk. "Ale, do cholery, chciałby go mieć. Chińczycy też. A teraz pozwól, że zadam ci pytanie, Nick. Co wiesz o organizacji pod nazwą "Topcon"?"
  
  
  Kiedy usłyszałem imię, i pochylił się do przodu. Moja reakcja musi być ujawniła mój rosnące zainteresowanie, bo Hawke pozwolił sobie na delikatną i nieco zmęczoną uśmiech.
  
  
  "Топкон", - powtórzyłem. "Wiem, że ona istnieje. Jak ty, słyszę plotki o szpiegowskiej handlu".
  
  
  "To jest prywatna i kierująca zwiadowcza organizacja. Efektywna. Nie tak dawno temu wydawało się, że pojawił się znikąd, ale od razu stała się czynnikiem w szpiegowskiej wojnie między Wschodem i Zachodem. Topcon kradnie tajemnice i sprzedaje je za najwyższą cenę. Do tej pory kradli głównie nasze tajemnice, i w zasadzie czerwone je kupowali ".
  
  
  Hawke jest naprawdę zmęczony. Położył незажженную cygaro do popielniczki i прищурил oczy. "Topcon - to ciemna organizacja, Nick, wydaje się, że zgrany i starannie kontrolowana. Być może jest to najlepsza prywatna szpiegowska organizacja, utworzona od tego czasu, jak Гелен stworzył w Niemczech po wojnie. I nie możemy zidentyfikować człowieka, który jej przewodniczy. informacje o nim wymknęła się od nas ".
  
  
  "Wiem. Mogłem zrobić kilka przystanków praktycznie w każdym dużym mieście Europy i zgłosić adresy lokalnych radzieckich i brytyjskich szefów wywiadu, ale Topcon - to zupełnie inna sprawa. Nie mogę podać ci nazwę każdego, kto na nich działa ".
  
  
  "I myślę, że było to interesujące, gdy AX rzuci wyzwanie tej firmy i spróbuje dowiedzieć się, kto nimi rządzi.
  
  
  Uśmiechnąłem. "Potrzebuję pracy, jeśli to masz na myśli".
  
  
  "Nick, u Topcon jest cenny mały gadżet, przedstawiony na tych zdjęciach. Wystawili go na aukcję".
  
  
  Hawke znowu otworzył folder i wyjął wycinek z gazety, którą przekazał mi. "Zanim przejdę dalej, chcę, aby przeczytać tę wiadomość".
  
  
  Ja zmarszczył brwi, szybko przeglądając polędwiczki z włoskiej gazety. Opowieść była bardzo krótka. W nim informowaliśmy o śmierci зарезанного nożem podróżnika o imieniu Carlo Спинетти. Morderstwo zostało popełnione na platformie kolejowej w Trieście. Policja
  
  
  szukali dwóch mężczyzn, którzy popełnili to przestępstwo kradzież walizki Carlo Спинетти.
  
  
  "Jaki jest związek między tym i innym, co mi powiedziałeś?" - spytałem Hawk.
  
  
  "Zabójcy nie byli zainteresowani zawartością walizki swojej ofiary. Potrzebna im była drogowa naklejka, która była na torbie. Naklejka, na której ukrywała микроточка z cennymi danymi". Hawke wziął polędwiczki i pokręcił głową. "Carlo Спинетти nawet nie podejrzewał, że ponosi go".
  
  
  "Bez jego wiedzy używali go do transportu skradzionych danych?"
  
  
  "Zgadza się. I Topcon ponosi odpowiedzialność. Korzystają one z kolei do przemytu informacji, do wywozu kradzieży tajemnic z wolnego świata za żelazną kurtynę. Używają orient express, ucieka z Paryża do Sofii przez Mediolan, Triest i Belgrad. Będziemy uważnie śledzili powietrznych tras, dlatego opracowaliśmy kolejny szlaku tranzytowego ".
  
  
  Ja sobie różne fragmenty informacji. "I myślisz, że urządzenie elektroniczne, łup, Topcon, zostanie przewiezione na ten tranzytu".
  
  
  "Duża część tego, co powiedziałem, przyszła do nas od bułgarskiego dezerter o imieniu Jan Skopje. Powiedział nam, że Topcon jest gadżet i planuje dostarczyć go w Sofii na pokładzie Wschodniego ekspresu. Jeden z rosyjskich ludzi, wysoki rangą oficer KGB, planuje spotkać się z agentem Topcon na pokładzie pociągu, w celu ustalenia szczegółów transakcji przed przyjazdem w Sofii. Ty, Nick, powinny spotkać się ze Skopje w Paryżu, uzyskać wszelkie inne szczegóły i przechwycić towar, zanim przejdzie z rąk do rąk ".
  
  
  Raz jeszcze spojrzałem na zdjęcia urządzenia. "Dobrze."
  
  
  "Przywiozłem cię do Waszyngtonu z zamiarem powierzenia ci znaleźć monitor. W tym czasie nie wiedziałem, kto to. Potem sprawa w Skopje zaczynał się łamać, więc musiałem odłożyć decyzję".
  
  
  "Rozumiem. I teraz czas oddycha nam w kark. Muszę dostać się do urządzenia wcześniej niż zrobią to rosjanie".
  
  
  "Dopóki robisz to, gdyby przypadkowo odkryli dach Topcon, byłbym nie do końca rozczarowany".
  
  
  "Zobaczę, co mogę zrobić". Wstałem. "Jakieś dalsze instrukcje?"
  
  
  "Ty występujesz przeciwko KGB i Topcon. I Bóg wie, kto jeszcze mógłby jeszcze sytuacji, w nadziei zdobyć ten monitor. Więc uważaj na swoje kroki, Nick. Nie chciałbym stracić i monitor, i ciebie".
  
  
  Obiecałem, że postaram się go uratować od tego zażenowania.
  
  
  
  
  Drugi rozdział.
  
  
  
  
  Był koniec dnia, następnego dnia, kiedy przyjechałem na lotnisko Orly w pobliżu Paryża. Pogoda była fajna, ale jasny, a podróż taksówką do hotelu Prince de Galles na avenue George V, 33 była bardzo przyjemna. Paryż wyglądał tak samo, za wyjątkiem stale rosnącego ruchu na ulicach. Na drzewach, обрамляющих aleje, rosło kilka pąków. Ja z nostalgią wspomniał niektóre z moich ulubionych ulic: Ryu Réaumur z balkonem, wykonano z żelaza, dzielnica Paryża i doskonały Rue du Faubourg Poissonnière, która prowadziła do Foley. Ale teraz nie miałem na to czasu. Musiałem znaleźć Jana Skopje.
  
  
  Z nadejściem zmroku mnie zarejestrowany w "Księciu de Галлесе". Wpisałem numer Skopje, który on nam dał, i zadzwonił do niego. Jego głos był niski, z silnym naciskiem i stresujące.
  
  
  "Przyjdź na plac Trzech граций w pobliżu Foley" - powiedział mi. "W siedem. Im wcześniej, tym lepiej, jak wy, amerykanie, mów". Rozległ się lekki nerwowy śmiech. "Będę w barze duke' s Bar, w przecznicę od mojego hotelu.
  
  
  "Będę tam" - powiedziałem.
  
  
  Przed opuszczeniem hotelu, sprawdziłem "Luger" - wilhelminę, tim. Myślałem, że takie środki ostrożności były jednym z powodów, dla których byłem jeszcze żyje, podczas jak para Killmasters, które poprzedziły mi zostały wymienione jako ofiary zimnej wojny w specjalnym folderze, który Hawke trzymał w zamykanej szufladzie.
  
  
  Testując sztylet, który nazwałem Hugo, ja zginać lewą rękę. Zabójczy nóż delikatnie spadł z pochwy w moją rękę. Kiwnąłem głową do siebie, zadowolony, że został tak przygotowany na to, co czekało przodu, a następnie zszedł po schodach i wyszedł na wiosenne światło słoneczne.
  
  
  U mnie był wczesny obiad w restauracji Chez des Anges na bulwarze Latour-Мобур coq au vin, oeufs en meurette i kieliszek doskonałego burgunda wina. Następnie wziąłem taksówkę do placu Republiki.
  
  
  Ponieważ wiedziałem teren i w ten wieczór chciałam być szczególnie ostrożnym, przeszedłem resztę drogi pieszo. Na ulicach było już wiele wózków, i miło było przeciwko obok nich i się zgubić. Zobaczyłem dużą grupę młodych ludzi, наслаждающихся wiosennej nocy, w pobliżu stacji metra Belleville. Następnie przeszedłem pod полуразвалившейся łukiem, który kiedyś zamykała Cité de Тревиз, i znalazł się na małej powierzchni, o której wspomniałem w Skopje. Miał widok starego Paryża - ławka y parku z fontanną.
  
  
  Na placu było trzy hotele, wszystkie małe, i w jednej z nich znajdował się bar duke ' s. Wszedł i rozejrzał się. Miejsce było niezamieszkanych - oczywiście, tak, jak tego chciał Skopje. Znalazłem go siedzącego przy stole przy drzwiach prowadzących na zaplecze. Podszedłem do niego.
  
  
  "W Tuileries kwitną kwiaty - powiedziałem.
  
  
  Studiował moją twarz. Był to wysoki chudy mężczyzna o ziemistej twarzy i ciemnych kręgów pod oczami. "Będzie wczesna wiosna", - ostrożnie powiedział.
  
  
  Usiadłem naprzeciwko niego przy stole. Byliśmy tu sami, za wyjątkiem kelnera w barze. "Nick Carter" - powiedziałem. "A pan Jan Skopje".
  
  
  "Tak. Miło mi poznać, panie Carter". Jego maniery były nawet bardziej bolesne niż jego głos przez telefon. "Musimy zrobić to spotkanie krótkiej. Uważam, że dowiedzieli się, gdzie mieszkam. Nie wiem, co mają na myśli, ale nie chcę, żeby widzieli mnie z wami".
  
  
  "Bułgarskie agenci?" Spytałem.
  
  
  "Nie jestem pewien. Być może to ludzie Topcon. Oni..."
  
  
  Przyszedł kelner i przyjął nasze zamówienie. Skopje czekał, aż on przyniesie napoje, i znowu odszedł, zanim wznowić dyskusję.
  
  
  "Za mojej hotelem obserwuje mężczyzna - powiedział cicho. Spojrzał przez ramię na распахивающиеся drzwi z tyłu pokoju, gdzie tylko że kelner zniknął. Następnie odwrócił się do mnie. "Skradzione urządzenie zostanie dostarczone na pokład Wschodniego ekspresu przez dwa dni w Lozannie, Szwajcaria. Pociąg zatrzymuje się tam wcześnie rano".
  
  
  "Dlaczego Lozanna?" Spytałem.
  
  
  "Siedziba firmy Topcon znajduje się w Szwajcarii. Ja nie wiem gdzie". On uważnie śledził wejściem na salę. Kelner wrócił do pokoju i podszedł do baru.
  
  
  "Kto ponosi skradzione urządzenie?" Spytałem.
  
  
  "Jest to szczególnie duża operacja dla Topcon. Dlatego skradzionego mienia, d szef organizacji".
  
  
  "A to kto?"
  
  
  Skopje otworzył usta, aby coś powiedzieć, ale nie mógł wymówić ani słowa. Jego oczy były szeroko otwarte, a usta rozstał się jeszcze bardziej. Usłyszałem cichy szum za obrotowymi drzwiami za plecami Skopje i zobaczył, jak jedna z nich ruszała. Szczęka Skopje pracowała bezgłośnie, kiedy to na próżno chwytał za miejsce w środku jego pleców. Następnie upadł na stół.
  
  
  Ja sięgnęła do Wilhelminy, wstając z krzesła. Następnie zobaczyłem mały dart, wystające z pleców Skopje. "Skopje?" - powiedziałem, podnosząc jego głowę. Ale on już nie żył.
  
  
  W tym momencie kelner odwrócił się i zobaczył, co się stało. Zignorowałem jego krzyki i prowadził przez obrotowe drzwi do małej kuchni i spiżarni. Drzwi prowadzące do pasa, były otwarte.
  
  
  Po przejściu przez ciemny drzwi, delikatnie wszedł w uliczkę, trzymając Luger w ręku. Były ciężkie cienie, i najpierw nic nie widziałem. Następnie pobieżnie zobaczyłem ciemną postać, pojawia się na ulicy jasnej.
  
  
  Pobiegłem do pasa i, osiągając chodnika, zatrzymał się i spojrzał w prawo. Mężczyzna uciekł zgubi, ludzie odprowadzili go wzrokiem.
  
  
  Ja schował do kabury ogromny Luger i ruszył za nim. On zza rogu, i podążyłem za nim. Ja gonił go. On zza inny kąt, i znaleźliśmy się na ulicy Bergere. Olśniewające neony всплывали w ciemności. Mężczyzna wciąż uciekł do przodu. Ja biegł za nim. Turyści i rodowici paryżanie zatrzymywali się i patrzyli. Mężczyzna zniknął w wąskiej uliczce, i znowu straciłem go.
  
  
  Podbiegłem do wyjścia na ulicę i spojrzał w ciemność. Nigdzie go nie było widać. Widziałem tylko otwory drzwiowe, parę uliczek i jeszcze jeden przecina ulicę. Znów wyciągnął wilhelminę, tim i poszedł bardziej ostrożnie. Mógł być wszędzie, i u mnie był wadą jest to, że musiałam iść za nim, bojąc się wpaść w zasadzkę.
  
  
  Przechodząc obok, sprawdzałem każde drzwi. Wszystkie były puste. Całkiem możliwe, że dotarł do która się krzyżuje ulicy, zanim dotarłem do kąta. Przeszedłem pasa i nic w nim nie zobaczył. Powoli przeszedł do następnego, teraz pewny, że go zgubiłem.
  
  
  Kiedy wszedłem w uliczkę obok mnie stało się jakiś ruch. Coś mocno uderzyło w mój prawy nadgarstek, a ja straciłem wilhelminę, tim. Duże dłonie chwycił mnie i powalili, uderzyłem się o bruk, uszkadzając plecy i ramię.
  
  
  Podnosząc oczy, zobaczyłem, że nade mną stoją dwie figury. Jeden był szczupły wąsaty mężczyzna, za którym ścigał się po ulicach Paryża, a obok niego był jego wielki, łysy, niezdarny towarzysz, człowiek, który mnie uderzył kawałkiem deski i powalił na ziemię. Cienki trzymał w ręku kawałek żelaznej rury o długości półtorej stopy. Zastanawiałem się, czy nie skusić czy oni mnie tu, aby zabić.
  
  
  "Kim jesteś?" Zapytałem
  
  
  , chcąc ich zatrzymać. "Dlaczego zabiłeś Skopje?"
  
  
  "Ça ne vous regarde pas", - powiedział wielkolud, mówiąc mi, że to nie moja sprawa.
  
  
  "Depesz-wu", - dodał inny, wzywając wielkiego faceta kontynuować.
  
  
  On zrobił. Uderzył mnie w twarz butem z kolcami. Złapałem się za stopę i zatrzymał ją, aby ona nie złamała mi głowę. Jestem bardzo изогнулся, rolling, aby utrzymać ciśnienie na jego nogę. Po chwili złamał kostkę i rozległ się trzask kości. Krzyknął i uderzył o chodnik.
  
  
  Dysk rzucił się na mnie rurą, a kiedy powrócił, ona głośno pękły o bruk obok mnie. Rura ponownie obniżyła się, ale tym razem nie chwycił za nią i mocno pociągnął. Spadł na mnie z góry, tracąc rurę. Potem próbował się uwolnić, ale on miotał się, zraniłem się w jego szyję i usłyszał trzask kości. Był martwy, kiedy uderzył o chodnik.
  
  
  Kiedy wstał, wielkoludzie próbował wrócić do gry. Jak tylko próbował stanąć na jedno kolano, uderzył go w głowę, i upadł na chodnik. Nie żyje.
  
  
  Poszukałem i znalazłem wilhelminę, tim, a potem zaczął grzebać w kieszeni. Nie było żadnych dowodów. Ponieważ mówili po francusku, myślałem, że bardziej prawdopodobne, że byli to ludzie Topcon ze Szwajcarii, a nie bułgarskich agentów. Jan Skopje przyznał AX, że pracował dla KGB i Topcon i pomagał zaplanować kradzież monitora. Kiedy Skopje zdezerterował, Топкону lub KGB trzeba było go uciszyć. Oczywiście, że to była praca Topcon.
  
  
  Ja już prawie rozczarował w poszukiwaniu czegoś cennego na ciałach, kiedy okazało się, że w kieszeni cienkie mężczyźni zmięty kawałek papieru. To było po francusku: Mikołaj Пфафф. Gasthaus Liucerne, L. Minuit le deuze.
  
  
  Zauważyłem naklejkę na wewnętrznej stronie kurtki; na nim były inicjały H. D. Сунув kartkę do kieszeni, ja uważnie obejrzał wygląd cienkie mężczyźni. Następnie pobiegłem w cieniu paryskiej nocy.
  
  
  
  
  Trzeci rozdział
  
  
  
  
  Następnego dnia wcześnie rano sprawdziłem kilka małych hoteli w Cité de Тревиз, a na trzecim przystanku mi szczęście. Przedwczoraj zarejestrowali się dwóch mężczyzn. Jeden był chudego, a drugi dużym. Wysoki mężczyzna wszedł do systemu, jak Henri Депе, domeny, która jest równoważna z inicjałami na jego kurtce. Dużej nazywał się Navarro.
  
  
  Mogłem zrobić pewne założenia, łącząc swoje skrawki informacji. Депе powinien był zgłosić się do osoby o imieniu Mikołaj Пфафф po tym, jak pozbył się Skopje i mnie. Litera L po gasthaus w notatce, prawdopodobnie oznaczało Lozanny. Przynajmniej ja tak zakładałem. Депе miał spotkać się z Пфаффом w wyznaczonym czasie, na północy, i powiedzieć mu, jak było tutaj, w Paryżu. Prawdopodobnie wtedy Пфафф będzie podlegać rozdziale Topcon. Jeśli tylko sam Пфафф nie był wielkim człowiekiem.
  
  
  Dla mnie był jasny obraz działań. Pojadę do Lozanny, bo to właśnie tam skradziony monitora przedostanie się na pokład Wschodniego ekspresu. I ja bym spotkał Пфаффа zamiast Депе. Gdyby sam Пфафф nie był szefem Topcon, który woził by urządzenie pociągu, on prawdopodobnie wiedział osobowość lidera. Może uda mi się go przekonać, żeby odkryć tę sekretną tożsamość.
  
  
  Mógłbym usiąść na orient express w Paryżu na Лионском dworcu, ale ponieważ liczyłem spędzić na pokładzie jakiś czas później, a ponieważ czas miało wartość, wynająłem samochód, aby pojechać do Lozanny. Wypożyczyłem Mercedes-Benz 280SL, żółty sportowy, z którego wciąż pachniało nowym zapachem. Do późnego rana byłem z Paryża i zmierzał w Troyes i Dijon. Pogoda zagrzała, jechać było miło. Wieś była górzystej i zielonej, ale w miarę zbliżania się do Szwajcarii ona stawała się coraz bardziej pagórkowaty.
  
  
  W środku dnia przeniósł się do Szwajcarii, a droga na jakiś czas stała się wąska i kręta. W oddali pojawiają się na ośnieżone szczyty, ale pozostawały w tle całą pozostałą drogę. W pobliżu Lozanny, wśród porośniętych trawą wzgórz w okolicy, zauważyłem samochód, który zepsuł się na poboczu drogi. Pod jego kaptur było jej dziewczyna. Zatrzymał się i zaoferował swoją pomoc.
  
  
  "Jest coś, co mogę zrobić?" - spytałem, podchodząc do jasno-niebieskiego Lotus Plus 2.
  
  
  Podniosła oczy i uważnie spojrzała na mnie. To była piękna, długonoga blondynka w skórzanej spódnicy mini i butach. Jej włosy były nie do ramion i wyglądały na zaniedbane. Po tym, jak na chwilę skupiła się na mnie, jej twarz rozjaśniła się.
  
  
  "Nick!" powiedziała. "Nick Carter!"
  
  
  Teraz przyszła moja kolej na to spojrzeć jeszcze raz. "Obawiam się, że masz przewagę" - powiedział niepewnie jestem. "Nie wierzę ..."
  
  
  "Bonn, w zeszłym roku mniej więcej w tym samym czasie" - powiedziała z niemieckim akcentem. "Sprawa Гронинга. Nick, nie pamiętasz!"
  
  
  
  Potem ja też pamiętam. "Urszula?"
  
  
  Uśmiechnęła się szerokim seksualnej uśmiechem.
  
  
  "Urszula Bergman", - dodał.
  
  
  "Tak" - odpowiedziała z uśmiechem, wychodzącej od jej pięknej twarzy. "Jak miło z twojej strony, przyjść, tylko po to, aby pomóc staremu przyjacielowi w potrzebie".
  
  
  "Masz w Bonn były brązowe włosy - powiedziałem. "Krótkie brązowe włosy. I brązowe oczy".
  
  
  "To jest moje prawdziwe włosy" - powiedziała, dotykając lnianych nici. "I oczy były soczewek kontaktowych".
  
  
  Urszula zaśmiał się melodyjnie. W zeszłym roku pracowaliśmy razem około tygodnia w Bonn i Hamburgu, aby zebrać informacje na temat niemiec lewego skrzydła o imieniu Carl Гронинг, którego podejrzewali w biegu zachodniej niemieckiej wojskowej informacji określonych osób w Berlinie Wschodnim. W tym przypadku Urszula pełniła specjalne zadanie. Jej regularna praca polegała na jednostce wywiadu Zachodnich Niemczech, która zajmowała się wyłącznie funkcją zatrzymania byłych nazistów, którzy popełnili zbrodnie wojenne. To wszystko, co Christopher opowiedziała mi o niej, i u mnie nie było możliwości, aby dowiedzieć się więcej.
  
  
  "Przestałem śledzić sprawą Гронинга po tym, jak mnie zadzwonili do Waszyngtonu" - powiedziałem. "Sądy w Bonn uznali go za winnego zarzutów?"
  
  
  Ona z zadowoleniem skinęła głową. "Obecnie spędza czas w niemieckim więzieniu".
  
  
  "Dobrze. Lubisz od czasu do czasu słyszeć o szczęśliwych zakończeniach tych spraw. Co ty robisz w Szwajcarii, Urszula, czy nie powinnam pytać?"
  
  
  Wzruszyła swoimi pięknymi ramionami. "To samo".
  
  
  "Widzę."
  
  
  "A co robisz w Szwajcarii?"
  
  
  Uśmiechnąłem. "To samo".
  
  
  Oboje się zaśmiali. Miło było znowu zobaczyć się ze sobą. "Co jest nie tak z lotosu?"
  
  
  "Obawiam się, że samochodem kaput, Nick. Jak myślisz, mogę prosić o podwiezienie mnie do miasta?"
  
  
  "Z przyjemnością" - odparłem.
  
  
  Usiedliśmy w "mercedes", wyjechałem na drogę i ruszył w miasto. Po tym, jak zdobył obroty, spojrzałem na nią, podczas gdy ona nadal mówić o Karlu Гронинге, i zobaczył, jak jej piersi упиралась w bluzkę z jersey i jak mini spódniczka wznosiła się wysoko na jej długie, pełne biodra. Urszula rozkwitła, odkąd spotkałem się z nią w Bonn, a wynik był imponujący.
  
  
  "Przebywasz w Lozannie?" - spytała Urszula, kiedy przeszedłem do najbardziej rozczłonkowane spadek. Przed nami otworzyła się panorama w Lozannie, miasteczka położonego na wzgórzach z plamami śniegu od ostatnich zimowych opadów śniegu nad nim.
  
  
  "Tylko dziś" - powiedziałem. "Może moglibyśmy się spotkać, aby wypić drinka w jakimś skromnym małym ратскелере".
  
  
  "O, mi się to bardzo podobało. Ale dzisiaj jestem zajęta, i muszę wyjechać jutro rano".
  
  
  "Jak myślisz, samochód do tego czasu będzie gotowa?"
  
  
  "Wyjeżdżam pociągiem rano", - powiedziała ona.
  
  
  Następnego dnia rano z Lozanny udał się tylko jeden pociąg, i to był mój pociąg orient express. "Ciekawe", - skomentował ja. "Ja też wyjeżdżam pociągiem jutro rano".
  
  
  Spojrzała na mnie swoimi jasnymi niebieskimi oczami. Obaj oceniali znaczenie tego dopasowania. Gdybyśmy nie pracowali razem, gdybyśmy nie byli zaznajomieni z pracodawcami siebie, oboje byli podejrzani. Ale widziałem Урсулу Bergman w pracy i ufał swojemu przekonaniu, że nie był podwójnym agentem.
  
  
  Ona już podjęła decyzję. Jej oczy błysnęły szczerą życzliwość. "To bardzo miłe, Nick. Możemy wypić razem na pokładzie".
  
  
  "Z niecierpliwością czekam na tego". Uśmiechnąłem.
  
  
  Kiedy dotarliśmy do miasta, zatrzymałem się Урсулу w hotelu de la Paix na avenue B. Констан, w samym centrum miasta, a następnie pojechał do nieszkodliwe mały pensjonat na placu Saint-Francois.
  
  
  Kiedy wszedłem do swojego pokoju, otworzyłem swój bagaż i zaczął przygotowywać się do spotkania. Chciałem zrobić z siebie Henri Депе i musiałem zrobić to w pamięci.
  
  
  Wyjąłem walizkę, którą mi dali chłopaki z działu efektów specjalnych i montażu. To był zestaw maskowania, i bardzo pomysłowy. Sam Hawke wiele zebrał razem - w swoim czasie był ekspertem w przebraniu. W skład zestawu wchodziły paski z tworzywa sztucznego "skóry" i kolorowe soczewki kontaktowe, peruki i nakładki, a także wiele różnych odcieni makijażu. Były nawet plastikowe blizny, które można było przymocować do dowolnej części twarzy lub ciała.
  
  
  Stawiam zestaw przed lustrem toaletka. Najpierw zastosowałem plastikową "skórę", zwiększając warstwy, aby утолщить nos i wydłużyć końcówkę. Następnie podałem kości policzkowe, aby policzki wyglądały zapadnięte pod wyrostkiem. Po tym, jak przedłużyć płatki uszu i podbródek, moja twarz stała się przypominać twarz Депеу. Następnie zadała makijaż, odpowiedni jego koloru, założyła brązowe soczewki kontaktowe i wybrała jasny brązowy blond perukę. Spojrzałem na siebie
  
  
  w lustro. Ja bym nie zszedł za Депе, gdyby ktoś przyjrzał się zbyt uważnie, ale mogę na chwilę oszukać Пфаффа.
  
  
  O jedenastej trzydzieści pojechałem przez most Besser na rue de la Carolyn w pensjonat Czterech kantonów. Kiedy wszedłem, było mi przykro, że tam było pół tuzina gości.
  
  
  U mnie nie było możliwości, aby dowiedzieć się, jak wyglądał Mikołaj Пфафф. Mogłem tylko mieć nadzieję, że pokonałem go tam i że kiedy on przyjdzie, on dowiaduje się moje pseudo-Депе twarz.
  
  
  Nadszedł dwanaście godzin, czas spotkania, i nic się nie stało. Weszła młoda para studentów i zajęła stolik z przodu, poprosiłem o stolik w tylnej części pokoju, twarzą do drzwi. Po przyszedł pięć, potem dziesięć. Zacząłem myśleć, że Пфафф nie pokaże, albo że on już tam był. Był tylko jeden człowiek, i to był wybrzuszony niemiec. Nie sądziłem, że może on być Пфаффом. Przyszła cała grupa nowych klientów, i w szkole, jakie. Nie miałem pojęcia, co zrobię z Пфаффом w takich okolicznościach. Nadszedł ćwierć xii, i zmuszony byłem zamówić kanapkę i piwo. Zaraz po tym, jak kelner przyniósł moje zamówienie, drzwi się otworzyły, i wszedł niewysoki, szczupły mężczyzna. Pod jego płaszczem, jak się wydaje, była wybrzuszenie. Zatrzymał się tuż przy drzwiach i rozejrzał się. Gdy jego oczy znaleźli mnie, udał się prosto do mojego stolika. To miał być Mikołaj Пфафф.
  
  
  Zatrzymał się u mojego stołu i ponownie popatrzył pokoju, zanim usiadł. Był to nerwowy mężczyzna z uczesane blond włosy i cienką blizną na lewym uchu. "Bonjour, Mikołaj" - powiedziałem mu.
  
  
  Usiadł naprzeciwko mnie. "Przepraszam za spóźnienie", - powiedział on. "I proszę, mów po angielsku. Znasz zasady".
  
  
  On nie patrzył na mnie, a ja byłem mu wdzięczny. Wrócił kelner i zabrał Пфаффа zamówienie pieczonej kiełbasy i kapusty kiszonej. Gdy to się dzieje, ja wilhelminę, tim wyciągnął z kieszeni marynarki i нацелил "Luger" na Пфаффа. Pistolet jeszcze nikt nie widział.
  
  
  Kelner odszedł. Пфафф spojrzał na mnie, a potem spojrzał przez ramię. "Dobrze. Co się stało w Paryżu?"
  
  
  Kiedy przygotowywał się do tego spotkania, przyszła mi do głowy myśl, że Пфафф mógł być tylko szefem firmy Topcon, tym, kto powinien ponosić skradzione rzeczy. Ale teraz, kiedy zobaczyłem go przed sobą, zdałem sobie sprawę, że nie może być liderem.
  
  
  "W Paryżu stało się całkiem dużo - powiedziałem.
  
  
  Mój głos zaskoczył go. On po raz pierwszy skupił się na mojej twarzy, a jego oczy zwęziły się. Widziałem, jak oni mnie oceniali. Potem jego twarz zmieniła się, kiedy znów spojrzał na moją twarz.
  
  
  "Nie, nie Henri Депе" - powiedziałem.
  
  
  Gniew i strach wyraźnie odbijały się na jego wąskiej twarzy. "Co to jest?" - cicho zapytał.
  
  
  "Skąd przyszedłem, nazywamy to prawdą lub konsekwencjami".
  
  
  "Kto ty jesteś? Gdzie Henri?"
  
  
  "Henri nie żyje - powiedziałem. "I ja go zabiłem".
  
  
  Jego oczy jeszcze bardziej opadły, a kąciki ust lekko подергивались. "Nie wiem, prawdę mówisz, lub nie. Ja wychodzę. Moje spotkanie było z Депе".
  
  
  Zaczął wstawać, ale powstrzymałem go.
  
  
  "Ja bym tego nie robił" - ostrzegł mnie.
  
  
  Zawahał się, wciąż siedząc na krześle. Jego wzrok padł na moją prawą rękę, która trzymała "Luger" pod stołem.
  
  
  "Tak", - powiedział cicho ja. "Trzymam na skierowany do ciebie z broni. I mam zamiar go używać, jeśli wstaniesz z krzesła".
  
  
  Пфафф сглотнул i spojrzał mi w twarz. Widziałem, jak pracuje jego umysł, starając się zrozumieć, kim jestem, i starając się ocenić swój cel. "Nie odważyli się strzelać z pistoletu", - powiedział on.
  
  
  "Mogę iść tyłem w ciągu piętnastu sekund po tym, jak spadnie na podłogę". Miałem nadzieję, że będzie zaskoczenie. "A na zewnątrz czekają na mnie przyjaciele. Chcesz spróbować mnie?"
  
  
  Gniew na jego twarzy zniknął; strach wziął ją pod kontrolą. Nie był odważnym człowiekiem, co było dobre dla mnie.
  
  
  "Czego chcesz?" zapytał.
  
  
  "Informacji."
  
  
  On nerwowo się zaśmiał. "Punkt informacji turystycznej znajduje się dalej na ulicy".
  
  
  Westchnąłem. "Bądź skromny ze mną, ja ci łeb!".
  
  
  Jego uśmiech zniknął. "Jakich informacji potrzebujesz?"
  
  
  "Myślę, że powinniśmy porozmawiać na osobności" - powiedziałem. Wolną ręką sięgnął do kieszeni kurtki i rzucił na biurko paczkę franków szwajcarskich na wypłatę naszych zamówień. "Jedzenie na mnie" - powiedziałem z lekkim uśmiechem. "A teraz chcę, abyś wstał i powoli podszedł do głównego wejścia. Będę tuż za tobą, i ta broń zostanie przesłany w plecy. Kiedy wyjdziemy na ulicę, dam ci dalsze instrukcje. . "
  
  
  On powiedział.- "Jak myślisz, uda ci się uniknąć kary za tę głupotę?"
  
  
  "Lepiej na mnie liczyć".
  
  
  Włożyłem wilhelminę, tim w kieszeni, a my
  
  
  wyszli na zewnątrz. Zawiozłem go do "mercedesa" i kazał wsiąść na miejsce kierowcy. Usiadłem obok niego, rzucił mu kluczyki i powiedział, aby jechał na obrzeżach miasta.
  
  
  Пфафф teraz bardzo się przestraszył. Ale on wjechał samochodem w zielone wzgórza, jak i nakazał. Ja skierował go na drogę gruntową, która odchodziła w prawo do lasu, i kazał mu się zatrzymać, kiedy nas nie będzie widoczny z głównej drogi. Gdy silnik został wyłączony, odwrócił się i skierował "Luger" mu w głowę.
  
  
  "Popełniasz samobójstwo z pomocą tej farsy", - głośno powiedział.
  
  
  "Bo twoi kumple z Topcon złapią mnie?"
  
  
  Jego usta zacisnęły. To był pierwszy raz, kiedy wspomniałem o organizację. "To jest słuszne" - stanowczo powiedział.
  
  
  "Zobaczymy, a na razie zamierzasz współpracować ze mną, prawda?"
  
  
  "Co chcesz wiedzieć?"
  
  
  "Chcę wiedzieć, kto siada w orient express jutro rano".
  
  
  "Dużo ludzi."
  
  
  "Ja już wiem, że szef Topcon zamierza osobiście przewieźć skradzione urządzenie do pociągu" - powiedziałem. "Ale możesz mi powiedzieć, kim on jest, i dać mi jego opis".
  
  
  "Musicie być szaleni". Wyglądał niedowierzaniem.
  
  
  Nie byłem nastawiony na obelgi. Opuściłem "luger" z boku na jego twarz. On osaczony i padł od ciosu, po jego policzku płynęła krew. Jego oddech stał się płytki, gdy chwycił się za ranę.
  
  
  "Nie chcę już tak mówić", - warknął mu. "Chcę uzyskać odpowiedzi na pytania, które zadaję ci. I lepiej zacznij mówić szybciej".
  
  
  "Dobrze" - w końcu zgodził się. "Mogę zapalić papierosa?"
  
  
  Wahałem się. "Dobrze." Będę uważnie obserwował, jak wyjął jednego i zapalił ją. Otworzył popielniczkę na desce rozdzielczej i włożyłem w niego zapałkę.
  
  
  "Użytkownik oświadcza i gwarantuje mi bezpieczeństwo, jeśli będę współpracować z tobą?" - zapytał, wciąż trzymając się za popielniczkę.
  
  
  "To prawda."
  
  
  "Wtedy ja dam ci imię, które chcesz. To..."
  
  
  Ale Пфафф nie chciał mi nic powiedzieć. Jego ręka uwolniła uchwyt popielniczki i wyciągnęła ją z deski rozdzielczej. Rzucił mi w twarz ładunek prochu.
  
  
  Podczas gdy moje oczy były pełne popiołu, uderzył mnie w prawej ręce i z siłą odrzucił ją na bok. Dla małego człowieka miał wiele sił. Następnie drzwi samochodu były otwarte, i Пфафф wybiegł z samochodu.
  
  
  Ja zaklął głośno, czyszcząc płonące oczy. Wciąż trzymał "Luger". Wysiadłem z samochodu. W tym momencie moje oczy były wystarczająco jasne, aby zobaczyć Пфаффа, szybko biegnącego do głównej drogi.
  
  
  "Stop!" Krzyczałem, ale on nadal się poruszać. Strzeliłem mu w nogi. "Luger" ryknął, a kula trafiła w nogi Пфаффу. Spudłowałem.
  
  
  Пфафф odwrócił się i zanurkował w drzewa po lewej stronie polnej drogi. Pobiegłem za nim.
  
  
  Ja zdjął z ramienia broń Пфаффа, gdy on siedział w "Mercedes", więc postanowiłem, że mam przewagę, ale się myliłem. Kiedy wyszedłem na niewielką polanę, ze strony Пфаффа rozległ się strzał i просвистел obok mojego ucha. Musi być gdzieś przy nim był schowany mały pistolet.
  
  
  Kiedy zanurkowałem za grubą sosnę, usłyszałem, jak Пфафф porusza się do przodu. Zacząłem bardziej ostrożnie. Schowałem "luger" w kaburę, bo byliśmy bardzo blisko głównej drogi, i nie chciałem dodawać swoje strzelanie do hałasu. Poza tym, chciałem żywego Пфаффа.
  
  
  Jeszcze dwadzieścia metrów, gdy pomyślałem, że być może stracił go, Пфафф uciekł z ukrycia w pobliżu mnie i pobiegł przez łąkę. Postanowiłem być jednak ostrożnym. Pobiegłem za nim, mając nadzieję, że on mnie nie usłyszy, dopóki nie będzie za późno. Kiedy zbliżył się do niego na odległość dwudziestu stóp, odwrócił się i mnie zobaczył. On tylko podniósł mały pistolet, aby celować, kiedy uderzył go w okolicy talii w splot słoneczny.
  
  
  Pistolet wystrzelił dwa razy, oba razy brakuje obok mnie, kiedy upadł na ziemię. Kilka razy zabrać na przejażdżkę. Następnie chwycił go za rękę z pistoletem, i obaj z trudem wspiął się na nogi. Uderzyłem Пфаффа pięścią w twarz i odwrócił go w rękę z pistoletem. Wypadł z jego rąk.
  
  
  Ale Пфафф nie był zamierza się poddawać. On gwałtownie podniósł kolano mi w krocze. Na razie jestem оправлялся od uderzenia, zerwał się i pobiegł znów.
  
  
  Jestem pokonał ból brzucha i ruszył za nim. Jesteśmy прорезали zarośla i gałęzie drzew. Wygrałem z nim w każdej sekundzie. Następnie znów rzucił się na niego. Oboje spadły, moje ręce złapali go, a jego pięści uderzyły mnie w głowę i twarz. Wpadliśmy w suche drzewo, które runęło od naszego uderzenia. Teraz dobrze się trzymał tego człowieka, ale on nadal walczył rękami. Następnie uderzył go pięścią w twarz i upadł na ziemię.
  
  
  "A teraz, do cholery, powiedz mi nazwisko" - zażądał ja z zapartym tchem.
  
  
  Пфафф sięgnął do kieszeni. Zastanawiałem się, dlaczego
  
  
  tym razem wymyślił nową broń. Ja odsuwając przedramię i pozwolił стилету spaść mi na dłoń, gdy ręka Пфаффа wyszła z kieszeni i podeszła do ust.
  
  
  Mi wymagało ułamek sekundy, aby zrozumieć, co się dzieje. Пфафф, wiedząc, że nie przeżyje, włożyłem sobie do ust kapsułkę z cyjankiem. Ugryzł ją.
  
  
  Rzuciłem szpilki na ziemię i upadł obok niego na kolana. Złapałem się za jego szczękę i próbował je otworzyć, ale moja próba się nie powiodła.
  
  
  Potem było już po wszystkim. Oczy Пфаффа rozszerzyły się, a ja poczułem, jak jego ciało napięte w moich rękach. Puściłem go szczęka, a ona się otworzyły. Był nieprzyjemny zapach. Następnie zobaczyłem małą strużkę krwi w kąciku jego ust i rozbite szkło na jego języku. Stopniowo jego twarz stała się ciemniejsza.
  
  
  Mikołaj Пфафф był martwy.
  
  
  
  Czwarty rozdział
  
  
  
  
  Silnik diesla Wschodniego ekspresu prawie bezgłośnie wjechał na stację w Lozannie, kiedy słońce właśnie już wznosił się za odległe wzgórze. Na platformie było mało ludzi. Patrzyłem, jak pociąg z hukiem zatrzymał się i przeczytał napis na burtach wagonów: PARYŻ, LOZANNA MILANO TRIESTE BELGRAD-SOFIA STAMBUŁ. Były to egzotyczne nazwy, a oni skłaniali się w pamięci wielu z moich poprzednich zadań.
  
  
  Pociąg zatrzymał się, i kilku pasażerów wyszli z niego. Do tego czasu na platformie zebrał się wielki tłum, aby wspiąć się na pokład. Ja niedbale obejrzał twarzy. Jednym z nich mógł być człowiek z monitorem, jeśli tylko zniknięcie Mikołaja Пфаффа nie sprawiło Topcon pomyśleć dwa razy przed przenoszeniem urządzenia w tym pociągu. Ale ja tak nie myślałem. Wydaje się, że w tym pociągu już zostały zaplanowane spotkania i sprawy z KGB. Te plany nie można było tak łatwo zmienić.
  
  
  Jeszcze raz patrząc na otaczające mnie osoby, wziąłem swój bagaż i zaczął wsiadać do pociągu. Następnie usłyszałem głos za sobą.
  
  
  "Dzień dobry, Nick".
  
  
  Odwróciłem się i zobaczyłem Урсулу Bergman. "Guten morgen, Urszula - powiedziałem.
  
  
  "Podoba ci się wieczór w Lozannie?"
  
  
  "Było przyjemnie cicho", - skłamał ja. Zauważyłem, że pomimo uśmiech, dziś twarz Urszuli zmieniło. Tam było napięcie, którego wcześniej nie było. "Słuchaj, słyszałem, że u nas jest wagon restauracyjny do Mediolanu. Czy mogę zaprosić cię na śniadanie na pokładzie?"
  
  
  Ona wahała się tylko chwilę, a następnie szeroko uśmiechnęła się do mnie. "Chcę tego".
  
  
  Podczas lądowania próbowałem spojrzeć na większość pasażerów, którzy wsiedli, ale to było bardzo trudne. Za pół godziny będziemy cicho wyjechali na wieś Szwajcarii i wkrótce już na dobrej prędkości pobiegł po zielonych wzgórzach. Jesteśmy z ursulą. spotkali się w wagonie restauracyjnym w ósmej trzydzieści, i u nas nie było problemu z dostaniem stolika.
  
  
  "Szwajcarski krajobraz fantastyczny, prawda?" Prowadziłem pogawędki.
  
  
  Urszula wyglądała na zmęczoną. "O tak" - odpowiedziała z fałszywym entuzjazmem.
  
  
  "Tutaj jest bardzo podobny do Bawarii" - kontynuował jestem.
  
  
  Ona mnie nie słyszała. "O. Istnieje podobieństwo. Teraz widzę".
  
  
  Ja delikatnie jej uśmiechnął się. "Ursula, że coś jest nie tak, prawda?"
  
  
  Szybko spojrzała na mnie poważne niebieskimi oczami. "Nie wiem, czy chcę cię wciągnąć w moje problemy, Nick. W końcu musisz się martwić o swojej sprawie".
  
  
  Wziąłem ją za rękę. "Słuchaj, jeśli masz problemy, może będę mógł w czymś pomóc. Moja dusza należy do AX, ale mogą poświęcić mi około pół godziny".
  
  
  Podniosła oczy i uśmiechnęła się mały żart. "Wczoraj wieczorem musiałem spotkać się z mężczyzną. Jeszcze jeden agent naszej organizacji. Miał wsiąść do pociągu w Lozannie ze mną, i musieliśmy ... razem wykonać zadanie".
  
  
  "I nie wsiadł?"
  
  
  Jej głos był napięty od gniewu. "On... znalazłam go w pokoju hotelowym..."
  
  
  Oto i wszystko. Urszula i jej kolega-agent, oczywiście, ścigany jeszcze jednego z wielu swoich byłych nazistów, i partner podszedł zbyt blisko do ich produkcji i sam stał się ofiarą. "To był jeden z twoich przyjaciół z Trzeciej rzeszy?" Spytałem.
  
  
  Spojrzała w górę, a jej oczy powiedziały mi, że tak. "Nie jestem przerażona, Nick. Mój kolega, agent został mianowany na to tylko do wspierania mnie. Niestety, musi być dowiedział. Nie sądzę, że oni jeszcze wiedzą, kim jestem".
  
  
  "Nie chcę zagłębiać się w rzeczy, o których mi nie musi mówić. Ale myślę, że możemy trochę poluzować zasady. Szukasz przestępcy wojennego i oczekiwać, że znajdzie się w tym pociągu. prawda?"
  
  
  "Informator powiedział nam, że on tu będzie".
  
  
  "Czy można uzyskać inną pomoc, jeśli jest ci potrzebny?"
  
  
  "Nie ma żadnych szans. Nie tak szybko. Ale mówiłem sobie, że może mógłbym liczyć na pomoc w przypadku wystąpienia sytuacji".
  
  
  Zapewniłem ją. "Możesz liczyć na to",
  
  
  
  Urszula skinęła głową. Była słynnym agentem. Miała duże doświadczenie w pracy z "mokrymi sprawami" - jak ich tak dobrze opisali rosjanie - które były związane z zwiadowczej pracy.
  
  
  Kelner przyniósł tosty i kawę i wyszedł. Spojrzałem na korytarz i zobaczyłem siedzącego samotnie wschodniego człowieka, oczywiście chińczyka. On spojrzał na mnie ponownie, a następnie szybko odwróciłeś uwagę na swoje śniadanie.
  
  
  Myśląc, czy chińczyk być profesjonalistą, poszukałem w pamięci nazwę, która mogłaby spełniać jego пухленькому twarz. Mój szef Hawke bardzo nalegał na określone środki ostrożności, które nazwał podstawami naszego handlu, z których jedna polegała na tym, aby agenci mojego rangi okresowo badane pliki aktywnych agentów drugiej strony. Dlatego nosił ze sobą cały bank pamięci.
  
  
  W tym przypadku nie udało mi się wymyślić nazwę. Nie mogłem dowiedzieć się chińczyków. To nie wyklucza go jako przeciwnika. Mógł być niedawno завербованным na zwiad, kimś, kto stał się aktywny, odkąd ostatni raz robił zadanie domowe. O ile mi wiadomo, mógł być powiązany z Topcon.
  
  
  Inny człowiek, zachodni, wszedł i dołączył do chińczyk. Będę z zainteresowaniem obserwował, zastanawiasz, o czym oni mówią. Ciekawość może zabić kota, ale nikt w mojej firmie to nie zaszkodziło. Brak ciekawości czasem okazało się śmiertelne.
  
  
  Zrobiłem łyk kawy i patrzył, jak w wagon restauracyjny weszła nowa para. Przechodzili przez przejścia i usiedli do stolika obok, gdzie siedziałam z ursulą.. Kobiecie było około trzydziestu, z ciemno-brązowe włosy i dobrej figury. Mężczyzna był średniego wzrostu, ma brązowe włosy i silny podbródek pod wybitnym nosem.
  
  
  "Co to jest, Nick?" - spytała Urszula.
  
  
  Pokręciłem przecząco głową. "Nic." Mój bank pamięci tylko że odkrył coś w człowieku z wybitnym nosem. Nazywał się Iwan Łubianka, i był agentem KGB.
  
  
  W tej chwili wyrzuciłem z głowy chińczyka i jego towarzysza. Pojawienie się Лубянки coś znaczyło. On był wysokim oficerem KGB, typ człowieka, którego rosjanie wysłali do negocjacji z taką organizacją, jak Topcon.
  
  
  Łubianka i kobieta z nim, wygląda na to, przeżywali formalne niedogodności, którymi wymieniali się obcy. Jego i jej zachowanie wskazywało na to, że dopiero co się poznaliśmy.
  
  
  W kieszeni miałem mały mikrofon. Chciałbym, aby przykleił się do stołu, przy którym siedzą Łubianka i kobieta, i żebym wrócił w swoje coupe i słuchał ich rozmowy. Byłem pewien, że to będzie bardzo ciekawe.
  
  
  "Znasz tego człowieka, Nick?" - spytała Urszula.
  
  
  "Wygląda trochę znajomo". Odepchnąłem ją. Miała wystarczająco dużo powodów do niepokoju.
  
  
  "Być może interesuje cię kobieta" - zaproponowała ona, pokazując mi cień uśmiechu.
  
  
  "Mało prawdopodobne", - zapewniła ją. "Ona nie może trzymać świecę przed tobą".
  
  
  Przynajmniej to była prawda. Jedną z przyjemnych wspomnień o mojej przeszłości spotkał się z Ursulą. obejmowało krótką przerwę w sypialni.
  
  
  Podobno taka sama myśl przyszła do głowy niemieckiej dziewczynie. Ona delikatnie zaśmiał się, sięgnęła przez stół i dotknęła mojej ręki. "Szkoda, że to drobiazgi, Nick".
  
  
  "Być może będzie to nie tylko biznes. Ja jeszcze mogę zdjąć z ciebie ubranie" - powiedziałem.
  
  
  Podczas gdy rozmawialiśmy, ja wciąż patrzył Łubiankę i kobietę. Ich rozmowa stała się bardziej intensywne. Ja już zdecydowałem, że Łubianka był rosyjskim agentem, który polecił kupić urządzenie obserwacji u Topcon. Ale co z kobietami? Nie sądziłem, że Łubianka podniósł ją w pociągu do rozrywki i gier. W raporcie AXE o nim mówiło, że on był bardzo zajętym człowiekiem, bez żadnych widocznych słabości, za wyjątkiem, być może, wiary w to, że komunizm był sprawą przyszłości. Założę się, że ta pani też była szpiegiem.
  
  
  Kiedy pomyślałem o tym, kobieta przypadkiem spojrzała w moją stronę. Jej oczy były zimne i wnikliwe, a wygląd jest bardzo prosty. Potem znowu zwróciła uwagę na funkcjonariusza KGB, i ponownie zanurzamy się w dyskusję.
  
  
  Ja zważył prawdopodobieństwo, że kobieta została przedstawicielem firmy Topcon, że miała urządzenie obserwacji, które mi powierzono odebrać. Ale mi powiedzieli, że szef Topcon ponosi urządzenie do pociągu, aby negocjować. Czy może być, że ta kobieta była mózgiem taka super-silnej organizacji, jak Topcon?
  
  
  Gdyby to się stało, myślałem, że z nią można było zapoznać się z intrygującą kobietą.
  
  
  "Nick, postanowiłam opowiedzieć wam o człowieku, którego szukam. Nie mogę prosić cię o pomoc, jeśli nie na równi z tobą", - zawołała Urszula w moje myśli. "Szukaliśmy go dwadzieścia pięć lat. Był najbardziej przerażającym mordercą. Gdy kierował obozem dla jeńców wojennych w Polsce, ci, którzy szybko umierał z jego rąk, były bardziej szczęśliwy, niż tych, których torturował. "
  
  
  . ;
  
  
  Niemiecka dziewczyna odwróciła się i spojrzała w duże okno obok nas. Obok wśliznęło usiana domek na wsi. Trzaskać szyn pod pociągiem było rytmiczny odcieniem jej niskiego głosu.
  
  
  "To właśnie w Belgradzie znaleźliśmy jego ślad. Ci z nas, którzy widzieli reportaże o jego karierze, nazywają go Rzeźnikiem - Белградским rzeźnikiem. Jest on jednocześnie niebezpieczny i podstępny. Chociaż byliśmy blisko tego, żeby go nie raz , udał się uchylać od nas. Zmienia nazwiska, osobowości, a nawet twarz. Nic nie wiemy o jego obecnego życia i nie wiemy dokładnie, jak to wygląda teraz. Wiemy, że ludzie, którzy byli zaznajomieni z nim w zeszłym zauważyli go niedawno w Belgradzie. Zakłada się, że jedzie z nami w tym pociągu ".
  
  
  "Widzę, że to coś więcej niż tylko kolejne zadanie. Uchwycić jego bardzo ważne dla ciebie".
  
  
  "Tak, to prawda. To, co zrobił..." nie dokończył. Jej nie trzeba było go zakończyć.
  
  
  Połknąłem resztki kawy. "Będziemy w kontakcie, Urszula. To nie jest bardzo duży pociąg. Będę przy tobie, jeśli będziesz mnie potrzebować. Jesteś uzbrojony, prawda?"
  
  
  "Tak."
  
  
  "Dobrze." Popatrzyłem przez korytarz i zobaczył, że Łubianka i kobieta odchodzą razem.
  
  
  "Przepraszam" - powiedziałem, wyjmując z kieszeni kilka banknotów i stawia je na stole. Wstałem ze swojego miejsca. "Zobaczymy się później".
  
  
  Łubianka i blond wychodzili z wagonu restauracyjnego. Kierowali się do końca pociągu, a nie z powrotem w coupe klasy A. wyszedłem za nimi z samochodu, szybko spoglądając na chińczyka, przechodzącego obok. Jego twarz była obcą, ale on znów spojrzał na mnie, kiedy przechodziłem obok.
  
  
  W tylnej części pociągu znajdowała się mały taras widokowy, i tajemnicza kobieta i Łubianka idziemy prosto do niej. Oni stali i kontynuowali rozmowę. Nie widzieli mnie, gdy stałem w paleniem za ich plecami. Ja sięgnął do kieszeni kurtki i wyciągnął mały hamulce mikrofon. Za pomocą tego urządzenia może po prostu dowiedzieć się, co oni mówią. Poszedłem z nimi na platformę.
  
  
  Dźwięk mojego zbliżeniowy został zagłuszony ruchem pociągów, ale także i ich głosy. Ja wydał oczywisty dźwięk, i odwrócili się. Kobieta spojrzała na mnie wrogo; Łubianka dokładnie mnie zbadała. Wygląda na to, że mnie nie poznał.
  
  
  "Dzień dobry", - powiedział z francuskim akcentem. "To piękny poranek, prawda?"
  
  
  Zniecierpliwiona kobieta odwróciła się ode mnie. Łubianka проворчала: "Tak, piękny poranek".
  
  
  Spytałem. - "Jak daleko jedziesz?" Ja udawałem, że tracę równowagę i złapał za uchwyt w pobliżu Лубянки, kładąc brelok na dolną stronę poręczy.
  
  
  Teraz osoba Лубянки też było wrogie. "Wszystko zależy od okoliczności", - powiedział on. Nie chciał, aby osoba, która niepokoił go bardziej niż kobieta. Jest zimno odwrócił się ode mnie i spojrzał na удаляющиеся ślady, jasny блестевшие w porannym słońcu.
  
  
  "Cóż, miłego dnia" - powiedziałem im.
  
  
  Łubianka skinęła głową, nie patrząc na mnie. Odwróciłem się i wróciłem do środka. Kiedy przejeżdżał obok wagonu restauracyjnego, Urszuli już nie było. Podszedłem do спальному wagonu i wszedł w swoje coupe numer trzy. Następnie otworzyłem walizkę i odkrył ukryty w nim mały zestaw odbiorników. Kliknąłem i przekręcił pokrętło.
  
  
  Najpierw wszystko, co miałem, było statyczne. Następnie usłyszałem stały kliknięcie kół pociągu i przeplatane z nim głosu.
  
  
  "Trzeba... zobacz urządzenie... zrobić oferta". To był głos Лубянки.
  
  
  Bardziej statyczny niż kobiecy głos.
  
  
  "... Nie ujawniać urządzenie... jeśli pozwolimy ci nauczyć... ale są dobre zdjęcia... w moim później".
  
  
  Następnie głos Лубянки krótko pożegnał się z kobietą, i rozmowa była skończona.
  
  
  Zdjąłem słuchawkę i ukrył się w bagażu. Teraz nie miałem wątpliwości. Kobieta była agentem Topcon, a ona miała do czynienia z Лубянкой sprzedaży skradzionego monitora.
  
  
  Jednak wciąż pozostaje pytanie: czy kobieta w pociągu jeden lub jechała z innym оперативником Topcon, być może, szefa organizacji, który według przepowiedni Jana Skopje, ukrywał się z oczu. Jeśli była na pokładzie jednego, być może, była szefem firmy Topcon. W każdym razie, ona prawdopodobnie nie będzie nosić urządzenie przy sobie, i może go nawet nie być w jej coupe. Musiałem sprawdzić, aby się upewnić.
  
  
  Lekki obiad był serwowany w barze tuż przed tym, jak dotarliśmy do Mediolan. Spotkałem Урсулу, i razem jedliśmy. Pomyślałem o tym przyjemności, która mogła sobie pozwolić w jednym z przedziałów sypialnych. Ale nie miałem czasu długo myśleć o seksie. Przeszedłem
  
  
  aby dowiedzieć się, w jakim przedziale zajmowała kobieta Topcon.
  
  
  Udało mi się wykonać swoją misję, gdy pociąg zatrzymał się w Mediolanie i wagon restauracyjny zdjęli. Urszula chwilę zeszła z pociągu, aby spojrzeć na pasażerów, którzy wyszli rozprostować nogi, i poszedłem z nią. Właśnie kiedy pociąg miał odejść, zobaczyłem, jak kobieta Topcon wyszła z otworu drzwiowego stacji i usiadła w drugim z dwóch wagonów sypialnych, sąsiedni z Voiture 7, gdzie zatrzymał się. Zostawiłem Урсулу na platformie i szybko przeniósł się do Voiture 5. Wchodząc na korytarz, zobaczyłem kobietę, исчезающую w coupe. Przeszedłem korytarzem i zauważyłem, że ona weszła w coupe 4. Nie udał się do końca maszyny i wyszedł na peron. Wysoki ciemnowłosy mężczyzna lat pięćdziesięciu - ale z młodym, męski widokiem - włamał się do samochodu; miał przenośny radio dobrego niemieckiej marki, ale był spokojny. Przeszedł obok mnie, krótko ukłonem, i wszedł do sypialni. Przypomniałem sobie, że widziałem go na dworcu w Lozannie. Po tym, jak odszedł, znów wyszedł z pociągu i znalazłem ursula.naprawdę?
  
  
  Patrzyła za osoby, ale jeszcze nie znalazłam swojego mężczyznę. Była na mnie zła.
  
  
  "Wiesz, jak długo będzie na pokładzie?" - zapytałem, gdy jesteśmy razem wspiął się na pokład.
  
  
  Może on wychodzić w Belgradzie, ale nie jestem pewien. Być może doszedł do tego, że podążamy za nim i w ogóle nie wzięli na pokład ".
  
  
  Obserwowaliśmy, jak urzędnik pociągi w formie na platformie rozbuja swoje "jajko sadzone", dysk na kiju, który zasygnalizował o wysyłce pociągu ze stacji. Zaszło małe рывковое ruch, i pociąg ruszył dalej. Wiele osób machając z platformy.
  
  
  Stałem bardzo blisko Ursula. Kładę rękę na jej talii. "Jak myślisz, że dowiesz się swojego mężczyznę, jeśli go zobaczysz?"
  
  
  Spojrzała na mnie, a następnie na stację, gdy ona wśliznęło obok nas i spadła za pociąg. "Jako esesman w Trzeciej rzeszy, był mnie to oczywiste. On, prawdopodobnie, farbowane włosy. Wtedy miał wąsy, ale, być może, ogolił ich. Niemniej jednak, są rzeczy, które mogę poszukać. To mężczyzna około twój rozmiar. Wcześniej na jego szyi był bliznę po kuli. Rozumiem, że można go było usunąć chirurgicznie, ale wciąż mogę go znaleźć ".
  
  
  "To nie jest tak dużo".
  
  
  "Jest coś jeszcze. Ma matowe stawu lewej ręki. Trudno będzie to zmienić".
  
  
  "To jeszcze trochę. Ale będę śledzić człowiekiem, który cały czas trzyma lewą rękę w kieszeni" - powiedziałem żartobliwie.
  
  
  Urszula lekko uśmiechnęła się do mnie. "Jeśli zobaczę kogoś, kto może nim być, Nick, mam nadzieję podstępem zmusić go wydać swoją tożsamość".
  
  
  Wydawała się silniejsza. Ale jej lojalności - nie jedyne, co mnie przyciągało.
  
  
  Przytulił ją, a ona nagle odwróciła się, jej usta lekko приоткрылись. Ja przytuliłem się do jej ust, a ona odpowiedziała.
  
  
  Po chwili ona całkowicie odcina. "Widzę, że nadal lubi trzymać swoich współpracowników-agentów w dobrym nastroju" - powiedziała.
  
  
  Zauważyłem, jak jej piersi прижималась do свитеру, który został na nią. "Znasz mnie, podoba mi się, kiedy wszyscy się uśmiechają" - powiedziałem.
  
  
  Była trochę zdenerwowana, może trochę zdezorientowana tym, jak odpowiedziała na pocałunek. "Muszę iść do mojej sypialni, Nick. Do zobaczenia później".
  
  
  Ja łatwo się uśmiechnął. "Liczę na to". Potem wyszła.
  
  
  Byliśmy znowu w otwartym terenie. Był słoneczny wiosenny dzień. Włoska wieś została zalana w jasnych barwach szkarłatu maku i niebieskie kwiaty. Wenecja była naszym kolejnym przystankiem bliżej wieczora, a ja spodziewałem się, dowiedzieć się o kobiecie z Topcon, zanim tam dotrzemy.
  
  
  Przeszedłem przez dzienne autobusy, w których były siedzenia jak w pierwszej, jak i drugiej klasy. Druga część klasy była znacznie шумнее i mniej cywilizowane, niż pierwsza część. W przedziale pierwszej klasy były zamykane drzwi, a w wielu z nich były zasunięte zasłony do prywatności. Ja powoli przechodziła od jednego wagonu do drugiego, obserwując twarze podróżnych, gdy oni rozmawiali, grali w karty lub po prostu siedzieli i żywot, umożliwiając ruch pociągów zanurzyć je w sen. Na ostatniej samochodem przed śpiące znów zobaczył шатенку. Siedziała z dwoma mężczyznami; żaden z nich nie był Лубянкой. Jeden z mężczyzn był z radia, który przepuścił mnie, wracając na pokład w Mediolanie. Siedziała i robiłam to, patrząc w okno, i, jak się wydaje, nie znałam ani jednego człowieka. Mężczyzna z radia pogrążył się w włoską gazetę. Inny mężczyzna, gruby, łysy, z radością żuć obiad, który przyniósł z sobą na pokład, i wydawało się, że nie zwracał uwagi na pozostałych dwóch. Minąłem coupe, zanim kobieta mnie zauważył i podszedł do Voiture 5. To była moja szansa, żeby zajrzeć do środka.
  
  
  jej coupe.
  
  
  Byłem sam w korytarzu, kiedy podszedł do jej drzwi. Zapukałem raz, aby upewnić się, że w domu nie ma ani jej towarzysza, ani odźwiernego. Następnie szybko włamał się do zamku i wszedł, zamykając za sobą drzwi.
  
  
  To był typowy spania komora z jedynym łóżkiem, z jednej strony, w małym pokoju i łóżku stolik nocny i lustrem z drugiej. Były półki na bagaż, jak w dziennych wagonach, a u kobiety było kilka walizek.
  
  
  Nagrałem na jednego rejestrowanego i przeglądam je wszystkie. Ja nic nie znalazłem, nawet te zdjęcia, które wspomniała w rozmowie z Лубянкой. Znalazłam imigracyjną papier, w którym wskazano, że ona - Ewa Schmidt, obywatelka Szwajcarii.
  
  
  Jestem rozczarowany w bagażu. Zacząłem systematyczne przeszukanie komory, przeglądając pościel i wszystko inne, co mogło ukryć urządzenie. Prawie skończyłem, kiedy drzwi otworzyły się. Jeden z dwóch mężczyzn, stojących tam był chińczyk, którego widziałem w wagonie restauracyjnym. Z nim był jego kolega z obiadu, zachodni obywatel z brązowym, рябым twarz.
  
  
  Każdy z napastników był rewolwer. I każda broń była skierowana na mnie.
  
  
  Uśmiechnąłem się do nich. "Panowie, trzeba było zapukać".
  
  
  Śniady mężczyzna zatrzasnął drzwi. "Chcesz, żebym zabił go teraz?" - zapytał chińczyka.
  
  
  Ich mało co mogło zatrzymać. Ich pistoletów zostały tłumiki. Jeśli mnie puszczą kilka kul, nikt poza komory nie dowie.
  
  
  "Nie bądź niecierpliwy" - powiedział chińczyk смуглому człowiekowi na pięknym angielskim.
  
  
  Chociaż osoba смуглого był nalany, a jego gruba szyja pokryta jest gromadzenie tłuszczu, jego ramiona były silne, a ręce ogromne. Nie wątpił, że jest w stanie zadbać o siebie w walce.
  
  
  Śniady mężczyzna był niski i ciężki, jego brzuch выпирал. Wyglądał tak, jakby spędzał zbyt dużo wolnego czasu na drinka. Oczy na jego рябом twarzy były blisko osadzone. Doceniam go za chińczyków jak wroga, jak bardziej wolnego i, być może, mniej mądrego, niż jego kolega.
  
  
  "Znalazłeś to, czego szukałeś?" zapytał mnie chińczyk.
  
  
  Wzruszyłem ramionami. "Jak myślisz, czego szukałem?"
  
  
  "Taka odpowiedź jest bardzo głupi, panie Carter. Jeśli masz zamiar udawać, że nie rozumiesz, o czym mówię, mogłem pozwolić mojemu przyjacielowi iść do przodu i się zastrzelić".
  
  
  "Ja bym na pewno nie chciał, aby to się stało". Ja odwrócić dłonie skierowane w górę. "Jestem z pustymi rękami, jak widać".
  
  
  "Być może, Ewa Schmidt nie nosi urządzenie", - powiedział śniady mężczyzna.
  
  
  "To, oczywiście, możliwe. Co o tym sądzicie, panie Carter?" - spytał chińczyk.
  
  
  "Nie wiem. Nie miałem okazji poznać pani Schmidt. Skąd znasz moje imię?"
  
  
  "To jest w naszych plikach razem z twoim zdjęciem. Wiesz, że jesteś zbliżone do tego, aby stać się gwiazdą w naszym regionie. Miałem nadzieję, że możemy zmierzyć się ze sobą".
  
  
  "Twoje pliki muszą być bardziej kompletne niż nasze. Próbowałem cię znaleźć, kiedy zobaczyłem cię w wagonie restauracyjnym. Nie jestem w stanie".
  
  
  Chińczyk uśmiechnął się. "W zachodnich plikach nie ma moich zdjęć, panie Carter".
  
  
  To dało mi powód do myślenia. To umieścił go w specjalnej kategorii.
  
  
  Chińczyk usiadł na krawędzi łóżka Ewy Schmidt. "Tyle o mnie, panie Carter. Jestem skromnym człowiekiem. Wolałbym nie dyskutować siebie. Wolę, aby opowiedzieli nam, jak dużo wiesz o organizacji, która nazywa siebie Topcon".
  
  
  Nie widziałem powodów trzymać to w tajemnicy. "Bardzo mało" - powiedziałem. "Ja nawet nie wiem, czy Ewa Schmidt szefem organizacji lub tylko z jednym z pracowników".
  
  
  "Właściwie to ani jedno, ani drugie", - zauważył chińczyk. Wydawał się zaskoczony, że miał więcej informacji na temat Topcon, niż u mnie. "Kobieta Schmidt - nie szef, i to zdecydowanie więcej niż tylko podległa".
  
  
  Śniady mężczyzna, прислонившийся do drzwi, niespokojnie wiercić. "Ty mów mu więcej niż to, co mówi do nas" - narzekał on chińczykom.
  
  
  "Ponieważ mamy zamiar go zabić, to nie ma znaczenia" - odpowiedział chińczyk swoim pozornie sympatyczny głos.
  
  
  Jestem lekko zsunął nogi, aby móc przenieść się do jednego z mężczyzn. Nie planowałem zostać zestrzelony, nie próbując najpierw ich zabić. Gdy robiłem swój ruch, nie wybierać tego, kto był najbliżej.
  
  
  "Cię tutaj też nie powinno być. Topcon sprzedaje urządzenie rosji", - powiedział chińczyk.
  
  
  "Oni zaproponowali nam go. Nie chcieliśmy zapłacić ich cenę. Postanowiliśmy zabrać go zamiast tego".
  
  
  Jestem lekko pochylił się do przodu, pozwalając swojej wagi iść razem z ruchu, aby przygotować się
  
  
  rzucić się do mężczyzny na łóżku. "Masz na myśli, że ten pociąg może być roi się od różnego rodzaju czynników, które mają nadzieję ukraść urządzenie u ludzi, którzy ukradli go po raz pierwszy ?"
  
  
  "To jest problem tego, że kapitaliści, nazywasz wolnym przedsięwzięciem. To budzi ducha rywalizacji", - chichocząc, powiedział chińczyk.
  
  
  Śniady mężczyzna znów się odezwał. "Lepiej z tym skończyć. Kobieta może wrócić w każdej chwili".
  
  
  "I będziemy z tym, przyjacielu. Ale nie każdego dnia mają możliwość osobiście porozmawiać z amerykańskim mordercą. Od ilu moich kolegów dzięki tobie, za swoje smutne znaną karierę, panie Carter? "
  
  
  Wzruszyłem ramionami. "Ja też skromny człowiek".
  
  
  "To było dla nas wrzodem. Kiedy powiem, że zdobył monitorem i skasował ciebie, mogę dostać pochwałę od samego prezesa", - злорадным głosem powiedział chińczyk.
  
  
  Pomyślałem, że piękna para. Śniady mężczyzna chciał mnie zabić natychmiast z czystej ciekawości, a chińczyk interesował się chwałą, którą mógł dostać, po powrocie do Pekinu z moim скальпом na pasie.
  
  
  Lewą ręką chińczyk wskazał na swego towarzysza. Następnie podniósł z prawej rewolwer. Był gotów zabić mnie i nie chciałem ryzykować. Planował, aby obaj всадили w moje ciało kule.
  
  
  "Kłamałem" - powiedziałem.
  
  
  Chińczyk zawahał się, kładąc palec na spuście. Mężczyzna przy drzwiach zaklął. "On hamuje, Sheng Tzu".
  
  
  "Sheng-tzu" - pomyślałem i nagle bank pamięci zdobył. Sheng Tzu, legendarny chiński komunistyczny agent, który tak skutecznie ukrywał swoją tożsamość, że był bardziej podobny do ducha niż ciało i krew. W różnym czasie słyszałem, jak go opisywali jak staruszka; w innych przypadkach słyszałem, jak ludzie twierdzili, że nie, miał tylko trzydzieści. I nikt z tych ludzi nie znałem go dobrze. Oni ledwo widzieli go, oczywiście, w różnych maskach. Tajemnica tego, że Sheng Tzu pozostał tajemniczy człowiek, polegała na tym, że ludzie, którzy wiedzieli, jak wyglądał w rzeczywistości, mieli głupi nawyk umrzeć gwałtowną śmiercią.
  
  
  Oczy chińczyka zwęziły się jeszcze bardziej, gdy nazwa zsunął się z jego ust rozmówcy. "Głupi", powiedział смуглому mężczyźnie. "Ostrzegałem cię, żebyś nie używał mojego imienia".
  
  
  On spojrzał na mnie, wyraz jego twarzy nie był przyjazny. "Teraz, panie Carter, twoja śmierć jest bardziej prawdopodobne, niż wcześniej".
  
  
  Wasz lud musi być naprawdę potrzebujesz to urządzenie. Oni na pewno wyciągnął wielką artylerię".
  
  
  "Koniec gadania", - splunął mi się, rozwścieczony tym, że jego towarzysz zrobił błąd. "Powiedziałeś, że nas okłamał. Wyjaśnij mi to".
  
  
  "Znalazłem gadżet. Mam go w kieszeni". Ruszyłem ręką. "Pokażę ci".
  
  
  "Carter, zabierz rękę jeszcze raz, i będę sprawdzać kieszenie martwego człowieka" - powiedział Shen.
  
  
  Jest mi zimno. Wiedziałem, co miał na myśli każde słowo.
  
  
  Sheng zrobił gest. "Sprawdź jego kieszenie", - powiedział on człowiekowi u drzwi.
  
  
  Śniady mężczyzna ruszył do przodu, i na chwilę jego ciało hamował przegląd Шэна, ukrywając ruch mojej ręki, kiedy przyłożył sztylet do mojej dłoni.
  
  
  Włożył rękę do kieszeni mojej kurtki, i chwycił Hugo i wbił ostrze maszynki do golenia w jego gruby brzuch. On dyszała, jego oczy dopełnia się z bólu. On spadł gwałtownie do przodu i chwycił go za ramiona, aby użyć jako tarczy.
  
  
  Sheng strzelił do mnie. To uderzyło смуглого mężczyznę, kiedy chwycił go обвисшее ciało. Wpływ zmusił go odbić, choć życie улетучивалась z niego jeszcze przed uderzeniem pocisku.
  
  
  Zaciskając zęby, i pchnął martwy ciężar w rękach temu, rzucając ciało w stronę łóżka i chińskiego agenta. Sheng увернулся. Dla człowieka jego wzrostu był zaskakująco szybki. Odszedł z drogi, a jego ciało towarzysza runął na łóżko.
  
  
  Sheng ponownie chciałem strzelić. Zrobiłem krok do niego i usłyszał, jak rewolwer z tłumikiem w jego ręce wydał dźwięk bawełny. Pochyliłem się, obracając swoje ciało do przodu i w dół i kopiąc go prawą nogą.
  
  
  Jego drugi strzał nie trafił z powodu mojego ruchu, a następnie mój cios, który mnie nauczył japoński mistrz karate, brutalnie uderzył Шэна w rękę, łamiąc palce, i rewolwer wyleciał z jego rąk.
  
  
  Zanim zdążył dojść do siebie, i ruszył do niego. Rzuciłem pięść w jego pulchną twarz i złapał go za szczękę. On westchnął i zachwiał się, ale był zbyt silny, aby można go było pokonać jednym ciosem.
  
  
  Wchodzę w marynarkę za Вильгельминой. Trzymałem rękę na tyłku Люгера, kiedy chińczyk na mnie naskoczyli. Uderzył mnie prosto po brodzie, ciosem, który omal nie złamał mnie za szyję i przycisnął do łóżka.
  
  
  Tracąc równowagę, upadłem
  
  
  na nieruchomego ciała satelity Шэна. Nie przewrócił się, wylądował na podłodze i ponownie sięgnął po "Люгером".
  
  
  Do tego czasu Sheng otworzył drzwi. Zaskakująco szybko znalazł się w korytarzu, zanim zdążył skierować pistolet w jego stronę.
  
  
  Wstał i rzucił się za nim, оттолкнув uchylone drzwi z drogi. Шэна nie było widać. Ponuro wróciłem do coupe kobiety Schmidta. Tam było ciało, z którym trzeba było się zająć.
  
  
  Uszkodzenia drzwi, wyciągnąłem martwego do okna i wyrzucił go. Ja przelotnie zobaczył ciało, ruchoma na stoku, zanim pociąg zostawił go w tyle.
  
  
  Ciężko oddychał. Podniosłem broń zmarłego i znalazł broń Шэна na podłodze obok łóżka. Wyrzuciłem je, a następnie zamknął okno i szybko posprzątał w pokoju. Nie chciałem, aby kobieta Schmidt wiedziałam, że tam byłem.
  
  
  Moja praca była cięższa, niż kiedy wsiadał do pociągu. Musiałem znaleźć Sheng Tzu. Pojedynek, który dopiero co wygrał, dla nas nie skończył. Byłem jedynym żywym agentem wolnego świata, który wiedział, jak wyglądał. Nie chciał pozwolić mi długo nosić ze sobą te wiedzę.
  
  
  
  
  Piąty rozdział.
  
  
  
  Przeszedłem w pociągu od jednego końca do drugiego i nie zauważyłem chińskiego agenta.
  
  
  Do tego czasu, jak zakończyła wyszukiwanie, pociąg zrobił dwa szybkie zatrzymania. Sheng Tzu mógł skoczyć na każdy z nich. On również mógł znajdować się na pokładzie, w jednym z przedziałów, w których nie mogłem się zalogować, lub w tuzin innych miejsc. Nie mogłem mieć nadzieję badać wszystkie miejsca, gdzie można ukryć się w jadącym pociągu.
  
  
  Westchnąłem i na chwilę poddał się. Tak czy inaczej, byłem pewien, że spotkam się z Шэном ponownie.
  
  
  W środku dnia przyłapałem Урсулу siedzącej samotnie w pokoju. Była zajęta rekordów w małym notesie, który wyjęła z torebki. Otworzyłem drzwi coupe i wszedł.
  
  
  "Cześć - powiedziałem.
  
  
  "O, Nick! Siadaj. Ja po prostu starałem się sporządzić notatkę swojemu szefowi. Muszę mu powiedzieć, że do tej pory pozostaje z pustymi rękami. Wyślę telegram do Wenecji".
  
  
  Usiadłem obok niej. Z każdej strony coupe było na trzy pluszowe fotele, z których każde było pokryte materiałem z czarno-brązowym wzorem, co nadawało mu wygląd europejskiej łyżeczki pokoju ubiegłego wieku. Coupe został zbudowany w czasach efektowne pociągów, kiedy królowie i gwiazdy padały w orient express. Nad siedzeniami były duże i małe bagażniki, na każdej ścianie lustra, a po bokach lustra były zdjęcia krajobrazów trasy.
  
  
  Urszula zabrałam swoje wpisy w torebce, a ja przelotnie zobaczyłam wewnątrz automatyczny "Webley" 22 kalibru. Miałem nadzieję, że jej nie będzie musiał występować przeciwko swojego mężczyzny z tej zabawki. Spojrzała na mnie, a uśmiech zniknął z jej twarzy.
  
  
  "Nick! Co się z tobą stało?"
  
  
  Miała na myśli, siniak, który pokazał miejsce, gdzie mnie uderzył Sheng. Uśmiechnąłem. "Zajmuję się swoim zawodem".
  
  
  "Z tobą wszystko w porządku?"
  
  
  "Tak, jestem w porządku". Było mi miło, że była szczerze zaniepokojona. "Powiedzmy, że teraz nie ma wagonu restauracyjnego, ale kupiłem butelkę burbona w Mediolanie. Czy chcesz dołączyć do mnie w moim coupe, aby się napić?"
  
  
  Spojrzała na mnie zimnymi niebieskimi oczami. Wiedziała, że to zdanie, i wiedziała, że chciałem, żeby wiedziała. Znowu spojrzała na poruszającą się na wsi, która teraz сглаживалась, kiedy podchodziliśmy do Adriatyku.
  
  
  "Myślę, że próbujesz mnie uwieść, Nick".
  
  
  "W żadnym wypadku" - powiedziałem.
  
  
  Ona поморщилась. "Jesteś ani trochę się nie zmienił. Czy ty nie widzisz, że pracuję?"
  
  
  "Trzeba kiedyś odpocząć".
  
  
  "Trudno to zrobić, gdy śledzisz takiego człowieka, jak Hans Richter".
  
  
  Po raz pierwszy wspomniała imię człowieka, którego nazwała Rzeźnikiem. Nauczyłem się tego. Czytałem o Рихтере, i to, co czytałem, było przerażające.
  
  
  "To znaczy, że on jest tym, kogo szukasz. Rozumiem twoją determinację".
  
  
  Drzwi otworzyły się, a tam stała kobieta w średnim wieku. "Te miejsca są zajęte?" - zapytała z brytyjskim akcentem, wskazując na cztery wolne miejsca.
  
  
  "Nie, proszę, dołącz do nas" - powiedziała Urszula.
  
  
  Kobieta weszła i usiadła na fotelu przy oknie naprzeciwko mnie i Urszuli. Drzwi coupe zostawiła otwarte, z korytarza wiał chłodny wiatr. Po tym, jak usiadła, sięgnęła w słoma worek ze spoiwem na drutach.
  
  
  "Przyjemny dzień" - uśmiechnęła się i ona. To była chuda kobieta z ястребиным nosem i krótkie siwe włosy. W jej okularach była tylko dolna część zwykłych soczewek - małe kawałki szkła, które były używane do pracy z bliska.
  
  
  "Tak, prawda?
  
  
  "Urszula zgodziła się.
  
  
  Urszula przeniósł spojrzenie z drutach na mnie i uśmiechnęła się. Kobieta robi na drutach, nie zwracając na nas uwagi. Chciałem jeszcze raz porozmawiać z Ursulą., kiedy do przedziału wszedł mężczyzna. Z nikim nie rozmawiając, usiadł w drugim końcu coupe, u drzwi. To był człowiek, którego widziałem wcześniej z radiem, które wciąż niósł. Postawił ją obok siebie na fotelu, wyciągnął gazetę z ręki i zaczął czytać. Za każdym razem, gdy widziałem tego człowieka, on niósł radio, ale nigdy nie obejmował go.
  
  
  "Wiesz, kiedy dotrzemy do Wenecji?" - zapytała pochodząca z wielkiej brytanii ursula.naprawdę?
  
  
  Urszula chciała lepiej zobaczyć osoby z gazetą. Teraz odwróciła się do англичанке. "Spodziewam się około sześciu lub później".
  
  
  "O, to nieźle. Nas wszystkich, oczywiście, będzie tam coś do jedzenia, bo nie ma wagonu restauracyjnego".
  
  
  "Tak, to prawda - powiedziała Ursula. Widziałem, jak jej twarz się zmieniła, jakby coś sobie przypomniała, a następnie szybko rozejrzał się na człowieka z radia.
  
  
  "Uważam, że strasznie нецивилизованным nie wysyłać z nami wagon restauracyjny na drodze", - powiedziała pochodząca z wielkiej brytanii.
  
  
  Teraz Urszula spojrzała na lewą rękę mężczyzny. Ja też spojrzał i zobaczył to, na co patrzyła. Klockiem na palcu ręki, w której była gazeta, był duży i nodulous. Wymieniliśmy się poglądami. Ta klockiem była cechą Hansa Richtera.
  
  
  Urszula nie mogła dokładnie zobaczyć jego twarz, więc postanowiłem jej pomóc. Poczekałem, aż ten człowiek przewróci stronę, i odezwał się do niego.
  
  
  "Wybacz mi, proszę" - powiedziałem.
  
  
  Mężczyzna upuścił gazetę i spojrzał na mnie. "Tak?" Jego akcent był podobny do akcent Urszuli. Był mniej więcej mojego wzrostu i miał wojskowej postawie. Jego muskularne inteligentna osoba na pierwszy rzut oka wydawało się poniżej swoich lat.
  
  
  "Widzę, że masz londyńska gazeta" - powiedziałem. "Tam są jakieś wyniki piłkarskie?"
  
  
  Jego wzrok przeniósł się ze mnie na Урсулу, a teraz znowu wrócił do mnie. Złożył gazetę i dał mi. "Jestem pewien, że istnieje. Oto właśnie skończyłem".
  
  
  Unikałem patrzeć na jego lewą rękę. "Dziękuję" - powiedziałem, biorąc gazetę. Nie widziałem blizny na jego szyi.
  
  
  Znów spojrzał na ursula. naprawdę? "Wszystko jest w porządku." Wziął radio i wstał. "Teraz, jeśli mi wybaczysz".
  
  
  Odwrócił się i wyszedł z mieszkania, kierując się do spania wagonów. Odwróciłem się do Ursula: "No i?"
  
  
  "Nie wiem", - powiedziała ona.
  
  
  Kobieta przez przejście zatrzymała drutach i ze szczerym zainteresowaniem słuchała naszej rozmowy.
  
  
  "Takich rąk nie tak wiele" - powiedziałem.
  
  
  "Nie" - przyznała Urszula. "Nie dużo".
  
  
  Ja stałem. "Niedługo wrócę".
  
  
  Szybko ruszył korytarzem do jazdy dziennej trenera w tym kierunku, w którym odszedł mężczyzna. Dogoniłem go, gdy jechałeś w Voiture 5, samochód, w którym zatrzymała się kobieta z Topcon. Stałem na końcu maszyny, gdy szedł. Następnie schował się za róg korytarza. Po chwili usłyszałem, jak zamknęły się drzwi. Wszedł w przedziale 6.
  
  
  A ja stałem tam, podjąłem decyzję. Mój następny ruch przeciwko Topcon będzie mniej subtelny. Musiał iść do Ewy Schmidt i zapytać, gdzie jest ukryte skradzione urządzenie. Teraz było na to odpowiedni moment. Zapukałem w drzwi 4 coupe, ale nie było odpowiedzi. Spróbowałem jeszcze raz, ale w środku wszystko było w porządku. Trzeba będzie spróbować później.
  
  
  Kiedy wróciłem do Урсулу, kobieta wciąż była przy niej, omawiając korzyści kolejowych w porównaniu z liniami lotniczymi. Urszula ucieszyła się, widząc mnie. "Chodź na spacer" - powiedziałem. "Na platformach miło".
  
  
  "Nie zapomnij zjeść w Wenecji" - powiedziała kobieta.
  
  
  "Nie zapomnimy" - powiedziałem jej.
  
  
  Kiedy wyszliśmy na korytarz, powiedziałem: "Chodź, chodź w moje coupe".
  
  
  Ona spojrzała na mnie. "Dobrze."
  
  
  Kiedy dotarliśmy do mojego coupe, który był w trzy minuty od coupe Urszuli w tym samym samochodem, zdjąłem kurtkę dla wygody, i Urszula spojrzała na ogromny Luger w etui. Następnie ona odrzuciła swoje myśli.
  
  
  Ona ostrożnie usiadła na krawędzi mojej piętrowym łóżku, a ja nalał każdemu z nas bourbon. Wzięła swój z lekkim uśmiechem. "Przed czym chcesz mnie upić, powiedz mi - znalazłeś człowieka z radia?"
  
  
  "On w następnym wagonie" - powiedziałem. "6 coupe. Jak uważasz, że znalazłeś Rzeźnika?"
  
  
  "Nie widziałam blizny", - powiedziała ona.
  
  
  "Nie ma. Ale jego sylwetka pasuje, i jego wiek też".
  
  
  "Nie wiem, po prostu nie wiem" - powoli powiedziała. "Mam wrażenie, że to Richter, ale nie chcę aresztować nie tego człowieka".
  
  
  "Wtedy masz tylko jedna alternatywa" - powiedziałem. "Zamierzasz
  
  
  spróbuj znaleźć w jego prywatnych rzeczach coś, co sprawi, że identyfikację bardziej pozytywnej ".
  
  
  "Tak, masz rację" - potwierdziła. "Muszę spróbować dostać się do jego coupe".
  
  
  Westchnąłem. "Słuchajcie, jestem w tym obeznany. Pozwól mi przeszukać jego coupe".
  
  
  "Nie wiedziałem, czego szukać, Nick".
  
  
  Trochę pomyślałem. "Dobrze, chodźmy razem".
  
  
  Ona uśmiechnęła się. "Tak jest lepiej. Nie można całkowicie zanurzyć się w emocje".
  
  
  Zrobiłem łyk burbona. "Nie możemy iść teraz" - powiedziałem do niej, obejmując ją w pasie. "Richter, lub ktokolwiek by to nie był, tylko że wrócił do przedziału. On będzie tam jakiś czas. Trzeba go przeczekać".
  
  
  Niebieskie oczy spojrzały na mnie i zrobiła łyk burbona. Wziąłem kubek z jej rąk i odłożył na bok. Usiadłem na krawędzi łóżka i przyciągnął ją do siebie. Potem długo pocałował ją w usta, a ona odpowiedziała. Pocałowałem ją w szyję pod blond włosy, i u niego wyszło oddech. "Spokojnie" - powiedziałem.
  
  
  Do czasu, kiedy zakończył się kolejny pocałunek, zdecydowała się oddać mi. Podniosłem ją na nogi i zaczęliśmy się rozbierać, nie mówiąc ani słowa. Wkrótce znaleźliśmy się na łóżku, nasze ciała zabieramy. Z jej gardła вырывались przyjemne ciche dźwięki. Jej ciało było gorąco na mój dotyk.
  
  
  Spędziłem ręce na jej piersi. Oczy Urszuli były zamknięte. Widziałem, jak błysnęły jego białe zęby. Jęknęła i przytuliła mnie prawą ręką za szyję. Czułem jej drżenie i usłyszał jej westchnienie, a potem upadła, uśmiech grała w kącikach jej ust.
  
  
  Koła pociągu huczał pod nami, i wóz płynnie ruszał. To był wspaniały moment, i żaden z nas nie chciał przerywać jego słowami.
  
  
  Wreszcie, Urszula dotknęła mojego policzka. "To było wspaniałe, Nick".
  
  
  Uśmiechnąłem się do niej w odpowiedzi. "To lepsze niż drutach w coupe".
  
  
  Kiedy się poubierali, ja uchylił zasłonę na oknie. Jesteśmy trafiały w bagna w pobliżu Wenecji.
  
  
  "Teraz, co do tego coupe, mieliśmy przeszukać..." - powiedziała Urszula.
  
  
  "Pozwól mi sprawdzić swojego mężczyznę i zobacz, czy jest tam jeszcze".
  
  
  Ja wymknąłem się na korytarz i ruszył za nim w pokoju, który zajmował mężczyzna z radiem.
  
  
  Otworzył drzwi, gdy podszedłem do niej, i przez chwilę patrzeliśmy sobie w oczy. Zacząłem iść i przeszedł obok niego do końca wagonu. Następnie odwrócił się i udawał, że biegle patrzę wstecz. Mężczyzna nadal stał w drzwiach i patrzył za mną.
  
  
  Nasze oczy spotkały się ponownie. Jego wzrok był twardy naukowy. Następnie wrócił do coupe i zatrzasnął drzwi.
  
  
  Przeszukania, który zaproponowałem Ursula, w tej chwili odpada. Co więcej, ten człowiek wydawał mi się podejrzany. Jeśli okazało się, Hansem Рихтером, to podejrzenie było jasne. Aby uniknąć niewoli, tak długo, jak to robił Richter, mężczyzna miał być сверхосторожным, stale czujnym, niedowierzaniem do wszystkich. Prawdopodobnie spał z bronią w ręku.
  
  
  "Oczywiście, to był Richter" - pomyślałem. Urszula musiała się upewnić, bo to jej praca. Potrzebuje dowodów jego prawdziwej tożsamości, aby go aresztować. Ale dla wszystkich celów praktycznych podejrzewałem, że był rzeźnikiem Belgradu. Ten zdeformowany klockiem i nieśmiałe zachowanie mężczyźni przekonali mnie.
  
  
  Gdy stałem w końcu maszyny, pojawiła się Ewa Schmidt, przypominając mi, że mam własna praca, i że ona, jak się wydaje, jest kluczem do niej.
  
  
  Kobieta przeszła obok mnie, a ja poczuł zapach jej perfum, który był bardzo kobiecy. Patrzyłem na jej nogi, kiedy szła korytarzem. "Nieźle - pomyślałem.
  
  
  Zatrzymując się przy drzwiach przedziału, spojrzała na mnie tym samym, oceniającym spojrzeniem, co za pierwszym razem, kiedy ją zobaczyłem. Następnie отперла drzwi i weszła do środka.
  
  
  Wróciłem do Ursula i powiedział jej, że człowiek, którego uważałem za Рихтером, wciąż znajduje się w jego coupé. "Staram się śledzić jego drzwiami. Muszę zająć się własnym małym sprawą" - powiedział, zaznaczając "Luger".
  
  
  "Co to za biznes, Nick?"
  
  
  "Niektórzy ludzie nazywają to przekonaniem".
  
  
  Zapukałem w drzwi Ewy Schmidt, a ona natychmiast otworzyła ją. Wyglądała na zaskoczoną. "Czego chcesz?" - zapytała z niemieckim akcentem.
  
  
  "Pani" - powiedziałem jej. Odepchnąłem ją i szybko zamknął za sobą drzwi.
  
  
  Kobieta ostrożnie spojrzała na mnie, ale ona na pewno nie była na skraju paniki. "Są lepsze sposoby, aby poznać", - powiedziała ona.
  
  
  "To jest więcej jak połączenie biznesu, Ewa".
  
  
  "Jeśli policjant, nie mam nic do ukrycia. Jeśli jesteś złodziejem, u mnie mało co warto ukraść".
  
  
  "Tylko urządzenie elektroniczne, które chciałby mieć большон liczba rządów" - odparłem. "Niech go tutaj.
  
  
  Wiem, że jesteś agentem Topcon. "
  
  
  "To, co jest agent Topcon?"
  
  
  "Wiem też, że rozmawiała z agentem KGB. Masz nadzieję sprzedać urządzenie Związkowi radzieckiemu".
  
  
  "Co za agent KGB?" powiedziała. Zaczynała brzmieć jak граммофонная płyta.
  
  
  Zrozumiałem, że muszę ją przekonać, że wiem, o czym mówię. Powiedziałem: "słuchałem jeden z twoich rozmów z rosyjskim. Nazywa się Łubianka. W naszych plikach jest jego zdjęcie".
  
  
  Jej oczy zwęziły się. "A kim pan jest, CIA?"
  
  
  "Jestem w pracy".
  
  
  "Powiedzmy, że staram się coś sprzedać rosjanom. Jak sugerowali mnie powstrzymać?"
  
  
  "Cóż, jest jeden prosty sposób. Mogę cię zabić".
  
  
  Ewa Schmidt nie drgnęła. "Nie w zatłoczonym pociągu, nie możesz. - Blefujesz".
  
  
  Ruszyłem ręką, i spinka weszła mi w rękę. "Jak jesteś bardzo myli. Ja już zabił jednego człowieka w tym pociągu. Łatwo mogę zrobić to z dwoma".
  
  
  Jej twarz zbladł, a jego oczy nerwowo метнулись do błyszczącej ostrzu noża. "Monitora nie ma w tym przedziale".
  
  
  "Gdzie to jest?"
  
  
  "Nie mogę ci tego powiedzieć. Gdybym powiedziała, moi ludzie zabiliby mnie".
  
  
  Moja ręka метнулась do niej. Jednym szybkim ruchem odciąłem guzik na jej sukienkę, ona upadła na podłogę i spadła.
  
  
  "Równie dobrze to mogło być twoje gardło, Ewa".
  
  
  Ona cichutko westchnęła. Jej oczy szły za przyciskiem. "Nie mam urządzenia. Prowadzę negocjacje tylko z rosjanami".
  
  
  "Szef Topcon znajduje się w pociągu, prawda? Czy mediator, wsadzał oferty KGB".
  
  
  "Po prostu ostrożność. Wiesz, jak to jest. Nie ma już nikogo, komu można ufać". Najwyraźniej u Ewy Schmidt było spokojne poczucie humoru.
  
  
  Uśmiechnąłem się do niej i oparł się o drzwi coupe. "Jeśli KGB zainstaluje odpowiednią cenę, twój szef wyjdzie z pod osłony i przekaże monitor. To jest taki plan?"
  
  
  "Nie powstrzyma mu wykonać to. Nikt go nie zatrzymywał".
  
  
  "Specjalizuję się w grupie rookie" - powiedziałem jej.
  
  
  Następnie ktoś w korytarzu przekręcił klamkę i mocno pchnął drzwi, zestrzelenie mi równowagę.
  
  
  Ewa Schmidt zareagowała tak, jakby spodziewała się tej możliwości. Uderzyła nogą, i jej pięta ominął mnie za łydki. Вонзив ramię mi w piersi, złapała mnie obiema rękami za nadgarstek i położyła mi rękę na kolanie.
  
  
  Kobieta otrzymała lekcje u eksperta. Ona złamała mi rękę, gdybym nie ruszył razem z nim, pozbawiając ją poprzecznego oddziaływania, niezbędnego do odszkodowania mojej przewadze siły. Chwyciłem ją za szyję wolną ręką i tak mocno szarpnął ją za głowę, że ona хмыкнула, jakby ją uderzył.
  
  
  Podniósł sztylet i dotknął nim do jej gardła, a następnie odwrócił się, aby spojrzeć na drzwi.
  
  
  Nikogo tam nie było.
  
  
  "Rusz się jeszcze raz - powiedziałem Ewie, i ten wyjazd jest dla ciebie się skończyła".
  
  
  Przestała się opierać. Patrzyłem, jak drzwi przesuwne, które teraz były uchylone, lekko drżała od ruchu pociągów.
  
  
  Утащив kobietę za sobą, sprawdziłem korytarz. Szacunkowa kolega Ewy zniknął.
  
  
  "Można się spodziewać firmę. Kto to był?" Zapytałem ją.
  
  
  "Polski. Wystraszyłeś go".
  
  
  Ja zatrzasnął drzwi. "Mam podejrzenie, że kłamiesz, a ja po prostu przegapiłem spotkanie z szefem firmy Topcon".
  
  
  "Jeśli tak, to masz szczęście. On by cię zabił".
  
  
  To był drugi raz, kiedy powiedziała mi, jak nieomylny był tajemniczy mężczyzna. Albo on wywołał u kolegów podziw, albo Ewa osobiście interesowała się nim. Przypomniałem sobie coś, co powiedział chiński agent, gdy chwalił się. Powiedział, że Ewa nie była kierownikiem Topcon, ale ona na pewno nie była po prostu jeszcze jednym najemnikiem.
  
  
  "Opowiedz mi o swoim chłopaku, Ewie. Zacznij od jego imienia".
  
  
  "Zrujnowałabyś mnie. Ledwo mogę mówić".
  
  
  Trochę się rozluźnił uścisk, a ona отплатила mi za usługę. Ona powiedziałaś, że powiesz zębami w moją rękę.
  
  
  Istnieje kilka rzeczy, przeciwko którym nie można się oprzeć. Jeden z nich - głęboki zgryz ostrych zębów, a u Ewy, wydawało się, były najbardziej ostre.
  
  
  Ja zaklął i puścił ją.
  
  
  Kobieta odskoczyła ode mnie i skoczyła za вязальным walizką, który, jak widziałem, niosła w dziennym trenera. Odrzuciła górę, zaglądając do środka.
  
  
  Uderzyłem ją w pasie. Jesteśmy upadł na łóżko. Ewa kopał mnie i dostała się do oczu. Stoczyliśmy się na podłogę, a jej kolano uderzyło i trafiło w cel. Poczułem тошнотворную ból.
  
  
  "Cholera" - powiedziałem. Oto i wszystko. Moja cierpliwość jest na wyczerpaniu. Ja ją uderzył mocno głową
  
  
  
  i jej głowa uderzyła o podłogę. Znowu uderzył ją ręką i krzyknęła, gdy z kącika jej warg zaczęła płynąć krew.
  
  
  Jestem obarczony ją, przytrzymał jej nagie biodra do moich plecach. Jej ubranie było zniszczone w walce, i mogłem zobaczyć część jednej piersi. Jakoś wyglądała bardziej sexy, niż wcześniej, ale nie byłem w nastroju do przyjaznych gier.
  
  
  Ewa przyłożyłam rękę do ust i spojrzał na krew na nim. "Доннерветтер!" wypluł. Ale w jej oczach był strach.
  
  
  "Jeśli ci przyszła do głowy myśl, że nie zabiję cię, bo jesteś kobietą, wyrzuć ją z głowy".
  
  
  Trzymałem Hugo przed jej zawstydzeni oczami, a następnie wsunął ostrze jej pod brodę. "Nie będę już ci grozić. Ja po prostu zrobię to".
  
  
  "Nazywa się Horst Blucher. Ja już nie powiem, nawet jeśli oznaczać to będzie moje życie. Nie zdradzę go. Ale jeśli chcesz postawić przeciwko rosyjskiego za urządzenie, przekażę słowo Хорсту".
  
  
  Pomyślałem o tym przez chwilę. Nie miałem uprawnień płacić gotówką, aby przywrócić urządzenie, ale Ewa, oczywiście, miałam to na myśli, kiedy powiedział, że odda swoje życie, aby chronić swojego szefa.
  
  
  Dotarłem do вязальному pudełka, włamał się do niego i wyciągnął "Беретту". Ja wsadził pistolet do kieszeni po prostu do ubezpieczenia.
  
  
  "Masz z tym Horsta musi być bardzo przytulnie".
  
  
  "To geniusz. Jestem im bardzo podziwiam".
  
  
  "I jeszcze trochę, założę się"
  
  
  Ewa dotknęła wargi, które pokroiłem uderzeniem z lewej. "Tak, jesteśmy razem. Jest to jeden z powodów, dla których chciałbym umrzeć za niego".
  
  
  "Mój rząd może być gotowy, aby oferta zwrócić monitor. Wyślij wiadomość swojemu człowiekowi".
  
  
  "Zobaczę, co powie".
  
  
  "Kiedy się dowiem?"
  
  
  "Przypuszczam, że do wieczora będę miał odpowiedź".
  
  
  Ja zszedłem z niej, usiadła i ciężko oparła się o krawędź łóżka. Czułem, że Хорста mało szans połknąć przynętę i wyjdź na otwartą przestrzeń. Ale robiłem daleki plan, mając nadzieję, że Ewa prowadzi mnie do niego.
  
  
  Na zewnątrz w korytarzu pomyślałem, że się nie pomylił, czy nie. Była szansa, że Ewie uda się skontaktować z Horsta bez mojej wiedzy, i on po prostu chciał mnie zabić. Wtedy u mnie za скальпом będzie i big gun Топкона, i chiński morderca. Nie znalazłem taką perspektywę atrakcyjnej.
  
  
  
  
  Szósty rozdział.
  
  
  
  Urszuli więcej nie było.
  
  
  Zostawiłem ją oglądać za drzwiami człowieka, którego, jak podejrzewaliśmy, był Hans Richter, nazistowski zbrodniarz wojenny w imieniu Rzeźnik. Nie było jej w końcu wagonu, gdzie widziałem go po raz ostatni, i nie było jej ani w swoim coupe, ani w moim.
  
  
  Pomyślałem, że taka ambitna dziewczyna, jak Ursula, nie opuściła swój post bez uzasadnionej przyczyny. Musi być, zobaczyła, jak mężczyzna wyszedł z mieszkania, i postanowiła pójść za nim.
  
  
  Zatrzymując się przed drzwiami mężczyźni, zapukałem. Nie dostałem odpowiedzi. Spojrzałem na korytarz. Do samochodu wszedł samotnie i z uśmiechem na twarzy ruszył do mnie. Gdzie ja go kiedyś widział? Potem przypomniałem sobie. Wcześniej w drodze siedział w samochodzie tego samego dnia, co i Ewa Schmidt i człowiek, którego uważaliśmy za Рихтером.
  
  
  On wesoło powitał mnie. "Jak tam podróż?" Kiedy powiedziałem mu, że wszystko idzie dobrze, skinął głową i podobnym gestem poklepał mnie po ramieniu, a następnie ruszył dalej.
  
  
  Ja wiercił się przez chwilę, czekając, kiedy on znika z oczu. Szedłem w coupe, ale nikogo nie było, i przeprowadzał rewizję, która chciała Urszula. Im szybciej to załatwi swój biznes, tym szybciej przestanę czuć odpowiedzialność za nią.
  
  
  Wesoły nieznajomy zatrzymał się. On odwrócił się. "Mogę zadać ci pytanie?"
  
  
  "Tak."
  
  
  On cofnął rękę, która była w kieszeni kurtki. "Można by uwierzyli mi, gdybym powiedział, że trzymam rewolwer?"
  
  
  "Nie wiem, dlaczego mnie okłamałeś mnie o takich rzeczach". Byłem pod wrażeniem jego актерскими zdolnościami. Wyglądał jak wesoły turysta. On nawet nosił aparat na ramię na szyi.
  
  
  "Mam zamiar zabrać cię do tego, kto będzie chciał z tobą rozmawiać. To wszystko, co chcemy, - rozmowa", - powiedział on.
  
  
  "Wtedy broń nie jest potrzebny".
  
  
  "Być może nie, ale wolę być ostrożny. Pójdę na niewielką odległość jest za tobą. Na tyle blisko, aby strzelać, ale nie na tyle blisko, aby mógł wskoczyć na mnie. Jeżeli będziesz zachowywać się przyzwoicie, dobrze nam się dogadamy".
  
  
  "Staram się dogadać ze wszystkimi" - powiedziałem. "Dokąd idziemy?"
  
  
  "Po prostu odwróć się i zacznij iść. Powiem ci, kiedy się zatrzymać".
  
  
  Zachowałem się przyzwoicie i wykonywał rozkazy. Zastanawiałem się dowiedzieć, kto go wysłał za mną.
  
  
  "Dobrze. Zatrzymaj się" - powiedział, gdy weszli do sąsiedniego wagonu.
  
  
  Zrobiłem pauzę patrząc wstecz.
  
  
  
  Byliśmy blisko obok prywatnych coupe. Słyszałem, jak wesoły mężczyzna przekręcił klucz w zamku.
  
  
  "Teraz możesz odwrócić się i wejść do środka", - powiedział on.
  
  
  Wykonywałem rozkazy, dopóki nie trafił w coupe. Potem zobaczyłem Урсулу i oszalał.
  
  
  Dziewczyna leżała na łóżku. Była zupełnie naga. Z niej zdjęli ubrania i rozrzucone na coupe. Oddychał, ale był nieruchomy.
  
  
  Nie zwracając uwagi na pistolet, odwrócił się do swojego porywacza. Skoczyłem za nim. Moje ręce zeszły się na jego gardle. Ja go uderzył o ścianę z drzwiami przesuwnymi, придушив. "Co ty z nią zrobił?"
  
  
  Następnie drzwi za mną otworzyły się. Słyszałem, ale w porę się nie odwrócił się. Ołowiany kastety uderzył mnie za ucho i powalił na podłogę.
  
  
  Próbowałem wstać, ale nie mógł. Czułem, jak moje ręce ciągną się za plecy. Następnie ktoś związał nadgarstki jedwabiu sznurkiem, z łatwością натягивая więzi.
  
  
  Jego ręka uderzył mnie po ramieniu. Mężczyzna, który obarczony mnie, aby zawiązać go, powiedział: "Nie martw się o dziewczynie. Jej tylko wycięto".
  
  
  Dowiedziałem się w tym głosie wygody turysty.
  
  
  Moje niewyraźne widzenie nowe odkrycia. Zobaczyłem nogi innego człowieka, który stał u drzwi. Na nim były drogie czarne skórzane buty. Oczywiście, on był tym, który mnie подколол. "Dowiedz się, kim jest" - powiedział pan Wesoły.
  
  
  Następnie wyszedł za drzwi, zanim zdążyłem spojrzeć na jego twarz.
  
  
  Gdy drzwi się za mężczyzną w czarnych butach zamknęły, panie Wesoły wywalił mnie. Wciąż świeciło, jako przewodniczący komitetu powitalnego. "Jak już powiedziałem, że cię nie zabiją, jeśli będziesz zachowywać się przyzwoicie".
  
  
  "A co z dziewczyną?"
  
  
  "Rozumiem twoje obawy. Ona jest piękna. Ale musieliśmy dowiedzieć się, kim ona jest. Więc doprowadziłem ją, zdjął z niej ubranie i obejrzał ją".
  
  
  "Jak wiele się dowiedziałeś?"
  
  
  "Jej organizacja wystawia swoim agentom dowodu tożsamości. Naturalnie, miała go przy sobie".
  
  
  W tym był problem komunikacji z tajną jednostkę redakcją Urszuli. Oni przestrzegali wszystkich biurokratycznych nawyków, które mogą być niebezpieczne dla obserwacyjny na miejscach.
  
  
  "Ty też masz dowód osobisty?" zapytał wesoły mężczyzna.
  
  
  "Nie powiedziałem.
  
  
  Miałem nadzieję, że jeśli każe mu mówić na tyle długo, że mogę umieścić go w zasięgu umiejętnie zadane uderzenia. Wtedy mógłbym zacząć zupełnie nową grę z piłką z jego złożeniem.
  
  
  "Wy dwaj razem włóczyli się po pociągu, próbowali drzwi, spojrzał w coupe innych ludzi. Jeśli nie pracujesz jako partnerzy, jak pan to wyjaśni?"
  
  
  "Cholera - powiedziałem - nic nie możesz wymyślić dla siebie?"
  
  
  "Nie, jestem leniwy". Wyciągnął z kieszeni jeszcze jeden kawałek przewodu. "Zrobię tak, żeby ci było trudno poruszać się". On zręcznie owinął moje kostki liny, uważając, aby nie zbić go z tropu. U mnie nie było szans na dobry cios.
  
  
  W korytarzu mężczyzna wykazał się taką samą ostrożność, niewątpliwie zrodziła się doświadczeniem. Kimkolwiek był, znał zasady gry.
  
  
  Akcent pana Wesołych był niemieckim, jak i u Ewy Schmidt. Jak i u Urszuli, jeśli już o to chodzi. To nie było kluczem do jego przynależności do jakiejkolwiek organizacji. W spy-biznesie strony dość często się zmieniają, profesjonaliści wszystkich narodowości były werbowane do każdego klienta, i to, co wydawało się oczywiste, często okazywało się fałszywe.
  
  
  Na przykład, asystent Sheng Tzu był taki sam chińczykiem, jak Frank Sinatra.
  
  
  O ile wiedziałem, panie Wesoły mógł pracować na kogoś innego, od Topcon do восточногерманской wywiadu. On również mógł być kumplem Hansa Richtera, człowieka, którego Urszula miała się opóźnić.
  
  
  Mogłem tylko być pewien, że nie pracował on na AX zupełnie jasne powodów lub na Pekin. Gdyby go zatrudnili chińscy komuniści, Sheng Tzu był obecny, a ja prawdopodobnie już bym nie żył.
  
  
  Upuścił moje nogi, a następnie lekko szarpnął nimi, aby sprawdzić siłę swojej pracy. Zadowolony, on wyprostował się. "Teraz, kiedy nam wygodnie, możemy porozmawiać. Opowiedz mi wszystko o sobie".
  
  
  "Od samego początku? Cóż, urodziłem się w Stanach Zjednoczonych..."
  
  
  "Jesteś na to zbyt wiele żartujesz" - ostrzegł mnie.
  
  
  Podszedł do łóżka i spojrzał na nagą, Урсулу, która miała związane ręce i nogi tej samej liny, co i mnie. Spojrzał w górę, aby upewnić się, że obserwowałem każdy jego ruch, a następnie celowo rzucił paznokciem po jednym z sutków dziewczyny, leżącego bez przytomności.
  
  
  "Nie będę próbował wybić cię odpowiedzi. To byłoby zbyt trudne. Jeśli nie powiesz mi, kim jesteś, pracuję nad dziewczyną".
  
  
  Nie mogłem zrozumieć, co mam, osobiœcie informacji. "Mam zamówienia od organizacji pod nazwą AX. Nazywam się Nick Carter".
  
  
  "Imię i nazwisko oraz nazwę organizacji mi znane. Ale nie rozumiem, dlaczego ty i dziewczyna pracuje razem".
  
  
  "Może nie uwierzycie, ale my po prostu starzy przyjaciele, ехавшие jednym pociągiem".
  
  
  "Dziewczyna śledzi byłych nazistów. Wy też polujecie na byłego nazistę?"
  
  
  "Nie do końca. Ale jeśli ja наткнусь na jednego, to na pewno nie będę całując go w oba policzki".
  
  
  "Ja bym nie pomyślał, panie Carter. W każdym razie, muszę iść". Spojrzał na zegarek i szybko podszedł do drzwi. "Ciesz się resztką podróży".
  
  
  Patrzyłem, jak zamknęły się drzwi i usłyszałem trzask zamka. Potem coupe ucichło. Ja przypatrzyła. Nie było ani bagażu, ani odzieży, wskazujących na to, że apartamenty zostały zajęte przez pasażera. Być może u pana Wesołych był wytrych, i wybrał puste miejsce sypialne, aby utrzymać nas w niewoli.
  
  
  Byłem zaskoczony, że on zadał swoje pytania i zostawił nas bez szwanku. Ale nie miał zamiaru narzekać. Mój problem polegał na tym, żeby nas stąd wyciągnąć.
  
  
  "Urszula" - powiedziałem. "Obudź Się, Urszula".
  
  
  Dziewczyna nie ruszyła się z miejsca. Siedziałam na łóżku, poruszając się powoli i niezgrabnie. Następnie podniósł się na kolana i znowu odezwał się z ursulą.. Jej rzęsy lekko trząść.
  
  
  To był piękny obraz, świeży i intrygujący. Ja pochylił się i dotknął językiem jej sutki. To był jeden ze sposobów, aby ją obudzić.
  
  
  Urszula odruchowo uśmiechnęła się. Następnie zaczęła się wybudzać na łóżku. Jej oczy otworzyły się. "Nick!"
  
  
  "Niespodzianka" - powiedziałem.
  
  
  Znowu dotknął jego sutek. Nienawidziłem się zatrzymywać.
  
  
  "Teraz nie czas na tego" - упрекнула ona mnie. "Jak się tu dostałeś?"
  
  
  "Mnie doprowadził krępy mężczyzna. Wesoły facet z aparatem na szyi. Jak myślisz?"
  
  
  "Obserwowałam coupe w Voiture 5, aż zajmowali się swoimi sprawami, niż by to nie było. Mężczyzna wyszedł. Jak zwykle, niosąc swoją cholerną radio. Tak się śpieszył, że byłem pewien, że chce kogoś spotkać postanowiłem iść za tym, co uważał za tak ważne. Musi być on mnie zauważył. On przeprowadził mnie przez wspólny wagonu, w którym siedział ten wesoły facet z aparatem. Muszą być wymieniane sygnałami w jakiś sposób. Dwóch z nich zwabił mnie w pułapkę na platformie. Byłem zmuszony przyjść tu. Następnie dostałem za ucho ".
  
  
  "Widzę, że jest tam piękne pióro gęsie jajo, ale nadal w dobrej formie".
  
  
  Urszula trochę zarumieniła się. "Postawiłeś mnie w niekorzystnej sytuacji".
  
  
  "Chciałbym znaleźć sposób, aby zarobić na tym".
  
  
  "Spróbuj skupić się na sprawach. Co mamy dalej robić?"
  
  
  "Coś wymyślę" - zapewnił ją.
  
  
  Myślałem już o wydarzeniach dnia. Coś nie wskoczył na miejsce, i mnie denerwowało, że nie mogę tego zrozumieć.
  
  
  Próbowałem umieścić wnioski w logicznej kolejności. Człowiek z radia był Рихтером, biegłą nazi Urszuli. Miał zdeformowany klockiem, jak u Richtera, a on zachowywał się jak człowiek, który przyzwyczaił się do ucieczki. Po tym jak dowiedział się Урсулу, było naturalne, że będzie próbował dowiedzieć się, kim jestem. Widział mnie z niemiecką dziewczyną.
  
  
  Richter uderzył mnie, podczas gdy ja walczyłem z jego wspólnikiem, panem Zabawne. On był tym człowiekiem, który powiedział panu Zabawy określić swoją osobowość. Ale dlaczego taki ostrożny człowiek, jak Richter, zostawił rozwiązać problem swojego towarzysza? W takim razie, dlaczego Richter wyjazd z kolegą, który, wydawało się, był doświadczonym agentem? Może być, herr Richter też był w spy-biznesie.
  
  
  "Chodź, Urszula, i uwolnij się dla mnie miejsce. Mam zamiar iść z tobą do łóżka" - powiedziałem.
  
  
  "Nick!" - отругала ona. "Nie, nie teraz."
  
  
  "Źle zrozumiałeś, kochanie. Mam zamiar położyć się na łóżku, aby spróbować rozwiązać ci ręce".
  
  
  Usiedliśmy z powrotem do tyłu, i zająłem się napięte węzły na linach, które łączyły ją. Zadanie było tak trudne, że ja przeklinałem pana Wesołych pół tuzina razy.
  
  
  "Nick, dlaczego zabrali moje ubrania?"
  
  
  "Nie tylko z powodu wyglądu, mimo, że jest piękny. Panie Wesoły chciał przeszukać swoje ubrania".
  
  
  "Coś się stało, kiedy mnie znokautowany?"
  
  
  "Nic takiego, co by nie brakowało" - uśmiechnął się ja.
  
  
  Kiedy развязывал węzeł, moje ręce od czasu do czasu dotyczyły nago pleców i pośladków Urszuli. "W tej pracy są pewne dodatkowe korzyści" - powiedział jej.
  
  
  "Znaleźli coś, kiedy szukali mnie, Nick?"
  
  
  "Twój dowód tożsamości. Richter wie, kim jesteś".
  
  
  W tym momencie zobaczyłem aparat pana Wygody. On
  
  
  
  
  zostawił go w coupe.
  
  
  "Co się stało?" - spytała Urszula.
  
  
  "Zostawił swój aparat".
  
  
  "Masz na myśli, że on może wrócić za tym?"
  
  
  "Nie w tym życiu" - powiedziałem. "Człowiek, który jest tak ostrożny, nie zapomina, że coś takiego aparatu".
  
  
  Nie, jeśli tylko on nie chciał o tym zapomnieć.
  
  
  Wstałem z łóżka i spadła na podłogę. Ja подкатился do kamery, bo to był najszybszy sposób, aby dostać się tam.
  
  
  "Urszula wstać z łóżka, stań plecami do okna i podnieś go". Powiedziałem.
  
  
  Ma tyle szalony. Z mojego tonu głosu, wiedziała, że nie należy tracić czasu na próżno. Słyszałem, jak jej bose stopy uderzył o podłogę.
  
  
  Leżałem na brzuchu i wyjął aparat z bliskiej odległości. Gdybym miał rację, ryzykowałem dostać strzał prosto w twarz, ale z tym nic się nie poradzi.
  
  
  "Nie widzę żadnego urządzenia do pomiaru czasu i nie słyszę тиканья, ale myślę, że wewnątrz znajduje się ładunek wybuchowy".
  
  
  "Ten człowiek zostawił go celowo?" - powiedziała Ursula. Teraz była u okna.
  
  
  "Dowiedziawszy się, kim jesteś, dlaczego Hans Richter powinien zostawić cię w życiu? Zakłada się, że pomieszczenie stanie się naszym grobem, kochanie".
  
  
  Słyszałem ciężki oddech Urszuli. Chwytała za burtę okno, szarpie go.
  
  
  "Pan Wesoły spojrzał na zegarek przed tym, jak odejść od nas. Należy przypuszczać, że on aktywował timer, naciskając na dźwignię w komorze. Mogę go wyłączyć, jeśli wezmę aparat, ale zaryzykuję ".
  
  
  Odwróciłem się plecami do kamery i chwycił ją obiema rękami. Gorąco mi. Nie powiedział Ursula, ale pomyślałem, że jeżeli materiały wybuchowe zadziała, gdy przesunąłem aparat, co najmniej, moje ciało chroni część wybuchu i być może uratuje jej życie.
  
  
  "Odsuń się od okna", - powiedział jej.
  
  
  Wymówiła moje imię łagodnym głosem, a następnie ruszyła, i wstałem.
  
  
  Żadnego wybuchu.
  
  
  Skoczyłem do okna pociągu. Nie chciałem ryzykować, jeżdżąc po podłodze. Odwróciłem się plecami do okna, oparł się o niego i przerzucił aparat związanymi rękami.
  
  
  Pociąg ruszył do przodu i spojrzał na Урсулу, i uśmiechnął się do siebie, i to było naszym ulgą.
  
  
  Następnie usłyszeliśmy wybuch wzdłuż torów. To było jak wybuchy ręcznych granatów na drugiej stronie wzgórza.
  
  
  "Cieszę się, że zobaczyłem ten aparat i zrozumieli, co to jest" - powiedziała Urszula.
  
  
  "Tak, jeszcze kilka minut i by eksplodowały".
  
  
  "Bardzo mi przykro, Nick. Dla mnie twoje życie jest w niebezpieczeństwie. Richter teraz próbuje zabić nas obu".
  
  
  Urszula widziałam tylko czubek góry lodowej. Hans Richter i jego porucznik panie Wesoły stanowili mniejszość wśród morderców, ехавших w tym pociągu.
  
  
  
  
  Siódmy rozdział
  
  
  
  Do tego czasu, jak orient express zatrzymał się w Wenecji, udało mi się uwolnić ręce Urszuli. Ona uciekła od lin wokół kostek i założyła kilka głównych elementów odzieży, zanim uwolnić mnie.
  
  
  "Nie wstydź się", - поддразнила ja jej. "Do tej pory wiem o tobie wszystko".
  
  
  "Nie, Nick. Wiesz tylko, jak wyglądam. Mężczyzna nigdy nie wie o kobiecie wszystkim".
  
  
  Wyszliśmy z mieszkania i mieszały się z wychodzącym z pociągu tłum. Urszula rzuciła się za kanapki, a ja zajął stanowisko, który pozwalał mi śledzić osoby, które coś znaczyły dla nas dwojga.
  
  
  Nie widziałem Hansa Richtera i jego partnera, i nie zauważyłem Sheng Tzu, agenta chińskich komunistów. Ja przelotnie zobaczył Ewę Schmidt. Jak Ursula, ona wysyłała kanapki.
  
  
  "Ewa", - zawołała, kiedy przeszła obok mnie i skierowała się z powrotem do pociągu z dodatkiem jedzenia w ręku.
  
  
  Zatrzymała się. "Dałaś mi czas do dzisiejszego wieczora, pamiętasz?"
  
  
  "Po prostu sprawdzam, to wszystko".
  
  
  "Skontaktuję się z Horsta i przekażę wiadomość o zainteresowaniu do monitora. Ale nie przyłączę się do tego kontaktu, dopóki nie będę pewien, że moment jest odpowiedni. Innymi słowy, nie zamierzam ujawniać jego tożsamości ciebie lub kogokolwiek innego, kto może mnie obserwować ".
  
  
  Następnie odeszła razem z tłumem, i zwróciłem uwagę na Урсулу, która podeszła do mnie z tyłu z naszymi kanapki.
  
  
  "Myślałam, że próbujesz znaleźć innego kolegi z gier - powiedziała, dopóki nie usłyszała fragment z twojej rozmowie. Kim jest Horst?"
  
  
  "Tylko człowiek, którego chcę się spotkać. Pamiętaj o Рихтере, kochanie".
  
  
  Wkrótce orient express wyjeżdżał ze stacji w kierunku, w którym przyszedł. Aby ponownie udać się na wschód, pociąg powinien wrócić na kontynent przez tamę. Zrobiło się ciemno, kiedy "Express" niósł się po двухмильной drodze, i zobaczyliśmy za siebie rażący wyświetlanie żółtych świateł wzdłuż linii brzegowej: rodzaje Wenecji, udający się z morskiej czerni.
  
  
  
  Po szybkim posiłku Urszula powiedziała, że chce jeszcze raz uderzyć na Hansa Рихтеру. "Spróbujmy go coupé. Jeśli on tam jest, aresztuję go. Jeśli nie, będziemy szukać jego rzeczy i dowiedzieć się, co on kombinuje".
  
  
  Richtera nie było, a ja nie zdziwił.
  
  
  "Do tej pory wie, że nas nie zabili. Musiał nastąpić wybuch, którego nie było".
  
  
  "Nick, myślisz, że go straciła?"
  
  
  "On nie wychodził z pociągu w Mediolanie" - zauważyłem.
  
  
  Włamałem się do zamku i weszliśmy do coupe Rzeźnika.
  
  
  Jestem włączył górne światło. Bagażu było dwóch i obaj leżeli na podłodze, a nie na półkach. Wziąłem jedną walizkę, a Urszula sięgnęła po drugim. Po tym, jak otworzyliśmy zamki na walizkach, możemy je ostrożnie otworzył.
  
  
  W torbie, którą przebyłem, nie było nic istotnego, ale tam był chusteczkę, który zdecydowanie nie należał do człowieka, który miał radio. Miał lekki zapach perfum, który wydał mi się mgliście znajomy. Zamknęłam torbę i pomógł Ursula przejrzeć inne. Chwilę później podniosła kartkę papieru.
  
  
  "Spójrz na to - powiedziała. "Planuje wyjść w Belgradzie". Był to jego bilet na pociąg.
  
  
  Jestem osaczony. "To nie daje wiele czasu".
  
  
  Spojrzałem w kąt szuflady pod jakieś koszule i znalazłem kilka paczek europejskich papierosów. Wydawały się specjalną mieszanką. "Drogi smak", - zaznaczyła ja, pokazując Ursula jedną z opakowań.
  
  
  Wzięła u mnie papierosy i spojrzała na paczkę. "Hans Richter palił specjalną markę belgijskich papierosów. To ta marka".
  
  
  "Musisz spróbować złapać go w Belgradzie, gdy wyjdzie z pociągu".
  
  
  "Jugosłowiańskie władze obiecał pomóc przyciągnąć Richtera do odpowiedzialności. Poproszę ich spotkać nas na dworcu z parą policjantów w cywilu".
  
  
  "Czy nie lepiej dokonać aresztowania w pojedynkę?" Spytałem.
  
  
  "On powinien być schwytany żywy", - powiedziała ona. "Jeśli złapię jednego tę nazistowską świnię, obawiam się, że rozwalę mu łeb".
  
  
  Złożyli wszystko jak było i wyszli z mieszkania. Urszula poszła w swoją przesuwne, aby zyskać na czasie, gdy chodziłem po грохочущему pociągu.
  
  
  Zatrzymaliśmy się w Trieście raz po Wenecji. W trzydzieści dziewięć musieliśmy być w Поджореале-del-Corsa na granicy jugosłowiańskiej. Postanowiłem, że gdyby Ewa Schmidt nie skontaktowała się ze mną do czasu, ja bym zaczął jej szukać.
  
  
  Wróciłem do mojej sypialni, w nadziei, że Ewa skontaktuje się ze mną tam. Dałem jej numer, kiedy obiecała powiedzieć Хорсту Блюхеру, że chcę wziąć udział w przetargu na satelitarny monitor.
  
  
  Firma czekała na mnie, ale nie była to Ewa Schmidt lub jej chłopak. Ivan Łubianka, чекист, oparł się na moim łóżku, podpierając się lewą ręką głowę. W prawej ręce trzymał rewolwer .455 Webley Mark IV z tłumikiem.
  
  
  "Zaloguj się", - powiedział on.
  
  
  Zamknąłem za sobą drzwi, myśląc, że powinienem być bardziej ostrożny.
  
  
  Łubianka usiadła na łóżku. "Tak, ty Nick Carter. Nie wyglądasz na tak cool".
  
  
  "Kto ci powiedział, że jestem fajny? Ja kici".
  
  
  "Gdybym wiedział, że jedziesz ze mną w pociągu, Carter, ja bym poszedł zobaczyć się z tobą wcześniej".
  
  
  Jestem osaczony. "Gdybyś zrobił lekcje, by nauczyli mnie, gdy zobaczyli mnie w wagonie restauracyjnym. Dowiedziałem się ciebie".
  
  
  Patrzył na mnie z irytacją. "Można, oczywiście, wiesz, że muszę cię zabić".
  
  
  Zgarbiłem się. "Po co się martwić?" Spytałem. "Pewnie i tak mnie zabijesz".
  
  
  "Przyszedłem tu nie po to, aby postawić" - powiedział kategorycznie z silnym akcentem. "Przyszedłem tu jako jedyny nabywca, i chcę, aby tak pozostało".
  
  
  "A co z chińczyków?"
  
  
  "Będę mieć do czynienia z jednym przeciwnikiem na raz", - łagodnie odpowiedział.
  
  
  "Jeśli to zrobisz, będziesz miał ciała na całym pociągu. Trzeba o tym pomyśleć". Nie stał się próbować wychwycić Hugo, bo wiedział, że Łubianka nie daje mi czasu.
  
  
  "Myślałem o tym" - powiedział. Wstał z łóżka. Był na kilka cali poniżej mnie, i widziałem, że mu się to bardzo nie podobało. "Jesteśmy z tobą idziemy do końca tego pociągu, Carter. Jedziemy bardzo ostrożnie. Po drodze będę ten pistolet w kieszeni, ale będzie on skierowany ci w kręgosłup. Jak wiesz, strzał w kręgosłup bardzo bolesne. Więc mam nadzieję, że nie zrobisz nic głupiego ".
  
  
  "A co się dzieje pod koniec naszej dobrej wycieczki razem?"
  
  
  "Nie martw się, to będzie bardzo szybko".
  
  
  "To bardzo ładnie z twojej strony".
  
  
  "Proszę. Pójdziesz teraz ze mną". Machnął mi z wielkim pistoletem, i ja
  
  
  rozumiem, że jeśli to coś strzeli, w mojej piersi będzie dziura jest na tyle duży, aby mężczyzna mógł w nią wbić pięść.
  
  
  Odwróciłem się i otworzył drzwi, mając nadzieję, że w korytarzu ktoś jest. Ale nikogo nie było. Wszedłem w korytarz, a Łubianka poszła za mną. Broń trzymał przed nim, ale gdy patrzyłem, włożył go do kieszeni kurtki. Mogłem zobaczyć, jak lufa wystawała spod tkaniny i został skierowany na moją talię.
  
  
  Zamknął drzwi coupe i skinął na mnie, żebym poszedł. Odwróciłem się i powoli ruszył dalej korytarzem. Pociąg toczył i раскачивался pod nami, ale nie na tyle, aby zakłócić równowagę Лубянки. Trzymał się między nami około trzech kroków, tak, że nie mógł łatwo do niego dotrzeć.
  
  
  Dochodzimy do końca Voiture 7 i pojechaliśmy na platformy między nim i 5, gdzie znajdowało się coupe Ewy Schmidt. Musieliśmy przejść przez dwie pary drzwi. Przechodząc drugi wagon, Łubianka szedł tuż za mną, zrobiłem ruch.
  
  
  Ja gwałtownym ruchem zatrzasnął drzwi z powrotem na Łubiankę. Drzwi uderzyła go i stracił równowagę i upadł na podłogę platformy. Ale rewolwer nie stracił. Strzelił, kiedy spadł. Pierwsza kula rozbiła szybę w drzwi, przeszedł przez nią i omal nie wpadła w moje ramię, вонзившись w drewnianą obudowę za mną. Rozległ się drugi strzał, ale on nawet nie zbliżył się do mnie.
  
  
  Kiedy Łubianka udała się do platformy, wyrwałem wilhelminę, tim. Mój strzał trafił w metalowy podłoga platformy obok присевшим rosyjskim, отрикошетив wokół niego, nie raniąc go.
  
  
  Łubianka ponownie otworzyła ogień, wybijanie drzwi skręta, który użyłem do ukrycia. Następnie, kiedy nurkował za drzwi, on pospieszył z powrotem przez drzwi do innego wagonu. Zobaczyłem go w ostatniej chwili i udało się wycisnąć jeszcze dwa strzały z люгера. Jedna kula trafiła Лубянке w ramię, i widziałem, jak on spadł na podłogę w innym samochodzie.
  
  
  Był długi, pusty w chwili, gdy koła pod nami głośno stukały. Potem zobaczyłem wzniesione rękę z rewolwerem. Łubianka szybko strzelił do mnie, ale szalenie pudło. Następnie zobaczyłem, jak jego głowa szarpanie się w dolnej części okna. Nie strzelił, ale nie trafił. Następnie wyszedł i pobiegł korytarzem, który prowadził do drugiego końca maszyny. Prawdopodobnie, postanowił uciec i zaszyć.
  
  
  Ja ostrożnie przeniósł się na swoją stronę platformy i szybko przekroczył przepaść i zajął pozycję obok innego drzwiami. Strzałów nie było. Zajrzałem do środka, ale Лубянки nigdzie nie było. Możliwe, że jest tam postawił mnie pułapkę.
  
  
  Ja uchylił drzwi, aby lepiej przyjrzeć. Nic. Wygląda na to, Łubianka naprawdę odszedł. Powoli wszedł do wagonu, trzymając "Luger" przed sobą. Nie było go tam. Następnie zza rogu i zobaczył go mniej więcej w dwóch trzecich drogi korytarzem. Odwrócił się, jego twarz pociemniało od gniewu i frustracji, i zrobił dwa niedokładne strzały z podładowywający rewolweru. Szybko usiadł, i kule просвистели nad moją głową.
  
  
  Ja zaklął pod nosem. W momencie, gdy Łubianka pobiegła korytarzem, jeszcze raz strzelił do niego. Ale ruch pociągów zepsuło mi wzrok, a ja o mało nie trafił. Potem rosyjski zniknął za rogiem, wychodząc z wagonu.
  
  
  Podobno nikt nie słyszał stonowanej strzałów. Z coupe nikt nie wychodził. Gdy dotarłem do końca wagonu i miejsca, gdzie człowiek z KGB, zniknął z oczu, zobaczyłem, że pociąg wjeżdża w Поджореале-del-Corsa.
  
  
  Na tej szybkiej przystanku Łubianka nie zejdzie, powiedziałem sobie. Nie chciałbym, aby władze dowiedziały się o jego rannych. Nie potrafił wyjaśnić, co się stało. Poza tym, wszystko mu jeszcze potrzebny był monitor, który próbował kupić u agentów Topcon w pociągu.
  
  
  Para mężczyzn w mundurach szła do mnie korytarzem. Jeden był przewodnikiem pociągu, drugi celnik. Byliśmy w pobliżu granicy, nas sprawdzali.
  
  
  Ja przedstawił fałszywy dokument tożsamości, otrzymaną dwóch AXE. Celnik skinął głową, a oni z konduktorem ruszyliśmy dalej.
  
  
  Pociąg nabierał prędkości, pewnie jadąc w stronę Югосальвии. Następny przystanek będzie około północy na Повке.
  
  
  Pomyślałem, że kolejnym moim sprawą będzie wizyta u Ewy Schmidt. Kobieta miała być tym, kto powiedział Лубянке, że próbowałem zdobyć satelitarny monitor.
  
  
  Próbowałem coupe Ewy, ale jej tam nie było. Ja ponownie włamał się do zamku i wszedł z Люгером w ręku. Nikogo tam nie było. Postanowił, że skoro jej coupe był jedynym, który mógł zidentyfikować przez sprawdzenie, moi przeciwnicy będą konferencje gdzie indziej.
  
  
  Wyszedłem z mieszkania i udał się z powrotem do dziennym wagonów, cały czas patrząc na Łubiankę.
  
  
  i Schmidt - a także szukał Шэна, ponieważ mam podstawy myśleć, że wciąż jest na pokładzie i poluje na moją skórą.
  
  
  Moje poszukiwania okazały się bezowocne. Żadnego z nich nie było. To niepokojące, że, być może, są to wszystkie jakoś uciekli na granicy.
  
  
  Potem pociąg przyjechał do stacji Piwo. Piwo - to prowincjonalne miasteczko, znajduje się na skrzyżowaniu wielu югославских linii kolejowych. Stacja prymitywna - długi, szary budynek, w którym w nocy mało światła. Występuje w górach i było zimno. Gdy pociąg zatrzymał się, padał deszcz.
  
  
  Oglądałem z jednej z samochodowych platform, aby zobaczyć, czy będzie ktoś. Na platformie pojawiły się cztery osoby. Trzy z nich były pasażerami, którzy zdecydowali się na przekąskę w бутербродной i kawiarni w bliskim końcu budynku dworca. Czwarty, którego w końcu dowiedzieć się na znanym chodzie, był Ivan Łubianka.
  
  
  Ani razu nie oglądając się przez ramię, Łubianka pospiesznie przez budynek dworca na ciemną ulicę za nim. Wahałem się przez chwilę. To może być podstęp, aby odwrócić moją uwagę, aż Schmidt i Blucher wychodzili z innej maszyny. Ale musiałem z niej skorzystać. Postawił stopę na ziemi i ruszył za Лубянкой. U niego może być skradziony monitor.
  
  
  Łubianka już zniknął w szarym budynku. Pobiegłem za nim, mając nadzieję, że pociąg nie wyjedzie wcześniej, niż mogę wrócić. Słabo oświetlony обшарпанная recepcja była prawie pusta. Лубянки nie było - musi być, on już wyszedł z budynku.
  
  
  Pobiegłem do drzwi na ulicę i popatrzył ciemny chodnik na zewnątrz. Lekki deszcz намочил twarzy - noc była zimna, żałosna. Nigdzie nie widać było ani samochodów, ani pieszych - tylko szare kamienne ogrodzenia, szare budynki i deszcz. Łubianka całkowicie zniknął.
  
  
  Musiałam zdecydować, czy iść za Лубянкой i zapomnieć o pociągu, Шмидте i Блюхере, lub wrócić na pokład, jeśli wciąż tam są ukradzione urządzeniem.
  
  
  To było wymuszone rozwiązanie, bo nie miałem czasu - ten pociąg powinien był uciec przez dziesięć lub piętnaście minut. Jeśli podejmę złą decyzję, wrócę tam, gdzie rozpoczął swoje poszukiwania monitora, i mogę nawet stracić go na zawsze.
  
  
  W mgnieniu oka dokonałem wyboru. Odwróciłem się i pospieszył z powrotem na słabo oświetloną stację do platformy. Światła Wschodniego ekspresu ciągnęły się wzdłuż szyn przede mną. Pociąg wyglądał jak oaza cywilizacji w tej czarnej dziczy. Spojrzałem w stronę restauracji i zobaczył w środku kilka osób, siedzących za kubkami gorącej kawy lub herbaty za mocnymi drewnianymi stołami. Jugosłowiański dziecko, które miało iść do łóżka o tej porze, ruszył do stolika z filiżanką parującej herbaty. Miał na sobie biały fartuch i lakierowane buty. Badanie osoby kupujących i upewniając się, że nikt z nich mnie nie zna, udałem się do męskiej toalety. Z ulgą pomyślałem, gdzie podział się Łubianka i czy zamierza on zawrzeć umowę z monitorem.
  
  
  Kiedy odwróciłem się, aby odejść, zauważyłem mężczyznę, stojącego w drzwiach mojego starego przyjaciela Sheng Tzu. On lekko ухмылялся, a w prawej ręce trzymał rewolwer. Był to Smith & Wesson .44 Magnum z dużym tłumikiem.
  
  
  "Spotykamy się po raz ostatni, panie Carter - powiedział Shen. "Nasz rosyjski przyjaciel wygodne opuścił pociąg, a kiedy pozbędę się ciebie, u mnie nie będzie innych konkurentów".
  
  
  Patrzyłem na pistolet i jego rękę z pistoletem. "Jeszcze będzie musiał uporać się z samym Блюхером". Zauważyłem, że jedyne światło w pokoju dochodził od matowej żarówki, свисавшей z sufitu, niedaleko od miejsca, gdzie stałem. Ale nie widział sposobu, aby przyciemnić to miejsce, nie zdobywając dwie lub trzy kule. W pokoju nie było absolutnie żadnego schronienia.
  
  
  "Kobieta będzie moją drogą do urządzenia", - powiedział chłodno Sheng. "Ale to będzie mój problem, a nie twój". On lekko podniósł broń; i to było nastawione na moje serce. Właśnie gdy miał pociągnąć za spust, drzwi za nim wszedł mężczyzna. Był югославом, pracowników stacji.
  
  
  "Co to jest?" - zapytał, patrząc na długą broń Шэна.
  
  
  Stał w trzech stóp od Шэна. Sheng odwrócił się do niego, wyrzucił lewy łokieć i uderzył go w twarz. Rozległ się głuchy chrzęst i stłumiony krzyk, a chłopak jest nieprzytomny upadł na podłogę.
  
  
  Ale ja nie chciałem czekać, aż urzędnik spadnie na podłogę. Zanim Sheng mógł zawrócić, aby mnie zabić, ja złapał za sznurek małej żarówki przede mną i gwałtownie szarpnął, gdy odwróciłem się w lewo.
  
  
  Pokój był pogrążony w prawie pełną ciemności, tylko słabe światło pochodzi z platformy stacji przez otwarte drzwi. Sheng strzelił w moją stronę, ale nie trafił
  
  
  
  Pistolet głuchy strzał w pokoju, i kula wbiła się w tynk cementowy ścianę za mną. Kiedy znów odwrócił się do Шэну, on mierzył. Rzuciłem szpilki przez затемненную pokoju, a on trafił Шэну w przedramię nad ręki trzymającej broń. Ręka kurczowo разжалась, i pistolet poleciał przez pokój.
  
  
  Sheng głośno krzyknął, patrząc na nóż, воткнутый w jego przedramię, który podciął ścięgna, tętnice i mięśnie. Odwrócił się, wciąż trzymając nóż w ręku, aby znaleźć broń. Następnie zrobił krok do przodu, ale zablokował go. On zaklął po chińsku.
  
  
  "Więcej żadnej broni, Shen" - powiedziałem niskie warczenie. "Pokaż, że potrafisz bez niego zrobić".
  
  
  Sheng waha się chwilę, a następnie wyciągnął sztylet ze swojego przedramienia z кряхтением bólu. Krew tryskała na podłogę. On zręcznie chwycił za rękojeść noża w lewej ręce i ruszył do mnie.
  
  
  Mógłbym spróbować zdobyć broń na podłodze, ale wiedziałem, że nigdy nie dotrę do niego wcześniej Шэна. Co do Cancun, to mój "Luger" na tej stacji brzmiał jak broń.
  
  
  Sheng teraz krążył nade mną. Musiałem wycofać się z jego pistoletu na podłodze. On też nie mógł tego osiągnąć, ale był w pełni zadowolony z mojego nowego zaletą. Nie spodziewałem się, że mnie разрубит w strzępy стилетом.
  
  
  Sheng szybko wszedł, robi fałszywy cios nożem. Dobrze się z tym obchodzić. Unikam fast gwałtownego uderzenia, ale drugi atak прорезала rękaw mojej kurtki i podrapała rękę. Uśmiech wrócił na jego szeroka twarz. Był pewien. Zrobił jeszcze jeden cios ostrzem i pociął mi piersi.
  
  
  Nasze oczy się teraz przyzwyczaić do полумраку, i mogłem zobaczyć, jak krew ciągle kapie z prawego przedramienia Шэна, kiedy jest metodycznie prześladował mnie do wąskiego kręgu. On też widział krew na mojej koszulce, a po jego twarzy było widać, że podoba mu się to, co widział. Postanowił, że zabije mnie, w ciągu zaledwie kilku sekund.
  
  
  Następnie Sheng zrobił duży krok. On przyszedł mnie zabić, zadając mi cios w brzuch. Zrobiłem krok, odwrócił się w bok i prawą ręką uderzył go w nadgarstku. Jestem mocno uderzył go, i ręka pękła od uderzenia. Hugo z hukiem upadł na podłogę.
  
  
  Zanim Sheng mógł dojść do siebie, odwróciłem się do niego bliżej i pociął go na głowę i szyję wierzchem dłoni. On osaczony i spadł na cztery łapy. Wyszedłem przez niego, by zadać kolejny cios, ale był gotów do mnie. On mnie uderzył prawą nogą i zwalił mnie z nóg, uderzając mnie za biodra.
  
  
  Oboje zerwali się na nogi jednocześnie, ale miałem przewagę nad nim, bo nie ucierpiał tak bardzo. Rzuciłem w niego pięścią, ale w porę zauważyłem to. Mimo, że miał chorą rękę, złapał mnie i przerzucił przez ramię na szerokim łukiem. Widziałem sufit i podłoga, kiedy ciągnął się do niego po drodze w dół. Wylądowałem na jedno kolano, wciąż trzymając się za niego. Z przekazanej im bezwładności odwróciłem go na plecy, wywrócił do góry nogami w powietrzu i mocno lądował z powrotem na betonowej podłodze. Uderzył z głośnym hukiem, i usłyszałem, jak powietrze ucieka z jego płuc.
  
  
  Wstałem na nogi, gdy Sheng, oddechem, lekko uniósł się na kolana. Następnie gwałtownie uderzył go nogą w głowę, i upadł na bok. Próbował ponownie na kolana, ale czekałem. Jak tylko on z trudem podniósł się na nogi, starannie wycelował, mocno uderzył wierzchem dłoni po jego grzbiet nosa i z głośnym hukiem uderzył w cel. Sheng osaczony i upadł na podłogę plecami. Potem on dwa razy szarpnął i umarł.
  
  
  Wyjrzałem przez drzwi i zobaczył, że konduktorzy ponownie przygotowują się do startu Wschodniego ekspresu. Po tym, jak odebrałem Hugo i wilhelminę, tim, ja zapiął kurtkę, aby ukryć krew na koszuli, i rzucił się deszczowa noc w pociągu.
  
  
  
  
  Ósmy rozdział.
  
  
  
  Wkrótce po tym, jak pociąg wyruszył z Пивки, zastałem Урсулу na tylnej platformie, jedną, проверявшую amunicji w swoim Webley Lilliput. Ona ucieszyła się, widząc mnie.
  
  
  "Widziałam, jak wychodziły, i pomyślałam, że u ciebie może być problem na stacji" - powiedziała.
  
  
  Zmieniłem marynarkę i koszulę, więc nie było żadnych dowodów mojej potyczki z Шэном. "Dla mnie było kilka zdarzeń" - przyznał jestem. "Przygotowujesz się do Belgradowi?"
  
  
  Jest grubymi nićmi szyte uśmiechnęła się. "Tak. Myślę, że to trochę denerwuje mnie".
  
  
  "No, prawie godzinę. Proponuję ci iść się przespać. Nie jesteśmy w Belgradzie do dziewiątej rano".
  
  
  "Jestem trochę odpocznę" - powiedziała. "Obiecuję."
  
  
  "Dobrze. Muszę coś zrobić. Do zobaczenia jutro wcześnie rano. Idziesz z powrotem do mojej sypialni?"
  
  
  "Myślę, że najpierw zaczerpnąć świeżego powietrza" - powiedziała. Pochyliła się i dotknęła moich warg swoimi.
  
  
  Martwię się o ciebie, Nick ".
  
  
  Uśmiechnąłem. "Do zobaczenia."
  
  
  Zostawiłem Урсулу na platformie i poszedł z powrotem przez Voiture 7, teraz ostatni wagon, do numeru 5, gdzie miałem nadzieję znaleźć Ewę Schmidt.
  
  
  Dotarłem do drugiego końca Voiture 7, gdy zobaczył człowieka, lecącym do mnie przez korytarz do następnego stanu. To był Hans Richter. On już nie nosił przy sobie radio, a jego twarz wyglądała bardzo rzeczowy. Wróciłem się z myśli i pobiegł naprzeciw niego, z powrotem do mojej sypialni. Otworzyłam drzwi i wszedł do środka, gdy Richter skręcił za róg korytarza.
  
  
  - Czekałam, aż usłyszę jego przejście, zanim się wycofać w korytarz za nim. Udał się do Ursula, która wciąż znajdowała się na tylnej platformie. Najpierw pomyślałem, że to pewnie tylko zbieg okoliczności, ale potem zobaczyłem, jak zatrzymał się na końcu korytarza, wyciągnął z kieszeni duży sztylet i otworzył ostrze. W tym nie było wątpliwości: on wiedział, że Ursula tam była. Najwyraźniej zorientował się, że poluje na niego, i chciał ją zabić.
  
  
  Richter zniknął za rogiem korytarza. Szybko ruszył za nim, zdając sobie sprawę, że będzie potrzebował tylko chwili, aby zabić Урсулу, jeśli ona nie zauważy jego zbliżeniowy, i że dudnienie pociągu заглушит każdy dźwięk, który wydawał.
  
  
  Zajęło mi to tylko na chwilę, aby zawinąć za róg korytarza i dostać się do drzwi platformy. Kiedy go zobaczył, zobaczył, że Richter już chwycił Урсулу z tyłu i przystawił nóż do jej gardła. Jego druga ręka była dociśnięta do jej ust, a ja mogłem sobie wyobrazić jej bardzo szerokie, pełne strachu oczy.
  
  
  Richter powiedział ze swoim więźniem arogancki szorstkim głosem, kiedy uchylił się za nim drzwi.
  
  
  "Tak, wiem, że umierać nieprzyjemne. Ale to przecież rząd w Bonn ma na myśli dla mnie, prawda?"
  
  
  To była trudna sytuacja. Nie mógł po prostu zabić Hansa Richtera, bo Urszula i Bonn chciał go żywego. Dla nich ważne było, aby przeniósł wstyd publicznej sądu.
  
  
  Ja zamknąłem za sobą drzwi, wyciągnął wilhelminę, tim i podszedł do Рихтеру za plecami, gdy miał spędzić стилетом po gardle Urszuli. Następnie przycisnął lufę automatu do podstawy czaszki Richtera, aby poczuł go tam.
  
  
  Richter szybko odwrócił głowę, wciąż przyciskając nóż do szyi Urszuli. Gdy mnie zobaczył za sobą, na jego twardej, мускулистом twarzy pojawił się wyraz czystej nienawiści.
  
  
  "Jesteś?" - zawołał.
  
  
  "Lepiej upuścić nóż", - powiedział, mocno przyciskając "luger" do jego czaszkę.
  
  
  "A co, jeśli ja tego nie zrobię?"
  
  
  "Wtedy strzelę ci w głowę", - ponuro powiedział, mając nadzieję, że nie odpowiedział na blef.
  
  
  "Nie wcześniej, niż mogę otworzyć gardło tej pani, jak dojrzały pomidor. Nie, mam tu przewagę, mój przyjacielu. Jeśli jesteś natychmiast jak nie broń i nie opuścisz tę platformę, zabiję ją natychmiast.
  
  
  "Źle rozumiesz, dlaczego tu jestem", - płynnie kontynuował. "Ja tylko chciałem przestraszyć kobietę. Nie chciałem jej zabić. I nie mam zamiaru jej zabić teraz, jeśli opuścisz tę platformę. Jeśli tego nie zrobisz, będę zmuszony przeciąć jej żyłę szyjną".
  
  
  Richter był sprytny oszust, ale nie przekonujące. Wiedziałem, że jeśli wyjdę z platformy, to więcej nie zobaczę Урсулу na żywo.
  
  
  Widziałem, jak niebieskie oczy w rozpaczy spojrzał na mnie. Ciężko сглотнул i jeszcze mocniej przycisnął Luger do podstawy jego czaszki.
  
  
  "Dobrze - powiedziałem - zrób to".
  
  
  Richter spojrzał na mnie. "Masz na myśli, że mogę ją zabić?"
  
  
  "To prawda - powiedziałem. "Wtedy twoja głowa zniknie w ciemności. Teraz ty decyduj, Richter. Rzuć nóż, albo jesteś martwy".
  
  
  Miałem nadzieję, że to brzmi przekonująco. Richter na chwilę zawahał się, rozważając i analizując. Następnie zobaczyłem, jak jego twarz się zmieniła i trochę расслабилось. Wyjął nóż z gardła Urszuli i schował drugą rękę z jej ust.
  
  
  Zrobiłem duży krok od Richtera, a on trochę odszedł od Urszuli. Teraz odwróciła się do niego, ciężko dysząc.
  
  
  "Cóż, wygląda na to, że w końcu złapała mnie" - powiedział Ursula sarkastyczny ton. "Wie schade für mich." Szkoda dla niego - jego sarkazm jest cięższy niż kiedykolwiek.
  
  
  "Wygląda na to, że aresztowali go wcześniej, niż chciał" - powiedziałem Ursula, nie spuszczając oczu z Richtera.
  
  
  "Zabierzemy go w moje coupe. Będę go pilnować całą noc, aby nie wydostał się na wolność" - powiedziała Urszula.
  
  
  Richter uśmiechnął się.
  
  
  "Dobrze - powiedziałem. Nie chciało mi się, aby ten człowiek był u nas do rana, szczególnie kiedy martwiłem się o Ewie Schmidt i Blucher, ale innego wyjścia nie było. "Ruszaj Się, Richter". Stawiam Люгером w stronę drzwi platformy
  
  
  
  Miał wciąż miał nóż w ręku, i wyciągnął rękę, aby go podnieść, gdy przechodził obok mnie. Dał mi go bez problemu, ale potem, kiedy wyrzuciłem go za burtę, oderwie od niego oczy na ułamek sekundy, on chwycił mnie ręką za prawy nadgarstek i odepchnął Luger od siebie.
  
  
  Jesteśmy razem zahaczył o przegrodę, Richter odwrócił się, aby chwycić pistolet. W pewnym momencie mógłbym zaryzykować strzelać w niego, ale Urszula stała na linii ognia za nim.
  
  
  Odwróciłem się wraz z Рихтером, gdy będę kręcił go na małym gronie, aż jego plecy nie uderzyła się o tylną część pociągu. Urszuli nie było już za nim. Walczyłem, aby obrócić "luger" do niego. Mnie już nie obchodziło, zabił bym Richtera lub nie, ale zamiast tego starałem się go zranić. Кряхтя i вспотев, jestem przyłożył lufę pistoletu do jego ciała. Ścisnął moją rękę, i z люгера został zwolniony. Kula trafiła w przegrodę i odbił się w nocy.
  
  
  Urszula tylko że wyciągnęła swojego Webley, ale byłem między nią i Рихтером, a ona nie mogła to wykorzystać przeciwko niemu. Nagłe wściekły i zdesperowany impulsem Richter odrzucił mnie od siebie. Ja na chwilę spadł na Урсулу, wybijanie Wynośmy się z jej rąk. Następnie Richter wszedł w drzwi. Pojechał za nią, gdy zrobiłem jeszcze jeden strzał z "Люгера". Kula rozbiła szybę i trafiła w niego, kiedy zza rogu na korytarz. Uderzył pocisk uderzył o ścianę. Ale był jeszcze na nogach. Potem zniknął z pola widzenia.
  
  
  "Cholera!" Krzyknąłem. "Z tobą wszystko w porządku?"
  
  
  Urszula zabrała swój Webley. "Jestem w porządku, Nick", - powiedziała ona, ale widziałem, że była w szoku.
  
  
  Złapałem się za drzwi, otworzył je i wszedł w wagon sypialny. Kiedy zza rogu korytarza z "люгером" w dłoni, zobaczyłem Richtera mniej więcej w połowie drogi w dół, biegnącego do drugiego końca. Podniosłem na niego "luger", ale potem zmieniłem zdanie. Większość pasażerów już leżeli w swoich coupe, i strzał na pewno ich obudzi.
  
  
  Opuściłem "luger" i patrzył, jak Richter znika w drugim końcu wagonu. Ursula była obok mnie.
  
  
  "Przepraszam" - powiedziałem jej.
  
  
  "Nie martw się, Nick. To wszystko jeszcze w pociągu. Następnym razem mu się nie uda. My się tym zajmiemy. Może my go znajdziemy?"
  
  
  "Chodź."
  
  
  Poszliśmy w coupe Richtera, ale go tam nie było. Następnie przeszukaliśmy resztę pociągu. Nigdzie go nie było widać. Oczywiście, znalazł miejsce, żeby się ukryć. Wygląda na to, że będziemy musieli liczyć na to, że Urszula jest w stanie złapać go rano w Belgradzie. Ja nalegał na to, aby Urszula poszła w swoją coupe chwilę odpocząć. Jest to pilnie potrzebowała w tym. Udałem się z powrotem do Voiture 5, mając nadzieję spotkać się z kobietą Schmidt.
  
  
  Kiedy przyjechałem w Voiture 5, czekała na mnie niespodzianka.
  
  
  Właśnie wyszedł na korytarz do coupe Ewy, gdy jej drzwi się otworzyły i pojawił się Hans Richter.
  
  
  Zza rogu i zaczął oglądać. On ograniczał kurtkę na ramieniu była opaska. On ukradkiem rozejrzał się, a następnie skierował mnie do innego wagonu.
  
  
  Wydaje się, że były nazista schował się w przedziale kobiety Schmidt, podczas gdy my go szukali. On również otrzymał opaskę, a to oznaczało, że Ewa musi być, pomogła mu.
  
  
  "Richter!" - krzyknąłem, wychodząc z ukrycia.
  
  
  Pobiegł. Pobiegłem za nim, gdy on otworzył drzwi i wyszedł z wagonu.
  
  
  Dotarłem do końca korytarza, szarpnął drzwi i poszedł za nim.
  
  
  Wtedy znów spotkał wygody człowieka.
  
  
  Był na platformie między wagonami. Musi być on czekał Richtera. Usłyszał mój krzyk, widziałem biegnącego Richtera i był gotowy mnie spotkać, kiedy wpadła w drzwi.
  
  
  Posiadając кастетом, podobnym do tego, który wcześniej użył Richter, panie Wesoły mnie uderzył. Ja pobieżnie zobaczyłem jego twarz w świetle maszyny za nas właśnie przed nałożeniem uderzenia.
  
  
  Moje kolana обвисли. Osoba, która kastety, wiedział, jak trafić i gdzie dokładnie powinien dostać kopa, aby umieścić ofiarę na miejsce. Obudziłem się, zakręcony na platformie, konduktor mną potrząsnął i pytał, co się stało.
  
  
  "Mnie uderzył mężczyzna".
  
  
  "Możliwe, że potencjalny złodziej. Kiedy wchodził w drzwi, widziałem, jak się nad tobą pochylił się człowiek. Uciekł w kolejną maszynę. Jeśli możesz to opisać..."
  
  
  "Ja nawet nie widziałem jego twarzy", - skłamał ja.
  
  
  Richter i jego przyjaciel znów uciekli, ale myślałem, że mam szczęście. Gdyby konduktor nie pojawił się, panie Wesoły, pewnie zostawił mnie w najgorszym stanie, niż bez świadomości.
  
  
  Ja zapewnił konduktora, że mogę iść pieszo. Kiedy udało mi się od niego oderwać, wróciłem do coupe Ewy Schmidt.
  
  
  "Kto to?" zawołała w odpowiedzi na moje pukanie.
  
  
  Zmieniłem głos i mówić po francusku. "Porter, madame".
  
  
  Nastąpiła pauza. Następnie rzucił zamek. Drzwi się uchyliły. Ja wsadził stopę w otwór i wsadził luger w który zaskakiwał twarz Ewy.
  
  
  "Co do tej transakcji, która u nas była?" - powiedziałem poważnym głosem.
  
  
  "Skontaktowałam się z Horsta. Ale nie miałem czasu, aby ponownie skontaktować się z tobą".
  
  
  Uszkodzenia drzwi, powiedziałem: "kłamiesz - ty posłała na mnie rosyjskiego".
  
  
  Kobieta unikała mojego spojrzenia. "Jeśli sprawiał jakieś kłopoty, to był jego pomysł. Powiedziałem mu, że brał pan udział w aukcji na urządzenie.
  
  
  "Pięknie. Gdy powiedziałeś mu, że jesteś cholernie dobrze wiedziała, co zrobi".
  
  
  "Nie można oczekiwać, że będę się martwić o swoje bezpieczeństwo. Nie po tym, jak mnie pobili".
  
  
  Ja wytrzymałem. "Jaka jest twoja relacja z Hansem Рихтером?"
  
  
  Jej wzrok wrócił do mnie. "Mamy z Hansem Рихтером nie ma żadnego związku".
  
  
  "Widziałem, jak wychodził z twojego coupe. Miał ranę postrzałową, a on przyszedł do ciebie o pomoc. Można obandażowana mu rękę".
  
  
  Jej zdaniem nie drgnął. "Przyznaję, że to prawda. Ale u nas wciąż nie ma związku, poza tym, że wiem, że западногерманские agenci szukają go. Nie uważam, że jest to moją sprawą. Niech oddają swoich byłych nazistów".
  
  
  "Dlaczego on musiał przyjść do ciebie?"
  
  
  "Kilka lat temu dobrze się znali. Poznałam go, gdy znowu zobaczył ją. Popełniłam błąd, nazywając mu numer swojego coupe, nawet nie wiedząc, że on wpadnie w tarapaty w pociągu". Ona lekko się uśmiechnęła. "Tak więc, nie mów mi, że nie rozumiesz, co mam na myśli, kiedy mówię, że kiedyś dobrze go znała.
  
  
  "Pozwólcie, że opowiem wam o myśli, która właśnie przyszła mi do głowy, Ewa. Może być, Hans Richter - szef firmy Topcon. Być może jest to człowiek, którego nazywacie Horsta Блюхером".
  
  
  "Horst nie działa, gdy go подстреливают. Jest zbyt sprytny".
  
  
  "Więc gdzie jest i dlaczego nie pokazuje?" Spytałem. "Co on odpowiedział na moją prośbę o spotkanie?"
  
  
  Wyjęła z opakowania amerykańskiego papierosa i прикурила. "Horst mówi, że uzna cię prawowitym kandydatem na to urządzenie. Ale on będzie mieć do czynienia z tobą tylko w tym pociągu, a umowa powinna być zawarta przed tym, jak będziemy w Sofii. Zrobisz swoją ofertę za mnie".
  
  
  "Cholera, ja to zrobię" - powiedziałem. "Jestem gotów zrobić swoją propozycję monitora. Ale robię go tylko szefowi Topcon".
  
  
  Westchnęła ciężko. "Nie spodoba mu się to, ale zabiorę wiadomość. Umówię się na spotkanie i przyniosę wiadomość w swoim coupe".
  
  
  "Kiedy mogę się spodziewać odpowiedzi od ciebie?"
  
  
  "Po naszej przystanku w Belgradzie rano. Nie mogę skontaktować się z Horsta dziś wieczorem".
  
  
  "Dobrze - powiedziałem. "Ale tym razem spotkanie lepiej się skończy. Staję się bardzo niecierpliwi".
  
  
  W ciemności swojego coupe mam rozwalony na łóżku i słuchał dźwięku kół, gdy pociąg mknął w stronę Belgradu, i to był ważny moment dla mnie i dla Urszuli.
  
  
  Urszula miała nadzieję złapać swoją rybę w Belgradzie, a miałem nadzieję spotkać swoją. Bez względu na historię, którą opowiedziała mi Ewa Schmidt, wciąż zastanawiał się, czy człowiek, którego prześladował, i nieuchwytny wydobycie Urszuli jedno i to samo ...
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Z powodu nocnego pobudzenia i silnego zmęczenia zaspałem dłużej, niż się spodziewał. Obudził mnie pukanie do drzwi coupe. To była Urszula. Na ulicy był pogodny dzień, a my zbliżaliśmy się do Belgradowi.
  
  
  "Chciałam się pożegnać na wypadek, gdyby więcej się nie zobaczymy" - łagodnie powiedziała mi.
  
  
  Jest mało prawdopodobne, aby była podobna do agenta. Jej взлохмаченные blond włosy dały jej widok młodej uczennicy, co było bardzo przydatne.
  
  
  "Jak miło z twojej strony" - powiedziałem.
  
  
  Gdy wstałem z łóżka, podeszła do mnie i przytuliła usta do moich. Poczułem jej miękkie ciało na swojej piersi. Przez długi czas pocałunek się skończył, a ona stała się płytko oddychać.
  
  
  "Miałam na myśli, że naprawdę chciałam się pożegnać" - powiedziała.
  
  
  Uśmiechnąłem się do niej. Myślę, że nauczyłem ją łączyć biznes z małą przyjemnością. "Wkrótce będziemy w Belgradzie".
  
  
  "Pożegnanie nie zajmie dużo czasu".
  
  
  Znów uśmiechnął się, pochylił się i dotknął swoimi ustami do jej ust. "Jesteś bardzo przekonujący" - powiedziałem.
  
  
  "Miałam nadzieję być". Ona uśmiechnęła się.
  
  
  Włożyła płaszcz i ściągnęła buty, gdy patrzyłem. Potem ona натягивала sweter przez głowę. Tym razem nie było na niej biustonosza. W porannym słońcu wyglądała uroczo. Kiedy zaczęła zdejmować spódnicę, zacząłem rozpinać koszulę.
  
  
  Po kilku minutach jesteśmy razem leżeli na łóżku. Jej ciepłe nagość leżał na mnie, a ja czułem się coraz to ciało
  
  
  
  czeka na mój dotyk.
  
  
  Powoli przejechał ręką po бархату jej biodra. Nie przeszkadzało zasunąć zasłonę na oknie, i światło słoneczne na jej skórze, nadał jej brzoskwiniowy odcień, kiedy ruszał biodrami do mnie. Spędziłem ręką między jej nogi.
  
  
  Jej piersi ciągnęły się do mnie w odpowiedzi na mój dotyk. Znalazła mnie i pieściła mnie powoli i delikatnie, w łagodnym rytmie. Jej usta łapczywie szukali mnie, szukając, gryząc i zgniecenia.
  
  
  Następnie poczułem lekkie drżenie wewnątrz niej i wiedziałem, że nie mogę się doczekać. Ja ostrożnie podszedł do niej, i mamy siły. Piękny jęk wyrwał się z głębi jej gardła.
  
  
  Nie odpowiedział jej. Byłem opętany pilnej konieczności znaleźć w niej satysfakcję. Szliśmy razem coraz bardziej agresywnie, i piękne dźwięki z jej gardła, wydawało się, chodziły wokół mnie. Teraz jej biodra wnioskowali mnie w niewoli zmysłowego pożądania. Rytm miały zwiększony i stawał się coraz bardziej trudne. Wewnątrz mnie gotowana kocioł, gotowy przepełnić. Kiedy jej dźwięki połączone z odległym gwizdem pociągów, kocioł mi wybucha, i dostała to gorącego rozlewu w najgłębsze i najbardziej intymne miejsca.
  
  
  "Dobry sposób na rozpoczęcie dnia" - powiedziałem, kładąc się obok niej. "A my się nie żegnamy. Nie teraz. Spotkam się z tobą w policji".
  
  
  "Zapomnij, Nick", - uśmiechnęła się i ona. "Masz własne zadanie, o którym trzeba pomyśleć".
  
  
  "Moje zadanie może być związane z twoim" - odparłem. "Nie mogę teraz wyjaśnić. Ale lepiej się ubrać. Jesteśmy prawie w Belgradzie".
  
  
  Szybko ubrali się, gdy pociąg przejeżdżał obrzeżach Belgradu. Później, kiedy będziemy szli do wagonów , przyszła mi do głowy nieprzyjemna myśl. Gdyby Horst Blucher faktycznie był Hansem Рихтером, i gdyby Urszula udało się aresztować go przed tym, jak dowiedziałem się, gdzie znajduje się skradziony monitor, lub gdyby monitor był w areszcie wraz z Рихтером, moje szanse na odzyskanie go było niewielkie. Югославы, oczywiście, nie oddadzą urządzenie lub rządu stanów ZJEDNOCZONYCH.
  
  
  W pewnym sensie, możemy z ursulą. w tym czasie byli przeciwnikami, bo nasze misje i najbliższe cele są ze sobą sprzeczne. Byłem pewien, że uratowałem Ursula życie, ona nie pomyślała bym o odroczenie aresztowania Richtera w Belgradzie tylko dlatego, że chciałem odebrać mu część sprzętu elektronicznego, zanim będzie on w areszcie. Ona pomyślała, by swoje zadanie najważniejsza ze względu na ogrom jego wcześniejszych przestępstw.
  
  
  Jednak podwójna tożsamość nie została udowodniona. Nie widziałem sposobu, aby odwrócić Урсулу od jej celu, nie разгласив moją misję, a ja nie chciałem tego robić. Dlatego zdecydowałem się zostać z Ursulą. podczas próby aresztowania, obserwując Ewa Schmidt, i zobaczyć, co będzie na moją korzyść.
  
  
  Przechodziliśmy przez dzienne trenerzy powoli, ale ani Schmidt, ani Richtera nie było widać. Do tego czasu, jak pociąg ruszył w długiej szarej platformie Белградского kolejowego, już stali na platformie w pobliżu lokomotywy. Pociąg czekało wielu ludzi, i oboje wiedzieliśmy, że Richter bardzo łatwo mógł się zgubić w takim tłumie.
  
  
  Pociąg w końcu się zatrzymał. Odwróciłem się do Ursula i uśmiechnął się do niej. "Cóż, zobaczmy, czy możemy znaleźć w cywilu" - powiedziałem.
  
  
  Wyszliśmy z pociągu na peronie przedtem pozostałych pasażerów i udaliśmy się do tętniącego życiem budynku dworca kolejowego. Urszula szukała policjantów, a ja patrzyłem na platformy pociągów.
  
  
  "Widzę ich", - powiedziała ona. "Uważaj na Рихтером, aż będę prowadzić oficerów. Jeśli trzeba, będziemy przeszukania pociągi z przodu i z tyłu".
  
  
  Urszula rzuciła daleko, i wtedy zauważyłem, Ewę Schmidt. Była sama i w pośpiechu, co sobie drogę przez strumień tłumu skierowała się do tylnej części pociągu. I ruszył w ślad za Ewą, w pośpiechu w obliczu podróżnych.
  
  
  Widziałem, jak Hans Richter i jego towarzysz, krępy mężczyzna z wesołej twarzy, wyszedł z najnowszej maszyny. Richter niósł bagaże i znam to radio.
  
  
  Spotkali wózek z bagażem i ukryli się za nią. Podszedłem do nich z bagażem, скрывающим mnie od ich poglądów, i podszedł na tyle blisko, aby usłyszeć ich głosy.
  
  
  "Postąpiłeś mądrze, po zatrzymaniu skrzyni Korbowej. To wkrótce się skończy". To był Richter. "Spotkam się z rosyjskim tu i podpiszę umowę".
  
  
  "Masz urządzenie?" To powiedziała Ewa
  
  
  Richter zaśmiał się. "Tutaj, w moim radiu, gdzie to było cały czas".
  
  
  Ja wilhelminę, tim wyciągnął spod kurtki. Nic dziwnego, że Richter nigdy nie rozstawał się z radia, która nie grał. Satelitarny monitor znajdował się wewnątrz obudowy radia. Nawet jeśli by go rozebrali, urządzenie wyglądało jak część schematu dla każdego, poza eksperta.
  
  
  Pokonując wózek do bagażu, powiedziałem:
  
  
  
  "Dziękuję za organizację spotkania, Ewa".
  
  
  Richter zaklął.
  
  
  "Ja wezmę radio, Horst. Chyba, że wolisz to nazwisko, skoro ty go wykorzystujesz. Gdy radio będzie u mnie w rękach, możemy podjechać i porozmawiać z policjantami, którzy chcieli też cię znam ".
  
  
  Jego przyjaciele pozostawali z nim do samego końca. Ewa machnęła torebką i uderzyła mnie z pistoletu, i panie Wesoły rzucił się na mnie.
  
  
  Zastrzeliłem krępy mężczyzna, kiedy spadały. Jestem zbyt zmęczony z nim walczyć.
  
  
  Łapał oddech, kiedy zrzucił jego ciężar i znów podniósł się na nogi. On nie wyglądał na zaskoczonego, że nacisnąłem na spust Люгера. "Nie spodziewałem się tego, kiedy skoczył za mną - pomyślałem. On po prostu chciał dać Рихтеру czas zrobić sobie przerwę.
  
  
  Były nazista skorzystał z okazji. Rzucił się do drzwi stacji, w podróży odpychania ludzi.
  
  
  Ewa Schmidt też uciekła. Kiedy zobaczyła, że jestem wsadził kulkę w człowieka, który napadł na mnie, odwróciła się i zgubiła się w tłumie. Zauważyłem, że szła w kierunku pociągu, ale było mi wszystko jedno, co się z nią stało.
  
  
  Ścigałem się za Hansem Рихтером.
  
  
  Gdy dotarł do wejścia w wielką stację, odwrócił się. Teraz trzymał w jednej ręce mauser-parabellum, a w drugiej - radio. Wyciągnął mauser mi do głowy i strzelił. Strzał zagrzmiał na platformie, o mało nie uderzając w mój lewy świątynię. Para kobiet krzyknęła. Za mną wysoki starszy mężczyzna spadł na ziemię - kula trafiła go w ramię. Były jeszcze krzyki. Gdy Richter odwrócił się i pobiegł na stację, wyciągnąłem swój "luger", wycelował i strzelił. Wtedy właśnie zmienił kurs i tęskniłem za niego.
  
  
  Nie było czasu na oglądanie, gdzie byli Urszula i policjanci. Pobiegłem na stację w ślad za Рихтером. Wewnątrz znajdowały się setki ludzi, i Richter zręcznie poruszał się wśród nich do najdalszej krawędzi otwarcia drzwi prowadzących na ulicę. Włożyłem wilhelminę, tim w kieszeni i zwiększył prędkość. Ludzie stali i patrzyli, a niektórzy próbowali uciec z naszego drodze. Richter potrącił kobietę z nóg i poszedł dalej. Ja wciąż nabierał tempa i, zanim zdążył dojść do drzwi, zatrzymał go za pomocą uderzenia.
  
  
  Richter mocno uderzył o podłogę, ale nie stracił ani mausera, ani radia. Odwrócił się, aby mi odstrzelić głowę, ale złapałem go za rękę z bronią i odepchnął. Mauser ryknął w dużym pokoju, i kula uderzyła w wysoki sufit. Było więcej wrzasków i krzyków, i była panika, aby uciec od strzałów.
  
  
  Mamy dwa poślizgnęliśmy się, próbując utrzymać kontrolę. Nasze ręce się ze wszystkich sił starali się utrzymać broń. Strzelił jeszcze raz, i okno w drzwiach stracone. Ja zażarcie uderzył pięścią w kwadratowego twarz Richtera, a jego uścisk słabnie. Mauser wypadł z jego rąk, kiedy ja szybko odwrócił rękę.
  
  
  Richter zaklął, gniewnie uderzył mnie pięścią w głowę i podłączyłem. Poczułem chrupnięcie w pobliżu ucha i upadł na podłogę. W tej chwili Richter wstał i sięgnął po маузером.
  
  
  Wyjął pistolet, zanim zdążyłem się do niego, a kiedy odwrócił się do mnie, na jego twarzy pojawił się lekki uśmiech. Rzuciłem Hugo na dłoni, gdy kierował mauser mi do głowy. Ale ani pistolet, ani szpilki nie trafiły.
  
  
  "Halten sie! Genug!" To była Urszula.
  
  
  Richter odwrócił się ode mnie i zobaczyłem bardzo ponury Урсулу, направившую Wynośmy się mu w plecy. Po obu jej stronach stały dwie югославских tajnych policjantów w cywilu. W rękach każdego był krótki rewolwer, mający na celu Richtera.
  
  
  "Proszę, odłóż broń" - rozkazał tym, że po prawej stronie od Urszuli.
  
  
  Richter chrząknął, upuścił mauser i spojrzał na mnie. "Cholera", - powiedział cicho po angielsku.
  
  
  Podszedłem do niego i wyciągnął krótkofalówkę z jego ręki. Югославы кивнули mnie i chwycił go za ręce.
  
  
  "Zabierzemy go na posterunek celny w celu krótkiego przesłuchania, zanim przewieziemy go do sztabu" - powiedział jugol, który mówił wcześniej, Ursula.
  
  
  Chciałem wyciągnąć to radio. "Muszę iść do pociągu za torebką" - powiedziałem. "Niedługo wrócę."
  
  
  Podszedł do mnie ten sam jugol. "Nie, proszę. Pociąg zostanie zatrzymany. Najpierw chodź z nami".
  
  
  On nie wydawał się skłonny do kłótni. "Dobrze" - powiedziałem niechętnie poszli za nimi w pokoju.
  
  
  To był dość mały pokój, w którym był tylko stół i trzy proste krzesła. Było tylko jedno okno, выходившее na ulicę. Wyglądało to surowo.
  
  
  Kiedy weszliśmy do pokoju, Urszula zaczęłam rozmawiać z югославом, który nalegał, abym towarzyszył im.
  
  
  "O, jego torba!" wykrzyknęła. "To na platformie. Dostanę to".
  
  
  "Bardzo dobrze" - zgodził się policjant.
  
  
  Urszula tylko że zniknęła i zamknęła za sobą drzwi, gdy Richter ponownie zaczął działać.
  
  
  Policjanci wciąż trzymali go za ręce. Ten, kto jeszcze nie powiedział, zabrał mnie radio, ku mojemu wielkiemu niestety, i położył go na stole przed nami. Teraz wdał się w marynarkę za parą kajdanek, ale Richter nagle i dość brutalnie wyrwał się z rąk innego югослава i uderzył go łokciem w twarz. Policjant cofnął i ciężko upadł na podłogę, podczas gdy Richter pchnął innego we mnie. Mężczyzna wpadł na mnie i musiałem go złapać, aby nie upadł na podłogę.
  
  
  Richter uderzył pierwszego oficera i wyciągnął broń. Dotarłem do Wilhelminy, podczas gdy człowiek, który mnie uderzył, próbował odzyskać równowagę. Następnie pojawił się Richter z курносым pistolet, odwrócił się i strzelił do mnie. Zanurkowałem w stronę stołu, i on nie trafił.
  
  
  Policjant, który spadł na mnie, teraz sięgnął po broń. Richter strzelił do niego i uderzył go prosto w pierś. Człowiek podniósł się z nóg i odbił się z powrotem od nagłego uderzenia. W jego oczach odbijała zdziwienie nagłej śmierci, kiedy uderzył w ścianę, a następnie zsunął się na podłogę.
  
  
  Richter szybko obszedł stół, po drodze chwytając radio, i pobiegł do okna. Szybko strzelił z kryjówki i uderzył go w ramię. On odwrócił się i strzelił. Następnie zobaczył, że inny policjant zaczął celować w niego. Strzelił jeszcze raz, uderzając to w brzuch, i policjant ciężko upadł na stół. Następnie Richter odwrócił się i skoczył przez okno, rozbijając szybę gradem odłamków. Strzeliłem w niego jeszcze raz, kiedy zniknął, ale nie trafił w niego.
  
  
  W tym momencie do drzwi weszła Urszula.
  
  
  "On oderwał się od nas" - powiedziałem. "Chodź." Ja wyskoczył za drzwi obok ciekawskich gapiów i udał się na stację do wejściowych drzwi. Ursula była tuż za mną.
  
  
  Kiedy dotarł do końca budynku, zobaczyłem, że Richtera już nie ma. Zobaczyłem czarny samochód, szybko удалявшуюся od tego miejsca, kwartału dalej na ulicy, ale nie było możliwości, aby dowiedzieć się, czy to był Richter.
  
  
  "Następnym razem, gdy zobaczę pana Richtera, - ponuro powiedziała Urszula - zamierzam puścić mu kulę w głowę i zadawać pytania na później".
  
  
  W tym momencie jedyne o czym mogłem myśleć, to radio, które Richter chwycił, gdy uciekł. Przez chwilę miałem monitor, ale teraz znowu był dla mnie stracony. Może na zawsze.
  
  
  Potem przypomniałem sobie Ewę.
  
  
  
  
  Dziewiąty rozdział.
  
  
  
  "Szukamy jednego i tego samego człowieka" - powiedział Ursula.
  
  
  Ona pytająco spojrzała na mnie, gdy spieszyłem się plecami do wejścia na stację. "Co masz na myśli, Nick?"
  
  
  "Teraz nie jest tak dużo czasu na wyjaśnienia. Richter zamieszany w dużej kradzieży, i ukradł coś bardzo cennego dla mojego rządu, aby sprzedać to komunistów. Dlatego był w orient expressie".
  
  
  Mogłem słyszeć dźwięki syren policji, kiedy ścigał się przez stację. Wokół pokoju, gdzie policja próbowała zatrzymać Richtera, zebrał się tłum. Na zewnątrz orient express przygotowywał się do wyjazdu.
  
  
  "Mam zamiar zostawić cię tutaj, Urszula. Nie mów policji nic o moim związku, jeśli mógł tego uniknąć. Zarejestruj się w hotelu Majestic pod adresem Obilicev Venac 28, i spotkamy się tam później. Tymczasem sprawdź hotele i spróbuj znaleźć Richtera. Jeśli możesz go znaleźć, nie należy brać go, poczekaj na mnie ".
  
  
  "Kiedy cię znów zobaczę?" zapytała. "Dokąd idziesz, Nick?"
  
  
  "W pociągu jest ktoś, kto może nam powiedzieć, gdzie znaleźć Richtera" - powiedziałem. "Tak więc, wracam na pokład. Mam nadzieję wrócić do was dzisiaj lub jutro".
  
  
  Ona uśmiechnęła się. "Cieszę się, że nasza praca na jakiś czas pozwoli nam trzymać się razem", - powiedziała ona. "Powodzenia, dopóki cię nie zobaczę".
  
  
  "To samo z tobą" - powiedziałem.
  
  
  Dotarłem do platformy, gdy pociąg ruszył, i wskoczył na pokład. Piękna blondynka Urszula pomachała ręką, stojąc w drzwiach, a następnie odwróciła się, aby powitać югославских policjantów w mundurach.
  
  
  W ciągu kilku sekund pociąg opuścił stację i wymknął się z powrotem w югославскую wioski. Będąc w Belgradzie, pociąg udał się do wagonu restauracyjnego, który teraz był ostatni wagon w pociągu, za śpiących. To sprawiło, że jeszcze jedno miejsce, gdzie musiałbym szukać Ewę Schmidt i właśnie tam ją znalazłem. Właśnie zamówiłam śniadanie, kiedy podszedłem do jej stolika.
  
  
  "Muszę puścić cię kulę prosto tutaj" - powiedziałem. "Ale dam ci ostatnią szansę. Wstań i idź w swoją coupe. Będę tuż za tobą. I tym razem żadnych sztuczek. Ty spróbuj coś takiego ubiegłego razy, i zabiję cię bez dalsza dyskusja ".
  
  
  Ona wahała się chwilę. Następnie wstała i poszła do ołtarza wagonu restauracyjnego. Rzuciłem
  
  
  kilka banknotów na stół do kelnera i poszła za nią. Wkrótce staliśmy przed drzwiami jej coupe w Voiture 5.
  
  
  "Do wewnątrz" - rozkazał ja.
  
  
  Ona отперла drzwi. Weszliśmy, i zamknąłem drzwi za nami. "Teraz, co chciałbyś wiedzieć?" - śrący-zapytała.
  
  
  "Jak znaleźć twojego kochanka".
  
  
  Ona sztywno uśmiechnęła się i przesunęła dłonią po ciemnych włosach. "Teraz to może być bardzo trudne. Hans bardzo szybko zakończy swoją sprzedaż, a wtedy on będzie bardzo bogatym człowiekiem. Znowu zmieni swoją osobowość i będzie się uchylać od głupców, którzy go prześladują. Śmiała się. "I możemy podziękować rząd za to wszystko".
  
  
  Nie lubił, kiedy się ze mnie śmiali i nazywali mnie głupcem. "Masz sposób, aby spróbować szczęścia" - powiedziałem jej. "Gdzie Richter zatrzymał się w Belgradzie?"
  
  
  Ewa uśmiechnęła się. Zaczęła się rozbierać, gdy będę z nią rozmawiał. Nie wiedziałam, czego się spodziewała, ale wkrótce ona pozostała bez majtek i biustonosza. Miała dojrzałe pełna figura.
  
  
  "Jeśli dam ci te informacje, przyjmę wyzwanie, związane z twoją pracą" - powiedziała mi.
  
  
  Ona spojrzała uważnie na mnie, zdejmując stanik i odsłaniając piersi.
  
  
  "Można również być miły i mi powiedzieć, gdzie znajduje się siedziba firmy Topcon" - powiedziałem jej, obserwując, jak ona ściąga czarne koronkowe majtki z białych bioder. Próbowała odciągnąć mnie seks, jak i wiele innych kobiet.
  
  
  "Może uda nam się pójść na jakiś kompromis", - again ona na mnie, stojąc całkowicie nago. Podeszła do mnie i dotknęła mnie swoją piersią.
  
  
  "Jaki kompromis?" Spytałem.
  
  
  Ona lekko przytuliła się do mnie. "Zgodzi się na mniej, niż wszystkie informacje, które chcesz, i zamiast tego zrobię ci mały prezent". Ona powoli przeprowadziła z języczkiem.
  
  
  "Ja nadal mogę odebrać prezent" - przypomniała jej, czując, jak jej biodra poruszają się do mnie.
  
  
  "Tak. Ale to byłoby nie to samo, prawda? To nie to samo".
  
  
  Pozwoliłem rejony jamy ustnej ruszyć. Ona była dobra. Oni z Рихтером stanowiły świetny zespół. Prawdopodobnie użył jej w innych misjach Topcon. "I gdybym był gotowy pójść na kompromis, jakie informacje chcesz mi dać?"
  
  
  Ona ruszał biodrami bardziej agresywnie, i to strasznie przeszkadzało. "Nie mogę powiedzieć, gdzie znajduje się siedziba firmy Topcon, bo nie wiem. Richter nie prowadzi mnie tam. Ale powiem wam, że on jest rejestrowany w hotelu Excelsior w Belgradzie na Prince Milos 5. Powiem ci, bo nie będzie być tam długo, i prawdopodobnie i tak nie mają czasu, aby go znaleźć ".
  
  
  Jej biodra zbliżył się do mnie. Wziąłem je i poczuł, jak miękkie ciało rusza się od mojego dotyku. Chwyciłem ją za podbródek, drugą ręką przyciągnął do siebie, gwałtownie pocałował ją w usta. Stała z zapartym tchem, z wyłupiaste oczy. Następnie w jej oczach pojawił się wyraz zakłopotania i frustracji. Chwilę temu ona kontrolowała sytuację, ona kierowała akcją, ale nagle straciła panowanie nad.
  
  
  Nie puszczał jej podbródek. Chwyciłem go mocno. "Kłamiesz, kochanie" - rzekłem.
  
  
  Zamieszanie było obawą. "Nie ..."
  
  
  "O tak. Widzę to w twoich oczach". Puściłem jej podbródek, ale przycisnął do siebie, a drugą ręką. Następnie wchodzę w marynarkę i wyciągnął wilhelminę, tim. Ja przycisnął lufę do jej lewej piersi i załadował ją w miękkie ciało.
  
  
  "To nie jest tak, jak wcześniej" - powiedział jej. "Tym razem skończyła mi się cierpliwość. A teraz słuchaj uważnie. Mam zamiar dowiedzieć się, gdzie ukrywa się Richter w Belgradzie, nieważne, powiedz mi, czy nie. Naprawdę chcesz umrzeć, aby nieco utrudnić zadanie? dla mnie?"
  
  
  Strach, który pokazywał wcześniej, teraz z powrotem w jej oczy. Mogę powiedzieć, że myślała o tym, co powiedziałem. Spojrzała na pistolet, прижатый do jej piersi, a następnie spojrzała mi w oczy.
  
  
  "Hotel Sawa", - cicho powiedziała.
  
  
  Patrzyłem na jej twarz, i byłem przekonany. Hotel "Sawa" był miejscem, które wybrał bym Richter - małym i ustronnym.
  
  
  "A siedziba firmy Topcon znajduje się w Lozannie, prawda?"
  
  
  Szybko spojrzała na mnie, a następnie w bok. Ja mocniej przycisnął lufę pistoletu do jej piersi. Ona westchnęła.
  
  
  "Tak", - szybko odpowiedziała. "Ale ja, szczerze mówiąc, nie znam adresu".
  
  
  Wziąłem pistolet i położył go do kabury. "Ufam ci" - powiedziałem. "A teraz muszę was opuścić i wysiąść na następnej stacji".
  
  
  Ona nie odeszła ode mnie. "Nie chcesz przyjąć inną część proponowanego mną umowy?"
  
  
  Spędziłem dłonią po biodrze i pocałował ją w usta. Wydawała mi się głodny. Ale mam na głowie było więcej. Odwróciłem się i zdjął jej szalik ze ściany coupe.
  
  
  "Wiem, mi się to podoba - przyznał jestem. "Ale muszę postawić biznes powyżej zabawy, przynajmniej czasami".
  
  
  Podniosłem szalik na jej twarz, a ona spojrzała pytająco na niego. Następnie naciągnąłem go w jej usta i związał z tyłu. Ona nagle zaczęła wić się, bić i wydawać stłumione dźwięki przez szalik. Chwyciłem jej nagie ciało, podniósł, zaniósł do łóżka i rzucił się na nią. Wydawało mi się, że w jej oczach na chwilę pojawiło się выжидательное wyrażenie, ale ja przywiązał ją do łóżka jej własnymi pasami i ubraniem. Po chwili ona spłaszczone na łóżku i spojrzała uważnie na mnie.
  
  
  "Dopóki nie przekroczycie granicę z Bułgarią, nie musisz konduktor lub bagażowy, aby wybić ci drzwi" - powiedziałem jej. "I to tylko za późno. Do tego czasu dojdę do hotelu" Sawa "".
  
  
  W jej oczach zapłonęła nienawiść, a ona wybełkotała coś po niemiecku przez szalik.
  
  
  "Nie martw się, z tego względu, że cię związany" - uśmiechnąłem się do niej. "Spróbuj pomyśleć o mojej alternatywy".
  
  
  Zostawiłem ją wiązana nago na łóżku i zamknął za sobą drzwi coupe. Następnie poszedłem do Voiture 7 i własnego coupe, aby odebrać swój niewielki bagaż. Byłem gotowy wysiąść na następnym przystanku, która nastąpiła wkrótce po gwizdku.
  
  
  Teraz musiałem wrócić do Belgradu, w nadziei, że Richter wyjechał w stylu, "Sawa", mimo, że go ścigała jugosłowiańska policja. Musiałem dowiedzieć się, czy pozostało mu radio.
  
  
  
  
  Dziesiąty rozdział.
  
  
  
  Było około południa, kiedy wróciłem na dworzec centralny w Belgradzie pociągiem drugiej klasy. Wziąłem taksówkę na ulicy Сараевоска do alei Кнеза Mihayla, minął imponujące muzeum Narodowe, zrobił kilka zakrętów, aby upewnić się, że nas nie śledzi, a następnie udał się prosto do hotelu Majestic na ulicy Обиличев Венац. Urszula bardzo się ucieszyła, widząc mnie.
  
  
  "O, Nick!" - powiedziała, obejmując mnie swoimi miękkimi dłońmi za szyję, gdy wszedłem do jej pokoju. "Chodziłam po podłodze. Gdzie ty, do cholery, był".
  
  
  "Musiałem zająć się niektórymi niedokończone sprawy. Chyba nie myślałeś, że zostawię cię samego w tym złego komunistycznej stolicy, prawda?" Uśmiechnąłem.
  
  
  Zamknęła za mną drzwi. Zauważyłem, że jest ona zamieszkała w bardzo eleganckim pokoju w niskiej cenie i co z niej roztacza się piękny widok na ulicę. Ale teraz jej myśli były tylko o Hans Рихтере.
  
  
  "- Czy mogę zadzwonić?" zapytała.
  
  
  Palę papierosa i zaproponował jej jedną, ale ona odmówiła. Teraz patrzył na nią poważnie. Była bardzo zestresowana. "Myślę, że wiem, gdzie ukrywa się Richter" - powiedziałem jej. "Jeśli tylko nie spanikował i nie uciekł z miasta".
  
  
  "To jest gdzieś w pobliżu?"
  
  
  Zrobiłem długą smugę papierosy i zatrzymał go na chwilę. "Tak, to niedaleko stąd".
  
  
  "Gdzie? Hotel?"
  
  
  Studiowałem twarz Urszuli na chwilę, zanim się odezwać. To wydawało się odpowiednim czasem, aby opowiedzieć jej o monitorze. Musiałem albo powiedzieć jej o tym, albo całkowicie wykluczyć ją z powieści, i ostatnia opcja nie wydawało się sprawiedliwe.
  
  
  "Stylu,, tak" - odpowiedziałem.
  
  
  "Który?" Ona przeszła do telefonu na nocnym stoliku. "Zadzwonię na policję, a oni pozostali tam na nas".
  
  
  Pokręciłem przecząco głową. "Nie, Urszula".
  
  
  Spojrzała na mnie z lekkim zdziwieniem w swoich pięknych niebieskich oczach. Następnie położyła słuchawkę. "Dlaczego nie?"
  
  
  "Urszula - zacząłem - ja będę z tobą porozmawiać. Richter ukradł urządzenie elektroniczne u brytyjskiego rządu, urządzenie USA, które jest ważne dla bezpieczeństwa Zachodu. Ma to urządzenie ze sobą. Przynajmniej , był u niego, gdy wychodził z dworca Centralnego przez okno ".
  
  
  Ona na chwilę przypomniałam sobie. "Radio?" zapytała.
  
  
  "Tak, radio. Jestem prawie pewien, że w jego wnętrzu ukryte urządzenia".
  
  
  "Oto dlaczego nosił przy sobie radia w pociągu".
  
  
  Uśmiechnąłem. "To, w co ja wierzę w chwili obecnej. Teraz jugosłowiańska policja byłaby zadowolona jego dokonania ekstradycji do Niemiec Zachodnich, aby stanąć przed sądem za zbrodnie wojenne. Komuniści zawsze zadowoleni, jeśli złapią osoby z Iii rzeszy. Ale myślę, że można zrozumieć, że mogą one inaczej spojrzeć na pytanie o zwrot mi urządzenia elektronicznego ".
  
  
  "Rozumiem Nick", - powiedziała ona.
  
  
  "Starałem się oddzielić Richtera od jego radio na stacji, ale mi się to nie udało" - kontynuował jestem. "Gdybym był tam, moje zadanie było wykonane. Teraz muszę odzyskać to radio".
  
  
  "Ale, Nick, nie mogę aresztować Richtera bez policji" - powiedziała mi. "Przekazanie go pod strażą naszego rządu wymaga dużej biurokracji. Powinna być zaangażowana jest policja".
  
  
  "Rozumiem" - powiedziałem. "Ale pamiętaj, że Niemcy Zachodnie jednego z
  
  
  wolnych krajów, które ucierpią, jeśli urządzenie wpadnie w ręce KGB. W rzeczywistości, myślę, że Richter spodziewa się zawrzeć umowę w sprawie sprzedaży urządzenia z rosyjskim tutaj, w Belgradzie. Być może, oni już to zrobili. W każdym razie, Urszula, proszę dać mi czas na Richtera i jego radio, zanim zwrócimy się do югославам za pomocą w jego aresztowania ".
  
  
  Pomyślała przez chwilę. "Chcę pomóc złapać Richtera".
  
  
  "Tak, możesz iść ze mną" - odpowiedziałem.
  
  
  Ona uśmiechnęła się. "Dobrze, Nick. Poczekam, zanim zadzwonię na policję, ale u nich, oczywiście, mogą być własne pomysły. Wydaje mi się, że widziałam człowieka, obserwującego za tym hotelu. Należy przypuszczać, że nie mogą one całkowicie mi zaufać".
  
  
  "To ma sens" - powiedziałem. "W końcu, że nie jesteś dobry komunista".
  
  
  Uśmiechnęła się do mnie ogółu niemieckiej uśmiechem, a jej niebieskie oczy wybuchły. "Ja nawet nie dobra dziewczynka", - powiedziała ona.
  
  
  "Ja bym się nie zgodził z tym".
  
  
  Ubrana była w szlafrok, wiązane w pasie, bo ona dopiero co wyszła spod prysznica. Rozwiązała szlafrok i pozwoliła mu распахнуться - pod spodem była naga. "Myślę, że lepiej ubrać się", - powiedziała ona.
  
  
  Ja chciwie patrzył na jej zagięcia. "Wierzę."
  
  
  Szlafrok spadł na podłogę. Pozwoliłem swojemu spojrzeniu błądzić po выпирающей biustu, talii i взмаху mlecznych bioder i ud. Przypomniałem sobie Ewę w pociągu, i wiedziałem, że Ewa uruchomiła we mnie coś, co teraz ласкало i лелеяло widok Urszuli.
  
  
  "Z drugiej strony - powiedziała, zbliżając się do nas, aby zmniejszyć odległość między nami, jeśli Richter teraz w tym miejscu, to prawdopodobnie będzie tam jeszcze trochę".
  
  
  "Pewnie - powiedziałem.
  
  
  Zaczęła kąsać moje ucho. I pozwoliłem jej rozpocząć mnie rozbierać.
  
  
  Urszula разжигала we mnie ogień, który obiecał bardzo szybko wymknąć się spod kontroli. Pomogłem jej zdjąć resztę ubrania, a następnie zaprowadził ją do duże podwójne łóżka przez pokój. Śpimy razem, i następne, co pamiętam, to to, że podeszła do mnie w męskiej pozycji.
  
  
  Jej piersi zwisały nad moją piersią pięknymi łukami pionowymi. Ona obniżyła się bliżej do mnie, a koniuszki jej piersi delikatnie ocierały się o moją klatkę piersiową, ucałowawszy moja twarz i szyję swoimi mokrymi ustami.
  
  
  Ona zeszła na moim brzuchu, delikatnie pocałowała mnie, a ogień palił się w mojej pachwinie. Potem ruszyła w dół, pieszcząc pełnymi ciepłymi ustami, aż nie mogłem już tego znieść.
  
  
  "Teraz, idioto?" zapytała.
  
  
  "Teraz" - odpowiedział ochryple ja.
  
  
  I pchnął ją na łóżko i obarczony, z zapartym tchem, niecierpliwie. Mleczne biodra wspiął się i otoczyli mnie, a ja pamiętam, jak czułem się, jak są one wiarygodne zachowujecie się za mnie, gdy jesteśmy zjednoczeni. Pożar zamienił wulkaniczny holokaust. Potem były słodkie zapachy, piękne dźwięki i gorące ciało, kiedy osiągnęliśmy szczyt.
  
  
  Kiedy spojrzałem na ten "Sawa", zrozumiałem, dlaczego Richter go wybrał. W Stanach go najlepiej opisać jako pułapki na pchły - stary zaniedbany budynek, który wyglądał tak, jakby go już dawno powinniśmy nieść w starej dzielnicy miasta. Szyld na zewnątrz była tak обветшала, że można ją było przejść, nawet nie wiedząc, że to hotel. Wyglądało na to miejsce, gdzie przewodnik będzie patrzeć w inną stronę od wątpliwych gości.
  
  
  W hotelu było tylko dwadzieścia pokoi, i w ilości kluczy zawartych w skrzynki pocztowe przy stole, mogłem zobaczyć, że zabrali tylko pół tuzina. Nie zdziwiłem się, gdy marny jugosłowiański pracownik nie poprosił o nasze paszporty, a po prostu zdjął ich pokoje. Uważał, że tylko formalnością przekonać policję.
  
  
  Dopóki urzędnik obchodził stół, aby odebrać moją sztukę bagażu, znów spojrzał na skrzynki pocztowe i zapamiętał te, które wskazywały na zatrudnienie niektórych pokoi. Następnie wspięliśmy się po schodach z urzędnikiem. Kiedy otworzył drzwi i postawił mój bagaż, dałem mu napiwek.
  
  
  Kiedy urzędnik wychodził, drzwi w korytarzu otworzyły się i na korytarz wyszedł Hans Richter. Odepchnąłem Урсулу od drzwi, a sam schował się przed oczami. Chwilę później ukradkiem spojrzał i zobaczył Richtera i dwóch mężczyzn, stojących w korytarzu plecami do mnie. Chcieli opuścić innego mężczyznę, z pokoju, z którego właśnie wyszedł. Inny mężczyzna - Ivan Łubianka.
  
  
  Oczywiście, Richter wysłał tutaj Łubiankę, gdy wychodził z Wschodniego ekspresu na Повке. Teraz, choć Richter, chyba znalazłem innego schronienia z powodu incydentu na stacji, on przyszedł tu z tymi ludźmi, którzy oczywiście byli agentami Topcon, aby omówić z rosyjskim sprzedaż urządzenia obserwacji.
  
  
  Richter nie niósł radio. Może nie ufał KGB. On ze swoimi towarzyszami udał się korytarzem do schodów, aż Łubianka zamykał drzwi.
  
  
  Odwróciłem się do Ursula. "To Richter i jego przyjaciele" - powiedziałem. "Idź za nimi i zobacz, dokąd się udają. Postaraj się nie zginąć. A na razie mam zamiar odwiedzić mojego rosyjskiego przyjaciela w korytarzu. Spotkam się z tobą w" Маджестике "w trzy. Czekaj. po godzinie, i jeśli nie teraz, sam w sobie ".
  
  
  Spojrzała mi w twarz na krótki delikatny chwilę. "Dobrze, Nick".
  
  
  Uśmiechnąłem. "Do zobaczenia."
  
  
  "Tak."
  
  
  Urszula zniknęła korytarzem w ślad za Рихтером i jego ludźmi.
  
  
  Po kilku minutach zapukałem w drzwi Лубянской pokoju. Po krótkiej przerwie zza drzwi rozległ się głos Лубянки. "Tak?"
  
  
  Jestem dość dobrze orientuje się w dialektach i głosach, zwłaszcza po tym, jak miał okazję ich słuchać, więc kaszlnął i ze wszystkich sił starał się brzmieć jak Hans Richter.
  
  
  "Blucher" - powiedziałem.
  
  
  Zamek w drzwiach rzucił, gdy wyciągnąłem "luger". Kiedy drzwi się otworzyły i zobaczyłem, który zaskakiwał osoba Лубянки, nie czekał na zaproszenie, wszedł do sali. Jestem mocno uderzył nogą w drzwi i wpadł do pokoju. Trafiła Лубянке w klatkę piersiową i głowę i powalił go na podłogę.
  
  
  Łubianka zabrał się za bronią, ale ja go zatrzymał. "Nie ruszaj się tutaj".
  
  
  Odwrócił się i zobaczył "luger", majacy mu w głowę. Następnie spojrzał na odległość między nim i Wynośmy się i stwierdziłem, że nie warto ryzykować.
  
  
  "To znowu ty" - z goryczą powiedział.
  
  
  "Obawiam się, że tak, stary. Dobrze, wstań. I trzymaj się z dala od swojej zabawki na stole".
  
  
  Łubianka powoli wstał, krew kapała z jego policzki i usta. Jego warga już opuchnięta. Podszedłem do drzwi i zamknął je, stale obserwując pracownikiem KGB. W jego oczach była duża niechęć do mnie.
  
  
  "A teraz - powiedziałem - jesteśmy z tobą to przyjemność porozmawiać".
  
  
  "Nie mamy o czym mówić", - ponuro odpowiedział.
  
  
  "Myślę, że tak".
  
  
  On osaczony i położył rękę na przecięcie ostrym narzędziem na policzku. "Obawiam się, że nie przyszedł do człowieka".
  
  
  "Może być" - powiedziałem. "Ale jeśli to zrobię, będzie ci bardzo źle". Patrzyłem na jego twarz, kiedy dotarło do mnie skutek tego oświadczenia.
  
  
  "Jeszcze nie zawarli umowę" - powiedział mi. "W związku z tym, u mnie nie ma tego, czego szukasz".
  
  
  Spytałem. "Jeśli ona jeszcze u Richtera, gdzie ją trzyma?"
  
  
  "Richter?"
  
  
  "Przepraszam za niedopatrzenie. Dla ciebie on Horst Blucher".
  
  
  Łubianka na chwilę zamyślił się. "Nie mam pojęcia, gdzie znajduje się urządzenie. On jest bardzo skryty i uniku".
  
  
  "Może on ci nie ufa, Łubianka" - powiedziałem, trochę подколол go.
  
  
  On spojrzał na mnie. "Ja też mu nie ufam".
  
  
  Kącik moich ust ruszył. Zawsze mi dawała niewielką przyjemność zobaczyć dwóch nieprzyjemnych ludzi, którzy próbują przechytrzyć siebie nawzajem. "Cóż, jedno można powiedzieć na pewno, Łubianka. Wiesz, gdzie się z nim skontaktować. I chcę, żebyś mi to powiedział".
  
  
  Łubianka przeniósł się na незастеленную łóżka. Będę obserwował go uważnie i trzymał "Luger" nastawionym na niego. "On nie powiedział mi, gdzie się zatrzymał", - powoli powiedział.
  
  
  "Kłamiesz, Łubianka. I tobie trafi 9-cio milimetrowa kula w łeb". Podszedłem do niego bliżej. "Potrzebuję prawda, i chcę ją teraz. Gdzie mogę znaleźć Richtera?"
  
  
  Oczy Лубянки nagle stały się płaskie, rozpaczliwe. Ku mojemu zdziwieniu, on podniósł się z łóżka, dużą poduszkę i odwrócił się do mnie, kładąc ją przed sobą. Nie miałem pojęcia, co on robi, więc nie ryzykował. Strzeliłem, i "Luger" eksplodował w małym pokoju.
  
  
  Kula зарылась w grubą poduszkę i nie osiągnęła piersi Лубянки. Tymczasem na mnie rzucił Łubianka, wciąż trzymając poduszkę między nami. Ja wycelował i strzelił ponownie w jego głowę, a mój strzał omal nie trafił w cel, kiedy spadł na mnie.
  
  
  Łubianka wpadł mi w rękę z pistoletem i mocno uderzył, ale broń wciąż trzymał. Teraz poduszki nie było, i Łubianka obiema rękami mocno kręcił moją rękę. Uderzyliśmy w ścianę i stracił broń.
  
  
  Następnie obaj соскользнули na podłogę, starając się walczyć. Uderzyłem pięścią w już zakrwawiony osoba Лубянки, i udało mu się odpowiedzieć na cios, zanim oderwać się od mnie. Następnie sięgnął do Webley, który teraz stał obok niego na stole.
  
  
  Chwycił pistolet, zanim zdążyłem dotrzeć do niego, ale nie udało się na czas dotrzeć do spustu, aby strzelać. Kiedy podszedłem do niego, a on gwałtownie się nim uderzył, uderzając mnie w głowę ciężką lufą.
  
  
  Upadłem u okna, do ściany. Następnie Łubianka wstał i ponownie skierował Wynośmy się na mnie, ale znalazłem w sobie siłę, by chwycić jego rękę z pistoletem i pociągnąć go, zanim zdążył wystrzelić. On nie trafił obok mnie i złamał sobie okno.
  
  
  Szkło głośno złamał się i spadło na mnie deszcz, gdy odwrócił się i patrzył, jak ciało Лубянки wylatuje na zewnątrz, na zewnątrz - jego ręce były szeroko rozstawione, gdy próbował za coś chwycić.
  
  
  Podczas upadku Лубянки nastała krótka cisza, a potem usłyszałem krzyk. Ja wychylił się przez rozbite szkło i zobaczył, że uderzył o balkon drugiego piętra. On był przebity pikietami żelaznej balustrady twarzą do góry, z otwartymi oczami, i dwie pikiety występowali przez jego klatki piersiowej i brzucha.
  
  
  Ja skarcił się. Łubianka mi teraz nic nie powie. Przywrócenie wilhelminę, tim, ja szybko opuścił mały pokój i pobiegł korytarzem w momencie, gdy z głównych schodów słychać kroki. Unikam ich, zszedł na dół po tylnej drabinie na ulicę.
  
  
  
  
  Jedenasta rozdział.
  
  
  
  "To jest to miejsce. Tutaj Richter poszedł z dwoma mężczyznami", - powiedziała Ursula.
  
  
  Będzie w ciemne drzwi na wąskiej uliczce, patrząc przez noc na stary budynek naprzeciwko. Urszula bardzo się denerwowałam, ale starałam się nie pokazywać tego.
  
  
  "Jak myślisz, mogli zauważyć, że podążasz za nimi?" Spytałem.
  
  
  "Nie sądzę - powiedziała.
  
  
  Dom po drugiej stronie ulicy stanowił dom mieszkalny. Urszula powiedziała mi, że weszli w ulicy pokoju na drugim piętrze, ale w tym momencie nie było tam światła.
  
  
  "No, chodź tam i zobaczymy" - zaproponował jestem.
  
  
  "Dobrze, Nick". Sięgnęła do torebki za "Webley".
  
  
  "Chcę, żebyś dobrze okrywa mnie tam" - powiedziałem. "To może być pułapka".
  
  
  "Możesz na mnie liczyć, Nick".
  
  
  Kiedy doszliśmy do pokoju, gdzie, jak sądziliśmy, byli Richter i jego ludzie, okazała się pusta. Ja ostrożnie wszedł z pistoletem, ale nikogo tam nie było.
  
  
  "Proszę wejść - powiedziałam Ursula.
  
  
  Dołączyła do mnie, zamknęła drzwi i przypatrzyła. Był to duży pokój z oddzielną łazienką. Farba отслаивалась ze ścian, a sanitarny wyglądała dawnej. W rogu była niezdarna łóżko, pokryty bliznami, drewniany stół i kilka prostych krzeseł z boku.
  
  
  "W pewnym miejscu" - skomentował ja. Schowałem luger z powrotem do kabury. Podszedłem do łóżka. Wydawało się, że ktoś niedawno na niej leżał.
  
  
  "Tu nie ma bagażu lub coś jeszcze - powiedziała Ursula. "Możliwe, że już straciliśmy go".
  
  
  "Spójrzmy wokół" - powiedziałem.
  
  
  Możemy zbadać to miejsce w części. Były dowody na to, że tam był Richter - papierosa jednej z jego ulubionych papierosów; butelka wina, prawie pusta; i w koszu, jego rzucony bilecie na pociąg, nie znalazłem nic, co wskazywało by na to, że wróci do tego pokoju. W rzeczywistości, wszystkie dowody wskazywały na to, że zostawił to na zawsze.
  
  
  "Co mamy teraz robić?" - spytała Urszula.
  
  
  "Nie wiem", - powiedział jej. Wróciłem do łazienki i powoli rozejrzał się. Wydawało mi się, że w pokoju było jakieś miejsce, którego nie zauważyliśmy. Znów spojrzał w pustą apteczkę.
  
  
  Potem poszedłem do łazienki. Szczyt był na nim. Podniosłem pokrywę i zajrzał do miski.
  
  
  Tam zobaczyłem kawałek mokrej zmięty papier, unoszące się w czystej wodzie.
  
  
  Ja выудил to i spojrzał na niego. To był tylko kawałek papieru z większego kawałka, który, oczywiście, była rozdarta i pochowany w zapomnienie, ale na nim było kilka odręcznych listów.
  
  
  "Mam coś, co jest" - powiedziałem.
  
  
  Urszula podeszła i spojrzała przez moje ramię. "Co to jest?"
  
  
  "Wygląda na to, Richter próbował pozbyć się tego w toalecie. Można rozebrać, co to za litera?"
  
  
  Spojrzała na to. "To pismo Richtera", - powiedziała ona. Ona скривилась, lekko obracając kartkę. Wygląda na to, że to jest napisane na сербохорватском, Nick. Być może, początek słowa "narodowy". I jeszcze jedna litera, początek drugiego słowa ".
  
  
  I zmrużył oczy na niego: "Narodowy. Ale co drugie słowo?"
  
  
  "M - U - Z - muzeum, muzeum Narodowe".
  
  
  Szybko spojrzał na nią. "Muzeum. Czy jest w nim garderoba?"
  
  
  "Tak myślę", - powiedziała ona.
  
  
  "U Richtera nie byłoby powodów do korzystania muzeum na spotkanie" - powiedziałem. "Wiemy, że on już się spotkał z Лубянкой w hotelu" Sawa "i, być może, tutaj".
  
  
  "To prawda" - powiedziała Ursula, ale nie szła za mną.
  
  
  "Cóż, powiedzmy, że chcesz oddać to radio gdzieś na przechowywanie na kilka dni. Nie można skorzystać z przechowalni bagażu na dworcu Centralnym lub na lotnisku, bo policja tam czuwa nad tobą. Ale dlaczego nie skorzystać z przechowalni w miejscu publicznym, jak muzeum? "
  
  
  "Ale rzeczy tam pozostały tylko na czas
  
  
  
  "Podczas gdy zwiedzający w muzeum" - przypomniała mi się Urszula.
  
  
  Pomyślałem o tym przez chwilę. "Oni utrzymywali rzecz kilka dni, oczekując, że jej właściciel wróci. Ale, powiedzmy, Richter nie chciał polegać na taką możliwość. Może zostawił radio w muzeum, a następnie zadzwonił do nich później, po południu, aby mówią, że zapomniał go zabrać, gdy odchodził. On obiecał uzyskać radio w ciągu dwudziestu czterech do czterdziestu ośmiu godzin. Wtedy go zapewnili, że oni wykazać szczególną ostrożność, aby utrzymać go dla niego ".
  
  
  "To dobra teoria, Nick. Warto ją sprawdzić".
  
  
  "Od rana będziemy w muzeum" - powiedziałem. "Jeśli dziś wieczorem Richter dowiaduje się o Лубянке, to prawdopodobnie zdecyduje się opuścić Belgrad, ale nie bez tego radia. Gdyby on sam ukrył go w muzeum, chcielibyśmy go tam pobili. To może być nasza ostatnia szansa na kontakt z nim."
  
  
  "A na razie - powiedziała - musisz trochę odpocząć. A u mnie w" Маджестике "jest szczególnie komfortowy pokój".
  
  
  "Dobra oferta" - powiedziałem.
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Byliśmy w muzeum Narodowym, kiedy to otwarto następnego dnia rano. Był słoneczny wiosenny dzień w Belgradzie. Na wysokich drzewach w parku Каламегдан rosły jasno-zielone pąki. Łodzie wodolotem pływał na spokojnych wodach Dunaju, i ruchliwe wydawało się w jakiś mniej nerwowe. Ale sam muzeum w poranek wydawał się monolitem i szarym; to było żywe przypomnienie o tym, że jesteśmy z ursulą. przyszli tu dla zabawy.
  
  
  Wewnątrz były wysokie sufity i sterylne szklane gabloty, bardzo контрастировавшие z słoneczny poranek po drugiej stronie jego grubych ścian. Szybko znaleźliśmy szatni. Dyżurny jugol jeszcze nie spał.
  
  
  "Dzień dobry", - przywitał go. "Nasz przyjaciel zostawił tutaj przenośne radio i zapomniał zabrać go z sobą. On nas wysłał go zabrać". Rozmawiałem z najlepszym niemieckim akcentem.
  
  
  On podrapał się po głowie. "Radio? Co to jest?"
  
  
  Postanowiłem spróbować z nim porozmawiać po serbsko-chorwacku. "Radio. To, że nosi na ramię".
  
  
  "Ach," powiedział. Przeszedł w kąt w małym pokoju, a ja z zapartym tchem, sięgnął do półki. Wyciągnął radio Richtera. "Mam jeden, pozostawiony tu przez człowieka o imieniu Blucher, szwajcar".
  
  
  "Tak" - powiedziałem, patrząc na ursula. naprawdę? "I to wszystko. Horst Blucher - imię i nazwisko".
  
  
  Spojrzał na nadzór. "Tak. Masz dokumenty, panie Blucher? Wydaje się, że nie pamiętam twoją twarz".
  
  
  Ja rozwijał swoją niecierpliwość. Ja już postanowiłem zabrać radioodtwarzacz siłą, jeśli będzie trzeba. "Nie Horst Blucher", - powiedział celowo. "My, jego przyjaciele, którzy przyszli wymagać dla niego radio".
  
  
  "A. pan na to, panie Blucher miał przyjechać sam, rozumiesz. Jest to zasada".
  
  
  "Tak, oczywiście" - powiedziałem. "Ale pan Blucher jest chory i nie może przyjść za radio. Mamy nadzieję, że zrozumiecie. Wyświadczysz mu przysługę, jeśli dacie nam radia, aby przekazać mu".
  
  
  On podejrzliwie spojrzał na mnie, a następnie na ursula. naprawdę? "On dał ci dowód?"
  
  
  Teraz Urszula odegrała rolę. "O, moja droga! Wspomniał, że musimy wziąć formularz bezpośrednio przed wyjazdem. Ale zapomniał oddać go do nas. On jest bardzo chory". Następnie włączyła zaklęcie. "Mam nadzieję, że nie będzie technicznie wyjaśnić błąd. Pan Blucher tak chciałem posłuchać pięknej югославскую muzyki, dopóki on tu jest".
  
  
  "Ach", - powiedział mężczyzna, patrząc w jej zimne, niebieskie oczy. "Cóż, mogę to zrozumieć. Oto, możesz wziąć radio. U mnie i tak nie ma możliwości, aby przechowywać go tutaj".
  
  
  "Bardzo dziękuję" - powiedziałem mu.
  
  
  Zignorował mnie i przekazał radio Ursula. "Powiedz swojemu przyjacielowi, aby szybko wyzdrowiał, aby mógł cieszyć się pobytem w Belgradzie".
  
  
  "Dziękuję" - powiedziała Urszula.
  
  
  Wzięła radio, i wyszliśmy z szatni. Ale, wychodząc z budynku, okazało się, że moja wygrana była krótkiej. Dwaj mężczyźni wyszli z wnęki w korytarzu, i nikogo wokół nie było. Obaj mieli pistolety. Były to dwie osoby z Topcon, których widzieliśmy wcześniej z Рихтером, ludzie, za którymi szła Urszula.
  
  
  "Przestań, proszę" - rzekł wysoki.
  
  
  Ja cicho jęknął. Jeszcze kilka minut i monitor byłby moim. Czy przeklęci są ci ludzie! To był drugi raz, kiedy jestem właścicielem tylko po to, żeby mnie zabrali go. Ursula nie była tak zła, jak ja. Straciła wszelką łączność z Рихтером, pomimo przywracanie radio, i teraz ci ludzie odbudowali ten kontakt. Zastanawiałem się, czy dożyje ona do tego, aby skorzystać z takiego obrotu wydarzeń.
  
  
  Mały mężczyzna, kwadratowy ze złamanym nosem, machnął pistoletem w radiu. "Połóż radio na podłodze między nami razem z twoją torebką... -
  
  
  spojrzał na mnie i twoją bronią.
  
  
  "Więc odsuń się od nich" - rzekł wysoki mężczyzna.
  
  
  Urszula spojrzała na mnie, a ja zgodnie z skinął głową. Kiedy do nas zostały skierowane dwa pistolety, kłócić się nie było dokąd. Wyszła do przodu i postawiła radio i torebkę z "Wynośmy się na podłogę. Powoli wyciągnął "luger" z kurtki, patrząc na każdą okazję używać wobec nich, ale teraz oba pistoletu koncentrowały się na mojej piersi. Ja obstawiam "Luger" na podłodze obok radia i torebką. U mnie jeszcze był Hugo w rękawie, ale wydawało się, że u mnie będzie mało możliwości go używać.
  
  
  "Bardzo dobrze" - powiedział wysoki agent Topcon. Miał ciemne włosy i bardzo szczupły, a jego twarz. Zrobił znak innego mężczyzny, który podszedł, otworzył torebkę Urszuli i wyciągnął Webley. Włożył to i wilhelminę, tim w kieszeni marynarki. Następnie wziął radio.
  
  
  "A teraz chodź z nami" - powiedział wysoki mężczyzna.
  
  
  Urszula ponownie spojrzała na mnie. "Lepiej zrobić to, co mówi mężczyzna" - powiedziałem jej.
  
  
  Nas niepostrzeżenie wyciągnął z budynku i zamknęli w szary sedan "Fiata". Nam z ursulą. powiedzieli wsiąść do samochodu z tyłu. Wysoki mężczyzna usiadł za kierownicą, a ten, kto ma złamany nos, usiadł obok niego, z pistoletem skierowanym w moją klatkę piersiową.
  
  
  "Teraz jedziemy na mały spacer", - z wielką satysfakcją powiedział mi ktoś, kto miał broń.
  
  
  Maszyna weszła w poranny ruch samochodów. Zobaczyłem, że obie tylne drzwi są zamknięte na specjalne zamki. Wydawało się, że nie ma możliwości, aby pokonać człowieka z pistoletem. Richter, najwyraźniej postanowił, że najlepiej pozbyć się nas, aby kontynuować negocjacje bez zakłóceń. Zaczynałem rozumieć, jak on przez tyle lat wymknąłem się od wszystkich rodzajów policjantów i agentów rządowych: on był mądry, skuteczny i całkowicie wolny od sumienia.
  
  
  Wyjechaliśmy z Belgradu. Jechaliśmy przez Бранкова Призренскому aleję, dopóki nie dotarli do rzeki, a następnie Kara Дордева wyjechali z miasta na południe. Wkrótce znaleźliśmy się w otwartym terenie górzystym.
  
  
  "Dokąd nas zabieracie?" - w końcu zapytałem.
  
  
  "Przekonasz się bardzo szybko" - powiedział złamany nos, ostro uśmiechając się do mnie. Jego akcent był niemiecki, a wysokiej człowieka - francuskim. To był dość kosmopolityczny strój, ten Topcon.
  
  
  Jego założenie było słuszne. Jeszcze przez piętnaście minut, trasą wokół kilka dróżek, dochodzimy do уединенному podmiejskiego domu. Kierowca zatrzymał się przed nim i kazał nam wyjść.
  
  
  Jesteśmy z ursulą. wyszli z fiata. Nie miałem pojęcia, gdzie byliśmy; wiedziałem tylko, że byliśmy na południe od miasta. Było logiczne, że Richter wyjedzie z Belgradu, ponieważ policja прочесывала miasto w poszukiwaniu niego. Do tej pory nie mógł poruszać się środkami transportu publicznego. Ciekawe, czy wiedział jeszcze o Лубянке.
  
  
  "W dom" - rzekł wysoki mężczyzna, wymachując rewolwerem. Oba pistoletu znowu były skierowane na nas. Wykonywałem rozkazy.
  
  
  Wewnątrz dom wyglądał nawet mniej, niż wydawało się na zewnątrz. Ale to było wszystko, co trzeba Рихтеру. Chwilę po tym, jak wysoki strzelec zawołał go z kuchni do pokoju wszedł Richter.
  
  
  "No cóż - powiedział, widząc nas, - miła niespodzianka". On sięgnął po krótkofalówkę, którą wysoki mężczyzna postawił na stole. "Prawie otrzymałeś to, prawda?"
  
  
  "Do tej pory były o krok przed nami" - powiedziałem. "Ale twoje szczęście nie może trwać wiecznie, Richter".
  
  
  Widziałem, jak najemnicy spojrzeli na mnie, gdy użyłem jego prawdziwe imię. Podobno był znany im tylko jak Blucher. Richter uśmiechnął się, a następnie podszedł i uderzył mnie w twarz.
  
  
  Ciężko upadł na podłogę. Urszula westchnęła i pochyliła się nade mną. Z ust płynęła strużka krwi. Leżałem, patrząc na Richtera i nienawidził go. Ta nienawiść zmusiła mnie, aby spróbować trochę mocniej, gdybym miał okazję wystąpić przeciwko niemu.
  
  
  Urszula spojrzała na Richtera. "Nazistowski rzeźnik!" - прошипела ona.
  
  
  Osoba Richtera wybuchło od gniewu. On mocno uderzył ją w twarz, a ona spadła obok mnie.
  
  
  Richter odwrócił się do osób, które nas doprowadziły. "Skuć ich tam i tam". Wskazał na podziału partycji, w której do otworu drzwiowego w kuchni dobudowano serię cienkich żelaznych prętów, i na stary żelazny radiator na bocznej ścianie. "Tak więc, są one podzielone".
  
  
  Mężczyzna ze złamanym nosem przykuł oba nadgarstki Urszuli do kaloryfera, a wysoki mężczyzna przykuł mnie łańcuchem do zewnętrznej stelażu ścianki działowe. Moje ręce były za plecami, na każdym nadgarstku były kajdanki i łącząca łańcuch wokół poprzeczki. Musiałem wstać, a Urszula - usiąść na podłodze, opierając się plecami do kaloryfera.
  
  
  "Dobrze, przynieś bombę" - rozkazał Richter wysoki z bronią. .
  
  
  Wysoki mężczyzna zniknął w małej sypialni i po chwili wrócił z domowej roboty bombę. Do niego był dołączony tyle dynamitu, aby wysadzić dwa domy o wielkości od tego, w którym znajdowaliśmy się. Richter spojrzał na mnie z uśmiechem, wziął bombę z rąk wysokiego człowieka i umieścić urządzenie na stół na środku sali. pokój, mniej więcej w połowie drogi między mną i Ursulą..
  
  
  "Andre bardzo dobrze orientuje się w tych sprawach" - powiedział Richter, ustawienie godziny, które były wężyk hak do bomby. "Kula, oczywiście, był ostrożny, ale jest znacznie mocniejszy. Jest mało prawdopodobne, że władze będą w stanie rozpoznać swoje ciała po wybuchu i pożaru. Mam nadzieję, że ten przykład będzie przestrogą dla wszystkich, którzy mogą iść za tobą ".
  
  
  "Myślę, że to zmusi ich do myślenia" - powiedziałem. Uważnie spojrzał na bombę, która została zainstalowana i tyka. Richter miał rację. Gdyby wybuchło, aby badanie zostało by niewiele.
  
  
  "My nigdy nie poddamy się, dopóki nie dostać się pod opiekę ludzi, którego imię jest pan oskarżony" - powiedziała Urszula napiętym głosem.
  
  
  Richter spojrzał na nią. "Ja опорочил?" - śrący-powiedział. "Szkoda, że cię nie było w pobliżu, kiedy to się dzieje, ewo. Trzecia Rzesza to nie jest zależny ode mnie jednego w osiągnięciu swoich celów. Wszyscy wtedy byli nazistami. Gdy zawiedliśmy, kilka słabych przesadzają, a reszta nagle stały się антифашистами.
  
  
  "Ty nazistowski pies", - прошипела Urszula.
  
  
  "Teraz modne przyjaźnić się z byłymi wrogami, biegać z socjalistami i zdradzić stare ideały", - powoli kontynuował.
  
  
  "A naziści w końcu pracują z komunistami", - przypomniał mu.
  
  
  On uważnie spojrzał na mnie. "To jest biznes, czysty i prosty. To jest to, co musi zrobić człowiek, gdy się na niego jak na psa, polują ci, którzy go zaatakował".
  
  
  "Morderstwo nas nie zbawi cię, panie Richter!" - głośno powiedziała Ursula. "Ciebie zatrzymać, i zapłacisz za to, co zrobili".
  
  
  On uśmiechnął się gorzko. "Teraz masz mniej niż dwadzieścia minut, aby się o tym przekonać". Nie czekając na odpowiedź, odwrócił się do swoich приспешникам. "Wyłącz Lamborghini. Pojedziemy na Fiata do stacji Dragoman Pass w Crveni Krst. Tam powinno być bezpiecznie wsiąść do pociągu".
  
  
  "Tak, panie Blucher - powiedział wysoki mężczyzna. Dwaj odwrócili się i wyszli na ulicę.
  
  
  Kiedy napastnicy wsiedli do samochodu na zewnątrz, Richter ponownie odwrócił się do mnie. "Jesteś chwilowo przerwano moją ofertę z rosjanami. Ale tylko tymczasowo. Za to teraz zapłacić swoim życiem".
  
  
  To znaczy, że wiedział o Лубянке.
  
  
  "Kiedy odejdę stąd, u mnie będzie nie tylko czas, który chcę w Sofii, aby wznowić negocjacje w sprawie sprzedaży satelitarnej monitora, ale ja zdejmę z siebie nadzoru rządu w Bonn na jakiś czas. Rozumiesz, wszystko działa jak zwykle, bardzo dobre dla mnie ". Podszedł do drzwi. Na zewnątrz odpalony silnik Fiat. "Auf wiedersehen. Czy może powinienem po prostu się pożegnać?"
  
  
  Odwrócił się i odszedł. Po chwili "Fiata" odjechał, i dźwięk stopniowo cichł, w miarę jak wracali na drogę główną.
  
  
  Jesteśmy z ursulą. jednocześnie spojrzeli na тикающую bombę, a następnie na siebie. Urszula żucia dolną wargę i pokręciła głową. "Muszę zabić Richtera, jak tylko dowiedziała się go".
  
  
  "Uspokój się" - powiedziałem. "Mamy mniej niż piętnaście minut. To nie pozostawia wiele czasu na głębokich refleksji".
  
  
  "Nie mogę się ruszyć" - powiedziała Urszula, puka kajdankami do kaloryfera.
  
  
  "Odpręż się", - powiedział spokojnie ja jej. "Twój niepokój może być zaraźliwy, i muszę coś wymyślić".
  
  
  Przeklęte tykanie bomby na stole wyglądało na to, jak nasze serca będzie ostatni raz. Ja rozłączył się i odwrócił się, aby spojrzeć na kratkę za mną. Noszę ten, do którego został dołączony, a ona leży, a następnie odskoczyła do tyłu. Ja zmarszczył brwi i potarł łańcuch kajdanek o poprzeczkę. Wydał miękki dźwięk, nie jest tak ostry, piszczy, jak metal. W końcu, pręty były z metalu, a z drewna, pomalowanego na czarno żelazo. Potem przypomniałem sobie Hugo. Nie znaleźli Hugo, mój sztylet.
  
  
  Nadzieja gotuje się w mojej piersi i sprawiła, że moje jelita ściskać się jeszcze bardziej. Ruszyłem prawą ręką, ale nic się nie stało. Byłem mocno utrudniony w swoich ruchach. Odwróciłem się twarzą do Ursula i odchylił się od cienkiej drewnianej belki.
  
  
  "Co ty robisz, Nick?"
  
  
  "Staram się ratować nasze życie" - krótko powiedziałem. Nie miałem czasu na pogaduszki.
  
  
  Znów kiwnąłem ręką, i Hugo zsunął mi się na dłoni. Włożyłem nóż tak, aby moja rękojeść była silna. Gwałtownie obracając nadgarstek, udało mi się nałożyć ostra krawędź ostrza Hugo na drewnianą poprzeczkę bezpośrednio pod ramionami. Ja rozciąłem pręty i poczuł, jak ostrze noża utknął w drzewo. Drewno było twarde, ale nóż
  
  
  był więziony na cienkiej krawędzi do cięcia. Zrobiłem małe surowe ruchu ostrzem i poczuł, jak od niego odpada para odpryski.
  
  
  Spojrzałem na ursula. naprawdę? "Staram się rozpracować ten przeklęty kamień", - wyjaśniłem. Nie widziałem tarczy na bombie. "Ile tam czasu?"
  
  
  "Nieco ponad dziesięć minut" - powiedziała Urszula, wyprostowany, aby zobaczyć dial.
  
  
  "Panie," - powiedziałem zły, że minęło tak dużo czasu.
  
  
  Będę ciął. Nie chciałem przeciąć całą listwę. Chciałem go osłabić. Na podłodze było dużo odprysków. Przestałem włamania i mocno szarpnął sztangę. Rozległ się lekki trzask, ale drzewo nie zepsuło. Kajdanki teraz wdarły się głęboko w moje nadgarstki. Wyciąłem jeszcze trochę, aż w końcu poczuł głęboką szczelinę w drzewie. Ja zebrał siły, aby przetrwać nacisk na nadgarstki i spojrzał na ursula.naprawdę?
  
  
  "Czas" - powiedziałem.
  
  
  "Sześć minut".
  
  
  Ja wrobił pod siebie nogi i pociągnął z całych sił. Rozległ się głośny trzask, gdy drewniana belka jest podzielona. Walnąłem głową o podłogę i o mało nie uderzył o stół, na którym leżała bomba.
  
  
  Moje ręce wciąż byli związani z tyłu, ale ja z trudem podniosła się na nogi. Czułem krew na swoich nadgarstkach. Wstałem od stołu, aby spojrzeć na bombę. Gdybym wiedział Richtera, a ja myślałem, że zaczynam, to on zbudował bombę tak, aby każde jej wstrząs, na przykład, podnoszenie jej, doprowadziło by do akcji przed czasem. Pochyliłem się, żeby to sprawdzić okablowanie, i przekonał się, że miał rację. Musiałem albo rozbroić bombę, nie przesuwając ją, albo jakoś uwolnić Урсулу od chłodnicy.
  
  
  Bomba miała wybuchnąć, gdy wskazówka minutowa pokazała pół godziny, a miał tylko cztery minuty. Miałem mało czasu.
  
  
  "Musimy pozbyć się tej sztuki" - powiedziałem, zwracając się do Ursula. "Nie mogę przenieść bombę".
  
  
  "Ale jak mogę się uwolnić?" - spytała, starając się ukryć panikę w głosie.
  
  
  Ja pochylił się i obejrzał, jak była przykuta do metalu. Był tylko jeden sposób, aby ją uwolnić - otworzyć zamek kajdanek. Ale do tej operacji potrzeba kilku minut, nawet gdybym trzymał ręce przed sobą. Schowałem Hugo w tylnej kieszeni spodni; Mi to nie zajęło. Następnie uważnie obejrzał chłodnica.
  
  
  Rura z piwnicy, łącząca chłodnica, wszystkie rdzewieć. Wyglądało to tak, jakby radiator nie był używany przez wiele lat. Ponadto, blaszki mocujące radiator do drewnianej podłodze, wyglądały na stare i osłabione.
  
  
  Ja cofnął się i obejrzał scenę z niewielkiej odległości. Radiator został umieszczony około 30 cm od ściany. Było tam wystarczająco dużo miejsca dla tego, co sobie zamierzyłem. Nie znajduje się bezpośrednio przed akumulatorem i spojrzał na ursula.naprawdę?
  
  
  "Weź się w garść" - powiedziałem. "Mam zamiar dać tej rzeczy silny cios".
  
  
  "Dobrze, Nick - powiedziała.
  
  
  Spojrzałem na zegar. Pozostawało dwie minuty. Podnosząc nogę i zginanie kolana, ja brutalnie uderzył prawą nogą w akumulatorze.
  
  
  Gdy założyłem, rozległ się trzask drewna i metalu, i Урсулу odrzuciła z powrotem do chłodnicy. Słyszałem, jak ona wydała ostry gardłowej dźwięk. Kiedy spojrzałem w dół, aby zobaczyć wyniki, znalazłem na podłodze mnóstwo rdzy. Chłodnica całkowicie oderwał się od rury i oparł się o ścianę. Płytki, które trzymały go na podłodze, były oderwane, ale do nich jeszcze pozostało próchno. Jedna z płytek wciąż przyczepił do drewnianej podłodze, w kotwice, więc znów wyrzucił ją i całkowicie uwolnił.
  
  
  Urszula była w siniakach i pokryła się rdzą.
  
  
  "Obawiam się, będziesz musiał nieść swój koniec tej rzeczy" - powiedziałem jej. "Wstawaj. Szybko".
  
  
  Ona z trudem podniosła się na nogi, podnosząc za sobą jeden koniec chłodnicy. To było dla niej trudne, ale adrenalina u niej tech. I ruszył w bok, chwycił za drugi koniec rękami w kajdankach i podniósł chłodnica do poziomu bioder. Spojrzałem na zegar na bombie. Pozostało mniej niż minutę.
  
  
  Powiedziałem. - "Uciekaj!" "Za drzwi!"
  
  
  Urszula wyskoczyła z otwartego otworu drzwiowego, wciąż trzymając za duży kawałek metalu w kształcie harmonijki. Podążyłem za nią, idąc prawie tyłem.
  
  
  "Idź się bardzo szybko" - powiedziałem. "Nie uciekaj. Musimy przejść przez nie mniej niż pięćdziesiąt jardów. Do tej dziury w ziemi".
  
  
  Ona повиновалась rozkazów, кряхтя i вспотев. To było cholernie niewygodne. Pewnego dnia Ursula padła na kolana, a ja o mało nie stracił koniec chłodnicy. "Wstań" - powiedziałem spokojnym głosem.
  
  
  Ona zrobiła. Zegarek w mojej głowie mówią mi, że u nas tylko około piętnastu sekund. Szybko ruszyli do płytkiej kotlinie w polu przylegającym do domu, natknął się na nią. Jak tylko spadły na ziemię, rozległ się ogłuszający wybuch.
  
  
  rozrywając spokojny dzień za nami.
  
  
  Fale uderzeniowe uszkodziły moje uszy i włosy sypały nam z twarzy. Następnie na nas zstąpił plątanina brudu i śmieci. Wokół nas sypały się wielkie ciężkie kłody. Po chwili wszystko się skończyło, i spojrzeliśmy w stronę domu. Wielka chmura dymu клубилось do nieba, i to niewiele, co jest na lewo od domku, zapłonął.
  
  
  "O mój boże", - zawołała Urszula, oczywiście wyobrażając sobie, co by się stało z nią, jeśli chłodnica nie jest uszkodzony. Jej blond włosy były взлохмачены, a twarz była w błocie.
  
  
  "Mamy szczęście" - powiedziałem.
  
  
  Chwyciłem Hugo i podszedł do końca chłodnicy Urszuli, aby zacząć otwierać zamek na rękawach. To zajęło ponad dziesięć minut. Kiedy ona wreszcie wolna, ona długo potarła nadgarstki i głęboko westchnęła. Potem ona zaczęła za pracę z Hugo, aby usunąć moje kajdanki. Na to jej zajęło mniej więcej tyle samo czasu, z wyzwolonymi rękami. Moje nadgarstki były pocięte kajdankami, ale krew już przykrycia rany.
  
  
  "Co teraz, Nick?" - spytała Urszula.
  
  
  "Teraz jedziemy na przełęcz Драгоман po Richtera".
  
  
  "Oni mają nad nami przewagę" - powiedziała. "I nie mamy samochodu. Wzięli niektóre części od Lamborghini".
  
  
  "Wiem" - powiedziałem, patrząc na włoską samochód w pobliżu domu. Część szkła została rozbita, farba spadł z jednej strony wybuchem. "Ale Richter wyraźnie dał do zrozumienia, że wraca na pokład Wschodniego ekspresu na przełęczy. Zamierza przekroczyć granicę z Bułgarią w Dimitrowgrad. Tak, że nie musimy martwić się o to, aby dostać się do Czerwony Крст, gdy Richter tam dotrze, ale do odjazdu pociągu. To może być możliwe, jeśli wchodzimy na główną drogę i od razu złapiemy samochód ".
  
  
  "Więc chodźmy - powiedziała Ursula.
  
  
  
  
  Xii rozdział.
  
  
  
  To był prawdziwy wycieczka do drogi. Ursula nie skarżyła się, ale mogę powiedzieć, że napięcie ostatnich dwudziestu czterech godzin wpływał na nią. Około pół godziny po tym, jak opuściliśmy miejsce płonącego domku, dotarliśmy do jedynej drogi przechodzącej przez tę część kraju.
  
  
  "To wygląda całkiem samotny" - powiedziała Urszula.
  
  
  Droga biegł równo wzdłuż doliny rzecznej, w obu kierunkach, jak bardzo brakowało oka, ale maszyn na niej nie było. Było tak cicho, że trudno było uwierzyć, że kiedykolwiek przejeżdża jakiś transport.
  
  
  "To sprawia, że zapomnieć o Рихтере i po prostu cieszyć się ciszą i spokojem" - powiedziałem.
  
  
  "Tak" - zgodziła się Urszula. Poszła i usiadła na trawiastą plażę przy drodze, i dołączyłem do niej występuje.
  
  
  Urszula odchyliła się w wysokiej trawie, opierając się na łokciach. Zamknęła oczy i przychyliła się do ptaka w najbliższym polu. To był łagodny, słoneczny wiosenny dzień z relaksującą magii w благоухающем powietrzu. Obok przypalić grupa topoli, zielone pąki kwiatowe, dekorowanie ich koronkowe gałęzie, i wiatr, który poruszał drzewami, również delikatnie rozwiewał wysoką trawę w polu równoległym do drogi. To był ten dzień, miejsce i taka firma, które zmuszają do agenta zastanowić się, co on do cholery robi w konkretnym zawodzie.
  
  
  Krótka, ciemna spódnica Urszuli задиралась wokół jej bioder, i leżąc tam wyglądała bardzo dobrze. Sypialnia - nie tylko idealne miejsce do uprawiania miłości, jak odkryłem w innych szczęśliwych przypadkach. Często znajduję odpowiednie miejsce w najbardziej nieoczekiwanych okolicznościach. Ale ta możliwość, biorąc pod uwagę, że z minuty na minutę nadzieję na samochód, była mniej niż korzystnych.
  
  
  "Nick! To jest maszyna!" Urszula wskazała.
  
  
  To był sedan Citroen, zbliżający się do nas z dużą prędkością.
  
  
  "Dobrze" - powiedziałem. "Postaram się to zatrzymać". Wdrapałem się na jezdnię i machał rękami na szerokim łukiem. Maszyna natychmiast zaczęła zwalniać bieg i po chwili przewrócił się na pobocze obok nas.
  
  
  W środku znajdowało się dwóch młodych włochów, którzy sami kierowali się do granicy.
  
  
  "Masz zamiar dostać się do Czerwony Крст na przełęczy Драгоман?" Spytałem.
  
  
  Oba były szczupłe młodymi ludźmi z długimi włosami. Kierowca spojrzał na Урсулу, a on najwyraźniej podobało się to, co zobaczył. "My na pewno pojedziemy w Czerwony Крст" - powiedział z silnym akcentem. "Proszę usiąść".
  
  
  Zrobiliśmy to, i maszyna z rykiem szybko na autostradzie. Byłem zadowolony, że im lubił szybko jeździć, bo mieliśmy mało czasu. W rzeczywistości, możemy już przegapić szansę dostać się tam na czas.
  
  
  Na początku młodzi ludzie dobrze się bawili z ursulą.. Zaproponował koniak i chcieli odpocząć. Ale gdy zobaczyli, że Urszula nie lubiła sex, znów zaczął cieszyć się słonecznym dniem. Dotarliśmy do górskiej wioski Czerwony-Крст, gdzie z pewnością zmierzał Richter, około dwóch godzin w ciągu dnia. Włosi zawieźli nas na dworzec, a my
  
  
  gorąco podziękował im za wycieczkę. Następnie z ursulą. weszli do środka.
  
  
  To było małe miejsce, i to wyglądało zupełnie szaro, jak większość stacji tej linii w Jugosławii. Szybko zbadał poczekalni i zobaczyli, że ani Wielkość, ani dwóch jego sługusów tam nie było. Patrząc na peron stacji, zobaczyłem, że pociąg jest usuwany.
  
  
  "Chodź - powiedziałem Ursula.
  
  
  Do tego czasu, jak wyszliśmy, pociąg był już w końcu peronu, nabierając prędkości. To był orient express.
  
  
  "Cholera!" Powiedziałem.
  
  
  Spojrzałem w dół, na końcu budynku, na otwartą przestrzeń, gdzie stała para maszyn i zobaczyłem "Fiata", na którym Richter jechał z wiejskiego domu pod Belgradem.
  
  
  "Patrz" - powiedziałem. "Jego samochód. Jest w tym pociągu".
  
  
  Chwyciłem Урсулу za rękę i pociągnął ją za sobą, aż uciekł na platformie do samochodu.
  
  
  "Co robimy, Nick?" - zapytała, gdy uciekaliśmy.
  
  
  "Mamy zamiar zdobyć Белградского rzeźnika" - powiedziałem jej.
  
  
  Zatrzymaliśmy się u Fiata, i spojrzałem na tor. Musiałem zdążyć na ten pociąg. Jeśli Richter trafi do Bułgarii, moje szanse na zdobycie go i radio były naprawdę małe. Tam otrzyma niezbędną pomoc KGB.
  
  
  Skoczyłem w niską sportowy samochód i chwycił przewody pod deską rozdzielczą. Pociąg powoli znikał za zakrętem drogi. Ja łączył przewody i silnik zarobił.
  
  
  "Siadaj i jedź!" Krzyknąłem Ursula przez szum maszyn.
  
  
  Przeniosłem się na fotel, a Urszula usiadła za kierownicą.
  
  
  I wskazał na miejsce, gdzie "orient express" znikał za zakrętem drogi.
  
  
  Powiedziałem."Podążaj za tym przeklętym pociągiem!"
  
  
  Spojrzała na mnie tylko chwilę. Następnie maszyna wyleciała z parkingu i skierowała się wzdłuż pobocza drogi.
  
  
  Spojrzałem przed siebie i zobaczyłem, że choć po obu stronach trasy w pobliżu wsi był stromy brzeg, tam było miejsce dla wąskiej sportowej maszyny, jeśli Ursula mogła wystarczy dobrze zarządzać.
  
  
  "Przejdź na drugą stronę trasy na tym skrzyżowaniu tutaj" - powiedziałem jej, kiedy możemy spotkać lewymi kołami na podkłady. "Chcę być obok pociągu, jeśli go zrozumiemy".
  
  
  Zrobiła, jak jej powiedział, a teraz jedziemy po lewej stronie trasy. Oczy Urszuli rozszerzyły się, gdy ona ze wszystkich sił starała się utrzymać kontrolę nad maszyną. Wylewki pod kołami z prawej strony mocno wstrząsnęły samochód, a pod innymi kołami powstały dziury, ale Ursula trzymała Fiat na poboczu gąsienic. Po chwili pociąg znowu był w polu widzenia, a my już zbliżali się do niego.
  
  
  "Szybciej" - przekonywał ją.
  
  
  Urszula pchał na pedał gazu, i rzucili się do przodu. Pociąg znajdował się zaledwie kilka metrów. On ślizgał się płynnie w porównaniu z naszej własnej dzikiej jazdy. Przekroczyliśmy na wzgórzu, a maszyna skręciła w lewo. Przez chwilę wydawało mi się, że idziemy promenadą. Ale Urszula walczyła o kontrolę, i, w końcu, znów idziemy dobrze. Ktoś z przodu wagonu restauracyjnego była teraz w promieniu dwudziestu metrów. Otworzyłem drzwi fiata i spojrzał na ursula.naprawdę?
  
  
  "Kiedy wsiądę na pokład, wracaj do miasta i czekaj na mnie na stacji. Postaram się wziąć go żywcem, jeśli on mi na to pozwoli".
  
  
  Ona rozpaczliwie skinęła głową, jej stawy płótno na kierownicy. Rzuciłem na nią ostatnie spojrzenie i wstał na stopień otwartych drzwi samochodu. Staliśmy przy tylnej platformy pociągu. Otwarte drzwi samochodu nie pozwolił nam podejść zbyt blisko, ale potrzebna mi była jeszcze jedna noga.
  
  
  "Bliżej!" Krzyknąłem jej w odpowiedzi.
  
  
  Wagon uderzył, skręcił i odjechał z pociągu. Następnie znaleźliśmy się naprzeciwko pociągu, otwarte drzwi z łoskotem uderzyła o konstrukcji platformy. Teraz albo nigdy. Ja przeskoczył przez cztery stopy pędzącym ziemi, chwycił za poręcz platformy i chwycił się za nią. Ja podciągnął się na platformie i przeskoczył przez poręcz. Następnie rozejrzałem się i zobaczyłem, że Ursula już hamuje samochód. Ja pomachał jej, a ona мигнула reflektorami, powoli przechodząc do następnego skrzyżowania.
  
  
  Ja poprawił ubranie i zabrał włosy z czoła. Wszedłem na pokład, nie zabijając ani siebie, ani ursula. naprawdę? Teraz muszę znaleźć Hansa Richtera, zanim dojdziemy do granicy.
  
  
  Wszedłem do wagonu restauracyjnego i spojrzał uważnie na twarze tych nielicznych, którzy przyszedł na drinka po kolacji. Nikt z nich nie był Рихтером lub jego ludźmi. Nie ruszała się z wagonu niedbale, jakby po prostu byłem w pociągu. Gdyby konduktor zatrzymał mnie dla biletu, mógłbym go kupić na pokładzie - może być, bilet drugiej klasy, ale było mi wszystko jedno, bo nie spodziewałem się zrelaksować i cieszyć się tym wyjazdem.
  
  
  Powoli przeszedł przez dwie sypialne wagony, szukając jakichkolwiek oznak
  
  
  Richtera, ale nic nie widziałem. W otwartych wagonach ja też nic nie widziałem. W pociągu widziałem tylko twarze szczęśliwych turystów. Jeśli Richter był na pokładzie, grał ostrożnie i ukrywał się. Pewien, prawdopodobnie udało się zdobyć jedno lub kilka miejsc coupe dla siebie i jego ludzi, i będą w nich, czekając na przejście do Bułgarii w Dimitrowgrad.
  
  
  Jednak miał przewagę, którą otrzymałem od tamtej pory, jak doświadczył ostatni pociąg. Teraz byłem pewny osobowości Hansa Richtera i wiedział, jak wyglądał. Mógłbym opisać jego nerwowymi pociągu.
  
  
  Zajęło mi dziesięć minut, aby znaleźć bagażowy, ale gdy to zrobiłem, on mi bardzo pomógł.
  
  
  "Pokaż mi - powiedział po serbsko-chorwacku, - zakładam, że taki człowiek, jak opisujesz, wsiadł na pokład w Niebieski-Крст. Tak, teraz sobie przypomniałem. Widziałem, jak ten facet wszedł do wnęki 8 w następującym podkładu".
  
  
  Po chwili zatrzymałem się u drzwi komory 8. Wyciągnąłem wilhelminę, tim i psychicznie przygotowany do wszystkiego, co mogło się zdarzyć. Powiedziałem sobie, że tym razem Hans Richter nie odejdzie; nie chciał zostawić ten pociąg żywy. Ja na chwilę odszedł od drzwi, podniósł prawą nogę i brutalnie kopnął ją.
  
  
  Drzwi do coupe uderzyła, i poszedłem za nią. "Luger" był gotowy do strzału. Zatrzymałem się przy drzwiach i obejrzał wnętrze. On był pusty.
  
  
  Szybko wszedł i zamknął za sobą drzwi. Moje założenie o tym, że Richter wziął dwa lub więcej komory, bez wątpienia, było słuszne. To prawdopodobnie zyskał więcej coupe na nazwisko kogoś z innych ludzi, i to prawdopodobnie był tam teraz, planując swój następny krok sprzedaż satelitarnej monitora w Sofii.
  
  
  Ja przypatrzyła. Bagażu i radio nie było, ale na łóżku leżała kurtka. To ta sama, w której wcześniej był Richter.
  
  
  Mogłem zaczekać tutaj lub spróbować znaleźć, gdzie on i jego ludzie ukrywają się. Odwróciłem się na łóżku i odgarnął kołdrę, aby upewnić się, że nie ukrył gdzieś tam radio. Aż mnie отворачивали od drzwi, usłyszałem kliknięcie uchwytu. I nagle odwrócił się do dźwięku, gdy sięgnął po перезаряженным "Люгером".
  
  
  W drzwiach stał agent Topcon ze złamanym nosem, a jego wysoki towarzysz szedł tuż za nim.
  
  
  Mężczyzna ze złamanym nosem, sięgnął po pistolet, ale ja go pobił. Podczas gdy jego ręka była w kurtce, brzydkie lufa Wilhelmina już wskazywała na który zaskakiwał twarz. Jego wysoki towarzysz nawet nie próbował.
  
  
  "Zabierz rękę z płaszcz. Ostrożnie" - powiedziałem.
  
  
  On zrobił.
  
  
  "Teraz oboje, zaloguj się do środka".
  
  
  Ja cofnął się o dwa kroki i wszedł do przedziału. Zamawiałem wysoki zamknąć za sobą drzwi. Kiedy to zrobił, ja ostrożnie rozbroiłem obu.
  
  
  "Jak to zrobiłeś?" - zapytał złamany nos. "Jak udało ci się wyjść z domku?"
  
  
  "Nie ma znaczenia - powiedziałem, trzymając je obie przed sobą. "Gdzie Richter?"
  
  
  "A" - uśmiechnął się wysoki mężczyzna. "Poszedł nie za tymi ludźmi, mój przyjaciel. Nie wsiadł do tego pociągu".
  
  
  Był mi bliżej wszystkich. Uderzyłem "Люгером" z boku po jego głowie i wyłączył. On osaczony i upadł na ścianę coupe.
  
  
  Spytałem.- "Chcesz spróbować kłamać jeszcze raz?"
  
  
  Wysoki mężczyzna był wstrząśnięty i oszołomiony. Inny mówił za niego. "Na pokładzie", - powiedział on. "Ale nie wiemy gdzie. Zostawiliśmy go na drugim końcu pociągu".
  
  
  "To jest przedział dla jednej osoby" - powiedziałem. "Wy dwaj miały osobne coupe?"
  
  
  Mężczyzna ze złamanym nosem zawahał się, a wysoki ponuro spojrzał na niego. "Tak."
  
  
  "Jaki numer?"
  
  
  "Nie mów mu!" - głośno zawołał wysoki mężczyzna. Uderzył go nogą w piszczel, i krzyknął.
  
  
  "Dobrze?" Zapytałem innego.
  
  
  "To następujący coupe", - powiedział łagodnie mężczyzna, wskazując kciukiem w ścianę.
  
  
  "Głupi!" - powiedział wysoki mężczyzna przez zaciśnięte zęby.
  
  
  "Dobra, jedziemy - powiedziałem. "Na platformę. Wyjdź".
  
  
  Ten, kto ma złamany nos, otworzył drzwi i wyszedł na korytarz, a ja pchnął wysokiej za nim. W korytarzu nie było nikogo, więc nie подпускал "Luger".
  
  
  "Ruszaj się" - rozkazał ja, вонзив pistolet w żebra wysokiego człowieka.
  
  
  Po chwili dotarliśmy do platformy pomiędzy maszynami. Stałem za nich trzymał "Luger" na nich. "Dobrze, skacz" - rozkazał ja.
  
  
  Są uważnie spojrzeli na mnie.
  
  
  "Pociąg porusza się bardzo szybko" - powiedział uzbrojony przestępca.
  
  
  "Nie tak szybko, jak kula z pistoletu" - ostrzegł go.
  
  
  Po chwili wahania kryminalista ze złamanym nosem otworzył drzwi i wyskoczył. W następnej chwili wysoki mężczyzna rzucił się desperacko na mnie.
  
  
  Spotkałem atak lufą люгера, mocno uderzając go po brzuchu. On jęknął i nieprzytomny spadł ciężko na metalowej podłodze u moich stóp. Odstawiłem "Luger" w kaburę, zaciągnął go do otwartych drzwi i zrzucił z pociągu.
  
  
  Widziałem, jak jego bezwładne ciało uderzyło o żwir, a następnie zniknął z oczu w wysokiej trawie. Mu chyba było lepiej, niż gdyby był przytomny, ale w każdym razie nie chciałbym wydawać na to dużo snu. W końcu próbował wysadzić mnie na małe kawałki.
  
  
  Teraz był Richter. Był w tym pociągu, i musiałam go znaleźć. Ja z niecierpliwością czekałem na ten.
  
  
  
  
  Rozdział trzynasty
  
  
  
  Nie miałem wyboru. Wkrótce pociąg pojedzie do Димитровграду i okaże się w Bułgarii, i wtedy moja praca stanie się znacznie trudniejsze. Nie mogłem po prostu siedzieć z założonymi rękami i czekać, aż Richter wydaje. Musiałem metodycznie przeszukać przedziały sypialne, pukanie w drzwi. Taka taktyka mogła wywołać u mnie problemy z noszowym, ale musiałem zaryzykować.
  
  
  Postanowiłem wejść w daleki koniec pierwszego kuszetki, ten bliżej do przedniej części pociągu. Zacząłem poszukiwania z dalekiego końca i udał się z powrotem przez oba wagony. Ale plan ten nagle stał się zupełnie niepotrzebne. Kiedy dotarłem do punktu mniej więcej w połowie drogi przez pierwszy wagon sypialny, drzwi coupe otworzyły się, a w korytarzu kilka metrów ode mnie był Hans Richter, уставившийся na mnie jak na ducha.
  
  
  "Ty!" - syknął.
  
  
  Zauważyłem, że niósł radio.
  
  
  "Chodź, Richter - ostrzegł mnie. "Nie dojechać do Sofii teraz".
  
  
  Ale u Richtera były inne pomysły. Mamrotał coś do siebie pod nosem po niemiecku, a następnie odwrócił się i pobiegł korytarzem z dala ode mnie.
  
  
  Zmierzał do спальному wagonu, który dopiero co opuścił, do końca pociągu. Pociąg był zbyt zatłoczony, aby próbować odpalać. Zamiast tego rzucił się w pościg.
  
  
  Przez kilka chwil Richter znalazł się na tylnej platformie pociągu. Posunął się tak daleko, jak tylko mogłem w tym kierunku. Kiedy podszedłem do drzwi z bronią, on na mnie czekał. Drzwi zatrzasnęły się naprzeciwko mnie, gdy próbowałem przejść przez jej otwór na platformie. Jestem prawie stracił równowagę, gdy drzwi uderzyła mnie w klatkę piersiową i ramię. Richter mocno ją popchnął. Ja ostrożnie podszedł do drzwi i zobaczył, jak Richter znika na schodach prowadzących do dachu samochodu.
  
  
  "Poddaj Się, Richter!" - zawołałem przez hałas pociągu. Ale on zniknął z pola widzenia.
  
  
  Wydawało się, że nie było nic, poza tym, jak podążać za nim.
  
  
  Wychyliłem się przez tory, patrząc w górę po schodach, i w samą porę zobaczył, jak Richter mierzył mi do głowy od małego belgijskiego pistoletu. Strzelił, zanurkowałem temu, i kula trafiła w мчащуюся ziemię pod kołami. Następnie Richter ruszył na dachu wagonu do przedniej części pociągu.
  
  
  Szybko wspiął się na drabinę i wspiął się na dach wagonu. Richter był już w dalekim końcu, skacząc z wagonu restauracyjnego do ostatniego спальному wagonu. On na chwilę stracił równowagę, lądując na dach następnego wagonu, ale się powstrzymał.
  
  
  Pobiegłem za nim na dachu wagonu restauracyjnego. Gdy dotarłem do końca, nie zatrzymując się, przeskoczył odległość między nim a wagonem sypialnym i kontynuował ucieczkę.
  
  
  Richter odwrócił się i jeszcze dwa razy strzelił do mnie. Zobaczyłem, jak on wycelował, i пригнулся. Oba strzał minął, choć drugi прогрыз dach wagonu pod moimi nogami. Otworzyłem pierwszy ogień z "люгера", ale pociąg poruszał się pod nami, ja też nie mogłem celować, i kula nieszkodliwe przeleciała obok głowy Richtera. Potem znowu prowadził.
  
  
  Richter przeskoczył jeszcze jedno miejsce między wagonami. On był w tym lepszy. Podążyłem za; pobiegliśmy i przeskoczyły przez kilka wagonów. Richter podchodził do przedniej części pociągu.
  
  
  Gdy Richter zrobił jeszcze jeden skok między wagonami, pociąg skręcił, i upadł na jedno kolano. Kiedy odwrócił się i zobaczył, że zbliżam się do niego, a on znowu нацелил mały rewolwer i zrobił jeszcze dwa strzały. Ja upadł na dach następnego wagonu, i kule разъели drzewo na dodatek obok z moją głową i ręką. Richter trzeci raz pociągnął za spust rewolweru, ale nic się nie stało. Następnie on ze złością rzucił we mnie pistolet. On odbił się od dachu samochodu i zniknął za krawędzią.
  
  
  Richter ponownie odwrócił się i pobiegł. Wstał, włożył "luger" w kaburę i poszedł za nim. Potem zobaczyłem przed krosna na zboczu góry i зияющее w nim czarna dziura - tunel. Pociąg wjechał w tunel, i Richter położył się właśnie w czasie, gdy jego wóz zniknął w ciemności. Ja też rzucił się twarzą w dół, a potem pogrążył się w ciemności. Po chwili zobaczyłem, jak rośnie dysk światła
  
  
  na drugim końcu i ponownie wyszedł z czarnej rury na światło dzienne.
  
  
  Richter już zbliżał się do silnika. Wstałem i pobiegłem za nim. Chciałem przeszkodzić mu wrócić do pociągu. Skoczył na pierwszy wagon za lokomotywą i kontynuował ruch. Kiedy skakałem, pociąg kołysał na ostrym zakręcie drogi. Upadłem na prawo i omal nie zsunął się z dachu samochodu.
  
  
  Poczekałem, aż szyny znowu nie выпрямятся. Następnie ruszył do Рихтеру. Pociąg znowu kołysała się po nierównej drodze, gdy Richter zbliżył się do przedniej części wagonu. Upadł i spadł radio. Ja заскользило do krawędzi dachu wagonu, ale Richter złapał go, zanim ono padło .
  
  
  Richter był teraz z przodu wagonu. Patrzył na parowóz, dopóki nie zbliżał się, aby zmniejszyć niewielka odległość między nami. Postanowił nie skakać do silnika i zamiast tego podszedł do drabiny prowadzącej na pokład maszyny. Dotarłem do niego, jak tylko wszedł na niego.
  
  
  Chwyciłem go ze wszystkich sił i zaciągnął się na dach wagonu. On całowałeś mnie spojrzeniem, próbując wyrwać się na wolność.
  
  
  "Puść mnie!" krzyknął. "Czy myślicie, że stworzyłem to wszystko na próżno?"
  
  
  Jego słowa były prawie odfrunęły z wiatrem, zanim zdążył zrozumieć, co mówił. Ale jego oczy mówią mi wszystko. Odniosłem sukces tam, gdzie inni się to nie udaje, i Hans Richter w końcu znalazł się w pułapce. Kilku krótkich dni i stał się jego wrogiem.
  
  
  Uderzyłem pięścią w jego kwadratowego twarz i złamał mu nos.
  
  
  Richter spadł na dach jadącego samochodu. Wieś unosiła się pod nami z zawrotną prędkością. Znowu chwycił się za niego, ale on kopnął i wybił moje stopy spod mnie i upadłem obok niego i przetoczył się na samą krawędź dachu.
  
  
  Spojrzałem na zarośla ziemi pode mną, trzymając za krawędź dachu rękami i nogami. Aż powoli odchodził od krawędzi, Richter ponownie stanął na nogi. Kiedy odwróciłem się, by wstać, on mnie uderzył nogą w głowę.
  
  
  Nie uniknął uderzenia, i Richter znowu stracił równowagę i upadł na kolana. Oboje razem z trudem wspiął się na nogi, ale tym razem u mnie było zaletą. Uderzyłem go pięścią w brzuch, a on przykucnął na pół. Następnie mocno uderzył go w głowę i powtórzył cios. On cofnął się i omal nie upadł ponownie.
  
  
  Teraz byłem między Рихтером i przednią krawędzią dachu wagonu. Ostatnim rozpaczliwym wysiłkiem on skierował radio mi do głowy. Tym razem zobaczyłem, że się zbliża, i cofnął się, gdy Richter podszedł do mnie. Impuls do jego ataku przemycił go obok mnie do końca maszyny i nad nią. Kiedy przeleciał, chwycił radio i wyrwał mu ją z rąk. Richter upadł na otwartą przestrzeń między samochodem i pociągiem.
  
  
  U mnie nie było szans go uratować. Omal się nie przewrócił, kiedy chwycił za radio. W innym momencie Richter spadł między wagon i lokomotywę, a następnie uderzył o podkłady na dole. W ułamku sekundy wagony перекатились przez jego смятую figurę.
  
  
  Widowisko nie było to przyjemne. Richter nawet nie zdążył krzyknąć. Ciało ukryła się pod jadącego samochodem. Następnie, kiedy się obejrzałem, zobaczyłem odciętą nogę i inną część ciała, której nie można było rozpoznać, spadła z gąsienice. W belgradzie rzeźnik był зарублен.
  
  
  Pociąg zwalniał. Wyraźnie zbliżały się do Димитровграду, a ja nie mogłem dostać się na ten pociąg, kiedy on tam przyjechał. Zszedłem po schodach, które Richter próbował użyć wcześniej, i kiedy pociąg zwolnił jeszcze bardziej, skoczyłem na мчащуюся ziemię.
  
  
  Próbowałam trzymać nogi pod sobą, ale nie mógł. Ja dwa razy przewrócił się do góry nogami, соскребая ciało i łzawienie tkaniny, aż zjedzie. Potem cudem znalazł się na plecach, u podnóża małej nasypu i zobaczył, jak punkt widokowy pociąg cofa się po szynach.
  
  
  Ja po omacku złamane kości, ale nie znalazłem. Straciłem radio, ale znajdowało się piętnaście metrów ode mnie. Podszedłem do niego, i w świetle późno popołudniowego słońca otworzył go z tyłu i zajrzał do środka. Oto ono, jak i doszedłem do wniosku, wbudowana w radio, tak że wyglądało jak część schematu - urządzenie satelitarnego monitoringu.
  
  
  Zamknąłem radio i pokręcił głową. Moja lewa ręka i policzek świeciły w tym miejscu, gdzie były натерты żwiru wzdłuż ścieżki. Otarł twarz chusteczką i spojrzał na tory w kierunku miejsca, gdzie Richter wypadł z pociągu. Tam była dobra mila lub około tego, i nic nie widziałem.
  
  
  Około trzydziestu metrów dalej ciągnął się szereg równoległych szyn, a w nim zbliżał się powolny pociąg. Szedł w tym kierunku, z którego dopiero co przyszedł, w kierunku przełęczy Драгоман. Gdzieś przed nami ten pociąg przejdzie na główną drogę.
  
  
  To było wielkie szczęście dla mnie,
  
  
  bo to wyciągnie mnie z tego obszaru w pośpiechu i w taki sposób, aby nie mógł uniknąć władz. Szybko przeniósł się na inne sposoby. Po chwili pociąg ruszył obok mnie, stopniowo zwiększając swoją wolną prędkość. Poczekałem, aż podejdzie najnowsza maszyna, jeden z kilku wagonów drugiej klasy, a następnie zaczął biec tak szybko, jak mógł. Rzuciłem się na poręczy schodów na tylnej platformie i trzymał, i pociąg wyciągnął nogi pod mnie. Chwilę później stałem na platformie z radiem Hansa Richtera w ręku i patrzył, jak dal ucieka krajobraz wokół Dimitrovgrad.
  
  
  W mniej niż pięć minut pociąg minął to miejsce, gdzie Rzeźnik spotkałem odpowiednią śmierć. Widziałem coś podobnego na kupie stare ubrania, leżącą między szynami, ale resztki nie zostały zidentyfikowane jako osobowość. Pozostała część Richtera leżała gdzieś po drugiej stronie torów. Ja przez długi czas w zamyśleniu patrzył na stos, a potem zniknęła z oczu.
  
  
  Ursula będzie niezadowolony, że Richtera nie przywieźli w Bonn do sądu. Ale w końcu go brzydkim kariery nastąpiło swego rodzaju sprawiedliwość - swego rodzaju okrutna zemsta.
  
  
  Jesteśmy z ursulą. spędzimy noc w jakimś małym pokoiku w Czerwony Крст. Nie dotykał jej ciała, i myśleliśmy tylko o tych ciepłych chwil razem.
  
  
  Zasłużyliśmy na to prawo.
  
  
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Ekipa zabójców
  
  
  Pierwszy rozdział
  
  
  Kiedy w szare wczesnych godzinach zadzwonił telefon, wiedziałem, że na drugim końcu przewodu mógł być tylko jeden człowiek - Hawk, mój szef w AX.
  
  
  Telefon stał na nocnym stoliku z drugiej strony łóżka, więc musiałem się czołgać przez Marię von Альдер, śpiącą obok mnie, aby dostać się do niego. Maria się poruszyła się we śnie, lekko ciągnąc jedną nogę, tak, że jej przezroczysta różowa ночнушка wzrosła powyżej bioder, kiedy podniosłem słuchawkę.
  
  
  "Musisz natychmiast wrócić" - powiedział Hawk, jak tylko dowiedział się mój głos. Jego słowa były ostre i intensywne. "Pracujemy nad nowym biznesem. Przygotuj się uciec przez trzydzieści minut ".
  
  
  "Przez trzydzieści minut?" Spytałem. "Jak to? Wygląda na to, że zapomniałem, gdzie jestem.
  
  
  Byłem na Whisky-Kay, małej wyspie u wysp Bahama, gdzie wysłał mnie sam Hawke. Trzeba było zorganizować łodzi, aby mnie odebrać i zawieźć na jedną z największych wysp, żebym mógł usiąść na samolot do Stanów.
  
  
  Хоуку nie doczekać, by usłyszeć odpowiedź. "Bądźcie gotowi do ucieczki przez trzydzieści minut" - powtórzył lodowatym tonem. "Mr. James zapewnia transport ".
  
  
  Ja w milczeniu skinął głową. "Mr. James "- to nazwa kodowa prezydenta Stanów Zjednoczonych Ameryki.
  
  
  "Dobrze" - powiedział Hawk, jakby widział, jak kiwnę. "Łódź zabierze cię od głównego doku Whisky-Kay dokładnie dwadzieścia siedem minut". Rozłączył. Położył słuchawkę, zobaczyłem, że Maria otworzyła oczy i patrzy na mnie.
  
  
  "To był mój biura w Nowym Jorku" - powiedziałem jej. "Obawiam się, że muszę wrócić. Firma wysyła łodzi.
  
  
  Maria myślała, że jestem milionerem o imieniu Tony Dawes, parawan, które użyłem w moim obecnym zadaniu AX. Nawet gdyby usłyszała moją rozmowę z Хоуком, jej nadal nie było powodów, by wątpić w moim osłonie.
  
  
  Ale ona скривилась, jej dojrzałe czerwone usta oszukano. "Musisz wrócić dzisiaj?"
  
  
  "Tak, obawiam się, że tak" - rzekł powiedziałem, chcąc wstać z łóżka. "I nie tylko dziś, ale i teraz. U mnie akurat jest czas, aby ubrać się do tego, jak tu przyjedzie łodzi.
  
  
  Ale zanim mogłem wstać z łóżka, Maria podniosła rękę i żartobliwie pociągnęła mnie za rękę, ciągnąc do siebie.
  
  
  "Nie musisz się tak spieszyć - powiedziała ochryple.
  
  
  W tym nie było wątpliwości, Maria von Альдер był pięknym stworzeniem, długonoga szczupła blondynka z doskonale schowaną złotym ciałem i pełnej gładka piersią, różowe końcówki których упирались w gorset jej przezroczyste sukienki. Patrzyła na moje ciało i mogłam zobaczyć, że jego wygląd robił ze mną. Potknęła się z łóżka na plecach, lekko unieś biodra, oferując mi swoje silky ciało, jakby kielich miłości, czekam na jego napełniania.
  
  
  Z całej siły woli, na którą byłem w stanie, i szepnął: "Będą i inne czasy". Spędziłem ustami jej policzek i poszedł pod prysznic.
  
  
  Nie mogłem narzekać na to, że ostatnie pięć dni na Whisky-Kay były bardzo przyjemne. Wyspa była placem zabaw dla bardzo bogatych. Gdziekolwiek spojrzeć, wszędzie był luksus - czyste, umyte jachty stojące na kotwicy w błyszczących niebieskich wodach; akropolu drogich zagospodarowanych trawników, płonących jasnych ognistymi kwiatami, wpuszczone do morza; skupiska luksusowych willi, jaskrawo malowane, jak gdyby były dzieci rysują kredkami, górowały nad oceanem Atlantyckim. Podobał mi się zawsze, w tym Marię von Альдер, ostatnie pięć dni.
  
  
  Ale moja wizyta w Whisky-Kay nadal był rozczarowujący; byłem tam w tej sprawie i nie był bliżej do rozwiązania mojego obecnego zadania, niż w dniu, kiedy Hawke po raz pierwszy instruował mnie w siedzibie AX w Waszyngtonie.
  
  
  Hawk zaczął rozmowę nietypowy tym razem zaprezentował myśli o niebezpieczeństwach tej konkretnej misji, niesamowitych szansach i życiowej znaczenie sukcesu.
  
  
  Rzuciłem się na niego spojrzenie kątem oka, myśląc, co jeszcze nowego? Jestem prawie spodziewałem się zobaczyć, jak zmarszczki wokół jego cienkie usta zamieniają się w uśmiech. Rzadko Hawke, dyskretny mieszkaniec Nowej Anglii, próbował żartować. Ale zobaczyłem, że te zmarszczki wokół jego ust i przenikliwe oczy tylko się nasiliły, a ja wiedziałem, że on tak na serio.
  
  
  On tasuje papieru na stole i zmarszczył brwi. "Właśnie nas poinformowano - to, oczywiście, ściśle tajne - co sześć godzin temu premierowi Anglii grozi zabicie jego długoletni przyjaciel, członek parlamentu. Dwaj mężczyźni byli w rezydencji premiera, gdy przyjaciel nagle wyjął broń, нацелил jej na premiera, a następnie, zupełnie niewytłumaczalne, нацелил karabin na siebie i palnął sobie w łeb. W tym czasie nie było nikogo innego, więc możemy wydać publicznie fałszywą historię. Ale prawdziwe skutki wypadku są straszne ".
  
  
  Kiwnąłem głową. To było bardziej dziwne niż się spodziewałem, nawet po przemowie Hawk.
  
  
  "Oficjalna brytyjska wersja opisuje to jako nieszczęśliwy wypadek" - powiedział Hawk. "Niewypał, kiedy przyjaciel spoglądał w karabin. Na pewno nie będzie
  
  
  
  
  Wspomniał, że najpierw broń była skierowana przeciwko premiera ".
  
  
  "Masz zamiar pożyczyć mnie anglikom do pomocy w śledztwie?"
  
  
  Hawke pokręcił głową. "Problem bliżej do domu. Informowaliśmy o podobnych przypadkach w Chinach, Francji, Japonii i Niemiec. W każdym przypadku potencjalny morderca miał siłę zabić swoją ofiarę, ale zamiast tego zabił.
  
  
  "Można sobie wyobrazić, jaki wpływ raporty te miały na prezydenta. Łatwo mógł stać się następnym celem. I on nie zamierza czekać, aż członek tego zespołu morderców dotrze do Białego domu, nawet jeśli zabójca w końcu zabije tylko siebie. Nasze zadanie tym razem - szukać i zniszczyć - działania prewencyjne ".
  
  
  "Mamy jakieś zaczepy?"
  
  
  "Trochę - przyznał Hawke. Zapalił jedną ze swoich tanich cygar i z minutę попыхивал w ciszy. "Mam wszystkie pliki dochodzeń różnych służb specjalnych, w każdym z krajów, a także Interpol. Chcesz wiedzieć, co znaleźli? "
  
  
  Zauważył fakty na palcach. "Po pierwsze, wszystkie martwe mordercy były kompletne. Po drugie, wszyscy byli obsesję na punkcie swojego nadwagą i spędził wiele czasu, próbując się go pozbyć. Trzy-trzy z nich były zbliżone z siostrami Tło Альдер ".
  
  
  Ja podniósł brew. "Niesamowicie. Szukam grubych mężczyzn na diecie, którzy lubią piękne dziewczyny. Nie zrobiłeś za łatwy konkurs to ".
  
  
  "Ja wiem - powiedział Hawk. "Przykro mi." Sądząc po tym, jak on to powiedział, prawie ci uwierzyłem mu. Ale potem znowu stał się zdecydowanie biznesowych.
  
  
  "Zaczynamy z sióstr tło Альдер, czyli od ciebie. Jest to jedyny prawdziwy wskazówka, którą mamy ".
  
  
  Dziewczyny tło Альдер same były trochę dziwne. Maria, Helga i Elsa - identyczne trójkąty blondynki, dobrze znane każdemu czytelnikowi gazet lub widza. Im było za dwadzieścia, i były piękne. Przyjechali do Stanów Zjednoczonych z Niemiec po ii wojnie światowej z matką Ursulą.. Specjalizowały się one na mężach i kochankach-миллионерах, które dokonały ich bogatymi darami w postaci domów, rozrzuconych po całym świecie, jachtów, biżuterii, a nawet prywatnych samolotów.
  
  
  Po namyśle, postanowiłem, że zbliżenie z tło Альдерс, prawdopodobnie było jednym z najprzyjemniejszych sposobów, z których kiedykolwiek zaczynał wykonywać zadanie.
  
  
  Dla AX wystarczyło tylko podać mi przykrywka - Tony Доуэса, bogatego biznesmena, унаследовавшего kwitnącej export-import firma z siedzibą w Nowym Jorku. Wkrótce, kiedy Hawke za kulisami pociągnął za odpowiednie sznurki, zostałem zaproszony na kilka imprez, że i dziewcząt Tło Альдер. Jak tylko poznałem sióstr, było dość łatwo, z hojni przejawy darów i uwagi, stać się częścią ich sieci społecznej.
  
  
  Maria była pierwszą tło Альдером, którego "zbadane". Zabrałem ją na Whisky-Kay, gdzie spędziliśmy pięć szczęśliwych dni w luksusie. Ale do rana, kiedy Hawke kazał mi wrócić do Stanów Zjednoczonych, nie stwierdził żadnych innych tropów.
  
  
  Dwa
  
  
  Mniej niż dwadzieścia minut po dzwonku Hawk udałem się do głównego nabrzeża Whisky-Kay. Maria von Альдер poszła ze mną, trzymając za rękę. Tam czekała już na łodzi - сорокфутовый krążownik, duża część farba oblazła i rdzewieć, dwa silniki pracowały na wolnych obrotach. Na pokładzie były cztery osoby.
  
  
  Jeden z mężczyzn, na którym był wyblakły czapka z daszkiem, krzyknął: "Jesteśmy gotowi uciec, panie Dawes".
  
  
  "Być z tobą" - odparłem. Odwróciłem się, aby pożegnać się z Marią, a ona długo i wymagający pocałowała mnie.
  
  
  "Pamiętaj, Дамплинк", - powiedziała ona - wszystkie siostry tło Альдер nazywali swoich mężczyzn "Дамплинк", - "trzymaj się z dala od tych moich sióstr, albo ja выцарапаю im oczy".
  
  
  "Moja czy ich?" Spytałem.
  
  
  "Wszystkie oczy", - powiedziała ona.
  
  
  Szybko pocałowała mnie, a ja wskoczył na pokład krążownika. Mężczyzna w wyblakłym czapce natychmiast rzucił daleko. Kiedy potężne podwójne diesle krążownika ożyły, zobaczyłem, jak druga łódź неслась do cumowania. Nagle odwrócił się i skierował się do mojego крейсеру, który szybko zbliżał się do otwartego morza, jego nos рассекал wodę, a jego nos robił z odpryskami koguci ogon. Wkrótce Maria von Альдер, wciąż stojąc na końcu molo, zmniejszyła się do rozmiarów lalki, a następnie całkowicie zniknęły. Po kilku minutach sama wyspa zniknął z pola widzenia.
  
  
  Nagle zdałem sobie sprawę, że ściga nas inna łódź. Znajomy chłód przebiegł po plecach. Ktoś popełnił poważny błąd - mogłem to być ja?
  
  
  Próbowałem to zrozumieć, i to szybko. Albo inny statek był wrogim statkiem, starającym się dotrzeć do mnie, albo ja pozwolił odebrać sobie nie tej łodzi, a inny statek był tym, który Jastrząb wysłał na Whisky-Kay. Zanim miałem okazję popracować nad tym jeszcze, mężczyzna w czapce powiedział mi to, co chciałem wiedzieć.
  
  
  "Proszę, nie rób niczego głupiego, panie Dawes, - powiedział on. Rzucił kawałek plandeki na pokład i chwycił spad, leżący pod nim. Lufa była skierowana w moją klatkę piersiową.
  
  
  Przynajmniej on nie znał mojego imienia. Ale nadal nie potrafił wyjaśnić, skąd on wiedział, że będę czekać boa na molo w Whisky-Kay.
  
  
  
  
  
  czyli Albo ktoś podsłuchiwał telefon Hawk, albo mnie wydała Maria von Альдер.
  
  
  Rozległ się krzyk człowieka za sterami krążownika, a łódź skręciła w prawo z nagłym przechyłem, który omal nie potrącił nas wszystkich z nóg. Następnie zobaczyliśmy, w czym problem - złowrogi srebrny przedmiot, przenika wodę prawie tuż nad nosem. Преследовавший nas łodzi wydał torpedę, ale rakieta nie trafiła do nas i odleciała w morze.
  
  
  Ale ten krótki moment, kiedy wszystkie ręce na pokładzie krążownika stracił równowagę, dał mi potrzebne mi możliwość wyciągnąć Wilhelmina, mój zmodyfikowany Luger z трехдюймовым lufą. Gdy byłem z Marią Whisky-Kay, schowałem go w tajnym schowku w moim bagażu. Ale przed tym, jak opuścić nasz pokój tego ranka, kiedy Maria była w innym pokoju, ja przezornie umieścił go w промежностную kaburę, którą nosił w swoich spodniach, aby dotrzeć do pistoletu, rozsuwając rozporek.
  
  
  Podczas gdy człowiek z karabinem wciąż leżał na poręczy, usiadłem, rozpiął rozporek i wyciągnął "luger". Widziałem zdziwienie na jego twarzy, gdy "Luger" pojawił się z mojej ширинки. On krzyknął i zamachnął się, lufą strzelby w górę, jego palec ścisnął spust. Strzelaliśmy jednocześnie. 9-cio milimetrowa kula Wilhelmina zmniejszyła lukę między nami na pół sekundy szybciej. Pocisk zniszczył mężczyźnie twarz i wypchnęła go przez poręcz w morze, a strzelba od strzelby trafił w przegrodę za mną.
  
  
  I ruszył szybko, jedną ręką chwytając kamizelkę ratunkową, a drugi wbijając "Luger" z powrotem do kabury. Potem skoczyłem przez poręcz w morze. Domyślałem się, że ludzie na drugiej łodzi podawano mi sygnał, żebym próbował wydostać się z łodzi, gdy wydali torpedę, i że oni obserwowali mnie przez lornetkę.
  
  
  Nie zważając na upał, kiedy uderzyłem się i poszedł pod wodę, woda była strasznie zimna. Wciąż ściskając w ręku kamizelka, prawie natychmiast zerwał się i popłynął od krążownika do drugiej łodzi, która teraz неслась do mnie. Przez ramię widziałem, jak krążownik zaczął rozwijać się w pogoni.
  
  
  Krążownik nadal znajdował się w połowie drogi, gdy zbliża łodzi wydał jeszcze jedną torpedę. Morska rakieta просвистела obok mnie, w odległości zaledwie pięciu metrów ode mnie, i tym razem trafiła w brzuch krążownika. Doszło piekielny wybuch, i mnie uderzył silne fale uderzeniowe, które były rozprowadzane przez wodę, jak prąd elektryczny płynący przez gołe drut pod napięciem. Krążownik został rozerwany na części, podnosząc gigantyczny gejzer wody, śmieci i telefon.
  
  
  Przez kilka sekund prowadzenia łodzi подтянулась na pokładzie, i dłoń, podniósł mnie na pokład. Znalazłszy się na pokładzie, zobaczyłem, że ta łódź była dokładną kopią tylko że zniszczonego krążownika; nawet na отслаивающуюся i zardzewiały farbę i na ilość ludzi na pokładzie. Ale tym razem jeden z mężczyzn pokazał kartkę z pieczęcią Stanów Zjednoczonych i podpisany przez prezydenta.
  
  
  "Przepraszamy za niedogodności", - krótko powiedział mężczyzna. "Spóźniliśmy się na molo w Whisky-Kay. Ktoś urządził małą dywersję na naszych generatorach, aby zatrzymać nas. Kiedy zobaczyliśmy, że druga łódź odeszła wraz z tobą, my wiemy, co się stało ".
  
  
  "Dziękuję" - uśmiechnąłem się. "Dobrze odzyskane".
  
  
  On nie chciał się przyznać, że prawdziwy profesjonalista. Zamiast tego powiedział: "Może chcesz się przebrać w suche ubrania, zanim dotrzemy do miejsca przeznaczenia. Na dole, w kajucie, znajdziesz ubrania.
  
  
  Zszedłem na dół i przebrałem się w świeże dżinsy, sportową koszulę, buty i skarpetki. To nie była do końca odzież Saville Row, ale była czysta i sucha. Moi ratownicy nie zadawać mi żadnych pytań i nie oferuje żadnej informacji. Prawdopodobnie to było CIA, ale nadal nie miał pojęcia, jak planowali mnie z powrotem na stały ląd z tą prędkością, którą miał na myśli Hok.
  
  
  Kiedy znów wspiął się na górę, ten sam człowiek, który mówił ze mną wcześniej, powiedział mi, że musimy dostać się do punktu transplantacji około sześć minut.
  
  
  Kiwnąłem głową, ale wciąż nie rozumiał, o czym mówi. Przez jakiś czas byliśmy poza zasięgiem wzroku Whisky-Kay, i z tego, co wiedziałem o tej części oceanu Atlantyckiego, na wiele mil na zachód nie było ziemi, z wyjątkiem USA. Wszystko, co mogłem zobaczyć, były górskie fali niebieskiego morza ze wszystkich stron. .
  
  
  Dokładnie za pięć minut i pięćdziesiąt sekund możemy znalazły się w polu widzenia lotniskowca US NAVY i osób na pokładzie ze mną powiedział: "Oto jesteśmy - bezpośrednio na przycisk".
  
  
  Kilkanaście samolotów odrzutowych ze złożonymi skrzydłami siedzący na lotniskowiec, jakby ciemne ptaki, turyści przed rozpoczęciem lotu. Niektórzy członkowie załogi zrzucili веревочную schody, kiedy nasza łódź zbliżyła się do brzegu. Ja uścisnął rękę swoim спасителям, a następnie wspiął się po schodach. Krążownik odszedł i prawie zniknął z oczu w бурлящем morze, zanim osiągnąłem pokładu.
  
  
  Kapitan statku spotkał mnie na górze schodów, отсалютовал, odpowiedziałem, i szybko pociągnął mnie do reaktywne samolotu, który czekał na pokładzie lotu. Silniki A-4 Skyhawk już były
  
  
  
  
  zawarte, starając się wznieść w powietrze. Ja uścisnął rękę pilotowi, młodemu рыжеволосому, założył lotniczej ubrania i poszedłem do tylnej kabiny. Pilot pokazał mi "kciuk w górę", a my z zawrotną prędkością катапультировались z pokładu lotniskowca w niebo. Kiedy prezydent Stanów Zjednoczonych był osobistym w biurze turystycznym, zakwaterowanie było ściśle bogactwa...
  
  
  Trzy
  
  
  Powrotny lot do Stanów odbył się szybko i bez przygód. Naszym punktem docelowym był lotnisko imienia Johna f. Kennedy ' ego w Nowym Jorku, i wylądowaliśmy tam na specjalnie przygotowanym wybiegu. Po słońce i bezchmurne niebo Whisky-Kay nie był gotowy do surowym, ostrym январским zimno w Nowym Jorku.
  
  
  Hawke czekałem na końcu pasa startowego w długim ciemnym limuzyną. Jak tylko przeszedłem z samolotu na samochód, rudowłosy pilot machnął ręką, zawrócił samolot wystartował do авианосцу. W przedniej części limuzyn siedziało dwóch mężczyzn - kierowca i, jak się domyślałem, jeszcze jeden agent AX. Wiedziałem, że musimy zmierzyć się z poważnym kryzysem, ponieważ Hawke prawie nigdy nie ujawnia tożsamość jednego agenta innego. Hawke zapukał w szklanej przegrody, отделявшей nas od mężczyzn przed i limuzyna przejechałem przez lotnisko.
  
  
  "Cóż, N3 - powiedział Hawk, patrząc w okno, - przypuszczam, że nie ma nowych informacji, aby poinformować".
  
  
  "Obawiam się, że nie, sir", - powiedział, ale powiedział mu o дублирующем statku na Whisky-Kay i moim zbawieniu. I dodał: "Oczywiście, nie można udowodnić, jak otrzymali informacje. Maria von Альдер może w ogóle nie uczestniczyć ".
  
  
  "Hmm" - odpowiedział tylko Hawke.
  
  
  Jechaliśmy w ciszy przez kilka sekund, zanim Hawke odwrócił się i powiedział ponuro: "Szef rosyjskiej komunistycznej partii powinien przybyć tu, w JFK, około sześć minut. Spotka się z niektórymi z naszych ludzi na tajnym posiedzeniu w ONZ, zanim wyleci z powrotem jutro. Na nas włożyli odpowiedzialność za jego bezpieczeństwo, dopóki on tu jest. Dlatego tak pilnie potrzebowałem ciebie.
  
  
  Przyszła moja kolej mruknij: "Hmm".
  
  
  Limuzyna zatrzymuje się i teraz zatrzymał się w pobliżu jednego z pasów startowych lotniska / na lotnisko, gdzie czekała na niego wielki tłum ludzi i maszyn. Hawke pochylił się i wskazał na olbrzymi silnik turbo-jet, zstępny z ołowianego nieba. "Nasz gość w samą porę" - powiedział, spoglądając na zegarek, który nosił na łańcuchu, перекинутой przez kamizelkę.
  
  
  Jak tylko rosyjski samolot zatrzymał się na pasie startowym, pracownicy lotniska szybko подкатили schody do drzwi kabiny i wyszedł radziecki przewodniczący partii. Z ogromnego samolotu był śledzony kilku innych rosyjskich urzędników, i przed schodami całą grupę natychmiast otoczyli policjanci i pracownicy służby bezpieczeństwa - zarówno rosyjskie, jak i amerykańskie - i opowiedzieli się do kolejki z maszyn. Gdy procesja, na czele z grupą nowojorskich motocyklistów тронулась, nasza limuzyna jechał bezpośrednio za samochodem radzieckiego przewodniczącego. Wkrótce jesteśmy już wchodzili w bramę Organizacji Narodów Zjednoczonych, długa majestatyczny łańcuch flag której szybko развевалась na lodowym wiatrem.
  
  
  Wewnątrz budynku, całą grupę szybko przeniósł się do jednego z pokojów prywatnych rady bezpieczeństwa. Był to przestronny pokój bez okien, z siedzeniami, rozstawionymi warstwowych, na kształt amfiteatru dla widzów, z trybunami w centrum, gdzie zajmowali swoje miejsca radziecki prezes i jego partia, a także doradcą ds. bezpieczeństwa Stanów Zjednoczonych i jego pomocnicy. Ja i Hawke, inny agent AX i nie zajmowały miejsca w pierwszym rzędzie z rosyjską policją bezpieczeństwa, сопровождавшей radzieckiego lidera z Moskwy. Za nami stoją agenci organów ścigania miasta, państwa i rządu federalnego. Spotkanie, oczywiście, została zamknięta dla publiczności.
  
  
  Dwaj mężczyźni rozmawiali przez tłumacza, który tłumaczył szeptem od jednego do drugiego, tak, że nic z tego nie było słychać tam, gdzie siedzieliśmy. To było wszystko, co oglądać spektakl w пантомиме i gestów odgadnąć, co mówią aktorzy.
  
  
  Najpierw wydawało się, że obaj mężczyźni byli źli i podejrzani. Było wiele krzywić, krzywić i walenie pięściami. Wkrótce gniew zmienił się zdziwiony, i wtedy zobaczyłem, że dwaj mężczyźni stają się bardziej przyjazne. Oczywiście, zaczęli rozumieć, że żaden kraj nie stał za fantazyjnych incydentami.
  
  
  Wkrótce potem spotkanie dobiegło końca, i przewodniczący Związku Radzieckiego i doradca ds. bezpieczeństwa USA stały, aby uścisnąć dłoń.
  
  
  Następnie jeden z członków partii związku radzieckiego przewodniczącego - później dowiedziałem się, że był rosyjskim ambasadorem - zrobił krok do przewodniczącego komunistów. Trzymał вытащенную z kieszeni granat. Mężczyzna открепил granat i rzucił go na pluszowy dywan aż do stóp rosyjskiego lidera.
  
  
  W последовавшую ułamek sekundy lodowego grozy w pokoju nie było słychać żadnego dźwięku. Widziałem czyste przerażenie na twarzy radzieckiego przewodniczącego, kiedy bezradnie patrzył w dół na śmiertelną aktywowanego granat, leżącą na palcach jego butów.
  
  
  
  
  
  instynktownie wyciągnąłem swój Luger wilhelminę, tim z kabury, ale Hawke złapał mnie za rękę. W rzeczywistości, ponieważ on był szybszy mnie, aby zobaczyć, że nie mogę nic zrobić. Kula tylko szybciej wybuchnie granat. U rosyjskiego lidera nie było czasu nawet ruszyć się z miejsca.
  
  
  W tym momencie, kiedy wszyscy obecni w pokoju zostały sparaliżowane, rosyjski ambasador - człowiek, zostaw pływający granat - rzucił się na materiały wybuchowe. Rozległ się stłumiony wybuch; Śmiertelna siła granaty przytłoczona ciało mężczyzny. Jego ciało rozprysła się w kawałki na części, głowa oddzielona od tułowia.
  
  
  Skutki wybuchu wstrząsnęły przewodniczącego Rady i innych osób obecnych na trybunie, ale poza tym pozostał bez szwanku. Jesteśmy z Хоуком natychmiast przenieśli rosyjską i amerykańską delegacji z pokoju do oczekujące na zewnątrz limuzyny. Były pochopnie podjęte środki w celu zapewnienia, aby doradca ds. bezpieczeństwa USA i jego pracownicy wrócili do Waszyngtonu, a strona rosyjska skierowała się w sowieckiej ambasady i pozostał tam aż do wyjazdu do Moskwy.
  
  
  Tymczasem, pogotowie policji i N. Y. P. D. W ONZ zaczęli przybywać saperzy z, być prasowych reporterów i fotografów. Sala prywatnego rady bezpieczeństwa został zablokowany przez policję ONZ, ale Хоуку i pozwolono mi wrócić do środka, gdzie na nosze pobrano pokryte plandeką szczątki rosyjskiego ambasadora. Już teraz pracownicy rosyjskiej policji bezpieczeństwa i amerykańscy agenci przygotowują się śledzić najnowsze ruchu ambasadora.
  
  
  Został wykonany telefon w Biały dom, prezydent został poinformowany o tej sprawie. Przed tym, jak ta rozmowa się skończyła, Хока dzwonili do telefonu, aby porozmawiać z prezydentem. Kiedy wrócił, twarz szefa AX było szare.
  
  
  "To była prawie katastrofa" - powiedział, potrząsając głową. "Prezydent poinformował mnie, że otrzymamy pełny raport o ruchach radzieckiego ambasadora, jak tylko dochodzenie coś wykryje. Ale wiemy już jedno ".
  
  
  "Co to jest?"
  
  
  "Tylko dwie noce temu - powiedział Hawk, - ambasador radziecki był gościem na imprezie, zorganizowanej Helga von Альдер i jej matką w mieszkaniu Helge na Park avenue".
  
  
  "Czy jesteś pewien?" - ze zdziwieniem zapytałam.
  
  
  Hawke skinął głową innego agenta AX, który towarzyszy nam w limuzynie od Kennedy ' ego. "Agent Z1 był na imprezie. Ponieważ wiedziałem, że nie można uważać za wszystkimi kobietami tło Альдера jednocześnie, używałem go w tej sprawie. Chcę, aby wy zebrali się razem, aby opowiedział ci szczegóły tego wieczoru. Po to, że chcę, aby popracowali nad Helga von Альдер. I...
  
  
  "Tak, proszę pana?" Spytałem.
  
  
  "Jestem pewien, że nie muszę przypominać o pilności swojej misji. Musi być jakiś związek między tym przedsiębiorstwem i tło Алдерс. Znajdź go, co by to nie kosztowało ".
  
  
  Cztery
  
  
  Hawke udał się jeden biura w nowym jorku, AX, pozostawiając Z1 i mnie porozmawiać razem. Spędzając większość dnia w samolocie, летевшем z Whisky-Kay, i w samochodzie, ехавшей z Johna f. Kennedy ' ego, poczułem, że muszę poćwiczyć w siłowni. Zaproponowałem Z1 iść w klub sportowy grać w piłkę ręczną, kiedy rozmawialiśmy.
  
  
  Nikt z nas, oczywiście, nie znał prawdziwego nazwiska innych. Sam Z1 był mniej więcej w moim wieku, na kilka cali poniżej i na kilka kilogramów cięższy, ze słomianymi włosami i jasną skórą. Jak tylko ubrane w sportowe kształt i zaczęli grę, zobaczyłem, że jest godnym przeciwnikiem piłki ręcznej. Na boisku miał niezdarny, плоскостопий, ale bił piłkę z morderczą siłą, tak, że отскакивал, jak kula z rykoszetem, i kazał mi iść.
  
  
  "Ta impreza wczoraj była prawdziwą imprezą", - zaczął, a ja słyszę łagodny wiatr południowy akcent w jego głosie, swego rodzaju nacisk średnio-stanów południowych. "Te tło Альдеры dokładnie potrafią zabawiać. Była para aktorów, rosyjski ambasador, dwa brytyjskiego pisarza, ten pop-artysta, który nie rysuje nic, oprócz zdjęć z sportowymi pasami, i jeszcze tuzin ludzi, których nigdy nie spotkałem ".
  
  
  "Ktoś z nich wydawał się szczególnie przyjemne z ambasadorem?" - spytałem, zadając cios w piłkę i przy udanym trafieniu mocno вонзив go w środku Z1, z czego on nie był w stanie odpowiedzieć na cios.
  
  
  "Precz!" - mruknął, z wysiłkiem prostując się, jego twarz była pokryta kroplami potu. Następnie, odpowiadając na moje pytanie, powiedział: "wydawało Mi się, że wszyscy goście byli bardzo blisko ze sobą. Jakby wszyscy byli członkami jakiegoś ekskluzywnego klubu. Jeśli rozumiesz, o co mi chodzi?"
  
  
  Kiwnąłem głową. "Ale czy Helga lub jej matka, Urszula, kiedykolwiek sam na sam z ambasadorem w ciągu jakiegoś czasu w ciągu nocy?" - zapytałam, udając się tam i z powrotem na miejscu. Nie wiedziałem, jakie informacje spodziewałem się od niego uzyskać, ale każdy trop lub związek między martwy ambasadorem w ten czy inny z tło Альдеров mogą pomóc.
  
  
  "Nie" - odpowiedział Z1, wykonując swój udział w biegu. "W rzeczywistości rosyjski większość czasu rozmawiałem z tym artystą i w końcu zakończył wieczór, kupując dwa obrazy, które facet przywiózł ze sobą..
  
  
  
  
  
  
  Przyszła mi do głowy dziki pomysł. "Co byście powiedzieli, gdybym poprosił AX zorganizować sekcję mózgu martwego rosjanina?"
  
  
  "Sekcja zwłok?" - zawołał Z1, odwracając się i patrząc na mnie. "Co może okazać się badanie mózgu?"
  
  
  "To tylko przypuszczenie - powiedziałem. "Nie mogę wyrzucić z głowy, jak dziwna jest cała sytuacja. Nie tylko to, co się dzisiaj stało, ale i wszystkie poprzednie morderstwa - czy, powiedziałbym, samobójstwa. Ci ludzie tworzyli najlepszą dziwną polecenie morderców, jaką kiedykolwiek widziałem. Może być, najpierw dali narkotyk, lub zahipnotyzowała, lub wyprane mózgi. Ktoś musiał ich zmusić, by się tak zachowywać identycznie niewymierne. Musi być jakieś wyjaśnienie. Być może sekcja zwłok da kilka odpowiedzi, pomoże nam zrozumieć przyczyny tej sprawy ".
  
  
  "Myślę, że warto spróbować". Z1 wzruszył ramionami.
  
  
  "Hawk chce, żebym natychmiast przeniósł się do Helge" - powiedziałem mu. "Jak tylko skończymy grę, zadzwonię do niej i spróbuję umówić się na randkę dziś wieczorem. Myślę, że powinnaś zgłosić Хоуку w centrali. Koniecznie powiedz mu, że chcę spędzić otwarcie rosyjskiego ".
  
  
  "Oczywiście", powiedział on, z pominięciem szansę i przegrywając mi grę.
  
  
  Biorąc prysznic i ubrany, poszliśmy do baru i wypiliśmy parę schłodzone martini, i zadzwoniłam do Helge von Альдер z budki telefonicznej.
  
  
  "Frajerze!" ona pisnęła z zachwytu, gdy tylko usłyszała mój głos. "Pan wrócił. Moja głupia siostra pozwoliła ci odejść. Do zobaczenia dziś wieczorem?
  
  
  "Dokładnie to, co miałem na myśli," - powiedziałem jej. "Przyjadę po ciebie około ośmiu".
  
  
  Kiedy skończyłem rozmowę, możemy z agentem Z1 rozstali. Udałem się do luksusowego mieszkania na Sutton Place, którą AX wynajął dla mnie, a raczej dla "Tony Доуэса".
  
  
  Jedną z zalet pracy pod przykrywką, aby AX było to, że organizacja nie szczędziła środków na stworzenie niezawodnego przebrania dla swoich agentów. Mieszkanie Tony Доуэса była dobrym przykładem. To był elegancki, elegancki kawaler domek z akcesoriami do uwodzenia, które taki mężczyzna mógłby zapewnić sobie. Ten dźwiękoszczelny na zewnątrz, na tyle wysoki, aby otworzyć widok na miasto i samotność, i wyposażone wszystkich najnowszym sprzętem elektronicznym od oświetlenia wewnętrznego do kwadrofonicznego dźwięku. Jedynymi moimi prośbami zostały mała siłownia i sauna. Pozostałe godziny dnia spędziłem na worek treningowy i poręczach i zakończył sauną. Było siedem, trzydzieści pięć, kiedy jestem w smokingu udał się do Helge von Альдер.
  
  
  Mieszkanie Helge była пентхаусом na Park avenue w latach osiemdziesiątych, w królewskim budynku, który jak na prywatny klub, niż na rezydencję. Spodziewałem się, że będzie ona jedna, ale kiedy przyjechałem, zobaczyłem, że Ursula była tam z sędziwy dżentelmenem, którego osoba wyglądało słabo znane, choć jego nazwisko na chwilę uciekł ode mnie.
  
  
  "Ale Дамплинк", - przywitała mnie Helga, ucałowawszy moje usta zwykłym pocałunkiem tło Альдера z otwartymi ustami i втянув mnie do środka, "pozdrów Урси" - córki tło Альдера miała na imię jego matka Урси - "i jej opiekuna Byrona timmons wszystko. "Wtedy dowiedziałem się w tym człowieku jeden z naftowych potentatów kraju. Ursula von Алдер również pocałowała mnie w usta, co nie było macierzyńskim, i Timmons mocno uścisnął mi rękę.
  
  
  "Урси i Byron właśnie odchodzili" - dodała Helga, херувимски uśmiechając się.
  
  
  Byron Timmons mruknął: "Ach, tak", i zaczął pomagać Ursula założyć норковую futro.
  
  
  "Rozmawialiśmy o strasznym wypadku biednego Władimira jego wydania, - powiedziała Helga. "Słyszeliście w wiadomościach?"
  
  
  "Nie powiedziałam. "Ja się nie boję."
  
  
  "Dziś po południu zamordowano go w ONZ - smutno powiedziała Helga, - coś w rodzaju wybuchu kotła".
  
  
  "Okropne" - powiedziałem, zastanawiasz, nie wymyślił, czy Hawke "wybuch kotła" dla prasy sam.
  
  
  "Biedny Владди - powiedziała Helga, - on zawsze był pełen życia. Będę za nim tęsknił.
  
  
  "Znasz go?" Spytałem.
  
  
  "O tak - powiedziała Helga. "Był starym przyjacielem Урси. Był tutaj, w domu, na imprezie, tylko dwie noce temu.
  
  
  "Będzie nam go brakowało" - powtórzyła Urszula, całując Helgę w policzek, dotykając moich warg jej ustami i kierując się do drzwi. Byron Timmons poszedł za mną, znów mocno naciskając mi rękę.
  
  
  Jak tylko Helga zamknęła drzwi za ustępującym parą, wpadła w moje ramiona z przygnębionym хихиканьем i wyszeptała: "O, Дамплинк, Byron Timmons strasznie zły na mnie i na ciebie. Gdy wyznaczyłem ci randkę dziś po południu, zupełnie zapomniałem, że dziś musiałem iść z nim do teatru. Kiedy przypomniałem sobie, musiałem zrobić jakąś rozpaczliwą permutacji i zawołać Урси do wymiany. Powiedziałem Byrona, że stary przyjaciel, którego nie widziałem od wielu lat, i były w mieście tylko na wieczór.
  
  
  "Wiedziałem, że on coś niezadowolony. Teraz rozumiem.
  
  
  Helga całkowicie odcina się, kręcąc głową. "Czasami mogę być tak niegrzeczny. Ale chciałem być z tobą ".
  
  
  "Jestem zadowolony - powiedziałem jej, i zaszczycony. Dokąd chcesz, żebym cię zabrała?
  
  
  "To taka nieprzyjemna noc", - powiedział Helga.
  
  
  
  
  
  Ja cicho powiedział: "pomyślałem, że może ty lepiej zostań tutaj i będziesz przytulne. Jeśli nie przeszkadza coś prostego, na przykład szampana i kawioru. Obawiam się, że to wszystko, co mamy w domu, i teraz u sług wyjściowy.
  
  
  "Nie mogę wymyślić lepszego sposobu na spędzenie wieczoru".
  
  
  Ona mnie zaskoczyła. Była ubrana w obcisłą suknię biała suknia, jej blond włosy były starannie ułożone, na szyi wisiało diamentowy naszyjnik z odpowiednimi бриллиантовыми wisiorki, obwisłymi z мочек jej uszu. Była gotowa spędzić noc w mieście. Ale potem zdałem sobie sprawę, że kobiety Tło Альдер, prawdopodobnie, tak ubierać tylko po to, aby wieczorem leniuchować w domu.
  
  
  Helga włączyła muzykę i wyłączyła światło. Wkrótce przyniosła szampana i kawior, i usiedliśmy obok siebie na sobie leżaku przed oknami sięgającymi od podłogi do sufitu, z których obserwowaliśmy światła miasta i śnieżny ciemność.
  
  
  "Wiesz, Tony, - łagodnie powiedziała Helga, zwracając się do mnie, kiedy oboje потягивали schłodzonego szampana, - nie jesteś taki jak inni mężczyźni, których znałam w swoim życiu. Normalnie mogę dość łatwo ich zrozumieć, zrozumieć, czego chcą od kobiety. Z tobą nie jestem pewien, choć znam cię od dawna. I to jest problem. Mi się to ciekawe i myślę, że wszystkie inne kobiety Tło Альдер, w tym Урси, też. Nagle usiadła prosto. "Podobało ci się z Marią?"
  
  
  Szczerze mówiąc skinął głową. "Ona jest piękna. Ale wtedy wszyscy. W końcu, przecież identyczne trojaczki.
  
  
  "Nie są identyczne". Widziałem uśmiech na jej twarzy w półmroku. Postawiła kieliszek z szampanem i ześliznęła się na leżak, przycisnął swoje ciało do mojego. Czułem ciepło jej ciała przez sukienkę. Egzotyczny zapach jej perfum obchodziły moje biodra. Ja wsunął palec pod бретельку jej sukni i zatrzymał się.
  
  
  "Helga" - powiedziałem.
  
  
  "Hmm?"
  
  
  "Ten facet, Kołczak lub Владди, jak nazywali go - go często widziałem w ostatnim czasie?"
  
  
  Ona źle zrozumiała moje pytanie. "Nie musisz go zazdrosny, Дамплинк". Ona придвинулась bliżej mnie, tak że nasze biodra się stykały.
  
  
  "Nie, ale jestem ciekaw" - rzekłem. "Czy często go odwiedzał ciebie lub twoją rodzinę w ciągu ostatnich kilku tygodni?"
  
  
  Wzruszyła ramionami, wciąż tuląc się do mnie. "Владди był jednym z tych ludzi, którzy zawsze byli lub byli z moimi przyjaciółmi. Można zauważyć, gdy on tam był, nie można się nudzić na niego, gdy był nieobecny ". Ona niecierpliwie się wybudzać. "Ale to jest przeszłość to teraźniejszość. Obecnie jest najważniejsza".
  
  
  Wiedziałem, że to wszystko, co chciała powiedzieć. Może chciała coś ukryć, a może ona naprawdę nie miał nic do powiedzenia na temat Колчаке. W każdym razie czułem, że w tej chwili wykonał swoje obowiązki.
  
  
  Teraz jestem odpowiedzialny przed sobą, aby nie przegapić tej okazji wymknąć się między moimi palcami. Tymi palcami nie osłabiła бретельку sukienki Helge. Ona spuściła oba paski z rąk, i miękkie białe tkaniny spadła na jej talii.
  
  
  Nie było na niej biustonosza. Kiedy ona odchyliła się do tyłu, jej pełne kształtne piersi приподнялись, sutki z różowymi końcami stanęły dęba. Ona wykręcił do przodu, aby spotkać się z moją twarzą, tak, że moje usta wypełnione jednym, a następnie innych podobnych melon холмиками. Jej ciało gwałtownie drgało, kiedy pieścił jej sutki końcówką języka, aż w końcu ona kurczowo westchnąwszy, wzięła moją głowę w obie ręce i przyłożyłam moje usta do swoich. Kiedy całowaliśmy się, spędziła palcami jednej ręki na moje biodra, dopóki nie natknęłam się na świadectwo mojego podniecenia. Jej ręka na chwilę zatrzymała się tam.
  
  
  "Dobrze, Дамплинк, dobrze" - szepnęła, łapiąc oddech, i przytuliła usta do mojego ucha.
  
  
  Podniosłem ją i zaniósł przez salon, przez lobby w sypialni. W środku pomieszczenia stała ogromna okrągłe łóżko. Spuściłem jej się na nią, a ona zdjęła sukienkę, pończochy i koronkowe majtki bikini. Leżąc na satynowej pościeli, ona niecierpliwie wyciągnęła rękę, aby pomóc mi zdjąć ubranie.
  
  
  Czułem, jak krew płynie w mojej krwi, gdy moje oczy podbijać jej wspaniałe ciało. Była dokładną kopią swojej siostry Marii, od idealnie zarysowaną, выпирающей piersi i delikatnie zakrzywione bioder do małego złotego trójkąta w środku jej ciała. Ona przyciągnęła mnie do siebie, a kiedy nasze ciała się zetknęły, odwróciła głowę na bok i cicho powiedział: "Słuchaj, Дамплинк, gdzie byś nie odwrócił się, widzisz, jak się kochamy".
  
  
  Do tego, nie zauważyłem, że trzy ściany pokoju, u wezgłowia łóżka i z obu stron, były w pełni lustrzanymi. Podczas gdy ciało Helge łamanie i раскручивалось razem z moim, jak niejaki doskonale zaprogramowany, ale cienkie narzędzie zmysłowości, lusterka odzwierciedlały zmysłowe ruchy, jak gdybyśmy byli w środku wielkiej orgii, w której byliśmy całą grupą uczestników.
  
  
  I odkryłem, jak mi powiedziała Helga, że ona i jej siostra Maria nie są identyczne. W tym, jak się kochali, była duża różnica. Obie kobiety seks z nieskończoną wyobraźnią i ogromnym, otwartym przyjemnością. Ale na tym podobieństwo się skończyło. Podczas gdy Maria była cichy i zestresowana, jej ruchy
  
  
  
  
  
  
  byli znakomicie cienkie, Helga była dzika i opuszczonym, ręce, biodra i usta są stale badane moje ciało, wymieniając się przyjemnymi doznaniami na każde otrzymane przez nią. Cała jej istota stale корчилось, drgało i zachęcać mnie do coraz większej i większej wyżyny ekstazy. Jakby - i lustrzane ściany potęgowały efekt - kochałem się z tuzin różnych kobiet, każda z innym podejściem i reakcją. W końcu, ona krzyknęła z czystej przyjemności i spadła z powrotem na łóżko.
  
  
  Po chwili pochyliła się nade mną. "Robię cię szczęśliwym?" - zapytała, zakrywa moją twarz pocałunkami.
  
  
  "Tak" - powiedziałem. "Tak, ty robisz mnie szczęśliwym".
  
  
  "Ja też jestem szczęśliwa" - powiedziała. "Ty jesteś tym człowiekiem, którym cię uważał".
  
  
  Delikatnie przyciągnął ją do siebie, aby ona położyła się na mnie, nasze ciała naradźmy się do siebie od stóp do głów. Leżymy nieruchomo, nikt z nas nie mówi. Po chwili lekko westchnęła ze zdumienia, którego się spodziewałem.
  
  
  "Cicho" - szepnęła jej.
  
  
  Znowu zamilkła, ale nie na długo. "Oj!" wykrzyknęła. "Oh! Ach, Дамплинк! OJ!" Jej ciało znów gorączkowo затряслось, gdy jest z długim cichym jękiem zachwytu nie przewrócił się na plecy i zamknęła oczy.
  
  
  Moje regularne programy ćwiczeń dla ciała i umysłu ponownie zważyć, pozwalając mi dać Helge ostatni prezent zabawy, którego nie spodziewała się.
  
  
  5
  
  
  Helga otworzyła oczy i delikatnie uśmiechnęła się do mnie, kiedy nachylił się nad jej głową. "To było pięknie, pięknie, pięknie" - szepnęła. Przewrócił się i wyszła z łóżka. "Odpoczywaj, Дамплинк" - powiedziała, całując mnie i wychodząc z pokoju.
  
  
  Po chwili wróciła z butelką szampana i dwa kieliszki. Napełniła jeden z kieliszków i wręczyła mi. "To - powiedziała, - zajmie cię, gdy będę brać prysznic". Znów pocałowała mnie i weszła do łazienki, radośnie śpiewając. Luksusowo rozciąganie na łóżku, słyszałem, jak bierze prysznic.
  
  
  Zrobiłem łyk schłodzonego Dom Perignon. Na zewnątrz wiatr. Czwarta ściana pokoju była pokryta zasłony, i wiedziałem, że za zasłonami były drzwi na ogród apartament dwupoziomowy, które otaczały cztery strony mieszkania. Za drzwiami coś waliło. Ja postawił kieliszek szampana obok łóżka, naciągnął spodnie i podszedł do drzwi. Kiedy odsunął część zasłony na bok, zobaczyłem, że drzwi uchylone i kołysząc się na wietrze. Zamknąłem drzwi i zamknął ją.
  
  
  Byłem w połowie drogi z powrotem po pokoju, kiedy to niepowtarzalny szósty zmysł, podświadomość ostrzeżenie o zbliżającym się niebezpieczeństwie, wysyłał do mnie wiadomość. Nie wiedząc dlaczego, ja instynktownie figlarnie obie ręce przed swoim gardłem, nie stał się działać zbyt wcześnie. W tej samej chwili cienka druciana pętla do diabła było na moją głowę i położyła mnie na łopatki. Drut, która miała być wbita w moje gardło, zamiast tego głęboko wbiła się w skórę moich wyciągniętych rąk.
  
  
  Mój napastnik wydał ciężkie warczenie i furią pętli. Ja пригнулся i uderzył ramieniem w tył. Wciąż nie mógł zobaczyć, kto był za mną, ale w tym nagłym выпаде ja przelotnie zobaczył dwóch walczących obrazu na ścianie lustra Helge. Spojrzałem jeszcze raz i zobaczył siebie i osoby za mną, odbitego tam. Mężczyzna został Z1!
  
  
  Jego twarz wykrzywiona od ataku, ale jego osobowość nie można było określić. To był ten sam człowiek, z którym grałem w piłkę ręczną w klubie sportowym w ten dzień.
  
  
  Nie można było zrozumieć, dlaczego próbował zabić mnie teraz. Wszystko, co mogłem zrobić, to chronić siebie. I to było dziwne, niepokojące uczucie - patrzeć, jak ktoś próbuje mnie zabić w tych samych lustrach, gdzie ostatnio widziałem siebie i Helgę, intensywnie наслаждающимися seks.
  
  
  Wciąż nie zauważyłem lustrzanej ściany i nie wiedziałem, że obserwowałem go w niej. Zaczął podnosić nogę, aby odpocząć przed kolanem w plecy. Ja brutalnie uderzył go lewą nogą, wpadł mu w rzepka i rozbił ją. Zadławił się z bólu i zaczął spadać, ciągnąc mnie za sobą. Próbowałem się wyrobię z pętlą, obracając głowę w razie upadku. Trzymał uparcie do pętli, wciąż próbuje mnie udusić. Teraz wyraźnie widziałam jego twarz. Jego oczy były остекленевшими - jakby był zahipnotyzowany lub pod wpływem narkotyków.
  
  
  Do tej pory miałem nadzieję, że będę mógł się bronić, nie zabijając go. Ale widziałem, że to niemożliwe. Uderzył ciężko krawędzi prawej ręki na podstawie jego gardła, zadając śmiertelny cios karate. Cios był silny i czysty. Złamanie szyi, a on był martwy, prawdopodobnie, nawet nie wiedząc, co go zabiło. Jego ciało cały czas na podłodze, głowa groteskowo odwróciła się na bok. Ja podniósł się i wstał, jazda na jego ciało.
  
  
  Słyszałem, jak w łazience idzie prysznic. Wykładzina podłogowa z głęboką drzemkę na podłodze sypialni заглушало dźwięki naszej walki. Wtedy wydawało mi się oczywiste, że Helga von Алдер trzyma mnie w sypialni, wiedząc, że agent Z1 miałem potem popełnić zamach na moje życie. Jak dobrze by ona nie była ze mną w łóżku, nigdy nie mogłem
  
  
  
  
  
  Zapominam, że ona i jej siostry były doświadczonymi aktorkami.
  
  
  Z drugiej strony, przypomniał sobie, nadal istnieje prawdopodobieństwo, że jest niewinna. Z1 wiedział, że spotykam się z Helga dziś wieczorem, i mógł śledzić za mną do mieszkania. Jeśli, tak jak ja teraz podejrzewał, otrzymał rozkaz zabicia mnie, mógłby popaść w pokoju z tarasem, podczas gdy Helga i kochaliśmy się, a ona nie wiedziała by o tym więcej niż ja.
  
  
  Gdyby to była prawda, nie mogłem pozwolić, Helge pojawić się z duszy i znaleźć człowieka, którego zabiłem, leżąc na dywanie. Nie może być żadnego wyjaśnienia, które zadowoliło by jej, gdyby nie odkrył moją przykrywkę. Gdybym to zrobił, to jedyny trop, który miał AX w sprawie, Tło Альдерс, byłaby bezużyteczna. Mogłem zrobić tylko jedno - przekazać ciało Хоуку, w którego dyspozycji były wszystkie środki, aby dyskretnie pozbyć.
  
  
  I pochylił się, podniósł ciało za podłokietniki, zaciągnął go przez pokój, przez drzwi tarasu i wyrzucił na ulicę. Następnie pobiegłem do прикроватному telefon, aby zadzwonić do Хоуку. Musiał rozmawiać bez скремблера.
  
  
  "To jest poważna sprawa" - powiedziałem, jak tylko on odpowiedział. Krótko mówiąc, powiedziałem mu, co dokładnie się stało, импровизировав kod w trakcie sprawy. Na koniec powiedziałem: "Jesteśmy ze sobą niedługo wyjedziemy stąd. Czy będziesz w stanie poradzić sobie z зачисткой? "
  
  
  Hawke zrozumiałem. "Powierz wszystkie przygotowania do mnie - powiedział, - ale zajrzyj do mnie dziś wieczorem".
  
  
  "Planuję" - odpowiedziałam mu i przerwała rozmowę, gdy usłyszała, jak Helga wyłączyłam prysznic w łazience.
  
  
  Po kilku minutach do pokoju weszła Helga w przezroczystym czarnym negliż, otwierającej każdy szczegół jej ciała. Znów położył się na wielkim łóżku i popijając szampana. Na szczęście, śmierć agenta Z1 była bezkrwawa, a w pomieszczeniu nie było nic, co wskazywało by na walkę, która wydarzyła się tam w kilka minut temu. Jeśli Helga wzięła udział w spisku i z powrotem, czekając znaleźć mi ciało, ona nie dała na to żadnych wskazówek. Zamiast tego, ona przytuliła się do łóżka obok mnie, podczas gdy ja wylał jej kieliszek szampana.
  
  
  "A amore" - powiedziała, dotykając mojego kubka swoim.
  
  
  "A amore" - odpowiedziałem.
  
  
  Po tym, jak idziemy się upić, nie zdjął nogi z łóżka i powiedział: "Chodź, Frajerze, mam zamiar zaprosić cię na kolację. Człowiek żyje nie tylko miłością. Przynajmniej nie ten człowiek.
  
  
  Wybraliśmy restaurację w małym słabo oświetlonym francuskim zakładzie w pobliżu mieszkania Helge. Na zewnątrz wciąż padał śnieg, ale w restauracji było ciepło i przyjemne, a obsługa i jedzenie były doskonałe. Ale ja naprawdę nie był głodny, tak jak w całej posiłku ciągle wyobrażałem sobie straszną scenę, która odbywać się będzie w mieszkaniu Helge, gdy Hok usuwa ciało martwego agenta AX.
  
  
  Helga, zdawał się nie dostrzegać mojej troski i jadłam od duszy, żywy zwisające na całej kolacji. Pewnego dnia ona udaje szczęśliwą wydął usta - ten sam gest, który zrobiła Maria, gdy zostawiłem ją na Whisky-Kay, i powiedział: "Дамплинк, pojedźmy gdzieś na weekend, żebyśmy mogli pobyć sami. Odszedłeś z Marią. Teraz moja kolej."
  
  
  Mnie rozbawiła ta zabawna konkurencja, która istniała wśród dziewcząt. "Co masz na myśli?" Spytałem.
  
  
  Zrobiła nieokreślony ruch ręką w powietrzu. "Meksyk. Możliwe, Hiszpania. Południe Francji. W końcu samolot po prostu siedzi bez sprawy w wieszaku. Moglibyśmy z tego skorzystać ". Zaproponowała to tak niedbale, jak gdyby mówiła o podróży taksówką przez miasto. I widziałem, że była poważna.
  
  
  "No cóż - powiedziałem, pozostawiając swoje opcje otwarte, bo jeszcze nie wiedziałem, jakie powikłania są po śmierci agenta AX.
  
  
  Helga skinęła głową i zaskoczyła mnie tym, że nagle посерьезнела. Takiego nastroju nie spodziewałem się od oszałamiający tło Алдерса.
  
  
  "Ja ci coś powiem, Tony" - szepnęła, jej palce splecione z moimi, dopóki потягивали koniak. "Dostaję od was drgania, wibracje ogromnej siły. To jest to, co ja przez całe życie szukała w mężczyźnie. Miękkość troskliwego kochanka i siła renomowanego człowieka. Czasami można znaleźć coś lub więcej. Ale oba - nigdy! To bardzo dobrze." Ona zmarszczyła brwi i powoli powiedziała: "Kiedyś próbowałam wyjaśnić, że szukała, znajomego mężczyzny. Był delikatny, ale nie jest silny, a on powiedział, że czuję to samo, bo nigdy nie znał swojego ojca. Powiedział, że szukam kochanka i ojca w jednej osobie. Wierzysz, co?"
  
  
  Pokręciłem przecząco głową. "Nigdy nie myślę o takich rzeczach, przyczynach swoich uczuć. Ważne są same uczucia ".
  
  
  "Też tak myślę" - potwierdziła. "Ale ja naprawdę czasami myślę o moim ojcu, i wiem, że Maria i Elsa też myślą, choć nigdy nie mówimy o nim".
  
  
  "A w ogóle go nie pamiętasz?" Spytałem.
  
  
  "Nie ma. Tylko to, co powiedział nam Урси. Został zamordowany w Berlinie w czasie jednego z bombardowań alianckich podczas ii wojny światowej. My z siostrami wtedy były bardzo małe, i Урси uratował nas żywymi tylko cudem.
  
  
  Uśmiechnęła się i znów się rozpromienił. "Boo
  
  
  
  
  
  
  "Od tamtej pory życie stało się dobrą", - powiedziała ona.
  
  
  Później, kiedy zabrałem Helgę z powrotem do jej mieszkania, zostałem na tyle długo, aby upewnić się, że Hawke usunął ciało z tarasu. Oczywiście, że się tym zająłeś. Gdy wychodziłem od Helge, znów przypomniała mi, że chce, abyśmy razem pojechali na weekend. Obiecałem dać jej znać. Następnie zszedłem na dół i wziął taksówkę do siedziby AX.
  
  
  Sześć
  
  
  W nowym jorku biuro AXE znajdował się w Dolnym West Side miasta, na magazynie w okolicy, dok. Kierowca taksówki nie ucieszyłem, gdy usłyszałem adres. Myślę, że on myślał, że zrobię to po drodze, bo słyszałem, jak on odetchnął z ulgą, gdy dotarliśmy do domu. Odwróciłem go i wyszedł. Kiedy zacząłem przechodzić chodnik, a on wychylił się z okna i zapytał: "Jesteś pewien, że to jest to miejsce, które musisz kolego?"
  
  
  Ja machnął od niego. Jego uczucia były zrozumiałe. Cała promenada była ciemna i bezludnych. Budynek, w którym mieściła się siedziba AX, był zaciemniony, za wyjątkiem jednej oświetlonym pokoju w przedniej części budynku. Taksówkarz nie mógł wiedzieć, że wszystkie inne ciemne okna w budynku zostały zamalowane, aby ukryć katastrofę, która odbywała się wewnątrz dwadzieścia cztery godziny na dobę, i że ludzie z dwoma potężnymi teleskopami stale obserwowali ulicy. Właściwie mówiąc, taksówkarz nie może być bezpieczniej gdzieś w mieście, niż tam, poza najpotężniejszego контрразведывательного agencji na świecie.
  
  
  Dyżurny nocny strażnik w oświetlonym front office, który wyglądał jak zwykłe pomieszczenie, nacisnął przycisk dzwonka pod biurkiem, i przeszedłem przez żelazne drzwi do windy z ludźmi. Wartownicy z teleskopami w oknach na górze już oczyścili mnie z obydwoma mężczyznami, gdy ja wciąż zbliżał się do budynku.
  
  
  "Hawk zostawił rozkaz zabrać cię w piwnicy, jak tylko zalogujesz się", - powiedział lifter. Maszyna zeszła na dół.
  
  
  Piwnica - to znaczy, że Hawke czekał na mnie w kostnicy agencji. Jak większość сверхсекретных organizacji wywiadowczych, AX powinien mieć własny kostnicy na miejscu, aby obsługiwać trupy, których nie można było bezpośrednio przekazać policji. Jednak duża część ciał w końcu została przekazana w ręce lokalnych organów ścigania po tym, jak droga była расчищена, więc krępujących pytań nie było.
  
  
  Znalazłem Hawk, stojącego obok zamknięty ciałem Z1. Z nim był lekarskie firmy AX, dr Christopher.
  
  
  Hawke skinął na mnie, i lekarskie, którego nazwaliśmy doktorem Tomem, powiedział: "spędziłem wstępna sekcja zwłok, Nick. Jest to zgodne z tym, co nam powiedzieli. Jego śmierć była spowodowana złamaniem karku ".
  
  
  "Znalazłeś coś jeszcze?" Spytałem.
  
  
  Dr Tom pokręcił głową. "Na razie nic. Dlaczego?"
  
  
  Zamiast odpowiedzieć mu, rozmawiałem z Хоуком. "Agent Z1 poinformował dziś z moją ofertą zrobić sekcję mózgu ambasadora jego wydania?"
  
  
  "Nie wiedziałem", - powiedział Hawk. "Wrócił tu, do centrali i powiedział mi, że skontaktowali się z Helga von Альдер. Po tym ja go nie widziałem. Temat z autopsji nie wspomniano. Jest to ważne? "
  
  
  "Może być" - odpowiedziałem. "To może dać nam prawdopodobny motyw jego ataki na mnie".
  
  
  Hawke zmarszczył brwi. "Nie mam cię na oku".
  
  
  Wiedziałem, że rozmawiać przed doktorem Tomem, który był wyższy poziom tolerancji na wszystkie działania AX, bezpiecznie. "Cóż, kiedy on rzucił się na mnie w mieszkaniu Helge, wydawał się zdezorientowany - jak człowiek, który nie mógł się kontrolować, ale jego fizyczne działania były idealnie zsynchronizowane".
  
  
  "Masz na myśli - przerwał Hawke, - myślisz, że był członkiem gangu morderców?" Jak by mi się nie podobała się myśl o tym, że jeden z naszych agentów może znajdować się pod wpływem tej - tej siły lub coś innego, zgadzam się ".
  
  
  "Ale nie jest to konieczne wyjaśnia, dlaczego chciał mnie zabić - dodał ja - jeśli tylko nie powiedział lub nie zrobił czegoś, co groziło tym, z czym walczymy. Jedyne, co mogę wymyślić, to jest moje zdanie na temat z autopsji. Ponieważ on nie dał ci propozycję, ale próbował mnie zabić, wygląda na to, że to był związek.
  
  
  "Jak myślisz, co dokładnie pokaże badanie mózgu ambasadora?" - spytał doktor Tom.
  
  
  "Nie wiem - przyznał się ja. "Ale zakładamy, że ludzie, związanych z tym wydarzeń do wyboru, w jaki sposób wyprane mózgi. Tak, że otwarcie rosyjskiego było atakiem na dowód teorii "prania mózgu". Może nic nie znajdziemy, ale wtedy nie mieli nic do stracenia, jeśli spróbujemy.
  
  
  "Tak, jasne - powiedział doktor Tom. Spojrzał na zwłoki leżące na talerzu kostnicy AX. Spojrzał na Hawka. "Co z tego, szefie?"
  
  
  Hawke wahał się tylko przez ułamek sekundy. "Chodź - powiedział, kiwając głową.
  
  
  Dr Tom naciągnął prześcieradło na zamrożone rysy twarzy. "Na to zajęłoby mi to kilka dni - w zamyśleniu powiedział: - przyślę ci raport, jak tylko dostanę wyniki".
  
  
  Jesteśmy z Хоуком w milczeniu wyszedł z kostnicy i wspiął się na windą na drugie piętro budynku. To piętro było ośrodkiem nerwowym
  
  
  
  
  
  
  z siedzibą w Nowym Jorku. Personel z ponad pięćdziesiąt osób tam pracował dwadzieścia cztery godziny na dobę u телетайпов, radioodtwarzaczy i systemów zamkniętego telewizji, którzy utrzymywali kontakt z biurami światowych sił policyjnych. Korytarz, który prowadził do biura Hawk, przechodził obok z dużą łazienką. Na ścianach były jednostronne szklane okna, tak, że ci, którzy znajdowali się na korytarzu, można zobaczyć pokój, ale ci, którzy znajdowali się w pokoju, nie mógł ich zobaczyć. To nie pozwalało innym pracownikom AX obserwować tajnych agentów, którzy zjawili się w biurze Хока.
  
  
  Jak tylko znaleźliśmy się w biurze Hawk, szef AX zmęczony ułożył się w swoim piśmie fotelu, grzebał w kieszeniach, dopóki nie znalazłem пережеванную cygaro, i wsadził jej do ust незажженной.
  
  
  "Muszę przyznać, Nick - powiedział, - to mnie zaniepokoiło. Co myślicie o die Von Alders?
  
  
  "Trudno powiedzieć" - powiedziałem, starannie dobierając słowa. "Jak udało mi się ustalić, są właśnie takie, jakie się wydają na powierzchni. Ale trudno dyskontować fakt, że za każdym razem, gdy w sprawie pojawiają się nowe opracowania, są w jakiś sposób związane ".
  
  
  "Mówiąc o nowych projektach, - wtrącił Hawke, - u mnie nie było możliwości, aby opowiedzieć o Monte-Carlo. Właśnie otrzymaliśmy dzisiaj wiadomość od Interpolu.
  
  
  "Monte Carlo?" Spytałem.
  
  
  "Tak. Tam znajduje się kasyno. Człowiek o imieniu Трегор, belg, rozbija bank. Szwagier Трегора kilka tygodni temu próbował uderzyć kanclerza Niemiec nożem, ale zamiast tego wbił mu nóż w gardło. U nas nie ma nic o Трегоре, ale nadal lepiej iść i sprawdzić.
  
  
  "Przewodnik kasyno tymczasowo zatrzymał grę - powiedział Hawk. "Ale oni zgodzili się wznowić go przez dobę. Chciałbym, abyście byli tam, kiedy kasyno otworzy się ponownie, ale nie chcę, żebyś tracił łączność z tła Альдерс. Czy będziesz w stanie poradzić sobie z nimi? "
  
  
  "To nie problem" - powiedziałem mu. "Wcześniej tego wieczoru Helga błagała mnie, bym pojechać z nią do Meksyku. Powiedziała, że możemy używać jej prywatny samolot ".
  
  
  "I myślisz, że ona zgodzi się na Monte Carlo?" Hawk uśmiechnął się. "Trzeba dużo inwestować w swoją pracę".
  
  
  "Ten ma swoje nagrody". "Mogę sobie wyobrazić" - odpowiedział, ogania mnie ze swojego gabinetu.
  
  
  Siedem
  
  
  Było wcześnie, tuż przed ósmej rano następnego dnia, gdy zadzwoniłem na mieszkanie Helge. Wiedziałem, że ona nie wstanie tak wcześnie, ale nie mogłem już dłużej odkładać telefon, jeśli mieliśmy w tym dniu lot do Monte Carlo.
  
  
  Głos, który mu odpowiedział, był senny od snu. "Witam. Halo?"
  
  
  "Helga - powiedziałem - to Tony Dawes".
  
  
  "WHO?" - zapytała, wciąż senna. "Halo?"
  
  
  "Mój boże - powiedziałem, śmiejąc się, - nie mów mi, że zapomniałeś o mnie, tak szybko po wczorajszej nocy. To Tony.
  
  
  "A... Tony, Дамплинк", - teraz odpowiedź była pełna życia.
  
  
  "Powodem, dla którego zadzwoniłem do ciebie tak wcześnie, polegała na tym, że chciałem cię zaprosić na małą wycieczkę - jest nas tylko dwoje. Ale zamiast Hiszpanii, Francji i Meksyku zróbmy Monte-Carlo. Jak to brzmi?"
  
  
  "Bosko", - powiedziała ona. "Kiedy chcesz iść?"
  
  
  "Teraz - powiedziałem do niej - dziś rano, jak to możliwe. Powiedział pan, że samolot jest gotowy.
  
  
  "Oczywiście", - powiedziała ona. "Ale dlaczego Monte Carlo?"
  
  
  Ja już postanowiłem wyjaśnić jej prawdziwą przyczynę wyboru Monte-Carlo. Tego ranka telewizja, radio i gazety opowiadali o ucieczce w kasynie.
  
  
  "Ty chyba nie słyszałeś wiadomości" - powiedziałem. "W kasynie bardzo dużo pieniędzy. Wczoraj wieczorem podręcznik zawiesił grę na dobę. Chciałbym być tam, kiedy on znowu się zacznie ".
  
  
  Pomyślałem, że to coś, co spodoba się tło Альдеру. Zdałem sobie sprawę, że udało mi się, gdy usłyszała jej entuzjastyczny krzyk.
  
  
  "Jedziemy", - bez wahania zawołała. "Jak tylko będziesz gotowy do startu? Chcesz, aby poszedłem za tobą na Long Island?
  
  
  Tło Альдеры trzymali swój samolot w swojej posiadłości na Long Island, na Północnym brzegu. Byłem na dworze kilka razy, odkąd spotkał się z rodziną. Tak więc, ponieważ wiedziałem, gdzie to jest, powiedziałem jej, że spotkam się z nią tam przez dwie godziny.
  
  
  Zgłosiłem Хоуку, a następnie trochę потренировался w małej siłowni w moim mieszkaniu, zanim się ubrać i spakować torbę. Hawke wysłał samochód z kierowcą, aby zabrać mnie na Long Island, i kiedy dotarliśmy tam, okazało się, że Helga czekałam i już gotowała samolot na prywatnym pasie startowym tło Альдера.
  
  
  W mniej niż dwie godziny po tym, jak zadzwoniłem do Helge, udaliśmy się w powietrze na odrzutowca "Lir" i latające nad Atlantykiem. Jesteśmy z Helga usiedli na siedzenia w tylnej części przestronnej kabiny, w której były wszystkie udogodnienia - leżaki, sofa, bar, nawet kryształowy żyrandol - wygodny salon.
  
  
  To był idealny dzień do lotu; niebo było błękitne i bezchmurne od horyzontu do horyzontu - pozytywna zmiana w porównaniu z pochmurnej pogody ubiegłej nocy. Morze pod nami było jak na gładki niebieski dywan.
  
  
  Helga zaprowadziła mnie do kabiny, aby spotkać się z pilota, kapitana Dirka Aubrey, i drugiego pilota Roberta Douglasa. Aubrey był wysokim, silnym facetem z cienkich jak ołówek, czarnymi wąsami. Roberts był smukły młody człowiek - prawdopodobnie
  
  
  
  
  
  
  mu nieco więcej dwudziestu - z blond włosami i piegowatym księżyca twarz.
  
  
  "Ona idzie na kursie - powiedział Aubrey, kiwając głową w stronę deski rozdzielczej, - i pogoda słoneczna, prosto w Orly, gdzie możemy nabrać".
  
  
  W ciągu najbliższych kilku godzin jesteśmy z Helga bawili się do oglądania filmu, który pokazywał prostym naciśnięciem kilku przycisków, a następnie gry w backgammon. Helga wydawała się znacznie bardziej przygnębiona niż wczoraj wieczorem, ale wciąż pozostawała dobra firma, i umilenia czasu.
  
  
  Będziemy musieli być mniej niż pięćdziesiąt mil od wybrzeża Francji, kiedy bez ostrzeżenia samolot gwałtownie upadł nosem w stronę morza. - krzyknęła Helga. Wszystko w kabinie, że nie było przybita, w tym mnie i Helgę, скользило w наклонному podłodze kabiny i mocno uderzyło o zamknięte drzwi kabiny.
  
  
  Helga wciąż krzyczała, a ja próbowałem się obrócić na bok, aby otworzyć drzwi kabiny. Był zamknięty. Ja wyciągnąłem wilhelminę, tim, mój "Luger" z наплечной kabury, i wysadził zamek. Drzwi otworzyły się, odsłaniając kabinę, która teraz znajdowała się pode mną.
  
  
  Gdy zajrzałem do kabiny, zobaczyłem, że kapitan Aubrey nadal siedzi za sterami, ale jego postawa, wydawało się, znieruchomiała. Drugi pilot Roberts leżał na pół martwy lub nieprzytomny. Samolot nadal spadał w kierunku oceanu.
  
  
  Krzyknąłem Aubrey, który na chwilę odwrócił głowę i spojrzał na mnie. Następnie wrócił do zarządzania, oburącz ściskając kierownicę. Patrząc na jego twarz, nauczyłem się sam pusty wyraz, który patrzył na twarzy agenta AX, kiedy próbował mnie zabić w mieszkaniu Helge. Jego oczy były остекленевшими, jakby był pod hipnozą lub pod wpływem narkotyków.
  
  
  Do tej pory wisiał palcami za burtę drzwi kabiny. Teraz puściłem wprawy i skoczył do przodu, do kabiny. Dotarłem do pilota za sterami. W jakiś sposób udało mi się złapać jedną rękę wokół jego szyi i unieś go częściowo uwolnić się od koła, ale wciąż trzymali się uparcie sterowania, dopóki nie szarpał na niego wszystkie swoje siły i rzucił go z powrotem do tylnej części kabiny.
  
  
  Samolot kontynuował spadek w kierunku morza.
  
  
  Upadłem w fotelu pilota i mocno szarpnął kierownicą. Silny dreszcz przebiegł po strudze od nosa do ogona, ale potem powoli zaczął wspinać się nos. Ja nadal ciągnąć koło, napinanie każdy mięsień swojego ciała, starając się pokonać siłę grawitacji. W końcu samolot wyrównał - zaledwie kilka metrów od Atlantyku. Mam szczęście, że przeleciałem na samolotach wystarczy, aby mieć możliwość. poradzić sobie z tym samolotem, ale to i tak była bliska katastrofa.
  
  
  W ciągu następnych kilku minut byłem zajęty sprawdzaniem przyrządów, podczas gdy samolot równomiernie ślizgał się po powierzchni oceanu. Wydawało się, że wszystko działa, więc pchnął koło do przodu, a my znów zaczęliśmy się wspinać. Potem Helga wykrzyczała moje imię z tyłu kabiny.
  
  
  Odwróciłem się w samą porę, aby zobaczyć, jak Aubrey zbliża się do mnie z kluczem. Trzymając kierownicę jedną ręką, znów wyciągnął wilhelminę, tim inny i strzelił mu w prawe ramię. On cofnął się i upadł, pozwalając гаечному klucza wypaść z zdrętwiała palców. Starając się utrzymać samolot na wzrost, rozejrzałem się na pilota. Znów podniósł się na nogi, ale toczył się z powrotem do tylnej kabiny. Na tle zobaczyłem Helgę, свернувшуюся w rogu chaty. Wciąż trzymał wilhelminę, tim w ręku, ale nie chciało mi się strzelać ponownie, jeśli Aubrey nie przesunie się ani do Helge, ani do mnie.
  
  
  Nie zrobił tego. Zamiast tego on piano wlókł się do drzwi kabiny, którą udało mu się otworzyć, pomimo ogromnej presji na nią. Nie można go było zatrzymać, jak tylko strzelać - a jeśli robię coś źle, to postawię zagrożenie dla całego samolotu. Aubrey chwilę unosił się w otwartych drzwiach, a następnie poleciał głową do przodu. Ja крутанул samolot tak, że drzwi się zatrzasnęły. Pod prawym skrzydłem, mogłem zobaczyć, jak ciało Aubrey spada niemal w zwolnionym tempie, jego ręce i nogi rozstawione na boki, dopóki nie uderzył o wodę i nie zniknął pod nierównej powierzchni.
  
  
  Helga dołączyła do mnie w kabinie, a ja koncentruje swoją uwagę na sterowaniu samolotem. Próbowała ożywić Robertsa, drugiego pilota, który wciąż leżał nieprzytomny na podłodze. Zajęło jej dużo czasu, aby go reanimować, ale w końcu wymamrotał, niepewnie usiadł i rozejrzał się. On wstrząsnął głową. "Co się stało? Co się dzieje?"
  
  
  Jego zachowanie potwierdziło moje podejrzenia, że był naćpany. Kiedy jest wystarczająco silny, aby mówić spójnie, powiedział mi, że ostatnie, co pamiętał, to filiżanka kawy, którą mu podał Aubrey. Nadal był zbyt oszołomiony, aby pytać o zaginionym kapitanie, więc nic mu nie powiedziała o losach Aubrey. Później wymyślę jakieś wyjaśnienie.
  
  
  Do tego czasu nie skontaktował się z wieżą silnym wieży w paryż-Orly, do której podchodziliśmy i nam pozwolono wylądować. Nieco później wylądowaliśmy, i zatrzymałem się na samolot.
  
  
  
  
  
  
  Nie powiedziałem, że mi nie stało się łatwiejsze.
  
  
  Gdy wyszliśmy z samolotu, Helga spojrzała na mnie z niedowierzaniem w oczach. "Co tam się stało?"
  
  
  Pokręciłem przecząco głową. "Trudno powiedzieć. Wygląda na to, kapitan położył się na mostek i wściekł się ze strachu, gdy samolot zaczął spadać. Prawdopodobnie był полубезумным, kiedy mnie zaatakował, a następnie skoczył. Roberts, drugi pilot, musi być, stracił przytomność z powodu siły ciężkości. Takie rzeczy nie są rzadkością w locie. Ale pozwól mi porozmawiać z władzami, aby nie okazały się wciągnąć w biurokracji ".
  
  
  Nie można było powiedzieć, czy ona przyjęła moje wyjaśnienie, ale ona na mnie nie naciskała.
  
  
  Kiedy dotarliśmy do budynku terminalu w towarzystwie Roberta, który nadal trząsł się na nogach, znalazłem szefa policji bezpieczeństwa Orly i poprosił go, aby wysłać mi agenta AX, człowieka, którego znałem jako Даммлиер i lokalnego szefa. Interpolu. Gdy obaj mężczyźni zysku, opowiedziałem im, co się stało, wskazując, że podejrzewam, że incydent był powiązany z moim zadaniem. I podkreślił, że nam z Helga, należy natychmiast udać się do Monte Carlo.
  
  
  "Pozwól mi się tym zająć" - powiedział człowiek z Interpolu, kiedy skończyłem. "Nie będzie żadnych problemów. Być może twój asystent tutaj - zwrócił się do Даммлиеру, - będzie w stanie znaleźć zaufanego pilota i drugiego pilota, które zabiorą cię do miejsca przeznaczenia.
  
  
  Даммлиер skinął głową, a spotkanie zakończyło się. Mniej niż godzinę jesteśmy z Helga byli w drodze do Nicei, do najbliższego do Monte Carlo lądowisku. U nas było dwóch amerykanów - prawdopodobnie część francuskiego sztabu AX lub CIA - pilotować samolot. Даммлиер podjął działania, aby przywrócić Robertsa w Zjednoczone, i sama Helga zapewniła go, że nadal będzie pracować u niej i dostanie pensję, podczas gdy on wychodzi z swojego wypadku. O ile mogłem ustalić, moje wyjaśnienie - że Roberts stracił przytomność - została podjęta i Helga, i przez władze.
  
  
  Lot do Nicei odbył się bez żadnych incydentów. Wylądowaliśmy wieczorem, a my z Helga usiedli na limuzynę w Hotel de Paris, w pobliżu kasyna w Monte Carlo. Helga porozumiała się, że limuzyna będzie czekać na spotkanie z naszym samolotem, a także zarezerwował en suite pokoje w hotelu. Mamy szczęście, że Helga była dobrze znana; nam gwarantowały pokoje, choć w Monte Carlo było pełno ciekawskich turystów z całego świata. Na ulicy roiło się od turystów, nadając miastu mocny karnawałowy wygląd, a pustego pokoju hotelowego nie było.
  
  
  Kiedy jechaliśmy ulicami Monte Carlo, gdzie morze śródziemne migało, jak ciemne, intensywne wino w wieczornych cieniach, przypomniał mi się legendarną historię powstania Monako w 303 roku. Według legendy, korsykanin. Panna, Девот, została ukarana gubernatorem Korsyki, kiedy okazało się, że była chrześcijanką. Gubernator skazał dziewczynę połączyć i ciągnąć na koniach przełajowe, a następnie rozciągnąć na stanowisku aż do śmierci. W momencie, gdy ona zmarła, nad jej ciałem zauważył białego gołębia. Pewnej nocy, gdy jej ciało wziął mnich i umieścił w łodzi rybaka, znowu pojawił się biały gołąb. Rybak poszedł za gołębiem, gdy ptak szybował w wodzie, prowadząc go w Monako, i zakopał tam ciało dziewczyny.
  
  
  Zastanawiałem się, czy mój pobyt w Monako tak samo niesamowite.
  
  
  8
  
  
  Z mojego apartamentu otwierał się wspaniały widok na połyskujące morze i wysokie skały, rozciągają się na wiele kilometrów wzdłuż изгибающейся linii brzegowej. Распаковывая walizki, biorąc prysznic i przebieranie, słyszałem, jak Helga idzie do pokoju obok. Na dźwięk jej ruchów mogę powiedzieć, że jej działania około дублировали moje.
  
  
  Gra w kasynie wznowiono kilku godzin. My, oczywiście, obiad w hotelowej restauracji-penthouse z rozsuwaną sufitem, otwieraną w niebo. Ale do obiadu jeszcze nieco czasu. Wiedziałem, że Helga nie dba o zabytki, i pomyślałem, że byłoby szkoda, gdyby nie jesteśmy zadowoleni z tego czasem razem w bardziej przyjemnych zajęciach. Mając nadzieję, że Helga myśli tak samo, postanowiłem niewielką, ale potencjalnie paskudny trudność, którą reprezentowała zachowany drzwi między nami, zamawiając szampan, kawior i trzy tuziny czerwonych róż, które muszą być dostarczone jej do sześć. Po około minucie po godzinie zapukała do drzwi i delikatnie zawołała mnie.
  
  
  "Jesteś bardzo ostrożny" - powiedziała, wyciągając kieliszek szampana, gdy wszedłem do jej pokoju.
  
  
  Kiedy podeszła do okien z widokiem na morze, było na nim delikatne różowe koszulki, która podkreśli jej ciało piękną sylwetką. Zatrzymałem się na chwilę, aby cieszyć się widokiem jej ciała przez cienką tkaninę ubrania, a następnie dołączył do niej przy oknie. Słońce skryło się gdzieś za horyzontem, ale pozostawiło głębokie, bogate, złote odbicie w czystym niebie. Wody morza Śródziemnego, z kolei odzwierciedla niebo, wzmacnia światło, tak, że pokój wydawał się żywy olśniewające.
  
  
  
  
  
  
  jak złoto.
  
  
  "Bardzo piękny widok, prawda?" - zapytała Helga, zwracając się do mnie.
  
  
  "Tak, bardzo słodkie" - odparłem, świadomie uciekając spojrzeniem po jej ciele i w górę, dopóki nie spotkał się z jej wzrokiem. Spędziła z języczkiem i zapytała: "Ja ci się podobam, Tony?"
  
  
  "Tak bardzo."
  
  
  "Jak ci się podobają moje siostry?" nalegała. To pytanie mnie zaskoczyło po nocy, którą spędziliśmy razem w Nowym Jorku, ale zamiast odpowiedzieć jej, wyciągnąłem ręce i powiedział: "chcesz, żebym pokazał ci, ile?"
  
  
  Podeszła do mnie zmysłowym płynnym ruchem, jej oczy były полузакрыты, a usta otwarte. Pocałowałem ją i wszystkie jej ciało natychmiast zareagowała, delikatnie wibrowanie w górę i w dół w stosunku do mnie. Jej nogi раздвинулись i całują moje, i czułem, jak jej drżący najemca szuka moje własne podekscytowany, spełniające ciało. Ona cicho jęczała i качнувшись temu, postawiła kieliszek z szampanem. Ja postawił swoją szklankę na najbliższy stół. Kiedy się odwróciłem, zobaczyłem, że potknęła się z пеньюара.
  
  
  Złote światło zamienił jej nagie ciało w wdzięcznie вылепленную na żywo brązowy posąg. Ledwo zdążył zdjąć z siebie ubranie, jak ona sprowadziłam mnie razem z sobą w leżaku.
  
  
  "Szybko!" - szepnęła błagalnie, unieś biodra. Dołączyły do nas.
  
  
  "Tak! Tak! Tak!" wymamrotała, z zapartym tchem. Jej ręce вцепились w moje ramiona i ręce, a jej paznokcie pochłaniały moje ciało, kiedy ona подгоняла mnie. Kilka chwil później poczułem, jak jej ciało otwiera się i kurczy się wokół mnie, jej głowa kręci się z boku na bok, z pasją, dopóki nie dotrzemy do szczytu szalenie sudorojna kulminacji.
  
  
  Kiedy leżeliśmy obok siebie na leżaku, odwróciła głowę i spojrzała na mnie. Ona delikatnie się uśmiechnęła: "Teraz wiesz, prawda?"
  
  
  Kiwnąłem głową.
  
  
  Wiedziałem, o czym powinienem był się domyślić, odkąd wyjechaliśmy z Nowego Jorku, ale, oczywiście, tylko kilka minut temu nie było możliwości powiedzieć. Kobieta leżąca obok mnie, nie była Helga, bo znałem ją w szczególny sposób uprawiania seksu. I nie Maria, którą ja znałem blisko.
  
  
  "Ty Elsa".
  
  
  "Tak", uznała ona. "Nie jest ci przykro, prawda?"
  
  
  "Jak można zadać takie pytanie? Po tym, co właśnie podzielili? "
  
  
  Ona zaśmiała się radośnie. "Helga będzie wściekły, gdy dowiaduje się, co zrobiłem. Nocowałem w jej mieszkaniu, kiedy zadzwonił do niej rano. Ona wciąż spała i nic nie słyszałam. Kiedy zaproponowali wycieczkę do Monte Carlo, ja po prostu postanowiłam się zebrać i pojechać i pozwalają myśleć, że jestem Helga. To brzmiało tak zabawne. Ponadto, już spędzili dużo czasu z moimi dwoma siostrami. Moja kolej."
  
  
  Słuchając jej słowa, pomyślałem, że to był właśnie ten trik, na który kobiety tło Альдер byli w stanie. Ale nawet pomimo faktu, że jej wyjaśnienie wydawało się dość wiarygodne, musiałem przypomnieć sobie, że tło Альдеры podejrzani w sprawie, którą starałem się odkryć, i że w tym, że Elsa zastąpiła Helgę, mogło być coś złowieszczego.
  
  
  Ale w tym momencie nic nie mogłem zrobić. Jestem lekko zrobił ją w pięknym małym pośladki i kazał jej się ubrać.
  
  
  Kiedy przyjechaliśmy do kasyna po obiedzie, okazało się, że jest tłok. Ogromny tłum stała ciasnym kręgiem wokół jednego koła ruletki w cichym oczekiwaniu. Wewnątrz kręgu byli trzej mężczyźni: krupier, drugi mężczyzna w garniturze i ciemnych okularach - oczywiście, jeden z dyrektorów - i belg Трегор, człowiek, który włamywał się do banku.
  
  
  Elsa i udało mi się przecisnąć się przez tłum do miejsca, zaledwie kilka metrów od trzech mężczyzn. Jak tylko przyjechaliśmy, obracające się koło ruletki trzasnęło do przystanku, i strzegąca tłum ruszył do przodu i westchnęła. Stickman wsunął przez stół ogromny stos żetonów Трегору, który spokojnie umieścić je obok z drugiej ogromny stos przed nim.
  
  
  "Boże mój!" - w podnieceniu wyszeptała kobieta obok mnie. "On właśnie wygrał pół miliona dolarów! Co on teraz zrobi?
  
  
  Wydawało się, Трегор nie zwraca uwagi na otaczających go ludzi. To był gigantyczny wywołująca mężczyzna z dużym brzuchem, który pił ze szklanki wody mineralnej, który nakarmił z butelki, stojącą u jego łokcia. Ciemne okulary zasłaniały jego oczy, ale na jego twarzy, jak zauważyłem, była absolutnie pusta maska.
  
  
  Wszystkie oczy w pokoju zwróciły się na niego, czekając, co będzie robić dalej. Pochylił się do przodu i oparł czoło w pięść, składany prawą ręką, jakby medytował, i pozostał w tej pozycji kilka sekund. W tym momencie byłem chyba jedynym w tłumie, kto spojrzał na stojącego naprzeciwko dyrektora. Był niemal w tej samej pozycji, co i Трегор! Jakby oni po cichu rozmawiali ze sobą!
  
  
  Sekundę później obaj mężczyźni jednocześnie podnieśli głowy i Трегор twardą ręką pewnie umieścił cały ich stos żetonów na czerwony kwadrat przed sobą.
  
  
  Elsa złapała mnie za rękę. "On postawi na postawić całą wygraną!" szepnęła z niedowierzaniem. "Milion dolarów!"
  
  
  Трегор odchylił się na oparcie krzesła, a stickman podniósł rękę i ponownie uruchomił koło. To obracało
  
  
  
  
  
  
  zawrotnie na sekundę lub dwie. Kiedy zaczął zwalniać, gawker zaczęli razem skandować: "Czerwony, czerwony, czerwony" - zakład Трегора. W końcu koło się zatrzymało. Belg ponownie wygrał. Stickman trącił jeszcze jeden stos żetonów do oryginalnej stosie Трегора. Dwa miliony dolarów! Następnie dyrektor wyszedł do przodu i cichym głosem powiedział: "Koło zamknięte na wieczór".
  
  
  Tłum cofnęła się, gdy Трегор zebrał swoje żetony za pomocą kilku pracowników kasyna i udał się do kasy. Zauważyłem, że co najmniej dwunastu tajnych agentów z różnych państw obcych, wszystkich których dowiedziałem się, gonił go. Трегор nie mógł, nie mógł nigdzie iść bez tych agentów, którzy stali za nim. Światowe rządy nie pozwoliły mu łatwo wymknąć się z miasta.
  
  
  Przeanalizowałem wszystkie rodzaje transportu w Monte Carlo i z niego. Z miasta prowadził tylko trzy drogi, a za nimi było łatwo obserwować. Władze miasta trzymali wszystkie łodzie w porcie pod stałym nadzorem, i u nich była najszybsza łódź na morzu Śródziemnym. Nikt nie mógł latać w powietrzu, bo w Monte Carlo nie ma płaskiej powierzchni wystarczającej do utworzenia lotniska. Czynniki te nie pozwoliły Трегору uciec od agentów, którzy opiekowali się nim, aby dowiedzieć się, gdzie bierze wygrane pieniądze. Nie było potrzeby iść.
  
  
  Mnie interesowały dyrektor i krupier, które teraz rozbierali koło ruletki - powszechna praktyka na koniec gry, gdy dom poniósł tak wielkie straty. Koło zostanie przeniesiona do piwnicy kasyno, gdzie produkowane są wszystkie koła kasyno, wykonane z drzewa różanego. Wiedziałem, że każde koło балансируется z dokładnością do jednej tysięcznej cala i porusza się w drogocenne kamienie, dokładnie tak, jak w zegarku.
  
  
  Ale koło można było naprawić. Dlatego chciałem przyjrzeć się bliżej na ten konkretny i dlaczego poszedłem za dyrektorem i krupier, kiedy przeszli przez drzwi sąsiedniego. Obserwując, jak znikają w drzwiach, kazałem Elsy wrócić do hotelu i czekać tam na mnie.
  
  
  Na schodach prowadzących do piwnicy było ciemno, ale na dole paliło się światło. Byłem w połowie drogi w dół, gdy drzwi się nade mną się zatrzasnęły. W tym samym momencie błysnęło oślepiające światło. Następnie usłyszałem przeraźliwy krzyk. Szybko odwracając się zobaczyłem, że Elsa, w przeciwieństwie do moich instrukcji, poszła za mną. Mężczyzna, prawdopodobnie ten, który zatrzasnął drzwi, mocno chwycił ją i нацелил do mnie z broni.
  
  
  Odwróciłem się do piwnicy i zobaczył dyrektora i krupier w kasynie, wznoszących się do mnie po schodach. Obaj byli uzbrojeni w strzelby, a krupier również trzymał w ręku kawałek rury. Kiedy dwóch mężczyzn osiągnęły schody pode mną, dyrektor zdjął ciemne okulary. Jego oczy były остекленевшими, jakby był pod hipnozą lub pod wpływem narkotyków. "Zadbaj o nim", - powiedział on. Stickman podniósł żelazną rurę, i zrobiło się ciemno.
  
  
  Świadomość wróciło powoli, i nawet kiedy będę znowu mógł widzieć i słyszeć, wydawało mi się, że patrzę na otoczenie z daleka i przez mglisty filtr. Moje ciało i kończyny wydawały się ciężkie i bezwładne. Choć szorstkie dłonie pchały mnie, ja prawie nic nie czułem. Stopniowo nauczyłem się objawy jego letarg stanu. Kiedy byłem nieprzytomny, mnie mocno odurzona narkotykami. Powinno być, to był jeden z silnymi środkami hamującymi, oddziałujących na ośrodkowy układ nerwowy.
  
  
  Walczyłem trudne do przezwyciężenia wpływ narkotyków, ale nawet gdybym był w doskonałej formie fizycznej, byłem tylko częściowo sukces. Mogłem zobaczyć wszystko, co działo się wokół mnie, ale nie mógł się poruszyć. Stickman i reżyser wsadzili mnie za kierownicą na przednie siedzenie samochodu. Zobaczyłem Эльзу, znajdujący się pod wpływem narkotyków i bez świadomości, растянувшуюся na siedzeniu obok mnie, a wewnątrz obu otwartych drzwi stali mężczyźni. Silnik mercedesa pędził, ale maszyna nie porusza się.
  
  
  Potem zauważyłem, że jeden z mężczyzn jest coś poprawione na половицах mam pod nogami. Wkrótce wyszedł z samochodu, i usłyszałem, jak powiedział: "Dobrze, że jest gotowy do startu".
  
  
  Drzwi samochodu są zamknięte. Silnik nadal pracował. Mój odleciał mózg nie mógł określić sens tego, co się dzieje. Niejasno się, jakbym był w mgle, zobaczyłem, jak przez otwarte okno obok mnie просунулась rękę i włączyła "mercedes". Maszyna рванулась do przodu.
  
  
  Potem zdałem sobie sprawę, że nas z Elsą posadzone w "mercedes", naciskając pedał gazu do половицам. Teraz stwór przez ciemne opustoszałych drogach Monako z prędkością ponad stu kilometrów na godzinę. Na takiej przyspieszonej prędkości "Mercedes" padnie zanim przejdziemy dalej, i oboje zginiemy. Kiedy nasze ciała zostały znalezione, to wyglądało tak, jakbyśmy zginęło w wyniku przedawkowania narkotyków. Nie było żadnych śladów morderstwa.
  
  
  Rozpaczliwie próbowałem uzyskać kontrolę nad swoim ciałem.
  
  
  Póki co nam szczęścia, a samochód stał na środku drogi. Ale przed nami są wzgórza i krzywe zakręty,
  
  
  
  
  
  
  i jeśli nie zacznę prowadzić samochód, wkrótce zjedź z drogi. Próbowałem podnieść ręce, ale wydawało mi się, że są ciężkie. Próbowałem jeszcze raz. Obie ręce ciężko wspiął, - drgnęły, opadły i znów powoli wspiął. Widziałem ciemny krajobraz, проносящийся obok w ослепляющем mgle z okna samochodu. Od mojego siły podnieść ręki na kilka cali do kierownicy wylewa pot. Następnie zobaczyłem przed sobą ostry zakręt. Widziałem, jak moje palce zeszły się na kierownicy, ale nie czułem koła pod nimi. W jakiś sposób udało mi się go obrócić o kilka stopni w prawo, gdy maszyna znalazła się w S-w kształcie krzywej. To wystarczyło, aby kontynuowaliśmy drogę. Samochód na złamanie karku odwrócił się w obrót i zyskał po stromym zboczu.
  
  
  Droga przybywało. Z okna samochodu zobaczyłem, że jesteśmy na urwisku skały, która z krawędzi chodnika schodziła prawie prosto do morza. Samochód wystartował na szczyt urwiska i następnie po stromym zboczu pognał do drogi, jak metalowy pocisk z armaty. Opony świstały o chodnik. Wciąż zniechęcony narkotykami, próbowałem skoncentrować się na naszej jedynej szansie na przetrwanie: w jakiś sposób musiałem utrzymać maszynę w pozycji pionowej i na drodze, aż w końcu nie skończyła się benzyna.
  
  
  Wydawało się, że kolejnego koszmaru nie będzie końca. Milę za milą "Mercedes" z ryk przeleciała obok ciemnych willi i domków jednorodzinnych, w górę i w dół po krętych, krętych drogach Lazurowego wybrzeża. Monako było daleko w tyle. Stwór po półkach, autostrady, łączące Monako z Niceą, a następnie przez samą Nicei, ciche i zamknięte na noc.
  
  
  Autostrady za Niceą szło równo z morzem - mokre, śliskie i niebezpieczne. Tylna część "mercedesa" unosiła się z boku na bok. Gdyby nas poniosło, to my wylądowaliśmy w morze. Ale "mercedes" pędził na Антибам. W końcu, gdzieś między Антибами i Cannes, zaczął tracić prędkość i około milę ledwo ledwo się toczył. Z ogromnym wysiłkiem ja skręcam kierownicą, maszyna zjechała na pobocze i zatrzymała się. Silnik zgasł. Elsa, wciąż siedząca obok mnie, nigdy nie wybudzać.
  
  
  Dziewięć
  
  
  Słońce świeciło mi w oczy. Ja jęknął i usiadł, gryząc w szyję z tyłu. "Mercedes" wciąż stał na poboczu drogi. Pierwsze, co zobaczyłem, to to, że Elsa drzemce dla urody. Następnie zobaczyłem za oknem od strony Elzy tłum dzieci, прижатых do szyby i patrzących na nią szeroko otwartymi oczami, kiedy ona пудрила nos. Wyglądała świetnie - jakby właśnie obudziła się z regenerujący sen. Drogą przez pojazdy i maszyny, i zauważyłem, że większość pasażerów wewnątrz nich wyciągali szyje, by lepiej nas do rozważenia.
  
  
  Elsa zauważyłam, że siadam, zabrałam ją na cd i szminkę i uśmiechnęła się.
  
  
  "Będziemy bawili się wczoraj w nocy?" - zabawa zapytała.
  
  
  Nie wiedziałem, że ona wiedziała lub pamiętała o wczorajszym wieczorze, kiedy nas pokonać na schodach w piwnicy kasyno. Cała noc była dla mnie koszmarem, ale muszę oddać hołd kobietom tło Альдер w jednym - były one trwałe.
  
  
  "Chodź" - powiedziałem, pochylając się obok niej, aby otworzyć drzwi z jej strony. Wyszła z samochodu, a ja za nią. "Musimy wrócić do Monte Carlo. W tym samochodzie skończyła się benzyna ".
  
  
  "Ale jak my się tam dostaniemy?"
  
  
  "Zostaw to mnie - powiedział, podciągając ją obok mnie na skraju autostrady. Dzieci wciąż gromadzili się wokół nas. Postawiłem Эльзу przed sobą, tak, aby można ją było łatwo zobaczyć z проезжающего transportu, i podniósł kciuk na znak międzynarodowego автостопщика. Pierwszy który pokonał ten tor samochód zahamował, a kierowca, грохоча po francusku, otworzył drzwi.
  
  
  "Monte Carlo" - powiedziałem.
  
  
  "Оуи", - powiedział on. Elsa i ja, ехавшие z przodu obok kierowcy, wrócili do Monte Carlo na ciężarówce, pełnym bakłażanem. Portier w Hotel de Paris nie podniósł brwi, kiedy jesteśmy jeszcze w wieczorowym stroju, wyszli z samochodu, machnął i podziękował kierowcy ciężarówki i przeszedł przez hol.
  
  
  Zostawiłem Эльзу u drzwi jej pokoju i kazał jej trochę odpocząć. Po zalogowaniu się do swojego pokoju, usłyszałem dzwonek telefonu. To był lokalny agent AX, człowiek, znany mi jako Чиклет. Powiedział, że muszę natychmiast skontaktować się z lokalnym biurem AX, aby zadzwonili do mnie z zagranicy. Hawk, prawdopodobnie dzwonił ze stanów Zjednoczonych w скремблеру. Ja szybko przebrałem się - nawet w Monako smoking dzień przyciągnął by do mnie niechcianą uwagę - i poszedł do biura AX, który mieścił się w willi w pobliżu hotelu. Чиклет przywitał mnie w drzwiach i odwrócił się w stronę. porozmawiać. Miejsce кишело tymi samymi agentami, których widziałem w kasynie, ludźmi, którym powierzono wytropić Трегора, kiedy odszedł ze swoją wygraną.
  
  
  Zanim zapytałem Чиклета o Трегоре, krótko opowiedział mu o tym, co się stało ze mną i Elsą, i zapytał, czy możemy natychmiast spotkać dyrektora kasyna na żywo.
  
  
  
  
  
  
  Иклет pokręcił głową. - Obawiam się, że to będzie trudne - smutno powiedział. "Oba zniknęły wraz z Трегором".
  
  
  "Zniknęła?" - spytałem z niedowierzaniem. "Jak mogłem Трегор zniknąć z tymi agentami, преследующими go?"
  
  
  "Mamy do czynienia z bardzo zdradliwe inteligencją - wyjaśnił Чиклет. "Zeszłej nocy, kiedy Трегор wyszedł z kasyna, wrócił do hotelu. U nas byli ludzie, którzy obserwowali to miejsce z przodu i z tyłu. Inni agenci zajęli pozycje na drogach wylotowych z miasta i wzdłuż portu. Ale Трегор, dyrektor kasynie krupier nam wymknęli się od nich wszystkich ".
  
  
  "Jak oni to robią?"
  
  
  Чиклет potrząsnął głową, jakby wciąż nie wierzył w to. "W pokoju" Трегор "był balkon z widokiem na morze. Kiedyś wczesnym rankiem nad miastem przeleciał helikopter.
  
  
  Podniósł Трегора z balkonu i, najwyraźniej, zabrał resztę gdzieś w innym miejscu w mieście i odleciał. Niesamowite zjawisko ".
  
  
  Ja się zgodziłem.
  
  
  "Możliwe, że nic nie znajdziemy, - kontynuował Чиклет, ale możemy sprawdzić wzdłuż i wszerz wybrzeża, aby dowiedzieć się, nie słyszał, czy ktoś helikopter. Jeśli tak, to mogli podpowiedzieć nam kierunek, w którym poszła ".
  
  
  "I jeśli nie znajdziemy nikogo, kto słyszał helikopter, wracamy do tego, od czego zaczynali" - dodałem. Następnie przypomniał Чиклету, że on powiedział mi, że ktoś do mnie zadzwoni z zagranicy.
  
  
  On skinął głową. "Hawk chce porozmawiać z tobą za pośrednictwem szyfrowanego przewodu. Powiem operatorowi, żeby do ciebie zadzwonił ". Zaprowadził mnie do biura na górze, i kiedy Hawke zbliżył się do linii, zostawił mnie w spokoju.
  
  
  "Słyszałem, że twoja zdobycz wymknęła się", - powiedział Hawk, bez wstępu. "Jakieś dalsze wydarzenia?"
  
  
  "Nie" - powiedziałem mu przed tym, jak dać mu pełny raport o moim własnym doświadczeniu ostatniej nocy.
  
  
  Hawke parsknął. "Wygląda na to, że był bliski wyzwanie". Zrobił pauzę i przewody między nami chwilę зажужжали. Następnie powiedział: "Tu stało się coś, o czym chciałem, żeby pan wiedział. Twoje przypuszczenie o otwarciu mózgu Z1 została zrealizowana. Pani doktor To naprawdę coś znalazłem - niewielki, mikroskopijny dysk, osadzony w podstawie mózgu. Nie wiemy, co to jest i co to znaczy. Chłopaki z laboratorium teraz starają się to przeanalizować. I lekarz nie może zrozumieć, jak on się tam znalazł. Na czaszce nie ma śladów lub śladów operacji ".
  
  
  "Tym nie mniej, to musi coś znaczyć" - powiedziałem.
  
  
  "Być może", - niepewnie odparł Hawk. "Kiedy znajdziemy więcej, jeśli to zrobimy, dam ci znać. Jakie masz plany na teraz? "
  
  
  "Chcę spróbować znaleźć ślad tego helikoptera i pieniędzy" - powiedziałem mu. "Oba, chyba jeszcze gdzieś w tej okolicy. Pieniądze mogą doprowadzić mnie do tego, kto stoi u źródła tego wszystkiego. W każdym razie, jest to jedyna obiecujący zaangażowanie, które miałem do tej pory ".
  
  
  "Tak, dobrze, udanych łowów", - powiedział Hawk i rozłączył się.
  
  
  Чиклет czekał na mnie w pokoju na dole, wypełnione mężczyznami, którzy szybko rozmawialiśmy przez telefon po francusku i po włosku. Jedna ściana była pokryta dużą mapą z obrazem Monako i jego okolic od Dworca zatoki na francuskim wybrzeżu na zachodzie do genui na włoskim wybrzeżu na wschodzie. Kolorowe szpilki zostały dołączone do mapy w różnych miejscach poza Monako.
  
  
  "Moi agenci osiągają pewne sukcesy" - powiedział Чиклет, kiwając głową w stronę ludzi przez telefon. "Widzisz - wskazał na mapę na ścianie, - będziemy kontaktowali się z władzami w miastach wzdłuż wybrzeża w obu kierunkach, aby zapytać mieszkańców, czy słyszeli w nocy helikopter. Teraz zaczynamy otrzymywać odpowiedzi rozmowy z wynikami ".
  
  
  "Jest pozytywne odpowiedzi?"
  
  
  - Na szczęście, tak - odpowiedział Чиклет, prowadząc mnie do gniazdka mapie. Wskazał na szpilki. "Do tej pory mieliśmy wiadomości od Saint-Raphael i Frejus o tym, że było słychać helikopter. Wiadomości ze wschodu, z Włoch, negatywne. Podobno nasi ludzie udali się na zachód. Teraz koncentrujemy się na wybrzeżu za Фрежюсом. On uśmiechnął się. "Wkrótce będziemy mogli dokładnie określić, gdzie oni są".
  
  
  Spojrzałem na mapę. Na zachód od Frejus, wzdłuż изгибающейся linii brzegowej, znajdowały się w Saint-Tropez, Hyeres, La Saint, a dalej - Marsylia. Ale coś jeszcze przykuło moją uwagę na mapie - grupa wysp leżących w d ' Иере, u wybrzeża w połowie drogi między Фрежюсом i Marsylią. Zacząłem myśleć.
  
  
  "Słuchaj, Чиклет - powiedziałem - bardzo ważne jest, aby natychmiast uzyskać helikopter i pilot. Można to załatwić? "
  
  
  "Oczywiście. To zajmie trochę czasu, ale pozwól mi zadzwonić ".
  
  
  Skorzystał z jednym z telefonów komórkowych i z powrotem, kiwając głową. "W ciągu godziny będzie tu helikopter. Na nim będzie latać, jeden z naszych agentów z Nicei. On pytająco spojrzał na mnie. "Masz plan?"
  
  
  "Jak rozumiem - powiedziałem - ten helikopter daleko nie odszedł - nigdy nie planowałem, że nigdy nie mógł. Zakładam, że wylądował gdzieś w pobliżu, gdzie można było ukryć, i że pieniądze i ludzie, prawdopodobnie, zostaną przeniesione stamtąd dziś wieczorem ".
  
  
  "Została wysłana?" - zdziwiony zapytał Чиклет. "Do czego?"
  
  
  Wzruszyłem ramionami. "Twoje przeczucie jest tak samo dobra jak i moja. Ale myślę, że skorzystają z usługi szybki łodzią ".
  
  
  "Szybka łódź!" - zawołał Чиклет. "Oczywiście. To byłoby oczywistą sprawą ". v? Wskazując na mapę, dodałem: "I to sprawia, że myślę, że, być może, hałas
  
  
  
  
  
  
  
  nóż, którego szukamy, może być schowany gdzieś na tych wyspach, w szaniec d ' Эрса lub na wybrzeżu. Gdzie by nie był, będzie łatwiej odkryć z innego helikoptera, który leci nisko, niż z ziemi ".
  
  
  Чиклет zgodził się z moimi rozumowania. Podczas gdy czekaliśmy na przyjazd helikoptera, zadzwoniłem do Elsy w Hotel de Paris i powiedział, że będę związał się na jakiś czas w jakimś spraw, ale chcę, aby ona czekała tam na mnie.
  
  
  "Chciałam ci zrobić niespodziankę - powiedziała, надуясь. "Wśliznąłem się do twojego pokoju, ale nie było cię tam. Jesteś pewien, że zajmujesz się biznesem? "
  
  
  "Oczywiście" - zapewniła ją. "Zostań na miejscu, dopóki nie dotrę tam. To może być dziś później lub wieczorem. Wtedy mamy wystarczająco dużo czasu, aby niespodzianek ".
  
  
  10
  
  
  Ponieważ przyciągają zbyt wiele uwagi w Monako było niepraktyczne, Чиклет zawiózł mnie z miasta w to miejsce na wzgórzach, gdzie czekaliśmy na helikopter. Przed tym, jak opuściliśmy biuro, nadeszły nowe wiadomości o tym, że w nocy na zachód od Frejus nie było słychać ani jednego helikoptera. Wygląda na to, mogłem się domyślić - helikopter schronił się gdzieś w pobliżu.
  
  
  - Teraz uważaj - z niepokojem poradził Чиклет. "Nie wiesz, z jakimi szansami spotkać".
  
  
  Kiwnąłem głową. Mój wierny Luger, Wilhelmina, mocno siedziała w mojej наплечной etui, a mój sztylet "Hugo" był w własnych osłoniętej pod rękawem, gotowy skoczyć mi w rękę przy najmniejszym ruchu ręki. Nie jestem szczególnie martwi się o szansach.
  
  
  Wkrótce przybył śmigłowiec, na którego czekaliśmy. To był helikopter UH-1 Huey. Чикле zapoznał mnie z pilotem, młodym francuzem o imieniu Marcel Clément, dużą, chudego, взъерошенным mężczyzną, który łatwo się uśmiechał.
  
  
  Чиклет pouczył go, że musi słuchać moich rozkazów, i ostrzegł, że praca może być niebezpieczna.
  
  
  "Niebezpieczeństwo mi nie przeszkadza, Чиклет", - zapewnił go pilot. "Wiesz, że."
  
  
  Weszłem w chopper, ale przed tym, jak wystartował, Чиклет popełnił okrągłe obchód statku, aby upewnić się, że jest w doskonałym stanie. Następnie wyrzucił od nas. Marcel siedział na dziobie śmigłowca, a ja siedziałem za nim drzwi zostały przesunięte do tyłu, tak, że było mi dobrze widać na dole w potężne lornetki, który dał mi Чиклет.
  
  
  Skierowaliśmy się na zachód w linii brzegowej. Po tym, jak możemy mieć Frejus, Marcel przeleciał nisko, a my z nim wyczesany ziemię w poszukiwaniu jakichś oznak miejsca, gdzie może być ukryty helikopter. Przejechaliśmy kilka miejsc z gęstą roślinność i innych miejsc, gdzie w skałach były wgłębienia - miejsca, gdzie można było ukryć helikopter, ale nie mógł dostrzec nic, co wskazywało by na to, że którekolwiek z nich było schronienie. W tym czasie przejechaliśmy całe wybrzeże od Monako do punktu daleko za Фрежюсом, skąd w nocy przynosił wiadomości o helikopterze. Skupisko wysp Leży-d ' Ier widać było na południu.
  
  
  "Chodźmy i zróbmy tam huśtawka" - krzyknął jestem Marcelowi, wskazując w stronę morza.
  
  
  Skinął głową i odwrócił helikopter. Wkrótce lecieliśmy nad wyspami i dokonali jeszcze jeden przelot na małej wysokości nad terenem. Lornetka pozwolił mi wziąć pod uwagę wszystkie poniżej zbliżenie, w tym niektórych mieszkańców wyspy, które radośnie machając nam, ale nie zauważyliśmy żadnych oznak nieuchwytny helikoptera.
  
  
  "Co teraz?" - zapytał Marcel z kabiny.
  
  
  "Mogę również sprowadzić nas z powrotem", - powiedział niechętnie jestem.
  
  
  Marcel odwrócił helikopter, aby wrócić do brzegu. Ja nadal studiował teren przez lornetkę, gdy nagle zauważyłem małą ciemną plamkę w morze. Kiedy ja koncentruje się na nim, zobaczyłem jeszcze jeden mały wyspa, kamienisty i bezowocne, jeśli nie liczyć kilku drzew i rzadkich zaroślach. Było ono na tyle małe, że nie było zaznaczone na mapie w biurze Чиклета. Niemniej jednak, nadal był wystarczająco duży - od mili do półtora mil kwadratowych - do lądowania śmigłowca, a także był bardzo daleko od lądu, aby stać się dobrym schronieniem.
  
  
  Ja poklepała Marsylia za ramię i wskazała na wyspę. "Co to za miejsce? Znasz go?
  
  
  "To się nazywa" Szatan Rock ", - powiedział Marcel, -" Czarcia skała "- nazwa, nadana mu francuskim przestępczym światem, korzystający go wiele lat temu, jako punkt przeładunku broni i narkotyków przyjmowanych w kraju. Władza już dawno przestała się ich działalność. Od tego czasu był opuszczony, z wyjątkiem, jak słyszałem, kolonie szczurów, наводнившей to miejsce. Mówią, szczury dawno trafili tam po katastrofie, a od tego czasu mnożyły ".
  
  
  "Myślę, że powinniśmy przyjrzeć się temu" - powiedziałem.
  
  
  "Myślisz, że nasi ludzie mogą tam chować?" - z powątpiewaniem zapytał Marcel.
  
  
  "Być może. Jest to po prostu możliwe.
  
  
  Marcel ponownie odwrócił helikopter do morza. Znów minęły Czy d ' Air i kontynuowali drogę na południe. W miarę, jak zbliżali się do Szatana Roku, mogłem zobaczyć, jakie to ciemne i nie do zdobycia miejsce, z nie więcej niż kupa czarnych kamieni, wystających z morza, a gdzieniegdzie - kilka chudymi drzewami i obszarami pasa ... wysoka pędzel.
  
  
  
  
  
  
  
  Marcel opuścił śmigłowiec, dopóki nie dotknął wierzchołkami drzew, aby zrobić powolny widoczność wyspy. Kiedy подлетели do ziemi, zobaczyłem setki dużych czarnych szczurów, przerażonych dźwiękiem naszego silnika, сновавших wśród kamieni.
  
  
  "Widzicie coś?" - zapytał Marcel.
  
  
  "Szczury" - odparłem. "Stada szczurów".
  
  
  Jesteśmy prawie zakończyli swój krąg, kiedy nagle coś zauważył przez lornetkę. To był jasny błysk światła, odbicie słońca na metalu pod jednym z dużych występów skalnych w centrum wyspy. To mógł być ukryty helikopter.
  
  
  Powiedziałem Marcelowi o tym, co widziałem, i poprosił go, aby jeszcze raz ominąć to miejsce.
  
  
  Skinął głową i przechylił helikopter, i ruszyliśmy z powrotem do miejsca. Marcel leciał tak nisko, że prawie nie odbił się wierzchołki drzew na dole. Ja нацелил lornetkę na to miejsce, gdzie wydawało mi się, że coś widzę, a ja tak bardzo skupiłem się, że nawet nie pomyślał o niebezpieczeństwie, gdy Marcel nie krzyknął. Nagle poczułem, jak helikopter kołysał się i zadrżał.
  
  
  W następnej sekundzie na nas zstąpił gradem kul, które trafiły do helikoptera na dole, rozbił szklaną osłonę kabiny, uszkodzili metalowa obudowa helikoptera i uderzył w silnik. Kiedy usiadł za kabiną, zobaczyłem, jak cztery lub pięć osób strzelali do nas z poruszonych automatów ze szczytu skał.
  
  
  "Marcel!" Ja krzyknął, chwytając go za ramię: "Zabierz nas stąd".
  
  
  Kiedy odwrócił się do mnie na swoim miejscu, zobaczyłem, że jego twarz była pokrwawionej maską. Próbował coś powiedzieć, ale z ust płynęła krew. Jego oczy zamknęły się, a on upadł bokiem ze swojego miejsca. Ja wilhelminę, tim wyciągnął z kabury, ale zanim zdążyłem celować i strzelać do ludzi na dole, silnik helikoptera eksplodował ogromną płonącą kulą ognia. Maszyna rzucił się do morza, w towarzystwie gigantyczną warstwą płomienia i dymu.
  
  
  Mała wysokość uratowała mi życie. Włożyłem "luger" z powrotem do kabury i wskoczył przez otwarte drzwi, aby uniknąć ognia tuż przed tym, jak śmigłowiec spadł do wody. Ogień i dym wokół śmigłowca zasłonili mnie przed wzrokiem ludzi, którzy nas zestrzelili. Kiedy wyjdzie na jaw, okazało się, że wszystko jeszcze jest ukryte przed oczami tych, którzy na wyspie, płonący helikopter, wciąż płynący na powierzchni morza, był między mną a lądem.
  
  
  Szybko obliczył odległość do wyspy, zanurkował głęboko i pływał pod wodą, dopóki nie poczułem, że moje lekkie rozerwanie. Ja nadal płynąć, aż w końcu natknąłem się na kamienie. Po omacku palcami ścieżka cal po calu w górę po skałach, w końcu cisza przedarł się przez powierzchnię wody. Trzymając głowę nad wodą, ja przytuliłem się do skał i zostały połknięte powietrze. Kiedy znów mógł normalnie oddychać, ja ostrożnie podniósł głowę i rozejrzał się.
  
  
  Na szczęście, mam nadzieję, znalazłem się w przyzwoitej odległości od miejsca katastrofy helikoptera. Od tego momentu mogę jeszcze zobaczyć zwęglone szczątki helikoptera, unoszące się na wodzie. Patrzyłem, jak kilka osób, znajdujących się na wyspie, udali się na tratwach gumy i płyniemy do wraku. Widziałem, jak oni wyciągnęli ciało Marsylii i umieścili go na jeden z tratwy. Po tym mężczyźni przeszukali wody wokół wraku. Są one wyraźnie widzieli dwóch mężczyzn w helikopterze i też nadzieję znaleźć mój trup. Starałem się trzymać nisko w wodzie i pozostać częściowo ukryty skałami, dopóki nie przestali szukać.
  
  
  Kiedy ludzie jechali z powrotem na wyspę, tlącą się kupa metalu, która była kiedyś helikopterem, poszła pod wodę. Nie trzymali się za skały, podczas gdy mężczyźni nie wyciągnęli swoje gumowe tratwy na brzeg i nie wrócili do centrum wyspy. Ja na chwilę pomyślał o tym, aby zejść na brzegu jednego z tratwy, aby spróbować wrócić na stały ląd. Ale potem przypomniałem sobie o pilności zadania. Ludzie na wyspie i pieniędzy, które wzięli w kasynie, mogły doprowadzić mnie do czegoś niezwykle ważnego.
  
  
  Czekałem, aż światło zaczyna zanikać, a następnie próbował przejechać wyspę, aby ocenić sytuację.
  
  
  Z tego co zaobserwowałem, wygląda na to, że mężczyźni czasowo używane wyspa, czekając, kiedy je odbierze łodzi wraz z nadejściem zmroku.
  
  
  11
  
  
  Jeszcze przez godzinę wieczorne słońce chyli się ku zachodowi, a ja poczułem, że można bezpiecznie czołgać się po skałach, aby się wysuszyć w ciepłym wietrze, дувшем z południa. Właśnie wspiął się na skały i położył się na wąskim występie, kiedy poczuł, jak coś miękkiego padło na moją lewą nogę. Zerwałem się i okazało się, że patrzę w krwisto-czerwone oczy-koraliki duży czarnego szczura, który najwyraźniej spadł z wysokiego kamienia. Uderzył go nogą, pokręcił się i rzucił w bok, rzucając kamień.
  
  
  Następnie usłyszałem ciche krzyczy wokół siebie. Szybko wstał i zobaczył dziesiątki błyszczących mrugających oczu. Zimny dreszcz przebiegł po plecach, a moja ręka odruchowo sięgnęła do Люгеру, Wilhelmina.
  
  
  
  
  
  
  mnie nie obchodziło, że strzał doprowadzi do tego, że ludzie na wyspie będą mnie szukać.
  
  
  Ale szczury nie zaatakowali. Zamiast tego nerwowo rzucił tam i z powrotem, cichutko визжая, drapanie pazurami powierzchni kamieni. Ja ostrożnie cofnął się, nie spuszczając oczu z tłumu, dopóki nie poczuł, jak solidny okrągły metalowy przedmiot rzuciłem mi w plecy między łopatkami. Ostry głos warknął: "zostań tutaj!"
  
  
  Z tyłu mnie wyciągnęła rękę i wzięła "luger". Następnie mężczyzna - był to krupier w kasynie - wszedł przede mną. W jednej ręce trzymał okrągły rewolwer kaliber 38, a w drugiej - mój "Luger". Skinął mi ... "myśleliśmy, że jesteś z helikoptera żywy. Szukaliśmy cię. Idź, idź ".
  
  
  Pochylił się i podniósł kawałek drewna, oczywiście zalany benzyną. Zapalił jeden jego koniec jest tak, że zamienił się w płonący znicz, machał im, aby oczyścić drogę przez rój szczurów, które rozpaczliwie rzucili się w zarośla.
  
  
  Wspięliśmy się wyżej na skałach wyspy, dopóki nie dotarli do wielkiego występu, który zauważyłem z powietrza. Stickman zamachnął się bronią i pchnął mnie do przodu, w wielką выдолбленную jaskini. Płonące pochodnie były ustawione w kręgu wokół wejścia, aby nie wpuszczać szczurów, a ich światło świeci helikopter w środku. Byli i inni mężczyźni - dyrektor kasyna Трегор i osób, схвативший Эльзу na schodach do piwnicy kasyno. Domyślałem się, że to musi być ktoś, kto latał helikopter.
  
  
  Pozostali spojrzeli na mnie bez specjalnego zainteresowania, ale dyrektor kasyna skinął głową krupier: "Przeszukaj go, zwiąż i idź za nim".
  
  
  Stickman, wciąż trzymając przy sobie pistolet, wlazł do środka helikoptera i wyciągnął kilka długości liny. Następnie pchnął mnie w głąb jaskini. Podniosłem ręce, kiedy zaczął mnie przeszukać, tak, że brakowało стилето, Hugo, zamontowany na sprężynie w rękawach w rękawie mojego płaszcza. Po rewizji i kazał rozciągnąć na ziemi, wiarygodne wiązanie się liną.
  
  
  Trzeba będzie czekać. W tej chwili, gdy obok stał stickman z pistoletem i patrzył za mną, byłem bezradny. Ale u mnie jeszcze był Hugo w rękawie.
  
  
  Na dworze robiło się ciemno. Od czasu do czasu któryś z mężczyzn wziął lornetkę i latarkę i wyszedł na ulicę. Mi nie zajęło dużo czasu, aby zrozumieć, że oni czekają, kiedy ich zabrać z wyspy. Moja pierwsza teoria wydawała się pewną ich miałam odebrać łodzi.
  
  
  Minęła godzina lub więcej, zanim jeden z obserwatorów krzyknął, i pozostałe, za wyjątkiem stickman, wciąż охранявшего mnie, rzucili się z dala. Wykorzystałem ten moment, kiedy uwaga mojego porywacza zostało tymczasowo w stanie jej rozproszyć, aby kliknąć sprężynę w pochwie. Стиллето natychmiast zsunął się w moją prawą rękę. Musiałem szybko przeciąć liny. Mi właśnie udało się przeciąć je i uwolnić ręce, gdy trzej mężczyźni rzucili się z powrotem do jaskini.
  
  
  "On jest tutaj" - krzyknął reżyser. "Cóż, rzuć helikopter i wracaj za tobą".
  
  
  "Skąd mam wiedzieć, że wrócisz?" - zapytał podejrzliwie stickman.
  
  
  Reżyser wziął z helikoptera ogromny aluminiowa walizka. Położył go na podłodze jaskini i skinął głową w bok. "Pieniądze nadal będą tutaj. Wrócimy."
  
  
  Wszyscy mężczyźni zaczęli naciskać helikopter z jaskini. Podczas gdy ich uwaga była w stanie jej rozproszyć, ja przetoczył się na bok i wygiąć swoje ciało do tyłu, aby moje ręce mogły dosięgnąć lin, które wiązały się moje nogi. Wkrótce został uwolniony i wrócił do swojej pierwotnej pozycji, leżąc nieruchomo, starając się pracować rękami i nogami za plecami, aby przywrócić krążenie krwi. Do tego czasu ludzie wzięli helikopter z jaskini, i krupier wrócił na moją stronę. Głosy pozostałych trzech z daleka stawały się słabe.
  
  
  Mój opiekun przelotnie spojrzał na mnie. Następnie wyciągnął z kieszeni papierosa i zapalił zapałkę. Zrobiłem ruch, zerwał się na nogi i rzucił się do niego, trzymając w ręku sztylet. Ja błysnął nożem w twarz przerażonego człowieka, a następnie delikatnie wbił ostrze w brzuch, a wolną ręką sięgnął po pistolet.
  
  
  Zamiast słuchać mi się, że przez głupotę podniósł pistolet, aby strzelać. Ja wbiła mu sztylet w brzuch, a on cisza przykucnął na pół, podpaloną papieros wciąż zwisały z jego ust. Nie planował go zabić, ale on nie pozostawił mi wyboru.
  
  
  Chwyciłem go rewolwer kaliber 38 i swój "luger" i szybko rzucił się do rusztu чемодану. Otworzyłem zamek i pokrywa zerwała. Tam, w колеблющемся świetle pochodni, spojrzałem na dwa miliony dolarów w środku.
  
  
  Opracowałem plan na te pieniądze, odkąd dyrektor postawił walizkę, a ja wiedziałem, że on tam jest. Ja pospiesznie zaczął go realizować. Ja zgarnął stosu banknotów i napełnił dno walizki dużymi kamieniami z podłogi jaskini. Następnie zaksięgować warstwa banknotów nie więcej niż kilkaset dolarów na
  
  
  
  
  
  
  górskie rasy. Ja zamknąłem walizkę i zostawił go w tym samym miejscu.
  
  
  Wciąż mógł słyszeć głosy innych mężczyzn z dala, kiedy ja szybko расстегивал koszulę, idziemy pieniądze do środka i ponownie guziki guziki. Dwa miliony dolarów u mnie na piersi były niewygodne, ale mimo nasilenia, wróciłem do martwego stickman, chwycił go za kołnierz i pociągnął przez jaskinię na ulicę.
  
  
  Pozostali trzej mężczyźni wciąż pracowali z helikopterem na drugiej stronie dużego płaskiego występu skały. Uderzyłem w przeciwnym kierunku, niosąc zwłoki za sobą, dopóki nie dotarł do jakiejś głębokiej krzewu, gdzie można było ukryć. Potem pojechał z powrotem na skale na wzgórzu, skąd mógł obserwować, co dzieje się na dole.
  
  
  Księżyc jasno opowiada scenę. Do tej pory wyrzucili helikopter na polanę. Jeden z mężczyzn, pilot, wspiął się na niego i poprowadził w ruch łopaty wirnika. Śmigłowiec zaczął się wspinać, ale gdy był w odległości kilku stóp od ziemi, mężczyzna wyskoczył. Bezzałogowy helikopter nagle wystartował w powietrze, унесся daleko od skały i zanurkował w ciemne wody na dole. Zatonął bez śladu.
  
  
  Tymczasem dyrektor kasyna wrócił do jaskini. On wybiega z domu, niosąc walizkę i krzyczał. Ja wyraźnie słyszałem głosy mężczyzn tam, gdzie ukrywałem się, i słyszałem krzyk dyrektora: "uciekł! Ten chłopak uwolnił się i uciekł! Wziął ze sobą Georges! "
  
  
  "Pieniądze? Pieniądze?" - krzyknął w odpowiedzi Трегор. "Pieniądze są bezpieczne?"
  
  
  Reżyser postawił walizkę na ziemi, i wszyscy trzej zebrali się wokół niego, kiedy ją otworzył.
  
  
  "To tutaj! On wciąż tu jest! "- zawołał. Mam nadzieję, że nie znalazłem czasu, aby zbadać pieniądze za wierzchnią warstwą banknotów, ponieważ masa kamieni była w przybliżeniu równa masie prawdziwych banknotów.
  
  
  "Chodź!" - krzyknął Трегор. "Chodźmy z tej przeklętej wyspy".
  
  
  Trzej zaczęli podawać latarniami. Pierwszy sygnał przyszedł z krawędzi wyspy, i został włączony gigantyczny reflektor. Potem zobaczyłem, że zamiast łodzie je zabierze wodnosamolotów. On зарулил w pobliżu skał i czekał tam, odbijając się w wodzie. Kiedy ludzie zaczęli się schodzić do samolotu, słyszałem, jak mówili o mnie.
  
  
  "Jak myślisz, gdzie się podziały ten facet i George?"
  
  
  "Prawdopodobnie zmusił Georges zejść na jeden z tratwy, aby mógł wrócić na stały ląd".
  
  
  Ja zostałem na miejscu, obserwując, dopóki nie dotarli do krawędzi wyspy, nie usiedli w jednym z tratwy i nie płyńmy do samolotu. Nie czułem się bezpiecznie, dopóki nie weszli na pokład samolotu, a samolot nie wystartował i nie zniknął na północy.
  
  
  Miałem nadzieję, że nie dowiedzą się, że prawie wszystkie pieniądze zniknęły, dopóki nie dotrą do miejsca przeznaczenia. Do tego momentu dla nich byłoby niebezpieczne wracać, ponieważ nie mogli być pewni, że nie dotarł do lądu, aby oddać władzy. Ja jeszcze nie byłem blisko do ujawnienia sprawy, ale przynajmniej udało mi się pokrzyżować ich plany.
  
  
  Dwanaście
  
  
  Księżyc zaszedł, wkrótce po tym, jak samolot odleciał. Teraz było tak ciemno, że ledwo mogłem zobaczyć swoją rękę przed twarzą. Próbowałem znaleźć ciało stickman tam, gdzie go zostawił w krzakach, ale w ciemności to okazało się niemożliwe. Jak by mi się nie podobał pomysł, żeby spędzić noc na tej wyspie, кишащем szczurami, wiedziałem, że w ciemności byłoby zbyt ryzykowne przedzierać się do krawędzi brzegu, aby znaleźć jeden z gumowych tratwy. Postanowiłem wrócić do jaskini, gdzie jeszcze paliły się kilka pochodni, które utworzyły mężczyźni.
  
  
  Kiedy wróciłem do jaskini, zebrałem po drodze naręcze suchego pędzla i zabrał ją ze sobą. Ja złożyłem suchy pędzel w płonące pochodnie, dopóki nie jest słaby płomień, gdy siedziałem, скрючившись, przy wejściu. To był jedyny sposób, aby utrzymać роящихся szczurów w strachu, ale nadal mogłem zobaczyć ich oczy, błyszczące w świetle ogniska za jaskinią. Trzymałem swój Luger w ręku, i chociaż jestem zmęczony, nie odważył się zasnąć w obawie, że szczury осмелели i zaatakują.
  
  
  Wydawało się, że do świtu pozostało nieskończony czas. Byłem na nogach i przygotowywał się zejść do wody z pierwszymi promieniami słońca. Sprawdziłem, że pieniądze są dobrze zapięte pod płaszczem, a następnie, niosąc płonąca pochodnia, aby odstraszyć szczurów, udał się. Jednak, zanim ruszył w dół na krawędzi wyspy, sprawdziłem szczotki, aby znaleźć ciało stickman. Nie znalazłem trupa. Był tylko jego szkielet z czystych kości. Szczury pracowali w ciemności.
  
  
  Ja pospiesznie odwrócił się i pobiegł w dół przez krzaki, podczas gdy szczury uciekające z mojej drogi przede mną. Właśnie dotarł do krawędzi wyspy i zaczął szukać jednym z tratwy, gdy usłyszał buczenie dźwięk z wody. Kiedy spojrzałem, zobaczyłem duży biały krążownik, кружащий około ćwierć mili od mnie. Najpierw myślałem, że ludzie z nocy
  
  
  
  
  
  
  Wrócił, aby spróbować znaleźć mnie i pieniądze, ale kiedy trochę się uspokoił, zobaczyłem, że krążownik był policjantem łodzi z Monako. Szybko zrobił kilka strzałów w powietrze z "Люгера".
  
  
  Krążownik usłyszał mój sygnał i natychmiast zawrócił do brzegu. Kiedy rzucił kotwicę, trzech mężczyzn spuścili łodzi i wioseł, aby mnie złapać. Byłem zaskoczony, widząc, że jednym z mężczyzn był Чиклет. Skąd wiedział, gdzie mnie szukać?
  
  
  - Cóż, - powitał mnie Чиклет, - wciąż jeszcze były żywe. Jesteśmy prawie porzucili cię na próżno. Powiedz mi, co się stało?"
  
  
  Ja krótko przedstawił mu wydarzenia i pokazał mu pieniądze. Przed opuszczeniem wyspy, wspiął się na skały i spuścili szkielet stickman na łodzi. Następnie wypłynął, pozostawiając Satane Roc kolonii gryzoni.
  
  
  Kiedy byliśmy na pokładzie krążownika i wracali w Monako, Чиклет powiedział mi, jak mnie znalazł. "Przed tym jak z Marsylią wystrzeliła wczoraj helikopterem, - powiedział on, - postawiłem pager na ogon helikoptera. Dostaję sygnał od tamtej pory, jak wzrosła. Gdy nie wrócił na noc, zawiadomiłem policję i poprosił o pozostawienie łodzi na świcie. Śledziliśmy sygnał pagera, i doprowadził nas do tego punktu, w pobliżu wyspy, gdzie znaleźliśmy helikopter pod wodą. Dźwięk nadal działa. Ale muszę powiedzieć, że bałem się, że nie żyjesz, gdy zorientował się, że helikopter wyszedł w morze.
  
  
  "Bardzo mi przykro Marsylii" - powiedziałem Чиклету. "Był dobrym pilotem i odważnym człowiekiem".
  
  
  Чиклет skinął głową. "Mi też jest przykro. Ale on wiedział ryzyko, jak my wszyscy ".
  
  
  Kiedy przyjechaliśmy w Monte-Carlo, Чиклет podjął działania, aby odzyskać pieniądze w kasynie, a ja jeszcze raz zadzwonił Хоуку za granicę za pośrednictwem szyfrowanego telegraficznie z jego biura. Powiedziałem Хоуку, co się stało i jak mi zwrócone pieniądze.
  
  
  "Cóż, - powiedział Hawk bardziej szczerze, co myślę, a przynajmniej nie wszystko poszło przeciwko nam. Jeśli model się utrzyma, jak i w przeszłości, prawdopodobnie wkrótce dojdzie do nowego rozwoju. A Nick ...
  
  
  "Tak, proszę pana?" Spytałem.
  
  
  "Chcę, aby odpocząć na dzień lub dwa, odpoczywali". Zrobił pauzę i z grubsza dodał: "To jest rozkaz. Skontaktuję się z tobą ".
  
  
  Zanim zdążyłem odpowiedzieć, a on odłożył słuchawkę.
  
  
  Policja już zdecydowała się przenieść szczątki krupier w lokalnej kostnicy, a pieniądze wracają do kasyna. W biurze AX mi więcej nie było co robić. Powiedziałem Чиклету, że wracam do hotelu spać.
  
  
  Kiedy przyjechałem, Elsa czekała na mnie w pokoju. Najpierw ona udawała, że jest zły na mnie, ale gdy zauważyła, jak wyglądam na zmęczonego, jej zabawna drażliwość zmieniła сочувственной troską.
  
  
  "Biedny Дамплинк, - проворковала ona - wyglądasz okropnie. Co ty robisz?"
  
  
  "To było spotkanie na całą noc" - powiedziałem jej, zdejmując marynarkę i krawat. "A teraz potrzebny mi dobry gorący prysznic i długi sen".
  
  
  "Oczywiście, Дамплинк", - powiedziała ona. "Rozbierasz. Przygotuję dla ciebie prysznic.
  
  
  Zanim zdążyłem powiedzieć, zniknęła w łazience i odkręciła prysznic.
  
  
  Do tego czasu, jak ja przebrałem się w szlafrok, wanna była pełna para. Elsa wyszła, розовощекая, popchnęła mnie w prysznic i zamknęła drzwi.
  
  
  Ja wytarła każdy centymetr jego skóry i włosów ciepłą wodą, a następnie zmyć lodowatym prysznicem. Po tym owija się wokół talii świeży ręcznik i wrócił do sypialni. Elsa ściągnęła narzuta na łóżko i stanął obok niej.
  
  
  "Вытягивайся twarzą w dół", - rozkazała ona, klepiąc się po łóżku. Kiedy się zawahał, ona lekko skłoniła mnie. Kiedy położył się na łóżku na brzuchu, ona стряхнула ręcznik i powiedziała: "Spokojnie, zrobię ci masaż".
  
  
  Wyciągnęła małą butelkę balsamu, który przyniosła z pokoju, z ostrym zapachu cytryny. Następnie zdjęła szlafrok, okrakiem moje ciało i zaczęła nakładać balsam na moje plecy i łopatki. To był ciężki roztwór, który początkowo wywoływał mrowienie na skórze, a następnie wysłał głęboki uspokajający ciepło w moje mięśnie.
  
  
  "Co to za sztukę używasz?" - zapytałam, odwracając głowę i patrząc na Эльзу, który pochylił się nade mną.
  
  
  "To stary środek domu Von Alden" - odpowiedziała. "Gwarancję daje pozytywne rezultaty".
  
  
  Jej ласкающие ręce pogłaskał moje ciało, jak kojący balsam, poruszając się w górę i w dół tak samo łatwo, jak ciepły oddech słodki, na całym moim ciele. Następnie Elsa podniosła się na kolana i kazała mi się obrócić.
  
  
  Odwróciłem się do niej twarzą i położył się między jej раздвинутыми nogami. Zaczęła smarować przednią część mojego ciała, jej lekkie ruchy palcami falowały od mojej piersi na moim brzuchu, do mojego pachwinie, po bokach moich nóg moich palców stóp. Kiedy pochyliła się do mnie, jej miękkie włosy dotknęły moim nagim ciele, a moje nozdrza wypełniły się jego aromatycznym zapachu. Przez długi czas wydawało się, że pracowała z intensywnej koncentracji, niemal hipnotyczne, ale wkrótce zauważyłem, że jej oddech był częstym, a jej ciało stało się wilgotne i drżała.
  
  
  Podniosłem głowę i spojrzał na nią. Jej oczy były szeroko otwarte, a jej zęby
  
  
  
  
  
  
  zostały przełamane tak, że wydawał się czubek jej różowego języka. Ja przycisnął jej usta do siebie, kasia ją pod sobą. Jej zakrzywione biodra zabieramy. Spotkaliśmy się i po cichu dołączył i jednocześnie bez słów osiągnęła punkt kulminacyjny.
  
  
  Ja już spałem, niż spać, kiedy nasze ciała się rozeszły. Ona stanęła przy łóżku, trzymając w rękach szlafrok. Ale kiedy pochyliła się i pocałowała mnie, a ja poczułem, jak moje ciało ponownie wspomina, i było gotowe i pragnęło więcej. Ona cicho zaśmiał się na widok mojego podniecenia i wyszeptała: "zapomniałam ci powiedzieć, Дамплинк, że czasami jest to lekarstwo na tle Альдера działa również jako afrodyzjak". Pocałowała mnie. "Śpij" - szepnęła.
  
  
  Spałem dwadzieścia cztery godziny i mógł spać dłużej, gdyby mnie nie obudził dzwonek telefonu. To dzwonił Hawke.
  
  
  "Mam nadzieję, że trochę odpoczęły", - powiedział on. "Jestem w Paryżu. Spotkamy się tu, w biurze, jak najszybciej. Obawiam się, że jeszcze złe wieści. Równie dobrze mogłeś dać kobiecie tło Альдер iść z tobą, abyś mógł się nią opiekował. Ja zarezerwuję dla was obu w hotelu George V ".
  
  
  Elsa ucieszyła się, gdy powiedziałem jej, że chcę, aby pojechała ze mną do Paryża. Zadzwoniłem Чиклету, aby mu podziękować i się pożegnać, i mniej niż godzinę jesteśmy z Elsą wracali do Nicei, aby wsiąść w samolot.
  
  
  Trzynaście
  
  
  Kiedy wylądowaliśmy na lotnisku Orly, padał deszcz. Jak tylko napisałem Эльзу w hotelu George V, gdzie Hawke zastrzeżone dla nas sąsiednie apartamenty, wziąłem taksówkę do biura AX Paris, który znajdował się nad kawiarni na placu Saint-Michel. Biura znajdowały się na trzech piętrach budynku i zostały wyciszone od hałasu na dole. Właścicielem lokalu był agent AX według gniazda nazwy Bonaparte.
  
  
  Spotkał mnie u drzwi i poprowadził do tyłu schodach prowadzących do biura na górze. Kiedy przechodziliśmy przez задымленную jadalni i bar, byłem zaskoczony, widząc, że choć nie było dużo gości, było także około trzydziestu lub czterdziestu pracowników policji i agentów AX, których nauczyłem się w poprzednich spotkań. Wiedziałem, że musi się dziać coś ważnego.
  
  
  Hawke spotkał mnie na drugim piętrze. Jego twarz była ponura, a on ledwie skinął głową, kiedy prowadził mnie do gabinetu, zamknął i zablokował drzwi.
  
  
  "Wygląda na to, tej sprawie nie ma końca" - powiedział, wyjmując z kieszeni kopertę i przekazując go do mnie. Stał do mnie plecami, patrząc w okno na ciemny deszcz, bicie się o szyby, dopóki nie przeczytałem list w kopercie.
  
  
  List był pisany na maszynie:
  
  
  Chiński pocisk jądrowy, zaginionego 12 godzin temu, będzie zwrócona w zamian za 2 mln dolarów. W ZGODZIE, WŁÓŻ ЗАГЛАШЕННОЕ OGŁOSZENIE W LONDYNIE PODCZAS DWÓCH DNI PRZECZYTAĆ: "ALEKSANDER - WARUNKI PRZYJĘTE - (PODPISANA) КУБЛАЙ KHAN". DALSZE INSTRUKCJE SĄ PRZESTRZEGANE.
  
  
  Na kopercie nie było adresu. Hawk, który odwrócił się od okna i zobaczyłem, że jestem zmarszczył brwi patrząc na kopertę, i wyjaśnił: "Wczoraj rano go schowane pod drzwi ambasady chin".
  
  
  "A prawda jest taka, że chiński pocisk jądrowy zniknęła?" Spytałem.
  
  
  - Też prawda - z goryczą odparł Hawk. "Stało się to kilka godzin po tym, jak odzyskał pieniądze od Satane Roc. Można zauważyć, że żądana kwota jest dokładnie taka sama, jak kwota otrzymana od kasyna ".
  
  
  "Masz na myśli, że chiński pocisk jądrowy naprawdę zniknęły?" Byłem nieufny.
  
  
  "Oczywiście - powiedział Hawk, - pomysłowości naszego wroga nie ma granic. Wkrótce po swoich doświadczeń na wyspie chińczycy wysłali rakietę jądrową na tajny poligon, gdy samolot po prostu zniknął. Aż przyszła ta wiadomość, że chińczycy myśleli, że samolot się rozbił ".
  
  
  "A co z załogi?" - zdziwiony zapytałem. "Oni, musi być dobrze przetestowane, zanim ich wybrał do tego zadania".
  
  
  "O tak - zgodził się Hawke. "Ale może być ważna uwaga, że zaledwie kilka tygodni temu pilot, który był jednym z najbardziej zaufanych i lojalnych ludzi w chińskich sił POWIETRZNYCH, wyjechał z Chin w podróż do Albanii. Za nim nie obserwowali uważnie, gdy był tam, i, w rzeczywistości, chińczycy nie potrafią wyjaśnić jego działania w ciągu kilku dni od wizyty. Wciąż sprawdzają. Całkiem prawdopodobne, że to do niego dotarł nasz przeciwnik, który mógł interweniować w jego mózg.
  
  
  "Zbierają się, czy chińczycy zapłacić okup?" - zapytałem, zwracając list Хоуку.
  
  
  On skinął głową. "Dlatego spotykamy się tu i teraz. Chodź na górę ".
  
  
  Na najwyższym piętrze budynku czekali na czterech chińskich panów z ponurym i trochę podejrzane widokiem. Ich obecność wyjaśniało surową bezpieczeństwo w budynku. Jeden z mężczyzn był tłumaczem, i przez niego Hawke zapoznał mnie z trzema innymi, których nazwy dowiedziałem się jak wysoko postawionych członków komunistycznej partii Chin. Każdy rzucił się na mnie wnikliwe spojrzenie, kiedy wymieniliśmy uścisk dłoni. Następnie cała trójka szybko zaczęto mówić z tłumaczem po chińsku.
  
  
  "Mówią - powiedział tłumacz mi, że dla nich wielki zaszczyt mieć takiego szanowanego przedstawiciela, który pomógł im w powrocie jądrowego. Jeszcze mówią, że
  
  
  
  
  
  
  Przewodniczący partii rozmawiał z waszym prezydentem i dał im wskazówkę wszech miar współpracować z tobą ".
  
  
  "Dla mnie wielki zaszczyt - powiedziałem tłumacza. "Postaram się być godnym zaufania Republiki Ludowej".
  
  
  Po tej formalności zapytałem: "czy podjęta decyzja o wypłacie dwóch milionów dolarów?"
  
  
  Tłumacz ponownie посовещался ze swoimi rodakami, a następnie wręczył mi dużą skórzaną torbę z wygrawerowanym chińskich znaków i wyposażone w zamek. Tłumacz otworzył go i otworzył, po znalezieniu się wewnątrz paczki z banknotami.
  
  
  "Dwa miliony dolarów", - powiedział on. "W jutrzejszym wydaniu" London Times "będzie ogłoszenie, napisany zgodnie z wytycznymi".
  
  
  "Dobrze - powiedziałem. "Znowu zamknij pieniądze. Chcę, aby pozostał na swoim miejscu, dopóki nie otrzymamy dalsze wieści.
  
  
  Po tym, jak tłumacz przetłumaczył moje słowa, trzech mężczyzn poważnie pochylili głowy, a my znowu wymienili uścisk dłoni. Hawk powiedział mi, że już podjęte kroki, aby chińscy przedstawiciele pozostawały w budynkach mieszkalnych w biurze AX, dopóki nie będzie odpowiedzi na ogłoszenie London Times. W ten sposób kwota wykupu będzie bezpiecznie przechowywane, dopóki nie nadejdzie czas zapłaty.
  
  
  Hawke wrócił ze mną na taksówkę do hotelu. Były zmierzch. Deszcz i smutna pogoda idealnie pasowały do naszego nastroju.
  
  
  "Każdy, kto stał za tym - mruknął Hawke, - musi być, podoba się nasz dylemat. Wyobraź sobie, że ukradli rakietę jądrową i oddała ją porwał! "
  
  
  "Wybrał do reklamy kilku inteligentnych tytułów" - zauważyłem. "Aleksander i Kubiłaj-chan".
  
  
  "On jest szalony, ale bardzo trudne - zauważył Hawk. "Czego bym nie dał, żeby je zdobyć". On spojrzał na mnie.
  
  
  Gdy dotarliśmy do hotelu, Hawke wysadził mnie i udał się do ambasady, gdzie zatrzymał się w Paryżu.
  
  
  Kiedy wróciłem do mojego pokoju, byłem zaskoczony, aby znaleźć list od Elzy. Jest w nim mowa, że została zaproszona na imprezę w Paryżu i że ona będzie. Zostawiła mi swój adres, żebym mógł się do niej przyłączyć, jeśli zechcę. Zamiast tego postanowiłem zjeść parę schłodzone martini i dobrze zjeść w swoim pokoju. Przed pójściem spać, zadzwoniłem do recepcji, aby następnego dnia rano mi dostarczono egzemplarz London Times.
  
  
  Elsa wciąż nie wróciła do hotelu do czasu, kiedy dostałem swój egzemplarz gazety wcześnie rano następnego dnia, a ja nie mogłem powiedzieć, czy było coś ważnego w jej nocnym braku. Tym nie mniej, ogłoszenie było w "the Times", a jego treść była dokładnie taka, jak podano w nocie o zakupie. Czytając ją, wyobrażałem sobie, jak zadowolony "Aleksander" też ją czyta. Mógł być w Paryżu, czy w Londynie, czy w Monte Carlo, lub, jeśli już o to chodzi, w Tybecie.
  
  
  Bardzo mi się chciało dostać się do biura AX, który, jak wiedziałem, że będzie pierwszym miejscem, gdzie będzie można dowiedzieć się, czy uzyskane dalsze instrukcje. Byłem ubrany i wyszedł z pokoju, kiedy wróciła Elsa.
  
  
  Nadal była w sukni wieczorowej, z перекинутой przez ramiona норковой futrze. Wyglądała na tętnicy szyjnej, ale ona uśmiechnęła się i pocałowała mnie, pozwalając płaszcz spaść na podłogę. Następnie odwróciła się do mnie, aby rozpiąć zamek błyskawiczny na plecach jej sukni.
  
  
  "Tęskniłam za tobą na imprezie, Дамплинк", - powiedziała ona. "To było bardzo zabawne. Dużo francuzów. Impreza jeszcze trwa, jeśli chcesz iść.
  
  
  "Nie, dziękuję" - powiedziałem. "Mam coś do załatwienia. Śpij, zadzwonię później.
  
  
  "Biznes, biznes, biznes", - powiedziała ona, похлопав mnie w twarz. "Pamiętaj, cała praca i jakaś rozrywka sprawiają, że Tony nudne chłopcem". Wyszła z sukienki i podeszła do drzwi prowadzących do pokoju i wyglądała bardzo pożądane w przezroczystym staniku i rajstopy. Ona na chwilę zatrzymał się w drzwiach i поманила mnie palcem. Kiedy potrząsnął głową, posłała mi całusa i zniknęła.
  
  
  14
  
  
  Jak tylko dotarłem do kawiarni na placu Saint-Michel i poszedł na górę do biura AX, poczułem napięcie i przygnębienie, które przenikają całe to miejsce. Na zewnątrz świeciło słońce, a w powietrzu czuło się fałszywy wiosna, ale, co radosny nastrój ani tworzył nastrój pogody, to skutkowało za murami budynku.
  
  
  Hawke był tam, wyglądając bardziej mizerny niż wyglądał wczoraj wieczorem, jak i czterech chińczyków, a także kilkudziesięciu agentów AX i strażników. Wszyscy przyjechaliśmy za wcześnie i zniecierpliwienie rosło w miarę, jak ciągnęły się długie godziny. Tylko w południe, w końcu dostaliśmy komunikat, którego czekali. I, oczywiście, przebiegłych sposobów.
  
  
  Zadzwonił telefon z paryskiego biura Interpolu i powiedzieli, że otrzymałeś przesyłkę od hotelowego dla lokalnego szefa. Otwierając opakowanie, odkrył zapieczętowaną skrzynię i машинописную notatkę, w której stwierdził, że pudełko należy natychmiast dostarczyć do ambasady Chin. Ponieważ szef Interpolu został poinformowany o kryzysie, natychmiast zadzwonił do Хоуку, a następnie pobiegł do biura AX. Tymczasem agenci Interpolu podniósł hotelowego, który był autentyczny, a gdy zapytali go o człowieku, który dał mu paczkę do wysyłki, dał opis, który można dopasować
  
  
  
  
  
  tysiąc francuzów.
  
  
  W pudełku znajdowała się магнитофонная taśma. Jesteśmy tłoczyli się wokół, podczas gdy Hawke, wciskając taśmę biurową samochód. Gdy zjechał na film, głos powiedział: "To Aleksander. Otrzymałem twoją wiadomość i teraz daję ci poniższe instrukcje. Późnym wieczorem trzydziestego liczby, statek pod białą flagą z wyryte na nim czerwonym smokiem pojawi się w morzu Adriatyckim i wejdzie do portu w Splicie, Jugosławia. Na pokładzie tego statku będzie chiński pocisk jądrowy. Jeden z twoich statków może podejść do niego z dwoma milionami dolarów. Jak tylko pieniądze zostaną przekazane ludziom na pokładzie, rakieta zostanie zwrócona. Jeśli zostanie podjęta próba odzyskania rakiety bez płacenia pieniędzy, wybuchnie ".
  
  
  Słowa na filmie nic nie powiedzieli nam o człowieku, który je wypowiedział, a raczej o ludziach, ponieważ wszystkie pozostałe oferty zostały wypowiedziane innym głosem, i ich akcenty wahały się od brytyjskiego do niemieckiego i brooklińskiego. Mózg stojący za fabułą, pozostawał niewidoczny.
  
  
  Po tym, jak film został rozszyfrowany i wykonane kopie, wykonane były pochopne rozmowy telefoniczne, aby znaleźć samolot, który zabierze nas na wybrzeżu Adriatyku, i aby nas czekał ogromny i szybki statek w pobliżu Splitu, Jugosławia. Nawet gdy te wszystkie przygotowania zostały wykonane, Hawke był zajęty planowaniem czasu, kiedy rakieta będzie znaleziono.
  
  
  Nieco później Jastrząb, chińscy przedstawiciele z okupem, kilku agentów AX i ja jedziemy na lotnisko i lecimy samolotem, aby umrzeć w Adriatyku. Z rządem Jugosławii skontaktował się w drodze dyplomatycznej, a kiedy przyjechaliśmy, na nas czekał elegancki i szybki statek.
  
  
  Gdy dotarliśmy do portu i rzucił kotwicę u brzegów w Splicie, z morza wiał zimny, ostry wiatr. Innych statków nie było widać. Dopóki расхаживали na pokładzie, Hawk zaczął mamrotać: "mam Nadzieję, że to nie podstęp, Nick".
  
  
  Po kolejnych kilku godzinach, kiedy dzień zaczął przechodzić w zmierzch, zacząłem myśleć, że Hawke mógł mieć rację. Ale potem, zupełnie niespodziewanie, u wejścia do portu pojawił się ogromny biały statek z białą flagą, ozdobione czerwonym smokiem. Rzucił kotwicę u prawej burty statku, i mężczyzna w mundurze kapitana podszedł do balustrady, podniósł megafon i krzyknął: "Hej, ja przekazuję wam pozdrowienia od Aleksandra. Masz pieniądze na śmierć? "
  
  
  Hawke wręczył mi taki megafon. "To twój show", - powiedział on.
  
  
  "Mamy pieniądze" - odpowiedziałem przez megafon. "Jesteśmy gotowi zakończyć transakcję".
  
  
  - Można wspiąć się na pokład, - odkrzyknął kapitan.
  
  
  Para członków załogi naszego statku spuszczono niewielką oko łodzi za burtę. Dwóch chińczyków, z których jeden niósł torbę z pieniędzmi, i przeprawili się na inny statek. Nam pomógł wspiąć się na pokład kapitan i kilka osób z jego polecenia. Na łuku pokładzie był ogromny obiekt, przykrytym przywiązany plandeką. Powinno być, to była rakieta, ale nadal bacznie odwrócił głowę. Na pokładzie było jeszcze kilka osób, ale dowiedziałem się tylko jednego belga Трегора.
  
  
  Kapitan był mile widziany i poprowadził nas w dużą kabinę na głównym pokładzie, gdzie nas czekało schłodzonego szampana.
  
  
  "Masz pieniądze?" zapytał.
  
  
  Kiwnąłem głową chińczyk, który przekazał torbę.
  
  
  "Czy nie masz nic przeciwko, abyśmy uznali, zanim przekażemy ci rakietę, prawda?" zapytał.
  
  
  "Nie" - odpowiedziałem.
  
  
  "Panowie, proszę, napij się szampana, podczas gdy czekasz" - zaproponował kapitan, wychodząc z pokoju z pieniędzmi.
  
  
  Ani jeden z chińczyków nie przyjął kieliszek szampana od stewarta, a ja przyjął. To był dobry rocznik wina, dobrze schłodzone. Wypiłem dwie szklanki, aż chińczycy żenujące ерзали na krzesłach. Kiedy kapitan wrócił, uśmiechnął się i kiwnął głową.
  
  
  "Bardzo dobrze, panowie", - powiedział on. "Wszystko wydaje się w porządku. Jeśli pójdziesz ze mną na pokład, możemy zakończyć nasze sprawy ".
  
  
  Nie był zaskoczony, kiedy ponownie znaleźliśmy się na górze i zobaczył, że członkowie załogi zdjęli plandeki z obiektu na dziobie pokładu. To był pocisk jądrowy, już wbudowana w podnośnik.
  
  
  Dwóch chińczyków podejrzanie sprawdzone rakiety, zanim przekonali się, że wszystko jest w porządku. Poważnie кивнули mnie, a ja skinął głową kapitanowi.
  
  
  Wydawał się zadowolony, gdy ponownie wziął megafon i zawołał oczekujące югославское statek, mówiąc mu podejść bliżej, aby rakietę można było wyciągnąć na pokład. Dwóch chińczyków i ja zostaliśmy na pokładzie, podczas gdy zespół pracował z wyciągiem, podnosząc gigantyczną rakietę w powietrze, a następnie w dół, na pokład naszego statku, gdzie przygotowaliśmy gondolę dla jej utrzymania. Mogłem zobaczyć wyraz ulgi na twarzy Hawka, kiedy zobaczył rakietę, stojącą na pokładzie i w końcu dostatnie na pokładzie.
  
  
  Dając sobie krótkie uściski dłoni z kapitanem białego statku, wróciłem na nasz statek z chińczykami.
  
  
  "Nie ma problemu?" - raz mnie spytał Hawk.
  
  
  "Nie" - powiedziałem.
  
  
  "Ale jeśli ja cię znam - powiedział Hawk, uważnie patrząc na mnie, że coś cię martwi".
  
  
  "To było
  
  
  
  
  
  
  wszystko jest zbyt proste. "Odpowiedziałem. "Oni muszą wiedzieć, że, ponieważ możemy bezpiecznie wrócił rakietę, nie będziemy tu tak po prostu siedzieć i pozwolić im odpłynąć z dwoma milionami dolarów".
  
  
  "Być może, oni nie wymyślili plan, który będziemy korzystać" - powiedział Hawk.
  
  
  "Nie sądzę."
  
  
  "Cóż, w każdym razie, podnoszą kotwicę, aby uciec", - zauważył Hawk, wskazując na statek, поворачивающий w porcie. "Ja претворяю nasz plan w życie". W ręku trzymał nadajnik radiowy, i zaczął szybko mówić do niego, uprzedzając wszystkie statki czekające tuż przy porcie - włoskie statki, greckie statki, jugosłowiańskie, nawet niektóre rosyjskie krążowniki - wszystkie te, które zostały wysłane w opóźnić naszego wroga.
  
  
  Gdy biały statek płynął do wejścia do portu, zaczęliśmy podążać za nim w pewnej odległości. Przed samym wyjściem w morze pojawił się nasz okrętowa armada. Byli jeszcze daleko, i Hawke jeszcze nie kazał im się zbliżyć. Biały statek nagle zatrzymał się na środku wejścia do portu. Hawke znowu zaczął mówić w nadajnik, ale powstrzymałem go.
  
  
  "Poczekaj chwilę", - zaproponował jestem.
  
  
  "Dlaczego? Co to jest?"
  
  
  Pokręciłem przecząco głową. Nie wiedziałam, jak mu odpowiedzieć, ale czułam, że coś jest nie tak. Minęło kilka minut, a nic się nie stało. Jesteśmy z Хоуком zależy lornetkę na pokład statku - było pusto. Hawke wciąż trzymał w ręku nadajnik radiowy, a jego zniecierpliwienie rosło. Zacząłem wątpić w swoją intuicję i chciałem mu powiedzieć, żeby dał rozkaz zamknięcia, kiedy to się stało.
  
  
  Nagle zobaczyliśmy jasny błysk pomarańczowego płomienia, wypływającą z białego statku. Nastąpił ogłuszający wybuch. Gładkie białe statek rozprysła się w kawałki na części w morze. On dosłownie za sekundę rozpadł się na kilka rosnących desek. Wybuch był tak nagły i tak szokujące, że prawie wszyscy na chwilę zastygli w bezruchu.
  
  
  Jednak Hawke szybko wrócił do siebie i weszła do walki, krzycząc na радиопередатчику rozkaz wszystkich oczekujących statków przyjechać i spróbować odebrać ewentualnych ocalałych. W tym samym czasie nasz kuter szybko zbliżał się do miejsca, gdzie zatonął statek. Ale gdy jesteśmy i inne statki podeszli do tej okolicy, nikt nie przeżył. Właściwie nic nie zostało, oprócz kilku обугленных desek i olejowych paski. A jednak nie podda się głęboko w nocy, woda освещалась gigantyczne reflektory z pokładów wszystkich statków. Nic nie znaleźliśmy.
  
  
  "Dla mnie to zagadka", - powoli powiedział Hawk, gdy poszukiwania, wreszcie ustały, a inne statki czekali na dalsze instrukcje od niego. "Po co im poświęcić tyle wysiłku, aby zebrać dwa miliony dolarów, a następnie wysadzić siebie i pieniądze?"
  
  
  "To wszystko" - nagle powiedział mi, kiedy mam pomysł. "Oni nie wysadzili w powietrze pieniądze!"
  
  
  "Nie wysadzili w powietrze pieniądze?" - zażądał odpowiedzi Hawke. "To gdzie to jest?"
  
  
  "Nie wiem - powiedziałem. "Ale on nie zatonął razem ze statkiem. W jakiś sposób udało im się go zdjąć przed wybuchem ".
  
  
  "Jak to? Jak?" - niecierpliwie spytał Hawk. "Będziemy trzymali go pod stałym nadzorem od momentu, gdy po raz pierwszy go zobaczyli. Jak to może być usunięta? "
  
  
  "Jeszcze nie wiem" - przyznał jestem. "Ale zrobili to. Zawsze planowaliśmy zrobić to w ten sposób. Uważali, że po powrocie rakiety u nas będzie dla nich pułapka, ale to nie miało znaczenia. Najważniejsze - pieniądze. Reszta, okręt i załogę, powinny być uśmiercane ".
  
  
  "Ale to szaleństwo" - odparł Hawk.
  
  
  "Oczywiście - powiedziałem mu - jak i wszystko inne".
  
  
  "Tak - powiedział Hawk, powoli mówiąc - może masz rację. Ale jak, jak udało im się wyprowadzić pieniądze? "
  
  
  "Nie wiem jeszcze, znowu odpowiedziałem - ale ja najprawdopodobniej dowiem. Odpowiedź musi być gdzieś tu, na wybrzeżu morza Adriatyckiego. Chcę, aby przeszukaliśmy go cal po calu, aż nie znajdziemy dowody na to, że został zachowany lub ocaleni, których na sucho pieniądze ".
  
  
  Hawke wciąż wątpił w moim mniemaniu, ale zgodził się zapytać stojące obok statki pomóc mi w poszukiwaniu dowodów. Wszyscy oni proponowali pomoc. Hawke zostawił mnie w Splicie, bo musiał wrócić, aby umrzeć w Stanach Zjednoczonych, aby zgłosić się osobiście do prezydenta.
  
  
  Zajęło nam jeszcze dwa dni i noce na poszukiwanie wybrzeża Adriatyku, zanim znaleźliśmy dowody, które, byłem pewien, że gdzieś tam istnieje. Zostałem poinformowany, gdy grecki krążownik znalazł go i rzucił się do tego miejsca - пустынному fazy jałowej ziemi na północ od Splitu.
  
  
  Tam, porzucona na brzegu i częściowo zalane w morzu, została wyrzucona mała jednoosobowa łódź podwodna. Ale dostałem odpowiedź o tym, jak ze statku zostały nakręcone dwa miliony dolarów. Prawdopodobnie, wkrótce po tym, jak wzięliśmy pieniądze na pokład w zamian za rakietę, zostały przekazane подводнику, i pokój jednoosobowy statek został wyrzucony z ładowni statku.
  
  
  Małej łodzi podwodnej było łatwo wypaść z portu, utorować drogę wzdłuż wybrzeża i wylądować. Później, być może, w tę samą noc, lub nawet w jeden z takich dni lub
  
  
  
  
  
  
  tego człowieka chyba, podniósł samolot lub inny statek, a on zniknął z 2 000 000 dolarów. Jak tylko udało mi się umówić z судовым radio, zadzwoniłem Хоуку, który do tego czasu wrócił do Nowego Jorku. Powiedziałem mu to, co odkryliśmy, w postaci kodu. Przyjął tę wiadomość bardziej zabawne, niż się spodziewałem, i kazał mi wrócić do Paryża i zadzwonić do niego z biura AX, bo mogą być dla mnie wiadomości o nowych projektach.
  
  
  Później tego samego dnia w Paryżu zatrzymałem się w hotelu, aby porozmawiać z Elsą przed tym, jak iść do biura AX.
  
  
  Złapała mnie, zanim wszedł w drzwi, objęła moją twarz pocałunkami i z niepokojem powiedziała: "nie wiedziałam, co się z tobą stało, Дамплинк. Byłem gotowy powiedzieć o policji jak o zaginionym bez wieści ".
  
  
  "Znowu biznes" - powiedziałem. "Przepraszam, nie mogłem zostawić wiadomość. I muszę wyjść jeszcze raz. Ale tym razem wrócę, i, być może, będziemy mogli spędzić razem czas ".
  
  
  W biurze AX Bonaparte związał mnie z Хоуком za pośrednictwem szyfrowanego przewodu.
  
  
  "Mamy nowy trop - powiedział Hawk. "To może być najlepszy z tych, które mieliśmy do tej pory. Nasi naukowcy, którzy ciągle sprawdzali uczestników tej sprawy, w końcu odkryli określony związek między niektórymi z nich. Pamiętacie, o których wcześniej wspomniałem, że u niektórych osób były problemy z nadwagą. Cóż, teraz okazało się, że co najmniej czterech z nich byli pacjentami w jednym spa dla utraty wagi w Szwajcarii ".
  
  
  "To musi być więcej niż zbieg okoliczności - zastanawiał się ja.
  
  
  "My też tak myślimy" - powiedział Hawk. "Miejsce niedaleko Berna, w górach. To się nazywa Rejuvenation Health Spa i jest zarządzana przez lekarza Fredrika Boscha. Co o tym myślisz?"
  
  
  "Myślę, że lepiej jechać do Szwajcarii, - powiedziałem - i się rozejrzeć".
  
  
  "Tak, zgadzam się", - powiedział Hawk. "Co powiesz tej kobiecie z tło Альдера, Elsa?"
  
  
  "Powiem jej, że mam biznes w Bernie, i powiem, żeby jej wrócić do Stanów".
  
  
  "Tak - powiedział Hawk, - mam inne mężczyźni, którzy czuwają nad resztą tło Алдерсами. Jeśli wróci, ja też jesli to zrobicie, poszczuje na niego mężczyznę. Skontaktuję się z tobą po przyjeździe do Szwajcarii.
  
  
  Kiedy wróciłem do hotelu i zapukał w drzwi pokoju Elsy, okazało się, że jej fryzjer sprawia, że jej fryzurę.
  
  
  "Nie podoba mi się, że widzisz mnie, podczas gdy ja chcę być piękna" - powiedziała, marszcząc brwi spod suszarki.
  
  
  "Musiałem z tobą porozmawiać" - powiedziałem jej. "Muszę dzisiaj wyjechać do Berno. Zadzwonili do mnie z biura, i muszę zorientować się w jakiejś sprawie.
  
  
  "Berno!" - radośnie wykrzyknęła. - Ale, Дамплинк, to świetnie. Pójdę z tobą. Poza Berna jest po prostu cudowny spa, gdzie nas Урси często chodzimy. Polecimy tam samolotem, i mogę się zrelaksować w spa, podczas gdy zajmujesz się swoimi sprawami ".
  
  
  "Jak się nazywa, ja mówię, że ten ośrodek?"
  
  
  "To się nazywa odmładzający spa & wellness", - powiedziała ona, jak się spodziewałem. I znowu była jeszcze jedna związek między tło Альдерсом i tą sprawą. Nie widziałem powodów, dla których Elsa nie musiała by mi towarzyszyć w Berno, ponieważ to mogłoby wzmocnić związek, więc zgodziłem się.
  
  
  Po tym, jak znów zadzwonił Хоуку z pokoju i powiedział mu, że Elsa jedzie ze mną w Berno, my cię z "George' a V. Biuro AX Paris na lot do Szwajcarii.
  
  
  Piętnaście
  
  
  Kiedy wylądowaliśmy w Bernie, pogoda była zimna i czytelne. Elsa wiedziała mały domek na obrzeżach miasta, więc wynajęliśmy tam pokoje połączone.
  
  
  "Zawsze zatrzymujemy się w tym miejscu" - powiedziała Elsa po tym, jak możemy pokoje w swoje apartamenty. "Dobrze jest mieć takie miejsce, kiedy w spa staje się zbyt blisko".
  
  
  Podobało mi się nasze mieszkanie. To było czyste, ciche, przyjemne miejsce, w każdym pokoju paliło się ciepły ogień. Starszy siwy pan z jabłkowo-policzkami i jego żona cieszył się doskonałą reputacją. Z okna mojego pokoju Elsa wskazała na spa i centrum odnowy biologicznej, który znajdował się na szczycie góry w pewnej odległości. Po tym, jak zostawiła mnie w pokoju, czytałem spa w lornetkę.
  
  
  To był ogromny kompleks z многоэтажным głównym budynkiem, otoczony kilkoma budynkami mniejsze. Wszystkie one były oślepiająco białe, które przechodziły na ośnieżone szczyty, głośniki ze wszystkich stron wokół nich. Mogłem zobaczyć krętą однополосную drogę, która prowadziła do tego miejsca, i kolejkę linową, która była zawieszona na dwóch liniach trolejbusowych nad głową. Z takiej odległości nie można było wziąć pod uwagę wiele szczegółów. Zastanawiałem się, jak mogę podejść - potajemnie, lub jako gość, lub, być może, przez Эльзу. Ale póki co będę czekać na swojego godziny i postaram się zorientować w terenie. Ponadto, jeśli tło Альдеры w jakiś sposób byli zamieszani w spisek, Elsa prędzej czy później zadbała o to, aby mnie złapałeś.
  
  
  Tymczasem, prawdopodobnie byłoby skontaktować się z lokalnym agentem AX. Nigdy się z nim nie spotkałem, ale Hawke wymienił mi jego nazwisko i gdzie go znaleźć. Zapukałem
  
  
  
  
  
  w drzwi, które łączył mojego pokoju z łazienką Elzy i mówiłam jej, że wychodzę na chwilę. Gdy mnie nie było, robiła sobie zabiegi kosmetyczne i czekała na mnie, kiedy wrócę.
  
  
  Hans Верблен, lokalny przedstawiciel AX, spotkał mnie u drzwi skromnej pracowni, носившего jego imię, na jednej z uliczek w Bernie. Верблен mnie czekał. Powiedział, że Hawke już powiedział mu szczegóły mojego zadania w telefonicznej rozmowie ze stanów Zjednoczonych. Był w moim posiadaniu.
  
  
  "W czym mogę pomóc?" - zapytał gruby, ciemnowłosy mężczyzna.
  
  
  "W zasadzie, - powiedziałem - chciałbym mieć jak najwięcej informacji o spa Rejuvenation Health Spa". Czy były tam jakieś problemy? Kto nim zarządza? Takie informacje. "
  
  
  Верблен skinął głową, zamknął drzwi do swojej pracowni i zaprowadził mnie do piwnicy. To było duże звукоизолированное pomieszczenie z картотечными szafy wzdłuż ścian. Wszędzie były aparaty fotograficzne, magnetofony, телетайпы, wszystkie rodzaje broni.
  
  
  "Ja tu robię swoją prawdziwą pracę" - wyjaśnił Верблен, macha ręką.
  
  
  "To prawdziwa pułapka" - powiedziałem.
  
  
  Верблен podszedł do jednej z szafek. "Obawiam się, że nie mam obszernej dokumentacji w spa. Do rozmowy telefonicznej Hawk nie miałem życzenia specjalne na zbieranie informacji wywiadowczych. To, co mam, ściśle rutynowe, nie więcej, niż u mnie w każdym innym miejscu miasta. O ile wiem, nie było żadnych problemów. U nich stały strumień gości z całego świata, z których większość zamożnych. Ja zawsze staram się robić zdjęcia jak najwięcej przylotów i wychodzących na aparat z teleskopową obiektywem. Ale, oczywiście, jestem pewna, że wiele mnie ominęło.
  
  
  Wrzucił zdjęcia na stole, i byłem zdumiony, widząc, że były tam tysiące zdjęć.
  
  
  "Ty na pewno zasłużył na swoją zawartość, Верблен" - powiedziałem, kręcąc głową na potwierdzenie jego dokładności. Ja ją przejrzałeś kilka zdjęć i zauważyłem wszystkich czterech tło Альдерсов na zdjęciach zrobionych w różnym czasie.
  
  
  "Jak myślisz, co oni ci w czymś pomóc?" - zapytał Верблен.
  
  
  "Obawiam się, że teraz nie ma - powiedziałem mu. "Mogą się przydać później. Co mnie teraz interesuje, to wszystko, co możesz mi pokazać lub opowiedzieć o wewnętrznej części spa. A co do Fryderyka Boscha, lekarza, który tym zarządza ".
  
  
  "Tu nie ma co pokazać lub powiedzieć - odparł Верблен. Widziałem, że był rozczarowany w sobie. "Zdajesz sobie sprawę, że ośrodek - to bardzo ekskluzywne miejsce. Ponieważ jest tu tak wiele zamożnych gości, bezpieczeństwo tu surowa. Sam jestem w środku nigdy nie było, więc zdjęć wnętrza nie mam. Gdyby był specjalny wniosek AX, ja bym na pewno znalazł wyjście ".
  
  
  "Tak, rozumiem, ale jak co do lekarza?"
  
  
  "Znowu będziesz rozczarowany odpowiedzią" - powiedział Верблен. "Nie mam zdjęć doktora Boscha, bo rzadko, jeśli w ogóle kiedykolwiek, wychodzi na ulicę. Słyszałem, że jest europejczyk. Przyjechał tu wiele lat temu i otworzył spa. Najpierw to było bardzo skromne miejsce, ale zawsze udawało. W minionych latach często rozbudowywany, aby stał się imponującą budowlą, którą jest dzisiaj. Nie mam dokumentacji do lekarza, bo u niego nigdy nie było problemów ani z szwajcarskimi władzami, ani z żadnymi innymi urzędnikami, jak świadczą pliki Interpolu. Podjąłem środki ostrożności i sprawdził.
  
  
  "Nie jest wykluczone, że próbował niepostrzeżenie wsunąć w spa" - powiedziałem Верблену. "Jeśli jednak zdecydujesz się spróbować, mogę zwrócić się do was o pomoc".
  
  
  Верблен lekko przechylił głowę. "Jestem gotów zrobić wszystko, co mogę, aby pomóc. Żałuję tylko, że nie był w stanie udzielić ci więcej informacji ".
  
  
  "Możliwe, że pomogłeś mi więcej, niż myślisz" - powiedziałem z podziwem. "Ja, na przykład, dowiedzieć się od was, że doktor bosch, mieście rzadko pojawia się publicznie. To może być bez znaczenia, ale z drugiej strony, to mnie trochę niepokoi. Z powodu podejrzenia będę ostrożnie ".
  
  
  Верблен zabrał mnie z powrotem na górę, i zostawiłem go u drzwi jego sklepu i udał się z powrotem do domku. Powietrze było świeże i orzeźwiającym. Był wieczór, i większość sklepów na ulicy były zamknięte na klucz. Lubiłem spacer, i byłem zaniepokojony, aby spojrzeć w małe witryny sklepów na ulicy, więc nie słyszałem samochód, gdy jechała obok mnie. Pierwszą wskazówkę na niebezpieczeństwo pojawiło się tylko wtedy, gdy zobaczyłem odbicie w szklanym oknie jednego ze sklepów ciemnej samochodu na poboczu obok mnie i pięciu mężczyzn, które wyskoczyły z otwartych drzwi i teraz rzucili się do mnie. .
  
  
  Nie odwrócił się gwałtownie, moja ręka sięgnęła do Wilhelminy w наплечной etui, ale cała piątka okazały się na mnie, zanim zdążyłem wyciągnąć "luger". Oni rzucili się na mnie ze wszystkich stron, ich pięści uderzył w moje ciało krótkie dzikich strajków. Oddałem tylko symboliczny opór - wystarczy, jak miałem nadzieję, aby oszukać ich, dodał, że moje ciało обмякло, głowa kołysze się z boku na bok, a oczy zamykają się w притворном nieprzytomny.
  
  
  "Dobrze - powiedział jeden z mężczyzn, - nie ma go. Wsadźcie go do samochodu. Szybko!"
  
  
  Dwa
  
  
  
  
  
  
  mężczyźni złapali mnie za ramiona, jeszcze dwóch złapali za nogi. Zaczęli ciągnąć mnie na chodniku. Pozwoliłem im zawieść mnie mniej więcej w połowie drogi do samochodu, kiedy nagle kopnął obiema nogami, chwytając jednego z mężczyzn niosących mnie za nogi, a następnie innym prosto w twarz. Obaj zawołali i отшатнулись, trzymając się za twarz. W tym samym czasie pobiegłem na górę, a gdy moje nogi wolni, wyrwałem się z rąk dwóch mężczyzn, державших mnie za ramiona. Zaskoczenie moich ruchów zastała ich wszystkich z zaskoczenia. Odwróciłem się do niego.
  
  
  Piąty mężczyzna, który wyprzedził nas do samochodu, stał na kolanach jednej z otwartych drzwi z bronią w ręku. Strzelił, i kula отколола kawałek chodnika około cala ode mnie. Do tego czasu Wilhelmina była już u mnie w ręku. U tego człowieka była możliwość zrobienia jeszcze jeden strzał, zanim zapewnił lufę swojego люгера i wsadził mu kulę w brzuch. Spadł na samochód plecami, zwisające nogi na zewnątrz.
  
  
  Pozostali czterej mężczyźni rzucili się na różne pozycje na ulicy. Jeden skoczył do drzwi budynku, dwóch innych skręcili w boczną uliczkę, a czwarty rzucił się za zaparkowany samochód. Ja wciąż szukałem gdzie się ukryć. Czworo jednocześnie otworzyli mi ogień. Strzeliłem w odpowiedzi, a następnie podniósł się na kolana i wycelował w niezabezpieczonej stopy człowieka za samochodem. Ja dwa razy nacisnął spust Wilhelmina, i mężczyzna krzyknął i rzucił się do przodu, obie stopy wyleciały spod niego.
  
  
  Z obu stron na mnie szli i inne strzały. Zastanawiałem się, co pokojowe szwajcarskie obywatele myślą o wszystkich strzelaninach w zazwyczaj spokojnym miasteczku. Bandyci grozili mnie między własnym autem i wejściem do sklepu, gdzie stałem, gdy ich samochód podeszła. Wiedziałem, że muszę się schować z ulicy, zanim rzucą się na mnie. Ale nie mogłem biec za samochodem, ponieważ mogą one wyraźnie mnie zastrzelić, a drzwi sklepu za mną zostało zamknięte i zablokowane.
  
  
  Następnie zobaczyłem trzech bojowników, idących za mną i musiałem ruszyć się z miejsca. Zrobiłem kilka zdjęć, aby na chwilę ich powstrzymać. Można było zrobić tylko jedno. Ze zwieszoną głową i uścisnął jej ręce, by osłonić twarz, pobiegłem po chodniku i zanurkował w szklane okno sklepu za mną. Szkło rozleciało się na ogromne odłamki i padło na ulicę na zewnątrz, ale byłem w środku i na zewnątrz w bezpośrednim niebezpieczeństwie.
  
  
  Sklep stanowił niewielki sklep z zabawkami z grami i lalkami. Widać było opuszczone. Przebiegłem przez niego i znalazłem tylne drzwi, które się otworzyły. Uciekłem do pasa. Zanurkowałem za krawędź budynku na tyle, aby zobaczyć ludzi, którzy próbowali zorganizować mi zasadzkę, śpiesząc się do swojej zaparkowanym samochodzie. Trzech z nich weszło dwóch innych w samochód i умчались. Do tego czasu usłyszałem zbliżający się wycie клаксонов. Policja była w drodze. Udałem się do hotelu i odbył się w zakamarkach, aż wydostał się ze strefy.
  
  
  Kiedy wszedłem do chaty, na mnie nikt nie zwrócił uwagi. Wciąż mógł słyszeć wycie policyjnych samochodów w oddali, i dźwięk trwał jeszcze długo.
  
  
  Jak tylko wszedłem do swojego pokoju, wziąłem lornetkę i podszedł do okna. Ja нацелил lornetkę na drogę, wiodącą w góry do spa, i bez problemu znalazłem ciemną samochód. Byłem pewien, że ludzie przyszli z tego miejsca, i to, co zobaczyłem, potwierdziło ten fakt.
  
  
  Cóż, pomyślałem, dobrze, chciałem iść do spa, ale nie tak.
  
  
  Incydent ten udowodnił, że ktoś wiedział, że interesuję się spa i albo chciał zabrać mnie tam siłą, albo upewnić się, że nie znalazł się tam żyje. Jak żywe mężczyźni - oczywiście, z kurortu - dowiedzieli się, że jestem w Bernie? Przez Эльзу? Być może. Ale ja również rozmawiałem z Вербленом, szwajcarskim agentem AX. Czy mógł być tym samym? Jak ja zbyt dobrze wiedział z doświadczenia z przeszłości, wszystko jest możliwe.
  
  
  Szesnaście
  
  
  "Дамплинк", - przywitała mnie Elsa, przechodząc przez drzwi jego pokoju jakiś czas później. "Nie słyszałem, jak wróciłeś".
  
  
  Ja przebrałem się. Jak mogła sądzić, wyglądał starym nie gorzej.
  
  
  "Wszedłem tylko kilka minut temu".
  
  
  "Mam dla ciebie najbardziej miła niespodzianka, Дамплинк", - ona zaśmiała się, kręcąc. Było na nim różowe koszulka z falbankami. Ona odwróciła się lekko na palcach, wskazała na otwarte drzwi od swojego pokoju i zawołała.
  
  
  W drzwi weszły dwie inne siostry Tło Альдер, a za nimi - ich matka Урси. Obie siostry były ubrane w różowe peniuary, takie same, jak u Elzy - czy to była Elsa? - nosił. Na Урси było pikowana domowe płaszcz. Patrzeć na trzech sióstr, stojących obok siebie, było tak, że patrzeć w trzy lusterka, odbijające jeden i ten sam obraz.
  
  
  Jedna z dziewczyn się uśmiechnęła i powiedziała: "byłeś niegrzecznym chłopcem, сбежавшим z Elsą. Naprawdę myśleli, że są w stanie tak łatwo uciec od reszty z nas? Teraz zapłacisz za to, bo my nie powiemy ci, którzy z nas to, co jest ".
  
  
  "Ponieważ wszystkie równie piękne i urocze, - odpowiedziałem, - to
  
  
  
  
  
  nie ma to znaczenia. Moja radość wzrosła trzy razy ".
  
  
  Wszystko to było wesoło i, oczywiście, z tych rzeczy, które tło Алдерс lubili robić. Ale nie mogłem się nie zastanawiać, czy to był tylko żart, która doprowadziła ich tutaj, w Berno, czy to dlatego, że byłem tak blisko do spa, albo chcieli znaleźć sposób, aby utrzymać mnie z dala, albo sposobem, aby dostać się do mnie na miejsce. Czas pokaże.
  
  
  Tło Альдеры zdecydował, że powinienem zaprosić ich na obiad do jadalni schroniska, które, jak mi mówią, славилось swojej znakomitej kuchni. Zgodziłem się, i cztery kobiety zniknął za drzwiami, zamknąwszy ją za sobą. Słyszałem ich śmiech. To dlatego, że mnie oszukali?
  
  
  Później, kiedy pięciu zeszli do jadalni, odkryłem, jak popularny był ten domek. Jadalnia była zapełniona gośćmi i mieszkańcami. Oczywiście, wkrótce tło Альдеры otoczone były znanymi ludźmi, że prawie zawsze zdarzało się, gdy pojawiają się one na społeczeństwo. Nasz stół z pięciu osób szybko zamienił się w stół z tuzin lub więcej. Zostałem wprowadzony do każdego z nowo przybyłych, z których większość jest członkami zagranicznych ambasad itp. Tło Альдеры nie kontaktowali się z prostym ludem.
  
  
  Mniej więcej w połowie kolacji w gadania i śmiechu nagle przerywa nagle paplanina i śmiech, i wszystkie męskie głowy w pokoju, w tym mojej, odwróciła się, aby spojrzeć na coś najpiękniejszego dziewczynę, która weszła i usiadła sama przy stoliku przy oknie. To było jasne, elastyczne ruda w sukni z głębokim dekoltem, облегавшем jej wspaniale złożone ciało, jakby było malowane pędzlem.
  
  
  Jeden z mężczyzn przy naszym stole ostrożnie gwizdnął. "Kim ona jest?"
  
  
  Jedna z koral parsknął i powiedziała: "O, ona po prostu pracownica sanatorium. Widziałem ją wszędzie, gdy tam byliśmy.
  
  
  Kobiety tło Альдер byli zbyt doświadczeni, aby umożliwić mężczyzny uwadze długo koncentrować się na nich, i wkrótce zauważyłem, że ludzie, zgromadzeni wokół naszego stołu, ignorowali rudą, za wyjątkiem przypadkowych spojrzeń w jej stronę. Ja jednak często zaglądał. Myślałem, że do niej dołączy towarzyskie, ale ona nadal jest jedna.
  
  
  Kiedy skończyliśmy kolację, jeden z siedzących przy naszym stole mężczyzn zaprosił wszystkich na wielkie święto, które w ten wieczór zorganizowali w jednej z ambasad. Tło Альдеры byli szczęśliwi i przyjęte, jak i pozostali przy stole. Przeprosił, mówiąc, że muszę nadrobić zaległości i że zostanę w domku. Faktycznie, chciałem jeszcze trochę pomyśleć o spa, a ja nawet rozważa możliwość spróbować podkraść się tam. Oczywiście, byłoby mi łatwiej pracować z tła Альдерсом, który w przeciwnym razie byłby zajęty. Trojaczki i ich matka bardzo chciała iść na imprezę, więc życzył dobrej nocy.
  
  
  Zamówiłem jeszcze brandy. Kiedy kelner przyniósł alkohol, on podał mi kartkę i wskazał na rudowłosą, która wciąż siedziała sama. Byłem zaskoczony. W zamieszaniu, spowodowane odejściem innych gości na naszym stole, zupełnie zapomniałem o dziewczynie, która wcześniej zwróciła moją uwagę.
  
  
  Otworzyłem list i przeczytał: "PROSZĘ, DOŁĄCZ do mnie? PILNIE Z TOBĄ ROZMAWIAĆ. Zapytałem, dlaczego było podkreślone słowo PILNIE. Rozejrzałem się i zobaczyłem, że dziewczyna jest poważnie patrzy na mnie i skinął głową.
  
  
  "Panie. dowse art museum - powiedziała dziewczyna łagodnym ochrypłym głosem, wyciągając do mnie drobną, szczupłą rękę, - Susanna Henley. Miała trudny akcent - nazywają go среднеатлантическим, ale usłyszałem bardzo silny brytyjski ton. Ona помолчала, podczas gdy kelner odszedł, a ja nie usiadła, a następnie dodała półtony: "Proszę zrozumieć poprawnie, nie jestem przyzwyczajony brać mężczyzn. Ale mam ważne pytanie, na które muszę omówić z tobą. Ona badawczo оглядела jadalni, a następnie ponownie spojrzała na mnie. "Nie możemy tu o tym dyskutować. Nie wiem, kto może oglądać. Czy jest miejsce, gdzie możemy porozmawiać na osobności? "
  
  
  "Cóż, tam jest mój pokój jest na górze", - zaproponował jestem. "To musi być na tyle intymne, jeśli ci to nie przeszkadza".
  
  
  "Jestem pewna, że pan, panie Dawes - odpowiedziała. "Tak, w twoim pokoju wszystko będzie dobrze. Idź na górę, i za kilka minut idę za tobą.
  
  
  Nazwałem jej numer pokoju i wstał, aby odejść. Kiedy kelner ponownie podszedł do stołu, aby przesunąć w moje krzesło, podała mi rękę i powiedziała: "miło cię widzieć ponownie, a ja zadzwonię do ciebie, jeśli będę kiedyś w stanach Zjednoczonych".
  
  
  Poszedłem na górę do swojego pokoju, zastanawiasz, co może oznaczać ten ostatni obrót wydarzeń. Minęło dziesięć minut, piętnaście, zanim do moich drzwi ktoś zapukał. Otworzyłem go i Susannah Henley szybko weszła do środka. Zamknąłem i zamknął drzwi. Pierwsze kilka chwil wydawała się układu nerwowego i niezręczna. Ona nerwowo kręciła się po pokoju, spojrzałam w okno i zobaczyłam spa, w którym migotały światła w nocy.
  
  
  "O, tu gdzie pracuję", - zawołała. Zauważyła lornetkę na parapecie, podniosła go i skupiłam się na kompleksie budynków. "Stąd bardzo ładny widok na spa" - powiedziała, opuszczając lornetki i ponownie zwracając się do mnie.
  
  
  "Pani Henley, co to za rozmowa
  
  
  
  
  
  o czym? I proszę, usiądź.
  
  
  Usiadła w fotelu naprzeciwko mnie i trochę pomyślała, zanim zaczniesz. "Nie wiem, co to znaczy, panie Dawes, ale doszły do mnie pogłoski o was w spa. I martwiłem się. Ja naprawdę nie wiem, i nie wiem, co cię interesuje w tym miejscu, ale ... no, po prostu nie czułem się dobrze w tym zakresie. Myślałem, że powiem ci, to wszystko. Zatrzymała się i bezradnie potrząsnęła głową.
  
  
  Powiedziałem jak można delikatniej: "Czy zdajesz sobie sprawę, panno Henley, ja naprawdę nie rozumiem, co próbujesz mi powiedzieć".
  
  
  Ona głęboko westchnęła i wreszcie odchyliła się na oparcie krzesła. "Powinienem był wyjaśnić - powiedziała - że pracuję w spa już od kilku lat. Ja tam dietetyk. Ale co jakiś czas mi się nie podobała atmosfera. To wydaje się ... no ... złowieszczy.
  
  
  "Co to znaczy, że złowrogi?" - rzekłem.
  
  
  "Ja naprawdę nie wiem - powiedziała. "Po prostu tu dużo szeptu i tajemnicy. I słyszę, jak ludzie przychodzą i odchodzą głębokiej nocy. Wszędzie strażnicy, ale goście tego nie wiedzą. Goście myślą, że są po prostu pracownicy. Ale są one bardzo strome na widok mężczyzny. W dzień i w nocy słyszę szept, i przypomniałem sobie twoje imię, Dawes. Domyślałem się, że wystąpił problem, kiedy dziś po południu pięciu strażników z powrotem w spa samochodem. Ja po prostu przypadkowo je widziałem. Zginęło para. A ja znowu słyszałem, jak imię i nazwisko wspomniał. Obdzwoniłem, dopóki nie znalazłem cię tutaj. Dlatego przyszłam tu na kolację. Zapytałem kelnera, kim jest pan Dawes, i wskazał na ciebie. Chciałem cię ostrzec, żebyś trzymał się z daleka ".
  
  
  Kiedy wypytywał go dalej, jej odpowiedzi były dość proste, ale nie dowiedział się niczego, co jest związane z tą sprawą, chociaż rozmawialiśmy dość długo. Mogła być na poziomie, lub mogła być przynętą, którą przysłał, aby spróbować odwieść mnie od obserwacji.
  
  
  Było już dość późno, kiedy skończyliśmy rozmowę, a ona nagle spojrzała na zegarek i jęknęła: "O, teraz mam prawdziwy problem. Już po północy. Godzina policyjna dla pracowników dawno minął. Nie mogę tam wrócić wieczorem. Wymagają one szczegółowego wyjaśnienia tego, gdzie byłem. Muszę znaleźć miejsce, gdzie się zatrzymać i wrócić rano ".
  
  
  Była na nogach, jest bardzo podekscytowana, i skierował się do drzwi. Zatrzymała się w połowie drogi i skrzywiła. "Jeśli ktoś z spa zobaczy mnie na ulicy, oni dobiorą mnie i przesłuchano".
  
  
  "To miejsce jest jak z więzienia".
  
  
  Ona skinęła głową. "Tak, dokładnie. To jest to, co chciałem ci powiedzieć.
  
  
  Otworzyła drzwi i zaczęła uciekać. Chwyciłem ją za rękę, odciągnął do tyłu, zamknął i znów zamknął drzwi.
  
  
  "Jeśli to jest tak niebezpieczne dla ciebie - powiedziałem - może powinieneś się tu położyć. Będziesz bezpieczna.
  
  
  Ona długo patrzyła na mnie z namysłem, prawdopodobnie, biorąc pod uwagę wszystkie konsekwencje mojego zaproszenia. U mnie naprawdę nie ma żadnych ukrytych motywów, aby zrobić to oferta, z wyjątkiem tego, że chciałem pomóc. Ale jeśli pojawi się coś jeszcze...
  
  
  "Czy jesteś pewien, że ci to nie sprawi kłopotów?" zapytała.
  
  
  Wzruszyłem ramionami. Tam były dwa pojedyncze łóżka, jak ona to mogła wyraźnie zobaczyć. "Możesz wziąć jedno łóżko, - powiedziałem - a ja po prostu растянусь na inny aż do rana. Będziesz w pełni bezpieczne. Miałem na myśli to tak, jak chciała.
  
  
  "Dobrze" - powoli powiedziała, kiwając głową.
  
  
  Poszła do łazienki. Sprawdziłem zamki w drzwiach i wyłączył światło w pokoju. Następnie zdjąłem buty i położyłem się na jedno z łóżek. W pokoju wciąż było jasno, ze względu na odbicie księżyca na śniegu na zewnątrz. Wróciła po kilku minutach, na niej była tylko pochylni. Gdy przeszedł z łazienki do łóżka, jej ciało było очерчено w świetle z okna, i mogłem zobaczyć, że pod nią nie ma nic.
  
  
  Ona położyła się na łóżko i zakryła się kocem. "Dobranoc, panie Dawes. I dziękuję."
  
  
  "Dobranoc" - powiedziałem. "Iść spać teraz."
  
  
  Przyznaję, że na krótki czas myśl o tym wspaniałym ciele, leżącym tak blisko, rozpraszała mnie ze snu. Ale ona nie proponowała zaproszenia. Wkrótce zasnąłem. Myślę, że nie spałem bardzo długo, kiedy obudziły mnie miękkie krzyki z jej łóżku.
  
  
  Usiadł i pochylił się do łóżka. "Suzanne? Pani Henley? Wszystko w porządku?"
  
  
  Ona nadal cicho płakać, i pomyślałem, że być może miała zły sen. Podszedłem do niej, usiadł na brzegu łóżka i delikatnie potrząsając ją za ramiona.
  
  
  "Wszystko w porządku" - szepnęła ja. "Obudź się! Wszystko jest w porządku. Ci tylko zły sen śni.
  
  
  Jej ręce nagle wzrosła, обвили moją szyję i pilnie притянули do siebie. Jej oczy wciąż były zamknięte, zaczęła gorączkowo pakować moją twarz pocałunkami. "Trzymaj mnie. Trzymaj mnie! Kochaj mnie!"
  
  
  Nadal trudno powiedzieć, czy śpi, śpi, ale jej ręka cofnęła się do mojego ciała, возясь z moimi spodniami, podczas gdy ona nadal się całując mnie. Szybko zrzucił ubranie i położył się razem z nią do łóżka.
  
  
  "Susanna, - ponownie zapytałem, - nie śpisz?"
  
  
  "Kochaj mnie, proszę" - powtórzyła. Ja jej nakazał.
  
  
  Ona odpowiedziała, jakby była przygotowana do aktu miłości.
  
  
  
  
  
  
  przez całe swoje życie, ale nigdy wcześniej nie miała możliwości ćwiczyć. Jej głód był ogromny, i kazała jej doświadczać jedno erotyczne podniecenie po drugim, dopóki oboje nie zostały wyczerpane powtarzających się оргазмами. Nigdy wcześniej nie znał kobiety, która tak bardzo pochlebnie by wszystkimi uczuciami, każdym nerwem swego bytu. Znowu i znowu, jej ciało gwałtownie металось na łóżku, ona obracał głowę, aby zagłuszyć swoje krzyki, aby nie echem chodziły po całym domku.
  
  
  Potem, kiedy leżeliśmy blisko, w końcu otworzyła oczy i uśmiechnęła się do mnie. "Najpierw - łagodnie powiedziała: - myślałam, że to tylko sen. Ale to nie był sen, i to było o wiele lepiej ".
  
  
  "Tak" - odpowiedziałem. "To było."
  
  
  Kiedy zacząłem poruszać się od niej, poczułem jak jej ręka dotknęła wewnętrznej strony mojego lewego biodra. Na jej palcu miał pierścień, i poczułem, jak ono lekko drapie moje ciało. Ja prawie nie poczułem rysy, ale prawie natychmiast po całym moim ciele rozeszła się ciepłe, kojące uczucie. Moją pierwszą myślą było, że to tylko konsekwencja naszych długich uprawiania miłości. Prawda uderzyła mnie chwilę później, kiedy to uczucie było najsilniejszym zadławienia. To znowu się stało - jestem odurzona narkotykami. Susanna Henley wprowadziła w moje ciało jest jakiś substancji ze swojego pierścienia.
  
  
  Tym razem wiedziałem, że to silnie działający lek, przed którym nie mogę się oprzeć. Szybko сгустилась ciemność. Mój mózg szybko uciekł w czarną pustkę.
  
  
  Siedemnaście
  
  
  Mój wzrok było zachmurzone ослепляющим na biało, który padał mi prosto w oczy. Musi być, ja przez długi czas był nieprzytomny. Myślałem, że mnie sparaliżowała. Nie mogłam ruszać rękami lub nogami. Stopniowo, gdy mój wzrok wyjaśniło, zobaczyłem, że jestem w pokoju zupełnie biały, podobny do sali, i że oślepiające światło pochodzi od lampy, zamontowanego w suficie bezpośrednio nad mną. Leżałem na plecach, a moje ręce i nogi były wiarygodne są przywiązane rzemieniami.
  
  
  Otworzyłem usta i próbował krzyknąć na całe gardło, ale tylko ochryple ochryple. Mimo to, mój dźwięk przyciągnął czterech krzepkich mężczyzn w białych kurtkach, które noszą pracownicy szpitali, i otoczyli mnie. Podnieśli górną część mojego łóżka, tak, że siedziałem na wprost.
  
  
  Ze swojego nowego miejsca, mogę widzieć w pokoju dwóch osób, oprócz czterech "sanitariuszy". Jeden był moim towarzyszem w nocy. Susanna Henley z płonącymi czerwonymi włosami wyglądała świetnie w białym mundurze pielęgniarek i białych butach na niskim obcasie. Drugi był sędziwy mężczyzna lat sześćdziesięciu, ubrany w biały fartuch, białe spodnie, białe buty i białe rękawiczki. Siedział na wózku inwalidzkim. Instynktownie wiedział, że teraz jestem w spa Rejuvenation Health Spa i że tą osobą był dr Frederick Bosch.
  
  
  Doktor przysunął wózek bliżej mojego łóżka i obdarzył mnie lodowatym uśmiechem z cienkimi wargami. Susanna Henley spojrzała na mnie bez żadnego wyrazu i odwróciła się.
  
  
  "Witamy w naszym spa" - powiedział dr ochrypłym głosem z niemieckim akcentem - "chociaż obawiam się, że ta wizyta nie poprawi twoje zdrowie". Zrobił pauzę, a następnie dodał: Nick Carter ".
  
  
  Jego przyznanie się do mnie dało mi impuls, i od jakiegoś czasu jestem bezskutecznie zmagał się z więzami, które mocno trzymał mnie.
  
  
  Lekarz machnął ręką. - Walczyć całkowicie bezużyteczne, panie Carter. Jesteś tu bezsilne. Poza tym, dlaczego tak bardzo nie możesz się doczekać wyjazdu, jeżeli chciałeś tu przyjechać? "
  
  
  Odwrócił się w swoim wózku i kazał czterech pomocników w białych fartuchach zabrać mnie na górę.
  
  
  Mężczyźni szybko перекатили mnie, wciąż przywiązany do łóżka, przez pokój do dużej windy, który pojawił się natychmiast, gdy jeden z nich wcisnął przycisk. Oni wepchnęli mnie do windy i do nas dołączył Suzanne Henley i lekarz w jego wózku. Nikt nie odpowiedział, aż winda bezgłośnie poruszył. Wspięliśmy się na kilka pięter, zanim winda stanęła, drzwi otworzyły się i spędzili w ogromną otwarty pokój.
  
  
  Badanie pokoju, zobaczyłem, że jest wielkości kwadratowy miasto dzielnica i остеклена od podłogi do sufitu ze wszystkich czterech stron. Byliśmy na szczycie spa, i, ponieważ to miejsce znajdowało się na szczycie wysokiej góry, przez szklane ściany ze wszystkich stron otwierał się widok na głębokie doliny. To było ekscytujące widowisko, szczególnie w świetle dziennym, kiedy słońce padało na śnieg.
  
  
  Ale w pokoju było szlagier - ogromne buczenie, buczenie komputer w centrum, ale teraz wstąpię większą część przestrzeni. Wskaźniki komputera stale мигали i мигали, a samochód, który wydawał równy ciche brzęczenie. Poza tym, ponieważ pokój był wyraźnie звукоизолирована, w niej było strasznie cicho. Doktor zrobił ruch ręką, i czterech mężczyzn придвинули moje łóżko bliżej do urządzenia. Kiedy byłem tam, jeden z mężczyzn odwrócił uchwyt u szczytu moim łóżku, a ja nagle usiadł prosto, wciąż przywiązany, z podniesionym tyłem i opuszczonymi nogami, jak gdybym był w fotelu.
  
  
  Czterej mężczyźni wrócili do windy i opuścił nas, gdy doktor ponownie machnął ręką.
  
  
  Susanna Henley stała obok
  
  
  
  
  
  
  Włączył komputer i zaczął kręcić i kręcić pokrętłami, podczas gdy doktor podwinięte w swoim wózku tak, że znalazł się tuż przede mną.
  
  
  "Oto, panie Carter - powiedział, взмахнув ręką, wskazując na komputer, - odpowiedź, która szukasz. Za tym, że kiedyś nazwali "Brygadą morderców", stoi siła. Oto ona, a wy nadal nie rozumiecie, co to znaczy, prawda? "
  
  
  On miał rację. Nie wiedziałem, co to jest komputer i jak on spowodował światowy kryzys.
  
  
  "Kim jesteś?" Spytałem. "Co to wszystko znaczy?"
  
  
  Doktor odwrócił się od mnie, a ja po raz pierwszy zauważył, że jego wózek inwalidzki było w pełni механизированным, oczywiście, sterowanym za pomocą elementów sterujących, którymi mógł kierować bez pracy ręcznej. On roześmiał się wesoło, kiedy jest просвистел raz po pokoju. Następnie wrócił do miejsca, gdzie siedziałem.
  
  
  "Przedstaw się", - powiedział on, udaje szczęśliwą kłaniając się od pasa. "Dziękuję, że jesteś tą swoim prawdziwym nazwiskiem, a nie tym, pod którym wiedzą wszyscy, dr Fryderyk Bosch. Ta nazwa jest ci znane - jestem doktor Felix von Альдер. Widzę podniesione brwi, panie Carter. Znasz mojej żony i moich trzech pięknych córek. Ale to tylko mała część historii ".
  
  
  Zatrzymał się na chwilę i spojrzał pytająco na mnie. "Zanim opowiem wam swoją historię, panie Carter, chcę, żebyście zrozumieli, dlaczego mówię ci. Widzisz, jesteś teraz w mojej mocy - fizycznie, a wkrótce będziesz w mojej mocy, aby w pełni - fizycznie i mentalnie. Zapewniam cię, że nic nie może się zatrzymać, i wkrótce przekonaj się sam. Ale przed tym chcę, żebyście usłyszeli, co się stało. Ty, ze swoimi poprzednimi osiągnięciami, nadajesz się do tej historii błyszczące, którą muszę opowiedzieć. Chciałem, aby w tym momencie były tu żyje, ponieważ ten, kto może naprawdę docenić to, co udało mi się zrobić. W przeciwnym razie - znów odwrócił się w fotelu, w przeciwnym razie moja praca byłaby podobna do stworzenia wielkiego dzieła, symfonii, który nigdy nie słyszał każdy, kto ceni sobie dobrą muzykę, lub obraz, którego nikt nigdy nie widział. Rozumiesz?"
  
  
  Kiwnąłem głową. Co za wyjaśnienie, myślałem, tego wyraźnego szaleństwa?
  
  
  Dr Felix von Альдер jakiś czas siedział nieruchomo w swoim wózku inwalidzkim, zanim pochylił się do mnie, aby porozmawiać.
  
  
  Był genialnym naukowcem w Niemczech, pracując na Adolfa Hitlera nad kontrolą ludzkiego zachowania. W eksperymentach 30-40-tych uczestniczyli tylko zwierzęta, i były one bardzo proste, przy użyciu chemicznych i chirurgicznych metod do zmiany i zarządzania mózgiem.
  
  
  "Miałem pewne sukcesy, - powiedział dumnie tło Альдер, nawet wtedy. Der führer wielokrotnie zaszczycił mnie.
  
  
  Byłem gotowy, aby przejść do ludzi. Wtedy było już za późno - wojna się skończyła. Był nalot aliantów na Berlin, gdzie pracowałem... - urwał i zdjął swój biały fartuch. Widziałem, że jego ręce w białych rękawiczkach były sztuczne. On mieszał ramionami, i obie ręce opadły na podłogę. "Straciłem obie ręce w redzie".
  
  
  Wkrótce po tym, dodał, że wojna się skończyła. Kiedy rosjanie przyjechali do Berlina, szukali go, bo wiedzieli o jego eksperymentach. Kiedy go znaleźli, zabrali w ZSRR. W rozsypce czasów niemcy myśleli, że nie żyje. Nie było żadnych zapisów o kontynuacji istnienia doktora Felixa von Альдера.
  
  
  W Moskwie kontynuował swoją pracę, ale w jego posiadaniu były bardziej złożone procesy elektryczne. Rosjanie stworzyli dla niego sztuczne ręce i pędzle, i osiągnął błyskotliwego sukcesu.
  
  
  "Ale rosjanie, - dodał, - nigdy nie przestali mnie traktować z podejrzliwością". Znów się zatrzymał i zatrzasnął biodrami na siedzeniu wózka. Obie nogi, które teraz widział sztuczne, spadły na podłogę.
  
  
  "Odcięli mi nogi, aby nie mógł uciec. Wiedzieli, że jestem ich wrogiem. Zawsze wierzył w wyższość narodu niemieckiego. Cała moja praca polegała na tym, aby pomóc niemieckiego państwa rządzić światem - i teraz, kiedy jestem udoskonalił swoje metody, moje marzenie się spełni.
  
  
  "Ale wracając do rosjan - oni badali historię Trzeciej rzeszy i odkryli moją głęboką osobistą wierność Hitlerowi. Ale to nie przeszkodziło im korzystać z moje wiedzy naukowej. Uważali, że jestem bliski przełomu w swoich eksperymentach. Dlatego trzymali mnie w izolacji; U mnie nie było nic, oprócz mojej pracy ".
  
  
  Tło Альдер siedział w swoim fotelu przede mną, bezręki i beznogi tors. Mogłem zobaczyć, że on smakować moje obrzydzenie i szok, kiedy spojrzałem na niego. On zaśmiał się gorzko i, zatrudniając mięśnie pleców, wysłał wózek w sposób zygzakowaty po pokoju i znowu do mnie, udowadniając, że nawet teraz nie jest bezbronny.
  
  
  Znowu przerwał, kontynuował swoją opowieść. W Rosji w końcu opracował teorię skutecznego zarządzania ludźmi, ponieważ do tego czasu na świecie zostały zaprezentowane dwa nowe opracowania - komputery i miniaturowe tranzystory.
  
  
  "Jak tylko znalazłem te dwa elementy - powiedział mi tło Альдер, - rozumiem, że mam to, czego potrzebuję. W końcu komputer był po prostu mechanicznie mózgiem, który można było zaprogramować na to, że
  
  
  
  
  
  
  kiedy bym nie chciał, aby to było - mózg na zewnątrz ciała. Wiedziałem, że umieszczając mały tranzystor do wnętrza ludzkiego mózgu, mogę wysyłać rozkazy z komputera na tranzystor. Mój temat był pod moim absolutnym kontrolą ".
  
  
  Ale on wciąż był problem: on nie wiedział, jak umieścić tranzystor, nawet tranzystor z lustrzanymi punktami, w ludzki mózg. On nadal eksperymentować, nie ujawniając swoją teorię rosjanom.
  
  
  Następnie chińscy naukowcy zaczęli uczęszczać do Moskwy w celu wymiany informacji. Tło Альдер postanowił przejść na drugą stronę. Wydawało się, że chińczycy nic nie wiedzą o jego politycznej przeszłości, i z nim będą lepiej traktować. Zaprzyjaźnił się z chińskim fizykiem i przez niego został wywieziony z Rosji przemytem. To było łatwe. Sztuczne ręce i nogi tło Альдерса zostały usunięte, i umieszczono go na dno szuflady z naukowymi przyrządami, który jechał w Pekin.
  
  
  "Będąc w Chinach - dodał tło Альдер - znalazłem rozwiązanie. To było niesamowite po prostu. Można się domyślić? "
  
  
  Zanim zdążyłem coś powiedzieć, on sam sobie odpowiedział: "Akupunktura".
  
  
  To z zapartym tchem, zaczął opowiadać swoją historię. Za pomocą starożytna chińska medyczny sztuka akupunktury, mógł pogrzebać микроточечный tranzystor w ludzkim mózgu. Tranzystor żywił się od komputera, i tło Альдерс w pełni kontrolował człowieka.
  
  
  Jak i w Rosji, tło Альдер trzymał swoje odkrycie w tajemnicy. Gdy nadarzyła się dogodna okazja, to вживил микроточечный tranzystor w mózg pijanego urzędnika partii komunistycznej, wysokiego rangą członka rządu. Następnie aktywował tranzystor z pomocą zaprogramowanego komputera, i chińczycy pomogli tło Альдеру uciec do Szwajcarii.
  
  
  "Niestety - szyderczo westchnął tło Альдер, - biedny chińczyk został zabity, gdy wracał do ojczyzny".
  
  
  Jak tylko dotarł do Szwajcarii, tło Альдер skontaktował się z żoną. Nie wiedział, że urodziła im się córki wkrótce po tym, jak rosjanie wywieźli tło Альдера. Urszula nadal zachować w tajemnicy tożsamość swojego męża z powodu jego związku z Hitlerem, ale ona dała mu pieniądze na otwarcie spa. Jego rodzina nie wiedziała o jego bieżących doświadczeniach, i jego córki nigdy nie podejrzewali, że "pani Doktor. Bosch, mieście "był ich ojcem.
  
  
  Ośrodek powodziło, przyciąga bogatych i wpływowych klientów z całego świata. Tło Альдер spędził lata na stworzenie swojego oddziału zabójców, имплантировав микроточечный tranzystor w mózg starannie wyselekcjonowanych pacjentów kliniki. Gdy doktor był gotowy, on po prostu włączył swoich ludzkich robotów przez komputer.
  
  
  Milczał podczas jego długiej narracji, częściowo dlatego, że tło Альдер mówił bez przerwy, a częściowo dlatego, że jego historia była zbyt niesamowite, by ją komentować. Był wyraźnie zły, ale bardzo szybko okazało się, że nie jest głupi.
  
  
  Jakby czytając w moich myślach, warknął: "Ty mi nie wierzysz. Myślisz, że słuchał dzikie бубни szalonego starca.
  
  
  Odwrócił się do ogromnego komputera i powiedział: "niech pan posłucha, panie Carter. Słuchaj uważnie." Zrobił znak Suzanne Henley, która kliknęła przycisk. Nagle pokój wypełnił głos prezydenta Stanów Zjednoczonych. Omawiał wzrost handlu z Rosją i Chinami. Podczas gdy jego głos kontynuował, dziki gdakanie tło Альдера prawie заглушало go.
  
  
  "Tranzystory nie tylko przekazują moje rozkazy - powiedział tło Альдер, ale także działają jako odbiorniki. Słyszę rozmowy odbywające się na całym świecie. Teraz słyszysz, jak twój prezydent mówi przez tranzystor, wstawiony do mózgu jednego z najwyższych urzędników państwa departamentu stanu. Oni na posiedzeniu gabinetu ministrów ".
  
  
  Tło Альдер dał znak Suzanne, i nacisnęła kilka przycisków. Rozmowy z Rosji, Chin, Anglii, jeden po drugim wypełniły pokój.
  
  
  Teraz wiedziałem, jak tło Альдер czuwał nad moimi działaniami, wyprzedzając mnie we wszystkich kierunkach. U niego, powinno być, były nadajniki w mózgu agenta Z1 i Верблена i, być może, innych pracowników AX.
  
  
  "Nikt nie może mnie zatrzymać, - chwalił się tło Альдер. "Zorganizowałem te morderstwa, samobójstwa, aby nie było pytań, kiedy przyszedłem z dużym zamachem. Kiedy teraz grożę, że mi uwierzą. I rób tak, jak ja chcę ".
  
  
  Jego oczy błyszczały, dr podwinięte wózek tak, że nasze twarze znalazły się kilka centymetrów od siebie. "Teraz omówimy swoją przyszłość, panie Carter. Gdy byłeś nieprzytomny, ja wstawiłem tranzystor w twój mózg. Po chwili mój asystent, - skinął głową Suzanne, - aktywuje go. Od tego momentu będziesz w pełni i całkowicie w mojej mocy, zgodnie z zaprogramowaną wstążce, którą umieściłem w komputer ".
  
  
  Tło Альдер na chwilę siedział, patrząc mi w twarz. Wyraźnie cieszył się z moją bezradnością. Jestem zbyt świadomy jego siłę i poczuł, jak po moim ciele wystąpił pot.
  
  
  Tło Альдер odwrócił się ode mnie i skinął dziewczynie. Przygotowałem się, obserwując, jak jej ręka sięga do przycisku na komputerze. Dotknęła przycisku. Błysnął szereg świateł, i maszyna dała jeszcze więcej szemrania. Ja ciężko czekał, nie wiedząc, czego się spodziewać. Ja bym zemdlał? Ja bym stracił pamięć
  
  
  
  
  
  w przeszłości? Co by się stało? Wkrótce światła przestały migać.
  
  
  "Tranzystor Nicka Cartera został aktywowany, dr von Альдер", - chłodno powiedziała dziewczyna. "Funkcja idealna".
  
  
  Ja nieruchomo usiadł w fotelu. Nic nie czułem - mój mózg pracował tak samo wyraźnie, jak wcześniej. Nie wiedziałem, co się stało, ale, oczywiście, nie był pod kontrolą tło Альдера. Próbowałem zrobić sztywną maskę na swojej twarzy, aby niczego nie wykrył.
  
  
  Tło Альдер, najwyraźniej myślał, że operacja przebiegła pomyślnie. Ledwo spojrzał na mnie i podnieceniem krążył po pokoju, rozmawiając sam ze sobą. "Osiągnąłem sukces! Znowu jak zawsze! "
  
  
  Zrobił znak Suzanne i niemal z pogardą powiedział: "Puśćcie go, proszę."
  
  
  Dziewczyna szybko podeszła do mnie i zaczęła osłabiać pasy, które trzymały mnie. Ja trzymał twarz w bok, na wypadek, gdy zobaczy coś, co ostrzega ją, ale ona nawet nie spojrzała na mnie. Kiedy w końcu uwolnił się i wróciła do komputera. Wtedy nie wiedziałem, jak się zachować, więc po prostu siedział na miejscu, podczas gdy tło Альдер nadal chodzić tam i z powrotem, nieskładnie mówić o swoich planach.
  
  
  Nagle w środku jego обличительной mowy urwał i rzucił się na mnie w wózku, nerwy na jego twarzy niekontrolowane подергивались.
  
  
  Niemal w tej samej chwili Susan krzyknęła do mnie: "Patrz, Nick! On wie, że cię nie kontrolują. On wie! Widział twoje oczy! "
  
  
  Jej ostrzeżenie przyszło w samą porę. Ja skakałem z miejsca, gdzie siedział, gdy wózek tło Алдера налетело na mnie. Ja wtedy za późno zobaczyłem, że spod podłokietników wózka wystawały dwie kagańce. Jedna lufa извергало arkusz mogącego oparzyć płomienia, podczas gdy z innego wychodziła strumień ослепляющего gazu. Gdybym nie skoczył, gdy to zrobiłem, ja bym spłonął. Mimo to część mojego lewego ramienia i ręce były mocno poparzone, a ja na wpół oślepiony, kiedy się odsunąłem na bok.
  
  
  Tło Альдер wściekły obrócił wózek inwalidzki i znowu rzucił się na mnie, obie lufy do kościoła śmiertelny płomień i syczenie gazu. Biegłem, wijąc się i zwracając się po pokoju, podczas gdy on popchnął mnie na wózku inwalidzkim. Znowu mnie обожгли plecy, zanim mogłem uciekać od niego, bo tym razem poruszał się zbyt szybko. Byłem bliski wyczerpania, ale zanim będzie mógł ponownie skręcić w fotel, pobiegłem za nim.
  
  
  Podczas gdy on kręcił krzesło, rzuciłam się mu na plecy i objęła go za szyję. Wózek wciąż мчалась do przodu, pociągając mnie za sobą. Wolną ręką głęboko wbił palce w szyję tło Альдера, dopóki nie dotarł do szukanego nerwów. Oddałem ciśnienie i tymczasowo paraliżował go. Teraz nie mógł się ruszyć, nawet mięsień, aby spróbować spowolnić swój samochód. Wykorzystując cały swój ciężar, odwróciłem мчащееся wózek inwalidzki i нацелил go wprost na szklaną ścianę.
  
  
  Wózek na pełnej prędkości gonił do celu. Trzymałem się, patrząc, jak ściana zbliża się coraz bliżej i bliżej, aż do momentu, kiedy wózek nie przebiła szybę, nie upadłem na podłogę. Krzesło z ciałem tło Альдера rozbił się o szybę i spadł na łeb na szyję w dolinę poniżej.
  
  
  Susanna Henley podbiegła do mnie i pomogła mi wstać. Spojrzałem na nią. "Uratowałeś mnie, prawda?"
  
  
  "Tak", odpowiedziała, chwytając się za mnie. "Wyjaśnię ci to później."
  
  
  My w milczeniu stanęli na krawędzi pokoju, patrząc w głęboką przepaść w dole. Tam, w setkach metrów poniżej, na lodzie lodowca leżało ciało tło Альдера, obok niego leżało rozbite wózek inwalidzki. Z wysokości ciało wyglądało jak mały złamana lalka, której zostały oderwane ręce i nogi. Susanna trząść, i zaciągnąłem ją od okna.
  
  
  "Komputer" - powiedziała, nagle przypomniawszy sobie. "Muszę go wyłączyć".
  
  
  Ona szła przez pokój i wcisnąć przycisk. Szeregi światła zgasły, i szum przeszedł w niski pomruk. Z ostateczną drżenie samochód w ogóle zatrzymała się i zamarła.
  
  
  Susan spojrzała na mnie. "Teraz wszystko jest w porządku - powiedziała. "Komputer jest wyłączony. Żaden z tranzystorów nie będzie działać, i wszystkie ofiary doktora von Альдера przywrócą sobie normalną osobowość. Z czasem микроточечные tranzystory - w tym i w mózgu - po prostu się rozpuszczą ". Kiwnąłem głową. To było skończone.
  
  
  18
  
  
  Po tym, jak komputer został zatrzymany, zadzwoniłem Хоуку w Zjednoczone. Dałem mu krótki, pełny raport o tym, co się stało. Kiedy skończyłem, on poradził mi, pobyt w spa. Zrobi pełny raport prezydenta i przedstawicieli innych rządów. Następnie wszyscy przyjeżdżają do Szwajcarii, aby stać się świadkami ostatecznego zniszczenia komputera.
  
  
  Podczas gdy my z Susanną czekali, opowiedziała mi swoją historię. Pracowała u von Альдера dwa lata. Była британкой, trafiła do niego przez tajną ogłoszenie o разыскании pomocy w londyńskiej gazecie. Była asystenta ds. naukowych w Londynie, i w spa można było zająć się czymś innym.
  
  
  Ona była faktycznie zawartych od dnia przyjazdu. Uciec nie można było. Nawet w nocy, kiedy przyszła do mojego pokoju hotelowego, gdyby ona mnie nie нокаутировала, ktoś z
  
  
  
  
  
  ona - jeden z bandytów tło Алдера - skończyłam swoją pracę.
  
  
  Połączenie nienawiści i rozpaczy kazało jej iść na tę szaloną przygodę z komputerem. Miała nadzieję, modliła się, że zwolnienie mnie pomoże jej.
  
  
  Przez kilka godzin Hawke i jego zespół zaczęli przybywać. Byli nieufny w stosunku, kiedy opowiedział wszystkie szczegóły historii tło Альдера. Myślę, że gdyby Susanna nie była tam, aby wspierać sarna - i gdybym nie miał solidnej reputacji w tej dziedzinie, to by mnie zwolnili jak głupka. I, oczywiście, był komputer, aby przedstawić dowody.
  
  
  Działając na rozkaz prezydenta, Hawke związał szwajcarskie władze wielkiej maszyny. Następnego dnia ośrodek został oczyszczony z ludzi. Następnie zostały spowodowane przez specjalistów z demontażu komputera. Wszystkie dowody planu doktora von Альдера zarządzania światem - komputer i spa - zostały zniszczone. Ciało doktora późno w nocy został przewieziony do Berlina i umieścili na rodzinny odcinek tło Альдера. Tylko Urszula została poinformowana o jego śmierci, i prosiła, aby jej córki nigdy nie wiedzieli o istnieniu swojego ojca po ii wojnie światowej.
  
  
  Władze powiedział mieszkańców Berna, że ośrodek musi być zniszczony, ponieważ struktura została uznana za niebezpieczne. Teraz, kiedy sprawa została zamknięta i wszystkie brane pod uwagę, Hawke, Susanna i ja spotkaliśmy się w domku, gdzie u mnie nadal pozostawała w pokoju, aby napić się na pożegnanie. Tej nocy Hawke poleciał z powrotem, ale on wspaniałomyślnie zaproponował mi zostać jeszcze jeden dzień.
  
  
  "Cóż, Nick - powiedział, чокаясь razem ze mną, możemy zdobyć jeszcze jeden za AX". To był najbardziej zbliżone do mnie komplement Hawke.
  
  
  Później, po tym, jak samolot Hawk odleciał, jesteśmy z Susanną leżały w moim pokoju. Znowu kochali się, a ja przyciągnął ją do siebie i powiedział: "Wiesz, czuję, że mogę kochać się z tobą do końca życia. Niebezpieczne uczucie.
  
  
  Ona uniósł się na łokciu, nachyliła się nade mną i delikatnie uśmiechnęła się. "Może być, Дамплинк, - szepnęła, - i to właśnie stanie się z tobą. Nie zapominaj, że twój mózg wciąż jest wbudowany tranzystor, i wiem prawie tyle samo, ile dr von Альдер, o kontroli nad ludźmi. Mógłbym po prostu zrobić mały komputer i zaprogramować cię, żebyś musiał się ze mną kochać dniem i nocą ".
  
  
  "Myślisz, że to mnie przeraża?" - zapytałam, ucałowawszy ją.
  
  
  Koniec
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Likwidator
  
  
  
  
  Streszczenie
  
  
  
  Grecki agent, stary przyjaciel skrzyni Korbowej, pracował za "żelazną kurtyną", ale chce odejść i potrzebuje pomocy AX do tego.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Pierwszy rozdział
  
  
  Drugi rozdział
  
  
  Trzeci rozdział
  
  
  Czwarty rozdział
  
  
  Piąty rozdział
  
  
  Szósty rozdział
  
  
  Сеедьмая rozdział
  
  
  Ósmy rozdział
  
  
  Dziewiąty rozdział
  
  
  Dziesiąty rozdział
  
  
  Одинадцатая rozdział
  
  
  Rozdział xii
  
  
  Rozdział trzynasty
  
  
  Czternaście rozdział
  
  
  Piętnasty rozdział
  
  
  Шестнадцатая rozdział
  
  
  Семнадцатая rozdział
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Killmaster
  
  
  Likwidator
  
  
  
  
  
  Dedykowany pracownikom służb specjalnych Stanów Zjednoczonych
  
  
  
  
  
  
  Pierwszy rozdział
  
  
  
  
  
  Od Waszyngtonu do Zewnętrznych brzegów w pobliżu; to tylko tak się wydaje. Ponieważ był to urlop, trochę wycofali się i jedziemy przez most Annapolis-Bay przez Chesapeake do wschodniego brzegu, a następnie jedziemy drogą przez wieś, tak samo ekscytujące, jak odcinek między Индианаполисом i Terre-Hot. Wcześniej była wspaniała podróż promem od cape Charles do Norfolk - wystarczająco długa, aby odpocząć, zjeść posiłek w jadalni i obserwować morskim ruchu między Atlantykiem i zatoki. Ale nie więcej. Teraz jest kompleks mostów, jak betonowych pasów przez wodę i parę szokujących nurkowań w tunele, które rzekomo pozwalają statkom przechodzić, nie zakłócając ruchu. Problem w tym, że za każdym razem, gdy zaczyna się burza, barka zrywa się z kotwicy, rozbija pale mostu i zamyka wszystkie budowle na kilka tygodni. Czasami zastanawiam się, jak radzą sobie te osoby, które docierają z przylądka do Norfolk, ale to ich problem.
  
  
  Najlepsze, co można zrobić podczas przejazdu przez Norfolk, to zamknąć oczy. Następnie, kierując się na południe, zapomnij o Wielkim Ciemnym błocie po prawej stronie i skoncentruj się na tym ogromnym łańcucha wysp, które tworzą północną połowę wybrzeża Karoliny Północnej. Jak tylko znajdziesz się na Zewnętrzne brzegi wokół Kitty-Hok, poczujesz, że jesteś daleko w morze z wąskim pasem wydm i motelach, aby nie wpaść do wody. Faktycznie, dość daleko w morze, ale nie wierzcie tej чепухе biur podróży o tym, że przylądek Hatteras jest najbardziej wysuniętym na wschód punktem USA; Filadelfia wyprzedziła dobrą sto mil, tylko na początek.
  
  
  Ale nie przebywali w Хаттерасе. Zbyt wielu turystów, a my z Moniką nie wzięli te długi weekend, aby porozmawiać z grupą fotografów. Po przejechaniu wiecznie zgodnie z монотонному autostrady, dotarliśmy do promu, idącego do Окракока, ostatnim przystanku Zewnętrznych brzegów. Późne dzień wiosny był jasny, ale ponury, z lekkim pochmurnej pogody, od której słońce stawało się prawie nieznośny.
  
  
  Kiedy przybyliśmy tutaj, wyszliśmy z wynajętego żółtego Mustanga" i zatrzymali się u głupiego nosa łodzi; Wiatr był wystarczający, aby rzucać plamy kiść nam w twarz, ale on był bardziej orzeźwiającego niż irytujące. Monika była z tych dziewczyn, które nie martwi się o swój make-up - czy o czymś jeszcze, co było jednym z powodów, dla którego wziąłem ją ze sobą w ten mały spacer.
  
  
  Mój szef w Waszyngtonie był niezadowolony z moim wyborem na długie weekendy; Ja nawet nie mogłem mu powiedzieć, gdzie zatrzymam się, bo nigdy wcześniej nie był w Окракоке; nie jest to do końca to, czego potrzebujesz w organizacji wycieczek. Jestem bardziej lub mniej obiecał, że dam mu znać, jak tylko znajdziemy motel, ale oboje wiedzieliśmy, że to, co najprawdopodobniej nie zapomnę. Miło wiedzieć, że jesteś potrzebny, ale gdzieś musi być granica.
  
  
  Zatrzymaliśmy się w miejscu w pobliżu miasta na Окракоке, grupy domów i sklepów znajdujących się wokół portu, tworząc idealny okrąg. Byłem zachwycony, aby odkryć, że w pokoju nie ma telefonu, ale u nas jest kostkarka do lodu na zewnątrz. Kilka lat temu mój przyjaciel napisał artykuł o tej małej bezludnej wyspie, i, ponieważ w niej подчеркивался jego główne zainteresowanie życia, wiedziałem, że Ocracoke nie tylko na suchej, ale i że nie było nawet człowieka, który mógłby przynieść dodatkową butelkę lub dwie. Ale jesteśmy dobrze снабженые, a my z Moniką, nie przejmujemy się, gdy zaczęli swój intensywny wypoczynek w ciągu kilku dni.
  
  
  Monika pracowała w spa Wojennej, a jeden rzut oka na to małe, ale świetnie żywe ciało - wszystko, co mogło być w tej reklamie. W dwadzieścia pięć lat, po kilku zniszczonych małżeństw, miała naiwnie optymistycznym nastroju nastolatka, ale w nim była wgląd, który nie doceniał. Nigdy nie pytała o moich bliznach, strasznych, które nawet суперхирурги AX nie udało się całkowicie usunąć. Miejsce, w którym pracowała, pasowała do tego typu ran.
  
  
  Washington klientela - wojskowe kierownictwo, dyplomaci i ich satelity, mężczyźni i kobiety z różnych departamentów rządowych, których tytuły nic nie mówią o ich prawdziwej funkcji. Innymi słowy, pytania nie поощрялись, i to było główną przyczyną, dla której mój szef wysłał mnie na to miejsce po tym, jak jeden z moich zadań zostawił mnie w bardzo złym stanie.
  
  
  My z Moniką dokonali krótki pływanie w chłodnej Atlantyku, po czym nastąpiły długie, bez pośpiechu sunburns na słońce, a następnie jeszcze jedną krótką kąpiel i gwałtowny zwrot w motel, gdy słońce zaczął spadać w kierunku Памлико Sound na drugiej stronie wyspy. Po kąpieli spędziliśmy wspaniały godzinę w łóżku, a następnie wstał, aby znaleźć miejsce do kolacji. Wybór był niewielki, ale świeże ryby w tym miejscu, które wybraliśmy, była dobrze przygotowana, jeśli nie powiedzieć wciągająca, i szczerze nie mogli narzekać.
  
  
  Trwało to kilka dni; wędrował wzdłuż plaż, od czasu do czasu zatrzymywali się, by porozmawiać z серфингистами, sprawdzone sklepy z pamiątkami i zgodzili się, że w żadnym z nich nie było nic wartego uwagi. Pogoda nigdy się nie zmieniała, zawsze była lekka mgła, która robiła błękitne niebo mleczno-szarym, i po pewnym czasie zaczęła gnębić nas obu. Po południu trzeciego dnia umówiliśmy się, że czas wracać; zatrzymaliśmy się gdzie indziej wzdłuż wybrzeży na noc - nie spieszyli, po prostu chcieliśmy ruszyć dalej.
  
  
  Słyszeliśmy o kucykach Окракока, dzikiej rasy podobnej do tych, co mieszkają na wyspie Чинкотиг, w pobliżu Virginia, ale nie zauważyłem ani jednego, dopóki nie byli w drodze do brodu. Następnie, gdy jechaliśmy przez wąski двухполосному asfalcie przez górzysty wydmy, Monika nagle wskazała mi naprzeciw w lewo.
  
  
  Ona завизжала. "Patrz!" "Kucyk! Całe stado!"
  
  
  Odwróciłem głowę w samą porę, aby zobaczyć, jak para końskich kończyn tylnych znika za wysoka, поросшей krzakami diuną. "Odeszli" - powiedziałem.
  
  
  "Oj, przestań, proszę, Nick", - nalegała dziewczyna. "Zobaczymy, czy uda nam się ich odnaleźć".
  
  
  "One są dzikie, nie są one dostępu was do siebie". Wiedziałem, że Monika szaleje koni; regularnie jeździła konno w stajni w stanie Maryland. Dla mnie konie to po prostu szybki sposób na pokonanie ziemię, niż chodzenie, jeśli jest to jedyny wybór, który masz.
  
  
  "Chodź mimo wszystko spróbujemy. Położyła mi rękę na kolanie i obdarzył mnie swoim figlarnym uśmiechem, mówiącym o tym, że jest cholernie dobrze wie, że posłucha. "Nigdzie się nie spieszymy i nawet nie spojrzał na tę część wyspy".
  
  
  Zgadza się-przyznał sobie, zjeżdżając na pobocze i zatrzymuje maszynę. Gdy silnik został wyłączony, jedynym dźwiękiem był lekki wiatr przenika zaniedbany czerwono-brązowy krzew, któremu w jakiś sposób udało się rosnąć na glebie piaszczystej. Spojrzałem na Monikę, z zadartym nosem i jasnymi oczami, jej opalone policzki tylko zaczynały się łuszczyć na krawędziach. A potem spojrzałem na jej bardzo grube piersi, które są napięte na tle lekkiej dzianiny koszulki, i na wyblakłe jeansowe szorty, które прилипали do jej bioder, jak ramiona kochanka. Zdjąłem rękę z kolana i krótko pocałował.
  
  
  "Dobrze. Zacznijmy wielką obserwację" - powiedziałem, otwierając drzwi z mojej strony.
  
  
  "Weź kamerę. Chciałbym zrobić kilka zdjęć".
  
  
  "Rozumiem."
  
  
  Oboje chodź boso po ciężkim piasku w kierunku dźwięku. Między wysokimi wydmami w obie strony od nas była swego rodzaju ścieżka - lub, co najmniej, pas piasku, gdzie nie rosły krzaki. Szedłem za tym miejscem, gdzie zniknęły konie, ale kiedy wyszli na otwarte miejsce na brzegu, nigdzie ich nie było widać.
  
  
  Monika teraz мчалась przed nami, patrząc na ziemię; nagle upadła na kolana, jak indian scout. "Zobacz!" ona завизжала. "Ślady kopyt!"
  
  
  "Czego się spodziewałaś?" - zapytałam, powłócząc nogami na gorącym piasku do niej. "Ślady opon?"
  
  
  "Nie jest głupie." Wstała i spojrzała na długą prostą pas plaży. "Ale możemy podążać za nimi".
  
  
  "Oczywiście. Od tego momentu aż do następnej zimy. I jak myślisz, ile mamy szans ich dogonić?"
  
  
  "No cóż..." odwróciła głowę, niebieskie oczy zwęziły się. "To musi być poszli gdzieś za wydmami". Złapała mnie za rękę i zaczęła ciągnąć. "Dawaj Nick".
  
  
  Pozwoliłem jej zabrać mnie ze sobą. Ona skierowała się w dół na plaży, idąc tam, gdzie piasek był twardy i wilgotny od mini-fal Dźwięku. Ona uważnie obserwowała zlepek kopyt, a następnie nagle zatrzymała się i wskazała w głąb kraju.
  
  
  "Patrz! Oni tam skręcili". Pobiegła, i, do cholery, pobiegłem za nim kłusem. Taki entuzjazm może być zaraźliwe.
  
  
  Gdy ślady zniknął w gęstych zaroślach za wydmami, udało mi się powstrzymać od tego, aby powiedzieć jej: "mówiłem ci", po części dlatego, że ja tego nie zrobiłem, jak tylko w głowie. Monika zatrzymała się
  
  
  nagle przyłożyła palec do jej ust i westchnął.
  
  
  "Zastanawiam się, w którą stronę..." - zaczęła.
  
  
  "Założenie".
  
  
  Ona skinęła głową. "Być może masz rację." A potem rozpromienił. "Ale spójrz! Możemy wspiąć się na szczyt tej potwornej wydmy i chociaż by się rozejrzeć. Być może będziemy mogli je ponownie zauważyć!"
  
  
  Przyszła moja kolej, oddychać, ale skoro wszedłem z nią tak daleko, oprzeć się nie było sensu. Ona wspiął się po stromym zboczu wydmy, jako obrońca, prowadząc nogi w formę do sezonu, i czy jestem kilka lat młodszy, to bym poczuł się zobowiązany, aby pokazać jej, że ja też mogę to zrobić. Zamiast tego poszedłem do bardziej rozsądnym tempie; w mojej profesji, wystarczy wymagań fizycznych, i nie muszę się popisywać. Poza tym, nie muszę nic udowadniać Monica.
  
  
  Ona stanęła na palcach, lekki wiaterek potargane blond włosy i powoli odwróciła się, aby zobaczyć ziemię w dole. Nie widziałem nic w nieskończonym клубке krzewów i karłowatych drzew między dwoma rzędami wydm. Tam mogła się ukrywać dywizja pancerna, nie mówiąc już o kilkunastu kucyk.
  
  
  "Myślę, że możemy je dokładnie stracili" - powiedziałem.
  
  
  Monika skinęła głową. "Wygląda na to, cholera! Chciałem po prostu zobaczyć ich z bliska".
  
  
  "Cóż, następnym razem". Spojrzał dalej, na szczycie jej głowy na асфальтированную drogę z dala. Mogłem zobaczyć żółty "Mustang", zaparkowany tam, gdzie go zostawiłem, ale nie było widać ani maszyny, ani człowieka, ani nawet zagubionej mewy. Za nami, na dźwięku, który ciągnął się w nieskończoność do niewidzialnego lądu, może być, w dwudziestu kilometrów od nas, w wodzie проползла para łodzi zabawki, ale nie mieli oni nic wspólnego ze zdalną i изолированному miejsca.
  
  
  Znów spojrzał na Monikę, która patrzyła na mnie tak dobrze znane mi spojrzeniem. Ona ziewnął, chwyta, взъерошила włosy rękami. Jej pełne piersi приподнялись pod płaszczem, sutki ostro określone. Ona uśmiechnęła się sennie, a ja zapinane na skórzany pokrowiec do aparatu, aby piasek nie dostał się do niego.
  
  
  Szczyt wydmy była выдолблена - danie z miękkiego piasku, który najpierw było gorąco w stosunku do nagiego ciała. Ale potem, kiedy te biodra zaczęły ich rytmiczne ruch pode mną, zupełnie zapomniałem o upale i o wszystkim innym, poza tym, co robiliśmy. To był namiętny, zmysłowy dziewczyną, w pełni zaangażowanej w nią; podniosła nogi i owinięte nimi mojej talii, przyciskając mnie do siebie z niezwykłą siłą, a następnie zaczęła gwałtownie дернуться, próbując wciągnąć mnie w siebie. Następnie ona wydała długi, ciche wycie z bólu i rozkoszy, a następnie powoli zaczęła schodzić, aż исчерпывал siebie.
  
  
  "To było dobre" - wymamrotała.
  
  
  "Niesamowite" - odpowiedziałem, teraz zdając sobie sprawę, jak słońce pali mnie.
  
  
  "Chciałbym tu zostać na cały dzień". Jej ręce wciąż były na mojej szyi, a jej oczy były otwarte, gdy uśmiechnęła się do mnie.
  
  
  "Istnieją inne miejsca". Nie to żebym nie chciał zostać, ale we mnie była jakaś ciekawa wytrwałość, który sam nie mógł zrozumieć. Dopóki nie usłyszał zbliżający się odległy dźwięk.
  
  
  Spojrzałem w lewo, w stronę końca wyspy, gdzie była przystań promu. W powietrzu, na wysokości nie więcej niż sto metrów nad ziemią, śmigłowiec powoli ruszył w naszym kierunku. On delikatnie kołysały się tam iz powrotem, oczywiście przeglądając двухполосное асфальтобетонное podłogowa. Kiedy przyszedł do mojego żółtego Mustanga", jest jeszcze bardziej zwolnił, unosił, a następnie trochę opadł, jakby chcąc lepiej poznać.
  
  
  Bez ceregieli wyrwałem się z objęć Moniki i zerwał się na nogi; Ja ciągnąłem spodnie, gdy helikopter nagle przechylił się i skierował się prosto do naszej wydmie.
  
  
  "Co to jest?" - zapytała Monika, tylko w połowie встревоженная, приподнявшись na łokciu.
  
  
  "Żółty Mustang", - проскрипела ja, przeklinając agencja wynajmu za to, że nie dało mi mniej istotną samochód.
  
  
  "O czym ty mówisz, Nick?" Dziewczyna odwraca się do góry nogami, patrząc w niebo, gdy zbliżał się helikopter. Przysięgam, nago i w ogóle, ona chciała pomachać ręką, kiedy szarpnął ją i zrzucił ze stromego brzegu wydmy. To nie był sposób obchodzić się z kobietą, z którą można tylko kochać, ale kiedy schylił się po nią, to była ostatnia rzecz, o czym myślałem. Kiedy mnie szuka dziwny samolot, nie macham - ja пригибаюсь.
  
  
  
  
  
  
  Drugi rozdział
  
  
  
  
  
  Mimo wszystko schronienie w niewielkiej odległości, miejsca, gdzie byliśmy, nie wystarczyło, aby ukryć królika. Tym razem była moja kolej biegać, wlokąc za sobą Monikę; w jakiś sposób udało jej się złapać jej ubrania, gdy pchnął ją przez дюну, i dzianiny koszulka развевалась za nią, jak flaga. Nie żeby to miało znaczenie; W każdym razie facet helikopterem nie może nas zabraknąć.
  
  
  Przeleciał nad nami nisko, wiatr od wirników podniósł piasek
  
  
  w nasze twarze. Monika potknął się, próbując zamknąć oczy; zatrzymałem się, aby jej pomóc, obejrzał się i w tym momencie śmigłowiec usiadł na ziemi w parze kilkadziesiąt metrów przed nami.
  
  
  Czas było rzucić się do ucieczki. Ja zmrużył oczy od słońca, odbite od свистящих ostrzy, odruchowo wstając między dziewczyną i helikopterem; i to było nie tylko po to, aby ukryć nagość. Najbliższa drzwi okrągłej plastikowej bańki otworzyły się, a z niej powoli wyszedł mężczyzna. On był tylko sylwetką, ale jak tylko ruszył do mnie, coś we mnie pękło.
  
  
  "Wyjdź w swoje rzeczy, kochanie" - tym jestem dziewczyną i poczekałam, aż David Hok delikatnie nadaje. Na szczęście dla niego, Monika była z tych dziewczyn, które potrzebują około pół sekundy, aby się ubrać, więc mu nie wypadało już przebierać.
  
  
  "Dobrze", - powiedział w końcu, nie świszczący oddech. Wódz AX nie tylko wygląda to tak, jakby on powinien głosić piekielny ogień i siarkę zgromadzonym w miejscowości w Nowej Anglii, ale on czasami zachowuje się i tak - z oczywistych względów w obecności nagiej kobiety.
  
  
  W kolejnej przerwie założyłem koszulę. Spytałem.
  
  
  "Co cię sprowadza do doskonałej Окракоку?"
  
  
  "Ty", wprost powiedział. "Dlaczego nie dałeś znać, gdzie zatrzymał się tutaj?"
  
  
  "Bo kiedy wyjeżdżałem z Waszyngtonu, nie wiedziałem".
  
  
  "A kiedy pan dowiedział?"
  
  
  "Zaledwie kilka dni to nie miało znaczenia".
  
  
  Jego krzemienne oczy метнулись z moich na Monice, potem znowu na mnie. "Lepiej wiedzieć, Carter".
  
  
  Nie było z nim żadnych sporów. Moim jedynym usprawiedliwieniem było to, że przerwałem zbyt wiele moich krótkich wakacji tak, ale to wcale nie było usprawiedliwieniem. Jesteśmy małą organizacją, i kiedy ja potrzebuję, ja potrzebuję.
  
  
  "Przepraszam" - powiedziałem krótko. "Jak by to było, właśnie wracali w Waszyngtonie, kiedy... uh... zauważyli nas".
  
  
  On osaczony. "Mmm. Na szczęście dla nas wszystkich, co zrobiliśmy, przypuszczam. Jeśli były gdzie indziej, poza tym wyspy na końcu świata, wątpię, że będziemy umieszczali kontakt. Ale próba tego warta, i to zadziałało. Trzeba wysłać dziewczynę czekać na ciebie maszyny ".
  
  
  Nie pytałem dlaczego, po prostu odwrócił się i skinął głową Monica. Trzeba jej przyznać, że ona nie jest zła i nie protestowała. Ona po prostu pomachała ręką i pobiegła daleko.
  
  
  Hawke nie stał się tracić czasu na wstępne badania. "Jesteś potrzebny w Waszyngtonie teraz, Nick; nie będę wdawać się w szczegóły, dopóki nie wrócimy do biura, ale fakt, że jestem tu sam, muszę ci powiedzieć, jak bardzo jest to ważne".
  
  
  "Rozumiem." Nie to, że staruszek był tylko dowódcą postu, ale rzadko można zobaczyć szefa jednej z najważniejszych na świecie organizacji wywiadowczych, biegają w interesach.
  
  
  "Dziewczyna prowadzi?"
  
  
  "Tak."
  
  
  "Dobrze. Wtedy ona może zwrócić samochód w Washington. Lecisz z powrotem ze mną".
  
  
  "Mogę pójść i dostać się tam do nocy".
  
  
  "Zbyt późno. Do wieczora już w drodze".
  
  
  "Gdzie?".
  
  
  "Później. Wsiadaj do helikoptera, i wysadzimy cię na twoim... na szczęście, oznaczonych samochodzie".
  
  
  Pokręciłem przecząco głową. "Pójdę pieszo; to jedyne, co mogę zrobić po tym, jak zmusił dziewczynę, aby to zrobić".
  
  
  Hawke chwilę patrzył na mnie, ssąc zimnej słuchawkę. "Nie mów mi", - powiedział on, podszarpując usta, które służyły mu uśmiechem. "Stajesz się panem w tych dniach?"
  
  
  Nie ma sensu odpowiadać.
  
  
  Monika przyzwoicie przyjęła tę wiadomość, choć i dała do zrozumienia, że nie podoba się jej pomysł pominąć resztę naszego urlopu. "Do zobaczenia, jak tylko mogę" - powiedziałem jej, mając na myśli każde słowo; takie dziewczyny, jak Monika, - rzadkie znalezisko, szczególnie dla mężczyzny w moim biznesie. Chwycił swój bagaż, pocałował ją na pożegnanie i wsiadł do helikoptera. Machnęła raz, a następnie szybko, jakby gotowy ścigać się do Waszyngtonu. To, jak ona prowadziła samochód, nie zakładałbym przeciwko niej, gdyby nie ta długa powolna podróż promem.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Hawke nie powiedział mi ani słowa, dopóki nie znaleźli się w jego biurze w siedzibie AX na Dupont Circle. Za fasadą światowej serwis informacyjny kryje się kompleks sterylnych małych biur, malowane w ten sam nudny odcień więziennej zieleni i oświetlonych niekończące się rzędy jasnych neonowych rurek. U Hawk jeden z niewielu okiennych biura, ale to nie sprawia, że więcej zabawy; stoi przed głuchy mur, który znajduje się niemal w zasięgu ręki.
  
  
  Usiadłem na dysk prostym krześle naprzeciwko jego zwykłego stalowego stołu. Jak zwykle, było na nim tylko kilka starannie ułożone folderów, para zwykłych czarnych telefonów, plus taki, którego nie widać, czerwony w specjalnej komorze, wbudowanym w jego biurko. Jak i Hawke, biuro, jest przeznaczona tylko
  
  
  dla firmy. Nikt nigdy nie zadawał się utrzymywał i spędzić tam czas dnia.
  
  
  "Zaczynasz się denerwować, N3", - zauważył starzec.
  
  
  "Co sprawia, że tak mówisz?"
  
  
  "Tylko dlatego, że... powiedzmy... podglądaczem postanowił bliżej przyjrzeć się, co dzieje się na szczycie tej wydmy, zachowałeś się tak, jak gdybyś się nie bał się o swoje życie".
  
  
  "Gdybyś najpierw nie sprawdził samochód, mógłbym cię wziąć za jeszcze jednego Подглядывающего Toma. Ale w każdym razie nie jestem ekshibicjonistą, więc ja bym się wydostał się stamtąd, kim bym cię ani uważał za".
  
  
  Hawke gwałtownie skinął głową, чиркнул kuchennych zapałkę i przyłożył ją do śmierdzącego kielichu jego rury. "Kiedy ostatni raz pływał na łodzi, Nick?"
  
  
  Musiałem trochę pomyśleć. "Ostatni raz byłem na Bahamach. Cztery miesiące temu".
  
  
  "Jakie?"
  
  
  "Po prostu jeden z tych małych katamaranów, które dają do wynajęcia hotele".
  
  
  "Nic więcej?"
  
  
  "Nie... daj mi pomyśleć. Nie od zeszłego lata. U mojej koleżanki na Wschodnim brzegu jest jacht w czterdzieści dwie stopy. Spędziliśmy kilka dni, podróżując na nią Чесапику".
  
  
  "Jak się steruje łodzią samodzielnie?"
  
  
  "Oczywiście. Wiesz, że umiem pływać. Ja bym nie stał się kapitanem na 12-kilometrowym dystansie w wyścigu o Puchar Ameryki, ale mogę zrobić praktycznie ze wszystkim, z czym zwykle radzi sobie jeden człowiek".
  
  
  "Tak, to jest w twoim pliku. Nawigacja?"
  
  
  "To jest też w pliku".
  
  
  On skinął głową. "Alex Зенополис".
  
  
  Znów zaczął coś mówić o swoim dossier, ale potem nazwa się przenikać mnie i zatrzymał mnie, jak kamienny mur. "Alex", - odetchnął ja. "Minęło wiele lat od tamtej pory, z tego co słyszałem to nazwisko".
  
  
  "Cóż, o nim od czasu do czasu pojawiają się w raportach, odkąd przeszedł na stronę czerwonych. Oczywiście, on dobrze zarabiał w ich разведывательном urządzeniu".
  
  
  "Nie pamiętam, żebym widział jakieś z tych raportów".
  
  
  "Bądź wdzięczny za to, że pracujesz w polu, nie musisz czytać każdy raport".
  
  
  Byłem wdzięczny, ale nie chciał o tym mówić. "Szkoda, że ja ich nie widziałem; my z Alexem jakiś czas byli przyjaciółmi".
  
  
  "Tak, pamiętam".
  
  
  "Więc co do niego teraz?"
  
  
  "Jest oczywiste, że on chce wyjść".
  
  
  Przyszła moja kolej, zrozumiałam; nie musiałem zadawać pytania.
  
  
  "Zeszłej nocy - ciągnął Hawk - jeden z naszych ludzi, umieszczonych w Grecji wzdłuż granicy z Albanią, otrzymał wiadomość, rzekomo z Зенополиса. Została niezwłocznie przekazana tutaj". Hawke otworzył górną folder i podał na stół cienki arkusz papieru.
  
  
  Wiadomość została z oczywistych względów tajemnicza; W nim wspomniano tylko, że Alex Зенополис, były pracownik greckiej wywiadu, osobiście skontaktuje się z agentami USA w Grecji w ciągu około tygodnia. Czas i miejsce, aby śledzić. Następnie poda sygnał potwierdzenia, który będzie transmitowany na standardowej częstotliwości w określonym czasie.
  
  
  Oddałem go do szefa. "Czy mamy jakieś pojęcia, gdzie on jest?"
  
  
  "Ostatni, co słyszeliśmy, służył w jakiejś grupie, komunikacji, działającej między Jugosławią i Albanią". Hawke pozwolił sobie zimnej uśmiech. "Można sobie wyobrazić delikatność tego rodzaju operacji".
  
  
  "Nie pamiętam, aby Alex był dyplomatą".
  
  
  "Nie ma. Z drugiej strony, prawdopodobnie mniej wiemy o tym, co dzieje się w Albanii, niż o Czerwonym Chinach".
  
  
  "Więc myślisz, że on może nam powiedzieć coś ważnego?"
  
  
  "Zawsze jest taka możliwość. Z drugiej strony, wszystko, co on mówi, to to, że chce skontaktować się z nami. Osobiście".
  
  
  "Co oznacza twarzą w twarz. W Grecji".
  
  
  "A może on po prostu chce wrócić na łono".
  
  
  Wzruszyłem ramionami. "Dobrze. W każdym razie, on powinien powiedzieć nam coś ciekawego".
  
  
  "Być może wiele".
  
  
  "Masz coś jeszcze oprócz tej wiadomości?"
  
  
  "Nie do końca. Ale ja bardzo chcę uzyskać następujący, że wyśle".
  
  
  "A tymczasem?"
  
  
  "A podczas gdy masz zamiar przejść przyspieszony kurs żeglarstwa i nawigacji".
  
  
  "Nie rozumiem".
  
  
  Hawke wstał ze swojego skrzypiącego obrotowego krzesła i podszedł do szeregu szarych stalowych pojawia się zazwyczaj, które są jedyną ozdobą biura. Z szuflady wyciągnął zwiniętą mapę i zaniósł ją do измазанному oparzenie stołu do negocjacji za mną. Dołączyłem do niego
  
  
  "Oto - powiedział - bałkańskie państwa. Grecja, Albania, Jugosławia, Bułgaria i Rumunia. Teraz nasz człowiek, ten, kto otrzymał wiadomość, został umieszczony tutaj". Wskazał na miejsce, niedaleko od miejsca, gdzie zbiegają się granice Jugosławii, Albanii i Grecji. "Można zauważyć, że jest tu duże jezioro, i wszystkie trzy kraje podzielają jego brzegu. W bardzo górzystym kraju".
  
  
  Nie musiał się tłumaczyć. "Tam jest dużo ruchu granicznego?"
  
  
  "Zaskakująco mało, biorąc pod uwagę
  
  
  złożoność ochrony terenu. Ale ten teren daje wiele możliwości dla wykwalifikowanego i doświadczonego człowieka ".
  
  
  "A co z hotelowego? Coś od niego?"
  
  
  Hawke pokręcił głową, trochę smutny-pomyślałem. "Jest to bardziej lub mniej otwarty post do słuchania. Oczywiście, nie zarządzany AX. Oczywiście, goniec wiedział, gdzie jest, i... aaa... po prostu wsunął kartkę pod drzwi".
  
  
  Teraz wiedziałem, że on jest zakłopotany, nawet jeśli operacja nie była pod naszą kontrolą. Dlatego nic nie powiedziałem i pozwolił mu kontynuować.
  
  
  "W każdym razie, biorąc pod uwagę charakter pracy, którą robił Зенополис, byłoby to logiczne założenie, że jest gdzieś w tym regionie". Szturchnął w jezioro głupi, poplamiony tytoniu palec.
  
  
  "Nie mów mi, że muszę płynąć z niego".
  
  
  "Wcale nie. Właściwie, jeśli Зенополис zamierza wystąpić w tej dziedzinie, nie możemy mieć z nim nic wspólnego. Tylko nie tam".
  
  
  "Dlaczego?"
  
  
  "Spójrz na to miejsce. W jednym kierunku - to kraj, tak samo ostro nastawiona przeciwko zachodnich narodów, jak każdy inny kraj na świecie. Obok niej Jugosławia, благосклонная do nas w dzisiejszych czasach, ale wciąż niewątpliwie będąca sojusznikiem drugiej strony. I Grecja. naszym sprzymierzeńcem, tak, ale nasze relacje w obecnym rządzie wyraźnie napięte. I wyobraź sobie, jak bardzo ci pułkownicy, którzy teraz rządzą jej, chciałby mieć kogoś takiego jak Зенополиса ".
  
  
  "Myślę, że rozumiem. Jedynym sposobem, aby szybko wyciągnąć go, jak tylko przekroczy granicę, będzie w powietrzu. A to będzie oznaczać długi lot nad Albanią lub Grecją, i żadna z nich nie będzie bardzo martwić się o to, aby pozwolić nam dotrzeć. precz z nagrodą ".
  
  
  "I jeśli grecy wiedzieli, że agenci USA w jakiś sposób zamieszani mogą wystąpić bardziej poważne problemy".
  
  
  "Tak."
  
  
  "Co sprowadza nas do lekcji żeglarstwa".
  
  
  Hawke spędził palcem wzdłuż zachodniego wybrzeża Grecji. "Kiedy ponownie zainstalować kontakt z Зенополисом, będziemy nalegać na to, aby przedostał się przez Albanię jak najbliżej morza. To jedyny sposób, w jaki możemy sobie pozwolić, aby kontaktować się z nim na tym etapie".
  
  
  "Co, jeśli on ma jakaś ważna informacja dla nas?"
  
  
  "Wtedy, być może, będzie musiał zmienić nasze myślenie. A na razie musisz być gotowy, aby spotkać go gdzieś w okolicy. Następnie można przenieść go w Taranto, który znajduje się na pięcie włoskiego buta".
  
  
  "Dobrze, ale dlaczego ja? Każdy agent mógłby wykonać tę pracę, i nie sądzę, że jestem jedyną osobą, która może zarządzać żaglowej łodzi... za co?" Sprawdziłem skali mil; na mapie został przedstawiony fragment południowo-wschodniej Italii. "Może, siedemdziesiąt pięć mil? Nie więcej niż setki?" Zacząłem się trochę denerwować, przypominając sobie swój żenujący lot po piasku nago Moniką w tym wątku.
  
  
  "O, mamy jeden lub dwa agenta, które posiadają kwalifikacje w tym zakresie, niż ty. Ale nikt z nich nie wie Alexa Зенополиса w twarz".
  
  
  Potrzeba było czasu, aby to zrozumieć. "Ale proszę pani - odparłem - ja nie widziałem tego człowieka piętnaście lat. Mogłem przejść obok niego na ulicy i nie jest się go nauczyć".
  
  
  "Miejmy nadzieję, że to nie tak. Dzisiaj przeglądałem twoja osobista sprawa, i przez ten czas twój wygląd nie zmienił się ile coś znacznie".
  
  
  Jeśli staruszek próbował mi schlebiać, nie mógł wybrać lepszej metody. Wtedy byłem tylko gościem, nieco ponad dwadzieścia lat, wkrótce po treningu i dość uparty w stosunku do swojego wyglądu i kondycji fizycznej. Od tamtej pory trzymałem się w formie, a co do wyglądu, chyba, że mam jedną z tych osób, które po prostu nie bardzo się starzeją. Moje włosy nadal były gęste i ciemne, nieco dłuższy, niż w tych wczesnych, bezpośrednie эйзенхауэровские dni. Ważę na dziesięć funtów więcej, niż wtedy, ale stworzyłem go celowo w ramach programu treningu siłowego, i nie mam ani grama więcej, niż ja bym nie chciał. Jeśli to brzmi jak przechwałki, to niech tak będzie; Człowiek, który ciężko pracuje, aby pozostać w formie, musi to trochę dumny.
  
  
  "Dobrze" - odpowiedziałem z Хоуком. "Tak, być może poznam Alexa".
  
  
  "I nawet jeśli tego nie zrobisz, oczywiście, można ustalić jego tożsamość, opowiadając o starych czasach".
  
  
  Nie byłem tego taki pewien; jeśli druga strona wystawi wymianę, to musi być dobrze poinformowany. Ale kłócić się nie zamierzałem. "Więc co dalej, sir?"
  
  
  Hawke wrócił do swojego stolika. "Jak tylko zbierzesz trochę ubrań, lećcie na komercyjnych statków powietrznych w Providence. Dla ciebie było zrobić rezerwację na nazwisko Daniela Mckee. U mojego sekretarza są karty kredytowe i inne dokumenty w celu potwierdzenia tożsamości".
  
  
  "Providence?" Moje zdziwienie musiało być oczywiste.
  
  
  Hawk uśmiechnął się i skierował mnie do drzwi. "Twój ostateczny cel - Newport. Ale w mieście, który nienawidzisz, to spotkał się na lotnisku człowiek imieniem
  
  
  Nathaniel Fryderyk. On poinformuje cię dalej. "
  
  
  "On jest jednym z naszych agentów?"
  
  
  "Wcale nie. Faktycznie, jest dokładnie taki, jak brzmi jego nazwisko".
  
  
  "Co to jest?" Nie ufał ojcu, gdy uśmiechał się.
  
  
  "No, oczywiście, nauczyciel w Nowej Anglii na emeryturze".
  
  
  
  
  
  
  Trzeci rozdział
  
  
  
  
  
  Kiedy wszedłem w terminal, czekał na mnie, wysoki mężczyzna z румяным twarz i взлохмаченными ciemnymi włosami, w których była lekka siwizna. Jego uścisk dłoni było serdeczne i mocne, ale w odczuciu jego skóry dłoni mam wrażenie, że on może dopchać sztabka srebra w rulon monet. U niego było zabawne озорное twarz, oczy ciągle tańczyli, a jego wygodne szerokie połowa nie była szerzej jego równie szerokich ramion. Jeszcze przed tym, jak mówił, wiedziałem, dlaczego pracował na AX; Nathaniel Fryderyk był niewątpliwie człowiekiem, który był tam wcześniej, i kochał każdą chwilę.
  
  
  "Masz szczęście", - powiedział on, kiedy wyszliśmy z terminala i udaliśmy się do jego starej универсалу, припаркованному tuż przy wejściu. "Samolot przybył na czas. Zazwyczaj można liczyć na to, że loty z Waszyngtonu przybędą z opóźnieniem co najmniej na godzinę".
  
  
  "Może ci szczęście" - powiedziałem. "Nie trzeba było czekać".
  
  
  "O, nie przeszkadzać". On poklepał po czarnego portfela, który trzymał pod pachą. "Jestem zawsze gotów zabić idle moments".
  
  
  Jeśli to spostrzeżenie powinno było wywołać u mnie ciekawość, to zadziałało. Ale postanowiłem się wstrzymać, dopóki nie dostanę lepsze wyobrażenie o człowieku, który wyglądał jak chcesz, tylko nie na emeryta z Nowej Anglii. Kiedy rozpoczęła głośny, ale płynnie pracujący silnik, ja na chwilę studiował jego profil. W mojej ocenie, nie więcej połowy lat pięćdziesiątych, i to dało mi do myślenia. Na emeryturze? Wyglądał tak, jakby mógł kontynuować do osiemdziesięciu lat, a może i wtedy.
  
  
  Jechał pewnie i swobodnie, pokonując ulice i autostrady, dopóki nie wyjechali z miasta. Ja prawie nic nie wiedziałem o tej części kraju, z wyjątkiem tego, że pewnego dnia wysłano mnie w Brown przejść specjalny kurs. Był środek zimy, a zima w Providence zmuszają człowieka marzyć pojechać gdzie indziej. Pewnego dnia byłem w Newport, podróżując z przyjaciółmi na łodzi, którą słusznie można nazwać jachtem, ale ja nawet nie dotarł do brzegu podczas naszego noclegu.
  
  
  "Co to za ćwiczenie?" - spytałem jak otwierający.
  
  
  Nathaniel spojrzał na mnie. On na pewno nie był z tych ludzi, których nazywasz Нэтом "No, ty zostaniesz w moim domu. Będę prowadzić cię w morze każdego dnia, dopóki nie będziesz u steru jak w domu, lub, jak za kierownicą samochodu. Wtedy trzeba będzie wiedzieć coś jeszcze ... "
  
  
  "Nawigacja", - przerwał jestem.
  
  
  "O, to odnosi się do żeglarstwa, a jeśli potrzebujesz trochę odświeżyć w pamięci teorię, ja, oczywiście, pomogę ci z tym. Ale to jest łatwe".
  
  
  "To jest prawda?"
  
  
  Uśmiechnął się, jego twarz rozświetliła się kontrolki na desce rozdzielczej. "Trzeba zapamiętać szczegóły - rozmiar, olinowanie, akcesoria, a zwłaszcza ceny - praktycznie każdego żaglowca, który teraz sprzedaje się w Stanach Zjednoczonych i innych częściach świata".
  
  
  "To wszystko? Dlaczego?"
  
  
  Nathaniel uśmiechnął się. "David powiedział mi, że nie miał czasu, szczegółowo poinformować was, ale nie wiedziałem, że on nic nie powiedział".
  
  
  Mężczyzna obok mnie zaskoczył mnie za każdym razem, kiedy otwierał usta. On był jedyną osobą, która, jak słyszałam, nazywał wodza imieniem.
  
  
  "On powiedział, że da mi szczegóły.
  
  
  "Oczywiście, tylko w tej części operacji. A to dla tego, aby włączyć się w inteligentne kopiowanie żeglarstwa brokera, panie Danielu Mckee. Nie wiem dlaczego, i nigdy nie spodziewam się dowiedzieć, do czego jest to potrzebne" nie musi wiedzieć o twojej operacji, proszę, nie mów mi ".
  
  
  Nie chciałem tego robić, ale moja własna ciekawość mnie dowiedzieć się wszystko, co można, o tym херувиме-переростке. "Rozumiem, że jesteś już pracował z Хоком wcześniej".
  
  
  "Oczywiście" - przyznał. "Wracamy do Pierwszej wojny światowej, kiedy oboje pracowali w morskiej w wywiadzie. No, przynajmniej ja pracowałem; David był... nie jest w stanie, jak zwykliśmy mówić".
  
  
  "Tak. A teraz ty uczysz w szkole?"
  
  
  "Już nie ma. Jestem na emeryturze kilka lat temu".
  
  
  Spojrzałem na niego otwarcie, upewniając się, że jest to świadomy. "Pan troche młody na emeryturę", - już powiedziałem, starając się zrozumieć reakcję.
  
  
  On tylko zgodnie z skinął głową. "To prawda. Mam pięćdziesiąt dziewięć. Ale kiedy zmarła moja żona, moja pozycja w parafii Św. stało się niewygodne".
  
  
  "To jest szkoła?"
  
  
  "Tak. Widzisz, chłopcy w szkołach przygotowawczych mają tendencję do przywiązywania się do żony rektorów niektórych wydziałów. Wiesz, podwieczorek, taka atmosfera otwartych drzwi, która jest obsługiwana w niektórych miejscach.
  
  
  . Moja żona, mogę powiedzieć bez ostentacji, chyba była oczkiem w głowie wszystkich żon wydziału, a kiedy wyszła, okazało się, że nie było zbyt wiele... no, powiedzmy, sympatii do mnie. Było bardzo trudno jest uczyć, i to mnie niepokoiło to, że chłopcy przychodzili na zajęcia tylko ze mną. Więc odszedłem na emeryturę ".
  
  
  Mówił sucho, z lekkim uśmiechem na ustach, ale raz spędził w oczy, a następnie głośno kaszlnął.
  
  
  "Ty... eee... mieszkasz w kampusie?" Mnie mniej obchodziło, gdzie on mieszka, niż to, jak to może wpłynąć na moje wsparcie; tym Mniej mi się chciało mieć do czynienia z bandą ciekawskich uczniów.
  
  
  "O nie. Zdjąłem dom w pobliżu klubu jachtowego na Саконнете. Nie jest bardzo duży, ale to pasuje do moich potrzeb, i jest wystarczająco blisko do kampusu, więc mogę się spodziewać, że znajomi będą od czasu do czasu zaglądać tam. I naprawdę Być zajęty, panie Carter, przepraszam, panie Mckee. Wyjście na emeryturę, wiesz, że to czas w życiu, kiedy człowiek znajdzie okazję zrobić wszystko to, co wcześniej odkładałem ".
  
  
  Dobra, to znaczy, że wiedział, jak się nazywam. To nie było zaskoczeniem, szczególnie po tym, jak dowiedział się, jak był blisko Хоуку. Ale wydawało mi się, że jest on zbyt swobodnie rozmawia ze mną, i zastanawiałem się, jak daleko się posunie.
  
  
  "Myślę, że jesteś już robili takie z Хоуком" - powiedziałem.
  
  
  Szybko spojrzał na mnie. "Nie do końca tak. To znaczy, ja nie spędzam zwykłej szkoły morskiej sprawy dla agentów AX, choć od czasu do czasu uczyłem się podstaw jednego lub dwóch swoich kolegów".
  
  
  "Ale... pozostawały te wszystkie lata".
  
  
  Wyszczerzył się. "Badania nasze, panie Mckee".
  
  
  Szczerze mówiąc, wydawało mi się to dobrym pomysłem. "Zawsze lubię wiedzieć jak najwięcej o osobie, z którą mam do czynienia. Zwłaszcza, gdy wyraźnie stary kumpel mojego szefa".
  
  
  Nathaniel uśmiechnął się. "Cóż, nie ma powodu, by nie powiedzieć trochę. Mam kilka małych talentów w różnych dziedzinach, które David mógł użyć, kiedy był dostępny. Oprócz łodzi i żeglarstwa, jestem bardzo dobry fotograf, dzięki wojskowo-morskiego floty i uczenia się, które dały mi wiele lat temu. I podróżuję; nawet kiedy jeszcze uczył, ja zwykle popłynął do Europy, na Karaiby, nawet przez ocean Spokojny, w ciągu tych długich lat, które mieszkają nauczyciele. . W swoje twórcze wakacje - Boże, prawie dziesięć lat temu! - Mam żonę i dwie córki, które dorosły i opuściły gniazdo, w rejs dookoła świata. David poprosił mnie zrozumieć niektórych rzeczy, nawiązać kontakty ... no, wiecie, o czym mówię. Jestem pewien, że nie będziesz mnie pytać o szczegółach ".
  
  
  "Oni muszą być w plikach agencji".
  
  
  "Mam nadzieję, że nie. Niewielka praca, którą wykonywałem dla swojego szefa, była osobistą sprawą. Dla starego przyjaciela. I, jak stary przyjaciel, David zapewnił mnie, że moje imię nigdy nie pojawi się w żadnym AX-pliku, nawet w postaci zaszyfrowanej. Ufam mu. Prawda? "
  
  
  Kiwnąłem głową. I w tym samym czasie zdał sobie sprawę, że ufam temu człowiekowi tak samo, jak ktoś, kogo spotkałem w swoim życiu. Co oczywiście nie przeszkadza mi, bo duża część mojego zawodu - to cholernie podejrzane odnosić się do każdego, z kim ja wchodzę w kontakt.
  
  
  "To wygląda na przykrywka" - powiedziałem. "Ty, żona, dzieci, podróżujesz po świecie. W jakie porty możesz dostać?"
  
  
  Nathaniel potrząsnął mnie delikatnie укоряющим palcem. "Tak, teraz, Nick, nie naciskaj na to. To było wiele lat temu, i wszystkie małe rzeczy, które robiłem dla Davida, dawno się skończyły. Poza tym, ja zawsze pozostał czysty, nigdy nie został zidentyfikowany jako agent. aby tak było. "
  
  
  "W takim razie - powiedziałem ironicznie, - lepiej nie mówić do mnie Daniel Mckee".
  
  
  "O, nie zapomnę".
  
  
  "A ja... jachtowy broker?"
  
  
  "To jest pomysł. Dlaczego nie poczekać, aż dotrzemy do mojego domu, zanim omówimy to dalej? Zaczyna padać, i te irytujące wycieraczki tylko rozmazany wodę z przedniej szyby".
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Moja skuteczna mieszkanie wkomponował się w kuchni "nie bardzo dużego domu Натаниэля Fryderyka. To był stary budynek dwukondygnacyjny, obszyta białą wykładziną, z szerokim krytym gankiem, idącym wzdłuż tylnej części i wychodzącym na szeroki staw. Kiedy przyjechaliśmy, padał deszcz, a ja nie do końca wiedziałem, gdzie jesteśmy. Ale mnie nie obchodziły Nathaniel.
  
  
  Do czasu, kiedy mnie powaliłaś do mojego pokoju na górze i umyć, mój gospodarz zapalił ogień w dużym, wygodnym salonie, która, oczywiście, również służyła radą. Wszędzie pełno książek i papieru; jedna ściana była pokryte korkiem, na której zostały dołączone powiększone zdjęcia niektórych z najlepszych zdjęć z łodzi, które kiedykolwiek widziałem. Na półkach i na przypadkowych stolikach zostały rozrzucone oprawione zdjęcia dzieci na różnych etapach dorastania, a na drugiej ścianie wisiał obraz kobiety, dumnie siwy, ale promienna uroda. To był tylko portret głowy i ramion.
  
  
  • Wiedziałem, że ona jest z tych kobiet, które przyciągną wszystkie spojrzenia od parady króliczki Playboya. Mój szacunek do Nathaniel Fryderyka poprawiła się jeszcze na kilka etapów; gdybym stracił takiej osoby, ja bym, kurwa, nie stał by się uśmiechać.
  
  
  "Rozumiem, że jesteś miłośnikiem bourbon", - powiedział on.
  
  
  "Wydaje się, że dużo o mnie nie wiesz".
  
  
  "Tak." Stał w miękkim starej piwnicy i wylał z kryształowej karafki w ogromną szklankę.
  
  
  "Woda?"
  
  
  "Po prostu genialne, dziękuję".
  
  
  Zanieśliśmy swoje picie - myślę, że to był jerez, ale nie mogłem być pewien - do kuchni, gdzie otworzył kilka puszek i przygotował w pośpiechu obiad, który w smaku nie przypominał żadnej z konserw. Gdy zrobiłem mu komplement, wyrzucił to z pochlebstwa.
  
  
  "Kiedy kilka tygodni jesteś w morze na małej łodzi, panie Mckee, można wymyślić różne ciekawe rzeczy z fasolą i pieczonej filetu wołowego тушкой. W przeciwnym razie masz na statku bunt".
  
  
  Potem wyszliśmy na tylny ganek. Deszcz wciąż padał, i choć noc była chłodna, czułem się ciepłym i bezpiecznym pod głębokim dachem. Mały pasek piasku, w dół do krawędzi wody, gdzie ciemne fale łapczywie zalewaniem na brzegu.
  
  
  Nathaniel wskazał na prawo od nas. "Yacht club. Małe miejsce, a my nie pójdziemy tam raz. Z oczywistych powodów trzymam swoją łódź w przystani, która znajduje się tuż za nim. Po kilku dniach, kiedy poczuję, że można przejść tam kontrolę, jak jachtowy broker, sprawdzimy cię w klubie ".
  
  
  "Test?"
  
  
  "Dlaczego by nie? Myślałeś, że spędzę ci przyspieszony kurs bez egzaminu końcowego?"
  
  
  Nie myślałem o tym, ale muszę się zgodzić, że to wydawało się dobrym pomysłem. Z drugiej strony, wciąż nie wiedział dlaczego. Spytałem.
  
  
  "O, zbyt późno mówić dzisiaj, panie Mckee. Wróć za chwilę".
  
  
  Wróciliśmy do salonu, gdzie zdjął z półki książkę. Zauważyłem, że w pobliżu znajdowało się kilka takich samych woluminów; przynajmniej kurtka wszystkie takie same.
  
  
  "Narażając się chwalić, proponuję wziąć to ze sobą, aby poczytać przed snem" - powiedział Nathaniel. "Nawet jeśli napisałem to sam, to dobrze".
  
  
  Nazwa została Lines & Pale, i w mojej ręce to było tak ciężkie, jak książka telefoniczna na Manhattanie.
  
  
  "Tylko po to, aby podnieść cię na duchu" - mówił Nathaniel. "Zanurz się w trywialne szczegóły wyposażenia i zarządzania żeglarstwa statkiem, podczas gdy ty możesz zasnąć. Ale uważaj, panie Mckee".
  
  
  W jego głosie była inna нотка, która zmusiła mnie do napiąć. "Ostrożny?"
  
  
  On uśmiechnął się. "Nie pozwól książce spaść ci na twarz, dopóki задремаешь. Jest ona na tyle ciężka, aby złamać ci nos".
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Następne kilka dni zamienił się w dom wariatów i wyczerpania fizycznego i psychicznego. Przepłynęliśmy na кечче Натаниэля długości trzydzieści dziewięć stóp w górę i w dół rzeki Саконнет, która wcale nie rzeka, a ujście, gdzie przypływy i odpływy вскипают, jak progi rzeki Kolorado. Cóż ... może nie tak bardzo, ale to prawdziwe wyzwanie - uciec z dość wiatrem za rufą, wszystkie żagle lecieć i wykrywać, że płynę z prądem. W pewnym momencie nawet Nathaniel przyznał się do porażki i włączył pomocniczy silnik, aby pomóc nam dostać się do przystani. Od tego mi było łatwiej. Doświadczonych żeglarzy otacza jakaś zagadka; ma się wrażenie, że oni woleliby dryfować na zawsze, niż uciekać się do swoich silników, ale Nathaniel nie przepraszał.
  
  
  "Jeśli chcesz gdzieś dotrzeć, - powiedział on, - dostać się tam jak najlepiej. Nie uczestniczymy w wyścigach i nie хвастаемся".
  
  
  Aby sprawdzić moją nawigację i wszechstronne sterowanie łodzią, udaliśmy się w rejs, który trwał kilka dni. Najpierw Каттиханк, że nie jest tak daleko, ale Nathaniel starannie wybrał dzień, gdy mgła była tak gęsta, że można było prawie zwiń w małe kulki i przechowywać. Siedział w kabinie, nie zbyt blisko mnie, i czytał książkę, podczas gdy ja walczyłem z wiatrem i prądów, a także z faktem, że ledwo mogłem zobaczyć nawet nos кеча. Jestem bardzo dumny, kiedy zrobiliśmy boja, oznaczający wejście do portu, ale mój przebiegły instruktor przygotował dla mnie jeszcze jedną małą niespodziankę; nie wspomniał, że fala dużych rozbija się tuż u wejścia do portu, a kiedy dotarliśmy, były one na tyle duże, aby surfer ślinka cieknie.
  
  
  Więc zrobiłem rozegrać, upuszczając żagle, bez pomocy Натаниэля, i włączył pomocniczy silnik. On nie powiedział ani słowa, ale mam wrażenie, że on zrobiłby to samo.
  
  
  Stamtąd udaliśmy się w martha ' s Vineyard, przenocowaliśmy na pokładzie statku w porcie Эдгартауна i wcześnie rano następnego dnia udali się na wyspę Blok, odcinek rejsu morskiego jachtu.
  
  
  żadnych obiektów w okolicy nie było widać. Dowiedziałem się coś o дрейфе i odszkodowania, czego nie byłby w stanie nauczyć się za kilkanaście lat, gdy wydawali wysokie słabe czerwone skały wyspy, przeżyłem więcej ulgi niż samozadowolenie.
  
  
  Zaokrąglony wyspa i weszli w Dużej solny staw, naturalny port na zachodniej stronie. Było jeszcze jasno, późno w nocy, i Nathaniel zaproponował nam zejść na ląd.
  
  
  "Pomyślałem, że możemy wrócić w Newport do dzisiejszej nocy" - powiedziałem.
  
  
  "Nie spiesz się. Czy kiedykolwiek byłeś tu wcześniej?"
  
  
  "Nigdy."
  
  
  "To ciekawe miejsce. Weźmy kilka rowerów i wyruszamy w trasę".
  
  
  "Rowery?"
  
  
  "Oczywiście! Jest to jedyny sposób podróżowania, gdy nie jesteś na wodzie".
  
  
  Więc zeszliśmy na brzeg, пришвартовавшись u wysokiej doca, który został zbudowany w pierwszej kolejności do odbioru letnich promy kursujące między wyspą a lądem. Niewielka grupa sklepów i kiosków spożywczych wydawała się zamknięta, ale Nathaniel zapukał do drzwi zgrzybiały, провисшего budynku. Kobieta otworzyła; miała czerwień na twarzy, co oznaczało, że albo była pijana całe życie, albo cierpi na jakąś straszną chorobą. Jak by nie było, ona rozpromienił się, gdy zobaczyłam Натаниэля, przytuliła go, a następnie przeprowadziła nas do tylnej części budynku, gdzie w stodole przechowywane kilkaset rowerów, ułożone jeden na drugim.
  
  
  "Bierz, co chcesz, panie, Fryderyk. Podczas gdy oni biegają, a?"
  
  
  Wyciągnął ze sterty kilka motocykli, sprawdza się.
  
  
  "Oni podejdą, pani Гормсен - powiedział Nathaniel. "Jesteśmy chyba wrócimy za kilka godzin".
  
  
  "Zostań na noc lub odejdziesz?"
  
  
  "Nadal nie wiemy. Chcesz nas nakarmić?"
  
  
  Kobieta zaśmiała się serdecznie. "O Boże, nie, pan Fryderyk. O tej porze roku możemy w zasadzie żyjemy na zamarzniętych hot-dogach, którzy nie sprzedali się latem ubiegłego roku. Witamy, ale nie sądzę, że jest to potrzebne".
  
  
  "Nie będę się spierać na ten temat" - powiedział Nathaniel, перекинув nogę przez siedzenie swojego roweru.
  
  
  Jechaliśmy główną drogą, pasie asfaltu z wybojami, która odbyła się obok pustych, zamkniętych okiennicami starych hoteli letnich i pensjonatów, w każdym z których mogą być duchy przodków, прячущиеся za ślepymi oknami. Wyspa Blok - wysoki działki; mijaliśmy miejscowości, podobnych do angielskich bagna, usiany сланцево-szarymi oczkami wodnymi. Ale nie były całkowicie odizolowane; kiedy byliśmy w połowie drogi w dół po wyspie, spotkaliśmy młodą parę na tandem rower, który stale bzykając się pedały i wyraźnie dobrze spędzała czas. Przegraliśmy im miejsce, замахали i parsknął, a następnie rozpuszcza się w сгущающихся zmierzchu.
  
  
  "Nie sądziłem, że ktoś tu był w okresie poza sezonem", - powiedział Nathaniel.
  
  
  "O, zawsze jest kilku ekscentryków. Wolę je widzieć".
  
  
  Jechaliśmy dalej, aż dotarli do drugiego końca wyspy, wysokiego klifu z widokiem na ocean Atlantycki. Z miejsca, gdzie staliśmy, rozpościerał się imponujący widok, może być na sto metrów w dół, gdy fale bezlitośnie walczyli o skalisty brzeg na dole. Daleko na lewo od nas był latarnia morska, jego promień tylko zaczynał wirować w zapadającej nocy. Jesteśmy z Натаниэлем постояли kilka minut, wdychając chłodne, czyste powietrze, skąd-jak azorów. Następnie wróciliśmy do naszych rowerach.
  
  
  Z powodu szumu wiatru i fal nie słyszeliśmy zbliżającej się maszyny; teraz stał, wyłączając światła, i rozbita kratka упиралась w nasze rowery. Przy otwartych drzwiach od strony kierowcy stał mężczyzna, a za przednią szybą mogłem dostrzec niewyraźne twarz, ale nie zwrócił na to szczególnej uwagi. Mnie bardziej interesuje shotgun, który mężczyzna skierował się w naszą stronę.
  
  
  "Pan Fryderyk?" - zapytał słabym głosem przeciw wiatru.
  
  
  "O, boże", - powiedział łagodnie Nathaniel.
  
  
  "Pamiętasz mnie?"
  
  
  "Obawiam się, że tak." Nathaniel nie ruszył się z miejsca; on trzymał ręce na bokach i wydawał się prawie zrelaksowany. "Chociaż to było tak dawno temu ..."
  
  
  "O wiele dłużej dla mnie". On lekko przesunął strzelba, że mi się nie podoba. "Oni nie uwierzyli mi, wiesz. Myśleli, że pracuję na swoich ludzi, a nie na nich, a minął ponad rok, zanim wypuścili mnie".
  
  
  "Masz, powinno być, były ciężkie czasy".
  
  
  "To było prawdziwe piekło! Cały cholerny rok na tym fabrycznym statku, i to nie był rejs dla zabawy!"
  
  
  "Nie, nie wyobrażam sobie, Graves". Nathaniel zrobił pół kroku do mężczyzny i wskazał na strzelbę. "Masz zamiar to wykorzystać?"
  
  
  "Nie przyszedłem tu, aby odpocząć na świeżym powietrzu".
  
  
  Teraz mogłem zobaczyć, że to był mężczyzna lat trzydziestu z małym, z dużymi palcami u rąk i pomarszczonej twarzy, огрубевшим od wiatru i wody. Pod niepozornej ветровкой jego imponujące mięśnie ramion вздулись.
  
  
  "Tak przypadkowo znaleźli nas tutaj?" Nathaniel
  
  
  poszedł dalej. Jeszcze pół kroku.
  
  
  "Był na wyspie kilka tygodni, odkąd wypuścili mnie. Moja żona pochodzi stąd..."
  
  
  "O, tak, oczywiście. A pani Гормсен - twoja teściowa, prawda?"
  
  
  "Rozumie się całkiem dobrze". Graves ruszył do przodu. "Myślę, że tobie i twojemu przyjacielowi lepiej wrócić na krawędzi urwiska".
  
  
  "Zamierzasz strzelać do nas lub myślisz, że potrafisz zmusić nas skoczyć?"
  
  
  "To nie będzie dla mnie żadnej różnicy, pan Fryderyk. Chciałem zadać ci wizyta w Newport, ale dziś można wyrwali mnie z tego".
  
  
  "Gdybym wiedział, że nasze czerwone rybackie przyjaciele cię wypuścili, mógłbym zmienić trasę". Nathaniel zachował tę добродушную полуулыбку na twarzy, spokojny, jak gdyby stał przed klasą, wypełnionym niecierpliwego uczniami.
  
  
  "Tak, no, nie sądziłem, że będą wysyłać telegram. Mnie bardzo dobrze wrobiony, pan Fryderyk, a ja nic takiego nie pamiętam. Jedynym powodem, dla którego oni mnie nie zabili, była..."
  
  
  "Bo ty nie był szczególnie ważnym, prawda?" Zmiana głosu Натаниэля była znakomita; teraz w nim była drwina.
  
  
  To otrzymywał odpowiedź. Graves ruszył do niego, jego osoba побагровело nawet w zapadającej ciemności. Podniósł strzelbę, aby użyć go jako pałkę, i nauczycielem na emeryturze zanurkował pod nim. On wbił окоченевшие palce w brzuch, za pomocą innego przedramię, aby zablokować cios lufy strzelby. Graves przykucnął na pół, oczy wyskoczyły. Nathaniel ponownie uderzył go w tym samym miejscu, tym razem obracając rękę i prawie podnosząc mężczyznę z nóg, zaczepiając palce pod jego mostkiem. Graves próbował завизжать, ale z jego szeroko otwartych ust wydostał się tylko jak ściśnięty dźwięk agonii.
  
  
  Nathaniel wziął strzelbę z ręki, pozwalając mężczyźnie spaść na ziemię. Na jego twarzy był uśmiech mieszane satysfakcji i żalu, gdy patrzył na Грейвза, корчущегося od rozdzierający ból - i wyglądał na zbyt długi.
  
  
  Drzwi innego samochodu otworzyły się, a z niej wyszła kobieta. Mogę powiedzieć, że to była kobieta, bo ona ma we włosach były różowe plastikowe wałki; reszta była ubrana bardziej lub mniej jak mężczyzna, leżący u stóp Натаниэля. Miała broń.
  
  
  Ja też. Wilhelmina, Luger, który był tak samo częścią mnie, jak moja prawa ręka, wyskoczyła z jego наплечной kabury. Zanurkowałem na Натаниэля, odrzucając go na bok, gdy kobieta skierowała duży, stary rewolwer w naszą stronę. Z powodu wiatru i fal prawie nie usłyszał dźwięk strzału, ale poczuł piekący ból, gdy kula trafiła mnie w ramię.
  
  
  Kobieta lub kobieta, zabiłem ją. Jeden precyzyjny strzał prosto w serce; była zbyt blisko, abym mógł chybić, a ja nie chciałem po prostu ją zranić.
  
  
  Wpadła jak kamień, rewolwer wypadł z jej ręki, jak zabawka, z której nagle zmęczona. Nathaniel już wstawał na nogi, strzelając ze strzelby w kierunku Gravesa-basedowa.
  
  
  "Bardzo ładny, panie... ach... Mckee. Wydaje się, wiedziałam, że zrobiłam z tej broni". Pochylił się nad ciałem kobiety i pokręcił głową. Następnie wziął jej pistolet i schował za pas. "Teraz mamy mały problem".
  
  
  "Tak."
  
  
  Graves nadal wił się u moich stóp, próbując wstać, ale nie mógł, nie więcej, niż mógł mówić.
  
  
  "Szkoda, że wmieszał się w to swoją żonę" - powiedział Nathaniel. "Lub, co najmniej, myślę, że to była właśnie taka. Prawda, Graves?" Jest nisko pochylając się nad nim.
  
  
  Graves skinął głową, jego twarz była wykrzywiona, szyja ścisła.
  
  
  "Więc przypuszczam, że jest mało prawdopodobne, wybacz mi jej śmierć". Z żalem pokręcił głową. "Nie, jest mało prawdopodobne, po twoim występie dziś wieczorem. Więc...." wzruszył ramionami. "Przepraszam, Graves". Sięgnął do piersi mężczyzny, bezlitośnie całowałeś palce pod żebra i nadal push - coraz wyżej i wyżej, прощупывая serce, dopóki jego ręka prawie nie pogrążyła się w ciało. Graves cichutko jęknął, szarpania nogami; Nathaniel od niechcenia spojrzał, nie osłabiając ciśnienia. Następnie mężczyzna leżał nieruchomo.
  
  
  Emerytowany nauczyciel wstał, otarł czoło wierzchem dłoni. "Nie wiem, czy nie żyje, ale to nie jest bardzo ważne. Pomożesz mi je z powrotem do ich marnego samochód?"
  
  
  To nie była najbardziej przekonująca wypadek kiedykolwiek инсценированных, ale fakt, że automatyczna skrzynia biegów starego Chevy miała tendencję wyłączyć, robił to wszystko jest trochę mniej wiarygodne. Zawarliśmy zapłon, подкатили samochód do krawędzi urwiska i został zepchnięty za burtę. Nathaniel nie czekał, aby zobaczyć, jak uderzył o kamienie na dole; W każdym razie, było zbyt ciemno, by coś zobaczyć.
  
  
  Spojrzałem w stronę latarni morskiej.
  
  
  "Nie martw się - powiedział. "Jeśli oni coś słyszeli, oni już tu byli. Ich niepokoi to, co dzieje się w morze, a nie na brzegu. Nadszedł czas, aby przywrócić rowery pani Гормсен?"
  
  
  Jechać w ciemno, nie było łatwe; światło mojego roweru
  
  
  nie opuszczał daleko poza granice mojego przedniego koła, a Натаниэля w ogóle nie pracował. Ale on nie wiedział, dokąd idzie i kiedy my powoli jechali po wyspie, on powiedział mi, że to jest Graves.
  
  
  "On był rybakiem, лодочником, nazywaj go jak chcesz. Pracował głównie w Монтоке, na krańcu Long Island. Tam". Wskazał w lewo, gdzie, jak wiedziałem, istnieje odcinek wody, który oddziela wyspę Blok od lądu. "Kilka lat temu czerwone rekrutowali go. Zwykły pracy, można nazwać go w spy-biznesie. Jego praca polegała tylko na tym, aby utrzymać otwarte oczy. Tutaj, na przykład, wiele okrętów podwodnych; dostęp do Atlantyku z суббазы w New London. Były i inne rzeczy. Graves pracował na biegłego łodzi, i sporo osób z ważnymi związkami w rządzie przyjeżdżali tu na kilka dni odpoczynku. Nawet Nixon zrobił to, gdy prowadził kampanię w sześćdziesiąt ósmym, wiesz. W każdym razie, nasz wspólny przyjaciel w Waszyngton wysłał mnie do Грейвзу, a ponieważ byłem pod ręką i trochę orientuje się w łodzi, mi polecili... zneutralizować go ". On uśmiechnął się do mnie, kiedy jechaliśmy obok siebie. "Zazwyczaj nie przyjmuję aktywnych zadań, ale stało się tak, że mogłem korzystać z pieniędzy, które zaproponował Hawk".
  
  
  "Co to za historia z ustawień statkiem?" - zapytałam, unikając dziur wielkości basen na podwórku.
  
  
  "Ach, tak, tak właśnie to zrobili. Jak należy wiedzieć, floty rybackie wielu krajów, w szczególności Rosji, pracują zaledwie kilka kilometrów od naszych wybrzeży. Jakie rywalizacja tutaj gospodarczy, a nie ideologicznych, tak, że istnieje uzasadniona ilość wiadomości między różnymi łodziami, niezależnie od narodowości lub polityki. Tak, że dla Gravesa-basedowa nie było trudne dostarczyć swoje raporty na tę lub inną rosyjską łódź. Ale czasami miał pilnych wiadomości, a następnie podawał sygnał światła - prosto z tych klifów, gdzie padły hamulce, i z żoną upadł na śmierć ... "
  
  
  "O tym" - przerwał jestem. "Być może jego śmierć można sobie wyobrazić jak wypadek, ale jak o jej śmierci? W niej девятимиллиметровая kula".
  
  
  "Tak, tak. Nie bardzo delikatnie. Jednak o tej porze roku ta część wybrzeża jest tak безлюдна, że, jeśli urządzenie nie znajduje się pod wodą - a tak powinno być - do czasu, gdy awaria okaże się, będzie jej za mało. zostawiają zwłoki władzom lokalnym, aby podejrzewali, że wszystko, z wyjątkiem wypadku. Jeśli im się to uda, cóż, do tego potrzebny jest nasz przyjaciel w Waszyngtonie, prawda?
  
  
  Nie musiałam nic mówić; ten cichy nauczyciel, który potrafił zabijać z zimną krwią, był daleko z przodu.
  
  
  "W każdym razie - kontynuował Nathaniel, kiedy rozpoczęliśmy zejście w długiej, stopniowe zejście do tworzenia się skupisk budynków i doków za nim, - udało mi się przekonać Gravesa-basedowa, że współczuję. To nie było trudne; u niego tego rodzaju Mentalność - uważa, że wszyscy nauczyciele - komuniści mniejszym lub większym stopniu. W końcu przekonałem go wysłać komunikat, w którym jedna z łodzi rybackich znajdzie się w naszych wodach terytorialnych - co oczywiście jest surowo zabronione. Kuter straży przybrzeżnej stał obok, a tam była starannie zaplanowana i bezużyteczna - pogoń, a ja udawałem, że zdobył Gravesa-basedowa w niewoli. Uciekł, zszedł do portu po drugiej stronie wyspy i ukradł oko łodzi, aby odejść. Powiedzmy, odkrył jeden z czerwonych trawlerów i został przewieziony na tabliczce statek, który zajmuje się czymś więcej, niż tylko przetwórstwem ryb. Szczerze mówiąc, spodziewaliśmy się, że zabierają go z powrotem do matki-Rosji, ale, oczywiście, ich sprzęt jest bardziej złożona, niż się spodziewaliśmy. "
  
  
  Podchodziliśmy do szeregu обветшалых budynków w pobliżu doków. "Po co iść na te wszystkie problemy?" Spytałem. "Czy nie byłoby łatwiej po prostu aresztować tego faceta? Lub rozwiązać go?"
  
  
  "Cóż, znasz tego człowieka w Waszyngtonie; nie wyjaśnia nic, czego nie powinien. Ale moja teoria jest taka, że gdybyśmy aresztowali Gravesa-basedowa i oceniali go, to byłoby bezcelowe. W końcu był miejscowy rybak, który wykonuje małą brudną robotę na stronie za dodatkowe pieniądze. Sąd mógł zrobić z niego męczennika, a w naszych czasach mamy ich więcej niż wystarczająco. Z drugiej strony, gdybyśmy mogli przekonać sąd w innym. Oprócz tego, że był podwójnym agentem, co wydaje się, że w pewnym stopniu zrobili, musieli by poświęcić dużo czasu i wysiłku na sprawdzenie swojej drugiej wspólnej pracy, aby upewnić się, że nie wszystkie są podobne do Gravesa-basedowa ".
  
  
  To było dokładnie tak, jak się spodziewałem, więc zrezygnowałem z tego tematu. "A co z nią?" Jesteśmy zwalniały przed zamkniętymi okiennicami stanowiska do hot-dogów pani Гормсен i centrum handlowego wypożyczalni rowerów.
  
  
  "Nie martw się", - powiedział Nathaniel. "U nas nie było dowodów na jej przynależności".
  
  
  "Ktoś powiedział Грейвсу, że jesteśmy na wyspie".
  
  
  "Tak, oczywiście. Ale w przeddzień
  
  
  gdyby to była ona, to nie należy jej замешало. W końcu, żeglarze, którzy wypożyczają rowery, o tej porze roku zdarzają się rzadko ".
  
  
  "Dobrze..."
  
  
  "Ale proponuję wrócić do naszej łodzi i udać się do domu dziś wieczorem. Nie ma sensu robić zbyt wiele założeń, prawda?"
  
  
  
  
  
  
  Czwarty rozdział.
  
  
  
  
  
  Do czasu, kiedy wróciliśmy do cumowania późnym wieczorem, Nathaniel, wydawało się, że zapomniał o małym уродливом incydencie na wyspie Blok. Był taki spokojny i opanowany, jak i zawsze, kiedy weszliśmy w ciemny dom, a kiedy szybko obejrzał pokoju, spojrzał na mnie z jakimś dziwnym widokiem.
  
  
  "Wiesz, nie można żyć w ciągłym strachu przed śmiercią", - zauważył on. "W przeciwnym razie, jaki jest sens życia? Robimy tę parszywą małą pracę, którą wykonujemy, i bardziej lub mniej gotowy na konsekwencje. Tak robią i wielu innych ludzi w tym świecie. I wyobraź sobie. Panie Mckee, jak by to było gdyby wszyscy się martwiliśmy o tym, kto może czaić się za rogiem. Dlaczego, kto, być może, wystarczy pomysłowość kandydować na prezydenta? Przyłączysz się do mnie po kanapkę i kawę? "
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  W ciągu najbliższych kilku dni, kiedy nie płynął, studiowałem w większości katalogów i stare wycinki o nowojorskim boat show. U Натаниэля był szuflady na dokumenty, wypchany projektami wykonawczymi wszystkich możliwych typów statków żaglowych, od dziennych żaglowców do oceanu тримаранов, wraz ze zdjęciami i reklamami z gazet w całym kraju. Byliśmy na wielu stoczniach w pobliżu, przeglądali obudowy tych łodzi, które zostały wyrzucone na wodę i wnętrza wielu innych. Kilka razy zabrał mnie w domu Christie ' s, duża restauracja na nabrzeżu w Newport, gdzie obsługa i jedzenie były doskonałe, i gdzie można było natknąć się na błądzącego яхтсмена Vanderbilt lub futrzany chorążego z jednej z lokalnych baz MARYNARKI wojennej. Nathaniel znał ich wszystkich, i po kilku wizytach jestem dość dobrze sprawdza się jako pokrycie Daniela Mckee, żeglarstwa brokera z zachodniego wybrzeża Florydy. Ja nawet zacząłem wierzyć w to sam.
  
  
  "Egzamin" w yacht klubie nie był już tak łatwy. Członkowie byli ludźmi, którzy znali swoje łodzie; oni nie byli uczestnikami koktajli przystani, i jedyna główny czapka, którą widziałem, była прибита na ścianie nad barem. Nathaniel prowadził rozmowę za wielkim okrągłym stole, od niechcenia - złośliwie, jak myślałem - techniczne w dziedzinie, gdzie musiałem wymyślać odpowiedzi na niektóre pytania. Myślę, przeszedłem, bo nikt w tłumie nie wyglądał podejrzanie. W każdym przypadku, gdy wróciliśmy bardzo późno, - Nathaniel poklepał mnie po ramieniu i wyglądał bardzo zadowolony. Wracając do jego domu, możemy wiele potykali się o piasek, a ja nie wiem, kto z nas wspierał innego.
  
  
  Było jeszcze ciemno, gdy obudził mnie ostry pukanie do drzwi. W głowie mi się kręciło w tym klubie na bourbon nie żałowała, ale natychmiast zerwał się na równe nogi.
  
  
  "Co to jest?" - zażądał ja.
  
  
  "Nick!"
  
  
  "Jestem Dan!" Ja warknął w odpowiedzi.
  
  
  "Tak, tak" - powiedział Nathaniel. "Ale trzeba wstać i ruszyć się z miejsca".
  
  
  "Teraz?" Zastanawiałem się, po co jeszcze chciał mnie przeżyć.
  
  
  "To pilne. Trzeba zdążyć na lot do Tampa, a u nas ledwie mają czas, aby dostać się do lotniska".
  
  
  "Tampa?"
  
  
  "Nie wiem dlaczego. David tylko że zadzwonił, i to jest główny priorytet. A teraz ubieraj się. Pospiesz się!"
  
  
  "Tampa" - pomyślałem, zdejmując piżamę. To stawało się jednym z najbardziej skomplikowanych zadań, jakie kiedykolwiek wykonywał. I jeśli praca była w Grecji, na pewno nie zbliżył się do niej.
  
  
  
  
  
  
  Piąty rozdział.
  
  
  
  
  
  Kontakt był prosty; wiadomość dla Daniela Mckee na lotnisku w Tampa, informujące mnie, że na moje nazwisko dokonano rezerwacji w pobliskim motelu. Zarejestrowałem się i szybko ogolone - nie ma szans przed tym, jak opuściłem dom Натаниэля, kiedy do drzwi leciutko się pukanie.
  
  
  Nie zawahał się, spojrzał na swoją walizkę, w specjalnej komorze którego leżała Wilhelmina. Ale nie myślałem, że będę potrzebował uproszczony Luger, nie teraz. O ile wiedziałem, nie było powodów szukać mnie, gdybym nie był przyjacielski. Nie teraz. Nie mniej jednak, ja ostrożnie otworzył drzwi i ujrzał stojącego tam Хока, poczuł dziwną ulgę.
  
  
  Wszedł, nie mówiąc ani słowa powitania, usiadł na jednej z kilku ogromnych łóżek i spojrzał na mnie. Ja смахнул kroplę pianki, rozwinął krzesło przed biurkiem, imitującym drewno, i usiadł na nim twarzą do niego.
  
  
  "Ten pokój został starannie sprawdzony", - powiedział Hawk. "Jeden z naszych электронщиков spędził tu noc, i od tego czasu znajduje się pod nadzorem.
  
  
  Ja automatycznie spojrzał na ścianę za nim; w naszych czasach wydaje się, że większość moteli zbudowany z gazy, a nawet starsza osoba bez aparatu słuchowego może usłyszeć wszystko, co dzieje się w następnym bloku.
  
  
  "Nie martw się - powiedział starzec. "Mamy zarezerwowane pokoje w obie strony; nikt nie słyszy, co mówimy".
  
  
  To mnie zadowala; nigdy nie wątpiłem w umiejętności Szefa przemyśleć każdy szczegół.
  
  
  "Зенополис robi to po naszemu", - powiedział on bez dalszych wstępnych wniosków. "Dokładna data jeszcze nie wyznaczono, ale to będzie w ciągu tygodnia. On przekroczy granicę z Albanią i pójdzie w Korfu. Czas i miejsce spotkania zostaną określone w tym czasie".
  
  
  Kiwnąłem głową, a następnie zmarszczył brwi. "Jak mi się z nim skontaktować?"
  
  
  "Przez jego siostrę".
  
  
  Hawk powiedział to tak sucho, że najpierw nie zauważyli. "Jak to znowu?"
  
  
  "Jego siostra. Ma na imię Christine, i to jego jedyna żyjąca krewna. Obecnie pracuje studenckiej pielęgniarką w Atenach, ale u niej wakacje na zachodnim wybrzeżu. Zabierasz ją i ... nie trzeba wdawać się w szczegóły ".
  
  
  Ale on i tak to zrobił. Cristina, jak się okazało, miał dwadzieścia dwa lata, nie widziała Alexa, odkąd uciekł piętnaście lat temu. Ale Alex, według Hawk, chciał, aby jego siostra była obecna podczas naszego spotkania; miał poważne podejrzenia, i po wstępnych rozmowach z naszymi ludźmi nalegał na sprowadzenie Christine do transakcji. Powiedział, że jedyną osobą, której może zaufać, a my z Хоуком zgodzili się, że użył jej jako bufor między sobą i możliwe zdrada rządu greckiego.
  
  
  "Nie będę udawać, że rozumiem dokładnie, co on robi - przyznał Hawke, - ale wydaje się, że powinniśmy iść razem z nim na tyle, na ile to możliwe".
  
  
  Moje zadanie wydawało się stosunkowo prosta: musiałem przylecieć do Aten, wynająć samochód i spędzić kilka dni, zwiedzając łodzią stoczni wzdłuż wybrzeża. W Пиргосе zabrałem dziewczynę ("jak mi powiedziano, bardzo atrakcyjny" - zapewnił mnie Hawke), a następnie wynajął żeglowania łodzi na krótki rejs do Korfu. Tam, na wyspie, która jest większa od Albanii, niż od Grecji, my skontaktujemy się z Alexem Зенополисом.
  
  
  "My kilka razy kontaktowali się z nim, odkąd ostatni raz rozmawiał pan z wami" - powiedział Hawk. "Nas nie obchodzi, jak on tam trafi, ale teraz to wskazuje, że u niego jest krytycznie ważna informacja, którą może przekazać nam. Być może, być może nie, ale trzeba dołożyć wszelkich starań, aby zabrać go, jak planowano; musimy zakładać, że mówi prawdę, dopóki nie dowiemy się, wstecznego ".
  
  
  "Ja wciąż mówię, dlaczego by nie zabrać go do Taranto łodzią motorową? Ten żeglarstwo biznes może potrwać kilka dni".
  
  
  Starzec potrząsnął głową. "Ważne jest, aby w żaden sposób nie pozwalały przyciągnąć uwagę do ciebie lub do Зенополису. On zapewnia nas, że jego przełom pozostanie niezauważona przez co najmniej kilka dni, ale on nalega na tym, że nasze wysiłki w jego interesie powinno być zupełnie niewidoczna. zaangażowany element czasu, który nie wyjaśnił w pełni; w każdym razie musimy szanować jego rada w tej chwili. Nie, Nick, zabierzesz swoją арендованную żeglowania łodzi w Taranto z wydzielonym dojazdem. Nie będziesz robić nic, aby zwrócić uwagę władz Grecji lub innego kraju, aż Зенополис nie okaże się bezpieczna u nas. W każdym razie - dodał z lekkim uśmiechem - jeśli dojdzie do pościgu na wodzie, żadna łódź motorowa, którą można dostać, nie będzie w stanie wyprzedzić statki i samoloty, które różne rządu wyślą za tobą ".
  
  
  W każdym razie, przekonał mnie. Myślałem, że to wszystko, ale Hawke przygotował dla mnie jeszcze jedną niespodziankę.
  
  
  "Przy okazji" - powiedział, patrząc na mój otworzyć walizkę na stelażu do ściany. "W tym zadaniu nie będzie miał broni palnej. Czy czegoś jeszcze, co może być инкриминирующим, jeśli cię złapią i przesłuchano".
  
  
  "Nic?" - zażądał ja.
  
  
  "Przypuszczam, że możesz nosić swój nóż, ale nie w tych osłoniętej na przedramieniu, które używasz. Jak boater, trzeba mieć jakieś ostrze, choć jest mało prawdopodobne, można znaleźć na pokładzie większości łodzi. koniec, jednak, to może trzeba ".
  
  
  "Tak myślisz?"
  
  
  "Tak. Widzisz, Nick, musimy wziąć pod uwagę możliwość, że cała ta operacja to swego rodzaju pułapka, która została zorganizowana przez drugą stronę. Jak wiecie, jesteśmy w okresie bardzo delikatnych negocjacji z rosjanami i chińczykami. W rzeczywistości istnieje swego rodzaju nieoficjalny moratorium na nasze działania wobec tych krajów i ich satelitów. Jeśli zdecydujesz się podczas przejścia z Korfu w Taranto, że Зенополис działa dla ich celów, żeby postawić nas w złym świetle, na przykład, to dopilnuj, aby... zgubił się w morze ".
  
  
  Mnie to nie przeszkadza; Mi nie dali ocenę "Киллмастер", bo wzdrygnąłem się od myśli wbić nóż w wrogiego agenta, nawet jeśli był to człowiek, który wcześniej był przyjacielem.
  
  
  
  "Dobrze" - powiedziałem, wstając, aby podejść do swojej torbie. Wyjąłem "luger" i przekazał go Хоуку. "Zadbaj o nim, że dobrze mi służył".
  
  
  "Kiedy wrócisz, będzie ono gotowe", - powiedział on, usuwając broń w portfolio.
  
  
  Znowu usiadł. "Coś jeszcze."
  
  
  Hawke ukłonił косматую brew, patrząc na mnie.
  
  
  "Co, do cholery, robię w town' n ' country?"
  
  
  "Oczywiście. Chciałem to wyjaśnić. Zostaniesz tu na dwa dni i zapoznania się z różnymi z dla jachtów i яхтенными brokerów". Wyjął z portfela małą kopertę i położył go na łóżku obok siebie. "To jest lista brokerów, którzy niedawno zakończyli swoją działalność; pracował na wszystkich trzech z nich i teraz robi sobie przerwę, by otworzyć własny biznes. Być może jesteśmy zbyt ostrożny, ale jeśli ktoś zapyta was, na kogo pracowałeś, możesz dać informacje, które łatwo sprawdzić. Faktycznie, nie ma takiej potrzeby; ta operacja trwa zaledwie kilka dni. Ale głupio byłoby dopuścić do przypadkowego spotkania. "
  
  
  "Ludzie, którzy zajmują się pływając, dość blisko na całym świecie" - odpowiedziałem. Nathaniel Fryderyk przekonał mnie w tym.
  
  
  "Zgadza się. Podróżując wzdłuż wybrzeża Grecji, może spotkać innych amerykanów, którzy znają ten teren. Lepiej być glib, niż się jąkać i zgubić, a?"
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Zrobiłem, jak mi powiedział Hawk, przesuwając każdy świetlny godzinę, a sporo po zmroku, wędrując пристаням, handlowych salach i верфям, jak bezrobotny jachtowy broker. Podczas swoich podróży dowiedziałem się nazwiska menedżerów i sprzedawców, kapitanów portów i facetów, którzy spełniali stacji paliw w różnych dokach. Może być, wszystkie części nigdy nie będą potrzebne, ale jeśli jakiś amerykanin, powiedzmy, w Pireusie zacznie wspominać ze mną szalonego starego postaci, który pracował w stoczni w pobliżu Клируотера, byłbym gotów opowiedzieć swoją historię o nim.
  
  
  Pod koniec drugiego dnia przejechałem przez półwysep na Florydzie w Miami, gdzie wsiadłem w samolot, który przywiózł mnie w Madryt wcześnie rano następnego dnia. Tam miałem lot do Aten, i już robiło się ciemno, kiedy skończyłem odprawy celnej - w ogóle się nie ucieszyli обоюдоострому noża, który nosiłem w bagażu, kiedy dowiedzieli się o moim rzekomym rzeczywistości, - i wyszedł. znaleźć taksówkę. Noc miała tę szczególną jasność, którą, myślę, że można znaleźć tylko w Grecji i Levante; to jakby niebo odbiera i destyluje wszystkie egzotyczne zapachy drzew oliwnych i figowych drzew, mieszane z płonącym węglem i pieczonej baraniny, a następnie trochę chłodzi je, aby nie приедались. Jest to swego rodzaju nieuchwytny zapach, który nie może nosić ani jedna kobieta, ale Ateny robią to z klasą i wdziękiem.
  
  
  A potem zarejestrowałem się w Hiltonie, tracąc wszystko to z powodu otępienia amerykańskiego systemu klimatyzacji. W rzeczywistości, kiedy włączyłem telewizor w swoim pokoju, mam Gunsmoke. Oto kolebka zachodniej cywilizacji.
  
  
  Następnego dnia rano побаловал się szybkiej przewodnikiem po mieście. Strasznie mówić, ale ja tak dużo podróżował, że miasta świata zaczęli mieć неутешительное podobieństwo ze mną. Gdziekolwiek pójdziesz, wydaje się, wszędzie jest amerykański nakładka; Czuły handlarz mówi po angielsku i czuwa nad tym, aby wiedzieć, o jego bracie w Akron, i choć możesz nie zobaczyć szyld Coca-Cola na każdej ulicy, zawsze ma się wrażenie, że ona już nie za górami.
  
  
  Tak, że jestem cyniczny. Ja też byłem zirytowany. To zadanie wydawało mi się zbyt proste, i trzeba było się obudzić, jak mistrz super bowl, przygotowując się do meczu na all-stars uczelni. Gra zawsze musi sprawiać przyjemność profesjonalistów, a to oznacza, że muszą być szczególnie ostrożnym, aby nie uznać jej lekceważeniem. Mój problem nie był tak do końca to samo, ale życie codzienne, który musiałem spędzić następne kilka dni, doprawiona spotkaniem z, mam nadzieję, atrakcyjną dziewczyną, łatwo mogła zmusić mnie leniwy w głowie, jeśli nie będę ostrożny. .
  
  
  Ponadto, tęskniłem za Wilhelminy. W tym czasie nie wiedziałem, ile; w najbliższym czasie powinienem był się tego domyślić.
  
  
  Wynająłem Volkswagen w lokalnej agencji Hertz i zaczął swoją wycieczkę jachtowym brokerem. Pireus był moim pierwszym logicznej przystanku, i spędziłem dzień wędrówki doków tego pięknego portowego miasta. Grając biznesmena-turysty, zadawałem pytania, udawał, że studiuję projekty i przystawki z doświadczeniem, który, jestem pewien, Nathaniel by brawo. Nikt, z którymi się spotkałem, nie wątpił w moim osłonie; byłem przez Daniela Mckee, w wakacje w tej części świata, którą niektórzy nazywają rajem dla żeglarzy. Zabawne było to, że byłem w tej części świata tylko raz, i to był raj dla żeglarzy, ale nie w tym sensie, w jakim są teraz rozumieją. Aby wyjaśnić, kim byłem
  
  
  rejestrując się w armii USA piętnaście lat wcześniej byłoby to zbyt trudne. Po prostu powiedz mi, że to było częścią mojego podyplomowe z AX, a nawet armia może złamać pewne zasady, gdy wydaje się to celowe. Jedyny raz, kiedy byłem w mundurze za to czas, przechodziłem szkoły kontrwywiadu w Fort Holabird w Baltimore. To było w zasadzie do wyboru, pierwsze, czego nas nauczyli, to pisać, bo agent musiał wypełniać wszystkie raporty, a nosił nieszkodliwe paski drugiego porucznika. Później, gdy zostałem mianowany na stanowisko w Zachodnich Niemczech, każdy szef, który wymagał poznać moją tytuł, otrzymywał wiadomość, że jestem major. Tak więc pracował CIC, i wiedziałem jednego lub dwóch corporals, pracujących w cywilu, które, jeśli zapytają, mieli również "tytuł" majora.
  
  
  Ale ranking nie miał nic wspólnego z tym, jak spotkałem się z Alexem Зенополисом, i z operacją, którą spędziliśmy razem. W skrócie, naszą armię realizowała grupa dilerów heroiny, która привозила ten materiał do Niemiec i sprzedawała go naszym wojskom. Nic podobnego, jak w Wietnamie w ostatnich latach, ale wtedy jeszcze poważnie. Okazało się, że garstka żołnierzy była dostawcami i otrzymywali go od pary greckich marynarzy, które miały związku w Turcji. Punktem wymiany był Naxos, największa wyspa w archipelagu Cyklady.
  
  
  Jeden z żołnierzy, młody sierżant, pracę na jedną z tych łatwych prac, o których marzy każdy żołnierz; on latał niewielki, dwusilnikowy samolot, który przewoził VIP-ów, przedstawicieli kierownictwa wyższego szczebla i osób cywilnych, w słoneczne miejsca, w miejscach takich jak wyspy greckie i Liban. Nie było trudno wrócić do Monachium puste, aby usiąść na małe lotnisko na Naxos i wziąć na siebie ciężar białego proszku. U niego nie było żadnych przepisów celnych i kilku mechaników na jego bazie udział w transakcji; zabrali narkotyk i wynosili go dla małych przedsiębiorców.
  
  
  Nie uczestniczył w sprawdzianie; W zasadzie to była praca członków CIC, ale kiedy stało się jasne, że w tym razem greckie wojsko, to było trochę irytujące dla wojskowych policjantów. Ściśle mówiąc, to też nie jest praca CIC; zadaniem Obudowy jest to, aby zatrzymać wszelkie ukryte zagrożenia armii, ale jest to dość szeroko interpretowane. W każdym razie, mnie przyciągnęły do pracy na wydalanie przemytników narkotyków awarii i aby nikt w każdym z zaangażowanych руковидителей nie podniósł na to dużego hałasu. Czy słyszałeś o tym, czy mógł słyszeć.
  
  
  To była mordercza praca; zrozumiałem to, gdy tylko mój instruktaż zakończył. I kiedy spotkałem Alexa Зенополиса w Bejrucie, wszystko, co musiałem zrobić, to patrzeć na niego, aby zrozumieć, że to dobry człowiek, aby pracować ze mną. Alex był mężczyzną-bykiem, trochę wyższy ode mnie, sześciu stóp jeden cal i odpowiedniej szerokości. Następnie służył w morskiej w wywiadzie dla swojego kraju, ale w ciemnym cywilnym garniturze wyglądał jak postać z filmu Humphrey Bogart: czarne włosy i wąsy, dzikie oczy, które wyglądały tak, jakby oni mogą docisnąć do ściany i zostawić tam spędzać czas. dopóki nie zdecydował się pozwolić ci odejść.
  
  
  "Ty Carter", - powiedział on, kiedy spotkaliśmy się w hałaśliwym kawiarni. W szafie grającej grała płyta Sinatry, a перекормленная piosenkarka tańca brzucha próbował konkurować z muzyką.
  
  
  Nie przyznał się, że był nim; W tych dniach będę jeszcze mógł wykorzystać swoje imię.
  
  
  "Bardzo proste." Jego angielski był dobry, ale on nie tracił słów za darmo. "Dwóch naszych ludzi spotykają dwóch amerykanów na lotnisku. Jesteśmy z tobą niszczymy ich".
  
  
  "Jak się dowiadujemy, kiedy przyleci amerykański samolot?"
  
  
  "Jest miejsce z widokiem na lądowisku. Zagospodarowany nami, chata козопаса; trafił do szpitala, biedak". Alex zaśmiał się, pokazując wielką szparę między przednimi zębami. "Mały problem z żołądkiem, że w wodzie pitnej. Jest stary, ale nic mu nie będzie".
  
  
  "I jak długo będziemy czekać?"
  
  
  Alex wzruszył masywnymi ramionami. "Dopóki nie przyjdą. Spieszysz?"
  
  
  Mamy starą гремящую łodzi, która, wydawało się, że zatrzymałam się na wszystkich wyspach archipelagu Cyklady, nie mówiąc już o Krecie, zanim dotarliśmy na Naxos. Musieliśmy być turystów, i po wylądowaniu nie rozmawialiśmy ze sobą. Zarejestrowałem się na tym, że uważano hotelu w mieście portowym, a następnie zagrał ekscentrycznego amerykanina, który chciał wybrać się na wędrówkę w góry, poprzednika, myślę, współczesnych hipisów, roi się wszędzie na świecie ze swoimi plecakami.
  
  
  Znalazłem Alexa w domku козопаса z widokiem na pas startowy. Na szczęście, miał paczka zużytych, ale sprawnych kart do gry, a on w jakiś sposób udało się złożyć ogromną ilość rcd razem z bronią, która będzie nam potrzebna. Oczekiwanie, która trwała ponad dwa dni, był dobry, ale gdybyśmy grali w пинокл na prawdziwe pieniądze, i tak byłby musi Aleksiejowi Зенополису prawie wszystko, co zarobiłem od tego czasu.
  
  
  Lądowisko było w długiej, wąskiej dolinie pod nami; on został zbudowany przez niemców w czasie
  
  
  w czasie wojny i był przetrzymywany w bardziej lub mniej sprawny kosztem hodowli owiec i kóz. W końcu od nas był stromą skałę; u krawędzi była duża naturalna jaskinia, wejście której możemy dobrze zobaczyć.
  
  
  "Marynarze tam są" - wyjaśnił Alex. "Nasi ludzie, obrońcy naszych wybrzeży". Splunął na ziemię pół chaty. "Nam, grekom, trzeba chronić tak wiele wybrzeży; spójrz na dowolną kartę, Nick. I pomyśleć tylko, że to zło, jak te, bezczeszczą ich zawód..." znowu splunął.
  
  
  Zdałem sobie sprawę, że Alex był idealistą. To mnie niepokoiło; nawet wtedy wolałem pracować z циниками, ponieważ są one o wiele bardziej niezawodne.
  
  
  Noce były najcięższymi, bo nie mogliśmy wykorzystać światło. Alex i ja też mało rozmawialiśmy. Czasami wychodziłem na ulicę, aby podziwiać bladej jasności ziemi pod oślepiającym świetle księżyca. I to było w trzecią noc zobaczyłem kształty, двигавшиеся na końcu pasa startowego, wznosząc się nad krawędzią urwiska, jak górale, osiągając szczyt mount Everest.
  
  
  Pobiegłem z powrotem do chaty i obudził Alexa. "Są tutaj" - szepnął do mnie. "Twoje chłopaki, jestem prawie pewny".
  
  
  Alex machnął ręką i przetoczył się pod koc. "Dobrze, dobrze, młody człowieku". Był o dziesięć lat starszy ode mnie. "Oni poczekają, jak i my. Amerykański samolot nie pojawia się aż do świtu. W nocy nie można tu wylądować".
  
  
  Ja bym nie zaczął przeklinać, ale wydawało mi się, że Alex chrapie, jak tylko powiedział swoje ostatnie słowo.
  
  
  Może być, przespałem pół godziny na resztę nocy; wiem, że obudził się przed świtem poruszał się po chacie, czekając niecierpliwie, kiedy słońce zacznie świecić nas. Księżyc już dawno odeszła, a ja prawie nie mógł widzieć dno doliny.
  
  
  "Zaczynamy teraz". Spokojny głos Alexa w cichej chacie był tak oszałamiający, że omal nie wyskoczył ze skóry. "Pół godziny do światła dziennego". Był na nogach, ciągnąc ciężką czarną skórzaną kurtkę, kieszenie, które zostały wypełnione amunicją. Pod nią miał pistolet Colta kaliber 45, ale przede wszystkim polegał on na karabin M-1, którą przerzucił przez ramię.
  
  
  U mnie też był taki. U mnie również była Wilhelmina, Luger, który niedawno nabył w Niemczech i który w pewnym sensie stał się częścią mnie.
  
  
  Ostrożnie posuwały się wzdłuż bliskiego krawędzi doliny, krążąc w kierunku wzgórz nad wejściem do jaskini. Trzymaliśmy się z dala od krawędzi, aby nikt na dole nie mógł nas zobaczyć, nawet gdyby było światło, i czysto rozsądek i instynkt Alexa powiedzieć nam, gdzie się zatrzymać.
  
  
  "Oto" - wyszeptał, wskazując na krawędzi.
  
  
  Możemy dojechać na nierównej ziemi, podobne do liści, i w końcu zobaczyli pole poniżej. Byliśmy na wysokości około sześćdziesięciu stóp, i, o ile mogłem zobaczyć, dół nie było.
  
  
  "Jak...?" Zacząłem, ale Alex przyłożył palec do ust i zęby lśniły w ciemności.
  
  
  Z jednej z licznych kieszeni wyciągnął cienki kawałek nylonowej liny. Do jednego końca była przymocowana granat, i położył kilka innych na ziemię obok siebie.
  
  
  "Samolot leci stamtąd" - powiedział, wskazując na prawo od nas w czarną pustkę za krawędzią pola. "Jedyny sposób. Gdy wyląduje, to musi taxi do dalekiego końca i skręcić, tak? Tak, że podczas lądowania... , oni nie mogą odejść".
  
  
  Zaczął bardzo powoli zabierałem cienką linię w skalistej ścianie klifu, na razie koniec z załączonym granatem nie okazał się właśnie nad wejściem do jaskini. Następnie zrobił pauzę, podnoszenia palcami-kiełbaski, tworząc mentalne obliczenia, i ponownie zdobył. Zrobił ślad na nylonu i pociął ją nożem. "Zgadza się" - oznajmił i wziął pozostałą część żyłki, aby dołączyć go do niewielkiego krzewu kilka metrów od krawędzi.
  
  
  "Co teraz?" Spytałem. Nikt nie powiedział nam, kto będzie odpowiedzialny za tę operację, ale Alex, chyba wiedział, co robił, i byłem gotów nauczyć.
  
  
  "To zła rzecz dla migawki, ale mogę zejść w dół". Założył grube rękawice, owinął odcinek zamocowanej liny wokół biodra i przerzucił pętlę przez ramię. "Teraz wracasz w drugą stronę pola. Mała ścieżka, na której mieszkają kozy, prowadzi cię w dół. Gdy słyszysz, jak w jaskini rozdarty granat, zejdziesz na dół i убеждаешь tych facetów w samolocie, że nie mają dokąd iść. Rozumiesz?"
  
  
  Tak myślałem. Ja posłusznie pobiegł z powrotem w kierunku, w którym jesteśmy. Znaleźć ścieżkę, o której mówił Alex, było trudno, chociaż, patrząc na nią w szarym świetle fałszywe świtu, żałowałem kozę. Zwalniając swój M-l, położyłem się na krawędzi urwiska i zaczął czekać.
  
  
  Najpierw wyglądało to na ciągłe brzęczenie muchy, i walczyłem z pokusą uderzyć ją, gdy zorientował się, że zasnął. Moje oczy otworzyły się gwałtownie i spojrzał na kawałek palącym pomarańczowego słońca, wysuwającego się z odległego morza.
  
  
  W środku полудиска виднелось ciemny punkcik, który nadal rosnąć w wielkości, kierując się prosto do miejsca, gdzie leżałem. Poczułem, jak szybko chwycił się za brzuch, zmusił się do pozostania na miejscu, gdy dwusilnikowy samolot pojawił się w polu widzenia, kierując się na lądowanie w drugim końcu pola.
  
  
  Spojrzałem wzdłuż krawędzi klifu w stronę miejsca, gdzie zostawiłem Alexa. W ogóle go nie było widać, gdy koła samolotu dotknęły trawy, ale potem zobaczyłem, jak kłopotliwe postać wstała i wyrzuciła długi cienki biały pasek. Ona przeleciała w powietrzu, szybko spadła pod разбивающимся obciążeniem, dołączonym do jego końca, i w końcu uderzył w otwór jaskini.
  
  
  Nastąpiła długa pauza, zbyt długa, i zacząłem myśleć. Cztery sekundy - to niewiele, ale pewnego dnia poprosiłem instruktora wyciągnąć kołek z granatów, a następnie swobodnie rzucić mi ją. Zamieściłem go czysto i strzelił przez betonowy parapet treningową w dół, jakbym był pośrednikiem w grze podwójnej. Po za tym u mnie kilka dni bolał łokieć - granaty ciężkie, nie zapominaj, ale najbardziej mi przeszkadzało хихикающий sukinsyn, który to wszystko rozpoczął, i badał, jak najlepiej zabić tego drania. Na szczęście dla niego i, prawdopodobnie, dla mnie, po tego dnia już go nie widziałem.
  
  
  Wejście do jaskini eksplodował szokująco głośnym wybuchem, ogromne ilości dymu i ulewy wraku tryskała na zielone pole. Zanim zdążyłem się ruszyć z miejsca, zobaczyłem, jak Alex rzucił się z krawędzi klifu, uderzając o występy skalne, i szybko zszedł na ziemię.
  
  
  Ja карабкалась na stromym szlaku, przywiązanie do zaniedbany krzaki, i w biegu uderzyła o dno doliny. Amerykański dwusilnikowy samolot rządził do mnie z rykiem silników, ale w tej chwili nie bałem się, że mnie zauważą; wybuch za nimi powinien zająć ich uwagę.
  
  
  Kiedy samolot zwolnił, wbiegłem w niewielką rozpadlinę w ścianie urwiska, doczekał się rozpoczęcia obrotu, a następnie wyszedł i zrobił parę szybkich strzałów prosto w nos samolotu. Zobaczyłem przerażone, blada twarz przez szybę, a następnie gwałtowny ruch. Drzwi boczne zaczęła otwierać się, gdy pilot kontynuował swój obrót, już na etapie ustalania silniki do startu.
  
  
  Był rozkaz, by nie strzelać do samolotu, jeśli będziemy mogli pomóc; w końcu to własność rządu USA. Dlatego wszedłem na jego ogon, poza zasięgiem potencjalnego bandyty u drzwi bocznych. Nagły wybuch dwóch podpór o mało nie zwalił mnie z nóg, podnosząc kurz i na chwilę ослепив. Kiedy znów mógł widzieć, samolot szybko się oddalał się ode mnie; mam na ramieniu był M-1, gotowy do strzału w skrajnym przypadku, gdy Alex wyleciał z walącym jaskini prosto na tor lecącego samolotu.
  
  
  W świetle wczesnego wyglądał jak mała góra, cały w czerni, z podniesionymi rękami, jak jakiś starożytny wojownik, próbujący powstrzymać gniew bogów. Kiedy samolot startował do niego, wydawało się, że starcie było nieuniknione, ale w ostatniej chwili on odeszły na bok, заглушив silniki i заклинив hamulca. Alex zanurkował pod twisted śrubę, откатываясь od kół.
  
  
  Biegłem przez pola do dużej miał i samolotu i zobaczył, jak pistolet wyleciał z boku drzwi wcześniej niż to zrobił Alex. Zatrzymał się, podniósł się na kolana i podniósł swój M-l, gdy samolot zatrzymał się na wybojach przy krawędzi urwiska. Mężczyzna wystawił głowę i skierował pistolet na mojego partnera.
  
  
  To był mały cel, a samolot nadal раскачивался po ostrym zakręcie i nagłe zatrzymania, ale nie było czasu, aby dokładnie celować. Zrobiłem jeden strzał, potem jeszcze jeden. Mężczyzna w drzwiach spojrzał na mnie, i nawet z tej odległości mogłem zobaczyć wyraz kompletnego zaskoczenia na jego twarzy, gdy krew tryskała z jego szyi. Zaczął kierować broń w moją stronę, ale nagle on musi być, stał się ciężka jak kowadło. Jego ręka spadła, pistolet wypadł z jego ręki, a on powoli upadł przez drzwi na ziemię.
  
  
  Alex przyszedł na mężczyznę, gdy zerwał się do kabiny. Rozległ się wysoki, stłumiony krzyk, a następnie gardłowy śmiech; Przez kilka sekund inny człowiek poleciał i wylądował twarzą w dół na kamienisty grunt. Alex stał za nim w drzwiach, trzymając swój девятифунтовый M-l tak samo łatwo, jak pałkę policjanta. Potem skinął na mnie, ale ja już wstał i szedł do samolotu.
  
  
  "Dobre strzały", - powiedział on. "Jesteś cholernie dobrze o mało nie zabił pilota".
  
  
  "Co masz na myśli?" Oboje obserwowali, jak wije się na ziemi człowiek; ten, który strzelał, nie ruszał się.
  
  
  "Ha! Twoja kula przechodzi przez szyję i uderza w samolot, порезает tego lotnika ucho i rozbija szybę. Szkoda".
  
  
  "Tak. Istnieją inne uszkodzenia?"
  
  
  "Ja nikogo nie widziałem. Myślę, że twój drugi strzał trafił go w pierś. W każdym razie, nie przeszedł na wylot".
  
  
  "Lub może
  
  
  jestem w pełni spudłował. "
  
  
  Alex pokręcił głową. "Nie, nie nie trafił, Nick Carter. I nigdy tego nie zapomnę, rozumiesz?" Spojrzał na pilota, który próbował usiąść. "Czy chcesz, aby ten facet żyje?"
  
  
  "Jeśli nie jest poważnie ranny, myślę, że możemy używać go w siedzibie". I pochylił się, chwycił mężczyznę. Na nim była przez formularz z сержантскими plakietki, i wiedziałem, że jego twarz jest tak samo dobrze, jak własne po zbadania jego sprawy. "Рэган", - warknął ja. "Chcesz żyć lub umrzeć tu i teraz? To twój wybór".
  
  
  "Чизус, tak!" Przypomniałem sobie, że był nie więcej niż dziecko, i wyglądał młodziej niż jego portretu. Spojrzał na Alexa i ze zdumieniem pokręcił głową. "Wariat!", mruknął. "Ten facet jest szalony".
  
  
  Alex zaśmiał się i opadł obok niego na kolana, lufa jego karabinu dotknął twarzy młodego sierżanta. "Mądry chłopiec - powiedział. "Wiedział, że jeśli uderzysz mnie, twój samolot się zepsuje, tak samo jak i ja. I polecisz w dół". Zrobił wymowny gest ręką, patrząc przez ramię na krawędź urwiska. "A ty zostajesz w życiu, co? Dobry chłopiec". Klepnął go po plecach, a następnie chwycił za ramię i podniósł sierżanta na nogi.
  
  
  "A co z jaskini?" Spytałem.
  
  
  "Wszyscy nie żyją". Poklepał na przykład karabiny. "Po tym, jak wyjdziesz, skorzystam z innymi granatami, aby uszczelnić jaskini. Zrób piękny grobowiec. A co powiesz o tej?" Pchnął martwego palcem nogi.
  
  
  "Nie ma. Lepiej wezmę go ze sobą. Ale jak chcesz stąd uciec?"
  
  
  "To jest część mojego kraju, Nick Carter. Nie martw się o mnie, co? Teraz pomagam ci skojarzyć tego chłopca, aby nie sprawił kłopotu podczas lotu".
  
  
  Zdecydowaliśmy się zostawić dokładnie związanego Рэгана raz za fotelem pilota, żebym mógł go obserwować. Ciało innego mężczyzny Alexa wisi z tyłu, jakby ładunek. Zanim wszedłem, on pogrzebał w kieszeni i wyciągnął kilka mniejszych pakietów.
  
  
  "Weź oba; wy, amerykanie, potrzebne są dowody. My nic nie wiemy o przemyt narkotyków, a?" Klepnął mnie po plecach. "Szczęśliwej podróży, Nick Carter. Jeśli jesteś tak samo dobry pilot, jak strzelasz, u ciebie nie będzie problemów, a?"
  
  
  Ostatnio widziałem go, to to, że miał świra na punkcie z powrotem do jaskini z karabinem, niedbale nośnej przez ramię; wyglądał jak myśliwy, wracający do domu po miłego dnia. On nawet nie odwrócił się, aby pomachać ręką, kiedy wystartował.
  
  
  
  
  
  
  Szósty rozdział
  
  
  
  
  
  Kiedy noc opada na brzegu Grecji, to nagle robi się ciemno. Znalazłem dobry hotel w pobliżu doków, zalecany do mnie kapitan takiego statku, z którym rozmawiałem wcześniej. Zaproponował mi pokazać kluby, ale ja odmówiłem mu się tak uprzejmie, jak tylko to było możliwe; wciąż oszukujmy się na zadanie, które jeszcze się nie zaczęło, i nie chciał żadnych towarzyskich rozrywek.
  
  
  Mój pokój był czysty i schludny. Nie ma telewizji, za co byłem delikatnie wdzięczny. To był długi dzień, i nie jestem przyzwyczajony do jasnego światła słonecznego, który może uszczuplać siły człowieka do tego, jak on to zauważy. Rano chciałem jechać do Pireus, aby spotkać się z dziewczyną, i bardzo mi się chciało ruszyć się z miejsca.
  
  
  Zjadłem obiad w małej tawernie w pobliżu. Obok siedziała grupa amerykanów, a jedna z kobiet w tłumie nadal spoglądać na mnie. Była nieźle wyglądała w pewnym sensie opalonej, jak gdyby każdy świetlny godzinę na plecach swoją skórę i zostawiła piekarnika włączonego na stałe. Ale zignorowałem ją, badając rejs przewodnika, który podniósł w biurze turystycznym w Atenach.
  
  
  Kobieta nie pozostanie bez uwagi. Kątem oka widziałem, jak ona wstała i legła w gruzach na tych drewnianych drewniaki na wysokim obcasie, które teraz noszą kobiety. Zatrzymała się naprzeciwko mnie przy stole, wpatrując się i marszcząc brwi, jakbym był jakimś dziwnym egzemplarzem, z którym boryka się w dżungli.
  
  
  "W czym mogę pomóc?" - grzecznie zapytałem. Ja przy tym nie wstał.
  
  
  Ona potrząsnęła swoimi zalaną słońcem brunetką. "Nie wiem." Ona обвиняюще ... dźgnęła mnie palcem. "Galveston. Trzy, cztery lata temu. Byłeś przyjacielem Sue-Ellen, prawda?"
  
  
  Zamarł, starając się nie pokazywać tego. "Obawiam się, że myślisz o kimś innym".
  
  
  Skrzywiła się jeszcze bardziej. "Przysięgam, że nigdy nie zapominam ani jednej osoby. A już na pewno nie takiego, jak twoje". Szybka uśmiech, aby pokazać, że ona mnie lubi. "No, a teraz.... Imię Nick? Tak. To było, daj mi chwilę; wymyślę ostatnia".
  
  
  "Bardzo mi przykro, mam na imię Daniel Mckee".
  
  
  Ona świadomie skinęła głową. "Tak. A ja Jackie Onassis. Co się z tobą dzieje? Jesteś tu ze swoją żoną lub coś w tym rodzaju?"
  
  
  "Nie, ale..."
  
  
  "To zabawne, byliśmy dziś z Sue-Ellen. Na jachcie?" Kiedy mówiła, widzisz kobiecy akcent
  
  
  staje się coraz bardziej południowym. Nie był zaskoczony; na samą myśl o Sue-Ellen było wystarczająco dużo, aby umieścić mnie w usta kukurydzianej ciasto.
  
  
  "Ja naprawdę nie ..."
  
  
  Mówiła dalej, jakby nie słyszała mnie. "Wiesz, że po tym czasie w końcu otrzymała rozwód, ale myślę, że wiesz o tym, ponieważ i Sue Ellen były takie bliskimi przyjaciółmi. Oczywiście, ponownie się ożenił, ale jej stary grecki mąż prawie nie spędza z nią czasu, przez te wszystkie dni. Myślę, Sue-Ellen będzie bardzo zadowolony, aby usłyszeć, że jesteś w tych okolicach ".
  
  
  Ja ostro czuł, że teraz na mnie patrzą inni, nie tylko reszta z firmy болтливой kobiety, ale i ludzie, którzy za kilka sąsiednich stolikach. Wstałem. "Uwierz mi, proszę pani, jestem Daniel Mckee". Wyjąłem kartę z portfela. "Rzeczywiście, jestem jachtowym brokerem. Może być, swojej przyjaciółce Sue-Ellen będzie ciekawie porozmawiać ze mną. Gdzie dokładnie ją łodzi?"
  
  
  Ona pogardliwie spojrzała na białą kartę. Następnie spojrzała na moją twarz, jej oczy nie do końca сфокусировались. Wreszcie pokręciła głową i cofnęła się o krok. "Mogłabym przysiąc, że to ty, Nick Podejrzanego. Tylko u Sue-Ellen nie byłoby spotkania się z żadnym sprzedawcą łodzi. Nawet na weekend".
  
  
  "No cóż..." Jestem zażenowany i w końcu zwrócił wizytówkę w swój portfel.
  
  
  Kobieta погрозила mi palcem. "Ale, być może, nie to, co mówisz, prawda? Pamiętam, że Nick, był przebiegły, nie dawał nikomu czasu. Nie spiesz się, panie jachtowy broker; Sue-Ellen powiedziała, że może tu być później. Wtedy będziemy wiedzieć na pewno, co? "Ona ruszyła z powrotem do swojego stolika.
  
  
  Chciałem szybko się stąd wydostać, ale zmusił się zakończyć posiłek, nie zwracając uwagi na spojrzenia innych mężczyzn i kobiet w firmie. To była jedna drużyna, w zasadzie, od lat trzydziestu do czterdziestu, jak sądził, z tych, które pojawiają się praktycznie w każdym turystycznym miejscu na świecie. Z tych, którzy będą przypadkowymi znajomymi z kimś takim jak Sue-Ellen Бейлор, czy jak tam jej nazwisko w naszych czasach, i upewnić się, że wszystkie ich przyjaciele o tym wiedzą.
  
  
  Ale w ten wieczór nie można było myśleć o Sue-Ellen i jej znajomych, więc wyrzuciłem ją z głowy, jak tylko wyszedł z tawerny po uśmiechu i кивка kobiecie na amerykańskiej imprezie. Czułem jej ocenić oczy na plecach, gdy wyszedł na czyste nocne powietrze.
  
  
  Było chłodno, z wody wiał równy wiatr. W porcie stał na kotwicy duży statek wycieczkowy, paliły się wszystkie światła, i nawet z tej odległości mogłem słyszeć głuche uderzenie grupy rockowej. "Wariat" - pomyślałem. ludzie przyjeżdżają z całego świata, aby zobaczyć Grecję i pozostają na pokładzie swojego statku, aby posłuchać amerykańską muzykę.
  
  
  Szedłem powoli, pozornie niedbale, ale co to звенело wewnątrz. Sprawa Sue-Ellen niepokoiło mnie, a ja złapałem się na tym, że sprawdzam ciemne uliczki, przechodząc obok nich. Sam dock był dobrze oświetlony, a nawet w nocy było wystarczająco dużo aktywności, aby czułem się komfortowo. Jednak doceniam obecność Hugo, teraz ciasno siedzi w pochwie na przedramieniu. Po prostu fakt, że w pobliżu był ktoś, kto wiedział, kim naprawdę jestem, a zwłaszcza moje imię, było wszystkim, czego potrzebuję, aby dostosować swoje uczucia na tej wysokości, którą tak dobrze znał.
  
  
  Do czasu, kiedy wróciłem do hotelu, ani jedna dusza nie podeszła, i, stojąc w drzwiach, aby ostatni raz powoli przeglądać cichą małą powierzchnię, nie zauważyłem najmniejszego podejrzanego ruchu. W końcu wzruszyłem ramionami, przeszedł do środka i wspiął się na jedynego пролету szerokie schody do swojego pokoju.
  
  
  Czekali na mnie, kiedy jestem отпирал drzwi, a oni byli cholernie dobrzy. Żadnych zagrożeń, prawie żadnych słów; jeden z nich zatrzasnął drzwi, kiedy wszedłem, inny zapalił światło przez pokój. Obaj mężczyźni byli ciężkiego ciała, w zwykłych ciemnych garniturach, a automatyka, którą pojechali, była mała, ale śmiertelnie.
  
  
  Poczekałem, aż jeden z nich powie, widząc, że mój bagaż został otwarty na łóżku, najbliżej okna. Nie stał się rozpakować rzeczy, i, sądząc po tym, co widziałem, moje dwa zwiedzających byli bardzo skrupulatni w swoich poszukiwaniach. Zbyt ostrożny.
  
  
  "Panie Danielu Mckee?" Mężczyzna, który znajdował się najdalej ode mnie, odezwał się; był nieco wyższy od drugiego, jego ciemne włosy były krótko są przycięte, ale ze wspaniałymi wiszącymi wąsami.
  
  
  "Tak" - dokładnie odpowiedziałam mu lekko uszczęśliwiony, że nie wykorzystali moje prawdziwe imię.
  
  
  "Wróciłeś wcześnie".
  
  
  Mogę przysiąc, że mężczyzna uśmiechnął się, ale z takimi wąsami trudno być pewnym.
  
  
  "Oczywiście - powiedziałem.
  
  
  Wyciągnął z tylnej kieszeni płaski shabby portfel i otworzył go. Zobaczyłem расплывчатую zdjęcie i kartę oficjalnej rodzaju pod mocno поцарапанным i пожелтевшим plastikiem, a potem on znowu się cofnął.
  
  
  "Szukasz jakieś relacje, panie Mckee?" - zapytał mężczyzna. Jego partner, stojący naprzeciwko приземистого drewnianej klatki piersiowej u podnóża
  
  
  łóżko, nie powiedział ani słowa i nie poruszył.
  
  
  "Nie bardzo."
  
  
  "Ty... jachtowy broker". To nie było pytanie.
  
  
  "Prawda."
  
  
  "Chcesz kupić lub sprzedać łodzi w Grecji?"
  
  
  "Nie" - odpowiedział ostrożnie ja. "Tylko się rozglądam. Coś w rodzaju urlopu w połączeniu z małym biznesem".
  
  
  "Okaże się wielkim zainteresowaniem w naszym wodnym branży?"
  
  
  "Oczywiście. Czy to nie ciekawe?"
  
  
  Mężczyzna zaśmiał się, szeroko otwartą buzią; na chwilę, kiedy zobaczyłem szparę między przednimi zębami, mocno przypomniał Alexa Зенополиса. Ale Alex, powiedziałem sobie, był w dobrych sześć cali wyższy ...
  
  
  "Będziesz się w tym kraju na jak długo?" - kontynuował mężczyzna, рассмеявшись.
  
  
  "Nie wiem. Jeszcze kilka dni, może być, nie mam szczególnych planów".
  
  
  "Tak, oczywiście. Nasz kraj - kraj wolnego czasu... dla przyjezdnych". Jego ciemne oczy były burzliwe, gdy wypowiedział ostatnie słowo, a ja uważnie patrzył na pistolet, który wciąż trzymał nastawionym na moje środek.
  
  
  "Czego pan chce?" - spytałem, starając się brzmieć bardziej denerwujący, niż wymagający.
  
  
  Machnął ręką z pistoletem, ale to nie dało mi pojęcia o próbie pochwycenia go; jego partner został położony jest dość daleko od niego i nie mógł wziąć ich obu, nie dodając przynajmniej jeszcze jednego blizny na własnej skórze. Ponadto, do tego nie było żadnych powodów. Nie tak daleko.
  
  
  Mężczyzna z wąsami wzruszył ramionami. "Aby dowiedzieć się więcej o tobie, panie Mckee. Gdy jakiś cudzoziemiec, przepraszam, amerykanin, przyjeżdża do tego kraju i zaczyna nakłaniać pomocy, to, naturalnie, budzi ciekawość mojego rządu".
  
  
  "Można dowiedzieć się, po prostu pytając" - wskazał ja.
  
  
  "O, być może. Ale mój kraj ... proszę zrozumieć, panie Mckee, znajdujemy się w bardzo niepewnym położeniu, окружаемым siłami ze wszystkich stron, które bez serca w stosunku do nas. Dlatego musimy traktować wszystkich z podejrzeniem, i wierzcie mi , sir, przykro nam o tym znacznie więcej niż ty. Dlatego wykorzystujemy najbardziej proste, nawet prymitywne narzędzia, aby dowiedzieć się, co, naszym zdaniem, powinniśmy wiedzieć. Rozumiesz? "
  
  
  "Oczywiście" - słodko powiedziałem. "I myślę, że już wystarczy dowiedzieć się, prawda?"
  
  
  "No cóż... być może". Aby pokazać swoją rzetelność, schował pistolet do kabury na pasie. "Jest tylko jedna rzecz".
  
  
  "Och?" Zauważyłem, że jego partner wciąż trzymał swój pistolet, choć był skierowany na mnie.
  
  
  "Jeśli nie masz nic przeciwko..." jest On powszechnie rozciągnął ręce, pokazując swoją dobrą wolę, i ruszył do mnie wokół łóżka. "Szukanie? Swojego człowieka?"
  
  
  Chrystus! To było wszystko, co było mi potrzebne, z Hugo w pochwie na moim lewym przedramieniu. Ja cofnął się o krok. "Nie rozumiem, dlaczego jest to potrzebne" - powiedziałem, jak lepiej naśladując lekko возмущенному amerykańskiego turysty. "Bóg wie, że nie wyciągam z kraju łodzi przemytem!"
  
  
  "Oczywiście, że nie. Tym nie mniej". On wciąż szedł do mnie. "To usatysfakcjonowało by nas wszystkich, prawda?"
  
  
  "Nie rozumiem, dlaczego ...?"
  
  
  Partner ponownie podniósł pistolet, kierując ją w moją stronę.
  
  
  "Proszę, panie Mckee", - powiedział wąsaty sklep. "Nie chcemy nalegać".
  
  
  Obszedł nogach łóżka, pojednawczo ramionami, i wyglądał przyjazny, jak nosorożec.
  
  
  Nie wytrzymał. - "Proszę czekać!"
  
  
  "Tak?" Wąsaty zatrzymał się, ale wygląda na to, że nie reagowałem.
  
  
  "Mówisz, że policja, czy coś w tym rodzaju. Możesz mi bliżej spojrzeć na kartkę, którą mi pokazałeś?"
  
  
  To powstrzymało go. Spojrzał szybko na swojego partnera i ruszył w moją stronę. Jego błąd. Zrobiłem pół kroku w prawo, umieszczając go między sobą i tym, kto trzymał w ręku pistolet. Zanim ktokolwiek z nich zorientował się, co się dzieje, chwyciłem Wąsatego za nadgarstek, przekręcił go i przycisnął do swojej piersi. Był twardy i ciężki, ale ja go nie chce.
  
  
  "Panie Mckee..." - szeptał.
  
  
  Byłem miło mi to słyszeć; cokolwiek się dzieje, jest to, oczywiście, nie wiedział, kim naprawdę jestem.
  
  
  "Portfel", - wychrypiał mu w ucho.
  
  
  Zaczął grzebać w набедренном kieszeni. Byłem tak zdeterminowany, aby utrzymać go, że nie zauważył, co zrobił inny mężczyzna. Nie na początku. Potem zobaczyłem, jak on spokojnie wstawia tłumik na lufę swego pistoletu. Zanim zdążyłem zareagować, on starannie wycelował i dwoma strzałami strzał w uciążliwego piersi człowieka, który mnie trzymał. Wstydzę się powiedzieć, że moją pierwszą reakcją było ulgę od tego, że ani jedna kula nie przeszła przez ciało i nie trafiła do mnie.
  
  
  Wąsy провисли, jego waga nagle wzrosła dwukrotnie w moich rękach. Pozwoliłem mu spaść; oczywiście, że nie nadawała się do mnie jak do tarczy.
  
  
  Inny mężczyzna pomachał mi w odpowiedzi. "Zabiorę go. Nie martw się... panie Mckee".
  
  
  Nie podobało mi się, jak on się do mnie uśmiechnął się, zwłaszcza kiedy przelotnie zobaczył metalowe zęby, oprawione gumowymi ustami.
  
  
  "Co do cholery" - powiedziałem, starając się wrócić do swojej roli biznesmena-turysty. Było jasne, że nie chciał strzelać do mnie.
  
  
  "Czasami śmieszne rzeczy się zdarzają, panie Mckee", - powiedział on, pochylony nad martwe ciało u moich stóp. Z czysto przebicia na piersi Fiszbiny płynęła krew, ale cała ona впитывалась szmatką ciemnego płaszcza.
  
  
  "Tak" - odpowiedziałam mu, trochę wyciągając lewą rękę na wypadek, gdyby mi w mgnieniu oka potrzebne Hugo. Właśnie wtedy tak bardzo chciał wilhelminę, tim, że poczuł jej smak. "Co, do diabła, zamierzasz zrobić?"
  
  
  Bandyta podniósł oczy, jego małe oczy były martwe, jak u węża. "Chcesz wiedzieć, panie Mckee?"
  
  
  Ja nic nie powiedział.
  
  
  Podniósł trupa na nogi, пригнул jego grube ciało i przerzucił Wąsatego przez ramię. "Są schody przeciwpożarowe", - oświadczył on, jakbym tego nie wiedział, i skierował się do okna, wychodzące na niewielki plac, na dole. Po minutowej przerwie on rojącym parapet na żelaznej kraty. Ciało na jego ramieniu boleśnie uderzyło o wzniesione skrzydło okienne, ale Wąsaty nie mógł zaprzeczyć.
  
  
  Bandyta zatrzymał się na sekundę po tym, jak jego brzemię była na zewnątrz, a kiedy spojrzał na mnie, jego uśmiech był prawie przyjazną.
  
  
  "Znów zobaczymy cię kiedyś, a panie Mckee?" Poklepał ciało Wąsatego na kaszę. "A następnym razem nie popełnimy głupich błędów, a?"
  
  
  
  
  
  
  Siódmy rozdział.
  
  
  
  
  
  Podszedłem do okna i obserwował, jak grube bandyta карабкался schodami pożarowymi, jak małpa, oczywiście, nie zwracając uwagi na noszę, którą niósł. Gdyby u mnie była Wilhelmina... ale nie, powiedziałem sobie, jaka w tym korzyść? Mniej mi się tu chciało się jakoś zwrócić na siebie uwagę. Szczególnie uwagę władz.
  
  
  I, oczywiście, wiedziałem, że dwóch żartownisiów, którzy przeszukiwali teren mojego pokoju, nie miały nic wspólnego z rządem; legalnych agenci pracujący w swoim kraju, nie strzelają do swoich partnerów, kiedy te wpadają w tarapaty.
  
  
  Sprawdziłem swój bagaż i pozostałą część pokoju, w tym prymitywną łazienkę. Wydawało się, że nic nie zginęło, a ponieważ nie miałem nic kompromitującego, ale nie chciałem zbytnio martwić się o to. Za wyjątkiem tego, że musiałem się zastanawiać, kim była ta para i dlaczego są tutaj. Chciało mi się uważnie spojrzeć na kartkę, którą pokazał mi Wąsaty, ale to było już za późno. I, prawdopodobnie, nie miało to żadnego znaczenia. Ktoś, jakaś organizacja interesowała się przez Daniela Mckee, jachtowym brokerem, i to wystarczyło, żebym się martwił. Więcej niż kiedykolwiek, rozbierając i idąc spać, tęskniłem za Wilhelminy.
  
  
  Randka zaplanowano na następny dzień, i wstałem wcześnie rano do łatwego trzech godzinach podróży w Пелопоннесу. Ogromny górzysty półwysep został całkowicie zielonym i białym, z bujnymi zielonymi stokami wzgórz i tłum kredowych mieszkań; Droga była dobra, i żałowałem, że nie miałem czasu zatrzymać się i być uczciwym turystą. Ale byłem zbyt niecierpliwy, zbyt chciał dostać się do miejsca przeznaczenia; Pamięć o tym, co wydarzyło się w moim pokoju w nocy, nie puścił mnie, a ja czułem, że w jakiś sposób jest cholernie ważne jest, aby nawiązać kontakt z Krystyną. Wtedy będziemy mogli uzyskać, jak to się mówi, pokaz na wyjeździe.
  
  
  Pireus - ubogie miasteczko z pięknym naturalnym portem. Zanim zrobisz cokolwiek innego, chodziłem po doków, aż znalazłem miejsce, gdzie można było wynająć żeglowania łodzi na tydzień lub dwa. Элгон Ксефрат był dobroduszny właścicielem lokalu, małego człowieczka z надгробными zębami, którego on cały czas pokazywał w olśniewającym uśmiechu.
  
  
  Zawarliśmy umowę nie raz; jeszcze będę musiał działać spokojnie, ale byłem cholernie pewien, że mogę dostać to, co potrzebne, w jak najkrótszym czasie. Элгон zapewnił mnie, że będzie miał dla mnie мореходное statek, kiedy będę chciała go wziąć. To był jeden z ważnych pytań.
  
  
  Inny hotel, niewiele różnił się od tego, że był w Pireusie, za wyjątkiem tego, że w nim była jedna wielka nierowna łóżko, a wanna znajdowała się w korytarzu. No, i pozostała tylko na jedną noc, a może i nie na tę noc.
  
  
  Był już późny dzień, i wykonałem swój turystyczny porządek tyle, ile mógł, kiedy w końcu podszedł do tawernie na wyspie Zakintos. To było wielkie lokal pod gołym niebem, skąd rozpościerał się wspaniały widok na port i duża górski wyspa kilka mil od brzegu. Usiadłem za metalowy stolik na tarasie, zdjął потрепанную яхтенную czapkę i położył ją na siedzeniu obok mnie. Później słońce наклонялось nad Ионическим morzem, spada za butów Włoszech, gdzie powinienem udać się za kilka dni. Czekałem Christine z możliwie cierpliwie, mając nadzieję, że nie będzie mnie czekać zbyt długo. Było cholernie niewygodne mieć do czynienia z jakimś nieznanym dziewczyną, która wiedziała więcej ode mnie o szczegóły tej misji.
  
  
  Zwłaszcza po tej potyczki z dwoma profesjonalista w moim pokoju hotelowym w przeddzień wieczorem.
  
  
  Z tawerny widziałem, jak późnym wieczorem w porcie porusza się transport wodny. On nie był zatłoczony, ale w łodzi wszelkiej maści stale przychodzili i odchodzili. Pojawił się mały nóż z czarną obudową, буксирующий dziewczynę na nartach wodnych. Zbliżali się do szeregu łodzi rybackich, które są zakotwiczone do nabrzeża. Dziewczyna podniosła jedną rękę nad głowę, ciemne włosy powiewały za jej plecami, a na jej zalane mgłą wodną twarzy miała wyraz ekstazy. W łodzi i kierowca, i inny mężczyzna obserwujący лыжницей z rufy, zachęcający uśmiechali się do niej. Niektórzy rybacy na nabrzeżu oderwali się od swoich spraw; niektórzy stali w trybie automatycznym zachwyt na widok проносящегося obok nich brązu, ubranego w bikini ciała, i rozległy się poszarpane okrzyki powitania.
  
  
  Następnie siwy, krępy mężczyzna w czapce z imponującymi złote insygnia rzucił się do morza, gwałtownie gestykuluje. Człowiek za kierownicą łodzi, na początku nie zauważyłem go, ale jakiś instynkt kazał mu zwrócić uwagę na to, dokąd idzie; on gwałtownie skręcił, jednocześnie spowalniając ruch, gdy zobaczył, że zbliża się do końca portu.
  
  
  "Cholerni głupcy" - mruknął ja do siebie. W każdym razie, oni muszą wiedzieć więcej, aby jeździć na nartach wodnych w porcie.
  
  
  Dziewczyna próbowała skrócić do odpalenia; wydawała się jedynym z zabawy trójcy, która wiedziała, co robi, i pomimo zmiany prędkości i kierunku łodzi, wydawało się, kontrolowała sytuację.
  
  
  A potem, przez nieznanego mi powodu, to po prostu spadła. Ona zeszła na dół w wodę, automatycznie odrywając się od nart, puszczając do odpalenia. Brawa ustały, ale pracownik portu nadal wstrząsnąć pięściami ludziom w łodzi. On prawie się zatrzymał, jego silnik zawarczał, zrobił powolny krąg i zbliżył się do dziewczyny.
  
  
  Łatwo postawił na wodzie, trzymając za narty, ale kiedy łódź zbliżała się, słyszałem, jak jej głos wbiło się od gniewu. Jestem trochę znał grecki, ale był pewien, że to, co mówiła, nie można znaleźć w żadnym ze standardowych tekstów. Ona skłoniła narty wodne do człowieka na rufie; wziął je z niedowierzaniem na twarzy. Ale kiedy wyciągnął do niej rękę, aby pomóc jej wejść na pokład, wzruszyła ramionami, odwróciła się i popłynęła do rażącego drewniane schody wzdłuż nabrzeża.
  
  
  Kierowca ostrożnie manewrować za nią, obaj mężczyźni otwarcie błagać. Ona zignorowała ich, jej twarz wyrażała jej высокомерное pogarda. Kiedy dotarła do schodów i zaczęła wynurzać się z wody, człowiek na rufie ponownie sięgnął do niej; ona стряхнула jego rękę, wcielał wodę ze swoich rozwianych włosów, aby był w pełni забрызган, a następnie wspiął się jeszcze na kilka kroków, dopóki nie znalazła się nad nimi. W tym momencie odwróciła się i powiedziała coś, odcinając to, jak sierżant, ich szef samemu неумелому początkujący w swoim plutonie. Obaj mężczyźni wyglądali удрученными, a następnie угрюмыми; Między sobą dali dziewczynie jakąś odzież i ogromny słoma worek. Kiedy miała już były, odwróciła się, nawet nie patrząc na pożegnanie i szybko wspinał się na szczyt promenady.
  
  
  Jak i większość innych gości tawerny, wstałem od stołu, aby lepiej się przyjrzeć, po tym, jak dziewczyna spadła. Z miejsca, gdzie stałem, mi było dobrze widać wszystko, co się dzieje, a ja stałem obok, kiedy to osiągnął szczyty szerokim kamiennym nabrzeżu. Zatrzymała się na chwilę, celowo nie oglądając się za siebie, dopóki nie usłyszała nagły ryk podwieszane silnika, gdy jej dwa безутешных towarzyskie z hot-rodem wracali z portu w poszukiwaniu swojego zaginionego ego. Następnie położyła słoma worek do jego nogi, uniosła ręce i rzucił frotte koszulę na głowę, wijąc się na tyle, na ile to było konieczne, podczas gdy ubrania nie znalazła się na południe od jej bioder. Wyjęła gładkie, wilgotne włosy z pod kołnierza koszuli, wskoczyła do torby i wyciągnęłam монструозную kilka ciemnych punktów. Dopiero po tym, jak ona je założyła, spojrzała na nas, którzy stali i patrzyli na nią.
  
  
  W jej zakresie nie było ani fałszywej skromności, ani arogancki obojętności; ona po prostu słabo uśmiechnęła się, wzruszyła ramionami i podniosła torbę. Gdy przechodziła obok mnie, tak blisko, że czułem zapach mieszaniny słonej wody i olejku do opalania, który zakrywał jej skórę koraliki, zawahała się na ułamek sekundy, następnie kontynuowała swoją drogę prosto do tawernie.
  
  
  Patrzyłem na nią - na pewno bym się zepsuł swoją przykrywkę, gdyby nie zrobił tego, bo cała reszta jest dokładnie na nią patrzyli - kiedy podniosła się na kilka rozległych płytkich schodów na kamienny taras i wzięła stół bez parasola, aby chronić się przed słońcem. Zanim usiadła, tam był kelner, a gdy wrócił w ponure wnętrze tawerny, aby przynieść jej zamówienie, powoli wrócił do swojego stolika. Czułem pewną część wyrafinowanej żałuje, że nie wybrała sąsiedni stolik, ale zdrowy rozsądek przypomniał mi, że
  
  
  • Nie jestem tutaj tylko po to, aby podziwiać lokalnej bogini wody.
  
  
  Wypiła kieliszek lokalnego wina, mocno zacisnęła winogron, który już próbowałem, i postanowiła trzymać się ouzo; co najmniej blado, mleczna substancja wysyłał swoje własne sygnały ostrzegawcze, zanim go połykać. Siedzieliśmy tak, aby można było patrzeć na siebie, nie dając tego wielkiego znaczenia, i po pewnym czasie stało się oczywiste, że często jest ona popatrzyła w moją stronę. Dobrze, mogę to wziąć; jedynymi gośćmi w tym miejscu w tej chwili zostały garstka turystycznych par i kilku lokalnych biznesmenów, sądząc po ich ścisłej ubrania, z których żaden nie zainteresował by dziewczynę lub u kogo by było na tyle odwagi by podejść do niej po tym występie w wodzie na kilka chwil wcześniej.
  
  
  Jedna z jej długich, nagich stóp niecierpliwie дергалась. Co kilka sekund jest распушивала mokre włosy i wysuszyć je na słońcu; ze swojego miejsca nie mógł widzieć miedziane refleksy na czarnym бархате, i za każdym razem, kiedy podniosła ręce, jej piersi znacznie wyróżniał się na tle ciasnego tkanki jej koszulki. Odwróciłem się; ostatnie, czego mi było trzeba, to odwrócenie tego rodzaju. Ponadto, powiedziałem sobie, to prawdopodobnie była wysokiej klasy dziewczyną na telefon w dzień wolny od pracy, szuka wsparcia. Uważnie obejrzał resztę tawerny i bez żadnego нескромности doszedł do wniosku, że jestem najlepszy z możliwych potencjalnych klientów.
  
  
  Spojrzałem na zegarek, a następnie na szybko leci słońce nad morzem. Obaj powiedzieli, że już za późno, i zastanawiałem się, kiedy pojawi się mój kontakt.
  
  
  Wspinała się na nogi, papieros ze złotą końcówką zwisały z jej ust. Jakiś czas stała, rozglądając się po promenadzie, jakby czegoś szukała, a następnie odwróciła się i poszła, wciąż boso, w półciemne wnętrze tawerny. Przechodząc obok mojego stolika, ona uśmiechnęła się niepewnie, nie patrząc na mnie.
  
  
  Podniosłem rękę, aby poprawić okulary, i kelner, unoszące się w pobliżu, przyjął ten gest za zamówienie; po chwili przede mną był jeszcze jeden rcd. Był to młody człowiek, ledwo исполнившийся dojrzewania, i, stawiając napój na stole, spojrzał na stolik dziewczyny, a następnie w tylną część tawerny, jego brwi ostro взмахнули, jakby naśladował Groucho Marksa. Zanim zrozumiałem, co on robi, on też postawił kieliszek wina, który piła dziewczyna, i pośpieszył, zanim zdążyłem powiedzieć.
  
  
  Wróciła prawie natychmiast po jego odejściu, siedząc na fotelu naprzeciwko mnie. Zanim powiem słowo, zrobiła łyk wina, wydała niski porywisty westchnienie uznania i odchyliła się na oparcie krzesła. Dopiero wtedy spojrzała na mnie.
  
  
  "Masz samochód?" zapytała. Miała podkreślony akcentem, ale wygląda na to, czuła się komfortowo z językiem angielskim.
  
  
  "Mam" - odpowiedziałem. "Volkswagen" był zaparkowany w pobliżu, na oczach naszego stołu.
  
  
  "Myślałam, że to musi być twoja!" - sucho powiedziała. "Walcowane pokoje i fakt, że amerykanin".
  
  
  "To tyle pokazuje?"
  
  
  Wzruszyła ramionami, wykazując obojętność. "O, można nauczyć się rozpoznawać". Spojrzała na inne stoliki w pobliżu. "Ci, co tam, oni są z Anglii". Lekko skinęła głową, pokazując na parę w średnim wieku, потягивающую wermut za zacienionym stoliku. "Odszedł na emeryturę i poświęcił się whisky; spójrz na te rubinowe policzki. I każda kobieta, która wygląda tak, z twarzą, jak siekiera, i w tym fantastycznym твидовом garniturze tu, w słońcu Пиргоса! Czy można sobie wyobrazić, że przyjechali z..." Jest rozczarowaniem machnął ręką w powietrzu. "Argentyny?"
  
  
  Musiałem się uśmiechnąć. "Raczej nie."
  
  
  Ona uderzyła łokcie na stole i pochyliła się do mnie, dając mi pełną moc swojego uśmiechu, jakby dopiero co odkryłam coś zupełnie urokliwe. "Tak, masz samochód?" Spojrzała na "volkswagen".
  
  
  "Tak. To jest moja".
  
  
  "Wtedy, być może, nie będziesz miał nic przeciwko... straciłam transport".
  
  
  "Tak, to ja zauważyłem".
  
  
  "To jest po prostu mała plaża miejska, w pobliżu. Ci faceci w łodzi, zaprosili mnie jeździć z nimi na nartach wodnych, a ja powiedziałam, dlaczego nie". Jej ramiona są teraz wznosiły się i opadały, jak tłoki o spoiwie kół lokomotywy. "Ale oni nie wiedzą, jak zarządzać tą łodzią, rozumiesz? Głupcy! Tak prosto w гаваньи... widzieliście to?"
  
  
  "Tak."
  
  
  "Więc zostawiłam ich; nie wierzę, że oni nawet zabiorą mnie z powrotem na mały hotel na plaży, gdzie się zatrzymałam. Więc... jak to nazywacie? Wyrzucona?"
  
  
  "Nie do końca, ale pomysł masz poprawny".
  
  
  Ona nachyliła się przez stół. "Standardowy skok" - pomyślałem, gdy jej pierś uderzyła w jednolitą tkaninę koszulki. "Ty, dawno temu, w Пиргосе?" zapytała.
  
  
  "Nie spodziewam się, że będę tu długo".
  
  
  "O. Gdziekolwiek jesteś stąd?"
  
  
  Jestem trochę by odsunąć się w fotelu. Zadawała zbyt wiele pytań, nawet prostytutki. "Jeszcze nie odważył się", - ostrożnie powiedział.
  
  
  "Być może..." Ona придвинулась do mnie jeszcze bliżej, jakby stołu nie było. Jej oczy błyszczały, jakby mieli swoje wewnętrzne schematy. "Korfu nie będzie źle?"
  
  
  "To możliwość" - przyznał jestem. Nie ma sensu kłamać.
  
  
  "Wtedy, być może, potrzebujesz towarzysza?"
  
  
  Pytanie nie było nieoczekiwane, ale u mnie nie było odpowiedzi. Patrzyłem na nią, zanim odpowiesz. "Chcesz pojechać na Korfu?"
  
  
  "Ja bym nie miała nic przeciwko temu".
  
  
  "Dlaczego?"
  
  
  Przyszła jej kolej się wahać. Odwróciła się i obojętnie wzięła tych wspaniałych ramionami. "To dobre miejsce".
  
  
  "Tak to jest".
  
  
  Nagle zachichotała jak mała dziewczynka, złowione na niewinnego kłamstwa. "Ale Korfu znacznie lepiej, prawda?"
  
  
  Poczułem mrowienie. "Być może..."
  
  
  Sięgnęła przez stół i dotknęła mojej ręki. "Czy nie masz nic przeciwko, gdybym był towarzyszem na kilka dni, prawda?" Jej uśmiech stał się jeszcze szerszy. "Panie Mckee?"
  
  
  Nie wspominał swoje imię i nazwisko.
  
  
  
  
  
  
  Ósmy rozdział
  
  
  
  
  
  Mało prawdopodobne, aby był to szczupły kontakt, w który kiedykolwiek miał, i to przeszkadza mi, kiedy wiózł dziewczynę do hotelu, gdzie zostawiła swoje ubrania. W samochodzie mamy mało rozmawiali, nie zachęcił ją, a ona nie proponowała. Ale zanim dotarliśmy do fazy publicznej plaży, otoczony niewielkimi второразрядными hotelami, skąd wyruszyła na wyprawę na nartach wodnych, zacząłem hamować, aby spojrzeć na nią.
  
  
  "Tak, ty Christine" - powiedziałem. Ona nawet nie powiedziała mi tego.
  
  
  "Oczywiście. Masz łódź?"
  
  
  "Mam jeden podjęte na wynajem, tak".
  
  
  "Wtedy, być może, nam należy.... Czy nie tak się czuję wolny czas?"
  
  
  Ja zmarszczył brwi: "Może być. Zależy od tego, co masz na myśli".
  
  
  "Mam na myśli, że musimy być widoczne publicznie, oczywiście pozyskanych do siebie". Wzięła mnie za rękę i położyła na swój ciepły nagie udo. "Tak, nie? Amerykański turysta, greczynka w urlopie. Czy to nie jest tak, jak planowano?"
  
  
  Ona oczywiście nie wiedziała o planach dużo więcej niż ja, ale to miało sens. "Co słyszysz od Alex?" - wprost zapytałem.
  
  
  Jakby jej skóra nagle zamieniła się w marmur, zimne, jak grób, ale nie zrobiła żadnego ruchu, aby odepchnąć moją rękę. "Porozmawiamy o tym później".
  
  
  "Dlaczego nie teraz?"
  
  
  Jej uśmiech był jak pośmiertnie maskę. "Bo jesteśmy z panem, panie Danielu Mckee, nic nie wiemy o Alexie. Teraz świętujemy poznawanie siebie, a jutro, gdy udamy się w nasz mały rejs na Korfu, mamy wystarczająco dużo czasu, aby o tym porozmawiać".
  
  
  Dla amatora to, wydawało się, że miała dość dobre pojęcie o tym, jak to wszystko działa w moim biznesie. Musiałem iść z nią. Przynajmniej w tej chwili.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Jej obiekt stanowił nieokreślonego mała mieścina z różową tynkiem i szerokim tarasem, z widokiem na wąski pas plaży. Przeszliśmy przez rytuał: wypił za jednym ze stolików na tarasie, trzymając się za ręce i dużo patrząc sobie w oczy. Od czasu do czasu sprawdzałem, czy ktoś zwraca na nas uwagę, ale nie widziałem nikogo, kto okazał cristinę więcej, niż oczekiwano. W końcu, gdy słońce miało zanurzyć się w morzu, wstała, podnosząc mnie ze sobą na nogi.
  
  
  "Dziś na obiad?"
  
  
  "Oczywiście."
  
  
  "Oczywiście" - powtórzyła. "Przyjdź po mnie za pół godziny. Może być... można by zorganizować dla nas żeglowanie jutro rano?"
  
  
  "Nie wiem." Ja ткнулся nosem w jej ucho, jak oczekiwano, ale głównie dlatego, że chciał mieć pewność, że nikt nie usłyszy to, co mówię. "Nie spiesz się, kochanie. Ja bym nie chciał się dogadywać o jutrzejszym wyjeździe, aż stanie się całkiem oczywiste, że jedziesz ze mną".
  
  
  "Więc zróbmy to teraz oczywiste". To najbardziej oczywisty sposób uderzyła o moje krocze, lekko podnosząc nogę, aby potrzeć nago kolanem moje udo. To był tylko krótki gest, ale nikt nie mógł go pominąć. Lub jego konsekwencje.
  
  
  "Tak" - powiedziałem i musiałem przeczyścić gardło, zanim pojawiło się jeszcze jakieś słowo. "Mamy zamiar wyjechać rano".
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  W swoim granatowa sukienka wyglądała tak samo dobrze, jak i w bikini; jest oczywiste, że to było coś kupione z magazynu, ale Christina potrafiła nadać każdej swojej odzieży widok, jakby to było zrobione dla niej Givenchy. Poszliśmy do małej restauracji obok hotelu; nie było w tym nic specjalnego, i, o ile mogłem zobaczyć, innych zagranicznych turystów tam nie było. Kiedy byłem pewien, że nikt nas nie może podsłuchać, zapytałem ją,
  
  
  jaki był powód, dla którego znaleźliśmy się w tym konkretnym miejscu.
  
  
  Ona zarumieniła się nieco przez tan.
  
  
  "Ja naprawdę nie wiem to miasto", - powiedziała ona. "Jestem tu po raz pierwszy".
  
  
  Myślałem o tym przez kilka sekund, a następnie oparł się na krześle i uśmiechnął się do niej przez stół. "Tylko para turystów, prawda?"
  
  
  "Tak..."
  
  
  Przyszła moja kolej znów ruszyć do przodu. Z манильского koperty, który rzucił obok krzesło, wziąłem mapę i rozłożył ją. "Pokaż mi coś o tym wybrzeżu" - powiedziałem cichym głosem. "Czy powiedz mi, czego ty nie wiesz. W każdym razie".
  
  
  To była mapa na zachodnim wybrzeżu Grecji - od Peloponezu do wyspy Zakynthos; Kefalonia; Itaka, skąd Ulysses popłynął, aby prowadzić wojnę z Troją, i po tych wszystkich latach wrócił do najniższej wierną żonę w historii, Левкас; i wiele innych małych wysp i kontynentalnych portów, dopóki nie pojawił się Korfu, mający kształt siekiery z zdeformowanym uchwytem, którego ostrze skierowane było na wybrzeżu Albanii.
  
  
  "To byłby dobry rejs", - ostrożnie powiedziała dziewczyna.
  
  
  "Tak. Jakie przystanek w drodze wolisz?"
  
  
  "Nie ma. W żadnym konkretnym przypadku. Ale myślę, że może... trzy dni byłoby dobrym czasem".
  
  
  Pękało mi intuicja nie po raz pierwszy za tę misję. Więcej opóźnienia, więcej czasu, kiedy nic się nie dzieje.
  
  
  "Jestem pewna, że chcesz iść ze mną?" Wróciłem do roli.
  
  
  Skupiał się na mnie swoje duże, ciemne oczy. "Ale, oczywiście, Daniel Mckee".
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Po obiedzie szliśmy, przedzierając się przez wąskie uliczki, otoczone bukowymi rzędami ciemnych domów, które, wydawało się, нависали nad nami, osłaniając czyste jońskie niebo. Christina szła obok mnie delikatnie jej udo przylegały do mojego, i musiałem przypominać sobie, że trzeba być czujnym na temat ewentualnego ogona.
  
  
  Nikogo nie widziałem. Nie podobało mi się to.
  
  
  "Ty... uh... zamieszkaliśmy w hotelu wystarczająco długo, aby dostać wiadomość od...?"
  
  
  Ona przytuliła usta do moich, ale jej usta były zimne i zawierały ostrzeżenie. "Nie mów teraz" - wymamrotała. "Dzisiejszy wieczór dla nas".
  
  
  Nie mogłem powiedzieć, czy rozmawiała ze mną, lub w jakiś robak, osadzonym na niej. W każdym razie, nie mogłem zaprzeczyć.
  
  
  Poszliśmy wzdłuż nabrzeża, gdzie ją pierwszy raz zobaczyłem, postanowił więcej nie odwiedzać tawerny, gdzie się poznaliśmy, a następnie udaliśmy się w stronę mojego hotelu, który znajdował się kilka przecznic. Kiedy zbliżali się do słabo освещенному wejścia, z bocznej ulicy wyjechał brązowy "mercedes", krzyczał w naszą stronę i gwałtownie zwolnił kroku. Przeszedł na czworakach; Ja leniwie spojrzał na samochód, ale na tylnym siedzeniu nie zobaczył nic, poza rozmyte kształty. Kierowca w kapeluszu, надвинутой na oczy, spokojnie patrzeć w przyszłość. Kiedy "mercedes" znalazł się w niewielkiej odległości od nas, zjechał na pobocze po drugiej stronie ulicy. Obok było ustawione tylko kilka innych maszyn, a my z Krystyną byli jedynymi pieszych, które były w polu widzenia.
  
  
  Dziewczyna złapała mnie za rękę, zmuszając do zatrzymania się. "Mckee!" - uporczywie szepnęła. "Kim są ci ludzie?"
  
  
  "Nie znam nikogo". Mówiłem cicho; Było wystarczająco złe mieć do czynienia z zwykłym amatorem, nie przestraszyć jej aż do śmierci.
  
  
  "Ale zobaczyli nas i zatrzymał się". Czułem jej drżenie, jej ciało прижалось do mojego. "Dlaczego oni są?"
  
  
  "Mercedes" był naprzeciwko wejścia do hotelu, jego silnik cicho brzęczały, i z rury wydechowej wychodziły cienkie smugi pary.
  
  
  Odwróciłem się do dziewczyny, objął ją. "Nie martw się o wszystkich, kogo widzisz, Krystyna. Dzisiejsza noc jest nasza... jeśli tylko".
  
  
  "Jeśli tylko co?"
  
  
  "Nie masz męża, prawda? Lub przyjaciela-chłopaka?"
  
  
  Pokręciła głową, pytająco badając moje oczy. "Nie ma. Była bym w wakacje sama, gdybym go miała?"
  
  
  Ja zgodnie z skinął głową. "Więc czego się bać? U mnie w pokoju będzie spokojnie, to..."
  
  
  Dziewczyna przerwała moje słowa nagłym gwałtownym pocałunkiem. Zaskoczyło mnie to, ale szybko wrócił do siebie i mocno przycisnął ją do siebie. Po jakimś czasie oderwała swoje usta od moich i zaczął dotykać mojej szyi, przycisnąwszy usta do mojego ucha. "W twoim pokoju można bezpiecznie rozmawiać?" wymamrotała.
  
  
  "Nie chciałbym na to postawić". Nie było sensu wspominać o moich wczorajszych gościach, nawet jeśli znajdowały się one w drugiej części kraju stąd.
  
  
  Ona powoli całkowicie odcina się, aby spojrzeć na mnie błyszczącymi oczami i szeroko otwierać usta w niesamowitym uśmiechu. "Tak, u nas będzie ta noc, Daniel Mckee. A potem zobaczymy..."
  
  
  Kiedy weszliśmy do hotelu, brązowy "mercedes" pozostał na miejscu, jak squat ukryty smok, oddychająca dymu z rury wydechowej.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Krystyna nie była ani nieśmiały, ani szalenie niecierpliwa, ale
  
  
  ona też nie była obojętna do seksu. Była jedną z tych dziewczyn, które nigdy nie mogły pozostać obojętnym do niczego, czy to czyszczenie zębów lub uprawianie miłości z nieznajomym. Łatwo usiadła na krawędzi lumpek łóżka, która wznosiła się nad łazienką, dopóki nie nalał brandy w kilka szklanek. Wzięła swój, wpadłam na smak, przeprowadziła z języczkiem, jak kot.
  
  
  Jedynym krześle w pokoju był zbyt niski i znajdował się w złym miejscu. Łamiąc jedną z moich podstawowych zasad, usiadłem na szeroki parapet, upewniając się, że okienna przeciwsłoneczna szczelnie zamknięty; nawet wtedy wiedziałem, że moja sylwetka - idealny cel, jeśli prowadzić do ręki ogień i ufać swojemu instynktowi, że nikt nie chce, żebym umarł. Jeszcze nie chce.
  
  
  "Dobrze" - powiedziałem, podnosząc gruby szklanki w pokoju w hotelu w geście toastu.
  
  
  "Dobrze?"
  
  
  To był mój pierwszy naprawdę dobre spojrzenie na Christine Зенополис; innym razem mnie oślepiło zbyt dużo światła słonecznego i ta cała mokra, pieczona z ciałem; w restauracji był stonowane światło, i między nami stał stolik. Tutaj światło jest stonowane, ale nie za mocno, i nic nie przeszkadzało ankiety. Nawet jej ciemno-niebieska sukienka bez ozdób było prawie tak samo szczery jak dzień bikini, i w pewnym sensie bardziej ekscytujące. Z jej gęstymi ciemnymi włosami i szeroko rozstawionymi uderzająco niebieskie oczy, była wizualnym skarb, i do tej pory nie wykazywała umysł i ducha, aby pasowały do wyglądu. Przez chwilę żałowałem, że nie są takie, jakie były, i od razu powiedziałem sobie, żebym przestał być głupcem.
  
  
  "Tak, tak" - powiedziałem, prowadząc rozmowę tak, jak każdy kto mógł się spodziewać, że turysta pyta dziewczynę, którą wziął i zaprowadził do swojego pokoju.
  
  
  "Tak."
  
  
  "Co studiujesz?"
  
  
  Wzruszyła ramionami i zrobiła duży łyk brandy. "Kiedyś chciałam być pielęgniarką, ale musiałem się poddać".
  
  
  "Dlaczego?"
  
  
  "To było..." Ona zmarszczyła brwi. "Cóż, jestem w końcu przyznał się, że nie mogę zostać z chorym do końca życia. Wiesz?"
  
  
  "Tak myślę".
  
  
  "I dlatego ja ... cóż, ja po prostu się uczę. Może być, będę biolog, może być archeologiem. Nie trzeba się spieszyć z decyzją, prawda?"
  
  
  "Przypuszczam, że twoi rodzice chcieliby, aby otrzymali specjalność". Powiedziałem to z porozumiewawczym uśmiechem, ale wiedziałem też, że nie ma rodziców.
  
  
  Christine spojrzała uważnie na mnie. "Nie mam rodziców, Mckee. Oczywiście, że tak; nie, musi być, mówiłam ci o tym wcześniej".
  
  
  Kiwnąłem głową. "Przypuszczam, że to zrobiłaś. Przepraszam. Ale jak ty ... uh ... jak zarabiasz na życie?"
  
  
  "Pracuję w butiku w Atenach. Jest bardzo blisko do Хилтону. Są one bardzo dobrze płacą mi za wolne, kiedy nie muszę chodzić na zajęcia". Pochyliła się do przodu, skromny dekolt jej sukni rozstał się tylko na część. "Czy to nie dobrze, że jestem teraz na wakacjach?"
  
  
  "Jak nie może być lepiej" - odparłem i, zdając sobie sprawę moją replikę, wstał i usiadł obok niej na łóżko. Nie ruszała się i nie wydawała się zaskoczona, ale i automatycznych pieszczot nie było. Mi bardziej podobała się ta dziewczyna.
  
  
  "A ty, Mckee, znalazłem w Grecji to, czego szukałem?"
  
  
  "W pewnym sensie".
  
  
  Śmiała się. "Mówię o twoim biznesie".
  
  
  "Czy nie mówiłem?" Uśmiechnąłem do niej w odpowiedzi. "No, rzeczywiście, byłem tu zaledwie kilka dni, ale spotkałem kilka osób, spojrzał na łodzi. Miałem pewne wyobrażenie, że może uda mi się znaleźć w twoim kraju geniusza w projektowaniu jachtów, kogoś, kto mógłby wymyślić coś nowego i ekscytującego. Na razie ... ale niezależnie od tego, uważam, że szukam, czy nie, dowiem się coś o Grecji. Większość z tego podoba mi się ".
  
  
  Tym razem to ona pocałowała mnie chłodne i lekkie ustami. Zacząłem przytulać ją, ale ona całkowicie odcina, nie mocno, tylko tyle, aby dać mi do zrozumienia, że teraz nie czas na to.
  
  
  Ona powiedziała. - "Tak, że jutro отплывешь?"
  
  
  "To jest pomysł. Zabawne, że w moim kraju i prawdopodobnie w twoim też, kiedy ludzie na łodzi widzą, jak ktoś przyjeżdża samochodem i zaczyna zadawać pytania, nie są skłonni dużo mówić. Ale gdy ten sam człowiek pojawia się w łodzi i zadaje te same pytania, na które odpowiadają ".
  
  
  "Tak, ja wiem, jak to mogło być". Zrobiła jeszcze łyk brandy. "I naprawdę chcesz mnie ze sobą zabrać?"
  
  
  Teraz byłem pewien, że ona mówiła o możliwych błędach, bo to cholernie dobrze wiedziałam, że muszę ją zabrać ze sobą. "Bardzo bym chciał. Zaledwie trzy-cztery dni, tylko przybrzeżne pływanie. Nie spiesząc się".
  
  
  Wygląda na to, że myślałam o tym to; następnie powoli skinęła głową. "Tak. To byłoby bardzo, bardzo dobrze". Z tymi słowy wstała, odstawiła pusty kieliszek z brandy na najbliższy komoda i podniosła białą wełnianą pelerynę, który nosiła od wieczorny chłód. "Muszę wrócić do hotelu, Mckee".
  
  
  Moje zdziwienie musi być wyraźnie widoczne, ale ona stłumiła mój protest ostrą нахмуриванием. "Na pewno?" - dziwnie to powiedziałem.
  
  
  "O, tak. To było bardzo przyjemne, Mckee. Czuję, że dobrze się poznać w tak krótkim czasie, i jest tak wiele rzeczy, których warto czekać. Nie?" Ona skłonił głowę na bok i дразняще uśmiechnęła się do mnie. "Jak tylko będziemy sami w morze, jestem pewien, że znajdziemy o czym rozmawiać".
  
  
  Ona przekazała mi wiadomość, a ja nie miałem nic przeciwko. Krystyna i słyszeć nie chciała, żebym zabrał ją z powrotem do hotelu, ale przekonałem się, że brązowy "mercedes" nie będzie przez drogę, zanim wsadzić ją do taksówki. Patrzyłem, dopóki nie zniknęła z oczu, i nie widziałem żadnych oznak tego, że ogon złapał ją, ale nadal czuł zimne niepokój w brzuchu; Christina była moim jedynym sposobem, aby skontaktować się z Alexem, a jeśli coś jej się stanie ...
  
  
  Wszystko, co mogłem teraz zrobić, to mieć nadzieję, że ona wie, co robi, bo ja, cholera, nie wiedziałem.
  
  
  
  
  
  
  Dziewiąty rozdział
  
  
  
  
  
  Kiedy przyjechałem wcześnie rano następnego dnia, mnie czekał Элгон Ксефрат, ale on nie był tym dobrotliwie uśmiechnięty człowiek, którego poznałem dzień wcześniej. To smutne pokręcił głową, gdy zobaczył, że wychodzę z samochodu i wszedł do jego małego, захламленный biuro.
  
  
  "Przepraszam, zawiodłem" - zaczął prosto, patrząc na białą torbę sportową, którą niósł. "Twoja łódź nie będzie gotowa do wypłynięcia dziś. Jutro, może za dwa-trzy dni. Nie mogę powiedzieć".
  
  
  "Co, do cholery, stało?" - zażądał ja.
  
  
  "Wypadek w nocy". Wzruszył ramionami i niepewne wskazał przez ramię. Przez okno za jego plecami widziałem hałaśliwie stoczni, doków i niewielką zatoczkę, który zacumowany jest kilkadziesiąt łodzi, głównie małych. Dowiedziałem się тридцатидвухфутовый кеч, w którym przedstawił on mnie wczoraj, przytulił się do doków długim i grubym wężem z węża, opalizującym przez burtę i w dół do kabiny.
  
  
  "Co się stało?"
  
  
  "Myślę, że ktoś za późno przychodził do швартовке. Musi być twój " Argos "dość mocno протаранили; dziś rano znaleźliśmy go z dużą ilością wody, kilka desek wyskoczyły do przodu. Wskazał to bez potrzeby.
  
  
  "On nie może być zbyt mocno uszkodzony, jeśli nie utonie za noc",
  
  
  "Może tak, może nie; musimy ją wyciągnąć, aby mieć pewność".
  
  
  "Mogę iść zobaczyć? Może będę miał pomysł..."
  
  
  Jego oczy były zimne. "Wiesz o moich rekreacyjnego więcej niż ja, panie Mckee?"
  
  
  "Oczywiście, że nie; nie to miałem na myśli. Słuchaj, ty powiedziałeś, że masz jeszcze jedna łódź, którą mogę zrobić. A co z tym?"
  
  
  "A, ale po tym, jak wczoraj wyjechali, przyszli dwaj panowie i зафрахтовали go. Powiedziałeś, że wolisz "Argos" w każdym razie".
  
  
  Zrobiłem; była mniejsza, z nią łatwiej było obsługiwać jedną ręką, i w ogóle wyglądała lepiej. Tym nie mniej niż... "Oni już ją zabrali?"
  
  
  "Scylla? Jeszcze nie, nie".
  
  
  "Potrzebuję łodzi", - kategorycznie powiedziałem.
  
  
  Зефрат wyglądał na zaskoczonego. "Ale powiedziałeś, że nie było pośpiechu, panie Mckee".
  
  
  "Wszystko się zmieniło. Chciałbym prowadzić z tobą sprawy, ale jeśli nie dotrzymuj słowa, będę musiał iść gdzie indziej, panie Ксефратес".
  
  
  Gdybym spodziewał się takiego od tego człowieka , ja niestety się pomylił. On po prostu długo patrzył na mnie, a potem wzruszył ramionami. "To twoje prawo".
  
  
  "Słuchaj, ja zapłacę za Scyllę, ile zażądasz. Reszta niech poczekają dzień lub dwa, aż Argos naprawią".
  
  
  "Jest to tak ważne dla ciebie, panie Mckee?"
  
  
  "To jest ważne." Uśmiechnąłem. "Niebawem zrozumiesz, dlaczego".
  
  
  Ксефрат wyglądał zadumany, jego oczy były ciemne, a następnie jego ciemna twarz z brodą wybuchło nagłym uśmiechem. "Ach! Możliwe, rozumiem". Zapukał огрызком ołówka w zęby. "Być może inni panowie też zrozumieją".
  
  
  "Kiedy powiedzieli, że zaczną?"
  
  
  "Tylko dzisiaj. W rzeczywistości, ponieważ wczoraj przyszli tak późno, nie miałem możliwości się wyprowadzić ich na pokład. Zwykle muszę być pewien, że ktoś wie, jak obchodzić się z jedną z moich ulubionych łodzi, zanim pozwolę im ją odebrać. Za wyjątkiem przypadków, gdy mają takie... jak to powiedzieć? Uprawnienia? Tak, są takie jak u ciebie, panie Mckee.
  
  
  Wśród innych dokumentów, które mi podałeś, była kserokopia certyfikatu, w którym stwierdzono, że dwa razy przekroczył Atlantyk w wyścigach na małych łodziach, raz jako nawigatora, a drugi jako kapitana. Byłem tak zadowolony, że Ксефрат nie poprosił mnie o przeprowadzenie "Scylla", slup z szerokimi belkami, w kabinie którego wystarczająco dużo miejsca, aby grono kóz, którą można było nosić jako ładunek, wokół zatłoczonym zatoki.
  
  
  "Tak, mogę wziąć "Scylla" zamiast tego?" - powiedziałem przeciągając się za portfel.
  
  
  Właściciel stoczni pokręcił głową. "Nie mogłem tego zrobić, panie Mckee. Dałem słowo dwóch innych panów".
  
  
  "Ale obiecałeś mi".
  
  
  "Wkrótce nadejdzie dzień, kiedy będziesz chciał wziąć "Argos"".
  
  
  "Czy możesz zadzwonić do tych innych facetów? Przynajmniej zapytaj ich, nie protestują, czy są one przełożyć wycieczkę na dzień lub dwa?" Czułem się śmieszne, prawie błagać, ale w Пиргосе nie było innego miejsca, gdzie mógłbym od razu wynająć łódź. Jedyną alternatywą było wrócić do Pireusu, gdzie Królewski grecki yacht klub mógł zorganizować czartery prawie w każdym porcie, gdzie są one dostępne. Ale to by oznaczało nie tylko opóźnienie choćby na jeden dzień, ale, co ważniejsze, odjął by mnie niepokój początku mojego "spokojnego" rejsu.
  
  
  Ксефрат zmarszczył brwi, thumbed przez jakieś papiery w swoim крысином gnieździe na stole, znalazłem to, czego szukałem, i w końcu z rezygnacją westchnął. "Jest mi bardzo przykro. Wydaje się, że nie nagrał ich hotel".
  
  
  Siedział, jak grube, smutny, ale nieubłagany pająk, a ja już zacząłem myśleć, że ta misja była porażką, gdy przybyła Krystyna.
  
  
  Ксефрат omal nie zerwał się, kiedy weszła dziewczyna, jego ciemna twarz rozleciało się w kretyński uśmiech wdzięczności. W wyblakłych niebieskich szortach, paski sweter z okrągłym dekoltem i излучающем zapał do uwolnienia jej wystarczy, aby wstać każdego faceta.
  
  
  "Jesteśmy gotowi?" - zapytała, клюнув mnie w policzek i upuszczając dwa холщовых worka na zakurzone podłogę.
  
  
  Ja krótko opowiedział jej powikłań. Reakcja Christine była idealna; odwróciła się do Зефрату, wystarczy надуясь.
  
  
  "Ale to nie fair! Mój urlop się skończy za kilka dni, i obiecał mały rejs".
  
  
  Ксефрат był wyraźnie podekscytowany. Rozmawiał z dziewczyną na grecką, a ona odpowiedziała; nie mogłem zrozumieć ani jednego z nich. Ale co by powiedziała, Krystyna posiadała siłą przekonania, których nie mogłem zrozumieć; po kilku minutach Ксефрат skinął głową, trochę smutny, ale wzruszył ramionami i możemy zaprezentować swój sprzęt na molo.
  
  
  Jeden z jego asystentów doprowadził Scyllę z parkingu, i po tym, jak sprawdził mnie na takielunek i wyposażenie, slup był wyposażony przepisami, a my umieścić swój sprzęt poniżej. Ксефрат przeprowadził skuteczną operację, i tylko do południa możemy się nam wymknęli od przystani. Pracując pod mocą грохочущего pokładowego silnika, chodziłem przez skupiska łodzi zacumowanych w zatoce, czując letarg kierownicy. Tylko wtedy, gdy jesteśmy daleko od boji, oznaczającego wejście do zatoki, oddałem koło Cristina i poszedł do przodu.
  
  
  Staysail wstał pierwszy; był самонастраивающимся, co znacznie usprawniło pływanie w pojedynkę. Krystyna opowiadała mi, że ona jest trochę chodziła pod żaglami, ale tylko na małych łodziach, tak, że, za wyjątkiem sytuacji nadzwyczajnych, liczyłem, że wszystkie poważne będę robić sam. Gdy żagiel zaczął się zaludniać, odwrócił się i powiedział dziewczynie podnieść slup pod wiatr. Skinęła głową, odwróciła się ster i trzymała go, gwałtownie сморщившись, aż nos się nie odwrócił się i nie zaczął klaskać cleaver. Kiedy byłem zadowolony, że to ona zmusiła nas do bardziej lub mniej pewnie poruszać się w dobrym kierunku, jestem z powrotem i podniósł ciężki grot. Samodzielnie to nie było łatwe, nawet z wciągarką, ale w końcu przycisnął ciężki plandeki na szczycie masztu i czyściłem fał.
  
  
  "Scylla" раскачивалась na umiarkowanie silnych falach, i musiałem trochę potańczyć, aż manewrować na wąskiej ścieżce obok dachu kabiny. Kiedy wróciłem w przestronną kabinę, Cristina trudno sterować łodzią; usiadłem obok niej i wyłączył silnik. Cisza była piękna.
  
  
  "To wielka łódź", - cicho zauważyła, patrząc na duży maszt, kiedy wiatr zaczął napełniać go.
  
  
  "Dość duża" - odpowiedziałem, biorąc u niej prowadzić.
  
  
  Dzień był jasny i świeży, ruch statków umiarkowany i dość dobrze рассредоточенное. Nawet tak blisko brzegu było uczucie bezgranicznej głębi pod naszym bokiem, woda w kolorze granatowym zamienia się w delikatną piankę, gdy brnęliśmy przez fale. Krystyna podniosła ręce, aby przechylić się do tyłu swoje gęste, błyszczące włosy; w świetle słonecznym mogłem widzieć w nim miedziane refleksy. Ona głęboko westchnął, rozkoszując się wiatr i słone powietrze, z zamkniętymi oczami; gdy otworzyła je ponownie, spojrzała na mnie.
  
  
  "Dobrze" - powiedziała.
  
  
  "Tak."
  
  
  Spojrzała do tyłu; wejście do zatoki już był po prostu jeszcze jednym nie do odróżnienia częścią linii wybrzeża. "Nareszcie sami". Ona uśmiechnęła się. "Mam na myśli naprawdę jesteś sam".
  
  
  "Tak." Spojrzałem na odkryty pomost wiodący do głównej kabiny, i ostrożnie spojrzał na nią. "Czy możesz trochę popracować ze sterami? Chcę sprawdzić kilka rzeczy poniżej".
  
  
  Christina skinęła głową i ponownie wzięła ster. Jedyną widoczną lądem, poza lądem za nami, był Zakynthos wyspa była na wiele mil na prawej burcie.
  
  
  W sumie, oczywiście jak wszystko dobrze, chyba, że będzie jakaś niespodzianka nie mogłam wciągnąć nas w jakieś problemy z łodzią. Zszedłem na dół, aby znaleźć inny problem.
  
  
  Może być, za bardzo mi to schlebiało, ale patrzę na całą wewnętrzną część łodzi w poszukiwaniu ewentualnych problemów. Wydawało się mało prawdopodobne, że ktoś mógł zainstalować jakieś подслушивающие urządzenia na "Milionów", ale nie było sensu ryzykować. Na dole było zaskakująco przestronnie, z głównej kabiny, w której mogłem stać prawie pionowo. Kambuz był zwarty i wyraźnie nowsze niż łódź, z dachem z tworzywa sztucznego i maleńką umywalką ze stali nierdzewnej. Tam był elektryczny, lodówka, który powiedział Ксефрату, że nie zamierzam korzystać; to oznaczało uruchomienie silników dla podtrzymania naładowania akumulatorów, a ja idę do tego. Jak by nie było, stary oryginalny lodówka nadal pozostał, i w nim był blok lodu o wadze pięćdziesiąt funtów, aby piwo było zimne.
  
  
  Również w głównej kwaterze były górne i dolne prycze, na lewej burcie, a z drugiej strony - stół z wbudowanymi miękkimi siedzeniami po bokach; jadalni część można było pominąć, aby przekształcić to wszystko w podwójne łóżko.
  
  
  Z przodu, przez krótki wąskie przejście, otoczony zagłówkiem i podwieszanym szafką na ubrania, znajdowała się druga kajuta, w której na lekko zakrzywione łóżkach spało dwoje. Aby dostać się do środka, musiałam niemal czołgać, ponieważ wysokość pod nosa pokładem drastycznie się zmniejszyła. Właz z pokrywą z pleksi był jedynym źródłem światła, a ja lekko podniósł go, aby pooddychać powietrzem w wilgotnym pomieszczeniu. Zrobiłem psychicznego notatkę, aby go zamknąć, jeśli pogoda będzie zły; nawet przy tym, że u nas był automatyczny трюмный pompa, nie było sensu brać wodę bez potrzeby.
  
  
  Zajęło mi prawie godzinę, aby upewnić się, że Scylla czysta. Głupie, powiedziałem sobie być cholernie ostrożnym, ale jedną z pierwszych rzeczy, której nauczyłem się w programach szpiegujących, biznesie, to nigdy nie brać niczego za pewnik. Ponadto, było tych dwóch chłopaków, którzy wczoraj chcieli wynająć Scyllę, nie mówiąc już o "wypadku", повредившей inną łodzią. Nie, godzinę wart. Otworzyłem kilka butelek piwa i zaniósł je z powrotem do kabiny.
  
  
  "Bałam się, że zasnął" - powiedziała Christina.
  
  
  "Po prostu upewnić się, że wszystko jest w porządku. Teraz możemy porozmawiać". Usiadłem z dala od niej, w odległości spaceru; czas było przejść do rzeczy.
  
  
  "Nie... problemów?" - łatwo zapytała.
  
  
  "Nie" - kategorycznie powiedziałem.
  
  
  "Chcesz prowadzić?"
  
  
  Spojrzałem na prawą burtę. Podchodziliśmy do punktu na południowym krańcu Zante, a to oznaczało, że wkrótce będziemy musieli zmienić kurs i udać się na północny-zachód. Sprawdziłem wiatr; byliśmy na dużej odległości, wiatr wiał prawie z północy; zmiana kursu nie musi oznaczać nic, oprócz zmiany załączania grota. Łódź stale płynął do przodu, wyraźnie szczęśliwszy pod żaglami, niż z silnikiem.
  
  
  "Zostaw zarządzanie siebie" - powiedziałem. "Dobrze ci idzie."
  
  
  "A teraz możemy porozmawiać?"
  
  
  "Jeśli chcesz."
  
  
  Odwróciła się, nie spuszczając oczu z kompasu, ustawionego tuż przed kołem.
  
  
  Spytałem. - "Dobrze?"
  
  
  "Co powiedzieć?"
  
  
  Zacząłem prosto. - "Dlaczego wczoraj w nocy bałam się tej maszyny?"
  
  
  "Maszyny?" Ona ciągnęła czas.
  
  
  "W pobliżu mojego hotelu. Czy istnieje powód, dla którego za tobą należy uważać?"
  
  
  Jej oczy rozszerzyły się, gdy spojrzała na mnie. "Oczywiście! Czy nie wiesz?"
  
  
  Westchnąłem lekko dotknął jej nagie ramiona. "Słuchaj, Christina, lepiej coś zrozumieć. Jesteś w tej podróży, bo twój brat nalegał na tym. Ale na razie nie wiem, ile masz z nim kontakt i jak to było. . Będę szczery; nie podoba mi się to. Alex - stary przyjacielu, i przykro mi, że cię w to wciągnąłem, ale, oczywiście, nie można go odwieść od tego. Co muszę wiedzieć przede wszystkim, jak jesteś zaangażowany w ten biznes ".
  
  
  Ona облизнула usta, znowu spojrzał na kompas, a następnie podniosła się, aby sprawdzić ustawienie grota. W końcu wzruszyła ramionami. "Dobrze. Pierwsze, co wiem o Alexie ... возвращающемся ... to jest to, że jeden z twoich ludzi przychodzi do mnie, kiedy wychodzę z butiku. On informuje mnie, że Alex skontaktuje się z tobą". Odwróciła się do mnie. "Musisz wiedzieć, Mckee, że ja prawie nie znam swojego brata. Miałem zaledwie siedem lat, kiedy... kiedy przeszedł na drugą stronę. A do tego zawsze był na wakacjach, więc widziałem go bardzo mało, kiedykolwiek. matka zmarła, a ojciec zmarł wiele lat temu, gdy byłem dzieckiem. Tak więc, przypuszczam, że on czuł, że ponieważ byłam jedynym członkiem rodziny... on mógł mi zaufać? "Ukończyła na вопросительной nutę, która mnie nie bardzo uspokajała.
  
  
  Ja wcześniej o tym nie myślałem. "Jakie kontakty masz utrzymywali z nim od tamtej pory?"
  
  
  "Dwa, trzy razy dostawałam wiadomości; nie wiem, jak on mi je dostarczył. Ja po prostu wykazywała ich
  
  
  kiedy wracałam do domu ze szkoły lub z pracy ".
  
  
  "Co w nich było?"
  
  
  "Nie mam przy sobie. On poradził mi je spalić".
  
  
  Dzięki Bogu choć za to, powiedziałem sobie. "Ale pamiętasz ich".
  
  
  "Oczywiście. Powiedział, że wróci, że go spotkają amerykańscy agenci i że on chce, żebym tam była".
  
  
  "Ja do tej pory nie rozumiem, dlaczego nie spotkała się z nim".
  
  
  "I ja też."
  
  
  "On chce zabrać cię ze sobą?"
  
  
  "Nie mogę powiedzieć. O ile wiem, mam zamiar wybrać się z tobą na Korfu, spotkać się z Alexem, a następnie wrócić do Aten. Urlop się skończy". Roztargnieniem uśmiechnęła się. "Jak mgliście pamiętam, mój starszy brat zawsze był upartym człowiekiem, zawsze domagał się swojej własnej drogi. Może on po prostu chce zobaczyć ostatniego pozostałego członka rodziny".
  
  
  Było jasne, że nigdzie nie zajdziemy, więc zmieniłem kierunek. "Wróćmy do brązowej samochodem w nocy. Bałaś się. Dlaczego?"
  
  
  "Nie wiem. Nigdy wcześniej nie uczestniczyła w tych sprawach, więc może jestem zbyt kompetentny o... tych sprawach".
  
  
  "To głupie pytanie, ale muszę je zadać. Nikomu o tym nie mówili? Mam na myśli coś w stylu tego, co słyszał od swojego brata po tych wszystkich latach?"
  
  
  To zdecydowanie potrząsnęła głową, a następnie musiała usunąć kosmyk włosów z jego ust. "Nie ma. U mnie... u mnie nie ma bliskich przyjaciół, Mckee. Nikogo, z kim bym się stała rozmawiać".
  
  
  Spojrzałem na nią. "To trochę dziwne" - już powiedziałem. "Nie ma bliskich przyjaciół?"
  
  
  Ona zarumieniła się pod jego opalenizną. "O, tak, rozumiem. Cóż, byłam ... do niedawna związana z pewnym młodym człowiekiem. U mnie już go nie ma. I nie mam bliskich przyjaciół. Moja praca i mój nowy uniwersytet; jestem bardzo zmieniła swoje życie, tak, że nie ma nikogo, komu bym powiedziała tak ".
  
  
  "Ale wciąż się bałam".
  
  
  Znowu wzruszyła ramionami. "Jesteś szpiegiem, Mckee, i jestem pewna, że to nie jest twoje prawdziwe imię, ale to nie ma znaczenia; czy nie wiecie coś w stylu tej maszyny ostatniej nocy?"
  
  
  "Tak. Ale nie koniecznie. To ściśle tajna operacja, Krystyna; nikt nie musi nic o niej wiedzieć, z wyjątkiem tych, kto w niej uczestniczy".
  
  
  "Tak, przypuszczam ..."
  
  
  "Dobrze, zapomnijmy o tym. Może ktoś wyciekł w jakieś szczegóły tej operacji. Naszym zadaniem - i tak doprowadzić sprawę do końca. Mamy kilka dni na morzu, aby porozmawiać, więc zacznij od tego, że opowiedz mi, jak Alex powinien się z tobą skontaktować. w Korfu ".
  
  
  Zawahała, walcząc z kółkiem, kiedy "Scylla" раскачивала кильватерный ślad od wielkiej łodzi motorowych. Następnie westchnęła i upadł na pomarańczowe koło ratunkowe, którego używał jako oparcia. "Porozumieliśmy się w sprawie daty i czasu spotkania. To tawerna na Korfu".
  
  
  "O, super!" Ja klasnął rękami. "Dokładnie tam, gdzie każdy, kto szuka go, mógł spodziewać się go znaleźć, z Albanii".
  
  
  "O, ale nikt nie będzie go szukać, Mckee".
  
  
  "Co masz na myśli?"
  
  
  "W swoim ostatnim komunikacie powiedział mi, że czas było najważniejsze. W ciągu co najmniej dwóch lub trzech dni po jego odejściu nie dowiedzą się, że zaginął".
  
  
  "I jak mu się to uda?"
  
  
  "On nie powiedział. Jego posty były krótkie".
  
  
  "Tak, myślę, że tak. Korfu". Wstał, zszedł na dół i wrócił z pakietu serwisowego kart. Kiedy znalazłem tę, na której był Korfu, mi wystarczyło trochę spojrzeć, by zrozumieć, że wszystko było prawidłowo. "Nie idziemy tam - powiedziałem.
  
  
  Spojrzała tam, gdzie wskazywał. "Dlaczego?"
  
  
  "Bo kiedy my z bratem wyjedziemy, czeka nas długa wyprawa, piętnaście lub dwadzieścia mil w każdym kierunku, aż osiągniemy otwartego morza. Co by nie mówił, że ktoś może szukać Alexa, zanim będziemy mogli przejść do Taranto ".
  
  
  Spojrzała na mapę. Korfu, główne miasto Korfu, znajdował się w połowie drogi wzdłuż wschodniego wybrzeża wyspy. Zaledwie kilka kilometrów od wody były wybrzeża Grecji i Albanii, a ja nie chciałem uciekać z перебежчиком z obu tych krajów na łodzi, która mogłaby rozwijać tylko cztery lub pięć węzłów. W każdym razie, nie stamtąd; Mi zajęło by dużo czasu, aby po prostu wyjść z Korfu w otwartej wodzie. Być może, gdyby mnie nie odwiedzali dwóch gigantów, z których jeden jest martwy, parę dni temu, ja bym zaryzykował. Ale teraz o tym nie mogło być mowy.
  
  
  "Ale co jeszcze możemy zrobić?" - zapytała Krystyna.
  
  
  Patrzyłem na wykres. Na wybrzeżu Korfu znajdowało się małe miasteczko o nazwie Agios Маттаиос. "Wiesz, że to miejsce?"
  
  
  Christina potrząsnęła głową. "Nigdy nie byłam na Korfu".
  
  
  "Cóż, popłyniemy tam i zostawmy tę łódkę. Myślę, że możemy znaleźć jakiś samochód, aby zabrać nas na Korfu".
  
  
  "Ale ... Mckee?"
  
  
  "Tak?"
  
  
  "Po co nam iść w takie miejsce, jak Agios Маттаиос?
  
  
  Musisz być turystą, a ja... no cóż. Żaden turysta nie będzie unosić się w takie głuche miejsce i nie pojedzie na Korfu. Jeśli tylko nie bardzo spieszyli. "
  
  
  Ona miała rację. Gdybyśmy chcieli rozegrać to do końca, szczególnie w kluczowym etapie, nie mogliśmy pozwolić sobie na nic niestandardowego. Zawróciłem jeszcze parę wykresów, coś sprawdził. "Dobrze, Christina, masz rację. Dziś zatrzymamy się gdzieś na Селфалонии. To kolejny wielki wyspa po Zante. Jutro wieczorem Preveza, a w następnym dniu Agios Маттаиос. Ale zanim tam dotrzemy, u nas będzie coś takiego jak problemy z łodzią; to będzie naszym usprawiedliwieniem, a ja zrobię tak, żeby wszystko wyglądało legalne. Nocleg w Korfu, a następnie z powrotem do ... "
  
  
  Ona tak mocno potrząsnęła głową, że musiałem zamknąć. "Co się stało?"
  
  
  "Nie!" ona westchnęła. "Nie, nie tam!"
  
  
  "Ale dlaczego nie? To najlepsze przeklęte miejsce, które mogę zobaczyć, nawet jeśli trudno powiedzieć".
  
  
  "Nie znaczy nie". Wskazała na mapę. "Tylko nie Agios Маттайос". Jej palec ponownie ruszył w górę po linii brzegowej. "Tam."
  
  
  "Preveza? Co w tym złego?"
  
  
  Bez powodu zacząłem zdawać sobie sprawę, że ona utknęła twarz na moim ramieniu, ściskając moją rękę. "Nie, Mckee, czy jak tam się nazywasz. Proszę! Gdzie byśmy nie zatrzymali się, niech to się nigdy nie będzie Preveza!"
  
  
  
  
  
  
  Dziesiąty rozdział.
  
  
  
  
  
  Więc przegapiliśmy Превезу. Sprzeciw Christine było tak истерическим, że postanowiłem zbadać, przynajmniej wtedy. Po jej tego, wydawało się, było mi wstyd za swój wybuch, jakby chciała go zabrać z powrotem. Ale co on miał na myśli, byłem wdzięczny; to wykazało, że znajduje się ona pod ciśnieniem, i już nie wspaniała bogini nart wodnych, który może losowo wybrać amerykańskiego turysty i udać się na mały rejs. To przywróciło poprawne spojrzenie na rzeczy, i to było dobre dla mnie.
  
  
  Resztę pierwszego dnia spędziliśmy, ciesząc się na otwarte morze, trzymając się z dala od Zakintos, a gdy słońce początek iść pod nad otwartym morzem śródziemnym, udaliśmy się w Аргостилион, główne miasto Wyspy. W porcie mamy jeszcze rezerwy, konserw, lodu, dużo alkoholu do kuchni, potem okazało się, że restauracja, gdzie ponuro na kolację . Christina milczała, koncentrując się na swoim talerzu z неотличимых warzyw i przypraw, kiedy słońce zniknęło za oknem.
  
  
  "Przypuszczam - powiedziała, - będziemy spać na pokładzie?"
  
  
  "Taki był plan".
  
  
  "Tak." Powiedziała to z westchnieniem rezygnacji.
  
  
  "To jest problem?"
  
  
  "Nie." Powiedziała to zbyt szybko. "Czy możemy wyjść na port i rzucić kotwicę?"
  
  
  "Może być. Zapytam u kapitana portu; będziemy mogli dobrać wolny przystań".
  
  
  "Nie możemy po prostu... chcesz kontynuować?"
  
  
  "Powiedział pan, że mamy trzy dni. Dokąd się spieszyć?"
  
  
  "Czy kiedykolwiek pływały w nocy? Na otwartym morzu z żaglami, wypełniona lekkim wiatrem?"
  
  
  Słowa brzmiały dziwnie, od Krystyny. "Tak" - odpowiedziałem.
  
  
  "Wtedy nie możemy, Mckee?" Jej ręka przesunęła się po stole i dotknęła mojej ręki palcami. Byli spokojni, lekko drżały.
  
  
  "Masz na myśli, że chcesz płynąć przez całą noc?"
  
  
  "Byłoby miło".
  
  
  "A dlaczego nie?"
  
  
  W tym momencie kelner przyniósł nam kawę po turecku, i gdy będę filtrował osad z dna filiżanki przez zęby, Krystyna wstała, aby zająć się sobą. Gdy wróciła,w szał , ona tak nagle padła na krzesło, że pomyślałem, że złamie go.
  
  
  "Mckee!" - прошипела ona. "Tam był ktoś!"
  
  
  "Tak. Co za kogoś?"
  
  
  "Mężczyzna! Opierając się o ścianę tuż przed damskiej pokojem!"
  
  
  "Tak?"
  
  
  "Ale widziałam go wcześniej! Wczoraj w Пиргосе!"
  
  
  To przykuło moją uwagę. "Gdzie w Пиргосе?"
  
  
  "To było..." - zawaha się, przyłożyła palec do ust i gryzł paznokcie. "W moim hotelu po tym, jak wyjechałem od ciebie. Kiedy przyjechałem, rozmawiał z recepcjonista".
  
  
  Wstałem. "On wciąż tam jest?"
  
  
  "Nie! Kiedy wyszłam, on odszedł. Mckee! Jak oni mogą tak za nami podążać?"
  
  
  "Nie bądź zbyt pewny, że on nas goni".
  
  
  "Ale musi tam być!"
  
  
  "Dobrze, dobrze. Odpręż się". Wstał. "Pozwól mi zrobić mały wizyta samodzielnie".
  
  
  Ale kiedy wróciłem do małego korytarza od głównej jadalni, tam w ogóle nie było nikogo, i odkryłem, że męska ubikacja jest pusta. Kiedy wróciłem, Christina, z niepokojem patrzyła w moją stronę, a ja pokręcił głową, gdy usiadł. "Nikt. Jesteś pewien, że to był ten sam mężczyzna, którego widział w swoim pokoju?"
  
  
  "Tak."
  
  
  "Opisz go".
  
  
  Zawahała, zagryzając wargi. "On był ... poniżej ciebie, ale jest bardzo szeroka. Ciemny garnitur, ciemne włosy. Łysiejący, myślę, ale on
  
  
  nosił kapelusz, więc nie mogłam być pewna ".
  
  
  "Co on zrobił?"
  
  
  "On jest po prostu... stał tam. Rozmawiałem z recepcji..."
  
  
  "W jakim języku?"
  
  
  "O, po grecku".
  
  
  "Mówił z tobą? Coś zrobił?"
  
  
  "Nie, nic takiego. On po prostu patrzył, czułam jego spojrzenie na sobie całą drogę po schodach".
  
  
  Śmiałem się. "Nie mogę go winić".
  
  
  "Ale on tu jest!"
  
  
  "Tak. To nie jest śmieszne, prawda? Dobrze, Christina, to pływanie na całą noc. Ale musisz zabawiać mnie za kółkiem, jeśli nie mogę mieć oczy otwarte".
  
  
  Ona uśmiechnęła się. "Obiecuję, Mckee, że zrobię wszystko, co mogę, żebyś nie zasnął".
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Do czasu, kiedy udaliśmy się z powrotem do łodzi, ulotne urok lekkość Christine zniknęło; na każdym kroku jest oglądał się przez ramię, dopóki nie musiałem jej powiedzieć, żeby włożyła go. Kiedy byliśmy na pokładzie i oczyszcza port, dokładnie sprawdzałaś każdy statek, obok którego przejeżdżaliśmy, a następnie na oku wszystko, co się poruszało. Było prawie ciemno, ale kilka innych łodzi wciąż ścigał się tam iz powrotem. Jednym z nich była łódź motorowa dobrej wielkości, która unosiła się blisko nas, faszerowane krzykliwymi гуляками, którym wyraźnie było obojętne, gdzie będzie odbywać się impreza. Niektóre z nich machając nam ręką; I pomachał w odpowiedzi, ale Krystyna, wydawało się, próbowała uciec z oczu.
  
  
  "Zapomnij!" - mruknąłem. "Po prostu przyciągnąć do nas uwagę. Nie są one tego rodzaju".
  
  
  Ona ze złością spojrzała na mnie, a następnie wyprostowała się i lekko pomachała удаляющемуся крейсеру. Podczas gdy obserwowaliśmy, szybki łódź skierowała się do ogromnej ruchowej łodzi, prawie tak duży, jak statek, który płynął na morzu na biegu jałowym. Każdy iluminator palił światła, i nawet z tej odległości mogłem słyszeć muzykę rockową, słabo доносящуюся w wodzie.
  
  
  "Wygląda na przyjęcie" - powiedziałem.
  
  
  Christina skinęła głową. Patrzyliśmy, jak łódź motorowa powoli idzie obok ruchowej jachtem. Były opuszczone i dołączone liny, a jeszcze wypełniony łodzi mniejsze została podniesiona na poziom pokładu głównego. Rozległ się krzyk śmiechu, i przez lornetkę zobaczyłem, jak jedna kobieta wstała, o mało nie spadając za burtę.
  
  
  "Cholerni głupcy" - mruknął ja.
  
  
  "Tak" - zgodziła się dziewczyna obok mnie. "Turyści".
  
  
  Uśmiechnąłem się jej. "Jak ja."
  
  
  "Nie, Mckee. Jesteś szpiegiem".
  
  
  Ja się skrzywił. "Dobrze, dobrze, pani asystent szpiega. Zasiądź za kierownicą, podczas gdy ja schodzę na dół i wyciągam do nas ciepłe swetry. Robi się zimno".
  
  
  Jej uśmiech był pełen sensu. "Ale mi nie jest zimno".
  
  
  Na niej była lekka koszula niedbale застегнутая na kostiumu kąpielowego, i takie wyblakłe niebieskie spodenki. Ja postarałem się pokazać, jak wysoko oceniam jej wygląd. "Niech tak zostawić", - powiedział i zszedł na dół.
  
  
  Kiedy wróciłem, to widać, skulona na szerokim wbudowanym fotel, która odbyła się w całej kabinie, wykonujących pod siebie nogi i opierając głowę na łokciu.
  
  
  "To wygląda na wygodne, ale nie chcę, żebyś tak kierował moją łodzią w nocy. Zbyt łatwo zasnąć w tej pozycji".
  
  
  "Tak" - odpowiedziała, lekko na powitanie mnie.
  
  
  Rzuciłem jej sweter i rzucił koc na fotel obok niej, a następnie poszedł do przodu, aby sprawdzić cleaver. Był miło dotknęło wiatrem, i gdy sprawdziłem go, odkryłem, że самонастраивающаяся przystawka nie jest świeża. Kotwica został postawiony na miejscu, gotowy przejść za burtę, jeśli będziemy musieli się zatrzymać, choć w tych głębokich wodach nie było wiele miejsc, gdzie nasz lina dochodził do dna. Nie zapomniałem zamknąć przedni właz, psychicznie przyjmując pat Натаниэля Franklina na plecach, i idzie z powrotem do kabiny.
  
  
  "Wszystko w porządku, kapitanie?" - zapytała Krystyna.
  
  
  "Tak." Ja z ciekawością spojrzał na nią. "Wygląda na to, oglądasz za dużo filmów o flotę".
  
  
  "Mnie uczył pływać amerykański chorąży".
  
  
  "Ha! Masz na myśli, że te słabi naprawdę umieją pływać?"
  
  
  "Cóż, to była mała łódka. Na niej ledwo starczyło miejsca dla nas obu".
  
  
  "To musiało być przytulnie". Padłem na fotel obok jej подвернутыми nogami.
  
  
  Nagle usiadła prosto, nie spuszczając oczu z reflektora sygnalizacyjnego na prawej burcie. "Co to jest?"
  
  
  Nie musiałem sprawdzać swój harmonogram. "To światło na cyplu, który widzieliśmy, kiedy poszliśmy do portu. Jak tylko go zostawimy za sobą, znów idziemy na północ".
  
  
  "Jest jasne. Masz rację, Mckee, teraz nie czas na to nie zwracać uwagi. Chcesz spać? Miałeś długi dzień".
  
  
  Jej głos brzmiał prawie pruderyjny, jak mówiła, wpatrując się prosto przed siebie obie ręce na koła ze szprychami.
  
  
  "Nie ma. Nie teraz. Ja po prostu siedzę.
  
  
  i... cieszyć się widokiem ".
  
  
  Christine nie zauważyłam niezdarnego uwagi.
  
  
  Przez długi czas nikt z nas nie rozmawiał; następnie zaczęła wić się, czując mój wzrok.
  
  
  "Dlaczego tak na mnie patrzysz?" - zapytała opryskliwie.
  
  
  "Ja myślałem, że nie masz nic przeciwko. Wczoraj w nocy na ulicy byłaś zupełnie inną dziewczyną".
  
  
  "To działało".
  
  
  "Jak mężczyzna w brązowym samochodem?"
  
  
  "Oczywiście."
  
  
  "A teraz ich nie ma?"
  
  
  Odwróciła głowę do mnie, i w zapadającej ciemności jej oczy były spokojne i trzeźwych. "Mckee, ja, być może, chciałabym iść z tobą do łóżka. Na jakiś czas. Gdyby trzeba było się z tobą kochać, aby przekonać kogoś, że jesteśmy tacy, jak my udajemy, ja bym się nie wahała się. Przez jakiś czas byłam zakochana w swojej przyjaciółki ze szkoły, i mogę szczerze powiedzieć, że był daleko, nie tak atrakcyjne, jak ty. A jednak... - wzruszyła ramionami i ponownie spojrzała w górę, potem znowu na mnie. "Nie jestem dziwką, aby повалиться do łóżka z pierwszym amerykańskim turystą, lub szpiegiem, nazywaj sobie jak chcesz. Rozumiesz?"
  
  
  "Oczywiście." Jestem trochę by odsunąć się od niej, ale nie na odległość ręki. "To również wyjaśnia, dlaczego nagle postanowił płynąć przez całą noc".
  
  
  Było zbyt ciemno, aby zobaczyć, zarumieniła się, czy ona, ale po tym, jak ona pochylił głowę, zdałem sobie sprawę, że ona się wstydzi.
  
  
  "To prawda, Mckee. Po części. Jeśli chcę być silny w swojej determinacji, nie ma sensu ryzykować zbędne pokusie".
  
  
  "Ale tylko częściowo?"
  
  
  "Tak. Jestem trochę pomyślał, odkąd rozmawialiśmy wcześniej dzisiaj".
  
  
  "O czym?"
  
  
  "O tym, jak zmieniły się nasze plany".
  
  
  "Co masz na myśli?"
  
  
  "Alex... on jest bardzo ostrożny. Podejrzliwy. Wiem to tylko z krótkich wiadomości, które dostałam od niego".
  
  
  "Jestem trochę jak zrobił takie wrażenie".
  
  
  "Więc myślę, że byłoby nierozsądne wprowadzać takie zmiany".
  
  
  "Masz na myśli, że musimy udać się na Korfu, jak planowano?"
  
  
  "Myślę, że to byłoby lepiej, tak".
  
  
  Zabawne było to, że ja sam myślałem w tym samym duchu i postanowił, że zachowuję się zbyt ostrożnie. Gdyby doszło do naruszenia zabezpieczeń lub jakiś pościg, nie byłoby takiej dużej różnicy, czy jesteśmy między Korfu i lądem lub na otwartym morzu; w każdym razie złapią nas.
  
  
  "Ja też - powiedziałem.
  
  
  Jej oczy rozszerzyły się ze zdumienia, jakby oczekiwała kłótni. "Zrobisz?"
  
  
  Wyjaśniłem swoje rozumowanie. Ona skinęła głową.
  
  
  "Problem w tym - kontynuował ja - że będziemy musieli zabić dzień lub dwa po tym, jak dostaniemy się do Korfu z taką prędkością, z jaką będziemy płynąć.
  
  
  Czułem, jak to męczące przy tym imieniu, i znowu zastanawiał się, dlaczego ona nie chciała zbliżać się do tego miejsca.
  
  
  "Ale - dodał-ja, skoro to wyszło, następny przystanek, nie licząc Korfu, musi być w Gaios. Moglibyśmy tam zostać jeszcze jeden dzień, ale gdy myślisz, że ktoś nas śledzi, nie lubię być zbyt długo w jednym porcie ".
  
  
  "Tak, rozumiem. O, może ja coś wyobrażam, Mckee, ale ponieważ widziałam tego człowieka w tawernie w Аргостилионе, ja tak nie myślę, nie bardzo".
  
  
  Być może nadszedł czas, aby powiedzieć jej o moim spotkaniu, ale ja tak nie myślałem. Jeszcze nie. Im więcej widziałem tę dziewczynę, tym trudniejsza stawała, i to odnosiło się i do misji.
  
  
  "Dobrze - powiedziałem - będziemy się martwić o jutro. A teraz powiedz mi, jak Alex planuje skontaktować się z tobą następnym razem".
  
  
  "Ja... nie muszę nikomu mówić. Nawet ci".
  
  
  "To głupie. -Mówiłeś coś o karczmie w Korfu, ale nie więcej. Załóżmy, że spadł za burtę lub coś w tym rodzaju".
  
  
  Ona uśmiechnęła się. "Ja pływam jak ryba".
  
  
  "To nie przyniesie większego pożytku, jeśli wpadniesz w nocy, gdy śpię na dole. Nie można złapać łodzi pod żaglami, uwierz mi".
  
  
  "Do tego nie dojdzie, Mckee".
  
  
  "Nie bądź zbyt pewny siebie. W każdym razie, mam zamiar tu spać".
  
  
  "Ci będzie zimno".
  
  
  "Przynajmniej u mnie będzie firma. Na dole samotny".
  
  
  Śmiała się.
  
  
  "Tak więc, wracając do sprawy. Twój kontakt z Alexem".
  
  
  "Prawo, Mckee. Nie mogę powiedzieć".
  
  
  "Lepiej zastanowić się jeszcze raz, kochanie. Jeśli za nami pójdą ludzie, możemy, aby być oddzielone lub gorzej".
  
  
  Zawahała, прикусив wargę. W końcu powoli potrząsnęła głową. "Być może jutro. Pomyślmy, Mckee".
  
  
  "Powiedz wprost, Christina." Mam rozkaz spotkać się z Alexem, odebrać go i dostarczyć do Włoch. Teraz jesteś jedyny kontakt, który mam z nim, więc lepiej zaufać sobie nawzajem lub zawrócić tutaj i powiedzieć, do cholery "
  
  
  Zadrżała, jej oczy rozszerzyły się ze strachu.
  
  
  "Ty byś się nie stał!"
  
  
  "Cholera, ja bym to zrobił". Blefowałem, ale sądząc po jej reakcji, była częściowo przekonana.
  
  
  "Proszę, Mckee. To wszystko jest dla mnie nowe; nie wiem, co robić, kogo słuchać. Musimy być w konflikcie?"
  
  
  "Wybór należy do ciebie", - kategorycznie powiedziałem.
  
  
  "Wtedy powiem ci".
  
  
  Poczekałem, aż cisza nie będzie wystarczająco gęsty, aby ciąć nożem.
  
  
  "Jutro", - cicho powiedziała Christina.
  
  
  Ja ze złością spojrzała na nią, a następnie westchnął, ciągnie się na miękkim fotelu i wzięła koło ratunkowe zamiast poduszki. "Obudź mnie, kiedy znudzisz się", - warknął ja.
  
  
  "Tak", - powiedziała delikatnie.
  
  
  "I obserwuj kompasem".
  
  
  "Tak, proszę pana".
  
  
  
  
  
  
  Jedenasta rozdział.
  
  
  
  
  
  Rano było wietrzno, ciemne chmury rwały nisko nad głową. Dzień tam pracowali ciężkie cięcia i ciężka łódź z szerokimi belkami раскачивалась i spada, jak d. konia. Christina spała na dole, ale wkrótce ponownie wyszła na pokład, blada i roztrzęsiona.
  
  
  "Z nami wszystko w porządku?" - zapytała z niepokojem patrząc na chmury.
  
  
  "Nie ma się o co martwić." Musiałem krzyczeć, pokrywać rosnące wycie wiatru, huk i skrzypienie przystawki. Nagła zmiana wiatru spowodowało ogromny grota klaskać, jak przywiązany, zrozpaczony orzeł; walczyłem z kierownicą, dopóki nie znaleźli się na bieżąco wiatru, który ponownie wypełnił żagiel.
  
  
  Christina оперлась na dach kabiny i przypatrzyła trochę szalonym spojrzeniem. "Gdzie my jesteśmy? Nie widzę ziemi".
  
  
  "O, to jest gdzieś tam". Ja się niejasno pomachał w kierunku prawej burty.
  
  
  "Ale czy ty nie wiesz?" W jej głosie była cienka нотка paniki.
  
  
  "Nie martw się". Spojrzałem na zegarek; było około szóstej rano. Pewnej nocy pomyślałem naszą prędkość i postanowił, że około naprzeciwko Превезы, ale to było bardzo w przybliżeniu. Nie powiedział dziewczynie. "Jeśli wygląda na to, że mamy problem, wszystko, co musisz zrobić, to udać się na wschód, i zobaczymy ziemię". W tej chwili to nie była bardzo atrakcyjna perspektywa, ponieważ wiatr teraz wiał z tego kierunku, i aby go pokonać trzeba było by seria żmudnych i długich галсов. Dzięki Nathaniel wiedziałem tyle, aby zrozumieć, że маломощный pomocniczy silnik nie pomoże w takim morze; bez stabilizacji efektu wiatru w żagle "Scylla" więcej by poruszała się w górę i w dół, niż do przodu.
  
  
  "Ale... czy nie możemy dokładnie dowiedzieć się, gdzie jesteśmy? Z tym... jak to nazywacie? Trójząb?"
  
  
  Uśmiechnąłem. "Sekstant". Spojrzałem w górę. "I dopóki nie pojawi się słońce, na którym można się zatrzymać, odpowiedź brzmi "nie".
  
  
  Ona zmarszczyła brwi, wyraźnie zmartwiona, zabrałam swoją rękę od dachu kabiny i od razu отшатнулась, ledwo nie załamał się w odkryty fragment za nią.
  
  
  Krzyknąłem. - "Patrz!" "Niech nie złamać nogi w tym małym rejs. Chodź tu i usiądź".
  
  
  Zrobiła, jak jej powiedzieli, kołysząc się przez otwartą kabinę i omal nie rozbijając binnacle kompasu. Chwyciłem ją za rękę, przyciągnął do siebie.
  
  
  "Zostań na miejscu. Na miłość boską, nie połam kompas, bo wtedy nawet ja bym się zaczął martwić".
  
  
  Ona uśmiechnęła się przelotnie i zgarnęła włosy z twarzy. Jej skóra była wilgotna, i to nie było przed zachlapaniem, które od czasu do czasu podzieliły się o siebie. Znałem to spojrzenie.
  
  
  "Czuję się trochę укачанной?"
  
  
  "Mnie nie mdli? Ja nie znam tego słowa".
  
  
  "Bolesne".
  
  
  "A... trochę. Tam jest tak duszno i łodzi tak wiele skacze".
  
  
  "Tak. No, zostań tu, dopóki nie wyjdziemy. Usiądź za kierownicą".
  
  
  "Ja?" Włożyła ręce, jakby bała się go dotknąć.
  
  
  "Dlaczego by nie? Najlepsze na świecie lekarstwo na choroby morskiej, aby nie odstawać od spraw na pokładzie".
  
  
  "Nie cierpię morskiej!"
  
  
  "Jak to nazywali. W każdym razie gwarantuję, że za kilka minut będziesz czuć się dobrze. Zaakceptuj to. Mam pracę".
  
  
  Zrobiła, jak jej powiedzieli, скользнув do tego miejsca, które uwolniłem, gdy wstałem. Na chwilę ona z powątpiewaniem spojrzała na mnie, a następnie głęboko westchnęła i wzięła kierownicę obiema rękami. Zszedłem do kajuty.
  
  
  Gdy wróciłem po kilku minutach, jest słabo uśmiechnęła się, podnosząc głowę, by złapać wiatr i słone plamy. Leczenie zadziałało szybciej, niż myślałem.
  
  
  "Chcesz porozmawiać?"
  
  
  "Mówić?"
  
  
  "Tak. Wiesz".
  
  
  "O tak." Wstała z fotela, aby lepiej przyjrzeć tarcza kompasu. "Nieco później, a Mckee? Jestem teraz trochę zajęta".
  
  
  Pozwoliłem tego przejść.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Do południa było
  
  
  znowu cicho i słonecznie; Nie poradził sobie z pomocą sekstant i modlił się, aby moja podstawowa nawigacja była przynajmniej wystarczająco dokładne. Byłem zaskoczony, że posunęliśmy się dalej, niż się spodziewałem; Preveza musi leżeć prawie na wschód od nas. Był to mała wyspa, nie więcej niż cztery-pięć kilometrów długości, a jego nie było łatwo przegapić. Wiatr wciąż wiał ze wschodu, i chociaż morze było spokojniej, wciąż byłam nieprzyjemna mały odstęp . Z westchnieniem i zabrał się za pierwszą naszą kotwicę. To nie był dzień dla zabawy lub nawet do pracy.
  
  
  Zszedłem na dół, zainstalowałem mapę naszego regionu na szerokim stole w głównej kwaterze i zaznaczył nasze obecne położenie. Od tego momentu musiałbym dokładnie oznaczyć nasze odchylenia, kiedy ruszał do przodu i do tyłu pod wiatr, śledzić dokładny czas spędzony na każdy dziewczęta, i mam nadzieję, że moje oceny przebytej odległości były wystarczająco dokładne. To byłoby trudne nawet z doświadczoną ręką na kierownicy, ale to, że Krystyna napisała do mnie, sprawiło, że wszystko jest o wiele bardziej skomplikowana i niepewna; w końcu, nigdy nie wzniósł się z oczu brzegu. Z drugiej strony, sam nie był bardzo doświadczony w dalekim pływaniu.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Bliżej wieczora wpadliśmy w mały wysepka na nosie. Dzień stał się złotym, kiedy udaliśmy się w piękną małą przystań Porto Gallo. Na pierwszy rzut oka wydawało się prymitywne, неосвоенным miejsce; wszystko, co mogliśmy zobaczyć, to srebrno-zielone gaje oliwne, które ciągną się we wszystkie strony, jak mogliśmy zobaczyć. Następnie, gdy zbliżał, możemy dostrzec niskie budynki, białe, brązowe i różowe, z gołymi maszty zacumowanych łodzi, покачивающихся w porcie.
  
  
  Miasteczko było małe, ale zatłoczonych; Większość domów ciągnęły się wzdłuż nabrzeża. Kamienny nasyp graniczył z portu; na brzegu był szereg małych sklepików, tawern i para maleńkich hoteli. Nie omawiając tego, Krystyna zgodziła się przenocować na pokładzie "Scylli"; kapitan portu wyznaczył nam przystań z dala od brzegu, co mi bardzo pasowało. Nasza łódka niosła małej szalupy, przywiązanego do шлюпбалкам na rufie, i dostać się na małą łódkę wielkości wanny był wielki wyczyn z punktu widzenia równowagi i czasu. Kiedy jesteśmy sami zatkane w niej, byliśmy tak nisko w wodzie, co spodziewałem się, że zalewają nas, zanim zdążymy przejść kilkaset metrów do przystani.
  
  
  "Na szczęście, tu nie ma narciarzy wodnych", - skomentował ja.
  
  
  "Och?" Teraz Christina wydawała się fajna, całkowicie zapominając o porannych trosk i strachu w przeddzień nocy.
  
  
  Jestem trochę zmiescil swój ciężar; statek покачнулась i pomijany przez burtę trochę wody. Dziewczyna wyglądała te, potem roześmiał się.
  
  
  "Tak, rozumiem, co masz na myśli. - Może powinniśmy wrócić do łodzi do zmroku, a?"
  
  
  "Nie będzie żadnej różnicy; możemy zatopić się w dzień lub w nocy.
  
  
  "I zawsze możemy pływać".
  
  
  "Oczywiście." Nasze kolana, jak gdyby ze sobą powiązane, z tym nic się nie poradzi, i wydawało mi się, że ona ma niewielką dodatkową presję. Może być.
  
  
  Zrobiliśmy długi spacer w małym miasteczku i trochę chodzili poza nim, udając turystów ze zdwojoną siłą. Wieś była zielona i kamieniste, gwałtownie podnosząc się nad morzem, jak szczyt zatopionych góry, na której były rzeczywiście większość greckich wysp. Z zakurzonej drogi możemy spojrzeć w górę i zobaczyć na zboczu wzgórza, usłaną kredowych głazy, niektóre wielkości domki, stojące wśród nich, przy czym mieszkania w niektórych przypadkach różniły się głównie ciemnych kwadratów, обозначавшими ich okna. Хрипящая stara maszyna, podobna do przedwojenny citroëna, przejeżdżałam obok nas, tzw dorosłymi i dziećmi. Założyłem, że miejscowi bogaci ludzie; inne, których widzieliśmy na drodze, albo zostały гуляющими, albo podawanie konnymi wozami. W zasadzie oni nie zwracali na nas uwagi; mężczyźni niskie i коренастые, wiele z dużymi wąsami, kobiety w standardowej chłopskiej odzieży w kolorze czarnym do kostki, zazwyczaj z tych samych шалями, które prawie zakrywały ich twarze. To było coś, co mnie zastanawia w Grecji od momentu, gdy zacząłem czytać o niej: dlaczego taka słoneczna ziemia z jej orzeźwiającym powietrzem i woda gazowana wodą musi być zamieszkana przez kobiety i wielu mężczyzn w wiecznej żałobie. Gdybym był filozoficznie nastawiony, mógłbym zapytać o to Christine, ale miałem inne myśli. Żeglarstwo powoduje apetyt, który może przekształcić najbardziej wybrednego konsumenta w обжору, a ja jestem głodny.
  
  
  Znaleźliśmy tawerny z widokiem na promenadę, a obiad był tak niesamowicie dobry, że pozostali w nim do późnej nocy. Miejsce wyraźnie było przeznaczone dla turystów żeglarzy; Menu było częściowo w języku angielskim, ozdobiony grubo malowane kotwic i muszli. Na początku byliśmy jedynymi w tym miejscu, ale wkrótce ввалилась grupa mężczyzn i kobiet z opalonymi osobami i silnymi rękami w morskiej ubrania.
  
  
  Sądząc po обрывкам rozmów, słyszałem, że to była mieszana grupa amerykanów i brytyjczyków, w tym włoszkę i dwóch oczywistych francuzów. "Nic specjalnego" - powiedziałem do siebie i spojrzał na Christine.
  
  
  Patrzyła prosto przed siebie, jakby na coś za moim lewym ramieniem, ale mogę powiedzieć na jej podbródku i powierzchowny oddech, że była spięta.
  
  
  "Co to jest?" - zapytałam, pochylając się do przodu, aby nas nie było słychać.
  
  
  "To nic". Ona uśmiechnęła się krótko. "Wydaje się, podejrzewam wszystkich. Będę szczęśliwa, gdy to wszystko się skończy".
  
  
  "Będziesz?"
  
  
  "Tak."
  
  
  Ja sięgnął po jej rękę przez stół. "Nie jestem pewien, że będę zadowolony".
  
  
  Ona długo patrzyła na mnie. "Nie" - w końcu powiedziała. "Być może ja też nie będę".
  
  
  Nikt nie rozmawiał z nami, dopóki nie piliśmy kawę, ale potem jeden z francuzów przez pokój wstał i świadomie podszedł do naszego stolika. Był to wysoki mężczyzna z burzą piaskowych włosów i nieśmiałym uśmiechem, pełnym pewności siebie.
  
  
  "Przepraszam" - powiedział, patrząc głównie na Christine. "Czy amerykanie?"
  
  
  "Ja" - powiedziałem. "Ona nie ma."
  
  
  "Jesteśmy z przyjaciółmi zastanawiał się, czy chcesz dołączyć do nas, aby się napić". On nadal patrzył na Christine;
  
  
  Ona stanowczo pokręciła głową. "Bardzo mi przykro - powiedziała z zimną uprzejmością. "Ale musimy iść spać wcześniej, to był długi dzień". Wstała z płynną gracją księżniczki, która odmawia niegodnych fana. "Ty płacisz czekiem, Daniel? Musimy iść. Zaraz wracam".
  
  
  Francuz wycofał się, wyraźnie starając się zachować беспечное zimną krew. Uśmiechałem się do siebie, układając drachmy; dziewczyna wciąż mnie zadziwiasz. Obserwując, jak porusza się w kierunku toalety, i cieszył się widokiem, nawet z tyłu, na pięknie wypełnione białe spodnie z szerokim niebieskim płaszczem na nich. Prosty strój dawał do zrozumienia, czego na niej nie było, i nagle, przypominając sobie ostatnią noc, nie spodziewałem się tego.
  
  
  Przyszedł kelner, wziął moje pieniądze i oddał ich пухлой усатой kobiecie za ladą. Długo o tym myślałem, a ja zaczynał tracić cierpliwość. Kiedy wreszcie wrócił, już byłem na nogach, ale gdy wyszedł, znów usiadł. Christina wciąż nie wróciła.
  
  
  "Myślę, że to moja niecierpliwość" - powiedziałem sobie i świadomie nie spojrzał na zegarek. Sprawdziłem na stole w drugim końcu pokoju; patrzyli w moją stronę, a młody francuz ухмылялся.
  
  
  Zmusiłem się siedzieć spokojnie, popijając resztki kawy, podczas gdy moje wnętrzności сжимались w miarę, jak mijały minuty. Przypomniałem sobie jej niepokój, kiedy zobaczyła mężczyznę w restauracji w Аргостилионе i zaczęłam się denerwować, jak i wcześniej.
  
  
  Kobieta za ladą pytająco patrzyła na mnie. Rozejrzałem się, w końcu wstał i podszedł do niej.
  
  
  "Mam nadzieję, że mówisz po angielsku".
  
  
  "Ależ oczywiście" - odpowiedziała.
  
  
  "Młoda damo". I wskazał w stronę toalety - lub, co najmniej, korytarza, wiodącego do niego. "U nas był długi dzień pływania, i, być może, źle się czuje..."
  
  
  "Ale, oczywiście" - powtórzyła i podniosła swoją ubraną na czarno korpus z wysokiej stolec, aby kuśtykać do toalety. Po chwili wróciła, wzruszając ramionami. "Nikogo tam nie ma", - powiedziała ona.
  
  
  "Gdzie, do cholery...?"
  
  
  "Być może, tylne drzwi". Spojrzała na stół, po którym francuz wyglądał podejrzanie zadowolony z siebie, jak człowiek, u którego wszystko jest załatwione i nie chciały się dodawać. kawałki razem.
  
  
  Za wyjątkiem tego, że nie wierzyłem w to ani na chwilę. Nikt nie wstał od stołu, i wydawało się cholernie mało prawdopodobne, że Christina zostawiła mnie na wieczór z powodu przypadkowego faceta. W każdym razie nie teraz. Zignorowałem go.
  
  
  "Dziękuję" - powiedziałem kobiecie i wybiegła z karczmy. Kiedy podszedłem do miejsca, gdzie zostawiliśmy łodzi, nie jestem zaskoczony jej tam; ja bym nie wróciła do łodzi jedna. Ale kiedy spojrzałem na затемненную port, mogłem dostrzec ciemną postać, дрейфующую w pobliżu Scylli. To była mała łódź z silnikiem zaburtowym, nosem której упиралось w obudowie шлюпа, i po tym, jak zataczała się i spada, mam wrażenie, że ją zostawili tam tylko kilka minut temu. Gdy patrzyłem, w иллюминаторах głównej kabiny wyskoczyło światło, i żadnych wątpliwości nie było.
  
  
  Wsiadłem do łodzi, po południu i jak najszybciej popłynął przelewającą się przez port. Pukanie wioseł w уключинах wydawał mi się grzmotem w uszach, ale jak tylko zatrzymałem się, aby w jakiś sposób wyciszyć, obok przemknęła łódź motorowa. Jego ślad prawie zalała mnie, ale ja zachował kontrolę i wykorzystał szum, aby przejść resztę
  
  
  odległości do Scylli".
  
  
  Przyzwyczaiłem się do nosa, a następnie wyszedł na przednią pokład. Powierzchnia była wilgotna od rosy, i, leżąc na niej, czułem, jak wilgoć przedostaje się przez moją koszulę. Mnie to nie przeszkadza; bardziej Mnie niepokoiło to, że światło nie przechodzi przez pokrywę włazu z pleksi tuż przed moim nosem. Oznaczało to, że drzwi między kabiny został zamknięty.
  
  
  Ja uchylił właz, wdzięczny, że wcześniej nie próbował wyłamać go od wewnątrz. On cicho obrócił do góry i usiadłem między dwoma wąskimi kojami na dole. Luke ponownie zamknięte, i nie zwolnił kroku, dopóki nie захлопнулся. I ruszył do otworu drzwiowego, sprawdzając Hugo w pochwie na przedramieniu, i przyłożył ucho do cienkiej drewnianej panelu.
  
  
  Gdyby mój grecki był lepszy, mógłbym powiedzieć, że mówią, ale słowa tego człowieka biegają zbyt szybko, żebym mógł złapać więcej niż kilka fragmentów rozmowy. Ale jego głos dał do zrozumienia, że komuś grozi, i kiedy usłyszałem odpowiedź Christine, nie było żadnych wątpliwości, kto. Usłyszałem dźwięk gwałtownego шлепка i stłumiony krzyk. Zacząłem brać nóż w rękę, gdy z góry na mnie spadła tona cegieł.
  
  
  Przeszedł przez właz, który właśnie zamknął. W ciemności nie widział nic, poza uciążliwy na mnie uciążliwe cienie; w zwarciu między kojami ja nawet nie mógł się przewrócić, aby dotrzeć do człowieka. Podmuch czosnku oddechu mało nie udusił mnie, i to dodało mi siły rozpaczy. Zerwałem się, jak mustang z заусенцем pod siodło, próbując otrząsnąć się źle pachnące mężczyznę ze swoich pleców. Jego głowa uderzyła o niski sufit; on ciężko osaczony, podczas gdy jego ręce wciąż chwytał moje gardło. Znowu uderzył go, zaczął rzucać się na jedno z łóżek, kiedy drzwi otworzyły się.
  
  
  Światło w głównej kabinie było słabe, ale po pełnej ciemności na chwilę oślepł. Wszystko, co widziałem, był sylwetka i połysk metalu w ręku. Uderzyłem nogami, ale nie mógł do niego dotrzeć. Rozległ się przeraźliwy trzask odprowadzanego spustu; odwróciłem się, próbując wciągnąć człowieka na plecach między sobą i pistoletem, ale wiedziałem, że było za późno.
  
  
  Strzał był podobny do uderzenia pioruna w ciasnocie. Na chwilę zamarł, czekając, kiedy poczuję, gdzie mnie uderzył. Ale bólu nie było, nawet wczesnego drętwienie poprzedzającego agonii od poważnego uderzenia. Kiedy znów spojrzał na sylwetkę w drzwiach, zobaczyłem, że on zachwiał się. Człowiek, który mnie zaatakował, rozluźnił uścisk, a ja się na wolność, нацелившись na mordercę.
  
  
  Wyciągnąłem broń z jego ręki i pchnął go z powrotem. W słabym świetle za oknem zobaczyłem Christine, jej ręka była zagubiona w jego włosach, ona ciągnęła ich ze wszystkich sił. Ale w walce jej wolna ręka odpadła za plecy i uderzył w lampie naftowej, wytrącając jej z zawieszenia.
  
  
  Płonąca ciecz wylała się na stół, a następnie na pokład, лизнув deskę w kierunku do nas w nagłej ciemności. Odepchnąłem tego człowieka, teraz nie zwracając uwagi nawet na Christine. Pożar na pokładzie łodzi - to chyba najgorsze, co istnieje na świecie, zwłaszcza gdy jesteś w pułapce na dole, a ogień prosto w zbiorniki paliw.
  
  
  Ja wymachuję koce z pryczy i rzucał je na największe last minute odcinki; dopóki тлели, podaję wodę w zlewie w kuchni, a następnie zanurkował w dużej wiszące szafki i wyciągnął sprzęt do skarbówki, aby przerzucić inne last minute miejsca. Cały biznes nie może zająć więcej niż pół minuty - w przeciwnym razie stracilibyśmy łodzi i, być może, nasze życie, ale kiedy w końcu zgasić ogień, naszych gości nie było. Usłyszałem uruchomienie podwieszane silnika, próbował wspiąć się do kabiny, ale uderzył w Christine.
  
  
  "Mckee!" - завизжала ona, obejmując mnie za szyję. "O, Boże! Mckee!"
  
  
  "Tak, tak." Ja z roztargnieniem poklepał ją, słuchając затухающему dźwięk silnika. "Co tu się stało?"
  
  
  "Ja ... zabrali mnie z tawerny. U człowieka, był pistolet i ..."
  
  
  "Dobrze." Odepchnąłem ją trochę, żebym mógł się pochylić i sprawdzić pokład pod nogami. "Daj mi światło, a?"
  
  
  Pomimo pełna ognia i zamieszanie, większych uszkodzeń nie było. Na szczęście, stół, na który trafiła pierwsza fala palącego się nafty, pokryty слюдой; kilka ruchów szmatką usunie plamy. Poszycie pokładu, rozegrany przez środek kabiny, zawsze była wilgotna z powodu плескания трюмной wody nieco niżej, tylko farba była spalonej. Upewniając się, że na pokładzie nic się nie tli, włączyłem światło na Christine.
  
  
  "Przepraszam" - krótko powiedziałam. "Ponieważ chuligani uciekli, pomyślałem, że byłoby lepiej, aby upewnić się, że nie zginiemy, zanim przystąpimy do pytań".
  
  
  Dziewczyna ciężko skinęła głową, spuszczając głowę między
  
  
  
  ramion, kiedy ona siedziała na łóżku, na lewej burcie. "Rozumiem."
  
  
  "Chcesz mi pomóc teraz?"
  
  
  "Pomóc ci?"
  
  
  "Nie zamierzamy zatrzymywać się tutaj dziś wieczorem, kochanie. Chodź, wybierzemy jakiś inny przystań - jeśli tylko nie chcesz ponownie płynąć całą noc".
  
  
  "O Boże, nie, МакКил". Zakryła twarz rękami. "Tak wiele..."
  
  
  "Cóż, nie прогибайся teraz. Chodź. Wyciągnąć łódź z nosa i przywiąż ją do rufy, aż zrobię silnik".
  
  
  W pewnym sensie byłoby lepiej odejść tej nocy, ale zacząłem odczuwać jeszcze bardziej szalone uczucia na temat tej operacji. Gdyby chcieli zabić lub złapać nas, mogli to zrobić. Szczególnie na otwartym morzu. Tak więc, być może, inne miejsce na resztę nocy będzie tak samo bezpieczne. W każdym razie, ja też jestem zmęczony.
  
  
  Znaleźliśmy przystań na zewnętrznych obrzeżach portu, przywiązany do niego i zakończeniu czyszczenia. Wstawiamy jeszcze jedna latarnia w uchwyt, i, podczas gdy Christina mydła blat, ja bym dokładnie sprawdził resztę kabiny, usuwając resztki rozbitego szkła i innych śmieci. Znalazłem pistolet, który wytrącił z ręki człowieka, stary rewolwer kaliber 32 z kolejnym patronem w cylindrze. Bezużyteczny, ale ja na wszelki wypadek położył na półce w kuchni.
  
  
  "Pan tu nie zadaje żadnych pytań", - cicho powiedziała Christina.
  
  
  "Czekałem na ciebie."
  
  
  "Co chcesz, żebym powiedziała?"
  
  
  "Może, co do cholery się stało".
  
  
  "To wydaje się takie... głupie".
  
  
  "Głupi?"
  
  
  "Tak. Widzisz, człowiek z pistoletem chwycił mnie w tawernie. Brutalny człowiek, nie lepiej tyranem, wiesz? On i jego kolega zmusił mnie do powrotu do łodzi..."
  
  
  "Dlaczego? I dlaczego tutaj?"
  
  
  "To, co się głupio. Myśleli, że jesteś bogaty amerykanin, dużo razy to już robiłeś wokół w poszukiwaniu łodzi do zakupu. Myśleli, że na pokładzie masz ukryte dużo pieniędzy, i próbowali zmusić mnie do powiedzenia, kiedy ... no ... ty się pojawiłeś . "
  
  
  Spojrzałem na nią sceptycznie. Wyglądała tak uroczo, jak zawsze, i opadające włosy przed twarzą, ona budziła sympatię i zachęcające pieszczoty. Kiedy nic nie powiedział, ona spojrzała na mnie. "Co się stało, Mckee?"
  
  
  "Nic" - powiedział, niemal skłaniając się. W końcu to mogło być prawdą. I dlaczego siostra Alexa Зенополиса musi grać ze mną w taką skomplikowaną grę? Udało mi się sympatyczny uśmiech. "No, teraz to już koniec. Myślę, że jedną z tych rzeczy. Jak się czujesz?"
  
  
  Powoli jej głowa podniosła się, a ona odrzuciła włosy z twarzy. Większość kobiet zajęło by kilka godzin w salonie piękności, aby osiągnąć takie same zmiany w wyglądzie.
  
  
  "Jak snem?", - powiedziała i zaśmiała się.
  
  
  Na pokładzie był brandy i butelka burbona, który znalazłem w Atenach. Wydawało się, że nadszedł dobry czas, by się z tym uporać.
  
  
  "Co to będzie?" - spytałem, podnosząc obie butelki.
  
  
  "Ach! Masz bourbon!" Jej oczy tańczyli w słabym świetle.
  
  
  "Nie mów mi, że nauczyli się drugiego u tego amerykańskiego chorążego".
  
  
  "Możemy wiele się nauczyć od amerykanów". Wylądowała na wąskiej pryczy obok stołu i spojrzała na mnie. U mnie w gardle w gardle, i musiałem się napić.
  
  
  Po tym, jak zrobiłem kilka zdrowych łyków, ona poklepała na łóżku obok siebie. "Siadaj, Mckee".
  
  
  Zrobiłem. Jej niedbale dłoń położyła się na moje udo i jej chłodne ciepło, wydawało się, wytwarzane ze wszystkich przez cienką, ciemną bluzkę, którą miała na sobie. Ja odchrząknął.
  
  
  "Oto... Paxos".
  
  
  "Tak" - mruknęła i zrobiła długi powolny łyk.
  
  
  "Teraz" - powiedziałem.
  
  
  Odwróciła się do mnie z udawanym zdziwieniem. "?"
  
  
  "Tak. Obiecałeś. O swoim kontakcie z Alexem".
  
  
  Chwilę patrzyła, a następnie powoli potrząsnęła głową. "Czy powinniśmy? Teraz?"
  
  
  "A jaki jest najlepszy czas?"
  
  
  "O ... później?" Ona придвинулась bliżej, i w jakiś sposób kilka guzików na górnej części bluzki zdążyli расстегнуться. W otworze powstała wspaniała ciało, a moja lewa ręka podniosła się sama w sobie, aby delikatnie objąć pierś, прижимавшуюся do mojej piersi. "Tak", - wydech ona. "Tak..."
  
  
  "Co się z tobą dzieje?" - spytałem. "Wczoraj wieczorem grałaś dziewicę, dziś znowu dziwka".
  
  
  Ona nie zareagowała tak, jak się spodziewałem; jej oczy pozostały приспущенными, kiedy wzięła moją rękę i położyła sobie na piersi. "Nie próbuj mnie zrozumieć raz, Mckee. Uwierz mi. Zaufaj moim instynktom".
  
  
  "Twojemu instynktowi?"
  
  
  "Później, Mckee. Ale teraz..." otworzyły się jeszcze jeden przycisk, potem jeszcze jeden; w tym samym czasie pochyliła się do przodu i delikatnie przytuliła usta do moich. W tej chwili moje pytania zostały zapomniane.
  
  
  Jej język śmigały do mojego zwiedzania, дотягиваясь. Moja ręka wśliznęło się do środka
  
  
  w bluzkę, czuł się jak sutek rośnie i twardnieje pod moimi palcami. Ona westchnęła, a następnie zsunął rękę z mojego biodra. Moje zainteresowanie był oczywisty, a ona zachichotała głęboko w gardle.
  
  
  Odgarnął bluzkę, ja pocałował jej ramię, głęboką затененную rozszczep, jedną pierś, potem drugą. Następnie wycofali się, aby zobaczyć i podziwiać; sutki stały nieruchomo i prosto, lekko приподнявшись, jakby ciągnęły mnie w ustach. Biodra Christine powoli, a jej ręka wśliznęło za pasek moich spodni. Wciągnąłem brzuch, aby dać jej trochę więcej miejsca i jest w pełni skorzystała z tym ...
  
  
  Nie pytajcie, jak udało mi się wyłączyć lampy w kabinie - ludzie na łodzi tak cholernie zaległości, że po prostu wpadłeś - i okazało stół i ławki do łóżka, ale po kilku chwilach już leżeli nadzy razem, jej ciało прижалось do niej. od palców stóp do ramion. Zbadaliśmy siebie z rosnącym głodem, i jej język był zajęty i zwinny; a następnie, kiedy wydawało się, że oboje zginiemy od tego pilnej chęci, otworzyła mi.
  
  
  Ona jęknęła, kiedy pchnął powoli; powiedziała coś, czego nie rozumiem, i próbował mnie wciągnąć głębiej. Ja opierał się na tyle, aby pokazać, kto tu rządzi, a następnie rozpoczął długie, powolne ruchy, które przenikają głębiej z każdym uderzeniem. Podniosła nogi, obejmowała nimi moje plecy, ciągnąć biodrami w górę, aby spotkać moje nawet silniejsze wstrząsy. Zaczęła jęczeć, przyciągając mnie do siebie, aby pocałować mnie z coraz większym okrucieństwem, gdy jej ruchy stawały się szybsze i pełne przemocy.
  
  
  Kiedy to się stało, ona запрокинула głowę, otwierając szeroko oczy i usta, chwytając się rękami za ramiona, jej biodra колотились, jak tłoki. Wydawało się, że to trwało wiecznie, nasze wzajemne oddechy mieszały się, kiedy eksplodował w jej wnętrzu, i kiedy w końcu oboje byli wyczerpani, ja bezradnie leżał w poprzek niej, zdając sobie tę wspaniałą słabość i скользкость impregnowane potem tel. Minęło dużo czasu, zanim się odezwała.
  
  
  "Mckee?" - powiedziała ochrypłym głosem.
  
  
  "Tak?"
  
  
  "Dziękuję."
  
  
  Uśmiechnąłem. "Dziękuję"
  
  
  "Nie ma. Nie można zrozumieć". W jej głosie była dziwna нотка uległości.
  
  
  "Spróbuj mnie."
  
  
  Ona pokręciła głową. "Nie mogę powiedzieć".
  
  
  "Co?"
  
  
  "Co chcę".
  
  
  Znowu chodziła w kółko, ale będę bronił swojego podrażnienia. Ja częściowo zsunął się z niej, ale ona trzymało z niesamowitą siłą.
  
  
  "Nie! Nie zostawiaj mnie!"
  
  
  "Nigdzie nie idę. Do nocy długą drogę, Cristina". Wychyliłem się przez krawędź łóżka, znalazł na podłodze kieliszek, podniósł go i zrobił duży łyk burbona. Gdy ciecz wypłynęła z gardła do żołądka, czułem, jak moja siła wraca ...
  
  
  "Tak", - wydech dziewczyna, przeciągając się za szklankę i podnosząc głowę, aby łyka. "To jest nasza noc, i obawiam się, że będzie ona jedyną, Mckee".
  
  
  Miała rację, jak ja cholernie szybko odkrył, ale nawet Krystyna nie wiedziała, jak ona ma rację.
  
  
  
  
  
  
  Xii rozdział.
  
  
  
  
  
  Czekali na nas w Korfu, aż do brązowej "mercedesa", zaparkowanego w widocznym miejscu u głównych filarach. Dwóch mężczyzn, неотличимых ciemne garnitury i kapelusze, które ukrywają większość osób, siedzieli i patrzyli beznamiętnie, aż z Christiną, spacer po promenadzie, para morskich turystów, miło sterany w nocy miłości i długi, powolny dzień pływania w jakiś morze. niektórzy nazywają najpiękniejszym ze wszystkich greckich wysp.
  
  
  Wybraliśmy miejsce parkingowe w północnej części portu, z dala od zgiełku w centrum. Na wodzie, gdziekolwiek nie spojrzymy, były łodzie wszystkich typów i rozmiarów, od małych statków żaglowych do lokalnych statków rybackich i ogromnych jachtów oceanicznych. Wieczorne słońce отбрасывало długie cienie, podczas gdy szliśmy obok rzędów straganów, oferujących туземную ubrania, biżuteria, przedmioty sztuki, różnego rodzaju jedzenie, zapachy której mieszały się ze słonym powietrzem i niepewne zapachami górskiej wsi, która majaczyła za miastem. Gwizdali motocyklistów, krzyki sprzedawców i muzyka dochodziły z otwartych drzwi wszystkich innych lokali gastronomicznych. Jesteśmy już prawie zaczął wczuwać się w atmosferę świąt, kiedy zauważyłem "mercedes".
  
  
  Ja ostrożności i traktowała chwycił Kristina za rękę, wzywając ruszać, nie ujmując kroku. Najpierw nie zrozumiała, ale widząc samochód, spięta; I pociągnął ją do przodu.
  
  
  "Nie patrz na nich. Ruszaj się".
  
  
  "Ale... jak się tu dostali? W tym samochodzie?"
  
  
  "Są promy, prawda?"
  
  
  "Tak. Ale dlaczego oni po prostu... siedzą tutaj?"
  
  
  "Co ważniejsze, jak się dowiedzieli, że tu będziemy?" Byliśmy prawie naprzeciwko maszyny. Mężczyźni wewnątrz powoli odwracali głowy, podczas gdy my
  
  
  przechodzili obok, ale wyraz ich twarzy nie zmieniło.
  
  
  Christina posłusznie wzruszyła ramionami. "Wszyscy przyjeżdżają na Korfu. Lub... powiedziałeś komuś, gdzie wynajął łódkę?"
  
  
  Zamyśliłem się na chwilę. "Być może. Przynajmniej ja powiedział, że prawdopodobnie pójdę na północ".
  
  
  "Trzeba było mu powiedzieć?"
  
  
  "Tego nie można było uniknąć. Chciał wiedzieć, dokąd miałem iść, i gdybym powiedział, że chcę odbyć rejs po Кикладам, on pomyślał, że to dziwne".
  
  
  "Dlaczego?"
  
  
  "Spójrz na mapę. Pireus jest daleko od morza Egejskiego; byłoby rozsądniej wynająć łódź w Pireusie, gdybym planował tam iść".
  
  
  "Oczywiście. I ci ludzie mogą być tacy, którzy próbowali wynająć tego?"
  
  
  "Tak. I prawdopodobnie uszkodził ten, który początkowo chciał zabrać. Tylko to też nie ma większego sensu". To nie jest tak. Jeśli chcieli Alexa, a do tej pory byłem przekonany, że niezależnie od tego, co mi powiedział Hawk, gdzieś musi być nieszczelność, dlaczego próbowali zatrzymać nas w Пиргосе? Jedyna odpowiedź, że mogłem wymyślić, polegała na tym, że jeśli będziemy nadal podróżować samochodem, byłoby łatwiej podążać za nami. To nie był bardzo zadowalająca odpowiedź.
  
  
  Gdy mamy już za sobą daleko za mercedesem, ja poprowadził dziewczynę do małego kiosku, na którym stała wspaniały pokaz kolorowych szalików. "Kup jeden" - powiedziałem. "Kup dwa, ale nie spiesz się".
  
  
  Podczas gdy ona zbierała towar, ja do radości pomarszczone staruszki-gospodarza, radośnie оглядывал promenadę. Ludzie w mercedesie nie ruszyły się z miejsca, ale oni mnie nie szczególnie przeszkadza; zrobili się tak widoczne, że byłem pewien, że powinny być inne. Ale tam była taka zajęta, ciągle poruszająca się tłum, co było praktycznie niemożliwe wyróżnić kogoś, kto choć trochę wyglądał podejrzanie; Europejczyków w ciemnych garniturach było tyle samo, ile i jaskrawo ubranych turystów, a moje szanse na znalezienie człowieka, który zabił jego partnera w moim pokoju, były cholernie małe.
  
  
  I cały dzień Krystyna уклонялась od moich pytań o swoim kontakcie z Alexem.
  
  
  Kiedy wybrała kilka szalików, poszliśmy dalej. Kiedy lekko trzymał ją za rękę, dziewczyna drżała.
  
  
  "Co to jest?"
  
  
  "Mi wydaje się, robi się zimno".
  
  
  "I...?"
  
  
  "Myślę, że najwyższy czas". Wzięła mnie za rękę, nadgarstek, odwróciłam się i spojrzałam na zegarek. "Tak. Musimy iść".
  
  
  "Myślałem, że to nie wcześniej niż jutro".
  
  
  "Dziś muszę... nawiązać kontakt".
  
  
  "Ale nas nawet nie miało być tu dzisiaj".
  
  
  "Ale". Jej uśmiech był szczery i zbyt smug, aby podchodzić do mnie.
  
  
  "Ty wredna suko". Śmiałem się. "Idziemy?"
  
  
  "Nie ma. Weźmiemy taksówkę". Zwróciła się do przodu, na tętniące życiem kąt, gdzie od morza do miasta prowadziła szeroka ulica. "Tam musi być jednym z nich".
  
  
  Jeszcze raz mnie zaskoczyła; spodziewałem się więcej na unik, ale teraz jest ona, oczywiście, nadal wzięła mnie ze sobą. Nic nie powiedział, ale przyłożył wolną lewą rękę do siebie; Hugo uspokajająco przytulnie pracę w pochwie.
  
  
  Na rogu stał z pół tuzina taksówki zaparkowane przed dużym, rozłożone starym hotelu, jak odrestaurowane ruiny greckiej świątyni z потускневшим od czasu marmurową fasadą. "Jakiś konkretnie?" - spytałem, kiedy doszliśmy do rogu.
  
  
  "O..." Krystyna zatrzymała się, zamknęła oczy i pomachała palcem wskazującym w małym okręgu, a następnie wskazała. "Ten", - powiedziała, ponownie otwierając oczy.
  
  
  To był zakurzony stary "Ford", za kierownicą którego siedział znudzony kierowca, który skrzętnie wiercił w zębach i nie zwracał uwagi na przechodniów. Kilku innych kierowców stały na poboczu w pobliżu swoich taksówki, kłaniając się i gestykuluje, ale Christina mignęła obok nich, aby otworzyć tylne drzwi według własnego wyboru. Tęgi mężczyzna za kierownicą niechętnie podniósł oczy; Zdawało się, że on wcale nie chciał zabierać pasażerów. "Musi być, to był taksówkarz z Nowego Jorku" - pomyślałem, idąc za Cristiną w stęchlizny samochód.
  
  
  Kierowca się nie obejrzał, a westchnął ciężko поерзал na fotelu. Krystyna pochyliła się do przodu i coś szybko powiedziała po grecku. On niechętnie skinął głową i uruchomił silnik i włączył bieg.
  
  
  Po skrętu udało nam się przez gęsty strumień samochodów dla szerokiej ulicy; Wkrótce został zawężony, i rzędy eleganckich sklepów zmieniły kwartałem blokowych domów, zbudowanych obok siebie z podpowiedzi na fajne podwórka za masywnymi głuche fasadami. Do nas zbliżyła się ubrana na czarno kobieta jedzie na starym osiołku, nie zwracając uwagi na ruch za nią. Kiedy przejeżdżaliśmy jej, kierowca splunął przez okno i coś mruknął; nie trzeba było znać języka, aby zrozumieć, co on powiedział.
  
  
  Ulica stała się stromo wznosić się; w domu stali dalej od drogi
  
  
  i widzieliśmy dzieci bawiące się w zakurzonych podwórkach, kurczaki, клюющих ziemię, niepozorny psów, zbyt obojętny, aby robić więcej, niż podnieść głowę i spojrzeć na проезжающую samochód. Wkrótce miasto znalazło się za nami, i utwardzona ulica zmieniła się gładka polnej drogi, która zaczęła kluczyć tam i z powrotem po stromym, pokrytym drzewami wzgórza.
  
  
  Jechaliśmy w milczeniu, aż dotarli do grzebienia. Kierowca zatrzymuje się, gdy zbliżaliśmy się do małego lasku, w otoczeniu coś w rodzaju świątyni lub, być może, grobowce. W każdym razie, był z białego marmuru, z kolumnami z przodu, po bokach którego znajdowały się rzeźby z umywalką z przodu, jak птичью kąpiel. Taksówkarz przejechał obok, a następnie gwałtownie skręcił w lewo i zatrzymał się na małym rondzie.
  
  
  "Ach, jaki piękny widok!" - zawołała Christina.
  
  
  Z tego miejsca, gdzie były zaparkowane, mogliśmy zobaczyć całe miasto i port pod nami, jak kartki z obrazkami w złotym świetle, ale mnie nie interesowały się wspaniałe widoki w tym momencie. Pochyliłem się, by wyszeptać Kristine. "On mówi po angielsku?"
  
  
  Ona wzruszyła ramionami. "Nie wiem."
  
  
  Zaryzykowałem. "To miejsce...?" Zdenerwowałem się; to było straszne miejsce dla każdego kontaktu. Droga była nie bardzo jest załadowany, ale ruch tam i z powrotem był dość stabilny.
  
  
  Rozmowa z dziewczyną, zauważyłem, że taksówkarz powoli odwraca się, aby spojrzeć na nas. Wykałaczka wciąż miał w ustach, a on uśmiechnął się powoli.
  
  
  "Tak, - powiedział on. "To oni przysłali cię. Nie wyglądasz ani na jotę inaczej za te wszystkie lata, Nick Carter".
  
  
  
  
  
  
  Trzynasty rozdział.
  
  
  
  
  
  Zanim zdążyłem coś powiedzieć, odwrócił się samochodu do tyłu, wyjechał na drogę i udał się w drogę. Christina wyglądała tak samo zdziwiony jak ja. Ona mocno ścisnął moją rękę, patrząc z otwartymi ustami w tył głowy kierowcy.
  
  
  "Ale..." - zaczęła, ale ja spojrzeniem zmusił ją do milczenia.
  
  
  "Tak, to ja." Kierowca zdjął płaskiego komórkową czapkę, którą nosił; głowę miał łysa, ale teraz to on siedział za kierownicą powoli, a nawet z tyłu, i po piętnaście lat będę mógł zobaczyć бычью życie w szyi i ramionach. "Naxos". Nazwał rok i miesiąc. "Ty i ja, Nick. Granaty w jaskini. Zatrzymuję samolot, ty strzelasz do człowieka, który chciał mnie zabić. W każdym razie, co oni robią z tym chłopcem-sierżantem, gdy oddasz go do Niemiec?"
  
  
  Ja nie odpowiedział. W każdym razie, nie na jego pytanie. "Chciałbym lepiej spojrzeć na twoją twarz", - ostrożnie powiedział.
  
  
  "Oczywiście. Wkrótce będziemy tam, gdzie chcemy, a potem odwróciłem się. Piętnaście lat, zmieniłem się, tak?"
  
  
  Trudno powiedzieć. Wszystko, co zobaczyłem, kiedy wsiedliśmy do taksówki, było ciężkie osoba z konwencjonalnymi gęstymi czarnymi wąsami. Ja na pewno nie spodziewałem się znaleźć Alexa Зенополиса na rogu ulicy w centrum Korfu, a już na pewno nie dzisiaj.
  
  
  "Dam ci znać. Dokąd idziemy?"
  
  
  "Jesteś z moją siostrą będziesz pić w turystycznym miejscu niedaleko stąd. Bardzo rewelacyjny widok, amerykański bar z martini i daiquiri. Ci nadal lubi bourbon, Nick?"
  
  
  Przypomniałem sobie historię, którą opowiadał mi pilot z czasów ii wojny światowej, o tym, jak go zestrzelili nad Niemcami, i gdy go wzięli na przesłuchanie, po tym, jak został złapany, człowiek naprzeciwko niego przy stole powiedział mu coś o sobie, nawet jeśli nie pamiętasz.
  
  
  "Nazywam się Daniel Mckee", - powiedział spokojnie ja. "Ja jachtowy broker z Florydy, i daiquiri brzmi bardzo dobrze".
  
  
  Kierowca od duszy uśmiechnął się, wzruszył masywnymi ramionami i przyspieszył, trasą wokół obrót, i droga znów zaczęła rosnąć. On milczał, dopóki nie wyjechali na затененную krzewami dostęp do ścieżki, która prowadziła do невысокому просторному restauracji, który był prawie ukryty od drogi. Zatrzymaliśmy się przed ciemnym, mrocznym gankiem, i kiedy duchowny zaczął schodzić do nas na szerokich schodach, kierowca odwrócił się do mnie. Uśmiechnął się, pokazując szeroką szparę między przednimi zębami.
  
  
  "Czekam na pół godziny. Nie więcej. Czeka cię wielka noc".
  
  
  Dyżurny otworzył drzwi; Jesteśmy z Christiną wyszły i weszły do środka. Alex, do tego czasu postanowiłem, że równie dobrze mogę nazywać go tak, miał rację w odniesieniu do rodzaju z zamkniętym tarasem, wisi nad stokiem w dalekiej stronie restauracji. Świece migotały w ветрозащитных uchwytach na każdym stole i w zapadającej ciemności woda daleko w dole przekształciła się w połyskujące srebro, trwające w оловянное, a następnie stopniowo stając czarnym. Z tego miejsca, gdzie siedzieliśmy, światła miasta były niewidoczne, ale w porcie były setki maleńkich światełek, podobnych do kłębowisko świetliki. Nikt z nas nie rozmawiał i nie sądzę, że Christina ogóle zwracałam uwagę na wygląd.
  
  
  Alex czekał na nas przy wejściu. Wróciliśmy na drogę, zanim zaczął mówić.
  
  
  "Ty nadal nie masz pewności
  
  
  że to ja, Nick Carter? "
  
  
  "Trochę" - przyznał jestem.
  
  
  "Dobrze. Mówię ci, że twoi ludzie nawet nie wskazywały, że chcesz się ze mną spotkać. Dobre ubezpieczenie; jeśli nie jest podobny do Alexa Зенополиса, którzy muszą wiedzieć, z wyjątkiem ciebie, co?"
  
  
  "Tak."
  
  
  On поерзал na siedzenie przed nami. "Krystyna, moja siostra. Przepraszam, że mało rozmawiam z tobą. Pamiętam cię tylko małą dziewczynką".
  
  
  Ona mu odpowiedziała w ich języku. Śmiał.
  
  
  "Nie, mówimy po angielsku. Lepiej dla Nicka, a?"
  
  
  Jakiś czas musiałem ryzykować. "Dobrze, Alex. Co mamy dalej robić? Dlaczego tu jesteś?"
  
  
  "W naszej firmie nie stosujemy dokładnego harmonogramu. Pamiętaj, czekaliśmy na tych przemytników trzy dni?"
  
  
  "Tak."
  
  
  "To znaczy, że musiałem wyjechać z Albanii dzień wcześniej. Nic nie szkodzi; musieliśmy tak się spotkać jutro. W tym samym miejscu, w tym samym czasie. Mała Ola, ona nic nie wie, a siostra?
  
  
  "To prawda."
  
  
  "Wyjeżdżamy dziś wieczorem?" Spytałem.
  
  
  "Nie ma. Jesteś z moją siostrą, możesz ukończyć swój mały romans wielkiej nocy w mieście. Tańczysz, jesz, trzymajcie się za ręce, a jutro mówisz smutne pożegnanie, gdy отплываете, i mała studentka wraca do Aten. z lekko złamanym sercem. Czy to nie jest tak? "
  
  
  To było to, co miałem na myśli. Na wypadek, jeśli się mylimy w tym, że ktoś nas śledzi, chodziło o to, aby nasz krótki romans jak można bardziej wiarygodny.
  
  
  "A co ty w tym czasie robisz, Chłopcze?"
  
  
  "Dziś wieczorem przenoszę was z miejsca na miejsce. Następnie zwracam się do łodzi. Pokażesz mi, gdzie ona jest zacumowany. Przed świtem, wchodzę na pokład, i nikt mnie nie zobaczy. Nie brak ważnego biletu pasażer, tak? "
  
  
  "Jak zamierzasz to zrobić?"
  
  
  On wzruszył ramionami. "Ja pływam. Umiem być jak ryba-niewidzialny w wodzie w ciemności".
  
  
  Przez jakiś czas milczał. Możemy mieć mały świątyni; kilka samochodów zaparkowane były na tarasie widokowym naprzeciwko, a jedna para stała w parze przed kolumnami. Ja im zazdrościłem; Ręka Christine była zimna w moim.
  
  
  "Jak ty to wziął taksówkę?" Spytałem.
  
  
  "Mam tu kontakty, mój przyjaciel. Na wyspie są inni, komu mogę ufać. Chcesz dowiedzieć się więcej?"
  
  
  "Powiedziałem. - Nie.
  
  
  "Dobrze. Nie ma problemów?"
  
  
  "Mam nadzieję, że nie." Byłem nie zadowolony, ale zostawił swoje wątpliwości dla siebie.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  To była najbardziej mroczna noc uroczystości, jaką kiedykolwiek prowadził. Jedliśmy kolację w "Павилеоне" na świeżym powietrzu pod решетчатыми uprawę winorośli z widokiem na najbardziej ekskluzywny plaża na wyspie. Jedliśmy rak, wzięty żywcem z wody w ich komórkach zaledwie kilka metrów od naszego stołu. Światło było wyciszone, tłum jasne, i wszyscy to wiedzieli. Dowiedziałem się co najmniej dwóch gwiazd filmowych, w tym aktorkę, w której był zakochany w okresie dojrzewania. Wszystkie te lata później wyglądała zbliżenie nawet lepiej niż wtedy.
  
  
  Później poszliśmy na dyskotekę w Palace Hotel, gdzie wbrew swojej woli unosił się z Christiną na parkiecie. Był tak pobity, że nie miało to żadnego znaczenia, co robimy, ale nawet w tym tłumie dziewczyna przyciągnęła więcej, niż jej udział męskiej uwagi. Nie podobało mi się to, ale nie dla zwykłego powodu; W jej ruchach i wyraz twarzy miał wrażenie kontrolowanego rozpaczy, jak gdyby ona прислушивалась do dźwięku katastrofy. Każdy, kto wyglądał na nią, pomyślał, że była pod jakimś widokiem narkotyków, ale pomyślałem, że w tym tłumie to nie będzie zbyt niezwykłe.
  
  
  Było jeszcze jedno miejsce, i jeszcze kilka po nim, zawsze z potężnym Alexem, który woził nas po шумному mieście. Dwa razy zauważyłem brązowy "mercedes", ale mnie to nie bardzo przeszkadza; szukałem innych obserwatorów. Kilka razy byłem na granicy ostrzeżenia Alexa, ale ten człowiek był tak pewny siebie, jak ja wyraźnie pamiętał, tak cholernie zdolny, że postanowiłem milczeć. Byłem praw i racji.
  
  
  W dwie godziny w nocy Alex ogłosił, że nadszedł czas, aby udać się do łodzi. Staliśmy na dobrze oświetlonej promenadzie, aż wsunął zwitek papierowych pieniędzy naszego "kierowcy" i poprosił go, aby wrócić rano. Młody człowiek, czeka w łodzi, bezinteresownie nas obserwował, mocno ziewając.
  
  
  "Nie" - wypluł Alex. "Jutro pójdę przez wyspę w odwiedziny do mamy".
  
  
  "Dobrze. Są i inni kierowcy".
  
  
  "Tak." Zrobił celowo obraźliwe show, licząc pieniądze, osaczony i cofnął się tak szybko, że musiałem odskoczyć w bok. Jesteśmy z Cristiną patrzył, jak odchodzi, a następnie smutno uśmiechnął się do siebie, kiedy weszliśmy w łódź na przystani.
  
  
  Za krótką wycieczkę zrobiliśmy
  
  
  zakupy w centrum handlowym, głównie do boczku, idącego za nami.
  
  
  "Był taki zły" - powiedziała Christina.
  
  
  "No dobra. W każdym razie to była piękna noc, prawda?"
  
  
  W odpowiedzi pocałowała mnie delikatnie w policzek, a następnie z większą pasją, nieco poniżej mojego podbródka. "Ale - przykro mi-powiedziała po chwili - on nas i tak nie będzie potrzebne jutro. Kiedy mój samolot odlatuje? W dwa lata?"
  
  
  "Myślę, że tak." Pewnego wieczoru podeszła do telefonu i zarezerwowałem bilet na lot powrotny do Aten. "Chciał byś zostać jeszcze dzień lub dwa".
  
  
  "Ale to niemożliwe. I też muszą płynąć do Włoch".
  
  
  "Nie spieszę się." Ja przetarł jej ramiona, objął i przycisnął do siebie. Sternik łodzi zwolnił silnik, cała jego uwaga skupiała się na zbliżaniu się do "Milionów", едущей jej nabrzeża.
  
  
  "Ale... ja. Niestety". Krystyna westchnęła i oderwana od mnie, gdy nóż zatrzymał się obok ciemne шлюпом; świeciły się tylko do jazdy dziennej, elektryczne małej mocy żarówki, które są bardzo mało разряжали baterii.
  
  
  Zapłaciłem kierownicy łodzi, i zeszliśmy na dół. Kiedy weszliśmy do ciemnej kabiny, Krystyna gwałtownie zatrzymała się przede mną na drabinie.
  
  
  Ja syknął - "Co to jest?", moja lewa ręka automatycznie отворачивалась ode mnie, Hugo był gotowy wejść w moją rękę z pochwy.
  
  
  "To nic". Weszła do kabiny.
  
  
  Szybko rozejrzał się; Światło, emanujący od przystani, był mały, ale i schować się nie było gdzie. Poszedłem dalej, sprawdziłem głowę i wiszące szafki, a następnie drugiej kabiny. Ani jeden. Nikogo. Kiedy wróciłem, Krystyna świeci jeden z керосиновых świateł.
  
  
  "My nie chcemy ich dziś wieczorem" - powiedziałem.
  
  
  "Ale..."
  
  
  "Jeśli Alex zamierza pływać tu i przemycić na pokład, nie będziemy zwracać na niego uwagę. Dobrze?"
  
  
  "O, jak głupie z mojej strony". Ona zgasiła światło i odwróciła się do mnie w utrapieniu między miejscami do siedzenia i biurko. Na chwilę była u mnie na rękach, jej głowa przytuliła się do mojej piersi, i przez cienki materiał mojej koszulki poczułem nagłe gorące łzy.
  
  
  "Co to jest?" - uspokajała ja, delikatnie głaszcząc jej włosy.
  
  
  "O... tyle tylko, Mckee. Lub Nick Carter, lub kimkolwiek jesteś". Ona zaciśnięte oczy i принюхалась. "Wczoraj wieczorem powiedziałam, że to był nasz jedyny raz razem. I miałam rację, ale nie myślałam, że stanie się to z tego powodu. Dzisiaj cały dzień miałam nadzieję, że mój instynkt się myliłem. Ale to było w porządku, prawda? "
  
  
  Jakiś czas temu byłem pies do kości po długim dniu pływania i uroczysty wieczór, ale kiedy staliśmy razem w tej wąskiej przestrzeni, poczułem, jak całe zmęczenie mija. "Nie jest tutaj na kilka godzin" - powiedział łagodnie jestem.
  
  
  Na chwilę ona mocno przycisnął mnie do siebie, a następnie gwałtownie całkowicie odcina się: "Może nam trochę burbona, Mckee? I usiąść sobie sami tutaj w ciemności, dopóki nie przyjdzie Alex. Co bym nie czuła do ciebie, nie chcę kochać, gdy w każdej chwili mój brat może dołączyć do nas ".
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Było prawie pięć lat, gdy Alex bezszelestnie wspiął się przez rufę łodzi, omijając łodzi i проползая przez kabinę do trapu. Trzymałem Hugo w ręku, gdy jego głowa pojawiła się w otworze.
  
  
  "Czekaj!" - syknął ja, pozwalając słabym świetle pochodni; na ostrzu.
  
  
  "To tylko ja". Alex popchnął przed sobą czarną wodoszczelną torbę i zszedł głową w dół w niskiej schodach do kabiny. Ja na chwilę skierował na niego latarka; był w piankach, закрывавшем wszystko z wyjątkiem twarzy. Wyłączyłem światło.
  
  
  "Cię nie widział?"
  
  
  "To niemożliwe. Można umieścić tę łódkę w dobre miejsce, mój przyjacielu; jedyne, co musiałem przejść, były małe statki. W nocy na ich pokładzie nie było nikogo".
  
  
  To nie był przypadek, ale mi nie trzeba było mu o tym mówić. "Chcesz trochę suche ubrania?"
  
  
  Wskazał na torbę na pokładzie przed sobą. "Mam. Może być, ręcznik. Dwa ręczniki". Wstał, jego ciało prawie wypełniał przestrzeń w kabinie. "Ja był wielkim mężczyzną, kiedy po raz pierwszy dowiedziałem się mnie, Nick. Ja teraz mam trochę więcej". Zaczął zdejmować skafander, nie zwracając uwagi na siostrę. Weszłam w głowę za ręczniki.
  
  
  Gdy wysechł i przebrał się w suche ubrania, usiedliśmy w głównej kwaterze z drinkami w rękach. Niebo za oknem już zaczynało сереть, ale zmęczenie, покинувшая mnie kilka godzin temu wydawało się, że odeszła na zawsze.
  
  
  "Mamy czas" - powiedziałem. "Czas na rozmowę".
  
  
  Alex zrobił potworny łyk, która zniszczyła jego szklankę burbona, i sypie nadal. "Żadnych rozmów. Ty i ja, mamy dużo czasu, Nick. A na razie jesteśmy trochę udało się. Potem, gdy pójdziesz za bilety dla mojej młodszej siostry, Cristina i mnie, u nas będzie trochę czasu
  
  
  razem. Dobrze?"
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Wyszedłem na brzeg łodzią nieco później dziewięciu. Biuro linii lotniczych był w odległości krótkiego spaceru, tak, że nie stał się szukać taksówki. Dzień był pochmurny, ale łagodny, bezwietrzny; woda, плещущаяся o kamienne nabrzeże, wydawało się szare i martwe. To pasowało do mojego nastroju.
  
  
  Biorąc bilet Christine, ja bez celu wędrówki po promenadzie. Dziś rano w polu widzenia było kilka wózków. Zbyt wcześnie. Ale brązowy "mercedes" był zaparkowany w widocznym miejscu, skąd kierowca i jego towarzysz mógł zobaczyć moją łódź. Mnie to nie przeszkadza; gdyby nie używali lornetkę, nie można powiedzieć, co się tam dzieje, i gdyby mogli, to nie miałoby żadnego znaczenia. Alex włamał się do szafki łańcucha przed nosa kabiny, zbudował sobie gniazdo w ścisku wśród wilgotnych metalowych ogniw i ogłosił, że nie wyjdzie, dopóki nie wyjdziemy w morze w drodze do Taranto. "Kiedy chowasz się, mój przyjacielu, ty się ukrywasz. Dobranoc".
  
  
  Jestem słaby grzebał w pamiątkowych sklepach w poszukiwaniu czegoś, co dać Kristine. Wszystko wydawało się słuszne. Odwróciłem się do tyłu i skierował się do dużego starego hotelu w pobliżu miejsca, gdzie został zacumowany "Scylla". Zgodziłem się z dala, podczas gdy brat i siostra spotkają, i zastanawiałem się, o czym mogą rozmawiać po tych wszystkich latach.
  
  
  Bar był otwarty, i wszedłem, jedyny gość w ogromnym pokoju z wysokim sufitem. Barman zaproponował "Krwawą Mary", wiedział похмельного turysty, kiedy widziałem go, ale postanowiłem się zatrzymać na бурбоне. Zwykle nie piję codziennie rano, ale co do mojego organizmu, to było jeszcze wczoraj; Ja w ogóle nie spałem.
  
  
  Miałem kilka wolnych, gdy patrzyłem na minutową elektrycznych godzin, które wcześniej wisiały na ścianach sal lekcyjnych w szkołach, a może nadal jest, kliknięte w циферблату. Jeszcze nie było i jedenastej, kiedy do baru wszedł korytarz, rozejrzał się i zatrzymał się na mnie.
  
  
  "Panie Carter?"
  
  
  Prawie powiedział tak, zanim zorientował się, co powiedział. Następnie potrząsnął głową.
  
  
  "Nie, panie Carter?" Był сморщенным dzieckiem, bez zarzutu angielskim.
  
  
  "Obawiam się, że nie. Nazwa Mckee".
  
  
  "Ale dżentelmenowi w barze telefon. Pani powiedziała, że ma na imię Carter". Znów rozejrzał się, podkreślając, że byłem jedyną osobą tutaj.
  
  
  Lady. "Cholerna idiotka", - jestem oburzony. Musi być ona była na pokładzie, i widziałam, jak idę do hotelu. I gdzie jeszcze mogę być, oprócz baru? Ja stłumił gniew, zdając sobie sprawę, że musi być, stało się coś, заставившее jej zadzwonić do mnie, i w tym alarmującym stanie, w jakim znajdowała się ona, ona popełniła głupi błąd.
  
  
  "Cóż, - uprzejmie powiedział, wstając, - odpowiem na wezwanie, jeśli pani nalega. Pokaż mi drogę". Rzuciłem pieniądze na szafie i poszedł za posłańca.
  
  
  Pokazał mi kilka telefonów domowych przez wąski korytarz, który prowadził do pomieszczeń rekreacyjnych i tylnej części hotelu. "Weź dowolny telefon, a operator połączy cię", - powiedział on. Poczekałem, aż odszedł, a następnie podniósł słuchawkę. Operator natychmiast wyszedł. Powiedziałem jej, kim jestem, krzywiąc się, gdy nazwał swoją poprawną nazwę, a ona poprosiła mnie, żebym trochę poczekać. Oparłem się o ścianę, zmęczony i mający wstręt od całej tej beztroskiej operacji.
  
  
  Cichy dźwięk otwieranych za mną drzwi, na początku nie było słychać. Następnie usłyszałem skrzypnięcie buta, charakterystyczny szelest ubrań, kiedy podniósł rękę. Zacząłem obracać, słuchawka ткнулась mi się w rękę, ale było już za późno; że to pękła mi czaszka, i upadłem na kolana. Jedyny ból, który czułem był kontakt z marmurem, i martwiłem się o tych urazach kolana ze szkolnych piłkarskich dni, kiedy przyszedł drugi cios, i martwić się nie było o czym.
  
  
  
  
  
  
  Czternaście rozdział.
  
  
  
  
  
  Nie tracił czasu, próbując zrozumieć, gdzie jestem. Najpierw sprawdziłem nóż i, ku swemu zdziwieniu odkrył, że Hugo nadal w pochwie pod rękaw mojej kurtki. Nie był związany i wydawało się, że leży na jakimś łóżku. Ja z bólem otworzył oczy; światło było stonowane, jak światło słoneczne w pochmurny dzień ...
  
  
  Popołudnie! Spojrzałem na zegarek i jęknął. Było już dwie godziny, a ja musiałem wrócić do "Scylla" do południa. Próbowałem usiąść, ale ręka pchnęła mnie z powrotem na łóżko. Moje oczy nie skierowali swoją uwagę; wszystko, co mogę zobaczyć, to расплывчатая głowa nade mną na jakiejś niesamowitej wysokości, pulsujący w rytm uderzenia się w głowę. Jakiś czas leżał nieruchomo, chcąc się uspokoić i zobacz, co się, do cholery, dzieje. Następnie próbowałem odepchnąć rękę, ale ona była twardej i twardej na mojej piersi. Mała ręka...
  
  
  Ja otworzył szeroko oczy; twarz nade mną początek pływać w centrum uwagi, twarz, otoczona aurą miękkich, jasnych loków.
  
  
  Potem zobaczyłem usta wygięte w uśmiechu, nad nimi nos, lekko zakrzywiony, i błyszczące ciemne oczy, które były bardziej przyjazne, niż ten uśmiech.
  
  
  "Sue-Ellen", - i wychrypiał. "Co do cholery...?"
  
  
  "Zostań, leżeć, jak dobry piesek, kochany. Nie chciałbym, żebyś skakał tak zawzięcie i brzydki ".
  
  
  "Zabierz rękę z mojej cholernej piersi. Chcę usiąść. Jeśli mogę".
  
  
  "Dobrze, kochanie, ty spróbuj. Ale bardzo powoli, jak słyszysz?"
  
  
  Jej silna brązowa ręka osłabiła ciśnienie, kiedy usiadł. W końcu, ja nie leżał na łóżku, a na wielkiej białej sofie, na której można było pomieścić do sześciu osób, bez ucisku. Ja ostrożnie rozejrzał się; Gdyby nie to, okrągłe okna, możemy być w każdej przeciętną salonie na Park avenue. A potem zdałem sobie sprawę, że delikatne kołysanie się pode mną było nie tylko moją głową.
  
  
  "Twoja łódź?" Spytałem.
  
  
  "Jak zawsze догадлив, Nick? Tak, to moja łódź. Lub mojego męża, kto by to nie był".
  
  
  Byłem zbyt wściekły, aby się uśmiechać. "Co, u diabła, tu się dzieje, Sue-Ellen? Kto mnie uderzył?"
  
  
  "O, jeden z moich psów strażniczych. Jak twoja głowa, kochanie?"
  
  
  "Jak można się spodziewać?" Próbowałem wstać, ale palcem wskazującym wepchnęła mnie z powrotem na kanapę. Przypomniałem sobie, że Sue-Ellen była mistrzem Teksasu na rodeo wśród dziewcząt we wszystkich szkołach, kiedy byłam w SMU, i nie ustąpił ani za dziesięć lat, ani za trzech mężów, o których wiedziałem.
  
  
  "Przykro. Chcesz trochę burbona?"
  
  
  "Nie, nie teraz."
  
  
  "Czy wystarczy ci tej rano?"
  
  
  "Nie bardzo."
  
  
  "Cóż, oto jak to wyglądało, kiedy straciłeś przytomność telefon w hotelu. Лаппинг w barze i to wszystko. Na szczęście, jeden z moich psów strażniczych przyszedł i wyciągnął cię przed tym, jak przyszła policja i aresztowała cię za ...... "
  
  
  "To znaczy, że jeden z twoich psów strażniczych uderzył mnie". Ja ukradkiem spojrzał na zegarek ponownie; wcześniej nie było.
  
  
  "O, nie martw się, kochanie. Twoja mała grecka dziewczyna tylko czeka na cię z powrotem do tej wspaniałej starej wannie, w której podróżujesz. Gotowa być wiązana, ona cały czas wychodzi na pokład i patrzy w stronę doku, jakby jedna z tych żony kapitana wielorybników na spacerze wdowy ".
  
  
  "Chodź!" - mruknąłem. "Czego chcesz ode mnie?"
  
  
  Jej uśmiech był czysty чертенком, z domieszką czystej dziwki. Były na niej majtki od bikini i koszula, którą ona nawet nie chciało zapiąć. Przypomniałem sobie, że jej piersi były małe, ale twarde jak połówki melona. W trzydzieści lub więcej miała umięśniony brzuch zawodowego cyrkowy, i choć jej nogi były ładnie ułożone, mieli siłę życia jeźdźca, którym była ona. Sue-Ellen ledwo była wyższa niż pięć stóp, ale ja wielokrotnie wykrywał, że, aby podporządkować go, trzeba było zapomnieć, że jest dziewczyną. Jej się to podobało.
  
  
  Upadła na kanapę obok mnie, pozwalając koszuli распахнуться, odsłaniając piersi. "Wczoraj wpadł mi w kłopoty, Nick. Wiesz?"
  
  
  "Ja? Jak?"
  
  
  "No... co to było? Kilka dni temu moja przyjaciółka zobaczyła cię... gdzie to było? Pireus?"
  
  
  Kiwnąłem głową. Boli. "Pamiętam."
  
  
  "Cóż, Ronda, ona powiedziała, że ty udawałeś, że nie pamiętasz ją. Lub mnie. Ale po tym, jak opisała cię, wiedziałam, że to musi być Nick Carter. Prawda? Czy nikt nie jest podobny do ciebie, kochanie".
  
  
  "Jestem..." trudno zrozumieć, co powiedzieć. Sue-Ellen wiedziała, że robię coś dla rządu, bo co jakiś czas jej ojciec był senatorem w jednym z komitetów, którzy zajmowali się CIA i innych agencji bezpieczeństwa alfabetu. "Wiesz, zdarzają się przypadki, kiedy nie mogę nawet przywitać się ze starymi znajomymi".
  
  
  "Tak. Nie dla starych znajomych, takich jak Ronda, które nie orientują się w ziarnach. Ale kiedy pokazujesz to piękna twarz w całej Grecji, jakbyś to robił, wiem, że nie jesteś na jakiejś tajnej misji lub cokolwiek robisz dla wuja Sama. Przystojny mężczyzna jak ty powinien używać przebranie, bo te są źli na Kremlu lub gdzie indziej, oni na was napadli ". Pokazała na mnie palcem i trzasnęły młotkiem. "Tak, że musiałam trochę porozmawiać w nocy, powiedziała im, jaki jesteś świetny... no... przyjaciel. Бурбонское przechwałki, rozumiesz?"
  
  
  Wiedziałem. Zbyt dobrze. Kilka razy omal nie zakochał się w Sue-Ellen, ale za każdym razem jej nawyk "rozpieszczona mała-bogata dziewczyna", подпитываемая drinka, uratowałaś mnie.
  
  
  "Tak więc, wczoraj w nocy, kiedy wszyscy widzieliśmy, jak ty skaczesz na танцполу z tym brzydkim greckiego pochodzenia, a ty nawet się nie przywitał, no to mnie обожгло".
  
  
  "Ale ja cię nie widziałem!"
  
  
  "Nie? Nawet gdy jestem упиралась dupą w twoją kilka minut dokładnie? Na tej dyskotece, zapomniałam o jaki?"
  
  
  "Myślę, że oni wszyscy byli dość zatłoczone".
  
  
  "Nie jest to, aby tłoczno, kolego! Jeśli nie wiesz w dupę, to kto wie?" Podeszła do mnie bliżej,
  
  
  "Co ... co pani męża?"
  
  
  "Ach, on. Ахиллион, ma zamiar kupić statki w Japonii czy gdzieś jeszcze. On nie był ze mną już pół tuzina razy, odkąd się pobraliśmy".
  
  
  "To znaczy, że zostawia cię tutaj? Ze strażników psów?" Moja głowa teraz szybko прояснялась; Jak na ironię, pęknięcie czaszki neutralizuje skutki braku snu i zbyt dużej ilości burbona.
  
  
  "Tak. On dał mi tę wielką starą jacht i załogę, której płacę, aby grali głuchoniemych, ale tych dwóch gigantów, którzy obserwują mnie najbardziej, gdzie bym nie poszła". Ona zachichotała i przytuliła się do mnie. "Ale nie tutaj."
  
  
  "Co masz na myśli?"
  
  
  "O, on myśli, że mnie zdradza, ale wszędzie tam, gdzie wchodzę tutaj w port, widzę ich. Ich i tę ich wielką starą brązową samochód".
  
  
  "Duży... Mercedes?"
  
  
  "Tak. Ty też to zauważyłeś? Wszyscy zauważyli".
  
  
  "Był pan w... Пиргосе parę dni temu?"
  
  
  "Planowałam, ale nie mogłam. Dlaczego? Byli?"
  
  
  "Na jakiś czas."
  
  
  "Tam, gdzie masz swój dziwka?"
  
  
  "Ona nie jest dziwką. I to nie mała".
  
  
  "Nie, ona jest dość duża. Ale mogłabym ją zabić z jedną ręką związaną za plecami". Ona krzątała się z klamrą mojego paska.
  
  
  "Muszę się stąd wydostać".
  
  
  "Nie ma mowy. U nas będzie impreza, Nick Carter. Prywatna impreza, już teraz. A później wszyscy moi kumple wrócić na pokład, i pokażę im, że nikt nie zaniedbuje Sue-Ellen Barlow . wszystkich jej przyjaciół ".
  
  
  Wyciągnąłem od niej. "Masz na myśli, że właśnie dlatego mnie ogłuszona i tu sprowadziliście?"
  
  
  "No cóż... to było, być może, trochę fajnie, kochanie. Ale ja nie spałam całą noc z tymi ludźmi, a ja mogłam zobaczyć, jak oni chichoczą, bo chwaliła się tobą, a ty ze mnie głupka na oczach wszystkich. Dlatego, kiedy moje psy strażnicze powiedzieli, że widzieli, jak wchodził do baru, ja po prostu działał impulsywnie. Te psy strażnicze, są dobre do czegoś, prawda? "
  
  
  "Tak. Myślę, że są. Gdzie oni teraz są?"
  
  
  "O, mam tam jeden stoi za drzwiami". Ona jest niepewna machnął ręką. "Na wypadek, jeśli ci się nie doczekać, by wrócić do swojego greckiego torcie".
  
  
  "Musiała zdążyć na samolot".
  
  
  "Cóż, to może poczekać jeszcze jeden dzień, prawda?"
  
  
  Widziałem, że próby powodu z Sue-Ellen są beznadziejne. Wstałem, usuwając jej odzyskanych ręce i szybko podszedł do drzwi. Otwierając go, zobaczyłem rażące twarz jednego z mężczyzn z brązu "Mercedesa", patrzącego na mnie. W ręku trzymał pistolet kaliber 45, wycelowane prosto w pierś. Wygląda na to, że chciał go używać. Znów zamknął drzwi.
  
  
  "Kochanie, czy ty myślisz, że pozwolę ci uciec po tym, jak zrobiłam te wszystkie kłopoty? Dalej". Leżała na białej kanapie, koszula na dywanie obok niej, ręka napełniony o pas minimalnej dolnej bikini.
  
  
  Był czas, kiedy Sue-Ellen była wesoła i zabawna, nieprzyzwoitych, ale zdrowa. Teraz było oczywiste, że jest, delikatnie mówiąc, się zmieniła; mogłem bawić się z nią, ale jej gry wyłączyli mnie.
  
  
  Podszedłem do niej, zdjął z niej bikini. Ona wygięła swoje mocne wąskie biodra, aby pomóc. Odwróciłem ją na brzuch.
  
  
  "Mmm. Chcesz rozpocząć tak, jak stary byk i телица?"
  
  
  "Dlaczego nie?" Jestem bardzo głośno расстегивал zamek w spodniach, i kiedy zobaczyłem, że jej oczy są zamknięte, szybko podniosłem jej koszulę. "Daj mi rękę", - rozkazała, nie dotykając wewnętrznej stronie jej uda, żeby nie mogła zapomnieć, że, jej zdaniem, robię. Zrobiła, jak jej powiedziano, w oczekiwaniu na trzęsienie tyłkiem.
  
  
  Nagłym ruchem chwycił ją za nadgarstki i owinięte ściereczką. Zanim zorientowała się, co się dzieje, ja ją zapewnił, jej ręce były bolesne wysoko podniesione za plecy.
  
  
  "Nick!" ona promieniu zaczął wyć. "Sukinsyn!"
  
  
  Walczyła, jak się spodziewałem, ale jestem szarpnięciem podniósł ją na nogi; była na tyle mała, abym mógł bez napięcia umieścić ją na palcach, i w tej pozycji nie mogła wykorzystać swoją siłę przeciwko mnie.
  
  
  "A teraz chodźmy stąd, Sue-Ellen", - syknął jej do ucha. "Mam sprawy, możemy zagrać innym razem".
  
  
  "Ty draniu!" - завизжала ona, walcząc mnie obcasami. Ja przysunął ją nieco wyżej, a ona umarłam z bólu. "Dino!" - zawołała. "Dino, chodź tu!"
  
  
  To było coś, o czym ja nie wiedziałem. Drzwi otworzyły się i do pokoju wpadł pies obronny. Mimo, że Sue-Ellen była przede mną, nie była na tyle duża, aby stworzyć tarczę, nie na takiej odległości.
  
  
  "Zastrzel drania!" krzyknęła dziewczyna. "Rozbiórki mu cholerną głowę!"
  
  
  Dino uśmiechnął się, powoli podnosząc broń .45. Miał wystarczająco dużo czasu, aby wycelować i nacisnąć spust.
  
  
  Ale nie tak bardzo, jak myślał. Wzruszyłem ramionami i puścił Hugo w lewą rękę. Wciąż trzymając Sue-Ellen drugą ręką, ja rzucił obosieczny nóż prosto w gardło; nie stał się doczekać, aby zobaczyć, ale czy on w cel, ale pociągnął dziewczynę w dół i w bok, aż słychać było strzał w zamkniętej przestrzeni.
  
  
  Kiedy podniosłem oczy, pies obronny nadal był w pozycji pionowej, z wyrazem kompletnego zaskoczenia na twarzy. Spojrzał na dymiąca 45-tka w swojej dłoni, a następnie powoli podniósł innego, by dotknąć ramienia, służąc z jego szyi. Przez chwilę wydawało mi się, że znowu wystrzeli, ale nagły przepływ krwi z dziury, wykonanej moim nożem, miał wszystko. Powoli upadł na podłogę i bezgłośnie wylądował na gruby dywan.
  
  
  Wciąż trzymał Sue-Ellen w rękach, kiedy podszedł zobacz na nowy trup. Najpierw wyrwał broń z jego ręki, zaczął rzucać go na bok i zmieniłem zdanie. To może się przydać, i nie trzeba będzie przechodzić odprawę w zbliżającej się podróży. Następnie wyciągnąłem nóż z gardła Dino; wydał bąblowanie, i spadło dużo więcej krwi.
  
  
  "Cholera, Nick Carter", - warknęła Sue Ellen. "Spójrz, co zrobiłeś z moim wycieraczką od ściany do ściany!"
  
  
  Ale nawet bogata i fajna teksańska dziewczyna była wstrząśnięta tym zdarzeniem, a ja skorzystałem z tego. Najpierw kopnął ją na ogonie, nie jest zbyt ostrożnie, i kazał jej wrócić w to, co wydawało się jej ubrania. Ona ponuro повиновалась, na chwilę stracił dar mowy. Sprawdziłem kieszenie trupa, jak zwykle, ale nie znalazłem nic, co wskazywało by na to, że był kimś, z wyjątkiem tego, co powiedziała Sue-Ellen.
  
  
  "Co zamierzasz z tym zrobić?" - zapytałem ją, wskazując na zwłoki.
  
  
  "Ja? Co masz na myśli mnie?"
  
  
  "To twój chłopak. Na twojej łodzi"
  
  
  "No, ty go zabiłeś!"
  
  
  "W celu samoobrony. Po tym, jak mnie porwali".
  
  
  "Ha! Ахиллион, on zadba o tym bałaganie".
  
  
  "Tylko w Japonii. Wiesz, że twój pies obronny zacznie pachnieć, zanim wróci twój mąż".
  
  
  Patrzyła na nieporęczne ciało na dywanie i gryzł paznokcie. "Tak..."
  
  
  "Gdzie twoja drużyna?"
  
  
  "Wysłałam je głównie na zejście na ląd. Za wyjątkiem pary facetów w maszynowni i jednego na galerze".
  
  
  "Oni nie słyszą?"
  
  
  "Mówiłam ci. Oni глухонемые. O, nie dosłownie, Nick; ich po prostu nauczyć nie zwracać uwagi na wszystko, co się dzieje w tej dużej starej wannie. Wiesz?" Ona straciła większość swojego teksański akcent, i, o dziwo, ona mi za to bardziej mi się podobała.
  
  
  "Czy słuchaliście? Do rady starego przyjaciela?"
  
  
  "Być może".
  
  
  "Weź swoje глухонемую polecenie i wynoś się z tego portu. Wyrzuć ciało lub coś, co ty uważasz za najlepszy, ale jeśli będziesz informował o tym na policję, miał tylko problemy. Czy były u tego gościa krewni? ? "
  
  
  "Skąd mam wiedzieć?"
  
  
  To jest do zrobienia. "Dobrze. Rób, jak ci powiedziałem. Teraz chodzi za tobą, Sue-Ellen".
  
  
  "Tak..." Ona wciąż patrzyła na zwłoki, i wyglądała jak mała dziewczynka, która zaczęła żartować nad głową. Która była potwornie wielkości z niej.
  
  
  "Jest łódź, którą mogę zrobić? Powrót chłopcami do łodzi?"
  
  
  "Tak. Przywiązana tam obok". Ona jest niepewna machnął ręką.
  
  
  "Idę". Podniosłem ciężki pistolet.
  
  
  Nagle podbiegła do mnie i przytuliła mnie za talię. "O, Nick! Jestem tak cholernie przepraszam, przepraszam!"
  
  
  "Ja też."
  
  
  "Czy ty nie zostaniesz i nie pomożesz?"
  
  
  "Nie ma za co, kochanie.".
  
  
  "Szczerze?"
  
  
  "Słowo honoru. I jeśli kiedykolwiek zobaczysz mnie, gdzieś w świecie, lepiej wymyślić to samo, zanim ponownie wykonać taki trik". Zapukałem jej po nosie, lufą kaliber 45.
  
  
  Pocałowała ciepły metal i spojrzała na mnie. W jej oczach były prawdziwe łzy. "Co z Bari w przyszłym tygodniu?"
  
  
  "Co?"
  
  
  "Mam na myśli, muszę spotkać tam niektórych ludzi. I jeśli jesteś w tej części świata i... i nie pracujesz".
  
  
  "Och, na miłość boską!" Ale potem musiałem się śmiać. Pocałowałem ją w czubek głowy, była rudej ostatni raz, kiedy ją widziałem, poklepał po jej twarde jak marmur, tyłek i poszedł do drzwi. "Może być" - powiedziałem.
  
  
  Pojechałem do łodzi do "Milionów"; Był środek dnia, niebo nad głową wciąż był ponury, i łódka wyglądała złowieszczo cichy. Kiedy wszedłem na pokład, rzuciłem nóż z prądem; ktoś zabierze go do tętniącego życiem portu, i jestem przekonana, że dla Sue-Ellen lub jej nieobecnego męża to miało duże znaczenie, wróci czy nie jest ono kiedyś, czy nie. Było ich jeszcze wiele.
  
  
  "Cześć? Christina?"
  
  
  Niestety, tam w szarej ciemności nie było żadnych oznak życia. Kiedy podszedłem do drzwi, wyciągnąłem z kieszeni kurtki pistolet kaliber 45, ale się spóźniłem. Zaglądając do środka, okazało się, że drugi raz w ciągu dnia patrzę w czarny tunel śmierci.
  
  
  
  
  
  
  Piętnasty rozdział.
  
  
  
  
  
  "Odłóż to bardzo powoli, Nick. Zabiję cię, jeśli ty tego nie zrobisz". Alex patrzył na mnie z głównej kabiny z rewolwerem w ręku. Nie wątpił w nim ani na chwilę i zrobiłem, jak mi powiedziano.
  
  
  "Ci to nie jest potrzebne" - powiedziałem.
  
  
  "Teraz już wiem. Wszystko zniszczyliście. Wszystkie!"
  
  
  "Mam nadzieję, że nie." Ja ostrożnie zszedł po niskich schodach, aż cofnął się, aby utrzymać dystans między nami. To był pierwszy raz, kiedy widziałem go stojącego przy dobrym świetle, i choć w połowie był grubszy niż piętnaście lat temu, nie miałem pokusę, aby spróbować go złapać. Nawet gdyby nie miał broni. "Gdzie Christina?"
  
  
  "Do przodu".
  
  
  "Słuchaj, Alex, mamy problem..."
  
  
  "Mckee? Nick?" Głos Christiny rozległ się z przodu kabiny, a chwilę później pojawiła się. "Co się z tobą stało?"
  
  
  Jak wyjaśnić desperacji mężczyźnie i kobiecie, którą do połowy lubisz, co cię porwała rozpieszczona, bogata suka, bo ... no cóż, zrobiłem wszystko, co mogłem. W końcu Alex uśmiechał się, a Christina wyglądała wątpliwe.
  
  
  "Masz na myśli, że ci ludzie w samochodzie oglądali się za nią?"
  
  
  "I myślę, że trochę. Hotel w Пиргосе".
  
  
  Skinęła głową, a jej uśmiech był nieprzyjemny. "Tak łamiesz serca, gdzie byś nie poszedł, a, Nick Carter?"
  
  
  Jej brat gwałtownie odwrócił głowę i kazał jej się zamknąć. Następnie schował broń.
  
  
  "Wróćmy do sprawy, Alex" - powiedziałem. "Za późno dostarczyć Christine z powrotem do Aten dziś, żeby to nie wyglądało śmiesznie..."
  
  
  "Ona była już na brzegu, aby anulować rezerwację. Teraz jutro do południa. A do tego czasu wszyscy zostaniemy na pokładzie. Mówisz, że cię przewieziony na jacht tej kobiety, jak gdyby stracił przytomność po pijanemu. Pięknie. Christina w panice. Jesteś chory. Myślę, dobranoc dla nas wszystkich ". Odwrócił się do swojego dół azylu w łańcuszkowej szafce.
  
  
  "Może moglibyśmy wykorzystać ten czas lepiej, niż to," - powiedziałem. "Co miałeś na myśli, mówiąc, że wszystko jest zepsute?"
  
  
  "Być może, nie wszystkie. W każdym razie, jesteśmy z tobą nie możemy rozmawiać, dopóki nie wyjdziemy w morze. Nawet moja siostra nie musi wiedzieć, co muszę powiedzieć twojemu ludowi; dla niej zbyt wielkie niebezpieczeństwo".
  
  
  "Więc, na boga, po co ty w ogóle wciągnął ją w to?" Przyszła moja kolej na złość.
  
  
  On wyprostował się, wypełniając swój koniec kabiny, jak dżin, pochodzących z magicznej butelki. "Bo to moja rodzina. Być może nigdy jej już nie zobaczę; kto może powiedzieć w tym świecie? Wiesz, Nick Carter, jak to może być?"
  
  
  Prawie. Nigdy nie miałem rodziny, o której można by mówić, ale ja w pewnym sensie rozumiem.
  
  
  Ciemność zapadła z miłosiernej szybkością w ten pochmurny dzień. Spałem kilka godzin, nawet gdy Christina znalazły się w kabinie z podrażnieniem, a kiedy w końcu wstała, była noc, czarna, wewnątrz lufy pistoletu.
  
  
  "Christina?"
  
  
  "Tak?" Była na pokładzie, siedziała za kierownicą czarny szal owinięty wokół jej ramion, jak stara wieśniaczka. Podszedłem do niej.
  
  
  "Nie musisz być zły na mnie. Nie chciałbym, abyśmy zerwali z tobą".
  
  
  "O, nie w tym rzecz, N... Mckee. Ale dzisiaj byłem gotowy odejść, zostawić cię, zostaw mojego brata, którego znałem tylko kilka krótkich godzin... a teraz to. To oczekiwanie. Co to za słowo? Anticlimax? "
  
  
  "To dobre słowo greckie".
  
  
  To spowodowało widm uśmiech na jej ściśniętych ustach. "Muszę wiedzieć, czy muszę"
  
  
  "W każdym razie, nie musisz już martwić się o tych ludziach w brązowym mercedesie. Nie straszy cię, ty możesz wrócić do Aten i... wszystko będzie dobrze".
  
  
  "Tak. Być może". Odwróciła się do mnie z napiętą twarzą. "Ale Mckee... był inny... w tawernie i w moim hotelu.
  
  
  "Czy jesteś pewien, że to nie był ten sam człowiek?"
  
  
  "Dlaczego to musi być? Dlaczego ochroniarze tej kobiety szły za mną?"
  
  
  "O, może nic zrobić" - powiedział mi łatwo, nie wierząc własnym słowom ani na chwilę.
  
  
  "Ty mi nie wierzysz."
  
  
  "Oczywiście, że wierzę."
  
  
  "O nie. Jesteś szpiegiem; można się spodziewać takich rzeczy, a gdy próbują cię zabić z pistoletu, używasz ciało kobiety, aby chronić siebie, podczas gdy je zabić".
  
  
  Kiedy opowiadałem Alex historię jego problemy z Sue-Ellen, zapomniałem o obecności Krystyny; teraz było mi przykro, że będę wdawał się w szczegóły.
  
  
  "Chodź," wezwał go
  
  
  "To niebezpieczna sprawa, Krystyna. Ciesz się, że jutro w południe wyjdziesz z niego".
  
  
  "Ja? Ja kiedyś będę coś wiedzieć?"
  
  
  "Nie rozumiem, dlaczego nie..."
  
  
  Sądząc po tym, jak zareagowała, musimy być słyszeliście to jednocześnie: ciche zbliżanie się łodzi do naszego nosa, miękkie, push i szybkie карабкание butów z podeszwami ze skóry nosa na pokładzie. Zsunął się z fotela i usiadł, jednocześnie przeciągając się za 45-m kal. Światła było dość, aby zobaczyć kilka rozmytych kształtów przed jelita masztu, wolno poruszających się w naszym kierunku.
  
  
  "Nick...!" Christina прошипела.
  
  
  Mniej mi się chciało strzelać; dźwięk w cichej przystani przypominał wystrzał armatni. Schowałem Hugo w lewą rękę i czekał.
  
  
  "Panie Mckee". Głos rozległ się z drugiej strony masztu, miękkie, ale czyste;
  
  
  Ja nie odpowiedział.
  
  
  "Dziewczyna na moich oczach. Odpowiesz, czy ona nie żyje".
  
  
  Ja obejrzał się przez ramię. Christina nadal siedzą za kierownicą, przycisnąwszy rękę do gardła:
  
  
  "Dobrze" - odpowiedziałem.
  
  
  "Chcemy tylko porozmawiać z nią. Jeśli nie ruszysz, nie ruszymy. Zgadzasz się?"
  
  
  Dowiedziałem się głos; był w moim pokoju w Пиргосе kilka dni temu, przepraszająco, aż jego właściciel ciągnął zwłoki do ewakuacyjne.
  
  
  "Co ty chcesz od niej?"
  
  
  "Tylko kilka słów. Jeśli masz broń, proszę, rzuć go, panie Mckee. My nie chcemy się martwić, prawda?"
  
  
  "Pogadamy".
  
  
  "Na osobności. Pani Зенополис, nie można wyjść do przodu?"
  
  
  Christina zaczęła wstawać, ale ja gestem poprosił ją, by pozostać na miejscu.
  
  
  "Ona mówi, siedzi na miejscu. Powiedziałeś mi, że był policjantem?"
  
  
  "Tak, pamięta mnie pan, panie Mckee?"
  
  
  "Tak."
  
  
  "Bardzo dobrze. Wtedy nie będzie miał zastrzeżeń. Pani Зенополис?"
  
  
  Zobaczyłem, że druga cień porusza się z układem drodze, i zaczął osłabiać .45 w jego kierunku. Nie ma hałasu, nie ma hałasu, nie pozwolę im zabrać nas.
  
  
  "Nie, panie Mckee", - powiedział człowiek za maszt. "Ja ciebie bardzo dobrze widzę. Rzuć to teraz".
  
  
  Zrobiłem. Być może, mógłbym zabić jednego, ale nie obu. Ale kiedy położył pistolet na pokład, poczułem kształt latarki pod ręką. Nie stał się myśleć, widzi, czy ktoś z mężczyzn, co robię, ale podniósł go i włączył четырехкамерный promień.
  
  
  Człowiek na maszcie zakrył ręką oczy, a ja szybko włączyć światło na innego. Na chwilę oślepł, a następnie cofnął się i wypadł za burtę. Zanim usłyszałem plusk, skierowałem światło z powrotem na drugiego człowieka, jednocześnie przeciągając się temu, aby zaciągnąć Kristina do kabiny za mną.
  
  
  "Rzuć broń!" - zakomenderował ja, zniżając głos, i wyjął 45-tka. Zrobił, jak mu powiedziano, jego broń z hukiem spadło na dach kabiny. On wciąż trzymał rękę przed twarzą. Wstał, ruszył do niego z Hugo w ręku.
  
  
  Gdybym był gotów zastrzelić go, by nie żył, ale nagłym ruchem odwrócił się i skoczył w bok. Był duży splash, a następnie cisza. Poszedłem w kierunku, aby zobaczyć, gdzie on jest; moje światło łapał jakiś ruch pod wodą, a następnie stracił go. I ruszył do przodu, ale Christina złapała mnie za rękę.
  
  
  "Nick! Nick!" Dla mnie jej głos разнесся co najmniej na kilka mil w wodzie, którą słuchałam tysiąc uszu. "To jest mężczyzna! Ten, kto mnie gonił!"
  
  
  "Który?"
  
  
  "Ten pierwszy. Ten, kto spadł pierwszy".
  
  
  Wyłączyłem światło i zignorował dźwięk łodzi, отталкивающейся od nosa Scylli, bo jestem bardzo wyraźnie zobaczyć twarz człowieka, w którego światło trafił pierwszy. Miał wspaniałe wiszące wąsy, i kilka dni temu zmarł mi na rękach, od strzału w klatkę piersiową swoim partnerem.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  "Gdzie, do diabła, byłeś?" - zażądał ja po tym, jak włamał się do przodu kabiny i otworzył drzwi łańcuchowego szafki.
  
  
  "Ja? Mnie tu nie ma. Pamiętasz?"
  
  
  "Oczywiście. To znaczy, że oni zabijają twoją ukochaną siostrę, a ty zostajesz w tej norze, jak szczur?"
  
  
  "Jeśli zabiją was obu, to może podejdę do przedniego włazu i zabiję ich, tak. Wtedy nie ma innego wyjścia. Ale bardzo szanuję ciebie, Nick Carter; słyszę te głupie buty i wiem, że można sobie z nimi poradzić, nie ujawniając ".
  
  
  "Można ich zabić nożem. Z tyłu. Nie chciałem strzelać, więc odeszli".
  
  
  Po raz pierwszy Alex wyglądał niepewnie. "Tak. Może i masz rację. Ale..." spojrzał na mnie i na moją siostrę, która trzymało za moje ramię.
  
  
  "Nick?" powiedziała. Mnie denerwowało, że użyła moje prawdziwe imię; wszystko, co nam było razem, teraz, kiedy było mi źle.
  
  
  i teraz wydawało mi się, że my w ogóle nie znamy.
  
  
  "Co to jest?"
  
  
  "Nie zostawiaj mnie tutaj, Nick. Nie mogę wrócić do Aten teraz, nigdy".
  
  
  "Nie, to niemożliwe..."
  
  
  "Ale dlaczego nie, Nick?" Alex interweniował. "Moja siostra, ona jest w niebezpieczeństwie, a? Musimy zabrać ją ze sobą".
  
  
  "Alex, stąd, jeśli dopisze nam szczęście, odbędą się dobre dwa dni, zanim będziemy mogli dostać się do Taranto. Cała idea tej operacji polega na tym, że nie robimy nic, co odrywa nas od drogi. Jeśli Christina pójdzie z nami, ze mną , to może wysadzić to wszystko ".
  
  
  "A jeśli ona pozostanie prawdopodobnie umrze. Nie, mój przyjacielu, nie mogłem do tego dopuścić. Moja wina, tak, z tym, że zabrałem ją w tę sprawę, ale teraz my musimy zrobić wszystko, co możliwe, aby to zrobiła. nie cierpieć z tego powodu ".
  
  
  Jej ręka drżała na plecach, i to zdecydowało o mnie więcej, niż logika Alexa. "Dobrze. Chodź. Teraz".
  
  
  
  
  
  
  Szesnaście
  
  
  
  
  
  Zostawiłem port pod światłami, korzystając z osprzętem pokładowym. Gdy innych łodzi nie było widać, Alex wszedł do kabiny i usiadł u moich stóp.
  
  
  "Nie znasz tych wód, - oświadczył on. "Świetlne boje mówią ci, gdzie nie trzeba iść. Powiem ci, gdzie iść".
  
  
  Pod jego kierownictwem szliśmy w drodze tajnego toru wodnego, który leżał między wyspą a lądem; Jedna grupa jasnych świateł, powiedział mi, wyznacza granicę między Albanią i Grecją. "Mają takie wzmocnienia! Żaden trądzik nie mógł przejść obok nich w najciemniejszą noc świata".
  
  
  "Jak ci się to udało?"
  
  
  "Nie tam, mój przyjaciel. Ale tam, gdzie umieścili tyle ludzi i sprzętu do ochrony swoich granic, to muszą być inne miejsca, gdzie ich nie może być tak wiele. Może być nawet za mało, co?"
  
  
  "Myślałem, że wybrzeże Albanii wszędzie dobrze chronione".
  
  
  "Tak... dobrze. Ale, być może, nie jest dobrze".
  
  
  "Jak północna granica?"
  
  
  "A?"
  
  
  "Wzdłuż Jugosławii? A w tej części Grecji?"
  
  
  Alex wyprostował się. "Wiesz o tym, Nick Carter?"
  
  
  "Wystarczy", - skłamał ja. "Powiedziałeś, że masz coś do powiedzenia istotne, kiedy wyszli. Odszedłeś. Co to jest?"
  
  
  Uśmiechnął się i wskazał do przodu. "Gdy przejdziemy ten cieśninę tam, gdzie dostaniemy się pod karabiny maszynowe albańczyków tak blisko, że można poczuć zapach prochu w ich amunicji, wtedy powiem ci jedną lub dwie rzeczy. Czas ci to wiedzieć".
  
  
  Miał rację w tym, że znajdował się w pobliżu albańskiego wybrzeża; kiedy wskazał na światła nawigacyjne, miałem wrażenie, że prawie mogę dotrzeć do brzegu z obu stron. Statek, płynący do cieśniny z drugiej strony, co jakiś czas mnie piekło wystraszyłem; Wydawało się, że nie ma w nim już miejsca nawet dla naszej małej łodzi. Alex poradził mi, nie zwracać na to uwagi.
  
  
  Kiedy zostawiliśmy cieśninę za sobą i wyszli w morze, znów prawie odetchnął z ulgą, ale nie stał się zbyt wcześnie, by świętować. Wiatr w pełni rozwinięte i jak tylko opuściliśmy barykady Korfu, wiał nam prosto w zęby. Kiedy zaczęliśmy odczuwać ciężkie ciosy, Alex poszedł do przodu, aby podnieść żagiel, a następnie - podłoże. On zachował się tak, jakby rzucasz parę hamburgerów na grill i stoisz z boku, aby zobaczyć, jak one обугливаются.
  
  
  "Płyniemy, Nick Carter. Jesteś dobrym żeglarzem?"
  
  
  "Poradzę sobie z tym."
  
  
  "Dobrze. To wciąż twój rejs rozrywkowy, a gdy nadejdzie świt, muszę ponownie zejść na dół. Jeśli ktoś zbliży się ... no, moja piękna siostra nie zniesie rozstanie z tobą? Ty помашешь jej i będziesz szczęśliwy, a jeśli są поглядят nieprzyjazny, można strzelać i zabić ".
  
  
  "Alex?"
  
  
  "Tak?"
  
  
  "Co, do cholery, to wszystko? Opuściliśmy cieśninę".
  
  
  "Tak. I muszę ci powiedzieć, bo chyba nie przeżyję, że powinieneś wiedzieć. Wiesz, kim byłem przez te wszystkie lata?"
  
  
  "Перебежчиком".
  
  
  "O tak, jest, ale nie bądź taki podejrzliwy, mój przyjaciel. W moim kraju ... cóż, spójrz na to dzisiaj. Czy komunista większym zagrożeniem, niż jeden z tych, kto jest lojalny wobec obecnego rządu? Lub ten, który właśnie był komunistą w przeszłości? Nie . Ja nie narzekam, Nick, rozumiem to. Odkryłem zniesienia korupcji w moim własnym kraju, i dlatego pojechałem do Albanii, gdzie byli bardzo szczęśliwi skorzystać z moich usług. To silni ludzie, te albańczycy, których czasami nazywane przez mongołów. Europy. Różni się od wszystkich innych, wiesz? "
  
  
  Rozumiałem to, niejasno. Oni byli silni, скрытными, wrogo nastawieni do obcych i okrutnych wojowników, przez wieki сопротивлявшимся potencjalnych zdobywców. Ponad połowa tych ludzi byli muzułmanami, i walczyli w swoich górach tak samo fanatycznie, jak ich bracia w pustynnych krajach Bliskiego Wschodu.
  
  
  "Co się stało?" Spytałem. "Co skłoniło cię do powrotu".
  
  
  "Cóż, mój przyjaciel, na to, aby opowiedzieć wam o tym, potrzebne są tygodnie. Rozumiesz, komunizm - wielki prostownica; nawet w Albanii on sprawia, dumnych wojowników w małych biurokratów. Ale to nie jest odpowiedź na twoje pytanie, a? "
  
  
  "Nie."
  
  
  "Tak więc, powiem wam, i trzeba uważnie słuchać. Wielki ruch światowego komunizmu praktycznie się zatrzymał; twój prezydent spotyka się z liderami w Chinach i w Moskwie, i wojna w Wietnamie skończyła. W tej chwili". Uśmiechnął się pod nosem. "Tak. Ale są członkowie tego wielkiego Ruchu, którym nie podoba się taki rozwój wydarzeń, mój przyjaciel. Wciąż słuchają Marksa, Lenina, Stalina i uważają, że komunizm zawsze musi się rozszerzać, aż system będzie kontrolować cały świat. . Kiedyś, uwierz mi, byłem prawie na jednym z nich. Ale nie teraz, nie teraz, Nick. W każdym razie, nadal są aktywne, te fanatycy, i przygotowują dziwną akcję, która może najlepiej przyczynić się do ich sprawy. niż dwadzieścia вьетнамов ".
  
  
  "Co to jest?"
  
  
  "Wiesz dwa jeziora na granicy między Albanią i Jugosławią? Obok z Grecją?"
  
  
  "Robię." Dobrze pamiętał wykład Хока o mapie.
  
  
  "Teraz tam jest armia. Nie należą one do żadnego kraju; są grecy, albańczycy, югославы, ale wszystkie są oddani komuniści starej sztywne szkoły. Przez... tak... dwa dni zaczną działać. seria partyzanckich ataków z tej strefy neutralnej między trzema krajami, które w pełni zmyli światowe mocarstwa. Ich będzie przewodzić, jak wy, amerykanie, tak dobrze to wyrażenie warunkowe viet cong ... "
  
  
  Puściłem kierownicę i gwałtownie odwrócił się, aby spojrzeć na szerokie spokojne twarz Alexa. "Co!?"
  
  
  "To prawda, mój przyjaciel. Kto jest lepiej przystosowany do prowadzenia takich działań wojennych, niż Vietcong? Ze swoich prymitywnych broni i swoimi małymi, недокормленными żołnierzy walczyli z francuzami i amerykanami do oporu, ile pamiętamy. . Czyż nie do pomyślenia, aby przekazali swoją wiedzę i swój idealizm takiej grupy, która zebrała się w tej odległej okolicy pomiędzy jeziorami Ohrid i Преспа? Pomyśl o możliwościach! Z jednej strony, wierny sojusznik Stanów Zjednoczonych, choć i dyktatura wojskowa w naszych czasach; w innym - najbardziej represyjny reżim komunistyczny w świecie zachodnim, a w trzecim - w Jugosławii, bardziej zgodny z Zachodem niż z rosjanami. Kto będzie działać w stosunku do nich, kiedy rozpocznie się ich najazdy? Z jakiego kraju będą prowadzić I nawet jeśli można je znaleźć, co sprawi, że któraś z wielkich mocarstw? Разбомбят czy Stany Zjednoczone? Czy rosjanie wysyłać czołgi przez Jugosławię? Nie, mój przyjacielu. A jednak jest coś, co trzeba zrobić, co? Bo razem z tą kampanią terroru i śmierci będzie kampania propagandy, która nie pozwoli na świecie ignorować to, co dzieje się w naszym małym zakątku świata. Prędzej czy później muszą być podjęte, i to nieuchronnie musi doprowadzić do konfliktu między Zachodem i komunistycznymi mocarstwami ".
  
  
  "Brzmi dość ponuro - przyznał jestem. "Ale skąd pan to wszystko wie?"
  
  
  "Ja?" Alex roześmiał się. "Bo ja, mój przyjaciel, pomagał to wszystko skonfigurować, dopóki nie zrozumiałem, co robię".
  
  
  "Masz na myśli, że nie wiedzieli?"
  
  
  "Nie bądź taki sceptyczny, Nick. Jestem ekspertem w swojej dziedzinie, i, jak i wiele podobnych ekspertów, nie powiedzieli mi więcej, niż powinienem był wiedzieć o wspólny cel każdego planu".
  
  
  "Ale pan to wie?"
  
  
  "Tak. Dowiedziałem się. I odkryłem, że nie mogę żyć z tą wiedzą, którą miałem. Więc..." rozejrzał się na ciemne, przytłaczające niebo nad nami. "Tak, jestem tutaj".
  
  
  Jeszcze przed świtem usiadł za kierownicą, ale ja nawet nie próbował zasnąć. Było zbyt wiele pytań, aby je zadać.
  
  
  "Powiedział pan naszym agentom w Grecji, że nikt nie będzie za tobą w Albanii w ciągu kilku dni. Jak ci się to udało?"
  
  
  "Cóż, to nie było aż tak trudne. To kraj, gdzie są góry, wiesz, drogi są bardzo złe. U mnie była duża swoboda podróżowania po swoich obowiązków. Do tyłu i do przodu po górach; nigdy nie byłem w Ameryce Południowej, ale sądząc po tym, co czytałem, są kraje takie jak Chile i Peru, z grubsza takie same warunki. Cały czas samochody i autobusy zjeżdżają z drogi, aby zejść z jakiegoś odległego górskiego zbocza. Nie ma transportu publicznego w ciągu kilku dni i to dość często. "
  
  
  "Ale oni przecież będą cię szukać, prawda? Nawet na zboczu góry?"
  
  
  "Ach tak. Mój kierowca i ja wybraliśmy się staruszka w naszą ostatnią wycieczkę. Ogromny stary, prawie tak duży jak ja. Obiecałem mu podrzucić go do wybrzeża; mam wielu przyjaciół wśród ludzi Albanii podczas moich podróży, rozumiesz? Ja zarzucił mu na ramiona swoje mundury kurtkę, żeby się ogrzał w zimnych górach. Nie stał się wziąć dokumenty
  
  
  z kieszeni, to nie jest aż taka długa droga. A potem mój kierowca robi zły obrót, i mnie w jakiś sposób można wyskoczyć, zanim urządzenie przejdzie górę. Na dole dużo ognia. Staruszek nigdy nie zamarznie, a? "
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Znowu był u steru, walcząc z silnymi falami, kiedy Christine podniosła się na pokład. Jej twarz jest spuchnięta, i to nie było od snu. Ona nie gadała ze mną, ale wzięła kubek z kawą i przywarła do dachu kabiny, patrząc do przodu.
  
  
  "Cześć" - delikatnie zawołałem.
  
  
  Zajęło jej dużo czasu, aby odpowiedzieć, ale w ciszy w końcu odwróciła się do mnie twarzą.
  
  
  "Dobrze spałaś?"
  
  
  "Tak myślę", - obojętnie powiedziała. "Jak szybko dotrzemy do Taranto?"
  
  
  "Prawdopodobnie jutro rano. Nie mamy dużo szczęścia z pogodą w tym rejsie".
  
  
  "Nie, tego jeszcze nie zrobili". Zeszła na dół, nie mówiąc ani słowa więcej, i byłem sam na długie godziny, aż znowu nie wyszło słońce.
  
  
  Alex zaskoczył mnie, wychodząc na pokład w biały dzień, ale jego wyjaśnienie miało sens. "Słuchaj, mój przyjacielu, jesteśmy w połowie drogi do Włoch, a? Jeśli oni myślą, że jestem na pokładzie tej łodzi... Uff!" Zrobił ręką ruch пикирующего bombowca. "Nie lubię być tam, kiedy świeci słońce. Nie, jeśli mi się to nie należy".
  
  
  Wkrótce do nas dołączyła Krystyna, któ takie filiżanki kawy i delikatnie разложенную talerz pokrojonej spamu i sera feta. Alex oklaskujący, kiedy to zobaczył.
  
  
  "Teraz to moja dobra grecka siostra!" - ryknął, chwytając garść i wbijając się w ustach mięso i ser. Christine uśmiechnęła się słabo. Kazałem jej usiąść za kierownicą, a sam zszedł na dół, aby się ogolić i przebrać się.
  
  
  Właśnie соскребал resztki piany z pod nosa, gdy usłyszał odległy ryk potężnych silników. Na pokładzie kokpitu зашуршали nogi, i wyjrzałem przez drzwi w samą porę, aby zobaczyć, jak Alex nurkuje do głównej kabiny.
  
  
  "Co to jest?"
  
  
  "Duża komora silnika łodzi. Idzie prosto na nas". Wziął rewolwer z półki nad zlewem w kuchni, sprawdziłem ładowanie i wrócił do trapu.
  
  
  Ja upuścił brzytwę, starł resztki kremu do golenia z górnej wargi i wyjęła .45. Kiepska broń z odległości ponad dwudziestu stóp, ale to wszystko, co miałem. Przecisnąłem się obok Alexa i wspiął się do kabiny, gdzie Christina pozwoliła mostek wspiąć się pod wiatr, patrząc na łodzi, обгоняющую nas.
  
  
  "Trzymaj ją w ruchu" - rozkazał ja i schował pistolet pod koszulę.
  
  
  To był wielki krążownik z czarną obudową, prosektorium fale, jakby ich nie było. Pod naszym kątem wszystko, co mogłem zobaczyć, to nosowa część i niewielka część kabiny z dużą jupitery, zainstalowaną na niej. On rzucił się na nas, jako pomocnik, haunting walki, który miał szczęście, a on nie mógł oderwać się od trawy. Znowu przeklął Hawk i cały jego plan żaglowca.
  
  
  Wyciągnąłem pistolet, trzymając go za nogę, ukrywając z oczu. Łódź ускорилась, podeszła zbyt blisko naszej rufie, zanim trochę zwolniła i odchyliła na bok. Byłem gotów podnieść broń i strzelać, gdy zobaczył człowieka za kierownicą.
  
  
  "Cześć, piękna!" - krzyknął przez plamy, podnoszących jego obudową. "Następnym razem, gdy jesteś w Gaios, zostaw tego głupiego amerykanina, dobrze?"
  
  
  Francuz z burzą włosów i nieśmiały pewnym siebie uśmiechem pomachał ręką, posłał całusa Cristina i wypłynął w naszą stronę dużo wody, za silniki i odchodzenia pod kątem prostym do naszego kursu.
  
  
  "Sukinsyn", - odetchnął ja, chowając pistolet z powrotem za pas. "Założę się, że idzie w Bari".
  
  
  "Co?" - zapytała Krystyna. Była blada i drżała, i nie zaniepokoiło ją.
  
  
  "Nie ma znaczenia. Usiądę za kierownicą".
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Do zmroku mamy jeszcze nie wyszli na brzeg, ale wiedziałem, że znajdujemy się na pięcie włoskiego buta. Na razie nie było żadnych oznak molestowania, postanowiłem, że mogę się zrelaksować; przeszedłem do przodu kabiny, aby zobaczyć, czy mogę się wyspać cztery lub pięć godzin. Przez jakiś czas słyszałem, jak Christina w głównej kwaterze podać kawę i грохотала plastikowe naczynia, zajmowała się sprzątaniem, który, jak się wydaje, wszystkie kobiety urodziły się, wiedząc, jak to zrobić. Potem usłyszałem, jak podeszła do kabiny, i zapanowała kompletna cisza, za wyjątkiem плеска fal o kadłub w cala lub tak od mojej głowy ...
  
  
  To był koszmar, i moja pierwsza myśl była taka, że to musi nastąpić. Na mojej twarzy było zimne, oddech, chłód stali u mnie w gardle. Próbowałem wyrwać się ze snu, ale w ciemnościach koszmar nie odbył się. Czułem, jak ostrze ostrze przecina ciało, i wiedziałem, że nie śpię.
  
  
  Musi być, krzyknąłem, odbijając się od noża. Z powodu mojego złego
  
  
  siły kopnął mnie w głowę żebrami sztywności kadłuba łodzi obok z wąskim łóżkiem. Byłem oszołomiony, poczułem, jak moje włosy drgnęło, a głowa odchyliła się do tyłu. Nóż zaczął głęboko вонзиться w moje jabłko adama, a następnie zniknął z wybuchowym grymasie gdzieś za mną.
  
  
  Zdałem sobie sprawę, że to światło jest słabe, mój latarka, i w upiornym świetle zobaczyłem dwa zakrzywione osoby, pochylonych nade mną. Były one nie są podobne do niczego, co widziałem wcześniej: szeroko otwarte oczy, napięte usta, żadnych dźwięków nie było, a tylko ciężkie świszczący oddech, podobnych do starą maszynę, gotowych wydać ostatnie tchnienie.
  
  
  I nagle wyprostował się, chwycił pistolet kaliber 45 i okazało się, że on wciąż bezpiecznie podawana jest u mnie za pas.
  
  
  "Nie martw się, Nick", - warknął Alex. "Ja tego nie rozumiem".
  
  
  Trzymał siostrę za szyję przedramieniem z dębowego обрубка, i gdy patrzyłem, jest zimno kręcił jej palce, dopóki nie выронила z ręki nóż, Hugo.
  
  
  Powiedziałem. - "Co do cholery?"
  
  
  "Obudź Się, Nick". Pchnął dziewczynę przez wąskie chatki na drugą łóżka: "chcesz ją zabić, albo ja to zrobię?"
  
  
  Spojrzałem na nią w słabym świetle, jej twarz była zamknięta gęstą zasłoną włosów. "Zabić ją?"
  
  
  "Oczywiście."
  
  
  "Twoja siostra?" Byłem jeszcze w półśnie.
  
  
  "Siostra?" On prychnął i chwycił ją za podbródek, zmuszając ją do spojrzenia na świat. "To nie jest moja siostra, Nick Carter. I teraz ona umrze".
  
  
  
  
  
  
  Семнадцатая rozdział
  
  
  
  
  
  "Tak", - powiedziała ona. "Zabij mnie". Jej głowa spadła na niedźwiedzią łapę Alexa, jakby nie mogła już dłużej utrzymać jej lub nie chciała.
  
  
  Ja odepchnął jej rękę brata i wyciągnął nóż z nachylenia pokładu między nami. "To nie jest twoja siostra, Alex?"
  
  
  "Oczywiście, że nie."
  
  
  "Skąd wiesz?"
  
  
  "Wiedziałem, to w pierwszej chwili, gdy zobaczył, jak ona idzie do mojej taksówki. Moja siostra była jeszcze dzieckiem, kiedy widziałem ją po raz ostatni, ale była podobna do mnie. Ładna, owszem, ale z grubymi nogami i ciałem, jak u mnie. Nie taka duża, może być. ale ona nie mogła być taka doskonałej ". Spędził słabym promieniem ołówka na całej długości сбившегося do kupy ciała dziewczyny, aby go zaznaczyć, i musiałem się zgodzić, że szczególnego podobieństwa nie było.
  
  
  Wyciągnąłem rękę i kazał jej spojrzeć na siebie. "Chciałaś mnie zabić?"
  
  
  "Tak." Powiedziała to bez wahania.
  
  
  "Dlaczego?"
  
  
  "Bo musiałam".
  
  
  "I Alex też?"
  
  
  "Oczywiście." Jej nie było powstrzymać.
  
  
  "Jak?"
  
  
  "Kiedy umrzesz, zastrzeliłam go". Wskazała na mój pas, gdzie tkwi pistolet kaliber 45.
  
  
  "I co potem?"
  
  
  "O, zabij mnie! Proszę!"
  
  
  "Chodź, Krystyna. Co wtedy?"
  
  
  Ona głęboko westchnęła. "A potem... musiałam wyrzucić ciało mojego brata Alexa za burtę i dostarczyć twoje na wybrzeżu Włoch. Taranto, jeśli jest to możliwe, ale wszędzie".
  
  
  "Jaki był cel?" Nie chciało mi się, więc w nią kopać, ale teraz nadszedł czas, aby dowiedzieć się prawdy.
  
  
  "Ja... i muszę powiedzieć, że Alex nie miał racji w informacji. Co wy pobili, zabili siebie i... no dobra. Czy to nie jest oczywiste?"
  
  
  "Pracujesz na drugą stronę?"
  
  
  "Nie z własnej woli!" Podniosła głowę, szalenie spojrzała to na mnie, to na Alexa, a potem w głąb otwartego łańcuchowego szafki. Ona всхлипнула.- "Co jeszcze mogę zrobić?"
  
  
  To jest Alex okazał współczucie. "Co mają na sobie?" zapytał.
  
  
  "Mój syn", - wymamrotała.
  
  
  "Syn?"
  
  
  "Tak. Byłam... Jestem z Bułgarii. Moi rodzice byli grekami, ale wyemigrował w czasie wojny domowej. Urodziłam się w tej brudnej kraju, ale wzrosła greckiego pochodzenia".
  
  
  "A twój syn?"
  
  
  "Mam jednego syna. Ma teraz cztery lata. Jej właścicielem jest państwo. I ja....".
  
  
  Włożyłem Hugo z powrotem do pochwy, sprawdziłem .45 i położył go na łóżku obok mnie. "Christina? To jest twoje imię?"
  
  
  "O tak. To był problem!"
  
  
  "To było?"
  
  
  Podniosła głowę, spojrzała na mnie, potem na Alexa. "Jestem Christina Каликсос. Mam dwadzieścia cztery lata. Kiedy miałem dziewiętnaście, miałam dziecko, ale nie miałam męża. Państwo zabrało go u mnie. Ja nawet nie mogłam go zobaczyć. Kiedy moja matka i ojciec umarli, u mnie nic nie było. wyjechał, więc przeniosłem się przez granicę do Grecji, gdzie miałem nadzieję, że będę bardziej wolnego i jakoś odzyskam syna. Prawie rok żyłam w strachu, bo nie miałem dokumentów; następnie byłem w Превезе ". Ona spojrzała na mnie. "W Превезе byłam na plaży, kiedy młoda dziewczyna utonęła. Tam był wielki tłum, a w pobliżu były jej rzeczy. Spojrzałem i zobaczyłem, że jej imię Krystyna. Wzięłam je i stała się Christine Зенополис. rzuciła szkołę pielęgniarek, nawet zostawiłam kochanka i przeniosła się w inną część Aten, aby nikt nie wątpił w mojej osobowości
  
  
  to I to działało, dopóki mnie nie znaleźli ".
  
  
  "Oni"? - spytałem.
  
  
  "Tak." Spojrzała na Alexa. "To było... co? Dwa miesiące temu? Sześć tygodni? Znaleźli mnie, i powiedzieli mi, kim jestem, i wszystko o moim synu w państwowym domu. I co by się stało, gdybym nie zaczęła współpracować z nimi. Ja bardzo mało wiedziałam o Cristinie Зенополис, ale teraz znam ją lepiej niż samą siebie. Wiedzieli, że wychodzisz, Alex. Myślę, że oni nie wiedzieli, jak mnie wykorzystać, ale, jak się okazało, im bardzo szczęśliwy, prawda? "
  
  
  Alex wyciągnął końcówkę swoich wąsów. "Tak. Im bardzo szczęśliwy. A jeśli bym się nie upierał się, aby skontaktować się z tobą?"
  
  
  "Przypuszczam, znali każdy twój ruch. Nie mogę ci powiedzieć. Ale wiem, że..." odwróciła się do mnie. "Nick? Człowiek, który spadł z łodzi, gdy napadli na nas? Myśleliście, że go zabili kilka nocy wcześniej".
  
  
  "Nie jestem. Jego partner".
  
  
  "O, tak. Ale powiedzieli mi, jak to powinno być zrobione za pomocą woskowe kule, wypełnione krwią, jak to, że wykorzystują niektóre sceniczne iluzjoniści? Wiedzieli, że was nie oszukać z pustymi rękami".
  
  
  "Dla mnie to brzmi cholernie trudne" - powiedziałem. "Dlaczego oni po prostu nie zabili Alexa i nie koniec tej historii?"
  
  
  "Tego nie mogę powiedzieć. Trzeba było wykonać tylko małe zadanie..."
  
  
  "Para zabójstw".
  
  
  "Tak! Dwie śmierci ludzi, których nie znałam, za życie mojego syna! Wy byście wybrali inaczej?"
  
  
  "Dobra, dobra." Trudno było odpowiedzieć na to jej pasja, ale kiedy siedziałem naprzeciwko nich, zobaczyłem, jak Alex zamyśleniu podrapał ramię swojej byłej siostry. Jakoś mi lżej kontynuować. "Pozwól mi to powiedzieć wprost. Nikt cię nie śledził, kiedy byliśmy razem?"
  
  
  "Nie, nie, nie. Wymyślili, aby myśleć, że jestem w niebezpieczeństwie. A ci ludzie, którzy weszli na pokład wczoraj wieczorem... no, wiesz".
  
  
  "To znaczy, że musisz iść z nami w podróż".
  
  
  "Tak."
  
  
  "I nas zabić".
  
  
  Przez długi czas jedynym dźwiękiem w zwarciu był gwałtowny oddech Christine. Następnie Alex kaszlnął, jak aligator, урчащий na swoje miesięczne kolacja.
  
  
  "Jesteś zadowolony, Nick Carter?"
  
  
  "Mniej."
  
  
  "Dlaczego nie pójdziesz na górę i zobacz, gdzie, do cholery, jest ta łódź?"
  
  
  Raz po wschodzie słońca przejechaliśmy piętę włoskiego buta i byli w połowie drogi do Taranto, gdy nad nami przeleciał pierwszy helikopter. W nocy ułożył trzy pomarańczowe ratowniczych koło nosa na pokładzie, jak ustaliliśmy, i kiedy helikopter zauważył nas, odpadła ręka, aby poinformować nas, że jest przywiązany do "Milionów". Mniej niż godzinę inny helikopter, a może ten sam, usiadł w szerokiej zatoce obok niego, aby wziąć na pokład Alexa i Christine. Ze mną pozostały Hawke i спущенная z helikoptera, łodzi. pogoda znowu się zmieniła, i zanim mój szef był w kabinie ponad pięć minut, jego osoba zaczynało pokrywać się z tętniącym zielenią wody wokół nas.
  
  
  "Ile czasu minie, zanim będzie można dostarczyć tę sztukę do portu?" zapytał.
  
  
  "Parę godzin".
  
  
  Zrobił pauzę, zanim odpowiesz. "O, widzę."
  
  
  "Chcesz coś ze mną porozmawiać?"
  
  
  "Cóż, być może. Rozumiem, że dziewczyna okazała się jednym z nich?"
  
  
  "Taka była. Nie chciałbym na to teraz postawić".
  
  
  "Och?"
  
  
  "Nowa miłość." Widziałam, jak Christina i Alex spojrzał na siebie, zanim usiedliśmy do helikoptera.
  
  
  "Ale ... są brat i siostra!"
  
  
  Wypełniłem części. Hawke mądrze głową. "Może ona też będzie w stanie nam pomóc".
  
  
  "Jeśli możesz coś zrobić z dzieckiem".
  
  
  "Jest to możliwe. Muszę nad tym popracować".
  
  
  Przez jakiś czas jechali w ciszy, zanim znowu się odezwał. "A co tam, N3? Bez ran? Bez siniaków?"
  
  
  "Nie ma o czym mówić. Wiele".
  
  
  "Dobrze. Kiedy wrócimy do Waszyngtonu dziś wieczorem, muszę z tobą porozmawiać o..."
  
  
  "Poczekaj chwilę."
  
  
  "Tak?"
  
  
  Ja poklepał po kierownicy. "Muszę wracać do łodzi".
  
  
  "O tym można zadbać".
  
  
  "Lepiej zrobię to sam. Być może, będę musiał kiedyś tu wrócić".
  
  
  "Dobrze..."
  
  
  "Tak?"
  
  
  "Och, przypuszczam, że masz rację. Ile czasu to potrwa?"
  
  
  "Kilka dni. W zależności od pogody".
  
  
  "Dobrze. Ale postaraj się więcej czasu, niż jest to konieczne, Nick. Jesteś potrzebny".
  
  
  "Nie będę", - obiecał, że zacząłem w myślach układać kurs na Bari. Od jakiegoś czasu jestem prawie podpięty na Cristinę, ale nawet Sue-Ellen nigdy nie приставляла nóż do mojego gardła. Nadszedł czas, aby się trochę zabawić. To jest moja metoda.
  
  
  
  
  
  
  Kod
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Kod
  
  
  Dedykowane ludziom tajnych służb Stanów Zjednoczonych Ameryki
  
  
  
  Prolog
  
  
  Nie dotarł do pogrzebu Kirby. W tym czasie byłem w Singapurze, nosił brodę i okulary i udawałem dezerter w dziedzinie broni rakietowej, stara się sprzedać amerykańskie tajemnice chińskim komunistom. Ja odegrał swoją rolę na tyle dobrze, aby rozwiązać jeden z głównych agentów Mao i włamać informacyjny rurociąg, który on ustanowił, aby uzyskać parę kul w swój bok i pobierz plik zaszyfrowany telegram z gratulacjami od Hawka, wiodącego geniusza działu, w którym pracuję. Nazywamy go AX. Jesteśmy dobrzy.
  
  
  Kiedy dotarło do mnie spóźnione wiadomość o śmierci Kirby, byłem w brytyjskim szpitalu na północnym wybrzeżu półwyspu Malajskiego. U Hawk było wystarczająco związku z brytyjczykami, aby znaleźć dobrych lekarzy, miękkie łóżko i piękną pielęgniarkę. Aktualności o Kirby wszystko zepsute.
  
  
  Kirby był jednym z najlepszych agentów AXE, inteligentny i niezawodny. Razem pracowaliśmy nad niektórymi trudnymi zadaniami w Ameryce Łacińskiej, które poddano ciebie poważne badania. Nie zapomniałem, jak Kirby, fajny człowiek w sprzęgle i doświadczony pilot helikoptera, chwycił mnie z łodzi w kubańskich wodach tuż przed tym, jak statek przełamał się na mniejsze części, niż puzzle.
  
  
  Teraz on został zabity, i AX nie wiedział, kto go zabił. Znaleźć je było moim kolejnym zadaniem.
  
  
  Pierwszy rozdział.
  
  
  Samolot dostarczył mnie na prywatne lądowisko w Florida Keys. W oczekiwaniu na samochód, wysoki mężczyzna z twarzą bez wyrazu, oparł się o okap. Poznałem go. Był jednym z dwóch agentów AX, którzy pracowali ochroniarzami Хока. Nazywał się Smith.
  
  
  To był jeden z najbardziej rozmowny dni Smitha. Wypowiedział zaledwie osiemnaście słów, podczas gdy wiózł mnie na spotkanie z Хоуком.
  
  
  "Stary trzymać zębami", - powiedział on. Stwór po opustoszałej drodze, strzałka prędkościomierza limuzyn szturchnęła do 70. "Nie pamiętam, kiedy widziałem go w takim obrzydliwym nastroju".
  
  
  Przyczynę nieszczęścia Hawk nietrudno się domyślić. Nikt nie pozostanie ранодушным po utracie takiego agenta, jak David Kirby.
  
  
  Limuzyna przejechałem się po kolei, a ja zobaczyłem samotny domek, położony na końcu drogi z twardą nawierzchnią. Za domek w spokojnej zatoce zbadane puste molo. Zatoka meksykańska migotała z dala, jak kolorowe szkła, zatkane słońcem.
  
  
  Na wyspę wiał wiatr, трепя białe włosy Hawk. Czekał w pobliżu domku, gdy dotarliśmy. Kopia Smitha, drugiego agenta z wyrazu wyrazem twarzy, którego zwykle można było znaleźć w pobliżu Hawk, stała przy drzwiach.
  
  
  "To miejsce, gdzie miały miejsce zbrodni" - powiedział Hawk, szybko i brutalnie взмахнув ręką w stronę domu. "Zabiorę cię do środka przez minutę".
  
  
  "Dziękuję, że wysłali za mną".
  
  
  "Nie zmuszę cię na wojnę, Nick. Wysłałem za tobą, bo cię potrzebuję".
  
  
  On uważnie spojrzał na mnie i kontynuował. "Udało nam się odtworzyć niektóre szczegóły. Mordercy jechali na małej ciężarówce. Zatrzymali się tam - wskazał - i przecięli kable telefoniczne, prowadzące do domu. Następnie zbliżyli się do domu i przekonał kogoś przyznać, że są informatorami, prawdopodobnie, pod pretekstem sprawdzania telefonu. Myślimy, że byli ubrani jak монтеры. Zastali oni Kirby i człowieka, którego Kirby przyprowadził tutaj, aby się spotkać, z zaskoczenia, i zabili ich i jeszcze dwóch, którzy byli w domku w czasie . "W jego głosie pojawiła się gorycz, gdy dodał: "do tej pory nie wiemy, kim byli, i możemy się tylko domyślać o ich motywach".
  
  
  "Ile osób szukamy?"
  
  
  "Jak zgaduje, ja bym powiedział, czterech. Co najmniej dwaj z nich byli uzbrojeni w karabiny. Jeden był shotgun. Odkryliśmy ślady, w którym jeden z nich krążył od domu, aby podejść do niego od tyłu. Złamał tylne drzwi, a oni расстеряли mężczyzn w krzyżowy ogień. To była straszna praca ".
  
  
  Gdy szliśmy do domu, nas wiał wiatr, Smith w milczeniu szedł za nim.
  
  
  "Jakie było zadanie Kirby?" Spytałem.
  
  
  "On przyszedł tutaj, aby porozmawiać z człowiekiem, odbierającym domek. Człowiekiem tym był Frank Абруз".
  
  
  To imię mnie zatrzymać się w połowie drogi. "Frank Абруз z mafii?"
  
  
  "Tak, i nikt inny. Legendarny Frank Абруз. Jeden z niewielu ludzi, którzy mafia kiedykolwiek zgodziła się odejść na emeryturę z honorami. Przeszedł zawał serca i postanowił, że chce spędzić swoje ostatnie dni na Sycylii. Zarząd mafii głosował za jego emeryturę i postanowił wypłacić mu niewielką emeryturę za wierną służbę ". Hawke pozwolił sobie cienką uśmiech. Emerytura była nieco lepsza złotych godzin. Właściwie mówiąc, dwieście tysięcy rocznie. Dowiedzieliśmy się, że Абруз opuści kraj w ciągu kilku tygodni, i Kirby nawiązał z nim kontakt ".
  
  
  "Byłoby ciekawe dowiedzieć się, o czym oni mówili, agent AX i były capo mafii".
  
  
  "Podróż Абруза, Nick. Był człowiekiem, któremu ufali zwaśnione frakcje wewnątrz Bractwa, i kiedy u nich było delikatne zadanie, które trzeba było rozwiązać za granicą, często wysyłano go". Hawke dotknął mojej ręki. "Teraz idziemy do domku".
  
  
  
  
  
  Inny ochroniarz o imieniu Corbett otworzył nam drzwi. Ja prawie nie drgnął, kiedy weszliśmy do środka. Miejsce było zamknięte przez kilka miesięcy, ale wydawało się, że wciąż pachniało śmiercią.
  
  
  "Frank Абруз był ciekawym człowiekiem, maverick. Nie powiem, że ja go szanowałem. Jego bilans był zbyt krwawe, - kontynuował Hawke, ale był jednym z liderów, które pojawiły się przeciwko przynależności do mafii międzynarodowego handlu narkotykami. On zaciekle walczyła z tym w ciągu ostatnich dwóch lat, kiedy amerykańska izba mafii zaproponowali ofertę azjatycka grupa, która była w posiadaniu wybrane pola opium w Indochinach ".
  
  
  "To było przed atak serca, który doprowadził go do emerytury?"
  
  
  "Zgadza się. Następnie, gdy Абрузу udało się zmienić pozycję komunistów-partyzantów w transakcji, wszystko wystartowało aż do nieba. On przedstawił swoje wnioski radzie wyższej mafii i zaproponował im przejrzeć ofertę. Tym razem głosowanie odbyło się na jego korzyść. były nie zgadzają, ale zarząd postanowił anulować ofertę ".
  
  
  "Rozumiem. U Абруза była informacja o polach opium, które możemy użyć. Kirby próbował go przekonać, żeby przekazać to nam".
  
  
  "Cnót Абруза było trochę, ale jednym z nich była wiara w to, że komunizm nie był falą przyszłości. Miała powody, by mieć nadzieję, że będzie z nami współpracować. Ponadto, Kirby podejrzewał, że Абруз miał pewne informacje o czasach komunizmu. Być może ich mafii kontakty związane były z nimi nie tylko w zakresie narkotyków ".
  
  
  "Jaki rodzaj biznesu?"
  
  
  "Kirby nie wiedział. Абруз tylko dał do zrozumienia, że wie coś, że AX może znaleźć bardzo interesujące".
  
  
  Hawke spędził mnie w pokoju, którego ściany były изрешечены dziurami po kulach. On gniewnie machnął ręką. "Zabójcy nie ryzykował, jak widać. Oni разбрызгали tu tyle ołowiu, aby zabić kilkanaście osób".
  
  
  "U Абруза była twarda i reputacja. Zawał serca lub brak atak serca, ale on nie był tym człowiekiem, z którym można było grać.
  
  
  Hawke skinął głową. "One były szybkie i skuteczne, przyznaję. I absolutnie zimną krwią".
  
  
  "Powiedział pan, że dwóch innych chłopaków Абруза?"
  
  
  "Jego osobistymi ochroniarzami".
  
  
  Otworzyłem okno i wpuścił wietrzyk. Myślałem o starym capo mafii i moim przyjacielu Kirby, leżących na podłodze z przerwanymi kulami ciał. Wziąłem głęboki łyk chłodnego powietrza, płynących po mojej twarzy.
  
  
  "Jak mafia odnosi się do śmierci Абруза?"
  
  
  "Moje zazwyczaj wiarygodne źródła mówią, że są przerażeni tym, że jeden z ich zaufanych starszych działaczy był zdezorientowany. Ale pamiętaj, że poglądy Абруза zostały obalone przez niektórych i że wpakował się wrogów w swoim czasie. Dla mnie ważne jest to, że jeden z naszych głównych agentów zginął w okolicznościach, których nie mogę wyjaśnić. Nie zamierzam rezygnować z tego więcej, niż ty. Chcę, aby mordercy znaleziono ".
  
  
  "Istnieją trzy możliwości" - powiedziałem. "Komunistyczni agenci, starzy wrogowie Абруза lub ktoś, komu się nie podobało, że on ograniczał azjatyckiej ofertę sprzedaży narkotyków".
  
  
  Hawke rozsypał cygarowy popiół na spodnie i смахнул ich. "Cztery możliwości. Pamiętaj, nie wspominając już o emeryturze Абруза w wysokości 200 000 dolarów rocznie? U niego w domu była wypłata za pierwszy rok. Zniknęła razem z mordercami".
  
  
  "Zabić jednego z najbardziej przerażających capo mafii? Aby wymyślić taki pomysł, potrzebny jest szalony".
  
  
  Hawke gwałtownie wstał. "Spójrzcie na te dziury po kulach. Jak myślicie, człowiek odpowiedzialny za to, był przy zdrowych zmysłach?"
  
  
  On miał rację.
  
  
  Podążyłem za Хоуком na ulicę. "Widziałem dom i słyszałem tę historię, ale nie торопили mnie tu tylko z tego powodu. Co jeszcze?"
  
  
  "W domku był jeszcze jeden człowiek, który uniknął masakry. W końcu ją znaleźliśmy".
  
  
  * * *
  
  
  Dziewczyna wyglądała jak milion dolarów do inflacji. Była blondynka, młoda i długonoga. Choć miała na sobie płaszcz z podniesionym kołnierzem, ja przelotnie zobaczył jej twarz, gdy wychodziła z restauracji na ulicę. Miała wysokie, wystające kości policzkowe i szerokie ciemne oczy - delikatny zestaw cholera, nie oznaczonych cynizmem i sztywność, których się spodziewałem.
  
  
  "Nie ruszaj się tutaj" - powiedział Hawk osobę zarządzającą projektorem. Siedzieliśmy w ciemnej przerzutu pokoju jednej z głównych baz AXE, badając obraz nieruchomy na ekranie. "Ma na imię Sheila Brant, ale ona już tak się nie nazywa" - powiedział Hawk. "Jesteśmy cholernie długo jej nie znaleźli".
  
  
  Trudno mi uwierzyć w to, że Hawk powiedział mi o Sheili Brant. To nie szło z delikatną twarz i miękkie oczami.
  
  
  "Czy jesteś pewien, że była kochanką Franka Абруза?"
  
  
  "Bez wątpienia. Ale bardzo mało wiemy o tym, kim była, zanim Абруз podniósł ją w Vegas".
  
  
  Ja westchnął z rozczarowaniem. Myślę, że nie ma ustawy, który głosi, że piękna dziewczyna dwudziestu dwóch lat nie może znaleźć szczęścia w łóżku starzenia mafijnego capo. "Stary mafioso był smak".
  
  
  - Faktycznie, bardzo podobny do ciebie - powiedział Hawk сардоническим głosem. Następnie kontynuował: "Kiedy dowiedzieliśmy się, że Sheila mieszkała w domku na Florydzie z Абрузом i nie było wśród ofiar śmiertelnych, zaczęliśmy jej szukać.
  
  
  
  
  
  
  Ona dobrze chowała ślady ".
  
  
  "Przed kim ucieka? ACH, prawo, mafia?"
  
  
  "Być może, od wszystkich trzech. I może jeszcze ktoś. Będziesz miło wiedzieć, że mam zamiar zorganizować dla ciebie, aby zadał pan to pytanie Sheili".
  
  
  Ja z niecierpliwością czekałem. Spojrzałem na świecącą tarczę swoich godzin. Choć wiedziałem, że szkolenie jest niezbędne, zacząłem odczuwać ostrą krawędź zniecierpliwienia. Mi nie zależało, aby ruszyć w drogę i udać się na trop zabójców Davida Kirby. Ta ścieżka była już zbyt zimno, aby mnie trzymać.
  
  
  "Ten film został nakręcony w małym miasteczku w Idaho pod nazwą Bonham. Sheila Brant mieszkała tam przez ostatnie dwa miesiące. Masz przykrywka, aby wyjaśnić swoje nagłe pojawienie się. Nie chcemy straszyć dziewczynę w ucieczce. ponownie ", - powiedział Hawk. "Ale po tym, jak przyjedziesz, trzeba go wysadzić w powietrze".
  
  
  "Chodź zobaczyć resztę filmu", - zaproponował jestem.
  
  
  Projektor ponownie włączył. Obserwowaliśmy, jak Sheila Brant, wepchnięcie jedną rękę w kieszeni płaszcza, szła do zaparkowanym samochodzie. W jej ruchach była płynna wdzięk. Kiedy otworzyła drzwi, jej głowa gwałtownie odskoczyła, jakby usłyszała dźwięk, który zmusił ją denerwować. Gdy zdała sobie sprawę, że dźwięk był szczeniaczek, jej twarz uderzyło ulgi.
  
  
  Wsiadła do samochodu i wyjechała, kamera szła za nią, dopóki nie skręciła za róg.
  
  
  "Nasz człowiek nakręcił film z okna hotelu po drugiej stronie ulicy od restauracji. Dziewczyna pracuje tam jako kelnerka", - powiedział Hawk. To było osiem dni temu. Nasz człowiek nie starał się nawiązać kontakt. To twoja praca. Nawiązać kontakt z Sheilą i, w razie potrzeby, relacje. Musimy wiedzieć, że ona wie. To wszystko."
  
  
  Projektor wyłączył się i zapalił światło, wypełniając pokój jasności.
  
  
  "Cóż, film ci coś powiedział?" - spytał Hawk.
  
  
  "Miał pan rację. Jest przerażona. W prawej kieszeni płaszcza trzymała broń. Do tego ma ładne nogi".
  
  
  "Myślałem, że ty to zauważysz", - sucho powiedział Hawk. "Upewnij się, że możesz śledzić jej prawą ręką, a także za jej stopami".
  
  
  On podał mi teczkę, którą trzymał na kolanach. Zawierał plik AX na Sheilę i podsumowanie mojej karnacji. U mnie był resztę dnia, aby zapamiętać je, przygotować fałszywych tożsamości i zapoznać się ze specjalnym sprzętem, który zabiorę ze sobą w Idaho.
  
  
  Zostawiłam sprawę Sheili Brant w lokalu mieszkalnym, do którego mnie skierowano, a następnie wziął swój fałszywy dowód tożsamości. Ned Harper, przedstawiony na jazdy, wyglądał dokładnie tak jak Nick Carter. Miał surową twarz, ale dla mnie to raczej podobało. Wraz z dokumentem tożsamości dostałem walizkę, wiele rzeczy osobiste, odpowiednimi roli, jaką będę grać w Idaho. Ubrania nie wyglądała ani nowej, ani сшитой, ale idealnie pasowała mi.
  
  
  Spędziłem godzinę w zbrojowni. Sprawdziłem skrzynkę, w której, oprócz innych śmiercionośnych przedmiotów, był potężny karabin z długoterminowej. Wraz z moim osobistym bronią to dało mi taką samą siłę ognia, jak w niektórych отделених policji.
  
  
  Kolejnym moim przystankiem był wydział elektroniki bazy. Na rozkaz Хока nasi eksperci zebrali dla mnie zestaw. Wyglądał jak prawdziwy zestaw, ale były w nim wrażliwe urządzenia do słuchania, aparat i mały magnetofon. Jestem pewien, że przyda mi się ten sprzęt, ale Hawke nic nie zaniedbywał z oczu.
  
  
  Musiałam zrobić jeszcze jedną wizytę - do szopy, gdzie mechanicy pracowali nad maszyną, na której jechałem, kiedy stał się człowiekiem o imieniu Ned Harper. Jednym z mechaników był mocny niewysoki mężczyzna lat czterdziestu, który powiedział, że wiele słyszałem o Nicku Carterze i chciał się ze mną spotkać. Postanowiłem nie mówić mu, że połowa z tego, co słyszał, chyba nieprawda.
  
  
  "Jesteśmy kazali dostarczyć maszynę, która wyglądała tak, jakby była kupiona z tanich używanych partii, ale która naprawdę do niczego się nie nadaje" - powiedział z uśmiechem. "To, co zrobiliśmy. Ta dziewczynka jest piękna, ale myślę, że zakochasz się w niej. Ona odpowiada, jak francuska dziwka".
  
  
  Przeszliśmy na drugą stronę stodoły. Mechanik wskazał na niewielki odcinek drogi, zaśmiecone przeszkodami. "To, gdzie możemy ją sprawdzić. Kierowca testowy ma zamiar przetestować ją na sobie".
  
  
  Trzyletni Ford z plamami farby i вмятинами na jednym ze skrzydeł mruczał w końcu toru przeszkód. Kierowca w ochronnym kasku pomachał nam ręką i gwałtownie nacisnął pedał gazu. Maszyna wystartowała jak oparzony kot.
  
  
  "Obiecuję, że możesz otrzymać od niej 120 na godzinę w ostateczności", - powiedział dumnie mały mechanik. "Tworzyliśmy ją jak koncertową skrzypce".
  
  
  Samochód pdzi z przeszkodami. Myślałem, że trafi pierwszy, ale w ostatniej chwili kierowca wyciąć koło. On zygzakiem prowadził samochód po kursie, zaciskając oponami. W końcu dystansu on gwałtownie nacisnął na hamulce i uruchomił samochód w celowe obrót, rozwijając ją z hollywood talentem kaskadera, zanim się wyprostować i pojechać z powrotem do nas.
  
  
  "Ten człowiek musi jechać w Indianapolis - powiedziałem.
  
  
  Uśmiech mechanika stał się szerszy.
  
  
  
  
  
  "Lubisz niespodzianki, Carter?"
  
  
  Zrozumiałem, co miał na myśli, gdy kierowca wyszedł z samochodu, zdjął kask i pokręcił grzywę jasno-rudych włosów. Nawet z jej ciałem, w ukryciu bez formy takiej jakości, nie było wątpliwości, że kierowca testowy była kobietą. .
  
  
  Jej policzki wybuchły, podeszła do nas, kręcąc hełmem w ręku.
  
  
  "Co ty myślisz, N3?" - powiedziała, używając mój ranking mordercy zamiast mojego imienia. Wśród dziewczyn, które wyglądały tak samo niesamowite, jak ona, starałem się zachęcić trochę więcej znajomości niż to.
  
  
  "Co do samochodu lub kierowcy?" Spytałem.
  
  
  W jej zielonych oczach błysnął ogień. "Maszyny, oczywiście. Nie obchodzi mnie, co myślisz o kierowcy".
  
  
  Spojrzałem na mechanika, który wzruszył ramionami i cofnął się dyplomatycznie. Nie chciał być świadkiem, kiedy ta wspaniała ruda разрубила słynnego Nicka Cartera na małe kawałki swoją pogardą.
  
  
  "Co ja ci zrobiłem?" - zapytałem ją, nieco zbity z tropu.
  
  
  "W ogóle nic. Zobaczymy, że tak pozostanie, N3".
  
  
  I znowu - tytuł zamiast nazwy. Odczytałem to i blask ognia w jej oczach jako wyzwanie. "Myślałem, że jesteś trochę popisać, kiedy siedzisz za kierownicą samochodu" - powiedziałem. "Czy to dla mnie?"
  
  
  "Oczywiście, że tak myślisz. Prawdopodobnie byli zaskoczeni, widząc, że kobieta może kierować samochodem lepiej niż ty". Jej dumna warga скривилась, ale od tego pełne usta stał się jeszcze bardziej atrakcyjne. "Posprzątajmy oczywiste teraz, N3. Niektóre dziewczyny tutaj mogą oddawać ci cześć jak спальнму zawodnik, ale twoja reputacja mnie nie rusza".
  
  
  "Co cię zachwyca - spektakl? Może zrobimy pokaz".
  
  
  Roześmiała się, jakby to propozycja ją rozbawiło. Ona pociągnęła za zamek na jej szerokim, luźnym topie kombinezonie. "Wiesz, co mi powiedzieli, N3? Powiedziano mi, że jeśli jesteś w samolocie, który rozbił, można jeszcze znaleźć czas, aby zrobić oferta stewardessy".
  
  
  To prawda - powiedziałem jej. - Właściwie, to powiedziałem.
  
  
  Rzucił kombinezon z ramion i magazyn nóg z niego, udało się zrobić procedurę tak samo wciągająca, jak striptiz. Pod roboczej odzieży na niej były obcisłe spodnie i sweter, облегавший jej zakrętów, jak skóra.
  
  
  "Szanuję cię jako profesjonalistę. Tytuł N3 coś znaczy" - powiedziała. "Ale kontynuujmy rozmowę na profesjonalnym poziomie, prawda?"
  
  
  Nie mogłem wymyślić nic, co mnie interesowało by mniej, z wyjątkiem, być może, wykład na temat abstynencji w domu starych żon.
  
  
  "Samochód dobrze potrafi zrobić wszystko dla ciebie, ale chciałbym doświadczyć go na sobie" - powiedziałem jej.
  
  
  Wdrapałem się pod kierownica, obudził silnik i dał wsteczny. Potem strzeliłem. Przeszedłem kurs tak szybko, jak dziewczyna, i zakończył tym, że zahamował samochód, robiąc gwałtowny podwójny obrót. Kiedy wyszedł, rzucił jej kluczyki i powiedział: "w Porządku" - pomyślałem, ona pluje mi w twarz.
  
  
  "Teraz, kto pokazuje ponty' ego?" - powiedziała, ale w jej głosie była aluzja zaskakująco miesza się z sarkazmem.
  
  
  "Maszyna nie jest tak dobra, ale ma dużo pod maską. Wyglądasz jak wielka kobieta, ale może nie tak dużo. Mi się na tyle ciekawy, aby zadać to pytanie". Rzuciłem duplikat klucza od pokoju jej w rękę. "Jeśli chcesz używać, to musi być dziś wieczorem. Wyjeżdżam z bazy rano".
  
  
  "Co sprawia, że myślisz, że ja bym pomyślała o jej użyciu?"
  
  
  "Może być tak samo ciekawy jak i mi" - powiedziałem.
  
  
  Po powrocie do swojej kajuty, ja ukradł kurtkę, odsłaniając okrojoną "luger" w быстрозатяжной przystawce pod lewą ręką. Uzbrojenie, które sprawdzałem w AX, wahała się od zadania do zadania, ale nigdy nie pozostawał bez broni osobistej: Luger, którego nazwałem Wilhelmina; szpilki, Hugo, w rękawie; i приклеенная na wewnętrznej stronie ud mała gazowa bomba Pierre. Bomba mogła zabić wszystkich w zamkniętym pomieszczeniu w ciągu sekundy; wszystko, co było potrzebne, to ostry zakręt, który złamał jego powłokę.
  
  
  Otwierając szufladę, mam folder, który dał mi Hok. Ja odgarnął okładkę i zmarszczył brwi z lekką irytacją. Pomyślałem, że przypomniał sobie, że zostawił kopię mojej okładki na pliku. Teraz na pierwszej stronie był arkusz z opisem wyglądu Sheili i nieruchomo zdjęciem z filmu, który widziałem wcześniej tego dnia.
  
  
  Powiedziałem sobie, że muszę się mylić. Ja ją przejrzałeś zawartość folderu, ale nie było żadnych oznak jednostronicowego opowiadania. "Cóż, teraz nie ma się o co martwić" - pomyślałem. Dla kogoś z zewnątrz, trudno było przeniknąć do bazy AX, jak przemyt parowca na stadion piłkarski.
  
  
  Jeszcze trochę обеспокоившись, zacząłem ponownie przeczytać akta dziewczynę Brant. Jak powiedział Hawk, szczegółów na temat jej przeszłości nie ma. Mogła urodzić się w weekend, kiedy Frank Абруз zabrał ją w Las Vegas. Jednak po tym, jak AX odkrył ją w Idaho, dane zostały starannie kompletne - zegarki, które pracowała jako kelnerka, kiedy zazwyczaj kładłam się spać, a nawet szkic planu domu, który wynajmowała.
  
  
  
  
  
  Wiele razy chciałam mieć fotograficzną pamięć. Tak jak u mnie go nie było, opracował własne metody utrwalania kluczowych faktów w swojej głowie. Zrobiłem notatki w kieszonkowym notesie, który noszę z sobą, i przeczytałem je, przejrzałem plan domu Sheili, a następnie położył się na łóżku, wyrzucając wszystko z jego myśli, z wyjątkiem materiału, który czytałem.
  
  
  Muszę się zdrzemnąć. Obudziłem się w ciemności, mnie powiadomiony dźwięk, tak słaby, że nie mogłem go zidentyfikować.
  
  
  On rozległ się ponownie, po prostu słaby царапающий dźwięk, metal dotykał blachy. Zerwałem się z łóżka i wylądował na udach z "люгером" w ręku.
  
  
  Drzwi się otworzyły, a na podłodze przebiegł żółta smuga światła. Ruda powiedziała: "masz szybki refleks, N3".
  
  
  Odetchnąłem, zdając sobie sprawę, że dźwięk, który usłyszałem, był jej kluczem, obracającym się w drzwi. Nie jestem zażenowany, że zostałem złapany z bronią w ręku. Instynkt, który kazał mi wstać z łóżka, nie raz ratował mi życie.
  
  
  "Zapal światło. Przycisk na ścianie za tobą" - powiedziałem do dziewczyny.
  
  
  Ona śmigały wyłącznikiem, a następnie rzuciła mi klucz. "Jeśli wyjeżdżasz, to mi więcej nie potrzeba, prawda?"
  
  
  Ja zacisnąłem klucz, uśmiechając się. "Tak więc, ci ciekawa".
  
  
  Ona wzruszyła ramionami. "Myślę, że po prostu trzeba było dowiedzieć się, czy wszystko jest prawda o was, co mi powiedziano".
  
  
  "Dlaczego nie zamknąć drzwi i nie przedstawić?" Powiedziałem.
  
  
  Zamknęła ją, nie spuszczając ze mnie oczu. Wyzwanie wciąż świeciło w ich zielonej głębi.
  
  
  "Patricia Steele", - powiedziała ona.
  
  
  Czyszcząc pasek na ramię, powiesiłem go na oparcie krzesła i wsadził Luger w kaburę. "Jak długo pracujesz w AX?"
  
  
  "Około rok. A teraz zapytaj, jak taka ładna dziewczyna jak ja, dostała się w ten biznes".
  
  
  "Pozwól mi zrobić to założenie. Chcesz udowodnić, że można zrobić wszystko, co może zrobić mężczyzna".
  
  
  "O, ty przebiegły drań" - powiedziała bez wyraźnej złośliwości.
  
  
  "Mam butelkę whisky - powiedziałem. "Prezent od naszego szefa. Mogę go otworzyć?"
  
  
  "Przyszłam tu nie pić", - powiedziała ona. Ona ściągnęła sweter przez głowę i rzuciła go na krzesło.
  
  
  Ubrana była w czarny, koronkowy biustonosz. Cóż, połowa biustonosza. Jej kubki były przepełnione. "Dobrze zaopatrzony" - oto jeden z nieadekwatnych opisów, które przyszło mi do głowy, gdy spojrzałem na nią.
  
  
  Отряхнув jasno-rudą grzywę włosów, uśmiechnęła się do mnie. Uśmiech był częściowo drwiącym, częściowo обещающей.
  
  
  Przypomniałem sobie jej replikę z tego dnia. Powtórzyłem to. "Kto teraz prezentuje?"
  
  
  "Ja" - uznała ona. "Ale ci się to podoba".
  
  
  Ciągle się uśmiecha, ona ściągnęła rozporek swoich spodni na zamek i wylazła z sterty, którą złożyli u jej stóp. Teraz na niej był tylko czarny biustonosz i odpowiednia pasek z czarnej koronki na dole.
  
  
  Ona spokojnie podeszła do łóżka i usiadła na krawędzi. Ona rozpiął stanik i ściągnęła go z jej duże piersi. Lekkim ruchem ręki ona zakryła ubrania na wezgłowie łóżka, a następnie położyła się na moją poduszkę.
  
  
  "Zostawię ci majtki", - powiedziała ona. "Myślałem, że chcesz zgrać je ode mnie".
  
  
  Teraz w jej oczach świecił nawet coś innego, niż wyzwanie. Emocje, pragnienia.
  
  
  Kiedy zrzucił ubranie i zobaczyła szpilkę i gazu bombę, wykrzyknęła: "o mój Boże, jesteś chodzący arsenał".
  
  
  Ja obsceniczne uśmiechnął się. "Ty sam упаковываешь kilka rdzeni".
  
  
  Jej śmiech był ochrypły i раскованным. Mogła udowodnić, że jest ona równa każdemu mężczyźnie, ale to zdecydowanie nie nie pochwalała tego, aby traktowali ją jak obiekt seksualny. "Chodź, N3", - zaapelowała.
  
  
  "Nick" - powiedziałem jej. "Łóżko to nie miejsce dla formalności".
  
  
  "Nick. Nick - powiedziała - jestem gotowa".
  
  
  Zerwałem z niej koronkowe majtki. Ona miała rację. Podobało mi się to zrobić.
  
  
  Pat była silną dziewczyną. Gdy przytulił, poczułem jak mięśnie jej pleców zadrżały. Jej usta były miękkie i ciepłe, a język szybki i szybkie. Ja przytulił twarz do jej piersi, a jej palce вцепились mi włosy. Gdy grałem z jej twarde sutki, ona wił się i praktykach z psychiatrii, jak głodny kot.
  
  
  Moje ręce скользнули w dół do jej pośladki i podniosłem ją, aby poznać swój pierwszy impuls. Jestem głęboko pogrążył się w niej i usłyszał jego jęk. Jej ciało прижалось do mnie. Kiedy przyspieszył swoje ruchy, ona skrzywiła się i potrząsnęła łóżko. Miała elastyczna siła zwierzęcia.
  
  
  "Nick", - wydech ona. "Zróbmy to razem".
  
  
  Jak rozumiem, jej czas był idealny. Prawdę mówiąc, wszystko było idealne.
  
  
  Jej ręka przesunęła się na moje biodra, bada. "Mięśnie. Jesteś prawdziwym kawałek mięsa, panie Carter".
  
  
  "Tak."
  
  
  "Nie byłem na to gotowy. Nawet lepiej, niż mi powiedziano".
  
  
  "Ja tak rozumiem. Zasłużyłem na więcej niż twoje profesjonalne szacunek".
  
  
  Śmiała się. "Mogę spać tu dziś wieczorem?"
  
  
  "Ty możesz zostać na noc - powiedziałem - nie wiem, ile ty выспишься".
  
  
  Dwa
  
  
  Rano wstałem wcześnie i zaczął się pakować, aż ruda nie obudziła się i nie przewrócił się w łóżku.
  
  
  "Nick - powiedziała - to było świetne. Szczególnie ostatni raz".
  
  
  Przykleiłem gazu bombę na wewnętrznej stronie ud. Wczorajsza noc była zeszłej nocy. Dziś wszystko było jak zwykle. Ja пристегиваюсь
  
  
  
  
  Zawiązałem szpilki do przedramienia i sprawdził sprężynowy mechanizm. Ja zgiął rękę, i cienki nóż i wsunął mi w rękę, gotowy do pracy. "Wyraz twarzy trochę przeraża" - powiedziała Pat.
  
  
  Ja obdarzył ją uśmiechem, który nie dotknęła moich oczu. "Nie jestem chłopak z sąsiedztwa".
  
  
  Następnie założyłem ubrania, które pasują do roli Neda Harpera, założył "Luger", zarzucił na niego kurtkę na zamek i spojrzał na siebie w lustrze. O ile mogłem sądzić, wyglądał jak pijany kierowca ciężarówki. Kiedy przeprowadziłem się do miasta, gdzie ukrywała się Sheila Brant, mówiłem ci, że szukałem pracy.
  
  
  "Nie powinienem o to pytać - powiedział Pat - ale co się stało z N1 i N2?"
  
  
  "Ich szczęście się skończyło" - powiedział jej. "Jak u Davida Kirby" - pomyślałem.
  
  
  Ja zamknąłem walizkę, który mi dostarczył AX. Byłem gotowy odejść. Wszystko, co musiałem zrobić, to pożegnać się.
  
  
  Orange uwolnił mnie od kłopotów. "Wiem. Statki, które odbywają się w nocy, i to wszystko. Zostań szczęśliwym, Nick".
  
  
  Pojechałem do Bonham, w stanie Idaho, w dwie godziny dnia. W mieście było 4700 mieszkańców, i wyglądało to tak, jakby 4695 z nich zdecydowała się zostać w domu.
  
  
  Skręcając na stację benzynową, gdzie było reklamowane błyskawiczna obsługa, podjechałem wentylacyjne do zbiorników stosowanych. Błyskawiczna usługa nie została zrealizowana. Wysiadłem z samochodu i wszedł do środka, gdzie znalazł mężczyznę, дремавшего przy stole, zagraconym pyłem, mapami drogowymi, banki z krakersami i zapakowane częściami samochodowymi. Ja rapował palców na czystej krawędzi stołu.
  
  
  Jego oczy są popękane. "Tak, proszę pana?" on ziewnął.
  
  
  I wskazał na swój samochód. "Chcę trochę benzyny".
  
  
  "Och - powiedział, jakby taka możliwość mu do głowy nie przyszła.
  
  
  Dopóki выдергивал wąż i wciskając końcówkę w prawie pusty zbiornik forda, stałem obok i patrzył na igły ulicę, oświetloną jasnym światłem słonecznym późnej wiosny.
  
  
  Nie widziałem ani świateł, ani neonów. Bonham wyglądał jak obraz Normana Rockwella z wizerunkiem małego miasteczka. Czułem się nie na swoim miejscu, kiedy wszystkie moje śmiercionośną broń była przywiązana do mojego ciała i zamknięte w bagażniku mojego samochodu. Bonham wcale nie wyglądał na miejsce, które wolałabyś ukryć byłą kochanką przywódcy mafii. Prawdopodobnie dlatego Sheila Brant wybrała jego. "Daj jej hołd za mózg - pomyślałem.
  
  
  Ja rozpostarł zmęczone ramiona. Jechałem szybko i przez wiele godzin każdego dnia, odkąd opuścił bazę AXE na wybrzeżu Karoliny. Później tego samego dnia skontaktuję się z agentem AX, który śledził Sheila, aby upewnić się, że nie ominęło nas.
  
  
  Dyżurny na stacji paliw zaczął przecierać przednią szybę samochodu. "Masz tu tyle martwych owadów, aby napełnić wiadro", - skarżył się on. "Pan musi być, jechali całą noc".
  
  
  "Tak" - powiedziałem. Był uważny, jeśli nie natychmiastowym.
  
  
  "Turysta?"
  
  
  "Nie powiedziałam.
  
  
  Jego głowa odwróciła się, a jego oczy już nie były senne.
  
  
  "Jestem kierowca ciężarówki - powiedziałem. "Mam nadzieję znaleźć tu pracę".
  
  
  "Czy jest jakiś szczególny powód, dla którego wybrałeś Bonham?"
  
  
  "Lubię małe miasta".
  
  
  "Istnieje wiele innych małych miasteczek".
  
  
  "Cholera - pomyślałem. Jemu na pewno było ciekawe. Powiedziałem: "podoba Mi się, jak wygląda ten".
  
  
  Aż sprawdzałem poziom oleju, wszedł do męskiej toalety i odsuwając rygiel na wewnętrznej stronie drzwi. Ja dostanie w twarz zimną wodą. Jestem zmęczony tym, że tak długo był przyklejony do fotela samochodu, powiedziałem sobie, inaczej by przesłuchanie personelu nie przeszkadzała mi.
  
  
  Zapukał do drzwi. "Hej, panie, muszę cię zobaczyć".
  
  
  I rozpiął zamek błyskawiczny w kurtce, aby szybko dostać się do "Люгера", a następnie otworzył drzwi. "Co?"
  
  
  "O Sheili Brant" - powiedział, a następnie uśmiechnął się. "Jestem agentem, którego trzeba się spotkać, N3".
  
  
  Nigdy nie widziałem swojego kontaktu i nie ryzykował. "O czym ty mówisz?"
  
  
  Uszkodzenia drzwi, włożył rękę do kieszeni i wyciągnął zapalniczkę, który jest identyczny z moim. Dał mi ją. "Rozmawiałem z kilkoma ludźmi, którzy pracowali z tobą w przeszłości, Carter. Wydawało mi się, że poznałem was na ich opisów. sztuka. Niektóre ze sztuczek Hawk, powiedziałem sobie. Przy okazji, nazywam się Meredith.
  
  
  Odwróciłem zapalniczkę. Coś, co wyglądało jak numer seryjny producenta na dole, w rzeczywistości było kodem, który zidentyfikował właściciela jako pracownik AX. "Dobrze, Meredith. Ale na twoim miejscu byłbym bardziej ostrożny. Nie zapominaj, że przyczyną całego tego biznesu jest utrata cholernie dobrego agenta". Nie nalegał na to. Nie było mi go żuć: "Co nowego o naszej dziewczynie Sheili?"
  
  
  "Ona wciąż tu jest i zachowuje się chłodno. Starałem się nie podchodzić zbyt blisko, aby nie wywoływać u niej podejrzeń. Wziąłem się za tę pracę, bo bał się, że ludzie zaczną zastanawiać się, dlaczego mnie nie ma. zatrzymamy się w hotelu. Do zobaczenia dziś wieczorem pogadamy jeszcze trochę ". Zawahał się. "Rozumiem, że będę podporą w tym zadaniu, i z niecierpliwością czekam na możliwość pracy z tobą. Nie oceniaj mnie po tym, co właśnie się stało. Zazwyczaj nie jestem taka na luzie".
  
  
  "Mam nadzieję, że nie" - powiedziałem.
  
  
  Ja powoli jechał na głównej ulicy miasta
  
  
  
  
  
  , zauważając lokalizacja dwupokojowego komisariatu policji, poczty i urzędu miasta w niedgrogim stylu. Pomyślałem, że mógłbyś spakować całe miasto w pudełku po butach. Pomiędzy dwoma dużymi budynkami znajdował się bar-zakamarek z napisem "Zimne piwo" na oknie. W czterech gablotach poniżej znalazłem hotel, relikt dni, kiedy Bonham był dworca kolejowego, był większy i powodziło. Teraz dwupiętrowy budynek brakował w malowaniu, i zobaczyłem, że w niektórych górnych oknach nie ma ekranów.
  
  
  Wychodząc z samochodu, uważnie obejrzał restauracja po drugiej stronie ulicy od hotelu. Sheila Brant dyżurowała tylko do 16:00. i gdyby sprawy nie poszły w górę, to i wtedy nie potrzebuje. W lokalu nie było gości.
  
  
  Wszedłem w półciemne lobby hotelu, gdzie na meblach było ćwierć cala kurzu i śladów w podeszłym wieku. Windy nie było, tylko schodowy przelot, a rośliny w doniczkach, obok których przechodził, potrzebne w wodzie tak samo, jak Бонэму trzeba było tchnąć nowe życie.
  
  
  Urzędnik powitał mnie, jak gdyby był politykiem, приветствующим decydujące głosowanie. Powiedział, że oni już dawno zamknęli swoją stołówkę, ale mogę dobrze zjeść w restauracji po drugiej stronie ulicy. "Wypróbuj, spodoba ci się", - powiedział on.
  
  
  W swoim pokoju zdjęłam ubrania i sprzęt i wzięłam prysznic. Chociaż na moich cechach tego nie było widać, wszystkie moje wnętrzności свернулись, jak sprężyna. W mojej głowie вертелась myśl, że jestem blisko z dziewczyną, która mogła mi dać kilka odpowiedzi na temat śmierci Davida Kirby.
  
  
  Z okna drugiego piętra mnie rozpościerał się ładny widok na restaurację. Zapinany na guziki koszulę i zakładając spodnie, myślałem o Sheili Brant. Zastanawiałem się, czy udało jej się uciec z tego domku w Klucze jednej lub mordercy z jakiegoś powodu pozwolono jej wyjść żywy.
  
  
  Meredith dała mi numer pokoju, który znajdował się w odległości drzwiach od mojej. Poszedłem do niego na korytarzu. Meredith okazał się prawdziwy artykuł, ale byłem podejrzany typ, i chciałem to sprawdzić.
  
  
  Dzięki szkoleniom AX i dużego praktycznego doświadczenia jestem ekspertem na pękanie zamków. Drzwi w pokoju hotelowym nie stanowił żadnego utrudnienia. Dwunastoletni chłopiec mógł otworzyć zamek scyzorykiem.
  
  
  Ja przekręcił klamkę i cicho wszedł do pokoju. W fotelu przy oknie siedział mężczyzna. On uśmiechnął się szeroko do mnie. "Byłoby tak łatwo wbić".
  
  
  Nie mogłem wymyślić mądrego początku. Wszystko, co mi się udało, było: "Kim jesteś?"
  
  
  "Meredith, oczywiście. A ty musisz być, Nick Carter".
  
  
  Jeśli nie był Meredith, był cholernie dobrym kłamcą. Wydawał się zupełnie swobodnie. "Czekałem na ciebie. Sądzę, że właśnie wszedł", - powiedział on. "Jeszcze nie widziałem dziewczynę?"
  
  
  "Nie, jeszcze nie."
  
  
  Gdyby wiedział, że drugi Meredith, którego poznałam przez ostatnie pół godziny, to by nie był tak rozluźniony, pomyślałem. Wyjąłem papierosa. "Jest światło?"
  
  
  "Oczywiście." Pomacawszy kieszeni swojego мятого brązowy płaszcz. To był круглолицый mężczyzna zaczął go łysy i pulchny, ale wygląd o niczym nie mówiła. Agenci AX są w różnych rozmiarach, kształtach i grup wiekowych. "Tu jesteś, Carter".
  
  
  On wręczył mi książkę zapałek.
  
  
  "Czy nie masz zapalniczki?" - niedbale zapytałam, zapalając papierosa.
  
  
  "Nigdy nie bierz ze sobą. U cholernych rzeczy zawsze kończy się paliwo".
  
  
  Uśmiechnąłem się i rzucił mu zapałki. "Myślę, że gdybym mógł się włamać, ty też".
  
  
  Miał skrzyżowane nogi i oparł się na krześle, kładąc ręce na kolana. Jego oczy nie opuszczały mnie, odkąd wszedłem do pokoju. "Masz na myśli, że nie wierzysz, że jestem Meredith?"
  
  
  Rozsuwając kurtkę, powiedziałem: "Ja doskonale wiem, że to nie tak".
  
  
  Jego spokojny uśmiech wciąż był na miejscu. Miał dość samokontroli. "Co zrobiłem nie tak?"
  
  
  "Ważne jest to, że ty to zrobił. Kim ty właściwie jesteś?"
  
  
  "Jestem człowiekiem, który ma swój wyrok śmierci", - powiedział on. Płynnym ruchem on jedną ręką wysunięcie nogawkę. Innym wyciągnął rewolwer z załączonych do tibii pochwy.
  
  
  Upadłam na kolano, aż рисовался. Jego rewolwer został wyposażony w tłumik, i usłyszałem cichy kaszel, kiedy pistolet wystrzelił. Kula trafiła w ścianę.
  
  
  Ja zginał rękę, i sztylet wszedł mi w rękę. Rzuciłem go, gdy on ruszył, aby ponownie przyciągnąć mnie w polu widzenia. Nóż rzuciłem mu się do gardła i zadrżał, jak strzała. Jego oczy przepełnione, i pochylił się, jakby chciał zajrzeć pod krzesło.
  
  
  Złapałem go, gdy on osioł na podłogę. Był ciężki. Naciągnąłem go przeszukał. W jego portfelu było pięć tysięcy dolarów, a niektóre dokumenty, na których mówiło się, że ma na imię Coogan i przyjechał z Denver. Nie jest to na pewno coś znaczy. Jego papieru, prawdopodobnie, były tak samo fałszywe, jak i moje. Сунув sobie w kieszeni prawo jazdy. Wstałem. Sprawy zaczynały się źle. Ktoś wiedział, dlaczego byłem w Бонэме, bezpieczeństwo AX była wyraźnie rozbita.
  
  
  Musiałem coś zrobić z ciałem. Nie mogłem zostawić go w pokoju niniejszej Meredith. Upewniając się, że korytarz
  
  
  
  
  
  był pusty, ja na chybił trafił wybrał drzwi i otworzył zamek. Oczywiście, w pokoju nie było nikogo. Podniosłem Кугана, zaniosłem go przez korytarz i położył na łóżko.
  
  
  "Żadna izba handlowa nie będzie zainteresowana w tym, aby mnie zatrudnić" - pomyślałem. Byłem w mieście mniej niż dwie godziny, a już umarł człowiek.
  
  
  Zszedłem na dół i robię przyjacielską rozmowę z portierem, który powitał możliwość zostawić krzyżówka. Powiedziałem mu, że spotkał na korytarzu człowieka, круглолицого wesołego chłopaka.
  
  
  "To jest pan Hobbs. Sprzedawca. Zameldował się dzisiaj. Pokój 206."
  
  
  "Co sprzedaje pan Hobbs?"
  
  
  "Ja nie wierzę w to, co powiedział".
  
  
  Po pięciu minutach wyszedłem z rozmowy, ponownie wspiął się po schodach i włamał się do innego zamku. Pokój 206 był pusty, za wyjątkiem pocztowej dla próbek. Pan Hobbs ledwo wylądował, jak zaczął na mnie czekać. Klepnąłem walizkę na łóżko i otworzył go. Jedyny wzór, który zawierał, została odchudzona w karabin z tłumikiem i celownikiem. Pan Hobbs, znany również jako pan Coogan i Meredith, sprzedawał śmierć. Dobrze naoliwiona karabin był czymś w rodzaju sprzętu profesjonalnego zabójcy.
  
  
  Mogłem się domyślić o jego planie na grę. Musiał przechwycić mnie zabić, jak tylko przyjadę odebrać dziewczynę z okna hotelu, kiedy wróci do pracy, a następnie w pośpiechu opuścić Bonham. Kłamstwa o tym, że Meredith, była szybka podstępem, aby zbić mnie z tropu i być może dowiedzieć się, rozmawiał, czy jestem z dziewczyną. Pan Hobbs, lub pan Coogan, był mądry, profesjonalny, spokojny i dobrze znał się na swoim fachu. Ale nawet u najlepszych zdarzają się złe dni.
  
  
  Ja cichutko wyszedł z pokoju 206 i zszedł po schodach. Ponieważ rozmowy telefoniczne z pokoi odbywały się przez przełącznik hotelu, skorzystałem z telefonu publicznego w holu, aby zadzwonić do Meredith na stacji benzynowej. "Nie idź przez ciemne zaułki. Opozycja zadała cios w mieście" - powiedziałem mu, gdy podszedł do linii.
  
  
  "Cholera. Masz poprawki na nich? Mam na myśli to, kim oni są?"
  
  
  "Po prostu nie są amatorami".
  
  
  "Cóż, nie ma powodów do zdziwienia", - powiedział on. "Gdybyśmy mogli znaleźć dziewczynę, mogliby też".
  
  
  "Obawiam się, że doprowadziły ich do niej" - powiedziałem.
  
  
  Mogłem wyobrazić sobie reakcję Hawk, kiedy powiedziałem mu, że ktoś musi być, wkradł się w moje apartamenty na bazie AX, przejrzałem akta Sheili Brant i wykorzystał nasze dane, aby połączyć się z dziewczyną. Wybuchnie, jak подорванная rakieta.
  
  
  Wydarzenia dnia w radykalnie zmieniły sytuację. Nie mogłem rozgrywać karty powoli i cierpliwie, jak zalecił Hawke. Życie Sheili okazała się zagrożona. Musiałem szybko nawiązać kontakt i zdobyć jej zaufanie.
  
  
  Stałem w pobliżu hotelu, kiedy przyszła do restauracji. Patrzyłem, jak ona otwiera drzwi czerwonego "Volvo", i przelotnie zobaczył gładkie udo, kiedy zsunął się z wozu. Nogi były tak dobre, jak pamiętam, seksowny chód jeszcze lepiej.
  
  
  Ona zwróciła na mnie uwagę, gdy porusza się wokół maszyny długimi krokami ku. Oczywiście, widok nieznajomego ją w górę. Zatrzymała się, spojrzała na mnie i odpowiedział na jej spojrzenie najniższej uroczy uśmiech.
  
  
  Po tym, jak zniknęła w restauracji, palę papierosa. Chciałem dać jej czas zrzucić płaszcz i zacząć czekać na stolik. Kiedy zatrzymałem się w miasto z rykiem włamali się trzy motocykla. Rockers były takie same niewłaściwe w Бонэме, jak i ja. Mijają hotelu, patrząc na mnie przez okulary, pokryte бородатыми osoby. Mieli na sobie kurtki z zaciekle malowane diabłami na plecach. Ich celem był bar. Głośno rozmawiając, są спешились i weszli do środka. Wiedziałem, że oni nie żyją w Бонэме. W mieście nie było wystarczająco szczytu dla ich gatunku.
  
  
  "Przestępcy i włóczędzy", - z obrzydzeniem powiedział urzędnik. On przytulił się do mnie w drzwiach. "Oni są częścią gangu, który pojawia się tutaj kilka razy w roku. Nazywają siebie miotu Szatana. Rozbili obóz na starych wesołe placach. Mieszkańcy miasta chcieliby wyrzucić ich z terytorium, ale policja tego nie robi. chcę rozpalić bunt ".
  
  
  Wyrzuciłem papierosa. Jeśli rowerzyści byli stałymi gośćmi, to znaczy, że oni mnie nie dotyczyły. Przeszedłem przez ulicę i skierował się do restauracji, gdzie leci właśnie się rozpoczęły. Tylko doliczyłem się czterech klientów. Wszyscy byli mężczyznami, a trzech z nich nie mógł oderwać oczu od Sheili. Czwarty, pomyślałem, musi być полуслепым.
  
  
  Wziąłem narożny stolik z dala od innych gości. Jeszcze przed tym, jak Sheila zbliżyła się do mnie, złapałem jej zdaniem, przesuwne w moją stronę, wartościujące mnie.
  
  
  "Witamy w Bonham. Planujesz zostać na długo?" - powiedziała, kiedy podeszła do mojego stolika.
  
  
  "To zależy od ciebie, Sheila".
  
  
  Wyraz jej drobnej twarzy zastygło. "Nazywam się Susan".
  
  
  "To Sheila Brant, i dopóki Frank Абруз nie został zabity, byłaś jego kochanką". Moja ręka błysnął na stole, a ja przycisnął jej nadgarstek. "Nie wstawaj, prosto. Uśmiechnij się na tej pięknej twarzy i udawaj, że mówimy o tym, że w menu",
  
  
  "Uśmiech nie będzie łatwe. Masz zamiar złamać mi kości w nadgarstku".
  
  
  Zmniejszyłem wprawy, ale nie puścił jej. "Ludzie, od których można uruchomić, wiedzą, gdzie jesteś. Nie mogę sobie wyobrazić, dlaczego chcą cię wyeliminować, ale wygląda na to, że mają na myśli właśnie to. Potrzebujesz pomocy".
  
  
  
  
  
  
  "I dasz mi ją?" Jej piękne usta skrzywił się. To historia mojego życia. Mężczyźni zawsze mi pomogą. I im więcej dostaję pomocy, tym więcej mam problemów ".
  
  
  "Jestem osobą, która to wszystko zmieni".
  
  
  "Zastanawiałem się, kim jesteś. Teraz już wiem. Ty musisz być Mandragora Czarodziej".
  
  
  Nazwa - Ned".
  
  
  "Cóż, Ned Mag, zajmie mi to kilka cudów, aby wyjaśnić trudności w moim życiu". Pomimo tego, co powiedziała, w ciemnych oczach obudził zainteresowanie. "Czy na pewno chcesz coś w zamian".
  
  
  "Omówimy warunki później".
  
  
  "O, jestem pewna, że będziemy" - powiedziała сардоническим głosem.
  
  
  Biznes lub biznes, byłem głodny. Powiedziałem jej przynieść mi gruby stek i czarna kawa.
  
  
  "Wierzysz, że nie ucieknę za to?"
  
  
  "Kopciuszek nie uciekła od swojej chrzestnej wróżki, prawda?"
  
  
  Śmiała się. "Nie Kopciuszek".
  
  
  Pomyślałem, że mogła odegrać swoją rolę. Wyglądała na dziewczynę, której książę przyniesie kapcie i zabierze, nawet jeśli kapcie nie pasują. Tylko jej Książę z bajki okazał się Frankiem Абрузом, capo mafii.
  
  
  Kiedy wróciła z moim kawy, to zabolało mnie, stawiając filiżankę obok mojej ręki. Ja interpretuje to jako znak, że chcemy się dogadać.
  
  
  "Wygląda na to, że nie puch. I nie jeden z przyjaciół Абруза. Więc kim jesteś?" zapytała.
  
  
  "Ja też wyjaśnię to później".
  
  
  Drzwi otwiera, i weszli trzech motocyklistów, przynosząc ze sobą smród. Żaden z nich tygodniami nie dotknął kawałka mydła. Człowiek za ladą, prawdopodobnie właściciel restauracji, z niezadowoleniem spojrzał na trójcę. Mógłby żyć bez ich działalności co najmniej następujące dziewięćdziesiąt lat.
  
  
  Zdecydowali się usiąść za stolik obok mojego. Głośno rozmawiali, śmiejąc się nad dowcipami siebie. Aby się zabawić, próbowałem ustalić, kto z nich najbardziej brzydki. Zawody zakończyło się remisem między tym, kto ma bliznę od noża вился w policzek, i tym, który siedział najbliżej mnie, krępy mężczyzna w paciorek, tłustej opasce na głowie i skórzane bransoletki. Tym, co w środku, z długimi włosami i brodą koloru miedzi, wyglądał na najbardziej reprezentacyjny.
  
  
  Sheila wykonywała ich rozkazy, scarface przesunął dłonią po jej nodze. Ona obraziła się z niesamowicie хладнокровием. Miedziana Broda klapsy swojego towarzysza za rękę. "Zachowuj się", - powiedział on równym głosem.
  
  
  Ten, który siedział obok mnie, złapał moje spojrzenie i pokazał swoje zęby, z których niektóre nie. "Na co się gapisz, buster?"
  
  
  "Na ciebie" - powiedziałem. "Podziwiałem twoją stomatologicznej pracą". "Pewnego dnia policjant stanął mi na twarz. Chcesz tego samego?"
  
  
  "Nie bardzo", powiedziałam, opierając się pokusie schować swoją kawę mu do gardła.
  
  
  Miedziana Brodę złapał przyjaciela za ramię. On ścisnął tak mocno, że mężczyzna z brakującymi zębami skrzywił się. "Nie igraj z panem, Georgie. On może pomyśleć, że mówisz poważnie. Mniej musimy nieporozumienie. Prawda?"
  
  
  "Poprawnie" - powtórzył George. On nie wydawał się szczery. Wyglądał na przerażonego człowieka, trzymającego rękę na ramieniu.
  
  
  Ja spokojnie dokończyłem stek i powiedział Sheili, że będę czekać, kiedy wychodzi z pracy o północy. Po powrocie do pokoju w hotelu, wkręciłem się w fotelu przy oknie, aby uważać się za restauracją. O ile wiedziałem, martwego zabójcy byli wspólnicy, którzy chcieli by pomóc dziewczynie.
  
  
  W miękkich zmierzchu wyszły rowerzystów i włóczyły się po ulicy, kontynuując chwalić i się śmiać. Tylko ten z brodą koloru miedzi, milczał, przemierza między innymi, na głowę powyżej ich, płynnie poruszając się jak przywódca. Wracali do baru. Patrzyłem za nimi, dopóki nie znikli z oczu.
  
  
  Na długo przed pojawieniem się Sheili zacząłem się martwić o Мередите, który nie przyszedł i nie zadzwonił. Nie odrywając oczu od drzwi restauracji, kładę telefon sobie na kolana i poprosił nocnego urzędnik mi dać linię zewnętrzną. Wpisałem numer tankowania i nie dostałem odpowiedzi. Siedziałem w ciemności, słuchając гудению, i miałem wrażenie, że wydarzenia ponownie gwałtownie się zmieniły.
  
  
  Sheila wyszła z restauracji szybkim krokiem, rozglądając się na boki, kierując się do volvo na poboczu. Poszedł lekki deszcz. Widziałem, jak na szybie powstają krople. Na Sheili był długi płaszcz, który miała na sobie w filmie miasta meredith. Mogłem się domyślić, że ma w kieszeni pistolet.
  
  
  "Kochanie, jesteś wredna", - delikatnie powiedziałam.
  
  
  Nie była północy; był tylko do 22:00. Wychodziła wcześnie - mnie brakowało.
  
  
  Ja odsunął krzesło i w trzech szybkich krokach dotarł do drzwi. Szybko zszedł po schodach, minął przestraszony pracownika i wyleciał na ulicę, gdy Sheila odjechała.
  
  
  Dźwięk uruchamianych silników motocykli połączyłem się z pulsu silnika Volvo. Rowerzyści przejechali obok, nie zauważając mnie. Poszli za samochodem. Widziałem, jak w dalekim rogu проносилось czerwony blask świateł tylnych, kiedy ścigałem się do swojego потрепанному "ford".
  
  
  
  
  
  Dogoniłem ich, gdy ścigałem się z miasta w pogoni za Volvo, który poruszał się bardzo blisko do prędkości granicznej. Kiedy miasto pozostał w tyle, ja zaklął. Sheila była zmieniana na to, że rowerzyści mieli na myśli.
  
  
  Dałem "Ford" jeszcze benzyny i zbliżył się do nich i zobaczył, że przywódca stanął obok "Volvo" i pomachał dziewczynie, aby się zatrzymała. Ona zignorowała go i próbowała przyspieszyć z samochodu.
  
  
  Gdy promień moich reflektorów spadł na nich, dowiedzieli się, że ktoś zapalił się na imprezie. Jeden z motocyklistów odwrócił się z powrotem, uderzając mnie w sposób tak nagle, że nacisnąłem na hamulce, aby zapobiec kolizji. Zobaczyłem twoja twarz człowieka o imieniu George, kiedy toczył się na mokre od deszczu chodnik. Ja zacisnął zęby i wyjechał na korkociąg, znowu za "Ford". Wznowiono pościg.
  
  
  Najpierw moje reflektory złapali Georgie. On ganiał między mną a innymi, wspierając ponad powolne tempo, aby zobaczyć, czy zostanę z nimi. Oglądając się, obnażył brakujące zęby w rażącego пародийной uśmiechu. Wydawał się niemal zadowolony, że nie złamał "ford". Teraz miał jeszcze jedną szansę na mnie.
  
  
  Odwrócił się motocykl i skąd-z powodu siedzenia wyciągnął krótki łańcuch. Z łańcuchem, болтающейся w ręku trzymał w motocykl i rzucił się na mnie.
  
  
  Nie nacisnął na hamulec i nie zredukował szybkość. Ja stale pdzi do przodu, belka moich świateł lizał noc. George podszedł bliżej. Kiedy zobaczył, że będę trzymać się swojego kursu, chociaż był na mojej drodze, skręcił motocykl na drugi pas autostrady.
  
  
  Mógłbym obrócić samochód i go uderzyć, ale bał się to zrobić na śliskim asfalcie. Nie chcę znowu wpaść w poślizg. Dając Fordowi więcej benzyny, ja zamiast tego dodałbym prędkość. Georgie przemknęło obok mojego okna, i widziałem, jak jego ręka drgnęła. On machnął łańcuchem, jak batem.
  
  
  Nagły skok prędkości, który kazał wyjść z samochodu, kazał Georgie zboczyć z drogi. Łańcuch z siłą uderzyła w okno za mną, a nie w to, co było u mojej twarzy. Ja mimowolnie drgnął, kiedy usłyszał trzask szkła. Następnie wzrastał odległość między nami, bo musiał zmniejszyć prędkość, aby motocykl ponownie odwrócił się. Widziałem, jak jego lampa wisiał za mnie, kiedy ścigał się w kolei i wspiął się na wzgórze.
  
  
  Po wstąpił na wzgórze, zauważyłem Sheilę i jej prześladowców. Człowiek jest wiodącym na rowerze biegł obok "Volvo". Zatrzymał samochód i zaczął zwijać się na drodze kierowcy, zmuszając ją zjechać na pobocze, aby uniknąć zderzenia.
  
  
  Była tak zafascynowana walką z kolarzem, że nie mógł zrobić następny zakręt. Zjeżdżając z drogi, Volvo подпрыгивала i уклонялась, jak papierowy statek w szybkim tempie водосточном biegu. Bałem się, że się przewróci, kiedy uderzy w rowie, ale impuls tylko zwolnił go. U Sheili wystarczyło umysłu uniknąć nagłego naciśnięcia na hamulec. Sądząc po wibracji maszyny, domyślałem się, że ona wyłaczał jej na niższy bieg. Potem пилила na tarczowe. Volvo drgnął i poślizgnął się, ale nie przewrócił.
  
  
  Kiedy w końcu się zatrzymała samochód w otwartym polu, rowerzystów roku. Jeden z nich przeskoczył przez rów, piękne zajęcie dla jazdy konnej, i ruszył przez pole do samochodu, który prześladował. Jego koła kopnął brud.
  
  
  Drugi rowerzysta nie starczyło odwagi, by wskoczyć do rowu. Zatrzymał się na poboczu drogi i zobaczył, jak wychodzę z nocy. On zgasiłem silnik i wysiadł z motocykla.
  
  
  Притормозив, spojrzałem w lusterko, aby sprawdzić Georgię. Był jeszcze u mnie na ogonie i nabierał tempa. Wkrótce on mnie dogoni.
  
  
  Ja przewrócił się na pobocze w pobliżu pola i zgasiłem samochód. Kiedy wyszedłem, zostawiłem świecić światła. Czeka rowerzysta był tym, kto ma bliznę jechał po policzku. - Włamał się do środka kurtki i wyciągnął nóż. Kiedy podszedł do mnie, na ostrzu wyskoczyło światło.
  
  
  "Panie, lepiej wrócić do samochodu i stąd do diabła".
  
  
  "Jeśli tego nie zrobię?"
  
  
  "Ja potnę cię, jak boczek, gotowy do patelni".
  
  
  Zginanie jedno kolano, ja полуобернулся. Moja lewa noga odpadła. Poczułem ostry kontakt z jego rzepki. Japoński mistrz karate nauczył mnie tego ruchu, i to było dobre ćwiczenie. Scarface padło, jakby ziemię wyrwali mu z pod nóg.
  
  
  Wspinając się na jego biodrach, zrobił pas nożem. Ja się przenieść, i ostrze хлестнуло przede mną, w cal od mojego brzucha. Chwycił go obiema rękami za rękę, położył ją na kolana i złamał. Scarface zawył.
  
  
  Wziąłem ją do ręki nóż i rzucił w ciemność po drugiej stronie autostrady.
  
  
  Następnie przybyła Georgie. Pojechał prosto na mnie, wymachując łańcuchem. Wiedziałem, że jeśli uderzy mnie w twarz, ja ослеплю lub израню na całe życie. Usłyszałem łańcuchowy wycie, gdy пригнулся. Potem Georgie wyprzedziła mnie. Zanim zdążył skończyć, i rozpiął zamek błyskawiczny
  
  
  
  
  
  i wyciągnął z Luger.
  
  
  Strzeliłem do niego z siodła, i rower kontynuował ruch, po przegranej na środku autostrady, zanim upadł na bok i zsunął.
  
  
  Nie rzucając się na Georgie ani jednego spojrzenia, wróciłem do samochodu, włączył ją do tyłu i oświetlił polu reflektorami.
  
  
  Miedziana Broda zdemontowany i walił pięścią w szybę samochodu Sheili. Zatrzymał się, gdy żółte promienie moich reflektorów rozświetliła go.
  
  
  Ja obstawiam "Ford" na niską prędkość i przebytą przez rowu. Odbicia oderwał mnie od dupy. Miedziana Broda pobiegł z powrotem do swojego bajkę. Jestem pierwszy. Ja skręcone koła w ostatniej chwili, tak, że tylko mój zderzak uderzył w rower, ale od uderzenia maszyny w głowie. Miedziana Broda teraz rzucili się do swoich przyjaciół, prawdopodobnie mając nadzieję dotrzeć do jednego z ich motocykli. Odwróciłem "ford", tak aby wyraźnie go widzieć w świetle reflektorów. Wysiadłem z samochodu, wycelował z люгера i strzelił убегающему w nogę.
  
  
  Sheila Brant otworzyła drzwi swojego samochodu. W ręku trzymała rewolwer kaliber 38. Miedziana Broda tego nie wiedział, ale nie mógł uratować mu życie.
  
  
  "Panie, - z szacunkiem powiedziała Sheila, - możesz coś więcej".
  
  
  Napisałem "Luger" na lewe tylne koło Volvo i uderzył w nim dziurę. Minąłem pewnie stąpający na nią Sheili i strzał w lewe przednie koło. Następnie podniosłem maskę i wyrwał przewody.
  
  
  "Zwariowałeś?", a ona zażądała.
  
  
  "Pewnego dnia uciekł ode mnie. Jestem przekonany, że więcej nie będziesz tego robić".
  
  
  "Nie wiedziałam, czy mogę ci ufać. Ja nawet nie wiem, kim jesteś".
  
  
  "Mówiłem ci. Nazwa - Ned".
  
  
  "Przyzwyczaiłam się biegać. Myślałam, że to jest coś, co trzeba zrobić".
  
  
  "Pewnie, że możesz użyć tego pistoletu, - powiedziałem, - ale nie możesz poradzić sobie ze wszystkimi trzema бойскаутами? Użyj swoją głowę, Sheila. Potrzebujesz ochrony".
  
  
  Wyciągnął klucze z własnej maszyny i wkładając je do kieszeni, wróciłem do Miedzianej Brodzie, który leżał na ziemi, chwytając nogę.
  
  
  "Będziesz żył" - powiedziałem mu. "Jeśli zdecydujesz się pozwolić ci".
  
  
  On zwilżone jego wargę. "Co to znaczy?"
  
  
  Ja pochylił się i wsunął ostrze люгера między gęstymi brwiami. "Powiedz mi przyczynę nocne aktywności".
  
  
  "Chcieliśmy blondynkę. Co jeszcze?"
  
  
  Ja dźgnął go lufą pistoletu. "Myślę, że możesz mi powiedzieć coś jeszcze. Coś bardziej interesującego".
  
  
  "Stary, powiem ci wszystko, co chcesz usłyszeć. Ale prawda jest taka, że chcieliśmy babu. Ona nas обворожила w jadalni, dlatego zdecydowaliśmy się zostać i bawić się z nią, kiedy skończyła pracę . "
  
  
  "Nikt nie zatrudnił cię, aby zadbać o nią?"
  
  
  "Jak kto?" Zepchnął drżącymi rękoma uśmieszek. "Stary, po co nadal weszli?"
  
  
  Nie byłem pewien, co mu uwierzyli. Powiedziałem: "Mnie nie będzie przeszkadzał zebrać was, maniaków, i zaprowadzić do więzienia. Ale trzymaj się z dala od moich poglądów. Jeśli znów trafię w nich, zabiję cię".
  
  
  "Stary, będę cię unikać, jak przeciąg".
  
  
  Sheila stała przy otwartych drzwiach mojego samochodu. "O czym mówiliście?" - zapytała, kiedy wróciłem.
  
  
  "Dałem mu nazwę swojego lekarza" - powiedziałem. "Wsiadaj do samochodu. Wracamy do Bonham".
  
  
  Zawahała, a następnie posłuchała mnie. Ona wśliznęło pod kierownica i podeszła do przedział pasażerski autobusu, jej spódnica podniosła się na nogi. Uśmiechnąłem się do niej, ukrył "luger" w kaburę i wsiadł do środka. Następnie uderzyła swoim pięścią kaliber 38 mnie w żebra.
  
  
  "Wiem, że jest to zły sposób, aby wyrazić swoją wdzięczność - powiedziała, - ale dziewczyna powinna dbać o siebie".
  
  
  Trzy
  
  
  Złamałem jedno z najstarszych zasad mojej własnej książki. Inteligentny agent nigdy nie stawiał pistolet do kabury, aż ktoś inny trzymał swoje. Teraz znalazłem się w, w najlepszym przypadku, niezręcznej sytuacji. W najgorszym wypadku to może być śmiertelne.
  
  
  "Zasługuję na to za swoją nieostrożność - przyznał jestem dziewczyną, która pchała rewolwer mi pod żebra, ale chciałbym, aby mi to wyjaśnił".
  
  
  "Klucze, Ned. Mi kluczyki do auta. W takim razie chcę, żebyś odszedł. Nie wracam do Bonham. Ktoś może czekać tam na mnie".
  
  
  "Masz zamiar mnie zostawić i znów odlecieć w pojedynkę?"
  
  
  "Zaryzykuję. Ja przeżyłam do tej pory".
  
  
  "Można byłoby zajebiście przeżyli dzisiaj, gdyby mnie nie było".
  
  
  Dopóki nie kłócił się z nią będę oceniał swoją sytuację. Moja prawa ręka, najbliższy do niej, lekko spoczywała na kierownicy. Wiedziałem, jak szybko będę w stanie rozwinąć tę rękę w uderzeniu karate, który zachwyci piękne białe gardło Sheili Brant, jak topór kata. Ale nie mogłem ryzykować poważnie zranić dziewczynę, a do tego cios mógł zmusić ją pociągnąć za spust rewolweru i zatopić we mnie pocisk z bliskiej odległości. Mi nie podoba się żadna z tych możliwości.
  
  
  Głos Sheili wzrósł. "Wolałbym nie strzelać do ciebie. Ale zrobię to, jeśli będę musiał".
  
  
  "Strzelaj, kochanie" - powiedziałem. "Nie dam ci klucze".
  
  
  Siedzieliśmy tam, nikt z nas nie ruszał, aż ona decydowała, czy będzie naciskać na spust. Poczułem, jak mała kropla potu wystąpiła u mnie wzdłuż linii włosów.
  
  
  Nie jestem wystarczająco dobrze wiedział Sheilę Brant, aby oddać swoje życie w jego ręce. Mogła być zamieszana do śmierci agenta AX Davida Kirby; mogła być na tyle paniki, aby mnie zabić ze strachu;
  
  
  
  
  
  
  do cholery, o ile wiem, nienawidziła wszystkich mężczyzn i chętnie wysłała by kulę w jeden. Ale nie mogłem pozwolić jej ponownie odejść. W jej głowie było coś, co musiałem mieć, sekret jest tak ważny, że ktoś postanowił upewnić się, że Sheila nigdy nie dzieli się nim z AX.
  
  
  "Masz dużo nerwów", - w końcu powiedziała.
  
  
  Nierówno westchnąwszy, wyjęła pistolet z mojego tułowia i odchyliła się na fotelu. "Myślę, że muszę zawiązać ci liny. Wydaje się, że nie mam tego, czego potrzebujesz, aby cię zabić".
  
  
  "Miło mi to słyszeć." Wyjąłem klucze i zawrócił.
  
  
  "Gdzie chcesz mnie zabrać?"
  
  
  "Teraz, z powrotem do Bonham. Jak tylko uda mi się wszystko zorganizować, tam, gdzie twoje życie nie będzie zagrożone".
  
  
  Skoki przez pole, przejechałem obok Miedzi Brody, który zaczął się czołgać do swoich znajomych, wlokąc ranną nogę. Scarface siedział na poboczu drogi, tuląc do siebie złamaną rękę, a człowiek o imieniu George leżał skulony stacjonarne gąszcz. "Wspaniała grupa всеамериканских facetów" - pomyślałem. Gdy samochód toczył się przez rów na autostradzie, Sheila powiedziała: "Chyba nie zamierzasz zobacz na człowieka, którego zastrzelono, aby dowiedzieć się, czy on nie żyje?"
  
  
  "Nie" - powiedziałem jej. "Wiem, że on nie żyje"
  
  
  Mam wciśnięty pedał gazu, i moja wypaloną maszyna wystartowała jako pasek. Pomyślałem, że mały mechanik AX byłby dumny z tego, jak jego dziecko zachowywał się dziś wieczorem. Faktycznie, maszyna była jedyną rzeczą, która pracowała zgodnie z dobrze przemyślanymi planami Хока.
  
  
  Chciałem zabrać Sheilę w jakieś bezpieczne miejsce pod jurysdykcją AX, ale najpierw musiałem zadzwonić Хоуку i skonfigurować go. Mi również trzeba było się domyślić, co się stało z Meredith, dlaczego nie pojawił się w hotelu.
  
  
  "Nigdy nie cieszyła się tym pistoletem" - powiedziała Sheila. "Nigdy nikogo nie strzelał. Może, więc nie mógł strzelać w ciebie".
  
  
  "Mam nadzieję, że u ciebie jest inna przyczyna. Może mnie pokochała".
  
  
  "Jeszcze nie", - powiedziała ona. "Ale przypuszczam, że to może się zdarzyć".
  
  
  Moja ręka dotknęła jej ciepłego biodra. Wygląda na to, że nie miałam nic przeciwko. "Daj mi broń" - powiedziałem.
  
  
  Po chwili wahania rzuciła broń mi w dłoni. Na znak zaufania myślałem, że osiągnął pewien postęp.
  
  
  "Po co ci to potrzebne?" zapytała mnie.
  
  
  "Tylko środek ostrożności. Na przypadek, nie panikuj na tyle, aby ponownie skupić się na mnie".
  
  
  Ja wsunął rewolwer kaliber 38 w lewą kieszeń. Strzałka prędkościomierza drżała na poziomie 70, kiedy ścigał się z powrotem do miasta.
  
  
  "Trzej mężczyźni. Ich wysłali mnie zabić, Ned?"
  
  
  "Ich przywódca powiedział "nie". Nie mogłem rozebrać wyraz jej twarzy w ciemnym samochodem. "On powiedział, że wszystko, co mieli na myśli, to małe przyjazne gwałt".
  
  
  "A masz coś dla mnie?"
  
  
  "Kilka rzeczy." Przeszedłem długą obrót, spowolnienia. "Gwałt nie wchodzi w ich skład".
  
  
  "W pewnych okolicznościach nie byłoby potrzeby".
  
  
  Uśmiechnąłem się w ciemności. "Jak ci się stało spotkać się z Frankiem Абрузом?"
  
  
  "Ja nie w Las Vegas po tym, jak nie mógł zostać tancerką. Przyszedł razem z nim. Był na tyle dorośli, aby być moim ojcem, ale on miał pieniądze".
  
  
  "Czy wiesz, czym się zajmował?"
  
  
  "Nie urodziłam się wczoraj". Ona długo milczała. "W Las Vegas jest bardzo wiele pięknych dziewczyn, które dążą do przełomu. Byłem tylko jednym z wielu. Kiedy odkryłam, że moja twarz - mój stan, zacząłem używać swoje ciało".
  
  
  Ja приглушил światło, gdy obok nas przejechał autobus "Greyhound".
  
  
  "Ja bym chciała jechać w autobusie" - powiedziała Sheila. "Dobrze, Ned, ja powiedziałem ci część swojej historii. Nie sądzisz, że powinieneś opowiedzieć mi swoją?"
  
  
  "Którą część chcesz w pierwszej kolejności?"
  
  
  "Kim jesteście, dlaczego zjawili się znikąd w moje życie, i skąd wiesz o moich relacjach z Frankiem Абрузом".
  
  
  "Powiedzmy, że pracuję w organizacji, która jest zainteresowana w poszukiwaniu morderców Franka Абруза".
  
  
  "Ale nie jesteś w mafii". To była połowa wydania.
  
  
  "Nie ma. Może pamiętasz człowieka o imieniu David Kirby. Był moim przyjacielem".
  
  
  "Pamiętam nazwy. On przyszedł zobaczyć się z Абруза. To wszystko, co wiem o swoim panu Kirby. Nie zadawałam Абрузу pytań na temat jego działalności".
  
  
  "Cztery osoby zginęły, w tym domku , ale odeszłaś живыой, Sheila. Jak ci się to udało?"
  
  
  Ona mi nie odpowiedziała. Zamiast tego powiedziała: "chcesz, żebym wskazała na morderców. W zamian organizacja obiecuje chronić mnie. To jest umowa?"
  
  
  "Jest to transakcja". Zauważyłem z przodu światła Bonham i zwolnił. "Co mówisz?"
  
  
  "Zastanowię się".
  
  
  "Jak widzę, kochanie, nie masz wyboru".
  
  
  Miasteczko wcześnie położył się spać. Tylko restauracja, bar i hotel były otwarte. Zatrzymałem się na ciemnym stacji benzynowej. "W jakim czasie ci ludzie zazwyczaj są zamknięte?"
  
  
  "Około ośmiu godzin. - Dlaczego o to pytasz?"
  
  
  Oznaczało to, że Meredith spóźniony o co najmniej pół godziny, zanim opuścił hotel, aby ścigać się za rowerzystami. Z latarką w jednej ręce i "Люгером" w drugiej wysiadłem z samochodu i wszedł na stacji. W końcu znalazłem miasta meredith leżącego w gąszczu chwastów, około piętnastu kroków od stosy porzuconych beczek z olejem.
  
  
  Powiedział, że będzie ostrożny,
  
  
  
  
  
  ale on nie był na tyle ostrożny. Jego gardło było podcięte.
  
  
  Sheila podeszła do mnie od tyłu. Ona jęknęła, gdy zobaczyłam скрюченное ciało, прижатое do twarzy mojego światła. "Nie znam tego człowieka. Pracował na stacji".
  
  
  Wyłączyłem światło. "Tak."
  
  
  "Ale on pracował tutaj przez chwilę. Kim był w rzeczywistości, Ned?"
  
  
  "Inny mój przyjaciel. Obserwował cię".
  
  
  "A teraz on nie żyje". Jej głos był wysoki, w nim była panika. "Jak chcesz mnie chronić, kiedy twoi ludzie w niebezpieczeństwie?"
  
  
  Pomyślałem, że to jest uczciwe pytanie.
  
  
  Sheila odwróciła się ode mnie i pobiegła przez pustkowie, po kolana chwastów. Najprawdopodobniej nie wiedziała, dokąd idzie. Wiedziała tylko, że chce odejść.
  
  
  Pobiegłem za nią. Kiedy uciekłam, mokre chwasty klaskanie w moim штанинам. Słyszałem, jak głośno puka dziewczyna, zanim dogonił ją. Poprzez pchnięcie, chwyciłem ją za rękę i przyciągnął do siebie.
  
  
  "Puść mnie" - ciężko oddychała ona. "Nie potrzebuję twojej ochrony. Lepiej mi bez niej".
  
  
  Jej paznokcie pochłaniały mi w twarz, ale złapałem ją inne nadgarstek. Jej piersi прижимались do mojej piersi, a jej oddech był gorący na moim gardle, kiedy próbowała się wyrwać. Przytulił ją i kazał stać nieruchomo.
  
  
  "Meredith popełnił błąd. Nie zrobię jej". Mówiłem cicho, chcąc ją uspokoić. "Wyciągnę cię z tego miasta dziś wieczorem. Pojedziemy do ciebie, zrobię wszystko, a potem zostawimy Bonham za".
  
  
  "Ned". Wymówiła moje imię tak samo niskim i miękkim głosem, jak i mój. "Wiem, że podoba się mężczyźnie". Więcej nie przeciwstawia, stała piersią do mnie, biodra do moich. "Będę do ciebie miła. O, tak dobrze. Ale, proszę, puść mnie".
  
  
  Jej oferta mnie nie czuł się urażony. Była w rozpaczy i udała się do swojej najlepszej składaniu, a ja nie mogłem jej winić za to.
  
  
  "Dla ciebie to brzmi atrakcyjnie. Ale moja praca - dowiedzieć się, co wiesz. Wciąż nie mogę pozwolić ci uciec jednemu. To rzuci cię na woli. Ktoś bardzo poważnie skonfigurowany usunąć cię z drogi. Na tyle poważne, aby obniżyć Meredith i spróbuj zrobić to samo ze mną. Na tyle poważne, aby wysłać mordercę za tobą, Sheila. Zetknąłem się z nim dzisiaj w hotelu. On pakowania karabin i chciał zbić cię z okna hotelu, gdy przyjdziesz do pracy ".
  
  
  Ona zatrzymała się u mnie na rękach. "Myślisz, że to wszystko zrobili mordercy Абруза?"
  
  
  "To jest fakt. Jesteś jedyną osobą, która mogłaby ich identyfikację".
  
  
  Z niej wydostał się gorzki śmiech. "Nie mam pojęcia o tym, kto wysłał morderców, ale mogę powiedzieć jedno na pewno. To nie ci ludzie strzelali we Franka Абруза i Kirby. Nie, naprawdę. Chcą, żebym żyła".
  
  
  "Kochanie, jesteś pełen małego zaskoczenia". Szczelnie otaczając palce na jej nadgarstku, pociągnąłem ją do samochodu i wrzucił do niej.
  
  
  Bardzo mi się nie chciało opuszczać ciało miasta meredith tam, gdzie to było, ale jego zabójca wciąż mógł być w pobliżu, szukając nas. Musiałem jak najszybciej dostarczyć dziewczynę w bezpieczne miejsce.
  
  
  "Opowiedz mi o tym, Sheila", - powiedział, że jestem za samochód.
  
  
  "Nie będziesz zadowolony".
  
  
  "Ja chyba nie będę. Tak powiedz mi".
  
  
  "Frank Абруз nie zabrał mnie w Las Vegas przypadkowo. Byłam przedstawiony mu. Ten człowiek, którego znałem, przyszedł do mnie i powiedział, że Абруз był w mieście i spodobał mu się mój styl. Powiedział, że może zorganizować dla nas spotkanie Co zrobił. Dopiero później, po tym, jak Frank postanowił, że on chciał mnie zostawić, ten człowiek ponownie skontaktował się ze mną. Powiedział, że jestem mu winna, a on był gotów odebrać pieniądze ".
  
  
  "Myślisz, że on wysłał cię do Абрузу, aby można było szpiegować za niego?"
  
  
  "Coś w tym rodzaju. Wiedział, że mafia miała dostarczyć Абрузу w domek 200 000 dolarów. Zażądał, żebym powiedział mu, kiedy przyjdą pieniądze. Powiedział, że to będzie napad, uwierzyłam mu. Nie obawiał się, że mnie zabije, jeśli nie zrobię tak, jak powiedział. Więc zadzwoniłam do niego, gdy przyszli pieniądze ".
  
  
  Ja переваривал jej historię, kiedy jechał do niej do domu.
  
  
  "Wiesz, o czym mówię, prawda?" - zapytała dzikim głosem. "Wiesz, co to znaczy, gdy zadzwoniłam do".
  
  
  Otworzyłam drzwi jej domu i zapalił światło w salonie. Ja przypatrzyła się wokół z "Люгером" w ręku i podszedł do telefonu.
  
  
  "Wrobiłam Абруза" - powiedziała Sheila. "Przyszli i zabili go, jego ochroniarzy i człowieka o imieniu Kirby. Zastrzelili ich wszystkich. To była rzeźnia".
  
  
  "Nie wiedzieli, co chcą zrobić" - powiedziałem jej.
  
  
  Dałem operator telekomunikacyjny numer alarmowy. Bez względu na to, dokąd udał się Hawke, a to obejmowało duży obszar, dziewczyna, ответившая na połączenie z numerem alarmowym, wiedziała, jak szybko się z nim skontaktować.
  
  
  Sheila распахнула szafy i wyciągnęła butelkę burbona. "Powiedziałem sobie. Ale to jest cholernie nie pomaga. Frank Абруз był w mafii, ale on traktował mnie dobrze. Zabiłam go". Podniosła butelkę. "Czy chcesz usunąć to?"
  
  
  Pokręciłem przecząco głową. U mnie na linii była dziewczyna Хока. Ja się wypowiem słowa kodowe, które przekonały ją, że nie jestem oszustem: "Aberdeen niebieski". Powiedziałem dziewczynie, że chcę porozmawiać z tym mężczyzną.
  
  
  "Przekażę, N3", - powiedziała ona
  
  
  
  
  
  
  sprawnym, skutecznym głosem. "Daj mi swój numer i odłóż słuchawkę. Oddzwoni w ciągu piętnastu minut".
  
  
  "Pospiesz się. Czas pali mi ogony".
  
  
  Rozłączyłem. Sheila zabrała butelkę do kuchni. Poszedłem za nią i stwierdził, że stoi przy zlewie i płacze.
  
  
  Ona przetarł oczy. Wzięła szklankę, nalała dwa palce burbona i wypiłam go, jak łyk herbaty. "Ten Kirby. Jak dobrze go znałeś?"
  
  
  "Byliśmy przyjaciółmi."
  
  
  "Wybrał nieodpowiedni dzień, aby odwiedzić Franka Абруза". Upuściła szklankę i rozbił się o podłogę. Ona utknęła twarzą w moją koszulę. "Kto mógł wysłać mordercę, Ned? Mafia?"
  
  
  "Może być. Może dowiedzieli się, że wrobili ich szanowanego starszego działacza".
  
  
  "Bałam się, że oni to zrobią. Uciekłam od nich i od morderców Абруза". Jej palce pochłaniały mi w rękaw. "Zarzucasz mi w tych czterech śmierć, prawda?"
  
  
  "Nie tak bardzo, jak obwiniasz siebie".
  
  
  Ona pociągnęła mnie przytuliła usta do mojego. Jej usta były ciepłe. "Ned, zabierz mnie do sypialni".
  
  
  "Czekam na telefon".
  
  
  "Myślałaś, że się ze mną kochać. Zrób to teraz. Muszę to teraz".
  
  
  To prawda, że ta myśl przyszła mi do głowy kilka razy. Około dziesięciu. Pierwszy raz zobaczyłem ją w filmie, nakręconym na Meredith. Ale między nami pozostały bez odpowiedzi pytania.
  
  
  Ja pogładził miękkie blond włosy Sheili. "Później."
  
  
  "Od tego mi będzie łatwiej. Proszę".
  
  
  "Później" - ponownie obiecał, że jestem. Aby udowodnić, że miałem na myśli to, i pochylił się do jej ust. Poczułem, jak приоткрылись jej wilgotne usta, poczuł jej szybki język. Moja ręka coraz do jej okrągłe piersi. Nie było na niej biustonosza.
  
  
  Gdy usłyszałem hałas, odwróciłem się od niej. Nacisnąłem włącznik na ścianie i zapalił światło w tylnej klapie. Na podwórzu było cicho. Wyszedłem na ulicę z "люгером" w pogotowiu i słuchał, sprawdzając powietrze, jak pies na polowaniu. Coś poszło nie tak. Poczułem to. Sheila zdjęła dom w martwym punkcie. Najbliżsi sąsiedzi byli zbyt daleko, by usłyszeć cokolwiek poza wybuchu. Ich oświetlone okna tworzyły małe pomarańczowe kwadraty w gęstych cieniach daleko w dole. Sheila chciała samotności, ale samotność może być pułapką. Zastanawiałem się, jak łatwo byłoby kogoś zepchnąć nas w kąt.
  
  
  Wewnątrz zadzwonił telefon. Cofnąłem się do drzwi i zamknął ją na poprzeczkę, a następnie szybko przeszedł przez kuchnię do salonu. Zdjąłem słuchawkę z podstawki.
  
  
  Wyraźny i skuteczny kobiecy głos powiedział: "Trzymaj linię, N3. Pan Hok idzie".
  
  
  "Co mu się stało?" zapytał.
  
  
  "Mam tę paczkę, którą wysłałeś mi odebrać. Jestem gotów ją dostarczyć".
  
  
  "Szybko osiągnęli wyników".
  
  
  "Ktoś mi pomógł. Denver dobrze?"
  
  
  "Zabierz ją tam. Zadzwonię do góry i zrobię to dla ciebie. Jaki jest charakter twojego oporu, Nick?"
  
  
  "Nie mogę dać ci jasnej wypowiedzi na ten temat. Ale upał jest bardzo silna. Uważam, że możemy mieć do czynienia z dwoma różnymi grupami" - powiedziałem. "Meredith porzucił studia".
  
  
  "Wtedy nie powinniśmy tracić czasu na rozmowy. Wynoście się stamtąd". Odwiesił słuchawkę.
  
  
  "Jeśli chcesz zabrać ze sobą jakieś rzeczy, połóż je" - powiedziałem Sheili. "Wychodzimy. Wszystko będzie w porządku".
  
  
  "Ty naprawdę w to wierzysz, Ned?"
  
  
  "Oczywiście, że wiem. I jestem cholernie dobrym prorokiem". Próbowałem ją uspokoić nerwy. W rzeczywistości, nie chciałbym płacić! bezpieczne, dopóki nas nie otoczyli ludzie, którym ufałem.
  
  
  "Trzeba było mi zadać jeszcze jedno pytanie. Kiedy masz zamiar go ustawić?"
  
  
  "Myślałem, że pozwolę ci powiedzieć mi swój własny sposób" - powiedziałem.
  
  
  "Dobrze. Być może zastanawiasz się, dlaczego mordercy Абруза chcą mnie żywcem? Odpowiedź - oni myślą, że mam 200 000 dolarów".
  
  
  Podczas gdy ona je ważyłam, stałem przy oknie i patrzyłem na ciemną ulicę przez szczelinę w żaluzje. Nie widziałem ani maszyn, ani świateł, ani ruchu. Dźwięk, który słyszałem wcześniej, mógł być dźwiękiem бродячей psa lub kota, silnikowym kaszel w oddali, tuzin rzeczy. Ale moje obawy istniała.
  
  
  Sheila zbyt długo pozostawała w sypialni. Ja zaciągnąłem zasłony i podszedł do drzwi sypialni. Ja przekręcił klamkę i otworzył drzwi w ciemności.
  
  
  Zastanawiam się, dlaczego ona wyłączyła światło, jestem nogą pchnął drzwi szerzej. "Sheila?"
  
  
  "Czekam na ciebie, Ned".
  
  
  Światło z pokoju za mną upadł na łóżko, gdzie leżała. Jej nagie ciało było białą plamą na niebieskim narzuta na łóżku.
  
  
  "Jest jeszcze jedna rzecz, o której trzeba dbać" - powiedziała. "Chodź i kochaj się ze mną, kochanie".
  
  
  Była piękna, dzieło sztuki.
  
  
  "To nie potrwa długo, kochanie" - powiedziała niskim i ochrypłym głosem. "Jest mi tak gorąco, że palę na krótkim zabezpieczona".
  
  
  Była całkowicie blondynką, prawdziwa rzecz. Jedna gładka stopa подогнулась, odwróciła się na bok i wyciągnęła ręce. Światło wpadające przez otwarte drzwi, pieścił jej pełne piersi.
  
  
  "Na miłość boską, Ned, odłóż broń i chodź".
  
  
  Zrobiłem dwa kroki do niej, przemierza w smudze światła, jak uliczny kot idący przez płot. Mogłem dostrzec tylko mętne zarysy mebli w ciemnych kątach pokoju. Drzwi do łazienki z lewej strony była zamknięta, okna zamknięte. Niektóre kobiety lubił to robić
  
  
  
  
  
  
  w ciemności, ale nie sądziłem, że Sheila będzie jednym z nich. Kiedy podszedłem do łóżka, w głębi duszy stale тикало ostrzeżenie.
  
  
  "Powiedziałem wam, że to może poczekać" - powiedziałem.
  
  
  "Później może być za późno".
  
  
  Jej głos mógł się trochę zmienić, ale może się myliłem. Może być, ja tylko pomyślałem, że w jej słowach było przesłanie.
  
  
  Stałem nad nią. Słyszałem jej oddech. Surowy, podekscytowany. Spędziłem ręką na jej piersi, i na nich był pot. Dotknąłem jej szczupłego brzucha opuszkami palców i poczuł, jak drży. Zdałem sobie sprawę, jak mocno trzymała.
  
  
  "Tak" - powiedziałem, wciąż dotykając jej. "Myślę, że musimy zrobić to teraz."
  
  
  Poczułem jak mięśnie jej brzucha poderwali się od napięcia, gdy zrobiła głęboki przestraszony oddech. To też było ostrzeżenie, jak ona mogła mi powiedzieć.
  
  
  Pomyślałem, że szybciej, niż trzeba było zawrócić i zrobić krok do tyłu do drzwi. Sheila grała i grała ją dobrze, bo od tego zależało jej życie. W ciemnej sypialni był intruz.
  
  
  Ciekawe, gdzie on jest, ja przypatrzyła. W tym samym czasie, dla mojej ukrytej publiczności, powiedziałem: "Jesteś bardzo przekonujący, kochanie. Powiedz mi jeszcze raz, jak bardzo chcesz, żebym poszła z tobą do łóżka".
  
  
  "Wiesz, ile, Ned". Próbowała zrobić swój głos zabawny.
  
  
  Obok mnie na nocnym stoliku stała lampa, ale jeśli ja wezmę za przewód, nagły błysk światła może oślepić mnie na wystarczająco długi czas, aby zabić. Ja to wykluczył.
  
  
  "Zrzuć ubranie, kochanie", - again Sheila. "Wtedy powiem ci wszystko, co ci się spodoba".
  
  
  "Założę się - powiedziałem.
  
  
  Powiedziano jej rozebrać się do mnie, i to było bardzo miłe ze strony mojego ukrytego wroga. Mężczyzna rzadko trzyma się za broń palna, zdejmując z siebie pocztowe.
  
  
  Wyciągnąwszy rękę do Sheili, ja wsunął rękę pod jej dolnej części pleców i podniósł ją z łóżka, maczając usta w dołku jej gardła. Moje usta dotknęły jej do ucha, a ja wyszeptała: "Gdzie on jest?"
  
  
  Był tak blisko, że słyszałem nawet szept. Wstał z drugiej strony łóżka.
  
  
  Ja rzucił nagą dziewczynę i pociągnął "luger" z kabury, ale nie zdążył wystrzelić. Drugi mężczyzna rzucił się na mnie od tyłu, przycisnąwszy ręce do boków.
  
  
  Nie spodziewał się walczyć z drużyną.
  
  
  "Bierz go", - osaczony wielkoludzie z drugiej strony łóżka swojego przyjaciela.
  
  
  Wziąwszy piętę temu, złapałem człowieka za siebie podudzie, i zaklął, ale nie udało mi się wyrwać go więzy. On wiedział, co robi.
  
  
  Olbrzymie wspiął się przez łóżko i uderzył mnie w twarz z pistoletu Magnum 357 kaliber. On był silny. Wpływ wyrwał mi wargę, poluzował zęby, przeciął policzek.
  
  
  Podniosłem nogę, хлестнул wielkiego faceta w pachwinie, ale on przewidział ten krok i odjechał. Był na nogach tak samo szybki jak bokser.
  
  
  Ku mojemu zdziwieniu, on się zaśmiał. "Wygląda na to, u nas jest garstka, Jake".
  
  
  Jake кряхтел, próbując utrzymać mnie. Odwróciłem się i rzucił ją na stolik nocny. Lampa spadła na podłogę, ale Jake trzymał.
  
  
  Wielkolud podszedł i znowu mnie uderzył. Wydawało mi się, że zderzył się ze ścianą.
  
  
  "Nie zabijaj go" - usłyszałem płacz Sheili. "Proszę, nie zabijaj go".
  
  
  Drzwi do łazienki otworzyły się i do sypialni wszedł jeszcze jeden mężczyzna. Moje kolana провисли pode mną, gdy olbrzymie uderzył mnie po raz drugi. W głowie звенело. Wzięłam oddech powietrze i rzuciła się do tyłu, jadąc Jake ' a w oparcie łóżka. On chrząknął z bólu, i kliknąłem jego uścisku i podniósł swój "luger".
  
  
  Trzeci mężczyzna rzucił się na mnie z boku i uderzył lufą pistoletu w głowę. Ja obrócił się bokiem, upuścił "luger" i upadł, gdyby moje ręce nie natknęliśmy się na płaszcz wielkiego faceta. Poczułem rozciąganie tkanki, kiedy złapał ją.
  
  
  "Cholera, to koniec", - powiedział on. On tak mocno uderzył mnie pięścią, że oderwał się od nóg, wylądował na podłodze na ramiona i заскользил na ścianie.
  
  
  Próbowałem wstać, ale nie mógł. Traciłem przytomność.
  
  
  Wychodzi z czarnej dziury, ja прищурил oczy. Nie mogłem odgadnąć, jak długo byłem bez snu, ale byłem jeszcze w sypialni, leżąc brzuchem na podłodze.
  
  
  Napastnik wyciągnął moją kurtkę z ramion i opuścili ręce, aby je połączyć, a następnie związali moje nadgarstki za mną paski pościel. Moje nogi były związane w ten sam sposób. Ja zsunął ręce na tyle, aby zrozumieć, że oni wykonali dokładną pracę. Ja bym się nie wymknął się z jego więzów.
  
  
  "Masz tu fajne ciasteczka, laleczko", - powiedział stary. Dowiedziałem się jego szorstki głos. Podszedł do mnie i szturchnął nogą mi w bok, żeby sprawdzić czy jestem nieprzytomny. Pozwoliłem mu myśleć, że byłem nieprzytomny.
  
  
  "Zostaw go w spokoju" - powiedziała Sheila. "To nie jego wina, że znalazł się tutaj, kiedy przyszedł".
  
  
  Wielkolud uśmiechnął się. Miał dziwne poczucie humoru. Ponownie klikając oczy, patrzyłem, jak odwrócił się od mnie. Nie rusza głową i nie udając, widziałem tylko jego stopy i nogi. Nogi w ciemnych bawełnianych spodniach były wielkości podkłady. Na nogach były buty do biegania.
  
  
  "Trudno nam było znaleźć cię, lalka, ale teraz, kiedy wróciliśmy
  
  
  
  
  
  znowu razem, to będzie zabawa. Kochasz mnie jeszcze? "Według nieźle nóg i dźwięku Sheili, плюющейся, jak kot, domyślałem się, że ten mężczyzna dotknął jej. Śmiejąc się, powiedział:" staniesz się bardziej przyjacielskie. Jeszcze zanim noc się skończy, staniesz się o wiele bardziej przyjazna. "
  
  
  To było jak na zagrożenie.
  
  
  "Pomogłem ci się go zaskoczyć. Czy to nic nie znaczy?" - zapytała Sheila.
  
  
  "Nie okłamuj mnie, laleczko. Ty zagrała tę małą scenę seksualną do perfekcji, bo wiedziałam, że każdy błąd pozostawi twojemu chłopakowi wielką dziurę w brzuchu". Jego głos stał się poważny. "Ty się rozłączyła? Kłamiesz obywatela, lalka?"
  
  
  "Nie ma. Ja po prostu nie chcę, aby go zabili na próżno".
  
  
  Ona wciąż grała, grała dla mojego życia.
  
  
  Ja ostrożnie przeniósł сузившийся spojrzenie, starając się znaleźć kolegów wielkiego faceta. Zauważyłem jednego z nich po prawej stronie siedzącego na podłodze w kucki. Jak duży mężczyzna nosił ciemne ubrania i buty do biegania. Na jego głowę dostali w tyłek pończochy, zniekształcając rysy twarzy. Przypomniałem sobie, że Hawk powiedział, że mordercy, których szukałem, były zimne i skuteczne profesjonalistami. Ten człowiek i olbrzym z żwirowych głosem, z pewnością zasługują na opis.
  
  
  Doszli do domu, приготовившись wejść w niego, nie straszenia mieszkańców. Za wyjątkiem jednego słabego dźwięku, który usłyszałem dźwięk, który nie mógł pojąć, im się to udało. Założyłem, że weszli przez okno, wanna, prawdopodobnie przez przegrodę wyciągnęli. Złapali Sheilę, gdy weszła do sypialni, a następnie kazali jej zdjąć ubranie i kazali zwabić mnie do łóżka i zaskoczyć.
  
  
  Siedzący obok mężczyzna przeszukał moje kieszenie i вывалил ich zawartość na podłogę. On przeczesał je ręką, opóźniając tym, co go nie interesowało. Spojrzał na moją zapalniczkę AX i wsunął ją do kieszeni spodni. Otwierając mój portfel, sprawdził moje dokumenty. On przywłaszczył pieniądze i podrzucił torebkę przez ramię. "Hej, Łoś, złap".
  
  
  "Ned Harper", - powiedział wielkolud, czytając moje prawo jazdy. Uśmiechnął się pod nosem. "Zgodnie z tym, że kierowca ciężarówki. Ile kierowców ciężarówek pakują люгеры w наплечные kabury?"
  
  
  Przeanalizowałem rozmowę. Ci ludzie nie wiedzieli, że jestem agentem AX, więc nie były one związane z mordercą w hotelu. Z tego samego powodu prawdopodobnie nie ponoszą odpowiedzialności za zabójstwo Meredith. To potwierdziło moją teorię o tym, że miałem do czynienia z dwoma różnymi grupami wrogów.
  
  
  Sheila powiedziała: "nie mogę powiedzieć ci, dlaczego miał broń. Poznałam go dopiero dzisiaj. Rozmawiał ze mną w restauracji. Podobało mi się jego styl, więc pozwoliłam mu prowadzić mnie do domu".
  
  
  "Trzeba było trochę seksu, prawda?"
  
  
  "Nie jadłam w ostatnim czasie" - powiedziała wyzywająco Musu. "Byłem zbyt zajęty ucieczką od ciebie, aby żyć normalnym życiem".
  
  
  Ja ukradkiem kiwnąłem ręką, próbując uwolnić kołek w rękawie. Bez szans. Nie ściągnęli moją kurtkę na tyle daleko, aby pokazać kryjówkę noża, ale im przypadkowo udało się zablokować jego wykorzystanie.
  
  
  "Ten ptak nie kierowca ciężarówki", - powiedział mężczyzna, siedzący w kucki obok mnie. "To wszystko świadczy o tym, że on jest, ale jestem pewien, że to nie tak. Widzieliście, jak się zachowywał".
  
  
  "Być może jego przysłała mafia. To będzie śmiech". Ogromny mężczyzna podszedł do mnie i pochylił się. Odwrócił mnie i uderzył mnie w twarz.
  
  
  Dysząc, jakby właśnie wracał do świadomości, ja szeroko otworzył oczy. Zobaczyłem twarz, zamaskowaną pończochą, szerokie ramiona, karku byka. Ręka, схватившая moją koszulę, za, przed, była jak moje dwie, a moja nie była mała.
  
  
  Na początku trochę z pończochą zaskoczyło mnie. Dlaczego ukrywali swoje rysy twarzy, kiedy Sheila wyraźnie je dobrze wiedziała? Wtedy zdałem sobie sprawę, że nie wiedzieli, z kim jeszcze się spotkają, kiedy włamie się do domu. Maski były kolejnym środkiem ostrożności, która zrobiła ich ekspertami w swoim fachu.
  
  
  "Jak się czujesz, chłopcze?" - zapytał mnie olbrzymie.
  
  
  Moje włosy były mokre od krwi, сочащейся z cięcia w pobliżu ucha, i moja głowa pulsed od bólu. Gdy wspominam, mój głos brzmiał tak, jakby nosił bokserski ustnik. "Czuję się świetnie".
  
  
  Wielki facet wlazł do środka swojego płaszcza, wyciągnął pistolet zza pasa i uderzył im moje jabłko adama, zmuszając mnie udusić. "Mam napięty harmonogram i mogę zaoszczędzić ci tylko chwilę. Zabójca? Mafia wysłała cię tu z umową na blondynkę?"
  
  
  Ze wszystkich sił starając się złapać oddech, spojrzałem na Sheilę, która siedziała w fotelu, wciąż nude, ale z przyciśniętą do niej resztkami błony pościel, częściowo ukryć jej ciało. Jej delikatna twarz była blada, ciemne oczy napełniły się przerażeniem. Martwi się nie tylko o sobie, ale i o mnie.
  
  
  "Powiedz mi, czy ty już słyszałem" - powiedział mi Muz.
  
  
  "Tak" - wychrypiałem.
  
  
  Łoś skinął głową i puścił moją koszulę, dając mi spaść. "Słyszysz, Sheila? Masz problem z mafią".
  
  
  "To ty zabiłeś Абруза".
  
  
  "Ale oni tego nie wiedzą. Wiedzą tylko, że tam jesteś, a cię nie zabili, więc ty musisz być выдада go". Łoś roześmiał się głośno.
  
  
  Trzeci mężczyzna
  
  
  
  
  
  pojawił się w drzwiach sypialni. Był ubrany, jak i wszystkie pozostałe. "Ja задернул wszystkie żaluzje i szybko obejrzał dom. Pieniędzy, wydaje się, tu nie ma".
  
  
  "Jeśli tak, to dobrze schowała. Sheila mądra dziewczyna. A ty, lalka?"
  
  
  "Zbyt jasno, aby rzucić ci wyzwanie. Nie ukradłam pieniądze. A nie mówiłam".
  
  
  "Zostawiłem to. Byli za to odpowiedzialni".
  
  
  "Łosie, czy są one u mnie, dałabym ci je. Czy ty nie widzisz, że jestem przerażona na śmierć?"
  
  
  "Boisz się, dobrze, ale ludzie za 200 000 dolarów odbędą się za wiele. Kto wie to lepiej ode mnie?" Wskazał na mężczyznę w drzwiach. "Idźcie na drodze, weź nasz samochód i пригоните ją do domu. Możemy tu spędzić większą część nocy, ale Sheila da nam to, czego chcemy".
  
  
  "Co, jeśli ona nie rozmawia?"
  
  
  "Sid, nienawidzę, kiedy mężczyzna patrzy na ciemną stronę rzeczy. Spędziliśmy miesiące, polowanie na dziewczynę, a teraz ją znaleźliśmy. Co trzeba zrobić, żebyś zrozumiał, że sprawy potoczyły się inaczej? lepiej?"
  
  
  "Dwieście tysięcy dolców pomogą - powiedział Sid.
  
  
  "Jeśli nam nie powie, przysięgam na boga, będziemy go śledzić jej przez pięć państw. Zabiliśmy czterech osób za te dwieście tysięcy, i to jest nasze".
  
  
  Łoś chwycił prześcieradło u съежившейся dziewczyny. Następnie chwycił ją za włosy i wyciągnął z fotela.
  
  
  Ostatni raz widziałem ją, usuwają ją z pokoju.
  
  
  Usłyszałem krzyk Sheili, a następnie jej głos się urwał. Była u nich w kuchni. Nie wiedziałem, co oni z nią robią, ale mógł sobie wyobrazić.
  
  
  Trzeba było znaleźć coś, aby przerwać swoje więzy. Przypomniałem sobie podziale lampa, która spadła na podłogę, gdy walczyłem jednego z morderców z nocnej szafki. Перевернувшись, udało mi się zajrzeć pod łóżko na drugą stronę. Rozbita lampa nadal leżała. Ja przetoczył się na łóżko i pod nią. Kiedy wyjechał z drugiej strony, znalazłem się w zasięgu lampy.
  
  
  Jeden kawałek podstawy lampy wyglądał wystarczająco ostre, aby cięte arkusze, łączące w moje ręce. Wstałem na plecy, поерзал i po omacku wyszczerbiony kawałek szkła. Ponieważ nie mogłem widzieć, co robię, ja chyba też obciąć ręce, ale nic nie można zrobić.
  
  
  Siedziałem tam i przepiłowany, kiedy wrócił jeden z mężczyzn.
  
  
  "Spójrz na siebie", - powiedział on. To był Sid, którego Łoś wysłał za samochodem. "Ty durniu. Będziesz potrzebował godzinę, aby uwolnić się w ten sposób".
  
  
  Znów usłyszał krzyk Sheili, w jej głosie brzmiał ból i przerażenie. Ja zacisnął zęby i pofatygował się nad łańcuchem, ściskając kawałek szkła w moich krwawienia palcach. Podczas gdy mężczyzna w drzwiach nie zatrzymywał mnie, będę dalej próbować się uwolnić.
  
  
  "Dziewczyna mówi ci prawdę. Nie ma sensu męczyć jej" - powiedziałem.
  
  
  "Nie rozumiesz Łosia. Podobają mu się takie rzeczy. Nawet gdyby on jej uwierzył, to prawdopodobnie zrobiłby to samo".
  
  
  "On musi być, otrzymał wiele ciosów na Florydzie, kiedy strzelił domek Абруза".
  
  
  "Tak, wszyscy czterej leżał tam martwy, i Łoś wyrwał mnie z shotguna i dał im jeszcze jedną szansę. Cały czas się śmiał. Jest porabany, ten Łoś". Sid powiedział to tonem głosu, który użył by większość ludzi, gdyby powiedzieli, że przyjaciel to życie firmy.
  
  
  Pokroiłem костяшку palców i skrzywił się. "Dlaczego w ogóle dać pieniądze dziewczynie?"
  
  
  "Musieliśmy ich pilnować. Nie mogliśmy pojawić się bogaty w nocy, prawda? W ciągu sześciu miesięcy po tych zabójstw o jakims dziwnym dollar, упавшем w półświatku, zbierali się zgłosić do ludzi, którzy kierują mafią. . "
  
  
  Prawie zapomniałem tej kłamstwa, który powiedział Musu, o tym, że zawodowy morderca, który został wysłany dbać o Sheili Brant. Powiedziałem: "Ja tylko wykonywałem kontrakt. Nie jestem w mafii".
  
  
  "Złamaliśmy dwie ustawy mafii. Ukradliśmy część ich pieniędzy i zabili zasłużonego capo. Szukają nas mocniej, niż gliny. I dziewczyny też. Myśleliśmy, że u nas jest dziewczyna i pieniądze schowane w bezpiecznym miejscu, ale zniknęła ".
  
  
  Rozmowa dał mi cenny czas, i starałem się go przedłużyć. "Chciałbym wiedzieć, jak udało ci się znaleźć dziewczynę. Myślałem, że mam tam wewnętrzny ślad".
  
  
  Sid podszedł do mnie. W rzeczywistości uderzył mnie nogą w żebra. "Przestań się starać. Nie uciekniesz, kolego". Wyjął rewolwer i zainstalowałem na niego tłumik. "Łoś zawsze daje mi pracę, która nie jest mną zainteresowany. Dostaje dziewczynę, a ja ciebie".
  
  
  Zdałem sobie sprawę, że on przyszedł do pokoju, aby mnie zabić. Wierząc, że będę pracował dla mafii, oni nie chcieli zostawić mnie przy życiu, aby powiedzieć moim szefom to, czego się dowiedziałem. Ja wykręcił się po podłodze do człowieka z bronią, decydując się wyjść, przeciwstawia. On tylko się cofnął, gotowością moje daremne próby dotarcia do niego. Widziałem, jak lufa rewolweru wzroslo i нацелилось na mnie jak zimny i śmiertelny oczu. Upadając na bok, ja przetoczył się do zabójcy, próbując wyprowadzić go z równowagi. Znów się cofnął, rewolwer nie drgnął. Potem zastrzelił mnie.
  
  
  Usłyszałem bawełna broni z tłumikiem i poczuł, jak kula wbiła się w moją klatkę piersiową, jak rozpalone nit. Znów strzelił do mnie. Upadłem
  
  
  
  
  
  Ukłucie bólu, gdy druga kula trafiła mnie w szyję, ale teraz wydawało mi się, że byłem częścią snu. Strzał był podobny na ukąszenie pszczoły, nie więcej.
  
  
  Leżąc na boku, moja koszula była zalana krwią, patrzyłam, jak Sid rusza w moją stronę, prawie bezgłośnie stąpając na swoich подкрадывающихся nogach. Moja wizja była niewyraźny. Do czasu, kiedy podszedł do mnie, wyglądał na nie więcej niż rozmyte formą.
  
  
  On oparł nogę na mnie i pchnął mnie na plecy. Ja bezradnie patrzył na niego. Znów skierował rewolwer. Myślałem, że on dokona ostatni zamach stanu, kula między oczy, ale odłożył broń. Postanowił dać mi sie wykrwawić na śmierć.
  
  
  Moje oczy patrzyły w sufit. Mnie sparaliżowała słabość. Sid pochylił się i rozpiął kurtkę, aby spojrzeć na ranę na piersi. Wydawał się zadowolony. On odszedł.
  
  
  Teraz już prawie nie widziałem sufitu. Ciemność ползла w zakątkach mojego umysłu. Pomyślałem o Хоуке i o tym, jak on zareaguje, gdy dowie się, że stracił Killmasterа. Myślałem, że on oddał pośmiertnie pochwały list w mojej sprawie, zanim zamknął go na zawsze - epitafium dla agenta, zabitego w wykonywaniu obowiązków.
  
  
  Pomyślałem o Пэте Stylu, рыжем, пожелавшем mi powodzenia. Mogła długo się uczyć, że poszedłem za N1 i N2 i Davida Kirby w szeregi tych, którym się nie poszczęściło. Pomyślałem o Kirby i Sheili Brant i powiedział sobie, że zawiodę ich, zabijając siebie ....
  
  
  Ale potem, jak pływak, unoszący się w powietrzu, wyrwałem się z która ogarnęła mnie czerń. Nie mógł tego wyjaśnić, ale byłem jeszcze żyje. Moje oczy zatrzymały się na suficie i сфокусировались na nim. Nie miałem pojęcia czasu, nie miał pojęcia, jak długo byłem nieprzytomny.
  
  
  W domu panowała ponura cisza. Słabe światło wszedł do pokoju, jakby za oknem nastał świt. Mordercy odeszli, myślałem, że jestem sam.
  
  
  Słyszałem samochód. Po dźwięku silnika zdałem sobie sprawę, że zatrzymał się w pobliżu domu. Drzwi się zatrzasnęły. Leżał i nasłuchiwał, mając nadzieję. Otworzyły się drzwi wejściowe. Usłyszałem kroki w salonie. Ruszyli do kuchni.
  
  
  Udzielam ustami, ale nie wydał żadnego dźwięku. Byłem zbyt słaby. Kiedy próbowałem się ruszyć, sufit zdawał się nie powiódł, i omal nie zemdlał.
  
  
  Znowu kroki, twarde i ciężkie. W drzwiach pojawił się mężczyzna i spojrzał na mnie. Miał na sobie pasiasty garnitur i kapelusz. Ja wydał dźwięk, pracowity warkot.
  
  
  On mnie słyszał. Wszedł do pokoju i spojrzał na mnie z góry na dół. Zobaczyłem zimne szare oczy na невыразительном, рябом twarzy. W końcu stanął obok mnie na kolana. Wyjął nóż, rozciął mi koszulę z przodu i obejrzał ranę. Nie mogłem powiedzieć, czy był zainteresowany pomocą mi lub po prostu zainteresowany tym, ile pozostało mi żyć.
  
  
  "Kim jesteś?" - powiedział w końcu. Miał słaby sycylijski akcent.
  
  
  Moje usta tworzą słowo. "Harper".
  
  
  Wstał, poszedł do łazienki i wrócił z domową apteczkę. On coś wiedział o strzał ran. Szybko zatrzymał moje krwawienie, a następnie rozciąłem prześcieradło i zaczął skończyć paski wokół mojej klatki piersiowej, jak bandaż. On nie zwrócił uwagi na moją ranę na szyi, więc postanowiłem, że to tylko siniak i nie jest na tyle poważne, aby powodować niepokój.
  
  
  "Kto strzelał w ciebie, Harper?"
  
  
  Pokręciłem głową, pokazując, że nie wiem. Nie byłem w stanie mówić o tym, co się stało.
  
  
  Uczył mnie przez chwilę, jakby zastanawiając się, co ze mną zrobić, a następnie wyciąć paski tkaniny łączące moje nadgarstki i kostki. To jego рябое twarz była mgliście znajomy, ale nie mogłem go zidentyfikować.
  
  
  Po wyrośnięciu jeszcze raz popatrzył pokoju, a następnie wyszedł z domu, nie rozmawiając ze mną. Słyszałem, jak jego samochód odpalił i wyjechała.
  
  
  Nazwa ta nagle przyszło mi do głowy. Валанте. Marco Валанте. Widziałem jego zdjęcie w gazecie podczas śledztwa w sprawie zorganizowanej przez Ministerstwo sprawiedliwości. Według doniesień, był jednym z ludzi na górze.
  
  
  Kiedy przypomniałem sobie, że spędził kilka minut w kuchni, zanim znalazł mnie, wszedłem na czworakach. Czołganie wymagało dużego wysiłku. Powoli podszedł do drzwi, gdy moja dłoń dotknęła książki adresowej. Moje palce zeszły się wokół niego.
  
  
  Nie obchodzi mnie to musiałem odpoczywać. Położyłem się na boku, walcząc z zawrotami głowy, i zaczął studiować książkę. Musi być, wypadł z kieszeni jednego z intruzów, gdy walczyliśmy. Pamiętając, jak zerwał płaszcz Łosia, postanowiłem, że książka należy do niego. Сунув go w kieszeni, znów idzie. Musiałem zrobić przerwę i odpocząć trzy razy, zanim wreszcie dotarł do kuchni.
  
  
  Rozciąganie w drzwiach, podniosłem głowę i spojrzał na Sheilę, która leżała nieruchomo w pobliżu krzesła, do którego był przywiązany. Paski tkaniny, które łączyły ją, wciąż wisiał na uchwytach krzesła i na dolnych перекладинах.
  
  
  Odnalazłem swój głos. "Sheila?"
  
  
  To, że nie ruszała się i nie odpowiedziała, mnie nie zdziwiło. Ale ja znowu wychrypiał jej imię głosem, pełnym bólu i wściekłości. Potem подполз do niej. Delikatna twarz była posiniaczona i krwi. Bandyci brutalnie pobili ją.
  
  
  Dotknąłem протянутого nadgarstki dziewczyny. Było zimno. Zamknąłem na chwilę oczy, przynosząc
  
  
  
  
  
  
  trzymając emocje pod kontrolą. Potem podciągnął się do ciała.
  
  
  Widziałem, że została zamordowana tak silny cios, że złamał jej kark. Jedynym, który mógł spowodować taki atak, był Łoś. "Sukinsyn" - pomyślałem.
  
  
  Czułem się winny, bo przywrócił ją i nie mógł się bronić. Byłem jeszcze żyje, a ona umarła. Ale najsilniejszą emocją, która ogarnęła mnie, napełniła mnie determinacją, była wściekłość. Wyjdę z tego i dostanę Mojżesz i jego przyjaciół, myślałem, że zrobię to nie tylko dla Dave ' a Kirby, ale i dla Sheili.
  
  
  Gdzieś znalazłem więcej siły, niż myślałem. Wyciągnął rękę, chwycił za krawędź stołu kuchennego i wstał na nogi. Kołysząc się, ja przypatrzyła i поплелась do okna. Ja zerwał zasłony i nakrył ich nagie ciało dziewczyny. Ja upadł na krzesło, dopóki nie zebrał wystarczająco dużo siły, aby dostać się do salonu i zrobić bardzo powolna podróż do telefonu. Zdjąłem słuchawkę z haka i wykręciłem numer operatora.
  
  
  W moich каркающих słowach nie było sensu, ale udało mi się przekazać, że potrzebuję pomocy. Gdy jeden z dwóch policjantów Bonham przybył do domu, byłem nieprzytomny na podłodze, rurka była wciśnięta w mojej dłoni tak mocno, że trudno było ją zwolnić.
  
  
  * * *
  
  
  Byłem nowością dla personelu szpitala w dzielnicy, w pobliżu Bonham. Leczono kilka ran postrzałowych, za wyjątkiem sezonu polowania, gdy переутомленным sportowców zazwyczaj udawało się upolować jednego lub dwóch innych myśliwych, a mnie dodatkowo przyciągało to, że jestem najszczęśliwszym człowiekiem, którego kiedykolwiek spotkałem.
  
  
  "Jedna kula zerwała tylko еожу na twojej szyi. To może być gorzej, grając w futbol" - powiedział doktor. "Ale masz szczęście z tym, co wpadło ci w piersi". Podniósł наплечную kaburę, którą nosił. "To spowolniło ruch pocisku i odrzuciła ją od swoich ważnych organów. Kula przeszła przez skórzaną przystawkę i schodzi z trasy. Można wykrwawili się na tyle, aby strzałka uwierzyć w to, że on cię zabił.Ma pan szczęście, panie Harper ".
  
  
  "Tak" - powiedziałem. Mam szczęście, ale Sheila nie żyje.
  
  
  "Twój dobry samarytanin też pomógł. On świetnie opatrzyłem ciebie. Ciekawe, czy miał jakieś wykształcenie medyczne".
  
  
  Uśmiechnąłem się, gdy usłyszał, że mafia Marco Валанте nazywają Dobrym самаритянином.
  
  
  Półtora dnia, które spędziłem w szpitalu, wrócił mi do normy. Byłem jeszcze słaby, ale czułem się blisko wartości nominalnej. Lekarz powiedział, że mogę poruszać się po swoim pokoju, i, jeśli wszystko pójdzie dobrze, mogę wypisać ze szpitala w ciągu tygodnia. On tego nie wiedział, ale planowałem nieoficjalnie sprawdzić to przez trzydzieści minut.
  
  
  Podszedłem do okna i spojrzał na sali parking. Tam czekał na brudny "Ford" z podrasowany silnik. Rano go przywiózł z Bonham. Łoś i jego koledzy byli ode mnie prawie na dwa dni. Nie miałem zamiaru pozwalać sobie na ich szlaku coraz zimniej.
  
  
  "Minęło dużo czasu, odkąd widziałem mężczyznę w swoim stanie fizycznym", - powiedział doktor. Bicie, które dostałeś, by mnie zostawić was na kilka dni. Ale nie wolno naciskać na siebie zbyt wcześnie. Może się okazać, że nie jesteś tak silny, jak myślisz ".
  
  
  "Będę ostrożny, Doktorze". Ja nawet nie myślałem o tym, co mówię. Myślałem o Łosiu.
  
  
  Po tym, jak lekarz wyszedł z izby, zdjąłem szpitalny szlafrok i założyłam ulicy ubrania. Przypiąłem израненное od kuli наплечное przyrząd, swój talizman na szczęście, i sprawdził "Luger".
  
  
  Moje plany nie zostały uzgodnione z Хоуком. Dopóki u nas nie było możliwości, aby szczegółowo omówić wydarzenia w Бонэме. Pewnego dnia rozmawialiśmy przez telefon, odkąd policja dostarczyła mnie do szpitala, co było konieczne, bo moja obecność w domu z zamordowaną dziewczyną wymagało pewnych wyjaśnień.
  
  
  W rzeczywistości policja Bonham groziła mnie aresztować. Obrazili się na mnie z powodu tego, że w dniu mojego przyjazdu w ich mieście nastąpiła fala śmiertelnych przypadków. Ale Hawke szarpnął za pewne sznurki, i nagle nie było już ani pytań, ani ciśnienia. W gazetach też nie było artykułów.
  
  
  Wyszedłem ze szpitala po czarnych schodach. Ja szybko szedł na parkingu, kiedy długa maszyna skręciła z drogi i zatrzymał się obok mnie. Drzwi otworzyły się i Hawk powiedział: "Nick, cieszę się, że jesteś wstał".
  
  
  Mając nadzieję, że nie jestem podobny do ucznia, złapał na haczyk, posłuchałem jego sygnału i wsiadł do limuzyny.
  
  
  "Przypuszczam, że planuje do mnie zadzwonić. Oczywiście, nie opuścili szpital i znowu nie zaczęli by pogonią, nie informując mnie o tym".
  
  
  "Oczywiście, że nie" - powiedziałem.
  
  
  "Nie bali się, że założę weta na ten pomysł i powiem, że nie jest w stanie gonić stado morderców?"
  
  
  "Nie, sir", odpowiedział z szacunkiem w głosie. "Wiesz, ja bym zrezygnował z pracy, gdyby nie czuł, że mogę sobie z tym poradzić".
  
  
  "Kiedy będziesz za stary do tej pracy, Nick, ja polecam ci dyplomatycznej służby" - westchnął Hawke. "Byłem w Denver
  
  
  
  
  
  
  Tak jak podejrzewałem, że pociągniesz coś podobnego do tego podszedłem. Czy chciałbyś, aby ktoś został powołany jako wsparcie? "
  
  
  "Nie, proszę pana. Lepiej zajmę się tym w pojedynkę".
  
  
  Hawke zatrzasnął звуконепроницаемую panel szklany między nami i między dwoma mężczyznami na przednim siedzeniu.
  
  
  "To już nie tylko kwestia zemsty za Kirby, prawda, Nick?"
  
  
  Pokręciłem przecząco głową. "Istnieje i dziewczyna. Ale jest tu coś więcej, niż osobista zemsta. Człowiek, który prowadzi zabójców, - sadysta, który będzie zabijać ludzi, jeśli go nie powstrzyma".
  
  
  Hawke wywalił panel przed sobą i wyciągnął magnetofon. Nacisnął przycisk. Oficjalnym głosem powiedział: "Daj mi raport, N3".
  
  
  Ja opowiedział o wydarzeniach, które miały miejsce od momentu mojego przyjazdu do Bonham, i wtedy Hawke wyłączył dyktafon. "To zajmie części oficjalnej. Reszta, co się mówi, jest między nami dwoma. Pozwolę ci kontynuować to na twoich warunkach. Zabierz tych drani, Nick".
  
  
  "Zdajesz sobie sprawę, że nasze bezpieczeństwo została rozbita na bazie na wybrzeżu Karoliny, prawda?"
  
  
  "Zajmę się tym", - ostro powiedział Hawk.
  
  
  "Myślę, że na bazę przeniknął agent mafii. Szukali informacji, które zebraliśmy o dziewczynie, i szukali morderców Franka Абруза. Nie mogą dopuścić, aby stado ludzi o odmiennych poglądach zabiła człowieka, któremu obiecali bezpieczeństwo i emeryturę. To bezpośrednie połączenie i obraza ".
  
  
  "Zgadzam się", - powiedział Hawk. "Doszedłem do takich samych wniosków".
  
  
  "W układance są niektóre brakujące części. Na przykład, dlaczego morderca, oczywiście pracujący dla mafii, próbował mnie zabić, ale Marco Валанте pomógł mi. Spytajcie swoich ekspertów w mafii o tym. Być może, oni mogą wymyślić teorię".
  
  
  "Powiedzmy, że to jest zrobione".
  
  
  "Ludzie, którzy mordowali Абруза i Kirby, teraz szukają swoje krwawe pieniądze. Jestem przekonany, że Sheila powiedziała im prawdę i że nie wiedziała, co się stało z pieniędzmi. Zabili ją bez uzasadnionej przyczyny, z wyjątkiem tego, że morderstwo popełnił Łoś. Ich w ogóle, trzech, a nie czterech ".
  
  
  "Co w konsekwencji musi się stąd wydostać?" - spytał Hawk.
  
  
  "Ta książka adresowa, którą Łoś upuścił, gdy walczyliśmy w nocy. W niej siedem nazw. Będę musiał złożyć wizytę każdego z tych ludzi. Być może jeden z nich doprowadzi mnie do Лосю".
  
  
  "Jeśli Łoś i jego wspólnicy lub mafia nie złapią cię pierwszymi". Hawke thumbed przez książkę adresową. "To imiona żeńskie, wszystkie one".
  
  
  "I każdy w swoim mieście. U Łosia jest przyjaciółki na całej mapie".
  
  
  "Jestem sprawdzimy pliki FBI. Może powiedzą nam coś o Łosia i jego przyjaciołach. Sądząc z opisu, jest wielkości Wesołych Zielonego Olbrzyma. To jest początek".
  
  
  Ja sięgnął po książki adresowej, ale Hawke nie spieszyło mi się, żeby zwrócić jej: "Nick, to więcej, niż lista nazw. Jeśli jest to katalog o charakterze seksualnym. Czytasz te komentarze, które Icc napisał o siedmiu dziewczynach?"
  
  
  "Tak" - powiedziałem. "Delikatna sprawa".
  
  
  "Opisuje, że każdy z nich sprawia, że najlepiej w sferze seksualnej." Trudy w Los Angeles "brzmi rewelacyjnie".
  
  
  "Osobiście podobały mi się wskazówki, które dał Korze w Vegas. Powiem wam, dam wam znać, jak dokładne wpisów Łosia".
  
  
  "Jesteś silny fizyczny wzór, mój chłopcze, ale nie rozumiem, jak mogłeś osobiście zbadać przedmiot w głębi, nie изматывая się do kości i kości", - powiedział Hawk wesołym głosem. "Na przykład, uroki Barbary są takie, że nawet Muzy nie był w stanie ich opisać. On po prostu podkreślił jej imię i wystawił za nim wykrzykniki".
  
  
  "Może zrobił to dlatego, że była jedyną dziewicą w tej firmie".
  
  
  "Jestem raczej wątpię, że Łoś wie dziewic", - powiedział Hawk. "Chyba nie muszę wskazywać na to, że te wszystkie dziewczyny, prawdopodobnie zaangażowanych w przestępczy świat i, najprawdopodobniej, będą związane z bandytami, którzy bez wahania zabiją cię, jeśli zobaczą?"
  
  
  "To będzie wesoła podróż, dobrze".
  
  
  Hawke zamknął książkę i wręczył mi. "Co więcej, Nick? Coś powstrzymuje?"
  
  
  "Nie" - skłamał ja. "I to wszystko. Będę w kontakcie".
  
  
  Znowu wypowiedział moje imię, gdy wysiadaliśmy z samochodu. "Sheila wywarło na tobie silne wrażenie, prawda? Jaka ona była?"
  
  
  "Nie mogłem powiedzieć. Nie znał jej tak dobrze".
  
  
  Nie wspomniałem, że jedną z nazw w książce Musa mogło należeć do dziewczyny, którą znaliśmy jako Sheilę Brant. Eks nie był w stanie przypisać jej przeszłość, ale musi być u niej było przed tym, jak poznała Franka Абруза.
  
  
  Ścigałem duch Sheili, a także jej zabójców.
  
  
  5
  
  
  Jeśli w mojej pracy i był jeden wielki brak, oprócz liczby godzin i wysokiej śmiertelności, to to, że musiałem spędzać więcej czasu w obcych krajach, niż w swoim własnym.
  
  
  Nie widziałem El Pueblo Nuestra Senora la Reinda de Los Angeles de Porciuncula, znaną większości z nas po prostu Los Angeles, w ciągu dwóch lat. Miasto zmienił się nie do końca na lepsze. Klimat bardzo podobny do klimatu śródziemnomorskich krajów, nadal był piękny, i dziewczyny też. Ale ruch i mógł się nasiliły.
  
  
  Kiedy chodziłem do budki telefonicznej apteki, zastanawiałem się, jak Trudy,
  
  
  
  
  
  która oceniła pierwszą stronę seksualnej Who ' s Who Łosia, będzie w porównaniu z niektórymi z pijanych, siedzących przy fontannie wodą, czekając, aby je odkryli. Wielki amerykański sen o sławie nigdy nie umiera.
  
  
  Kiedy zapytałem Trudy, w słuchawkę odpowiedział kobiecy głos z rozczarowaniem. "Zadzwonię". A ja czekałem, spojrzałem na nogi dziewczyn przy fontannie z napojami i otworzył drzwi budki, żebym mógł korzystać z internetu. Dni stawały się coraz cieplejsze, a ja sobie wiele opaski na klatce piersiowej.
  
  
  Głos Trudy wydawał się gorący, ale być może na moją opinię wpływa krótki opis Łosia jej talentów w sypialni. Kiedy powiedziałem jej, że przyjaciel zaproponował mi kontakt z nią, ona zaprosiła mnie do środka. To było tak proste, jak spadek pasek z krzesła. "Szaleję nowych znajomości" - powiedziała.
  
  
  Wkrótce odkryłem przyczynę. Poznawać nowych ludzi, było sprawą Trudy. Pracowała w burdelu. Ona zabrała mnie na górę po schodach, trzymając za rękę i mówiąc niebieskim paskiem.
  
  
  "Bardzo polecam. Mam twój numer od Łosia" - powiedziałem.
  
  
  "Łoś? O, oczywiście". Ona sprowadziłam mnie w pokoju i spuściła zamek na moich spodniach, podczas gdy ja wciąż oglądał się na boki. "Muszę cię zobaczyć, kochanie, i się wykąpać. Lady, na której pracuję, mówi, że czystość to obok dobrobytu".
  
  
  Nie uchylał się od jej bardzo sprytny chwyty. "Ona musi być prawdziwy filozof. Chciałbym się z nią spotkać kiedyś".
  
  
  "Nie, ty byś się nie stał. Jest zimna, jak serce kredytowego ростовщика. Większość madame zimne. Te filmy, gdzie mają złote serca, to wielka hollywoodzka bzdury. Co się z tobą dzieje, kochanie? dotknął? "
  
  
  "Przynajmniej znalazłem rozmówcy" - pomyślałem. Gdybym zapytał ją, jak dojechać do stadionu, to prawdopodobnie dodała skład baseball club i zeszłoroczny rekord.
  
  
  Trudy przytuliła się do mnie. Była dużą dziewczynką, blondynka z salonu piękności, i trzeba ją było wiele штукатурить. Jej sutki kulami wyciąć moje piersi.
  
  
  "Co ci się stało, kochanie?" Dotknęła nacięcia na krawędzi mojej wargi, szwów, które lekarz założył mi na głowę. "Wyglądasz tak, jakby spadły do betoniarki".
  
  
  "Miałem wypadek*
  
  
  "Przykro mi." Jej ręka znów chwyciła mnie. "Och, jesteś prawdziwym mężczyzną, prawda?"
  
  
  Chyba powiedziała to wszystkim swoim klientom, ale brzmiało to tak, jakby miała to na uwadze. Ja pospiesznie cofnął się i zaczął rozpinać rozporek, wiedząc, że gdyby Hawke zobaczył mnie teraz, to by się śmiał.
  
  
  "Chcę zapytać o Łosiu. Kiedy widziała go pani po raz ostatni?"
  
  
  "Ja naprawdę nie pamiętam. Można do tego przyszedł tutaj, aby dowiedzieć się, gdzie jest Łoś?"
  
  
  "Jesteś mądra dziewczyna. Od razu mnie zna, prawda?" Ja tli się ze wszystkich sił. "Szukam wielkiego klauna. Straciliśmy kontakt, rozumiesz, o czym mówię?"
  
  
  Ona придвинулась do mnie bliżej i przytuliła mnie lewą ręką za talię. Jej prawa ręka znów znalazłam moją błyskawicę. Była szybciej kieszonkowca. "Raz tu, można czerpać przyjemność z wizyty. Co cię podnieca?"
  
  
  Chwyciłem ją za rękę i odwrócił dłonią do góry. Włożyłem trzy dwudziestych w jej skręcone palce. "Opowiedz mi o Łosia".
  
  
  Jej życzliwość nagle prysło. Ona delikatnie złożyła banknoty i запихнула mi je na czasową: "Mam do sprzedania seks, a nie informacje".
  
  
  "Jesteśmy z Мусом starzy przyjaciele. Ale straciliśmy kontakt, jak już powiedziałem. Słuchaj, on dał mi twój numer, prawda?"
  
  
  "Mogłeś skłamać o tym. W każdym razie, ja nie pamiętam, kiedy widziałam Łosia ostatni raz, i nie wiem, gdzie on jest. Nawet jeśli to twój zaginiony brat, nie chcę o nim mówić".
  
  
  Mam jeszcze dwie dwudziestki, złożył wszystkie pięć i wsadził w jej bluzkę z głębokim dekoltem. "Czy jesteś pewien?"
  
  
  "Jestem absolutnie pewny. Łoś lubi oszołomić ludzi, i u niego jest dobry. Nikt nie mówi o nim z nieznajomymi".
  
  
  "Daj mi stary adres, nawet numer telefonu. Nie powiem, gdzie mam go".
  
  
  Trudy pogrzebał między swoim dużym biustem i wyciągnęła banknoty. Ona разгладила ich zmarszczki. "Nie widziałem go od kilku miesięcy, może nawet rok. Szczerze. I nigdy nie znał adresu. On od czasu do czasu przychodził tutaj, to wszystko".
  
  
  "Masz imię, prawda?"
  
  
  "Myślałem, że jego kumpel. Znajomi wiedzą nazwy siebie". Ona rzuciła we mnie banknoty, i spadły na podłogę. "Ty nawet nie jest podobny do jego przyjaciela. Wyglądasz zbyt szczery. Weź w łapę i upewnij się, jej".
  
  
  Провалив negocjacje, próbowałem bardziej bezpośrednie podejście. Ja odgarnął kurtkę, aby mogła zobaczyć "Luger" w skórzanej pochwie. "Muszę nazwa, Trudy".
  
  
  Ona облизнула dolną wargę. "Jesteś z policji?"
  
  
  "Nie, po prostu mężczyzna szuka Łosia".
  
  
  "Jones - jego imię". Ona zaśmiała się nerwowo. "Pewnie mi nie wierzysz, ale to czysta prawda. Ma na imię Edward Jones. I to wszystko, co mogę ci powiedzieć".
  
  
  "Dziękuję" - powiedziałem, podchodząc do drzwi. "Możesz zostawić łapówkę".
  
  
  Czekałem około domu trzy godziny, upadła na fotelik i starał się wyglądać dyskretnie. Byłem blisko domu
  
  
  
  
  
  Byłem gotów zabić się analizą postaci, kiedy wreszcie pojawiła się Trudy i zatrzymała taksówkę.
  
  
  Carter, pomyślałem, dobrze, że nie jesteś naiwna dusza.
  
  
  Pojechałem za taksówkę, która prowadzi mnie przez miasto do taniego budowy domu. Podążyłem za Trudy do obszaru oznaczonego w samą porę, by zauważyć, jak ona wspina się w górę po schodach. Na końcu długiego korytarza busty blondynka zapukał do drzwi. Nie otrzymawszy odpowiedzi, zapukała mocniej. Następnie odwróciła się i zobaczyła mnie, a jej oczy rozszerzyły się ze zdumienia.
  
  
  "W twojej historii nie było prawdy - powiedziałem jej - ale mam wartość swoich pieniędzy. Przyprowadziłeś mnie tutaj".
  
  
  "Sprytnie, jak cholera, nie?" wypluł.
  
  
  Próbowałem drzwi. "Oczywiście, Łosia nie ma w domu. Co proponujesz z tym zrobić?"
  
  
  Pobiegła do następnego лестничному пролету. Ścigałem ją do dachu i przyparł do muru. Walczyła i drapała mi twarz, próbowała mnie uderzyć kolanem w krocze i nazywała kilka przekleństw, których nie słyszałem od lat. Biorąc pod uwagę moje różne wycieczki, to wiele mówiło o jej słownictwie.
  
  
  Pociągnąłem ją za nadgarstki i przycisnął do krawędzi dachu. "A teraz posłuchajmy prawdę o Łosia".
  
  
  "Nie оттолкнешь mnie. Mógłby, ale nie będziesz".
  
  
  "Nie licz na to, Trudy. Łoś zabił mojego przyjaciela i zdobył dziewczynę do śmierci. Znajdę go, i nie obchodzi mnie, co mam zrobić po drodze".
  
  
  Ciężko oddychała. "To prawda co dziewczyny? Jesteś na poziomie?"
  
  
  "Dziewczynę na imię Sheila. Czy kiedykolwiek słyszałeś, żeby Łoś wspominał ją?"
  
  
  "Nigdy. I ja go nie widziałem w ostatnim czasie. Mieszkał w tym mieszkaniu, kiedy go znałam. Myślałem, że chciałby wiedzieć, co go szukasz. To jedyny powód, dla którego przyszłam. Przysięgam, że to prawda".
  
  
  "Nazywa się Edward Jones, czy wymyśliłeś to na poczekaniu?"
  
  
  "Kiedyś to nazwisko, kiedy ja go znałem. Użył pewnie jeszcze kilkanaście. Jeśli mi nie wierzysz, wróć do domu i spytajcie innych dziewczyn. Powiedzą ci to samo. To włamywacz. On chwalił się, że zrobił kilka dużych rzeczy ".
  
  
  Puściłem ją. "Dobrze."
  
  
  "Mogę już iść?"
  
  
  "leć" - powiedziałem.
  
  
  Trudy obejrzała, kiedy podeszła do schodów.
  
  
  "Strzelił jej aż do śmierci?"
  
  
  "Tak" - powiedziałem. Mój głos był ochrypły.
  
  
  Odkryłem, że tani zamek w drzwiach mieszkania łatwo otwarty. Pokoje były puste, na meble leżała kurz. Ostatni mieszkaniec opuścił dość dawno temu. Ja przypatrzyła się z obrzydzeniem. Liczyłem na coś więcej.
  
  
  Firma czekała na mnie u stóp schodów. Starałem się nie pokazywać swojego zdziwienia, kiedy zobaczył ją.
  
  
  "To, co pan powiedział, dało mi do myślenia - powiedziała Trudy.
  
  
  "To zrobił?"
  
  
  "Mam na myśli o dziewczynie. Ona była twoją dziewczyną?"
  
  
  "Nie powiedziałam. "Ale ona nie zasłużyła na taką śmierć".
  
  
  "Nie mogę powiedzieć o Łosia więcej, niż powiedziałem. Ale mogę powiedzieć ci inne imię. Wiesz, jak działają złodzieje? porozumień, idą do kogoś z mafii lub do faceta, który finansuje napadu za część łupu. W Los Angeles jest człowiek o imieniu Haskell. pieniądze za rozbój ".
  
  
  "Dziękuję, Trudy".
  
  
  "Zapomnij o tym. I mam na myśli dokładnie to. Zapomnij, co ci powiedziałam".
  
  
  Tabliczka na drzwi Хаскелла mówiła, że on zajmuje się nieruchomościami. Gruby dywan w przedpokoju wskazywał, że on zarabiał na tym pieniądze lub na подрабатывании. Jego сладострастная sekretarka obdarzył mnie uśmiechem, pełnym zębów i bez szczerości, i powiedziała, że pan Haskell nikogo nie przyjmuje bez zapisu.
  
  
  "Jak dostać się na spotkanie?"
  
  
  Ona znowu pokazała zęby. Musiała reklamować pastę do zębów. "Jeśli człowiek nie zna pana Хаскелла, rzadko wie".
  
  
  "Wiem Edwarda Jonesa" - powiedziałem. "Czy to wystarczy?"
  
  
  Zebrała kilka wartościowych i weszła, aby podać nazwę swojego szefa na osobności. Gdy wróciła, powiedziała, że pan Haskell jest dziś bardzo zajęty i, jak się okazało, nigdy nie słyszałem o Edwardzie john ' s.
  
  
  "Innymi słowy, muszę odejść".
  
  
  Uśmiech ponownie rozkwitła, tym razem dwadzieścia cztery karaty. "Rozumiesz, buster".
  
  
  Czarny cadillac siedział na poboczu, gdy wyszedłem z budynku na światło słoneczne Kalifornii. Za kierownicą siedział kierowca w mundurze z twarzą, jak na osobę z drugiego piętra.
  
  
  Pochyliłem się, żeby z nim porozmawiać, kiedy przechodził obok "Caddy". "Nie należy nosić uszyte kształt. Z tego powodu wybrzuszenie pod ręką wyróżnia się, jak nierówności na magistrali".
  
  
  On uśmiechnął się i poklepał po wypukłości. "To gdzie ja noszę swoje rekomendacje".
  
  
  Zaparkowałem w niecałą przecznicę i czekał. Kierowca wyraźnie przyjechał za Хаскеллом. Po dziesięciu minutach pojawił się pełna mężczyzna, który wyglądał tak, jakby niósł arbuz pod płaszcz, i wsiadł do samochodu.
  
  
  Kiedy Caddy przejechałem, skończył mi się od niego. Naszym celem był elegancki klub golfowy na przedmieściach. Grubas był graczem w golfa. Spędziłem większą część dnia, obserwując go przez lornetkę. Miał drive, jak u staruszki. Do czasu, aż w końcu wlókł się z powrotem do klubu, stał się ofiarą poważnego nudy.
  
  
  Nadszedł czas, aby zrobić postęp. Podniosłem lornetkę i poszedł na parking
  
  
  
  
  
  . Idąc za szeregu samochodów, podszedłem od tyłu do kierowcy, który ze skrzyżowanymi ramionami, oparł się o masce "Caddy".
  
  
  "Cześć", - powiedział łagodnie jestem.
  
  
  On gwałtownie odwrócił się, a ja gwałtownie uderzył prosto w jego splot słoneczny. Ja задернул go między dwoma maszynami, aby nie przyciągały uwagę i ponownie uderzył go. Jego oczy zwinięte, jak marmur, i jego niezdarna ręka bezwładnie zsunął z guzików marynarki.
  
  
  "Spójrzmy na twoje rekomendacje" - powiedziałem i mocno pociągnął za kurtkę. Przyciski posypały deszczu o burtę "cadillac". Ja wyjął z kabury u niego pod pachą pistolet kaliber 38.
  
  
  "Teraz będziemy czekać na twojego szefa" - powiedziałem mu.
  
  
  Kiedy Haskell wyszedł z klubu, kierowca ciężko siedział za kierownicą. Jego postawa była z pistoletu, który wbił mu się w szyję.
  
  
  "Max, co z tobą?" - zapytał Haskell, podchodząc bliżej.
  
  
  "Boli go brzuch" - powiedziałem. Jestem nogą pchnął prawym drzwiczki samochodu. "Proszę usiąść, panie Haskell".
  
  
  Grubas spojrzał na mnie z tylnego siedzenia. Miał gładką opaleniznę golfowe, ale teraz wyglądał trochę blado. "To nie przemawia na korzyść swojego wyroku" - mruknął. "Jestem człowiekiem z pewnym wpływem".
  
  
  Czekałem długo, i miałem ... niecierpliwość. "Wsiadaj do samochodu, panie Haskell, lub rozpruję trochę krwi swojego szofera na te drogie skórzane siedzenia".
  
  
  Wsiadł do samochodu i, mrucząc coś pod nosem, odchylił się na oparcie fotela. Składając pulchne palce razem, powiedział: "lepiej mieć bardzo dobry powód do tego działania".
  
  
  "Sukces rodzi pewność siebie, panie Haskell - powiedziałem. "Nie jestem tani bandyta, i nie obchodzi mnie, jak bardzo jesteś ważny dla ciebie".
  
  
  Jego małe oczy niepokojąco przenieśli się, ale zachował spokój. "Myślę, że jesteś człowiekiem, który twierdzi, że jest przyjacielem Edwarda Jonesa".
  
  
  "Nie powiedziałem, że jestem jego przyjacielem. Powiedziałem, że go znam. Chcę od was trochę informacji o tym, gdzie znaleźć pana Jonesa".
  
  
  "Nigdy nie wymieniali się adresami".
  
  
  Nie widziałem powodów do kontaktu z Хаскеллом w białych rękawiczkach. Pomimo Limuzyna z szoferem, jego устланный dywany biuro i członkostwo w klubie, był nie więcej niż odpowiednie bandytą. Ja przyłożył lufę rewolweru do jego rzepkę. Gwałtowny cios spowodował atak bólu.
  
  
  "Kim ty do cholery jesteś?" chciał wiedzieć.
  
  
  "Jestem człowiekiem, który zadał pytanie o Edwardzie john 's".
  
  
  "On nie był w Los Angeles kilka miesięcy. Nie miałem z nim sprawy dłużej tego".
  
  
  "Kto pracuje z Jonesem? Ma para przyjaciół, których używa w pracy. Chcę znać ich nazwiska".
  
  
  Skrzywił się i potarł kolano. "Gdyby miał pan z tym człowiekiem tak samo dobrze, jak ja, nie byłoby interesujące go szukać. . Lubi zabijać ludzi".
  
  
  "Dlatego szukam go".
  
  
  "Nie mogę powiedzieć o jego przyjaciołach, bo miałem do czynienia z nim sam. To bardzo ostrożnie odnosił się do takich szczegółów. Przestał przychodzić do mnie za finansowaniem, bo znalazłem innego patrona. Myślę, że ktoś w Organizacji".
  
  
  Wyszedłem z samochodu. Jeszcze jedno zero. Wydane zmarnowany dzień, jeśli nie liczyć przyjemności poznać pana Хаскеллом, bez którego mogę się obejść.
  
  
  "Czy ty nie chcesz mi powiedzieć, kim jesteś?" - zapytał Haskell.
  
  
  "Dlaczego powinienem? Ty mi nic nie powiedział".
  
  
  Rzuciłem go шоферский pistolet do kosza na ulicy.
  
  
  Tej nocy zadzwoniłem do Хоуку z pokoju w motelu. "Chodź porównywalny wpisów - powiedziałem, kiedy podszedł do linii.
  
  
  "Mam parę informacji o człowieku, który próbował cię zabić w hotelu w Бонэме. Po pierwsze, nazywał się w rzeczywistości Coogan. Miał policyjne akta. On był zabójcą, jednym z najlepszych. Wydawało się, że FBI trochę zaskoczony, że jesteś w stanie go pokonać ". W głosie Hawk było wyraźne zadowolenie.
  
  
  "Kto wydał mu rozkazy?"
  
  
  "Był niezależnym wykonawcą. Był zaangażowany każdemu, kto mógł mu zapłacić honorarium, który był wysoki. FBI twierdzi, że on nie wchodził w regularną pensję mafii".
  
  
  "A co z Валанте?"
  
  
  "Był najbliższym przyjacielem Franka Абруза".
  
  
  "Obawiam się, że mam mało. Łoś nie w Los Angeles".
  
  
  Hawke kaszlnął panna "A co Trudy? Żyła do fakturowania?"
  
  
  W tym nie było żadnych wątpliwości. W moim bosse była cecha brudnego starego człowieka.
  
  
  Sześć
  
  
  Ja wcześnie położył się do łóżka i spał do rana. Obudził mnie syczący dźwięk. Oczy сощурились, leżał i nasłuchiwał, ściskając palcami w kierownicę "люгера". Następnie poczułem nagły przypływ ciepła do mojej twarzy.
  
  
  Odrzucając prześcieradło, odwróciłam się i spadła na podłogę, kucki, z Вильгельминой w ręku. Pomarańczowe języki ognia лизнули ścianę mojego pokoju w motelu. Syk, który słyszałem, było związane z tym, że zasłony u drzwi szklanych dziedziniec zapaliły się. Oni już сворачивались w czarny krzesiwo, a ogień wybuchł na ścianie.
  
  
  Chwycił gaśnicę na ścianie w holu i, wszedłszy do pokoju, cofnął się od upału. Gaśnica szybko zgasić płomień. Wygrałem, ale gdybym spał na pięć minut dłużej, wszystko byłoby inaczej.
  
  
  Upuściłem gaśnica, ponownie podniósł Luger i zerwał
  
  
  
  
  
  zwęglone zasłony. Ktoś wykonał zgrabny dziurę w szklanych drzwi i wyciągnął rękę, aby podpalić zasłony. To była wspaniała praca zawodowa. Gdy tak stałem, podziwiając dziurą, kula przebiła drzwi obok mojej głowy. Słyszałem, jak kula przeszła obok i uderzyła się w długą ścianę. Chwilę później leżałem na podłodze.
  
  
  Bandyta schował się za niskim murem z drugiej strony zamkniętego patio i basenu. W słabym świetle nie mogłem zobaczyć lufa jego pistoletu, kiedy jest просовывал go przez ścianę. Ponieważ nie słyszałem strzały, karabin musi być wyposażony w tłumik. Ten mężczyzna był profesjonalistą we wszystkim, z wyjątkiem tego, że on nie trafił w mojej głowie na sześć cali. Może jestem trochę poruszył się, gdy nacisnął na spust.
  
  
  Nie odpowiedziałem mu na ogień, bo nie mógł wyraźnie go widzieć. On też nie mógł mnie dosięgnąć. Graliśmy w wyczekującą grę, każdy z nas miał nadzieję na odkrycie. Jego cierpliwość przerosło moje. Postanowiłem przenieść. Objąwszy się za podłogę, zacząłem się wycofywać.
  
  
  Kiedy byłem daleko od drzwi, wstałem. Naciągnąłem spodnie. Cicho kroczy boso, pobiegłem na застеленному dywanem korytarza i wszedł po schodach na drugie piętro motelu. "Jeśli się uda, będę mógł strzelić w niego z góry" - pomyślałem. Ale kiedy podszedłem do balustrady balkonu drugiego piętra, zniknął z kryjówki.
  
  
  Bryły krzewów na terenie motelu zapewniały dobrą kryjówkę, ale strzałkę musiał błąkać się między nimi. Prędzej czy później go zobaczę. Czekałem, lekko drżąc na chłodnym powietrzu. Oprócz spodni, na mnie była tylko bandaż na piersi.
  
  
  W końcu zauważyłem скрюченную figurę, uciekającą od mnie. Zanim zdążyłem wystrzelić w niego, skoczył na odległość za róg budynku.
  
  
  Szybko zszedł po schodach, przebiegł obok szeregu automatów z napojami na monety i poleciał na parking. Mój mężczyzna odstąpił. Uciekł przez drucianą ogrodzenie i wskoczył w samochód zaparkowany na poboczu drogi poza terenem motelu. Uruchomił silnik i odjechał.
  
  
  Mogłem strzelić, ale to chyba nie zatrzymywał go, i nie chciałem przyciągnąć tłum. Przeszedłem z powrotem do swojego pokoju, ustawiając sobie oczywiste pytanie. Skąd potencjalny morderca wiedział, gdzie mnie znaleźć?
  
  
  Po śniadaniu wyjechałem z motelu i pojechałem przez miasto do domu, gdzie spotkał się z Trudy.
  
  
  U drzwi mnie spotkał mocny chińczyk. Nie widziałem go w swoją pierwszą wizytę i nie żałowałem. Był zbudowany jak traktor i nie wydawał się przyjazny.
  
  
  "Co chcesz o tej porze?" - gniewnie zapytał.
  
  
  "Za wcześnie dla biznesu?"
  
  
  "Jeśli nie ma spotkania. A u ciebie nie ma".
  
  
  Ja oparła się ramieniem do drzwi, gdy próbował ją zamknąć przed moją twarzą. Uśmiechnąłem się do niego. "Powiedz Trudy, że do niej przyszedł przyjaciel".
  
  
  "Trudy dziś nikt nie widzi".
  
  
  "Mylisz się w tym" - powiedziałem mu. "Ona mnie widzi".
  
  
  "Panie, nie próbuj zrobić ze mną na sztywno. Mogę wrzucić w następnym bloku".
  
  
  "Może być, mogłeś. Ale kiedy wrócę, będę musiał pokazać piekło".
  
  
  On odrzucił głowę i wybuchnął śmiechem, przypominający ryk podwieszane silnika. "Kiedyś byłem zawodowym zapaśnikiem. Potężny Shang, Terror Wschodu, choć urodziłem się tutaj, w Los Angeles. Czy kiedykolwiek oglądałem wrestling w telewizji?"
  
  
  "Staram się nie robić tego".
  
  
  "Słuchaj, fajny facet, ja pracuję tylko tutaj. Ale zabiorę twoją wiadomość, jeśli chcesz poczekać".
  
  
  "Dzięki."
  
  
  "Wszystko jest w porządku. Mnie развлекаете".
  
  
  On wpuścił mnie do środka i odszedł, wciąż chichocząc. Wszedł do drugiego pokoju na pierwszym piętrze, zamykając za sobą drzwi. Słyszałem głosy, jeden żeński. Aż czekałem zastanawiałem się, dlaczego dziewczynę, która wczoraj była tak dostępna, dziś tak trudno zobaczyć.
  
  
  Na schodach, na której mnie wczoraj prowadziła Trudy, pojawiła się blondynka. Była bardzo podobna do Trudy, za wyjątkiem tego, że był młodszy i cięższe w biodrach. Było na nim negliż, który ledwo co miało wartość.
  
  
  Ziewanie i потягиваясь, zawołała do mnie: "Czego chcesz, kochanie?" Jej ton głosu wskazywał na to, że co by to nie było, ona wie, gdzie mogę to dostać.
  
  
  Horror Wschodu wrócił i urwał się. "Błąkaj się za daleko", - warknął on dziewczynie. Oczywiście, już go nie bawi. Szturchnął mnie kciukiem. "No, fajny facet".
  
  
  Wszedłem do pokoju, w którym okiennice były szczelnie zasunięte od słońca. Tanie kadzidło zabrudzone dzielnicy powietrze, a meble stanowiła mieszanina drewna tekowego i hollywoodzkiego groteski. Wielki chińczyk zamknął za mną drzwi, a ja usłyszałem trzask zamka.
  
  
  Ждавшая mnie kobieta wcale nie była podobna do Trudy. Miała trzydzieści parę lat, i musi być gdzieś w jej przodków był wschodni osób. Jej oczy były lekko pochylone, a skóra miała żółtawy odcień. Jej czarne włosy były obcięte blisko głowie. Błyszcząca мандариновая płaszcza obejmował ją chudziutka, a jej twarz, a długie paznokcie były pomalowane na srebrny. W ciemnym pokoju jej oczy błyszczały jak oczy siam koty, zakrzepłej u niej na kolanach.
  
  
  "To on, Алида?" - zapytał Shan.
  
  
  "Oczywiście, to on".
  
  
  "Nie
  
  
  
  
  
  
  przyjaciel Trudy, panie. "Chwycił mnie za rękaw, zbierając garść jego grubymi palcami." Mogę złamać ci kark ".
  
  
  Kot na kolanach kobiety podniósł głowę, jakby usłyszał zagrożenie. Jego mały języczek przesunęła po jego отбивным.
  
  
  "Poczekaj chwilę" - powiedziałem. "Co jest powodem niechęci?"
  
  
  Kobieta pogłaskałam kota i gniewnie spojrzała na mnie. "Kieruję się tym domem. Przyszedł tu wczoraj pod fałszywym pretekstem. Dostarczyłeś nam kłopoty".
  
  
  "Co za problem?"
  
  
  "Najgorszy widok. Trudy popełniła błąd, gdy nie mówiła mi o tobie od samego początku. Nie pozwolę ci zobaczyć ją ponownie. To jest sprawa, w której weźmiesz udział, nie jej sprawa".
  
  
  chińczyk ciężko położył mi rękę na ramieniu. "To jest teraz mój?"
  
  
  "Jeszcze nie ma" - powiedziała mu Алида. Wskazała na mnie długim paznokciem. "Pan dostał się do dziewczyny, mówiąc, że Ełk zdobył kobietę do śmierci. Może pan skłamał. Może masz inne powody, szukać go".
  
  
  "Co by było?"
  
  
  "Na przykład, dwieście tysięcy dolarów".
  
  
  To była tylko kwestia czasu, kiedy ona wyda Zhang przeciwko mnie, i nie chciał wyjść, nie rozmawiając z Trudy. Tak więc, gwałtownym ruchem temu uderzyłem łokciem na twardym brzuchu Shana. On osaczony z bólu i zaskoczenia.
  
  
  Odwróciłem się i uderzył go kolanem. Jego twarz była jak chcesz, tylko nie tajemnicze. Linia bólu ran na jego oczach, a on przykucnął, jak kosmaty człowieka, który próbuje zacisnąć orzech między kolanami.
  
  
  Kiedy sięgał do mnie, zrobiłem fałszywy atak, a następnie uderzył go prawym żebrem ręce. Cios, разрубивший deskę, trafił mu się z boku w grubą szyję. Jego oczy выпучены, a oddech gwiżdże przez zęby. Łapiąc go za płaszcz, ja wyciągnąłem go z równowagi i rzucił sobie na biodrze. Upadł na podłogę, jak pianina, które upadło z dwóch pięter.
  
  
  Wyciągnąłem Luger. "A gdzie Chłopaki?"
  
  
  Алида wstała i rzuciła kota mi w twarz. Ja увернулся, i сиамец przeleciał obok, ziać wściekłość. Wylądował na plecach Shana i zaczął przedzierać się w górę. Chińczycy próbowali go odepchnąć, i kot wbił pazury w głowę mężczyzny.
  
  
  Biedny Shang krzyknął na tyle głośno, aby rozbić szkło.
  
  
  Delikatnie uderzył kota na plecach Люгером. On мяукнул i skoczył do najbliższego stolika.
  
  
  "W porządku?" Zapytałem Shana, ale on nie słuchał. Odwróciłem się do Алиде, i otworzyła szufladę. Miałem pomysł, że pani nie szuka dla mnie księgę gości. Chwyciłem ją za plecy обтягивающего sukienki, i podarł, kiedy wił się. Kiedy odwróciła się, w ręku miała Beretta kaliber 38.
  
  
  Nazwała mnie imieniem, które nie dowiedziała się od swoich chińskich przodków. To był 100-procentowy amerykański mat. Zanim zdążyła pociągnąć za spust, uderzyłem ją w nadgarstku ciężki "Люгером" i "Beretta" wyskoczyła z jej ręki i uderzyła o ścianę.
  
  
  Wkleiłem końcówka люгера prosto między jej pełne nienawiści oczy. "Problem był w tym, gdzie Trudy?"
  
  
  Алида zaprowadziła mnie na górę. Dziewczyna siedziała na łóżku i раскладывала pasjans. Ona ponuro spojrzała na mnie. "Zobacz, kto przyszedł. Mój talizman".
  
  
  "Starałam się trzymać go z dala od ciebie. Posłuchaj mojej rady i nic mu nie mów - powiedziała Алида.
  
  
  U Trudy był jednodniowy podbite oko. Podszedłem do niej i podniósł jej podbródek. "Kto na was pracował?"
  
  
  "Facet o imieniu Oscar. Oscar Snodgrass".
  
  
  "Nie sądzę, że to było jego imię".
  
  
  "Chodzą pogłoski, że capo mafii został zabity, a część pieniędzy mafii została porwana. Łoś na tyle dziki, aby zorganizować taki mały wybryk. I przyszedł szukać Łosia. Alicia mówi, że to dziwny zbieg okoliczności".
  
  
  "Nie interesują mnie pieniądze. Powiedziałem ci, dlaczego potrzebuję Łoś".
  
  
  Dziewczyna spojrzała na Алиду. "Co ja będę robić? Ja mu wierzę".
  
  
  "Chodziłem do Хаскеллу. Nie powiedział mi nic, co trzeba było wiedzieć. Ale ktoś próbował mnie zabić, a teraz uważam, że tutaj ciebie i tę добродушную pani w napięciu. Co za historia, Trudy?"
  
  
  Założyła karty w stos na łóżku. "Алида, powiem mu".
  
  
  To się pospiesz. Chcę, żeby odszedł stąd. Nie chcę już więcej problemów z mafią ".
  
  
  "Wczoraj wieczorem przyszło dwóch mężczyzn - powiedziała Trudy. "Nie mogę nazwać ich nazwy, ale mogę powiedzieć, dla kogo pracują".
  
  
  "Mafia".
  
  
  "Oto kim. Wiedzieli, że jesteś, aby mnie zobaczyć. Chcieli wiedzieć, co ci było trzeba. Krótki brzydal uderzył mnie, a ja się przestraszyłam. Powiedziałem mu, że szukasz Łosia".
  
  
  Myślałem, że mnie śledzą. Ja ich tutaj przyprowadził, jak doprowadził w Idaho. Byli cierpliwy i wytrwały, a teraz wiedzieli coś, czego nie wiedzieliśmy wcześniej, że Łoś był włamywaczem.
  
  
  "Spalą cię" - powiedziała Алида. "Mam nadzieję, że cię dobrze обожгут".
  
  
  Zszedłem po schodach. Potężny Shang trzymał się za poręcze krzesła i гримасничал, kiedy blondyn w negliżu wprawiał jod mu na włosy. Syjamski kot siedział, lizanie łapę, i gniewnie spojrzał na mnie, kiedy przechodziłem obok. "Słodka kotka" - powiedziałem. Był prawdziwym przerażeniem Wschodu.
  
  
  Siedem
  
  
  Wyjechałem z Los Angeles do dziesiątej rano w południe. Drugim imieniem w małej czarnej książce Łosia było Teresa, i Teresa była w San Diego. Miałem nadzieję porozmawiać z nim do końca dnia.
  
  
  
  
  
  Wyścig się rozpoczął. Mafia wiedziałam prawie tyle samo, ile wiedziałem. Wyślą żołnierzy, aby polować Łosia. Jedynym moim atutem była mała czarna książka z siedmioma nazwiskami.
  
  
  Patrzyłem w lusterko wsteczne, próbując określić samochód, który będzie mnie ścigać. Postanowiłem, że to brązowy sedan Buick. Kierowca próbował zbić mnie z tropu: pozwolił innym aucie na chwilę stanąć między nami, a kiedy zwolnił kroku, na kilka mil pędził do przodu.
  
  
  Gdy był tam, ja skręciłem z głównej drogi na pierwszą dostępną drogę boczną. Podjechałem do stacji paliw i powiedział odznakę, aby on schowany "ford" i sprawdziłem pod maską. Wszedłem do środka i otworzył napój.
  
  
  Brązowy "buick" pojawił się jeszcze przed tym, jak na służbie skończyło się sprawdzanie oleju. Na przednim siedzeniu siedziało dwóch mężczyzn. Jeden odwrócił się, aby spojrzeć na "Ford", ale szli dalej. Oni wciąż mieli nadzieję, że ich nie zauważył.
  
  
  Wciąż trzymając w ręku butelkę z napojem, wyszedłem przez drzwi boczne kolejowego i wspiął się na wzgórze za nią. Dyżurny witał mnie, ale ja nadal iść. Zatrzymałem się w grupie drzew i przykucnął. Ja dobrze widziałem stację, ale mnie tam nikt nie widział.
  
  
  Kierowca brązowy maszyny próżnował, czekając, kiedy znowu pojawię. Kiedy tego nie zrobił, on odwrócił się i wrócił.
  
  
  Nie nadążasz za mną i patrzył, jak obsługujący ściąga maskę "forda". Moje zachowanie go zastanawiało, ale moja maszyna była u niego. On nie przejmował się tym, że moje rachunki zabraknie.
  
  
  "Buick" wrócił. Dwóch zbirów проконсультировались z mężczyzną na STO. Wskazał w tym kierunku, w którym poszedł. Mafia to przerabialiśmy. Następnie pobiegli w górę. Bali się, że rzuciłem "ford" i próbował uciec pieszo.
  
  
  "Chodźcie, chłopcy, - pomyślałem.
  
  
  Kiedy podeszli bliżej, ciężko dysząc i przeklinając, wśliznąłem się za drzewo. Wysoki mężczyzna był w najlepszej formie. On wyprzedził swojego kolegę na trzy kroki. Przebiegł obok mojego schronienia, działa na skraju zarośli. Mały mężczyzna krzyknął do niego po: "Hej, Joe. Zwolnij. Myślisz, że to igrzyska Olimpijskie?"
  
  
  Trzymając butelkę z butelką za mały koniec, wyszłam zza drzewa. "Cześć, mały - powiedziałem.
  
  
  Zatrzymał się, jakby natknął się na clothesline. "Jo!" krzyknął.
  
  
  Uderzyłem go w głowę pustą butelką piwa, a on upadł kilka.
  
  
  Joe zamknąć. Rozejrzał się i zobaczył, że idę do niego. Jego ręka przemknęło pod płaszcz i znowu pojawiła się z bronią kaliber 45. Potem zawahał się. On nie strzelał.
  
  
  Ja nie pytałem, dlaczego trzymał ogień. Złapałem się za niego.
  
  
  Bandyta owinął mnie kopnął i uderzył mnie w głowę z .45. Jeździliśmy po dzikiej trawie i krzakach, aż walczyli. Chwyciłem go za nadgarstek i szarpnął. Złamałem go. Dźwięk był podobny do trzask suchej laski. Bandyta jęknął. Uderzyłem go dwa razy i отполз.
  
  
  Wstał i zapukał "Luger" u mnie z ręki. Ja potrącił go. Wstał ponownie, zwisające złamane nadgarstek, i uderzył mnie zdrową ręką. Był cool. Wracał. W końcu rzuciłem go prawym кроссом.
  
  
  Jego wytrwałość była imponująca. Znów z trudem podniósł się na nogi.
  
  
  Jestem zmęczony. To było największe, że przyłożyłem do siebie, odkąd zostałem postrzelony, i czułem, że moja energia się wyczerpuje. W porównaniu z Joe Potężny Shang był łatwym łupem.
  
  
  "Koniec imprezy" - powiedziałem mu. Hugo zsunął mi się na dłoni. "Jestem brzeg cię do rozmów, ale mogę zmienić zdanie".
  
  
  Światło słoneczne wyskoczyło na ostrzu stileta, kiedy ruszył do niego. Joe uniósł zdrową rękę. "Nie zamierzam zabierać cię na tę sztukę. - Porozmawiajmy".
  
  
  "Kto z was pracował nad Trudy?"
  
  
  "Facet, którego jesteś przybity. Ale ja bym to zrobił. Biznes jest biznes".
  
  
  Podszedłem bliżej i przystawił ostrze noża do jego кадыку. "Kto jest twoim szefem?"
  
  
  "Валанте. Marco Валанте".
  
  
  "I że trzeba było mu powiedzieć po raz ostatni?"
  
  
  "Czego szukasz złodziej o imieniu Łoś. Dostaliśmy to od dziewczyny. Валанте powiedział nam pozostać z wami".
  
  
  Zebrałem broń, wsadził go 45-tka sobie za pas, włożył do pochwy sztylet i poprowadził go z powrotem do Shorty z "люгером" na plecach.
  
  
  Joe spojrzał na swojego partnera. "Jutro będzie miał piekielny ból głowy. Валанте ostrzegł nas, że nie jesteś pikuś".
  
  
  "Jak długo śledzisz mnie?"
  
  
  "Znaleźliśmy cię w Los Angeles, ale odkąd wyszedłeś ze szpitala, na ci ktoś był. Валанте nadal zmieniać wojska".
  
  
  Валанте był mądrym człowiekiem. Gdyby trzymał się jednej grupy żołnierzy, ja bym je zauważył.
  
  
  Odwróciłem Przydupasa i wyciągnął pistolet z jego наплечной kabury. I wyprostował się i spojrzał na Jo, zastanawiasz, ile wie. Był to młody, przystojny włoch, ubrany schludnie i drogie. Nie mogłem uwierzyć, że był typowym facetem, bandytą. Był zbyt dobry, zbyt strome, stał ze złamanym nadgarstkiem, wisi, ale powstrzymywał wszelkie oznaki bólu, oprócz zmarszczek wokół jego ciemnych oczu.
  
  
  "Jestem zaszczycony, że Валанте położył mi na ogon twój talent. Ty, musi być numer jeden.
  
  
  
  
  
  
  "Byłem, aż tak się nie stało. Może mnie już nie będzie".
  
  
  "Kto zabił miasta meredith?" Zadałem pytanie nagle, mając nadzieję uzyskać odpowiedź, która powie mi, jeśli kłamał.
  
  
  Jestem zdziwiony zmarszczył brwi. On przycisnął złamane rękę na brzuchu, lekko вздрагивая. "Kim jest Meredith?"
  
  
  "On pracował na stacji paliw w Idaho. Ktoś podciął mu gardło".
  
  
  "Nie jestem. Nie znam nikogo. Валанте był w Idaho, ale nie widziałem żadnych działań. Kiedy dotarł na miejsce, było już po wszystkim. od krwawienie do śmierci ".
  
  
  "On był mi przydatny. Chciał wiedzieć, czego się nauczyłem".
  
  
  To też zadziałało. Musiał poczekać, aż wyjdę ze szpitala, i dać mi uwolnić wodze, ale jego chłopcy pozostał ze mną na tyle długo, aby uzyskać nazwę Łosia. Przy obecnym stanie rzeczy moja podróż do Los Angeles okazała się bardziej korzystna dla mafii, niż dla mnie. Хоуку nie jest to bardzo ucieszy.
  
  
  "U Валанте mogła być powodem pomóc ci,abyś żył" - powiedział Joe. "Ja bym nie chciał go zabić".
  
  
  "Czy chciałbyś korzystać z tego samego przywileju?"
  
  
  "Na żywo, masz na myśli?" On nerwowo się zaśmiał. "Odpowiedziałem na wszystkie twoje pytania, stary. Czego ty jeszcze chcesz?"
  
  
  "Póki co mi nie powiedziałeś wielkich tajemnic. Nic Валанте nie miałbym nic przeciwko, żebym wiedział, biorąc pod uwagę okoliczności. Pojawiają się trudne pytania". Napisałem "Luger" mu w serce. "A teraz zastanów się dobrze. Jak Валанте w ogóle dowiedzieć się o mnie?"
  
  
  "Poszedł na spotkanie zarządu, kierownictwo Organizacji. Rozmawiali o morderstwie Franka Абруза. Twoja nazwa została wyłożona na stół. Zarząd głosował za tym, aby przekazać sprawę Валанте. Miał szczególne zainteresowanie. On i Абруз były zbliżone ".
  
  
  "Był jeszcze jeden mężczyzna w Бонэме, Idaho. Poszedł tam, aby uderzyć dziewczynę. On próbował mnie zabić". Trzymałem "luger" nieruchomo, wciąż celując mu w serce. "Co ty wiesz o Кугане?"
  
  
  "Mafia go nie wysłałam. Przysłali Валанте".
  
  
  "Co teraz będzie robić Валанте?"
  
  
  "Nie mogę czytać w jego myślach, stary". Joe zaczął mówić bardziej szorstkim głosem. "Mogę się domyślać, częściowo. Poprosi o posiedzeniu zarządu. Poda nazwę Łosia. To słowo dostanie każda rodzina w kraju, i zaczną przeszukać miejsca, gdzie szalone drań mógł się ukrywać ".
  
  
  "Rozumiem, że słyszałeś o Łosia do tego, jak Trudy nazwała jego imię".
  
  
  "Po prostu plotki. Porozmawiajmy o zawodzie. To psychol. W dzisiejszych czasach Organizacja stara się trzymać z dala od jego rodzaju. Oto dlaczego on działa samodzielnie. Ale pogłoski o takim facecie chodzą dookoła".
  
  
  "To dobrze, Joe. Bardzo mi pomogłeś". Moje usta oderwali się od zębów w zimnym uśmiechu. "Pozostało poruszyć jeszcze jeden moment. Kto z was próbował mnie zabić dziś rano?"
  
  
  "Albo ja, albo Maly, masz na myśli? Валанте powiedział nam pozostać z tobą, ale u nas nie było rozkazu zabijania. My tego nie robiliśmy".
  
  
  "Nie okłamuj mnie, Joe. Ten człowiek był profesjonalistą jak ty".
  
  
  Joe spocił. "Gdzieś w tej talii jest joker. Meredith, Coogan - to nie ci ludzie, o których nic nie wiem. Zarząd nie chciał, aby dziewczyna Абруза umarła, zanim ona zaśpiewała im piosenkę. Powiedziałem ci swoje rozkazy od Валанте. Powiedział, zostań z tym facetem, Carter, jest inteligentny, on może nam pomóc znaleźć Łosia. Powiedział, że nie będę podłączać ciebie, jeśli to nie będzie absolutnie konieczne. Czyż nie miałem okazji ostatnio? "
  
  
  "Tak" - powiedziałem. "Oczywiście, że to zrobili. I ma pan rację. W talii znajduje się joker".
  
  
  Był tam jeszcze z czasów Bonham. Człowiek, który wiedział to, co wiem mafia, i wiele wiedział o AX. Człowiek, który wynajął Кугана, podciął Meredith gardło i przygotował dla mnie pułapkę w motelu. Opuściłem "luger" i zostawił Joe i jego satelity bez świadomości na zboczu wzgórza. Zapłaciłem serwisantom z szeroko otwartymi oczami za benzynę, który zalał w "ford". Następnie podniosłem maskę "Buick" i wyrwał przewody.
  
  
  "Oni będą obok" - powiedziałem. Ale oni nie zdążyli uciec ze stacji w czasie, aby mnie dogonić.
  
  
  Przejechałem pozostałe 110 mil do San Diego, kiedy strzałka prędkościomierza była na granicy. Do południa byłem w zasięgu zatoki. Кружащиеся mewy stylowo i z wdziękiem unoszą się na wietrze.
  
  
  Dopóki nie spieszył się na obiad, buduję swoje plany. Musiałem zadzwonić Хоуку. Było coś, co chciałem, żeby to sprawdził źródła AX.
  
  
  Ale najpierw była Teresa, która zainspirowała drugi świecące fragment z czarnej książki Musa. Do tej pory znałem na pamięć wszystkie numery telefonów z książki, którą zyskał. Teresy i rozmawiał z kobietą głosem whisky.
  
  
  "Chcesz randkę z Teresą?"
  
  
  "Tak." Pytanie mnie nie zaskoczył. Było duże prawdopodobieństwo, że każda dziewczyna w książce była prostytutką lub dziewczyną na telefon.
  
  
  "Masz jakieś szczególne upodobania, kochanie?"
  
  
  "Wolałbym nie dyskutować o nich przez telefon".
  
  
  Ona zaśmiała się i dała mi adres. Znajdował się on w obskurnych okolicy, w pobliżu promenady, na środku ulicy, która wyglądała atrakcyjne, jak więzienny obudowa.
  
  
  Zamknąłem drzwi "forda", kiedy wysiadł z samochodu, zastanawiasz, czy zapewni nawet ten środek ostrożności samochód, kiedy wrócę. Ten kwartał
  
  
  
  
  
  nie był częścią miasta, gdzie ludzie chodzą do kościoła.
  
  
  Budynek, do którego poszedłem, było paskudztwo, które miało być zniszczone wiele lat temu, ale brzęczyk, ustanowione w zużytej ościeżnicy, pracował. Kobieta z żółtymi włosami wyjrzała na zewnątrz, a następnie оглядела ulicę, jakby chcąc się upewnić, że nie wziąłem ze sobą autozak.
  
  
  "Dzwoniłem" - powiedziałem. "Doszedłem do Therese".
  
  
  Ona była podejrzana. Może nie był podobny do jej zwykłego kupującego. "Nie jesteś jednym z stałych przyjaciół Teresy".
  
  
  "Chciałbym być jednym z nich. Wiele słyszałam o niej".
  
  
  Kobieta zdecydowała się na uśmiech. Zęby były nie najlepsze. Jej żółte włosy były pomalowane dawno temu, i nie bardzo dobrze, a pomalowane brwi przypominały skrzydła nietoperza. Ona распахнула drzwi szerzej, żebym mógł się przecisnąć obok, a następnie сдвинула poprzeczkę.
  
  
  "Można się spodziewać nalotu?"
  
  
  "W naszych czasach nigdy nie wiesz. Niełatwo więcej zarabiać na życie uczciwie".
  
  
  Byłem pewien, że ona w ogóle nic nie wiedziałam o tym, aby uczciwie zarobić na życie, a nawet o tych, którzy to wiedział. Były na niej białe buty, obcisłe spodnie i bluzka-sweterek z зебровыми paskami, mocno napięte na jej wielkie piersi. Bluzkę zdobi duże sutki, jak kamienie.
  
  
  "Jesteś dobrym chłopcem", - powiedziała ona, działa na mnie spojrzeniem. "Założę się, że jesteś naprawdę słodki".
  
  
  Nazywali mnie jak chcesz, ale nigdy nie słodko. Ja odepchnął uśmieszek, grając rolę, продиктованную okoliczności. Ta kobieta na pewno nie była z tych, kto byłby zainteresowany w tym, aby rozpowszechniać informacje na nieznajomego.
  
  
  "A oto i Rondo" - powiedziała, kładąc mi rękę na ramieniu. Jej palce były wielkości kiełbaskę.
  
  
  Mężczyzna wyszedł z drzwi u podnóża schodów prowadzących na drugie piętro domu. Rękawy jego koszuli zostały przycięte i obdzierali szerokie ramiona. Na szerokim pasie błyszczały metalowe nity. Jego spodnie siedzieli tak samo mocno, jak i u kobiety, odsłaniając wypukłość na jego potężnych nogach. Miał twarz księżyca, w kącikach małych oczu wystąpił tłuszczu.
  
  
  "Powiedz nam, co chcesz, aby Teresa zrobiła dla ciebie, kochanie" - zasugerował, odsłaniając zęby, które były w jeszcze gorszym stanie, niż u kobiety.
  
  
  Poczułem mrowienie w karku. Byłem nie w normalnym burdelu. Wydawało się, że w domu nie ma nikogo, oprócz nas trzech i dziewczyna, której nie widziałem.
  
  
  "Chciałbym najpierw zobaczyć ją".
  
  
  Piękna laska. Nie będziesz rozczarowany".
  
  
  "Niech powstanie Rondo" - powiedziała kobieta. "To jest rozsądna prośba".
  
  
  Rondo pokręcił głową. "Mam wrażenie, że on dzwonnik. On nie dawał żadnych wskazówek, prawda?"
  
  
  "Łoś" - powiedziałem. "Łoś dał mi pokój Teresy".
  
  
  "Dobre imię". Wyciągnął rękę. "Połóż pięćdziesiąt tutaj. To jak opłata za parawan. Praca za pięćdziesiąt dolarów - najtańszy trik, który można wykorzystać ta laska".
  
  
  Przeszedłem go dłoń, a on wspiął się na skrzypiące schody, aby porozmawiać z Teresą, a następnie pomachał do mnie z boiska. "Ona mówi, wstawaj".
  
  
  Pierwsze, co zobaczyłem, otwierając drzwi sypialni, było wiele batów i pasów towary rozłożone na drewnianym stole. Druga rzecz była dziewczyną. Była naprawdę piękna.
  
  
  "Jak masz na imię, kochanie?" powiedziała ochrypłym głosem.
  
  
  Subtelna kombinacja była jej jedynym przedmiotem odzieży. Ona opierała się na stos poduszek na niezebranego łóżka. Meble w полутемной pokoju był stary i brudny. W klatce piersiowej były tylko grzebień i pęknięty umywalka, a wyblakłe zasłony pachniały pyłem. Jedynym wartościowym przedmiotem była tu Teresa. Miała czarne włosy, oliwkowy kolor twarzy i wysokie kości policzkowe, które подтягивали skórę jej cienkie twarzy. Jej ciało było młode i elastyczne, i wyglądała tak, jakby była wszystkim tym, co powiedział Muz w swojej małej czarnej książce.
  
  
  Ale nie wspomniał baty.
  
  
  "Ned", - powiedział jej. "Nazywam się Ned".
  
  
  "A w czym jest twoja gra?"
  
  
  Spojrzałem jeszcze raz na stół. Teraz wiedziałem, w jakim domu jestem, i gry, w które tutaj grały, były naprawdę bardzo trudne. Pomyślałem. Biorąc pod uwagę skłonność Musa, postanowiono, że będzie nosić numer takiego miejsca. Tylko dziewczyna nie zrozumiała. Była zbyt dobra, aby być tutaj.
  
  
  "Będziesz zaskoczony, gdy opowiem wam o swojej grze" - powiedziałem.
  
  
  "Kocham niespodzianki". W jej uśmiechu było przewrotność. Była z tych kobiet, dla których Faust miał duszę.
  
  
  "Chcę wiedzieć, gdzie jest Łoś".
  
  
  "Jestem zaskoczony, dobrze. I trochę rozczarowany".
  
  
  "Muszę go znaleźć, Teresa".
  
  
  "Nie powiedziałeś o tym Rondo. Gdyby powiedział, to by nie pozwolił ci zobaczyć mnie".
  
  
  "Oto dlaczego nie wspomniał o tym".
  
  
  Teresa wsadziła w usta zwinięty papierosa i smak zapałkę o drewnianą podłogę. Kombinezon zsunął się z jej ramion, odsłaniając niewielką okrągłą klatkę piersiową. Znowu дразняще uśmiechnęła się do mnie. "Łoś wyjechał z miasta".
  
  
  Zapach, który rozprzestrzenił się po pokoju, powiedział mi, że papieros nie była z tych, które mogła zaoferować szefa policji. Podszedłem do łóżka. "Jeśli chcesz znaleźć Łosia, gdzie by poszedł?"
  
  
  "Do piekła. To miejsce, gdzie powinien być". Roześmiała się, pokazując zęby. Były one czyste, równe i białe. Wszystko w niej było idealne, wszystko, z wyjątkiem tego, kim była.
  
  
  "Czy ma przyjaciół w San Diego, których nie mogłem znaleźć?"
  
  
  "Patrzę na ludzi i od razu, w tym po raz pierwszy, wiem, podobają mi się lub nie. Podobasz mi się". Oparła głowę na mojej nodze. Jej głos był łagodny. "Jeśli to ważne, pomogę ci. Dlaczego próbujesz znaleźć Łosia?" "Zabił kilka osób".
  
  
  
  
  
  
  Podniosła głowę. "Nie jesteś gliną. Mogę się dowiedzieć policjantów po ich chodzie". Pogładziła moją nogę. "Ty też nie czujesz się policjantem".
  
  
  "Zabił mojego przyjaciela".
  
  
  Drzwi do sypialni otworzyły się. Weszli Rondo i желтоволосая kobieta.
  
  
  Teresa wyprostowała się, jej piękne usta skrzywił się. "Powinnaś poczekać, Rondo!" krzyknęła: "mogłam zmusić go, by opowiedział mi więcej".
  
  
  "Słyszeliśmy tyle". Wziął ze stołu największy szpicrutą. "Panie, jeśli Łoś kiedykolwiek dowie się, że ktoś z nas posadził cię na ogon, wszyscy będziemy żałować".
  
  
  "Nie martw się. Ja mu nie powiem".
  
  
  "Nic nie będzie mówić". On machnął batem i ruszył do mnie. "Widziałem twój gruby portfel, kiedy pisał pięćdziesiąt. Masz dobry kawałek pieniędzy".
  
  
  "Weź go, Rondo!" - powiedziała желтоволосая kobieta.
  
  
  Rozumiem, że są absolutnie gotowi mnie zabić za pieniądze, które nosiłem, lub nawet po prostu jako przysługi Лосю.
  
  
  Rondo cofnął smagać, a ja podniósł krzesło z prostym oparciem w pobliżu łóżka. Pejcz przebił powietrze i обвился wokół nogi krzesła, gdy podniosłem go, aby chronić swoją twarz. Rondo zaklął i próbował wyciągnąć szpicrutą.
  
  
  Zrobiłem dwa kroki do niego i złamał krzesło o jego głowę. On pękł, a on upadł na kolana. Uderzyłem go pięścią w twarz, a krew tryskała.
  
  
  Z piskiem Teresa skoczyła na łóżko, wsunęła rękę pod poduszkę i wyciągnęła automatyczny "Bauer" 25 kalibru. Byli gotowi na wszystko, ta banda.
  
  
  Teresa nie kazała mi się zatrzymać na miejscu lub przez podniesienie rąk. Ona skierowała broń i pociągnąć za spust. Kula trafiła w ścianę. Była zbyt podekscytowana, aby strzelać.
  
  
  Szybko zmieniła zdanie o dziewczynie. Była piękna, ale nie chciałbym natknąć się na nią w ciemnym zaułku.
  
  
  "Zastrzel go, Teresa" - zaapelowała Żółte Włosy. Była doskonałym chirliderka. Dałem jej odwet i zanurkował za dziewczyną.
  
  
  Uderzyłem się o łóżko brzuch i upadła pod moim ciężarem. Teresa wpadła z jednej strony, tupiąc nogami. Pod takiej jakości nic na nim nie było. Siła mojego skoku przeniosła mnie na łóżko, jak hockey puck, przesuwne na lodzie, i wylądowałem na niej. Drop mnie złagodniał, ale dziewczyna wydała dźwięk, jak chory ptak.
  
  
  Pistolet w kieszeni kamizelki wyleciał z jej ręki i poleciał na podłogę. Rondo wytarł zakrwawiony nos, podniósł się na nogi i зашатался.
  
  
  Dotarłem na Люгером, ale Żółte Włosy skoczył mi na plecy. Ona musi być, ważyła 160. Odwróciłem się i przerzucił ją przez ramię, a ona runęła na łóżko.
  
  
  Rondo próbował podnieść mały automat. Wygląda na to, że mu trudno to zobaczyć. Chwyciłem go za szyję jedną ręką i pchnął do przodu, tak, że jego głowa uderzyła o ścianę. On spadł na twarz i leżał nieruchomo.
  
  
  Żółte Włosy stanęła dęba na złamane łóżka i krzyknęłam. Rondo. Zrobił ci krzywdę, Rondo?"
  
  
  "Nie, kochanie - powiedziałem. "Lubi walić głową o ścianę".
  
  
  "Drań. Jeśli skrzywdziłeś Rondo ..."
  
  
  Wyciągnąłem "luger", a jej głos zerwał się w środku zdania. "Co powiedziałaś, kochanie?" - spytałem sarkastyczny głos.
  
  
  Ona usiadła na łóżku i w milczeniu spojrzała na mnie.
  
  
  Chwyciłem ogłuszone Rondo za pas, wyciągnął go na środek pokoju i odwrócił twarzą do góry.
  
  
  "Nie strzelaj w Rondo!" kobieta krzyknęła.
  
  
  Napisałem "Luger" bezpośrednio na brzydką twarz Rondo. Powiedziałem: "Dlaczego nie mogę go zastrzelić, lalka?"
  
  
  "Opowiem ci o Łosiu. To jest to, co chcesz, prawda? Wyjechał z miasta kilka miesięcy temu. Ukryli łup z napadu z jakąś dziewczyną, i uciekła z nim. Polowali na nią".
  
  
  "Mówiłeś, że oni, prawda, kochanie?"
  
  
  "Łoś, Jack Hoyle i trzeci mężczyzna. Hoyle - niski facet o wzroście do ramienia Rondo. Ma tutaj tatuaż". Dotknęła swojego lewego przedramienia. "Nigdy nie widzieliśmy trzeciego człowieka".
  
  
  Ja покопался w kieszeni Rondo i otrzymał swoje pięćdziesiąt dolarów przed wyjazdem.
  
  
  8
  
  
  Właśnie przybył do San Francisco, i Hok rozmawiał przez telefon.
  
  
  "Byłeś w San Diego? Co z gorących liczb w małej czarnej książce tam?" - zapytał najbardziej сардоническим głosem.
  
  
  "Teresa. Słodka dziewczyna" - powiedziałem. "I słodka, jak коралловая wąż".
  
  
  "Muszę usłyszeć kiedyś o niej. Ale póki co w tej sprawie. Można osiągnąć żadnych sukcesów?"
  
  
  "Mam nazwę i opis członka gangu Łosia. Nazywa się Jake Hoyle".
  
  
  "Możemy to sprawdzić w plikach organów ścigania, ale ta trasa nie dał nam zbyt wiele na temat Łosia. Naukowcy sprawdzili FBI i przeprowadzili komputerowy wyszukiwanie według nazwy Edward Jones. Nic. Podsumowanie na podstawie отрывочное opis, który może nam dać, dać te same wyniki ".
  
  
  "Nie jestem zaskoczony. Ten człowiek, podobno, bardzo dobry w swoim fachu. Jest tak dobry, że on chyba nigdy nie był zatrzymany przez prawo.
  
  
  
  
  
  nie mogę powiedzieć, jak wiele nierozwiązanych napadów w całym kraju było jego pracą ".
  
  
  "Cóż, N3, co dalej?"
  
  
  Powiedziałem mu o ataku na mnie w motelu i informacji, którą zmusił porucznika Marka Валанте. "Jest coś, co może dla mnie zrobić dział badań. Dowiedz się nazwy najgorszych wrogów Franka Абруза, zwłaszcza jego byłych wrogów, którzy teraz mogą zasiadać w radzie nadzorczej mafii".
  
  
  "Mogę powiedzieć ci to prosto z głowy. To była część pliku Абруза, nabytego przed tym, jak wszedł do klatki. Ktoś o imieniu Loggia, który był przeciwnikiem Абруза, gdy byli młodymi bandytami na drodze w górę. I Rossi . Obaj wchodzą w rada rządząca mafia "
  
  
  Jedno nazwisko było znane. "Lew Rossi?"
  
  
  "Dr Leigh. Hazard, prostytucja i narkotyki. U niego i Абруза były różne poglądy na azjatyckiej ofertę, a oni wcześniej konflikt w sprawie narkotyków", - powiedział Hawk. "Nick, powiedz mi, o czym myślisz".
  
  
  "Ten as w talii, człowiek, który zabił miasta meredith, wysłał zabójcę do Бонэму, aby zabił dziewczynę, i strzelił do mnie w motelu. Myślę, że jest w najwyższym jednej z najlepszych Organizacji. On musi być na spotkaniu, gdzie Валанте słyszałem o mnie. To jest najlepsze wyjaśnienie jego wiedzy na temat mafii i naszej organizacji ".
  
  
  "Jeśli masz rację, co jest jego celem?"
  
  
  "Myślę, nastawił Łosia na morderstwo Franka Абруза. 200 000 dolarów zostały zapłacił. Powiedział Лосю:" wiem, gdzie można uzyskać dwieście tysięcy, jeśli zrobisz dla mnie pracę ". Teraz jest w trudnej sytuacji. On nie może pozwolić Braterstwa go znaleźć. Nie chciał, aby Sheila Brant z nikim nie rozmawiałam, i nie chce, abyśmy złapali Łosia ".
  
  
  "To by wyjaśniało pewne wydarzenia, które miały miejsce" - powiedział Hawk. "Ale póki co najlepszym rozwiązaniem dla nas pozostaje mała czarna księga".
  
  
  "Pracuję nad tym" - powiedział.
  
  
  * * *
  
  
  Telefon przy łóżku, nagle zadzwonił. Usiadłem. W pokoju było ciemno. Podniosłem słuchawkę do ucha. To był operator, напомнивший mi się, że zostawiłem telefon na 20:00.
  
  
  "Dziękuję" - powiedziałem. Siedząc na krawędzi łóżka, włączyłem lampę i zajrzał pod bandaż na piersi. Skóra dobrze заживала na powierzchni, ale u mnie były niezauważalne rany.
  
  
  Śniła mi się Sheila Brant. Znów przeżył w chwili, gdy znalazł jej ciało na kuchni w domu w Бонэме. Po jej śmierci myślałem o niej częściej, niż chciałbym, żeby ktokolwiek o tym wiedział. Choć znałem ją krótko, coś пробежало między nami, energii elektrycznej, które było w zasadzie seksualnym, ale obiecał coś więcej.
  
  
  Z okna hotelowego pokoju, zobaczyłem światła mostu Golden Gate. Teraz przyszedłem szukać dziewczyny o imieniu Penny, mając nadzieję, że ona da mi klucz do lokalizacji tych, kto zabił Sheilę i Davida Kirby.
  
  
  Nazwa Penny było osobom, które Łoś napisał w małej czarnej książce, która doprowadziła mnie do Trudy i Thérèse. "Penny. Świetne cycki" - napisał Łoś w górnej części strony, którą poświęcił dziewczynie. Nie mogłem sobie wyobrazić, że jest lepiej, niż Trudy. Pod tym komentarzem Łoś wymienione akty seksualne, które Penny popełniła ze szczególnym umiejętności. Jeśli Łoś był wykwalifikowanym sędzią, a, oczywiście, że tak, Penny był prawie taką samą rzadkością jak Stradivariusa.
  
  
  Podniosłem książkę i się ubrałem. Minęło pięć godzin, czułem się wypoczęty, rześki. To będzie niezapomniana noc. Dziś wieczorem miałem w kawiarnia Liz Бердик.
  
  
  Dwór, zbudowany po trzęsieniu ziemi i pożaru, разорившего San Francisco w 1906 roku, znajdował się na szczycie wzgórza. To był najbardziej znany burdel miasta, a kobieta, która ją prowadziła, była legendą w swoim czasie. Pewnego dnia dramaturg chciał zrobić historię jej życia podstawą do broadwayowskiego musicalu. Poinformowano, że Liz Бердик podziękowała jej, ale ona nie potrzebowała do publicznej wiadomości. Drzwi otworzyła pokojówka i przeprowadziła mnie w starym stylu salonu, gdzie wisiały bujne czerwone draperie. Meble antyczne, dywan grubości cal. Wątpiłem, że rezydencja gubernatora w Sacramento też był umeblowany.
  
  
  Liz Бердик weszła do pokoju, służąca zamknęła za sobą podwójne drzwi i zostawiła nas samych. Starał się nie wyglądać oślepiony. Spodziewałem się zobaczyć kobiety starsze. Liz Бердик było zaledwie trzydzieści.
  
  
  Jej długa suknia скользило po dywanie, kiedy ona zbliżyła się do mnie, podała mi chłodno cienką rękę i spojrzała mi prosto w oczy. "Jesteś trochę wcześniej, ale zawołam niektórych dziewczyn. Jestem pewna, że mam te, które ci się spodobają" - powiedziała.
  
  
  "Było ułożone, że zobaczę Grosza".
  
  
  "Tak, rozmawialiśmy o niej, gdy dzwonili, ale dziś jej nie będzie. Miałam nadzieję, że spróbujesz kogoś innego" - uśmiechnęła się i ona.
  
  
  Jej oczy były zimne niebieskozielony kolor i оценивающими, pomimo uśmiech, który nosiła. Zastanawiałem się, czy powinienem zaoferować jej Łóżko. Powiedziałem, że jestem biznesmen, który przyjechał na kongres, i przyjaciel poradził mi, aby odwiedzić jej dom.
  
  
  "Penny - jedna z naszych najbardziej popularnych dziewczyn, ale u nas są i inne, równie atrakcyjne. Mogłabym zrobić wybór dla ciebie, jeśli ufasz moim zdaniem" - zaproponowała ona.
  
  
  "Jestem pewien, że masz świetny gust, pani Бердик ".
  
  
  
  
  
  
  "Pani Бердик" - poprawiła mnie. "Jestem wdowa." Jej długie ash blond włosy переливались na światło, a ona poruszała się z zmysłowy wdzięk, kiedy podeszła do krzesła i usiadła.
  
  
  "Ale mnie interesuje tylko Penny". Przelałem ją, jak mi się wydawało, naiwny uśmiech. "Mój przyjaciel zrobił z niej wielką pracę".
  
  
  "W takim razie trzeba tylko poczekać, aż następnym razem nie przyjdzie w San Francisco".
  
  
  "Co się stało z jutrzejszej nocy?"
  
  
  "Obawiam się, że Penny tu nie będzie".
  
  
  "Pani Бердик, zrób mi przysługę użytkownik strażakowi. Powiedz mi, jak mogę skontaktować się z Penny. Jeśli ona nie mieszka tu, daj mi jej adres. Mogłem do niej zadzwonić i, być może, coś załatwić".
  
  
  "Wiesz, my tu mamy zasady. Nie ujawniamy takich informacji o naszych dziewczynach. Mają prawo do własnego życia, gdy nie działają".
  
  
  W miarę jak stawałem się bardziej, ona stawała się coraz bardziej stroma.
  
  
  Zaskoczony nagłym podejrzeniem, powiedziałem: "próbujesz mnie powstrzymać ją zobaczyć?"
  
  
  Uśmiechnęła się i nie odpowiedziała, ale jej zachowanie było na tyle reakcji.
  
  
  Pokojówka weszła do pokoju, delikatnie opierając. Przyniosła tacę z kilkoma napojów. Siedziałem ze szklanką w dłoni i zastanawiał się, dlaczego pani dała mi VIP room, gdy ona wyraźnie nie chciała pozwolić mi widywać się z Penny.
  
  
  "Kiedy zadzwoniłem, zapytałem porozmawiać z Penny, ale mam was. Dlaczego to było, pani Бердик?"
  
  
  "Bo, oczywiście, nie było jej tu. W tym czasie myślałem, że wróci później tego samego dnia. Myliłem się".
  
  
  Ja kołysał lodem w szklance, ale nie chciał pić. "Gdzie ona jest?"
  
  
  "Ja myślę, że to nie twoja sprawa". Ani razu nie podniosła głosu, ale teraz jej oczy stały się stalowymi.
  
  
  (Zmarszczyła brwi, nie postawił swoją szklankę. Nie ufał jej. "Nasze dziewczyny biorą urlop, wiesz. One odwiedzają krewnych. Oni chorują. Są one, podobnie jak wszyscy, nie zważając na to, co można usłyszeć".
  
  
  Nienawidziłem wyciągnąć broń w eleganckich wnętrzach najniższej klasie cafe San Francisco, ale środek wydawało się konieczne.
  
  
  Liz Бердик uniosła brwi, gdy "Luger" wsunął mi w rękę. Jednak wyglądała mniej niż zaskoczona.
  
  
  "Teraz przechodzimy do tej sprawy, prawda, panie Harper?"
  
  
  "Pistolet powinien dać ci do zrozumienia, że mówię serio. Bardzo poważnie".
  
  
  "Penny opuścił nas na jakiś czas. Nie mogę powiedzieć więcej na pewno".
  
  
  Rozmawiać z nią było tak, że mają do czynienia z kobietą, zawoalowane lodową ścianą.
  
  
  Postawiła szklankę. Każdy jej ruch był jak na wiersze. "Chcesz mi powiedzieć, dlaczego nosisz broń, panie Harper?"
  
  
  "Ludzie nadal próbują wbić do mnie kule".
  
  
  "Przykro mi to słyszeć. Ale żyjemy w okrutnych czasach. Teraz, kiedy skierowali na mnie broń, co mam robić?"
  
  
  "Miałem nadzieję, że to trochę będą potrząsać ciebie. Nie doceniłem cię". Wstałem i założyłem Luger w kaburę. "Szukam człowieka, u którego w książce adresowej było imię Penny. Wielkiego człowieka o imieniu Łoś, a czasem i Edward Jones. On jest fajny charakter".
  
  
  "Takiego człowieka nigdy nie było w tym domu".
  
  
  "Chcę zapytać o niego Grosza".
  
  
  "Przepraszam. To nie może być zorganizowane. Lepiej odejść, panie Harper".
  
  
  Nie ruszył. Stałem, patrząc na nią i powiedział: "Podaj cenę".
  
  
  "Nie sprzedaję informacje".
  
  
  Uśmiechnąłem się jej. "Nie mówię o informacji".
  
  
  Tym razem była zaskoczona. "Masz na myśli, dla jednej z moich dziewczyn?"
  
  
  "Nie, pani Бердик. Żadna z twoich dziewczyn".
  
  
  Zrozumiała. I, do cholery, ona uśmiechnęła się i spotkała się ze mną oczami. "To byłoby bardzo kosztowne. Najlepsze zawsze są drogie".
  
  
  "Chcę najlepszego" - powiedziałem.
  
  
  Mam rozwalony na łóżku i patrzył, jak Liz rozbiera się. Jej kończyny błyszczały złoto-brązowym światłem w świetle starej lampy. Jej talia była cienka, a ramiona małymi, ale piersi były duże i pełne. Są one kołysały, kiedy ruszyła się do mnie. Jak jej twarz, jej ciało było w idealnym stanie.
  
  
  "Jak myślisz, co ci to da? Mam na myśli, oprócz oczywistego".
  
  
  "Mnie interesuje. Chcę wiedzieć, co cię napędza" - powiedziałem.
  
  
  Ona zaśmiała się ochryple. "Nie dowiesz się o dziwce, jeśli położyć ją do łóżka. Dziwka - to aktorka, a łóżko - to scena". Pochyliła się do mnie i przytuliła usta do mojego. Jego język wsunął się między moimi ustami, a jej ręka przesunęła się na moje biodra. "Ale nie jestem dziwką. Pan to rozumie?"
  
  
  "Nie do końca" - powiedziałem.
  
  
  "Nie, my idziemy swoich klientów. To robią moje dziewczyny. Nie sprzedaję".
  
  
  "Więc dlaczego przyjęli moją propozycję?"
  
  
  "To nie było oferty", - powiedziała ona. "To było wyzwanie".
  
  
  Ja rzucił ją na łóżko. Moje ręce скользнули po jej ciele. Czułem, jak jej palce naciskają na guziki mojej koszuli. Pomogłem jej, czyszcząc go. Gdy zobaczyła moją przewiązanych rany, ona nie zadała pytania. Gdy uprawiałem z nią kochać, jej powściągliwy cechy zmieniły barwę. Jej język wychylił się do mojego, ręce, гладящие plecach, nagle zabieramy, a potem z dzikim krzykiem ринулась pode mną ...
  
  
  "No, jak to było?" zapytała.
  
  
  "Tak jak mówiłeś, jesteś najlepszy".
  
  
  - Tak ty, Ned Harper. Poza tym, kim ty jesteś? Bandyta, policjant, co?
  
  
  "Bliżej glinie".
  
  
  Dotknęła opaski. "To rana postrzałowa, prawda?"
  
  
  "Komplementy przyjaciela człowieka, którego, jak twierdzisz, nigdy nie widziałem". "Jak myślisz, pomogę ci, tylko dlatego, że poszedł ze mną do łóżka?" "Ja go znajdę z waszą pomocą lub bez niej. Zabił co najmniej pięć osób. Jeden okazał się moim bliskim przyjacielem. Jedna była piękną kobietą. Złamał jej kark".
  
  
  
  
  
  "Przestań" - powiedziała ostrym głosem. "Łoś pojawił się dwa razy. On nie był moim typowym klientem. Był szorstki i brutalny, i mogę powiedzieć, że był przestępcą. Ale on wiedział Penny przed tym, jak zaczęła się tutaj. Powiedziała, że jest przyjacielem. Powiedziałam jej, że w неи nic dobrego. Byłem zadowolony, gdy nie pojawił się ponownie po drugiej wizyty ".
  
  
  Pocałowałem ją w szyję. "Gdzie ona jest, Liz?"
  
  
  "Nie broniłam Łosia. Pomagałam Penny. Powiedziała, że nie chce się z tobą widzieć, że to zagrozić jej życie".
  
  
  "Skąd ona to wiedziała?"
  
  
  "Nie chciała wdawać się w szczegóły. Odeszła w pośpiechu, jak tylko powiedziałam, że nie oddam jej". Liz скривилась w moich rękach. "Może, Łoś kontaktowałeś się z nią. Ty o tym myślisz?"
  
  
  "Możliwe."
  
  
  "Wiem, gdzie się zatrzymała. Nie wiem, czy chcę ci powiedzieć. Informacja może cię zabić, jeśli z nim będzie Łoś".
  
  
  "Powiedz mi - powiedziałem.
  
  
  Westchnęła: "To jest stary domek letniskowy za miastem. Opiszę dla was drogę". Wstała i podeszła do starej biurka. Ona świetnie się poruszała. Miała mały, twarda dupa, jak u młodych dziewcząt.
  
  
  Patrzyłem, jak ona stała przy stole i pisała na eleganckiej, niebieskiej kartce papieru. Jej pełne piersi przed nimi, kiedy ona się poruszała. Światło grał na jej gładkich ramionach. To była prawdziwa blondynka, złoty między udami.
  
  
  Po cichu wstałem z łóżka. Przytulił ją i gładził jej piersi. Wziąłem je w dłoni i bawiłem się jej sutki, czując, jak znowu stają się twarde.
  
  
  Przechylając głowę, a ona stała nieruchomo, rozkoszując się moimi pieszczotami. Czułem zapach jej włosów, zapach perfum na jej ciele.
  
  
  "Cieszę się, że przyjechał do San Francisco" - powiedziałem.
  
  
  Powoli ona zbliżyła się do mnie, a następnie odwróciła się i zwiesiła głowę na moim ramieniu. "Jak wiele czasu masz, Ned?"
  
  
  "Wystarczająco dużo" - powiedziałem.
  
  
  Jej dłoń delikatnie dotknęła mojej twarzy. Podniosłem ją i zaniosłem z powrotem do łóżka ...
  
  
  Dom, w którym zatrzymała się Penny, znajdował się wysoko na klifie, w pobliżu San Francisco. Instrukcjami Liz było łatwe do naśladowania. Zaparkowałem pięćdziesiąt metrów od domu na poboczu bezludnej drogi, wyszedł z samochodu i cicho zamknął drzwi. Nocne powietrze było chłodne i wilgotne, ziemia była wilgotna od letniego deszczu. Po obu stronach las był gęsty, porośnięte krzakami na krawędzi drogi.
  
  
  Widziałem samochód, w pobliżu drzwi wejściowych domu. Podchodząc ostrożnie, ja wyprzedził samochód i usiadł pod jednym z oświetlonych okien w domu. Wewnątrz rozmawialiśmy dwie osoby. Słyszałem ich głosy, choć nie potrafił zrozumieć ich słów. Jeden z głosów należał do mężczyzny.
  
  
  Mój "Luger" w ręku, nie skręcił za róg domu. Nagle poczułem podniecenie. Moje poszukiwania dobiegły końca.
  
  
  Szedłem na ципочках, szybko poruszając się w cieniu. Kiedy podszedłem do drzwi, usłyszałem, jak głosy stają się coraz głośniejsze. Ludzie wychodzili. Odwracając się, zacząłem szukać schronienia. Kroki mężczyzny, głośne i ostre, rozeszły się u drzwi. Pobiegłem do zaparkowanym samochodzie i zanurkował za nią.
  
  
  Światła zalał noc, rysując żółty pasek na ziemi. Postać mężczyzny przedarła się w drzwiach. To nie był Łoś. Nie był wielkości giganta z gromowym głosem. Poczułem nagłe rozczarowanie.
  
  
  "Zamknij drzwi", - powiedział mężczyzna swojej towarzyszce, dziewczyna, którą widziałem tylko na krótko. Zszedł po schodach. Jego krępy forma wydawała się znajoma. To samo i z jego nierówne kroki, kiedy on zbliżał się do samochodu.
  
  
  On nawet nie spojrzał w stronę mojego forda zaparkowanego na drodze. Otworzył drzwi swojego samochodu i wsiadł do niego. Drzwi domu były zamknięte, i dziewczyna zniknęła.
  
  
  Mężczyzna przekręcił kluczyk w stacyjce. Usłyszałem, jak silnik rusza, i poczuł, jak maszyna zaczęła powolny ruch, gdy mężczyzna zmienia biegi na wstecznym. Złapałem za klamkę drzwi po swojej stronie i wskoczył do samochodu, kiedy mężczyzna cofnął się od domu.
  
  
  Nacisnął na hamulec. "Co do cholery?"
  
  
  "Mam broń, więc spokojnie. Włącz górne światło. Chcę zobaczyć, jak wyglądasz".
  
  
  Miał ciemne włosy i surową twarz. Miał na sobie koszulę z krótkimi rękawami, i widziałem tatuaż kotwicy na jego przedramieniu.
  
  
  "Imię Jake Hoyle, prawda?"
  
  
  "Musisz być martwy", - powiedział on. "Sid wsadził w ciebie pocisk".
  
  
  "Pamiętam przypadek". Uderzyłem go w twarz Люгером. Na tyle mocno, aby upewnić się, że jestem w pełni jego uwagę. "Gdzie Jest Łoś?"
  
  
  "Nie chcesz go widzieć. Nie w swojej lidze. Łoś zjada takich jak ty, na deser".
  
  
  "Myślałem, że on woli bić kobiet".
  
  
  "Słuchaj, najbardziej mądrym posunięciem, które można zrobić, by było teraz wyjść z tego samochodu i wyjechać gdzieś za tysiąc mil stąd".
  
  
  Ta noc w Idaho paliła się w mojej głowie, znowu jasne, wypełniając mnie wściekłość. Przypomniałem sobie, jak Sid spokojnie wystawiać się na kulę, gdy leżałem związany i bezbronny.
  
  
  
  
  
  
  Ja pamiętając Sheilę Brant i Davida Kirby.
  
  
  Jestem tak mocno przycisnął "luger" do gardła, co on westchnął. "Zadałem ci pytanie. Jeśli nie odpowiesz na niego, rozwalę ci łeb na całym siedzeniu tego samochodu".
  
  
  On ochryple powiedział: "Teraz spotykam się z" łoś "teraz".
  
  
  "Dobrze. Pójdę z tobą".
  
  
  "To twój pogrzeb". Przynajmniej na to liczyłem.
  
  
  On od czasu do czasu поглядывал w moją stronę, gdy prowadził samochód. "Łoś wie o tobie. On wie, że jakiś agent federalny".
  
  
  "Skąd on to wie?"
  
  
  "Ma związku. U niego są aż do szczytu Organizacji. Dostaniesz swój, panie. Mieszkasz w одолженное czas".
  
  
  Ja wsunął papierosa do ust. "Masz moja zapalniczka. Masz ją u mnie w Бонэме".
  
  
  "Przecież ty nic nie zapominacie? Dałem dziewczynie zapalniczkę".
  
  
  Ja uderzył w deskę rozdzielczą. "Jedź szybciej. Ja bardzo chcę znów zobaczyć Łosia".
  
  
  Выругавшись, Hoyle mocniej nacisnął na pedał gazu. Rondo miał rację. Jesteś szalony".
  
  
  "Rondo powiedział mi, że nie wie, gdzieś ty był".
  
  
  "On tego nie zrobił, ale mamy wspólnego znajomego. On zadzwonił. Myślałem, że po przyjeździe do San Francisco, aby zobaczyć Penny. Znalazłeś tę książkę adresową, utracone Музом. "
  
  
  "Tylko mi nie trzeba już oglądać, prawda?"
  
  
  "Nie ma. To koniec drogi, panie".
  
  
  Nie zmieniając tonu głosu, Hoyle skręcam kierownicą. Gdy maszyna skręciła, mnie umieścił w deskę rozdzielczą.
  
  
  Nie widziałem, jak włożył mi rękę pod płaszcz, ale widziałem błysk strzału i słyszałem dźwięk, gdy naciskał spust. Był szybki. Był bardzo szybki. Ale kula nie trafiła w cel. Ja już spadł na podłogę samochodu. Nie miałem czasu myśleć. Strzeliłem w odpowiedzi. Luger głośno eksplodował wewnątrz zamkniętego samochodu. Hoyle wydał bąblowanie z gardła i upadł na kierownicy.
  
  
  Samochód jechał z otwartą chodniku bez zagięć. Hoyle starannie wybrał to miejsce. Gdyby wszystko ułożyło się tak, jak planował, on zabił mnie jednym szybkim strzałem i byłby w stanie utrzymać samochód od zjazdu z drogi. Ale jego plan nie wypalił.
  
  
  Bezzałogowy pojazd skręcił w lewo i przemknął przez drogę. Wpadł do rowu, gdy próbowałem dotrzeć do kierownicy, i mnie rzuciło na ciało Хойла. Wyskakując z rowu, maszyna dotarła przez zarośla i w końcu zatrzymała się. Byłem zdziwiony, że on nie przewrócił.
  
  
  I wyprostował się, przycisnął Хойла do autobusu i sztuczne piersi jego puls. Jego nie było. Był martwy. Nie miałem wyboru, jak tylko go zastrzelić. Jednak byłem rozczarowany rozwojem. Nie chciałem jego śmierci. Chciałem dostać się do Łosia.
  
  
  Odłożyłem "luger" i wyciągnął ciało Хойла z samochodu. Ponownie uruchomił silnik Maszyna wyleciała z rowu i ponownie trafiła na bruk. Pojechałem z powrotem do domu.
  
  
  Musiałem zmusić Penny mi powiedzieć lokalizacja Musa, w przeciwnym razie wróciłem z tego miejsca, z którego zaczął.
  
  
  W domu wciąż paliło się światło. Odwiedziłam go i znalazła otwarte okno sypialni. Nie widziałem się z Penny, ale słyszałem jej. Ona brała prysznic. Słyszałem, jak płynie woda.
  
  
  Usiadłem na tylną stopień i zdjął buty, a następnie wyłamał zamek w drzwiach. Spokojnie przeszedł przez kuchnię i salon, w sypialni.
  
  
  Penny śpiewała w duszy. Nie rozpoznałem melodię. Penny nie była Барброй Streisand. Moja zapalniczka była na piersi. Wrzuciłem go do kieszeni i usiadł czekać, aż skończy.
  
  
  Gdy wyszła z łazienki, ubrana w czepek, para kapci i nic więcej. Patrzeliśmy na siebie. Zaskoczenie było obustronne. Nie spodziewała się zobaczyć w swojej sypialni bruneta, a ja nie spodziewałem się zobaczyć go w garniturze na urodziny.
  
  
  Notatka, którą Łoś zrobił o jej piersi, były dokładne. Były one wyjątkowe. Wszystko w jej ciele był wyjątkowy. Zrobiła Raquel Welch podobna do chłopca-nastolatka.
  
  
  "Hej, jak się dostałeś?", powiedziała.
  
  
  "Przy tylnych drzwiach. Włamałem się do zamku".
  
  
  "Nie złodziej, prawda?"
  
  
  "Ja Tygodnie Harper. Człowiek, którego nie chciałeś widzieć".
  
  
  "Ten, kto rozmawiał z Liz na telefon?" Zdjęła czepek i potrząsnęła włosami. "Musi być jakiś operator, jeśli zmusili ją, by powiedzieć, jak mnie znaleźć".
  
  
  "Znaleźliśmy wspólny język".
  
  
  "Znasz powód, dla którego nie chciałem cię widzieć. Hoyle powiedział mi, że nie wtrącaj się do rzeczy, które nie twoja sprawa. Powiedział, że jeśli się pojawi, muszę cię unikać i poinformować go o tym".
  
  
  "I ty справиллась z tym bardzo ostrożnie".
  
  
  "Nie wystarczy delikatnie. To jest oczywiste". Otworzyła szafę i wyjęła szlafrok. "Dobrze, jeśli założę to? Nienawidzę mówić o sprawach, podczas gdy jestem naga. Później, jeśli chcesz, mogę ponownie go zdjąć".
  
  
  "Wątpię, że tak miła".
  
  
  "Nigdy nie wiesz. Czy ty przypadkiem nie natknął się na Хойла?"
  
  
  "Tak" - powiedziałem.
  
  
  "Bałem się tego. Co się z nim stało? Nic dobrego, założę się".
  
  
  "On już nie wróci".
  
  
  Przyjęła wiadomość niezachwianie
  
  
  
  
  
  
  . "On powiedział, że może o ciebie zadbać sam. Ja mu nie uwierzyłam. Kiedyś próbowali cię zabić, a ty mu przeszło. Udało ci się z Rondo. Ja bym powiedział, że jesteś dość strome".
  
  
  Zastanawiałem się, czy powinienem być zadowolony. Powiedziałem: "Jesteś dość dużo o mnie nie wiesz".
  
  
  "Wszystko, co wiedział Hoyle. Był wielkim niewyparzoną gębą". Ona застегнула szlafrok i stała przed moim fotelem. "Sama jesteś dość rozmowny".
  
  
  "Zawsze dużo mówię, gdy się boję - przyznała. - Obawiam się, że ty też mnie zabijesz".
  
  
  Powiedziałem: "Ja rzadko zabijam kobiet".
  
  
  "Chcesz się napić? Mam trochę alkoholu do innego pokoju".
  
  
  "Nie, dziękuję."
  
  
  Podeszła do mojego krzesła i rozpiął płaszcz. Kiedy nie ruszył się z miejsca, chwyciła mnie za rękę i położyła na swoje ciało. Oczywiście, uważała, że najlepszą obroną jest dobry atak.
  
  
  "Chodź do rokowań", - powiedziała delikatnie.
  
  
  "O czym handlujemy?"
  
  
  "Moje życie i wszystko, co mogę dostać".
  
  
  "Chcę wiedzieć, gdzie jest Łoś".
  
  
  Lekko надувшись, znów ściągnęła szlafrok. "Hoyle przyjechał do San Francisco jeden. Łoś gdzieś w drodze".
  
  
  "To nie jest to, co powiedział Hoyle. Powiedział, że Łoś był tutaj".
  
  
  "Okłamał cię. Łoś nie przyszedł. Pozwolił Хойлу przyjść sam. To było błędem. Oni nie wiedzą, jaki cię".
  
  
  Hoyle, oczywiście, wymyślił historię o tym, kiedy wiózł mnie na spotkanie z Музом. On marudził, czekając na okazję chwycić pistolet.
  
  
  "Kto jest związana z" łoś " teraz w mafii?" - spytałem Penny.
  
  
  "On nigdy nikomu o tym nie mówił. Jest człowiek, oczywiście z dużym ciężarem, z którym miałem do czynienia. Organizacja w ogóle nie popiera Łosia, bo myślą, że on jest szalony i niekontrolowany. Ale był jeden człowiek na górze, który finansował niektóre napadu dla Łosia, jako prywatna umowa między nimi dwoma. Łoś powiedział, że mieli oni do siebie niektóre usługi ".
  
  
  "Ty coś wiesz, Penny? Dużo mówisz, ale bardzo mało mówisz mi".
  
  
  Zagryzła wargę. "Robię wszystko, aby ci pomóc. Chcę uratować swoją skórę". Ona взъерошила włosy. "Daj mi pomyśleć. Oni wycofali się, starając się iść szlakiem Sheili Brant. Starają się znaleźć pieniądze, które ukradła. Ale przysięgam ci, Hoyle nie powiedział mi, gdzie jest Łoś i Крэддок".
  
  
  "Крэддок", - powtórzyłem. "Opowiedz mi o Крэддоке".
  
  
  "Sid Крэддок - trzeci człowiek, który uczestniczył w niektórych napadach Łosia. Brał udział w morderstwie Абруза. To szczupły mężczyzna z kręconymi włosami i dziecięcą twarz. To wszystko, co mogę sobie przypomnieć o nim".
  
  
  Ona przekazała jedną przydatne informacje. Ja był bardzo miły jej. "Hoyle, musi być dużo ci ufał".
  
  
  "On chwalił się - próbował mi zaimponować. Był przywiązany do mnie, nawet kiedy byłam ulubionym zajęciem Łosia", - powiedziała ona. "Pokazał dobry smak, Harper. Jestem popularna w tej bandy.
  
  
  "Ja w to wierzę."
  
  
  "Mogę ci zrobić propozycje?"
  
  
  Uśmiechnąłem się jej. "Myślałem, że już to zrobiłaś".
  
  
  "Gdzie to jest duża paczka pieniędzy. Dwieście tysięcy dolarów. To ile dostali, kiedy zabito Абруза". Ona zacisnęła usta. "To powoduje u mnie chęć o tym myśleć. Chciałabym, aby to wszystko stało się w pieniądze i tarzać się w nich nago. Dwieście tysięcy banknotów dolarowych. Nie można umieścić na mnie двухсоттысячную banknot? -dolara materac, kochanka? "
  
  
  "Nie mam twojej wyobraźni".
  
  
  "Zostawili to Sheili. Rozstali się po pracy na Florydzie i powierzyli jej jej. Hoyle powiedział mi to".
  
  
  "Łoś i jego przyjaciele byli źle o Sheili. Ona nie uciekła z pieniędzmi".
  
  
  "Więc co z tym się stało?"
  
  
  "Nigdy nie miała możliwości mi powiedzieć. Myślę, że to, wyłoniono u niej. Bała się spotkać z " łoś "teraz, więc uciekła".
  
  
  Oczywiście, dowiedziałem się od Penny wszystko, co chciałem. Wstałem z krzesła. Ona poszła za mną do czarnych schodach, gdzie założyłem buty.
  
  
  Więcej nie zadając mi pytania na temat Хойле. Pomyślałem, że ona na pewno nie martwi się na niego.
  
  
  "Hej, słuchaj, Harper. Załóżmy, że uda ci się znaleźć pieniądze, aż próbujesz zepchnąć Łosia. Co ty z nimi robisz?"
  
  
  "Ja o tym nie myślałem".
  
  
  "Dwieście tysięcy. To jest niesamowite".
  
  
  Splecione buty. "Masz zamiar zaproponować, aby oddałem go do ciebie?"
  
  
  "Cóż, będziemy nadal mogli podzielić się tym. To pieniądze mafii. Słuchaj, ja wiem o tej książce Łosia, co masz. Szukałeś dziewczyn, których imiona zostały w niej. Mogłam ci pomóc. Wiem drogę. wokół domów publicznych bardzo dobrze ".
  
  
  "Mówiłaś, że boisz się mnie".
  
  
  "Za dwieście tysięcy. Przejdę do spalania węgla łóżku, będę tańczyć nago na trawniku Białego domu i obsłużyć pierwszą jazdę dywizję. Weź mnie ze sobą. Harper, i zobaczmy pieniądze. Moglibyśmy wiele z tym zrobić. i mógłbym dać ci seks, którego nigdy wcześniej nie robiłem ".
  
  
  "Nie, dziękuję" - powiedziałem jej. "Jesteś zbyt łatwo zapomniała Хойла".
  
  
  Dziewięć
  
  
  Wróciłem do małej czarnej książce i do listy nazw, które teraz zawęził się do czterech. Były to Janice, Ewa, Barbara i Kora. Postanowiłem pojechać do Portland i najpierw znaleźć Janice. Gdybym narysował tam spacji, bym wrócił w Reno, w Denver i w Las Vegas, gdzie miały być inne dziewczyny.
  
  
  Łoś wiedziałem, że mam jego książka adresowa. Wiedział, że szedłem
  
  
  
  
  
  dla dziewczyn, mając nadzieję dowiedzieć się jego siedziba. Gdy dowiaduje się, że zabił jego przyjaciela Хойла się, że nie będzie siedzieć na miejscu, pomyślałem. Gdzieś po drodze, w jednym z tych czterech miast, znajdę Łosia, czy on mnie znajdzie.
  
  
  Burdel w Portland stanowił stary dom, położony w выцветшем i spokojnej dzielnicy w pobliżu dzielnicy przetwórstwa mięsnego. Zapukałem w drzwi wcześnie rano i zapytał Janice. Зевающая dziewczyna z marszczonej włosami pomachała mi ręką.
  
  
  Kawiarnia wcześnie rano nie tak aromatycznie, jak różaniec. Pachnie wczoraj, ciała i seksu, a czasem i piciem, a jeśli pokojówki już są sprzątane, zapach jest podobny do армейскому отхожему miejsca.
  
  
  Dziewczyna z взлохмаченными włosami вплеталась w pokojówek, jej krótka koszula nocna раскачивалась w ruchu bioder. Pokojówki zbadał mnie, oczywiście, zastanawiając się, dlaczego nie mogę odłożyć swoje pożądanie do nocy.
  
  
  Opierając do drzwi, dziewczyna powiedziała: "Janice. To człowiek, który dzwonił".
  
  
  Janice powiedziała sennie. "Dobrze." Dziewczyna, która doprowadziła mnie do drzwi, uśmiechnęła się, poklepała mnie w policzek i ruszyła dalej korytarzem.
  
  
  Długonoga brunetka w żółtej piżamce otworzyła drzwi i przetarł skręcone pięść do oka. Nie chciało zapiąć górę piżamy. "Mówisz, że szukasz Łosia?"
  
  
  "To prawda."
  
  
  Otworzyła drzwi szerzej. "Zaloguj się."
  
  
  Moje odbicie poruszało się w lustrach w pełny wzrost, gdy wszedłem do pokoju. Jeszcze jedno lustro zostało zainstalowane w suficie nad okrągłym łóżkiem małżeńskim. W łóżku leżała naga blondynka, która odwróciła się na bok, aby spojrzeć na mnie, jedwabna prześcieradło unosiła się w jej białego ciała.
  
  
  "Moja przyjaciółka Delia".
  
  
  Kiwnąłem głową, i blondynka skinęła głową w odpowiedzi.
  
  
  "Łoś zatrudnił nas, abyśmy zorganizowali parę show dla niego i jego przyjaciół. On nie był w moim typie" - powiedziała Janice.
  
  
  "Od jak dawna jesteś otrzymał wiadomość od niego?"
  
  
  "Stycznia", - powiedziała blondynka. "To było jeszcze w styczniu".
  
  
  "Przywiózł ze sobą osobę, na której chciał zaimponować". Janice uśmiechnęła się. "Myślę, że jesteśmy pod wrażeniem jego, prawda, Delia?"
  
  
  "Stawiasz".
  
  
  "Kim był ten człowiek?" Spytałem.
  
  
  "Panie Smith - powiedziała Janice. "Słynny pan Smith. Urządziliśmy pokaz dla wielu jego krewnych".
  
  
  Delia zachichotała. "Nie chciał, aby wykorzystywano jego prawdziwe imię i nazwisko".
  
  
  "Jak wyglądał?"
  
  
  "Wysoki i chudy. Nosił okulary. Gdyby nie był z " łoś "teraz, to bym pomyślał, że jest księgowym".
  
  
  "Ponieważ był z" łoś " teraz, co myślisz?"
  
  
  Blondynka popierał podbródek ręką. "Chodź, teraz. Jeśli szukasz Łosia, wiesz, jakie są jego partnerzy biznesowi".
  
  
  "Pan Smith był człowiekiem organizacji. Ważne - powiedziała Janice. Usiadła na łóżku obok blondynką. Z nich były by świetne podstawki do książek.
  
  
  W przeciwieństwie do niektórych ludzi, których pytał o Łosiu, byli gotowi mi pomóc, ale okazało się, że u nich nie było żadnej informacji. Podziękowałem ich, a oni zaprosili mnie kiedyś wrócić.
  
  
  "Zapytaj mnie, czy Делию" - powiedziała Janice. "Podoba nam się pracować w zespole".
  
  
  Przez trzydzieści minut po tym, jak wyjechałem z Portland, "Lincoln" z rykiem przemknął za mną na otwartej drodze. Kierowca wjechał na pas do wyprzedzania i pędził obok z moim fordem.
  
  
  Zobaczyłem twarz, a następnie lufę strzelby. Ja крутанул kierownicą, uderzył "forda" w bardziej ciężki samochód i jednocześnie пригнулся.
  
  
  Strzał z dubeltówki uderzył w okno, ale nie trafił.
  
  
  Lincoln był zbyt kłopotliwe, aby mój samochód osobowy rzuciła go w poślizg. Kierowca przycisnął go do drogi i szarpnął własne koła. Skrzydło соприкоснулось z skrzydłem, a następnie "Ford" wyjechał z chodnika, jego zjechał na pobocze i wjechał w teren piknikowy, niedaleko od autostrady.
  
  
  Nacisnąłem na hamulec, ile odwagi, i nagle włączył bieg, gdy tylna część maszyny gwałtownie odwrócił się i uderzyła się o beczki z odpadami. Ja zacisnął zęby, starając się kontrolować poślizg. Samochód znów obrócił się i uderzył w drewniany stół piknikowy, a następnie przewrócił się na bok.
  
  
  Nie musi być mieszkał poprawnie. Pchnął drzwi i wyszedł bez szwanku.
  
  
  Lincoln dalej jechać. Widziałem, jak zniknął z oczu nad wzgórzem. Na przednim siedzeniu siedziały dwie osoby, kierowca i uzbrojony człowiek. Twarz, którą widziałem przed tym, jak strzał z shotguna, nigdy nie widziałem wyraźnie do dnia dzisiejszego, ale wiedziałem, że ono należy do Лосю. Uśmiechał się, gdy naciskał spust.
  
  
  "Ford" ucierpiał. Musiałem zostawić w garażu. Wynająłem innego samochodu i pojechałem w Reno, zatrzymując się po drodze tylko po to, aby jeść i zadzwonić Хоку.
  
  
  "Podchodzę do Лосю. Czuje się jak oddycham na jego szyi, i mu się to nie podoba. On próbował mnie zabić dziś".
  
  
  "Nick, bądź ostrożny".
  
  
  "Od tego momentu nie będę kontaktować się z tobą tak często. Mam wrażenie, że będę bardzo zajęty".
  
  
  "Potrzebujesz informacji, które zebraliśmy o Jake' u Хойле?"
  
  
  "Nie powiedziałem. "On nie żyje".
  
  
  Ja bez problemu znalazłem Ewę w Reno. Ciemny трейлерный obóz znajdował się na obrzeżach miasta. Trzy dziewczyny i pani, każdy miał swój zwiastun. Ewa reklamacje klienta, i musiałem czekać z panią, prowadząc świeckie rozmowy na temat wzajemnego zainteresowania. W biurze było gorąco i duszno, a pani była stara kobieta.
  
  
  
  
  
  próbowała udawać, że jest inaczej. Jej blond peruka nie pasowal, a czerwone paznokcie były poszarpane.
  
  
  Gdy przeszedłem do rozmowy o Łosiu, jej uwagi stały się bardziej ożywione. Przypomniała sobie dużej thug; nie mogła go polecić jako klienta lub jako uczciwego człowieka. Pobił jedną z jego dziewczyn, bo podobało mu się trochę przemocy, połączone z jego podłogą. U pani były szerokie poglądy, ale nie mogła pogodzić się z takim zachowaniem.
  
  
  Ja rozwiązał krawat. Pani ciągle mówi, powtarzając jedno i to samo w kółko. W końcu klient Ewy wyszedł z przyczepy i podszedł do samochodu. Zostawiłem pani wciąż gadać o dziwnym seksie.
  
  
  Ewa była rudowłosą dziewczyną, która jest gruba i teraz głęboko w rozczarowaniu. Powiedziała, że w Reno i w każdym innym miejscu, o którym chciałbym wspomnieć, jest zbyt wiele konkurencji. Zbyt wiele rozwiedzionych rozdają go. Zbyt wielu fanów w całym kraju, za dużo tej nowej wolności seksualnej. "Hipisi będą to robić z dowolnego powodu lub w ogóle bez powodu. Nienawidzę hipisów", - powiedziała ona.
  
  
  Rozmowa i atmosfera mnie удручали. Już zapłaciłem pani, ale wyjął jeszcze dwadzieścia i położył na łóżko. Ewa zebrała je jak odkurzacz. Powiedziała, że oczywiście pamiętała Łosia. Poznali się, gdy ona była w Denver, w najlepszych czasach.
  
  
  "Często myślę o tym, aby wrócić" - powiedziała. "Wtedy wszystko było lepsze, w tym mnie". Ona albowiem uśmiechnęła się. Zdała sobie sprawę, że nie dba o siebie. Lubiła zbyt dobrze zjeść, i jedyne ćwiczenie, które robiła, było na plecach.
  
  
  Rozmowa przypominała rzekę, bieżące nie w tym kierunku. Przypomniałem jej, że mnie interesuje Łoś. "Bardzo mi przykro", - ponownie przeprosiłam ją. Wstała, otworzyła dwie puszki piwa i podała mi jedną. "Łosia w ostatnim czasie nie było".
  
  
  Był czas, kiedy została ona ma obsesję na jego punkcie, i kiedy on myślał, że jest czymś wyjątkowym. Ale związek trwał długo, a on utrzymywał kontakt głównie dla starych melodii. Ostatni raz widziałam go wcześniej w tym roku.
  
  
  "Wyjechałam z Denver zaraz po tym, jak poznał się z tą inną dziewczyną i przestał przychodzić. Była kelnerką. Z małego miasteczka niedaleko Denver. Była typu нравящегося Лосю. Pamiętam, że chciała mieć duże pieniądze." Ewa zaśmiał się cynicznie. "Przypuszczam, że nie powiedział jej, jak on chciał to zrobić. Później słyszałem, że przeniósł ją w domu".
  
  
  Jej monolog przestał mnie męczyć. Powiedziałem: "Ta dziewczyna była blondynką? Pamiętasz jej imię?"
  
  
  "Nazwa, nie. Była, jak ja to nazywam, аристократичной wyglądu. Wysokie kości policzkowe, duże ciemne oczy. Można było pomyśleć, że to model".
  
  
  Mówiła o Sheili Brant.
  
  
  "Co się stało?" - spytała Ewa, opierając się na mojej twarzy jakiś wyraz, o którym nie wiedziałam.
  
  
  Wstał i oparł się o drzwi przyczepy plecami do niej. "Nie sądzę, że wiesz, co się z nią stało".
  
  
  "Nigdy nie słyszałam. Może, Łoś zostawił ją i odszedł, tak jak to zrobił ze mną".
  
  
  "Później Łoś ustanowił większą więź" - powiedziałem. "On powinien być z osobą obdarzoną mocą. W Organizacji".
  
  
  "To wiadomość dla mnie - powiedziała Ewa. "Tu nie jest tak dużo winorośli".
  
  
  Kowboj szedł wśród przyczep, jego kapelusz był schodząca, aby ukryć oczy. Nosił zieloną torbę na zakupy. Patrzyłem, jak zbliża się do mnie.
  
  
  "Nie powiedzieli, po co szukasz Łosia - powiedziała Ewa. Stała obok mnie, otwierając kolejną puszkę piwa.
  
  
  Kowboj zatrzymał się. Jego kapelusz był nowy i niezdarnie falistej. Wdał się w torbę na zakupy i wyciągnął ucieka.
  
  
  Zrobiłem wypad w bok, gdy on podniósł broń i skierował go na mnie. Uderzyłem Ewę ramię i wyrzucił go z linii ognia, gdy strzał z shotguna. Ołów струился przez drzwi przyczepy i uderzył o ścianę, jak grad.
  
  
  Podszedł do okna, nie cofnął zasłony. Kowboj перезаряжал. Ja wybił szybę lufą Люгера i strzelił w niego. Stracił kapelusz, gdy uciekł do schronu.
  
  
  "O mój boże! Co się dzieje?" - powiedziała Ewa.
  
  
  Pobiegłem do drzwi, aż kowboj ukrywał się za przyczepą pani. Zszedłem na dół do ziemi, jak pływak, nurkujący w płytkiej wodzie. W ostatniej chwili odwrócił się, uderzył się w ramię i przewrócił się. Ja zastrzelony, gdy usiadł, i kula wyleciała z przyczepy w cal od twarzy kowboja, gdy wyjrzał zza rogu. On zniknął z oczu.
  
  
  Ja zerwała się na równe nogi i zygzakiem udała się do jego kryjówki. Strzeliłem w biegu, próbując odwieść go od tego, aby wydał ładunek z cięcia. Skręciwszy, nie oparł się plecami do ściany przyczepy.
  
  
  Z minutę nie wydawała żadnego dźwięku. Potem usłyszałem skowyt pani. Z przyczep wyglądały dziewczyny. Jeden krzyknął na cały głos. Pani wyszła zza rogu przyczepy, jej peruka zsunęła się jej na głowę.
  
  
  Kowboj szedł za nią, używając go jako tarczy.
  
  
  On objął ją ze strzelbą w ręku, gotowy strzelać do mnie. Napisałem "luger" w dół i strzelił między nogami pani, łzawienie część ковбойского buta. Niektóre palce pozostały z nim. Jego krzyk przyćmił kobieta
  
  
  
  
  Pani wyskoczyła z jego rąk, gdy upadł. Pobiegła pod przyczepę, który oderwał się od ziemi.
  
  
  Rozciąganie na plecach, kowboj odwrócił się, próbując zaprowadzić na mnie strzelbę. Moja następna kula trafiła go w głowę.
  
  
  Dziewczyny wyskoczyły z przyczep, otaczając mnie, kiedy opadł na kolana obok martwego akcją. Nie mogłem nic powiedzieć na podstawie tego, co zostało z jego twarzy. Będę grzebał w kieszeniach i znalazł portfel z prawem jazdy, wydanymi Sidney Moc Крэндаллу w Kalifornii. Pomyślałem, że jego szczupła sylwetka była słuszna. Mógł być innym partnerem Musa, tym, kto puścił do mnie kulkę w Idaho.
  
  
  Oddałem mu portfel w kieszeni. Jego spodnie, koszula i buty też były nowe. Kupił ubrania dla tej pracy, aby odwrócić podejrzenia.
  
  
  "Widziałam tego gościa wcześniej. On tkwił tutaj ostatni dzień lub dwa" - powiedziała dziewczyna w czarnym kombinezonie. "Prowadził tam pick-up".
  
  
  Pomyślałem, że z Мусом rozstali. Łoś wyjechał do Portland, a Sid tu przyjechałem. Przyszli, aby szybko mnie zabić.
  
  
  Pobiegłem do пикапу i szybko przeszukał go, mając nadzieję znaleźć jakąś wskazówkę, która doprowadzi mnie do Łosia. Nie powiodło się. Dokumenty w schowku wykazały, że samochód został wynajęty dwa dni wcześniej w Reno.
  
  
  Pani podeszła do mnie, kiedy wsiadłem do samochodu. Usłyszałem z dala policyjną syrenę. Pani powiedziała: "lepiej zatrzymać i wyjaśnić to policji".
  
  
  "Zadbasz o tym do mnie" - powiedziałem jej.
  
  
  * * *
  
  
  Przyjechałem w Denver 20:30. i zjadł gruby stek, popić dwóch filiżanek czarnej kawy. Od tego czasu, jak został zwolniony ze szpitala w Idaho, nie spałem całą noc tylko jedna noc, i lekarz, który poradził mi, zrelaksować się, był wstrząśnięty, aby dowiedzieć się, czym się zajmowałem.
  
  
  O ile wiedziałem, Łoś też był w mieście. Ja skrócił szeregi gangu na dwa, ale znalazł jeszcze jednego wspólnika po Bonham, człowieka, który prowadził "Lincoln", kiedy Icc próbował mnie zabić, a poza Portland.
  
  
  W wolnym czasie myślałem o tym człowieku. Śledczy AX, po sprawdzeniu miejsca zbrodni w Key West, wysunęli hipotezę, że cztery mordercy napadli na dom, w którym David Kirby spotkał się z Frankiem Абрузом. Tylko dwaj mężczyźni przyszli z " łoś " teraz w Bonham, ale, być może, tam cały czas był jeszcze jeden członek gangu.
  
  
  U mnie były i inne czynniki, które trzeba było wziąć pod uwagę, gdy będę próbował ocenić potencjalne szanse przeciwko mnie. W talii był tajemniczy as, człowiek, którego ja jeszcze nie rozpoznał. Przekonałem się, że był воротилой mafii, указавшим na Franka Абруза, i że to był człowiek, którego mi opisali urocza para Janice i Delia, ważny Organizacji, na której chciał zaimponować Łoś. Dziewczyny mówią, że jest wysoki, nosi okulary i księgowym.
  
  
  W końcu był Marco Валанте, stary przyjaciel Franka Абруза. Pewnego dnia Валанте wyciągnął do mnie dłoń, ale nie pobił jego dwóch chłopców i potrącił je ze swojego śladu. Валанте, może nie będzie tak dobry dla mnie, jeśli się spotkamy.
  
  
  "Cóż, nikt nie powiedział mi, że to będzie łatwe zadanie" - pomyślałem.
  
  
  Zapłaciłem za swój obiad i zatrzymał się w budce telefonicznej w lobby restauracji, aby zadzwonić Barbara, dziewczyna, za którą przyjechałem w Denver.
  
  
  Barbara była jedynym z siedmiu dziewczyn, które są wymienione w małej czarnej książce, którą Łoś nie opisał dość szczegółowo. Jej imię zostało podkreślone, a Icc postawił po nim ciąg wykrzykników, jakby nie puściło opis słowny. Pomyślałem, że jeśli ona była tak wyjątkowa w sypialni, że Mtk nie mogłem ocenić jej występ, to musi być wysoko oceniona wśród cudów natury Ameryki Północnej.
  
  
  Musiałem przyznać, że ciekawość gryzlo mnie, kiedy ja wybierałem numer z książki. Po jednej rozmowy podczas rozmowy przerywa nagrywanie, aby poinformować mnie, że wybrany przeze mnie pokój nie jest już używany. To było wielkim rozczarowaniem, chociaż jestem prawie spodziewał się, że mam problemy z kontaktem z niektórymi dziewczynami z książki. Wszyscy byli dziewczynami na telefon lub prostytutkami i ich zawód została mobilnej.
  
  
  Stałem w budce telefonicznej i pytał się, co robić dalej. U mnie nie było możliwości, aby dowiedzieć się, kiedy Łoś nagrał numer Barbary. Może dziewczyna wyjechała z miasta. Nawet gdyby ona tylko zmieniła adres, byłem wyraźnie w martwym punkcie. Nie znałem jej nazwiska, ani tego, jak wyglądała. Miałem okazję pojechać do Las Vegas i spróbować skontaktować się z Korą, ostatnią dziewczyną na liście, ale nie chciało mi poddawaj się tak szybko.
  
  
  Postanowił skonsultować się ze specjalistą. Złapałem taksówkę. "Szukam człowieka, który zna lokalne burdele", - powiedział долговязому kierowcy.
  
  
  "Zobaczymy. Burdel - to elegancki dom publiczny, prawda?"
  
  
  "Technicznie to nie musi być fantastyczne" - powiedziałem.
  
  
  "Masz swój człowiek. Emmett Ripley, jak jest napisane w licencji. Możesz mnie nazywać Red".
  
  
  "Dobrze, Red. Wiesz prostytutkę?
  
  
  
  
  
  
  Barbara Amed? "
  
  
  Pomyślał o tym. "Nie bez zastanowienia. Ale znam parę, która chciałaby, żebyś nazywał ich Barbarą, jeśli ci się tak podoba".
  
  
  "Szukam konkretnej dziewczyny". Wsiadłem do kabiny. "Zabierz mnie do tego, kto wie przedmiot lepiej niż ty".
  
  
  Myślał o tym. "Cóż, jest taka możliwość". Zabrał mnie do baru Millie's. "Idź tam i porozmawiaj z barmanem, który wygląda jak słoń, który nastał mu na twarz. Będę czekać na ciebie".
  
  
  Nie było żadnego błędu, co miał na myśli barman Red. Był podobny do byłego boksera. Powiedziałem mu, że go polecał Ripley.
  
  
  Dał mi bourbon i wodę. "Kogo wolisz: blondynki, brunetki czy rude?"
  
  
  "Wolę Barbara".
  
  
  "Jeśli masz na myśli Barbary, Dziewczynę-Базум, wyjechała z miasta. Wiesz, ona była striptizerka. Хастлинг po prostu pracował z nią na pół etatu".
  
  
  Przyznaję, że nie wiem, jak wyglądała Barbara.
  
  
  "No, z wyjątkiem Baz, pamiętam jeszcze jedną Barbarę, która mogłaby być twoją dziewczyną". Podszedł do telefonu i mówił, wrócił i napisał adres w pudełku zapałek. "Mówi się".
  
  
  "Jaka ona jest?" - spytałem, wstając z pasek krzesła.
  
  
  "Wenus z milo w cieple", - powiedział on.
  
  
  Orange Ripley zawiózł mnie na adres, który okazał się starym budynkiem w okolicy jest wiele kawiarni, barów i kawiarni. Wyszedłem i zapłacił za przejazd. "Startuj, Red. Mogę zostać na chwilę".
  
  
  Szedłem korytarzem, нуждавшемуся w malowaniu, i zapukał do drzwi na końcu. Barbara było nieco ponad dwadzieścia. Na niej była kurtka z buckskin, khaki spodnie i sandały. Ściany małej mieszkaniami zdobiły plakaty zespołów rockowych.
  
  
  "Co za ulga" - powiedziała. "Ostatni człowiek, którego wysłał tu Charlie, był starszy od Henry 'ego Kissingera".
  
  
  "Ile można dostać za sztuczka?" Zapytałem ją.
  
  
  "Setka dolców. Niektórzy uważają, że to za dużo, ale pracuję na uniwersytecie". Ona uśmiechnęła się. "Zrób dwa, i ty możesz zostać na całą noc".
  
  
  "Jaka jest twoja specjalność?"
  
  
  "Stosunki międzynarodowe", - powiedziała z miną widokiem.
  
  
  "Dam ci stówę do informacji, gra nie jest wymagane. Szukam Łosia".
  
  
  "I pomyślałem, że to będzie zabawne randkę. No cóż. Setka to setka. Daj mi pieniądze, a ja dam ci adres Łosia".
  
  
  To było zbyt proste. Powiedziałem: "On jest w mieście?"
  
  
  "On przyszedł wczoraj. Spójrzmy na gotówkę" - odparła.
  
  
  Wyciągnąłem pieniądze, ciesząc się, że nie musiałem podawać oficjalne konto. W papeterii dziale AX byli ludzie, którzy po prostu nie rozumieli.
  
  
  Barbara ostrożnie złożyła banknot i wsunęła ją do kieszeni spodni. Następnie rzuciła mi książkę telefoniczną. "Muz zadzwonił i poprosił mnie przyjechać. Ja jeszcze nie byłam, ale napisałam adres na okładce".
  
  
  Wyrwałem adres z książki. "Jestem zaskoczony, że nie zapytał, dlaczego go szukam".
  
  
  "Nie obchodzi mnie to. Ja nie wyobrażam sobie, że jesteś członkiem tego oddziału Młodych Harcerzy, ale to nie moja sprawa. Tylko nie mów mu, że ja cię posłałem".
  
  
  Pomyślałem, że może ona być podobna do Wenus Милосскую, ale ma serce jak Chase Manhattan Bank.
  
  
  Kiedy odwróciłem się, aby odejść, wzięła od czoła ciężką szklaną popielniczkę i uderzył mnie nim w głowę. Cios był dobry. Byłem na kolanach i wstrząsnął głową, starając się ją wyjaśnić.
  
  
  Jeszcze wiedziała karate. Skoczyła mi na plecy i uderzył mnie w tył głowy krawędzią ręki. Zemdlałem.
  
  
  Obudziłem się leżąc na plecach na podłodze. Mój płaszcz zostało zrobione, i Wilhelmina wyciągnąć z kabury pod pachą. Kiedy skończyłem mówić sobie, jak bardzo byłem głupi, pozwalając jej zbić mnie z tropu, nie przetoczył się na bok.
  
  
  Barbara rozmawiała z kimś przez telefon. "On jest tutaj" - mówiła. "Wszystko jest pod kontrolą".
  
  
  Zdałem sobie sprawę, że rękawy u mnie закатаны. Jeszcze wyjęła sztylet z pochwy. Może nie był głupi, po prostu nie była głupia. Wielu profesjonalnych szpiegów sprawdzali mnie i nie zauważyli ten mały nóż. Barbara tego nie zrobiła.
  
  
  Spojrzała na mnie, kiedy usiadł. Podniosła "Luger", który trzymała w ręku, i wysłała mi go w głowę. Jej oczy ostrzegają mnie, że nie zignorował. Siedziałem nieruchomo.
  
  
  "Dobrze" - powiedziała osoba na drugim końcu linii i odłożyła słuchawkę.
  
  
  "Łoś?" Zapytałem ją.
  
  
  "Wiesz o lokalizacji Łosia nie mniej mnie - powiedziała. "Napisałem w tej książce sześć miesięcy temu".
  
  
  Zakręciło mi się w głowie. Powiedziałem: "Tak, jestem twoim więźniem. Czy mógłbyś mi powiedzieć, dlaczego?"
  
  
  "Zbieram"spyware".
  
  
  Moje oczy zaczęły zatumanivat ' sâ. Spędziłem na nim ręką. Nagle z podejrzeniem sprawdziłem obie ręce. Etykieta igły po prawej stronie. Rozejrzałem się i zauważyłem igłę do wstrzykiwań podskórnych na podłokietniku krzesła.
  
  
  "Nie ma w tym nic śmiertelne" - powiedziała Barbara. "Wiedziałem, co robię. W rzeczywistości nie studiuję stosunki międzynarodowe. Jestem studentką pielęgniarki".
  
  
  "Co jeszcze?"
  
  
  "Będziesz zaskoczony" - powiedziała z uśmiechem. "Czekałem na ciebie przez kilka dni, panie Carter. Zacząłem myśleć, że nie będziesz się pojawiać". Pokój to kończyć, to powoli odwracając się w jedną stronę, to w drugą. Zsunął się na bok. "Ty погибаешь" - powiedziała Barbara. "Odpręż się i pozwól narkotyków pracować. Biegasz po kraju, strzelając do ludzi i pokonując ich, ci nadal trzeba trochę odpocząć". "Jak ..." trudno Mi mówić. Moje słowa były niewyraźnymi. "Jak ty ... wiesz?" "Jestem córką Marka Валанте", - powiedziała ona
  
  
  10
  
  
  Zajęło mi to dużo czasu, ale w końcu wydostał się z głębokiej studni ciemności i otworzył oczy. Poranne światło słoneczne струился w okna mieszkania dziewczyny. Ja zmrużył oczy i odwrócił się od niego. U mnie była słaba ból głowy, który może być kaca z powodu leków, które Barbara Валанте wprowadziła mnie w rękę, lub z powodu uderzenia zadane mi ciężką popielniczką.
  
  
  Pomyślałem, że wszystko ma swoje odszkodowania. Przynajmniej teraz wiem, dlaczego Muz postawił wykrzykniki po jej nazwy w swojej książce. Nie każdy dzień jest taki tani bandyta, jak Łoś, strzela z córką wodza mafii.
  
  
  Słyszałem, jak w innym pokoju z radia gra rock. Głośność była wysoka. To nie pomogło mojej głowy. Moje ręce były przywiązane do drewnianego oparcia krzesła, na którym siedziałem. Moje kostki były mocno przywiązane do barów na dole. Próbowałem się ruszyć, ale bezskutecznie. Ekspert posadził mnie w fotelu, żebym został.
  
  
  Zamknąłem oczy i starałem się uporządkować myśli. Narkotyk mnie zniszczył całą noc. Rozmowa Barbary miał być междугородным. Tym tłumaczy się, że ona położyła mnie spać, znacznie ośmiu godzin.
  
  
  Odkrycie, że Barbara była córką Валанте, zaskoczyły. Zastanawiałem się, jak dziewczynka znalazła się w Denver, kiedy jej ojciec, jak poinformowano, operował na Wschodnim wybrzeżu. Moje wspomnienia o tym, że czytałem o jednostkach mafii, były zamazane, ale wiedziałem, że Lew (Dr) Rossi odpowiadał za obszar Denver mafii.
  
  
  Otworzyłem oczy i zawołał dziewczynę. "Barbara!"
  
  
  Nieco zmniejszyła się głośność radia. Barbara weszła w drzwi z filiżanką kawy w ręku. Rano była znacznie mniej jak na produkt kontrkultury Ameryki. Była elegancko ubrana w zieloną sukienkę, a jej czarne włosy były zebrane w zgrabny kok na karku.
  
  
  "Dziś jesteś zupełnie inna. Powinnaś zostać aktorką" - powiedziałem.
  
  
  "Gdybym była aktorką, ludzie zaczęli by западать na mnie, dając mi soczyste roli, jak tylko dowiedzieli się, kim jestem". Zrobiła łyk kawy i spojrzała na mnie jasnymi niebieskimi oczami. "Przeszedłem przez okres, kiedy cieszył się takim zainteresowaniem, a potem dorosłam. Przyjechałem tutaj, aby uciec od wpływu ojca i ludzi, którzy słyszeli o nim. Zmieniłam nazwisko i zaczęłam uczyć się na pielęgniarkę. "
  
  
  "To znaczy, że wczoraj dałaś mi część prawdy".
  
  
  Dała mi mocno otwartą uśmiech. Kiedy to zrobiła, wyglądała prawie jak mieszka naprzeciwko. Jedyna różnica polegała na tym, że większość dziewczyn w sąsiedztwie nie pasowały do odwrócenia magazynu "Playboy".
  
  
  "Przykro mi, że musiałem cię uderzyć popielniczką, ale bałem się, że sobie nie poradzę z tobą, jeśli nie jesteś oszołomiony. Powiedziano mi, że ciężko cię przerastają i odejść. Mój instruktor karate mówi, że jestem jednym z jego najlepszych uczniów, ale nie jest szczególnie silna i czułam, że muszę to niewielką przewagę ".
  
  
  "Ty zwracał się ze mną jak ze starym nauczycielką w szkole - powiedziałem.
  
  
  Podeszła bliżej i lekko dotknęła palcami do gomółka na moim karku. "Ten zespół się rozpadnie. I wygląda na to, że masz wstrząs mózgu".
  
  
  "Proste wstrząs mózgu - najmniejsze z moich zmartwień".
  
  
  "Myślisz, że ktoś zamierza cię zabić, panie Carter?"
  
  
  "Wiele osób próbowało".
  
  
  "Nie martw się o to. Jesteś w bezpiecznych rękach Валанте". Przyłożyła kubek kawy do moich ust. "Oto. Zrób łyk. W tej chwili to najlepsze, co mogę dla ciebie zrobić. Potrzebuję na zajęcia".
  
  
  Połknęłam gorącej kawy: "Ty i Łoś. To połączenie nie wydaje się naturalnie".
  
  
  "Wtedy nie wiedziałem, kim jest Łoś. Mam na myśli, jaki był w środku. Fakt, że to włamywacz, nie miał dla mnie żadnego znaczenia. Jakie to mogło mieć znaczenie dla córki Marka Валанте? "
  
  
  Ponownie przyłożyłam filiżankę do moich ust.
  
  
  Spiker radia wmieszał się w muzykę i ogłosił godzinę. Było 8:30 rano.Zaczął przekazywania informacji, w tym strzelanie w przyczepie w Reno. On nie określił, jaki to był camping.
  
  
  "Łoś wydawał mi się jednym z tych rzadkich ludzi, którzy żyją swoim życiem, nie opierając się na nikogo" - powiedziała Barbara Валанте. "On był silny i pewny siebie, nie bał się nikogo i niczego na zielonej ziemi Boga. Później, gdy poznałam go na tyle dobrze, zdałem sobie sprawę, że jego siła może stać się okrucieństwem. wynik fantastyczny ego. On jest taki odważny, no, no, szalony ".
  
  
  "Wydaje się, że wszyscy zgadzamy się z tym".
  
  
  Barbara Валанте był inteligentny i elokwentny dziewczyną. Też seksualnie. Ale nie zapomniałem, że ustawiła mnie pułapkę. Gdybym mógł uwolnić ręce, nie był tak przyjazny. Ona zwróciła kawę do kuchni.
  
  
  
  
  
  . Radio zniknęło. Usłyszałem, jak otworzyły się jeszcze jedne drzwi, które, oczywiście, prowadziła na czarną drabinę budynku mieszkalnego. Szepczą głosy. Barbara nalała trochę wody do zlewozmywaka, oczywiście, przepłukując swoją filiżankę, a następnie wróciła.
  
  
  "Muszę odejść, panie Carter. Mój ojciec wkrótce będzie tutaj, aby porozmawiać z tobą. A podczas gdy w kuchni znajduje się ktoś, kto będzie ci firmę".
  
  
  Zadzwoniła do niego. Wszedł do pokoju i uśmiechnął się. Zdjął płaszcz, i zobaczyłem, że ma na ramieniu rewolwer Smith & Wesson" 38 kalibru. U niego również była tynk bandaż na nadgarstku. Przypomniałem sobie, że ma na imię Joe. Pracował na Валанте.
  
  
  "Wiem, co czujesz, Carter. Zdezorientowany. Można, agenci AX, muszą być najlepsze z najlepszych, ale jedna mała dziewczynka wzięła jedna".
  
  
  "Ona nie mała" - powiedziałem. Są miejsca, gdzie ona wcale nie jest mała ".
  
  
  Barbara Валанте zaśmiała się. Następnie wzięła torebkę i wyszła za drzwi mieszkania, zostawiając mnie sam na sam z porucznikiem swojego ojca.
  
  
  "Ja sam byłem trochę zdezorientowany tym, jak doprowadziłeś mnie do Kalifornii. W ten sposób można było zniszczyć przyszłość ambitnego młodego człowieka" - powiedział Joe.
  
  
  "Przepraszam. W tym czasie wydawało się słuszne".
  
  
  Joe usiadł i spojrzał na zegarek. Oczywiście, Валанте powinien był przybyć w każdej chwili.
  
  
  "Jak się tu dostałeś?" Zapytałem go. "Myślałem, że straciłem cię na zawsze".
  
  
  "Валанте rozumiem to. Powiedział, że u ciebie najwyraźniej jest lista dziewczyn Łosia, starych i nowych. Być może, w liście była Barbara. Więc po tym, jak ty potrząsnął mnie w Kalifornii, wysłał mnie tu, aby spróbować przechwycić ciebie. "On pogrzebał w kieszeni i wyciągnął małą czarną książeczkę Łosia. "Teraz wiem, skąd u ciebie nazwy. Ja przeszukiwałem ciebie wczoraj wieczorem".
  
  
  "Byli tu, w mieszkaniu, kiedy rozmawiałem z dziewczyną.
  
  
  "Obok. Barbara zadzwoniła do mnie po tym jak położyłam cię do snu". Znów uśmiechnął się. "Idealna dziewczyna. Potrzebna mi taka jak ona".
  
  
  "Oboje muszą".
  
  
  "Kiedy miała coś było z Лосом, i Валанте się o tym dowiedział, doszło do wybuchu, który można było usłyszeć na drodze do Poughkeepsie. Валанте naprawdę wysadził swój stos. Myślałem, że kogoś zabije. byłoby lepiej, gdyby miał. "
  
  
  "Wiem, co masz na myśli." Znów ukradkiem sprawdzałem swoje więzy. To było bezużyteczne. Jeśli wyjdę na wolność, ktoś musi mnie zwolnić.
  
  
  "Kiedy Валанте ustanowił dla niej porządki, kazała mu zjeść jego słowa" - dodał Joe. - "Ona powiedziała mu, że on już nie rządzi jej życiem. Ale to zadziałało. Barbara rzuciła Łosia. sama, i Валанте przebaczył jej. Teraz jest nawet dumny, że ona była z nim ".
  
  
  Młody porucznik Валанте, oczywiście, dużo myślałem o swoim szefie. I znacznie więcej myślał o córce szefa.
  
  
  Znów spojrzał na zegarek, wstał i spojrzał przez okno na ulicę w dole. "Tam są."
  
  
  W korytarzu rozległy się kroki. Joe rzucił się otwierać drzwi. On tak chciał podobać się swojemu szefowi, że to wyglądałoby to tak drastycznie. Валанте wszedł do pokoju i zatrzymał się, gniewnie patrząc na mnie. Dwóch mężczyzn z nim rozstał. Jeden oparł się o drzwi i złożył ręce na swojej piersi, jelita. Inny podszedł i usiadł w pobliżu drzwi kuchennych.
  
  
  "Carter, byłeś dla mnie wyzwaniem. W nocy, w Idaho krwawiłeś, jak zacięty świnia, a ja zatkałem dziurę od kuli. Pozwoliłem ci żyć. Ty odwdzięczył mi się, pokonując moich ludzi i przeszkadzając mi" - powiedział Валанте.
  
  
  "Masz swoje powody do gry w" Dobrego samarytanina ". Myślisz, że mogę doprowadzić cię do morderców Абруза. W tym czasie nie wiedzieliśmy, że Łoś był zamieszany".
  
  
  Siedzący człowiek zapalił cygaro srebrną zapalniczkę. "Inteligentny chłopak, prawda, Marco?"
  
  
  "Bardzo inteligentny. Myślę, że już czas dowiedzieć się, co jeszcze nauczył".
  
  
  "Twoja córka obiecała, że ja nie cierpię" - powiedziałem Валанте.
  
  
  "Tak więc, mówiłem coś o przemocy? Chcemy tylko zadać kilka pytań". Валанте podszedł i защелкнул rolety na oknach. To był zły omen.
  
  
  "Nie mam czasu na gry, Marco. Zabijmy go teraz" - warknął mężczyzna w fotelu.
  
  
  Ja ukradkiem obserwował człowieka w fotelu od momentu, gdy wszedł do mieszkania. Bardzo chciałem dowiedzieć się, kim jest. Facet, прислонившийся do drzwi, był typowym facetem, bandytą z mafii, z flegmatyczny twarz i tępymi oczami. Ale człowiek w fotelu miał na sobie drogie, ze srebrnymi запонками i butami ze skóry aligatora. Wydawał się szefem równego stopnia Валанте. Mnie szczególnie interesuje, bo był wysoki, szczupły i nosił okulary. Za wyjątkiem schludne ubrania, wyglądał jak księgowy, a nie jak gangster. Wyglądał jak człowiek, którego dwie dziewczyny z Portland nazwali innym Musa.
  
  
  "Wziąłem cię ze sobą, bo to twoja działka, Lew. Ale ja prowadzę ten show. I chcę wiedzieć, że Carter odkrył podczas swoich podróży", - odciął Валанте.
  
  
  Usłyszałem nazwę. Usłyszałem nazwę. Człowiek w fotelu był Lew Rossi.
  
  
  
  
  
  Lew Doktor. Stary wróg Franka Абруза.
  
  
  Wyciągnął czarną książkę, Joe przekazał ją Валанте. "Znalazłam to w skrzyni Korbowej. To należało do Musu. To właśnie tutaj Carter otrzymał imiona dziewczyn".
  
  
  "Jak ty to otrzymał, Carter?"
  
  
  "Łoś stracił go podczas złomu".
  
  
  Валанте thumbed przez strony. Rossi pochylił się do przodu. Jego oczy za okularami błyszczały, jak jasny czarny metal. Jeśli jego nazwę lub jeden z jego pseudonimów będzie można znaleźć w książce, gra będzie skończona. Валанте dowiedział się, że to, z czego zdałem sobie sprawę Rossi zatrudnił Łosia, aby ten zabił Абруза.
  
  
  "Po prostu dziewczęce imiona" - powiedział Валанте, i Rossi, wydawało się, zrelaksowany. Валанте podszedł do strony, na której było imię Barbara. On w złości wyrwał ją i zmięta. "Drań". Następnie znów spojrzał na mnie. pozostało sprawdzić, Carter? "
  
  
  Trzymałem gębę na kłódkę.
  
  
  "W ostatnim czasie były bardzo zajęte - odcinali domy publiczne, były bardzo mylące ludzi i zabijali kilka ... Ale jeszcze nie masz Łosia lub pieniędzy, myślę".
  
  
  "Nie ma pieniędzy. U Łosia ich nie ma. Dwóch zabitych mną mężczyzn były zamieszane w zabójstwo Абруза. Byli w Бонэме z Мусом, kiedy zabił dziewczynę Branta", - powiedział Валанте.
  
  
  "Rozumiem to. Ale nie mogę pozwolić ci na zdobycie Łosia. Zamierzam cieszyć się egzekucji długu krwi, który mi przysługuje. Frank Абруз był moim najstarszym przyjacielem. Wróciliśmy z powrotem. tu spędzić trochę czasu z Leigh, aż pojadę do las Vegas po Musa ".
  
  
  Rossi wstał, trzymając papierosa w kąciku ust. "I mam zamiar zadbać o tobie", - uśmiechnął się on.
  
  
  Валанте, być może, nie chciał mojej śmierci, ale Rossi był pewien. Byłem pewien, że chciał puścić mi kulkę w oczy, jak tylko Валанте odejdzie. Bez urazy. Po prostu rzecz, o którą trzeba dbać.
  
  
  "Rozumiecie coś, ale nie wszystko" - powiedział Валанте. "Brakowało najważniejsze".
  
  
  "Co to jest?"
  
  
  "On hamuje, Marco. Lepiej iść, jeśli chcesz złapać Łosia" - powiedział Rossi.
  
  
  "Co się stało, Rossi, boisz się usłyszeć to, co ja mówię? Mam twój numer".
  
  
  "O czym ty mówisz?" - zażądał Валанте.
  
  
  "O tym, że Franka Абруза zarezerwowane. To nie było włamanie, która Łoś zrobił na Florydzie. To było ciosem dla twojego przyjaciela. Rossi napuścił Łosia na Абруза, i od tego czasu działa przeciwko tobie, ludzie, próbując powstrzymać się dowiedzieć. "
  
  
  Lew Rossi cofnął się o krok i stanął obok Валанте za Joe. Nagle Joe uderzył pięścią w plecy. Młody chłopak otworzył usta i westchnęła. Zrobił krok do mojego krzesła i wyciągnął rękę z gipsowym opatrunkiem. Następnie upadł twarzą w dół i zobaczyłem nóż między jego łopatkami.
  
  
  Marco Валанте odwrócił się gwałtownie. Krzyczałem na niego. "Nie, Валанте. Inny facet!"
  
  
  Zorientował się, że popełnił błąd, ale było już za późno. Mężczyzna przy drzwiach, chłopiec Rossi, strzelił do niego, i jego ciało дернулось od trafienia pocisku. Valante uparcie nie chciał spadać. Zrobił pełny obrót, wyciągnął pistolet i zderzył się z człowiekiem, który wbił mu kulę w plecy.
  
  
  Mężczyzna przy drzwiach ponownie nacisnął spust. Jego broń, wyposażone w tłumik, wydał dźwięk śliny. Kula trafiła w Валанте, jak pięść w ciało. Валанте, w końcu zaczął spadać, ale strzelił sam. Następnie spadł na ziemię w pobliżu mojego krzesła.
  
  
  Bandyta Rossi oparł się o drzwi, jego nogi były rozstawione, jakby miał nadzieję wziąć się w garść i nie spaść. Zrobił swoją pracę. Uratował swojego szefa. Ale on umarł. Strzał Валанте trafił go w brzuch. Powoli wymknął się za drzwi, jak pijany, który zdecydował się usiąść na podłodze. Jego kolana zwisały. Jego nogi nagle соскользнули do przodu i upadł zakrzepłej bandą.
  
  
  Lew Rossi płynnie wyciągnął nóż z pleców Joe i wytarł go o płaszcz młodego mafii. Wzniósł powieki Joe, aby upewnić się, że ten nie żyje. Następnie rojącym się Joe i pchnął Marco Валанте nogą. Znowu popchnął go, a następnie spojrzał na mnie. "Rozczarowany, Carter?"
  
  
  "Tak" - powiedziałem.
  
  
  W końcu Rossi sprawdziłem swojego człowieka. On nie wyglądał ze złamanym sercem, gdy potwierdził, że przeciwnik nie żyje. Wokół było mnóstwo zamienników. "Skąd wiedziałeś?" zapytał mnie.
  
  
  "Wiele kawałków złożyło się razem. Ktoś z mafii wysłał Кугана zabić mnie i dziewczynę w Бонэме. To nie był Валанте - chciał zmusić dziewczynę porozmawiać, a ja - doprowadzić go do morderców Абруза. Kiedy okazało się, że Łoś był przyjaciel jest w mafii. Złożyłem dwa i dwa razem. Абруз zepsute ofertę sprzedaży narkotyków z chińskimi komunistami. Zakładam, że to była twoja sprawa. Ale chcesz śmierci Абруза na bardziej ważnej przyczyny, niż po prostu złośliwość. "Teraz wiem. "Dowiedział się o swoich tajnych związkach z komunistami i chciał porozmawiać. Boisz się, że dowiemy się, o co chodzi, i dlatego pozbył się Абруза i Kirby. A po nich miasta meredith i musiałem dowiedzieć się, zanim coś znajdziemy. Pan musi być, zabili miasta meredith sami - jego zabójca użył noża ".
  
  
  
  
  
  .
  
  
  "Oni nie mówią do mnie Lekarza, bo studiowałem medycynę. W dawnych czasach robiłem wiele błyskawicznych operacji". On rzucił nóż i schował go do kieszeni: "omal nie zastał cię w motelu. Ty gnoju, Carter".
  
  
  "To dlatego, że jestem czysty sercem".
  
  
  "Tobie też bardzo ciekawy. Ponieważ nie zamierzasz opuścić to mieszkanie żyje, mogę również powiedzieć o reszcie". Znowu usiadł w fotelu i ponownie zapalił cygaro. "Mam dobre relacje z tymi Chińczykami. Transakcja z narkotykami była tylko przykrywką - pretekstem dla mnie spotkanie z nimi. Użyłem swoich ludzi, aby wkraść się w AX i przekazać informacje na komunistów. Jeden z moich ludzi na twojej bazie danych w Karolinie dowiedzieli się o miejscu pobytu Sheili Brant z twoich plików. Komuniści płacą za moją pomoc, wysokiej jakości leków. U mnie najlepszy czas w kraju. Naturalnie, mafia nie będzie zadowolona dowiedział się o moich osobistych sprawach. Абруз stał się podejrzliwy, więc musiał odejść ".
  
  
  "Jak masz zamiar wyjaśnić tę scenę Organizacji? Praca, którą wykonali z Joe, praktycznie nosi twoje inicjały".
  
  
  "Zrobiłeś to, Carter. Jesteś dobry w posługiwaniu się nożem. Ty również zabił Валанте i mojego chłopaka tam. To moja historia, i Barbara Валанте zamierza ją wspierać".
  
  
  Zadzwonił Barbara do szpitala i powiedział jej, że jej ojciec został ranny, a ona, że lepiej jak najszybciej wrócić do mieszkania. Rozłączył się i usiadł, patrząc na mnie z кремневой uśmiechem na cienkich wargach.
  
  
  "Dałeś mi piekło czasu, człowiek AX. Ale teraz jesteś u mnie".
  
  
  Gorąco mi i rozpaczliwie szarpał za sznur. W jakiś sposób musiałem zgłosić Хоку to, że właśnie się o tym dowiedziałem. Ale nie chciało mi się znajdować się w promieniu stu mil od starca, gdy dowiedział się, że w AX przeniknęły mafiosów, którzy pracowali na czerwonych chińczyków.
  
  
  Rossi wstał. Wyciągnął z kieszeni chusteczkę i wsadził mi w usta. "Barbara powinna tu być za dziesięć minut. Nie chcę, żebyś krzyczał lub uczestniczył w rozmowie".
  
  
  Dokładnie za dwanaście minut pobiegła korytarzem i zanurkował do mieszkania. Ona blanszowane, gdy zobaczyła straszną scenę: trzy ciała, z których jeden należał do jej ojca. Wiele kobiet spadła w omdlenie. Ona tylko jak ściśnięty, który wydawał dźwięk agonii.
  
  
  Rossi zatrzasnął drzwi i przycisnął jej usta ręką. Walczyli, dopóki nie przystawił nóż do jej gardła.
  
  
  "Wiem, że ci ciężko, Barbara - powiedział swoim łagodnym głosem, ale musisz zachować spokój i się zachowywać. Od tego zależy twoje życie i życie Cartera".
  
  
  Skinęła głową, i Rossi puścił ją. Ona niech się szloch z gardła, jej oczy prosili mnie, wyjaśnić, że nie mogłem jej dać.
  
  
  "Chcę, żebyś podeszła do telefonu" - powiedział jej Rossi.
  
  
  "Do kogo mam zadzwonić?" - zapytała ochryple.
  
  
  "Każdy, jeśli tylko jest członkiem rady nadzorczej. Proponuję Sala Терлицци lub Dona Корвоне. Zróbmy to Терлицци. Zawsze dużo o tobie myślałem. On uwierzy wszystkiego, co mówisz".
  
  
  Barbara parsknął i dramatycznie westchnął. Jej oczy метнулись do mnie, a ja starałem się odezwać, mimo knebel, ale okazało się, że tylko oddychać.
  
  
  "Co mam zamiar powiedzieć, Rossi?" - zapytała głosem, który nagle stał się twardszy.
  
  
  "Ten Nick Carter zabił twego ojca i Joe, i że próbuję go zabić. Wszystko będzie w porządku, jeśli masz jakiekolwiek problemy z rozmową. To sprawi, że jego przekonujące. Wtedy wkładasz rurkę, nie podając żadnych szczegółów. "
  
  
  Rossi zebrał wszystkie bronie w pokoju i rozłożył go na stole. Wziął Browning Валанте, który niósł. "A teraz, Barbara, jeśli ty nie powiesz komunikat dokładnie tak, jak ja przekazuję go tobie, strzelę Carterowi w twarz".
  
  
  Jego plan wziął formę. Szef mafii, którego powinna była zadzwonić Barbara, zniesie jej historię. Po tym, jak ona się rozłącza, Rossi zabije nas obu. Następnie powie mafii, że zabiłem dziewczynę, zanim on zabije mnie. Musi być przygotowane jeszcze kilka szczegółów, aby ostatnia część była przekonująca, ale istota była oczywista.
  
  
  Złapałem spojrzenie Barbary i pokręcił głową. Miałem nadzieję, że zrozumiała. Kiedy zakończy rozmowę, oboje byli martwi.
  
  
  Podeszła do telefonu. Rossi szedł za nią. Ja przewrócił się na krzesło i spadł na podłogę, desperacko próbując go złamać, aby uwolnić ręce. Mi się to nie udało, ale z powodu uderzenia o podłogę Rossi szarpnął głową. Kiedy jego wzrok oderwał się od Barbary, złapała igłę do wstrzykiwań podskórnych, którą wykorzystała w przeddzień wieczorem, i wbiła mu go w ramię z całej siły.
  
  
  Nagły ból zmusiła Rossi krzyknąć. Nawet nie drgnął, widząc urządzenie, warto u niego w ręku, jak igły jeżozwierza. Rossi zaklął i wyciągnął go. Kiedy to robił, dziewczyna uderzyła go telefonem. Upadł na ścianę, a ona pobiegła do kuchni i trzasnęła drzwiami. Pomimo swojej górze, dziewczyna myślała szybko. Ucieczka była dla niej lepiej, niż próbować zostać i walczyć z Rossi.
  
  
  Rossi niepewnie pokręcił głową. Był tak wściekły, że pomyślałam, że chce mnie zastrzelić, tylko po to, aby wypuścić powietrze z śledziony
  
  
  
  
  
  Następnie oboje usłyszeli, jak drzwi się zamknęły na czarną drabinę. Zrozumiał, że musi zatrzymać Barbarę, inaczej cały jego plan się zawali. Rzucił się do drzwi, które zamknęła, otworzył ją ramieniem i prowadził przez kuchnię. Słyszałem, jak schodził po schodach.
  
  
  W kuchni, otworzył szufladę. Barbara wpadła do pokoju z mielonym nożem. Ciężko oddychała. "Ja trzasnęła tylne drzwi i zanurkował w schowku z метлами. Przebiegł obok mnie" - powiedziała, uwalniając mnie.
  
  
  Wyciągnąłem ma nóż i przeciął liny łączące moje kostki. Podniosłem drugi pistolet z tłumikiem i ścigał się przez kuchnię do schodów.
  
  
  Rossi wyszedł na ulicę i zanurkował z powrotem do środka, gdy nie zobaczył dziewczynę. Podniósł oczy, kiedy pojawił się na podeście drugiego piętra.
  
  
  Jego kula potrącony przez odłamki ze strony otwartych drzwi za mną. Moja zerwał rękaw jego płaszcza.
  
  
  Otworzył drzwi, które prowadziły na ulicę, i skoczyła na niego. Do tego czasu, jak zszedłem na poziom ulicy, zniknął za rogiem domu.
  
  
  11
  
  
  Kiedy wróciłem do mieszkania, Barbara klęczał obok ojca. Ból odbiło się na jej bladej twarzy.
  
  
  "Wiem, że będzie to wymagało od ciebie wiele, ale potrzebuję twojej pomocy. Muszę szybko znaleźć Rossi" - powiedziałem.
  
  
  "Co ty, do cholery?"
  
  
  "On nie zamierza rezygnować ze swojego stanowiska i uciec. On wymyśli jeszcze jedną historię, aby opowiedzieć Organizacji. Na przykład, że zdradziłeś swego ojca i połączyły się ze mną".
  
  
  Ona wstała. "Wtedy musimy go powstrzymać, zanim będzie mógł się z nimi skontaktować".
  
  
  "Dokładnie."
  
  
  Ona jechała na małym фиате. Kiedy wyjeżdżaliśmy z domu, powiedziała: "Rossi ma posiadłość na przedmieściach. Myślę, że on tam pojedzie".
  
  
  Wysłałem ją na ulicę, gdzie wczoraj wieczorem zostawiłem арендованную samochód. Samochód wciąż tam była, z biletem za nielegalne parkowanie na przedniej szybie.
  
  
  "Prowadzisz" - rozkazał ja. Usiadłem obok niej, zbierając broń, którą sprawdziłem na bazie AX w Południowej Karolinie.
  
  
  Dom Rossi stał na wzgórzu. Żelazne wrota strzeżone wejście, a teren otaczał wysoki płot.
  
  
  "Jeśli włamać się do bramy, włączy się alarm" - powiedziała Barbara. "Trzeba zadzwonić do domu i poprosić, aby cię przyjęli".
  
  
  Wśliznąłem się pod kierownicę i zajął jej miejsce. Następnie przejechałem przez bramę, otworzył zamek i wybił je. Samochód przejechał po brukowanej drodze, jedna część bramy wciąż wisiała na masce. Погнутое skrzydło царапало oponę, brzmiało jak rzeźbione piła.
  
  
  Kiedy przejeżdżaliśmy obok, na nas krzyczał mężczyzna w stroju ogrodnika. Drugi mężczyzna przebiegł przez krzaki z bronią w ręku. Podniosłem karabin w jednej ręce, złożył ręce na piersi i wystawił lufę przez okno. Nacisnąłem na spust, i kolejny mężczyzna skręcił w stronę stawu.
  
  
  "To maszyna Rossi", - zawołała Barbara, wskazując na "cadillac" na podjeździe. "On tu jest, jest dobrze".
  
  
  Wyskoczyłem z samochodu i strzał w bak "cadillac". Podałem jeszcze dwie kule, a następnie wyciągnął zapalniczkę AX i rzucił ją w gaz, który zaczął się sączyć ze zbiornika.
  
  
  "Co robisz?" - raptownie zapytała dziewczyna.
  
  
  "Upewnić się, że nie może uciec" - powiedziałem.
  
  
  Płomień взорвало nadwozie cadillac, a następnie eksplodował zbiornik. Mężczyzna w formie szofera pojawił się na schodach, спускающейся z mieszkania nad garażem.
  
  
  "Nick!" - zawołała dziewczyna, wskazując na niego.
  
  
  Oparłem się o masce swojego samochodu, położył karabin na miejsce i wsadził kulkę w klatkę piersiową kierowcy, podczas gdy on wciąż próbował wyciągnąć rewolwer spod kurtki.
  
  
  Obok mnie w skrzydle заскулила kula. Ktoś w domu do mnie strzelał. Nachyliłem się i pobiegł na drugą stronę samochodu, gdzie Barbara już siedziała w kucki. Jeszcze jeden pistolet likwidacji. W domu było jak najmniej dwóch mężczyzn.
  
  
  Trzymając karabin kolana, spojrzałem na dziewczynę. Ciężko oddychała, i rumieniec wrócił na jej twarz.
  
  
  "Barbara - powiedziałem - z tobą wszystko w porządku".
  
  
  "Tak, Nick".
  
  
  "Chcę, żebyś odsunięty od maszyny i schowała się wśród krzaków róż" - powiedziałem jej. "Można strzelać z pistoletu?"
  
  
  "Oczywiście, że mogę."
  
  
  Włożyłem jej rękę swoją "luger". "Strzelaj w domu. Nie musisz mieć cel. Po prostu strzelać. Chcę przykrywka".
  
  
  Następnie wspiął się przez otwarte drzwi i przekręcił klucz. Założyłem silnik, leżąc na boku na fotelu, naciskając ręką na pedał przyspieszenia. Wyciągnął rękę i nacisnął na bieg i samochód toczył się po ścieżce do przedniej części domu.
  
  
  Ja spadł na trawnik i, przedzierając się przez krzaki, znalazł się pod ścianą. Wlazłem pod oknami w kąt w domu. Z tyłu był dziedziniec i przeszklona weranda. Lew Rossi mieszkał stylowo.
  
  
  Biorąc niewielką kamienną ławkę, rzuciłem ją w szybę. Wybiegł mężczyzna, patrząc na mnie. Czekałem, stojąc plecami do ściany. W końcu odważył się wyjść na podwórko. Kiedy przechodził obok mnie,
  
  
  
  
  
  Wyszedłem i uderzył go kolbą karabinu.
  
  
  Wszedłem do środka przez rozbite szklane drzwi i znalazł kobietę w czerwonej sukience, siedzącą w rogu. Miała trzydzieści lat i była tak przerażona, że drżała na całym ciele.
  
  
  "Kim ty do cholery jesteś?" - powiedziała drżącym głosem.
  
  
  "Nick Carter. Jesteś żoną Rossi lub jego kochanką?"
  
  
  "Ani jeden. Przyjeżdżam z Vegas. I jeśli kiedykolwiek się stąd wydostanę się stąd, ja nie wracam".
  
  
  Wszedłem do pokoju większego, z korytarza wyskoczył mężczyzna i strzelił do mnie. Strzeliłem z pistoletu z biodra, i moja kula trafiła w wazonie na długim stole po prawej od człowieka. On отпрыгнул. Obracając długi stół, i pchnął go, aby zablokować wejście do korytarza. Potem użyłem go jako tarczy.
  
  
  Mężczyzna puścił mi dwa razy w ramię. Leżałem na boku i jęknął. Ja досчитал do dziesięciu, zanim on połknął. Potem usłyszałem, jak zbliża się do mnie. Poczekałem, aż podszedł do stołu i pochylił się nad nim, aby znaleźć moje ciało. Następnie zamachnął się karabinem i wytrącił broń z dłoni.
  
  
  Złapał mnie za włosy, co było jak nie można lepiej. Mój wycie taki nie był fałszywym, jak jęk. Myślałam, że będzie mi wyrwać włosy z korzeniami. Kiedy wstał, uderzył go kolbą po brodzie. Następnie wyszedłem przez niego i poszedł korytarzem, уставленному drzwiami.
  
  
  "Rossi", - zawołałem. "Jesteś zbyt tchórzliwy, aby wyjść?"
  
  
  Nie ma odpowiedzi.
  
  
  Ja otworzył drzwi pustej sypialni i ruszył dalej.
  
  
  "Rossi", - zawołałem. "Trzeba zabić człowieka z tyłu, jak Joe?"
  
  
  Cisza.
  
  
  Próbowałem inną drzwi. Łazienka. Kobieta w mundurze pokojówki skuliła się w łazience.
  
  
  "Masz tu piękne miejsce, Rossi", - zawołałem. "Powiem ci, co zamierzam z nim zrobić. Spalę ją, jeśli nie wyjdziesz".
  
  
  On wyszedł. On wyskoczył z бельевого toalety, uderzył mnie drzwiami i zwalił mnie z nóg, a następnie rzucił się na mnie.
  
  
  Nóż błysnął, gdy on wsadził mi go do gardła. Ja szarpnął, chwycił go za nadgarstek obiema rękami i zaczął zginać rękę do tyłu. Upadł i uciekł, вонзив mi pięścią w żebra. Następnie znów uderzył nożem, tnąc długą dziurę w nodze moich spodni, kiedy powrócił.
  
  
  Spotkaliśmy się na korytarzu, ciężko dysząc. Stał na kolanach, a ja jestem na swoim, i broń, którą upuściłem, leżało na podłodze między nami.
  
  
  "Podnieś to, Carter", - powiedział on. "Spróbuj podnieść, i odetnę ci rękę".
  
  
  Zabrałem Hugo przed opuszczeniem mieszkania Barbary. Włożyłem nóż w dłoni, i kiedy Rossi to zobaczył, podniósł rękę, aby rzucić swój nóż.
  
  
  Barbara zastrzeliła go. Weszła do domu i stała na końcu korytarza. Podniosła "luger", mocno wzięła go obiema rękami i прострелила mu w tył głowy. Powoli podeszła do nas i zatrzymał się, patrząc na trupa. W końcu odwróciła się do mnie z stwardnieniem wyrazem twarzy i powiedziała: "Kod ... złamał kod Braterstwa ... drań".
  
  
  Następnego dnia rano pożegnaliśmy w kolorze czarnym. Jej długie włosy były zebrane w czystości kok na karku, a na jej bladej twarzy nie było makijażu.
  
  
  "Przypuszczam, że teraz idziesz w Las Vegas, aby spróbować znaleźć szlak Łosia", - powiedziała ona.
  
  
  "Mam przeczucie, że będzie na mnie czekać".
  
  
  "Czytasz gazety? Policja nie może zrozumieć, co się stało. Oni myślą, że toczy się jakaś wojna między gangami".
  
  
  "Wyszliśmy w samą porę" - powiedziałem.
  
  
  "Nick, muszę ci coś powiedzieć".
  
  
  "Masz na myśli coś takiego, może spotkamy się ponownie, gdy okoliczności się polepszą?
  
  
  "Myślę, że mi w ogóle nie trzeba o tym mówić".
  
  
  Pokój, który Łoś nagrał dla Kory w Las Vegas, został numerem ranczo, legalnego burdelu, którym zarządza kobieta o imieniu Arlene Bradley. Kiedy dowiedziała się, że ja nie chcę próbować talenty jej dziewczyn, kobieta Bradley przeprowadziła mnie w малообставленный gabinetu i usiadła na krześle obrotowym.
  
  
  "Kora odeszła stąd jakiś czas temu. Ona nie jest przeznaczona do tego, i znalazła sobie innego życia".
  
  
  "Pamiętasz niejakiego Łoś?"
  
  
  "On i trzej przyszli tutaj, aby zobaczyć Korę. Naturalnie, nie stała się ich pytać. Ale pomyślałem, że to byli ludzie, z którymi nie powinna zadzierać. Jak już powiedziałem, ona mi się podobała. jej elementu w takim miejscu ".
  
  
  Wyjęła zdjęcie z szuflady biurka i podała mi. "Wziąłem to. To dziewczyna, o której mówisz?"
  
  
  To była Sheila Brant.
  
  
  "Czego chcesz, panie Harper? Co jest przedmiotem tych pytań?" - zapytała kobieta.
  
  
  "Kora nie żyje. Jak powiedział, skontaktowała się z niewłaściwymi ludźmi. Tylko ja znałam ją jak Sheilę Brant".
  
  
  Zamrugała. Aktualności, wydawało się, mocno uderzyły w nią. Kiedy znowu zaczęła mówić, jej głos był ochrypły. "Powinieneś był mi powiedzieć wcześniej. Powiedziałem, że ona mi się podoba i mówię poważnie. Czy człowiek, znany jako Łoś, odpowiedzialny za jej śmierć?"
  
  
  "Tak."
  
  
  "On w Las Vegas. Wczoraj widziałam go w kasynie".
  
  
  "Jeśli Icc pojawi się tutaj, zadzwonisz do mojego hotelu?"
  
  
  "Oczywiście."
  
  
  Polowałem na Łosie tej nocy w kasynach, klubach i hotelach
  
  
  
  
  
  ale ja go nie znalazłem.
  
  
  Arlene Bradley zadzwoniła do mnie, kiedy jadłem obiad. "Skontaktował się ze mną. Możesz wyjść?"
  
  
  Jechałem pod palącym słońcem na ranczo. Puls mam учащался, adrenalina zaškalival. Moje poszukiwania skończyły.
  
  
  "Pytali się o ciebie, jak i o nich. Powiedziałam, że jesteś tu i zamiar wracać. Chcą, aby zrobiłam ci pułapkę" - powiedziała Arlene Bradley.
  
  
  "Przyjął propozycję?"
  
  
  Po raz pierwszy uśmiechnęła się. Uśmiech cienkiej, sztywnej i dyskretna. "Myślę, że oni myślą, że ktoś z mojej firmy nie może sprzeciwić się ich. Zaproponowali mi 10 000 dolarów, żebym zostawił cię w spokoju, aby mogli cię zabić".
  
  
  "Oni muszą znaleźć pieniądze".
  
  
  "Pieniądze?" - powiedziała, marszcząc brwi.
  
  
  "Nie ma znaczenia. Powiedz im, że to zrobisz. Powiedz im, że można umieścić je w pułapkę".
  
  
  "I zamiast tego możesz ich złapać".
  
  
  "Spróbuję" - powiedziałem.
  
  
  W drodze na ranczo przejechałem obok starego miasta duchów. Pojechaliśmy do niego, i chodziłem przez kurz, dopóki nie znalazł budynek, który wyglądał nadaje się do tego, co chciałem. Wyjąłem z samochodu karabin i ukrył ją na krokwiach w pobliżu drzwi.
  
  
  "Czy mogę zapytać, dlaczego to robisz?" - powiedziała Arlene.
  
  
  "Mam pistolet, którego wystarczy dla ochrony z bliskiej odległości. Ale oni mogą próbować mnie zabić z odległości".
  
  
  Patrzyła na bezludnej ulicy. Chociaż powietrze migotała od gorączki, drżała. "Idealne miejsce do strzelaniny. Jak w filmie. Tylko to nie jest wymysł".
  
  
  "Masz na ranczo kilka koni. Powiedz Лосю, że chcesz zabrać mnie na spacer po południu. Zaprowadzisz mnie tutaj, a następnie uciekły z końmi i zostawisz mnie na piechotę".
  
  
  "Brzmi idealnie. Dla nich".
  
  
  "Chcę, aby oni uwierzyli. Kiedy ponownie skontaktuje się z tobą?"
  
  
  "Łoś powiedział, że przyjedzie w południe. Harmonogram będzie mu odpowiadał. To samo z tym, że ja cię tu zostawił bez konia".
  
  
  Po powrocie na ranczo, nalała mi drinka i przyłożyłam swoją szklankę do mojego. "Do sukcesu."
  
  
  "Do przestępstwa" - powiedziałem.
  
  
  Uśmiechnęła się po raz drugi z naszego spotkania. "Podtrzymuję widoczność twardości, bo to jest najlepsze dla biznesu. Ale mogę mocno współczuć ludziom. Jak Kora. Jak ty".
  
  
  Nalałem nam jeszcze jedną. "Wtedy do przyjaźni".
  
  
  Jechaliśmy w miasto-widmo pod takim gorącym słońcu, że moja koszula przylgnęła do pleców. I zsiadł.
  
  
  "Widzisz ich, Ned?"
  
  
  "Zobaczyłem odblask światła słonecznego. Prawdopodobnie patrzy przez lornetkę. Dalej, w górę. Będą w pobliżu. Nie będą chcieli przegapić spotkanie".
  
  
  Ona рванулась, pozostawiając mi konia. To nie było częścią planu. Ale to nie miało znaczenia. Łoś i tak przyjdzie. Wiedziałem, że mogę na to liczyć.
  
  
  Usiadłem na провисшую werandzie jednego z dawno opuszczonych sklepów i palili papierosa. Potem zobaczyłem samochód - znajomy Lincoln. Zatrzymał się na końcu ulicy, a z niego wyszedł mężczyzna. Wysoki mężczyzna. Stał i patrzył na mnie, a ja poczułem, jak moje serce zamarło.
  
  
  Mój koń wydała hałas. Spojrzałem na zwierzę i zobaczyłem innego bandyty, nadchodzącego z przeciwnej strony. Szedł, prowadząc konia. Jego nogi podnosili kurz małe spirale.
  
  
  Planowali mnie złapać w krzyżowy ogień.
  
  
  Rzuciłem niedopałek papierosa. Wstałem i przeniósł się między dwoma budynkami. Stojąc przy ścianie jednej z chat, czekałem, aż moje stalkerzy zrobią krok. Nie zajęło to dużo czasu. Łoś wyszedł zza rogu.
  
  
  "Jak ci się podobały moje dziewczyny, Harper?"
  
  
  "Z parą wszystko było dobrze / *
  
  
  "Ale nie tak piękna jak Sheila? Była śliczna. Bardzo mi przykro, że złamał jej kark. Kilka razy byliśmy razem. Ale duże pieniądze замутят głowę kobiety, исказят jej myślenie".
  
  
  "Ona nie nie ciebie".
  
  
  Łoś podszedł bliżej. "Więc kto to zrobił? Mam jej pracę w domu Arlene, ale nikomu więcej nie mówił o pieniądzach. Tak jak oni mogli zniknąć, jak powiedziała?"
  
  
  Moja ręka wisiała z boku, i odwrócił się tak, że Łoś nie mógł zobaczyć moją rękę. Nie ruszył się, rozwinął "Luger", i Łoś ze zdumienia отвисла.
  
  
  "Myślę, że popełniła błąd, mówiąc Arlene" - powiedziałem.
  
  
  "Daj Spokój, Harper!"
  
  
  Inny mężczyzna obszedł dom i podszedł do mnie z tyłu. Stał w kucki, jego pistolet był skierowany na mnie. "Powiedziałem, daj spokój, frajerze".
  
  
  "Nie strzelajcie!" - krzyknął Łoś. "Chcę usłyszeć, co ma do powiedzenia o pieniądzach".
  
  
  Rzuciłem "Luger" i cofnął się do chaty. "Arlene zdobyła Sheilę i zdobył jej zaufanie. Powiedziała mi, że zaproponowali jej 10 000 dolarów za tę instalację. To prawda, Łoś, czy powiedziała ci, że to była usługa dla starego przyjaciela?"
  
  
  "Powiedziała, że to przysługę".
  
  
  Odwróciłem się i zanurkował w otwarte okno chaty. Uderzyłem ramieniem o zgniłe deski, i wyjechali, wypluwając kurz. Słyszałem, jak Łoś i inny mężczyzna krzyczeli na siebie. Wstał, podbiegł do krokwi i sięgnął po złowionych tam karabin. Powinienem był wiedzieć, że jego już nie będzie. Arlene wróciła i podróżował go. Wystawiła mnie naprawdę.
  
  
  Problem polegał na tym, że nie zdawał sobie sprawy z tego, że była w to zamieszana, aż Łoś znów nie przyniósł pieniądze. Łoś powiedział, że otrzymał Sheili pracy w domu,
  
  
  
  
  
  Pewnego dnia zrobili Arlene różnica, przynajmniej z powodu zaniedbania. Łoś powiedział, że jeszcze nie znalazł pieniędzy, a to oznaczało, że nie mógł zaoferować Arlene 10 tysięcy dolarów. To dwa razy zrobił ją kłamczuchą. I dała mi tę replikę o tym, jak bardzo ona należała do Sheili i do mnie. Powiedziała, że będzie czekać, jeśli wyjdę z tej pułapki żywy. Pewnie z pistoletem.
  
  
  Łoś wbiegł na ganek domu. On wyglądał na bizona. Rzucił się na drzwi, nie zatrzymując się i opadł na podłogę. Jego ciężar był więcej, niż może wytrzymać zgniłe deski. Jego nadziewano w dziurze. On zaklął i wił, szukając mnie.
  
  
  Podszedł do niego i uderzył go w twarz подобраной deską. Cios był tak silny, że deska pękła.
  
  
  Inny mężczyzna wspiął się do okna. Rzuciłem w niego sztylet, ale udał się pospiesznie i nie trafił. Ja увернулся w drzwi. Gdyby sobie Musa nie podniósł go, mój "Luger" wciąż leżał na zewnątrz.
  
  
  Ja kłusem skręcił za róg. Pistolet wciąż był na miejscu, ale nie pochylił się dla niego. Arlene stała między budynkami, trzymając w jednej ręce lejce nerwowego konia, a w drugiej - mauser wagi średniej.
  
  
  "Idź i zabierz go. Wróciłam, żeby ci pomóc" - powiedziała.
  
  
  "Nie, jesteś z powrotem, aby sprawdzić się z chłopcami i zobacz, czy wszystko idzie zgodnie z planem. To nie jest tak. Wciąż żyję, a oni znają prawdę. Ukradłaś pieniądze u Sheili. Uciekła, gdy zorientowała się, że zniknęły. nigdy nie zdawałam sobie sprawy, że to masz. Ona ci zaufała. "
  
  
  Strzeliła z automatu.
  
  
  Rzuciłem fiata w pył. Podniosłem głowę w samą porę, aby zobaczyć, jak satelita Musa wychylił się z okna i strzelił w Arlene. Kula była kaliber 45 i zerwała jej twarz.
  
  
  Ja krzyknęła i rzuciła się na mężczyznę, wyciągając go z okna. Uderzyłem go w twarz i chwycił go za rękę z pistoletem, dopóki toczyły się po zakurzonej ulicy. Zza rogu wyszedł Łoś. Podniósł głaz, uniósł go nad głową i podszedł do mnie.
  
  
  Osoba pode mną próbował skierować pistolet w dobrym kierunku, ale trzymałem go za nadgarstek. Uderzył go ponownie. Wiedziałem, że przyjdzie Łoś. W ostatniej chwili powrócił. Łoś wydał głaz. Inny mężczyzna siedział, i głaz uderzył go z okropnym dźwiękiem, jak gdyby nóż bił mięso. Nie wątpił, że ten człowiek nie żyje. Bez wątpliwości.
  
  
  Łoś wyglądał zestrzelony z tropu na taki obrót wydarzeń. On z niedowierzaniem potrząsnął swoją wielką głową. Następnie podszedł do swojego przyjaciela. Wyrwał 45-tka z ręki mężczyzny.
  
  
  Ja дополз do "Люгера". Odwracając się, strzeliłem Łosia w pierś. Dwa razy. Strzeliłem do niego trzeci raz, kiedy wstał z dzikimi oczami i шевелящимся ustami, jakby chciał coś powiedzieć.
  
  
  W końcu spadł i pomiar w kurzu. Powoli podniósł się na nogi. Miasto-widmo wydawał się prawie bezdźwięczny, jak cmentarz. Byłem jedynym człowiekiem w nim, kto pozostał przy życiu. Długa polowanie się skończyła, a moja praca została wykonana, za wyjątkiem tego, co powiedziałem Хоуку o przeniknął do bazy AX. Ale jutro będzie inny.
  
  
  Epilog
  
  
  Znalazłem Hawk przy basenie jego klubu w zielonej wsi Virginia w pobliżu Waszyngtonu. Brał bardzo potrzebne kąpiele słoneczne. Jego kościste łokcie i kolana były podobne do klamki w kolorze kości słoniowej.
  
  
  "Jak było na sprzątanie?" Spytałem.
  
  
  "O wszystko zadbali. Musieliśmy zamknąć bazy w Karolinie i Denver, ale mamy kontrolę nad wszystkimi zwiadowców mafii. Na szczęście operacja była na wczesnym etapie, i oni nie przekazali żadnych ważnych informacji. "
  
  
  "W ogóle mafia nic nie wiedziałam na temat transakcji Rossi z komunistami, czy o tym, że był zamieszany w шпионажу za AX. Абруз, prawdopodobnie też niewiele wiedział. On był po prostu podejrzane. Ale podejrzenia mogą być śmiertelne, kiedy спутались z takimi ludźmi, jak Lew Rossi ".
  
  
  Hawke uchylił jedno oko.
  
  
  "To było kosztowne i krwawa sprawa, Nick, ale to jest nasza praca, twoja i moja. Przykra sprawa, za które nie dają medali".
  
  
  "Wiem" - powiedziałem.
  
  
  "Jesteś gotowy, jutro wyjechać do Londynu?"
  
  
  "Tak, proszę pana."
  
  
  "Nick", - zawołał, kiedy odszedł. Usiadł na leżaku. "Kim jest ta baba, co czeka na ciebie w aucie?"
  
  
  "Wiarygodnego informatora".
  
  
  "Masz na myśli córkę Валанта?" powiedział .
  
  
  * * *
  
  
  Barbara z niecierpliwością czekałam. "Chodźmy gdzieś i kładziemy się spać, Nick. Jutro nastąpi bardzo szybko". Ona придвинулась do mnie bliżej, kiedy odchodziłem z klubu. "Twój szef był zaskoczony?" "O tak" - powiedziałem. "On prawie stracił dar mowy".
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Agent - Kontrahent
  
  
  
  Nick Carter.
  
  
  Agent - Kontrahent
  
  
  Dedykowany pracownikom służb specjalnych Stanów Zjednoczonych
  
  
  
  Pierwszy rozdział.
  
  
  W pogoni niebezpieczną zwierzynę, myśliwy czasem odkrywa, że nieświadomie zmienił rolę ze swoim łupem i stał się ofiarą. Wiele dzikie zwierzęta mają spryt, niezbędnych do zasadzek, na przykład, jaguar-zabójca z Mato Grosso, który ukrywał się według własnego szlaku, aby zmylić i zabić psów myśliwskich jednym ciosem pazurów, zawsze zabija psa w grupie pierwszej. I słoń-złodziej zabi, który rozwijał się wstrętny zwyczaj odrywać kończyny u prześladowców-ludzi.
  
  
  Człowiek, oczywiście, najbardziej przebiegły ze wszystkich organizatorów zasadzek, a ja uważnie przestudiowałem ten fakt, gdy szedł na ciemnej leśnej ścieżce. To było idealne miejsce na zasadzkę; i wiedziałem, że to było zaplanowane tak, właśnie tak.
  
  
  Szedłem ostrożnie, powoli, oglądając się za każdym drzewem i krzewem na przedmiot ruchu, słuchając byle dźwięku. Mój "Luger", Wilhelmina, leżał w pogotowiu w etui, ale bez sprzętu. Sztylet "Hugo" leżał w замшевых osłoniętej, zakotwiczonych do mojego prawego przedramienia, pod kurtką, którą nosił. Właśnie minął zwisających gałęzi, gdy usłyszał za sobą. Jeszcze przed tym, jak odwrócił się, zdałem sobie sprawę, co to oznacza - mężczyzna spadł z drzewa na ziemię za mną.
  
  
  Odwróciłem się w samą porę, aby zobaczyć опускающуюся rękę z nożem w niej. Subtelna ostrze skierowane było prosto w moją pierś.
  
  
  Podnosząc lewe przedramię, aby zablokować go, chwycił mężczyznę za nadgarstek. W tym samym czasie i szturchnął wskazującym i środkowym prawej ręki w oczy mężczyźnie. Ale on przyłożył wolną rękę do nosa w samą porę, aby uratować oczy.
  
  
  Chwyciłem go więcej nadgarstek obiema rękami, odwracając się i odwracając się od niego i mocno pociągnął, pochylając się do przodu. Mężczyzna przeleciał przez moje ramię i uderzył plecami o ziemię. Nóż wyleciał z jego ręki. Ja cedził mięsień na prawym przedramieniu, i sztylet zsunął mi się na dłoni. Zanim mężczyzna zdążył ruszyć się z miejsca, włożyłem cienki koniec stileta mu pod brodę i trzymała go tam.
  
  
  "Powodzenia następnym razem" - powiedziałem cicho.
  
  
  Nie wbija nóż mężczyźnie pod brodę, jak zwykle. Trzymałem go tam, podczas gdy jego oczy zwęziły się na mnie.
  
  
  Nagle uśmiechnął się. "Bardzo dobrze, N3", - powiedział on.
  
  
  "Jakieś sugestie?" - zapytałam, ściągając szpilki z jego gardła.
  
  
  Usiadł, otrząsnął się i zauważył. "Cóż, mógłbym wspomnieć, że należy użyć więcej biodra w rzucie. I że twój sztylet nie jest problemem i jest gorzej niż German Trapper's Companion, który właśnie zabrali mnie. Ale myślę, że pan to wszystko wie, w każdym razie. I wydaje się, że radzisz sobie ze swoją pracą, bez względu na to, że ".
  
  
  Stawiam Hugo z powrotem do pochwy. "Dziękuję" - powiedziałem.
  
  
  Przeszedłem pierwszy test na szkoleniach. Moim przeciwnikiem był asystent instruktora aikido w akademii AX, i muszę przyznać, że zrobił kawał dobrej roboty, upewniając się, że pamiętam podstawy samoobrony. Byliśmy na terenie суперсекретной szkoły dla agentów AX.
  
  
  "Teraz idź dalej tą drogą, aż dojdziesz do skrzyżowania ze ścieżką, wiodącą z powrotem do centrum treningowe" - powiedział mi. "Spodziewaj się wszystkiego".
  
  
  "Zawsze" - odparłem, uśmiechając się.
  
  
  Zostawiłem go tam i poszedł na krętej ścieżce. Księżyc wysuwa się zza chmur, oświetlając ślad straszne srebrnym światłem. Poruszał się ostrożnie, gotowy do wszystkiego. Po dojechaniu do skrzyżowania, zatrzymałem się na chwilę. Wiedziałem o braku dźwięków owadów, a to oznaczało, że jest duże prawdopodobieństwo, że w pobliżu znajduje się ktoś jeszcze. Właśnie zacząłem swoją drogę, która prowadzi do тренировочному środka, gdy mężczyzna wyskoczył z ciemności na ścieżce tuż przede mną. Wyciągnąłem swój "luger" i dobił człowieka do jego broni. Ja нацелил "luger" mu w piersi i pociągnął za spust. Rozległ się po pustej komorze.
  
  
  "Jesteś martwy" - powiedziałem. "Pocisk 9 mm w serce".
  
  
  Postać w ciemnym garniturze zaśmiała się, i zobaczyłem, że na jego twarzy był sobie pończochy. Śmiech i ten obsady zmusiły mnie kreci w głowie. Jak będę jeszcze próbował to zrozumieć, usłyszałem za sobą lekki szum. Ten człowiek był tylko przynętą. Ale nie było w tym sensu. Instruktorzy nigdy nie pracowali w zespołach przeciwko tobie, ani na nocnych ćwiczeniach.
  
  
  Zanim udało mi się odwrócić twarzą do drugiego mężczyzny, poczułem nagły ostry ból, взорвавшуюся u podstawy czaszki. Jasne światła zapalają się na mnie w ciemności. Moje kolana ugięły się ziemia uderzyła mi o tył głowy. Ja gdzieś usłyszał niski jęk, хрипящий dźwięk, i pochodził z mojego własnego gardła.
  
  
  Usłyszałem głos. - "To on?"
  
  
  "Tak, to on", - odpowiedział drugi mężczyzna z jakimś akcentem.
  
  
  Ja z bólem otworzył oczy i zobaczył dwie ciemne postacie, dryfując w ciemności. Oboje
  
  
  nosili чулочные maski. Zdążyłem zapytać. - "Co to jest?"
  
  
  "Prawdziwe życie, panie Carter", - powiedział ten z naciskiem. "Nie szkolne gry, jak myślisz".
  
  
  Ja zmrużył oczy przez затуманенные bólem oczy, aby zobaczyć zarys twarzy za pończochami, ale było zbyt ciemno, żeby cokolwiek zobaczyć. W każdym razie, nie było żadnych błyskotliwych wniosków, aby dowiedzieć się, że to nie instruktorzy nauczania akademii. Ja po prostu starałem się odgadnąć, jak dostali się na teren, gdy jeden z nich mocno mnie uderzył nogą w bok.
  
  
  Jestem osaczony i zaklął pod nosem. Ból był nie do zniesienia. Człowiek z naciskiem нацелил mi w twarz "colt cobra" 38 Special.
  
  
  "To było po prostu, aby się przekonać, że to nie gra, panie Carter", - powiedział mi ktoś, kto był Colt. Inny mężczyzna oddychał płytko i wyglądał tak, jakby chciał powtórzyć lekcję.
  
  
  Włożył mały pistolet z powrotem do kieszeni i wyciągnął z marynarki czarny koperta. Wydawszy gardłowej dźwięk, rzucił kopertę obok mnie na ziemię.
  
  
  Ten, kto był nacisk, ponownie przemówił. "To jest wiadomość dla swoich zwierzchników, panie Carter. To dotyczy zbliżającej się konferencji w Caracas. Proponuję swoim ludziom, przeczytać go uważnie i poważnie".
  
  
  Mój umysł krążył w pełnej bólu ciemności. Konferencja stanowiła spotkanie pomiędzy amerykańskim wiceprezydentem i prezydentem Wenezueli, która miała odbyć się w Palacio de Miraflores, Białym pałacu, w ciągu najbliższych dwóch tygodni. To było ważne wydarzenie polityczne, które miało wzmocnić gospodarcze i polityczne relacje między USA i Wenezuelą.
  
  
  Chciałem zadać pytania, aby zaczęto mówić jeszcze trochę. Ale skończyli rozmowę. Ten, kto kopnął mnie wcześniej, chciał mi dać ostatni cios, zanim odeszli. Jego problem polegał na tym, że zbyt lubił swoją pracę. Tym razem wyreżyserował swój ciężki but mi do głowy. Chwyciłem go za nogę i gwałtownie skręcił. Usłyszałem trzask kości, a on wrzasnął, tracąc równowagę i ciężko upadł na swojego towarzysza. Inny mężczyzna cofnął się, i oba padły.
  
  
  "Głupi!" - krzyknął mężczyzna z coltem, próbując stanąć na nogi, starając się celować.
  
  
  Do tego czasu byłem na nogach, i w jakiś sposób znalazł się między mną i z bronią, co mi odpowiadało. Uderzył mnie wielką pięścią w twarz, ale ja пригнулся, i dalej od mojej szczęki. Mężczyzna z pistoletem zerwał się i uciekł w cień. Uderzyłem innego mężczyznę, rozbijając pięścią w jego skroń. Upadł na plecy, i rzucił się na niego, ale on się uparł nogą mi w brzuch i pchnął. Ja wyjechałam, a do czasu, gdy znów stanął na nogi, wymknął się w krzaki.
  
  
  Ale nie chciałem zapomnieć, jak podobało mu się mnie kopać, i to dało mi energię, o której nie miałem pojęcia. Pozwoliłem стилету spaść mi na rękę i rzucił mu ślad. Trafił go w plecy, gdy wszedł w gęsty krzew. Krzyknął, chwycił za grzbiet i rzucił się do przodu, исчезнув z pola widzenia w krzakach.
  
  
  Kiedy podszedłem do który spadł mężczyzna, instruktor wyszedł z cienia za mną. "Hej! - zawołał - co tu się dzieje?"
  
  
  Podszedł do miejsca, gdzie stałem, i zobaczył szpilki wystające z pleców bandyty. On powiedział. - "Jezus!" "Co, do cholery, stało?"
  
  
  Zdjąłem maskę z pończochy z mężczyzn i zobaczył, że on nie żyje. Twarz była obcą. "U nas byli goście" - powiedziałem. "Jeden odszedł".
  
  
  "Zabiłeś tego?" Wyglądał trochę chory.
  
  
  Instruktorzy AX - specjaliści z samoobrony, ale większość z nich nie spędzają dużo czasu w warunkach polowych. Uczą nas leniuchować, ale nigdy nie robią brudną robotę.
  
  
  "Wygląda na to, że to zrobiłem", - powiedział, mijając specjalisty w karate z отвисшей szczęką, aby podnieść kopertę, którą moi napastnicy zostawili ze mną. Otworzyłem go i ledwo mógł przeczytać wiadomość w słabym świetle księżyca.
  
  
  Na zbliżającej się konferencji w Caracas rząd USA, a zwłaszcza sieci wywiadowcze AX zostaną poddane okrutnemu poniżenie i trudność. To otwarte wyzwanie dla AX: określić, jaką formę przyjmie upokorzenie i jak to będzie realizowane, a także zapobiec go, jeśli możesz. Gdy przegrasz, świat zobaczy nieefektywność AX i nieefektywności rządu Stanów Zjednoczonych w sprawach światowych.
  
  
  Podpisana tylko "Spoilery". Wszystkie wiadomości, w tym podpis, było klei z wycinków z czasopism.
  
  
  Blada twarz instruktor karate podszedł do mnie patrząc z ukosa na trupa. Kiedy mówił, jego głos był chłodny. "To zostawili ci ludzie?"
  
  
  "To prawda - powiedziałem.
  
  
  "Mogę zobaczyć to, proszę?" - zapytał głosem instruktora.
  
  
  "Obawiam się, że nie" - odparłem.
  
  
  Jego twarz zapełnił się gniewem. "A teraz posłuchaj, Carter. Ten przykry incydent miał miejsce na terenie szkoły, co chcesz robić. "
  
  
  Schowałem kartkę do kieszeni marynarki. "David Hok otrzyma pełny raport".
  
  
  Wszystko w AX podlegały Хоуку, nawet szef tego człowieka w centrum szkoleniowym. Podejrzewałem, że instruktor возмущал fakt, że jestem отчитывалась bezpośrednio przed Хоуком. Kiedy przechodziłem obok niego, aby odebrać swój sztylet, wydawało mi się, że chciał mnie zatrzymać.
  
  
  "Jak myślisz, czy uda ci się wziąć u mnie ten papier?" - spytałem z sarkastyczny uśmiechem.
  
  
  Zawahał się chwilę. Wiedziałem, że on bardzo chciał podjąć wyzwanie, ale on wiedział o moim rankingu. Ten jedyny fakt przestraszył go, pomimo jego czarny pas w karate.
  
  
  Odszedł na bok, i wyjąłem sztylet. Ja czyściłem ostrze na plecach trupa i przywrócił go do pochwy. "Można zaliczyć ciało w centrum treningowe, - powiedziałem, - ale zostaw go tam, dopóki nie usłyszysz zleceń od Hawka. I nic nie wyjmować z kieszeni".
  
  
  Instruktor po prostu spojrzał na mnie, na jego twarzy było napisane oburzenie.
  
  
  "A podczas gdy ćwiczenia się skończyły" - powiedziałem. "Dziś już nie musimy ukrywać się w cieniu".
  
  
  Odwróciłem się i ruszył z powrotem do budynków. Trzeba było od razu zadzwonić Хоуку.
  
  
  * * *
  
  
  Kilka dni później Hawke i ja siedzieli za długim stołem do negocjacji z czerwonego drewna w siedzibie AX z szefem CIA, szefem Agencji bezpieczeństwa wewnętrznego, szefem tajnych służb i dyrektorem policji bezpieczeństwa Wenezueli. Hawke poprosił tych ludzi spotkać się z nami, ponieważ ich agencji chcieli zapewnić bezpieczeństwo Каракасской konferencji.
  
  
  Hawke był prowadzony na żywo i mówił przez wielką cuchnącą cygaro. "Wszyscy macie kopie listu, panowie", - powiedział on. "Jeśli ktoś z was chce jeszcze raz zbadać oryginał, mam go tutaj". Jego szczupłe ciało wydawało się наэлектризованным od energii, a jego stałe lodowe oczy patrzyły na miejscu na pogodnym obliczu rolnika z Connecticut. Zauważyłem, jak wiele razy wcześniej, że gdy Jastrząb mówił, ludzie uważnie słuchali - nawet te znane osoby.
  
  
  "Nie ma żadnych informacji o tym, kto to napisał?" - zapytał szef CIA. Był to wysoki rudowłosy mężczyzna z piercing niebieskie oczy i wychowaniem pięciogwiazdkowego generała.
  
  
  "Pozwolę N3 odpowiedzieć na to pytanie" - powiedział Hawk, wbijając cygaro w ustach.
  
  
  Złożyłem ręce przed sobą na stole. Nie mogę znieść te biurokratyczne spotkania, zwłaszcza, gdy muszę odpowiadać na wiele pytań z wywiadu.
  
  
  "Nie można namierzyć materiały, które są używane do samego wiadomości - powiedziałem. "Sprawdziliśmy, papier, koperty, wycinki i klej, i to wszystko zwykłe rzeczy, które mogliby kupić w jednym z tysięcy sklepów w okolicy".
  
  
  "A co z samych mężczyzn?" - niecierpliwie zapytał szef tajnych służb. Był krępy i blondyn, z szarymi paskami na skroniach. Wyglądał na bardzo zdenerwowanego.
  
  
  "Człowiek, którego zabiłem, był sprzedawcą butów w dużym centrum handlowym tutaj, w Waszyngtonie. Żadnych tropów. Nie ma zapisów ani w jednym z naszych działów lub w policji. I wszystko, co mogę powiedzieć o sobie, że jest wysoki facet z europejskim akcentem ".
  
  
  "Polski?" - zapytał agent NSA. Był to starszy mężczyzna z siwymi włosami i długim wystającym podbródkiem. Malował w notatniku przed sobą, ale wpatrując się w moją twarz.
  
  
  "Nie mogę powiedzieć na pewno" - powiedziałem. "Być może to był bałkański akcent. I, oczywiście, to mogło być fałszywym".
  
  
  Wenezueli postukał palcami po stole. Był to wysoki mężczyzna z oliwek twarz i ciemne gęste brwi. On był tym człowiekiem, który obronił rząd Wenezueli podczas serii prób zamachu stanu jakiś czas temu, i teraz, najwyraźniej zaniepokojony. "Wtedy nie mamy pojęcia, kto stoi za tym komunikatem", - powoli powiedział z silnym akcentem.
  
  
  "Obawiam się, że taka jest obecna sytuacja" - przyznał Hawke. "Nawet podpis dla nas nic nie znaczy".
  
  
  "Gdyby to zależało ode mnie, nie martw się o tym" - powiedział szef NSA. "Wszystko to, prawdopodobnie, swego rodzaju żart".
  
  
  "Lub po prostu niektórzy ludzie, затаившие złość na AX" - skomentował szef tajnych służb. "Fani, z którymi łatwo sobie poradzić, jeśli pojawią się one w Caracas".
  
  
  "Nie sądzę, aby rosjanie lub czerwone chińczycy wykonywali zadania w taki sposób" - powoli powiedział człowiek z CIA. "Ale wtedy prawie niemożliwe do odgadnięcia, jak KGB i L5 zachowają się w danej sytuacji".
  
  
  "Twardy i zimny fakt pozostaje faktem" - powiedział Hawk, - "że istnieje zagrożenie konferencji. W notatce czytamy o upokorzeniu i niedostatku, a nie tylko o срывах. I ona w szczególności adresowana jest do AX. panowie? "
  
  
  Nastąpiło krótkie milczenie. W końcu szef CIA znowu przemówił. "Twoi ludzie często trafiają tam, gdzie oczekuje się zamach - powiedział - aby zablokować ich katów swoich". Spojrzał na mnie
  
  
  "Prawda" - powiedział Hawk, odchylając się na oparcie krzesła i rozglądając się po stole. "Tak więc, jeśli AX musi być na tej konferencji, jest możliwe, że ktoś planuje zabić naszego wiceprezesa lub prezydenta Wenezueli, lub obu".
  
  
  Przy stole wrzało rozmowa. Szef tajnych służb ponuro spojrzał na Hawka. "Nie rozumiem, jak możemy wysnuć taki wniosek notatnik, David", - powiedział on. "Myślę, że przesadzasz jej znaczenie".
  
  
  Pracownik NSA wstał z krzesła i zaczął chodzić tam i z powrotem w pobliżu długiego stołu, z rękami splecionymi za plecami. Był podobny do brytyjskiego pułkownika w stanie spoczynku, kroczącego po pokoju. "Myślę, że wszyscy podchodzimy do tego zbyt poważnie" - twierdził. "Przeklęta notatka mogła być żartem".
  
  
  Do tej pory celowo milczał. Hok chciałem usłyszeć zdanie każdego, zanim jasno przedstawię swoje. Ale teraz pomyślałem, że muszę się wypowiedzieć.
  
  
  "To zbyt dobrze zaplanowane dla żartu" - powiedziałem cicho. "Pamiętaj, że tym ludziom udało się uzyskać dostęp na teren centrum szkolenia AX. I znali moje imię i udało się znaleźć mnie tam. Ten z akcentem, który dał mi kartkę, powiedział dokładnie to: proponuję swoim ludziom, przeczytaj to uważnie i poważnie. "Rozejrzałem się wokół stołu. "On nie wyglądał jakby żartował".
  
  
  "Gdybym nie zabił człowieka w takiej sytuacji, ja też bym chciał interpretować to wszystko całkiem poważnie", - produkt zrący powiedział pracownik Tajnych służb.
  
  
  Nie mogłem pozwolić sobie wychodzić z siebie. "Jeden z mężczyzn trzymał skierowany na mnie rewolwer, a drugi walczył ze mną" - powiedział chłodno ja. "Gdybyś tam był, to byś na pewno odniósł się do tego na poważnie. Kiedyś mój nóż, bo mi trzeba było zatrzymać człowieka, a nie dlatego, że lubię zabijać".
  
  
  Szef tajnych służb tylko uniósł brwi i uśmiechnął się pobłażliwie mi. "Żadna krytyka twój osąd nie była przeznaczona dla ciebie, panie Carter. Ja po prostu staram się wskazać, że służby specjalne regularnie dostają takie wpisy. My po prostu nie możemy sobie pozwolić, aby traktować ich poważnie".
  
  
  Wenezueli kaszlnął. "To prawda. Ale ten wydaje mi się innym. I tam, gdzie istnieje jakakolwiek możliwość zamachu na życie mojego prezydenta, nie mogę ryzykować. Zamierzam podwoić ochronę w Pałacu Miraflores podczas konferencji. A ponieważ twój wice-prezydenta też może grozić niebezpieczeństwo, polecam ci podjąć dodatkowe środki ostrożności ".
  
  
  "Właśnie rozmawiałem z wice-prezydentem", - powiedział szef CIA. "Jego to zupełnie nie przeszkadza. Powiedziałem mu, że wszystkie cztery agencje nadal będą mieć tam ludzi, i on uważa, że to wystarczy".
  
  
  Hawke znowu spojrzał na pracownika tajnych służb, który przycisnął założonymi ręce do ust. Pomimo swoje cyniczne uwagi, to oczywiście świadomy, że ponosi główną odpowiedzialność za życie i osobiste samopoczucie wice-prezydenta.
  
  
  "Co myślisz?" - zapytał go Hawke.
  
  
  On poważnie spojrzał na Hawka. "Cóż, muszę przyznać, że mówimy tu o życiu liderów konferencji, przynajmniej potencjalnie. Znajdę więcej ludzi w podróż w Caracas, aby dopasować bezpieczeństwa w Wenezueli".
  
  
  "Dobrze" - powiedział Hawk, żuć cygaro. Spędził ręką na sędziwy włosy, a następnie wyjął cygaro z ust. "Co do AX, u nas normalnie nie byłoby agenta w tym kraju na spotkaniu. Ale ponieważ AX został specjalnie wymieniony w notatce, wysyłam swojego głównego człowieka - Nicka Cartera - na konferencję". Machnął mi ręką. "Wice-prezydent uważa, że byłoby dobrze, gdyby nie towarzyszył jej, więc ja też idę".
  
  
  Szef CIA przeniósł wzrok ze mnie na Hawka. "Dbamy o przyjęcie obu".
  
  
  Człowiek z NSA powoli pokręcił głową. "Nadal uważam, że można udać się w pościg za dzikie gęsi", - ironicznie powiedział.
  
  
  "Może i tak" - przyznał Hawke. "I, oczywiście, jest jeszcze trzecia możliwość". Zrobił pauzę, korzystających z oczekiwaniem. "Pułapka" - kontynuował, сунув zimnej cygaro z powrotem w usta. "W notatce czytamy, że poniżać będzie właśnie AX. I to wszystko - otwarte wyzwanie AX. Może ktoś chce, aby N3 lub byłem tam jakiś ukrytych motywów".
  
  
  "To po co iść?" - odparł agent NSA. "Myślę, że to jest to, że będziesz szczęśliwy przesiedzieć w innym miejscu".
  
  
  Hawke żuł cygaro. "Oprócz tego, że działam nie tak - powiedział. "Nie podoba mi się pomysł chować głowy w piasek i liczyć, że zagrożenie zniknie, lub że ktoś inny się tym zajmie za nas".
  
  
  "Witamy waszą obecność, panie Hawke", - powiedział wenezuelski urzędnik.
  
  
  Człowiek z CIA zwrócił na mnie swój mądry i poważny wygląd. "Mam nadzieję, że podróż odbędzie się bez przygód", - powiedział on.
  
  
  Uśmiechnąłem mu. "Wierzcie lub nie, ja też na to liczę".
  
  
  Drugi rozdział.
  
  
  W Caracas był Wielki tydzień, i całe miasto na festiwal. Były walki byków, parady z kolorowych pływakami i wszystko w barwnych regionalnych strojach, koncerty i wystawy
  
  
  i taniec na placach. Caracas bawił z rozpuszczonymi włosami. A jednak to nie było to jasne, crazy carnival nastrój, który pozostał ze mną, kiedy osiedlił się w swoim pokoju w hotelu El Conde w zaledwie sześć dni przed konferencją. To było zimne, przerażające uczucie silnego wiatru świszczącego w wąskich, brukowanych uliczek starego miasta. Nie mogłem pozbyć się straszne uczucie, że miasto próbuje mi coś powiedzieć, że uroczystość ukrywa od przypadkowego obserwatora. Coś złego.
  
  
  Hawke przyleciał wcześniej i był już w mieście. Uważał, że lepiej jechać oddzielnie i zatrzymać się w różnych hotelach.
  
  
  Musiałem skontaktować się z Хоуком w małej restauracji w pobliżu biura American Express w dziewiątej wieczorem. To dało mi kilka godzin sam na sam ze sobą, więc poszedłem do kiosku na rogu i kupił gazetę i kartkę byków. Wziąłem papieru ze sobą w najbliższej kawiarni na chodniku, ale z powodu wiatru postanowiłem usiąść w środku. Zamówiłem Campari i wypił go, gdy czytałem wszystkie historie o konferencji, zastanawiasz, czy to forum robić prawdziwe tytuły, zanim to wszystko się skończy.
  
  
  Po zakończeniu z gazety, czytałem wiadomości byków. Zawsze lubiłem dobre walki byków. Kiedy zajmujesz się zabójstwem i starasz się nie być zabity, a grasz ze śmiercią gwałtowną śmiercią - walka byków powoduje u ciebie szczególny urok. Idziesz, płacisz pieniądze i usiąść w барреру - w rzędzie. I wiesz, że na аренее będzie śmierć, może nawet śmierć człowieka. Ale niezależnie od tego, zadziwi czy śmierć byka lub osoby, wiesz, że - przynajmniej tym razem - wyjdziesz żywy. Niezależnie od tego, kto umiera, tam nie zabiją ciebie lub wroga. Więc siedzisz na swojej płatnej robocie miejscu i traktuje wszystkich z poczuciem отстраненности, od którego, jak wiesz, trzeba zrezygnować, jak tylko wrócisz do świata poza arenę. Ale podczas spektaklu można naprawdę cieszyć się śmiercią, z zadowoleniem i więcej z dala od śmierci, zajmując na ulicach.
  
  
  Gdy czytałem gazetę o walkach byków, spojrzałem i zauważyłem mężczyznę obserwującego za mną.
  
  
  Szybko spojrzał na gazetę. Nie chciałem, by mężczyzna wiedział, że ja go widziałem. Zatrzymałem wzrok na stronie i trochę wypiłem "Campari", obserwując mężczyznę kątem oka. Siedział przy stoliku na zewnątrz, patrząc na mnie przez okno. Nigdy wcześniej nie widziałem jego twarzy, ale przyszło mi do głowy, że jego ogólna sylwetka było jak na człowieka z pistoletem, który zaatakował mnie w centrum treningowym. To może być ten sam mężczyzna.
  
  
  Ale w Caracas, prawdopodobnie masz tysiąc osób, takich jak ten. Usłyszałem ruch i znowu podniósł oczy. Mężczyzna rzucił kilka monet na stół i chciał odejść. Wstał, znów bardzo szybko spojrzał na mnie.
  
  
  Po tym, jak mężczyzna odszedł, rzucił kilka monet na stole, włożył papier pod pachę i poszedł za nim. Do tego czasu, jak dotarłem do ulicy, duży ruch zamknęło mu pole widzenia. Gdy ruch ustał, nigdzie go nie było widać.
  
  
  Później, w restauracji, w pobliżu biura American Express, powiedziałem Хоуку o tym incydencie. Jak zwykle, żuł długie cygaro. Jastrząb - prawdziwy patriota, ale gdy ma uzasadnione szansę zdobyć dobre kubańskie cygaro, on naprawdę nie może odstąpić od niej.
  
  
  "Bardzo interesujące" - powiedział w zamyśleniu, wprowadzając w moją stronę pierścień dymu. "Oczywiście, to może nic nie znaczyć, ale myślę, że lepiej działać z najwyższą starannością".
  
  
  "Był pan w Białym pałacu, sir?" Spytałem.
  
  
  "Byłem dziś wcześniej. Tam dużo ludzi, Nick, ale jest tam bardzo mało organizacji. Ludzie ze służby bezpieczeństwa, wydaje się być bardziej podekscytowani festiwalem, niż konferencją. Mam złe przeczucia".
  
  
  "Mam wrażenie, że nawet nie poszedł tam" - przyznał jestem.
  
  
  "Chcę, żebyś jutro poszedł do pałacu i długo, dyskretnie rozejrzał się. Masz zmysł węchu się w kłopoty. Użyj go i powiedz mi tu jutro po południu".
  
  
  Spytałem. - "Kiedy przyjedzie nasz prezydent ze swoją świtą?"
  
  
  "Jutro późnym wieczorem. Nasi chłopcy z secret service będzie z nim. Szef miał przyjechać sam, ale powinien był pojechać na Hawaje z prezydentem".
  
  
  "Co zaplanował wice-prezydent?"
  
  
  "Będzie kilka dni zwiedzania Kraju i jego okolic z prezydentem i innymi urzędnikami. Będą również organizowane są bankiety, przyjęcia i prywatne rozmowy z prezydentem Wenezueli. Następnie na konferencji odbędą się otwarte negocjacje z administracją prezydenta Wenezueli. Prasa, oczywiście, że będzie. Konferencja będzie mieć rano i po południu sesję. Chciałbym, żeby była krótsza ".
  
  
  Hawke przesunął dłonią po swoim sędziwy włosy i spojrzał na kubek gęstej kawy, którą zamówiłem wcześniej. Siedzieliśmy w małej budce przy oknie. W małej restauracji było bardzo dużo ludzi i wokół nas panował rozmowy w języku hiszpańskim.
  
  
  "Gdy wice-prezydent po raz pierwszy pojawi się tu publicznie? "-
  
  
  spytałem.
  
  
  Hawke potrząsnął popiół z cygara i spojrzał na ciemną wąską ulicę. "Jutro wieczorem u niego zaplanowano uroczystą kolację na jego cześć w Palacio de Miraflores. Po kolacji będą tańce".
  
  
  "Chciałbym być obecny na przyjęciu, szanowny panie," - powiedziałem.
  
  
  "Mam już zaproszenia dla nas" - powiedział Hawk, żuć cygaro. "Rzeczywiście, mamy pozwolenie na odwiedzenie wszystkich imprez, które zaplanowano na wice-prezydenta. Nie sądzę, że musimy odwiedzić wszystkie z nich, ponieważ był zagrożeniem dla samej konferencji i ponieważ ludzie z Tajnych służb będą na nich przez całą dobę, związane z osobą wice-prezydenta. Ale musimy być tam na pierwszym spotkaniu, jeśli tylko będzie trzeba osobiście spotkać się z pracownikami Tajnych służb ".
  
  
  "Pójdziemy osobno?"
  
  
  "Tak. Wszystkie, z wyjątkiem pracowników służby bezpieczeństwa, pomyślą, że my - członkowie ambasady tutaj, w Caracas. Wice-prezydent wie naszą przykrywkę i będzie akompaniować mu".
  
  
  Widziałem niepokojące zmarszczki wokół krzyków oczu Hawk. "Wiesz - powiedziałem - jest możliwe, że autorzy tego ostrzeżenia nie planują nic bardziej okrutnego niż demonstracja przed Białym pałacu".
  
  
  "Lub, być może, jest to po prostu wielki żart, gdy ktoś siedzi i śmieje się z nas w rękaw".
  
  
  Wzruszyłem ramionami. - "Być może". Ale ja w to nie uwierzył bym tego ani na chwilę.
  
  
  "Próbujesz mnie pocieszyć, Nick. Chyba się starzeję".
  
  
  Uśmiechnąłem. "Ja po prostu chcę, aby odpocząć, proszę pana".
  
  
  Hawke znowu wyjął cygaro z ust i wyrzucił ją w małą popielniczkę. "Ja po prostu chciałem pozbyć się okropnego przeczucie, że stanie się to zabójcza i zastał nas z zaskoczenia".
  
  
  Znów spojrzał na stół. Chciałem coś powiedzieć, aby podnieść na duchu, ale nic nie mogłem wymyślić. To uczucie dotknęło i mnie.
  
  
  Następnego dnia, wcześnie rano, wziąłem taksówkę do Palacio de Miraflores. Był to ogromny budynek około tysiąca pokoi. Konferencja miała się odbyć w Dużej poczekalni. Odbiór, kolacja oraz impreza odbędzie się w sali bankietowej i dużej sali balowej.
  
  
  Pokazałem swoje listy uwierzytelniające od frontu bez problemu mógł wejść. W rzeczywistości, to było zbyt proste. Dyżurna wenezueli policja, wydawało się zbyt starała się zadowolić. Pałac był zamknięty dla publiczności ze względu na konferencji, ale w środku był przepełniony ludźmi, którzy mieli specjalne przepustki lub w jakikolwiek sposób były związane z konferencją.
  
  
  W środku był prawdziwy porządek. Byłem pod wrażeniem. Oni nawet zostawili dyżurnych przewodników, aby pomóc oficjalnej odwiedzającym zorientować. Gdy stałem i patrzyłem na dużej miski płótno nieznanego hiszpanie artysty, podszedł do mnie przewodnik.
  
  
  "Perdóneme, senor. Siento molstarle.
  
  
  "Wszystko w porządku" - powiedziałem po hiszpańsku. "Mi nie przeszkadza".
  
  
  "Chcę tylko wskazać, że na końcu korytarza znajduje Picasso", - uśmiechnął się mężczyzna. Miał na sobie szary mundur i czapkę, co przypomniało mi, ameryki łacińskiej wersji Jastrzębia.
  
  
  "Gracias" - powiedziałem. "Ja na pewno zobaczę go przed wyjazdem. Czy policja urządziła siedzibę w pałacu?"
  
  
  "Tak", - powiedział on. "W państwowych mieszkaniach. Idź prosto tym korytarzem i wejdziesz w niego".
  
  
  Podziękowałem mu i poszedł do dużego pokoju, który był wykorzystywany jako siedziba bezpieczeństwa. Atmosfera była niespokojna, ale, jeśli to możliwe, swobodnej. Dzwonili komórkowe, urzędnicy prowadzili poważne rozmowy, ale inni ludzie żartowali, śmiali się i mówili o festiwalu lub walkach w niedzielę. Wydawało się, że powstał wielki zamęt. Wkrótce czekali na wice-prezydenta, i strażnicy próbowali zebrać grupę, aby pojechać na lotnisko.
  
  
  Rozmawiałem z parą znajomych pracowników CIA, ale wygląda na to, że nie wykazali większego zainteresowania konferencji. Jeden z nich pięć minut opowiadał mi o танцоре, którego spotkał w przeddzień wieczorem. Nikt nie wierzył w zagrożenie. Wyszedłem z pokoju i odbył się w pałacu, patrząc na twarze. Nie wiem, czego się spodziewałem, więc poszukaj - może być, człowiek, który gapił się na mnie w restauracji, nie wiem. Ale ja również próbował ocenić sytuację, aby uzyskać wgląd w pałacu i jego bezpieczeństwa, jak to robił Hawke. Niestety, moje wrażenia nie były lepsze od jego. Wydawało mi się, że siedzę na bombę zegarową, która musi wybuchnąć, kiedy tego najmniej spodziewali. To było nieprzyjemne uczucie.
  
  
  Kiedy wychodziłem, jeden z agentów CIA chwycił mnie.
  
  
  "Policja bezpieczeństwa Wenezueli aresztowała grupę rodników i będą trzymać ich w komorach, dopóki to się nie skończy" - powiedział mi. "Nie ma nic z Waszyngtonu, żadnych tropów na swoich napastników. Na wszystkich frontach wszystko wygląda spokojnie. Problem w tym, że wiceprezydent nie bierze kartkę poważnie.
  
  
  Spojrzałem na niego. "No, co ja mogę myśleć, to jeden powód."
  
  
  "Tak?"
  
  
  "Jesteśmy profesjonalistami", - dobitnie powiedział ja. Odwrócił się i odszedł od niego, zanim zdążył powiedzieć jeszcze jedno słowo. Nowe inteligentne chłopcy z zamazane twarze, które teraz zatrudniał CIA, mnie nie bardzo впечатляли.
  
  
  Wice-prezydent przybył później bez wypadków. Ulice w drodze do hotelu, w którym zatrzymał się on i jego świta, tętniły встречающими, размахивающими amerykańskimi i венесуэльскими flagami. Byłem w hotelu, aby obserwować przybyciem, i to było głośno. Szef tajnych służb dotrzymał obietnicy o dodatkowych ludzi. Jego agenci byli wszędzie. Przynajmniej wydawało się, że są one poważnie do swojej pracy.
  
  
  Wieczorem założyłem garnitur i pojechał taksówką z powrotem w Palacio de Miraflores. To było jak noc wręczenia nagrody akademii w Hollywood. Ulice były pełne ludzi, ruch był niemożliwy. Przeszedłem ostatni długi kwartał do pałacu. Tym razem główne wejście zablokowali pracownicy służby bezpieczeństwa. Wewnątrz, w sali przyjęć z wysokimi sufitami, wiceprezes stał w otoczeniu kilku wybranych przedstawicieli prasy.
  
  
  Wiceprezes - wysoki człowiek, a on stał nad większością otaczających go ludzi. To był siwowłosy szlachetny mężczyzna, cichy i dyskretny. Jego głos słyszeli tylko najbliżsi ludzie, kiedy odpowiadał na pytania dziennikarzy. Obok niego stała jego ładna ciemnowłosa żona w струящемся długiej niebieskiej sukni. Znów okazało się, że studiuję twarzy, ale nic podejrzanego nie zobaczyłem. Zacząłem się zastanawiać, czy nie został praw szef NSA. Może być, jesteśmy z Хоуком zbyt poważnie do tego wszystkiego. Może być, że człowiek w restauracji był po prostu венесуэльцем, który po prostu lubi gapić się na cudzoziemców. A może ci ludzie w centrum treningowym po prostu próbował mnie przestraszyć tym pistoletem. Może być.
  
  
  Bankiet odbył się świetnie, ale bez zdarzeń. Prezydent Wenezueli pojawił się w pełnym wojskowym stroju ze skrzynią pełną medali. Wice-prezydent siedział po prawej stronie, na czele długiej sali bankietowej stołu. Jedzenie było doskonałe połączenie kontynentalnych i wenezuelskich potraw, a wino było jeszcze lepiej.
  
  
  Przy obiedzie prawie naprzeciwko mnie siedziała piękna, młoda dziewczyna. Była najpiękniejszą kobietą przy stole: bujna, szczupła, z długimi ciemnymi włosami i uderzająco ciemno-niebieskimi oczami. Miała na sobie czarne креповое sukienka z głębokim dekoltem, dający początek dech w piersiach figury. Ona kilka razy wzrok mój wygląd podczas jedzenia i pewnego dnia mnie uśmiechnęła się. Później w sali balowej podeszła do mnie i się przedstawiłam.
  
  
  "Ja Ilsa Hoffmann" - powiedziała po angielsku z lekkim naciskiem.
  
  
  Ona szeroko uśmiechnęła się do mnie, a ja mimowolnie pomyślałem, że im więcej jej nie widział, tym lepiej wyglądała. Obcisłe czarne strój podkreślał jej wybrzuszenie pełnej klatki piersiowej i efektowny zginania bioder. Nie mogła nosić coś pod sukienką, i jej stojące sutki wyraźnie policjanci przez całą tkankę. Była wyższa, niż myślałem, a nogi miała długie i cienkie.
  
  
  "Cieszę się z tobą spotkać, Ilsa - powiedziałem. "Jestem Scott Matthews".
  
  
  "Nie chciałam się gapić na ciebie podczas kolacji, ale twoja twarz brzmi tak znajomo. Pracuję tutaj w ambasadzie Niemiec. Czy mogłam cię tam zobaczyć?"
  
  
  "To jest możliwe" - powiedział. "Pracuję w amerykańskiej ambasadzie, niedawno przeniósł się z Paryża".
  
  
  "O, kocham Paryż!" Uśmiechnęła się ponownie. Jej oczy były szeroko otwarte i niewinni, a uśmiech przyciągała każdego mężczyzny z żywą krwią w żyłach. Była niezwykle piękną dziewczyną. "O wiele więcej, niż w moim rodzinnym mieście Hamburg".
  
  
  "Ja też dobrze się bawiłem w Hamburgu" - powiedziałem, zastanawiając się o jej akcentu. To był w zasadzie niemiecki, ale wydaje się, że było coś jeszcze. Jednak grała muzyka, a ja nie chciałem tracić czasu na myślenie o tym. Zapytałem ją. - Chcesz zatańczyć?"
  
  
  "Bardzo", powiedziała.
  
  
  Wyszliśmy na zatłoczonym parkiecie. W jednym końcu wielkiej sali grała mała grupa. Ludzie stali i rozmawiali w małych grupach i biegliśmy przez танцполу. Trzymałem Ilsę bardzo blisko, a ona, jak się wydaje, nie miałam nic przeciwko. Ona przytuliła się swoim ciepłym ciałem do mnie i uśmiechała się mi w oczy. Efekt był rewelacyjny.
  
  
  W połowie piosenki wiceprezydent i prezydent Wenezueli opuścili salę balową do prywatnej rozmowy. Z nimi poszła grupa mężczyzn w cywilu. Patrzyłem za nimi chwilę i Lisa zauważyła.
  
  
  "Spotykałam się ze swoim vice-prezydentem - powiedziała - i bardzo mi się podoba. To prawdziwy dyplomata, tak niepodobny styl " карикатурного amerykanina "".
  
  
  "Założę się, że ty też mu się podobało" - uśmiechnąłem się.
  
  
  "On wydaje się bardzo dżentelmenem, wrażliwym człowiekiem" - poważnie odpowiedziała.
  
  
  Muzyka ucichła. Staliśmy naprzeciw siebie. Zacząłem pragnąć, aby miał więcej czasu dla siebie w Caracas. Ilse może być bardzo przyjemnym zajęciem. "No cóż - powiedziałem - mi się to podobało".
  
  
  "Jesteś bardzo dobrze tańczysz, Scott - powiedziała. "Masz dużo uczucia torero.
  
  
  Podobają ci się walki byków? "
  
  
  "Widzę ich, gdy tylko mogę" - powiedziałem.
  
  
  Ona uśmiechnęła się. - "Ach, jeszcze jeden fanem коррид!" "Mam zamiar na walki byków jutro po południu. Carlos Nunez - mój ulubiony torero".
  
  
  "Lubię El Кордобес" - powiedziałem. Wiedziałem, że jej uwaga była zaproszeniem, ale miałem ważniejsze sprawy na głowie, niż oglądać walki byków. Ponadto, u mnie było wrodzone podejrzenie kobiety, które tak szybko przejawiali inicjatywę w pierwszych spotkaniach.
  
  
  "El Кордобес - mój drugi faworyt", - zawołała z entuzjazmem. Jej niebieskie oczy otworzyły się to, co podejrzewałem cały czas - nie lubiła, nie mniej niż ja. "Musisz już iść. To będzie piękna walka byków".
  
  
  Moje oczy spotkały się z jej. "Gdzie ty będziesz siedzieć?"
  
  
  "W pierwszym rzędzie na zacienionym stronie", - powiedziała ona. "Będę sama".
  
  
  "Pójdę, jeśli będę miał okazję" - powiedziałem. "Chciałbym zobaczyć cię tam".
  
  
  "Ja też chciałabym cię zobaczyć, Scott".
  
  
  Chciałem ją zaprosić na jeszcze jeden taniec, kiedy zobaczył, jak mężczyzna wychodzi z sali balowej. U mnie była tylko jedna czwarta widzenia jego twarzy, ale byłem prawie pewien, że to był człowiek, który gapił się na mnie w kawiarni.
  
  
  "Przepraszam, Ilse", - ostro powiedział i ruszył w ślad za mężczyzną.
  
  
  On już przeszedł przez szeroki otwór drzwiowy. Niektórzy ludzie stanęli mi na drodze i zatrzymał mnie. Do tego czasu, jak wszedłem w korytarz, widziałem tylko tył głowy człowieka, który szybko szedł do głównego wejścia do pałacu.
  
  
  Kiedy tam dotarłem, on już był na zewnątrz. Szybko przeszedł obok grupy gości przy wejściu, zszedł obok strażników na schodach. Ja nigdzie nie widziałem tego człowieka. On zniknął. Zszedłem po schodach na poziom ziemi i spojrzał obok dwóch spacerujących par na końcu budynku. Mroczna postać właśnie сворачивала za róg w stronę pałacu i ogrodów.
  
  
  Pobiegłem w dół toru, a następnie rzucił się do ucieczki, gdy zniknął z oczu. Zatrzymałam się na chwilę w miejscu, gdzie mężczyzna skręcił za róg. Jeszcze jedna ścieżka odbyła się na ścianie budynku, ale na niej nie było nikogo.
  
  
  Przeklinając pod nosem, pobiegłam w utworze, nie spuszczając oczu z ogrodu. Przeszedłem około dwudziestu jardów, kiedy dwaj mężczyźni wyszli z cienia przede mną. Jeden ma w ręku pistolet.
  
  
  "Nie wai tan de приса!" powiedział ten, kto miał broń. "Espere un minuto, popshot". Mówił mi trzymać go tutaj.
  
  
  Oczywiście, że to była para pracowników wenezuelskiej policji bezpieczeństwa. Oni nie znali mnie w twarz. Ten, kto miał broń, był zbyt arogancki.
  
  
  "Pracuję w amerykańskiej inteligencji" - powiedziałem po hiszpańsku. "Widzieliście, jak tutaj idzie mężczyzna?"
  
  
  "Wywiad amerykański?" - powtórzył ten, kto miał broń. "Być może. Unieś ręce nad głową, proszę".
  
  
  "Patrz, cholera!" Powiedziałem. "Staram się złapać człowieka, który szedł na tej ścieżce. On ucieka, aż mnie trzymaj".
  
  
  "Tym nie mniej, - powiedział ten, kto miał broń, - muszę cię sprawdzić".
  
  
  "Dobrze, słuchaj, ja pokażę ci swoje papieru", - powiedział ze złością ja.
  
  
  Inny w milczeniu podszedł do mnie z posępnym wyrazem twarzy. Dotarłem na swoim dokumentem tożsamości. jak tylko przybył. On od razu uderzył mnie pięścią w twarz, spychając mnie z nóg. Ja z niedowierzaniem spojrzał na nich dwóch. Słyszałem, że z wenezueli tajna policja jest dość twarda, ale to było żałosne.
  
  
  "Powiedzieli ci trzymać ręce w górę!" powiedział człowiek, który mnie uderzył. "Będziemy szukać cię do identyfikacji".
  
  
  Ten, kto miał broń, trzymał rewolwer w pobliżu mojej osoby. "Teraz będziesz siedzieć tak, opierając ręce na chodnik, aż będziemy cię szuka".
  
  
  Mi wystarczyło. Jestem zmęczony pracować z armią brutto pracowników służby bezpieczeństwa i mi się szczególnie zmęczony głupota tych dwóch policjantów w cywilu.
  
  
  Uderzyłem strzałka nogą w kostce, i kość głośno pęka. W tym samym czasie chwyciłem go za rękę z pistoletem i mocno pociągnął. Mnie nie obchodziło, wystrzeli czy ten cholerny pistolet i u wszystkich to atak serca. Ale nie zadziałało. Policjant przeleciał nade mną i mocno uderzył się w twarz. Chwyciłem pistolet, kiedy przelatywał obok, i wyrwał go z rąk. Inny mężczyzna rzucił się na mnie. Ja gorąco od niego i uderzył o chodnik. Włożyłem rękojeść pistoletu do tyłu i upadł obok mnie. Podniosłem się na kolana w momencie, gdy pierwszy mężczyzna próbował wstać na nogi. Ja wsadził mu w twarz rewolwer, i zamarł.
  
  
  Drugą ręką wyciągnąłem swój I. D. z kieszeni i przyłożył do jego twarzy, aby mógł przeczytać. Drugi policjant próbował usiąść, próbując skupić się na mnie.
  
  
  Zapytałem pierwszy. - "Czytasz po angielsku?"
  
  
  Patrzył na mnie przez chwilę, ciężko dysząc, a następnie spojrzał na swojego смятого towarzysza. Kiedy znów spojrzał na mnie, na jego twarzy pojawiło się nowe pokora. "Tak", - powiedział on. Szybko zbadał moją wizytówkę. "Z AX?"
  
  
  "To jest coś, co chciałem ci powiedzieć - niecierpliwie powiedział od razu.
  
  
  On poprawił swoje ciemne brwi. "Wygląda na to, popełniono błąd".
  
  
  Wstałem, a on z trudem podniósł się na nogi. "A teraz spójrzmy na kartę", - powiedział cicho ja. Wyjął go i podał mi. Aż sprawdziłem, pomógł swojemu koledze wstać. Mężczyzna nie mógł umieścić na prawą nogę żadnej ciężkości. Kiedy zorientował się, że ma złamaną kostka, na jego twarzy wróciła jakaś wrogość.
  
  
  I. D. sprawdzone. Tak, to była tajna policja. Zwróciłem wraz z pistoletem drugiego człowieka. W milczeniu przyjął.
  
  
  "Dobrze" - powiedziałem. "Obaj jesteśmy zadowoleni". Zacząłem uciekać.
  
  
  "Poinformuj o tym?" - zapytał człowiek z pistoletem.
  
  
  Westchnąłem. "Nie, jeśli przestaniesz целить z tego czegoś we mnie" - powiedziałem, wskazując na pistolet. Odwrócił się i ruszył z powrotem w kierunku przedniej części pałacu. Tajemniczy mężczyzna znowu zniknął. I udział w tym systemie zabezpieczeń naprawdę zaczynało działać mi na nerwy.
  
  
  Trzeci rozdział.
  
  
  Następnego dnia rano poprosiłem Collinsa, agenta odpowiedzialnego za operację CIA, skontaktować się z ambasadą Niemiec Zachodnich, aby dowiedzieć się, czy działa tam dziewczyna o imieniu Ilse Hoffmann. W niedziele biuro jest nieczynne, ale Collins osobiście znał niemieckiego ambasadora i mógł zadzwonić do niego do domu.
  
  
  Ambasador powiedział, że pracuje tam dziewczyna o imieniu Ilse Hoffmann, i dał opis, który przekonał mnie, że to ta dziewczyna, którą spotkałem wczoraj wieczorem. Ambasador wysłał swojego zastępcę na powitanie i powiedział mu, że może zabrać ze sobą jeszcze jednego pracownika. Prawdopodobnie Ilsa wyraziła chęć jechać, i wziął ją.
  
  
  Próbowałem sobie przypomnieć, kto siedział obok Ильзой przy kolacji. Wydawało mi się, że przypomniałem sobie, że ją otaczały mężczyźni w średnim wieku. Każdy z nich mógł być z ambasady. Fakt, że później podeszła do mnie, sama, sama w sobie nie wyróżnia. To było naturalne, że chce się znaleźć bardziej ciekawą firmę.
  
  
  Collins próbował się skontaktować z tym pracownikiem u niego w domu, ale nie było odpowiedzi. Ten facet chyba się bawił w swój wyjściowy.
  
  
  Dziewczyna, jak się wydaje, była prawdziwa, ale to nie uczyniło mnie mniej podejrzane. U mnie wszystko jeszcze było złe przeczucia na temat tego zadania. Hawk dał kilka wskazówek CIA i wenezuelskiej policji bezpieczeństwa. Teraz ochrona wydawała się mocno, ale to uczucie nie zniknęło. Ono też było u Hawk. Przeczucie - nie jest to bardzo naukowo, ale w mojej sprawie nauczysz się zwracać uwagę na intuicję. Mogą one rozwijać się z serii małych faktów, których nie wystarczy, aby potrząsnąć na poziomie świadomym, ale jest предчуствия, które zapalą się czerwone światło gdzieś głęboko wewnątrz ciebie. Nie wiem, co to jest. Ja po prostu wiem, że wiele razy uratował sobie życie, naśladując swoich podejrzeń.
  
  
  Może to nie miało nic wspólnego z dziewczyną lub nawet z mężczyzną, którego widziałem w kawiarni, a być może i w pałacu. To mogło być coś nie powiązanego z nimi, ukryte głęboko w cieniu mojej podświadomości. Ale dziewczyna i tajemniczy mężczyzna były wystarczającym powodem dla mojej czujności, przeczucia lub braku przeczuć.
  
  
  Zjadłem obiad w kawiarni obok placu Ibarra, w pobliżu Avenida Баральт. Gdy jadłem, odbyła się parada i dobrze go widziałem. Tam byli tancerze w strojach, поплавках, głowach z papier-mache na шестах i w opaskach na oczach. Ludzie bawili się i zacząłem trochę się zrelaksować.
  
  
  Po południu spotkałem Хока w restauracji, jak było powiedziane. Siedział na zewnątrz, na słońcu, ubrany w jasno-niebieską sportową koszulę z расстегнутым kołnierz i niebieski szalik z wolnym węzłem. Na głowie miał granatowy beret, zabawa się nachylony na bok. Wyglądał jak starzejącym się postać Хеммингуэя. Ja stłumił uśmiech i usiadł naprzeciwko niego za mały stolik.
  
  
  "Czuj się jak u siebie, Nick, i nie rób żadnych uwag na temat stroju. Staram się wtopić w świątecznej tłumie".
  
  
  Pod беретом ten sam stary Jastrząb. Wyciągnął jedną ze swoich długich kubańskich cygar, odgryzł kawałek z jednego końca i wypluł. Następnie włożył cygaro do ust i powoli obracał, nawilżające. Cygaro wydawała niezgodnej z беретом i płaszczem. W końcu zapalił go i zaczął angażować się zbytnio w lśniący życie. Dla niego był to swego rodzaju rytuał, i nigdy nie przestanie mnie zadziwiać.
  
  
  "W porządku, proszę pana" - powiedziałem, pomimo jego napomnienia.
  
  
  On uważnie spojrzał na mnie. "Nie jest tak piękne, jak ta o ciemnych włosach i wąsach piękna, z którym tańczyłaś wczoraj wieczorem. Jak myślisz, co to jest - płatny urlop?"
  
  
  "Trąbią" - powiedziałem. "Wydawała mi się bardzo zainteresowanej".
  
  
  "Tak, wiem", - powiedział on. "Albo się ma, albo nie". On uśmiechnął się krzywo.
  
  
  "W rzeczywistości, ona mnie насторожила" - powiedziałem sobie. "Sprawdziłem ją dziś rano, ale wygląda, że jest w porządku".
  
  
  "Coś jeszcze ciekawego na recepcji?" - powiedział, ciężko połykania cygaro. "Mam na myśli, oprócz dziewczyny?"
  
  
  Powiedziałem mu o tym człowieku i o jego spotkaniu z policją bezpieczeństwa Wenezueli. "Oczywiście, nie jestem pewien, czy to był ten sam człowiek - powiedziałem.
  
  
  - Lub, jeśli to było tak, że on ma coś wspólnego zagrożenia. Nie ma nic złego w tym, że mężczyzna idzie w tym samym barze i na recepcji, że i ja w ten sam dzień. Może po prostu się denerwuję ".
  
  
  Przyszedł kelner, i oboje zamówiliśmy Pernod. Nie wznowiły naszą rozmowę, dopóki nie przyniósł napoje i nie odszedł.
  
  
  "Dziewczyna praktycznie poprosiła mnie, żebym się z nią spotkać dziś po południu na walce byków" - powiedziałem, kiedy odszedł.
  
  
  Brwi Hawk приподнялись. "Naprawdę?"
  
  
  "Powiedziała, że jest fanką".
  
  
  Hawk zaczął żuć cygaro, jego szczupłe twarz była ponura, kościstym ciało ugiął się nad stołem. "Co jej powiedziałeś?"
  
  
  "Powiedziałem jej, że będę tam, jeśli będę mogła. Ale mam inne myśli. Chcę wrócić do pałacu dziś dzień, aby zobaczyć, co mogę dowiedzieć się o moim tajemniczym mężczyźnie".
  
  
  "To świeże podejście" - powiedział, starając się nie uśmiechać. "Mam czasem wrażenie, że ci trudno dopchać pracę w swoje burzliwe życie seksualne".
  
  
  "To jest po prostu kłamliwe historie, które rozpowszechniali podłe pracownicy KGB w celu zdyskredytowania mnie" - uśmiechnąłem się.
  
  
  On osaczony. "W rzeczywistości, kiedy wykonujesz sprawa, bardzo odporni. Ale chcę, abyście byli szczególnie ostrożni w tej sprawie. To może być bardzo niebezpieczne dla ciebie".
  
  
  "Jakieś teorie?"
  
  
  Siedział w zadumie chwilę, zanim się odezwać. Ciepłe południowe słońce lśniące na jego siwych włosach i окрашивало osoba w słoneczny kolor. "Nic specjalnego". Ale jeśli ten człowiek, który cię zaatakował w centrum szkoleniowym, był z KGB, i jeśli on był tym człowiekiem, którego widziałem tutaj dwa razy, to może oznaczać, że przygotowują was na coś".
  
  
  "Gdyby szczęście, mogli zabić mnie w szkole".
  
  
  "Być może to nie pasuje do ich cele" - powoli powiedział. On spojrzał na mnie. "O której godzinie zaczyna się corrida?"
  
  
  "W cztery. To powinno być jedyne wydarzenie w Wenezueli, która rozpoczyna się w czasie".
  
  
  Spojrzał na swój zegarek. "Masz dużo czasu, aby to zrobić".
  
  
  "Chcesz, żebym zapoznał się z dziewczyną na walce byków?"
  
  
  "Tak, wiem. Myślę, że lepiej dowiedzieć się, na czym polega jej zainteresowanie tobą. Jeśli to czysta miłość - cóż, ciesz się, ale bądź ostrożny. Jeśli to nie jest tak, chcemy o tym wiedzieć".
  
  
  "Dobrze - powiedziałem. "To jest walka byków".
  
  
  "Wróć do mnie jutro rano. Będę oglądać Picasso w Museo de Bellas Artes w dziesięć rano jutro.
  
  
  "Będę tam" - powiedziałem.
  
  
  Jeśli nigdy nie byłeś w Nuevo Circo do 15:30. w niedzielę podczas festiwalu, nigdy nie dowiesz się, jak wygląda kompletny chaos. Wokół szwenda się tak wielu fanów, że jest prawie niemożliwe, aby przejść z jednego punktu do drugiego, nie popychając przez nich. Wszędzie są spekulanci, sprzedające bilety dwa-trzy razy droższe od normalnych. Różne kupcy młotek otwartą przestrzeń przed areną, a setki kieszonkowców ciężko pracują. Niełatwo było mi znaleźć spekulanta z biletem w ciemną część barrera, gdzie, według Ильзы, ona będzie siedzieć. Bilety w pierwszych rzędach nie tak łatwo jest zdobyć podczas festiwalu. Ale w końcu dostałem bilet i wszedł.
  
  
  Wewnątrz atmosfera była zupełnie inna. Było nadal głośno, ale w tłumie panowała atmosfera безмолвного oczekiwania, zupełnie nie podobna do предигровое czas na meczach futbolu amerykańskiego. Znalazłem swoje miejsce, które było tuż obok areny, gdzie wszystko było widać z bliska. W tym momencie zabrzmiał róg, i człowiek na koniu przekroczył arenę i zdjął kapelusz w stronę loży prezydenckiej. Był odpowiedzialnym urzędnikiem i otrzymał pozwolenie od prezydenta areny na ciąg dalszy walki byków.
  
  
  Rozejrzałem się w poszukiwaniu Ильзы i po kilku minutach zauważyłem ją siedzącą tylko przez dwie sekcje. Ona mnie nie widziała. Mężczyzna, który wynajął poduszki, szedł do ołtarza obok mnie, a ja wziąłem jedną. Bez poduszki te kamienne trybuny mogą być dość niewygodne. Kilka minut dwa fotele obok mnie było puste, ale potem podeszła para anglików i zajęła je. Parada torero się skończył i orkiestra przestała grać. Na arenie zapanowała cisza. Znów spojrzał na Lisę, i wydawało się, że szukała mnie.
  
  
  Potem wrota otworzyły się, a stamtąd z hukiem wyleciał ogromny czarny byk. Тореадоры stali za przeszkodą i ponuro patrzyli, jak byk zaatakował tarcza бурладеро tuż przed nimi, uderzył w drzewo i głośno go przeciął. Ulubieniec Ильзы, Nunes, był jednym z mężczyzn, obserwując co się dzieje. Był on pierwszym torero na koncie.
  
  
  U angielki obok mnie, wydawało się, że wszystko było w porządku, patrząc na początkowe weroniki i родильясо z duży czerwony płaszcz, bo wszystko było tak kolorowo i pięknie. I ona naprawdę się podobały wdzięku бандерильеро. Ale ona zaczęła się blady, gdy bull potrącił konia пикадора i prawie nie ugodził пикадора. Nunes walczył z bykiem, a jego peleryna była przyjemna.
  
  
  ale trochę krzykliwe. W końcu poszedł do zabijania, a krew zaczęła płynąć. Przy pierwszej próbie miecz trafił w kość, i musiał ją wyciągnąć. Ale druga próba okazała się bardziej udana - ostrze weszło czysto. Куадрилья Regionalny biegnie za bykiem w kółko, dopóki nie upadł na kolana, i matador, dobijając go sztyletem u podstawy czaszki. Następnie wyszła упряжка mułów i протащила заляпанную szkarłatne plamy tuszy obok nas, wychodząc z ringu. Do tego czasu angielskiej lady już dość. Była naprawdę zielony, gdy jej mąż zabrał.
  
  
  Nuńez kłaniał się po ringu. Był laureatem nagrody raczej z szacunku do swojej reputacji, niż za jego pracę. On na to nie zasłużył na tę walkę. Jego peleryna była dość dobra, ale on nie zabił byka. Zamiast tego, aby wejść na rogi, co jest potrzebne do dobrego morderstwa, ale wymaga pewnej odwagi ze strony byka, Nunes uderzył zwierzę, jako uczeń rzeźnika.
  
  
  Gdy krzyki trochę opadły, zawołałem Ilse. Odwróciła się na dźwięk mojego głosu, a ja pomachał jej.
  
  
  "Tu są wolne miejsca, jeśli chcesz dołączyć do mnie" - zawołałem.
  
  
  Nie chciała czekać na drugiego zaproszenia, a od razu skierowała się do mnie. Na Ilse była krótka замшевая spódnica i taka sama kamizelka na przezroczystej białej bluzki. Kiedy poruszyła się, spódnica odkrywał jej długie, opalone uda.
  
  
  "Obawiam się, że u mojego ulubionego torero był zły dzień" - powiedziała, siadając obok mnie. Dałem jej swoją poduszkę.
  
  
  Ja krzywo się uśmiechnął. - "Czy nie mylimy się od czasu do czasu?"
  
  
  Uśmiechnęła się w odpowiedzi i oślepił mnie. Może być, że odniesie większy sukces na swoim drugim byku ".
  
  
  "Jestem pewien" - powiedziałem. "Jest mi przykro, że odszedł tak szybko wczoraj wieczorem. Ale zobaczyłem człowieka, którego znałem, i odszedł".
  
  
  Patrzyłem na jej twarz, czekając na reakcję, ale jej nie było. Byłem pewien, że ona też widziała tego człowieka, i zastanawiałem się, czy wie ona jego. Ale jeśli to zrobiła, a ona tego nie pokazywał.
  
  
  "Ja wiem, że biznes jest ważniejszy komunikacji", - powiedziała ona. "Jeśli tylko komunikacja nie jest biznes".
  
  
  Uśmiechnąłem. "Dobrze powiedziane."
  
  
  Można określić, kiedy kobieta chce iść z tobą do łóżka, nawet jeśli ona próbuje ukryć to od ciebie. W zasadzie to, jak ona patrzy na ciebie, i gesty, które ona robi rękami i ciałem. Czasami wychodzi z siebie, gdy rozmowa nie jest uwodzicielski. Ona może doradzić ci się zgubić lub wyjaśnić najnowszą teorię termodynamiki. Ale jej ciało, jej chemia zawsze daje się jej. Ilsa nadal mówić o szczegółach walki byków, ale mogę powiedzieć, że chciała mnie tak samo mocno, jak ja. Nawet jeśli miała ukryte motywy, dla których chcą zobaczyć mnie, odkryłem, że z niecierpliwością czekam na tego wieczoru.
  
  
  Drugi matador właśnie wychodził, aby dotknąć swojego byka, dużego pięknego byka z jednego z najlepszych ranczo. Torero był nikomu nie znanym, ale zaryzykował, aby zadowolić tłum.
  
  
  "Ole! Ole!" - krzyczeli oni.
  
  
  "Jest dobry - powiedziała Ilse.
  
  
  "Tak." Widziałem, jak on pełnił марипосу, zmuszając płaszcz fala, jak motyl. "Czy znasz kogoś z torero?"
  
  
  "Osobiście", - powiedziała ona. "Mimo, że lubię patrzeć, jak one występują, nie są w moim typie, wiesz. W każdym razie, ameryki łacińskiej, mężczyźni zazwyczaj nie podobają mi się".
  
  
  "Jak długo jesteś w ambasadzie?" - spytałem, zmieniając temat.
  
  
  "Od momentu mojego przyjazdu do Caracas, prawie rok temu. Myślałam, że chcę zobaczyć świat".
  
  
  "A teraz nie ma?"
  
  
  Spojrzała na mnie swoimi niebieskimi oczami, a następnie ponownie spojrzała na pierścień. "To może być ... samotna dziewczyna w obcym mieście tej wielkości".
  
  
  Gdyby to nie był zielone światło, nigdy bym go nie widziałem. "Poszliście na odbiór wczoraj wieczorem z kawalerem" - powiedziałem.
  
  
  "Ach, Ludwig". Śmiała się. "To dobry człowiek, ale lubi zbierać motyle i czytać długie książki o historii starożytnej. Nie jestem nawet pewna, że podobają mu się dziewczyny".
  
  
  Wymieniliśmy się uśmiechami. Spytałem. - Czy pracujesz dla niego?" Wiedziałem, że Ilse Hoffmann nie działa na niego.
  
  
  Nie patrzyła na mnie, ale nie przestawała patrzeć na torero. "Nie, nie na Ludwiga. Na niejakiego Steiner".
  
  
  Odpowiedź była poprawna, ale nadal nie był zadowolony. "Ja dobrze wiem, Hamburg. Gdzie pan tam mieszkał?"
  
  
  "Na północy miasta. Na Friedrichstrasse. Obok parku".
  
  
  "O tak. Znam okolicę. Mieszkał tam z rodzicami?"
  
  
  "Moi rodzice zginęli w wypadku samochodowym, kiedy byłam bardzo mała - powiedziała.
  
  
  To też była prawda. Ambasador wspomniał Collinsowi, że Ilse Hoffmann została sierotą.
  
  
  Przykro mi.
  
  
  Oglądałem walki byków. Kupiłem u sprzedawcy dwa napoju, i Ilse, wydaje się, bardzo się podobało. Nunes ponownie pojawił się i wystąpił lepiej, niż za pierwszym razem. Pozostało tylko dwóch byków, i podobno to były niedojrzałe cielęta z второразрядного ranczo.
  
  
  "Dlaczego nie możemy się teraz wycofać i nie napić się gdzieś razem?" - zaproponowała ona.
  
  
  Spojrzałem w jej niebieskie oczy i znów ujrzał tam zaproszenie. "Brzmi świetnie - powiedziałem.
  
  
  Wypiliśmy w pobliskiej kawiarni, a następnie zaprosiłem Ilse kolację w El-Hardin, na Avenida Альмеда. Po tym, jak skończyliśmy kolację, ona zaprosiła mnie do powrotu do swojego mieszkania, aby się napić. Ponieważ ja nadal nie rozumiem ją, ponieważ "kusząca obietnica w jej oczach naprawdę poruszyło mnie, poszedłem.
  
  
  Miała duże mieszkanie w pobliżu placu Miranda. Został on wyposażony w starym hiszpańskim stylu i ozdobione pięknymi antyki. Był mały балкончик z widokiem na wąską uliczkę.
  
  
  Kiedy weszliśmy do środka, w biurze eels ' a odwróciła się do mnie i stojąc bardzo blisko, powiedziała: "oto jesteśmy, Scott".
  
  
  Jej usta były miękkie i pełne, i je było łatwo zdobyć. Ja skrócił niewielką odległość i pocałował ją. Ona odpowiedziała ciepło, jakby czekała na cały dzień. Ona niechętnie całkowicie odcina.
  
  
  "Zrób nam coś do picia, podczas gdy ja ubieram się", - powiedziała ona.
  
  
  Zniknęła w sypialni. Nalałem nam kilka koniaków z kryształowej karafki, a do czasu jak skończyłem, wróciła Ilsa. Na niej był długi dopasowany fartuch, który nic nie zostawiał dla wyobraźni. Ona okrywa zasłony, a następnie podeszła do mnie i pije brandy.
  
  
  Zdjąłem kurtkę, kiedy była w sypialni, i nie zadał sobie trudu, żeby ukryć luger i szpilki. Patrzyłem na wyraz jej twarzy, gdy ona je widziała. Miałem nadzieję, że to będzie niespodzianka, i tak było. Ale nie mógł być pewien, że to było naprawdę.
  
  
  "Co to wszystko jest, Scott?" powiedziała.
  
  
  "O, tylko broń", - powiedział niedbale ja. "Musimy podjąć dodatkowe środki ostrożności w ambasadzie, gdy dzieje się coś w tej konferencji".
  
  
  "Tak. Oczywiście", - powiedziała ona.
  
  
  Rozważałem każdy szczegół jej ciała przez gęstą tkaninę jej fartucha. Ja postawił swoją szklankę. Ja nawet nie próbowałam go, ale w tej chwili to jakoś nie wydawało się ważne. Lisa zrobiła łyk i też postawiła. Chwyciłem ją za talię i przyciągnął do siebie. W jakiś sposób szlafrok potęgował efekt. Od mojego dotyku, nie widać było ani jednego zakrętu lub wygięcia ciała. Pocałowałem ją jeszcze raz, a ona wytrwale przytuliła się do mnie, aż moje ręce przesuwały się po jej ciele.
  
  
  "O, Scott - powiedziała.
  
  
  Ja pochylił się i powoli rozpiął płaszcz kąpielowy, pozwalając mu spaść na podłogę. Stała nieruchomo, patrząc mi w oczy. Jej ciało było jeszcze bardziej spektakularne, niż mogłem sobie wyobrazić. Jej oddech stał się płytki, jej pełne piersi są okrągłe пошевелились. Ja odpiął kaburę i pochwy na szpilce i rzucił je na stolik w pobliżu szerokiej kanapy z tyłu. Ona pomogła mi się rozebrać, a następnie podeszła do kanapy i położyła się na nim.
  
  
  "Chodź tu, Scott" - szepnęła.
  
  
  Poszedłem do niej. Leżeliśmy razem na kanapie, i radosny zapach jej perfum wypełnił moje nozdrza. Jej ciepłe ciało było w moich rękach, a jej słodki smak wyczuwalny na ustach. Ona usilnie posuwał się do mnie, gdy moje ręce i usta pokryte wypukłości jej piersi, pieszcząc wyprostowany sutki. Jej ręka była przy mnie, a ona prowadziła mnie do niej, a następnie ogarnęła mnie gorąca słodycz. Jej biodra качнулись do mnie, a nogi zeszły się wokół moich pleców. Ona wydała niskie zmysłowe dźwięki w gardle, aż nasza pasja narastała. Następnie ona wydała ostry krzyk, a jej miękkie ciało mocno zadrżała, kiedy eksplodował w jej wnętrzu.
  
  
  Nieco później w biurze eels ' a stanęła za коньяками. Leżałem zrelaksowany i zaspokojony na kanapie, rozciąganie cały wzrost. Jeśli to było to, że Ilse proponowała w odpowiedzi na moje wątpliwości, to było bez sensu kontynuować martwić się o nią.
  
  
  Nie mniej jednak, będę uważnie śledził i w tym samym czasie nie mógł oderwać oczu od swojej broni na najbliższym stole. Pozwoliłem Ilse pić koniaku przed tym, jak napić się.
  
  
  "Podobało ci się?" - zapytała mnie po tym, jak zrobiłem łyk.
  
  
  "Alkohol czy rozrywka?" Spytałem. To właśnie wtedy poczułem lekkie zawroty głowy.
  
  
  "Rozrywka", - ona uśmiechnęła się w odpowiedzi.
  
  
  "To był pierwsza klasa". Kiedy usiadłem na krawędzi kanapy obok niej, poczułem, że moje dłonie stały się ciężkie.
  
  
  "Też mi się to podobało".
  
  
  Naprawdę zacząłem się przemęczać. Czułem zawroty głowy i osłabienie, a do tego nie było żadnych powodów. Jeśli tylko Ilsa nie usiłującej mnie narkotykami.
  
  
  "Co do diabła..." - powiedziałem. Słowa po prostu nie pasowały.
  
  
  Ilsa nic nie powiedziała. Jest trochę odeszła od mnie.
  
  
  Spojrzałem na nią. Nagle jestem bardzo zły na nią i na siebie. Zdjąłem osłonę, mimo ostrzeżeń Hawk i moje własne wątpliwości.
  
  
  "Suka!" - powiedziałem głośno, a słowa dziwnym echem odezwały się u mnie w uszach. Jestem mocno uderzył ją w twarz, a ona z przyciszonym westchnieniem padła na kanapę.
  
  
  Wstałem i piano zachwiał się. Chwyciłem swoje ubranie i zaczął ją ciągnąć. "Jakie jest twoje prawdziwe imię?" - spytałem, próbując zapiąć zamek błyskawiczny w spodniach.
  
  
  Spojrzała na moją broń, ale nie miałam odwagi spróbować zapanować nad jednym z nich. Otarła strużkę krwi z ust. "Nazywam się Tania Sawicz", - powiedziała ona.
  
  
  Teraz na sobie buty. Zrobiłem krok do stołu Luger i szpilki leżały tam i o mało nie spadła mi w twarz.
  
  
  Złapałem się za stół, ale przewrócił go, a on upadł na podłogę. Ja oparł na podłokietniku kanapy, stojąc nad dziewczyną o imieniu Tanya Sawicz.
  
  
  "A pracujesz na KGB" - powiedziałem.
  
  
  "Tak. Bardzo mi przykro, panie Carter", - cicho powiedziała. "Podobasz mi się."
  
  
  Spojrzałem na nią i zobaczyłem dwóch Tanya. "To był koniak, prawda? Ale sama go piła. I obserwowałem cię, kiedy byłeś za szklanki. Co zrobiłaś, накололась antidotum wcześniej?"
  
  
  "To nie był koniak" - powiedziała prawie nieszczęśliwie. "To była szminka. I mam hipnotyczny odporność na jej toksyczne działanie".
  
  
  "Hipnotyczny...?" Nie byłem w stanie dokończyć pytanie. Poczułem, jak zbliżająca się ciemność zalała mnie, a następnie upadłem na podłogę.
  
  
  Mnie już nie obchodziło broń. Chciałem pokonać ciemność i wydostać się z mieszkania. Gdybym mógł dotrzeć do korytarza, czy ktoś mógł by mi pomóc. Jakimś cudem znalazłem w sobie wystarczająco dużo siły, aby stanąć na nogi i, potykając się, ruszyć do drzwi.
  
  
  Jak tylko podszedłem do niego, on otworzył, a tam stali dwaj mężczyźni. U jednego niskiego, łysego bandyta był głupi uśmiech. Innym był człowiekiem, którego widziałem w kawiarni i w pałacu, prawdopodobnie ten, kto trzymał przy sobie pistolet w szkole treningowej w Waszyngtonie. Ich twarze zamazany, gdy narkotyk zaczął działać. Wyższy z dwóch, ten, kto torturował mnie od czasów Waszyngtona, podszedł do mnie.
  
  
  "Wygląda na to, że jesteś trochę nie w sobie, panie Carter".
  
  
  Ja niezgrabnie rzucił się na niego. Łatwo omijane, i upadłem na jego krępy towarzysz, który chwycił mnie i na chwilę poparł, a następnie mocno uderzył mnie w głowę.
  
  
  Upadłem z powrotem do mieszkania i ponownie wylądował na podłodze. Gdy niski krępy mężczyzna stanął nade mną, chwycił go za nogi i wyciągnął ich z pod niego. Upadł na podłogę obok mnie. Ja prawie nie słyszałem rosyjskich przekleństw. Wysoki mężczyzna podszedł i uderzył mnie nogą w bok.
  
  
  "Nie rób mu krzywdy", - usłyszałem słowa dziewczyny. "Nie ma potrzeby, aby go zranić". Głos, wydawało się, że dochodził z drugiego końca tunelu lub, być może, z drugiego końca świata.
  
  
  Wysoki mężczyzna głośno zaklął na dziewczynę. Krępy mężczyzna zerwał się na nogi. Zawroty głowy coraz gorzej i gorzej. Próbowałem na kolana, ale ciężko upadł na bok. Ja ciągle myślałem o tym, że przyszli mnie zabić. To był spisek w celu zabicia głównego agenta AXE, a on okazał się sukcesem. Ale żaden z mężczyzn nie było broni.
  
  
  "Myślisz, że to, co zamierzamy z nim zrobić, nie zaszkodzi mu?" Grube rosyjski brzydko zaśmiał się. On mocno mnie uderzył nogą w żebra. Ja jęknął i upadł na plecy. Słyszałem, jak dziewczyna o imieniu Lisa Hoffmann lub Tania Sawicz użył dobrze dobrane słowa коренастому mężczyźnie. Następnie głosy ucichły i stali głucho dudnić w uszach.
  
  
  Za chwilę ciemność wróciła, i tym razem już nie udało się ją odepchnąć. Nagle wywala zawodzi przez бездонное czarną przestrzeń, moje ciało powoli krążył, gdy spadałem.
  
  
  Czwarty rozdział.
  
  
  Gdy się ocknąłem, leżałem na podłodze w jasno oświetlonym антисептической pokoju o powierzchni około dziesięciu metrów kwadratowych. W pokoju było pusto, jeśli nie liczyć białej łóżka. Kiedy patrzyłem na nich, lampy sufitowe mocno świeciły w moją głowę. Ja starałem się usiąść i od razu poczułem ból w boku, w miejscu, gdzie bito mnie nogami. Patrzę na swoje żebra. Były okropne siniaki, ale nic się nie zepsuło.
  
  
  Nie miałem pojęcia, jak oni mnie tu umieścili. Najpierw nie mogłem sobie przypomnieć wydarzenia, które doprowadziły do wyłączenia świadomości, ale potem stopniowo wróciła scena z dziewczyną. Cholernie mądrze z ich strony dodać jej szminkę narkotyk. Ale to, co powiedziała o swojej odporności? I dlaczego zaraz przypomniał sobie, jak jego kojący głos mówił ze mną w wyższej czerniach, jej zmysłowy, kwiatowo-owocowy głos kazał mi spać spokojnie? Rzecz w tym, że zupełnie o niej zapomniałem, tak całkowicie, że czułem się wypoczęty, gdyby nie to, pulsujący ból w boku.
  
  
  Z pewnym trudem wstał, podszedł do łóżka i usiadł na jego krawędzi, przetarł twarz dłońmi, starając się oczyścić głowę. Jakie lekarstwo oni nie używali przeciwko mnie, jego działanie było tymczasowe i wyraźnie nieszkodliwe. Z jakiegoś powodu nie mogłem zrozumieć, chcieli mieć mnie przy życiu i bez szwanku. Może być, jeszcze przed tym, jak wszystko się skończyło, ja bym żałował, że nie wpuszczono mnie w łeb w mieszkaniu dziewczyny.
  
  
  Przypomniałem sobie ciepłe ciało Darka pode mną na kanapie. W KGB zawsze były popularne seks jako broń. Ale to nie było wystarczające, aby mnie bez nowego preparatu kosmetycznego. Chodziły pogłoski, że rosjanie pracują nad setkami leków i że są one na wiele lat wyprzedzili Zachód w tej dziedzinie. Być może byłem pierwszym wrogim agentem, wobec którego zastosowano ten narkotyk. Nie chciałem doświadczyć tego sezonu.
  
  
  Patrząc wstecz, nie rozumiem, nietypowego zachowania Darka dla zwykłego agenta KGB.
  
  
  Była to próba uchronić mnie od bicia mężczyzn i wzmianka o... jakiejś hipnozie. Hipnotyczny odporność, to wszystko. Nigdy wcześniej nie słyszałem tego określenia. Mój umysł przeleciała przez różnego rodzaju możliwości i prawdopodobieństwa i do niczego nie doszedł, a moja głowa mocno pulsed. Mi się tylko udało się całkowicie mylić, kiedy usłyszałem dźwięk u drzwi.
  
  
  Ja automatycznie napięte. Otworzyły się drzwi i weszło dwóch mężczyzn, którzy pojawili się w mieszkaniu Darka. U grubego, łysego faceta miała taki brzydki uśmiech. Wysoki beznamiętnie spojrzał na mnie.
  
  
  "Cóż", powiedział wysoki, mam nadzieję, że dobrze odpoczął". To na pewno był głos człowieka, który zaatakował mnie w Waszyngtonie.
  
  
  Powiedziałem. - "To ty w hodowli na twarzy w Waszyngtonie".
  
  
  "Tak, to ja", - łagodnie powiedział. "Człowiek, którego zabiłeś, był po prostu amerykaninem, który pracował dla nas. Był to materiał eksploatacyjny".
  
  
  "I śledził mnie w Caracas".
  
  
  "Oczywiście. Nie chcieliśmy tracić kontaktu, zanim u lekarza Sawicz szansę wciągnąć cię w pułapkę".
  
  
  "Dr Sawicz?"
  
  
  "Wkrótce zobaczysz ją", - powiedział on. "Teraz proszę wstać, panie Carter. Masz spotkanie w naszym laboratorium".
  
  
  "Laboratorium?" Wstałem i ocenił odległość i położenie każdego człowieka, zastanawiasz, czy będę w stanie przejść obok nich do drzwi. "Gdzie ja jestem?"
  
  
  Wysoki mężczyzna uśmiechnął się. "Jesteś jeszcze w Caracas. Właśnie przywieźli was w nowa instytucja KGB, Carter, stworzone specjalnie dla ciebie".
  
  
  Krępy mężczyzna warknął. - "Mówisz zbyt wiele!"
  
  
  Wysoki mężczyzna nawet nie spojrzał na niego. "To nie ma znaczenia - zimno powiedział.
  
  
  Zastanawiam się, co to znaczy. Jeśli chcieli mnie zabić, dlaczego jeszcze tego nie zrobili? Na razie dla mnie to wszystko nie miało sensu.
  
  
  Spytałem. - Co zamierzasz ze mną zrobić?"
  
  
  "Wkrótce się dowiesz. Chodź. I nie dostarcza nam żadnych problemów".
  
  
  Przeszedłem obok nich do drzwi, a oni poszli za mną. Rozejrzałem się po białym korytarzem, mając nadzieję znaleźć drzwi, podobną do wyjścia. To był krótki korytarz z drzwiami w każdym końcu i parę innych w środku. Postanowiłem, że końcowe drzwi powinny być wyjściami. Były zamknięte, ale coś mi podpowiadała, że ich nie otworzy. Po pierwsze, rosjanie nie miał przy sobie kluczy.
  
  
  Możliwe, że to moja jedyna szansa ucieczki. Nie było żadnej gwarancji, że będę w jakiejkolwiek formie, aby spróbować to przez pięć minut. Jesteśmy odwrócili się i poszli do drzwi na końcu korytarza. Wtedy właśnie podjął próbę.
  
  
  Nagle zatrzymał się i ponownie zaatakował krępy człowieka, który cieszył fizycznej częścią mojego uścisku. Ciężko nadepnął na jego lewą nogę i usłyszał chrzęst i głośny krzyk bólu. Uderzył go z łokcia w szerokiej twarzy i poczuł, jak jego nos расплющился. Uderzył o ścianę obok siebie.
  
  
  Wysoki mężczyzna zaklął i złapał broń w kurtce. Wyjął pistolet i był podobny do tego, który jest прицелил mi do głowy w Waszyngtonie. Znajomość nie dało mi poczucie komfortu. Złapałem się za rękę z pistoletem, drugą ręką uderzył go w oczy. On zablokował cios i szybko uderzył kolanem mi w krocze. Kiedy uderzył, poczułem potworny ból i silny atak mdłości. Jestem osaczony i stracił rękę z pistoletem. Moje reakcje były wolniejsze ze względu na skutki uboczne leku, i to dało mu przewagę.
  
  
  Ja zamachnął ręką na jego gardło, a on częściowo obronił go. Ale mam go przesunąć ciosem dla адамовому jabłku. On westchnął i wpadł na ścianę. Odwrócił się i skierował się do drzwi na końcu korytarza. Musiałem przeskoczyć сутулую kształt krępy człowieka, który po prostu próbował stanąć na nogi. Miałem nadzieję, że ten wysoki mężczyzna potrzebował chwili, by dojść do siebie, ale moje oczekiwania były krótkotrwałe. Byłem w połowie drogi do drzwi, kiedy strzał rewolwer.
  
  
  "Stój, Carter. Lub następny pocisk przebije twój mózg".
  
  
  To była przekonująca zagrożenie. Zatrzymał się i oparł się o ścianę, nie patrząc na niego. Mój szansę na ucieczkę spadł. Po chwili wysoki mężczyzna podszedł do mnie i wsadził rewolwer mi się w żebra.
  
  
  "Jesteś bardzo paskudny facet, Carter", - powiedział on, z zapartym tchem, przyciskając rękę do gardła.
  
  
  Inny agent KGB podszedł do nas. "Gdyby nie oni, - szybko powiedział po rosyjsku, wskazując kciukiem na drugą część budynku, - zabiłbym go tu i teraz. Powoli i boleśnie".
  
  
  Krępy mężczyzna wyciągnął broń i podniósł go, aby uderzyć mnie w głowę i twarz.
  
  
  "Nie!" - powiedział wysoki mężczyzna. "Pomyśl o misji".
  
  
  Grube rozciągał się z dzikim spojrzeniem w oczach. Krew płynęła z jego nosa, z ust do podbródka. Nos już sprzęt na jego twarzy. Spojrzałem na niego i żałował, że mógł go zabić. - To potrwa tylko minutę więcej, i to dało mi ogromną satysfakcję.
  
  
  Ale facet odłożył broń.
  
  
  "Chodź - powiedział wysoki. "Oni nadal czekają na nas w laboratorium".
  
  
  * * *
  
  
  Przywiązali mnie do dużego, drewnianego krzesła. Byłem w laboratorium. To była duża sala, która przypomniała mi operacyjną w dużym amerykańskim szpitalu, za wyjątkiem tego, że w polu widzenia nie było stołu operacyjnego. Możliwe, krzesło, do którego byłem приязан, służył do tego samego celu. W pokoju było kilka jednostek sprzętu elektronicznego, na pilotach zdalnego sterowania мигали kolorowe światła. Na maszynach pracowali dwa budowlane, a poza tym byłem sam. Agenci wyszli z pokoju, przywiązał mnie do krzesła.
  
  
  Ten fotel sam w sobie był maszyną. To było jak krzesło elektryczne, ale z okablowaniem było o wiele trudniejsze. Był nawet nakrycia głowy z wystającymi z niej elektrodami. Najpierw myślałem, że to jakiś system narzędzi tortur, ale to nie miało żadnego sensu. Nawet rosjanie nie poszli na to, aby po prostu boleć człowieka, nawet aby uzyskać wyższe tajemnice. Istniały i bardziej prymitywne sposoby, które mogą wykonywać tę pracę nie gorzej każdej maszyny. W każdym razie agenci nie przechowują głęboką tajemnicę państwową ani w Rosji, ani na Zachodzie. Nie był wyjątkiem. Faktycznie, u agentów AX było mniej powodów, niż u większości, do przechowywania informacji niejawnych, ponieważ zadania AX były bardziej związane z konkretnymi fizycznymi działaniami przeciwko drugiej strony, niż z dochodzeniem i zbieranie danych.
  
  
  Podczas gdy ja wciąż próbuje wszystko zrozumieć, usłyszałem, jak za moimi plecami otworzyły się drzwi i do pokoju weszły trzy osoby. Tanya była jedna z nich. Ubrana była w biały fartuch i okulary w rogowej oprawie. Jej włosy były zebrane w kok, i wyglądała bardzo ponure i zdecydowanego. Spotkała się z moimi oczami i długo patrzyła na nich, zanim się odezwać. Myślę, że ona próbowała mi powiedzieć, że przykro o tym wszystkim, ale obowiązek na pierwszym miejscu.
  
  
  "Jak się pan czuje, panie Carter?" - nieosobiste zapytała.
  
  
  "Nieźle, biorąc pod uwagę okoliczności" - odparłem.
  
  
  Dwaj mężczyźni otoczyli ją. Jeden był dla mnie znak, bo właśnie przeczytałem jego sprawa przed wyjazdem z Waszyngtonu. To był Oleg Dimitrov, rezydent KGB w Caracas i człowiek odpowiedzialny za wszystko, co tutaj się działo. Był średniego wzrostu, siwe włosy i ogromny родинкой na prawym policzku. Jego oczy były twarde i zimne.
  
  
  "Tak więc - słynny Nick Carter", - powiedział Dimitrov.
  
  
  "Myślę, zaprzeczyć, że to nie ma sensu - powiedziałem.
  
  
  "Tak, nie ma sensu. Ja Oleg Dimitrov, jak zapewne już wiesz. Ta słodka dziewczyna, która pomogła nam się złapać, - dr Krystyna Sawicz, najwybitniejszy бихевиорист Rosji. A ten pan - jej kolega, dr Anton Kalinin".
  
  
  Siwowłosy mężczyzna w białym fartuchu w drugą stronę od Darka spojrzał na mnie z nad okularów i skinął głową. Jego spojrzenie mnie poczuć się амебой pod mikroskopem. Przeniosłem wzrok z niego na Tanię.
  
  
  Spytałem. - "Бихевиорист?"
  
  
  "Prawda, Nick. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko, jeśli nazwę cię "Nickiem".
  
  
  Nie słuchał jej głosu i teraz rozumiem, dlaczego wydawał się nie do końca po niemiecku. To był polski głos, próbujący naśladować angielski z niemieckim akcentem. To nie było idealnie, ale było wystarczające, aby zmusić mnie do zgadywania.
  
  
  "Możesz mnie nazywać jak chcesz - powiedziałem. "Nie sądzę, że to ma duże znaczenie. Chociaż byłoby miło dowiedzieć się, co masz zamiar zrobić. Moja ciekawość wzięła górę nade mną. Wy trzej stworzyli sabat czarownic KGB lub coś w tym rodzaju?"
  
  
  Tanya uśmiechnęła się, ale twarze mężczyzn pozostały kamienne. Dimitrov odezwał się jako pierwszy stresujące wysokim głosem. "Klasyczny amerykański bohater, a, panie Carter? Bezczelny żart w obliczu zagrożenia".
  
  
  Spojrzałem na Dimitrova. "Lepsze to niż płakać", - odpowiedziałem ze złością.
  
  
  "My teraz zajmiemy się tym, Oleg - powiedział mu doktor Kalinin.
  
  
  Dimitrov mruknął i odszedł. Usłyszałem, jak drzwi do laboratorium otworzyły się i ponownie się zamknęły, gdy wychodził. Dwa technika maszyn nie zwracali na nas najmniejszej uwagi. Kalinin podszedł i wbił mi w oczy latarką. Pracuje, on mówił cichym głosem.
  
  
  "Dr Sawicz specjalizuje się w kontroli nad zachowaniem", - powoli powiedział, patrząc mi w oczy. "Ona jest jedną z wiodących rosyjskich specjalistów w dziedzinie narkotyków kontroli nad świadomością, hipnoterapii i ogólnych metod kontroli zachowania".
  
  
  Wyłączył światło i spojrzał na Tanię.
  
  
  "To prawda, Nick - powiedziała. "My od lat eksperymentował z kontrolą ludzkiego zachowania. Spędziłem wiele badań w tej dziedzinie. Dr Kalinin ściśle współpracował z naszą grupą, zbierając i analizując oddziaływanie fizyczne leczenia naszych pacjentów, jest wybitny lekarz w naszym kraju ".
  
  
  Spytałem. - "Planujesz spędzić nade mną eksperymenty behawioralne?"
  
  
  "Jesteś pierwszym mężczyzną, którego będą kontrolować nasze zaawansowane metody", - powiedziała, a jej głos pokazał jej niepewność. Teraz byłem pewien, że Tania nie wiedziała, że będzie musiała zastosować swoją wiedzę i umiejętności w takich przerażających sprawach. Jej niebieskie oczy ukryli się za okularami w rogowej oprawie.
  
  
  "Chcesz... mnie wykorzystać jak kiedyś?"
  
  
  Tania szybko spojrzała mi w oczy i ponownie odwróciła się.
  
  
  Kalinin przyszedł jej na pomoc. "Mamy zamiar zniszczyć Nicka Cartera", - powiedział on. "Przynajmniej na jakiś czas. Nie będzie już istnieć jako Nick Carter".
  
  
  Ja po prostu spojrzał na niego. Być może miałem rację - ostatnia kula w mieszkaniu Darka mogła być lepiej dla mnie na dłuższą metę.
  
  
  "Już nie istnieć?"
  
  
  "Mamy zamiar przeprowadzić przeszczep osobowości" - dodał Kalinin. "Staniesz się zupełnie inną osobą. I ten człowiek będzie zaprogramowany nami, panie Carter. Ciebie jak komputer będzie programować technik. Zaczynasz rozumieć?"
  
  
  Przeniosłem wzrok z niego na Tanię. "O mój boże, Tania", - szepnął do mnie.
  
  
  Niebieskie oczy spotkały się z moimi. Ona przytuliła się do mnie swoim pięknym twarzy i wzięła z najbliższego stolika butelkę.
  
  
  "To намбулин - powiedziała rzeczowy, - leki, niedawno opracowana przez naszych laboratoriach. To jest coś, co można nazwać narkotykiem, zmieniającym świadomość. Ma właściwości podobne do LSD, ale akcja naszego leki już bardziej ograniczony ".
  
  
  "Nie mogę się doczekać, aby usłyszeć", - powiedział sarkastycznie ja.
  
  
  Ona zignorowała uwagi i kontynuowała. "Kiedy wstrzykuje się намбулин, procesy myślowe są przerywane na poziomie podstawowym i osobowość zmienia się. Przyjmuje narkotyk staje się bardzo użytecznym i ma zwiększoną podatność na sugestie".
  
  
  "Oferta" - pomyślałem. "Tak więc, to wszystko."
  
  
  "Częściowo" - powiedziała Tanya. "Będąc pod wpływem narkotyków, będziesz bardzo podatne na sugestię wykwalifikowanego гипнотерапевта. I do metod kontroli zachowania, opracowanym przez lata naszych badań".
  
  
  Spytałem. - "W jakim celu?"
  
  
  Tania odwróciła się.
  
  
  "Nie ma sensu wdawać się w szczegóły" - powiedział Kalinin, biorąc u Darka butelkę i wypełniając strzykawkę płynem. "W każdym razie, nie pamięta nic z tego, co mówiliśmy w tej rozmowie".
  
  
  Coś w jego самодовольном twarzy bardzo mnie zdenerwował. "Cholera!" - krzyknął mu.
  
  
  Jego oczy zapalają się, aby spotkać się z moim spojrzeniem, i wydawało mi się, że zauważyłem w nich słaby błysk strachu, gdy spojrzał na mnie. "Proszę, bez dramatyzmu, panie Carter. Można tylko jeszcze bardziej utrudnia sobie zadanie".
  
  
  Tania wstała z krzesła i podeszła porozmawiać z jednym z techników. Kalinin trzymał strzykawkę przed twarzą, przesuwając tłok, aby wyczyścić urządzenie od pęcherzyków powietrza.
  
  
  Gwałtowną rozpacz ogarnęła moje piersi. To było najbardziej zbliżone do paniki, że kiedykolwiek doświadczyłem. Nigdy nie bałem się bólu fizycznego lub śmierci, ale wszystko było inaczej. Faktycznie chcieli mnie zabić, zniszczyć moją osobowość, a następnie użyć moje ciało w swoich nikczemnych celów. Od samej myśli o tym u mnie po plecach пробегали ciarki. I teraz wiedziałem, że zagrożenie upokorzyć AX nie był pusty. Na przygotowanie tego planu - jaki by on nie był - u nich nie ma miesiącach lub nawet latach. I z jednym agentem AX, выполнявшим to byli prawie jak w domu.
  
  
  Na pomoc Калинину podszedł technik. Tania odwróciła się i spojrzała na nas przez pokój. Technik przywiązał gumową rurkę do mojego ramienia i podwinąłem rękaw mojej koszuli. Zobaczyłem wystające żyły na przedramieniu. Намбулин wchodził bezpośrednio do żyły.
  
  
  Moje serce waliło. Kiedy Kalinin podszedł do mnie z igłą, zacząłem rozpaczliwie walczyć z rzemieniami, ze wszystkich sił starając się ich zerwać. Gdybym mógł wstać z tego fotela, mogłem łatwo zadbać o tych mężczyznach. Ale więzy były zbyt mocne.
  
  
  Nie ma potrzeby walczyć, panie Carter - powiedział łagodnie Kalinin, chwytając mnie za przedramię. - Uciec w tym momencie zupełnie niemożliwe ".
  
  
  Igła obniżyła i technik trzymał mnie za ramiona, aby nie mógł się ruszyć. Na twarzy Kalinina był lekki podpowiedź zabawy, kiedy wbił igłę w rozszerzone żyły, a następnie zaczął naciskać na tłok strzykawki.
  
  
  Piąty rozdział.
  
  
  Mnie ogarnęło uczucie euforii. Potem moje ciało zaczęło drętwieć. Mój oddech znacznie zwolnił, a ja poczułem, jak z czoła i górnej wargi kapie pot. Nawet mnie nie obchodziło, że mnie odurzona narkotykami i straszne uczucie paniki zniknęło. Ja jeszcze przypomnieć wszystko, co powiedzieli mi, i wiedziałem, że oni chcą mnie wykorzystać w jakimś strasznym eksperymencie terroru, ale mnie to nie przeszkadza. Wiedziałem, że musi być, ale mnie to po prostu nie obchodziło. Kilka minut walczyłem z tym uczuciem, próbując rozpalić gniew, który czułem w sobie, ale nic nie zostało. Co by nie robili, co by nie mówili, mnie to odpowiadało. Głupio się z tym walczyć, martwić się o to. Byłem w ich mocy, a ich siła była ogromna. Ja wykonam to i może jakoś przeżyję. W końcu, to było to, co naprawdę jest ważne w dłuższej perspektywie.
  
  
  Ich twarze искривились przede mną - Thani i Kalinina - i patrzyli
  
  
  na mnie, jak na świnkę morską w klatce, ale nie przeszkadzało mi to. Mieli swoją pracę, i pozwoliłem im na to.
  
  
  Kalinin wyciągnął rękę do mojej twarzy i podniósł moje powieki. Skinął głową Tanne i odszedł. Tanya podeszła do mnie twarzą. Usiadła bardzo blisko. Spojrzałem w jej błyszczące niebieskie oczy i odkrył wymiar, według którego wcześniej brakowało mi ich.
  
  
  "Teraz czujesz się bardzo zrelaksowany, bardzo swobodnie" - powiedziała mi miękki zmysłowy głos. Głos, intonacja zwiększyły moje poczucie dobrego samopoczucia.
  
  
  "Tak" - powiedziałem, patrząc w granatowe baseny jej oczu.
  
  
  "Kiedy patrzysz mi w oczy, twoje oczy męczą się. Twoje powieki stają się bardzo ciężkie, a ty chcesz je zamknąć".
  
  
  Moje powieki zadrżały.
  
  
  "Teraz trudno utrzymać otwarte oczy. Gdy ja policzę do pięciu, zamkniesz oczy, bo chciał. Poczujesz ogromną ulgę, gdy zamkniesz oczy. Po tym, jak je zamkniesz, powoli zanurz się w głęboki trans. Jeden. Jesteś bardzo senny. Dwa. Masz bardzo ciężkie powieki. Trzy. Głęboko zrelaksowany i uległe. Cztery. Kiedy twoje oczy są zamknięte, pozwolisz mojego głosu poprowadzić cię w twoich odpowiedziach i działaniach. Pięć ".
  
  
  Wydawało się, moje oczy zamknęły się z własnej woli. Wiedziałem, że nie mogę powstrzymać ich od zamknięcia, ale nawet nie chciał próbować.
  
  
  "Jesteś teraz w hipnotycznym transie i откликнетесь na mój głos".
  
  
  Mówiła łagodnym, cichym monotonnym głosem, który był jakoś bardzo przekonujący. Odkryłem, że mam ogromne przywiązanie do piękna brzmienia jej głosu - tego zmysłowego, обольстительного głosu - i chciało mi się robić wszystko, co mnie prosił.
  
  
  "Rozumiesz?" - zapytała.
  
  
  "Tak, rozumiem."
  
  
  "Dobrze. Teraz mamy zamiar założyć to okrągłe urządzenie na głowę i przymocować elektrody". Poczułem, jak ktoś przenosi sprzęt mi na głowę. On wyglądał na opaskę na głowę, i przypomniałem sobie labirynt przewodów, które wychodzą z niego.
  
  
  "Podczas gdy ja rozmawiam z tobą, Nick, będziesz otrzymywać audiowizualne dane z maszyny. To, co widzisz i słyszysz, jest przyjemna i pomoże ci osiągnąć głęboki stan transu". Gdzieś usłyszałem kliknięcie przycisku, a następnie wir pięknych kwiatów zaatakował czerń, utworzony Tanyę. Razem z kwiatami przyszedł łagodna muzyka, piękna muzyka, której nigdy wcześniej nie słyszałem. I głos Darka towarzyszył piękne widowiska i dźwięki.
  
  
  "Wszystkie mięśnie twojego ciała delikatnie zrelaksować, łatwo ulegają rozluźnieniu, a ciebie ogarnia ogromne poczucie euforii. Jesteś w windzie, która porusza się w dół. Z każdą nogą powoli опускаетесь w dół, i stajesz się jeszcze bardziej zrelaksowany. "
  
  
  Maszyna stworzyła dla mnie schody ruchome, i w sprawne obruszeniu mnie poniosło w dół przez labirynt farb w miękką ciemność.
  
  
  "Zbliżamy się do dolnej części schodów ruchomych i wejdź w bardzo głęboki trans. Można w pełni dostrzec mój głos". Dotarłem do dna i znalazł się w pięknym, swobodnie unoszące się ciemności, z której nigdy nie chciałem odchodzić.
  
  
  "Proszę policzyć do pięciu, ale pominięcia cyfrę trzy. Nie można wymawiać cyfrę trzy. Teraz policz do pięciu".
  
  
  Moje usta stoimy w miejscu. "Jeden, dwa, cztery, pięć". Moje usta i mózg nie mają nic wspólnego z numerem trzy.
  
  
  "Bardzo dobrze" - powiedziała Tanya. "A teraz powiedz mi, jak się nazywasz i kim jesteś".
  
  
  Coś głęboko wewnątrz mnie przeciwstawiał, ale ten wszechmogący głos pytał mnie, więc odpowiedziałem: "Jestem Nick Carter. Pracuję w AX, gdzie u mnie nazwa kodowa N..." nie mogłem sobie przypomnieć, pokój i ocena Киллмастера ". Dalej dałem więcej informacji na temat identyfikacji.
  
  
  "Dobrze. Teraz posłuchaj mnie uważnie. Zapomnisz wszystko, co powiedzieli mi, i wszystko inne, co jest związane z przeszłości. W tej chwili masz rozwija się kompletna i totalna amnezja".
  
  
  Zdarzyła się dziwna rzecz. Ogarnęła mnie egzotyczna dreszcz, a kiedy przeszła, poczułem zawroty głowy. Gdy fizyczne efekty przeszły, poczułem się inaczej. To była subtelna różnica, ale wydawało się, jakby cały świat wokół mnie zniknął. We wszechświecie nic nie zostało, oprócz mojego rosnących ciało i głos Darka.
  
  
  "Kim jesteś?"
  
  
  Pomyślałem chwilę. Nic z tego nie wyszło. Starałem się ze wszystkich sił, ale wciąż nie mógł odpowiedzieć. U mnie nie było osobowości. Byłem istotą, unoszące się w rozległej ciemności, czekających, by mnie nazwali, sklasyfikowane i sklasyfikowane.
  
  
  "Nie wiem" - powiedziałem.
  
  
  "Gdzie mieszkasz?"
  
  
  "W tej czerni" - odparłem.
  
  
  "Skąd przyszliście?"
  
  
  "Nie wiem."
  
  
  "Dobrze. Ja odśwież pamięć. Teraz zobaczysz przed sobą obraz człowieka". Maszyna buzz elektryczna, i zobaczyłem człowieka. Był wysoki, z ciemnymi włosami i szarymi oczami. "Ten człowiek - to ty", - mówiła dalej. "Pan Rafael Chávez".
  
  
  "Rafael Chávez" - powiedziałem.
  
  
  "Czy wenezueli, który spędził kilka lat w Stanach Zjednoczonych. Urodziłeś się
  
  
  w Margarita i otrzymał wykształcenie w Caracas. Pracowałeś w kilku kierunkach, ale teraz jesteś aktywny rewolucjonista ".
  
  
  "Tak" - powiedziałem.
  
  
  "Mieszkasz w mieszkaniu na Avenida Bolivar, 36, tutaj, w Caracas".
  
  
  "Avenida Bolivar, 36".
  
  
  Ona zaczęła mi mówić, że nie mam rodziny lub przyjaciół, i że ludzie, z którymi rozmawiałam, byli few, w tym budynku, które zostały członkami rewolucji.
  
  
  "Później dowiesz się o sobie więcej" - w końcu powiedziała. "A na razie trzeba odpocząć. Będę odliczać od pięciu temu. Podczas rachunki powoli wyjściu z transu i znów w świadomość. Pięć. Ponownie wspiąć się w górę po ruchomych schodach. Cztery. Jesteś całkowicie w stanie spoczynku. odpoczywali, ale stajesz się bardziej świadomi. Trzy. Kiedy twoje oczy otwierają się na konto do jednego, nic nie pamięta, zanim zamkniesz oczy, zupełnie nic. Dwa. Kiedy twoje oczy otworzą się, przypomnisz sobie tylko to, co powiedziałem o tym, że Rafael Chávez. Nic nie pamięta do wystąpienia całkowitej amnezji. Jeden ".
  
  
  Otworzyłem oczy. Tam siedziała dziewczyna, i wiedziałem, że widział twarz wcześniej, ale nie miał pojęcia, w jakich okolicznościach. Powinno być, to było na krótko przed tym, jak zamknął oczy. Ja od razu zauważyłem, że ona nie jest z Wenezueli, a to zmniejszyło moje zainteresowanie хорошенькому личику. Rozmawiałem z nią na biegle hiszpańskim.
  
  
  Spytałem. - "Qué pasó?"
  
  
  "Byłeś pod lekkim uspokajające, panie Chavez. Miałeś wypadek i dostał cios w głowę, a my zadbamy o ciebie w ciągu kilku dni. Naprawdę poznać swoich rewolucyjnych towarzyszy, don? "
  
  
  Ja popatrzył pokoju. Technik rozluźnił więzy, które trzymały mnie na krześle i zdjął coś z mojej głowy. "Dlaczego... "tak" - powiedziałem. Rzecz w tym, że ja prawie nic nie pamiętam.
  
  
  "Dr Kalinin, a jestem Tania Sawicz, twoi przyjaciele rosjanie w rewolucyjnym ruchu. Te inne towarzysze - Menendez i Salgado. Byli z tobą w ruchu przez jakiś czas. Przywieźliśmy cię tutaj, w tej prywatnej klinice leczenia ciebie. W końcu, konferencja tuż za rogiem ".
  
  
  Spytałem. - "Konferencja?"
  
  
  Tanya uśmiechnęła się. "Nie staraj się przypomnieć sobie wszystko od razu. Musisz iść do swojego pokoju i odpocząć".
  
  
  "Tak" - głupio powiedziałem. "Odpoczywać. Jestem bardzo zmęczony".
  
  
  * * *
  
  
  W pokoju, w którym wylądowałem, było przyjemnie cicho. Była po prostu łóżko, na którym można było położyć się do łóżka, ale w danych okolicznościach nie mogłem spodziewać się w szpitalnym łóżku. W końcu, byłem człowiekiem poszukiwanym przez prawo, prawda? Szczerze mówiąc, ja mało co pamiętam. Przykro mi, że nie zapytał dziewczynę, jak stało się nieszczęście, bo nie pamiętałem o tym. Jedno było jasne - mi potrzebni byli towarzysze, którzy wyleczyli mnie. Mi one bardzo potrzebne. Nie mieli pojęcia, jak poważna jest moja amnezja. No, to się wyjaśni w ciągu kilku godzin. Dobry sen mnie poprawi. Ale mnie chodzi o to, że nie mogłem sobie przypomnieć ważną konferencję, o której mówiła dziewczyna. Mój mózg закружился próbuje sobie przypomnieć, ale w końcu zasnąłem.
  
  
  Obudziłem się nagle w środku nocy. Miałem halucynacje, czy to był tylko dziwny sen? To musi być sen. Byłem w jakimś obcym kraju, w pustynnym kraju. Biegłem w ciemnej brukowanej ulicy i gnał za mężczyzną. Trzymałem w ręku długi czarny pistolet produkcji niemieckiej, prawdopodobnie Luger. - Zabiłem tego człowieka i próbował go zabić. Odwrócił się i strzelił do mnie, a ja poczułem piekący ból w boku. Pistolet w mojej dłoni nagle zamienił się w topór z krótkim uchwytem. Wtedy się obudziłem.
  
  
  To był dziwny sen. Nie pamiętał, aby był w jakimś kraju, z wyjątkiem Wenezueli i Ameryki. I nigdy w życiu nie strzelał do człowieka. Czy ja? Dla mnie to wszystko nie miało sensu.
  
  
  Kiedy nastał ranek, mi przyniósł tacę z jedzeniem, a ja chętnie zjadł. Po zakończeniu przyjrzałem się swojej twarzy w lustrze. Przynajmniej to było uczucie. Ale wygląda na to, że ta osoba nie należało do Rafałem Чавесу. Spojrzałem na ubrania, które mi przyniósł, ale jej nie poznał. Kieszenie były puste, tropienia nie było. Po około godzinie przyszedł Menendez i zaprowadził mnie z powrotem do pokoju z krzesłem z drutem i innym sprzętem.
  
  
  "Dzień dobry, panie Chavez", - przywitała mnie dziewczyna, назвавшаяся Tanyę. "Jesteś gotowy do nowego leczenia?"
  
  
  "Tak, tak" - powiedziałem, patrząc na maszyny. "Ale czy to konieczne? Chciałbym wiedzieć, jakie leczenie dostaję".
  
  
  "Proszę - powiedziała Tania, pokazując mi ogromny krzesło. "Musisz nam zaufać, panie Chavez. Jesteśmy waszymi przyjaciółmi".
  
  
  Usiadłem w fotelu, ale to było nie w sobie. Chciałem wydostać się z tego budynku, wędrować po ulicach Caracas, wrócić do swojego mieszkania na Avenida Bolivar. Byłem pewien, że te znane rodzaje przywrócą mi w pamięć i sprawi, że mnie zdrowe. Obiecałem sobie, że jeśli działalność ta nie przyniesie wyników, pójdę do domu.
  
  
  "A teraz rozluźnij się", - powiedział mi człowiek z imienia Kalinina.
  
  
  "Dam ci lekkie uspokojenie ". On wbił mi się w przedramię strzykawki i zrobił tkanki podskórnej iniekcji.
  
  
  W mojej głowie błysnęła nazwę. Намбулин. Gdzie ja słyszałem to wcześniej? Zanim mogłem już myśleć o tym, zacząłem czuć, że ogarnia mnie głęboka euforia i straciłem zainteresowanie słów i reszcie.
  
  
  Ktoś poprawił mi nakrycie głowy. Nie mam nic przeciwko. Po chwili usłyszałem głos Darka.
  
  
  "Czy chcesz zamknąć oczy. Zamkniesz je na konto do pięciu". Sugeruje się, a moje oczy zamknęły się. W ciemności nagle wybuchł kolor, i usłyszałem jakąś dziwną muzykę, która jakoś wydało mi się znajome. Głos zamilkł, ale kolory i muzyka nadal ciągnąć mnie w dół i w dół. Wydawało mi się, że jestem na ruchomych schodach. Następnie w mojej głowie rozległ się inny głos. Głos mówił mi o mnie wszystko. Każdy szczegół, od daty mojego urodzenia do mojej niedawnej działalności w lewym ruchu o wyzwolenie Wenezueli od tyranii imperializmu Stanów Zjednoczonych. Były zdjęcia konkretnych scen. Kiedy wszystko się skończyło, mam obraz jego przeszłości. Moja amnezja wyleczona.
  
  
  Byłem członkiem grupy politycznej pod nazwą "Mściciela", której celem było obalenie rządu Wenezueli i ustalenie lewego profilu z pomocą rosjan. Zatrudniono mnie kilka miesięcy temu i kilka dni temu byłem ranny podczas demonstracji u amerykańskiej ambasady.
  
  
  Tania znowu zaczęła mówić. "Twój lider poprosił nas poinformować, że szeregi strażników wygasa z powodu tchórzliwego dezercję w obliczu brutalnej policji taktyki. Dlatego trzeba działać teraz. Zostałeś wybrany, aby wykonać to działanie.
  
  
  "Wenezuela stała się zbyt zależna od Stanów Zjednoczonych", - mówiła dalej. "Stany Zjednoczone kupują około 40 procent eksportu ropy naftowej w Wenezueli, co daje amerykanom śmiertelną gospodarczą wprawy do Wenezueli. Prezydent Wenezueli i jego kapitalistyczne rząd muszą być zniszczone, zanim przekażą cały kraj amerykanom. Został opracowany plan. został zaprojektowany z myślą o zbliżającym się Каракасской konferencji.
  
  
  "Konferencja będzie spotkaniem między prezydentem Wenezueli i wice-prezydentem Stanów Zjednoczonych. Ona zapewni niepowtarzalną okazję, by uderzyć obu wrogom ludu. Później, zostaniesz powiadomiony o charakterze plan i szczegóły tego, jak to powinno być zrobione. Rozumiesz? "
  
  
  "Tak, rozumiem."
  
  
  "Dobrze. Kiedy budzisz się, przypomnicie sobie w szczegółach wszystko, co wam powiedziałem, i wszystko, co słyszeli i widzieli, będąc w głębokim transie. Jeśli w głowie masz jakiekolwiek pytania o szczegóły, twoja podświadomość daje odpowiedzi i wypełnić wszelkie luki to może przeszkadzać. Nie będzie kwestionować swoją tożsamość jako Rafaela Chaveza i nie będzie kwestionować zasadności jego filozofii politycznej ".
  
  
  Po kilku minutach moje oczy w naturalny sposób otworzyły się, a ja przypomniałem sobie, jak Tania myślałam, że w odwrotnej kolejności od pięciu do jednego. Ja też przypomniał sobie o swoim poprzednim życiu. Co by ze mną zrobili, to zadziałało. Jestem w pełni odzyskane z amnezji.
  
  
  Tanya uśmiechnęła się. - "Jak się pan czuje, towarzyszu?"
  
  
  "Bardzo dobrze" - odpowiedziałem. "Narkotyk kazał mi sobie przypomnieć. Muszę się wziąć udział w misji przeciwko Каракасской konferencji, teraz przypomniałem sobie o tym. Będę gotowy?"
  
  
  "Jesteś gotowy", - powiedziała ona.
  
  
  Kalinin odwrócił się i podszedł do techniki w drugim końcu pokoju, zostawiając nas z Żoną sam na sam. "Jesteśmy z tobą... znamy się lepiej niż dobrze pamiętam?" Spytałem. Miałem przelotne obraz Thani, leżącej nago na kanapie.
  
  
  Coś było w jej oczach, a następnie jej twarz расплылось w lekkim uśmiechu. "Miałem nadzieję, że sobie przypomnisz. U nas był wieczór razem. Nie pamiętasz?"
  
  
  "Nie do końca" - powiedziałem. "Ale na krótko, jakieś wspomnienie mam, chciałbym przypomnieć więcej".
  
  
  Ona cicho zaśmiał się. "Możliwe, że ponownie będziemy kilka minut, zanim pójdziesz do przychodni".
  
  
  "To jest coś, na co warto czekać" - powiedziałem.
  
  
  Chociaż czułem się w pełni dobrze, nalegali, żebym pozostał w swoim pokoju i odpocząć. Ja trochę myślałem o Tane. Dziwne. Moja misja była najważniejszym w moim życiu, ale nie mogłem przestać myśleć o tej niezwykłej dziewczynie.
  
  
  Kiedy nie myślałem o Tanne, próbowałem odzyskać przeszłość, która prawie zapomniałem z powodu wypadku. I jak próbowałem sobie przypomnieć, mi вспомнился mały incydent. Ja boso wleciał w glinianym domu na obrzeżach Małgorzaty. Potem przypomniałem sobie, że ten dom był moim domem, a ładna dziewczyna o ciemnych włosach i wąsach kobieta o imieniu Maria była moją mamą. Ona i mój ojciec zmarł, kiedy miałem dziewięć lat. Wkrótce po tym, jak przyjechał do Caracas, gdzie mieszkał u krewnych i studiował na urzędnika państwowego.
  
  
  W tym wszystkim jeszcze było coś dziwnego. Mogłem sobie przypomnieć coś z jego przeszłości, ale te rzeczy wydawały się nierealne, mentalne obrazy jasne i zamglone. I kiedy przestałem o nich myśleć świadomie, oni po prostu znikały w zapomnienie i nie wydawał się prawdziwą częścią mnie.
  
  
  Zaskakujące, ale najjaśniejszymi moimi wspomnieniami pozostały te kilka lat, które spędziłem w Ameryce, pracując na platformę.
  
  
  Spędziłem cały dzień w swoim pokoju. W nocy przyszła do mnie Tanya. Weszła cicho i zamknęła za sobą drzwi. Wstałem z krawędzi łóżka, gdzie czytał gazetę o Каракасской konferencji. Miała stetoskop, a w ręku trzymała tablet.
  
  
  "Mogę czuć twój puls?" zapytała.
  
  
  "Oczywiście."
  
  
  Trzymała mój nadgarstek swojej małej miękką ręką. Nasze oczy spotkały się, a ona szybko odwróciła wzrok. Zrobiła znak na swoim wykresie, a następnie przyłożyła stetoskop mi do piersi i przez chwilę прислушивалась.
  
  
  "Czujesz mdłości?"
  
  
  "Nie."
  
  
  "Czy pocenie się podczas snu?"
  
  
  "Nie to, żebym pamiętał".
  
  
  Mój wzrok przeniósł się z jej pełnych ust na zmysłowe krzywizny jej ciała. I znów w mojej głowie промелькнул kuszący obraz - Tania nago na kanapie. Jej następne pytanie wydawało się экстрасенсорным.
  
  
  "Powiedziałeś, że mi się przypomniało ... bliskość między nami, Rafael".
  
  
  "Tak, pamiętam to."
  
  
  "Nie możesz mi powiedzieć, że pamiętał?"
  
  
  Uśmiechnąłem. "Nie ma. To byłaś ty. Na kanapie".
  
  
  Jej piękne niebieskie oczy unikał mojego spojrzenia. Wziąłem od niej tablet i stetoskop i rzucił je na podłogę. Następnie delikatnie przyciągnął ją do siebie. Pocałowałem ją, a ona odpowiedziała.
  
  
  "Ty naprawdę spała ze mną, prawda?" - spytałem cicho.
  
  
  Próbowała odciągnąć, ale powstrzymał ją. "Rafael, nie kochanek", moje dziecko - odparła ona. "Jesteś rewolucjonistą. Nie miałeś czasu na kobiety".
  
  
  "Ja musi być, znalazł czas, przynajmniej raz - przypomniał jej.
  
  
  Jej oczy znalazły moje. "Tak, jeden raz". Wydawało się, że ona pamięta. "Na krótko przed demonstracji u amerykańskiej ambasady. Wzięłam kartkę do swojego mieszkania, i prosili mnie zatrzymać".
  
  
  "I całowaliśmy się, a ja przycisnął cię tak blisko" - powiedziałem, powoli przesuwając ręce na całej długości jej ciała.
  
  
  "Rafał, proszę..." - słabo zaprotestowała ona.
  
  
  Ja rozpiął jej kształt do pasa i wsunął rękę do środka, tuląc ją do siebie. Ja pieścił jej piersi i czuł, jak od mojego dotyku jej sutki twardnieją.
  
  
  "Rafal ..."
  
  
  Znów się całowaliśmy. Przestała się opierać i z nagła ogromną pasją odpowiedziała na moją miłość, jej ciało rozpaczliwie napięte, kiedy badałem jej usta. Gdy pocałunek się skończył, oboje wstrzymali oddech, i pragnął więcej.
  
  
  "O, Boże, Rafael", - wydech ona.
  
  
  Ona zrzucił mundur i upuściła ją na podłogę. Patrzyłem, jak ona стягивала majtki ze swoich długich, gładkich ud. Podeszła do łóżka i sięgnęła, jej ciało drży z podniecenia. Szybko rozebrał się i położył się obok niej. Moje palce i usta przechodząc nad każdy centymetr jej ciepłą drżącą ciała.
  
  
  Nagle próbowała odciągnąć, ale jestem mocno przycisnął ją. "Co ja robię z tobą?" wykrzyknęła. Ja stłumił jej słowa, głęboko zanurzyć się w jej usta językiem. Ona znowu zaczęła odpowiadać.
  
  
  Nie wiedziałem, co miała na myśli, i było mi wszystko jedno. Mogłem myśleć tylko o jej спелом, ciepłym ciele. Ona jęczała z pragnienia, kiedy przewrócił się na nią. Jej biodra otworzyły się dla mnie, a ja czułem, jak jej paznokcie wrzynają się w moje plecy. Ja ostro wszedł w nią, a ona krzyknęła z rozkoszy. Wtedy wszystko było ciemnością, безотлагательностью i rosnącej nieokiełznanej pasji.
  
  
  Szósty rozdział.
  
  
  Znowu mnie przywiązany do krzesła, w pokoju było zupełnie ciemno. Zrobili mi jeszcze jeden zastrzyk, ale tym razem nie było żadnych błagające głosów. We mnie działał tylko narkotyk. Taani i Kalinina nawet w pokoju nie było.
  
  
  Oni coś wspomniał o "ostatniej fazie". Słyszałem, jak mówili to po rosyjsku, i dlaczego to wszystko rozumiem, choć nie pamiętał, aby kiedykolwiek nauczał polski.
  
  
  Kiedy usiadłem w fotelu, w ciemności przede mną pojawił się obraz. To był prezydent, i wypowiedział polityczną mowę. Miał zaledwie dwadzieścia metrów ode mnie i жестикулировал podczas rozmowy. Mówił rzeczy, które mnie bardzo расстраивали. Ja pokryte zimnym potem. Euforia ustąpiła silnym gniewem, ponieważ słowa prezydenta stawały się coraz bardziej obraźliwe, coraz głośniej i głośniej. Jego twarz powoli wykrzywiona i stało się strasznie zniekształcony. Przez chwilę twarz była wszystkim, co pozostało z obrazu. Zaczął się rozwijać, stając się coraz większe i brzydsze, gdy trucizna przywiązany z jego скрюченных ust. Twarz była tak blisko, że pomyślałem, że mogę wyciągnąć rękę i go zaatakować.
  
  
  Usłyszałem krzyk w pokoju i zrozumiałem, że pochodził z mojego własnego gardła. Jestem wściekle sięgałem do tej strasznej twarzy, próbując rozerwać ciało gołymi rękami, drapanie jej palcami.
  
  
  Ale nie mógł tego osiągnąć. Krzyk był krzykiem pełnego frustracji i żałosnego rozpaczy z powodu niemożności dotarcia do strasznej twarzy i zniszczyć go. Po chwili głos ucichł i zapadła cisza, zniekształconą twarz nadal poruszać się przede mną.
  
  
  Nagle
  
  
  Głos Darka rozległ się z ciemności. "To jest twój wróg. To człowiek, który stoi między swoim ludem i wolnością. To straszne, brzydkie zwierzę, i żywi się ciałami swego ludu. Zawsze go nie kochali i bali się, ale teraz absorbują zdesperowany, okrutny obrzydzeniem. Nienawidzisz go bardziej niż kiedykolwiek nienawidzili kogoś lub coś w swoim życiu ".
  
  
  Myślałem, że moje serce zaraz wybuchnie od wstrętu i nienawiści, które miałem do zniekształcenia twarzy. Ja cały czas myślałem podłe słowa prezydenta i zaciśnięte pięści, aż paznokcie nie zerwał dłoni.
  
  
  W końcu obraz zniknął w ciemności i został zastąpiony innym. Najpierw to było mi nie znane, ale przypomniało mi się o tym z gazety. To był amerykański wiceprezydent. Mówił po angielsku, ale ja go doskonale rozumiał. Wyjaśnił, że będzie ściśle współpracować z rządem Wenezueli, że Stany Zjednoczone będą oferować więcej gospodarczej i wojskowej pomocy, aby prezydent Wenezueli pozostał u władzy. Jak mówił, jego twarz się zmieniła. Jego oczy stawały się coraz bardziej zła, a z ust wybuchały ohydne, obrzydliwe słowa.
  
  
  Kiedy w końcu zapaliło się światło, byłem zlany potem. Technik zdjął mnie z krzesła i odwrócił się z powrotem do mojego pokoju. Narkotyk i nie do pokonania emocje w pełni uszczuplali moją energię. Moje nogi były tak słabe, że ledwo mogłam chodzić.
  
  
  Po powrocie do mojego pokoju, technik pomógł mi usiąść na łóżku i spojrzał na mnie z góry na dół.
  
  
  On zapytał. - "Z tobą wszystko w porządku?"
  
  
  "Myślę, że tak."
  
  
  Powiedział uprzejmie. "To wszystko należy do misji".
  
  
  Jestem głęboko westchnął. - "Gdzie Jest Tania Sawicz?"
  
  
  "Jest zajęta projektem".
  
  
  "Muszę ją zobaczyć".
  
  
  "Obawiam się, że to niemożliwe".
  
  
  Spojrzałem na niego. Był to młody wenezueli w imieniu Salgado. Jego twarz wyglądała szczery. Może być, ze względu na szczerości, którą tam zobaczyłem, nie wypalił coś, o czym nawet nie wiedział, że myślałem.
  
  
  "Czy jestem tym, kim mnie nazywają? Czy to wszystko jest konieczne, aby ludowej rewolucji?"
  
  
  Jego oczy zwęziły się na mnie. "Wątpisz w to?" - z niepokojem zapytał.
  
  
  "Ja... nie wiem. Myślę, że nie. Czasami wydaje mi się, że zwariuję".
  
  
  "Nie oszalał. Faktycznie, teraz w pełni zdrowi". Jego głos był kojący.
  
  
  Spytałem. - "Jak długo tu byłem w klinice?"
  
  
  Zawahał się, jakby zastanawiając się, odpowiadać, czy mnie. "Przedwczoraj wieczorem doprowadził towarzyszu".
  
  
  "A kiedy będę gotowy wyjechać?"
  
  
  "Dzisiaj."
  
  
  Jestem lekko podniósł się na łokciu. - "Naprawdę?"
  
  
  "Ostatni etap zakończy się dzisiaj później. Masz jeszcze kilka zajęć edukacyjnych. Następny będzie bardzo przyjemne dla ciebie, ale skończy się wcześniej, niż dowiesz się o tym. Jest to absolutnie niezbędny element przygotowań do pracy na konferencji ".
  
  
  "Co to za praca?"
  
  
  "Oni powiedzą ci, jeszcze dziś".
  
  
  Nagle otwarły się drzwi i wszedł doktor Kalinin. On gniewnie spojrzał na technika. "Co to jest? Dlaczego wciąż z panem Чавесом?"
  
  
  Technik przestraszony. - "Chciał porozmawiać trochę".
  
  
  "Wracaj do pracy", - powiedział krótko Kalinin.
  
  
  "Tak, oczywiście." Salgado odwrócił się i wyszedł z pokoju.
  
  
  Patrzyłem, jak Kalinin pasuje do mnie. Nie podobał mi się myśl o tym, że tutaj rządzą rosjanie i że moim rodakom nie mogą rozmawiać ze mną. Wenezueli musi kontrolować swoją rewolucję, ale Kalinin odnosił się do Salgado jak do najmniejszej.
  
  
  Kalinin naciągnięte uśmiechnął się do mnie. "Bardzo mi przykro, że tak ostro wziął od ciebie Salgado, panie Chavez, ale ma obowiązki w innym miejscu. Dobrze się pan czuje?"
  
  
  "Dobrze" - odpowiedziałem.
  
  
  To sztuczne piersi mój puls i przez jakiś czas nic nie mówił.
  
  
  "Bardzo dobrze. Powinnaś odpocząć, a przyjdziemy po ciebie po obiedzie. Masz przed sobą poważne zajęcie".
  
  
  "Czy ja naprawdę mogę opuścić to miejsce dzisiaj późnym wieczorem?"
  
  
  Moje pytanie zbiło go z tropu. Ale po krótkiej przerwie odpowiedział: "Tak. Dziś wieczorem będziesz gotowy".
  
  
  "Dobrze" - powiedziałem. "Nienawidzę wnioski".
  
  
  "Wszyscy też", - świadomie powiedział. "Ale musimy składać ofiary na rzecz rewolucji. Czy to nie jest tak?"
  
  
  Kiwnąłem głową. Kalinin naciągnięte uśmiechnął się i odszedł.
  
  
  Zasnąłem na chwilę. Nagle usłyszał własny krzyk. Usiadłem na łóżku tuż, zlany potem i rozdrażnienie. Spędziłem drżącą ręką na ustach, patrząc na przeciwległą ścianę. Dla mnie było to chyba nie bać się - tyle wiedziałem o sobie. Musi być, oni dawali mi leki. Miałam jeszcze jeden koszmar.
  
  
  Widziałem brzydkie twarze z ciemnego pokoju i słyszałem ostre złe głosy. To wszystko było pomieszane z moimi obrazami. Szedłem przez ciemny zaułek z "люгером" w ręku. Ja skręcam za róg i nagle przede mną pojawiła się ogromna искривленное twarz. Wyglądał jak prezydent, ale to było odkształcenia osoba wiszące w ciemności.
  
  
  Strzelałem z люгера znowu i znowu, ale to ohydne oblicze tylko смеялось nade mną. Usta otwarte, grożąc, że pochłonie mnie. Na mnie zbliżali się długie, ostre zęby. Wtedy krzyknąłem.
  
  
  Po lekkim lunchu mnie zaprowadzili z powrotem do pokoju z maszynami - nazywali to łazienką orientacji. Technik ostrzegł mnie, że ta sesja będzie inny, a on nie zawinił. Tania spotkała mnie w pokoju, gdy techniki przywiązać mnie do krzesła.
  
  
  "To będzie nieprzyjemne", - powiedziała ona. "Ale wszystko skończy się wcześniej, niż to się dowiesz".
  
  
  "Myślałem o tobie wcześniej" - powiedział. "Prosiłem cię, ale oni powiedzieli, że jesteś zbyt zajęta, żeby mnie zobaczyć".
  
  
  Mężczyźni skończyli wiązać mnie pasami i podszedł do jednej z maszyn. Wcześniej nie używali go. Miał mały panel sterowania, ale na ladzie były dziesiątki migających, kolorowych świateł.
  
  
  "To, co powiedzieli ci, było prawdą" - odpowiedziała Tanya.
  
  
  "Czy jeszcze cię zobaczę po tym, jak wyjdę?"
  
  
  Odwróciła się. "Być może. Wszystko zależy od wyniku misji".
  
  
  "Nie wiem nic o misji" - przypomniał jej.
  
  
  "Wkrótce będziesz wiedzieć".
  
  
  Tym razem są one używane inne akcesoria - drucianą metalową taśmę na piersi i nowe nakrycie głowy. Tania namierzyła, aby wszystko było jak należy, i wyszła z pokoju.
  
  
  Oni zgasili światło i zobaczyłem jeszcze kilka zdjęć w ciemności. Zdjęcia były nawet bardziej realne, niż te, które widziałem tego ranka. Tym razem mi nie zrobili zastrzyk, ale wiedziałem, że akcja porannej dawki jeszcze nie zniknęło całkowicie.
  
  
  Prezydent pojawił się w pokoju. Szedł przez tłum, wściekle machając i uśmiechając się. Jak tylko pojawiło się zdjęcie, opaska zaczęła coś robić ze mną. W głowie pojawiło się straszne ciśnienie, ból stał się prawie nie do zniesienia. Gdy patrzyłem, jak poruszają się obrazy, agonia wzrastało. Starałem się ze wszystkich sił próbował się uwolnić, otwierając i zamykając usta i zmrużył oczy z bólu. Było tylko gorzej, aż nie pomyślałem, że moja głowa zaraz eksploduje. Krzyk wyrwał się z gardła. Mężczyzna odłączył się od tłumu i pobiegł do prezydenta, wymachując ogromnym maczeta. Ostrze stało się jednym, stracono ich prezydenta, i jego głowa poleciała w tłum, przelewając krew wszędzie. Ludzie śmiali się i śmiali się.
  
  
  Ból zniknął, a ja poczułem tylko słodką pustkę komfortu fizycznego. Prezydent nie żyje, a świat został uratowany od jego tyranii.
  
  
  Miałem nadzieję, że sesja się skończyła, ale do tego nie doszło. Jeszcze jedna scena wypełniła pokój, kiedy prezydent wypowiedział publiczną mowę. Ból przyszedł ponownie, i trafiłem w niej zwinięte wewnątrz, aby jej się oprzeć. Ale mnie to uderzyło. Tym razem straszne ciśnienie w głowie towarzyszy ostry ból w klatce piersiowej, jakby u mnie zawał serca. Słyszałem swój krzyk, ale ból nie przechodził. Mężczyzna prowadził pistolet na prezydenta i rzucił się strzałem mu w tył głowy. Ból natychmiast gasła.
  
  
  Ale znowu sala wypełniona obrazami, tym razem amerykańskiego wiceprezydenta. Jechał na czarnym Cadillacu" na oficjalnej parady, i wiedziałem, że prezydent Wenezueli jechał przed nim w samochodzie. Wice-prezydent był w drogim garniturze w prążki, империалистически gestykuluje tłumie. Ciśnienie znów nadszedł, ale tym razem nie było kompresji klatki piersiowej, tylko okropny ból w głowie. W wyniku nagłego wybuchu dymu i odłamków maszyna wiceprezesa została zniszczona niewidzialna bomba, i wszyscy, którzy byli w samochodzie zginęli. W pokoju grzmiał drugi silny wybuch, i maszyna prezydenta Wenezueli w ruinę. Ból zniknął na zawsze.
  
  
  Ja upadł na krzesło, kiedy mnie отстегнули i wyłączył urządzenie. Obok mnie był dr Kalinin, ale nie widziałem Thani.
  
  
  "Najgorsze już za nami - powiedział mi.
  
  
  Kiedy skończyłem słuchać mnie swoim stetoskopem, pomógł mi wstać z krzesła i spędził korytarzem w zwykły rzut pokoju. Na przeciwległą ścianę został wbudowany ekran, a w tylnej części pokoju była budka dla projektora.
  
  
  Kalinin włożył mi w rękę naładowany "Luger". Ja tępo patrzył na niego, wciąż онемев od okrutnego sesji. To był pistolet, z którego strzelał w swoim koszmarze.
  
  
  "Narkotyk już się skończył - mówił mi Kalinin, i twoja reakcja na różne bodźce podczas tej części szkolenia będzie dość naturalne. Będziesz trzymać pistolet i zrobić wszystko, co zechcesz. . "
  
  
  Ja po prostu spojrzał na duży pistolet. Wiedziałem, że to niemiecki pistolet, ale jakoś wiązał go z Stanami Zjednoczonymi. Kiedy próbowałem to zrozumieć, w pokoju pociemniało, i zaczął się film. To były prawdziwe zdjęcia, prawdopodobnie wykonane w ciągu ostatnich kilku dni na предконференционных spotkaniach. W filmie został pokazany prezydent, idąc po ścieżce przed
  
  
  Palacio de Miraflores, blisko z nim amerykański wiceprezydent. Wokół byli operatorzy i prezydent niedbale rozmawiał ze swoim amerykańskim gościem.
  
  
  Kiedy kształty na ekranie, wydawało się, zbliżały się do mnie, w mojej piersi unosi się nieodparte uczucie nienawiści, i poczułem niepokojące uczucie w głowie, uczucie silnego dyskomfortu. Ból potężniał z poczuciem pełnego obrzydzenia. Nigdy więcej nie widziałem ekranu. Idące do mnie ludzie stają się bardzo realne. Podniosłem pistolet w prawej ręce i skierował go na dwie postacie. Ja najpierw swój wzrok na prezydenta. Ja trząsł się od nienawiści i bólu, i pot płynął po moim czole. Nacisnąłem na spust. Figury spokojnie szli do mnie. Byłem wściekły. Strzelałem z pistoletu znowu i znowu, i na klatce piersiowej prezydenta gęsty wzór powstały czarne dziury. Po chwili pociągnąłem za spust na pustej komory. Jednak dwie postacie nadal zbliżać się do mnie. Ja rzucił w nich broń, a następnie w przypływie złości rzucił się do nich. Jestem mocno uderzył i ciężko upadł na podłogę.
  
  
  Zapalił światło, Kalinin pomógł mi wstać. Twarz i był wyczerpany. Teraz, kiedy film się skończył, ból i gniew odeszli ze mnie.
  
  
  "Bardzo dobrze" - słodko mówił Kalinin. "Dobrze, właściwie".
  
  
  "Chcę stąd wyjść" - powiedziałem mu.
  
  
  "Dobrze - powiedział. "Nie będziemy potrzebować do dnia dzisiejszego, kiedy u ciebie będzie to ostatnia sesja. Możesz wrócić do swojego pokoju".
  
  
  Mnie zaprowadzili z powrotem do białego pokoju z łóżkiem, a ja ciężko położył się. Wydawało się, że minęło kilka bolesnych nieprzespanych dni, odkąd obudziłam się tego ranka. Zasnąłem na chwilę. Ale tym razem koszmaru nie było. Zamiast tego miałam bardzo szczegółowy sen o Tane. Była naga w moich rękach. Ciepła miękkość jej ciała pochłonęła mnie pochłonęła mnie pragnienie. Wszystkie zmysły były zbudzeni - usłyszałem jej piękny głos i czuł się odurzający zapach jej perfum. I przez sen, w ogniu namiętności, ona cały czas mówiła do mnie: "Przepraszam, Nick. Przepraszam, Nick".
  
  
  Nie mogłem zrozumieć, dlaczego ona wykorzystuje to zagraniczne imię, ale nie stał się poprawiać jej. Mnie nie obchodziło, jak mnie nazywała. Nic nie miało znaczenia, poza ciepłą, wymagająca ciała, wijącej się pode mną.
  
  
  Nagle usiadł. Pomyślałem o Tane i korzystania z obcego nazwiska. Nick. Co to znaczy? Marzyłem o Люгере, który Kalinin wbił mi się w pięść. Gdy leżałem tam, oczekując, że zaprowadzą mnie na ostatniej sesji, zastanawiałem się, czy w ciągu ostatnich kilku dni czegoś więcej, niż wiedziałem, większej, niż mówili mi ci ludzie. Ale powinny one być zgodne z prawem. Wiedzieli o mnie wszystko, wszystko o mojej filozofii i mojej pracy z ruchem. Wszyscy pracowali dla jednej sprawy i musiałem im ufać.
  
  
  Kiedy przyszli po mnie, powiedzieli, że teraz wczesny wieczór, i mnie puszczą przez kilka godzin po dobrym posiłku. Mnie zaprowadzili w ориентационную, ale nie пристегивали do dużego krzesła. Zamiast tego poprosili mnie, aby usiąść na zwykłe krzesło obok Salgado. Po chwili odszedł, i weszli Tania i Kalinin z trzecią osobą, rosyjskim nazwisku Oleg Dimitrov.
  
  
  Senior Dimitrov ściśle współpracuje z liderem ruchu", - wyjaśnił mi Kalinin.
  
  
  Przeniosłem wzrok z mężczyzn na Tanię. Pod pachą niosła paczkę papierów. Ona niepewnie uśmiechnął się.
  
  
  "Zaczynamy?" - nieosobiste zapytała.
  
  
  "Dobrze - powiedziałem. "Zacznijmy."
  
  
  Oni придвинули trzy krzesła i usiadł twarzą do mnie, mężczyźni w obie strony od Darka. Położyła papieru sobie na kolana. Dimitrov patrzył na mnie uważnie, jakby próbując ocenić moje najskrytsze myśli i uczucia.
  
  
  "Zwracamy się do was jeszcze raz przejść kurs terapii" - powiedziała Tanya. "Wtedy będziesz gotowy".
  
  
  Kalinin przygotował strzykawkę. Pochylił się do przodu z krzesła i zrobił mi zastrzyk. "Tym razem masz tylko niewielką ilość uspokajający, - rzekł, - bo wydamy cię natychmiast po zakończeniu sesji". Ciecz dostała się w moje żyły, wyciągnął igłę i przyłożył wacik do małej ranie.
  
  
  "Teraz - powiedziała Tanya swoim równym, cichym głosem, - czujesz się bardzo zrelaksowany i spokojny". Jej głos zagrzmiał, pieszcząc mój mózg, i wkrótce znalazłem się w jego władzy. Byłem całkowicie uległe.
  
  
  "Tym razem, proszę otworzyć oczy, ale nie musisz wychodzić z głębokiego transu. Na koncie pięć otworzysz oczy, ale pozostanie w hipnotyczny stan".
  
  
  Ona powoli myślałam. Kiedy powiedziała pięć, moje oczy otworzyły się. Ja przenosił wzrok z jednej twarzy na drugą. Doskonale wiedziałem wszystko, co mnie otaczało, ale wciąż był w stanie wyższej euforii. Byłem całkowicie zrelaksowany i wiedziałem, że jestem w pełni władz tego głosu.
  
  
  "Zostały wybrane do realizacji najważniejszych misji"
  
  
  Ta misja, którą jednak podjęła rewolucja - poważnie powiedziała Tanya. - Pojutrze odbędzie się Каракасская konferencja. Będzie poranna i popołudniowa sesja. Będzie obecny prezydent Wenezueli, wice-prezydent Stanów Zjednoczonych i innych dygnitarzy. Konferencja odbędzie się w Palacio de Miraflores.
  
  
  "Idziesz na dzienne posiedzenie tuż przed tym, jak konferencja będzie ponownie. Ci dadzą dzbanek z wodą, który można przenieść do pokoju. Kiedy konferencja zostanie wznowione, urządzenie, ukryte w hrabiny, zabije wszystkich w tym pokoju".
  
  
  Ogarnęła mnie dreszcz przyjemności.
  
  
  "Nie będziesz używać broni, aby zabić wrogów, jak starają się zrobić wcześniej. Ale zabijesz ich. Rozumiesz?"
  
  
  "Tak, rozumiem."
  
  
  "Twoja twarz będzie wyglądać inaczej, gdy budzisz się z tego transu. Zrobimy cię podobne do amerykańskiego szpiega o imieniu Nick Carter".
  
  
  "Nick Carter", - powtórzyłem. Nick! Tak nazywała mnie we śnie Tania. To było przeczucie, jak w śnie o "Люгере".
  
  
  "Można wejść do budynku pod nazwą Nicka Cartera. Członek naszej grupy daje dzbanek z ukrytym urządzeniem. Zabierz dzbanek do sali konferencyjnej i umieścić go na stole. Można to zrobić, bo to Nick Carter, od którego uwolnił, ma wyższy poziom tolerancji na konferencję ".
  
  
  "Rozumiem" - powiedziałem.
  
  
  "W ciągu najbliższych dwóch dni będziesz udawać Nicka Cartera. Teraz zacznę czytać z pliku o tym agencie, a trzeba pamiętać każdy szczegół, aby można z powodzeniem podawać się za skrzyni Korbowej. Ponadto, masz trochę wiedzy na temat tego człowiek głęboko wewnątrz ciebie. Można używać tylko tyle tej wiedzy, aby wykonać swoją reprezentację, a nie więcej ".
  
  
  Czytała papieru na kolanach. Informacje do zapamiętania było trudne. Jak to wyglądało bardzo znajomo.
  
  
  "To ja wydawał się za Ilsę Hoffman" - podsumowuje Tania. "Po tym, jak uwolnimy ciebie, natychmiast poinformuj o tym szefa Картерса, David Хоуку. On poprosi o informację, dlaczego były poza komunikacji w ciągu dwóch dni, a on zapyta o mnie, który wie jak Ilse Hoffmann. Można powiedzieć, że pojechali ze mną na wiejską willę na kilka dni, bo chcesz mnie sprawdzić, ale teraz jesteś przekonany, że jestem poza podejrzeniem ".
  
  
  "Tak" - powiedziałem. "Wyżej podejrzeń". Informacje zapisane w sposób trwały w moim mózgu.
  
  
  "Będziesz podawać się za Nicka Cartera tak sprytnie, jak i umiecie, robi wszystko, czego od ciebie oczekują przed południem w dniu konferencji. Następnie można zignorować wszelkie rozkazy, które mogą dać, i udać się do pałacu. Musisz być w korytarzu, tuż przy wejściu do sali konferencyjnej dokładnie w godzinę dnia. W tym czasie do ciebie nasz człowiek. Na nim będzie granatowy garnitur i czerwony krawat z białym goździkiem w klapie. Pociągnie ci ten dzbanek, który z tych, co będzie używany na stole do negocjacji ". Wzięła u Dimitrov duży ozdobny dzbanek. "Wewnątrz niego, pod fałszywym dnem, będzie to urządzenie.
  
  
  Ona delikatnie usunęła elektroniczny gadżet. To było jak jakieś dziwaczne транзисторное radio.
  
  
  "Urządzenie jest sterowany za pomocą pilota zdalnego sterowania. Emituje dźwięk w szerokim zakresie częstotliwości, szersze, niż wszystko, co było opracowany wcześniej. Na niektórych częstotliwościach i poziomach głośności dźwięk niszczy ośrodkowy układ nerwowy tkaniny. Bardzo krótki oddziaływanie prowadzi do bolesnej śmierci".
  
  
  Ona zastąpiła gadżet w hrabiny. "Urządzenie zostanie skonfigurowane na żądaną częstotliwość za pomocą pilota zdalnego sterowania po rozpoczęciu dziennego sesji. W ciągu kilku minut zabije wszystkich w zasięgu słuchu, ale nie wpłynie na nikogo poza pokoju. Po tym, jak ono wykonuje swoją pracę, to wydawać znacznie niższy dźwięk, który nadal będzie brzmieć bardzo wysokiej dla twoich uszu. Będzie można usłyszeć ten dźwięk na zewnątrz sali konferencyjnej, gdzie będziesz ".
  
  
  "Usłyszę dźwięk poza sale", - powtórzyłem.
  
  
  "Po tym, jak nasz człowiek daje dzbanek do wody, można dostać się do strażników przy drzwiach pokoju i powiedzieć im, że personel pałacu poprosił cię, aby dostarczyć dzbanek, aby była świeża woda dla członków konferencji. Ponieważ u Nicka Cartera jest pozwolenie na wejście do sali konferencyjnej, będą one pozwalają zaliczyć dzbanek do środka i umieścić go na stole. Zostaw go do ściany, a drugi dzbanek zanieś do najbliższego narzędzia pokoju w korytarzu. będziesz się trzymać z dala od pobliżu, dopóki nie zobaczysz, że wszyscy weszli do sali konferencyjnej dla stawek sesji.
  
  
  "Gdy usłyszysz przeraźliwy dźwięk z pokoju, dowiesz się, że urządzenie wykonywał swoją pracę. Teraz słuchaj uważnie". Dimitrov wstał i obrócił pokrętło na małej maszynie na sąsiednim stole. Usłyszałem przeraźliwy krzyk, który przypomniał mi hałas niektórych samolotów.
  
  
  "To dźwięk, który usłyszysz".
  
  
  Jego głos zatrzymał się na chwilę. "Gdy to usłyszysz, - powoli powiedziała - przypomnisz sobie wszystko, co zostało pochowane w twojej podświadomości. Przypomnisz sobie wszystko, co mówiłem wcześniej o tym nie pamiętać. Przypomnisz sobie wszystko, co wydarzyło się do odwołania się do tej kliniki. Ale nie pamiętała nic, co się tu stało. To otworzy ci prawdę, ale doprowadzi do poważnego zamieszania. Przyznajesz się pierwszemu człowiekowi, który zacznie z tobą, że podłożyli urządzenie śmierci w salę konferencyjną. Czy to jasne? "
  
  
  "Wszystko jasne - powiedziałem.
  
  
  "Ponadto, gdy nasz mężczyzna wręcza ci dzbanek, on powie:" Viva la revolución! Słowa te wzmocnią swoją determinację, aby zabić prezydenta Wenezueli i amerykanina, a poczujesz nieodpartą chęć zaliczyć dzbanek do pokoju, jak ja. instruował cię ".
  
  
  "Viva la revolutión" - powiedziałem.
  
  
  Kalinin wstał, podszedł do stolika i wyjął ofiarował mi "luger" i sztylet w pochwie. Podał mi broń.
  
  
  "Połóż broń", - powiedziała Tanya. "Pochwy na стидете powinny być dołączone do twojego prawego przedramienia".
  
  
  Podążyłem za jej instrukcjami. Broń wydawało mi się niewygodne i uciążliwe. Kalinin przyniósł mi ciemną marynarkę i krawat, i Tania kazała założyć je na wierzchu broni.
  
  
  "Broń należała do Nicka Cartera - powiedziała Tanya. "Będziesz wiedzieć, jak z nich korzystać. Ubrania też była jego".
  
  
  Dimitrov pochylił się i szepnął coś do Tanne na ucho. Ona skinęła głową.
  
  
  "Nie będziesz próbował wrócić do swojego mieszkania na Avenida Bolivar. Nie będziesz musiał kontaktować się z Линчевыми lub kogoś, kto jest związana z misją, nawet z pracownikami tej kliniki".
  
  
  "Bardzo dobrze" - powiedział.
  
  
  "Teraz, Rafael Chávez, po wyjściu z hipnozy, kiedy отсчитаю od pięciu do jednego. Będziesz mówić biegle po angielsku, i to jest język, którego będziesz używać, dopóki nie wykonać swoją misję. Będziesz gotowy, aby zakończyć misję i będziesz przestrzegać wszystkich moich instrukcje dokładnie.
  
  
  "Zacznę konto teraz. Pięć. Pan Rafael Chávez, i zmień bieg historii współczesnej Wenezueli. Cztery. Twój prezydent i wice-prezydent Stanów Zjednoczonych - twoje śmiertelnymi wrogami. Trzy. Zastanawialiście się kiedyś. bez celu, ale zabić tych dwóch mężczyzn tak, jak zaplanowaliśmy. Dwa. Kiedy budzisz się, nie dowiesz się, że byli pod hipnozą. Nie pamięta nazwiska tych, którzy tutaj się z tobą, ale dowiesz się, że jesteśmy przyjaciółmi rewolucji, które przygotowały cię do swojej misji ".
  
  
  Gdy dotarła do pokoju, jeden, trójka przede mną na chwilę, wydawało się, расплылась, a następnie ponownie stała się skupiającej. Ja przenosił wzrok z jednej twarzy na drugą.
  
  
  "Dobrze się czujesz, Rafael?" - zapytała miła, młoda kobieta.
  
  
  "Czuję się dobrze" - odpowiedział jej po angielsku. Zaskakujące, ale powiedziałem to bez trudu.
  
  
  "Kim będziesz w następne dwa dni?"
  
  
  "Nick Carter, amerykański szpieg".
  
  
  "Co będziesz robić po tym, jak wyjedziecie stąd?"
  
  
  "Raport człowiekowi o imieniu David Hok. Powiem mu, że był z wami - z Ilse Hoffmann - podczas nieobecności Cartera".
  
  
  "Dobrze. Chodź, spójrz na siebie".
  
  
  Podszedłem do lustra. Kiedy zobaczyłem swoją twarz, to wyglądało inaczej. Zmienił się mój wygląd, tak że wyglądał dokładnie tak, jak Nick Carter. Wdrapałem się w marynarkę i wyciągnął "luger". Imię Wilhelmina przemknęło w mojej głowie. Nie miałem pojęcia, dlaczego. W każdym razie, to nie wydawało się ważne. Wyciągnąłem migawka i wstawiłem nabój do komory pistoletu. Byłem zaskoczony jego zdolność obchodzić się z bronią.
  
  
  Ponownie zwróciłem się do trzech z nich. "Ja nie znam waszych imion" - powiedziałem.
  
  
  Mężczyźni wyraźnie uśmiechali się z zadowoleniem. Jednak mówi dziewczyna. "Wiesz, że twoi znajomi. I przyjaciele rewolucji".
  
  
  Wahałem się. "Tak" - powiedziałem. Ja нацелил pistolet na światło przez pokój i zmrużył oczy wzdłuż tułowia. To był piękny instrument. Schowałem go z powrotem do kabury.
  
  
  "Myślę, że jesteś gotowy" - powiedziała dziewczyna.
  
  
  Zatrzymałem wzrok na chwilę. Wiedziałem, że między nami coś było, ale nie mógł sobie przypomnieć jej imienia. "Tak, jestem gotowy." Poczułem nagłe pragnienie, by uciec stamtąd, zająć się najważniejszą sprawą w moim życiu - misję, do której mnie przygotowali ci ludzie.
  
  
  Mężczyzna w garniturze odezwał się. Jego głos wydawał się dość autorytarny. "Więc chodź, Rafael. Udaj się na konferencji w Caracas i zabij swoich wrogów".
  
  
  "Powiedzmy, że to jest zrobione" - powiedziałem.
  
  
  Siódmy rozdział.
  
  
  "Gdzie, do diabła, byłeś?"
  
  
  David Hawke w czarnej furii nadepnął na numer hotelu. Jego siwe włosy były взлохмачены, a wokół zimnych niebieskich oczu tworzyły się głębokie zmarszczki. Nie wiedziałem, że amerykanie są w stanie na takie ataki złości.
  
  
  "Byłem z dziewczyną" - powiedziałem.
  
  
  "Dziewczyna! Na dwa dni? Podczas swojego unikać wiedzy ponadczasowy wakacji miały miejsce ważne wydarzenia. Byłoby dobrze, gdyby pan przyszedł tutaj na szkolenie".
  
  
  "Wydawała się zbyt zainteresowanej zbyt szybko - powiedziałem. - Powinienem był się domyślić, był używany czy ona coś przeciwko nam. Zaprosiła mnie na kilka dni na wiejską willę, a ja nie mogłem się z tobą skontaktować, zanim wyjechaliśmy. Po tym, jak dotarliśmy do willi, u mnie nie było żadnej możliwości się z tobą skontaktować ".
  
  
  Hawke zmrużył oczy, patrząc na mnie, a ja bałem się, że on widzi mnie przez moje przebranie. Byłem pewien, że wiedział, że nie Nick Carter, a on po prostu grał ze mną w gry.
  
  
  "To cała historia?" - śrący-zapytał.
  
  
  On nie wierzył w to. Musiałem improwizować. "Cóż, jeśli musisz wiedzieć, że jestem chory. Najpierw pomyślałem, że dziewczyna mnie otruła, ale to był po prostu ciężki przypadek choroby turysty. Ja bym nie przyniósł nic dobrego, nawet gdybym mógł nawiązać kontakt ".
  
  
  Kiedy mówił, jego oczy skierowane były na mojej twarzy. W końcu są one nieco złagodził. "Mój boże. Znajdujemy się na progu punkt kulminacyjny naszej największej misji przez wiele lat, i decydujesz się zachorować. Cóż, może to moja wina. Może zbyt mocno cię popychał".
  
  
  "Bardzo mi przykro, proszę pana" - powiedziałem. "Ale trzeba było sprawdzić dziewczynę. Teraz jestem przekonany, że jest poza podejrzeniem".
  
  
  "Cóż, myślę, że to jest coś, nawet jeśli to coś negatywnego".
  
  
  "Może to było polowanie na dzikie gęsi" - powiedziałem. "W każdym razie, wróciłem do pracy. Co nowego?"
  
  
  Hawke wyciągnął długą kubańskie cygaro. Odgryzł koniec i zawinął go w usta, ale nie zapalił. Miałem silne poczucie deja vu - Jastrząb w innym miejscu, robiącego to samo. Wszystkie przeczucia i lampy błyskowej niemożliwych podłodze-wspomnień zmuszali mnie denerwować.
  
  
  "Wice-prezydent oszalał. On mówi, że jesteśmy przesadzone z zagadnieniami bezpieczeństwa. Chwycił kilku pracowników CIA i wysłał dodatkowych ludzi z Tajnych służb do domu. Powiedział, że dla prasy nieprzyjemne mieć armię strażników wokół, jakby nie ufamy wenezuelskiej policji ".
  
  
  "To bardzo źle" - powiedziałem. Właściwie wszystko było w porządku. Im mniej wokół będzie amerykanów, dla których będę działać, tym łatwiej będzie moja praca, kiedy przyjadę na konferencję.
  
  
  "Cóż, w pałacu nadal wiele ludzi z pistoletami w kieszeniach. Wezwałem N7, kiedy pomyślałem, że mógłbyś być gdzieś na dnie шестифутовой dziury".
  
  
  Po raz pierwszy zdałem sobie sprawę, że jednym z powodów, dla którego Hawke był tak wściekły, polegała na tym, że on naprawdę martwi się o mnie. Raczej o Nicku Carterze. W jakiś sposób ta świadomość mnie dotknął, a ja złapałem się na myśli, że los skrzyni Korbowej doznał z rąk линчевателей.
  
  
  Spytałem. - "N7 - to Klej Vincent?"
  
  
  "Tak. Osiadł w trzecim hotelu Las Americas. Kazałem mu sprawdzić swoje zniknięcie". - sarkastycznie powiedział. "Teraz może przejść do bardziej ważnych sprawach. Dziś wieczorem wiceprezes obecny na ponadplanowa imprezie, która odbywa się w ogrodach ambasady amerykańskiej. Prezydent Wenezueli na pewno przyjdzie. Ponieważ konferencja odbędzie się jutro, chcę zacząć podjąć specjalne środki ostrożności, zwłaszcza w odniesieniu do wszystkich zdarzeń, które nie znajdują się w pierwotny harmonogram ". Żuł cygaro.
  
  
  Wzmianka o tych wrogach ludu mnie wybuchnąć. Ogarnęła mnie gorąca fala nienawiści i musiałem z całych sił powstrzymać to. Jeden zły ruch z Хоуком mogło zniszczyć misję.
  
  
  "Dobrze, będę tam" - powiedziałem.
  
  
  "Jesteś naprawdę w porządku, Nick?" - nagle spytał Hawk.
  
  
  "Oczywiście, a dlaczego nie?"
  
  
  "Nie wiem. Po prostu na chwilę wyglądał inaczej. Twoja twarz się zmieniła. Jesteś pewien, że to jeszcze nie jest chory?"
  
  
  Szybko przyjął usprawiedliwienie. "To może być" - powiedziałem. "Jestem dzisiaj nie do końca to sam". Myślałem, że w każdej chwili on otwiera moje przebranie, i będę musiał go zabić z люгера w kieszeni. Nie chciałem go zabić. Wydawał się dobrym człowiekiem, nawet jeśli był jednym z wrogów. Ale każdego, kto stanie na drodze mojej misji, trzeba będzie rozwiązać - alternatywy nie było.
  
  
  "Cóż, naprawdę nie jesteś sam" - powoli powiedział Hawk. "Chciałem wysłać do ambasady, aby sprawdzić, czy para pomocników, którzy będą w pałacu jutro, ale nie sądzę, że jesteś na to gotowy. Lepiej odpocząć do tego wieczoru. "
  
  
  "Nie ma takiej potrzeby, proszę pana" - powiedziałem. "Będę szczęśliwy iść do ambasady i..."
  
  
  "Cholera, N3! Ty wiesz lepiej, niż kłócić się ze mną. Wracaj do swojego pokoju, a bądź tam, dopóki nie będziemy cię potrzebować. Zadzwonię do ciebie, gdy nadejdzie czas jechać do ambasady".
  
  
  "Tak, proszę pana", - pokornie powiedział, że jest wdzięczny za możliwość uniknięcia większej ilości kontaktów z amerykanami, niż to było absolutnie konieczne.
  
  
  "I nie zadawaj się z tej przeklętej dziewczyną" - krzyknął mi Hawke.
  
  
  * * *
  
  
  Ogrody ambasady piękna w każdej chwili, ale tego wieczoru były one szczególnie wspaniałe. Wszędzie były latarnie. Dla gości zostały zainstalowane płonące grill i stoły z jedzeniem. W jednym końcu ogrodu była zabaw, gdzie cały wieczór grał orkiestra.
  
  
  Jastrząb i Vincent byli ze mną, ale nie rozmawialiśmy ze sobą.
  
  
  Kiedyś spotkałem się z Vincentem w toalecie. Wymieniliśmy pozdrowienia i było to dość kłopotliwe. Wiedziałem, że muszę go znać, ale nie byłem gotowy na spotkanie z innymi agentami AX. Musiałem blefować w trakcie naszej rozmowy, i bałem się, że mnie nie przekonały. Vincent krótko opowiedział o siedzibie AX i o poprzednim zadaniu, nad którym pracowaliśmy razem. Pozwoliłem mu mówić i po prostu zgadzał się ze wszystkim, co mówił.
  
  
  Wice-prezydent pojawił się dość wcześnie wieczorem. Starałem się całkowicie go unikać. Jego twarz i głos wywołał u mnie tak silne emocje, że byłem pewien, że zdradzę swoją przykrywkę, jeśli spotkam się z nim twarzą w twarz. Podszedłem do grupy i po prostu posłuchać, jak grają. Muzyka była piękna, a ja z niecierpliwością czekałem na dzień, kiedy moja ojczyzna uwolnić się od tyranii. Po raz pierwszy od kilku godzin zacząłem się rozluźniać.
  
  
  Ale szczęście nie mogłam się powstrzymać. Usłyszałem za sobą głos, i to był straszny głos amerykańskiego wiceprezydenta.
  
  
  "Panie Carter".
  
  
  Odwróciłem się, spojrzałem mu w twarz i poczułem straszne ciśnienie w głowie, ale zmagał się z obrzydzeniem. Między wiceprezesem stały dwóch pracowników tajnych służb, które кивнули mi.
  
  
  "Panie wice-prezydent", - powiedział sztywno.
  
  
  "Myślę, że nie spotkali się z prezydentem", - powiedział potwór. Wskazał na zbliżającą się postać, i zobaczyłem człowieka, którego nienawidził najbardziej na świecie. Był to prosty i solidny mężczyzna, na widok nieszkodliwy staruszek z szerokim uśmiechem i piersią, zapakowany wstążkami i medalami. Ale wiedziałem, że on reprezentuje, i to sprawiło, że mój żołądek zamówienia. Podszedł i stanął obok nas. Dwóch policjantów w cywilu i pielęgniarek zostały w tyle.
  
  
  "Panie prezydencie, jest to jeden z najlepszych młodych ludzi w naszych służbach specjalnych" - powiedział wiceprezes. "Panie Carter".
  
  
  "Miło mi pana poznać, panie Carter".
  
  
  Bliskość tej osoby robiła mój gniew prawie nie do opanowania. Walczyłem z nieprzekraczalną impetem rzucić się na niego i rozerwać na strzępy gołymi rękami. Pot wystąpił mi na czoło, a ja poczułem silne ściskanie w klatce piersiowej, która wciąż rośnie i rośnie. U mnie tak mocno bolała głowa, że myślałem, że zaraz wybuchnie.
  
  
  "Ja... ja... - odetchnął ja i odwrócił się od tych dwóch mężczyzn. Musiałam wziąć się w garść, ale nie wiedziałem, jak to zrobić. Rozejrzałem się z ponurą twarzą. "Z przyjemnością, panie prezydencie - powiedziałem.
  
  
  Wszyscy patrzyli na mnie, jakbym oszalał. Pracownicy służby bezpieczeństwa uważnie studiowali mnie.
  
  
  "Z tobą wszystko w porządku, młody człowieku?" - zapytał prezydent.
  
  
  Moje oczy z całych sił próbowali spotkać się z jego spojrzeniem. "O tak - szybko powiedziałem. "Będę w porządku. U mnie właśnie była walka z turystami".
  
  
  Wiceprezes uważnie śledził moją twarzą. "Lepiej odpocząć, panie Carter", - powiedział cicho. Po chwili przeszli do rozmowy z amerykańskim ambasadorem.
  
  
  W nagłej rozpaczy i odwrócił się, aby iść za nimi. Moja ręka znalazła się w kurtkę. Chciałem wyciągnąć "люгеры" i strzelać im głowy. Ale kiedy poczuł zimny metal pistoletu naprzeciwko swojej ręce, doszedłem do siebie. To nie było w planie, a powinienem był słuchać rozkazów. Wyciągnąłem rękę i otarł pot o kurtkę. Ja cały drżał. Odwróciłem się, aby zobaczyć, czy zauważył ktoś moje działania, a kiedy odwróciłem się do budynku, zobaczyłem, że mój kolega z AX Klej Vincent patrzy na mnie. On cały czas patrzył.
  
  
  Walcząc z paniką, pospieszyłem się do tylnej części budynku ambasady, w męskiej toalecie. Zrobiło mi się niedobrze, i bałam się, że zwymiotuję. Nadal trząsł się i wydawało się, że głowa zaraz pęknie.
  
  
  W toalecie nie polewał głowę zimną wodą i ciężko oparł się do łazienki. Wyrzuciłem z głowy, twarzy, ból i nudności zaczęły się zapadać. Kiedy się odwróciłem, aby znaleźć ręcznik, Vincent był tam.
  
  
  "Co się z tobą dzieje, Nick?" zapytał.
  
  
  Odwróciłem się od niego i suszenie. "To musi być coś nie coś zjadł" - odparłem. "Myślę, że jeszcze trochę nie w sobie".
  
  
  "Wyglądasz okropnie", - podkreślił on.
  
  
  "Teraz czuję się dobrze".
  
  
  "Nie wydaje ci się, że powinieneś udać się do lekarza ambasady".
  
  
  "Cholera, nie. Ja naprawdę w porządku".
  
  
  Nastąpiło długie milczenie, podczas gdy ja z grubsza расчесывал włosy.
  
  
  "Ja coś wypić w kawiarni w Bejrucie, gdy pracowaliśmy razem - powiedział. "Pamiętasz? Pomogłeś mi wyjść z tego. Chciałem się odwdzięczyć za przysługę".
  
  
  Coś głęboko wewnątrz mojego mózgu zareagowała, gdy wspomniał o incydent w Bejrucie. U mnie było bardzo krótki wizję, jak Klej Vincent spada na stary mur, i mam zamiar pomóc mu stanąć na nogi. Przez ułamek sekundy scena zniknęła, a ja myślałem, wyobrażałem sobie, czy ja jej w ogóle.
  
  
  To mnie przeraziło. Nigdy w życiu nie spotkałem Kleju Vincenta. Jak mogłem sobie przypomnieć, że był z nim w Bejrucie? Nigdy nie byłem poza granicami Wenezueli, z wyjątkiem czasu, gdy byłem w USA. Nic nie wiedziałem o Libanie. Czy jestem jeszcze tam był?
  
  
  Znowu mam poczucie, że w moim życiu coś ukrywali mnie w klinice. Coś bardzo ważnego. Ale może się myliłem. Być może narkotyki stymulowane moja wyobraźnia, żebym mógł wymyślać sceny, które pomogły by mi bawić się rola Nicka Cartera.
  
  
  "Przepraszam" - powiedziałem. "Doceniam zainteresowanie, Klej".
  
  
  On uśmiechnął się krótko, ale potem do niego wróciła obawy. "Nick, co ty do cholery robiłeś tam po tym, jak z tobą rozmawiać?"
  
  
  "Co masz na myśli?" - w samoobronie, zapytałem.
  
  
  "Cóż, na chwilę wyglądało to tak, jakbyś miał za swoim Люгером. Co się działo?"
  
  
  Jestem psychicznie przebiegł po kilku możliwych odpowiedzi. "O, to. Myślę, że jestem dość zdenerwowany. Widziałem, jak chłopak wsunął rękę w swoją kurtkę, i przez chwilę wydawało mi się, że sięgając po pistolet. Poczułem się jak idiota, kiedy wyciągnął chusteczkę".
  
  
  Nasze oczy spotkały się i spotkali się, gdy Vincent ocenił moją odpowiedź. Gdyby rzucił mi wyzwanie, musiałbym go zabić tutaj, a to by oznaczało duże problemy.
  
  
  "Dobrze, kolego - powiedział. Jego głos stał się łagodniejszy. "Lepiej odpocząć, tak, że jutro będzie lepiej".
  
  
  Spojrzałem na niego. Był to krępy mężczyzna z рыжеватыми włosami, chyba, lat trzydzieści dwa. Miał otwartą, szczerą twarz, ale wiedziałem, że to może być fajne.
  
  
  "Dziękuję, Klej" - powiedziałem.
  
  
  "Zapomnij o tym."
  
  
  Resztę wieczoru starałem się trzymać z dala od głównej działalności. Jastrząb pojawił się w pewnym momencie, gdy wszyscy patrzyli na grupę tancerzy, i stanął obok mnie.
  
  
  "Wszystko wydaje się być w porządku?" - zapytał, nie patrząc na mnie.
  
  
  "Tak" - odpowiedziałem. Ciekawe, mówił mu Vincent o mnie.
  
  
  "Wydaje się, nie musisz tu zostać na długo, Nick - powiedział. "Ja też wysyłam Vincenta z powrotem w jego stylu. Ale zobaczymy się jutro wcześnie rano w pałacu. Mimo, że wszystko wydaje się w porządku, wciąż mam to uczucie w sprawie ostrzeżenia. Zauważysz tego człowieka, który był prześladował cię? "
  
  
  Jeszcze jedna nieznana scena przemknęło mi w głowie - mężczyzna, stojący w białym pokoju, trzyma mnie z pistoletu. Nie, to był korytarz, a nie pokój. Dotknąłem jego czoła ręką, a Hawk spojrzał na mnie.
  
  
  "Nie ma. Nie, ja go nie widziałem". Jak ja w ogóle dowiedzieć się, o jakim człowieku mówi? W pliku, który mi czytali moi towarzysze, nic nie wspomniano. Jeśli tylko nie zapomniałem.
  
  
  "Nick, jesteś pewien, że z tobą wszystko w porządku?" - spytał Hawk. "Kiedy tu Vincent, ja chyba mógłbym się obejść bez ciebie na konferencji".
  
  
  "W porządku!" - powiedziałem kilka ostro. Spojrzałem na Hawka, i ponuro spojrzał na mnie, żuć незажженную cygaro. "Przepraszam. Ale czuję, że potrzebuję na konferencji, i chcę tam być".
  
  
  Starałem się nie słyszeć w głosie surową panikę. Jeśli Hawke wyciągnie mnie z służby bezpieczeństwa, nie będę mógł wypełnić swoją misję.
  
  
  "Dobrze" - w końcu powiedział. "Do zobaczenia jutro, synu".
  
  
  Nie mogłem na niego patrzeć. - "Prawidłowo".
  
  
  Hawke odbył się w ogrodzie, a ja wyszedłem. Nie chciało mi się wracać do hotelu. Musiałam się napić. Wziąłem taksówkę do El-Hardin, bo czuł się samotny i jakoś wiązał to miejsce z dziewczyną w klinice. Kiedy wszedłem do środka, byłem zaskoczony, widząc ją siedzącą za kątowych stolikiem. Była sama, popijając kieliszek wina. Ona od razu mnie zobaczył.
  
  
  Nie będziesz musiał kontaktować się z Линчевыми lub kogoś, kto jest związana z misją, nawet z pracownikami tej kliniki.
  
  
  Odwróciłem się od niej i podszedł do stołu w drugim końcu pokoju. Poczułem straszną chęć iść do niej i powiedzieć jej o swoich problemach, zabrać ją ze mną do łóżka. Ale ona sama zabroniła mi wejść w kontakt. Przyszedł kelner, zamówiłem koniak. Kiedy odszedł, podniósł oczy i zobaczył, że ona stała w pobliżu mojego biurka.
  
  
  "Dobry wieczór, Rafael". Ona usiadła obok mnie. Była nawet ładniejsza, niż pamiętałem.
  
  
  Jej imię nagle przyszło mi do głowy, z głębi mojej podświadomości. "Masz na imię... Tania". Spojrzałem jej w oczy. "Ja nie muszę tego wiedzieć, prawda?"
  
  
  "Nie, ale myślę, że wiem, dlaczego to robisz. Wszystko jest w porządku".
  
  
  "Ja nie muszę być z tobą, prawda?"
  
  
  "Poproszono mnie, bym się z tobą skontaktować. Aby dowiedzieć się, jak się czujesz, i upewnić się, że cię przyjęli jako Nicka Cartera".
  
  
  "Mnie wzięli za niego" - powiedziałem. "Ale ten, kto nazywa się Jastrząb, zbyt troszczy się o moje dobro. Dziś wieczorem mnie przedstawili prezydentowi, i to było dość grubo na minutę. Ale myślę, że przekonał Hawka, że ze mną wszystko w porządku. "
  
  
  Piękna twarz Darka помрачнело. "Jastrząb - jedyna osoba, która może przerwać całą tę misję. Musisz przekonać go na wszystkie możliwe sposoby, że można - Nick Carter i że można spełnić swoje zadanie na konferencji". Jej głos był pracowity i wytrwały. "Bardzo ważne jest, aby miał dostęp do sali konferencyjnej w czasie przerwy na lunch".
  
  
  "Rozumiem, Tania - powiedziałem. Chciałem
  
  
  przytulić ją i pocałować. "Chodź do mojego pokoju" - powiedziałem. "Na jakiś czas. To... dla mnie ważne".
  
  
  "Jastrząb, być może, czuwa nad tobą", - powiedziała delikatnie.
  
  
  "Nie, to nie tak. Proszę, chodź na chwilę".
  
  
  Ona wahała się chwilę, a potem wyciągnęła rękę i delikatnie dotknęła mojej twarzy. Wiedziałem, że chciała mnie. "Będę tam za pół godziny".
  
  
  "Będę czekać."
  
  
  Przez czterdzieści pięć minut staliśmy w cieniu mojego pokoju hotelowego, a ja z grubsza objął Tanię. Pocałowałem ją, a jej język wsunął mi go do ust. Ona przytuliła się do mnie biodrami.
  
  
  "O, Rafael", - wydech ona.
  
  
  "Rozbierz się" - powiedziałem.
  
  
  "Tak."
  
  
  Rozbierali się w ciemności. Przez kilka sekund oboje stali nagie i chętnie patrzyli na siebie. Tanya była jedną z najpiękniejszych kobiet, jakie kiedykolwiek widziałem. Moje oczy podbijać pełną okrągły biust, szczupłą talię, zakrzywione biodra i długie, gładkie uda. I mnie oczarował ją miękki zmysłowy głos. Głos, który tak delikatnie i przekonująco mówił ze mną w klinice. Między nami był artykuł magnetyzm z powodu tych szczególnych relacji. Szukałem kogoś do ciała, który należał do tego убаюкивающему, манящему głosu, głosu, który miał taką władzę nade mną.
  
  
  Razem podeszli do łóżka i pocałowałem ją, przyciągnął do siebie i poczuł, jak jej wyszkoleni piersi naradźmy się do mnie, przesuwając rękami po набухшим zginanie jej bioder.
  
  
  Oboje ciężko oddychali. Puściłem ją, a ona położyła się na łóżku, jej pełne kremowe formy wyglądały jak kremowe na tle biel pościeli. Przypomniałem sobie namiętne chwile w swoim oddziale w klinice. Nagle odniosłem inne wrażenie, ze snu, który przyśnił mi się w klinice. Widziałem, jak Tania rozciągnął się na kanapie zamiast łóżka, całym jej ciałem zapraszała mnie do niej dołączyć. To był tylko sen? Czy to naprawdę się stało? Byłem strasznie zaskoczony.
  
  
  Położyłem się do łóżka i położył się obok niej twarzą do niej. Dotknąłem jej płonącym ust swoimi, a następnie odbędzie się ustami w jej szyję i ramię.
  
  
  "Masz mieszkanie w Caracas?" - spytałem między pocałunkami.
  
  
  "Dlaczego tak myślisz", odpowiedziała пораженно.
  
  
  "U ciebie w mieszkaniu znajduje się szeroki sofa?"
  
  
  Spojrzała na mnie i wydawało mi się, że widziałem strach w jej oczach. "Dlaczego pytasz?"
  
  
  Powiedziałem. - "Tam po raz pierwszy kochał się z tobą, prawda?" "Do kliniki. Jak mi powiedzieli, tego nie było w moim mieszkaniu. W moim mieszkaniu nie ma takiego kanapy". Pokazali mi kilka zdjęć mojego mieszkania na Авенидо Bolivar.
  
  
  Tania wyglądała na zdenerwowaną. "To ważne?" zapytała.
  
  
  "Nie do końca" - powiedziałem, całując ją. "To właśnie przyszło mi do głowy, kiedy zobaczyłem cię tu".
  
  
  Jej twarz znowu расслабилось. "Masz rację, Rafael. To było moje mieszkanie. Ari w klinice, aby dowiedzieć się, czy pamiętasz".
  
  
  "Ze względu na misji?"
  
  
  "Z powodu mojej kobiecej próżności". Uśmiechnęła się i wytrwale przytuliła się do mnie.
  
  
  Przestałem się tym przejmować i zapomniał o wszystkim poza pilności ich pragnienia i aksamitnej miękkości jej ciele.
  
  
  Ósmy rozdział
  
  
  Następnego ranka Hawke, Vincent i ja wyruszyliśmy w Biały pałac. Większość regularnych sił bezpieczeństwa była tam całą noc. Do sześciu godzin, rano to już był dom wariatów. Hawk powiedział Vincentowi i mi sprawdzić sala konferencyjna i sąsiednie pomieszczenia przed dziewiątą trzydzieści, kiedy konferencja miała się rozpocząć. Byłem bardzo nerwowy. U mnie pojawiło się dziwne uczucie, gdy spędzałem wszystkie te kontrole bezpieczeństwa, tak łatwo porusza się wśród ludzi, którzy byli tam w jednym celu - aby mnie powstrzymać. Gdybym nie był tak zdenerwowany, ja bym się cieszył ironią tego wszystkiego. Pracownicy służby bezpieczeństwa кивнули i uśmiechnął się do mnie, nawet nie wiedząc, że to nie zadbał o to, aby nikt nie opuścił salę konferencyjną żywy.
  
  
  W ciągu całego rana osoby z kursu orientacyjnego pokoju wracali do mnie znowu i znowu, i za każdym razem, gdy to się działo, nie była pokryta zimnym potem. Siła mojej nienawiści раздирала mnie na części. Chciałem kontynuować, aby wykonywać swoją pracę i uwolnić świat od tych dwóch złych ludzi.
  
  
  "Cóż, tutaj godzinę przed rozpoczęciem konferencji, - powiedział Hawk, - i nam nic więcej do roboty, niż mieliśmy, kiedy opuścił Waszyngton. Za wyjątkiem tego, że nie możemy znaleźć wysokiej człowieka, którego nikt, oprócz ciebie, nie widziałem. . "
  
  
  "To nie moja wina" - ostro powiedział.
  
  
  Hawke uważnie studiował moją twarz, i zdałem sobie sprawę, że zrobił to ponownie. Unikałem jego wnikliwych oczu.
  
  
  "Kto, do cholery, to powiedział?" - rzucił w odpowiedzi.
  
  
  "Przepraszam, proszę pana. Myślę, że trochę się denerwuję z powodu konferencji.
  
  
  "To nie wygląda jak na ciebie, Nick", - poważnie powiedział. "Ty zawsze zachowujesz zimną krew. Oto dlaczego uważam, że jesteś najlepszy. Co się z tobą dzieje? Czy wiesz, że możesz dorównać ze mną".
  
  
  Spojrzałem na niego. Zrobił na mnie dziwny wpływ, i nie mogłem zrozumieć dlaczego. Podobał mi się ten człowiek, i nie wiem dlaczego czułem się bardzo blisko niego, choć nigdy go nie widziałem do wczoraj rana. To było dziwne.
  
  
  Ze mną wszystko w porządku, sir - powiedziałem. - Możesz na mnie liczyć.
  
  
  "Czy jesteś pewien?"
  
  
  "Tak, jestem pewien."
  
  
  "Dobrze. Jeśli coś znajdziesz, możesz znaleźć mnie w sztabie bezpieczeństwa".
  
  
  Kiedy odszedł, mam ochotę uderzyć pięścią w ścianę. Mógłbym wyglądać jak Nick Carter, ale nie zachowywał się jak on. I Hawk zauważył. Gdybym nie był bardziej ostrożny, ja bym oblał całą misję.
  
  
  Do czasu konferencji pałac był bardzo niespokojny. Sale były pełne ludzi. Były setki dziennikarzy z całego świata. Lampy wyzwalane w każdej minucie, i było dużo krzyków i gestów. Kiedy przywódcy przybyli do sali konferencyjnej, tłum wokół nich była taka gęsta, że ledwie można było zobaczyć.
  
  
  Widząc je ponownie z bliska, poczułem do nich taką wrogość, taką otwartą nienawiść, że musiałem odwrócić wzrok. Nie mogłem nawet patrzeć, jak oni wchodzą do pokoju. Po kilku minutach wszyscy byli w środku, a za nimi zamknęły się duże podwójne drzwi. Konferencja rozpoczęła się.
  
  
  Kiedy dotarłem do pałacu i sprawdził sala konferencyjna, zwróciłem uwagę na dzbanek z wodą na długim stole z drewna egzotycznego. Był identyczny z tym, że dali mi później, na zmianę. Leżał na tacy razem z tuzin błyszczących kryształowych kieliszków. Do południa woda pozostała w hrabiny, staje się nieświeży i personel pałacu będzie oczywiście przynieść świeżą wodę do stawek sesji.
  
  
  Rano trwało rok. Ja niespokojnie chodził tam i z powrotem wzdłuż długiego korytarza. Pozostali strażnicy spojrzeli na mnie. Sale były pełne nimi. Dwa wenezuelskich strażnika, jeden pracownik CIA i jeden agent tajnych służb stojących na straży u wejścia do sali konferencyjnej. Każdy z nich wiedział Nicka Cartera, i nikt nawet nie spojrzał na mnie, gdy ja wcześniej oglądał pokój.
  
  
  Około jedenastej trzydzieści, za pół godziny do przerwy, korytarz poza sale konferencyjne znowu zaczął się zapełniać. Czułem straszne napięcie w klatce piersiowej, a u mnie zaczynała boleć głowa. Ale tym razem ból był prawie przyjemne. Wiedziałem, że on zniknie zaraz po tym, jak ja wykonam swoją misję.
  
  
  Tuż przed zmianą, podszedł do mnie agent CIA. On, oczywiście, znał mnie, a ja powinnam go znać. Ja skupiłem się, a jego twarz stała się znam, chociaż, oczywiście, to nie tak. To wszystko było spowodowane, i nie miałem czasu się martwić o to, jak to działa. Niemniej jednak, te zderzenia zmuszali mnie denerwować. Jeden błąd mógł zniszczyć całą misję.
  
  
  "Gdzie byłeś, Carter?" - zapytał mężczyzna. "Nie widzieliśmy cię tutaj przez kilka dni".
  
  
  "O. sprawdzałem kilka podejrzanych osób", - powiedział ciężko, ze wszystkich sił starając się brzmieć naturalnie.
  
  
  "Kogo?"
  
  
  "Wczoraj wieczorem widziałem w recepcji mężczyznę podejrzanego wyglądu, ale to okazało się ślepym zaułkiem".
  
  
  "O tak, słyszałem o tym. Słyszałem też, że jakiś czas spał z jakąś niemiecką dziewczyną. Czy jest w tym prawda?" - on uśmiechnął się.
  
  
  Uśmiech nagle przypomniała mi tę, co była na twarzy amerykańskiego wiceprezydenta, kiedy to wprowadziła mnie do prezydenta. "Dlaczego nie zgubić, niekompetentny draniu!" - warknął ja.
  
  
  Nagle zauważyłem Hawk i Vincenta, stojących kilka metrów ode mnie i patrzących na mnie. Ja nie widziałem, żeby one pasowały.
  
  
  "Powinnaś trzymać na smyczy", - powiedział ze złością człowiek z CIA, gdy szybko minął Хока i Vincenta i poszedł dalej korytarzem.
  
  
  Hawk stał tam, badając mnie z minutę. Kiedy mówił, jego głos był cichy i spokojny. "Chodź z nami, Nick - powiedział.
  
  
  "Chciałbym być tutaj, kiedy wyjdą" - powiedziałem. "Mogą być problemy".
  
  
  "Do cholery, powiedziałem iść z nami!"
  
  
  Ja потерл usta ręką. U mnie były problemy, pozostało nieco ponad godziny do spotkania z osobą, która poda mi dzbanek. Ale ja nie mogę zrezygnować z Hawk. On nie dał mi wyboru.
  
  
  "Dobrze - powiedział cicho ja.
  
  
  Hawke przeprowadził nas do pustego osobiste pokoju w pobliżu sztabu służby bezpieczeństwa. Kiedy znaleźliśmy się w środku, Hawke zamknął i zablokował drzwi, a następnie odwrócił się do mnie. Vincent stał z boku, wyglądając bardzo zaniepokojony.
  
  
  "A teraz" - powiedział Hawk ostrym niskim głosem. "Co, u diabła, tu się dzieje? Wziąłem wszystko, co mógł, Nick. Zachowujesz się jak wariat".
  
  
  Ja ze złością spojrzał na Vincenta. "Powiedział mu pan o tym incydencie na imprezie".
  
  
  "Nie, nie powiedział", - w samoobronie, powiedział Vincent. "Ale musiałem to zrobić".
  
  
  "Jaki wypadek?" - spytał Hawk.
  
  
  "Po prostu mały emocjonalny splash", - powiedział Vincent.
  
  
  Ja zwilżone jego spieczone usta. Byłem zadowolony, że nie wspomniał o mojej próbie wyciągnąć Luger. Jastrząb był ostry. Byłem pewien, że on już wątpiłem w mojej osobowości. Może zauważył jakiś błąd w moim przebraniu. Może zostawili znamię, blizna czy cos jeszcze, że zdradziło mnie. Nie, to musi być moja wina. Ja po prostu nie zachowywał się jak Nick Carter.
  
  
  "Dobrze, co to jest?
  
  
  - niecierpliwie spytał Hawk. - Dlaczego ty cały czas cholernie zdenerwowany? Nie był tym samym człowiekiem, odkąd wrócił z tej willi ".
  
  
  Odpowiedź była prosta. Byłem innym człowiekiem. Rafael Chávez. Ale nie mogłem mu tego powiedzieć. Był jednym z wrogów. Oba te agenci ACH byli moimi wrogami.
  
  
  "Ja po prostu nie wiem, proszę pana. Może to dlatego, że wszystko to jest cholernie frustrujące, tłumy ludzi, толпящимися wokół, hałasu i duża ilością poszkodowanych. I najgorsze - wiedzieć, że coś może się zdarzyć w każdej chwili, a nie być w stanie coś z tym zrobić. Praca ta bezpieczeństwa nie w moim stylu ".
  
  
  Obaj mężczyźni milczeli chwilę. Hawke odwrócił się i podszedł do okna. "Obawiam się, że to nie wystarczy, Nick". Odwrócił się do mnie. Jego szczupłe ciało wydawało się jeszcze bardziej zamarło w твидовом жакете, a jego zimne oczy, wydawało się, spojrzał prosto na mnie. "Co się stało w te dwa dni, kiedy ciebie nie było?"
  
  
  "Dokładnie to, co ci powiedziałem" - powiedziałem.
  
  
  "Nie podoba mi się to mówić, Nick, ale myślę, że ty coś przede mną ukrywasz. To też nie wygląda na ciebie. Zawsze byliśmy bardzo ze sobą szczerzy, prawda?"
  
  
  Ciśnienie w głowie i piersi rosło. Do tego, jak zdarzyło mi się być w tym korytarzu, pozostało mniej niż godzinę. A David Hawk chciał rozmawiać i rozmawiać.
  
  
  "Tak, jesteśmy zawsze byli uczciwi".
  
  
  "To bądźmy szczerzy" - powiedział Hawk. "Myślę, że coś się stało, kiedy zniknąłeś, a ja nie rozumiem, dlaczego mi o tym nie mówisz. Wiem, że u ciebie musi być przyczyny powstrzymywać, ale dla nas obu byłoby o wiele lepiej, gdyby Można położyć się na to. Dotyczy to dziewczyny Hoffmanna? "
  
  
  Rzuciłem się na niego spojrzenie. "Nie, to nie ma nic wspólnego z dziewczyną. - Co to ma być? Mówiłem ci, że była jasna. Ty naprawdę wierzysz, że cię okłamuję? Zdałem sobie sprawę, że krzyczę, ale było już za późno.
  
  
  "Uspokój się, Nick - powiedział cicho Vincent.
  
  
  Chwilę Hawke nic nie mówił. Znów spojrzał na mnie, impaling mnie swoimi surowymi zimnymi oczami. Ciśnienie w mojej głowie i piersi niebezpieczeństwo wzrastało, a ja czułem się jak bomba gotowa wybuchnąć.
  
  
  "Nick - powoli powiedział Hawk, - zabieram cię z tego sprawy". Jego twarz nagle stała się stary i zmęczony.
  
  
  Mnie uderzył chłód. Odwróciłem się, aby spotkać się z nim spojrzeniem. "Nie możesz tego zrobić", - powiedział głucho ja. "Jestem ci potrzebny".
  
  
  "Proszę, uwierz mi, kiedy mówię, że nie chcę. Jesteś numerem jeden na mojej liście, i ty to wiesz. Twój bilans mówi sam za siebie. Ale coś tu jest nie tak. Uczucie, którego doświadczał, gdy przybył do Caracas - okropne uczucie, że coś poszło nie tak, wciąż jest ze mną. W rzeczywistości, w ciągu ostatnich kilku dni stało się o wiele silniejszy ". Spojrzał na Vincenta. "Ty też to czujesz, prawda, Clay?"
  
  
  "Tak, proszę pana", - powiedział Vincent. "Czuję to".
  
  
  "Zawsze bardzo cenił intuicji, Nick. Sam wiele razy mówił mi o tym. Cóż, ja też. I teraz mam bardzo silne poczucie, że nie musisz w tym uczestniczyć. powołania więcej. Dla własnego dobra, a także dla dobra konferencji ".
  
  
  "Panie, pozwól mi pokazać, że jestem w porządku" - powiedziałem. "Po prostu pozwól mi zatrzymać się na przerwę".
  
  
  Jego brew zmarszczyła brwi: "Dlaczego w południe?"
  
  
  Nie mogłem spojrzeć mu w oczy. "To po prostu wydaje się szczególnie niebezpieczne w czasie. Kiedy bezpiecznie wrócą do sali konferencyjnej, jest mało prawdopodobne, że coś pójdzie nie tak. Odejdę, jeśli chcesz, żebym sobie poszedł".
  
  
  "Chcę, żebyś poszedł teraz" - powiedział chłodno Hawke. "Vincent, idź i zawołaj jednego z wenezuelskich strażników. Wysyłam jednego z powrotem do hotelu z Nickiem, tylko po to, aby upewnić się, że dotrze tam w porządku".
  
  
  "To nie jest na pewno!" - ze złością powiedział.
  
  
  "Przepraszam, ale myślę, że to jest prawda" - powiedział Hawk. Jego głos był ostry, jak i oczy.
  
  
  Vincent podszedł do drzwi, i nagle w panikę. Nie mogłem pozwolić tym ludziom utrudniać mi się wykonać moje zadanie. Coś trzasnęło w środku, a moja głowa została wyjaśniona. Wiedziałem, co muszę zrobić. Musiałem ich zabić. Ogarnęła mnie twarda, zimna determinacja.
  
  
  Szybko wspiął się w marynarkę i wyciągnął "luger". Ja нацелил go na Hawka, ale rozmawiałem z Vincentem. "Zaczekaj tutaj", - ostro powiedział.
  
  
  Oboje patrzyli na mnie w szoku.
  
  
  "Zwariowałeś?" - z niedowierzaniem spytał Hawk.
  
  
  Vincent odwrócił się od drzwi. "Podejdź do mnie, żebym mógł cię zobaczyć" - powiedziałem. Jak tylko to zrobi, zabije ich obu. Ale muszę działać szybko.
  
  
  "Co to jest, Nick?" - zapytał Vincent niskie napiętym głosem.
  
  
  Powiedziałem. - "Nazywam się Rafael Chávez". "Ja mściciel. Teraz to nie ma znaczenia, czy wiesz. Nick Carter nie żyje, a ja mówię na niego. W ciągu godziny zakończę swoją misję, a wszyscy uczestnicy konferencji będą martwi. Nic mnie nie powstrzyma, więc ruszaj się przede mną, jak powiedziałem ".
  
  
  Jastrząb i Vincent wymienili spojrzenia.
  
  
  "Widziałem tajnego tatuaż na twojej prawej ręce, kiedy mył naczynia rano" - powiedział wolno Hawke. "Nie, nie jesteś oszustem. Na miłość boską, Nick, odłóż tę sztukę i porozmawiaj z nami".
  
  
  Jego słowa doprowadziły mnie do furii. Ja нацелил pistolet mu do piersi. Ale potem zobaczyłem, jak Vincent przyszedł do mnie.
  
  
  Odwróciłem się, aby go spotkać, ale spóźnił się o ułamek sekundy. Następne, co pamiętam, był z góry na mnie, i upadł na podłogę.
  
  
  Kiedy uderzył, mięsisty pięść Vincenta uderzył mnie w twarz. To był ciężki cios, a on zaskoczył mnie. Następnie poczułem, jak "Luger" wykręca się z mojej ręki. Trzymałem się z całych sił, ale Vincent miał przewagę. Pistolet upadł na podłogę. Ale ja regenerował siły. Ja зампхнулся na Vincenta nogą i mocno uderzył go nogą w krocze.
  
  
  Krzyknął i spadł ze mną na plecach. Zauważyłem "Luger", potem zabrał się za niego.
  
  
  "Nie rób tego, Nick. Będę musiał strzelać". Hawk stał nad nami, trzymając się na mnie swoje беретту. Spojrzałem przez długi tłumik mu w oczy i zrozumiałem, że był bardzo poważny. I powoli wstał.
  
  
  "Myślisz, że jesteś w stanie mnie powstrzymać tym?" - spytałem groźny głos, który nie przyznał się do swoich.
  
  
  "Jestem pewien, że mogę" - spokojnie powiedział. "Ale nie zmuszaj mnie do tego".
  
  
  "Zabiorę ci tę zabawkę i zabiję się", - warknął ja. Zrobiłem krok do niego.
  
  
  "Ja się zastrzelę, Nick - powiedział Hawk. Ale mogłem zobaczyć podpowiedź strach w jego oczach - bał się, że nie jest w stanie mnie zabić.
  
  
  Właśnie miałem go nazwać zaskoczenie, kiedy zobaczyłem, że Vincent, zataczając się, znów podniósł się na nogi. Kiedy Hawke ostrożnie нацелил pistolet w moją klatkę piersiową, Vincent podszedł do mnie. Chwyciłem go i zaciągnął przed sobą, aby chronić się od "Beretty Jastrzębia". Następnie mocno pchnął Vincenta, a on spadł ciężko na Hawka. Obaj mężczyźni отшатнулись, i pistolet strzał, wydawszy ciche pukanie. Kula uderzyła w sufit.
  
  
  I ruszył szybko, uderzając prawą ręką o szyję Vincenta, i dalej od Jastrzębia, otworzyło mi drogę. Kiedy Hawke znowu opuszczał broń, aby ponownie wycelować, chwyciłem jego rękę z pistoletem i pociągnął mocno odwracając się, kiedy pociągnął go do siebie. Przelatuje przez moje biodro i upadł na podłogę, "Beretta" uderzyła o ścianę za nim. Był ogłuszony.
  
  
  Dotarłem na Люгером, ale tu Vincent znowu mnie złapał. Upadłem, ale zaraz doszedł do siebie i uderzył w lewy hak w szeroką twarz Vincenta. Jego kości policzkowe pęka, a on kołysał się od uderzenia. Bolało go to, ale nie skończyłem. Widziałem, jak jego ręka idzie pod kurtkę. Jednym ruchem wsadziłem sobie sztylet w dłoni i wysłał go do lotu w momencie, gdy Vincent wycelował. Nóż rzuciłem mu pod żebra, to dyszała, jego oczy rozszerzyły się i upadł na bok.
  
  
  "Panie, Nick!" - krzyknął Hawke, z niedowierzaniem patrząc na ciało Vincenta. Hawke odzyskał przytomność, ale wciąż był zbyt słaby, by się poruszyć. Chwyciłem "luger" i delikatnie нацелил mu w głowę. On musi umrzeć. Nie było innego wyjścia. Ja zacisnął palec na spuście, ale coś mnie powstrzymało. Hawk spojrzał na mnie wyzywająco i ze złością - i niechętnie.
  
  
  Nienawiść i wściekłość totalnie blokuje moją automatyczną piersi. Ten człowiek stanął mi na drodze. Musiałem go usunąć. Mój palec znów ścisnął twardy metal spustu. Spojrzałem na to pomarszczona twarz i znieruchomiał na chwilę, oszołomiony niespodziewanym odrobiną emocji. Nie wiem dlaczego, ale jestem zbyt kochałem i szanowałem tego człowieka, aby strzelać. A jednak musiałem nacisnąć na spust. Ja pokryte zimnym potem, gdy sprzeczne emocje objęły mój zapalenie mózgu. Ja zwilżone jego spieczone usta i ponownie wycelował. Moim obowiązkiem było oczywiste. David Hawk powinien był umrzeć.
  
  
  Ale nie mogłem tego zrobić. Po prostu nie mogłem nacisnąć na spust. Może mi jednak nie musiał go zabijać. Mógłbym związać go i trzymać się z daleka, dopóki nie skończę swoją misję.
  
  
  Hawk spojrzał na moją twarz. On nie wyglądał na bardzo zaskoczonego, kiedy opuściłem pistolet.
  
  
  "Wiedziałem, że nie zabijesz mnie", - powiedział cicho.
  
  
  Krzyknąłem. - "Zamknij się!" Byłem zbyt zdenerwowany i zdezorientowany, aby jasno myśleć.
  
  
  Związałem Хоуку ręce i nogi jego krawat i paskiem. U mnie polecieli myśli, walczyłem jak agent AX, a nie rewolucjonistą-amator. I związałem Хока jak profesjonalista, chociaż wiedział, że nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłem. I było to dziwne uczucie, które żywił do staruszka. Nie było w tym więcej sensu, niż lampy błyskowej nieznanych wspomnień i szalone sny, które śniły mi się w ciągu ostatnich kilku dni.
  
  
  Znowu mam poczucie, że z tym wszystkim coś jest nie tak z ludźmi w klinice, misją, w której byłem, i ze mną. Ale nie było czasu, aby zrozumieć.
  
  
  Ja wyciągnął Hawk szafy. Nie zatkał mu usta, bo wiedział, że pokoje są w pełni звуконепроницаемы. On tylko patrzył na mnie.
  
  
  "Jesteś naćpany czy coś w tym rodzaju" - powiedział.
  
  
  "Milcz, a ja nie zabiję cię" - ostro powiedział.
  
  
  "Ty nie chcesz mnie zabić. Naprawdę wierzysz, że człowiek o imieniu Chavez? "
  
  
  "Ja Chavez".
  
  
  "To nieprawda" - zdecydowanie powiedział. "Ty Nick Carter. Cholera, Nick Carter!"
  
  
  Od niego w głowie mi się kręciło. Ból głowy wrócił - ból głowy, który odbędzie się dopiero po tym, jak zabić swoich wrogów. Spojrzałem na zegarek i zobaczyłem, że zostało mi około pół godziny. Ja zamknąłem Hawk w szafie, zatrzasnął i zamknął drzwi. Spojrzałem na Vincenta, gdy podszedł do drzwi. Wyglądał na martwego, i z jakiegoś szalonego powodu było mi bardzo przykro.
  
  
  Wyszedłem na korytarz i ze zdziwieniem stwierdził, że jest on prawie pusty. Wenezuelski policjant wszedł do pokoju ochrony, w drugim końcu sali. On mnie nie widział. Oczywiście, nikt nas nie słyszał. Ale nie chciałem się z nikim spotkać. Pracownicy służby bezpieczeństwa mogą się zastanawiać, skąd jestem, czy ktoś, kto widział, jak idę korytarzem z Хоуком i Vincentem, może zacząć dodawać dwa do dwóch. Postanowiłem wyjść z pałacu przez boczne wejście. Mogłem przejść przez ogród i wrócić przez główne wejście. Chciałbym mieć nadzieję, że wszyscy rozeszli się do domów, by podczas południową przerwę. I każdy, kto widział, jak wszedłem, po prostu zasugerował, że wyszedłem na wczesny obiad. Szybko rozejrzał się spokojnie korytarzem i wyszedł bocznymi drzwiami.
  
  
  Dziewiąty rozdział.
  
  
  Wyrzuciłem z głowy Hawk i Vincenta. Mój zegarek pokazywał dwanaście trzydzieści pięć - zaledwie dwadzieścia pięć minut do spotkania ze swoim kontaktem poza sale konferencyjne.
  
  
  Szybko przeszedł przez ogród do przedniej części pałacu. Nawet w stosunkowo spokojny czas wszędzie byli ludzie. Samochody zatłoczone ulice, nadający się na terenie pałacu. Podjazdy były zamknięte, ale strażnicy przepuszczane samochody zaawansowanymi.
  
  
  Obchodząc budynek, widziałem setki ludzi, wiszące o na terenie czekając na dygnitarzy.
  
  
  Zacząłem schodzić do tłumu, gdy od strony drogi podszedł do mnie mężczyzna, blokując mi drogę. Spojrzałem na niego i zrozumiał, że to był człowiek z CIA, z którym zetknąłem się wcześniej. Nie mogłem go zignorować. To jeszcze bardziej wzbudziło jego podejrzenia.
  
  
  "Powiedz, Carter, mogę z tobą porozmawiać?"
  
  
  Ja od niechcenia odwrócił się do niego, starając się nie zwracać uwagi na rosnący ucisk w klatce piersiowej. Moja głowa pulsed od bólu. "Tak?"
  
  
  "Chciałem tylko powiedzieć, że przepraszam za wykonaną przeze mnie uwagi. Nie winię cię za to, że jesteś zły".
  
  
  "Wszystko w porządku" - powiedziałem. "Przesadziłem. Jestem trochę zdenerwowany. Moja wina". Zacząłem odchodzić od niego.
  
  
  "Wtedy nic złego się nie stało?" zapytał.
  
  
  Odwróciłem się do tyłu. "Nie, bez urazy. Nie przejmuj się tym".
  
  
  "Dobrze." Wyciągnął rękę. Wziąłem go i trzymał za minutę.
  
  
  On z ulgą szeroko się uśmiechał. "Wiesz, ja rozumiem, jak ten rodzaj obowiązków może naprawdę cię zdobyć. Myślę, że to oczekiwanie i obserwacji. Nie wiem, jak pracownicy Tajnych służb sprawiają, że jest to dzień za dniem, miesiąc za miesiącem".
  
  
  Spojrzałem na zegar. Było dwadzieścia do jednego. Starałem się nie pokazywać swoje emocje. "Tak, to ciężka praca. Ja na pewno nie chcę tego. Cóż, muszę się spotkać z kolegą. Do zobaczenia później".
  
  
  "Oczywiście, dobrze, - powiedział on. "Uspokój Się, Carter".
  
  
  Odwrócił się i poszedł dalej wzdłuż długiej ścieżce. Poczucie misji było tak silne jest we mnie, że nie mogłem myśleć o niczym innym. Nie czułem nic wokół siebie, oprócz swojej drodze przez сгущающуюся tłum. Kiedy podszedłem do wejścia, grupa pomocników zablokował chodnik. Przedostałem się przez nich, a oni spojrzeli na mnie jak na wariata. Ale teraz nie było czasu na udogodnienia. Ja omijała grupy reporterów w pobliżu głównych etapów i przeszedł obok nich. Tłum stawał się coraz gęstszy.
  
  
  Kiedy dotarłem do schodów i zaczął wspinać się po nim, mnie zablokowała tłum. Ja протискивалась przez nich łokcie. I pchnął jednego człowieka wobec drugiego, i krzyknął mi, że to nieprzyzwoite. Ja uderzył w kobietę, niemal spychając ją z nóg. Ale ja nawet nie rozejrzał się wokół.
  
  
  Trzeba było czasu, aby dostać się do korytarza.
  
  
  "Hej, stary!"-ktoś krzyknął mi w ślad za nim.
  
  
  Powoli wspinał się po schodach. "Daj mi przejść", - zażądał ja. "Puść mnie, do cholery". W takim razie ja nigdy nie zdążę tam na czas.
  
  
  Byłem zawsze marzyłem pilnością mojej misji, nie zwracając uwagi na nic, poza przymusu dostać się tam, dokąd szedłem. Na górze schodów tłum był jeszcze gęstszy i strażnicy aresztowano wszystkich.
  
  
  Potknąłem się i się poruszył w nich. Pracownik służby bezpieczeństwa Wenezueli uważnie spojrzał na mnie, kiedy przechodziłem obok niego. Ale trzeba było dostać się do pałacu. Mój łącznik czeka tam na mnie dokładnie w godzinę dnia. I nie mogłem się doczekać. Czas musiało być idealne.
  
  
  "Przepraszam" - powiedziałem, podchodząc do nich. "Proszę, dajcie mi przejść!" Ale nikt się nie ruszył. Wszyscy byli zbyt zajęci rozmowami na temat konferencji i sprawach światowych, aby nawet zauważyć moją obecność. Ja w nich odbył się przebijając się przez masę ciał.
  
  
  "Hej, wyluzuj!" - krzyknął mężczyzna.
  
  
  Przeszedłem obok niego, nie odpowiadając. Jestem prawie przeszedł przez людную strefy tuż przed drzwiami. Spojrzałem na zegarek i zobaczyłem, że zostało mi zaledwie siedemnaście minut. Ja udałem się do drzwi, gdzie strzeżony przez kilku policjantów.
  
  
  "Tak?" - powiedział wenezueli w mundurach. Ani on, ani siedzący z nim mężczyzna w cywilu nie rozpoznali mnie.
  
  
  "Jestem z AX - powiedziałem. "Carter".
  
  
  "Dowód osobisty proszę".
  
  
  Chciałem zwalić człowieka z nóg i przebiec obok niego. Pulsowanie w głowie była prawie nie do zniesienia. Ja grzebał w kieszeni i znalazł portfel Nicka Cartera. Otworzyłem go i znalazłem dowód osobisty. i specjalną przepustkę do pałacu. Pokazałem odznakę.
  
  
  "Hmm" - powiedział. Spojrzał na zdjęcie na kartach, a następnie uważnie studiował moją twarz. Gdyby Hawke i Vincent nie mógł powiedzieć, że nie Nick Carter, ten człowiek nie mógł zobaczyć przez moje przebranie.
  
  
  "Nie można się spieszyć, proszę?" - niecierpliwie powiedział.
  
  
  W każdym razie, proszę, wygląda na to, że zwolniła. Studiował mapę, jakby w nim był jakiś błąd, który tylko czekał, aby on ją odkrył. Oczywiście, nie obraziłem go swoim niecierpliwością, i chciał dać mi nauczkę.
  
  
  "Gdzie są umieszczone, panie Carter?"
  
  
  U mnie powstał prawie niekontrolowany impuls uderzyć pięścią w jego самодовольному twarz. Ale wiedziałem, że to się szybko skończy misji.
  
  
  "To ma znaczenie?" - powiedziałem, ściskając pięści, próbując się powstrzymać.
  
  
  - Nie bardzo - słodko powiedział.
  
  
  "Hotel El Conde" - powiedziałem.
  
  
  "Gracias, muchas gracias", - sarkastycznie powiedział.
  
  
  Chciałem z nim porozmawiać w moim ojczystym języku, powiedzieć mu, że jest idiotą, przymusowego narzędzie złego tyrana. Ale nic nie powiedziałem.
  
  
  "Twoje karty, panie Carter". Oddał mi je. "Możesz wejść do pałacu".
  
  
  "Bardzo dziękuję" - powiedziałem złośliwie. Wziąłem portfel i pospiesznie obok strażników do środka.
  
  
  W środku było o wiele ciszej. W holu było kilka osób, ale były one rozproszone, i u mnie nie było problemu przejść. Udałem się do Dużej poczekalni, która została użyta do konferencji.
  
  
  Kiedy wszedłem w tę część pałacu, była jeszcze jedna kwestia bezpieczeństwa, ale jeden ze strażników znał mnie, więc to było szybko. Przeszedłem korytarzem do sali konferencyjnej. Byłem prawie u celu.
  
  
  W tym momencie szef policji bezpieczeństwa Wenezueli wyszedł z drzwi zaledwie kilka metrów od sali konferencyjnej. Poczułem, jak w brzuchu szaleje wstręt, a ciśnienie w głowie i piersi rosło. Jako szef brutalne tajnej policji był prawie tak brzydki, jak i sam prezydent.
  
  
  "Ach, panie Carter!" - powiedział, gdy mnie zobaczył.
  
  
  "Panie Santiago" - odparłem, starając się zachować zimną krew.
  
  
  "Wszystko idzie dobrze, prawda? Wygląda na to, że w naszych środki ostrożności w końcu nie było to konieczne".
  
  
  "Wydaje się więc, sir", - mocno-powiedziałem. W mojej głowie cykali zegarek. Musi być, bez ośmiu minut na godzinę. Musiałam od niego odejść.
  
  
  "Jestem pewien, że wszystko będzie dobrze", - powiedział on. "Mam dobre przeczucie. Widzieliście pani Hawk?"
  
  
  "Z rana", - skłamałem ja, zastanawiasz, wydawał czy mnie moja twarz.
  
  
  "Cóż, jestem pewien, że go znajdę. Do zobaczenia później, aby pogratulować tak udany dzień". Uśmiechnął się i poklepał mnie po ramieniu.
  
  
  "Bardzo dobrze, proszę pana" - powiedziałem.
  
  
  Wrócił do gabinetu, który, wydawało się, był czymś w rodzaju aneksu do sztabu służby bezpieczeństwa. Westchnąłem z ulgą i poszedł korytarzem do sali konferencyjnej. Spojrzałem na zegarek, i mówili jeden do pięciu.
  
  
  Stanąłem naprzeciwko otwartych drzwi, jak mi kazano. Na drugim końcu korytarza dyżurowali czterech ochroniarzy, te same, co były tam rano. Znali mnie, więc mnie nie stanowiło problemu przejść obok nich. Jeszcze dwie minuty. Korytarzem przechodził kolega i pokazał swoje listy uwierzytelniające. Strażnicy wpuścili go do pokoju. Wszędzie byli ludzie ze służby bezpieczeństwa, którzy szli korytarzem i stanął na środku sali konferencyjnej.
  
  
  Spojrzałem w górę i w dół korytarzem. To było dla mnie bardzo boli. Napięcie i ciśnienie w mojej głowie szybko wzrosły z upływem minut. Wiedziałem, że ból nie minie, dopóki nie zniszczyć swoich wrogów. Ale mam okropne uczucie, że coś jest nie tak. To wewnętrzne poczucie, niejasne, ноющее uczucie, które wydawało się, że wyszło z ukrytego zakątka mojego mózgu. To nie miało sensu - jak i wszystko inne, co się stało w ciągu ostatnich kilku dni. Ale jak by nie było uczucie, ono zaczęło dręczyć moje sumienie, nawet gdy apodyktyczna pilność mojej misji. Czułem, że w mojej głowie dzieje się straszna walka, i mogła doprowadzić mnie do szaleństwa, gdyby nie skończyła się w najbliższym czasie.
  
  
  Zacząłem się zastanawiać, że mój kontakt został zatrzymany.
  
  
  Ale potem zobaczyłem go - темноволосого wenezueli w konserwatywnym ciemno-niebieskim garniturze i czerwonym krawacie, idącego do mnie korytarzem. Był podobny do zwykłego członka zespołu pałacowego personelu, ale z białym goździkiem w klapie i dzbanek w ręku.
  
  
  Moje serce waliło o żebra. Po chwili był obok mnie, wręczając mi dzbanek. "Panie Carter, dyrektor konferencji, poprosił mnie, aby przynieść świeżą pitną wodą do sali konferencyjnej podczas południową przerwę". Mówił bardzo głośno, aby wszyscy wokół nas słyszał. "Skoro masz specjalny tolerancja, nie można brać go dla mnie?"
  
  
  "O, dobrze. Wezmę to" - powiedział pobłażliwie ja.
  
  
  "Gracias", - powiedział on. Następnie ostrym szeptem: "Viva la revolución!"
  
  
  Mężczyzna szybko udał się z powrotem na korytarz. Stałem z dzbanek w rękach, objęty straszne wątpliwości i zamieszaniem. Musiałem zanieść urządzenie do pokoju. Było zbyt późno, aby myśleć o innych uczuciach. Najważniejszą sprawą w moim życiu było zaliczyć ten dzbanek do sali konferencyjnej i umieścić go na stole.
  
  
  Podszedłem do drzwi.
  
  
  "Cześć, Carter", - powiedział pracownik CIA. "Co tam masz?"
  
  
  "Wygląda na to, generalny konferencji chce świeżej wody na stole do negocjacji" - powiedziałem od niechcenia. "A nie chłopiec na posyłki".
  
  
  Agent CIA spojrzał na dzbanek. Pracownik tajnych służb uśmiechnął się, a następnie też spojrzał na dzbanek. Wydawali się być zadowoleni. Wenezuelska policja кивнули mi, żebym przyniósł dzbanek do pokoju.
  
  
  Wyniosłem dzbanek do środka. Inny pracownik tajnych służb spojrzał na mnie, kiedy wziąłem ze stołu prawie pusty dzbanek i zastąpił go tym, który przyniósł z sobą.
  
  
  On zapytał. - "Co to wszystko znaczy?"
  
  
  Uśmiechnąłem mu. "Nie chcieliśmy, aby uczestnicy konferencji pili несвежую wodę, prawda?"
  
  
  Spojrzał na dzbanek i na mnie, a następnie uśmiechnął się w odpowiedzi. "Cieszę się, że są one konstrukcyjnie korzystają z was, ludzi AX".
  
  
  "Bardzo śmieszne" - powiedziałem.
  
  
  Wziąłem stary dzbanek i włożył go pod pachę, a następnie obejrzał się na ten, który właśnie postawił na środku stołu konferencyjnych. I usłyszałem, jak w głowie echem miały słowa:
  
  
  Po rozpoczęciu dziennego sesji urządzenie zostanie skonfigurowane na żądaną częstotliwość za pomocą zdalnego sterowania. Po kilku minutach zabije wszystkich w zasięgu słuchu.
  
  
  Odwróciłem się i wyszedłem z pokoju.
  
  
  Na zewnątrz zatrzymał się w pobliżu strażników. "Zastanawiam się, co mam z tym zrobić?" - powiedziałem im, udając zniecierpliwienie.
  
  
  Na dole w korytarzu jest spiżarnia" - powiedział jeden z wenezuelczyków.
  
  
  "Może być, że mógłby pozamiatać podłogę, Carter - zaśmiał się człowiek z CIA, stojący u drzwi. "Chyba w szafie jest miotła", - szeroko uśmiechnął się on.
  
  
  "Co to jest. Godzinę komedii CIA?" - zapytałam słodko, jakby ich żarty mnie dość. Mi by było gdzieś to, co mówią lub robią, dopóki nie podejrzewali, że największa w ostatnich latach luka w systemie bezpieczeństwa dokonano tuż pod ich nosem.
  
  
  Zabrałem stary dzbanek na korytarzu szafy. Pomocnicy i urzędnicy zaczęli wracać do sali konferencyjnej. Spojrzałem na zegarek i okazało się, że była już ćwierć drugiego. Gwiazdy show, prezydent Wenezueli i wice-prezydent USA, ruszą za kilka minut. I wkrótce rozpocznie się dnia obrady. I nikt w sali nie spodziewał się, że resztę jego życia można mierzyć minutami.
  
  
  Wszystko szło zgodnie z planem.
  
  
  Dziesiąty rozdział.
  
  
  Wyrzucając dzbanek, udałem się z powrotem do sali konferencyjnej. Ja akurat zdążyłem zobaczyć, jak prezydent Wenezueli i wice-prezydent USA razem idą korytarzem, kładąc rękę amerykanów na ramię wenezueli. Ich otaczały agenci secret service. Kiedy zobaczyłem, jak znikają w sali konferencyjnej, mnie objęły nienawiść i wstręt.
  
  
  Wewnątrz fotografowie robili kilka zdjęć w ostatniej chwili przed rozpoczęciem konferencji. Chodziły plotki, że w trakcie porannej sesji zostały osiągnięte ważne ekonomiczne porozumienia. Z pewnością były one związane z pomocą finansową венесуэльскому reżimu w zamian za pozwolenie na umieszczenie amerykańskich baz wojskowych. Bez mojej ingerencji ta potworna tyrania trwała wiecznie.
  
  
  Właśnie zajął miejsce naprzeciwko wciąż otwartych drzwi, gdy nagle obok mnie pojawił się szef policji bezpieczeństwa Wenezueli. Tym razem jego twarz była ponura.
  
  
  "Panie Carter, jeden z agentów NSA właśnie powiedział mi, że spędził kilka minut w sali konferencyjnej".
  
  
  Poczułem mrowienie w karku. Ciśnienie w głowie ponownie wzrosła, w skroniach strasznie запульсировало.
  
  
  "Tak, proszę pana" - powiedziałem. Mój umysł ruszył do przodu. Może sprawdzili i zakładają to generalny konferencji nie zamawiałem świeżą wodę.
  
  
  Lub ostrożny agent mógł znaleźć urządzenie, po prostu badanie dzbanek. Być może, oni już usunąć urządzenie z pokoju.
  
  
  On zapytał. - "Wszystko wydawało się normalne?"
  
  
  Ściskanie w klatce piersiowej osłabił. "Tak. Wydawało się, że wszystko jest w porządku".
  
  
  "Dobrze. Nie możesz iść ze mną na chwilę? Chciałbym, żebyście spojrzeli na ten zaktualizowaną listę osób z dopuszczeniem do informacji niejawnych. To nie zajmie dużo czasu".
  
  
  Czułem, że do tego stopnia można odstąpić od moich instrukcji. Drzwi sali konferencyjnej jeszcze nawet nie były zamknięte. W każdym razie, ja nie wiedziałem, jak mogę zrezygnować. Kiedy szef policji bezpieczeństwa Wenezueli poprosił cię coś zrobić, to zrobił. Podążyłem za nim w przybudówkę służby bezpieczeństwa w pobliżu sali konferencyjnej. Kiedy weszliśmy, był tam wenezuelski policjant, ale on od razu wyszedł, zostawiając mnie sam na sam z człowiekiem, którego nienawidziłem prawie tak samo mocno, jak tych, których chciałem zniszczyć.
  
  
  "To lista". Dość pobieżnym przeczytaniu, aby ... "
  
  
  Telefon na jego biurku zadzwonił. Podszedł do niego, aby odpowiedzieć, gdy uczyłem się lista, z całych sił starając się kontrolować swoje emocje.
  
  
  Twarz mu się rozjaśniła. "Ach, panie Hawke!"
  
  
  Poczułem, jak stalowe imadło zeszły się na mojej piersi.
  
  
  Osoba wenezueli zmieniło. "Co!"
  
  
  W tym nie było wątpliwości. Jastrząb w jakiś sposób wydostał się na wolność i teraz dzwonił z innej części pałacu, nie wierząc sobie, że zdążę tu na czas. Domyślił się, że mam zamiar coś wyciągnąć podczas przerwy, który właśnie kończył.
  
  
  "Nie mogę w to uwierzyć!" - powiedział wenezuelski. Dotarłem do "Люгеру" i podszedł do niego z tyłu. "Ale panie Carter tutaj..."
  
  
  Odwrócił się do mnie w momencie, kiedy uderzył uchwytem люгера o jego głowę z boku. Jest ciężko upadł na podłogę i leżał bez przytomności. Obok stołu włóczył się słuchawka. Słyszałem głos Hawk z drugiego końca.
  
  
  "Cześć? Co się stało? Tu jesteś?"
  
  
  Wyszedłem przez инертное ciało i położył słuchawkę na miejsce. Podszedłem do drzwi i spojrzałem w górę i w dół korytarzem. Wokół nie było nikogo. Wyszłam na korytarz, szybko zamykając za sobą drzwi. Miejmy nadzieję, że przez jakiś czas nikt nie będzie wchodzić w przybudówkę bezpieczeństwa.
  
  
  Wróciłem do sali konferencyjnej, gdy zamykali drzwi. Po kilku minutach konferencja zostanie wznowione, i śmiercionośne urządzenie będzie włączone. Stałem w korytarzu, stresujące i ostro uczucie straszne ciśnienie. Wkrótce zniknie - po tym, jak urządzenie wykona swoją pracę. Agent secret service wyszedł z sali konferencyjnej i skinął na strażników. On podszedł do mnie.
  
  
  "Cześć, Carter" - powiedział przyjaznym głosem.
  
  
  Kiwnąłem głową.
  
  
  "No cóż, oni tam w drodze. Będę zadowolony, gdy to wszystko się skończy".
  
  
  "Ja też" - powiedziałem.
  
  
  Chciałem, żeby on odszedł, pozwolił mi po prostu stać i czekać w samotności. Wkrótce będzie sygnał, i będę wiedział, że to koniec. Czy ktoś może wydostać się z pokoju za pomocą, może być, strażnik stoi u drzwi. Ale ani prezydent Wenezueli, ani wiceprezydent USA nie przeżył nikt przy stole nie przeżył.
  
  
  "Wszystko wydaje się cichy", - powiedział mężczyzna. "Zbyt cicho jak na mój gust. Mam takie dziwne uczucie. U ciebie jest?"
  
  
  "Nie dzisiaj" - powiedziałem. "Ale ja naprawdę zaniepokojony, kiedy po raz pierwszy tu trafił".
  
  
  "Cóż, ja mam. Bezpośrednio na karku. Ale wszystko jest w porządku".
  
  
  "Tak, jestem pewien, że u nas będzie dzień bez wypadków" - powiedziałem.
  
  
  "Cóż, myślę, że lepiej iść sprawdzić w policji bezpieczeństwa. Do zobaczenia później, Carter".
  
  
  "To prawda - powiedziałem.
  
  
  Poszedł korytarzem do budynku służby bezpieczeństwa. Na mojej górnej wardze wystąpiły drobne kropelki potu. Gdyby okazało się, że szef służby bezpieczeństwa Wenezuela leży tam bez świadomości, że prawdopodobnie spróbuje zatrzymać konferencję, i to wszystko zepsuje. Zastanawiałem się, czy powinienem iść za nim. Ale miałem silne poczucie, że muszę być tam, gdzie byłem. Zamówienia zostały zamówieniami. Pracownik NSA wyszedł na korytarz z przeciwnej strony i zatrzymał się, aby porozmawiać z agentem Tajnych służb. Otrzymałem krótką zwłokę. Ja nierówne westchnął i spojrzał na drzwi sali konferencyjnej. Wewnątrz zaczęło się dniowe posiedzenie. W każdej chwili urządzenie będzie włączone.
  
  
  Nagle nad budynkiem rozległ się głośny, przenikliwy dźwięk. To był przeraźliwy krzyk samolotów, пролетавших nad pałacem na znak powitania Каракасской konferencji. Dźwięk przebił moje bębenki w uszach, i coś dziwnego zaczęło się dziać we mnie.
  
  
  Mój umysł врезалось w bałagan scen, słów i wizualizacji obrazów. Widziałem siebie z pistoletu Luger. Widziałem obce miasta i mieszkania, która miała być w Ameryce. Wszystkie наваливалось na mnie, вертелось w moim mózgu, powodując nudności i zawroty głowy.
  
  
  Coś głęboko wewnątrz
  
  
  mnie pokazywał, że nie kazał mi podejść do okna, aby znów mógł słyszeć dźwięk. Ale mnie powstrzymuje silne poczucie obowiązku. Kazali mi pozostać poza sale konferencyjne. Pomimo te rozkazy, musiałem podejść do okna i powoli, niezgrabnie poszedłem korytarzem do алькову, gdzie wiedział, że go znajdę. Wahałem się raz i prawie zwrócił się do swojego posterunku w pobliżu sali konferencyjnej, ale potem podszedł do okna. I pchnął go akurat w momencie, gdy samoloty leciały temu, aby drugi raz polatać pałac.
  
  
  Najpierw, gdy zbliżali się do pałacu, ja nic nie słyszałem. Ale potem, gdy byli prawie tuż nad głową, usłyszałem głośny, przenikliwy dźwięk ich silników. On zamienił się w ryk, kiedy przeleciały nad budynkiem, сверкнув na słońce.
  
  
  Tym razem dźwięk samolotów mnie mocno potrząsnął. To było jak ogromną falę uderzeniową, przeszły przez całe moje ciało. Nagle usłyszałem piękny głos Darka:
  
  
  Po tym, jak ono wykonuje swoją pracę, urządzenie będzie emitować znacznie niższy dźwięk, który nadal będzie brzmieć bardzo wysokiej dla twoich uszu.
  
  
  Dźwięk samolotów wciąż wibrował w mojej głowie. I usłyszałem w głowie jeszcze jeden przeraźliwy dźwięk, prawie taki sam, jak tylko, że z daleka samoloty odrzutowe.
  
  
  To dźwięk, który usłyszysz. Gdy to usłyszysz, przypomnisz sobie wszystko, co jest ukryte w podświadomości.
  
  
  Nagle prawda spadła na mnie ze wszystkich stron. Rozejrzałem się, oszołomiony i strasznie zagubiony. Co, do cholery, działo? Dlaczego przebrał się za rewolucjonistę w imieniu Chavez? Wiedziałem, że jestem Nick Carter, że pracowałem na AX, i jestem tu, aby... Nagle przypomniałem sobie swoją walkę z Vincentem i Хоуком, i... o Boże!
  
  
  Samoloty zniknęły. Ja słabo oparł się o parapet. Co, do cholery, to wszystko było? Dlaczego podjąłem się osobowość wenezueli, o którym wcześniej nawet nie słyszałem? Co skłoniło mnie do walki z Хоуком i Vincentem, gdy są one po prostu starali się odsunąć mnie od zadania. Dzbanek! Przyniosłem dzbanek do sali konferencyjnej w kilka minut temu i wiedziałem, że jest w nim urządzenie, które zabije wszystkich w pokoju.
  
  
  Wszystko szybko wróciło. Nie tylko pozował - wierzyłem, że jestem człowiekiem o imieniu Chavez. Wszystko, co robiłem w ciągu ostatnich dwóch dni, został wysłany na zabójstwo prezydenta Wenezueli i wice-prezydent Stanów Zjednoczonych - dwóch osób, których wysłali mnie w Caracas, aby bronić! Wcześniej nic nie mogłem sobie przypomnieć, ale wczoraj wieczorem znów spotkał Ilse Hoffmann i nazwał ją Tanią - rosyjskie nazwisko. I ona wiedziała o mojej śmiertelnej misji.
  
  
  Tak, to wszystko! Nie mogłem sobie przypomnieć nic, co się stało ze mną tymczasem, jak i poszedłem do jej mieszkania kilka dni temu, a tymczasem, gdy wróciłem do domu, wierząc, że Rafael Chávez. Ale coś pamiętać o tym wieczorze w jej mieszkaniu. Przypomniał sobie uczucie zawroty głowy i nudności. Próbowałem uciec, ale mnie zatrzymał dwóch mężczyzn. Pewnie był naćpany. I oni coś zrobili ze mną, aby mnie zachowywać się tak, jak do tej pory. To było upokorzenie, o którym mówili w liście. W jakiś sposób wykorzystali mnie do zabijania dygnitarzy konferencji. I "oni" byli KGB. Tania uznała to. Przypomniałem sobie, jak tłumaczył swoje zniknięcie Хоуку, ale właśnie tę historię powiedzieli mu powiedzieć. Ja zupełnie nie pamiętał tych dwóch dni, kiedy mnie nie było, i bez wątpienia, oni tego chcieli. To musiało być wtedy, kiedy zostałem zmuszony do wzięcia na siebie roli Rafała Chaveza.
  
  
  Pobiegłem z wnęki, za róg, w główny korytarz. Musiałem dostać się do sali konferencyjnej. Urządzenie, które ja tam zainstalowałem, może już pracować i zabić wszystkich w zasięgu słuchu.
  
  
  Kiedy podszedłem do dużych drzwi, pilnują ich trzech mężczyzn, dwóch wenezuelskich policjantów i agent secret service. Agent CIA, który był tam wcześniej, wyjechał, prawdopodobnie na krótką przerwę. Agent secret service i pracownika NSA, które rozmawiały ze sobą za zamkniętymi drzwiami aneksu bezpieczeństwa, teraz nie było, a drzwi nadal były zamknięte. Człowiek tajnych służb, oczywiście, był rozproszony, zanim znalazłem szefa policji bezpieczeństwa.
  
  
  Przestraszyłem straży u drzwi sali konferencyjnej.
  
  
  "Muszę dostać się do środka" - powiedziałem. "Tam jest broń, a jeśli nie wyciągnę go szybko, to zabije wszystkich w pokoju".
  
  
  Zacząłem przeciskać się obok nich, ale jeden z wenezuelczyków blokował mi drogę. "Przepraszam, panie Carter, ale mamy surowy rozkaz nie przerywać konferencję".
  
  
  Krzyknąłem. - "Zejdź mi z drogi, idioto!"
  
  
  Ja odepchnął strażnika, ale jego towarzysz wyciągnął pistolet i zatrzymał mnie. "Proszę, panie Carter", - powiedział cicho.
  
  
  "Co się stało, Carter?" - обеспокоенно zapytał agent Secret service.
  
  
  Ja niecierpliwie odwrócił się do niego. "Pamiętasz dzbanek do wody, który wziąłem wcześniej?"
  
  
  On zamyślił się na chwilę. "O tak." Jego oczy zwęziły się. "Co za cholera, to jest bomba? "
  
  
  "Nie, ale coś tak złego, może nawet gorzej" - powiedziałem. "Muszę dostać to cholerstwo teraz".
  
  
  Zacząłem po raz trzeci, i венесуэльец mocno przycisnął broń do pleców. "Po co w ogóle przyniósł dzbanek do pokoju, panie Carter?"
  
  
  Było oczywiste, że oni chcą mnie zmusić wszystko wyjaśnić, zanim mnie wpuszczą. A nie było na to czasu. Do tej pory cholerny mechanizm mógł już być aktywowany.
  
  
  Odwróciłem się, odrzucając do tyłu lewą rękę. Moja ręka trafiła w rękę wenezueli z bronią, i pistolet wypadł z jego rąk i z hukiem upadł na podłogę. Trafiłem łokciem w jego мясистое twarz i mocno związany. Rozległ się głuchy trzask kości, on głośno chrząknął, a następnie spadł na ścianę i zsunął się na podłogę, gdzie siedział oszołomiony i jęczał.
  
  
  "Nick, na miłość Boską!" Słyszałem krzyk pracownika tajnych służb.
  
  
  Rzucił się na mnie, i odwróciłem się w jego kierunku, mocno uderzając go w twarz po lewej stronie, i spadł.
  
  
  Inny венесуэльец wyciągnął swój pistolet i, oczywiście, chciałem użyć go przeciwko mnie. Celował mi w piersi, a ja rozpaczliwie chwytał za rękę z pistoletem. I pchnął broń w górę i w prawo, gdy nacisnął spust. Raport rozległ się w korytarzu, i kula uderzyła w sufit. Słyszałem krzyki z drugiego końca korytarza. Za chwilę wszyscy strażnicy będą się nade mną.
  
  
  Jestem mocno skręcił rękę wenezueli z bronią i w końcu udało się odebrać u niego rewolwer. Pozwoliłem mu spaść i wbił mu kolano w krocze. Mężczyzna przykucnął na pół, krzycząc z bólu. Podczas gdy on wciąż trzymał swoje krocze, walnęłam go ręką w głowę i łączył, wysyłając go w lot do drzwi sali konferencyjnej.
  
  
  Pierwszy венесуэльец zaczął wstawać, ale uderzył go nogą w bok, a on spadł ciężko na plecy. Zacząłem otwierać drzwi, ale były zamknięte. Nie cofnął się, aby kopać je.
  
  
  "Zaczekaj".
  
  
  To był pracownik Tajnych służb. Odwróciłem się do niego tylko na chwilę. Wyciągnął swój "Smith & Wesson kaliber 38 mi w piersi. Spojrzałem na broń, potem znowu na niego.
  
  
  "Pójdę do drugiego pokoju", - powiedział spokojnie ja. "Jeśli tego nie zrobię, wszyscy umrą. Będziesz musiał strzelać z tej przeklętej rzeczy, aby mnie zatrzymać".
  
  
  Odwróciłem się od niego, podniósł nogę i mocno uderzył nogą w drzwi. Oni z głośnym hukiem otworzyły się, a ja wdarł się do sali konferencyjnej.
  
  
  Drzwi uderzyła pracownika tajnych służb i powalił go na podłogę. Wszyscy strażnicy ruszyli do mnie, a uczestnicy konferencji z niepokojem spojrzeli na mnie.
  
  
  "Co do diabła?" - krzyknął mężczyzna na podłodze. Widział strażnika na podłodze w korytarzu.
  
  
  Prezydent Wenezueli szlachetnego wyglądu spojrzał na mnie z ostrożnym zainteresowaniem. Amerykański wiceprezydent patrzył na mnie w otwartym szoku i strachu.
  
  
  "Co to wszystko znaczy?" To był amerykański asystent, który wstał od stołu. Po pierwszym szoku wszystko na konferencji zbuntowali się.
  
  
  "Proszę, zachowaj spokój", - powiedział mocnym głosem. "Ten dzbanek na stole znajdują się śmiercionośną broń. Jego funkcja - zabić wszystkich w tym pokoju".
  
  
  Jedenasta rozdział.
  
  
  Wszystko było głośno i losowo. Kilku mężczyzn szybko wspiął się i zerwali się ze swoich miejsc. Przeszedłem obok nich i перегнулся przez stół.
  
  
  "Zabierzcie go" - krzyknął wenezueli z korytarza.
  
  
  Już prawie dotarł do dzbanka, jak wenezuelski mężczyzna w cywilu chwycił mnie od tyłu. Nie mogłem dostać się do dzbanka. Odwróciłem się i rozpaczliwie walczył, aby się uwolnić.
  
  
  Właśnie wtedy urządzenie było włączone. Wszyscy w pokoju czuliśmy to mogę powiedzieć na ich twarzach. Dźwięku nie było słychać. Urządzenie издавало dźwięki o częstotliwości, na której nie może zrozumieć, słyszysz dźwięki lub po prostu czujesz. Ale jedno było jasne - on pracował na każde nerwowe włókna w naszym ciele. Dźwięk wszedł w sam środek mojego mózgu, łzawienie i drapanie moje nerwy, potrząsając życie bezlitośnie je, powodując rozdzierający ból i nudności. Ból rozpoczął się w głowie i klatce piersiowej, dokładnie tak samo, jak i te okropne uczucie, które miałem w ciągu ostatnich dwóch dni, ale w ciągu kilku sekund, to było cholernie gorzej. Para mężczyzn przy stole niepewnie wkładają ręce na głowy, i jeden już padł na stół.
  
  
  "Puść mnie, do cholery!" Krzyczał w wenezueli.
  
  
  Wypuścił mnie ze swojego uścisku, tyle tylko, żeby mnie uderzyć pięścią w twarz. To mocno uderzyło mnie, i upadłem na stół. Ale w tym momencie strażnik poczuł wpływ maszyny śmierci. Chwycił się za głowę. Jestem mocno uderzył go w twarz i upadł.
  
  
  Próbowałem ignorować uprawy rozdzierający ból w głowie i piersi, walcząc z mdłością, która mnie pokonany. Ja niepewnie wspiął się na stół, chwycił dzbanek z wodą,
  
  
  i potknął się z nim z drugiej strony stołu.
  
  
  Upadłem, gdy upadł na podłogę, i upuścił dzbanek. Z ogromnym trudem ja подполз do niego i ponownie podniósł go, a następnie, zataczając się, znów podniósł się na nogi.
  
  
  Na taka bliska działanie urządzenia był jeszcze silniejszy. Ja zadaje. Spojrzałem na prezydenta Wenezueli i zobaczył, że odchylił się na oparcie krzesła z остекленевшими oczami. Amerykański wiceprezydent rozpaczliwie próbował wstać z krzesła. Wszyscy w pokoju bardzo szybko zapadali na nią.
  
  
  Potknąłem się o okno i złamał niebieskiego szkła dzbanek. Właśnie miałem wrzucić go przez rozbite szkło, kiedy do pokoju wpadł Hawke.
  
  
  "Przestań, co robisz, albo ja продю ci dziurę prosto w twojej głowie. Jestem poważnie".
  
  
  Spojrzałem, a wyciągnął swoją "Беретту". Widziałem, jak zmienił się wyraz jego twarzy, gdy poczuł wibracje od maszyny.
  
  
  "To usg broń", - słabo powiedziałem. "Ja pozbywam się tego".
  
  
  Nie czekając, kiedy naciśnie na spust, odwróciłem się do niego plecami i rzucił dzbanek przez rozbite szkło. Złamał jeszcze więcej szkła, a następnie spadł na chodnik na dole, roztrzaskana na kawałki.
  
  
  Wyczerpany, odwróciłem się do Хоуку. Byłem tak słaby, że musiał oprzeć się o parapet. Nagle poczułem, że ból ustąpi, a mój brzuch zaczął się uspokajać. Ja popatrzył pokoju i zobaczył, że inni też poczuli ulgę. Zaczęli dawać oznaki życia. Prezydent Wenezueli bardzo ekscytujące dla ciebie w fotelu, a wiceprezydent USA przyłożył rękę do czoła. Byłem pewien, że z nimi wszystko będzie w porządku. Nie są one narażone na tyle długo, aby uzyskać naprawdę poważne obrażenia ciała. Ale podejrzewałem, że każdy z nas będzie kaca do końca dnia.
  
  
  W pomieszczeniu stopniowo wróciło pozory normalnego życia. Uczestnicy konferencji dość szybko поправлялись, patrząc na siebie z bolesne, zagubiony wyraz twarzy.
  
  
  Do mnie szedł Hawke, kierując swoje "беретту" mi w piersi. Para strażników podszedł do niego z boków. Stał tuż przede mną, wciąż trzymając mnie pistolet. Ludzie z nim wyglądały tak, jakby strzelali by przy najmniejszej prowokacji.
  
  
  "Najpierw ty wkładasz nóż do jednego ze swoich kolegów, a do tego starego przyjaciela, i grozisz moim życiu" - krzyknął ze złością Hawke. "Wtedy оглушаете rozdział wenezuelskiej policji bezpieczeństwa. A teraz to!"
  
  
  Człowiek, który mnie potrącił po drodze, podszedł do grupy, jego twarz wciąż wykrzywioną od bólu, który on prowadził. "Twierdził, że w hrabiny, aby wody było broni", - powiedział mężczyzna. "Potem tu zaczęło się coś strasznego. Kiedy pozbył się dzbanka, wszystko to zostało przerwane".
  
  
  "Prawda" - powiedział siedzący przy stole amerykanin. "To ustało w chwili, gdy wyrzucił dzbanek w okno".
  
  
  "Tak było w hrabiny, Nick?" - spytał Hawk. "Czy nadal uważasz się rewolucjonistą o imieniu Rafael Chávez?"
  
  
  "Jak Vincent, sir?" - zapytałem, ignorując jego pytanie. "Ja...?"
  
  
  "Zabiłeś go?" Hawke dokończył za mnie. "Nie ma. Wszystko z nim będzie w porządku. Ci nie wystarczyło do jego wątroby około pół cala".
  
  
  "Dzięki bogu", - głupio powiedziałem. Teraz, kiedy konferencja została uratowana wraz z życiem jej przywódców, poczułem, że ogarnia mnie całkowite wyczerpanie. Musiałem spać około tygodnia. I odkryłem, że nie obchodzi mnie, co myślą o moich wyjaśnieniach. "Nie, proszę pana, teraz wiem, że nie jestem Chavez. Myślę, że moja pamięć wróciła przedwcześnie, kiedy przeleciały samoloty. Chcieli, żebym zapamiętał, ale nie wcześniej niż usłyszę dolnoprzepustowy sygnał od urządzenia. Następnie powinienem był wiedzieć, kim jestem, i zrozumieć, że zrobiłem *.
  
  
  "Oni"? - powiedział Hawk, badając moją twarz.
  
  
  "Ludzie, którzy zatrzymali mnie na dwa dni" - powiedziałem.
  
  
  Hawke studiował moje oczy i najwyraźniej postanowił, że znów zachowuję się jak Nick Carter. Schował pistolet do kabury i machnął od innych agentów. Podszedł do nas wiceprezes.
  
  
  "Co, u diabła, tu się stało?" zapytał nas.
  
  
  Prezydent Wenezueli wstał z krzesła. On odpowiedział wiceprezydent przez hałas w pokoju. "Wygląda na to, że ten młody człowiek uratował nam życie. Oto, co się stało, senior vice-prezydent".
  
  
  Wice-prezydent przeniósł spojrzenie z prezydenta Wenezueli na mnie. "Tak" - powoli powiedział. "Uważam, że to bardzo dobrze podsumowuje. Ale co to była za diabelska rzecz, którą wyrzuciłeś przez okno, Nick?"
  
  
  "Nie jestem pewien, proszę pana" - powiedziałem. "Ale jeśli będziemy mogli udać się na chwilę, będę szczęśliwy, aby podzielić się z wami swoimi teoriami".
  
  
  "Dobry pomysł" - powiedział prezydent Wenezueli. "Panowie, ta konferencja będzie przerwa na jedną godzinę, a następnie ponownie pojawimy się tutaj, aby zakończyć nasze sprawy".
  
  
  U nas było bardzo osobiste spotkanie. Prezydent Wenezueli, wice-prezydent USA Hawke i nie zbliżyli się do budynku służby bezpieczeństwa, a wszystkich pozostałych wyrzucili. Szefa policji bezpieczeństwa Wenezueli już wcześniej został przewieziony na leczenie.
  
  
  Po kilku minutach zostałem sam na sam z dwoma dostojników i Kraa.
  
  
  "Działał bardzo szybko, młody człowiek" - powiedział prezydent Wenezueli, z rękami splecionymi za plecami.
  
  
  "Dziękuję, sir - powiedziałem.
  
  
  "Tym nie mniej, Carter - powiedział wiceprezes, - musisz się wiele wyjaśnić. Ktoś mi powiedział, że to ty przyniósł dzbanek do pokoju".
  
  
  "Obawiam się, że to jest w porządku" - odparłem.
  
  
  Hawke skrzywił się. "Wygląda na to, że w skrzyni Korbowej porwali i przekonał uwierzyć w to, że był венесуэльским rewolucjonistą, намеревавшимся cię zabić", - słodko powiedział. Zapalił długą cygaro i zaczął chodzić po pokoju, skulony w swojej твидовом marynarce.
  
  
  "Bardzo interesujące" - powiedział prezydent Wenezueli. "A teraz swoje normalne zdolności wrócili, panie Carter?"
  
  
  "Tak, proszę pana."
  
  
  Amerykański wiceprezydent usiadł na krawędzi stołu. "To wszystko jest bardzo miłe dla nas tu, w tej sali. Ale kiedy prasa dowiaduje się o tym, będą krzyczeć, że amerykański agent dokonał sabotażu na konferencję i próbował zabić prezydenta i mnie".
  
  
  "Zgadzam się - powiedział Hawk. "To nie takie proste wytłumaczyć".
  
  
  "To też przyszło mi do głowy, sir - powiedział wiceprezydent. "Ale mamy kilka potencjalnych klientów, którzy naprawdę są za to odpowiedzialni".
  
  
  "Kim oni są?" - zapytał prezydent.
  
  
  Przypomniałem sobie, co powiedziała Tanya tej nocy w swoim mieszkaniu, tuż przed tym, jak narkotyk zniszczył mnie. Spojrzałem na Hawka, szukając pozwolenia im powiedzieć, a on skinął głową. "KGB" - powiedziałem.
  
  
  "Qué demonio!" mruknął prezydent.
  
  
  "Zatrzymać prasę na dwadzieścia cztery godziny, - powiedziałem, - postaram się je znaleźć. Wtedy zobaczymy, że cała światowa prasa się dowie historię. Prawdziwą historię".
  
  
  Hawke z minutę studiował moją twarz, a następnie spojrzał na wice-prezydenta. "Czy możemy mieć tyle czasu?"
  
  
  Wice-prezydent podniósł brwi. "Z pomocą rządu Wenezueli" - powiedział, zwracając się do prezydenta.
  
  
  Prezydent spojrzał na mnie chłodno. "Ufam temu młodemu człowiekowi. Będę w pełni współpracować z tobą. Proszę, informuj mnie na bieżąco. A teraz, panie wice-prezydent, muszę zobaczyć się ze swoimi pracownikami do wznowienia konferencji. Do zobaczenia w sali konferencyjnej. Panie Carter, jeśli jesteś w stanie usprawiedliwić, dostaniesz najwyższe nagrody w moim kraju ".
  
  
  Zanim zdążyłem powiedzieć, odszedł. Wice-prezydent wstał od stołu i podszedł do mnie. "Teraz, kiedy to wszyscy w rodzinie, Nick, czuję, że muszę wyrazić ostatnią myśl".
  
  
  "Myślę, że wiem, że to" - powiedziałem. "Mam dwadzieścia cztery godziny na zaufaniu. Bo naprawdę mógł być перебежчиком. Czy może po prostu szalony. Kiedy mój czas się skończy, sam w sobie".
  
  
  "Coś w tym rodzaju, Nick. Jesteś teraz wydaje mi się normalne. Ale bezpieczeństwo to bezpieczeństwo. W mojej głowie musi być jakiś wątpliwości. Mam nadzieję, że nie gniewasz się, że mówię tak otwarcie".
  
  
  "Rozumiem. Będę czuć to samo, szanowny panie," - powiedziałem.
  
  
  "Postawię swoją pracę na Cartera", - nagle powiedział Hawk, nie patrząc na mnie. "Jestem bezwarunkowo mu ufam".
  
  
  "Oczywiście" - powiedział wiceprezes. "Ale dalej do przodu, David. Prasa nie będzie czekać wiecznie".
  
  
  Wice-prezydent wyszedł z pokoju. Ja i Hawke byli sami. Po długiej chwili milczenia w końcu odezwał się.
  
  
  "Bardzo mi przykro - powiedziałem. "Gdybym był z dziewczyną ostrożnie..."
  
  
  "Przestań, Nick. Wiesz, że nie możemy uchronić się od wszelkich nieprzewidzianych okoliczności. W każdym razie, prosiłem cię sprawdzić. Ona liczyła na to. Nikt nie mógł uniknąć pułapki, w którą wpadł. To było bardzo dobrze zaplanowane, i to zostało stworzone przez ekspertów. Teraz rekonstruujemy uszkodzenia to, co się stało ".
  
  
  "Cóż, mogę przypuszczać, że podali mi jakieś prochy, a potem... może być, hipnoza, nie wiem. Ja naprawdę nic nie pamiętam z tego wieczoru w mieszkaniu dziewczyny. Narkotyk był w jej... szminki".
  
  
  Хоуку udało ухмыльнуться. "Oto dlaczego obwiniasz siebie. Nie bądź głupi, mój chłopcze. Ale jeśli założyć, że ta dziewczyna była agentem KGB, i zamknęli cię w jakieś ustronne miejsce, aby hipnotyzować cię - dlaczego trzymaja cię dwa dni. Hipnoza zażądał, by tylko kilka godzin, najwyżej. I jak oni mogą zmusić cię do zrobienia czegoś, co jest sprzeczne z twoim kodeksowi etycznemu? Hipnoza nie działa ".
  
  
  "Cóż, ja po prostu wiem, ale gdyby udało im się zmienić całą moją osobowość, całą moją osobowość, mój kodeks moralny zmienił by wraz z nim. Gdybym naprawdę przyjął fakt, że byłem rewolucjonistą, który wierzył w brutalnego obalenia jego rządu ten pomysł zadziała. I wiemy, że rosjanie wykorzystują metody kontroli zachowania, które mogą całkowicie złamać morale i integralność człowieka i uczynić go niewolnikiem warunkowej reakcji. Połączenie hipnozy i kontroli zachowania mógł mnie przekonać, że byłem Чавесом ".
  
  
  "Tak" - w zamyśleniu powiedział Hawk. "I to był cholernie mądry pomysł. Weź najlepszego amerykańskiego agenta, zamień go na zabójcę i zwolnij go, aby zrobił jakąś brudną robotę dla ciebie.
  
  
  A potem pozwolić mu i jego kraju wziąć na siebie winę. Teraz zaczynam rozumieć zagrożenie w tym ostrzeżeniu ".
  
  
  "Który został napisany, aby dostarczyć nam tutaj" - powiedziałem.
  
  
  "Zgadza się. I wpadłem na to - haczyk, linka i ciężarek. Jeśli ktoś jest winny, Nick, to ja".
  
  
  "Ja też przeczytałem notatkę" - powiedziałem. "Może powinniśmy przestać oskarżać i zacząć myśleć o zakończeniu tego zadania. Zniszczyliśmy ich wielki plan, ale teraz musimy ich złapać". Spojrzałem na podłogę. "Mam pomysł, że похлопывают się po plecach, śmiejąc się nad tym i być może czerpią z tego przyjemność. Cóż, zabawa moim kosztem zostało dokończone. Kiedy je znajdę, nie będą się śmiać".
  
  
  "Podejrzewam, że jest ich już отрезвили", - powiedział Hawk, - "po tym, jak przestał ich zamach. Skąd wiesz, że ta dziewczyna z KGB?"
  
  
  "Bo ona powiedziała do mnie" - powiedziałem. "Lub, co najmniej, przyznała się, gdy zapytałem ją. To było tuż przed przyjęciem leku., kiedy narkotyk mnie zniszczył. W każdym razie, jej prawdziwe imię - Tania Sawicz, i w jej niemieckim kładzeniu nacisku jest podpowiedź na język polski. "
  
  
  "To wszystko, co można sobie przypomnieć o niej?"
  
  
  "W tej chwili. Mam mieszkanie, które chcesz sprawdzić, a ambasada Niemiec, i restauracja, gdzie ją widziałem. Poza tym, pamiętam klinikę, mężczyzn w białych fartuchach i Tanię, która dawała mi wskazówki o tym wszystkim". Nie pamiętam ich nazwy lub to, co zrobili ze mną tam. Kiedy opuścił klinikę, zawiązano mi oczy, więc nie mam pojęcia, gdzie to jest ".
  
  
  Hawke skrzywił się. "Cóż, przynajmniej uniknął tragedii, którą planowali, Nick. Mówisz, że wyszedł z transu przedwcześnie?"
  
  
  "Latające samoloty z daleka dźwięk, podobny do tego, który powinienem był usłyszeć od maszyny. Ten dźwięk wraz z komunikatami ostrzegawczymi, które moja podświadomość отправляло ostatnie dwa dni kazali mi podejść do okna, aby usłyszeć dźwięk. KGB, musi być, chciał, żebym wrócił do swojej prawdziwej osobowości po tym, jak morderstwo zostało zakończone. Gdybym zaprzeczył, że Nick Carter, to mogło być mylące reporterów. Oni nie dowiedzieli się, kto naprawdę jest winny. Mogliby tylko że uświadomiłem sobie, że oszalał. KGB tego nie chciał. Oni chcą nas upokorzyć, i im się to prawie udało się ".
  
  
  "Wszystko z tobą w porządku, Nick?" - spytał Hawk, uważnie obserwując mnie.
  
  
  "Jestem w porządku", - zapewnił go. "Ale wtedy powinien działać".
  
  
  On osaczony. "Dobrze. Dziewczyna jedyna strona główna bohaterka?"
  
  
  "Jedyna. Ale ja coś pamiętam o tym tajemniczym człowieku. Coś nowego. Myślę, że on był w klinice".
  
  
  Hawk-zaciągnął się swoim śmierdzącym cygarem i wypuścił pierścień dymu. "To cyfry. Cóż, prawdopodobnie najpierw należy przeprowadzić kilka testów, ale nie mamy teraz na to czasu. Nadal, jeśli czujesz, że jesteś gotowy".
  
  
  "Jestem gotowy" - powiedziałem. "Ale trzymaj policji i innych agentów z dala, dopóki nie miną moje dobę. To wszystko, o co proszę. Nie chcę się potknąć się o pomocników".
  
  
  "Dobrze, Nick - powiedział Hawk.
  
  
  "Do zobaczenia w hotelu".
  
  
  * * *
  
  
  Za wielkim biurkiem z drewna egzotycznego mnie posadził pan Ludwig Schmidt, zastępca ambasadora Niemiec Zachodnich, który miał zawieźć Tanię na odbiór tej nocy, kiedy ją spotkałem. Schmidt leżącej miejsce w fotelu z wysokim oparciem, trzymając w prawym ręku długą papierosa.
  
  
  "O, tak. Zabrałem panny Hoffmann na odbiór. Chciała uczęszczać na samym wydarzeniu. To mądra dziewczyna, wiesz. Zadzwoniła chory od razu po zażyciu. Oczywiście, zjadła coś na walce byków, co zdenerwowało ją żołądek. straszne. Ona do tej pory nie wróciła do pracy ".
  
  
  "Jak długo była z tobą tu?" Spytałem.
  
  
  "Nie na długo. Hamburska dziewczyna, jeśli się nie mylę. Jej ojciec był rosjaninem, uchodźcą".
  
  
  "To, co ci powiedziała?"
  
  
  "Tak. Ona mówi po niemiecku z lekkim naciskiem ze względu na jej stan cywilny. W jej rodzinie mówili w domu po polsku".
  
  
  "Tak - powiedziałem - rozumiem".
  
  
  Herr Schmidt był bardzo chudy, bezpłciowo mężczyzną po czterdziestce, najwyraźniej bardzo zadowolony ze swojej roli w życiu. On zapytał. - "Słodka dziewczyna, nie sądzisz?"
  
  
  Przypomniałem sobie te czasy, kiedy siedzieliśmy z nią na kanapie, łóżku i łóżka. "Bardzo miła dziewczyna. Mogę się z nią skontaktować na adres podany w twoich plikach?" To było to samo miejsce, gdzie zabrała mnie w nocy, kiedy usiłującej mnie narkotykami.
  
  
  "Jestem pewien, że dasz radę. W końcu, ona jest chora".
  
  
  "Tak. Jeśli nie znajdę jej w domu, czy wiecie gdzie jeszcze mogę poszukać? Restauracje, kawiarnie lub specjalne miejsca do wypoczynku?"
  
  
  "Ale powiedziałem ci, że dziewczynka jest chora".
  
  
  "Proszę" - niecierpliwie powiedział.
  
  
  Wydawał się zirytowany mojej wytrwałości. "Cóż, ja sam czasami zabierał ją na lunch w małej kawiarni niedaleko stąd. Nie pamiętam nazwy, ale jej się podoba wenezueli халлака, i ją tam serwowane. To danie z mąki kukurydzianej".
  
  
  "Wiem" - powiedziałem. Przypomniałem sobie, że Tania zamawiałam to w El-Hardin po byków.
  
  
  Schmidt z zadowoleniem spojrzał na Сейлин..
  
  
  "W rzeczywistości, myślę, że ja podobam dziewczyny - poufnie powiedział. - Być kawalerem w tym mieście - wspaniałe zajęcie".
  
  
  "Przypuszczam," powiedział. "Cóż, postaram się ją znaleźć w domu, herr Schmidt. Dzień dobry".
  
  
  On nie wstał. "Z przyjemnością", - powiedział on. Znowu patrzysz w sufit, prawdopodobnie, marząc o swoim potencjale seksualnym jak неженатого mężczyźni z Caracas.
  
  
  Naprawdę nie spodziewałem się znaleźć Tanię w jej mieszkaniu. Musi być ona umówiła się zostawić go w chwili, gdy rozpoczęła się ostatnia faza operacji - mój chwyt. Ale miałem nadzieję znaleźć tam jakiś klucz do zagadki. Na parterze budynku mnie spotkała gruba венесуэлка, który nie mówił po angielsku.
  
  
  "Buenos tardes, senior, - głośno powiedziała, uśmiechając się szeroko.
  
  
  "Buenos tardes" - odparłem. "Szukam młodej kobiety o imieniu Ilse Hoffmann".
  
  
  "Ach, tak. Ale ona już tu nie mieszka. Przeniosła się bardzo nagle, kilka dni temu. Niezwykła cudzoziemka, jeśli mnie przepraszam, że to mówię".
  
  
  Uśmiechnąłem. "Ona wzięła ze sobą?"
  
  
  "Ja nie sprawdziłam dokładnie mieszkanie. Tutaj tak dużo mieszkań, a jestem zapracowaną kobietą".
  
  
  "Czy nie masz nic przeciwko, jeśli zobaczę tam na górze?"
  
  
  Ona spojrzała uważnie na mnie. "To niezgodne z przepisami. Kim jesteś, powiedz mi, proszę?"
  
  
  "Tylko przyjaciel pani Hoffmann" - powiedziałem. Ja sięgnął do kieszeni i zaproponował kobiecie garść боливаров.
  
  
  Spojrzała na nich, potem znowu na mnie. Wyciągnęła rękę i wzięła pieniądze, patrząc przez ramię w hall. "To numer osiem", - powiedziała ona. "Drzwi są otwarte".
  
  
  "Dziękuję" - powiedziałem.
  
  
  Wszedłem po schodach do jej mieszkania. Jeśli się uda, będę mógł zatrzymać Tanię i jej towarzyszy, zanim wsiądą na pokład samolotu do Moskwy. Ale martwiłem się - oni już na pewno wiedzieli, że ich spisek się nie powiódł.
  
  
  Na górze wszedłem do mieszkania. Wspomnienia znów wróciły pewne na mnie, jedna po drugiej. Szeroki tapczan stał na środku pokoju, jak i w nocy, kiedy Tania rzuciłaś swoje ciało na zdobycie amerykańskiego agenta. Zamknąłem za sobą drzwi i rozejrzał się. Teraz wszystko było inaczej. W nim nie brakowało życia, witalności, którą dała mu Tania. Sprawdziłam w skrzyniach małego biurka i nie znalazłem nic, oprócz pary biletów do teatru. W następnych dwadzieścia cztery godziny nie przyniesie mi wiele korzyści. Przeszedłem przez pozostałą część mieszkania. Poszedłem do sypialni i znalazł w koszu na śmieci смятую program walki byków. Poznałem pismo Thani, bo robiła wpisów w programie, kiedy byłem z nią na walce byków. Po prostu przypomnienie o tym, że trzeba odebrać produkty. Dla mnie to było bez sensu. Po prostu rzucił go z powrotem do kosza na śmieci, kiedy usłyszał dźwięk w salonie. Drzwi na korytarz otworzyły się i zamknęły się bardzo cicho.
  
  
  Dotarłem do Wilhelminy i przycisnął się do ściany obok drzwi. W drugim pokoju była cisza. Ktoś gonił mnie. Ktoś, kto obserwował mieszkanie maggie i bał się, że podejdę za blisko, aby się uspokoić. Może to sama Tania. Usłyszałem prawie неслышный skrzypienie desek pod dywan. Wiedziałem dokładna lokalizacja tej płyty, tak jak sam przyszedł do niej wcześniej. Wydawało się, że nie było żadnych powodów odkładać konfrontację. Ja ukazał się w drzwiach.
  
  
  W centrum pomieszczenia stał mężczyzna z bronią. Był moim tajemniczym człowiekiem, a pistolet był ten sam, z którego on wysłał mi do głowy w Waszyngtonie, i ten, który, jak pamiętam, widziałem w białym korytarzu w laboratorium KGB. Odwrócił się, kiedy usłyszał mnie.
  
  
  "Rzuć to" - powiedziałem.
  
  
  Ale on miał inne pomysły. Strzelił. Zdałem sobie sprawę, że to będzie strzał w ułamku sekundy do strzału, i skoczył na podłogę. Pistolet głośno zabrzmiał w pokoju, i kula uderzyła w ścianę za mną, kiedy uderzył o podłogę. Pistolet ponownie ryknął i przeciął drzewo obok mnie, kiedy przewrócił się i zaczął strzelać. Strzeliłem trzy razy. Pierwsza kula złamała lampa z tyłu strzałka. Drugi wszedł w jego klatkę piersiową i odrzuciła go z powrotem do ściany. Trzecia kula trafiła go w twarz, prosto pod скулой, i przeleciał w kierunku głowy, забрызгав ścianę malinowym месивом. On mocno uderzył o podłogę, ale nawet nie poczuł. Człowiek, który prześladował mnie w całej tej misji, zmarł wcześniej, niż jego ciało dowiedziało się o tym.
  
  
  "Cholera!" Bąkałem. Miałem świadka, człowieka, który mógłby mi powiedzieć wszystko. Ale musiałem go zabić.
  
  
  Szybko podniósł się na nogi. Ludzie w budynku słyszeli strzały. Podszedłem do prostaty figurze i spojrzał w jego kieszenie. Nic. Nie ma tożsamości, fałszywe lub innych. Ale na kartce papieru było małe нацарапанное wiadomość.
  
  
  "T La Masía. 1930 r."
  
  
  Schowałem kartkę do kieszeni i podszedł do okna. Słyszałem kroki i głosy na korytarzu.
  
  
  Ja otworzył okno i wyszedł na schody przeciwpożarowe. Po kilku minutach znalazłem się na ziemi, pozostawiając budynek daleko za sobą.
  
  
  Kiedy wyszłam na ulicę, robiło się ciemno. Komunikat w notatce obrócił się w mojej głowie w kółko. Na Avenida Casanova został restauracja La Masia. Nagle zatrzymał się, pamiętając. Słyszałem o tym miejscu, bo był znany ze swojej халлакой, ulubionym венесуэльским danie Thani, gdyby powiedziała mi i kumplowi Ludwigowi prawdę. Mogło być, pomyślałem, że litera "T" oznacza Tanię, i że tajemniczy człowiek, wydaje się, że rosyjski agent, zamierzał spotkać się z Tanią tam do 19:30 lub 19:30? To była jedyna poszlaka, która u mnie była, tak, że mogłem pójść za nią.
  
  
  Przyszedłem do restauracji wcześnie. Taani nigdzie nie było widać. Usiadłem przy stoliku w tylnej części domu, gdzie mogłem zobaczyć wszystko dyskretnie, i czekał. W 7:32 weszła Tania.
  
  
  Była tak samo piękna, jak ją zapamiętał. To nie było złudzenie. Kelner zaprowadził ją do stolika przed wejściem. Następnie wstała i poszła na małym korytarzem w stronę damskiej toalety. Wstałem i poszedłem za nią.
  
  
  Ona już zniknęła w pokoju z dopiskiem "Panie", gdy podszedłem do małej niszy. Czekałem na nią tam, ciesząc się, że będziemy sami, z dala od ludzi w jadalni, kiedy ona wyjdzie. Za chwilę drzwi się otworzyły, i spotkaliśmy się twarzą w twarz.
  
  
  Zanim zdążyła zareagować, chwycił ją i mocno przycisnął do ściany. Ona głośno westchnęła.
  
  
  Ona powiedziała. "Ty!" "Co ty robisz? Puść mnie, albo ja to zrobię".
  
  
  Ja trzasnął ją w twarz wierzchem dłoni.
  
  
  Ja warknął na nią. - "Jak myślisz, że to jakaś gra w eksperymentalnej psychologii?" "Ty i ja musimy się rozprawić".
  
  
  "Jeśli ty tak mówisz, Nick - powiedziała. Trzymała twarz ręką. Jej głos stał się łagodniejszy.
  
  
  "Ja tak mówię, kochanie - powiedziałem. Pozwoliłem стилету spaść na dłoni mojej prawej ręce.
  
  
  "Chcesz mnie zabić?"
  
  
  "Nie, jeśli tego nie zrobisz to absolutnie konieczne" - powiedziałem. "Jesteśmy z tobą wyjść z tego miejsca razem. I ty będziesz zachowywać się tak, jakby świetnie się bawisz. Lub dostaniesz to pod żebra. Uwierz mi, kiedy mówię, że cię zabiję, jeśli spróbujesz coś."
  
  
  "Czy można zapomnieć czas, kiedy byliśmy razem?" - zapytała tym zmysłowym głosem.
  
  
  "Nie okłamuj mnie, kochanie. Wszystko, co zrobiłaś, było tylko biznesem. A teraz ruszaj się. I bądź szczęśliwa".
  
  
  Westchnęła. "Dobrze, Nick".
  
  
  Możemy bez problemu wyszli z restauracji. Przyjechała samochodem, więc kazałem jej, zabierz mnie tam. Wsiedliśmy do niego i usiadłem za kierownicą. Maszyna stała zupełnie sama w ciemnym zaułku.
  
  
  "Teraz. Z kim spotkał się w restauracji?"
  
  
  "Nie mogę ci tego powiedzieć".
  
  
  Nie przykłada się do niej nóż. "Do diabła, nie możesz".
  
  
  Wyglądała na przestraszoną. - "Jest agentem".
  
  
  "KGB?"
  
  
  "Tak."
  
  
  "Ty też?"
  
  
  "Tak. Ale tylko dzięki mojej specjalnej wiedzy - dlatego, że jestem naukowcem. Nie odpowiadała ich celów".
  
  
  Ja zapalił silnik i wyjechał na Avenida Casanova. Spytałem. - Dokąd jechać do szpitala?" "I nie baw się ze mną w gry".
  
  
  "Jeśli zabiorę cię tam zabiją nas obu!" - powiedziała prawie ze łzami w oczach.
  
  
  "W jaki sposób?" - powtórzyłem.
  
  
  Była bardzo zdenerwowana. "Skręć w prawo i kieruj się na bulwarze, dopóki nie powiem ci, gdzie skręcić ponownie".
  
  
  Zrobiłem obrót.
  
  
  "Gdzie jest Mariusz?" zapytała. "Ten, kto miał mnie spotkać".
  
  
  "On nie żyje" - powiedziałem nie patrząc na nią.
  
  
  Odwróciła się i przez chwilę patrzyła na mnie. Gdy spojrzała do przodu, jej oczy остекленели. "Powiedziałam im, że są zbyt niebezpieczne", - prawie niesłyszalny powiedziała. "Teraz jest zepsute ich wielki plan".
  
  
  "No, może to nie było aż tak wspaniale" - produkt zrący powiedziałem. "To Dimitrov kierował tym głównym schematem?"
  
  
  Była w szoku, kiedy dowiedział się, że wiem, nazwa Dimitrov. Była prawdziwym nowicjuszem w swoim biznesie, bez względu na swoje fantastyczne umiejętności. "Za dużo wiesz", - powiedziała ona.
  
  
  "Ja go znajdę w tej tak zwanej klinice?"
  
  
  "Nie wiem", - powiedziała ona. "Możliwe, że on już odszedł. Na następnej ulicy skręć w lewo".
  
  
  Dała mi dalsze wskazówki, i podążyłem za nimi. Gdy ja gwałtownie skręcił w prawo, odwróciła się do mnie. "Chcę wiedzieć. Co poszło nie tak? Po wyjściu z hipnozy i jak?"
  
  
  Spojrzałem na nią i uśmiechnął się. "Ja wariuję, starając się odgadnąć prawdę przez ostatnie kilka dni. Teraz pozwolę ci na czasie wróżę".
  
  
  Na następnym skrzyżowaniu zrobiliśmy ostatni zakręt w lewo, i Tania powiedziała mi zatrzymać się przed starym domem. Parter wyglądał jak nieużywany sklep, a górne piętra były безлюдными.
  
  
  "Oto ono - cicho powiedziała.
  
  
  Ja zgasiłem silnik. Patrząc w lusterko wsteczne, zobaczyłem, że za nami przyjechała jeszcze jedna maszyna. Przez chwilę myślałem, że mogą to być znajomi Darka, ale potem dowiedziałem się kwadratową twarz za kierownicą. Hawke pożyczył człowieka CIA, aby poszedł za mną.
  
  
  Mój nagły gniew ustąpił. Nie mogłem go winić, biorąc pod uwagę to, jak zachowywał się w ostatnim czasie. Postanowiłem zignorować swojego psa stróża.
  
  
  "Chodź", powiedział ja mam wierzyć, machając jej pistoletem.
  
  
  Wyszliśmy. Tanya była roztrzęsiona i przerażona.
  
  
  "Nick, nie każ mi iść z tobą. Pokazałam ci sztab. Proszę, uratuj mnie. Przypomnij sobie te chwile, które spędziliśmy razem. Nie możesz zapomnieć, to teraz".
  
  
  "O tak, mogę" - powiedział chłodno ja. Ja popchnął ją "Люгером", a odbyła się ona wokół budynku do bocznych drzwi.
  
  
  Nic z tego nie było znane. Kiedy mnie doprowadziły mnie mocno odurzona, a kiedy wyszedł, zawiązano mi oczy. Ale przypomniałem sobie przybliżoną odległość od ulicy do drzwi bocznych, i było tak samo. Wewnątrz, kiedy schodzili po stromych schodach na parter, naliczyłem tyle kroków, ile policzyłeś, gdy wyszedł z kliniki. W tym nie było wątpliwości - Tania prowadziła mnie w lwie legowiska.
  
  
  Xii rozdział.
  
  
  Kiedy weszliśmy w biały korytarz, zacząłem sobie przypominać coraz więcej pojedynczych incydentów. Kiedyś stał w tym korytarzu, i człowiek, którego zabiłem w mieszkaniu Darka, trzymał mnie tutaj.
  
  
  "Pamiętasz" - powiedziała Tanya.
  
  
  "Tak. Był pokój, łazienka orientacji. Byłem przywiązany do krzesła".
  
  
  "To jest tylko z przodu".
  
  
  I ruszył dalej korytarzem. "Był jeszcze jeden mężczyzna" - powiedziałem. "Można z nim pracowali razem. Pamiętam imienia Kalinina".
  
  
  "Tak" - ciężko powiedziała Tanya.
  
  
  Otworzyłem drzwi, na którą wskazała Tania, trzymając mój "Luger" w pogotowiu. Wszedłem do środka z Tanią tuż przede mną. Wróciło wiele wspomnień. Podskórnej iniekcji. Hipnoza. Audiowizualne sesje. Tak, są cholernie dobra robota nade mną.
  
  
  Krzesło z paskami i przewodami wciąż stał w środku pokoju. Na ścianie wisiała budowlane, ale jedna część już została częściowo rozebrana. Obok stał technik. Poznałem go. Przyszło mi nazwę Menendez. Odwrócił się i przez chwilę patrzył na mnie bez wyrazu.
  
  
  "Miły райос!" - powiedział ponuro выругавшись, gdy zrozumiał, że w jego podziemnej twierdzy przeniknęły.
  
  
  "Zaczekaj tutaj" - powiedziałem, robiąc parę kroków do niego.
  
  
  Ale on wpadł w panikę. Zaczął grzebać w szufladzie obok siebie i wyjął pistolet. Wyglądał jak standardowy karabin Beretta. Kiedy odwrócił się do mnie, strzeliłem z люгера i wpadł mu w serce. Upadł z powrotem w częściowo разобранную samochód, rozciąganie na kupie rąk i nóg, jego oczy patrzyły w sufit. Raz mi wyrwał nogę, a on był martwy.
  
  
  Po chwili usłyszałem za sobą głos Darka. "A teraz twoja kolej, Nick".
  
  
  Odwróciłem się i zobaczyłem, że ona chwyciła pistolet i celuje we mnie. Nie patrzył na nią uważnie, bo po prostu nie wyobrażałem sobie ją jako strzałka. To był drugi raz, kiedy myliłem się co do niej. Na jej twarzy było smutne, ale stałe wyrażenie. Kiedy podniosłem "luger", jej mały pistolet strzał w pokoju, i kula trafiła we mnie. Ja крутанулся, uderzył w ogromny krzesło i upadł na podłogę. Na szczęście jego strzał był zły, a ona wpadła mi w lewe ramię, a nie w piersi. U mnie jeszcze był Luger.
  
  
  Tania ponownie celujesz, i wiedziałem, że tym razem jej wzrok będzie lepiej. Nie mogłem z nim grać w te gry. Postanowiła skończyć. Strzeliłem z люгера i wyprzedził ją do drugiego strzału. Tania chwycił się za brzuch i отшатнувшись, upadł na podłogę.
  
  
  Wstałem i podszedłem do niej. Leżała na plecach, trzymając się rękami za zakrwawiony miejsce na brzuchu. Ja zaklął pod nosem. W jej oczach już świeciły połysk głębokiego szoku. Ona bezskutecznie starała się oddychać równo.
  
  
  "Co do cholery musiałeś to zrobić?" - smutne spytałem.
  
  
  "Byłam zbyt przerażona, Nick. Nie mogłam wrócić do Moskwy..., totalna porażka. Naprawdę, jest mi bardzo przykro. Ty tak mi się podobał". Jej głowa odwróciła się na bok, a ona już nie żyła.
  
  
  Ja pochylając się nad nią na chwilę, przypominając sobie. Nawet po śmierci jej twarz była piękna. Jaka cholerna strata! Schowałem "luger" w kaburę, wstał i podszedł do szafy, skąd technik wyjął pistolet. Otworzyłem kilka skrzynek i znalazłem wpisy o moim stanie fizycznym. Te, wraz z tymi maszynami, muszą opowiedzieć historię. Ja bym prosił, aby przysłali fotoreporterów. Samo w sobie urządzenie byłoby nagłówkiem. Teraz byłem praktycznie uzasadnione. I był poniżony Kreml, a nie Waszyngton.
  
  
  Ale gdzie był Dimitrov? Gdyby uciekł teraz, wszystko to zostawiło by nieprzyjemny smak w ustach. Moja praca była o wiele więcej, niż po prostu postawić Kreml w niezręcznej sytuacji. Musiałem pokazać KGB, że posunęli się za daleko. To było pytanie profesjonalnego zasady.
  
  
  Usłyszałem kroki na korytarzu.
  
  
  Ja zatrzasnął szufladę komody i ponownie chwycił pistolet. Słyszałem dźwięk w korytarzu.
  
  
  Podszedłem do drzwi, gdy w holu wbiegł mężczyzna. To był Kalinin, kolega Darka, niezdarnie uciekał z ciężką walizką w ręku. Był prawie na końcu korytarza.
  
  
  Krzyknąłem. - "Stój!"
  
  
  Ale biegłem dalej. Szczury szybko opuścił tonący statek. Strzeliłem z люгера i trafił go w prawą nogę. On położył się na podłodze, nie dochodząc do wyjścia prowadzącego do schodów.
  
  
  Usłyszałem za sobą dźwięk. Odwracając się zobaczyłem innego mężczyznę, niewysokiego, krępy z хрущевским twarz innego człowieka z wydziału KGB Mokre Rzeczy. Celował we mnie z rewolweru.
  
  
  Ja przycisnął się do ściany, kiedy strzelił, i strzał trafił w mur zaledwie kilka centymetrów od mojej głowy. Potem widziałem innego mężczyznę w korytarzu za strzelcem, wysokiego mężczyznę o siwych włosach i teczką pod pachą. To był Oleg Dimitrov, operator-osoba mająca miejsce zamieszkania, отвечавший za zamach. On był tym, kogo naprawdę chciałem, z którym musiałem się zgodzić, zanim KGB naprawdę zrozumie, że nie można grać w gry z AX. Bardzo szybko biegł korytarzem na sam koniec, prawdopodobnie, do drugiego wyjścia.
  
  
  Mężczyzna z KGB znowu strzelił, a ja пригнулся, gdy kula просвистела nad moją głową. Strzeliłem w odpowiedzi, ale nie trafił. On wycelował po raz trzeci, ale pierwszy strzał i trafił mu w krocze. Krzyknął z bólu i upadł. Ale do tego czasu Dimitrov zniknął w drugim końcu korytarza.
  
  
  Pobiegłem do który spadł agenta. On wił się na podłodze, a z jego twarzy струился pot, z gardła dochodziły breathy dźwięki. Zupełnie zapomniał o pistolet w prawej ręce. Wyciągnąłem go z jego rąk i pobiegł korytarzem. To prawdopodobnie przeżyje do sądu. Ale nie sądziłem, że się ucieszy.
  
  
  Podążyłem za Dymitrovem w pokoju na końcu korytarza, ale w środku zobaczył otwarte okno wychodzące na ulicę. Dimitrov nie było.
  
  
  Ja z trudem wspiął się na okno w ciemny zaułek w samą porę, aby zobaczyć, jak z drugiego końca wywala czarny sedan. Wybiegł na ulicę i tam poznałem człowieka z CIA.
  
  
  On powiedział. - "Co, do cholery, dzieje, Carter?"
  
  
  Spojrzałem w kierunku, w którym czarny sedan jechał ulicą. Byłem pewien, że udaje się na lotnisko. Przez godzinę był lot do Rzymu. Prawdopodobnie Dimitrov chciał im odlecieć.
  
  
  "Tam jest kilku zabitych i rannych rosjan" - powiedziałem. "Idź i dopilnuj, aby na żywo pozostał na miejscu. Mam zamiar na lotnisko za ich szefem".
  
  
  Spojrzał na krew płynącą w moją rękę z rękawa kurtki. "O mój boże, dlaczego nie zabrał mnie tam ze sobą?"
  
  
  "Twoja praca polegała na tym, aby po prostu mnie obserwować, a nie szturmować twierdzę. W każdym razie, wyjaśnienia zajęło by to zbyt dużo czasu. Do zobaczenia na przesłuchanie".
  
  
  Wsiadłem w samochód Tani i odjechał. Gdybym się mylił i Dimitrov nie było na lotnisku, nic bym nie stracił. Mógłbym ogłosić mu całkowitą alarm i przyciągnąć do sprawy венесуэльскую policję. Ale byłem prawie pewien, że moja interpretacja jest poprawna.
  
  
  Po dwudziestu minutach byłem na lotnisku. Kiedy wszedłem do budynku terminalu, przypomniałem sobie, jak duża. Zostało ono zbudowane na kilku poziomach. Nawet gdyby Dimitrov było mi bardzo łatwo było go stracić. Jeśli tylko bym się nie domyślił o locie w Rzym. To był lot TWA, który miał wylecieć przez pół godziny. Podszedłem do kasie biletowej. Dimitrov nigdzie nie było widać, więc zapytałem o nim agenta, szczegółowo opisując go.
  
  
  "Tak, tak. Człowiek odpowiedzialny takiego opisu, był tutaj, za wyjątkiem człowieka, którego widziałam z wąsami. Był tu zaledwie kilka minut temu".
  
  
  "Miał bagaż?"
  
  
  "On nie sprawdzałem, sir".
  
  
  To jest do zrobienia. Tak i wąsy Димитрову dać łatwo.
  
  
  "Myślę, nazwał imię... Giorgio Карлотти", - powiedział urzędnik. "Miał włoski paszport".
  
  
  "I on poszedł?"
  
  
  "Tak, proszę pana."
  
  
  Podziękowałem mu. Dimitrov tu był, teraz byłem tego pewien. Mogę po prostu podejść do bramy i poczekać, aż się pojawi, ale to jeszcze trochę szczęścia. Ponadto, u bram będzie tłum turystów. Gdyby Dimitrov zdecydował się na walkę, tam mogło by być bardzo mylące.
  
  
  Patrzę na najbliższy sklepik z gazetami, ale Dimitrov tam nie było. Następnie podszedłem do okna wymiany walut. Ja nawet zszedł do przechowalni bagażu i zapytał. Dimitrov jakby zniknął.
  
  
  Właśnie skręcił za róg, gdy zauważył go.
  
  
  On poszedł do kibla i z teczką pod pachą. On mnie nie widział. Siwe wąsy zmieniły jego ogólny wygląd. To był mały kamuflaż, ale nie miał czasu na lepsze.
  
  
  Dimitrov wszedł do łazienki, a drzwi się za nim zatrzasnęły. Pozostaje mieć nadzieję, że toaleta nie był przepełniony.
  
  
  Wyciągnąłem "luger", kiedy otworzył drzwi.
  
  
  Wewnątrz Dimitrov właśnie chciałem umyć ręce w zlewie obok w małym pokoju. Rozejrzałem się i miło było zobaczyć, że w pokoju nikogo nie ma.
  
  
  . Dimitrov spojrzał w lustro i zobaczył w nim moje odbicie. Jego twarz посерело od strachu.
  
  
  Odwrócił się twarzą do mnie, chwycił za kurtkę i odwrócił się. Desperacko próbował zdobyć broń. Nacisnąłem na spust люгера i usłyszał głuchy trzask.
  
  
  Spojrzałem na broń. Wiedziałem, że kamera jest załadowany. On właśnie dał niewypał - uszkodzony uchwyt, zdarzyło się to tylko raz na milion. Złapałem się za wyrzutnik pokrwawionej lewą ręką.
  
  
  Ale nie było czasu. Dimitrov wyciągnął ogromny mauser parabellum i starannie wycelował mi w piersi. Jest nisko usiadł.
  
  
  Zanurkowałem na twardej podłodze. Kula uderzyła o płytki w pobliżu mojej głowy i odbił się po pokoju, kiedy pozwoliłem Hugo скользнуть mi się w rękę. Nie odwrócił się gwałtownie do Димитрову i uruchomił szpilki. Uderzył w jego górną część ud.
  
  
  Miałem nadzieję na pniu, ale chyba mam szczęście, że mnie coś boli w tych okolicznościach. Dimitrov krzyknął, gdy sztylet uderzył go, i jego mauser spadł na podłogę. Wyciągnął długi nóż i ruszył zagubiony pistoletem.
  
  
  Tymczasem wyrzuciłem złe kasety z "Люгера", i to z hukiem upadł na podłogę. Ja swój wzrok na Dimitrov, tak samo jak on na mauser. Kiedy sięgał do niego, a on podniósł oczy i zobaczył, że nie ma szans.
  
  
  On podniósł ręce i cofnął się od pistoletu. Widząc wyraz mojej twarzy, nagle odezwał się. "Dobrze, panie Carter. Wygrałeś. Poddaję się wam".
  
  
  Wstałem na nogi, i on też wstał. Staliśmy przez pokój od siebie, nasze oczy wpatrując się w twarz. Moja lewa ręka zaczęła strasznie boleć.
  
  
  "Zrobiłeś duży błąd, Dimitrov - powiedziałem. "Wybrałeś AX, aby nas upokorzyć".
  
  
  "Domagam się przekazać mnie policji", - powiedział on. "Poddałem się..." powoli opuścił ręce, a następnie nagle sięgnął do kieszeni, i w jego dłoni pojawił się mały Дерринджер.
  
  
  Nacisnąłem na spust Люгера, i tym razem pistolet wystrzelił. Pocisk ominął Dimitrov nieco powyżej serca i odrzuciła go z powrotem. Jego oczy na chwilę patrzyli na mnie z szeroko otwartymi oczami, a potem kurczowo chwycił się za łatę na ręczniki obok niego. Gdy upadł, tkankowego ręcznik wyleciało mi to z tzw. buta, który zawiera urządzenia długiej prześcieradłem, do połowy прикрывавшей jego nieruchome ciało.
  
  
  "Twoje kremla szefowie mogą pomyśleć o tym następnym razem, gdy pojawi się wielki plan", - powiedział ciała.
  
  
  Włożyłem luger z powrotem do kabury. Właśnie закидывал Hugo z powrotem do pochwy, gdy dwóch policjantów wtargnęło do drzwi z długim pistoletami. Patrzeli na Dimitrova, a następnie na mnie z ponurym widokiem.
  
  
  "Qué pasa aquí?" krzyknął jeden.
  
  
  Pokazałem mu swój dowód tożsamości. "Zadzwoń do szefa policji bezpieczeństwa" - powiedziałem. "Powiedz mu, że wszyscy rosjanie spiskowcy zostali zatrzymani".
  
  
  "Si, señor Carter", - powiedział mężczyzna.
  
  
  Wyszedłem z pokoju i udałem się przez tłum ciekawskich turystów do najbliższego baru, gdzie mogłem zadzwonić. Jestem psychicznie zapamiętał położenie podziemnego sztabu KGB, fantazyjne laboratorium, gdzie odbył się fantastyczny eksperyment na ludzkiej królik doświadczalny - na mnie. Hawke będzie chciał przenieść się tam, aby zmienić człowieka z CIA i opowiedzieć policji o tym, co się stało. Był pewny, że prasa podała historię poprawnie.
  
  
  Dostałem telefon od билетного agenta, ale na chwilę milczał przez chwilę, zanim wybrać numer. Nie podobały misje, które kończyły się występy na scenie. Będzie więcej spotkań na temat bezpieczeństwa, i będę musiał opowiedzieć swoją historię wielu ludzi. Mi to teraz nie trzeba. Potrzebny mi był wieczór z taką dziewczyną jak Tania Sawicz. Mnie prześladował widok jej безжизненного ciała, wciąż pięknej śmierci. KGB lub nie, ale to była wyjątkowa.
  
  
  Wziąłem głęboki oddech i powoli wypuścił powietrze. Cóż, może jeśli mi się uda, pojawi się jeszcze jedna brunetka z głębokimi, niebieskimi oczami i zmysłowa мурлыкающим głosem. I, być może, nie była by wrogim agentem, i nie musiałem ją zabić. To było coś, co podtrzymywało mnie w ciągu najbliższych kilku tygodni biurokratycznych kłopotów.
  
  
  Wyjąłem telefon i wykręciłem numer Hawk.
  
  
  Streszczenie
  
  
  "POGRZEBIEMY WAS!"
  
  
  Komunistyczna zagrożenie nigdy nie wydawała się taka prawdziwa! Ledwo AX polecił Киллмастеру swoją nową misję, jak przyszła wiadomość od nich - grozili zadać śmiertelny cios międzynarodowego wpływu Ameryki.
  
  
  Oczywiście, że to była praca dla Nicka Cartera - najbardziej śmiertelna w jego karierze. Киллмастеру miała zagrać główną rolę w дьявольском fabule, przewodniczący AX. Co oni z nim zrobili? Czy oni naprawdę tworzyli najcenniejszego agenta AX przeciwko tych samych sił, które przysiągł bronić? Tylko wtedy, gdy Nick znalazł się pod urokiem zmysłowego rosyjskiego agenta, on zaczął rozumieć, jak go używać. Ale było już za późno? Jego umysł już należał do KGB?
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Godzina wilka
  
  
  przetłumaczył Lew Szkłowski w pamięć o ofierze syna bujewiczu anton
  
  
  Oryginalny tytuł: Hour Of The Wolf
  
  
  Pierwszy rozdział
  
  
  Myśliwiec z hukiem przeleciał obok mnie, roznosząc drogę przede mną.
  
  
  Przekląłem pilota i wszystkich jego przodków, kiedy ze wszystkich sił przewracał kierownicą swojego Citroena. Mógłbym zaoszczędzić te wysiłki. Droga stanowiła nie co innego, jak głęboką ścieżkę dla wozów ściany góry, i wiekowe rowki trzymali się tak samo, jak śruba na cienkich oponach mojego 11cv. Mogłem jechać tylko w jedną stronę, i w tym kierunku szły koleiny. Biorąc pod uwagę głazy, z prawej i głęboką przepaść po lewej stronie, to też było dobrze. Ciemny, cienki las окутывал mnie na rzadkich prostych końcach, i chociaż mógłbym się schować od myśliwca kiedy zrozumiał, że pod-czarnej liście, to byłaby pyrrusowego zwycięstwa. Za mną ścigał pułk югославских żołnierzy, i Bóg wie, ile z nich przeszli przez góry, aby otoczyć mnie.
  
  
  Citroen zderzył się z dużym kamieniem na drodze i odrzucił mnie do drzwi. Gdy maszyna ponownie spadła, reszta wydechu wypadli. Salon był pełen spalinami. Śruby i nakrętki szybko открутились, i jedyna szansa, który u mnie był, to jazda. Spojrzałem w górę przez rozbite szyby. Samolot przelatywał na bakier. Jego obudowa świeciło się w blasku księżyca i zamienił się w promienny sylwetka, gdy schodził w dół, aby wysłać do mnie jeszcze jeden ładunek.
  
  
  Myślę, że nie mógł się ruszyć więcej niż kilka sekund. Przy okazji, już dawno powinien był umrzeć. Ja już prawie godzinę, opędzając się od swoich prześladowców, i jedyne co udało mi się zrobić, to zmylić moją orientację. Przeszedłem na wszystkie możliwe bocznych drogach, i to, jak one сужались, zmuszał mnie bać, że znikną w nigdzie. Nie miałem pojęcia, gdzie jestem, poza stromego urwiska gdzieś w Динарских Alpach. Musi być, w dolinach było schronienie, ale wszystko, co widziałem, to wojska, kule i ten cholerny samolot. W obecnym stanie rzeczy to byłby koniec mojego zadania i AX mógłby stracić agenta N3, ja również nie zapomniał, że to już się stało z NI i N2, wiele lat temu w różnych miejscach.
  
  
  Myśliwiec leciał powitać mnie strzał miłosierdzia. Jechałem tak szybko, jak mógł, w kierunku ognia. Stary 11cv strasznie się trząsł. Citroen 11cv produkowany od 1938 do 1954 roku, i według tego, jak on zareagował, byłem pewien, że mam jego prototyp. Reflektory na służąc desce rozdzielczej nigdy nie pracowali, więc nie mogłem powiedzieć, jak szybko jechałem. Przynajmniej można było назать na gaz. Nie sądziłem, że to wystarczy, ale to była jedyna szansa, który u mnie był z tym zbliżającym się samolotem, który schylił się, aby wydać swoje strzały.
  
  
  Citroen trząsł się w proteście, i ryk wydechu zrobił taki szum, że nie mogłem nawet słyszeć swoje myśli. Wiatr wiał przez otwarte szyby, moje zimne uszy, a włosy закручивались wokół twarzy. Samolot był teraz tak blisko, że miałam wrażenie, że go pochłonie wlot powietrza.
  
  
  Nacisnąłem na hamulec z całej siły. Karabin maszynowy kalibru .50 strzelał seriami z skrzydeł myśliwca. Droga przede mną rozerwana, i maszyna pokryła się deszczu z kamieni i grudek twardej ziemi. Samochód odbił się i spadł z dala od kul, i nagłe uwolnienie pary zdałem sobie sprawę, że dostali się do chłodnicy. Wrząca woda z sykiem tryskała w górę i spływał po mojej twarzy chmury palącym para. Nacisnąłem na gaz i ponownie nabrał prędkości. Podmuch wiatru, gdy myśliwy przeleciał nade mną, zapadła martwa cisza, która zawsze podąża za atakiem. Słuchałem oddech, powoli wychodzące z płuc. Opóźnienie.
  
  
  Ale F-86 znów odwrócił się do kolejnego ataku, i wiedziałem, że pilot mnie trafi prędzej czy później. Tak, F-86, Sabre. U co takiego one zostały w dodatku do 150 F-84. Uważam, że najbardziej mnie boli świadomość, że dary wuja Sama to zabiją mnie. Югославы używają Sabre do walki z partyzantami w wąskich kanionach, bo ponaddźwiękowych F-X4 i MIG 2I poruszają się zbyt szybko do takiej wysokości. "Sabre" zawsze był najlepszym zawodnikiem, ale przewagę w powietrzu tutaj nie miało znaczenia, nie przeciwko starego "Citroena".
  
  
  Jedynym powodem, dla którego żyję, polegała na tym, że będę coś wiedział z urządzenia karabinów maszynowych, na przykład, ograniczenia na ilość amunicji w sklepach, które były puste, by po trzydziestu sekund ciągłego ognia. Lotników uczyli się strzelać seriami w jedną-dwie sekundy. Ale z powodu równowagi Sabre cztery karabiny maszynowe kalibru .50 naciskają na носо ze względu na odrzut. Istnieje więc tendencja strzelać przed celem. Tak, że słowiański pilot strzelał tam, gdzie bym był, gdybym nie nacisnął na hamulec i nie poruszał się z tą samą prędkością. Dzięki mojej wiedzy kombinacji krótkich i nurkowania na nos nie wytrzymał cztery kolejne ataki, ale jestem pewien, że będzie działać, dopóki nie skończy się paliwo i pilot nie będzie zmuszony do powrotu.
  
  
  Odwróciłem się na obroty, i na mnie spadła w cień drzew. Nade mną wisiał z tyłu "Saber", czekając, aż wyjdę na prosty odcinek drogi, aby uderzyć. I pochylił się nad kierownicą i poczuł, jak pot zalewał twarz, mięśnie pleców zabieramy się tak, jakby czuli uderzeń kul. Gdyby pilot postanowił spróbować ataku z tyłu, mój szacowany zasięg zmniejszył się mniej więcej o połowę. U Citroen po prostu nie było prędkości, aby zrekompensować tę różnicę.
  
  
  Droga wiła się przez kilka ostrych zakrętów. Silnik закашлял, sizzling hot z powodu braku wody, i pracował wolniej, kiedy ponownie zacząłem wspinać się na wzgórze. Mógłbym wyjść i biec szybciej, przynajmniej tak myślałem w rozpaczy. Byłem w połowie drogi do tego, starając się na ostatni wysiłek.
  
  
  Gdzieś w pobliżu krzewów rozpoczęła się strzelanina. Kule nawiercenia pokład Citroena, i mnie обрызгало odłamkami szyby okien bocznych, co rozerwało powłoka na strzępy. Żołnierze stali wzdłuż drogi ze śmiertelnymi automatycznymi karabinami. Wyjdź z samochodu oznaczało by popełnić samobójstwo. I pochylił się głębiej, pod krawędzi wąskiej przedniej szyby, gdy kolejna salwa сотряс samochód. Od teraz kół od wozów muszą spełniać wszystkie zarządzanie.
  
  
  Droga była zalana chłodnym świetle księżyca. Ze swojej pozycji nie mogłem powiedzieć, jak długo droga będzie wolna, ale u mnie było smutne poczucie, że to wystarczy, aby Sabre ponownie zaatakował. W lesie rozległy się nowe strzały, aż rozbieżne, co świadczyło o tym, że główne siły żołnierzy jeszcze nie przybyli. Nie żeby to miało wielkie znaczenie: byłem w pułapce, jak by na to nie spojrzał.
  
  
  Światło przechodziło przez drzewa i osiągnął maski i dachu. Usłyszałem odległy dźwięk myśliwca, kiedy podszedł. W осколках lusterka wsteczne ja przelotnie zobaczył zbliżający się samolot. Obraz wypełniał lustro, a nad moją głową szalał krzyżowy ogień. Próbowałem ponownie ocenić odległość, tym razem opierając się głównie na intuicji, i zmienił swoją poprzednią taktykę, celowo zwlekaj do ostatniej chwili, aby ponownie dać gazu. Citroen był uparty francuzem. On nie chciał się poddać. On szarpnął do przodu z siłą, którą, jak mi się wydawało, kiedyś dawno, dawno temu.
  
  
  Ale to było za mało. Tym razem pilot maksymalnie dokładnie скомпенсировал salto nosa, i kule ze stalowym płaszczem zerwał "Citroen" od rufy do osłony chłodnicy. Ja skręcam kierownicą w prawo, prostopadle do utworów, tak, że większość ataków została wchłonięta przez prawie pionowym karoserią samochodu. Ale tablica przyrządów została beznadziejnie rozbita, a także coś dostało się pod maskę. Płomień pełzło w половицам. Ogień był gorący, i mnie окутало gęsty oleista chmura dymu. Citroen umarł. Opony zostały rozerwane na strzępy, zbiornik paliwa płynął. Oż przednia, z lewej odskoczyła, a wszystko, co na dole, zostało przerwane na strzępy.
  
  
  Felgi bez opon zsunął się na torze. Nie mógł już kontrolować. Po policzku płynie dużo krwi, ale nie mogłem powiedzieć, jak bardzo byłem ranny. Maszyna teraz zjechał do rowu, rozdzierany metal płakał w szalonym i ślepej furii, i powoli zaczął spadać z krawędzi wzgórza w wąwóz.
  
  
  Rozpaczliwie trzymali się za fotel, gryzienie wargi od ослепляющей bólu od poparzeń. "Citroen" mocno shakin ' i gwałtownie rzucił mi się w drugą stronę. Uderzyłem w drzwi ciężkim butem, a ona otworzyły się. Na szczęście, u 11cv pętle z tyłu, tak, że drzwi huśtawki wiatrem. To było jedyne, co uratowało mi życie. Następne, co pamiętam, nie wypadł na zewnątrz i toczył się po nierównej drodze, chwytając drogę, aby nie spaść z krawędzi, który znajdował się w dziesięciu centymetrów ode mnie.
  
  
  Maszyna заскользила na krawędzi, rozbijając kamienie, krzewy i drzewa, potoczyła się z powrotem i прокладывала sobie drogę na dnie głębokiego wąwozu. Kiedy sięgnęła dna skalistego wąwozu, ona взорвалсась morza czerwonego płomienia.
  
  
  Zataczając się, pobiegłem w krzaki, wycierając krew z pękniętego skóry, i mój brzuch выворачивался z szoku i ponura. nudności. Niebo окрасилось w czerwony kolor przez świecąca obudowa "Citroena" na dole. Musiałem się spieszyć. I gdybym nie ruszył, mam wokół były by setki żołnierzy, związanych z wybuchem maszyny. Ale na chwilę musiałem się zatrzymać, żeby złapać oddech... Potem idzie dalej przez krzaki.
  
  
  Moja mała gazowa bomba wciąż była przyklejona do mojej nogi taśmą klejącą, choć mało prawdopodobne, aby można się było spodziewać, że ta przeklęta rzecz bardzo pomoże w tej otwartej przestrzeni. Mój ostry jak brzytwa sztylet został wyjęty z jego pochwy i teraz leżał w mojej dłoni. Ja opróżnił swój "Luger", gdy się słyszeć przez posterunek pełnił służbę na północny-wschód od Метковича, i teraz pistolet był tam, wśród płonących resztek 11cv. Ale wielkiej różnicy to nie ma. Cały arsenał broni AX ' a byłby bezużyteczny, gdyby żołnierze zauważyli mnie teraz. Było ich zbyt wiele, żeby z nimi walczyć.
  
  
  Меткович był początek mojego koszmaru. Do tego momentu wszystko szło gładko. Przyjechałem do Jugosławii na włoskim trawler, a potem popłynął do brzegu. Меткович znajdował się nieco w głębi lądu, nowy rolnicze miasteczko gdzieś u podnóża Динарских Alp, łańcuchy, отделявшей wybrzeżu Dalmacji, od Bośni i Hercegowiny. W Prichinowić osoba kontaktowa dało mi dokumenty, ubrania i samochód. Osobą kontaktową był cichy horvath z twarzą bez wyrazu, chociaż założę się, że wyrażenie to się zmieni, jak tylko dowie się, co stało się z jego słynnym "Ситроеном". Dokumenty wyglądały nieźle, ale buty robocze siedzieli, jak kapcie cyrkowego klauna, a spodnie, sweter i gruba skórzana kurtka siedzieli na mnie, jak mocno, jak gorset z walenia żeber.
  
  
  Dokumenty stałego rezydenta, choć wyglądały one legalne, nawet nie przeszły post ochrony na armii. Musiałem przebić się przez pole kukurydzy do innej drodze, i od tego momentu byłem w biegu. A przecież żołnierze nie poddaliśmy się. Miałem nadzieję, że pomyślą, że jestem martwy, kiedy zobaczą, jak wybuchł samochód, ale na szczęście nie była ze mną. Ja już mógł widzieć zbliżające się światła i od czasu do czasu słyszałem krzyki podoficerów, раздававшиеся jak rozkaz o poszukiwaniu. Można powiedzieć, byłem jeszcze w biegu.
  
  
  W lesie było cicho, jeśli nie liczyć stałego ... dotyku żołnierzy i rzadkiego szczekanie psów.
  
  
  Wiedziałem, że niedługo wyjdę na мкстность ubogie w roślinność, bo lasy są tu zwykle nie więcej niż kilka kilometrów kwadratowych, ponieważ ziemia była zbyt sucha. Ale w ciemności las nadal sprawiał wrażenie ogromnej przestrzeni. Wydawało się, że jest on nieskończenie rośnie w małym zbocza i doliny, porośnięte корявыми starymi dębami. Drzewa brali groteskowe formy, kiedy we mnie rosła potrzeba znaleźć drogę w dół, droga nadal nie był.
  
  
  Musiałem zejść na dół. Droga była wypełniona żołnierzami, i coraz to nowe grupy ich устремилясь przez wzgórza z drugiej strony. Nie było wyjścia, jak tylko zejść na dół. Ale stok góry pozostał, jakby drwiąc się nade mną, zbyt duży, zbyt śliski i zbyt nago, aby próbować to zrobić.
  
  
  Czułem się blady, i ból od ran stała się nie do zniesienia. Ciężko było oddychać. Zatrzymałem się na grzbiecie. Nagle usłyszałem głuchy szum wody. Wiedziałem, że skądś przede mną, choć jedyne, co mogę zobaczyć, to wąska jama, który wspiął się na skały i zarośnięty na wzgórzu. Jeśli była tam woda, to miała być rzeka: dźwięk był zbyt silny dla potoku. A rzeka oznaczała jeszcze bardziej głęboką dolinę, która, prawdopodobnie, прорезала górskie łąki po lewej stronie od mnie. To oznaczało dla mnie, że stok będzie mieć skałę co najmniej z dwóch z czterech stron, tak, że nie mogłem nigdzie iść, z wyjątkiem objęcia żołnierzy z psami.
  
  
  Teraz ja również mógł słyszeć szczekanie psów. Przywieźli psów, prawdopodobnie uzyskanych od straży granicznej. Zsunął się po zboczu, przekroczył niewielką nierówność i chwytając się rękami, jak pazury, wspiął się na ostatni szczyt. Dźwięk psy za mną stał się głośniejszy. Jak, w imię Jezusa, przeszli na mój trop? Oni muszą mieć dobre wyczucie..
  
  
  Ostatni zjazd był bardzo stromy i pokryty ogromnymi głazami. Jestem mocno ścisnął spalone ręce i uniósł się nad килями. Potem gwałtownie skręcił w prawo i, potykając się, pobiegł na zginanie półki. Na chwilę szum wody ustał, cienka kupie wysunęło się w górę i znowu zniknęła. Wyszedłem z krawędzi lasu i, jak się spodziewałem, osiągnął skały, отрезавшей mi ostatnią drogę ucieczki. Była prawie pionowej i śliskiej i udał się do wąwozu, który był tak ciemny, że tylko szum wody pode mną wskazywał na to, co mnie czekało, kiedy ja kiedyś osiągnę jego dna.
  
  
  Wibracyjne od pulsującego bólu w klatce piersiowej i głowie, stałem w rozpaczy, patrząc w obie strony na wąwóz. Księżyc wyszedł zza chmur i znów zajaśniała w pełni sił. Sto metrów na prawo i na tyle samo metrów poniżej zobaczyłem ruiny rzymskiego akweduktu. Praktycznie wszystko, co z niego zostało, to szereg kamiennych łuków, podobnych na pale, które górowały nad obok granitowych zębów i włóknistych roślin. To by było chyba na przekraczanie Niagara falls w изношенному linie, która czyni mnie idealnym celem dla żołnierzy. Jeśli, oczywiście, mogę zejść na dół i żyje, aby spróbować.
  
  
  Pochyliwszy się, pobiegłem na krawędzi, przyciskając lewą rękę do ciała, aby przeciwdziałać ostrego bólu. Myślałem, złamał czy ja żebro lub po prostu zerwał mięsień, kiedy wyjechał z samochodu. Jestem prawie osiągnął punkt tuż nad mostem, gdy usłyszał kroki obok mnie. Pochyliłem się do przodu na brzuchu i przytuliła się do ziemi, robiąc lekkie wdychać powietrze przez otwarte usta.
  
  
  Dwaj podeszli do mnie w intensywnym szał, nie wiedząc, że byłem na tyle blisko, aby usłyszeć ich ciche szepty. Są one noszone przez czeskie pistolety maszynowe M61. Mężczyźni zrobili jeszcze kilka kroków i zatrzymał się, denerwuje się i, bez wątpienia, chcąc, aby byli w innym miejscu w nocy. Są one zbyt długo uczestniczyli w pogoni. Musiałem za nimi oglądać, nie dając się hałasem.
  
  
  Po cichu zakradłem się w głębszy cień i podszedł, aby przytulić się do drzewa. Podszedł do mnie, mniejszy mężczyzna lekko pochylił się do przodu, jakby chciał przebić ciemność oczami. Zostałem całkowicie bez ruchu, a on mnie nie widział, aż omal nie nadepnął mi na nogi. Następnie wyciągnął lewą rękę, chwycił go za podbródek i szarpnął głową do tyłu. Prawej ręki nie przyłożył sztylet do gardła.
  
  
  Żołnierz wydał bąblowanie i spadł przy tym krew zalała jego tunikę. Odwróciłem ciało w stronę drugiego człowieka, zanim on mógł celować z jego M61, i znalazł się na nim, w tym czasie ja rzuciłem w niego nóż. On odwrócił się intuicyjnie, zmuszając swego martwego towarzysza spaść między nami i uderzając w jego lufę swojej broni. Rozległ się dźwięk рвущейся tkaniny, obniżenie przekleństwo, a następnie mój nóż trafił w cel pod mostkiem, w jego sercu. Mówił cicho всхлипнул i upadł na ziemię obok ze swoim kolegą.
  
  
  Myślałem zabrać je ze sobą broni, ale potem postanowił zostawić go na miejscu. Byłoby miło mieć automaty, ale gdybym podniósł je, ja bym się jeszcze bardziej zmęczony, a nosić je prawdopodobnie spowolniło mój zejście do акведуку. Podbiegłem do krawędzi wąwozu i spojrzał w dół. Kiedyś kanał trwał przez wzgórze, na którym teraz jestem, ale z biegiem lat-zgubił się, być może, z powodu ogromnego osuwiska. Ja jeszcze nie различил razy sushi, gdzie to się stało i ostry kąt pomiędzy różnymi warstwami leżącymi w górnej części akweduktu. Jak zajebisty był ten stok, to było lepsze niż prostopadle do ściany z obu stron.
  
  
  Jak najszybciej zszedł na niebezpieczeństwo stoku, trzymając się skały i chwytając rośliny i młode drzewa, aby nie spaść. Pomimo moich starań, poszedł spadek z luźnych kamieni i błota, i poczułem smak krawędzi akweduktu. Przez chwilę wydawało mi się, że złamałem kostkę, ale trzymała mój ciężar, kiedy wstałem i ostrożnie zsunął się wokół известнякового występu. Akwedukt przecina wąwóz starożytnymi ruinami, które mogą rozpaść się pode mną w każdej chwili.
  
  
  Zacząłem się czołgać na czworakach. Musiałem starannie wybrać swoją drogę. Byłem na około dziesięć metrów przed gigantycznym podstawy kolumny, gdy ze wzgórza nade mną rozległ się przeraźliwy krzyk. Zostały znalezione martwe żołnierze. Słyszałem, jak biegać po krzakach i опавшим liści; następnie rozległo się jeszcze więcej krzyków. Odwróciłem się i zobaczyłem żołnierzy, stojących na krawędzi wąwozu. Wszystkie ich M61 zaczęli strzelać w tym samym czasie... Kawałki granitu, fragmenty łupków i roślin zwaliły się na mnie ulewnym deszczu. Ja przytuliłem się do skały, mały schronienia, które udało mi się znaleźć, teraz idzie do tyłu, nie wiedząc, dokąd idę. Moje buty potknął, od czego pochodzą kawałki jakie spadło akweduktu. Grad kul i срикошетивших odłamków przemknął obok mnie, jak roy złych pszczół. Kilka osób соскользнули ze stoku. Dwóch żołnierzy zatrzymał się u początku półki i zaczęli strzelać ze swoich gier. Rozpaczliwie trzymać się kurczowo za kamienie, moje serce waliło w żebra.
  
  
  Strzelanie skończyła się tak samo szybko, jak się zaczęła. Leżałem nieruchomo. Jeden z dwóch mężczyzn zaczął się śmiać, łamiąc ciszę, a następnie chciał rzucił się na mnie. Włożył nowy sklep w swój pistolet maszynowy. Mój nóż był śliski od krwi. Ja po cichu wytarł ją o nogawkę i mocniej ścisnął w ręku, czekając na niego zbliża. Słyszałem, jak mężczyzna podszedł bliżej, aby mnie zabić. Jestem pozostał nieruchomy. Moja jedyna szansa polegała na tym, że on jest zbyt pewny siebie po tej kolejce z automatu. W ciemności trudno było powiedzieć, czy żyję, czy nie, i liczyłem na element zaskoczenia.
  
  
  Teraz był w połowie drogi do miejsca, w którym leżałem. Sklep go M61 został wysunięty do przodu, a on lekko kołysały podczas chodzenia. Jego oczy nerwowo i wystraszoną błądzili, poczekałem, aż do połowy odwrócił się, a następnie zerwał się i rzucił sztylet.
  
  
  Rzut z góry był ciężki i dobrym, i ostrze zniknęło w lewej części klatki piersiowej żołnierza. Jego ciało napięte, i bałem się, że spadnie z akweduktu, zanim będę mógł się do niego dostać. Chwyciłem go i udało się wyciągnąć nóż tuż przed tym, jak zaczął spadać. Nóż wyszedł czysty. Odwrócił się i spojrzał na mnie. W jego oczach pojawił się wyraz zdziwienia i bólu, a następnie nikłej pustka, kiedy ponownie otworzyli ogień karabinów maszynowych.
  
  
  Użyłem jego ciało jak tarcza. Kule trafiły go w plecy, i затрясли go jak szmacianą lalkę. Próbowałem przesuwać się z nim w акведуку, ale nie można było go utrzymać i jednocześnie utrzymać równowagę. Kula trafiła w moją kurtkę, i poczułem piekący ból, kiedy ona опалила mi bok. Moje palce stracił wprawy. Żołnierz zwinięty w bok, a następnie spadł z akweduktu.
  
  
  Następnie straciłem równowagę na nierównej powierzchni. Ja zachwiał się, próbował złapać, ale to było beznadziejne. Gdy zsunął się na krawędzi, chwyciłem go z całą siłą, jaka mi jeszcze pozostała. Z wąwozu завывал zimny wiatr. Moje palce drętwieją, a ja już nie mogłem się trzymać. Kropla wody pojawiła się z pęknięcia nad moją głową, jakby była wypchnięta z kamienia mojego uścisku. Powoli zsunął w dół i увлажнила moją wargę. To była najsłodsza woda, jaką kiedykolwiek próbowałem.
  
  
  Następnie kamień rozsypał się pod naciskiem moich rąk, i upadłem...
  
  
  
  
  
  Rozdział 2
  
  
  
  
  Doszedłem do świadomości w morzu bólu, toczenia sprawą instynktownej w ślepą panikę, i moja ręka poczuła gładkie, twarde drewno. Wtedy zdałem sobie sprawę, że nie upadam i że jugosłowiańskie żołnierze nie idą mi po piętach.
  
  
  Próbowałem pokręcić głową, ale ona była ciężka. Moje oczy, wydawało się, że były zaklejone, a ja nie mogłem ich otworzyć. Stopniowo moje myśli stały się łącznicy, w miarę jak przenika przez grube warstwy przygnębiona pamięci. Przypomniałem sobie, jak rzucał stary Citroëna pod kule. Przypomniałem sobie mała szansa, którą dał mi akwedukt, i bezsensowną walkę, którą prowadziłem, aby uciec od swoich prześladowców, gdy odważył się przejść przez niego. I nieubłagany koniec, gdy moje palce соскользнули z kamienia. Uczucie spadania, z najnowszej jasną myślą, jak bym chciał zabić tych, które zmusiły mnie spaść w dół. To musi być pułapka; innego nie było odpowiedzi. Wtedy była mgła, gdy lodowa плещущаяся woda dotarła do mnie i zalała mnie. Moment zimnem i wilgocią, jego wspaniałe twardość i nic więcej.
  
  
  Nic do tej pory. Pot wiszące wokół ciebie do mojej piersi. Teraz poczułem to. U mnie nie było żadnych powodów, aby pozostać przy życiu, ale byłem. Następnie było uczucie przyjemnego uczucia miękkich palców, поглаживающих moją skórę, i uczucie mokrej tkaniny na mojej twarzy.
  
  
  "Ссст" - szepnął jakiś głos. Następnie miękki głos na serbsko-chorwacki kontynuował: "Cicho. Teraz jesteś bezpieczna.
  
  
  W pewnej odległości usłyszałem inny głos, który powiedział krótko: "Zamknij się, Арвия!"
  
  
  Powoli otworzyłem oczy i zauważyłem, że patrzę na młodą twarz. Dziewczyna stała na kolanach obok mnie, prawie obejmując mnie, pochylając się. Była młoda, lat dwadzieścia, na niej była granatowa spódnica i jasno-niebieskie haftowane bluzki. Jej długie, proste włosy były w kolorze polerowanej miedzi. "Może jestem martwy, i to jest raj" - pomyślałem.
  
  
  Dziewczyna odwróciła głowę i powiedziała przez ramię: "mamo, Mamo, w końcu się obudził".
  
  
  "To idź natychmiast znajdź swojego ojca".
  
  
  Dziewczyna znów spojrzała na mnie. Zanim wstać, ona przytuliła tkaniny do czoła. Ona wytarła ręce o długą spódnicę. Jej włosy dochodziły do ramion i wiły się wokół jej pełne piersi.
  
  
  Ona zapytała. - "Kim jesteś?"
  
  
  Zanim zdążyłem odpowiedzieć, jej matka krzyknęła: "Арвия, idź natychmiast zawołaj ojca".
  
  
  Dziewczyna sięgnęła i pospieszyła do drzwi. Mój wzrok podążył za pięknymi liniami jej młodego ciała, liniami jej piersi i nóg. Zostawiła drzwi uchylone, i zobaczyłem, że jest już dzień. Ale słońce prawie nie przeniknął do wnętrza tej małej kwadratowej pokoju. To miał być pokój na farmie, biorąc pod uwagę drewniana podłoga, drewniane ściany i słomkowy dach. Była źle urządzony rażącego domowej roboty meble, ciemne i starej. Naprzeciwko mnie był kominek, w którym mały krępy kobieta помешивала że w dzbanku. Jej włosy były popielaty-szary, były mocno związane w węzeł na pomarszczonej okrągłą twarz. Rolnicy prowadzą nudny styl życia, i lata biorą. Jest ona całkowicie zignorowała moją obecność i nie powiedziała ani słowa.
  
  
  Leżałem, rozciąganie ściany, закутанный w kilka koców z włosia końskiego. Na uczucie mrowienia na skórze zdałem sobie sprawę, że jestem nagi. Zobaczyłam moje mokre ubrania na sznurku nad głową kobiety.
  
  
  Przez długi czas nie było żadnego dźwięku z wyjątkiem ruchu staruszki. Następnie drzwi się otworzyły i weszła Арвия, za nią krępy mężczyzna z szaro-czarnymi włosami, długimi wąsami i dużymi czerwonymi uszami. Ogień ogniska nadawał jego twarzy ostry relief, podkreślając ostre linie i kąty, głęboko osadzone oczy i wąskie usta. Mówił tylko wtedy, gdy stanął tuż przede mną, a potem nadal się wahał, najpierw głęboko westchnąwszy.
  
  
  To znaczy, że nie śpisz — powiedział w końcu. "Byliśmy bardzo zaniepokojeni. ty . .. tak długo spał.
  
  
  Jak się teraz czujesz?' — zapytała Арвия, zdejmując okład.
  
  
  Zrobiło mi się lepiej — powiedziałem, próbując udawać uśmiech na twarzy. — Powiedz mi, gdzie jestem teraz?
  
  
  To wieś Джзан na rzece Neretva.
  
  
  Dla mnie jest odpowiedzialna za ta informacje. Меткович też był na Неретве, tuż przed tym, jak rzeka zmieniła się w dużą deltę. A ponieważ długość rzeki w odległości kilkuset mil, to oznaczało, że nadal znajdował się w okolicy swojej misji. Oparłem się o ścianę i zapytał: "Джзан — to mała wioska?"
  
  
  Usta starca skrzywił się w kwaśnym uśmiechu.
  
  
  Jeden z najmniejszych. I jest coraz mniej.
  
  
  "To nad Мостаром?" Mostar – to małe górskie miasteczko, około trzydziestu kilometrów od Метковича.
  
  
  "Jesteśmy tutaj, w połowie drogi między Мостаром i Коничем, gdzie droga oddala się od rzeki".
  
  
  Oblizałem wargi. — To znaczy, że obok Аптосом?
  
  
  Oczy dziewczyny rozszerzyły się ze strachu, a ona jakby blanszowane pod opalonej skóry. Marszcząc brwi, ojciec zacisnął usta i w zamyśleniu potrząsnął głową. — Tak — powiedział delikatnie, a następnie podniósł мясистую мозолистую rękę. — Myślę, że dość już tego gadania.
  
  
  "Zbyt wiele, Josip" — dodała jego żona. Podeszła do mnie z ciężkiej kubek, w którym był dymiąca zupa. Podała mi kubek, i oparł się na łokciu, aby ją zabrać. Jej oczy były dumni i jej szczęki były napięte. — Zbyt wiele — echem odpowiedziała, ponownie zwracając się. - I to nie przyniesie wiele dobrego.
  
  
  — Zamknij się, kobieto — rzekł mężczyzna. potem do mnie: "Zjedz, a potem odpocznij". .. Dziś w nocy musisz opuścić Джзан, kimkolwiek jesteś.
  
  
  — Nie, — wydech Арвия. — Jest jeszcze zbyt słaby.
  
  
  "Ty nic nie możesz zrobić."
  
  
  — Rozumiem — powiedziałem. Poczułem smak wrzącego bałaganu. To był wspaniały zupa z fasoli z całymi kawałkami jagnięciny i pomidorami, a on parzyła mój zimny pusty żołądek. — Jesteś bardzo ryzykował, ukrywając mnie — kontynuował jestem. — Wystarczy, że uratowałeś mi życie.
  
  
  — Być może uratowaliśmy ci życie. Za wcześnie o tym mówić. Niecały miesiąc temu chętnie bym zaryzykował, ile czasu by to nie zajęło, ale teraz. . Przerwał sobie nagle kuląc z tropu.
  
  
  Арвия skończyłam myśl za niego. Głos jej brzmiał pośpiesznie i дрожаще. "Jutro lub pojutrze Джзана więcej nie będzie".
  
  
  Jakiś czas milczał. Studiowałem mężczyznę i jego córkę, nadal istnieje. Po wypiciu ostatniej kropli, postawiłem kubek obok kocem i spokojnie zapytał: "Co tu się dzieje?"
  
  
  Mężczyzna zacisnął zęby i syknął przez nich: "To nie twoja walka".
  
  
  — Słuchaj — powiedziałem. — Uratowałeś mi życie, ja do tej pory nie wiem, jak. Ukryłeś mnie i troszczył się o mnie, i wiem, że będzie z tobą i twoją rodziną, jeśli cię złapią. Więc nie mówcie mi, że to nie moja walka. To nie jest bitwa, — ze złością powiedziała kobieta u ogniska.
  
  
  Josip, ty głupcze. To już nie walka. Bitwa skończona.
  
  
  — Opowiedz mi o tym — rzekłem.
  
  
  — Lepiej pozostać siebie obcymi, — uparcie odpowiedział.
  
  
  Cóż, ja mogę być tak samo uparty, jak i wszystkie.
  
  
  Spytałem. - "Dlaczego twoja wioska została zniszczona?" — Muszę wiedzieć, bo inaczej nie wyjdę. Inaczej nie mogę odejść.
  
  
  Mężczyzna w rozpaczy uniósł ręce do nieba, z żalem westchnąwszy. "Nie jest tajemnicą, że kraj potrzebuje w wodzie. Tutaj, w Джзане, mamy wielka równina nad rzeką, gdzie uprawiamy zboże i wino. Aby pokazać nasze szczęście, wolimy budować z drewna, a nie z kamienia, i jesteśmy dumni z tej lokalnej tradycji".
  
  
  — Mów dalej — powiedziałem.
  
  
  "Teraz Serbia chce włączyć Джзан w солдатский obozu, bo tam jest woda i łatwo dostać się do głównego obozu w Sarajewie".
  
  
  Kiedy on tak lekceważąco odparł o "Serbii", musiałem ciężko powstrzymać śmiech. Serbowie stanowią 42% ludności Jugosławii, więc kontrolują politykę i rząd. Inne grupy etniczne, chorwaci, słoweńcy, bośniacy, czarnogórcy i macedończycy, nienawidzą serbów. Kraj, stanowi mozaikę niezależnych grup i regionalnych aspiracji. Nic dziwnego, że Josip lekceważąco określał югославских żołnierzy serbów, wskazując na to, że uważa, że jest ich więcej nieproszonymi gośćmi, niż mnie. Ale teraz nie było do śmiechu. Sytuacja była zbyt żałosny do tego. "Oni przejęli władzę, aby walczyć z oporem?"
  
  
  'Tak.' Oboje wiedzieliśmy, że baza Oporu znajduje się w Аптосе.
  
  
  — Co z tobą będzie?
  
  
  Twarz starego Иосипа wyglądało tak, jakby zostało wykute z granitu; jego głos był spięty i pełen nienawiści. — Są one umieszczone w obozach wiele mil stąd. Zabiją nas, jak zwierzęta. To jest nasza śmierć. Josip kontynuował już bardziej spokojnym tonem: — Jeden z mieszkańców znalazł ciebie bez świadomości, wyrzucony na brzeg rzeki. Chłopi przynosili tu, tak jak u mnie było to miejsce, aby umieścić cię. Ciebie szukali żołnierze. My pomogliśmy każdemu się przed nimi.
  
  
  Rodzina była безутешной, jakby mówić o postawie przesiedlenia pozbawiono ich odwagi. Josip zatrzymał się i odwrócił. On postał chwilę, otoczony drzwiami stadem. Słońce za nim majestatycznie отбрасывало cień na zużyty podłodze ułożony jego przodków. "Zamknij drzwi tej belką obok niej", — powiedział on. "Ja zapukam trzy razy powoli. Nikogo więcej nie wpuszczaj. Potem wszystkie one zniknęły.
  
  
  Gdy ich kroki ucichły, wstał i zamknął drzwi, jak powiedział. Gruba, okrągła belka wchodziła w drewniane zaciski po obu stronach drzwi i wyglądała wystarczająco mocne, aby wytrzymać dość sztywną atak. Obmacałem swoje ubrania i okazało się, że ona jeszcze mokra. Chciałam wyjść, ale nie został ranny, mocno ушиблен i poczuł silny ból. Każdy mięsień we mnie napięte i prosiłem ... aż.
  
  
  Na środku pokoju jestem nieco niepewnie przeszedł 108 stopni tai chi chuan, ezoterycznej formy Cohen Fo. Na wykonanie całego rytuału zajęło mi dwadzieścia minut, ale potem czułem się освеженным i inspirowane i po krótkim odpoczynku powtórzył go ponownie. Po trzecim razie wróciłem do swoich wielkiej brytanii i pogrążył się w zen-trans. Uwolniony od swego ciała i zewnętrznych wrażeń, rozmyślałem o losach Джзана i o swojej niedoszłej misji.
  
  
  Samo zadanie od samego początku wyglądało podejrzanie. ..
  
  
  Masz reputacja wilka, N3, — powiedział mi Hawke z kamienną twarzą. "Ci się spodoba to nowe zadanie".
  
  
  Gdy mój szef ucieka się do humoru, to zawsze саркастичен. Klepnąłem piłkę przed siebie, wiedząc, że nie ma sensu odpowiadać. Piłka trafiła w trawę wokół xii dołka. Ogromny embossed darń wystartował i wylądował mi na buty.
  
  
  Zaciskając zęby, będę grzebał w сорняках, aby znaleźć swoją piłkę. Byliśmy w Delaware Golf & Country Club, po przeciwnej stronie rzeki Potomac daleko od biur AX w Waszyngtonie. A my прикинулись bandę zwykłych obywateli dla tej gry. Dla mnie to było po prostu: nie musiałam udawać.
  
  
  "Czy kiedykolwiek słyszałeś o Полгаре Mediolanie?" — spytał Hawk, idąc za mną.
  
  
  Ja wpędził żonkile swoim kijem golfowym. Znałem kiedyś w Mediolanie w Niemczech — odparłem. "Teraz on musi być pod sześćdziesiąt. Ostatnio słyszałem o nim, to to, że w górach w swojej rodzinnej Jugosławii kierował jakiś chorwacki ruch niepodległościowy.
  
  
  — Полгар Mediolan też był agentem AX. Pomagaliśmy pokryć jego koszty, jeśli wiesz, o czym mówię. Nigdy nie znali jego grupę. Nie wiem, czy są jego ludzie są prawdziwymi patriotami, czy jest to po prostu banda opryszków, zabójczy i грабящая pod kompleksowe hasłami wolności i rewolucji. Wystarczy, że Milan był tam z bronią, którą od czasu do czasu dał ze swego obozu w Аптосе.
  
  
  — Co, proszę pana ? Masz na myśli, że Milan nie żyje, a jego zespół wciąż działa?
  
  
  'Tak, właśnie tak. Został zabity w strzelaninie z krajami wojska dziesięć dni temu. To była męczarnia, która nie miała do nas żadnego wpływu. Ty już znalazłeś swoją piłkę? — niedbale zapytał.
  
  
  'Nie.'
  
  
  "Zawsze możesz wziąć te dwa punkty karne".
  
  
  "Znajdę tę piłkę".
  
  
  Podniósł ramiona. - "Co by to nie było, ludzie Mediolanu do tej pory korzystają z bazy w Аптосе.
  
  
  Аптос — to orle gniazdo w górach. To były rzymski obóz niewolników, oznaczonym na cześć pierwszej kamieniołomy, znajduje się tam jeszcze wcześniej, w czasach władzy greków". Dobrze, jeśli podoba ci się historia starożytna. Co to ma wspólnego z wilka?
  
  
  — Nie bądź taki niecierpliwy, Nick. Już nigdy więcej nie znajdziesz tę piłkę". Hawke oparł się o drzewo i ostentacyjnie wyjął cygaro z celofanu, włożył ją do ust i zapalił. Udał się w żałosny chmurze dymu. "U Mediolanu jako zwierzę, był pół-dziki, biały wilk. Dziwny wybór, ale bardziej lub mniej odpowiednie, jeśli znałeś tego człowieka. Ten wilk wszędzie chodził z nim, i to nie tylko z lojalności. Nie wiem, jak Mediolanu się to udało, ale zrobił małe nacięcie w wolnych fałdach skóry na szyi wilka. To było jak mała płaska torba. Nie można było go zobaczyć z powodu futra, i wilk jej jak bym chronił. Milan wykorzystał tę torbę do transportu informacji niejawnych.
  
  
  To bardzo niezwykłe, prawda?
  
  
  Ja też zawsze tak myślałem, ale Milan na swój przewrotny sposób uważał, że to świetny pomysł".
  
  
  — A teraz on nie żyje?
  
  
  "Wilk teraz jest u wdowy".
  
  
  A gdzie jest ta żona zmarłego w Mediolanie?
  
  
  "W Аптосе. Gdzie indziej".
  
  
  Zatrzymał się, oparł na rękojeści kije golfowe i poczuł, nagle bardzo zmęczony. Ja zbyt długo pracował u Hawk w ACH, żeby nie wiedzieć, do czego to doprowadzi. — Nie, nie mów mi. Niech zgadnę. Kiedy Mediolan zginął w skórze wilka była informacja, i potrzebujemy jej teraz. Teraz muszę udać się do Аптос za nią .
  
  
  — Oto-to.
  
  
  Ale ta kobieta wie, że mam przyjść?
  
  
  'Tak. Ona czeka na ciebie już dwa dni.
  
  
  "Dlaczego zawsze ostatni słyszę takie informacje?"
  
  
  'No dalej. Znalazłem twój piłkę — powiedział Hawk, podnosząc nogę z miejsca, gdzie był wciśnięty w ziemię. — Kiedy wrócimy, narysuję ci kartę Аптоса i powiem, jak skontaktować się z naszym człowiekiem w Prichinowić. .. '
  
  
  Tak było: od Метковича do akweduktu Джзан. To brzmi szalenie, ale moja misja, niech i prawie проваленная i wyraźnie postawione pod zagrożenie, wciąż trwała. Wczoraj to nie był po prostu posterunek pełnił służbę w pobliżu Метковича. To był posterunek pełnił służbę dla jednej osoby, obsługiwany przez wojska niemieckie, psy i myśliwce. Ktoś ostrzegł co takiego, że przyjadę, a to oznaczało, że moje wsparcie wydało, a moje dokumenty jest teraz zbyt niebezpieczne do użytku. Аптос mógł stać się pułapką, a nie miałem możliwości się o tym dowiedzieć. Musiał być bardzo ostrożny, ale już dziś w nocy trzeba było przedzierać się w Аптос.
  
  
  W drzwi trzy razy zapukał. - 'Cześć. Słyszysz mnie?'
  
  
  Dowiedziałem się głos Арвии, ale nie odpowiedział.
  
  
  — Jestem sama — powiedziała. "Proszę, wpuść mnie".
  
  
  Ja owinął się w jeden z koców i wkradł się do drzwi. Tam przyłożyłem ucho do zimnego drewna i uważnie słuchał, ale nic podejrzanego nie usłyszał. Ani skrzypienie ciężkich butów, ani spokojnego oddechu mężczyzn, stojących obok niej.
  
  
  'Czego chcesz?'
  
  
  'Ja . ...Kupiłam nowe bandaże... dla twojego boku - powiedziała, szarpanie, jakby растерявшись.
  
  
  Skonczylem wokół talii pasek tkaniny, ale ona słabnie od moich ćwiczeń i była zalana krwią. Przypomniałem sobie pulsujący ból w boku w nocy i strach, że złamał żebro. Ale to nie było tak. Na szczęście pocisk opuścił tylko zadrapania. Skóra nadal była delikatnie-żółto-fioletowej, gdzie, przynajmniej nie było drugiej różowe paski i opaski trzeba było zmienić, zanim będę mógł ruszyć dalej. — Dobrze — powiedziałem. — Ale nie wychodź, dopóki nie powiem.
  
  
  — Jak chcesz — odpowiedziała.
  
  
  Odstawiłem przepustnicę i wrócił do koca. Potem ziewnął, i drzwi otworzyły się na tyle szeroko, aby pominąć jej . Natychmiast ponownie zamknęła go i postawiła belkę na miejsce.
  
  
  Ach — westchnęła ona, podchodząc do mnie. Czubek jej języka wymknął się i увлажнил usta. W jej oczach był blask. — Jesteśmy sami, ty to wiesz?
  
  
  — Zaczekaj chwilę, Арвия. Twój ojciec wie, że tu jesteś?
  
  
  "On był bardzo zajęty. Nie chciałem przeszkadzać.
  
  
  "Tak. I twoja matka?'
  
  
  — Ona też była zajęta.
  
  
  Uklękła obok mnie i wyciągnęła ręce. 'Rozumiecie? Przyniosłam ci bandaże. W rękach miała duży pakiet, biały bandaż. — Ja перевяжу ci piersi. Wtedy poczujesz się znacznie lepiej.
  
  
  — Dziękuję — powiedziałem, uśmiechając się do niej. Była tak blisko, że poczułem ciepłe piersi na swojej twarzy, aby wdychać jej zapach świeżej skóry. Ona ciągnęło prześcieradło na moją talię i delikatnie zaczęła rozwiązywać bandaż, jej palce ślizgały się po mojej nagiej skórze.
  
  
  Zawsze byłam tu sama — powiedziała Арвия, szarpania выбеленную tkaniny. "A faceci są nudni. Tam, skąd pochodzisz, nudne?
  
  
  'Nigdy. Ale do tej pory nie było mi tak nudno w Джзане
  
  
  "To prawda, jeśli jesteś kobietą", — żachnęła ona. "Wszystkie moje koleżanki mężatką i ma jedno lub dwoje dzieci, a ja chcę to samo dla siebie. Kochałam wcześniej i też ma szanse wyjść za mąż, ale ja nie chcę wychodzić za mąż za chłopaka z Джзана. Są jak owce, a ty... .. '
  
  
  Jej ręce teraz wypalony moją nagą skórę. Oni obniżona same w sobie, nurkując pod koc i wirując wokół mojego brzucha i dolnej części pleców. Dotknęła mnie raz, bardzo łatwo. Wstrzymałem oddech. Następnie odrzuciłem kołdrę na bok, a jej oczy затуманились i wypełniły się pragnieniem, gdy spojrzała na mnie z góry na dół.
  
  
  Ona zaśmiał się ochryple, gdy jej różowy język ponownie wsunął się obok jej ust. Powoli, szyderczo, ona wyciąga z niebieską bluzkę i pokazała swój jędrny, okrągłe piersi. Lekki odcień pewności siebie przebiegł po jej twarzy, gdy ona powoli podniosła swoje ciało, aby wydostać się spod spódnicy. Moje oczy błądziły po jej golizna, i przykucnęła, aby spuścić majtki ze swoich drżących udach. Upuściła go na podłogę obok z bluzki i spódnicy.
  
  
  Jej oczy były przyklejone do mojego ciała, i powiedziała niskim, łagodnym głosem. 'Chcę cię. Chciałam cię, kiedy pierwszy raz zobaczyłem cię, kiedy ojciec przyprowadził cię tu wczoraj w nocy.
  
  
  Арвия położyła się obok mnie na koc. Spędziłem ręką na gładkość jej pośladków. Były piękne kształty, a jej piersi były ciepłe i miękkie, tuląc się do mojej piersi. Podniosła twarz i mocno przytuliła swój otwarte usta do mojego , gdy jej ręka przesunęła się w dół między nami. Nie mogłem nie ciężko oddychać, gdy chłodne palce zeszły się wokół mnie; a ona przytuliła całej długości jej ciała do mnie... — Tak, teraz — jęknęła. "Teraz, proszę."
  
  
  Ja przysunął ją do siebie, a ona się jej nogi, aby mnie przyjąć. Czułem, jak drży jej ciało, gdy ona powoli ruszał biodrami do przodu i do tyłu. Jej biodra naradźmy się do moich nóg, a kostki ugięły się i zeszły się wokół moich łydek. Pogrążył się głęboko w jej miękkie ciało, a ona spięta pode mną, jęcząc pod moimi gęstej, otwierając i zamykając swoje biodra i мотая głową do przodu i do tyłu w czystej i pełnej kapitulacji. Czułem, jak rosnę i расширяюсь w nią z wyrafinowanym smakiem, który rósł we mnie, a ja odkryłem, że zbliża się do punktu kulminacyjnego, gdy jest mocno ściskała mnie i poruszała się pode mną z większą siłą.
  
  
  Ponad! Tak. Jeszcze — prosiła ona, jeszcze więcej obcasie, kopiąc mnie na nogi piętami. Potem krzyk, krzyk, który nagle wycinali ciszę chaty. Ona конвульсивно odskoczyła, постанывая z rozkoszy, gdy skończyłem w niej. Następnie jej ciało bezwładnie откинулось temu, a ona cicho, jeśli nie liczyć niekontrolowane drżenie jej bioder, które mocno naradźmy się do moich чреслам. Oboje leżeli nieruchomo, zmęczeni i pełni zadowoleni.
  
  
  Później usiedliśmy na kocach i jedliśmy zupę, który jej matka zostawiła w kotle. Osoba Арвии cały czerwony od satysfakcji, gdy patrzyła na mnie z беззастенчивым zainteresowaniem, podczas gdy rozmawiałem z nią.
  
  
  Słuchaj uważnie — powiedziałem. — Wiesz, że jadę w Аптос, prawda? — Tak myślałam — odpowiedziała na krawędzi kubki. Postawiła zupa, a jej oczy znów stały się smutne. — Ale ty nigdy nie osiągniesz sukcesu. Wszędzie żołnierze.
  
  
  Postaram się, Арвия. I jeśli będę mógł , postaram się pomóc wam i waszym ludziom.
  
  
  Ale jak?'
  
  
  Pokręciłem głową, потерявшись we własnych myślach. 'Ja nie wiem jak. Ale jeśli Джзан zostanie zniszczony z powodu tego, że żołnierze chcą walczyć z powstańcami, Аптос musi w czymś pomóc.
  
  
  — Jesteś dobrym człowiekiem — szepnęła.
  
  
  "Najważniejsze jest to, że trzeba walczyć jak najdłużej. Jak tylko wsiądziesz do pociągu, już nic nie możemy zrobić.
  
  
  Арвия na chwilę zaprowadziła spojrzenie, a następnie po cichu postawiła nasze kubki na stół. Odwróciła się i stanęła przede mną, wciąż milczy, a jej twarz była w cieniu strachem i niepokojem. W końcu ona nagle powiedziała: "chciałabym... .. co może być nie mogę powstrzymać od swojego szalonego planu. To beznadziejne dla nas i was. .. zbyt niebezpieczne.
  
  
  Zaśmiałem się, opierając się na łokciach, aby zbadać jej rzeźbiarski piękno. — Gorące słowa. mieć chociaż smażone. Ale tak długo był zajebisty, i mnie ani razu nie złapali.
  
  
  'Nie?'
  
  
  — No, prawie nigdy.
  
  
  — Zasługujesz na nagrodę — powiedziała, dysząc ciężko. "Zasługujesz na wielu nagród. I mi też robi się gorąco. Gorące jak ogień. Stała nade mną i poczułem, jak w dolnej części mojego ciała ponownie rozpala ogień. "I nadal mamy wiele godzin", — dodała ona. "Wiele godzin."
  
  
  
  Rozdział 3
  
  
  
  
  Z nadejściem zmroku Josip dotrzymał słowa, wyprowadził mnie poza Джзана. On przeprowadził mnie przez prawie opustoszałe ulice, przez dolinę za wsią, a następnie na skalistym cyplu. Po kilku godzinach zatrzymaliśmy się i pod osłoną z głazów rozpalił ognisko i gotował kawy. Za pomocą noszącego spiczasty kij, on вычертил ziemi mapę i wyjaśnił mi sieć dróg, po których trzeba było przejść, aby dostać się do Athos.
  
  
  "To się różni od tego, co było zaplanowane wcześniej" — powiedział, przypominając sobie trasę, powiedział mi Хоуком.
  
  
  — Tak — odpowiedział. — Ale ty wychodzisz z innego miejsca. Pokażę ci najkrótszą drogę stąd, i nawet w ten sposób będziesz potrzebował dużo godzin, aby dostać się do tylnej części Аптоса.
  
  
  — Z tyłu?
  
  
  "Niestety, mój przyjacielu — wyjaśnił mi. "Nie jestem czarodziejem. W Аптос prowadzą tylko dwie drogi, i nie są one związane między sobą. Trzeba pamiętać, że istnieje dobry powód, dla którego Apthos труднодоступен. Kiedyś to było więzienie dla niewolników i gladiatorów, a teraz.... .. -- Westchnął, drżąc. "Można byłoby wrócić do Метковичу, jeśli chcesz zbliżyć się do Афтосу z przodu", — delikatnie dodał.
  
  
  — Pokaż mi drogę, Josip — powiedziałem, wewnętrznie простонав. To była już setny błąd. Hawk powiedział mi, że żona Mediolan czeka na mnie, ale w określony sposób i w określonym czasie. Spóźniłem się już, co samo w sobie było podejrzane, a kiedy w końcu dotrę tam, to nie będzie z tej strony . Partyzanci mogą być bardzo wrażliwe na te punkty, zwłaszcza z palcem, który trzymali na spuście.
  
  
  Kiedy Josip zakończył swoje wyjaśnienie i powtórzyłem mu trasę na pamięć, wymazał kartę i ponownie zebrał rzeczy. Następnie, mocno obejmując mnie, wsunął w nocy i zniknął.
  
  
  Byłem sam. Żona Иосипа doprowadziła moje ubrania w porządku, a Арвия przygotowała dla mnie pakiet z jedzeniem, żebym mógł kontynuować podróż. Moja gazowa bomba była jedyną bronią, która mi zostało. Straciłem swój sztylet, kiedy zsunął się w dół z akweduktu: "Bomba teraz była u mnie w kieszeni. Rodzina Иосипа zdjęła ją z mojej nogi, kiedy byłem nieprzytomny, i starannie wysuszyła razem z moimi rzeczami. Stała się ona niemal bezużyteczna, i w Джзане nie było nic, co mógłbym użyć zamiast utraconego broni.
  
  
  Zacząłem iść powoli, krok, aby zachować swoją energię, i nigdy nie odbiegała od miejsc, które dał mi Josip. To był długi spacer. Gdy szedłem przez ciemne doliny, wiatr завывал wśród suchych drzew, щипая moją twarz. Szedłem po wysokich grzbietów, a u moich stóp leżał ogromny martwy świat, a krzyki nocnych zwierząt we wlewie mam nadzieję, że u wilka w Mediolanie nie jest zbyt wielu krewnych w okolicy. Ziemia szybko zaczęła rosnąć, zamienia się w ogromne skały, i, w końcu, gdy horyzont окрасился w kolor różowy świt, osiągnąłem Athos.
  
  
  Hawke nie przesadzał. Аптос był орлиным gniazdem gdzieś wysoko w górach. Natura stworzyła naprawdę niezdobytą twierdzę, otoczoną nieprzejezdne górami i nieprzystępny skałami. To było jak wyspa na niebie, a czarny wejście reprezentował sobą nic innego jak wąskie przejście około siedmiu metrów długości, połączony ze ścieżką zawrotną schodami, вытесанной ręcznie.
  
  
  Zacząłem wspinać się do obozu, czując się nago i bez zabezpieczenia, łatwym łupem dla wszystkiego i wszystkich... Jestem wspiął się po krętych schodach i dotarł do przejścia. Na wprost zobaczyłem stare wzmocnienie. To był wlany szare światło bez cieni. Jedynym dźwiękiem był szept wiatru nad plateau.
  
  
  Było zbyt cicho, podejrzanie zbyt cicho. Standardowa procedura polegała na tym, że wystawili stref , a mnie już witali. Gdy szedłem przez wąskie przejścia, czułem na sobie spojrzenia z ukrytych szczelin, ale nic nie widziałem. Zacząłem ostrożnie wściekły pumy, i moje nerwy zabieramy się, gdy poczułem coś jeszcze: poczułem, że idę prosto w pułapkę.
  
  
  Przeszedłem około połowę przejścia, gdy przede mną ze skały pojawiły się dwa ogromne kształty. W słabym świetle nie mógł dostrzec ich twarzy, i zostawimy ją i idziemy tam do mnie. Obróciłem się wokół własnej osi, myśląc, że mogę wrócić do wyjścia. Ale z tyłu do mnie również zbliżały się dwie ciemne cienie. Zeszliśmy się w dzikim skrzyżowaniu rąk i nóg.
  
  
  Pięść uderzył mnie w brzuch. Ja automatycznie sparował go za pomocą odbioru Tie Sjow Shemg Sjie, chwytając lewą ręką lewy nadgarstek napastnika i zablokowanie jego lewą rękę swoją prawą dłonią. Ja zacisnął obie ręce i wyciągnął siłę jego ataku. Zanim zdążył coś wymyślić w odpowiedzi, spuściłem lewą rękę i cofnął prawą, naciskając dłonią, zmuszając go stracić równowagę. Wtedy uderzył go nogą w rzepka.
  
  
  Jeśli wszystko jest zrobione poprawnie, to może wyłączyć go na czas. Ale ja powstrzymać, bo nie chciał gasić je na zawsze. O mój boże, ci ludzie powinni być na mojej stronie. Problem w tym, że byłem jedynym, który to wiedział... Mężczyzna stracił przytomność uderzając w człowieka za nim.
  
  
  — Hej! — zawołałem. "Hej, zaczekaj chwilę. ja . .. '
  
  
  To było wszystko, na co miałem czas. Drugi mężczyzna skoczył mi na szyję. Jego ręce pociągnęły do wszystkich części ciała, do których mógł dosięgnąć. Zastosowałem odbiór Shan Сьен teng foundation Шое, a następnie пригнулся i mocno kopnął go w brzuch podeszwie lewego buta, udając, że utrafiam go lewą ręką w twarz, aby upewnić się, że nie będzie odeprzeć mój cios.
  
  
  Wydał ochrypły krzyk i upadł.
  
  
  Będę kontynuował. Człowiek, który spadł pod ciężarem mojego pierwszego napastnika, zerwał się na nogi i natychmiast wczepił się palcami w gardle.
  
  
  Czwarty mężczyzna przeciągnął mnie na nogi i upadłem. Natychmiast skoczył na mnie z góry, i przez kilka sekund nie byłem przekonany, że to widzę. Musi być on był jednym z największych ludzi, z którymi kiedykolwiek spotkałem. To był gigant, nie mniej niż sześć stóp, równych proporcjach. Jego ramiona były tak ogromne, że wydawało się, że nosił naramienniki do rugby. Może to dlatego, że on skulił się, ale jego głowa z kwadratową szczęką na ramionach nie wyglądała tak, jakby miała szyi. Jego nogi zostały stworzone po to, aby utrzymać stół bilardowy, a ręce były nieco cieńsze. Jego lewa ręka powinna być o szerokości nie mniej niż stopy. Nie miał prawej ręki. Zamiast tego miał трехконечный hak. Wszystko, co trzeba było zrobić, to skierować ten hak w określonym kierunku, i byłbym cięty, jak ryba.
  
  
  Starał się nisko, ostro zanurkować. Nie miałem czasu spróbować rzut brzuchem; byłem już zbyt zajęty, przewracał się i блокирая zabójczy hak. Lewą ręką chwycił jego nadgarstek, który jest podobny do kłoda, a prawą ręką chwycił go za lewe ramię, aby wyrównać swoje buty do kostek. Jego nogi отлетели w bok, a on przeleciał nade mną po łuku. Kiedy uderzył o ziemię, a on wzdrygnął się.
  
  
  Natychmiast zerwał się i закружился wokół własnej osi, aby ani na chwilę nie tracić go z oczu. Wylądował na nogach do góry nogami i ponownie zaatakował. Puściłem nogę i ponownie chwycił tę dłoń, wykorzystując całą jej dziwną siłę, aby obrócić ją do połowy. Następnie, zginanie jego rękę, a ja рубанул jego dłonią. Powinien był wystąpić ostry złamania kości, po którym jego hak byłby bezużyteczny. Ale zamiast tego moja ręka otępiały z bólu. Jego ręka była metalowej do samego łokcia.
  
  
  Ha, on parsknął. — Teraz cię zabiję. Jego oczy były wielkości spodka, błyszczące nienawiścią i złośliwością.
  
  
  Rzucił się na mnie swoim hakiem i warknął ze złości. Ja sparował cios z lewej, a jego uderzenie odbiło się w dół. Następnie odstąpił w bok, aby go uderzyć na przysłonie stawami prawej pięści. Ale on był tak samo szybki, jak i wysokiej. On chwycił moją pięść dłonią lewej ręki i zaczął go ściskać. Czułem, jak zabieramy się ścięgna i kości, jako że są one wybuchnąć i łamią się, jak rozpalanie.
  
  
  Moje siły wyschły. Ścisnął mocniej jego dłoń ściskała moją jak imadło. Moje nogi drżały, już osłabione kilkugodzinnym przejściem. Jeszcze chwila, i trzech innych mężczyzn wskoczą na mnie, i to będzie koniec. Moją jedyną szansą był cios Djöe Feng Sjie pi, ale to pozostawiło mnie bez zabezpieczenia od tego okropnego haka.
  
  
  Moja lewa ręka метнулась do przodu, pokonując jego nadgarstek. Moja prawa ręka teraz była wolna, ale w tym momencie jego prawa ręka zamachnęła się i ostre końce jego haka вонзились w moją kurtkę. Ja z całych sił pchnął go w ramiona. On potknął się i rozległ się trzask, kiedy skórzany rękaw odłączył się od ramienia.
  
  
  Piekący ból przeszywa mój mózg, i ciemna krew tryskała przez mój wytarty sweter. Jednak pozwoliłem sobie na atak na niego, zanim zdążył uwolnić swój hak, a pozostałe trzy rzuciły się na mnie od tyłu. Uderzyłem go po prawej goleni lewej nogi i zrobiłem prosty rzut kolanem.
  
  
  Jego ręce качнулись, jak łopatki wiatraka, i znowu upadł. Trafiłem biodrami mu w piersi i przycisnął jej ręce kolanami. Ja złożył ręce tak, że moje nadgarstki były dociśnięte do gardła, jeśli to można nazwać gardłem, i oddałem wszystko co miałem. Nie próbował go zabić, chciałem go wyłączyć, zatrzymując dopływ krwi do mózgu. To było niemożliwe. Moja ranna ręka czuła ostry, pulsujący, rozdzierający ból, ale nie rzucił się na niego całym swoim ciężarem, wiedząc, że muszę uporać się z nim i szybko. Słyszałam jak za mną idą trzej mężczyźni, i ręce giganta ślizgają mi pod nogi. Nacisnąłem mocniej. Jego oczy zaczęły iść pod. Coś zimnego i metalowego прижалось do mojego prawej skroni. Kobiecy głos powiedział: "Jeśli on umrze, to wsadzę ci głowę".
  
  
  Powoli odwrócił się, nie chcąc osłabić ciśnienie i okazało się, że patrzę w lufę karabinu "Манлихер Каркано".
  
  
  Spojrzałem trochę wyżej. Kobieta mocno postawiła swoje długie, proste nogi, przytrzymując kolbę karabinu na ramieniu, i znanego z ufnością глядела na mnie. Miała około trzydziestu. Jej spodnie i koszula luźno zwisające tam, gdzie jej talia zacieśniała i mocno натягивалась tam, gdzie jej piersi, pełne i soczyste pośladki прижимались do miękkiej zużytej tkaniny. Jej niebiesko-czarne włosy były krótko obcięte i przylega do czoła, płonącym oczy i гордому czerwonego ustach.
  
  
  Spojrzałem jeszcze raz na mężczyznę. On już stał się niebieski, a ja trochę mocniej przycisnął jego gardło z przewrotny uczuciem. — Strzelaj — powiedziałem jej. "Przynajmniej wtedy ból się skończy ".
  
  
  "Ja na pewno to zrobię. Ja na pewno cię zabiję, jeśli nie skończysz mój rozkaz.
  
  
  "Jeśli puszczę go, on mnie zabije".
  
  
  — Idiota — прошипела ona. "Od czasu, jak tu trafiłeś, na ciebie było skierowane broń. Jeśli chcemy twojej śmierci, to by już był trupem. Ale wkurzyłeś Mieszania swoim wyzwaniem, a on wyszedł z siebie. Nie wkurzaj mnie teraz, lub stracisz życie.
  
  
  Poczułem przypływ gorzki fascynacji pięknem i siłą tej kobiety i pomyślałem, jak dobrze byłoby zwolnić w niej część tej arogancji. Wtedy zdałem sobie sprawę, że powinien był pozostać przy życiu, aby spróbować, i że trzymała pistolet, którym na pewno skorzysta. Westchnąłem i rozluźnił uścisk. — Dobrze — powiedziałem. 'Ale jestem . .. '
  
  
  'Nic takiego. Ani słowa.' Z drżącym mnie swoim pistoletem, aby podkreślić swoje słowa. — No puść go i zachowaj spokój. Hesh Падра zadba o to, żebyś powiedział nam to, co chcemy wiedzieć, a nie to, co chcesz powiedzieć jesteś.
  
  
  Z czystym zobojętniałym pozycją powoli zsunął się z mężczyzny i położył ręce na ziemię. Teraz nie czas pokazać strach. Mężczyźni zebrali się wokół nas, jeden kulał, a drugi pocierać brzuch tam, gdzie ja go dotknął. Inni dołączyli do nich спустясь ze skał, aż wszystkie sześć partyzantów nie spojrzeli na mnie przez продуваемую wiatrem ciemność, wszystko w nadziei, że рухну na ziemię i będę błagać o litość.
  
  
  "Hash? Hesh, wszystko w porządku? — z niepokojem zapytała kobieta. Człowiek na ziemi wciągnął powietrze, a jego masywna pierś żachnęła się, jak balon. Po chwili usiadł, odchrząknął, splunął i uśmiechnął się z pełnymi złotymi zębami ustami. — Tak — warknął on. "To była niezła próba, ale nie na tyle, aby zatrzymać Падру".
  
  
  — Czy potrzebuje kobieta, aby was uratować? — niedbale odpowiedział nie.
  
  
  Pochylił się do przodu i szturchnął mocnym czubkiem swojego haka w moje gardło, właśnie nad arterią po lewej stronie. Z zimną wściekłością powiedział: "Uważaj na swoje słowa, w przeciwnym razie mogą stać się twoimi ostatnimi. Nawet najbardziej głośny dzwon milknie, gdy z niego zdjęta dzwonnica".
  
  
  Ja z trudem сглотнул, nagle czując swój język. — Byłeś głupi, gdy próbował nas szpiegować.
  
  
  "Nie przyszedłem tutaj, by szpiegować — powiedziałem Hash Ojcze. "Nazywam się Carter, Nick Carter, a ja... .. '
  
  
  — Kłamiesz — warcząc, przerwał.
  
  
  "Wstawaj Nick Carter musiał przejść przez Wrota kilka dni temu.
  
  
  "Bramy... masz na myśli główne wejście?"
  
  
  — Jakbyś tego nie wiedział — uśmiechnął się Падра. — Wysłaliśmy człowieka, aby spotkać się ze skrzyni Korbowej i spędzić go tutaj. Ale nasz człowiek złapany, zanim znalazł skrzyni Korbowej, tej skrzyni Korbowej. Tak, że to wszystko nadal trzeba przejść przez Bramę, bo on nie wie nic lepszego. Ale przyszedłeś przez inne wejście. Tylko Карак mógł wysłać do ciebie. On widzi w nas małych dzieci?
  
  
  — Nie wiem Карака — mruknąłem. — Ale jeśli zabierzesz mnie ten haczykiem, powiem ci, jak ja się tu dostałem.
  
  
  Zamiast tego, hak poszedł jeszcze głębiej. Wzdrygnąłem się, czując, jak krew wycieka z lekkiego cięcia na moim ciele. Ja szybko powiedział: "Полгар Mediolan, był tutaj głównym, prawda?"
  
  
  'I co z tego?'
  
  
  "Wdowa. .. Gdybym mógł porozmawiać z wdową, ja byłbym w stanie udowodnić, kim jestem".
  
  
  Hesh Падра myślałem, że to bardzo zabawne. Rzucił głowę do tyłu i głośno się zaśmiał, захлебываясь, i za każdym razem, kiedy znów się śmiał, hak zameldował się nieco głębiej. Pomyślałem, że zdążę czy nie uderzyć go w twarz, zanim ten hak rozerwie mi gardło.
  
  
  — Gdybyście porozmawiali z jego wdową, co byś jej powiedział? — zapytał, kiedy przestał się śmiać. — Co byś powiedział?
  
  
  'Zapomnij o tym. To jest po niemiecku.
  
  
  — Spróbuj — zawołał. Jego oczy błyszczały jak u kota. Przesiadł się z сербохорватского na angielski z silnym akcentem i powtórzył: "Spróbuj".
  
  
  Jestem zmęczony spojrzał na niego. Podobało mi się to coraz mniej. Mężczyźni stracili cierpliwość i kobieta groźnie zamachnęła się karabinem. Zostawiłem ich na jakiś czas w napięciu, a następnie zacytował: "Wir niemals wünschen vorangehen unsere Hass". Co oznacza: nigdy nie zapomnimy naszą nienawiść.
  
  
  Kobieta natychmiast odpowiadał następującym wierszem wiersz. "Wir haben jeder aber eine einzige Hass". Lub: U nas jest tylko jedna nienawiść.
  
  
  Patrzyłem na nią w zdumieniu na chwilę. 'Ty...'
  
  
  Żona Полгара. Sofia.'
  
  
  — Ale pamiętam Полгара starcem. I ty . .. "Dziękuję. Ale człowiek tyle lat, na ile się czuje, a Полгар zawsze czułem się. .. młodym. Ona się lekko uśmiechnęła się do mnie, a następnie cytował: "kochamy się jak jeden, nienawidzimy jak jeden, u nas jest tylko jeden wróg". Jeśli Nick Carter, nie możesz mi powiedzieć ostatnie dwie linijki ?
  
  
  — To jest tylko jedno i tylko jedno słowo — powiedziałem. "Niemcy nigdy nie przestanie nienawidzić Francji".
  
  
  "Ostatnie słowo — "Anglia!".
  
  
  "Ale podczas ii wojny światowej . .. '
  
  
  — Ten wiersz z czasów i wojny światowej, — poprawił ją. Piosenka nienawiści Ernsta Лиссауэра. Ale twój świat się zmienił. Rzuciłem многозначительный spojrzenie wokół siebie. "Twój wróg teraz wrogowie twojego męża, a nie Francja czy Anglia".
  
  
  Opuściła "манлихер"... "Przepraszam, ale z Полгар pobrali się w Berlinie wiele lat później po tym, jak poznał ciebie. Nigdy się nie spotkaliśmy. Musiałam być ostrożna.
  
  
  "Nie ma co się obwiniać".
  
  
  Sofia Mediolan odwróciła się do Mieszania Ojcze i innych. To Nick Carter — powiedziała w сербохорватски. "Przypadkowo przyszedł tu po to wejście, a nie przez Bramę, i uniknął i armii, i Карака. Pozdrówcie go.
  
  
  Powitali mnie z tą samą nieodpartą pasją, z jaką walczyli ze mną kilka minut wcześniej. Oni otoczyli mnie ze wszystkich stron, aż Ojciec nie musiał wydać rozkaz, wpadać z hakiem w świetle poranka.
  
  
  Gdy dotarliśmy do obozu, Sofia залечила moje rany, a następnie przygotowała dla nas jedzenie. Między kawałkiem гвивеча, typowego bałkańskiego gulasz z mieszanych warzyw, i powiew białego wina ze smakiem ósmego wyciskania winogron, opowiedziałem o ataku co takiego, o Джзане i o swojej podróży w góry Athos.
  
  
  Większość była prawdziwa. Nie wspomniałem Арвию. To nie ich sprawa. Ja również unikał powodu, dla którego tu byłem. Mnie wyraźnie czekali, ale bzdury z tym wierszem wskazywała na to, że grupa nie znała mojego przeznaczenia. Hawke nie mówił o tej tajemnicy. On tylko powiedział mi, że żona Mediolanu o tym nalegała. Ale bałkańska polityka szybko się zmienia, i ostrożność była zrozumiała. Następnie było przypadkowe wzmianki o człowieku, którego wysłali spotkać mnie i drugiego człowieka, Карача. Też mi się to nie podobało. Ale powiedziałem im szczegółowo to, co powiedziałem. Dla tych ludzi skromność zaledwie kilka kroków od tchórzostwa, i to lekka przesada nie zaszkodzi historii, zwłaszcza, jeśli chcesz, aby była po ich stronie. Poza tym, ja sam dostałem przyjemność.
  
  
  Kiedy skończyłem, przekazali mi butelkę, i usiadłem przy kamieniu. Wydawało się, że najtrudniejsze za nami. Przyjechałem, zgodził się, a reszta będzie łatwo . Nie zapomniał o swojej obietnicy, że postaram się uzyskać pomoc dla Джзана, ale musiałem czekać na swoją kolej. Hawke w swojej фамильярной, ostry sposób podkreślił, że informacje, które ponosi wilk Mediolanu, trzeba zdobyć za wszelką cenę. To był mój rozkaz, a rozkaz był najważniejszy. Spojrzałem na Sofię i ponownie przeszedł na niemiecki.
  
  
  — Pani Mediolan — zacząłem.
  
  
  "Proszę, mów mi Sofia", — powiedziała ona.
  
  
  Падра, zdając sobie sprawę sens, jeśli nie każde słowo, krótko zaśmiał się i przewrócił oczami. Zignorowałem go, uśmiechnął się do niej i próbował właśnie otwartą butelkę. "Sofia, jak mi się podobał Афтос i gościnę, wkrótce będę musiał odejść".
  
  
  'Tak. Potrzebujesz wilk mojego męża.
  
  
  — Nie potrzebuję cały ten wilk, — pośpiesznie powiedział. "Tego, co ma ze sobą, wystarczy".
  
  
  'To niemożliwe.'
  
  
  'Nie?' Szybko zrobił łyk wina. Ja już mógł przedstawić swoją drogę powrotną, starając się utrzymać pod kontrolą dzikie zwierzę, nie tracąc przy tym ani kawałka kości. "Nie można oddzielić te dwie rzeczy".
  
  
  — Mam na myśli — cicho powiedziała — nie mam tego wilka.
  
  
  'On zniknął? Uciekł? Czy oszalał?
  
  
  "On Карака".
  
  
  Usłyszałem, jak mój głos stał się głośniejszy. — Kim jest ten Карак?
  
  
  Nastąpiło długie milczenie. Sofia odwróciła się twarzą w tym przed zamknięciem słońca. Pierwsze promienie iskrzyło w jej włosach, oświetlając wysokie kości policzkowe i szyję z kości słoniowej. Jej oczy, wydawało się, że złapali go ciepło, ale gdy spojrzała na mnie, stały się zimniejsze i непримиримее, niż kiedykolwiek. Jak i jej głos, kiedy ona w końcu zaczęła na serbsko-chorwacki. — Najpierw powiem ci, jak umarł Полгар, Nick. On i jeszcze dziewięć osób trafiło do armii zasadzkę, taką samą, jak ta, z której uciekł, kiedy weszły w Cern-Górę. Nie mieli szans.
  
  
  Černá Hora tłumaczenie z serbskiego oznacza Czarnogóra. Zapytałem: "Go zdradzili, Sofia?"
  
  
  Ona skinęła głową. "Zdrajca był jednym z nas, odpoczynku od walk i zdecydowanym największą nagrodą.
  
  
  Zmarł zasłużony śmiercią zdrajcy. Jesteśmy korbą dwa drzewa razem i przywiązany go między nimi. Następnie przecięli liny mocujące drzewa".
  
  
  "Ale morderstwa na tym się nie kończą", — warknął Падра.
  
  
  "Teraz jesteśmy w środku wojny domowej. Musimy zdecydować, kto stanie na czele nas po śmierci Полгара.
  
  
  — M jesteśmy rozpadła się na pół.
  
  
  "Druga połowa — powiedziałem — to Карак?"
  
  
  'Tak. Evan Карак, porucznik mojego męża. Dowodzi on w większości, Nick. Kontroluje on dużą część obozu, a my — łobuz.
  
  
  'Jesteś? Ale żona Mediolanu.
  
  
  "Kobieta jest postrzegana jako partnerki mężczyźni, a nie jako jego lider" — powiedziała z żalem. "I Карака wilk".
  
  
  "Ona ma na myśli jego futro" — wyjaśnił Падра. "Wilk umarł wraz z Полгаром, i Карак kieckę z niego skórę. Wykorzystuje go jako totem, jako dowód, że jest on spadkobiercą Полгара. I co gorsza, mężczyźni słuchają i idą za nim, jak блеющие przerażone owce.
  
  
  "Życie tutaj jest okrutna, a walka o niepodległość Chorwacji długa, może być zbyt długa. Szefowie stracił duszę wraz z młodością — odparła Sophia. — Ale to naturalne. Kiedy stajesz się starszy, chcesz mocno trzymać się za to, co zostało".
  
  
  — Ba, — gniewnie zawołał Падра. "Musimy atakować. Musimy pomścić Полгара i naszych poległych braci. Ale nie! Jesteśmy w Аптосе ponownie walczymy z przeszłością i gramy w gry, aby zapomnieć o przyszłości. Według Карака, jesteśmy realistami, a ja myślę, że tu jesteśmy загниваем".
  
  
  — Ale wiesz, Nick, dlaczego jest to niemożliwe dla nas — powiedziała Sofia. "Na stronie Карака wielu ludzi, i pozostanie u władzy, podczas gdy ma to wilcze futro. On nie zrezygnuje. Przykro mi, że nadal przychodzili tu i teraz muszą wrócić z pustymi rękami.
  
  
  Zamyśliłem się na chwilę, gdy gorzkie poczucie пробежало po moim ciele. Potem zapytał po niemiecku: czy Wie Карак o tej sprawie, Sofia?
  
  
  "Oczywiście, że nie" — odpowiedziała po niemiecku. "Jesteśmy z Полгаром trzymali to w tajemnicy".
  
  
  — To znaczy, że by nie było, ono wciąż tam jest?
  
  
  'Tak.'
  
  
  Wstał, przeciągnął się i отдаваясь nieuniknione, powiedziałem w сербохорватски: "Wtedy pozostaje tylko jedno".
  
  
  — A to?
  
  
  Trzeba odebrać ten futro od Карака ".
  
  
  
  Rozdział 4
  
  
  
  
  Sofia jęknęła, gdy jej oczy rozszerzyły się. — Nie, to niemożliwe!
  
  
  'Muszę to zrobić.'
  
  
  Падра otworzył usta, aby coś powiedzieć, ale powstrzymałem go. "Słuchaj, ja rozumiem twój problem i współczuję jej — powiedziałem. Przejechałem pół świata i wspiął się na tę opustoszałą górę nie po to, aby wrócić z pustymi rękami. Muszę wykonywać swoją pracę, i to jest cholernie ważne. I Карак powinien to zrozumieć.
  
  
  "On cię zabije".
  
  
  — Tak, Падра. Może być.'
  
  
  — Powiedz mu o... .. '
  
  
  — Nie, Sofia. To pozostanie naszą tajemnicą.
  
  
  — Ale co zamierzasz zrobić? .. ?
  
  
  Ja jeszcze nie wiem. Idę gdzieś indziej. Ja niezgrabnie wstał, zastanawiając się, czy mogę im powiedzieć coś jeszcze wartościowego. Ale nie było. — Powiedz mi, gdzie go znaleźć, i życzcie mi powodzenia — powiedziałem.
  
  
  — Nick, nie możemy pozwolić ci to zrobić.
  
  
  — Będziesz musiał mnie zabić, jeśli chcesz mnie zatrzymać. Osoba Падры skamieniała i pociemniało, dopóki nie stało się wydaje się na mahoń. Nagle on krzyczał: "no To chodźmy.
  
  
  wszystko .'
  
  
  — Nie musisz — powiedziałem. "Ta wilcza skóra... .. '
  
  
  — To jest tak samo ważne dla nas, jak i dla ciebie, Carter. Odwrócił się i krzyknął do pozostałych. "Jakie jesteśmy tchórzami, że pozwalamy tego nieznajomego wykonywać naszą pracę. Musimy zmierzyć się z Караком i rozwiązać ten problem raz na zawsze.
  
  
  "Ale Hesh. Nas tak mało, a Карак tak wielu ludzi .. — On stłumił jej protest сокрушительным uderzeniem z prawej ręki po ziemi i ostrą przekleństwem. Ponownie zapadła ciężka cisza, i u mnie pojawiło się przygnębiające uczucie, że wilk Mediolan staje się symbolem, za który strony zderzają się. I będę w centrum tego, gdy krew zaczyna płynąć. Jeden po drugim mężczyźni kiwali i wyrażali zgodę Падрой, aż w końcu rozległ się ogólny głośny krzyk wzywający nas iść. Zofia podeszła i stanęła obok mnie, jej oczy były ciemne i groźne.
  
  
  — Idziemy — zawołała, podnosząc karabin w powietrze. "Wszyscy idziemy".
  
  
  — I szybko — zawołała Падра, — dopóki znów nie spadł duchem.
  
  
  Grzmiący śmiech był odpowiedzią, ale śmiech był ostatnim, o czym myślałem. Nie podobał mi się pomysł, że ja prowadzę ich na rzeź. Zofia szła obok mnie na wąskie przejścia, jej ramiona były wysoko, a fenomenalny pierś dumnie выпячена. Szła jak mężczyzna, bez próżności i flirtu, choć od czasu do czasu jej udo dotykało mojego .
  
  
  Musimy być wyglądały jak stary plakat, kiedy weszli do miasta. Znasz takie plakaty: eroica chłopska para, ze stoickim spokojem смотрящая w przyszłość, to z ręką na dźwigni swojej gigantycznej maszyny, a ona ze снопом pszenicy w rękach. Tylko u mnie nie było takiej cute zabawki, a Sofia trzymała w rękach starą strzelbę. Za nami szła klienci w różnym wieku drużyna ubrana w łachmany i trzymając broń. Wszechmogący Bóg . ..
  
  
  Szliśmy na porośnięte uliczkach między остовами ceglanych i betonowych budynków. Kiedyś dolne piętra były w większości табернами, małych sklepów z drewnianymi baldachimami na zawiasach, które można było pominąć, aby służyły ladą. Górne piętra były domami z balkonem i schodami, a dachy były pokryte dachówką. Ale teraz stary Афтос był martwy, zraniony pogody i zaniedbania, dopóki z niego nie pozostało nic, poza stosy porośniętych gruzu.
  
  
  Od czasu do czasu przejeżdżał samotne kobiety, w większości ubrani od stóp do głów na czarno. Śpieszyli się dalej, zatrzymując się tylko na chwilę, aby się odwrócić i zobaczyć nas ślad. Na wąskich uliczkach przeciwko nam tłoczyli się ludzie, jedni stare i dumni, a częściej młodzi, z краснеющими osobami i cyniczni lub nieśmiałe oczy i niepewny chód.
  
  
  — Czy z Падрой nie mówili, że ludzie tutaj są stare? — z ciekawości zapytałam Sofii.
  
  
  "To ci, którzy zebrali się wokół Карака i kogo znamy od wielu lat. Ale Карак również rekrutował nowych. Jej usta изогнулись w kichanie. "Mówią, że są tutaj, aby walczyć o słuszną sprawę, ale czasami zastanawiam się, jak głęboko ich intencje. Szczególnie mnie interesuje Карак.
  
  
  "Przynajmniej to brzmi jak dziwak".
  
  
  "Nie możemy po prostu złodzieje — powiedziała. Potem pomyślała przez chwilę, nie договорив zdanie.
  
  
  Jak większość rzymskich miast, Atos miał kształt osi i znajdował się symetrycznie wokół alei, nad którą wznosiła się świątynia. Od tej świątyni prawie nic nie zostało, ale kiedy dochodzimy do schodów, wiodących do niego, Zofia pokazała palcem i powiedziała: "Ty już nie możesz go zobaczyć, Nick. A z drugiej strony dom Вигилуса. Był to największy i najlepszy dom, a on do tej pory wymieniony w lepszym stanie niż inne w domu, tak, że to właśnie tutaj zatrzymał się Карак. Kiedyś mieszkała tam — z goryczą dodała.
  
  
  "Вигилус, burmistrz, prawda?"
  
  
  — Raczej dowódca garnizonu. Gubernator prowincji mieszkał w Splicie. W rzeczywistości to miasto założył cesarz Dioklecjan. Аптос był mały granicznym postem, i вигилус odpowiadał za mały garnizon i niewolników, którzy pracowali w kamieniołomach i studiowali być gladiatorów.
  
  
  Nadal można zobaczyć zagrody i więzienia " — powiedział Падра, подошедшая do nas. Machnął hakiem na zatopiony amfiteatr. "Zginęli tam. .. lub mieszkał aż do śmierci w Rzymie".
  
  
  Studiowałem długi owalny kielich. "Wygląda na to, że wciąż jest używany" — powiedziałem, widząc, w jakim dobrym stanie był.
  
  
  — Tak jest — dodał Падра. "Zawsze używali go do strzelectwa sportowego i uprawiania sportu. Nie tak dawno temu, kiedy Полгар był jeszcze żyje, Карак zaproponował go używać do innych gier — stare gry.
  
  
  "Walki gladiatorów? Żartujesz sobie.'
  
  
  "Nie do śmierci, a mianowicie tak, jak te rzymskich zawody". Sofia smutno potrząsnęła głową. "Полгар nie pochwalam tego, ale on ufał Караку jak swojemu porucznikowi, i wtedy wydawało mi się to nieszkodliwa zabawa".
  
  
  — Rzymian też — powiedziałem.
  
  
  "I, jak i w przypadku z rzymianami, jego popularność wzrosła". Głęboko westchnąwszy, Падра wspiął się po schodach. "To czyste szaleństwo — walczyć ze sobą. Kiedy to się skończy?
  
  
  — Przysięgam Караком, — ponuro powiedziała Sofia, zaprowadziła nas na górę.
  
  
  Za świątynią był duży plac, a tuż za nią stała zniszczone willa, otoczona resztkami muru. Nie długo myśląc, udaliśmy się do willi.
  
  
  — No właśnie — powiedziała Sofia, a ja po raz pierwszy usłyszałem, jak drży jej głos. Mężczyźni dołączyli do nas z tyłu, ukradkiem переглядываясь i wyciszanie głosu. Atmosfera była spokojna: nabitej spokój, poprzednie silnej burzy, i każdy z nas to doskonale zdawał sobie z tego sprawy. Nudny poranne światło nie wszedł za nami do willi. Szliśmy гулкому korytarza z migoczących pochodni. Potem weszliśmy do przestronnego, prostokątny pokój, oświetlony трехногими жаровнями. W powietrzu ciężko unosił się zapach palonego oleju. Wieki temu dom został ozdobiony dekoracjami pozycji i bogactwa: ciężkie dywany, podłogi wyłożone ręcznie mozaikowe i bogatymi freskami. Teraz dywanów nie stało, paul потрескался i pokryte błotem, on skrzypiał pod nogami, a farba jest zbyt jasny lub потрескалась. Teraz nie było żadnych innych mebli, z wyjątkiem długiego stołu z неотесанного drzewa i parę ławek, na których człowiek dwadzieścia patrzyli na nas dziwnie.
  
  
  Moim zdaniem śmigały wzdłuż stołu do niewielkiego wyniesienia w drugim końcu pokoju. Wzniesienie powstało kilkoma kamiennymi blokami i było pokryte tkaninami i skórami, bardzo brudny. Na nim stał krześle bez oparcia w logice zwany rzymskim fotelem, i znowu three-legged pieczenia.
  
  
  W tym fotelu siedział mężczyzna. Uczyłem się go w niepewnym świetle słońca. Był on kompletny, z gęstą курчавой brodą, закрывавшей jego twarz, z twarzą pokrytą okrutne zmarszczkami i bliznami. Był ubrany w zmięty mundur koloru khaki, którą nosili partyzanci Castro, a jego długie, czarne włosy zdobiła policyjna czapka z daszkiem.
  
  
  U niego na kolanach leżał MAB pistolet automatyczny, który pieszczotliwie głaskał, jak ulubioną zabawkę.
  
  
  Spojrzał na mnie ze szczególnym zainteresowaniem i zapytał: "Kim jesteś?"
  
  
  "Nick Carter".
  
  
  Usiadł prosto. Jego głos stał się ostrzejszy. — Słyszałem o tobie, Carter.
  
  
  — A ja o tobie słyszałem. Nie stał się dodawać to, co o nim słyszałem. — Jesteś Evan Карак, porucznik Полгара Mediolanu.
  
  
  "Milan nie żyje".
  
  
  'Ja to wiem.'
  
  
  "To dlaczego ja nie mogę być jego porucznikiem". Карак na chwilę gładził swoją brodę, jego oczy zwęziły się. — Jesteś w złym towarzystwie, Carter.
  
  
  'To są moi przyjaciele. W tym sensie, że wszyscy przyjaciele Mediolan — odparł spokojnie ja. — Ale jestem tu dla siebie.
  
  
  'Dlaczego?'
  
  
  "Aby uzyskać skórę wilka w Mediolanie".
  
  
  Nastała cisza. Карак spojrzał prosto na mnie ciemnymi złymi oczami. — Jego skórę? — ostro zapytał. 'Do czego? Aby oddać go w Sofii i jej małych gapiów niezadowolonych?
  
  
  Obok mnie Падра poruszał się w silny gniew, i położyłem mu rękę na ramieniu, aby uspokoić. — Nie — powiedziałem Караку. "Ale z tego powodu". Odetchnąłem głęboko i spalony, improwizując, podczas gdy mówił. "Spotkałem w Mediolanie wiele lat temu w Berlinie. Pewnego dnia powiedział mi: "Nick, ja wracam do domu, ale nigdy nie zapomnij o mnie. Wracaj do swojego narodu amerykańskiego, nie zapomnij o mnie". I on nie umarł ani w moim sercu, ani w serce wielu miłujących wolność amerykanów".
  
  
  W tym momencie ludzie Карака zaczął mamrotać i niespokojnie poruszać się, a jeden z nich krzyknął nagle: "To sztuczka". Inny krzyknął: "Nie pozwól mu na to!"
  
  
  Odwróciłem się i zobaczyłem, że mówiący byli młodymi ludźmi, najwyraźniej, dwóch rekrutów Карака. To miało sens. Odwróciłem się do platformy, i oczy Карака spojrzeli na mnie, pełne drwiny.
  
  
  — Jesteś tu obcy, Carter, — powiedział on. "Nie rozumiesz, jak się sprawy mają u nas".
  
  
  Jestem zmęczony tym, że nazywają mnie nieznajomym. Nagle przestała mi się podobać ta cała cholerna междоусобица. — Przyszedłem do siebie, ale nie tylko dla siebie, — mruknąłem do niego. — To futro nie jest własnością ani tobie, ani mi, ani Sofii. Ale on należy do całego świata. To symbol tego, za co umarł Mediolan. To symbol wolności i niepodległości narodów wszystkich krajów".
  
  
  Ponownie rozległ się gwar głosów i ruch wśród mężczyzn. Przez chwilę wydawało mi się, że posunąłem się za daleko. Następnie jeden z mężczyzn starszych przy stole ze zdziwieniem powiedział: "możesz to zrobić dla nas?"
  
  
  'Tak. I zrobię to Słowo było powszechne, i to będzie oznaczać poparcie i pieniądze dla ciebie. Daj mi to.
  
  
  Jestem naprawdę zafascynowany. Wszystko, co mi teraz było trzeba, to fajerwerki i flagę, aby mnie wybrali na prezydenta. Stan pokoju był duży, i wydawało się, że mogę wyciągnąć Sofii i jej gang stąd żywi.
  
  
  W gamay poniższej dyskusji wyraźnie słychać było głos starca. "Mówię, że powinniśmy dać mu tę szansę" — powiedział. "Świat musi usłyszeć o naszej walce, i jeśli Carter będzie w stanie... .. '
  
  
  — Nic takiego — parsknął Карак. "To wszystko kłamstwa. Wszystko jeszcze . .. " Gorzkie jego oczy dziwnie błyszczały, a on powoli zaczął się uśmiechać. To była piękna uśmiech. Schylił, podniósł szarą futrzany tyłek i boleśnie ścisnął ją w dłoni. — Chcesz to futro? Dobra, chodź za nim. Nie chcę, żebyś był obok Sofia lub Падрой, na wypadek, jeśli to podstęp, aby zdyskredytować mnie. To chyba był jego sztuczka. Wyglądał na tyle przebiegły, żeby zrobić cokolwiek. Ale podszedłem do niego i był prawie na wyciągnięcie ręki, kiedy kazał mi się zatrzymać. Następnie rzucił skórę moich stóp. Chwyciłem ją i szybko przeprowadził palcami po niej, szukając mała kieszeń z tyłu na szyi. Oglądałem go dwa, trzy razy, pół obrotu, aby ukryć swoje poszukiwania od Караца.
  
  
  Następnie upuściłem skórę na podłogę. — Карак — powiedział chłodno ja. "To nie jest wilk w Mediolanie".
  
  
  Карак parsknął, jego ręka kurczowo ścisnął broń. Jego głos był głośny i groźny. 'Nie bądź głupi. Sam widziałem, jak umierał ten wilk, i zdejmował skórę. Nazywasz mnie kłamcą?
  
  
  "To nie jest wilk w Mediolanie".
  
  
  Карак napięte, dysząc z gniewu, a potem nagle roześmiał się. Ten człowiek był wyraźnie szalony, i to czyniło go sto razy bardziej niebezpieczne, a wszystkie jego działania są nieprzewidywalne. Odwrócił się do swoich ludzi, jego мясистое osoba pod brodą stał się prowadzić. "Ma odwagę, to Cartera", — gwałtownie wydyszał. "On przychodzi, jakbyśmy byli jego podwładni, twierdzi, że to nie ta sama skóra i oskarża mnie o kłamstwo. No i żart!'
  
  
  Młodzi ludzie, oczywiście, zgodził się z nim. Oni ugięły się od śmiechu, chociaż nie zawiózł oczu ani mnie, ani z Sofii, ani z małej grupy trzymającej w rękach noże i broń palną.
  
  
  Spytałem. — Gdzie jest prawdziwy wilk? — Ty to ukrywasz?
  
  
  Jego twarz nagle stał się poważny, ręce, podobne do szynki, chwycił MAB i wyciągnął go w moją klatkę piersiową. "Zabierz skórę," powiedział, jego głos był chłodny i jasny, jeśli buczenie, jak lancet. — Weź ją, Carter. I zabierz swoich szakali, dopóki nie ugotował z was wszystkich mydła.
  
  
  Падра warknął z tyłu: "Wygląda na to, że nie wiesz, co z tym zrobić, Карак".
  
  
  Карак w gniewie splunął na ziemię, jego palec aż zbladł że na spuście. Miały zwiększony wycie mrocznej furii jego ludzi, oczekujących, że jedno słowo uwolni ich. To była by masakra, paul był zalany naszą krwią. Карак wstał. Jego oczy niesamowicie błyszczały.
  
  
  Skoczyłem do przodu. Jeden człowiek wstał, aby chronić Карака. Niewiele myśląc, jestem wyrwał mu karabin i uderzył go kolbą w twarz. Закричав, upadł na wznak. Za mną ludzie Карака krzyczeli od dzikiego podniecenia, распространявшегося, jak gwałtowny pożar. Карак, zaskoczony moją szybkiego ataku, potknął się o fotel i spadł z dziwnym piskiem. Potem chwycił go za włosy, szarpnął w górę i wyciągnął pistolet z jego słabych palców.
  
  
  Ja strzeliłem w niego broń akurat w momencie, gdy jego ludzie chcieli szturmować platformę. Krzyknąłem. — 'Останавитесь!' Czy on umrze pierwszy!
  
  
  Mężczyźni zamarli, i na ułamek sekundy wydawało się, że oni zamarli. Niektóre dotyczą broni, jakby nie byli pewni, że to miał na myśli, ale nikt nie zaryzykował.
  
  
  — Падра, — zawołałem, — Sofia. I reszta. Chodźcie tu.'
  
  
  Падра od duszy śmiał się, gdy dotarł do mnie.
  
  
  — Ja w ciebie nie wątpiłem, — warknął ja. — Więc ja też cię znowu wyciągnę. Czy jest wyjście?
  
  
  — Tam — powiedział Падра, wskazując na bramę, prawie ukryte w cieniu. Między nami i bramą znajdowało się co najmniej tuzin ponurych mężczyzn.
  
  
  — Powiedz im, Карак — powiedziałem. Spojrzał na mnie, oczy zwinięte w różowe oko, a na czole wystąpiły kropelki potu. Ja znowu z grubsza szturchnął go w wątrobę. On wykrzyknął rozkaz, i ludzie, mrucząc, słuchali go.
  
  
  Do drzwi powstała ścieżka. Zacząłem ciągnąć go z platformy. Potknął się, ale nie miał wyboru. Jestem mocno ścisnął go za rękę i głęboko wcisnął pistolet mu się w żebra, aby go dopasować. Czułem zapach jego okropnego potu.
  
  
  — Ty nie przeżyjesz, pies — jęknął.
  
  
  "Wtedy nie musisz przetrwać", — ponuro obiecał mu. "Będziesz żył tak długo, jak my".
  
  
  Карак, oczywiście, myślałem, że zabijemy go, jak tylko przejdziemy ten przebieg. Bo on sam zrobił to w tych samych okolicznościach. W tym szalonym rozpaczy walczył, царапаясь i кусаясь. Nie wierzę, że wiedział, co robił w tym czasie. Czysta zwierzęca panika była zbyt silna w nim do tego. Ale moja ręka znalazła się zbyt blisko jego ustach, kiedy walczył z nim, a on ją ugryzł. Moja reakcja była mimowolnej i automatycznej: i upuścił broń. Wciąż trzymał go za rękę, ale potem Падра przypadkowo potknął się o mnie, jeszcze bardziej pozbawiając mnie z równowagi, i Карак wyrwał się na wolność. Przedostał się przez kordon z krzykiem. 'Zabij ich. Zabij ich.'
  
  
  Nie było czasu nawet przekląć siebie. Stary turecki miecz хлестнул mnie okrutny cios. Skuliłem się, a rzecz miała wpływu na mój skalp. Następnie zobaczyłem inną możliwość i, schyliwszy się, zgrywanie największą podkładki na scenie, i ona się rozpadła, jak obrus na zastawionym stole. Wylądowała na podłodze wraz z kilkoma mężczyznami, пытавшимися podkraść się do nas z tyłu. Potem tripod legła w gruzach i z hukiem spadła. Płonący olej расплескалось w powietrzu szeroki łuk. Ognisty deszcz шипел i брызгал na zimnej podłodze, strumienie lawy wybuchały płomieniem, powodując w pokoju kompletny zamęt i przerażenie. Dziewięciu nas zanurzyli się w kierunku wyjścia, zadając ciosy z lewej i z prawej wokół siebie. Карак razem przeklął diabła i jego starego dziwaka. Падра rzuciłem wokół siebie ciała prawie tak samo szybko, jak i изрыгал swoje przekleństwa. Sofia używał stary Mannlicher jak kij bejsbolowy. Jego jedyny strzał niewiele kosztował przeciwko tej hordy, nawet gdyby dali jej możliwość celowania.
  
  
  Ze strony podszedł do mnie jeszcze онин mężczyzna. Uderzył go tak mocno, że on odskoczył w przechylającą brytfannie. On zareagował tak, jakby trafił w gniazdo os i podskoczył w dzikim tańcu, klaszcząc w ręce w parze z tyłu spodni. Падра odwrócił się i przewrócił człowieka, który próbował zaatakować Sofii. Trzeci został zestrzelony z nóg, zanim będzie mógł wykorzystać swój 45-tka. Dwaj inni ostrożnie zbliżył się i stanął, gotowe uderzyć mnie w głowę. Падра złapał jednego, a ja wziąłem innego, po czym obaj uderzają one o siebie głowami. Spadły, jak dwa jajka, aby ich słuchać innych. Najbardziej przypominało to starym stylu bójkę w barze.
  
  
  W końcu dochodzimy do ogromnej starej drzwi, wykonane z grubych kłód, połączonych poprzeczkami. Otworzyliśmy ją i захлопнули zabijając czyjś kciuk. Pokrywać się dźwięk krzyku, Падра zatrzasnął migawka drzwi.
  
  
  "Na jakiś czas będzie musiała je zatrzymać" — powiedział.
  
  
  — Może być, na minutę, — ponuro powiedział. Do drzwi już ostro walić. Słyszałem, jak Карак wykrzykiwał rozkazy. "Nie ma żadnych siekier, idioci. Rozłożenie te cholerne drzwi w strzępy. Rozłożyć ją. Zabij ich. Nie pozwól im uciec.
  
  
  Szybko rozejrzał się, aby policzyć ludzi, prawie ślepy w ciemności. Zostało nas tylko sześciu, jeden człowiek jęczał z bólu, jedna jego ręka była bezsilna, jak złamane skrzydło, прижатое do boku, a drugi z zalanym krwią twarz.
  
  
  'Co to za drzwi?' — spytałem Падру.
  
  
  "Myślałeś, że będą wykorzystywać te drzwi dla plugawego stodoły?"
  
  
  "No, a gdzie jedziemy?"
  
  
  — Przejście wyjdź na ulicę, — powiedział on.
  
  
  "Więc lepiej odejść — powiedziałem — jeszcze nie zdecydowali i nie zwracał willę".
  
  
  Падра ruszył w ciemność, w wąski korytarz, w pełni ukryty w ciemności. Sofia złapała mnie za rękę i poszła obok, niemal nieprzerwanie przekleństwa i warcząc, potykając się o niewidzialne wrak.
  
  
  Tak samo nagle, jak weszliśmy w atramentową ciemność, znów wyszli z niej w wiązki silnego światła słonecznego, który na chwilę oślepił nas. Znikąd pojawił się cień, cętkowana w nieznanym świetle. Instynktownie powaliłem go, czując pełną satysfakcję z porozdzieranych ścięgien i nerwów. Падра krzyknął i wszyscy poszli za jego wielką postacią, pędzącym na podwórkach willi. Dźwięk butów był zaledwie kilka metrów za nami.
  
  
  Doszliśmy do ściany willi, która cudem ocalała. Падра i trzech innych mężczyzn перелезли przez nią i zatrzymałem się na tyle, aby zachęcić Sofii w ślad za nimi. Podała mi rękę do góry, opierając nogę na drugą stronę ściany, a my razem znaleźli się na ulicy, po drugiej stronie. Ognista deszcz ołowiu syknął nad nami i хлестнул w górnej części ściany, w którym właśnie siedzieli.
  
  
  Падра wskazał hakiem w tym kierunku, w którym powinniśmy się poruszać. Słyszeliśmy, jak ludzie Карака biegali tam i z powrotem po drugiej stronie ściany, szukając рассыпающееся miejsce, przez które można było przejść. Następnie skręciliśmy za róg, zeszli na wąską, boczną uliczką, przez dziedziniec i pomknęli na wyboistych gruzów zawalonych domów.
  
  
  "Tutaj, tutaj!" rozległ się krzyk z tyłu. Nie odważył się zatrzymać, aby spojrzeć. "Przeszli tutaj. Tutaj! Wytnij je.
  
  
  Падра zniknął w Termach, budynku, w którym kiedyś mieściła się kąpielisko. W swoim czasie to był bogato zdobiony budynek, szczególnie dla takiej дальной rogatki, jak
  
  
  Аптос. Ale, prawdopodobnie, między dwoma гладиаторскими turniejami im więcej nie było co robić. Weszliśmy w калидариум, ogromny centralny fitness z jacuzzi, zbyt otwarty, aby czuć się komfortowo. Pobiegliśmy do mniejszych pomieszczeń z tyłu, jak tylko pojawiły się ludzie Карака i zaczęli do nas strzelać.
  
  
  Doszliśmy do фригидарию, gdzie kiedyś była zimna łaźnia, a jeden z naszych kręcił, z piersi jego tryskała krew. Zostawiliśmy go tam martwego, i pospiesznie przez mniejszy аподитерий, rzymski odpowiednik szatnie, i zeszli z kilku lotów пролетам na dolny poziom.
  
  
  — Co zamierzasz zrobić ten Падра? — zapytałam Sofii, ciężko dysząc. "U nas nie ma szans wyprzedzić ich".
  
  
  'My . ... próbujemy dostać się do kanalizacji, — dysząc, прошипела ona.
  
  
  Падра zatrzymał się przed dużym pocztową z piaskowca. W dole widać było tylko ciemność. — W dół, — krótko rozkazał i bez wahania skoczył. Jesteśmy ślepo poszli za nim i zeszli na wodę i brud. Sofia wylądowała mi na piersi i pchnęła mnie w błoto.
  
  
  — Szybciej, szybciej — z uporem powiedział Падра, i, potykając się, поплелись za nim, opierając się w większości na dźwięk jego булькающих kroków. Dwóch pozostałych mężczyzn przykrywały rekolekcje.
  
  
  — Uważaj, gdzie stawiasz nogi — ostrzegła mnie Sophia. "Nie noszę butów".
  
  
  — Co się stało z twoimi butami?
  
  
  — Zniknęły, — zwięźle powiedziała i kontynuowała. Biegłem obok niej, moje spodnie прилипали do stóp i nacierały skórę na wewnętrznej stronie ud. Brnęliśmy przez labirynt śmierdzących, ciemnych tuneli, nie zatrzymując się długo w jednym i tym samym, ale zawsze skręcając w jeden z korytarzy, z tej czy innej strony. Krzyki i kroki naszych prześladowców echem miały wokół nas, i nie można było określić ich odległość i kierunek. Ciężko dysząc, pobiegliśmy dalej.
  
  
  Zdążyłem zapytać. — "Mamy zamiar ukryć się tutaj?"
  
  
  'Nie . .. Nie . Карак będzie pilnował wejścia, aby nie dać nam... chyba. .. ze szczurami w pułapce. Musimy . .. dotrzeć do kariery, gdzie moglibyśmy poczekać obozem. Tu jesteśmy . ... bezpieczeństwa, — wydech Sofia.
  
  
  Nagle usłyszeliśmy odgłos kroków, uciekających w kamieniu tuż przed nami, tuż za rogiem. Падра wściekły zatrzymała się, kiedy zza rogu pojawiła się postać i szła prawie prosto w moje ramiona. Ja развернулс i z całej siły wbił mu pięść w brzuch. Powietrze uciekło z jego płuc, i spadł głową w brudną wodę.
  
  
  Drugi człowiek odszedł na bok, kiedy wyszedł zza rogu i skierował swój mauser na mnie. Ja automatycznie zamarł, czekając na strzał. Ale w tej chwili w moich uszach rozległ się grzmiący dźwięk, a jego głowa zniknęła w czerwonym punkcie. Mężczyzna upadł na kamienie, i zobaczyłem Падру, stojącego nad nim z pistoletem w lewej ręce.
  
  
  Nie trać czasu na próżno. Inni ludzie Карака strzelali z za rogu w ślepej próby nas zabić. Ołów взметнулся w górę i jęknął w увертюре рикошетящих kul i ostrych odłamków kamienia u naszych uszu.
  
  
  I pochylił się, aby podnieść mauser, ale tu Падра zapytał: "Czy nie woleli broń Карака?"
  
  
  "Oczywiście, ale rzuciłem to".
  
  
  On podał mi pistolet, który jeszcze дымился. "Jako zastępca dowódcy, będę domagał się dla siebie, ale w rzeczywistości to musi być u ciebie".
  
  
  — Dziękuję, Падра — powiedziałem i wziąłem Mauser.
  
  
  — Dotarli do amfiteatru szybciej, niż się spodziewałem — warknął on przez dziki stukot kul. "Teraz jesteśmy w pułapce".
  
  
  — A nie ma innego wyjścia?
  
  
  Ale to było niedawno. Jeśli wrócimy, oni wypadną z rogu i rozstrzelają nas na strzępy.
  
  
  — Jeśli tego nie zrobimy, — z niepokojem powiedziała Sofia, — tych, którzy za nas, dosięgły nas i zabiją. To beznadziejnie.
  
  
  "No cóż — powiedziałem — może uda mi się nadrobić zaległości". Ja sięgnął do kieszeni i wyciągnął bombę gazową.
  
  
  To była nowsza, ulepszona wersja: mniejsze, lżejsze i bardziej skoncentrowana. To była wielkość i kształt jak bataty i miała specjalne zapłon, więc nie mogła przypadkiem zadziałać, jeśli spadnie w nieodpowiednim momencie. Wyciągnąłem zawleczkę i miałem dwie sekundy.
  
  
  Rzuciłem go w kąt się przed nami, gdzie ona przemknęła między grupą mężczyzn, stojących z drugiej strony. Usłyszałem przestraszony krzyk, gdy jeden z nich uderzył ją w głowę, i bomba wybuchła z hukiem. Hałas — to połowa psychologicznego efektu, jak techniki ACH powiedzieli mi. Przejście napełnił się dymem i czadem.
  
  
  Natychmiast możemy usłyszeć, jak ludzie Карака zaczął się dusić, a następnie rozległy się jęki i wymiotował parcie. Teraz zataczali się, ich mdłości, lekkie разывались od bólu.
  
  
  Jeden z nich wypadł zza rogu, pochyliwszy się w pół z bólu i nudności, jego twarz była wykrzywiona cierpieniem. Падра wydał dziki ryk i odłożył swój hak na szyi człowieka. Spadł, jak przebity bull.
  
  
  — Nie wdychać, — предостерегающе zawołałem. 'Chodź!' Pobiegliśmy. Jesteśmy odwrócili się i rzucili się w kierunku, w którym przyszli, aż Падра nie znalazłem inny tunel. Weszliśmy do niego, a on ponownie poprowadził nas przez sieć podziemnych rur, w górę uprzedzeń do bocznych kolekcjonerów, a następnie z powrotem w dół, aby przejść główne kolektory, a czasem po prostu w kółko, wijąc się i skręcając. Ja stracił poczucie kierunku. Nasza ucieczka przyjął charakter dziwnego snu.
  
  
  W pewnym momencie zatrzymaliśmy się pod осыпающейся dziurą z полуразрушенной schody, prowadzące do бледному niebie nad nami. Weszliśmy na górę najszybciej jak to możliwe i trochę przenieśli oddech, gdy okazało się, że to wyjście nie jest chroniony.
  
  
  Otwór odkrywał dostęp do pola, pełnej kamieni i krzaków. Na drugiej stronie pola była skała, która schodziła w dół, a kiedy dotarliśmy do jej krawędzi, Падра wskazał w dół i powiedział: "No! Idziemy za nią, a następnie w karier.
  
  
  Kamieniołom wyobrażałam sobie rozległą dolinę, która wyglądała tak, jakby jej вырыла ręka olbrzyma. Jego strony stanowiły kudłaty właściwe tarasy brązowych skał z żyłkami i parapety, graniczy ciernistych kępy i brzydkie коренастыми drzewami. Jestem prawie wprowadziła sobie niewolników, pokonując pod rzymskimi baty, podczas gdy schodził w dół.
  
  
  — Kiedyś mieszkałam w Berlinie — smutno powiedziała Sofia. "Potem w Аптосе. A teraz tutaj.
  
  
  To musi być koniec świata.
  
  
  
  Rozdział 5
  
  
  
  
  Obóz znajdował się na płaskowyżu z widokiem na zachodnie kariery. Składał się on z dwóch zniszczonych domków, które, jak sądzę, były казармами legionistę i poleceń punktem. Oczywiście, był pomyślany jako ochrona od ewentualnego powstania niewolników, z jednym tylko wejściem, a pozostałe zbocza, strome i całkowicie niedostępne. To było na tyle bezpiecznie, tak bezpiecznie, jak schronienie mogło im być w danych okolicznościach.
  
  
  Górskie powietrze było chłodne, nawet teraz, po południu, i w niszy w ścianie największym chałupy palił się mały ogień. Jeden z mężczyzn położył się plecami do tej samej ścianie, nucąc sobie pod nosem. Inny mężczyzna przykucnął tuż przy bramie, położył karabin na kolanach i wpatrywał się w jedyną drogę.
  
  
  Byłem w małej chatce, która służyła Sofii sypialnią, kuchnią, spiżarni i zbrojowni. Ze mną byli Zofia i Падра. Wszyscy trzej siedzieli w kucki na materacu Sofii, w dogodnym miejscu w pokoju. U nas była butelka wina, która szybko się skończyła, kiedy rozmawialiśmy ze sobą.
  
  
  — Карак więcej nie będzie nam przeszkadzać, — niskim głosem powiedziała Падра. — Nie, dopóki jesteśmy tu bezpieczni.
  
  
  "Nie wiele nam zostało, aby z nim walczyć, jeśli zaatakuje, — zauważyłem. "Jest nas czworo, oprócz ciebie i mnie".
  
  
  — Tak, ale Карак już raz próbował atakować obóz, kiedy zostali wypędzeni z Athos i udali się tutaj, aby kontynuować walkę. My, oczywiście, nie strzelali, by zabić, ale przypadkowo ranny kilka. Dla niego to było wielkim moralnym porażką".
  
  
  "Wtedy mieliśmy więcej ludzi" — powiedziała Sofia. "I jeszcze dwa lub trzy dobrych strzałka mogą odeprzeć atak".
  
  
  — Co mnie bardziej martwi, — kontynuował Падра, — to to, że Карак będzie utrzymywać nas w stanie oblężenia i czekać, aż to my nie umrzemy z głodu i pragnienia. Jego młodzi rekruci już otoczyli płaskowyżu.
  
  
  Spytałem. — "Jak długo możemy tu wytrzymać?"
  
  
  Падра wziął garść ziemi i pozwolił jej powoli przeciekać przez palce. On nie odpowiedział.
  
  
  — Niech spróbuje, — wydech Sofia. "My nigdy nie poddamy się".
  
  
  Падра roześmiał się nad jej oporem. "Dobrze walczysz jak kobieta".
  
  
  — Na tyle dobrze, aby utrzymać twoją skórę? — z dumą odpowiedziała. — Zapomniałeś, że uratowałam cię, gdy Nick omal nie zabił ciebie?
  
  
  Olbrzym zakaszlał, ponownie odwrócił się do mnie i pospiesznie zmienił temat. "Mówiąc o owcy, to naprawdę nie ta skóra?"
  
  
  Spojrzałem na Sofie. Skinęła głową i powiedziałem mu. "Na szyi nie było kieszeni. Nie wiem, co to była za wilcza skóra, ale to nie był wilk w Mediolanie.
  
  
  — Tfu, — parsknął Падра. "Byliśmy wszyscy jedli bajek Карака . Ale gdzie jest to prawdziwa skóra?
  
  
  — Tylko Карак to wie — wybełkotała Sofia.
  
  
  I muszę się tego dowiedzieć.
  
  
  Spojrzeli na nią ze zdziwieniem. — Masz na myśli, że chcesz wrócić? — zapytał Падра.
  
  
  "Nie," powiedziała Sofia z niesamowitym gwałtowność. "To było na tyle złe jak na pierwszy raz, i Карак nawet nie spodziewałem się nas. Teraz on jest gotowy i nie zna litości".
  
  
  Wstałem i zacząłem chodzić po pokoju jak zwierzę w klatce. "Nie sądzę, że on oczekuje, że zrobimy coś już teraz. Jeśli będziemy działać teraz, podczas gdy on wciąż myśli, że mamy się bronić. .. '
  
  
  "Ach, ale ta grupa mężczyzn na dole", przypomniał mi Падра, kręcąc głową. 'Jeszcze . .. '
  
  
  — Widzisz, — взмолилась Sofia. — Nie próbuj, Nick. Proszę...'
  
  
  "Prędzej czy później będziemy musieli przez to przejść, i myślę, że im wcześniej, tym lepiej".
  
  
  "Nick rację, Sofia". Z poważnym westchnieniem Падра podniósł się na nogi. "Nasz obóz zamienił się w pułapkę. Musimy iść.
  
  
  'Dobrze. Ale nie musimy wracać do Аптос.
  
  
  'Jak? Masz na myśli, że jesteśmy jako pokonani przez psy i raz oddamy zwycięstwo Караку? Czy ty tylko że nie powiedziałam, że my nigdy nie poddamy się?
  
  
  W salonie, nastąpiła niezręczna cisza. Nasz oddech wydawał się bardzo głośny w wąskich granicach kamiennych ścian. Падра podszedł do mnie i znacząco podniósł swój hak.
  
  
  "Znam swoich rodaków. Bez srebrnego języka Карака, który mógłby zbić ich z tropu, oni posłuchają do rozsądku. Bez tej skórki zobaczą go nago. Przez kilka godzin ludzie mdleją czekać, a ich gniew będzie się ochładzać z dnia na dzień. Może uda nam się prześlizgnąć się później.
  
  
  Spytałem. - "Przez błoto?"
  
  
  'Tak . .. i nie ma. Mało kto wie, ale w rzymskich miastach było centralne ogrzewanie. Wielkie ogniska w piwnicach i kanały w ścianach, aby pominąć gorące powietrze.
  
  
  — Ale to niemożliwe, Падра! — zawołał Zbyszko. "To czyste samobójstwo".
  
  
  "Ale to musi być zrobione," powiedział beznamiętnie Падра. Potem ziewnął i dodał: "Obudźcie mnie późnym popołudniem. A gdy będę spać. Możesz kontynuować dyskusję z Carterem, jeśli chcesz. Падра z porozumiewawczym uśmiechem wyszedł z chaty.
  
  
  "Spuść zasłonę", — powiedziała Sofia, mając na uwadze koc, служившее drzwiami. Zmniejszyłem linę zabezpieczającą go na miejscu, a ona wpadła w otwór.
  
  
  "Chodź i usiądź obok mnie".
  
  
  Kiedy ponownie znalazł się na materacu, ona przytuliła się do mnie i zapytała cicho: "Nick, naprawdę potrzebujesz wrócić za tą skórę?"
  
  
  — Tak i wiesz, że muszę to zrobić.
  
  
  "Już zrobili więcej niż ktokolwiek może zrobić. O wiele więcej. Na twoim miejscu bym opuściła Athos, zanim mnie torturowali lub ponieśli klęskę w bitwie, która nie była moja .
  
  
  — To samo mogę powiedzieć o tobie, Sofia. Полгар nie żyje.
  
  
  "To moja walka, Nick. Zrobiłam ją swoją . Nic więcej nie powiedział, tylko gładził jej jedwabiste, czarne włosy.
  
  
  "W swój dwudziesty piąty urodziny obudziłam się z smutnym uczuciem, że żyła ćwierć wieku, nic nie osiągając. Wkrótce po tym poznałam Полгара Mediolanu". Mówiła spokojnie, jej oczy były zamyśleni. "Teraz, kiedy odszedł, Аптос — to wszystko, co pozostało mi wierzyć".
  
  
  'Jesteś jeszcze młody. Możesz znaleźć innego człowieka.
  
  
  — Tak — powiedziała, głaszcząc moją twarz opuszkami palców. — Ale po lepszej nie chcesz godzić się na mniej. Proszę, niech napijemy się wina.
  
  
  My zajęli butelkę. Jej policzki były pokryte plamami od alkoholu, a oddech stał się trochę cięższe. — Nie idź — szepnęła. "Powiedz swoim ludziom, że skóra zniszczona".
  
  
  — Ale ja wiem, że to nie jest tak, Sofia, i to wystarczy, aby wszystko szło swoim trybem. Jest jeszcze jedna rzecz: obietnicę, którą złożyłem mieszkańcom Джзана.
  
  
  "Tak, pamiętam, że powiedział, że miasto przejmują, i chciałeś im pomóc".
  
  
  — Pomóc — powiedziałem sarkastycznie. "Wspaniała pomoc — to Аптос".
  
  
  "Dostaniesz pomoc" — zapowiedziała ona. — Ty jak coś dostaniesz ją, jeśli jeden z nas przeżyje. Łzy kręciły się w jej oczy. — Proszę, nie odchodź, — znowu powiedziała. "Nie chcę, żebyś umarł".
  
  
  "Jeśli ktoś umrze, to ten bezczelny drań z brodą".
  
  
  'Jesteś szalony. Taka szalona, jak i Полгар, — zawołała. Następnie rzuciła się do mnie i z barbarzyńskiej siły przycisnął swoje wilgotne wargi do moich .
  
  
  Ona wyrwała się na wolność, tak samo nagle, jak i уцепилась, pozostawiając nas dusić i pragnąć więcej. Promień słońca przebił się przez szczelinę w ścianie i oświetlił jej twarz i zobaczyłem uśmiech, który był jednocześnie i smutna, i w ciepłej i delikatnej. Ja przyciągnął ją do siebie i zachłannie pocałował w wilgotnym otwarte usta. Nasze pocałunki wzniecili niekontrolowany ogień. "Tak, tak" — jęknęła, kiedy rozpiął i zdjął z niej bluzkę. 'Tak . .. '
  
  
  Jednym ruchem w dół i rozpiął rozporek w jego spodniach i naciągnął je na jej soczyste biodra. Czułem ciepło jej ciała, kiedy ruszyła się do mnie, spuszczając spodnie na nogi. Teraz miała na sobie tylko majtki, i w jakiś sposób tej niezwykłej kobiecie udało się znaleźć jedwabiste w dotyku i bardzo małe, spojrzenie jej kobiecości w świecie, składająca się z brutalnych i bezwzględnych mężczyzn. Ja ukradł majtki, a jej pośladki i biodra uwolniony dla moich badających rąk. Wolno przesunął dłonią po jej brzucha i bioder, a następnie głęboko wszedł między jej nogi. Ona krzyczała i drżała z pożądania.
  
  
  Zofia pomogła mi zrzucić ubrania, nerwowo pociągając spodnie i sweter, po wprowadzeniu moje ciało na zimne powietrze chaty. Jesteśmy откинулись na łóżku i objęli się w milczeniu, ciesząc się akcentami siebie w ciemności.
  
  
  Namiętnie nasze usta połączyły się w całość, i cała tkliwość został wyrzucony za burtę. Jej ręce обвились wokół mnie i притянули do siebie, kiedy ona покусывала moje usta, głęboko втягивала mój język w jej usta i przeprowadziła paznokcie głęboko w moje plecy. Czułem jej surową pożądanie, jej sutki twardnieją na mojej piersi, jej ciało poruszało się, gdy ona ciągle krzyczała.
  
  
  Słabe krzyki zwierząt zachwytu вырывались z jej gardła, gdy ona trzymała mnie. Jej twarz była wykrzywiona pożądania, usta łapczywie ruszał, biodra rytmicznie otwierały się i zamykały się wokół mnie. Już nie czuł nic oprócz niesamowitego podniecenia teraz. Ja przyspieszył swoje wstrząsy i wspaniała ból zabawy zmusiła Sofii przewracasz się pode mną. "O, o, оооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооочичичичихауууу!" zawołała. Czułem tylko narastający we mnie ogromne napięcie i tarcie naszych ciał o siebie.
  
  
  A ona krzyczała, krzyczała od niemal nie do zniesienia intensywności zabawy, a wszystko w naszych ciałach, wydawało się, łączy się w całość, w ostatnim wybuchu.
  
  
  Kiedy wszystko się skończyło, możemy задремали szczęśliwym snem bez snów, nasze ciała delikatnie splecione.
  
  
  
  Rozdział 6
  
  
  
  
  Wyszliśmy z chaty tuż przed zachodem słońca. Czułem się wypoczęty po śnie, ale daleko. Sofia nalegała, żebym zostawił swoją niewyrównane skórzaną kurtkę i zamiast niej umieścić dodatkowy sweter. Jestem schowany oba swetry w spodnie i zatkałem MAB za swój pas. Sofia przebrała się w czyste spodnie i koszulę i odnalazła parę butów. Zapewniła mnie, że w nich sznurówki, które nie pęknie. W promieniach zachodzącego słońca jej twarz była złotym i niezwykle piękne. Jej usta były pełne i czerwone.
  
  
  Падра wyszedł z drugiej chaty, kołysanie ramionami i drapiąc się w piersi hakiem. Miał ten sam rozumiejący wzrok w oczach, a kiedy Sofia zobaczyła, że zbliża się ona gęsto zarumieniła się i pospieszyła z powrotem do chaty, aby znaleźć sobie zajęcie .
  
  
  — Wszystko jest zrobione? — krótko zapytałam, ignorując jego wzrok.
  
  
  "W ten sposób gotowe, jak to możliwe. Odwrócił się, aby spojrzeć na kamieniołom. "Ona " żbik", — powiedział miękko, ale nawet u dzikich kotów ma serce".
  
  
  Kiwnąłem głową na znak zgody.
  
  
  W świetle zachodzącego słońca cienie były długie, a szlak wzdłuż wschodniego zbocza wydawała się taśmy pyłem. Daleko w dole widniały ogromne głazy, które prawdopodobnie ukrywali ludzi Карака, a do tego валунам ciągnęły się podstępne fragmenty łupków. Łupek był podobny do suchej ruchome piaski i stał się pułapką dla każdego, kto próbował wejść lub zejść na niego. Ale droga była by zbyt dobrze chroniony, aby spróbować zrobić coś takiego.
  
  
  — Moglibyśmy pójść inną drogą, — ponuro zaproponował Падра.
  
  
  'Szkoda. Tam wschodzi słońce, a ludzie Карака mogą policzyć nas na palcach jednej ręki, kto spróbuje z tej strony, jeśli nie wykorzystamy ścieżką. Myślę, że musimy iść ścieżką. Będziemy w cieniu, i nie pomyślą, że postaramy się przejść.
  
  
  — Dobry pomysł, Carter — zauważył Падра.
  
  
  Bezszelestnie możemy заскользили ze szczytu płaskowyżu w dół do уступу nad paskiem łupków. Ruszyliśmy więc ostrożnie, trzymając broń w pogotowiu, i zaczęły się ślizgać po сланцевому stoku.
  
  
  Teraz byliśmy na świeżym powietrzu, i każdy centymetr naszego zejścia był rozdzierający walką z miękkim łupka. To wymagało od nas pełnej koncentracji, a jeśli ludzie Карака zauważą nas teraz nie mamy szans. Z każdym krokiem spodziewałem się, że mnie zastrzelą. Moje mięśnie zabieramy się w brutalne skurcz, gdy złapałem się za изрытую prowadzącymi ziemię i zsunął się w dół po krótkim obszarów, zbyt strome, aby iść inaczej. Czas jakby się zatrzymał, ale stopniowo, przed nami вырисовывались ogromne głazy.
  
  
  W końcu dotarliśmy do granicy łupkowego stoku. Ja przetoczył się między pierwszymi kamieniami, na które natrafiłem, i Падра poszedł za mną. - Zrobiliśmy to - on uśmiechnął się do mnie. — Teraz polujemy na tych drani. Tutaj tylko rekruci Карака i nikogo z moich byłych braci. Tym razem nie będę strzelać tylko po to, aby zranić".
  
  
  Kiwnąłem głową na znak zgody, a następnie udał się przez pustynny, okrutny krajobraz, przez zarośla i wokół głazów. Prawie milę jesteśmy z Падрой poszli, stale podążając za ścieżką. Strefy Карака nie mogli być daleko, a droga doprowadzi nas razem w dogodnym czasie.
  
  
  Nagle dochodzimy do głębokiego rowu, gdzie kiedyś, wieki temu, oderwał się ogromny głaz i z hukiem rzucił na dno doliny, pozostawiając głęboki ślad. Ja ostrożnie подполз do krawędzi szczeliny z Падрой, ryjącym z tyłu, a następnie, szepcząc przez ramię, powiedział: "Dwóch mężczyzn".
  
  
  Падра trochę zbliżył się, aby on mógł zajrzeć za krawędź. Przed nami leżał pochyły stok około dwudziestu metrów. U burty, chronionego od gwałtownego wiatru, stały dwa bandyty, прислонив strzelby do skał. Jeden mężczyzna zwijał papierosa, a drugi pił z butelki. — Czyż nie mówiłem ci? — powiedział z pogardą Падра. "To nie bojownicy o wolność. Są przestępcy. U nich nie ma żadnego politycznego zrozumienia. Im nic zrobić tutaj, w Аптосе.
  
  
  Przypomniałem sobie słowa Zofii: "nie Jesteśmy po prostu złodzieje". W następnej chwili Падра нацелил karabin na butelkę.
  
  
  — Nie — syknął ja, odrzucając go za rękę. "Jeśli strzeli, hałas przyciągnie wszystkich pozostałych".
  
  
  — Masz rację — westchnął. — Przepraszam, Carter.
  
  
  Powiedziałem mu osłaniać mnie, a potem skoczył do okopu, kierując na nich MAB. - "Brak dźwięku".
  
  
  Nie udało się na czas dotrzeć do swojej broni i, na szczęście, nawet nie próbowali. Powoli wstał, trzymając ręce nad głową, na twarzach było napisane zbyt skomplikowana.
  
  
  — Падра — krzyknął przez ramię. "Chodź i zabierz ich broń".
  
  
  Wsunął się przez krawędź wykopu i udał się do strefy, poza linią ognia mojego automatu na wypadek oporu.
  
  
  Nagle z powodu ślepej strefy pojawiła się grupa uzbrojonych ludzi. Jakiś czas stały tam, ich twarze były pełne niepewności i zdziwienia, a następnie otworzyli ogień. Ołów ze świstem рикошетил wokół Падры i mnie.
  
  
  Rzuciłem się w bok i podniósł pistolet maszynowy, aby odpowiedzieć na śmiertelną atak. Падра zanurkował za skalista skarpa, z zimną krwią celując w nich każdej kuli . Grupa napastników rozproszona, pozostawiając dwóch zabitych i trzech rannych. Ja zastrzelił innego, gdy dotarł do krawędzi zagłębienia. Jeszcze jeden człowiek, niezdarny wąsaty bandyta, o mało nie potrąciła mnie, kiedy spadł z z kulą Падры w pierś. Odszedłem na bok i strzelił do człowieka z крысиным twarzą, który mierzył w Падру. Szarpnął do tyłu, a następnie spadł do przodu, przesuwając się na tym, co pozostało z jego twarzy.
  
  
  Strzelanina ustała, gdy ludzie Карака перегруппировались, i udało mi się dołączyć do Ojca do tego, jak strzelanie ponownie rozgorzała.
  
  
  Spytałem. - "Jak się masz?"
  
  
  "Ich dokładność gorzej, niż ich oddech", — powiedział on, przeładowywać, mauser. Amunicji dla MAB w chacie Sofii nie było i użyłem ostatni nabój. Jeden z chłopaków Карака miotał się od kryjówki do kryjówki, ale gleba stała się niestabilna, i poślizgnął się. Zrobiłem swój ostatni strzał. Kula trafiła go w klamrę i zniknęła w rogu brzucha. Tam stałem ze swoim pustym pistoletem, teraz nie jest niczym innym, jak drogie i trudne metalową pałką.
  
  
  "Падра, oni otoczą nas".
  
  
  "Tak, i obawiam się, że narobił tyle hałasu, aby przyciągnąć całą ich firmę".
  
  
  - To wynośmy się stąd do diabła .
  
  
  Wyjście z kamieniołomów zamienił się w koszmarną serię trudnych podjazdach i nagłych krótkich potyczek. Wziąłem Schmeisser MP 40 u jednego z zabitych. "Masz tu cholernie dziwna kolekcja broni", — zauważył jestem Księdzem. "Mój przyjaciel, jeśli będziesz walczyć z najeźdźcą jako partyzant, zamiast pozwolić im zaopatrywać cię, że będziesz zadowolony z wszystko, co dasz radę".
  
  
  "Więc istnieje prawdopodobieństwo, że Карака nie ma urządzeń radiowych, takich jak radio".
  
  
  "Nie, on ich nie ma."
  
  
  "Cóż, przypuszczam, że to jest to, czego powinniśmy być wdzięczni".
  
  
  Wdrapał się na pękanie i wąwozy, w крошащимся pod moim ciężarem starożytnych kamieniach, na kolczaste, zakrzywione krzaki, изводившим naszą skórę. Rany w boku i ręce пульсировали głupi palącym bólem, a ja się trzęsie na zimnym wietrze. Jeszcze jeden grzebień, jeszcze jedno pęknięcie; biegnij, walcz i jeszcze raz uciekaj. Падра zadawał temp. Oboje byli wyczerpani i nie mogły złapać oddechu, kiedy w końcu dotarli do pola i obniżył prędkość do powolnego rysie. Straciliśmy ludzi Карака z oczu i ostatni raz się rozglądam, wyskoczyli do kanalizacji.
  
  
  Za pół godziny byliśmy w willi. Jesteśmy проползли wzdłuż tylnej ściany na drugi koniec budynku i выглянули z powodu контрфорса. Na zrujnowanym dziedzińcu niespokojnie chodził wartownik z karabinem na ramieniu. Падра skinął głową w stronę zniszczonych bram kilka metrów za strażnika. — Pójdziemy do piwnicy — wyszeptał. — Możemy tam wejść w kanały. Położył mauser w kieszeni i zaproponował mi zostawić шмайссер. "Nie ma miejsca" — powiedział mi.
  
  
  "U nas będzie twoja broń, tylko jeśli nas złapią". On фаталистически westchnął.
  
  
  Odwrócił się i spojrzał na strefy, zastanawiając się, kto był bardziej szalony, Карак, Падра lub ja. Kierunku, wydawało się, chodził całą wieczność. Od czasu do czasu on siadał, aby pocierać swój but i że mamrotać do siebie. W końcu zniknął za rogiem. Jestem głęboko westchnął i pobiegł za Падрой.
  
  
  Strefy jeszcze nie było widać, kiedy dotarliśmy do triumfalnego i zanurzyli się w spleśniałym, śmierdziało pleśnią piwnicy. W centrum znajdował się форнакс, sklepienie antycznej palenisko, nad którym między ścianami разветвлялись wąskie rury, o powierzchni około pół metra.
  
  
  — To będzie droga dla nas — powiedziałem. — Jesteś pewien, że to doprowadzi nas do Караку?
  
  
  'Tak. Prowadzą każdy pokój w willi.
  
  
  — Więc spróbujmy wniknąć w sypialni. Możemy wziąć go, kiedy przyjdzie sam. Przy okazji, co się stanie, jeśli utkniemy?
  
  
  — To byłoby bardzo źle — odparł Падра. "Nie możemy zawrócić i pozbyć się szczurów".
  
  
  Patrzyłem na otwory z jeszcze większym obrzydzeniem. Падра wskazał na rurę, w której chciał się wtrącić, i ja przytulił, aby odepchnąć się nogą od krawędzi i zsunąć do środka. Ja tam przewrócił się na brzuch. Ojcze było jeszcze trudniej, ale on wszedł za mną, dopóki nie porusza się cal za calem, opierając się na przedramionach i palcach stóp.
  
  
  Te stare kanały, musi być funkcjonowały w przeszłości mniej więcej tak samo, jak i dziś. Oprócz krat w podłodze, u rzymian były wyjścia w dolnej części ściany. Bliżej sufitu były bardziej wąskie otwory. To była niezwykle wydajny system.
  
  
  W ciemności dojechać, od czasu do czasu zatrzymując się, aby odpocząć. To była brudna, wyczerpującego do czynienia. Ja cały czas myślałem, że możemy łatwo utknąć w ciasnym miejscu, i szczury będą skubać mi stopy.
  
  
  "Teraz jesteśmy w głównej sali", — zauważył Падра w jednym z przedziałów. "Jeszcze jeden pokój lub dwa, trzy, myślę."
  
  
  — Mam nadzieję, że masz rację, Падра.
  
  
  On nic nie powiedział, tylko parsknął. Trzymaliśmy się czołgać na rurze, dopóki nie osiągnęły zwiniętym sekcji. Powoli jestem расчищал przejście, przekazując Ojcze kawałki kamienia i brudu. Następnie poszedł dalej.
  
  
  Dźwięki zaczęły przeciekać gdzieś z góry. Nie byłem pewien, co mówią, ale byłem absolutnie pewien, że rozpoznał głos Карака. Nie waha się, gestem nakazał Ojcze zachowywać się cicho i kontynuował drogę, szybownictwo bardzo cicho, aby nikt nas nie usłyszał.
  
  
  Ja wstrzymuje oddech, gdy dotarł do wyjścia, gdzie hałas był najbardziej głośno. Ta sama siła, która zniszczyła rurę za nami, rozszerzył jej tutaj. Stopniowo udało mi się znaleźć wystarczająco dużo miejsca, aby poruszać się w kucki. Падра był obok mnie, zgarbiony i opierając się na biodrach. Był podobny do kominiarskiego. Pochyliłem się do przodu, milimetr milimetrem i obejrzał pokój, moje oczy przywykły do тусклому światło pochodni.
  
  
  Około tuzina mężczyzn siedział za rachityczny stół. Czterech z nich wyglądały jak weterani starej gwardii, pozostałe z czasów kierownictwa "Milano". Pozostałe były śmiałe młodymi bandytami Карака. Карак chodzić tam i z powrotem w rozczarowanie lub zafascynowany, a może i w tym, i w drugim, gdy uderzył prawą pięścią w lewej ręce. Падра cicho warknął, jakby zwierzę, почуявшее wroga, i przeniósł swój ciężar w rozwijającym się podrażnienia.
  
  
  Z tymi słowy azmodan kawałek kamienia. Dźwięk wydawał się ogłuszający. Byłem pewien, że usłyszeli to w pokoju. Ale nie, rozmowa trwała bez przerwy.
  
  
  Słyszałem, jak Карак powiedział: "Do diabła wdowę Mediolanu i tego idiotę z hakiem. Musimy spojrzeć prawdzie w oczy. Jesteśmy слабеем, a armia staje się silniejszy. Dni naszej chwały w tyle. Jesteśmy dla nich nie więcej niż wrzód na boku.
  
  
  "Cierń wciąż może być silnym", — przypomniał mu jeden z mężczyzn starszych .
  
  
  "Ba. Na jak długo? Nasza broń jest już nieaktualne i przestarzałe. Zachód stracił zainteresowanie i odwrócił się od nas. Nikogo to nie obchodzi.
  
  
  — Ale ten człowiek, Carter powiedział... .. '
  
  
  — Powiedział, krzyknął Карак. "To tylko jeden człowiek".
  
  
  — Spodziewałeś się czegoś więcej, Evan? — spokojnie zapytał starzec. "Tylko jeden człowiek miał szansę dostać się do Аптоса, i Cartera to udało".
  
  
  — Nic się nie spodziewałem, ale gorąco odparł Карак. "Tylko chłód, głód i haniebną śmierć, jeśli będziemy kontynuować w tym samym duchu".
  
  
  "Nie ma innej drogi".
  
  
  "Jest."
  
  
  Brodaty przywódca z pokrytą plamami twarz zażarcie spojrzał na starca: "Słuchajcie, wy wszyscy. Nasz kontakt w Prichinowić zrobił kilka zapytań do władz. Mówi, że jeśli teraz będziemy zachowywać się cicho, to możemy uzyskać pewne ustępstwa.
  
  
  — On kłamie — syknął Падра.
  
  
  Ja przycisnął palec do ust, aby zmusić go do milczenia, ale w moim mózgu kręciły się sprzeczne myśli. Czy był kontakt Карака w Prichinowić tym samym, co u mnie? Jeśli tak, to czy był tym, kto ostrzegł югославскую armię i o mało nie zabił mnie? A poza tym, jeśli rząd był tak примирительным, to dlaczego oni zdobyli Джзан?
  
  
  "Dlatego — ciągnął Карац, szczękając kłykcie w stół, — zaprosiłem ludzi z Belgradu odwiedzić nas tutaj".
  
  
  'Tu?' warknął Падра, przygnębiony. Wyglądał tak, jakby miał wybuchnąć ze złości. — Przyszedłem tutaj wrogów? Mediolan przewróciłby się w grobie, gdyby to usłyszał".
  
  
  — Ćśśś, — syknął mu.
  
  
  — Ale co, jeśli się nie zgodzimy? — cicho zapytał starzec.
  
  
  "Wtedy przyłącz się do tych maniaków w kopalni" — splunął Карак. "Mamy szansę na bezpieczeństwo i świat, i jeśli tego nie widzisz dla siebie, pomyśl o przyszłości swoich żon i dzieci. Zawrzemy ofertę i skończmy z tymi wszystkimi latami rozlewu krwi.
  
  
  Usłyszałem warczenie obok mnie i szuranie nóg. Zanim zdążyłem cokolwiek zrobić, wściekły Падра skoczył przez otwór w pokoju, rycząc z wściekłości i oburzenia. Wszystkie twarze zwróciły się w jego stronę, rażone pojawieniem się tego почерневшего od sadzy dzikusa.
  
  
  Ja zaklął w języku serbsko-chorwackim, ale pospieszył się dołączyć do белокурому dzikusa, zastanawiając się, czy ja umrę teraz. Wolę umrzeć stojąc, niż w tym brudnym kanale. — Do cholery, Hesh, — huknąłem na niego. "Spójrz, co zrobiłeś."
  
  
  "Człowiek może znieść tylko określoną liczbę, nie więcej" — warknął on. On podszedł i rzucił na starców. — Ty, Ветов, moje rodzinne przyjacielu! Już zapomnieli, jak ramię w ramię z Полгаром walczyli o honor Chorwacji? A ty, Чирпан, będziesz pełzać przed serbami, całować im buty? Krzyknął, a jego oczy błysnęły gniewem. — Dobra sprzedaż, Evan? Sprzedaliście nas, zrobili to.
  
  
  Głos Караца brzmiał jak krzemień. — "Jesteś szalony, Hesh. Marzeniom przyszedł koniec i musimy pogodzić się z rzeczywistością. Po co ci więcej krwi na rękach? Rewolucja nigdy nie jest skuteczne."
  
  
  Падра pomachał hakiem. "Jeśli tutaj jest krew, to krew serbów w uczciwej walce. A krew na rękach? Krew chorwatów?
  
  
  Ludzie Карака podeszli bliżej, coś mamrocząc.
  
  
  — Czy on ci nie powiedział? krzyczał Падра. — Nie mówił ci, że otoczył i kazał zabić nas?
  
  
  — Kłamstwo, kłamstwo — krzyczał głos. "Zdrajca".
  
  
  Падра wydał pięść, jak kula armatnia. Rozległ się trzask, i mężczyzna wpadł do człowieka za nim. Ludzie Карака na chwilę отшатнулись, a następnie ponownie zbliżyli się do nas.
  
  
  Падра sparował nóż swoim hakiem i uderzył napastnika kolanem w krocze. Uderzyłem dłonią w twarz i usłyszał chrzęst kości. Kiedy miałem zamiar napaść na innego człowieka, poczułem, jak kula wbiła mi się w nogę. Tyłki uderzył mnie w pierś i nagła, oślepiające ból, wydawało się, zerwała mi głowę. Ja zachwiał się, wziął się w garść i próbował chwycić jedną z karabinów przede mną. Tłum надвинулась i przytuliła nas plecami do ściany. Próbowałem się ruszyć, ale spóźnił się o ułamek sekundy.
  
  
  
  Rozdział 7
  
  
  
  
  Z ciemności rozległ się głos. "Dochodzi do siebie".
  
  
  — Świetnie — отзвался inny głos. — Jesteś gotowy, Garth? Mam bardzo mało czasu.
  
  
  Pierwszy głos zwięźle odpowiedział: "Tak gotowy, jak on". Powoli ciemne chmury się rozeszły, ale na początku nie było w tym żadnego sensu. Pływałem w morzu bólu. Powoli zdałem sobie sprawę, że jestem zupełnie nagi, siedzę na żelaznym krześle. Kiedy próbowałem się ruszyć, to okazało się, że moje nadgarstki i kostki związani ostrymi metalowymi kajdankami.
  
  
  Kilka metrów ode mnie stał niewysoki mięsisty mężczyzna. Jego ogromny brzuch нависал nad pasem i był widoczny przez dziurę w koszuli. Był zupełnie łysy, i w jego бесформенном twarzy była ta monumentalna nonszalancja zawodowego kata, po prostu wykonuje swoją pracę. Rozległ się szelest ruchu. Evan wstał z krzesła i usiadł na piętach obok mojej ręki.
  
  
  — Dobry wieczór, Carter, — zabawa powiedział. "Ty i Падра mocno mną wstrząsnęły, po zalogowaniu się przez te ściany".
  
  
  Ja nic nie mówiłem. Miałem już problemy z tym, aby moje gardło pracować. To wydawało się высохшим i zduszonym, jakby ktoś nadepnął na niego podczas walki.
  
  
  "Ale myślę, że mogę coś zwrócić", — сардонически uśmiechnął się Карак. "Witaj w moim pokoju wypoczynkowego".
  
  
  Rozejrzałem się i stwierdziłem, gdzie jestem. Byłem w małej kwadratowej celi z grubsza отесанными ścianami. W powietrzu unosił się smród krwi i odchodów. W migotliwym świetle jedynej piecyki zobaczyłem, że w celi z drugiej strony dwie drzwi z zamkami i wąskimi szczelinami na poziomie oczu. Ściany były obwieszone starymi narzędziami do tortur: zaciski do nóg i stóp, плетка, piętno, rdzenia rolki, wiszące łańcuchy i bransoletki od huśtawki, zestaw запятнанных, zardzewiałych szczypiec i szpilek. Poczułem, jak żółć подступила do gardła, a na gołej ciele pobiegł ciarki.
  
  
  Карак odwrócił się do mnie i pociągnął moją głowę za włosy i brutalnie obracając ją na pewno, mając w pamięci ten moment, kiedy szarpnął go za włosy. — Chcę wiedzieć wszystko o wilku Mediolanu, — uporczywie wyszeptał. "Chcę wiedzieć, co w tym takiego ważnego.
  
  
  Ja wydał mu kilka przekleństw, od których jego twarzy zbladł, a on puścił moje włosy, jakby go ukąsił. "Chciałbym, aby Падра był tu teraz, aby zobaczyć, kto z was pierwszy będzie błagać o litość. Ale teraz po prostu trzeba prosić dwa razy więcej, aby zrobić to dobrze. Garth!
  
  
  On impulsywnie pomachał innego mężczyzny, i Garth podszedł do krzesła. Nie mogłem widzieć, co on robił, ale u mnie wystąpił niepokojący myśl, że ja po prostu nie siedzę w starym fotelu. Słyszałem, jak krzątała się na czworakach. Przez chwilę poczułem ostry zapach rozgrzanego metalu i dymu.
  
  
  — Zamierzasz mi powiedzieć, Carter. Prędzej czy później mi powiesz.
  
  
  Smród stawał się coraz silniejszy, a teraz zauważyłem, że fotel stał się nieprzyjemnie gorąco. Gdy stary metal krzesła stawał się coraz bardziej gorąco, ja trzymając kajdany . Moja skóra paliła. Ja zacisnął zęby i milczał.
  
  
  — Myślisz, że nie pokonam cię, Carter?'
  
  
  Języki ognia poszły w górę na siedzeniu krzesła, aż Garth majstrował z małym futerkiem z owczej skóry. Ogień rosła, lizał moje ręce i parzyła skóry. Шипованное żelazo stało się cherry-czerwony, i weszło nowe smród, jeszcze jeden smród, smród palenie ciała. Mnie зажаривали żywcem.
  
  
  — Carter, w czym tkwi sekret przeklętego wilka? Ja wiem, że on jest, i nie mam czasu na to, aby cię prosić po dobroci, podczas gdy armia serbów już w drodze. Opowiadaj.'
  
  
  Usłyszałem, jak sam wypalił to. 'Koza . ... koza.
  
  
  'Jaka? Jaka koza?
  
  
  "Twoja rodzinna koza, Карак".
  
  
  "Co z tym?"
  
  
  Walczyłem w płonącym fotelu, moje płuca сжимались od dymu i bólu. Niemniej jednak, udało mi się dać wystarczająco dużo powietrza. "Twoja rodzinna koza... Szkoda, że twoja matka nigdy nie słyszałam o środkach antykoncepcyjnych". Карак uderzył mnie swoją wielką pięścią w twarz i złamał wargę. "Cal po calu, a poślę cię do piekła", — ryknął na mnie. — Garth, wystarczy. Przywiąż go do качелям.
  
  
  Garth polewał wodą ogień pod kratką, rozwiąż mnie i brutalnie pociągnął za zimnego kamienną podłogę. Moje nerwy eksplodowały, i ból był prawie nie do zniesienia, kiedy szorstki kamień otarł się o moją обожженую skórę. W następnej chwili Garth zapiął ciężkie, żelazne kajdany huśtawki na moich nadgarstkach. Swing — to prawie prehistoryczny poprzednik dęba, tortury, która podnosi ofiarę w powietrze, a potem nagle zrzuca ją na ziemię. To brutalna metoda wyciągania rąk, skręcenia mięśni, zerwanie stawów i złamania kości.
  
  
  Garth podniósł mnie za nadgarstki, dopóki nie wisi tak, że moje palce delikatnie dotykały ziemi. Następnie podszedł do ściany za huśtawkami i wziął w rękę zwinięty bicz. On potrząsnął go za sobą i odwrócił się do Караку, czekając na rozkazy.
  
  
  Oczy Карака były лихорадочными i niecierpliwego, kiedy odwrócił się do mnie. "To rzymskie urządzenie, Carter. To sprawia, że doskonale nadaje się do tortur, prawda?
  
  
  Potem cofnął się i skinął głową. Pejcz wyleciał i хлестнул po moim ciele. Ból był prawie nie do zniesienia, gdy surowa skóra obróciła się wokół nagich bioder i brzucha. Skurczył się w łuk w swoim wieszaku pozycji.
  
  
  "Oto jak rzymianie obchodzili święto Луперкалии", — roześmiał się Карак. "Każdego roku, piętnastego lutego mężczyźni tańczyli na ulicach, pokonując swoich żon, biczowanie, wykonane z gałązek wierzby. A teraz opowiedz mi o tym wilku Mediolanu, Carter. Powiedz mi, póki możesz.
  
  
  Ponownie smagać mnie uderzył, pozostawiając szkarłatny pas na gołym ciele. Starałem się ze wszystkich sił walczył z łańcuchami, powściągliwości mnie, starając się uniknąć шлепающего knuta. Ale Garth był mistrzem w swojej dziedzinie i nic nie brakowało.
  
  
  "Wilk W Mediolanie, Carter. Co z tym wilkiem?
  
  
  Głos Карака stał się dla mnie niezrozumiałe, gdy Garth ponownie i ponownie uderzył mnie. Wołanie echem разнесся po celi, a kiedy jest pomiar, zdałem sobie sprawę, że to zaczęło się od siebie.
  
  
  "Wilk. ..'
  
  
  Musiałem odpocząć. Musiałem zmusić Garth się zatrzymać, w przeciwnym razie nigdy nie znajdę wyjścia z tej tortury. Z jękiem spuściłem głowę do przodu i udawał, że stracił przytomność. Moje ciało обмякло i zawisła nieruchomo w żelaznych kajdanach. Garth uderzył mnie jeszcze kilka razy, ale udało mi się stłumić рвущиеся z gardła krzyk. Po chwili usłyszałem, jak bicz spadł na podłogę.
  
  
  Карак był strasznie zły. — Posuwasz się za daleko, idioto — krzyknął Гарту. "Podnieś go".
  
  
  — Będziesz musiał poczekać.
  
  
  'Nie mogę się doczekać.'
  
  
  "Musisz!"
  
  
  — Do cholery, Garth, mam ważniejsze sprawy na głowie, niż patrzeć, jak on wisi tutaj. Zawołaj mnie, kiedy znów będzie mógł mówić.
  
  
  Słyszałem, jak Карак wyszedł z lochu. Drzwi zatrzasnęły się za nim z głuchym odgłosem.
  
  
  Minuty ciągnęły się jak wieku. Pot струился po moim ciele, впиваясь w obrzęk rany, ale ja się nie ruszałem. Garth niecierpliwie chodził w tę i z powrotem. Słyszałem, jak чиркнул zapałkę, aby zapalić papierosa. Zapach siarki i złego tytoniu łaskotało nozdrza. Ale czas trwało i nagle Garth mruknął: "Głupek!"
  
  
  Drzwi się otworzyły i znowu się zatrzasnęły. I Garth odszedł. Patrzyłem w pustym pokoju i zastanawiałem się, ile czasu mam, zanim on wróci. Po kilku minutach usłyszałem cichy zgrzyt i postanowił, że mój urlop już się skończył. Ale potem zdałem sobie sprawę, że dźwięki dochodziły zza moich pleców, z powodu aparatu. Wyglądało na to, jak myszy biegają po ścianach.
  
  
  — Carter — usłyszałem szept. "Carter".
  
  
  Powoli odwrócił się w swoich łańcuchach twarzą do drzwi na drugim końcu. Dwa upiorne twarze z изможденными oczami, ledwo czytelne w migotliwym świetle. Natychmiast rozpoznałem ich. To byli ludzie Sofii, dwóch z trzech poległych w pierwszym spotkaniu z Караком.
  
  
  'Słyszycie nas?'
  
  
  'Tak.' Spytałem. — Падра z tobą?
  
  
  — Nie — odpowiedział jeden z mężczyzn.
  
  
  — Czy on nie był z tobą? — zapytał inny mężczyzna. Może być, że uciekł.
  
  
  — Czy umarł, — z goryczą dodał pierwszy.
  
  
  — Myślałem, że wszyscy nie żyją — powiedziałem.
  
  
  "Oni strzegą nas do innego śmierci: w grach ".
  
  
  — Gry ?
  
  
  "Na arenie. Przeciwko ulubionych Караком morderców. Menton już nie ma, a mamy następujące.
  
  
  "Карак oszalał". - Nie mogłem uwierzyć własnym uszom.
  
  
  "Tak, ale . .. ' Mężczyzna zawahał się, a następnie powiedział z niepokojem: 'słyszę Garth. Żegnaj, Carter.
  
  
  Osoby zniknęły i znowu byłem sam.
  
  
  Część mojej siły wróciła, подпитываемая przerażeniem od tego, co właśnie powiedział. Wsparł się nogami w ścianę i wyciągnął się w górę, aby chwycić za łańcucha nad kajdankami na rękach . Moje palce były śliskie, ale trzymałem. Zrobiwszy głęboki wdech i zacząłem wspinać się w górę, ręka za ręką, tak szybko, jak tylko mógł . Mięśnie rąk i ramion zabieramy się do granic możliwości, ale ja nadal rosnąć.
  
  
  Jak tylko dotarłem do ciężkiej poprzeczki, usłyszałem dźwięk zbliżających się kroków. W desperacji jestem przerzucił nogę przez belkę i wdrapał się na nią. Ja gwałtownie szarpnął kajdany, wiedząc, że muszę uciec, zanim Garth dotrze do mnie i zacznie klepać z powrotem swoim pejczem. U kajdanek były proste zamki-klipsy, które są używane do kłódek w dawnych czasach, prawdopodobnie najwcześniejsze dni Athos. Drzwi ze skrzypieniem otworzyły się, i cień Garth ukazała się na kamiennej podłodze. W tym samym czasie znalazłem punkt ciśnienia i uwolnił kajdany. Potem Garth mnie zobaczył. Jak gruby nie był, on zareagował z prędkością pantery.
  
  
  Chwycił kij i zaniósł go za sobą, jego twarz wykrzywiona od nagłej wściekłości.
  
  
  Chwyciłem żelazny łańcuch, tak szybko, jak tylko mógł, i rzucił się na niego. Odkryty наручник uderzył go z boku w głowę, раздробив świątynię do krwawej papki. Upadając, uderzył o krzesło z kratką i upadł na ziemię. Bez namysłu skoczyłem na niego z góry i wylądował całym swoim ciężarem mu na piersi. Z булькающим jękiem wydawał się zachwycony; krew i śluz tryskała z jego otwartych ust. Musi być, złamałem co najmniej połowę jego żeber, i teraz rozdrobnioną kość dostała się do płuc.
  
  
  Wiedziałem, że zewnętrzna drzwi nie są zamknięte, ale miałem też do czynienia z drugim zamkiem na drugi drzwi i chciał uwolnienia innych więźniów. Szybko przeszukał ciało Garth w poszukiwaniu kluczy, ale ani u niego, ani gdzie indziej w komorze ja ich nie znalazłem. .. Zdesperowany zadzwoniłem do dwóch mężczyzn, aby powiedzieli mi, gdzie oni byli.
  
  
  "Klucze mają tylko Карака" — odpowiedział jeden z mężczyzn.
  
  
  — Nie martw się o nas. Uciekaj, póki jeszcze możesz — powiedział inny.
  
  
  - I jeśli możesz, chodź pomoc.
  
  
  Nienawidziłem zostawiać ludzi w więzieniu, ale mieli rację. To była jedyna odpowiedź. — Zrobię to — obiecał, że jestem.
  
  
  Wybiegł z celi tortur Карака w długi, ciemny korytarz. Kiedy zatrzymałem się, aby zastanowić się, w jakim kierunku mam iść, usłyszałem krzyk jednego z mężczyzn. "Skręć w prawo, to jedyne wyjście!"
  
  
  Bez dalszych pytań jestem ruszyłem w prawo. Wiedziałem, że mnie zabiją, nagiego i bezbronnego, jak jeden ze strażników Карака mnie zobaczy. Korytarze były nieskończone, często kończyły się тупиками lub обваливались, zmuszając mnie wrócić i zacząć od początku. Wpadłem w pułapkę słabo oświetlonym milczącej sieci. Ale wydawało się, że on prowadzi w górę.
  
  
  I ruszył do przodu, w ciemność, i okazało się, że po początkowym przypływu adrenaliny moje siły słabną. Ostre kamienne ściany ocierały się o moją skórę, jeśli łamane, a stopy bose stopy zostawiały krwawe ślady. Jedyne, co doprowadzało mnie przenieść, to moja silna nienawiść do Караку i moje pragnienie, aby go zapłacić.
  
  
  Później to, co wydawało się wiecznością, tunel nie był już tak ciemno, jak wcześniej. Daleko przed tobą nie tak szary światło na końcu tunelu i, drżąc z wyczerpania, pobiegł tam. Coś niepokoiło mnie: полубессознательное ostrzeżenie próbował mnie zatrzymać. Ale ja potrząsnął go i doszedł do bramy.
  
  
  Potem znów wdarł się w świat. Uklęknąłem, moje nogi były zbyt słabe, aby stać prosto, i poczułem ziemię pod sobą. To była nasączona krwią суглинистая gleba: суглинистая gleba rzymskiego amfiteatru.
  
  
  
  Rozdział 8
  
  
  
  
  Otępiała z zimna, zaschniętej krwi i brudu, wstałem na nogi. To była arena amfiteatru, na którą Падра wskazał mi wczoraj, i utknąłem w owalu pierścieniu. Nade mną, w rzędach ławek, siedziały dziesiątki ludzi Карака z pochodniami, oświetlając sypiące się ruiny. A na szczycie amfiteatru znajdował się oddział asasynów z karabinów maszynowych i karabinów. Około środku długiej zakrzywionej ściany była sekcja каменнных ławek, w oknach i na jednej z nich był Карак. Obok niego była para kumpli z pochodniami, a na mundury było накинуто stary koc, aby chronić się od zimnego wiatru. Jego oczy były skierowane na mnie, a usta skrzywił się w diabelskim uśmiechu. Z miejsca, gdzie stałem, wyglądał jak mały "nero" w поношенной тоге.
  
  
  Tuż przede mną na ziemi leżało martwe ciało mężczyzny. Wiedziałem, że to był Menton, trzeci więzień grupy Sofii. Miał zawiązane oczy, jak u straconego. Na początku nie wiedział dlaczego, ale przypomniało mi się, że pewna grupa gladiatorów, андабатов, biła na oślep z opaskami na oczach.
  
  
  Nie mogłem się nie zastanawiać, ile mężczyzn i kobiet stał tam, gdzie jestem teraz; ile z nich zostało brutalnie zamordowanych dla przyjemności krwiożerczych tyranów jak Карака.
  
  
  Usłyszałem głos Карака. - Carter!" Śmiał się jak szalony. — Nie czekali w następnym turystyczną. Ale dobrze, że to może trwać".
  
  
  "Garth nie żyje".
  
  
  — Ja się tego spodziewałem, bo inaczej nie dałoby się uciec. Zobaczymy, jak długo będzie to trwało, zanim dołączysz do niego.
  
  
  — Ci, którzy właśnie umierają, witają cię, — sarkastycznie powiedział, podnosząc rękę.
  
  
  Z drugiej strony areny z bramy wyszedł ogromny mroczny wojownik. Był ubrany w obcisłe spodnie i buty, jej nagie piersi błyszczała w świetle pochodni. Niósł утяжеленную rybacką sieć i trójząb, broń starożytnych strzały.
  
  
  Gdy podszedł do mnie i przykucnął, moje palce dotknęły ziemi. Gladiator krążył wokół mnie, trzymając mnie fałszywe ataki trójzębu.
  
  
  — Chodź — rzucił ja. "Co cię powstrzymuje? Boisz się nagiego człowieka?
  
  
  On uśmiechnął się i zaczął kręcić sieć, jak lasso, stale poszerzone, płaskie kółko nad głową, gotowy puścić i rzucić się na mnie. Wiedziałem, że lepiej nie patrzeć na sieć i obserwować wyrazem jego oczu i twarzy.
  
  
  To jest to! Ułamek sekundy przed rzutem. Ja пригнулся i gorąco od niego. Jedna z ołowianych kettlebells uderzył mnie w nogę, ale do siatki nie trafił i spadła na podłogę areny.
  
  
  Ja zerwał się i rzucił się na niego, zanim znów mogłem złapać swoją sieć. On się cofnął, i przez chwilę wydawało mi się, że ja go wezmę. Ale on sparował mnie go trójzębem i musiałem się schylić, aby nie нанизал mnie na swój trójząb. Przyparł mnie do muru.
  
  
  Stałem, bez tchu, nie pewny, że mogę działać na tyle szybko, na następny raz. I nawet gdyby mi się to udało, musiałem by uniknąć następnego ataku i od następnej. Ja stłumił chęć usiąść odpocząć i pozwolić mu mnie zabić.
  
  
  W mojej pracy na AH walczyłem z podwodnymi i водородными bomby, rentgenowskie i zmieniające świadomość narkotykami, wszystkimi zagadnieniami, które tylko można sobie wyobrazić, ale to było inne, straszne innym. To była wojna, сведенная do jej prymitywne wyglądu, pozbawiona jej współczesnej złożoności. To sprawiło dzikich zwierząt ze sobą walczyć, i to w jakiś sposób robił to jeszcze bardziej przerażające.
  
  
  Ale czułem się jak zwierzę rośnie wewnątrz mnie, i оскалился na tego gladiatora xx wieku, jak tylko on chce do kolejnej próby. Ja cedził słuch, aby usłyszeć zabójczy dźwięk кружащейся sieci. Czekałem, zgarbiony, " moje mięśnie się napięły.
  
  
  On po prostu rzucił go ponownie.
  
  
  Zanurkowałem, jak wcześniej, ale tym razem nie odwrócił się i chwycił skręcone sieć, zanim zdążył ją puścić. Gladiator rzucił się na mnie, podnosząc trójząb. Ja odgarnął крутящуюся sieć, mając nadzieję, że to osłabi go z równowagi.
  
  
  Potknął się i zaplątał się w sieci, która przykryła go.
  
  
  Natychmiast znalazł się na górze, decydując się okazać mu tyle miłosierdzia, ile on miał do mnie, gdy szedł do ataku. Ja powalił go na ziemię i wyrwał trójząb z jego ręki. Krzyknął z przerażenia, gdy odwróciłem się, aby zatopić trójząb mu w piersi. To był koniec na sekundę. Raz on wzdrygnął się, zbladł od śmierci, a następnie bezwładnie upadł na ziemię.
  
  
  Stałem pochylony nad ciałem, opierając się na drzewiec trójzębu. Usłyszałem warczenie ludzi Карака. Odwróciłem się do скамейкам i zobaczył Карака na tronie. Jego twarz była blada z gniewu. Przez chwilę jestem вывал trójząb i podszedł do Караку.
  
  
  On od razu zrozumiał, co sobie zamierzyłem. — Nie próbuj, Carter — krzyknął. "Nie możesz rzucić ten trójząb tak daleko, a poza tym, moi ludzie cię zabiją".
  
  
  "Kogo obchodzi, jak umrę, Карак? Mógłbym cię zabrać ze sobą.
  
  
  "Zawsze myślałem, że wy, amerykanie, miłośnicy sportu".
  
  
  "Sport"?" Spędziłem ręką po krwawej scenie. "Uważasz, że to jest sportowym? Jaki w tym sens, Карак?
  
  
  On śmieje się śmiał. "To mnie podnieca".
  
  
  — Jesteś naprawdę chory — powiedziałem z obrzydzeniem. "Jesteś szalony ".
  
  
  — Nie mów mi, kim jestem. Nigdy nie musiał żyć tutaj, w tej przeklętej piekielnej dziurze.
  
  
  "Zaczynam rozumieć. Naprawdę nienawidzisz Аптос.
  
  
  "Gardzę Аптос". Карак повелительным gestem mocniej owinął kocem; jego oczy były jak granit. "Każda minuta spędzona tutaj, była dla mnie udręką. Ale to wkrótce się skończy.
  
  
  — To znaczy, Падра mimo wszystko miał rację. Sprzedaliście się serbowie.
  
  
  'Sprzedał . . Podniósł ramiona. — Ale nie zdradził. Umowa z Belgradem dał mi pieniądze i władzę, które mi причитались. Ale oznacza to również, że ludzie nigdy nie będą marznąć, cierpieć z powodu głodu lub strachu".
  
  
  Od kiedy to rząd dotrzymuje słowa? Oszukuje cię, Карак.
  
  
  'Nie. Nie będę cię słuchać. Moi ludzie będą szczęśliwi.
  
  
  — Przyszli tu po to, aby być szczęśliwymi, Карак. Przyszli tu, aby stać się wolnym.
  
  
  'Wolne?'- Карак naprawdę płakał ze śmiechu. "Аптос całe życie był lodowatego duszy więzieniem. Tylko śmierć przynosi tu wolność. On klasnął w ręce, sygnalizując w ten sposób o innym gladiatorze. "Oto dlaczego ja tak kocham gry. Ja ostatnio wyzwoliciel ludu. Teraz walcz, a będziesz wolny, Carter.
  
  
  Choć wokół ust nie było pianki, u Карака wyraźnie, że coś jest nie w porządku z głową. Oczywiście, uległ dotkliwości swojego istnienia i cierpiał na paranoję i manię wielkości, psychicznie wędrówki między marzeniami o dawnej chwale Аптоса i wizje swojego osobistego przyszłej wielkości. Nie mogłem go winić za chęć świata, ale normalny człowiek zrozumie, że w ten sposób nie ma sensu i саморазрушителен. Карак był wyraźnie niezdolny do rozumowaniom; Ja niepotrzebnie tracił siły, próbuje z nim porozmawiać.
  
  
  Odwróciłem się do niego plecami i poszedł z powrotem do środka areny. Tam zwróciłem się do bramy, gdzie miał pojawić się mój następny przeciwnik.
  
  
  Nowy gladiator był wyższy i cięższy od poprzedniego.
  
  
  Jego pierś była pokryta bliznami, jego ręce były owinięte цести, obręczami ze skóry i metalu, jak miedziane kastety, i trzymał krótki miecz i przez cały фракийский tarcza. On nie tracił czasu darem i poszedł prosto na mnie, krojenie powietrze swoim śmiertelnym mieczem. Odwróciłem się do tyłu, a on, przeklinając i ciężko dysząc, poszedł za mną. Zatrzymał się, odwrócił i кольнул w niego trójzębem. Zamachnął się swoim ostrym jak brzytwa miecz i wbił go prosto w drzewiec, znowu zostawiając mnie bezradnym.
  
  
  Rzucił się do przodu, aby zgładzić mnie, a ja wpadłem na ziemię. Szybko powrócił na bok. Jego miecz spadł, omal nie uderzając mnie i zanurzone w ziemię.
  
  
  Gdy gladiator wyciągnął miecz do kolejnej próby, uderzył go nogą. Odwrócił się, i moja pięta nie trafił kilka centymetrów od jego krocza i uderzyła na wewnętrznej stronie jego uda. Зарычав z bólu i cofnął się. Nie mogłem wyrządzić wielkiej krzywdy, ale na chwilę mu przeszkodził. Twarz miał czerwone od gniewu z powodu publicznego upokorzenia ze strony bezbronnego człowieka. Pospieszyłem się z dala od niego, w głowie mi huczało, a było zupełnie pusto, ja rozpaczliwie szukał jakiś pomysł. Próżno. Nagle gladiator znowu poszedł do mnie, wymachując mieczem i рубя wokół siebie mieczem.
  
  
  W tym momencie pochylił się, nabrał dwoma rękami żwiru i ziemi, i z furią cisnął mu w twarz. Jak się spodziewałem, podniósł tarczę, aby chronić oczy i brud nie wyrządziła mu żadnej krzywdy. Ale jego uwaga była w stanie jej rozproszyć na chwilę. Wysoko podskakując, uderzył go w przedramienia boso lewą nogą, a następnie prawą nogą w kolano. Miecz wyleciał z jego zdrętwiała palców i poleciał na arenie, poza jego zasięgiem.
  
  
  Wściekły uderzył mnie цестом ; uderzenie wybił całe powietrze z mojego ciała i rzucił mnie na ziemię z wyciągniętymi rękami i nogami.
  
  
  Odwrócił się i poszedł za swoim mieczem. Jak bym nie był nieczuły, wiedziałem, że nie mogę pozwolić mu odzyskać ten miecz. Jak tylko znowu dojdzie do tego, że порежет mnie na strzępy. Ja bym wyglądał tak, jakby mnie popchnął przez szklane drzwi.
  
  
  Zerwałem się na nogi i poszedł za nim.
  
  
  "Хаджии" krzyknąłem tak głośno, jak tylko mógł, jakbym był wściekły апачем. Oszołomiony, gladiator odwrócił się. "Хаджии!" Znowu krzyknął i dotarła do niego, zanim zorientował się, co się z nim dzieje. Próbował podnieść swoją tarczę , ale było za późno. Moje nogi w górze w śmiertelnym uderzeniu i trafiły mu do gardła. Jego głowa odchyliła się do tyłu, i usłyszałem, jak хрустнули kręgi.
  
  
  Padł, nie wydawszy żadnego dźwięku, jego oczy były szeroko otwarte, szyja zgięła się pod dziwnym kątem.
  
  
  Pobiegłem za miecz i triumfalnie uniósł go nad głową, radosny macha угрюмому Караку.
  
  
  'Co teraz?' — szyderczo zapytał mnie. — Może być, lwy? Lub wyścigi na wozach?
  
  
  — Nie bądź idiotą — parsknął wściekle on. "Gdzie nas zabrać lwów lub wozy?"
  
  
  — Nie martw się, Evan. Daję ci lepsze wyobrażenie, które widzieliśmy w ostatnich latach.
  
  
  "Idź do diabła, Carter". Zerwał się na nogi, jedną ręką ściskając w рваное koc wokół niego, z drugiej szalenie gestykuluje. "Mediolan stanął mi na drodze. Teraz wy przyszliście tutaj, aby podnieść to gówno. Powinieneś był umrzeć kilka dni temu, jak Mediolan. Ale w jakiś sposób udało ci się dotrzeć do Аптоса. Tym razem nie uciekniesz.
  
  
  W gniewie Карак nie rozumiałem, co mówił.
  
  
  — Zdradziłeś Mediolanu? — spytałem, oszołomiony tym uznaniem. "On był głupi, mieszkał we wczorajszym i позавчерашнем".
  
  
  — A mój kontakt w Prichinowić? To też był jeden z twoich ludzi?
  
  
  — Dobrze zapłacił za jego wysiłki, zapewniam was. Jak wszyscy tutaj, walczy o lepsze życie, a nie za bezsensowne ideały. Карак zatrzymał się, uśmiechając się, jakby ciesząc się swoim prywatnym żartem. Potem powoli usiadł, расправляя fałdy swojego starego koce. On szepnął coś do jednego ze swoich oprawców, a ten natychmiast uciekł.
  
  
  "Ja coś zrobiłem, i jestem pewien, że to cię zainteresuje, Carter" — zwrócił się do mnie. "Po prostu czekaj i ciesz się swoimi ostatnimi minutami na tej ziemi". Wyczerpany, zatrzymałem się, прислонив miecz do ziemi. Ja z niepokojem pomyślał, że być może ma w rękawie. Do tego momentu czyste opór można podkręcić w moją krew na tyle adrenaliny, aby kontynuować ruch. Myśl o tym, żeby poddać się temu бородатому on teraz, była nie do zniesienia. Rozebrał mnie донага, wychłostać i torturował, a na końcu planował mnie zabić, ale będzie musiał poczekać, dopóki piekło nie zamarznie, zanim się poddam i klękam na kolana w kurzu przed nim.
  
  
  Myślałem, że tym razem on mnie złapał. Ja drżał z zimna i zadaje się z wycieńczenia. Jakoś udało mi się przetrwać w dwóch walki gladiatorów, ale jedynym sposobem, aby zdobyć równego przeciwnika było to, że moim trzecim przeciwnikiem był karzeł-kaleka. Ze mną było już po wszystkim, i oboje o tym wiemy.
  
  
  Nagle z bramy rozległ się głęboki złowrogi dźwięk. Włosy na karku stanęły mi dęba, a mnie ogarnął zimny, lepki strach. Usłyszałem zgrzyt żelaznych krat i paskudna warczenie, донесшееся do mnie.
  
  
  Wilki!
  
  
  Sześć ogromnych głodne wilki uciekły z poletek pod areną. Jakiś czas niespokojnie chodził tam i z powrotem przy wejściu, jak i zdezorientowane ścianami i podążającej tłum.
  
  
  Głęboki szmer uniósł się w tłumie nade mną. "Jest mi bardzo przykro, że jesteśmy zmuszeni obejść się bez lwów, Carter, — wesoło krzyknął Карак. — Ale mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko, przeciwko alternatywy.
  
  
  Odpowiedziałem mu serią przekleństw na serbsko-chorwacki.
  
  
  Караку to wszystko bardzo się podobało. — Jeśli ci się interesujące — powiedział z wrednym śmiechem, — ich przywódca — zwierzę domowe w Mediolanie. Wsadziłem go na dietę, żeby trochę złamać jego gniew, ale wygląda na to, że nie jest złamana. Faktycznie, ten głód uczynił go trochę wkurzeni. Ale, być może, po dobrym posiłku będzie trochę послушнее.
  
  
  Карак zacząłem się śmiać jeszcze głośniej i prawie przykucnął na pół na swoim kamiennym fotelu, gdy patrzyłem na wilki oczach zaczarowanych że studiowali niedawno z przerażeniem. To znaczy, że jednym z nich był wilk w Mediolanie. Tak, że cała ta bzdura o tym, że on nie żyje i z niego содрана skóra, była kłamstwem. Ale to oznaczało, że jego tajemnica do tej pory nie ujawnione. Wiedza o tym, że zwierzę było ważnym, bez zrozumienia tego, w jaki sposób musiało być udręką dla Карака. Nie mógł ryzykować zabić wilka wcześniej , niż on to wie, i on nie mógł zbliżyć się na tyle blisko, aby dowiedzieć się. W jakiś sposób czuję się lepiej; choć nie bardzo, biorąc pod uwagę sytuację. Moje zadanie polegało na tym, aby znaleźć wilka, i oto jest. Tylko żaden z tych zwierząt, wydaje się, nie chciał słuchać rozumu. Warcząc i грызя, są drapiąc ziemię, wąchania swoją ofiarę: mnie.
  
  
  Nagle rzucili się do ataku, opuszczając kudłaty ogon do ziemi.
  
  
  Moje wilgotne palce kurczyli się miecz.
  
  
  Oni zabieramy się i skoczył. Ja odbił w bok, gwałtownie rzucając się na nich. Ale były zbyt szybkie dla mnie i poczułem, jak ostre zęby rozerwały mi się uda. Na chwilę nie zawahałem się, ale potem odzyskał równowagę i przebił mieczem najbliższego do mnie wilka. Upadł bokiem na innego wilka, który właśnie miał zamiar skoczyć mi do gardła. Trzeci wilk отполз temu. Uderzył mieczem i prawie porąbałem go na pół. Wszędzie była krew, którą втоптали w pył irytujące, bezlitosne zwierzęta. Krążyły wokół mnie, przygotowując się do kolejnego ataku, ale nagle wszyscy wycofali się za największego wilka.
  
  
  Dysząc, spojrzał w ich stronę tak samo zaciekle, jak na mnie patrzyły. Wodzem, prawdopodobnie był wilk w Mediolanie, a on wydawał się najbardziej niebezpieczne ze stada.
  
  
  Nagle oddział rozpadł się ponownie, i znowu napadli na mnie. Wymachując mieczem i рубя, rzuciłem się na nich. Wstąpiłem do walki z jednym z wilków, i upadł, jego pysk вгрызлась w pył, a w głowie mi się zakręciło temu w ostatniej drgawki. Inny wilk skoczył do przodu, i spędziłem ostrzem po jego twarzy, a on, wycie z bólu i odskoczył.
  
  
  Pozostali dwaj po prostu atakować, coraz szybciej i szybciej. Zwłaszcza największy. Jak Mediolanu udało się oswoić tego ogromnego potwora? To wydawało się prawie niemożliwe. Tym nie mniej, Mediolan i Sofia mogli utrzymać go w sposób, którego Карак nie rozumiem. W akcie desperacji próbowałem przewietrzyć głowę. Szept myśli wzniósł się w mojej głowie, zalążek pomysłu. Wydawało się to szaleństwem, ale co miałem do stracenia?
  
  
  Starałem się ze wszystkich sił krzyknął wilk, aby się zatrzymał. Zamiast serbsko-chorwackiego użyłem niemiecki. "Czekaj. Na moją komendę.'
  
  
  Ale oni nadal atakować. Rzucił się na nich z mieczem, zastanawiając się, dlaczego myślałem, że Milan nauczał swego wilka języka niemieckiego. Ale jest to zgodne z tym, co wiedziałem o Sofii, i używanie języka obcego nie pozwalało wilk słuchać nikogo innego. Tak często wyszkolone zwierzęta psów policyjnych w USA.
  
  
  Ranny wilk wrócił do walki. Krew spływała mu z ust. Próbowałem ponownie powiedzieć mu zatrzymać się i położyć. "Halt. Унтергехен".
  
  
  Wilk Mediolanu zawahał się na ułamek sekundy, pochylając głowę na bok. Wydawało się, że słucha, więc ja nadal krzyczeć, mając nadzieję, że w porę złapać znajomy znak.
  
  
  "Унтергехен, ширешейхер Шойзаль".
  
  
  Wilk zdecydowanie zareagował teraz, kiedy nazwałem go obrzydliwym śmierdzącym potworem. Cofnął się i zatrzymał się zdezorientowany. Reszta też zatrzymał się i czekał.
  
  
  Czas, wydawało się, zatrzymał. Zauważyłem grupę ludzi, którzy wydawało się, że wstrzymali oddech, a Карак pochylił się i pociągnął się za brodę. Wszyscy milczeli i czekali.
  
  
  Następnie usłyszałem głosy. "Carter, Carter, tu jesteśmy".
  
  
  Jestem lekko odwrócił się, wciąż obawiając się wilków, i kątem oka zobaczyłem sześć biegnących przez pola figur. Падра, Sofia, dwóch mężczyzn z kamieniołomów i dwóch z lochów. W jakiś sposób ten niezniszczalny Падра uciekł, gdy złapali mnie, i udało mu się wrócić, aby nas zbawić.
  
  
  Ale on poprowadził Sofii i innych bezpośrednio na arenę z bronią i stadem wilków. Wilki znowu zaczęły niespokojnie ryczeć, i wiedziałem, że moje polecenia na zwierzaka w Mediolanie potrwają długo.
  
  
  — Nie — krzyknął jestem Księdzem. 'Zostań tam. Zostań tam!'
  
  
  — Ale, Carter. .. '
  
  
  'Wszystko w porządku. Zostań tam.'
  
  
  Niepewni, zatrzymali się, a jeden z bandytów Карака otworzył do nich ogień. Kurz leciał obok nich, i strzały echem miały w owalnym kielichu. Następuje kolejna gradem strzałów, i Sofia i jej grupa wycofali się w cień bramy.
  
  
  Następne kilka chwil odbyły się w szybkim tempie działania. W moim posiadaniu były tylko wilki i miecz, a co do wilków i nie był zbyt pewny. I nadal będę się śmiał. "Mit mir", — ryknął ja na nich, подбегая do pleaser tłum. — Mit mir, euch dickfelligen Nilpferde!
  
  
  Zwierzę Карака zrobił to, co mu powiedziano, idąc obok mnie, warcząc i jęcząc, jakby witając dawno zaginionego gospodarza. Pozostałe wilki bez wahania poszli za nim. Sztuczka teraz polegał na tym, aby działać tak szybko jak to możliwe, zanim zaklęcie zostanie zniszczony. Jak tylko do tego wilka dotarło, że nie jestem taka фамильярный, jakim wydawało się, że przestanie mnie słuchać i skoczy na mnie.
  
  
  Ale teraz wilki jedli z ręki. Mówiąc w przenośni, oczywiście. Gdy doszliśmy do ściany pod siedzeniem Карака, zamawiałem: "Ангрейфен". Ангрейфен.
  
  
  — Carter, — zagrzmiał Карак z góry nade mną. 'Co chcesz . .. '
  
  
  Ciągle dostosowywać wilków. "Ангрейфен! Вейтер. Вейтер. Greifen und der Mann toten.
  
  
  Miałem poczucie, że ich nie trzeba było mocno namawiać, aby iść za Караком: byli bardzo głodni teraz. Wszystkie są z niezwykłą gracją i prędkością wskoczyli na szczyt ściany i подогнули tam tylne łapy do następnego skoku.
  
  
  — Powstrzymaj ich, Carter.
  
  
  'Nie!'
  
  
  Na trybunach podniósł się szum, ludzie wpadli w panikę. Niektórzy potykali się o oparcie ławki, próbując uciec. Niektórzy rzucali pochodnie i ruszały się w natychmiastowej ciemności, nic nie widząc. Niektóre z nich podnieśli broń, ale wahała się, bojąc się urazić swoich. Wilki zbliżył się do Караку, długie zęby lśniły od śliny. Повизгивая od gniewu i strachu, brodaty wódz uciekł ze swojego miejsca. Jego koc развевалось za jego plecami, jak изъеденная zjedzony przez mole peleryna, kiedy on, potykając się, miotał się między rzędami ławek, nie wiedząc, w którą stronę uciekać; jego strach uniemożliwił każdej jego myśli. On odwrócił się i wystrzelił ze swojego rosyjskiego Guna w zbliżających się drapieżników. W panice on nie trafił na kilka metrów. Znów pobiegł i spadł na rozsypujące się ławki.
  
  
  Ogromne bestie оскалили zęby i rzucił się na swoją съежившуюся zdobycz. Z ust Карака zerwał się jak ściśnięty krzyk przerażenia. On брыкался ze wszystkich sił, ale z wilkami mu nie można było sobie poradzić. Krzyk Карака werset, gdy zwierzę Mediolanu chwycił go za tętnicę szyjną. Zobaczyłem брызнувшую krew, a następnie usłyszał inny dźwięk, unoszący się na arenie: dźwięk ostrych szczęk, вгрызающихся w miękkie ciało.
  
  
  
  Rozdział 9
  
  
  
  
  Większość ludzi Карака doszli do siebie po pierwszym szoku. Oni otworzyli ogień do wilków z karabinów i automatów.
  
  
  Wilki były dobrze zabezpieczone narożnikami ławek i oparciami pocztowych, ale nie był idealnym celem. Pobiegłem do ściany, która częściowo chroniła mnie od kul, a następnie pochylił się do tej części, która załamała się pod ciężarem czasu. Ja przeskoczył luźny kamień i poszedł z powrotem na tory, do пирующим wilkom na pożarcie.
  
  
  Niektóre ze zwierząt na mnie spojrzeli w moim podejściu i groźnie зарычали. Nie zatrzymał się. Nic nie mogłem zrobić dla Карака, nawet gdyby chciał. Ale nie mogłem pozwolić sobie stracić z oczu wilka w Mediolanie. Ten wilk był przyczyną tego, dlaczego przyszedłem tu, i, cholera, nie wrócę z pustymi rękami.
  
  
  Wilki zaczęły оттаскивать ciało Караца w bok, jak psy. W momencie, gdy opuszczają schronienie między ławki, staną się łatwymi celami dla broni. Kule natychmiast zerwane wokół nich, a oni uciekali we wszystkie strony, jeszcze bardziej zaskakując mężczyzn na górze.
  
  
  "Бляйбен", zawołałem zwierzaka w Mediolanie.
  
  
  Ogromny wilk nagle zatrzymał się, jakby był na końcu długiej liny. — Chodź tutaj — rozkazał jestem zdumiony tym, jak dobrze Mediolan nauczył tego wilka. On posłusznie podbiegł do mnie. On przetarł mnie nosem, poplamione moją skórę krwią Карака, пропитавшей jego twarz.
  
  
  Wtedy zdałem sobie sprawę, że musi czuć pogromca lwów, gdy wkłada głowę lwu w paszczę. Pozwoliłem wilk usiąść i wodzić rękami po воротнику jego szyi w poszukiwaniu ukrycia kieszeni.
  
  
  Nagle usłyszałem jeszcze jedną kolejkę. Odwróciłem się i zobaczyłem Sofii, Падру i czterech innych scurrying przez arenę ku wyrwie w ścianie, strzelając w biegu.
  
  
  — Wracajcie, — zawołałem. 'Wróć.'
  
  
  Ale trzaski ich karabinów i zwrotny stukot maszyn produkowali za dużo hałasu, aby mój głos został wysłuchany. Ołów забрызгал Sofii i jej ludzi, kiedy bojownicy Карака starali się celować w ich раскачивающиеся, biegnące ciała.
  
  
  Jeden z mężczyzn, rannego z obandażowaną ręką, nagle chwycił się za twarz, gdy jego tył głowy zniknął w wyniku eksplozji mózgu i kości. Pozostała piątka przeskoczyły przez dziurę w ścianie i poszły w dół w szeregi tam, gdzie ukrywałem się za skrzyniami .
  
  
  — Nick, wszystko w porządku? - Sofia płakała, przytulając mnie. Jestem mocno przytulił ją, poczuł drżenie jego warg i smak soli jej łez. — Dzięki bogu, wszystko w porządku.
  
  
  Przydałaby mi się ubrania " — powiedziałem, uśmiechając się do niej.
  
  
  Jeśli ona zauważyła moją nagość, to przynajmniej nie pokazała tego. — A ty, Książę, jeszcze żyje, — zarechotała i jedną ręką przyciągnęła zwierzę do siebie, jak беззубую owczarka niemieckiego.
  
  
  "Znalazłeś to, czego szukałeś?" — zapytał Падра.
  
  
  — Jeszcze nie — powiedziałem. "Mediolan dobrze schował torbę".
  
  
  — Znajdę to dla ciebie — powiedziała Sofia. — Wiem, gdzie to jest.
  
  
  "Musimy odejść natychmiast po tym", powiedział Падра. '.'
  
  
  — U mnie też pojawił się taki pomysł, Падра.
  
  
  — Jest gorzej, niż myślisz, przyjacielu.
  
  
  'Co masz na myśli?' — spytałem, zastanawiasz, ile gorzej może być.
  
  
  W odpowiedzi nad naszymi głowami rozległ się świst krzyk, dźwięk, który nie jest zbyt dobrze wiedział, moździerze!
  
  
  'Nurkujemy.'
  
  
  Potężny wybuch podniósł całą ścianę amfiteatru. Kamienne ściany i szeregi ławek rozsypały się w oślepiającym błysku światła. — To armia serbska — krzyknął mi Падра przez ulewny deszcz z cementu i kamieni. Wokół nas загрохотало jeszcze więcej pocisków. One doprowadziły arenę i przebijały wielkie dziury w zniszczonych budynkach. Wybuchło płomieniem, i usłyszeliśmy staccato zbliżających się крупнокалиберных karabinów maszynowych. Ludzie Карака zagubiony, strzelali i krzyczeli, aby uniknąć ataku thunder.
  
  
  — Armia doprowadziła artylerię, — zawołała Sophia, przekrzykując hałas. "Oni nas otaczają. Widzieliśmy już ich w karierze. Ludzie Карака złapali nas w pułapkę, ale gdy zorientował się, że zbliża się armia, pobiegli jak banda tchórzy.
  
  
  Podała mi zmiętą kartkę papieru. — To dlaczego tu jesteś, Nick?
  
  
  — Mam nadzieję — powiedziałem, rozwijając papier. Dla mnie to było nie co innego, jak wiadomość zaszyfrowaną i pełna znaków. Złożyłem go z powrotem, a potem uświadomiłem sobie, że nigdzie nie mogę go przechowywać.
  
  
  Падра śmiali się z moją sytuacją. "Jaki masz rozmiar?"
  
  
  '50.' Powiedziałem mu europejski odpowiednik czterdzieści czwartej mapie USA. Pomyślałem, że Падра tylko żartuje, ale on spokojnie podniósł karabin i wycelował w człowieka wysoko nad nami na trybunie. — Postaram się nie uszkodzić garnitur — warknął on. Następnie strzelił.
  
  
  Uciekający mężczyzna zerwał się, gdy pojawiła się trzecie oko, a następnie zsunął się na скамейкам kilka metrów od nas.
  
  
  — Teraz możesz się ubierać, — z zadowoleniem powiedział Падра.
  
  
  — Dziękuję — powiedziałem i подполз do ciała. Rozebrać go było wyczerpującej pracy, ale potrzebna mi była ta odzież. Zdejmując z niego wełnianą koszulę i spodnie, zapytałem: "Jak wydostałeś się z willi, Hesh?"
  
  
  On niedbale wzruszył ramionami. — Nie byłem nieprzytomny, jak ty. Kiedy mnie ciągnęli w lochu, było tylko czterech strażników. Z moim hak i dobrą lewą ręką szanse były mniej więcej równe. Ja spotkałem się z Sophia, kiedy szedł za pomocą. Postanowiliśmy spróbować uratować cię z lochów. W tym czasie nie wiedzieliśmy, że wciela się tutaj na arenie.
  
  
  "To było dla mnie grami". Poczułem, jak w moim kręgosłupa przebiegł dreszcz. "Książę uratował mnie. Nigdy nie widziałem psa, tak dobrze дрессированную, jak ten wilk. To jest niewiarygodne.'
  
  
  "Mediolan sam był wilkiem", — z uśmiechem powiedział Падра. "Oni rozumieli się nawzajem. Oboje kochali tę samą kobietę.
  
  
  — Hash — zaprotestowała Sofia, покраснев.
  
  
  "I co za żart; U Карака była przez cały czas.
  
  
  — Z nim nie ma żartów — ponuro powiedział, подползая do martwego ustępował jedynie głowie.
  
  
  "Tak, widzieliśmy to" — powiedziała Sofia. "Umarł straszną śmiercią".
  
  
  — Ale nie gorzej, niż na to zasłużył, Sofia — odparłem, podnosząc Gun tam, gdzie upuścił go Карак. Ja подполз z powrotem do niej, przytulając do tylnej ściance skrzynki, gdy na arenie odstawiony zaprawy pocisk, осыпав nas żwiru i ostrymi metalowymi odłamkami.
  
  
  "Карак zdradził twojego męża" — powiedziałem Sofii. "Później jego kontakt armii poinformował, że przyjdę. Prawda, że go zabił wilka, gdy próbował dostosować go przeciwko mnie.
  
  
  Odwróciłem się do Ojca i zapytał: "Dlaczego teraz armia atakuje? Przecież Карак chwalił się, że spotka się z przedstawicielami rządu, aby osiągnąć świecie. W tym nie było potrzeby.
  
  
  "U serbów zbyt wiele nienawiści do nas". Blond olbrzym smutno pokręcił głową. "Belgrad zobaczył możliwość zmusić Evana zaniedbać swojej ochrony w imię pokoju, i teraz oni nas zabijają. Rozmawiać z nimi — nie więcej niż używać broni na wojnie. Próbowałem ostrzec Карака, ale... .. '
  
  
  Westchnął, a następnie potrząsnął z siebie melancholijny nastrój. — Ale u nas więcej nie ma czasu na rozmowy. Musimy wydostać się stąd, póki jeszcze możemy.
  
  
  Zgodziłem się, i jesteśmy, rzucili się do najbliższego wyjścia pod ciągły huk eksplozji i kurz od upadku rumowisk, клубящийся wokół nas, jak mgła. Kiedy wybiegliśmy z amfiteatru i pomknęli po ulicach, na zachodnich wzgórzach świecił jasny zachód słońca. Nikt nas nie próbował zatrzymać. Ziemia trzęsła się pod moimi nogami, a w uszach huczał wybuchy. Ściany i słupy odleciało na odłamki cegieł i cementu. Ogień i pył wznosiły się do nieba, jak grzyby po deszczu. Mężczyźni z krzykiem biegały wokół i zostały zgniecione lub rozerwane na strzępy . To było martwe w Аптосе, śmierć w potwornych skalę, i nie było więcej niż zabawne ćwiczenia dla armii jugosłowiańskiej.
  
  
  Biegliśmy ulicą akurat w momencie, gdy miasto rwał na strzępy. Następnie rzucili się na małym placu obok drżenie budynków. Przed sobą zobaczyłem dużą budowa i usłyszał, jak Падра krzyczy na mnie, kiedy biegłem: "Bramy. Bramę.'
  
  
  Dotarliśmy do głównej bramy Аптоса w ogniu walki. Ludzie Карака walczyli o swoje życie, nie znając litości, wiedząc, że litości im też nie będzie. Czerwień na słońce padało na ich broń. W najlepszym przypadku to był chwiejny linia obrony, i nie wątpił, że oni przeżyją długo.
  
  
  Czterech chorwatów, Sofia, wilk i ja, zanurkował w tłum, ciągle w ruchu, podczas gdy pocisk za pociskiem spadały na miasto. Przemierzając pusty plac, weszliśmy w gruzy rozbitego pociskami w domu, протиснулись obok wąskiego balkonu i, potykając się, zeszli na ciemnej, крошащейся schodach, które sam zrąbał ... ... w skale wiele lat temu. Dysząc i kaszląc od dymu i kurzu, możemy протиснулись przez szczelinę w ścianie miasta. Jesteśmy сгрудились na zewnątrz wzmocnienia na skraju wąskiej półki.
  
  
  — Przepraszam — naciągane powiedział Падра. — To nasza jedyna szansa. Rekolekcje, tam, jak przyszedłeś, Carter, teraz wygląda na miejsce rzezi.
  
  
  Nie byłem pewien, że to o wiele lepiej.
  
  
  Walka gotowana bardzo blisko. Teraz zobaczyłem, że drzwi stanowią ogromną bramę, którą w większości zniszczone. Mały most przecina niewielki wąwóz, który leżał przed nim. Jugosłowiańskie wojska zajęły przednia i używali go do zmasowanego natarcia na miasto. Za wojskami widzimy szereg SU-100, ruchomych narzędzi. A po drodze za instrumentami szła kolumna, francuskie АМХ-13, lekkich czołgów. Znajdując się na pozycji, oni pokonają wszystko na swojej drodze.
  
  
  "Równie dobrze można próbować zabijać muchy umocniony artyleryjskimi jąder" — powiedziałem.
  
  
  — Zawsze jedno i to samo — warknął pogardliwie Падра. "My wymierzamy cios w najbardziej odpowiednim dla nas czasie, a następnie ruszamy w górach. Wojsko nigdy nie będą mogli nas znaleźć, nawet z tym potężnym sprzętem.
  
  
  — Ale nie tym razem — przypomniał mu.
  
  
  "Tylko z powodu szalonego zdrady jednego z naszych ludzi".
  
  
  "Nie jestem pewna, Hesh, że to było tak". - Sofia zdezorientowany spojrzał na mnie. — Co masz na myśli, Nick?
  
  
  "O, Карак naprawdę był szalony. Ale to, co zrobił, było warte pieniędzy, dużych pieniędzy. Ci ludzie, których zebrał wokół siebie, byli bandytami, a nie patriotów. Oznacza to, że u niego miała być ukryta wsparcie, i zastanawiałem się, kto to może być.
  
  
  "Przynajmniej nie komuniści".
  
  
  'Nie. Przynajmniej nie Rosja czy Tito — odparłem. — I Zachód też go nie zaopatrywał, jestem pewien. Jest tylko jedna opcja: Chiny".
  
  
  'Chiny?'
  
  
  "Przez Albanię. Lub, być może, Albania płacił rachunek. My chyba nigdy się nie dowiemy na pewno. Ale stawiam na to. W końcu Albania znajduje się w pobliżu tym krajem, który miał wiele wzlotów i upadków w stosunkach z Rosją, i z małą ilością pieniędzy Albania może trochę poruszyć sytuację. Do stracenia nie mają nic, i jeśli Chorwacja kiedyś stanie się niezależna, z kimś u steru, który chce wspierać Albanii, Albania będzie w stanie zarobić wystarczająco dużo: отхватив mocny kawałek Jugosławii".
  
  
  "Карак nigdy bym się nie zgodził".
  
  
  'Może nie. Ale co miał do stracenia?
  
  
  — To, że wszyscy stracili — smutno powiedziała Sofia. "Аптос".
  
  
  — Tak, Аптос, — gorzko uśmiechnął Падра. "Ale Караке Аптос rozrosło się w guz, i trzeba ją było usunąć. Аптос umrze, ale nasza walka będzie żyć.
  
  
  "Wszyscy zginiemy, jeśli опозорим go" — powiedziałem. "Wtedy umrzemy, jak mężczyźni", — zastanawiał się Падра, schodząc po ścianie wykopu. — A nie jak zwierzęta, прячущиеся w jaskiniach.
  
  
  "Nie widzę, dokąd możemy iść" — powiedziała Sofia.
  
  
  Przeszliśmy przez cienie na nierównym stronie wykopu. Moje nerwy były napięte, a nozdrza trząsł się od zapachu кордита i brudu. Na nas posypały się nowe pociski, gdy było żołnierze wybił dziurę w skąpe linii obrony z taką siłą, że ziemia сотряслась od wybuchów. Słyszałem krzyki ludzi Караца, запаниковавших przed нахлынувшей atakiem i dość głupie разбегавшихся, gdy jugosłowiańska armia pchnęła ich na rzeź.
  
  
  Nasza droga pod Bramą był wolny. Żołnierze potrafia pokasac na swoje ofiary i wcale nie interesowali się tym, co działo się pod mostem. Ale znowu, znowu pod gołym niebem, znowu jesteśmy w piekle. Pięćdziesiąt metrów od nas były drzewa, skały i kamienie. Gdybyśmy mogli do nich dotrzeć, byliśmy bezpieczni. Ale między nami a tym osłoną były setki żołnierzy, SU-100, czołgi, moździerze, granatniki, karabiny maszynowe i reflektory. Reflektory zawarte w zmierzchu i metodycznie błądzili we mgle bitwy, szukając ewentualnego cel.
  
  
  Jeden z byłych więźniów do więzienia przeżegnał się. Potem wszyscy uciekli jak diabły. Promień światła odwrócił się i oświetlił nas. Usłyszałem huk broni. — Połóż się — krzyknął ja, i my распластались na ziemi.
  
  
  Wybuchy ognia i odgłosy grzmotu; dwa 35-mm pocisku zerwane w odległości zaledwie trzech metrów od nas.
  
  
  Mamy zerwał się na równe nogi i pobiegł natychmiast, kaszląc i kicha, ale tymczasowo ukrywa się w chmurach kurzu. Wokół nas spadały kawałki kamienia i grudy ziemi, ale byłem wdzięczny temu strzałkę. On strzałami podniósł się kurz, która przyćmiła nas.
  
  
  Jeden z reflektorów świecił nad chmurą, czekając, kiedy to spadnie i otworzy nas. Ogień zalewał ziemię, aby upewnić się, że nie staniemy na nogi. Gdy kurz w końcu osiedlił się u nas odwrócił głowy i задохались, ale dotarliśmy do skał. Падра wyglądał trochę na zielono. On chwycił mnie za ramię swoją kudłatą lewą ręką i nerwowo powiedział: "nie Możemy się zatrzymać. Musimy natychmiast iść dalej.
  
  
  "Dalej dobrze, ale z czołgiem".
  
  
  "Czołg? Ale dlaczego?'
  
  
  "Wzgórza usiane wojska. Nigdy nie przejdziemy pieszo. To znaczy, że potrzebujemy czegoś, z czym można się poruszać. Teraz czołgi przybywają tutaj ostatnimi, a to oznacza, że jeśli zajmiemy ostatni czołg w kolumnie, możemy go rozwinąć i przebić się, nie wpadając na opór. Dobrze? Poza tym — dodałem jako wystarczający argument, jedyne co może zatrzymać jeden czołg, to inny czołg. Brzmi rozsądnie, prawda?
  
  
  — Jesteś szalony, Carter. Падра przenosił wzrok ze mnie na czołgi i z powrotem. "Jak to robimy?" — spytał. — Zostaw to mnie. Daj mi trzy minuty. I potrzebuję wilk.
  
  
  "Nie, nie możemy..."
  
  
  Падра został przerwany wybuchem jeszcze jeden granat. Upadłem na ziemię i ukrył głowę w Sofii zginanie ręki. Pociski dzwoniły wyłączony hak w drzewach nad nami i na nas spadały twarde kawałki pni i gałęzi. Kiedy Sofia znów podniosła głowę, zobaczyłam, jak po jej policzku spływa krew.
  
  
  — Weź ze sobą Księcia — powiedziała, wycierając krew. Ja ostrożnie wysiadł ze względu na ochronę skał, Książę obok mnie. Ja ostrożnie ruszył przez zarośla wzdłuż drogi, wiedząc, że mamy idealny cel dla każdego strzelca, który przez przypadek zauważy nas, kiedy idziemy do ostatniego czołgu.
  
  
  Myślałem, że dotarł do niego, ale nagle usłyszał ciężki stukot innej maszyny, zbliżających się do kolei z przodu; który spóźni się próbuje nadrobić zaległości. Поманив wilka temu, i usiadł, czekając, aż przejdzie obok nas.
  
  
  Za wzgórza echem mówili laem dział rozerwaniem pocisków moździerzowych i równe głośnym hukiem karabinów maszynowych. Аптос umarł straszną śmiercią. Ogromne kawałki skały oderwali się i uderzył w biało-niebieskie światło rozrywających się pocisków i żółto-pomarańczowy blask niszczycielskiego ognia. Powietrze było pełne krzyków i dymu.
  
  
  Ostatni czołg był już bliżej, извергая spaliny i перемалывая ziemię pod sobą. АМХ-13 — stary, ale wciąż skuteczny czołg, który jest używany w takiej samej ilości modeli, jak i Fiat. Miał 35 mm скорострельную broń i 7,62-mm karabin maszynowy. Jeden członek załogi czołgu obserwował, co się dzieje na zewnątrz przedni właz, a drugi siedział w башенном pudle, trzymając w rękach karabin maszynowy. On jeszcze nie strzelał i nie mógł, nie снеся głowy swoich ludzi przed nim, ale mu nie zależało zająć stanowisko i strzelać.
  
  
  AMX-13 powoli przemknął obok, a my z Księciem poszedł za nim. Wskoczyłem na pokład, za pomocą uchwytu nad wydechem, i wilk skoczył za mną. Nie mieliśmy czasu, aby złapać oddech. Jak by spokojnie możemy ani zachowywali się, shooter, powinno być, poczułem, że coś jest nie tak. Odwrócił się, zobaczył nas i sięgnął po karabin. Strzeliłem do niego z Guna. Dźwięk strzału ... ukrytych w szumie walki. Strzelec odchrząknął i zatrzaskiwał się automatycznie, kiedy powiedziałem, że wilk atakować.
  
  
  Książę był prawdziwym chorwacji patriotą i dokładnie wiedział, czego się od niego wymaga. Podszedł do wieży i zanurkował w luke, nie zwracając uwagi na martwego strzałka. Wewnątrz zbiornika zaczęliśmy niesamowita walka. Usłyszałem ryk, krzyk i pojedynczą рикошетившую kulę. Czołg, drżąc, zatrzymał się, a kierowca czołgu, który stał przed spadł trafione. Strzeliłem mu w głowę, zanim upadł na ziemię.
  
  
  Odwrócił się i zamarł w pobliżu zbiornika.
  
  
  Upuszczając strzałka z czołgu, skoczyłem, żeby pozbyć się dwóch innych. Znalazłem je tam z перекушенными łykami. Książę dobrze poradził sobie ze swoim zadaniem. Jak tylko chciałem pozbyć się tych ciał, Падра, Sofia i jej ludzie wyszli z krzaków i wspiął się na czołg.
  
  
  "Książę bardzo pomógł to zrobić" — powiedziałem im. 'Szybko. Pomóż mi z ciałami.
  
  
  Najpierw wrzuciłem do jednego, a następnie innych Падра. On założyłem je na hak i wyciągnął, jakby to były duże kawałki wołowiny. Następnie on i Zbyszko wyskoczyli w czołg, a dwaj inni zostali na górze. Sofia wyraźnie blanszowane, patrząc na krew, ale szybko dochodzi do siebie. Jedyny strzał nie uszkodził wnętrze, i to było naszym głównym problemem w tej chwili.
  
  
  Usiadłem na prawo fotel i spojrzał na panel sterowania, próbując sobie przypomnieć, jak uruchomić ten czołg. Tylko silnik zgasł, a wszystko inne wydawało się, że jest włączone i funkcjonowało. Będąc francuskich, silniki AMX miały być Hotchkiss lub Renault, a na desce rozdzielczej po lewej stronie miałem czujniki i przyciski, które wydały mi się znajome. Znalazłem wahacze, podwójne hamulce, wahacze bieżnika i w końcu zrozumiał, jaką trzeba przekręcić pokrętło, aby uruchomić silnik. Hałas w środku był ogłuszający, zwłaszcza, gdy jestem kilka razy nacisnął na pedał gazu.
  
  
  Ja wystawił głowę z przedniej klapy, aby zobaczyć, dokąd jadę, i włączył bieg. Czołg z marną prędkością skoczył do przodu.
  
  
  — Dokąd idziemy, Nick?
  
  
  — Na razie nie jest w drugą stronę, Sofia. Muszę skręcić w tę sztukę.
  
  
  Nie tylko krążył wokół. Walczyłem ze skrzydełkami i zaczął się poruszać do przodu i do tyłu, do przodu i do tyłu. To było tak, że wyrwać się z ciasnym parkingu w środku miasta. Do czasu, kiedy manewrować, byłem mokry od potu, ale jestem w pełni opanował potworem. On nie różnił się od modelu. Dużo używał transmisji i trzyma wysokie obroty. Zaczęliśmy отползать od Аптоса.
  
  
  Spytałem. - "Dokąd prowadzi ta droga?"
  
  
  "W końcu, w Čitluk" — odpowiedział Падра. "Będziemy tam bezpieczni".
  
  
  — Jeśli zdążymy — powiedziałem. — Jeśli wojsko nas nie zauważą, to nie na długo. My — idealny cel dla ich myśliwców, i zrozumieją, że jesteśmy na drodze do Читлуку". Zrobiłem pauzę, aby zastanowić się, a następnie powiedział: "czy możemy coś wymyślić, jak dostać się do Джзана?"
  
  
  'Być może. Ale to duży hak.
  
  
  Zofia podeszła do mnie. — Nadal chcesz im pomóc?
  
  
  — Dałem im słowo. Między innymi, musimy gdzieś jechać, i sądząc po tym, jak działo się w Аптосе, wygląda na to, wojskowi zrobili wszystko, co możliwe. W Джзане my nie spotkamy się z dużego oporu. I jeśli kiedykolwiek chcemy pomóc tym ludziom, musimy zrobić to teraz."
  
  
  — I mamy czołg, — zabawa powiedział Падра.
  
  
  — Mam tylko nadzieję, że się nie spóźnimy, — обеспокоенно powiedziała Sofia.
  
  
  Pojechałem na zbiorniku i skręcił z głównej drogi, gdzie Падра powiedział mi skręcić w lewo w kierunku Джзана. Teraz jechaliśmy po wąskich, wyboistych ścieżek. Czołg ścigał się po wzgórzach, zgniecenia zarośla i перемалывая jego robaczkami. Możemy spotkać się na kamienie, które rozsypały się pod ciężarem, zmuszając nas szalenie się ślizgać.
  
  
  Powoli, płynnie schodzimy z gór, koszmarna jazda po серпантинам i cool спускам.
  
  
  
  Rozdział 10
  
  
  
  
  Po kilku godzinach dotarliśmy do północnego przedmieścia Джзана. Ulice były puste, w domu są mroczne. Usłyszałem, jak Падра chłodno powiedział: "Tu wcześnie kładą się spać".
  
  
  — Myślę, że oni już odeszli, — odparłem ponuro. 'Spóźniliśmy się. W Джзане wszystkie takie. .. '
  
  
  'Czekaj. Widzę światło. Падра pochylił się do przodu, wyciągając szyję. "Tak, na dworcu, na drugim końcu miasta".
  
  
  Podążyłem za jego wskazówkami i wkrótce ujrzał światło potężnych lamp. Minąwszy ostatni kąt, wyszedłem na plac przed вокзальным dworem.
  
  
  Plac otaczają szybko возведенным płotem z drutu kolczastego, jakby to był tymczasowy zagrody dla bydła. Na stacji, tylko samotna platformie wzdłuż budki, stał parowóz z тендером. Lokomotywa był sumienny 2-4-2 z закопченными zaworami i wąską rurą. Wąż para powoli wspinał się w górę od drugiego garba kotła. W ostatniej fazie był podpięty stary drewniany wagon towarowy, a za nim mały pasażerski ваггон.
  
  
  Nad terytorium paliły się światła robocze, патрулировала garstka żołnierzy. Mają ze sobą była 64A, serbska wersja rosyjskiego karabinu AK lokalnej produkcji w Kragujevac. Kilku żołnierzy pobrano vana.
  
  
  W jasnym świetle zobaczyłem, że przesyłka składa się z ludzi. Zagubieni, zdezorientowani twarzy mężczyzn, kobiet i dzieci bezradnie patrzyli z pełnego towarowego wagonu. Nieliczne nędzny dobytek zostały ukryte między nimi, zwinięte w torby podróżne lub ułożone w stare tekturowe walizki. Bóg jeden wie, w jaki obóz zostaną wysłane mieszkańcy Джзана.
  
  
  "Mamy czas" — powiedziałem Sofii obok mnie. 'Dokładnie na czas. Oni poszli za godzinę . Wtedy zawołał Padre: "idę prosto do nich. Idę prosto do pociągu.
  
  
  'A potem?'
  
  
  — Pojedziemy pociągiem. Zbyt wiele osób, aby zmieścić się w czołg. Postaram się między znakiem wagon i straży, aby u ciebie było wolne pole do ognia.
  
  
  "Jedziemy pociągiem. .. ' Słyszałem, jak zamruczał do siebie. On machnął palcami. — Хапсаки, jedziemy pociągiem. .. On jest naprawdę chory ".
  
  
  Jesteśmy eksplozji przez bramę, niszcząc drewniane słupy ogrodzeniowe i ogrodzenia z drutu kolczastego. Palisady ustąpił, сплющился, i za nas размоталась drut kolczasty. Падра otworzył ogień z karabinu maszynowego, a dwóch innych partyzantów używali karabinów, pochodzące z zabitych żołnierzy.
  
  
  Pojechałem prosto, prosto do towarowej wagonu. Jesteśmy застигли ich z zaskoczenia. Nie spodziewali się tego, że jakiś z ich własnych czołgów biegnie do bramy, nie mówiąc już o tym, aby otworzy do nich ogień. Dwóch żołnierzy, o których obawiałem się najbardziej, byli najbliższymi do ludzi. Ale ludzie Sofii rozstrzelali ich pierwsi. Падра był zajęty strzelaniem do reszty, zupełnie nie zwracając uwagi na grad kul.
  
  
  Dałem więcej gazu na prawym gąsienica i puścił lewą. Czołg odwrócił się i zatrzymał się w pobliżu maszyny. Wyłączyłem silnik i wyskoczył przez przedni właz. Pochylając się, pobiegłem do otwartych drzwi. -- Josip , -- zawołałem . -- Josip , jesteś tu ?
  
  
  W samochodzie było ciepło od ludzkich ciał. jednak nie są one przechowywane głucha cisza po naszego niespodziewanego ataku. Chłopi stali, mrugając, osoby je zamrożone i помрачнели od strachu.
  
  
  "Josip, wróciłem, aby ci pomóc".
  
  
  Usłyszałem odpowiedź gdzieś z tyłu maszyny. Następnie wąsaty horvath, który ocalił mi życie, przedarł się przez tłum, uśmiech ukazał go zwykle nic nie wyrażające twarz. "Nie zapomniał".
  
  
  Арвия podeszła do niego od tyłu. Ona impulsywnie rzuciła się z samochodu w moje ramiona. Ja zachwiał się pod jej ciężarem, trzymając się za nią, aby nie spadła. "Nie zapomniał o mnie".
  
  
  Sofia dumnie zeszła z czołgu. "Kim jest dziecko?" — ostro zapytała.
  
  
  Арвия oderwana od mojej piersi. - Kto, -- gniewnie odpowiedziała, -- ta staruszka?
  
  
  Nagle u mnie pojawiło się niepokojące uczucie, że byłem w większym bezpieczeństwa na arenie. "Proszę, Sofia, to Арвия. .. '
  
  
  Падра uratował mnie od dylematu. "Ocaleni żołnierze uciekają" — zawołał. — Ale wrócą z posiłkami. Musimy iść.'
  
  
  Ja trącił dwóch tych zazdrosnych kobiet do towarowej wagonu. — Szybko, chodźcie do środka. Zawsze możemy porozmawiać później.
  
  
  Musimy wydostać się stąd pierwsi.
  
  
  — A dokąd możemy pojechać? — żałośnie zapytał Josip.
  
  
  'Ja nie wiem. ja . .. ' Ja zachwiał się i wpadł na chwilę. "Na zachód, do Włoch".
  
  
  'Włochy?' Арвия захлопала w dłonie. — Myślisz, że to możliwe?
  
  
  — Oczywiście — szybko powiedziałem. — Ale nie w tym przypadku, jeśli tu zostaniemy. Wsiadaj szybko do wagonu.
  
  
  Pomogłem jej wejść na pokład, gdzie jej ojciec nadal rozpowszechniać informacje. "Jedziemy do Włoch. Włochy. Wolność.'
  
  
  — Ty też wejdź. Sofia.'
  
  
  — Nie, Nick. Nie będzie tu...'
  
  
  — Teraz nie czas zły — powiedziałem. — Tam można zrobić o wiele więcej przydatnych rzeczy, a w lokomotywie dla ciebie nie ma miejsca. Potrzebuję cię tam, Sofia, aby ułatwić im podróż. Proszę, rób, jak mówię.
  
  
  Przez chwilę bałem się, że odmówi. Ale po chwili ciszy, ona weszła do wagonu razem z resztą, jej usta były zaciśnięte, a twarz była groźna. Zanim jedna z dwóch kobiet udało się stworzyć jeszcze jakieś problemy, zamknąłem drzwi.
  
  
  Nie podobał mi się pomysł zostawiać ubogich w znakach wagonie, ale to było wszystko, co było możliwe. Na chwilę myślałem pomysł wsadzić niektórych z nich do wagonu ochrony, ale był слишко mały, aby pomieścić wszystkich, i zajęło by to zbyt dużo czasu, aby zdecydować, kto gdzie ma siedzieć. Ten pasażerski wagon był zbyt otwarty celem. Pobiegłem do lokomotywy. Kabina była pusta.
  
  
  — Gdzie, — zawołałem, — kierowca tej sztuki?
  
  
  'Tutaj.' Падра pobiegł wokół zbiornika do mnie. — Jestem twoim inżynier, Carter.
  
  
  'Jesteś? Naprawdę umiesz zarządzać pociągiem?
  
  
  On z podnieceniem i dumnie machnął karabinem. "Mój ojciec czterdzieści lat woził express z Sibenika w Trogir".
  
  
  On podciągnął się i wybiegł za nim wilk wskoczył do kabiny.
  
  
  Oboje patrzyli na mnie z kabiny. — Ty — powiedział Падра, — będziesz moim pomocnikiem.
  
  
  "I co to znaczy?"
  
  
  - To znaczy, że trzeba wrzucać do pieca węgiel. .. '
  
  
  Nie znając lepszego rozwiązania, wszedł do kabiny, ale poczułem niewielką nieufność w stosunku do tego, co udaje się być maszynistą. Słusznie. Później odkryłem, że między Шибеником i Трогиром nigdy nie było ekspresu. Ponadto, jeśli pomyśleć, że nic nie wiedział o swoim ojcu Падры.
  
  
  Падра studiował czujniki, drapanie hakiem podbródek. "Par trochę высоковат. To dobrze.'
  
  
  Kula просвистела obok jego ucha.
  
  
  "Co to było?' — ryknął, gdy strzał просвистел między nami. Chwycił swój serbski M48 i podszedł do stronie odwróconej od podwórka. "Ach. Nie, dziewięć serbów, tam na polu. Strzelał lewą ręką. — Teraz tylko osiem. Nie czekaj i nie żuj nos, Carter. Zwolnij hamulce te — oto — i otwórz przepustnicę. Tak, właśnie tak. I zabezpieczyć ten cofania pręt.
  
  
  Zrobiłem, jak mi powiedział. Westchnąłem z ulgą, gdy pociąg zaczął powoli poruszać się do przodu; koła odwrócili się z nagłą siłą pary. Падра strzelał tak szybko, jak tylko mógł, przeklinając serbscy ołowiane kule, рикошетившие od poszycia lokomotywy. Zawisłem na gazie, pociąg nieświadomie zatrząsł się i pociągnął dalej i dalej od stacji.
  
  
  Stopniowo będziemy wpisane prędkość i coraz szybciej i szybciej jedziemy z dworca dróg. Strzały ucichły, a żołnierze zniknęli, gdy jechaliśmy na lewym brzegu rzeki Neretwy.
  
  
  "Dokąd idzie ta linia?"
  
  
  — Na południe, do wybrzeża, — odpowiedział Падра, zbliża się, aby zmienić mnie narzędzi. "Jeśli znajdziesz gdzieś łopatę... ... potrzebujemy par. Łopata do połowy pogrążyła się w popiół. Zacząłem wrzucać węgiel, starając się uzyskać jasny obraz o geografii terenu, aby zorientować. Przeszywa mnie myśl. — Do Метковича? — spytałem .
  
  
  'Tak.'
  
  
  Więc koło się zamyka, pomyślałem. Wracam do punktu wyjścia. A u niejakiego horvatha w Prichinowić zdarzaliśmy się drgawki, gdyby wiedział to, śmiertelne drgawki.
  
  
  Wzgórza rzucały się w świetle księżyca, ciemno-niebieskie cienie, a tory były błyszczącymi srebrnymi nićmi. Minęły mile, i górzysty teren stał się bardziej wyboista, kiedy opuściliśmy dolinę Джзан za sobą. Ostre skały zeszły się wokół nas, i droga сузилась i stała się bardziej wietrznie. Падра wpatrywał się w ciemność przed nami, возясь z narzędziami. I ja сгребал węgielki w nienasycony ognisko.
  
  
  "Mam nadzieję, że nie skończy" — powiedział Падра. Zapukał w манометру i czarna strzałka podniosła się jeszcze na kilka punktów. "To stary trup, na nim więcej regulatorów, co mam w spodniach".
  
  
  "Cóż, przynajmniej u nas aż tyle węgla".
  
  
  "Wtedy będziemy jechać, podczas gdy on nadal to robi". On szarpnął za linę, i ostry, złowrogi dźwięk rozległ się z długiej rury na szczycie drugiego kotła. — Podoba mi się ten dźwięk — powiedział, ponownie szarpiąc za struny. Czas mijał w niepokojące i niepokojącej ciszy. Nocne cienie zgromadzonych osadników, a teraz mogłem zobaczyć światło, stymulowanego przez szpary towarowego wagonu. Bez wątpienia, ktoś zapalił latarkę, który teraz huśtał się na стропиле. Zapukaliśmy korbowody, i grzebienie kół zaskrzypiały na ostrych zakrętach. Lokomotywa toczył, извергая dymu i pary.
  
  
  Szyny wiły się przez pustynne góry. Kolejny ostry zakręt, i z obu stron zbocza stały się bardziej strome.
  
  
  Zaskakujące, ale miejscowość przekształciła się w niewielką płaskowyżu. Wąski pas wzdłuż głębokiego skalistego wąwozu. Na wprost widniał эстакадный przednia; zniszczona konstrukcja z belek drewnianych, соединявшая dwie strony wąwozu. Miał ponad sto metrów długości i miał opływowy kształt dla lepszej wytrzymałości, a po przeciwnej stronie był jeszcze jeden zakręt, nagle поворачивавший w górę.
  
  
  Ja wyjrzał z kabiny i zobaczył początek mostu tuż przed nami. — Mów dalej — krzyknął przez ramię.
  
  
  Lokomotywa i wagony potrząsnął jeszcze bardziej, gdy zbliżył się do шаткому budynku. Głuchy dźwięk kół był ogłuszający, i nie patrzyłem na niesamowitą głębię pode mną. Parowóz beztrosko toczył, извергая dym z przegrzanej kotła z przerażającym dźwiękiem wychodzącego para.
  
  
  Nagle usłyszałem charakterystyczny dźwięk strzałów. Падра głośno zaklął, raczej ze złością, niż zaskoczony, i ponownie sięgnął po karabin. Inne kule trafiły w lokomotywę i przetarg, uderzył w drzewo lub срикошетили o żelazo.
  
  
  Ja подполз do Ojca i wyjrzał na zewnątrz. Niedaleko od nas jechał jeszcze jeden pociąg, który z dużą prędkością zmierzał do nas. Inny lokomotywa był z nowoczesnym silnikiem diesla, który popchnął przed sobą platformę. Jej żołnierze obsadzony безоткатной armaty i czymś w rodzaju pary 65A, ręcznych karabinów maszynowych z otworem пламегасителем i dwoma uchwytami. Oni strzelali do nas z wszystkiego, co mieli.
  
  
  "Jeden cios z безоткатного broni, a my zeszli z torów". Падра przyjął to filozoficznie. "Ale ich pociąg szybciej?"
  
  
  — Doganiają nas, prawda?
  
  
  — Więc myślę, że to już koniec. Ten stok tam nas spowolni.
  
  
  Żołnierze nadal strzelać, kiedy dotarliśmy do końca mostu i poszliśmy na długi stok. Mnie opanował przerażenie, gdy nasz stary pociąg skręcił za obrót i zwalniając, z trudem wspinał się po stromym zboczu. Na szczęście, realizująca platforma zbyt mocno раскачивалась do precyzyjnego strzelania. To jedyne, co nas ratowało. Ale diesel i platforma teraz byli na moście i wkrótce będzie za nami, strzelając z bliskiej odległości.
  
  
  Nie było żadnego sposobu, aby uniknąć katastrofy. Czy jest to? Mój mózg pracował w szaleńczym tempie, szarpie za cienką nić nadziei. Byłoby samobójstwem próbować, ale może być, jeśli się uda. ...
  
  
  Krzyknąłem Ojcze. — "Zostań sam na jakiś czas. Справляйся jak możesz".
  
  
  On z niedowierzaniem spojrzał na mnie. — Dobrze, ale do czego?
  
  
  "Jedynym sposobem, aby powstrzymać ich od tego, aby nas zbawić, to je zestrzelić diesel, zanim dostaną się do nas. Nasz pasażerski wagon jest pusty. Może mógłbym go użyć, aby ram most razem z nimi.
  
  
  — Boże, pomóż nam! — zawołał Падра . — Chyba nie zamierzasz wspinać się z powrotem i odczepić?
  
  
  — Masz lepszy pomysł?
  
  
  Падра z niedowierzaniem zamrugał, a następnie zanurkował za łopatą. Stał i фыркал: "Jeśli potrzebujemy par. Carter, poradzę sobie.
  
  
  Nie mogłem się nie uśmiechnąć się do niego, gdy czołgał się z powrotem do ostatniej fazie. Strzały z югославских polowych dział i ogień karabinów 65A mnie prześladowali, gdy będę się czołgał w węglu i schodził na małą platformę. Miejsca było mało, i pociąg mocno дергало i kołysało.
  
  
  Skoczyłem w wagon towarowy. Moja bosa stopa dotknęła stopami, a ręce вцепились w żelaznej poprzeczkę schody prowadzące na dach. Jestem mocno chwycił się za niego, a następnie zaczął się wspinać.
  
  
  Nie akrobata. Przepłynąłem dach wagonu towarowego na rękach i kolanach, nie idąc próbował wstać i utrzymać równowagę w całym tym strzelaniu i kołysania zahamowane zostaną. Osiągnąłem drugiej strony wagonu i spojrzał w dół, gdzie obok mnie śmigały podkłady kolejowe. Dwa wagony kołysały się i losowo ocierały się o siebie.
  
  
  Kule ciężko uderzył w drewniane ściany wagonu. Słyszałem krzyki i jęki chłopów wewnątrz, i zastanawiam się, ile z nich już zginęło. Gniew переполнял moją pierś, kiedy schodził w dół. Uklęknąłem na małą platformę i od razu zaczął szarpać mocowanie sprzęgła. To był prosty hak z булавочным mocowaniem, ale z biegiem lat jest zardzewiały. Moje palce rozpaczliwie дергали mocowanie, starając się go uwolnić. Jeszcze więcej ołowiu оцарапало metalowego nadwozia wokół mnie, i kula gwałtownie просвистела obok mojej głowy, brakuje na włosy. Słyszałem krzyki rannych chłopów. Z przodu w kabinie, Падра zaklął wściekle, a Książę zaczął wyć. Ja nadal pracować nad pin, ale nie był w stanie go wyrwać.
  
  
  W końcu, po, wydawało się, wieczności, udało mi się wyjąć uchwyt. Ja rzucił i odwrócił się, aby chwycić za drabinę, żeby było za co trzymać. Kula zdarła rękaw mojej wełniane koszule i оцарапала skórę na przedramieniu, ale ja prawie nie zauważył. Byłem zbyt zajęty, obserwując, jak pusty wagon zatrzymuje się, a następnie powoli zaczyna przesuwać się do tyłu. Najpierw wydawało się, że to tylko czołga się, nie mając wystarczającej prędkości, aby zatrzymać zbliżających się żołnierzy, ale nagle zdobył prędkość i potoczył się w dół do mostu.
  
  
  Pociąg naszych prześladowców był już w połowie drogi w górę wąwozu. Nasz wóz skoczył do niego, катясь, gdy są one prosto za obrót i pomknęli w górę na moście. Od kół napędowych diesla poleciały iskry, kiedy pospiesznie zadziałały hamulce pneumatyczne, platforma mocno закачалась, kiedy pociąg zatrzymał się.
  
  
  Wóz mknął do nich. Wstrzymałem oddech. Teraz jugosłowiańskie żołnierze skupili ogień na wagonie, rozpaczliwie próbując wysadzić ją zbić z szyn granatami, ale maszyna bezlitośnie мчалась na nich, jak rakieta.
  
  
  Oni wdarły się do siebie z ogłuszającym hukiem. Drewno, metal i ciało ludzkie leciały w powietrzu, nagle wraz ослепляющей błyskową грибовидного pomarańczowego światła i gęstego ostrego czarnego dymu. Części mostu i lokomotywa płyniemy przez ciemne chmury w środku kanionu.
  
  
  Ogień łapczywie лизало połamane belki wiaduktu. Patrzyłem, jak resztki lokomotywy i platformy wciąż niepewnie trzymali się za pasażerski wagon, przewracając się ognistym pociągu na dno wąwozu. Tam skrzynie z amunicją eksplodowały z hukiem, сотрясшим ziemię i осветившим niebo.
  
  
  Zanim wers ostatni huk wybuchu, usłyszałem, jak Падра zabawy huczy w gwizdka pociągu klakson. Śmiałem się trochę z dużym poczuciem ulgi i, uśmiechając się, wyciągnął się w górę po schodach z powrotem do kabiny lokomotywy.
  
  
  
  Rozdział 11
  
  
  
  
  Po chwili już siedział w kabinie lokomotywy trzymać głowę w okno. W tej chwili nie potrzebujemy węgla, więc uspokoiłem się. Ja wciągnął głowę z powrotem i spojrzał na wilka. Wilk spojrzał na mnie. Siedział w rogu, nienawidząc każdą chwilę tej podróży. — Posłuchaj — powiedziałem Ojcze. "Musimy zacząć myśleć o jedzeniu".
  
  
  — Obawiam się, że w tym pociągu nie ma рестарации.
  
  
  'Tak. Cóż, Książę wygląda znacznie lepiej i zaczyna wykazywać szczególne zainteresowanie konkretnej kości udowej.
  
  
  — Niedługo będziemy w Prichinowić. Znam ten region.
  
  
  "Mam nadzieję, że stacja odrestaurowana".
  
  
  Падра spojrzał na mnie z bólem. 'Żartujesz.'
  
  
  — Rzeczywiście — westchnął ja. "Jestem pewien, że będą czekać na nas w Prichinowić. Wojsko musi być przekazali tam wiadomość.
  
  
  "Jestem zaskoczony, że jeszcze nie doszli do innego pociągu", — odpowiedział Падра. "Być może, oni będą czekać na nas na dworcu Метковича, skąd u nas nie będzie miał szansy uciec. Ale маневровая stacja znajduje się na południowej stronie miasta, w pobliżu portów. Jeśli uda nam się tam przejść i znaleźć łódź. .. '
  
  
  — No chyba żartujesz — powiedziałem. — Nawet gdyby udało nam się dotrzeć do portu i ukraść łódź , wystarczająco duży, aby dostarczyć tam wszystkich, my pogrążeni przez pięć minut. Nigdy nie dotrzemy do Adriatyku, nie mówiąc już o Włoszech.
  
  
  'Włochy! Ty i twoje obietnice, Carter.
  
  
  "Niestety, to przerwało wiele okoliczności" — powiedział na swoją obronę. Ponadto, w Jugosławii, dla nich już nie ma bezpiecznego miejsca. Co jeszcze mam zrobić? Zabrać ich do Albanii?
  
  
  Падра rzucił mi ostre spojrzenie, jakby chciał powiedzieć, że to właśnie z nimi zrobić. Ale on nie chciał tego i za chwilę znowu się uśmiechnął. "Być może, oprócz innych swoich umiejętności, możesz również podzielić wodę. Wtedy wszyscy będziemy mogli przejść pieszo.
  
  
  Zignorował komentarz. — Co z lotniska?
  
  
  — To jest na północny-zachód od Splitu, około stu pięćdziesięciu kilometrów stąd.
  
  
  — Nie mam na myśli port lotniczy w Castel Stafilic, Hesh. Czy nie ma gdzieś w pobliżu wojskowego lotniska? Падра w zamyśleniu pogładził się po włosach. 'Masz rację. Jest taka. Na północ od Метковича. To jest w pobliżu linii kolejowej. Ale można od razu zapomnieć. U nas tylko kilka strzelb, i wielu z naszych ludzi — starych rolników i starej kobiety".
  
  
  — Ot i cała przyczyna, dla której musimy spróbować, — ponuro powiedział. — Dlatego, że wielu z nas nie jest uzbrojony lub nie potrafią walczyć. Musimy szybko coś zrobić i coś nieoczekiwanego. W przeciwnym razie nikt z nich nigdy nie zobaczy Włoch. Znasz inny sposób?
  
  
  Jest smutno pokręcił głową. — A kiedy tam dotrzemy, co wtedy?
  
  
  — Nie wiem — odpowiedziałem cicho, ponownie trzymać głowę w okno.
  
  
  Jesteśmy петляли po dolinach, obok skał wznoszących się przez zasłonięte krzakami wąwozu. Stopniowo schodzimy, i szlak stawał się mniej niebezpieczne. Nocny wiatr завывал mam w uszach, i blady księżyc opowiada pale stalowe taśmy do przodu, podczas gdy my posuwaliśmy się na krawędzi płaskiej obrośniętą miski.
  
  
  Weszliśmy w dolinę Neretwy, około czterech tysięcy hektarów nieprzebyte bagna w Хутово Blato, w pobliżu Каплины i Метковича. Przeszedłem drugą część doliny, gdy wyjeżdżał z Метковича wiele wieków temu na Ситроене. To było jedno z największych miejsc zimowania i polowania ptaków wędrownych w Europie. Były tam dziesiątki tysięcy kaczek i dzikich gęsi.
  
  
  Noc była jasna i nad wierzchołkami drzew błyszczały rozproszone światła Метковича. Światło zbliżył się, i drzewa i bagna rozcieńczona. Падра zwolnił ruch lokomotywy, kiedy przejeżdżaliśmy obok pierwszych domów i ulic. On włączył się do tyłu, zamknął przepustnicę i odwrócił się do mnie.
  
  
  — Tam widzę zapasowy drogę. Lepiej zatrzymać się i przejść się pieszo na lotnisko. Nie możemy jechać dalej. Wiesz, jak korzystać z wyłącznikiem?
  
  
  'Myślę, że tak. Ale dlaczego skręcamy tutaj?
  
  
  — Nie wiesz, kiedy tu przyjedzie następny pociąg pasażerski?
  
  
  'Nie.'
  
  
  — No, ja też. I nie chcę, aby niewinni ludzie ginęli".
  
  
  Par шипел z cylindrów, a z hamulców leciały iskry, kiedy zatrzymaliśmy się u przełącznika. Ja zeskoczył i podszedł do wyłącznika. Musiałem odkręcić staroświecki zamek, i omal nie złamałem karku, obracając przełącznik starym dźwignią.
  
  
  Zamek выдул gęsty obłok pary mi w twarz, kiedy Падра ponownie uruchomił go. Powoli on idzie w górę bocznej ściance. Miggs i toczył, a z rury wciąż szedł dym, gdy Падра i wilk wyszedł z kabiny. Do czasu, gdy oddałem przełącznik w pozycji wyjściowej, Падра już otworzył drzwi wagonu towarowego i pomógł ludziom wyjść.
  
  
  Było ich około dwudziestu, niektóre z domowych opaskami, niektórych wspierali dwóch innych. W samochodzie zostało czterech: zginęli, gdy na nas ostrzelali żołnierzy.
  
  
  Sofia i Арвия nie ucierpiały. Przybiegły do mnie. — Nick, — zawołała Sophia. 'Co się stało? Co to był za hałas?'
  
  
  Szybko opowiedział im, co się stało na moście, gdzie teraz jesteśmy i jakie są nasze plany.
  
  
  — Ale mamy mało czasu — powiedziałem im. "Musimy dostać się na lotnisko, zanim pociąg wykryją nas można namierzyć. Przy okazji, tutaj jest coś do jedzenia?
  
  
  — Mieszkańców naszego miasta, jedzenie z sobą. Jestem pewna, że z radością podzielą się — szybko powiedziała Арвиа.
  
  
  "Jesteśmy z Арвией doszli do porozumienia odnośnie cię" — z dumą powiedziała Sofia.
  
  
  'Science fiction. Ale musisz mi powiedzieć później, kiedy u nas będzie trochę więcej czasu. Teraz musimy już iść, a ja jestem głodny. Tak jak Książę, a ty wiesz, jaki on jest, gdy jest głodny.
  
  
  Wkrótce po tym Падра i nie otwierali grupę, подкрепляясь żywności od chłopów. Gdy szliśmy, jedliśmy chleb, warzywa, jaja, ser i wędzone baraninę. Karmiliśmy Księcia powoli, aby utrzymać go obok siebie, z dala od pozostałych. Bałem się, że on go przestraszy, ale wydawało się, że wzięli go na dodatek razem z resztą w tej dziwnej odysei, Książę był trochę buntowniczy, bo mu brakowało mięsa, ale, na szczęście, lubił ser.
  
  
  Szliśmy jak najciszej po pustych ulicach śpiącego miasta, ale dwa tuziny перепуганных chłopów narobił wiele hałasu. Kilka osób pytało mnie, dlaczego zatrzymaliśmy się w Prichinowić, i było cholernie ciężko odpowiedzieć. Ja nawet sam nie był tego taki pewien.
  
  
  Опузен i Ploče znajdują się o wiele bliżej do Adriatyku, i tam byłoby o wiele łatwiej znaleźć łodzie do swobodnego pływania do Włoch. Ale jeśli założyć, że jesteśmy żywi, i wiedziałem, że Падра miał rację, kiedy powiedział, że mamy prawdopodobnie pojawią się problemy w tych samych miastach. Oba są miejscowościami i рыбацкими miast liczących kilkaset prysznic i małych schronisk wewnątrz lub na zewnątrz. Prowadzą tam doskonałe drogi, co w tym przypadku byłoby dla nas wadą. Ich łodzie rybackie były rodzinnymi łodziami, za małe dla nas wszystkich. Musimy ukraść prom, kursujący pomiędzy Ploče i Трпанье, i zaryzykować przeprawić się na nim. Jestem pewien, że nam się kiedyś uda się przejść obok okrętów patrolowych MARYNARKI wojennej typu "Osa".
  
  
  Nie jest to, aby Меткович był taki duży problem. Jest to stosunkowo duże miasto, droga, kolejowe oddział i ważne budynki komercyjne. Zbudowany w miejscu, gdzie Neretwy rozgałęzia się na piaszczystą deltę z dwunastoma przewodów, Меткович ma dużo świeżej wody. Tym nie mniej, on znajduje się w pobliżu lasów sosnowych, białych plaż i błękitnego morza dalmatyńskiej wybrzeża. To staromodny miasto, i wszystko zamyka się w 7:30 pm. Radio Belgrad znika z eteru o północy, kiedy w mieście nie ma już światła.
  
  
  Brak nocnego życia robił nas niebezpieczne widoczne. Проезжающая maszyna, ciekawy policjant, samotny, zagubiony pieszy i odkryte. Byliśmy w cieniu i idziemy wąskimi uliczkami. W pewnym momencie zgubiliśmy się i znaleźli się na placu. Gradska vilecnica , ratusz, jest jedną z niewielu atrakcji turystycznych Метковича. Ona przechodzi przez całą gamę stylów architektonicznych. Ona częściowo romański, z podłogami w stylu późnego gotyku i renesansu i wierzchołek, który najlepiej można opisać jako austro-węgierski występ. Jedyne, czego tu brakuje, to tureckich cholera, ale kilka przecznic przejechaliśmy obok meczet zbudowany w 1566 roku, w czasach sułtana Sulejmana Wspaniałego.
  
  
  Nie zatrzymywał się ani na chwilę, aby podziwiać całym tym pięknem. Ja nawet nie opuścił grupę, aby odwiedzić swego starego kumpla, naszemu człowiekowi, który poinformował o mnie wojskowych na wniosek Evana Карака. Nie żeby u mnie nie było pokusy, nałożyć ta wizyta, ale byłem na czele wielu ludzi, którzy ślepo ufali mi, aby wyciągnąć ich z opresji żywych. Niestety, nie miałem pojęcia, co robić, kiedy dotarliśmy na lotnisko.
  
  
  Jesteśmy перелезли przez ścianę na drugim końcu miasta. U wszystkich югославских miast, wydaje się, jest jakaś ściana, która z tych czasów, kiedy wojny były lokalne sprawy. Przejechaliśmy odcinek bagna i wąskie pasmo śródziemnomorskiego krzewu, lub маккии, oliwek, fig i rozmarynu. W końcu dochodzimy do cmentarza, a z drugiej strony zapewnił mnie Падра, będziemy mogli zobaczyć samoloty.
  
  
  Kościół został wygląda jak kadr ze starego filmu o Дракуле. Było ciemno; zaniedbany teren był pełen zniszczonych rzeźb i martwych drzew. Ona nazywała się Capela Błogosławionego Jana Урсини, Kaplica błogosławionego Jana Урсини. Wystarczyło przejechać przez stary cmentarz, aby u samego starego Iwana grozę ciarki . Nagrobki datowane od dawna. Było nawet kilka стекков, nagrobków богумилов, religijnej sekty, zaistniałej w górach Bośni i Hercegowiny w średniowieczu. Oczywiście, naraziłeś zarazić jakiś religijny trądem, bo połowę czasu nie wiedziałem, że płacze głośniej, wiatr lub kobiety Джзана.
  
  
  Dochodzimy do długiego ścisłej grupie маккиа , za którym widniały mgliste odległe światła. Jesteśmy протиснулись przez zarośla i tam było lotnisko, jak obiecał Падра.
  
  
  Dotarliśmy do żwirowej drogi prowadzącej prosto do bramy. Brama faktycznie stanowiły nie co innego, jak dziurę w ogrodzeniu wokół boiska, z budką z jednej strony i budką nieco większej mapie z drugiej. W mniejszym stał strażnik, a w większej ktoś spał; w ten sposób pole było ponad chronione. Dla mnie to było lotnisko. Składał się on z dwóch 2000-metrowych pasów startowych, przecinających się w postaci wąskiej litery X. W końcu jeden z pasów startowych, od strony bramy, znajdowała się dwukondygnacyjna wieża wieża, zwieńczona anteną i radar sprzętem. Obok wieży znajdowały się dwa hangary.
  
  
  Z miejsca, gdzie staliśmy, było niemożliwe, aby powiedzieć, co dzieje się na boisku. Dowiedziałem się Ił-14 i kilka HG-33 w pobliżu hangarów, ale pozostałe samoloty stanowiły nie co innego, jak nieokreślone czarne kształty, zaparkowane wzdłuż ogrodzenia na obwodzie. Ił-14p i HG-33 nam były do niczego. Moje nadzieje wprowadzone do urządzenia, które jeszcze nie mógł zidentyfikować, a to oznaczało, że trzeba podejść bliżej, aby zobaczyć, że one są .
  
  
  Nick. .. '
  
  
  Odwróciłem się. Арвия podeszła do mnie i delikatnie dotknęła mojego policzka. — Nick, jeśli nie dotrzemy do Włoch żywych... .. '
  
  
  — Dotrzemy, Арвия — powiedziałem po cichu ze skrzyżowanymi palcami. "Nie ma znaczenia, my zdążymy, czy nie" — żachnęła się ona z kobiecą logiką. — Chcę ci coś powiedzieć. Jesteśmy z panią Mediolan długo i ciężko rozważali sytuację i zdecydował, że najlepsze, co możemy zrobić, to... . .. '
  
  
  'Kurwa!' — nagle syknął Падра. Wszyscy upadli na ziemię, tuż przed tym, jak jeep "Skoda" grzmiał obok, mniej niż metr od nas. Jeep zatrzymał się obok strefy, który trochę rozmawiałem z trzema mężczyznami w jeepie. Następnie jeep ponownie ruszył z miejsca i zbliżył się do wieży. Ochroniarz w wielkim domu, nawet nie drgnął.
  
  
  Emocje, wydawało się, przerwało tok myślenia Арвии. Usiadła, miga i rzeczowo usuwając trawę z włosów. Zanim mogła wrócić do tego , co chciała mi powiedzieć, Падра zapytał mnie: "Co teraz, Carter?"
  
  
  "Zaatakujemy czuwania i wchodzimy do środka".
  
  
  "Z niecierpliwością oczekuję. Ale jak?'
  
  
  Mówię poważnie zastanowił się przez chwilę. W końcu powiedziałem: "Atak komandosów z rozrywki manewrów. Czy ktoś ma kawałek sera?
  
  
  Jesteśmy z Падрой powoli szli na zasypane żwirem ścieżce obok budki wartownika, Książę był obok nas. Następnie zrobiliśmy ruch kołowy za parawanem. Ochroniarz w wielkim domu powinien był zauważyć nas, ale z tego miejsca, gdzie jesteśmy teraz byli, widzieliśmy, jak jego usta шевельнулись w dovol ' noe храпе.
  
  
  Kilka metrów od budki kładę rękę na ramieniu Падры. Natychmiast zatrzymał się, żebym mógł wyszeptać mu: "Ja idę pierwszy. Gdy wyciągnę osoby stamtąd, idziesz w drugą караулку.
  
  
  "On nigdy się nie obudzi się od swoich snów" — przewiduje Падра. "A potem usiądziemy na jakiś samolot?"
  
  
  — Obawiam się, że nie każdy samolot. Musimy znaleźć taki, który jest w stanie pomieścić nas wszystkich, ale nie na tyle duży, aby nam potrzebna cała drużyna pilotów.
  
  
  — Jesteś dobrym pilotem?
  
  
  "Tak samo dobry, jak maszynista".
  
  
  Ja myślę, że on nie był zbyt zadowolony z tej odpowiedzi. — Powiedz mi — cicho zapytał, co mamy robić, jeśli tego samolotu tam nie ma?
  
  
  "Hash — powiedziałem — możemy tylko mieć nadzieję".
  
  
  Dojechać do strefy, dopóki nie znaleźli się tuż za nim. W polu widzenia nie było ani samochodów, ani ruchu na boisku. Kiwnąłem głową, Ojcze, i skinął głową w odpowiedzi, aby dać mi znać, co zrobił sprawa. Zostawił swój karabin u jednego z mężczyzn. To była praca do cichego noża lub ciche haka.
  
  
  Ja przetarł kawałek sera pod nosem Księcia, potrzymał go tam wystarczająco długo, aby zrozumiał, co robię, a następnie rzucił go na wartownię na pas startowy na drugą stronę ogrodzenia.
  
  
  Wilk skoczył za serem, obok strefy.
  
  
  Mężczyzna wyszedł zobaczyć, co się dzieje, i podszedłem do niego od tyłu. Są chwile, kiedy trzeba chodzić boso, i to był jeden z takich momentów. Mam niewielką korzyść z zaskoczenia. Atak nastąpił tak szybko po szalonej wyprawie Księcia, że strażnik nawet nie podniósł swoją 64A, nie mówiąc już o tym, aby skierować go w odpowiednim kierunku. On mnie nie słyszał, dopóki nie jest za późno. Strefa odwrócił się, i zobaczyłem, jak podrażnionej ciekawość na jego twarzy zmienił się zaskoczony zrozumieniem. Następnie porąbałem mu krtań dłonią, a jego oczy zwinięte pod powieki. Ja zaciągnął go z powrotem do wartowni, zanim zdążył spaść na ziemię. Ja pozbawił go jego 64A i jego М57, jugosłowiańskiej wersji rosyjskiej karabiny Tokariewa М1933. Wziąłem też jego grube wełniane skarpety i buty. Miał nogi więcej, niż u mnie, ale byłem z tego zadowolony. Mam bardzo spuchnięte nogi i strasznie bolały. Po drugiej stronie bramy Падра już zadbał o hibernacji стражнике. Stał do mnie plecami, i zauważyłem, że on sprawia, że w mgnieniu oka ruch prawą ręką. Potem wycofał się do tyłu i zobaczyłem, że strażnik nadal na swoim miejscu, tylko głowa go teraz nieco opadła na piersi, a piersi na wskroś jest przesiąknięta krwią. Do mnie dołączył Падра, też z bronią. "Zostawiłem go szczęśliwym", — powiedział on. "Teraz ma dwa ухмыляющихся ust. Znalazłeś się na samolot?
  
  
  'Nie.'
  
  
  Teraz mogłem zobaczyć wszystkie pola. Spojrzałem na jego krawędzi, modląc się, aby nam się to udało. W rzędzie ustawili się trzy "Jastrzębia", jeszcze jedna grupa HG-33, szczątki kadłuba Z-47, jeszcze jeden Ił-14 i para śmigłowców "Алуэтт III". Nic takiego.
  
  
  Czułem, jak frustracja rośnie w mojej piersi. Gniew od tego, że byłem tak blisko i jednocześnie tak daleko, męka od uświadomienia sobie tego, że jestem namówiony niewinnych ludzi do buntu tylko po to, aby odkryć, że droga w impasie.
  
  
  Ale potem zobaczyłem, jak najbardziej daleki kąt lotniska, gdzie światło było najsłabszym. To była znajoma kształt samolotu. To wydawało się niemożliwe, ale to było tak: Il-2, dwusilnikowy samolot transportowy.
  
  
  "Hash, zbierz wszystkich tutaj i szybko ".
  
  
  Падра zrobił krok do przodu; sprawdził, czy droga jest wolna, a następnie zamachnął się szydełku. Krzaki po drugiej stronie drogi ruszyli z nich wychodzili ludzie, którzy uciekli ze wszystkich nóg, aby dołączyć do nas.
  
  
  — Znalazłeś urządzenie? — zapytał Падра.
  
  
  — Możliwe — uśmiechnął się ja. "Rosyjska kopia DC-3". Przepłynąłem polu, i wszyscy poszli za mną.
  
  
  Było wiele zdziwionych spojrzeń. W polu szło kilka osób, i nie mogliśmy wyglądać tak, jakbyśmy tam byli legalnie. Ale, podobno, jugosłowiańska armia jest taka sama, jak wszystkie inne armie: nigdy nie tam ochotników i nikomu nie przeszkadza. Do tego ta zbieranina brygada, że маршировала w аэродрому, została pominięta ochroną.
  
  
  Możemy mieć Ястребки, Z-47 i odbyły się pod dużym Ił-14. Biegłem do przodu, i grupa szła za mną do niekontrolowanej linii. Zastanawiałem się, dlaczego biegnę, bo prawie nieuchronnie Il-2 może być zdemontowany, skończyło się paliwo lub usiedli akumulatory. Nie robili Il-2 prawie dwadzieścia lat, a on nie mógł być dopuszczony do lotu, po prostu nie mógł być. Ale ja biegłem dalej. To była nasza jedyna szansa. Po dotarciu do Il-2, ja szarpnął drzwi i втолкнул wszystkich do środka.
  
  
  — Ty nie idziesz? — zapytała Sofia, wspina się na pokład.
  
  
  "Wprost".
  
  
  "To straszne", — powiedziała ona. "On pochylony, i nie ma w nim krzesła".
  
  
  "To samolot transportowy. Krzesła usunięto.
  
  
  Chodziłem wokół niego, zrzucając klocki przed kołami, próbując sobie przypomnieć, co wiedziałem o Il-2. No, w zasadzie to była modyfikowana Dakota; rozpiętość skrzydeł 95 metrów, długość 64 stopy i waga 12,5 tony; zestaw silników o mocy 1800 km, z sufitem 16000 stóp i prędkością 140 węzłów, gdy zapadał mu na ogon. Ale ten samolot nigdy nie doleci, nie w takim уставшем stanie, nie utleniania skrzydeł i plamami płynące hydraulicznej autostrady.
  
  
  Ale w oponach był powietrze, i to był dobry znak, myślałem, dopóki nie przypomniał sobie, że kiedyś holendrzy uratowali myśliwiec z czasów ii wojny światowej, gdy odprowadzana polder, opony którego zostały również pod ciśnieniem.
  
  
  Pobiegłem z powrotem do drzwi, i wspiął się na pokład. Ja ponuro pomyślał, że jeśli nam się poszczęści, możemy po prostu mieć te silniki. Gdyby провернулись, mogliby zarobić. I gdyby zarobili, mógłbym w jakiś sposób podnieść tę cholerną maszynę w powietrze, gdyby nikt nie naciskał na te dławiki zbyt wiele razy, lub nie latał zbyt wiele razy ze zbyt dużą doładowaniem lub zbyt niskimi obrotami.
  
  
  Przeszedłem do kabiny. U Ił-2 nie трехопорного podwozia, więc jest przechylony na ogon. Powiedziałem zawsze kilka dobrych intencji słów otuchy, choć sam nie liczyłem, i zamknął za sobą zasłonę. Kiedy się odwróciłem, Падра siedział w fotelu pilota.
  
  
  — Czekaj, Hesh. I wskazał kciukiem w prawo. — Dobrze — powiedział, zbliżając się do prawego fotela.
  
  
  — To znaczy, że tym razem ty разгребаешь węgle.
  
  
  Kabina stanowiła wąska wąska szafa z małymi okienkami. I zsunął się w fotelu pilota i rzucił kilkoma przełącznikami. Jak w większości samolotów produkcji rosyjskiej, urządzenia znajdują się wspak, więc musiałem zbadać pasek od lewej do prawej. Ale światła świeciły prawidłowo i strzałki wyskoczyły, wskazując na to, że u mnie było wystarczające napięcie, ciśnienie paliwa i powietrza. Przeszedłem przez wyrzutnie operacji, szarpania dławiki, zawór paliwa i wszystkie przyciski i dźwignie tam, gdzie powinny one być w DC-3, rozpaczliwie modląc się, aby wystarczyło dla tej skrzyni.
  
  
  Nagle reflektor oświetlił nasz korpus, ослепив mnie, kiedy uderzył w przednią szybę. To była świetlna broń, intensywny reflektor z wąskim promieniem, który wieża dyspozytorska używał do manewrów drogowych. Skupił się na nas i pozostał tam.
  
  
  — To wszystko — powiedziałem Ojcze. "Znaleźli nas".
  
  
  "Błogosławiony Арнир! Co teraz?'
  
  
  "Módl się" — powiedziałem mu, naciskając przycisk start. Lewy silnik zaczął się trząść, i gdy hałas wzrósł do wysokiej, równego wycia, przeszedłem na "Siatkę". Śmigło wymagał, założyłem go i sterował przepustnicą . Z rur wydechowych wyrwało się płomień , i Падра wzdrygnął się.
  
  
  — Nie martw się — zawołałem przez hałas. 'To jest ok. Nie martw się o tym, że ten jeep jedzie do nas.
  
  
  Przez pole od strony wieży przemknęła "Skoda", faszerowane żołnierzy i broni. Падра już wstał ze swojego miejsca i spojrzał w moje okno, przez co było mi trochę trudniej włączyć prawy silnik. Odepchnąłem go i powiedział: "Weź broń i weź ludzi, aby trzymać je z dala od nas". Potrzebuję kilku minut, aby rozgrzać silniki.
  
  
  Wybiega przez zasłonę, nie mówiąc ani słowa więcej. Silniki ("czytanie i тарахтели, co było nagminne dla maszyn tego czasu. Myślałem, że to były normalne dźwięki dla silników Швецова. Mrugała kontrolka wskazująca, że tylne drzwi są otwarte, i zapaliły się dwie kontrolki wskazujące na to, że włazy nad skrzydłami otwarte. Nie znam sposobu, ale widziałem, jak jeep mocno w poślizg, i z niego wypadło kilku żołnierzy.
  
  
  Mi nie pozostało nic innego robić, jak tylko pozostać na miejscu i czekać, aż прогреются silniki. Temperatura podnosiła się tak powoli, że zacząłem wątpić, czy uda nam się kiedyś oderwać się od ziemi.
  
  
  Югославы rzucili się do nas, zmierzające do mnie, silniki i opony. Падра i jego ludzie walczyli swoimi karabinami i automatami 64A, które wzięliśmy u wartowników. Kilku żołnierzy próbowali się zbliżyć, zatrzymali się w miejscu, wstał i obejrzeli, jakby czegoś zapomniał. Potem złożyły się na pół na asfalt. Jeep kółkiem, ciągle strzelając. Z hangaru podjechał jeszcze jeden jeep z posiłkami. Trzeba było startować teraz albo nigdy.
  
  
  Zainstalowałem klapy na dwadzieścia stopni, pchnął dźwignie do przodu i puścił hamulce. Zaczęliśmy ruch. Skręciliśmy na pas startowy. Rzut oka na ветроуказатель powiedział mi, że nie jedziemy w tamtą stronę: miałem wiatr w żaglach i musieliśmy zawrócić, ale nie miałem zamiaru tego robić. Miałem wystarczająco dużo problemów z utrzymaniem tej skrzyni w pozycji pionowej, tak jak ona, wydawało się, miała paskudny zwyczaj ciągnąć w prawo. Potem przypomniałem sobie, że to rosjanie silniki, a nie Pratt Whitney, i że oni obracają się w przeciwnych kierunkach.
  
  
  Prędkość ziemi wzrosła do stu, a następnie do stu piętnastu. Narzędzia ożyły; czujniki niby w normie. Znowu samolot się wciągnąć w prawo, i znowu miałem prawo jazdy хвостовым kierunku jazdy. Koniec pasa startowego majaczyły bardzo blisko. Dałem odpowiedź ciśnienie. Samolot był gotowy, ale wciąż nie mógł wstać. Boże, wygląda na to, musimy jechać do Włoch, a nie lecieć.
  
  
  Drugi jeep jechał prosto na nas. Jego kierowcą, zdaje się, że był jakiś maniak, który chciał zderzenia czołowego. Dwóch mężczyzn szalenie wstał z tyłu, strzelając z broni w silniki. Nos Il-2 już wstał, tak, że mogłem obserwować, co się dzieje, ale w tym samym czasie być najlepszym celem. Silniki взревели, z rur wydechowych wyszczerzyła białe płomienie.
  
  
  Jeep zaczął się przechylać, gdy kierowca próbował uniknąć nas w ostatniej próbie. Strzelił w samolot, i poczułem, jak samolot завибрировал, ale było za późno się i sprawdzać, co się stało. Ja szarpnął dźwignię do tyłu, i horyzont zniknął. Byliśmy wolni.
  
  
  Ja nadal naciskać na lewy ster kierunku, aby poruszać się w prawo, i lecieliśmy nad końcem pola nie więcej niż kilkaset metrów nad ziemią. Podnoszenie mój był cool, pod bardzo ukośnie prawie na kilometr. Następnie ustawił go i skręcił w lewo. Kiedy leciałem pod kątem, mogłem zobaczyć kroki na wybiegu. Gdzieś tam, gdzie ja się na wolność, szalał pożar. Jeep, musi być, przewrócił się i stanął w płomieniach.
  
  
  Wspiął się na wysokość 35 000 stóp, wziął kurs na zachód-południowy-zachód, kontrolował chłodzenie i ustawił samolot. Wydawało się, że ma wygodne prędkość przelotowa około stu węzłów, i jak bym nie chciał wyjść z przestrzeni powietrznej Jugosławii, mi się nadal chciało pozbyć się nękających samolotów. Mógłbym wspiąć się nieco wyżej, ale nadal nie na tyle, aby uchylić się od wybrzeża dział przeciwlotniczych i akumulatorów z SA-2. Ponadto, ludzie z tyłu jest już dość zimno ci z tymi wszystkimi otwartymi okiennicami. Jeśli wejdę wyżej, to zrobię im tylko gorzej.
  
  
  Wyjrzałem przez okno, próbując zorientować się, ale nic nie zobaczył. Jednak w ogólnych zarysach mój kierunek był słuszny, a poza tym to nie miało większego znaczenia. Prędzej czy później chcielibyśmy osiągnąć wybrzeża Adriatyku, a następnie i we Włoszech.
  
  
  
  Rozdział 12
  
  
  
  
  Kurtyna zadrżała tak bardzo, że nie zauważyłem, jak Падра ponownie wszedł do kabiny. Nie widziałem go, dopóki nie spadł na miejsce drugiego pilota. Występuje on w milczeniu patrzył, jak wydobywają się spaliny z prawego silnika. Po chwili odwrócił się do mnie. i rzekł zduszonym głosem: "nigdy wcześniej nie latał".
  
  
  — Nie martw się, Hesh. Czasami jesteśmy, co robimy po raz pierwszy.
  
  
  — Gdzie będziemy we Włoszech?
  
  
  — Nie wiem, lecimy do najbliższego pasa startowego. Być może, w Пескару lub dalej wzdłuż wybrzeża, w pobliżu Bari. Najważniejsze jest teraz, abyśmy zniknęli z przestrzeni powietrznej Jugosławii. Jak tylko mijamy wyspy Палагружа, jesteśmy od nich odejść.
  
  
  "Gra będzie wygrana". Pozwolił tego wyrażenia prześlizgnąć się przez jego usta. 'Brzmi nieźle. Ile czasu potrzebujemy, aby to zrobić?
  
  
  "Czterdzieści, czterdzieści pięć minut. Dwa razy więcej jeszcze do włoskiego wybrzeża. Czyli jeśli u nas nie powstanie nowych problemów.
  
  
  - Tego nie będzie - pewnie powiedział. "Zostawiliśmy naszych wrogów za".
  
  
  — Przynajmniej u Метковича. I wątpię, że próbują przechwycić nas nad lądem, gdzie może być zbyt dużo świadków ataku. Ale jak tylko znajdziemy się nad morzem, stajemy się łatwym łupem dla wszystkiego, co wysyłają z Castel Stafilic.
  
  
  "Jakie są szanse, jeśli oni to zrobią?"
  
  
  Powiedziałem mu prawdę. "Mniej więcej takie same, jak u Аптоса".
  
  
  — Aaa — powiedział łagodnie. Po chwili milczenia zapytał: "dlaczego nam nie lecieć poniżej, aby ich uniknąć radarów?"
  
  
  "Nowoczesny radar może wykryć samolot prawie od podstaw metrów, — wyjaśniłem mu. — Choć trochę zdrowego rozsądku podpowie im, jaka jest nasza trasa lotu: najkrótsza droga z kraju. Nie chcę spaść poniżej, jeśli atakują i będę musiał manewrować, lub jeśli coś pójdzie nie tak i będę musiał spróbować zaplanować. A z ludzi nie chcę iść wyżej".
  
  
  On świadomie skinął głową. "W plecach zimno, i niektórzy ludzie boją się umrzeć z braku tlenu".
  
  
  — Tu nie do końca jest środek lata, — warknął ja. — Wracaj i powiedz im, że oni nie zginą. I powiedz im oddychać przez ręce, jeśli przed nimi zbyt silny wiatr.
  
  
  Sprawdziłem jeszcze raz czujniki, ale wszystko było w porządku. Obroty pozostały niezmienione, ciśnienie oleju i temperatura nadal znajdowały się na prawo od czerwonej linii. Silniki nadal brzmiały tak, jakby pracowali na normalnym locie.
  
  
  Spojrzałem w dół, gdy linia brzegowa przekształciła się w łańcuch świateł, słabe światła niektórych nadmorskich miasteczek i wiosek rybackich. Ogromne szare połacie Динарских Alp teraz pozostały już za mną, a przede mną leżały ogromne, gładkie wydmy nudne wody, pustynia Adriatyku. Tam na dole było cholernie mokro, ale stąd to wyglądało jak piaszczysta pustynia. Stary samolot kontynuował płakać, a ja prawie zacząłem wierzyć, że nam się to udało.
  
  
  Potem usłyszałem czyjś chichot. Odwróciłem się i zobaczyłem, że Sofia i Арвия протиснулись do kabiny. Wilk był z Sophia, i wyglądał tak nieszczęśliwy, jak może być nieszczęśliwy zwierzę".
  
  
  — Już jesteśmy nad wodą — powiedziałem im. "Przez dziesięć lub piętnaście minut wszyscy mogli oddychać łatwiej".
  
  
  Kobiety chichocząc i tłoczyli się u okna, aby wyjrzeć na zewnątrz. Spojrzałem na Sofię i przypomniał sobie arogancki, презрительную kobietę, z którą spotkałem się po raz pierwszy, i wszystko, co mogłem zrobić, to odwrócić się i pokręcić głową. Ona raczej umrze, niż przyznaje, że jest w nim coś delikatnego i kobieca. A przecież jest wyraźnie obecny w niej w formie ukrytej.
  
  
  Kabiny nagle początek mocno trząść, jakby ogromna ręka chwyciła samolot za ogon i tak potrząsałam nim jego. Srebrna lampa błyskowa przemknęła obok okna, na które wskazała Sofia, i poleciała dalej, wypalając nas gwałtowny podmuch powietrza.
  
  
  Walczyłem z kierownicą i pedałami, aby naprawić ewentualny poślizg, a następnie znowu spojrzał w okno. W rzeczywistości, w tym i nie było potrzeby: wiedziałem, że to to; a także wiedziałem, że za druga srebrna lampa błyskowa była wysoko nad nami.
  
  
  "Sofia, Арвия, wracajcie do reszty. Szybko. Powiedz im wszystkim, aby czołgali się temu, jak to możliwe, crouching niski i opuszczając głowę.
  
  
  Zrobili to, co powiedziałem. Spojrzałem na Падру. Trzymał w rękach znalezione im w samolocie flary, kiedy niepokojące zmarszczki zsunął się na jego czole. — Problemy, tak? — powiedział, wręczając mi kilka rakiet.
  
  
  — Z nadwagą, — ponuro powiedział. "Kupa migs".
  
  
  Mig-21-F, jeśli być dokładnym. "Фишбед" z prędkością 2,2 Mach z rakiet klasy "powietrze-powietrze" "Atol" pod skrzydłami. Najlepsze, co może zaoferować Jugosławia. Oni razem przeciwko dwudziestu lat, bezbronnego śrubowego samolotu.
  
  
  "Co powinniśmy zrobić? Nie powinniśmy zejść poniżej?
  
  
  "Wysoko lub nisko, to nie ma znaczenia. Ale gdy zbliżył się, Hesh, zapal tyle pocisków, ile się da, i wyrzuć je przez okno.
  
  
  'Nie wiem.'
  
  
  — Nie mam czasu na wyjaśnienia. Oto idą.'
  
  
  Samoloty latające na szerokiej, пикирующей łuku, która miała okazać się nieco powyżej naszego ogona. Z wyciem lecieli, prawie stykają się końcami skrzydeł w fantastycznej formacji.
  
  
  "Teraz, Hesh," zawołałem. "Wyrzuć te rakiety".
  
  
  Ja też odpalił rakiety tak szybko, jak tylko mógł, i wyrzucił je przez okno. Wolałbym mieć broń Wery, który отодвигал by sygnały z dala od samolotu. Ale ja bym nie zdążył przeładować i oddać go do Ojca, a Mihi byli już zbyt blisko.
  
  
  Za nami ze skrzydeł Migs eksplodowały cztery małe wybuchu. Tak jak myślałem, oni ostrzelali nas z ich Atoli. Rakiety szybciej, więcej i schludniej niż armaty. Atole podszedł do nas, gdy Mihi wystrzeliła, aby spojrzeć na niesamowite fajerwerki poza zasięgiem. Pod nami rakiety wybuchały rozgrzanym do białości płomieniem, wypalając nasze skrzydła i brzuchy. Rakiety мелькнули bliżej, a następnie jedna po drugiej zanurkował w dół, z dala od samolotu, idąc za spadającymi beacon-rakiety.
  
  
  'Jaka jest . .. co się dzieje? — odetchnął Падра z otwartymi ustami.
  
  
  "Atole są przyciągane do upale, a płonące pociski wydzielają więcej ciepła, co wyczerpuje naszych starych silników". Wyjaśniłem mu. "Czasami być trochę przestarzały to zaleta".
  
  
  Rakiety wystrzelono daleko pod nami na tzw. cele w stronę Adriatyku. Zniknęli pod powierzchnią, i po chwili morze wybuchło kulkami pomarańczowego płomienia i шипящей białą pianą.
  
  
  — Ha! — zawołała Падра. 'Zrobiliśmy to. Jesteśmy wyrwano im zęby".
  
  
  — Tak myślisz, — kategorycznie powiedziałem. "U migs więcej kłów, i już wracają z kolejnym kęsem".
  
  
  Dwa югослава były tylko dwoma srebrnymi punktami za nami, i szybko zbliżali się. Otarł rękawem czoło, aby wytrzeć pot, starając się myśleć. Ja założyłem gaz i zaczęliśmy spadać w szerokim stromym obruszeniu. Moje ręce były mokre od potu na instrumentach. Trzy tysiące metrów i niżej.
  
  
  — To znaczy, że je tracimy — zawołał Падра.
  
  
  Jego naiwność zdjęła napięcie i zmusiła mnie śmiać. "U wiązana kozy jeszcze więcej szans przeciwko Księcia, Hesh. Ale jeśli będziemy musieli nurkować, nie chcę spadać zbyt daleko. I być może, tylko być może będę w stanie ich zatrzymać na tyle długo, dopóki nie przekroczymy granicę.
  
  
  — A jeśli osiągniemy włoskiego przestrzeni powietrznej?
  
  
  "Może być, po prostu Mihi wtedy nie pójdą za nami".
  
  
  Wysokościomierz pokazywał 2500 stóp, potem 2000, a ja nadal spada. Miałem nadzieję, że jeśli Mihi i zaatakują, to zrobią to teraz. Gdyby to zrobili, mogłem wziąć jednego z nich z nami.
  
  
  Ale myśliwce są już za nami, jak ocenia nas. — Co oni robią? — nerwowo zapytał Падра. — Dlaczego oni nie idą?
  
  
  — Zrobią to wkrótce. Być może, oni przeprowadzą losowanie, aby dowiedzieć się, kto pierwszy.
  
  
  Lewy Chwili padł na jogging, znowu w klasycznym stylu. Powoli, ale pewnie szedł nad nami, schodząc pod kątem do naszego ogona. W stromym bocznym zakręcie odwróciłem się o 180 stopni, замедлившись tak, że mój prędkościomierz unosił się tuż powyżej obrotów krytycznych. To zmusiło pilota Mgnienia runąć w dół nieco chłodniej. Ale Mig-21 — zwrotny samolot, i ani na chwilę nie zniknął z pola widzenia. Podszedł bliżej do określonego bezpośredniego trafienia.
  
  
  "Karabiny maszynowe. .. — zaczął Падра.
  
  
  — Broń, Hesh, — poprawił go. "Z tym starym skrzynią wystarczy kilka bliskich ataków, aby całkowicie rozerwać nas na strzępy".
  
  
  Nastąpiła bombardowanie ołowiem. Kadłub został uszkodzony sito , a skrzydła wypełnione otworami wielkości pięści. Kabiny natychmiast pojawiła się oślepiający błysk światła. Lodowaty wiatr zawył przez rozbite szyby i deski rozdzielczej zaczął wyrywać gęsty czarny dym. IL-2 gwałtownie szarpnął.
  
  
  — Zrób coś — krzyknęła mi Падра. — To ty nic nie możesz zrobić?
  
  
  Złapałem się za ramiona, modląc się, aby nadal pracowali i nadal pracować jeszcze jedną sekundę. Tylko jedna sekunda...
  
  
  — Tak — krzyknął jestem w odpowiedzi. 'Teraz!'
  
  
  Ja wpłynął na dźwigni lotek i szarpnął rumpel sobie na kolana, wypuszczając cały gaz. Statek wzdrygnął się do kości, próbując wstać, nagle дернувшись ogonem, w niemożliwej sytuacji.
  
  
  Mig planuje latać nad nami, a następnie wrócić w kółko, ale ja wyprowadził samolot na jego trajektorię. Rozległ się ogłuszający ryk, gdy pilot próbował popełnić fajny zestaw wysokości, aby nie zderzyć się z nami, przewrócił się od zdumienia i strzelił nam w twarz płomieniem. Światło księżyca świeciło na srebrnych skrzydłach, gdy załoga ze wszystkich sił starał się latać samolotem. Ale ze względu na jego szybkość i naszej wysokości — byliśmy teraz na wysokości 1500 stóp — u nich już nie było wysokości i miejsca do tego.
  
  
  Bitwa była krótka. Nowoczesny myśliwiec został wdrożony przeciwko rozpadających wydobycia i nowoczesne uzbrojenie okazał się nieudolny. Zamarł, nie mogąc nabrać wysokości, gdy morze unosi się, aby go podnieść. Kopuła odleciał do tyłu, i postacie w hełmach rozpaczliwie wybuchać. Następnie samolot runął w morze adriatyckie.
  
  
  Końcówka skrzydła uderzył o falę, a on закружился w powietrzu, podczas gdy druga fala nie złapałam go, a on przewrócił się do góry nogami w ложбину fale. Tam leżał brzuchem do góry, jak martwa mewa z rozpostartymi skrzydłami. Powoli zaczął tonąć.
  
  
  Mieliśmy własne problemy, z którymi trzeba było walczyć, ale tego nie można było zrobić z entuzjastycznych okrzyków Падры. "Możemy sprowadzić je! Hej, Carter. No i żart.'
  
  
  — Oczywiście żart, — gorzko parsknął ja, kontynuując swing gaśnica. "I, oczywiście, wiesz, kto się śmieje ostatni?"
  
  
  Kabina stała się w mokrą papkę, kiedy próbowałem wyrównać samolot i ugasić pożar. Cały samolot był przez prawy silnik szkoda drgał, извергая tłusty dym. Płomień лизнуло wloty powietrza i zwęglone skrzydło, lub to, co z niego zostało. Ja ponuro pomyślał, ile z naszych pasażerów zginęło lub zostało rannych.
  
  
  "Падра, wróć i zobacz, jak radzą sobie nasi ludzie" — zawołałem przez sito umierającego silnika. Ja gorączkowo pracował na огнетушителях silnika, тушив ogień w prawym silniku pianką. Падра wstał z krzesła i chwycił się za zasłonę. 'Ale . .. możemy to zrobić teraz?
  
  
  "Możemy lecieć dalej na jednym silniku" — pospiesznie powiedział mu. "Jeśli uda mi się ugasić ogień . Ale jest jeszcze ten drugi Mig.
  
  
  'Nie możemy . .. ?
  
  
  "Nie, to żart działa tylko raz. Ponadto, nie ma już na to sił. Spiesz się!'
  
  
  Nie chciałem, aby był w kabinie obok mnie, kiedy nadejdzie koniec. Dlatego używają opaski na oczach w egzekucjach. Drugi Moment był już na pozycji, i mu nie przeszkadzały w jego grze, jak drugiego. Z bezwzględną dokładnością dotrze do nas. I nikt z nas nie powiedział bym to jeszcze raz.
  
  
  Ja zrównywał daleko uszkodzony silnik, lekko planuje, aby utrzymać prędkość, jednocześnie подравнивая pozostałości steru kierunku, aby zrównoważyć nierówna siła uciągu lewego silnika. Chwilę odwrócił się do ataku.
  
  
  — Patrz! — zawołał Падра. Dopiero wtedy zauważyłem, że nie wykonał mój rozkaz. On wciąż stał obok mnie. "Patrzcie, to jeszcze nie wszystko".
  
  
  Wskazał przez rozbite szyby. Miał rację: do nas leciały jeszcze sześć myśliwców. Na ułamek sekundy strach ścisnął mnie za gardło, a potem zdałem sobie sprawę, że to nie Mihi. To była połowa eskadry myśliwców G-91Y "Fiata" z zielono-biało-czerwona kokarda włoskich sił POWIETRZNYCH.
  
  
  — O mój boże — cieszył się ja. "Jesteśmy za granicą".
  
  
  — Inny samolot nadal będą atakować? Ma jeszcze czas.
  
  
  'Nie wiem.'
  
  
  Wstrzymałem oddech, zastanawiasz, jak Падра, zakończy czy Mig swój atak i zaryzykuje czy międzynarodowym incydentem. Mig mógł latać w kółko wokół starych i płuc G-91Y. Zrozumiałem, dlaczego tu przybyli G-91, a nie F-104. Mogli startować z trawiastych pasów startowych w pobliżu.
  
  
  Włoski samolot zbliżył się, rozpływające się na horyzoncie. Chwilę zawahał się niezdecydowanie. Potem nagle strzeliły i zniknął w oddali.
  
  
  — Wraca, Carter, — сдавленно всхлипнул Падра. "Wraca. Czy to znaczy...
  
  
  - Tak — uśmiechnął się ja. Włączyłem światła nawigacyjne, kierownicę platformę, a następnie włączył radio.
  
  
  — Tak — powiedziałem mu. "To wygrana gra".
  
  
  
  Rozdział 13
  
  
  
  
  Pescara — piękny kurort w ujściu Фольи. Tutaj mało przemysłu, ale, co ważniejsze, wiele piaszczyste plaże, ciepła woda i gorące słońce. Niestety, prawie nic nie widziałem, poza tym, jak ze swojego pokoju hotelowego.
  
  
  Zatrzymałem się w hotelu Pensione Cristallo w pobliżu plaży, gdzie lekki wiatr i delikatny plusk fal pomogły mi odzyskać od urazów. Hawk dał mi dwutygodniowym zwolnieniu lekarskim z powodu ACH.
  
  
  Lądowanie eskorty była dość nieciekawa po naszym przejściu; i po zwykłej nato-wską zgiełku uregulowanie poszło gładko. Nasz człowiek w Rzymie przybył, aby uzyskać złożony arkusz papieru, który wziąłem u Księcia, a później powiedział mi, że sens tej wiadomości polegała na tym, że Albania przygotowuje zamach stanu w Jugosławii za pomocą kilku югославских bojowników ruchu oporu. Ich przywódca, niejaki Mediolan, był do tego czasu nie żyje. - Fiction.
  
  
  Ryzykowałem życiem i zdrowiem, aby uzyskać dokładnie to wiadomość z Аптоса. To był jeden z najbardziej ироничных wyników mojej misji. Ale potem przypomniałem sobie, że wyrwał się z pod nosa u co takiego czołg i samolot i spędził część mieszkańców wsi przez ich armię i lotnictwo.
  
  
  Włoska-dba o mieszkańcach Джзана; gwarantowała ona schronienie i obiecała pracę. Sofia, Падра i dwóch ostatnich mężczyzn z ich grupy zamiar wrócić do Jugosławii, aby kontynuować walkę o niepodległość, ale na razie jest na wakacjach ze mną w hotelu. Portier podniósł wiele hałasu z powodu Księcia, ale Падра przestraszył go jeszcze bardziej, niż Książę, i w końcu portier zgodził.
  
  
  Wilk był z Падрой, bo w tym momencie nie trzeba było nic oprócz zwierzaka.
  
  
  Падра i Książę stał na zewnątrz w korytarzu, chroniąc drzwi na wypadek, gdyby ciekawy spróbują mnie niepokoić. Leżałem nagi na szerokim łóżku. Арвия leżała obok mnie i pieściła mnie swoją jędrną piersią.
  
  
  Z drugiej strony Sofia zmysłowo porusza się, gryząc płatek mojego ucha.
  
  
  To trwało już cztery dni, zmysłowo, dziko i swobodnie, przerywane tylko śniadania, które jedliśmy w pokoju. Dziewczyny, wygląda na to, zrozumieli, że mnie do nich na tyle, aby podzielić się.
  
  
  Zgodzili się o tym razem podczas podróży pociągiem. I jestem w stanie sobie wyobrazić gorszą formę urlopu chorobowego.
  
  
  Koniec
  
  
  
  
  Spis treści
  Rozdział 2
  
  
  Rozdział 3
  
  
  Rozdział 4
  
  
  Rozdział 5
  
  
  Rozdział 6
  
  
  Rozdział 7
  
  
  Rozdział 8
  
  
  Rozdział 9
  
  
  Rozdział 10
  
  
  Rozdział 11
  
  
  Rozdział 12
  
  
  Rozdział 13
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  
  Nasz agent w Rzymie zaginął.
  
  
  przetłumaczył Lew Szkłowski w pamięć o ofierze syna bujewiczu anton
  
  
  Oryginalny tytuł: Agent vermist in Rome
  
  
  
  
  
  Pierwszy rozdział
  
  
  U AH jest kilka apartamentów w hotelu na Manhattanie, którego nie będę wymieniał. Zarejestrowałem się tam po dwóch tygodniach R&H (odpoczynek i regenerację) na ranczo AX na terytorium Virginia w pobliżu Waszyngtonu.
  
  
  W tej organizacji jest kilka swoich agentów wśród jego pracowników, i to daje mi praca uczucie . To również spełnia czułości Hawk bezpieczeństwa; Hawke, szary, anonimowy i ironiczny kierownik AX. Z taką samą łatwością wysyła mnie w jakiś portowe knajpy, aż roi się od bandytami, ale w momencie, gdy wracam do USA po niebezpiecznego zadania, on patrzy na mnie, jak gdybym był buntowniczy dzieckiem.
  
  
  Mam jeszcze pozostało dwa miesiące bezpłatnego urlopu, i to było doskonałe miejsce dla podróżujących. W moim apartamencie była ogromna sypialnia z super-łazienka i pokój dzienny z w pełni zaopatrzony bar. W nim była kuchnia z obsługi pokoju, a szef kazał ci myśleć, że jesteś w Paryżu z czasów Napoleona Iii, a nie w ciemnym Nowym Jorku. I obsługa była rzeczowy i skuteczny. U mnie też było kilka emerytalne wynagrodzenia, które zgromadziły na moim rachunku bankowym.
  
  
  Zdjąłem słuchawkę obok łóżka i nazwała przełącznika pokój Tiggy.
  
  
  Tiggy — to Tabitha Инчболд. Пятифутовая idealnie skomponowana angielska дворянинка (ojciec, hrabia), który zamienił przywileje lokalnej szlachty na pracę sekretarza w firmie public relations na Madison avenue.
  
  
  "To Nick Carter, Tiggy".
  
  
  "Wow." Jej głos był mieszaniną shooter i australijskiego. 'Tu jesteś? W mieście?' Tiggy mogła spakować wiele sensu w kilka krótkich słów.
  
  
  Zajęło tylko kilka minut ruchliwej gadać — rozmowa Tiggy była pełna zawoalowanych aluzji na nasz ostatni niezapomniany wieczór razem, aby umówić się na drinka i wspólnym obiadem.
  
  
  W tym czasie było pół do czwartej. Wziąłem długą kąpiel i zakończył prysznicami, aby odświeżyć się i wrócić do życia. W łazience było lustro do sufitu, i byłem zadowolony z tego, co zobaczył. Znów był w porządku. Do mnie wrócił zrzucony ciężar, moje mięśnie funkcjonują jak należy, i nie ma blizn od prób siebie konkurenta cięcia grubego z mojego brzucha i używać ich jako pętlę, aby mnie powiesić. Tylko słaba srebrno-biała linia pokazywał, gdzie jego ostry jak brzytwa nóż kukri rozpoczął swoją pracę.
  
  
  Ja намылил twarz, ogolone gładko i czysto, zanim zada żrący płyn po goleniu. Po powrocie do sypialni, ja leniwie się ubrałem.
  
  
  I zsunął się w swoją kurtkę. Aby zrekompensować miejsce w odzieży dla люгера Wilhelmina, wypełniłem lewy wewnętrzny kieszeni skórzaną torebką. Ja przelotnie spojrzał w lustro w sypialni i nie znalazłem wszystko to jest niezadowalająca. Ja poprawił krawat i był gotów udać się do baru, który możemy z Tiggy wybraliśmy jako punkt wyjścia.
  
  
  W momencie, kiedy kładę rękę na klamce, telefon przeraźliwie zadzwonił.
  
  
  — Cholera — powiedziałem na głos, ale i tak wrócił i wziął słuchawkę.
  
  
  Podniosłem słuchawkę do ucha i usłyszał coś podobnego do магнитофонную nagrywanie karnawału, tylko odwrotnie. Nacisnąłem czerwony przycisk na telefonie przetwornicy, normalnym sprzęcie w pokojach hotelu naszej organizacji, i na wpół słowa usłyszał znajomy głos. "...i wiem, że jesteś na wakacjach, ale kiepski budżet, z którym muszę pracować, co oznacza, że nie mam jeszcze takich ludzi, jak ty. Jak słaby jesteś, jesteś naszą jedyną dostępną agent.
  
  
  To był Hawke. On był na drugim końcu przewodu czerwonego telefonu i ze mną rozmawiał ze swojego biura w Waszyngtonie.
  
  
  — Spóźniłem się na początek, szefie — powiedziałem, wzywając całą swoją cierpliwość. — Nie możesz mi powiedzieć jeszcze raz, co się stało... — Rzym — wypalił on, jeszcze więcej zatykając mnie. "Coś dziwnego znaleziono w Тибре. To coś — Clem Anderson, i cholernie martwy. Clem Anderson był dobrym informatorem we Włoszech. W rzeczywistości nigdy nie był częścią naszej organizacji, ale od czasu do czasu pomagał nam, zaopatrując nas informacjami, które wielkie chłopaki z CIA, Interpolu mogli nie zauważyć.
  
  
  Hawk, szef ściśle tajnych, najmniejszego i najbardziej śmiercionośnej globalnego działu wywiadu Ameryki, kontynuował: "przysłał nam kilka niejasne przypuszczenia o jakiejś gównianej filmie, który mają zamiar usunąć. Taki film, w którym szpiegostwo i kontrwywiad przedstawione jako czarujący sprawa. Ale wy wszyscy o tym wiecie.
  
  
  Pewnego dnia w niedbały momencie powiedziałem Хоуку, że bardzo podobał mi się film, który widziałem. Od tego dnia zostawił we mnie ślad swoim ребяческим i uparty treści. Byłem wielkim fanem kina. Jedno z tych trwałe, nie do pokonania nieporozumień na temat mojej osobistej (haha) życia.
  
  
  "Najpierw myślałem, że to kolejne oszustwo w kinie na wysokości od dziesięciu do dwudziestu milionów" — powiedział Hawk. "Ale Clem nadal twierdzić, że wszystko jest o wiele głębiej. Pozwoliłem mu odkrywać to, bo był dobrym człowiekiem, bardzo przydatne w naszej sieci. Już nie zwracałem na to uwagi, ale teraz Clem nie żyje. Tak więc, być może, Clem dowiedzieć się coś ważnego. Ci zarezerwowany bilet na lot Alitalia do 20:15 z lotniska Kennedy ' ego. Masz godzinę, aby zdążyć na helikopter, który zabierze cię z Manhattanu na lotnisko.
  
  
  "Ale, proszę pana ..." — powiedziałem, obserwując, jak пухлая i soczyste Tiggy znika we mgle.
  
  
  — Nie trzeba więcej godziny, aby przeczytać arkusz danych — uspokajająco powiedział. — Teraz on wchodzi w teleksem hotelu. Znajdziesz kod w swojej skrzynce pocztowej w recepcji. Wszystko, czego potrzebujesz, znajduje się w tej kopercie. Pieniądze na wydatki, dowodu osobistego, dwa paszporty. Ja już nie będę cię zatrzymywać. Już widzę, jak zapalają się oczy na myśl o zabawnej włoskiej słodkie życie. Ale pamiętaj: to jest praca, a nie zabawa". Wspomniałem coś o dodatkowym dniu w Nowym Jorku, który jest mi potrzebny, ale Hawke już się rozłączył. To była gra, w którą grałem, i Hawke ustanawiał zasady.
  
  
  Zadzwoniłem do дежурную część i poprosił, aby przynieść teleks, który czekałem, wraz ze wszystkim, co było w mojej skrzynce pocztowej. Następnie zadzwoniłem do baru i zostawił lady Инчболд wiadomość o tym, że, niestety, wezwano mnie na bardziej pilnych spraw. Gdy chłopiec na posyłki przyszedł z телексом i grubą brązową kopertą, podałem mu dwa двадцатидолларовые banknoty. Pięć dolarów były dla снего, a reszta — na kwiaty, które trzeba było dostarczyć Tiggy. Mam wrażenie, że będą one dla niej tak wielką pociechą, jakim było dla mnie zadanie, które mi nagle dali.
  
  
  Телексное komunikat o długości sześciu stóp, развернувшееся, jak ogromny kawałek papieru toaletowego, na pierwszy rzut oka wyglądał na nie więcej niż nudne raportem o przyszłości chicagowskiej handlu soją. Jednak, gdy przeczytałem go przez spolaryzowane przezroczysty plastik z kodem numerem cztery z koperty, ujawnił jego ważne treści. Pełny raport o działaniach i podejrzenia Клема Anderson, moje wsparcie dla tego zadania z prehistorią i drugie wsparcie w razie potrzeby. Adresy dwóch kontaktowych domów w Rzymie i niektóre naprędce zebrane dane o nazwach, o których mowa w raportach Anderson.
  
  
  Przeczytałem go szybko i delikatnie, разматывая papier ścieg za ściegiem i запихивая w standardowej шредерную samochód w naszych apartamentach. Im więcej czytałem, tym bardziej przekonywał się, że Hawke wysyła mnie na jakąś pogoń za duchami. Miał rację na samym początku. Były to pogłoski i plotki, które wydawały się bardziej istotnymi w reklamie filmu, niż w dochodzeniu AX. Kilka twardych faktów, a reszta nie więcej niż pęcherzyki. Lorenzo Conti, włoski producent panoramicznych spektakli, pełnych seksu i krwi, uczestniczyło około we wszystkich klasycznych produkcjach z "Odysei" do "Baranka Maryi", przygotowywał nową epopeję o nazwie "Koniec świata" . Film z międzynarodowej okupacją o tym, co mogło się zdarzyć podczas Trzeciej wojny światowej.
  
  
  Cholera, każdy, kto kiedykolwiek czytał gazety, wiedzieli o tym. Z wyjątkiem, być może, Hawk, który z trudem przeglądam zagraniczne wiadomości, a następnie jakiś czas cieszył się komiksów, a następnie rzucił gazetę.
  
  
  Conti był nierzetelne i mądry facet. Nawet w najbardziej udanych filmach inwestorów pozostała tylko część zysku, podczas gdy Lorenzo, z drugiej strony, brał zyski na utrzymanie swojego pałacu w Rzymie, jego willi na Capri, swego zamku na południu Francji i duża ilość kochanek, wypchanych zwierząt, czeladzi i żadnych прихлебателей. Ale mało prawdopodobne, aby to była poufna wiadomość. Inne drodzy producenci z Londynu lub Hollywood szły tą samą chciwy schemacie.
  
  
  Clem Anderson zrobił przypis o niewytłumaczonej morderstwo młodej austriackiej gwiazdy. Morderstwo, które Conti, wydawało się, że miał na sumieniu, tym bardziej, że wkrótce po jej śmierci miał załamanie nerwowe, i zawiesiła go na dwa miesiące odpoczynku w domu i w szpitalu. Ale to też było ok. Gwiazdy tak samo wymienialny, jak tajni agenci. I nie przestaje do gwiazd wielkiego kina tak samo częste, jak i powieści z początkujących aktorek. Partnerami Conti na nowego filmu nierdzewnej sir Hugh Марсленд, były brytyjski minister z wątpliwej finansowej reputacji, ale nie obcy świecie show-biznesu i zrozumiałych kontaktów z angielskimi дистрибьюторскими firmami. Dan Piero Симка, przerywany włoski karzeł; polityk i bankier-playboy, a także bardzo normalny partner w tym przedsięwzięciu, jak Верелдейнде. I wreszcie, Стадс Mallory, niezależny amerykański producent, reżyser, znany dwoma оскароносными filmami około dziesięciu lat temu.
  
  
  Skład był taki, jak można oczekiwać od epopei Conti. Około dziesięciu najlepszych nazw z Anglii, Francji, Włoch i Ameryki. Większość z nich byli zaproszonymi gwiazdami tylko od pięciu do dziesięciu minut, ale ich nazwiska świetnie wyglądały w reklamie. Dwie główne role zagrali Camille Cavour, najnowsza włoska seks-bomba, i Michael Sport, angielski złodziej w prawie, u którego były najlepsze lata, jeśli nie liczyć reklamowej wartości.
  
  
  Телексное wiadomość została całkowicie zniszczona, jak i przezroczysty arkusz. Usiadłem na podłodze w pozycji jogi, aby skupić się i ponownie zobaczyć materiał, który był już u mnie w głowie. Pozwoliłem swojemu umysłowi stać się zupełnie puste, a następnie wszystkie wiadomości rozwinęło się ponownie, jakby czytałem go na wysokim poziomie koncentracji.
  
  
  Żadnych cudów się nie stało. Wprawdzie, główni bohaterowie filmu byli аферистами, Clem zrobił wiele notatek o ilości sprzętu wojskowego, zebranych dla wersji Conti o Trzeciej wojny światowej: czołgi, samoloty, fałszywe rakiety z podziemnymi betonowymi bunkrami do przechowywania, ale to też było nagminne. I on również powinien był zauważyć, że z treści przybyło wielu włoskich, angielskich, amerykańskich i natowskich oficerów łączności.
  
  
  Każdy duży film o wojnie, nawet jeśli jest legalny tylko w połowie, może liczyć na oficjalną współpracę rządu. W tym też nie było nic niezwykłego. Pozostawało tylko to, że Clem został zabity. Ale nawet to nie jest na pewno miało to związek z jego badań film Koniec Świata . Sądząc po wielu notatek, Clem był porządnym człowiekiem, ale dość wątpliwe z powodu swojego uzależnienia od hazardu i ze względu na swoją stałą zadłużenia przed niezgodne z prawem ростовщиками. I powodów, dla których znalazł się w Тибре, mogło być znacznie więcej, niż jego ciekawość na temat epickich.
  
  
  Miałem dziesięć minut, aby ponownie się spotkać. Wziąłem wilhelminę, tim, mój Luger, Hugo, mój sztylet i Pierre ' a, gazową bombę, z ich tajnego schowka na dnie walizki i ponownie zamknął odzież, którą właśnie starannie powiesił w szafie w sypialni. Zdjąłem kurtkę, aby założyć наплечную kaburę. Ja podwinąłem rękawy i zapinane na wąską powłokę stileta. Na tym etapie mi nie była potrzebna gazowa bomba, gdzie ja zazwyczaj kładę, więc stawiam Pierre ' a w kieszeni. Ja już zamówiłem konto, a kurier zapukał do drzwi, kiedy znów założył kurtkę.
  
  
  Wyrzuciłem wszystko z głowy i skupił się na swojej nowej tożsamości. Na lotnisku Kennedy ' ego byłem już Rogerem (Jerry) Carrom, bogatym texas nafciarzem, który miał w głowie tylko jedno — cieszyć się życiem i zrozumieć, że ma dochód, który nigdy nie wysycha. To była ta rola, którą kochałem grać, ale Hawke, do cholery, nie daje mi ją dość często.
  
  
  Jak Karoo, trzeba było inwestować w ten film nie po to, aby uzyskać zysk, a do tego, aby cieszyć się perspektywą społeczeństwa dojrzałych gwiazd na śniadanie, obiad i kolację, a może nawet bardzo, bardzo późnym перекусом. Podobają mi się takie rzeczy w mojej roli Nicka Cartera, gdyby nie fakt, że to przeszkadzało mojej pracy. Gdybym miał wyjść z roli Jerry Carr, u mnie byłoby drugie przykrywka z paszportem; to Ben Carpenter, dziennikarz-freelancer. Kilka pijak, распущенная postać z większą społecznej swobodę ruchów, niż texas playboy.
  
  
  Na lotnisku Kennedy ' ego uśmiechnięta dziewczyna, która wyglądała tak, jakby zeszła z obrazu epoki Renesansu lub jednego z ostatnich włoskich filmów, dała Jerry Karoo bilet lotniczy pierwszej klasy. Dałem odpowiednie sygnały w pasażerskim tunelu, a mnie brakowało bez rewizji moich klejnotów: люгера, noża i bomby.
  
  
  W kiosku w hali odlotów kupiłem dość czasopism i książek w miękkiej okładce, aby wypełnić lot z Nowego Jorku do Rzymu na wypadek, gdybym nie mógł zasnąć. Najlepiej musiałem się wyspać na początku zadania, ale to musi być zrobione w sposób naturalny. Nawet najlepsi lekarze w AX nie wymyślili tabletki, która dała by mi sen, z którego wychodzę z taka fizycznym przygotowaniem i obecnością ducha, jak bym chciała.
  
  
  Samolot Jumbojet był wypełniony tylko do połowy, a ja byłem prawie jeden w pierwszej klasie. Światło zawrzeć z przypomnieniem nie palić, i przypiąłem pas bezpieczeństwa. U mnie było pięć minut, aby zapoznać się z moimi towarzyszami podróży — środek, który zawsze zgadzam się, podróżując czy jestem w samolocie, w autobusie lub w wozie ciągniętym przez osłem. Myślałem o tym, jak mogę się zrelaksować i czy to jest bezpieczne.
  
  
  Pasażerów było zaledwie dziesięć osób. Czwórka biznesmenów, blisko siebie, prawie identycznych w swoich ciemnych garniturach i z tymi dyplomatycznych portfelami. Trzy pary w średnim wieku ze złotymi tablicami z nazwiskami, które zidentyfikowali ich jako członków luksusowej grupy turystycznej w światowym tournee. Wszystkie normalna, niewinne i dalekie, pozostawiając mi cały rząd siedzeń dla siebie, z kilkoma pustymi rzędami z przodu i z tyłu mnie.
  
  
  Jak tylko zapala się zielone światło, a my znaleźliśmy się w powietrzu, wróciłem do łazienki. Ja tam odpiął kaburę z Люгера i pochwy z stileta. Po powrocie na swoje miejsce, i umieścić je na własny dyplomatyczny portfolio i przekręcił zamek bezpieczeństwa. Jeśli mi szczęście zamknąć oczy podczas lotu, nie chcę ryzykować tym, że moja kurtka będzie cofnąć, a u moich towarzyszy podróży jakieś dziwne myśli o угонах samolotów i tym podobnym . Właśnie pogrążył się w łatwy odczyt, kiedy domofon просигналил o swojej obecności. Uwodzicielski, miękki kobiecy głos powiedział w języku włoskim, francuskim i angielskim, co będzie podane jedzenie.
  
  
  Stewardesy były dwie. Nie mogłem powiedzieć o одноq więcej, niż to, że ona tam była. Ale druga przyciągnęła moją uwagę od momentu, gdy po raz pierwszy ją zauważył. To była wielka kobieta. Na kilka centymetrów nad moją porzuconych Tiggy. I zielonej. Ona wypełniła swoje dziwaczne mundury do ostatniego cala, pochylając się, aby umieścić moje jedzenie. W tym momencie tego wszystkiego było tak dużo, że prawie wypełniał cały pokój. Przypomniałem sobie, że kiedyś mieszkał król, kieliszki do wina, którego выдувались dokładnie w kształcie piersi jego ówczesnej ulubionej kochanki. Mogłem sobie wyobrazić, co musiał czuć ten człowiek.
  
  
  Powiedziałem. - 'Dziękuję'
  
  
  Ona uśmiechnęła się. I była z tych kobiet, które uśmiecha się całą drogę od swoich długich, lśniących, czerwonawo-brązowe włosy do najdłuższych nóg, owinięte nylonu, aż po końce palców swoich genialnych mini-сапожек.
  
  
  "Podczas kolacji czerwone wino", — powiedziała ona. "Ale mamy też Colognola. Czerwone wino, które, przynajmniej nie gorsze Soave wśród białych win, i pochodzi z regionu, w którym się urodziłam. To też można złożyć.
  
  
  Jej angielski był prawie bez akcentu, tylko trochę mało miejsca w doborze słów, ale bardzo ekscytujące.
  
  
  Spytałem. - "Twoja ojczyzna?"
  
  
  "Veneto", powiedziała. "W Wenecji. Ale jestem z Padwy. Więcej wewnątrz kraju.
  
  
  "Spróbuję Colognola" — powiedziałem. "Ale pod jednym warunkiem. .. '
  
  
  — Tak jest, sir ... — spojrzała na listę pasażerów, który trzymała w ręku. — Pan Carr? Mnie obsługiwał ostatnim pasażerem w tej sekcji, a druga stewardessa już wyjechała ze swoim wózkiem. — Co ty spróbujesz to wino ze mną — powiedziałem.
  
  
  — To niezgodne z zasadami, — powiedziała stanowczo. Ale to było bardziej jak na początek czegoś, niż na odstąpienie.
  
  
  — Zasady są po to, aby ich nie łamać lub, co najmniej, naruszać, proszę pani — powiedziałem. — Signorina?
  
  
  — Signorina Morandi — powiedziała. I znowu ona obdarzył mnie jednym z tych обволакивающих, ogólni uśmiechów.
  
  
  "Rosana Morandi, panie Carr".
  
  
  — Jerry, Rosana — powiedziałem. "Czy możemy umówić się obejść niektóre z tych zasad? Nie wydaje się, aby dział był przepełniony. Przypomniałem sobie swoją tymczasową rolę bogatego w ropę playboya i znalazł w portfelu dwie dychy. "Daj to swojej przyjaciółce, ona na pewno będzie w stanie zadbać o pozostałych pasażerach?"
  
  
  Uśmiech teraz była uśmiechem spiskowca.
  
  
  "To już jest sprzeczne z zasadami, Jerry" — powiedziała, biorąc konto. — Ale Angela to spodoba. To para pończochy do niej. Niedługo wrócę z Colognola. To jest takie same lekkie i miękkie, jak Soave, ale mocno.
  
  
  'Jak się masz?' Powiedziałem to, zanim odeszła.
  
  
  — Możliwe — powiedziała Rosana. 'Zobaczymy.'
  
  
  Wkrótce wróciła z dwoma butelkami Colognola i małym tacą z jedzeniem dla siebie. Wylądowała na siedzeniu obok mnie i postawiła tacę na półkę przed sobą.
  
  
  "Jeszcze tylko dwa tygodnie" — powiedziała. "A potem znowu zaczyna się chaos . Następnie rozpoczyna się sezon turystyczny. Wszystkie miejsca zostaną zajęte. Wszyscy chcą czegoś innego. I te grube stare biznesmeni, którzy zaczynają mnie szczypać, bo czytałem coś o tych włoskich щипках i teraz chcą zastosować to w praktyce. Mi o wiele bardziej podoba, gdy nie jest tak tłoczno, jak teraz. Nawet jeśli społeczeństwo nie myśli".
  
  
  Złamała plomby na butelkach i откупорила ich wyszkolonym ruchem korkociąg. Nalała trochę do mojego kubka, żebym spróbował. To było tak dobre, jak powiedziała, lekki i pachnący, z dobrym wykończeniem.
  
  
  Kiwnąłem głową, a ona napełniła oba kieliszki. Wypiliśmy razem w невысказанном toast. Miałem silne wrażenie, że pijemy za jedno i to samo.
  
  
  Po kilku szklanek Rosana odsunęła która oddziela nas niewygodne krzesło i przywarła do mnie całym swoim ciężarem.
  
  
  "Tak już lepiej, Jerry" — powiedziała, zatrzymując swoje niewinne brązowe oczy na moich, a jedna ręka błąka się na mojej ręce, która porusza się do jej piersi. Nie odepchnęła tę rękę i ścisnął ją jeszcze mocniej.
  
  
  Inna stewardessa zebrała nasze tace i dwie puste butelki wina. Światło w samolocie był wyłączony, i, o ile mogłem zobaczyć, że inni pasażerowie, biznesmeni i гастролирующие bogate w pary w średnim wieku spali. Nie jestem nowicjuszem w miłości od pierwszego wejrzenia, ale zwykle zdarza się to w chwilach zagrożenia, napięcia, kryzysu. Nigdy, jak teraz: po prostu, spontanicznie i воодушевляюще: od wstępnej wymiany poglądów na jedzenie do szybkiego rozładowania, którego już nie da się uniknąć. W ciągu zaledwie kilku sekund możemy stracić oparcie innego siedzenia, i mieliśmy całą przestrzeń, prywatność i wygodę, o których mogą marzyć dwie osoby.
  
  
  Rosana pomógł mi zdjąć kurtkę, nie odrywając ust od moich ust. Jej język był u mnie w ustach, jak zagubiona, przerażona ryba. Ona стряхнула górną część swojej mundury i szybko pozbył się pończoch i butów. Wysoka energiczna kobieta z nagłą czułością lekkiej seksualnej motyle.
  
  
  Jej ощупывающие ręce były wszędzie. Pod mojej rozpiętej koszuli, teraz bezwstydnie poniżej i bardziej agresywnie, a następnie кусающий usta i szuka język. Dałem jej tyle, ile dostał. Następnie wtargnął w nią tam, gdzie schodziło się te klasyczne długie nogi, i poszli powoli ciągnące się minuty wzajemnego ekstazy. To nie wymagało słów; nasze ciała mówią nam wszystko.
  
  
  Gdy jesteśmy razem osiągnęły punkt kulminacyjny, Rosana tylko głęboko westchnęła z zadowoleniem.
  
  
  Wciąż jestem na wakacjach, kiedy Rosana, usiadła prosto i uśmiechała się obok mnie. Jeśli nie liczyć lekkiego rumieńca i tego, że uśmiech jej teraz przypominała упитанную koci uśmiech, była całkiem wzorem szacunku i cenionej stewardessy, уделившей kilka minut pogawędki, i nic więcej, z респектабельному pasażera.
  
  
  "Jeśli będziesz kiedyś znowu chcesz lecieć z nami, Jerry — powiedziała, — upewnij się, że robisz to w okresie poza sezonem, jak teraz".
  
  
  Spytałem. — "Kochasz się tylko w powietrzu? — W końcu mam zamiar pozostać w Rzymie na kilka tygodni. Może być, mogłem korzystać z wolnego czasu, aby zobaczyć wszystkie najważniejsze atrakcje. A to znaczy, że jesteś pewien punkt wszystkich atrakcji.
  
  
  — Cóż, dziękuję, Jerry — powiedziała. "Ja dużo latam tam i z powrotem. Ale jeśli jestem wolna, możesz skontaktować się ze mną na ten numer. Dała mi numer telefonu, który jest starannie zapisała w notatniku. "Myślę, że byłoby miło dowiedzieć się, co jeszcze możemy zrobić na ziemi bez tych wszystkich ludzi wokół nas". Machnęła ręką innych śpiących pasażerów i przeprosić. 'Gdzie się zatrzymałeś? Jeśli nie jest to zbyt pochopnie, może być, mogłam do ciebie zadzwonić tam.
  
  
  — Albergo Le Superbe — powiedziałem. "A jeśli mnie tam nie będzie, zostaw wiadomość".
  
  
  — Co zamierzasz robić w Rzymie, Jerry?
  
  
  To był niewinny i bardzo oczywiste pytanie, ale poczułem, jak włączył się mój system ostrzegania. Lekkie mrowienie w karku, który, jak rozumiem, jest instynktowne symptomem zagrożenia.
  
  
  To było pytanie, które mógłby zadać mi dowolne, ale moment był bałagan. Prawie każdy zrobiłby to dużo wcześniej. Przygotowanie do bliskości odbywa się zawsze za pomocą rozmowy i nikt nie czeka na seks, aby nieco złagodzić cel. I "cel" — to jest to, co poczułem od pierwszej chwili. Zajęło mi to zaledwie kilka dziesiątych sekundy, aby obsłużyć tę myśl w mojej głowie.
  
  
  — Chcę odwiedzić tam киношников — powiedziałem, nie przerywając rozmowy. "Ten Lorenzo Conti. Może być, ja włożę trochę pieniędzy w nowej inscenizacji".
  
  
  "Ach, Koniec Świata" — powiedziała Rosana, i prawie widziałem, jak przekaźnik trzasnęło w duchu za uśmiechniętą, zmysłowa twarz Madonny w ciemno bordowymi ramce. "Jeśli będziesz spotykać się z takimi ludźmi, nie będziesz miał dużo czasu do spotkania z jakiego to stewardesa Розаной".
  
  
  Zapewniłem ją, że po naszego wspólnego orgazmu nigdy nie może być dla mnie nieistotne.
  
  
  Trochę pogadaliśmy o sobie, o najlepszych restauracjach w Rzymie, o tym, jaki wspaniały hotel Le Superbe, i tak dalej. To znowu byli niewinni разговлры, ale ją zdradziło to, że po tym, jak związała się z mojej podróży do Rzymu z "Końcem Świata" , ona odrzuciła wszelką ciekawość.
  
  
  Tak, że rozmawialiśmy i śpią w ciągu kilku godzin, wciąż doskonale. Następnie Rosana przeprosiłam.
  
  
  "Jedzenie jeszcze nie złożony", — powiedziała ona. "Śniadanie przed lądowaniem. Nie stracisz mój numer telefonu, Jerry?
  
  
  Powiedziałem jej, że nie będę tego robić.
  
  
  Nie powiedziałem jej, że wyślę go naszemu człowiekowi AX w Rzym do dogłębnej dochodzenia panie Morandi, jej biografii i wszystkich jej byłych i obecnych relacji z "Końcem Świata" i zmarłym Klehma Anders.
  
  
  
  
  Rozdział 2
  
  
  
  
  Na lotnisku imienia Leonarda da Винея Фумичино pod Rzymem panował kompletny bałagan. Jestem wskazał poprawną nazwę i szybko przeszedł odprawę i kontrolę bezpieczeństwa. Rzuciłem się do walki za taksówkę. Szła zwykły strajk na lotnisku, i konkurencja dla taksówek był napięty. W końcu znalazłem przyjaznego drania, który zgodził się zabrać mnie z moimi torbami w miasto razem z dwoma innymi pasażerami wszystkim za udział osoby powyżej łącznej kwoty.
  
  
  Dostali moją rezerwację w Le Superbe, i Hawke zrobił swoje zwykłe umiejętne gotowania. Traktowano mnie tak, jakbym naprawdę kontrolował texas miliony. Gdy zarejestrowałem się, zapytałem, zarejestrowany czy też Стадс Mallory lub sir Hugh Марсленд.
  
  
  — Obie panie Carr. Recepcjonista z radością potwierdził dane AX o tym, że Le Superbe jest nieoficjalną siedzibą twórców Wereldeinde.
  
  
  — Więc po prostu napiszę do nich wiadomość — powiedziałem. W moim ręku był kawałek hotelowej papieru, zanim wyjął długopis z kieszeni. Napisałem obu to samo, tym samym pokrywając ryzyko, że jedno z przesłań zniknie. Chciałem skontaktować się jak najszybciej. "Dear sir Hugh, — napisałem (i "Drogi Mallory" w drugim komunikacie), — Lew Kevin kazał mi się z tobą zobaczyć w Rzymie. Chcę, aby film stał się arcydziełem. I myślę, że "Концец Światła" wciąż może być szansa, aby to zrobić " .
  
  
  Kładę duży nawet podpis, i urzędnik rzucił się za zszywkami do wizytówek, które dał mi Hawke, идентифицировав mnie jak członka delegatury хьюстонского джентльменского klubu .
  
  
  Bagażowy / boy hotelowy zaprowadził mnie na szóstym piętrze, w pokoju, który wyglądał bardziej elegancko, niż ten, co zostawiłem w Nowym Jorku. Le Superbe rozpoczął swoją hotelową życie w jasnych czasach na przełomie wieków i z licznymi zmianami stylu i rekonstrukcji, nigdy nie szedł w nowoczesne trendy zwiększenia obłożenia przez podział swoich apartamentów na mniejsze pomieszczenia. Wyjąłem dwie nowe banknoty 1000 lirów dla hotelowego, a następnie wręczył mu jeden z 5000 i kazał mu wracać do maksymalnej prędkości najnowsze i najbardziej kompletne mapy Rzymu. Jestem dość dobrze znał miasto, ale planowałem szybko przyzwyczaić, oczekując odpowiedzi od mojego najlepszego zestawu: dwie wiadomości.
  
  
  Wrócił zanim skończyłem rozpakować. W nagrodę zrezygnowałem z wynajmu, który chciał odzyskać.
  
  
  Spędziłem pięć minut skupienia na mapie, która po złożeniu narzuty połowę mojego łóżka w stylu barokowym. Potwierdziłem swoją wiedzę o przeszłości, wypełniłem kilka смутных plamy w pamięci i określił położenie podanych adresów: jeden w szlachetnej w Rzymie, drugi w hałaśliwym Trastevere po drugiej stronie Tybru.
  
  
  Do dalszej niezbędnej i zwykłej rutyny wyjąłem "Luger" z dyplomatycznego walizki, rozebrał go i капнул olejem na klucz mechanizm. Następnie rozebrał na pięć minut jogi. Następnie położył się, aby odpocząć, czego Rosana tak szczęśliwie pozbawiła mnie w samolocie, chcąc zapomnieć o tym do końca dnia, jeśli to konieczne.
  
  
  Gdybym nie otrzymał odpowiedzi na swoje posty, coś by było nie tak, bo im więcej myślałem o Розане — fakcie, że jej pobudzający gra wstępna była jednocześnie skuteczne i erotycznej, tym bardziej jestem przekonany, że ma to coś wspólnego z "Końcem świata".
  
  
  Pogrążył się w głębokim śnie, i miałem przyjemny sen, który był zrelaksowany odtwarzaniem mojego spotkania z Розаной. Tylko w moim śnie, w samolocie nie było nikogo innego i sprawy prowadzono trochę dokładniej. Na razie nie przed dzwonkiem niepokojący telefon.
  
  
  Obudziłam się szybko i był zadowolony. Telefon zadzwonił. Zdjąłem słuchawkę z haka.
  
  
  — Pan Carr? Kobiecy głos z lekkim obcym akcentem.
  
  
  — Dołączysz do rozmowy?
  
  
  — Sir Hugh Марсленд dla ciebie. Chwileczkę, proszę.
  
  
  Poczekałem, i zbyt ciepłe, zbyt wibrujący głos zajął miejsce dziewic.
  
  
  — Mówisz z Hugh Марслендом, panie Carr — powiedział. (Zawsze uważaj, jeśli anglik zapomina swój tytuł za wcześnie.) "Otrzymałem twoją wiadomość. Lew miło poinformować, aby skontaktować się z nami. Jak się miewa ten stary głupiec?
  
  
  Odpowiedziałem informacjami, które Hawke przekazał mi teleksem. Lew, ten stary wariat, podróżował na swoim jachcie "Szalona Jane" u wybrzeży Diamond-Reed razem z Mimi, piątej pani Kevin. Musiał przywitać się od nich obu.
  
  
  — Obawiam się, że z finansową stroną "Końca Świata" w porządku, kochanie — powiedział sir Hugh, trochę pamiętając Leigh. — Ale nie ma powodu, dlaczego nie mielibyśmy się spotkać, aby trochę się zrelaksować w la bella Roma. Renzo Conti i ktoś z nas chcemy się spotkać, aby się napić i spędzić wieczór. Byłbym zadowolony, gdyby dołączył. Powiedzmy, około pół do siódmej w sali "Monza"?
  
  
  Powiedziałem, że mi się to spodoba.
  
  
  Krótkiej rozmowie było prawie na tyle, aby wyrobić sobie wyobrażenie o sir Hugh w ciele i krwi. Wykształcony i dobrze wychowany anglik z fałszywym wyglądem społeczeństwa twardzieli, który musiał maskować swój snobizm, aby mógł zarobić funt, znaczek, koncesja lub liry, które nie odziedziczył, jak inni chłopcy. I było prawie pewne, że w "Końcu Świata" znajdzie się miejsce dla jeszcze większej ilości pieniędzy. To było tylko powiedziane, aby przyczynić się bardziej atrakcyjne dla głupiego, bogatego техасца, zmuszając go wydawać się niepotrzebne, więc jeśli złapią mnie, są уговорят mnie i udawać, że też dobrze się bawią.
  
  
  Było tylko pięć godzin po południu, i mój długi pobyt skasował dyskomfort od różnicy czasu. Jestem w stanie z pożytkiem wykorzystać te dwie godziny, które mam do tego, jak gra się rozpoczęła. Ubrałem się (i psychicznie zrobił sobie notatkę kupić jeszcze kilka jasnych koszul i akcesoriów, aby zrobić swój styl jeszcze bardziej przekonujące) i zszedł na windzie, pozłacanego w metalowej klatce, w lobby.
  
  
  Portier taksówkę i pojechałem na Piazza Navona, niezwykle piękna i miejsce turystyczne. Zamiast zająć stolik na tarasie Tre Scalini, przepłynąłem powierzchnia, skręcił na kilka zakrętów i wrócił na trasę, Corso Vittorio Emanuel. Przybyłem w samą porę, by złapać autobus do dzielnicy Trastevere. Był ciepły wiosenny dzień, a autobus był jam-pełne, i wydawało się, że utknąłeś na magazynie, pełnym zapachu nieprzyjemnego bielizny, ale wiedziałem, że pozbył się swoich prześladowców.
  
  
  Kontaktowym adresem została zniszczona, skąpo umeblowany apartament narożny, nad sklepem tytoniowym, gdzie sprzedawano papierosy, sól i kupony. Poszedłem na chwiejny schodach i zapukał trzy razy. Drzwi otworzył szczupły facet od lat dwudziestu z льняными włosami, podobny do bezrobotnego hydrauliczne. Idealne przebranie wśród międzynarodowej, obwoźnego studenckiego ludności dzielnicy. Zachował on swój ospały pozycji uzależniony, dopóki nie zamknął i nie zamknął za mną drzwi.
  
  
  Następnie wyszedł ze swojej postawy i zaczął wyglądać trochę bardziej ludzki.
  
  
  — Hyman, CIA , — powiedział on. — Powiedziano mi, że przyjdziesz. Pan Jerry Carr, prawda?
  
  
  'Tak.' Podałem mu rękę.
  
  
  "Bardzo mi przykro Anderson — powiedział Hyman. "Nie mieliśmy pojęcia, co on robi. Przeszukałem wszystkie jego rzeczy, a u nas do tej pory nie udowodniono. U niego była jakaś dzika teoria o "Końcu Świata". Ale jedyny spisek, który widzę w tym, to zwykła próba odwiedzenia inwestorów, a może nawet społeczeństwa". On wpuścił mnie do drugiego pokoju, w którym była taka sama śmiertelna atmosfera, jak i w pierwszym pokoju. Mimo wszystko jakaś organizacja w tym musi być, bo podszedł blisko do starej kanapy, odsunął bałagan na podłodze i wyciągnął spod niego pudełko kartonowe.
  
  
  "Być może znajdziesz coś, co straciliśmy z oczu", — powiedział bez większego przekonania. "To jego rzeczy, za wyjątkiem odzieży, w której został znaleziony, jego jedynego dobrego kombinezonu, w którym został pochowany, i jeszcze jedno-jaki odzieży, którą jego służącą sprzedała na pchlim targu".
  
  
  Jego służącą? Moje uszy навострились od ewentualnej podpowiedzi. "Kora. Amerykańska studentka. Prawdopodobnie — powiedział Hyman. Ostatni z długiej serii. Nie ma motywu w tym kierunku. Sprawdziliśmy. Ale można uzyskać jej adres, jeśli chcesz. — Być może — powiedziałem. — Ale najpierw pozwól mi się tym zająć.
  
  
  Nie отмахиваюсь od CIA. Ale były czasy, gdy AX dowiedzieli się o rzeczach, które są stracił z oczu. I rzadko bywało odwrotnie.
  
  
  — Będę w drugim pokoju, jeśli będziesz mnie potrzebował — powiedział Hyman. "Założę się, że jestem tu jedynym, który powinien palić haszysz w кадильнице, aby ukryć fakt, że palę papierosy Camel".
  
  
  Usiadłem na zepsuty sofa i zaczął przeglądać zawartość pudełka. Nie miałam na czym się zatrzymać. Wszystkie powtórzenia tego, co już wiedziałem z телекса. Kupie niezdarnie napisanych notatek Anderson sobie o wszystkim; od randek z Kory i innymi dziewczynami do notatek o Conti, Марсленде i Mallory. Clem Блессид Anderson był chronicznym писакой. To taki sam nałóg dla pracownika tajnych służb, jak i gada po pijanemu. Z drugiej strony, znałem parę dobrych agentów (nigdy nie najwyższej klasy, ale dobrych), które po pijanemu tak dużo rozmawialiśmy i informowały tyle sprzeczności, że zawiózł z umysłu контрразведчиков, którzy próbowali wyciągnąć z ich gadania cząstkę prawdy. To samo można powiedzieć o каракулях i notatkach Anderson. Za wyjątkiem tego, że rozum nie jest wrogiem, a ja, Nick Carter, szukam okazję, która mogła by eliminować zapłatą, i szukam klucz do rozwiązania tego, co mogło być przyczyną jego śmierci.
  
  
  Było tylko trzy notatki, które nie były powielaniem tego, co już wcześniej trzymał w swojej głowie. Niewyraźny szkic z nazwiskami Conti, Марсленда i Mallory, tworząc trójkąt wokół litery L. Za nim znak zapytania i jest nieczytelny uwaga, która może oznaczać CH, oznaczenie tablicy rejestracyjnej Szwajcarii. A za tym idzie coś, co brzmi jak Jungfrau, alpine iglica w Szwajcarii, lub po niemiecku — dziewica (bardzo mało prawdopodobne), lub Juncker — po niemiecku szlachcic, lub Джанки — narkoman. Lub, być może, jakieś słowo. Druga była bardziej wyraźna nuta, składająca się z nie więcej niż "R". "R" i kurier? Ale kto to jest? W mgnieniu oka moje myśli wróciły do Розане.
  
  
  Po trzecie, w środku puste karty litery "AA". U Клема miał problemy z alkoholem, i on, być może, chciał skontaktować się z Rzymskim oddziałem Anonimowych Alkoholików, ale to wydawało się tak samo prawdopodobne, jak i moja poprzednia "dziewicą".
  
  
  Podziękowałem Хаймана, zapisał adres Kory i odszedł. Mieszkała w pensjonacie w pobliżu. Na wszelki wypadek przeszedłem kilka uliczek do placu Santa Maria, taka sama procedura turystycznej przystanku w dzielnicy Trastevere, i złapał taksówkę.
  
  
  U mnie jeszcze było trochę czasu, aby kupić kilka kolorowych koszul i parę wysokich butów z krokodylej skóry, aby wspierać swój wizerunek техасца. I mam jeszcze było trochę czasu, aby się ogolić się w swoim pokoju i przebrać się na spotkanie.
  
  
  Zainspirowany mistyką wyścigów samochodów seryjnych, sala Le Superbe w Monza został ozdobiony obrazami zabytkowych samochodów tak samo, jak niektóre angielskie puby ozdobione obrazami koni i psów myśliwskich. Teraz, w połowie siódmego wieczoru, jego wypełniały ekipy Conti, niektóre z takich, oraz najpiękniejsze i schludnie ubrane kobiety, które kiedykolwiek widziałem, zgromadzonych pod jednym dachem.
  
  
  Wszedłem do pokoju Monza z kilku шизоидной sposobu postępowania, który, wydawało się, że najlepiej nadawała się Jerry Carrù. Do połowy niepewność nieznajomego i do połowy arogancja człowieka, który wie, że może wypisać każdy czek na восьмизначную kwotę. Zignorowałem kelnera, który próbował przeprowadzić mnie do stolika, pozostał na miejscu, do połowy blokując wejście i wpatrując się w uwodzicielski ciemność.
  
  
  Ja wciąż щурился, kiedy podszedł do mnie wysoki, gęsty mężczyzna z czerwoną twarzą, лысеющей głową i napięte rudymi wąsami nad górną wargą.
  
  
  Jerry Carr? Hugh Марсленд. Dowiedziałem się głos z telefonu. — Cieszę się, że jesteś w stanie przyjść. Wszyscy w tym rogu. Machnął hoya ręką w nieokreślonym kierunku. "Przyjdź i wesprzyj szczęśliwe firmę z jego гаремной firmą". Wydał храпящее rżenie, i podążyłem za nim.
  
  
  W jego grupie i grupie Conti było przesunąć razem kilka małych stolików. Zostałem wprowadzony do Lorenzo Conti, Renzo z przyjaciółmi, Стадсом Mallory, starzejącej się gwiazdy Michaelem Sportu, kwitnących, pięknej Kasi Cavour i innymi. Zamówiłem podwójny "Чивас Ригал z lodem, usiadł w pozłacany fotel pomiędzy sir Hugh i Conti i próbował spojrzeć w ciemność, aby zobaczyć swoich nowych kolegów .
  
  
  Sir Hugh już opisał. Trzeba tylko dodać, że między jego лысеющим czaszką i rudymi wąsami u niego było zabawne i niewinnie, uczeń języka angielskiego na pokład, chociaż było mu daleko za czterdzieści. Wyglądał jak wesoły i pogodny, dziecko, dopóki nie zobaczyłem jego oczy. Fajne, liczące kulki ze stali nierdzewnej. Był wysoki i kilka krępe, z tego względu, że dawno odszedł ze sportu.
  
  
  Renzo Conti był inny ekstremalne. Niski, około pięciu stóp, smukły i elegancki, zaledwie 56 lat, według moich danych, z niebiesko-czarnymi włosami. Albo to było naturalne, albo była to najlepsza farba, jaką kiedykolwiek widziałem. Był ogolony, miał arystokratyczny nos i ciemno-brązowe oczy na загорелом twarzy. Jego szaro-zielony strój z moheru był szyte na indywidualne zamówienie z włoskim stylem. Na nim była blado-zielona jedwabna golfem. Na lewym nadgarstku miał złoty Rolex". Na jego prawym palcu miał pierścień antyczne z sygnet z jasnego złota. Uśmiechnął się i pokazał kompletny zestaw błyszczących białych zębów; lepiej, niż większość jego gwiazd.
  
  
  Стадс Mallory był duży, jak Марсленд. Ale on wyraźnie był o wiele grubszy, pomimo drogi szycie jego futrzany твидового kombinezonu. Wszystko w nim było nowe, odzwierciedlającym jego новообретенное dobrobyt, że nie potrzebujesz była dodatkowe informacje, aby to zauważyć. Nie wiem dlaczego, ale ktoś taki jak Renzo może po raz pierwszy chodzić w garniturze, i nadal ma się wrażenie, że jego rodzina nosiła go z pokolenia na pokolenie. W tym czasie jak ktoś taki jak Стадса podawał rdzeń фальшивости, mimo wszystko funtach, które zainwestował w swoje drogie garnitury. U Stada była długa i brzydka twarz, to jest brzydota, która niektóre panie, na których łatwo zaimponować, nazywa się atrakcyjne. Szczególnie z blizną na lewym policzku. W każdej korzystny okres swojej kariery mógłby e usunąć. Tak musi być, chciałem go zapisać, jak pamięć o swojej przeszłości, Jego oczy były jasnoniebieskie.
  
  
  Michael Sports. Na pewno znasz go na podstawie zdjęć. Jest on niezwykle przystojny anglik, nieco mniej brudny, niż można by przypuszczać po jego wyglądzie, na szerokim ekranie. Wygląda na czterdzieści, i расскрывает swój prawdziwy wiek w pięćdziesiąt lat, tylko na koniec ciężkiej nocy z стервами i alkoholu.
  
  
  Camille Cavour znowu była czymś zupełnie innym. I coś, na czym warto skupić się na chwilę. Wyglądała lepiej, niż zakładano w jej кинообразе, i ten кинообраз zrobił jej seks-symbolem zaledwie dwa krótkie roku. Z trudem mogła być powyżej stu sześćdziesięciu stóp boso lub ważyć więcej niż sto funtów, ale efekt był doskonały. Jej miękkie brązowe włosy zostali złapani żółtej aksamitnej wstążki i ниспадали na plecy. Jej fantastyczne ciało zostało zamknięte w обтягивающем pomarańczowej sukience, обтягивающем dwie wystające piersi сливообразной formy. Kiedy odwróciła się, żeby ją wprowadziła sir Hugh, dwa ciemno-brązowe oczy, prawie takie same czarne, jak dojrzałe oliwki, mieli olśniewający efekt dwóch 250-watowe żarówki.
  
  
  Resztę stanowili mniejsze szefowie, współpracownicy, aktorzy i aktorki, o czym sir Hugh już powiedział mi przez telefon. Odniosłem silne wrażenie, że cała impreza była zorganizowana dla naiwnego Jerry Carr, playboya i ewentualnego inwestora.
  
  
  Kelner, ubrany tak, jakby uciekł z pola bitwy w XVII wieku, przyniósł mi whisky, a Renzo, już mój wielki przyjaciel zaproponował mi papierosa z płaskiej platynowej rurki ozdobione herbem. Możliwe, herbu rodziny. Ja grzecznie odmówił papierosów i wyciągnął swoją własną markę, papierosy z filtrem, które wolę. Są one wykonane na zamówienie i są ozdobione monogramem C, która może uchodzić za Carr lub Carter. Camille zachwycony заворковала i zapytała, czy można jej też. Chciałem dać jej przyjemność. Ona poufnie, pochyliła się i zamieniła прикуривание w specjalny, kameralny akt.
  
  
  — Oooo, — z rozczarowaniem powiedziała po długiej dokręcania. — To zwykły tytoń, panie Carr.
  
  
  — Przepraszam — powiedziałem. "Zdałem sobie sprawę, że włoska policja dość trudne odnosi się do marihuany".
  
  
  — Puchatek — powiedziała. "Dla bezdomnych i hippie — tak, ale nie dla takich jak my. Дотторе Симка, który wkrótce przyjedzie, ma wysoką polityczną pozycję, i wszyscy wiedzą, że jego wytrzymałość jest częściowo związana z kokainą. To samo dotyczy Renzo.
  
  
  — Nie — powiedziałem, odpowiednio pod wrażeniem. — Nazywaj mnie po prostu Jerry — dodałem.
  
  
  "Jeśli będziesz mówić do mnie Kasi", — powiedziała ona. Spojrzała na mnie przez chwilę. "Myślę, że usiądę obok ciebie , Jerry", — powiedziała ona. "Nawet jeśli twoja papieros — zwykły tytoń". Nie wiem, co ona zrobiła z G, ale to brzmiało jak coś pośredniego między Ch i Dsj, i od tego u mnie po plecach pobiegł dziwne ciarki.
  
  
  Teraz u nas była mała powierzchnia dla nas czterech: Camilli, sir Hugh, Renzo i mnie. Kamila przytuliła się do mnie tak blisko, że między nami nie było miejsca nawet dla bibuły.
  
  
  "Jerry są plany udziału w "Końcu świata" — powiedział sir Hugh z сдерживаемым śmiechem. — Ale powiedziałem mu, że boję się, że mamy pieniądze. Prawda, Renzo? — Obawiam się, ja też tak myślę — powiedział Conti. "To budżet osiem milionów, bardzo duży w naszych czasach, i już mamy dwa dodatkowe miliony na ewentualne opóźnienia i inflację. Duża część naszego budżetu idzie na niezwykłe rekwizyty i "efekty specjalne". Niszczymy całe maszyny. Około dziesięciu kręcenia właśnie rozpoczną się. Będą zatopione ogromne floty, nie mówiąc już o kieszonkowych pieniędzy w wysokości pół miliona dolarów na honoraria gwiazd jak Camilli i popularnego Pana Sportu. Używamy również największych gwiazd z każdego kraju, w tym w Rosji i, po raz pierwszy, Chin, do gościnnych ról".
  
  
  — A to pech, Renzo, — westchnął ja. "Oddałbym ostatni dolar , aby kiedyś zobaczyć taki film". Ponieważ ten ostatni dolar miał być pochowany pod ponad dwunastoma milionami braci i sióstr, westchnienie Conti został przyjęty znamiennym ponury wygląd.
  
  
  Byłabym zadowolona, gdyby Jerry otrzymał udział w naszym filmie, uprzejmie powiedziała Camille. — Właśnie spotkałam go tutaj, Renzo. Ty знакомишь go ze mną, a potem wyrzucasz. To sprawia, że jestem nieszczęśliwy, i wiesz, jak to może być złe dla filmu: opóźnienia, powtarzające się fotografowania, lekarze, zastrzyki, jeśli będę nieszczęśliwy". Jej ostatni film "Madonna de Ogród" kosztował kilkaset tysięcy balów droższe ze względu na jego temperament i temperament. — Dziękuję, Skarbie — powiedziałem.
  
  
  — Ale Camille, laleczko — zaprotestował sir Hugh. "Musisz wiedzieć, że istnieje limit udziału. Możemy pozwolić sobie na niektóre z twoich kaprysów z dodatkowymi dwoma milionami.
  
  
  "Kilka kaprysy, Hugh?" — zapytała Camille, gdy jedna z jej rąk z krwisto-czerwonymi paznokciami położyła się na moje kolano i lekko ścisnął go.
  
  
  — Proszę, Skarbie, kochanie — powiedział Renzo. — Nie miałem na myśli, że pomóc Jerry będzie niemożliwe, po prostu ciężko. A jeśli chcesz zrobić z tego problem, może coś wymyślimy. Ale musimy poczekać Piero, pana Simcę, naszego eksperta finansowego. Ma własny bank szwajcarski, i on jest naszym politycznym łącznikiem. Nie przejmuj się na razie, kochanie Camille, i ty też, Jerry.
  
  
  Zapytałem, kiedy ten pan Симка do nas dołączy. Ten szwajcarski bank mógł być właśnie tym połączeniem, którą szukałem w dziwnym skalnego Клема Anderson.
  
  
  — Kto wie — powiedział Renzo. — Jeśli Piero przyjdzie, przyjdzie. I jeśli mu się teraz podoba chuligaństwa w Senacie, to będzie trochę później.
  
  
  "Ustanawia własne prawa" — powiedział Стадс Mallory. — Jakby to wydaje prawa do Włoch.
  
  
  "Lub narusza prawa", — ćwierkał Camille.
  
  
  — No, no — powiedział sir Hugh, ojcowską marszcząc brwi. "Nie możemy pozwolić, aby Jerry przychodzą do głowy dziwne pomysły".
  
  
  Renzo roześmiał się, jakby sir Hugh powiedział największy żart na świecie. I, być może, to było tak.
  
  
  Potem było kilka godzin alkoholu i ślepo uczty w sali "Monza", zanim Renzo spojrzał na swojego Rolexa i powiedział, że nadszedł czas, aby przenieść cały zwierzyniec do restauracji na kolację; na ten wieczór wynajął wyjątkową snack bar.
  
  
  "Możemy zjeść tam, a następnie Стадс pokaże Jerry część naszej заимствованной lotnictwa", — powiedział on. "Zarobiłem swoje miliony, łączy biznes i przyjemność". On również смахнул to przechwałki dodatkiem: "I oto jak je ponownie stracił.'
  
  
  Według mojego teleksem, że do ostatniego dnia był w długach wobec banków i mniej tolerancyjni prywatnymi wierzycielami. Ale muszę powiedzieć, że on nadal zachowywać się jak człowiek bez jednej koncerny na tym świecie.
  
  
  Sześć limuzyny czekały na krętej ścieżce hotelu. Miałem zaszczyt być pierwszym. Renzo, Kamila i ja na tylnym siedzeniu. Mallory i sir Hugh na rozkładanych siedzeniach naprzeciwko nas, a Michael obok ливрейным kierowcą.
  
  
  Od hotelu do restauracji zajęło mi dobrych dwadzieścia pięć minut, które spędziłem w pełni pochłonięty sobą. Z jednej strony, Renzo z ostrożni, ale szczegółowymi pytaniami na temat mojej sytuacji finansowej na wypadek, gdyby Верелдейнде zaprosi mnie jako inwestora. Z drugiej strony, Camille, która jednak wciągnęła mnie w niektóre ze swoich działań . Ledwo wyszliśmy z hotelu, jak ja poczuł na swoim udzie mały jedwabisty rękę, проверяющую mojej reakcji na jego dotyk.
  
  
  "Jest sporo problemów z uzyskaniem przyzwoitej kwoty ze Stanów Zjednoczonych, Jerry — powiedział Renzo. "Pomimo te wszystkie rozmowy o wolnej przedsiębiorczości".
  
  
  "Zawsze mam kilka milionów w rezerwie w Nassau" — przyznał jestem Renzo.
  
  
  "Dobra lokalizacja finansów w Nassau. Sir Hugh odwrócił się, aby przyłączyć się do rozmowy. "Nie ma problemu, jeśli chcesz szybko uporządkować swoje sprawy".
  
  
  Camille zachichotała i ścisnął moje udo. "Mi się znacznie bardziej podoba, jeśli jesteś замедляешь swój biznes" — szepnęła mi na ucho. Ona wypowiedziała słowa, za którymi następuje ruch języka, усилившее temat ruchu jej ręki.
  
  
  "Pewnego dnia otrzymałem tłumaczenie z Nassau, i to trwało tylko dwa dni" — dodał Стадс Mallory. "Gdybym próbował uzyskać go przez Amerykę, to zajmie dwa-trzy tygodnie".
  
  
  — I trzeba było wypełnić pięćdziesiąt form na żałosne 400 000 zł, — parsknął sir Hugh.
  
  
  Ja też parsknął, ale to było od rozczarowania i radości, który nadszedł wraz z nim. Nie wiem, ile jeszcze zdołam wytrzymać pod delikatnymi pieszczotami Camilli, nie eksploduje. Joga dała mi pewną kontrolę, ale dla osiągnięcia maksymalnych rezultatów wymaga pełnej koncentracji. I z językiem Camilli w moim uchu, grami w pobliżu mojego krocza, musiałem utrzymać drugie ucho otwarte dla Conti, Mallory i sir Hugh, a oni odpowiedzieli, nie wiążąc się bezpośrednio.
  
  
  Ja zacisnął zęby i ze znajomością rzeczy opowiedział o możliwościach wielu międzynarodowych firm z siedzibą w Rzymie lub Mediolanie. Szepnąłem ciche modlitwy wdzięczności, kiedy limuzyna w końcu skręcił na обсаженную aleję cyprysów do naszej restauracji. Camille wydała prawie неслышимый zły dźwięk, jak mały rozpieszczony dzieciak, który stracił swoją zabawkę, gdy ona, ale zaraz cofnęła rękę. Samochód zatrzymał się. Gdy kierowca otworzył nam drzwi, Renzo poprowadził nas przez ogromne drzwi drewniane starego оштукатуренного gospodarstwa. Cały parter zamieniła się w jadalni. Na rufie pod dwoma ogromnymi вертелами stały dwa pełne płonącego ognia w kominku, топившихся drewna. Na jednym rożnie wisiał bardzo duży dziki dzik, tłuszcz którego wyciągał małe ogniste języki z ognia na dole. Na drugim było trzy gęsi i pięć kur.
  
  
  "Otrzymujemy toskańską jedzenie w najlepszym wydaniu" — powiedział Renzo. Wskazał nam na główny stół i zatrzymał się, aby dać właścicielowi kilka porad kulinarnych.
  
  
  Pozostała grupa wpadła do środka. Wkrótce rozpoczął się tradycyjny włoski obiad z kilku dań. Za антипастой szedł gęsty wiejska zupa jarzynowa i/lub pasta. Następnie pieczony dzik z pieczonymi ziemniakami i karczochów. Następnie kurczaka lub gęś z mix-sałatą i cukinią. Następnie ogromne talerze ze słodkich kasztanów i kremowymi ciastami. Potem ser deska o wymiarach prawie z jednym ze stołów i, w końcu, na dodatek każda inna rzecz, запиваемая brandy, szampanem i граппой.
  
  
  Kamila usiadła obok mnie. Jadła wszystkie dania z takim samym apetytem, jak i żarłoczne konie naprzeciwko nas. Jeśli ona zawsze jadłam tak, to jej małą пятифутовую kształt, trzeba było utrzymywać stałe i odpornymi ćwiczeniami. Nasza podróż tutaj dała mi pewne wyobrażenie o tym, co to za ćwiczenie. — Jezu — powiedział Mallory, nakładając na widelec do spaghetti i wyciska je chianti, przysięgam ci. Coś jest w tym włoskim powietrzu, od czego mam się kurczy się żołądek. W domu dwa z tych potraw byłoby kolacją, a tu ciągle jest".
  
  
  Gdzieś pomiędzy kluskami i вепрем na wejściu powstało jakieś emocje i w całej jadalni przeszedł szept.
  
  
  — Piero idzie — powiedział Renzo. "Mały mędrzec".
  
  
  W polu widzenia pojawił się gruby karczmarz, wycofując się do tyłu i kłaniając się nisko. A potem zobaczyłem samego małego człowieka, którego kiedykolwiek widziałem. Piero Симка był schludny, efektywnie ubrany karłem z dobrze постриженными włosami i schludne brodą w kształcie serca. Nosił krótką laskę z набалдашником z kości słoniowej, nie dłuższy niż cztery stopy. W butach na platformie na wysokich obcasach był około pięciu stóp wzrostu.
  
  
  Go zawiódł do naszego stolika, gdzie kelner położył na krześle dwie poduszki. Wszyscy wstali, aby przywitać go, w tym Camille i niezdarnie idąc za nimi, jak tego wymagała moja rola, twój uniżony sługa.
  
  
  "Piero".
  
  
  'Profesor".
  
  
  — Nareszcie — zawołał Renzo. "Profesor Симка. Pan Carr, o którym wam mówiłem.
  
  
  "Przestań o tym, profesor ", — powiedział mały człowieczek, mocno ściskając moją rękę, jak pazurami. "Jesteśmy przyjaciółmi. Ja Piero, Jerry, i cieszę się spotkać z tobą. Proszę usiąść, aby nie mógł nadrobić zaległości w tym распутном łakomstwie.
  
  
  On doskonale mówił po angielsku z lekkim amerykańskim akcentem, w odróżnieniu od tej brytyjskiej чопорности, która zwykle występuje u kompetentnych włochów.
  
  
  Jego uśmiech był otwarty i niewinnej. Ale w jego małym miejscu czuć było silny gniew. To nie był zawsze nieufny wzrok jego zielonkawych oczu, a coś w rodzaju miękkiego najmniejszy szelest w jego худощавом ciele. Jedyne, z czym mogę porównać to była noc dawno, dawno temu w Палембанге, Sumatra. Następnie rzucił siedem nieprzespanych godzin w łóżku. Dopóki nie zajrzał do środka i nie znalazłem małego jasne i błyszczące крайта; jedna z najbardziej śmiertelnych węże w całej przyrodzie.
  
  
  Jego rozmiar nie przeszkadzał idei Piero o zdrowym odżywianiu. Dotrzymał słowa, on z zawrotną prędkością zjadał антипасту i spaghetti i wyprzedził nas, gdy złożyli dzika. Potem miał czas na rozmowę.
  
  
  Sir Hugh powiedział o moim pragnieniu, aby inwestować w "World End" , o swoich wątpliwościach w tym, że to można zrobić, i o obserwaci Camilli, że ona będzie bardzo niezadowolona, jeśli nie będę mógł stać się jednym z jej sponsorów.
  
  
  "I ty byś nie chciał, żebym była nieszczęśliwa, Piero", — dodała Kamila.
  
  
  — Nigdy, moje drogie dziecko — powiedział Piero, odcinając duży kawałek кабаньей szynki i прикалывая go do swojego ostrza, jak miniaturowy jastrząb, wyróżniający się na zdobycz. — Aby zobaczyć cię szczęśliwy, mężczyzna skręcił góry. A tak jak ja nie wyglądam wielkości spycharki, tym więcej mam powodów przesunąć je dla ciebie. Daj mi pomyśleć.'
  
  
  Zamknął oczy, umieścić mięso w ustach i w zamyśleniu прожевал. Szara bródkę poruszała się w górę i w dół na jego szerokiej галстуку, aż zdarł i myślałem.
  
  
  Otworzył oczy, z zadowoleniem mrugając. "Odmowa аргентинцам", — powiedział on.
  
  
  Mi nie trzeba było grać, aby wyglądać oszołomiony. Spytałem. — Co to, Piotrusiu?
  
  
  — Myślę na głos, Jerry — powiedział. "Czasami nie zbyt delikatnie. Mam na myśli, że w Buenos Aires jest grupa bogatych idiotów, którzy chcą wziąć udział w naszym filmie; niewielki udział około pół miliona. Nic nie zostało podpisane, nie było nawet uścisk dłoni.
  
  
  I cały świat wie, że Piero dotrzymuje słowa. Ale gdyby nie to uścisk dłoni, dlaczego naszemu przyjacielowi Jerry Karoo nie zająć miejsce tych argentyńczyków?
  
  
  "Dlaczego nie pomyślałem o tym?" — zawołał sir Hugh z przesadnym zachwytem, jakby on naprawdę nie myślałem o tym, aby pomóc drogiemu Jerry Karoo pozbyć się części jego petro-dolarów w momencie, kiedy skończył czytać moje wiadomości w "Супербе".
  
  
  — Naprawdę myślisz, że możesz to zrobić? — zapytałem w odpowiednim niedowierzaniem.
  
  
  'Mogę zrobić?' — powiedział mały Piero. — Już to zrobiłem, Jerry Carr.
  
  
  Oto mój uścisk dłoni, której świadkami mogą stać się wszyscy nasi przyjaciele". Znowu ta silna, jak pazury uścisk. — Za pięćset tysięcy dolarów za udział w "World End" plus zwykłe dodatkowe koszty. Ale to sprawa prawników i jutro-pojutrze. Więcej żadnych rozmów o pieniądzach dziś wieczorem. Dziś możemy po prostu firma zabawnych przyjaciół, którzy dobrze się bawią. Ta dyskusja?'
  
  
  — Dobrze — powiedziałem.
  
  
  — Świetnie — powiedział sir Hugh.
  
  
  — Miło, że jesteś blisko — mruknął Стадс Mallory.
  
  
  — Brawo! — zawołał Renzo.
  
  
  Odpowiedzią Camille był długi, pieszcząc kompresja mojego biodra.
  
  
  Do końca kolacji sprawy nie zostały omówione. Później znowu będzie do limuzyny i pojechaliśmy na lotnisko, gdzie polityczne godność Piero doprowadziło nas obok stref w tył lotniska, gdzie zebrano pierwsza część sił POWIETRZNYCH Верельдейнде. Raporty Клема Anderson przygotowali mnie do czegoś imponującego, ale i tak byłem zaskoczony. Mało tego, że Conti przekonał różne rządu, aby zapewnić najlepsze samoloty swoich sił powietrznych — reaktywne "Fantomy", reaktywne "Сейбры" i coś, co nawet w słabym świetle okazało się prawdziwym B-52, ale również była garstka выставленых latających zabawek, o których znałem tylko z raportów AX : samoloty, które nawet nie pojawiły się w ostatnim wydaniu All the World ' s Aircraft, tego niezbędnego corocznego rejestru tego, kto co robi i kogo zabija. Dwa z tych tajnych samolotów były amerykańskimi. Trzy inne wyglądały jak rosjanie modele, o których wiedziałem tylko podobno i kilku контрабандным zdjęć. Było ich trzy, co może tylko świadczyć o tym, że nasze niezrozumiałe wschodni sąsiedzi szli do przodu znacznie szybciej, niż mogłam nadążyć nasza najlepsza służba wywiadu.
  
  
  Po raz pierwszy zauważyłem prawdziwy entuzjazm u Renzo, sir Hugh i Стадса. Mały Piero szedł do przodu, przechodząc od jednego skarby do drugiego, jak zachwycony uczeń.
  
  
  "Wyobraź sobie, gdyby jeden z tych obiektów pojawił się nad Waszyngtonem, z logo Związku Radzieckiego, — powiedział on, — w momencie, gdy amerykański samolot pojawi się nad Ленинградом, a jeden z nich, powiedzmy, ze swastyką, pojawi się nad Pekinem. Tylko wyobraź sobie reakcję we wszystkich trzech przypadkach i to, jak szybko cywilizacja, jaką znamy, przyjdzie do końca".
  
  
  "To główny temat "Końca świata", — szepnął mi Renzo. "Zrobimy "Waterloo" Лаурентиса jak na starą komedię Shirley Temple".
  
  
  Spytałem. — "Jakiś film z przesłaniem?"
  
  
  Стадс Mallory wybuchnął śmiechem w opuszczonym lotnisku. Podczas kolacji ciągle rozkoszował граппой napojem, który można wykorzystać prawie jak paliwo do silników odrzutowych, nie jest zbyt zmieniając proces destylacji.
  
  
  — To wiadomość — powiedział. "Wiadomość o martwym świecie". Ze swoją lekko сутулой postacią w świetle księżyca, z basem, które pochodzi od jego długiej zmarszczonego twarzy, i z tym czarnym płaszczem, накинутым na ramiona, był podobny do wampira z filmu jednego z jego mniejszych braci w kinie. — Стадс ma na myśli — poważnie powiedział sir Hugh, — że masz rację. Jest to film z przesłaniem, Jerry. I to jest przesłanie polega na tym, że ten głupi stary świat po prostu nie przetrwa Trzecią wojnę światową z wszystkich broni dostępnych teraz nawet małych krajów".
  
  
  — Przystępne nawet dla wytwórnie filmowe, — suche dodał. Sir Hugh zaśmiał się. 'To prawda. Oczywiście, ta ciężka praca jest potrzebna tylko dla części: startu, lądowania i tym podobne. Nasze sceny walki, z których niektóre będą najbardziej niezwykłych, jakie kiedykolwiek zrobionych, zostaną usunięte na mniejszą skalę. Samoloty nad zabawki miasteczkami, stawy, które będą podobne do oceanów, ale wszystko jest bardzo realistyczne". "Jest to nowy proces — powiedział Renzo. "Z komputerami możemy zaprogramować całe sekwencje. Dwie armie walczą ze sobą, zniszczenie Nowego Jorku bombardowaniami, imitacja wybuchów jądrowych. Jedno naciśnięcie przycisku i po prostu taki obrót".
  
  
  "Ci raczej nie potrzebny jest reżyser, prawda, Hugh", — поддразнил Стадс. — Lepiej pójdę zbierać walizki. — Ty, Стадс? Człowiek, który kierował powstaniem zulusów w filmie? — gorąco zaprotestował Renzo . "Nasza mała-wielka wojna będzie tak samo dobra, jak dane, które wprowadzamy w komputery. I, Стадс, nie ma reżysera, który mógłby opracować ten program lepiej niż ty. — Zobacz, wtrącił sir Hugh .
  
  
  "Jest już późno, a mi robi się zimno", — cichy głos Camilli echem odezwał się w grze dużych chłopców. — Wracamy, prawda?
  
  
  — Masz rację, moje dziecko — powiedział Piero, ze wszystkich sił próbując uwolnić się od swego podziwu. "Moje stare kości też zaczynają stygnąć. Zazdroszczę wam, młodzi ludzie, którzy tak szybko разогреваются. Otwarcie spojrzał na Camille i mnie.
  
  
  Z powrotem jechaliśmy w tym samym limuzyną. Kamila znów przytuliła się do mnie. Mniej aktywnie, ale nie mniej kuszące.
  
  
  "Dziś zostaję z tobą, Jerry" — powiedziała, kiedy wyszliśmy z samochodu.
  
  
  "Ale hotel..." — pomyślałem na głos.
  
  
  "Puchatek. Myślisz, że Le Superbe - jeden z tych tanich hoteli, gdzie losowe dziwka powinna zwracać się do władz o pozwolenie? To luksusowy i cywilizowany hotel, szczególnie dla tego pana, снявшего najlepszy pokój, a zwłaszcza dla naszego z Renzo przyjaciela. Przyciągnęła moją dłoń do swojej elastyczna małej piersi. Jej sutek mocno przebił cienką warstwę tkaniny. Moje notatki o Camille jasno dali mi do zrozumienia, że trzy lata temu też była jedną z tych przypadkowych panienek, które urządzały swoje show w tanie różowe hotelach. Ale pieniądze, popularność i wiele więcej wyborczy wybór kultury wykasować ten okres z jej pamięci.
  
  
  Na krótko przed tym, jak dotarliśmy do ostatniego zakrętu przed Le Superbe, prawie nie spotkałem. Brudny stary niebieski "Fiat-500" wystartował z pasa na Piazza della Репаблика bezpośrednio na nasz samochód. Kierowca Renzo bohatersko szarpnął kierownicę, i kierowca "fiata", duży goryl w kratkę sportowej kurtce, zrobił to samo. Dwa samochody z piskiem zatrzymał się obok siebie, nosy każdej wskazywały w różne strony. Zobaczyłem krople potu na twarzy innego kierowcy. Nasz kierowca wyrzucił mu kilka włoskich przekleństw, ten natychmiast odpowiedział i poszedł dalej.
  
  
  Jedyną zaletą było to, że Camilla wylądowała mi na kolanach, z rękami na mnie w samym przerażeniem.
  
  
  "Mój boże — powiedziała — myślałam, że umrzemy, zanim położymy się spać".
  
  
  Renzo, mniej wstrząśnięty, roześmiał się. "Nasze chwalebne rzymskie ruch", — powiedział on. "Nic się nie stało, choć w środku nocy, to zdarza się nieco rzadziej".
  
  
  W holu hotelu Стадс, sir Hugh i Michael Sport, którzy przejęli asystent produkcji w aucie za nas, zostawili nas samych. Renzo wszedł ze mną i Kasi w pozłacanej kabinie windy na trzecie piętro, gdzie miał stały numer z nie mniej niż stały strumień odwiedzających, głównie złych facetów. Kontynuowaliśmy drogę na szóste piętro pod prawie uśmiech matki hotelowego.
  
  
  "O, znam ten pokój" — powiedziała Camille, mijając mnie z salonu do sypialni. "Myślę, że jest piękny. Patrz.' Ona wibrować za przewód, i kurtyna, jaką ona jest, ale zaraz cofnęła, otworzyła na ścianie lustro, rozciągający się od podłogi do sufitu. "O, ty mnie pokochasz na dużym ekranie", — zapowiedziała ona, śmiało przechylając się do łazienki.
  
  
  Nie trzeba było zachęty, by się rozebrać. Ale Camille było nic robić, a ona była naga jak nowo narodzone dziecko, gdy tylko zdjął kurtkę i spodnie. Pomogła mi z resztą, i byłem zadowolony, że położył pistolet i sztylet w walizkę. Małą bombę gazową, podobną na złoty medalion, można było zostawić na stoliku nocnym. Nie trzeba było odpowiadać na skomplikowane pytania, które mogłyby kolidować z moim obecnym zamiarom ...
  
  
  Moje obecne intencje, moje uczucia, mój zapał — to wszystko znalazło odzwierciedlenie w tym lustrze cały wzrost. Camilla miała rację, że ja bym polubił ją na dużym ekranie. I miałem rację co do tego, jak ona obsługiwać swoje gigantyczne potrawy z mięsa, makaronu i антипасты. I obojgu nam podobało się być prawymi.
  
  
  Pierwszy raz był szybki, bez tchu i instynktowne. Полежав obok jakiś czas, aby złapać oddech i delikatnie badać siebie, przeszliśmy do drugiego, bardziej powolny gronie z długimi przerwami i wiotkie zmianą położenia. Oboje czuli mrowienie od tego, leżał w cieple i przeplatały się ze sobą. W lustrze my jak jesteśmy w stanie nieważkości w przestrzeni, przesuwając się na jakiegoś czwartego seksualnego wymiaru.
  
  
  Ale część mojego mózgu zaczęła działać mocniej. Miałem szczęście zawsze znajdować się w seksie bardziej silny środek pobudzający, niż, na przykład, amfetamina. Możliwe, seks wywoływał takie samo wciągająca, ale mniej szkodliwe dla ośrodkowego układu nerwowego. Jeśli Camille i było wiadomo coś więcej o "Końcu Świata" , niż jej шестизначная wynagrodzenie, łóżko było odpowiednie miejsce dla mnie, aby dowiedzieć się. I mogę dowiedzieć się tylko wtedy, gdy została w pełni zrelaksowana. Biorąc pod uwagę działania do tej pory wydawała się w kilku rundach od kilku słabszej ochrony.
  
  
  Jej niewielkie ciało centymetr po centymetrze było tak wspaniałe, jak i bardziej soczyste ciało Розаны. Camille również było niewielką przewagę w doświadczeniu i wykształceniu. W tym momencie poczułem lekkie drżenie w niej dreszcz, który nie miał nic wspólnego z zimnem. Byłem gotów ponownie wkraść się w niej.
  
  
  'Si, Jerry. Si, tak, teraz — powiedziała.
  
  
  Zobaczyłem w lustrze jej malutkie ciałko, изгибающееся, gotowe do mnie, a ja już miałem zamknąć oczy do pierwszego ruchu. Następnie znów szeroko otworzył je, ale za późno. W lusterku widziałem, jak dwie mięsiste kawałki weszli do pokoju z drzwi do salonu.
  
  
  Próbowałem odwrócić, ale pierwszy, tłusta goryl w kratkę kurtce, już uderzył mnie w tył głowy pięścią wielkości szynki; cios, z którego mógłby spaść na byka. Spadłem z łóżka i wylądował na gruby dywan, gdzie wbił mi się w żebra ciężkiej обутой nogą. Z powodu mgły bólu i затуманенного świadomości wydawało mi się, że słyszę głos Hawk, jak w poprzednie dni moich treningów. On powiedział: "Pierwszą rzeczą, że należy zawsze pamiętać, to to, że nie będzie usprawiedliwienia, jeśli zostaniesz złapany, gdy nie będziesz się na baczności". Być może kiedyś podatnicy wdzięcznego narodu umieścić te słowa na mój nagrobek.
  
  
  Jestem w połowie zdawałem sobie sprawy, jak drugi gość wyciąga Camille z naszego ogrodu przyjemności, jedną ręką zamykając jej usta, a drugą tłumiąc jej walkę. Następnie zakneblowałem, заклеил go taśmą i związał jej poszarpane paski cienkiej lniany pościel Le Superbe.
  
  
  Poczułem, że tracę przytomność, ale kiedy goryl w kratkę kurtce pomógł koledze mocno związać Camille, chwyciłem Pierre ' a, bombę gazową. Schowałem go pod pachą. Myślałem, że nikt nie będzie przeszukiwał człowieka, którego wyciągnął nago z łóżka. Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl. Komórkowa kurtka była u kierowcy Fiat 500, który omal nie staranował nas. Potem przestałem myśleć.
  
  
  
  
  Rozdział 3
  
  
  
  
  Minęło trochę czasu, zanim znów zaczął myśleć. Ale przez dziesięć lub piętnaście minut doszedłem do siebie, związane, jak rolada, na tylnym siedzeniu "fiata-500", pędzącego po nieznanych uliczkach. Nie starał się zawiązać mi oczy, co było złym znakiem. Oczywiście, nie mieli филантропического zamiaru zostawić mnie w jednym kawałku.
  
  
  Pulsujący ból w głowie była silna, ale, o ile mogłem sądzić, nic się nie zepsuło i poważnych urazów u mnie nie było. Mój umysł powoli zajaśniał, przynajmniej na tyle, aby przyznać się przed sobą, że teraz byłem zdumiony nawet więcej, niż kiedy moja misja się rozpoczęła.
  
  
  W tym czasie moje zadanie wydawało się nie więcej niż żmudne zadanie. Udaj się do Rzymu i dowiedz się, jak najszybciej, czy istnieją podstawy do wątpliwości Клема Anderson, czy istnieje coś więcej, niż tylko drogie i szpanerska produkcji filmowej. Gdyby Clem nie miał racji, mógłbym spakować się i polecieć do domu, aby wznowić swój urlop i nawiązania zerwanych relacji z Tiggy. Teraz wiedziałem, że Clem nie mylił, ale w czym miał rację?
  
  
  Na pierwszy rzut oka wszystko było tak, jak spodziewał się Hawke. "Koniec świata" był po prostu jeszcze jednym niezwykle czasochłonne i kosztowne filmem na dzisiejsze budżetu standardy. Ale skandaliczne oskarżenia, prawdopodobnie stanowiły nie więcej niż przekręt Conti i jego towarzyszy w niedoli. Szybkość, z jaką są za nami na moją przynętę, był jeszcze jednym potwierdzeniem tego, jak i ich przyjemny, mały prezent w postaci Camilli, by wzbudzić moje zainteresowanie.
  
  
  Ich obszerna niepokojące kolekcja i skomplikowanych broni zostały znacznie więcej, niż faktycznie potrzebują filmu, ale to nic dziwnego, biorąc pod uwagę spuchniętą megalomanii, które tak często można spotkać u wielkich кинодеятелей. B-52 i inne najnowsze myśliwce były drogie zabawki, ale w zasadzie bez ognia, nie jest bardziej niebezpieczne, niż sterowiec Гудьира, który leci nad wypełnione reklamami Rzymem.
  
  
  Musiałem przyznać, że pod tą powierzchnią istniały inne poziomy. Ale wciąż były tak niejasne i tak mało zbadane, że nic, od pospiesznie набросанных Klehma notatek do mojego obecnego porwania, wydawało się, że nie miało to żadnego związku z międzynarodowym spisku. Wszystko, co zauważyłem w Renzo, sir Hugh, Стадсе i nawet o tym niebezpiecznym karzeł Piero, to to, że wydawało się, że chciał mnie zobaczyć na żywo i (z pomocą Camilli) bardzo szczęśliwy. Przynajmniej na czas potrzebny do podpisania czek na pół miliona i przelewu pieniędzy z wysp Bahama w ich szwajcarski bank. Jesteśmy, być może, jedli kurczaka w ten wieczór, ale nikt z ludzi, których spotkałem, nie był z tych, kto zabija kurę znoszącą złote jaja. I Jerry Carr był taki kurczakiem w ich oczach.
  
  
  Moje niespójne myśli dramatycznie zakończyły się, gdy samochód gwałtownie się zatrzymał. Goryl w kratkę kurtce otworzył drzwi i wyciągnął mnie na twardą podłogę. Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że patrzę na wejście do przytulna restauracja, gdzie bawili się mniej niż siedem godzin temu. Teraz był martwo-cichy i opuszczony w ponurym świetle księżyca. Przypomniałem sobie, jak Renzo lub ktoś inny powiedział mi, że właściciel mieszkał na farmie w kilka mil stąd. Personel dawno pojechał do domu, do Rzymu lub gdzieś w pobliżu.
  
  
  Goryl postawił mnie na nogi i pociągnął za sobą. Jego nieporęczne towarzysz otworzył drzwi drewniane nowy genialny kluczem. Czy ten powrót na miejsce naszej imprezy jest ściśle powiązany z "Końcem Świata" ... czy nie?
  
  
  Gdyby Goryl i ten, dla kogo pracował, zorganizowali prawdziwą pogoń — a ja mogę przysiąc, że nie rozpoczęła się do tego, jak nasz parada limuzyny wyjechał z hotelu, — wskazywała by na restauracja. Opuszczony w godzinach pracy, to było miejsce dla gier, w które chcą się ze mną bawić. Nawet najbardziej minimalna związek z przestępczym światem daje klucz w jak najkrótszym czasie. I odkrywczość ich planu jest skierowana nie na Renzo i jego popleczników, a w innym kierunku. Gdyby go zainstalowałeś, u nich był własny klucz. Стадс Mallory powiedział przy obiedzie, że to miejsce i cała ziemia wokół niego kiedyś należały do rodziny Renzo, do tego, jak hazard, drodzy chłopcy i wątpliwe pieniądze to zabrali mu полуаристократическое dziedzictwo. Wciąż łapał ryby w takiej mętnej wodzie, jak i wcześniej.
  
  
  Drzwi były otwarte. Goryl i jego towarzysz poniosły mnie ze sobą do jadalni. Pół niosąc, na wpół niosąc, poprowadzili mnie w koniec pokoju, do olbrzymich ognisk, teraz opuszczone i zaniemówił z powodu słabego dymu полупогасшего ognia na dole. Komórkowa płaszcz i rzucił mnie na stół, jak worek z węglem.
  
  
  "Tu trzymają drewno", — w złości powiedział swojemu koledze po włosku. — Weź tyle, abyśmy mogli rozpalić ogień, Pepe. Jak coś zrobimy pyszne техасское grilla.
  
  
  Ja nie trwała by tak długo, ulegając нарастающему strach przed perspektywą tortur. Jest to jeden z ryzyka zawodu. Ale przyznam, myśl o tym, aby usmażyć na małym ogniu, nie zmusiła moje serce bije z radości. U mnie do tej pory było to wspomnienie o gigantycznej świni, z której kapiącą ogromna ilość tłuszczu na rozpalone do czerwoności drewno na dole. Pepe wrócił z naręczem drewna. On potrząsnął z węgla popioły i rzucił się na niego połowę swojej porcji. Ogień płomienie лизало drewno o nieregularnym kształcie, i w ciągu kilku minut do centrum ponownie zamienił się w ogień szaleje.
  
  
  Goryl zerwał plaster z ust. — Dobrze, panie Carr — powiedział. "Teraz nadszedł czas, aby porozmawiać".
  
  
  Mówił po angielsku z silnym włoskim akcentem, którego nie będę próbował przekazać.
  
  
  Trzymałem usta zaciśniętymi tak samo mocno, jak z taśmą klejącą na nich, i próbował nadać sobie wywołujący widok. To nie jest tak proste, kiedy jesteś nagi członkiem i związane ręce i nogi, ale wydaje się, że zrozumiał. Rozmawiał z Pepe na włoskim dialektem, i Pepe подтащил ciężki metalowy szpikulec, sczerniały i jeszcze z resztkami dzika, który wciąż переваривал.
  
  
  Goryl lekceważąco pchnął mnie swoim ciężkim butem, i Pepe napluł mi w plecy. Wyciągnęli wytrzymały nylonowy przewód i stali powiązanie mnie nieruchomo do вертелу.
  
  
  Razem zanieśli mnie do paleniska i zredukowanym rożen w uchwyty. Potem skonsolidowanego барашковыми nakrętkami. Rożen jest utrzymywany dwoma pionowymi kawałkami żelaza, w których w równej odległości zostały wykonane nacięcia do kontroli odległości do ognia płyty. Pełne człowieczeństwa, zaczęli z wysokiego poziomu.
  
  
  — Jesteś bez ubrania — powiedział goryl, to będzie miło ogrzać się po zimnego nocnego powietrza na zewnątrz, panie Carr. Zanim wyjdziemy z siebie i pozwolimy ci zbyt mocno rozgrzane, mam kilka pytań.
  
  
  Ja wyraził mu swoją odpowiedź wraz ze swoją opinią o nim, jego gospodarzy i jego możliwych tematach w strumieniu krótkich zdań.
  
  
  — Bardzo dobrze, panie Carr! Pepe!
  
  
  Oni postawili mnie na szczebel niżej, i ciepło już nie można było nazwać komfortowym. Nie mogłem przestać się pocić, a każda kropla potu, który wydawał syczący dźwięk.
  
  
  "Jakie są twoje prawdziwe relacje z "World End"?" — zapytał goryl w kratkę kurtce. — Kurwa — wycedził ja przez zaciśnięte zęby. "Jestem inwestorem. Ja wkładam w to pieniądze, bo myślę, że to przyniesie więcej pieniędzy".
  
  
  On mogilno zaśmiał się. "Jestem pewien, że można osiągnąć większy sukces, panie Carr, jeśli masz tak na imię", — powiedział on. — Wciąż musisz powiedzieć. Jakie są twoje prawdziwe relacje z "World End"?
  
  
  — Dokładnie to, co powiedziałem — warknął ja.
  
  
  'Nic więcej? Słodkie, niewinne inwestor?... Wskazał Pepe.
  
  
  Jeszcze na stopień poniżej. To, co kiedyś było nieprzyjemne żarem, teraz przekształciło się w pieczenie.
  
  
  — Tylko to — wypalił ja. "Tylko że, nawet jeśli nie mam z tego zysku, nadal otrzymuję od tego swoje pieniądze przez Camille Cavour. Mogę sobie pozwolić na pieniądze tylko na to. — Znaczy, nie do końca niewinny inwestor, pan Carr — булькнул goryl z uśmiechem hieny. — Ale mało przekonująco. Chcesz, żebym uwierzył, że wkładacie pół miliona dolarów w małą dziewczynkę, kiedy można dostać tuzin takich za pięćset, a nie tak dawno temu można było kupić синьорину Cavour za pięćdziesiąt? Pepe!
  
  
  Jeszcze jeden stopień niżej. Teraz wiedziałem, że nie wytrzymam. Ja też bym nie zaczął mówić, ale to nie pomoże rozwiązać problem ACH. Oczywiście, Hawke mógł wysłać jeszcze jednego agenta, ale w zależności od tego, ile czasu im to zajmie, aby znaleźć moje ciało, lub od tego, czy moje zniknięcie niezamierzone, to opóźni dni lub nawet tygodni. I jeśli Anderson naprawdę coś dowiedzieć się, czy naprawdę istniała międzynarodowa zagrożenie porządku światowego, to byłoby zbyt mało.
  
  
  Pepe rzucił w ogień trzy nowe drewna, płomień stał się jeszcze wyżej.
  
  
  Goryl powiedział. - "Myślę, że z tej strony jest już gotowy, Pepe", — powiedział on ze swoim obrzydliwym humorem.
  
  
  Teraz jestem wisiał plecami w dół. Najpierw to dawało ulgę, ponieważ odległość do ognia wzrosła, ale nowe paliwo, które Pepe, słuchajcie w niego, także stresował się ogień, a ja już czułem, jak pęcherze pojawiają się na moich ramionach i pośladkach... I czułem, że coś jeszcze. ...
  
  
  Kiedy moje nadgarstki znajdowały się bezpośrednio nad ogniem kuchenki, poczułem niewielki spadek napięcia, gdy nylonowy kabel zaczął się topić od gorączki. Ścisnął nadgarstek, aby wytrzymać jeszcze trochę. Ja cedził mięśnie lewej ręki, aby utrzymać Pierre ' a, który bezpiecznie ukrywał się u mnie pod pachą.
  
  
  "Jakie są twoje prawdziwe relacje z "Końcem świata", Pan Carr? Przesłuchanie sam w sobie był w jednolitym... Upał teraz była wokół mnie prawie nie do zniesienia. — Wymyśl coś bardziej solidnego niż twój bełkot o pieniądzach i tej suce z kina. Bo w przeciwnym razie koniec świata dla ciebie nadejdzie zbyt szybko, i nie będzie w stanie się przyłączyć do naszej małej rozmowy.
  
  
  Pepe взвизгнул od śmiechu i stanął obok ze swoim szefem, aby przyjrzeć się bliżej pieczeń.
  
  
  Teraz nadszedł czas, teraz, gdy oboje stali tak blisko mnie. Dzięki bogu, patrzyli już na moją twarz, niż na moje związane nadgarstki, kiedy выдавила jeszcze jedną modlitwę. — Słowo honoru, — krzyczał ja, grając lepiej niż ktokolwiek na studia filmowego Conti. — To naprawdę jedyne. Ja po prostu naftowy, który więcej pieniędzy niż rozumu. Słyszałem, że można w ten sposób trochę zbliżyć się do гламуру kina. Nie palcie mnie więcej, proszę pana ...
  
  
  "Smażony, jak świnia, визжащий jak świnia", — поддразнил mnie goryl. — Potrzebujemy odpowiedź lepszego, panie Carr. Może być, jeszcze raz skręcić cię twarzą do ognia?
  
  
  Znowu zaczął obracać mnie. To był ten moment.
  
  
  Kiedy zaczął poruszać mnie wyciągnął wolną prawą rękę i jednym szybkim ruchem wyciągnął Pierre ' a. Ja poprowadził ją kciukiem i rzucił między Pepe i goryla.
  
  
  "No, cholera..." — to prawie wszystko, co on jeszcze mógł powiedzieć ironicznie. Pepe upadł na podłogę obok mnie. Gwałtownym ruchem nie odbił się od ognistego płyty i ognia i szybko przewrócił się. Szybko uwolnił się od полурасплавленных lin na kostkach i пригнулся, gotowy poznać swoich oprawców. Mi więcej nie trzeba było się martwić.
  
  
  Urok tej bomby gazowej jest jej szybkie i skoncentrowane oddziaływaniu na niewielką powierzchnię. Wstrzymałem oddech, ale raczej nie w tym była potrzeba.
  
  
  Goryl w kratkę kurtce i Pepe już byli kandydatami na cmentarzu Campo Верано, kiedy znów odetchnął. Powietrze unoszące się nad płytą ognia, zabrałby ze sobą resztki gazu.
  
  
  Gdy znów stanął na nogi, czułem się tak źle, nie jest dużo gorszy, niż ten, kto spalona, zasypianie na plaży w Miami. Prawdopodobnie mam pęcherze i kilka dni dyskomfortu, ale będę znów w akcji .
  
  
  Nagle z ulgi i uświadomienia sobie swego położenia i wybuchnął śmiechem. Tu nie stał samotnie w jadalni z dwoma trupami. Tutaj stał już Nick Carter, w którego głowie znów tętniła myśl wrócić do zadania AX, czerwony, jak homar, po smażenia, i wciąż tak samo nagi jak Adam przed upadkiem, w dobrych sześciu mil od Rzymu.
  
  
  Zanim znów się zamoczyć w imponujący lub znaczącego działania agenta ACH, muszę dokończyć kilka mniej dramatycznych rzeczy. Jestem udał się do kuchni, restauracji i znalazłem w szafie jakieś ubrania. Ja отдолжил brudną białą koszulę na trzy wielkości mniej, niż było mi potrzebne, spodnie z wolnym szwem, brudną поварскую kurtkę, zbyt małą, kilka upadających roboczych butów. Ja w ogóle nie był презентабелен do żadnego środowiska, oprócz ciemnej złej strony, ale przynajmniej teraz mi nie grozi niebezpieczeństwo aresztowania za nieobyczajne zachowanie.
  
  
  Martwy lub nie, ale miałem wrażenie, że goryl w kratkę kurtce wciąż mi coś winien. Delikatnie pociągając kolekcję ubrań na swoją полупрожаренную tuszy, wróciłem do ciała. Ja go zdjął kurtkę, która dała mi więcej ciepła, niż krótka biała kurtka pomocnika kucharza, i przekonałem się, że klucze od "fiata" znajdują się w jednej z jego kieszeni. Wyszedłem z wiejskiego restauracji i zamknął za sobą ogromne drzwi. Następnie wsiadłem do "fiata-500" i вырулил z dostępem utworu. Byłem na Via Tiburtina i udał się na zachód, w stronę centrum.
  
  
  Było około pięciu godzin rano i pierwsze promienie wschodzącego słońca walczących z ciemnością. Ruchu prawie nie było oznak życia prawie nie było, dopóki nie skręcił na pół obrotu na Piazza della Репаблика i nie zobaczył nagromadzenie samochodów policyjnych przed Le Superbe. Od samochodów ciężarowych do samochodów patrolowych i komunalnych karetek.
  
  
  Zaparkowałem "fiata" na ulicy i poszedł z powrotem w "Le Суперб". Kiedy próbowałem wejść do klatki schodowej, mnie z obu stron złapali dwa gigantyczne карабинера, główne grupy rzymskiej policji.
  
  
  — Dokumenty? — zapytał ten, że po mojej prawej stronie, bolesne выкручивая mi rękę.
  
  
  "Twoje dokumenty", powiedział ten, co na lewo ode mnie, ściskając moją drugą rękę. 'Paszport? Идентификационая mapa?'
  
  
  — W moim pokoju — powiedziałem. "W Le Superbe.
  
  
  Ja powtórzył swoje oświadczenie po włosku, i oba oficera z niedowierzaniem spojrzeli na mnie. Jeden z nich spojrzał na moją растрепанную, jaskrawo malowane kurtkę. I jeden rzut oka na moje obwisłe spodnie, moje połamane nogi wystarczyło, aby przekonać go, że nigdy, nigdy nie będę mogła być tu rezydentem w Le Superbe. Dyskutowali o tym, czy zostawić mnie leżeć w rowie lub zabrać do aresztu za długa lista spraw zawieszonych, począwszy od gwałtu, wymuszenia skradzionych dzieł sztuki i do oszustw. Policjant, który chciał mnie aresztować, wydawało się, że wygrał na punkty, aż mnie w końcu nie uratował kobiecy krzyk radosnego rozpoznania, донесшийся z okna szóstego piętra hotelu. Jerry, caro mio! Jerry. To on. Patrz, Piotrusiu!
  
  
  Podniosłem oczy i zobaczyłem Camille w moim jasnym niebieskim пижамной kurtce w oknie mojego pokoju hotelowego. Obok niej był mały Piero Симка, autorytatywnie wskazujący na dołączającego do nich komisarza policji w formie. W megafon dawał wybuchowe drużyny, które jeszcze bardziej naruszały i bez tego zaburzenia ciszę tego rana.
  
  
  — Sierżancie Бланди. Kapral Инверно. Natychmiast zwolnij tego człowieka i zabrać go do jego pokoju. On skonsultował się z Piero, który osiągnął go w pasie. "Pokój 79. Natychmiast!"
  
  
  Dwóch moich napastników natychmiast zamienił się w uprzejme, troskliwych przyjaciół. Traktowali mnie tak, jakby mnie chcieli zafundować — po mojej dosłownej kaprys, apel, który bardzo cenił, i przeprowadzili mnie przez удаляющиеся grona ciekawskich przechodniów i policjantów w lobby, w górę windy i mój pokój, gdzie Pułkownik wysłał ich z krótkim wdzięcznością.
  
  
  — O mój boże — wykrzyknął Renzo, spotyka nas przy drzwiach. Camille, Piero, sir Hugh i Стадс stanął za nim, ubrani w różne piżamy. "Myśleliśmy, że straciłem cię na zawsze". On był producentem, a nie aktorem, i trudno było wątpić w jego szczerość, ponieważ jest on wyraźnie szanował znaki dolara.
  
  
  — Ja też — powiedziała Camille. "Te okropne ludzie. Myślałam, że nie żyjesz.'
  
  
  — Ale gdzie masz te ciuchy? — ryknął Piero. Nawet w zamieszaniu pozostał modnym wzorem dla wszystkich w swojej satynowej piżamie od Valentino, jasno-czerwonym szlafroku i kapciach od Gucci.
  
  
  Nie będę tracić czasu na powtarzanie tego, co się stało, jak ja im to wyjaśnił. I wskazał na kierowcę "fiata", który omal nie staranował nas wcześniej jak mojego porywacza, i Renzo i Piero wymienili rozsądnymi poglądami.
  
  
  "W świecie kina ma wrogów, którzy nie mogą przestać próbować sabotować produkcję "Końca świata" i zniszczyć Lorenzo Conti", — powiedział Renzo .
  
  
  "Czy to zemsta tych gwałtowna argentyńczyków" — pomyślał na głos Piero. — Chociaż jak oni mogli tak szybko dowiedzieć się, że zamieniliśmy ich interesów na interesy Jerry?
  
  
  Reakcje te wydały mi się bardziej niż параноидальными. Niepokój o moje bezpieczeństwo brzmiało szczerze. Ale ich dywagacje na temat historii mojego porwania były zbliżone do szaleństwa. Choć, być może, były urojenia, to w żaden sposób nie wskazywało na przynależność moich partnerów w filmie do tego obrotu. Przewrócili niebo i ziemię, aby mnie znaleźć. Oni namawiali rzymskiego policję i jednostki służby bezpieczeństwa armii włoskiej znaleźć mnie, odkąd zauważył moje zniknięcie. Pozwól mi krótko opowiedzieć o tym, co się stało po moim zniknięciu. Camille zajęło mniej niż piętnaście minut, aby uwolnić się od zerwanych prześcieradłem i chwycić telefon, aby ostrzec Piero i Renzo. Oni, z kolei, ostrzegają wszystkie organy. Jej opis dwóch napastników było zbyt niedokładne. Opisała ich wzrostu około ośmiu stóp i mięśni, jak ukraińskie ciężarowców. Ale niezbite fakty samego mojego zniknięcia, podarte prześcieradła, wyraźne rysy na drzwiach od porwania zamku były bardziej niż wystarczającym dowodem porwania.
  
  
  Policja i siły bezpieczeństwa, którzy przeprowadzili śledztwo, działa szybko i skutecznie. Dziesięć minut po tym, jak Goryl i Pepe pchnął mnie w тратторию , w całym mieście zostały ustawione posterunki. Trzej mężczyźni pracowali z trzema różnymi telefonami, wysyłając polecenia detektywów w celu przesłuchania niektórych z byłych kochanków Camilli.
  
  
  — Nie zostawiłam kogoś tak nieszczęśliwy, — z satysfakcją powiedziała. "Ale zazdrość jest nieprzewidywalne, i po prostu trzeba było śledzić każdy ślad, aby cię znaleźć, Jerry". Tego ranka, musiało być dużo czerwonych twarzy i неубедительных oświadczeń żony w Rzymie. — Bo ja jeszcze nie skończyłam z tobą, — obiecała ona z figlarnym uśmiechem. Odwróciła się do łóżka, na którym siedziała, i wskazała na pokój pełen киношников, policjantów i detektywów. "To jest ktoś, kto jeszcze nie spał i przeżył straszne. A teraz jeszcze i szczerze go swoimi pytaniami i bzdurę . Tam. Wszyscy. Camille zadba o nim. Nawet Renzo i Piero кивнули w odpowiedzi na jej namiętne rozkazy, a w pokoju znów zrobiło się pusto. Kamila wysłała posłańca do swojego pokoju i kazała mu przynieść z toaletka jej makijaż.
  
  
  "Jesteś teraz na razie jest bezużyteczny dla mnie, ani dla nikogo, biedny Jerry — powiedziała. — Ale u mnie jest piękna maść. Ona jest piękna kolorystycznie. Jak nasienie. Ona zachichotała. — I w ciągu kilku godzin twoje oparzenia uleczy. Jest tam pełno szczególnych rzeczy, enzymów i innych. Kiedyś tak nie na planie na Sardynii, co lekarz kazał mi przerwać strzelanie co najmniej na tydzień. Ale rano jestem zadała ten magiczny krem i w ten sam dzień była bez zarzutu, jak zawsze przed kamerą. Ten film zebrał dwa miliony tylko we Włoszech, a ja wciąż dostaję kasowe opłaty, jeśli moi prawnicy trochę przekonać Renzo , tak że, jak widać...
  
  
  Ja w ogóle nic nie widziałem, ale pozwolił jej trochę ze mną pomęczyć. Ona umiejętnie sekcji mnie. Wzięła małą prostokątną kosmetyczka u hotelowego, kiedy wrócił. Ani razu nie spojrzał na pęcherze na moim багровом ciele, kiedy leżałem nagi na łóżku, i na Camille, wciąż ubraną w górną połowę mojej piżamy, kiedy ona była pochylona nade mną. Można wiele powiedzieć o tych ekskluzywnych hotelach z ich wysokimi cenami.
  
  
  Kamila znalazła dzbanek wielkości małej butelce mleka z perłowo-szarej mieszaniną i szybko zadała trochę jego zawartości na moje ciało. Od razu poczułem ulgę. Polecam jej usługi medyczne ACH... Pozwolę, by dać im radę, jaki by nie był.
  
  
  Kiedy ona namaściła mnie, mój umysł przełącza się na wyższą prędkość. Jak zawsze na zadanie od AH u mnie była niemożliwa miszmasz rzeczy, które trzeba było zrobić od razu, bez wyraźnego sposobu ich wykonywania. W rzeczywistości o wiele łatwiej uciec od dwóch prawie поджаривших cię bandytów, niż uciekać z hotelu, wpisanego na pół najlepszych sił rzymskich i włoskich sił bezpieczeństwa.
  
  
  Camille wezwała służącą do pokoju i znowu muszę jechać łóżka. Ona i пухлая, невозмутимая dziewczyna ostrożnie перекатывали mnie na bok, a następnie z powrotem, układano czyste, miękkie prześcieradła, a następnie udzielali mnie lekkim kocem. Na zewnątrz już świta, i Camille задернула zasłony na dwóch oknach balkonowych.
  
  
  "Teraz musisz się przespać, Jerry," powiedziała. — Jeśli ci się to wydawać trudne, zostawię ci dwie małe tabletki, które mogą wysłać nawet słonia w krainę marzeń. Ale myślę, że już dość zmęczony, żeby zasnąć w samotności.
  
  
  Pochyliła się, aby przekonująco na сестрински pocałować mnie w czoło.
  
  
  "- Nie, ja muszę iść spać", — powiedziała ona. "O mój boże, ja chyba wyglądam na starą wiedźmę".
  
  
  Ona jest bardziej jak na 14-letnią гиперсексуальную dziewczynę-harcerza, grającą w doktora, i ja też jej o tym powiedział. Jej się to szalenie podoba. I byłem zadowolony, że nie miała zamiaru kontynuować swój miłosierny dług, siedząc na brzegu mojego łóżka.
  
  
  Jeszcze raz podziękował jej, a ona powiedziała, że we śnie będę w pełni bezpieczne, ponieważ pułkownik Динджес poustawiał stref w korytarzu, w windzie i holu.
  
  
  Musiałem spotkać się z człowiekiem, jeszcze dwie godziny temu na jeden z adresów kontaktowych ACH.
  
  
  Dałem sobie pięć minut po tym, jak Camilla wyszła, na wypadek, gdyby ona powróci, aby zabrać jakąś zapomnianą rzecz, zanim próbowałem usiąść i zrobić porządek. Balsam Camille był cudem. Jestem prawie znów poczuł się człowiekiem. Nie mówię, że chciałbym natknąć się na coś bardziej stałego niż jedwabiu lub Camille, ale pieczenie zniknęło, i dowiedziałem się, że mogę się ubrać, nie czując nic, oprócz kilku drobnych ukłuć bólu. Wziąłem butelkę z dwoma żółtymi kapsułki , które Camille zostawiła jako środki nasenne, i umieścił ją w jeden z bocznych kieszeni kurtki. Tym razem załączeniu szpilki do lewego przedramienia i założył наплечную kaburę z Вильгельминой. Znalazłem jednego z braci-bliźniaków Pierre ' a w przegródce swojego portfela i wsunął go do kieszeni. Nie wiedziałem, dokąd idę, a tym bardziej do kogo, ale nie chciałem znów być złapany bezradnym.
  
  
  Odkryłem, że mogę nawet przyjąć taką postawę jogi, która najbardziej pomogła mi z głębokiej koncentracji. Tak więc, w pełni ubrany i prawie zupełnie przyszedł do siebie, siedział ze skrzyżowanymi nogami, na тебризском dywanie w swoim luksusowym apartamencie.
  
  
  CIA, a także własna sieć ACH już poinformowała Хоуку o hałasie mojego porwania i mojego powrotu. Ale Bóg wie, jak bardzo zniekształcone, niedokładne, zdecydowanie niepełne i mylące mogą być te wersje. Musiałem dać swój własny, odpowiedni raport komputerów ACH i jeszcze bardziej delikatny umysł Hawk. Finansowy geniusz ACH Goldie Simona też trzeba było ostrzec, aby trochę poprawiał dane, zanim będę musiał wpakować moim nowym partnerom czek na 500 000 dolarów z banku w Nassau, którym tak się chwalił. Nazwa i adres banku były już w moich предысториях, więc założyłem, że część drogi już wytyczona. Ale Goldie chciałbym wiedzieć, kiedy i ile. Jedną z zalet mojego porwania i domniemanych urazów było to, że Renzo odłożył na ważne spotkanie biznesowe na dzień lub dwa. To czas otrzymano za godziny, które straciłem i które trzeba było nadrobić.
  
  
  W końcu przyszła jedna myśl. I pogrzebał w torbie i wyciągnął niewinne reedycja książki Zane Grey ' a. Jednak nie można przerzucać strony, tak jak nie miała stron. Miała tylko małe kompaktowe serce z гелигнита, który wybuchł czterdzieści sekund po aktywacji, wydawszy dwadzieścia kliknięć, a następnie разбросало swoją zawartość na podobnych na konfetti taśmach w ogromnym bałaganie na powierzchni ponad pięćdziesiąt metrów kwadratowych.
  
  
  Podszedłem do okna i cofnął zasłonę na tyle, aby spojrzeć na пробуждающуюся ulicę w dole. Dwie maszyny patrolowe i pięciu wyraźnych policjantów na ulicy, plus kilku policjantów w cywilu wśród przechodniów. Na ulicy pod bocznym oknem było tylko trzy oficera w mundurze z automatycznych karabinów pod pachą. Wszelkie emocje na ulicy zmusiło ich do ucieczki tam, aby pomóc swoim towarzyszom . Przed rejestracją patrzę na budynek z zewnątrz i pomyślałem o tym, gdzie widziałem call of wejście. On wciąż tam był. Pochodzący z 1897 roku, budynek został zbudowany przez architekta, który starał się naśladować świetności wielkich pałacu z xvi wieku. Wszystkie górne анфилады miały balkony, narożniki, które zostały zbudowane z masywnych, ciężkich fundamentów. Prostokątne kawałki kamienia z sześciocalowym występem między każdym. Trzeba sporo wysiłku, aby wygodnie zejść za dziesięć-piętnaście minut. Ale zejść niepostrzeżenie za trzy-pięć minut, na które liczyłem, było trochę trudniej.
  
  
  Ja odszedł, zdjął kurtkę i podwinąłem nogawki. Następnie włożyłem szlafrok. Wciąż nieogolony i czerwony od smażenia, nie potrzebował w kosmetykach, aby nadać mojej twarzy oznak napięcia. Wszedłem do salonu i otworzył drzwi.
  
  
  Przede mną rozpościera się gigant w mundurze z karabinem, gotowych strzelać. Do mnie będą odnosić się z szacunkiem, który jest mi potrzebne do moich planów.
  
  
  Chcę dobrze się wyspać — powiedział do niego po włosku. "Moje nerwy wybuchnąć ". Skuliłem się z bólu, aby wszystko wyglądało bardziej przekonująco, i карабинер świadomie skinął na mnie. "Proszę, dopilnuj, żeby mi nie przeszkadzano w ciągu najbliższych trzech godzin" — powiedziałem. "Wszystko mi jedno, kto. Kiedy trochę się prześpię, mógłbym porozmawiać ze swoimi oficerami, a na razie chcę się trochę przespać.
  
  
  — Ale to akurat były moje instrukcje — powiedział, ponownie wyprostowany po wojskowemu.
  
  
  — Świetnie — powiedziałem. Zataczając się, wróciłem do swojego pokoju i zamknął drzwi. Ja po cichu pozbyć fartucha, podwinąłem nogawki i znalazł w walizce aerozol ze sprayem na insekty. Nie wiem, skrzywdzi, czy jego zawartość jakąś muchę, ale jeśli go nanieść na dłonie z odległości sześciu cali, tworzy cienką warstwę, która szczelnie otacza skórę. Staje się tak samo twarde jak skóra nosorożca, i kiedy ona wyschnie, można ją zdjąć, jak rękawiczkę. To pochodna neoprenu, opracowana w jednym z naszych cud-lekarzy, chemików. Teraz mi to było potrzebne.
  
  
  Ja zamachnął rękami w powietrzu i zgiął palce w maksymalny czas schnięcia dwie minuty. Następnie podniosłem książkę Zane Grey ' a z łóżka i podniósł do okna. Zrobiłem razy w górnym prawym rogu, który aktywował tę sztukę, powoli policzył do dwudziestu pięciu i otworzył okno. Następnie pozwoliłem mu odejść i znowu szybko zamknął okno. Piętnaście sekund później wybuchło to szaleństwo .
  
  
  Гелигнит eksplodował, jakby dwa tankowca zderzyły się ze sobą, i konfetti postrzelony całą ulicę w dowolnym kierunku, prawie do wejścia do hotelu.
  
  
  W tym momencie byłem już u innego okna, a potem na zewnątrz. Zszedłem z balkonu na murze kąta, obserwując jednym okiem, jak ludzie rzucili się ze swoich stanowisk w alejce do miejsca wybuchu.
  
  
  Moje ręce вцепились w przestronne nisze, i usiadłem, ledwo zanurzony widok z ulicy. W zaledwie kilka sekund więcej, niż byłoby to w pięknym, ale starej windzie, zszedłem na dół. Tam przeszedłem na wciąż dość пустынному chodniku na inny kąt i podał sygnał taksówki.
  
  
  Nazwałem mu cel, miejsce w pobliżu mojego drugiego adresu kontaktowego, ale na tyle daleko, aby pozbyć się prześladowców.
  
  
  Kiedy wyszedłem, odwróciłem się na dwa kąty i wszedł do holu hotelu, gdzie senny sprzedawca za ladą i skinął na mnie, jakbym był zwykłym turystą, który tutaj miejsce. Potem wyszedł przez call of wejście. Natknąłem się na ulicę. Dwa domy od mojego celu wszedłem do portyk i poczekałem jeszcze trzy minuty, aby upewnić się, że za mną nikt nie obserwuje. Jadąc część i chodnik pozostały puste. Poszedłem dalej, a następnie dał dwa krótkie i jeden długi czas alarm w dzwon ze znakiem Pieca. Rozległ się dźwięk "Laska" od automatycznego otwierania drzwi, i byłem tak wewnątrz, na drodze w górę.
  
  
  Na drugim piętrze w drzwiach czekała na mnie łysiejący mężczyzna w średnim wieku. Pracował w powiązanym agencji rządu. Na nim był линялый czerwony фланелевый szlafrok bez pasa na выпирающего brzucha, który z trudem ukrywali pomarszczone majtki strasznego obrazu.
  
  
  "Pytania, pytania, pytania. Te słodkie chłopaki z ACH myślą, że jestem kombinacja Lieve Lita i ANP. Trzeba porozmawiać z nimi na zmianę.
  
  
  — Oto do czego jestem tutaj — powiedziałem. — Chodź, Mac.
  
  
  — Gilchrist — powiedział ponuro. "Nie Tak".
  
  
  Przeszedł on na celu schludną, zadbany salon do sypialni, która wyglądała tak samo czyste, jak i błyskotliwy. Pocztowa dużego stołu z drewna orzechowego w końcu przy ścianie był otwarty, otwierając radio, ale teraz wstąpię połowę pocztowej. Druga połowa była zajęta zlepek urządzeń elektronicznych, w tym telefon z многокнопочным translatora mowy.
  
  
  — Porwania, morderstwa, bomby — mruknął. "Myślałem, że jestem na służbie dyplomatycznej, a nie w samym spy społeczeństwie. Pozwól mi zadzwonić, wtedy będziesz mógł porozmawiać ze swoim przełożonym przez przetwornik mowy. Może wtedy odpocznę.
  
  
  Jest trochę przekręcił swoje tarcze, a następnie zapukał klawisz Morse ' a w pobliżu urządzenia.
  
  
  On ciągle narzekać. "Niektórzy z nas muszą zarabiać na życie w normalnych godzinach. Z dziewięciu do pięciu. Nie biegać od jednego łóżka do drugiego i od jednego grilla do drugiego. Proszę, Carter. Cóż, potrzebne są różne szpiedzy dla twojej sieci szpiegowskiej.
  
  
  Suchy głos Hawk już brzmiał mam w uszach, kiedy odebrałem telefon. "Jesteś swego rodzaju geniuszem, Nick," powiedział. "Przesyłam ci rozwiązać pewien problem, a pierwsza wiadomość, którą otrzymuję, polega na tym, że sam jest głównym problemem. Tu jest napisane..." słyszałem, jak niecierpliwie перелистывал swoje raporty. — Tu jest napisane, że cię porwano dwóch chłopaków, którzy przywiązany do ciebie вертелу i chcieli usmażyć cię żywcem, kiedy uwolnił się i odszedł od nich. Śmierć przez "nieznanych powodów". Cóż, ja mogę tylko zgadywać bez dalszych wskazówek, ale zawsze myślałem, że trzeba czterech mężczyzn, aby złapać jednego z moich ludzi. Sześć, aby walczyć z tobą.
  
  
  Zaryzykowałem, że go rozłączy, aby wyjaśnić mu, jak mnie porwali. Nie żeby to zrobił Hawk bardziej znośne.
  
  
  "Wiem, że twoja zamieszanie z tym co i czemu była konieczna, — powiedział, — ale nie w tym sensie, że obniżył się przy tym na swoją obronę. Nie obchodzi mnie, co ty pójdziesz z kimś do łóżka..." prawie czuł, jak jego myśli przechodzą do сенсационному, choć i niesamowitego odkrycia ... twoje informacje daje. Ale nie w tym przypadku, jeśli otworzysz się do likwidacji.
  
  
  — Mnie jeszcze nie zlikwidowano — powiedziałem.
  
  
  — Czyje to dzieciaki? — zapytał , jakby miał ze sobą cały katalog zdjęć międzynarodowych przestępców.
  
  
  "Oni pokazywali mi swoje prawo jazdy" — powiedziałem, odpowiadając na jego sarkazm. "Na ciałach nie było także żadnych dokumentów. Ale nie sądzę, że są one bardzo kochali amerykanów, co może wskazywać na komunistów. Chociaż i to nas do niczego nie prowadzi. Dziś wuj Sam zawsze przyjaciel, a na następny dzień może stać się wrogiem".
  
  
  "Trzymaj cholernych faktów", — powiedział Hawk. "Zachowaj swoją polityczną filozofię do swoich koleżanek. Mam ich zdjęcia w телексе, i Rzym może tylko potwierdzić, że są one niezależnych członków gildii. Są one wynajmowane są dla wszystkich chętnych. Ale chcę wiedzieć: czy znalazłeś coś, co potwierdzi podejrzenia Anderson?
  
  
  — Znalazłem wystarczająco dużo, aby mieć pewne podejrzenia — powiedziałem. "Ale to nie wystarczy, aby zrozumieć, jak poważne jest i do czego to wszystko zmierza". Przeszedłem na krótki plan: mój pomysł o tym, że "Koniec Świata" był nie więcej jednak, niż wydawał się na powierzchni, ale również i to, że kolekcja wojskowego rekwizytów może być bardzo kuszące dla tego, kto pragnie zorganizować międzynarodowy bałagan. Zawsze są ci faceci, w dowolnym miejscu na świecie.
  
  
  "Podczas gdy te dwoje nie wpadł do mojej sypialni — stwierdził ja — jestem pewien, że Anderson ma rację. Ale ktoś próbował mnie przesłuchać. I te pytania, na które starali się wycisnąć ze mnie, wszystkie wskazywały bezpośrednio na "Koniec świata".
  
  
  Zrobił pauzę na kilka sekund, aby przemyśleć fakty, które mu powiedział. Znów usłyszał szelest papieru.
  
  
  — Jest coś jeszcze — powiedział. "Бомбовая atak. Ktoś inny próbował cię zabić lub ponownie ten sam porwanie?
  
  
  — To byłem ja — powiedziałem. Zanim zdążył oburzony, powiedziałem mu o swoim pilnej opieki z Le Superbe, aby poinformować go o mnie.
  
  
  — Dobrze — powiedział z westchnieniem. — Jak ty teraz chcesz wracać? Teraz nie rozwalić cały Koloseum?
  
  
  Powiedziałem mu, że nie sądzę, że będzie to konieczne, i zaczął opowiadać mu o swoim planie wrócić .
  
  
  — Nie, nie, Nick — powiedział. "Im mniej wiem skandaliczne szczegółów swoich metod pracy, tym łatwiej jest moje życie. Ale czego nikt nie może zrozumieć, to to, że komuś udało się dowiedzieć, że byli w tym samolocie. Jesteś pewien, że tę dziewczynę Розану nie tak po prostu zwróciło twoją fatalny urok?
  
  
  — Może to pomogło, — skromnie przyznał jestem. — Ale założę się, że to czyjaś mała. Podanie jej adresu mojego hotelu, może trochę przyspieszyć akcję. Ale dla nich to jest tak samo cenne, jak i dla nas".
  
  
  — Kimkolwiek by oni nie byli — odparł Hawk. "Zrobię test potrójny dziewczyny: my, Interpol i Алиталия. Ja również przekażę szczegóły finansowe Goldie. Pięćset tysięcy dolarów. Wiedziałem to, ale może to będzie nowy wpis. U mnie w drodze arkusze danych o swoich nowych towarzyszy. Zaproś Гилкриста do biegu gryzmoły Anderson, żebym mógł od razu pomyśleć kilka domysłów. Dostaniesz odpowiedzi od Хаймана. Gilchrist zwykle po prostu myśli. AA, szwajcarskie tablice rejestracyjne niemieckie dziewice. Wspomniałem słowo, podobne do Jungfrau. "Być może ten Anderson był szalony . A może być i ty. Może być, wszyscy. No, wracasz do hotelu i chcesz się przespać godzinkę, zanim znowu iść odtwarzać sceny z Rzymu z czasów Nerona.
  
  
  Scrambler rzucił, gdy Hawke odłożył słuchawkę.
  
  
  Ворчащий Gilchrist wsunął skrawki papieru, które wziąłem z rzeczy Anderson, w szczelinę swojego sprzętu transmisyjnego i był szczęśliwy, aby się pożegnać.
  
  
  Wziąłem taksówkę i wylądował za hotelem, gdzie zauważyłem call of wejście. Było mi wszystko jedno, zobaczy czy mnie ktoś, ale nie chciałem spieprzyć ze swoim strażnikiem перехитрив go.
  
  
  Wjeżdżam windą na swoje piętro i zatrzymał się przy ścianie korytarza. Kąt był kilka metrów od moich drzwi. Kiedy dotarł do rogu, zobaczyłem strefy, kaprala w znaku różnice, stojącego ostrożni i czujni u drzwi moich apartamentów. Dobrze.
  
  
  Ja wytrząsł żółte kapsułki z butelki, którą zostawiła mi Kamila. Szybko rzucił butelkę w drugi koniec sali. Ja nie chciałem czekać na powrót strefy. Był wytrzymały, dobrze wychowanym chłopcem, i mogłem na nim polegać. W tej samej sekundzie, jak do dobiegł mnie dźwięk uderzenia butelki o ścianę, zanurkowałem w drzwi. Strefa zrobił stawiających pięć-sześć kroków korytarzem, już trzymając karabin w pogotowiu. Mi zajęło minutę, aby zakasać nogawki, założyć szlafrok i wychylić głowę przez drzwi, aby zobaczyć, jak strefa wraca na swoje stanowisko z непонимающим wyrazem twarzy.
  
  
  "Teraz zadzwonię obsługa pokojowa, aby zjeść śniadanie", — wyjaśniłem. "Chciałem tylko, żeby pan wiedział, że to się stało. Czy ja właśnie usłyszałem dźwięk? — Nic, proszę pana — powiedział. "Mały wybuch. Studenci, komuniści, монархисты. Zawsze masz te kłopoty. Przy okazji, w kuchni również jest jeden z naszych ludzi, który czuwa nad porządkiem.
  
  
  Postanowiłem pójść za radą Hawk i spróbuj się trochę przespać przed kolejną operacją. Balsam Camilli zadziałał tak dobrze, za wyjątkiem kilku wrażliwych miejsc, że to wyglądało tak, jakby mnie nigdy nie spaliliśmy.
  
  
  Zdjąłem płaszcz kąpielowy, powiesił spodnie i kurtkę, rzucił koszulę i krawat na krześle i był gotów znów położyć się do łóżka. Wiał zimny marcowy poranny wiaterek, więc poszedłem zamknąć okno w swoim pokoju.
  
  
  Ale nie tylko to okno, ale i okno z przodu otwarte. Jestem cholernie dobrze wiedział, że zamknął go, jak tylko wyrzucił bombę. Ktoś był w moim pokoju podczas mojej nieobecności. Ktoś, kto jeszcze mógł być tam.
  
  
  
  
  Rozdział 4
  
  
  
  
  Ze snem będzie musiał jeszcze trochę poczekać.
  
  
  Wyciągnąłem "Luger" z kabury, висевшей na wierzchu kurtki, i udał się z powrotem do drzwi. To było łatwo przeszukać pokój: nieproszony gość nie mógł skorzystać z korytarzami, aby powrócić do już обысканный powiat. Dwa duże pokoje, pokój dzienny i sypialnia oraz duża łazienka. Cal po calu przeszedłem przez salon. Nie zapomniałem zajrzeć za kanapą, za ciężkie zasłony. Bar z alkoholem był zbyt mały nawet dla osoby takiej wielkości, jak Piero, ale i tak spojrzał na niego. Wszystko było pusto. To samo w sypialni: za zasłonami, w szafie, pod łóżkiem.
  
  
  Przed dzwonkiem dzwonek do drzwi. Te kilka sekund spędziłem na to, aby zamknąć łazienkę na zewnątrz i zacisnąć krzesło pod klamkę. Gdyby gość schował się tam, on nie mógł wyjść, aż dostaję tacę z obiadem.
  
  
  Kelner w białej kurtce podał mi tacę z jedzeniem. Z jednej strony go otaczał mój odźwierny, z drugiej — drugi strażnik w mundurze, który zapewnił mnie, że był w kuchni i czuwał nad przygotowaniem śniadania. Podziękowałem ich, dał napiwek kelnerowi i poszedł z powrotem, aby zakończyć swoje poszukiwania.
  
  
  Łazienka też była pusta.
  
  
  Ale otwarte okno pozostawało tajemnicą. Pod moją nieobecność ktoś wszedł, prawdopodobnie z dachu, gdzie był nierówny profil rynny rynny, ozdobne rzeźby i powłoki przewodów kominowych ukrywali wszystkich od oczu patroli na ulicy. No i do tego potrzebna jest mądry, odważny człowiek. Nie mogłem pozwolić sobie lekceważyć swoich przeciwników.
  
  
  Druga kontrola sypialnie potwierdził moją diagnozę.
  
  
  Moja walizka i dyplomatyczny portfolio dokładnie przeszukali. Wszystko było starannie zwrócony na swoje miejsca, za wyjątkiem jest prawie niewidoczne mieszków uszczelek, które nałożył na obie przedmiotu przed wyjazdem. Tajny oddział w małym portfelu nie stwierdzono. Wziąłem ze sobą Luger i nóż, tak że z mojej strony jak Jerry Carr nie było nic podejrzanego. Wyjąłem z walizki niewinny wygląd tranzystorowy odbiornik i wrócił do pracy. Ponownie przeszukałem trzy pokoje, tym razem w celu wykrycia urządzeń podsłuchowych. Radio wyglądało jak każde inne radio tej samej wielkości, ale kilkoma ruchami można go było przekształcić w skuteczny detektor ukrytych elektronicznych urządzeń podsłuchowych.
  
  
  Było mi wszystko jedno, podsłuch czy mnie. Ja zachował wszystko, co jest związane z moją prawdziwą osobowością Nicka Cartera, do bardziej bezpiecznych miejsc, niż apartamenty Le Superbe. Ale ja jakoś płynnie ogarnął spojrzeniem najnowszą, najbardziej rtv / agd: szerokokątne obiektywy, nie więcej główki pinezki, które mogą wysyłać obraz na ekranie, zdalny bardziej niż na kilometr. Mogłem kontrolować mowę Nicka Cartera, ale poruszające nagranie tego, jak zdemontuję i oliwie "Luger", роюсь w przegródce w poszukiwaniu wymiany gazowej bomby TT lub innych zabawek (Dział ACH sztuczek technicznych) nie do końca odpowiadałby mojemu гиперсексуальному prosty obraz Jerry Carr, texas playboya.
  
  
  Mam jeden sygnał dźwiękowy w salonie, mały gwóźdź-nadajnik na postumencie w rogu pokoju. Prawdopodobnie wystarczyło, aby uchwycić nawet najbardziej stłumione rozmowy w tej okolicy. Zostawiłem go tam, gdzie był.
  
  
  W sypialni było ich dwóch: jeden za lustrem nad umywalką, drugi do połowy ukryty za jednym z tkanki guzików na стеганом wezgłowia łóżka. Nie wiedziałem, czuć się польщенным lub urażony tym nieproporcjonalne zainteresowanie do mojego użytkowania materaca. Ale zostawiłem go w spokoju. Każdy mikrofon może pracować w obie strony, i, być może, udało mi się użyć ich jako niewinnych świadków na AH.
  
  
  W łazience nie było żadnych oznak czegokolwiek. Było to po części związane z tym, że bieżąca woda może dostarczyć niedogodności nawet najlepszego подслушивателю. Dlatego, gdybym kiedyś musiał poważnie porozmawiać z kimś, ja bym zrobił to przy pełnym wsparciu dusza, pracujących dźwigów i wielokrotnego płukania.
  
  
  Nieco mniej zdenerwowany, zjadłem swój zimne śniadanie, a następnie opadł na łóżko. Minęło musi być półtorej godziny, kiedy obudził mnie dzwonek telefonu. To była Kamila. Promienny, jasny i opiekuńcza . Zapytała mnie, pomógł mi ją balsam.
  
  
  Im dłużej mogłem rozciągnąć swój powrót do zdrowia, tym lepiej było dla moich planów. Więc podziękowałem jej i powiedział jej (prawda), że lek cudowny sposób pomogło mi, ale (nieprawda), że nadal czuję lekkie drżenie, choć jej tabletki, miałam okazję trochę się przespać.
  
  
  "Szczerze mówiąc — poważnie powiedziała — twoje oparzenia trochę poważniej, niż zwykłe poparzenie słoneczne. Trzeba trochę odpocząć. Renzo zadzwoni. I jeśli możesz, wszyscy możemy zjeść posiłek późnym wieczorem, a następnie udać się na spotkanie w scenariuszu. Ale to zajmie kilka godzin. W Rzymie zawsze na późny obiad. Odpocznij trochę. Potrzebowałam kilku godzin, aby mój kosmetyczny pielęgnacja odzyskane od destruktywnego działania zeszłej nocy!
  
  
  Jeszcze raz podziękował jej i rzucił się z powrotem na łóżko, ale nie dla tego, aby zasnąć, a do tego, aby dać mojemu organizmowi uspokoić, dopóki mój umysł sprawdzałem fakty i snuł plany.
  
  
  Wiadomość o późnym obiedzie brzmiało dobrze. Oto przegląd sytuacji nawet lepiej. Byłem jeszcze zbyt poinformowany o zbyt wielu rzeczach, i im więcej dowiadywałem się o "Końcu Świata" , tym lepiej to było. Może wtedy będę w stanie rzucić trochę światła w tej ciemności.
  
  
  Renzo zadzwonił po kilku minutach. Ja wydał kilka istotnych jęki, kiedy odpowiedział na wezwanie. Obiad został powołany na dwa trzydzieści, w sposób schludny knajpie w pobliżu hotelu. Omówienie scenariusza powinno było odbyć się natychmiast po tym, jak w zamkniętym pokoju do spotkań klubu.
  
  
  "Tam można zobaczyć kilka slajdów z innymi szczegółami z naszego sprzętu" — powiedział Renzo. "I wtedy od razu usłyszysz główne linie fabuły".
  
  
  "No i masz, ale chciałbym, Renzo" — powiedziałem. "Ale ja wciąż czuję, że mam obdarty ze skóry żywcem".
  
  
  "Nie chcę cię ponaglać, Jerry — powiedział z niezadowoleniem, ale to może być ważne i ciekawe dla ciebie jak dla inwestora... Jeśli tylko nie zmieniłem zdanie".
  
  
  "Oczywiście, że w rzeczywistości" — powiedziałem. "Ja po prostu mam nadzieję, że dam radę przejść przez to wszystko omówienie scenariusza".
  
  
  — Świetnie — powiedział. I on powiedział mi, że trochę przeniesie początek obiadu, żebym jeszcze trochę odpoczął. — A ja zadbam o to, aby skończyliśmy posiłek brandy Romania z ziemi mojej rodziny. To doda ci sił do testów naszego widzenia scenariusza. Pa.
  
  
  Miałem pięć godzin wolnego czasu. Na pytanie, jak mogę wykorzystać ten czas, niemal natychmiast odpowiedział mój czcigodny kierunku, który grzecznie zapukał do moich drzwi i wręczył mi kopertę, w pozostawiony do mnie na stole na dole.
  
  
  "Nasz ekspert jest przekonany, że to nie postal bomba", — powiedział on. Ale on pozostał ze mną w salonie, dopóki nie otworzył ją bez fajerwerków i promieniowania. To było starannie wydrukowany zaproszenie na otwarcie wystawy prymitywów w galerii na Via della Фонтанелла w następny wtorek.
  
  
  Pokazałem mu to z komentarzem, że mnie tymczasem wpisywano na listę kulturalnych frajerów. Uśmiechnął się i zostawił mnie w spokoju.
  
  
  Gdy zniknął, wkleiłem paznokieć kciuka w jednym z kątów i łatwo zdjąłem plastik, który, jak wiedziałem, że tam był. Był to raport Хаймана o tym, że Хоуку udało się wydobyć o moich sprawach kilka godzin temu. Zewnętrzny mechanizm organów państwowych oraz kadry zarządzającej może mieć prędkość ślimaka-переростка, ale małe agencje rządowe, takie jak OH, mogą pracować z prędkością światła, jeśli jest to konieczne.
  
  
  Na prostokątnej mapie bez plastikowej osłonki było sześć małych szarych kwadratów. Zabrałem go do sypialni i wyciągnął 200-krotność ювелирную lupę z kesza w moim dyplomatycznym portfelu. Wtedy mi się również potrzebował mojej nocnej lampy, aby odszyfrować gęsto upakowane dane i przenieść je do pamięci.
  
  
  Pierwszy kwadrat zawierał głównie irytujące szczegóły mojego czek na pół miliona dolarów; jak to było traktowane, jeśli kiedykolwiek zajdzie konieczność rezygnacji z subskrypcji. Drugi i trzeci były związane z analizą ACH gryzmoły Anderson, i zauważyłem, że mądry wewnętrznej służby zrobiły z tego nie wiele więcej niż ja. Szkic z nazwiskami, skupione wokół litery L, z literą CH na nią i nieczytelne Younga... i jeszcze się z czymś, otrzymał kilkanaście różnych interpretacji. Jedynym, co miało sens, była interpretacja, który już dał to sam fakt, że litera L mogła oznaczać Lugano, gdzie дотторе-profesor Симка miał swoje związku ze szwajcarskim bankiem. Ale w najlepszym wypadku to miał na myśli jakąś szarpaninę z frankami i лирами. Jeden ze sceptyków przeczytałem нацарапанное słowo jak format Junga, z grubsza mówiąc: młodzieżowy wzrost, co z kolei mogło odnosić się do Piero Симке, biorąc pod uwagę jego wzrost. Inny twierdził, że to musi być jungflucht , jeszcze jeden jung-freudig, jeszcze jeden jung-flucht, odpowiednio rozluźnienie, radość, klątwa. Jedno jeszcze абсурднее innego. To jeśli chodzi o rysunki.
  
  
  Dla notacji AA dali mi listę równie bezsensownych możliwości — od agencji reklamowej i samochodowej do drobnej szlachty. Też nie bardzo ma sens. Sam bym to określił dziesięć minut w bibliotece naprzeciwko ambasady.
  
  
  Pierwsze dwa kwadraty drugiego wiersza zawierają bardziej szczegółowe informacje na temat sir Hugh Марсланде, Lorenzo Conti, Стадсе Mallory i Piero Симке. To wszystko było bardzo ciekawe, ale ja nie mogę nic dopasować pod jakiś schemat. Za wyjątkiem tego, że bezwzględnego ambicji razem, przynajmniej u sir Hugh i Stada, duży emocjonalnej i psychicznej niestabilności, że nie tak rzadko widuje się u wielkich postaci kina. Problemy Stada, wydawało się, koncentrowały się głównie wokół butelki. Był stałym pijakiem i zazwyczaj dobrze przenosił duże ilości alkoholu. Ale od czasu do czasu, w odstępach od sześciu miesięcy do półtora roku, gdzieś w jego ciele działa bezpiecznik, i jego z sereną wywozili w bardzo bezpieczny dom opieki. Chociaż w raporcie podkreśla się uzależnienie Renzo kokaina, o którym Camille wspomniała wcześniej, ale jego omdlenia nie były związane z narkotykami lub alkoholem. Działo się to tylko wtedy, gdy, jak to było dość często, był przemęczony lub wyczerpany wszystkie wybryki, którymi on finansował swoje imperium i jego cesarska styl życia. Widziałem, że rodzina jego matki, nieliczna, choć starożytna wiedzieć, naprawdę posiadała ziemie wokół Rzymu. Ziemia i nieruchomości zostały wywłaszczona najpierw przez faszystów Mussoliniego, a następnie, po wojnie, rząd chrześcijan-demokratów.
  
  
  Widziałem też, że cztery lata temu, po jednym ze swoich nerwowych załamań, Renzo został wyleczony i zaspokojony w tym samym wiejskim domu, gdzie Стадса była jedna z jego okresowych walk z białej горячкой. Ale to był drogi, popularny i wpływowy dom, i gdybym miał zbadać lista pacjentów, aby nawiązać nowe kontakty, bym znalazł połowę osób, które pojawiały się na pierwszych stronach informacyjnych w Europie, a także niektórych amerykanów i azjatów.
  
  
  Sir Hugh Марсленд był człowiekiem bez wyraźnej luki w herbie. Na drodze od obiecującego studenta z Birmingham przez Oxford miał wiele niezaaprobowanych wad. Wciąż карабкался. Miał tajemniczą zdolność wyjść z kompleksów przemysłowych bezpośrednio przed tym, jak ich pożarł skandal lub upadłości, już монетизируя swoje akcje w funtach, frankach szwajcarskich lub niemieckich markach. On kilka razy był milionerem w funtach, a w dolarach około dwa razy więcej. Wdzięczna królowa obdarzyła go дворянством za jego działalność charytatywną (Order imperium Brytyjskiego, 1963 r.; kawaler orderu imperium Brytyjskiego, 1971 r.), choć w moich wpisach stwierdzono, że jego działalność w głównej mierze sprowadza się do umieszczenia swojego nazwiska na papierze firmowym i udojem filarów społeczeństwa. Zajmował kilka полуоплачиваемых stanowisk, z których jedna została w Stanach Zjednoczonych w dziale ONZ, UNICEF. Nie był żonaty, ale lubił dziewczyny i od czasu do czasu wydawał się trochę niegrzeczny z nimi, choć starał się trzymać z dala od publicznych skandali.
  
  
  Piero Симка był, co nie jest zaskakujące, najbardziej interesujące z czwórki. Jak i u Renzo, miał związek ze starym знатью. Ale w odróżnieniu od Renzo, zachował rodzinną własność podczas wszystkich zmian rządu i miał początkowy kapitał, pomnożona na zainteresowanie do wszystkiego, od przemysłu petrochemicznego do skarbów sztuki. Nad nim bezlitośnie wyśmiewali i prześladowani z powodu jego wzrostu, nie chciał sobie pozwolić włączyć się w błazna, i do tej pory jego wzrost stał się zaletą. Od Triestu do Sycylii nazywano go Małym Wielkoluda. Jego rodowe posiadłości znajdowały się na północy, w pobliżu jeziora Garda. Przyszedł w politykę jako chrześcijański demokrata, ale później oderwała się, tworząc swoją własną, jeszcze bardziej prawym отколовшуюся partię. Ledwie miał jakieś znaczenie w wyborach krajowych, ale jego własny okręg wyborczy zawsze oddawał go do Senatu, gdzie wykorzystał swoją pozycję do negocjacji i intryg ze wszystkimi innymi partiami. Był utalentowanym doradcą dla wszystkich stron, w tym na poziomie międzynarodowym. A ONZ używał jego usługi do prowadzenia negocjacji z arabskimi ugrupowaniami terrorystycznymi, z южноамериканскими тупамаросами i przywódcami rebeliantów z Afryki Środkowej. Jedna mediolańska gazeta nazwała go "małym Henry Киссинджером", i, być może, nie było to takie złe określenie.
  
  
  Ostatni kwadrat był kobiecej terytorium. Najpierw Kamila, potem Rosana. Potem następuje krótka lista kochanków Camilli, który jak czytać jako "Kto, co, gdzie - włoski przemysł, polityka, finanse i globalna elita". Większość w liście zostały uznane myśliwych za kobietami, które korzystają społecznym autorytetem, ale byłem nieco zaskoczony, wśród nich Piero Simcę z uwagą, że jego imię w jej sypialni Don Lupo (Lord Wilk). W innym raporcie nie wspomina się jako szczególnie aktywny w transakcjach, ale to, co wiedziałem o Camille z pierwszej ręki, było to, że mogła mieć każdego faceta, niezależnie od tego, jak jest on duży lub za mały. Nic o polityce w rzeczywistości Camilli nie, tylko to, że była zarejestrowana jako komunistka, że we Włoszech nic nie znaczy. Jest to swego rodzaju chic w bogatych europejskich filmowych i teatralnych kręgach. Pamiętam zajęcia Piero i wspomniałem o nich Camille z pewnej ciekawości i zdrowego zainteresowania. Moja ukochana Rosana wydawała się bardziej interesująca w świetle moich własnych przygód. Urodziła się w Padwie zaledwie dwadzieścia lat temu. Tam chodziła do szkoły i dwa lata studiowała w college ' u, zanim w wieku 19 lat stała się stewardesa.
  
  
  Wtedy ona szybko przeszła od krajowych lotów do межконтинентальным. Powodem, dla którego musiała opuścić uniwersytet, było w jej związku z jakimś studentem маоистом i jej działaniami. Ale była zarejestrowana jako członek Monarchista partii wyzwolenia, zbuntowanych partią Piero Sims. Całkiem prawdopodobne, że zrobiła karierę dzięki zaleceń Piero, tak jak jej ojciec był zarządcą niektórych północnych ziem Małego Olbrzyma.
  
  
  Wszystko to powodowało kilka niepewną wyjaśnienie, ale powodowało więcej pytań, niż odpowiedzi. Jeśli w jakiś sposób była zaangażowana w "Koniec Świata" przez Piero, dlaczego miałaby uczestniczyć w próbie zabić z texasu złotą kurę, zanim zdążyła zdjąć swoje złote jajko? Czy ona już zerwała stare znajomości z tą osobą i po prostu używał Piero jak starego rodzinnego znajomego? To nie będzie pierwszy raz, gdy ktoś przechodzi na drugą stronę, aby dostać pracę, którą on tak bardzo chce, tylko po to, aby zadowolić przełożonych. Ale jeśli coś pachniało "Końcem Świata", moje doświadczenia z przeszłości łączył to z organizacją z pieniędzmi, a nie z przypadkowego hałaśliwym grupą młodzieży.
  
  
  Moje myśli zaczęły się obracać. Jednym ze sposobów, aby pozbyć się z bezsensowną stratą czasu na samozadowolenie — zadzwonić pod numer, który dał mi Rosana. Większość linii lotniczych dawały członkom załogi dzień lub dwa, gdy wracał z długiej podróży, i każde spotkanie z Розаной, nie ma znaczenia, rozrzuciła ona tajemnicę, czy nie, miała swój urok. Tak i Camilla w każdym przypadku będzie zbyt zajęta ze swoją kosmetyczką ciągu najbliższych kilku godzin.
  
  
  Odnalazłem numer w notesie i przekazał operatorowi hotelu. Moja linia jest prawie na pewno na przesłuchaniach, ale z moim obecnym wizerunkiem nie było nic dziwnego w chęci zadzwonić do pięknej dziewczynie. Tym bardziej, że wielu członków ruchu przeciwko Nicka Cartera lub ruchu przeciwko Jerry Carr trzeba było wiedzieć, że już kiedyś odpuściły.
  
  
  Na wezwanie odpowiedziała dziewczyna z центральноамериканским akcentem i założonego nosem. Potem usłyszałem jej krzyk: "Rosie, jakiś dowcipniś, Carr".
  
  
  Następnie słodki, ochrypły głos Розаны. "Witaj, Jerry. Co za niespodzianka! Nie sądziłam, że znowu usłyszę o tobie, teraz, kiedy jesteś wśród tych wszystkich wspaniałych ludzi z kina. Poza tym, słyszałam w radio, że cię porwali, a potem uciekł. Myślałam, że jesteś w szpitalu i nie możesz... uh, coś zrobić.
  
  
  To wypadło tak uroczo i niewinnie, że wydawało się, że nie było szans, dziewięć do jednego, że to ona była tym palcem, który wskazał mi na Goryla w kratkę kurtce i Pepe.
  
  
  — Nie — powiedziałem tym samym wesołym tonem. "Nie jestem w szpitalu, i ja również mogę... uh... korzystać z niektórych rzeczy. Ale, kochanie Rosana, jest jeszcze kilka rzeczy, w których nie jestem pewien i może pomożesz mi zrozumieć, jeśli będziesz miał czas.
  
  
  Jej śmiech był tak nieprzyzwoite, jak i piękne. "Zawsze mam czas dla działalności charytatywnej i troski o tobie", — powiedziała ona. 'Kiedy?'
  
  
  Spytałem. - "Co teraz? Mi miał wątpliwy zaszczyt postawić wartownika przed moim numerem. Ale jeśli powiem mu, on nie zagra moich gości.
  
  
  — Ach — powiedziała. "To jeszcze więcej emocji. Będę u ciebie za piętnaście minut, w zależności od naszego strasznego ruchu.
  
  
  Nigdy tego nie zrobiła. Ostrzegałem strefy u drzwi, a on z szacunkiem zapukał, aby z gorliwością ogłosić, że przybyła młoda damo, назвавшаяся pielęgniarką. — Nie pielęgniarka, a fizjoterapeuta, — powiedziała radośnie Rosana. Ona wleciała do salonu w szarej długie włosy i kudłaty małpa шубке i zabawny szarej czapce, w rodzaju czapki. Zabrała kapelusz przez cały pokój, opadające jej na zatłoczone krzesło. Potem ona wyszła z płaszcz.
  
  
  "O mój boże" — powiedziała jednym słowem. "To o wiele więcej prywatności niż w samolocie, a ty wyglądasz tak dobrze, jakby cała twoja historia została wymyślona tylko z zamiarem nakłonienia mnie tutaj".
  
  
  Bez płaszcz wysoka arystokratyczna postać Розаны była przykryta dokładnie tak, aby spełniać wymagania publicznej przyzwoitości. Miała na sobie krótką sukienkę z lekkiego dopasowania lawendowego materiału. Jej piękne nogi były pokryte perłowo-szare pończochy. W szarych замшевых butach na platformie ona sięgała mi prawie do brwi.
  
  
  — Lepiej, niż w formie, tak? — powiedziała, śmiało, kołysząc się w spódnicy i rzucając szybkie spojrzenie na swoje nagie biodra.
  
  
  — Pozwól mi najpierw pokazać wam mój skromny pokój — powiedziałem. Ja szarmancko wziął ją za rękę. Odwróciła się i przytuliła się do mnie swoim ciałem. Zamiast delikatnie dać mi rękę, przytuliła mnie, w którym uczestniczyło całe jej ciało.
  
  
  — Nie sądzę, że w ogóle został ranny. Westchnęła, отодвигаясь na kilka cali. "I tak będę niańczyć z tobą jak szalona".
  
  
  Ona jęknęła z zachwytu, gdy zobaczyłam duże łóżko z lustrem, na którym zaciągnął story, kiedy weszliśmy do sypialni.
  
  
  "To nie jest to, Jerry, że te cholerne fotela w samolocie" — powiedziała, siadając na krawędzi łóżka i zrzucając buty. Ona umiejętnie przyłożyłam rękę do pasa i zaczęła ściągać spodnie. "To jest jak basen olimpijski dla każdego, kto trenuje w wannie". Ona mocno заморгала. "Jeśli ja czytam między wierszami, to musi być graliśmy tu z panną Cavour w momencie, gdy złapali was, prawda?"
  
  
  — Cóż — powiedziałem. "Ona przypadkowo weszłam. Wiesz, jak to bywa, Rosanna. Ten świat kina...
  
  
  Ponownie Rosana zaśmiał się tym przyjemnym uśmiechem, który ogarnął całe jej ciało. I teraz jej ciało było nagie, dla jeszcze większego efektu.
  
  
  "W gazetach było coś jeszcze — powiedziała. "Oni powiedzieli, że cię porwali zupełnie nagi, i pierwszy alarm został podniesiony piękna Kasi. Pozowała z wiadomościami fotografom z przyciśniętą do niej prześcieradłem, udając, że rozmawia przez telefon. Puch, Jerry, nie myśl, że jestem zazdrosna. Zazdrość dla dziewic, które nie wiedzą, ile różnych, wspaniałych doświadczeń powinno być u każdego".
  
  
  Ja już zdjąłem kurtkę i teraz bawi się ze swoim pasem.
  
  
  — Czekaj, — rozkazała Rosana. 'Zrobię to sama. Jesteś chory. Muszę zrobić dla ciebie wszystko.
  
  
  Ona delikatnie pchnął mnie z powrotem na łóżko i zaczął rozbierać z воркующими dźwięków, pełnych współczucia i obscenicznych komplementów.
  
  
  Była tak samo piękna, atrakcyjną dziewczyną, jaka była wtedy w samolocie, ale to było coś innego, coś nerwowe i ochronne w jej niekończącym się strumieniu słów, jak sexy to brzmi. Ona nie była pod wpływem narkotyków; I uważnie ją obejrzał. Na satynowym skórze jej rąk nie było śladów po igłach. Ale ona mówiła, льстила mi się, jakby robiła gorące wysiłek, aby nie mieszał się ani słowem, ani swoim pytaniem, z wyjątkiem wsparcia uprawiania miłości. Pytania, które chciałem zadać jej jako swego rodzaju efekt szoku, musiałem zrobić przy urządzeniach podsłuchowych. Ale mogę nakarmić te подслушивающие urządzenia przyzwoitym kawałkiem (dla mnie) przydatnych dezinformacji.
  
  
  Z powodu tego, jak możemy się dogadać, nawet ta niewielka część nieodpowiednim informacji powinna tworzyć się osad na później. Rosana zakończyła swój pełny harmonogram pielęgniarki. Jej pełne, miękkie usta i ciekawy język były takie same исцеляющими, jak magiczny balsam Camilli, i starałem się zrobić jej tyle samo osób fizycznych komplementów, ile ona robiła mi. Potem znaleźliśmy się na łóżku. Szeroko otwarte i błyszczące oczy Розаны ustalone w lustrze każdy nasz ruch, jakby ona nie tylko dostarczała przyjemności sobie i mi, ale i urządzała ostatnie przesłuchanie do haremu jakiegoś dziwnego naftowego szejka.
  
  
  "Jerry", powiedziała, wciąż drżąc z naszego punktu kulminacyjnego. "To było bardzo dobre". Wydawało się, że na nią wpłynął nie tylko seks, jak stresujące i przydatne on nie był. Nadszedł czas, aby podnieść tę kwestię, i nikt ze słuchaczy nie uzna za podejrzane, że jestem dość trochę ciekawość po wczorajszej zgiełku.
  
  
  — Posłuchaj — powiedziałem, klepiąc ją po włosach, a my rozłożone na łóżku obok siebie. — Nikomu nie powiedziałam, że zatrzymałem się w "Le Супербе", kochanie?
  
  
  Jej ciało mimowolnie отстранилось z mojej ręki, ale jej błyszczące oczy nie mrugnąć. Gra oczu była powszechnie wiadome, dowodem uczciwości, ale równie często widziałem w nich znak oczywiste kłamstwa.
  
  
  — Nie, Jerry — powiedziała. 'O Boże!' Jest odsunięty od mnie i подтянулась, aby usiąść na łóżku. "Nie można myśleć, że mam coś wspólnego z zwierzętom, które cię torturowali". Ona zaczęła płakać. I pocieszać wszystko to содрогающееся świetności było przyjemnością, która ponownie prowadził od jednego do drugiego, teraz już bardziej miękkie, ponieważ brałem na siebie rolę opiekuna i ласкателя. Kiedy nasz oddech ponownie выровнялось, skończyłem swój profil, bardziej извиняющуюся, przyjazną, ale пытливую i odpowiednią mojej roli.
  
  
  "Cholera, Rosana, kochanie — powiedziałem. — Ja wcale tak nie myślałem. Ale to było tak nagle i tak zupełnie bez sensu. Ponadto, nikt nie wiedział, że tu jestem.
  
  
  "Ach". Rosana przyjęła moje przeprosiny i zaraziła mnie niekontrolowanej linię pocałunków od mojego podbródka aż do pępka. — W Rzymie wszystko zawsze wszyscy się dowiedzą bardzo szybko, Jerry. Pełne obłożenie hotelu, taksówkarz, twoje киношники. Pewnie ktoś wziął cię za kogoś innego, prawda? — Musi być — powiedziałem. "Ale, widzisz, ja nic o tobie nie wiem, poza tym, że są piękne i absolutnie wyjątkowe w łóżku i że pochodzi z wielkiej regionie kraju Колоньолы".
  
  
  — W padwie, — lekko poprawiła mnie, bawiąc spojrzenia w lustro. — Ty naprawdę myślisz że jestem piękna, Jerry? Nie jest zbyt duży?
  
  
  "Nie mogłem wytrzymać ani cala więcej," powiedział jestem w połowie prawdą. "I na cal mniej będzie za mało". — To bardzo miłe, — проворчала ona. "W odpowiedzi powiem ci kim jestem "łatwa dziewczyna".
  
  
  Opowiedziała mi swoją biografię, która potwierdziła to, co już przeczytałem w микроотпечатке. Ona nawet wspomniała o maoistów grupie na uniwersytecie i отмахнулась od tego jak od dziecka kaprys. I że dzięki wsparciu Piero dostała pracę.
  
  
  To była okazja, na którą liczyłem, i teraz przyszła moja kolej, złapać za nią z mieszaniną oburzenia, obrzydzenia i zazdrości.
  
  
  — Mały Casanova, — wybuchnąłem. — Słuchaj, ja coś słyszałem o jego reputacji wśród kobiet. I myśl o tobie z nim... Ja przekonująco zacisnął zęby, aby zrazić obraz Розаны z Piero, obraz raczej komiczny niż obraźliwe.
  
  
  — Powiedziałam, że powiem ci prawdę, Jerry. Ona wyzywająco вздернула podbródek. "Tak więc, nie wziął się z donem Lupo , i to nie było tak źle i okropnie, jak myślisz. Przy okazji, twoja gorąca Kamila ledwo więcej karła, i nie słyszysz, jak насмехаюсь nad nią, prawda? 'Ok.' Ja skrzywił się od рычащего oburzenia. "Musisz wiedzieć — powiedziała — że fajnym młodym dziewczynom rzadko darem świadczą usługi".
  
  
  Spytałem. — "Wciąż spotykasz się z nim?"
  
  
  'Spotykam?' — powiedziała Rosana. 'Tak. Mój ojciec pracuje na niego. I on jest ważny i stały pasażer pierwszej klasy. Ale to nie jest już tym, Jerry.
  
  
  To brzmiało wiarygodnie i nie mogłem kopać dalej, nie ujawniając się. Następnym razem, gdy zobaczymy, postaram się, żeby to było miejsce, gdzie mógłbym bezpiecznie kontynuować swoje śledztwo. Teraz czas po prostu тикало.
  
  
  Jakby zgadując moje myśli, sięgnęła, aby po raz ostatni rozpustnie spojrzeć w lustro.
  
  
  "W każdej sypialni powinna być taka ściana", — powiedziała ona. "Jeśli będę bogaty... Ale teraz muszę iść. Mam spotkanie za godzinę.
  
  
  Nie zastanawiałem się nad tym. U mnie była przypisana jest jadalnia, spotkanie za godzinę.
  
  
  — Zadzwonię do ciebie jutro — obiecał, że jestem. — Masz tutaj. Nie wiem, jaki jest harmonogram u twojego kumpla, ale Piero i jego przyjaciele wyniosły go do mojego wejścia w кинобизнес, ale nie pozwolę tego zniszczyć nasze spotkanie.
  
  
  Ona już znowu była ubrana, jeśli tak można nazwać przykrywka powietrza sukienki, i poszedłem za nią do salonu. Nagle stała się tak spokojny i poważny, jak chwilę temu był beztroski i entuzjastycznym swojej kruche gadać.
  
  
  "Zrobiłeś mnie w tak krótkim czasie, Jerry", — powiedziała ona. "W samolocie, a potem znowu tu. Tyle, że to mnie przeraża i zmusza do refleksji".
  
  
  Wyglądała tak samo poważne, jak i ona, aby dostosować się do jej nowego nastroju. Śmiała się.
  
  
  — Nie martw się, — powiedziała uspokajająco. "Myśl, nie mam na myśli znaleźć sposób, aby wyjść za ciebie za mąż, jak to czyni większość dziewczyn. Myślę o innych rzeczach. Ale jutro będziemy mówić i grać".
  
  
  Po pocałunku poszła.
  
  
  Wróciłem do salonu z poczuciem, że moje pytania mogą wywołać jakieś działania w jej głowie, nie mając pojęcia, w jakim kierunku te działania będą się rozwijać.
  
  
  Ja zaciągnął story na lustrze przed tym, jak się ogolić i ubrać się na kolację. Mój tranzystor nie dał mi żadnego sygnału, ale w TT - oddziale ACH jak to pokazywali mi lusterko naszych naukowców, którzy świetnie przekazywali obraz. Elementy elektroniczne zostały rozrzucone na całej powierzchni i osobno, być może, były zbyt małe, aby można je było wykryć podczas wyszukiwania. Nie obchodzi mnie, że ktoś może czerpać przyjemność, obserwując, jak z Розаной tak zajęci na wielkim łóżku, ale nie mogłem dopuścić, aby osoby postronne oczy zobaczyli mój dyplomatyczny portfolio, jego tajną oddział i jego zawartość.
  
  
  Zmieniłem swój kostium na inny, który specjalnie szyte, aby ukryć "Luger". Jeśli w drugiej połowie dnia z Kasi było coś intymne, musiałem szybko zdjąć ubranie, nie pokazując swojego arsenału. Ale w tym samym czasie nie chciało mi się iść bezradnym na nieznane mi tereny, tak bezbronnego kota w worku, jak zeszłej nocy. Z Hugo, стилетом, było łatwiej. Ja po prostu zakrył pochwy na lewej ręce podwójną warstwą bandaży, co było dozwolone dla człowieka, który niedawno omal nie został poparzony. Balsam Camilli nie powinien był w pełni uzdrowić każdy centymetr mojego ciała. Tym bardziej, że te centymetry, które najbardziej interesowały Camille, pozostały nienaruszone. Ja już przeszedł ten test z Розаной.
  
  
  W lustrze nad umywalką w łazience i wyglądał prawie zdrowy. W AH nie robimy złożonych przebieranki i makijażu, zostawiamy to mniejszym braciom z innych usług. Ja po prostu размазал trochę siwych włosów pod oczami i pogłębił te kilka zmarszczek na twarzy. To i te kilka westchnień, które od czasu do czasu puszczał, powinny były przekonać moich nowych kolegów i wszystkich gapiów, że jeszcze nie w pełni odzyskane od burzliwej nocy.
  
  
  Pełna szacunku, mój dozorca zaprowadził mnie do windy na końcu korytarza, gdzie jest inna strefa wpuścił mnie i zaprowadził na dół po schodach. Jest jeszcze jeden карабинер przeszedł ze mną do recepcji. Wszystko to było bardzo pochlebne, ale mocno ograniczał moją dalszą działalność. Psychicznie zanotowałem zapytać Piero trochę osłabić czujność, jeśli to możliwe.
  
  
  On, Renzo i Стадс już wyjechali, ale, sir Hugh czekał, aby zabrać mnie na spotkanie do klubu na swoim "Роллсе" z szoferem. Przed nami jechali dwaj policjanci na motocyklach, a z tyłu jechał trzeci oficer z automatem. Ktokolwiek próbował zaatakować mnie na drodze, to nie byłby ktoś z przyjaciół Piero.
  
  
  Lobby klubu miał właśnie taki ospały, ciemny, ультрабуржуазный wystrój, który lubią korzystać włosi, gdy chodzi o шике i elegancji. Tam była cała wczorajsza impreza, oprócz pary tych czysto etap gwiazdek, plus kilka siwych, коренастых panów różnych narodowości, które mi przedstawili. Głównie inwestorzy i kilku techników. Był także scenarzysta Kendall Lane; chudy, nerwowy, zatroskany, amerykanin w niebieskim фланелевом блейзере, beżowych spodniach i шлепанцах od Gucci. Za każdym razem, kiedy musiałem uścisnąć komuś rękę, byłem niezdarny, a za każdym razem, kiedy przypadkowo wejść na kogoś, ja tak nieśmiało się oddalał, że wszyscy powinni myśleć, że mają do czynienia z szaleńcem nafciarzem. Gdyby ktoś próbował połączyć moją osobowość z tym wyjątkowym, несокрушимым Nickiem Carterem, mój widok tutaj trochę zaniepokoił by tego człowieka.
  
  
  Obiad był obfitym w jedzeniu i napojach i nieformalnym sposobem jego przeprowadzenia. Włosi bardzo poważnie podchodzą do jedzenia i nie pozwalają zepsuć jej rozmów o interesach. Byłem między Renzo i Kasi. Piero i scenarzysta usiadł naprzeciwko nas. Zabiegi kosmetyczne Camilli zrobili jej piękniejsza niż kiedykolwiek. Ale w jej przypadku te wizyty do kosmetyczki były obowiązkowe, raczej dla pewnego społecznego prestiżu i plotek z innymi klientami, niż do tego, aby dodać do tego, że tak pięknie było na początku. Ona нашептывала mnie czysta intymne rzeczy wystawione na pokaz mnie, jakbym był nowym pudlem, i w pełni stawiała sobie zasługę moje szybkie wyzdrowienie.
  
  
  Jedynym, który wciąż wspominał "Koniec Świata", był pisarz Lane. Kiedyś zaczynał jako pisarz, a teraz stał się sukces scenarzysta, specjalizującym się w filmach szpiegowskich. On nie czuł się związanym uprzejmy rzymskich tabu w odniesieniu do rozmów o jedzeniu. Myślał, że ma cholernie dobrą historię, i nic nie mogło przeszkodzić mu opowiedzieć jej na raty przed oficjalnym spotkaniem.
  
  
  Pomimo skurcze, możliwe, konsekwencje декседрина, który wciąż znajdował się w jego organizmie, Lane był miły, wyluzowany człowiek. Szczery, ale glupi lewicowym liberałem, zacięty gdzieś w 1930 roku. Jego wielką obsesją była trzecia wojna światowa. Całkiem uzasadniony niepokój. W związku z tym, poza tym, jedną z przyczyn istnienia ACH i własnego przeznaczenia. Jego historia, jak i większość dobrych opowieści, zawsze zaczynała się słowami: "A co by było, gdyby..."
  
  
  - Co, jeśli bym powiedział, wskazując palcem na stół w moją stronę, za trzecim daniem z bażanta z polentą , -- wszystko zaczęło się nie z jednego z supermocarstw, Ameryki, Rosji, Chin, a z grupy niemoralnych ludzi, z odpowiednią siłą i zdolnością utworzyć szereg incydentów w tych trzech krajach? "Wielka trójka", natychmiast zareagowała by na siebie. I ponieważ wszystkie one mają tyle broni jądrowej, aby zniszczyć cały świat, to byłby koniec Matki-Ziemi. Koniec świata, rozumiesz?
  
  
  Powiedziałem mu, że rozumiem. Ale nie było to trochę naciągane?
  
  
  — Nie, chyba nie — odparł ostro Lane. "Cały świat — beczka prochu. Wystarczy wziąć dwanaście miesięcy przemocy: rzeźnia w Лотце, morderstwa podczas igrzysk Olimpijskich, wybuchy w Londynie, co tydzień wybuchy w Belfaście, z udziałem dyplomatów w Sudanie, wygnanie rządu brytyjskiego z bermudów... och, Boże mój. A to tylko wierzchołek góry lodowej".
  
  
  "Żadnej Trzeciej wojny światowej z tego nie wyszło — powiedziałem mu.
  
  
  — A — powiedział Lane, jakbym dał mu prowadzenie. "Po prostu dlatego, że to wszystko jest rozłożona na pewien okres czasu. Spróbuj sobie wyobrazić, co by było, gdyby wszystkie te incydenty miały miejsce w ciągu dwóch-trzech dni. Dodaj do tego kilka wybuchów... Co dalej?
  
  
  "To wszystko może wybuchnąć" — przyznał jestem. "Ale to nadal wydaje mi się trochę nieprawdopodobne". "To sprzeciw pojawiły się wiele razy". Piero odwrócił się w swoim wysokim krześle obok niego, aby odpowiedzieć.
  
  
  Renzo może wyjaśnić".
  
  
  "Jakimś cudem Kendall dostarczył nam dwupoziomowy scenariusz" — powiedział Renzo. "I Стадс dokładnie wie, jak usunąć coś podobnego do perfekcji. Dla inteligentnego i zainteresowanego widza staje się istotnym ostrzeżeniem. Dla innych, i, niestety, dla większości to nic innego, jak okrutny czarny humor. I nawet do trzeciego poziomu, dla zupełnie bezmyślne, to będzie tak fantastyczny, że cały świat będzie chciał kupić bilety".
  
  
  "Ale ta historia powinna być sztywne", — podkreślił Lane. "Czarny humor, piękne. Ale żadnej komedii. Myśl o tym, aby nazwać tę tajną organizację LAL, trochę ją osłabia.
  
  
  "LAL" — spytałem z pełnymi ustami polenta.
  
  
  "Likwidacja wszystkich form życia" — wyjaśnił Renzo. 'Mój pomysł. Ale nie będę go to ci w gardło, Kendall.
  
  
  "Front wyzwolenia Etiopii nazwał siebie ELF' — powiedział Piero. — I nie było w tym nic śmiesznego.
  
  
  — No, niech pomyślę — powiedział Lane, czyniąc twarz geniusza, którego dręczą wszyscy durnie, ale który stara się z nimi żyć.
  
  
  "Z takimi gwiazdami, jak Camille i Michael, — Renzo machnął ręką w stronę stołu, na którym wśród tłumu fanów siedział Michael Sport, — i tak może to zrobić i zarobić miliony".
  
  
  "Zrobiłam tylko jeden film, który stracił pieniądze", poważnie powiedziała Camille. "Ale z uwzględnieniem tej ewentualnej sprzedaży telewizji to może być po prostu nie liczy kosztów. Jesteś bezpieczny, inwestując we mnie, Jerry.
  
  
  — Żart — szepnął jej do ucha, — z tobą nikogo nie obchodzi, bezpieczne czy nie? W odpowiedzi dostałem ten uwodzicielski, озорную uśmiech.
  
  
  Przy filiżance kawy z koniakiem miałem okazję porozmawiać z Piero o tym, co mnie mocno ciążyło: o moich uzbrojonych преследователях. Nie mogłem kontynuować rzucanie гелигнитовые bomby, jeśli chciał opuścić swojego pokoju. Taka dywersja w warunkach intensywnego ruchu napełniła by kostnicy zbyt wielu niewinnych przechodniów. W każdym razie, zbyt wiele, aby ukryć się za Хоуком. Oczywiście, nie mogłam powiedzieć Piero, dlaczego potrzebna mi ta wolność, aby zachować z AH. Ale dodatkowa ochrona pokoje — bardzo przekonujący i wiarygodny sposób zbliżyć się do rzymian.
  
  
  "To jakby ja... cóż, nie jest sama w sobie", — wyjaśnił jestem, skrzywił się na Camille, która właśnie rozmawiała z bankiera na drugim końcu przewodu.
  
  
  Małe oczka Piero za różowymi soczewkami świeci tak, że prawie ci uwierzyłem jego przydomek Don Lupo. — Rozumiem, jak niewygodne być może ochrona — powiedział, krzywiąc się i mrugając. "Prawie dla każdego mężczyzny, którego wiem, że przyjaźni się z Kasi powinno być wystarczająco dużo, więcej niż wystarczająco, ale widzę, że te historie o was, техасцах, nie przesada, Jerry". Znowu to spojrzenie. — Zajmę się tym, aby w przyszłości tego ograniczającego nadzoru było trochę mniej. Kilka słów odpowiednim ministerstwom.
  
  
  — Myślę, że jednego człowieka w windzie wystarczy — powiedziałem. "Jeśli on nie zagra mnie, gdy chcę, żeby mnie zostawiono w spokoju". "Jeden windy na swoim piętrze i jeden w holu, uznał za mnie Piero. — To dobre ćwiczenie dla naszych młodych oficerów. Ale ciebie nie zagrają, jeśli lewą ręką pociągnie pan za prawego ucha. Zachowuj się tak. Pokazał mi to.
  
  
  To był dobry, prosty kod. Mój szacunek do Piero, i bez tego jest wysoka, wystartowało jeszcze wyżej. Ważne podrażnienie zniknęło, ale pytanie pozostaje nadal bez odpowiedzi. Рэндо zapukał owocowym nożem na krawędzi szklanki z brandy.
  
  
  — Teraz idziemy do sali konferencyjnej na i piętrze, — oświadczył on. "Tylko członkowie grupy
  
  
  "Koniec świata", więc obawiam się, że aż musiał się pożegnać z naszymi tymczasowymi gośćmi ".
  
  
  Gdy jest jadalnia, grupa rozpadła się, koleżanki mężczyzn-inwestorów i chłopak kobiet-akcjonariuszy надулись. Ci z nas, kto wspiął się po schodach lub wspiął się na windzie, zostały ograniczone aktywów w wysokości nie mniejszej niż 300 000 dolarów rocznie, plus Lane, pisarz i kilku techników. Było nas trzydziestu, byliśmy склепаны mocnym klejem pieniędzy i chciwości, która powinna była pójść za tym.
  
  
  Nienawidzę konferencji, ale ta sesja "World End" była nieco bardziej interesujące, niż większość innych. Głównie dlatego, że jestem wytężał słuch, żeby zrozumieć coś, co można by powiesić podejrzenia Anderson i moje.
  
  
  Lane zaczął od krótkiego opisu fabuły, który około wiedział już, LAL, grupa maniaków, zamierzających wysadzić świat w ogóle. Będzie się to odbywać poprzez uruchomienie niektórych rozrywek bombardowań oraz wymuszenie pewnych incydentów w wyznaczonych stolicach i potencjalnych pożarów, uruchamiając mechanizm zemsty Wielkiej trójki, zanim ktokolwiek w dowolnym miejscu na świecie żyje wystarczająco długo, aby zrozumieć, że to wszystko było błędem.
  
  
  Tam były znane, niezwykle tajne lotniska i prywatne armie (nawet bardziej niesamowite dla mnie profesjonalnie, niż dla reszty społeczeństwa, która łapczywie wszystko to w buzi). Muszę powiedzieć, że Lane zrobił to wiarygodny i włożył dobre emocje w dwóch głównych bohaterów. Brytyjski tajny agent, który przechodzi przez cały ten spisek, i jego włoska kochanka, który został wprowadzony w błąd przez terrorystów, ale prowadzi z nim romans. Camille i Michael poparli burzliwe oklaski, a Lane przekazał krótki osobiste podsumowanie znaczenie filmu dla jego ogromnej publiczności: "Trzecia wojna światowa nie tylko możliwa, ale i z pewnością zniszczy cywilizację, jak i nas". .'
  
  
  "To wszystko to, co mówili i o ii wojnie światowej", - cynicznie parsknął bankier w rzędzie przede mną.
  
  
  — Oto, co może się zdarzyć — powiedziała elegancki hrabina obok niego. "Czy nie rozglądajcie się w ostatnim czasie."
  
  
  Teraz przyszła kolej Renzo mówić; i wspomniał nazwiska wielkich gwiazd, które będą akompaniować.
  
  
  Następnie przyszedł sir Hugh z ułóż je wartościowych, aby wyjaśniać i bronić ogromny budżet. Do tego cała uwaga widzów było nitowane, w tym i do mnie. To był warsztat prezentacja, a teraz zobaczyłem, jak sir Hugh udało выдоить miliony ze swoich rodaków i innych ludzi, i umieścić je na swój osobisty rachunek bankowy. Żadna część nie została zasymilowana, ale jeśli przetniesz go na kilka części, otrzymasz dokładne melon, który czworo partnerów mogą delikatnie rozdzielić między sobą, jeśli nie poderżną sobie gardła pierwsi.
  
  
  Jego zachowanie, jego maniery są podobni, ale arystokratyczne, osobiste, ale nigdy nie protekcjonalne, zgodne z jego postać. Miał dobroduszny i dobrze poinformowanym odpowiedzi na kilka komentarzy jego odbiorców.
  
  
  "Żaden aktor nie kosztuje 100 000 dolarów za dwa dni pracy".
  
  
  Sir Hugh: "Ten robi reklamę. Jeśli jest trzeźwy i umieścimy go teraz do szpitala w Sussex. Tak?' Ostatni - западногерманскому промышленнику.
  
  
  "Pieniądze z ubezpieczenia wydają mi się bardzo wygórowane. Płacę mniej niż w roku za wszystkie moje zakłady".
  
  
  Sir Hugh: Mnie też wydają się nadmierne, herr Schmidt. Ale właśnie dlatego firmy ubezpieczeniowe tak rozwijają się. Ale bez szaleństwa. Udało nam się uzyskać część najdroższy w świecie techniki wojskowej jako rekwizytów w prawie nieodpłatnej pożyczki. Musimy być jak najlepiej zabezpieczone na wypadek, gdyby jeden z naszych B-52, który jest wart więcej, niż nasz wspólny budżet, może się rozbić".
  
  
  Na inne pytania też były wysłuchane z takim samym wdziękiem i pewnością.
  
  
  Ostatni akt był dla Стадса Mallory. Mówił zaskakująco spójnie po wypiciu brandy. Wyjaśnił, że "Koniec Świata" będzie pierwszym filmem, w którym w pełni wykorzystywane, komputerowe sterowanie. Opisał odtworzonych modeli miast, flot i pól bitewnych.
  
  
  "Wszystko to staroświeckie", — powiedział on. — Ale różnica polega na tym, że wszystkie te drobne elementy są wbudowane w plan naszego głównego komputera. Ja programuje, włączam maszynę, klikam przycisk i sześćdziesiąt procent "Końca świata" jest nagrywany za jedno ujęcie ".
  
  
  To spowodowało skąpe oklaski ze strony doświadczonych w kinie inwestorów, którzy na skórze przekonało się, że niekończące się powtarzające fotografowania bitew morskich w basenie może być prawie tak samo drogie, jak i sam film.
  
  
  "Dla innych scen mamy studio Renzo, która obecnie jest największą na świecie" — kontynuował. "Trafalgar square, Times square, plac Zgody — wszystkie one tam odtworzone. A trzecia ekipa zrobi dodatkowe klatki na miejscu na całym świecie, jak tylko Bunny Sawyer i jego operatorzy przybędą tutaj do końca przyszłego tygodnia".
  
  
  Piero wystąpił, aby podziękować wszystkim za zaufanie (i pieniądze) i powiedzieć nam, że jutro będzie wycieczka do studia Renzo.
  
  
  Lane zapytał Стадса, kiedy spotkanie się skończyło.
  
  
  "Potrzebna nam jeszcze jedna scena", — powiedział on. "Dmuchane taka gigantyczny tankowiec. Do wybuchu gazu w jednym z jego zbiorników na tyle, aby podnieść cały statek metrów na trzysta z wody. A gdy wszystkie zbiorniki są pełne, będą mile spalania ropy naftowej. Idealnie pasuje do naszych zamiarów, prawda?
  
  
  Osoba Stada расплылось w одобрительной ухмылке.
  
  
  "Brzmi świetnie, Ken", — powiedział on. — Ale jak wybuchnie? "To proste: Torpedą. Możliwe, zdalne sterowanie z łodzi — powiedział Lane. "Wszystko, czego można dotknąć. To nie można pominąć. W żaden sposób.
  
  
  "Dobrze, Ken. Zrobisz dla mnie kilka kolorowych zdjęć, a ja dla ciebie model tego tankowca, w krótszym czasie, niż konieczna, aby napisać tę scenę". Zatrzymał się i podrapał się w tył głowy. "Jak dowiadujemy się, że jeden z tych супертанкеров przechodzi przez wąskie cieśniny, powiedzmy, w następny poniedziałek? Kanał, na przykład. A jeszcze lepiej pod Ленинградом.
  
  
  "Poproszę Mary zadzwonić do jednej z tych dużych firm naftowych". Ken zrobił nakładkę na odwrocie koperty.
  
  
  Стадс zauważyłem Camille i mnie za nim.
  
  
  "Świetne pomysły, u tego gościa — pochwalił on Leuna. — Wyślę Sawyera usunąć prawdziwy statek, a potem przejdziemy do jego wybuchu w basenie!'
  
  
  Delikatnie, ale stanowczo Camille wibrować mnie za łokieć. "Myślałam wrócić do hotelu, aby zobaczyć, jak dobrze ci się polepszyło, Jerry", — powiedziała ona. — Potem przytulny późny obiad w moim pokoju, po którym zobaczymy, jak dobrze ci się polepszyło. I czy trzeba jeszcze jakieś leczenie.
  
  
  Myśl o wielkości komara gryzł w głębi mojego umysłu, ale prostota Camilli udusiła tę myśl. Wróciliśmy w Le Superbe, i nikt nas nie zaczepiał do końca dnia i do końca nocy.
  
  
  
  
  Rozdział 5
  
  
  
  
  Obudziłem się w swoim pokoju. Camille przytulnie przytuliła się do mnie, ale jak by radośnie wszystko to było, obudziłem się z uczuciem niepokoju za stracony czas. Camille прильнула do mnie, jak uroczy pijawka, a strażnicy wciąż byli w pełnym składzie.
  
  
  Po mojej pierwszej stawek spotkania z Kasi w jej pokoju zadzwoniłem do Piero. On tylko roześmiał się radośnie i wyjaśnił mi, że zajęło mu to trochę czasu, aby skontaktować się z jakimś ministrem czy generałem, więc musiałem tylko zadbać o to, aby w międzyczasie trochę się zabawić.
  
  
  Więc, z Kasi grał w Tarzana i Jane, "Romeo i Julię", Juty i Julie i tak dalej, aż do kolacji ze wszystkimi daniami w jej komnatach. Następnie poubierali do krótkiej rozmowy z sir Hugh i Стадсом w pokoju Camilli, przed powrotem w moje apartamenty, gdzie wciąż stał na straży mocny młodzieniec z karabińczykiem.
  
  
  Z natury jestem człowiekiem działania, i to, co robię teraz, było więcej wydaje się do pracy dla tych facetów, których Hawke nazywa "agentami Dicka Ханнеса", osobników, bardziej cierpliwych do bezsensownego gadania, niż ja, i że jedna uncji informacji uzyskuje się z około czterdziestu litrów brudnej pracy.
  
  
  Będę rozmawiał i starał się, jak mógł, wyrwać coś pożytecznego; ale nie, nic. Sir Hugh i Стадс omówili małe korzyści Kanału La manche przed zatoką Fińską podczas eksplozji tego супертанкера. Chociaż rozmawiali o zabawkach, w ich entuzjazm był jakiś nieprzyjemny atrakcją.
  
  
  — Ale nie rozumiesz, Стадс — powiedział sir Hugh. "W Kanale masz szansę, że spalanie ropy osiągnie i Dover i Calais". Wypowiedział nazwę francuskiego miasta w języku angielskim .
  
  
  "Ale jeśli to się stanie nie zatoce perskiej, a przed Ленинградом — powiedział Стадс, możemy zmusić tych ruskich odpowiedz wszystkim, co mają z artylerii i rakiet.
  
  
  "Fabuły na tyle, aby rosjanie mogli zareagować" — powiedział sir Hugh. "Pomysł Kendalla również polega na tym, abyśmy na początku całkowicie zniszczył dwa miasta".
  
  
  "Dobrze" — przyznał Стадс, rezygnując z Leningradu na rzecz Dover i Calais, jak gracz w pokera, która zgłasza się na stole swoją słabą rękę. "Każę swoim chłopcom-моделистам zrobić model angielskiej i francuskiej linii brzegowej". On przewrócił swój setny raz podwójną grappa.
  
  
  "Wydaje mi się, — nie odważył się wypowiedzieć na ten temat — że układasz kupę zaledwie trzymiesięczny wykres".
  
  
  "Na tym polega piękno komputera, Jerry — powiedział sir Hugh. "Jak tylko Стадс zakończy swój program, możemy za kilka dni zrobimy to, że w każdym podobnym filmie poszli by z tygodnia". — Miesiące — powiedział Стадс. On i sir Hugh ухмыльнулись jednocześnie.
  
  
  Spytałem. - " Kiedy zaczynasz? Ja bym chciał tu być, ale zastanawiałem się, czy nie zrobić sobie przerwę i wybrać się w Jungfrau". Pozwoliłem ostatniej sylabie nazwy szwajcarskiej góry swobodnie podążać za nim, uważnie obserwując ich reakcję.
  
  
  "Cholera, zaczynamy w połowie przyszłego tygodnia" — powiedział Стадс. "Jak tylko Bunny przyjedzie tu ze swoimi operatorami. Zostań tutaj. Zawsze można ponownie zobaczyć tę Jungfrau. Ponadto, śliczną Camille stoi w mojej książce jest znacznie wyższa.
  
  
  To wszystko, co dowiedziałem się od sir Hugh i Стадса. Wielki, gruby zero. Renzo i Piero rozeszli się do swoich spraw.
  
  
  Próbowałem zdobyć od Camilli jeszcze kilka faktów na temat Piero, ale ona, jak i Rosana, zobaczyłam w tym zazdrość i była z tego zadowolona. To mało, że dodawał do tego, co już wiedział. Podobnie jak w przypadku Розаной, jej komentarz był do dziwactwa niedbały: "musisz wiedzieć, że dziewczyna musi zrobić kilka rzeczy, aby przejść w tym киномире, Jerry", — i znowu z szacunkiem: "zdziwiłbyś się, gdybyś wiedział, co to za człowiek. Mam na myśli, dla kobiet. Najpierw odczytałem to jako żart, ale to dobry człowiek, Jerry, i to nie tylko w sensie politycznym. We wszystkich swoich działaniach nadaje się do krawędzi przepaści, i wtedy masz miesiącach, gdy jest on usuwany z publicznej sceny, aby odpocząć i zadbać o siebie".
  
  
  Ostatnio było coś nowego, i Jastrząb musi się o tym dowiedzieć... jeśli kiedykolwiek zaznam wolności osobistej.
  
  
  To były moje myśli i frustracji, kiedy się obudziłem. I w momencie, kiedy się obudziłem, zanim Camilla wybudzać, że coś stanęło na miejsce z głośnym hukiem.
  
  
  W barze Стадс powiedział, że sprawa nie rozpocznie się do końca przyszłego tygodnia. W klubie, po obiedzie, poprosił Lane dowiedzieć się, jaki statek przechodzi przez kanał La Manche lub pod Ленинградом w poniedziałek. A teraz było rano w czwartek.
  
  
  Coś było nie tak lub nie tak. Ale gdyby tak było, to mogło wskazywać na coś znacznie poważniejszego, niż tylko jakaś gra wojenna w miniaturze.
  
  
  Jako agent AX w randze Киллмастера, ja już więcej niż wystarczająco wykorzystał swoje talenty w innych zadaniach, aby wspierać ślicznych panien lub pozbyć się mniejszych członków klubu, jak zrobiłem kilka dni temu. Teraz mam jakiś trop i cholernie mało czasu, by ją przetestować. Mój dzień był podzielony na poranną wizytę w studio. Musiałem dotrzymać tej obietnicy, gdyby nie chciał zepsuć swoją rolę, i możliwość poznania samo miejsce. Potem był obiad, po którym nastąpiła jeszcze jedna obowiązkowa spotkanie z Renzo i jego prawnikami, na której musiałem się wypisać czek. Według mojego Ролексу, teraz była 6:45 rano.
  
  
  I spadł z łóżka, nie потревожив Camille, przeszedł do salonu i otworzył drzwi.
  
  
  Strefy już nie było.
  
  
  Wróciłem i cicho i szybko się ubrałem. Napisałem notkę, pełną czułości, w którym powiedział Camille, że biegnę w interesach i nie zobaczę się z nim dziś rano.
  
  
  Potem byłem na zewnątrz.
  
  
  Windy stał kierunku, ale ja daję mu sygnał płatek ucha, jak i umówił się z Piero. Strażnik uśmiechnął się i pozwolił mi wejść do kabiny windy. To samo z ochroniarzem w holu. On też się uśmiechnął. Nie wiem, co za historię opowiedział im Piero, ale było mi wszystko jedno.
  
  
  Ulice były prawie puste, i każdej taksówki, nadjeżdżające do hotelu, mogło należeć drugiej stronie. Przeszedłem pięć przecznic od Głównego dworca kolejowego i wziął taksówkę bez kolejki. Dałem kierowcy kierunek na kąt w pobliżu domu AX w Trastevere. U mnie nie było żadnej sympatii do tego надоедливому Гилкристу, a ja byłem prawie pewny, że teraz mogę uzyskać pomoc Хаймана i jego sługusów z CIA do pracy.
  
  
  Wziąłem zwykłe środki ostrożności, po rozliczeniu się z kierowcą, i, upewniając się, że za mną nie jechał, wkrótce znalazł się u drzwi domu.
  
  
  Hyman otworzył drzwi. Ta sama stara postawa i zachowanie, co wcześniej; senne oczy, ubrany w jasno-zielone spodnie od piżamy i starą armii koszula z bawełny. On od razu był w trybie gotowości, jak tylko wszedłem do środka.
  
  
  "Dostałeś paczkę, którą zostawiłem w hotelu?" Ma niemiły niechęci od Гилкриста. Inteligentny młody agent, wciąż zafascynowany grą.
  
  
  "Zdobyte, odczytana i zapisana". - Pukałem w głowę. "Następnie zniszczył. Mam bardzo skąpe wskazówki i kilka pytań do DC. Masz kolejności?
  
  
  "Po prostu przetwornik mowy" — powiedział Hyman. — Ale to wystarczy. Poza tym, ja już nie mogę. Stary Gil - nasz geniusz komunikacji. Oto dlaczego on trzyma wszystkie ciężkie figury w Rzymie. Nie daj się oszukać temu сварливому staremu, Carter. On wie o radio, przetwarzania danych i programowaniu komputerowym więcej, niż każdy z tych tak zwanych ekspertów. On jest zawsze gotowy, w razie niebezpieczeństwa, ale podoba mu się udawać proste księgowym pracującym z dziewięciu do pięciu".
  
  
  — Dobrze wiedzieć — powiedziałem. — Ale co mi teraz trzeba, to rozmowa. Najpierw z rodzimej bazy, potem z tobą. - Gdzie jest telefon?
  
  
  Przeszliśmy do drugiego pokoju, gdzie Hyman wyraźnie spał na сгорбленном kanapie. On celnie kopnął go jednym końcem, i w разорванном плюше pojawił się wysuwana deska ze znajomym czerwonym telefonem.
  
  
  — Mam zostać, czy odejść? — zapytał Hyman.
  
  
  — Przysyłajcie dalej — powiedziałem. "Być może, od tego momentu już utajnione na wypadek, gdyby mi znowu mamy do czynienia z celowe lub mimowolne zniknięciem".
  
  
  — Tak, — powiedział on. — Słyszałem o twojej małej wycieczce tej nocy. W spokojnym Rzymie u nas zazwyczaj nie ma takich działań. Padł w fotel, kiedy nacisnąłem przycisk na telefonie do bezpośredniej komunikacji z siedzibą ACH.
  
  
  Rozległ się dzwonek.
  
  
  "Cztery godziny rano, jeśli jeszcze tego nie wiesz", — powiedział głos Hawk.
  
  
  Przedstawiłem go w pustym gabinecie, z dużą termos z kawą, ogromny kubek i stos papierów na biurku przed nim, jego długie palce niecierpliwie постукивали, badając dane.
  
  
  Bez dalszych widoków powiedziałem mu o swoich ostatnich 24 godzinach i przymusowej bezczynności.
  
  
  — Dobrze, dobrze — mruknął. "Jeśli jest coś, czego nienawidzę, to osoby z AX, który przeprasza przed samym sobą. Wiem, że Rzym nie dżungla, więc, jeśli pozwolisz się porwać, nie można ich winić za to, że oni czuwają nad wami. Powiedz coś pozytywnego dla odmiany. Wiem z pełnym odbiciem całego przebiegu, a także starannej просеиванию własnych uzyskanych danych. Ale nawet przy takim wyborze zajęło mi dobrych piętnaście minut, aby wyszczególniać wszystkie rozmowy, zarówno w sypialni, jak i te, które nosiły bardziej społeczny charakter. Ponadto, podzieliłem się z nim swoimi spostrzeżeniami, które mogły mieć coś wspólnego z mojej misji. Jeśli jesteś w czymś wątpliwości, nie należy pozostawiać bez uwagi; to było вбито w nas wszystkich podczas naszego szkolenia. Więc musiałem włączyć kilka rozmów, które wydawały mi się тарабарщиной, ale mogą mieć znaczenie dla facetów w tle w Waszyngtonie, jeśli rzuciłeś ich komputerów.
  
  
  Hawke to wszystko wysłuchał, a jednocześnie zrobił zapis rozmowy na magnetofon do bardziej dokładnego zbadania w przyszłości.
  
  
  "Zobaczymy" — powiedział, kiedy skończyłem. "Nie jest tak źle zauważyć ten błąd z datą na cysternie".
  
  
  "Nie tak źle" Hawk było około równoważne rządowej medale.
  
  
  "Teraz zadawać pytania o to, co chcesz, abyśmy tutaj zrobili" — powiedział Hawk.
  
  
  "Mam dwa z solidną podstawą i dwoma opiniami" — powiedziałem. "Pierwszym priorytetem jest ten tankowiec. Można zrobić tak, aby w poniedziałek w kanale La manche nie było супертанкера? I we wtorek też?
  
  
  — Nie ma sprawy — powiedział Hawk. "Kryzys się skończył, a nasze kontakty z największymi armatorami utrzymują. Dlatego przyspieszają lub spowalniają się tak, aby zachować ten teren czysty".
  
  
  — A Leningrad?
  
  
  "Ten twój dziwny kolego, Стадс, zdaje się, nie wie, że tam nie ma miejsca postoju struktur, aby zbliżać się jakiś супертанкер", — powiedział Hawk. 'Następne pytanie.'
  
  
  "Potrzebuję pełny raport na ten szwajcarski bank w Lugano i jeszcze trochę danych Piero Симке" — powiedziałem. "Oba mogą udać się na tę literę L w skalnego Anderson: Lugano i Don Lupo. "To nie takie trudne — powiedział Hawk. "Ale z tym Małym Gigantem będzie trochę trudniej. Masz już wszystko, co możemy odkryć, ale zobaczę, co jeszcze mogę dla ciebie zrobić.
  
  
  — W tym samym kontekście, — powiedziałem, — należy sprawdzić wszystkie domy w Sussex. Tam udali się leczyć Стадс i Renzo. I mam wrażenie, że Piero kiedyś tam byłem klientem. Prawdopodobnie pod inną nazwą. Ale jego wzrost powinien być rozpoznawalny.
  
  
  — W porządku — powiedział Hawk. "I to wszystko?"
  
  
  "Jeszcze jeden domysł, — powiedziałem — i jedna prośba".
  
  
  — No dalej!
  
  
  — Założenie to jest bardzo niejasne — powiedziałem. — Ale, być może, twoje finansiści dobrze popracują nad "Магнамутом", firmą ubezpieczeniową, która dyktuje politykę "Końca Świata" . Jeśli jest coś wiecej, to może oznaczać, że jest to sposób, aby przenieść dużo pieniędzy".
  
  
  — Cholera — powiedział Hawk. "Nie jesteśmy agencja dla nieświadomych obywateli".
  
  
  -- Cholera, szef, -- odparłem, ACH też nie finansowe, ale masz pół miliona, które można szybko stracić tylko po to, aby utrzymać moje wsparcie. Jeśli dowiem się, że pieniądze znikają, muszę dowiedzieć się, dokąd idą i dlaczego. I, być może, Anderson właśnie to chciałem usłyszeć. — Dobrze — warknął Hawke. — A proszę?
  
  
  "Chciałbym mieć pełną kontrolę nad Хайманом, tutejszym agentem CIA — powiedziałem. "Chciałbym również mieć prawo do korzystania z Гилкриста, na wszelki wypadek".
  
  
  — Zgadzam się na Хаймана — powiedział Hawk. — Już się tym zająłem. Gilchrist — stary głupiec, ale jeśli uważasz, że możesz go użyć, zobaczę, co da się zrobić. Ale dlaczego on? Mogę prowadzić ci wybór innych agentów w tym rejonie, które na dziesięć lat od niego młodsza i dwadzieścia razy lepiej.
  
  
  — Nie chcę go zostawić — powiedziałem. "On elektroniczny geniusz. Coś, co u mnie w głowie, Szefie, zbyt głęboko, by nawet powiedzieć, ale jeśli uda mi się zebrać wszystko w jedną całość, bardzo mi się wkrótce może trzeba ten Gilchrist.
  
  
  — Jeśli ty tak skaczesz, — powiedział Hawk, — ja ci go dostarczę. Jeśli tylko nie wymyślili rzymski wirus, którym zaraził się Clem Anderson.
  
  
  "Jeśli tak — powiedziałem — to Gilchrist może być moim antidotum na tym, aby nie skończyć tak, jak Clem Anderson". Hawk skończył z smutno, ale одобрительным grymasie.
  
  
  ************
  
  
  Hyman wstał. — To znaczy, że twój człowiek — powiedział z uśmiechem. — Co mam robić, szefie? — Bóg wie, kiedy przyjdzie na to czas — powiedziałem. "Tylko dwie rzeczy w tej chwili". Spojrzałem na zegarek i zobaczyłem, że strzałki pokazują dokładnie osiem godzin. Nie spodziewaliście się mnie w domu Lorenzo Conti wcześniej dziesięciu godzin. Z rzymskim ruchem można było dodać pół godziny na każde spotkanie. "Po pierwsze, zobaczmy, co wiem w tej chwili i co z tego można wyciągnąć. Po drugie, zwiąż mnie z dziewczyną Клема, Korą, w ciągu godziny. Może ona nic nie wie, a może coś wie, nie zdając sobie sprawy z jego znaczenia.
  
  
  Hyman wyrzucił czerwony telefon z powrotem do jego legowiska na starej kanapie i już wybierałem numer na zwykłym telefonie gry na rachityczne stole.
  
  
  — Kora? — powiedział po około dwudziestu razy.
  
  
  "Oczywiście, że wiem. Ale jesteś obudzony . Hej, będę u ciebie za pół godziny z osobą, która chce z tobą porozmawiać. Przyjaciel Клема z domu... Ameryka, skąd jeszcze... ? Wiem, ale chce z tobą porozmawiać. Więc pozostań na miejscu, dopóki nie dotrzemy tam. Być może postawię ci kawę z-jakiegoś loda. A jeśli to nie wystarczy... — Jest trochę ściszył głos — ...pomyśl jeszcze raz, kto pomógł ci uporać się z trudnościami związanymi z twoim tymczasowym widokiem na pobyt. Pa .
  
  
  "Ona tu jest." Odwrócił się do mnie i usiadł. "Teraz daj mi znać, że muszę wiedzieć".
  
  
  Jako agent, wolę działać sam, ale zdarzają się przypadki, kiedy dobrze jest mieć kogoś obok, aby sprawdzić swoje teorie. To był jeden z takich momentów, i Hyman był dobry, twardy i rozsądnym facetem do tej pracy.
  
  
  "Dowiedzieliśmy się o tym..." - powiedziałem mu. Nie będę powtarzać swoje cv, ale z Хайманом w grze i za zgodą Hawk nie stał się powstrzymywać, za wyjątkiem, być może, kilka szczegółów o talentach Camilli i Розаны.
  
  
  "Na razie mnie nie porwali Goryl w kratkę kurtce i Pepe, — kontynuował ja — myślałem, że Anderson oszalał i zobaczył zbyt wiele zagrożeń w zwykłej киноафере. To porwanie i ich pytania przypomniały mi wtedy o coś więcej. Ale, z drugiej strony, wydaje mi się, że Рэндзо i jego wspólnicy są czyste, bo musieli by czekać, aż mój czek znajdzie się w ich dyspozycji, zanim będą mogły zlikwidować mnie.
  
  
  "Nie widzę w tym dużego potencjału" — powiedział Hyman. — Nawet nie bardzo.
  
  
  "Teraz idzie rozsądna część," powiedziałem. "Zacząłem myśleć w innym kierunku. Co się stanie, jeśli ten film "Koniec świata" — nie bardziej niż swego rodzaju parawan, czyni rzeczy rozpuszczone w powietrzu? Zwykłe киношники też frajerzy. Oni myślą, że mogą się śmiać ze swoimi inwestorami. Ale w trakcie ich zgromadził wystarczająco dużo niebezpiecznej broni, aby nieznany strona trzecia zmieniła scenariusz "Końca Świata" w rzeczywistości".
  
  
  Хайману zajęło kilka minut, aby wszystko przemyśleć. "Nieprawdopodobne", — powiedział on. — Ale możliwe.
  
  
  "Wtedy ten kardynalny błąd Mallory wczoraj znowu zmieniła sytuację" — powiedział. "Jeśli istnieje spisek mający na celu zniszczenie świata, i planuje wysadzić супертанкер, musi być w to zamieszany. Tak więc, być może, ktoś z firmy "World End" jest w to zamieszany. Być może część grupy — spiskowcy, a pozostałe są tępi idioci.
  
  
  Hyman skinął głową.
  
  
  "Gdyby to była inna grupa ludzi — wyjaśnił ja, albo jakieś inne miejsce z mniejszym tłumem i mniej policji, niż w Rzymie, nie mógł po prostu pójść tam i złamać kilka bramek. Dopóki nie usłyszał prawdę.
  
  
  — Ale jeśli teraz расколете kilka bramek i zmusi do Piero zadawać jakieś pytania w senacie, będzie wiele nieprzyjemnych sytuacji, do jego ekscelencji, naszego ambasadora, i dla was samych, zanim ta olewka się skończy. W sytuacji, gdy CIA a także AH już nie będą mogli cię znosić — dokończył za mnie Hyman. — Więc co ja robię, jak tylko zobaczy cię z Kory? "Nazwij swoich ludzi po imieniu na tej liście" — powiedziałem, wręczając mu wydrukowany lista nazw kolegów-inwestorów, który dostałam na spotkaniu na obiad. "Szczególną uwagę do relacji Mallory. Jest on znany reżyser, ale on utorował sobie drogę z kraju nieznanego. Zaczynał w studiu jako asystenta, przeszedł drogę przez swoje techniczne umiejętności w kinie, i na tej drodze było kilka niepewnych chwilach. To zabierze cię na dzisiaj. Jeśli coś jeszcze się wydarzy, ja zapukam do twoich drzwi. W przeciwnym razie do zobaczenia jutro rano, w tym samym czasie. Hyman wyskoczył z nocnej koszuli, ubrał dżinsy i линялую golf, sandały i medalion wykonany ze starego krzyża SS.
  
  
  — Przepraszam za bałagan — bez potrzeby powiedział. — Ale to tylko mój roboczy strój.
  
  
  Wyprowadził mnie na zewnątrz. Przejechaliśmy drogę i wyszedł na wąską uliczkę w pobliżu placu Santa Maria. Jeszcze jeden stary budynek, i piętro, na drugim piętrze.
  
  
  Kora otworzyła nam drzwi. Mała czarnoskóra dziewczyna z bladą twarzą; nie glamour, ale ponurą twarz na dobrym ciele, ukrytym w jasnych spodniach i szerokim шерстяном swetrze. Przez jej ramię i spojrzał na прокуренную pokoju, w którym pachniało затхлым kadzidłem i haszyszu. Miejsce, które kiedyś było ułożone jak przytulne i przyjemne miejsce z kolorowych plakatów i rozrzucone poduszki, ale z powodu braku poświęcenia i pieniędzy, wręcz przeciwnie, drastycznie spadnie, a teraz zamieniło się w małą mysiej nory. Inna mała myszka, nieco wysoka, co nie czarna dziewczynka leżała, nie zwracając uwagi na bałagan, i spała na rozkładanej pościeli, pod полуукрытым indyjskim kocem.
  
  
  — Czy mogę dostać od was na filiżankę kawy? — zapytała Kora u Хаймана, nawet nie patrząc na mnie.
  
  
  'Oczywiście. Chodźmy. To Jerry Carr. Kora, Jerry.
  
  
  — Cześć — powiedziała bez entuzjazmu. Zeszliśmy po schodach. Na zewnątrz dochodzimy do espresso-baru na rogu i usiedli przy stoliku. Następnie zapytała: "ty... Ty był przyjacielem Клема?"
  
  
  "Cleveland". Będę grzebał w pamięci w poszukiwaniu biografii Клема. "Dorastaliśmy razem. On nie mógł zdecydować się czy mu aktorem lub pisarzem. Miałem okazję być w Rzymie, więc postanowiłem poszukać go. Ale potem usłyszałem..."
  
  
  — Tutaj też nie udało się tego rozwiązać — powiedziała Kora. Kelner przyniósł jej dymiąca podwójne espresso, i po pierwszym łyku na bladą twarz wróciła jakaś życie. "Biedny Clem. U niego była praca dla zapisu tekstów angielskich, i pomyślał, że mógłby pracować w amerykańskiej gazecie. Ale ta praca zawsze była jutro lub w przyszłym tygodniu. Mieszkał niedaleko stąd, i przeprowadziłam się do niego. Dwa miesiące później... Бвам! Ktoś zabija go i rzuca w wodę. Ja zupełnie nie w sobie. Cholera!'
  
  
  — Chrystus — powiedziałem. "Clem nigdy nie wydawał się..."
  
  
  — Jesteś jakaś religijna kupa?.
  
  
  Nie będąc religijnym draniem lub zdecydowanym bluźniercą, ja zacisnął zęby i czekał. Ja bym nie stał się dostosować Korę przed siebie, ale nie wcześniej, niż u mnie będzie jakaś informacja.
  
  
  — Przepraszam — powiedziałem — ale mam na myśli, że Clem nie był z tych ludzi, które zamienia kogoś we wrogów. Faktycznie u niego w ogóle nie było wrogów".
  
  
  — To nie tak — pewnie powiedziała Kora. Ona zmarszczyła brwi. "Mam na myśli, że był jakimś bałaganiarą. Przyjmuję do wiadomości to, ale był miły bałaganiarą. My również świetnie się rozumieli, i nie miałem ani jednego nadmiernie zazdrosny kochanek-latynosów".
  
  
  Jej nadęte baby usta były zaciśnięte w napiętej linie samokontroli. "Nam się podobały te same rzeczy. I to nie tylko powierzchownie. Clem był pełen mistycyzmu, i mi się to podobało. Tarot, Yijing, medytacja transcendentalna. Jung.
  
  
  Moje uszy навострились. 'Słucham?'
  
  
  — Jung — powtórzyła. "Dla Клема Freud nie był niczym innym, jak starego wiktoriańskiego neurolog dla przemęczonych wiedeńskich ciotki. Ale, jego zdaniem, Jung był na dobrej drodze, z tego zbiorową podświadomością i jego uniwersalne mitów, wiesz."
  
  
  — Nie wiedziałem o tym — powiedziałem. "Musi być, zaczęło się po Cleveland". 'Nie wiedzieć.' Kora znów stał się złym humorze, ale ja nadal nalegać na to, co mogło być prawdziwą czołowy.
  
  
  "- Pamiętasz coś, co on mówił o Junge?" - "Po prostu te psychiatrzy nie rozumieli go w tych dniach" — powiedziała. — Junga, a nie Клема. U niego również była nazwa dla tych obserwatorów za duszami. On nazywała ich Юнгами.
  
  
  "Co on miał na myśli?" Poprosiłem.
  
  
  "Cóż, jego zdaniem, większość psychiatrów tylko zapewniały ludziom alibi, a nie wyjaśniali, dlaczego oni tak się wściekli", — powiedziała ona. "Tak, że pacjenci po prostu nadal szaleć, tylko trochę gorzej. Gdzie sam Jung wycinali całe to gówno i pokazał, jak ludziom się zmienić. Tylko prawdziwy Jung — to trudna droga, a "юнги" udają, że mogą iść po najkrótszej drodze jest znacznie łatwiejsze. Ale co, do cholery, to wszystko ma stosunek do ciebie, chłopcze?
  
  
  — Nie każdego dnia zabijają mojego przyjaciela — uroczyście powiedział. (W niektórych drużynach AX to dzieje się przez cały dzień, ale to inna sprawa.) "Chciałem się dowiedzieć o tym jak najwięcej".
  
  
  "A więc jesteś albo bolesne sęp, albo mały detektyw", — powiedziała ona, zepchnięcie krzesło od stołu. "Ja nie lubię sępów, i mam dość amatorskiego сыска Клема. Tak, że dziękuję za kawę i ciao .
  
  
  Było już wpół do dziewiątej. U mnie była najlepsza odrobina złota, na którą mogę liczyć, więc pozwoliłem jej odejść bez komentarza.
  
  
  Zostawiłem Хайманом i wziął taksówkę do hotelu. W holu u mnie pojawiło się to znajome, nie do opisania uczucie, że mnie obserwuje. Ale może to być również ze względu na strefę w windzie. Poza tym, ja i tak nigdzie nie jechał, oprócz swojego pokoju, więc zostawił go w spokoju.
  
  
  Apartament był pusty. Po prostu komunikat, pisany szerokimi pociągnięciami pędzla szminka na lustrze w sypialni, aby przypomnieć mi o Camille.
  
  
  "Jesteś dupkiem i sprytne dzikus" — napisała dużymi literami. "I mam nadzieję, że jak najczęściej za mnie będą się mścić. Do zobaczenia w studio. Nie ma podpisu. Równie duży dopisek PS. "Zostawiłeś mi straszne siniaki . To będzie kolejny miły artykuł w budżecie na kosmetyki. Dzień.'
  
  
  Ogoliłem się, szybko przebrał się i znalazłem limo, który cierpliwie czekał, aby zabrać mnie do centrum imperium Lorenzo Conti.
  
  
  Рэндзо i jego bezpośredni podwładni przeprowadzili nas obok układów miast, które miały być zniszczone przed Końcem Świata, i zawieźli nas na расчищенную plac budowy, aby pokazać jeszcze więcej sprzętu wojskowego. Od arabskich czołgów do miotaczy płomieni, plus jeszcze kilka rzeczy, które do tej pory były w zamkniętej listy. Jesteśmy przeprawili się na dwóch śmigłowcach w Anzio, który wyglądał tak, jakby był w agonii ostatniej inwazji, z częściami, zapożyczonymi od Szóstej floty i innych sił morskich NATO, a także z wieloma umiejętnie zbrojnych szybkich łodzi przez izraelczyków.
  
  
  Wydawało się, że Renzo i Piero z pomocą sir Hugh i Стадса można uzyskać formułę bomby wodorowej od Harry Truman bez interwencji Розенбергов i Фуксов. W końcu boiska było dwa ogromne magazynu, którzy nie odwiedzali. Kiedy zapytałem, co tam powiedziano mi, że to magazyn rekwizytów z poprzednich filmów. "Kiedyś oddam go do muzeum" — powiedział Renzo.
  
  
  To mogło być prawdą, ale nie myślałem, że nie będę czekać, aż u mnie nie będzie możliwości zakupu biletu. Te magazyny są po prostu poprosili o wcześniejsze śledztwo.
  
  
  Wróciliśmy w budynek administracyjny, gdzie Стадс zrobił małe show na swoim komputerze. Miał mały макетная wieś, wokół której koncentrują się czołgi i artyleria na wzgórzach wokół niej. Ponadto, szereg małych, ruchomych żołnierzy w skali.
  
  
  Стадс machnął перфокартой w powietrzu, a następnie wsadził ją do gniazda małego komputera, i wszystko się zaczęło.
  
  
  Czołgi i samochody pancerne ruszyły do przodu; artyleria обстреляла rynek zapalającymi bombami; błysnął ogień, małe figurki ożywiły się i spadły. Na wszystko trwało trzy minuty.
  
  
  "I teraz mamy pewne wyobrażenie o tym, jak to będzie wyglądać na ekranie" — powiedział Стадс z dumą małego dziecka. Nagrał całą scenę do filmu, i po tym, jak został kliknięty wyłącznikiem, który załadował cały pokój w ciemność, mamy akcję, która ostatecznie będzie wyglądać tak wiszącej na ekranie. To było niewiarygodne. To było bardzo realne. Nawet małe żołnierzyki realistycznie poruszaliśmy się, walczyli, padali i umierali na dużych odległościach. "Oczywiście, to będzie перемежаться zdjęciami zbliżenie na planie" — wyjaśnił Стадс. "Ale, mój Boże , widz otrzymuje cholernie dużo wojen za swoje pieniądze".
  
  
  Musiałem przyznać, że było to bardzo imponująco, ale pokaz umiejętności technicznych Стадса nie rozwiane moich podejrzeń.
  
  
  Renzo urządził nam wspaniały obiad w stołówce dla personelu studia. Camille, jak się wydaje, nie było nic złego się nie stało, poza tym, że od czasu do czasu dręczenie. A Piero, częściowo zainteresowany mojej wcześniejszej spacer, cały chytrze się uśmiechnął i patrzył.
  
  
  W środku tego chaosu mnie poszedł do telefonu, a dokładniej w luksusie Renzo, przedstawił mi telefon. Co усложняло zadanie i czyniło ją jeszcze bardziej mylące, ponieważ głos na drugim końcu linii należał do Розане, a Camille siedziała obok mnie.
  
  
  — Cześć, Jerry — powiedziała swoim ochrypłym miodowym głosem. — Mówisz z Розаной.
  
  
  — O, cześć — ostrożnie powiedział.
  
  
  "To nie brzmi bardzo serdecznie," powiedziała. — Mówisz, jakby... jakby rozmawiasz z mężczyzną, Jerry.
  
  
  — Liczę na to z całego serca — powiedziałem.
  
  
  — O, o — ona zachichotała. "Jesteś wśród różnych ludzi. Być może tacy ludzie, jak pani Cavour?
  
  
  — No, coś w tym rodzaju — przyznał jestem.
  
  
  "W takim przypadku, kiedy cię znów zobaczę, będziesz поцелован w nos, w uszach, w podbródek..." Rosana początku dawać dokładne i озорное opis tego, na co będzie wysyłać te wszystkie pocałunki, oczywiście biorąc przyjemność z mojego bezradny upokorzenia, jak gdyby tu była osobiście.
  
  
  - Tak, proszę pani Marty... Nie... wiem ...
  
  
  Rozmawiałem na jego końcu linii, jakby to był biznes.
  
  
  Korzystając w pełni z moim nieudanym stanem, Rosana stała się poważna.
  
  
  "Pamiętasz, kiedy ostatni raz cię widziałem , rozmawiałem o myśleniu?" — zdecydowanie zapytała. "Pomyślałam," powiedziała. Znacznie więcej, niż to było możliwe, gdy byliśmy razem w łóżku. Myślę... pomyślałam, Jerry, i byłam głupia. Mam wiele ważnych rzeczy do powiedzenia.
  
  
  — Dobrze — powiedziałem, ukrywając swoje emocje. — Gdzie jesteś teraz, proszę pani Marty?
  
  
  — W moim mieszkaniu — powiedziała. — Możemy porozmawiać dziś po południu? Mam nadzieję, że jak najszybciej.
  
  
  "U mnie po obiedzie spotkanie z киношниками" — powiedziałem. Nie mogłem przejść obok tego, nie odkrywając swoją przykrywkę. — Ale, być może, około wpół do piątej? — Dobrze — powiedziała.
  
  
  Zakręciło mi się w głowie. Możliwe, Rosana był jedynym człowiekiem, który potrafił rozwikłać zaplątany kłębek nici, które stało się moje zadanie. Jeśli tak, to stanowią zagrożenie dla tych samych ludzi, którzy próbowali wysłać mnie tej nocy na obrzeżach Rzymu. Ona może być świetną dziewczyną, ale nie miała gazowej bomby. Miałem zrobić tylko jedno. Nie mogłem wyciągnąć Хаймана z jego gniazda. Ja również nie mogłem dać jej jeden z dwóch adresów kontaktowych przez telefon. Ale u nas wciąż były te dwa groźnych stref w Le Superbe.
  
  
  — Jeśli możesz przejść bezpośrednio do mnie do hotelu, proszę pani — powiedziałem, pozwalając swojemu głosowi być tak cichy, że mnie było ledwo słychać. 'W ciągu godziny. Poczekaj tam na mnie, w moim pokoju. Każę cię przyjąć, a wtedy jestem pewien, wyjaśnimy to pytanie do naszego obopólną satysfakcją.
  
  
  Rozłączyłem. "Oilers" — powiedziałem. Camille i Renzo jakiś czas patrzyli na mnie. "Nie zostawiają mnie w spokoju". Żaden z nich, wydawało się, nie chciałem się zapytać lub dowiedzieć się o czymś.
  
  
  Piętnaście minut później przeprosił za to, że idę do toalety, ja wstawiłem blachę w telefonicznych. Zadzwoniłem do "Le Суперб" i nakazał odznakę polecić stref wpuścić pani Morandi w mój pokój i dopilnować, aby nikt jej nie przeszkadzał.
  
  
  Wróciłem do Piero, Renzo, Camille i innych z uczuciem ulgi.
  
  
  W końcu firma rozpadła się. Musiałem szybko wyjść z Renzo za niektórymi dokumentami i podpisać czek w biurze adwokata. U Piero było coś do zrobienia, o którym trzeba było się zająć. Kamila powiedziała, że ma spotkanie ze swoim mistrzem mowy na 4 godziny, ale może moglibyśmy zjeść po tym. Powiedziałem, że mi się to podoba, i że, jeśli coś pójdzie nie tak, możemy spotkać się później. Potrzebna mi była swoboda działania we wszystkich kierunkach, bo nie wiedziałem, że Rosana chciała mi powiedzieć.
  
  
  Starałem się nie myśleć szczerze niecierpliwi podczas naszej podróży z powrotem do miasta i niekończącej się dyskusji umowy. Hawke nalegał na to, aby dostarczyły włosko-amerykańskiego prawnika, aby wszystko wyglądało bardzo wiarygodnie. I adwokat upierał się, aby przeczytać wszystkie drobne elementy dwukrotnie, raz na włoskim i raz w języku angielskim. Potem były problemy z weryfikacją podpisu w banku i kiedy wszystko spakowaliśmy i zamknięte, było już pięć godzin. Le Superbe znajdował się zaledwie kilka przecznic od hotelu. Grzecznie, ale stanowczo odrzucił prośbę Renzo iść do klubu i się napić, aby uczcić to wydarzenie.
  
  
  "Teraz jesteś jednym z nas, Jerry — powiedział.
  
  
  Powiedziałem mu, że powinniśmy świętować razem później tego samego wieczora, i byłoby niesprawiedliwe podnieść toast razem bez Piero, Stada, sir Hugh, Camilli, a nawet Michaela Спортса.
  
  
  — Masz rację, Jerry. Ale dziś zrobimy wielkie święto. W sali Monza lub gdzieś na dyskotece. Ja zajmę się wszystkim.
  
  
  'Ok.' Podałem mu rękę i ruszył szybkim truchtem na ruchliwej chodniku.
  
  
  Strefa w holu z aprobatą skinął głową, kiedy wrócił i powiedział, że moje mieszkanie jest naprawdę przyznawali młodą dziewczynę. Druga strefa na moim piętrze, potwierdził to.
  
  
  Ja otworzył drzwi i krzyknął: "Rosanna", i odkrył jej soczyste, piękne ciało, prostaty na moim łóżku, z przeciętej od ucha do ucha na szyi.
  
  
  Dużą ilością krwi, ktoś napisał coś po włosku na lustrze, tym samym lustrze, które niedawno było исписано szminki Camilli.
  
  
  "Śmierć zdrajcom".
  
  
  Jej ciało było jeszcze ciepłe.
  
  
  
  
  Rozdział 6
  
  
  
  
  Wysłałem Розану na śmierć. Z mojej chamsko pewnością środki ostrożności Le Superbe czułem, że to moja ręka орудовала ostrym jak brzytwa ostrzem do pocięcia jej piękną szyję.
  
  
  Myślałem o tym, ale nie wpadał w wahanie od rozpaczy lub winy. Agent AX — człowiek, ale on nie może pozwolić zewnętrznym konsekwencje emocji przerastają go, niezależnie od tego, jak głęboko są one odczuwalne. Chociaż w myślach przeklinając siebie za swoją głupotę, ja już pakowania minimalna ilość bagażu, niezbędne do bezpiecznego odwrotu. Jasne było jedno: wesoły, szalony seks texas ropy playboy Jerry Carr przestał istnieć i został tak samo nie żyje dla mojej misji, jak biedna Rosana.
  
  
  Renzo i Piero mogli uzasadnić mnie za zabójstwo dwóch gangsterów. I u Piero było wystarczająco dużo władzy politycznej, aby uchronić mnie od oskarżenia w sprawie zabójstwa Розаны, jeśli wybiegiem na korytarz i podniosę alarm. Ale nawet wszystkie wysiłki Piero nie mogli zatrzymać długą, długotrwały proces włoskiego wymiaru sprawiedliwości, z którym musiał się zmierzyć. Dni przesłuchań, być może, izolacja jako kluczowego świadka. I, bez wątpienia, za mną znowu będzie całodobowa inwigilacja. I wszystko to w czasie, gdy trzeba było jak najwięcej swobody przemieszczania się.
  
  
  Jestem w stanie rzucić wszystko, z wyjątkiem tego, że było mi łatwo przenośnego dyplomatycznego portfela z części gazowymi bomb, amunicji dla "Люгера", tłumikiem i jeszcze kilkoma nieszkodliwe przedmiotami sprzętu. Ja przebrałem się. Zmieniłem czarne lakierowane buty na parę ostrych sandałów, które po pierwsze były wygodne, a dwa kwadratowych obcasa były miejsca do przechowywania rzeczy. Lewy do ciężkiego кастета, prawo do wbudowanego radioaktywnego tracker.
  
  
  Przez chwilę stałem chwilę u szczytu zalanego krwią łóżka i po cichu obiecał Розане, że gdzieś po drodze w ramach swojej misji, jeśli to możliwe, zemszczę się za nią.
  
  
  Strefa w końcu sali mrugnął, kiedy tak szybko wróciłem na salę. Więc mu pozwolono zobaczyć Розану we wszystkich jej żywej świetności, a on nie wiedział, że mężczyzna nie może utrzymywał się jeszcze trochę. Ale z amerykanami, wydawało się, że intencją było to jego wyrażenie, nigdy nie wiedział. Podałem sygnał strefy w holu i otrzymał od niego taki nieufny wzrok. Ale jeszcze bardziej dziwi, gdy znajdą ciało Розаны. Gdyby mój osobisty radar pracował poprawnie, ten, kto zabił Розану, uruchomił dla mnie kolejny etap pułapki w ciągu kilku minut.
  
  
  Wziąłem pierwszej napotkanej taksówki, ukazał się w tętniącej życiem okolicy, w pobliżu Watykanu i zanurkował w kawiarni.
  
  
  Moje drogie na widok łatwe саржевое płaszcz nie wygląda dwukierunkowy, ale kosztowało mnie rozpiąć стеганую podszewka, jak to stało się w smaku zużyty płaszcz, który, być może, widziałem lepsze dni, ale w odległej i szarym przeszłości. Mały aerozol zniszczył wszystkie fałdy na moich wspaniałych spodniach i zmusił ich wygląd brudne i неряшливыми pod polami mojego płaszcza. Małego kawałka papieru ściernego wystarczyło, aby wypolerowane buty wyglądały starych i zużytych. Uderzając nożem sprężynowym w rejony dyplomatycznego portfela, mogłem oderwać kotlet skórę, pozostawiając mocno uszkodzony pakiet listów .
  
  
  Jerry Carr wszedł do małej kawiarni, i zostawiłem go tam razem z podszewką kurtki, mojej ciemno-szarym kapeluszem i resztkami skóry cielęcej.
  
  
  Wyszedł Ben Carpenter; stary, biedny, sfrustrowany obywatel z tego samego окраинного świata pensjonatów i pisania skryptów do dodatków, który również był błogosławionej terytorium Клема Anderson. Ostatni akcent mógł poczekać jeszcze trochę.
  
  
  Dom znajdował się w dzielnicy Trastevere, w odległości krótkiego spaceru, a Ben Carpenter nie był z tych, którzy wydają swoje liry na taksówkę, jeśli tylko nie jest zbyt pijany, żeby się o coś martwić. Przeszedłem dwie mile, głównie wzdłuż Tybru, wypatrując potencjalnych prześladowców. Na Ponte Garibaldi, wielkim moście, zgłosiłem swoją zwykłą taktykę niwelacji nawisów prześladowania w zaułkach. Po drugiej stronie ulicy od naszego kontaktowego w domu była kawiarnia, i zatrzymałem się, aby napić się gorzkiej kawy, obserwując ulicą i chodnikami przez zasłonę z koralików, przed przejściem przez ulicę i zapukać.
  
  
  Hyman otworzył drzwi ze zdziwieniem w oczach.
  
  
  On zapytał. — Dlaczego nie jutro? Ale on szybko wpuścił mnie i zatrzasnął za mną drzwi. "Wyglądasz jak na menela". Ja potrząsnął płaszcz, a on cichutko присвистнул w postaci mojego szyte na miarę garnituru, który zaczynał się od połowy ud i schodził do szyi.
  
  
  — Potrzebuję garnitur — powiedziałem, zdejmując marynarkę. — I kilka koszul. Starych. To wszystko.'
  
  
  Dość duży rozmiar — wymamrotał. "Ale mogę je mieć."
  
  
  On grzebał w głębi szafy, podczas gdy opowiedziałem mu swoją historię z łazienki, gdzie закрасил włosy siwymi włosami.
  
  
  "Grasz przeciwko doświadczonych ludzi", — powiedział, kiedy skończyłem.
  
  
  Znalazł strój, podobny do czegoś. To był помятым i pasowała mi na tyle, aby powstało wrażenie, jakby przez długi czas należał do Bena Карпентеру. Miał tylko jedną koszulę, która nadawała się do mnie, ale myślał, że będzie mógł kupić jeszcze kilka na jednym z ulicznych rynków. W tej chwili wszystko było w porządku.
  
  
  Przełożyłem zawartość kieszeni w swój nowy garnitur, włożył наплечную kabury, zanim założyć kurtkę, i był bardzo zadowolony z widokiem człowieka, który patrzył na mnie z lustra. Hyman skrytykował mnie.
  
  
  "Musisz coś jeszcze", — powiedział on.
  
  
  Jestem tak dumny z tego, znacznie bardziej młodym agentem CIA. ale zabolało od одолженного chłopca na posyłki, że czegoś mi jeszcze brakuje. Ale mi się podobał Hyman, i do tej pory był bardzo przydatny. Tak byłem cierpliwy.
  
  
  Spytałem. — Faktury brody?
  
  
  — Zapach alkoholu, — powiedział on. "Każdy, kto jest podobny do ciebie i nie pachnie tanią граппой, powoduje podejrzenie".
  
  
  Nie przyznał się, że miał rację. U tego chłopca była przyszłość, jeśli będzie żył wystarczająco długo. Praca ze mną nie zwiększyło jego szanse na przetrwanie. Ale zrobiłem sobie mentalny zaznaczenie, że jeśli oboje będziemy żyć, zwrócę na niego uwagę Hawk. Hawke ciągle mówi o nowej krwi, która potrzebuje AX, ale jedyna świeża krew, jaką kiedykolwiek otrzymujemy, to krew przelana starymi specjalistów takich jak ja .
  
  
  "Wciąż mam destylowana Tarquinia, z której do tej pory воротят nosy uliczne алкаши", — powiedział on. — Usiądźmy w głównym salonie i нальем ci drinka. Jeśli wypijesz, ja też się napiję jeden kieliszek.
  
  
  Wróciliśmy do salonu i usiedli z шатающимися nogami, a Hyman wyciągnął korek z nieznanej butelki z blado-pszennej płynem. On nalał mi na dwa palce w szeroki, niezbyt czystą szklankę z wodą, zgodnie z rozpadających się w atmosferze swojego domu. Jeszcze przed tym, jak podniosłem szklankę, mnie otoczył сивушный zapach. Jest mało prawdopodobne, to może być gorzej siarczan miedzi, pomyślałem, robiąc duży łyk. Ale było jeszcze gorzej. Połknąłem go i stłumił wymiotował parcie. Znów podniósł szklankę i wypił go.
  
  
  — Hmm — powiedział Hyman. Nalał sobie też niewielka, minimalna ilość.
  
  
  Wypił i powąchał. W oczach pojawiła się łza. Przycisnął ręce do talii i znów powąchał.
  
  
  "Następnym razem spróbuję coś другон", — jęknął.
  
  
  — Mam dla ciebie pewne informacje — powiedział, łapiąc oddech. — Gilchrist przekazał ją na plan zdjęciowy. Jest to zgodne z tym, co powiedziałeś dziś rano. Ale ja nadal nie widzę żadnych tropów".
  
  
  On podał mi kilka maszynopisu arkuszy.
  
  
  "Właśnie miałem je zmniejszyć", — powiedział on. "Mam laboratorium za szafą, ale tak jest łatwiej. Zniszcz je, gdy skończysz. Ta stara banku — rozpuszczalnik papieru. Podsunął się do mojego miejsca dużą butelkę Chianti, i zacząłem czytać.
  
  
  Bank Lugano okazał się wątpliwe, nawet w szwajcarskim standardy firmą, ponad 80% którego należało do Piero Симке...
  
  
  Zaczynał jako graniczny punkt wymiany dla włochów, którzy tłumaczyli swoje lutni przez granicę i обменивали ich na znacznie bardziej bezpieczne franki szwajcarskie. Rozszerzył się do nieruchomości i zarządzania aktywami. W ostatnich latach, według danych Hawk, stał się bardzo aktywny w skup złota. W суперзащищенных piwnicach przechowywano go na około 40 000 000 dolarów. Teraz, kiedy wybuchł gotówki kryzys spekulacji złotem stał się popularny, ale to wykracza poza wszystkie konwencjonalne ramy.
  
  
  Hyman już przeczytałem materiał, a kiedy skończyłem z liściem i gorąco go i umieścić w ten rozpuszczalnik.
  
  
  Firma ubezpieczeniowa znalazła się w ślepym zaułku. To było jedno z najstarszych, najbogatszych i najbardziej szanowanych społeczeństw w Europie, związane z szanowanymi partnerami jak tam, tak i w USA.
  
  
  Dom letniskowy w Sussex był jeszcze bardziej niepokojące. Ani słowa o Piero. Ale kilku byłych pracowników, których szybko wytropił w Londynie i Tunbridge Wells, przypomnieli sobie, że tajemniczy gość znajdował się w zamkniętym pomieszczeniu, w tym samym czasie, gdy Renzo i Стадс znajdowały się tam jako pacjentów. Nikt go nie widział, ale jego psychiatrą był wybitny юнгианец, herr doktor Унтенвейзер! Jeden z informatorów przysiągł wszem i wobec, że gość był dzieckiem lub nastolatkiem. Przy takim wzroście Piero przy każdym przypadkowym spojrzeniem zdawał się nastolatkiem.
  
  
  Jakby jeden jackpot było mało, śledztwa w Anglii wykazały również, że Easeful Acres była częścią długiej dochodową sieci prywatnych klinik, należących do коецерну w Londynie. A prezesem zarządu został nie kto inny, jak nasz przyjaciel sir Hugh Марсленд. Ponadto, wszystkie pozostałe w Radzie byli milczącymi podstawione osoby, zadowoleni rocznych ratach, pozostawiając sir Hugh pełną kontrolę.
  
  
  Nasze cztery kluczowe figury znajdowały się w jednym i tym samym miejscu w tym samym czasie. To prawda, że kilka lat temu, ale minęło kilka lat przygotowań, aby zakończyć "Koniec Świata".
  
  
  "Oto śledztwo" — był to ostatni komentarz, ale za nim poszli pięć gwiazdek ***** , co oznaczało, że biuletyn jest również zawierał najnowsze wiadomości.
  
  
  "Trans-Ins do Internetu, — w komunikacie wskazano nazwę firmy ubezpieczeniowej, która nie budziła podejrzeń, — wydaje się, że częściowo przeszła pod zarząd banku szwajcarskiego. Wciąż bardzo tajna umowa, ale w zasadzie w niej udział kilka firmy ubezpieczenia jednostek. Jak to możliwe, bardziej szczegółowe fakty w drodze. Im więcej nie trzeba było wymawiać dla mnie nazwa tego banku szwajcarskiego. Zakładano, że to będzie małe przedsiębiorstwo Piero w Lugano, a dział będzie zajmować się ubezpieczeniami filmów.
  
  
  Więc Piero i trzech innych może przekładanie pieniędzy z jednej kieszeni do drugiej. Wszystko bardzo legalnie i bez śladu w ich książkach, aby nie przeszkadzać inwestorów. Inwestorzy również nie trzeba było wiedzieć, że ich pieniądze nie są wykorzystywane do korzystnych inwestycji, a do tego rozwijającego się skupiska sztabki złota w piwnicy.
  
  
  "Wszystko się zgadza", chciałem powiedzieć, ale Hyman mnie uciszyć.
  
  
  Gdy czytałem reportaże, położył na stół swoje radio i włączył głośną włoskiej muzyki pop, miesza się z zapachami grappy. Teraz muzyka została przerwana do podsumowania wiadomości.
  
  
  '... godzinę temu znaleziono ciało Розаны Morandi, двадцатиоднолетней kolaboranci Alitalia, z poderżniętym gardłem. Policja szuka Rogera "Jerry" Carr, bogatego amerykanina, który zatrzymał się w tym pokoju i szybko odszedł w czasie, gdy, według lekarzy, panna Morandi została zamordowana. Oficer, дежуривший po poprzednim incydencie z udziałem Carr, z przekonaniem oświadczył, że nikt więcej nie wchodził do pokoju, odkąd on wpuścił pani Morandi zgodnie z telefonicznymi instrukcjami pana Carr. Następnie nastąpiła redakcji o chciwych do seksu zamożnych amerykanach, zagrażających tradycyjnego czystości włoskich kobiet, za którym nastąpiło pochlebne opis poszukiwanych.
  
  
  "Jerry Carr — wysoki, przystojny mężczyzna z arystokratycznej styl zachowania", — powiedział spiker. "On stylowo ubrany, a ostatni raz widziano go w ciemno-szary kapelusz "Homburg", jasno-szary płaszcz w stylu angielskim i szarym фланелевом garniturze. Mu od dwudziestu ośmiu do trzydziestu pięciu lat, i trochę mówi po włosku.
  
  
  Hyman spojrzał na mnie i zobaczył siwego, zagiętych mężczyznę, od którego pachniało граппой. Uśmiechnął się pod nosem. "Trzeba dość mądry, aby przywiązać cię do tego opisu", — powiedział on.
  
  
  — Ale te bardzo inteligentne chłopaki szukają, — ponuro powiedział. "Schemat, którą przeczytaliśmy, stworzona nie dla osób o słabym sercu".
  
  
  — Ale widzi pan, co miałem na myśli, kiedy powiedział, że nie ma śladów? — powiedział Hyman.
  
  
  — Zgadza się, kolego — powiedziałem. "Teraz wiemy, i Hawke stopniowo jak i Clem Anderson był w drodze do czegoś bardzo ważnego. Wiemy, że Renzo, Стадс, Piero i sir Hugh Марсланд po raz pierwszy spotkali się w Easefil Acres w Sussex, na czele z kimś, kogo Clem Anderson nazwał bym "Young" Ta litera L w notatkach Клема mogła oznaczać Piero lub jego bank w Lugano, ale to nie ma znaczenia. Wiemy, że "Koniec Świata" ma wystarczająco dużo sprzętu wojskowego, aby rozpocząć małą wojnę, a może aktywować większą. Ale dopóki nie udowodnimy, że broń to coś więcej, niż tylko rekwizyty, nie mamy się o co oprzeć, kolego. — To też prawda — powiedział Hyman. — Dokąd nas to doprowadzi, Carter?
  
  
  Uważano, że Ben Carpenter spędził kilka lat w Australii, i zacząłem grać jego rolę.
  
  
  — Dałem mu krótkie informacje o sobie. 'Cieśla. Jak i Carr, jest w nim pierwszą sylabę mojego imienia. Jeśli będę miał wystarczająco dużo czasu, aby przyjąć nową tożsamość, nie dbam o to, aby włączyć do José González lub Гельмуда Schmidta. Ale jeśli chcesz szybkie przełączanie, jak dowiedzieliśmy się metodą prób i błędów, wygodniej jest zostawić coś z oryginalnej nazwy. Tak więc, jeśli ktoś próbuje nakłonić mnie do odpowiedzi na ich Cześć Carter", to będzie dokładnie tak samo, jak gdybym powiedział: "nazywam się Carr lub Carpenter"...
  
  
  On skinął głową.
  
  
  — Wracamy do prawdziwych faktów — powiedziałem. "Najlepsze, co możemy teraz udowodnić, to jest to, co dzieje się prawie legalne oszustwo. Muszę wejść w zamknięte budynki na terenie Conti. I szybko.
  
  
  Hyman spojrzał na zegarek; zostawiłem "Rolex" w toalecie kawiarni. Jak bym nie był do nich przywiązany, dla Bena Carpentera to było zbyt drogie.
  
  
  — Lepiej poczekać do zmroku — powiedział. "Badałem to miejsce samodzielnie. Po pierwsze, u nich jest ochrona i watch dogs. Jak tylko masz ponad to, możesz zmierzyć się z jeszcze bardziej skomplikowane wewnętrznym pierścieniem ochronnym. Nie mamy do czynienia z małymi chłopcami. Ale w AH muszą to wiedzieć, bo inaczej by nie wysłali Nicka Cartera.
  
  
  — Bena Carpentera, kolego — poprawił go. "Gdziekolwiek jesteśmy. Ewentualnie możesz zacząć ćwiczyć już teraz".
  
  
  — Dobrze, Ben — powiedział. "Co masz, aby włamać się do Contiland?"
  
  
  Ja rozpiął kurtkę, aby pokazać mu kaburę, którą już widział. — I nóż — powiedziałem. Nie wspomniałem Pierre ' a. Należy zachować kilka rzeczy w rezerwie na wszelki wypadek. Pokazałem mu pięty, załadowany substancją radioaktywną, оставлявшим ślad. Musiałem pokazać mu to, bo chciałem, żeby wiedział, że tracker jest w tym samym транзисторном radiu, że i подслушивающие urządzenia.
  
  
  "Klikniesz na ten przycisk, — wyjaśniłem. — A zakres fal — to wskaźnik długości i szerokości geograficznej z dokładnością do pięciu procent na kilometr. Następnie kliknij na poniższy przycisk, a usłyszysz sygnał dźwiękowy, którego siła wzrasta w miarę zbliżania się do обнаруживаемому elementu. Nigdy nie należy go używać, dopóki nie spóźnię się na spotkanie lub wykład ponad godzinę".
  
  
  On poprawnie симмитировал działania, a następnie wsunął urządzenie do kieszeni dżinsów.
  
  
  "Bardzo mądrze". on powiedział. — Ale jak przejść obok psów i stref?
  
  
  "Co do tych psów, — powiedziałem, — kup mi najtańszy hamburger". Ja пропитаю jego ekstrakt z kozłka lekarskiego. To stanie się oprzeć nawet dla najlepszej psa, i wtedy dodaję środek uspokajający, który działa natychmiast. Zostanę z jednej strony, a z drugiej, w odległości kilkuset metrów od mnie, będziesz odwrócić uwagę strażników.
  
  
  — Dobrze — powiedział Hyman. 'Ale jak?'
  
  
  — Dowiemy się, kiedy pójdziemy tam. Najpierw musimy znaleźć miejsce dla mnie. Nie mogę już dłużej narażać ten dom zagrożenia, pozostając tutaj. 'Paszport?'.
  
  
  Rzuciłem mu dokument Bena Carpentera. Nic nie szkodzi, z fałszywą wizę sześciotygodniową temu, aby nie było wątpliwości z powodu jakiegoś zezwolenia na pobyt. Дряхлое osoba na zdjęciu było podobnie. Sam był wzorem dla niego, a także dla około dwudziestu innych zdjęć za swoją długą karierę.
  
  
  "W tym rejonie nie ma prawdziwych pensjonatów, pomyślał Hyman na głos. — I chciałbym, żebyś był obok, choć nie za blisko. Ta staruszka za bulwarem przyjmuje płatnych klientów. Ona jest krótkowzroczna i nie jest zbyt wybredny.
  
  
  — Dziękuję — powiedziałem.
  
  
  "Pozwól mi najpierw zadzwonić". On сверился z palmtopem pamiętnik, wykręciłem numer i odezwał się w zniekształconej włoskim z kimś na drugim końcu linii. On przekonująco podniósł głos i zaczął się targować z powodu płatności.
  
  
  "Masz pokój" — powiedział, kładąc słuchawkę. — Trzydzieści tysięcy lirów miesięcznie, płatność do przodu. Możesz prowadzić ludzi. Dziewczyny, mam na myśli. Ta staruszka wie, że okrada cię. Ona po prostu chce zobaczyć twój paszport, ale nie więcej. Ona nie prowadzi zapisy do копо , bo to czarny zarobki. Chodź.'
  
  
  Włoskie gazety drukują sensacji szybko, jak tylko wyszliśmy na ulicę, moja poprzednia osoba, uporządkowany Jerry Carr, powiększony z fotografii zrobionej w czasie lunchu, уставилось na nas ze wszystkich gazet.
  
  
  УЧСИДО! РАПИМЕНТО! ВИОЛЕНЦА! МИСТЕРО!
  
  
  "Morderstwo! Gwałt! Przemoc! Tajemnica!'
  
  
  Postawiłem im siedem plusów za poprawność i zdziwił się, kiedy znów wyglądał tak czystym, chłodnym i schludny.
  
  
  Pożyczyłem u Хаймана shabby walizka dla dodatkowej odzieży, którą udało mu się wykopać w szafie. Zatrzymaliśmy się u rynkowego licznika, i dodałem do niego dwie zużyte koszule, bielone dżinsy, dodatkową parę butów i brudny szlafrok z napisem "Szpital MARYNARKI wojennej stanów ZJEDNOCZONYCH, oddział rehabilitacji alkoholików, Neapol".
  
  
  — Jezu, Ben — powiedział Hyman. "W tym stroju można stać się ulubionym przez najemcę Moma Пинелли".
  
  
  Jeszcze jedna ulica, kąt, i wstał przede mną na dwa loty schodów i wprowadziła mnie Momy Пинелли, grubej damy lat pięćdziesięciu-sześćdziesięciu, ubraną w poplamiona czarną żałobną szatę, przypomnienie o tym, że Papież Пинелли, spędził wiele lat temu w Etiopii, pozwolił Bożej łaski wysiąść na niego. Jej włosy były białe, a na mol na brodzie rosło kilka czarnych belek. Była w dobrym nastroju i z entuzjazmem spotkała mnie i moje 30 000 lirów. Na mój paszport rzuciła tylko krótkie spojrzenie.
  
  
  "Pokój z tyłu, signor Иеман — powiedziała Хайману. — Jeśli chcesz, pokaż. Jestem za stara, aby biegać tam i z powrotem. Twój przyjaciel chce amerykańskie papierosy? U mnie to tylko 300 lirów za paczkę.
  
  
  — Później, mamo. Ty przeżyjesz nas wszystkich. Hyman pocałował ją w oba policzki i zaprowadził mnie na zaplecze.
  
  
  "Jeśli chce prowadzić dziewczyn na górę, powiedz mu, że nie mogą głośno piszczeć i krzyczeć" — zawołała nam dodatkowe. "Mam imię, które trzeba zachować w tym rejonie. Jeśli chce haszyszu, ja też nie mogę się dostać. I bardzo tanie.
  
  
  To było daleko od apartamentu Le Superbe, i to nie tylko w geograficznym planie. W pokoju było łóżko z dwoma brudnymi kocami, szorstki муслиновой prześcieradłem i jednej sztywnej białym prześcieradłem.
  
  
  Widziałem też duże drewniane krzesło i mały stolik z szufladą. Nad nim była umywalka z owalnym lustrem, a na dole — nieuniknione bidet. Jedno okno z pięknym widokiem na pustą ścianę w dwóch metrów za nim. Hyman pograł z zardzewiałymi, dźwigów i woda zaczęła płynąć skokami. — Bateria nadal działa — powiedział z pewnym zdziwieniem. — Rozumiesz , Ben. Na końcu korytarza, wc z prysznicem. Umieść swoją walizkę w kąt, i możemy iść na kolację i wyobrazić sobie ciebie, jako nowego mieszkańca Rzymu. Nie ma sensu iść na terytorium Conti wcześniej dziesięciu godzin.
  
  
  On przeprowadził mnie przez kilka ulic do trattorii , która składała się z jednego pokoju i wyszłam na zewnątrz z czterema stolikami na chodniku.
  
  
  "Najlepsza pasta w mieście", — powiedział Hyman. — Między innymi, od czasów West-Gotowy tutaj nie było ani jednego turysty. Marco!
  
  
  Z tyłu kuchni pojawił się chłopiec lat siedemnastu w засаленном białym fartuchu. Marco, to mój stary przyjaciel Ben", — wprowadziła mnie Hyman po włosku. I ja mruknął te kilka słów, które Carpenter mógł uczyć się. — Miło mi cię poznać z innej pani Хаймана — powiedział Marco.
  
  
  — Ty nas обслужишь, Marco — powiedział Hyman. "Dla niego to był Дотторе Hyman. Ben zamierza zamieszkać z nami przez jakiś czas. Tak, jak prawdziwy rzymianin, przynieś nam trochę czerwonego wina, dopóki nie zdecydujemy, co jeść.
  
  
  — Si dottore, Professore. — powiedział Mark. W mgnieniu oka wrócił z dwiema butelkami czerwonego wina, coś jak Chianti, ale mocniejsze i jaśniejsze barwy. "I kilka serwetek, dla boga" — skarżył się Hyman. "To miejsce traci swój styl". Marco wrócił ze stosem papierowych serwetek, a my z Хайманом chwycili za długopisy, aby porównać zarys planów pięter studia Conti i terenów przyległych.
  
  
  Zaraz po pierwszych napojów zamówiliśmy spaghetti z omułkami, pieczoną baraniną i karczochów. I podczas gdy piliśmy kawę z граппой, wciąż porównywano nasze szkice".
  
  
  "Dobrze" — powiedział nad naszą najnowszą wersją. "Myślę, że magazyny są zbyt blisko siebie, ale reszta wydaje się w skali". "Pilnują go, jako bazę wojskową" — powiedział Hyman. "Ale skupili swoją uwagę na froncie tutaj".
  
  
  Jego uchwyt zapukałaś do furtki parsonsa podjazdu, gdzie Jerry Carr wjechał rano na luksusowym samochodem jako długo oczekiwany gość.
  
  
  "Za nim, nie ma prawdziwych dróg", — powiedział on. "Mają ogrodzenia z drutu kolczastego, psy i patrole na całym tyłu od czasu do czasu. To... — Jego pióro przeprowadził drżącymi rękoma linię. — Problem — powiedziałem. "Jak dostaniemy się do tyłu, nie przechodząc najpierw przez przednią część?"
  
  
  — Jesteś ekspertem — powiedział.
  
  
  Spojrzałem jeszcze raz na mapę.
  
  
  — Nie ma dróg — powiedziałem. — Ale jestem cholernie pewien, że zauważył tu jakiś ślad.
  
  
  Stawiam krzyż.
  
  
  "Stary myśliwski przemian — powiedział Hyman. "Jeśli wszystko pójdzie tą drogą, może dostać się w Ченточелли. I możemy tam jechać, nie zbliżając się do bramy.
  
  
  'W odległości krótkiego spaceru?'
  
  
  "Nie ma takiej potrzeby — powiedział. "U mnie w bagażniku dwa składanych rowerów. A teraz miejsce, gdzie mam się odwrócić uwagę strażników.
  
  
  — Widziałem w swoim domu pistolet startowy — powiedziałem.
  
  
  'Tak.'
  
  
  "Czy ma race i czy ją masz?" — To wszystko — powiedział. "Ale to oświetla całą powierzchnię, aby mogli widzieć ciebie i mnie".
  
  
  — Nie, jeśli znajdziemy drzewo — powiedziałem. — A jeśli będziesz strzelać nie w tę stronę, gdzie jestem. Wtedy nie wszystko jest oświetlony lub przynajmniej nie drastycznie. Poczekaj, aż będziemy na miejscu.
  
  
  Rozstaliśmy się u drzwi tawerny. Hyman wrócił za jego bronią i maszyną. Wróciłem do siebie, aby podnieść amunicję dla Люгера. Przez piętnaście minut znów spotkam się z nim przy moście przez rzekę.
  
  
  Był czas, w starym Benzyniaka. Z zewnątrz wyglądał na gorsze, ale jak tylko wsiadłem do niego i pojechaliśmy na równej prędkości na wciąż pobranej девятичасовому ruchu, mogłem na słuch powiedzieć, że samochód jest ustawiony idealnie.
  
  
  "Pół godziny tam samochodem" — powiedział Hyman.
  
  
  — Wtedy jeszcze co najmniej pół godziny, aby dostać się do miejsca. Wtedy powinno być już ciemno.
  
  
  Nic więcej nie powiedzieli, łamiąc milczenie tylko po to, aby dostosować nasze plany spotkania, kiedy sprawa zostanie załatwiona.
  
  
  — Nie czekaj na mnie — powiedziałem mu. "Jeśli ja mogę tam wejść, ja też znajdę wyjście. Przyjdę do ciebie do domu o siódmej trzydzieści rano. Jeśli nie będzie mnie do dziewięciu, zajmij się tym radio i dowiedz się, no i tak zostało czy coś żywego do mojej pięcie.
  
  
  Zaparkowaliśmy "benzyniaka" w Ченточелли, daleko nie zielonej dzielnicy, i nikt nie zwrócił na nas uwagi, dopóki распаковывали i zbierali dwa składanych rowerów. Hyman jechał przede mną, na ulicy, podczas gdy w domu nie rozcieńczać.
  
  
  — To gdzieś tutaj — cicho zawołał mnie. — Między nami i przez około kilometra lasów i pól. Ale w jaki sposób prowadzi gdzie?
  
  
  Mamy szczęście. Utwór zarośla, ale nie na tyle, aby nie można było jeździć na rowerze. Trzy-cztery niewiernych obrotu łatwo корректировались za pomocą kompasu. Było dokładnie siedem minut po dziesiątej, kiedy zobaczyliśmy długi płot z drutu kolczastego imperium Rzymskiego Renzo.
  
  
  Wyglądało to dokładnie tak, jak zapamiętałem po pobieżnej inspekcji rano. Ziemia przed płotem była расчищена, za wyjątkiem grupy drzew tu i tam. Powiedziałem Хайману odmierzyć dwieście kroków na północ, a następnie, gdy znajdzie dobrą kryjówkę, zapalić światło po przekątnej przez płot. Dopóki wybierać swoją pozycję, uczyłem się i czytałem krótką modlitwę.
  
  
  Jesteśmy uścisnęły sobie ręce, a on zniknął. Zacząłem ugniatać cztery identyczne kulki z hamburgerów, który dał, i miesza je z równych ratach kozłka, aby przyciągnąć psów i kojący do szybkiego nokautu. Ja nawet było mielone nasenne Camilli, która cały czas nosił ze sobą, mimo przebrania.
  
  
  Byłem tak blisko, że słyszał zarysowania łap i zobaczył blada; były to olbrzymie owczarki niemieckie. Dwaj biegali tam i z powrotem po drugiej stronie ogrodzenia. Wpłaciłem cztery hamburgera, jeden po drugim przez płot. Zeszli, nie wydawszy żadnego dźwięku. Zobaczyłem psów, biegających kłusem do dwóch różnych miejsc, które wybrałem. U mnie nie było szans, gdybym wszedł w walkę z tymi psami, więc dałem każdego psa hamburgery z nadzieniem, która powoduje senność.
  
  
  Mi akurat dość czasu, aby zdjąć koła z roweru, zanim Hyman, gdzie by on nie siedział, zmusił rozkwitnąć na niebie nowej gwiazdy. Pobiegłem do ogrodzenia, trzymając przed sobą rozebrany rower. Tam umieściłem ramę w ziemię i przeskoczył четырехфутовый ogrodzenia zgrabne skokiem o tyczce.
  
  
  Kiedy wylądował, nie przewrócił się i leżał dokładnie pięć sekund, dopóki nie upewnił się, że strażnicy mnie nie słyszeli i nie widzieli. W stu pięćdziesięciu jardów krzyczeli na siebie, zwabione światłem rakiety. Ja powoli posuwał się do przodu, do najbliższego magazynu. Nie minął psów i stref i w każdej chwili mógł zmierzyć się z nowym niepokojem.
  
  
  Ale nic się nie stało. Przynajmniej ja nic nie zauważyłem. Miałem nadzieję, że Renzo i jego kumple już tak zadowoleni z reflektorami przy głównej bramie, owczarki niemieckie i патрулирующими strefami, że nie podjęli żadnych dodatkowych środków ostrożności. U nich naprawdę były dobre, wytrzymałe zamki z podwójnym zamkiem do drzwi pierwszego składu, ale dobre, solidne zamki z podwójnym zamkiem — plac zabawa dla agenta AX.
  
  
  Przed wejściem, ja dokładnie posmarować zawiasy i zamki.
  
  
  Spodziewałem się arsenału, tak, że nie jest zaskoczony jego. Byłem zaskoczony i zszokowany różnorodnością i смертоносностью broni. Tutaj znalazło się coś dla każdego: od rosyjskich rakiet dla myśliwca Mig-24 najnowszego modelu do głowic jądrowych dla naszego T-2V, udzielonego przez US NAVY i małych rakiet dla naszego Sabre 100-F (nowa seria, niezarejestrowane, tajne).
  
  
  Można było być pewnym, że żaden z rządów, одолживших jego sprzęt, nie подозревало, że może być tak szybko rozwija się w obowiązujące broń. Wizyta na magazyn kogoś z Rosji, Chin lub jednego z krajów NATO na pewno пресечет spisek w zarodku, zanim będzie mógł się rozwinąć, nawet jeśli on się rozpoczął, dzięki zrzeczenie Стадса, w poniedziałek.
  
  
  Zrobiłem niewidoczne oznaczenia na kilku skrzyniach z amunicją, za pomocą gruby ołówek, zawierający pierwiastek radioaktywny. Nie trzeba było oglądać drugą spiżarni, ale nie leżał bez ruchu ponure dziesięć minut, aż nocny stróż obchodził oba budynki. Stopniowo to przekształciło się w przerażającym monotonia. Teraz wszystko, co musiałem zrobić, to upewnić się, że nie wyszedł stąd żywy, aby ostrzec jak najwięcej ludzi. Nawet politycznych Piero nie udało się go uratować z takimi przekonujące dowody.
  
  
  Niebo wciąż było pochmurno, kiedy ja powoli подполз do ogrodzenia. Po raz kolejny musiałem odwrócić uwagę, ale tym razem musiałem odwrócić je sam. Przypomniałem sobie wdzięczny staromodny śmigłowcem na farmie, która była częścią dekoracji Верельдейнде. To było po prostu widać z tego miejsca, gdzie teraz przebywał, i grupa sztucznych drzew ukryje mnie od stref, których to приманит. Wyjąłem Luger, poklepał po ramieniu i przykręcić tłumik. To czyniło go trochę niezdarny, a celem było trochę trudniej, ale miałem tylko jedną szansę, a ja i tak musiał z niego skorzystać.
  
  
  Podniosłem się na łokciu i czekał, aż chmury trochę się rozproszą. Tak było za dziesięć minut. Przynajmniej u mnie było wystarczająco widzenia, aby strzał. Tłumik wydał dyskretny kaszel, i gej-odwrócił się dźwięk uderzenia echem разнесся na całym boisku. Usłyszałem biegnące kroki, zbliżające się do gospodarstwa. Wziąłem nóż i zaczął kopać pod płotem trzymetrowej dziury.
  
  
  Wokół gospodarstwa wciąż rozlegały się krzyki, kiedy znowu podniósł ramę swojego roweru, przykręcić koła i pojechał w kierunku Ченточелли. I przeklinał siebie za to, że był na tyle głupi, że nie zmusił Хаймана czekać w samochodzie. Teraz każda minuta mogła być na koncie. Najpierw trzeba zgłosić Хоуку, a potem pozbądź się wszystkiego, co wiąże się z "Końcem Świata". .
  
  
  Myślałem o tym, kiedy z rowerem i wszystkich innych zanurkował na złamanie karku w zamaskowaną dziurę. Znów wstał z люгером w ręku, ale znowu upuścił go. Wokół dziury stały czterech mężczyzn, ściskając w rękach niezdarny automatyczne karabinki.
  
  
  "Czekaliśmy na ciebie, Nick Carter", — powiedział jeden z mężczyzn, jego głos był zniekształcony kapturem, który założył na głowę.
  
  
  
  
  Rozdział 7
  
  
  
  
  Dwaj mężczyźni pomogli mi wydostać się z dołu i dokładnie mnie przeszukali, a dwóch innych trzymał mnie na muszce i jego broń. Po pierwszym powitaniu nikt nie wypowiedział ani słowa.
  
  
  Zakładają szpilki i zabrali go. Znaleźli bombę gazową w kieszeni moich spodni i zabrali ją razem z resztą z kieszeni, w tym jakąś spinacz; To było dobrze, bo ta losowe spinacz stanowiła połączenie magnezu, która może wybuchnąć w oślepiającym świetle, wystarczającej, aby tymczasowo zablokować im przegląd.
  
  
  Przy okazji, wszyscy czterej byli muskularne, być może, bardziej wytrzymałe, niż Goryl i Pepe, a już na pewno o wiele mądrzejszy. Zabrali mnie do końca ścieżki, gdzie czekała na mnie dużego "Fiata". Gdy idzie o tak wiele, nie mogłem ryzykować. Krzyczeć o pomoc nie w moim stylu, ale teraz nie było czasu do osobistej dumy. I za ten ułamek sekundy, że zajęło mi, aby tchnąć i krzyczeć o pomoc, jak воющая pies, jeden z moich trenerów otworzył mi usta i wsadził w niego gruszkę knebel.
  
  
  "Jest to zrobione po to, aby pozbyć się zbędnego wysiłku, Carter", — powiedział ich przedstawiciel.
  
  
  Tak, że droga z powrotem do Rzymu był tak spokojny, jak i moja podróż tam, choć nie taka przyjemna. Zdałem sobie sprawę, że wjeżdżamy do Rzymu, gdy przelotnie zobaczył brama Porte-Maggiore. Następnie dwa bandyty po bokach mnie w tylnej części maszyny opuściły rolety oraz zasłony przed szklanym sekcji, oddzielającego nas od kierowcy. Wspomniana szklana przegroda wyglądała пуленепробиваемой, a obie tylne drzwi nie miały wahaczy. Nawet gdyby udało mi się pokonać obu swoich strażników i zabrać im broń, nadal był dostarczony tam, gdzie chcieli wziąć mnie w hermetycznie zamkniętej klatce ze szkła i metalu.
  
  
  Jechaliśmy jeszcze pięć minut, a potem poczułem, jak maszyna zeszła na dół po zboczu i zatrzymała się. Moi strażnicy puścili zasłony i czekał, aż kierowca i jego towarzysz otworzy drzwi na zewnątrz.
  
  
  Byliśmy na podziemnym parkingu jakiegoś wielkiego budynku. Różne pokoje w różnych samochodach; kilka włoskich, austriacki, szwajcarski, jeden angielski i jeden z tych specjalnych pokojach, którymi cieszyły się maltańskie dyplomaci. Były one na trzech z sześciu włoskich tablic rejestracyjnych. CD dla korpusu dyplomatycznego. Mogłem się spodziewać Piero; co najmniej przyjaciół Piero.
  
  
  Jak tylko drzwi się otworzyły, pomógł mi wyjść. Nadal byłem zakneblowany, wciąż mocno trzymał mnie i mogłem tylko w milczeniu protestować. Mnie zaciągnął do automatycznego windy.
  
  
  Czwórka wagi ciężkiej naradźmy się do mnie, choć niewielka, metalowa tabliczka z boku wyraźnie wskazywała w języku angielskim, francuskim i włoskim, że maksymalne obciążenie wynosi cztery osoby lub najwyżej 300 kg. Każdy z nas ważył nie mniej niż dziewięćdziesiąt kilogramów, więc kiwnąłem głową na metalową płytkę.
  
  
  "Tak, wstyd tak łamać przykazania" — powiedział jeden z czwórki. — Ale czasami nie masz wyboru, prawda, Carter?
  
  
  Winda wspiął się na cztery piętra i ukazał się w jednym z tych długich korytarzy z rzędami biurowych drzwi, tak typowych dla budynków rządowych z czasów Mussoliniego. W końcu sali było okno, i przed tym oknem stała postać z karabinem pod pachą. Tam, gdzie jest przejście na drugą stronę wytworzyć kąt prosty, stała tak uzbrojona postać.
  
  
  Każda słaba nadzieja, która u mnie może być, aby wyrwać się i zaryzykować uciec, zniknęła. Nie myślałem, że Nick Carter, Jerry Carr lub Ben Carpenter przetrwały wtedy to подлунное istnienie.
  
  
  Gdybym nie powiedział i nie powie, oni by naciskały na mnie torturami, serum prawdy, albo i tym, i innych. We wszystkich tych przypadkach, może być, ten ułamek sekundy następowała, gdy trzeba było uciec, lub, jeśli to nie udało, to ktoś się ze mną dla firmy w kostnicy.
  
  
  Spędzili mnie czy raczej nie przeciągać obok trzech drzwi i zatrzymali się u czwartego. Lider wszedł i wyszedł przez kilka chwil, wskazując palcem. Trzech jego kolegów wepchnęli mnie do pokoju.
  
  
  To był duży, przestronny gabinet z zakratowanymi oknami, выходившими na Tybru. Przy jednej ze ścian stał duży stół z drewna tekowego nowoczesnego wzornictwa. Wokół niego były rozstawione wygodne fotele. Jedno było puste, w innych siedziało pięciu mężczyzn w wieku od trzydziestu pięciu do pięćdziesięciu pięciu . Wszystko tak samo poważany, jak i moi koledzy-inwestorzy w "World End", ale nie Piero i nie Renzo.
  
  
  W fotelu za biurkiem siedział wysoki, szczupły mężczyzna lat czterdziestu, z długimi żółte włosami i w okularach w rogowej oprawie. Nigdy nie widziałem go wcześniej. Nigdy wcześniej nie widziałem nikogo z mężczyzn. I wszystkie one bardziej przypominali na członków komitetu, готовившего mnie ustny egzamin na stopień magistra historii, niż na pracodawców tych facetów, którzy próbowali mnie podsmażyć, podcinanie Розане szyję, a teraz wsadzili mnie na miejsce.
  
  
  "Dziękuję, panie Carter", — grzecznie powiedział blond włosy mężczyzna, jakby nie zauważył, że mnie wepchnęli mnie w fotel, a dwoje z tych ludzi podchodzić w obie strony od mnie, aby zatrzymać mnie tam. .
  
  
  — Jak widzisz — powiedział — wiemy twoje prawdziwe imię i coś wiadomo o twoich zdolnościach. Jeden z naszych tutaj, pan Oleg Перестов, mówi, że jego kolegów były ciekawe spotkania z tobą.
  
  
  Niewysoki, łysy człowiek z głębokimi ввалившимися oczami na słowiańskiej twarzy ponuro skinął głową na znak zgody. Nagle domeny z egiptu. Był przede wszystkim człowiekiem MGB Rosji do Europy Zachodniej. Dlatego moja przelotna myśl o udziale komunistów podczas posiedzenia nie była błędna . Ale dlaczego rosyjska broń w dziale rekwizytów "Końca Świata"? Wredna dywersja? Lub przegapiłem coś ważnego?
  
  
  — Wiedząc o tym — powiedział z uśmiechem — nie pozwolę ci żadnej swobody przemieszczania się, dopóki nie dam do zrozumienia, że działamy na jednej stronie. Czy mogę poprosić odrzucić wszelkie uprzedzenia, panie Carter?
  
  
  Nie widziałem w tym większego sensu ACH wewnątrz w tej operacji, w której obecny był także Перестов. Teraz dowiedziałem się też chińskie osoba, która należało Coś Plików, członka służby Wywiadowczej Czerwonego Chin. Być może udało mi się wygrać trochę czasu, więc skinąłem głową.
  
  
  'Ok.' - Blondyn się ucieszył. "Pozwólcie, że się przedstawię. Pułkownik Pete Norden, Norwegia, Interpol. Położył swój dowód tożsamości na wysoki połysk stół i skinął głową moich strażników, co pozwala mi wyciągnąć rękę i wziąć go. Były tam jego imię i nazwisko oraz zdjęcie, jego związek z Interpolem i, w liczbach, jego osobowość, którą poznałem jako jeden z najlepszych agentów.
  
  
  "Gdybym wiedział, kim jesteś, Carter, — powiedział on, — bylibyśmy wolni od tej pechowej nocy z czwartku. W tym czasie wszystko, co myśleliśmy, było to, że były po prostu jeszcze jednym członkiem tej niesławnej grupy "World End" . I Oleg przysłał pierwsze siły, które udało się zdobyć, aby uzyskać od ciebie informacje. Podejrzewam, że są zbyt swobodnie interpretować swoje instrukcje, ale wtedy będą mogli usprawiedliwiać się przed wyższym sądem".
  
  
  Перестофф dezaprobatą wzruszył ramionami, a Kooy Fał uśmiechnął się go zamieszania.
  
  
  "Jak tylko stały się znane fakty ucieczki i tajemniczej, do tej pory nie ujawnione śmierci Luigi i Pepe, każdemu малоопытному stało się jasne, że w tym musi być zamieszany międzynarodowy agent jak Nicka Cartera. Ale w jakim stopniu i z której strony? Przeszłość zawsze było bez zarzutu.
  
  
  Перестофф i Do Fał nudne ерзали na swoich miejscach. "Nieskazitelny z punktu widzenia NATO,' Pułkownik Norden powiedział, i obaj mężczyźni znowu zamarli. — Ale można iść inną drogą, której nie znali. Nie tak dawno temu, sir Hugh Марсленд był stosunkowo uczciwym politykiem, a Lorenzo Conti był nie więcej niż / producentem filmowym z nienasycony głód bogactwa i chluby. Стадс Mallory był nieprzewidywalny geniuszem, ale nie więcej. Piero? Tyle było grzebać w niego palcem, aby cała Włochy, prawa i lewa stanął za niego'
  
  
  Moje który zaskakiwał wyrażenie прорвалось przez moje заткнутые usta, i pułkownik Norden na chwilę zamilkł.
  
  
  "Nie mam teraz czasu na wykład", — powiedział on. Jesteśmy grupą reform międzynarodowych mocarstw, Интерполу podoba przykład ACH i CIA . Wszystko jest zbyt brudne, zbyt wybuchowe i zbyt nieskromnych zamówienia przychodzą do nas", — uściślił on.
  
  
  — Jak już mówiłem, nie możemy być pewni w swoim związku i nie może podejść do ciebie, dopóki nie byli pewni. Clem Anderson podpisał na siebie wyrok śmierci, kiedy próbował porozmawiać z Стадсом Mallory, bo myślał, że Mallory był prosty amerykański obywatel, którego oszukali trudne europejczycy. Hyman powiedział, że z tobą wszystko w porządku, ale, oczywiście, mogłeś grać z nim. Nasza jedyna szansa polegała na tym, aby pani Morandi, ponownie skontaktowała się z tobą.
  
  
  Tak, że aż myślałem, że dyskretnie sprawdzam związku Розаны w pokoju Le Суперб, jest dokładnie tak samo sprawdzałam i ustawiał zaufanie do mnie.
  
  
  — Powiedziała nam, że, jej zdaniem, jesteś bardziej niż na 100 procent są czyste i gonił te same cele co my: wkraść się w "Koniec świata" i spróbować znaleźć niezbite dowody przeciwko nim. Ale się z tobą skontaktować było praktycznie niemożliwe z powodu grubego ekranu, który otoczyli Piero i jego przyjaciele — powiedział pułkownik. "Zdecydowaliśmy się ponownie wysłać Розану, śmiertelne, który ci zbyt dobrze znany". Zrobił pauzę, jakby chciał, aby wszystko doszło do mnie.
  
  
  — Dobrze, że zniknął. Hyman, w tym momencie umieszczając swoją wierność w pierwszej kolejności na służbę państwu i ACH, nie chciał występować w roli mediatora, ale to nie miało większego znaczenia. Zrobiłeś to, na co mieliśmy nadzieję: przeniknęły w zamknięte pomieszczenia magazynowe. Tak więc, musimy umieścić mikrofon na samochód młodego Хаймана i dwóch jego roweru i poszliśmy za tobą na dystans. Tym razem użyliśmy agentów, którzy byli nieco bardziej doświadczonych. Uśmiechał się uroczo i szczerze.
  
  
  "Tak więc, Carter, jeśli masz zamiar nam uwierzyć i wiesz, że musimy współpracę, daj nam znać skinieniem głowy. Jeśli znalazłeś jakieś dowody na magazynie, wtedy mamy możliwość dostać się do środka, zdemontować i położyć kres temu wszystkiemu грязному sprawie.
  
  
  Kiwnąłem głową, przyjmując szybkie rozwiązanie. Gdyby pułkownik Norden i jego towarzysze byli tymi, za kogo się podają, wszystkie moje problemy zostały w tyle. Nawet jeśli nie były one na tej stronie, jak tylko stąd wyjdę, będę w stanie znaleźć sposób, aby wykorzystać je w naszym interesie. Strażnicy z obu stron zdjęli knebel i wycofali się. Na tym spotkaniu sprawnych, wpływowych sił wyglądał взлохмаченным, wścibskim, ale byłem potrzebny i z moimi informacjami, był chyba najważniejszą osobą tutaj.
  
  
  — Świetnie — powiedział pułkownik Norden. "Najpierw krótkie wprowadzenie". On przesunął palcem od jednej osoby do drugiej. Panie Carter, towarzyszu Перестофф, panie Cau Fał, panie Bergen, generał Maserati, pułkownik Le Grand. No, co tam znalazłem? Dwanaście oczu i dwanaście uszy skierowane były na uwadze, kiedy opisywał zawartość dwóch magazynów. Nikt nie robił notatek. Byli to doświadczeni agenci wyszkoleni słuchać i zapamiętywać. Pułkownik Norden zrobił nakładkę na kartce papieru i podał go do jednego z popleczników w капюшонах, który szybko wyszedł z pokoju.
  
  
  Zobaczył moje brwi i rozproszył moje podejrzenia. "To tylko po to, aby przygotować nasz transport, abyśmy mogli wyjechać — powiedział, jak tylko otrzymamy odpowiednią aprobatę i poparcie rządu. Jeśli to, co mówisz, jest prawdą przynajmniej o 20%, siła polityczna Piero więcej nie może go zatrzymać magazyny z demontażu. Jest w pół do trzeciej. Jeśli naprawdę bomba zaraz wybuchnie mi się bez sensu dzwonić odpowiedniemu ministrowi w ciągu najbliższych pięciu godzin".
  
  
  — Ale czas ważne — odparłem. "Do tej pory są, być może, znaleźć tych śpiących psów i, być może, dziurę, którą zrobiłem w ogrodzeniu, aby ponownie wyjść".
  
  
  "Zajęło im ponad roku, aby zebrać to broń na tych składach", — powiedział pułkownik Le Grand, francuski agent. — Wątpię, że można je przewieźć w ciągu pięciu godzin. "Jeśli spróbują, to trafią w nasze pułapki", — powiedział generał Maserati. "Mamy własne obserwatorzy na wszystkich wyjściach, i mam własną małą, ale dobrze обученное oddział komandosów, wolne od szkodliwych wpływów pani Piero Sims w niektórych innych dziedzinach wojskowego ministerstwa".
  
  
  "Myślę, że teraz możemy pozwolić sobie na nieco bardziej odpocząć, dopóki nie nadejdzie godzina wpływu" — powiedział pułkownik Norden. Nacisnął przycisk dzwonek na swoim biurku i zobaczyłem piękną blondynkę w formie - Interpol? Kordon ? Usługa jadalni, która znajduje się w trybie gotowości, dwadzieścia cztery godziny na dobę? - Zrobiliśmy duże przyjęcie.
  
  
  Oprócz napojów, przekąsek i kanapek, mieliśmy okazję uzupełnić skrawki mojego odkrycia rozproszonej, ale szczegółowych informacji z innych źródeł.
  
  
  Do czego to doprowadziło, to:
  
  
  "Koniec świata" nie był na czele jakiejś grupy spiskowców. To była jego własna szatański plan zniszczenia najwyższy akt ślepo przemocy dla суперпсихопата. Jego oczywisty fabuła była wręcz szyderstwem nad jego prawdziwymi intencjami. Biedny Ken Lane. On w ogóle nie brał udziału w tej sprawie i uznał swój scenariusz ostrzeżeniem o Trzeciej wojnie światowej. Właściwie to był schematyczny trampolina do samego początku tej wojny, do ostatniej rzezi.
  
  
  "Dzisiejszy świat — to beczka z prochem, — powiedział herr Bergen. — I czekać, aż ktoś go wysadzi. Kilka małych, zatłoczonych grup, takich jak A, panie Carter, nasza własna i casual samotne oddani ludzie tu i tam dzielić ciężar przeciwdziałania temu ogień ".
  
  
  "Do tej pory — powiedział generał Maserati, — trudności zostały rozproszone, a nam udało się utrzymać je pod kontrolą. Ale wyobraź sobie, panie Carter, świat, w którym jednocześnie zdarzają się takie incydenty, jak сбитие libańskiego samolotu nad Izraelem, stary incydent z U-2, morderstwo prezydenta, jednoczesne zabijanie dyplomatów i bombardowania samolotów. z wroga oznaczeniem nad kluczowymi miejscowościami. Wymieszać wszystko razem z powstań, wybuchami w Belfaście, partyzanckie wojnami w Afryce Środkowej, революциями w europie Środkowej i Ameryce Łacińskiej, napięciami na Bliskim Wschodzie i w beczce prochu Południowo-Wschodniej Azji. Kto może to powstrzymać, zanim ono przerodzić się w wojnę na całym świecie?
  
  
  "Ostrzegłem Kreml od zbyt szybkich działań", — ponuro powiedział Oleg Перестов. "Ale moje ostrzeżenia nie wytrzymują paniki i presji społecznej. Jeśli samolot z amerykańskimi i chińskimi pokoje zresetuje choć jedną bombę nad Ленинградом, Moskwą lub Камчаткой, moi dowódcy zostanie on naciśnięty przycisk i wycofają się w swoje schrony. Moje ostrzeżenia miały tylko jeden efekt: wpis w mojej sprawie, o tym, że mogą mnie podejrzewać, że jestem podwójnym agentem.
  
  
  — Tak jak w przypadku z moim szefem w Pekinie — wtrącił się Do Fał.
  
  
  Wielkie spiskowcy, zostały przedstawione Piero, sir Hugh, Renzo i Стадсом, mniej więcej w takiej kolejności. Może dodam moją chciwy do seksu i upragnioną dziewczynę Camille i niektórych techników Стадса.
  
  
  "Jesteśmy w stanie zrekonstruować większość tego spisku z pomocą Розаны", — powiedział pułkownik Norden. "Grała rolę podwójnego agenta z dużym ryzykiem dla siebie, ale z całym zaangażowaniem. Dzięki jej śledztwa i ustaleń dowiedzieliśmy się, jak i gdzie wszystko się zaczęło".
  
  
  Siedem najmniej sentymentalnych dżentelmenów, których znajdziesz na całej kuli ziemskiej, uczcili pamięć zmarłej dziewczyny minutą ciszy.
  
  
  Nie przerwał milczenie. — "Spisek rozpoczął się w tym szalonym domu w Sussex?"
  
  
  — Właśnie — powiedział Norden. "Zsumujesz to za ułamek czasu, jaki zajęło nam. Ponad siedem lat temu sir Hugh zaczął wykazywać oznaki emocjonalnej i psychicznej niestabilności. On nie czekał, aż inni partnerzy i przyjaciele zauważą go i zmuszają do leczenia, a zrobił to z własnej woli i zwrócił się o pomoc do wielkiego człowieka w Europie: dr P. Унтенвейзеру, niewinnej, ale niezbędne пешке w grze, która następnie będzie się rozwijać".
  
  
  Spytałem. — Anderson Джангел?
  
  
  'Właściwy. dr Унтенвейзер był w stanie z pomocą uspokajające i innych leków pomóc sir Hugh kontrolować swoje psychotyczne ataki. To, że sir Hugh zabił dziewczynę dyżurny w 1968 roku, był wypadek, ale jego wpływ gwarantowało, że to było ukryte. dr Унтенвейзер dał nazwę tej konkretnej choroby, na którą cierpiał sir Hugh i którą dzieli z Renzo, Стадсом i Piero. To się nazywa agriothymia ambitiosa, niekontrolowane i namiętna potrzeba zniszczyć naród i стиреть z powierzchni ziemi wszystko zorganizowane struktury społeczeństwa.
  
  
  — Oznaczenie AA Anderson — mruknął ja.
  
  
  'Tak.' — powiedział Norden. Ta sama choroba, która ruszał Сирханом Сирханом, mordercami Olimpiady i wieloma innymi. Ale tym razem ta choroba przeniosła się w człowieku, обладавшем jak władzę polityczną, jak i prestiżem. Również człowiekiem cierpliwym. Był gotów czekać dużo czasu i możliwości zebrać sojuszników, w których jest to potrzebne, i kilka lat później on to zrobił.
  
  
  Tymczasem sir Hugh, czy w nagrodę za leczenie, czy dla bezpieczeństwa osobistego, zorganizował dr Унтенвейзера w swoim prywatnym szpitalu Easeful Acres. Jest to najbardziej wspaniały miejsce do zaburzeń nerwowych, głównie od narkotyków i alkoholu, jakie tylko można sobie wyobrazić. Na początku lat 1970-tych Camille Cavour był tam jako pacjentki po załamania nerwowego, kiedy zmieniła się z ulicznej prostytutki w gwiazdę. Może stało się to przez przypadek.
  
  
  Kluczowe znaczenie miało jednoczesne przylot Renzo po poważnego załamania nerwowego, Стадса Mallory po jednej z jego sześciomiesięcznych пьянок i Piero Sims, incognito, po próbie samobójczej, która, jak chciałbym, zakończyła się sukcesem.
  
  
  Wszyscy trzej cierpieli od jednej i tej samej postępującą агриотимии амбициозы, усугубляемой tym, że oni myśleli, że legalna się przestępstwa na społeczeństwo. Renzo z powodu utraty swojego szlacheckiej statusu i utraty swoich rozległych dobrach, czego nigdy nie można w pełni rozwiązać miliony z jego filmów. Стадс uważał, że duże studia i rząd USA pozbawił go niektóre prawa patentowe na niektóre z jego elektronicznych wynalazków. Piero, najbardziej widoczną z nich, nagromadzenie upokorzenia z dzieciństwa z powodu swojego niskiego wzrostu.
  
  
  Szansę wprowadziła sir Hugh resztą podczas jednej ze swoich wizyt tam jako dyrektor. Miał dość diagnostycznych notatek na kartach trzech mężczyzn. Oprócz tego, możemy tylko uzupełnić to niektórymi opiniami. Ale wydaje nam się prawdopodobne, że za te kilka tygodni, które spędzili razem, są razem zorganizowali "Koniec Świata" .
  
  
  Piero, wydawało się, przyjął na siebie rolę lidera od sir Hugh, ale z jego strony nie było zastrzeżeń. Razem mieli wszystkie niezbędne kontakty międzynarodowe, ale Piero wszystko było bliżej do góry. I to było ważne, kiedy dotarli do tego rekwizytów, który chciał pożyczyć. Co do samego uzbrojenia, to używali podwójnych i potrójnych agentów z różnych krajów, od przemytników do chciwych pieniędzy zdrajców. Za dwanaście milionów dolarów można kupić wiele измеников. Studio Renzo i jego pozycję w świecie kina zrobili cały projekt realny. Ale Стадс, na zewnątrz ten jak joker, w pewnym sensie był kamieniem węgielnym "Końca Świata". Tylko dzięki jego technicznym know-how można było zaprogramować i uruchomić komputer".
  
  
  — Bo, kochanie, Nick — powiedział pułkownik Le Grand — oni wyposażyliśmy prawdziwy rekwizyty, samoloty, czołgi, канонерские łodzi, brytyjską łódź podwodną Porpoise tym samym pilotem, który Стадс tak wspaniale pokazał na swoim miniaturowym polu bitwy".
  
  
  "Informacja ta została przekazana przez pana Гилкристом — powiedział generał Maserati, który nie jest tak powolny i nie jest tak energiczny, jak się wydaje".
  
  
  "I on sam geniusz, który zbliża się do talentu Стадса Mallory, jeśli chodzi o komputerową elektroniki" — powiedział Перестов. "Pewnego dnia staraliśmy się, żeby go zdobyć, ale, niestety, nie powiodło się"...
  
  
  Strzałki ściennych godzin pokazywali, że teraz tylko siódmy godzinę.
  
  
  "Za pół godziny — powiedział pułkownik Norden — możemy uzyskać niezbędne pozwolenia na telefon. Generał Maserati zajmie się tym dalej, tak jak na takim poziomie, oczywiście, nie jest to sprawa włoskiego rządu".
  
  
  "Według raportu pani skrzyni Korbowej, — powiedział generał — biorę na siebie pełną odpowiedzialność i żądam natychmiastowego działania. Wystarczy ustnej zgody, a to trwa tylko kilka minut. Proponuję przejść do ostatecznego planowania.
  
  
  Pułkownik Norden powiedział kilka cichych słów w domofon.
  
  
  — Zgadza się — powiedział. — Ale najpierw raport na temat obserwacji magazynem. Panie Hyman na dole, i kazałem mu dołączyć do nas. Odwrócił się do mnie. "On był bardzo zadowolony, gdy dowiedział się, że możemy was "pożyczył", więc jestem trochę złagodził jego uczucia, powierzając mu nasz punkt obserwacyjny".
  
  
  Hyman wszedł do pokoju i stanął obok mnie. "Przepraszam, Ben... Nick", — powiedział on. "Ci ludzie nie poinformował mnie, dopóki wszystko nie zostało dokończone. Ale wiedziałem, kim są i kim jesteś, więc musiałem pracować z nimi".
  
  
  — Nieważne — powiedziałem mu.
  
  
  Odwrócił się do stołu w полувоенной pozycji. "Żadnych ruchów, które można byłoby interpretować jako przesunięcie dostaw z magazynów, sir — zameldował on pułkownika Нордену. — Zwykły minimalna poranna praca. Ciężarówki z jedzeniem dla akcesoriów studyjnych i tym podobne. Nasi ludzie przestali obserwacja, kiedy opuścili boisko; na tyle daleko, aby nie było ich widać, ale nie znaleźli w nich nic potężniejszego, niż mleczna butelka".
  
  
  — Dobrze — powiedział pułkownik. — A co z psów i dziury, którą Carter zrobił, aby uciec?
  
  
  "Obserwowałem tym miejscem przez noktowizory, sir ", — powiedział Hyman. "Oni nie znajdowali psów do trzech godzin w nocy. Kiedy to się stało, było wiele głośnych komentarzy, i jeden z wartowników zrobił jakiś raport. Oni zaczęli sprawdzać ogrodzenia, jak by to zrobił od razu każdy rozsądny strażnik. Ale tuż po wschodzie słońca to miejsce przypadkowo odkrył kierunku. Znowu dużo płaczu, i jeden z mężczyzn powiedział o tym w fielder telefon. Był tam człowiek, który naprawił płot za piętnaście minut.
  
  
  — Jakieś dalsze wydarzenia? — zapytał pułkownik. — Żadnej ważnej osoby ze zdjęcia?
  
  
  — Tylko Стадс Mallory, sir — powiedział Hyman. "Ale wiemy, że zawsze jest w sześć trzydzieści, aby pobawić się ze swoimi komputerami i maszynami, niezależnie od tego, jak pijany, on by nie był wczoraj wieczorem".
  
  
  — Mamy nadzieję, że wkrótce go uwolnić od napięty harmonogram, — sucho powiedział pułkownik Le Grand.
  
  
  Potem zorientowaliśmy się z podstawowym pytaniem: jak, kiedy, czym i kogo atakować.
  
  
  Wyborowy oddział komandosów generała Maserati już godzinę stał w pogotowiu.
  
  
  Z tej strony nie ma problemu. Problemy pojawiały się tylko wtedy, gdy wszyscy chcieli przyłączyć się do akcji i wszystko jako dowódców.
  
  
  Pułkownikowi Нордену musiał wstać, aby utrzymać porządek.
  
  
  - Nie ma potrzeby, panowie, przypominać, że dowódca, — ryknął on po żołniersku. "My nie urządzamy tutaj adware pokaz dla kogoś osobiście lub dla danego kraju".
  
  
  Wszędzie słyszało się pomruk aprobaty.
  
  
  "Generał Maserati, oczywiście, chce poprowadzić swój oddział — powiedział pułkownik. — Idę z nim. W pełni odpowiada moim stanowisku oficera Interpolu. Pan Hyman, zajmujący tymczasową stanowisko oficera łącznikowego, dołącza do mr Carter jako oficera łącznikowego. To wszystko.'
  
  
  Zapukał w stół, aby zagłuszyć protestujący dźwięki, w tym i moje.
  
  
  "Jeśli zobaczą nas razem w takiej operacji, — powiedział — będziemy naszej organizacji". Panie Carter, zapominacie, że wciąż jest poszukiwany w celu przesłuchania w sprawie o morderstwie panie Morandi. Kiedy nasza misja zakończy się, to będzie łatwo wyjaśnić, ale nie wcześniej.
  
  
  Musieliśmy się na to zgodzić.
  
  
  "Poza tym — dodał, aby uczynić sytuację bardziej znośne, — głupio byłoby stracić naszą główną grupę w tej pierwszej poważnej operacji. Nie rozumiem, co może pójść nie tak, ale lekceważyć naszych rywali niebezpieczne. Jeśli coś pójdzie nie tak, będziemy mieć co najmniej pięciu. Sześć, jeśli włączymy pana Cartera.
  
  
  — Niech pan i mnie — powiedziałem zbyt szybko.
  
  
  "Jeśli mnie nie będzie — powiedział pułkownik Norden, — instrukcja przejdzie do towarzysza Перестову". Tak, że właśnie znalazł się pod dowództwem rosyjskiego z MGB .
  
  
  "Generał Maserati — powiedział pułkownik Norden — myślę, że teraz możesz dzwonić".
  
  
  Włoski oficer, wykręciłem numer i rozmawiał z wysokim urzędnikiem z Ministerstwa obrony. Zdobył kolejny numer, tym razem dla ważnej osoby w Ministerstwie spraw wewnętrznych.
  
  
  — Wychodzimy — powiedział. — Pułkownik Norden, panie Hyman, idziesz? Pozostałe : do widzenia.
  
  
  — Proponuję rozejść się — powiedział pułkownik Norden, — i jak można robić więcej w swojej zwykłej pracy. Aktualności wkrótce będą znane.
  
  
  Potem zniknął.
  
  
  — Do zobaczenia w moim domu — powiedział Hyman. — W momencie, gdy będziesz pewien, że wrócę. Oczywiście, dziś w osiem godzin. Nie martw się. Będę mieć na baczności.
  
  
  W drodze powrotnej do taksówki kupiłem tanie radio tranzystorowe. Zostawiłem swoje skomplikowane urządzenie Хайману. Moma Пинелли siedziała w bujanym fotelu w salonie i uśmiechnęła się do mnie złośliwy uśmiech, który, prawdopodobnie, приберегла do późnego kaca.
  
  
  Poszedłem do swojego pokoju i położył się na провисшую łóżko w swobodnej pozie jogi. Radio działało na rzymskiej sieci.
  
  
  Był zwykły poranny program muzyki lekkiej z пятнадцатиминутными porad w domu, zanim rozpoczęła się inna program muzyczny. Liczyłem na to, że Norden, Maserati, Hyman i oddział komandosów będą mogli dostać się do studia dopiero za dwadzieścia minut, a następnie od pół godziny do dwóch godzin, zanim o tym powiedzą w wiadomościach.
  
  
  Dokładnie za godzinę i trzydzieści siedem minut pojawiła się wiadomość.
  
  
  "Profesor Piero Симка, senator od Colle di Val d' Amore, nazwał to najbardziej bezpośrednią ingerencją w wolność osobistą z czasów faszyzmu", — powiedział spiker. On potępia przeszukania studia Lorenzo Conti dziś rano, przeprowadzony wojskowym oddziałem generała Giulio Maserati w towarzystwie pułkownika Interpolu Pete ' a Нордена. Tu i teraz mówi senator Piero Симка..."
  
  
  Następnie głos Piero, jak zawsze zaskakująco niski dla jego małego wzrostu, rozległ się pogardliwie i radosny.
  
  
  "...poranny nalot najbardziej brutalny i тоталитарным sposób" — powiedział. — Poszukiwanie, które nie dały się dokładnie nic, ale odkryli coś bardzo ważnego. Wykazały one łatwowierność naszych dowódców i ich niezdolność do nawet trzydzieści lat później wyrwać się z długich cieni dyktatury. Pokazano w nim wyjawienie tego, co rzekomo аполитичная biuro Interpolu, która w rzeczywistości jest niczym innym, jak skorumpowanej policji. Byłoby interesujące dowiedzieć się, czy nie został osobiste konto bankowe pułkownika Нордена, bez wątpienia, w innym kraju, uzupełniono jakiś sumą dolarów z Kalifornii, ponieważ działanie to jest sprzeczne z interesami włoskiego kina".
  
  
  Następnie narrator ponownie wziął się za sprawę, informując o żądaniu Piero do norweskiego rządu natychmiast wycofać pułkownika Нордена. Ponadto, zażądał ogłosić generała Maserati nagany i obniżać rangi. Żaden urzędnik z ministerstwa obrony narodowej lub spraw wewnętrznych nie przyznał, że przyzwolił na tę akcję, ale to było politycznie nagminne.
  
  
  Wyłączyłem radio, uzupełnił swoje amunicję i inne rzeczy, które można trzymać w kieszeniach, i udał się do domu Хаймана. Teraz, gdy wiadomość była w powietrzu, Hyman, prawdopodobnie był w domu.
  
  
  Dotarł tam w zaledwie pięć minut do mnie, a wyraz jego twarzy, kiedy otworzył mi drzwi, miało niewiele wspólnego z jego zwykłej zabawy uśmiechem.
  
  
  — Nic tam nie było, Carter, — powiedział on.
  
  
  — Ale widziałem te otwarte skrzynie i nawet widziałem jedną z tych głowic jądrowych — powiedziałem. — Do cholery, Hyman, chyba nie myślisz, że wymyślił całą tę historię?
  
  
  "Wszystko, co wiem — powiedział, — to to, że poszedłem tam z Maserati, obok strażników Conti, i na tych magazynach w ogóle nic nie było".
  
  
  "Może potem usunięty" — powiedziałem.
  
  
  "U nas wokół ogrodzenia było piętnaście osób z lornetki", — powiedział Hyman. "Od chwili, gdy wszedłeś do tego, jak wszedł ten oddział komandosów".
  
  
  "To znaczy, że cię oszukali, wszystko zamaskowane" — pomyślałem na głos. "Może być, ukryli go pod jakiś niewinny rekwizyty. Boże, co to były za poszukiwania? Przedszkolaki bawiące się w jakieś poszukiwania?
  
  
  — Kiedy powiedziałem "nic", miałem na myśli "nic", Nick — powiedział już bardziej zrelaksowany. "Cholera, po prostu pusty pokój i nagi, trochę zakurzony podłogę. Ale żadnych oznak poruszania się czegoś więcej, niż kanister. Tak, Nick.
  
  
  "Oszukali nas — powiedziałem. Usiadłem, aby zanurzyć się w swoje myśli. — Powinienem był iść z tobą... ale już za późno. Muszę wrócić.
  
  
  — Nie ma szans, Nick — powiedział Hyman. "Conti podwoiła nadzór nad swoim studiem, i карабинеры pokornie poprosili go wziąć dwie setki najbardziej ulubionych pracowników służby bezpieczeństwa, którzy już szukają Jerry Carr. Bez szans.'
  
  
  "Dobrze, zrobię to sam".
  
  
  "Nick, nie najpopularniejszy człowiek w Rzymie — przypomniał mi Hyman. "Nazywa się fango, czyli "gówno", w imieniu generała Maserati. Pułkownik Norden wciąż myśli, że naprawdę coś znaleźli. Reszta teraz na spotkaniu, aby zdecydować, czy rzucić cię na pożarcie wilkom lub zmusić do milczenia o naszej organizacji.
  
  
  Ja wylałem swoje emocje, gdy pomyślałem o tej organizacji, w której skład wchodzili rosyjski i czerwony chińczyk, którzy mieli zdecydować, czy można ufać Nicka Cartera. Jest mało prawdopodobne, że ich decyzja podyktowana coś tak niejasnego i ciepły, jak emocje. Z drugiej strony, powinny one były nie tyle od mnie. Mieli dużo dowodów, aby pokazać, że projekt "Koniec świata" jest ogromne zagrożenie, bomby, którą trzeba rozbroić. I byłem jedynym człowiekiem, który widział projekt od środka.
  
  
  Przypomniałem sobie, że nie tylko widziałem i dotykałem dowody, ale i niewidoczny i несмываемо помечал ich swoim specjalnym pogrubioną ołówkiem.
  
  
  — Potrzebuję węgiel-иттриевый skaner — powiedziałem. — Jak w przypadku z tym radio, które ci dałem, ale z pewnym ciężarem atomowym. Takie coś powinno być u nas na uniwersytecie lub w państwowym dziale naukowym.
  
  
  "Zrobię kawy, podczas gdy komisja zdecyduje, czy chcą nadal powierzyć ci jo-jo, nie mówiąc już o takim dobrym skanerze", — powiedział łagodnie Hyman.
  
  
  "Gdzie spędzają na to spotkanie?" — Nie wolno nam tracić czasu, Hyman. Mogę zapytać ich sam i wyjaśnić im swoje powody. Перестов zrozumie.
  
  
  "Oni dzwonią do nas, a nie odwrotnie" — powiedział Hyman. "Przepraszam, ale to prawda. Nie wiem, gdzie się spotykają, nigdy nie był tak wysoko w tym klubie. Wiem, że to nie w biurze marynarki resortu, gdzie byli dziś rano.
  
  
  Myślałem, dopóki Hyman gotował prosty kawa rozpuszczalna. Jestem trochę wypiłem płyn, który postawił przede mną w wadliwym filiżance. Wiedziałem, że widziałem dowody, ale nadal twierdzić o tym, dopóki nie zobaczę zielony kolor, nie miało żadnego sensu przeciw skutki Piero.
  
  
  Telefon zadzwonił. Hyman podniósł go.
  
  
  — Tak, — powiedział on. 'Tak?' Stara uśmiech powrócił na chłopięcą twarz. "Gdzie?.. No i my".
  
  
  "Ty jeszcze w tej sprawie, Nick", — zwrócił się do mnie. — U nich spotkanie w willi na via appia. Maserati i Нордена tam nie ma, ale wymiana Maserati była, i oni głosowali na ciebie. Nowy pracownik Interpolu, który pozostaje pod bezpośrednim nadzorem Перестова, głosował przeciw. Na swojej stronie były Перестов, ЛеГранд i Do Фаль. Bergen, minister finansów, głosował przeciw. Wniosek: trzeba dać jeszcze jedną szansę.
  
  
  Wyszliśmy z domu i wsiedliśmy do jego "benzyniaka", podczas gdy on zaczął mówić. W tym czasie prędkość była ważniejsza niż bezpieczeństwo. On pędził jak szalony w rzymskim korki, w których i bez tego pełno szalonych kierowców. W mniej niż piętnaście minut z piskiem zatrzymał się na podjeździe do starej willi. Stare wrota otworzyły się i zamknięte za nami.
  
  
  To był krótki, poważne spotkanie, w którym nie było tego optymistyczne ducha koleżeństwa, że był na poprzedniej sesji. Poinformowano mnie, że mnie wykorzystują tylko dlatego, że wyobrażam sobie ostatnią nadzieją, a nie dlatego, że ktoś bardzo wierzy we mnie, czy lubi moje niebieskie oczy.
  
  
  Przedstawiono mnie majorowi Миллиардоне, włoskiego policjanta, сменившему generała Maserati, i panią Соузе, подозрительному portugalskiego wojskowo-morskiego attaché przy Interpolu. Na posiedzeniu przewodniczył tym Перестов.
  
  
  Wyjaśniłem im, że u mnie nie ma wyjaśnienia, a tylko jedna nadzieja. Pokazałem im swój firmowy ołówek, i Перестов skinął głową. Jego własne agenci używali podobny trik. Powiedziałem im o właściwym mi skanerze, i Миллиардоне wysłał hotelowego na fizyczny wydział Rzymskiego uniwersytetu na "Alfa Romeo" z воющей syreną.
  
  
  "Jeśli jest to dobre urządzenie, — powiedziałem — mogę znaleźć swoje znaczniki w promieniu trzech mil. Teraz jesteśmy mniej niż w połowie tej odległości od terytorium Conti, tak, że możemy rozpocząć, jak tylko to coś dotrze tutaj. Potrzebujemy topograficzna mapa dla współrzędnych w terenie.
  
  
  Było mało wspólnego gadać, dopóki nie usłyszeli wycie syreny, sygnalizujące, że "Alfa Romeo" powraca. U Миллиардона była szczegółowa mapa północno-zachodniej części na północ od miasta. Leżała na stole w rozwiniętej formie, końce zwisały po obu stronach. Stał nad nią z ołówkiem w ręku; krępy mężczyzna w mundurze, z wielkimi wąsami jak u starego, настороженного kota, gotowego do skoku.
  
  
  Policjant dał mi wypożyczony urządzenie z fizycznego wydziału. Był prawie identyczny do tego urządzenia, który znałem z moich ćwiczeń w siedzibie ACH. Ja подстраивал go pod dziwaczny połączenie elementów, tłumacząc swoje działania.
  
  
  "To musi być niezwykła kombinacja, bo ona wskaże na każdego, kto ma świecący zegarek ". Tam! To jest to!
  
  
  Powoli włączyłem miernik i dostałem odpowiedź od wibrującej strzałki na skali długości. Dałem jej się uspokoić, przed przekazaniem urządzenia Миллиардону. Перестов spojrzał przez ramię, ciężko dysząc.
  
  
  Włoch spędził w linii prostej na mapie. Zainstalowałem oś na szerokość i przeczytałem inna liczba.
  
  
  Миллиардоне spędził drugą linię, która taflę pierwszą w punkcie dokładnie między dwoma prostokątami na mapie, które oznaczały magazyny Conti, które odwiedziłem, magazyn w którym generał Maserati najechał i znalazłem puste.
  
  
  — Głupi żart, — z obrzydzeniem powiedział herr Bergen. — Carter na ich stronie, i to powstrzymuje nas. Każdy wariat może kręcić ten skaner, aby dostać się do miejsca, które on już wie. To jest absolutnie bezużyteczne.
  
  
  "Nie wierzę, że urządzenie uległo awarii" — powiedział pułkownik Le Grand. "Przeczytałem te same liczby na tym dysku, o których wspominał pan Carter". Major Миллиардоне więcej wyglądał na grubej mądrego kota, niż kiedykolwiek.
  
  
  — Panie Hyman, — powiedział on. — Pan porucznik Жисмонди oboje tam byli. Mówisz, że nie widzieli i nie słyszeli nic niezwykłego podczas swojej wachty, nic, oprócz zwykłego podniecenia, kiedy psy znaleźli we śnie, a potem, kiedy pojawił się dziurę w klatce. Proszę, opowiedz nam jeszcze raz . Krok po kroku, nic nie tracąc".
  
  
  Hyman powiedział dokładnie to, co mi powiedział, ale kiedy chciał się zatrzymać, major kazał go kontynuować, dopóki nie przybył Стадс Mallory.
  
  
  "Cóż, on wtedy jezdzilem na Mercedesie z szoferem — powiedział Hyman. "Wyszedł z samochodu i wszedł w dziale inżynierii, budynek, w którym znajduje się między administracyjnych obudową i magazynami. Potem usłyszałem brzęczenie, wiesz, jak po włączeniu ogrzewania. I większość amerykanów robią to мартовскими poranki. To wszystko.' — Porucznik Жисмонди — powiedział major.
  
  
  Porucznik zaczął od samego początku, ale Миллиардоне przerwał mu.
  
  
  "Ten szum był po przyjeździe Mallory" — powiedział. — Ty też to słyszałeś? Zastanów się dobrze.'
  
  
  — Cóż, sir — powiedział porucznik Жисмонди. "Jego słychać było wyraźnie słychać, ale..."
  
  
  Wcześniej innych zrozumiałem, o czym myśli Миллиардоне. — Winda, — powiedziałem. "Cały ten przeklęty podłogę spadł. Jeden z technicznych sukcesów wielkiego geniuszu Stada Mallory". Major Миллиардоне uśmiechnął się na znak zgody.
  
  
  "To jest jak w teatrze, przypuszczam," powiedział. "Piętro, która wznosi się, piętro, który schodzi. Wszystko to jest częścią ich iluzorycznego świata. I jedyny dowód — cichy warkot, który może być wszystko. Następnie jego szeroka kocia zniknął uśmiech.
  
  
  — Ale co to nam pomoże? "Po pierwszym fiaskiem nie mogę pozwolić nowej bojowej części wejść do pomieszczenia Renzo dla regularnych kontroli. Moje własne карабинеры nawet nie pozwolili mi przejść przez te bramy. A Piero organizuje marsz protestu.
  
  
  Wszystkie twarze były ponure, aż gruby major gest dziecka, разгадывающего zagadkę, nie uderzył się dłonią w czoło.
  
  
  "Nie możemy wejść na lądzie", — powiedział on. "My z trudem możemy zejść z powietrza. Ale pod ziemią tyle korytarzy, aby zbudować autostrady. Nikt nie zna wszystkich katakumb w Rzymie, podziemnych dziewiętnastu wieków. Ale ja, Guglielmo Миллиардоне, znam je lepiej niż każda inna żywa istota, bo przychodzę tam, aby podążać za złodziejami w ich legowiska. Spójrz na to.'
  
  
  On pochylił się nad mapą i szybko nakreślił ołówkiem linie, siatki zakrętów, które łączą się, pokrywały się, schodziło się i znowu się rozeszły. Dwa z nich odbyły się tuż poniżej dwóch przecinających się linii naszego skanowania.
  
  
  "Jestem głupi, że od razu o tym nie pomyślałem", — отругал się, zdejmując z krzesła kabury rewolwer. — Jest bardzo prawdopodobne, że właśnie tą drogą znosili swoje tajne materiały. A Mallory wybudował magazyn piętro windy, która może zejść do katakumb i ponownie wspinać się w razie potrzeby.
  
  
  — Co masz zamiar zrobić, jak dostać się tam, majorze? 'Śpiewać melodię? Mamy wciąż do czynienia z niedogodnościami związanymi z brakiem możliwości przerzucenia tam bojową część". — Cholera — wyznał. 'Ja nie wiem. Ale ja coś zrobię. Może być, wysadzę wszystko, łącznie z siebie".
  
  
  — Niezwykłe poświęcenie, majorze — powiedział Перестов. — I w pełni się w starej rzymskiej tradycji. Ale nie praktyczne. Wszystkie te rakiety nuklearne razem mogą doprowadzić prawie do tego samego pożaru i katastrofy, której staramy się uniknąć".
  
  
  — Idę z tobą — powiedziałem. — Nie w duchu starożytnych rzymskich wartości, towarzyszu Перестов, ale dlatego, że znam swoją broń. Mogę oddzielić broń od неядерного, a następnie zrobić minę się z kilku zwykłych bomb. To da straży pożarnej prawo wejść w bramę studia, majorze. I wtedy twoi pracownicy mogą być gotowi oddać to, co jest nam potrzebne, jak tylko wejdą tam i znajdą ukryte amunicja "Końca Świata" .
  
  
  — Oto i odpowiedź — powiedział major, który похлопав mnie po ramieniu. — Idziesz, panie Carter. Жисмонди, organizowanie straży pożarnej w alarmie i zbierz jednostka Гилио, aby podążać za nim. To będzie oznaczać dla niego rehabilitację do tego, jak Piero w stanie oddać go pod sąd.
  
  
  -- Jeśli Nick pójdzie-powiedział Перестов tonem nie znoszącym sprzeciwu, ja też idę. Głosowałem za niego tylko dlatego, że to nasza ostatnia nadzieja. Ja nadal nie ufam mu na magazynie pełnym tego broni".
  
  
  -- Obawiam się, że będę musiał podłączyć u ciebie i swoje nędzne ciało, jeśli przyjdzie Перестов-powiedział Do Фаль. "Nie sądzę, że mój przełożony zatwierdza, jeśli wyślę amerykanina i rosjanina razem. Nawet pod twoim nadzorem, majorze.
  
  
  Major Миллиардоне ze wszystkich sił starał się zachować opanowanie, i mu się to udało.
  
  
  — Jesteś pewien, że nie chcesz, aby ci towarzyszyli карабинеры, policja konna i orkiestra policyjna? 'To jest wszystko w porządku. Będziemy świętować razem z nami. Ale to wszystko. Możemy wejść w nieznane katakumby raz za miejscami, przeznaczonymi dla turystów w. Św. Галиксте. Chodź.'
  
  
  To było zaledwie kilka minut jazdy od składowiska, gdzie nas zostawiła samochód policyjny. Major Миллиардоне przeprowadził nas obok góry starych rowerowych wraku do wąskiego wejścia.
  
  
  "Karty na zewnątrz, — rzekł, — i u mnie w głowie". On schylił się, i poszli za nim. Korytarz rozszerzył się, a lampa chodził przed majora pokazał szeregi skradzionych samochodów, w większości zdemontowane na części sprzedawane na złodziejskie rynkach, ale niektóre z nich były jeszcze w dobrym stanie.
  
  
  Major szedł do przodu. Szedłem tuż za nim, dobrze wiedząc, że tuż za mną идетт Перестов z czeskim pistoletem w prawej ręce. Za nim szedł Do Fał, który niósł amerykański pistolet automatyczny, mały wkład Wietnamu w chiński arsenał.
  
  
  — Jeszcze pół godziny — odparł major Миллиардоне. "Na początku mamy czego się obawiać od społeczeństwa zwykłych złodziei, więc przyjaciele, bądź ostrożny".
  
  
  Szliśmy w milczeniu. Przez dziesięć minut Миллиардоне włączył ściemniacz na swojej lampie i poszedł bardziej wolniej. — Teraz — powiedział, odwracając się, — mamy mniej niż dwieście jardów od ziem Conti. Proponuję zachować szczególną ostrożność. Mówił po włosku, który stał się ogólnie przyjętym językiem w naszej misji. W języku włoskim słowo roztropność składa się z trzech sylab: prudenza. Major Миллиардоне jeszcze nie skończył, jak z dwóch зарешеченных bramy, рухнувших przed nami i za nami rozległ się głośny i раскатистый pukanie. W tym samym czasie nasze małe pomieszczenie było wypełnione ослепляющим białym światłem. — Myślę, — zabrzmiał baryton Piero, że właściwe wyrażenie do tego: jak szczury w punch.
  
  
  
  
  Rozdział 8
  
  
  
  
  Nasz zachowany pokój w tunelu katakumb wyglądała jak dekoracje do jakiejś podziemnej scenie tortur. Każda część była ostra jak brzytwa, ale przestrzeń za nią była czarna i nieprzenikniona, jak pit.
  
  
  Szaro-brązowy kamień i ziemne ściany ze śladami pomarańczowego i czerwonego. Kilka skradzionych opon stała, jak ołtarz, pod kuchennym z dawnych kości. W rogu, obok osłony chłodnicy błyszczała nowa chromowana samochód.
  
  
  Major Миллиардоне dwa razy ale strzelił ze swojego automatycznego pistoletu. Перестов, Do Фаль i ja уворачивались od рикошетящих kul, które znalazły się w żelazne pręty.
  
  
  — Przestań — rozkazał Перестов. "Nie może pan sobie przypomnieć, że nadal dowodzę tobą".
  
  
  Rozległ się głos sir Hugh, z szyderczym śmiechem angielskiego dziedzica.
  
  
  "Z wirtuozerią Стадса jest mało prawdopodobne, można by pomyśleć, że nasze ciała to źródło naszych głosów", — uśmiechnął się powiedział. "W rzeczywistości jesteśmy bardzo wygodnie siedzimy w biurze Renzo, obserwując ciebie w błędnym telewizji". Zniechęcony, major Миллиардоне schował swoją broń.
  
  
  — W ciągu kilku sekund, — kontynuował sir Hugh, — ciebie taktują gazem natychmiastowego działania, bez zapachu krótki, ale skutecznego działania. Gdy zaśniesz, nasi ludzie przeniosą was w nasze bardziej przyjemne pomieszczenia do przesłuchań, które może stać się znacznie mniej przyjemne.
  
  
  — Wstrzymaj oddech — rozkazał Перестов, ale się spóźniłem i już czołgał się na zakurzone podłogę. To było ostatnie, co pamiętam, zanim obudziłem się na kanapie w pokoju Renzo.
  
  
  Najpierw zobaczyłem ścianę, całkowicie pokryte jedwabistymi rycinami.
  
  
  Andy Warhol i zdjęcia Marilyn Monroe. Pomyślałem, że to halucynacja, dopóki nie zobaczyłem znajome twarze Renzo, Стадса, sir Hugh i Piero, siedzących w drugim końcu pokoju, a obok mnie, związane ręce i nogi tak samo starannie, jak ja, major Миллиардоне, Oleg Перестов i Do Фаль.
  
  
  — Cztery nieudacznika, — zwrócił się do nas Piero, gdy wszyscy doszli do siebie. "Tak samo absurdalne i żałosne, jak i sam świat, który, jak rozumiem domyślić, mamy zamiar zniszczyć. Chora i прогнившая cywilizacja, a służycie opiekunami ją kanalizacji — jest oczywiste, objawem słabości.
  
  
  "To ostatnia małe spotkanie — powiedział sir Hugh, — przeznaczona tylko dla naszej rozrywki. Jedyna tragedia Верельдейнде, największe widowisko w historii ludzkości, jak my bez przesady poinformowały, to brak widzów".
  
  
  "Jest rzeczą oczywistą, — wyjaśnił Renzo, że prawdziwy koniec świata nie w filmie pod tym samym tytułem. To jest zupełnie absurdalne, nawet w moim pobłażliwy standardy. Ale czwórka z nas — ludzie show-biznesu, a my kilka zasmucony tym, że nie otrzymamy odpowiedzi od publiczności".
  
  
  "Tak więc, gdy czworo z was, najlepszych policjantów z wiodących nazwą, mamy was w naszą pułapkę — powiedział Стадс Mallory z szerokim uśmiechem, nalewając sobie na cztery palce whisky z kryształowej karafki, — pomyśleliśmy, czy nasza publiczność, пленныая publiczność. . Tak.'
  
  
  Chorobliwa potrzeba psychopatów na widowni często była słabością, która doprowadziła do ich upadku. Ale teraz nie widziałem dobrego wyjścia z tego spotkania. Moi towarzysze i ja byliśmy mocno związani, a po obu stronach kanapy siedzi dwóch mocnych kuratora około sześciu stóp wzrostu, z bronią w pogotowiu.
  
  
  Piero musi być, zauważyłem, że jestem размышляаю w tym kierunku, bo zareagował. — Twoja ochrona, panie Carter, — powiedział on, — indonezyjczycy. Związane lojalność, którą można uzyskać tylko poprzez wysokie wynagrodzenia. I nasze ostatnie wyjawienie ich nie szokują tak, jak oni w ogóle nie rozumieją po angielsku. Chińczyków też nie, panie Do Fał. "Strzelajcie do nas, wtedy umrzemy", — powiedział major Миллиардоне. "Wiemy, że twój plan, i są inne, kto wie. Być może, oni sa szczesliwi tam, gdzie nie powiodło się.
  
  
  — Nie sądzę — powiedział Piero. "Generał Maserati znajduje się w areszcie domowym i czeka na wyjaśnienia. Prawdopodobnie będzie to sąd wojenny. Jeśli wasze ciała zostaną znalezione po tym, jak strażnicy studia zastrzelili ciebie w celach samoobrony, możemy wbić ostatni gwóźdź do trumny... Poza tym, rozmawiamy o naszej zabawie, a nie o swoich priorytetach. Poproszę sir Hugh rozpocząć opowieść, tak jak plan naprawdę należy do niego".
  
  
  Sir Hugh pochylił się do przodu, elegancko ubrany, ideał dla każdego dyrektora castingu, uprzejmości naszego przyjaznego, ale skutecznego nowego języka angielskiego biznesmena.
  
  
  -- Pięć lat temu, - powiedział on jest wyluzowany, mówionym tonem, -- wszystko to osiągnęło apogeum, gdy uświadomiłem sobie swoją nerwowy stan. Omdlenie, zagmatwane mowy, tymczasowa utrata pamięci i tym podobne. Ale co gorsza, to skłonność puszczać rzeczy spod kontroli i robić bałagan, kiedy został schwytany swoimi emocjami.
  
  
  Zawsze czułem, że muszę skontaktować się z zatrudnionej dziwką około raz lub dwa razy w tygodniu; jedynym rozsądnym sposobem: żadnych zimnych tłumów, tylko prosto w górę i w dół. Ale chciałbym od czasu do czasu kontakt z nimi jest trochę grubsza, więc musiałem zapłacić trochę więcej. Ale zrobiło się jeszcze grubsze, i pewnego dnia, spokojnej nocy prawie dosłownie oderwał cycki tej tępej suki. Mnie kosztowało kupę kasy dla prawników, przyjaciół w niektórych ministerstwach i tak dalej, aby wydostać się z tego. Kiedy to się skończyło, zdałem sobie sprawę, że potrzebuje pomocy medycznej.
  
  
  Do największego szczęścia na świecie, kiedy odkryłem dr Унтенвейзера. Znalazł odpowiednie leki, aby zarządzać moimi nerwami i sadystyczny lampami. Podczas wielu sesji na kanapie kazał mi zrozumieć, co tak naprawdę się ze mną dzieje nie tak wiele nienormalnego. W każdym razie, nie jest to, z czym przy odpowiednim leczeniu nie mogę prowadzić wygodne życie. I miał rację. W kolejnych latach żadnych wyraźnych kłopotów nie było, za wyjątkiem tej małej błąd, gdy nieszczęsna dziewczyna pozostała martwa. Ale ja wbiło się w świecie tak, że wszystko było starannie заметено pod stół.
  
  
  Ale co ja, mój drogi doktorze Унтенвейзер nie mógł wyjaśnić — powiedział sir Hugh tak niedbale, jak gdyby chodziło o wysypki skórne, — że brakuje mi moich dotychczasowych szkodliwych przyjemności i że muszę coś ogromnego, coś globalne, aby zastąpić to. To właśnie wtedy na scenie pojawił się Renzo, Стадс i Piero , dokładnie w tej kolejności. Renzo?
  
  
  "Sir Hugh był dr Унтенвейзер w jego prywatnej klinice — powiedział Renzo. I jego sława szybko rozprzestrzenił się w poinformowanych kręgach na całym świecie. Ja sam cierpiał nieudanym typem zaburzeń nerwowych, a także cierpiał na tych samych wybuchów przemocy, które sir Hugh uważał tak niebezpieczne dla jego wizerunku. W moim przypadku byli to chłopcy. I w momencie, gdy jest słaby młodzieniec z twarzą aniołka Botticelli wykazał swoją niewdzięczność i zmarł na zapalenie otrzewnej, którym zaraziłem z powodu rozerwania odbytnicy, zobaczyłem jego klinikę Easeful Acres jako miejsce do odpoczynku, podczas gdy kilka osób podróżujących przyjaciół wyciszona sprawa. '
  
  
  On też mówił z wyraźną obojętnością wariata.
  
  
  Moi znajomi zapewniali mnie, że doktor Унтенвейзер nie chciał ingerować w te kilka dawek kokainy, które od czasu do czasu potrzebuję, jak wielki Sherlock Holmes, dla realizacji moich zdolności twórczych. I to było dodatkowym bodźcem do mnie iść w tę klinikę. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, znalazłem w tej klinice wybitnego kolegę ze świata kina i swojego rodaka panie Carter, Стадса Mallory.
  
  
  — Poszedłem tam, aby trochę odpocząć od alkoholu, — zabawa powiedział Стадс Mallory. "Nie jestem alkoholikiem, nie. Ale od czasu do czasu, raz lub dwa razy w roku, ten kawałek po prostu wyślizguje się z moich ust. Następnie zrobiłem jakieś szalone figle, i znowu mi przypada na leczenie, aby ponownie wydostać się z węzła. Tym razem ja świętował swój ostatni "Oskar"; nazwali to witaj Mallory, jakby mnie nie było. Pojechałem do Meksyku, w modny dom publiczny. Zacząłem z whisky, że dla mnie wszystko jedno, co się nie pić. Ale do tego czasu jak przesiadłem się na tequilę, próbowałem jakieś sztuczki z czterema takimi dziwkami jednocześnie. Jestem również programistą w dziedzinie seksu. Te głupie meksykańskie prostytutki nie przestrzegali moich rozkazów, i użyłem jedną z tych starych maszynek do golenia, aby wyprowadzić ich z siebie. Jedną z tych suk zabrali do grobu, a druga już nigdy nie będzie chodzić. Reszta też trochę ucierpiały. Ale w Meksyku można kupić wszystko, więc kupiłem sobie alibi. Jednak miałem wrażenie, że nadszedł czas, aby ponownie położyć się na odpoczynek w nieco bardziej chłodnym środowisku. Wsiadłem do samolotu w Sussex, gdzie wszystko złożyło się w całość".
  
  
  — Kiedyś byłem, gdzieś w Afryce, z kolei kontynuował Piero, pod pseudonimem "Karol Стрэттон". Wybrałem to imię, bo tak miała na imię słynnego generała "Mały palec". Byłem fizycznie wyczerpany misji w Afryce Środkowej. To był wielki sukces, choć nie do końca bezpieczny. Jak i u moich znajomych tutaj, mam pewną skłonność do ekstrawagancji. Zanim sytuacja została uregulowana, wydarzyło się sporo ciekawych morderstw rodzin białych rolników. Wiadomości na pierwszych stronach o torturach, gwałt dzieci, wyjmowania jelit, w niektórych przypadkach dzieci jedli na oczach ich rodziców. Ja bym mimo wszystko poszedł tam, gdyby Organizacja Narodów Zjednoczonych poprosiła mnie o tym, ale więcej do tego, aby przyłączyć się do tej małej grupy, niż do tego, aby rozwiązać problemy".
  
  
  — Ten Piero, — zagrzmiał Стадс, — zawsze robi co chce.
  
  
  Piero uśmiechnął się i kontynuował: "od czasu do czasu sir Hugh odwiedzał klinikę Easeful Acres, aby sprawdzić księgi, zobacz, jak on leczy się u doktora Унтенвейзера i znaleźć informacje, które mogłyby pomóc mu w jego działalności. Nie szantaż, a wiedza, powiedzmy, sodomii wybitnego szlachcica mogło by pomóc mu z nową nazwą, prawda?
  
  
  Sir Hugh szybko włamał się na mój pseudonim, dowiedzieć się z ich aktami jeszcze dwóch bratnich dusz w Renzo i Стадсе i zgromadził nas. Bardzo potajemnie w moim osobistym skrzydle dla serii spotkań, które doprowadziły do projektu "Koniec świata" .
  
  
  "Ale właśnie Piero naprawdę zebrał do kupy", — powiedział Стадс. "Cholera, Piero, wszyscy byli dość потрепаны, aż do swego przyjścia, a inaczej by nie było". — Powiedzmy, że nasze umiejętności uzupełniały się wzajemnie, — skromnie powiedział Piero. "Wszyscy, świadomie lub nieświadomie, pragnął ataku na establishment, który wyrządził nam ból. Mnie został ukarany tym, że śmiali się ze mnie z powodu mojego wzrostu. Renzo stracił swoją dziedziczną własność. Sir Hugh, bez względu na jego sławę i bogactwo, jednak musiał cierpieć szereg cienkich kpin z powodu jego niskiego pochodzenia. I odebrali Стадса owoców jego pomysłowości bez widocznego uznania lub nagrody".
  
  
  "Tylko nikt z nas nie mógł się zemścić, tak jak chciał", — powiedział w zamyśleniu Renzo. "Nasze małe wybryki, chociaż technicznie i były przestępstwami, były dziecinnie proste. Święty
  
  
  Jakub był gotów do zabijania smoków, ale zajmował się tylko zabijaniem much . Teraz razem możemy osiągnąć wszystko... ".
  
  
  "Studio Renzo i jej reputacja jako кинодеятеля натолкнули mnie na ten pomysł — powiedział Piero. "Nam pomogły moje własne relacje dyplomatyczne, a także międzynarodowi partnerzy biznesowi sir Hugh, a także umiejętności techniczne i prestiż Стадса. Zebraliśmy się amunicja i rakiety nuklearne, niezbędne do wyposażenia ich nośników, które wszystkie rządy chętnie dostarczyły nam na podstawie scenariusza filmów Renzo o polach bitew. Zajęło to chwilę, ale to się stało. Jedyne podejrzenie wyszło od pary ultra-czułe nosy organizacji i zmniejszenie przyjaciela, pana Cartera, Клема Anderson, którego musiał zlikwidować.
  
  
  Mamy piątkowy wieczór. Jesteśmy w czwórkę postanowili dobrze zjeść w mieście, być może, w towarzystwie uroczej koleżanki pana Cartera, panie Cavour, i kilka innych hojnych dam. Jutro Рэндзо, sir Hugh i ja wysyłamy prywatny samolot Рэндзо w przygotowanym przez nas schronienie. Zgodnie z najlepszym specjalistom, jest zabezpieczony nawet od najbardziej niebezpiecznych atmosferyczne podczas przygotowanych przez nas rzeźni. Dla zwiększenia bezpieczeństwa mamy azylu głęboko pod ziemią z filtrującego powietrze i ze wszystkimi możliwymi udogodnieniami. Mamy wystarczająco dużo bogactwa w postaci tych pięknych złotych sztabek które wysyłałem z Lugano w ciągu ostatnich sześciu miesięcy . Mamy własna armia, składająca się z tysiąca osób, takich jak dwóch strażników tutaj. Mam nadzieję, że wszyscy zadowoleni, aby dowiedzieć się tę historię teraz.
  
  
  W odpowiedzi Перестов splunął na luksusowy dywan. Pozostali nie odpowiedzieli.
  
  
  — Nie do końca ta entuzjastyczna publiczność, na którą liczyłem, — westchnął sir Hugh. "Ale nauczyłem się żyć ze swoimi małymi rozczarowaniami".
  
  
  "Dlaczego ta amerykańska szumowiny nie leci bezpośrednio z tobą?" Do Fał nie mogła powstrzymać swojej ciekawości. "Panie Mallory pozostanie jeszcze na kilka godzin, aby zaprogramować ostatnich kasety i nacisnąć przycisk komputera" — powiedział Piero. "Jeszcze jeden samolot gotowy przewieźć go, aby mógł dołączyć do nas w bezpiecznym czasie . I oglądać i słuchać nasz mały występ w ciągu tych dwóch dni, kiedy jeszcze mogą działać radio i telewizja". Стадс Mallory wypił swoją trzecią mocną kieliszka. Podsunął krzesło do przodu, jego niebieskie oczy lekko выпучились od tego, co miało się wydarzyć. — Obiecałeś mi pierwszą ofiarę, Piero, — powiedział on. "Przepraszam za wyrażenie". On sięgnął do kieszeni i wyciągnął duży nóż do czyszczenia warzyw. Otworzył go, a stamtąd wyszło długie ukośne ostrze.
  
  
  Słyszałem, jak obok mnie przyspieszyło, oddech majora Миллиардоне, ale on nawet nie mrugnął.
  
  
  — Widzisz — mruknął Piero. "Ponieważ były dla nas taka niezadowalającej publicznością, musimy otrzymać od ciebie satysfakcjonujące w jakiś inny sposób".
  
  
  Стадс zerwał się z krzesła i wbił nóż w Миллиардоне tuż poniżej pępka. Major warknął, ale nie tylko. Brak reakcji doprowadzało Стадса szalony z wściekłości. Znowu i znowu on вонзал nóż do włoskiego oficera. Ale los смилостивилась nad człowiekiem, bo trzeci lub czwarty cios spadł mężczyźnie w sercu, i zakrwawiony ciało zsunął jej się na mnie. — Zupełnie przypadkowo, Стадс, stary — powiedział sir Hugh. — Przypuszczam, że teraz moja kolej na tego chińskiego dżentelmena?
  
  
  Wstał i podszedł Do Plików, wyciągając z kamizelki zgiętą igłę kreatora żeglarskie sprawy. Co to znaczy, nigdy się nie dowiem, bo w tym momencie Do Fał ugryzł kapsułkę z cyjankiem, którą cały czas trzymał w zębach, i umarł, zanim sir Hugh zdążył go dotknąć.
  
  
  "Żółty oszustem". Sir Hugh sobie wymyślił, jak gruby uczeń, który nie może grać.
  
  
  — No, no — uśmiechnął się Piero. "Możemy tylko mieć nadzieję, że będziemy w stanie wznieść się nad tym okropnym радикализмом i nacjonalizmem naszych przyjaciół z Interpolu i.... Renzo, powodzenia z rosyjskim.
  
  
  Ja coś wiedział o przygotowaniach MGB. Jak i nasze szkolenie w AX, było ono skierowane na zachowanie tajemnic w obliczu tortur. Ale to, co mieli na myśli nasi przeciwnicy, w końcu było nie więcej niż zwykłej tortury jako celem samym w sobie.
  
  
  Smukły, zły i elegancki w сшитом na zamówienie garnitur Renzo wstał z krzesła. Na jego twarzy cienka, zimny uśmiech, jakby portret eleganckich przodków z epoki Renesansu, których twierdził.
  
  
  — Dziękuję, Piero, — powiedział on. "Mam szczególną przyjemność z przekształcenia tych блеющих heteroseksualnych typów w хнычущее galaretki. Tak więc, zacznę od jego пролетарских gruczołów płciowych. Z kieszeni wyjął wąskie zamszowe pochwy, z których wyszedł cienki chirurgiczny skalpel.
  
  
  Był już w zasięgu kanapy, kiedy Перестов krzyknął: "rozwalę ci jaja!" On skoczył do przodu скованными łańcuchami nogami i mocno i zdecydowany hit Рэндзо w krocze.
  
  
  Рэндзо przykucnął na pół z bólu i cofnął. Gdy wstał na nogi, a jego oddech wrócił do normy, syknął na dwóch strażników.
  
  
  — Zapłacisz mi za to, Rosyjski. As płacisz za to.
  
  
  Mam silny żołądek, ale nie odwrócił się, kiedy Renzo zaczął go ciąć. Перестов długo umierał, ale przetrwał. W końcu rozległo się kilka jęki, ale już raczej nie były ludzkie. To były przymusowe refleks rozczłonkowane i измученного kawałka ciała, który stracił wszelką łączność ze świadomością. Nienawidziłem wszystkiego, za co występował Oleg Перестов, ale w tym momencie miałem nadzieję, że dokonam co najmniej przyzwoity wynik.
  
  
  — A teraz ty, Carter — powiedział Piero. Ale odchylił się na oparcie krzesła i więcej nie ruszałem. "Myślę, że wszystko, co widzieliście, dzieje się z przyjaciółmi, będzie zbyt łatwe dla ciebie, Carter. Myślę, że... — podniósł rączkę do jego dziecinne расчесанной kozią бородке z wyrazem głębokiej koncentracji.
  
  
  "Zwykłe morderstwo wydaje się zbyt wulgarne dla naszego wielkiego show", — powiedział on.
  
  
  — To, że na Розане też? — spytałem, robiąc założenie. Chciałem połączyć ze sobą pewne odmienne nici przed śmiercią.
  
  
  "Wiedziałeś?" — życzliwie zapytał karzeł. — Tak, dokładnie tak samo, jak ja przeszukiwałem twojego pokoju, kiedy tak sprytnie zniknął w pierwszy poranek. Jestem człowiekiem, który lubi lekkiej atletyce, i u mojego wzrostu ma pewne zalety . Mi nie było łatwo prześlizgnąć się przez dach hotelu, zejść na balkon i dwa razy się prześlizgnąć z ulicy. Biedna Rosana, ona wciąż udawała, że działa w naszym interesie. Ale u nas było wiele dowodów na jej związku z pułkownikiem Норденом, więc musiałem ją usunąć. Niestety. Byłaby piękną służącą w naszym nowym domu.
  
  
  — Ufała ci — powiedziałem.
  
  
  "Każdy polityk powinien rozczarować wielu wyborców na rzecz wyższej polityki" — powiedział Piero z cierpliwością wariata, próbuje narzucić swoją logikę poważne niewierzącemu .
  
  
  "Teraz wszyscy zgadzają się, że największym problemem na świecie jest przeludnienie. "World End" przyczyni się do rozwiązania tego problemu. I jaka by rasa ani pochodzi z tego, że nasza praca, dominować nad nią".
  
  
  On uśmiechnął się. — Ale spóźnię się na obiad. Ty, Carter, będziesz jedynym członkiem naszej globalnej publiczności, kto dowie się celem naszego show". On się zaśmiał. — Tak, że nawet nie dotknę cię. Zabierzemy cię z powrotem do katakumb, z powrotem w tym samym запертое miejsce. Tam zostawiamy was z pióra i papieru, aby nagrać swoje ostatnie wspomnienia, kiedy świat wybucha nad głową, i umrzesz z głodu i pragnienia. Moja ironia w tym, że mam nadzieję, że strony zostaną zapisane; opowieść o архитекторах tego wydarzenia: sir Hugh, Renzo, Стадсе i mi. Przez kilkaset lat te nagrania zostaną znalezione wraz ze swoimi kości i kości wczesnochrześcijańskich męczenników. On хлопал w dłonie i powiedział coś w języku azjatyckim, który nie mógł od razu rozebrać. Jeden ze strażników mocno uderzył mnie w głowę i straciłem przytomność, zanim mógł się oprzeć.
  
  
  Kiedy doszedłem do siebie, to znowu znalazł się w swoim зарешеченной катакомбной celi. Piero zostawił włączony reflektor, podając mi mały stolik, kilka długopisów i około kilkanaście notatników. I to wszystko: nowe meble, kilka skradzionych opon, maszyny, stare, bardzo stare kości i ja. Mogłem spieprzyć, gdyby nagrał entuzjastyczne słowa Piero, ale, być może, mógłbym zrobić coś jeszcze z papierem.
  
  
  Ale co? Złapać szczura, przywiązać do niej kartkę, a potem puścić? Ale kto, do cholery, w porę zauważy ten komunikat? Zdenerwowałem się w swojej bezradności. Nie ten przypadek, który można by nazwać typowym dla Nicka Cartera. Jako dodatkowy obelgi zostawili mi mój Luger, mój sztylet, moją bombę gazową i zawartość moich kieszeni.
  
  
  U mojego noża był pilnik, ale on nic nie dawał. To by było wszystko jedno co otwierać sejfy banku Chase Manhattan" za pomocą noża do otwierania listów, po prostu ćwiczenia w bezradności.
  
  
  Ja nadal myśleć w kółko, aż mój zegarek odliczany godziny jak minuty, a ja nie mogłem znaleźć rozwiązania. Był sobotni poranek, po nocy drzemki i chwil impasu. Piero, Renzo i sir Hugh powinien być już w powietrzu, kierując się do swojego przytulne i odległej schronienia . Gdzieś nade mną Стадс Mallory sprawia, ostatnie poprawki w swoim programowanie komputerowe. Daleko w Waszyngtonie Hawke straszył niektórych niewinnych pracowników, zapewniając starszych oficerów, że wszystko będzie w porządku, bo Nick Carter pracował nad tą sprawą i wierzył, że to prawda.
  
  
  Gdzieś w zachodnim tunelu rozległ się hałas. Szczury? Mali złodzieje, którzy przyszli ukryć tutaj jeszcze więcej niż jego wydobycia? Nawet policja обрадывала mnie, nawet gdyby mieli nakaz Jerry Carr.
  
  
  "Śmiej się, że na zdjęciu". To był szyderczy głos Хаймана, który czynił wrażenie ogromnej ulgi.
  
  
  — Тровато , znaleźliśmy go — rozległ się głos, który, jak pamiętałem, należał do porucznika Жисмонди, zastępcy mjr Миллиардоне. — A gdzie reszta? "Potrzebny ci nóż". Ja już wydałem rozkazy, nie tracąc więcej czasu.
  
  
  — Sierżancie Fazio — usłyszałem odpowiedź Жисмонди. "Awaryjne palnika".
  
  
  Oświetlenie Renzo pozostawił na zewnątrz mojego aparatu kompletną ciemność, ale zobaczyłem Хаймана i młodego sierżanta-inżyniera, gdy zbliżali się do krat. Następnie zobaczyłem słabą lampę błyskową palnika, разрезающую metal, jak olej. Ja, zataczając się, wyszedł z otworu i znalazł się w objęciach Хаймана.
  
  
  — Mamy mniej niż czterdzieści osiem godzin — powiedziałem. — Opowiem ci wszystko po drodze. Hej, dzień dobry..."
  
  
  To дородному Гилкристу, która pojawi się obok porucznik Жисмонди.
  
  
  — Weekend w soboty — mruknął. "Ja się nie zgodziłem, gdy wziął się za tę pracę. Ale młody Hyman, naszły mnie, i muszę przyznać, że niektóre techniczne aspekty, które mnie interesują. To, co on powiedział o tym, że komputer kontroluje cały arsenał... "
  
  
  — Zamknij się i słuchaj — warknął do mnie. "To, co chcę powiedzieć, to może zainteresować was więcej. I ty, Gilchrist, możesz być naszym jedynym wyjściem stąd.
  
  
  Dostosowując nas jak najszybciej, opowiedziałem im swoją historię, a oni opowiedzieli mi swoją. Mój plan był znany, ale był następujący: złapać tę firmę, CIA , Generał Maserati i cały jego oddział komandosów znajdowały się razem z Jerry Carrom, Benem są losy przetworzonej przez carpentera i Nickiem Carterem. Mogę to przyjąć. Ale to, czego nie mógł przypuszczać i na co nie mógł liczyć, to to, że Hyman pomyślałem o moim транзисторном tracker, a następnie przekonał Жисмонди. W ten sposób działali nie tylko prywatnie, ale i ponownie nielegalnie, gdy podłączony oddział komandosów, aby dołączyć do Гилкристу i polować na mnie. Maszyna zaznaczyła te same punkty, które nam dali na mapie magazynu. Жисмонди rewidował karty, исцарапанные majorem Миллиардоне. Nie udało im się nawet dostać się blisko głównego wejścia na teren, który teraz był dobrze zamknięty chłopakami z "Końca Świata" , ale wybrali inną, okrężną trasę.
  
  
  — Ale wszyscy jesteśmy w tym samym położeniu, — skończyłem swoją opowieść. — Mówisz, że nie dopuszczą komandosów do zbadania. Nikt z nas nie jest w stanie przebić się przez rządowy urządzenie, które Piero zostawił nam jako blokady. Nawet gdybyśmy weszli, to nie znajdzie się nic, oprócz czystego biura i takich pustych magazynów. I mają tam wystarczająco prywatnej armii, aby całkowicie zniszczyć nas, zanim pojawi się u nas szansę, aby włamać się do podłogi i wynieść cały arsenał na powierzchnię. Oni zawsze mogą powiedzieć, że strzelali do nas, bo możemy zniszczyć ich własności prywatnej".
  
  
  'Nasza organizacja nadal istnieje — powiedział porucznik Жисмонди. "Jestem w kontakcie z generałem Maserati, jak i z pułkownikiem Норденом, który jeszcze czeka na wydalenie. Są gotowi do ataku lotniczego, jeśli to konieczne, i z opowieści wiem, że to trzeba teraz".
  
  
  — Nie ma szans — powiedziałem. — Zbyt duże ryzyko, gdy wszystkie te rakiety nuklearne, tak blisko siebie. Ja sam mogę zapewnić czysty wybuch, aby zepsuć wykres "World End", ale tylko w ostateczności. Wciąż mam karty w rękawie.
  
  
  — Lepiej, żeby to był as, panie Carter, — z goryczą powiedział Жисмонди.
  
  
  — Ale to kobieta — powiedziałem.
  
  
  
  
  Rozdział 9
  
  
  
  
  Po południu tego samego soboty ogolony i mniej niechlujny Ben Carpenter siedział obok Kasi Cavour na tylnym siedzeniu jej "rolls-royce". Piękna maszyna мчалась do warsztatu Lorenzo Conti. To kosztowało mnie wiele wysiłku, ale byliśmy tam...
  
  
  "Jak wiadomo, jest częścią gangu, — odparł Hyman. "Wiemy, że była pacjentką tej przychodni, łóżeczka całego tego horroru".
  
  
  — Ale i setki innych też — powiedziałem. "Ona nie była tam w tym samym czasie. I nikt nie wspomniał o niej, gdy chwalił się w gabinecie Renzo. Nie mieli powodów trzymać się jej współpraca w tajemnicy, tak jak spodziewaliśmy się, że i tak będziemy martwi. Mam pomysł, Hyman, i, na boga, powinniśmy z niej skorzystać. Bo to prawie wszystko, co mamy.
  
  
  — Dobrze, — nie zgodził się.
  
  
  — Przede wszystkim — powiedziałem kończąc swoją listę priorytetów, — upewnij się, że Mallory tam. To ważne. Jedynym sposobem, aby zatrzymać to — go zmienić program, i jedynym, który może to zrobić, to Gilchrist.
  
  
  'Możliwe?' - Krępy człowieczek prychnął z oburzeniem. — Pokaż mi komputer, Carter, i zrobię z nim, co chcesz. Od gry na rzece Swansea do przygotowania sosu меньер i bombardowania Гуама. To, co może zrobić ten troll z Teksasu Mallory, Gilchrist może zrobić dwa razy.
  
  
  — Dobrze — powiedziałem. "Hyman, zadzwoń Camille Cavour w Le Superbe. Zbyt duże prawdopodobieństwo tego, że ludzie za barem rozpoznają mój głos jako głos Jerry Carr. Powiedz jej, że dla reklamy i promocji "World End" jej zapraszają uczestniczyć w otwarciu nowej stacji benzynowej. Jej honorarium w wysokości 100 000 lirów. Gilchrist i ja będziemy na nią czekać tam. Wtedy będę mógł robić swoje. Jeśli ty nie słyszysz mnie za dwadzieścia cztery godziny, możesz wrzucać swoje bomby.
  
  
  Skinął głową, wciąż niezadowolony.
  
  
  — Ma dostęp do studia — powiedziałem. "Nikt tam oprócz Стадса Mallory, nie wie moją rolę jako Bena Carpentera, a ona znana jest z tego, że wybiera bezdomnych mokasyny i zwija je w małe rolki lub coś w tym rodzaju. Jak tylko znajdziemy się w studio, zrobimy to i mam nadzieję, że przy wsparciu Camille " .
  
  
  A jak myślisz-powiedział porucznik Жисмонди z cyniczny uśmiechem, że signorina Cavour tak lubi brać na siebie rolę спасительницы tylko dlatego, że od czasu do czasu pojawia się na balach charytatywnych?
  
  
  "Nie, ale myślę, że Camille jest nieco bardziej osobiste powody, aby zapisać tego, co mamy szyderczo nazywamy cywilizacją. Jeśli się mylę, jestem martwy.
  
  
  — Tak jak ja — poskarżył się Gilchrist. — Ale chciałbym zobaczyć sprzęt Mallory. Jeśli to skromnej rząd da mi tylko piątą część jego budżetu... ale może to zmieni ich zdanie".
  
  
  Camille połknęła haczyk przynętę, którą wręczył jej Hyman. Ale było piętnaście wysokiego ryzyka minut na stacji benzynowej, zanim zgodziła się na pozostałą część mojego planu.
  
  
  Najpierw krytyczne i нелестное rozpatrzenie mojego wyglądu w stylu Bena Carpentera, zanim ona nawet uznała, że mnie zna. Następnie spędziliśmy jeszcze trochę czasu na jej ocenę mojego obecnego pojawienia się w sali.
  
  
  "Włóczęga", — powiedziała ona. — Ale w tobie wciąż jest ta silna męskość, która mi się podoba, Jerry, Ben! Być może pomyślę o innym imieniu..."
  
  
  — Nick Carter — powiedziałem. — To moje prawdziwe imię. I lepiej to wiedzieć " .
  
  
  "Ale słyszałam o ciebie," powiedziała. Jej oczy zwęziły się podejrzliwie. "O was idzie sporo opowieści. I, sądząc po tym, co słyszałam od znajomych, nie są one zbyt dobre".
  
  
  Tak że to była gra "wszystko albo nic". Grałem z nim w otwartą i dał jej krótki raport o sytuacji. Kim by nie była, Camille, ona na pewno nie była głupia. Po moich wyjaśnień ona od czasu do czasu zadawałam pytania.
  
  
  — Nie wierzę ci — powiedziała, kiedy skończyłem.
  
  
  "Nikt nie jest tak szalony, aby zrezygnować z dużej film ze mną w roli głównej z powodu takiego szalonego i dzikiego planu".
  
  
  To właśnie ta ostrość w jej odpowiedzi, na jaką liczyłem i na którą postawił swoją przyszłość, jeśli to możliwe, przyszłość całej ludzkości. Dlatego nalegał dalej.
  
  
  — Ja też nie spodziewałem się, że mi uwierzysz, Camille — powiedziałem. Poparłem to wygląd, który, jak mam nadzieję, przywróci wspomnienia o minionych czasach razem. — Ja tylko proszę dać mi szansę udowodnić, że to, co mówię, jest prawdą. Jeśli nadal mi nie wierzysz, możesz wysłać do mnie włoskie władze, a otrzymasz szeroką reklamę we włoskich gazetach. Więcej i lepiej, niż byłoby to w przypadku otwarcia nowej stacji benzynowej". "Renzo, między innymi, mnie gwiazdą — powiedziała. "Tak więc, teraz prosisz mnie zdradzić go za coś, co wydaje mi się czystą fantazją". Do czasu, kiedy zaczęła się kłócić, sprawa została załatwiona bardziej niż do połowy.
  
  
  Spytałem. — "To było fantazją? — Morderstwo Розаны? Wszystko, czego chcę, to aby były obecne w momencie konfrontacji między Стадсом Mallory i mną. Do tego trzeba będzie prowadzić mnie i Гилкриста na terytorium".
  
  
  — Dlaczego właśnie on? Ona przegrała z ciekawości. Ale może to było coś innego.
  
  
  — On naukowy geniusz, jak Стадс — powiedziałem. "Możliwe, że jedyny człowiek zdolny jest do naprawienia szkody wyrządzone przez swoich kolegów ".
  
  
  Gilchrist wystąpił do przodu z odrobiną przyjemności na twarzy od mojego zaszczytną opisu. W swoim starym brązowym garniturze wyglądał jak wilk, próbując się uśmiechnąć.
  
  
  "Nad jakim filmem pracował?" — zapytała Kamila. Ale ona już wyprzedzając nas na swoim "Роллсе" i władczym gestem ręki dała znak kierowcy, aby otworzyć nam drzwi.
  
  
  — Nie wszystkie techniki pracy z folią — powiedziałem.
  
  
  — Najlepsze z nich — powiedziała Camille. "Alberto, do studia..."
  
  
  Dotarliśmy tam. Żadnych trudności przy bramie. "Rolls" ścigał się po gładkiej cichej drodze do budynku administracyjnego, gdzie portierzy potykali się o siebie, aby otworzyć nam drzwi i wpuścić nas. Z Kasi w naszej firmie wszystkie nasze drogi były otwarte. — Tak, proszę pani Cavour. oczywiście, proszę pani Cavour. Jest to bardzo łatwe.
  
  
  Zapytała Mallory w recepcji, i powiedziano jej, że w swoim gabinecie w centrum komputerowym obok smutne znanym magazynem. Jak już powiedziałem wcześniej, poprosiła mnie, bym nie ogłaszać jej.
  
  
  "Chcemy zaskoczyć Стадса" — powiedziała, odsłaniając swoją słynną na cały świat uśmiech. 'Moi przyjaciele i ja.'
  
  
  Część mojego założenia polegała na tym, że pracownicy kompleksu studyjnego będą zwykłymi pracownikami, którzy nie mają żadnego związku z projektem "Koniec świata" . Mocne chłopaki z służby bezpieczeństwa koncentrowały się u głównej bramy i ogrodzenia.
  
  
  Sądząc po uśmiechu, który otrzymała w odpowiedzi, że mam rację. Wszyscy byli przekonani, że Стадсу Mallory bardzo szczęśliwy z tak pięknym stworzeniem, jak Camille Cavour.
  
  
  Rozmawiałem z Kasi szybko i cicho, podczas gdy szliśmy krytego przejścia, łączy budynku. Gilchrist był o krok za nami. Będę powtarzał instrukcje, które dawał jej w kółko w "rolls-ройсе".
  
  
  — Pozwól mi wejść pierwszy — powiedziałem. Odpowiedź Стадса daje pierwszą podpowiedź. Jeśli mnie nie pozna, nawet jeśli widzi we mnie tylko Jerry Carr, możesz zadzwonić na policję. Ale jeśli on będzie w szoku, widząc mnie tam żyje, to trzeba przyznać, że mówiłem prawdę.
  
  
  — Tak, tak — z uśmiechem powiedziała. — Jesteś już na tyle powiedział mi. Już nie dziecko. Ale z nutą dziecięcej figle dodała: "mogę dowiedzieć się, kim naprawdę jesteś, później... po swojemu".
  
  
  Śpiący mężczyzna w szarym mundurze podniósł oczy od swojego stołu przy wejściu do техцентр. Dowiedział się Camille i udało się uśmiechnąć, nie ruszając się ze swojego сгорбленного pozycji.
  
  
  — Idziemy do pana Mallory — powiedziała Camille.
  
  
  — Znajdziesz go w pokoju 19, panienko — powiedział.
  
  
  Sprawiłem, że Camille zapukać do drzwi i odpowiedzieć na warczenie Стадса: "Kto tam?"
  
  
  — Camille, kochanie — powiedziała Camille obrzydliwe nieśmiałością. "Za gardło w pracy, ale nigdy nie jest za dużo dla ciebie". Стадс mówił głosem, jak gdyby rozpinając rozporek. "Wejdź, kochanie".
  
  
  Zamiast niej wszedłem do środka, zostawiając za sobą drzwi na oścież otwarte.
  
  
  "Nick Carter" — powiedział z takim zdumieniem, jakie nie mógł sobie wyobrazić żaden reżyser. "Co ty tu robisz."
  
  
  Jego prawa ręka sięgnęła do przycisku na stole, a lewa sięgnęła do szuflady.
  
  
  Przeszedłem przez pokój, zanim obie ręce trafiły w cel, szczególnie lewa, która była na cal od pistoletu.
  
  
  Chociaż Стадс był duży i muskularny, on również był szybki w nogach. A czas, jaki zajęło mi, aby wyjąć przewód alarmu i zamknąć pudełko, dać mu wystarczająco dużo czasu, aby w pełni odzyskać. Camille i Gilchrist też weszli. Gilchrist zatrzasnął za sobą drzwi i zamknął ją, aby nie wpuścić nowych użytkowników.
  
  
  Prawą ręką Стадс chwycił weneckie przycisk do papieru, tęczowa kula wielkości piłki golfowej. Szybko skoczył do przodu, chwytając jego uderzenie ramieniem. Trafiłem mu pięścią w brzuch i poczuł, jak on pogrążył się we wszystkie te dodatkowe tłuszcze, z powodu których go kiedyś silne ciało обвисло. Wysłałem drugą rękę mu w krocze. Sytuacja wymagała szybkich, spokojnych i bezlitosnych działań. Mój Luger wybił by całą armię, ale z Стадсом mi to nie zajęło. Jego siła poszła dziesięć lat temu, i od niej pozostał tylko cienką warstwę lakieru.
  
  
  On drapał mi oczy, ale ja już obiema rękami trzymał go za gardło, kciukiem i palcem wskazującym na punkcie ciśnienia. Jego ręce opadły, nawet nie zaczynając swoją pracę. U mnie były tylko dwie drobne rysy, aby pokazać, że walczyłem. U mnie czasami było więcej obrażeń w salonie fryzjerskim.
  
  
  Kliknąłem na tyle, aby go wyłączyć na kilka minut. Ja ukradł z jego talii cienki pasek z krokodylej skóry i mocno związał nadgarstki. Camille zachichotała, kiedy jego spodnie spali, pokazując, że jest to człowiek, który nienawidzi bielizna. Zdjąłem własny krawat, aby połączyć go kostki.
  
  
  Gilchrist spokojnie przechadzał się po pokoju teraz, kiedy walka się skończyła, czytając wszystkie monitory komputerowe na ścianach z radością dziecka w zoo.
  
  
  Kiedy Стадс przyszedł do siebie, spojrzał na mnie z widokiem обезвреженной kobry.
  
  
  — Trzeba odpowiedzieć na kilka pytań, Стадс — powiedziałem, zanim zdecydujemy, co z wami zrobić. A teraz ja zadaję pytania. "Jesteś tak silny, Jerry, Nick, Ben". Camilla podeszła do mnie blisko, aby wyrazić swój podziw.
  
  
  To była moja cholerna pomyłka. Cała moja uwaga była skupiona na Стадсе w momencie, gdy wyciągnęła "Luger" z mojej kabury i skierowała go do przeciwległej ścianie. Ona отщелкнула bezpiecznik z umiejętności, które nabyła w parze spaghetti-westernów, i, nie drżąc, skierowała broń mnie do Гилкристу i z powrotem .
  
  
  — Oba stań u tej ściany, — powiedziała ona. "Połóż ręce na głowę. Teraz pytania zadaje Camille Cavour".
  
  
  — Dobrze powiedziane — był bardzo miły jej Стадс. — Wiedziałem, że nie jesteś w zmowie z nimi. U nas nie ma zbyt wiele czasu. Ja już wszystko zaprogramował, i pierwszy przycisk zasilania zostanie naciśnięty".
  
  
  "Ja też mam kilka pytań do was, drodzy Стадс" — powiedziała Kamila, nie robiąc ani kroku, aby go wypuścić, jej piękna twarz była w cieniu ponury wygląd.
  
  
  Ja rozważałem pomysł, aby zrobić skok w jej stronę. Mogłem pozostać poniżej linii ognia, ale dźwięk strzału wszystko jeszcze mogło oznaczać katastrofę, podwójną katastrofę teraz, kiedy Стадс już doprowadził swoją maszynę w ruch.
  
  
  — "Więc powiedz jej swój plan, Стадс - wasza wielkiego zniszczenia całego świata, udając, że kręcisz film".
  
  
  Стадс uśmiechnął się, wciąż pewny swojej manii.
  
  
  "Koniec świata jest prawdziwy, Камми , kochanie", — powiedział on. — Ale finał — tylko dla takich idiotów. Zrobił niewygodne ruch całym ciałem w stronę Гилкриста i mnie. "Samolot jest gotowy dostarczyć ciebie i mnie na Vara Леноевики, wyspa na północ od Fidżi, gdzie czeka na nas nasz własny świat. Piero, Renzo i sir Hugh już w połowie drogi. Od Rzymu do Kalkuty. Z Kalkuty w Nadi, a stamtąd ostatni skok tam.
  
  
  "To nie jest kino?" — zapytała Kamila. Wszystko, z wyjątkiem tego wariata, jak Стадс, mogli usłyszeć gniew w jej głosie.
  
  
  "Cholera, nie, kochanie. Na Vera Loe Lenoeviki będziesz naprawdę królowa — powiedział Стадс. "Więcej niż gwiazda filmowa. Królowa całego świata, że pozostaje nam. Będziemy rządzić tym światem. Piero, Renzo, sir Hugh, ty i ja.
  
  
  "Dziękuję, Стадс" — powiedziała Camille. "Grałam dziwkę wcześniej w swoim życiu. Potrzeba było wiele wysiłku, aby stać się gwiazdą filmową, a ja wolę pozostać taka".
  
  
  Z bezbłędną precyzją strzeliła mu prosto w środek jego szerokiego czoła. Zmarszczki zdziwienia wspiął się, witając kulę, i tam, gdzie ona weszła, rozkwitła róża. Następnie straciła przytomność.
  
  
  Gilchrist już ruszył na dźwięk strzału, i podążyłem za nim.
  
  
  "Naciśnij te dwa przyciski na panelu środkowym, Carter" — powiedział, wskazując na dwa czerwone przyciski, jak stary instruktor gaszenia pożarów. Mówiąc to, już kliknięciu przełącznikami i dźwigniami. — Jedno błogosławieństwo zostawił nam ten Mallory — powiedział. "Восьмисантиметровый stalowy ekran między komputerowych, centrum i resztą budynku".
  
  
  Nikt z nas nie zwracał uwagi na Camille, aż Gilchrist nie przekonałem się do naszego bezpieczeństwa.
  
  
  "Spójrz na to", powiedział on, klikając ostatnim wyłącznikiem szkolnym gestem. "To daje nam wyjście na..." jest krótkowzroczna spojrzał na małą panel "... co najmniej na czterdzieści osiem godzin."
  
  
  Wtedy było dość łatwe. Po prostu trochę technologii komputerowych, ale to była praca Гилкриста.
  
  
  Zdjąłem rurkę ze stołu Стадса i zadzwonił Хайману i Жисмонди pod numer 911.
  
  
  — Teraz możesz działać — powiedziałem. "Weź ze sobą oddział komandosów. Jesteśmy w posiadanie komputerowym centrum, i myślę, że tutejsza prywatna armia odkryła, co się dzieje, i teraz działa. Стадс Mallory prawie nie żyje.
  
  
  Kamila przyszła świadomość i stała obok mnie, ciepła i drżąca.
  
  
  "Wyjaśnij im, że zastrzeliłam go, aby chronić swój honor i reputację" — powiedziała, jakby miała na myśli to.
  
  
  "Żaden sąd w tym kraju nie da mi nic, oprócz medalu".
  
  
  Była trochę zła, bo u nas z Гилкристом ledwo starczyło jej czasu w naszych staraniach się przerwać program Стадса. Ale dla większego dobra, fakt, że na świecie nadal będzie można podziwiać z bliska Camilli Cavour, zwyciężyło.
  
  
  Ja bym po prostu прошил główny komputer strzałami z pistoletu, ale dla Гилкриста to było wszystko, co wyciąć, Mona Lisa, aby naprawić ścianę za nią.
  
  
  — Te rzeczy są bezcenne — wymamrotał. "Jak można zabić kogoś nożem i widelcem, nie wracamy do tego czasu, kiedy będziemy jedli rękami, prawda? O boże, nie. To nie powinno być zniszczone.
  
  
  W moim bagażu było wystarczająco dużo wiedzy technicznej, aby zadbać o bardziej subtelnych działań, takich jak zatrzymanie i odwrócenie opon, poglądach i obliczonych na kluczowe działania.
  
  
  Gilchrist zajmował się bardziej subtelnymi problemami, takimi jak wyszukiwanie samolotów i sprzętu wojskowego, już udającej się na polu bitwy. Wyłączył ich kilka, zanim mógł nastąpić wybuch jądrowy. Zaprogramował je latać w kółko, aż do NATO i inne siły mogli by je odkryć i obezwładniania.
  
  
  Telefon stacjonarny zadzwonił dziesięć razy, zanim odpowiedział. To Hyman. Znajdował się on w budynku administracyjnym wraz z Жисмонди i właśnie реабилитированными pułkownikiem Норденом generałem i Maserati.
  
  
  "Wszystko działa dokładnie tak, jak mówiłeś, Carter, — zachwycony zawołał Hyman. "Kiedy siły zbrojne Renzo sobie sprawę, że techniczny budynku jest zamknięte, skryły się, jak stado szczurów. Przeszukaliśmy magazyn i znaleźli ukryte amunicji. Niektóre z nich już na przenośniki taśmowe do pobrania w zdalnie sterowane pojazdy".
  
  
  "Możesz dostać jakąkolwiek nagrodę, którą może zaoferować mój kraj" — wtrącił generał Maserati.
  
  
  ACH tak nie myśli, generale — powiedziałem. "Teraz muszę najszybsze amerykański pojazd, który może zabrać mnie stąd do Kalkuty. Stamtąd w Nadi, a stamtąd samolot mniejszy, który może zabrać mnie na małej wyspie o nazwie Wiara Леноевики. Mam tam jeszcze jakieś niedokończone sprawy.
  
  
  "Czyż nie jestem pewne sprawy, Nick?" — zapytała Kamila.
  
  
  "Ty, kochanie, niedokończone zabawy," powiedział. "Niestety, z tym trzeba trochę poczekać".
  
  
  Wyglądała ponure, dopóki nie łączył jej z Хайманом, który powiedział jej, ile fotografów czeka przy bramie głównej. Jesteśmy z Гилкристом chcieli wyjść tylnymi drzwiami.
  
  
  
  
  Rozdział 10
  
  
  
  
  Spałem większość drodze, w samolocie nie było stewardess jak Розаны.
  
  
  Kiedy nie spał, siedział za шифрующим телексом w tylnej części dużego samolotu przy telefonie, kłócił się i wymieniać informacje z Хоуком.
  
  
  Mi po prostu szczęście, że eksperymentalny, jeszcze tajny samolot czekał na mnie na wybiegu natowskiego lotniska pod Neapolem. Generał Maserati zawiózł mnie tam na szybkim dwuosobowym samolotem włoskich sił POWIETRZNYCH.
  
  
  Hawk obserwował każdy mój ruch ze swojego biura w Waszyngtonie, i mój szef, jak i ja, chciałem w pełni wykonywać swoją pracę, nie pozostawiając losowych bakterii, które mogłyby ponownie zarazić świat. On pociągał za sznurki, skarcił, groził i szantażował tam, gdzie trzeba, i samolot stał z pilotem, drugim pilotem, dwa штурманами i plutonem żołnierzy, ubrany i gotowy do lotu, czekając, aż wyjdę z samolotu generała Maserati. .
  
  
  Starszy nawigator pomógł mi wejść na pokład i poinformował o naszych szansach w rozkładzie lotów. Gagatu Renzo był najszybszy w swojej klasie, ale w porównaniu z tym samolotem był podobny do smaku samochód sportowy przeciwko Formuły 1. I samolot Renzo szedł normalną trasą przez Kalkuty i Rad, lotnisko na wyspach Fidżi, w rajskiej wyspie Верелдейнде. Z przesiadkami i zawsze wolny czas, który mogli sobie pozwolić, u inteligentnych ludzi nie było powodu, wahać się, aby przybyć na ich prywatne lotnisko później, niż w niedzielę po południu. Dotrzemy bez przystanków po prostej trasie przez biegun Północny i dotrzemy do wyspy wcześnie rano tego samego dnia.
  
  
  Rozkaz Hawk przyszedł na teleksem, przetłumaczony na oficjalny język państwowy sekretarzem i телексистом, i pozbawiony swego zwykłego sarkazmu, ale jasny, krótki i pełna:
  
  
  AKTUALNA MISJA DAJE PEŁNE UPRAWNIENIA КИЛМАСТЕРА WEJŚĆ DO SIEDZIBY NAJWYŻSZYCH OSÓB I OSTATECZNA LIKWIDACJA STOP POWTÓRZYĆ OSTATECZNA LIKWIDACJA STOP SPADOCHRONIARZY INNY ROZKAZ, CHOCIAŻ MOŻNA ODDAWAĆ WSZYSTKO, CO MOŻE ZAOFEROWAĆ ...
  
  
  Później jeszcze kilka metrów szczegółów, głównie dotyczących lokalizacji willi, jej wewnętrznej i zagranicznej i bezpieczeństwa, incydentów, które zaplanował Hawke przy wsparciu wielu przedstawicieli prasy, którzy współpracowali z A, aby naśladować to, że Gilchrist czytałem z taśm komputerowych. Będą nagłówki na temat zamachów w Paryżu i Londynie. W rzeczywistości też były by jakieś wybuchy, ale starannie kontrolowane i nieszkodliwe. ZSRR poinformował o stracie atomowej łodzi podwodnej. Poinformowano, że Chiny sprzeciwiają się przeciwko incydentu na granicy z Mongolią. Nasz FBI udało się w porę odeprzeć atak na wybitnego polityka. Pozostała część телекса zawierał szczegóły dla spadochroniarzy. To było trudne oddział, którym dowodził amerykański pułkownik.
  
  
  Na samym końcu: "DOBRA ROBOTA". To duża zasługa dla takiej osoby, jak Hawke, ale potem od razu zareagował "CZAS KOŃCA".
  
  
  Na pół godziny przed tym, jak musieliśmy się spotkać z wyspą Леноевики, pułkownik mnie obudził.
  
  
  — Zbliżamy się do wyspy z południa, — powiedział on. "Przez trzy minuty po tym, jak możemy ci pokaże się nad nim, czy z chłopcami wydostać się na zewnątrz, a my miejmy nadzieję, że wylądujesz na jego północnym krańcu".
  
  
  — To prawda — powiedziałem. "Około dwóch mil od willi". On skinął głową. "Samolot kontynuuje lot i wylądował na wyspach Ellis", — powiedział on. — Jestem w kontakcie z brytyjsko-amerykańskim poleceń punktem fal krótkich. Miło cię poznać, Carter. Wymieniliśmy uścisk dłoni, i wydał krótki rozkaz swoim ludziom przygotować i wyrównać u luke ' a. Były to проффи. Żadnych bzdur, gdy są one w dwóch wypadły z samolotu, pakiety wszystkim, co powinno być, i jeszcze kilkoma przedmiotami.
  
  
  Otworzyłem swojego Rolexa i patrzył na drugą strzałkę, aż ona nie przeszła koło pełne trzy razy. Potem wyszedł przez drzwi.
  
  
  Lecieliśmy zbyt wysoko, żeby nas mogli zobaczyć, chyba, że w teleskop na mount Палобар, lub aby nas zauważyli radary spoza Waszyngtonu i Moskwy. Noszę swoją maskę tlenową i zaczął odliczać sekundy, dopóki nie będę w stanie pociągnąć za linę i atmosfera nie będzie wystarczająco gęsta, aby można było oddychać. Potem wyrzuciłem ją. Czas i lokalizacja były idealne. Kiedy schylił się przez chmury, zobaczyłem pod sobą piękny odcinek wyspy, pełna drzew i ogrodów, które delikatnie świeciły na piaszczystej plaży. Za pomocą liny, i utorował drogę przez łagodny, bezwietrzny powietrze i łatwo wylądował na расчищенный działkę, chroniony palmami kokosowymi.
  
  
  Zapłaciłem związani i skręcił spadochron w małe kulki, który ukrył się u podnóża jednego z drzew i присыпал trawą i włóknem kokosowym.
  
  
  Nie miałem czasu, aby cieszyć rajskiej atmosferze. Podczas zejścia, ja już zobaczyłem willi i teraz zmierzał w tym kierunku, korzystając z osłoną palm i tropikalnych krzewów. Włoski pałac z xvii wieku, być może, wyglądał, gdybym musiał tu, na oceanie Spokojnym, ale ta elegancka architektoniczne piękno zdecydowanie nie wyglądał by tak.
  
  
  Zajęło mi to trochę wysiłku, aby uzyskać dostęp. Jak wspomniano w raporcie Hawk, bezpieczeństwo opiera się na rutynie. Były patrole zbrojnej ochrony, ale oni robili obchód w regularnych odstępach czasu. Wlazłem na kamiennej ścianie, schował się za присевшим smokiem i nie spieszył się. Mam go dwa razy, zanim będzie można korzystać z dziesięcioma minutami odpoczynku, które miałem, i przejść przez ogród, złamać okno na pierwszym piętrze i znaleźć się w willi. Teraz wszystko, co musiałem zrobić, to zadbać o to, by nie wejść w pole widzenia personelu. W moich informacji nie było żadnych stref wewnątrz, ale wolałem nie ryzykować.
  
  
  Według schematu, który pamiętam, udało mi się znaleźć duży salon i usiąść za duży fotel z wysokim oparciem z złotą skóry.
  
  
  To było ogromne i przypominało tron. I jeśli to był tron, to do Piero Sims. Siedzisko zostało zniesione na sześć cali i był na tyle szeroki, aby można było przykryć zwykłą ręką z rozstawionymi palcami. Trzymamy je w ciemnym rogu pokoju i dawało mi dobry przegląd drzwi na korytarz. Dostałem tam czekać tyle, ile trzeba; pół godziny, dwie godziny, pięć godzin i więcej.
  
  
  Teraz miałem czas przemyśleć w umyśle operację, zapamiętać zawartość pokoju i zrobić kilka ćwiczeń w milczeniu. Pułkownik i jego spadochroniarze już mieli zebrać się na bezludnej południowej stronie wyspy. Stamtąd udadzą się w małe prywatne lotnisko. Następnie poczekają, aż nie otrzyma sygnał o tym, że moja akcja "Киллмастер" jest skończona. Jeśli nie dostaną sygnał ten w ciągu dwóch godzin po wylądowaniu prywatnego samolotu, zaczną działać i zaczną swoją własną operację. Ale Hawke woli, aby zidentyfikowane amerykańskie wojska nie brali udziału w niczym, jak tylko w ostateczności, w przypadku oczywistej sytuacji.
  
  
  Sam pokój wyobrażałam sobie małe muzeum, pełna cennych przedmiotów. W tym wiele obrazów i rzeźb, o których dowiedziałem się z przypadkowym rzut oka na listę skradzionych i zaginionych dzieł sztuki: włoskich, francuskich, angielskich. Meble соперничала ze sobą piękno i rarytas. Z wysokiej pokryte panelami sufitu zwisały gigantyczny żyrandol z tysiącami pięknych kryształowych sople zwisające z pozłacanej ramy. Wyglądała jak szkielet кринолина gigantycznej миллионерши.
  
  
  Minęła godzina, i zrobiłem kilka ćwiczeń jogi, aby utrzymać nerwy w dobrej formie i mięśnie elastyczne. Było tylko dwóch intensywnych momentu. Wkrótce po tym, jak jest tam, w salonie pojawiła się spiżowa figura indonezyjskiej służącej. Miała królewskie godność, pomimo niewielkiej długości jej spódnicy. Była ubrana na czarno z białym koronkowym fartuch z zakładkami. Ona pociągnęła za dźwignię, i przednia część zabytkowej klatki piersiowej otworzyły się, otwierając trzy duże telewizyjnych ekranu. Potem znowu odeszła. Przez czterdzieści minut wszedł jakiś lokaj, aby płynnie obejrzeć pokój. Ale on podszedł do mnie bliżej, niż na cztery metry. Wydawał się zadowolony i wycofał się ponownie. Wyraźny znak, że gospodarzy czekali.
  
  
  Słyszałem, jak samolot idzie do lądowania. I w mniej niż dziesięć minut usłyszałem na korytarzu grzmiący głos sir Hugh.
  
  
  — Wszystko idzie gładko, Piero, — powiedział on.
  
  
  ""Prawda" przygotowuje własne ogłoszenie wojny z powodu zaginionej łodzi podwodnej. Стадс, powinno być już zamierza odlecieć, aby dołączyć do nas.
  
  
  Lokaj wpuścił ich do pokoju i zapytał: panowie, jakie napoje im złożyć.
  
  
  — Zatroszczę się o piciu, Charles — powiedział sir Hugh. "Nie chcemy, żeby nam przeszkadzano w ciągu najbliższych kilku godzin, bo jesteśmy na konferencji". Poprzez panel włączył trzy ekranu, i na każdym ekranie pojawiają się różne sceny zamieszek: zdyszany reporter donosi o wybuchu bomby w centrum Londynu; nie co innego, jak dym i hałas, wyprodukowane wydziału karnego za namową Hawk. Zszokowany program ONZ w Nowym Jorku opowiedział o bezpośrednim ataku chińskiego wysłannika na posła ZSRR. Na trzecim ekranie były wiadomości z Dallas. "Bardzo blisko do innego politycznego morderstwa".
  
  
  Piero zajął jego miejsce na tronie, za którym wciąż ukrywał się. Sir Hugh napełnił trzy wysokie szklanki whisky z wodą sodową. Renzo wygodnie wyciągnął się na kanapie.
  
  
  Poczekałem, aż sir Hugh okaże się w połowie drogi między dwoma innymi, zanim przejdziesz do pokoju z люгером w ręku.
  
  
  — Ręce za głowę — warknął do mnie. 'Wszyscy. Szybko! Zdziwienie i kompletny brak wiary w to, że Nick Carter jeszcze żyje i jest teraz tutaj, w tym pokoju, zmusiły ich do poddania się tak szybko, jak bym tego chciał.
  
  
  — Tym razem ja ci wszystko powiem — powiedziałem. "Ale już nie tak mocno jak ty. Wystarczy, aby pan wiedział, że to koniec podróży, chłopaki.
  
  
  Renzo poruszał się z prędkością geparda. Jego elegancki czysty wig uderzył mnie prosto w twarz, i zanim zdążyłem zrobić choć jeden strzał, on celnym ciosem karate wytrącił broń z ręki. Pozostałe, wciąż zdezorientowani tej sceny, ponownie opuściły ręce.
  
  
  Jednym ruchem ja rzucił "Luger" z dala od innych, i sztylet Hugo już ciął powietrze, kierując się w gardło Renzo. Kiedy jego umierające ciało upadło na ziemię, znów trzymał pistolet w ręku, potrącił sir Hugh na drodze do drzwi i w pełni kontrolował sytuację.
  
  
  — Wstawaj, ty draniu. Ja недобро kopnął szlachetnego anglika. Teraz będę trzymał się w bezpiecznej odległości. Wolną ręką obmacałem jego włosy i włosy Piero, aby upewnić się, że więcej nie będzie żartów z peruki.
  
  
  "Teraz mamy zamiar zrobić coś innego" — powiedziałem. "Марсленд, zwiąż Simcę". Rzuciłem mu kawałek przewodu elektrycznego, który wyrwał z lampy podłogowe. — A ja проконтролирую .
  
  
  Z nienawiścią na każdy cal jego czerwonej twarzy sir Hugh zrobił to, co mu powiedzieli. Szedłem za tym, aby podzespoły były poprawnie ciasne i mocno uderzył w skórę.
  
  
  — Dobrze, — z zadowoleniem powiedział, kiedy skończył. I pchnął związanego Piero, który teraz był nieco więcej dzieci карнавального piłkę na bok.
  
  
  "Przypuszczam, że wiesz, że to jest koniec dla ciebie," powiedział. "Jeśli chcesz powiedzieć ostatnią modlitwę, ostatnie słowo, zrób to szybko".
  
  
  — To oburzające, Carter. Sir Hugh starał się nadać swojemu głosowi parlamentarna godność, ale z hukiem się nie powiódł. "Nie można tak z zimną krwią zabijać ludzi".
  
  
  "Międzynarodowe jury przyznaje bardziej winny, niż każdego nazistę, zawieszony w Norymberdze" — powiedziałem. — Ale to może potrwać miesiące. I rozgłos, który następnie będzie kształtować twoje kaprysy, może doprowadzić innych do takiej samej zgubny pomysł. Mój szef uważa, że niektóre formy szaleństwa tak zaraźliwa, jak kiła, jeśli przyciągnąć uwagę opinii publicznej. Twoja śmierć преподнесется jak wypadki.
  
  
  — Ale to nie powstrzyma Koniec Świata , — powiedział chełpliwie sir Hugh. — Wciąż można go zatrzymać, jeśli dasz nam szansę, aby wysłać Стадсу teleks.
  
  
  — Nie możesz телексировать martwego człowieka — powiedziałem. I w kilku krótkich zdaniach opowiedziałem im o śmierci Стадса i fałszywych programów telewizyjnych zdjęciach, które są tak bardzo zadowoleni. To ostatnie sprawiło, że coś kliknąć w dużym англичанине.
  
  
  Możesz być gotowi na wszystko, z wyjątkiem nagłego ataku szaleństwa. To, co na początku wydawało się powoli, bezwładnym ciałem, uderzyło mnie, jak jet spychacz. Własnymi rękami skopał "luger" z moich rąk, a jego waga omal nie powalił mnie na podłogę. Kątem oka widziałem, jak Piero z nadzieją rusza pod телеэкранами, ale teraz nie miał czasu zwracać na niego uwagę. Sir Hugh walczył zaciekle i brudne, jak najbardziej niebezpieczny przeciwnik, z którym kiedykolwiek spotkałem, i jego siła podwoił się od jego szalonej wściekłości. Jedna wielka dłoń złapała mnie za krocze i dzikim szarpnięciem rozdarł spodnie, rozporek i inne. Chwycił mały zamszowe etui, w którym trzymałem Pierre ' a, i rzucił bombę gazową w daleki koniec pokoju.
  
  
  Wiedział Nicka Cartera, to na pewno. Ale jego manewr kosztował mu części korzyści. Uderzył go głową w brzuch, dlaczego on usiadł na podłodze. Pochyliłem się nad nim i zadał mu śmiertelny cios karate na szyi.
  
  
  Powoli wróciłem do domu, aby wziąć Luger i wykończyć Piero, nie tracąc więcej czasu. Potem cofnął. Żyrandol z tysiącami хрусталей z hukiem spadła wokół mnie. Wydrążony kopuła искрящегося światła stał się moją komórką. W metalowej ramie zostały otwory na mojej ręce, ale mój Luger był na wyciągnięcie ręki.
  
  
  Prawie przyjazny uśmiech wyszła od корчащегося Piero, wciąż były w kajdankach.
  
  
  — Więc teraz jesteśmy tylko we dwoje, Carter, — powiedział on. — Może być, nadal w stanie przejść do rzeczy. Wiem, że zależy ci na swojej reputacji, i nie chcę jej narażać na niebezpieczeństwo. Można powiedzieć, że przejechałeś mnie, a ja obiecuję zniknąć .
  
  
  Zrobił jeszcze kilka корчащихся ruchów i w ciągu kilku chwil, bez względu na mocno затянутые węzły, był wolny. "Oprócz tego, że jestem miłośnikiem sportu, jeszcze i akrobata", — powiedział on. "Trzeba rozwijać wiele umiejętności, jeśli chcesz przetrwać". W jego głosie była gorycz, ale zastąpił jej uśmiechem. "Wciąż mam więcej niż wystarczająco milionów. Mogę nagrodzić was o wiele lepiej, niż twoje skromnej rząd.
  
  
  Pokręciłem przecząco głową. — To się nie uda, Piero — powiedziałem. "Jest firma gotowa pomóc, jeśli nie uda mi się to zrobić". -- Gdybym ci uwierzył-powiedział on, wciąż w dobrym nastroju, przeciągnął się, lekkie kroki, podszedł do "люгеру" i podniósł go, a ja jeszcze nie wiem, czy wierzę, wtedy można by, więc jeśli mówisz prawdę, oni mogą wymyślić tę samą historię o moim utopienie.
  
  
  Można wierzyć, że zniknę na zawsze, jak Piero Симка. Teraz, kiedy twój przyjaciel, Hawke, wydaje się więc wiedzę o naszej małej schematu planowania zmniejszenia populacji, wiem, że u mnie nie ma przyszłości w polityce lub gdzie indziej, jak Piero Симке. Ale z nową osobą, z inną nazwą, mogę liczyć na przyjemne życie w mojej ukochanej Afryce. I wtedy będziesz mógł przejść na emeryturę jako najbogatszy agent AX w historii".
  
  
  — Nie ma za co — powiedziałem. — Jest jeszcze coś, co trzeba załatwić, oprócz Końca Świata , Piero. Zapominasz Розану.
  
  
  On eksplodował. - "Ta głupia dziwka". "Czy chciałbyś ją porównać z Piero Симкой?"
  
  
  — Tak jak wcześniej, Piero — powiedziałem. "Życie za życie".
  
  
  Gniew gromadził się w małym demonie. Moja jedyna nadzieja była w tym, aby złapać go w ten sposób.
  
  
  — Poza tym — powiedziałem — to nie jest całkiem fair w stosunku do Розане. Na wadze jest nie tylko lepszy od ciebie na wagę, ale i stokrotnie w приличию.
  
  
  'Uczciwość!' Jego głos stracił swoją głębię i brzmiał prawie przeraźliwie. "Pozwól mi opowiedzieć ci o wszystkich sposobach, którymi ja pieprzę tę chłopską sukę". On wdawał się w szczegóły, od których tylko czcigodny doktorze Унтенвейзер byłby zachwycony.
  
  
  Otwarcie ziewnął. "Musi być, że wyglądał jak małpa na ciele Wenus z milo", — ironicznie powiedział.
  
  
  'Małpa?' — warknął on. "Małpa w klatce. Małpa jesteś Carter. Ja jestem wolny.' Zamachnął люгером i dumnie skierował go na mnie przez jedną z krat. Кудахча z rozkoszy, a on cofnął rękę, zanim zdążyłem ją złapać. 'Mamy zamiar zagrać w grę. Gra o złego chłopca, dokuczanie małpę. Potem zastrzelę cię, Carter, przyjdą twoi przyjaciele, czy nie. Myślę, że jestem, Piero Симка, jednak uciec.
  
  
  Tańczył wokół mojej komórki, wsunął broń do środka, a następnie ponownie szybko wyciągnął go, kiedy odważył się rzucić na niego. Znowu i znowu wskoczył poza zasięgiem, kiedy nurkował do niego i nie łapał nic oprócz powietrza. Zaczerwieniona od frustracji, spazmatycznie łapał i zwalniał ruchu z każdej nieudanej próbie. Do ostatniej chwili, kiedy moja ręka сомкнулась wokół jego głowy i zacisnęła tak mocno, że upuścił broń.
  
  
  Teraz zaczął prosić. On nie stał się porozumiewać, kiedy wciągnął go głowicę z пересохшими ustami w otwór. Miał niesamowitą moc do jego niewielkich rozmiarów, ale jego koniec był już znany, jak tylko złapałem jej małą główkę wielkości kokos. — To wszystko — powiedział ochryple. "Wszystkie moje pieniądze, Carter, kobiety, wszystko, co chcesz... aaaa..."
  
  
  Pomyślałem o ciele Розаны, kiedy ona leżała, pławiąc się w swojej krwi, na moim łóżku w "Супербе", i наклонял jego głowę w dół, dopóki nie usłyszałem, jak się złamała kark.
  
  
  Razem ze mną w klatce zatrzymany lampy podłogowe, i kiedy mam się czego bać Piero i broni, użyłem go, aby podnieść żyrandol na kilka cali nad ziemią. Po tym, zajęło mi to trochę więcej, niż ciągnąć i pchać, aby pozbyć się tej sztuki.
  
  
  Wziąłem "Luger" i zrobił trzy strzały w odstępach trzy sekundy. Uzgodniony sygnał z pułkownikiem. Hawke mógł uwolnić mnie od jego reportażu w gazecie, który teraz będzie.
  
  
  BRYTYJSKI FINANSISTA I WŁOSKI POLITYK ZGINĘŁO PO UPADKU Z BALKONU.
  
  
  TAJEMNICZE SAMOBÓJSTWO ZNANEGO PRODUCENTA.
  
  
  Jaką historię Hawke ani przedstawił, dla mnie wszystko sprowadza się do jednego i tego samego: "Rozkaz wykonany".
  
  
  Koniec.
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"