Дивер Джеффри : другие произведения.

Дзевяты і нідзе

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  Тытульны ліст
  Старонка аўтарскага права
  Змест
  я
  II
  Пра аўтара
  
  Гэта мастацкі твор. Імёны, персанажы, арганізацыі, месцы, падзеі і здарэнні з'яўляюцца альбо прадуктам фантазіі аўтара, альбо выкарыстоўваюцца выдумана. Любое падабенства з рэальнымі асобамі, жывымі або мёртвымі, або рэальнымі падзеямі з'яўляецца выключна выпадковым.
  Аўтарскія правы на тэкст No 2018, Джэфры Дывер
  Усе правы ахоўваюцца.
  Ніякая частка гэтай кнігі не можа быць прайграна або захавана ў пошукавай сістэме або перададзена ў любой форме або любымі сродкамі, электроннымі, механічнымі, фотакапіраваннем, запісам або іншым спосабам, без пісьмовага дазволу выдаўца.
  Апублікавана Amazon Original Stories, Сіэтл
  www.apub.com
  Amazon, лагатып Amazon і Amazon Original Stories з'яўляюцца гандлёвымі маркамі Amazon.com , Inc. або яе філіялаў.
  eISBN: 9781542044004
  Дызайн вокладкі Адыл Дара
  ЗМЕСТ
  я
  II
  АБ АЎТАРЫ
  я
  НАВАТ РАДА
  Тдвое з іх былі па-за кватэрай, таму што на вуліцы заўсёды было двое.
  Джамал Дэвіс не мог успомніць іх імёны. Адзін худы, другі менш худы, але абодва злымі вачыма, быццам на практыцы. Ён чуў, што бацька хударлявага быў знакамітым OG, які дажыў да ўсіх трыццаці сямі гадоў, перш чым ён больш не дацягваў.
  Квартал з карычневага каменя, з пажарнымі лесвіцамі, увесь іржавеў, акрамя 414 West. Свежая фарба на вырабах, свежая фарба на дзвярах, свежая фарба на аконных рамах. Смецце і перапрацоўка чыстыя і выбудаваныя ідэальна. Кватэра экіпажа на другім паверсе была здадзена бясплатна, таму што Лестэр сказаў гаспадару, што яны будуць сачыць за тым, каб нічога не здарылася з будынкам. Але самае смешнае было тое, што, паколькі будынак быў ложачкам DS-12, ніхто не пераехаў у іншыя блокі. Астатніх узяў на сябе Лестэр.
  Джамал заўважыў, як Худы і Менш Худы глядзяць на яго здалёк. Нішто ў ім не магло даць ім асаблівай падставы для турботы: аб'ёмная аліўкава-шэрая баявая куртка, якая не давала сакавіцкай сцюжы. Джынсы з манжэтамі, аранжавыя Рыбокі — прыгожыя, больш, чым ён мог сабе дазволіць. Але часам проста трэба было. Яго валасы былі кароткімі, а цела круглым. Якая яму не спадабалася, круглая частка. Але яго бабуля заўсёды давала яму есці, і ён працягваў есці ежу. Калі ён вучыўся ў сярэдняй школе, часам хтосьці рабіў каментарый. Джамалу было ўсяго пяць сем гадоў, на жаль, але Бог даў яму мускулы, і пасля таго, як ён зламаў сківіцу або разарваў вуха або паслаў кагосьці на карачках і ванітаваў, каментарыі спыніліся.
  Для дзвюх прыхінутых да сцяны вонкавых нумароў 414, круглы і перавальваючыся Джамал быў зусім іншым дзевятнаццацігадовым юнаком у капюшоне. Ён, вядома, трымаў рукі па-за кішэняў.
  Ён далучыўся да іх. «Ёй».
  «Вы Джамал?»
  Ён кіўнуў і, калі не азіраўся, паглядзеў на дваіх. Менш Скіні выглядаў не зусім правільна, размаўляючы сам з сабой і дрыготка гуляючы сваім суставам. Джамал не хацеў, каб ён сыходзіў. Худы якраз курыў цыгарэту. Спакойны.
  «Давайце паглядзім пасведчанне асобы. Трэба пашпарт, так?»
  Джамал міргаў вачыма. Менш Худы захіхікаў.
  Худы: “Нахрэн. Рабі Езуса».
  Джамал выцягнуў рукі, нібы ўкрыжаваны, і яго абшукалі.
  «Ідзі ўверх. Другое».
  Калі ён ступіў праз дзверы, яго рэзка спынілі. Менш Худы схапіў яго за каўнер. Ён прашаптаў, дыхаючы: «Асцярожна, сынок. Не аблажайся».
  Сын? Ён быў равеснік Джамала.
  Дзверы ў 2А былі адчынены. Джамал выказаў здагадку, што калі ў вас увесь жылы дом, навошта яго зачыняць, не кажучы ўжо пра замыканне?
  Усё ж такі пастукаў.
  «Так?» — абазваўся голас.
  «Джамал». Ён глыбока ўдыхнуў і ўвайшоў унутр.
  Раней ён быў у ложках экіпажа, і гэта было падобна на любы з іх. Стол для карт і бізнесу і прыёму ежы. Некаторыя крэслы аднолькавыя, некаторыя не падыходзяць. Канапа і два крэслы, якія выглядалі шматгадовымі, у дзіўную клетку, шэра-смуглыя, не спадабаліся б нават яго бабулі. Вядома, вялікі тэлевізар. CNN быў уключаны, выразны, яркі і мармычучы, гучнасць нізкая.
  Дзверы адной спальні былі зачыненыя. Іншы быў прыадчынены, і праз яго ён мог бачыць чалавека, які спаў на спіне і хроп. На ім былі штаны карго, але без кашулі. Да шчыкалаткі быў прымацаваны манітор хатняга арышту.
  Джамал азірнуўся і нідзе не ўбачыў Лестэра. Потым ён пачуў гук пісання і заўважыў адчыненыя дзверы ваннай, цень кагосьці ўнутры.
  Ён павінен сядзець ці стаяць?
  Ён стаяў.
  Прамыванне. Гук вады з крана.
  У дзвярах з'явіўся Лестэр, выціраючы рукі папяровым ручніком. Белая футболка без рукавоў, карго, уласныя рыбокі, срэбра.
  Лестэр быў такім жа худым, як і Скіні ўнізе. Але карацей. І ён быў мускулісты, мускулы рабізна. Джамал чуў, што падчас ініцыятыўнага збіцця Лестэр адным ударам праламаў дзіцяці чэрап, а не бетон, на які ён упаў. Але суставы. Магчыма, гэта таксама былі залатыя пярсцёнкі. Лестэр насіў іх чатыры, па два на кожнай руцэ. Агулам яны павінны былі важыць чвэрць фунта.
  «Цані гэта, ты ведаеш, ты рана ўстаеш для гэтага», - сказаў Джамал.
  «Чорт, сабака. Ты думаеш, я ўстану за цябе? Не клаўся спаць. Мы гадзіну таму. Мая дзяўчынка, яна ў тым пакоі, дзверы зачыненыя, так што цішэй».
  «Вядома, чувак. Так».
  Валасы Лестэра былі падстрыжаныя і пастрыжаныя брытвай уздоўж ілба, потым на дзевяноста градусаў прама ўніз да скроняў. Як цырульнік выкарыстаў лінейку. На яго падбародку была доўгая жылая казліная барада.
  «Але ў мяне тут вольнага часу няма, разумееце, што я кажу? Дык давайце рабіць гэта ці не рабіць. Мае хлопцы ўнізе, яны правяраюць вас, але я прашу вас распрануцца.
  Джамал не варушыўся.
  "Ты маеш на ўвазе-"
  «Чорт, сабака, распранацца - значыць распранацца. Такім чынам . . .” Ён нецярпліва падняў далоні.
  Джамал глыбока ўздыхнуў. Ён зірнуў на зачыненыя дзверы. Лестэр засмяяўся. «Яна выйшла на падлік. І нават калі яна прачнецца, у вас няма нічога, чаго яна раней не бачыла. Зрабі гэта».
  Джамал зрабіў. І хаця Лестэр не пытаўся, ён павярнуўся, таму што ён бачыў, як людзі рабілі гэта ў фільмах, каб даказаць, што яны не пад дротам.
  Лестэр глядзеў на круглае цела, нічога не кажучы, не жартуючы пра жывот, сцёгны і мужчынскія цыцкі.
  «Кей».
  Джамал хутка апрануўся. Насамрэч ён баяўся, што дзяўчына Лестэра выйдзе са спальні і засмяецца.
  «Я цябе прашу, сабака. Для чаго вы гэта хочаце?»
  «Мне проста трэба».
  Вочы Лестэра рэзка расплюшчыліся. «Думаеце, гэта не адказ на маё пытанне?» Ён падышоў да халадзільніка, дастаў адтуль піва і выпіў палову. Джамалу нічога не прапаноўваў.
  «Усё пра зялёнае. Для нас час лайна. Мая бабуля, яе звольнілі. Зараз займаюся ўборкай. Яна разумная жанчына, але яна падмятае і выцірае пыл, як нейкая латынская сука, якая пракралася сюды з Гандураса. Да чорта гэта. І я дасылаю MT, што магу».
  Лестэр сеў, выцягнуў ногі. «Чаму ты ніколі не скачаш з намі?»
  Джамал працягваў стаяць. «Не ведаю. Здагадайцеся, таму што я не мог рызыкаваць аблажацца. МТ адсутнічае яшчэ на пяць, нават яны даюць яму карысць ад усяго. І ён ужо ўвайшоў унутры. Удар па шрубе спрабаваў яго падняць».
  Лестэр паморшчыўся. «Ай, чувак, хай адчуваюць. Не біце. Думаў, ваш брат ведае правілы. Купіў яму яшчэ год?»
  «Шэсць месяцаў, адзін соль».
  «Нахуй у адзіноце». Твар Лестэра напружыўся. «Але вось ты прыйшоў, сабака, пытаешся аб тым, пра што пытаешся, і гэта таксама ўцягне цябе ў дупу ў сістэму, калі ты аблажаешся. Што тады зробіць бабуля?»
  Голас Джамала ледзь не сарваўся, калі ён сказаў: «Я не хацеў, каб усё так пайшло. У мяне няма выбару.
  Лестэр дапіў піва і выцягнуў з кішэні зубачыстку. Не драўляная. Пластык, белы. А можа, слановая косць.
  «Колькі ў цябе?»
  «Тры».
  Лестэр нахмурыўся. «Тры не дадуць табе лайна».
  «Гэта ўсё, што ў мяне ёсць. Можа, тры дваццаць». Ён збіраўся дадаць: «Калі б я не хацеў есці сёння», але Лестэр мог сказаць, што не есці сёння было б разумным крокам. Вага і ўсё.
  Лестэр зірнуў на тэлевізар — CNN, заўсёды заняты. Ходзілі чуткі, што ў яго было шкляное вока, або фальшывае вока. Джамал не ведаў, зроблены яны са шкла ці з чаго. Ён глядзеў хвіліну апошніх навін. Маленькі хлопчык заблукаў на будаўнічай пляцоўцы, дзесьці ў вялізным гандлёвым цэнтры. Няўжо яго выкралі, правалілі ў падмурак? Яго звалі Роберт, але дыктары звалі яго Бобі.
  Лестэр зайшоў на кухню і прысеў пад ракавінай. Ён выйшаў з карычневым папяровым пакетам. Ён сабраў рулон папяровых ручнікоў і пульверызатар Windex. Ён падышоў да картачнага стала і паклаў усё на стол. Ён адкрыў сумку і высыпаў адтуль пісталет і тузін патронаў. Драўляная ручка пісталета была парэзана, а сінія металічныя дэталі былі зношанымі і няроўнымі.
  «Тры «С» не купяць табе «Глок» або што-небудзь шыкоўнае, сабака. Вы ж не думалі пра гэта?»
  «Я не ведаў». Ён пацягнуўся да маленькага рэвальвера.
  Лестэр рэзка махнуў рукой, і Джамал застыў.
  Злачынца ўзяў пісталет з дапамогай папяровага ручніка, распыліў на яго сродак для мыцця вокнаў, а потым выцер яго, так што яго цела не датыкалася са зброяй. Ён паклаў яго і зрабіў тое ж самае з кожнай куляй. Вочы Джамала слізганулі па тэлевізары. Яшчэ гісторыя пра зніклага дзіцяці.
  Лестэр выпусціў апошні патрон. «Кей, сабака. Зялёны?»
  Джамал выкапаў грошы са сваёй кішэні і, чорт вазьмі, Лестэр таксама не падняў грошы папяровым ручніком і не паклаў пачак у кішэню. Ён гэтага не лічыў, але Джамал меркаваў, што ніхто ніколі ў гісторыі сусвету не трахаўся з-за Лестэра.
  «Вы згадваеце маё імя, і вас няма, і бабулі таксама няма, разумееце, што я кажу?»
  «Вядома, Лестэр». Джамал пачаў зараджаць стрэльбу.
  «А цяпер ідзі да чорта».
  Калі ён быў у дзвярах, Лестэр сказаў: «Сабака?»
  Джамал азірнуўся.
  «Ніколі не звяртайцеся ў банк або ў краму для абнаяўлення чэкаў. Калі вы паднімеце машыну, я ведаю, што тут добра заплацяць. Мне вы каштавалі ўсяго дзесяць балаў. Вы зробіце дом і атрымаеце тавар, я яго перанясу. Гэта каштуе табе пятнаццаці балаў — больш рызыкоўнае дзярмо ад машын, разумееш, што я кажу?»
  Джамал кіўнуў, потым праглынуў.
  «Крамы тэлефонных картак добрыя. І памятаеце, крамы, шмат разоў, ставілі камеры, ведаеце, ахова? Але падрабляюць, каб зэканоміць. І апошняе». Кіў у бок кішэні, дзе ляжаў пісталет. «Не выкарыстоўвайце яго, калі вы напэўна не павінны. Кулі — яны мяняюць усё. Але калі вы гэта зробіце, гэта папса, папса». Лестэр падняў руку і двойчы моцна ткнуў Джамала ў скронь. «Два. Кіраўнік. Не турбуйцеся больш нідзе. Вам гэта добра?»
  «Я магу гэта зрабіць», - сказаў Джамал.
  Лестэр паглядзеў на яго і засмяяўся. «Чорт вазьмі, сабака, я веру, што ты можаш. А цяпер , сыходзь да чорта».
  
  «Ён кажа, куды ідзе?»
  «Нічога», — сказаў Шарп Лестэру Бэнксу. «Панкавая задніца глядзела мне ў вочы, нібы штурхала мяне, разумееце».
  Лестэр палічыў, што Джамал можа ўзяць Шарпа, худога, як стары певень, адзін на адзін. Бітдаўн. За выключэннем выпадкаў, калі справа даходзіла да металу, у Шарпа быў свой Глок, а ў Джамала былі Дзярмо і Весан.
  Яны былі на парозе 414 West, Lester and Sharpe. Даг таксама, але ён вісеў назад. Лестэр напалохаў яго. Лестэр назіраў, як Джамал аддаляўся. Лёгка заўважыць. Аранжавыя туфлі.
  Лестэр сказаў: «У мяне ёсць некаторыя цікавыя звесткі».
  Шарп спытаў, што гэта такое.
  «Яго брат у сярэдняй секундзе ў Берлінгтане».
  «Так. МТ, ён цвёрды».
  «Мне ўсё роўна?»
  «Ну, ты...»
  «Вы не павінны адказваць». Лестэр задумаўся. «Вы бачыце яго твар?»
  Шарп маўчаў.
  « На што ты, чорт вазьмі, можаш адказаць».
  «Джамал, так. Я бачыў ягоны твар».
  «Ён нешта задумаў. Нешта вялікае адбываецца. Я думаю, яго брат нешта падказаў, пачуў нешта ўнутры. Сказаў пра гэта сабаку, і ён прыйшоў сюды, гуляючы з закрытым ротам. Хлопчык не хоча дзяліцца. Адзіная прычына, чаму я даў яму гэты твор, даведацца, пра што ён».
  "Мне было цікава, чаму", - адказаў Шарп. Затым змоўк пад пільным позіркам Лестэра.
  Лестэр спытаў: "Што там у горадзе?"
  «Флэтлэнд?» - спытаў Шарп. «Адзінае, пра што я ведаю».
  Лестэр пра гэта не думаў. Хадзілі размовы пра тое, што каманда з Паўночнай Караліны атрымала шмат фента і аксі, вялікі груз. Яны знаходзіліся ў раёне Флэтлэнд, каля докаў. Дрэнныя лохі.
  «Блін, панк бярэцца, пазначае кур'ера і ўсіх, хто побач. Варта, чаго? Пару сотняў буйных».
  Шарп сказаў: «Чалавек, мы маглі б хутка перанесці гэта дзярмо. Рынак заўсёды гэтага хоча. Але можа быць нешта іншае».
  «Тады я закрыю яму задніцу і вазьму тое, што ён атрымаў. Вярні майго Сміці. Хлопчыку-панку няма чаго з гэтым гуляць. Штосьці ў тым сабаку мне не падабаецца. Дай мне Глока».
  Шарп імгненна аддаў пісталет.
  Лестэр праверыў магазін і пераканаўся, што патрон быў пад патрон. Ён паглядзеў на вуліцу, дзе Джамал заварочваў. Ён сунуў стрэльбу ў кішэню.
  «Пазней».
  
  Расколіна ў гіпсавай столі ў розныя часы была рознай рэччу.
  Гэта можа быць карта міждзяржаўнай дарогі, гэта можа быць горны хрыбет, гэта можа быць раскошнае жаночае цела.
  Сёння раніцай, калі ён ляжаў у сваім абвіслым ложку, Адам Рэнгел убачыў тое, што ён ніколі не называў расколінай так, як за восем месяцаў жыцця тут: пірацкі карабель.
  Ну, любы стары карабель, меркаваў ён, але чамусьці Адам палічыў яго пірацкім. Ён памятаў, што глядзеў той фільм з Крысці, «Піраты Карыбскага мора» . Магчыма, гэта было ўсё. Магчыма, яму прыснілася спатканне.
  Не, гэта была не Крысці.
  Ён не мог успомніць. Нехта бландын. Крысці не была бландынкай.
  Часам, лежачы ў сваім хісткім двухспальным ложку, гледзячы ўверх, Адам думаў, ці не пагражае расколіна. Выглядала даволі глыбока. Ці значыла гэта, што на яго абрынецца столь? Будынак быў старажытны, атынкаваны. Шытрок не ўпаў. Згніла. І нават калі ён упаў, то не быў цяжкім. Абсыпалася тынкоўка і важыла тону.
  Але ці варта было тэлефанаваць гаспадару?
  Напэўна, гэта не вельмі добрая ідэя. Адам не так добра плаціць за арэнду своечасова. Праверкі чамусьці ніколі не расцягваліся так, як трэба. Чым менш хваляў ён зрабіў, тым лепш. Тут няма арэнды. Яго маглі выгнаць у любы момант. Ён ведаў, што не можа знайсці нічога такога таннага, і напэўна не збіраўся праходзіць праверку крэдытаздольнасці ні на што іншае. Проста трымайце яго цішэй.
  Часам Адам Рангель хадзіў вельмі тонка.
  Акрамя таго, ён ніколі не чуў, каб кагосьці насмерць раздушыла гіпсавая столь.
  Ён перавярнуўся, упёршыся нагамі ў зялёны лінолеум. Ён памасіраваў лытку. Гэта было па звычцы, а не для суцішэння болю. Рана пяцігадовай даўнасці пакуль не балела. Даўно не было. Але масаж ён зрабіў.
  Адам спаў, як заўсёды, у баксёрах. І ён зірнуў цяпер уніз, на сваё саракааднагадовае цела, якое было ў добрай форме. Несправядліва, улічваючы, што ён вельмі мала займаўся спортам, а яго дыета была жартам.
  У мінулым годзе Прысцыла — ён быў упэўнены, што гэта была Прысцыла — мела магчымасць убачыць практычна кожны квадратны цаля гэтага цела, і яна сказала яму, што думала, што яму за дваццаць. Часам ён сумаваў па ёй і думаў, дзе яна цяпер. Яна правяла пальцам па татуіроўцы на яго шыі, наканечніку стралы, у якой скіраваны ў неба меч быў перасечаны трыма маланкамі.
  «Спецназ», — сказаў ён ёй у адказ на яе пытанне.
  «О, гэта адкуль гэтая штука?» Яна таксама памасіравала шнар ад кулі.
  рэч.
  «Ці было балюча?»
  «Зрабіў. Цяпер не. Звычайна».
  «Гэта былі талібы?»
  «Дружны агонь. Здараецца шмат. Больш, чым вы думаеце».
  Ён засунуў ногі ў макасіны і пайшоў у ванную, каб папісяць. Спрачаўся чысціць зубы і вырашыў. Сёння высілкаў было не занадта шмат.
  Звяртайце ўвагу на дробязі, выконвайце дробязі. Які доктар яму гэта сказаў?
  Адам мог запомніць імёны былых сябровак лепш, хаця б крыху лепш, чым імёны лекараў.
  Ён правяраў тэкставыя паведамленні. Няма.
  Гэта яго адначасова прыгнятала і палягчала. Калі яму даводзілася адказваць, ён часам напружваўся. Ён мог памыліцца, людзі маглі прасіць яго растлумачыць, што ён меў на ўвазе, маглі задаваць яму пытанні, адказы на якія даваліся яму няпроста.
  Ён выйшаў у інтэрнэт.
  Некалькі электронных лістоў, але яны яго не турбавалі. Электронная пошта знаходзілася ў дэмілітарызаванай зоне. Тэксты былі імгненныя, націскныя, франтавыя. Электронныя лісты, якія можна скласці ў стос і пакінуць. Вы адказалі ім на сваіх умовах.
  Адзін з іх быў адказам на электронны ліст, які ён адправіў буйной фармацэўтычнай кампаніі, якая размяшчала аб'явы аб пошуку новых супрацоўнікаў. У Адама была ступень бакалаўра, некалькі курсаў хіміі. Тым не менш, для чалавека з яго адукацыяй усё, што яны маглі прапанаваць, - гэта продажы пачатковага ўзроўню. А гэта азначала стол, штурханне паперы і размовы з людзьмі. трахацца.
  Выдаліць.
  Адзін быў ад маці, без тэмы.
  Выдаліць.
  Яшчэ:
  Дарагі Адам:
  Дзякуй за ваш электронны ліст. Я, вядома, цябе памятаю. Я цаню вашу шчырасць. Я тады не ведаў, што ў вас былі асабістыя цяжкасці. Не хвалюйся, не вернешся да мяне. Часам у нас ёсць вакансіі для тых, хто валодае вашымі навыкамі. Калі ласка, звяжыцеся з Хелен у нашым аддзеле кадраў. І вам таксама дзякуй за вашу службу нашай краіне.
  Адам быў зручны. Калі яму было дзесяць гадоў, яны з бацькам аформілі і абшалявалі некалькі пакояў у іх і ў дамах яго бабулі і дзядулі. У яго быў да гэтага талент. Пасля службы працаваў у некалькіх падрадчыкаў. Але потым ён пачаў не з'яўляцца. Звольнілі. Ён пайшоў на падзённую працу, грошы. Гэта было лепш. На некаторы час.
  Выдаліць.
  Ён нацягнуў шэрыя штаны, майку і клятчастую кашулю з кароткімі рукавамі, якія не запраўляў. Апранаючыся, ён глядзеў у акно. Звычайны сакавіцкі дзень, пахмурны і цьмяны. Ён адчуваў, як халадок адрываецца ад бруднага шкла. Надвор'е падбадзёрыла яго. Ён ненавідзеў сонца, ненавідзеў спякоту.
  Па такіх зразумелых прычынах, што гэта яго раззлавала. Гэта прымусіла яго адчуваць сябе прадказальным, зрабіла яго рабом мінулага ва ўсіх найгоршых, клішэ. Амаль смешна.
  Потым пачалася аса. Не, іх два.
  Дзве восы. Маленькія лохі.
  Адам працягнуў руку паміж спружынамі і матрацам і дастаў паўаўтаматычны пісталет Colt .45. Гэта была старая баявая зброя, праўда, не тая, якую выдавалі ў Афганістане. Армія прымусіла вас аддаць зброю. Ва ўсякім разе, ён ляцеў дадому з рэкламай, так што гэта было. Гэтую ён купіў на вуліцы. Для аховы. І на ўсякі выпадак.
  Ён адцягнуў засаўку, каб паставіць патрон у патроннік і сунуў дула сабе ў рот. Ён адчуў смак металу і алею і адчуў пах пораху з таго часу, калі апошні раз страляў з далёкасці год таму. Ён ніколі не папрацаваў яго пачысціць.
  Ён крыху павярнуўся так, каб, калі куля выйшла з задняй часткі яго чэрапа, калі б яна выйшла, яна ўрэзалася ў тоўстую канструкцыю кватэры і спынілася там, каб больш ніхто не пацярпеў.
  Пяць . . . чатыры . . . тры . . . два. . .
  Затым, накіраваўшы зброю ў іншае месца, ён паглядзеў на яе, захапляючыся формай, навобмацак, вагой. Ён націснуў кнопку, каб выпусціць магазін з ніжняй часткі ручкі, і пацягнуў засаўку, каб куля, якая была ў патронніку, пакацілася на ложак. Ён падняў смоўж, засунуў яго назад у магістр і перазарадзіў кольт. Пастаўце яго на хісткі стол.
  Адам зайшоў на кухню — гэта значыць у памяшканне памерам пяць на дзесяць футаў, аддзеленае ад астатняй часткі аднапакаёвай кватэры паўвысокай сцяной. Ён не мяняў лямпачку на столі, таму выкарыстаў ліхтарык, каб праверыць, ці не закранула піцу з мінулай ночы што-небудзь з шасці ножкамі. Гэта было. Ён адчуў трапятанне.
  І піць. . .
  Ай чорт. Катастрофа.
  Калі ён лёг спаць учора ўвечары каля адзінаццаці, ён пакінуў бутэльку кабернэ на прылаўку. Яго другі за вечар. Ён з гонарам сказаў, што наліў з яго толькі адну шклянку, і з нецярпеннем чакаў, што астатняе будзе з’есці разам з піцай на сняданак. Але слых у Адама быў пашкоджаны падчас вайны, і, відаць, ён стукнуўся аб бутэльку, не пачуўшы, як яна ўпала, калі хістаўся да ложка. Амаль усё вылілася на падлогу; застаўся толькі глыток таннага вострага чырвонага віна.
  трахацца.
  Ён падняў бутэльку і тым, што засталося, прыняў ранішнія лекі. Ён збіраўся шпурнуць бутэльку праз увесь пакой, але стрымаў сябе. Скаргаў хапала.
  Седзячы на ложку, ён зноў памасіраваў шнар на лытцы.
  І, натуральна, тут яно прыйшло. . . Тое, што паўтаралася пару разоў на дзень у ягоных думках: ён сядзіць сам-насам за нізкай сцяной, часам падымаецца, каб шукаць цэль. Іншыя ва ўзводзе за сваімі сценамі, або плоска на разбуранай пад'язной дарозе або ў пяску.
  Падымаючыся, адціскаючы патроны, потым яшчэ раз нізка.
  І калі гэта адбудзецца, поўнае чорт вазьмі. Incoming, thunk, snap, snap . . . кулі ўсюды. З трыццаці-сарака гармат. Ударыўшыся ў пярэднюю частку сцяны, пераскокваючы праз яе, уразаючыся ў стары будынак ззаду. Камень каскадам, аскепкі зрываюцца. Так хутка, так хутка, рэзка, рэзка і гучна.
  Яны раскіданыя па ўзгорках, вораг. Яго ўзвод знаходзіцца на велізарнай адкрытай прасторы, толькі з дзвюма казінымі халупамі і трыма-чатырма каменнымі сцянамі вышынёй не больш за некалькі футаў для прыкрыцця.
  Адам падымаецца і выпускае некалькі чэргаў.
  «Дзе чортава паветра?» нехта крычыць.
  "У дарозе. Медэвакзацыя таксама».
  Аднаго з хлопцаў у патрулі моцна ўдарылі. Ён падняўся не ў той час. Твар і плячо.
  Дрэнна.
  Больш куль. Яны шугаюць, як сталёвыя восы, падаюць, як распаленыя аскепкі метэарытаў.
  Адам думае:
  Калі б не чацвёрты дзень бязлітаснага шчоўк, шчоўк, шчоўк . . .
  Калі б ён не прачынаўся кожную раніцу, каб не паснедаць, каб усе думалі, што ён адзін з іх. . .
  Калі б яны толькі маглі захапіць некалькі клікаў зямлі ў гэтым жахлівым фарпосце і ўтрымаць яго. . .
  Калі б ён не запісаўся выключна дзеля бацькі . . .
  Калі б не ўсё гэта, ён, магчыма, не здзейсніў бы той неймавернай рэчы, якую збіраўся зрабіць.
  Але ён прыйшоў у канец чаргі.
  Адам ніколі не быў паранены або паранены аскепкамі, якія рухаліся настолькі хутка, каб прабіць скуру. Але сёння ён ведае, што будзе паранены. Таму што ён сам нанясе раненне.
  Ён не дурны ў гэтым. Ён ведае, што будзе падазраваны, таму што гэта будзе несмяротны пракол яго плоці менавіта ў тым месцы, дзе застрэліўся б той, хто хоча застрэліцца, каб пазбегнуць службы. (Цяля — нумар адзін.) Гэта адно з самых цяжкіх правапарушэнняў у войску. Злачынствам з'яўляецца махлярства, якое гучыць гэтак жа прыручана, як бадзянне, але гэта не так. Калі вы самі сябе параніце ў баі, вам пагражае дзесяць гадоў ваеннай турмы і ганебнае звальненне.
  Таму Адам азіраецца, каб пераканацца, што яго ніхто не бачыць. Яго зброя мае тры рэжымы: адзінкавы паўаўтаматычны, трохзарадны чэргамі і цалкам аўтаматычны. Ён пстрыкае вінтоўкай на адзінку — адзін націск на спускавы кручок, адна куля — таму што не хоча, каб яго мяса ператварылася ў падліўку. Адам дастае са свайго заплечніка MOLLE вялікі бінт; ён прыціскае яго да сваёй ікры, так што калі CID будзе ў настроі пагуляць у крыміналістыку, яны не знойдуць рэшткаў стрэлаў на яго форме або скуры і падумаюць, што смоўж прыляцеў здалёк. Пазней ён скіне павязку.
  Без далейшай падрыхтоўкі ён страляе сабе ў нагу. Вінтоўка, якую яму выдалі, страляе маленькай куляй, дыяметрам крыху менш за чвэрць цалі. Але ён рухаецца хутка, як Дзікенс, дзве тысячы міль у гадзіну, нашмат хутчэй, чым рэактыўныя самалёты, якія ляцяць, каб аббіць ворага і часова загнаць яго ў прыкрыццё.
  Ёсць джала, але няма жудаснага прыступу болю. Нервы траўміруюцца. Тым не менш ён крычыць: «Я паранены!» А бінт хавае ў кішэню.
  «Ааааааааааааааа. . .”
  Адам замірае.
  І глядзіць ззаду.
  Быў прамежак у часе з моманту, калі ён паглядзеў, што ён адзін, і калі ён стрэліў са зброі.
  І ў гэты самы кароткі момант за ім падпоўз аднапалчанін.
  Яго лепшы сябар па атраду Тод Уілшыр. Яны жартавалі, гулялі ў карты, дзяліліся кнігамі і гісторыямі пра жанчын, падкрадаліся да нелегальных п'янак.
  Куля крыху запаволілася, калі прайшла праз нагу Адама. Але ён па-ранейшаму рухаўся досыць хутка, каб прабіцца ў горла і шыю Тода і акуратна адкрыць вену.
  Яго вочы фіксуюцца на Адаме, калі ён бессэнсоўна трымаецца за шыю, чырвоны каскад, каскад.
  «Ааааа. . . ах . . .”
  Нейкі момант Адам разважае. Тод бачыў, Тод расказваў. Але потым: Не, я не магу гэтага зрабіць. Ён крычыць: «Медык! Медык».
  Неўзабаве чуецца шоргат ног, і малады чалавек, згорбіўшыся, коціцца на месца паміж Адамам і Тодам. Ён кідае позірк на рану на назе Адама і ацэньвае яе як нязначную, а потым паварочваецца да салдата з крывацёкам.
  Хто не можа быць выратаваны.
  Калі набліжаецца яго дрыготкая смерць, Тод спрабуе нешта сказаць Адаму.
  Вусны нібы ўтвараюць P . Але потым ён сыходзіць.
  Кожны дзень на працягу апошніх пяці гадоў Адам Рэнгел думаў пра здарэнне, думаў пра вочы свайго сябра, думаў, што калі б ён выклікаў медыка раней, Тод быў бы жывы. Што ён хацеў сказаць, што пачыналася з П ?
  Ён паглядзеў на кольт, які сядзеў на стале.
  Затым: Бля. Скончылася віно.
  Большасць месцаў, дзе прадаваліся спіртныя напоі, яшчэ не былі адкрыты. Потым ён успомніў пра Quik Mart на Дзевятай вуліцы ў раёне горада Нігдэ. Ён быў там толькі аднойчы — гэта быў доўгі паход, — але ён адчуваў слабасць да гэтага месца, бо індыйскі клерк Кары, як гаварылася на бэйджыку, выкарыстаў восемдзесят цэнтаў сваіх грошай, калі Адам не мог падысці. з поўнай сумай за яго бутэльку і Hot Pocket. Кары быў вялікім прыхільнікам "Бітлз".
  Quik Mart было б.
  
  «Я патрульны, так. Вядома. Але я не быў у патрулі, з малой літары p , шмат гадоў».
  Пяцідзесяцідзевяцігадовы Артур Фром размаўляў з вахтавым камандзірам 19-га ўчастка. Чалавек, які быў на дваццаць гадоў маладзейшы за Фрома. Кароткі, інтэнсіўны, дакладны, вычышчаны, як кабачок, перш чым пакласці ў рондаль.
  Камандзір разгубіўся. « У патруль?» Але толькі на імгненне. «Патрульны аддзел, вялікія літары. Будучы ў патрулі, з малой літары».
  Фром кіўнуў сваёй доўгай галавой.
  «Гэта смешна». Хаця вахтавы камандзір не ўсміхаўся.
  Фром быў высокім, і таму, што ён ніколі не мог набраць вагу, ён быў такім жа стройным, як і ў той дзень, калі скончыў акадэмію шмат гадоў таму. Факт, які раздражняў многіх саслужыўцаў. Яго форма была ідэальна выпрасаваная. Ён разаслаў. На працягу многіх гадоў Марта кожную раніцу прасавала і скручвала варсінкі. Апошні раз, калі яна спрабавала, у справу ўмяшалася пажарная служба.
  Двое мужчын знаходзіліся ў калідоры дома ўчастковага. Абодва пачаліся, калі сакавіцкі вецер бразнуў шыбамі за імі. Будынку было 117 гадоў.
  - Я б не прасіў гэтага ў цябе, калі б гэта не было важна, Артур.
  «Так, сэр, я ўпэўнены».
  Камандзір быў капітанам, і, нягледзячы на тое, што чалавек нагадваў Арла-скаўта, патрульны Артур Фром паважаў уладу. Заўсёды.
  Yessir . . .
  «У мяне два чалавекі ў Рыверсайдзе. Мы павінны гэта пакрыць. POS-сем».
  Гэта было патрабаванне, выпрацаванае нейкім алоўкавым штурхачом у штаб-кватэры, які абвяшчаў у нязграбнай бюракратычнай прозе, што кожны раён горада павінен мець неабходную колькасць «персаналу на месцы», колькасць вар'іруецца ў залежнасці ад насельніцтва, але ніколі не менш за аднаго.
  У наш час падключаных да Інтэрнэту службовых аўтамабіляў патрабаванне здавалася састарэлым. Але гэта было.
  «Толькі на сёння. Махоні і Хуарэс вернуцца заўтра.
  Было б чорнай плямай супраць камандуючага, каб адпусціць раён без патрулявання. Была прычына, па якой усё больш і больш паліцэйскіх аддзелаў сталі называць службамі грамадскай бяспекі. Праца па абароне грамадскасці была адной з прычын, па якой Фром падпісаў кантракт.
  «Добра, сэр. Так».
  Камандзір падзякаваў, хоць гэта быў больш загад, чым просьба.
  "Рыверсайд", - сказаў Фром.
  Таксама вядомы як Nowhere District. Гентрыфікацыя ў значнай ступені абмінула змрочнае, з'едлівае наваколле.
  "Правільна. Ларкіна ад моста да парку і Дзевятай вуліцы. Былі ўзломы машын. Графіці. Рабаванні. Наркотыкі. Не хвалюйся. Усё вернецца да цябе, Артур. Рабі тое, што рабіў раней. Пагаворыце з гандлярамі. Спытайце ў дзяцей, чаму яны не ў школе. Наркотыкі? Не турбуйцеся, калі гэта не запакавана для продажу. Ці гэта фентаніл. Вы ведаеце, як правесці тэст?»
  «Не. Тады гэта не быў вялікі наркотык».
  «Вы падазраяце, што гэта тое, што гэта, патэлефануйце, і хто-небудзь з аддзела па наркотыках прыйдзе туды з камплектам».
  «Так, сэр». Тое, што ён ведаў пра фентаніл, ён ведаў з праўдзівых крымінальных шоу Discovery Channel.
  «Вы праверылі новыя Motorola?»
  «Наколькі яны адрозніваюцца ад старых Motorola?»
  Камандзір на хвіліну задумаўся. «Пастаўка дасць вам ведаць».
  «Я вазьму паліто і зброю».
  Фром падышоў да вялікай кабіны, якую ён дзяліў з іншым афіцэрам, прысадзістай, вясёлай афраамерыканкай па імені Далорэс.
  «Чаго хацеў Буч?»
  Мянушка камандзіра гадзінніка, дзякуючы выразнаму крою, які, на думку Фрома, быў дрэнным модным выбарам.
  «Ён высылае мяне».
  «На каву?»
  «Ха. У патруль».
  Ён адчыніў шуфляду і выцягнуў адтуль свой рэмень. У ім знаходзіліся пісталет Glock калібра 9 мм, электрашокер, дадатковыя магазіны да пісталета, кайданкі і ліхтарык. Ліхтарык працаваў нармальна. Ён купіў бы новыя батарэі для тазера. Ён надзеў пояс. Цяжар быў і знаёмы, і трывожна чужы.
  Ён спытаў Дэлорэс: «Што там за бодзі-камеры? Прачытаў запіску, але не памятаю».
  «Пакуль неабавязкова».
  Фром вырашыў прайсці. З астатнім рыштункам было дастаткова падумаць.
  Калі ён сышоў, яна паклікала: «Будзь асцярожны, Артур».
  Ён буркнуў у яе бок і ўсміхнуўся.
  У камплекце атрымаў Motorola, якая працавала гэтак жа, як і старая версія, але гук быў лепшы. Ён памяняў батарэі Taser. Потым апрануў паліто і накіраваўся да ўваходных дзвярэй участковага.
  Адыходзячы ад зручнага стала, ён думаў: чорт, чорт, чорт. Я не хачу гэтага рабіць.
  У сваёй кар'еры патрульнага афіцэра Артур Фром меў долю сутычак з самымі рознымі злачынцамі. Наркаманы — у той час іх называлі «прыдуркамі» — і рабаўнікі і рабаўнікі банкаў. Ні адзін з інцыдэнтаў не турбаваў яго больш, чым звычайна было б цяжка ўгаварыць злачынца з вар'яцкімі вачыма адкласці нож, якім ён размахваў.
  Але потым, чатыры гады таму, у Марты пачаліся няўдачы.
  Спачатку дробязі, проста забыццё. Потым усё горш і горш. Таксама небяспечна. Інцыдэнт з падпалам уніформы. Варым яйкі без вады ў рондалі. Чыстка сцен гасцінай бензінам.
  Вядома, гэта было складанае захворванне, шматслойнае. І былі моманты крышталёвай яснасці і — жудасна — ўспаміны пра іх першыя сумесныя дні ў значна больш дэталях, чым ён мог уявіць.
  Але добрыя або дрэнныя сімптомы не мелі значэння. Яна была яго жонкай трыццаць шэсць гадоў, і ён збіраўся пераканацца, што пра яе клапаціліся да канца.
  І таму ён перайшоў у адміністрацыю, дзе шанцы на тое, што яго застрэліць рабаўнік, або муж у доме, або адзін з бандытаў з груп, якія набіраліся на ўчастак, былі практычна роўнымі нулю.
  Фрому заставаўся месяц і шэсць дзён да пенсіі, з добрай пенсіяй. Ён быў бы ўвесь час дома і мог бы абысціся без большасці дарагога персаналу, які працуе на поўны працоўны дзень.
  Ні ў якім разе не рэлігійны, ён, тым не менш, час ад часу маліўся, і рабіў гэта цяпер.
  Калі ласка, дазвольце мне сёння дайсці да канца вахты жывым і цэлым.
  Калі ласка, дазвольце мне не рабіць нічога, што магло б мяне звольніць з працы ці пакараць за паводзіны.
  Дазвольце мне вярнуцца дадому да сваёй нявесты. . .
  Ён выйшаў на вуліцу, на вільготнае прахалоднае паветра, падумаўшы, што, прынамсі, вахтавы камандзір не зрабіў яму перапынку. Чалавек мог жангляваць персаналам і засунуць Фрома дзе заўгодна на ўчастку. Але ён даў яму Рыверсайд. Частка працы Фрома ў адміністрацыі ўключала ў сябе збор статыстыкі, і ён ведаў, што Nowhere District быў адным з самых злосных ва ўчастку — па сутнасці, ва ўсім горадзе. На мінулым тыдні там адбылося забойства — адзін бандыт забіў другога прама перад сярэдняй школай.
  Ён паспрабаваў падумаць, ці быў калі-небудзь застрэлены паліцыянт у Нігдэ.
  Тры гады таму Артур паверыў. Паліцыянт выжыў, але ўсё астатняе жыццё будзе ў інвалідным вазку.
  Цяпер ён накіраваўся да моста Ларкін-стрыт.
  Ён правёў бы там некаторы час.
  А пасля гэтага Дзявятая вуліца, у самым цэнтры Нікуды. Фром успамінаў, што раней там было выдатнае месца для сняданку, старамодная закусачная. Ён спадзяваўся, што ўсё яшчэ там. Гэта была адна рэч у хадзе. Вы даведаліся лепшыя месцы, дзе можна паесці.
  
  Яна ляжала ў ложку на спіне і думала пра Майкла.
  Малюючы яго.
  Ён быў прыгожым чалавекам — крыху падобным на маладую версію акцёра Гарысана Форда, густыя цёмныя валасы, цвёрды твар, шырокія плечы. Ён быў яе ўзросту — сярэдзіны трыццаці — і ў добрай форме; ён, як і яна, любіў бегаць і займацца. Ён займаўся нейкім баявым мастацтвам, але адным з незвычайных. Не каратэ і не таэквондо.
  Майкл насіў цяжкія касцюмы, а ў яго кашулях было занадта шмат крухмалу. Яны былі падобныя на сухія маркерныя дошкі, якімі карысталася Лэйні, калі вяла мазгавы штурм з капірайтэрамі са свайго рэкламнага агенцтва. Бліскучы белы і амаль бліскучы. Яна дражніла яго з гэтай нагоды.
  Лэні Стоўн, аднак, не заўсёды так думала пра знешні выгляд Майкла. Яна больш думала пра яго дабрыню. Яго вочы, якія выпраменьвалі ўпэўненасць і клопат. І характар у яго: спакойны.
  Важна, у гэты перыяд яе жыцця, які быў вельмі, вельмі неспакойным.
  Храп збоку. Яна адцягнулася ад цёплага цяжкага цела мужа. Уначы Генры перавярнуўся на спіну. Адсюль і гартаннае фырканне.
  Яна ўстала з ложка і моўчкі пайшла па тоўстым дыване, суцяшаючыся пад босымі нагамі. І белы, як. . . белыя, як кашулі, якія насіў Майкл.
  Спыніць гэта.
  Лэні праслізнула ў ванную і сцягнула майку, у якой спала, і баваўняныя майткі. У люстэрку яна правяла хуткі агляд свайго профілю. Шчыпак жывата. На паўтара цалі больш, чым ёй хацелася б. Але яна не была занадта жорсткай да сябе, не ў дадзены момант. Час ад часу яна ласавала салодкім. Чаму яна не павінна? Гэта быў, здавалася б, самы цяжкі час у яе жыцці.
  Не, без слёз.
  Ёй было каму выратаваць.
  Майкл выратаваў бы яе.
  У душ, самая гарачая вада, якую яна магла вытрымаць. Затым яна выцерлася ручніком, апранулася ў халат і высушыла фенам свае кароткія валасы. Нядаўна пастрыгла. Майкл сказаў, што яна павінна, і яна гэта зрабіла. Генры міргнуў вачыма, калі яна вярнулася з салона. «Ой. Каротка». Яна не ведала, падабаецца яму гэта ці не. «Чаму ты гэта зрабіў?»
  Сказала толькі, што хоча новага выгляду.
  «Добра. Гэта прыемна».
  Што прымусіла Лэні адчуць сябе асабліва вінаватай. Тут жа яна амаль расказала яму пра Майкла. Але не.
  Апрануўшыся ў блакітную шаўковую блузку і цёмна-сінюю спадніцу і пінжак, яна думала, што прынясе сённяшні дзень.
  Яна сказала сваёй сакратарцы, што яе сёння не будзе, у яе запісаўся на прыём да доктара - і гэта было добрай хлуснёй, таму што ты заўсёды можаш быць трохі расплывістым, калі гаворка ідзе пра медыцыну, як быццам ты не хочаш ісці ў Асабістая інфармацыя. Нешта прыватнае. Нешта там унізе.
  Што да Генры, яна не сказала яму, што будзе далёка. Але ён ніколі не заходзіў у агенцтва і рэдка тэлефанаваў на працягу дня. Сам ён быў занятым чалавекам, займаўся ІТ-бяспекай, працяглы час працаваў, каб пазбегнуць узлому кампутараў буйных карпарацый. Калі б ён патэлефанаваў і Роўз сказала яму, што была ў доктара, ён, напэўна, пахваліўся б, што забыўся, каб не саромецца. І таму, што яго бліскучы розум заўсёды віраваў, ён цалкам мог паверыць, што Лэні сказала яму.
  Погляд на яе тэлефон. Яе страўнік перавярнуўся.
  Спадарыня Стоўн, святочная рэклама будзе гатовая ў 8:30.
  Што сапраўды гаварыла зусім пра іншае. Гэта было паведамленне праз код, які яны з Майклам са смехам прыдумалі. Гэта азначала, што яны сустрэнуцца ў «Холідэй Ін» на Дзесятай вуліцы ў прызначаны час.
  Яна напісала ў адказ.
  Дзякуй, сэр. Я буду з нецярпеннем чакаць разгляду.
  Яна зрабіла макіяж, толькі трохі румян, бледна-карычневыя цені, ружовая памада. Дыханне духаў, не так шмат сёння, ніколі не вельмі. Яна выкарыстоўвала водар выключна для сябе; духі выклікалі ўспаміны пра час, які быў раней, чым увесь неспакойны.
  Яна паглядзела на сябе ў люстэрка.
  Вы сапраўды перажываеце гэта?
  І ледзь не згубіў. Слёзы пачалі добра. Нейкі сум, нейкая віна.
  Але ў асноўным страх.
  Гэта было вельмі рызыкоўна. Яна стаяла на абрыве бяды, на самым краі. Самы дробны выпадак можа перакуліць яе. Выпадковае супадзенне, быць заўважанай на вуліцы, дзе ёй быць не варта. Вандроўны рэпарцёр здымае яе на відэа на заднім плане. Быць збітым аўтамабілем, які пераходзіў вуліцу. Міліцыя, званкі, пытанні.
  Катастрофа . . .
  Але, глыбока дыхаючы, яна валодала сабой.
  Яна выйшла з дзвярэй спальні. Яна павінна была сысці зараз. Будзільнік мужа павінен быў прагудзець праз тры хвіліны.
  Лані паглядзела на яго спячую форму.
  - Прабачце, - прамовіла яна. Потым хмара паднялася.
  Яна выйшла ў пярэдні пакой, нацягнула паліто з вярблюджай воўны. Яна замкнула за сабой дзверы і паспяшалася да аўтобуснага прыпынку, з нецярпеннем чакаючы, што можа забраць кекс і латте.
  Але ў асноўным з нецярпеннем чакаю сустрэчы з Майклам.
  
  Карлас стаяў ля акна сваёй кухні з выглядам на прыгожы бок Карлайл-стрыт.
  Там дамы былі прыгожыя з карычневага каменя, пабудаваныя сто гадоў таму, калі ўвага надавалася дэталям. Будынак прама насупраць яго ўвянчаў скруткавы фасад, інкруставаны мазаікай з выявай лісы. Людзі, якія жывуць у гэтых кватэрах, багатыя людзі, мусілі глядзець на пацёрты жоўты сайдынг і алюмініевы каркас будынка Карласа. Бедныя душы.
  Карлас Санчэс ростам пяць футаў шэсць быў апрануты ў тое, што і звычайна: джынсы і бліскучую куртку ў колерах спартыўнай каманды. Гэта быў яго фірмовы выгляд. Сёння гэта былі Чыкага Булз, чырвона-чорныя. Гэта была яго любімая куртка (першая прафесійная гульня, якую ён калі-небудзь бачыў, была ў Bulls).
  Яго любімы і, як ён спадзяваўся, шчаслівы пінжак.
  Пашанцавала ўтрымаць яго ад турмы.
  Калі ён глядзеў у акно ў змрочны, пяшчаны ранак, ён сціскаў свой мабільны, на якім набраў дзевяць нумароў. Тэлефон цярпліва чакаў.
  Нарэшце ён націснуў дзесятую і апошнюю лічбу «4», а потым «Выклік».
  Мужчына адказаў на трэці гудок. "Так?"
  Карлас назваў сябе. «Такім чынам. Мы можам сустрэцца? Вы сказалі, што мы можам сустрэцца?»
  Цішыня.
  Калі ласка.
  «У мяне дзевяць гадзін».
  Дзевяць гадзін? О, спатканне, напэўна, ён меў на ўвазе. Гэты чалавек бег у зусім іншым свеце, чым Карлас, які быў майстрам на прамысловым прадпрыемстве на набярэжнай. Але ці азначала гэта, што ён хацеў сустрэцца, ці ён адступаў?
  "Я павінен-?"
  «Будзь у мяне ў восем трыццаць. Пасля гэтага мяне няма».
  «Гэта будзе працаваць нармальна. Я іду на танцавальны канцэрт маёй дачкі ў школе ў...
  Націсніце.
  Ён адвярнуўся ад акна.
  Карлас утаропіўся ў тэлевізар. Сюжэт CNN, адзначыў ён, быў пра дзіця, хлопчыка гадоў пяці, які блукаў ад старэйшага брата па дарозе ў школу. Маці працавала. Хлопчык згубіўся на будаўнічай пляцоўцы, дзе будаваўся гандлёвы цэнтр. Думалі, што ён дзесьці захраснуў ці праваліўся ў катлаван. Карлас выключыў набор.
  Ён, натуральна, думаў пра Луну. Дванаццаць. Зараз у аўтобусе ў сваю сярэднюю школу, хвалюючыся з-за канцэрту, але таксама ўсхваляваная.
  Ён зайшоў у спальню і сеў на ложак, гледзячы на карычневы папяровы пакет. Мяшок быў ідэнтычны таму, які Луна ўзяла ў яго і сунула ў свой заплечнік дваццаць хвілін таму. У яе быў бутэрброд з індычкай і чеддером, пакет з дробнай морквай і кававы пірог Little Debbie.
  У гэтай сумцы было нешта зусім іншае.
  Я сапраўды гэта раблю?
  Затым пайшоў шчаслівы пінжак. Ён запхнуў сумку ў кішэню і выйшаў на вуліцу ў прахалодную раніцу, у паветры пахла ад выхлапных газаў.
  
  «Усё будзе добра. Уявіце, што гэта праслухоўванне на ролю ў спектаклі».
  "О, ад гэтага я не адчуваю сябе лепш", - сказаў Брэт Эбат.
  «Вы выступалі ў сярэдняй школе».
  «Я ненавідзеў гэта, і мне было жудасна».
  «Я ўпэўнены, што ты быў выдатным». Мініяцюрная бландзінка моцна пацалавала мужа.
  - Ік, - сказаў трынаццацігадовы Джоўі. Неўзабаве яго больш зацікавіць ік, хаця Брэт меркаваў, што, калі гаворка зайшла пра тваіх бацькоў, існуе вечны фактар іка.
  Беў яшчэ трохі хлёпала дзіцяці. Брэт падумаў: «Вось табе і кепска » .
  Яны былі на кухні двухпавярховай сям'і, у падраздзяленні на ўскрайку горада. Брэт чысціў чаравікі, што ён рабіў кожную раніцу, перш чым ісці на працу. Ён не рабіў гэтага два месяцы і чатыры дні. Было добра.
  Беў сказала: «Містэр. Уэзербі здаецца добрым». Пара сустракалася з новым босам Брэта — патэнцыйным новым босам — некалькі разоў на мерапрыемстве па зборы сродкаў у цэнтры горада, у загарадным клубе. І харызматычны мужчына аднойчы прывёў Брэта і Беў на абед, каб пазнаёміцца з новым супрацоўнікам.
  Патэнцыйны новы супрацоўнік.
  Беў сказала: «Магчыма, ён дапаможа нам з пазыкай».
  Кава Брэта спынілася на шляху да рота.
  «Я жартую, дарагая».
  Уэзербі валодаў W&S Financial Services і добра зарабіў за кошт крэдытаў. І сам Уэзербі зрабіў добрыя змены ад W&S. Яны з жонкай прывезлі ў стэйк-хаўс новую Tesla, шыкоўную.
  Брэт паціснуў плячыма. «Ах, ён бы засмяяўся, калі б вы сказалі яму нешта падобнае».
  Бів важдалася ля ракавіны. «Вы выглядаеце нервовым».
  «Сапраўды». Брэт Эбат, трыццаць восем гадоў, звычайна не нерваваўся. Яму было шэсць два, звыш двухсот фунтаў, шырокія плечы. У яго быў павольны шлях. Часам ён мог выглядаць засмучаным, злым і хітрым, але ніколі не выглядаў нервовым.
  «Чаго тата нервуецца?» — спытаў Джоўі.
  Брэт даведаўся, што нішто не праходзіць міма дзяцей, і калі твая жонка нешта так выказвае, ён, вядома, збіраўся спытаць.
  «Гэта як твой першы дзень у школе. Вы ніколі не ведаеце, як усё пойдзе. Твой тата спрабуе на гэтую працу».
  Уэзербі не стаў мультымільянерам, плацячы грошы людзям, якія не ўмелі рабіць тое, што яны рабілі. Ён прапанаваў Брэт выпрабавальны тэрмін. Калі б ён працаваў добра, ён мог бы разлічваць на добрую зарплату.
  Джоўі сказаў: «На вашай апошняй працы вы ўзялі мяне на тым шаснаццаціколавым аўтамабілі».
  «Гэта было весела».
  «Што вы робіце на гэтай новай працы? Штосьці прыбранае?»
  «Вы ведаеце, што значыць «ветэрынар»?»
  «Так, дзе мы возьмем Дзетку і каву». Ён кіўнуў у бок дзвюх лабараторый, якія жавалі сняданак у куце.
  Бів і Брэт засмяяліся. Ён сказаў: «Гэта праўда. Але гэта таксама дзеяслоў».
  «Слова, якое азначае нешта рабіць», — сказаў хлопчык.
  «Добра. правільна. «Ветэрынар» як дзеяслоў азначае праверыць людзей і пераканацца, што яны могуць вярнуць крэдыт, перш чым кампанія містэра Уэзербі пазычыць ім яго. Ці вярнулі яны грошы ў мінулым, наколькі вялікія іх актывы. . . ?»
  Гэта выклікала ў хлопчыка ўсмешку.
  "Джоі!" - сказала Беў.
  «Тата сказаў гэта». Потым хлопчык страціў цікавасць — фінансавыя паслугі не могуць канкурыраваць з вялікім грузавіком — і ён вярнуўся да набору тэкстаў.
  Вы выглядаеце нервовым. . .
  Таму што ён быў.
  Нервовы як чорт.
  Сям'я была ў бядзе. Яны па-дурному паслухаліся дробнага інвестыцыйнага кансультанта, якому за два гады ўдалося страціць усе іх зберажэнні. Яны назапасіліся б вялікімі даўгамі. Брэт заключыў пагадненні з банкамі і кампаніямі, якія выдаюць крэдытныя карты, каб пагасіць ашаламляльныя сумы запазычанасці. Беў таксама працавала на дзвюх працах. Але нядаўна — два месяцы і чатыры дні таму — Carelli Transport загінуў. Брэт глядзеў на банкруцтва, але вырашыў не. Ён бы ніколі гэтага не зрабіў.
  Ён павінен быў нешта зрабіць. У іх жыцці не было маржы; яны проста зводзілі канцы з канцамі на тое, што яму плаціў Карэлі — і нават гэта азначала, што елі кепскую ежу, вадзілі юнкераў і не мелі медыцынскай страхоўкі ні ў яго, ні ў Беў.
  Страхоўка была вялікай справай. Праца Беў прадугледжвала праезд за дзве мілі ад дома да школы, дзе яна працавала. Брэт вазіў яго па ўсім горадзе, часам у небяспечныя раёны горада. Калі з ім што-небудзь здарыцца, траўма або няшчасны выпадак, гэта можа разбурыць сям'ю. У брата была невялікая праблема з сэрцам. Яго двухдзённае знаходжанне ў бальніцы каштавала 65 000 долараў. Нават цяпер ад думкі пра такую суму ў Брэта скруціла жывот.
  Але на сённяшні дзень ён быў аптымістычны. Ён атрымаў некаторыя паслугі ад людзей, з якімі пазнаёміўся праз транспартную кампанію, і атрымаў запіс у Эд Уэтэрбі. Яны сустракаліся, і пары сустракаліся, і гэты праніклівы мужчына сказаў, што яму спадабаўся крой Брэта (яму трэба было паглядзець гэта пазней). Уэзербі паспрабаваў яго. Калі б гэта спрацавала, ён падпісваў бы на поўны працоўны дзень. Брэт ведаў адно ў сваю карысць: ён вельмі і вельмі добра спраўляўся са сваёй працай.
  Брэт паглядзеў на свой гадзіннік, вялікі залаты, які бацька падарыў яму на заканчэнне сярэдняй школы. «Лепш ідзі. На гэта нельга спазняцца».
  Беў услед за Брэтам выйшла з кухні. Яны выйшлі ў пярэдні пакой, і Брэт нацягнуў сваё цёмна-сіняе ваўнянае паліто.
  Сарамліва Беў працягнула руку за іншымі паліто ў шафе і працягнула яму пакет з пакупкамі. Гэта было цяжка. «Атрымаў табе падарунак».
  Ён выцягнуў партфель са скуры алігатара. Прыгожы.
  Першая яго думка, як ён саромеўся сказаць, была, колькі яна патраціла. - Не хвалюйся, - прашаптала яна. «Я купіў яго на eBay за семдзесят даляраў. Апошнія дзесяць хвілін аўкцыёну я затаіў дыханне».
  Ён моцна пацалаваў яе. «Дзякуй, дзетка. Трэба ісці». Ён паглядзеў ёй у вочы. «Усё будзе добра. Я збіраюся прыбіць гэтую рэч».
  «Я ведаю, што вы будзеце. Пачакай, ты не перакусіла, толькі кава».
  «Па дарозе ёсць месца, дзе ёсць бутэрброды на сняданак. Я выберу адну там. Як я выглядаю?»
  Ён падняў каўнер паліто, трымаў партфель збоку і кіўнуў галавой.
  «Вы можаце праверыць мяне ў любы дзень», - прашаптала яна.
  II
  ВЕСЬ РАЦЫ
  Аплаціна Рангель была на працы паўгадзіны.
  Плён яго працы не быў зорным.
  Ён стаяў на марозе на вуліцы Уотэрв'ю са сваім любімым папяровым шкляначкай і выглядаў поўным надзеі, кажучы: «Божа дабраславі» і «Калі можаш, калі ласка». Людзі, якія прыглядаліся да яго, магчыма, прымалі яго за салдата з-за ўзросту, целаскладу і стрыжкі, але ён не разыгрываў карту ветэрана, калі выпрошваў грошы. Ніколі б.
  Вядома, па больш чым адной прычыне.
  Яму ўсё яшчэ не хапала грошай на віно на некалькі даляраў. Так блізка, так далёка. Quik Mart быў за вуглом на Дзявятай вуліцы, усяго ў двух кварталах адсюль, і вабіў. Што ж, ён працягваў бы гэта.
  Нібыта гэта быў добры куток для жабравання. Гэта было ў занядбаным Рыверсайдзе, гэта значыць у раёне Нідзе, але бізнесмены з добрых раёнаў праходзілі праз яго, каб сесці на аўтобусы і цягнікі. Сёння раніцай, аднак, яны ўсе лічылі яго нябачным. Ён таксама паспрабаваў сказаць: «Я галодны», што было праўдай, і «Я спрабую паснедаць», што таксама было праўдай, хоць ежа, якую ён хацеў, не прадугледжвала бекону або яек.
  Ніякай шчодрасці з боку багатых людзей, людзей сярэдняга класа або любога іншага класа. Адам ніколі не адчуваў, што яму штосьці вінен, ні капейкі. Гэтыя людзі зарабілі свае грошы і заслужылі іх захаваць. Яны не абавязаны яму нічога даваць. Але ўсё было проста: ён хацеў напіцца і не ведаў, як гэта зрабіць інакш.
  Магчыма, ён адпуджваў людзей, таму што быў крыху больш рэзкім, чым звычайна, непаседлівым.
  Гэта адбылося з-за інцыдэнту некалькі хвілін таму.
  Ён аўтаматычна падняў кубак таму, хто набліжаўся. Ім аказаўся тоўсты чорны хлопец гадоў дваццаці, апрануты ў баявую куртку і джынсы. Яго чаравікі былі ярка-аранжавыя. Хлопец сам выглядаў раздражнёным. Ён прайшоў міма Адама, потым спыніўся і азірнуўся. Глядзеў на Адама, але не бачачы яго, замест гэтага засяродзіўся на вуліцы ў тым напрамку, адкуль ён толькі што прыйшоў. Нахмурыўшыся. Адам раптам адчуў сябе не па сабе. Выгляд быў такі, што дзіця не зусім тут, спалохаўся. Небяспечна.
  Потым хлопчык міргнуў вачыма і ўбачыў Адама, быццам упершыню. Ён пакапаўся ў кішэні і выцягнуў дробязь, кінуўшы яе ў кубак. Не таму, што хацеў, а, уражанне Адама, таму, што не хацеў прыцягваць да сябе ўвагу. Чаму ён спыніўся? нехта можа здзівіцца. Ах, проста каб даць беднаму мудаку трохі манет.
  - Блаславі цябе, - сказаў Адам, уражаны тым, што дзіця быў нашмат маладзейшы за яго. Малы не адгукнуўся. Ён працягваў да Дзявятай вуліцы і павярнуў направа, яшчэ раз зірнуўшы назад.
  Але не гэта турбавала Адама і выпусціла вос. Адразу пасля таго, як дзіця знік, па вуліцы закрочыў мужчына гадоў трыццаці, кампактны чорны мужчына ў балахоне. У тым самым накірунку ішоў малы.
  Ён спыніўся каля Адама, зірнуў на кубак і агледзеўся на тратуары.
  «Эй, сабака. Дзяўчына-панк прыехаў сюды? Аранжавыя туфлі. Аранжавы, як лаўкі ў Макдональдсе на Тэйлара».
  Вочы ў чалавека былі з'едлівыя і халодныя.
  Адам сказаў: «Не».
  «Ён прыйшоў сюды. Чаму ты яго не бачыў? Праклятыя аранжавыя туфлі».
  «Я яго не бачыў».
  У чалавека былі цудоўныя залатыя пярсцёнкі. Адзін з іх перакінуў два пальцы. Адам убачыў магчымасць. Ён паказаў кубкам на Чалавека з балахонам.
  «Чорт вазьмі». Чалавек з капюшонам працягнуў і, спыніўшыся на скрыжаванні, павярнуў на Дзявятую ў той бок, куды ішоў малы.
  Нешта адбывалася. Нешта павінна было здарыцца.
  Побач з Адамавымі вушамі кружыліся восы. Не гуд, а скуголенне электрапілы, якая рэжа духмяную хвою.
  Ён кантраляваў сваё дыханне і думаў: Мне патрэбна мая бутэлька . Ён вярнуўся да пастаўленай задачы. Ён падлічваў у думках. У яго было чатыры даляры і дванаццаць цэнтаў. Яму спатрэбіліся яшчэ толькі тры пяцьдзесят два.
  Пешаходы прыйшлі і пешаходы пайшлі.
  «Калі ласка, вы можаце мне дапамагчы?» — сказаў Адам на іх адвернутыя твары.
  «Шчаслівага дня», — сказаў ён іхнім спінам.
  
  Лэні Стоўн ішла па Дзевятай вуліцы, яе абцасы грукалі па бетоне.
  Калі б не сустрэча з Майклам тут, яна б не прыехала ў Нікуды — гэта назва, якая падманвае іншыя гарады, што скараціла б раёны да шыку: SoHo і NoHo у Нью-Ёрку або LoDo ў Дэнверы. Але нідзе не было проста так: занядбанага, пашарпанага. Быццам бы вы хацелі ўзяць электрычную мыйку і сцерці бруд і бруд з тратуараў.
  Лані заўсёды ўсведамляла сваё асяроддзе. Агледзеўшыся, не бачачы нічога трывожнага, яна была задаволена, што побач былі людзі. Недалёка ў кавярню насупраць зайшоў высокі міліцыянер гадоў пяцідзесяці-шасцідзесяці. З таго самага боку, на якім яна была, на квартал наперадзе яе ішоў невысокі каржакаваты лацінаамерыканец у чырвона-чорнай атласнай спартыўнай куртцы. Твар у яго быў заклапочаны. На абочыне прыгожы бізнесмен у сінім паліто сядзеў на пярэднім сядзенні сваёй Таёты і глядзеў на тое, што здавалася электроннай табліцай ці іншым дзелавым дакументам. Ён размаўляў па мабільным тэлефоне. Яна заўважыла побач з ім на пасажырскім сядзенні тое, чаго ніколі не бачыла: партфель са скуры алігатара. Яна не вельмі ўхваляла, хоць здагадалася, што гэта, верагодна, падробка.
  Лэні зайшла ў Quik Mart і пажадала добрай раніцы клерку, які ўсміхнуўся ў адказ і заняўся складаннем хлебабулачных вырабаў у шкляную вітрыну побач з касай.
  Яна разглядала дэлікатэсы. Кекс з шакаладнай дробкай? Грэцкі арэх?
  Патураць . . .
  Яна атрымала смс ад Майкла з пытаннем, калі яна прыедзе. Яна напісала, што хутка прыедзе. Яна атрымала каву і кекс. Ён што-небудзь хацеў?
  Ён напісаў у адказ:
  Арол прызямліўся. . . і мае патрэбу ў кафеіне.
  
  Карлас Санчэс ішоў па Дзевятай вуліцы, накіроўваючыся ў несамавіты офіс, у якім ён быў некалькі разоў раней.
  Яго рукі былі ў кішэнях курткі «Чыкага Булз». Гэта было і таму, што было холадна, і таму, што ён хацеў утрымаць папяровы пакет.
  У ім было 5000 долараў наяўнымі.
  Я сапраўды гэта раблю?
  Грошы складалі большую частку яго зберажэнняў. У нейкі момант у яго было больш, але праблема Валерыі заняла большую частку гэтага. І калі яна вырашыла, што не хоча яго парады або ўмяшання з наркотыкамі і выпіўкай, большая частка астатніх яго грошай пайшла на барацьбу за апеку, каб не дапускаць Луну ў дом яго былой жонкі.
  Бой быў як Першая сусветная вайна, супрацьстаянне.
  О, было відавочна, што Карлас быў лепшым бацькам: ён не піў і ніколі не ўжываў наркотыкі. Пасля разводу ён сустракаўся толькі эпізадычна і ніколі не прыводзіў жанчыну дадому, калі там была Луна.
  Вал, з іншага боку, хадзіла на сустрэчы АА дзеля паказу і спынялася ў бары па дарозе дадому. Калі Луна была дома, яе ложак час ад часу займалі двое.
  Але яна таксама была хуткая, як змяя. Яна разыграла карту маці, карту жанчыны, карту «як мужчына можа выхаваць дачку».
  Яго адвакат сказаў яму, што верагоднасць таго, што ён у рэшце рэшт пераможа ў барацьбе за апеку, складае каля 55 працэнтаў. Але вы ніколі не ведаеце пра магістратаў.
  За выключэннем таго, што ў Карласа была сакрэтная зброя.
  Альфонс Уэбэр, юрыст, які займаецца вітрынай, — чалавек, да якога ён цяпер збіраўся сустрэцца, перш чым сысці на сваю важную «дзевяць гадзін».
  Уэбер тэлефанаваў яму некалькі тыдняў таму. Ён быў на некалькіх спатканнях з Валерыяй і даведаўся пра бітву за апеку. Ён сказаў Карласу, што бачыў, як Валерыя нюхала кока-колу, калі прысутнічала Луна, што яна вяла дзяўчыну п'янай і што яна згадала, што адзін мужчына, з якім яна сустракалася некалькі тыдняў, праявіў «недарэчную» цікавасць у дзяўчыне.
  Як толькі Карлас утаймаваў свой гнеў, ён быў напоўнены ўздымам - Уэбер мог схіліць вагу.
  Затым твіст.
  Гэта каштавала б Карласу ўсяго 5000 долараў наяўнымі.
  Дзярмо. Хлопец ляжаў. Але гэта была хлусня, якая магла выратаваць жыццё Луны.
  Ён спрачаўся некалькі тыдняў, ведаючы, што існуе невялікая верагоднасць таго, што Уэбер і Валерыя падстаўляюць Карласа. Падкуп сведкі, верагодна, гарантаваў бы, што ён страціць апеку.
  Але ў рэшце рэшт ён вырашыў пайсці наперад. У душы ён ведаў, што Валерыя таксічная для дзяўчыны. Толькі ён мог выратаваць Луну ад маці, якая пацягнула дзяўчынку з сабой.
  Ён глядзеў наперад, на Дзевятую вуліцу, заўважыўшы краму. Quik Mart. Хвіліну таму ўнутр зайшла бялявая жанчына са стрыжкай піксі. Праходзячы міма, ён затармазіў, каб яшчэ раз убачыць прыгожую жанчыну. Але тое, што прыцягнула яго ўвагу, была выстава зрэзаных кветак. Некалькі тыдняў таму ён і Луна глядзелі канцэрт па тэлевізары, прысвечаны Арэты Франклін, і яе вочы свяціліся, калі яна ўбачыла людзей, якія прыносілі кветкі на сцэну для спявачкі.
  Ці будзе яна збянтэжаная, калі яе бацька паднясе букет на сцэну ў яе гімназіі?
  Ён спрачаўся.
  Што заўгодна. Ён усё роўна гэта зрабіў бы.
  Бізнесмен у цёмным паліто з шыкоўным партфелем — што гэта было? Алігатар? Кракадзіл?— прыляцеў адначасова. Мужчына ўсміхнуўся і адчыніў Карласу дзверы. "Пасля вас."
  «Дзякуй, сэр».
  Карлас увайшоў унутр, падскочыў да кветак і разважаў: ружы ці лілеі?
  
  Адчыніўшы дзверы Quik Mart для невысокага лацінаамерыканца ў куртцы Bulls, Брэт Эбат зайшоў у краму і агледзеўся.
  Ён заўважыў лацінаамерыканца, які накіроўваўся проста да свежазрэзаных кветак, і клерка за прылаўкам, які гатаваў каву.
  Брэт паглядзеў на вуліцу. Апусцеў.
  Давайце зробім гэта.
  Ён адкрыў футляр з алігатарам — такі салодкі падарунак ад яго мілай жонкі, жанчыны, якая ў сваёй кіпучай нявіннасці нічога не ведала пра яго сапраўдную працу. Ён дастаў пісталет «Глок» з глушыцелем, укручаным у нарэзаны ствол. Ён ступіў наперад, нацэліўшы пісталет на чалавека, якога наняў Эд Уэтэрбі — яго патэнцыйны новы бос — каб забіць, Лэні Стоўн.
  Пасля яе ён вывеў бы клерка і кветкавода, беднага лоха. . . ня той час, ня тое месца. Потым вырываў прывад відэакамеры, чысціў рэестр і сыходзіў.
  Проста чарговае крадзеж крамы пайшоў дрэнна. Ніхто б не ведаў праўды.
  Брэт прайшоў праз праход з расфасаванымі цукеркамі і крекерамі і паднёс пісталет да патыліцы Лэні.
  
  За прылаўкам Quik Mart Джамал Дэвіс гатаваў латте для сімпатычнай жанчыны з кароткімі светлымі валасамі. На працягу апошняга тыдня яна прыходзіла рэгулярна кожны дзень, на гэты раз.
  Ён адвярнуўся ад эспрэса-машыны і застыў.
  Бізнэсовец у сінім паліто — Джамал таксама бачыў яго тут раней на гэтым тыдні — набліжаўся да яе са стрэльбай!
  Цяжка дыхаючы, сэрца калацілася так моцна, што ўсе тут павінны былі пачуць, ён сунуўся пад прылавак і схапіў пісталет, які купіў у Лестэра ўсяго гадзіну таму. Прадпрымальнік быў засяроджаны на даме і не бачыў яго.
  Джамал ніколі ў жыцці не страляў з пісталета. Усё, што ён ведаў з фільмаў і тэлебачання, гэта тое, што каб стрэліць, трэба прыцэліцца і націснуць на курок.
  Такім чынам, ён прыцэліўся і націснуў на курок.
  Грукат быў ашаламляльны, дрыжалі кубкі і сурвэткі, латарэйныя карткі і саломінкі. Удар нагой ушчамліў яго руку, і ён скурчыўся ад болю.
  Прадпрымальнік узрушана міргнуў вачыма і дакрануўся да таго боку грудзей, куды яго трапіла куля. Джамал бачыў малюсенькую дзірачку на баку свайго паліто. Без крыві. Проста дзірка.
  Жанчына ўскрыкнула і кінулася на падлогу. Чалавек ля кветкавага стэнда апусціўся на кукішкі і закрыў галаву абедзвюма рукамі.
  Прадпрымальнік накіраваў пісталет у бок Джамала, але той ухіліўся, і два стрэлы трапілі ў сцяну. Затым прадпрымальнік стрэліў у бок, дзе знаходзілася жанчына. Хлопец, праўда, хістаўся ад болю і не мог цэліцца. Узарваліся слоікі, шкляныя скрыні і пакеты з-пад чыпсаў. Джамалу здалося, што яна закрычала. Але ён быў даволі глухі ў гэты момант.
  Цяпер больш злы, чым напалоханы, Джамал падняўся на ногі, прыцэліўся і двойчы націснуў на курок. Чорт, руку ўшчаміла. Ён ударыў чалавека як мінімум яшчэ раз, таму што той зморшчыўся і, выглядаючы ашаломленым, павярнуўся да дзвярэй і выштурхнуўся вонкі.
  Тады Джамал зразумеў, што забыўся на параду Лестэра. Ён быў так напалоханы.
  Гэта поп, поп. Два. Кіраўнік . . .
  Мужчына быў жывы і ў яго яшчэ была зброя. Ён усё яшчэ мог забіць каго-небудзь звонку.
  Ён няўмела пераскочыў праз прылавак і пабег да ўваходных дзвярэй.
  
  Карлас Санчэс падкаціўся на ногі.
  Ён адчуваў сябе вільготным. Можа, ружовая вада, можа, лілея. Магчыма, ён таксама памачыўся ў штаны, верагодна. Яму было ўсё роўна.
  Ён глядзеў на мужчыну ў паліто перад крамай Quik Mart, на чалавека, які збіраўся застрэліць прыгожую бялявую жанчыну. Ён ляжаў на зямлі, паранены, але ўсё яшчэ трымаў пісталет. Клерк, пульхны афраамерыканец у аранжавых чаравіках, толькі што пералез праз прылавак і, трымаючы ў руках пісталет, адчыніў дзверы і выйшаў на вуліцу.
  Карлас зірнуў у акно, на другі бок вуліцы.
  Затым зноў да клерка.
  Не не . . .
  Карлас таксама падбег да ўваходных дзвярэй, потым выштурхнуў вонкі.
  
  Патрульны Артур Фром стаяў перад закусачнай на Дзевятай вуліцы з плямай смажанага яечні на штанах уніформы паліцыі.
  Перад Quik Mart бізнэсовец, белы, каля шасці футаў ростам, упаў на калені, стрэліў спіной да Фрома.
  З крамы выбягаў чорны хлапчук у фуфайцы. І перш чым Фром паспеў зрэагаваць, хлопчык накіраваў пісталет на бізнесмена і двойчы стукнуў яго па галаве. Ён моцна пайшоў уніз.
  Ісус! не!
  Хлопец перакульваў месца, і белы хлопец спрабаваў спыніць гэта.
  Фром выцягнуў глок і прыцэліўся. «Замры! Кіньце зброю».
  Хлопчык ачомаўся. Ён сапраўды замёр, але не выпусціў зброю, 38-га калібра старога ўзору. Ён быў накіраваны ў неба, але вагаўся.
  Страляй, сказаў сабе Фром.
  «Кінь, а то я стралю».
  Хлопчык здранцвеў. Шырокія вочы труса. Яго рука дрыжала, дула хадзіла паўсюль.
  Ах, як Артур Фром не хацеў гэтага рабіць. За ўсе гады службы ён нікога не застрэліў.
  Раён Божага Нідзе . . .
  Ён прыцэліўся ў грудзі хлопчыка і пачаў націскаць на курок.
  Потым спыніўся, як нехта іншы, лацінаамерыканец гадоў трыццаці пяці, у баскетбольнай куртцы, выбег з Quik Mart і ступіў перад хлопчыкам. Яго рукі былі паднятыя, яго вочы былі шырока расплюшчаныя.
  «Не, не, не страляйце ў яго! Не трэба!»
  «Слазь. Я буду страляць!»
  Гэта была каманда, падумаў Фром. Ён прачытаў рэпартаж пра гэта, лацінаамерыканцы і чорныя далучыліся. Старэйшы хлопец быў OG, малодшы быў часткай каманды. Магчыма, гэта была ініцыяцыя. Яны разам звалілі краму.
  «Проста страляй у Баскетбола», — бушаваў пра сябе Фром. Хлопец, які працаваў з ім, усё яшчэ трымаў кавалак у руках.
  Але: калі вы забіваеце няўзброенага каляровага чалавека, гэта сем спосабаў зла. Нават калі лацінаамерыканец быў у горшай камандзе ў горадзе, Фром заплаціў бы.
  Калі б ён не страляў і хлопчык прыбіў кагосьці іншага . . .
  Прыгнуўшыся, грудзі сціснутыя, як вузел, Фром адышоў убок, шукаючы дакладнага стрэлу ў хлопчыка.
  Дзіця ўсё яшчэ здавалася паралізаваным. Што не азначала, што яго палец на курку быў.
  Вынясіце яго. Адзін ужо мёртвы. Не больш.
  Але як толькі ён сабраўся прыцэліцца і стрэліць, лацінаамерыкан зноў накрыў малога.
  «Слазь. Я буду страляць!»
  Калі пыса дзіцяці рухаецца на адзін цалю да мяне, яны абодва апускаюцца.
  Затым: «Ён той самы!» Баскетболіст крычаў, паказваючы на мёртвага бізнэсмэна, з яго галавы цякла кроў. «Ён чортавы забойца, ён спрабаваў забіць гэтую даму ўнутры».
  Цяпер гэта была лухта, калі Фром калі-небудзь яе чуў.
  Дзверы Quik Mart адчыніліся, і адтуль выйшла бялявая жанчына з ашаломленым выглядам. Яна была забрызгана кавалачкамі ежы, кавалкамі паперы і пылу. Яна азірнулася, а потым загаварыла з Баскетбалістам.
  Рух нейкі. . . Што . . . Што адбывалася?
  Баскетболіст, усё яшчэ падняўшы рукі, адышоў. Хлопец-бандыт ляжаў на зямлі, раскінуўшы рукі. Жанчына трымала пісталет. Яна аднесла яго двума пальцамі да бардзюра і паставіла, не побач ні з адным.
  «Ты», — рэзка сказаў Фром Баскетболісту. «Таксама ўніз».
  Ён падпарадкаваўся.
  Менавіта тады Фром зразумеў, што яшчэ не паведамляў пра інцыдэнт. Ён пацягнуўся да кнопкі перадачы «Матаролы», потым успомніў, што, хаця памятаў, як працаваць з радыё, ён не ўспомніў код для стрэлаў.
  Ён вырашыў пайсці з 10-13, універсальным кодам, які азначаў «афіцэру патрэбна дапамога».
  Таму што, Бог ведаў, ён зрабіў.
  
  Артур Фром павольна збіраў разам факты.
  Прысутнічала восем службовых аўтамабіляў. Шэсць службовых машын з Цэнтральнага. І два без апазнавальных знакаў. Хуткая дапамога, вядома. Дзесяць афіцэраў. Але дэтэктываў пакуль няма. Улічваючы яго стаж, Фром выявіў, што ён галоўны. Ён паспрабаваў успомніць працэдуру, пакуль маладыя паліцэйскія глядзелі ў яго бок.
  Ён паспрабаваў: «Замацаваць месца здарэння, выклікаць сведкаў».
  Якія, відаць, былі чароўныя словы. Астатнія разышліся, каб зрабіць гэта.
  Фром ледзь не ўсміхнуўся.
  Дык што мы маем? Фром разглядаў акцёрскі склад:
  Чалавек з Глокам з глушыцелем, Брэт Эбат, жыхар суседняга прыгарада.
  Менеджэр па рэкламе Лэні Стоўн, зацікаўленасць якой ва ўсім вялікім цунамі яшчэ не была вядомая, акрамя таго, што Эбат спрабаваў яе забіць.
  Іншы кліент, Карлас Санчэс, які быў самым дурным, адважным і ўдачлівым чалавекам на зямлі, які выратаваў жыццё чацвёртага ўдзельніка:
  Клерк у Quik Mart, Джамал Дэвіс, без запісаў або ордэраў. Ён быў адзіным з жывых удзельнікаў, якія ўсё яшчэ былі ў кайданках, таму што ён адзін з гэтых удзельнікаў запампаваў тры, магчыма, чатыры патроны .38 спецыяльных патронаў у чалавека.
  Фром прысеў побач з ім.
  «Гэй».
  Хлопчык кіўнуў. Ён быў няшчасны.
  «Я вас не арыштоўваю. Пакуль не. Проста раскажы мне, што здарылася. Вы не павінны. Але гэта пойдзе вам на карысць, калі вы гэта зробіце».
  «Я пагавару. Я не супраць. Добра. Той белы хлопец». Ківок на брызент судмедэксперта, які закрывае цела. «Ён прыходзіць сюды кожны дзень, апошнія пару дзён. Ён купіў дзярмо. Але гэта было не тое, што ён сапраўды гэтага хацеў. Я магу сказаць. Нас, клеркаў, заўсёды ведаюць. Ён збіраўся нас абрабаваць. Прыкідваецца, што купляе нейкае дзярмо, але на самой справе правярае камеры і назірае, хто і калі ўваходзіць. Я сказаў містэру Фрыдману, што ён гаспадар, і ён сказаў, як ён выглядае?»
  «І вы сказалі белы хлопец у касцюме. А ён табе не паверыў».
  «Так, чувак. Гэта слова. Але той чувак, калі ён вернецца і забярэ краму або кліентаў? Г-н Фрыдман лез бы на маю задніцу. Я не магу страціць гэтую працу. Дапамагаю бабулі, яе звольнілі. І пасылаю грошы маме. Яна ў рэабілітацыі. Мет, ведаеце. Мой брат адбывае тэрмін. Гэта на мне, сэр. Так цяжка ўладкавацца на працу. Я быў там тры гады. Я менеджэр». Гэта было сказана з гонарам. «Я не збіраўся дапусціць, каб што-небудзь здарылася з маёй крамай. Брат падключыў мяне да твора. Трыццаць восьмы».
  «Параніла руку, каб стрэліць, праўда?»
  «Як сука», — сказаў Джамал і паціснуў яму руку. «Давялося пераканаць яго, што я мярзотнік. Я каго-небудзь злачынца, паднясі колы. Інакш бы ён не прадаваў мне дзярмо. Але, эй, я не адмоўлюся ад яго імя. Гэтага не будзе. Сэр».
  «Я не збіраўся пытацца».
  «Я пайду ў турму?»
  Было два сведкі — Карлас Санчэс і Лэйні Стоўн — якія маглі засведчыць, што страляніна была ў мэтах абароны іншых і самаабароны.
  Праблема была ў стрэльбе.
  Захоўванне незарэгістраванай зброі прызнана крымінальным злачынствам.
  «Дык дзе менавіта на вуліцы вы знайшлі пісталет сёння раніцай?»
  «Дзе?»
  «Таму што, калі б ты знайшоў яго і проста ўтрымаў яго, каб дзіця не падняў яго і не пашкодзіў ім сябе ці каго-небудзь, і ты збіраўся патэлефанаваць у дзевяць-адзін-адзін і паведаміць пра гэта, але ў цябе не было выпадкова, я не думаю, што вам было б пра што турбавацца.
  «Так?»
  «Я так не думаю. Дык дзе ты гэта знайшоў?»
  «Гмм». Джамал азіраўся. «Бардзюр?»
  «Добра». Фром заўважыў чалавека, які доўгімі роўнымі крокамі ішоў па вуліцы. Гэта быў той, каго ён пазнаў, Майкл Фіск, галоўны пракурор па барацьбе з арганізаванай злачыннасцю ў горадзе. Чалавек быў складзены як футбаліст, які, як лічыў Фром, вучыўся ў дзяржаўным універсітэце.
  Ён кіўнуў. «Афіцэр».
  «Пракурор Фіск».
  Лэні Стоўн заўважыла яго і хутка падышла, і яны ненадоўга абняліся. Яна плакала.
  "Як ты?" — спытаў ён.
  «Гэта было жудасна. . . ," яна сказала.
  Твар Фіска быў цёмны ад шкадавання. «Я не ведаю, як ён да цябе дабраўся. Мы аблажаліся. Трэба было б мець лепшую абарону». Ён адзначыў, што Фром глядзеў на гэта з, зразумела, некаторай разгубленасцю. Ён сказаў: «Спадарыня Стоўн з'яўляецца ключавым сведкам у справе аб забойстве, якую мы вядзем супраць Эдварда Уэтэрбі».
  «Не ведаю яго».
  «Адмыванне грошай для арганізацыі. Перамяшчае наяўныя грошы і робіць гэта падобным на пазыкі. Місіс Стоўн тут бачыла, як ён забіў прастытутку, мы мяркуем, што нейкая спрэчка аб цане. Судмэдэкспертызавалі пяцьдзесят на пяцьдзесят, але яна была відавочцам. Мы збіраліся апошнія два тыдні, каб сабраць справу разам».
  Ён растлумачыў, што загадаў ёй пастрыгчыся і змяніць знешні выгляд, наколькі магла. Яны ніколі не сустракаліся ў яго офісе ў пракуратуры, але ў гатэлях і матэлях па ўсім горадзе. Мянялі месца сустрэчы кожныя некалькі дзён.
  Трэба было мець лепшую абарону. . .
  Здагадваюся, падумаў Фром.
  Яна сказала: «Майкл нават прыдумаў код, каб мой муж не даведаўся».
  «Ён не ведае?»
  Фіск сказаў: «Мы павінны былі зрабіць гэта як мага цішэй». Ён кіўнуў на плямы крыві, дзе было цела забітага. «Вы бачыце, што Уэзербі збіраўся зрабіць усё неабходнае, каб знайсці яе». Ён скрывіўся. «Я павінен быў падумаць пра Эбата. Ён адзін з лепшых. Раней ён працаваў на Carelli, East Side. Але кампанія развалілася некалькі месяцаў таму пасля таго, як стары Карэлі апынуўся пад грузавіком, у якога паслізнуўся дамкрат. Эбат быў без працы. Ён прабіўся з Уэзербі і атрымаў працу. Ён быў добры. Ніколі не думаў, што цябе нехта знойдзе». Кіўнуў у бок Лані, потым зірнуў на Джамала. «Яго гісторыя?»
  Фром растлумачыў, што Эбат правяраў Quik Mart. Пра тое, як прыказчык занепакоіўся, што хлопец задумаў, але гаспадар яму не паверыў.
  Фіск спытаў: «На якой частцы вуліцы ён знайшоў трыццаць восьмую?»
  Фром сказаў: «Бардзюр, я амаль упэўнены».
  «Чортава зброя проста падае з неба. Ну, мой аддзел не будзе за яго гнацца».
  «Добра з вашага боку».
  «У гэтым свеце не хапае герояў».
  Фром сказаў: «Амін».
  Пад’язджала машына. Ён рухаўся хутка, прыцягнуўшы ўвагу ўсіх прысутных праваахоўных органаў.
  Фром павярнуўся да Acura.
  Зрабілі і два супрацоўнікі мясцовага ўчастку ў форме. Адзін афіцэр, навабранец, апусціў руку да зброі ў кабуры.
  Вочы Фрома прыжмурыліся. Але Лэні Стоўн сказала: «Усё ў парадку. Гэта мой муж». Майклу яна сказала: «Я сказала яму».
  «Цяпер, усё роўна. Мы можам паставіць Эбата з Уэзербі. Дадайце некалькі іншых пунктаў. Магчыма, нават павесяць на яго крымінальную справу за смерць Эбата».
  З седана вылез круглатвары мужчына з рэдкімі валасамі. Ягоны твар з расчырванелымі шчокамі і страхам у вачах захапляў усіх.
  Лані павярнулася да яго і хутка пайшла наперад. Моцна абняліся.
  «Мілая», - сказаў чалавек, азіраючыся. «Я атрымаў ваш званок. Што адбываецца?"
  Лані пазнаёміла Фрома і Майкла з Генры Стоўнам. Яна ўзяла яго пад руку, і яны пайшлі ў ціхі куток тратуара, каб пагаварыць.
  Майкл Фіск падышоў да аўтобуса ME, каб пагаварыць з экскурсійным докам.
  Фром дапамог Джамалу падняцца і расшпіліў манжэты. Малады чалавек пацёр запясці. «Добра, калі я прыбяру сваю краму? Вазьміцеся там».
  «Трэба пакуль пакінуць як ёсць. Месца злачынства павінна апрацаваць».
  «Так. Як CSI .»
  "Правільна. Нам спатрэбіцца поўная заява. І я спрабаваў успомніць. Вы выявілі, што трыццаць восем. . . Быў ля абочыны, ці не тое, што вы мне сказалі?»
  «Так, сэр. Бардзюр».
  Затым Фром павярнуўся да Карласа, які паціраў запясці ад часовых кайданоў. Яго абшукалі, і Фром вярнуў яму сумку. У ім былі тысячы даляраў наяўнымі, у асноўным дваццаткі.
  «Вы разумееце, што гэта ніколі не выглядае добра?»
  Карлас уздыхнуў. «Гэта маё, афіцэр. Я магу паказаць вам чэкі з майго банка, дзе я іх атрымаў».
  «Не злачынства мець грошы, сынок. Але я спытаю вас, чаму ён у вас ёсць. Што вы збіраліся рабіць?»
  Ён думаў аб правілах фентанілу ў дэпартаменце, хоць Карлас вярнуўся чыстым, калі правяраў свой запіс.
  Мужчына ўздыхнуў. «Думаў нешта купіць». Ён зірнуў на плямы крыві на Дзевятай вуліцы. «Але я перадумаў. Вяртаю ў банк».
  «Ну, зрабі гэта хутчэй. Вы не блукаеце па Нідзе з такой зелянінай на сабе».
  Фром задаўся пытаннем, ці гэта ўсё яшчэ вулічны слэнг для «грошай».
  «Так, сэр. Ці магу я пайсці, сэр? У маёй дачкі канцэрт. Я ўсё яшчэ бачу апошнюю палову».
  «Вядома. Аператыўнікі звяжуцца».
  Карлас пайшоў, шырока абыходзячы плямы крыві.
  Фром глядзеў на сцэну. Ён заўважыў, што Джамал згінае і разгінае руку. Пісталет быў малакаркасным калібрам .38. Жала як чорт страляць.
  На рагу была яшчэ адна крама. Ён даў бы дзіцяці трохі грошай і папрасіў бы яго купіць кубак лёду і некалькі пакетаў для болю.
  Фром адправіў тэкст выхавальніку Марты, патлумачыўшы, што ён можа прыбыць крыху пазней, чым планавалася. Нешта прыдумалі на працы.
  Эсмерэльда адпісала ў адказ, што ўсё ў парадку, і ён можа не спяшацца. У Марты быў добры дзень. Далей ішла чарговая чарга.
  Яна сказала сказаць свайму прыгожаму мужу, што любіць яго.
  
  Нарэшце.
  Нейкая добрая душа паставіла яму дзясятку.
  Жанчына, каля пяцідзесяці гадоў, апранутая і ў туфлях, якія пасавалі да яе бэжавага плашча, патлумачыла, што яе сын служыў у Іраку. Яна прыйшла да высновы, што Адам таксама ветэрынар. Ці мела яна рацыю?
  «Так, мэм».
  Ён вытрымаў яе бязладнае абмеркаванне посттраўматычнага стрэсавага расстройства яе сына і таго, як гэта запаволіла яго прасоўванне ў інвестыцыйна-банкаўскай фірме на Уол-стрыт. Ён не атрымаў той прэміі, на якую разлічваў.
  «Але ён спраўляецца», - сказала яна.
  Адам набіраўся цярпення, нават задаваў ветлівыя пытанні пра чалавека і паспяхова стрымліваў жаданне закрычаць. Дзесятка — дзесятка.
  Ах, рэчы, якія мы робім дзеля таго, што нам трэба. . .
  З Гамільтанам у кішэні восы не змоўклі, але пранізлівае гудзенне апускала некалькі дэцыбелаў. Заўсёды ашчадны, Адам сунуў папяровы шкляначку ў куртку і пайшоў у бок Дзявятай вуліцы і крамы Квік, дзе яго чакала віно на сняданак.
  Але завярнуўшы за вугал, ён хутка спыніўся. Вуліца была перакрыта паліцэйскімі машынамі і машынамі хуткай дапамогі, вакол яе стаяла некалькі паліцэйскіх, а таксама рэпарцёры, аператары і гледачы.
  Расстрэл.
  У цэнтры быў хлопец у аранжавых туфлях, які даў яму грошы, размаўляючы з паліцэйскім у форме, старэйшым хлопцам. На дзвярах была шыльда: «Зачынена», хоць у гэтым і не было неабходнасці, таму што міліцыя абклеіла іх жоўтай стужкай. І на зямлі былі плямы крыві.
  Адам адчуў, што дыханне пачашчаецца, сэрца моцна застукала. І, вядома ж, вярнуліся восы, іх цэлы чортавы вулей.
  Божа, прабач, Тод. Прабач мяне.
  Навярнуліся слёзы.
  Дыхай, дыхай, дыхай. . .
  Добра. Зразумела. Ледзьве.
  Дэталь віна зараз. Quik Mart выйшаў. Але на тым скрыжаванні, дзе ён стаяў, была сетка крам. Нашмат даражэй. Яго грошы не пайшлі б так далёка, але прынамсі ён атрымаў бы сваю бутэльку.
  Ён заплаціў за пакупкі і выйшаў, зірнуўшы на тэлевізар за спінай прадаўца. Ён хутка спыніўся, утаропіўшыся ў гісторыю, мясцовы рэпартаж пра перастрэлку на Дзявятай вуліцы — у Quik Mart!
  На экране было дзіця ў аранжавых туфлях. Ім быў Джамал Дэвіс, дзённы кіраўнік крамы. Як нашы забабоны застаюцца тугімі, як мокры вузел. Адам быў упэўнены, што хлопчык бандыт. Дэвіс застрэліў чалавека, які збіраўся забіць кліента. Магчыма, рабаванне, магчыма, нейкі іншы матыў. Паліцыя працягвала расследаванне.
  Адам думаў: чорт вазьмі. Калі б ён атрымаў дастаткова грошай на бутэльку ў Quik Mart сорак пяць хвілін таму, ён быў бы ўнутры, калі адбылася страляніна. Лёс - адзін мудрагелісты срака.
  Ён выйшаў на вуліцу, адкруціў бутэльку і зрабіў першы цудоўны глыток за дзень.
  Добра, яшчэ адзін.
  Калі ён збіраўся развярнуцца і накіравацца назад да сваёй жабрацкай станцыі, ён зірнуў на другі бок вуліцы і заўважыў нейкі рух у завулку. Нехта быў там, чалавек, у цяні, хаваўся.
  Ці мела гэта дачыненне да расстрэлу?
  Чалавек ступіў да ўваходу ў завулак. добра. Гэта быў хударлявы чорны хлопец — Талстоўка, той самы, што пытаўся пра дзіця, Джамал.
  Чалавек з балахонам высунуў галаву і паглядзеў на Quik Mart. Адам прасачыў за яго позіркам і ўбачыў, як Джамал бярэ грошы ў паліцэйскага і ідзе ў гэты бок. Магчыма, купіць што-небудзь у краме. Джамал сядзеў па мабільным, не азіраўся. Чалавек з балахонам нырнуў у цень і дастаў з кішэні пісталет. Глок, так выглядала.
  Ён збіраўся забіць маладога чалавека. Можа, ён быў сведкам? Магчыма, чалавек, якога застрэліў Джамал, быў сябрам Талстоўніка.
  Адам ненадоўга заплюшчыў вочы. І думаў пра тое, што ляжыць на ягоным стале ў кватэры. Яго ўласная стрэльба, Кольт. Часта ён браў яго з сабою, на ўсялякі выпадак, калі ён быў у парку, ноччу ці на беразе ракі. адна. Віно знікла, восы гудзелі ўсё мацней і мацней. . . І цалаваў бы ў морду.
  Сёння ён мог выкарыстаць гэта для чагосьці іншага.
  Ах, добра. . .
  Ён зрабіў вялікі глыток віна і, кінуўшыся да Чалавека з капюшонам, шпурнуў бутэльку ў завулак, за ім.
  Ён упаў на зямлю, і Чалавек з капюшонам павярнуўся на гук. Але толькі ненадоўга, пасля чаго, здаецца, спрацоўвае інстынкт жылістага чалавека. Ён павярнуўся да Адама, які крычаў: «Джамал, бяжы!»
  Пабег хлопчык ці не, сказаць не мог. Чалавек з балахонам стрэліў у Адама, калі той кінуўся наперад. Ён адчуў гарачы газ на сваёй шчацэ, калі ўрэзаўся ў чалавека.
  У арміі вучаць, што рукапашны бой зусім не падобны на баі каратэ, якія вы бачыце ў кіно. Гэта змаганне, барацьба, барацьба за тое, каб выкарыстоўваць зброю або забраць зброю. Гэта біць нагамі, кусаць, калоць.
  Вось што цяпер зрабіў Адам, люта схапіўшы запясце чалавека, упіваючыся цвікамі ў яго скуру і здзіраючы левай рукой.
  Пісталет зноў стрэліў.
  Як і пры першым стрэле, ён не ведаў, патрапіў у яго ці не. Яго твар і шыя здранцвелі. Ад лютага дульнага выбліску? Ці 9-міліметровыя кулі сапраўды ўварваліся ў яго цела і адкрылі сасуды?
  Няважна, вырашыў ён. Паранены ці не, у яго ўсё яшчэ была сіла, з нейкага запасу аднекуль, і яго хватка была ўпэўненай. Ён кантраляваў руку Чалавека, які страляў, і бяспечна трымаў зброю накіраванай на зямлю.
  «Матушка», — прамармытаў Чалавек з капюшонам, потым закрычаў ад болю, калі левы кулак Адама сутыкнуўся з яго носам. Пісталет упаў на зямлю, і Адам адцягнуў ад яго чалавека. Ён адчуў пах каструлі, поту і нейкага з'едлівага ласьёна пасля галення. Яго ўласны непрыемны водар цела таксама.
  Ён нанёс некалькі касых удараў у вуха і шчаку і цалкам падпарадкаваў Чалавека з капюшонам локцем у твар. Але потым на іх наляцела міліцыя, расцягваючы на часткі і надзеўшы на абодвух кайданкі.
  Медыкі аказалі дапамогу. Адам не быў застрэлены, хоць у яго былі апёкі ад успышкі і парашок, убіты ў шчаку. Ягонае правае вуха заспявала ад гучнага паведамлення аб стрэле - праўда, на тон ніжэй, чым восы. Маладая тэхнічка, жанчына, сядзела побач, не звяртаючы ўвагі на пах, і мазала на месцы. Пасля лячэння ён сеў на бардзюр, пакуль старэйшы афіцэр паліцыі — даволі добры хлопец па імені Артур Фром — правяраў яго і ў Чалавека з балахонам запісы. Ён выслухаў аповед Адама і загадаў зняць з яго кайданы. Джамал падышоў і падзякаваў яму, гледзячы проста ў вочы і паціскаючы руку.
  Адам кіўнуў, але не даў іншага адказу.
  Чалавек з балахонам, чыё імя аказалася Лестэр Бэнкс, відавочна ўзначальваў банду ў суседнім раёне. Ён адседзеў, але не меў цяперашніх ордэраў, чуў Адам. Ён быў арыштаваны за некалькі злачынстваў.
  Афіцэр Фром спытаў Джамала: «Вы калі-небудзь бачылі яго раней?» І ён спытаў гэта такім чынам, што сказаў Адаму, што паліцэйскі быў абсалютна ўпэўнены, што хлопчык і Лестэр бачыліся раней.
  «Не, сэр».
  Адказ, які, быў упэўнены Адам, афіцэр Фром быў абсалютна ўпэўнены, што ён пачуе.
  — Добра, — сказаў паліцэйскі.
  «Мне трэба да бабулі».
  «Ідзі далей. Я звяжуся. Але пакладзеце лёд на гэтую руку».
  «Так, сэр».
  З позіркам поўнай нянавісці на Адама Лестэра праводзілі да службовай машыны і пасадзілі на задняе сядзенне.
  Адам у думках лічыў рэшту грошай у кішэні, і падлік паказваў на недахоп у аддзеле закупак віна. пекла. Ён вярнуўся да сваёй жабрацкай станцыі.
  «Рэйнджэры», — сказаў яму афіцэр Фром.
  Адам павярнуўся, нахмурыўшыся.
  Паліцыянт дакрануўся да сваёй шыі. «Гэты твой зуб?»
  «Ой. Так».
  Афіцэр хвіліну памаўчаў. Потым сказаў: «Майго ўнука разгарнулі».
  Адам не пытаўся куды. Гэта было пытанне, якое ён мог задаць даўно. Цяпер не. Яму было ўсё роўна.
  Афіцэр Фром сказаў: «Дэрэк меў цяжкі час. Груба там, ну, відавочна. Але вернемся і сюды. У некаторых адносінах было горш. Развёўся, страціў працу. Цяпер ён добры. Была нейкая групавая справа. Ветэраны. Вы ўсё гэта чулі раней. Ён таксама чуў гэта, і яму спатрэбілася пару гадоў, каб зрабіць гэты крок. Ён можа звязаць вас з кім-небудзь. У цябе ёсць тэлефон?»
  Адам выцягнуў яго. Афіцэр Фром міргнуў вачыма. Гэта быў раскладны тэлефон. Ён падумаў бы: яны ўсё яшчэ робяць іх?
  Афіцэр прадыктаваў нумар, і Адам увёў яго. Націсніце «Захаваць».
  Не кажучы ні слова на гэтую тэму, афіцэр Фром спытаў: «У вас ёсць грошы на сняданак?»
  У цяжкім вільготным паветры адчуваўся прывабны пах разлітага віна. Афіцэр Фром не зірнуў у бок плямы.
  «Не зусім».
  «Я вытрымаю цябе да дваццаці», — сказаў Фром.
  «Не, я...»
  «Ты вяртаеш гэта. Усё роўна трэба сустрэцца да суда». Ён кіўнуў на тое месца, дзе была патрульная машына, у якой знаходзіўся Лестэр Бэнкс.
  Адам кіўнуў. Ён вярнуўся ў краму і ўзяў яшчэ адну бутэльку віна і два тако на сняданак. Калі клерк патэлефанаваў яму, ён зноў зірнуў на тэлевізійныя навіны. Была яшчэ адна гісторыя пра хлопца, які прапаў без вестак на вялікай будоўлі. Хлопчыка, пяцігадовага Бобі, толькі што знайшлі, ён не пацярпеў. Яго не выкралі і не ўпалі ў яму, як баяліся; ён толькі што зайшоў у каморку дворніка, і дзверы за ім зачыніліся. Слёзная сустрэча.
  Адам выйшаў за межы франшызы і пайшоў да моста на Ларкін-стрыт, хутка з'ядаючы тако, чатыры-пяць укусаў. Магчыма, гэта была лепшая ежа, якую ён еў у жыцці.
  Ён прайшоў палову моста, аднаго са старэйшых у горадзе, каменнага, упрыгожанага. Ён спыніўся. Ён адкруціў бутэльку з віном і выпіў некалькі глыткоў. Затым ён перагнуўся праз парэнчы, гледзячы ўніз.
  Рака тут была шырокая, рухалася раўнамерна, калі не хутка. Гэта быў насычаны шэры колер. Яму падабалася назіраць за буксірам і баржай, якія праплывалі міма ўверх па плыні.
  Яшчэ адзін вінны хіт.
  Думаючы пра шнар на назе. Думаючы пра пірацкі карабель, які плавае ў столі над яго абвіслым ложкам. Думаючы пра слова П , якое спрабаваў вымавіць яго сябар і аднапалчанін Тод, паміраючы ў барвовым патоку.
  Гэта быў момант, падумаў Адам, калі ён залезе на парэнчы і лебедзь нырне ў халодную ваду.
  Або калі ён кінуў бутэльку ў раку, адчуваючы, як сэрца яго сціскаецца з яркай рашучасцю.
  Ён засмяяўся пра сябе, не шалёным, а шчырым смехам, і не зрабіў ні таго, ні іншага. Ён зрабіў яшчэ адзін глыток, сунуў кабернэ назад у папяровы пакет і працягнуў цераз мост, потым павярнуў на вуліцу, якая павінна была даставіць яго дадому.
  АБ АЎТАРЫ
  
  Фота No Jerry Bauer
  ДжЭфры Дывер - былая журналістка, фолк-спявачка і адвакат, чые раманы з'яўляліся ў спісах бестселераў па ўсім свеце, у тым ліку ў New York Times , Times of London, італьянскай Corriere della Sera , Sydney Morning Herald і Los Angeles Times . Яго кнігі прадаюцца ў 150 краінах свету і перакладзены на дваццаць пяць моў.
  Аўтар сарака раманаў, трох зборнікаў апавяданняў і публіцыстычнай юрыдычнай кнігі, а таксама аўтар тэкстаў для альбома кантры-вестэрнаў, ён атрымаў або трапіў у шорт-ліст дзясяткаў узнагарод.
  яго кнігу «Цэлы, якія засталіся ззаду» лепшым раманам года. Яго трылер Лінкальн Рыфма «Разбітае акно» і асобны раман «Край» таксама былі намінаваны на гэтую прэмію, як і апавяданне, апублікаванае нядаўна. Ён быў узнагароджаны сталёвым кінжалам Яна Флемінга і кінжалам кароткіх апавяданняў Брытанскай асацыяцыі пісьменнікаў-крыміналістаў, а таксама з'яўляецца лаўрэатам брытанскай прэміі Thumping Good Read і прэміі Nero. «Халодны месяц» быў названы кнігай года японскімі пісьменнікамі-загадкамі. Акрамя таго, Японская асацыяцыя прыгодніцкай фантастыкі ўзнагародзіла фільмы «Халодны месяц» і «Карт-бланш» штогадовым Гран-пры. Яго кніга «Пакой забойстваў» была адзначана прэміяй «Палітычны трылер года» выдавецтва «Кілер Нэшвіл». І яго зборнік апавяданняў « Бяда на душы» таксама быў намінаваны гэтай арганізацыяй на лепшую анталогію.
  Дывер быў узнагароджаны прэміяй за жыццёвыя дасягненні Сусветнай таямнічай канвенцыі Bouchercon і прэміяй Рэйманда Чандлера за жыццёвыя дасягненні ў Італіі. Часопіс Strand таксама ўручыў яму ўзнагароду за жыццёвыя дасягненні.
  Дывер быў намінаваны на восем прэмій Эдгара ад Амерыканскіх пісьменнікаў-загадак, а таксама на Энтані, Шэймус і Гумшу. У цяперашні час ён з'яўляецца прэзідэнтам Таямнічых пісьменнікаў Амерыкі.
  Яго аўдыякніга « Праект Старлінг » з Альфрэдам Малінай у галоўнай ролі і вытворчасці Audible атрымала прэмію Audie Award за лепшую арыгінальную аўдыякнігу года ў 2016 годзе. Дывер удзельнічаў у анталогіі « У кампаніі Шэрлака Холмса» і «Кнігі, за якія трэба памерці» , якая атрымала прэмію Энтані . Кнігі, за якія трэба памерці, таксама нядаўна выйгралі Агату.
  Самыя апошнія раманы Дзівера - гэта раманы Лінкальна Рыфма «Пярэдняя мяжа» , «Гадзіна пахавання» і «Сталёвы пацалунак» ; Солитьюд-Крык , трылер Кэтрын Дэнс; і Кастрычніцкі спіс , трылер, расказаны ў адваротным кірунку. Для танцавальнага рамана XO Дывер напісаў альбом песень кантры-вестэрн, даступных на iTunes і ў выглядзе кампакт-дыска; да гэтага ён напісаў «Карт-бланш» , раман-працяг пра Джэймса Бонда і міжнародны бэстсэлер нумар адзін.
  Па яго кнізе «Дзявочая магіла» быў зняты фільм HBO з Джэймсам Гарнерам і Марлі Мэтлін у галоўных ролях, а яго раман «Збіральнік костак» быў выпушчаны студыяй Universal Pictures з Дэнзелам Вашынгтонам і Анджэлінай Джолі ў галоўных ролях. Lifetime паказаў экранізацыю яго кнігі The Devil's Teardrop . І, так, чуткі праўдзівыя: ён сапраўды з'яўляўся карумпаваным рэпарцёрам у сваёй любімай мыльнай оперы « Як свет круціцца» . Ён нарадзіўся за межамі Чыкага і мае ступень бакалаўра журналістыкі ва Універсітэце Місуры і ступень юрыста ва Універсітэце Фордхэма. Чытачы могуць наведаць яго сайт www.jefferydeaver.com .
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"