Ця книга присвячується пам'яті мого старшого брата Девіда Уорда Дейтермана, офіцера-підводника військово-морського флоту, інженера-механіка і електрика, майстра по деревообробці, терплячого батьків і відданого чоловіка, чиє сухе дотепність завжди було достатнім приводом шукати його товариства і ради. Нам його не вистачає.
ПОДЯКИ
Я не консультувався ні з якими книгами або людьми при написанні цієї статті, але я хочу висловити вдячність веб-сайту Google, який зробив революцію у процесі пошуку інформації, завдяки чому ми, автори, виглядаємо так, ніби знаємо, про що говоримо.
Quis custodiet custodes ipsos? Хто буде охороняти самих охоронців?
(ЮВЕНАЛ, ПЕРШЕ СТОЛІТТЯ нашої ери)
ЧОРНИЙ ЛЕБІДЬ
Доктор Престон Аллендер оглянув жінку, що стояла перед його столом. Згідно з її послужного списку, їй було тридцять три. Симпатична брюнетка, добре складена і явно підтягнута. Вираз її обличчя здавалося трохи гордим, наче вона була тут тільки тому, що повинна була бути. На ній були сіра лляна спідниця і жакет поверх білої шовкової блузки. Спідниця скромно закінчувалася трохи нижче колін, а туфлі вважалися скоріше корисними, ніж модними. Її руки лежали на стегнах, а голова трохи схилилася набік. Аллендер продовжував вивчати її, його погляд був частково прихований очками у великій оправі з димчастими лінзами. Він почекав, поки вона злегка зітхнула від нетерпіння. Він не запросив її сісти на один із стільців з прямою спинкою, що стояли перед його столом.
Він глянув на її досьє. “ Ви Мелані Слоан?
"Так", - сказала вона. У неї був хрипкий голос курця або колишньої курця. Піджак костюма був їй трохи великий. Він подумав, чи не намагається вона приховати розмір своїх грудей. Це не мало великого значення — вона демонструвала майже електричну сексуальну привабливість, і це було критерієм номер один у його внутрішньому списку кандидатів на підбір персоналу. Тут він збирався виконати кілька делікатний танець, тому що оперативникові для цієї конкретної місії можливо,— його слово — доведеться вступити в інтимні фізичні відносини з об'єктом операції. Вона була досить привабливою, по-своєму, але прямо зараз він повинен був побачити, чи вистачить у неї сміливості прийняти це. Він сподівався на це — її обличчя максимально відповідало фотографії в ящику його столу.
“ Ти тільки що завершила своє перше закордонне завдання... — він знову глянув на її послужний список. - Лісабоні, і тепер ти повернулася для проходження спеціальної підготовки, вірно?
“ Так. - Тон її голосу свідчив про зростання нетерпінні, як ніби вона говорила: "Якщо ти дивишся на моє досьє, то обидва ми все це знаємо". Чому ти витрачаєш мій час?
Добре, подумав він; вона була високої думки про себе, і це повинно було стати життєво важливою рисою характеру. Якщо б вона була тією єдиною. Отже, настав час підтвердити це.
"Та ви розумієте, що якщо вас затвердять для цієї місії, вам може знадобитися вступити в фізичні відносини з об'єктом нападу?"
Вона вагалася. "Так, я це читала", - сказала вона. “Але у мене є стандарти. Я зроблю це тільки в тому випадку, якщо метою буде досить привабливий чоловік, а не який-небудь пускає слину старий троль з величезним животом і поганими зубами.
Аллендер не розгубився. “ А що, якщо мета - жінка? - запитав він.
Вона моргнула, почувши це. "Напевно, так", - сказала вона. "Хоча я не така".
"Я розумію", - сказав він, закриваючи її папку. "Тепер, будь ласка, роздягнися".
“Що-за!"вигукнула вона.
"Не могла б ти, будь ласка, зняти всю свою одежу", - сказав він, тепер дивлячись їй прямо в обличчя.
“ В твоїх мріях, містер, Ким би ти не був, чорт візьми.
"Тільки не в моїх мріях, міс Слоан", - м'яко сказав він. “І, крім того, чому б і ні? Ви соромитеся свого тіла?"
“Мені було б незручно, якби який-небудь абсолютно незнайома людина витріщався на мене, як який-небудь подглядывающий, ось що. Будь-яка жінка так вчинила. Ти що, здурів?" Тепер її голос звучав пронизливо, а руки все ще вперті в стегна, були стиснуті в кулаки.
"Але в тому-то і справа, міс Слоун", - сказав він, намагаючись говорити якомога м'якше і розважливими. “ Ти кричиш про те, що якийсь незнайомець дивиться на твоє оголене тіло, але те, що ти сказала, було "витріщався на я.'Якщо ти не можеш подумки відокремити своє оголене тіло від внутрішнього тебе, жінки і таємного агента, тоді ми не можемо використовувати тебе для цієї місії ".
Вона відкрила рот, щоб відповісти, але потім закрила його.
Він потягнувся до телефону, натиснув кнопку внутрішнього зв'язку і сказав своєму помічникові, що міс Слоун зараз йде.
"Почекай", - сказала вона. “Я зроблю це. Якщо це те, що я повинна зробити, я зроблю це".
"Ні, міс Слоан", - сказав Аллендер зі слабкою усмішкою. “Мені потрібен хтось набагато сильніше, ніж я думаю, що ви є. Не хвилюйтеся — ніщо з цього не вплине на ваш послужний список. Я впевнений, що ви відмінний оперативник, як і написано у вашому послужному списку. Спасибі, що прийшли. О, і я був би вдячний, якщо б ви нікому не розповідали про своє інтерв'ю зі мною ".
На її обличчі з'явилося ощадливе вираз. "Думаю, що ні", - сказала вона. “Це була вкрай недоречна прохання, і ти це знаєш. Тобі пощастило, що я не подала на тебе скаргу про сексуальному домаганні. Подивимося, як це вплине на твою результативність ".
Він відкинувся на спинку стільця і зняв димчасті окуляри. Він побачив, як вона відреагувала на його погляд. "Робіть те, що повинні, міс Слоун," м'яко сказав він. “Хоча ви повинні розуміти, що у мене немає послужного списку. Я тут всього лише консультант".
У цей момент у кабінет увійшла Керол Манн, виконавчий асистент Аллендера, негарна повна жінка років п'ятдесяти з гаком, і жестом показала Слоан, що тепер вона може піти. Як тільки явно все ще засмучений кандидат пішов, Керол знову просунула голову в двері.
- Я ж казала, " сказала вона. - З тебе п'ять баксів.
"Зловтішатися непристойно," сказав він, дістаючи гаманець.
Як тільки Керол пішла, Аллендер відкинувся на спинку стільця і потер очі, перш ніж знову надіти димчасті окуляри. Це буде складніше, ніж він думав. Слоан був самим багатообіцяючим з трьох кандидатів, надісланих навчальним управлінням. Він відхилив перших двох, грунтуючись тільки на їхньому послужному списку — компетентних, але позбавлених визначеного переваги, яке демонстрував Слоан. Крім того, вона виключно добре впоралася зі своїм базовим навчанням і своїм першим закордонним завданням. Марк Ханніган, начальник лісабонського відділення, не був відомий тим, що марнував бурхливі похвали, особливо новачкам. Якимось чином вона справила на нього враження; можливо, справа була в її сексуальної привабливості, хоча її характер здавався швидше зухвалим, ніж кокетливим. Можливо, це були нерви, подумав він. Або, може бути, вона вирахувала, хто давав інтерв'ю, і трохи перебільшила. Нічого нового.
Він знову гортав її досьє, розмірковуючи, як би переробити кадровий запит, коли знову з'явилася Керол. "Можливо, доведеться повернути вам вашу п'ятірку", - оголосила вона. “ Слоан повернулася в приймальню і хоче спробувати ще раз.
"Справді".
“Ага. Відправити її сюди?"
"Давайте почекаємо п'ять хвилин", - сказав він.
"Не будь таким злим," дорікнула вона.
"Я залишаюся самим собою", - сказав він.
"Ну, опаньки, опаньки", - сухо відповіла вона. “Драконьи очі знаходиться у будівлі".
Він знову зняв окуляри і втупився на неї. Керол прикинулася, що тремтить від жаху, але потім зачинила двері.
Престон Аллендер був чимось на зразок сірого світила в Агентстві. Психіатр, він був технічно приписаний до управління оперативної підготовки в якості медичного консультанта в ранзі помічника заступника директора. Всі кандидати на Таємну службу проходили дворічну інтенсивну підготовку, більшу частину якої проводили прямо в Таборі Пірі, відомому всьому Агентству як Ферма. Він був розташований в районі Тайдуотер у Вірджинії, недалеко від Уильямсбурга. Протягом дворічної навчальної програми кандидатів кожен інструктор, який бере участь у процесі їх навчання і кваліфікації, ретельно оцінював кожного кандидата на предмет слабких сторін: технічної некомпетентності, розумової чи емоційної нестабільності, прихованих психологічних страхів і фізичних обмежень. І, звичайно ж, вони були проінструктовані постійно перевіряти можливість того, що кандидат вже може бути шпигуном - для когось іншого.
Щоб переконатися, що самі інструктори компетентні проводити цей постійний аналіз, кожен, хто мав безпосередній контакт з кандидатами в CS, повинен був щорічно проводити деякий час з Престоном Аллендером, чия унікальна зовнішність і хірургічно проникливий розум могли зруйнувати психіку людини протягом одного ранку. "Всі" означало саме це: начальники відділів, керівники середньої ланки, аж до індивідуальних інструкторів-практиків, людей, які навчали рукопашного бою, стрільби, вторгнення, маскування, зв'язку, втечам і ухилення. Раз на рік їм доводилося терпіти службовий виклик людини, якого вони називали, далеко за його спиною, Драконьими Очима. Інструктаж Аллендера стосувалася не стільки внутрішньої безпеки Агентства, скільки психологічної придатності кожного викладача до напруженої роботи по формуванню підпільного оперативника. Цей навик міг з часом атрофуватися, і тому оперативники-наглядачі, які навчали і оцінювали новачків, ставилися до нього насторожено. Почасти ця настороженість виникала з фізичної присутності Аллендера.
Він був рівно шести футів на зріст, стрункий і настільки зібраний, що люди, які вперше зустрілися з ним, відчували страх. Він був у хорошій фізичній формі, оскільки взяв за звичку щовечора після вечері здійснювати тривалі прогулянки по околицях того місця, куди його приводили обов'язки. Довгасте обличчя, синяво-чорне волосся, зачесане прямо назад, широкий лоб, вигнуті брови, виступаючі вилиці з боків злегка крючковатого носа і рота, який, здавалося, натякав на ряд сталевих зубів. Однак самою вражаючою рисою його обличчя був колір великих, глибоко посаджених і злегка азіатських очей, які були яскраво-бурштиновими, якщо не прямо золотими, з блискучими чорними зіницями, які, здавалося, змінювали форму в залежності від тону і спрямованості розмови. Всякий раз, коли він входив у кімнату, здавалося, що він підноситься, навіть якщо він не був найвищим чоловіком в кімнаті, що спонукало одного дотепника назвати його версією примари Агентства на бенкеті.
З-за цих золотистих очей люди буквально витріщалися на нього, так що давним-давно він став носити великі європейські очки в квадратній оправі, з тих, що воліють європейські кінорежисери, зі злегка тонованими стеклами, які приховують колір його очей. Він обережно пересувався по кімнаті, немов не бажаючи вступати у фізичний контакт з чим-небудь або з ким-небудь. Він був не з тих, хто тисне руки; коли його представляли комусь іншому, він закладав руки за спину, як турботливий трунар, злегка згинався в талії, дивився вниз, ніби з великої висоти, і просто кивав.
Він також був деканом відділу допитів Агентства. Всякий раз, коли оперативному управлінню доводилося розколювати по-справжньому міцний горішок, вони викликали Аллендера з його вашингтонського офісу на ферму або в один з ізоляторів у сільській місцевості навколо Вашингтона. Виклик Аллендера ніколи не був тривіальним рішенням. За минулі роки вони дізналися, що він або зламає опір суб'єкта ділитися тим, що той знає, або доведе його до якогось психічного зриву, використовуючи техніки просторової дезорієнтації, ці тривожні очі і те, що деяким жахливо нагадувало здатність читати їхні думки. Він посміхнувся цієї фантазії, але у нього дійсно була здатність передбачати, що скаже випробуваний далі, іноді аж до точних слів, і коли він вимовляв деякі або всі ці слова безпосередньо перед тим, як це робив випробуваний, люди, які спостерігали за подіями на моніторах, починали трохи турбуватися. Випробуваний дуже часто починав боятися.
Він натиснув кнопку внутрішнього зв'язку і сказав: "Добре".
Слоан повернулася і стала перед його столом, на цей раз виглядають набагато більш зібраною, хоча він міг бачити напруга в кожному видимому мускулі її тіла.
"Ти хочеш почати все спочатку?" - запитав він.
"Так, сер".
"Сер", - подумав він; на цей раз вона, мабуть, здогадалася, хто я. Він знову зняв окуляри і побачив, як вона проковтнула, побачивши ці палаючі очі. "Дуже добре", - сказав він. "Роздягайся".
Вона довго вагалася. Потім, дивлячись прямо перед собою, глибоко зітхнула і почала розстібати піджак. Вона повісила його на один із стільців, а потім розстебнула блузку, оголивши простий бюстгальтер без прикрас. Блузка послідувала за піджаком, а ліфчик - за блузкою. Аллендер весь час дивився їй прямо в обличчя, змушуючи підтримувати зоровий контакт, хоча вона явно цього не хотіла. Ніхто цього не робив. Вона скинула туфлі, потім розстебнула гудзик ззаду на спідниці, розстебнула маленьку блискавку і переступила через неї, тримаючись за один зі стільців, щоб не впасти. Бежеві колготки і бавовняні хіпстери залишилися. Вона помовчала мить, а потім зітхнула. Вона одним плавним рухом стягнула колготки і трусики. Нарешті, все було знято, і вона постала перед ним у всій своїй красі. Здавалося, вона не знала, що робити зі своїми руками, тому просто склала їх під грудьми. Потім її особистість знову проявила себе, і вона схилила голову набік, піднявши брови з вираженням, яке буквально кричало: "Ти не заперечуєш?" не заперечуєш?
Тепер він дійсно подивився. Він оглянув її тіло, яке справді було добре складена. Вона була не зовсім чуттєвої, а скоріше чимось середнім між каліфорнійським ідеалом хлопчика з грудьми і оголеною натурою Модільяні. Її груди була пропорційна іншому тілу, а стегна мали приємну, багатообіцяючу округлість. Область лобка була біліша, ніж решта шкіра, але вона ще не була готова до літнього купальнику. Він зберігав нейтральний вираз обличчя під час огляду і намагався створити враження, що розглядає яловичий бік. Йому потрібно, щоб ситуація була асексуальної. Вона не виконувала ніякої стриптизу, і на даний момент його інтерес був чисто клінічним. Після хвилинного огляду він був радий побачити, що вона почала трохи розслаблятися. Він також зауважив, що її соски були напружені.
"Будь ласка, сідайте", - сказав він, нарешті, відводячи погляд і знову відкриваючи її папку. Вона сіла на другий стілець, той, на якому не було одягу, і знову схрестила руки на грудях. “ Тобі холодно? - запитав він.
"Ні", - сказала вона.
"Ти збентежений?"
"Ти думаєш?" - запитала вона.
"Я не знаю", - відповів він. “Ось чому я запитав. Ти знаєш, хто я?"
"Я знаю — я думаю, що ти ..." У неї закінчилися слова, вона не могла або не хотіла сказати, що чула про боссе з нечестивими бурштиновими очима.
“Дозволь мені сказати тобі ось що Я дивись, " сказав він. “ Звичайна гола леді. Симпатичний, хоча і дещо обурене обличчя. Дві грудей, одна трохи більше іншої, підтягнутий прес, два стегна, дві ноги, ділянка волосся там, де все це перетинається, маленька чорна родимка над пупком, коричнева між грудьми, брови природної форми, не змінені косметикою, натяки на сивину біля коренів волосся, невеликий шрам на правій вилиці, два нігтя, які вказують на те, що ви іноді гризете нігті, коліно, праву, яке заподіює вам деяку біль, ймовірно, тому, що ваша права нога довша за ліву, свідоцтво повторюваного герпесу на верхній частині тіла. губа, права сторона, і, так, міс. Слоан, я думаю, що ви є просто трохи холодно".
"Ну і чорт", - сказала вона так хоробро, як тільки могла. "Настільки добре?"
Він дозволив натяку на посмішку промайнути на своєму обличчі. "Досить добре", - сказав він. “Тепер дивіться: сенс цієї вправи пов'язаний з місією. Якщо ви обрані для того, щоб взяти на себе цю справу, вам доведеться бути в змозі відмовитися від тих інтимних відносин, які жінка має зі своїм тілом і що лежить в його основі психікою. Коли ви, жінка, закохані або навіть просто охоплені жаданням, ви готові віддати себесебе своєму коханому. Під цим я розумію, що ви не робите різниці між собою і тілом. У цій грі ви ніколи не віддасте свій"я" кому завгодно, крім вашого контролера, і в цьому зв'язку не буде нічого сексуального. Ваше тіло, з іншого боку, може підкорятися іншим правилам, але таким чином, що ви поки не можете оцінити ".
"Отже, ми говоримо — про що?" - запитала вона. "Про місії з ловлі меду?"
"Ні", - сказав він. “Якщо вже на те пішло, це НЕМАЄ-медова пастка. Але давайте не будемо забігати далеко вперед."
Він зазирнув їй через плече. Дотримуючись правила Компанії, Керол Манн непомітно увійшла, коли почалося співбесіду, і весь цей час сиділа на стільці в кінці залу. "Керол," покликав Аллендер. “ Подмени мене на кілька хвилин, будь ласка.
Потім він повернувся до Слоан. “ Я вийду, поки ти одягаєшся. Як тільки ти це зробиш, Керол, мій виконавчий помічник тут, на Фермі, проведе з тобою коротку співбесіду. Вона задасть вам кілька питань, які я підготував, і, можливо, деякі з її власних.
Слоан знову схилила голову набік і окинула його оцінюючим поглядом. “ Чому б тобі не запитати? ти запитала вона.
"Тому що я бачив вас оголеною, міс Слоан, і я не хочу, щоб цей факт впливав на ваші відповіді, поки я не впізнаю вас набагато краще".
Аллендер встав, навіть не глянувши на Слоан, і вийшов. Керол вийшла вперед з глибини кімнати, роблячи вигляд, що не помічає, що Слоан сидить оголена у кріслі перед столом її боса. Слоан повернулася на стільці і подивилася на Керол, у якої в руках була папка.
- Добре, - сказав Слоун. “Так може бути ви можете сказати мені: що хрін?"
"З Престоном Аллендером нудно не буває", - сказала Керол. “Не хочеш зараз одягнутися, люба? І якщо тобі від цього стане легше, я був у кімнаті весь той час, поки ти була, гм, дезабилье ".
"О, чудово", - сказала Слоан, натягуючи свою одяг з усією можливою грацією, якій було не так вже й багато. “Це дійсно втішає. Стереовуарщики. Цікаво, скільки там камер?
Керол проігнорувала сарказм, обійшла стіл Аллендера і сіла в крісло з високою спинкою. "Ніяких камер, міс Слоун", - сказала вона. “І це Лікар Аллендер, а не містер. Насправді він доктор медицини, і, як би там не було, мені не дуже цікаво бачити тебе або будь-яку іншу жінку оголеною. Я теж не думаю, що він такий, хоча ніхто в цьому не дуже впевнений ".
"Що це за лікар?" Запитала Слоан, обсмикуючи спідницю на стегнах.
“Він доктор психіатрії. Так сталося, що він також є помічником заступника директора з психологічної оцінки всього управління таємної служби".
Слоан моргнула. “ Помічник заступника директора? Це досить високопоставлений людина, чи не так?
"Так, це так", - відповіла Керол. "Так що, можливо, тобі варто приборкати цей тон 'якого хрону'. Ти це робиш не хочу опинитися не на тій стороні Престона Аллендера ".
"Ока-а-я", - сказав Слоан. "Але ти повинен визнати:" Привіт. Приємно познайомитися. Роздягайся'. Серйозно?
Керол зітхнула. “Міс Слоан", - сказала вона. “Ви новачок в цій розвідувальної грі. Ви пройшли базову підготовку і одне закордонне завдання. На думку Агентства, ви тільки що закінчили своє навчання. Я не посвячений у те, яку операцію проводить доктор Аллендер, але я можу гарантувати, що це буде мати значний психологічний аспект, а також деяку реальну небезпеку для оперативного працівника. Йому потрібно знати, з чого ти зроблена, і це не передбачає вуаєризму. Та, як би там не було, ти робиш хочу довго і наполегливо думати про приєднання до будь-якої місії, яку підтримує Престон Аллендер ".
"Зрозуміло", - сказав Слоан, явно захоплений зненацька.
"Сумніваюся в цьому", - відповіла Керол. “Послухайте: я працюю на нього п'ятнадцять років, і є дві речі про нього, якими я поділюся з вами. Перше: люди думають, що він уміє читати думки, і хоча я думаю, що це карнавальна оману, коли він спрямовує на вас свої драконьи очі і починає задавати питання, ви незабаром зрозумієте, що він, здається, знає відповіді рівно в той момент, коли ви формулюєте їх у своєму власному розумі. Тричі за останні п'ятнадцять років він виявляв людей в управлінні підготовки, які грали за якусь іншу команду.
“ Що з ними сталося? - запитав я.
“Кожен з них був доставлений в спеціальну установу тут, на Фермі, де доктор Аллендер особисто навчає старших оперативників проведення допитів. Їм довелося провести з ним кілька годин один на один в так званій 'тихій палаті'. З точки зору оптики, це щось середнє між палатою з сенсорною депривацією і повністю укомплектованим хірургічним відділенням. З трьох один повісився, щоб знову не зіткнутися з Аллендером. Двоє інших в даний час знаходяться у федеральних установах з діагнозом "глибока захисна кататонія".
“Je-сьюз, " видихнула Слоан. “ Як...
“Думай про нього як про верховному жреце траха розуму в Агентстві. У всьому Агентстві. У всьому Агентстві".
"Ось що я вам скажу, леді", - сказав Слоан. "Ви, хлопці, починаєте мене лякати".
"Що ж, відмінно", - просяяла Керол. “На мить я подумала, що ти цього не розумієш. Готовий повернутися до своєї звичайної роботи? Знаєш, це була б моя рекомендація".
Очі Слоан звузилися. “ Що було по-друге?
“Дев'яносто дев'ять відсотків місій Агентства у світі людської розвідки пов'язані з досить простими ремеслами. Ви пам'ятаєте: усвідомлене терпіння, планування, пильну увагу до деталей, вперта наполегливість і здатність переконати людей з інших країн і культур розповісти нам те, що нам потрібно знати ".
"Думаю, я знав це", - сказав Слоан.
"Ну, це останнє 'щось" називається рекрутингом, і якщо ви можете найняти кого-то, ви вважаєтеся надзвичайно цінним для Агентства. У вашому послужному списку зазначено, що у вас є задатки рекрутера, і це один з чинників, що залучили до вас увагу доктора Аллендера. Це і ваша зовнішність. "
“ Це Другау давнину професія у світі, " сказав Слоан. “ А решта один відсоток?
"Інший один відсоток - це розвідувальні ігри, в які грають на рівні національних держав в тому, що неофіційно називається ареною серйозної лайна, де помилки коштують агентам життя, а високопоставленим чиновникам Агентства - роботи ".
"В такому порядку?" Запитала Слоан. "Чому я не розглядаю це як абсолютно однакові наслідки".
Керол зітхнула. "Це не так, міс Слоан", - сказала вона. "Ми можемо досить легко замінити недосвідчених агентів".
"Ха!" Слоан вигукнула. "Якимось чином я теж це знала".
“Ми вклали у вас чотири роки. Це дрібниця порівняно з високопоставленими людьми з десятиліттями досвіду роботи в розвідці і контррозвідці. Просто великі пси не беруть полонених, коли ситуація стає небезпечною. Це досить просте обчислення. Продовжимо?"
Слоан знизала плечима і состроила гримасу типу "вибач, що запитала".
"Добре", - сказала Керол. “Доктор Аллендер не оперативний гравець, але коли його викликають на цю арену, кожному, хто працює на нього, або під його контролем, краще бути чертовски гарним. Це погана новина".
“Там є добре новини? - Запитала Слоан.
"Так", - сказала Керол. “За дійсно важливі місії оперативникові покладається премія в двісті п'ятдесят тисяч доларів. Не оподатковується. До тих пір, поки місія буде успішною, що насправді означає, якщо ви обидва досягнете успіху й виживете. "
Слоан відкинулася на спинку стільця і поправила спідницю. “ Ну, а тепер, - сказала вона. “ А коли все закінчиться, що буде потім?
“Оскільки ви нанесете серйозної шкоди нашим супротивникам, вам доведеться почати нове життя, швидше за все, з новим і поліпшеним особою і, можливо, навіть з новою професією. Ви більше не зможете виконувати обов'язки другого аташе по культурі в одному з наших посольств, бо, певно, ціла служба зовнішньої розвідки буде прагнути пристрелити вас цементовоз на найближчому перехресті ".
"Вау", - сказала Слоан, і на цей раз сарказму в її голосі не було. “А якщо я не доб'юся успіху?"
"Тобі буде все одно", - сказала Керол. “Тому що тебе більше не буде з нами. Тобі потрібен час, щоб подумати про це?"
"Якщо я скажу "так", це дискваліфікує мене?"
"Абсолютно вірно," схвально сказала Керол.
Слоан явно не знала, що сказати або зробити.
"Я пожартувала", - сказала Керол. “Ти був би дурнем, якби не подумав, і гарненько подумав про те, чи хочеш ти займатися цим. Як я вже сказала — ти новачок. Це перевага. Доктор Аллендеру це подобається, тому що його команді не доведеться рятувати вас від шкідливих звичок. До того ж, якщо пощастить, опозиція вас ще не помітить, особливо на такій тихій станції, як Лісабон.
“ Чи можу я запитати, хто наша опозиція?
"Поки що ні, - відповіла Керол.
“ А як доктор Аллендер дізнається, що я підходящий кандидат?
Керол посміхнулася. "Проникливий питання", - сказала вона. “Але я поняття не маю. Це його спеціальність. Скажи мені от що: чому ти взагалі захотів стати оперативником?"
Слоан розчаровано зітхнула. "Пробач," сказала вона. "Але всі подібні матеріали є в моїй особовій справі, від претендента до кандидата, від стажиста до першого призначення з всього цього немає у вас прямо в цій папці?"
"Наприклад, про твоїх вихідних з Марком Ханниганом", - сказав Аллендер з глибини кімнати.
Вони обоє побачили, як особа Слоуна стало яскраво-червоним. Аллендер повернувся до свого столу, і Керол встала, щоб піти. "Далі я сам, Керол", - сказав він, сідаючи.
Як тільки Керол пішла, він відкинувся на спинку стільця. “Я подзвонив Марку. Запитав його про тебе. Він повторив похвалу, яку включив до оцінки твоєї роботи. Я дозволив йому базікати цілу хвилину, а потім запитав, чи добре ти трахаешься. Тиша на лінії була відчутною."
"О, чорт", - прошепотіла вона.
"До твоєї честі, він нарешті сказав: 'відмінно'. Потім він запитав мене, чи може він дізнатися, що з тобою сталося. Я сказав йому купити дружині квіти і забути, що я дзвонив ".