Дивер Джеффри : другие произведения.

Другий заручник (Кольтер Шоу #1.5)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Зміст
  
  Джеффрі Дівер
  
  Титульний аркуш
  
  Авторські права
  
  Зміст
  
  Глава Перша
  
  Глава Друга
  
  Глава Третя
  
  Розділ Четвертий
  
  Розділ П'ятий
  
  Глава Шоста
  
  Глава Сьома
  
  Глава Восьма
  
  Глава Дев'ята
  
  Уривок із фільму " ПРОЩАЙ, ЛЮДИНА "
  
  Інформація про автора
  
  ДЖЕФФРІ ДІВЕР
  
  Романи
  
  Серіал " Колтер Шоу "
  
  Гра " Ніколи "
  
  Серія " Лінкольн Райм "
  
  Ріжуча Кромка
  
  Годину Поховання
  
  Сталевий Поцілунок
  
  Колекціонер Шкіри
  
  Кімната для Вбивств
  
  Гарячий Дріт
  
  Розбите вікно
  
  Холодна Місяць
  
  Дванадцята карта
  
  Зниклий Чоловік
  
  Кам'яна Мавпа
  
  Порожній стілець
  
  Танцівниця в Труні
  
  Збирач Кісток
  
  Серіал " Кетрін Денс "
  
  Струмок Самотності
  
  СТАРПОМ
  
  Придорожні Хрести
  
  Лялька Спляча
  
  Серія Рун
  
  Важкі новини
  
  Смерть блакитний кінозірки
  
  Манхеттен - Мій Ритм.
  
  Серіал про Джона Пеллэме
  
  Пекельна кухня
  
  Кривавий Річковий Блюз
  
  Неглибокі Могили
  
  Автономні
  
  Жовтневий список
  
  Мертвим немає спокою (Автор)
  
  Карт-бланш (роман про Джеймса Бонда)
  
  Список спостереження (Учасник)
  
  Край
  
  Тіла , Залишені Позаду
  
  Сад звірів
  
  Синє Ніде
  
  Говоріння мовами
  
  Сльоза диявола
  
  Могила Дівиці
  
  Молячись Про Сон
  
  Урок Її Смерті
  
  Пані правосуддя
  
  КОРОТКА ХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА
  
  Колекції
  
  Спекотна і задушлива кримінальна ніч (Редактор)
  
  Проблеми в голові
  
  Потрійна Загроза
  
  Книги, за які можна померти (Автор)
  
  Кращі американські детективні історії 2009 року (Редактор)
  
  Більш Збочений
  
  Викривлений
  
  Історії
  
  Дев'ятий і Ніде
  
  Зачарований
  
  Клуб жертв
  
  Несподіваний Фінал
  
  Подвійний Хрест
  
  Постачальник
  
  Хрестоматійний випадок
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  Другий Заручник
  
  Короткий розповідь Колтера Шоу
  
  Джеффрі Дівер
  
  Сини Дж.П. Патнэма
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Джі Пі ПіУТНАМЗ ОНБ
  
  Видавці з 1838 року
  
  Відбиток компанії Penguin Random House LLC
  
  penguinrandomhouse.com
  
  
  Авторські права No 2020 від Gunner Publications, LLC
  
  Уривок з "Прощай, людина" авторське право No 2020 від Gunner Publications, LLC
  
  Penguin підтримує авторське право. Авторське право стимулює творчість, заохочує різноманітність думок, сприяє свободі слова і створює динамічну культуру. Дякуємо вам за покупку авторизованого видання цієї книги і за дотримання законів про авторське право, не відтворюючи, не скануючи і не поширюючи яку-небудь її частину в будь-якій формі без дозволу. Ви підтримуєте письменників і дозволяєте Penguin продовжувати публікувати книги для кожного читача.
  
  Електронна книга ISBN: 9780593188200
  
  Це художній твір. Імена, персонажі, місця і події або є продуктом уяви автора або використовуються вымышленно, і будь-яке подібність з реальними людьми, живими чи мертвими, підприємствами, ротами, подіями або локаціями є цілком випадковим.
  
  pid_prh_5.5.0_c0_r0
  
  OceanofPDF.com
  
  Зміст
  
   Джеффрі Дівер
  
   Титульний аркуш
  
   Авторські права
  
  Глава Перша
  
  Глава Друга
  
  Глава Третя
  
  Розділ Четвертий
  
  Розділ П'ятий
  
  Глава Шоста
  
  Глава Сьома
  
  Глава Восьма
  
  Глава Дев'ята
  
   Уривок з Прощальний чоловік
  
   Інформація про автора
  
  OceanofPDF.com
  Один
  
  “Добре. У нас виникла ситуація".
  
  Стрункий, засмаглий помічник шерифа, з прямою поставою, тільки що повісив трубку і звернувся до присутніх. “Це була Саллі, диспетчер. Ситуація із заручниками і постріли. Озеро Кайова ".
  
  З Півдюжини колег-правоохоронців в коричневих брюках і темно-зелених сорочках, по суті, застигли у часі, дивлячись у його бік. П'ятеро чоловіків і одна жінка у віці від двадцяти до сорока п'яти років. Четверо чоловіків були білими. Інший - світлошкірий афроамериканець. Жінка була корінною жителькою.
  
  На їх колективному обличчі відбилося здивування.
  
  Колтер Шоу припустив, що слова "Ситуація заручниками" і "постріли " вимовлялися тут не дуже часто.
  
  Він сидів за столом навпроти людини, яка їх вимовив.
  
  Помічник шерифа Пітер Раскін — Шоу визначив, що йому близько тридцяти п'яти, — продовжив: “Один з тих будинків відпочинку. Орендар сказав, що якийсь хлопець під'їжджає на машині, бродить по причалу, розмовляючи сам з собою, потім дістає пістолет і потрапляє всередину ".
  
  "Тип зброї?" - запитав один з помічників шерифа, приблизно того ж віку, що і Раскін, і побільше. Х. Гарнер. Всі співробітники правоохоронних органів носили іменні бейджі. Зручно.
  
  “Невідомо. Орендар заходить у ванну, дзвонить дев'ять-один-один. Диспетчер почув, як вибивають двері і голос каже: "Ідіть у вітальню, сядьте. Заткнися.'Телефон розрядився. Потім подзвонили сусіди і сказали, що чули постріл. Схоже, в заручника не потрапили. Викрадач цілився у вікно ".
  
  Департамент шерифа округу Сімаррон був функціональним, типовим для десятків служб громадської безпеки, в яких Шоу працював. До того ж невеликим. Їх юрисдикція - на півдні центрального Канзасу - була великою географічно, але не за чисельністю населення.
  
  “ Орендар сказав, чи впізнав він його?
  
  “ Це заміський будинок, Джеррі, - сказав Раскін.
  
  Дж. Бріско.
  
  “А, точно. Він не з штату".
  
  "Травми?" - запитав Б. Харпер. Жінка. Вона була невисокого зросту, з широкими плечима. Її стильні окуляри мали злегка блакитний відтінок.
  
  “ Ні. Здається, стріляв по дереву. Саллі зателефонувала шерифу. Він вже в дорозі. Гаразд, давайте перейдемо до справи. "У Раскіна, здавалося, було деяку перевагу над іншими, хоча він перебував в середині кривий земних років. Він оглянув тісну кімнату. “Джордж, Девон і Е. Дж. патрулюють. Я попрошу диспетчера доставити їх сюди. Я хочу, щоб хто-небудь з вас був зі мною. Хто тут веде справу про заручниках? Хто-небудь?"
  
  Помічники шерифа подивилися один на одного, але нічого не сказали.
  
  "У мене є", - сказав Колтер Шоу.
  
  OceanofPDF.com
  Два
  
  Він приїхав в Канзас в гонитві за нагородою.
  
  Професія Колтера Шоу.
  
  Мати з передмістя Топеки пропонувала 3 тисячі доларів за те, щоб знайти свою втекла дочка. Невелика сума і той факт, що молодій жінці було дев'ятнадцять років, не викликали особливого інтересу у шукачів винагороди. Діти, які збігають з будинку? Вистежувати їх зазвичай приносило більше клопоту, ніж вони того варті.
  
  Емма Каммінгс повернулася додому з коледжу, і день чи два тому мама знайшла якісь наркотики у кишені її джинсів. Небагато, але достатньо, щоб влаштувати домашній вибух. Сторона "не-у-мене-ніякої особистої-життя" бореться зі стороною "Я-всього-на-всього-прала-твою-прання - велике тобі спасибі". На наступний ранок Емма пішла, прихопивши свій рюкзак і комп'ютер.
  
  Після декількох неспокійних днів мама Емми зібрала все, що змогла, і розмістила оголошення про винагороду в Інтернеті. Партнери Шоу у Флориді, які регулярно переглядали Інтернет у пошуках пропозицій, надіслали інформацію йому, знаючи його слабкість до втікачів. Він пілотував свій "Віннебаго" в Канзас і зустрівся з мамою.
  
  Шоу завжди з побоюванням підходив до прислуги. Іноді зникнення можна списати на імпульсивну молодість. Іноді діти тікали з якоїсь причини, і в цьому випадку Шоу віддавав перевагу не продовжувати або, знайшовши дитини, звертався до влади. Але в родині Каммінгсів він не помітив жодного жорстокого поводження, просто надмірно турботлива мати з консервативним минулим, яка відвідує церкву, шокована сумкою в levi's Емми. Зі свого боку, здавалося, Емма тільки що розлучилася зі своїм хлопцем в той день, коли поїхала додому. Шоу була впевнена, що причиною могло бути поганий настрій оточуючих, як і проблеми, пов'язані з недавнім розлученням батьків.
  
  Один аспект роботи був унікальним; мати насправді не хотіла, щоб він повідомляв про місцезнаходження Емми. Він повинен був зробити доставку. У конверті ділового розміру було не тільки повідомлення, але і грудку. Амулет або намисто? Шоу задумався. Безглузда іграшка?
  
  Вона передбачив його наступне питання: “Я тобі довіряю. Повернись і скажи, що приніс посилку. Я виплачу тобі чек".
  
  Його пошуки почалися з опитування друзів Емми. До певного моменту все йшло гладко. Зачіпка привела його у Прескотт, штат Канзас, в тридцяти милях звідси, де жила одна з однокласниць Емми за середній школі. Емма провела з нею ніч. Підліток була готова поговорити з Шоу; вона вважала сварку матері і дочки "безглуздою" і вмовляла Емму повернутися додому. Але ні, вона продовжила шлях на південний захід, у глибинку. Єдина зачіпка: Емма планувала зупинитися у відомому закладі "смажені курчата" у Хамбле, Канзас. Це все, що вона знала.
  
  Отже, до бургу з цікавим назвою, населення якого становить вісім тисяч осіб.
  
  Центр міста Хамбл виявився саме таким, як і слід було очікувати: діорамою Середньої Америки 1950-х років. Наприкінці липня на вулицях було пильно. Шоу мав можливість придбати безліч сувенірів з назвою міста, від яких він відмовився, і спробувати курчати, обсмаженого по-південному, який йому припав до смаку. Це було найкраще, що він коли-небудь їв. Закладом була "Куряча халупа Лінг Ю", назва якої спочатку, здавалося, вимагало пояснення. Потім Шоу задумався: а чому? Він замовив друге.
  
  Він показав фотографію Емми власнику ресторану та офіціантам. Одна офіціантка смутно пам'ятала молоду жінку, але не змогла допомогти з більш пізніми пунктами призначення. Вона мовчала, поки їла, і все це час листувалася. Саме в такі моменти Шоу шкодував, що за його спиною немає правоохоронних органів та чарівної палички у вигляді ордера, яка могла б дістати його тексти в свої руки.
  
  Куди вона відправилася після Хамбла?
  
  Стежка насправді не закінчувалася; вона розходилася: в центрі міста була кільцева розв'язка з чотирма дорогами, що розходяться в різні сторони.
  
  У Колтера Шоу була велика колекція карт Ренда Макнелли, і за їжею він вивчав Канзас. Два маршруту призвели б Емму в ще більш віддалені частини штату — і місця за його межами. Третім був асфальтований варіант старої магістралі Додж-Сіті - критий маршрут для фургонів. Останній з них привів би її прямо до I-35. Останнє, з точки зору Шоу, було б невдалим, оскільки це була велика магістраль з півночі на південь, по якій вона могла дістатися тисяч пунктів призначення від Мексики до Канади.
  
  "Отже, Емма, - подумала Шоу, допиваючи не такий вже жахливий каву, - що ж це було?"
  
  Або ви розвернулися й подалися назад до дому тим маршрутом, яким прийшли після того, як доїли Фірмовий ланч №2, що складається з половини курчати, капусти і бісквіта?
  
  Потім він виглянув у вікно ресторану.
  
  О.
  
  Є одна ідея.
  
  Незабаром після цього Шоу сидів в управлінні шерифа округу Сімаррон, в п'яти хвилинах ходьби від будинку Лінг Ю. Помічник шерифа П. Раскін був стримано радий вислухати його.
  
  "Дорожня камера, хм?" - запитав чоловік.
  
  Ідея полягала в перегляді відео з камери, яка дивилася вниз, на перехрестя.
  
  "Нагороди?" - запитав інший помічник шерифа. У нього були масивні біцепси і передпліччя, а на бейджику з ім'ям було написано Т. ТОРНТОН. Він сміявся. "Це не може бути твоєю роботою".
  
  "Так і є".
  
  “ Ти заробляєш на життя?
  
  В деякому роді.
  
  "Я знаю".
  
  Навряд чи він став би пояснювати, що прагнення до винагороди для нього полягало не тільки в грошах. Справа в тому, що винагорода являло собою головоломку, яку ніхто інший не зміг розгадати. Виріс серед трьох братів і сестер Шоу, Колтер був відомий як "невгамовний". Невгамовний тілом, також невгамовний розумом. Подорожувати по країні, розв'язуючи гордиевы вузли, було для нього ідеальним покликанням.
  
  "Не мисливець за головами, агент по виконанню зобов'язань?" Запитав Раскін.
  
  “Ні. Я теж не приватний детектив. У мене немає ліцензії".
  
  "Ви б були озброєні?"
  
  “ Так, у моєму фургоні є два пістолети. У мене є дозвіл на приховане носіння. Воно дійсно тут.
  
  Ніхто в кімнаті ніяк не відреагував. Можна подумати, що поліцію турбує кількість громадян, що носять зброю в кишенях і прихованих кобурах. Це не так. Що копи знали, так це те, що для отримання КПК необхідно пройти всебічну перевірку кримінального минулого і психічного здоров'я.
  
  Раскін здавався співчутливим, але, мабуть, у Humble не можна було порушувати правила. “Вибачте, сер. Нічим не можу вам допомогти. Може бути, якщо б ви зв'язалися з правоохоронними органами в Топеке, вони змогли б прийти до нас. І ми б подивилися, що можна зробити ".
  
  Шоу зітхнув. З вікна він міг бачити камеру, кружащую над перехрестям, як НЛО. Він намагався придумати який-небудь спосіб переконати Раскіна допомогти, коли задзвонив телефон помічника шерифа.
  
  Він відповів і сказав: "Привіт, Сел". Потім, насупившись, завів розмову.
  
  Повісивши трубку, він подивився на інших помічників шерифа в офісі і сказав: “Добре. У нас виникла ситуація".
  
  OceanofPDF.com
  Три
  
  Машина мчала кукурудзяним полям.
  
  В цей час року стебла були підлітковими: заввишки кілька футів, з яскраво-зеленим листям і лушпинням, блискучими коричнево-білими китицями.
  
  Колтер Шоу, сидячи на пасажирському сидінні патрульної машини департаменту шерифа, спостерігав за безмежним блакитним небом американської житниці.
  
  Маршрут був прямим і рівним, враховуючи двовимірну географію цій частині штату. Час від часу і без видимої причини помічник шерифа Пітер Раскін зменшував швидкість до вісімдесяти. Можливо, він знав про неофіційних оленячих переходах.
  
  Раскін і Шоу лідирували, за ними слідували ще двоє поліцейських седана Chrysler.
  
  “Що це за досвід, який у вас був, сер? Заручники?"
  
  “ Вже два рази. За втечу пропонувалася нагорода, на зразок тієї, на якій я зараз працюю.
  
  “ Тільки вона не втекла.
  
  “ Це було викрадення. Злочинниця обставила все так, ніби вона пішла одна. Я знайшов їх у хатині в горах.
  
  "Ти отслеживаешь?" Запитав Раскін.
  
  “Я знаю. Подзвонив в поліцію штату, але пройшов час, перш ніж вони змогли туди дістатися. Я умовив його відпустити її. Він відпустив і поїхав — не моя робота кого-небудь заарештовувати. Я доставив її додому в цілості й схоронності. Його забрали кілька днів потому.
  
  “Інший був нагородою за втікача в'язня. Я знайшов його прячущимся в сараї за покинутим будинком за межами Портленда ".
  
  “ Хто був заручником? Він забрав когось з дому?
  
  “Це те, що я передбачав. Виявилося, що це корова".
  
  Раскін розсміявся, потім зрозумів, що Шоу не жартує.
  
  "І що?"
  
  “Відрадив його. Всі види були в безпеці".
  
  "Хм".
  
  Через п'ятнадцять хвилин їзди географія і пейзаж змінилися деревами і будинками, і на дорозі з'явився легкий бічний вітер. Раскін скинув газ. Попереду, крізь зарості дуба і клена Шоу міг бачити мерехтіння води, блакитною та білою. Озеро Кайова. Він згадав його по своїй карті. Водойма був великим, близько тисячі акрів, і мав складні, нерівні краї. Природний, доповнений греблею.
  
  У Раскіна затріщала радіо.
  
  "Що це за хуйня?" - пролунав грубий голос. “Забарикадуватися в будиночку біля озера? Там є діти?"
  
  "Ми будемо там через п'ять хвилин, шериф", - сказав Раскін. “Тоді я буду знати більше. Як йдуть справи у Фармінгтоні?"
  
  “Нічого не було. Марна трата часу. Я зараз йду".
  
  Легка зморшка перетнула лоб Раскіна; Шоу згадав, що диспетчер сказав, що він виїхав раніше.
  
  “ Яке у вас розрахунковий час прибуття? - Запитав Раскін.
  
  Ніякої відповіді.
  
  “ Шериф... Шериф? Ти там?
  
  Знову затріщала радіо, але це був не бос Раскіна. Диспетчер доповідав, що тактичні групи поліції штату і групи з переговорів з заручниками вже в дорозі, але прибудуть тільки через годину.
  
  “Зрозумів, Саллі. Спасибі".
  
  Звертаючись до Шоу, Раскін сказав: "Час від часу бути в стороні від дороги має свої недоліки". Помічник шерифа сверился зі своїм GPS. Він слідував інструкціям і мчав по залитим тінню дорогах.
  
  Він зв'язався по рації: “Це Піт. Хто на місці?"
  
  “Я стою перед будівлею. Це Джордж".
  
  Два інших депутата повідомили, що вони були близькі до цього.
  
  "Вас зрозумів".
  
  Побачивши попереду патрульну машину, Раскін скинув швидкість і пригальмував позаду неї. Машина Джорджа була наполовину включена, наполовину з'їхала з галявини перед будинком. М'язистий помічник шерифа присів, прикриваючись з боку водія. Він озирнувся, коли під'їхали інші.
  
  Все це відбувалося в будинку, типовому для тутешніх озерних будиночків. На вигляд було близько трьох спалень, двоповерховий. Приблизно тисяча вісімсот квадратних футів. Трава і кущі попереду, паркувальний майданчик справа. Всередині під косим кутом стояла пошарпана зелена "Камрі" з канзасскими номерами. Двері водія була відкрита.
  
  За будинком був причал, що йде в тихе озеро за ним.
  
  Раскін Шоу сказав: “Я маю нічого не робити, поки не приїдуть шериф і хлопці з штату. Просто стримуйте все і не дайте йому нікому заподіяти шкоди. Мені може знадобитися твоя порада, якщо ситуація загостриться, якщо ти розумієш, що я маю на увазі. Якщо цього не відбудеться, я попрошу тебе триматися подалі від небезпеки."
  
  "Мій план теж".
  
  Поліцейські з інших машин повільно наближалися, пригинаючись. У жінки, Харпер, був дробовик. Шоу припустив, що вона не брала участь у багатьох фізичних розборках; про це йому сказав не стільки її невисокий зріст, скільки сережки-кільця. Злочинцеві було б легко вирвати їх у бійці. Однак вона, здавалося, почувала себе цілком комфортно з короткоствольною "Сэвиджем" в руках.
  
  Раскін озирнувся. Він послав одного помічника шерифа, Джеррі, очистити будинку через дорогу.
  
  “Кружним шляхом". Не уявляйте мета.
  
  "Звичайно, Піт".
  
  “ І заберись вгору в одному з будинків. Я хочу, щоб ти заглянув всередину, якщо зможеш.
  
  Помічник шерифа побіг геть.
  
  "Не висовуйся!"
  
  Шоу запитав Джорджа: "Чия машина?" Кивнувши на "Камрі".
  
  “ У Еда Уайтстоуна.
  
  “ Ед? Я його знаю. Гарнер насупився. “ Володіє фермою недалеко від федеральної траси. Наскільки я чув, ніколи не потрапляв в неприємності. Можливо, його вкрали.
  
  - Бетсі, повертайся в патрульну машину, - сказав Раскін, - об'їзди по довгій дорозі і оцепи вулицю.
  
  Жінка підтюпцем повернулася до машини і помчала.
  
  Примружившись, Раскін підвівся, обійшов машину Джорджа, намагаючись розгледіти що-небудь. Шоу — не зовсім від гріха подалі — спостерігав за вікнами. Не помітив руху.
  
  Потім по тихій вулиці прокотився гуркіт пістолетного пострілу. Злочинець стріляв з вікна першого поверху в бік машин, але не прямо по ним. Синій сміттєвий бак на коліщатках здригнувся від удару.
  
  Сиділи навпочіпки помічники шерифа присіли ще нижче.
  
  Чоловічий голос крикнув: "Не смійте, придурки, нічого робити!"
  
  Дві інші патрульні машини виїхали на вулицю і зупинилися далеко позаду. Двоє помічників шерифа, молоді білі чоловіки з короткими стрижками їжачком, вибралися назовні і, пригинаючись, побігли вперед.
  
  Вони з цікавістю роздивлялися будинок і Шоу.
  
  Раскін розгорнув їх, і вони побігли до найближчих дерев і сховалися.
  
  Руки чоловіка стискалися і розтискалися. Він невпевнено озирнувся. Він звернувся до Шоу: "Є які-небудь міркування, сер?"
  
  “По-перше, я б краще убезпечив місце. Той помічник шерифа, якого ви послали далі по вулиці? Переконайтеся, що вона може бачити будинок ззаду. Вони могли б вийти через чорний хід і сісти у човен ".
  
  Раскін подзвонив Гарпера і передав інструкції.
  
  Шоу продовжив: “І я б сказав, що навіть якщо він вистрілить в нашу сторону, не повертайтеся. Ми не знаємо, де заручник. Якщо він вийде стріляти один, це зовсім інша історія. Я залишу це на розсуд ваших правил ведення бойових дій.
  
  Короткий, невеселий сміх Раскіна. Ця фраза, ймовірно, не зустрічалася в довіднику департаменту шерифа округу Сімаррон.
  
  Помічник шерифа віддав ці накази іншим.
  
  Ще один божевільний крик з вікна. Правоохоронці опустили голови. Пострілів більше не було.
  
  Раскін подивився в бік будинку. Шоу знав, що було на серці цієї людини. Він хотів діяти, щоробити. . . Він зловив погляд Шоу - і зрозумів німе запитання. Він кивнув.
  
  Шоу сказав: "Це голі кістки".
  
  “Все в порядку. Продовжуй".
  
  "Це називається сходовий підхід — стратегія ФБР при захопленні заручників".
  
  Одне Шоу і іноді товариш по альпінізму, Тому Пеппер, був колишнім спеціальним агентом ФБР. Він навчав Шоу цим навичкам.
  
  “Спочатку встановіть зв'язок. Передзвоніть на телефон заручника. Подивіться, чи бере він трубку. Якщо це заручник, з'ясуйте, чи все з ним в порядку, хто саме там знаходиться. Якщо бере немає поблизу, подивіться, чи він може вилізти через вікно. Якщо його немає, попросіть його передати бере телефон.
  
  “ Представтеся. Не 'заступник'. Просто ваше ім'я. Він зрозуміє, що ви представник влади. Але ви ж не хочете, щоб це прозвучало так, ніби ви стверджуєте свою владу над ним. Тоді просто трохи поговори. Як у нього справи? Він поранений? Що відбувається? Послухай його. Реагуйте на те, що він говорить, неважливо, наскільки дивно або тривожно. Це називається активним слуханням. Дізнайтеся, що в нього на думці, чого він хоче. Ви на сто відсотків співчуваєте. Якщо настане тиша, не втручайтеся. Дозвольте йому заповнити її. Це все про нього. Не заперечуйте. "
  
  Легко було помітити, що Раскін і два помічника шерифа поблизу, Гарнер і Т. Торнтон, сивий колишній солдат, були уважні.
  
  “Отже. Крок перший, слухай. Крок другий, сопереживай. Він може захотіти вбити кожного іммігранта в країні. Він може ненавидіти євреїв, ненавидіти свою сім'ю, президента, космонавтів з Марса. Це може здатися божевільним або відразливим, але ви відкладаєте свої почуття в бік і цінуйте його. Все, що він говорить, справедливо.
  
  “Третє. Ви використовуєте емпатію, щоб встановити взаєморозуміння. Дайте йому відчути, що ви дійсно розумієте його. Не кажіть: "Звичайно, це хороша ідея', інакше він сприйме це як маніпуляцію. Скажіть йому, що ви розумієте, про що він говорить ... і що він відчуває. Вам шкода, що це його засмучує.
  
  “По-четверте, ти впливаєш на нього. Використовуй раппорт. Дуже тонко. Може бути, переконай його взяти трохи їжі і пиття — все, що йому дійсно подобається, але без алкоголю. Подивимося, чи є хто-небудь, з ким він хотів би поговорити. Ніколи не намагайтеся змусити його робити те, чого він не хоче, але якщо ви бачите можливість спрямувати його в тому напрямку, до якого, на вашу думку, він схильний, тоді зробіть це. Позитивне підкріплення.
  
  “Нарешті, спробуйте змінити його поведінку — це головне. Змусити його здатися. Ви не робите цього, кажучи, що він неправий. Скажіть йому, що це буде для його ж блага. Це кращий спосіб змусити його дотримуватися свого бачення— яким би воно не було.
  
  “І ще одне: частіше називайте заручника по імені. Це олюднює його. У того, хто бере, відпадає бажання вбивати".
  
  "Є над чим подумати", - сказав Раскін.
  
  "Це так ... Але ти виглядаєш так, ніби у тебе є".
  
  Помічник шерифа зітхнув.
  
  "Надійшов виклик по рації".
  
  “Піт. Джеррі".
  
  Офіцер, який зачистив будинку через дорогу.
  
  "Продовжуй".
  
  “Тут все в безпеці. Пара пустила мене нагору. Я можу бачити через вікна орендованої квартири. Штори частково запнуті, але у мене є білий чоловік, під сорок. Пістолет, здається, револьвер. Він ходить взад-вперед. Здається, розмовляє з кимось ще. Його не видно."
  
  Ще один дзвінок.
  
  “ Піт, це Саллі. Я впорався у брокера. Орендована у якогось Річарда Лансінга. З Нью-Йорка. Оренда на тиждень, починається пару днів тому. Рибальський пакет. Доплачиваю за човен і снасті."
  
  "Скільки людей?"
  
  “ Брокер сказав, два.
  
  “Вас зрозумів. Де шериф?"
  
  “ Розрахунковий час прибуття, ймовірно, півгодини, штатна тактична група - сорок хвилин.
  
  "'К."
  
  Раскін глянув на Шоу, який кивнув. Що означало: продовжуй.
  
  Помічник шерифа попросив у Саллі номер телефону, з якого заручник дзвонив в 911. Вона назвала його йому двічі. Він запам'ятав його.
  
  Раскін втупився на будинок, не рухаючись, як пітчер, оцінює тісто. Потім він набрав номер і натиснув на гучний зв'язок.
  
  Два гудка, три.
  
  "Хто це?" - запитав я.
  
  “Привіт всім. Мене звуть Піт. Можу я запитати, хто це?"
  
  “Ви не знаєте цього по моїй машині? Ви не змогли прочитати номерний знак?"
  
  “ Можливо, його вкрали або запозичили.
  
  “ Ед Уайтстоун.
  
  Ніколи не потрапляв у біду ...
  
  - Мені здається, я вас знаю, - сказав Раскін.
  
  Уайтстоун не відповів.
  
  Помічник шерифа збирався щось сказати. Шоу похитав головою.
  
  Не заповнюй тишу ...
  
  Бере сказав: “Ні, ти не знаєш мене. Мене ніхто не знає. Ніхто не розуміє. А тобі насрати".
  
  Шоу жестом дав згоду.
  
  “ Мені не все одно, Ед. Я хочу почути, що ти хочеш сказати. Правда. У нас тут ситуація, і я хочу знати, що ти задумав. Щоб ми могли що-небудь придумати. Ми не хочемо, щоб хто-небудь постраждав. Це останнє, чого ми хочемо, вірно?"
  
  Тиша.
  
  "Як повинен жити чоловік, як він повинен піклуватися про свою сім'ю?"
  
  “ У тебе зараз важкі часи, Ед?
  
  “Важкі часи? Ти не знаєш, що таке важкі часи. Вся ця економічна нісенітниця тебе не стосується. Я? Ніхто не купує мій урожай! У мене гниють надлишки. Але чи повинен я платити по іпотеці, чи повинен я платити податки? Чорт візьми, так, повинен."
  
  “Я читав про це, Ед. Що відбувається з фермами. Це жахливо, чувак. Абсолютно несправедливо".
  
  Шоу кивнув. Він добре справлявся.
  
  Знову. Мить нічого.
  
  “Якщо я продам землю, то що я буду робити? Яку роботу я можу отримати?"
  
  “Це важко, Ед. Рис. Гей, тобі потрібна вода, їжа або що-небудь ще?"
  
  Ніякої відповіді.
  
  “ Що-небудь ще? Хочу, щоб тобі було зручно, Ед. Я серйозно.
  
  "Невже?" - саркастично сказав такер.
  
  - Я вірю, - твердо сказав Раскін. Потім: - Я знаю, що з тобою там хтось є. Я думаю, Річард. Як у нього справи?
  
  “Жирний кіт з Нью-Йорка? У нього все в порядку, але пішли ми всі до біса".
  
  “ Я тебе чую. Ти не заперечуєш, якщо я поговорю з Річардом?
  
  Дебати.
  
  "Ти ж не збираєшся мене обдурити, правда, Піт?"
  
  “ О, ні за що, Ед. Правда. Просто моя робота - переконатися, що все в порядку. Ти і Річард.
  
  Довга пауза.
  
  Потім у трубці почувся інший чоловічий голос. Боязкий. "Так?"
  
  “Хто це? Річард?"
  
  "Так".
  
  “ Я помічник шерифа Раскін з департаменту шерифа.
  
  “Мій приятель, з яким я тут? Він вийшов, купує пиво і трохи їжі".
  
  “Ми присмотрим за ним. Ми перекрили вулицю. Ти в порядку?"
  
  “Так. На зразок того.
  
  “ Хто-небудь ще в будинку є?
  
  “Ні. Я—"
  
  Голос Еда бушував: “Годі про це. Дай мені". Потім бере заговорив прямо в трубку: "Я думаю, ти намагаєшся подражнити мене, Піт".
  
  “ Ні, сер, ніколи.
  
  “Я міг чути тебе, ти знаєш? Питав, скільки тут людей. Ти збираєшся щось спробувати".
  
  “ Ні, Ед. Я обіцяю. Правда. Я просто намагаюся зробити все, що в моїх силах, щоб зрозуміти, з чим ти зіткнувся.
  
  Шоу прошепотів: “Ми повинні покликати сюди сім'ю Еда".
  
  Помічник шерифа кивнув. “Ед, як ти дивишся на те, щоб твоя дружина вийшла? Ми можемо їй подзвонити?"
  
  “ Донька. - Дванадцять, - прошепотів Гарнер.
  
  “ І ваша дочка. Вона зараз десь у середній школі, чи не так?
  
  Ед, здавалося, щось бурмотів собі під ніс.
  
  "Ед, твоя родина?"
  
  Глухий голос. “Вони кинули мене. Вони не змогли цього винести. Вона полетіла до своєї мами в Бойсе. Цим ранком. Вона забрала Сенді теж. Ось що таке вірність, вірно?"
  
  “О, чорт. Додатково до всього іншого. Мені шкода".
  
  - Подзвони їй, - одними губами сказав Раскін Гарнеру.
  
  Гарнер відступив убік, дістаючи з кобури свій телефон.
  
  “ Послухай, Ед, як ти думаєш, що ми могли б для тебе зробити?
  
  Шоу схвально кивнув.
  
  Гарнер підняв трубку і похитав головою. Одними губами він вимовив: "Відразу на голосову пошту".
  
  “ Ти ні хрена не можеш зробити для мене, Піт. Але є дехто, хто може.
  
  "Хто б це міг бути?" - запитав я.
  
  Знову пауза. Потім Ед різко запитав: "Як ти думаєш, хто це?"
  
  “ Я не знаю, Ед. Скажи мені. Я хочу знати.
  
  “Гребаной банкір, хто ж ще? Вони прощають всі ці студентські позики. Чому з фермерами повинні звертатися гірше, ніж з шмаркачами?"
  
  "Це хороше запитання, Ед".
  
  “Я хочу, щоб тут був хто-небудь із мого банку. Вони можуть пробачити мій борг. Я старанно працював усе своє життя. Не те що ці гребаные студенти, які вивчають марне лайно. І їм прощають їх кредити? Це несправедливо . . . Ти хочеш знати, в чому проблема? Чи Не так?"
  
  “ Звичайно, Ед. Я хочу знати. У чому розгадка?
  
  “Це приказка, яка є у нас, фермерів. Хочеш почути?"
  
  "Я знаю, Ед".
  
  "Це 'Щастя вислизає від людей, які працюють на землі'. Я і моя сім'я ... ми не заслуговуємо такого ставлення". Він урочисто повторив рядок: "Щастя вислизає від людей, які працюють на землі". Потім він сказав: "Ти коли-небудь чув це?"
  
  “Ні, Ед, я цього не робив. Але я хочу почути більше про твоїй ситуації. Подивимося, що ми можемо зробити".
  
  Він замовк. Вони могли чути нерозбірливе бурмотіння.
  
  “ Ед? Розкажи мені ще що—небудь...
  
  "Я більше нічого не хочу вам говорити", - пішов єхидний відповідь. “Я хочу, щоб віце-президент First Union Trust був тут через півгодини. Якщо ні, цей придурок помре".
  
  Телефон замовк.
  
  OceanofPDF.com
  Чотири
  
  Блискучий білий "Лексус" останньої моделі різко загальмував позаду патрульної машини Раскіна. Двоє поліцейських швидко розступилися з дороги.
  
  Водій був великим — високим, круглим і широкоплечим — і хизувався вусами стрілка. У нього було густе волосся кольору солі з перцем. Невеликий шрам перетинав його праву щоку півмісяцем. Його уніформа була такою ж, як і в інших: коричневі штани і темно-зелена сорочка. Правда, був один аксесуар. На ньому був блискучий круглий значок ШЕРИФА. Вони були золотими і відповідали полфунтовому "Ролексу" на його зап'ясті. На табличці з його ім'ям значилося: Р. ДОББІНС.
  
  Молодші помічники шерифа подивилися в його сторону з особливим виразом в очах. Це межувало з обережністю. Переляканий.
  
  Чоловік ступив до Раскину і присів за патрульною машиною. Він зробив це вимушено. Шоу визначив його вік приблизно в п'ятдесят з невеликим.
  
  “ Шериф. Дозвольте мені сказати вам, де ми знаходимося. Ед Уайтстоун...
  
  “Так, я його знаю. Отримав цю ферму. Чому він це робить? На нього це не схоже".
  
  “Він ніби зірвався. Проблеми з грошима, і його дружина і дочка виїхали цим ранком".
  
  - Пішла, як під час походу по магазинах, або пішла, як в " залишила його"?
  
  “ Він. Поїхала до своєї матері.
  
  "Ти їм дзвониш?"
  
  - Я так і зробив, шериф, - відповів Гарнер. Переключився на голосову пошту. Ед, мабуть, зовсім здурів. Чоловік - добрий християнин, і він використовує слова, які, по-моєму, він ніколи не виголошував.
  
  “ Заручники?
  
  “ Пара хлопців на риболовлі. В будинку тільки один з них. Він...
  
  Шериф жестом звелів йому замовкнути. - Хто це?
  
  “ Мене звуть Колтер ... Почекай, вірно?
  
  Кивок.
  
  “ Колтер Шоу. Він був у місті і шукав втікачку з Топіки. У нього були—
  
  "Ви юрист?"
  
  "Ні, пересічний".
  
  “ Ти не можеш бути на місці злочину.
  
  “Містер Шоу допомагав нам. Він і раніше брав участь у захопленні заручників".
  
  У Доббінса були примружені очі. "Значить, ви були юристом". Припускаючи, що Шоу збрехав.
  
  "Ні". Він коротко пояснив про винагороду.
  
  Доббінс хмикнув, намагаючись уявити собі свою кар'єру.
  
  "Він був корисний, шериф", - сказав Раскін. "Якісь переговори".
  
  "Речі". Як ніби він сплевывал.
  
  Це було ще одним нагадуванням про те, чому Шоу любив свою позаштатну роботу. Будучи сином спеціаліста по виживанню, він багато часу проводив на самоті в дикій місцевості навколо будинку своєї сім'ї біля підніжжя Сьєрра-Невади. Він вибрав свою професію погонича за винагородою, тому що ні перед ким не був у боргу. Винагорода - це односторонній контракт; ви не зобов'язані шукати зниклого людини або втікача в'язня. Ти можеш піти в будь-який момент.
  
  “Краще тобі забратися звідси. Відповідальність".
  
  “ У нього немає машини, шериф.
  
  Доббінс схилив голову набік, вдивляючись у Раскіна. “ О. Ви дозволили йому поїхати з вами на місце злочину? Замкненим на задньому сидінні вашої машини?
  
  "Е-е-е Ні, шериф".
  
  Чоловік закотив очі. "Іди вгору по вулиці", - нетерпляче сказав він Шоу. "Зараз же".
  
  Шоу пройшов півкварталу вгору по узбіччю — у цьому районі немає тротуарів і потім повернувся на парковку біля будинку біля озера. Ця сторона була обшита вагонкою, без вікон. Він підібрався так близько, як тільки міг, до Раскину, Гарнеру і шерифу Доббинсу, залишаючись непоміченим. Шоу присів навпочіпки і вдивився крізь густі зарості камелій з темно-зеленим листям і чудовими червоними квітами. Він добре бачив правоохоронців. Раскін говорив: “... ні, ні на що конкретне. Двір і сміттєвий бак".
  
  Шериф оглянув будинок. “ Коли сюди приїдуть хлопці з штату?
  
  “ У мене це займе хвилин тридцять-тридцять п'ять.
  
  Доббінс пробурчав: “У тебе є хто-небудь в тому будинку через вулицю? Або в сусідньому?"
  
  “Так, сер. Це Джеррі. У нього очі зсередини".
  
  “Якщо у нього є очі зсередини, він може потрапити кулею всередину. Хлопець хороший стрілок. Полював з ним. У тебе теж. Ти дав йому довгу рушницю, чи не так?"
  
  Раскін відповів не відразу. “Шериф, я думаю, ми далекі від стрілянини. Ми тільки почали розмовляти, Ед і я. Він засмучений, це правда. Але він націлений не на людей. І ми розмовляємо. Він відповідає ".
  
  "Відповідаю."
  
  Це слово було насмішкою.
  
  “ Він погрожував вбити заручницю? - запитав я.
  
  "Він... так".
  
  "Джордж?"
  
  "Шериф?"
  
  “У мене в багажнику є Вінчестер. Віднеси його Джеррі". Шериф дистанційно відкрив кришку багажника. "Подряпаєш приклад, я з тебе шкуру спущу".
  
  “ Так, сер, шериф. Я буду обережний.
  
  Помічник шерифа поспішив до машини.
  
  Раскін глибоко зітхнув. "При всій повазі, шериф, у нас йде діалог".
  
  “Про? Чого він хоче?"
  
  "Банк пробачить його кредити".
  
  - А хто, блядь, цього не робить? Джордж! Що ти робиш? Метушися, як ніколи не робив з "Тиграми".
  
  “ Я забив чотири голи за одну гру, шериф.
  
  "Рухайся!"
  
  Молодий помічник шерифа обережно дістав рушницю з багажника і дістав з сумки. Це було звичайне мисливську рушницю. На дулі не було видно леза. Оптичний приціл Nikon - це все, що могло направити кулю в ціль, але він робив це з ідеальною ефективністю.
  
  Шериф зітхнув. “ Не забувай про найважливіше.
  
  Офіцер нерозуміюче дивився на свого начальника.
  
  “ Боєприпаси, синку. Кулі. Патрони. Кулі. Я повинен тут думати про всіх?
  
  "О, звичайно". Джордж схопив кілька коробок, потім поспішив з того ж безпечного маршруту, який використовував Джеррі, щоб відіслати сусідів у безпечне місце.
  
  Шериф кивнув у бік телефону Піта. “ У тебе там є його номер?
  
  “ Не його. Заручника.
  
  Доббінс взяв апарат і натиснув ПОВТОРНИЙ НАБІР.
  
  Відповів Ед. “ Банкір тут? Телефон був включений на гучний зв'язок.
  
  “ Банк не приїде, Ед. Це шериф Доббінс. Слухай сюди: я не веду переговорів.
  
  “ Але він сказав, Піт сказав...
  
  “ Помовч, Ед. Що б не говорилося раніше, це відрізнялося від того, що відбувається зараз.
  
  Навіть здалеку Шоу було видно, як губи Раскіна стиснулися.
  
  "А що зараз відбувається, так це те, що ти кладеш свій пістолет і виходиш на вулицю з піднятими до неба руками".
  
  В голосі чоловіка раптово почулося відчай: "Мені потрібен мій банкір".
  
  “ Жодного банкіра.
  
  “ Тоді Річард помре, - сказав Ед.
  
  "Тоді ти теж це зробиш".
  
  “Невже ти досі не зрозумів? Мені все одно".
  
  "Тим більше причин для того, щоб ти був мертвий".
  
  Шериф кинув пристрій назад Раскину.
  
  “ Шериф, послухайте...
  
  Доббінс перервав свого помічника. Він схопився за мікрофон / динамік "Мотороли". "Джері, ти вже дістав цей Вінчестер?"
  
  "Так, шериф", - була рівна відповідь. "У мене камера".
  
  "Ти бачиш мету?"
  
  “Час від часу. Він багато ходить взад-вперед".
  
  "В режимі очікування".
  
  "Васпонял".
  
  Особа Раскіна спотворилося від огиди.
  
  Шоу відійшов від високих кущів і попрямував до парковці, обходячи бруд зі слідами шин і велику купу сміття. У смітнику побували єноти, можливо, ведмідь. Шоу згадав, що орендарі були з Нью-Йорка, ймовірно, з сіті, оскільки їм не прийшло в голову закріпити кришки сміттєвих баків.
  
  Позаду будинку він помітив причал, що йде на тридцять футів в гладке озеро. Десятифутовая підвісна моторний човен стояла закрита, піднятий з води лебідкою. Шоу не був великим човнярем. Його досвід спілкування з водоймами в дитинстві, як правило, полягав у тому, що батько кидав його в крижану воду, він вибирався звідти і боровся з переохолодженням.
  
  Шоу дістав з кишені куртки блокнот і написав записку. Він вирвав сторінку і широким колом попрямував до патрульним машинам, щоб не попастися на очі шерифу. Він підійшов до жінки-помічникові шерифа, тій, у якої були аксесуари, кожне по-своєму елегантні: сережки і дробовик.
  
  "Я прошу про послугу?"
  
  "Не можу підвезти тебе".
  
  “Ні. Піт Раскін проробив гарну роботу по веденню переговорів. У мене є ще кілька порад. Не могли б ви передати йому це?" Він показав складений листок паперу. “І, може бути, зберегти це в таємниці? Шериф не надто прихильний до мене.
  
  “Не тільки ти. Він такий більшу частину часу".
  
  "У вас виникли проблеми з доставкою?"
  
  "Взагалі ніяких проблем".
  
  OceanofPDF.com
  П'ять
  
  "Я не озброєний".
  
  Стоячи у дверному прорізі, що веде з кухні у вітальню заміського будинку, Колтер Шоу притримував фалди свого піджака, оголюючи пояс.
  
  Ед різко обернувся. - Хто ти? - запитав я.
  
  Заручник витріщився на нього, можливо, навіть більш вражений, ніж людина з пістолетом.
  
  "Все в порядку", - сказав Шоу. Він повернувся, щоб показати спину, потім зробив коло і розпустив фалди спортивного піджака. Він тримав руки піднятими.
  
  Еду було під сорок, він лисів і був добре засмаглим, якими бувають фермери в липні. Він був у джинсах і синій робочої сорочці, його черевики були потертими після поліровки, але у відмінному стані. "Хто?" повторив він пошепки.
  
  “Я був у місті, розмовляв з департаментом шерифа по іншій справі. Я чув про те, що відбувається. Я хочу допомогти ".
  
  Ед подивився повз Шоу на кухню.
  
  “Ти замкнув двері, але не вікно. І тобі слід підсунути цей стілець під дверну ручку. Він добре працює на пробкових підлогах".
  
  "Ти грьобаний коп під прикриттям".
  
  "Ні, просто цивільний".
  
  "Містер ... Що ви робите?" Річард був міцної статури, смаглявий і здавався м'язистим під джинсами і розстебнутій засмаглої сорочкою "Томмі Багама" з короткими рукавами. Його голову вінчали кучеряві темно-руде волосся.
  
  Шоу якийсь час ігнорував його. “Ед, мене звуть Колтер Шоу. Моя робота - це ... усунення неполадок, можна сказати. Пошук зниклих людей тощо".
  
  “ Сядь, чорт візьми, і писок. Ти дурень! У Еда були дикі очі. Червоний. Пістолет, який він тримав у руці, був старим револьвером, длинноствольной моделлю, ймовірно, 38-го калібру, які зазвичай носять копи в застарілих фільмах. У циліндрі було шість патронів, і Шоу знав, що було випущено щонайменше дві кулі.
  
  Звичайно, завжди була перезарядка.
  
  Шоу сів поруч з Річардом. "Зовні знаходиться шериф, який схильний почати стрілянину".
  
  “Він, той, хто дзвонив? Я ненавиджу його!"
  
  “Він шукає будь-який привід. Якщо дійде до цього, ви обидва можете постраждати. Так що тримайтеся подалі від вікон і не ведіть себе загрозливо. І припиніть стріляти з вікна ".
  
  “ Ти! Тримай руки так, щоб я міг їх бачити.
  
  “Я зроблю це. І, Ед: Я чув, що ти сказав про щастя землевласників. Я розумію ".
  
  На мить погляд чоловіка пом'якшав.
  
  Шоу продовжив: “Я виріс у Каліфорнії. У моїх батьків було розлучення, і завжди були проблеми з податками ".
  
  "Насправді, чувак", - сказав Річард. "Тобі не варто було цього робити".
  
  “ Поліція штату скоро буде тут. Їх переговорники вступлять у справу. Шериф - гаряча голова, але ми з цим розберемося. Тепер, Ед, у мене є пропозиція. Я хочу зайняти місце Річарда. Нехай він іде. Я залишуся.
  
  Ед подивився на Річарда, який сердито сказав: "Ніхто не повинен піклуватися про мене".
  
  "Я ж казав тобі, я заробляю на життя такою роботою". Шоу недбало оглянув кімнату, оцінюючи зброю. Бейсбольна біта в кутку. Ймовірно, кухонні ножі. “Це нормально, Ед? Я хочу, щоб ти змирився з цим".
  
  Він був схвильований. “Ні, мене це не влаштовує. Забудь про це. Банкір вже в дорозі?"
  
  “Давай не будемо зараз турбуватися про банкіра ... Якщо ти послухаєш мене, Ед, все буде добре. Добре?"
  
  Фермер повільно кивнув.
  
  Шоу повернувся до Річарду. "Просто тримайся".
  
  "Господи, містере," прошепотів він, "та ви просто божевільний".
  
  OceanofPDF.com
  Шість
  
  Ще раз оглядаючи вітальню будинку біля озера, Шоу подумав, що вже чув це раніше.
  
  Що ти зробив? Ти божевільний, Кольтер...
  
  Кілька років тому жінка, з якою він зустрічався, дала свою оцінку його рішенням спуститися по канату з трехсотфутовой скелі пізно вночі. До того ж вітряно.
  
  Не те щоб він запрошував її приєднатися до нього. Спуск відбувся за день до того, що виявилося останнім побаченням.
  
  Божевільний . . .
  
  Для нього спуск по канату був розвагою; йому було нудно, от і все. Є цікавий парадокс щодо людей, які живуть за кодексом виживання. Вся концепція, очевидно, полягає в тому, щоб залишитися в живих. Але в цьому трюизме упускається ключовий момент для практикуючих: ви ніколи не зможете по-справжньому жити, якщо не зіткнетеся з якоюсь небезпекою, яку ви повинні пережити.
  
  Телефон Річарда задзвонив знову.
  
  "Не підходь до вікна", - нагадав Шоу. "Можливо, він намагається заманити тебе в пастку".
  
  Ед подивився на айфон. Він натиснув ВІДПОВІСТИ. “ У вас є мій банкір? Я не...
  
  "Пішов до біса твій банкір", - крикнув Доббінс.
  
  Телефон не був включений на гучний зв'язок, але Шоу чув його з іншого кінця кімнати.
  
  "Я хочу Шоу," гаркнув Доббінс. “ Я хочу його зараз.
  
  Ед здавався паралізованим. Але пістолет залишався спрямованим на півдорозі між Річардом і Шоу.
  
  Шоу сказав: “Скажи йому, що я поговорю з Раскином. Тільки з ним".
  
  "Він сказав—"
  
  Шериф Доббінс прийшов в лють: “Я чув, і він не має права вибирати, з ким йому розмовляти. З'єднайте його ".
  
  Шоу сказав Еду: "Добре". Він простягнув руку до телефону.
  
  Ед похитав головою, немов побоюючись, що Шоу накинеться на нього. Шоу вказав на стіл. "Залиш телефон там".
  
  Фермер поставив мобіль і підвівся, тримаючись подалі від вікон. “ Руки так, щоб я їх бачив.
  
  Шоу підкорився і повільно піднявся. Пістолет не був спрямований прямо на нього, але курок був зведений до одинарного спрацювання. На спусковий гачок можна було легко натиснути. Багато нещасних випадків трапляється, коли ти ходиш зі зведеним пістолетом.
  
  Шоу підняв трубку.
  
  "Так?"
  
  “ Якого хрону, по-твоєму, ти робиш?
  
  “Я робив це раніше, шериф. На даний момент немає необхідності в тактиці. Ед поводиться розумно ".
  
  Шериф загарчав: “Ти підеш за це в тюрму. Якщо ти, блядь, взагалі виживеш. Тепер мені потрібно розібратися з двома заручниками. Спасибі тобі, блядь, величезна. У пеклі буде холодно, перш ніж прокурор дасть тобі перепочинок, я подбаю про це ".
  
  “ Коли сюди прибудуть солдати, ми поговоримо. А до тих пір? Немає.
  
  "Ти сучий син"
  
  Шоу відключився.
  
  Він недбало повернув телефон Еду — природний жест, — і фермер інстинктивно потягнувся до нього. Потім зупинився. Протягом однієї секунди Шоу відкинув телефон в бік і кинувся на Еда, схопивши його за зап'ястя з пістолетом і загнавши в маленьку вітальню поруч з вітальні. Катаючись по підлозі, вони зчепилися, наносили удари кулаками і боролися за контроль над пістолетом.
  
  Дуло повернулася спочатку до одного, потім до іншого.
  
  Саме в той момент, коли Шоу з усіх сил намагався встати на грайливий східний килим з універмагу, Ед швидко перекотився вбік, і, все ще тримаючи руку на кольте, пістолет вистрілив з оглушливим гуркотом.
  
  
  
  • • •
  
  Шоу залишив обм'якле тіло Еда у вітальні і, важко дихаючи, пройшов у вітальню.
  
  Телефон задзвонив ще раз, і голос Доббінса пролунав у повітрі через гучномовець його машини. “Що відбувається? Шоу? Хто-небудь, скажіть мені".
  
  “ Ти в порядку? - Запитав Річард. Він був на ногах.
  
  Шоу кивнув, на його обличчі відбилося сум'яття. “Я не хотів, щоб це сталося. Йому слід було просто здатися".
  
  "Невже він... "
  
  "Мертвий", - сказав Шоу як ні в чому не бувало. Він озирнувся в пошуках телефону абонента. "Куди він упав?"
  
  “ Під диваном. Річард вказав.
  
  Шоу поклав пістолет на кавовий столик і перетнув кімнату, щоб знайти його.
  
  Коли він присів, Річард сказав: "Шоу".
  
  Він підняв очі.
  
  Чоловік натягнув сині латексні рукавички. Він підняв кольт і направив зброю в груди Шоу. Він натиснув на спусковий гачок.
  
  OceanofPDF.com
  Сім
  
  Лікарі швидкої допомоги швидко йшли по посипаної мульчею доріжці до будинку біля озера.
  
  Технікам, чоловікові і жінці, було трохи за тридцять, вони були кремезними і сильними. На них була громіздка уніформа, прикрашена спорядженням, стирчить з безлічі кишень. У обох були татуювання, у нього на шиї в неї на тильній стороні долоні. У нього - логотип рок-групи, у неї - метелик в сонцезахисних окулярах.
  
  Опинившись всередині, вони поспішили до людини, нерухомо лежить на підлозі у вітальні. Вони присіли навпочіпки і зробили те, що роблять всі лікарі швидкої допомоги.
  
  По-перше, очистіть дихальні шляхи.
  
  В даному випадку В цьому не було особливої необхідності, враховуючи характер цих травм. Але вони були навчені дотримуватися протоколу, і тому вони це зробили.
  
  До парі підійшов шериф Доббінс. “ Все буде в порядку?
  
  "Ми дамо вам знати, шериф", - сказала Леді-Метелик.
  
  "Ти не можеш сказати?" Виголошено гортанно, як одне нетерпляче слово.
  
  "Ми дамо вам знати", - додав її партнер-чоловік, прислухаючись до серцебиттю.
  
  Шериф Доббінс відійшов у бік і пробурмотів людині праворуч від себе: “Просто задав питання. В чому проблема з ввічливим відповіддю?"
  
  Колтер Шоу, теж дивився вниз на хореографію медтехников, нічого не сказав. Раскін приєднався до них і глянув униз на лежачого на спині чоловіка, того самого, який видавав себе за Річарда Лэнсинга. "Як він себе почуває?"
  
  Доббінс пробурчав: “Не знаю. І не питай. Тобі голову відкусять".
  
  І Рок-зірка, і Батерфляй були непроникні.
  
  Удари Шоу наносилися швидко і сильно, але він не думав, що чоловік був занадто серйозно поранений. Коли Річард натиснув на спусковий гачок, курок влучив у порожній циліндр. Він миттєво зрозумів, що його розіграли і що Шоу розрядив пістолет у вітальні, коли стояв над Едом.
  
  Шоу вже збирався зателефонувати Доббинсу і Раскину і запросити їх для проведення арешту, коли Річард кинув кольт і потягнувся до поясу на спині.
  
  Шоу не розраховував на друге зброю. Він кинувся вперед і вдарив Річарда відкритою долонею в щелепу. Потім він повернувся в бік, готовий вдарити його ліктем у сонячне сплетіння. Але в останньому ударі не було необхідності. Річард впав прямо на підлогу, мішком з камінням. Збираючи і розряджаючи пістолет — маленький "Глок", — Шоу з подивом оглянув неглибоко дихаюче тіло чоловіка. Він не думав, що за десять років роботи в якості мисливця за нагородами йому коли-небудь вдавалося кого-небудь нокаутувати.
  
  "Засікли його чертовски добре", - сказав Доббінс.
  
  "Ну, потягнувшись за пістолетом, ти маєш наслідки".
  
  "Припустимо це".
  
  Ед Уайтстоун стояв у кутку вітальні, більше не зображуючи випадкову жертву грубого поводження Колтера Шоу - куля потрапила в підлогу. Фермер розмовляв по телефону. Він закінчив свою розмову і приєднався до іншим чоловікам.
  
  "Нехай Бог благословить вас, сер", - сказав він тремтячим голосом. Потім він обійняв переляканого Колтера Шоу і почав ридати.
  
  OceanofPDF.com
  Вісім
  
  Справжнє прізвище Річарда була Куїнн.
  
  Так, він приїхав сюди з Нью-Йорка, але на цьому факти закінчувалися. Він відсидів термін за збройне пограбування у колонії для неповнолітніх. За ці роки він трохи призвичаївся до наркотиків і зовсім недавно, в похилому віці тридцяти чотирьох років, потрапив у поле зору поліції Нью-Йорка і ФБР з-за своєї причетності до банди на Східному узбережжі.
  
  Приятель, з яким він прийшов в Хамбл, ймовірно, не був добрим рибалкою. Це був хтось Террі Макнаб, житель Брукліна і силовик того ж підрозділу.
  
  З причин, які ще належить з'ясувати, схоже, що пара орендувала тут будинок біля озера, щоб інсценувати фальшиве викрадення. Що ж, міркував Шоу, це було швидше зворотне викрадення. Вони навмання вибрали сім'ю Уайтстоунов і вломилися в їх будинок.
  
  Макнаб залишився з дружиною і дочкою, поки Куїнн і Ед їхали в будинок біля озера, де він повинен був зіграти роль незадоволеного фермера, який взяв Куїнна — в ролі Річарда Лэнсинга — в заручники. Чоловік повинен був робити саме те, що сказав Квінн. Якщо б він відхилився, Макнаб став би катувати його дружину і дочка.
  
  Раніше низка подій і спостережень привів Шоу до висновку, що відбувається щось схоже на це. Записка, яку він написав Раскину, не мала ніякого відношення до переговорів про заручниках. В ній говорилося:
  
  Вас обманюють. Річард - викрадач, а Ед - заручник. Доставте офіцерів у будинок Еда як можна швидше. Там знаходиться спільник Річарда, що утримує дружину і дочку в якості важеля тиску на Еда. Поняття не маю, чому.
  
  Я зайду в будинок біля озера. Як тільки сім'я буде в безпеці, подзвони мені. Використовуй фразу "холодний день в пеклі", і далі я сам.
  
  Чому я пишу це тобі не довіряю шерифу. Дуже хочу постріляти. А Лексус і Ролекс? На зарплату шерифа? Він в цьому замішаний?
  
  Тепер Куїнна привели до тями, наділи наручники і запхали на заднє сидіння патрульної машини Раскіна.
  
  Помічник шерифа, шериф і Шоу були на галявині перед будинком. Шериф сказав: "Значить, ти мені не довіряв?"
  
  Була тільки одна відповідь: "Ні".
  
  Раскін відкашлявся і сказав: “Шерифа Доббінса можна назвати заможною людиною. Незалежним. Йому навіть не потрібно працювати. Працює понаднормово і—"
  
  “ Залиш це в спокої, помічник шерифа.
  
  Той факт, що шериф передав йому кодові слова про холодний день в пеклі, переконав Шоу в тому, що Раскину комфортно з Доббинсом.
  
  Потім звернувся до Шоу: "Як ти до цього додумався?"
  
  “ Ми ще повернемося до цього. Зараз немає часу. "Його погляд був прикутий до Річарду Квінну на задньому сидінні патрульної машини Раскіна. Сонце додало його рудим локонам вражаючий малиновий відтінок.
  
  "До чого такий поспіх?" - запитав я.
  
  “ Те, що відбувається. Шоу відвернувся від машини. “ Весь сенс цього...
  
  Раскін клацнув пальцями. “ — щоб зібрати тут всі чортове управління шерифа. Щоб уберегти нас від того, що ще щось станеться в окрузі.
  
  "Я думаю, що так", - сказав Шоу.
  
  "Але що?" Пробурмотів Доббінс. “Пограбування? У тебе в окрузі є заможні люди, але немає нікого видатного. Там є банки, ювелірні магазини, як і скрізь. Жоден результат ні в одному з них не варто того, щоб ризикувати своїм життям. У нашому штаті існує смертна кара ".
  
  "Округ Сімаррон - це в основному місце, через яке проїжджаєш," сказав Раскін.
  
  Шоу сказав: “От і все. У вас є тут щось цінне. Автомагістраль між штатами".
  
  Шериф уривчасто засміявся. "Ця парочка відволікала нас, поки інші хлопці з їх команди крали вантаж, що прямував на північ".
  
  "Наркотики". Шоу і Раскін сказали одночасно.
  
  Межштатная автомагістраль 35 вела прямо з Мексики в центр країни.
  
  Кивнувши, Доббінс сказав: "Вони, ймовірно, скасували зустріч, якщо досі не отримали звісток від Куїнна або Макнаба".
  
  "Можливо," сказав Шоу, " але ти не можеш на це розраховувати. Куїнн, можливо, дав їм добро, як тільки вони з Едом опинилися всередині і всі з твого відділу з'явилися тут. Думали, що ти прослуховуєш їх телефони. Нам потрібні деталі плану".
  
  Голова Доббінса повернулася в бік машини, в якій перебував Куїнн. "Добре," повільно вимовив він. “ Я з'ясую. Він попрямував до машини.
  
  “ Шериф, вам потрібна допомога у допиті? - запитав Раскін. “ Може бути, містер Шоу...
  
  "Не-а", - відповів здоровань, піднімаючи руку і йдучи. "Я в порядку".
  
  OceanofPDF.com
  Дев'ять
  
  Ближче до занепаду вони були в кабінеті Доббінса: Шоу, Раскін і шериф.
  
  Пили "Будвайзер", всі троє. Шоу не знав правил, що стосуються алкоголю на державній території в окрузі Сімаррон. Може, нормально, а може, й ні. У будь-якому разі, вони були тут.
  
  Розмова шерифа з Річардом Куїнном був коротким. Ну, скоріше монолог, ніж бесіда. До слова: якщо хто-небудь помре, коли ваша засранческая банда розстріляє вантажівку на федеральній трасі, це буде схоже на те, що ви натиснули на спусковий гачок. І якщо постраждає хтось із невинних, кращі адвокати захисту в штаті не врятують вас від смертельної ін'єкції.
  
  Але надайте подробиці, і Доббінс пішов би до окружного прокурора і рекомендував би пом'якшити заходи і, можливо, ввести захист свідків після цього. Куїнн видав всю команду, включаючи Макнаба.
  
  Шоу підозрював, що таким чином шериф Доббінс домігся широкого співробітництва.
  
  Шерифи округу і поліція штату перехопили вантажний автомобіль, наповнений сотнею акуратних упаковок опіоїдів і кокаїну; знаходилися всередині техасці, пов'язані з картелем чіуауа, загинули при затриманні, не пролунало жодного пострілу. Бруклінська банда Куїнна — потенційні викрадачі — справді перелякалася, коли він не взяв трубку в будинку біля озера. Вони втекли відразу за кордоном Міссурі, де їх теж затримали.
  
  Шериф вказав пляшкою. “ Тепер, Шоу, признавайся. Як ти це з'ясував? Багатий, сварливий шериф, очевидно, вважав ознакою прихильності тебе називати за прізвищем.
  
  “ Ед сам нам сказав.
  
  Ковток і бурчання. Значення: пояснити.
  
  “ Ви цього не чули, шериф. Але Ед сказав, що в цьому ключ до розгадки його проблем. Пару разів вжив слово "ключ". Він сказав: "Щастя вислизає від людей, які працюють на землі'. І після цього була фраза "я і моя сім'я".
  
  “Ні, я не чув цього тоді і не розумію зараз. Ну і що?" Одне пиво зникло. Було відкрито інше.
  
  Раскін розсміявся. “ Звичайно. Перші літери: H, щастя. Потім E, потім L, потім P. Рис. 'Допоможи мені і моїй родині".
  
  “Господи Ісусе. Він що, один з тих гравців в судоку?"
  
  "Це цифри, шериф".
  
  "Я знаю, що це чортові цифри". Тепер пляшка ткнулась у бік Раскіна. "Ти це пропустив, хлопець".
  
  “Мій перший захоплення заручників, шериф. Насправді я не думав про ігри в слова".
  
  Шоу сказав: “Я сумнівався, що ця фраза могла бути якимось збігом. Але було й дещо ще: три інших сліду транспортних засобів на парковці за минулий день. Бруд, це було видно. Один був важкий, фургон. І два седана. Може бути, нічого, просто мені здалося цікавим. Навіщо всі ці відвідувачі, якщо вони дійсно були парою хлопців з Нью-Йорка?
  
  “Потім тварини забралися в сміттєве відро. Його вистачило щонайменше на два дні. Але Лэнсинг і Макнаб човном не скористалися. Вона все ще була закрита. Навіщо приїжджати в будиночок біля озера, платити за човен для риболовлі і не користуватися нею?"
  
  - Тримаю парі, - сказав Раскін, - що вони збиралися використовувати це. Щоб скинути тіла Еда і його сім'ї в озеро.
  
  "Я так думаю", - сказав Шоу. “І тоді виникло питання: якщо Ед дійсно зірвався, навіщо йому їхати за сім миль до будинку на озері, щоб запитати банкіра? Чому б не піти в його банк? Та ви помітили всі ці паузи, коли він говорив? Куїнн інструктував його, що сказати нам. Нічого не сходилося, тому я вирішив, що повинен зайти всередину і подивитися, що до чого.
  
  У своїй роботі здобувача винагороди — фактично, у своєму житті — він оцінював рішення так, як вчив його батько, фахівець з виживання: призначати відсоток ймовірності кожному варіанту і завжди вибирати найбільш логічний підхід. В даному випадку, як він і сказав Раскину, ймовірність невинності Еда становила дев'яносто відсотків. Звичайно, залишалися потенційно катастрофічні десять відсотків. Тим не менш, іноді темними вітряними ночами вам просто доводиться спускатися по мотузці зі скель.
  
  Просто тому, що.
  
  Шериф хрипко розсміявся. "Гей, Шоу, ти хочеш тут роботу, ти її отримаєш".
  
  "Думаю, я відмовлюся". Мить: "Але у мене дійсно є послуга ..."
  
  
  
  • • •
  
  Десять хвилин потому Шоу був у маленькій кімнаті поруч з головним офісом Управління шерифа округу Сімаррон. Він сидів поруч з Пітером Раскином, поки помічник шерифа переглядав відеозаписи. Це були зображення з різних ракурсів, зроблені дорожньої камерою, навислої над перехрестям з п'ятьма смугами руху, де Шоу втратив слід Емми Каммінгс.
  
  "Ось," сказав Шоу. “ Це вона на світлофорі. Оранжевий "Додж".
  
  “Чорт. Дівчина водить "Чарджер", і я знаю цю модель. У нього під капотом кілька коней".
  
  Червоний змінився зеленим, і Емма звернула праворуч, на Старе шосе 47.
  
  “Що-небудь з того, що стосується корінних американців? Резервації?"
  
  “ Взагалі-то, так. Невелика резервація. Один-два музеї. Казино, звичайно. Приблизно в п'ятнадцяти милях вгору по шосе.
  
  “Добре. Спасибі, помічник шерифа".
  
  Через двадцять хвилин Шоу вже сидів у "Віннебаго", поклавши на пасажирське сидіння ароматний пакетик з смаженим курчам від Лінг Ю. Він їхав за маршрутом, по якому їхала Емма. Була вона на п'ятнадцять миль попереду або на півтори тисячі?
  
  В кишені Шоу лежав конверт, який її мати просила його передати. Йому, природно, було цікаво, що в ньому. Лист з вибаченнями? Викривальна промова, изгоняющая її з сім'ї? І що це був за маленький предмет всередині?
  
  Шоу часто говорив собі, що в бізнесі, націленому на винагороду, потрібно триматися на відстані витягнутої руки. Хтось зробив пропозицію, і він скористався ним. Якщо йому це вдавалося, він рухався далі.
  
  Ніколи не втручайся ...
  
  Гарне правило.
  
  Іноді, однак, його слід ігнорувати.
  
  У нього було передчуття, що це буде одна з таких робіт.
  
  Однак Колтер Шоу нічого не зміг би зробити, щоб допомогти Еммі і її матері, якби не знайшов її.
  
  Спочатку про головне.
  
  OceanofPDF.com
  
  Продовжуйте читати, щоб дізнатися про захоплюючому попередньому перегляді наступного роману Джеффрі Дівер, Прощальний чоловік.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 1
  
  14 годин дня, 11 червня
  
  Секунди на прийняття рішення.
  
  Звернути наліво? Згорнути праворуч?
  
  Крутий спуск в кущі? Або вузька узбіччя, яка закінчується стіною скелі?
  
  Пішов.
  
  Інстинкт.
  
  Колтер Шоу різко крутнув кермо взятого напрокат седана Kia, періодично гальмуючи — він не міг дозволити собі заносу. Автомобіль, який їхав зі швидкістю сорок миль на годину з цього звивистому ділянки у високих горах, пірнув у листя, ледь уникнувши зіткнення з валуном, який скотився з крутого схилу пагорба і викотився на середину дороги перед ним. Шоу думав, що звук двухсотфунтового шматка каменю, котиться по чагарнику і гравію, буде більш драматичним; транспортування пройшло практично безшумно.
  
  Лівий був правильним вибором.
  
  Якби він поїхав направо, машина врізалася б у гранітний виступ, прихований високою бежевою травою.
  
  Шоу, який витратив багато часу на оцінку процентної ймовірності нанесення шкоди при прийнятті професійних рішень, тим не менш, знав, що іноді вам просто потрібно кинути кістки і подивитися, що вийде.
  
  Подушки безпеки не спрацювали, ніхто не постраждав. Однак він був затиснутий всередині Kia. Зліва від нього росло море махонии, інакше відомий як орегонський виноград, обидві назви милозвучні, що суперечить гострим, як голки, шипи рослини, які легко проникають в рукави сорочок, легко упиваючись в шкіру. Не варіант для виїзду. Пасажирська сторона була трохи краще, її загороджували тільки непоказна перстач у веселому червневому кольором, жовта, і сплутані вусики форзиції.
  
  Шоу знову і знову відкривав праві дверцята, відсуваючи кущ винограду. Роблячи це, він зазначив, що нападник вибрав вдалий момент. Якби зброю впало раніше, Шоу міг би легко загальмувати. У будь-який момент він би пройшов його і продовжував свій шлях.
  
  І це, мабуть, була зброя.
  
  Штат Вашингтон, безумовно, був домом для землетрусів і сейсмічної активності всіх видів, але останнім часом поблизу не було ніяких підземних поштовхів. А камені такого розміру зазвичай залишаються на місці, якщо тільки їх не скидають навмисно — перед машинами або на них, якими керують чоловіки, які переслідують збройного втікача злочинця.
  
  Знявши коричневу картату спортивну куртку, Шоу почав пропихатися в щілину між дверима і косяком. Він був у чудовій формі, як той, хто піднімається на гірські схили заради відпочинку. Тим не менш, отвір становив всього чотирнадцять дюймів або близько того, і він був спійманий. Він розорював двері, відступав, потім штовхав ще раз. Щілина поволі ставала ширше.
  
  Він почув шурхіт у кущах через дорогу. Чоловік, який кинув камінь на шляху Шоу, тепер дерся вниз по схилу пагорба і продирався крізь густу рослинність до Шоу, який продовжував боротися, намагаючись звільнитися. Він помітив блиск в руці чоловіка. Пістолет.
  
  Син спеціаліста по виживанню і, так би мовити, сам фахівець з виживання, Шоу знав безліч способів обдурити смерть. З іншого боку, він був скелелазом, фанатом брудних велосипедів, людиною з професією, яка протиставляла його вбивцям і втекли укладеним, які не зупиняться ні перед чим, щоб залишитися на волі. Дим смерті постійно витав скрізь навколо нього. Але не ця остаточність турбувала його. У смерті у тебе немає розрахунку. Набагато гірше було б катастрофічне пошкодження хребта, очей, вух. Скалічити, затемнити світ або вимкнути його назавжди.
  
  В юності Шоу називали "невгамовним" серед його братів і сестер. Тепер, перетворившись в самопроголошеного невгамовного людини, він знав, що така нездатність була б сущим пеклом.
  
  Він продовжував стискати її.
  
  Майже вийшов.
  
  Давай, давай. . .
  
  Так!
  
  Немає.
  
  Як раз в той момент, коли він збирався вирватися на свободу, його гаманець, який лежав в лівому задньому кишені чорних джинсів, зачепився.
  
  Нападник зупинився, нахилився в кущі і підняв пістолет. Шоу почув, як він звів курок. Револьвер.
  
  І великий. Коли він вистрілив, дульна струмінь зірвала з гілок зелене листя.
  
  Куля пройшла повз, піднявши пил поруч з Шоу.
  
  Ще один клацання.
  
  Чоловік вистрілив знову.
  
  Ця куля влучила в ціль.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 2
  
  8 годин ранку, 11 червня, шістьма годинами раніше
  
  Шоу вів свій тридцатифутовый автофургон Winnebago по звивистих вулицях Гіг-Харбор, штат Вашингтон.
  
  З населенням близько семи тисяч чоловік це місце було одночасно чарівним і обшарпаних по краях. Безумовно, це була добре захищена гавань, поєднана з Пьюджет-Саунд вузьким каналом, по якому тепер ковзали прогулянкові та риболовецькі судна. "Віннебаго" проїхав повз працюючих і давно закинутих заводів, що виробляли суду, а також незліченні деталі та аксесуари, якими оснащувалися кораблі. Колтеру Шоу, який ніколи не був моряком, здавалося, що можна витратити кожну хвилину кожного дня на обслуговування, ремонт, полірування і приведення в порядок корабля, навіть не виходячи в море.
  
  Вивіска сповіщала про Благословення Флоту посеред гавані, дати вказували на те, що це сталося раніше в тому ж місяці.
  
  Прогулянкові судна тепер теж вітаються!
  
  Можливо, індустрія зараз була менш стійкою, ніж у минулому, і організатори заходу хотіли поліпшити її імідж, дозволивши юристам, лікарям і продавцям наблизити свої каюти до кола комерційних судів — якщо така геометрія підходила для fleet blessing.
  
  Шоу, професійний шукач винагороди, був тут по роботі — це слово він використовував для опису того, що він робив. Справи розслідували правоохоронні органи і прокуратура порушувала кримінальну справу. Хоча після багатьох років переслідування будь-якої кількості злочинців Шоу міг би стати прекрасним детективом, він не хотів ніякого режиму та регламенту, які супроводжували роботі такого роду з повною зайнятістю.
  
  Він був вільний братися за будь-яку роботу або відмовитися від неї. Він міг відмовитися від завдання в будь-який час.
  
  Свобода багато значила для Коултера Шоу.
  
  В даний час він роздумував про свою роботу. На першій сторінці блокнота, який він присвятив розслідування, він записав деталі, надані одним з його бізнес-менеджерів:
  
  Місцезнаходження: Гіг-Гарбор, округ Пірс, штат Вашингтон.
  
  Винагорода пропонується за інформацію, що веде до арешту і засудження двох осіб:
  
  —Адам Харпер, 27 років, житель Такоми
  
  —Ерік Янг, 20 років, житель Гіг-Харбора
  
  Інцидент: В окрузі сталася серія злочинів на ґрунті ненависті, в тому числі графіті зі свастикою, цифрою 88 (нацистський символ) і цифрою 666 (знак диявола), намальовані на синагогах і півдюжини церков, в першу чергу тих, в яких проживають переважно чорношкірі парафіяни. 7 червня братська баптистська церква в Гіг-Харборі була сплюндрована, а у дворі перед будинком згорів хрест. Спочатку повідомлялося, що сама церква була підпалена, але це виявилося неточним. Прибиральник і проповідник-мирянин (Уїльям Дюбуа і Фредерік Естес) були всередині і вибігли, щоб побачити двох підозрюваних. Або Харпер, або Янг відкрили вогонь з пістолета, поранивши обох чоловіків. Проповідника виписали з лікарні. Прибиральник залишається у відділенні інтенсивної терапії місцевої лікарні. Злочинці втекли на червоному пікапі Toyota, зареєстрованому на ім'я Адама Харпера.
  
  Справу ведуть правоохоронні органи: Управління громадської безпеки округу Пірс підтримує зв'язок з Міністерством юстиції США, яке проведе розслідування, щоб визначити, чи є інцидент федеральним злочином на ґрунті ненависті.
  
  Учасники пропозиції та розмір винагороди:
  
  —Перше винагороду: 50 000 доларів, запропоноване округом Пірс, підписану Екуменічним радою Західного Вашингтона (велика частина цієї суми пожертвувана засновником мікропідприємств Едом Джаспером).
  
  —Друга нагорода: 900 доларів, запропоновані батьками та родиною Еріка Янга.
  
  Слід мати на увазі: Дальтон Кроу активно домагається нагороди.
  
  Ця остання інформація була не з приємних.
  
  Кроу був неприємним чоловіком років сорока з невеликим. Колишній військовий, він відкрив охоронний бізнес на Східному узбережжі, хоча той не мав успіху, і він закрив його. Тепер він працював позаштатним консультантом з питань безпеки, найманцем і, час від часу, шукачем винагороди. Шляхи Шоу і Кроу перетиналися кілька разів, один або два рази жорстоко. Вони по-різному підходили до професії. Кроу рідко розшукував зниклих без вісті; він шукав тільки розшукуваних злочинців і втікачів. Якщо ви застрелили втікача, використовуючи законне зброю для самооборони, ви все одно отримували нагороду і зазвичай могли уникнути в'язниці. Такий був підхід Кроу, протилежний підходу Шоу.
  
  Шоу не був впевнений, що хоче братися за цю роботу. Днями, сидячи в шезлонгу в Силіконовій долині, він схилявся до того, щоб зайнятися іншою справою. Це друге завдання було особистим, і в ньому брали участь його батько і секрет з минулого — секрет, з-за якого Шоу мало не отримав кулю в лікті і колінні чашечки від найманого вбивці з незвичайним ім'ям Эббитт Друн.
  
  Ризик нанесення тілесних ушкоджень — розумний ризик - не відлякав Шоу, і він дійсно хотів продовжити пошуки захованих скарбів свого батька.
  
  Проте він вирішив, що арешт двох явних неонацистів, озброєних і готових убивати, має першорядне значення.
  
  Тепер GPS вів його по горбистим звивистих вуличках Гіг-Харбора, поки він не дістався до потрібної адреси - приємного одноповерхового будинку, пофарбованого у веселий жовтий колір, різко контрастує з сірими хмарами. Він глянув в дзеркало і пригладив свої короткі світле волосся, які щільно прилягали до голови. Він був взъерошен двадцятихвилинним сном - його єдиним відпочинком за весь час десятигодинний поїздки сюди з Сан-Франциско.
  
  Перекинувши сумку з комп'ютером через плече, він вибрався з фургона, підійшов до вхідних дверей і подзвонив.
  
  Ларрі і Емма Янг впустили його, і він пішов за парою у вітальню. Він оцінив їх вік приблизно в сорок п'ять. У батька Еріка були рідкісні сіро-каштанове волосся, він носив бежеві штани і бездоганно білу футболку з короткими рукавами. На Емі було облягаюче плаття А-силуету лавандового кольору. Шоу відчула, що вона завдала свіжий макіяж для відвідувачки. Зниклі діти завдають багато занепокоєння, а душ і особисті деталі часто ігноруються. Тут не так. Дві торшерные лампи відкидали кола домашнього світла по кімнаті, стіни якої були обклеєні шпалерами рожевих і червонувато-коричневих кольорів, а підлоги були вкриті темно-зеленим килимом, поверх якого лежали східні килимки lowe's або Home Depot. Гарний будинок. Скромний. Коли він говорив з ними по телефону про те, щоб заглянути, Янги запропонували кафе або ресторан. Але Шоу сказав, що волів би зустрітися з ними у них вдома. За його словами, у них могло бути щось від їх сина, що могло б допомогти йому розшукати молодої людини. Це було правдою, хоча у своїй професії Шоу також любив бачити, де живуть претенденти. Це допомогло йому оцінити роботу. Хтось утік в цілях безпеки? Можливо, що оферент оголосив винагороду за інформацію, яка приведе до виявлення зниклого людини, якого вони вбили? Заглядання всередину будинків дало Шоу краще уявлення про залучених гравців.
  
  Коричнева формений куртка висіла на вішалці біля дверей. Вона була товстою і з плямами від Ларрі, вишитим на грудях. Шоу припустив, що чоловік був механіком.
  
  "Сідайте, сер," сказав Ларрі.
  
  Шоу зайняв зручне м'яке крісло з яскраво-червоної шкіри, і пара сіла навпроти нього. “ Ти чула що-небудь про Еріка з тих пір, як ми поговорили?
  
  "Ні, сер".
  
  “ Які останні новини від поліції?
  
  - Він і той, інший чоловік, Адам, - сказав Ларрі. Вони все ще десь поблизу. Детектив, він думає, що вони нашкрібають грошей, займають їх, можливо, крадуть...
  
  "Він би цього не зробив", - сказала Емма Янг.
  
  "Те, що сказала поліція", - пояснив Ларрі. "Я просто передаю йому те, що вони сказали".
  
  Мати проковтнула. “Він ... ніколи. Я маю на увазі, я... " Вона знову почала плакати. Її очі були сухі, але червоними і опухлими, коли прийшов Шоу.
  
  Шоу дістав зі своєї комп'ютерної сумки блокнот, а також пір'яну ручку Delta Titanio Galassia чорну з трьома помаранчевими кільцями біля кінчика. Лист з допомогою інструменту не було ні облудою, ні розкішшю для Колтера Шоу, який робив об'ємисті нотатки під час виконання своїх завдань за винагороду. Ручка менше изнашивала його друкарську руку. Крім того, користуватися ним було просто невеликим задоволенням.
  
  Тепер він написав дату і імена пари. Він підняв очі і запитав подробиці про життя їхнього сина. Вчиться в коледжі і працює неповний робочий день. На літніх канікулах, після закінчення семестру. Жив вдома.
  
  "Був Ерік минулого залучений в неонацистські або якісь екстремістські угруповання?"
  
  “ Боже мій, ні, - пробурмотів Ларрі, наче змучений знайомим питанням.
  
  "Все це просто безумство", - сказала Емма. “Він хороший хлопчик. О, у нього були невеликі проблеми, як і у всіх. Якісь наркотики після, ну, після того, що сталося, це зрозуміло. Просто спробували, і все. Подзвонили зі школи. Ніякої поліції. Вони були добрі до цього ".
  
  Ларрі поморщився. “Округ Пірс, Такома? Метамфетаминовая столиця штату. Тобі варто прочитати статтю в газеті. Сорок відсотків всього метамфетаміну у Вашингтоні проводиться тут.
  
  Шоу кивнув. "Це те, що Ерік зробив?"
  
  “Ні, трохи тієї кисневої гидоти. Тільки на час. Він теж приймав антидепресанти. Досі приймає".
  
  "Ти сказав 'після того, що сталося". Після чого?
  
  Вони подивилися один на одного. “ Ми втратили нашого молодшого сина шістнадцять місяців тому.
  
  "Наркотики?"
  
  Рука Емми, що лежить на її стегні, стиснулася в кулак, стискаючи тканина під пальцями. “Ні. Був на своєму велосипеді, його збив хтось п'яний. Боже, це було важко. Так сильно. Але це особливо зачепило Еріка. Це змінило його. Вони були близькі ".
  
  Брати, подумав Шоу, розуміючи складні почуття, що означало це слово.
  
  Ларрі сказав: “Але він не зробив нічого поганого. Ніколи нічого поганого. Він ніколи не робив. 'За винятком церкви".
  
  Його дружина відрізала: “Чого він не робив. Ти ж знаєш, що він цього не робив".
  
  - Я мав на увазі те, що вони стверджували, що він зробив. "Ларрі замовк.
  
  “ У Еріка є зброя? Є до нього доступ?
  
  "Ні".
  
  Шоу запитав: “Значить, пістолет був у його друга. Адам".
  
  Ларрі: “Друг? Він не був другом. Ми ніколи про нього не чули".
  
  Рум'яні пальці Емми знову почали смикати сукню. “ Це зробив він. Я розповіла поліції. Це зробили ми обидва. Адам викрав його. Я впевнена, що саме це і сталося. У нього був пістолет — він застрелив тих хлопців і змусив Еріка поїхати з ним. Він збирався взяти його машину і пограбувати.
  
  “ Але вони забрали вантажівка Адама, а не Еріка.
  
  Ніякої відповіді на це очевидне спостереження.
  
  “ У нього був власний рахунок в банку?
  
  Батько хлопчика сказав: "Так".
  
  Щоб вони не знали про зняття коштів. Поліція могла отримати цю інформацію, в яких відділеннях він побував. Можливо, вже отримав.
  
  “Ти знаєш, скільки у нього грошей? Достатньо, щоб виїхати дуже далеко?"
  
  “ Може бути, пару тисяч.
  
  Шоу оглядав кімнату, розглядаючи в основному фотографії двох синів Янгов. Ерік був гарним хлопцем з густим каштановим волоссям і невимушеною посмішкою. Шоу також бачив фотографії Адама Харпера, опубліковані як частина оголошення про нагороду. Не було ніяких особистих знімків, хоча на обох фотографіях, включених до оголошення про нагороду, він дивився в камеру з побоюванням. Молодий чоловік, коротко стрижений блондин з блакитними смужками, був худорлявий. Він був на сім років старше Еріка.
  
  "Я збираюся продовжити цю справу, спробувати знайти вашого сина".
  
  Ларрі сказав: “О, звичайно. Будь ласка. Ти зовсім не схожий на того великого хлопця".
  
  "Він мені ні крапельки не сподобався," пробурмотіла Емма.
  
  “ Дальтон Кроу?
  
  “Так його звали. Я сказав йому залишити все як є. Я не збирався виплачувати йому ніякої винагороди. Він розсміявся і сказав, що я можу це зробити. Ти ж знаєш, він все одно хотів отримати щось побільше - п'ятдесят тисяч, які запропонував округ.
  
  "Коли він був тут?"
  
  “ Пару днів тому.
  
  У своєму блокноті Шоу записав: округ Колумбія, присутня в будинку офероров. 9 червня.
  
  “ А тепер дозволь мені розповісти тобі, як я до цього підходжу. Тобі це нічого не буде коштувати, якщо я не знайду Еріка. Ніяких витрат. Якщо я знайду його, ти повинен будеш мені дев'ятсот доларів.
  
  - Зараз тисяча шістдесят, - сказав Ларрі. Один з моїх двоюрідних братів впорався. Хотілося б, щоб було більше, але...
  
  “Я знаю, ти захочеш, щоб я поговорив з ним і повернув його тобі додому. Але це не моя робота. Він утікач, і я порушив би закон, якщо б зробив це ".
  
  “ Пособництво, - сказала Емма. “ Я дивлюся всі кримінальні серіали.
  
  Колтер Шоу зазвичай не посміхався, але при зустрічі з оферентами він іноді посміхався, щоб заспокоїти їх. “Я не затримую. Я займаюся інформацією, а не арештами громадян. Але якщо я зможу знайти його, я не повідомлю поліції, де він, поки не зникне ймовірність, що він або хтось ще постраждає. Ти наймеш адвоката. Ти знаєш такого?"
  
  Вони подивилися один на одного. "Хлопець зробив наше закриття", - сказав Ларрі.
  
  “ Ні. Адвокат по кримінальних справах. Я назву вам кілька імен.
  
  “ О, дякую вам, сер.
  
  Шоу переглянув свої записи на даний момент. Його почерк був дрібним, і його колись називали балетним, настільки красиво, що він був намальований. У цьому зошиті не було правил. Шоу не потребував в керівництві. Кожна лінія була ідеально горизонтальною.
  
  Ще двадцять хвилин Шоу задавав питання, і пара відповідала. В ході інтерв'ю він зазначив, що їх непохитну думку про невинність сина було об'єктивним; вони просто не могли змиритися з тим, що син, якого вони знали, скоїв злочин. Це повинен був бути Адам Харпер. "Або," припустив Шоу, "хтось зовсім інший".
  
  Коли він відчув, що на даний момент у нього достатньо інформації, він відклав ручку і блокнот, встав і попрямував до дверей. Батьки погодилися повідомляти будь-яку нову інформацію, яку вони почують від поліції, друзів або родичів, до яких Ерік звертався за грошима або притулком.
  
  "Спасибі, сер", - сказала Емма в дверях, здавалося, роздумуючи, не обійняти його. Вона цього не зробила.
  
  У чоловіка перехопило подих. Він запнувся, не знаючи, що сказати, і просто стиснув руку Шоу. Ларрі повернувся назад до будинку, перш ніж з'явилися перші сльози.
  
  Поки Шоу йшов до "Віннебаго", він розмірковував над єдиною темою, про яку не згадав Еммі і Ларрі: його політика полягала в тому, щоб не приймати винагороду від членів сім'ї, якщо в ході пошуків з'ясується, що їх зниклий близька людина мертвий. Немає причин навіть згадувати про можливості, більш або менш вірогідною, того, що їхня друга дитина був убитий, як тільки Адам виявив, що хлопчик йому більше не потрібен.
  
  Щоб дізнатися більше та замовити Прощальний чоловік Відвідати https://www.penguinrandomhouse.com/books/598217/the-goodbye-man-by-jeffery-deaver/.
  
  OceanofPDF.com
  
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО АВТОРА
  
  Джеффрі Дівер - міжнародний бестселер № 1, автор понад сорока романів, трьох збірок оповідань і науково-популярної юридичної книги, удостоєний безлічі нагород. Його книги продаються у 150 країнах і переведені на двадцять п'ять мов. Колишній журналіст, фолксингер і юрист, він народився за межами Чикаго і має ступінь бакалавра журналістики в Університеті Міссурі і юридичну ступінь в Університеті Фордхэма.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Що далі у
  вашому списку читання?
  
  Відкрийте для себе своє наступне
  чудове читання!
  
  Отримуйте спеціальні добірки книг і останні новини про автора.
  
  Зареєструватися зараз.
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"