Автор і видавець надали вам цю електронну книгу тільки для особистого використання. Ви не маєте права яким-небудь чином робити цю електронну книгу загальнодоступною. Порушення авторських прав суперечить закону. Якщо ви вважаєте, що копія цієї електронної книги, яку ви читаєте, порушує авторські права автора, будь ласка, повідомте видавцеві за адресою: us.macmillanusa.com/piracy.
OceanofPDF.com
Ця книга для Сема і Арчі, чудових товаришів, яких нам дуже не вистачає.
OceanofPDF.com
ПОДЯКИ
Я хотів би подякувати міс Лінду Робертсон за її безпомилковий погляд і за те, що вона завжди говорила мені те, що мені потрібно було почути.
OceanofPDF.com
Зміст
Титульний аркуш
Повідомлення про авторські права
Посвята
Подяки
Епіграф
Примітка автора
Пролог
Глава перша: На лаві підсудних
Глава друга: У Моллі
Глава третя: Нерішучість
Глава четверта: Мерзенна Зухвалість
Глава п'ята: Гра лисиці та зайця на одну ніч
Глава шоста: Іспанська будинок
Глава сьома: Звільнення
Глава Восьма: Важка дитина
Глава дев'ята: Зниклий принц
Глава десята: Кімната Троянди
Глава одинадцята: Історія Памели
Глава дванадцята: Буркотун Підкрадається
Глава тринадцята: пояснює Професор
Глава Чотирнадцята: Джайлс Патерностер
Глава п'ятнадцята: Сутність Чого
Глава шістнадцята: Заворушення в Ковент-Гардені
Розділ сімнадцятий: Замок Холирудд
Глава вісімнадцята: Зв'язок з Францією
Глава дев'ятнадцята: Гільдія жебракуючих
Глава двадцята: Овочерізка з Бельвіля
Глава двадцять перша: Божевілля цього дня
Глава Двадцять друга: Хто мислить Зло
Глава Двадцять третя: Вестерлей-Хаус
Глава двадцять четверта: Французи
Глава двадцатьпятая: Іди, Йди, Йди
Глава Двадцатьшестая: Чую я вальс?
Глава двадцять сьома: Принц і Сміхотуха
Глава Двадцять восьма: Ноги, Ноги
Глава двадцять дев'ята: Полуночна туга
Глава тридцята: На болотах
Також Майклом Курландом
Інформація про автора
Авторські права
OceanofPDF.com
honi soit qui mal y pense
[ганьба тому, хто мислить зло]
—МОТТО З МРЕШТИ NРЯСНОГО ВІДДІЛЕННЯ ВеликоїАРТЕРІЇ
OceanofPDF.com
ПРИМІТКА АВТОРА
У деяких дрібницях моє виклад цієї історії різних подій, що відбувалися в пізню вікторіанську епоху, може відрізнятися від того, що міститься в сучасних хронологиях, журналах, звітах тощо. У всіх подібних конфліктних областях моя версія, звичайно, є правильною. Проте всі особи, які фігурують у цій книзі, повинні розглядатися як вигадані, незалежно від їх подібності з важливими історичними персонажами або вашої двоюрідною бабусею Харієт.
OceanofPDF.com
[ПЕРЕДМОВА]
ЛОНДОНСЬКИЙ ПРОФЕСОР ЗАТРИМАНИЙ В ЗВ'ЯЗКУ З НЕЩОДАВНІМ ОБУРЕННЯМ WIDDERSIGN
СПЕЦІАЛЬНО ДЛЯ СТАНДАРТУ
П'ятниця, 11 липня 1890 року
ДІЮЧИ на підставі отриманої інформації, детективи Відділу кримінальних розслідувань Столичної поліції затримали професора Джеймса Моріарті з будинку 64 з Рассел-сквер, Камден. Професора Моріарті допитують у зв'язку зі спробою пограбування, розпочатої в минулу суботу в Уиддерсайн-він-Риббл, заміському маєтку Його світлості барона Торнтон-Хоксбари, розташованому недалеко від міста Уэдсбридж в Ноттінгемширі.
В ході того, що стало відомо як "Обурення вдоводелов", шестеро чоловіків у масках, озброєних револьверами, вдерлися в особняк приблизно опівночі, попередньо напавши і зв'язавши воротаря, двох грумов і старшого кучера. Опинившись всередині, вони зібрали мешканців будинку в їдальні, де один з лиходіїв охороняв їх, поки троє увірвалися в невеликий музей, де Його світлість зберігає безцінну колекцію грецьких артефактів, придбану на початку століття дідом Його світлості. Інші чоловіка обшукали спальні на верхньому поверсі, збираючи коштовності та інші цінності Його світлості, леді Хоксбари і їх шістнадцяти гостей.
Джеймс Мерсер, головний дворецький, який був пов'язаний в нижній коморі разом з кухарем, покоївки верхнього поверху і служницею, а також покоївки та двома камердинерами, що складалися на службі у кількох гостей, зумів звільнитися, розбивши склянку і перепилив свої пута гострим уламком. Мерсер негайно відпустив двох камердинерів, після чого вони втрьох вирушили в збройову на першому поверсі. Озброївши себе та інших трьома гвинтівками, дробовиком і службовим револьвером Уеблі" 445 калібру, Мерсер першим піднявся по сходах для прислуги на верхній поверх, де він і двоє інших безстрашних слуг напали на грабіжників.
У перестрілці двоє грабіжників були вбиті, а один поранений в ногу. Решта сховалися в лісі, і вважається, що принаймні один з них був поранений. Один з камердинерів, по імені Ендрю Лампье, отримав кулю в плече і зараз одужує в лікарні королеви Анни в Ноттінгемі.
Грабіжники втекли, не взявши жодного з предметів, які вони намагалися вкрасти, хоча невелика мікенська ваза, що датується четвертим століттям до нашої ери, було знайдено розбитою в траві. Поліція Ноттингемшира вважає, що інші винні незабаром будуть затримані.
Барон Торнтон-Хоксбари відмовився розголошувати імена своїх гостей, заявивши, що не хоче посилювати травму поганою славою, але вважається, що серед гостей були герцог і герцогиня Пінно і сер Артур Салліван, відомий композитор. Невідомо, яким чином, якщо такі взагалі були, це обурення пов'язано із серією пограбувань великих будинків, які обрушилися на сільську місцевість навколо Іст-Мідлендс за останній рік. Читачі The Standard, ймовірно, пам'ятає наш звіт про зухвале пограбування в Крамден-Пиммс, ноттингемширском маєток лорда Чаута, в березні цього року, коли злодії посеред ночі вдерлися в вікно і винесли кілька цінних коштовностей, включаючи так званий Бейн оф Торнкрофт, імперський топаз в двадцять каратів, який вважається найбільшим у світі, що належав маркізі Клевську, яка в той час гостювала у його світлості.
Професор Моріарті, колишній завідувач кафедри математики Фалеса в Мидлотианском університеті, добре відомий в математичних і астрономічних колах завдяки своїй монографії "Динаміка астероїда". Яку інформацію він, як очікується, надасть поліції у зв'язку з цим прикрим справою, невідомо.
НЕПІЗНАНЕ ТІЛО ЗНАЙДЕНО В ТЕМЗІ
Спеціально для Стандарту
П'ятниця, 11 липня 1890 року
У четвер ввечері, близько 8:30 вечора, оголене і сильно понівечене тіло було знайдено плаваючим в річці Темза нижче мосту Блэкфрайарз. Доктор Фіппс, поліцейський хірург, якого викликали для огляду тіла, заявив, що це тіло жінки у віці від 18 до 25 років, яка пробула у воді щонайменше три дні, перш ніж її знайшли. Ні особистість жінки, ні причина її смерті поки не встановлені.
OceanofPDF.com
[ГЛАВА ПЕРША]
НА ЛАВІ ПІДСУДНИХ
"Якщо закон передбачає це", - сказав він.
сказав містер Бамбл...,
"закон — це осел, ідіот".
ЧАРЛЬЗ ДІККЕНС
БЕНДЖАМІНУ БАРНЕТТУ, який сидів у задній частині залу суду, ЗДАЛОСЯ ЗАДУШЛИВО ЖАРКО, але містер Суддя Хедж, схоже, не був схильний відкривати жодна з чотирьох величезних вікон. В усіх судових процесах, які він висвітлював в Олд-Бейлі, Барнетт не пам'ятав, щоб коли-небудь бачив їх відкритими. Барнетт, власник і головний редактор Американської служби новин, сидів на задній лаві галереї для відвідувачів з відкритим блокнотом на колінах і ретельно заточеним олівцем Tiffman's No. 2 в руці. Професора Джеймса Моріарті, тільки що вивели з камери і посадили на лаву підсудних. Високий чоловік з яструбиним особою і пронизливими очима, професор стояв нерухомо, злегка зсутуливши плечі у своєму чорному сюртуку, створюючи враження, що він був єдиним дорослим у світі — або, принаймні, в залі суду — дітей. Суд над ним як над співучасником убивств у Уиддерсайне тривав чотири дні, перш ніж справу було передано присяжним, і ці добрі джентльмени були відсутні вже три дні. Тепер, о пів на п'яту пополудні третього дня засідань, суддя знову зібрав суд. Баристери в перуках повернулися з тих місць, куди зазвичай ходять баристери в очікуванні вердикту, суддя одягнувся в свою червону мантію і зайняв місце королівського судді і присяжні почали збиратися.
Містер суддя Хедж почекав, поки останній присяжний займе своє місце, а потім нахилився вперед, спершись на лікті, і нахилив голову, щоб краще бачити поверх своїх окулярів в дротяною оправі. Його погляд зосередився на бригадире. Він насупився. "Я отримав вашу записку", - сказав він. "Минуло три дні".