Нялёгка быць добрым дэтэктывам ... калі твой брат серыйны забойца.
Сэм Блу абвінавачваецца ў жорсткіх забойствах трох маладых студэнтаў, іх целы былі выкінутыя каля ракі Джордж. Толькі адзін чалавек верыць у яго невінаватасць: яго сястра, дэтэктыў Харриет Блу. І яна поўная рашучасці даказаць гэта.
За выключэннем таго, што цяпер яе саслалі ў глухое гарадок Даліна Апошняга шанцу (насельніцтва 75 чалавек), дзе ў дзённіку, знойдзены на абочыне дарогі, выкладаецца шакавальны план – масавае забойства ўсяго горада. І першая смерць, якая адбылася неўзабаве пасля прыезду Гары, наводзіць на думку, што гадзіны ўжо цікаюць.
Тым часам, вярнуўшыся ў Сіднэй, маладая жанчына трымае ў руках ключ да раскрыцця справы Сэма.
Калі б толькі яна магла ўцячы ад вар'ята, які трымае яе ў закладніках ...
ПРА АЎТАРАЎ
Джэймс ПАТЭРСАН з'яўляецца адным з самых вядомых і прадаваных пісьменнікаў усіх часоў. Яго кнігі разышліся накладам больш за 325 мільёнаў асобнікаў па ўсім свеце. Ён з'яўляецца аўтарам некалькіх самых папулярных серыялаў апошніх двух дзесяцігоддзяў – "Алекс Крос", "Жаночы клуб забойцаў", "Дэтэктыў Майкл Беннетт" і прыватных раманаў – і напісаў мноства іншых бэстсэлераў нумар адзін, уключаючы любоўныя раманы і асобныя трылеры.
Джэймс горача імкнецца далучыць дзяцей да чытання. Натхнёны сваім уласным сынам, які чытаў неахвотна, ён таксама піша шэраг кніг для юных чытачоў, у тым ліку "Сярэднюю школу", "Я смешны", "Паляўнічыя за скарбамі", "Дом робатаў", "Прызнання" і серыю "Максімальная язда". Джэймс ахвяраваў мільёны ў выглядзе грантаў незалежным кніжных крамах і апошнія дзесяць гадоў запар з'яўляецца самым запатрабаваным аўтарам у бібліятэках Вялікабрытаніі. Ён жыве ў Фларыдзе са сваёй жонкай і сынам.
КЭНДИС ФОКС з'яўляецца сааўтарам бэстсэлера Sunday Times № 1 Never Ніколі, першага рамана з серыі дэтэктываў Харриет Блу. Яна атрымала прэмію Неда Кэлі за свае першыя два рамана "Аід" і Eden, а таксама з'яўляецца аўтарам кніг" Восень "і" Чырвонае возера " , якія атрымалі прызнанне крытыкаў. Яна жыве ў Сіднэі, Аўстралія.
ТАКСАМА ДЖЭЙМСАМ ПАТТЕРСОНОМ
ДЭТЭКТЫЎНАЯ СЕРЫЯ ХАРРИЕТ БЛУ
Ніколі, ніколі (з Кэндис Фокс)
РАМАНЫ АЛЕКСА КРОСА
З'явіўся Павук • Пацалунак дзяўчынак • Джэк і Джыл • Коткі-мышкі • Поп-ласка • Ружы чырвоныя • Фіялкі сінія • Чатыры сляпыя мышы • Вялікі злы воўк • Лонданскія масты • Мэры, Мэры • Крос • Двайны крос • Крос па перасечанай мясцовасці • Суд над Алексам Кросам (з Рычардам Дилалло) • Я, Алекс Крос • Крыжаваны агонь • Забі Алекса Кроса • Шчаслівага Раства, Алекс Крос • Алекс Крос, бяжы • Клянуся сваім сэрцам • Спадзяюся памерці • Преступаю справядлівасць • Пераступаюць рысу
СЕРЫЯ "ЖАНОЧЫ КЛУБ ЗАБОЙЦАЎ"
1st памерці • 2-й Шанец (з Эндру Гросам) • 3рд Ступень (з Эндру Гросам) • 4-га ліпеня (з Максин Паэтро) • 5-га-га Вершнік (з Максин Paetro) • У 6й Мэтавай (з Максин Paetro) • 7th Нябёсы (з Максин Паэтро) • 8 - й Споведзь (з Максин Паэтро) • 9-й прысуд (з Максин Паэтро) • 10й гадавіна (з Максин Паэтро) • 11 - й Гадзіну (з Максин Паэтро) • 12-й з ніколі (з Максин Паэтро) • 13-й няўдачлівы (з Максин Паэтро) • 14-й смяротны грэх (з Максин Паэтро) • 15й раман (з Максин Паэтро) 16й Спакушэнне (з Максин Паэтро)
ДЭТЭКТЫЎНЫ СЕРЫЯЛ МАЙКЛА БЕННЕТТА
Наступі на расколіну (з Майклам Ледвиджем) • Бяжы, ратуючы сваё жыццё (з Майклам Ледвиджем) • Найгоршы варыянт (з Майклам Ледвиджем) • Цік-так (з Майклам Ледвиджем) • Я, Майкл Беннетт (з Майклам Ледвиджем) • Знік (з Майклам Ледвиджем) • Гору (з Майклам Ледвиджем) • Напагатове (з Майклам Ледвиджем) • "Яблычак" (сумесна з Майклам Ледвиджем)
ПРЫВАТНЫЯ РАМАНЫ
Прыватны (з Максин Паэтро) • Прыватны Лондан (з Маркам Пірсанам) • Прыватныя гульні (з Маркам Салливаном) • Прыватны: падазраваны № 1 (з Максин Паэтро) • Прыватны Берлін (з Маркам Салливаном) • Прыватны Ніжні Ноўгарад (з Майклам Уайтам) • Прыватны Лос-Анджэлес (з Маркам Салливаном) • Прыватная Індыя (з Эшвином Санг) • Прыватны Вегас (з Максин Паэтро) • Прыватны Сіднэй (з Кэтрын Фокс) • Прыватны Парыж (з Маркам Салливаном) • Гульні (з Маркам Салливаном) • Прыватны Дэлі (сумесна з Ашвином Санг)
ЧЫРВОНАЯ СЕРЫЯ ПАЛІЦЫІ Нью-Ёрка
Чырвоны паліцэйскі ўчастак Нью-Ёрка (з Маршалам Карпам) • Чырвоны паліцэйскі ўчастак Нью-Ёрка 2 (з Маршалам Карпам) • Чырвоны паліцэйскі ўчастак Нью-Ёрка 3 (з Маршалам Карпам) • Чырвоны паліцэйскі ўчастак Нью-Ёрка 4 (з Маршалам Карпам)
АСОБНЫЯ ТРЫЛЕРЫ
Нумар Томаса Берримена • Ветразь (з Говардам Рауэном) • Купальнік (з Максин Паэтро) • Не моргай (з Говардам Рауэном) • Забойцы паштовак (з Лайзы Марклунд) • Цацкі (з Нілам Макмахоном) • Цяпер ты бачыш яе (з Майклам Ледвиджем) • Забі мяне, калі зможаш (з Маршалам Карпам) • Вінаватыя жонкі (з Дэвідам Элісам) • Заапарк (з Майклам Ледвиджем) • Другі мядовы месяц (з Говардам Рауэном) • Палюбоўніца (з Дэвідам Элісам) • Невідзімка (з Дэвідам Элісам) • Праўда або смерць (з Говардам Рауэном) • Дом забойстваў (з Дэвідам Элісам) • Божая жанчына (з Максин Паэтро) • Хованкі • Людзі, склонитесь (з Эмілі Рэйманд) • Чорная кніга (з Дэвідам Элісам) • Гульні з забойствамі (з Говардам Рауэном) • Чорны рынак
НАВУКОВА-ПАПУЛЯРНАЯ ЛІТАРАТУРА
Разарваны на часткі (з Хэлом і Коры Фридманами) • Забойства Тутанхамона (з Марцінам Дугардом)
Любоўныя раманы
Нядзелі у Ціфані (з Габрыэль Шарбонне) • Калядная вяселле (з Рычардам Дилалло) • Першая любоў (з Эмілі Рэйманд) • Двое ад чыстага сэрца (з Фрэнкам Костантини, Эмілі Рэйманд і Браянам Ситтсом)
ІНШЫЯ НАЗВЫ
Цуд у Огасте (сумесна з Пітэрам дэ Джонге)
СЯМЕЙСТВА ПЕРЕВОРАЧИВАТЕЛЕЙ СТАРОНАК
ПАДРУЧНІКІ ДЛЯ СЯРЭДНЯЙ ШКОЛЫ
Горшыя гады майго жыцця (з Крысам Теббетсом) • Забяры мяне адсюль! (з Крысам Теббетсом) • Мой брат - вялікі, тоўсты хлус (з Лізай Пападеметриу) • Як я перажыў хуліганаў, Брокалі і Снейк Хіл (з Крысам Теббетсом) • Канчатковы разбор палётаў (з Джуліяй Берген) • Ратуйце Рейфа! (з Крысам Теббетсом) • Проста мне не пашанцавала (з Крысам Теббеттсом) Лепшы сябар сабакі (з Крысам Теббеттсом) • Уцёкі ў Аўстралію (з Марцінам Четтертоном)
I ПАЦЕШНЫ СЕРЫЯЛ
Я смешны (з Крысам Грабенштейном) • Я яшчэ смяшней (з Крысам Грабенштейном) • Я самы смешны(з Крысам Грабенштейном) • Я смешны на тэлебачанні(з Крысам Грабенштейном) • Школа смеху (сумесна з Крысам Грабенштейном)
СЕРЫЯ " ПАЛЯЎНІЧЫЯ За СКАРБАМІ "
Паляўнічыя за скарбамі (з Крысам Грабенштейном) • Небяспека на дне Ніла (з Крысам Грабенштейном) • Таямніца Забароненага горада (з Крысам Грабенштейном) • Небяспека на вяршыні свету (з Крысам Грабенштейном)
СЕРЫЯ "ДОМ РОБАТАЎ"
Дом робатаў (з Крысам Грабенштейном) • Робаты сходзяць з розуму! (з Крысам Грабенштейном) • Рэвалюцыя робатаў (з Крысам Грабенштейном)
ІНШЫЯ ІЛЮСТРАВАНЫЯ РАМАНЫ
Кені Райт: супергерой (з Крысам Теббеттсом) • Класныя дзённікі (з Лізай Пападеметриу) • Джэкі Ха-ха (з Крысам Грабенштейном) • Слова мышы (з Крысам Грабенштейном) • Поттимут і Тупень (з Крысам Грабенштейном)
МАКСІМАЛЬНАЯ СЕРЫЯ ПАЕЗДАК
Эксперымент з анёлам • Школа зачынена назаўжды • Выратаванне свету і іншыя экстрэмальныя віды спорту • Апошняе папярэджаньне • Макс • Фанг • Анёл • Ніколі • Назаўжды
СЕРЫЯ ПРЫЗНАННЯЎ
Прызнання падазраванага ў забойстве (з Максин Паэтро) • Забойства ў прыватнай школе (з Максин Паэтро) • Парыжскія таямніцы (з Максин Паэтро) • Забойства ангела (з Максин Паэтро)
СЕРЫЯ "ВЕДЗЬМА І ЧАРАЎНІК"
Ведзьма і чараўнік (з Габрыэль Шарбонне) • Дар (з Недом Растом) • Агонь (з Джыл Дембовски) • Пацалунак (з Джыл Дембовски) • The Lost (з Эмілі Рэйманд)
СЕРЫЯ DANIEL X
Небяспечныя дні Дэніэла Ікс (з Майклам Ледвиджем) • Сачы за небам (з Недом Растом) • Дэманы і друіды (з Адамам Сэдлером) • Гульня скончана (з Недом Растом) • Армагедон (з Крысам Грабенштейном) • Адбой(з Крысам Грабенштейном)
ІНШЫЯ НАЗВЫ
Крейд і ўсё такое • Вар'ят дом (сумесна з Габрыэль Шарбонне)
ГРАФІЧНЫЯ РАМАНЫ
Дэніэл Ікс: Паляўнічы на прышэльцаў (з Леапольда Гаутом) • Максімальная хуткасць: тамы мангі. 1-9 (з НаРаэ Лі)
Для атрымання дадатковай інфармацыі аб раманах Джэймса Паттерсон наведайце www.jamespatterson.co.uk
Або стаць фанатам на Facebook
Кіраўнік 1
ЯНА БЫЛА ДАСКАНАЛАСЦЮ. І так рэдка з'яўляліся ідэальныя, выпорхивая з цемры, як матылькі на залатой святло. Імклівая і няўлоўная.
Вось ужо пару гадзін ён блукаў па трэцім паверсе аўтастаянкі, рызыкуючы усім дзеля сваёй ідэальнай ахвяры. Некалькі маладых жанчын перасеклі маленькае травяністая поле пад тым месцам, дзе ён стаяў, калі заняткі ў універсітэце скончыліся і пачаліся новыя. Ён назіраў, як яны неслі сумкі праз плячо і час ад часу папяровыя кававыя шкляначкі, міргаючы ў цёплым дзённым святле. Затым месца зноў апусцела, і ён стаў чакаць.
Звонку было ярка, і ў куце паркоўкі, справа ад пажарнай лесвіцы, віднелася цёмная цень. Ён назіраў, як патэнцыяльная дзяўчына выходзіць на лесвічную клетку, і яго сэрца шалёна калацілася, але яна была ўжо на паўдарогі да яго па бетонных прыступках, калі ён зразумеў, што з ёй што-то не так. Ёй тэлефанаваў сябар. Кудахчущий смех. Няма. Ён пазнаў бы яе, калі ўбачыў. Вялікія вочы лані. Спалоханы, апушчаны рот. Тонкія запясці, якія ён мог сціскаць і выварочваць.
Ім авалодала жаданне збегчы. Гэта было рызыкоўна - занадта доўга боўтацца без справы. Універсітэцкі гарадок быў у стане павышанай гатоўнасці пасля таго, як паліцыя знайшла яго папярэднія працы. Марисса. Elle. Разета. Яго брунэткі прыгажуні скалечаныя, разбураныя. Трагедыі раскладзеныя на пяску. Калі распаўсюдзіліся навіны пра Забойцу Джордж Рывер, дзяўчаты па ўсім кампусе пачалі фарбаваць і стрыгчы валасы, гуляць групамі па начах, прымушаючы ахоўнікаў адвозіць іх да машын. Для яго справа была не ў прычосцы, хоць ён не мог не заўважыць іх дзіўнага падабенства з яго першай прычоскай шмат гадоў таму. Няма, яго універсітэцкія дзяўчаты былі проста падыходнага гатунку нявіннымі. Задаволенымі, упэўненымі ў сабе. Ён шукаў прамой хады, вздернутого падбародка, чароўнага хвалявання ружовых бутонаў перад тым, як яны распусцяцца.
Ён сказаў сабе быць цярплівым. План пакуль ішоў так добра. Яго фінал каштаваў рызыкі. Яшчэ некалькі хвілін. Ён выйшаў на лесвічную клетку, калі пачуў крокі.
Затым ён убачыў яе, яе руку на парэнчах, сжимающую, тянущую ўверх. Кавалачак яе пяшчотна-крэмавага ілба і высокіх скул, калі яна зварочвала за вугал.
О, вось і яна. Яго ідэальная дзяўчына.
Кіраўнік 2
ЯНА ВЫЙШЛА З дзверы на лесвічнай клетцы і ён абвёў рукой вакол яе горла, тузануў яе назад. Ванітны прыліў хімічных рэчываў па венах пагражаючы выбіць яго з раўнавагі. Спачатку яна не выдала ні гуку. Дыханне пакінула яе імгненна. Яе сумка ўпала. Затым яго далонь заціснула ёй рот, яна валакла абцасы, калі ён павярнуўся і пацягнуў яе да сваёй машыны.
'Няма!' - прыглушаны енк. 'Стой! Стой! Стой!'
Яна брыкалася, выгіналася, спрабавала выслізнуць з яго рук. Ён быў гатовы да гэтага руху, ведаў танец ахвяры на памяць. Ён пагрузіўся разам з ёй, сціснуў мацней, моцна прыціснуў яе цела да свайго. Ні на секунду не дазваляючы ёй падумаць, што ў яе ёсць надзея на выратаванне. Надзея - небяспечная рэч.
Ён паняцця не меў, адкуль гэта ўзялося. Яна была цалкам пад яго кантролем. Але надзея заразіла яе , такая ж адчувальная ў яе целе, як электрычны імпульс. Без папярэджання яна напружылася, адпусціла яго рукі і замахнулася кулакамі над уласнай галавой, цэлячыся яму ў твар.
Нязграбны ўдар. Шок ад гэтага. Ён адпусціў яе. Яна ўпала на зямлю, і з яго вырваўся крык, захоплены, як песня. Ён ударыў яе кулаком у жывот, спрабуючы падняць. Гэта не ўваходзіла ў план!
Яна вывернулася і прыціснулася да машыны. Ён замахнуўся на яе. Прамахнуўся.
Яна ўскочыла і пабегла. І на бягу ледзь не збіла з ног іншую дзяўчыну, якая стаяла і глядзела, адкрыўшы рот, з тэлефонам у руцэ.
'Бяжы!' - крыкнула яго ахвяра дзяўчыне, ужо исчезавшей на пажарнай лесвіцы. 'Бяжы!'
Ён выпрастаўся. Новенькая была занадта ўзрушана тым, чаму стала сведкай, каб адступіць за межы дасяжнасці. Вялікія карыя вочы, смуглявая скура, павольна адкрываны і зачыняецца рот жанчыны, адчувае, як яе ахоплівае паралізуе жах.
Яна не была яго ідэальнай дзяўчынай, але стала цудоўным сюрпрызам.
Ён схапіў яе за запясце.
Кіраўнік 3
ЯНА ЎПЕРШЫНЮ СТАЛА вядомыя тэлевізар у куце, свае рабатызаваных гукі, піск і маштабавання і пірсінг джынглаў, аварыі і сушыльны рэкламы. Кейтлин перавяла на яе тварам у матрац. Яна моцна вспотела або сплывала крывёю, яна не магла сказаць. Яна паспрабавала загаварыць і выявіла, што яе вусны заклееныя скотчам. Яе ахапіла паніка. Вострая боль працяў яе ад пяткі босай нагі да макушкі чэрапа. Яна павярнулася, спрабуючы вызваліцца ад скотчу на запясцях. У яе быў зламаны нос.
Сырая бетонная пакой. Голы матрац, коўдру скамечана на канцы. Іржавыя піўныя бочкі і драўляныя скрыні, куча смецця ў куце вышынёй па пояс. Швабры, вядра, скрыні з-пад малака, поўны бутэлек, пыласос, пакрыты пластом пылу таўшчынёй у цаля. Кейтлин пахіснулася, паспрабавала зарыентавацца, схапілася за сцяну. Яе лодыжкі былі звязаныя. Жах так гучна гучаў у яе мозгу, што на імгненне перакрыў усе гукі з тэлевізара. Яна ўбачыла, што ён стаіць перад экранам, адвярнуўшыся ад яе, апусціўшы рукі па швах.
Універсітэт. Аўтастаянка. Яна размаўляла па тэлефоне са сваёй маці ў Каліфорнію, адмахваючыся ад яе недарэчных папярэджанняў пра забойцу ў кампусе. Быў ясны. Сонечны. Дзень. Затым, у імгненне вока, зусім іншая карцінка, заслону зачыняецца і зноў адкрываецца на сцэне з фільма жахаў. Дзяўчына змагаецца з фігурай у башлыку паміж машынамі, проносящимися міма яе, размытае пляма цяпла. Бяжы! Бяжы! Кейтлин не ўцякала. Нічога не зрабіла. І затым ён апынуўся прама перад ёй, неверагодна хутка, яго кулак апусціўся да яе твару.
Усе гісторыі, якія яна калі-небудзь чула пра выкраданні, смерці і згвалтаваннях, прамільгнулі ў яе ў галаве, цэлы каталог зверстваў, сабраных з тых часоў, як яна была дзіцем і яе настаўнік ўпершыню распавёў ім пра Незнаёмых Небяспекі. Сапраўдныя крымінальныя раманы, якія яна праглядала ў аэрапортах. Жудасныя начныя эпізоды SVU, маладых дзяўчат выцягваюць з сэкс-засценкаў, яны распавядаюць пра зверствы, дрыжаць на свидетельской трыбуне. Цяпер ты адна з іх, падумала Кейтлин. Цяпер пачынаецца твой кашмар.
Мужчына перад тэлевізарам быў злы. Яго шырокія плечы былі высока паднятыя. Яна глядзела дзікімі вачыма, як ён схапіўся за свой выгалены патыліцу, правёў рукой па шыі і зноў па спіне, моцна пачухаўся. Кейтлин паглядзела на тэлевізійны экран прама за яго спінай: паліцыянты вялі чарнявая мужчыну ў наручніках да чакалі іх аўтазак.
'... арышт Сэмюэля Джэйкаба Блу ў сувязі з забойствамі трох маладых жанчын, выкрадзеных у раёне кампуса Універсітэта Сіднэя. Паліцыя сцвярджае, што Блу была затрыманая ў ...'
'Гэта не ўваходзіла ў план", - прамармытаў мужчына з паголенай галавой. Ён павярнуўся і зірнуў на Кейтлин, якая сядзела, прыціснуўшыся да сцяны. Здавалася, ён што-то ацэньваў, у яго галаве раіліся рашэння. 'Чорт. Чорт!'
Лютасьць бурліла ў ім. Яна бачыла, як яна папаўзла ўверх па яго руках, пакуль яго шыя не напружылася, тоўстая яремная вена не вылучылася на бліскучай ад поту скуры.
Ён павярнуўся, паглядзеў на экран і зноў схапіўся за галаву. 'Гэта яшчэ не было скончана!' Кейтлин глядзела, як ён, амаль дрыжучы, апусціўся на калені перад экранам. Яго пальцы таргануліся ў некалькіх цалях ад шкла, калі з'явіўся Сэмюэль Джейкоб Блу, спалохана оглядывающий натоўп, калі дзверы аўтазака зачыніліся за ім.
'Ты патрэбен мне", - сказаў яе выкрадальнік, не зводзячы вачэй з Блу. 'Ты патрэбен мне, Сэм'.
Праз чатыры месяцы ...
Кіраўнік 4
ЧАТЫРЫ МЕСЯЦЫ. Сто дваццаць сем дзён, калі быць дакладным. Менавіта столькі мой брат правёў у турме за злачынства, якога ён не здзяйсняў. Я стаяў на прыступках будынка суда, ігнаруючы свайго партнёра, спрабуючы вырашыць, правільныя ці мае разлікі. Так і было. Пакуль я чакала, утаропіўшыся на свае недарэчныя высокія абцасы, прыслухоўваючыся да крыкаў натоўпу паблізу, яшчэ адзін дзень з жыцця Сэма быў страчаны. Я моцна зацягнулася цыгарэтай, прыціскаючы да боку дурную ружовую сумачку. Якія праходзяць секунды былі агоніі. Чаканне, калі суд зноў адкрые справа аб цырку, якім было справа забойцы Джорджа Рывэра. У іншы раз мне не ўдалося б прывесці яго дадому.
Я дэтэктыў па сэксуальных злачынстваў у паліцыі Сіднэя. Раней я думаў, што нядрэнна спраўляюся са сваёй працай. Рознабаковы. Здольны да адаптацыі. У мяне было вострае нюх на дрэнных людзей, і я не баялася парушаць правілы, каб прымусіць іх прызнаць, хто яны такія. Выбіты зуб тут, зламаны палец там. Я прымушала мужчын дрыжаць на сваіх месцах. Харриет Блу: Жах пры росце Пяць Футаў Два цалі. Хоць я была натуральным ворагам падазраванага ў згвалтаванні, замкнёнага ў клетцы, я магла быць таксама досыць мяккай і пяшчотнай, каб угаварыць малюсенькага, пакрытага сінякамі дзіцяці расказаць, што зрабіў яго крыўдзіцель, калі ніякія спробы дасведчаных псіхолагаў няньчыцца з ім і гандлявацца ні да чаго не прывялі.
Але чатырма месяцамі раней мае калегі пакінулі паліцэйскі ўчастак, дзе я працаваў, каб вырабіць найбуйнейшы арышт у сваёй кар'еры – чалавека, якога яны лічылі жорсткім серыйным забойцам, пытавшим і забілі трох студэнтаў універсітэта. Ніякая інтуіцыя, або ўменне, ці трэніроўка не падрыхтавалі мяне да таго факту, што гэты чалавек быў маім целам і крывёю.
Справа Сэма было ўсім, аб чым казала нацыя. Газеты называлі яго горшым серыйным забойцам Аўстраліі, і гэта было немалое зацвярджэнне – у кожнай артыкуле яго параўноўвалі з катамі, якія захапілі ўладу да яго. Іван Милат, Забойца турыстаў. Арнольд Содеман, Душыцель школьніц. Эрык Эдгар Кук, Начны наведвальнік. Цяпер з'явіўся Сэмюэль Джейкоб Блу, Забойца Джорджа Рывэра, адказны за працяглую і жорсткую смерць трох прыгожых маладых студэнтак.
На працягу чатырох месяцаў я быў поўны рашучасці зрабіць усё правільна, каб дапамагчы майму брату выйсці на свабоду. Ён быў невінаваты. Я быў упэўнены ў гэтым. Чалавек, які скраў, згвалціў, катаваў і задушыў трох жанчын, якіх я кожны вечар бачыла ў навінах, не быў тым чалавекам, які калі-то быў хлопчыкам, утульна устроившимся побач са мной на часовых ложках у офісах Дэпартамента па справах дзяцей. Ён не быў тым псрапалоханых хлопчыкам, які шаптаўся са мной у цемры, варожачы, у якую прыёмную сям'ю нас адправяць у наступны раз. Ён не быў тым падлеткам, які абараняў мяне ў розных школах, калі дзеці прыходзілі дражніць няпрошаных гасцей. Той, хто рабіў мне паштоўкі на дзень нараджэння, калі нашы новыя сем'і забывалі. Кім бы ён ні быў, у яго не было душэўнай дабрыні майго брата. Яго бясконцай шчодрасці.
На пешаходнай дарожцы непадалёк звычайна збіраліся разявакі і прыдворныя ўпіры, якія чакалі, калі адчыняцца дзверы. Адзін з іх злавіў мой погляд і, сплюнув на зямлю, гучна загаварыў са сваім сябрам у чарзе.
'Яна ведала, што ён задумаў", - сказаў ён. "Як яна магла не ведаць?'
'Не слухай, Гары'. Мой напарнік, дэтэктыў Эдвард Уиттакер, паспрабаваў ўзяць мяне за руку і адвесці прэч ад натоўпу. 'Ты толькі яшчэ больш раззлаваўся'.
'Я не крыўдую", - схлусіла я, адмахваючыся ад яго. 'Я крутая. Я спакойная. Сёння будзе той самы дзень. Мы знойдзем гэта сёння. Ключ'.
Я казаў аб 'ключ' да справы майго брата з моманту яго арышту. Аб тым, што яго вызваліла. Частка ілжывых паказанняў. Нечаканы сьведка. Што-небудзь, што заўгодна. Я вывучаў справу Сэма і не знайшоў ключа, даводзіць, што ён не забойца. Але я ўскладаў вялікія надзеі. Чорт вазьмі, мае надзеі былі настолькі высокія, што часам у мяне былі фантазіі пра тое, як сам забойца ўваходзіць у залу суда і прызнаецца. Я быў далёкі ад думкі здацца.
Я заўважыў пракурора майго брата, вялізнага, широкоплечего Лайама Вулфмайера, які накіроўваўся да нас у суправаджэньні калегі. Уитт зноў узяў мяне за руку, іншай рукой цярэбячы свой гальштук.
'Не кажы ні слова,' прагыркаў ён.
'Калі ты працягнеш лапаць мяне, табе прыйдзецца турбавацца не толькі пра словы.
'Я папярэджваю цябе, Гары'. Уитт злосна паглядзеў на мяне па-над ачкоў. Мяккі, пераборлівы дэтэктыў быў абражаны, пачуўшы, як я абрынуў паток непрыстойнасцей на Вулфмайера ў першае раніца слуханняў па справе майго брата.
Часам ва мне прачынаецца дзікая Харриет, жанчына, якую я не магу кантраляваць. Яна паднімае сваю выродлівую галаву без папярэджання. Каментар з чаргі ўжо прымусіў яе дернуться. Але потым я крадком зірнуў на Вулфмайера, і здарылася горшае з усяго, што. Ён сустрэўся са мной позіркам, усміхнуўся і з прытворнай упэўненасцю нахіліўся да свайго спадарожніка.
'Сэмюэл Блу не пратрымаецца і адной ночы ў турме Лонг-Бі", - сказаў Вулфмайер. 'Ён занадта добранькі. Хто-небудзь зробіць яго сваей сучкой'.
Дрэнная Харриет ўва мне разрасталася, як распалены дабяла пар, асляпляючы і прычыняючы боль маім вачам. Калі Вулфмайер праходзіў міма, я ўжо рабіла крокі, каб дагнаць яго. Я ледзь пачуў крык Уитта.
Некалькі метраў паміж мной і Вулфмайером скараціліся ў адно імгненне. Я апынуўся ззаду яго. Мая рука пацягнулася ўверх, зусім не паддаючыся майму кантролі.
Я паляпаў яго па плячы. Вулфмайер спыніўся і павярнуўся.
Я з усіх сіл ўдарыў яго кулаком у скронь.
Кіраўнік 5
Я ЗАЎСЁДЫ БЫЎ байцом. Калі ў цябе такое дзяцінства, як у мяне, неабходна ведаць, як абараніць сябе фізічна. Я быў дзёрзкім, брудным байцом, пакуль мой начальнік паліцыі не навучыў мяне баксаваць. Ён здзейсніў памылку, навострываючы майстэрства самавукі жорсткага, бязлітаснага байца. Памер нічога не значыць, калі ты ведаеш, што робіш. Я махнуў ўверх і налева цвёрдым, сціснутым правым кулаком і ўдарыў пракурора з усёй сілы ў руку, плячо і сцягно.
Адзіным гукам быў глухі ўдар цела аб брук, шолах асядае адзення, нібы вялікая птушка, збітая з неба вінтовачным стрэлам.
Маё шкадаванне было імгненным. Я агледзеўся. Адзін Вулфмайера, хістаючыся, адступае. Уитт побач, яго рука ўсё яшчэ працягнутая, цягнецца ў роспачы. Натоўп, купка журналістаў. Жах і пачуццё віны пранесліся па маім целе. Замільгалі ўспышкі камер.
Я адчуў дзіўны парыў працягнуць руку і дапамагчы непрытомнаму адвакату падняцца на ногі. Адмахнуцца ад яго, пляснуць па спіне, прыкінуцца, што ўсё будзе добра.
Але ўсё было далёка не ў парадку. Паліцэйскі, які ахоўваў ўваходныя дзверы будынка суда, накіраваўся да мяне, здымаючы з пояса кайданкі.
Кіраўнік 6
Я СТАЯЛА ЛЯ ўваходу ў камеру папярэдняга зняволення і глядзела на жанчын, якія знаходзяцца там. Яны былі падобныя на лянівых, незацікаўленых котак, узяўшы курс на сталёвых лаўках. Адна дзяўчына ляжала на жываце на падлозе, перад ёй быў раскладзены часопіс. На адной з лавак стосам ляжалі іншыя часопісы - кепскія анучы пра вядомых людзей. Вечарына для дарослых у бетоннай спальні. Натоўп арыштаваных крамных злодзеяў, прастытутак, гандляроў наркотыкамі. Я падышоў да бліжэйшай лаўцы і сеў, закрыўшы твар рукамі, калі сталёвая дзверы зачыніліся.
Я здагадвалася, што многія жанчыны, якія апынуліся ў камеры ў паліцэйскім упраўленні Парраматта, думалі ў той момант тое ж, што і я. Што іх жыцця скончыліся. Вядома, у іх жыцці было некалькі няўдач, але гэта быў зусім новы ўзровень ідыятызму. Камеры папярэдняга зняволення - гэта месца, дзе памылкі выстаўляюцца на ацэнку. Вось і ўсё. Гэта месца, куды ўсе чалавечыя кураняты вяртаюцца дадому, каб уладкавацца на курасадні.
Дэтэктыў-інспектар Найджэл Спейдер стаяў у дзверы ў камеру папярэдняга зняволення, пакуль я сядзеў, хрумстаючы ноющими косткамі пальцаў. Ён прыхінуўся да сцяны і паглядзеў на мяне скрозь краты, скрыжаваўшы свае валасатыя рудыя рукі.
'Харриет", - сказаў ён. 'У якую пераробку ты вляпалась'.
Спэйдер ўзначаліў справа супраць майго брата. Падчас актыўнага расследавання я ўпарта змагаўся за трапленне ў аператыўную групу Джордж-Рывер, раздражнёны і збіты з панталыку тым, чаму мяне трымалі ў баку ад таго, што, магчыма, было самым важным справай краіны. У мяне былі навыкі. У мяне быў энтузіязм. Я паняцця не меў, што ад мяне адгароджваюцца, таму што галоўным падазраваным быў Сэм. Я ўсё роўна заўсёды ненавідзеў Найджела, у мінулым мы з ім некалькі разоў біліся на кулаках.
'Што гэта за слова?' - Спытаў я.
'З містэрам Вулфмайером ўсё будзе ў парадку. У яго лёгкае страсенне мозгу'.
'Яму прад'явяць абвінавачванне ў нападзе?
'Вядома, ён такі", - фыркнуў Найджэл. 'Ты высек яго'. 'Вулфмайер, юрыст?' - умяшалася дзяўчына на зямлі. 'Ты ўдарыў юрыста?'
Я павярнулася да Найджелу і паспрабавала паказаць, што мой размову з ім не прызначаны для ўсеагульнага ведама. Але іншыя жанчыны ў камеры папярэдняга зняволення цяпер назіралі за мной з цікавасцю.
'Калі яны збіраюцца пасадзіць мяне, мне патрэбныя мае запісы па справе Сэма", - сказала я. 'Яны ў маёй сумачцы. Я ўсё яшчэ змагу працаваць над яго абаронай'.
'Гары'. Найджэл прысунуўся бліжэй да кратаў. 'Твой брат - забойца. Табе прыйдзецца пераадолець фазу адмаўлення і ўсвядоміць, што тут адбываецца. Я ведаю, у нас з табой былі рознагалоссі. Але мы замкнулі яго не для таго, каб дапячы цябе. Мы замкнулі яго, таму што ён забіў трох дзяўчат. '
Я схапіла жменю часопісаў з чаркі побач са мной і шпурнула іх у краты. Найджэл здрыгануўся. Дзяўчаты ў камеры вакол мяне заапладзіравалі яму. Я быў узрушаны шумам, раптам выведзеным з сябе ад лютасці. Я ўсвядоміў, што мая сківіцу была сціснутая так моцна, што зубы шчоўкалі, стискиваясь адзін пра аднаго.
'Я думаю, вы вымусілі яго зрабіць гэта прызнанне", - сказаў я Найджелу, кінуўшы папераджальны погляд на сваіх сукамернікаў. 'На нас аказваўся вялікі ціск, каб злавіць забойцу'.
Найджэл паківаў галавой. 'Гары, вы з Сэмам жорсткія людзі. Я асабіста сутыкнуўся з гвалтам у вашай сям'і'. Ён дакрануўся да свайго ілба, старога шнара, якім я ўзнагародзіў яго прыкладна ў сёмы ці восьмы раз, калі ён прыпаркаваўся на маім месцы.
Дзяўчына на падлозе прысунулася бліжэй да мяне, яе ўсмешка стала шырэй.
'Пачакай хвілінку", - зашчабятала яна. 'Ты хочаш сказаць, што і гэтага хлопца ты таксама ўдарыў?' - спытала яна, тузануўшы падбародкам у бок майго калегі.
'Так", - сказаў я. Я паглядзеў на Найджела. 'І ён заплакаў, як дзіця'.
Кіраўнік 7
Я ВУЧЫЛА жанчын у камеры, як наносіць левы хук, не ламаючы запясці, калі заўважыла, што Попс стаіць каля дзвярэй, чакаючы, пакуль ахоўнік адкрые яе.
Мой шэф. Мой сябар. Мой трэнер па боксе, чалавек, які таксама бачыў неверагодную агрэсію, якая пранікла ў мой мозг да мозгу касцей. Тата нічога не сказаў, пакуль мы ішлі па стерильному калідоры да офісах. Я пошатывалась на сваіх недарэчных абцасах. У рэшце рэшт я спынілася, працягнула руку і зняла іх. Мы стаялі паміж побач камер папярэдняга зняволення і дзвярыма ў КПЗ, дзе працавалі мае калегі, - калідор паміж двума светамі. Мой брат існаваў у свеце, па якім мы толькі што прайшлі, у злачынным свеце. Да гэтага мая ўласная жыццё была наперадзе, у кружащейся блакітны сусвету паліцыі і іх барацьбы са злыднямі. І вось я балансирую на нацягнутым канаце, які злучае іх.
'У мяне быў прыватны размова з суддзёй Штайнером", - сказаў Попс. 'Мы працягнулі і правялі слуханне па справе аб нападзе ў вашу адсутнасць'.
'Што?' Спытаў я. Раптам я з цяжкасцю змог падабраць словы, што было незвычайна для мяне.
'Вулфмайер пагадзіўся не настойваць на абвінавачванні ў нападзе, але ён падаў прашэнне аб адмове ад адказнасці, і Штайнер задаволіў яго'.