Сборник детективов : другие произведения.

Мегапакет Шерлока Холмса

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Зміст
  
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЛІЦЕНЗІЇ
  
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО АВТОРСЬКІ ПРАВА
  
  "ПРИГОДИ НЕВЛОВИМИХ СМАРАГДІВ" Карли Купе
  
  ПРИГОДА У ДРУГОМУ РАУНДІ, автор Марк Уордекер
  
  "ПРИГОДА НА ОПІВНІЧНУ СЕАНСІ" Майкла Меллорі
  
  СПРАВА ПРО ВБИВСТВА ТАРЛТОНОВ, автор Джек Гріш
  
  ТАТУЙОВАНА РУКА, автор: Марк Билгрей
  
  "ВИПАДОК З БЕЗГРОШОВИМ ШЕВАЛЬЄ" Річарда А. Лупоффа
  
  ШЕРЛОК ХОЛМС — ЗАГНАНИЙ В КУТ! Гері Ловизи
  
  БАГАТО РОКІВ ТОМУ І В ІНШОМУ МІСЦІ, автор Майкл Курланд
  
  ДОСЛІДЖЕННЯ ЗЛА, автор Гері Ловизи
  
  "ПРИГОДИ СУСПІЛЬСТВА ЖЕБРАКУЮЧИХ ЛЮБИТЕЛІВ" Джона Грегорі Бетанкура
  
  "ПРИГОДА ВОЛИНКИ З ПРИВИДАМИ", автор Карла Купе
  
  ОСТАННІЙ ТРЮК СУНЬ ЧИН ФУ, Адам Бо Макфарлейн
  
  КАЗКА доктора ВАТСОНА, автор Thos. Кент Міллер
  
  СПРАВА ВИНОТОРГОВЦЯ ВАМБЕРРИ, автор Джек Гріш
  
  "Божевільний БУДИНОК" Шерлока Холмса під редакцією Брюса В. Килстейна
  
  БУДЬ ХОРОШИМ Або ЗАБИРАЙСЯ, автор: Стен Трибульски
  
  ВИРІЗАННЯ ДЛЯ ВИВІСКИ, Рис Боуен
  
  ДЕТЕКТИВ з "ДИЛІЖАНСА" Лінди Робертсон
  
  "МЕРТВИЙ БУДИНОК" Брюса Килстейна
  
  "ПРИГОДА ЗІ ЗНАКОМ ВУРИША", Річард А. Лупофф
  
  ЦІКАВИЙ ВИПАДОК З ДИВАЦТВАМИ З ПІКОК-СТРІТ, автор Майкл Меллорі
  
  ДРУГА СКРИПКА, Крістін Кетрін Раш
  
  СПРАВА НІДЕРЛАНДСЬКО-СУМАТРСКОЙ КОМПАНІЇ, автор Джек Гріш
  
  ВИ БАЧИТЕ, АЛЕ НЕ ПОМІЧАЄТЕ, автор Роберт Дж. Сойєр
  
  "ПРИГОДА У ПЕРЛИННИХ БРАМИ" Майка Рєзніка
  
  ПРО АВТОРІВ
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЛІЦЕНЗІЇ
  
  Персонажі Шерлока Холмса, створені сером Артуром Конаном Дойл, використовуються з дозволу Conan Doyle Estate Ltd., www.conandoyleestate.co.uk
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО АВТОРСЬКІ ПРАВА
  
  Мегапакет Шерлока Холмса захищений авторським правом No 2014 компанії Wildside Press LLC.
  
  * * * *
  
  "Невловимі смарагди" Карли Купе вперше з'явилися в журналі детективів про Шерлока Холмса № 4. Авторське право No 2010, Wildside Press LLC. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Пригода другого кола" Марка Уордекера спочатку з'явилося в журналі детективів про Шерлока Холмса № 5. Авторське право No 2011, Марк Уордекер.
  
  "Пригода на опівнічну сеансі" Майкла Меллорі захищено авторським правом No 2013 Майкла Меллорі. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Справа про вбивства Тарлтонов" Джека Гріш, спочатку з'явилося в журналі детективів про Шерлока Холмса № 10. Авторське право No 2013 Джека Гріш. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Татуйована рука" Марка Билгрея спочатку з'явилася в журналі детективів про Шерлока Холмса № 5. Авторське право No 2011, Марк Билгрей.
  
  "Випадок з безгрошовим шевальє" Річарда А. Лупоффа спочатку з'явився в "Моєму Шерлока Холмса: нерассказанные історії великого детектива". Авторське право No 2004, Річард А. Лупофф. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Шерлок Холмс — загнаний в кут!" Гері Ловиси. Авторське право No 2010, Гері Ловиси. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Багато років тому і в іншому місці" Майкла Курланда спочатку з'явилася в книзі "Мій Шерлок Холмс: нерассказанные історії великого детектива". Авторське право No 2004, Майкл Курланд. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Дослідження зла" Гері Ловиси спочатку з'явилося в журналі детективів про Шерлока Холмса № 2. Авторське право No 2009, Wildside Press LLC. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Пригода суспільства жебракуючих любителів" Джона Грегорі Бетанкура спочатку з'явилося у "Воскреслого Холмса". Авторське право 1997 року належить Джону Грегорі Бетанкуру. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Справа виноторговця Вамберри" Джека Гріш-та, спочатку опубліковане в журналі детективів про Шерлока Холмса № 9. Авторське право No2013 Джека Гріш-та. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Будинок, що зійшов з розуму" Брюса В. Килштейна, спочатку з'явився в журналі детективів про Шерлока Холмса № 5. Авторське право No 2011, Брюс В. Килштейн. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Пригода волинки з привидами" Карли Купе, спочатку з'явилося в журналі детективів про Шерлока Холмса № 5. Авторське право No 2011 Карли Купе. Передруковано з дозволу автора.
  
  Авторське право на "Казку доктора Ватсона" належить Thos No 2013. Кент Міллер. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Мертвий будинок" Брюса Килстейна спочатку з'явився в журналі детективів про Шерлока Холмса № 7. Авторське право No 2011 Брюс В. Килстейн. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Пригода зі знаком Вуриша" Річарда А. Лупоффа спочатку з'явилося в "Універсальному Холмса". Авторське право No 2010 Річарда А. Лупоффа. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Будь хорошим або забирайся" Стена Трайбульски, спочатку опублікований в журналі детективів про Шерлока Холмса № 5. Авторське право No 2011, Стен Трайбульски. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Вирізання для знака" Лінди Робертсон захищено авторським правом No 2013 Лінди Робертсон. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Цікавий випадок з незвичайними жителями Пікок-стріт" Майкла Меллорі спочатку з'явився на amazon.com у вигляді короткометражки на Amazon. Авторське право No 2013 Майкл Меллорі. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Друга скрипка" Крістін Кетрін Раш спочатку з'явилася в "Шерлока Холмса на орбіті". Авторське право No 1995 Крістін Кетрін Раш. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Ви бачите, але не помічаєте" Роберта Дж. Сойєра, спочатку з'явився в Шерлока Холмса на орбіті. Авторське право No 1995 Роберт Дж. Сойєр. Передруковано з дозволу автора.
  
  "Справа Нідерландсько-Суматрской компанії" Джека Гріш є оригіналом цієї електронної книги. Авторське право No 2013, Джек Гріш.
  
  "Пригода у перлинних брами" Майка Рєзніка спочатку з'явилося у "Шерлока Холмса на орбіті". Авторське право No 1995 Майк Резнік. Передруковано з дозволу автора.
  
  OceanofPDF.com
  
  "ПРИГОДИ НЕВЛОВИМИХ СМАРАГДІВ" Карли Купе
  
  Хоча ці події відбулися багато років тому, я ніколи не забуду тих обставин. На цей раз я зіграв досить лиху роль, про що постійно нагадує мені маленький золотий медальйон на ланцюжку моїх годин.
  
  Наша пригода почалося холодним зимовим ранком. Між будинками клубочився густий туман, і вікна навпроти здавалися темними, безформними плямами в густий жовтій імлі.
  
  Всередині яскраво горіли гасові лампи, розганяючи напівтемрява. Поки ми снідали, Холмс швидко розібрався із звичайною купою кореспонденції. Розкривши і прочитавши кілька листів, він оглянув невелику посилку, що прийшла з ранковою поштою.
  
  "Звідки це?" Я запитав.
  
  “ З Ліверпуля. Його губи торкнула усмішка спогади.
  
  Я придушив тремтіння. Героїчні зусилля мого друга по відновленню репутації молодого морського офіцера були свіжі в моїй пам'яті, і я ще не міг розділити посмішку Холмса. Можливо, одного разу, після того як деякі пов'язані з цим події зникнуть з пам'яті публіки, мені буде дозволено розповісти ту дивну історію, яка ледь не призвела до трагедії.
  
  Коли посилку розкрили, в ній виявився маленький нефритовий дракон, майстерно вирізаний у східному стилі. Це було прекрасне твір мистецтва, гідний знак визнання небезпек, з якими Холмс зіткнувся і які подолав.
  
  Поставивши дракона на почесне місце на камінній полиці, Холмс уткнувся в самий свіжий номер "Таймс".
  
  Протягом наступної години або двох ми сиділи по обидва боки веселого каміна, і тільки шелест газети, м'яке шипіння палаючих вугіль і випадкові коментарі порушували тишу наших кімнат. Незадовго до одинадцяти Холмс підвівся і підійшов до вікна.
  
  “ А. Відкладіть газету, Ватсон. Вважаю, наш відвідувач прибув.
  
  “ Ми чекаємо відвідувача? Я поклала газету на неопрятную стопку і приєдналася до нього у вікна. Внизу, на вулиці, біля узбіччя чекав екіпаж з парою однакових сірих коней.
  
  “ Сьогодні вранці я отримав записку від лорда Моріса Денби, в якій говорилося, що він зайде до нас в одинадцять. Не могли б ви розшукати його в Дебрет?
  
  "Денби?" Я затримався на шляху до книжкової полиці, потім повернувся до вікна. “Мені знайоме це ім'я. Він другий син герцога Пенфилда. Я вважаю, його світлість помер п'ять або шість років тому, і титул успадкував старший брат Денби.
  
  “ Ви знайомі з цією сім'єю? Холмс запитливо глянув на мене.
  
  “ Я познайомилася з його матір'ю, нині вдовуюча герцогинею, у Смайт-Паркинсонов кілька років тому. Чарівна жінка.
  
  Я посміхнулася, згадуючи той безтурботний час. Хоча Смайт-Паркинсоны були далекими родичами, вони вітали мій візит.
  
  Стук у двері перервав мої спогади. За кивнути Холмса я поспішив через кімнату і відкрив двері. Увійшла місіс Хадсон в супроводі чоловіка середніх років зі світлими волоссям і безбарвним обличчям.
  
  "Лорд Моріс Денби," представилася вона.
  
  "Спасибі, місіс Хадсон". Я притримав для неї двері, коли вона йшла.
  
  "Здрастуйте", - сказав Холмс. "Я Шерлок Холмс, а це мій колега, доктор Джон Ватсон".
  
  Я вклонився.
  
  "Містер Холмс," вирвалося у Денби. “ Ви повинні мені допомогти!
  
  Холмс жестом вказав йому на стілець. “ Я зроблю все, що в моїх силах. Чим я можу вам допомогти?
  
  Він звалився на стілець, як людина, вибився з сил. Ми з Холмсом повернулися на свої місця. Денби на мить закрив обличчя руками, потім підняв голову і голосно зітхнув.
  
  “ Мені дуже важко говорити про це, джентльмени. Це пов'язано з моєю матір'ю, вдовуюча герцогинею Пенфілд.
  
  "Зрозуміло". Кинувши погляд на мене, Холмс схрестив ноги і відкинувся на спинку стільця. "Прошу вас, продовжуйте".
  
  “ Коротше кажучи, мій брат, нинішній герцог, перебуває зі своїм полком в Індії. Під час його відсутності вся відповідальність за сім'ю лягла на мої нещасні плечі. Ось вже рік, як мій племінник Хіларі, віконт Шеппингтон, майже зводить мене з розуму. Хлопчикові вісімнадцять, і його витівки стали причиною багатьох безсонних ночей. Але тепер приходить вирішальний удар: моя мати, моя власна мати, стала злодійкою ".
  
  "Її світлість злодійка?" Я не міг приховати свого обурення. "О, годі, сер, ви, мабуть, помиляєтесь!"
  
  Він напружився. “ Став би я робити таку шокуючу заяву, доктор, якби не був впевнений? Повторюю, вона злодійка і ганьбить нашу сім'ю.
  
  Холмс підняв брову. “ Я так розумію, що грошові міркування тут ні при чому?
  
  З глухим сміхом Денби підхопився зі стільця і почав ходити по кімнаті.
  
  “ У моєї матері немає ніяких турбот у цій області, джентльмени. Він зупинився перед каміном, схиливши голову. "На відміну від інших з нас," пробурмотів він.
  
  “ Тоді я можу тільки припустити, що її світлість є жертвою цього сумного недуги, відомого як клептоманія.
  
  “ Клептоманія? Я кинув погляд на Холмса. “ Але опис цієї хвороби було опубліковано зовсім недавно. Я так розумію, ви читали мої французькі медичні журнали.
  
  Холмс коротко кивнув, як і раніше, не зводячи очей з Денби.
  
  - Вона клептоманка, містере Холмс. Він зітхнув, і, незважаючи на чудовий крій пальто, його плечі опустилися. “Я поговорив з декількома видатними фахівцями з нервовим захворюванням, і вони підтвердили шокуючий діагноз. Труднощі виникають не лише з власниками магазинів; як я можу пояснити друзям сім'ї, коли мама вирішує привласнити який-небудь цінний сувенір під час візитів?"
  
  "Дійсно, прикра проблема," відповів Холмс.
  
  “ І хоча сьогодні мова йде про дрібних крадіжках, як я можу бути впевнений, що вона не скотиться до більш серйозних злочинів? Містер Холмс, ви повинні допомогти мені знайти якийсь вихід з цієї нестерпної ситуації. Заради блага сім'ї я готовий заплатити...
  
  З передньої частини будинку долинула серія гучних ударів. Денби нервово здригнувся і озирнувся.
  
  Глибокий, хрипкий жіночий голос перекрив ніжне бурмотіння місіс Хадсон.
  
  "Мама!" вигукнув Денби.
  
  Почувши швидко наближаються кроки, ми встали і повернулися обличчям до дверей.
  
  Після єдиного стуку двері відчинилися, і на порозі знову з'явилася місіс Хадсон. У неї було тільки сказати: "Її світлість, вдовуюча герцогиня Пенфілд", - перш ніж леді пронеслася повз неї в наші покої.
  
  В її каштанового волосся, вибилися з-під елегантною капелюшки з пір'ям, тепер видніла сивина, але вона виглядала тієї ж прекрасною жінкою, якою я її пам'ятав. Вона відпустила місіс Хадсон, потім перевела погляд з мене на Холмса.
  
  “ Хто з вас, джентльмени, містер Шерлок Холмс?
  
  Холмс зробив крок вперед. “ Так.
  
  Вона простягнула руку, і він узяв її, низько вклонившись.
  
  Випроставшись, Холмс відпустив її руку. “ А це мій друг і колега, доктор Джон Ватсон. Думаю, ви вже зустрічалися раніше.
  
  "Про?" Вона дивилася на мене блискучими темними очима. "Де це було, доктор?"
  
  “ Кілька років тому, у Смайт-Паркинсонов.
  
  "Чарівні люди", - сказала вона з легкою посмішкою і люб'язним кивком. "Вони завжди влаштовують самі веселі вечірки".
  
  "Так, дійсно, ваша світлість". Я був трохи розчарований тим, що вона, здавалося, не пам'ятала мене, але чому герцогиня повинна пам'ятати простого військового лікаря?
  
  "Моріс", - сказала вона, переводячи погляд на сина. Він здригнувся, і вона легенько зітхнула. "Я думала, що ясно висловила свої бажання".
  
  Його воскові щоки порожевіли, і він засовався на місці, немов школяр.
  
  “ Так і було, мама. Однак я думав...
  
  "Я впевнена, що так і було". Вона підійшла до дверей і відкрила її. “Ми обговоримо це наодинці, Моріс. Ти можеш поцілувати мене перед відходом".
  
  Вона нахилила голову, підставляючи щоку. Денби глянув на Холмса, який вклонився.
  
  "Ваша світлість".
  
  “ До побачення, містере Холмс. Доктор.
  
  Денби підійшов до герцогині, слухняно поцілував її в щоку і вийшов. Я закрив за ним двері і обернувся, мою увагу привернула елегантна постать її світлості.
  
  “ Джентльмени, боюся, мій син поставив мене у нестерпне становище. Вона підійшла до каміна й оглянула асортимент предметів, виставлених на камінній полиці. Коли її погляд упав на набиту тютюном туфельку, вона посміхнулася.
  
  "Яким чином?" Поцікавився Холмс, стоячи поруч з диваном.
  
  - Він розпускав про мене жахливі чутки. - Вона пройшлася по кімнаті, оглядаючи холодним поглядом пошарпану меблі. Принаймні, місіс Хадсон вчора прибралась, хоча її світлість, схоже, не була засмучена нашим звичайним безладом. Я був радий, що Холмс останнім часом не проводив ніяких хімічних експериментів, тому що вони часто наповнювали кімнату димом і страшенним смородом: абсолютно невідповідна атмосфера для прийому вдовуюча герцогині.
  
  Розумний погляд Холмса стежив за її пересуваннями.
  
  "Якого роду чутки?" запитав він.
  
  Її світлість, насупившись, повернулася до Холмса.
  
  “ Прошу вас, не грайте з себе скромницу, містере Холмс. Моріс вважає, що я страждаю якимось нервовим розладом, і, я впевнений, готується оголосити мене недієздатним. Вона піднесла руку в рукавичці до грудей.
  
  "Боже мій", - сказав я в жаху. Я поспішив до неї. "Який шокує—"
  
  “ Спасибі, доктор, але я не потребую співчуття. Вона вздернула підборіддя і серйозно подивилася на Холмса.
  
  "Це дійсно серйозні звинувачення", - сказав Холмс.
  
  “ Так і є. Вона на мить завагалася, нерішучість на мить відбилася на її обличчі. Потім вона підійшла до мене і поклала руку мені на плече. Її пальці тремтіли.
  
  "Як би мені було неприємно обговорювати мої особисті обставини, це видається необхідним", - сказала вона низьким голосом. “Джентльмени, я повністю контролюю свій особистий стан. Витрати мого сина набагато перевищили його дохід, і хоча я оплатив частину його боргів, він продовжує вимагати ще грошей. Вона перевела погляд з мене на Холмса. "Ви розумієте, що для нього було вигідно, щоб мої фінанси знаходилися під його контролем".
  
  Холмс кивнув.
  
  "Так, звичайно", - відповів я і наважився на мить покласти свою руку на її.
  
  "Спасибі". Вона посміхнулася і ніжно стиснула мою руку. “Все, що ви можете зробити, щоб розвіяти чутки, було б для мене великою послугою. В іншому випадку, ми більше не будемо говорити про це". Вона попрямувала до дверей.
  
  "Я проведу вас, - сказав я, поспішаючи відкрити її.
  
  Вона зупинилася в передпокої, натягуючи рукавички, і на мить пильно подивилася на мене.
  
  “ Ви говорите, Смайт-Паркинсоны?
  
  Я розгладив свій пом'ятий піджак. “ Так, ваша світлість. На костюмованому балу.
  
  "Ах, це пояснює мій провал в пам'яті", - відповіла вона, кивнувши. "Зрештою, хіба маскування не є самою головною метою маскарадного костюма?"
  
  "Звичайно". Хоча було ясно, що вона все ще не пам'ятає мене, принаймні, вона була досить любезна, щоб виправдатися.
  
  Я допоміг їй сісти в карету, потім повернувся в наші покої.
  
  "Яка чудова жінка". Я закрив за собою двері і сів на своє місце.
  
  Холмс посміхнувся і підійшов до каміна з трубкою в руці. “ Так, вона дуже примітна, чи не правда?
  
  "На щастя, нас не ввела в оману історія Денби".
  
  Нахилившись, щоб запалити скручену папір у каміні, Холмс випростався, раскурил трубку і почекав, поки вона як слід затягнеться, перш ніж відповісти.
  
  “ Ви пам'ятаєте нефритового дракона, якого я отримав з ранковою поштою?
  
  "Так, ти поставив його на камінну полицю". Я підняла очі і ахнула. "Боже Милостивий, воно зникло!"
  
  “ Абсолютно вірно. Голос Холмса був сповнений задоволення. “ Або її світлість настільки видатна клептоманка, що вчинила незамеченную крадіжку на Бейкер-стріт, 221Б, або її син хоче, щоб ми так думали.
  
  "Ну, з усіх цих приголомшливих нервів!"
  
  “ Ватсон, ми зустріли гідного супротивника. Холмс раптово витрусив вміст трубки у вогонь і попрямував до дверей. “ Підемо, старовина. Одягай капелюх і пальто. Я думаю, ми візьмемо на себе сміливість надати герцогині ненав'язливий ескорт.
  
  * * * *
  
  Вуличні ліхтарі тепло світили, коли я, накульгуючи, зайшов слідом за Холмсом в "Кэррингтонз", срібну майстерню на Ріджент-стріт.
  
  "Холмс, це дванадцятий магазин, який ми відвідали," прошепотів я. “ У мене втомилися ноги, вони болять. Ми цілісінький день стежили за герцогинею.
  
  "Мені не терпілося поспостерігати за Її грацією серед спокус". Холмс зупинився біля вітрини.
  
  "Спокуса?" Пробурчав я. "Наскільки я можу бачити, у неї не було спокуси зробити що-небудь, крім придбання різноманітних товарів в занадто великій кількості магазинів".
  
  "Що ж, я повинен визнати, що досі я не спостерігав жодного поганого поводження", - відповів Холмс.
  
  В іншому кінці магазину герцогиня вивчала виставлені на прилавку маленькі срібні вироби. Управитель, високий, похмурий шотландець з нещасним прищуром, нависав над нею, як лелека над новонародженим курчам, поки вона розглядала шматочок за шматочком.
  
  Пролунав дверний дзвінок, і в магазин увійшов модно одягнений молодий чоловік з кучерявим каштановим волоссям.
  
  "Привіт, бабуся!" - крикнув він, розмахуючи палицею. "Побачив екіпаж зовні і подумав, що ти, можливо, тут".
  
  Її світлість повернулася і подивилася на молодого людини з ніжною посмішкою.
  
  “Ах, Хіларі. Я все думала, коли ви мене знайдете". Повернувшись до нас обличчям, вона продовжила. “Містер Холмс, доктор. Перестаньте намагатися розчинитися в лісі і підійдіть познайомитися з моїм онуком".
  
  Ми з Холмсом обмінялися поглядами. По моїх щоках рум'янець розлився, але Холмс, здавалося, повеселішав.
  
  Вони були швидко представлені один одному. Її світлість повернулася до огляду срібних тримачів для зубочисток і інших дрібних дрібничок, в той час як віконт розглядав предмети на прилавку і критикував кожен з них. Потім він ступив до мене і штовхнув ліктем.
  
  “ Присматриваешь за бабусею, так? Відмінна ідея. Мій дядько повідомив мені, що мав намір проконсультуватися з тобою щодо її стану, " прошепотів він. “ Не можна бути надто обережним, коли її немає вдома.
  
  "Прошу вибачення," відповів я, відсторонюючись. Яка нахабність!
  
  “ Зовсім ні. Він підморгнув, повертаючись до Її Грації, коли вона окликнула його.
  
  Герцогиня завершила покупку. Усмішка торкнула її уста, коли вона повернулася до Холмса.
  
  “ Я повертаюся додому, містере Холмс. Ви звільнені від виконання обов'язків.
  
  Холмс уривчасто засміявся і вклонився.
  
  “ Ваша світлість дуже добрі.
  
  Потім вона жестом покликала мене. "Доктор, проводите мене до мого екіпажу, якщо не заперечуєте".
  
  Я був радий надати їй цю невелику послугу і подав їй руку. За нами прямувала продавщиця зі своєю посилкою.
  
  Коли я підсаджувала її в екіпаж, віконт вибіг з магазину. “ Послухай, бабуся! Я цілком можу повернутися додому з тобою.
  
  Він протиснувся повз мене і забрався в екіпаж.
  
  Я почекав, поки екіпаж прогрохотал по вулиці і завернув за ріг, перш ніж повернутися в магазин. Холмс був занурений у бесіду з управителем.
  
  "А, Ватсон", - сказав він, коли я підійшов. "У містера Фергюсона є до вас запитання".
  
  Містер Фергюсон перехилився через стійку. “Доктор, ви бачили, як її світлість взяла маленьку емальовану коробочку для візиток? Зелену?" Запитав він тихим голосом.
  
  Я на мить завагався, перш ніж відповісти тим же м'яким тоном.
  
  “ Думаю, її світлість оглянула один, але я впевнений, що вона повернула його на прилавок. Чому?
  
  "Пропав футляр для візиток", - незворушно повідомив Холмс. "Хоча, перш ніж продовжувати пошуки, містер Фергюсон, я б попросив Ватсона показати нам вміст його лівого зовнішнього кишені".
  
  "Вміст мого..." Я втупився в Холмса, коли сунув руку в кишеню. "Боже правий, там нічого немає!"
  
  Я простягнув руку. На моїй долоні лежав маленький зелений футляр для візиток.
  
  Фергюсон видав здавлений звук і потягнувся до кейсу.
  
  "Але я ніколи не торкався до нього", - вигукнув я, дозволяючи Фергюсону вихопити його. "Як це могло—?"
  
  "Заспокойтесь, мій любий друг", - сказав Холмс, поплескавши мене по плечу. "Ніхто не вірить, що ви були відповідальні за це".
  
  "Я б хотів сподіватися, що ні!"
  
  “ Ні, схоже, вона взяла його з прилавка, а потім сунула тобі в кишеню.
  
  “ Але, Холмс, віконт міг би...
  
  Холмс стиснув моє плече і майже непомітно похитав головою. Він повернувся до Фергюсону. “ Думаю, до вас дійшли чутки про її світлості, містер Фергюсон.
  
  Я ледве міг повірити своїм вухам. Холмс був настільки ж переконливий, як і заява про те, що герцогиня несе відповідальність за крадіжку. Безсумнівно, у віконта була така ж можливість взяти футляр для візиток і сунути мені в кишеню, як і у його бабусі.
  
  "Так, бачив". Фергюсон зітхнув. "Хоча я думав, що не звертаю на них уваги".
  
  "Це сумний випадок", - м'яко сказав Холмс. "І такий, що, якби він був оприлюднений, міг би накликати позор на сім'ю".
  
  "Але що мені робити, якщо це трапиться знову, містер Холмс?" Насупившись, запитав Фергюсон. “Вона часто допомагає нашому бізнесу. Я не можу викликати поліцію, але втрати...
  
  "Вважаю, у мене є рішення вашої проблеми". Холмс посміхнувся. “Спостерігайте за нею, коли б вона не приходила. Все, що не сплачено, повинно бути додано на її рахунок. Я вважаю, що це виявиться найбільш задовільним для обох сторін при вирішенні будь-яких подібних інцидентів у майбутньому ".
  
  Похмуре вираз обличчя Фергюсона прояснилося. “ Це нас цілком влаштувало б, містере Холмс.
  
  "Чудово", - сказав Холмс. “Таким чином, ваш магазин не понесе збитків, а сім'я буде врятована від публічного скандалу. Так, я думаю, це дуже вигідну угоду". Він повернувся до мене. “ Ходімо зі мною, Ватсон.
  
  Я ледве міг діждатися, поки ми вийдемо з магазину і пройдемося по тротуару, перш ніж повернутися до Холмса.
  
  “ Але, Холмс! Можливо, її світлість невинна; віконт з таким же успіхом міг забрати футляр для візиток.
  
  "Я знаю це, дорогий друже", - сказав він, указуючи ціпком на незайнятий екіпаж. Кучер притримав коня. "Ви помітили, що вона, здавалося, дуже любила хлопчика?"
  
  “ Так, дійсно. Але це не пояснює, чому ви кинули підозра виключно на неї.
  
  Назвавши нашу адресу, ми з Холмсом забралися в таксі.
  
  "Ватсон, я готую пастку". Холмс подав знак тростиною, і водій рушив з місця. “У мене серйозні сумніви щодо Шеппингтона. Можливо, він використовує ставлення до нього своєї бабусі і грає на її почуттях, або поодинці, або в змові зі своїм дядьком. Якщо Денби і Шеппингтон винні в змові з метою заволодіти станом її світлості, я виведу їх на чисту воду і викрию їхні махінації.
  
  “ Значить, ви вірите, що вона стала жертвою змови?
  
  “ Можливо, Ватсон, можливо. Якщо, з іншого боку, вона дійсно страждає клептоманією, ми повинні подбати про те, щоб у неї не було можливості зганьбити себе і свою сім'ю публічним викриттям ".
  
  "Але як нам це зробити?"
  
  “Сьогодні вдень ми зробили перший крок. Наше наступне завдання - відправити повідомлення і попросити Денби і Шеппингтона зайти до нас завтра".
  
  * * * *
  
  Світанок наступного дня видався ясним і прохолодним. Ми з Холмсом занурилися в читання ранкових газет, а місіс Хадсон прибирала посуд після сніданку, коли дзвінок сповістив про відвідувачів. Вона вибігла з підносом посуду тільки для того, щоб через кілька миттєвостей з'явитися знову, важко дихаючи.
  
  "Її світлість," видихнула вона.
  
  Увійшла вдовуюча герцогиня в густому вуалі. Швидким рухом її світлість відпустила місіс Хадсон, потім підняла вуаль, перш ніж повернутися до Холмса.
  
  “ Містер Холмс, доктор. Приношу свої вибачення за те, що дзвоню без попередження.
  
  Вона здавалася злегка схвильованої, але коли я запропонував їй сісти, вона нетерпляче махнула рукою.
  
  “ Немає часу, джентльмени. Я випадково почув, як Моріс говорив про своєму візиті; він скоро буде тут.
  
  "Чим ми можемо бути корисні?" - спитав Холмс.
  
  “ Граф фон Кратцов завтра дає бал. В даний час він займає одне з моїх маєтків у Місті, тому я повинна з'явитися. Вона пройшлася від каміна до столу для сніданку і назад. “Він буде демонструвати смарагди фон Кратцов, вперше вони були публічно продемонстровано за межами Польщі. Я підозрюю, що Моріс може зробити якусь капость, щоб зганьбити мене і сприяти досягненню своїх цілей.
  
  "Ми повинні запобігти це, Холмс!" - Сказав я.
  
  “ Звичайно, ми повинні. Холмс запитально подивився на неї. “ Чи можливо отримати запрошення для нас з добрим доктором?
  
  “ Я був би вдячний, якщо б ви і доктор Ватсон склали мені компанію.
  
  Холмс похитав головою. “ Було б краще, якщо б ми не були у вашій компанії.
  
  “Ах. Звичайно". Вона посміхнулася. "Я натякну подрузі, яка подбає про те, щоб вас обох включили в список гостей". Вона простягнула Холмсу руку, і той коротко схилився над нею.
  
  “ Чудово! Холмс глянув на годинник. “ А тепер я чекаю вашого сина...
  
  "Так!" Вона опустила вуаль і поспішила до дверей. "Спасибі, містер Холмс, доктор".
  
  Щоб не турбувати місіс Хадсон, я проводив її світлість до тротуару і зупинив для неї екіпаж. Перед від'їздом вона дуже мило подякувала мене.
  
  Ледве я дійшла до наших покоїв, як знову пролунав дзвінок. Через кілька хвилин увійшов Денби в супроводі свого племінника.
  
  Я вклонився, але залишився на своєму місці біля вікна, звідки міг добре бачити обох чоловіків. Якщо Денби або Шеппингтон спробують потайки привласнити якусь річ, щоб зганьбити її світлість, я хотів бути тим, хто розкриє їх віроломство.
  
  Поки Холмс пояснював переваги укладення угод з усіма магазинами, які перебувають під патронажем її світлості, Шеппингтон пройшовся по кімнаті, перш ніж притулитися до каміна. Він дістав з кишені срібний портсигар, дістав сигарету і закурив.
  
  Денби насупився. "І що перешкодить цим крамарям помилково стягувати з моєї матері плату за товари, які вона не брала?"
  
  "Це найбільш шановані закладу в Лондоні", - сказав Холмс. "Будь-які подібні звинувачення були б руйнівними".
  
  “ Я згоден з містером Холмсом, дядько. Молодик знизав плечима і кидком відправив наполовину викурену сигарету в тліюче вугілля. "Якщо ми не можемо перешкодити бабусі красти товар, то, принаймні, це збереже його в таємниці".
  
  “ Хіларі! Денби, здавалося, був шокований. Він повернувся до мого друга. “Дуже добре, містере Холмс. Хоча у мене є сумніви, ми спробуємо вашу пропозицію".
  
  Холмс тихенько кашлянув. - У “Кэррингтоне" все вже залагоджено. Все, що залишилося зробити, це укласти аналогічні угоди з іншими магазинами, які відвідує ваша мати. Хотіли б ви, щоб я взяв на себе це завдання?"
  
  "У цьому немає необхідності, містер Холмс," сухо сказав Денби. “ Я беру відповідальність за цю справу на себе.
  
  Опустившись на стілець, Шеппингтон схрестив ноги в щиколотках і відкинувся на спинку. “Я тільки хотів би, щоб, оскільки бабуся так вільно звертається з чужими речами, вона трохи роздобула для мене грошові мішки. Я абсолютно розорений. І, дядько, я знаю, що ти втратив згорток...
  
  “ Ми не будемо зараз обговорювати це, Хіларі. Денби глянув на Холмса. “ У вас є які-небудь поради щодо хвороби моєї матері?
  
  “ В даний час немає.
  
  “ Тоді ми побажаємо тобі доброго дня. Підемо, Хіларі.
  
  Піднімаючись, Шеппингтон важко зітхнув. “ Звичайно. До побачення, містере Холмс, доктор Ватсон.
  
  Холмс відвернувся до вікна, а я проводив його світлість і племінника до дверей.
  
  "Ви вірите, що Денби піде вашій пропозиції і зв'яжеться з власниками магазинів?" Я повернувся на свій стілець. "Схоже, йому не особливо сподобалася ця ідея".
  
  “ Абсолютно вірно. Ви помітили, що він не згадав ні про кулі, ні про смарагдах?
  
  "З чого б—" я замовк, раптово вражений натяком Холмса. “ Ви вважаєте це упущення підозрілим?
  
  “ Можливо, й так. "Холмс знизав плечима по-галльськи. “ Однак виникає інша можливість. Якщо Денби буде знати, що смарагди добре захищені і що у його матері буде мало шансів вкрасти їх, у нього не буде причин для занепокоєння.
  
  "Отже, ми проведемо завтрашній вечір, спостерігаючи за її світлістю", - сказав я. "Я можу тільки сподіватися, що це буде не так складно, як вдень тягатися за нею по магазинах".
  
  "Я підозрюю, що спостереження за її світлістю буде найменш цікавою частиною нашого вечора", - сказав Холмс зі сміхом.
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  “ Ви чули її Мова, Ватсон. Це буде перший випадок, коли смарагди фон Кратцов будуть виставлені за межами Польщі, і вони не тільки викличуть інтерес у членів суспільства, але і привернуть увагу кожного викрадача коштовностей в Європі ".
  
  “ Боже Милостивий, ти дійсно так думаєш?
  
  "Справді". Очі Холмса заблищали. "Насправді, я буду дуже здивований, якщо протягом вечора ми не зіткнемося з кількома запеклими злодіями".
  
  “ Але, Холмс! Хіба ми не повинні повідомити в Скотленд-Ярд про ваші підозри?
  
  "Я впевнений, що граф прийняв всі міри обережності", - відповів він. “Але день ясний, хоча і трохи прохолодний. Я пропоную вийти на повітря прямо зараз, тому що пізніше, в другій половині дня я буду зайнятий.
  
  Я встав і пішов за ним. Ми одягли пальто і рукавички, і коли ступили на тротуар, Холмс засунув руку в кишеню і завмер.
  
  “ Холмс! - Вигукнув я, з тривогою вдивляючись в його обличчя. “ Що сталося? Ви хворі?
  
  Він зробив глибокий, переривчастий подих, закинув голову і вибухнув гавкаючим сміхом, який налякав мене, якщо б він негайно не заспокоївся.
  
  “ Я в порядку, Ватсон. Його темні очі спалахнули, коли він витягнув руку з кишені. Він розтиснув пальці, і на лайкової шкурі лежав нефритовий дракон.
  
  "Боже мій!" Я втупився на дрібничку.
  
  "Насправді". Холмс посміхнувся і повернув дракона в кишеню. “Це стає досить приємною головоломкою, мій дорогий друже. Хто повертає вкрадені предмети? Злодій з якоїсь невідомої причини? Або інша сторона" хоче запобігти скандал? Він накинув капелюх. “ Ходімо, Ватсон.
  
  Я пішов за ним, усе ще не відійшовши від подиву. Якщо Холмс був правий щодо інтересу, викликаного коштовностями, а він майже завжди цікавився подібними речами, завтрашній вечір перевірить наші здібності. Поєднання кращих смарагдів Європи та Її Грації могло означати тільки неприємності.
  
  * * * *
  
  Після ленчу Холмс зауважив, що деякий час його не буде в наших покоях, оскільки він буде зайнятий деякими розслідуваннями.
  
  Я провів тихий день і вечір на самоті, переглядаючи газети та інші публікації в пошуках будь-якого натяку на плітки або натяки, що стосуються її світлості і її сім'ї. Однак, якщо не вважати того, що його світлість часто відвідував стрибки, вони не отримали жодної згадки в пресі.
  
  Відсутність Холмса мене не дуже турбувало; іноді він зникав на кілька годин або днів, занурений в розслідування. У ту ніч він не повернувся в наші покої, а коли повернувся, то прийшов пізно і пішов до того, як я прокинулася. Наші запрошення на бал графа фон Кратцова в той вечір надійшли ще до ленчу; однак протягом усього дня я нічого не бачив про Холмса і не отримував звісток про його місцезнаходження.
  
  Небо темніло, переходячи в сутінки, коли я встав, щоб одягнутися. Я глянув на годинник: Холмс біса запізнювався. Невже він забув про нашу обіцянку її світлості і лорду Морісу бути присутнім на балу?
  
  У цей момент з боку вхідних дверей пролунав шквал стукотів, за якими пішли гучні голоси. Двері моєї кімнати розчинилися, і в кімнату поспішив чоловік, одягнений в брудну робочий одяг і стискає в руках плоску кепку, за ним слідувала місіс Хадсон.
  
  "О, доктор!" вигукнула вона. “ Він не захотів чекати...
  
  "Сподіваюся, що ні". Чоловік заговорив знайомим голосом. "Спасибі, місіс Хадсон".
  
  Я здригнувся. “ Холмс?
  
  Місіс Хадсон зітхнувши, пішла. Холмс зняв замазку, змінила контури його носа, і посміхнувся.
  
  “ Добрий день, Ватсон. Сподіваюся, ви готуєтеся одягнутися для...
  
  “ Насправді, Холмс. Я подивився на його брудний одяг і похитав головою. “ Ви абсолютно огидні.
  
  "Мій дорогий друже, маскування була необхідна", - сказав він, поблискуючи очима. “Це дозволило мені отримати інформацію про її світлості. Давайте перевдягнемося, і я розповім вам усе в кебі по дорозі до графа фон Кратцову.
  
  * * * *
  
  Вечірній сутінок згустився до того часу, коли ми закінчили одягатися і спустилися по сходах. Місіс Хадсон стояла біля дверей, тримаючи капелюха Холмса.
  
  "Я почистила їх, як могла, містер Холмс", - сказала вона, поки він одягав пальто і шарф і натягував рукавички. "Я дійсно не розумію, як ви умудряєтеся так забруднитися".
  
  “Як я вже сказав у той час, це була не моя вина, місіс Хадсон. Звинувачуйте Реда о'тула, бійця на кулаках, і його схильність ображатися на джентльменів у вечірніх костюмах ". Вона похитала головою, коли Холмс узяв капелюх. Нахлобучив її, він посміхнувся і вибрав тростина. "Чудово!"
  
  Я відвернулася і придушила посмішку.
  
  "Спасибі, місіс Хадсон", - сказав я, застібаючи пальто і натягуючи рукавички, перш ніж узяти в свій капелюх і тростина.
  
  Я пішов за Холмсом в галасливу юрбу, тому що, незважаючи на холод, на вулицях вирувало життя. Холмс зупинив екіпаж і, назвавши кучеру адреса графської садиби на Гросвенор-Плейс, з легким зітханням відкинувся на шкіряне сидіння.
  
  "Ви запитували про моєї сьогоднішньої діяльності," почав Холмс. “ Вам буде приємно дізнатися, що я чесно працював і провів невелику розвідку. З допомогою Мері, наймолодшої і винахідливою з покоївок Її світлості, я полагодила кілька розбитих стекол у вбиральні Її світлості.
  
  Я глянув на Холмса. “ Як зручно, що там були розбиті стекла, які вимагали ремонту.
  
  Він не відповів, а просто злегка посміхнувся і склав руки на колінах.
  
  "І як були розбиті ці скла?" Я продовжив. "Можливо, ваші молоді колеги кидалися камінням?"
  
  "Це просто ганьба, що ці хулігани розгулюють нестримно".
  
  Я анітрохи не здивувався, що Холмс організував такий захід. В інтересах правосуддя він стверджував, що для доказу більшого злочину можна пробачити менше. В цілому я погодився.
  
  "А що щодо юної Мері?" Я окинув його критичним поглядом. "Сподіваюся, ти не виправдав її сподівань".
  
  “ Не бійся, мій дорогий друже. Запевняю тебе, що наші відносини були абсолютно нормальними. Її старший брат працює склярем в Плімуті, і ми говорили про вимоги його професії після того, як флот повернеться в порт. Він підняв брову. "Ви були б здивовані кількістю руйнувань, учинених військами Її Величності, перебуваючи в своїх кубках".
  
  "Запевняю вас, я б не став". Я придушив яскраві спогади про дії моїх побратимів-військових під час відпустки. "І які новини передала Мері?"
  
  "Висловлюю глибоке співчуття Її світлості і лорду Морісу у зв'язку з діяльністю віконта Шеппингтона, деякі з яких передавалися пошепки, з натяками на інші, які були набагато гірше і про яких не можна було говорити".
  
  Я похитав головою. “ Невже молодий чоловік дійсно так глибоко загруз у гріхах і розпусті?
  
  "Мабуть, що так, хоча, коли я запитав, чи була вона свідком чого-небудь з його жахливої поведінки, вона заперечувала це".
  
  "Тоді як вона дізналася про це?"
  
  “Ах, ось в чому питання, Ватсон. Чутки серед інших слуг - найбільш ймовірна причина; однак я виявив кілька інших можливостей".
  
  Перш ніж я встиг попросити його пояснити, наше таксі зупинилося.
  
  "Номер шістнадцять, сер," сказав водій.
  
  Поки Холмс розплачувався, я щільніше загорнув шарф навколо шиї і ступив на тротуар серед метушні, викликаної дюжиною кебів і екіпажів, висаджують своїх пасажирів.
  
  Будинок графа перебував у кінці ряду, яскраво освітлені вікна виходили як на Гросвенор-плейс, так і на бічну вулицю. Фасад був зроблений з прекрасного портлендського каменю з майстерно вирізаними перемичками. Важка гранітна стіна окаймляла тротуар, залишаючи вузький колодязь між стіною і будинком зануреним в чорну калюжу. Вдень ті підземні приміщення, вікна яких виходили на стіну, отримували убоге висвітлення; вночі темрява була просто пекельною.
  
  Джентльмени і леді поспішили повз і швидко піднялися по сходинках. Відкрита вхідні двері вітала гостей, коли музика зсередини донеслася до вулиці.
  
  "Це повинен бути цікавий вечір, Ватсон". Холмс приєднався до мене на тротуарі. "Я вже помітив у натовпі одного викрадача коштовностей, і цілком можливо, що їх буде більше".
  
  Я обернулася, щоб подивитися на перехожих. “ Значить, ваші підозри були вірні! Які жахливі новини!
  
  “ Заспокойся, мій дорогий друже. Підемо, приєднаємося до інших і самі побачимо легендарні смарагди.
  
  Нас провели всередину і незабаром після цього представили графу фон Кратцову, дородному маленькому чоловікові з очима чорними і круглими, як гудзики для черевиків.
  
  “ Ласкаво просимо, містер Холмс, доктор Ватсон. Він говорив на бездоганній англійській, незважаючи на сильний акцент. “ Ваша репутація випереджає вас, містере Холмс. Чи я повинен турбуватися про збереження моїх коштовностей?
  
  Холмс вклонився. “ Це залежить від надійності ваших домовленостей.
  
  “ Ах, звичайно. Судіть самі. Він подивився на худорлявого чоловіка з різкими рисами обличчя і горблячись плечима вченого, який стояв осторонь, і звернувся до нього, як я припустив, по-польськи. "Мій особистий секретар буде супроводжувати нас".
  
  Вибачившись перед іншими гостями, граф повів нас по коридору в задню частину будинку, в приймальню, де біля дверей стояв огрядний лакей. Граф дістав ключ, що висів на брелоку від його годин, відімкнув двері і провів нас у маленьку вітальню. На полірованому столі червоного дерева стояв скляний футляр. На іншій стороні кімнати розташовувався широкий камін. У вогнищі було холодно, і єдиним джерелом освітлення кімнати був газовий світильник, розташований так, щоб проливати світло на стіл, залишаючи іншу частину кімнати в тіні. Опинившись всередині, граф закрив і знову замкнув двері, а потім вказав на закриті вікна, що виходять на Чапел стріт. Крізь скло я міг бачити близько розташовані залізні решітки.
  
  “ Ця двері - єдиний засіб увійти в цю кімнату або вийти з неї, джентльмени, і єдиний ключ знаходиться у мене самого. Оглянути камені будуть запрошені лише кілька обраних гостей, але на випадок, якщо хтось спробує прослизнути непоміченим, Станіслав буде чергувати зовні. Він багато років служив моїй родині і повністю заслуговує довіри. Граф підняв брови й подивився на Холмса. "Як ви можете бачити, я прийняв всі міри обережності".
  
  Холмс з хвилину вивчав кімнату. “ У вашої секретарки немає дубліката ключа? він запитав.
  
  Граф посміхнувся і повернувся до чоловіка, який стояв нерухомо, як статуя, відразу за дверима. “ Каролус, поясни, будь ласка.
  
  Каролус обережно відкашлявся. “Цим ранком, перш ніж ми забрали коштовності з банку, де вони були поміщені на відповідальне зберігання, я простежив за встановленням нового замка на двері. Слюсар сам передав єдиний ключ моєму господарю.
  
  "Зрозуміло". Холмс повернувся до виблискуючих коштовних каменів, розташованих на чорному оксамиті всередині футляра.
  
  Я нахилився вперед. Смарагди були прекрасні, з яскравим кольором і неперевершеною чистотою. Всього було вісім каменів, кожен огранований у своєму стилі і виставлений в елегантній оправі, за винятком самого великого і ефектного каменю. Він лежав у центрі вітрини, вільний і без прикрас; йому не потрібно ніяких інших пристосувань, щоб підкреслити свою красу.
  
  Холмс коротко кивнув, і ми пішли за графом в коридор.
  
  "Дякую вам за ваші приготування," сказав Холмс, коли граф зачинив і замкнув двері вітальні. Каролус вклонився і вислизнув з кімнати.
  
  Граф посміхнувся і потер руки. “ Ваші слова втішають мене, містере Холмс. А тепер, не приєднатися нам до іншим моїм гостям?
  
  Коли ми увійшли в бальний зал, до нас підійшла літня матрона і грайливо поплескала графа по руці своїм віялом.
  
  “ Граф! Ви уникали мене! - сказала вона, обережно відокремлюючи фон Кратцова від Холмса, як собака відокремлює ягняти від стада. Вони зникли в натовпі, і я повернувся до Холмса.
  
  “Що ж, Холмс, граф виразно встановив безпечне місце для каменів. Я не розумію, як хтось міг їх вкрасти".
  
  "Хотів би я, щоб це було так". Він глянув на мене, потім зчепивши руки за спиною і повернувся, щоб помилуватися танцюючими парами, що рухаються по танцполу. “Я визначив п'ять можливих способів таємного вилучення одного або декількох смарагдів з футляра, а потім з кімнати. Я впевнений, що, якщо б я напружився, я міг би додати ще з півдюжини.
  
  "Ви, звичайно, жартуєте!" Я здивовано втупився в Холмса. “Двері замкнені, вікна закриті і заґратовані, зовні виставлена охорона. Що ще можна було зробити?"
  
  "Справді, що ще". Посмішка торкнула куточки його рота. “ Якщо б усі мої противники були такими ж прямолінійними, як ви, я б взагалі не побоювався за долю смарагдів фон Кратцов.
  
  Його слова зачепили. "Якщо мій внесок настільки потрібен, я дивуюся, що ви взагалі включаєте мене в свої розслідування". Я взяла келих шампанського від проходив повз лакея і випила більше звичайного.
  
  "Ватсон!" Холмс повернувся до мене, зсунувши брови, але не насупившись. “Перепрошую, мій дорогий друже. Я невдало підібрав слова. Однак не просіть мене вибачатися за ці сентименти. Ваш розум діє як пробний камінь для всього чистого і доброго; хоча він і рухливий, йому не вистачає брудних глибин і обхідних шляхів психічних процесів злочинця ".
  
  Трохи заспокоївшись, я зробила ще ковток чудового шампанського графа.
  
  "Що б ти хотів, щоб я зробив цим ввечері?" - Запитав я.
  
  “ Ви візьмете на себе відповідальність за стеження за її світлістю? Я займуся спостереженням за Денби і Шеппингтоном.
  
  “ Із задоволенням. Але як ви думаєте, чи можливо, що вона могла вкрасти один або кілька смарагдів і вислизнути від викриття?
  
  "У цьому, звичайно, суть справи, чи не так?" З загадковою посмішкою Холмс зник у натовпі.
  
  Кілька митей опісля доповіли про прихід її світлості разом з її сином і онуком. Я не бачив ніяких ознак присутності Холмса, але не сумнівався, що він знав місцезнаходження кожної людини в кімнаті.
  
  Пам'ятаючи про свою підопічну, я подивилася на вдову герцогиню і її компанію поверх келиха з шампанським. Її світлість, що виблискує діамантами і сапфірами, демонструвала подкупающую жвавість. Вона посміхнулася у відповідь на знаки уваги графа, які були настільки помітні, що здавалися образливо континентальними; більш того, він стояв так близько, що фактично наступав їй на спідниці.
  
  З грізним виразом обличчя Шеппингтон стиснув руки в кулаки, але слово Денби змусив його замовкнути. Відсторонивши юнака твердою рукою від плеча, Денби повів його до їдальні.
  
  Її світлість продовжувала посміхатися, поки граф жестикулював і говорив, але її погляд, здавалося, стежив за їх віддаляються фігурами. Лише після оголошення про прибуття ще одного гостя граф вклонився і відвернувся, залишивши герцогиню одну.
  
  Я ступив уперед і, піймавши її погляд, вклонився.
  
  Вона підійшла і простягла руку. “ Отже, ось ви де, доктор.
  
  Я підніс її руку до своїх губ, а потім, зізнаюся, дещо неохоче відпустив її.
  
  Нахилившись ближче, вона понизила голос. “ Думаю, містер Холмс теж тут?
  
  “ Так і є, ваша світлість.
  
  Вона неуважно кивнула. Молодий гвардієць ненавмисно штовхнув її, і, чемно вислухавши його нескладні вибачення, вона глибоко зітхнула і міцно стиснула мою руку.
  
  "Давайте відійдемо від натовпу", - сказала вона. Я відвів її в тихий куточок біля вікна важкими шторами, і вона продовжила: "Ви згадали, що ми зустрічалися раніше у Смайт-Паркинсонов".
  
  “Так, кілька років тому. На костюмованому балу". Я посміхнулася при спогаді про тих безтурботних заміських вихідних.
  
  "У що ти одягнена?"
  
  “Я пішов в ролі П'єро. Боюся, не дуже оригінально", - сказав я, і моє обличчя спалахнуло. Більш складний костюм був мені не по кишені.
  
  "Я впевнена, що ви виглядали дуже привабливо". Герцогиня запитливо нахилила голову. "А ви пам'ятаєте, що на мені було надіто?"
  
  “Звичайно. Блакитне плаття в елизаветинском стилі", - швидко відповіла я. “Я думаю, що воно було оксамитовим. Ти була чарівна".
  
  Дійсно, вона затьмарювала жінок вдвічі молодше себе. Ніхто з присутніх на балу в той вечір не міг не захопитися її жвавістю і красою. Навіть зараз, стільки років потому, я чітко уявляю її.
  
  “Ах, так. Цей костюм мені дуже йшов, чи не так?" Вона посміхнулася і потиснула мені руку. "Я задоволений, що ви мене згадали.
  
  “ Тебе було неможливо забути.
  
  "Доктор, ви втратили своє справжнє покликання", - сказала вона зі сміхом. "Ви справжній дипломат".
  
  У цей момент перед нами з'явився граф у супроводі сина і онука вдовуюча герцогині. Я не міг не розглядати цю трійцю як приклади найгірших рис сучасної людини: граф фон Кратцов, грубий під маскою ввічливості; лорд Моріс, безбарвний і заляканий, що проживає своє життя в постійному стані нервового виснаження; і віконт Шеппингтон, чия юнацька привабливість приховувала, за багатьма свідченнями, розпусний характер.
  
  “ Доктор Ватсон! Денби, здавалося, був вражений. “ Я не очікував побачити вас тут. Містер Холмс теж присутній?
  
  "Так, він ось-ось з'явиться", - сказав я. "Ми були раді прийняти запрошення графа фон Кратцова".
  
  "Для мене це велике задоволення", - сказав граф, перш ніж повернутися до вдовуюча герцогині. "Ваша світлість, я вважатиму за честь, якщо ви подаруєте мені наступний танець".
  
  Вона зітхнула, видих був таким тихим, що я впевнена, я одна його почула. Востаннє стиснувши мою руку, вона відпустила її і повернулася до чоловіків.
  
  “ Дякую вам, граф фон Кратцов. Однак я трохи втомився. Можу я попросити вас замість цього показати мені ці чудові смарагди?
  
  На мить застигла картина, як ніби кожен гравець застиг у часі. Навіть музика замовкла, і під час цієї недовгої тиші я почув тихий, різкий вдих, хоча і не міг сказати, від кого він виходив. Потім по кімнаті пролунав пронизливий жіночий сміх, і тиша обірвалося так само раптово, як і почалася, поновилися рух і звуки.
  
  Вираз обличчя графа на мить запаморочилось, потім його похмурий вираз зникло так само швидко, як і з'явилося.
  
  "Ну звісно, люба леді," сказав він, вклоняючись і пропонуючи руку.
  
  Вдовуюча герцогиня коливалася лише мить, перш ніж покласти свою руку в рукавичці на його руку. Вона подивилася на мене через плече, і я не думаю, що неправильно витлумачив благання в її погляді.
  
  “ Доктор, ви приєднаєтеся до нас, чи не так?
  
  “ Для мене це було б величезним задоволенням, ваша світлість.
  
  Фон Кратцов проводив її через кімнату. Денби і я пішли за ними, як лебеді пливуть за лебедем. Ми вчотирьох дісталися до адміністратора, і я побачив, що Станіслав все ще стоїть на варті біля дверей. Денби смикнув мене за рукав.
  
  “ Доктор, на кілька слів, якщо ви не заперечуєте.
  
  Граф проводив вдову герцогиню в маленьку кімнату, де зберігалися смарагди, а я повернулася до Денби.
  
  "Її світлість попросила мене..." Почала я. Станіслав зачинив двері й повернувся до нас обличчям, його широкі слов'янські риси були безпристрасні.
  
  Хватка Денби посилилася, і він відтягнув мене в дальній кінець кімнати. “ Я лише на хвилинку.
  
  “ Тоді хвилинку. Я глянула на зачинені двері вітальні.
  
  Нахилившись ближче, Денби тихо запитав: “ Де містер Холмс? - запитав я.
  
  "Як я вже казав, він десь поблизу".
  
  "Але чому він не тут, не спостерігає за моєю матір'ю?" Його пальці вп'ялися в мою руку.
  
  “Ви повинні запитати Холмса самі. Я не можу відповідати за його дії". Я вирвався з його хватки і відступив.
  
  "Звичайно, немає", - сказав він, і фарба залила його щоки. "Прости мене, я просто турбуюся про свою матір".
  
  "Я розумію", - відповів я, моє роздратування зникло. “ Ми з Холмсом обидва поділяємо ваше занепокоєння, і я впевнений, що, що б він не робив, він прагне запобігти будь-які інциденти, які можуть бути пов'язані з її світлістю. Тепер, якщо ви пробачте ...
  
  “ Ще одне питання, будь ласка, доктор. Він почекав, поки я кивну, перш ніж продовжити. “ Ви вважаєте важливим, що вона попросила показати смарагди?
  
  “ Зовсім ні. Їм немає рівних в Європі, і вони по праву відомі. Я б вважав би дивним, якби вона цього не зробила.
  
  Перш ніж він встиг відповісти, повітря пронизав пронизливий крик, за яким пішли важкі удари і різкий тріск, а потім звук розбитого скла.
  
  Я різко повернулася до зачинених дверей. "Боже милостивий, що це?"
  
  Моє вигук перекрило крик Денби "Мама!" Ми кинулися туди, де Станіслав, вражений своєю незворушністю, безуспішно смикав за ручку дверей.
  
  "Зачинено!" пробурчав він.
  
  Я жестом відіслав його геть.
  
  “Ваша світлість! Ваша світлість, ви мене чуєте?" Я постукав кулаком по важкому дубу, потім притулився вухом до панелей. Моє серце впало від тиші всередині. Що могло з нею статися?
  
  Переповнена гнівом на саму себе, я проковтнула прокляття. Я не виконала свій обов'язок; я повинна була проігнорувати прохання Денби і бути присутнім при ній! Я підняла кулак, обрушивши град ударів на панелі.
  
  "Ватсон!" Поруч зі мною, наче з нізвідки, виник Холмс.
  
  “ Її світлість може бути в небезпеці! - Закричав я, продовжуючи бити у двері.
  
  “ Вона і граф всередині? Його ртутний інтелект миттєво оцінив ситуацію. "Не звинувачуйте себе, Ватсон", - сказав він, тягнучи мене геть.
  
  Кинувши погляд і кивнувши Станіславу, Холмс зняв пальто і простягнув його мені.
  
  Денби благально звів руки. “ Зробіть що-небудь, містере Холмсе!
  
  Вираз обличчя Холмса посуворішало. "Відійдіть," наказав він.
  
  По команді Холмса вони зі Станіславом притулилися плечима до дуба. Дерево заскрипіло, але не піддалося. Вони спробували ще раз з тим же результатом.
  
  Зал наповнився стурбованими і зацікавленими, і я дав вказівку кільком лакеям умовити глядачів повернутися в бальний зал або, принаймні, звільнити місце для Холмса і Станіслава.
  
  Вони знову навалилися на двері. З гучним тріском засувка нарешті піддалася. Відштовхнувши Станіслава в бік, Холмс кинувся в темну кімнату. Я пішла за ним, не звертаючи уваги на смерть крики Денби і стискаючі їхні пальці.
  
  На мить через поріг пролилося достатньо світла, щоб побачити перевернутий стіл. Перш ніж я змогла розгледіти подальші деталі, Денби і Станіслав стовпилися в дверному отворі, загороджуючи яскраве світло.
  
  "Більше нікого не впускайте!" наказав Холмс.
  
  Станіслав повернувся обличчям до зовнішньої кімнаті - більш ефективної барикаді, ніж зламати двері.
  
  "Будьте обережні, Ватсон!" Голос Холмса долинув з другого кінця кімнати. "Дозвольте мені запалити лампу, перш ніж ви ризикнете продовжити".
  
  Хоча я був поза себе від занепокоєння за безпеку її світлості, я зрозумів зміст його прохання і пішов його вказівкою. Він вдарив по люциферу, і маленьке полум'я спалахнуло в темряві, відкидаючи жахливі тіні, танцюючі по стінах і освітлюючи похмурий вираз обличчя Холмса. Він ступив до світильника, і в тихій кімнаті я на мить почула шипіння газу, перш ніж раптовий спалах світла змусила мене прикрити очі.
  
  Кліпаючи очима, поки я звикала до світла, мені вистачило одного погляду, щоб оцінити повний безлад у кімнаті. Як я помітила раніше, стіл був перевернутий набік, ніжки звернені до відчинених дверей. Скляна скринька з смарагдами лежала перекинутої на підлозі біля каміна. Штори, тепер порвані, обвисли, і світло відбивалося від осколків кількох розбитих шибок.
  
  Тихий стогін змусив мене здригнутися. Я повернулася до вікна, у мене перехопило подих: там, полускритие смугою дамаста, зірвану з вішалки, лежала вдовуюча герцогиня.
  
  "Боже милостивий!"
  
  В одну мить я опустився на коліна поруч з нею, обережно піднявши її безвольну руку без рукавички. Її пульс, слабкий і ниткоподібний, почастішав, коли вона поворухнулася. Найдрібніші осколки скла блищали в її волоссі і на ліфі сукні.
  
  "Не намагайся рухатися", - сказав я, обережно торкаючись її скроні, потім піднімаючи руку до світла. Кров, темна і в'язка, забруднила кінчики моїх пальців.
  
  Вона застогнала, потім, здавалося, знову впала в безпам'ятство.
  
  “ Холмс, вона потребує негайної допомоги.
  
  Холмс схилився над дальнім кінцем столу, який майже торкався протилежної стіни. Він ухопився за кут і відірвав його від стіни.
  
  "Боюся, вона не єдина", - сказав він серйозним голосом. “Граф? Count von Kratzov? Ти мене чуєш?"
  
  Я неохоче відпустив її руку і встав. Мій медичний обітницю вимагав, щоб я впевнився в стані графа, хоча я все ще турбувався про вдовуюча герцогині. Я підійшов до Холмсу і ахнув. Граф лежав, розтягнувшись у кутку-його обличчя і манишка були забризкані кров'ю. Я схилився над ним і поклав пальці на пульс.
  
  Раптовий шум у двері привернув мою увагу.
  
  “Бабуся! Бабуся!" Закричав Шеппингтон. "Пропусти мене, негідник!"
  
  У двері зав'язалася бійка, що закінчилася тільки тоді, коли молодий чоловік ухилився від простягнутої руки Станіслава і увірвався в кімнату. Його дикий погляд ковзнув по Холмсу і мені, зупинившись на фігурі вдовуюча герцогині.
  
  Впавши на коліна перед бабусею, він зловив її руку в свою.
  
  “Я запізнився! Граф убив її!" Він придушив ридання.
  
  "Візьміть себе в руки," сказав Холмс. Зігнувшись у поясі, він уважно розглядав розбиту скриньку з коштовностями, валявшуюся на підлозі біля каміна. Нерівний коло з осколків і шматочків скла, розтертих в порошок, блищав на килимі і дошках. "Вона далеко не при смерті".
  
  "Поки не рухайте її," сказав я, повертаючись до пацієнта. “ Холмс, мені потрібно більше світла.
  
  "Maryja, matka Boga!"
  
  Я підняла очі. В кімнату увійшов Каролус, несучи масляну лампу.
  
  "Принесіть сюди лампу," наказав я, послаблюючи краватка графа.
  
  Він поставив лампу на підлогу поруч зі мною, потім зчепивши руки за спиною.
  
  “Що сталося? Хто зробив це з моїм господарем?" - запитав він.
  
  "Саме це ми і намагаємося з'ясувати", - відповів Холмс. Він підняв розбиту скриньку для коштовностей і підніс її до світла.
  
  Каролус ахнув. “ Смарагди!
  
  Я закінчив огляд графа, потім важко піднявся і взяв лампу.
  
  “Граф був сильно побитий і, мабуть, впав і вдарився головою, в результаті чого в даний час знаходиться без свідомості. Однак я не думаю, що у нього є які-небудь переломи кісток або які-небудь внутрішні ушкодження ". Я повернувся до Каролусу. “ Накажіть двом або трьом вашим самим сильним лакеям віднести його в ліжко. У нього є особистий лікар?
  
  “ Так. Він консультується з сером Теобальдом Вестерном з Харлі-стріт. Сер Теобальд буде присутній сьогодні ввечері.
  
  “ Чудово. Надішліть лакея знайти його і відвести до графа.
  
  Вдовуюча герцогиня поворухнулася, тихо застонав.
  
  “ До біса графа і його смарагди! Що з бабусею? " вигукнув Шеппингтон. “ У неї йде кров!
  
  "Мені також потрібно ліжко або шезлонг у тихій кімнаті для її світлості", - продовжила я, ігноруючи спалах гніву Шеппингтона.
  
  Каролус поспішив з кімнати. Я чув, як він вигукував інструкції на іншій мові. Станіслав і ще один лакей увійшли в кімнату, підхопили графа і забрали огрядну постать так само легко, як молода леді тримає свій віяло.
  
  "Заспокойтеся, ваша світлість", - сказав я, ставлячи лампу поруч з вдовуюча герцогинею і нахиляючись, щоб оглянути рану на голові. "Ваша світлість, будь ласка, дайте мені місце для роботи".
  
  Через мить він відкинувся на спинку стільця.
  
  Я взяв її за руку, хоча і знав, що побачу. Порожні пальці її рукавички звисали з зап'ястя і тремтіли, коли я підніс її руку до світла; за якусь мить до того, як вона отримала травму, вона розстебнула рукавичку на зап'ясті і висунула руку через отвір. Щоб краще милуватися смарагдами? Однак у неї не було часу прибрати надлишки лайкової шкіри. Я закінчив огляд її руки й ніжно обхопив пальцями зап'ясті. Її пульс залишався сильним. Коли я обмацав рану у неї на скроні, вона здригнулася і різко втягнула повітря.
  
  "Можливо, у тебе кілька днів буде боліти голова, але поверхнева травма", - сказав я, і напруга в моїх грудях ослаб. Я підбадьорливо посміхнувся їй. "Ти можеш сісти прямо?"
  
  Вона глибоко зітхнула, потім кивнула. "Звичайно".
  
  З допомогою Шеппингтона вона потроху села.
  
  "Ти пам'ятаєш, що сталося?" - Запитав я.
  
  Холмс відірвався від вивчення скриньки з коштовностями і подивився в нашу сторону.
  
  Вона спохмурніла. “Коли ми увійшли в кімнату, моя увага була прикута до скляній вітрині. Я підійшла до столу ..." Вона коливалася лише мить, слабкий рум'янець торкнувся її щік. “Я не помітила нічого незвичайного до того, як погасили світло. А потім..." Її брови зійшлися на переніссі. "Я ... я більше нічого не пам'ятаю".
  
  Неголосне покашлювання сповістило про повернення Каролуса.
  
  "Я приготував кімнату для її світлості," сказав він. - І послав посильного за поліцією.
  
  "Якщо ви не можете стояти," сказав я, " лакеї можуть віднести вас...
  
  Вона вздернула підборіддя. “ Хіларі допоможе мені.
  
  “ Звичайно, бабуся. Віконт нахилився, його рука обняла її за плечі.
  
  Я надав їй сил з іншого боку. У якийсь момент вона схилила голову, наче була переможена. Холмс видав короткий вигук і кинувся вперед, але його занепокоєння було зайвим. Вона піднялася на ноги, не відчуваючи більше ніякої слабкості.
  
  Незважаючи на очевидне нетерпіння Холмс, я наполіг, щоб вона зробила паузу, перш ніж продовжити. Переконавшись, що вона не поступиться, я дозволив їй, підтримуваної онуком, вийти з кімнати.
  
  Зовні я почув крик Денби "Мама!", перш ніж Холмс потягнув мене до розбитого вікна. У кімнату увірвався холодний повітря. Я глибоко зітхнув.
  
  “ Швидше, Ватсон! Поліція прибуде з хвилини на хвилину. Я впевнений, ви помітили кілька глибоких подряпин на обличчі графа, як ніби залишених нігтями. Можливо, що вона завдала такі рани?"
  
  Питання мене не здивував. Природно, Холмс помітив би мою реакцію на докази на її пальцях і побажав би з'ясувати причину. Однак це не означало, що я вітав його розпитування.
  
  Я зітхнув. "Так".
  
  “ Як я і підозрював. Голос Холмса звучав надзвичайно задоволено.
  
  "Її дії, повинно бути, були оборонними!" Будь-який інший варіант був просто немислимий. "Звичайно, граф напав на неї ..."
  
  “ Ти справді віриш, що леді років її здатна відобразити його рішучу атаку? Його голос був твердий, як кремінь. “ А що з смарагдами?
  
  Я перевела погляд з порожньою шкатулки для коштовностей на розбите вікно.
  
  “ Ні. Ні, цього не може бути, Холмс. Вона не може нести відповідальність.
  
  “ Ви думаєте серцем, а не розумом, Ватсон! Хіба докази не вказують на те, що її світлість завдала графу удар достатньої сили, щоб він похитнувся?
  
  "Чим?" Я вказав на кімнату. "Тут немає нічого, що вона могла б використовувати в якості зброї".
  
  Холмс вказав на мідну кочергу, що лежить в затіненому кутку. Я не помітив її раніше.
  
  "На кінці є кров", - сказав він.
  
  Як це могло бути? В здоровому глузді вдовуюча герцогиня ніколи не була б здатна на такі вчинки. Чи правий був Денби, турбуючись про те, що його мати страждала клептоманію? Якщо так, то чи могла її хвороба прогресувати до насильницьких проявів з такою швидкістю?
  
  Холмс продовжив. “Після того, як вона дістала коштовності з футляра, граф, повинно бути, прийшов в себе достатньо, щоб накинутися на неї. Вона відобразила його атаку, в ході якої він впав і вдарився головою. Або вона вже позбувалася коштовностей до того, як це сталося, і відразу втратила свідомість, або їй вдалося розбити вікно і викинути коштовності на вулицю, перш ніж вона померла від отриманих травм ".
  
  “ Якщо те, що ви говорите, правда, Холмс, а я повинен визнати, що гаряче сподіваюся, що ви помиляєтеся, то це повинно бути прямим результатом цієї підступної хвороби. Вона, безумовно, ні в чому не винна, і, можливо, вдасться врятувати її репутацію. Я повернувся до дверей. “ Давайте заберемо смарагди до приїзду поліції.
  
  "Боюся, занадто пізно", - відповів Холмс, коли в адміністратора пролунали голоси. "Проте у нас є ще одна зачіпка щодо того, що сталося". Він засунув руку в кишеню піджака і відсунув її досить далеко, щоб я могла мигцем побачити блискучий смарагд і вогненний діамант на його долоні.
  
  Я здригнувся від несподіваного видовища. “ Боже милостивий! Але де...
  
  Він повернув коштовний камінь в кишеню і пригладив волосся.
  
  "Найменше з коштовностей," тихо сказав він. “ Воно лежало під нею, і я зміг забрати його без її відома.
  
  Страждання позбавляло мене дару мови.
  
  Хрипкий кашель за дверима привернув нашу увагу. На порозі стояв великий констебль, тримаючи в руках капелюх і насупившись.
  
  "Отже, що ж тоді все це значить?"
  
  * * * *
  
  Я вибачився і залишив Холмса пояснювати ситуацію констеблеві, оскільки мені ще треба оглянути мого пацієнта. Її світлість відпочивала в затишній ранкової вітальні, в той час як Шеппингтон сидів на лавочці для ніг поруч з нею. Денби з грізним виразом обличчя пройшовся по кімнаті.
  
  Я мало що міг зробити, крім як відчитати Денби за те, що він турбує свою матір, переконатися, що її пульс залишається сильним, і пообіцяти повернутися знову через чверть години, щоб переконатися, що її стан продовжує поліпшуватися.
  
  Я зачинив за собою двері ранкової вітальні і, повернувшись, опинився лицем до лиця з жахливою суєтою і шумом. Очевидно, поліція прибула в повному складі, поки я супроводжував вдову герцогиню, оскільки жменька констеблів намагалася утримати гостей графа в бальному залі. Я повернувся в приймальню.
  
  "Ось ви де, Ватсон," сказав Холмс. “ Ви пам'ятаєте містера Этелни Джонса з Скотленд-Ярду?
  
  Він вказав на огрядного чоловіка з рум'яним обличчям, чиї маленькі блискучі оченята майже ховалися у важких складках плоті.
  
  "Звичайно, знаю", - відповів я, коли Джонс прохрипів привітання.
  
  "Кепське діло," сказав Джонс. “ Вдовуюча герцогиня Пенфілд напала, так? Не говорячи вже про це іноземній графі. Я оглянув кімнату, і мені, звичайно, потрібно буде задати їм кілька питань.
  
  "Її світлість все ще вражена, і її не слід турбувати", - твердо сказав я. Звичайно, занадто приголомшена, щоб Джонс міг задавати питання. “Я вважаю, що лікар графа фон Кратцова зараз оглядає його. Він зможе відповісти про поточний стан графа. Коли я в останній раз бачив графа, він був без свідомості."
  
  "А". Джонс підібгав губи. "Ви були там, коли стався напад?"
  
  "Ні, не в кімнаті". Я пояснив, що бачив. "Я не можу розповісти вам більше".
  
  “ Саме так, доктор. Джонс енергійно кивнув, його щелепи затремтіли, як у собаки, почуявшей запах. “Містер Холмс показав мені розбитий валізу. Ніяких слідів коштовностей. Що це було? Діаманти?"
  
  "Смарагди фон Кратцов безцінні і відомі у всій Європі," відповів Холмс.
  
  "Справді?" Джонс, здавалося, не був вражений.
  
  "Ось чому граф прийняв стільки заходів обережності: замкнені двері, довірений слуга, який чергував зовні, самі коштовності зберігалися у скриньці", - додала я.
  
  "Що ніяк не запобігло крадіжку", - прямо сказав Джонс. “Отже, хоча вікно було розбите, залізні прути розташовані дуже близько один до одного, щоб дозволити навіть дитині увійти або вийти. Здоровий глузд підказує нам, що скло розбилося випадково. Він потягнув за жилет свого сірого костюма. “ Факти очевидні, джентльмени. Злодій прослизнув повз слуги графа і ввійшов у кімнату. Потім він поклав смарагди в кишеню, але перш ніж він встиг піти, граф і її світлість застали його зненацька. Злодій напав на них, і після того, як ви і містер Холмс увійшли сюди, він втік в метушні.
  
  "Надзвичайно цікава теорія," сказав Холмс. Я зустрівся з ним поглядом, але промовчав.
  
  “ Факти, містере Холмсе! Факти! Як я вже мав нагоду нагадати вам раніше, вам слід уникати теорій і зосередитися виключно на фактах. Не може бути ніякого іншого пояснення, яке відповідало б фактами, поданими вами і лікарем.
  
  Поки він говорив, підійшов констебль і зупинився осторонь. Джонс підняв палець, привертаючи його увагу до молодій людині. Похмуро глянувши на Холмса на мене, констебль щось пробурмотів Джонсу.
  
  "Добре, добре!" - сказав Джонс, потім повернувся до нас. "Вибачте мене, джентльмени".
  
  Холмс почекав, поки Джонс і констебль поспішать в бік бального залу.
  
  “ Тепер у нас є можливість, Ватсон. Давайте подивимося, що знаходиться за розбитим вікном. Він схопив лампу і поспішив до дверей, оббитих сукном.
  
  На щастя, коли ми увійшли в кімнату для прислуги, за нами ніхто не спостерігав. Я оглянув тьмяно освітлений коридор зі стінами сіруватого кольору і циновками кольору какао-горіха на підлозі - разючий контраст з багато обставленими апартаментами, які перебували по інший бік дверей. У повітрі слабо пахло капустою і пивом.
  
  "Ти справді віриш, що ми знайдемо коштовності?" - Запитала я, уважно стежачи за ним.
  
  "Я абсолютно точно не вірю в теорію містера Этелни Джонса про злодія, який, без сумніву, з допомогою надприродних засобів проник в кімнату, вкрав смарагди, напав на її світлість і графа, а потім зник у туалеті". Холмс зробив паузу, коли молода жінка з виразом сумніву на обличчі, несучи оберемок постільної білизни, поспішила повз.
  
  Після кількох поворотів і одного короткого обходу ми в'їхали на мощений двір. Кілька конюхов цілеспрямовано метушилися навколо, в той час як кілька інших, що стояли, притулившись до стіни, і курили люльки. Я ахнула, коли холод обрушився на мене, як удар, і пошкодувала, що не взяла своє пальто і капелюх.
  
  "Сюди," сказав Холмс, як завжди байдужий до температурі.
  
  Я поспішила піти за його широкими кроками, коли він перетнув двір і звернув на Чапел стріт. Кинувши погляд на фасад в пошуках розбитого вікна, він простягнув мені лампу. Замкнені залізні ворота захищали драбину, яка вела до глибокого каналу між будинком і тротуаром. Холмс швидко перестрибнув через хвіртку й спустився по сходах.
  
  Я підняв лампу, освітивши вузький колодязь. Холмс опустився на коліна, не звертаючи уваги на гниючі листя і плями вогкості на тротуарі.
  
  "Де вони?" пробурмотів він, проводячи руками по уламках. - Вони повинні бути тут. Ватсон, огляньте вулицю і тротуар.
  
  Я зробив, як він велів, але не побачив нічого, крім звичайних виділень.
  
  “Тут немає ніяких слідів коштовностей. Якщо тільки їх не виявив випадковий перехожий і не забрав".
  
  "Або виявлено спільником", - відповів він. "Що спростувало б діагноз клептоманії".
  
  “ Ви зайшли занадто далеко, Холмс. Я відмовляюся миритися з подібною нісенітницею! Так адже вона могла спланувати і здійснити таку підступну і зухвалу крадіжку не більше, ніж я!
  
  “ Боюся, ви недооцінюєте свої можливості, мій дорогий друже, а також можливості її світлості. Він піднявся по сходах і знову перемахнув через перила. “ Однак справа в тому, що смарагдів тут немає.
  
  “ Повинен зізнатися, я відчуваю полегшення. Я кинув розпачливий погляд на його забруднені коліна і брудні руки. Холмс простежив за моїм поглядом. Він підняв брову і дістав носовичок, витираючи руки. Я зітхнула. Місіс Хадсон напевно знайшла, що сказати, коли виявила пошкодження на його вечірньому костюмі.
  
  “ Я помилився, Ватсон. Дуже помилився.
  
  Холмс засунув свій брудний хусточку в кишеню, і ми мовчки повернулися в будинок.
  
  Ми повільно пішли назад по коридорах. Коли ми завернули за кут, Холмс раптом скрикнув і впав на коліна.
  
  “ Світло, Ватсон! - крикнув я.
  
  Я підніс лампу ближче. Притулившись носом майже до мостинам, Холмс витягнув палець і акуратно змахнув невелика плямочка білої пудри з краю килимка з какао-горіхів. Він блиснув на світлі.
  
  “ Холмс, це що, скло? - запитав я.
  
  "Так, Ватсон!" Він підняв обличчя, очі його сяяли від збудження. “Я був дурнем, і ви можете нагадувати мені про це всякий раз, коли я буду зачарований власною геніальністю. В цьому питанні ми повністю згодні: вдовуюча герцогиня Пенфілд невинна в цьому злочині ".
  
  “ Ви дійсно переконані в її невинності через осколків скла? - Вигукнув я. - Але як? - запитав я.
  
  “ За допомогою логіки, мій дорогий друже. Вставши, Холмс вихопив лампу у мене з рук і уважно оглянув коридор. “ А!
  
  Високо тримаючи лампу, він покрокував по коридору, поки не дійшов до кута. Низько нахилившись, він оглянув ще одне маленьке плямочка на циновці.
  
  "Ще скла?" Запитала я, насупившись. "Яке це може мати значення?"
  
  Він глянув на мене. “ Де ми останнім часом знаходили таку кількість скла?
  
  “ У вітальні, де були виставлені смарагди.
  
  "Це подрібнене скло - те ж саме, що використовувалося у вітрині "коштовностей".
  
  “Ви впевнені, що це саме той келих? Можливо, слуга розбив кубок або пляшку, і осколок був роздавлений ногами".
  
  “ Можливо, ви пам'ятаєте монографію, яку я написав про хімічному складі різновидів скла, про що свідчить спектр, Ватсон. Це не кришталь, не звичайне пресоване скло і не те скло, яке зазвичай використовується для виготовлення віконних стекол. Воно має той же колір, що і роздавлені залишки корпусу. "
  
  Ми пройшли по будинку за слабким слідах товченого скла. Втупившись в підлогу, Холмс поводив лампою по сторонах, немов він був сучасним Діогеном. Проходять повз слуги дивилися на нас в замішанні, але ніхто не наважувався перервати.
  
  "Що ти знайшов?" - Запитала я, коли він нахилився до задньої стінки дивною маленькій ніші.
  
  Він випростався, його проникливі очі блиснули у світлі лампи, і підняв руку. З його долоні спадав відріз важкої темної тканини.
  
  "Це плащ", - відповів він, перекидаючи його за руку. "З капюшоном".
  
  "Можливо, його впустив слуга", - сказав я, хоча моє твердження прозвучало непереконливо навіть для моїх вух.
  
  “ Можливо. Але хіба його присутність тут не передбачає іншої можливості?
  
  Я спохмурнів. “ Не для мене. Плащ не може мати відношення до розглянутої проблеми, оскільки ця ніша нікуди не веде. Озирніться навколо: тут немає ні дверей, ні вікон, ні навіть шафи, де міг би сховатися злодій.
  
  Холмс повернувся і пішов назад тим шляхом, яким ми прийшли. “Ватсон, згадайте слова нашого колеги, містера Этелни Джонса. Ми повинні мати справу з фактами".
  
  Я пішов за ним. “ Навіть якщо ці факти в цілому безглузді?
  
  "Ах, але невже вони справді безглузді?" Він озирнувся на мене через плече. “Ходімо, Ватсон. Ви знаєте мої методи; використовуйте їх. Є тільки один спосіб зібрати ці факти в осмислену схему ".
  
  Він зупинився перед оббитій сукном дверима, що ведуть у приймальню, і поставив лампу. Я схрестив руки на грудях. “ Що вам говорять ці докази?
  
  "Ну, все," безтурботно відповів Холмс, відкриваючи двері.
  
  “ Все? Включаючи ім'я злодія?
  
  “ Все, Ватсон. Включаючи імена злодіїв. Він увійшов в приймальну, двері за ним зачинилися.
  
  “ Почекайте, Холмс! Я вискочив за двері. “ Злодії?
  
  До мого великого роздратування, Холмс відмовився говорити більше. Замість того, щоб відповідати на мої запитання, він послав молодого констебля за містером Этелни Джонсом.
  
  Перш ніж Джонс підійшов, я почув тихе покашлювання у свого плеча і обернувся.
  
  Каролус вклонився. “ Прошу вибачення, доктор.
  
  "Так?"
  
  “ Її світлість просить вашої присутності.
  
  "Звичайно".
  
  Я вибачився і пішов за Каролусом в кімнату, де відпочивала вдовуюча герцогиня. Шеппингтон все ще сидів поруч з нею.
  
  “ Нарешті! - вигукнув він, підхоплюючись на ноги.
  
  Денби перестав ходити по кімнаті і вичікувально подивився на мене.
  
  "Моя мати бажає—" початку Денби, але замовкла, коли її світлість підняла руку.
  
  "Спасибі, що так швидко відреагували, доктор", - сказала вона. "Є у містера Холмса яке-небудь пояснення загадкових подій, пов'язаних з крадіжкою смарагдів, яке зняло б з мене підозри?"
  
  Я сів поруч з нею на стілець, звільнений виконтом.
  
  "Ви розумієте, що я не можу говорити за Холмса", - сказав я. "Будьте впевнені, однак, що його розслідування скоро буде завершено, і воно веде в зовсім іншому напрямку".
  
  "Я б на це сподівався!" Сказав Денби з напруженою позою.
  
  "Я рада це чути". Вона зітхнула, і на мить я побачила глибоко стурбовану жінку під маскою публічної персони. Момент пролетів швидко, коли вона зібрала свою залізну волю і продовжила: "Я впевнена, що досить оговталася, щоб повернутися додому, але згодна з Морісом і Хіларі в тому, що було б розсудливо дізнатися вашу думку, перш ніж вирушати в дорогу".
  
  "Дуже розумно", - відповів я. Мій огляд був на необхідності поверхневим, і коли я закінчив, я з посмішкою відпустив її зап'ясті. "Ви чудова жінка".
  
  Вона розсміялася. "Ви забули додати 'для мого віку', доктор.
  
  "Для жінки будь-якого віку", - запевнив я і допоміг їй піднятися.
  
  Хоча її хода була твердою, а постава пряма, вона важко спиралася на мене, коли ми повільно йшли по коридору, а за нами йшли Денби і Шеппингтон.
  
  Ми увійшли в приймальню, де Холмс, вже без плаща, стояв, занурений в бесіду з Джонсом. Каролус слухав на чималій відстані.
  
  "Хвилинку, доктор," сказала вона, відпускаючи мою руку. “ Містер Холмс, я думаю, ви просунулися в своєму розслідуванні?
  
  "Дійсно, бачив," сказав Холмс. “ Якщо ви дозволите мені затримати вас на кілька хвилин, я хотів би продемонструвати, як стався напад на вас і графа, а також крадіжка смарагдів.
  
  Я люто подивився на Холмса і повернувся до свого пацієнта. "Ваша світлість, я вважаю, що це у вищій мірі нерозумно!"
  
  Моє вигук потонув в хорі голосів, що висловлювали подив і недовіру до прохання Холмса, який тривав до тих пір, поки її світлість не кивнула один раз.
  
  “ Дуже добре, містере Холмс. Вона одним поглядом припинила люті заперечення Денби.
  
  Джонс увійшов у вітальню першим, в той час як констебль залишився стояти біля дверей. Холмс швидко ввів її світлість, Денби і Шеппингтона, за якими послідував Кэролус. Коли Джонс поцікавився зовнішністю останнього, Холмс підняв руку.
  
  "У відсутність графа фон Кратцова, - сказав Холмс, - я попросив, щоб його особистий секретар нас відвідав, щоб він міг виправити будь-які помилки, які я міг би допустити щодо деталей показу".
  
  "Продовжуйте, містер Холмс," пробурчав Джонс.
  
  Я завжди стверджував, що Холмс, незважаючи на його заяви про протилежне, є неперевершеним шоуменом. Щоб підготувати сцену, він приглушив світло, поки кімната не поринула в тінь. Потім він поставив її світлість в центрі кімнати у перекинутого столу і попросив Каролуса зайняти місце графа навпроти неї.
  
  "Граєш спектакль!" пробурмотів Джонс, але більше заперечувати не став.
  
  "Коли ви увійшли в кімнату, вашу увагу відразу привернув вигляд цих чудових смарагдів", - сказав Холмс, звертаючись до її світлості. “Поки ви милувалися ними, граф стояв поруч з вами. Його зауваження стали більш особистими і нав'язливими. Коли він притиснувся ближче, стаючи все більш фамільярним, ти накинулася на нього і відійшла до вікна.
  
  Фарба відринула від її обличчя, і я поспішив до неї. Вона відмахнулася від мене.
  
  "Продовжуй", - сказала вона твердим голосом.
  
  Холмс підняв брову. “Перш ніж він встиг вас переслідувати, вогні погасли і раптово піднялася метушня: звуки боротьби, дзвін скла, що б'ється, бурчання забіяк. У слабкому світлі з вікна ви спостерігали, як неясні обриси сіяли хаос в кімнаті."
  
  Її рука потягнулася до горла, і вона хитнула головою, її очі потемніли від спогадів.
  
  "Тепер я все це згадую", - прошепотіла вона. “Чоловік, спотикаючись, попрямував до мене. Це був граф, по його обличчю текла кров, він простягав руки..." Вона здригнулася. “ Він ударив мене в скроню, від удару я похитнувся. Я відбилася від нього, і він з криком відсунувся, але у мене закрутилася голова, і я похитнулася, хапаючись за фіранки в пошуках опори. Вона подивилася на Холмса, в замішанні зсунувши брови. “ Більше я нічого не пам'ятаю.
  
  - В цьому немає нічого дивного, " сказав я, підходячи до неї. “ Холмс, я дійсно...
  
  "Ні, доктор," перебила вона. Її голос тремтів. “ Я повинна знати, що сталося. Містер Холмс, не могли б ви сказати мені, хто напав на графа і як він увійшов у замкнену кімнату і вийшов з неї?
  
  “ Зрозуміло, ваша світлість. З-за якоїсь гри світла очі Холмса заблищали, як у кішки. “ Спочатку я відповім на останнє запитання. Він підійшов до дальньої стіни і провів своїми довгими пальцями по ліпнині.
  
  "Містер Холмс," почав Джонс. “ Що ви?
  
  Питання завмер у нього на губах, коли з тихим скрипом частина стіни відкрилася. Потайна панель! Я ледве міг повірити своїм очам. За отвором я зміг розгледіти невеличку нішу, яку ми з Холмсом досліджували раніше.
  
  "Боже милостивий!" - вигукнув Денби. Шеппингтон стримався, щоб не вилаятися.
  
  “Чудово, Холмс! Очевидний факт!" Джонс посміхнувся і смикнув себе за лацкани піджака. "Я просив фактів, а ви надали мені пробку!"
  
  "Містер Холмс, ви перевершили мої очікування", - сказала її світлість, злегка захекавшись. "Як ви взагалі це виявили?"
  
  Холмс розповів про своє відкриття з товченим склом. “ Сліди, які ми знайшли, були того ж гатунку, що й на вітрині з коштовностями, і вони вели до ніші в кімнаті для прислуги, яка видна через двері.
  
  "Крім того, продовжив він," злодій не пішов по своїх слідах, про що ясно свідчить єдина ланцюжок слідів. Отже, було ясно, що злодій проник у кімнату для прислуги в цьому місці, прямо з цієї кімнати ".
  
  "Значить, у злодія все ще повинні бути сліди осколків в черевиках", - сказав я.
  
  “ Абсолютно вірно, Ватсон. Холмс вказав на осколки скла на підлозі поруч з каміном. “Злодій наступив на скло там, і коли він вийшов, він залишив слід — констебль! Зупиніть цю людину!" Холмс закричав.
  
  Денби здригнувся.
  
  Збитий з пантелику, я оглянув кімнату.
  
  Каролус бився в обіймах огрядного констебля, викрикуючи щось схоже на благання іноземною мовою, його обличчя зблідло від жаху. Повинно бути, він непомітно підкрався до дверей, поки Холмс викладав докази.
  
  "Якщо ви оглянете підошви його черевиків, — сказав Холмс Джонсу, - то виявите в шкірі сліди скла - того ж скла, що і в розбитій скриньки для коштовностей".
  
  "І смарагди," тріумфально додав Джонс. “ Повинно бути, він забрав їх після того, як напав на свого господаря.
  
  Каролус припинив боротьбу і повернувся до Холмса. “Містер Холмс, ви повинні мені повірити! Я ніколи не хотів нікому заподіяти шкоди. Коли увійшли мій господар і її світлість, я сховалася в тіні, але не могла стояти осторонь і дивитися, як граф чіплявся до неї.
  
  Вона здригнулася, потім глибоко зітхнула, піднявши підборіддя. Я не міг не захопитися її силою.
  
  “ Чому ви слухаєте цього негідника, містере Холмсе! Шеппингтон протиснувся повз свого дядька і втупився на Каролуса. “ Він обдурив нас усіх.
  
  "Я дуже сумніваюся, що він єдина людина в цій кімнаті, який говорить неправду", - відповів Холмс, холодно глянувши на молодого чоловіка. Він знову звернувся до Каролусу. “ Але як же бути з смарагдами?
  
  "У мене їх немає!" - заявив він.
  
  “ Тоді хто знає? - Запитав Холмс невблаганним тоном.
  
  "Я не знаю його імені, і я ніколи не бачив його обличчя". Каролус схилив голову. "Він прийшов до мене і пригрозив розкрити..." У нього перехопило горло, коли він проковтнув.
  
  "Опіумні наркомани нерідко піддаються шантажу", - сказав Холмс.
  
  Каролус витріщився на нього. “ Як ти?
  
  Холмс недбало махнув рукою. "Характерний жовтуватий колір обличчя, широкі зіниці, виразний запах"... Ваш порок був очевидний мені в той момент, коли ми зустрілися ".
  
  "Зрозуміло," прошепотів Каролус. “ Він знав про секретну панелі. Він доручив мені переконатися, що смарагди виставлені в цій кімнаті, і вкрасти їх сьогодні ввечері. Після цього я повинен був залишити їх загорнутими у серветку за вазою в адміністратора. Коли я перевірив, домовившись про те, щоб графа віднесли в його покої, їх там не було. Я більше нічого не знаю!"
  
  "Все це здається мені вкрай сумнівним", - пробурчав Джонс. "Містер Холмс, ви вірите цьому негідникові?"
  
  "Справді". Холмс обвів поглядом кімнату. Він засунув руку в кишеню, а потім підняв стиснутий кулак. Всі погляди були спрямовані на нього. Він розтулив долоню, показуючи смарагд, який виявив під Її Витонченістю.
  
  “ Можливо, ви захочете перевірити отримані вами коштовності, ваша світлість, оскільки, по-моєму, у вас відсутня одна з них.
  
  Кажучи це, Денби випростався і спрямував свій холодний погляд на Холмса.
  
  - Як смієш ти натякати...
  
  "Я дізнаюся цей голос!" - вигукнув Каролус, вказуючи на Денби. "Це він!"
  
  "Негідник бреше, щоб врятувати себе," сказав Денби, повертаючись до дверей. “ Я не буду стояти тут і...
  
  "Ні", - прошепотіла її світлість, притискаючись до мене.
  
  “ Бабуся! Шеппингтон підбіг і підтримав її за іншу руку, але вона вже впоралася зі своєю хвилинної слабкістю.
  
  “ Моріс. Її сталевий тон різко перервав його. “ Покажи нам вміст своїх кишень.
  
  З обличчям кольору пергаменту Денби змінив вираз на суворе. Підійшов констебль.
  
  “ Не торкайся до мене! Він благально подивився на вдову герцогиню. - Мамо, ти не можеш...
  
  “ Покажи нам, Моріс.
  
  "Виходу немає, ваша світлість," сказав Холмс і простягнув руку.
  
  Зітхнувши, Денби сунув руку в кишеню пальто, потім вклав невеликий пакунок, загорнутий у носову хустку, в простягнуту Холмсом руку. Холмс швидко розв'язав вузли і розгорнув полотно. Дорогоцінні камені всередині блискали холодним вогнем.
  
  Джонс стріпнувся, наче прокинувшись від глибокого сну, і взяв ситуацію у свої руки. Група констеблів вивела Денби і Кэролуса з палати, в той час як її світлість направила інструкції сімейного адвоката.
  
  "Я подбаю про те, щоб Каролус був добре представлений", - сказала вона, Шеппингтон стояв поруч з нею. "Тому що я відчуваю певну відповідальність за цю ситуацію". Вона відмахнулася від моїх протестів, сумно похитавши головою.
  
  "Ваша світлість, я впевнений, що у вас багато питань," почав Холмс.
  
  “ Спасибі, містер Холмс, але я трохи втомилася. Вона втомлено посміхнулася йому. “ Ми з Хіларі провідаємо вас і доктора Ватсона завтра. Тоді ти зможеш відповісти на мої запитання. Зараз я б хотів, щоб Хіларі відвезла мене додому.
  
  * * * *
  
  На наступний ранок ми з Холмсом за сніданком переглядали газети, і я з полегшенням зазначив, що про цей інцидент не згадувалося.
  
  "Це ніяк не убезпечить розповсюдження чуток", - сказав Холмс у відповідь на моє зауваження. "На щастя, такого роду події розглядаються обачно і рідко доходять до суду".
  
  Вірна своєму слову, її світлість в супроводі Шеппингтона завдала нам візит трохи пізніше. Коли вона увійшла в нашу кімнату, я із задоволенням відзначив, що її хода була такою ж твердою, а постава елегантною, як зазвичай. Однак, коли вона підняла важку вуаль, на її обличчі виразно проступили сліди емоційних і фізичних переживань попереднього вечора, оскільки вона явно відмовилася від використання косметики і хитрощів, щоб приховати свої травми.
  
  "Ти в порядку?" - Запитав я.
  
  "Дякую за вашу допомогу і турботу", - відповіла вона. Опустившись на диван, посадивши онука поруч з собою, вона з втомленим виглядом відхилила наша пропозиція перекусити.
  
  "Нам ще багато що належить залагодити", - зізналася вона спокійним, повним гідності тоном. "Віроломство мого сина простягається далі, ніж я підозрювала".
  
  "І все ж ви запідозрили недобре," сказав Холмс. Він притулився до каміна, серйозно дивлячись на неї. “ Ви доручили виконту Шеппингтону стежити за діями його світлості. Він не зміг, а можливо, і не захотів маскуватися так само ефективно, як лорд Моріс, і таким чином придбав репутацію знавця деяких сумнівних прийомів.
  
  Обличчя молодої людини запаморочилось. “Коли я починав, я не уявляв, що буду відвідувати місця, де маскування буде необхідна, містере Холмс. Цей факт швидко дійшов до мене, але до того моменту я вже був заплямований пензлем vice ". Він знизав плечима. "Я можу тільки сподіватися, що розповсюджувачі чуток незабаром виявлять інший об'єкт інтересу, і я зможу спробувати відновити свою репутацію".
  
  Її світлість взяла його за руку і ніжно стиснула. “ Я ніколи не хотіла, щоб ти так страждав, дорогий хлопчик.
  
  "Не перевантажуйте себе, ваша світлість," сказав Холмс. - При самому швидкому перегляді газет ви виявите безліч людей з репутацією набагато більш скандальною, ніж ваша. Крім того, хіба не вважається бажаним, щоб у молодого нащадка знаті було дещо сумнівне минуле, над яким він міг би піднятися?
  
  "Ей, я говорю!" закричав Шеппингтон.
  
  Її світлість спробувала зобразити слабку посмішку, але губи її тремтіли. “ Ми можемо тільки сподіватися, що це дійсно так, містере Холмс.
  
  Я піднявся зі стільця. “Але чому? Чому його світлість домагався викриття та ганьби?"
  
  "З-за грошей", - сказав Шеппингтон. “Хоча його вади були нечисленні, вони коштували дорого. Азартні ігри в карти і на конях, а його коханка одна..." Він глянув на свою бабусю, і його щоки почервоніли.
  
  Холмс кивнув. “Коли його світлість натрапив на Каролуса, що палить, опіум у кублі розпусти, у нього виник план крадіжки смарагдів. Він був знайомий з будинком графа і його потаємний дверима, тому що він належав вашій родині багато років, чи не так?
  
  "Ми жили там кілька років, коли він був дитиною", - сказала вона. "Навіть тоді Моріс завжди пхав носа в чужі кути і вивідував у всіх секрети".
  
  "Через своїх сумнівних спільників," продовжував Холмс, " його світлість дізнався, що може позбутися від коштовних каменів або, у якості альтернативи, зберегти їх для отримання викупу. У будь-якому разі, він був би в виграші".
  
  "До нещастя для Каролуса, він став жертвою обману мого сина", - сказала її світлість. “ І все ж я не можу не бути вдячна йому за те, що він захистив мене від докучань графа, піддаючи себе значному ризику.
  
  "Наркомани не обов'язково є злочинцями або хибними особистостями", - сказав я, не дивлячись на Холмса. “Дійсно, є кілька приватних клінік, які успішно позбавили цих нещасних від джерел їх залежності. Якщо ваша світлість погодиться організувати її лікування в одному з таких установ, це, безсумнівно, винагородить його за дії від вашого імені ".
  
  “ Відмінна пропозиція, доктор. Вона кивнула. "Якщо дозволите, я попрошу дати мені кілька рекомендацій".
  
  "Звичайно". Я вклонився.
  
  “ Тепер я повинен торкнутися більш делікатне запитання, яке я хотів би обговорити без посередників. Вона встала, відкрила ридикюль і дістала конверт. “Містер Холмс, ваша допомога в цій справі була неоціненна для мене і моєї сім'ї, навіть для тієї, яку викрили в результаті вашого розслідування. Я сподіваюся, ви приймете присутнє в знак моєї подяки за ваші зусилля ".
  
  "Для мене було честю бути корисним". Холмс узяв конверт, відклавши його в бік.
  
  "І вам, доктор", - сказала вона, повертаючись до мене з посмішкою. "Як мені знайти слова, щоб подякувати вас?"
  
  На мить втративши дар мови від теплоти її погляду, я знову вклонився. “ Це було виключно для мене.
  
  "Я знаю, що ти не приймеш такий цінний подарунок, але я сподіваюся, ти дозволиш мені піднести тобі цей маленький сувенір". Вона вклала мені в руку маленький золотий медальйон.
  
  "Ваша світлість!" - Вигукнула я, відкриваючи медальйон. Всередині лежав вишуканий мініатюрний портрет вдовуюча герцогині, очевидно, написаний у той час, коли я вперше зустріла її. "Для мене це велика честь, і я завжди буду дотримуватися її".
  
  "А тепер, джентльмени, прошу нас вибачити," сказала вона. “ У мене призначена зустріч з моїм адвокатом. Хіларі, ти простежиш за екіпажем?
  
  “ Звичайно, бабуся. Дякую вам, містер Холмс, доктор. Він поспішив до дверей.
  
  Холмс серйозно схилився над її рукою, і вона доставила мені задоволення проводити її до дверей. Її екіпаж чекав біля тротуару. З задумливою усмішкою вона потиснула мені руку, перш ніж повернутися і перейти тротуар. Шеппингтон допоміг їй сісти в екіпаж, а сам приєднався до неї.
  
  Я повернувся в наші апартаменти, охоплений незрозумілою меланхолією. Хіба Холмс не розкрив справу до задоволенню її світлості? Сівши біля каміна, я взяв медичний журнал, але не став його відкривати.
  
  "Вона жінка величезної сили, Ватсон". Голос Холмса звучав майже доброзичливо. "Я впевнений, що вона витримає будь-яку бурю пліток або публічне викриття поведінки її сина зі своїм звичайним гідністю".
  
  Я зітхнув. “Ти, звичайно, прав. Я хотів би якимось чином допомогти їй пережити цей жахливий період. Якщо б нас розділяло не більше тридцяти років..."
  
  Тихий стук у двері перервав мене.
  
  "Ходімо", - сказав Холмс.
  
  Увійшла місіс Хадсон з невеликою складкою між бровами. "Посильний приніс це за дорученням віконта Шеппингтона". Вона простягнула руку. На її долоні лежав маленький золотий портсигар.
  
  “ Боже мій, Холмс. Я глянув на стіл, де бачив його в останній раз. "Чи Не той це футляр з—" Я замовк, вчасно згадавши прохання джентльмена про анонімність.
  
  Холмс розсміявся. "Справді, мій дорогий друг". Він взяв футляр у місіс Хадсон. "Було якесь послання?"
  
  “ Тільки те, що він постарається бути пильним, але що, можливо, в майбутньому буде потрібно звернутися до вас. Вона похитала головою. “ Сподіваюся, ви розумієте це, містере Холмс.
  
  “ Спасибі вам, місіс Хадсон.
  
  Я в жаху дивилася на свою подругу, оскільки не могла приховати свого розчарування при вигляді цього свідоцтва продовжується клептоманії її світлості.
  
  Він почекав, поки вона відійде, перш ніж продовжити. “ Тримайтеся, Ватсон. Це невеликий недолік в бездоганному характері, і все ж я підозрюю, що ми не в останній раз бачили її світлість, вдову герцогиню Пенфілд. Він виглянув у вікно. “ Оскільки день погожий, я пропоную прогулятися по парку.
  
  “ Відмінна ідея, Холмс. Надягаючи пальто і капелюх, я глянув на медальйон, що висить на ланцюжку від моїх годин, і посміхнувся.
  
  * * * *
  
  Примітка редакції: Історія Карли Купе дуже вільно заснована на радіопрограмі "Пригоди невловимого Эмеральда", написаної за сценарієм Ентоні Буші і Дениса Гріна, спочатку транслювалася 21 грудня 1946 року.
  
  OceanofPDF.com
  
  ПРИГОДА У ДРУГОМУ РАУНДІ, автор Марк Уордекер
  
  З великою стриманістю я починаю розповідь про таємниці, яка чекала мене і мого друга Шерлока Холмса в маєтку Шерринсторп в Кенсінгтоні. Насправді, з тих пір, як я записав "трагедію сестер Кушинг", я не відчував таких побоювань з приводу публікації жодного з справ Холмса, і в тому випадку моя стриманість в кінцевому підсумку завадило включенню розповіді в більшість наступних збірок. Тим не менш, майстерний спосіб, з допомогою якого Холмс розкрив настільки маловідомий змова, вимагає не меншого, ніж публікація звіту. Тільки це і той факт, що протягом часу забрало багатьох головних дійових осіб цієї драми, спонукали мене, нарешті, викласти її.
  
  Був кінець листопада, і хоча снігу ще не випало, холодні пориви зими стрясали все скла і віддавалися луною в кожній комину Лондона. В одне особливо гірке ранок я прокинувся незадовго до світанку і був здивований, виявивши, що мій друг прокинувся і вже одягнений. Що ще більш дивно, так це те, що, незважаючи на ранній час і зловісний, грифельно-сірий холод, який панував у місті, Холмс перебував у надзвичайно піднесеному настрої. Він стояв перед ревучим вогнем і набивав свою ранкову трубку, яка складалася з усіх затичок і крапочок, що залишилися від вчорашнього куріння, ретельно висушених і зібраних на розі камінної полиці. При моїй появі він взяв лист, який також лежало на камінній полиці, і повернувся, щоб привітати мене.
  
  “ Доброго ранку, Ватсон. Я так рада, що ви вже одяглися.
  
  “ І вам доброго ранку, Холмс, але повинен сказати, що я здивований, що ви встали, одяглися так рано.
  
  "Близько години тому мене розбудив посильний", - сказав він, вручаючи мені лист. "Ви пам'ятаєте, я згадував інспектора Ніколсона з Скотленд-Ярду?"
  
  “Так. Він викликав вас з кількох справах протягом минулого року, чи не так?"
  
  “Насправді, він звертався за моєю допомогою не менше трьох разів. Він дуже молодий, але вже зробив собі ім'я в пресі. Він був єдиним, кому врешті-решт вдалося затримати банду Споттса, і це без моєї допомоги. Однак на цей раз він не став гаяти ні хвилини, зв'язавшись зі мною, що може означати тільки те, що він натрапив на щось незвичайне.
  
  Кивнувши в бік листа від Холмса, я розгорнув його і, як завжди, прочитав уголос:
  
  “Шерринсторп, Кенсінгтон
  
  “3:30 ранку.
  
  “Мій дорогий містер Холмс,
  
  “Я був би дуже радий вашої негайної допомоги в тому, що обіцяє стати надзвичайно примітним справою. Це цілком по вашій частині. Дотепер мені вдавалося зберігати все в тому вигляді, в якому я його знайшов, але я прошу вас не втрачати ні хвилини, так як лорда Морріса важко залишити там.
  
  “Щиро ваш,
  
  “ Джеффрі Ніколсон.
  
  "Що ж, це не залишає особливих сумнівів щодо результату злочину", - зауважив я, - "але я повинен зізнатися, що ім'я жертви мені незнайоме".
  
  “ І для мене теж. Оскільки місіс Хадсон була така люб'язна, що приготувала сніданок, чому б вам не перекусити, поки я знайду його.
  
  Коли я сів за стіл снідати, Холмс дістав з однієї з полиць тому в червоній обкладинці і важко опустився в крісло. Коли через кілька хвилин він перестав гортати сторінки і знову раскурил трубку, я ризикнув запитати: "Ну, і що там написано?"
  
  “ Що жертва була благородною ... Не те щоб я сумнівався в цьому. Ні, боюся, нам доведеться розпочати наше розслідування на місці злочину.
  
  З цими словами я поспішно покінчила з чудовим сніданком місіс Хадсон, і в мить ока ми покинули комфортну Бейкер-стріт і сіли в таксі, що прямувало на захід. Холмс, явно схвильований перспективою цікавого розслідування, жваво говорив про музиці і театрі, але я, що було для мене не властиво, замкнулося, як тільки наш гроулер в'їхав на Хай-стріт і в межі мого старого району. Навіть Гайд-парк і Сади виглядали млявими в це безжально холодний ранок, і нікого, крім самих відважних торговців, на вулиці не було.
  
  Через годину ми проїхали через ковані залізні ворота і опинилися на довгій під'їзній доріжці, в кінці якої стояв маєток Шерринсторп, масивний триповерховий особняк з червоної цегли. Коли ми вийшли і Холмс розплатився з водієм, з під'їзду вийшов лунолицый і кілька скуйовджений хлопець, сказав пару слів констеблеві, дежурившему у двері і квапливо попрямував до нас.
  
  "Містер Холмс, я так радий, що ви вирішили прийняти моє запрошення!" - сказав він, посміхаючись.
  
  “Я теж радий бачити вас, Ніколсон. Це мій друг і колега, доктор Ватсон".
  
  “ Радий нарешті познайомитися з вами, сер. Не хочу квапити вас обох, але нам, ймовірно, слід оглянути місце події до прибуття коронера для огляду тіла.
  
  "Це чудово, але дозвольте мені спочатку привітати вас з народженням дитини", - сказав Холмс, змусивши Ніколсона знову різко обернутися.
  
  “Спасибі. Наш син Адам народився кілька тижнів тому. Інспектор Лестрейд сказав вам?" - запитав Ніколсон з ноткою очікування в голосі.
  
  “Ні, є кілька інших показників. Насправді, коли я вперше помітив пом'яте стан вашого костюма і те, що ви виглядали незвично втомленим, навіть для людини, що піднявся так рано, я почав турбуватися, що ваше сімейне благополуччя пішло на спад. Однак, як тільки ви повернулися, оголивши пляма від засохлого молока на вашому лівому плечі, я з радістю виявив, що все було зовсім навпаки.
  
  “ Будемо сподіватися, що містер Холмс так само швидко розправиться з цим убивством, доктор Ватсон. Слідуйте за мною, джентльмени.
  
  І з цими словами ми увійшли в головний зал.
  
  "Ви, ймовірно, захочете не знімати пальто", - попередив Ніколсон. "Як я вже зазначав у листі, нічого не чіпали, і французькі двері кабінету були відкриті всю ніч".
  
  Дійсно, в кабінеті лорда Морріса було дуже холодно, і я відчув порив вітру в той момент, коли Ніколсон відкрив двері, яка перебувала з лівого боку холу. Французькі двері знаходилися прямо навпроти входу, а єдине вікно, яке було закрито, знаходилося зліва від нас і виходило на територію перед особняком. Незважаючи на занедбаний вигляд, кімната була акуратно обставлена: кілька розкиданих перських килимів, кілька крісел перед каміном і великий письмовий стіл червоного дерева, що стояв між вхідними та французької дверима. І саме тут сидів лорд Морріс, поклавши голову на забруднений кров'ю прес-пап'є. Також на столі лежав маленький пістолет, прямо перед його правою рукою. Згорблена, але висока постать чоловіка все ще була одягнена в сюртук, і тільки пара чорних лакованих туфель свідчила про те, що його денні навантаження підходили до кінця.
  
  “ Цей пістолет належить лордові Морісу, інспектор?
  
  “ Так, за словами дворецького, містера Холмса. Схоже, в нього не стріляли.
  
  Холмс нахилився і заглянув в дуло пістолета. Потім, за кивнути Ніколсона, він підняв його і почав розглядати.
  
  - Це однозарядний кольт-дерринджер “Римфайр" 41-го калібру. Як уважно ви його оглядали, Ніколсон?
  
  “ Повторюю, містере Холмсе, я утримався від того, щоб взяти його в руки, знаючи, що ви захочете побачити кімнату в точності такий, якою вона була.
  
  “Це і вітер могли б пояснити помилку, оскільки насправді з нього стріляли недавно. Очевидно, що це другий патрон, який не вичерпано", - сказав він, передаючи пістолет Ніколсону.
  
  “ Так, ти правий. Я відчуваю запах пороху.
  
  “ Що ви думаєте про рані, Ватсон?
  
  Я подивився згори вниз на профіль жінки середніх років, який колись був досить зухвалим, але тепер був блідим і невиразним, і відповів: “Судячи по опіків по краях, це було нанесено з дуже близької відстані. Чесно кажучи, Холмс, я б, ймовірно, прийняв це за самогубство, якщо б не перезарядка пістолета. Смерть лорда Морріса була б миттєвою. Рана, схоже, нанесена цим пістолетом, але до тих пір, поки куля не буде витягнуто з черепа, неможливо з упевненістю сказати, що це знаряддя вбивства. Я думаю, немає необхідності визначати час смерті?
  
  "Ні", - сказав Ніколсон. "Перкінс, дворецький, почув постріл приблизно о 12:45 і ввійшов у кімнату через кілька секунд після цього".
  
  “ Він не бачив непроханого гостя?
  
  “ Ні, містере Холмс.
  
  “ А як щодо всіх цих паперів, які валяються всюди? Чи є там щось важливе? " спитав Холмс, нахиляючись, щоб поглянути на них.
  
  "Цілком можливо, що чогось істотного не вистачає, але ті, що я бачив, - це не що інше, як рахунки за домашнє господарство".
  
  “Так. Ось один для вугілля, газу, для зеленої бакалії".
  
  “ Холмс! Під цим кріслом записна книжка! - вигукнув я. “ Схоже, сторінки, пов'язані з останнім чотирьом дням, вирвані.
  
  “ Чудово, Ватсон! Чому б вам з Ніколсоном не оглянути інше, поки я оглядаюсь.
  
  “ Удачі, Холмс. Земля там тверда, як камінь, " відповів Ніколсон.
  
  Насправді, я майже зміг забути про холод, поки ми були зайняті нашим розслідуванням, але тепер я був вдячний, коли Холмс, повзаючи рачки за столом, нарешті вибрався у внутрішній дворик і зачинив за собою французькі двері. Поки ми з Ніколсоном гортали записну книжку лорда Морріса, я час від часу піднімав очі, щоб подивитися, як просувається Холмс у своїх пошуках, повзаючи по замерзлій землі зовні все розширюються півколами. Коли він повернувся, я міг би заприсягтися, що він знайшов якусь зачіпку.
  
  “ Що ви виявили, Холмс? - Запитав я.
  
  "Абсолютно нічого", - відповів він з дивною ноткою тріумфу в голосі. "Як просуваються ваші дослідження?"
  
  "Я говорив вам, що ви там нічого не знайдете", - сказав Ніколсон. “Тут дуже мало цікавого — в основному парламентські зустрічі і обіди з його товаришами по клубу "Багатель". Все це досить прозаїчно.
  
  “ З ким у вас була остання зустріч?
  
  "Його дружина," відповів я, "на їх ювілейний вечеря".
  
  “ Зрозуміло. Можу я поглянути на це, будь ласка?
  
  Холмс деякий час гортав книгу, не проявляючи інтересу ні до одного із записів, а потім повернув її інспектору.
  
  “ Спасибі. Думаю, на даний момент я закінчила з цією кімнатою. Чи можу я опитати інших домочадців, інспектор?
  
  “ Звичайно. Я вже провів кілька попередніх опитувань, і, схоже, що, оскільки в центральній частині будинку знаходилися тільки леді Морріс і дворецький, тільки вони чули постріл. Інші слуги спали за лаштунками і нічого не змогли додати до цієї розповіді.
  
  “ Тоді я хотів би поговорити з леді Морріс і дворецьким. Однак, перш ніж ми підемо, чи змогли ви визначити, кому безпосередньо вигідна смерть лорда?
  
  “ Леді Морріс вже була досить любезна, щоб показати мені заповіт лорда Морріса, Холмс. Вона і їх єдина дочка - дві головні спадкоємиці, але я б додав, що при нинішньому положенні справ ці дві леді вже досить заможні.
  
  “ Відмінна робота, Ніколсон, - прокоментував Холмс, коли інспектор проводив нас у вітальню, де чекала леді Морріс. Це була елегантна і статна жінка, тільки що починало наближатися до середнього віку, одягнена в досить просте чорне плаття. Хоча вона явно плакала, до неї повернулося досить витримки, щоб заговорити, і, на прохання Ніколсона, вона відправила свою покоївку за Перкінсом, дворецьким. Після подання Холмс сів у крісло навпроти того, в якому сиділа вона, і виголосив самим підбадьорливим тоном.
  
  “ Мадам, ви надаєте нам величезну люб'язність, погоджуючись поговорити з нами, і я обіцяю, що буду якомога коротким.
  
  “ Містер Холмс, я відповім на стільки питань, скільки ви побажаєте, якщо вони допоможуть вам зловити вбивцю мого чоловіка.
  
  “ Дякую вас. Леді Морріс, не могли б ви, будь ласка, розповісти про події минулої ночі, нічого не втрачаючи, якими б незначними вони не здавалися.
  
  “Так. Я рано ліг спати, фактично до того, як мій чоловік повернувся з свого клубу, і прокинулася від гучного шуму. Я почув, як відчинилися і зачинилися двері у холі внизу, і почав квапливо одягатися. Засвітив лампу біля ліжка, я помітив, що було приблизно 12:45. Через кілька хвилин я спустився по сходах і побачив, як Перкінс виходить з кімнати. З виразу його обличчя я зрозумів, що трапилося щось жахливе. Сім'я Перкінса була прив'язана до мого чоловіка протягом трьох поколінь, і я знаю його майже так само добре, як кого-небудь іншого. Він спробував перешкодити мені увійти, але я силою переступила поріг. Я побачила свого бездиханного чоловіка, опрокинувшегося на стіл, і тут же втратила свідомість. Покликала покоївку, щоб та подбала про мене, Перкінс подзвонив в поліцію по телефону в холі.
  
  "Леді Морріс, ви впевнені, що чули тільки один постріл?" спитав Холмс.
  
  “Мене розбудив гучний шум, і я почув, як Перкінс увійшов в кабінет. Якщо до цього були якісь звуки, я проспав ".
  
  “ Скільки часу минуло між вашим пробудженням і спуском по сходах?
  
  "Я більше не дивився на годинник, але, можливо, минуло не більше двох хвилин".
  
  “ Ви помітили, що-небудь в змозі кімнати, коли увійшли в неї?
  
  "Я помітила кілька паперів, що лежать на підлозі, і що французькі двері за письмовим столом мого чоловіка були широко відкриті".
  
  - “Дерринджер" в кабінеті — він належав вашому чоловікові?
  
  “ Так. Мій чоловік ніколи не любив полювання. Це було єдине рушницю в будинку.
  
  “ Який клуб відвідував ваш чоловік в той вечір?
  
  “Єдиний клуб, який він коли-небудь відвідував: "Багатель Клаб" на Ріджент-стріт. Він любив карти, більярд ".
  
  “ У вас є дочка? - запитав я.
  
  “Так, вона заміжня за американським власником залізниці і живе в Сан-Франциско. Вона вагітна нашим першим онуком".
  
  “ З вашого дозволу, пані Морріс, я хотів би задати вам кілька питань загального характеру. Чи Можете ви згадати кого-небудь, хто хотів вбити вашого чоловіка?
  
  “Справи мого чоловіка були в основному його власними, але ні, я не можу пригадати нікого. Однак дехто, невідомий мені".
  
  "Прошу вас, продовжуйте," сказав Холмс, нахиляючись вперед і сплітаючи кінчики пальців будиночком.
  
  “Три дні тому, в середу ввечері, я проходила повз кабінету мого чоловіка по дорозі до сходів і почула, як він розмовляє з іншим чоловіком. Я не могла розібрати, про що йшлося, але мій чоловік виразно розмовляв з кимось, чийого голосу я ніколи раніше не чула. Мені це здалося дивним, оскільки до нас не заходив жоден відвідувач, тому я ввійшов у столову поруч з кабінетом і став спостерігати за вікном, чекаючи появи незнайомця. Я припустив, що він увійшов в кабінет через французькі двері, оскільки не подзвонив у вхідні двері. Я переконався в цьому через кілька хвилин, коли на терасу вийшов високий чоловік у чорному пальто і капелюсі. Я ніколи не бачив його раніше, але він був приблизно вашого росту, з білою бородою і злегка накульгував. Мені шкода, що я не можу розповісти вам більше, але було надто темно.
  
  “Після тієї зустрічі мій чоловік змінився. Він не ліг спати в ту ніч, ні в будь-яку наступну, якщо вже на те пішло. Я не міг витягнути з нього більше декількох слів за раз, і одного разу, коли я заглянув до нього в кабінет, у нього був такий вигляд, ніби він плакав. Єдиним виправданням, яке він міг привести, було те, що він турбувався про свого друга по клубу, Сэмпсоне, я гадаю, який був важко хворий. Це було все, що він запропонував, і велику частину часу я ледве могла дивитися йому в очі ".
  
  "Прошу вибачення", - сказав Холмс. “ У мене є ще тільки одне питання. Чи ви пам'ятаєте, в який час ви дізналися про зустріч вашого чоловіка з цим незнайомцем?
  
  "Так, було майже 9.30, коли він пішов".
  
  “ Дякую вам, пані Морріс. Я дам вам знати, як тільки у мене з'явиться якась інформація.
  
  "Дякую вам, містер Холмс, доктор Ватсон," сказала леді Морріс, коли вони з покоївкою виходили з кімнати. - Будь ласка, дайте мені знати, якщо я зможу повідомити вам що-небудь ще.
  
  Як тільки вона пішла, у вітальню увійшов дворецький. Йому було за п'ятдесят, стрункий, з довгими посивілим бакенбардами.
  
  “Привіт, Перкінс. Я містер Шерлок Холмс, а це доктор Ватсон. У мене до вас всього кілька питань".
  
  "Я зроблю все, що в моїх силах, щоб відповісти на них, сер", - відповів дворецький.
  
  “ Що ви робили, коли почули постріл?
  
  “ Я був в іншому кінці залу, перевіряв, чи погашені всі свічки та лампи, коли почув це.
  
  “ Ви чули тільки один постріл?
  
  “Так, сер, і я поспішив у кабінет так швидко, як тільки міг. Я був впевнений, що звук долинав звідти".
  
  “ О котрій годині лорд Морріс повернувся додому в той вечір?
  
  “ Близько опівночі, сер. Він попрямував прямо в свій кабінет, не сказавши ні слова.
  
  “ В який час ви почули постріл?
  
  "Коли я проходив повз підлогових годин в холі, було 12.45".
  
  “ Коли ви увійшли в кабінет, ви знайшли його таким же, як зараз?
  
  "Так, сер".
  
  “ Ви не бачили непроханого гостя?
  
  “ Ніяких, сер, але я не поспішав діяти через шоку. Мені знадобилося мить, щоб підійти до французьких дверей.
  
  “ Перкінс, чому ви закрили за собою двері, коли увійшли в кабінет лорда Морріса?
  
  “ Я цього не робив, містере Холмс. Її захлопнуло вітром.
  
  “ Спасибі, Перкінс. На сьогодні це все.
  
  Перкінс відкрив перед нами двері, і наша трійця повернулася в хол. Холмс знову повернувся до Перкинсу і запитав: "чи Не могли б ви викликати нам з доктором Ватсоном таксі, будь ласка?"
  
  Однак леді Морріс негайно з'явилася біля перил і крикнула вниз: “Дурниця, наш кучер відвезе вас до ваших апартаментів. Перкінс, будь ласка, покличте Боггиса".
  
  Подякувавши леді Морріс, Холмс, інспектор Ніколсон і я обговорили цю справу на вулиці, очікуючи карету.
  
  “ Що ви про це думаєте, Холмс? Лорда Морріса застрелили з його власного пістолета?
  
  “ Схоже на те, Ватсон. Ви телеграфируете, інспектор, коли будете знати напевно?
  
  "Звичайно".
  
  “ Холмс, навіщо вбивці заряджати пістолет другий патрон? - Запитав я.
  
  “Поки занадто рано будувати припущення. Можливо, вбивця цього не робив", - сказав Холмс, і на його обличчі з'явилося слабке подобу усмішки.
  
  "Дурниця, хто ще міг це зробити?" - парирував Ніколсон. “ Цілком можливо, що вбивця намагався створити видимість того, що був використаний інший пістолет, щоб відвести підозру від когось з домочадців. Зрештою, тільки хтось, знайомий з будинком, міг знайти пістолет.
  
  “ У цій заяві є зародок здоровою теорії, інспектор. Пістолет і зовнішній вигляд кімнати виразно покликані відвести підозри.
  
  "Я так розумію, ви маєте на увазі обшук у кімнаті?" - Запитав я.
  
  “ Так, Ватсон. Це наводить на роздуми.
  
  "Яким чином, Холмс?" запитав Ніколсон.
  
  “ У зловмисника могла бути лише хвилина на те, щоб попрацювати, перш ніж увійшов Перкінс.
  
  "Це підтверджує мою теорію про те, що це була внутрішня робота — вбивця знав, де знайти необхідні папери", - втрутився Ніколсон.
  
  "У будь-якому випадку," ризикнув я, - я думаю, підозра лежить безпосередньо на людину в крислатому капелюсі. Знайдіть його, і ви знайдете свого вбивцю.
  
  “ Так, Ватсон. Як тільки ми встановили особу цього незнайомця, ми розкриємо цю справу.
  
  "Що ж, Холмс, якщо у вас немає заперечень, після того, як я проконсультуюся з коронером, я збираюся почати допитувати деяких людей з цієї адресної книги".
  
  “Дуже добре, Ніколсон. Ми з Ватсоном відвідаємо клуб "Багатель". Я зв'яжуся з вами, якщо щось проясниться".
  
  До цього часу прибув Боггис з екіпажем. Перш ніж Холмс дав йому вказівки, він запитав мого друга, він не містер Шерлок Холмс. Як тільки Холмс підтвердив це, Боггис підійшов ближче і заговорив довірливо.
  
  “ Містер Холмс, сер, мене дещо турбує відносно господаря, але я не впевнений, що мені слід згадувати про це господині.
  
  “ Продовжуй, Боггис.
  
  “Бачите, сер, я той, хто завжди відвозить його світлість в клуб, і іноді його світлість просить мене також заїхати за ким-небудь з його друзів. Останнім часом не лорд Морріс, а пара цих друзів згадували щось незвичайне — 'Товариство шекспірівських дрібничок'. Але у них завжди це звучить дуже маслянисто, коли вони вимовляють, як у розпусників в танцювальному залі. Я нічим не краще будь-якого іншого хлопця, але мені здається, що ці двоє друзів надали якесь розкладницьке вплив на його світлість. Вам це як-небудь допомагає, містере Холмсе?
  
  “ Так, Боггис. Скажіть, ви коли-небудь возили лорда Морріса і цих друзів куди-небудь ще, крім клубу "Багатель"?
  
  “ Ні, сер. Просто чув, як вони розмовляли, от і все.
  
  “ Спасибі тобі, Боггис.
  
  Холмс майже не вимовив ні слова по дорозі назад на Бейкер-стріт. Я знав, що краще не переривати мого друга під час таких періодів мовчання, оскільки він, безсумнівно, все розповість у відповідний час. Таким чином, наша подорож було досить одноманітним, за винятком короткої зупинки на пошті, щоб Холмс міг відправити телеграму. Коли ми нарешті дісталися до будинку 221B, Холмс дав Боггису самі щедрі чайові, і ми піднялися в свої кімнати: Холмс - чекати відповіді на свою телеграму, а я - ланчу, який готувала місіс Хадсон.
  
  Після того як я поїв - Холмс вважав за краще замість цього з'їсти ленч героїчне кількість махорки, - я сів у крісло й поклав ноги на отоманку, завалену подушками, тому що холод жахливо турбував мою стару рану. Як раз після того, як я нарешті влаштувався зручніше, Холмсу прийшли дві телеграми.
  
  - А, перше від інспектора Ніколсона, який підтверджує, що смертельний постріл дійсно був проведений з “дерринджера" лорда Морріса. Друге від графа Мейнута.
  
  “ Батько Рональда Адера? Він повернувся в Англію?
  
  - Він повернувся на деякий час, Ватсон, і погодився зустрітися з нами в клубі “Багатель". Можливо, він зможе пролити світло на справи лорда Морріса.
  
  Ми знову зупинили квадроцикл і незабаром були на шляху до Ріджент-стріт. Було все ще досить похмуро і холодно, але, принаймні, вітер нарешті вірш, що зробило нашу поїздку більш комфортною. Коли ми наближалися до місця призначення, я відчув хвилю ностальгії, дивлячись на білий фасад бару Criterion, тому що саме там я вперше почув згадка про Холмса, подія, що кардинально змінило траєкторію моєму житті. Однак часу на предавание спогадами було мало, тому що незабаром ми дісталися до місця призначення.
  
  Увійшовши в клуб, невисокий літній чоловік у самому акуратно отглаженном костюмі, який я коли-небудь бачив, повів нас повз столиків з жує сигари знаттю, всі насолоджувалися своїми іграми і бренді.
  
  "Ми знову вращаемся у світському житті, Ватсон", - уїдливо зауважив Холмс з лукавою посмішкою.
  
  Потім ми підійшли до зручної, обшитої дубовими панелями ніші, де сидів широкоплечий джентльмен з рум'яним обличчям, якого я прийняв за графа Мейнута.
  
  “Здрастуйте, містер Холмс. І доктор Ватсон, так приємно нарешті познайомитися з вами. Дуже шкода лорда Морріса; це страшна річ. Я зроблю все, що в моїх силах, щоб допомогти, але повинен визнати, що я не дуже добре знав цього чоловіка. Будь ласка, сідайте, " сказав він, вказуючи на два розкішних шкіряних крісла. Після того як ми з Холмсом прийняли запрошення і закурили сигари, запропоновані нам господарем, Холмс звернувся до графа:
  
  “ Я розумію, сер, що ви не були близькі з лордом Моррісом, але чи було у нього в звичаї залишатися тут до пізнього вечора?
  
  “ Містер Холмс, я сам більше не засиджуюся допізна, тому не можу позитивно відповісти на ваше запитання.
  
  “ Леді Морріс сказала, що її чоловік проводив тут багато часу, але інший мій джерело натякнув, що, можливо, він бував тут рідше, ніж вона думала. Ви, випадково, нічого не знаєте про це?
  
  “ Господь свідок, у мене і так достатньо проблем з тим, щоб стежити за своїми власними справами, і навряд чи можна очікувати, що я буду стежити за абсолютно незнайомою людиною. Однак я точно знаю, що лорд і декілька його друзів були дуже небайдужі до цим дамам, містере Холмс.
  
  "Так, це як раз те, про що мені потрібно знати більше".
  
  “ Боюся, більше я нічого не знаю. Крім того, людині мого становища не личить займатися подібними дешевими плітками.
  
  “Я розумію, сер, але боюся, що, аби з'ясувати, що сталося з покійним лордом, я повинен наполягати на цьому питанні. Що являло собою суспільство "Багатель Шекспіра"?"
  
  “ Не так голосно, приятель. І ні на секунду не думай, що я коли-небудь забуду послугу, яку ви з доктором Ватсоном надали моїй родині, ризикуючи своїми життями, щоб затримати вбивцю мого сина. Я б не втратив жодної можливості допомогти вам, але я повинен бути обережний. Лорд Морріс і двоє його друзів, імена яких я повідомлю вам, якщо в цьому виникне абсолютна необхідність, любили бродити по театрах Вест-Енду в пошуках перемог. Ця практика почалася, коли господь познайомився в театрі Бербеджа з актрисою по імені Сесілія Бенсон. Вона йому дуже сподобалась, і він регулярно відвідував її. Потім вона представила деяких з своїх друзів супутникам лорда Морріса. Оскільки всі чоловіки одружені, вони зазвичай спочатку приходили сюди, а пізніше ввечері відправлялися в "Бербедж".
  
  “Спасибі, сер. Ви зробили величезну допомогу. Скажіть мені, перш ніж ми підемо, як поживає Семпсон?"
  
  “Боюся, я не знаю нікого з таким ім'ям. Він член клубу?"
  
  “ Очевидно, немає. Вибачте, я помилився. Ходімо, Ватсон. Нам потрібно потрапити в театр до відкриття. Сподіваюся, у нас буде час перекинутися парою слів з міс Бенсон.
  
  - Місіс Бенсон, містер Холмс, " поправив граф. “ Сесілія Бенсон теж одружена.
  
  Через деякий час ми з Холмсом, ще раз мовчки прокотившись на таксі, опинилися на Стренде перед театром Бербеджа. Судячи за вивісками біля входу, Сесілія Бенсон повинна була з'явитися в ролі Волюмнии в "Коріолані". Ми пройшли через велику, вистелену багатим килимом вестибюль, стіни якого були прикрашені каріатидами з позолоченою штукатурки, в кабінет керуючого. На наш стукіт вийшов невисокий, досить нервовий чоловік, і ми представилися.
  
  “ Радий познайомитися з вами, містере Холмс. Чому зобов'язаний такою честю?
  
  “ Мені необхідно поговорити з однією з ваших актрис, місіс Сесілією Бенсон.
  
  "Дійсно, я теж хотів би поговорити з нею, бо, бачте, вона зникла за останні чотири дні".
  
  "Холмс, це відповідає відсутнім сторінок в блокноті!" Сказав я.
  
  "Ви випадково не знаєте, хто бачив її останнім?" спитав Холмс.
  
  “Що ж, сер, це, ймовірно, я. У вівторок вдень я дивився з вікна на дивний екіпаж, який, як я помітив, був припаркований перед театром. Через кілька хвилин після того, як я повернулася, щоб виглянути назовні, я побачила Сесілію, що йде до екіпажу з чоловіком. Вони залізли всередину і поїхали. З тих пір я задовольнялася її дублеркою."
  
  “ Не могли б ви описати чоловіка, який супроводжував її?
  
  "Я не роздивився як слід його обличчя, але він був досить високим і ходив, помітно накульгуючи".
  
  “ На ньому була крислатий капелюх?
  
  “ Чому б і ні, доктор Ватсон. Він був.
  
  “ Що саме в екіпажі здалося вам дивним? Холмс продовжив:
  
  “Це був знак відмінності збоку — хрест, перед яким було щось схоже на розвівається лист льону. Над ним були ініціали 'St V.".
  
  “ Холмс, у записній книжці записано людина по імені Сент-Вінсент!
  
  “ Спасибі, Ватсон. Сер, чи не можна подивитися гримерку місіс Бенсон? Це могло б допомогти мені з'ясувати, де вона знаходиться.
  
  “ Звичайно, містер Холмс. Слідуйте за мною.
  
  Вбиральня була досить маленькою, більшу частину простору займав великий туалетний столик. Серед розкиданих косметичних засобів та пензликів лежав невеликий блокнот, який Холмс негайно почав вивчати.
  
  “ Ватсон, тут не вистачає однієї сторінки.
  
  Потім Холмс дістав з кишені вугільну паличку і почав злегка протирати праву сторінку, яка повинна була перебувати під відсутньою. Таким чином, він зміг розібрати наступне ледь помітне повідомлення:
  
  “Моя Дорога,
  
  “ Мене повинні прийняти сьогодні вдень. Будь ласка, приходьте.
  
  Потім Холмс обшукав решту крихітної кімнати, але більше нічого не виявив.
  
  Нарешті, ми розпрощалися, Холмс пообіцяв зв'язатися з менеджером театру, якщо той знайде зниклу актрису. Перш ніж повернутися на Бейкер-стріт, Холмс зайшов на пошту, щоб відправити ще дві телеграми. У таксі по дорозі додому, я більше не міг зберігати терпіння.
  
  “ Хоумс, що все це може означати?
  
  “ Безсумнівно, Ватсон, у людини вашого походження не повинно виникнути проблем з пошуком місцезнаходження нашої швидкої актриси.
  
  "Все, що я можу зробити з цього, це те, що вона повинна отримати допуск кудись із кимось, кого, можливо, звуть Сент-Вінсент".
  
  “ Ну ж, Ватсон. У записці нічого не говориться про "одержання допуску", але про те, що вас "допустили". Звичайно, це могло б про щось наштовхнути когось на зразок вас.
  
  "Ну, в моїй професії людини зазвичай 'госпіталізують у лікарню.
  
  “ Ось саме. Тепер давайте припустимо, що 'Сент-Ві' не означає ім'я людини.
  
  “ Вибачте, Холмс, але я щось не вловлюю.
  
  "Хрест, полотно, 'святий Ві" — безсумнівно, це вказує на святу Вероніку.
  
  “ Жіноча лікарня Святої Вероніки! Звичайно.
  
  “ Так, Ватсон. Я тільки що відправив їм телеграму, питаючи, чи місіс Бенсон пацієнткою і чи ми можемо нанести візит завтра вранці.
  
  “ Кому ви відправили другу телеграму?
  
  “ Нашому доброму другу Ніколсону, повідомляю йому про наші успіхи.
  
  Коли ми повернулися на Бейкер-стріт, було вже темно, і я відчув полегшення, коли Холмс вирішив приєднатися до мене за вечерею. В ту ніч я заснув під меланхолійні звуки скрипки Холмса і прокинувся тільки незабаром після світанку. Коли я увійшов в нашу вітальню, місіс Хадсон уже накривала на стіл сніданок, а Холмс читав газету.
  
  “ Доброго ранку, Ватсон. Сідайте. У нас буде достатньо часу поснідати, перш ніж ми продовжимо наше розслідування.
  
  “ Ви безумовно в гарному настрої, Холмс.
  
  “Я тільки що отримав повідомлення від доктора Смайта з лікарні Святої Вероніки. Місіс Бенсон дійсно є там пацієнткою, і ми можемо відвідати її в будь-який час після одинадцятої години. Я очікую, що ця зустріч багато в чому допоможе встановити мотив для нашої справи ".
  
  “ Чи означає це, що ви знаєте, хто вбив лорда Морріса?
  
  “ Мій дорогий Ватсон, я знаю це з учорашнього ранку.
  
  "Але хто?"
  
  “ Всьому свій час. Я повинен переконатися ще в кількох моментах, перш ніж зможу бути абсолютно упевнений в подіях. Не хочете поглянути на сьогоднішню газету? У ньому міститься звіт про те, що ми бачили вчора в Шерринсторпе.
  
  Після сніданку ми вирушили в Іст-Енд. Саме там, в Місті, ми виявили досить потворну купу будови, відомого як Жіноча лікарня Святої Вероніки. Насправді це була швидше психіатрична лікарня, ніж традиційна лікарня, і її стерильні, білі, склепінні коридори стрясалися від криків і стогонів укладених бедламитов. Доктор Смайт, досить пошарпаного вигляду лисий чоловік з яскраво-помаранчевої бородою, вів нас крізь натовп медсестер у чорно-білій уніформі до палаті Сесілії Бенсон.
  
  "Ось ми і прийшли, джентльмени, але я повинен попередити вас, що мій пацієнт, можливо, не зможе вам сильно допомогти", - сказав він, відкриваючи важкі двері палати.
  
  Навіть без макіяжу, одягнена в поношений білий лікарняний халат, Сесілія Бенсон була приголомшливо красивою жінкою. Її бездоганна, молочно-біла шкіра підкреслювалася довгими чорними волоссям, а руху-як і раніше були неймовірно граціозними, що свідчило про кількох роках її роботи на сцені. Тим не менше, коли я подивився їй в очі, я помітив порожнечу в їх погляді, а також легку в'ялість навколо рота.
  
  "О, Смайт, ти склав мені компанію, і вони - красива пара," сказала вона, торкаючись до руки Холмса.
  
  Він не намагався приховати свою відразу і швидко змахнув його. "Місіс Бенсон, я хотів би задати вам декілька запитань про лорда Морріса".
  
  "Він мертвий і пішов; біля його узголів'я зелений дерен, у його п'ят камінь", - незв'язно бурмотіла вона.
  
  “Я так розумію, ви знаєте, що сталося. У вас є які-небудь ідеї чому?"
  
  "Як ніби його випустили з пекла, щоб розповідати про жахи, він постає переді мною", - сказала вона, повернувшись до мене і поклавши руку мені на ногу. Як і Холмс, я відхилив його, але, треба визнати, з більшою неохотою.
  
  "Місіс Бенсон," продовжував Холмс, " не могли б ви розповісти мені що-небудь про вашого чоловіка?
  
  "Я була обманута ще більше", - сумно сказала вона. "Ось тобі фенхель і коломбіна; от тобі рута; і ось трохи мені".
  
  "О, який шляхетний розум тут проявився", - в розпачі сказав Холмс, повертаючись, щоб піти.
  
  "Ви хороший хорист, мілорд", - відповіла місіс Бенсон, і коли ми йшли, вона почала співати:
  
  “ Щоб побачити божевільного Тома з Бедламу
  
  “ Я проїхав десять тисяч миль
  
  “Божевільний Плакса ходить на брудних ногах
  
  “ Щоб уберегти її туфлі від гравію.
  
  Опинившись за дверима, я поставив свій діагноз: "Доктор Смайт, схоже, місіс Бенсон страждає сифілісом".
  
  “ Абсолютно вірно, доктор Ватсон. Вона сама поступила в лікарню у вівторок, і її стан дуже швидко погіршився.
  
  “ Ви говорите, вона сама зізналася? З нею нікого не було?
  
  “ Ні, містере Холмс. Вона згадала, що її лікуючий лікар направив її до нас, але після допиту, схоже, не змогла згадати його ім'я.
  
  “ Спасибі вам за вашу допомогу, доктор Смайт.
  
  Поки ми поверталися до нашого кебу, Холмс почав говорити.
  
  “ Ватсон, ми повинні дізнатися ім'я цього лікаря.
  
  “ Той, хто дав напрямок.
  
  “ Так, якщо це можна так назвати. Не могли б ви встановити особу лікаря лорда Морріса?
  
  - Думаю, я міг би ненадовго заїхати в “Бартс" і дізнатися, чи не знає що-небудь хто-небудь з моїх колег.
  
  “ Чудово, Ватсон. Ми висадимо вас там. Спочатку мені треба залагодити деякі справи у Вест-Енді. Пам'ятай, збери якомога більше інформації і зустрічайся зі мною на Бейкер-стріт перед вечерею.
  
  Як ми і домовлялися, ближче до вечора того ж дня я з тріумфом повернувся на Бейкер-стріт. Холмс вже сидів у своєму кріслі, закинувши ноги на камінну решітку.
  
  “ Добрий день, Ватсон. Як у вас справи?
  
  “Холмс, лікаря лорда Морріса звуть Едмунд Сэмюэлс. У нього офіс на Уимпоул-стріт, і два роки тому він потрапив в аварію при їзді верхом, в результаті чого сильно накульгував! Ось його адреса."
  
  “ Блискуче, Ватсон! Ви перевершили самого себе!
  
  "Все саме так, як ви сказали, Холмс: 'Коли лікар робить помилку, він перший із злочинців. У нього є мужність та знання'. Тепер мені здається, що все це просто невдала спроба шантажу. Але, Холмс, куди ви прямуєте?
  
  “ Я повинен відправити ще одну телеграму, Ватсон. Я чекаю розвитку подій. Йдіть вечеряти без мене. Немає необхідності чекати з-за мене.
  
  Дійсно, Холмс того вечора нічого не їв і також уникав сну.
  
  На наступний ранок я смутно бачив його крізь завісу тютюнового диму. Він нетерпляче курив, очевидно, чекаючи відповіді на телеграму, яку надіслав напередодні ввечері. Вона прибула невдовзі після сніданку.
  
  “ Ватсон, я повинен повідомити Ніколсона і леді Морріс, що ми зустрінемося з ними в Шерринсторп-Менор сьогодні вдень. Саме в цей час я проясню для них це питання. Думаю, ви складете мені компанію.
  
  “ Я б ні за що на світі не пропустив це. Але, право, Холмс, ви повинні що-небудь з'їсти.
  
  Однак мої благання залишилися без уваги, і я залишився доїдати свій сніданок у самоті. Пізніше, в той же день, Холмс, інспектор Ніколсон, пані Морріс, Перкінс і я знову опинилися у вітальні Шерринсторп-мэнора, і всі, крім Холмса, зайняли свої місця.
  
  "Містер Холмс, повинен розуміти, що ви дійсно вирішили цю справу?" запитав інспектор.
  
  “ Є тільки два моменти, які я повинен прояснити. Перший і найважливіше з яких полягає в тому, як вам вдалося роздобути другий патрон "дерринджера" так скоро після виявлення тіла, Перкінс.
  
  Дворецький практично підхопився зі стільця і вигукнув: "Сподіваюся, містере Холмсе, ви не думаєте, що я вбив лорда Морріса?"
  
  “ Нічого подібного, Перкінс, і, будь ласка, повертайтеся на своє місце. Чому б мені не відновити події того вечора так, як, на мою думку, вони відбувалися, і ви не зможете заповнити прогалини за мене, коли я закінчу.
  
  “ Після того, як ви почули постріл, вам могло знадобитися не більше сорока п'яти секунд, щоб дістатися до кімнати. Ця подія не могла бути для вас повною несподіванкою, і вам також доведеться пояснити мені, як ви дізналися, що довело лорда Морріса до самогубства. Однак для мене очевидно, що ви знали, тому що вам вдалося так швидко переставити обстановку в кімнаті, приховавши те, що відбулося насправді. Ви увійшли в кімнату і закрила за собою двері, тому що, якби вітер був досить сильним, щоб закрити цю двері, це також створило б всередині більший безлад, ніж той, який був там, коли ми її оглядали.
  
  “Якимось чином ти знайшов другий патрон для пістолета, і з цим прийшла твоя ідея. Ти перезарядив зброю і поставив його на місце, стер сліди пороху з руки лорда. Щоб звести до мінімуму ймовірність того, що хто-небудь помітить запах розрядження зброї, ви відкрили французькі двері, що також створило враження, що ними скористався уявний зловмисник. З записної книжки ви швидко видалили сторінки, які могли б шокувати лорда Морріса, і саме це спонукало вас створити ілюзію того, що кімнату обшукує уявний вбивця. Розкидавши кілька паперів з того шафи, ви знову відкрили двері і почали чекати появи леді Морріс, яке повинно було відбутися кількома хвилинами пізніше. Поки я прав?
  
  Перкінс в замішанні кивнув, а леді Морріс схлипнула.
  
  "Але, Перкінс, чому?" вигукнула вона.
  
  "Мадам," втрутився Холмс, " Перкінс діяв з помилкового почуття лояльності. Однак, боюся, я повинен зазначити, що нинішня поведінка лорда Морріса не заслуговувало такої відданості або поваги. По правді кажучи, пані Морріс, він жахливо поводився з вами. Останнім часом у лорда Морріса зав'язалися романтичні стосунки з актрисою. На жаль, як я дізнався вчора, вона теж стала жертвою чоловіка з блукаючим поглядом, і від нього вона заразилася венеричною хворобою. Вона, в свою чергу, передала цю хворобу вашому чоловікові, який, не в силах впоратися з соромом, вирішив звести рахунки з життям".
  
  “ Він має рацію, пані Морріс. У четвер я застав лорда сумували в його кабінеті. Він спробував узяти себе в руки і згадав про хворого одного, але коли я побачив рахунок від лікаря на його столі, він не витримав і зізнався мені у всьому.
  
  “По суті, ми з ним виросли разом, і я думаю, в той момент йому треба було комусь довіритися. Саме тоді я помітив "дерринджер" в ящику його столу. Я ніколи не бачив цього раніше, тому, природно, подумав про гіршому.
  
  “Пізніше того ж вечора я повернувся в кабінет і витягнув кулю з казенної частини пістолета, поклавши її в кишеню свого сюртука. Я знала, що це не моя справа, але сподівалася, що якщо лорд Морріс дізнається, що я якимось чином розгадала його наміри, це зможе його утримати.
  
  “На наступну ніч, коли я почув постріл, я відразу зрозумів, що сталося. Йдучи по коридору, я поліз у кишеню за ключами від кабінету, на випадок, якщо в цьому виникне необхідність, і знайшов кулю. Інше так, як сказав містер Холмс, хоча я поняття не маю, звідки він міг це знати. Будь ласка, пані Морріс, ви повинні зрозуміти, що я просто намагався захистити лорда Морріса.
  
  "З великим ризиком для здоров'я леді Морріс", - дорікнув Холмс.
  
  "Холмс, як ви дізналися, що це було самогубство?" - запитав інспектор.
  
  “Як сказав доктор Ватсон, поза тіла і рана повністю відповідали ознаками самогубства. Навіщо вбивці знадобилося перетворювати місце злочину, який виглядає в точності як місце самогубства, на місце вбивства? Крім того, не було жодних ознак непроханого гостя. Як я вже говорив, як міг дворецький увійти в кімнату протягом однієї хвилини після пострілу і не виявити вбивцю, рывшегося в книзі зустрічей або шафках? Насправді на підлозі валялося не так вже багато паперів, але дворецькому здалося б, що такий безлад відповідає якомусь пограбування.
  
  “Ні, Ніколсон, тільки тіло, здавалося, було нетронуто. Все інше, здавалося, було переставлено, і був лише один відомий нам людина, у якого була можливість змінити зовнішній вигляд кімнати. Враховуючи все це, все, що мені потрібно було зробити, це з'ясувати причину самогубства. Це виявилося більш трудомістким, ніж я очікував ".
  
  “ А як щодо людини в крислатому капелюсі?
  
  “ Це, Ніколсон, був лікар лорда Морріса, доктор Едмунд Сэмюэлс. Згідно телеграмі, яку я отримав сьогодні, він прибув сюди в середу, щоб оглянути лорда Морріса. Він також пообіцяв зв'язатися з вами, пані Морріс, завтра.
  
  "Що ж, думаю, тепер я повинен вирішити, як вчинити в цьому питанні".
  
  “ Інспектор Ніколсон, як ви і кілька ваших колег вже зрозуміли, ваша кар'єра піде тільки на користь, якщо час від часу працювати зі мною і повністю довіряти моїми висновками. Однак тільки тому, що я, який жодним чином не пов'язаний з офіційною поліцією, прийшов до цього конкретного висновку, це не означає, що ви, інспектор, яким-небудь чином офіційно зобов'язані прийняти його або діяти у відповідності з ним.
  
  “ Дякую вам, містере Холмс. Я прийму це до відома.
  
  Віддаючи перевагу честі перед саморозвитком, Ніколсон так і не розкрив офіційно вбивство лорда Морріса - короткочасну невдачі в кар'єрі, яка незабаром була відкуплена багатьма успіхами.
  
  Однак у той момент ми з Холмсом все ще не були впевнені в результаті. Коли ми поверталися додому, вже темніло, а за вікном нашого таксі зі сходу повіяв вітер, і нарешті почав падати сніг.
  
  OceanofPDF.com
  
  "ПРИГОДА НА ОПІВНІЧНУ СЕАНСІ" Майкла Меллорі
  
  "Ще чаю, мем?" - запитала наша покоївка Міссі, порушивши легку дрімоту, огорнула мене. "О, пробачте, мадам, ви клювали носом?"
  
  "Зовсім небагато", - відповів я, позіхаючи. З тих пір як ми з Джоном повернулися з нашого короткого перебування в Америці, я погано спав, що призвело до млявим, стомлюючим днях.
  
  Не такий мій чоловік, який повернувся повним сил, з подвоєною енергією повернувшись до своєї медичної практики після того, як кинув її, щоб взяти на себе роль оратора, гастролюючи і читаючи лекції про своє велике і добром (а нині відсутній) друга містера Шерлока Холмса.
  
  Зробивши уявну позначку поговорити з Джоном про цю жахливу втому, я влаштувалася в шезлонгу і взялася за нову книгу, намагаючись не думати про решти дощового дня. Моє читання було перервано тільки один раз, коли доставили лист для мого чоловіка, і я дочитала книгу до середини, коли Джон повернувся додому, розбризкуючи краплі дощу по килиму зі свого капелюха і пальто.
  
  "Тобі прийшов лист, дорогий", - повідомила я йому, і поки він розкривав конверт, я продовжила. Але за мить моя зосередженість була порушена його вигуком::
  
  “Великий Скотт! Руперт Мандевіль! Я не згадував про нього багато років. Ми з ним разом були в Афганістані. Що йому могло знадобитися від мене зараз?" Він читав далі, і я помітив, як його обличчя потемніло. "Схоже, він у біді", - продовжив він. “Він просить моєї допомоги. Каже, що я єдиний, кому він може довіряти!"
  
  “ Людина, якого він не бачив двадцять п'ять років, - єдиний, кому він може довіряти?
  
  "Він каже, що це питання життя і смерті і тільки я можу допомогти", - заявив Джон. "Я негайно відправлюся до нього".
  
  “Джон, будь ласка, ми тільки повернулися додому. Обов'язково так скоро тікати?"
  
  "Моєму колишньому товаришеві потрібна моя допомога, Амелія", - просто відповів він. “Ти не можеш собі уявити, яке це - бути в гущі битви, налагоджуючи зв'язки з іншими солдатами, які тривають все життя. Зв'язки, подібні до цих, не можуть бути розірвані чимось настільки минущим, як час. Вони так само сильні, як...
  
  “ Як узи шлюбу? - Втрутився я.
  
  "Так, саме так", - відповів він, і його волосся знову взъерошились від сили іронії, яка тільки що пронеслася над його головою. О, що мені було робити з цією людиною?
  
  "Я можу змінити свій розклад," сказав він, - і мене не буде кілька днів. Крім того, я завжди хотів побачити Ящірку".
  
  - Твій друг живе в Лизарде? Я плакала, згадуючи дитинство, проведене на цьому доісторичному скелястому півострові в самій південній точці острова, і, крім того, згадуючи, як ненавиділа кожну секунду, проведену там. "Хіба відвідування Америки не було досить поганим?"
  
  “ Насправді, Амелія, де ж твоя тяга до пригод?
  
  "У цьому кріслі, де йому і місце", - відповів я, піднімаючи свою книгу. "Однак, я вважаю, що я, всього лише ваша дружина, жодним чином не можу завадити вам виїхати, тому я почну збирати речі вранці".
  
  "Тобі немає необхідності супроводжувати мене", - сказав він, і коли я дивилася на його гарне обличчя, помітивши раптовий рум'янець збудження, який суперечив його п'ятдесяти двох років, я не змогла втриматися від усмішки.
  
  "Звичайно, є", - відповів я. "Хто ще буде забезпечувати твою безпеку?"
  
  На наступний день ми опинилися проталкиваемыми через переповнений вокзал Ватерлоо, готові відправитися в подорож, яке повинно було привести нас в село Хелмут, приютившуюся серед скель десь в Корнуоллі. З тих пір юнацький запал Джона кілька померкло, хоча його порушення залишалося високим.
  
  "Ти справді думаєш, що це питання життя і смерті?" - Запитав я, коли ми на пару з гуркотом залишали станцію.
  
  Джон відкинувся на спинку сидіння в купе і закурив свою першу подорож трубку. "Той факт, що він вжив саме ці слова, викликає занепокоєння в цьому питанні", - сказав він. "Той Мандвилл, якого я знав, не був схильний до перебільшень".
  
  Я виглянув на вулицю, на холодний, сирий день. “ Сподіваюся, хто-небудь зустріне нас на вокзалі в Хелмуте.
  
  Обличчя Джона витягнулося. "О боже," пробурмотів він.
  
  "Джон, ти ж відправив повідомлення своєму другові про те, що ми приїдемо, чи не так?"
  
  “ Боюся, я забув. У минулому саме Холмс завжди дбав про таких деталях.
  
  "Що ж," зітхнув я, "чи готові ви чи ні, містер Мандевилл, але ми прийшли". Джон скористався нагодою і досить ніяково уткнувся в свою газету, в той час як я вдовольнився тим, що втупився у вікно на сільську місцевість, зеленевшую під пеленою дощу.
  
  Проте поїздка в село Хелмут виявилася ще більш втомливою і забрала більше часу, ніж я собі уявляв. До того часу, коли ми дійсно ступили на платформу потяга, мені здавалося, що ми подорожували кілька днів. Поки я наглядав за збиранням наших нечисленних сумок, Джон зайшов у кабінет начальника станції, щоб найняти екіпаж, який відвезе нас додому до Руперту Мандевиллу.
  
  Це виявився відкритий екіпаж, і до того часу, коли ми під'їхали до смутному дому з кількома гострими дахами, який височів над кручами в точці, що здавалася кінцем світу, моє обличчя обпекло так холодом, що воно повністю оніміло. Насправді я так замерз, що у мене ледве вистачало рухів в кінцівках, щоб вийти з екіпажу перед величною будівлею, що належить Руперту Мандевиллю.
  
  Джон постукав у велику парадні двері, яку незабаром відкрив літній, манірного вигляду слуга. "Так, сер", - сказав він, прикриваючи обличчя від холодного вітру.
  
  "Доктор і місіс Джон Ватсон хочуть бачити Руперта Мандевілла," оголосив він, але це, здавалося, тільки збентежило слугу.
  
  "Мені повідомили, що ніхто не приїжджав", - заперечив він.
  
  "Містер Мандевилл запросив мене власноруч", - сказав Джон. "Ми приїхали з Лондона".
  
  Тепер у дверях з'явився ще один чоловік, смаглявий красень років двадцяти з невеликим, але його холодні очі випромінювали пересиченість пересиченого літньої людини.
  
  "У чому справа, Дженкінс?" запитав юнак.
  
  "Містер Філіп, цей чоловік каже, що господар послав за ним", - відповів Дженкінс.
  
  "Неможливо", - сказав молодий чоловік, насупившись.
  
  "Але у мене є його лист!" Джон запротестував. За цим швидко пішов інший, більш спокійний голос, який покликав: "Доктор Ватсон, це ви?"
  
  "Так!" Джон підтвердив, коли в дверях з'явився ще один молодий чоловік. Цей був дуже схожий на того, кого звали Пилип, але був значно молодший і м'якше, можливо, ще підлітком. Я прийняв їх за братів. "Батько часто говорив про вас," сказав молодий чоловік. - Будь ласка, заходьте“.
  
  "Едвард, в чому справа?" - запитав старший, смаглявий брат, але перш ніж схожий на лань юнак зміг відповісти, почувся ще один голос, на цей раз кричить: “Боже милостивий, закрий цю двері! Тут холодно, як у сараї!
  
  Потім з'явився третій юнак, настільки схожий на Філіпа, що я припустив, що вони, мабуть, близнюки. Тільки очки в дротяною оправі на обличчі новоприбулого брата відрізняли його від брата з сестрою.
  
  Опинившись всередині (де, на щастя, було тепло завдяки бурхливому вогню в каміні), Джон простягнув свій лист-запрошення Філіпу, який похмуро вивчив його, перш ніж запитати: "Коли ти це отримав?"
  
  "Вчора", - відповів Джон.
  
  Близнюки перезирнулись. "Гарненький трюк," виголосив очкарик.
  
  "Насправді", - луною відгукнувся інший. “Оскільки ви тут, гадаю, мені слід вести себе чемно. Я Філіп Мандевіль, а це мої брати Чарльз і Едвард. І, чесно кажучи, я дуже здивований цією запискою".
  
  "Можливо, твій батько міг би залагодити цю справу", - сказав Джон. "Чи можу я побачити його?"
  
  "Боюся, що ні", - заявив Філіп. "Батька поховали два тижні тому".
  
  “ Два тижні? - Вигукнув Джон. “ Тоді як я можу отримати?
  
  "В точності моє питання", - сказав Філіп.
  
  Після довгої, незручної паузи заговорив Едвард Мандевіль. "Я написав лист", - сказав він. "Я скопіював почерк батька і відправив його без твого відома, Філіп".
  
  Гнів і розчарування, які це визнання викликала у Філіпа Мандевілла, були відчутні і на мить я злякався, що він дійсно може вдарити свого молодшого брата.
  
  "Ти знаєш, як батько відгукувався про доктора Ватсона", - захищаючись, продовжив Едвард. “Ти знаєш, як він читав і збирав свої розповіді про Шерлока Холмса. Батько знав, що хтось намагався його вбити, і я думав, що доктор Ватсон зможе допомогти. Дізнавшись обставини вбивства батька, я сподівався, що він зможе залучити до справи Шерлока Холмса ".
  
  Залучити Шерлока Холмса було б, звичайно, неможливо, оскільки він був десь далеко і працював сам по собі, над довгим, важким і цілком особистою справою. Насправді це було так довго і важко, що він розповів історію про те, що переїхав в Сассекс розводити бджіл. Але тільки Джон, брат містера Холмса Майкрофт і я знали це, і хоча ми знали правду про його "відставку", навіть ми не знали, де він був.
  
  "Едвард, раз і назавжди, ніхто не вбивав батька", - сказав Філіп крізь зціплені зуби. "Його смерть була цілком природною".
  
  "Дивний тікер", - зізнався нам Чарльз, постукуючи себе по грудях для наочності.
  
  "Але я неодноразово розмовляв з ним," парирував Едвард, - і батько вважав, що його отруїли".
  
  "Вірив, Едвард, вірив!" Філіп плакав. “Ти знаєш, що батько був сам не свій в останні кілька місяців. Він був у гарячці."
  
  "Я відмовляюся в це вірити," пробурмотів Едвард.
  
  "Я жалкую, що вторгся", - сказав Джон. "Можливо, буде краще, якщо ми підемо і залишимо цей дім у жалобі".
  
  "Поїхати?" Я застогнав. “Зараз? Джон, я просто не можу винести цю поїздку на поїзді назад сьогодні ввечері".
  
  "Тоді ми проведемо ніч у селі", - вирішив Джон. "Тут поблизу є готель?"
  
  "Філіп," сказав Едвард, - це моя вина, що вони тут, і я б відчував себе жахливо, відганяючи їх. Не можемо ми, принаймні, дозволити їм залишитися на ніч?"
  
  "Де їм зупинитися, Едді?" Чарльз кинув виклик: "Кімната для гостей вже зайнята".
  
  "Кімната батька порожня", - відповів хлопчик.
  
  "Кімната батька?" хором вигукнули близнюки.
  
  "Ми не можемо просто прогнати їх в таку ніч, як ця".
  
  "О, дуже добре", - зітхнув Філіп і додав собі під ніс: "Хоча я не можу уявити гіршого часу для відвідувачів. Дженкінс, розведи вогонь у кімнаті батька. Я попрошу Кухаря приготувати що-небудь на вечерю для вас двох. "З цими словами він розвернувся й покрокував геть.
  
  "Ти знаєш, любий брат, у тебе просто талант ускладнювати нам життя", - заявив Чарльз Едвард, перш ніж теж повернутися і піти.
  
  "Думаю, тоді мені пора проводити тебе в твою кімнату", - сказав Едвард, наказуючи Дженкінсу принести наші сумки.
  
  Піднімаючись по дубовій сходах з важкими балясинами, ми минули їдальню, в якій великий довгастий стіл був накритий не для трапези, якщо тільки людина не звик вечеряти при чорних свічках. Всі штори в кімнаті були запнуті, на чолі столу стояв великий дерев'яний ящик, в якому я впізнав по картинці в журналі шафка медіума.
  
  Кімната була обладнана для спіритичного сеансу! Едвард, мабуть, помітив, що я витріщаюсь, тому що сказав: “Боюся, мій брат Чарльз живить пристрасть до спіритизму. У нас зупинилася медіум; вона одна в кімнаті для гостей. Я знаходжу це абсолютно аморальним. Ходімо сюди."
  
  Якби не прохолода, кімната, в яку привів нас Едвард, не могла б зрівнятися з кращим готелем в королівстві. Там стояла величезна ліжко з балдахіном і багато оздоблений камін, який Дженкінс швидко набрав дров і розпалив. Усі стіни були прикрашені картинами і гобеленами.
  
  Як тільки Дженкінс виконав свої обов'язки і пішов, Едвард розговорився. "Я дійсно відчуваю, що повинен вибачитися за своїх братів", - сказав він. "Вони завжди ставилися до мене як до дитини, але останнім часом ... Ну, я поняття не мала, що Філіп так відреагує".
  
  "Чому ти відправив цей лист після того, як твій батько був вже мертвий?" - Запитав Джон, вішаючи пальто на стілець біля каміна.
  
  “Я подумав, що якщо б заклик про допомогу виходив від нього, ви відгукнулися б з більшою готовністю, ніж якщо б він виходив від мене — людини, якого ви ніколи не зустрічали. І ви відгукнулися. Я знаю, що вже занадто пізно рятувати батька, але зараз я молюся, щоб його вбивця був спійманий ".
  
  “ Ви переконані, що його вбили? - Запитав я.
  
  "Абсолютно переконаний", - сказав Едвард. “Бачте, я молодший Пилипа і Чарльза, і з-за цього у мене були інші відносини з батьком, ніж у них. Ми довіряли один одному. Він знав, що його отруюють, місіс Уотсон. Він не марив і нічого не вигадував, незважаючи на те, що говорять мої брати.
  
  "Ти знаєш, чому хтось хотів його вбити?" Запитав Джон.
  
  "Ні", - відповів Едвард.
  
  “ Ваш батько назвав у своєму заповіті основного спадкоємця? - Запитав я.
  
  “Ми припускаємо, що це Філіп, який старше, хоча й лише на пару хвилин. Ви, напевно, вже з'ясували, що Філіп і Чарльз - близнюки. Але ми не можемо знати напевно, тому що на момент його смерті заповіту батька ніде не було знайдено. Філіп перевернув цей будинок догори дном у пошуках цього, в той час як Чарльз проводить ці невимовні — " Його рот, здавалося, був занадто сильним огидою, щоб продовжувати.
  
  "Дай вгадаю," втрутилася я. - Чарльз намагається пробудити дух твого батька, щоб з'ясувати, де знаходиться заповіт.
  
  Едвард кивнув. “ З цією метою він привів у цей дім жінку, яка називає себе мадам Уида. Саме вона проводить ці ганебні сеанси.
  
  Я глянув на Джона, перш ніж запитати: "чи Є які-небудь результати в результаті цих ганебних сеансів?"
  
  "Я не знаю про них з перших рук, оскільки відмовляюся бути присутнім на них", - відповів Едвард. “Я вважаю їх образою пам'яті батька. Але здоровий глузд підказує мені, що єдине, що виникло в результаті дій мадам у іди, - це безумство.
  
  "І чому ж ти зараз забиваєш голови своїм гостям, Едвард?" - запитав Філіп Мандевіль, що стояв у дверях кімнати. Як довго він там пробув, ніхто з нас не міг сказати.
  
  "Я просто побажав доктору і місіс Уотсон добраніч", - соромливо сказав хлопчик, киваючи нам, перш ніж прослизнути повз свого брата і вийти з кімнати.
  
  "Ти повинен вибачити Едварда", - сказав Філіп, коли він пішов. “Смерть батька дуже важко вдарила по ньому, як і всім нам, але він...що ж, він молодий. Я піднявся сказати вам, що кухар готує їжу на кухні. Ви можете пообідати там. Приємних снів. З цими словами він зник так само швидко, як і з'явився.
  
  “ Як грубо! Джон попрямував до дверей.
  
  Я поклала руку йому на плече: “Навряд чи ми можемо очікувати, що з нами будуть звертатися як з запрошеними гостями, дорогий. Допоможи мені одягти пальто". Вогонь в каміні почав зігрівати кімнату.
  
  "Що ж, Філіп, схоже, дійсно контролює ситуацію", - пробурмотів Джон. “Мені шкода бідного Едварда. І я повинен сказати, що у мене немає нічого, крім поганих передчуттів щодо цієї справи з спіритичними сеансами. Холмс дотримується думки, що ці так звані медіуми можуть бути використані в зловісних цілях ".
  
  "Наприклад, створення 'духу', який чудесним чином вкаже місцезнаходження фальшивого заповіту, в якому спадкоємцем маєтку названий хтось інший, а не старший син", - заявила я.
  
  “ Саме. І оскільки Чарльз підтримує зусилля по відновленню духу свого батька, логічно припустити, що саме він замішаний у всьому цьому, можливо, навіть у смерті свого батька. Чого я не розумію, так це навіщо він обтяжує себе всієї цієї спіритичної нісенітницею? Якщо мета полягає в тому, щоб вселити неправдиву волю тільки для того, щоб згодом виявити її, чому б просто не зробити це без всякої театральності?"
  
  "Можливо, мета полягає в тому, щоб переконати когось у чомусь".
  
  “ Ти маєш на увазі когось на зразок Едварда?
  
  "Я не знаю, але, можливо, нам варто відвідати сьогоднішній сеанс і з'ясувати".
  
  Постоявши перед каміном, поки воно як слід не розморозилося, ми спустилися на кухню (зупинившись, щоб запитати дорогу у всюдисущого Дженкінса), але виявили там досить мізерну порцію хліба, холодну яловичину, сир і гірчицю, приготовану красивою, повною жінкою сорока років або близько того, яку, як ми чули, називали не інакше як "Куховарка". Як ми дізналися, її християнське ім'я було Гвінет.
  
  "Ніхто не потрудився попередити мене, що прийдуть гості", - пробурчала вона, "але ж вони і не стали, чи не так?"
  
  "Боюся, ми були сюрпризом для всіх, крім юного Едварда", - визнала я, відкушуючи шматочок сиру.
  
  Здавалося, вона тут же зникла. "Про, якщо майстер Едвард запросив вас, я вважаю, все в порядку", - відповіла вона, займаючись своїми справами, які включали витирання нещодавно вимитих тарілок і їх прибирання, а також випорожнення вази з зів'ялим, але все ще запашними конваліями.
  
  "Він хороший хлопчик", - підкреслила вона, як би маючи на увазі, що близнюки такими не були. “Він теж найбільше схожий на свого батька. Бідний майстер Руперт".
  
  "Ви брали участь у будь-яких з цих сеансів?" Я запитав як би ненароком.
  
  "Ах, ці!" - виплюнула вона. “Містер Чарльз змушує мене сидіти всю ніч, щоб завершити коло, він говорить, і я не можу сказати "ні". Але мені не подобаються ні вони, ні ця жінка. Мені слід було піти з цього будинку після смерті господаря, але близнюки продовжують мені заважати. Без мене вони, ймовірно, померли б з голоду.
  
  Коли вона повернулася до своєї посуді, ми з Джоном швидко покінчили з їжею в тиші, а потім вийшли з кухні.
  
  Ми з Джоном попрямували до сходами, де зупинилися, вражені фігурою, яка тепер спускалася сходами. Це було гнучке створення, одягнена в чорне атласне плаття, поверх якого оксамитовим каскадом спадали її довге темне волосся. Обличчя в неї було юне, майже дівоче, а в одній руці вона тримала запалену чорну свічку, хоч у хаті було багато світла від ламп. Спускаючись сходами, вона зупинилася і кинула на нас світиться погляд.
  
  "Мені сказали, що в будинку були незнайомці", - сказала вона.
  
  “ Мадам Уида, я гадаю? - Ризикнув запитати я.
  
  Жінка кивнула.
  
  "Ми теж чули про вас", - сказав я. "Ви знову будете виступати сьогодні ввечері?"
  
  "Північ - це час для духів".
  
  “ І ми можемо бути присутнім на виставі?
  
  "Я не можу тобі перешкодити", - сказала вона, потім мовчки ковзнула геть у бік їдальні.
  
  “ Яке незвичне створіння, - промовив Джон після того, як вона пішла.
  
  "Так, і це повний обман", - відповів я.
  
  “ Всі медіуми - шахраї, моя дорога.
  
  “Можливо, але мадам Уида - шахрайка серед шахраїв. Двічі я використав слово "виступати", коли говорив про її сеансі. Я зробив це навмисно, знаючи, що для людини, яка або досить божевільний, щоб дійсно вірити, що може спілкуватися з мертвими, або для досвідченого шарлатана, який хоче дотриматися пристойності, припущення, що він просто грає, було б серйозною образою. Досвідчений медіум відреагував би з великим обуренням. Однак мадам Уида спокійно пропустила це повз вуха. Якщо я не помиляюся, вона зовсім новачок у своїй ролі. "
  
  Джон збирався щось сказати, коли крик "Майстер Філіп!", що долинув згори, перервав його. Він вибіг по сходах (і я пішла за ним так швидко, як тільки дозволяли мої спідниці) і побачив Дженкінса, в жаху виходить зі спальні. Чарльз швидко з'явився з-за наших спин і увірвався в кімнату Філіпа, в той час як шум вивів Едварда з його кімнати навпроти по коридору.
  
  "Що відбувається?" - запитав той.
  
  "Я, як зазвичай, піднявся, щоб забрати у нього піднос з напоями, і виявив його на підлозі!" Дженкінс плакав.
  
  "Дозвольте мені оглянути його", - сказав Джон, пробігаючи повз похмурого Чарльза, який в цей момент виходив зі спальні Філіпа.
  
  "Що сталося?" Запитав Едвард. “Щось сталося з Філіпом? Я мушу його побачити!"
  
  "Ні, Едді, не заходь", - сказав Чарльз, закриваючи за собою двері спальні. "Це тільки ще більше засмутить тебе".
  
  Через хвилину Джон вийшов з кімнати. "Боюся, він мертвий," промовив він співуче. “ Тут є телефон? Ми повинні повідомити владі.
  
  "Батько ніколи не підключав телефон", - сказав Чарльз.
  
  "Філіп мертвий?" Едді закричав. "Як?"
  
  Джон повернувся до нього і серйозно сказав: "Схоже, його отруїли".
  
  Годинник у холі пробили перший дзвінок в одинадцять.
  
  "Зовсім як батько", - сказав Едвард. “Треба викликати поліцію. Я піду за ним сам".
  
  Чарльз повернувся до брата і схопив його за плечі. "Ні, послухай мене, Едді," заблагав він, " ти не можеш піти. Поки немає. Ти не можеш встигнути туди і назад протягом години, а ти потрібен нам сьогодні ввечері на сеансі ".
  
  "О, святі небеса, тільки не кажи мені, що ти продовжуєш в тому ж дусі після смерті свого брата!" Я вилаявся.
  
  "Будь ласка, місіс Уотсон, повірте мені, коли я кажу, що ми повинні", - відповів Чарлз. "Ми всі повинні бути разом, заради батька".
  
  "Я не буду", - сказав Едвард.
  
  "Едді, будь ласка, зроби це для мене", - благав Чарльз. “Якщо не для мене, то для батька. Ми нічого не можемо зробити для Філіпа. Але, можливо, ми можемо щось зробити ..."
  
  "Заради спадкоємця!" Едвард огризнувся. “Добре. Я залишуся. Але як тільки все закінчиться, я піду за поліцією!"
  
  "Поки не прибуде поліція," сказав Джон, - я повинен наполягати, щоб ніхто не заходив у кімнату Філіпа. Докази можуть бути турбуватиме".
  
  "Я, наприклад, хотів би піти в свою кімнату", - сказав я. “Я відчуваю себе досить втомленим, думаю, мені хотілося б прилягти, поки не почнеться сеанс. Не міг би ти піти зі мною, Джон?
  
  "Так, звичайно", - відповів він, проводжаючи мене в нашу кімнату.
  
  Як тільки за нами зачинилися двері, я сказала: "Знаєш, люба, якби я була поганим драматургом, пишучим це для сцени, я б сказала, що Чарльз вбив свого власного батька, знищив справжнє заповіт, склав фальшиве, назвавши себе спадкоємцем, можливо, єдиним спадкоємцем, найняв медіума, щоб його склав "привид" Руперта Мандевилля, а потім убив Філіпа, коли його хитрість була розкрита".
  
  "Це погана драма в кращому її прояві, моя люба", - усміхнувся Джон. "А як же Едвард?"
  
  "А що щодо нього?"
  
  “Він той, хто підробив почерк свого батька досить переконливо, щоб його власний брат не розпізнав обман, прочитавши його. Хіба хтось з таким винятковим талантом не міг також підробити заповіт?"
  
  Я повинен був визнати, що не врахував цього. Могли Чарльз Едвард бути заодно проти Філіпа?
  
  "Дорога," сказав я, - я поняття не маю, якою може бути ця правда, але я надто втомився, щоб турбуватися про це". Відкинувшись на ліжко, я закрив очі і став спостерігати за особами трьох молодих людей, які кружляли в моїй свідомості. Тільки одне здавалося безсумнівним: на сеансі опівночі буде розкрито щось важливе.
  
  Наступне, що я згадав, це те, як Джон обережно будив мене. Без п'яти хвилин північ ми спустилися в затемнену їдальню. Мадам Уида сиділа на чолі столу, її тонкі риси обличчя здавалися зловісними у світлі чорної свічки, що стояла перед нею.
  
  Чарльз Едвард, Дженкінс і Гвінет сіли за стіл, за яким залишалося три вільних місця. Ми з Джоном зайняли два, а друге, очевидно, призначався для Філіпа.
  
  "Спасибі вам всім, що прийшли", - сказала мадам Уида, досить багатозначно вказуючи на Едварда, який незграбно вовтузився. “Трагедія знову спіткала будинок Мандевиллей, але сьогодні ввечері ми повинні викинути з голови смерть нашого минулого брата Пилипа і ще раз спробувати зв'язатися з духом Руперта Мандевилля. Я прошу всіх присутніх взятися за руки".
  
  Джон простягнув руку і стиснув мою ліву руку, в той час як Гвінет, кухарка, взяла мою праву в холодний, липкий кулак. Чарльзу довелося потягнутися через порожнє місце, щоб взяти руку мадам у іди.
  
  "Ми шукаємо астральне присутність Руперта Мандевилля", - мелодійним голосом промовив медіум. "Повертайся до нас, Руперт Мандевілль, твої справи на землі не закінчені". Вона повторила цю благання кілька разів, потім додала: "Повернися до нас і впізнай людини, який несправедливо відправив тебе в могилу!"
  
  "Зараз, хвилинку, мадам Уида", - сказав Чарльз, але перш ніж він встиг заперечити далі, медіум почав стогнати низьким чоловічим голосом, від якого в мене по шкірі побігли мурашки.
  
  "Він наближається", - оголосила вона.
  
  У цей момент чорна свічка, здавалось, погасла сама по собі, зануривши кімнату майже в повну темряву. Рука куховарки міцно стиснула мою, і вона прошипіла: “Мені це не подобається. Я не хочу бути тут".
  
  До цього моменту сеансу мені вдавалося досить добре стримуватися, але коли через секунду двері кабінету медіума відчинилися, я повинен визнати, що голосно зойкнув. Там, освітлений примарним зеленим світлом, стояв Пилип Мандевіль!
  
  Моєю першою думкою було, що це пастка, що Чарльз вислизнув у темряві і видав себе за Філіпа, що було б неважко, враховуючи їх зовнішню схожість. Але тепер я міг ясно бачити молодшого близнюка в страшному відображенні примарного світла!
  
  "Поговори з нами, Руперт Мандевіль", - простогнала мадам Уида низьким голосом.
  
  "Я не Руперт Мандевіль," співуче мовило бачення, " я Філіп Мандевіль!"
  
  Це заява змусила мадам Уида раптово відкрити очі, повернутися до шафі і закричати.
  
  “Боже мій, Чарльз, - вискнула вона, - ми справді декого повернули! З мене досить!" З цими словами вона схопилася зі стільця і вибігла з кімнати.
  
  Едвард теж спробував піднятися зі стільця, але Чарльз кинувся до нього, щоб перешкодити. Звертаючись до примарі, Чарльз запитав: "Чому ти повернувся до нас, брат?"
  
  "Щоб помститися за моє вбивство", - відповів привид.
  
  "Джон, цього не може бути насправді!" - Прошепотіла я, і він у відповідь міцно стиснув мою руку.
  
  "Мій вбивця знаходиться в цій кімнаті", - продовжив привид, звернувши свій блідий, непевний погляд на кожного з нас, перш ніж зупинитися на одному конкретному людині. "Це ти вбив мене!" - закричало бачення, вказуючи на Гвінет, куховарку! "Ти отруїв мене, точно так само, як отруїв мого батька!"
  
  "Ні!" Гвінет закричала, підхоплюючись, на щастя, випустивши мою руку. "Я нічого вам не зробила, містер Філіп!"
  
  "Ти вбив Руперта Мандевілла!"
  
  “ Я— я, - пробурмотіла вона, затинаючись.
  
  "Точно так само, як ти вбив мене!" - завив привид.
  
  "Неееет!" Гвінет завила, підхоплюючись і відступаючи від примари. "Це правда, що я вбила майстра, але я присягаюся перед Богом, що ніколи не завдавала тобі шкоди!"
  
  При цьому заяві у мене відвисла щелепа, і я помітила аналогічну реакцію з боку юного Едварда.
  
  Чарльз тим часом зітхнув так, наче з нього звалилася величезна вага, і відпустив плечі свого молодшого брата. Однак самий вражаючий відповідь прийшла від примари Філіпа Мандевилля, який промовив: "Слава богу", перш ніж наказати включити світло в кімнаті.
  
  Коли Чарльз це зробив, "привид" з особою, пофарбованим у блідо-жовтий колір, вийшов з шафи, дуже навіть живий.
  
  "Джон, я не розумію," пробурмотів я. “ Філіп був мертвий. Ти сам заявив про це!
  
  "Я так і зробив", - відповів він. В цей момент у кімнату увірвався поліцейський.
  
  "Ви могли чути, констебль Маколей?" - Запитав Філіп, і поліцейський підтвердив, що чув.
  
  Чарльз опустився на коліна перед сидячим Едвардом Мандевиллом. "Мені шкода, що довелося втягнути тебе в це, Едді, але нам потрібні всі свідки, яких ми можемо отримати для розслідування".
  
  Виглядаючи зовсім хворим, Едвард повернувся до нещасної куховарці, яка забилася в конвульсіях ридань. "Навіщо ти це зробила?" - запитав він. "Батько з тобою зробив?"
  
  Оговтавшись від нападу, вона в люті підняла очі. "Він сказав, що не одружиться на мені!" - закричала вона. "Я навіть лягла з ним у ліжко, тому що він обіцяв мені!"
  
  "Я не хочу більше нічого чути!" Едвард застогнав.
  
  “ Мені дуже шкода, дорогий брате, - м'яко сказав Чарльз, - але ми повинні. Потім, повернувшись до кухаря, він додав: "Тепер для тебе все скінчено, вбивця, так що можеш все розповісти".
  
  "Не смій говорити зі мною таким тоном, щеня, я могла б бути твоєю мачухою!" Сказала Гвінет. “О Господи, скільки разів я лягала в його ліжко, все це час припускаючи, що скоро стану господинею дому, а не просто служницею! Потім настав жахливий день, коли я дізналася, що він просто використовував мене. Я мало не померла, я хотіла померти. Тоді я подумала: "Чому я повинна померти?' Саме тоді і там я вирішив помститись за себе. Я почав труїти його, спочатку повільно "
  
  "Ми знали, що ви отруювали його, але як ви це зробили?" Вимогливо запитав Філіп, стираючи жовтувате фарбу з особи, яка надавала йому примарну блідість. "Ми дослідили його їжу і не знайшли ніяких слідів отрути".
  
  "Я не настільки дурна, щоб підсипати це йому в їжу", - усміхнулася Гвінет. “Це було в його вечірньому віскі з водою. Я переконався, що воду принесли з кухні, де я тримав...
  
  “ Конвалії! - Випалила я, не в силах зупинитися. - Навіть вода, в якій осіли конвалії, отруйна. О, чому я не розуміла цього раніше?"
  
  Чарльз подивився на мене зі страдницьким виразом обличчя. "Насправді, місіс Уотсон, якби тільки ви це зробили, нам, можливо, не довелося б розігрувати цей спектакль і так засмучувати Едді".
  
  "Ця шарада," зітхнув я, "була роботою не такого вже поганого драматурга".
  
  "Прошу пробачення?" Сказав Чарльз, не розчувши мене.
  
  "О, нічого особливого".
  
  Після того, як поліцейські вивели наполовину ридаючу, наполовину опірну куховарку з будинку, в приміщенні запанувало ніякове мовчання, тиші, нарешті, порушив Едвард, який сказав: “Я відчуваю себе ідіотом! Все це відбувалося навколо мене, а я поводився, як останній дурень!"
  
  "Едді," почав Чарльз, - ми знали, що не можемо втягувати тебе в це. Ми з Філіпом прекрасно знали, що батька отруїли, але...
  
  "Ти сказав мені, що він марив!" Едді закричав. "Ви брехуни!"
  
  “Едвард, ніхто з нас не хотів заподіяти тобі біль, - сказав Пилип, - але ми повинні були продовжувати прикидатися недовірливими, щоб тримати тебе в невіданні. Бачите, ми підозрювали Кук, але у нас не було доказів. Батько говорив про те, щоб просто звільнити її, але ми не знали, що вона може зробити в помсту. У нас не було іншого виходу, крім як чекати і сподіватися, що докази її віроломства будуть виявлені. До речі, батько назвав запрошення її в свою постіль самої сумної помилкою, яку він коли-небудь робив, породженої його слабкістю в поєднанні з її палкістю. На жаль, це його погубило. Але навіть після його вбивства у нас не було ніяких доказів, що викривають Кука.
  
  "Так що нічого не залишалося робити, окрім як спробувати витягнути визнання з бабусі", - додав Чарльз. “Ми присвятили Дженкінса у свої таємниці і почали розставляти складну пастку. Історія з загубленим заповітом була не чим іншим, як вивертом, і жінка, яку ви знаєте як мадам Уида, була найнята, щоб зіграти роль медіума.
  
  "Сьогодні ввечері був заключний акт драми, покликаний вибити правду Кука, і, як ви бачили, це спрацювало досить добре", - сказав Філіп.
  
  "Я все ще не розумію, чому мене виключили з цього знання", - пробурмотів Едвард.
  
  "Тому що, дорогий брате, ти не вмієш зберігати секрети", - відповів Чарлз. “ Якщо б ми розповіли вам про наші підозри, ви б негайно висунули звинувачення Куховарці, і вона б випурхнула з курника, як пташка.
  
  "Може, й так, але вона могла би втекти до того, як прикінчила батька, і він все ще був би живий", - відповів Едвард.
  
  "Або, може бути, вона вбила б вас усіх, перш ніж вибігти за двері і зникнути", - сказав Джон. "Міркування твоїх братів були здоровими, мій хлопчик".
  
  "До речі, люба," втрутився я, " тобі треба дещо пояснити самою.
  
  "Правда, Амелія?"
  
  “ Так. Як вийшло, що людина, яку ви оголосили мертвим, насправді не був мертвий?
  
  Повернувшись до Філіпа, він запитав: "Мені пояснити, чи ти сам хочеш?"
  
  "Будьте моїм гостем, доктор", - відповів старший брат, беручи пляшку бренді з бічного столика. "Я втомився від розмов".
  
  "Ну, як мені пояснили," сказав Джон, " саме наше прибуття сюди становило серйозну загрозу ретельно розробленим планом братів. Ми були, так би мовити, непроханими акторами у драмі. Але оскільки ми були тут, Філіп вирішив розповісти мені про гру, яка дійсно затівалася. Поки я був у його кімнаті, нібито оглядаючи його мертве тіло, він повідомив мені про цьому плані, присягнувся зберігати таємницю і заручився моєю допомогою. Ось чому, Едвард, тебе не пустили до нього. Як виявилося, наявність під рукою цього хірурга, який констатував смерть Пилипа, виявилося ефективнішим, ніж якщо б Чарльз і Дженнінгс поклялися у цьому ".
  
  "І ти нічого не сказав мені про це?" Я плакав.
  
  "Чим менше людей знало, тим краще", - відповів Джон. - Крім того, Амелія, я хотів устромити кілок у серце качки, поширюваної вами і Холмсом, що я не можу зберігати таємницю. Він виглядав позитивно самовдоволеним, коли говорив це, скотина.
  
  "Можливо, я ніколи більше не заговорю з тобою, Джон", - сказав я з обуренням.
  
  Тепер "мадам Уида" з'явилася знову, її довгий чорний парик був знятий, що дозволило її натуральним світлим волоссю значно підкреслити її зовнішність. "Сподіваюся, у мене все вийшло", - сказала вона.
  
  "Ти була неймовірна, Джемма", - відповів Чарльз, беручи її за руку. “Те, що ти вибігла з кімнати в нападі театрального жаху, переконало стареньку, що ми дійсно викликали привид! Вона зізналася ще до того, як усвідомила, що говорить.
  
  "Знайомство в порядку речей", - сказав Філіп. “ Доктор Ватсон, місіс Ватсон, це міс Джемма Маколей, дочка нашого місцевого констебля, молода леді, яка мріє потрапити на сцену.
  
  "Який теж був замішаний у змові," пробурмотів Едвард. “ Всі, крім мене.
  
  "І мене не забудь", - сказав я.
  
  Налив келих бренді Джону і один собі, Чарльз сказав: “Ну, слава богу, що це закінчилося. Отже, розкажіть нам, доктор, яким негідником був дорогий старий тато, коли був молодий?
  
  "Я йду на пенсію", - сказав Едвард, все ще переживаючи з-за того, що його виключили з пригоди. "Я не хочу більше чути ніяких несподіваних одкровень щодо батька сьогодні ввечері".
  
  "Чудова ідея", - сказав я, йдучи за ним сходами. "Спокійної ночі, майже всім".
  
  Коли Джон, нарешті, повернувся в спальню — після того, як добру годину або близько того пригощав близнюків розповідями про їх батька часів "Фузилеров", — я виконала свою погрозу мовчання, відмовившись навіть побажати спокійної ночі. Я, звичайно, поговорю з ним знову, хоча ми, можливо, будемо вже в поїзді і на півдорозі до Оксфорду, перш ніж я відкрию йому цю таємницю.
  
  OceanofPDF.com
  
  СПРАВА ПРО ВБИВСТВА ТАРЛТОНОВ, автор Джек Гріш
  
  Повернувшись на Бейкер-стріт зі своїм сусідом по квартирі Шерлоком Холмсом, я прокинувся рано вранці 1895 року з болем у лівому плечі, куди потрапила куля Джезайля і роздробила кістку під час моєї служби в афганській кампанії.
  
  Холмс вже поснідав, про що свідчили крихти, розкидані по його тарілці, і відправився в хімічну лабораторію лікарні, щоб досягти прориву у своєму останньому науковому експерименті — принаймні, так свідчила записка, що стирчить з-під кришки напівпорожнього кавника.
  
  Все ще ощущавшаяся тупий біль у плечі навела мене на думки про Мюррее, моєму хороброму ординарце на війні, який врятував мене від попадання в руки віроломних газі. "Де був сьогодні Мюррей?" - подумав я, поклавши записку Холмса на стіл і побачивши на зворотному боці запрошення приєднатися до нього і стати свідком його відкриття.
  
  Місіс Хадсон, наша квартирна господиня, мабуть, почула, як я помішую, тому що незабаром з'явилася з двома яйцями некруто, беконом і тостом, які я з'їв в поспіху, щоб не пропустити момент істини Холмса.
  
  Я швидко пройшов частину шляху до лабораторії, що, здавалося, полегшило мої страждання. Я мигцем помітив порожній екіпаж на Грейт-Орм-стріт поруч із Британським музеєм, тому махнув кучеру і з комфортом проїхав залишок своєї подорожі. Я пробирався по лабіринту свежевыбеленных коридорів величезною лікарні, знайомий з кожним перехрестям, поки не добрався до прозекторській. Я увійшов і зрізав шлях, тому що задній вихід вів хімічний відділ, де я вперше зустрівся з Шерлоком Холмсом кількома роками раніше.
  
  Незабаром в цей чудовий літній день, я виявив Холмса схилитися над великою скляною кулею, під яким стояла лампа Бунзена, аркуш ватману і підвішений над полум'ям пляшечку з червоною рідиною.
  
  - А тепер, Ватсон, - сказав він, ніби я весь цей час був поруч з ним, - подивимося, чи буде моя теорія вірною. Розчин йоду утворює газ, який повинен викликати ефект, який я очікую ".
  
  У лічені миті папір почала змінювати колір рожево-фіолетовий. Потім, немов за помахом чарівної палички, у полі зору з'явився прихований відбиток долоні, з виразно помітними тепер гребенями і борозенками, петлями і завитками.
  
  "Voila tout!" - Вигукнув Холмс, заламуючи свої кістляві, забруднені кислотою руки. “Це, безсумнівно, надихне мови тріпати язиком з приводу зароджується бюро відбитків пальців Скотленд-Ярду! Уявіть, до чого могло б призвести такий розвиток подій в результаті невдалого судового переслідування Ярдом негідника Джеремі Конвея або міжнародного шахрая Беніто Зіто. Я б подумав, що моя знахідка отримає помітне згадка у ваших хроніках, Ватсон.
  
  Холмс насилу стримував хвилювання, тому переконав мене допомогти віднести скляну кулю, пальник і флакон з розчином йоду в Скотленд-Ярд, де з властивою йому схильністю до драматизму він відтворив сцену в лікарняної лабораторії і продемонстрував техніку недовірливим співробітникам бюро дактилоскопії і жменьці скептично налаштованих інспекторів. Вони були, м'яко кажучи, вражені результатом.
  
  "Я ризикну припустити, що одному або двом з вас це може виявитися в якійсь мірі корисним у майбутньому", - передбачив Холмс, применшуючи значення, яке він хотів підкреслити.
  
  * * * *
  
  Тоді ми і не підозрювали, що новий метод Холмса зіграє ключову роль у пригоді, яке чекало на нас після повернення в квартиру на Бейкер-стріт, в моторошному справі, яке привело нас в сонну фермерську село Тарлтон в болотистому окрузі Ланкашир, в трьохстах кілометрах на північний захід від Лондона.
  
  Коли ми повернулися додому, місіс Хадсон зустріла нас у двері і повідомила Холмсу, що в нашій вітальні знаходиться молодий спеціальний констебль з далекого провінційного містечка з проблемою, яку він вважав за краще не обговорювати.
  
  "Я не можу сказати тобі, в чому справа, тому що він не захотів мені довіритися", - пирхнула вона. "Його звуть Х'юберт пологовий будинок".
  
  Ми піднялися по сходах в нашу квартиру, Холмс простяг руку і представився. Він розповів Родді, хто я такий, і сказав, що я допомагав у багатьох розслідувань, проведених Холмсом. Родді, який стояв прямо і насторожено, сказав Холмсу, що в поданні немає необхідності, тому що він читав мої звіти про подвиги і захоплювався тим, як Холмс розкривав злочини.
  
  "Я сподіваюся, що мій візит сюди призведе до таким же успішним наслідків у Тарлтоне", - почав він. "Я благаю вас, містер Холмс, надати допомогу у невідкладному справі". Родді пояснив, що те, що здавалося звичайним розслідуванням зникнення людини, за останні кілька тижнів перетворилося в моторошне загадкове вбивство.
  
  "Розкажіть мені більше, констебль Родді, я весь увага", - прокоментував Холмс. "В даний час я нічим не зайнятий, і поїздка в глибинку могла б бути надихає, так і складною".
  
  Родді продовжив: “Це моє перше знайомство з вбивством, містер Холмс, і, боюся, я повинен визнати, що перебуваю в повній розгубленості щодо того, як діяти далі. Якщо б тільки жертва, Джеймс Харлі Керролл, міг говорити, мене б тут не було, щоб турбувати вас. Але він не може говорити з двох причин: перша, звичайно, тому, що він мертвий, а друга, тому що він втратив голову. Містер Керролл, один з наших найбільш успішних фермерів, які вирощують зерно, був обезголовлений, коли його тіло викинуло на берег річки Дуглас на схід від села".
  
  “ Не маючи особи, яке можна було б упізнати, - перебив Холмс, “ як вам вдалося встановити особу останків?
  
  “ Як я вже сказав, містер Керролл пропав без вісті за два тижні до того, як тіло викинуло на берег, - відповів Родді, і наш міський лікар, що оглядав його, помітив свіжий хірургічний шрам на животі. Він повідомив, що розріз був зроблений ним, коли він оперував містера Керролла з приводу грижі всього два місяці тому. Крім того, одяг на тілі була ідентифікована як та, що була на містера Керролі, коли його бачили в останній раз ".
  
  “ Хто бачив його в останній раз? - Поцікавився Холмс.
  
  “ Від хлопчика—конюха з ферми містера Керролла, хлопця вісімнадцяти років від народження - людини, який подав заяву про зникнення людини.
  
  “ Прошу вас, скажіть, - вів далі Холмс, - що ви дізналися про історію містера Керролла?
  
  "Він прожив цікаве життя, містер Холмс," сказав Родді, - і лише малу її частину в Тарлтоне. Містер Керролл виріс там єдиною дитиною. Його батьки померли від чуми, коли йому було трохи за двадцять, і вони заповідали йому велику ферму площею майже в п'ятсот гектарів. Він залишив його на піклування сусіда, який ставився до нього як до своєї власності, у той час як містер Керролл поїхав в Америку шукати щастя. Він вів розвідку в західному штаті Юта і виявив багате родовище срібла, ставши власником шахти і заможною людиною.
  
  “Містер Керролл купив скотарські ранчо на території Вайомінгу і врешті вийшов на пенсію мільйонером, повернувшись до свого маєтку в Тарлтоне, щоб провести останні роки життя в якості сільського джентльмена.
  
  “Коли доктор Брем проводив розтин, фірмового шкіряного гаманця містера Керролла, зробленого зі шкіри одного з його бичків і вигравірованого з його ініціалами, не було в його кишені, як не було і на його руці яскравого срібного кільця із літерою с нагорі. Я працював над теорією, що мотивом цього вбивства було пограбування, але у мене немає підозрюваних. У двох словах, ось як стоїть справа. Зайве говорити, що я відчуваю серйозний тиск з боку громадських лідерів і мого начальства в поліції округу з вимогою провести арешт, саме тому я звертаюся до вас, містер Холмс ".
  
  "Ваша дилема," повідомив Холмс спеціальним констеблеві, " викликає у мене чималу цікавість. Але перш ніж я погоджуся допомогти вам у вашому розслідуванні, будь ласка, дайте відповідь на кілька основних питань. По-перше, були у містера Керролла якісь вороги чи ворожнеча з ким-небудь у селі?
  
  Родді зробив паузу, щоб подумати, потім додав: "Напевно ворогів у нього немає, містере Холмсе, але він був у сварці з містером Макнотоном, місцевим торговцем зерном, з-за суми, яку містер Макнотон заплатив містерові Керроллу за десять вагонів вівса".
  
  Холмс запитав, чи спілкувався містер Керролл з іншими жителями села.
  
  “Він був доброзичливий з усіма, але особливо близьким зі своїм сусідом, сером Ітаном Тарлтоном, другом дитинства, чиї пращури заснували село. У містера Тарлтона вкрай слабке здоров'я, і містер Керролл часто відвідував його, щоб підбадьорити. Саме містер Тарлтон був доглядачем ферми містера Керролла, поки той був у Сполучених Штатах. У містера Тарлтона є син, який живе з ним і дбає про його потреби, а також сестра, яка живе в селі. Син Закарі, дуже дбайливо ставиться до сімейного спадщини і утримує сімейну ферму разом з тих пір, як здоров'я сера Ітана похитнулася ".
  
  "Встановив доктор Брем, що причиною смерті було що-небудь, що передувала обезголовлення?" Холмс запитав.
  
  "Інших смертельних ран або відмітин на тулуб не було," відповів Родді, "але без голови розтин було неповним".
  
  Холмс поцікавився, залишив містер Керролл будь-яких спадкоємців або останню волю і заповіт.
  
  “Він був самотньою людиною в цьому світі, містер Холмс, без нащадків або родичів. Я особисто ретельно обшукав його будинок і речі, але не знайшов нічого, що вказувало б на те, хто успадкує ферму містера Керролла і його гроші. Я вважаю, що це справа юристів - торгуватися про те, хто виграє від смерті містера Керролла.
  
  Холмс завершив допит наступним питанням: "чи Була рана на шиї нерівною, наче голову відрубали сокирою, чи це був поодинокий, чистий поріз, який можна нанести гострим предметом, можливо, ножем або дротом?"
  
  "Містер Холмс, це було так, як якщо б його стратили на гільйотині", - зізнався Родді.
  
  "Ця головоломка манить мене знайти бракуючі частини", - сказав Холмс. "Ми запрошуємо вас повечеряти зі мною і доктором Ватсоном, відпочити тут сьогодні ввечері і супроводжувати нас у завтрашньому поїзді".
  
  Родді ввічливо відхилив запрошення, сказавши, що її не було досить довго, і що він сяде на поїзд, що відправляється з Клепхем-Джанкшн сьогодні ввечері.
  
  "Мені краще відправитися в шлях, якщо я хочу встигнути вчасно, і дякую вам обом за увагу до моєї проблеми", - сказав він і додав, йдучи: "Ви не знайдете готелю в Тарлтоне, але можете зупинитися в порожньому будинку містера Керролла, тому що він все ще перебуває у моїй власності. Я залишу ключ в ящику листоноші.
  
  Після цього Холмс говорив мало. Він був занурений у роздуми. Одного разу він випалив: “Як я вже говорив, Ватсон, немає нічого нового під сонцем. Все це робилося раніше".
  
  І пізніше, за вечерею Сімпсона: “Як і у випадку з вбивцею Джефферсоном Хоупом, те, що виходить за рамки звичайного, зазвичай є керівництвом, а не перешкодою. При вирішенні такої труднощі, як проблема констебля Родді, найголовніше - вміти міркувати заднім числом.
  
  В той вечір ми спакували наш багаж, поки Холмс вголос вивчав розклад поїздів. “Поїзд на Бірмінгем відправляється в десять годин ранку, і якщо він не запізниться, ми можемо зробити пересадку в Сток-он-Трент, потім в Манчестер і, нарешті, у Саутпорт, недалеко від Тарлтона, загальною тривалістю у п'ять годин. Ймовірно, нам доведеться найняти волокушу, яка доставить нас з Саутпорта в колишній будинок містера Керролла.
  
  * * * *
  
  На наступний день було вже далеко за полудень, коли запряжена кіньми повіз звернула на довгу звивисту під'їзну доріжку до невисокого будинку в тюдоровском стилі, який належав містерові Керроллу. Наш маршрут пролягав через центр села з її двоповерховими цегляними будинками і магазинами, пабом, поштовим відділенням і зерносховищами, побудованими близько один до одного, немов у місті. За межами міста сільська місцевість вибухнула величезними посівами пшениці, вівса, кукурудзи, зелених овочів і різноманітних квітів, що ростуть на чорноземах, багатих торфом. Ми могли розгледіти тільки гостроверхі дахи фермерських будинків, розкиданих серед полів.
  
  Холмс відімкнув двері, що вели в фойє з вимощеним плиткою підлогою та стінами, прикрашеними пейзажними картинами, що зображують сцени американського Заходу. За фойє знаходилася велика вітальня з величезним каміном, над яким висіли оленячі роги, а також роги бика і гірського козла. Уздовж однієї стіни кімнати тяглися книжкові полиці, кожна з яких була заставлена томами за американським правом, класикою, історією, а також художньої і документальної літератури, що оповідає про героїв Вестерну і злочинців. Протилежний кінець кімнати являв собою справжній музей західних артефактів: на дерев'яній підставці стояла поношене сідло для верхової їзди з срібними шипами, поруч з ним пара ковбойських чобіт зі зміїної шкіри і маленький столик, на якому лежав об'ємистий шматок срібла. Стіну прикрашали кінські упряжі, ласо і химерні шпори.
  
  "Наважуся припустити, що цей чоловік був одержимий своїм життям за кордоном", - зауважив я Холмсу, який сидів за столом і гортав документах, що лежать на ньому. Він знайшов у ящиках ще кілька паперів і переглядав їх, коли пролунав стук у різьблені дубові двері.
  
  Я відповів на поклик, і на порозі з'явився молодий темношкірий хлопець, одягнений в західну одяг, в комплекті з брюками з бахромою і крислатим капелюхом, а до його рукавах прилипли пасма сіна.
  
  "Прошу вибачення, сер," смиренно сказав він, " але я помічник покійного містера Керролла в коморі, Олександр Макрей. Можете називати мене Текс. Містер Керролл завжди так робив, з тих пір як найняв мене в Вайомінгу, коли мені було дев'ять років і я втік з притулку.
  
  Я проводив його всередину, щоб познайомити з Шерлоком Холмсом, і Текс продовжив у своїй спокійній манері: “Констебль Родді сказав, що ви прибудете сьогодні, і я хотів запропонувати вам будь-яку інформацію, яка може вам знадобитися, щоб ознайомитися з обстановкою. Він сказав мені, що ви будете розслідувати вбивство містера Керролла, який був мені як батько, якого у мене ніколи не було. Я сподіваюся, що той, хто це зробив, отримає по шиї, розтягнутої мотузкою на високій гілці дерева.
  
  Холмс і я були зачаровані невибагливою прямотою Текса. Він відповідав на запитання Холмса відверто і без коливань. Ми дізналися, що містер Керролл щодня вставав на світанку, щоб допомогти Тексу з годівлею худоби, а ввечері повертався в сарай, щоб зробити те ж саме. Зазвичай він готував сніданок, обід і вечерю для них двох. У проміжках містер Керролл наглядав за працівниками на полях, ходив по стежках між ними, щоб відвідати сера Ітана Тарлтона, їздив у місто на своєму улюбленому меріна по кличці Яблучко, а рівно чотири години зупинявся у шинку, щоб випити кухоль пива.
  
  "Я не можу розчарувати бармена — він чекає мене там кожен день в один і той же час", - жартував містер Керролл.
  
  Одного разу, приблизно місяць тому, згадав Текс, містера Керролла ніде не було видно на фермі опівдні, і він не з'явився до вечері. Стурбований, Текс спробував точно визначити місцезнаходження містера Керролла, простеживши за відомим йому слідах, і виявив, що містер Керролл не з'явився на призначену на чотири години зустріч в пабі. Текс заглянув у сарай і виявив Яблучко в його стійлі, без будь-яких ознак того, що на ньому їздили верхи. Коли в ту ніч на фермі нікого не було, Текс був упевнений, що з містером Керроллом сталося щось жахливе, тому вранці Текс нагодував коней в самоті, пішов у свою кімнату над стайнею, щоб одягнути чисту сорочку, і розшукав поліцію, щоб заявити про зникнення містера Керролла.
  
  “ Те, що розповів нам Текс, багато чого прояснила, - пробурмотів Холмс після того, як юнак пішов по своїх справах. “ Думаю, завтра першим ділом я зайду до сера Етану Тарлтону. А поки я продовжу огляд речей містера Керролла.
  
  В той вечір, після того як Холмс закінчив свої дослідження, ми готувалися до сну, коли прийшов констебль Родді з новинами, які не давали нам спати опівночі.
  
  "Вибачте, що турбую вас, джентльмени, що так пізно, але я подумав, що ви захочете дізнатися як можна швидше, містер Холмс, що спливло ще одне обезголовлене тіло," оголосив він. “Це тіло було знайдено на рідко відвідуваною стежці, яка веде від окраїни міста повз халупи, в якій жив сільський п'яниця Джордж Бейдлер. Схоже, що він і є жертва, хоча у нас немає нікого, хто міг би провести впізнання. Бідний старий Джордж — він був нешкідливий. Кому могла знадобитися його вбивати? Він міг пролежати там кілька днів, і якщо б сьогодні ввечері один з наших мешканців не поїхав додому найкоротшою дорогою, виявлення могло б тривати ще довше ".
  
  "Негайно відвезіть мене на місце злочину, - наказав Холмс, - тому що там можуть бути докази, які до ранку зникнуть".
  
  Ми проїхали в пологовий будинок-суррей близько двох кілометрів по вузьких дорогах і через невеликий ліс, в кінці якого була тележная стежка. Коли ми були недалеко від місця злочину, Холмс наказав Родді зупинитися, щоб не потривожити ніяких доказів.
  
  "Як я неодноразово наголошував доктору Ватсону, - пояснив Холмс, - немає такої важливої галузі детективної науки, якої так зневажали, як мистецтвом вистежувати сліди".
  
  "Якщо ви пройдете по стежці кроків сто, то виявите тулуб, повалене в купу в засохлою калюжі крові", - порадив Родді.
  
  Холмс велів нам обом залишатися в "Сурреї", а сам узяв ліхтар з борту машини і рушив вгору по стежці при місячному світлі. Ми могли бачити світло ліхтаря, коли він дістався до місця. Ліхтар кілька миттєвостей залишався нерухомим, потім зробив коло ліворуч і праворуч, потім знову ліворуч, на деякий час зупинившись. Потім ліхтар пройшов ще кроків двадцять стежкою і заглибився в ліс, де на деякий час зник з виду.
  
  Повернувшись, Холмс запитав Родді, був чоловік, який повідомив йому про злочин, верхи на коні, і Родді відповів ствердно.
  
  "Тоді це пояснює відбитки копит", - сказав Холмс, додавши: "Є три різних набору слідів. Один набір вів у бік села, сліди, залишені жертвою. Другий комплект належав вам, констебль Родді. А останній належав вбивці. Він шести футів на зріст і важить приблизно двісті фунтів. Я визначив це по його довжині кроку і глибині колії в м'якому грунті. На ньому нові черевики з квадратним носком одинадцятого розміру і шипами на підборах. Він втік на возі під прикриттям лісу. Там я втратив сліди вози."
  
  “ Але як щодо мотиву, містере Холмсе? - Поцікавився Родді. — Ніхто не став би красти у п'яниці - у Джорджа не було цінних речей. Він грав у карти в пабі на гроші, щоб купити віскі. Чи міг злочинець бути маніяком, який б'є навмання заради гострих відчуттів?"
  
  “Мотив мені поки не ясний, але у мене є підозра. Проте обговорювати це поки передчасно", - відповів Холмс, коли ми від'їжджали. “Ви можете організувати доставку тулуба в кабінет лікаря. Я побачив тут все, що можна було побачити".
  
  Після того як ми повернулися на ферму, Родді вибачився і пішов залагоджувати справи на місці злочину, а ми з Холмсом зайшли в будинок, щоб переодягнутися в постільна білизна. Я пішов спати, а Холмс убрався в свій фіолетовий халат, плюхнувся в крісло, поклавши лікті на підлокітники, з'єднавши кінчики пальців і спрямувавши погляд у стелю.
  
  * * * *
  
  Вранці я прокинувся від того, що Холмс розмовляв з Тексом на кухні. Вони готували сніданок з півдюжини свіжих яєць, які Текс прихопив з курника, і сосисок, які вони дістали з холодильника.
  
  Холмс повідомив Тексу про жахливу знахідку на дорозі для возів напередодні ввечері, і Текс відреагував широко розкритими очима.
  
  "Монстр просто кинув його там на поталу канюкам, так?" Сказав Текс. “Констебль Родді сказав, що містера Керролла скинули в річку з мосту на поживу рибам. На перилах була пляма крові.
  
  З їхньої розмови я також дізнався, що Текс відвезе Холмса на возі в село, щоб Холмс міг поговорити з ковалем, потім в хатину п'яниці Джорджа і далі в будинок сера Ітана Тарлтона.
  
  Я зголосився прибрати за ними, щоб вони не затримувались. Після цього я планував прогулятися по території, погрітися на теплому сонечку і оглянути місцевість.
  
  "Це так збуджує бути з вами, поки ви розслідуєте вбивства", - сказав Текс Холмсу, коли вони сіли в фургон. “Як ти думаєш, старий Джордж і містер Керролл з гордістю дивляться з небес вниз? Там вони, мабуть, і знаходяться. Жоден з них ніколи не заподіяв шкоди жодній душі, поки був на цій землі".
  
  Холмс запевнив Текса, що Джордж і містер Керролл вирушили до своїх нагород, і два детектива-консультанта віддалилися, широко посміхаючись.
  
  Незабаром я закінчив роботу на кухні, взяв свою палицю і почав прогулюватися по дому. Коні, щипавшие траву на пишному пасовище, підняли голови і якийсь час слідували за мною вздовж лінії паркану з колючого дроту. Це були чудові м'язисті створення, яких містер Керролл привіз з собою з території Вайомінг, отримала статус державної в 1890 році, коли він поїхав у Європу з Тексом.
  
  Один червоний чалий мустанг, коли я дістався до місця, де паркан повертав під прямим кутом, пирхнув і затопал ногами відразу за рогом. Щось там потривожило тварина, і я підійшов подивитися. До мого подиву, біля основи стовпа огорожі було пляма дерну, обесцвеченное чимось, схожим на засохлу кров.
  
  Чи Могло це бути тим місцем, де містер Керролл розлучився з життям? Я задумався. Я був впевнений, що Холмс буде заінтригований тим, що я знайшов, і захоче побачити це своїми очима, тому я зазначив місце своїм казанком, поклавши його на стовп.
  
  Я продовжував йти, поки не досяг сусіднього скотного двору, потім змінив напрямок, коли високий, кремезний чоловік років тридцяти вийшов з сірого каркасного фермерського будинку і недружнім голосом попередив мене, що я вторгаюсь на його землю. Я вибачився і швидко повернувся на територію містера Керролла. Я пояснив його поведінку страхом, який, мабуть, поділяли жителі, тому що серед них бродив вбивця.
  
  Я повернувся в нашу квартиру іншим шляхом, і коли я увійшов, будинок Кэрроллов був порожній. Оскільки Холмс і Текс ще не повернулися, я вирішив зайняти себе читанням з книжкових полиць у вітальні. Я вивчав назви у розділі "класика", і мою увагу особливо привернув один том, "Аналіз Шекспіра" британського драматурга Сіднея Хамфріса. Я зняв його з полиці, і, на мій подив, що утворилася щілини було видно циферблат сейфа в стіні. "Як чарівно", - подумав я. "Холмс буде в захваті від цього мого другого відкриття", - сказав я вголос самому собі. Моя допитливість ще більше зросла, коли я дізнався, що натискання кнопки на полиці призводить до того, що весь книжковий шафа відсувається від стіни, відкриваючи доступ до невеликого сейфу. Я повернув книжкова шафа в нормальне положення.
  
  Я спробував зосередитися на обраній мною книзі, але передчуття розповісти Холмсу про свою детективної роботі завадило мені вникнути в сенс сказаного. Отже, я поставив Проаналізованого Шекспіра назад на полицю. Я почав ходити взад-вперед по кімнаті, дуже нагадуючи звичку Холмса занурюватися у свої думки.
  
  Нарешті, близько двох годин дня, я почув, як коні і віз під'їхали до головних воріт. Холмс увійшов у дім один, а Текс попрямував до сараю, щоб розпрягти фургон і остудити упряжку.
  
  "Текс, звичайно, базіка", - почав Холмс, але я перебив його, щоб поділитися своїми новинами про обесцвеченном плямі на стежці.
  
  "Чудово, Ватсон!" - вигукнув він. “Це ідеально вписується в мою теорію цієї справи! Тепер до книжкової шафи. Текс повідомив мені, що містер Керролл зберігав важливі документи і американські долари в сейфі, захований за полками.
  
  Я був пригнічений, і моє розчарування було очевидним. "Я виявив сейф, поки вас не було, і хотів шокувати вас цим", - повідомив я Холмсу, коли він запитав мене, чи не сказав він чого-небудь, що образило мене. Я показав Холмсу кнопку, і він натиснув її.
  
  Коли сейф був відкритий, Холмс щільно притулився вухом до дверцят і почав повертати диск вправо і вліво. Я знав, що він досконало володіє навичками зломщика, але не підозрював, що злом сейфів входить в його репертуар.
  
  "Я почув клацання тумблерів", - прошепотів він через кілька миттєвостей. Він повернув ручку, і сейф відкрився. "Аллоа!" - випалив він.
  
  Холмс був вражений змістом листа. Там було п'ятдесят тисяч доларів готівкою, документи на все майно містера Керролла, документ з сирітського притулку в Вайомінгу, ксерокопія угоди сорокарічної давнини між містером Керроллом і сером Ітаном Тарлтоном, банківські депозитні квитанції плюс заповіт, підписаний після того, як містер Керролл переїхав на ферму за межами села.
  
  "Я був переконаний, що людина його положення був би обережний у веденні таких записів", - заявив Холмс. "Єдине питання полягало в тому, де". Холмс відніс документи до столу, розклав вже лежали на ньому папери і сіл вивчати нові, я заглядала йому через плече. Він порився у внутрішній кишені піджака, дістав глиняну трубку і кисет з махоркою, наполовину набив трубку, раскурил її і відкинувся на спинку стільця. Дим вився до стелі, поки Холмс жадібно читав.
  
  "Це означає, що містер Керролл усиновив Текса, коли йому було тринадцять років, як раз перед відплиттям в Англію", - резюмував Холмс. “І він заповів Тексу все земне майно. Ми повинні негайно повідомити Тексу.
  
  Ми пішли в сарай, коли Текс годував коней вечерею. Він був приголомшений і збитий з пантелику цією інформацією.
  
  "Голли," промовив він співуче. - Тепер я знаю, чому він ставився до мене як до сина. Але як ти думаєш, чому містер Керролл тримав це в такому секреті?
  
  “Я не знаю напевно, Текс, - відповів Холмс, - але, можливо, він хотів уникнути того, щоб ви стали пихатим і зарозумілим, як той характер, який ми виявили у сина сера Етану Тарлтона. Яким би не був відповідь, твій названий батько забрав таємницю з собою в могилу.
  
  "Це все змінює", - продовжив Текс. “Тепер у мене більше обов'язків. Я не впевнений, що зможу з ними впоратися".
  
  "У вас є кілька років на підготовку", - додав Холмс. “У заповіті обмовляється, що ви успадкуєте багатство і власність містера Керролла, коли вам виповниться двадцять один рік. На даний момент все це знаходиться в руках довіреної особи в Америці ".
  
  Ми всі повернулися на ферму до вечері, і Текс засипав Холмса питаннями про майбутнє.
  
  "Прямо зараз," сказав він, - є питання оплати праці польових робітників. І, чесно кажучи, у мене самого трохи не вистачає грошей".
  
  Холмс сказав йому, що в сейфі достатньо коштів для задоволення цих потреб. "Під керівництвом піклувальника у вас не буде ніяких турбот", - сказав Холмс.
  
  Після того як ми поїли і освіжилися, Холмс попросив мене відвезти його до ділянки дерну з передбачуваним плямою крові. "Залишилося достатньо сонячного світла, щоб відправитися туди, провести тест і повернутися сюди до настання темряви", - припустив він.
  
  Хоча я втомився, я погодився, і ми вирушили пішки до стовпа, на якому я повісив казанок. Під вечірнім сонцем пляма було менш помітним, ніж вранці. Холмс дістав з кишені піджака шкіряний футляр, всередині якого лежало кілька маленьких флакончиків з різними рідинами. Він дістав одну з футляра, зірвав кілька травинок з забрудненого ділянки і занурив їх у флакон з прозорим розчином. "Якщо рідина стає жовтою, значить, це кров на траві", - повідомив він мені. Так і було. "Значить, містер Керролл зустрів свій кінець, - припустив Холмс, - перш ніж дістався до будинку сера Етану Тарлтона". Холмс вказав на пагорб попереду і сказав, що ферма Тарлтонов знаходиться відразу за ним.
  
  "Значить, це був хтось із садиби Тарлтонов, хто прогнав мене сьогодні", - сказав я йому і розповів про свою зустріч з цим високим, міцним хлопцем.
  
  "Більш ніж ймовірно, що це був син сера Етану, Закарі", - припустив Холмс. “Я теж вважав його недружнім. Він помилково повідомив мені, що, живучи на фермі Кэрроллов, я вторгаюсь на землю, яка тепер по праву належить його батькові. Він стверджував, що в письмовій угоді між його батьком і містером Керроллом недвозначно прописано право власності." Холмс сказав, що сер Ітан Тарлтон мало допоміг у розслідуванні, тому що страждав слабоумством і мав слабке серце, з-за чого більшу частину часу був прикутий до ліжка. "У нього проблеми з пам'яттю", - зізнався Холмс під час нашої зворотної прогулянки до фермі містера Керролла.
  
  * * * *
  
  В середині ранку наступного дня Холмс і Текс вирушили на возі в офіс магістрату, головного архіваріуса округу. По дорозі вони повинні були заїхати за констеблем Родді, який повинен був отримати судовий наказ про вступ у володіння оригіналом старого угоди між містером Керроллом і сером Ітаном Тарлтоном. Холмс підозрював, що угода, яка перебуває у справі з світовим суддею, могло бути нещодавно змінено.
  
  "Я поясню, коли повернуся з документом", - сказав Холмс, коли я підійшов до воріт, щоб проводити їх.
  
  Щоб скоротати час, поки їх не було, я відкрив тому під назвою "Аналіз Шекспіра" і незабаром був загіпнотизований, вперше дізнавшись, що існує гіпотеза про те, що Бард був не однією людиною, а насправді зборами драматургів, які використовують псевдонім Вільям Шекспір. Я вважав це абсурдним, прокручуючи в голові безліч цитат з драм і намагаючись уявити, що вони були справою рук більш ніж одного генія.
  
  Час пролетів непомітно, оскільки я все ще був поглинений авторським аналізом, коли в середині дня в двері увійшли Холмс, Родді і Текс.
  
  "Все так, як я і підозрював, Ватсон", - оголосив Холмс. “Візьміть зі столу роздруковану копію угоди і порівняйте її з оригіналом. Була замінена сторінка, яка суперечить тому, що є в копії. Зверніть увагу на водяний знак — зображення дурника в крислатому капелюшку з півнячим гребенем і нашийнику з п'ятьма козирками, на кожному з яких зображений дзвіночок. На підробленої сторінці оригіналу він знаходиться в іншому місці. Дурень знаходиться у правому центрі на трьох інших справжніх сторінках і в лівому нижньому кутку на заміненої сторінці.
  
  “Я відсилаю вас до моєї монографії з датування документів. Паперова фабрика Маккіна перемістила розташування водяного знака в нижній лівий кут всього два роки тому, що означає, що підроблена сторінка була вставлена нещодавно ".
  
  Те, що стверджував Холмс, було правильним, коли я порівняв ці два документи. На підробленої сторінці вказувалося, що п'ятсот гектарів землі містера Керролла повернуться у власність сера Етану Тарлтона і його спадкоємців, якщо містер Керролл помре раніше від нього, в той час як у копії не згадувалося про таке спадкування.
  
  "Тепер потрібно встановити особу фальшивомонетника," оголосив Холмс. “ По дорозі сюди я запозичив у сільського лікаря пальник Бунзена і газовий балончик, Ватсон. І цей скляну кулю, що закриває годинник на камінній полиці, повинен спрацювати, якщо вас не утруднить принести його вниз. "Потім Холмс дістав флакон з розчином йоду зі шкіряного футляра в кишені піджака, встановив свою лабораторію на кухонному столі і помістив сторінку з питанням під скло після того, як запалив пальник і встановив флакон на маленькій підставці, яку він також приніс з собою.
  
  "Скоро ви побачите приховані відбитки пальців і долоні злочинця", - порадив Холмс Родді, коли підроблена сторінка почала міняти колір. Родді з благоговінням спостерігав, як на полях з'явився відбиток каблука правої руки, а також три відбитки пальців у верхньому лівому кутку.
  
  Холмс сказав: "Все, що залишилося зробити, - це порівняти їх з відбитками молодого Закарі Тарлтона, що ми можемо зробити за допомогою судового наказу і трохи типографської фарби, яку ми можемо придбати в газеті village weekly".
  
  Текс, який був у рівній мірі вражений таким розвитком подій, відвіз Родді в село, щоб внести свій внесок. Тим часом ми з Холмсом обговорювали висновки за пляшкою портвейну, яку взяли зі стелажа містера Керролла в їдальні.
  
  Наближався вечір, коли Родді повернувся у своєму "Сурреї". Текс вже прибув в порожній возі і збирав команду. Ми з Холмсом забралися в "суррей" слідом за Родді, який поїхав до будинку Тарлтонов.
  
  Закарі Тарлтон був впертий, але він неохоче дозволив Холмсу розмазати чорнило по своїм рукам і зробити їх відбиток на аркуші паперу — після того, як Родді вручив молодому Тарлтону судовий наказ.
  
  "Що ти намагаєшся цим довести?" - зажадав він відповіді.
  
  "Ми дамо вам знати вранці, після того як порівняємо ваші відбитки з тими, які ми виявили за угодою між вашим батьком і містером Керроллом", - відповів Холмс.
  
  "Як ви можете відновити мої відбитки пальців зі старого документа, який був підписаний до мого народження?" Тарлтон хотів знати.
  
  "Я використовую надійний метод", - повідомив йому Холмс.
  
  "Ваш метод - чисте безумство", - заперечив він і попрямував на кухню, щоб змити чорнило, витягнувши вперед свої міцні руки.
  
  Повернувшись в будинок містера Керролла, ми з'їли тарілку тушкованої яловичини, яку Текс приготував в нашу відсутність, що залишилася від вечері з тушкованим м'ясом, який ми їли напередодні ввечері.
  
  "Містер Керрол, е-е, мій батько навчив мене готувати," сказав Текс, - але я не так добре володію з плитою, як він. Але з моїм рагу буде легко впоратися, особливо коли ти такий же голодний, як і ми всі.
  
  Холмс не поспішав проводити порівняння, будучи переконаним, що два набору відбитків будуть збігатися. Він був настільки впевнений в собі, що поступився цю честь Родді, вручивши йому збільшувальне скло і посадивши за письмовий стіл у вітальні. Родді ретельно вивчив відбитки і в кінці кінців оприлюднив свій висновок: “Це ідеальна зупинка, містере Холмс. Що нам робити далі?"
  
  Холмс сказав, що вранці зустрінеться з молодим Тарлтоном, але хотів би зробити це сам. "Він міг би сказати мені щось, чого не став би у вашій присутності, констебль пологовий будинок".
  
  "Ну, якщо ти так кажеш," відреагував Родді, - але я наполягаю на тому, щоб піти з ним і почекати "сурреї" біля будинку на той випадок, якщо він вирішить побитися".
  
  "Я б теж хотів там бути", - втрутився я.
  
  Холмс погодився і на наступний день ми разом вирушили в садибу Тарлтонов. Родді зупинив "суррей" так, щоб його не було видно з парадних дверей, і Холмс підійшов до нього пішки, пройшовши приблизно двісті кроків. Як тільки ми переконалися, що він в безпеці, Родді підвів "суррей" ближче до дому.
  
  Холмс зник майже на годину. Коли він вийшов, то супроводжував Захарію Тарлтона в "Суррей". Молодий Тарлтон виглядав розпатланим, з глибокої рани на щоці у нього текла кров.
  
  "Перед вами," сказав Холмс як ні в чому не бувало, - фальсифікатор, холоднокровно убив шановного Джеймса Харлі Керролла, а також п'яницю Джорджа Бейдлера. Молодий містер Тарлтон, присутній тут, зізнався в цьому.
  
  Родді був приголомшений. Я, навпаки, чекав подібних заяв. Родді надів айронса на негідника і посадив його на заднє сидіння "суррея" між мною і Холмсом, після чого ми попрямували в бік села.
  
  Пізніше, після того як укладеного помістили в крихітну в'язницю, Родді відвіз нас в будинок Кэрроллов, де Текс зустрів новину захопленими вигуками.
  
  “ Як ви думаєте, вони його скоро задерти? - запитав він Холмса і Родді.
  
  "По-перше, це питання справедливого судового розгляду", - попередив Родді.
  
  “ Значить, відразу після цього? - Заблагав Текс.
  
  "Можливо, тоді", - відповів Холмс.
  
  “ Як ви його спіймали, містере Холмсе? Текс продовжив.
  
  Потім Холмс пояснив усім нам етапи свого розслідування. По-перше, поряд з тілом Бейдлера були виявлені відбитки черевиків вбивці. "Молодий Тарлтон носить кілька точно таких же, як я описав", - сказав Холмс.
  
  По-друге, коли Холмс оглядав місце злочину, він знайшов у лісі залізний обід від колеса фургона. "Сільський коваль повідомив мені, що в той самий ранок, після виявлення тіла Бейдлера, він полагодив колесо фургона з відсутнім ободом для молодого Тарлтона", - продовжував Холмс.
  
  Крім того, за словами Холмса, в селі він дізнався, що м'язистий містер Тарлтон був майстром володіння шаблею, чого його навчив його дід, син сера Банастра Тарлтона на прізвисько М'ясник. Сер Банастр відрубував голови своїх ворогів одним помахом шаблі під час американської війни за незалежність.
  
  “Коли я поділився з Тарлтоном цією інформацією і тим фактом, що у нас є докази того, що він підробив угоду, - сказав Холмс, - Тарлтон прийшов в лють і схопився за одну з схрещених шабель над каміном. 'Ви надто багато знаєте, Холмс, так що вам теж відрубають голову,' пробурмотів він. Я ухилився від його випаду і вихопив другий палаш. Він атакував, а я парирував. Ми були залучені в цей бій всього хвилину, коли я перехопив випад і обеззброїв його, приставивши кінчик свого клинка до його грудей. Тоді я запитав його, що він зробив з головами містера Керролла і Джорджа Бейдлера, і він зізнався, що поховав їх на сімейному кладовищі за своїм будинком. Він також визнав, що позбавив життя Бейдлера просто для відводу очей, щоб відвести підозри у смерті містера Керролла, як я і припускав з самого початку ".
  
  "Це означає, що він убив старовину Джорджа ні за що, і він убив містера Керролла, щоб успадкувати цю ферму", - додав Текс. "Шибениці для нього недостатньо".
  
  OceanofPDF.com
  
  ТАТУЙОВАНА РУКА, автор: Марк Билгрей
  
  Є ряд випадків, які я описав в хроніці з участю мого друга Шерлока Холмса, які я вирішив не публікувати. Деякі з них носять дуже делікатний політичний характер, і якщо б вони були оприлюднені, це могло б серйозно підірвати світ, існуючий між нашою нацією і деякими іноземними державами. Інші випадки я також вирішив зберігати в закритому ящику, в банківському сховищі на Чарінг-Крос, тому що, якщо подробиці цих справ спливуть, вони потенційно можуть поставити під загрозу життя ряду видних громадських діячів та їхніх сімей.
  
  Є ще один клас справ, які я тримаю в секреті з-за того факту, що вони містять елементи або події, які я вважаю занадто сенсаційними або фантастичними, щоб у них вірити. Випадок, про який я збираюся розповісти, відноситься до цієї категорії.
  
  Справедливо відзначити, що за роки, що минули з тих пір, як сталися ці жахливі інциденти, світ зазнав безліч змін. Хоча протягом часу не притупило вплив того, що сталося в ті дні, я вважаю, що це певною мірою підготувало громадськість до того, щоб прийняти це справу або, принаймні, підійти до нього неупереджено. Саме керуючись цією філософією, я вирішив ризикнути його випуском. Зробивши ці заяви, я повинен визнати, що, якби я особисто не був свідком всього того, про що я збираюся розповісти, власними очима, немає ніяких сумнівів в тому, що я вважав би себе скептиком.
  
  * * * *
  
  Пригода почалося рано холодним зимовим ранком, коли я ще жив у кімнаті на Бейкер-стріт, 221Б. Мене розбудив Шерлок Холмс, який наказав мені негайно одягнутися.
  
  Коли я попросив у нього пояснень, він просто сказав: "Одягніть теплий одяг, Ватсон, ми вирушаємо в сільську поїздку".
  
  З цими словами він залишив мене виконувати його накази. Я знав свого друга досить добре, щоб розуміти, що марно намагатися витягти з нього інформацію. Він розповість мені більше свого часу.
  
  Не встиг я закінчити голитися, як двері відчинилися, Холмс просунув голову в кімнату і сказав: "І, будь ласка, візьміть свій револьвер".
  
  Моя цікавість тепер остаточно розгорілося, і ми з Холмсом вирушили в таксі на Паддингтонский вокзал. Опинившись там, Холмс купив нам квитки, і за мить ми увійшли у вагон і сіли.
  
  "Як би ви поставилися до того, щоб провести день на морі?" - спитав Холмс.
  
  Хоча в попередніх розповідях я час від часу згадував про дивне почуття гумору Шерлока Холмса, вважаю, я ніколи до нього не звикну.
  
  "Зараз лютий", - відповів я, відчуваючи себе натуралом з мюзик-холу.
  
  Холмс посміхнувся, дістав з кишені пальто конверт і витяг листа. “Наш друг, інспектор Лестрейд, був настільки люб'язний, що запросив нас в мальовничу прибережну село в Корнуоллі під назвою Харбортон. Схоже, там сталося вбивство, причому з деякими дивацтвами.
  
  “ Незвичайний? - Запитав я, добре знаючи інтерес Холмса до всього незвичайного.
  
  Саме тоді Холмс почав читати з листа. “Жертвою був хтось Алвар Харріс, чоловік шістдесяти семи років, який жив на відокремленій фермі приблизно в п'яти милях від міста. Тиждень тому місцева мешканка Міллісент Стокса, яка періодично заходила до Харрісу додому, щоб привезти йому продукти, виявила його пропажу. Вона бачила його живим тільки напередодні вдень, коли він попросив її повернутися на наступний день з щотижневою газетою, яку вона забула йому принести.
  
  “Обшукавши будинок, Стокса виявив плями крові біля сараю. Підозра одразу ж впала на сусіда Харріса, Едмунда Кольера, який жив у чверть милі від нього. Було відомо, що Харріс і Кольєр терпіти не могли один одного. Схоже, причина цього твердження у тому, що Харріс дозволив своїм коровам пастися на землі Кольера, незважаючи на численні прохання Кольера про зворотне.
  
  “Судячи з усього, Харріс був неговірким людиною, у нього не було живої сім'ї, і він рідко виїжджав у місто. Кольєр, навпаки, поштовий службовець на пенсії, який жив зі своєю дорослою дочкою, часто спілкувався в місцевому сільському пабі і використовував свій час для занять своїм покликанням - скульптурою ".
  
  Я виглянув у вікно і побачив, як будівлі Лондона видаляються вдалину, а Холмс продовжував читати з листа.
  
  “Після допиту Міллісент Стокса була виключена з числа підозрюваних. Ретельний обшук будинку Харріса і прилеглій території не виявив жодних інших доказів; як і обшук в будинку Кольера. Крім перерахованих вище обставин, здавалося, не було нічого, що могло б пов'язати Кольера зі злочином.
  
  “Все змінилося два дні потому, коли на місцевий пляж викинуло людську руку, яку знайшов проходив повз рибак. Огляд руки виявив два татуювання, які заплаканий Стокса відразу визнав належать покійному.
  
  “Кольєр був негайно заарештований, і при черговому обшуку в його будинку було виявлено кілька пив, які, як стверджував Кольєр, він використовував у своїх скульптурних роботах. З-за стану руки жертви, яка була відрубана з бритвеної точністю, незабаром стало очевидно, що ми спіймали злочинця.
  
  “Коли Колльеру представили ці докази, він наполягав на своїй невинуватості. На цьому справа могла б і закінчитися, якби не дочка Кольера, Кетрін, яка говорить, що вони з батьком були вдома всю ніч, коли було скоєно злочин.
  
  "Саме Кетрін Коллиер наполягла, щоб я зв'язався з вами, містер Холмс, в надії, що ви зможете зробити чудо і врятувати її батька від шибениці". На цьому лист закінчувався.
  
  "Схоже, Лестрейд задоволений тим, що у нього є винна сторона і що справа розкрита", - сказав я.
  
  "Коли Лестрейд відчуває задоволення, світ здригається", - сказав Холмс з легкою усмішкою, потім дістав кілька фотографій з конверта, в якому прийшов лист.
  
  "Я повинен попередити вас, Ватсон, незважаючи на ваш військовий медичний досвід, ви вважаєте ці фотографії не чим іншим, як жахливими".
  
  Холмс простяг мені фотографії. Враховуючи його звичайну схильність до драматизму, я не був упевнений, чого чекати, але в даному випадку він не перебільшував. Я з огидою дивився на фотографії.
  
  На кожній була фотографія відрубаної руки, зроблена під різними кутами. Я звернув увагу на особливо дивну манеру, з якою була порізана рука, а потім на два татуювання на верхній частині біцепса. Верхня була майже прямокутної форми, та, що була нижче, являла собою ілюстрацію двох переплетених виноградних лоз. Ще нижче я помітив три темні кола, які не були татуюваннями, хоча я не був упевнений, що саме це було, можливо, якісь рани. Потім я побачив ділянку почорнілою набряку шкіри, який часто зустрічається у потопаючих.
  
  "Що ви можете сказати мені про містера Харріса, подивившись на його руку?" - спитав Холмс.
  
  “Це рука здорового чоловіка, якщо не сказати кілька повнуватого, - сказав я. - На пальцях мозолі, так що само собою зрозуміло, що він працював руками“.
  
  “ Чудово, Ватсон.
  
  “Татуювання, звісно, вирізняються. Можливо, він був любителем мистецтва або просто прихильником моди. З тих пір як ряд членів королівської сім'ї створили vogue, публіка, як завжди, наслідувала їх приклад ".
  
  Холмс глянув на фотографії, потім сказав: “Жертва важила двадцять стоунів, була шести футів на зріст, у неї було сиве волосся, вона багато часу проводила на вулиці (без сумніву, доглядала за своїми тваринами). Він був удівцем, які втратили свою кохану дружину не більше п'яти років тому, після чого шукав усамітнення. Але в той час як багато чоловіків, що опинилися в подібних обставинах, починають пити, намагаючись заглушити свої печалі, Харріс балував себе тістечками, тортами, булочками, пиріжками, печивом і еклерами. Все це було природно для нього, оскільки його професією був майстер-пекар. Після смерті дружини в його життя не було інших романів. Він був нав'язливим людиною, чий зовнішній гнів маскував внутрішню емоційну біль ".
  
  "Звідки вам це відомо, Холмс?" - Запитав я, приголомшений.
  
  “Окружність руки вказувала на його обхват, і звідси потрібно лише оцінити пропорції тіла і реконструювати його в геометричній прогресії, в чому так, як це робить натураліст, спеціалізується на палеонтології, при розкопках нової кістки динозавра. Колір волосся видно з маленьким неушкодженим фолікулів. Темний колір обличчя вказує на те, що чоловік багато часу проводив на сонці. Четвертий палець на лівій руці має більш світлий відтінок навколо третьої кісточки, очевидно, через відбитка обручки, яке зняли тільки в останні кілька днів. Якщо цього було недостатньо, щоб заявити про свою вічної любові, татуювання у вигляді переплетених виноградних лоз, популярного зображення, що символізує таку вічну відданість, усуває всі сумніви.
  
  “Що стосується того, що його вага є результатом його власного пустощів, ілюстрацією над виноградними лозами є буханець хліба. Татуїровка, яка вказує на чию-небудь професію, не рідкість, особливо серед певних класів. Його муки і примус видно за станом його нігтів. Вони покусали - огидна звичка, яка наводить на думку, що він був один, оскільки мало хто з жінок змирився б з таким негигиеничным і соціально неприйнятним поведінкою свого чоловіка ".
  
  "Вражаюче," сказав я.
  
  “Ризикну повторитися, Ватсон, це дійсно досить елементарно. Однак, сказавши це, ці фотографії викликають більше запитань, ніж дають відповідей. Не могли б ви висловити припущення про те, яким інструментом можна було відрізати руку цій людині?
  
  “За винятком того, що, можливо, він потрапив у зубчасті колеса якийсь великий заводський машини, про яку я незнайомий, і навіть тоді я, чесно кажучи, важко пояснити дивну нерівномірність розрізу. Видається малоймовірним, що навіть ніж хірурга міг би досягти таких результатів ".
  
  "В точності мої думки".
  
  "Не часто ми в чомусь сходимося".
  
  “ Не недооцінюйте себе, Ватсон, ваші спостереження безцінні.
  
  Я дивилася у вікно на проплывавшую повз сільську місцевість і думала про бідного містера Харріса.
  
  * * * *
  
  Через декілька годин ми прибули в Харбортон, і на вокзалі нас зустріли Лестрейд і місцевий констебль, суворого вигляду чоловік на прізвище Данбар. Нас проводили до екіпажу, потім повезли через сонну маленьке село до пагорбів за нею. Чверть години потому ми згорнули на відокремлену дорогу і зупинилися біля котеджу, який, як нам повідомили, належав Едмунду Коллиеру, затриманому. Двері в котедж відкрила красива жінка не більше двадцяти років з чорними як смола волоссям.
  
  "Містер Шерлок Холмс, я вважаю," сказала вона, роблячи реверанс, як ніби вітала приїхала знатну особу. “ Я Кетрін Коллінз.
  
  “ Міс Кольєр, - представив Холмс, - це мій друг і колега, доктор Ватсон. Я думаю, ви вже знайомі з інспектором Лестрейдом і констеблем Данбаром.
  
  "Так", - сказала вона, виглядають не надто щасливою.
  
  Ми увійшли у вітальню, і Холмс підійшов до картини, що висіла над камінною полицею, — портрета худорлявого, крихкого чоловіка років шістдесяти, одягнений у просту білу сорочку і темні штани.
  
  "Ваш батько," сказав Холмс.
  
  "Так," підтвердила міс Коллиер, " він виміняв у місцевого художника скульптуру цієї людини. Портрет за портрет.
  
  "Ви стверджуєте, що в ніч убивства ви були тут?" спитав Холмс.
  
  "Так", сказала міс Коллиер, " я була з батьком всю ніч. Коли на наступний день ми почули новину від констебля, це стало для нас обох справжнім шоком".
  
  "Чи можливо, щоб ваш батько вийшов на вулицю в ту ніч так, щоб ви його не помітили?" - спитав Холмс.
  
  “ Ні, містере Холмс. Навіть якщо б я його не бачив, я б напевно почув, як він ішов, оскільки у мене кімната поруч з кімнатою, і я дуже чуйно сплю. Крім того, мостини стогнуть, а двері та вікна скриплять при відкриванні. Хоча, наскільки я розумію, того, хто скоїв цей огидний вчинок, знадобилося б для цього більше, ніж кілька хвилин.
  
  "Абсолютно вірно", - сказав Холмс. “ Ми можемо озирнутися?
  
  "Звичайно", - відповіла дівчина.
  
  Я супроводжував Холмса з кількох кімнатах будинку, в кожній з яких стояли дерев'яні скульптури. В основному це були бюсти або маленькі фігурки. В сараї за будинком ми знайшли майстерню зі столом, на якому лежало кілька пив різних розмірів, а також молотки, сокири та інші інструменти ремісника.
  
  Звідти ми вийшли на вулицю і побачили коня і воза. Тут Холмс опустився на коліна і оглянув колеса воза. Через хвилину чи дві він підвівся і зустрівся поглядом з Лестрейдом і Данбаром, які стояли в декількох футах від нас, спостерігаючи за нами.
  
  Кетрін Коллінз підійшла до Холмсу і запитала: "чи Є якась надія для мого батька?"
  
  “ Якщо ви питаєте мене, чи вірю я, що він убив містера Гарріса, то моя відповідь - ні.
  
  "Це абсурдно", - сказав Лестрейд.
  
  "У нас є відповідний людина," сказав Данбар, "в цьому ви можете бути впевнені".
  
  "Коли справа доходить до злочину, немає нічого певного, крім невизначеності", - сказав Холмс. “Не падайте духом, юна леді. Я сподіваюся незабаром повідомити вам хороші новини".
  
  * * * *
  
  Поки ми їхали по дорозі в екіпажі Данбара, я розмірковував, чи варто було Холмсу бути таким оптимістом. Я не бачив нічого, що ставило б під сумнів офіційну версію справи, не кажучи вже про те, що вказувало б на невинність Едмунда Кольера. Але як тільки Холмсу приходила в голову якась ідея, його вже було не переконати. Я турбувався про міс Коллиер. Я не хотів, щоб у неї були нереалістичні очікування і, як наслідок, згодом вона була розчарована.
  
  Через п'ять хвилин ми зупинилися перед іншим котеджем. Цей був більше попереднього, і трава перед ним трохи заросла.
  
  "Ми зберегли місце події," сказав Лестрейд, коли ми йшли по доріжці до вхідних дверей, "чого б воно не коштувало".
  
  Холмс повернувся до Лестрейду, явно не здивований. Данбар відімкнув двері, і ми увійшли всередину.
  
  Вітальня була обставлена просто: дерев'яний стіл і кілька стільців. На шафі стояло кілька фотографій в рамках, на яких був зображений повний чоловік — імовірно, Харріс — з пухкою жінкою — імовірно, його покійною дружиною.
  
  При обшуку в коморі були виявлені банки з сухофруктами, шоколадом і кілька банок варення. На прилавку лежала черства паляниця хліба і кілька традиційних корнуоллских пиріжків, які, судячи по запаху, зіпсувалися.
  
  Потім ми вийшли на вулицю і попрямували до сараю, який був порожній. На землі перед ним були плями крові, про яких Лестрейд згадував у своєму листі. Холмс оглянув їх, потім звернув свою увагу на безлошадную карету, що стояла неподалік. Як і в попередньому котеджі, він оглянув колеса візка, потім, здавалося, звернув увагу на маленького волове очко, який сів на сусіднє колоду. Птах їла черв'яка.
  
  Потім Холмс підійшов до кущів неподалік від сараю і оглянув їх. Я повернувся до Лестрейду і Данбару, які спостерігали за подіями, як мені здалося, з виразом крайньої нудьги.
  
  "А обвинувачений," сказав Холмс, повернувшись після своєї вилазки в кущі і звернувши увагу на двох представників закону, " я можу з ним поговорити?
  
  "Зрозуміло, містер Холмс," самовдоволено сказав Данбар, " якщо це прискорить ваш від'їзд з нашого середовища, ви можете трохи поговорити з ним.
  
  Тепер було очевидно, що Лестрейд і його новообретенный один безмірно веселилися за наш рахунок. Хоча це мене нескінченно дратувало, Холмс, здавалося, не помічав їх відносини.
  
  * * * *
  
  Повернувшись у місто, ми попрямували в місцеву в'язницю. Едмунд Кольєр вітав нас у своїй камері з ентузіазмом засудженого, змирився зі своєю долею. Він виглядав ще більш виснаженим і крихким, ніж на своєму портреті.
  
  Бесіда Холмса була короткою і, здавалося, нічого істотного до справи не додала. Пізніше Холмс запитав Данбара, не може він порекомендувати йому житло на ніч. Констебль дав нам назву єдиною в місті готелю і трактиру "Харборвью", який, як виявилося, перебував в декількох хвилинах ходьби звідси.
  
  Опинившись там, на волі від Лестрейда і його тіні, Холмс, здавалося, трохи розслабився. У трактирі ми замовили на вечерю варену тріску-пашот, і після того, як її принесли, Холмс сказав: "Схоже, Ватсон, перед нами надзвичайно незвичайна справа, що буяє безліччю перипетій".
  
  "Незважаючи на заяви Лестрейда і Данбара про зворотне", - співучо промовив я.
  
  “Жоден з наших друзів, схоже, не має ні найменшого відношення до того факту, що Кольєр, чоловік зростом не більше восьми стоунів, імовірно вступив у бійку з Харрісом, якому було двадцять стоунів, використовуючи те, що, безсумнівно, було тупим предметом — на підставі мого огляду плям крові — і поодинці здолав його, забрав тіло, імовірно, для поховання в якому-небудь відокремленому місці, у яких, до речі, в цьому регіоні бракує. І все ж все це було зроблено таємно, без відома, згоди або співробітництва його дочки ".
  
  "Вона могла збрехати", - неохоче сказав я.
  
  “ Ти віриш в це не більше, ніж я.
  
  "І це не пояснює наявність руки".
  
  "Ні, - сказав Холмс, доїдаючи свій обід. "Якщо вірити Лестрейду і Данбару, просте вбивство, вчинене з єдиною метою, крім як заспокоїти надокучливого сусіда, призвело до того, що частина тіла жертви була знайдена в п'яти милях від місця злочину на пляжі".
  
  "Це дійсно викликає певні питання", - сказав я.
  
  "Дійсно, ризикуючи повторенням, наприклад, того, як крихкий хлопець здолав би людину в три рази більше себе, підняв тіло на підводу і — замість того, щоб поховати його приватним чином і зручно у відокремленому місці — з величезним ризиком виявлення і затримання, вирішив розрізати тіло на шматки і проїхати п'ять миль, щоб викинути його в океан".
  
  “ Дійсно, справжня головоломка.
  
  "М'яко кажучи," сказав Холмс, - але я забув згадати про одну дрібницю. Що ви про це думаєте, Ватсон? Холмс дістав з кишені маленький скляний пухирець і простягнув його мені.
  
  "Де ти це взяв?" - Запитав я, розглядаючи ампулу.
  
  “ З кущів біля сараю Харріса, прямо з-під носа Лестрейда і його друга.
  
  На склі були частинки коричневого нальоту, який міг вказувати на наявність ряду речовин, але запах, хоча і слабкий, був безпомилковим. "Це хлоралгідрат".
  
  “ Як ви знаєте, це потужний транквілізатор швидкої дії.
  
  “ Чи Могли Альвара Харріса накачати наркотиками, а потім забити до смерті?
  
  "Ця ідея, схоже, дійсно ускладнює справу".
  
  "Це також передбачає ретельну навмисність злочину, що, мабуть, ще більше виключає містера Кольерса як злочинця".
  
  "Можливо, Ватсон, ми наближаємося до рекорду за кількістю схожих висновків по одній справі", - сказав Холмс, посміхаючись.
  
  Коли ми розплачувалися за рахунком, Холмс запитав бармена, чи не знає він який-небудь землі на довколишніх пагорбах, яку можна було б купити.
  
  "Час від часу," відповідав краснолицый чоловік, - ви роздумуєте про те, щоб переїхати сюди, сер?"
  
  "Так," сказав Холмс, "у мене є ідея стати фермером-молочником".
  
  "Ось як?" перепитав бармен, витираючи руки об брудний фартух і недовірливо дивлячись на Холмса.
  
  "Як тут йдуть справи з сільським господарством?" спитав Холмс.
  
  "Господарство тут прекрасне," сказав бармен, "але якщо у вас будуть власні корови, моя порада - добре за ними доглядати, так як останнім часом тут почастішали крадіжки".
  
  “ Гнати худобу?
  
  “Судячи з усього, зроблено вночі. І все ж ніхто не повідомив про місцеве фермера, у якого корів більше, ніж у них самих".
  
  Коли ми вийшли з корчми, я повернувся до Холмсу і вигукнув: "Що все це означало?"
  
  "Просто теорія, якої я дотримуюся," відповів він, посміхаючись. “ Не варто турбуватися, у мене немає безпосередніх планів переїжджати з нашої квартири на Бейкер-стріт найближчим часом. А тепер ходімо, Ватсон, нам необхідно негайно подихати солоним повітрям.
  
  День хилився до вечора, коли ми з Шерлоком Холмсом прогулювалися по вимощених бруківкою сільським вулицям і незабаром опинилися на міському кам'янистому пляжі.
  
  Якщо не вважати кількох рибалок, які сиділи біля витягнутих на берег човнів і чинивших свої мережі, місце було пустельним. Небо затягли хмари, і з океану перед нами дув холодний північний вітер.
  
  Холмс побрів геть, озираючись по сторонах. Я глянув на село позаду нас, потім направо і вдалині побачив досить значний маєток, що стоїть високо на вершині скелі, що підноситься над водою.
  
  Коли я помітив, що Холмс теж дивиться на нього, я підійшов до одного з рибалок і сказав: "Вибачте, а ви випадково не знаєте, хто там живе?"
  
  Чоловік із зморшкуватим обличчям, ледь відірвавши погляд від штопання, відповів: "Він належить лікареві Філіпу Пакстону, моєму самому великому клієнтові".
  
  “ Він їсть багато риби? - Запитав я.
  
  "Не 'я', а з тваринами". Коли чоловік помітив мій здивований погляд, він додав: “Він вчений, тримає акваріуми з рибами, в тому числі великими, і навіть з тюленями. Вони страшенно голодні. За останні два місяці він подвоїв свої замовлення. Останнім часом я забезпечую його щонайменше сотню фунтів в тиждень, як і мій друг он там, і деякі інші чоловіки теж.
  
  Я подякував йому, потім приєднався до Холмса, і ми повернулися в готель. Коли ми повернулися в нашу кімнату, я переказав наш коротка розмова з рибаком, поки Холмс розкурював трубку, і, на мій подив, відповів,
  
  “Доктор Філіп Пакстон - нащадок однойменної родини, яка займається імпортом чаю. Один час він був видатним натуралістом і морським біологом з громадського акваріума зоологічного саду Ріджент-Парку. Однак він був виключений Морської біологічної асоціацією і змушений піти зі своєї посади в акваріумі з-за його неортодоксальних теорій про життя в океані. Майте на увазі, що багато вчених, чиї ідеї були відкинуті при їх життя, потім були прийняті пізнішими поколіннями ".
  
  "Як вийшло, що ви знаєте про таку людину?" - Запитав я.
  
  “Ватсон, читання газет - моя робота. Коли я отримав лист Лестрейда, я згадав, що Пакстон виїхав з Лондона, щоб жити в будинку своїх предків у цій частині Корнуолла. Як я вже говорив вам при нагоді, коли я пояснюю свої методи, вони здаються набагато менше сліпучими — зовсім як сценічний фокусник, демонструє свої ілюзії.
  
  Я сьорбнув бренді з фляжки і поміркував над тим, що ми дізналися за останні кілька годин. Холмс підійшов до вікна, затягнувся люлькою і подивився на потемніле небо. На столі я помітила номер місцевої газети, який, ймовірно, залишила покоївка, коли прибирала постільна білизна. Заголовок свідчив: "Місцевий житель затриманий за звинуваченням у вбивстві".
  
  Холмс повернувся до мене і сказав: "Я пропоную нам трохи відпочити, у нас попереду дуже напружений день, і нам потрібно буде виїхати раніше".
  
  "Але, - сказав я, - хіба ми вже не допитали всіх, хто пов'язаний з цією справою, і не оглянули місце злочину?"
  
  "Багато чого ще належить зробити", - сказав Холмс у своїй звичайній загадкової манері.
  
  Я знала, що краще не питати його, що буде в завтрашньому маршруті. Замість цього я зробила ще один ковток свого напою і приготувалася до сну.
  
  * * * *
  
  Коли я прокинувся вранці, Холмса вже не було. Як тільки я закінчив одягатися, він увірвався в кімнату.
  
  “ Ось ви де, Ватсон! Одягайте пальто і капелюх, і ми вирушимо в дорогу.
  
  Біля готелю нас чекали пастка і кучер, і ми увійшли всередину.
  
  "Я подумав про дещо-кого, з ким ми ще не говорили", - сказав я. "Міллісент Стокса, жінка, яка заявила про зникнення Харріса і виявила кров перед сараєм".
  
  "Я допитав її до того, як ви встали", - відповів Холмс, у той час як кучер вів свою кінь з брукованими вулицями. "Як я і думав, у неї не було важливих фактів, які можна було б додати до нашого розслідування, але я був би недбалий, якщо б не порадився з нею".
  
  "Про", - відповів я пригнічено. На мить мені здалося, що я справді натрапив на ідею, яку Холмс якимось чином випустив з уваги.
  
  “ Ви, без сумніву, відвідували акваріум в Ріджент-парку, - сказав Холмс, різко міняючи тему.
  
  "Звичайно," відповів я, - коли я був школярем, я ходив туди досить часто. Я був зачарований спостереженням за рибами, як і більшість дітей".
  
  “Сьогодні ми відвідаємо те, що, як я припускаю, буде мініатюрною версією цього чудового "рибного будинку", як його називають у народі. Ми нанесемо візит докторові Філіпу Пакстону ".
  
  "Імовірно, це пов'язано з даною справою".
  
  Холмс розсміявся. “ Сподіваюся, ви не думаєте, що від всього цього солоного повітря я відчув пахощі, не так, Ватсон? Я вважаю, що науковий досвід доктора Пекстона може пролити світло на цю справу.
  
  Потім Холмс замовк, оскільки екіпаж став підніматися по схилу. Через декілька хвилин ми зупинилися перед особняком Філіпа Пекстона. Судячи з тонкою кам'яної обробці, йому було не менше трьохсот років. Холмс звелів водієві почекати нас, хоча до нашого повернення могло пройти деякий час. Водій кивнув, і ми з Холмсом попрямували до будинку.
  
  Поки ми це робили, я не міг втриматися від захоплення захоплюючим видом на океан внизу. Величезну двері будинку відкрив грубуватого виду дворецький, статура якого більше скидалося на боксерський ринг, ніж на житло джентльмена.
  
  Коли Холмс згадав, що ми діємо в офіційній якості від імені місцевого констебля, вираз обличчя чоловіка пом'якшало, і нас запросили до великої зали і посадили на стільці, які виглядали такими ж старими, як і сам будинок. Слуга спитав, чи не хочемо ми чаю. Коли ми ввічливо відмовилися, він вклонився і пішов.
  
  У великому залі були високі кам'яні стіни, на яких були розвішані середньовічні гобелени, схрещені мечі і фамільний герб. Уздовж ряду стін стояли старовинні, прикрашені витіюватою різьбленням дерев'яні столи, а також величезні вази з засушеними рослинами. Єдиною аномалією було те, що там, де традиційно можна було очікувати побачити портрети предків маслом в рамках, були майстерно намальовані риби. Я бачив тунця, оселедець, камбалу, блакитну рибу і тріску.
  
  Перш ніж я встиг повністю усвідомити їх значення, хол увійшов чоловік років шістдесяти у білому халаті хірурга.
  
  “Я доктор Філіп Пакстон, - сказав він, - а ви, має бути, Шерлок Холмс. Звичайно, я читав кілька ваших справ. А це, мабуть, ваш хронікер, доктор Ватсон.
  
  "Ми прийшли обговорити з вами справу, в якій ви можете надати деяку допомогу," сказав Холмс.
  
  "Насправді", - сказав доктор Пакстон. “Я був би дуже радий допомогти всім, чим зможу. Але спочатку, не могли б ви надати мені люб'язність? Я наполягаю на тому, щоб показати вам мою маленьку лабораторію".
  
  Ми пройшли широким коридором. На стінах висіло ще більше картин із зображенням риб. Через мить ми опинилися у великій галереї, де стояли масивні скляні акваріуми, які — як і передбачав Холмс — легко змагалися з тими, що були в Ріджент-парку.
  
  "Ось мої друзі", - сказав доктор Пакстон, вказуючи на перший акваріум."Це деякі місцеві види: макрель, тріска і блакитна риба".
  
  Ми проходили повз одного акваріума за іншим, кожен більше попереднього, поки не зупинилися перед акваріумом розміром з будинок. Всередині нього плавали сірі тюлені, як ніби їм було начхати на весь світ. З'явився м'язистий чоловік зі сходами і поклав її на борт резервуара. Потім він узяв відро, забрався наверх і скинув рибу у воду.
  
  Доктор Пакстон деякий час спостерігав за печатками, потім повернувся до Холмсу і до мене.
  
  “ Я досліджую кожен аспект життя цих прекрасних створінь. Я впевнений, містер Холмс, якщо ваша репутація вірна, що ви, можливо, чули про моїх, е-е, розбіжності з інститутом.
  
  "Без сумніву, недалекі мислителі," сказав Холмс.
  
  "А," сказав Пакстон, - я бачу, ви повністю усвідомлюєте ситуацію. Але тут мені не перед ким звітувати, не потрібно догоджати потенційним благодійникам. Ці реліквії у Лондоні насміхалися над будь-якою ідеєю, яка не вписувалася в їх вузькі погляди на світ. Наука не повинна схилятися перед банкірами, щоб рухатися вперед ".
  
  "Добре сказано", - сказав Холмс. "Мені немає потреби нагадувати вам, що зовсім недавно парова машина містера Фултона була предметом таких насмішок з боку самозваних експертів".
  
  Доктор Пакстону, схоже, дуже сподобалися коментарі Холмса, і він повів нас у ще один акваріум. Цей був вдвічі більше попереднього. У ньому були дельфіни.
  
  "Тихоокеанські дельфіни," сказав Холмс. “ Чудові тварини. Деякі стверджують, що володіють певним вродженим інтелектом.
  
  При цих словах очі доктора Пакстон загорілися. “ Ви мене дивуєте, містере Холмс.
  
  "Я виявив, що багато гідні ідеї зароджуються на периферії суспільства, які спочатку відкидаються мейнстрімом, - сказав Холмс, - тільки для того, щоб в остаточному підсумку бути прийнятими тими ж самими скептиками і невіруючими, які потім намагаються приписати собі".
  
  "Я підозрюю, що виграш правоохоронних органів - це втрата науки", - сказав Пакстон, ведучи нас назад по скляній галереї.
  
  "І це весь ваш морської звіринець?" спитав Холмс.
  
  "Так, виключаючи ті організми, які зображені на предметних стеклах під моїм мікроскопом".
  
  Я подумав, що це приголомшлива колекція. Я й уявити собі не міг, що у всій Англії може бути ще одна подібна, що знаходиться в приватних руках. Ми повернулися у великий зал і сіли. Потім Холмс пред'явив фотографії, які він показував мені в поїзді.
  
  “ Перш ніж ви поглянете на них, доктор Пакстон, я повинен попередити вас про їх графічному характер.
  
  "Я людина науки, сер", - сказав Пакстон, кліпаючи очима.
  
  "Дуже добре," сказав Холмс, "якщо ви читали місцеву газету за останні кілька днів, ви, мабуть, чули про людській руці, знайденої на пляжі недалеко звідси".
  
  “ Боюся, що я занадто занурений у свою роботу, щоб стежити за новинами.
  
  “Я б хотів, щоб ви подивилися на ці фотографії і висловили мені свою професійну думку. Чи відомо вам, яка-небудь морська істота, яка могла створити таке з людиною?"
  
  Холмс передав Пэкстону фотографії. Пекстон уважно вивчив їх, потім сказав: “На них немає слідів зубів, які вказували б на акулу, незважаючи на рідкість такого нападу на людей. Але навіть у цьому випадку поріз був би не таким гладким, як цей.
  
  "Чи міг кіт бути відповідальний за це?"
  
  “ Наважуся сказати, що ні. Ще раз, у кількох відомих мені документально підтверджених випадках були б сліди укусів, а шкіра і кості були б зазубрені. Навіть піраньї, які ростуть у Південній Америці і ніколи не водяться в цих холодних водах, залишили б сліди своїх крихітних, гострих, як бритва, зуби. Я не бачу тут жодних свідчень чого-небудь подібного. Я не знаю жодної риби або океанічного ссавця, здатного завдати такої шкоди саме таким способом ".
  
  Пакстон повернув фотографії Холмсу, який швидко встав і сказав: “Спасибі, доктор Пакстон, ви надали неоціненну допомогу. Ходімо, Ватсон, наш водій чекає".
  
  Ми повернулися в село і зупинилися перед готелем, після чого Холмс велів мені піднятися в нашу кімнату і почекати його, оскільки у нього “були деякі справи.
  
  Я вийшов з екіпажу, і він швидко від'їхав. Проходячи через просто обставлений вестибюль і піднімаючись по сходах, я гадав, що збирається робити мій друг. Опинившись у кімнаті, я коротав час за читанням книги, яку знайшов на полиці про видобуток олова в Корнуоллі. Хоча стиль книги здався мені, м'яко кажучи, кілька сухуватим, тема була напрочуд захоплюючою.
  
  * * * *
  
  Вже сутеніло, коли Шерлок Холмс повернувся в дуже збудженому стані.
  
  “ Ходімо, Ватсон, - сказав він, - і захопіть свій револьвер. Ми швидко наближаємося до розв'язки нашої справи.
  
  "Але як?—"
  
  "Немає часу пояснювати, кожну мить зволікання може коштувати життя".
  
  Ми вибігли з готелю, потрапивши в ту ж пастку, яка привела нас у маєток вранці. Була ніч, і над нами висів повний місяць.
  
  "Ми їдемо в маєтку," прошепотів Холмс, ймовірно, для того, щоб водій його не почув.
  
  “ У такий час? - Запитав я.
  
  У що Холмс втягував нас? Подумав я. З його тону я запідозрив, що ми навряд чи будемо присутні на офіційному званому обіді. Хоча причина нашого нічного візиту вислизала від мене, моя впевненість у здатності Холмса взяти верх була непохитною.
  
  Коли ми були на півдорозі до маєтку, Холмс звелів водієві повернути на іншу дорогу, ліворуч, повертаючи нас вглиб країни. Я був абсолютно збитий з пантелику, оскільки тепер ми віддалялися від маєтку. Дорога знову повернула, і ми в'їхали в густу діброву. На щастя, місяць давала нам трохи світла, інакше ми б напевно заблукали.
  
  Раптово Холмс наказав кучерові різко зупинитися. Потім він чиркнув сірника, запалив ліхтар і наказав мені вийти з екіпажу. Коли я це зробив, він теж вийшов і відпустив кучера. Екіпаж помчав, залишивши нас з Холмсом одних в густому лісі.
  
  "Ідіть за мною," прошепотів Холмс, тримаючи в руці ліхтар.
  
  Я не міг не ставити собі очевидних питань. Де ми були? Чому ми тут? І що, чорт візьми, ми робили? Ми йшли кілька хвилин. В приглушеному світлі я спіткнувся об кілька колій у твердій бруду.
  
  Незабаром після цього ми досягли валуна, схожого на яблуко. Потім Холмс сунув руку в кишеню пальто, дістав згорнутий папірець і підніс до неї ліхтар. Побіжно глянувши на листок, він сунув його в кишеню, пройшов кілька кроків і озирнувся.
  
  “ Ось що, Ватсон, слідуйте за мною і тримайтеся дуже близько.
  
  Більше я не міг цього терпіти. Терпіння - чеснота тільки до певного моменту. “ Отже, Холмс, я думаю, саме час...
  
  “ Ви абсолютно праві, Ватсон. Коли це маєток було побудовано понад чотириста років тому, було багато побоювань з приводу цілком реальної можливості облоги, і каменярі, які його будували, отримали інструкції від свого лорда і господаря прокласти запасний тунель в цей ліс ".
  
  “ Дотепно, але як ви дізналися про його існування?
  
  "У нас буде багато можливостей обговорити це пізніше, але прямо зараз час має вирішальне значення".
  
  Він підняв ліхтар, який висвітлив ряд кам'яних ступенів, майже повністю покритих густим листям.
  
  "Тримайте револьвер напоготові, Ватсон," сказав він, коли ми спустилися по сходах і підійшли до іржавої залізної двері. Вона була замкнена на висячий замок. Холмс дістав в'язку ключів, вибрав один, вставив у замок, і той відкрився. Потім двері наслідувала його приклад з тихим скрипом.
  
  Холмс підняв ліхтар, і я побачив тунель прямо перед нами. Я дістав з кишені пістолет і міцно стиснув його, коли ми увійшли в печеру. Там було темно і пахло цвіллю. Ліхтар освітлював дорогу, поки ми йшли по уявному нескінченним тунелю. Кажуть, що самий первісний страх людини - темрява, і в той момент я в цьому не сумнівався.
  
  Поступово прохід став вже, і ось, нарешті, ми підійшли до отвору. Тут Холмс повернувся до мене і прошепотів: “Не розмовляйте, Ватсон. Тепер ми повинні почекати".
  
  Холмс погасив ліхтар, і через вхід перед нами ми побачили величезну печеру, освітлену моторошним мерехтливим світлом. Відразу за отвором, де ми стояли, був вузький гребінь. Ми пройшли кілька кроків, крадькома поглянули за край. Там, приблизно в двадцяти п'яти футів нижче, знаходився величезний грот, заповнений водою.
  
  Ми повернулися в тунель. Раптово я почув голоси. Спочатку вони були приглушеними, але я впізнав голос доктора Пекстона серед інших. "Ось і все," сказав він, "пішли, давай не будемо змушувати її чекати".
  
  "Так, сер", - відповів інший голос. В інтонації цієї людини був відтінок північної Країни.
  
  "Обережніше з цим," сказав Пакстон, "давайте нічого не проллємо".
  
  "Він важкий, сер", - сказав інший голос, на цей раз явно кокни.
  
  "Ніяких сперечань," суворо сказав Пакстон.
  
  Потім ми з Холмсом побачили, як троє чоловіків вийшли з іншого тунелю і зупинилися на виступі, не більше ніж в декількох футах від нас. Ми відступили, щоб нас не помітили.
  
  Крім Пекстона, я дізнався ще одного чоловіка - його слугу (хоча зараз на ньому були робоча сорочка і пара брудних штанів). Разом з ними був чоловік, якого ми бачили на сходах годують рибу.
  
  Те, що послідувало далі, буде переслідувати мене до кінця мого життя. Один з чоловіків витяг відро з рибою і вилив його вміст через виступ у воду внизу. Інший чоловік взяв друге відро і зробив те ж саме.
  
  На мить запанувала тиша, а потім я почув плескіт води. Потім з води, піднялося щось, подібного до чого я ніколи раніше не бачив. Це було масивне щупальце, яке можна побачити у восьминога, за винятком того, що воно було щонайменше п'ятдесяти футів у висоту і по колу нагадувало велику римську колону. Він був покритий присосками різних розмірів.
  
  Друге щупальце такого ж розміру з'явилося збоку від нього, кілька хвилин барахталось у воді, а потім вони обидва зникли в глибинах, з яких прийшли. Перш ніж я встиг перевести подих від споглядання такого видовища, Пакстон повернувся до своїх людей і сказав: "Принесіть мені основна страва".
  
  При цих словах один із його поплічників зник з очей, негайно повернувшись з огрядним чоловіком, руки якого були зв'язані за спиною мотузкою, а рот заткнуть носовою хусткою.
  
  Холмс дістав револьвер, потім жестом наказав мені вийти вперед і відкритися. Ми швидко вийшли на відкрите місце, націливши револьвери на трійцю.
  
  "Добрий вечір, доктор Пакстон," привітався Холмс.
  
  Пакстон і його люди різко обернулися, як і їх бранець.
  
  "Ви вторгаєтеся на чужу територію, містер Холмс," сказав Пакстон.
  
  "Незначний проступок порівняно з тим, в чому ви замішані", - відповів Холмс.
  
  "Що вам відомо?" - запитав Пакстон.
  
  “ Боюся, я знаю все, Пакстон. Ми з доктором Ватсоном тільки що стали свідками вашого маленького вихованця.
  
  "Мені шкода це чути", - сказав Пакстон.
  
  "А тепер," сказав Холмс, " я повинен попросити вас відпустити цю людину і відійти в сторону.
  
  "Навпаки, містер Холмс," сказав Пакстон, тримаючи пов'язаного людини, "якщо ви або доктор Ватсон просунетеся хоча б на крок, я столкну цієї людини з прірви до його нагороди".
  
  "Тоді ми в глухому куті", - відповів Холмс.
  
  "Не зовсім," сказав Пакстон. “ Якщо ви не кинете зброю, я все одно виконаю свою загрозу.
  
  “ І якщо ми підкоримося, ти тим не менш відправиш цієї людини на вірну загибель.
  
  "Це сумний день, коли такій людині науки, як я, не довіряють".
  
  "Якщо ти кинеш цю людину свого створення, згодом я застрелю тебе, і тоді ти приєднаєшся до нього".
  
  “Я розчарований у вас, Холмс, - сказав Пакстон. "У вас репутація людини інтелекту, а не жорстокості".
  
  "А твій - про генія, пошедшем не так".
  
  "Твоя образа мене зачепила", - сказав Пакстон. "Це звучить так, як я і очікував від цих узкоголовых в Зоологічному садку, або Морської біологічної асоціації".
  
  “ Чесно кажучи, Пакстон, - сказав Холмс, “ я дійсно захоплююся вашими теоріями.
  
  “Твоя нещира лестощі жалюгідна. Ти навіть не знайомий з моєю роботою".
  
  “ Я маю на увазі вашу монографію про шлюбних сигналах блакитних китів, вашу монографію про межвидовом спілкуванні морських ссавців, вашу монографію про інстинктивної пам'яті у дельфінів, вашу монографію з докладним описом...
  
  “ Я вражений, містере Холмсе, я бачу, що недооцінював вас.
  
  “ Я не сперечаюся з вашими теоріями, доктор, а з вашими методами.
  
  "На жаль, вони необхідні для продовження моєї роботи".
  
  "Тварина..." почав Холмс.
  
  "Тварина, як ви її називаєте," сказав Пакстон, - це моя справа, і я вважаю за краще не обговорювати його з сторонніми".
  
  "Тоді дозвольте мені," сказав Холмс, - це істота, свідками якого ми з Ватсоном тільки що були, - гігантський кальмар. Довгий час вважалося легендою, висхідної до глибокої давнини. Протягом тисячоліть від них зазвичай відмахувалися як від тривожних бачень п'яних моряків. Все змінилося сім років тому, в 1888 році, коли тушу точно такого ж гігантського кальмара викинуло на берег Нової Зеландії. Зайве говорити, що це була досить відома новина не тільки в науковому світі, але і на міжнародному рівні. Однак живої людини ніколи навіть не фотографували, не кажучи вже про те, щоб запам'ятати. Це не що інше, як відкриття монументальних та історичних масштабів".
  
  "Ви маєте рацію", - сказав Пакстон.
  
  "Він у вас всього два місяці," сказав Холмс.
  
  "Як, чорт візьми, ви це дізналися?" - запитав Пакстон.
  
  “ До місцевих рибалок, - відповів Холмс, - де ви тільки недавно збільшили попит на їх послуги. Кількість риби, яку ви купуєте, незрівнянно з кількістю тюленів, дельфінів і інших тварин у вашому морському звіринці ".
  
  "Так," сказав Пакстон, "за моїми підрахунками, вона з'їдає щонайменше п'ятсот фунтів риби в день".
  
  “ Можливо, вам слід змінити це твердження. Останнім часом це істота харчується більш різноманітною яловичиною, яку ви таємно похищаете у місцевих фермерів. Крім того, існує проблема випадкових людей, таких як містер Гарріс, а тепер і ця людина, без сумніву, відлюдник з навколишніх пагорбів.
  
  "Ви стверджуєте, що знайомі з моєю роботою", - сказав Пакстон, " і все ж ви не в змозі зрозуміти, що повинен винести справжній першопроходець і провидець. Те, що я зробив, змінить хід сучасної морської біології. Але перш ніж я відкрию її світу, її треба вивчити, протестувати...
  
  "І годували людські жертви". - сказав Холмс.
  
  “Що означає загибель кількох селян в ім'я науки? Майбутні покоління будуть шанувати моє ім'я як людини, який приніс людству страшного біблійного Левіафана. А тепер, Холмс, я пропоную вам і вашому другові здати вогнепальну зброю.
  
  Перш ніж Холмс встиг відповісти, голос позаду нас вимовив: “Я приставив пістолет до ваших спинах. Не оборачивайтесь. Коріться доктор".
  
  Холмс випустив револьвер з рук, в той час як я зробив те ж саме зі своєю.
  
  "Джентльмени," сказав Пакстон, " дозвольте представити вам мого людини, Грегорі. При проведенні операції такого масштабу і складності я не можу не підкреслити важливість наявності достатньо кваліфікованих помічників. Отже, містер Холмс, доктор Ватсон, чи будуть ще якісь питання?
  
  "У мене є один," сказав я. "Як вам, насправді, вдалося зловити це істота?"
  
  "Сара, бо так її звуть," сказав Пакстон з виразом обличчя, яке я бачив у чоловіків, превозносящих гідності своїх дружин або коханок, - потрапила до мене зовсім випадково. У цьому гроті є отвір, що веде до океану.
  
  "Спочатку використовувався для втечі від вторгнення норвежців, а пізніше використовувався контрабандистами", - сказав Холмс.
  
  "Є щось, чого ви не знаєте?" - запитав Пакстон.
  
  - Тепер це ви лестите мені, доктор, " сказав Холмс.
  
  "Продовжуючи," сказав Пакстон, " я модифікував вхід в печеру дверима, яка відкривається і закривається, повинен додати, напрочуд швидко, використовуючи механізм з пружин і шківів. Я прочиняю її раз в день, щоб морська вода очистила грот. У будь-якому випадку, я спорудив пастку з рибою, сподіваючись зловити дельфінів і тюленів, що мені зрештою і вдалося. Але потім мені прийшла в голову ідея націлитися на кита.
  
  "Замість цього разу вночі, до мого крайнього здивування й захвату, я виявив цього чудесного бегемота". Пакстон подивився на Холмса на мене і посміхнувся. “ Час розповідей закінчилося, джентльмени, і починається час вечері.
  
  Я побачив, як Холмс розвернувся, пригнувся і накинувся на нападника позаду нас. Він поклав чоловіка ударом з розвороту в щелепу, вирубавши його. Я схопив наші револьвери. Потім ми з Холмсом знову зустрілися лицем до лиця з нашими противниками.
  
  "Схоже, ми знову зайшли в глухий кут," сказав Пакстон, "це схоже на виснажливу гру в бадмінтон".
  
  У цей момент я почув кроки. Пакстон і двоє його людей обернулися, коли я стрибнув і потягнув пов'язаного людину до нас.
  
  З'явилися Лестрейд і Данбар з пістолетами напоготові.
  
  "Саме час, Лестрейд," сказав Холмс. “ Як багато ви почули?
  
  "Достатньо, щоб переконатися у невинності Едмунда Кольера у вбивстві Альвара Харріса", - сказав Лестрейд. Він повернувся до Пакстону і його людям. “Руки вгору, будь ласка. Ви будете такі люб'язні скласти нам компанію.
  
  "Але що буде з Сарою?" - запитав Пакстон.
  
  "Без сумніву, чудовисько буде передано в акваріум Ріджент", - сказав Лестрейд.
  
  "Ні, я не можу цього допустити!" Пакстон заревів. "Ця зграя ідіотів не отримає мою Сару". З цими словами він зробив крок.
  
  "Не рухайтеся," сказав Лестрейд, розмахуючи пістолетом.
  
  Пакстон відвернувся, потім різко пробіг повз Лестрейда. У цей момент Лестрейд розрядив свій револьвер, потрапивши Пакстону в ногу. Пакстон зупинився, затиснув рану, потім простягнув руку до стіни печери, на якій було кілька важелів. Він потягнув за один з них, і ми почули гучні звуки, озиваються луною по всій печері.
  
  "Він відкрив двері!" вигукнув Холмс.
  
  "Ніхто не отримає мою Сару", - заявив Пакстон, виглядаючи так, немов перебував у трансі.
  
  - А тепер ходімо, "сказав Лестрейд." вас чекає зашморг ката.
  
  "Я не буду покараний за свій геній", - сказав Пакстон, який потім підбіг до обриву і зістрибнув з нього.
  
  Я з жахом спостерігав, як він пірнув у воду, а потім побачив гігантський жовтий очей — вдвічі більше мішені лучника — визирає з бруду. Рот з кошмарного сну відкрився і видав рев, подібний раскату грому, коли щупальце обвилось навколо Пекстона і потягло його під вируючі глибини. З'явилося ще більше щупалець, які замахали руками, бризкаючи і розбиваючись, потім ковзнули під воду.
  
  Все було тихо. Холмс, Лестрейд, Данбар і люди Пекстона стояли мовчки, прикуті до місця. Через кілька хвилин ми повернулися, увійшли в тунель і тихо рушили за ним. Коли ми вийшли з лісу, там нас чекав поліцейський фургон в супроводі кількох міцно виглядають чоловіків.
  
  "Що ви скажете Скотленд-Ярду, Лестрейд?" спитав Холмс.
  
  "Про," сказав Лестрейд, все ще явно приголомшений. “ Я......Я, звичайно, розповім їм про банду викрадачів худоби. Але чого я не розумію, Холмс, так це як ви дізналися, що Пакстон...
  
  “ Лестрейд, ви надали фотографії татуйованою руки. Між темними колами, які, як я відразу припустив, були слідами присосок істоти, і дивним кутом порізу...
  
  “ З-за порізу?
  
  “Як була відрубана рука. Не було ніяких ознак, що вказують на те, що використовувалася пила або подібний інструмент, також не було ніяких слідів зубів, які вказували б на тварину, будь то наземне або водне. Це виключало всі очевидні можливості, проте мені прийшло в голову, що пошкодження руки ні на що так не схоже, як на ефект пластин в дзьобі птаха, її рамфотеки.
  
  “Птахи розривають або розчавлюють свою їжу. Хоча, звичайно, відомо, що птахів такого розміру не існує. Але кальмар обробляє дзьоб, який справедливо порівнюють з дзьобом птиці. Потім я згадав про знахідку в Новій Зеландії сім років тому. Коли Пакстон подивився на фотографії відрубаної руки і заперечував, що що-небудь знав про це, я зрозумів, що ми знайшли нашого людини. Одні тільки відбитки присосок істоти повинні були викликати коментарі. Сама рука була несвідомо випущена через двері грота під час однієї з визнаних Пакстон щоденних чисток ".
  
  "Дивно", - сказав Лестрейд.
  
  Лестрейд і Данбар сіли в фургон, як і ми з Холмсом, і ми відправилися назад у село.
  
  * * * *
  
  На наступний ранок ми виписалися з готелю, і на вокзалі нас зустріла Кетрін Коллиер. Вона палко подякувала нам за зняття з її батька звинувачень у вбивстві. Потім ми з Холмсом забралися в поїзд, і він рушив зі станції Харбортон.
  
  Ми були вже далеко на зворотному шляху в Лондон, коли я повернувся до Холмсу і сказав: "Отже, людям Пекстона було наказано знайти корів, щоб нагодувати це істота?"
  
  “ Так, і бідний містер Гарріс випадково натрапив на них одного разу вночі, коли вони були зайняті крадіжкою пари його гернсі і поплатилися за це вищою ціною. Оскільки він був першою жертвою серед людей, вони не були впевнені, що з ним робити, і вирішили повернути його своєму господареві.
  
  “Тоді Пакстону, схоже, прийшла в голову ідея, що товстуни могли б, скажімо так, доповнити раціон цієї істоти. Проведений мною огляд коліс фургона підозрюваного довів, що його транспортний засіб не використовувався при здійсненні злочину. Сліди коліс були недостатньо глибокими, щоб врахувати додатковий вага Харріса, людей Пекстона і корів."
  
  “ А корови? - запитав я.
  
  “ Абсолютно вірно. Пакстон наказав своїм людям ввести їм транквілізатор, щоб таємно вивезти їх. Ось чому ні один з місцевих фермерів або будь-хто інший ніколи не бачив і не чув, щоб когось з них викрадали. Вони були без свідомості і лежали долілиць у фургоні.
  
  “З тих же причин я знав, що Едмунд Кольєр теж не зміг би цього зробити. Його фургон був занадто малий, а на землі не було жодних ознак використання в подібному підприємстві. Однак по дорозі до осадному тунелю, Ватсон, ви втратили опору в глибоких відбитках слідів фургона Пекстона. І ми раніше обговорювали абсурдність того, що Кольєр підняв Харріса. "
  
  "Яке мерзенне і жахливе зло жило в Пакстоне", - сказав я.
  
  "Дивно, як зло іноді може дуже дружелюбно співіснувати з генієм".
  
  "А будинок Пекстона?" Я запитав: "Ви знали його так, як ніби жили там".
  
  “Ви можете подякувати за це мого брата Майкрофта. Розлучившись з вами вчора вранці, я відправив йому телеграму з інструкціями зв'язатися з одним з високопоставлених масонських партнерів. Вдома п'ятсот років, і в результаті я запідозрив, що в ньому повинен бути облоговий тунель. Майкрофт негайно отримав архітектурні плани, а потім відправив їх з кур'єром, якого я зустрів на вокзалі."
  
  "Це було, м'яко кажучи, досить незвичайне пригода".
  
  “ Можливо, вам краще не доводити це до відома громадськості, Ватсон. Я б не хотів, щоб ваші читачі подумали, що ви піддалися польоту фантазії, як французький письменник Жюль Верн.
  
  "Ви вірно підмітили", - сказав я, спостерігаючи, як Холмс розкурює люльку і дивиться у вікно на пропливає повз сільський пейзаж.
  
  Я дивився у вікно навпроти, розмірковуючи про долю доктора Пекстона. Яких великих відкриттів позбудеться світ з його смертю? Потім я подумав про це істоту і його повернення в первозданні води, з яких воно вийшло. Побачить людство коли-небудь собі подібних знову? Або йому судилося вічно залишатися невловимим привидом?
  
  Це нагадало мені дещо, що Шерлок Холмс одного разу сказав мені по завершенні іншої справи. "Навіть при задовільних відповідях завжди залишається більше питань".
  
  OceanofPDF.com
  
  "ВИПАДОК З БЕЗГРОШОВИМ ШЕВАЛЬЄ" Річарда А. Лупоффа
  
  Шевальє К. Огюст Дюпен
  
  "Це досить просто, як ви це пояснюєте", - сказав я, посміхаючись. “Ви нагадуєте мені Дюпена Едгара Аллана По. Я поняття не мав, що такі особистості, існують поза історій".
  
  Шерлок Холмс підвівся і раскурил трубку. "Без сумніву, ви думаєте, що робите мені комплімент, порівнюючи мене з Дюпеном", - зауважив він. “На мою думку, Дюпен був людиною дуже низького рівня. Цей його трюк з втручанням в думки друзів доречним зауваженням після чверті години мовчання дійсно дуже ефектний і поверховий. Безсумнівно, у нього був певний аналітичний геній, але він ні в якому разі не був таким феноменом, як, мабуть, уявляв собі ".
  
  —Етюд в яскраво-червоних тонах
  
  Я продовжував читати при гасовій лампі не за власним бажанням, а за необхідності, замість того, щоб домовлятися про встановлення нового газового освітлення. Під час моїх поневірянь по столиці я був присутній на демонстраціях чудесного винаходу месьє Лебона і особливо покращеної ториево-цериевой мантії, розробленої гером фон Вельсбахом, і довго розмірковував про те, яке задоволення доставляє цей блискучий спосіб освітлення, але убоге стан мого гаманця не дозволяло мені домагатися такої зміни умов мого житла.
  
  Тим не менш, я знаходив утіху в тому, що вечорами сидів навпочіпки біля вогнища в своїй квартирі, маленький вогник з сухого плавця мерехтів на каменях, у мого ліктя стояла лампа, а на колінах лежав тому. Радості старості нечисленні, і я не очікував, що випробовую їх ще багато місяців, перш ніж покинути цю планету і її важке життя.
  
  Яку долю міг завдати мені Творець, коли мої очі закриються в останній раз, я міг тільки гадати і чекати. Священики могли стверджувати, що настає Судний день. Теософи могли б стверджувати, що доктрина Карми застосовна до всіх істот. Що стосується мене, паризький мегаполіс і його різноманітні мешканці справді були досить мирськими.
  
  Мою увагу відволіклася від лежить переді мною друкованої сторінки, і мій розум блукав по закутках філософських роздумів до такої міри, що гучний стукіт у мої двері викликав сильне збудження в моїй нервовій системі. Мої пальці послабили хватку на книзі, яку вони тримали, мої очі широко розкрилися, і гучний стогін зірвався з моїх губ.
  
  З зусиллям я піднявся на ноги і пройшов через свою холодну і затемнену квартиру, щоб відповісти на дзвінок у двері. Я встав поруч з порталом, відсмикнувши портьєри, які тримав запнутими вдень від допитливих поглядів незнайомців, а вночі - від вологого холоду паризької зими. За своєю дверима я помітив хлопчину в кепці, надітої під нестриженым кутом на його нестриженую голову, в руці він стискав якийсь предмет чи шматок матерії, яким він не бив ракеткою по моїй двері.
  
  Піднявши залізний засув, який я тримав поруч з дверима на випадок необхідності захиститися від вторгнення хуліганів, і накинувши ланцюжок на засув, щоб двері не відкривалася більше ніж на ширину долоні, я повернув засув і прочинив двері досить, щоб виглянути назовні.
  
  Хлопчикові, який стояв на моєму ганку, було не більше десяти років, він був у лахмітті і з брудним обличчям. Убогий світло з коридору за межами моєї квартири відбивався в його очах, створюючи враження настороженої підозрілості.
  
  Ми вивчали один одного через вузький отвір протягом довгих секунд, перш ніж хто-небудь з нас заговорив. Нарешті я зажадав пояснити причину, по якій він порушив мої роздуми. Він проігнорував моє питання, відповівши на нього, назвавши моє ім'я.
  
  "Так," сказав я, " це справді я. Знову ж таки, мені необхідно знати мету вашого візиту".
  
  "Я приніс вам повідомлення, месьє", - заявив безпритульний.
  
  "Від кого?"
  
  "Я не знаю імені цього джентльмена", - відповів він.
  
  "Тоді в чому ж полягає це послання?"
  
  Хлопчик підніс предмет, який тримав у руці, ближче до отвору. Тепер я міг розгледіти, що це був лист, складене і запечатане воском, смятое і вкрите брудом. Мені прийшло в голову, що хлопчик, можливо, знайшов газету, валявшуюся в канаві, і приніс її мені як частина підступного плану, але потім я згадав, що він знав моє ім'я, що малоймовірно для неприборканого вуличного хлопчака.
  
  "Я не вмію читати, месьє", - сказав дитина. “Джентльмен дав мені це і направив до вас додому. Я трохи розбираюся в цифрах і зміг знайти ваш заклад, мосьє.
  
  "Дуже добре," - погодився я, "дай мені газету".
  
  “ Спочатку мені треба заплатити, мосьє.
  
  Вимога хлопчика дратувало, та все ж він надав послугу і, я вважаю, мав право на свою платню. Можливо, таємничий джентльмен, який відправив його, вже виплатив йому компенсацію, але це було непередбачене обставина, на яку я не міг вплинути. Сказавши дитині, щоб він почекав мого повернення, я закрив двері, попрямував до місця, де я зберігаю свою маленьку скарбницю, і дістав з неї монету в су.
  
  У дверях я ще раз обміняв монету на газету і відправив дитину геть. Повернувшись до подвійного висвітлення каміна і олійної лампи, я зламав печатку, скреплявшую лист, і розгорнув аркуш паперу. Мерехтливе світло каміна показав мені роботу знайомої руки, хоча я і не бачив її мигцем багато років, і послання, яке було характерне коротким і вимогливим.
  
  Приїздіть негайно. Справа термінова.
  
  Повідомлення було підписано однією літерою - ініціалом D.
  
  Я погойдався на підборах, опускаючись у старе крісло, яким користувався як втіхою і притулком від світу впродовж останніх десятиліть. На мені були тапочки і халат, на голові нічний ковпак. В мої плани входило після невеликого вечері провести час за читанням, а потім лягти на свою вузьку ліжко.
  
  Замість цього я переодягнувся для прохолоди на вулиці. Я знову зробив набіг на свою бідну скарбницю і запасся невеликим запасом монет. Незабаром я вийшов зі своєї квартири і, стоячи на ґанку, закрив за собою двері і повернув ключ у замку.
  
  В вимогливому листі не було вказано жодної адреси і посильного ніде не було видно. З відсутності інформації про зворотне я міг тільки укласти, що мій старий друг все ще знаходиться в квартирі, яку ми колись ділили, давним-давно.
  
  Йти пішки було занадто далеко, тому я не без праці зловив проезжавшее таксі і проінструктував водія, куди мені їхати. Він дивився на мене з підозрою, поки я не повторив адреса: вулиця Дюно, 33 в Сен-Жерменському передмісті. Він простягнув руку і відмовився підбадьоритися, поки я не вручу йому плату за проїзд.
  
  Вулиці мегаполісу були пустельні в цей час і по більшій частині безмовні, якщо не вважати випадкових криків гніву або стогонів відчаю — нічних звуків навіть після того, як гуляки розійшлися по своїх домівках або ще де-небудь.
  
  Коли таксі під'їхало, я вийшов з нього і зупинився, дивлячись на старе кам'яницю, де ми так довго жили удвох. Позаду я почув, як кучер щось пробурчав, потім хлестнул батогом, а потім від'їхав від будинку № 33 зі скрипом дерев'яної осі і цоканьем кінських копит по бруківці.
  
  У вікні з'явилося світло, і я безуспішно спробував розгледіти фігуру людини, який тримав його. Через мить світло перемістився, і я зрозумів, що мій колишній друг прямує до дверей. Я з'явився саме вчасно, щоб почути, як відсувається засув, і побачити, як відчиняються двері.
  
  Переді мною стояв мій старий друг, перший і найбільший у світі детектив-консультант, шевальє К. Огюст Дюпен. І все ж, хоча це, безсумнівно, був він, я був вражений руйнівними діями, які роки завдали його колись різкого особі й тонкої, як батіг, фігурі. Він постарів. Плоть не стільки покривала його кістки, скільки звисала з них. Я побачив, що він все ще носить окуляри з димчастими скельцями колишньої епохи; коли він підняв їх, щоб подивитися на мене, його колись схожі на хорьковые очі були тьмяними, а руки, коли-то тверді і міцні, як залізні прути, здавалися крихкими і тремтячими.
  
  "Не стійте там, як гусак," скомандував Дюпен, "напевно, до цього часу ви вже знаєте дорогу".
  
  Він відступив на крок, і я увійшла в квартиру, яка так багато важила для мене в ті дні нашого спілкування. Характерно, що Дюпен не промовив більше ні слова, а замість цього повів мене через мій колишній будинок. Я закрив за собою двері, потім відсунув важкий залізний засув, пам'ятаючи про ворогів, які, як відомо, прагнули знищити Дюпена в колишні часи. Те, що хтось з них все ще вижив, було сумнівно, те, що вони раніше були здатні заподіяти шкоду великому розуму, було близько до того, що Дюпен вважає "нульовою можливістю", але все ж я кинув виклик.
  
  Дюпен попрямував до свого книжковій шафі, і через кілька миттєвостей мені здалося, що десятиліття вислизнув геть. Здавалося, до нього повернулася його юнацька енергія, а до мене - колишній ентузіазм. Не чекаючи, поки я усядусь на диван, на якому я так часто лежав, переглядаючи запліснявілі тома за останні десятиліття, Дюпен плюхнувся в своє улюблене крісло. Він схопив те, який лежав розкритими сторінками лицьовою стороною вниз на підлокітнику його крісла.
  
  "Ви бачили це?" - сердито запитав він, розмахуючи томом.
  
  Я нахилився вперед, вдивляючись в напівтемряву, щоб розгледіти публікацію. - У ній немає нічого знайомого, " зізнався я. "Вона виглядає зовсім недавно, а моє читання в останні роки носило виключно антикварний характер".
  
  "Звичайно, звичайно", - пробурмотів Дюпен. “Я скажу вам, що це таке. Я читав книгу, перекладену з англійської. На нашому рідною мовою вона називається "Une Etude en Ecarlate". Автор розділив роботу на глави. Я прочитаю вам уривок з глави, яку він простодушно назвав "Наука дедукції".
  
  Знаючи, що Дюпена не зупинити, якщо він твердо вирішив діяти, я влаштувався на дивані. В кімнаті не було незручно, я був в компанії мого старого друга, я був задоволений.
  
  "Я опущу авторські вставки," почав своє читання Дюпен, - і представлю вам тільки значні фрагменти його роботи. Тоді дуже добре!
  
  Так от, на мою думку, Дюпен був дуже неповноцінною людиною. Цей його трюк з втручанням в думки друзів доречним зауваженням після чверті години мовчання дійсно дуже ефектний і поверховий. Безсумнівно, у нього був певний аналітичний геній, але він ні в якому разі не був таким феноменом, як, мабуть, уявляв собі.
  
  Лютим жестом він жбурнув тонкий томик через усю кімнату до полиці з томами, де він вдарився, його сторінки затріпотіли і впали на килим. Я знав, що Едгар По, до якого, за твердженням автора, звертався автор, був американським журналістом, який час від часу відвідував Дюпена і мене, складаючи репортажі про кількох таємниці, які Дюпен розгадав, — з моєї власної скромною, але не позбавленим сенсу допомогою.
  
  "Що ви про це думаєте?" Запитав Дюпен.
  
  "Жорстока оцінка," ризикнув я, - і неточна. Чому, я можу пригадати, що в багатьох випадках...
  
  "Справді, мій добрий друже, ви можете згадати випадки, коли я переривав ваші слова, щоб висловити ваші думки".
  
  "Як ви тільки що зробили", - підтвердив я. Я чекав подальших слів від Дюпена, але в той момент їх не було, тому я продовжив свою промову. "Хто автор цієї образливої оцінки?"
  
  “Ім'я автора не має значення. Значення має лиходій, якого він цитує".
  
  “ І хто, дозвольте поцікавитися, може бути цією людиною?
  
  Дюпен підняв очі до стелі, де загрозливо клубочився дим з каміна, як і раніше під протягами. - Це той, кого я зустрів кілька років тому, задовго до того, як ви покинули ці покої, мій друг. До того часу я значною мірою відійшов від справ як детектива-консультанта, і, звичайно, моя репутація давним-давно досягла островів дурнів ".
  
  До цього часу я зрозумів, що Дюпен захопився розповіддю, і влаштувався на дивані більш грунтовно, ніж коли-небудь, приготувавшись слухати до кінця.
  
  * * * *
  
  Це були смутні дні в нашій країні (сказав Дюпен), коли небезпека підстерігала на кожному кроці і звичайні муніципальні служби не можна було приймати як належне. Коли я отримав повідомлення з іншого кінця Каналу, я, звичайно, був заінтригований.
  
  Автор був молодим чоловіком, який висловлював захоплення моїми подвигами і бажання вивчити мої методи, щоб він міг наслідувати їм у побудові репутації і кар'єри для себе у своїй країні. У ті дні я отримував багато подібних повідомлень, на які незмінно відповідав, що вся наука виявлення - це всього лише питання спостереження і дедукції, і що будь-який чоловік або навіть жінка з нормальним інтелектом могли б зрівнятися з моїми досягненнями, якщо б він чи вона використовували ті здібності, якими ми наділені, на повну потужність. Але людина, яка написала мені, згадав конкретний випадок, який його найняли розслідувати, і коли він описав цей випадок, моя цікавість було зачеплене.
  
  Вираз вашого лиця говорить мені, що ви теж занепокоєні перспективою цієї справи, і я розповім вам, про що воно стосувалося.
  
  У листі хлопця про прийом на роботу містився лише натяк на скарб надзвичайною цінності, схованку з золотом і дорогоцінними каменями, загублений близько трьох сторіч тому, який став предметом легенд і фантастичних казок, але який, як він вірив, існував насправді і перебував у Франції, ні, не тільки у Франції, але і в околицях самого Парижа. Якби він тільки знайшов це, він був би неймовірно багатий, і якщо б я тільки допоміг йому в його пошуках, частина цього дісталася мені.
  
  Як ви знаєте, хоча я з хорошої сім'ї, я довгий час був небагатий, і перспектива відновити стан моїх предків була привабливою. Мій кореспондент був скупий на подробиці у своїх листах, оскільки я відповів йому в пошуках додаткової інформації, але не зміг отримати корисних даних.
  
  В кінці кінців я дозволив йому відвідати мене — так, в цій самій квартирі. З самого початку проявилася його ексцентрична натура. Він прибув у пізню годину, насмілюся припустити, так само пізно, як ви самі прибули цієї ночі. Це було вночі напередодні повного місяця. Повітря було чистим, а небо заповнене небесними об'єктами, висвітлення яких у поєднанні з місячним наближалося до денного.
  
  Він сів на той самий диван, на якому ви зараз откидываетесь. Ні, немає необхідності вставати і розглядати обстановку. Ви дійсно змушуєте мене посміхатися, старий друг. Цього старого дивану нічому не можна навчитися.
  
  Молодий чоловік, англієць, був високим і м'язистим, з яструбиним особою, різкими рисами і проникливим, спостережливим поглядом. Від його одягу сильно пахло тютюном. Його запалі очі наводили на думку про його звичкою до якогось сильнішого стимулятора. Його руху наводили на думку про людину, який тренувався на боксерському ринзі; більше того, про людину, яка, принаймні, ознайомився з японським мистецтвом барицу, витонченої форми бою, але недавно представленої в декількох секретних салонах в Парижі та Берліні, Лондоні та навіть у місті Балтимор в Меріленді.
  
  Мені знадобилося кілька секунд, щоб зрозуміти, що це був чоловік незвичайного таланту, потенційно практикуючий в мистецтві виявлення, здатний наблизитися до мого власного рівня майстерності. Коли ми розмовляли на цю тему, мені було очевидно, що політика наших країн, зростаючий рівень злочинності, не знає кордонів і морів, досягнення науки і літератури серед галльську і англичанской рас, що він уважно спостерігав за мною, намагаючись оцінити мене так само, як я оцінював його.
  
  Нарешті, відчуваючи, що я бачив все, що він міг розповісти про себе, і починаючи втрачати терпіння з-за того, що він уникав теми, яка привела його в мої апартаменти, я зажадав раз і назавжди, щоб він описав те, що він шукав і в поверненні чого потребував в моєму керівництві, або ж покинув моє помешкання, надавши мені можливість відволіктися на годину і не більше.
  
  "Дуже добре, сер," відповів він, - я скажу вам, що шукаю птицю".
  
  Почувши цю заяву, я розреготався, але тут же був вражений суворим виразом обличчя мого відвідувача.
  
  "Звичайно, сер," вигукнув я. "ви ж не кинули виклик бурхливими водами Ла-Маншу в пошуках куріпки або цесарки".
  
  "Ні, сер, - відповів він," я прийшов у пошуках простий чорної птиці, яку в літературі по-різному називають вороном або, що більш імовірно, яструбом".
  
  "Пір'я яструбів не чорні", - відповів я.
  
  “Дійсно, сер, ви праві. Пір'я яструбів не чорні, і у цього пір'я яструба не якого-небудь кольору, але колір цього яструба золотистий".
  
  "Ви ображаєте мене, сер," сердито заявив я.
  
  Мій відвідувач підняв брови. "Чому ви так говорите?"
  
  “Ти приходиш до мене і говориш тільки загадками, як ніби ублажаешь грайливого дитини. Яструб, який чорний, але без пір'я, і все ж золотий. Якщо ви не выразитесь більш ясно, ви повинні покинути мої апартаменти, і я бажаю вам якнайшвидшого повернення в вашу країну".
  
  Він заспокійливо підняв руку. “Я не хотів ні образити вас, сер, ні загадувати загадки. Прошу вас, потерпіть ще трохи, і я проясню природу і історію дивної птиці, яку я шукаю ".
  
  Я дозволив йому продовжувати.
  
  "Це було зображення птаха," сказав він, " творіння групи талановитих майстрів по металу і ювелірним виробам, турецьких рабів, найнятих великим магістром Вільє де льюль д Адамом з ордену рицарів Родосу. Він був виготовлений в 1530 році і відправлений на галері з островів Родос в Іспанію, де повинен був бути подарований імператора Карла П'ятого. Його висота дорівнювала довжині вашого передпліччя. Він був із чистого золота, в формі стоїть яструба або ворона, і був усипаний коштовними каменями самого різноманітного і найвищої якості. Його цінність навіть у той час була величезною. Сьогодні це було б незліченно!"
  
  Він зробив паузу, і в його очах з'явився такий вираз, наче він міг уявити собі фантастичне видовище золотого сокола з смарагдами замість очей і рубінами замість кігтів, кружащего по залу. Потім він відновив свою розповідь.
  
  Потім він зробив щось, що в той момент здавалося дуже дивним, але чого, як я починав розуміти, насправді слід було очікувати від такої людини, як він. Він підхопився зі свого місця на подушці і почав неспокійно походжати по кімнаті. Я відразу ж поцікавився, що викликало таку різку переміну в його манерах і поведінці, після чого він звернув до мене перетворене обличчя. М'язи його обличчя були напружені, губи відтягнуті назад, оголюючи блискучі зуби, а очі, клянуся небом, його очі блищали, як очі дикого леопарда.
  
  "Я повинен негайно відвідати аптеку", - вигукнув він.
  
  У відповідь на цю вимогу я заперечив йому. “Сер, на вулиці Дюно, в декількох хвилинах ходьби звідси, є відмінна аптека, але що за терміновість? Хвилину тому ви спокійно описували незвичайну птицю. Тепер ви вимагаєте вказівки, як знайти аптеку".
  
  "Це пройде," відповів він самим загадковим чином, "це пройде".
  
  Він знову опустився в своє колишнє становище на дивані і, притиснувши долоні до глибоко запалим очам, зробив паузу, щоб глибоко зітхнути.
  
  "Ви хочете продовжити?" - Запитав я.
  
  “ Так, так. Але якщо ви будете такі люб'язні, месьє, пригостити мене келихом вина, я був би вам дуже вдячний.
  
  Я встав і попрямував до винної шафі, звідки дістав покриту пилом пляшку мого другого кращого вина. В ті дні, як і в нинішні, як ви, звичайно, знаєте, я вважав за потрібне вести власне господарство, не вдаючись до допомоги слуг або обслуговуючого персоналу. Я налив келих своєму гостю, і він перекинув його, як випити ковток води, простягаючи спорожнілий келих за другою порцією, яку я тут же налив. Він вивчив його, підніс до губ і відпив ковток, потім обережно поставив на стілець перед собою.
  
  "Ви хочете продовжити свою розповідь?" - Запитав я.
  
  "З вашого дозволу," відповів він, " я прошу вашого поблажливості до моєї спалаху гніву. Я повинен зізнатися, не зовсім здоровий".
  
  "Якщо виникне необхідність," запевнив я його, " М. Константинидис, хімік, достатньо кваліфікований, щоб забезпечити специфічне лікування всіх відомих захворювань. Час пізній, і він би вже закрив свій заклад на ніч і пішов у свої покої, але я міг би розбудити його заради вас.
  
  “ Ви дуже люб'язні, сер. Я сподіваюся, що в цьому не буде потреби, але, тим не менш, я вдячний. Він знову зробив паузу, немов збираючись з думками, потім приступив до подальшого викладу. "Я не буду втомлювати вас подробицями мандрів "золотого сокола", за винятком того, що протягом життя нашого покоління він перейшов у володіння карлистского руху в Іспанії".
  
  На цю заяву я кивнув. “Війни за спадщину утомливі, але, схоже, вони будуть з нами завжди, чи не так? Я був вражений недавньої капітуляцією баскських прихильників сеньйора Марото після їх тривалого і наполегливого опору ".
  
  “Ви добре інформовані, сер! Якщо ви знайомі з долею баскських карлистов, то ви повинні знати, що сеньйор Рамон Кабрера продовжив боротьбу в Каталонії".
  
  "Він теж у відчайдушному положенні, чи не так?"
  
  “ Так, схоже, що її величність Ізабелла Друга нарешті збирається пожинати плоди Салического закону, на який посилався її царствений батько. Але, боюся, я набрид вам, мосьє Дюпен.
  
  “ Не так нудно, скільки збуджує мою цікавість. Звичайно, сер, ви приїхали сюди з Лондона не тільки для того, щоб розповісти сагу про казкової птиці, а потім відволіктися на політику іспанської спадщини. Як все це пов'язано, адже, безсумнівно, так і повинно бути. Тоді, якщо ви будете такі люб'язні перейти до справи. "
  
  “ Насправді. Він схилив голову, потім знову підняв її. “ Ви, звичайно, знаєте, що у дона Карлоса є прихильники тут, у Франції. Можливо, ви не знали, що сеньйор Кабрера відправив агента з небезпечним і секретним завданням перетнути Піренейські перевали і пробратися в замок прихильника Франції, не меншою персони, ніж герцог де Ланьї.
  
  "Я знайомий з Ланьї", - зізнався я. “Я мав задоволення бути представленим його світлості і Її світлості герцогині. Їх замок примітною архітектури. Але про карлістських симпатіях герцога я повинен зізнатися в глибокому невіданні.
  
  “ Це не дивно, сер. Герцог відомий, якщо дозволите трохи пограти словами, своєю замкнутістю.
  
  Він зробив паузу, щоб ще раз сьорбнути з свого, або, можливо, мені слід було б сказати, мого вина. "Розглядаючи золоту птицю як знак і символ величі і передчуваючи неминучу поразку карлистов, сеньйор Кабрера відправив птицю в Ланьї, щоб вона не потрапила в руки прихильників його племінниці".
  
  “ І ви хочете, щоб я допоміг вам повернути птицю із замку герцога де Ланьї? - Запитав я.
  
  "Це моя місія".
  
  “ Ви перебуваєте на службі в її величності Ізабелли?
  
  “ Я перебуваю на службі у людини, особистість якого я не маю права розголошувати. Він піднявся на ноги. “ Якщо ви допоможете мені — оскільки мої знання французької сільській місцевості та культури обмежені, — ви отримаєте, так би мовити, нагороду королівських розмірів, сер.
  
  “ Ви хочете, щоб я супроводжував вас у замок герцога, - запитав я, - щоб забрати у нього легендарну птицю. Що змушує вас вірити, що він відмовиться від неї?
  
  “ Запевняю вас, мосьє, герцог буде радий розлучитися з тим, що він зберігає, як тільки отримає підтвердження особи моїх наймачів.
  
  "У вас є з собою такі докази?" Зажадав відповіді я.
  
  "Так, сер", - наполягав він. "У цьому я вас урочисто запевняю".
  
  Не в силах заперечувати свою зацікавленість в отриманні частки прибутку, про яку він говорив, і, можливо, в деякій мірі залучений спокусою придуманої ним романтичної історії, я погодився, принаймні, супроводжувати його в Ланьї. Я вже говорив вам, що час мого прибуття гостя був незвично пізно, і з-за його допитливий манери мови пройшли години, перш ніж наша операція, якою б вона не була, була укладена.
  
  Нарешті я вибачився і попрямував в передню вітальню своєї квартири. Те, що я відсмикнув портьєри, підтвердило те, що я вже підозрював, а саме, що настав світанок і для нас настав новий день. Відчуваючи спонукання порушити свій звичай і вийти з дому при світлі дня, я підштовхнув мого відвідувача до ганку, зачинив за нами двері і замкнув її.
  
  Ми вирушили пішки в аптеку М. Константинидеса. Тут мій гість набув препарат і впровадив його в свою власну систему.
  
  Я ні в якому разі не був новачком у впливі різних стимуляторів і депресантів на людський організм, але навіть при цьому я повинен визнати, що був вражений силою і часток, отриманої цим майже кістлявим англійцем. Засмучений вигляд відразу ж покинув його, і його особа прийняла в цілому більш доброзичливий і оптимістичний вигляд, ніж це було раніше. Він заплатив містерові Константинидесу його гонорар, додавши до нього щедру надбавку, а потім, повернувшись до мене, запропонував вирушити в Ланьї.
  
  Наша подорож була нескладною. Ми найняли найманий екіпаж, домовилися про вартості проїзду до села Ланьї, сума була виплачена з гаманця мого гостя, і рушили на схід від столиці. Довелося зупинитися лише одного разу в готель, де ми роздобули буханець хліба, сир і пляшку, і ми з моїм англійським гостем демократично повечеряли з візником.
  
  * * * *
  
  Сонце сідало низько в небі позаду нас, коли ми під'їжджали до Ланьї. Я зміг, спираючись на свою пам'ять про колишніх днями, направити візника повз села до замку герцога. Це було високе і безладне будова стародавньої готичної будівлі; коли ми наблизилися до замку, сонячні промені розфарбували його стіни, немов палітрою полум'я. Ми вийшли з екіпажу і веліли візника повертатися в село і повернутися за нами вранці.
  
  Він запитав у своїй грубій, але чарівно колоритною манері: "А хто буде платити за мій вечеря і за те, щоб я задрімав, ви, двоє нероб?"
  
  "Насправді, так і зробимо", - відповів мій англійська гість, кинувши жменю монет на козли карети, після чого кучер махнув батогом і відбув.
  
  Замок Ланьї, якщо можна так його описати, випромінював атмосферу віку і занепаду. Коли ми з моїм гостем стояли, розглядаючи його фасад, він повернувся до мене і поставив дивне питання. “ Що ти чуєш, мій дорогий Дюпен?
  
  Можливо, мені слід було б образитися на таку незвичну фамільярність, але замість цього я вважав за краще відповісти на його питання. Я наставив вухо, уважно прислухався до будь-яких звуків, які могли лунати з замку, потім відповів. “ Я нічого не чую.
  
  "Саме так!" - вигукнув англієць.
  
  "І яка ж, сер, мета цього обміну думками між шкільними вчителями?" Я поцікавився.
  
  "Сер," посміхнувся він, - хіба можна було очікувати почути про суєту життя в такій обстановці, як ця? Іржання коней із стаєнь, крики слуг і працівників, може бути, шум гуляк? Нічого цього, повторюю, нічого цього ми не чуємо. Тільки тиша, мсьє Дюпен, тільки моторошна, схожа на смерть тиша.
  
  На цей раз я був змушений визнати, що мій відвідувач випередив мене на одне очко. Я визнав це, на що він, можливо, неохоче визнав, що я все ще майстер, а він старанний учень. Він утримався від коментарів з приводу прийдешнього дня, коли учень може перевершити вчителя в досягненнях, так і я не був готовий до цього.
  
  Рука руку ми підійшли до головного входу в замок. Зрозуміло, у нас були тростини, і я дозволив своєму супутнику підняти свою і сильно вдарити по великій дерев'яній двері. На мій подив, слуги, схоже, не було, щоб пропустити нас. Замість цього двері повільно відчинилися, і ми удвох ступили на брукований хол замку.
  
  Спочатку нічого незвичайного не з'явилося, але через кілька миттєвостей наші ніздрі вловили безпомилковий запах розкладання. Обмінявшись поглядами, але не вимовив ні слова, ми дістали з кишень платки і зав'язали ними ніздрі і роти. Я обернувся до свого супутника і побачив його в капелюсі і масці, як у розбійника з великої дороги. Я прекрасно знав, що моя власна зовнішність була такою зловісною, як і у нього.
  
  Першим трупом, з яким ми зіткнулися, був ліврейний лакей. Спочатку, проінструктувавши мого гостя уважно стежити за тим, щоб зсередини замку не з'явилося проявів насильства, я схилився над нерухомим тілом. Якщо б смороду не було достатнім доказом смерті, стан тіла лакея повністю переконало б самого досвідченого непрофесіонала. Його вдарили ззаду. Він лежав долілиць з размозженным потилицею, по калюжах запеченої крові вже почали повзати комахи.
  
  Відвернувшись убік, щоб ковтнути чистого повітря, або, принаймні, повітря прозорішого, ніж той, який оточував труп, я оглянув одяг покійного в пошуках ключа до розгадки мотиву його вбивства, але нічого не виявив.
  
  Проходячи по дому, ми з моїм колегою виявили, в свою чергу, останки покоївок, кухарів, прачок і похилого слуги чоловічої статі, якого ми взяли за мажордома закладу. Але що ж сталося, і де господар замку?
  
  Ми знайшли його в стайнях позаду замку. В оточенні мертвих конюхов лежав месьє ле Дюк. З серцевим дворянином, суспільством якого я не раз насолоджувався, зверталися огидно. Станом останків було очевидно, що герцога катували. Його руки були зв'язані за спиною, а на обличчі виднілися плями, викликані застосуванням розпеченого інструменту.
  
  Безсумнівно, намір полягало в тому, щоб виманити у нього місцезнаходження легендарної золотого птаха. Відмітин на його торсі було достатньо, щоб викликати огиду у глядача, в той час як остання, смертельна атака була нанесена у вигляді загостреного леза, проведеного поперек його живота, оголюючи життєво важливі органи і викликаючи остаточне знекровлення.
  
  З її світлістю герцогинею зверталися подібним чином. Я не буду описувати приниження, яким вона піддалася. Залишалося тільки молитися, щоб її більш крихке статура досягло своїх меж і щоб їй була дарована милість смерті більш швидкою і менш болісною, ніж у її чоловіка.
  
  Коні і собаки, як і звичайні мешканці маєтку, лежали як попало, убиті всі до однієї.
  
  "Це робота сеньйора Кабреры і його людей?" - Запитав я.
  
  "Швидше за все, із слуг Ізабелли", - відповів мій гість. "Смерть цих нещасних людей і їх тварин викликає співчуття, але негайне занепокоєння викликає місцезнаходження птахи". Він постояв спочатку над одним трупом, потім над іншим, вивчаючи їх, як вивчав студент-медик розчленовані останки тварини.
  
  "Представляється малоймовірним, що секрет був розголошений", - припустив він нарешті. “Очевидно, герцога спочатку катували і відправили на той світ, бо такий дворянин, як він, не дозволив би звертатися зі своєю дружиною так, як ми це бачимо. Я б зробив висновок, що герцогиня також не знала про місцезнаходження птиці, оскільки після смерті її чоловіка у неї не було причин зберігати цю таємницю. Навпаки, імовірно побачивши нападників, вона спробувала б вижити, щоб помститися за вбивство свого чоловіка".
  
  Його бессердечное ставлення до кривавої бійні, яку ми тільки що спостерігали, було страхітливим, але англійці, як відомо, холоднокровна раса, і, можливо, цей англієць відчував деяку ступінь співчуття і обурення, які він не показував. Тоді дуже добре. Коли назавтра за нами повернеться візник, я повідомлю меру села Ланьї про наше жахливе відкриття. Жорстокі злочинці, відповідальні за це, будуть розшукані і, можна сподіватися, у свій час постануть перед своєю долею під гільйотиною. Але мій гість мав рацію, принаймні в тій мірі, в якій наше власне присутність в замку де Ланьї було викликане повідомленням про присутності птиці.
  
  Ми б шукали його, і якщо б воно було тут, я знав, що ми його знайшли.
  
  "Давайте продовжимо пошуки золотого птаха", - оголосив я своєму гостю. "Настільки прекрасний предмет повинен впадати в очі будь-кому, крім сліпого".
  
  "Можливо, що й ні", - відповів англієць. "Я повинен зізнатися, мій дорогий Дюпен, що я приховав від вас один пункт в історії і описі птахи".
  
  Я зажадав, щоб він негайно просвітив мене, і в тому, що для нього зійшло за пряму відповідь, він підкорився. “ Ви, безперечно, помітили, що в своїх описах птахи я називаю її і золотої, і чорної.
  
  “Я так і зробив, сер. Можливо, ви пам'ятаєте, що я звернув вашу увагу на це невідповідність і ваша обіцянка узгодити суперечливі описи. Якщо ви не заперечуєте, зараз, мабуть, найкращий час для цього ".
  
  “ Тоді дуже добре. Птах, спочатку створена полоненими турецькими майстрами з чистого золота, практично інкрустована дорогоцінним камінням, вважалася надто привабливою мішенню. В якийсь момент своєї історії — зізнаюся, я не знаю точної дати його покрили чорним речовиною, густим смолистим пігментом, так що тепер він нагадує не що інше, як скульптуру з чорного дерева у вигляді стоїть яструба ".
  
  “ Що наводить вас на думку, що птах все ще в замку? Навіть якщо герцог і герцогиня помруть, так і не розкривши таємницю її притулку своїм ворогам, ці лиходії все одно могли обшукувати замок, поки не знайдуть птицю. Але озирніться навколо, сер, і ви побачите, що ми оточені сценою не просто різні, а й розорення. Очевидно, що замок був розграбований. Ви самі не знали про місце, де птах ховається? Ваші роботодавці вас не проінформували?"
  
  “ Мої наймачі самі не знали, де захований скарб. Це сам герцог вибрав його після того, як пішли гінці.
  
  "Тоді, наскільки нам відомо, птах полетіла".
  
  "Ні, сер". Англієць похитав головою. “Судячи зі стану тіл, навіть взимку цей кошмар стався щонайменше чотири дні тому, перед тим, як я покинув Лондон. Я б отримав звістку, якби лиходіям це вдалося. Вони скоїли ці жахливі злочини марно. Ви можете бути впевнені, що птах все ще тут. Але де?"
  
  "Давайте подумаємо", - запропонував я. “Внутрішнє оздоблення замку і навіть, наскільки ми могли судити, господарські споруди були зруйновані. Меблі розбита, картини і гобелени зірвані зі стін. Бібліотека герцога розграбована, його безцінна колекція стародавніх рукописів і рідкісних томів перетворилася в непотрібні уламки. Навіть стародавні обладунки були скинуті зі своєї підставки, так що вони розлетілися на шматки і лежать на кам'яних плитах. Загарбники замку, може бути, і чудовиська, але вони не позбавлені розуму і в той же час не позбавлені грунтовності.
  
  Я зробив паузу, чекаючи подальших коментарів англійця, але їх не було. Я уважно спостерігав за ним і помітив, що він сильно спітнів і що він поперемінно стискав і розтискав кулаки, майже як людина, що страждає припадком.
  
  "Якщо птах все ще в маєтку," продовжив я, " але її немає в замку, ні в його прибудовах, логіка підказує нам її місцезнаходження. Подумайте ось про що, молодий чоловік. Ми усунули частина вмісту нашого списку можливостей. Зробивши це, ми неминуче приходимо до висновку, що залишилися можливості повинні містити рішення нашої головоломки. Чи дотримуєтесь ви нитки міркувань, яку я виклав перед вами?"
  
  Здавалося, він розслабився, як ніби напад минув. Він дістав з кишені свого костюма серветку і витер піт з лоба. Він визнав неспростовність моїх аргументів.
  
  "Але, продовжив він," я не бачу наступного кроку у вашій процедурою".
  
  "Ви разочаровываете мене", - промовив я. “Дуже добре. Якщо ви, будь ласка, підете за мною". Я відступив головний вестибюль замку, а звідти на терасу зовні. Я рушив далі, мої черевики залишали за собою слід у рясній росі, що скупчилася на пишною галявині, навколишнього замок. Місяць досягла повного місяця, і небо над Ланьї було ще більш вражаючим, ніж над метрополією.
  
  "Подивися на замок", - радив я свого учня, бо саме так звик ставитися до англійця.
  
  Він стояв поруч зі мною і дивився на будову, на його кам'яні фронтони, виконані блідою світлотінню у світлі, линучому з небес. "Що ти бачиш?" Я запитав його.
  
  "Ну, в Замку де Ланьї," відразу ж відповів він.
  
  - Справді. Що ще ти бачиш?
  
  Молодий англієць нетерпляче підібгав губи. “ Тільки це, сер. Стайня і інші господарські споруди приховані за масивом замку.
  
  "Справді, - кивнув я. Я більше нічого не сказав, чекаючи подальших коментарів від співрозмовника. Настало довге мовчання.
  
  Нарешті, нетерплячим тоном мій учень заговорив знову. “Галявина перед замком. Ліси, які нас оточують. Місяць, зірки. Крихітна хмарка на південно-заході".
  
  Я кивнув. “Дуже добре. Ще".
  
  “ Заради всього святого, Дюпен, на що ще тут можна подивитися?
  
  "Тільки те, що життєво важливо для нашої місії", - відповів я.
  
  Поки я спостерігав, англієць знову підняв очі і завмер. "Я бачу ряд птахів, які всілися на парапет замку".
  
  "Мій дорогий друже!" - Вигукнув я. - “Тепер представляється можливим, що у вас є талант детектива. Далі, я настійно закликаю вас, не задовольняйтеся простим спогляданням, а дивіться, дивіться, дивіться і доповідайте!"
  
  Деякий час він стояв мовчки і нерухомо, потім зробив дію, яке викликало моє захоплення. Хоча ми стояли по кісточки в мокрій від роси траві перед замком, поблизу була під'їзна доріжка, якою проїжджали екіпажі, що під'їжджають до маєтку і виїжджають з нього. Наш власний візник проїхав по цій стежці, і я очікував, що він скористається нею ще раз, коли повернеться за нами вранці.
  
  Англієць підійшов до під'їзній доріжці, нахилився і підняв жменю гравію. Він відкинув плащ, щоб звільнити руку, і жбурнув камінчик у птахів, що сиділи на парапеті. Я був вражений силою і влучністю його руки.
  
  З сердитим криком кілька птахів злетіли зі своїх сідало. Їх силуети вимальовувалися на тлі нічного неба, їх обриси були тьмяно-чорними на тлі блискучих зірок і чистої темряви небес. Один з них пролетів над ликом повній, яскравій місяця, його широко розпростерті крила і сяючий диск позаду неї створювали ілюзію, що птах був такий же великий, як легендарний Пегас.
  
  Ми з моїм учнем залишалися нерухомі, спостерігаючи за поведінкою повітряних істот. Вони були радше засмучені, ніж налякані гуркотливій галькою, принаймні, я так припустив, оскільки знадобилося всього кілька митей, щоб безліч істот повернулося на свої колишні місця, супроводжувані чутним грюканням перистих крил і ворчливыми криками.
  
  Англієць нахилився і підняв ще одну жменю гравію, відвів руку назад і жбурнув камінчики у птахів. І знову його дії викликали гнівну реакцію, більшість птахів роздратовано закричали і, ляскаючи крильми, полетіли зі своїх сідало. До цього часу розгадка таємниці зниклого яструба була очевидна.
  
  "Хороша робота", - привітав я свого учня. "Очевидно, що ви вловили різницю між спостереженням і просто зором, і помітили, що необхідно для виявлення вашої видобутку".
  
  Слабкий ознака задоволення відбився на його обличчі, на мить куточки його рота піднялися на кілька міліметрів. Не сказавши ні слова, він сів на траву і почав знімати чоботи і панчохи. У такому ж мовчанні я спостерігав, як він попрямував до зовнішньої стіні замку.
  
  Я очікував, що він повернеться всередину будівлі і спробує вибратися на дах з допомогою внутрішніх сходів. Замість цього, на мій подив, вивчивши стіну з щільно підігнаними камінням і повзучим плющем, він продовжив підійматися по зовнішній стороні замку, використовуючи свої потужні пальці і майже орангутангоподобные ступні, щоб впевненіше триматися. Коли він наблизився, його плащ майорів навколо його постаті, як два величезні крила.
  
  Підійшовши до парапету, він гукнув сиділи там крилатих істот, видавши при цьому дивний звук, не схожий ні на один з почуті мною раніше. Без попередньої підготовки птахи, які спостерігали за його наближенням, розправили крила і піднялися з замку, зникнувши в навколишньому їх темряві. Всі, крім однієї. Самотня птах залишалася нерухомою, вимальовуючись силуетом на тлі зоряного неба.
  
  Дивне, майже нелюдське істота, в яке перетворився мій колишній відвідувач, засідало тепер поруч з єдиною птахом, так високо над землею, що одне-єдине промах, як я міг бачити, прирекло б його на вірну загибель. Однак до мене не долинуло жодного звуку від цього дивного персонажа, ні будь-яких ознак страху.
  
  Він підняв нерухому птицю з місця, та за мить вона зникла під його плащем. Я міг тільки припустити, що він прийшов заздалегідь з додатковим відрізком шкіряного ременя або мотузки, досі прихованим під верхнім одягом.
  
  Потім, поки я стояв в жаху, він нахилився, щоб лягти долілиць на парапет, потім перехилився через край, щоб вхопитися за кам'яну стіну, потім зісковзнув зі свого безпечного сідала і почав спускатися по стіні замку головою вперед, закріпивши птицю під одягом. Зовні він нагадував гігантську кажана.
  
  Діставшись до галявини, він випростався і витягнув птаха з-під плаща. “Я дякую вам, мій дорогий Дюпен, за уроки, які ви мені дали, в рівній мірі спостережливості і дедукції. Наша видобуток повернута.
  
  З цими словами він простягнув чорну птицю до мене. Навіть крізь її чорну оболонку я міг розрізнити форму її пір'я, кігтів, дзьоба, очей. Безсумнівно, це був чудовий зразок мистецтва скульптора. Мій учень попросив мене потримати статуетку, поки він знову одягає панчохи і черевики. Вага чорної птиці був так великий, що я був ще більше вражений його здатністю спускатися по стіні замку з прив'язаною до неї одягом.
  
  Ми провели те небагато, що залишилося від ночі, досліджуючи інтер'єр замку, використовуючи факели, що залишилися від більш щасливою епохи цього сумного споруди. Єдиними доказами, які ми виявили, були подальші свідчення жорстокості загарбників, які убили герцога і герцогиню, а також їх слуг, і все це в марній спробі дізнатися місцезнаходження скарбу, яким тепер володіли я і мій учень.
  
  Вранці прибув наш найманий працівник, дещо пошарпаний і, як можна було припустити, через вживання надмірної кількості алкоголю.
  
  Я звелів йому відвезти нас в село Ланьї, де ми сховали птицю в багажнику машини, пообіцявши продавцю щедрі чайові в обмін на його мовчання. Після цього ми склали повний звіт про наших кривавих знахідки в замку, ні словом не згадавши про птаха. Причина, по якій ми приїхали в замок, була правдивою: я був старим знайомим герцога і герцогині і дуже хотів представити їм мого гостя з Англії.
  
  Мер села Ланьї і шеф жандармерії були належним чином шоковані нашими описами, але дозволили нам вирушити в Париж, взявши з нас обіцянку надати всю інформацію і допомогу, які ми зможемо, якщо вони будуть потрібні на більш пізньому етапі їх розслідування.
  
  У визначений термін екіпаж під'їхав до моїй квартирі в передмісті Сен-Жермен. У столиці випав легенький сніжок, і я обережно пробирався до дверей, щоб не посковзнутися і не впасти на каміння. Змучений справами минулого дня і ночі, я повернув ключ у замку своєї квартири і штовхнув двері, аби ми з моїм гостем могли увійти. Коли ми це зробили, то зіткнулися з несподіваним видовищем. У моїй квартирі був проведений обшук. Меблі була перевернута, ящики висунуті зі своїх місць і валялися на підлозі. Килимове покриття було розірвано і откатано, щоб можна було пошукати люки або розхитані дошки.
  
  Всі картини були зірвані зі стін і кинуті на підлогу, включаючи фотографію мого друга і кумира, великого Видок. Вражений і ображений вторгненням в мої покої, я приступив до огляду їх вмісту, оцінюючи шкоду й уболіваючи про знищення дорогоцінних спогадів про моїй довгій кар'єрі. Я схопився за голову і висловив своє обурення.
  
  Нарешті, взявши себе в руки і сподіваючись якимось чином пом'якшити заподіяну шкоду, я повернувся, щоб порадитися з моїм відвідувачем, але виявив, що він безслідно зник.
  
  Я підлетів до дверей і покинув своє приміщення. Екіпаж, звичайно, давно поїхав, але на свіжому снігу виднівся ряд темних слідів. Слідуючи за ним, не звертаючи уваги на ризик впасти, я промчав по вулиці Дюно. Нарешті я виявив, що стою на порозі закладу мсьє Константинидеса. Я кілька разів натиснув на дзвінок, але відповіді не послідувало, потім постукав у двері. Всередині магазину не було видно ні світла, ні руху, і на мій поклик не було жодної реакції.
  
  Сенс цих подій миттєво проник в мій змучений мозок. Англієць був наркоманом, грецький аптекар - постачальником його зловісних хімікатів. Як Константінідес дізнався про цього птаха, було незбагненно, але мене завербували скоріше за його наказом, ніж за наказом карлистов або бурбонів.
  
  Константинидис обшукав мою квартиру просто для того, щоб відвернути мою увагу, поки англієць приносив птицю в свій магазин. До цього часу, хоч минуло всього кілька хвилин, було ясно, що і англієць, і грек разом з чорним птахом покинули Передмісті і їх не знайдуть в околицях Парижа.
  
  Що стало з птахом, з англійським детективом, з грецьким хіміком, залишалося загадкою на довгі роки. І ось, нарешті (Дюпен закінчив свою розповідь). Я дізнаюся про подальшій кар'єрі мого учня і про презирство, з яким він відповідає на моє керівництво.
  
  * * * *
  
  Поки я сидів, приголомшений приниженням мого друга і наставника, я побачив, як він стискає маленький томик, з якого прочитав жорстокі слова, як ніби це був кинджал, яким він планував покінчити з собою. Весь той час, поки він розповідав свою історію, я був захоплений цим оповіданням, перенісся в інший час і в інше місце, в той час, коли Дюпен був молодий і знаходився в розквіті сил. Але тепер я повернувся в даний і побачив перед собою людину, ослабленого плином років і тяготами жорстокого існування.
  
  "Що стало з птахом?" Запитав я. "Вона зникла зовсім?"
  
  Дюпен похитав головою. “Аптеку грека Константинидеса знову відкрив племінник. Про старшого Константинидесе більше ніколи нічого не було чути, а якщо і було, то це зберігалося в недоторканності в лоні сім'ї. Я спробував дізнатися у племінника про місцезнаходження його дядька і англійця, а також про саму птиці, але молодший Константинидис послався на незнання долі двох чоловіків, а також того, що птах. Ось вже два покоління магазин залишається в сім'ї, і таємниця, якщо вона взагалі існує, залишається за сімома печатками в їх лоні ".
  
  Я розуміюче кивнув. “ І, значить, ви більше ніколи не чули про свого учня, дивному англійця?
  
  Дюпен помахав переді мною книгою. “Бачиш, старий друже? Він став, так би мовити, новим Дюпеном. Його слава поширюється по морях і всій земній кулі. Якби він хоча б частково визнав свій борг переді мною, я був би задоволений. Мої матеріальні потреби задовольняються за рахунок невеликої пенсії, призначеної нашим старим другом Джі ... зі столичної поліції. Мої спогади належать мені, і ваші власні твори принесли мені мою невелику частку слави ".
  
  “ Запевняю вас, Дюпен, це найменше, що я міг зробити.
  
  Було сумне мовчання, під час якого я розмірковував про сумному стані, в яке впав мій друг. Нарешті він віддав зітхання, повний відчаю. "Можливо," почав він, потім затнувся, потім почав знову, "можливо, трохи проникливим було б цікаво дізнатися про деяких інших моїх починаннях".
  
  Похитавши головою, я відповів: “Я вже записав їх, Дюпен. Була справа про вбивства на вулиці Морг, про викраденому листі і навіть про вашому блискучому розкритті таємниці Марі Роже.
  
  "Це не ті випадки, про яких я кажу", - заперечив Дюпен.
  
  “ Я не знаю інших, крім, звичайно, того, що ви розповіли мені цієї ночі.
  
  Почувши мої слова, Дюпен дозволив собі одну з рідкісних посмішок, які я коли-небудь бачив на його обличчі. "Було багато інших, дорогий друже, - повідомив він мені, справді багато".
  
  Вражений, я попросив його перерахувати кілька таких.
  
  "Там були загадка фальшивого смарагду цариці, пригода американського торговця зброєю Уейда, таємниця алжирських трав, інцидент з багамських втікачем і улетевшим повітряною кулею і, звичайно, трагедія з фараоновым шакалом".
  
  “ Мені не терпиться записати це, Дюпен. Таким чином, повний список?
  
  “ Ні в якому разі, старий друг. Це тільки початок. Такі повідомлення можуть в якійсь мірі пом'якшити біль від того, що ти постарів і був забутий, замінений на стадії виявлення новим поколінням сищиків. І, я підозрюю, ті кілька монет, які ваші звіти можуть поповнити ваш гаманець, не будуть зайвими.
  
  "Вони цього не зроблять", - мусив визнати я.
  
  "Але це," Дюпен ще раз махнув книжкою, " це образа вражає мене в саме серце. Гіркий, як полин, і гострий, як двосічний меч, так говорить прислів'я".
  
  "Дюпен," сказав я, " ти не будеш забутий. Цей англійський педант явно скопіював ваші методи, аж до того, що найняв асистента і помічника, який має певну схожість зі мною. Безсумнівно, справедливість забороняє світу забувати шевальє К. Огюста Дюпена!"
  
  "Не забути?" - пробурмотів мій друг. “Не забути? Учень буде вічно жити в славі, в той час як майстер стане всього лише приміткою до історії відкриттів. Ах, мій друг, мій дорогий, дражайший друг, але світ, в якому ми живемо, несправедливий".
  
  "Так було завжди, Дюпен," погодився я, "так було завжди".
  
  OceanofPDF.com
  
  ШЕРЛОК ХОЛМС — ЗАГНАНИЙ В КУТ! Гері Ловизи
  
  "Я бачу, ви знову не змогли встояти перед спокусою посилань", - сказав мені мій друг Шерлок Холмс якось вдень, коли я відвідав нашу стару барліг на Бейкер-стріт, 221Б. Він з презирством оглядав мій наряд, очевидно, припустивши, що я прийшла прямо після партії в гольф.
  
  Я кивнув на знак згоди. З тих пір як я вийшла заміж і у мене було багато роботи в Сент-Бартс, я рідко бачилася з Холмсом протягом останнього року, тому ці випадкові візити були для мене моментами величезної радості знову побачити мого старого друга і надолужити згаяне в його справах. Моє єдине вільний час в останній час було зайнято моїм новим гріховним захопленням - чарівним творінням під назвою гольф.
  
  "Дуже стимулюючу та приємне вправа", - сказав я своєму другові.
  
  "Ха!" Холмс саркастично пирхнув. “Груба і абсолютна трата часу. Дорослі чоловіки ганяють маленький м'ячик в грі просте і абсолютна везіння. Боюсь, це не для мене.
  
  "Це спорт, Холмс, а не просто гра", - заперечив я, невимовно засмучений його словами, відчуваючи, що якимось чином мій обов'язок - захищати цей вид спорту. “За останні кілька місяців я знайшов це приємним заняттям, і мене запросили пограти на деяких з найпрестижніших полів Англії і Шотландії, включаючи саму батьківщину гольфу - Королівський і стародавній гольф-клуб у Сент-Ендрюсі. Я навіть подружився з самим Томом Моррісом, Старим Томом Моррісом, як його називають, легендою гри. Я кажу вам, що це не гра на удачу, вона чревата небезпеками і труднощами, які вимагають високого рівня майстерності ".
  
  Холмс відкинув все це недбалим помахом руки. Якщо це не носило кримінального характеру і не входило у вузьку сферу його інтересів, він рідко притягувався до справи.
  
  “Ви знаєте, Холмс, - сказав я йому, дозволивши нотки роздратування прозвучати в моєму голосі, - зараз ми знаходимося на четвертому році життя у 20-му столітті, час нових починань і нових речей, таких як гольф. Останнім часом в грі встановлені суворі правила гри, впливають на всі непередбачені обставини. Я б подумав, що це один з аспектів, який ви вважали б привабливим і навіть схвалили. “
  
  “Нісенітниця! Ви згадали правила, як в спорті, хоча самі тільки що назвали це грою. Шашки були б більш стимулюючими ".
  
  "О, перестаньте, Холмс!" Роздратовано заперечив я.
  
  "Ти сама назвала це грою", - заперечив він з кривою усмішкою.
  
  "Це була просто фігура мови".
  
  Холмс подивився на мене, хитаючи головою в удаваному розпачі. “Ватсон, бідний, бідний Ватсон, мені сумно чути, що ви піддалися на хитрощі такої азартної гри. Набагато краще було б витратити свій час і мізерні кошти на колесо рулетки. Більше шансів, а?"
  
  “Дозволю собі не погодитися. Я виявив, що в кожному аспекті гри в гольф потрібна велика майстерність, починаючи з першого заїзду по фарватеру, закінчуючи відбиванням і, звичайно ж, використанням гріна. Це може бути найбільш стимулюючим і складним заняттям. З усіх людей саме ви не повинні так швидко принижувати гру — або, насмілюся сказати, спорт, яку ви самі жодного разу не пробували ".
  
  Шерлок Холмс задумався, а потім криво посміхнувся: “Тут ти мене розкусив, старовина. Можливо, ти правий. Можливо, коли-небудь ми спробуємо".
  
  “ Я був би надзвичайно радий зробити це, Холмс. Можливо, коли ви не будете так сильно зайняті розслідуваннями?
  
  “Що ж, Ватсон, ви прийшли дуже вчасно. Останнім часом випадків було небагато. Схоже, злочинні кола пішли у відпустку. Саме розчарування ".
  
  Я посміявся над його дилемою: "Що ж, я впевнений, що скоро трапиться що-небудь варте".
  
  “ Очевидно, що так і буде, але розкажи мені докладніше про цю манії гри в гольф, якої ти заразився, як сильної лондонській застудою. Я бачу, що в цьому є щось, що тебе явно турбує.
  
  Я уважно подивився на Шерлока Холмса. Цей чоловік був неабиякий. Досі я був дуже обережний, ні словом, ні жестом не видавав йому справжню мету мого візиту. “ Ти прониклива, як завжди. Як ти здогадалася?
  
  “ Вгадай! Ти сказав 'вгадай'?
  
  "Я мав на увазі... Те, що я хотів сказати ..." Я швидко затнувся.
  
  "Не беріть в голову, старина," Холмс поблажливо посміхнувся моє збентеження. - Віднесіть це на рахунок того, що я знаю вас завдяки нашому довгої співпраці. Я бачу, тебе щось турбує, і все ж ти не хочеш піднімати це питання, але, тим не менш, це зачіпає тебе. Це пов'язано з твоєю грою, чи не так?"
  
  Я зітхнув: "Так, Холмс, це у вищій мірі гнітюча проблема, але, звичайно, вона не досягає того рівня, на якому необхідно задіяти ваші чудові таланти".
  
  “Чому б не дозволити мені самому судити про це. Як я вже говорив вам, цікавих справ зараз мало, тому, якщо у вас є щось цінне, я був би радий почути подробиці ".
  
  Я з полегшенням кивнув, зрозумівши, що мій друг стурбований, зібрався з думками, а потім почав свою розповідь, сідаючи в своє старе крісло навпроти його. “Ви праві, це має відношення до гольфу. Я вже згадував, що познайомився зі старим Томом Моррісом. Він надзвичайно порядна і джентльменський людина. У наші дні він працює зеленщиком в R & A, Королівському і старовинному гольф-клубі у Сент-Ендрюсі, в Шотландії ".
  
  “Так, де вони грають на Відкритому чемпіонаті Великобританії. Я вважаю, що старина Морріс навіть чотири рази вигравав чемпіонат в 60-х?" Заявив Холмс.
  
  "Чому б і ні", - посміхнувся я. "Значить, ти щось знаєш про гру?"
  
  “ Деякі причіпки тут і там. Я дізнався про цього хлопця в основному через таємниці, яка спіткала його сина, Юного Тома Морріса.
  
  “ Юний Тому? - Запитав я недбало, але з цікавістю. “ Я не чув.
  
  “ Надзвичайно трагічний випадок, Ватсон. Син старого Тома, Томмі — в наші дні відомий як Юний Тому - був вундеркіндом у гольфі. У свій час він був легендою, що увійшла в історію гольфу слідом за своїм батьком, вигравши чотири "Брітіш Оупен". Він був молодий, йому ледь виповнилося 24 роки, коли його дружина і дитина померли при пологах. Юний Тому помер три місяці, на Різдво 1875 року, з невідомих причин. Все це було досить загадково, але більшість людей в той час звинувачували в цьому розбите серце ".
  
  "Сумна історія," тихо сказав я.
  
  "Ще сумніше була відповідь люблячого батька, коли його запитали, чи можлива така смерть".
  
  “ Що він сказав, Холмс?
  
  "Кажуть, старий Том відповів, що якщо б людина могла померти від розриву серця, то він би напевно помер сам в той час".
  
  Я зітхнув: “Це сумно. Я поняття не мав".
  
  “Старий Тому пережив свого сина на чверть століття. На загальну думку, це людина з унікальним і видатним характером і талантами. Я б дуже хотів коли-небудь зустрітися з ним". Заявив Холмс, потім глянув прямо на мене і запитав: "Отже, Ватсон, розкажіть мені, навіщо ви сюди прийшли".
  
  “ Отже, Холмс, відкриття завершиться завтра ввечері врученням переможцю Чемпіонського кубка — це великий срібний трофей, більш відомий як Глечик для кларета. Проблема в тому, що Глечик з кларетом пропав.
  
  "Цей глечик цінний?" Холмс запитав вже з великим інтересом.
  
  "Так, чисте срібло, стоїть значну суму, але воно безцінне для клубу".
  
  Шерлок Холмс кивнув, подивився на мене зі свого місця і спокійно запитав: "Скажіть, хто-небудь в клубі пропав?"
  
  Я подивився на Холмса, знизав плечима: “Ні, наскільки я знаю, немає. Однак старий Тому згадав мені, що один з його синів — кедді — захворів і останні два дні не з'являвся на роботі. Старина Том говорить, що це зовсім не схоже на хлопця - не бути готовим до жодного матчу, не кажучи вже про чемпіонат.
  
  "А цей хлопчик цікавиться грою?"
  
  “Ну, я вважаю, що так, адже більшість кедді з ентузіазмом ставляться до гольфу. Старий Том сказав мені, що цей хлопець гарно вихований, але в грі він більш фанатичен, ніж більшість інших".
  
  "Зрозуміло," задумливо промовив Холмс. Нарешті він підняв на мене очі з незрозумілою посмішкою на обличчі. “ Що ж, Ватсон, ви повинні знати, що тут, в Лондоні, я мало що можу з цим вдіяти.
  
  "Я розумію, Холмс", - тихо відповів я, явно переможений, але вдячний, що він хоча б вислухав мою історію. “Просто старина Тому дуже засмучений втратою трофея. Це буде катастрофою для Відкритого чемпіонату, для клубу і для самої гри в гольф ".
  
  Холмс раптово встав зі свого місця і пильно подивився на мене: “Що ж, тоді нічого іншого не залишається, як негайно відправитися в Шотландію і виправити цю ситуацію. Ходімо, Ватсон, гра — на цей раз в гольф - починається!
  
  * * * *
  
  Завдяки ефективності британської залізничної системи ми з Холмсом дісталися до Сент-Ендрюс не менш ніж за вісім годин. Одного разу в клубі я представив великого детектива Морріс. Старина Том також не менше чотирьох разів ставав переможцем Відкритого чемпіонату Великобританії, але в наші дні він був відомим майстром гри в м'яч, ключок і дизайнером доріжок для гольфу. Протягом багатьох років він був головним зеленщиком у Сент-Ендрюсі.
  
  Старий Том Морріс, безумовно, виглядав на всі свої 83 роки, красуючись довгою спадаючої білою бородою, яка ниспадала на середину його широких грудей. Він був одягнений в костюм для гольфу, спортивну куртку і картату кепку на сивій голові. Його ліва рука часто лежала в кишені штанів, де він тримав усюдисущу трубку, а в якості тростини він використовував перевернутий держак маші ниблик з горіхового дерева. Хоча він, здавалося, ніколи не посміхався, його пронизливі блакитні очі випромінювали сильну енергію і ніжну доброту.
  
  Я познайомив легенду гольфу з легендою детектива.
  
  "Ах, поки я живий і дихаю, невже це не хто інший, як містер Шерлок Холмс, який приїхав сюди, в Шотландію, щоб відвідати наш прекрасний клуб?" - Запитав Морріс з сильним шотландським акцентом і радісним обличчям, яке засвітилося радістю. Він виявився самим сердечним і життєрадісним хлопцем. Хоча здавалося, що він жодного разу не посміхнувся і був втіленням суворого шотландця, старий Том був справді добрим і сердечною людиною. Його очі іскрилися, коли він говорив. “Для мене велика честь познайомитися з вами, сер, і я вітаю вас у Сент-Ендрюсі. Я вважаю, доктор Ватсон розповів вам про нашу маленьку проблему?"
  
  “ Так, він це зробив. Ось чому я тут, містер Морріс.
  
  "Що ж, я дякую вам, але, будь ласка, кличте мене просто Старина Тому, добрий сер".
  
  Холмс дозволив собі тепло посміхнутись: "Ну що, старий, у тебе пропав трофей, і я чув, що презентація відбудеться сьогодні ввечері?"
  
  "Так, чемпіонат тільки закінчується, і ми опиняємося в жахливому скруті", - сумно сказав старий Том. “Бордовий глечик, як його називають, постійно знаходиться в R & A — так ми називаємо Королівський і Стародавній гольф-клуб у Сент-Ендрюсі — з 1873 року. Трофей вручається переможцю Відкритого чемпіонату Великобританії кожен рік. Переможець отримує право зберігати її протягом року, перш ніж повернути в R & A, звідки він буде переданий наступного чемпіону. Нещодавно його повернув клубу минулорічний переможець. Тепер трофей пропав. Я боюся, що його навіть могли вкрасти ".
  
  “ Добрий лікар сказав мені, що один з ваших хлопчиків захворів і не вийшов на роботу.
  
  “Так, це правда. Молодий Деніел Робертс, кедді, хороший хлопчик".
  
  “ А де ми можемо знайти молодого містера Робертса? - Спитав Холмс.
  
  “В селі. Він живе зі своєю мамою над її магазином кравчині".
  
  Холмс кивнув: "Тоді давайте негайно вирушимо туди, тому що ми не можемо втрачати часу".
  
  * * * *
  
  Коли ми дісталися до будинку хлопчика, ми виявили юного Деніела Робертса нагорі, в кімнаті, в ліжку з очевидною і важкою хворобою невідомого походження. За згодою матері та за вказівкою Холмса я швидко надав допомогу хлопчикові, провівши ретельний медичний огляд. Нарешті я вийшов з кімнати, щоб наодинці порадитися зі своїм другом.
  
  "Отже, лікар, який ваш діагноз?" Холмс запитав мене.
  
  “Фізично з хлопчиком взагалі все в порядку. Але він в жаху від чогось, що відчайдушно намагається приховати. Його серце страшно б'ється з-за цього ".
  
  Холмс просто кивнув, потім повернувся зі мною в кімнату. Там ми побачили старого Тома і місіс Робертс, які сумно дивилися на хлопчика, що лежить в ліжку в такому хворобливому стані. Хлопчик побачив, як ми увійшли, і злегка кашлянув.
  
  Холмс похмуро посерйознішав: “Так не піде, Деніел. Доктор Ватсон провів вам повне обстеження. З вами все в порядку. Я знаю, що ви сімуліруете хвороба. Час йде. Ви повинні розповісти мені, що ви зробили з "Сент-Ендрюс трофі".
  
  Обличчя хлопчика витягнулося в розпачі, він опинився в пастці і подивився на свою матір.
  
  "Деніел Робертс, а тепер скажи цим людям правду!" - наказала мати хлопчика.
  
  Деніел виглядав приголомшеним, переляканим від відчаю, але нічого не відповів.
  
  “Я знаю, що ви вкрали трофей, молода людина“, - заявив Холмс. "Гра закінчена, так що вам краще зізнатися у всьому прямо зараз".
  
  "Давай, хлопче, прийшов час висловитися", - підказав старий Те, виглядаючи похмурим і розчарованим тим, що один із його хлопців дійсно вкрав знаменитий трофей.
  
  Хлопчик почав плакати.
  
  “ Ну ж, Денні, “ м'яко додав старий Том, - розкажи мені, що сталося. Чому ти вкрав трофей? Кому ти його продав?
  
  "О ні, все було зовсім не так, містер Тому", - випалив хлопчик крізь сльози. “Я взяв його, коли попередній переможець повернув його в клуб кілька днів тому. Я просто хотів побачити своє ім'я на цьому трофей, як у всіх великих гравців у гольф минулих років, тому що одного разу моє ім'я теж могло бути вигравірувано там. Тому я скористався чорнилом, щоб написати своє ім'я там, прямо під останньою перемогою юного містера Тома в 72-му році ".
  
  "Денні Робертс, ти цього не робив!" - сердито крикнула мати.
  
  Холмс жестом закликав до тиші. - Продовжуйте, Денні. Де зараз трофей? Ви його продали?
  
  “Це продати? Звичайно, ні, сер! Я б ніколи не подумав про таке", - затинаючись, пробелькотів хлопчик, явно засмучений самою думкою.
  
  "Тоді що ти з ним зробив?" Підказав старий Том.
  
  Денні виглядав похмурим, його широко розкриті очі благали Старого Тома: “Мені так шкода. Я був наляканий, сер. Я знаю, що вчинив неправильно, помістивши там своє ім'я, і намагався видалити його, але воно не піддавалося. Я була в жаху! Тоді мені прийшла в голову ідея віднести трофей до струмка, щоб змити водою чорнило. До мого полегшення, вийшло моє ім'я, але потім я впустив трофей в струмок. Це увійшло глибоко “.
  
  "Так чому ж ти не пірнув за ним?" Я запитав хлопчика.
  
  - Я не вмію плавати, - збентежено підняв голову Денні.
  
  "Зрозуміло," сказав Холмс, ховаючи криву посмішку.
  
  Денні продовжував пояснювати: “Я боявся засмутити містера Тома. Він був такий добрий до мене і все таке. Він завжди говорив мені, що гольф вчить відповідальності і хорошій спортивній майстерності, а потім я підвів його. Тому я прикинувся хворим, щоб не зустрічатися із ним лицем до лиця. Мені дуже шкода, містер Тому.“
  
  Старий Том м'яко посміхнувся: "Не думай більше про це, хлопець".
  
  "Я піду в тюрму?" - нервово запитав хлопчик.
  
  Старий Том розсміявся з ніжною теплотою: "Звичайно, ні, Денні".
  
  "Так де ж трофей зараз?" Спитав Холмс.
  
  "Ну, все ще на дні струмка, там, де я його залишив", - відповів Денні.
  
  Холмс кивнув: “Тоді дуже добре. А тепер, Денні, піднімайся з ліжка і дозволь нам негайно сходити за нею".
  
  * * * *
  
  Рано вранці наступного дня ми з Шерлоком Холмсом зіграли наш перший раунд в гольф. Проблема, що виникла напередодні, була вирішена задовільно; трофей був витягнутий і потім без сучка і задирки вручений переможцю чемпіонату. Молодий Денні був відповідним чином розкритикований Старим Томом, але йому дозволили зберегти свою посаду кедді в клубі. І знову в R & A. все було в порядку.
  
  І все ж наступний день подарував нам прекрасне, бадьорить шотландське ранок, ідеально підходить для гри в гольф в Royal and Ancient Saint Andrews. Старий зробив Те Холмсу і мені подарунок у вигляді сприятливого тайм-ауту в подяку за наш вчинок. Тому мій товариш неохоче погодився зіграти ще один раунд.
  
  Ми вирішили зіграти одиночний матч, тільки він і я, в обведення. Старина Том і Денні навіть зголосилися бути нашими кедді, кожний з яких давав нам настільки необхідні і корисні інструкції та інформацію перед початком гри.
  
  Поле в R & A було піщаним за своєю природою, з невеликими пагорбами, які руйнували навіть самий хороший удар, часто диявольськи вибиваючи м'яч за лінію і потрапляючи у підступно розташований бункер, який міг створити тільки самий диявольськи збочений розум. Грати на цьому полі було непросто.
  
  Перша лунка, відома як "Опікова" лунка, була рівною чотирьом. При великому везінні ми з Холмсом обидва виграли п'ять. Нам пощастило, що ми завдали лише один удар вище номіналу. Я впорався краще на другий лунці, фактично зрівнявши рахунок, в той час як Холмс впорався краще за мене на третій.
  
  До четвертої лунці я почав розуміти, що Холмс, схоже, знає про гру в гольф набагато більше, ніж коли-небудь говорив мені. Ми зіграли ще кілька лунок і виступили досить добре, в основному завдяки добрим порадам наших кедді, ми обидва, звичайно, перевищили номінал, але не настільки сильно.
  
  "Де ви навчилися так добре грати?" - Нарешті запитав я Холмса, вражений якістю гри. Я не був майстром гри, як і він, але я був здивований швидкістю, з якою він схоплював найнеобхідніше.
  
  Холмс тільки посміхнувся, поправив свою мисливську шапку й відповів: “На поїзді до Сент-Ендрюс, звичайно. Поки ти годинами спав, я вивчав гру, читаючи книги з гольфу з твого рюкзака. Я знайшов книгу Горація Е. Хатчінсона найбільш корисною, в той час як "Мистецтво гольфу" Сімпсона було дуже інформативним. Чи знаєте ви, що в нього навіть включені фотопластинки нашого друга Старовини Тому, що демонструють цінність гойдалок? Його безцінні поради. Можливо, ви маєте рацію, стверджуючи, що як тільки ви зрозумієте цю гру, ви почнете по-справжньому цінувати її ".
  
  “Шикарно, Холмс! Гольф з книг!" Я глузливо пирхнув, але не міг не похвалити його покращилося ставлення. “Що ж, тоді подивимося, до чого це призведе, ми переходимо до десятого місця. Поки ми рівні, так що давай подивимося, що ти зможеш зробити на останній дев'ятці ".
  
  Ми перейшли до десятої лунці і зіграли до кінця. Я вийшов вперед ударом, але до наступної лунці Холмс зрівняв рахунок зі мною. Він вийшов вперед на тринадцятій, але я наздогнав його на п'ятнадцятій. На той момент це була гра будь-якого. Холмс грав з похмурою рішучістю, хмурився з-за невдалих кидків, але, здавалося, радів, коли у нього виходив хороший — у цьому сенсі він нічим не відрізнявся від будь-якого іншого гравця в гольф.
  
  На підході до останньої лунки Старий Тому оголосив: “Джентльмени, вісімнадцята лунка. Це четверта лунка, довжиною 360 ярдів, і до цього моменту ви обидва будете рівні".
  
  “Жорстке змагання, Ватсон“, - сумно сказав Холмс. “Ви абсолютно праві, це переслідування може виявитися надзвичайно складним. Я думаю, що виграю цю лунку, а потім раз і назавжди покладу спати твої нав'язливі мрії про цій грі ".
  
  "Я дам вам хороший відсіч, Холмс," попередив я.
  
  Шерлок Холмс посміхнувся: “Я і не очікував нічого іншого, старина“.
  
  Нам треба було за два удари, щоб потрапити на вісімнадцяту майданчик. Холмсу потрібен складний 20-футовий удар, щоб потрапити в лунку. Мій удар був коротше, з відстані майже 12 футів. Перебуваючи далі всіх від лунки, Холмс зіграв першим.
  
  Удар Холмса прийшовся прямо в лунку. Здавалося, що він ось-ось увійде. Моє обличчя спохмурніло від гіркого передчуття насування загибелі. Звичайно, його м'яч летів прямо в лунку і відразу ж повинен був впасти. Я подивився на свого друга, і він здавався у піднесеному настрої.
  
  Потім я побачив, як його м'яч раптово зупинився як укопаний, менш ніж у футі від чаші. Холмс втупився на м'яч в повному шоці і зневірі, немов бажаючи, щоб він рушив сам по собі і потрапив в чашу. Але цього не сталося.
  
  Тепер була моя черга. Похмура посмішка з'явилася на моєму обличчі, коли я готувався до удару. Денні, виконуючий роль мого кедді, дістав один зі своїх улюблених ножів для нарізки гікорі і простягнув його мені. “Ось, доктор, спробуйте цей. У тебе рівна удар, грай чесно, і все повинно вийти ".
  
  Я кивнув, моє обличчя було серйозним від духу суперництва, коли я зайняв позицію і наніс удар. Це був сильний удар, ніж у мого супротивника. Я мав намір завдати простий і прямий удар, але мій м'яч тут же відхилився, описавши широку дугу. Я з похмурим трепетом похитав головою і глибоко зітхнув. Я побачив, що Холмс теж затамував подих.
  
  Ми всі четверо пильно спостерігали за тим, як мій м'яч котився по широкій дузі, повільно наближаючись все ближче і ближче до чашки з тим, що здавалося певністю у неминучості. Я напружено видихнула. Здавалося, що я ось-ось впаду в лунку. Потім м'яч раптово натрапив на нерівне пляма на гріні і якимось диявольським дією зачепився перед м'ячем Холмса і, відкотившись, зупинився як укопаний. Я спробував зрозуміти, що тільки що сталося. Тепер мій м'яч знаходився між м'ячем Холмса і чашкою на відстані трохи більше шести дюймів, ефективно блокуючи його від чашки.
  
  "Ось так-то, доктор!" Денні радісно закричав.
  
  Старий Том Морріс тільки розсміявся від невтримного веселощів: "Так, добре зіграно, доктор Ватсон, схоже, ви досить вправно загнали містера Холмса в кут!"
  
  "Загнаний в кут?" Випалив Холмс. Очевидно, він не був обізнаний про це конкретному правилі.
  
  Я сам був здивований таким поворотом подій, але швидко зрозумів, що це може потенційно змінити правила гри для мене.
  
  Старий Том пояснив: “М'яч Ватсона загороджує ваша кубка, містере Холмс. Це старе і поважне правило гольфу, зване загоняющим. У гольфі ви повинні бити своїм м'ячем точно в лунку. Отже, коли інший м'яч блокує ваш власний, ви загнані в кут. Це ваша гра, містер Холмс."
  
  "Як це можна грати, якщо м'яч Ватсона блокує мій?" - Спитав Холмс.
  
  "Насправді," співчутливо сказав старий Том, — м'ячі знаходяться на відстані трохи більше шести дюймів один від одного, так що м'яч Уотсона не можна підняти у відповідності з правилами. Ваш єдиний варіант - поступитися пролом або домовитися про блокування. Коли гравець, загнаний у кут, він, очевидно, не може нанести удар прямо в лунку, але якщо він б'є по м'ячу так, що промахується повз м'яча суперника і все ж потрапляє в лунку, вважається, що він веде переговори про блокування. Отже, містер Холмс?
  
  Великий Сищик ретельно зважив свої можливості. Вони були прикро обмежені. “Ви поставили мене в скрутне становище, Ватсон. Я не поступлюся вам цю дірку, тому ви не залишаєте мені іншого вибору, окрім як спробувати, як каже старина Те, домовитися про це ... глухому куті.
  
  "Браво, містер Холмс!" Старина Том прийшов в захват від очевидної відваги мого друга. "Ось, тепер скористайся цим джиггером, він дасть тобі висоту, необхідну для гри в м'яч".
  
  Холмс узяв гейзер з держаком з горіхового дерева і приготувався зіграти. Він не поспішав і вдарив по м'ячу раптовим і різким рухом, від якого м'яч злетів у повітря. Я був вражений, побачивши, як його м'яч пролетів над моїм власним — всього в два дюйми заввишки і прямо в лунку. Потім його м'яч забився прямо в лунку —і відскочив назад!
  
  М'яч Холмса повільно відкотився убік і зупинився в декількох дюймах від чашки.
  
  Це було несамовито. Денні скорчив гримасу, а старина Тому добродушно похитав головою з приводу містичних примх гри. Я стояв, вражений тим, що побачив.
  
  Холмс, зі свого боку, не вимовив ні слова, його обличчя перетворилося в суцільну кам'яну маску. Я вирішив, що зараз не час давати які-небудь коментарі з приводу того, що сталося.
  
  Тепер була моя черга. Я не квапився. З граничною обережністю я завдав удар, злегка постукавши по м'ячу, так що він з м'яким ляпанцем впав прямо в чашу. Я зітхнув з полегшенням і подивився на свого друга.
  
  Шерлок Холмс, здавалося, насилу вірив у те, що сталося. За мить він машинально загнав м'яч в лунку, офіційно завершивши гру, а потім пішов в досить похмурому настрої.
  
  Я переміг Холмса одним ударом, але моя перемога була гірко-солодкого.
  
  Мені здалося, що я чую, як мій друг бурмоче собі під ніс, йдучи з галявини, щось про те, що він весь цей час був прав, що гольф - дурна гра, жахлива витрата часу і базується виключно на удачу, а не на якому-небудь істинне майстерність.
  
  "Знаєте, Ватсон, коли-небудь це прокляте правило про заборону буде скасовано", - різко прокоментував він мені, коли ми вчотирьох прямували до будівлі клубу.
  
  Старий Том Морріс втрутився перш, ніж я встиг відповісти: “Ніколи, містере Холмсе! Поки я живий, ніколи! Так, традиція гольфу, безсумнівно. Одне із самих священних правил гри".
  
  "Ха!" Холмс глузливо пирхнув, відкидаючи все це справа. Потім він подивився на мене і раптом посміхнувся з відновиленням добродушністю: “Відмінно зіграно, Ватсон. Повинен сказати, дійсно, добре зіграно.
  
  “ Дякую вам, Холмс, це дуже люб'язно з вашого боку. Боротьба була напруженою. Я впевнена, що в нашій наступній поїздці в тебе вийде краще, " сказала я оптимістичним тоном, намагаючись запропонувати йому хоч якусь підтримку, але я знала правду. Я знала свого друга. Це була перша і остання партія в гольф, в яку я або хто-небудь інший коли-небудь грав з Шерлоком Холмсом.
  
  Я в жаху хитав головою, поки ми з Холмсом проводжали Старого Тома до його майстерні по виготовленню ключок на 18-й зеленій вулиці. Ми надіслали юного Денні, і тепер сиділи втрьох, насолоджуючись кількома пінтами пива, ділячись історіями про гольф і життя, і жодного разу не згадали про заганяння в глухий кут.
  
  ІСТОРИЧНА ДОВІДКА:
  
  Велика частина передісторії цієї історії заснована на історичних фактах, пов'язаних з Королівським і Старовинним гольф-клубом у Сент-Ендрюсі, в Шотландії; трофеєм British Open, більш відомим як "Глечик кларета"; і життями Юного Тома і Старого Тома Моррисов. Я також хочу подякувати цього Дена Робертса, а також бібліотеки Музею гольфу Геррітсен-Біч за їх допомогу. В 1952 році з гольфу було остаточно виключено правило Stymie. До цього гравці не могли піднімати свій м'яч, але після 1952 року вони використовували маркер на зеленому полі, а потім піднімали свій м'яч так, щоб не загороджувати м'яч суперника. Є багато тих, хто хотів би, щоб ця Заборона все ще діяв.
  
  OceanofPDF.com
  
  БАГАТО РОКІВ ТОМУ І В ІНШОМУ МІСЦІ, автор Майкл Курланд
  
  Професор Джеймс Моріарті, доктор філософії, F. R. A. S.
  
  “ Знаменитий вчений-злочинець, такий же відомий серед шахраїв, як...
  
  "Я червонію, Ватсон," пробурмотів Холмс зневажливим тоном.
  
  "Я збирався сказати 'оскільки він невідомий широкій публіці".
  
  "Дотик, виразне дотик!" вигукнув Холмс. “ У вас, Ватсон, проявляється якась несподівана жилка паскудного гумору, від якої я повинен навчитися остерігатися. Але, називаючи Моріарті злочинцем, ви обмовляєте в очах закону — і в цьому вся слава і диво. Найбільший інтриган всіх часів, організатор всілякої чортовини, керуючий мозок злочинного світу, мозок, який міг вершити долі націй або спотворити їх — ось цей чоловік. Але він настільки відчужена від загальних підозр, настільки несприйнятливий до критики, настільки чудовий у своєму управлінні та самоуничижении, що за ті самі слова, які ви сказали, він міг би викликати вас до суду і вийти з вашої річний пенсією в якості розради для свого ураженого характеру. Хіба він не знаменитий автор "Динаміки астероїда", книги, яка піднімається до таких висот чистої математики, що, як кажуть, в науковій пресі не знайшлося людини, здатної її критикувати? Хіба можна обмовляти цієї людини?"
  
  —Долина страху
  
  БАГАТО РОКІВ ТОМУ І В ІНШОМУ МІСЦІ
  
  Мене звуть професор Джеймс Кловіс Моріарті, доктор філософії, F. R. A. S. Можливо, ви чули про мене. За останні кілька десятиліть я був автором ряду поважних наукових монографій та журнальних статей, у тому числі трактату про біноміальної теоремі та монографії під назвою "Динаміка астероїда", яка була добре прийнята в наукових колах як у Великобританії, так і на континенті. Моя недавня стаття Британський астрономічний журнал, "Спостереження за затемненням Меркурія у липні 1889 року з деякими припущеннями щодо впливу гравітації на світлові хвилі", викликав деякі коментарі серед тих небагатьох, хто міг зрозуміти його значення.
  
  Але я боюся, що якщо ви і знаєте моє ім'я, то, ймовірно, не з яких-небудь моїх опублікованих наукових робіт. Більше того, моя нинішня, я б сказав, погана слава була не з моєї вини і, безумовно, не по моєму вибору. Я по натурі замкнутий, як сказали б деякі, потайний чоловік.
  
  За останні кілька років уривки з мемуарів якогось доктора Джона Ватсона, що стосуються цього недоумка, який називає себе детективом-консультантом", містера Шерлока Холмса, з'являлися в журналі "Стренд" і в інших місцях все частіше і— на мій погляд, придбали саму невиправдану популярність.
  
  Дослідники "вищої критики", як називають своє безглузде заняття ці нестерпні педанти, які присвячують своє життя вишукування найдрібніших деталей у розповідях доктора Ватсона, проаналізували досить банальну прозу Ватсона з тим жадібною увагою, яке гурмани приділяють гірок паштету з гусячої печінки. Вони витягують прихований сенс кожного слова і екстраполюють факти, не є доказами, з кожного абзацу. Що незмінно призводить їх до висновків, навіть більш правдоподібним, ніж ті, до яких вдається сам Холмс.
  
  Занадто багато з цих невірно спрямованих роздумів стосується мене і моїх відносин з самопроголошеним майстром детективного справи. Любителі детективних розслідувань витратили багато часу і енергії на міркування про те, як ми з Шерлоком Холмсом вперше зустрілися, і що саме змусило зазвичай незворушного Холмса назвати мене "Наполеоном злочинності", не надавши жодних доказів на підтримку цього кричущого слуху.
  
  Я пропоную розповісти цю історію зараз, щоб задовольнити це недоречне цікавість і покласти край різним спекуляціям, які з'явилися в деяких приватних монографіях. Внесу ясність: ми з Холмсом не родичі; у мене не було неналежних відносин ні з однією з його родичок; я не крав у нього любов дитинства. Також він, наскільки мені відомо, не надавав жодних послуг ні мені, ні кому-небудь з членів моєї сім'ї.
  
  У будь-якому випадку, запевняю вас, я більше не буду легковажно ставитися до подібних звинувачень. Якими б не були приватними ці монографії, їх авторам доведеться відповісти за них у суді, якщо так буде продовжуватися.
  
  Незадовго до того безглуздого епізоду у Рейхенбахського водоспаду Холмс мав необережність описати мене своїм збитого з пантелику помічникові як "організатора половини зла і майже все, що залишилося непоміченим в цьому великому місті". (Під цим він, звичайно, мав на увазі Лондон). Про те, які злочини я імовірно вчинив, він, як не дивно, промовчав. Ватсон не питав подробиць, і їх не було запропоновано. Добрий доктор повірив Холмсу на слово у зв'язку з цим нестерпним образою. Якби Холмс не вважав за краще зникнути на три роки після пред'явленого йому брудного звинувачення, я, безсумнівно, посадив його на лаву підсудних за наклеп.
  
  А потім, коли Холмс повернувся зі своєї тривалої відпустки, під час якого в нього не вистачило доброти, порядності передати своєму дорогому товаришеві хоч одне слово, яке дало б зрозуміти, що він живий, він розповів про нашу "боротьбі" біля водоспаду, яку будь-дев'ятирічна дитина визнав би закінченим художнім твором, але це обдурило Ватсона.
  
  Правда про Рейхенбахском інцидент — але ні, це не для даного оповідання. Просто дозвольте мені зробити коротку паузу, саму незначну в цій хроніці, перш ніж я продовжу, щоб я міг привернути вашу увагу до деяких деталей цієї історії, які повинні були насторожити найпростішого новачка в тому факті, що його обвели навколо пальця, але Ватсон проковтнув це цілком.
  
  * * * *
  
  В оповіданні, який він опублікував під назвою "Остання проблема", Ватсон розповідає, що Холмс з'явився в його кабінеті одного разу в квітні 1891 року і сказав йому, що йому загрожує професор Моріарті — я сам — і що в той день на нього вже двічі нападали мої агенти, і він очікує, що на нього нападуть знову, ймовірно, чоловік, що стріляв з пневматичної гвинтівки. Якщо це було так, то хіба не розумно з його боку було відправитися в резиденцію свого близького друга і таким чином піддати його теж смертельної небезпеки?
  
  На цій зустрічі Холмс заявляє, що через три дні він зможе передати "професора зі всіма головними членами його банди" в руки поліції. Навіщо чекати? Холмс не наводить ніяких виразних пояснень. Але до тих пір, стверджує Холмс, він в серйозній небезпеці. Ну що ж! Якщо б це було так, хіба Скотленд—Ярд не надав би Холмсу з радістю кімнату, немає, декілька кімнат, в готелі за його вибором - або в самому Скотленд-Ярді, - щоб забезпечити його безпеку на наступні три дні? Але Холмс каже, що нічого не вдієш, окрім як бігти з країни, і Ватсон знову вірить йому. Хіба беззаперечна дружба - це не чудесна річ?
  
  Потім Холмс вмовляє Ватсона приєднатися до нього в цьому нібито поспішному втечу. На наступний ранок вони зустрічаються на вокзалі Вікторія, де Ватсон з працею дізнається Холмса, який замаскувався під "поважного італійського священика", імовірно, щоб обдурити переслідувачів. Це передбачає, що вороги Холмса можуть дізнатися великого сищика, але поняття не мають, як виглядає його хороший друг доктор Ватсон, який не маскується, який дійсно від народження нездатний до маскування.
  
  Ще раз відзначимо, що після шестимісячної відсутності, протягом якого ми з Холмсом - але ні, це не мій секрет, щоб розкривати його, — в усякому разі, через шість місяців після того, як мене визнали мертвим, я повернувся в свій будинок на Рассел-сквер і зайнявся своїми звичайними справами, а Ватсон зробив вигляд, що нічого не помітив. Зрештою, Холмс убив мене, і цього було достатньо для Ватсона.
  
  Я міг би продовжувати. Насправді, я з вражаючою стриманістю не роблю цього. Називати мене запеклим злочинцем - це привід для порушення справи; а потім ускладнювати справу, виставляючи мене таким растяпой, що мене обдурили юнацькі витівки Холмса, зовсім нестерпно. Всім повинно бути ясно, що події, що передували того дня у Рейхенбахського водоспаду, якщо вони відбувалися так, як описано були задумані Холмсом, щоб обдурити свого люб'язного компаньйона, а не "Наполеона злочинності".
  
  * * * *
  
  Але я вже достатньо відволікся. У цій короткій статті я опишу, як склалися стосунки між Холмсом і мною, і, можливо, дам деяке уявлення про те, як і чому у Холмса розвинувся абсолютно необґрунтований антагонізм по відношенню до мене, який тривав всі ці роки.
  
  Вперше я зустрів Шерлока Холмса на початку 1870—х років - не буду уточнювати. У той час я був старшим викладачем математики, назву його "Куїнз коледж", одному з шести поважних коледжів, складових невеликий внутрішній університет, який я назву "Вексли", щоб зберегти анонімність подій, які я збираюся описати. Я також зміню імена людей, які фігурують у цьому епізоді, за винятком тільки Холмса і мене; бо ті, хто був залучений в це справа, напевно, не бажають, щоб їм нагадували про цьому епізоді чи дошкуляли преса додатковими подробицями. Ви, звичайно, можете звернутися до Холмсу за справжніми іменами цих людей, хоча я вважаю, що він буде не більш відвертий, ніж я.
  
  Дозвольте мені також зазначити, що спогади не є цілком надійними записувальними пристроями подій. З часом вони заплутуються, зливаються воєдино, фабрикуються і відкидаються, поки те, що залишається, не стане мати лише швидкоплинного схожість з початковим подією. Так що, якщо вам пощастило бути одним з тих, чиї життя перетнулися з нашими з Холмсом життями в "Куїнсі" в цей час, і ваші спогади про деякі деталі цих подій відрізняються від моїх, запевняю вас, що, ймовірно, обидва ми помиляємося.
  
  Університет Вексли був респектабельної давнину, з респектабельної церковної базою. Більшість викладачів Квінса були церковниками того чи іншого профілю. Латинь і грецький раніше вважалися фундаментом, на якому повинна будуватися освіта. "Сучасна" сторона університету виникла всього десять років тому, і викладачі класичної школи досі зі змішаним почуттям подиву і презирства дивилися на викладачів природничих наук і пропоновані курси, які вони вперто описували як "Смердючі".
  
  У той час Холмс був младшекурсником. Його присутність викликала певний інтерес серед викладачів, багато з яких пам'ятали його брата Майкрофта, який навчався в університеті близько шести років тому.
  
  Майкрофт провів більшу частину своїх трьох років у Квінсі у своїй кімнаті, виходячи тільки поїсти і набрати оберемок книг в бібліотеці і повернутися в свою кімнату. Коли він все-таки з'являвся в лекційному залі, то часто для того, щоб поправити викладача в який-небудь фактичної або педагогічної помилку, яка залишалася непоміченою, іноді роками, на одній з його лекцій. Майкрофт покинув університет, не виконавши вимог для одержання ступеня, заявивши з деяким підставою, що він отримав все, що могло запропонувати навчальний заклад, і не бачить сенсу залишатися.
  
  У Холмса було мало друзів серед однокласників, і, схоже, йому так більше подобалось. Його інтереси були різноманітними, але минущими, оскільки він занурювався спочатку в одну область досліджень, а потім в іншу, намагаючись знайти щось, що досить стимулювало його, щоб зробити це справою свого життя; що-те, до чого він міг би застосувати свій потужний інтелект і здатність до пильній і точному спостереженню, які вже тоді були очевидні, якщо не були повністю розвинені.
  
  Незабаром між мною і цим енергійним молодим людиною встановилася дивна дружба. Озираючись назад, я б описав це як церебральну зв'язок, що ґрунтується в основному на загальному снобізмі високоінтелектуальних людей по відношенню до тих, кого вони вважають своїми інтелектуальними підлеглими. Я зізнаюся в цій слабкості в юності, і моя єдина захист від звинувачень у зарозумілості полягає в тому, що ті, кого ми з усіх сил намагалися ігнорувати, точно так само прагнули уникати нас.
  
  Інцидент, про який я збираюся розповісти, стався восени, незабаром після того, як Холмс повернувся на другий курс. Новий викладач приєднався до коледжу, зайнявши недавно створену кафедру моральної філософії, кафедру, подаровану власником млина в Мідленді, який взяв за правило наймати на свої фабрики стільки дітей віком до дванадцяти років, скільки його агенти могли прибрати з вулиць. Звідси, я вважаю, і його інтерес до моральної філософії.
  
  Нову людину звали— ну, для цілей цього оповідання давайте назвемо його професором Чарльзом Мейплзом. Йому було, наскільки я можу судити, за сорок; повний, гостроносий, короткозорий, доброзичливий чоловік, який поважно крокував і злегка погойдувався при ходьбі. Його голос був високим і напруженим, а манери - складними. Його мова супроводжувалася складними рухами рук, як ніби він надавав повітрю подобу того, що описував. Коли хто-небудь бачив його далеко перетинає двір в розвівається сірій мантії магістра мистецтв, размахивающим тростиною червоного дерева з латунної ручкою у вигляді качиної голови, з якою він ніколи не розлучався, і жестикулюючим в порожнечу, він найбільше нагадував гладкого королівського голуба.
  
  Моральна філософія була відповідним предметом для Мейплза. Ніхто не міг точно сказати, що вона включає в себе, і тому він був вільний говорити про те, що цікавило його в даний момент. І інтереси його, здавалося, були негайними: він черпав інтелектуальну їжу з того квітки знання, який вранці здавався йому самим яскравим, і втомлювався від нього ще до настання ночі. Вибачте за кілька поетичний зворот; розмову про кленах, здається, підкреслює це в одному з них.
  
  Я не хочу сказати, що Мейплс були інтелектуально неповноцінні; зовсім немає. Він володів проникливим розумом, гострої ясністю виразів і саркастичною дотепністю, яке іноді проривалося крізь його лагідний фасад. Клени говорили про грецьких і римських уявленнях про мужність і змушували шкодувати про те, що ми живемо в ці жахливі часи. Він читав лекції про схильності дев'ятнадцятого століття замінювати мораль поверхневої ханжею і залишив своїм студентам яскравий образ аморальності, якої немає назви, вируючої не дуже глибоко під поверхнею. Він говорив про те-то і те-то і викликав у своїх учнів незмінний ентузіазм з цього приводу і неослабне огиду до того-то.
  
  У коледжі все ще існувало негласне припущення, що целібат є підходящою моделлю для студентів, і тому тільки неодружені і імовірно дотримуються целібату викладачі селилися в тому чи іншому з різних будівель у стінах коледжу. Ті деякі, у кого були дружини, знаходили житло в околицях міста, де могли, переважно на пристойній відстані від університету.
  
  Мейплз вважався одним з найбільш домашніх, і він і його дружина Андреа зняли будинок з досить великою територією на Барлимор-роуд недалеко від коледжу, який вони ділили з сестрою Андреа Люсиндой Мойс та інструктором з фізкультури по імені Крисбой, який, вирішивши жити подалі від коледжу за своїм власним причин, зняв пару кімнат на верхньому поверсі. У дальньому кінці ділянки знаходився невеликий гостьовий будиночок, який не був зайнятий. Власник будинку, який переїхав в Глазго кілька років тому, тримав його для себе, коли час від часу приїжджав в місто. "Мейплз" найняли куховарку і покоївку, які працювали денний прислугою, а вночі спали в своїх будинках.
  
  Андреа була привабливою жінкою, яка, здавалося, безстрашно наближалася до тридцяти, з розумними карими очима на широкому обличчі і копицею густого каштанового волосся, що спадало їй на спину десь нижче талії, коли вона не збирала їх у якусь подобу величезного пучка навколо голови. У неї була солідна зовнішність і рішучий характер.
  
  Її сестра, яку всі, хто її знав, називали "Люсі", була дещо молодше і більш неземної по натурі. Вона була стрункою золотоволосым створенням з мінливим настроєм: зазвичай яскравого і впевненою в собі і більш ніж здатною впоратися з усім, що міг кинути їй підлий старий світ; але іноді похмурою, похмурою і злий на інший світ за те, що він не відповідав її стандартам. Коли її охоплювало поганий настрій, вона віддалялася в свою кімнату і відмовлялася кого-небудь бачити, поки воно не пройде, що з якоїсь причини молоді люди коледжу знаходили надзвичайно романтичним. У неї була напружена манера пильно дивитися на вас, поки ви розмовляли, як ніби ваші слова були єдиними важливими речами в світі в цей момент, і вона відчувала себе привілейованою, слухаючи вас. Це змусило декількох младшеклассников миттєво закохатися в неї, бо вона була, мабуть, першою людиною, і вже точно першою жінкою, якщо не вважати їх матерів, яка коли-небудь звертала серйозну увагу на все, що вони говорили.
  
  Одним з младшеклассников, якого привернуло очевидне міс чарівність Люсі, був містер Шерлок Холмс. Вона дивилася на нього широко розкритими очима, поки він серйозно, як кажуть молоді люди, говорив про речі, які, я впевнений, її анітрохи не цікавили. Можливо, цю зухвалу молоду леді зацікавив сам Холмс? Я, звичайно, сподівався на це, заради нього самого. У Холмса не було сестер, а людина, яка виросла без сестер, мало захищений від тих хитрощів, тих невинних хитрощів тіла, мови і рухів, якими природа забезпечила молодих самок у своєму сліпому бажання продовжити рід.
  
  Я не був пильним спостерігачем за любовними пригодами Люсі Мойс, але, наскільки я міг бачити, вона ставилася до всіх своїм шанувальникам однаково — не заохочувала їх і не відмовляла, а насолоджувалася їх суспільством і тримала їх на досить великій відстані, як фізично, так і емоційно, щоб задовольнити саму вимогливу дуэнью. Мені здалося, що вона знаходить всіх своїх молодих джентльменів злегка кумедними, розглядаючи їх з тієї відстороненістю, яку можна знайти у героїнь п'єс Оскара Уайльда, якщо скористатися сучасним порівнянням.
  
  Професор Мейплз взяв на себе батьківську роль вчителя трохи далі, ніж більшість викладачів, безумовно далі, ніж мені б хотілося, потоваришувавши зі своїми студентами, і, якщо вже на те пішло, з усіма студентами, які хотіли, щоб з ними подружилися, серйозно, щиро і по-доброму. Але тоді він, здавалося, дійсно дбав про потреби і благополуччя молодих людей Уэксли.
  
  Особисто я вважав, що спроб навчити більшість з них в класі і на навчальних заняттях було цілком достатньо. Здебільшого їх не цікавило нічого, крім спорту, за винятком тих, кого не цікавило нічого, крім релігії, і вони були задоволені тим, що науки і математика залишалися темними таємницями.
  
  Мейплз і його дружина влаштовували "домашні" післяобідній чаювання два рази на місяць, у другий і четвертий вівторок, і досить скоро ці заходи стали дуже популярні серед студентів. Його невістка, яка незмінно була присутня, безсумнівно, була однією з причин, як і запас чайних тістечок, булочок, фруктових тарталеток і інших різноманітних харчів.
  
  Я був присутній на декількох з них, і незабаром мене охопило неопределимое відчуття, що щось було не тим, ніж здавалося. Я кажу "невизначений", тому що я не міг зрозуміти, що саме спантеличило мене в цих подіях. У той час я не надавав цьому надто великого значення. Лише пізніше це здалося важливим. Я спробую дати вам словесну картину останнього з цих заходів, на яких я був присутній; останнього, як виявилося, перед трагедією.
  
  Саме Холмс запропонував нам у той день відвідати чаювання у професора Мейплз. Я намагався вселити йому елементарне розуміння математичного аналізу, і він зажадав від мене приклад якої-небудь ситуації, в якій такі знання могли б стати в нагоді. Я виклав три проблеми: одну з області астрономії, пов'язану з пошуком планети Вулкан, яка, як кажуть, перебуває всередині орбіти Меркурія; іншу з області фізики, що стосується визначення магнітних силових ліній при подачі електричного струму; і ще одну, засновану на деяких моїх власних думках щодо ідей професора Мальтуса про контроль чисельності населення.
  
  Холмс відмахнувся від них. “Так, я впевнений, що вони по-своєму дуже цікаві, - сказав він, - але, чесно кажучи, вони мене не стосуються. Для мене не має значення, чи обертається Земля навколо Сонця чи Сонце навколо Землі, до тих пір, поки той, хто що-небудь робить, продовжує робити це надійно ".
  
  "У вас немає інтелектуального цікавості до навколишнього світу?" - Запитав я з деяким подивом.
  
  "Навпаки", - стверджував Холмс. “Я відчуваю величезну цікавість, але біноміальної теорема мене цікавить не більше, ніж вона мене. Я відчуваю, що повинен обмежити свою цікавість тими предметами, які будуть мені хоч якось корисні у майбутньому. Мені так багато чому належить навчитися на шляху, який я вибрав, що, боюся, я не насмілюся заходити надто далеко по бічних дорогах ".
  
  "А!" Сказав я. "Я не знав, що ви вступили на обраний вами шлях, або, більше того, що ви вибрали дорогу, якою йти".
  
  Ми з Холмсом сиділи в лекційному залі, де більше нікого не було, і при моїх словах він встав і почав неспокійно ходити по аудиторії.
  
  "Я б не сказав, що я точно вибрав дорогу," сказав він, " щоб продовжити цю, я вважаю, неминучу метафору. Але у мене є уявлення про напрям, в якому я хочу рухатися. Він підняв вказівний палець правої руки і з силою виставив його перед собою. "І я відчуваю, що повинен обережно обмежити свої кроки шляхами, які ведуть в цьому напрямку".
  
  "Ти сподіваєшся дістатися до цієї стопки гумкою або сміттєвого кошика в кінці кімнати?" - Запитала я, а потім швидко підняла руку в примирливому жесті. “Ні, ні, я беру свої слова назад. Я радий, що ти сформулював мету в житті, навіть якщо вона не включає математику. В якому напрямку знаходиться це місто на пагорбі, до якого ти прагнеш?"
  
  Холмс сердито подивився на мене, а потім задумався. "Це все ще трохи розпливчасто", - сказав він мені. “Я бачу це тільки в загальних рисах. Чоловік, " він зібрався з думками, - Чоловік повинен прагнути зробити щось більше, ніж він сам. Лікувати хвороби, викорінювати голод, бідність чи злочинність ".
  
  "Ах!" Сказав я. "Благородні думки". Мені здалося, що я чую чарівний голос міс Люсі, щиро говорить це або щось подібне Холмсу протягом тижня. Коли чоловіка раптово вражають благородні амбіції, удар зазвичай завдає жінка. Але я подумав, що було б розумніше не згадувати про це висновку, який, у всякому разі, був досить попередніми і не грунтувалося на яких-небудь вагомих доказах.
  
  "Сьогодні у професора Мейплза післяобідній чай, - прокоментував Холмс, - і я подумував піти".
  
  "Чому це так", - сказав я. “І так і повинно бути. І в якості останньої спроби зацікавити вас деталями, які ви не знайдете корисними в даний момент, я звертаю вашу увагу на форму вуха Люсінди Мойс. При правильному розгляді виникає цікаве питання. У вас повинна бути можливість поспостерігати за ним, можливо, навіть досить уважно, сьогодні вдень.
  
  “ Яке вухо? - запитав я.
  
  "Підійде і те, і інше".
  
  "Що сталося з вухом міс Люсі?" Зажадав відповіді Холмс.
  
  “ Ну, нічого. Це чудове вухо. Гарної форми. Плоскі, трохи сплюснуте мочки. Я ніколи не бачив іншого такого. Дуже привабливе, якщо вже на те пішло.
  
  "Тоді добре," сказав Холмс.
  
  Я закрив кілька книг, якими користувався, і поклав їх у свій рюкзак. "Цим я відмовляюся від будь-яких майбутніх спроб викладати вам вищу математику", - сказав я йому. “ Я пропоную перервати засідання і відправитися до професора додому, до його чайним тістечком.
  
  Так ми і зробили.
  
  Захід "Кленів" проходило з трьох годин дня до шостої вечора, хоча деякі прибутку трохи раніше, а деякі, я вважаю, залишилися трохи пізніше. Погода була напрочуд м'яким для середини жовтня, і ми з Холмсом, приїхавши в той день близько половини четвертого, виявили професора, його домочадців і приблизно дюжину гостей, розкиданих по галявині за домом передбачуваними купками. Був присутній віце-канцлер університету, який відпочивав в шезлонгу з чашкою чаю і тарілкою булочок. Класичну Грецію представляв декан Герберт Маккатерс, літній чоловік вкрай тверезого і респектабельного вигляду, який в цей момент закочував холоші штанів, готуючись перейти вбрід невеликий штучний ставок з Андреа Мейплз, яка зняла туфлі і підняла спідниці, дотримуючись крихкий баланс між мокрим одягом і пристойностями.
  
  Крисбой, інструктор з фізкультури з "Кленів", великий, м'язистий і забіякуватого вигляду чоловік років під тридцять, стояв у кутку галявини з тренером по іграм по імені Фолтинг, молодим людиною з статурою і загальної зовнішністю одного з гнучких атлетів, зображених давньогрецькими скульптурами, — якщо ви можете уявити молодого грецького атлета, одягненого в мішкуватий сіру фланель. Фолтингу було добре відомо це порівняння, судячи з його практиці героїчно позувати всякий раз, коли він думав, що хтось дивиться на нього.
  
  Вони вдвох стояли біля будинку, розмахуючи спортивними ключками з неприборканої мускулистостью і обговорюючи найдрібніші деталі футбольного матчу минулої суботи, оточені натовпом захоплених младшеклассников. У кожному університеті є студенти, яких гри цікавлять більше, ніж навчання. Роки через вони розповідають про те чи іншому матчі з крикету проти своїх смертельних ворогів з сусіднього навчального закладу або про яку-небудь особливо багатому футбольному матчі. Здається, їх ніколи не турбує і, можливо, їм навіть в голову не приходить, що вони займаються справами, в яких відповідним чином навчений трирічний шимпанзе або орангутанг міг би перевершити їх. І з якоїсь незрозумілої мені причини цим чоловікам дозволено голосувати і розмножуватися. Але, ще раз, я відволікся.
  
  Мейплз велично йшов по галявині, його сіра учительська мантія розвівалася навколо тулуба, в які закладені за спину руках він тримав ціпок, яка стирчала у нього за спиною, як хвіст, за ним слідувала зграйка молодих джентльменів у темно-коричневих академічних мантіях, з класними дошками під пахвами, більшість з них надавали своєму професорові витончене повагу, наслідуючи його ході і поставі.
  
  "Ідеал університету, - говорив Мейплз голосом, що не терпить заперечень, явно захоплюючись своєю темою, - це аристотелівських стадіон, відфільтрований середньовічними монастирськими школами".
  
  Підійшовши до мене, він кивнув мені, а потім розвернувся і попрямував туди, звідки прийшов, вишиваючи на свою тему. “Ті студенти, які прагнули чогось більшого, ніж релігійну освіту, які, можливо, хотіли вивчати юриспруденцію або щось з медицини, направлялися в більш великі міста, де можна було знайти вчених, здатних навчати їх. Париж, Болонья, Йорк, Лондон. Там збиралися студенти, часто подорожували з міста в місто в пошуках підходящого вчителя. Через століття або два навчання стало формалізованим, і школи отримали офіційне існування, отримавши хартії місцевого монарха і, можливо, від папи римського ".
  
  Мейплз раптово завмер на півкроку і розвернувся лицем до свого почту. "Але не робіть помилок!" - він наказав їм, енергійно розмахуючи своєю тростиною перед собою, її качиний набалдашник вказував спочатку на одного студента, потім на іншого. “Університет складається не з його будівель, коледжів, його лекційних залів або його ігрових майданчиків. Ні, навіть не з його ігрових майданчиків. Університет складається з людей — викладачів та студентів, — які об'єднуються в його назві. Universitas scholarium - так свідчить статут, який передбачає створення, скажімо так, гільдії студентів. Або, як у випадку з Паризьким університетом, universitas magistrorum, гільдія викладачів. Так що ми з вами рівні. Заправте щільніше сорочку в штани, містер Помфрит, ви зовсім розбовталися.
  
  Він повернувся і продовжив свій шлях через галявину, його голос затихав далеко. Його учні, без сумніву, вражені своїм новообретенним рівністю, потрусили за ним.
  
  Як раз в цей момент Люсі Мойс ковзнула на галявину, увійшовши через французькі двері в задній частині будинку, і поставила на накритий парасолькою стіл свіжу страву з випічкою. За нею поспішила покоївка, несучи глечик, повний димлячої гарячої води, щоб наповнити чайник.
  
  Шерлок Холмс відійшов від мене і недбало побрів через галявину, ухитрившись опинитися поряд з міс Люсі як раз вчасно, щоб допомогти їй розставити випічку по столу. Чи виявив він якийсь особливий інтерес до її вуха, я не міг помітити.
  
  Я замовив чашку чаю і шматок чайного торта і взяв на себе свою звичну роль спостерігача явищ. Це було моєю природною схильністю протягом багатьох років, і я посилив всі здібності, з яких починав, свідомим зусиллям точно фіксувати те, що я бачу. Я практикувався у цьому досить довго, навіть тоді, що це стало моєю другою натурою. Я не міг сидіти навпроти людини в залізничному вагоні, не помітивши, наприклад, з брелока від його годин, що він, скажімо, розенкрейцер, а за слідами зносу на його лівій манжеті - що він касир або прикажчик. Чорнильна пляма на великому пальці його правої руки говорило у користь гіпотези касира, в той час як стан його черевик могло свідчити про те, що в той день він не був на роботі. Гаманець, який він притискав до тіла, міг вказувати на те, що він перекладав банкноти у філію банку або, можливо, переховувався з банківськими коштами. І так далі. Я розповідаю про це тільки для того, щоб показати, що мої спостереження були зроблені не в очікуванні трагедії, а були лише результатом моєї сталої звички.
  
  Наступний годину або близько того я бродив по галявині, зупиняючись то тут, то там, щоб привітатися з тим чи іншим студентом або викладачем. Я затримався з краю цієї групи і деякий час слухав енергійну критику недавнього романа Уілкі Колліна "Місячний камінь" і того, як він являє собою зовсім новий вид художньої літератури. Я зупинився біля цього скупчення людей, щоб послухати, як молодий чоловік щиро розповідає про добрі справи, що здійснюються містером Вільямом Бутом і його Асоціацією християнського відродження в нетрях наших великих міст. Я завжди не довіряв серйозним, побожним, гучним молодим людям. Якщо вони щирі, вони нестерпні. Якщо вони нещирі, вони небезпечні.
  
  Я спостерігав, як Андреа Мейплз, вытершая ноги і приспустившая спідниці, бере блюдо з випічкою і бродить по галявині, пропонуючи те крекер, то чайний кекс, шепочучи інтимні коментарі до випічки. Місіс Мейплз володіла даром миттєвої близькості, вміла створювати ілюзію, що у вас з нею загальні чудові, хоч і неважливі секрети. Вона бочком пройшла повз Крисбоя, який зараз був зайнятий тим, що керував віджиманнями п'яти або шести своїх спортивних протеже, і щось прошепотіла молодому Фолтингу, тренеру з ігор, і він розсміявся.
  
  А потім вона підвелася навшпиньки і щось прошепотіла. Приблизно через хвилину, а це дуже багато для того, щоб говорити пошепки, вона зробила кілька танцювальних кроків назад і зупинилася, а Фолтинг почервонів. Червоніти зараз зовсім вийшло з моди, але в сімдесяті це було модно як для чоловіків, так і для жінок. Хоча питання про те, як те, що вважається мимовільної фізіологічною реакцією, може бути модним, або вийшли з моди, вимагає подальшого вивчення доктором Фрейдом і його колегами-психоаналітиками.
  
  Крисбой зібрався з духом і схопився на ноги. "Залишайся на своїй стороні вулиці!" - гаркнув він Андреа Мейплз, що налякало і її, і молодих гравців, двоє з яких перекинулися і втупилися на те, що відбувається, в той час як решта троє або четверо продовжували віджиматися в шаленому темпі, як ніби над ними не відбувалося нічого примітного. Через секунду місіс Мейплз засміялася і простягнула йому тарілку з випічкою.
  
  Професор Мейплз повернувся, щоб подивитися на маленьку групу приблизно в двадцяти футах від нього, і його руки міцніше стиснули тростина. Хоча він намагався зберігати спокій, кілька секунд він явно перебував у владі якихось сильних емоцій, перш ніж відновив контроль. "Зараз, зараз, моя люба", - крикнув він через галявину. "Давайте не будемо провокувати спортсменів".
  
  Андреа підскочила до нього і, нахилившись, щось прошепотіла йому на вухо. Оскільки на цей раз вона була до мене обличчям, а я вже кілька років практикувався в читанні по губах, я зміг розібрати, що вона сказала: "Можливо, я зроблю тобі послугу, тато-ведмежа", - прошепотіла вона. Його відповіді я не бачив.
  
  Через кілька хвилин мої блукання привели мене туди, де Шерлок Холмс сидів на самоті на одному з парусинових стільців у французьких вікон з невтішним виглядом. "Ну," сказав я, озираючись по сторонах, " а де міс Люсі?
  
  “Вона раптово виявила, що у неї сильно болить голова і їй потрібно піти прилягти. Імовірно, вона пішла прилягти", - сказав він мені.
  
  "Зрозуміло, - сказав я. "Залишаючи тебе страждати на самоті серед натовпу".
  
  "Боюся, що я щось не те сказав", - зізнався мені Холмс.
  
  “ Правда? Що ти сказав?
  
  “Я не впевнений. Я говорив про — ну..." Холмс виглядав збентеженим, такого виразу я в нього ніколи не бачив ні раніше, ні з тих пір.
  
  "Надії та мрії" припустив я.
  
  "Що-то в цьому роді", - погодився він. “Чому слова, які звучать так важливо — коли людина звертається до молодої леді, з якою він перебуває в близьких відносинах, звучать безглуздо, коли вони вимовляються перед усім світом? Це, як ви розумієте, містер Моріарті, риторичне питання.
  
  "Я розумію", - сказав я йому. "Чи Не повернутися нам до коледжу?"
  
  Так ми і зробили.
  
  * * * *
  
  Наступного дня застав мене в залі засідань, що сидить в моєму звичайному кріслі під картиною маслом, що зображає сера Джеймса Уолсінгема, першого ректора Квінс-коледж, отримує ключі від коледжу з рук королеви Єлизавети. Я ділив свою увагу між чашкою кави і листом від преподобного Чарльза Доджсона, мого колеги-математика, який тоді вчився в Оксфорді, в якому він викладав деякі зі своїх ідей щодо того, що ми могли б назвати математичними обмеженнями логічних конструкцій.
  
  Моє усамітнення було перервано діном Маккатерсом, який шкандибав до мене з чашкою чаю в руці, виглядаючи ще старше, ніж зазвичай, і опустився на стілець поруч зі мною. "Добрий день, Моріарті," видихнув він. “ Хіба це не жахливо?
  
  Я відклав листа в бік. "Хіба це не жахливо?" Я запитав його. “В той день? Військові новини? Теорія біогенезу Хакслі? Можливо, ви маєте на увазі каву — він сьогодні просто жахливий.
  
  Маккатерс сумно похитав головою. "Якби я міг так легко поставитися до новинам", - сказав він. "Я завжди так добре усвідомлював, так сумно усвідомлював застереження Джона Донна".
  
  "Я думав, Донн покінчив з умовляннями на останні двісті років або близько того", - сказав я.
  
  Але Маккатерса було не зупинити. Він був сповнений рішучості процитувати Донна, і процитував: "Смерть кожної людини применшує мене, тому що я причетний до Людства", - продовжив він, проігнорувавши мій коментар. "І тому ніколи не посилай дізнатися, по кому дзвонить дзвін, він дзвонить по тобі".
  
  Я утримався від згадки про те, що декан, самотній чоловік, який проводив більшу частину часу неспання в роздумах над літературою, написаною більш ніж за дві тисячі років до його народження, ймовірно, був залучений в життя людства, ніж будь-який інший чоловік, якого я коли-небудь знав. "Зрозуміло, - сказав я. "Дзвін дзвонив по кому-то?"
  
  "І вбивство робить все набагато гірше", - продовжив Маккатерс. "Як висловився Лукрецій —"
  
  “ Хто був убитий? - Твердо запитала я, перериваючи його екскурс в класику.
  
  “ А? Ти хочеш сказати, що не знаєш? О, боже мій. Тоді це стане для тебе чимось на зразок шоку. Справа в тому, що професор Мейплз ...
  
  “ Хтось вбив Мейплз? - запитав я.
  
  “Ні, немає. Моя думка була ще незакінчена. Професор Мейплз заарештований. Його дружина, Андреа — місіс Мейплз — вбита".
  
  Зізнаюся, я був приголомшений. Ви можете замінити це більш сильним терміном, якщо хочете. Я спробував дізнатися у Маккатерса ще деякі подробиці, але причетність декана до фактів не виходила за рамки вбивства і арешту. Я допив каву і відправився на пошуки додаткової інформації.
  
  Вбивство - це сенсаційне злочин, яке викликає величезний інтерес навіть у ступеневих і не від світу сього викладачів Квінс-коледж. І вбивство в mediis rebus, або, можливо, краще, в mediis universitatibus; те, що дійсно відбувається серед згаданих степеневих донів, змусить задуматися навіть не від світу цього. Історія, яка швидко поширилася по коледжу, полягала в наступному.
  
  * * * *
  
  Квартет велосипедистів, старшокласників коледжу Святого Саймона, три дні на тиждень на світанку, в будь-яку погоду, відправляються в шлях, щоб годину або два покататися на велосипеді перед сніданком. Цим ранком, не звертаючи уваги на холодну мряку, що почалася вночі, вони, як правило, вирушили по Барлимор-роуд. Близько восьми годин, або незабаром після цього, вони випадково зупинилися біля ганку маленького котеджу на території професора Мейплз.
  
  На одному з велосипедів впала підківка або щось в цьому роді, і вони зупинилися, щоб виправити ушкодження. Велосипед з ланцюговим приводом існував тоді всього кілька років і був схильний до безлічі несправностей. Я розумію, що велосипедистам навіть сьогодні корисно мати при собі повний набір інструментів, щоб бути готовими до неминучого нещасного випадку.
  
  Один з учасників вечірки, який сидів на сходах котеджу, притулившись спиною до дверей, наскільки це було можливо, сховавшись від дощу, і потягував латакію, поки ремонтувалася пошкоджена машина, відчув щось липке у себе під рукою. Він придивився і виявив розширюється пляма, що виходить з-під дверей.
  
  Тепер, в залежності від того, яка версія історії вам найбільше подобається, він вказав на пляму і сказав: "Послухайте, хлопці, як ви думаєте, що це таке?" Або він схоплювався на ноги з криком: “Це кров! Це кров! Тут сталося щось жахливе".
  
  Я схильний віддавати перевагу останньому варіанту, але, можливо, мені подобається тільки алітерація.
  
  Молоді люди, відчувши, що комусь усередині котеджу може знадобитися допомога, постукали у двері. Не отримавши відповіді, вони посмикали ручку і виявили, що вона замкнена. Вікна по всьому будинку були замкнені. Вони розбили скло у вікні, отперли його і всі разом пролізли всередину.
  
  У коридорі, що веде до вхідних дверей, вони виявили Андреа Мейплз в тому, що було описано як "роздягнена", що лежить у калюжі крові — імовірно, її власної, оскільки вона була сильно побита по голові. Стіни і стелю були заляпані кров'ю. Недалеко від тіла лежало те, що ймовірно було знаряддям вбивства: тростинка червоного дерева з латунної ручкою у вигляді качиної голови.
  
  Один з чоловіків негайно поїхав на велосипеді в поліцейську ділянку і повернувся з сержантом поліції і двома констеблями. Коли вони переконалися, що тростину з твердого дерева належить професору Мейплзу і що він постійно носив її з собою, поліцейські перетнули галявину, підійшли до головного будинку і допитали професора, який снідав. По закінченні бесіди сержант заарештував Мейплза і відправив одного з констеблів за екіпажем, в якому професора можна було доставити в поліцейську ділянку.
  
  * * * *
  
  Було близько четвертої години дня, коли Шерлок Холмс постукав у двері мого кабінету. "Ви, звичайно, чули", - сказав він, плюхаясь в моє крісло. "Що нам робити?"
  
  "Я чув", - сказав я. "І яке ми маємо до цього відношення?"
  
  “ Цей сержант поліції, його звуть Мікс, заарештував професора Мейплза за вбивство своєї дружини.
  
  "Я чув".
  
  "Він не проводив ніякого розслідування, навіть не глянув на околиці і не залишив констебля для охорони території, так що, як тільки дощ припиниться, орди болісно цікавих будуть топтати котедж і галявину і знищувати будь-які докази, які там можна буде знайти".
  
  "Невже?" Запитав я. "І звідки ти так багато про це знаєш?"
  
  "Я був там", - сказав Холмс. Помітивши мій здивований погляд, він похитав головою. “О, ні, не під час вбивства, коли б воно не відбулося. Коли констебль приїхав за екіпажем, щоб відвезти професора Мейплз, я випадково опинився в стайні. Конюх, його звуть Біггс, є досвідченим бійцем з одного ключкою, і я іноді беру у нього уроки вранці, коли у нього є час. Тому, коли вони повернулися в будинок професора, Біггс сів за кермо, а я сів в екіпаж з констеблем, який все мені розповів.
  
  "Думаю, він ще якийсь час буде говорити про це", - прокоментував я. "Вбивства тут не зовсім звичайна справа".
  
  “Саме так. Ну, я пішов далі, думаючи, що можу бути чимось корисний Люсі. Зрештою, її сестру тільки що вбили ".
  
  "Завбачливо з вашого боку," сказав я.
  
  “Так. Ну, вона не хотіла мене бачити. Нікого не хотіла бачити. Просто залишалася у своїй кімнаті. Гадаю, я не можу її звинувачувати. Отже, я слухав, як сержант допитував професора Мейплз — і, наскільки я можу судити, він страшенно погано з цим впорався. Потім я вийшов і оглянув територію — два будинки і простір між ними, — щоб подивитися, чи я зможу визначити, що сталося. Я також оглянув тіло Андреа Мейплз, наскільки міг, з порога. Я боявся, що, якщо підійду ближче, сержант Мікс помітить і прожене мене.
  
  "І ви з'ясували, що сталося?"
  
  "Можливо," сказав Холмс. “ Якщо ви зробите мені послугу і прогуляєтеся зі мною, я хотів би показати вам, що я знайшов. Я вважаю, що маю гарне уявлення про те, що сталося минулої ночі — або, принаймні, про деяких істотних деталях. Я вирахував це по слідах на землі та декількох деталей в котеджі, про яких сержант не подбав. Мені здається, що в розслідуванні злочинів можна зробити набагато більше, ніж звикла робити поліція. Але я хотів би знати вашу думку. Скажіть мені, що ви думаєте."
  
  Я одягнув пальто. "Покажи мені," сказав я.
  
  Накрапав сильний і холодний дощ, земля була мокрою, і до того часу, коли ми під'їхали до будинку, тіло вже прибрали; все це зменшило кількість цікавих відвідувачів до двох репортерів, які, побродивши по котеджу, але не зумівши потрапити в головний будинок, забилися в двуколку, що під'їхала до парадних дверей, чекаючи, коли з'явиться хто-небудь, кого можна було б умовити зробити заяву.
  
  Головний будинок та котедж виходили фасадами на Барлимор-роуд, але оскільки дорога огибала гайок дерев між ними, шлях через територію був значно коротший. Від будинку до котеджу було близько тридцяти ярдів по стежці і, можливо, трохи більше, ніж в два рази більше по дорозі. У той час я вимірював відстань, але точних цифр не пам'ятаю.
  
  Ми обійшли будинок з тильного боку і постукали у двері комори. Після декількох секунд розглядування через бокове вікно покоївка впустила нас.
  
  "Це ви, містере Холмс", - сказала вона, відступаючи вбік, щоб впустити нас. “Хіба це не жахливо? Я чекав тут біля задніх дверей людини з прапорцем, який мав незабаром прибути.
  
  “ Бантінг?
  
  “ Абсолютно вірно. Чорний прапор, який ми повинні повісити на вікнах, як і личить, враховуючи обставини. Хіба це не жахливо? Ми повинні залишити двері і вікна відкритими в пам'ять про загиблих, тільки тіло господарки було винесене, і господаря відвезли, і йде дощ, і ці газетярі увійдуть і будуть приставати до міс Люсі, якщо двері буде відкрита. А потім десь там чекає вбивця, і хто знає, що в нього на думці.
  
  “ Значить, ви не думаєте, що професор Мейплз вбив свою дружину? - Запитав я.
  
  Покоївка глянула на мене, потім на Холмса, потім знову на мене. “ Уїлла, це містер Моріарті, - представив її Холмс. “ Він мій друг і викладає математику в коледжі.
  
  "Ах," сказала вона, "Дуже приємно, сер". І вона зробила елементарний реверанс в мою сторону. “Ні, сер, я не думаю, що професор вбив місіс. Навіщо йому це робити?"
  
  "Справді, чому", - сказав я.
  
  "Міс Люсі у вітальні," повідомила Вілла Холмсу. “ Я скажу їй, що ви тут.
  
  “ Я бачу, вас тут добре знають, - сказав я Холмсу, коли покоївка пішла.
  
  "За останні кілька місяців я мав честь супроводжувати міс Люсі туди-то і туди-то", - відповів Холмс трохи натягнуто, як ніби я звинувачував його в чомусь бесчестном. "Наші відносини завжди були дуже правильними".
  
  Я придушила бажання сказати "як сумно", так як думала, що він погано це сприйме.
  
  Люсінда вийшла в хол, щоб зустріти нас. Вона здавалася абсолютно пригніченою, але її очі блищали, а колір обличчя був шаленим. "Як добре— як приємно бачити тебе, Шерлок," тихо сказала вона, простягаючи йому руку. “ А ви містер Моріарті, друг Шерлока.
  
  Ми з Холмсом обидва пробурмотіли щось втішне.
  
  "Мені шкода, що я не помітила тебе, коли ти прийшов раніше, Шерлок", - сказала йому Люсі, проводячи нас до вітальні і вказуючи на кілька м'яких крісел. "Я був не в тому стані, щоб кого-небудь бачити".
  
  "Я цілком розумію", - сказав Холмс.
  
  "Я рада, що ви встали на захист мого професора Мейплза," сказала Люсі, опускаючись у крісло з прямою спинкою навпаки Холмса. “ Як хтось міг запідозрити його у вбивстві моєї дорогої сестри Андреа, абсолютно за межами мого розуміння.
  
  "У мене є підстави вважати, що він дійсно невинний, Люсі, люба", - сказав Холмс. "Я збираюся провести мого друга містера Моріарті по території, щоб показати йому, що я знайшов, і подивитися, чи згоден він з моїми висновками".
  
  "І які ваші висновки?" - запитала Люсі.“ Хто, на вашу думку, скоїв цей жахливий злочин?"
  
  "Ти поняття не маєш?" - Запитав я.
  
  Люсінда відсахнулася, як ніби я її вдарив. "Як я могла?" - запитала вона.
  
  "Я не хотів налякати тебе, - сказав я. "У твоєї сестри були вороги?"
  
  "Звичайно, немає", - сказала Люсі. "Вона була товариською, теплою і доброзичливою, і її всі любили".
  
  "Андреа вирушила в котедж, щоб з кимось зустрітися", - сказав Холмс. "У вас є які-небудь припущення, хто це був?"
  
  "Ніяких", - сказала Люсі. "Я знаходжу все це досить шокуючим". Вона опустила голову на руки. "Досить шокуючим".
  
  Через мить Люсі підняла голову. “ Я приготувала невелику дорожню сумку з речами професора Мейплз. Зміна білизни, сорочка, пара комірців, кілька носових хусток, його помазок і бритва.
  
  "Я не думаю, що вони дозволять йому взяти бритву", - прокоментував Холмс.
  
  "О!" Сказала Люсі. "Я про це не подумала".
  
  "Можливо, я помиляюся", - сказав Холмс. "Я наведу довідки".
  
  “ Чи можу я попросити вас віднести йому сумку? Люсі піднялася. “ Вона у мене нагорі.
  
  Ми пішли за нею нагору, в хазяйську спальню, щоб забрати сумку. Кімната являла собою зразок чоловічого безладу, ліжко професора Мейплз — у них чомусь були окремі ліжка з нічним столиком між ними — була зім'ята, а постільна білизна розкидане повсюди. Одяг була розвішана по різних предметів меблів, а ящики бюро висунуті. Мейплз поспіхом одягнувся, імовірно, під наглядом поліції, перш ніж його відвезли в поліцейський відділок. Ліжко Андреа була охайною і жорсткою, і було очевидно, що вона не спала в ній минулої ночі.
  
  Я вирішив швиденько зазирнути в інші п'ять кімнат, які примикають до холу. Я подумав, що дам Холмсу і міс Люсі можливість побути наодинці, якщо вони побажають нею скористатися.
  
  Одна з кімнат, досить велика, з ліжком під балдахіном, очевидно, належала Люсі. Вона була жіночною, без надмірностей, і надзвичайно, майже метушливої, акуратною. В кімнаті було два шафи навпроти один одного, в кожному з яких внизу зберігалася колекція взуття, а нагорі - різноманітна жіночий одяг.
  
  Я закрив двері Люсі і постукав у двері навпроти. Не отримавши відповіді, я штовхнув двері. Це була одна з двох кімнат, які знімав пансіонер Крисбой, обставлена як вітальня, і я міг бачити двері в спальню ліворуч. Молодий спортивний інструктор сидів за письмовим столом, зсутуливши плечі і сховавши обличчя в руки, що лежать на столі. “ Крисбой? - Крисбой? - запитав я. 'Вибач, я не знав, що ти тут. Це здавалося поганим виправданням для того, щоб вриватися до чоловіка, але моя цікавість, ймовірно, було непрощенним, якщо вже на те пішло.
  
  Він сів і озирнувся. "Неважливо", - сказав він, використовуючи маленький рушник, який тримав у руці, щоб витерти обличчя, червоне і опухле від сліз. "Є якісь новини?" - запитав він мене.
  
  "Наскільки мені відомо, немає", - сказав я.
  
  "Страшенно дивна річ", - сказав він. “Цей поліцейський думає, що Джон - професор Мейплз — убив Андреа. Як він міг так подумати? Професор Мейплз нікому не міг заподіяти шкоди. Ображайте їх, так. Критикуйте їх, так. Пронзайте їх шпильками іронії, так. Але вдарте кого-небудь палицею? Ніколи!"
  
  Я позадкував з вітальні Крисбоя, пробурмотів щось невиразне і закрив двері. Двері в коридор зліва тепер була позначена як спальня Крисбоя. Двері справа виявилася вбиральні Андреа з невеликим диваном, бюро, туалетним столиком і дверима, що ведуть у хазяйську спальню. Залишилася двері вели в туалет.
  
  Холмс вийшов з хазяйської спальні з дорожньою сумкою під пахвою, потиснув руку Люсі і пішов за мною вниз по сходах до задніх дверей.
  
  "Сюди, сюди", - сказав Холмс, ведучи мене навколо будинку. “На доріжці є розмітка, яка, я вважаю, дає деяке уявлення про те, що тут сталося. Я накрив їх кількома дошками, які знайшов поруч з будинком, щоб їх не змило водою і не затоптали.
  
  "Розумно", - сказав я.
  
  "Елементарно", - відповів він.
  
  Холмс поклав чотири дошки на доріжку між будинком і сторожкою. Ми зупинилися у найближчій до будинку. “ Поліцейська теорія — теорія сержанта Міксу — полягає в тому, що Андреа Мейплз пішла з дому, щоб призначити побачення в котеджі з невідомим шанувальником — якщо чоловіка, який зустрічається із заміжньою жінкою, можна назвати прихильником. Вони намагаються визначити, хто він такий. Професор Мейплз, прокинувшись десь вночі і виявивши, що його дружини немає, відправився в котедж, зловив її, коли наречений йшов, або відразу після того, як він пішов, зрозумів, що сталося, станом її одягу, якщо не за іншим, е-е, ознаками, і в неконтрольованої люті забив її до смерті своєю тростиною.
  
  Я кивнув. "Приблизно так мені і було розказано".
  
  "Ця історія спростовується наявними доказами", - заявив Холмс, обережно піднімаючи дошку. "Зверніть увагу на сліди".
  
  Дошка частково закривала лінію слідів, що ведуть від будинку до котеджу, і, принаймні, одна сходинка вела назад до будинку. У всіх випадках відбиток належав жіночої туфлі.
  
  "Зверніть увагу на це поглиблення", - сказав Холмс, вказуючи на круглий отвір близько трьох чвертей дюйма в поперечнику і, можливо, на дюйм глибиною, яке знаходилося трохи попереду і праворуч відбитка черевика.
  
  Він підбіг до наступної дошки і пересунув її, потім наступну. “ Подивися сюди, - крикнув він. “ І сюди, і сюди. Той же малюнок.
  
  "Так," сказав я, "розумію". Я нахилився й уважно оглянув кілька слідів, зазначивши розміри від носка до п'яти і ширину відбитка в своєму кишеньковому блокноті і зробивши грубий начерк того, що побачив, щосили прикриваючи блокнот від легкою мрякою.
  
  "Зверніть увагу, що жоден із слідів ні в тому, ні в іншому напрямку не був залишений людиною", - сказав Холмс.
  
  "Так," сказав я, "я це бачу". Там було три пари кроків, дві вели від будинку до котеджу, а одна поверталася.
  
  "Це доводить, що професор Мейплз не вбивав свою дружину", - заявив Холмс.
  
  "Це, безумовно, послаблює звинувачення проти нього", - визнав я.
  
  "Ну ж," сказав Холмс. “ Ви, звичайно, розумієте, що вся справа засноване на силогізмі, згідно з яким, оскільки Мейплз ніколи не розлучається зі своєю тростиною і оскільки його тростиною вбили Андреа Мейплз, то Мейплз, мабуть, убив свою дружину.
  
  "Схоже на те, - погодився я.
  
  "Цікава тростина", - сказав мені Холмс. “Одного разу мені довелося її оглянути. Чи знаєте ви, що насправді це тростина-шпага?"
  
  "Я цього не знав", - сказав я.
  
  "Я вважаю, що це доведе важливий факт у справі", - сказав мені Холмс.
  
  “ Я думаю, ви прийшли до висновку, що минулої ночі професор Мейплз був без своєї тростини.
  
  “ Абсолютно вірно. Андреа Мейплз сама віднесла його в котедж. Це видно за відбитками її ніг.
  
  "Як ви думаєте, що сталося?" Я запитав Холмса.
  
  "Як ви помітили, тут три пари слідів", - сказав Холмс. “Двоє йдуть від будинку до котеджу, а один повертається в будинок. Як ви можете бачити, це сліди жінки, і, як я не намагався, я не зміг знайти жодних слідів, залишених чоловіком. Здається, що один із сетів трохи відрізняється по поглибленню п'яти від інших. Сцена повернення, здається, складається з кроків, які знаходяться далі один від одного і залишають глибокий відбиток, ніж інші. Вивчивши їх, я б сказав, що Андреа Мейплз вирушила в котедж, щоб з кимось зустрітися. Перш ніж він приїхав, вона вирішила озброїтись і тому кинулася назад у будинок і перевзулася — можливо, перша пара промокла, коли вона наступила в калюжу, — а потім взяла паличку свого чоловіка, яка, як вона знала, насправді була тростиною для шпаги, і повернулася в котедж ".
  
  “ А чоловік, з яким вона планувала зустрітися?
  
  “Повинно бути, він прийшов по дорозі, оскільки на стежці немає розмітки. Але професор Мейплз напевно прийшов би по стежці".
  
  “ Значить, вона вважала, що їй загрожує якась небезпека?
  
  "Тому я б прочитав це".
  
  “ Значить, ви хочете сказати, що це не було романтичним побаченням?
  
  "Можливо, так воно і було", - припустив Холмс. “Можливо, вона вирішила розірвати роман з якоюсь людиною і знала, що у нього запальний характер. В даному випадку, схоже, вона була права".
  
  Ми дісталися до котеджу і, виявивши, що задні двері не замкнені, увійшли в маленьку комірчину, що веде на кухню. Холмс поставив дорожню сумку у двері і кинув пальто і капелюх на кухонний стілець, я наслідував його приклад.
  
  "Це пояснює, чому вона не змогла розбудити свого чоловіка і повернулася в котедж одна, хоча вважала, що їй загрожує якась небезпека", - сказав я. “Це чітко пов'язує більшість відомих фактів. Але я боюся, що вам не вдасться переконати поліцію у своїй правоті.
  
  "Чому б і ні?"
  
  “Є факт безладдя в одязі Андреа Мейплз. Наскільки я розумію, вона була в нижній білизні і, схоже, одягалася. Це вказує на те, що зустріч з її таємничим другом була, е-е, дружній.
  
  “ Можливо, він навязался їй силою.
  
  “ Можливо. Але тоді можна було б очікувати, що її одяг був не просто розстебнута або знята, а розтягнута або порвана. Я не чув, щоб це було так. У вас була можливість оглянути одяг жінки?
  
  “Так, я звернув особливу увагу на стан її одягу. На ній була нижня спідниця і щось ще — ще одне біле вбрання з оборками, прикрывавшее верхню частину її тіла. Я не дуже розбираюся в назвах жіночого одягу.
  
  "Я теж", - сказав я. "Вважаю, інша її одяг був десь поблизу?"
  
  "Це було в спальні".
  
  Ми увійшли у вітальню. Штори були запнуті, не пропускаючи навіть слабке світло з затягнутого хмарами неба. Холмс чиркнув сірником і запалив олійну лампу, що стояла на сусідньому столі. Мерехтливе світло відкидав химерні тіні по кімнаті, створюючи неясне відчуття пригніченості і приреченості. Або, можливо, це було просто усвідомлення того, що тут недавно сталося, що додало кімнаті її зловісний характер.
  
  "Там", - сказав Холмс, вказуючи на велику пляму крові неправильної форми на підлозі біля вхідних дверей. “От де вона лежала. Вона вийшла зі спальні, так як інша її одяг був там, і піддалася нападу у вітальні.
  
  "Цікаво," сказав я.
  
  "Справді?" Відповів Холмс. "Яким чином?"
  
  На це питання не судилося отримати відповіді, принаймні, тоді. В цей момент двері з гуркотом відчинилися, і сержант поліції неосяжного статури, з круглим червоним обличчям і величними вусами у вигляді керма пройшов по коридору в кімнату. "Зараз сюди", - прогримів він. "Що ви, джентльмени, тут робите, якщо я можу запитати?"
  
  "Сержант Мікс," сказав Холмс. “ Ви повернулися на місце злочину. Можливо, ви все-таки скористаєтеся моєю пропозицією.
  
  Мікс подивився на Холмса з видом доброзичливої цікавості. - І що ж це за пропозицію, молода людина?
  
  “ Я згадував вам, що було б непогано поставити тут констебля, щоб цікаві не бродили поблизу. Це було, коли ви супроводжували професора Мейплза в екіпаж, щоб відвезти його.
  
  “ Чому ж так воно й було, містере... е—е...
  
  “ Холмс. А це містер Моріарті.
  
  Мікс недбало кивнув мені і знову переключив свою увагу на Холмса. “ Так, містере Холмс. Так воно і було, і ви так і зробили. Ми, співробітники регулярної поліції, завжди вдячні за будь-які натяки або пропозиції, які ми можемо отримати від таких молодих джентльменів, як ви. Наскільки я пам'ятаю, ви щось говорили про збереження слідів на доріжці за будинком.
  
  "Абсолютно вірно".
  
  “ Ну, я пішов подивитися на ці ваші сліди, містер Холмс, підняв кілька дощок, які ви поклали, й заглянув під них. Це були саме ті сліди, про яких ви говорили, — сліди ніг, і я сердечно дякую вам.
  
  "За вашою поведінкою я бачу, що ви не надаєте великого значення відбитками пальців", - прокоментував Холмс, не дозволяючи собі дратуватися з-за слів сержанта або його насмішкуватого тону.
  
  "Ми завжди намагаємося прокласти прямий і достовірний курс, коли розслідуємо справу", - пояснив сержант. “Завжди є факти і обставини, які, здається, не вкладаються в загальну картину. І це тому, що, якщо ви дозволите мені так висловитися, вони не мають ніякого відношення до даного справі.
  
  "Але, можливо, бувають випадки, коли деякі з цих фактів, які ви ігноруєте, насправді дають більш чітке пояснення того, що сталося насправді", - припустив Холмс. “ Наприклад, сержант, я впевнений, ви помітили, що сліди були залишені жінкою. На стежці немає жодного відбитку чоловічої ноги.
  
  “ Як скажете, містере Холмс. Не можу сказати, що я вивчав їх так уважно.
  
  Холмс кивнув. "Якщо те, що я кажу, правда, - сказав він, - вам це ні про що не говорить?"
  
  Сержант Мікс терпляче зітхнув. “Це вказувало б на те, що обвинувачений не йшов по стежці. Можливо, він йшов по дорозі. Можливо, він летів. Насправді не має значення, як він дістався до котеджу, важливо тільки те, що він робив після того, як приїхав.
  
  "Ви помітили відбиток тростини поруч зі слідами жінки?" Спитав Холмс. "Це вам ні про що не говорить?"
  
  "Нічого," погодився сержант. “ У неї могла бути інша тростина для ходьби або, можливо, гілка з дерева.
  
  Холмс знизав плечима. "Я здаюся", - сказав він.
  
  "Вам було б краще надати розслідування професіоналам, молода людина", - сказав Мікс. “Ми вже провели деяке розслідування самостійно, не думайте, що ми цього не робили. І те, що ми почули, дуже добре завершує справу проти професора Мейплз. Мені шкода, але от і все."
  
  "Що ви чули?" Зажадав відповіді Холмс.
  
  “ Не звертайте уваги. Це все з'ясується на слідстві, і це станеться досить скоро. А зараз вам двом краще забиратися звідси. Я іду вашої поради замкнути котедж і забити розбите вікно. Ми не хочемо, щоб цікаві пішли з меблями ".
  
  Ми забрали наші капелюхи, пальто і сумку зі свіжою одягом професора Мейплз і вийшли з котеджу. Дощ припинився, але наближалися сутінки, і в кронах дерев гуляв холодний вітер. Ми з Холмсом мовчки поверталися в коледж, кожен поринувши в свої думки: Холмс, мабуть, гадав, які нові факти спливли на світло, і намагався вирішити, як донести свою інформацію до влади; я роздумував про мораль розкриття Холмсу або іншим людям того, що я виявив, і виходячи з цього, того, що я припустив, або дозволити справі продовжуватися без мого втручання.
  
  Холмс залишив мене в коледжі, щоб я пройшов в поліцейську ділянку, а я повернувся в свої кімнати.
  
  Дізнання відбулося два дні потому в каплиці, дозвольте мені назвати це коледжем Святого Ельма, одного з наших сестринських коледжів, що входять до складу Університету. Каплиця, велика готична споруда з лавами, здатний вмістити кілька сотень вірян, була запозичена для цієї світської мети в розрахунку на досить велику кількість глядачів; в цьому очікуванні коронер не був розчарований.
  
  Коронера, місцевого сквайра по імені сер Джордж Куік, викликали для виконання цієї функції два або три рази в рік. Але зазвичай це стосувалося нещасних, які потонули в каналі або впали з даху. Вбивства у цьому районі були досить рідкісні; або, можливо, більшість убивць діяли більш витончено, ніж ті, хто розправився з Андреа Мейплз.
  
  Ми з Холмсом сиділи в залі і спостерігали за ходом допиту. Холмс підійшов до коронеру ще до того, як присяжні розсілися, і запитав, чи може він дати показання. Коли він пояснив, що хотів сказати, сер Джордж відправив його назад на своє місце. Те, що він хотів запропонувати, було не доказом, пояснив йому сер Джордж, а його інтерпретацією доказів.
  
  "Це справа присяжних інтерпретувати представлені докази," сказав йому сер Джордж, "а не вас або мене".
  
  Обличчя Холмса почервоніло від гніву і приниження, і він сердито оглянув зал суду і всіх, хто в ньому перебував. Я з усіх сил намагався цього не помічати.
  
  Люсінда була в першому ряду, одягнена в чорне. З кам'яним обличчям, вона дивилася прямо перед собою крізь полуприкрытую вуаллю, закрывавшую її очі, і, здавалося, не стежила ні за чим, що відбувалося навколо неї. Поруч з нею сидів Крисбой з чорною пов'язкою на руці і пригніченим виразом обличчя. Професор Мейплз сидів збоку, поруч з ним сидів огрядний констебль, а ще один сидів позаду нього. У нього було ошеломленное вираз обличчя, ніби він дійсно не міг сприймати все це всерйоз.
  
  Сер Джордж повідомив присутніх, що він збирається діяти організовано і що він не потерпить ніякої гри на скрипці, а потім викликав першого свідка.
  
  Виявилося, що це був молодий велосипедист з липкими пальцями. "Я побачив, що це була кров, — сказав він, - і що вона витекла з-під дверей - зсередини будинку".
  
  Потім він описав, як він і його супутники розбили вікно, щоб проникнути всередину, і виявили тіло Андреа Мейплз, розпростерте на підлозі біля вхідних дверей.
  
  "І як вона була одягнена?" - запитав коронер.
  
  "Вона була не вдягнена, сер", - послідувала відповідь.
  
  В залі піднявся гомін, молодий чоловік почервонів і виправився. “Тобто вона була не повністю одягнена. На ній було, е-е, нижня білизна, але не сукню.
  
  “ Туфлі? - запитав коронер з таємничим виглядом людини, якій доводиться кожен день обговорювати напівоголених дам.
  
  "Я так не думаю, сер".
  
  "Це все," сказав йому коронер, " якщо тільки у присяжних немає запитань?", - додав він, дивлячись на шістьох городян в імпровізованій ложі присяжних.
  
  Старшина присяжних, літній чоловік з густими бакенбардами кольору баранячої відбивною, кивнув і пильно подивився на свідка. "Не могли б ви сказати нам," повільно запитав він, " якого кольору було це нижню білизну?
  
  "Білий", сказав молодий чоловік.
  
  "Ну, а тепер," сказав сер Джордж, суворо дивлячись на бригадира, " годі про це!
  
  Наступним викликали сержанта Міксу. Він сидів на імпровізованій трибуні свідка з капелюхом в руці, його форма і обличчя були відполіровані до блиску, що являло собою зразок англійської благопристойності. Коронер провів його за викликом, прибувши на місце події, разом з двома констеблями і оглянувши тіло.
  
  “ І що ви зробили потім, сержант?
  
  "Відправивши констебля Гофа в Бичемшир повідомити поліцейського лікаря, я ретельно обстежив приміщення, щоб з'ясувати, чи можу я встановити, що відбулося в цьому, е-е, приміщенні".
  
  “ І до яких же висновків прийшли ви?
  
  “ Покійна була визначена як місіс Андреа Мейплз, дружина професора Мейплз, яка жила в головному будинку на тій же ділянці. Вона була одягнена...
  
  "Так, так, сержант," перебив сер Джордж. - Ми чули, як вона була одягнена. Будь ласка, продовжуйте.
  
  “ Дуже добре, сер. Коли я оглядав її, вона була мертва вже деякий час. Виходячи з мого досвіду, я б припустив, що її смерть настала між сім'ю і десятьма годинами раніше. Що вказує на час її смерті десь близько півночі.
  
  "На чому ви засновуєте цей висновок?"
  
  “Кров навколо тіла була досить добре згорнута, але не повністю в більш глибоких калюжах, і в той час тіло, мабуть, досить сильно переходило в трупне задубіння.
  
  “ Ви дуже спостережливі, сержант. А що ще ви помітили?
  
  “Знаряддя вбивства лежало поруч з тілом. Це була тростина з твердого дерева з ручкою у вигляді качиної головки. На ньому було трохи крові жертви, а до голови качки в області дзьоба був прикріплений жмут волосся жертви. Один з велосипедистів, який все ще присутній, упізнав тростину як власність професора Мейплза, чоловіка жертви."
  
  "І що ти зробив потім?"
  
  “Я попрямував в головний корпус, щоб розпитати професора Мейплза, який саме сідав снідати, коли я прийшов. Я розповів йому про смерть його дружини, і він удав, що дуже стривожений цією новиною. Потім я попросив його пред'явити свою тростину, і він витратив деякий час, вдаючи, що шукає її. Потім я заарештував його і послав констебля Парфри за екіпажем, щоб відвезти професора в дільницю".
  
  “ Ну-ка, ну-ка! - невисокий, коренастий присяжний з моржовыми вусами, вкривало його обличчя від носа до підборіддя, засовався на своєму стільці і войовничо нахилився вперед. “Що змусило вас заарештувати професора в той момент? Мені здається, що той, з ким жінка з Мейплз зустрічалася в цьому котеджі посеред ночі, швидше за все, вбив її.
  
  "Зараз, зараз, ми перейдемо до цього", - сказав коронер, пильно дивлячись на примхливого присяжного. “Я намагаюся впорядковано викласти факти по справі. Ми досить скоро доберемося до цього ".
  
  Наступним свідком був поліцейський хірург, який показав, що померла зустріла свою смерть в результаті множинних ударів тупим предметом по голові та плечам. Він не міг сказати, який саме удар вбив її, це міг бути будь-який з декількох. І, так, тростина з качконіс, представлена в якості доказу, могла бути знаряддям вбивства.
  
  Сер Джордж кивнув. Ось і все для тих, хто хотів отримати інформацію не в належному порядку. Тепер...
  
  Наступним викликали професора Мейплза. Аудиторія виглядала выжидающей. Він показав, що в останній раз бачив свою дружину близько дев'яти годин в ніч, коли вона була убита. Після чого він ліг спати, оскільки спав, не помітив його відсутності.
  
  “ Ви не помітили, що її не було, коли прокинулися або коли спустилися до сніданку? - Запитав сер Джордж.
  
  "Я припустив, що вона пішла раніше", - відповів Мейплс. “Іноді вона йшла раніше. Я, звичайно, не розглядав можливість нечесної гри. Ти ж знаєш, так не буває".
  
  Професор Мейплз вибачився, і аудиторія виглядала розчарованою.
  
  Наступним був покликаний прищавий юнак по імені Крампер. Він пояснив, що працював у місцевому пабі "Червона підв'язка" кимось на зразок помічника по спільній справі. У ніч вбивства він працював незвично допізна, переставляючи бочки з елем з однієї частини льоху в іншу. "Це через щурів", - пояснив він.
  
  Сер Джордж розсудливо не став розвивати цю відповідь далі. “ О котрій годині ви вирушили додому? він запитав.
  
  "Повинно бути, тривало близько опівночі, з одного боку або з іншого".
  
  Сер Джордж очікувально втупився на Кремпера, а Кремпер у відповідь самовдоволено втупився на сера Джорджа.
  
  “ Ну і що? - нарешті запитав коронер.
  
  “ Ну? Про, що сталося, поки я йшов додому. Ну, я бачив, як хтось виходив із старого котеджу Уилстоун.
  
  “ Це той котедж, де сталося вбивство? - Підказав сер Джордж.
  
  “Так, це той самий. Раніше там жив джентльмен на ім'я Уилстоун. По-моєму, до цих пір час від часу повертається".
  
  "А!" сказав сер Джордж. “ А цей чоловік, якого ви бачили виходять з, е-е, старого уилстоунского котеджу?
  
  “ Так вийшло, що я знаю цього джентльмена. Звуть Фолтинг. Він викладає стрибки і присідання, або щось в цьому роді, поруч з будівлею коледжу Філд.
  
  У залі почувся гомін, який сер Джордж придушив поглядом.
  
  “ І ви могли ясно бачити, хто був цей джентльмен, незважаючи на те, що була глибока ніч?
  
  “ Абсолютно ясно. Є, сер.
  
  "І як це було?"
  
  "Ну, в будинку горіло світло, і все його обличчя було освітлене цими вогнями".
  
  "Що ж", - сказав сер Джордж, подивившись спочатку на присяжних, а потім на аудиторію. “Наступним ми викличемо містера Фолтинга, щоб підтвердити історію містера Кремпера. І він побачить, джентльмени і, е-е, леді. Він побачить. Отже, що ще ви бачили, містер Кремпер?
  
  “ Ти маєш на увазі, в будинку?
  
  “Абсолютно вірно. В будинку".
  
  "Ну, я бачив жінку, про яку йде мова, — даму, яка покінчила з собою".
  
  “ Ви бачили місіс Мейплз в будинку?
  
  “Так, це так. Вона була біля дверей, прощалася з цим винних джентльменом".
  
  “ Значить, у той час вона була жива й здорова?
  
  “Так. Що вона була."
  
  Старшина присяжних нахилився вперед. "І як вона була одягнена?" вигукнув він, а потім зухвало дивився на коронера, який повернувся і витріщився на нього.
  
  "Я бачив її всього кілька секунд, перш ніж вона закрила двері", - відповів Кремпер. "На ній було щось біле, я не дуже роздивився, що".
  
  “ Так, дякую, - ви вільні, - сказав сер Джордж.
  
  Наступним викликали містера Фолтинга, і він підкрався до свидетельскому крісла, як людина, яка знає, що йому приснився поганий сон, але не знає, як з нього вибратися. Він зізнався, що був нічним відвідувачем Андреа Мейплз. Він був не дуже задоволений цим, і більшість його відповідей були невиразними, незважаючи на постійні вмовляння сера Джорджа говорити голосніше. Він повідомив коронерскому суду, що Андреа запросила його зустрітися з нею в котеджі в десять годин.
  
  "А щодо її чоловіка?" зажадав відповіді коронер.
  
  "Я запитав її про це", - сказав Фолтинг. “Вона розсміялася. Вона сказала мені, що він не буде заперечувати; що я можу запитати його, якщо захочу. Я, е-е, я з ним не розмовляв.
  
  "Ні, - сказав коронер," я не думаю, що ви це зробили".
  
  Фолтинг був останнім свідком. Коронер нагадав присяжним, що вони не повинні звинувачувати кого-небудь у злочині, навіть якщо вони вважають, що злочин мав місце; це робота кримінальних судів. Вони повинні були всього лише встановити причину смерті. Після короткої наради присяжні винесли вердикт про незаконне заподіянні смерті.
  
  "Дякую" сказав сер Джордж. “ Ви виконали свій обов'язок. Я вважаю, "сказав він, дивлячись на сержанта Міксу," що мені немає необхідності пропонувати поліції план дій.
  
  "Ні, сер", - відповів йому Мікс. "Професор Мейплз буде притягнутий до суду присяжних".
  
  Сер Джордж кивнув. "Абсолютно вірно", - сказав він.
  
  "Ба!" - Сказав мені Холмс упівголоса.
  
  "Ти не згоден?" - Запитав я.
  
  "Я можу придумати дюжину способів, якими Фолтинг міг провернути цей трюк", - сказав він. "Цей молодий чоловік — Кремпер — не бачив Андреа Мейплз в дверному отворі, він побачив спалах чогось білого".
  
  "Можливо", - сказав я.
  
  "Ба!" Холмс повторив.
  
  Коли ми вийшли з будівлі, міс Люсі підійшла до Холмсу і відвела його вбік, щось серйозно кажучи йому упівголоса.
  
  Я повільно побрела назад у свої кімнати, намагаючись вирішити, що робити. Мені не подобалося втручатися в спроби влади добитися справедливості, і я, ймовірно, не зміг би довести те, що, як я знав, було правдою, але міг я стояти осторонь і дозволити засудити невинну людину за вбивство? І Мейплз напевно був би визнаний винним, якщо б постав перед судом. Проти нього не було реальних доказів, але у нього була видимість провини, і цього достатньо, щоб переконати дев'ять присяжних з десяти.
  
  Приблизно через дві години Холмс підійшов до мене з сяючими очима. "Міс Люсі - прекрасна жінка", - сказав він мені.
  
  "Правда?" - Запитав я.
  
  “Ми трохи поговорили про її сестрі. Тобто вона намагалася поговорити про Андреа, але постійно зривалася і плакала, перш ніж встигала закінчити думка ".
  
  "Не дивно", - сказав я.
  
  "Вона запитала мене, чи вважаю я професора Мейплза винним", - розповів мені Холмс. “Я сказав, що переконаний у зворотному. Вона запитала мене, чи думаю я, що його засудять, якщо він постане перед судом. Я подумав, що краще бути чесним. Я сказав їй, що це здається вірогідним."
  
  "Ти сказав їй правду", - прокоментував я.
  
  “Вона переконана в його невинності, незважаючи на те, що була вбита її власна сестра. Багато — більшість людей дозволили б емоціям взяти гору над логікою. І вона хоче допомогти йому. Вона сказала: "Тоді я знаю, що я повинна робити", - і пішла, щоб домовитися про наймання адвоката.
  
  "Вона так сказала?" - Запитала я.
  
  "Вона так і зробила".
  
  “ Холмс, подумайте гарненько. Вона говорила, що збирається найняти адвоката?
  
  Холмс на мить здригнувся від мого питання. “Що ж, давайте подивимося. Вона сказала, що знає, що повинна зробити, і я сказав, що йому знадобиться кращий адвокат в окрузі, щоб виправдатися, незважаючи на те, що ми знаємо, що він невинний ".
  
  "І що?"
  
  “ А потім вона сказала, що не допустить, щоб його засудили. І вона— ну— вона поцілувала мене в щоку і сказала: "До побачення, містере Холмсе, ви були хорошим другом'. І вона поспішила геть.
  
  “ Як давно вона пішла від тебе?
  
  "Можливо, година, можливо, трохи більше".
  
  Я скочив на ноги. “ Ходімо, Холмс, - сказав я, - ми повинні зупинити її.
  
  "Зупинити її?"
  
  “ Поки вона не наробила дурниць. Підемо, не можна гаяти часу!
  
  "Що робить?" - запитав він, поспішаючи за мною, поки я поспішала по коридору, натягуючи пальто.
  
  "Просто прийди!" Я сказав. "Можливо, я помиляюся".
  
  Ми вибігли з коледжу на Барлимор-роуд і швидким кроком продовжили шлях в напрямку будинку Мейплов. Дорога туди зайняла близько десяти хвилин, і я штовхнув вхідні двері, не потрудившись постукати.
  
  Містер Крисбой сидів у вітальні, втупившись на стіну навпроти, етюд в загальмованому русі. В одній руці була ложка, в іншій - маленька пляшечка. Коли ми увійшли в кімнату, він повільно поставив обидва предмета на стіл. "Професор Мейплз залежить від цієї рідини", - сказав він. "Дві повні ложки перед кожним прийомом їжі". Він підняв пляшку, щоб ми могли оглянути її. Етикетка свідчила: Запатентований Пив Чарівний еліксир здоров'я. "Як ти думаєш, вони дозволять мені принести йому кілька пляшечок?"
  
  "Я впевнений, що вони б так і зробили", - сказав я йому. "Ти знаєш, де Люсі?"
  
  "Вона нагорі, у своїй кімнаті", - сказав мені Крисбой. “Вона дуже засмучена. Але, звичайно, ми всі дуже засмучені. Вона просила не турбувати".
  
  Я попрямував до сходів, Холмс пішов за мною. "До чого такий поспіх?" Він вимогливо запитав. "Ми не можемо просто увірватися до неї".
  
  "Ми повинні", - сказав я. Я постукав у її двері, але відповіді не послідувало. Двері були замкнені. Я навалився на неї плечем. Після третього поштовху двері піддалася, і я, спотикаючись, ввалився в кімнату, Холмс пішов за мною.
  
  Посеред кімнати стояв перекинутий стілець. З гака в стелі, на якому колись висіла люстра, звисало тіло Люсі Мойс.
  
  "Боже мій!" Холмс вигукнув.
  
  Холмс поставив стілець на місце і витягнув з кишені маленький складаний ніж. Я утримував тіло нерухомо, поки Холмс схоплювався на стілець і пиляв мотузку, поки вона не лопнула. Ми обережно поклали її на ліжко. По її блідому обличчю і выпученным очам незрячим було ясно, що привести її до тями неможливо. Тим не менш Холмс зрізав петлю з її шиї. "Жахливо," сказав він. - І ти знала, що це станеться? Але чому? Немає ніякої причини...
  
  "З усіх причин", - сказав я. "Ні, я не передбачав цього, звичайно, не так швидко, але я дійсно думав, що вона може викинути якусь дурницю".
  
  "Але—"
  
  "Повинно бути, вона залишила записку", - сказав я.
  
  Ми накрили її тіло ковдрою, і Холмс підійшов до письмового столу.
  
  "Так", - сказав він. "Тут конверт, адресований 'Поліції'. І другий — він адресований мені!"
  
  Він розірвав конверт. Через кілька секунд він простягнув його мені.
  
  Шерлок,
  
  Все могло б бути по-іншому, якби я був іншим.
  
  Ти подобаєшся мені неймовірно.
  
  Думай про мене добре.
  
  Мені так шкода.
  
  Люсі
  
  "Я не розумію", - сказав Шерлок Холмс. “Що це значить? Чому вона це зробила?'
  
  "Лист у поліцію," сказав я, " що в ньому йдеться?"
  
  Він відкрив його.
  
  Для всіх , хто це читає—
  
  Я відповідальний за смерть моєї сестри Андреа. Я вбив її в нападі ревнощів. Я не можу жити з цим і не можу дозволити професор Мейплзу, милому і невинному людині, страждати за мій злочин. Так буде краще для всіх зацікавлених сторін.
  
  Люсінда Мойс
  
  "Я не розумію", - сказав Холмс. “Вона ревнувала до Фолтингу? Але я не думав, що вона взагалі добре знала Фолтинга".
  
  "Вона зберігала свої секрети," сказав я, "навіть після смерті".
  
  "Які секрети?"
  
  "Цей будинок," сказав я, обводячи рукою навколо себе, "зберігає один великий секрет, який, можна сказати, складається з декількох секретів поменше".
  
  “ Ви знали, що це зробила вона... що вона вбила свою сестру?
  
  "Так, я так і думав". Я поплескав його по плечу, і він здригнувся, наче моє дотик було болючим. "Давай спустимося вниз", - сказав я.
  
  "Ідіть," сказав Холмс. “ Я приєднаюся до вас через кілька хвилин.
  
  Я залишив Холмса витріщатися на укритий ковдрою тіло на ліжку і спустився у вітальню. "Люсі покінчила з собою", - сказав я Крисбою, який поставив пляшку, але все ще дивився в стіну навпроти. “Вона залишила записку. Вона вбила Андреа".
  
  "А-а-а!" - сказав він. "Тоді вони відпустять професора".
  
  "Так", - сказав я.
  
  “Останні кілька днів вона вела себе дивно. Але після того, що сталося, я ніколи не думав, що... Повісилася?"
  
  "Так", - сказав я. "Хтось повинен піти у поліцейський відділок".
  
  "Звичайно". Крисбой встав. "Я піду". Він вийшов у передпокій і зняв з вішалки пальто. “Аааа. Бідолаха". Він вийшов за двері.
  
  Хвилин через десять Холмс спустився вниз. "Як ви дізналися?" - запитав він.
  
  "Сліди, які ви так ретельно зберегли", - сказав я. “Там було три лінії: дві ведуть до котеджу, а одна повертається. Та, що виходила одна, що була в іншій взуття, і вона —вона вийшла першою. Я міг сказати це, тому що деякі відбитки з іншого набору перекривали перший. І це був другий набір, на якому були вм'ятини від тростини. Отже, хтось—якась жінка - вийшов за Андреа Мейплз, і ця жінка повернулася. Вона вийшла з тростиною і повернулася без неї.
  
  "Я пропустив це повз вуха", - сказав Холмс.
  
  "Це легше сказати, ніж спостерігати", - сказав я йому.
  
  "Я склав свою думку про те, що збираюся знайти, ще до того, як вирушив на пошуки", - сказав він. "Дедуктивний процес страждає від упереджених думок".
  
  "Це питання усунення неможливого", - сказав я йому. "Тоді все, що залишається, яким би неймовірним воно не було, має бути правдою".
  
  "Я запам'ятаю це", - сказав він. "Я все ще не можу зрозуміти, чому Люсі так ревнувала мене до Андреа".
  
  "Вона була такою, але не в тому сенсі, як ти собі уявляєш", - сказав я йому.
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  "Ти пам'ятаєш, що я порадив тобі звернути увагу на вуха Люсінди?"
  
  “ Так. "Холмс виглядав спантеличеним. “ Вони були схожі на вуха.
  
  “Їх форма була досить характерною і сильно відрізнялася від форми вух Андреа. Основна форма вуха, мабуть, постійна в сім'ї. Це було розумним вказівкою на те, що Андреа і Люсінда насправді не були сестрами ".
  
  “ Не зовсім сестри? Тоді вони були — ким?
  
  "Вони були коханцями", - сказав я йому. “Є жінки, які закохуються в інших жінок, точно так само, як є чоловіки, які закохуються в інших чоловіків. Стародавні греки вважали це цілком нормальним".
  
  “ Коханці?
  
  “ Андреа воліла жінок чоловікам, і Люсінда була її, е-е, парою.
  
  “ Але— професор Мейплз - її чоловік.
  
  “Я припускаю, що це дійсно був шлюб за розрахунком. Якщо ви подивитеся на спальні, стане ясно, що Андреа і Люсі зазвичай ділили спальню — Люсі, — оскільки у них обох там багато одягу. І я б припустив, що у професора Мейплза і містера Крисбоя аналогічна домовленість.
  
  “ Ти думаєш, професор і Крисбой... Але вони...
  
  “Німецький професор по імені Ульрихс придумав слово для позначення таких спілок; він називає їх гомосексуальними. У деяких суспільствах вони приймаються, а в деяких засуджуються. Ми живемо в другому ".
  
  Холмс сів у крісло з прямою спинкою. "Це так", - сказав він. "Значить, ви гадаєте, що вони винайшли цей метод приховувати свої стосунки?"
  
  “Я вважаю, що шлюб, якщо він взагалі був, і Андреа удочерила Люсі як свою "сестру", був укладений задовго до того, як менаж переїхав сюди. Це було ідеальне рішення, коли кожен захищав іншого від презирства суспільства і жала законів, спрямованих проти содомії та подібної поведінки ".
  
  “ Але Андреа поїхала в котедж, щоб вступити, е-е, в інтимні стосунки з Фолтингом.
  
  “Їй подобалося фліртувати, ви, мабуть, помітили це. І вона, очевидно, не була розбірлива те, з ким із підлог вона фліртувала, або з ким із підлог вона, скажімо так, довела свій флірт до кінця. Такі жінки є, багатьом з них це здається надзвичайно привабливим і, ах, чарівним. За словами Светония, дочка Серпня Юлія Цезаря, схоже, була однією з них. Андреа знаходила Фолтинга привабливим і була сповнена рішучості роздобути його. Я припускаю, що вони з Люсі посварилися з цього приводу, але Андреа все одно вирушила на зустріч з Фолтингом, в той час як Люсі залишилася в своїй кімнаті і довела себе до нападу ревнощів. Вона не збиралася вбивати Андреа; про це свідчить той факт, що вона не відкрила тростину з мечем, хоча повинна була знати про це.
  
  Холмс з хвилину мовчав, і я бачив, як в ньому зароджується якесь сильне почуття. "Ви все це передбачили", - сказав він, повертаючись до мене, його слова були чіткими і стриманими.
  
  "Більшу частину," зізнався я. - Але не лай себе за те, що втратив це. Я був знайомий з ідеєю гомосексуальності з книг, і кілька моїх знайомих розповідали мені про таких відносинах. У мене були знання, а у вас - ні".
  
  Але я невірно оцінив напрям думок Холмса. Раптово в ньому вибухнула лють. "Ви могли б зупинити це", - закричав він. "Ви дозволили цьому статися!"
  
  Я відступила, щоб ніхто з нас не зробив того, про що ми потім пошкодуємо. "Я нічого не знала ні про побачення Андреа, - сказала я йому, - ні про люті Люсінди".
  
  Холмс глибоко зітхнув. “Ні, - сказав він, - ви не могли запобігти вбивство, але ви могли запобігти самогубство Люсі. Очевидно, ви знали, що вона задумала".
  
  "Ви приписуєте мені передбачення, якою я не володію", - сказав я йому.
  
  "Ви досить ясно дали зрозуміти, що вона мала на увазі через годину після події", - сказав він. "Чому ви не могли прибігти сюди раніше?"
  
  "Я не знаю", - сказав я йому. "Поки ти не розповів мені, що вона тобі сказала, мені не приходило в голову—"
  
  "Це не вдарило тебе!"
  
  “ Ви самі говорили з нею, - сказав я, - і все ж ні про що не здогадалися.
  
  "Я не знав того, що ти знаєш", - сказав він. “Я був дурнем. Але ти — ким ти був?"
  
  У мене не було для нього відповіді. Можливо, мені слід було здогадатися, що задумала Люсі. Можливо, я дійсно здогадався. Можливо, на якомусь підсвідомому рівні я зважував варіанти того, що вона покінчить з собою або постане перед англійськими присяжними, а потім її виведуть одним холодним ранком, одягнуть на голову капюшон і обвяжут важкої мотузкою навколо шиї, і я почую, як легкодуха священик бурмоче їй проповіді, поки вони не захлопнут пастку.
  
  * * * *
  
  Через кілька хвилин прибула поліція. На наступний день професор Мейплз був звільнений з-під варти і повернувся додому. Протягом місяця вони з Крисбоем зібрали речі і покинули коледж. Хоча офіційно про їхні стосунки ніколи нічого не говорилося, чутки переслідували їх до наступного місця роботи Maples, а потім і до наступного, поки, нарешті, вони повністю не залишили Британію. Після цього я втратив їх слід.
  
  Холмс покинув коледж в кінці семестру. Я вважаю, що після річної перерви він згодом вступив в Кембридж.
  
  Холмс так і не пробачив мене за те, що, на його думку, я зробив. Схоже, він так і не пробачив представницям прекрасної статі гріхи Люсінди Мойс. У той час я не усвідомлював усієї глибини його почуттів до неї. Можливо, він теж цього не розумів.
  
  Його почуття до мене сумно і з роками призвели до деяких жахливим звинуваченнями з його боку. Я не святий. Дійсно, так вже вийшло, що в кінці кінців я так само часто опинявся по іншу сторону закону, як і немає. Я радий називати себе першим в Англії консультуючим злочинцем, оскільки я дозволяю собі порушувати закони своєї країни, щоб підтримати свої наукові починання. Але коли Холмс називає мене "злочинним Наполеоном", хіба він, можливо, не бачить крізь туман часу накрите ковдрою тіло тієї нещасної дівчини, в смерті якої він звинувачує мене? І може бути, він розмірковує про той факт, що перша і, можливо, єдина жінка, яку він коли-небудь любив, була нездатна полюбити його у відповідь?
  
  У будь-якому випадку, я роблю останнє суворе попередження тим з вас, хто повторює брудні насмішки Холмса в мою адресу в пресі чи іншим чином: існують певні закони нашої країни, які я щиро приймаю, і закони про наклеп займають перше місце в списку. Бережіться!
  
  OceanofPDF.com
  
  ДОСЛІДЖЕННЯ ЗЛА, автор Гері Ловизи
  
  ПЕРШИЙ ДЕНЬ
  
  Це було після мого заміжжя, в той час, коли я жив далеко від своїх колишніх кімнат на Бейкер-стріт і мого друга Шерлока Холмса. Я не бачив Холмса кілька місяців, оскільки був зайнятий своєю медичною практикою. Мері, моя дружина була у від'їзді, доглядала за старою тіткою, і це залишило мене на вечір одного. Я був цілком готовий насолодитися стерпним бренді і свіжим номером журналу "Стренд Мегезін", коли внизу пролунав гучний стукіт у двері.
  
  "Місіс Хадсон?" Я був дуже здивований, виявивши в дверях свою стару і непохитну домовласницю з дому 221B.
  
  Вона не вимовила ні слова.
  
  "У чому справа?" Стурбовано запитав я, ведучи її у фойє.
  
  "Це містер Холмс".
  
  "Шерлок?"
  
  "Слухаюсь, доктор".
  
  "З ним все в порядку?"
  
  Вона подивилася на мене жахливо сумно і нервово. Стурбований погляд на її обличчі сказав мені все, що мені потрібно було знати.
  
  “ Дай мені хвилинку, щоб взяти свою сумку, і я зараз підійду до тебе.
  
  Рука літній леді раптово стиснула мою руку з силою, якої я ніколи не припускав, що вона володіє.
  
  "Це не медична ситуація".
  
  "Ну, тоді в чому ж справа?"
  
  “ Містер Холмс заарештований.
  
  “ Заарештований? - Випалив я. “ За що?
  
  "Це складно...".
  
  Що ж, накидавши коротку записку Мері, я схопила пальто і пішла за місіс Хадсон до чекав таксі. Таксист відвіз місіс Хадсон додому, потім мене в Скотленд-Ярд, де, як виявилося, мене очікував Лестрейд. Суворе обличчя поліцейського інспектора свідчило про його похмурості і поганий характер.
  
  “ Я знав, що ви пронюхаете про це ще до того, як про це дізнаються газети.
  
  “ Що сталося? - Обережно запитав я.
  
  "Боюся, цього разу йому це вдалося, доктор Ватсон", - сказав Лестрейд, проводячи мене до крісла в своєму особистому кабінеті і закриваючи за собою двері. "Шерлок Холмс зайшов надто далеко: від розкриття злочинів до того, щоб, нарешті, зробити одне".
  
  "Лестрейд, це нісенітниця". Я відповів гаряче.
  
  “ На цей раз без дурниць, доктор. О, я не такий тугодум, яким мене маєте ви і містер Холмс. Я визнаю, що іноді він порушував правила. В деяких випадках вони досить красиво згиналися, але я дивився в іншу сторону — справедливості заради.
  
  "Але?.."
  
  “Але зараз все це минуло. Його затримують за вбивство".
  
  “Вбивство? Це безглуздо! Шерлок Холмс більше не зміг би вбити того, хто зміг би вас або мене!"
  
  Лестрейд обдарував мене кривою посмішкою, яка дуже засмутила мене: “Хто може сказати, що зробить той чи інший людина в обставинах, що склалися? Як би те ні було, містере Холмс зізнався у вбивстві, доктор, чи, краще сказати, в нападі, яке призвело до смерті лорда Альберта Уилфри.
  
  "Він зізнався в цьому?" Відповіла я, мій гнів ущух.
  
  “ Так, і можу вас запевнити, абсолютно щиро.
  
  Я зітхнув, абсолютно не знаючи, що робити з такими жахливими новинами, але повний рішучості негайно побачити свого друга і дізнатися подробиці його повної історії.
  
  "Чи можу я побачити його?"
  
  “ Звичайно, доктор, я зараз відведу вас у його камеру.
  
  * * * *
  
  "Холмс!" - Крикнув я, підбігаючи до розділяли нас холодним залізних прутів. Я побачив, що мій друг сидить на тюремному матраці, настільки спокійний, наскільки це можливо, і читає книгу.
  
  “ Ватсон, я знав, що ви прийдете.
  
  “Що сталося? Чому ви тут? Напевно сталася якась судова помилка. Помилка?" Я базікав без угаву, поки Лестрейд відмикав двері в камеру Холмса, і ми з Лестрейдом увійшли.
  
  "Боюся, все так, як Лестрейд, без сумніву, сказав вам", - сказав Холмс у своїй звичайної холодної аналітичної манері, але в очах його м'якість, а губи злегка тремтять, даючи мені зрозуміти, що він справді зворушений моєю присутністю і турботою.
  
  "Будь ласка," пробурмотіла я. “ Мені потрібно деяке пояснення.
  
  Холмс посміхнувся: "Звичайно, добрий Ватсон, і ви отримаєте його точно так само, як я передав його тутешньому інспектору".
  
  "Він у всьому зізнався, доктор," нетерпляче втрутився Лестрейд.
  
  “Дійсно, я так і зробив, а чому б і ні. Це досить лаконічно. Мене викликали в будинок лорда Альберта Уилфри з питання розслідування. Ви, напевно, пам'ятаєте, Ватсон, що лорд Уилфри - пер королівства і досить впливова людина, що володіє величезним багатством і владою. Коли така людина звертається за допомогою чи порадою, я раджу вам прислухатися до цього заклику ".
  
  "Він мертвий?" - Нервово запитала я.
  
  “ О, зовсім виразно мертвий, можу вас запевнити, Ватсон; але, будь ласка, ви забігаєте наперед. Дозвольте мені пояснити.
  
  "Я відчуваю, що повинен попередити вас, містер Холмс, все, що ви скажете тут, може бути використано проти вас на суді присяжних", - заявив Лестрейд.
  
  “ Звичайно, інспектор, і я ціную, що ви нагадали мені про це, але те, що я зараз скажу, не буде ні більше ні менше того, що я сказав вам на вашому офіційному допиті, коли я викликав вас у будинок Уилфри.
  
  "Тоді продовжуйте, містер Холмс," сказав Лестрейд.
  
  “Це досить просто і прямолінійно. У нас з лордом Уилфри виникли розбіжності, які досить швидко загострилися. Все було сказано, ситуація вийшла з-під контролю, і в своєму гніві я вдарила його. Він впав, вдарившись головою об камінну полицю, коли падав навзнак. Коли я оглянув його розпростерте тіло, я виявив, що він мертвий. Я негайно послав одного зі слуг за інспектором."
  
  "При огляді тіла, доктор, ми виявили, що у лорда Уилфри була рана на голові, яка відповідає розповіді Холмса, і на камінній полиці, куди він вдарився головою, було кілька крапель крові", - пояснив Лестрейд.
  
  Я був вражений. Холмс - вбивця?
  
  “ Це напевно була самооборона? Він ударив вас першим?
  
  “ Ні, Ватсон, я наніс перший і єдиний удар.
  
  “ Тоді, звичайно, це був якийсь нещасний випадок? Я впевнений, ви не збиралися його вбивати.
  
  "Ні," повільно визнав Холмс, " але результат говорить сам за себе.
  
  "Це все повинні вирішувати суддя і присяжні, доктор; але поки що це справа про вбивство в чистому вигляді", - втрутився Лестрейд.
  
  “ Нісенітниця собача! - Заволав я.
  
  Холмс посміхнувся: "О, Ватсон, ви справжній блакитний друг".
  
  "І ти не вбивця!"
  
  Холмс промовчав.
  
  “Ну, а щодо якихось свідків? Слуги бачили що-небудь, що могло б допомогти вашій справі?" З надією запитала я.
  
  "Ми з лордом Уилфри були зовсім одні, коли стався цей інцидент," тихо сказав Холмс.
  
  Раптово я не знайшовся, що сказати, відчувши гложущую порожнечу глибоко під ложечкою.
  
  "Зрозуміло, доктор, ми забезпечимо містера Холмса тут всі зручності до суду," запропонував Лестрейд.
  
  “До суду. Хіба ми не повинні очікувати, що він буде звільнений до дати цього суду?" Я запитав інспектора.
  
  "Боюся, що ні, - суворо сказав Лестрейд. “ Зрештою, це справа про вбивство. Лорд Уилфри був людиною значного впливу. Як тільки преса дізнається про це ... Ну, ви ж знаєте, як газети ласі на сенсації? Скотленд-Ярд навряд чи може допустити, щоб убивця...Я маю на увазі, що людина, обвинувачений у подібному вбивство, залишився безкарним, ви розумієте. Коли я відвів Холмса назад в його кімнату, щоб забрати деякі особисті речі і книги, без сумніву, саме так його квартирна господиня виявила ситуацію і попередила вас.
  
  Я розчаровано похитав головою і подивився на Холмса, який лише стенув плечима, ніби все це було простим незручністю, а не можливим кінцем його блискучої кар'єри, а можливо, і його свободи і самого життя.
  
  “ Холмс, що з вашим адвокатом? Чому його тут немає? - Запитав я.
  
  "Я нікого не викликав," просто відповів Холмс.
  
  Я був приголомшений і сказав так: "Тоді я негайно куплю тобі один".
  
  “ Ні, Ватсон.
  
  “ Немає? - Різко запитала я.
  
  “Ні, я буду вести свою власну захист. Я повністю дієздатний. Тим часом я прочитаю дещо цінне".
  
  “ Читаєте? І ви не найняли адвоката? Вас звинувачують у вбивстві, сама ваше життя на волосині! Послухайте, Холмс, ви, здається, до біса безцеремонно ставитеся до цієї огидної несправедливості!
  
  “Добрий старина Ватсон! Я бачу, ви, як завжди, воспламенены тим праведним емоційним паливом, яким ви, здається, маєте в надлишку". Холмс сказав з посмішкою. Потім він широко позіхнув. “ А тепер, джентльмени, боюся, вам пора йти.
  
  "Ну, я ні на хвилину не вірю у всю цю ситуацію!" Гаркнув я.
  
  Холмс посміхнувся: "Я знав, що ти цього не зробиш, Джон, і дякую тобі".
  
  Тоді я уважно подивився на свого друга, намагаючись вловити будь знак з його боку, що, можливо, в його словах укладено якийсь глибокий зміст, але його обличчя було таким же стоїчним і непроникним, як завжди, коли він не хотів видавати гру.
  
  "З цим безумовно щось не так", - сміливо сказав я.
  
  Холмс тільки похитав головою: “Так воно і є. Приходьте до мене завтра, Джон".
  
  Потім Шерлок Холмс одвернувся й сів на своє ліжко. Я спостерігав, як він узяв одну з безлічі книг, які Лестрейд дозволив принести в його камеру, і почав читати. Я був дещо здивований, побачивши, що книга відомого російського письменника Федора Достоєвського називається "Злочин і покарання".
  
  * * * *
  
  У ТУ НІЧ І НА НАСТУПНИЙ ДЕНЬ
  
  Я можу з усією відвертістю сказати, що в ту жахливу ніч я майже не спав, якщо взагалі спав. Оскільки моя дружина Мері все ще була у від'їзді, а я був один, тиша в нашій квартирі стала сумною і тривожною. Здавалося, самі стіни насувалися на мене — як вони, безсумнівно, насувалися на мого друга Шерлока Холмса.
  
  Як сталася ця пародія? Я не міг дочекатися завтрашнього дня, коли я знову побачу Холмса для пояснень. У моїй голові роїлися всілякі химерні теорії і припущення. Чому Холмс зізнався у злочині? Чому він не найняв законного представника для свого захисту? Я був впевнений, що за цим приховувалося щось більше, ніж здавалося на перший погляд; і все ж все виглядало лаконічно і сухо, як і стверджував Холмс; і це мене дуже стривожило.
  
  І все ж, чим більше я думав про це, слова Лестрейда продовжували звучати в глибині моєї свідомості - про те, як Холмс так часто порушував правила у своїх справах, — іноді мені навіть здавалося, що він перегинає палицю. Чи це можливо? Міг Шерлок Холмс бути вбивцею? Невже сварка і гнів, який він відчував по відношенню до Уилфри, змусили його нанести удар з такими жахливими наслідками? Це було так несхоже на мого друга, і все ж... І все ж...хіба він навіть зараз не читав похмуру повість Достоєвського у своїй тюремній камері — повість, в якій, як я знав, центральним персонажем був чоловік, який взяв на себе сміливість вбити мерзенного і безпринципного монстра, позбавивши таким чином світ від злісного паразита? Книга про людину, яка вірить, що вбивство допустимо в ім'я вищої мети. Не опустився чи Холмс до подібної самосудности? Я боявся, що подібні сумніви можуть оволодіти мною.
  
  Я струсив павутину зі своїх думок, коли з'явився перший проблиск світанку і наблизився новий день. Я вмився, поголився, одягнувся і був сповнений рішучості самостійно навести деякі довідки в той ранок, задовго до того, як відвідати Холмса днем.
  
  Я взяв таксі до маєтку Уилфри. Це було значне будинок з великою обгородженою територією. Мені дозволив увійти Джеймс, дворецький, старий слуга сім'ї. Ми добре обговорили події того похмурого дня. Він ні в чому не зізнався, але я абсолютно ясно бачив, що він щось приховує, тому я сильно натиснув на нього.
  
  “ Лорд Уилфри залишив вдову? - Запитала я.
  
  “ Ні, сер, на жаль, вона померла багато років тому при пологах.
  
  “ Значить, у вас немає дітей?
  
  “ Так, один хлопчик. Молодий майстер Рональд нагорі, в своїй кімнаті, йому нездужається. Ви не можете його побачити.
  
  "Джеймс, будь ласка, мені потрібна твоя допомога", - сказала я.
  
  “ Ви говорите, що ви друг містера Холмса? Нарешті Джеймс прошепотів:
  
  "Абсолютно вірно", - запевнив я його.
  
  “ Тоді припиніть це розслідування, доктор. Містер Холмс хотів би, щоб ви це зробили.
  
  Що ж, так воно і було, безумовно тут відбувалося щось мерзенне, і тепер я був сповнений рішучості, ніж коли-небудь, докопатися до суті.
  
  “Я не відмовлюся від цього! Шерлоку Холмсу загрожує розшук і судовий розгляд за звинуваченням у вбивстві — вбивство, якого, я впевнений, він не скоював. Обвинувальний вирок зруйнує його кар'єру і може обірвати його життя! На твоїх руках буде його кров — і моя сама страшна помста, можу тебе запевнити, — якщо ти не розповіси все, що знаєш.
  
  Рішучість Джеймса здригнулася у відповідь на мої погрози. Раптово він не витримав і розповів мені всю історію. Пізніше він привів двох слуг, покоївку Глорію і конюха Рікардо, які також були свідками інциденту. Я був вражений тим, що дізнався. У Холмса було три чудових свідка, і все ж він пообіцяв їм усім мовчати.
  
  * * * *
  
  Пізніше в той же день я відвідав Холмса в його камері в Скотленд-Ярді. Як тільки Лестрейд пішов і ми залишилися одні, я виклав те, що дізнався про свого друга так ясно, як тільки міг.
  
  “Я був у будинку Уилфри, я говорив з Джеймсом, Глорією і Рікардо. У вас є три свідки, які підтвердять вашу невинність. Скажіть мені зараз, що все це значить?"
  
  “ Ватсон, з віком ви стали справжнім згустком енергії і винахідливості.
  
  "Я вчився у кращих".
  
  Холмс посміхнувся: “Отже, ви розкололи Джеймса? Змусили його говорити? Я впевнений, що на це пішло деякий час".
  
  “ У мене не було нічого, крім часу.
  
  Холмс кивнув. “ І ви ні на мить не засумнівався в мені?
  
  “ Достоєвський? У самому справі, Холмс, це був приємний штрих, який майже змусив мене замислитися про немислиме, але в цьому-то й річ, чи не так? Це немислимо — ти вбивця, — ніколи!"
  
  “ Браво, Ватсон! - крикнув я.
  
  “Так кого ж ви покриваєте? Ваші свідки не захотіли визнаватися у всіх деталях. Коли ви маєте намір покінчити з цим огидним фарсом?"
  
  “ Скоро, старий друг. Мені потрібно дати йому ще один день, щоб забратися з країни, поки погоня не наздогнала його по гарячих слідах. Тоді я зможу дозволити слугам Уилфри вийти вперед і розповісти свою історію, щоб виправдати мене.
  
  “ Але чому, Холмс? Навіщо тримати мене в невіданні?
  
  “Довготерпіння, Ватсон, прошу вибачення. Я ніколи не припускав, що це зайде так далеко і вийде з-під контролю. Добра місіс Хадсон занепокоїлася, коли Лестрейд привів мене в наручниках в мої кімнати, щоб забрати деякі особисті речі і книги, щоб зробити моє перебування тут хоча б стерпним. Оскільки ви з дружиною переїхали у власну квартиру, я не хотів без потреби турбувати вас своїм планом. Місіс Хадсон зв'язалася з вами до того, як я зміг повідомити які-небудь подробиці. Зараз я повідомлю вам ці подробиці".
  
  ІСТОРІЯ ШЕРЛОКА
  
  “Я дійсно був у резиденції Уилфри в той похмурий ранок. Лорд Уилфри домовився найняти мене з дріб'язкового справі про зникнення деяких коштовностей, що належали його покійній дружині, імовірно викрадених кухонним портьє Морроу. Що ж, я викликав цієї людини на допит, а після цього викликав сина лорда Уилфри, Рональда. Це досить легко прояснило справу. Бачте, син сховав речі, і він з готовністю визнав це, коли Морроу був звинувачений. Схоже, що хлопчик і Морроу стали близькими друзями за короткий час його роботи в притулку. Хлопчик, безумовно, проблемний хлопець, але він не хотів, щоб його друга звільнили або заарештували за крадіжку ".
  
  Я кивнув, уважно слухаючи, вбираючи факти цієї історії.
  
  Холмс продовжив: “Однак, перебуваючи в будинку Уилфри, я з жалем мушу сказати, що став свідком такої жахливої жорстокості, що можу назвати це лише його справжнім ім'ям. Зло ".
  
  “ Що це було, Холмс? - запитав я.
  
  “ Вам відомі мої почуття з приводу похмурих таємниць, які таяться в усіх цих милих заміських будиночках, Ватсон? Як я вже досить часто говорив, я вважаю, що самі низькі і мерзенні провулки Лондона не являють собою більш жахливого свідоцтва гріха, ніж усміхнена та красива сільська місцевість ".
  
  Я кивнув.
  
  "Подумайте про діяння пекельної жорстокості, про прихований злочин, який може тривати рік за роком у таких місцях, і ніхто нічого не дізнається", - додав Холмс.
  
  - Так, ви іноді говорили про це, досить детально, наскільки я пам'ятаю, під час справи, яке я описав кілька років тому в "Стренд" під назвою "Пригода в Мідних буках".
  
  “ Що ж, майте ці думки на увазі, коли я скажу вам, що, як тільки Морроу призвели до бібліотеки, щоб поговорити зі мною і Уилфри про крадіжку, я впізнав у ньому Джона Моулина Морроу, молодого поденника і жорстокого злочинця.
  
  “ Тепер я розумію, Холмс! - Випалив я, здогадуючись про злочинну зв'язку.
  
  “ Не зовсім, друже, і, звичайно, не всю історію. Дозволь мені пояснити. Я одразу впізнав Морроу, а він мене. Бачиш, у нас є історія. Він грубий і запальний хлопець, і все ж не такий, яким здається. Я дещо знаю про цю людину, про його сімейного життя. Справедливості заради, в юності він став жертвою злісної матері-вбивці. Жінка вбила свого чоловіка, і їй це зійшло з рук, а потім вона систематично катувала хлопчика. Зрештою його забрали у неї і віддали в притулок. Незабаром після цього вона померла, і хлопчик скотився до жорстокості і злочинів ".
  
  Холмс продовжив: “Молодий Морроу напав на чоловіка. Морроу бачив, як він бив жінку. Чоловік був сутенером, а жінка - світською дамою на його службі. Але це нічого не змінило, напад було жорстоким і кривавим, воно апелювало до виправлення. Результатом стала в'язниця для Морроу. Я спостерігав за його кар'єрою протягом багатьох років, відзначав його боротьбу і прогрес. За час перебування у в'язниці Морроу виправився настільки, що сам начальник в'язниці дав йому рекомендацію, і він зміг знайти чесну роботу. Там він познайомився з лордом Уилфри, який запропонував йому посаду кухонного вантажника в своєму будинку. Рішення, яке в кінцевому підсумку коштувало Уилфри життя.
  
  “ Скотина! І це після того, як Уилфри проявив до нього таку доброту і взяв у свій будинок.
  
  “ Ха! Не зовсім, Ватсон. Бачте, син Уилфри і Морроу відразу ж подружилися — здається, Морроу побачив хлопчика щось від себе в такому юному віці - і більше того, він легко помічав жорстоке поводження ... "
  
  “ Жорстоке поводження, ви сказали?
  
  “Побої самого жорстокого роду, завдані хлопчикові його власним батьком. Здається, дружина померла при пологах, але дитина, Рональд, вижив. Батько завжди звинувачував сина у смерті своєї дружини. Він зігнав це на хлопчика з жахливими результатами. Кажу тобі, Джоне, як медик, якби ти оглянув дитину, то виявив би сліди жахливих дій, вчинених над ним. Я вважаю, що у хлопчика в різний час були зламані майже всі кістки в тілі в результаті такого жорстокого поводження. Побої були настільки жорстокими, що юний Рональд повинен був померти дюжину разів. Сила його стійкого характеру і героїчної волі до виживання така, що він прожив так довго. Це чисте зло, Ватсон. Те, що зробив з цим хлопчиком його власний батько, не що інше, як зло ".
  
  Холмс на мить замовк, я зітхнув і почав серйозно перетравлювати ці факти. Як медик, я був добре обізнаний про подібні звірства і, на жаль, сам був свідком їх прояву, коли збожеволілі матері привозили в Сент-Бартс дітей з "нещасними випадками". Нещасні випадки, які явно були результатом побиття або чого гірше.
  
  Холмс продовжував: "Звичайно, я вирішив повідомити про це владі, коли ситуація раптово назавжди вирвалася з моїх рук".
  
  “ Боже мій, це був Морроу?
  
  “Як тільки я зіткнувся лицем до лиця з хлопчиком і він зізнався у крадіжці, Уилфри прийшов в диявольську лють і накинувся на дитину як божевільний. Негідник схопив свого сина і почав бити його кулаками. Це було трагічно, шокуюче, так раптово. Уилфри - великий чоловік, шести футів на зріст і більше 200 фунтів вагою; хлопчик промок всього на три стоуна. Це був не звичайний батьківський гнів і не виправдане покарання заблуканого дитини, це була надмірна жорстокість у найжорстокішій формі. Я дійсно боявся за життя хлопчика.
  
  “ Джон Морроу теж. Оскільки він був ближче до Уилфри, ніж я, він дістався до чоловіка першим. Морроу завдав Уилфри удар масивним кулаком у підборіддя з такою силою, що пер відпустив сина і впав навзнак. Саме тоді його голова вдарилася об поперечину каміна. Уилфри помер миттєво, і мій огляд тіла підтвердив це ".
  
  Я пильно подивився на Холмса й побачив трагедію, разыгравшуюся на його обличчі.
  
  "Що було далі?" - Запитав я.
  
  “Ну, звичайно, шум привернув весь персонал. Дворецький Джеймс, покоївка Глорія і навіть наречений Рікардо були свідками цієї події".
  
  “Яка трагічна історія. А хлопчик? Як він?"
  
  “ Боюся, в поганому стані. Я наказав персоналу відвезти його, після того як взяв з них обіцянку не говорити ні слова поліції.
  
  “ Значить, ти узяв провину на себе. Але чому?
  
  “Щоб уберегти хлопчика від цього, дати йому трохи розради, але також і дати Джону Морроу час, необхідний йому, щоб втекти з країни. Я вважаю, він заслужив це. Бачте, він дійсно змінив своє життя, багато років жив гідно, але після того, чому ми з ним були змушені стати свідками в той день, я не можу звинувачувати його за той вчинок, який він зробив. Бог мені суддя, Ватсон, якщо б я добрався до Уилфри до завтра, я б напевно зробив точно такі ж дії — ймовірно, з точно такими ж результатами.
  
  Після цього я мало що міг сказати. Я подивився на Шерлока Холмса, на холодні залізні прути його тюремної камери. - І що нам тепер робити? - запитав я.
  
  “ Ви нічого не робите. Нічого не говорите про те, що дізналися. Завтра вранці, як і планувалося, Джеймс дворецький відвідає Скотленд-Ярд і викладе все інспектору Лестрейду. Він розповість про те, чому він і його співробітники були свідками, і тоді почнуться серйозні пошуки Джона Морроу, який до того часу буде далеко за межами країни, можливо, в Америці, Австралії або один Бог знає де. І я бажаю йому всього найкращого".
  
  “ Тоді, може бути, мені повернутися за тобою завтра вранці?
  
  “ Погодьтеся? Я був би дуже радий побачитися з вами, коли з цим буде покінчено, - з посмішкою сказав Холмс. “ Але майте на увазі, не надто рано, Джон. Я хочу спати пізно, так як я планую дочитати "Злочин і покарання" в цей вечір."
  
  НА НАСТУПНИЙ ДЕНЬ ПІСЛЯ
  
  Лестрейд повів мене в підвал, де розташовувалися тюремні камери, і ми виявили Холмса, вже встав і одягненого, які очікують нас.
  
  "Шерлок Холмс", - роздратовано сказав Лестрейд, на його обличчі було написано розчарування. “Виступили кілька свідків з новими доказами, які знімуть з вас всі звинувачення. Ви повинні бути звільнені".
  
  "Спасибі, інспектор," сказав Холмс, збираючись іти з класичним романом Достоєвського під пахвою. “ І вам доброго ранку, Ватсон.
  
  “ Доброго ранку, Холмс. - Що сталося? - тихо привітався я.
  
  "Так, всім доброго ранку, я впевнений", - натягнуто сказав Лестрейд. Щось гризло його за живіт, і він всерйоз хотів висловитися. “Я звільняю вас, містере Холмсе, але ви знову втрутилися в офіційну роботу поліції. Ваше визнання в цьому злочині приховало вбивство Морроу і дало йому час, необхідний для втечі. Я не впевнений, що тепер ми коли-небудь його притиснемо до землі ".
  
  Холмс кивнув: “Я не можу сказати, що шкодую, Лестрейд. Я знаю, що ви сердитесь на мене і, можливо, справедливо хочете притягнути мене до відповідальності за моє втручання ..."
  
  Лестрейд пом'якшав і лагідно поклав руку на плече Шерлока Холмса. Це був жест майже любові, настільки сильний, що я був приголомшений і ледве знав, що з ним робити.
  
  "Я бачив хлопчика, містер Холмс," просто сказав Лестрейд. Помітив я сльозу, навернувшуюся на очі суворого поліцейського? "Я вважаю, що іноді злочин може бути прийнятним для того, щоб перемогти більше зло".
  
  Мій супутник кивнув. Більше нічого говорити не потрібно.
  
  “Ну, а тепер, Ватсон, давайте покинемо це місце. Не могли б ви супроводити мене назад в 221B, і, можливо, у нас буде заслужений спільний ленч?"
  
  “ Абсолютно вірно, Холмс.
  
  “ Тоді доброго вам дня, Лестрейд, - пропищав Холмс, прямуючи до виходу.
  
  "І вам, містер Шерлок Холмс... Лестрейд розсміявся: "До наступного разу".
  
  OceanofPDF.com
  
  "ПРИГОДИ СУСПІЛЬСТВА ЖЕБРАКУЮЧИХ ЛЮБИТЕЛІВ" Джона Грегорі Бетанкура
  
  Як я вже писав раніше, перші мої роки, проведені в одному будинку з містером Шерлоком Холмсом, були одними з найцікавіших в моєму житті. З усіх його справ — як державних, так і приватних, — що мали місце в цей період, залишається одне, про який я досі не наважувався писати. Незважаючи на дотепне рішення — і, на мій погляд, цілком задовільний, — запропоноване моїм другом, химерний характер цієї справи змусив мене неохоче представляти його широкої читацької аудиторії. Проте я відчуваю, що настав час викласти факти, що стосуються містера Олівера Пендлтон-Смайта і самої незвичайної організації, до якої він належав.
  
  В моїй записній книжці записано наша перша зустріч з містером Пендлтон-Смайтом, якщо це можна назвати зустріччю, у вівторок, 24 квітня 1887 року. Ми тільки що завершили досить делікатне розслідування (про який я все ще не маю права писати), і великий розум Холмса почав невблаганно повертатися всередину. Я побоювався, що він знову почне експериментувати з опіатами, щоб вгамувати свою потребу в постійній розумовій стимуляції.
  
  Тому я відчув величезне полегшення, коли місіс Хадсон оголосила, що якийсь чоловік - дуже наполегливий чоловік, який відмовився назвати своє ім'я, — стоїть біля дверей, щоб побачити містера Холмса.
  
  "У темному пальто, капелюх, низько насунутій на чоло, з чорною тростиною в руці?" Холмс запитав, не піднімаючи очей від свого крісла.
  
  "Ще б пак!" - вигукнула місіс Хадсон. "Як ви дізналися?"
  
  Холмс зробив осудливий жест. “Він стоїть на іншій стороні вулиці і дивиться на наші вікна вже більше години. Звичайно, я помітив, коли пішов раскуривать трубку, і я побачив його знову, коли встав, щоб взяти книгу всього хвилину назад.
  
  “ Що ти про нього знаєш? - Запитала я, опускаючи свій примірник "Морнінг пост".
  
  “ Просто те, що він армійський полковник, який нещодавно вийшов у відставку зі служби в Африці. Він людина з чималими коштами, хоча і без офіційного титулу або маєтків.
  
  "Його поза," розмірковував я, - безсумнівно, підказала б вам, що він військовий, а дерево його тростини цілком може вказувати на те, що він служив в Африці, так само як і його одяг. Але як ви могли визначити його звання, якщо він не в формі?
  
  "Точно так само, як я знаю, що його звуть полковник Олівер Пендлтон-Смайт", - сказав Холмс.
  
  Я з огидою відкинув "Морнінг пост". "Чорт візьми, ти ж знаєш цього хлопця!"
  
  “ Неправда. Холмс кивнув у бік газети. “ Вам слід приділяти більше уваги тому, що знаходиться перед вами.
  
  Я глянув на "Морнінг пост", яка була розкрита і показувала лінійний малюнок людини у формі. ПРОПАВ БЕЗ ВІСТІ: ПОЛКОВНИК ОЛІВЕР ПЕНДЛТОН-СМАЙТ, свідчив заголовок. Я втупився на фотографію, потім перевів погляд на обличчя Холмса.
  
  "Ви побачите, сер?" - запитала місіс Хадсон.
  
  "Не сьогодні", - сказав Холмс. “ Скажіть полковнику Пендлтон-Смайту - і називайте його повним ім'ям, хоча він, безсумнівно, буде бушувати і заперечувати це, — що я зустрінуся з ним завтра рівно о дев'ятій годині ранку. Ні секундою раніше і ні секундою пізніше. Якщо він запитає, скажи йому, що я закінчую ще одна важлива справа і мене не можна турбувати. Він знову уткнувся в книгу.
  
  "Дуже добре, сер", - сказала вона і, похитавши головою, закрила двері.
  
  В ту ж секунду, як клацнула засувка, Холмс схопився на ноги. Схопивши пальто й капелюха, він жестом запропонував мені зробити те ж саме. "Покваптеся, Ватсон", - сказав він. “ Ми повинні послідувати за полковником назад у його лігво!
  
  "Den?" - Що ти маєш на увазі? - зажадала я. Я накинула пальто і в шаленому темпі послідувала за ним вниз по чорних сходах. "Що ти маєш на увазі під "лігвом'? Він що, ще один Моріарті?
  
  “ Будь ласка! Холмс підняв руку, закликаючи до тиші, і прочинив двері. Пендлтон-Смайт бадьоро крокував по Бейкер-стріт, гнівно розмахуючи палицею, немов це було мачете. Ми обидва вислизнули, і Холмс зачинив за нами двері. Потім ми разом перейшли вулицю і непомітно за полковником. Здавалося, він прямував до ріки.
  
  “ Про що це справа? - Запитав я, поспішаючи за Холмсом.
  
  “Містер Пендлтон-Смайт, якщо б ви потрудилися прочитати статтю в "Морнінг пост", зник два дні тому. Підозрювався нечесний хід. В каміні його лондонського будинку поліцейські інспектори знайшли кілька шматків паперу, але розібрати вдалося мало що, окрім однієї фрази: 'Самодіяльне нищенствующее суспільство'. Що ви про це думаєте?"
  
  “ Жебрак - це жебрак, я вважаю...
  
  "Це правда!"
  
  “Але ціле суспільство жебраків-любителів? І щоб у них був замішаний відставний армійський полковник! Це незбагненно".
  
  "Я підозрюю," сказав Холмс, " що сучасні погляди на жебрацтво вплинули на ваші думки з цього приводу. Жебракуючих в різні часи і в різних культурах шанували і зневажали. Я підозрюю, що це інша назва Таємного Жебракуючого суспільства, шпигунської мережі, яка є — або, у всякому разі, була цілком реальною і набагато більш давньої, ніж ви думаєте. Його коріння йшли в Римську імперію і так далеко за кордон, як Росія, Індія і Єгипет ".
  
  "Значить, ти думаєш, що він все ще існує?" - Запитав я.
  
  “Я думав, що він вимер в Європі покоління назад, але, схоже, він з'явився знову. За останні кілька років, Ватсон, я чув натяки, які змушують підозрювати, що це стало знаряддям зла.
  
  - А "Пендлтон-Смайт"—
  
  “Ще один професор Моріарті, дергающий за ниточки цього суспільства заради власної вигоди? На щастя, немає. Я вважаю, він пішак в набагато більш великій грі, хоча мені поки видно лише кілька клітин на дошці. Більшого я не можу сказати, поки не допрошу Пендлтон-Смайта.
  
  "Чим займаються ці 'яких вважають жебраками любителі'? Вони жебраки чи ні?"
  
  "Швидше!" Сказав Холмс, затягуючи мене за кеб зупинився. "Він повертає!"
  
  Пендлтон-Смайт зупинився перед невеликими мебльованими кімнатами. Поки ми дивилися на нього, він зупинився на сходах, подивився наліво, потім направо, але нас не побачив. Він увійшов в будівлю і зачинив за собою двері.
  
  "Цікаво," сказав Холмс. “ Але це підтверджує мою теорію.
  
  "Що він жебрак?" - Запитав я, відчуваючи себе трохи роздратованим через всієї цієї метушні. "Якщо так, то він, безсумнівно, добре влаштувався".
  
  “Пендлтон-Смайт зник з-за страху за своє життя. Навіщо ще людині, яка володіє будинком, знімати кімнату в такій убогій обстановці, як ця?"
  
  “ Значить, ми повинні допитати його тут? - Запитав я.
  
  Він помовчав, підібгавши губи, глибоко замислившись. Через хвилину я прочистив горло.
  
  "Ні, Ватсон," сказав він, повертаючи назад до Бейкер-стріт. “ Думаю, це може почекати до завтра. Спочатку мені потрібно багато чого зробити.
  
  * * * *
  
  На наступний ранок Холмс голосно стукав у мої двері, поки я з затуманеними очима не покликав: "У чому справа, Холмс?"
  
  "Вже половина сьомого," сказав він. - Місіс Хадсон поставила чайник, а сніданок буде готовий рівно сім.
  
  "Заради всього святого," сказав я, сідаючи. “ Скажи мені, чому ти розбудив мене так рано?
  
  "У нас призначена зустріч!"
  
  "Призначена зустріч?" Запитав я, все ще не прийшовши до тями. Я встав і відчинив двері. “А. Пендлтон-Смайт і його жебраки-любителі, я вважаю. Але це буде тільки рівно в дев'ять годин — ти ж сам сказав!
  
  "Вотименно!" У нього був гарячковий погляд, і я зрозумів, що він не спав більшу частину ночі, працюючи над справою таємничого полковника — хоча в чому полягала дійсна природа цієї справи, я поняття не мав. І все ж Холмс, здавалося, надавав цьому особливого значення.
  
  Поголившись і одягнувшись, я вийшов і виявив чудове частування, приготоване для нас місіс Хадсон. Холмс ледь доторкнувся до своїй тарілці. Він рився в стопках старих газет, розкиданих по підлозі і по всьому плоским поверхням кімнати.
  
  "Ось воно!" - вигукнув він.
  
  “ Що? - Запитала я, накладаючи собі чай, тости і апельсиновий джем.
  
  "Вимальовується закономірність", - тихо сказав він. “Я вважаю, що тепер у мене є всі частини. Але як вони поєднуються?"
  
  "Поясни мені це", - сказав я.
  
  Він підняв руку. “ Саме це я і маю намір зробити, Ватсон. Можливо, ваша ясність мислення - це те, що мені зараз потрібно. Він відкашлявся. “У 1852 році Олівер Пендлтон-Смайт і шестеро його шкільних товаришів були відраховані з Королівського коледжу. Вони були замішані в якомусь скандалі, природу якого мені ще належить з'ясувати — офіційні звіти, як правило, розпливчасті за такого роду питань.
  
  "Це справедливо", - пробурмотів я.
  
  “Молодий Пендлтон-Смайт виявився відправленим у Південну Африку після шести місяців поневірянь по Лондону, і там його кар'єра склалася заурядно. Коли, нарешті, він вийшов на пенсію і повернувся в Лондон, взявши на себе управління будинком своєї сім'ї, справи у нього, здавалося, йшли добре. Він оголосив про свої заручини з леді Едіт Стюарт, яку ви, можливо, також пам'ятайте зі світських хронік.
  
  "На сходинку вище для армійського полковника", - прокоментував я.
  
  "Я підозрюю, що вона могла бути замішана у скандалі у Королівському коледжі, але на даний момент це всього лише припущення", - сказав Холмс. “Так, судячи з усього, для нього це крок вперед. Однак два тижні тому він розірвав заручини, а на наступний день — точніше, три дні тому зник.
  
  “ Поки він не з'явився на нашому порозі.
  
  "Саме так".
  
  "І куди вписується це Суспільство жебраків-любителів?" - Запитав я.
  
  “Таємне нищенствующее суспільство, як його правильніше називати, було частиною шпигунської мережі, створеної імператором Костянтином. У Римській імперії було більше, ніж на її частку, жебраків, і Костянтин зрозумів, що вони чули і бачили більше, ніж хто-небудь припускав. Спочатку члени Товариства благородного походження переодягалися жебраками і відправлялися збирати новини та інформацію, яка потім поверталася через мережу до самого Костянтину.
  
  “Наступні кілька імператорів мало використовували жебраків Костянтина, але, як не дивно, Суспільство, схоже, більш міцно утвердилося, а не завалилася, як можна було б очікувати. Вона розробила свій власний набір обрядів. Одна угруповання в Індії відбилася і стала пов'язана з Бандитами, з якими ви, можливо, знайомі."
  
  "Насправді," сказав я, "я чув про цих дияволах".
  
  Холмс кивнув. “Де-то в середні віки вони, здавалося, зникли. Однак у 1821 році засуджений згадав їх у своїй останній заяві. З тих пір я знайшов ще дві згадки про Таємне нищенствующем суспільстві: перше - сатирична карикатура з "Панч", датована 1832 роком, в якому вони згадуються як суперники вільних мулярів, як ніби всі про них чули, і друге - клаптик паперу, знайдений в будинку полковника Пендлтон-Смайта ".
  
  “ Так яке місце в цій справі посідає полковник?
  
  "Я як раз до цього підходив", - сказав Холмс. “З шести приятелів, надісланих з Королівського коледжу, я зміг відстежити пересування трьох. Всі троє померли в останні тижні при загадкових обставинах. Про що це тобі каже?"
  
  “ Що полковник наступний у списку, кого вб'ють?
  
  “ Абсолютно вірно, Ватсон. Принаймні, так може здатися.
  
  “ У вас є підстави вважати інакше?
  
  “Ha! Ви бачите мене наскрізь, Ватсон. Мені здається дуже дивним, що ця низка вбивств співпала з поверненням Пендлтон-Смайта з Африки.
  
  "Дійсно, це здається дивним", - погодився я. “Але, можливо, тут діють інші обставини. Ви не дізнаєтеся цього, поки не поговоріть із самим полковником". Я подивився на годинник. “ До нашої зустрічі залишилося всього півгодини.
  
  “ Нам пора вирушати в дорогу, “ сказав Холмс.
  
  Я втупилася на нього в замішанні. “ Ти переконаєш Пендлтон-Смайта, що не хочеш його бачити, якщо будеш продовжувати в тому ж дусі!
  
  "Швидше," сказав він, - я намагаюся переконатися, що зустріч таки відбудеться. Ваше пальто, Ватсон! Ми зустріли його на вулиці по дорозі сюди, або, якщо, як я підозрюю, він має намір пропустити нашу зустріч, оскільки його дізналися вчора, ми зустрінемося з ним в мебльованих кімнатах!"
  
  Я схопив своє пальто й капелюха і знову пішов за ним на вулицю.
  
  * * * *
  
  Ми, звичайно, не зустріли Пендлтон-Смайта на вулиці; Холмс завжди вмів передбачати дії інших людей. Коли ми під'їхали до мебльованим кімнатам, то виявили повну седовласую жінку, яку я взяв за господиню, подметавшую сходинки.
  
  "Вибачте," уривчасто сказав Холмс, " я хотів би запитати про одне з ваших мешканців — військовому, злегка прихрамывающем, в темному пальто і темному капелюсі. У мене є лист, який він кинув вчора ввечері, і я хочу повернути його йому.
  
  "Ти, мабуть, маєш на увазі містера Сміта", - сказала вона. "Дай це сюди, я передам йому, коли він встане". Вона простягнула руку.
  
  “ Значить, він на місці? - Спитав Холмс.
  
  "Ну, а ви хто такі?" - запитала вона, підозріло оглядаючи нас обох і піднімаючи свою мітлу, щоб перегородити шлях.
  
  Я поспішив додати: “Це містер Шерлок Холмс, і ми повинні поговорити з вашим містером Смітом. Це дуже терміново".
  
  “ Містер Холмс? Чому ви відразу не сказали, джентльмени? 'Звичайно, я чув про вас, містере Холмсе. Хто не чув у цих краях? Заходьте, заходьте, я забуваю про хороші манери. Вона опустила мітлу і попрямувала до вхідних дверей. “ Я місіс Неллі Корів, сер, і я власниця цього закладу. Кімната містера Сміта на другому поверсі. Я тільки заскочу і подивлюся, спуститься він.
  
  "Якщо ви не заперечуєте," сказав Холмс, - я думаю, нам краще піднятися з вами наверх.
  
  "Про, значить, він слизький тип?" - запитала вона. “ Я так і думав, але він заплатив мені за оренду за два тижні вперед, і я не можу дозволити собі бути дуже цікавим, враховуючи, який зараз бізнес.
  
  "Він не злочинець", - сказав Холмс. “Він мій клієнт. Але мені треба терміново поговорити з ним".
  
  Вона приклала палець до носа і широко підморгнула йому, але більше нічого не сказала. Вона відразу ж повела нас всередину, вгору по широких сходах в добре вимитий коридор другого поверху. Вона повернула направо, пройшла по вузькому коридору до зачинених дверей і двічі постукала. У відповідь майже відразу ж пролунав хрипкий шепіт: "Хто там?"
  
  "Неллі Корів," представилася господиня. “ У мене до вас двоє відвідувачів, містер Сміт.
  
  Двері прочинилися, і я побачив, як єдиний пронизливий блакитний очей на секунду дивився на нас з Холмсом. "Увійдіть", - промовив голос, тепер зміцнілий, і його власник відступив назад і відкрив перед нами двері.
  
  Ми з Холмсом увійшли. Я озирнувся і побачив маленьку, але охайну кімнату: ліжко, умивальник, шафа і єдиний стілець з прямою спинкою біля вікна. На ліжку лежав розкритий номер "Таймс".
  
  Пендлтон-Смайт закрила двері, перш ніж місіс Корів встигла приєднатися до нас, і я почула приглушений "Хм" з іншого боку і звук її кроків, коли вона повернулася до своїх обов'язків внизу. Сам полковник був чоловіком середнього зросту і міцної статури, з сивим волоссям, блакитними очима, малими вусиками. На ньому були темно-сині штани, біла сорочка в тонку смужку і синій жилет. Але найбільше мою увагу привернув службовий револьвер у руці. Пендлтон-Смайт тримав його спрямованим прямо на Холмса.
  
  "Чого ти хочеш?" гаркнув він. "Хто ти?"
  
  Холмс, який вже встиг оглянути одним поглядом кімнату, підійшов до вікна і розсунув штори. “Швидше, - сказав він, - я повинен запитати, чого ви хочете, полковник. Я тут, щоб прийти на нашу зустріч. Я Шерлок Холмс, а це мій колега, доктор Джон Ватсон.
  
  Холмс повернувся і втупився на Пендлтон-Смайта, і через секунду полковник опустив револьвер. Його руки тремтіли, я нахилився і на мить притримав його за лікоть.
  
  "Я радий бачити вас тут, містер Холмс", - сказав він. Нервуючи, він підійшов до ліжка й сів, кинувши револьвер поруч з собою. Він обхопив голову руками, запустив пальці у волосся і глибоко зітхнув. “Чесно кажучи, я в глухому куті. Не знаю, чи зможете ви мені допомогти, але якщо хто-то в Англії і може, так це ви. Ваша присутність тут є достатнім доказом ваших чудових здібностей.
  
  Холмс сів на стілець з прямою спинкою, зчепив пальці будиночком, схрестив ноги і сказав: "Почніть з Королівського коледжу, з вашої участі в Суспільстві жебракуючих любителів".
  
  Він люто здригнувся. “ Ти й про це знаєш? Як це можливо?
  
  - Значить, він має рацію, - сказав я, - і в цьому замішано Суспільство жебракуючих любителів?
  
  “ Так—так, чорт би їх побрал!
  
  "У мене свої методи", - сказав Холмс. “Будь ласка, почніть з самого початку. Не втрачайте жодної деталі, навіть самої незначної. Я можу запевнити вас в нашій граничної обачливості у цьому і у всіх інших питаннях".
  
  Я сів на ліжко поруч з полковником. Раптово він став схожий на дуже втомленого, дуже старої людини. "Тобі стане краще", - сказав я йому. "Кажуть, сповідь корисна для душі".
  
  Він глибоко зітхнув, потім почав.
  
  * * * *
  
  Все почалося з одного з моїх професорів, доктора Джейсона Аттенборо — він викладав на другому курсі латинь, а також класичну історію. Якось після занять шестеро з нас затрималися допізна, щоб розпитати про Таємне Нищенствующем суспільстві, про яке він мимохідь згадав на денній лекції. Думка про шпигунів у стародавніх римлян була по-своєму захоплюючою, але нам було важко повірити, що людина шляхетного походження міг зійти за жебрака. Доктор Аттенборо сказав, що це не тільки можливо, але і відбувалося протягом кількох століть.
  
  Пізніше, в пабі, майже на суперечку, ми вшістьох погодилися спробувати це самі. Це здалося рому дуже забавним заняттям, і після кількох раундів в ресторані Slaughtered Lamb ми вирішили спробувати.
  
  Спочатку ми пішли до торговця ганчір'ям — він був закритий, але ми стукали в двері, поки він не відкрив нам, — і в нього купили відповідну одяг сумнівної репутації. Одягнувшись так, як, за нашим поданням, могли б одягнутися жебраки, ми намазали обличчя сажею і відправилися подивитися, які новини і гроші вдасться зібрати. Це була дурна гра, насправді досить дурна, і головна дурість сталася, коли ми вирішили відвідати площа Пікаділлі, щоб подивитися, який прийом на нас чекає. Бачите, до цього часу ми були вже досить добре накачані, так що все звучало як забава.
  
  Досить сказати, що ми тероризували кількох літніх жінок, змушуючи їх давати нам гроші, і були негайно арештовані за наші клопоти. На наступний день, після того як нас викупили додому невіруючі батьки, нас викликали в деканат і повідомили, що наша діяльність зганьбила школу. Коротше кажучи, наша присутність більше не було бажаним. Ця новина була нищівною для нас і поставила в незручне становище наші сім'ї.
  
  На цьому все повинно було закінчитися. Ми повинні були спокійно купити собі місце в інших школах, або розчинитися у військовій життя, або просто піти на пенсію і зайнятися сімейним бізнесом — варіантів було багато. Однак у той вечір, коли ми в останній раз зібралися в "Закланном ягня", до нас приєднався доктор Аттенборо. Він не втішав і не вибачався. Швидше, він був сповнений ентузіазму.
  
  Він запитав, чого ми навчилися, будучи жебраками, і насправді ми нічому не навчилися, — але в міру того, як він вів нас по уроку (для нього це було саме так), ми могли бачити, що пішли не в ту частину міста, поговорили не з тими людьми, зробили все не ті речі. Як ви знаєте, у жебраків є своє місце в нашому суспільстві, і ми вийшли за межі їх володінь. Ось тут-то ми і помилилися.
  
  Як і в той вечір у своєму лекційному залі, він надихнув нас своєю промовою. Він переконав нас, що ми повинні знову піти куди—небудь - і на цей раз він пішов з нами.
  
  Знову переодягнувшись жебраками, ми вирушили в брудні, темні місця біля доків, куди такі, як ми, ніколи не наважувались заходити вночі. Використовуючи римську систему в якості моделі, він показав нам, що ми зробили не так - і як ми могли б зробити це правильно.
  
  Ми прислухалися у потрібних вікон. Ми ховалися біля матроських таверн і чули їх грубі п'яні плітки. І раптом ми почали розуміти, чому Таємне нищенствующее товариство працювало так чудово. Вино розв'язує язики чоловікам, і багато чого можна почерпнути, уважно слухаючи. Бо хто звертає увагу на жебраків, навіть серед покидьків нашого суспільства?
  
  Була дюжина капітанів кораблів, яких ми могли б притягнути до відповідальності за контрабанду, жменька вбивств, які ми могли б розкрити, вкрадені вантажі, які можна було б повернути, лише шепнувши кілька слів на вухо в Скотленд-Ярді.
  
  Ми нічого цього не робили. Це було дріб'язково. Але ми були молоді і дурні, а доктор Аттенборо тільки заохочував нас до нашої дурості. О, він був вправним оратором. Він міг би переконати вас, що ніч - це день, а чорне - це біле, якби захотів. І раптом йому дуже захотілося, щоб ми працювали на нього.
  
  Ми були б новим Таємним Товариством жебракуючих — або, як ми, дітлахи, любили називати, Суспільством жебракуючих любителів. Балуватися, так, це було по-джентльменськи. Для нас це була гра. Поки ми вдавали, що це шкільна забава, насправді це не було брудною операцією.
  
  З жалем мушу сказати, що протягом наступних шести місяців я брав активну участь в шпигунській діяльності Товариства жебракуючих любителів. Я дізнався правду від нечесних людей, передав інформацію докторові Аттенборо, і він продовжив розслідування. Що саме він зробив з цією інформацією, я можу тільки здогадуватися — вимагання, шантаж, можливо, навіть гірше. Однак я точно знаю, що раптово у нього з'явилося багато грошей, і він щедро заплатив нам за нашу роботу. Він купив занедбаний склад і обладнав в підвалі шикарного джентльменський клуб - хоча, звичайно, там не було прислуги, нікого, хто міг би розірвати наш таємний коло. Пізніше він здав склад в оренду для зберігання меблів.
  
  Я був не першим, хто розірвав цей круг. Діккі Кларк був. Одного вечора він сказав мені, що завербувався в армію. Його батько використовував свій вплив, щоб отримати для нього офіцерський чин, і він вирушив до Індії.
  
  "Вистачить бруднити руки цією нісенітницею", - сказав він мені. “З мене вистачить. Ходімо зі мною, Олівер. Ще не занадто пізно". Я був шокований і відмовився — на свій незгладимий сором.
  
  Коли Аттенборо дізнався про це, з ним трапився справжній припадок — він кидався речами, вигукував непристойності, розбив об стіну цілий набір посуду. Тоді-то я і зрозумів, що зробив помилку. Я уклав договір з божевільним. Я повинен був втекти.
  
  На наступний день я теж записався в армію. Мене не було дев'ятнадцять років я так і не повернувся, навіть у відпустку, зі страху перед тим, що може зробити доктор Аттенборо, якщо дізнається. Він був таким жорстоким.
  
  Я підтримував зв'язок з Діккі Кларком протягом всіх його кампаній і моєї власної, і коли він написав мені з Лондона, повідомивши, що Аттенборо мертвий, я подумав, що буде безпечно повернутися додому. Бачте, я планував написати свої мемуари.
  
  Всього два тижні тому Діккі помер. Убитий — я впевнений у цьому! І тут я помітив людей, невідомих, одягнених як жебраки, які вешталися біля мого будинку, спостерігаючи за мною, відзначаючи мої руху так само, як я колись зазначав руху інших. Щоб втекти, я просто одного разу вийшов з свого будинку, сів у кілька таксі, поки не переконався, що за мною ніхто не стежить, і з тих пір не повертався.
  
  * * * *
  
  Шерлок Холмс повільно кивнув, коли Пендлтон-Смайт закінчив. "Надзвичайно цікава історія", - сказав він. “Але чому Суспільство жебракуючих любителів хотіло вашої смерті?" Ти впевнений, що немає нічого більшого?
  
  Він підняв голову, випрямивши спину. “Сер, запевняю вас, я розповів вам усе. Що стосується причини — хіба це не очевидно? Тому що я знаю дуже багато. Вони вбили старовину Діккі, а тепер збираються вбити мене!"
  
  “ А що з чотирма іншими з Королівського коледжу? Що з ними сталося?
  
  "Решта?" Він моргнув. “Я— я дійсно не знаю. Я не чув ні про кого з них не розмовляв з ними роками. Я сподіваюся, у них вистачило здорового глузду забратися і не повертатися. Небеса небес, я, звичайно, шкодую, що повернувся!"
  
  "Абсолютно вірно", - сказав Холмс. Він встав. “ Залишайтеся тут, полковник. Я думаю, що на даний момент ви будете в безпеці під наглядом місіс Корів. Я повинен розібратися в кількох питаннях, а потім ми знову поговоримо.
  
  "Так ви візьметеся за мою справу?" запитав він.
  
  “ Абсолютно точно. Холмс схилив голову. “ Я впевнений, що зможу допомогти. І останнє. Який адреса складу, яким володів Аттенборо?
  
  "Керин-стріт, 42," сказав він.
  
  * * * *
  
  Коли ми прямували назад до Бейкер-стріт, Холмс, здавалося, був у дуже хорошому настрої, посміхався і насвистував уривки з скрипкового концерту, який я чув від нього раніше на цьому тижні.
  
  "Ну, і що ж це?" - Нарешті запитала я.
  
  "Хіба ви не розумієте, Ватсон?" - сказав він. “Відповідь може бути тільки один. Ми зіткнулися з класичним випадком зіткнення двох ідентичних організацій. Це не що інше, як торгова війна між ворогуючими групами жебраків-шпигунів ".
  
  “ Ти хочеш сказати, що даний Таємне Нищенствующее суспільство все ще існує на волі?
  
  "Те, що треба!"
  
  “Як це можливо? Як вони могли вижити всі ці роки, коли ніхто про них не знав?"
  
  "Деякі люди можуть зберігати секрети", - сказав він.
  
  "Це фантастика!"
  
  “ Дозвольте мені висловити цю гіпотезу. Уявіть, якщо хочете, що даний Таємне нищенствующее суспільство тільки що дізналося про свого суперника, Суспільстві жебракуючих любителів. Вони процвітали в тіні на протязі століть. У них є мережа інформаторів. Неважко зрозуміти, як ці двоє в кінцевому підсумку зіткнуться обличчям до обличчя, оскільки Товариство любителів розширилося до усталеної території Таємного товариства. Звичайно, Таємне нищенствующее суспільство ніяк не могло дозволити суперникові займатися браконьєрством на їх території. Що вони могли зробити, окрім як нанести удар у відповідь?"
  
  “ Аттенборо, Кларк та інші...
  
  “ Саме так! Вони систематично усували любителів. Я б припустив, що зараз вони окупували секретний клуб під старим меблевим складом, де повинні були зберігатися записи Аттенборо. І ці записи невблаганно привели б їх до двом Любителям, яким вдалося втекти, — Дики, якого вони вбили відразу, і нашому клієнтові, якого їм ще не вдалося вбити.
  
  "Винахідливо," сказав я.
  
  “ Але зараз полковник Пендлтон-Смайт в більшій небезпеці, ніж він думає. Він - остання ланка, що пов'язує нас із старим Суспільством жебракуючих любителів, так що для...
  
  Холмс різко зупинився. Навпроти будинку 221Б по Бейкер-стріт, на ганку іншого будинку, сидів неохайно вдягнений старий з триденною щетиною, ніби відпочивав після довгої прогулянки.
  
  "Він один з них", - тихо сказала я.
  
  Холмс подивився на мене так, наче був вражений моїм відкриттям. “Ватсон, невже ви повинні бути такими підозрілими? Безсумнівно, у цього бідолахи відкрилося друге дихання. Його присутність - простий збіг". Однак я вловила веселий блиск в його очах.
  
  "Я думав, ти не віриш в збігу", - сказав я.
  
  "Да-а". Він розтягнув це слово, потім повернувся і продовжив шлях до нашої вхідних дверей понад неквапливим кроком. “Давайте припустимо, - сказав він, - що ви маєте рацію. Що нам робити з дияволом? Прогнати його? Щоб Лестрейд замкнув його?
  
  "Це, безсумнівно, вкаже нам на це", - сказав я. "Швидше, давайте спробуємо направити його по хибному шляху".
  
  "Ви вчитеся, Ватсон, ви вчитеся". Ми дісталися до нашого дому; він відкрив двері. "Я сподіваюся, у вас є план?"
  
  "Я навіть сподівався, що ти це зробиш", - зізнався я.
  
  "Насправді, хочу", - сказав він. "Але мені знадобиться твоя допомога..."
  
  * * * *
  
  Через дві години я стояв у вітальні, хитаючи головою. Чоловік переді мною — товсті губи, щетинистый підборіддя, щуряче гніздо каштанового волосся — не мав ні найменшого подібності з моїм другом. Я подумав, що його схильність до драматизму, а також віртуозне вміння переодягатися цілком підійшли б йому в театрі. Я знайшов перевтілення чудовим.
  
  "Ти впевнений, що це розумно?" - Запитав я.
  
  "Розумно?" - запитав він. “Рішуче ні. Але чи спрацює це? Я щиро сподіваюся на це. Перевір вікно, гаразд?"
  
  Я підняв завісу. “ Жебрак пішов.
  
  "Про, напевно, є і інші спостерігачі", - сказав він. “Вони звернулися до мене, як до логічного людині, полковник. Пендлтон-Смайт звернувся б за допомогою". Він вивчив свої нові риси в дзеркалі, поправив кустистую брову, потім глянув на мене в пошуках схвалення.
  
  "Твій власний брат не впізнав би тебе", - сказав я йому.
  
  "Відмінно". Він склав свій набір косметики, потім я пішла за ним до задніх дверей. Він тихо вислизнув, поки я почала рахувати.
  
  Дійшовши до сотні, я вийшов через парадні двері, цілеспрямовано повернувся і попрямував до банку. У мене не було там ніяких реальних справ; однак це місце, як і будь-яке інше, підходило для моєї мети — служити приманкою, поки Холмс спостерігав за тими, хто спостерігав за мною.
  
  Перевіривши свої рахунки, я не побачив нічого, що могло б викликати у мене підозри, і в належний час повернувся в нашу квартиру точно таким же професійним чином. Коли Холмс не з'явився відразу, я зрозумів, що його план удався; тепер він вистежував члена Таємного товариства Злидарюють.
  
  Я неквапливо випив чаю, потім вирушив на пошуки інспектора Лестрейда. Він, як звичайно, старанно працював за своїм столом. Я вручив йому записку від Шерлока Холмса, в якій говорилося:
  
  Лестрейд—
  
  Негайно приїздіть на Керін-стріт, 42 з дюжиною ваших людей. Потрібно зловити вбивцю, а також докази шантажу та інших мерзенних діянь.
  
  Шерлок Холмс
  
  Очі Лестрейда розширилися, коли він прочитав записку, і секундою пізніше він був уже на шляху до дверей, кликав на допомогу.
  
  Я супроводжував його, і до того часу, коли ми дісталися до будинку 42 по Керин—стріт - напівзруйнованого старого цегляного складу, — у нього було п'ятнадцять осіб у свиті. Вони вибили двері стусаном, але неохайно одягнений чоловік з розлогими бровами простягнув руку і відкрив її перед ними: вона була навіть не зачинені на засувку. Не глянувши на переодягненого Шерлока Холмса, Лестрейд і його люди увірвалися всередину.
  
  Ми з Холмсом більш неквапливим кроком попрямували назад до більш жвавій вулиці, де могли б зловити таксі додому. Він почав знімати грим, і поступово з'явився чоловік, якого я знав.
  
  "Як все пройшло?" - Запитав я.
  
  "Було кілька напружених моментів," сказав він, "але, по-моєму, я впорався зі всім досить добре".
  
  "Розкажи мені все", - попросив я.
  
  “ Може бути, для ваших щоденників?
  
  "Саме так".
  
  “Дуже добре. Коли ви з досить цілеспрямованим видом прямували по вулиці, літній джентльмен, який вийшов на денну прогулянку, раптово змінив курс слідом за вами. Він був добре одягнений, ні за зовнішнім виглядом, ні за поведінкою не був схожий на жебрака, так що я зрозумів це так, що він тепер спостерігав за нами. Я наздогнав його, міцно схопив за руку і представився.
  
  “Він одразу ж покликав на допомогу. Двоє літніх чоловіків — ці були одягнені по—діловому, а не жебракували - кинулися до мене збоку. Я бачив їх, але не підозрював, що вони замішані в цьому з-за їх похилого віку.
  
  “Ми якийсь час боролися, а потім я збив першого чоловіка з ніг, відкинув одного з моїх супротивників і схопив іншого за комір. Я міг би заподіяти йому який-небудь шкоду, якщо б він не закричав, що я заарештований".
  
  Холмс слабо посміхнувся мій подив.
  
  "Заарештувати!" Я закричав, не в силах стриматися. "Як це було можливо?"
  
  "Це змусило мене замислитися", - продовжував Холмс. “Можливо, він блефував, але я знав, що мені не вистачає кількох ключових частин головоломки, і ця, здавалося, підходила. Я сказав йому: "Дуже добре, сер, якщо ви отзовете своїх людей і поясніть до мого задоволення, я з радістю сопровожу вас в поліцейське управління'.
  
  Коли він кивнув, я відпустив його. Він поправив пальто, поки двоє його товаришів збиралися з силами. Похмуро дивлячись на мене, він, здавалося, думав про майбутнє. Я вирішив, що йому повинно бути шістдесят п'ять-сімдесят років.
  
  'Радий познайомитися з вами, містер Холмс", - нарешті сказав він. “Гадаю, нам є що обговорити. Але не в поліцейській ділянці'.
  
  “Саме так", - сказав я йому. 'Ви вільні говорити від імені всього Суспільства, або ми повинні звітувати перед вашим начальством?'
  
  "Ходімо зі мною'. Він кивком голови відпустив двох інших, повернувся і повів мене до тихого будівлі на Харлі-стріт. Я вже бував там якось у справах Міністерства закордонних справ, але не виявив ні найменшого ознаки подиву; більш того, цей шматочок головоломки, здавалося, ідеально підходив один одному.
  
  "Він відвів мене нагору, щоб побачити контр-адмірала, чиє ім'я я погодився не розголошувати, і там мені стала очевидною вся правда про Таємне Нищенствующем суспільстві".
  
  Я сказав: “Вони більше не працюють на Рим. Вони працюють на нас".
  
  "Абсолютно вірно, Ватсон", - сказав Холмс. “Цей контр-адмірал присвятив мене в свої таємниці, оскільки у них є на мене досьє і вони знають, що мені можна довіряти. Організація Таємного жебракуючого товариства коли-то була досить примітною, хоча, схоже, її кінець близький. Їх членський склад невеликий і, наскільки я можу судити, складається в основному з сімдесятирічних або старше. Часи змінилися настільки, що жебрацтво вимирає; у сучасних шпигунів є набагато більш ефективні засоби політичного шпигунства ... бо це нинішня мета Таємного Жебракуючого суспільства ".
  
  "Але як же вбивства?" Вигукнув я. "Звичайно, навіть Міністерство закордонних справ не стало б—"
  
  “ Не просто хотіли, вони це зробили. Політика стає все менш і менш джентльменською грою, мій дорогий Ватсон. Заради безпеки нашої великої країни для них немає нічого вище закону — законів, якими повинні керуватися звичайні люди, такі, як ви або я, або навіть бідолаха Пендлтон-Смайт.
  
  "Значить, ви нічого не можете зробити, щоб допомогти полковнику", - сказав я з гіркотою.
  
  "Ми з адміралом швидко прийшли до угоди," сказав Холмс, - коли я пояснив, що я зробив з вами і Лестрейдом. Оскільки Скотленд-Ярд ось-ось наблизиться до штаб-квартирі Товариства жебракуючих любителів, йому нічого не залишалося, як погодитися зі мною в тому, що любителі повинні бути викриті. Розголос, що оточує їх, замаскує діяльність цього Таємного Жебракуючого суспільства і дозволить Пендлтон-Смайту дозволити собі розкіш спокійно прожити решту своїх днів. Він, наприклад, ні на мить не підозрював, що Таємне нищенствующее суспільство дійсно існує. В цьому його порятунок ".
  
  “Але що щодо нового Суспільства жебракуючих любителів? Звичайно ж, вони не погодилися здатися так безтурботно!"
  
  "Дійсно, вони не заперечували, оскільки, за винятком нашого клієнта, всі вони мертві". Холмс помовчав секунду. “Покинувши Харлі-стріт, я відразу ж попрямував на склад. Там я знайшов потрібний будинок, двічі різко постукав і протиснувся всередину, коли двері відчинилися і з'явився чоловік, одягнений як жебрак.
  
  "Ось тепер—' ' почав він. Він витягнув ніж і направив його на мене. В перші дні він міг би поранити або навіть убити мене, але з віком його рефлекси притупилися. Я схопив його за зап'ястя, вивернув його назад, поки він не застогнав від болю, і ніж з дзвоном не впав на підлогу.
  
  "У нас немає на це часу", - сказав я йому. 'Викликали поліцію. У вас є десять хвилин, щоб зібрати документи вашої організації і покинути будівлю, інакше ви будете схоплені і звинувачені у вбивстві.'
  
  'Хто ти?" - запитав він, потираючи руку.
  
  “Один. А тепер поквапся!'
  
  Він завагався, дивлячись на двох інших чоловіків в кімнаті: обидва були літніми, і обидва були одягнені як джентльмени. Вони переглядали папери, розкладені на столі в середині кімнати.
  
  “Це, мабуть, містер Шерлок Холмс", - сказав один з них.
  
  “Вірно", - сказав я. 'Тепер у вас є дев'ять хвилин'.
  
  Не кажучи більше ні слова, він почав збирати папери і запихати їх в кейс. Його помічник зробив те ж саме.
  
  "Де файли Аттенборо?" Я зажадав відповіді.
  
  “В задній кімнаті", - сказав він. 'Вони були марні для нас. Більшість з них пов'язані з вбивствами і шантажем'.
  
  "Ви заперечуєте проти того, щоб поліція дістала їх?'
  
  “Ні. Ви можете поступати з ними так, як вважаєте за потрібне. І спасибі вам за попередження. Можливо, вам було ніяково опинитися тут '.
  
  “Коли вони пішли, я перевірив задню кімнату й знайшов файли Аттенборо. Вони здавалися повним описом його схем шантажу. Я також знайшов тіло Аттенборо, заховане за картотекою. Було ясно, що він мертвий вже кілька місяців.
  
  “Я обставив тіло так, щоб воно виглядало так, як ніби стався нещасний випадок — на нього впав книжкову шафу, — а потім вийшов як раз в той момент, коли прибули ви з Лестрейдом. Нетренованій погляду Лестрейда і його людей це буде виглядати так, ніби з Аттенборо стався нещасний випадок“.
  
  "Що з файлами Аттенборо?' Я запитав. "Безсумнівно, вони зруйнують те, що залишилося від репутації полковника Пендлтон-Смайта".
  
  “Цим займеться Міністерство закордонних справ. Лестрейд розкриє запису Суспільства жебракуючих любителів, які розкривають їх проступки в болісних деталях. Як ми і припускали, спеціальністю були шантаж і вимагання. Записи будуть підроблені, щоб включити, я насмілюся сказати, повний каталог вбивств, скоєних доктором Аттенборо, коли він відчайдушно намагався зберегти контроль над рушащейся злочинної імперією.
  
  “Я впевнений, що газети знайдуть в цьому багато скандального матеріалу - і у полковника не буде іншого вибору, крім як заперечувати свою участь і приховати цю частину своїх мемуарів, якщо він все ж вирішить їх написати. Все, чого хоче Міністерство закордонних справ на даний момент, це зберегти анонімність Таємного Жебракуючого суспільства, вносячи при цьому посильний внесок у воєнні зусилля ".
  
  “Тоді, схоже, - сказав я, “ що все владналося на диво добре. Тобі пощастило, що вони не намагалися тебе вбити", - прокоментував я.
  
  “Я вважаю, адмірал обдумав це. Однак, як вам добре відомо, я роблю свій власний невеликий внесок у Міністерство закордонних справ. Можна сказати, у нас є спільні друзі".
  
  "Наприклад, твій брат", - сказав я.
  
  "Саме так", - сказав він.
  
  "Потім ми домоглися успішного вирішення справи - в деякому роді".
  
  "В деякому роді," погодився Холмс з легкою посмішкою. “ В деякому роді.
  
  OceanofPDF.com
  
  "ПРИГОДА ВОЛИНКИ З ПРИВИДАМИ", автор Карла Купе
  
  “ А, Ватсон, ось і ви! - вигукнув я.
  
  Шерлок Холмс стояв біля столу, на якому стояли хімічні прилади. Рукави його сорочки були закатані до ліктів, оголюючи м'язисті передпліччя, пальці забруднені сажею. Він налив невелику кількість мерзенної зеленої рідини в реторту і швидко закрив її кришкою. Коли він потримав реторту над газовим полум'ям, розчин став коричневим і наповнив склянку клубами диму.
  
  "У тебе задоволений вигляд, Холмс," сказав я. “ Над чим ви працюєте?
  
  "О, нічого особливого". Він обережно перехилив посудину, покриваючи стінки коричневою рідиною. "Просто спосіб зберегти згорілу папір, щоб її можна було піддати подальшого аналізу без руйнування".
  
  "Я впевнений, що це дуже корисно".
  
  Я глянув на свої кишенькові годинники. Було майже чотири години, година, який Холмс зажадав моєї присутності. Я звільнився зі своєї операційної у відповідь на його записку, хоча, по правді кажучи, мені було неважко покинути свої тихі палати.
  
  "Що все це значить?" Я влаштувався в кріслі біля каміна. День був холодний і сірий, один з довгої низки холодних, сирих тижнів наприкінці 1889 року. Тепло вугілля полегшило біль від моєї старої бойової рани.
  
  Холмс обережно поставив реторту на стіл і повернувся до дверей, очі його сяяли. "Давайте дочекаємося пояснень, оскільки, я вважаю, прибув наш відвідувач".
  
  Тільки тоді я почув, як зачинилися вхідні двері і місіс Хадсон щось тихо пробурмотіла. Холмс погасив полум'я пальника і витер забруднені руки не менш брудним носовою хусткою. Він закотив рукави і надів куртку, перш ніж підійти і стати біля вогню.
  
  Після неголосного стуку увійшла місіс Хадсон, супроводжуючи високого, широкоплечого парубка. Молодий чоловік зупинився в дверях і запустив пальці лівої руки в свої чорні волосся. Волосся були напомажены і тепер перетворилися в ореол кучерів. Його погляд на мить перемістився з Холмса на мене, потім зупинився на мого друга.
  
  “ Містер Холмс? У нього був легкий баритон.
  
  “ Я Шерлок Холмс, а це мій колега, доктор Джон Ватсон.
  
  “ Джентльмени. Молодий чоловік зобразив уклін, перш ніж зайняти зазначене Холмсом крісло. “ Мене звуть Альберт Макмахон, і у мене дуже цікава проблема.
  
  Холмс влаштувався на дивані, схрестив ноги і витягнув люльку. “Ви натякали на це в своєму листі пан Макмахон. Однак, перш ніж ви поясните свої труднощі, будь ласка, розкажіть нам, як людина, що працювала в лісовій промисловості Канади, переїхав в Единбург на останні шість місяців?"
  
  Хоча я був знайомий з дедуктивними здібностями Холмса, я був здивований швидкістю його спостережень. Брови Макмахона комічно підвелись, а рот на мить прочинився, перш ніж він видав пронизливий свист.
  
  “ Повинен зізнатися, у мене були сумніви на рахунок, містере Холмс. Він посміхнувся. "Але якщо це приклад ваших здібностей, я знаю, що консультуюся з відповідним людиною для цієї роботи".
  
  "Навряд чи це обтяжливий питання". Холмс недбало махнув рукою. “Коли людина зберігає свій характерний канадський акцент і носить канадський пенні на брелоку для годинників, місце його походження ясно. На ваших руках видно мозолі, характерні для тих, хто щодня орудує сокирою і пилкою, і у вас відсутній самий кінчик вказівного пальця лівої руки - ще одна звичайна травма в цій професії. Ваша одяг, хоча і куплена недавно, не зношена, а покрій вашого пальто в наші дні популярний серед шотландців. Крім того, легка хрипота і інтонації поверх вашого рідного акценту характерні для Единбурга. ... Старе місто, я гадаю? "
  
  "Ви праві за всіма пунктами", - сказав Макмахон, і його посмішка стала ширше. “Мої батько і мати емігрували в Канаду ще до мого народження. Мій двоюрідний дідусь Фергюс Макмахон був людиною зі значним станом, і, на жаль, він не міг простити батькові, що він виїхав з Шотландії. Він повідомив моєму батькові, що ні мій батько, ні його спадкоємці ніколи не скористаються його станом.
  
  "Не така вже й незвичайна позиція" сказав Холмс, повільно попихкуючи люлькою. “ Хоча і прикра для невинних спадкоємців.
  
  Макмахон кивнув. “Тому уявіть моє здивування, коли вісім місяців тому я отримав повідомлення від повірених мого двоюрідного дідуся, в якому повідомлялося, що я повинен отримати половину його статку, включаючи міський будинок в Единбурзі. Решту отримав мій двоюрідний брат Джеймс Нокс. Слідуючи інструкціям повірених, я завершив свої справи у Ванкувері і прибув в Едінбург трохи більше півроку тому."
  
  "Все це дуже цікаво", - сказав Холмс. "Але в чому ж ваша проблема?"
  
  "Я працюю над цим, сер". Макмахон нервово потер руки, і я побачив мозолі, про яких говорив Холмс, а також відсутній кінчик пальця. Судячи за кольором, стара травма.
  
  “Я оселився в будинку мого двоюрідного дідуся, який розташований на Хэнгменз-лейн, за Сент-Джайлзом, в тіні замку. Це високе, вузьке кам'яна будівля, якому кілька століть. Тепер я також володію багатоквартирними будинками на цьому провулку.
  
  Макмахон зобразив посмішку, але вона більше скидалася на гримасу.
  
  “ Я повинен бути чесним, містере Холмс. З тієї першої ночі, яку я провів там, я ніколи не відпочивав спокійно. Труби виють, підлоги скриплять, і якщо б я був з тих людей, які вірять в привидів ... Що ж, було б занадто легко зробити це, поживши в такому будинку.
  
  "Якщо це так незручно, чому ти залишаєшся?" - Запитав я.
  
  “Положення в заповіті мого двоюрідного дідуся вимагає, щоб я проживав в будинку протягом одного повного року, перш ніж претендувати на решту мого спадщини. Він був корифеєм кампанії по забезпеченню гідного житла для незаможних, і він наполіг, щоб я продовжив його роботу, не стаючи заочним орендодавцем. Як наслідок, якщо я не зможу спати там більше двох ночей поспіль, я втрачу грошей ". МакМахон зітхнув. “ Повірте мені, джентльмени, я міг би скористатися цим станом.
  
  Холмс нахилився вперед, його очі були гострими і уважними. “ І на що б ви витратили це стан, містер Макмахон?
  
  Макмахон почервонів і повторив своє нервове заламування рук. “Міс Керолайн Фрейзер і я любимо один одного багато років. Хоча ми не давали ніяких обіцянок, коли я виїжджав з Ванкувера, ми б одружилися раніше, якщо б я міг дозволити собі утримувати дружину. На жаль, у неї є простий брат, який теж потребує підтримки. Цих грошей вистачило б на наше щастя, а також на турботу про її брата.
  
  "Вельми похвально," пробурмотів я.
  
  “ Зрозуміло. Холмс відкинувся назад, його голос звучав холодно, як завжди, коли піднімалася тема шлюбу. “ А якщо ви не виконаєте умови заповіту, хто тоді виграє? Твій кузен?
  
  “ Ні, моя частка буде передана благодійної організації, яку підтримував мій двоюрідний дід: Товариству поліпшення становища працюючих бідняків.
  
  “ Зрозуміло. Поширюються аналогічні обмеження на спадщину вашого кузена?
  
  “ Я в це не вірю. Він отримав котедж мого двоюрідного дідуся в Кирккадбрайте, а також половину його статку, але проживає в Единбурзі.
  
  “ Ви знайомі з цим кузеном? - запитав я.
  
  "Ми кілька разів обідали разом", - сказав Макмахон, знизуючи плечима. “Він здається досить приємним хлопцем, хоча і досить розсіяним. Принаймні в половині випадків, коли ми вечеряли з ним, він був настільки поглинений своїми медичними дослідженнями, що зовсім забував про нашій зустрічі ".
  
  Я кивнув. Я знав кілька таких типів, для яких інтелектуальний виклик дослідження виявився набагато більш захоплюючим, ніж чарівність суспільства і навіть сімейних уз. Едінбург, як центр медичної освіти, безсумнівно, був сповнений господарів і стюардес, які стикалися з порожніми місцями на званих обідах, в той час як їх очікувані гості працювали в своїх лабораторіях далеко за північ.
  
  “ Медичні дослідження? - Запитала я, моя професійна цікавість було зачеплене.
  
  “Так. Щось пов'язане з підвищенням життєвої сили незаможного населення".
  
  "Ваша ситуація здається простою", - сказав Холмс, явно незадоволений моїм відходом. "А тепер, будь ласка, поясніть вашу проблему".
  
  Макмахон зачекав, насупившись. "Це почалося близько двох тижнів тому, і не буде перебільшенням сказати, що події тієї ночі будуть переслідувати мене вічно".
  
  Холмс кинув на мене швидкий погляд, перш ніж знову повернутися до нашого гостя. “ Опишіть ту ніч, якщо хочете.
  
  “ Сумніваюся, що зможу, містере Холмс. Це було... жахливо. Він глибоко зітхнув, немов хотів заспокоїти нерви. “Моя економка втекла з дому тієї ночі, і тепер вона відмовляється залишатися з настанням темряви. Мені самому важко залишатися вдома після заходу сонця. Мої орендарі втекли, залишивши ці колись жваві будівлі порожніми ". МакМахон так міцно вчепився в підлокітники свого крісла, що в нього побіліли пальці. “ Скажіть, містере Холмсе, ви коли-небудь чули легенду про волинках з привидами в Старому Місті?
  
  "У мене є", - сказав Холмс з виразом терпимого веселощів на обличчі. "Місцеві жителі багато років пригощали відвідувачів цієї історією".
  
  "Очевидно, я обертаюся не в тих соціальних колах", - сказав я. "Хоча я бував в Единбурзі, я ніколи не чув цю історію".
  
  Макмахон відкрив рот, як ніби збираючись щось сказати, але Холмс випередив його. “Це стосується секретного підземного ходу, який, імовірно, існував за часів Марії, королеви Шотландії. Кажуть, цей прохід з'єднує Единбурзький замок і палац Холіруд на самому далекому кінці міста. "Холмс затягнувся люлькою. “Згідно з легендою, близько півтора століття тому волинщик посперечався, що зможе пройти всю її. Він почав з Замку, весело дудя на сопілці. Натовпи людей могли слідувати за ним по вулицях нагорі по звуку вертушки ".
  
  Мене потішила легка різкість, з'явилася в промові Холмса. Мій друг був неперевершеним актором, і, як я вже говорив раніше, його вважали б блискучим артистом, якщо б він вирішив вийти на сцену.
  
  "Вони пішли за його мелодією вниз від Замку," продовжував Холмс, " вздовж вершини пагорба. В околицях Сент-Джайлза дудка раптово обірвалося на середині ноти. І це було останнє, що коли-небудь чули про "волынщике".
  
  Макмахон здригнувся. “Це саме та історія, яку мій двоюрідний дід написав у листі, який він доклав для мене, містер Холмс. Він додав, що, згідно з легендою, трубопровід обірвався прямо під його будинком".
  
  "Швидше за все, бідолаха отруївся якимось отруйним газом", - сказав я, не потрудившись приховати своє нетерпіння з приводу таких уявних жахів. "Атмосфера в старих коридорах і підвалах може бути смердючій і нездорової".
  
  Холмс підняв брову. "Деякі кажуть, що диявол був настільки зачарований грою цієї людини, що забрав волинщика в пекло".
  
  "Ну і що з цього?" Я розсміявся. "Поки він зі своєю волинкою залишається там і не будить сусідів".
  
  Явно ображений моїм легковажністю, Макмахон блиснув очима. "Це саме те, чим він займався останній місяць, доктор".
  
  Я глянув на Холмса, очікуючи побачити, що він сумнівається в заяві Макмахона, як і я. Замість цього вираз його обличчя було серйозним.
  
  "Ви самі чули гру на сопілці?" - Спитав Холмс.
  
  “Все в провулку почули це і прийшли в жах. Ось чому вони всі пішли".
  
  "Нісенітниця", - сказав я, стривожений очевидним згодою Холмса з такою явно безглузду історією. “Має бути інше пояснення. Ви сказали, що в димоходах будинку шумно. Або, можливо, це якась дивна прийом вітру, доносящего звуки волинки, грає в Замку. Чому привид, який зберігав мовчання понад сто років, раптом вирішив повернутися і лякати людей?"
  
  Холмс посміхнувся. “ Це, мій дорогий Ватсон, як раз те, що я прагну з'ясувати.
  
  "Як і я", - сказав Макмахон. “Але сопілка зробила більше, ніж просто налякала, джентльмени. Двоє моїх літніх мешканців впали в жах, почувши звуки волинки, а у молодої жінки нещодавно трапився викидень ".
  
  "Трагічно," пробурмотів Холмс, прикривши очі, дим огорнув його голову, коли він попыхивал трубкою.
  
  "Нерідко літні люди відчувають шок", - заявив я, ігноруючи саркастичний тон Холмса і сподіваючись, що Макмахон цього не помітив. “ І не для того, щоб викликати викидні, якщо ці події дійсно пов'язані з трубопроводом.
  
  Хоча ми з Холмсом час від часу стикалися з незрозумілими подіями, велика частина того, що довірливі люди вважали потойбічним, могла бути пояснена наукою і логікою. Я був впевнений, що і тут справа йде так само.
  
  "Що ви хочете, щоб ми зробили, містер Макмахон?" - Спитав Холмс.
  
  "Я повинен повернутися в Едінбург ранковим поїздом", - відповів він. “Я був би дуже вдячний, якби ви, принаймні, супроводили мене і з'ясували причину цього. Щоб отримати гроші, я повинен продовжувати жити там ще шість місяців, і я визнаю, що перспектива провести ще один вечір на самоті в цьому будинку наповнює мене жахом ".
  
  “ Ось ви і вгадали, Ватсон. Холмс витрусив пил з трубки в відерце для вугілля. “ Ви приєднаєтеся до нас? Або принади домашнього вогнища здаються вам занадто привабливими?
  
  Його тон зачепив мене, але я придушила роздратування. “Звичайно, я прийду. Сьогодні ввечері я подбаю про те, щоб моя практика була закрита на кілька днів". Я кивнула Макмахону. “ Я зустріну вас обох вранці на Кінгс-Крос.
  
  “Містер Холмс, спасибі вам. І вам того ж, доктор". Макмахон встав і потиснув нам руки. "Я надзвичайно вдячний вам".
  
  Як тільки ми проводили його до дверей і віддали в умілі руки місіс Хадсон, Холмс повернувся до мене.
  
  “ Сідайте, мій дорогий друже. Ми повечеряємо разом раніше, а потім ви повернетеся додому, щоб зробити приготування і упакувати речі на завтра, поки я наведу деякі довідки про сім'ю Макмахон. Він потер руки, можливо, несвідомо наслідуючи свого клієнта. "У мене таке відчуття, що це більш складна справа, ніж виючий камін, Ватсон".
  
  * * * *
  
  Наступного ранку о 10.00 ми приготувалися відбути з Кінгс-Крос Спеціальним шотландським експресом, щоб подолати чотириста миль до Единбурга.
  
  Ми з Макмахоном вже влаштувалися в нашому купе, коли Холмс з'явився на платформі. До відправлення поїзда залишалися лічені хвилини.
  
  "Містер Холмс!" Макмахон покликав з вікна. "Швидше!"
  
  Пар і крики наповнили станцію, коли поїзд рушив зі станції і Холмс приєднався до нас, закинувши свій саквояж на верхню полицю і впавши на своє сидіння.
  
  "Ти досить вправно підстриг це", - сказав я.
  
  "Моє розслідування зайняло значно більше часу, ніж я очікував". Холмс відмовився говорити що-небудь ще, і коли він опинився не розташований до бесіди, втупившись у вікно, занурений в глибоку задумливість, я спробував заповнити недолік його товариськості.
  
  Ми з Макмахоном обговорювали торгівлю деревиною у Ванкувері, військову життя на великих територіях Імперії і гонку на північ між поїздами Великої Північної залізниці і Лондонської та Північно-Західної залізної доріг. Ми проїхали Эбботс-Риптон, і тема залізничної катастрофи, що сталася там, займала нас до тих пір, поки ми не дісталися до Йорка.
  
  Нашвидку поснідавши, Холмс повернувся до споглядання вікна. МакМахон відкинувся на спинку стільця і, здавалося, задрімав, я наслідував його приклад.
  
  До того часу, коли потяг прибув на вокзал Уеверлі, опустилася ніч і нависли важкі хмари. Ми зібрали наші сумки і вийшли на вулиці Единбурга, величезного північного гранітного сфінкса, що височить скелі і дивиться через простягаються рівнини на води затоки Ферт-оф-Форт і Північного моря. Зачаровує, царствений, прекрасний і жорстокий.
  
  Виходячи зі станції, ми вперше побачили Единбурзький замок, похмурий і загрозливий, крізь пелену туману і дощу.
  
  Макмахон зупинився під вуличним ліхтарем, його погляд простежив за моїм.
  
  "Похмуре видовище", - сказав він. "Повинен зізнатися, джентльмени, цей вид вселяє мені страх навіть у сонячні дні".
  
  "Дійсно, похмуро". Поки Холмс говорив, світло лампи підкреслював вигин його носа, тверду лінію губ і підборіддя. “Наполовину замок, наполовину фортеця, наполовину в'язниця. Там задумувалися війни, танці тривали до глибокої ночі, у його покоях відбувалися вбивства".
  
  Я здригнувся і озирнувся в пошуках таксі. - Зараз не час стояти тут і розмовляти. Давайте знайдемо укриття від цього проклятого дощу.
  
  Холмс розсміявся. “Дощ, Ватсон? Ви стаєте м'якше. Це не дощ, це просто гарний шотландський туман".
  
  “ Туман? Я щільніше запахнула шарф навколо горла. “ Навряд чи. Я промокла до нитки, і у мене стукають зуби.
  
  Нам пощастило, що ми швидко зловили таксі, і Макмахон наказав таксисту висадити нас перед Сент-Джайлзом.
  
  "Чому Сент-Джайлз?" Запитав я. "Хіба ми не прямуємо на Палачий провулок?"
  
  Макмахон винувато посміхнувся. “Провулок занадто вузький для таксі. Нам доведеться йти від Сент-Джайлза пішки".
  
  "Звичайно, ми повинні", - пробурчав я, дивлячись на стічні канави, по яких текла каламутна вода. Моя рана боліла, і я мріяв про багатті і сухий одяг.
  
  Ми вийшли з кабіни біля церкви. З карниза капав дощ, забарвлюючи закопчений камінь в темний колір. Їдка суміш цвілі, тліючого вугілля і гниючих покидьків застрягла у мене в горлі. Ми пішли за Макмахоном, коли він перетинав двір, шльопаючи по калюжах на тротуарі.
  
  З похмурою посмішкою Макмахон зупинився перед вузьким проходом між двома будівлями. “ Ласкаво просимо на Кат-лейн. Він повернувся і зник у тумані.
  
  Я на мить зупинився. Хоча я звик до старих кварталах Лондона з їх звивистими вуличками і старими будівлями, вони блідли порівняно з вогкою стежкою, яка тяглася перед нами.
  
  "Вузька, крута стежка, а Ватсон?" Холмс ляснув мене по плечу. Поля його капелюха опустилися, коли він нахилив голову, і струмінь води потрапила мені на пальто.
  
  "Яке жалюгідне місце".
  
  Пліч-о-пліч ми спускалися по слизькому тротуару.
  
  “ Мені це не подобається, Холмс. Ні в одному з вікон немає світла. Всі будівлі виглядають абсолютно покинутими.
  
  Макмахон з'явився перед нами. “Як я пояснив в Лондоні, вони покинуті, доктор. Один будинок, зокрема, не відкривався більше ста років, але з тих пір, як почали прокладати трубу, інші мешканці втекли. Завдяки благодійності мого двоюрідного дідуся орендна плата завжди була розумною, але тепер я знизив її до нульової позначки, і охочих немає ".
  
  Ми зупинилися перед єдиним будинком, який здавався жилим. Одне вікно було освітлено, а біля важкою дубовою двері горіла лампа. Макмахон дістав з кишені пальто великий ключ і з деякими труднощами відкрив двері.
  
  "Місіс Ренні?" покликав він, коли ми увійшли всередину, з наших пальт та капелюхів капала вода. “ Сподіваюся, вона ще не пішла, або, принаймні,— А! Ось і ви.
  
  Літня жінка поспішила в хол, свічка, яку вона несла, відкидала відблиск на її старомодний мереживний очіпок і накрохмалений фартух. “О, ви повернулися, містер Макмахон. Хай буде вдячний Господь".
  
  “ Так, і я привіз з собою містера Шерлока Холмса і доктора Ватсона.
  
  Вона метушилася над нашими мокрими речами, мерехтливе світло свічок відкидав зловісні контури на почорнілі від часу панелі.
  
  “ Господи, як же тут темно, - пробурмотіла я, струшуючи вологу з коміра куртки.
  
  Задовольнившись розташуванням нашої одягу, місіс Ренні підняла свічку. “ Якщо ви будете ласкаві пройти сюди, в задній вітальні горить камін і свічки.
  
  Коли я повертався, моя нога зачепилася, і я спіткнувся. Холмс схопив мене за руку, підтримуючи.
  
  Місіс Ренні похитала головою. “ Будьте обережні, джентльмени. Цей коридор вже не такий гладкий, яким був колись.
  
  "Я приношу свої вибачення, доктор", - сказав Макмахон. “Будинок осів, дошки вийшли з ладу. Я забув вас попередити".
  
  Ми обережно рушили по напівтемному коридорі. Кімната в дальньому кінці була залита світлом, і моїм очам знадобилося кілька секунд, щоб звикнути. Я оглянула зручну, стару меблі і камінну полицю з важкої різьбленням.
  
  “Яка чудова старовинна кімната. Тільки подивіться на цей камін".
  
  "Ага," спохмурніла місіс Ренні. “ Коли-то в цьому старому будинку було життя. Кажуть, там було повно лордів і їх дам. Але тут ти будеш стояти біля вогнища і сушити свої бриджі. За її наполяганням ми влаштувалися перед вогнем.
  
  “ Бренді також допоможе прогнати холод. МакМахон щедрою рукою наповнив келихи. З вдячністю Я зробила ковток, радіючи теплу, разлившемуся за моїми замерзлим кінцівок.
  
  Випивши бренді і зігрівшись біля каміна, ми незабаром відчули себе затишно, хоча в кімнаті сильно пахло вологою шерстю. Від пориву вітру задеренчали вікна, і з труби долинув тихий стогін. Я глянув на Холмса. Він підняв брову і хитнув головою; він теж це чув. Я не сумнівався, що ми розгадаємо таємницю Макмахона цим вечором.
  
  Місіс Ренні накинула на плечі важку шаль.
  
  “ Я залишила в духовці смачний пиріг з куками-пореєм для вашої вечері, містер Макмахон. А тепер, якщо ти мене пробачиш, я отцеплю мезеля.
  
  “ Спасибі, що затрималися, місіс Ренні. Макмахон поставив келих з бренді. - Я ціную все, що ви зробили.
  
  Вона посміхнулася йому. “ Ви хороший чоловік, містер Макмахон. І у вас є двоє друзів, які складуть вам компанію. Не хвилюйтеся. Я повернуся вранці, раніше.
  
  Він провів її до дверей, потім зник на кухні і повернувся з важким фаянсовим стравою, прикривши руки складеним кухонним рушником.
  
  "Місіс Ренні готує не дуже вишукано, але її пиріг з кука-а-пореєм чудовий", - сказав він, знімаючи кришку і поширюючи божественний аромат курки і цибулі-порею.
  
  Після вечері — і Мак-Магон був прав, пиріг вийшов дуже смачним — Холмс влаштувався біля каміна і закурив сигарету.
  
  “ А тепер, будь ласка, опишіть, де ви чули звуки волинки.
  
  Макмахон вказав на дальню стіну. “Там. Зсередини старого будинку Херлі".
  
  “ А що Херлі говорять з цього приводу? - Запитала я, тримаючи в руках ще один келих бренді.
  
  Макмахон спохмурнів і похитав головою. “В цьому будинку вже багато років ніхто не жив, доктор. Це один з фатальних будинків".
  
  “ Фатальні будинку? Я глянув на Холмса. Вираз його обличчя було сумне.
  
  "Будинки, зазначені багато поколінь назад великої чумою", - пояснив він. “Будівлі, в яких жили хворі, були відзначені великим хрестом. Ніхто не насмілювався входити або виходити. Меблі була знищена, а двері та вікна запечатані. Якщо тіла жертв все ще залишаються всередині, передбачається, що чума перебуває в полоні, готова вирватися і поширити хвороби і смерть по місту, якщо двері відкриються ".
  
  “ Історія, здатна налякати легковірних, Холмс. Мікроби не можуть підтримувати себе протягом такого тривалого часу. Я знизав плечима. “ Принаймні, у нас немає медичних доказів того, що вони можуть.
  
  Знову піднявся вітер, задеренчали шибки і з труби долинув ще один низький стогін. Це прозвучало як крик проклятого. Я придушила тремтіння.
  
  "Ось!" Сказав я. “Повинно бути, це те, що ти чув. Просто особливість конструкції димоходу".
  
  "Ні". Макмахон раптово підняв голову, його очі блиснули у світлі каміна, і підняв руку. "Боже милостивий, це почалося знову!"
  
  Я ніколи не зможу описати звук, який прокрався в кімнату, звук, який з кожною миттю ставало все більш нестерпним. Вої труби був солодкий, як хор собору, порівняно з пекельним гуркотом, який луною віддавався в наших мізках і терзав нерви.
  
  Ми з Макмахоном затиснули вуха долонями, в той час як Холмс схопився на ноги і кинувся до стіни, загальною з будинком Херлі, притискаючи долоні до вібруючої штукатурці. Насупивши високий лоб, він провів долонями по стіні широкими дугами, поступово концентруючи свої рухи в напрямку дверей, що вели в коридор.
  
  "Це потрясає самі основи!" - Вигукнув Холмс, перекриваючи шум.
  
  По мірі того як він просувався по коридору, шум ставав тихішим, поступово перетворюючись в пізнавані звуки волинки.
  
  "Диявольський волинщик". Руки Макмахона тремтіли, коли він зчепив їх разом. “ Доктор, ви повинні визнати, що це щось більше, ніж забобон або звуки, що видаються шумливою трубою.
  
  Мої власні руки були не надто впевненими, коли я кивнув. “ Прошу вибачення, що сумнівався у вас. - Я потягнувся за бренді, налив трохи Макмахону і простягнув йому склянку.
  
  “ Що нам робити, містере Холмсе? Макмахон проковтнув бренді. “ Мені послати за владою?
  
  Холмс з'явився в дверях і з сяючими очима поправив манжети. “ І накажете посадити Диявола в тюрму? Ні, у мене є план краще. Я пропоную звернутися до самого старому джентльменові.
  
  Я з тривогою подивився на Холмса. Невже надмірно гучний шум пошкодив йому розум?
  
  “ Що, в ім'я всього Святого, ви маєте на увазі? - Запитав я.
  
  “ Саме те, що я сказав. Холмс повернувся і кинувся до передньої частини будинку. "Ходімо, Ватсон!" крикнув він. “ І принесіть ліхтар!
  
  Я повернувся, і Макмахон зловив мене за рукав.
  
  “ Доктор, що він має намір робити? - запитав я.
  
  Я глянув на Макмахона. До нього повернувся рум'янець.
  
  “ Я залишаю пояснення Холмсу.
  
  Макмахон взяв з полиці ліхтар, і ми поспішили за моїм другом.
  
  Холмс дістав із шафи наші промоклі пальто і капелюхи. Я швидко надів свою і під поглядом Холмса нахилився, щоб дістати службовий револьвер із саквояжа, все ще стояв у передпокої.
  
  Макмахон чекав біля дверей, закутаний в пальто і капелюх, на обличчі його було написано замішання. “ Містер Холмс, не могли б ви, будь ласка...
  
  "Як ви ставитеся до епізоду злому?" - Запитав Холмс, відсунувши засуви і широко відкриваючи двері. Мокрий сніг покрив тротуар морозним нальотом, але Холмс не вагався, спускаючись сходами.
  
  Я сунув револьвер у кишеню пальто і запалив ліхтар, перш ніж піти за ним до дверей, Макмахон слідував за мною по п'ятах. До того часу, як ми добралися до сусіднього будинку, Холмс нетерпляче чекав нас біля входу.
  
  “ Світло, Ватсон! - крикнув я.
  
  Невисокий кам'яний портик давав хоч якесь укриття від самого сильного дощу зі снігом. Я підняв ліхтар вище, освітивши масивні дубові двері, і озирнувся. Нам не потрібно було турбуватися про залучення уваги перехожих, оскільки кожна будівля вздовж провулка здавалося темним і пустельним. Звук труб був приглушеним, ледве чутним з-за шереху мокрого снігу. Холмс уважно оглянув двері, потім похитав головою.
  
  “Немає сенсу намагатися виламати двері. Вона міцна, як Гібралтар".
  
  "Набагато міцніше, ніж сам будинок", - відповіла я, вказуючи на вкриті плямами, оповиті тінню камені над головою. Широка тріщина розколола величезний камінь, що служив перемичкою, масивну кам'яну балку, підтримуючу дверний проріз і несучу вага стіни. "Дивися".
  
  Холмс підняв очі. “ Будівля осідає.
  
  “ А як щодо вікон? - Запитав я.
  
  Макмахон похитав головою. "Всі вони забиті дошками чи щільно закриті віконницями".
  
  “ Тоді нічого не поробиш, - сказав Холмс, знизуючи плечима. Він дістав з кишені залізне кільце. З кільця звисала зв'язка тонких металевих шматочків, і він підніс їх до світла. Вибравши один, він опустився на коліна і вставив його в замкову щілину. Метал заскреготав по металу.
  
  Пальці Макмахона смикнули мене за рукав. “ Доктор, це...
  
  "Відмички," відповів я, піднімаючи ліхтар вище, щоб Холмс міг бачити. Тіні затанцювали по камінню, надаючи і без того похмурою сцені моторошний вигляд. Я не міг звинувачувати Макмахона за занепокоєння. "Якщо ви віддаєте перевагу повернутися у свій дім ..."
  
  "Ні". Він зробив глибокий вдих і повільно видихнув. “Я просив тебе про допомогу. Найменше, що я можу зробити, це розділити небезпека".
  
  Через кілька миттєвостей Холмс з посмішкою випростався. “ Успіхів, джентльмени.
  
  Двері, хоча і була не замкнена, піддалася нелегко. Наші ноги посковзнулися на зледенілому ґанку, коли Холмс, Макмахон і я оперлися плечима об дерево. Протягом декількох хвилин іржаві петлі залишалися непохитно нерухомими, незважаючи на наші зусилля і смерть вигуки підбадьорення.
  
  "У нас нічого не вийде, видихнув я. “ Вона не піддасться. Ми повинні знайти інший шлях всередину.
  
  "Я відмовляюся бути обдуреним!" Холмс щільніше притиснувся до дверей. "Ватсон, я благаю вас про допомогу".
  
  “ Будь ласка, доктор. Незважаючи на холод, на лобі Макмахона виступили крапельки поту.
  
  Мені стало соромно. Як я міг відмовитися від їх прохань? Я повернувся на своє місце.
  
  "Притисніться до нього спиною, приятель!" вигукнув Холмс.
  
  Можливо, це було заохочення Холмса, можливо, просто випадкове натискання. Я натиснув на пошарпану часом дубові двері, коли петлі застогнали. "Вона рухається, Холмс!"
  
  Холмс підняв очі. “ Як і ця тріщина в одвірку.
  
  Я підняв погляд. Величезна гранітна перемичка, яка багато сотень років підтримувала величезний вага старих кам'яних стін, зрушилася. Тріщина, що розділяла її надвоє, помітно розширилася. “ Боже милостивий, Холмс! Покваптеся всередину! Ми повинні закрити двері, поки не звалилася стіна.
  
  Пам'ятаючи про небезпеку, Макмахон і Холмс протиснулись у проріз, а я взяв ліхтар, перш ніж піти за ними. Ми штовхнули двері, і вона закрилася з як остаточність кришки труни.
  
  Ми притулилися до обветренному дубу, важко дихаючи від напруження. Наше утруднене дихання і шипіння ліхтаря були єдиними звуками в цьому сиром, безмовному місці.
  
  "Сопілка припинилася". Макмахон прошепотів, немов не бажаючи порушувати тишу. В морозному повітрі перед його губами утворилося маленьке хмарка.
  
  “ Справді, - відповів Холмс, коротко кивнув.
  
  Єдиним звуком, крім наших тихих кроків, був випадковий скрип будинку. У багатьох відносинах я б волів шум труб цієї неприродної тиші.
  
  Холмс забрав у мене ліхтар і подався далі в хол. Він повільно повернувся, і ліхтар освітив старі панелі, затягнуті павутинням і вкриті плямами цвілі. Стара драбина зникала в темряві нагорі.
  
  "Ми цілком могли б стати першими, хто ступить на територію з тих пір, як будинок був закритий", - сказав я.
  
  Холмс загадково посміхнувся, але нічого не сказав.
  
  Макмахон кашлянув. "Пахне, як в могилі".
  
  Я обережно вдихнула. Атмосфера була такою холодною, що було важко розрізнити який-небудь запах, крім затхлого повітря, але я знову глибоко вдихнула. “Є також щось ... нездорове. Це нагадує мені запах, з яким я стикався раніше .... "Я завагався, потім похитав головою. "Я не можу точно згадати його".
  
  Ми перетнули хол, Холмс йшов попереду. Він заглянув в кімнату ліворуч від нас, світло ліхтаря освітлював стіни, обвішані стародавніми гобеленами, тканина яких тепер порвалася і обвисли від ваги і руйнівного впливу вогкості і жуків. Важкий дубовий стіл, покритий пилом, був накритий для незакінченого вечері. Срібло почорніло, олов'яна посуд потьмяніла. Кубок лежав на боці, наче перекинутий під час відчайдушного втечі в безпечне місце.
  
  Я здригнулася, зачеплена нагадуваннями про давно минулої трагедії.
  
  Холмс закінчив свій спокійний огляд кімнати і відвернувся.
  
  "Тут немає нічого цікавого", - сказав він, прямуючи коридором.
  
  Ми пішли за ним, наші кроки гулко віддавалися від широких дощок. Запах розкладання посилювався в міру того, як ми просувалися вглиб будинку.
  
  Холмс зупинився перед напівзакритої дверима і обережно штовхнув її. Петлі жахливо заскрипіли.
  
  Три великих крісла з підголівниками стояли обличчям до холодного, порожнього каміна. Вовняний ватин стирчав з дір по краях, де оббивка згнила і розлізлася. У мене перехопило подих від смороду розкладання.
  
  "Вітальня", - сказав я, притискаючи хусточку до носа і рота. МакМахон пішов мій приклад.
  
  Холмс повільно увійшов у кімнату, поводячи ліхтарем, щоб висвітлити кожен з далеких кутів, перш ніж продовжити. Він підійшов до стільців, їх сидіння були приховані глибокою тінню.
  
  "Ватсон".
  
  Він укинув моє ім'я в тишу, як камінь в тихий ставок.
  
  Я ступив до Холмса.
  
  "Цей стілець зайнятий," сказав він і підняв ліхтар.
  
  Світло падало на спинку і підлокітники крісла, вихоплюючи волохате стегно, жилаве передпліччя, нерухому груди, стягнуту товстими мотузками. Бідолаха в кріслі був так само гол, як в той день, коли він народився.
  
  "Боже милостивий". Я мимоволі зробила крок назад.
  
  "Що це?" Макмахон обійшов нас, його пальто зачіпало спинку стільця.
  
  "Обережніше, хлопче!" - Вигукнув я. “ Заради всього Святого, не торкайся до цього! Я стрибнув уперед і відтягнув його від жахливої речі.
  
  Холмс насупився. “ Ватсон?
  
  “ Дивіться! - Сказав я, взявши ліхтар у Холмса і високо піднявши його.
  
  Макмахон зойкнув, і навіть хвалена самовладання Холмса похитнулося. Молочно-білі, незрячі очі чоловіка були червоними і опухлими, його потріскані губи розтягнулися в пародії на посмішку. Великі чорні пухлини скупчилися на шиї, під пахвами, в паху. Інша частина шкіри трупа була воскової з зеленуватим відтінком.
  
  "Чорна смерть" прошепотів я. “ Неможливо.
  
  Холмс узяв ліхтар з моїх занімілих пальців і пересів на інші стільці.
  
  “ Він не єдина жертва, Ватсон. Послухайте.
  
  На сусідньому стільці сидів старий. Він теж був голий і пов'язаний, і у нього були огидні симптоми чуми. Ще один труп займав останнє крісло, жіноче, таке ж оголене та зазначене псуванням, як і решта.
  
  "Цей будинок був порожній більше ста років". Відраза і жалість боролися на обличчі Макмахона. "Вони були тут весь цей час?"
  
  "Вони не можуть бути першими жертвами чуми", - відповів я. "Навіть в такий холод розкладання не могло бути відкладено надовго".
  
  Холмс кивнув. “ Менше тижня?
  
  “ Максимум три-чотири дні, але мені доведеться оглянути трупи, щоб переконатися напевно.
  
  "У цьому немає необхідності". Холмс говорив переконано. "Незважаючи на інтелектуальне задоволення, я сумніваюся, що визначення точного часу смерті важливо для цих бідолах".
  
  Раптова тремтіння струсонула будівлю, коли величезна, стонущая какофонія почалася знову. Меблі задребезжала, і ми, спотикаючись про вібруючі мостини, вибігли в коридор. Тріщина на стелі видовжувалась і ширилася, обсипаючи землю штукатурної пилом.
  
  "Сюди!" вигукнув Холмс, перекриваючи шум, і попрямував в задню частину будинку. Зі стін і стелі посипалася ще більше штукатурки, будинок буквально затремтів від шуму. Як вже траплялося раніше, крики і стогони зрештою переросли в звуки волинки, на якій грала якась жахлива рука.
  
  Холмс вказав на маленьку двері в дальньому кінці коридору. Ми з Макмахоном пішли за ним. Я не боягуз, але обставини настільки вибили мене з колії, що я сунув руку в кишеню пальто і схопився за револьвер.
  
  Спинившись перед дверима, Холмс закрив віконниці на ліхтарі так, що залишилася видно лише смужка світла. Шум посилювався в міру того, як він відкривав важку дубову двері, поки я не подумала, що зійду з розуму від шуму в моїй голові. Світла ліхтаря було ледь досить, щоб розгледіти вузькі кам'яні сходи, що ведуть вниз, в центрі кожної щаблі виднівся глибокий вигин. Ми спиралися руками об холодні, гладенькі кам'яні стіни, і по мірі того, як ми спускалися, в глибині розгоралося рожеве світіння.
  
  Холмс ступив у підвал, і шум припинився, раптове припинення було майже таким болючим, як і сам гуркіт. У мене задзвеніло у вухах.
  
  "Ід в повітря", - скомандував низький голос. Навіть ці кілька слів видавали, що він з Уайтчепела, а не з Шотландії.
  
  Макмахон ахнув. Холмс повільно підняв руки, все ще тримаючи ліхтар. Я залишився на сходах і не міг бачити людину, яка загрожувала нам. Я вагався, сподіваючись отримати перевагу досить довго, щоб ризикнути вистрілити, але Холмс заговорив перш, ніж я встиг поворухнутися.
  
  "Так це ж Забіяка Джо Перкінс," незворушно відповів Холмс. “ Ватсон, ви, звичайно, пам'ятаєте його по інциденту з фальшивими торговцем рибою в Ламбеті.
  
  “ Ну що ж, містере Олмс. Забіяка Джо хрипко розсміявся. “ Я ніколи не розраховував зустріти вас тут. І доктора Ватсона. Спускайтеся, де я зможу вас побачити.
  
  Я витягнув револьвер, вийняв руку з кишені і приєднався до Мак-Магону і Холмсу в підвалі. В одній руці Забіяка Джо тримав важкий револьвер, а в другій - палицю, безсумнівно, свинцеву.
  
  "Хто твій друг?" запитав він, вказуючи на Макмахона.
  
  Макмахон назвав своє ім'я, і Забіяка Джо знову розсміявся. Він хитнув головою в бік дверного отвору в далекій стіні.
  
  "Продовжуй".
  
  Він тримався віддалік. Холмс обережно підійшов до дверей, оглядаючи кімнату перед собою.
  
  "Ми - за компанію," крикнув Забіяка Джо. “ Містер Шерлок Олмс, його друг доктор Ватсон і ще один джентльмен, якого ви напевно дізнаєтеся.
  
  Приміщення, в яку ми ввійшли, було заповнено механізмами, жодне з яких я не зміг відразу ідентифікувати. Залізні труби, приводні ремені і шестерні стояли пліч-о-пліч з безладної колекцією скляних ящиків різних розмірів. З одного боку скляна перегородка відгороджувала частина приміщення, яка, здавалося, частково складалася з гранітної породи, на якій був побудований Старе місто. Поряд з цим відчинені двері в кам'яній стіні вела в темряву, ймовірно, в лабіринт тунелів, пробурених під Старим містом.
  
  Блідий молодий чоловік в окулярах стояв у дальньому кінці приміщення, за подряпаним столом, на якому розташовувалася велика колекція хімічних приладів. Він був схожий на вицвілу акварельну копію нашого клієнта, і це разючу подібність дозволило Холмсу назвати ім'я, перш ніж подаватися.
  
  "Містер Джеймс Нокс," незворушно представився Холмс.
  
  Підборіддя молодої людини вздернулся, а губи скривилися. - Доктор Джеймс Нокс.
  
  “ Прошу вибачення. Холмс зобразив іронічний уклін.
  
  "Кузен Джеймс!" МакМахон виступив вперед. "Що все це значить?"
  
  Доктор Нокс на мить завагався, його обличчя запаморочилось. “Добрий вечір, кузіна. Не можу сказати, що радий вас бачити. Тобі слід було б прислухатися мого попередження та піти разом з іншими.
  
  "Попередження?" МакМахон втупився на машини, що оточують нас. "Це і є джерело тих жахливих звуків?"
  
  Нокс уривчасто кивнув. “Це результат необхідної частини мого дослідження. Однак у нього є додаткова перевага - він відлякує цікавих та настирливих". Він люто подивився на Холмса. “ Ну, можливо, не всі.
  
  "Ви причина, по якій мої орендарі були налякані і поїхали?" МакМахон здавався приголомшеним. "Але чому?"
  
  "Щоб він, без сумніву, міг спокійно працювати". Холмс вивчив складний набір шестерень, які з'єднувалися з важелем на одній стороні камери. Він підняв погляд, слідуючи за довгою тріщиною, яка піднімалася по стіні до грубо оштукатуренному стелі. "Ніхто не хотів би, щоб натовп відволікала його під час досліджень".
  
  "Я хотів, щоб вони пішли із-за небезпеки!" Окуляри Нокса блиснули у світлі газового ліхтаря. "Якщо ви залишитеся, ви все заигрываете зі смертю".
  
  “ Смерть? Холмс холоднокровно подивився на Забіяку Джо, все ще розмахує револьвером. “ Ти маєш на увазі, від нашого друга-боксера або, скоріше, від того, що випробували трупи, на які ми випадково натрапили в вітальні?
  
  Нокс насупився. “ Не смійся над тим, чого не розумієш.
  
  “ Можливо, я розумію більше, ніж ти думаєш.
  
  "Я в цьому сильно сумніваюся," сказав Нокс. Він схрестив руки на грудях і твердо зустрівся поглядом з Холмсом. “ Однак у вас певна репутація поверхневого розумника, містере Холмс. Мені цікаво, що, на вашу думку, ви розумієте ".
  
  Холмс розсміявся. "Навіть саме поверхневе розслідування показує, що ви є одним з провідних прихильників Кампанії за евгенику у Великобританії і автором книги "Характеристики нижчих рас: дослідження розмивання кельтської фізіології меншими популяціями"".
  
  Я глянув на Холмса. Його вчорашні дослідження, безсумнівно, принесли стиглі плоди. Я читав "Спадковий геній" Гальтона і "Англійські вчені: їхня природа і виховання", але поняття не мав, що Холмс знайомий з предметом євгеніки.
  
  "Я не думаю, що професор —" почав Забіяка Джо.
  
  “ Вам платять не за те, щоб ви думали. Нокс знову повернувся до Холмса. “ Ви читали мою роботу?
  
  “Так. Самий пристрасний заклик до селекції, з великою кількістю емоцій і меншою науковою суворістю, ніж в роботах вашого лідера". Холмс знизав плечима і недбало провів пальцем по лабораторного столу. "Особисто я, незважаючи на те, що він, очевидно, читав мій власний внесок, але не процитував його, знайшов трактат Гальтона про індивідуальність відбитків пальців більш цікавим, ніж його статті з евгенике".
  
  Поки Холмс говорив, особа Нокса потемніло, а руки стиснулися в кулаки. Він глибоко зітхнув і, здавалося, заспокоювався, перш ніж відповісти.
  
  “Зрозуміла реакція для того, хто захищає нижчих. Тим не менш, це не має значення ".
  
  "Я не розумію!" - вигукнув Макмахон. “Чому ми повинні турбуватися про розмовах про відбитки пальців і селекції? Набагато важливіше з'ясувати, чи справді ці бідолахи нагорі померли від чуми, і поховати їх по-християнськи ".
  
  Нокс розсміявся. “ Ти справжній син землі, Альберт. Здоровий і невибагливий, хорошого кельтського походження. Його губи скривилися. “ І, як твої батьки, з усією силою уяви, як у коня, що працює на плузі.
  
  Піднявши кулаки, Макмахон зробив крок до свого кузена.
  
  "Я б не став цього робити", - сказав Забіяка Джо, піднімаючи свою зброю.
  
  Я схопив Макмахона за одну руку, а Холмса - за іншу. "Образи - доля слабких", - зауважив Холмс, коли ми удвох відтягали упирається Макмахона від Забіяки Джо до скляної стіни. Він спрямував на Макмахона блискучий погляд і тихо заговорив. "Вони не заслуговують відповіді".
  
  Після довгої паузи Макмахон кивнув. Ми з Холмсом відпустили його.
  
  Я повернувся до Ноксу, моя професійна цікавість і занепокоєння не слабшали.
  
  “Вони померли від чуми? Смійтеся наді мною, якщо хочете, але я питаю як колега-медик".
  
  "Тоді ви, поза сумнівом, оціните важливість моїх досліджень", - сказав Нокс з задоволеною посмішкою. “Відповідаючи на ваше запитання, так, вони дійсно стали жертвами чорної смерті. Особливо небезпечний штам я виявив тут, в цьому самому будинку.
  
  "Тут?" Я був приголомшений. Ми пройшли по будинку, не підозрюючи, що всередині нас чекає болісна смерть. Були Холмс, Макмахон і я якимось чином інфіковані?
  
  “ Дійсно. Вираз обличчя Нокса пожвавилося. “Коли я був молодим студентом-медиком, мене заінтригувала ідея чумного будинку, де зараза наповнювала повітря до того, як будинок і його мешканці були ізольовані від зовнішнього світу. Коли я виявив, що поряд з одним з них живе двоюрідний дідусь, я збільшив частоту своїх візитів. Одного разу я помітив нещільно закривається ставню на задньому вікні і пробрався всередину. Досліджуючи спорожнілі приміщення, я виявив банку желе з телячих ніжок, у якому містилася культура бактерій чуми."
  
  "Боже Милостивий," видихнула я. - Ти, звичайно, не зберіг його?
  
  "Але, звичайно". Нокс вказав на обладнання, що оточує нас. “За фінансової підтримки ... Ну, це ні до чого не відноситься. Досить сказати, що я створив цю лабораторію, щоб уникнути втручання ззовні в мою роботу. З часом я культивував бактерії, збільшивши їх вірулентність в сто разів. Результати ви бачили у вітальні. "
  
  - Ти заразив тих бідолах нагорі?
  
  Він підняв одне плече, потім опустив його. “ Вони були з покидьків суспільства. Злодій. Жебрак. Повія. Я використовував їх, як використовував би велику рогату худобу, для розвитку людської раси ".
  
  Забіяка Джо розсміявся. “Вони померли, корчачись і "кричачи", їх останні подихи булькали у них в глотках. Я залишив їх там, щоб відлякувати цікавих".
  
  "А як же твоя клятва Гіппократа?" - Запитав я.
  
  "Що з цього?" Він виплюнув ці слова. “Нетрі Британії кишать дегенератами, ледь здатними існувати, придатними тільки для самої чорної роботи. Я пропоную позбавити країну від цього тягаря. Нещодавно я розробив легеневий штам бактерії...
  
  "Боже милостивий, немає!" Я не міг повірити своїм вухам. "Така напруга може вбити мільйони!"
  
  "Передача по повітрю", - сказав Холмс, не в силах приховати свій жах при цій думці. “Те, що ми спочатку прийняли за гру на волинці, насправді є частиною пневматичної системи накачування повітря. Стики скляної камери закриті гумовими прокладками, як і двері. Він вказав на ремені і шестерні, що покривають стіни. "За допомогою вашого обладнання ви можете знизити тиск повітря у вашій експериментальній камері, тим самим захистивши себе від забруднення бактеріями, переносяться повітрям".
  
  Я зустрівся поглядом з Холмсом, і він повільно поплескав себе по кишені пальто. Я миттєво зрозумів, що він мав на увазі — глибоко у відповідному кишені мого власного пальто лежав мій револьвер. Я сунув руку в кишеню і обхопив пальцями холодний метал.
  
  “ Дуже розумно, містере Холмс. Нокс взяв пляшечку з підставки на столі. “Ви абсолютно праві: механізм контролює тиск повітря всередині скляної камери, дозволяючи мені безпечно піддавати піддослідного впливу чуми. Він приводиться в дію стрімким плином води глибоко під нами. Апарат дуже галасливий, але дуже ефективний у запобіганні зараження. Зрештою, я не хочу помирати, як і мій колега. Він підніс пляшку до світла, уважно вивчаючи його. "Схожість зі звуком волинки було особливо випадковим, і завдяки розумному поширення чуток про Диявольському Волынщике мені вдалося відлякати жителів сусідніх багатоквартирних будинків". Його погляд перемістився з пухирця на Макмахона. “ За винятком мого втручається кузена і двох його компаньйонів, які тепер заплатять за свою нерозумність, ставши моїми першими піддослідними людьми для легеневої чуми.
  
  Він вказав на Задираку Джо, який неприємно посміхнувся.
  
  “Направо. Он там", - сказав Забіяка Джо, вказуючи на залізні двері, прочинені і оточену гумовою прокладкою, яка вела в скляну камеру. На підлозі камери роздуті тіла собаки і декількох кішок свідчили про смертоносности бактерій Нокса.
  
  "Вибачте, якщо я відмовлюся брати участь у вашому експерименті", - сказав Холмс і кинувся до найближчого важелю. "Отже, Ватсон!"
  
  Холмс взявся за важіль і натиснув на нього. Тепер я зрозумів причину його ретельного вивчення механізму. Він зробив правильний вибір: шестерні повернулися, а ремені застогнали, приходячи в рух.
  
  "Ні!" закричав Нокс. Він відступив від столу, все ще стискаючи флакон зі смертю.
  
  Несподіваний рух і шум відвернули увагу Холмса, чого він, без сумніву, і домагався. Холмс схопив з підлоги ліхтар і жбурнув його на стіл. Скло ліхтаря розлетілося на друзки, випускаючи палаюче масло, яке розлилось по стільниці і закапало на кам'яну підлогу.
  
  Механізм навколо нас продовжував працювати без зупинки, по мірі того як включалося все більше шестерінок. Будинок здригався, і в наших головах пульсувала біль, коли на нас обрушився цей жахливий шум.
  
  Гострий, колючий біль віддавався у вухах. Двері в скляну камеру була відкрита, і тиск повітря у всьому приміщенні знижувалося пневматичним насосом. Я ковтнув повітря і поморщився, коли тиск повітря у моїх вухах і зовні зрівнялася.
  
  Очевидно, приголомшений стрімкістю дій Холмса, Забіяка Джо прийшов в себе тільки тоді, коли Холмс попрямував до сходів. Він підняв револьвер і прицілився в Холмса. Не вагаючись, я вихопив зброю і вистрілив. Моя куля потрапила Задире Джо в передпліччя, і він з прокляттям упустив пістолет. Однак він не був повністю озброєний, оскільки все ще тримав у руках палицю.
  
  Макмахон, швидко зрозумівши нашу мету, накинувся на Задираку Джо перш, ніж той встиг замахнутися кийком на Холмса.
  
  Залишивши Макмахона розбиратися з Хуліганом Джо, я повернувся до Ноксу, який застиг на місці, немов закам'янівши, все ще тримаючи флакон високо над кам'яною підлогою. Вогонь від ліхтаря швидко поширювався, простягаючи жадібні пальці до стелі.
  
  Де-то в цьому пекельному годинниковому механізмі зісковзнула шестірня, натягнувши ремені, і з жахливим скрежещущим звуком здригнулося всю будівлю. Тріщина в стіні розширилася, і на стелі з'явилися тріщини, коли на нас посипалася гіпсова пил. Раптово великий шматок штукатурки впав, вдаривши Нокса по плечу, від чого пухирець відлетів убік.
  
  "Ні!" закричав він, гарячково хапаючись за контейнер.
  
  “ Ватсон! - Вигукнув Холмс.
  
  Я обернувся. Забіяка Джо розтягнувся на підлозі, його шия була вивернута під неприродним кутом. МакМахон втупився на нього зверху вниз, міцно стиснувши руки з боків.
  
  Холмс схопив Макмахона за рукав і підштовхнув до дверей у кам'яній стіні. Холмс простяг руку, заклопотано жестикулюючи.
  
  “ Швидше, хлопче! - крикнув я.
  
  Я кинулася до нього крізь дим і падаючу штукатурку. Ми разом пройшли через портал, потім повернулися і зачинили за собою двері. Саме тоді я став свідком видовища, яке назавжди закарбувалося в моїй пам'яті: Джеймс Нокс, оточений пекельним полум'ям, втупився на розбитий флакон перед собою.
  
  Ми дійсно перебували в сирому і смердючому лабіринті підземних переходів під містом. Ми, спотикаючись, брели по цих темних тунелях, здавалося, кілька годин, поки, нарешті, не вийшли з кам'яного лабіринту в межі самого Замку, трохи не довівши стражників до апоплексичного удару. Після виснажливих пояснень нам дозволили піти, і в тьмяному світлі раннього ранку ми вирушили назад на Кат-лейн.
  
  Там нас зустріла пожежна команда, яка готувалася до від'їзду після гасіння пожежі, який, за словами одного з учасників, "виглядав так, як ніби старина Хорні Хиссел вирішив знищити дім".
  
  Від будинку Херлі залишилася тільки тліюча купа каміння. Зазначені нами конструктивні недоліки сприяли катастрофічного обвалу, а слідом за цим пожежа завершив роботу.
  
  На щастя, будинок Макмахона щодо не постраждав. Прилегла стіна вимагала деякого ремонту, але фундамент будинку залишався міцним. Отримавши сердечну подяку Мак-Магона, ми з Холмсом забрали свої валізи і пішли в готель Royal, де щедро поснідали в окремій вітальні.
  
  "Яка жахлива ніч", - сказав я, з насолодою уплітаючи копчену рибу.
  
  “ Справді, мій дорогий друже. Холмс відкинувся на спинку стільця і затягнувся сигаретою. Дим вився до стелі. “Пропозицію доктора Нокса було досить драконівським. Якщо б він заразив населення легеневою чумою, не було ніякої гарантії, що вона заразить тільки тих, кого він вважав марними ".
  
  "Саме так!" Я помахала шматочком намазаного маслом тосту. "Він міг випустити заразу, яка знищить людство з лиця землі".
  
  Якийсь час ми швидко сиділи, обдумуючи жахливу можливість.
  
  "І все ж, - сказав я, - він мертвий, і це має покласти край усьому справі".
  
  Холмс помовчав. “ Чи це Так?
  
  Вибита з колії, я подивилася на нього. "Що, чорт візьми, ти маєш на увазі?"
  
  "Були один або два моменти," повільно відповів він, " коли я вловив недоброзичливу силу, що стоїть за діями Нокса. Присутність, яке, як я думав, було зупинено".
  
  “ Я не розумію, Холмс.
  
  Він посміхнувся мені майже по-доброму і налив ще чашку чаю. "Не кору себе', як кажуть шотландці. Без сумніву, мене турбують примари".
  
  Я намазала маслом ще один шматочок тосту. “ Як скажеш.
  
  “ Думаю, що так. "Холмс кидком відправив сигарету в полум'я. “ Зрештою, вогонь - великий очищувач.
  
  * * * *
  
  Примітка редакції: Історія Карли Купе дуже вільно заснована на радіопрограмі "Пригоди волинки з привидами", написану за сценарієм Ентоні Буші і Дениса Гріна, спочатку транслювалася 17 лютого 1947 року.
  
  OceanofPDF.com
  
  ОСТАННІЙ ТРЮК СУНЬ ЧИН ФУ, Адам Бо Макфарлейн
  
  Не по сезону спекотний червень приніс гарячкове спалах кримінальної активності, змусивши Скотленд-Ярд бути зайнятим, а Холмса з допомогою пасти і ножиць заносити газетні статті в альбоми. Незліченні відвідувачі будинку 221B по Бейкер-стріт ділилися своїми проблемами. Але тим влітку, без прохання клієнта, Холмс розкрив вбивство людини після того, як ми стали свідками цього власними очима.
  
  У Уитмондей сонце світило допізна, Мері відвідувала родину, тому я попросив Холмса приєднатися до мене на вар'єте з участю фокусника Сунь Чин Фу. Я сподівався, що чарівне шоу з неймовірними номерами розважить людини, чиє ремесло - пояснювати таємниці. У солом'яному капелюсі і з тростиною він приєднався до мене на вечірньому поданні.
  
  Лавки в залі були заповнені людьми з усіх верств суспільства. Сцена була багато прикрашена і завішана завісами. Ми слухали співаків, танцюристів і акробатів, а також їли запечений арахіс, булочки "Челсі" і м'ятну воду. Сунь Чин Фу приберегли для грандіозного фінішу, хоча ми і не підозрювали, наскільки масштабним він буде.
  
  Одягнений у яскраво-синю мантію, розшиту золотими зірками та місяцями, Сан левітував свого помічника і витягав білих зайців з шапочки чарівника. Його помічниця, Гавкіт Вей, була одягнена в чорне плаття і з довгими соболиными волоссям. У неї було жовте східне обличчя з темними очима.
  
  Грандіозним фіналом був знаменитий трюк з ловом куль. Гавкіт Вей попросив покликати добровольця, який був солдатом або колишнім солдатом. Я підняв руку. Вона спустилася вниз і пробралася в натовп, вибравши чоловіка і попросив його вийти на сцену.
  
  Поки солдат просувався вперед, вона попросила покликати іншого добровольця. Її не було поруч зі мною, але я знову підняв руку. Шерлок подивився на мене з легкою глузливою посмішкою.
  
  І знову мене не вибрали. Новий доброволець позначив кулю. Гавкіт Вей подякував його, кинув кулю в відро, потім відніс відро на сцену.
  
  Коли Гавкіт Вей підійшов до солдата-добровольцеві, який зараз був на сцені, він представився як Аластер Франклін.
  
  Вона вибрала кулю з відерця. “ Це ріл-куля, Аластер? - запитала вона, запинаючись, по-англійськи. Він погодився. Потім Вей запитав: "Ти бачиш, як це позначено скрачисом?" Він знову погодився.
  
  Хвилювання вирувало в мені. Я вже бачив цей трюк раніше: доброволець заряджав пістолет і стріляв з нього в Сунь Чин Фу. Але Сан спіймав кулю рукою і показав солдатові, який впізнав її по подряпин, залишеним іншим добровольцем в натовпі. Я подумав: "Нехай Холмс спробує пояснити це!"
  
  Аластер Франклін і Гавкіт Вей стояли в лівому кінці сцени. Сан стояв у правому кінці. Асистент простягнув Франкліну гвинтівку. Він нагадував Джезайль, що поклав кінець моїй кар'єрі в армії, за винятком того, що це був білим, інкрустованим кісткою і посипаний дорогоцінними каменями.
  
  Вона дістала чорний порох і шомпол. Тримаючи рушницю вертикально на сцені, Франклін насипав чорний порох через дуло в стовбур. Він вставив кулю.
  
  Вей простягнув йому шомпол, потім насипав кулю і порох в стовбур.
  
  Як тільки шомпол був проткнуть з кінця в кінець стовбура, вона жестом зажадала шомпол. Франклін повернув його, і вона відійшла, розчинившись в тіні за сценою.
  
  Він звів курок і вставив капсуль під курок. Коли Франклін підняв пістолет, заграв оркестр. В повітрі пролунав барабанний дріб. "Готово!" - Стріляй! - крикнув Сунь Чин Фу. "Цілься!" Солдат притулив рушницю до плеча і подивився уздовж стовбура. Чарівник крикнув: "Вогонь!"
  
  Постріл відбився від стін, коли Сунь Чин Фу впав на коліна і закричав: "Томазина!"
  
  Я подивився на Холмса, на обличчі якого застигло вираження невпевненості, потім схопив його за руку, і завісу почав опускатися.
  
  “ Ватсон, що ви робите? - запитав я.
  
  "Цього не повинно було статися - у нього дійсно стріляли".
  
  Коли ми дісталися до сцени, Сан лежав горілиць на дошках, його костюм був залитий кров'ю. "Я лікар!" - Я лікар! - вигукнула я. Розірвавши шовк, я відірвала латунні гудзики від петель. Куля пройшла крізь нього, залишивши ранові отвори в животі до спини.
  
  Завіса на сцені являв собою полотнище. На дальній його боці ми могли бачити оркестр, ряди стільців і вихідні двері в глибині. Музиканти заграли "Боже, бережи королеву", а потім глядачі встали, щоб заспівати.
  
  Сан хапав ротом повітря, задихаючись. Він закашлявся, з рота бризнула кров, потім він був мертвий. Його голова вдарилася об підлогу, збивши капелюх. Його коса відокремилась від голови, коли чорна матерчатий стрічка вислизнула з-під зачіски, приховувала лінію росту волосся. Глянувши на його обличчя, я побачила, що його колір обличчя і східні риси були ретельно підібрані косметикою.
  
  Я закрив йому очі і підняв очі. Інспектор Лэннерс стояв поруч з Холмсом, дивлячись поверх мене. "Я був у залі", - сказав він.
  
  Сцена являла собою похмуру сцену, коли ми стовпилися навколо трупа. Люди виходили з театру. Поки тіло Сунь Чин Фу лежало нерухомо, пари трималися за руки, а матері забирали своїх розваг дітей.
  
  Холмс оглянув сцену. Він дістав кишеньковий об'єктив і обійшов стіну. "Ланнерс", - сказав він, - "куля застрягла", - сказав він, вказуючи. Холмс відірвав його від шпалер і покрутив під збільшувальним склом. Зброя, якою прокололи Сун Чінг Фу, перетворилося в безформний шматок металу.
  
  “Чи це Могло бути зроблено з іншої зброї? Хтось в залі або сховався біля сцени?" Запитав Лэннерс.
  
  Холмс похитав головою. “Ми б почули окремий постріл. Сунь Цзин Фу, мабуть, був убитий зі свого власного пістолета; в іншому випадку був би виявлений постріл з іншого вогнепальної зброї. Жоден стрілець не зміг би розрахувати час пострілу зі своєї зброї так, щоб вона вистрілила одночасно.
  
  "Не погодилися би ви приєднатися до нас у Скотленд-Ярді?" - Запитав Лэннерс.
  
  "Я б не хотів, щоб було по-іншому", - відповів Холмс.
  
  * * * *
  
  Поліцейські відвезли солдата і робочого сцени Сунь Цзин Фу в Скотленд-Ярд, а ми пішли за ним на таксі. Нову будівлю столичної поліції було двоповерховим з сірого граніту з червоними і білими смугами цегли. Вікна на фронтонах і мансардні вікна виходили ще на п'ять поверхів. Ліхтарі вздовж набережної Вікторії горіли в густіших сутінках.
  
  Коли ми прибули, Ланнерс дозволив нам зустрітися з Аластером Франкліном. У великого чоловіка були бакенбарди, сполучені з вусами. З його світлих волосся стирчали сиві волосини, а шкіра мала засмаглий відтінок.
  
  Холмс запитав: “Ви знали Сунь Цзин Фу? У вас були з ним ділові стосунки?"
  
  “ Ні, інспектор.
  
  Холмс підняв руку. “ Просто містер Холмс. Ви бачили його раніше?
  
  “Я служив у флоті, позавчора повернувся з Олександрії. Моя дружина і наш син були на виставці — я думаю, вони будуть цікавитися, що зі мною трапилося". Незважаючи на його кремезну статуру, його руки тривожно тремтіли. "Я не знаю, що сталося на сцені; все, що я робив, було так, як мені сказали".
  
  "Ви знали, що вас оберуть з натовпу?"
  
  Він знизав плечима, піднявши долоні вгору, і похитав головою. "Звідки мені це знати?"
  
  Холмс повернувся до Лэннерсу і запитав: "Де пістолет?"
  
  Замкнувши моряка в кімнаті для допитів, інспектор провів нас у кабінет, де на столі лежав дульнозарядник. Приклад гвинтівки був п'ятикутний з загнутим кінцем вгору. Весь приклад був пофарбований у білий колір і застібався блискучими ґудзиками, схожими на дорогоцінні камені.
  
  "На цих додаткових гвинтах кріпиться винятково яскраво виражений тримач для шомпола, замінює оригінальний". Холмс вказав на тонку трубку під стовбуром, що йде від казенної частини до дульному зрізу.
  
  Ланнерс відкрив двері і впустив помічницю фокусника. На ній був чорний козак. Гавкіт Вей села, потім зняла перуку. Її золотаво-руде волосся кольору тиціана контрастували з каскадом її темного перуки.
  
  "Ви теж не китаянка?" - Запитала я.
  
  Гавкіт Вей погодився. “Ми були індусами, мусульманами та індіанцями. Моїм чоловіком був Сунь Цзин Фу. Його справжнє ім'я Сесіл Уиндхэм".
  
  "Ви, мабуть, Томазина, ім'я, яке він вимовив", - сказав Холмс.
  
  Вона кивнула, потираючи особа. Макіяж, який затемнял її обличчя і підкреслював очі, розмазався.
  
  "Як ви з ним познайомилися?" - Спитав Холмс.
  
  “Я була танцівницею в Америці, коли Сесіл найняв мене своїм асистентом. Коли він приїхав в Лондон, він став Сунь Цзин Фу".
  
  "Як працює трюк з ловом куль?" - Спитав Холмс.
  
  “Я не знаю. Сесіл ніколи не пояснював мені цей трюк", - сказала вона.
  
  "Що повинно було статися?" - запитав він.
  
  "Передбачалося, що він зловить кулю в свою руку".
  
  "Але ви не можете зловити кулю в руку!" - Вигукнув Ланнерс.
  
  Асистент знизав плечима. “ Сесіл так і зробив.
  
  "Розкажіть мені про вашу роль у цьому трюку," попросив Холмс.
  
  “Людина в натовпі позначає кулю. Коли я виходжу на сцену, я заміняю кулю іншого. На тій, якою я її заміняю, є моя власна маркування. Потім, коли куля випущена, Сунь Цзин Фу ловить її. Він показує її солдату — і це та сама, яку я позначив ".
  
  "Це та сама куля?" Холмс засунув руку в кишеню і витягнув кулак. Розтиснувши пальці, він показав кулька для мінье.
  
  Особа Томазины побіліло. “ Як... як ти...?
  
  “ Він був затиснутий у нього в руці, коли Уотсон намагався врятувати його. Очевидно, що куля не повинна була вбивати, але замість цього він повинен був тримати свою кулю так, як якщо б вона вилетіла із стовбура і потрапила йому в руку ".
  
  "Тоді куди повинна була потрапити куля з пістолета?" запитала вона.
  
  "Можливо, солдат повинен був відстрілюватися і насправді не потрапити в Сунь Цзин Фу?" Запитав Ланнерс.
  
  "Ви маєте на увазі, що якимось чином солдат не прицілився б?" Сказав Холмс.
  
  Ланнерс задумався. "Чи міг Сунь Чин Фу створити якусь ілюзію, щоб солдатів насправді не цілився належним чином?"
  
  "Це не краще, ніж сказати "чари", " сказав Холмс.
  
  Томазина погодилася. "Я брала участь у кожному виконанні цього трюку, але не помітила ніяких змін на сцені".
  
  “Можливо, передбачалося, що це було підлаштовано? Можливо, солдат був конфедератом?" Сказав я.
  
  “Ми вже поговорили з солдатом. Я переконаний в її невинності". Сказав Холмс.
  
  Я додав: “Можливо, в залі був спільник. Хтось, хто вистрілив би в сторону від Сунь Чин Фу. Але, швидше за все, вона вибрала когось іншого".
  
  “Ні, сер! Це неправда", - сказала Томазина.
  
  "Можливо, хтось розкрив його американську особистість?" - Запитав я.
  
  Холмс похитав головою. “І цей чоловік знав секрет фокусу і, більше того, мав достатній доступ, щоб зіпсувати його? Я думаю, це малоймовірно". Він продовжував говорити. “ У Уиндхэма були якісь вороги?
  
  Вона похитала головою. “ Його турбували тільки інші фокусники, у яких було більше справ, ніж у нього.
  
  “А як щодо ворогів всередині шоу? Ви або інші його помічники?"
  
  “ Зовсім ні, містере Холмс. В Америці я була бідною танцівницею, у якої нічого не було. Коли Сесіл зустрів мене, він ледве міг дозволити собі заплатити мені і купити їжу для себе ... Але разом ми приготували щось особливе, чи не так? В її очах блиснула сльоза.
  
  Заговорив Ланнерс. “Ідіть усі додому і відпочиньте. Сьогодні ввечері ми більше нічого не дізнаємося. Приходьте завтра, і ми зможемо продовжити зі свіжими очима".
  
  “У нас на очах був убитий чоловік. Можна мені відпочити, Ватсон?" Холмс зім'яв двома кулаками свою солом'яний капелюх.
  
  * * * *
  
  Ми повернулися на Бейкер-стріт дуже пізно. Я погодився залишитися на ніч, як у старі добрі часи. На наступний ранок, як тільки ми закінчили снідати, хлопчик-паж представив Томазину Уиндхэм. Тремтячими руками вона зняла капелюшок.
  
  “Будь ласка, містере Холмсе, ви повинні мені допомогти. Я у вашої влади", - сказала вона.
  
  Шерлок відійшов від каміна і привітався з нею. "Заспокойте свої нерви, і ми зможемо обговорити це питання".
  
  Перш ніж сісти, Томазина підійшла до вікна, роздивляючись сад за будинком і довгі тіні, що відкидаються низьким ранковим сонцем.
  
  Ми откинулись в кріслах, поки нерви нашої гості заспокоювалися келихом бренді. "Я хочу скористатися вашими послугами," сказала вона Холмсу.
  
  Я взяв пляшку бренді з камінної полиці, знову наповнив її келих, потім повернув його на колишнє місце поруч з вазою з ліліями і вазою з павиним пір'ям.
  
  - Чим ми можемо вам допомогти, мадам? - спитав Холмс.
  
  “ Поліція підозрює мене.
  
  "Я так не думаю".
  
  “ Але вони це зроблять, містер Холмс, вони це зроблять! Це тому, що я хочу продати шоу Сунь Цзин Фу Майлзу Кавендишу, фокусника-конкуренту. Роками містер Кавендіш намагався купити трюки Сесіла або заплатити за частку. Тепер я хочу запропонувати йому все — реквізит, персонал, майбутні замовлення.
  
  “І вони вважатимуть це за прибутком від смерті Сесіла? Прибутком, що в першу чергу спонукала вас убити його?" Спитав Холмс. "Скільки грошей ви можете заробити?"
  
  По її обличчю текли сльози. Коли вона витирала пудру, я побачила, що з віком на її обличчі з'явилися тривожні зморшки. Її вії злиплися від болю. Вона хотіла щось сказати, але в неї перехопило подих.
  
  “Шоу для мене нічого не варто. Сесіл був по вуха в боргах. Продажу всього цього буде достатньо, щоб розплатитися з його боргами, але не більше того. Виступ Сунь Чин Фу мало успіх, але Сесіл розорив нас фінансово. Він накопичував рахунку та витрачав в борг у компанії жінок, про які я не хочу говорити. Я розорений! Тільки погляньте на газети!"
  
  Вона жбурнула на стіл "Морнінг Міррор". На розвороті було написано: "ДРУЖИНА ВБИВАЄ ФОКУСНИКА ПІД ЧАС ФІНАЛЬНОГО ПОДАННЯ".
  
  "Завтра вони назвуть чиє-небудь інше ім'я", - запевнив я її. "А ще краще, якщо ця газета забуде про цю історію, а "Івнінг Міррор" звинуватить когось іншого".
  
  “Ви думаєте, це він спланував? Він покінчив з собою?" - Спитав Холмс.
  
  “Хотіла б я знати, хоча я так не думаю. Він не з тих людей, які думають про таку смерть". Вона подивилася на Холмса. “Сесіл не піддається спалахів емоцій. Навіть коли злий або засмучений ".
  
  "Можливо, він був повною протилежністю і останнім часом був тихим або замкнутим?"
  
  “Останнім часом він у прекрасному настрої. Він такий самий балакучий і врівноважений, як завжди. Про Мері, допоможи мені, я не можу змусити себе сказати "він був'. "Він є" для мене — він не може піти. Я не можу цього допустити. - Вона знову заплакала. “ Але ми в такому боргу! Якщо я не погоджуся з тим, що його більше немає, кредитори заберуть останні крихти з моєї комори.
  
  Холмс зітхнув. “ Відправте Майлза Кавендіша всередину.
  
  Її ридання припинилися. "Звідки ти знаєш?"
  
  “ Ви виглянула назовні, я гадаю, вас чекає чоловік. Якщо це не Майлз Кавендіш, то за вами напевно стежать.
  
  Вона підійшла до вікна і відчинила його, потім махнула рукою. Через кілька хвилин до нас приєднався незнайомець. У нього була маленька борідка, зростаюча на кінчику підборіддя по моді Дізраелі, але вона починалася прямо під губою і спускалася вниз. Очі у нього були чорні і глибоко посаджені.
  
  "Ах, Дивовижний Кавендіш!" Зауважив Холмс. "З фірмовим номером 'Зникаюча леді'. Колега-фокусник. Можливо, це ви вбили Сунь Чин Фу?"
  
  Він насупився. “ Запевняю вас, ніщо не може бути далі від істини. Сунь Цзин Фу не був другом, але і ворогом теж. Припускати, що я вбив Сунь Чин Фу заради його бізнесу, все одно, що пропонувати тобі вбити Лестрейда, щоб отримати більше справ для розкриття.
  
  Холмс посміхнувся. "Дуже добре, хто, по-вашому, його вбив?"
  
  “ Знехтуваний коханець, розлючені кредитори або навіть він сам? Якщо він покінчив з собою, не слід нам пошукати записку?
  
  “Якщо він вчинив самогубство, то який механізм? Томазина, ви кажете, що не знаєте, як спрацював трюк, але як він його встановив?" Спитав Холмс.
  
  Вона знизала плечима. “Я не знаю. У всіх нас були справи — я готувала інші речі, поки він працював над пістолетом".
  
  - Він що-небудь робив зі зброєю після вистави? - спитав Холмс.
  
  Вона кивнула. “Чому б і ні! Бачиш, рушниця не призначалося для стрільби. Тому кожну ніч Сесіл розбирав рушницю, щоб витягти кулю. Він висипав порошок і теж поклав його назад в контейнер ".
  
  “Зазвичай пістолет не стріляв? Якщо це не передбачалося, то як Сесіл імітував звук стрілянини?"
  
  Вона знизала плечима. "Все це було частиною магії Сунь Цзин Фу".
  
  “Де він був перед шоу? Що він робив?"
  
  Томазина мовчала; замість неї заговорив Кавендіш. "Сунь Чин Фу був у компанії жінки, крім своєї дружини".
  
  "Звідки вам це відомо?" - Спитав Холмс.
  
  "Його яскраві світські звички були відомі всім у клубі Біксбі, членами якого ми обидва були".
  
  “ Мені необхідно допитати цю жінку, містер Кавендіш. Повідомте її ім'я в Скотленд-Ярд, і вони доставлять її на допит.
  
  Холмс повернувся до Томазине. “ Ви просите про допомогу, мадам, і я запропоную її. Але навіть без вашого прохання я б довів справу до кінця. На моїх очах помер чоловік. На карту поставлено честь мого ремесла.
  
  Ревнощі, гнів, жага помсти — нічого цього я не бачив на обличчі дружини. На її обличчі читалося тільки німий відчай. “ Дякую вам, містере Холмс.
  
  * * * *
  
  Ми повернулися в столичну поліцію. Годинна башта парламенту дивилася на нас поверх будинку Святого Стефана. Ланнерс пояснив Холмсу, що жінка знайдена, і вони обговорили, які питання вже були задані, і її відповіді. Як тільки Холмс наситився цією інформацією, Ланнерс проводив нас в ту саму кімнату, де допитували Аластера Рейнольдса.
  
  Увійшовши в офіс, вона стала чекати. Я помилую порядність цієї жінки, приховавши ім'я, але опишу її як молоду шотландку, одягнену в норфолкский жакет з рукавами з баранячої ноги і спідницю. Її волосся вільно вилися над зеленувато-блакитними очима.
  
  "Запитань від одного констебля було недостатньо, тепер він наводить ще двох?" - пробурмотіла вона.
  
  "Я Шерлок Холмс, незалежний детектив-консультант, а це доктор Джон Ватсон, який лікував Сесіла Уиндхэма в останні хвилини його життя".
  
  “Ну? Що тобі від мене потрібно?"
  
  “ Як довго ви були знайомі з Сунь Цзин Фу?
  
  "З початку літа", - сказала вона. “Коли він тільки почав показувати своє шоу, він знайшов мене працює в пральні і запросив на безкоштовний денний спектакль. Коли я їхав, я не знав, що це Сунь Цзин Фу. Але, зайшовши до мене пізніше, він сказав мені — і потішив мене своєю спритністю рук ".
  
  “ Тепер подумайте гарненько, міс. Він вам щось обіцяв? Його погляд став напруженим.
  
  Вона закотила очі і розсміялася. “ Всі чоловіки обіцяють, містере Холмс. Сесіл не був винятком.
  
  “ Але що він тобі пообіцяв?
  
  “Що він любить мене, що ми можемо бути разом. Він хотів заснувати туристичну компанію і подорожувати зі мною. Спочатку в Шотландії, а потім на Континент або в Південну Америку. Він обіцяв, що ми можемо бути щасливими разом.
  
  "А що на рахунок його дружини?"
  
  Вона відвела погляд. “Я знала, що він одружений, але він ніколи не згадував про неї. І я ніколи не питала. Я сказала, що всі чоловіки обіцяють, але я не думаю, що вони виконують свої обіцянки".
  
  “ Ви знали, що його дружина жила з ним тут, у Лондоні?
  
  Вона ухильно знизала плечима.
  
  “ Китаянку, яка не говорила на нашій мові, яка нічого не знала про нашій країні і культурі?
  
  Вона скривилася і опустила погляд. “ Будь ласка, перестань, мені від тебе погано. Мені соромно.
  
  Він тихо пробурмотів: “У бідної жінки тут немає ні сім'ї, ні пенні на її ім'я. Швидше за все, вона помре в канаві. Вона полонянка без стін". Потім голос Холмса став твердим, як криця. - Із-за вашої жіночої інтриги загинув її чоловік, єдиний чоловік, якому вона довірила свою жалюгідну життя!
  
  Жалібний крик зірвався з губ жінки. “ Ні, містере Холмсе! Я зізнаюся вам у всіх своїх гріхах, але я не будувала планів проти Сесіла! Я не маю до цього ніякого відношення! Я благаю вас повірити мені! Вона закрила обличчя руками і заплакала.
  
  Холмс подивився на Ланнерса. “ Виведіть її. Вона нам ні до чого.
  
  Коли він проводжав її з кабінету, я зауважив: "Холмс, ви холоднокровний брехун".
  
  “Тим не менш, я збудив у ній правду. Тепер нам слід ще раз оглянути пістолет".
  
  Повернувся Ланнерс і повів нас до "Джезайлю". Холмс підняв його і оглянув, крутячи в руках.
  
  "Ці гвинти здаються дивно розташованими", - сказав він. Він поліз у торбу за інструментами, потім повільно вийняв гвинти. Без них стовбур і трубка шомпола відокремилися від казенної частини.
  
  Він взяв шуруп і уважно оглянув різьблення, потім навів збільшувальне скло на отвори в уламках гвинтівки.
  
  "Еврика, джентльмени!" Холмс посміхнувся і знову зібрав Jezail.
  
  Суміш здивування і полегшення відбилася на обличчі Ланерса. - В чому справа, Холмс? - запитав я.
  
  "Солдат, Аластер Дейтон, зарядив рушницю порохом та кулею", - сказав Холмс, проводячи пальцем від отвору по всій довжині стовбура.
  
  "Так, продовжуйте," сказав Лэннерс.
  
  “Ударно-спусковий механізм гвинтівки, однак, заблокований від стовбура. Замість цього він виглядає сполученим з цією трубкою, яка, як я помітив вчора, більше, ніж тримач для шомпола ". Він торкнувся додаткового відділення.
  
  Я кивнув. “І Гавкіт Вей — Томазина — прибрала шомпол назад. Солдат не поклав його туди після того, як куля була заряджена. Сам пістолет був частиною трюку?"
  
  “ Вірно. Це була додаткова камера для стрільби. Повинно бути, Сунь Чин Фу підсипав сюди порох перед виставою. Коли трюк спрацьовує правильно, солдатів натискає на спусковий гачок, і порох у цьому патроннику запалюється. Але порох в стовбурі залишається недоторканим."
  
  "Так що ж сталося в цьому випадку?" Запитав Ланнерс.
  
  “Все починається з використання старого рушниці. Фальш-патронник і справжній стовбур, мабуть, були зібрані багато років тому. Щоб скріпити їх з казенної частини ствола, в ньому були просвердлені отвори. Гвинти виходять з приклада, проходять через додатковий патронник і входять в стовбур. Між гвинтом і отворами, скріпними деталі, поступово накопичувалася іржа. "
  
  Погляд Ланнерса став розсіяним. “ Все це дуже цікаво, Холмс, але...
  
  “ Терпіння, інспектор! Як я вже казав, коли це з'єднання зіпсувалося, утворилося невелике отвір. Порох зі стовбура просочився в отвір, де гвинти скріплювали пістолет. Сунь Цзин Фу ніколи не чистив його належним чином, він просто витрушував порошок. З часом, при послідовних діях, надлишкові частинки накопичувалися, утворюючи заряд, що проходить через отвір. Так що тепер, коли спалах від капсуля-ударника перемістилася в потаємну камеру, вона також потрапила в стовбур. Таким чином, всі рушниця вистрілила і куля була випущена ".
  
  Щоб довести свою точку зору, Холмс узяв зі столу глечик з водою і повільно налив її в бочонок. Через мить з прикріпленою до нього трубки закапали краплі. “ Бідний Сесіл Уиндхэм поняття не мав, що сталося, коли він помер.
  
  До кінця дня Ланнерс звільнив Аластера Дейтона. Пізніше в тому ж місяці тіло Сесіла Уиндхэма повернули в Сполучені Штати разом з його вдовою.
  
  До наступного ранку газети майже не згадували Сунь Цзин Фу. Не було жодних згадок ні про його дружину, ні про Холмса.
  
  Він розсміявся. "Помилка, яку, я впевнений, ви виправите!" З посмішкою прикривши очі, він сказав: “Я допоміг незліченній кількості людей, Ватсон, але не очікую, що мене запам'ятають. Ні, єдині спогади, пов'язані з Бейкер-стріт, будуть пов'язані з восковими фігурами мадам Тюссо або з відвідуванням зоопарку в Риджентс-парку в дитинстві ".
  
  Я посміявся разом з ним, пообіцявши собі коли-небудь написати про цю пригоду, щоб увічнити пам'ять про Шерлока Холмса, а також трагічну смерть людини, якого Лондон знав як Сунь Чин Фу.
  
  OceanofPDF.com
  
  КАЗКА доктора ВАТСОНА, автор Thos. Кент Міллер
  
  Я колекціоную старі рукописи і опублікував кілька книг на цю тему. Останнім часом мені не було чим зайнятися, і я мляво бродив по Інтернету, просто вводячи цікаві слова, які приходили на розум, різні пошукові системи, а потім переходячи по посиланнях на інші посилання, все глибше і глибше занурюючись в те, що в кінцевому підсумку має стати свого роду цифровими катакомбами Мережі.
  
  Зрештою, щось швидко промайнуло у мене перед очима, коли моя миша клацнула в бік. Я відступив назад і побачив чорно-білу фотографію старого вицвілого листка паперу з фірмовим заголовком "Джон Х. Ватсон, доктор медицини" і вітанням "Мій дорогий Холмс": моє серце шалено забилося, коли я нарахував всього 31 сторінку, написану гордим і округлим, але часто тремтячим почерком. Всі чотири поля деяких листів були заповнені рясними коментарями, написаними абсолютно іншим і корявим почерком. Нижче наводиться документ дослівно з примітками на полях, поданими в дужках після приблизних місць тексту, на які вони посилаються. На першій сторінці було втиснуте наступне примітка , що починається в верхній частині сторінки над фірмовим бланком і йде від обох полів до нижньої частини листа:
  
  [Боже! Містер Холмс сьогодні досить сварливий. По суті, він наказує мені писати під диктовку, і я вже подумую нагадати йому, що я не його секретарка, а його стара квартирна хазяйка, яка приїхала з приємним заміським візитом до свого ексцентричного колишньому мешканцеві. Я вважаю, він роздратований, тому що тільки що повернувся з поїздки за кордон за бозна-якій справі і, на свою біду, зліг у ліжко з грипом. Я розставляла його провізію в коморі в якомусь подобі порядку, з полицею, уставленою баночками з різними сортами меду, коли він покликав: “Місіс Хадсон, можу я попросити вашої допомоги, будь ласка? Я радий бачити, що наш доктор Ватсон викроїв кілька хвилин зі свого напруженого графіка для листування. Мені дуже неприємно турбувати вас, але я намагався прочитати ці листи, і з-за того, що почерк нашого друга погіршився, а очі сльозяться через цього клятого грипу, у мене виникли деякі труднощі. Можу я попросити вас посунути цей стілець, щоб влаштуватися зручніше, і мені прочитати вголос ці послання? В такому вигляді вони досить тривалі ". Звичайно, я погодився. "І ще," продовжив він, - я був би вдячний, якщо б ви, будь ласка, записали будь імпровізовані коментарі, які я можу зробити під час вашого читання. Моя пам'ять вже не така гостра, як раніше, я не хочу втрачати нитку власних думок пізніше, якщо мені коли-небудь знадобиться повернутися до них, і коли вони більше не будуть зручно зберігатися в моїй голові ". ] [Щоб не заплутати запису містера Холмса, я повинен сказати, що конверт з цим першим листом був проштампований 15 червня і, мабуть, прибув близько десяти днів тому, оскільки сьогодні 28 червня.]
  
  Джон Х. Уотсон, доктор медицини.
  
  13 Червня 1924 року
  
  Мій дорогий Холмс:
  
  Важко повірити, що шість тижнів тому я завдала вам свій чудовий візит на вашу маленьку ферму в Сассекс-Даунс. Хоча на якомусь рівні я завжди розумів, що бджільництво по-своєму унікальне і надзвичайно задовільно для тих, хто любить комах, я насмілюся сказати, що ви перетворили це заняття у форму мистецтва. Ваші вулики - справжні міста, в яких живуть вищі і нижчі класи суспільства. Я знаходжу це чудовим, незалежно від того, скільки разів я відвідую їх! А мед, яким ми намазували тости на сніданок, був просто божественним. Я шкодував, що не зміг затриматися довше, ніж на тиждень, але моя робота, навіть на даному етапі мого життя, пов'язана з багатьма обов'язками, і я, на відміну від вас, не зовсім готовий до виходу на пенсію.
  
  Іронія, однак, полягає в тому, що не встиг я повернутися до своєї квартири і практиці, як отримав телеграму від мого старого однокурсника по коледжу, Линвуда Реджинальда Маккейба, якого я, можливо, згадував раз або два в наших кімнатах на Бейкер-стріт, що вимагало негайних дій.
  
  В той момент, коли я почав серйозно вивчати медицину, він вивчав математику, а пізніше зайнявся архітектурою, зробивши собі непогане ім'я і відкривши власні офіси. Наскільки я розумію, його сильною стороною був акцент на функціональність, і, наскільки я пам'ятаю, його проекти включали продуктові ринки і перукарні, а в кінцевому підсумку банки і фінансові центри. Він давно вийшов на пенсію, купив овцеводческое ранчо в південній Ірландії. Я не згадував про нього роками, і ось ця записка, в якій він майже благав мене кинути все і прийти до нього на допомогу — саме в Ірландії!
  
  Я зібрав речі, ще раз домовився з двома моїми багатостраждальними колегами, яким я у великому боргу, щоб вони розділили моїх пацієнтів між собою на цей час, і перед світанком виявив, що стою в клубочиться туман на узбіччі залізничного вокзалу Вікторія. Було кілька залізничних переїздів, два пороми, ще більше залізничних переїздів, принаймні, один омнібус і стільки таксі, що я збився з рахунку, поки, нарешті, не дістався до готелю Bottle Hill на головній вулиці маленького однойменного містечка приблизно в 45 милях на північ від Кірка.
  
  Власник повідомив про мій приїзд Маккейбу, який прислав машину до сьомої години вечора, коли було ще тепло і світло. Я сидів на ґанку вілли мого старого друга з видом на довгий ділянку горбистого зеленого пасовища, на якому паслися вівці і ягнята, які наповнювали атмосферу своїм тужливим "ба-а-а", коли пастухи і їх собаки забирали їх на інші пасовища.
  
  Поки що, незважаючи на мої енергійні розпитування, Маккейб не відразу перейшов до справи, щоб пояснити ні причини, з якої він послав за мною, ні очевидну терміновість свого листа. З того місця, де я сидів, він здавався здоровим, як скрипка, і все навколо здавалося досить безтурботним. Тільки за простим, але рясним вечерею, приготованим і поданим його співробітниками, він, нарешті, пояснив мету мого поспішного візиту.
  
  “ Ватсон, - почав він, так і не донісши вилку з запіканкою з баранини і моркви до рота. - Я попросив вас прийти, тому що у мене на руках невелика таємниця.
  
  "Що ж, тоді, Маккейб, я задоволений вашою вірою в мою звитягу, але боюся, що з роками, незважаючи на всі мої зусилля, я не перебуваю в одній лізі з моїм другом Шерлоком Холмсом, а він, як ви, можливо, знаєте, знаходиться в самоті, і його не можна турбувати ні за яких обставин".
  
  “ О, я поняття не мав. Але я питав не про містера Холмса, я запитував про вас, тому що моя загадка, схоже, має медичне обґрунтування, і, природно, ваша репутація лікаря відома всюди.
  
  Повинен сказати, я відчув, що червонію від цього зауваження.
  
  “Ватсон, перш ніж я поясню проблему, я повинен передувати її викладом деяких обставин. Моїм керівником ранчо є людина на ім'я Дональд О Нері. Він працює зі мною багато років. Весь мій урожай, вівці, іншу домашню худобу і земля знаходяться під його наглядом. Кілька днів тому він мимохідь згадав при мені, що помітив живопліт з кущів терну, що виросла біля однієї з переправ через струмок.
  
  [Ах! Тернина! Захоплююча штука! Я міг би і повинен написати монографію виключно про це кущі і його ягодах. Кажуть, що з нього був зроблений терновий вінець Христа. А з тернини роблять чарівні палички! Насправді, передбачається, що в її гілках живуть маленькі чоловічки! Відомо, що жахливі злочини, навіть сільський геноцид, мали в своїй основі припущення і передбачувану обізнаність про тернику! Це не кущ, з яким можна жартувати, місіс Хадсон!]
  
  Маккейб продовжив: “Дональд звалив на плече лопату, граблі і ножиці і попростував через пасовище. Я запропонував йому взяти з собою свого сина Тіга або іншого чоловіка, але він може бути впертим і сказав, що у них своя робота, і в будь-якому випадку для цього немає причин, оскільки він цілком здатний впоратися з цим завданням сам. В цілому він здавався щасливим і в доброму здоров'ї. Це було вранці, коли його не було поруч, щоб доглянути за перегонкою стада.
  
  У другій половині дня Тіг вирушив на його пошуки. Приблизно через годину прибіг один з пастухів і сказав, що вони знайшли Дональда міцно сплячого біля струмка, але не змогли його розбудити. Його привезли, і я послала за доктором. Ми постаралися влаштувати Дональда зручніше в його власному ліжку в його власному будинку за цим. Саме тоді ми виявили, що у нього на грудях росте невелике коло грибка. Місцевий лікар, доктор Абернаті, який приблизно удвічі молодше нас, зауважте, підтвердив, що Дональд був без свідомості, і підтвердив, що у нього на грудях ріс грибок, але все, що він міг прописати, - це касторове масло. В іншому випадку він нічого не міг зробити, тому що Дональд явно втручався в справи фей ".
  
  Я схопився і вигукнув: “Без свідомості! Феї! Чому ми сидимо без діла? Покажіть його мені!"
  
  “ Поспішати нікуди, Ватсон. Бачте, все це сталося тиждень тому, а він, здається, зовсім не змінився.
  
  "Кома?" - Запитав я.
  
  “Я не знаю. Ось чому я покликав тебе".
  
  Феї! Холмс, ви можете в це повірити? Мене чекали одне грубе пробудження за іншим!
  
  "Ви говорите, що місцевий лікар не може допомогти цій людині, тому що ваш чоловік перебуває під прокляттям феї?"
  
  “ Боюся, це досить точно. Але, бачите, доктор - дитя цієї країни. Він виріс тут, поїхав у Дублін, а потім у Лондон, щоб отримати медичну освіту, і повернувся, щоб приносити користь своєму народові. В результаті, здається, що фольклор громади так само жива для нього, як і для його предків ".
  
  “ Годі про це. Покажи мені свого чоловіка.
  
  Я схопила свою сумку, і ми вийшли за двері. Маккейб повів мене до прибудові, яка знаходилася поруч з його будинком. Не встигли ми дійти до дверей, як з неї вийшов молодий чоловік і попрямував до нас. Йому було близько 20 років, у нього було сильне, смагляве тіло, одягнене в мішкуваті коричневі штани і вовняну сорочку в червону клітку з довгими рукавами. Його штани підтримувалися парою жовтих підтяжок.
  
  “ Доктор Ватсон, це Тіг О Нірі, син Дональда.
  
  Ми недбало потиснули один одному руки. Було важко витягнути з хлопчика-яку інформацію, яка могла б мені допомогти. Його основним повідомленням були аффектированные слова типу “Це здається неправильним. Я не знаю, що й думати. Як ти думаєш, ти можеш що-небудь зробити? Це просто не могли бути феї!"
  
  В кінці кінців я протиснувся повз хлопчика, сказавши: "Дозволь мені самому судити про це!"
  
  Всередині каюти я виявив в його ліжку літнього чоловіка того ж типу, що й хлопчик. Я почав огляд. Його пульс, температура, відтінок шкіри - все відповідало чоловіка, який міцно спав. Я бачив, як його очі рухаються під закритими століттями, як у людини, зануреного в глибокий сон. Я відкинула ковдру, щоб оголити його груди, і так, там був коло з лишайникового гриба діаметром близько п'яти дюймів, що оточував пляма жирної, покритої пухирями і бульбашкової зеленувато-коричневою цвілі. Я ніколи не бачив нічого подібного, і мені довелося змусити себе відвести погляд!
  
  Маккейб торкнувся моєї руки і тихо сказав: “Вона виросла. Коли ми знайшли його тиждень тому, це було всього лише невелика пляма, приблизно дюйм по діагоналі".
  
  Юний Тіг О Нері сказав тоді: “Я пам'ятаю, як він сміявся, йдучи. Він жартома сказав, що сподівається, що це не чарівні кущі, які він планував вирвати! Мій батько ніколи не сприймав подібні речі всерйоз. Зазвичай він підігравав, коли серед нашого персоналу і мешканців села піднімалася тема фей, але він завжди говорив мені, що місцеві жителі неосвічені і не знають нічого кращого, і навіть заходили так далеко, що галлюцинировали музикою, яку вони називали музикою фей, в той час як він чудово знав, що ніякої музики взагалі не було ".
  
  Тіг продовжував пояснювати, що деякі з їхніх сусідів досить часто залишали світло включеним або запалювали свічки у вікнах на ніч, щоб відігнати цих істот. З іншого боку, він чув про деяких мешканців інших округів, які залишали віскі на ніч для фей.
  
  Що я повинен розуміти з усієї цієї нісенітниці. Що ж, одне можна сказати напевно: у мене вкрай хворий пацієнт, і мені краще з'ясувати, що з ним. Я подбав про комфорт Дональда О Нірі, а Маккейб домовився, щоб хто-небудь з менш нервових сусідів залишився з ним на всю ніч. Потім ми перейшли в головний будинок.
  
  Поки ми курили біля багаття, я зрозумів, що не бачив дружину О Нірі, мати Тіга. Підходячи до теми побічно, я міг бачити, що Тіг, так само як і Маккейб, неохоче обговорював цю тему, але в кінці кінців я дізнався, що приблизно 15 років тому, коли Тіг був всього лише хлопчиком, а Маккейб ще навіть не приїжджав в цей район, мати Тіг була викрадена з власного будинку, або припускав це, і більше її ніколи не бачили — хоча, звичайно, якийсь час ходили чутки, що її бачили в Дубліні, Лондоні і навіть Парижі. Більшість в окрузі вважало, що її викрали феї"! Чесно кажучи, мені шкода, що я заговорив про це, оскільки все, що я зробив, це розбудив погані спогади.
  
  Вони також пояснили, як на наступний ранок після того, як Тіг знайшов О Нірі, Маккейб влаштував вечірку, щоб подивитися, що вони зможуть побачити. Насправді у струмка була живопліт з кущів терну, і один з них був зрубаний і лежав зламаний на землі. Тіг показав Маккейбу місце, де він знайшов свого батька нерухомо лежить на спині. Більше вони не побачили нічого, що вказувало б на проступок або пустощі будь-якого роду. Це було так само, як якщо б у чоловіка стався інсульт, і впав він там, де стояв.
  
  Перед відходом на пенсію я ясно дав зрозуміти, що, якщо я хочу допомогти, я повинен сам оглянути це місце і поговорити з лікарем, і це було призначено на наступний ранок. Маккейб показав мені кімнату, яка буде перебувати в моєму зручному місці під час мого перебування. Вона досить зручна, у ній є три лампи, ліжко з балдахіном, шафа та міцний дубовий секретер, на якому я сиджу і пишу вам цю записку. Я сподіваюся доповнити продовження додатковими даними завтра, перш ніж відправити його вам.
  
  Джон Х. Уотсон, доктор медицини.
  
  14 Червня 1924 року
  
  Продовжую, Холмс:
  
  Сьогодні вранці перед світанком я був представлений докторові Абернаті (якого, до його честі, ранній час, здавалося, анітрохи не збентежив), і ми обговорили це питання за сніданком. Я допитав його досить твердо, не прямо заявляючи, що вважаю його некомпетентним. Тим не менше, нижче наводиться приблизний виклад нашої розмови.
  
  * * * *
  
  "Доктор Абернаті," почав я, " я оглянув О Нірі, і, хоча його симптоми дійсно цікаві, мені сказали, що без ретельного обстеження ви оголосили випадок безнадійним і справою рук фей, і, більше того, ви заявили, що рицинова олія рицинова олія! — є свого роду універсальними ліками, яке знищить зростання грибка!"
  
  “Доктор Ватсон, я б не зважився викласти які-небудь факти саме такими словами, але моє обстеження не було таким поверхневим, як вас змусили повірити, і, більше того, я експерт з хвороб цих країв, їх культури і народів. І я жодним чином не припускав, що випадок Дональда О Нірі безнадійний. Будь ласка, прийміть як факт, що я пишаюся тим, що вмію говорити зі своїми пацієнтами на зрозумілій їм мові. Наприклад, при нормальних обставинах пояснили б ви батькам постраждалої дівчинки, що, оскільки її сухожилля надколінка прикріплюється до горбочка великогомілкової кістки спереду і оскільки це сухожилля також прикріплене до нижньої частини надколінка, де прикріплено сухожилля чотириголового м'яза, при розриві сухожилля надколінка колінна чашечка, отже, втрачає свою фіксуючу опору на великогомілкової кістки? Або ви просто скажете, що вона пошкодила коліно?
  
  "У тому ж дусі", продовжив він, - іноді мені просто необхідно сказати своїм пацієнтам, що їх відвідали феї".
  
  Тут, незалежно від його заявленого обґрунтування, я був шокований і, мабуть, оглянув кожен дюйм.
  
  “Хоча, я визнаю, - продовжив він після паузи, - справедливості заради і обміркувавши це, я, безумовно, був неправий, роблячи таку пропозицію Маккейбу, який є глибоко освіченою людиною. Вважаю, у своєму ентузіазмі я іноді не можу відокремити одну категорію пацієнтів від іншої. Але скажіть мені, доктор, як би ви описали фею?
  
  “Я? Чому у мене не було б причини спробувати!"
  
  “ Ублажь мене.
  
  "Ну, я вважаю, що фея визначається як маленький гуманоїд зростанням всього в кілька дюймів, з крилами, що живе серед квітів". Потім на мене зійшло натхнення. - Як Дінь-Дінь в "Пітера Пена"!
  
  “Що ж, це правда, що популярні журнали і діячі мистецтва в цілому заохочували цей образ і роздмухували його до такої міри, що зараз він широко поширений і сприймається як щось само собою зрозуміле. До такої міри, що сер Артур Конан Дойл був обдурений фотографіями фей Коттингли, які були незграбно зроблені двома дітьми ".
  
  "Я не розумію, що ти намагаєшся сказати", - я ризикнула. "Звучить так, як ніби у тебе терпіння до феям не більше, ніж у мене".
  
  “Ті крихітні феї, яких ви тільки що описали, доктор, є продуктом багатої уяви міських жителів, які належать до еліти, поетів і драматургів, художників і ілюстраторів, які ставлять себе вище сільських жителів і які вважали себе витонченими і сучасними, особливо в кінці дев'ятнадцятого століття. Однак феї сільській Ірландії - це зовсім інша справа.
  
  Я вже збирався перервати його, але він і чути про це не хотів.
  
  “Кельтський народ передавав перевірену і достовірну інформацію про фей приблизно протягом двох тисячоліть. Зупиніться, доктор, і задумайтеся, яка прірва у часі - дві тисячі років! Майте на увазі, ці люди не вміли читати або писати, тому вони зберегли свою культуру живий і захищали благополуччя своїх родин і громад з допомогою усних традицій. Якщо ви будуєте свій будинок над стежкою фей, тримати двері відчиненими ночами, щоб феї могли вільно проходити, інакше ваш домашній худобу захворіє і помре. Доглядайте за новонародженими малюками, так як феї замінять їх своїми, якщо ви не будете обережні. Не чіпайте купу каміння в поле, так як феї, які живуть всередині купи, будуть завдавати вам нескінченні неприємності. Називаючи їх 'джентрі', або 'гарним народом', або 'прекрасною сім'єю", або подібними термінами, ви пом'якшите їх характер і отвлечете їх злість. Існують тисячі таких директив, які на диво мало змінюються з плином часу і на подив специфічні для регіонів. Правила і сприйняття можуть радикально змінюватися від села до села, від округу до округу, навіть від нації до нації. Наприклад, є побєл веан в Корнуоллі, брауні в Шотландії, корриганы в Бретані, в тилуит-тегу в Уельсі і в безлічі інших. І, звичайно, тут, в Ірландії, у нас є сидхе. Всі вони дивно схожі в чомусь і відрізняються один від одного в інших. І звідти походять всі лепрекони, ельфи та більшість іншого маленького народца, що населяє ці землі!"
  
  Я був приголомшений тим, що у цього доктора вистачило нерозсудливості уникати моїх запитань так само ретельно, як політика! Я спробував повернути розмову до тем, які я розумію. "Яка, ви говорите, природа грибка?"
  
  "Це простий міцелій гриба," відповів Абернаті, " який є основною причиною появи чарівних кілець в грунті і грибних кіл на полях та лісах. Ви знаєте, що ці гриби можуть вирости досить величезними, якщо їх не викорінити. У випадку з О Нірі очевидно, що грибок якимось чином перейшов на його шкіру. Хоча це і не звичайне явище, але й не є чимось нечуваним, і дистилят, приготований з вареного касторової олії, виявиться дуже ефективним, якщо втерти його в забруднену ділянку ".
  
  Чарівні кільця! Чарівні традиції! Чарівні прокляття! Мені до смерті набридло слухати таку нісенітницю!
  
  Після сніданку і після того, як цей так званий доктор пішов, Тіг і Маккейб відвели мене до того місця, де О Нірі був знайдений без свідомості. Це був хороший похід, і оскільки ні Маккейб, ні я не настільки спритні, як колись у дні нашої молодості, просуватися довелося повільно. Ми попрямували до Бутылочному пагорба (тор, а не місто), який також називається Нок Маг, і Тиег добровільно розповів, що місцеві легенди свідчать, що глибоко під пагорбом знаходиться казковий місто, пронизаний проходами і тунелями з чистого золота.
  
  "Але, доктор, я не вірю, що хтось коли-небудь вирішувалося на розслідування, оскільки всі вірять легендами - більше або менше", - сказав Тіг. “Навіть батько, вирішивши не викликати недовіри у наших сусідів, завжди дотримувався заборону і не дозволяв вівцям пастися де-небудь поблизу від нього. Всі ці площі роками лежали під паром ".
  
  Було близько полудня, коли ми перейшли струмок по тихому містку, а незабаром після цього перетнули пасовище і побачили величезну грубу кам'яну колону з більш або менш загостреною вершиною. Це був суцільний камінь висотою приблизно в трьох осіб, що самотньо стояв посеред поля. Я впевнений, Холмс, ви можете уявити це своєю думкою, оскільки це нагадало мені про тих кам'яних пам'ятниках, які ми з вами зустріли в Корнуоллі.
  
  "Що це?" Я спитав, вказуючи на колону.
  
  Маккейб сказав: “О, це всього лише старий стоячий камінь. Вони поширені в цій країні. Легенда, звичайно, свідчить, що це свого роду чарівний покажчик, відзначає перехрестя на чарівному шляху. Інші кажуть, що вони доісторичні, побудовані давно забутими народами."
  
  Я була так роздратована всіма цими розмовами про чари, що мені довелося стриматися. Я не міг уявити, як би ви відреагували на всю цю нісенітницю, і згадав, як ви довели, що все це справа Баскервілів з усіма його легендами було шахрайством.
  
  [Ha! Ватсон! Ви забагато на себе берете. Чарівні кущі і стежки дуже реальні для людей, які рідко видаляються далі ніж на двадцять миль від своїх сіл. Мудрість фей не даремно жила з незапам'ятних часів. Що стосується іншого питання, все, що я зробив, це показав, що недобросовісний чоловік використав легенду Баскервілів для вбивства. Я не зробив нічого, щоб так чи інакше довести або спростувати легенду!]
  
  Неподалік, приблизно в двадцяти ярдів, була жива огорожа, яка стала причиною стількох неприємностей. Рослин було близько п'ятнадцяти, росли близько один до одного. В кінці огорожі була вивітрена яма близько трьох футів в поперечнику і сухий кущ, який був відкинутий в сторону.
  
  "Ти кажеш, камінь позначив стежку", - сказав я. "Чи існує справжня стежка і де саме вона знаходиться?"
  
  "Сюди, доктор Ватсон," сказав Маккейб, і через кілька хвилин ми вийшли на втоптану галечную доріжку. Я попросив двох чоловіків поки залишатися на місці, так як хотів озирнутися, і я з гордістю можу сказати, що почав своє розслідування, наслідуючи вам, Холмс. Я навіть подбав про те, щоб захопити з собою маленьку лупу. Земля була вкрита слідами ніг і взуття, деякі здавалися старими, деякі - абсолютно новими. Там також були якісь мітки, які, як мені здалося, могла залишити велика змія.
  
  Коли я приєдналася до них, я жартома поцікавилася вголос, яке прокляття накладуть на мене феї. І я була здивована, побачивши, що обидві побіліли, як їх власні овечки, і ніяк не відреагували.
  
  Усвідомивши, що мої господарі не були застраховані від сили місцевих міфів, я вирішив змінити тактику. Я недбало підійшов до стоячему каменю, або, так би мовити, дорожньому знаку фей, і почав вивчати його дизайн і зміст. Я скористався склом, щоб уважно оглянути ті ділянки його поверхні, до яких міг легко дотягнутися. Я не геолог, але мені здалося, що це звичайний чорний базальт, який століттями піддавався впливу стихій і сильно вивітрився. При цьому мій черевик, повинно бути, врізався в його основу, так що, відступивши назад, я виявив, що біля підніжжя стоячого каменю лежить уламок каменя розміром з мій кулак. Спочатку я подумав, що великий камінь, має бути якимось чином тріснув в якийсь момент часу, і я явно розхитав цей маленький шматочок своїм черевиком. Навіть з того місця, де я стояв, я міг бачити, що гострі краї маленького шматка точно відповідали новій западині у великому камені. Я підняв уламок і оглянув його з допомогою скла, яке все ще тримав у руці.
  
  Перше, що я помітив, це те, що він був блискучим, більше схожим на вулканічне скло, ніж на базальт, чорним і дивно слизьким. Крім того, на зверненої всередину боці було щось схоже на організовані подряпини. Мені це здалося цікавим, і я засунув аркуш у кишеню куртки. Все це відбулося на стороні стоячого каменю, зверненій убік від двох моїх провідників, тому вони не знали і зараз не знають ні про яке з цих обставин. Я не впевнений, про що саме я думав в той момент, але виявилося зручним вивчити це твір, не піддаючись забобонним вигукам.
  
  Ми повернулися без пригод, і я швидко пішов у свою кімнату, де уважно розглядав камінь через скло і можу з упевненістю сказати, що подряпини безумовно являють собою якісь ієрогліфи або руни, числом близько п'яти десятків. Напрошується висновок, що в якийсь момент давнину цей шматок якимось чином откололи від великого каменю, нанесли напис, а потім замінили, щоб він ідеально відповідав місцем свого походження, так що неможливо було зрозуміти, що таке тонке графіті коли—небудь було нанесено - якщо не знати секрету. Що все це значить - інше питання. Це цікавий раритет, і я думаю, що буду використовувати його в якості прес-пап'є. Знаючи ваш інтерес до філології та давніх мов, я тільки що зробив позначки кінчиком олівця на листку паперу для нотаток. Я вмикаю це позначку сюди для вашого ознайомлення. Я пришлю будь-яке продовження, коли і якщо воно буде. Я
  
  Для вас велика честь від вашого друга і колеги,
  
  І завершую цю замітку теплими побажаннями.
  
  Джон Ватсон
  
  [Оскільки під час читання я тримав всі листи в руці, містер Холмс попросив ще раз переглянути сторінку з позначками, описаними доктором Ватсоном. Він оглянув його самим ретельним чином, перевіряючи зворотний бік, а потім здригнувся, розірвав папір навпіл і ще раз навпіл, знову і знову, поки папір не розірвалася на дрібні шматочки. Потім він поклав всю порваний папір на блюдце, підпалив жменю сірником, і коли вона вся згоріла, він розчавив попіл, розмішав його і знову розчавив кілька разів. Потім він сказав: "Місіс Хадсон, тепер я повинен вирішити, що робити з цим попелом, оскільки я не хочу, щоб він знаходився неподалік від цього будинку". Звичайно, я знав, що краще не питати, з-за чого весь сир-бор, і запропонував йому змішати попіл з мискою пташиного корму, щоб птахи з'їли його і розвіяли по чотирьом вітрам, як розпорядиться доля. “Відмінна ідея, місіс Хадсон! Я не буду гаяти ні хвилини!" Потім він приступив до справи і повернувся на своє місце. Потім він сказав: "З тієї ж причини, місіс Хадсон, ми повинні якомога швидше заволодіти прес-пап'є доброго доктора і позбутися від нього аналогічним чином". Потім він попросив мене продовжити з наступним листом.]
  
  Джон Х. Уотсон, доктор медицини.
  
  17 Червня 1924 року
  
  Мій дорогий Холмс:
  
  Я приношу вибачення за те, що моя остання записка, повинно бути, прийшла давним-давно, і що досі продовження не було, і це не має великого значення. Останні дні я відновлював сили після довгого походу до стоячему каменю і терновий огорожі. Оскільки у мене сильна інтуїція, що причина і, можливо, рішення дивної хвороби О Нірі лежить за цими двома орієнтирами у відвідуваних долині або ущелину на дальньому кінці земель Маккейба, я домовився з ним оглянути місцевість в найближчу суботу, 21 червня. регіону, в якому, здається, є визначні пам'ятки, але я був здивований, почувши, що ні Маккейб, ні О Нері ніколи не виїжджали далеко за межі розташування стоячого каменю, незважаючи на те, що вони живуть так близько до нього. (Я вважаю, це трюїзм, що мешканці будь-якого району останніми відвідують пам'ятки цього району, оскільки я, наприклад, ніколи не був усередині лондонський Тауер.) Тим часом я доглядаю за старшим О Нірі і мазь застосовую, отриману з вареного касторової олії, за вказівкою Абернаті. Це, звичайно, не може заподіяти ніякої шкоди. Найближчий медичний заклад знаходиться далеко, в Корку, і оскільки я не хочу ризикувати важкою подорожжю, я доглядаю за ним тут, і, схоже, йому не стає гірше від чиниться йому уваги.
  
  Твій вірний друг, як завжди,
  
  Ватсон
  
  [Тут містер Холмс вибухнув: “Ватсон, Ватсон, Ватсон, стережіться! Вам не слід втручатися в те, чого ви не розумієте! Я дійсно занадто старий, щоб мчати і рятувати тебе, старий друг. Я просто більше не так добре переношу подорожі." Він тяжко зітхнув, потім попросив мене дістати три його банальних підручника, які потім витратив деякий час на ретельні виправлення. Через деякий час він попросив мене замінити їх і просто сказав: "Місіс Уотсон, прошу вас, продовжуйте".]
  
  Джон Х. Уотсон, доктор медицини.
  
  23 Червня 1924 року
  
  Я не знаю, з чого почати. Два дні тому я побував в пеклі! Як описати буквальний Пекло після того, як ти дійсно там побував?
  
  Позавчора рано вранці я зарядив і сунув у кишеню свій пістолет, просто на всякий випадок, і ми спакували деякі речі, включаючи електричні ліхтарики Х'юберта і дробовики, в фермерський вантажівка Маккейба, повільно покотили по пасовиську і зупинилися, щоб зорієнтуватися у стоячого каменю — так званого дорожнього покажчика феї. Я усміхнувся тоді, але не зараз! Якщо б тільки ми, троє лісових немовлят, могли тоді знати, що нам належить пережити всього за кілька годин! Ми йшли по казковій стежці, спускаючись по руслах струмків, вгору і вниз по ярах, огинаючи живоплоти і ще більше живоплотів, всі з яких були дорослими рослинами і вже зростали, коли він купив землю. На даний момент вони служили для розділення різних невикористаних ділянок поруч з темно-зеленим пагорбом.
  
  З часом я зміг розгледіти вдалині широке гирло ущелини, яке було нашою метою. Прибувши на місце, Маккейб проїхав невелика відстань до отвору, але швидко стало очевидно, що звуження проходу перешкоджає подальшому просуванню автомобіля.
  
  Ми схопили наші рушниці, факели і пляшки з водою і рушили вперед з того, що виявилося несподівано звивистих ущелиною з крутими вигинами і грубими скелястими стінами. Було помітно прохолодніше з-за великої кількості тіні. Я вважаю, ми пройшли таким чином з півмилі або близько того. Потім ми обігнули один крутий поворот і зупинилися як укопані від побаченого!
  
  Отже, Холмс, все, що я описав у своїх листах з Пляшкового пагорба до цього моменту, було досить банальним, але в цей момент, коли ми звернули на це глибоко затінене ущелині, здавалося, що ми всі занурилися в гашишный сон або Аліси в Країну чудес. З цього моменту всі закони реальності перестали існувати, і, чесно кажучи, озираючись назад, я чесно не знаю, що було реальним, а що ні.
  
  Ми завернули за цей поворот — і побачили маленького похилого потворного чоловічка близько чотирьох футів зростанням, ходить перед невеликим входом у печеру, заклавши короткі руки за спину. Під треуголкой (з пером на стрічці, яка здавалася занадто великий для його великої голови, у нього було довге сиве нечесане волосся, сіре жахливо зморшкувате обличчя з великими губами, червоні, пронизливі очі, які, здавалося, ніколи не переставали рухатися, і гострий, загострений ніс. Незважаючи на незвичайну зовнішність, у мене склалося враження, що він був чимось стурбований, звідси і його вештання. Його важка шуба з зеленого хутра з широким яскраво-червоним коміром була накинута на все його тіло, як намет, так що неможливо було розгледіти його торс, ноги, гомілки або ступні. Крім того, у нього був яскраво виражений горб, який відразу нагадав мені горбаня Лона Чейні у фільмі "Горбань із Нотр-Дама". Цей горб примушував хлопця кривитися в спотвореній і явно незручною манері протягом всього нашого інтерв'ю. І перш ніж ми змогли якимось чином подивуватися вголос його раптовій появі, маленький чоловічок заговорив гучним скрипучим, сердитим голосом:
  
  “Нарешті ти тут. Я чув тебе диявольськи довго. Ти наробив стільки шуму, що розбудив би мертвого ". Ми все ще були так вражені, що ніхто з нас не знав, як реагувати. Потім маленький чоловічок запитав: "Як ти думаєш, куди ти прямуєш?"
  
  "Ми проводимо інспекцію в межах моєї власної власності", - відповів Маккейб, зібравшись з думками. "Та хто ж ви такий?"
  
  Маленький чоловічок вибухнув реготом. "Твоя власність!" - видихнув він крізь сміх. "Ну, чувак, це і все, що ти можеш побачити в будь-якому напрямку з вершини того пагорба" (він указав у напрямку Пляшкового пагорба, який, коли все було сказано і зроблено, був нашим справжнім пунктом призначення) "це моя земля, і ви ті, хто вторгся на її територію!" Маккейб ледве міг стриматися, він був такий обурений і цим істотою, і його висловлюваннями.
  
  “Твоя земля! Я думаю, ти зараз скажеш мені, що ти фея і все це чарівна країна".
  
  "Насправді, я один із справедливих людей - я Брайан з Нок Мага, почесний власник і зберігач цієї зачарованою землі". Він гордо притишив свій червоний нашийник і додав: "Я важливий лепрекон".
  
  Кажу вам, Холмс, я не знав, що й думати.
  
  "Не говори дурниць", - сказав Маккейб. “Ти карлик, яким дуже подобається витрачати наш час, або тебе слід помістити в лікувальний заклад! Звідки ти?"
  
  Хлопець, який назвався Брайаном з Нок-Мага, вказав на печеру позаду себе і знизав плечима. “Хіба я тобі тільки що не сказав? Тут мій дім і всі навколишні землі".
  
  "І чому ж ти так стверджуєш?"
  
  “Тому що звичай, звичайно, древній! Хто це задає таке дурне запитання?!"
  
  "Я вже чітко заявив, що я є власником цієї власності — Лінвуд Реджинальд Маккейб, по імені!"
  
  "Як би те ні було, Лінвуд Реджинальд Маккейб, я не можу дозволити вам продовжувати!"
  
  Що ж, ви можете собі уявити, що Маккейб не дуже добре сприйняв цю заяву. "Іди з дороги, незнайомець!" - проревів він і зробив крок. Але маленький чоловічок вискочив перед ним, жестикулюючи — розмахуючи руками, і вільний матеріал його хутряної шуби майорів, як великий лелека, що захищає своїх дитинчат.
  
  Коли Маккейб побачив, що, якщо він не завдасть фізичну шкоду маленькій людині, вони опиняться в безвихідному становищі, Брайан з Knock Magh продовжив. “Я не бажаю зла, і я далеко не такий пустотливий, як деякі думають. За загальним визнанням, деякі з моїх родичів можуть пояснити будь-яку поведінку, але я королівської крові. Я просто хочу попередити вас, щоб ви повернули назад, тому що попереду вас нічого не чекає, зовсім нічого. Але я бачу, що переконати вас буде важко. Так що не могли б ви, троє джентльменів, хоча б ненадовго затриматися, щоб скласти компанію самотньому лепрекона.
  
  Маленький чоловічок повернувся до входу в печеру і потягнувся за чимось на зразок казанка, від якого йшов пар на маленькому дров'яному багатті. “ Підкріпіться, будь ласка. Коли я почула, що ти йдеш, я підігріла традиційний напій з молока, ферментованого меду і трав.
  
  Природно, Маккейб щось заперечив, і він подивився на мене поглядом, у якому поєднувалися гнів і безнадія. Але Брайан був дуже переконливий, і Тіг, і Маккейб, і я взяли з маленького блюдечка по крихітній чашечці, ледве більше наперстка, з невеликою кількістю рідини. Однак при сформованих обставинах ніхто з нас не зайшов так далеко, щоб пригубити напій, який запропонував нам людина, швидше за все, божевільний. Аромат, треба сказати, не був неприємним — ви зрозумієте, що переважаючим запахом був мед.
  
  Але ця хвилинна пауза тривала недовго. Маккейб в нетерпінні сунув свою чашку назад в брудну руку чоловіка і жестом запросив іти за ним.
  
  "Ти не можеш продовжувати!" - прохрипів маленький чоловічок. “Я не можу відповідати за наслідки, до яких призведе твоє продовження! Попереджаю тебе! Пляшковий пагорб не для таких, як ти, простих смертних. Ваші життя і багато інші висять на волосині!"
  
  “ Іди з дороги, незнайомець. Навіть за свій горезвісний горщик із золотом ти не зміг би відмовити мене від моєї мети. Брайан ще раз спробував заблокувати Маккейба. "Забирайся з моєї дороги, я сказав!" - крикнув Маккейб, і маленький чоловічок в яскравому зелено-червоному нарешті поступився і дозволив нам пройти.
  
  “Не просувайтеся вперед, бо попереду тільки небезпека. Я благаю вас! Небезпека, смерть і руйнування. Чарівна країна не для вас. Взагалі ніколи не для людей. Я не можу відповідати за те, що буде відбуватися далі ".
  
  Природно, ми проігнорували його. Ніхто з нас і не підозрював, наскільки він був правий!
  
  "Тільки не кажи, що я тебе не попереджав!" - крикнув Брайан, коли ми завернули за черговий поворот.
  
  Вважаю, внаслідок цього незвичайного епізоду Тіг підібрав товсту палицю, яку знайшов на стежці і яку, як я припустив, можна було використовувати як зброю. Його посох з шумом уткнувся в землю. Це був єдиний звук, крім власного дихання і наших кроків, коли крики Брайана затихли вдалині. Повітря було неприродно тих, зовсім без вітерця. І ніде не було ніяких слідів руху.
  
  Маккейб був особливо тихий і здавався зануреним у свої думки, і, оскільки тиша починала мене турбувати і я відставав, я прискорив крок. Тільки приблизно через 30 хвилин ущелині, здавалося, різко обірвалося, і раптом ми опинилися перед високою вертикальною скельної скелею, біля підніжжя якої була морена з валунів - залишки якогось давнього зсуву.
  
  Ми рушили дослідити скеля, який був занурений в глибоку тінь. Не було особливого сенсу в тому, що стежка, прокладена феями або кимось ще, просто обривалось у стіни.
  
  Незабаром, звичайно, ми знайшли вхід у печеру, який був ретельно замаскований тінями, виступаючими каменями і різними пластами кольорових мінералів, химерно смешивающимися. Якщо б ви не шукали його, він був би абсолютно невидимим під будь-яким кутом. У цьому сенсі вхід був майстерно замаскований. Тіг поліз у свій рюкзак, витягнув три електричних ліхтариків і передав два з них нам. Я переконався, що мій револьвер в безпеці, і ми послабили ремені, на яких носили дробовики. Ми увійшли в печеру. Я, наприклад, був сповнений цікавості!
  
  Ми всі ще були в межах видимості світла від входу в тунель, коли дісталися перехрестя. Ліворуч і праворуч у світлі наших ліхтарів мерехтіли прожилки червоного мармуру, фіолетового вапняку і рожевого кварцу. Ми могли бачити прямо в межах досяжності світлового променя, що лівий тунель, здавалося, закінчувався печерою — великий або маленькою, я не міг сказати, — блискучою загостреними сталагмітами, перехідними в сталактити. Ми могли бачити все це з того місця, де стояли, але прямо зараз нам потрібно було вирішити, якою дорогою піти. З правого тунелю дув легкий вітерець, тому було вирішено, що ми повернемо направо.
  
  У цей момент Маккейб поліз у свій рюкзак, витягнув моток мотузки і посміхнувся. “Я припускав, що ми знайдемо печеру на свій розсуд, і подумав, що розмітка нашого сліду врятує нас від втрати. Прямо як Гензель і Гретель". Він посміхнувся своїй жарті, закріплюючи кінець мотузки під камінням, і ми пішли далі.
  
  Повинен визнати, що ми кілька разів ковзали і падали на пухких каменях, поки не освоїлися. Маккейб раз у раз зупинявся, щоб обмотати мотузку навколо того чи іншого виступу. Потім, в якості ще одного випробування, ми навчилися стежити за своїми кроками і слизькій субстанцією, я вважаю, чимось на зразок моху. Ми тоді ще не увійшли у світ грибів!
  
  Нарешті, ми досягли кінця тунелю, і нам пощастило, що ми не поспішали, тому що тунель несподівано відкрився величезний грот з величезними товстими пластами кальцію, тягнуться від підлоги до стелі; титанічні зелені, жовті і чорні колони, які виглядали так, наче підтримували величезний розлогий звід, який сам по собі майже чудесним чином переливався відбитим світлом тисяч кристалів всіх мислимих квітів! На іншому кінці підлоги, далеко внизу, ми могли бачити струмок, звивається серед лісу сталагмітів.
  
  Через кілька хвилин ми знайшли природну і досить легку дорогу, яка вела прямо до струмка. Оглянувши підлогу печери, ми помітили, що в кількох місцях у стінах були тріщини та отвори, які, безсумнівно, були входами в інші печери. Тіг йшов попереду нас з Маккейбом, і тепер ми побачили, як він нахилився до струмка. Все його тіло світилося помаранчевим світлом від електричного ліхтарика, отражавшегося від природно відполірованих поверхонь навколо нас.
  
  Маккейб теж опустився на коліна і дивився в той бік, куди вказував Тіг. Через секунду я теж подивився і побачив, що вони оглядають невеликий предмет біля поточної води. Тіг опустив свій смолоскип і, впавши на коліна, підняв з землі якийсь предмет - маленький сірий гриб, чи більше його великого пальця. Потім ми побачили, що на березі струмка їх було кілька десятків.
  
  Маккейб почухав потилицю і сказав. “Хто б міг подумати, що щось може рости в цьому холоді і в непроглядній пітьмі. Можливо, досі світло не проникало в цей регіон мільйони років". З цими словами він обмотав мотузку навколо найближчої колони, і ми знову рушили слідом за бризом, який доля зробила нашим провідником.
  
  Величезну печеру, в якій ми перебували, можна було представити як величезний міхур в темно-зеленому пагорбі, але нам не знадобилося багато часу, щоб пробратися по підлозі і знайти тунель біля дальньої стіни. До цього часу ми вже досить звикли до всього різноманітності матеріалів, за якими ми марширували. Якщо не вважати ліхтарів, які ми взяли з собою, ми опинилися у світі без світла, і думка про це була воістину жахливою. Деякий час ми стежили за протягом, а потім зрозуміли, що він посилюється. У той же час ми усвідомили, що десь попереду в тунель проникає світло.
  
  Нарешті ми побачили кінець тунелю, але несподівано я відчув дивну пульсацію у вухах. Ми обережно наблизилися до кінця тунелю, гадаючи, що могло бути джерелом світла і повітря. Коли ми тихо наблизилися, то раптом помітили якісь крадуться руху в темряві позаду нас, за поворотами, які ми тільки що перетнули, куди не міг проникати наш світ.
  
  Ці звуки були несподіваними й страшними, але у нас не було вибору. Ми рухалися вперед, поки не дійшли до кінця дороги. Тунель просто обривався на краю виступу, який виходив на великий каньйон глибоко в надрах землі, набагато глибше і більше, ніж склепінчаста печера, яку ми залишили позаду.
  
  І те, що ми побачили там і пережили з того моменту, буде переслідувати мене і переслідувати в моїх снах вічно! Повинен бути якийсь спосіб очистити мій мозок від цих образів та переживань. Принаймні, Холмс, огидні бачення, які мало не вбили нас, коли ми зіткнулися з ногою диявола, були в наших головах. Тепер у мене немає такої розради!
  
  В середині цього нового каньйону, на дні, перебував джерело світла, який залучив нас. Це була хвиляста світиться маса, схожа на живий пагорб. Він пульсував і покривався брижами, за його желеподібної поверхні пробігали хвилі. Ми стояли приголомшені і дивилися в жаху, не тільки з-за цього гігантського істоти, схожої на протоплазму, але і з-за того, що ми бачили навколо нього.
  
  Там були полчища істот, танцюючих під якусь неможливу мелодію, яку ми не могли чути, але, тим не менш, вона пульсувала в наших вухах. Вони танцювали по колу навколо цієї жахливої маси. Там було, мабуть, п'ятсот жовто-зелених цибулинних істот, наполовину грибів, наполовину комах, схожих на губки з павукові лапки і величезними багатогранними очима, які відображали наш світ. Це було так, наче нас загіпнотизували і наказали не відводити погляду.
  
  Танець не сповільнювався, але раптово в колишеться масі відбулася трансформація. На наших очах її верхня половина почала перетворюватися на щось інше. Вона почала зростати у вертикальному напрямку, ніби небачені дріжджі змушували її підніматися. По мірі того як він ставав вище, він також ставав більш вузьким і почав набувати брехливу форму, майже як якби невидима рука ліпила глину, але глину, маса якої, мабуть, була еквівалентна океанського лайнеру! А потім все це злилося в обриси приголомшливо красивої жінки. Те, що ми могли бачити, було повністю оголеним, але гігантським, таким же величезним, як дуб, з виступаючою поставою, чимось нагадує фігуру на носі корабля.
  
  Потім Тіг ахнув і закричав, закрив очі і впав на коліна.
  
  Я відвів погляд від цього відволікаючого чинника і знову подивився на жінку. Хоча мій мозок казав мені, що вона, мабуть, щось абсолютно чуже, я відчував, що у неї є якась влада наді мною, і я був загіпнотизований її красою. Частина мого розуму пручалася; це було схоже на ментальне перетягування каната.
  
  Потім я змусив себе подивитися вниз, на нижню половину все ще колишеться маси. Навіть поки я дивився, я бачив, як він теж змінює форму, подовжується і перетворюється в довгу вузьку трубку — схожу на жахливий сірий огидний міхур королеви термітів, — з якої безперервним потоком випливали драглисті і напівпрозорі овоиды, кожен розміром з козла, в кожному з яких знаходилося гнильне і извивающееся дитяче істота, подібне тим жахливих тварюк, які танцювали навколо неї!
  
  [Мій дорогий Ватсон, як вам не соромно за зневажливе ставлення до механізму дозування яєць наших друзів-комах! Але, враховуючи обставини, я не буду занадто звинувачувати вас, старий друже!]
  
  Я з огидою спробував відвести погляд, але не зміг і був змушений спостерігати, як її усмішка перетворюється в демонічний оскал, який буквально від вуха до вуха расползся за її гігантського особі, а потім наповнився міріадами жахливих зубів, так що її голова стала нагадувати якусь огидну помісь акули і алігатора.
  
  Повинно бути, тоді я зійшов з розуму.
  
  Все це сталося, і я навіть не підозрював про присутність Маккейба або, за винятком його крику, Тіга. Але якимось чином наші відчуття повернулися, і ми, як один, розгорнулися з метою втекти. Ми повернулися по своїх слідах, але пройшли всього близько п'ятдесяти ярдів, коли істота, схожа на тих, кого ми бачили танцюючими, встало у нас на шляху з якоїсь невидимої порожнини в стіні тунелю. Це і було джерело злодійкуватих звуків, які раніше викликали у нас певне занепокоєння. Він повільно наближався до нас, тому що у нього був еквівалент ніг, але його жвалы або кігті були загрозливо витягнуті в нашу сторону. В середині кожного було смертоносне жало, з якого капала молочно-біла рідина, яка, мабуть, була якоюсь отрутою.
  
  Тіг прийшов першим, підняв рушницю і вистрілив у істота в упор. Але його тут же замінили ще дюжиною. Я не можу почати описувати мерзенність цих істот. Я сказав, що вони схожі на губки, тому що їх тіла були покриті отворами діаметром в дюйм і більше, кожне з яких, здавалося, ритмічно відкривалася і закривалася, як риб'ячі зябра. Їх голови були на стеблинках і нагадали мені голову богомола. Їх очі були більше схожі на ті, якими павук дивиться на світ, чим на щось нормальне. І я помітив, що ці штуки видавали звуки! Важкі звуки, схожі на величезні желатинові бульбашки, за якими слідували повільні всмоктувальні звуки. Саме тоді я побачив жовту слизь, яка виступає з їх пір, або зябер, або чим там ще були отвори по всьому тілу.
  
  До цього часу ми всі дістали свої рушниці стріляли і заряджали їх так швидко, як тільки могли, але здавалося, що шість або десять осіб замінили кожного вбитого нами. Весь цей час я продовжував намагатися переконати себе, що все, що ми відчували, були зовсім очевидні наукові причини.
  
  Але якимось чином нам вдавалося просуватися вперед. Я дякував Господу за те, що ми все ще чіплялися за наші електричні ліхтарики і що вони прослужили все це час. Але, звичайно, як тільки це почуття прийшло мені в голову, один з них почало мерехтіти, і я злякався, що незабаром нам доведеться битися з цими істотами в непроглядній темряві, що явно було їм на руку.
  
  І все ж, на мій подив, нам вдалося просунутися вперед, поки ми не опинилися в печері з звивистим струмком. Ми вийшли з тунелю, але все, що це дозволило істотам підбиратися до нас ще з більшої відстані. Звідусіль я чув їх заслинені, бормочущие, булькаючі звуки. Вони оточили нас, витягнувши руки, з стінгерів капало, а у нас закінчувалися боєприпаси!
  
  Ми були оточені і приречені!
  
  І потім, дивно, несподівано, неймовірно, дивний маленький чоловічок на ім'я Брайан з Нок Мага, карлик, який вважав себе лепреконом, просто з'явився з нізвідки і, як би дивно і неможливо це звучало, в руках у нього був компактний пістолет-кулемет, який стрекотом і випускав кулі, здавалося б, нескінченно — насправді, як я дізнався, понад 600 пострілів в хвилину — тулуба і голови атакуючих нас істот!
  
  Шум, мабуть, був оглушливим в замкнутому просторі печери, але ми не звернули на це уваги.
  
  Я чув, як Брайан сказав: “Це тільки оглушит їх, так як вони споконвічно складаються в основному з отворів. Але тепер у тебе є час втекти. Йди ліворуч, потім праворуч, потім ліворуч, потім ліворуч. Тоді ти побачиш світло місяця!"
  
  Якийсь час Брайан повільно йшов попереду нас, прокладаючи шлях крізь натовп тварюк. Але в якийсь момент його більше не було з нами, хоча ми могли чути, як далеко стріляє його зброю. Наступне, що я пам'ятаю, це те, що я був на відкритому повітрі, а в небі над нами сяяли місяць і зірки. Істоти не переслідували нас. Ми не знали чому, та нам було все одно. Потім я впав мертвої купою.
  
  Коли я прокинувся зі сходом сонця, то побачив, що Маккейб сидить поруч і виглядає приголомшеним. Тіг був зовсім поруч зі мною і збуджувався так само, як і я. Але потім його очі розплющилися, і він почав кричати, так що нам з Маккейбом довелося утримувати його. Не тоді, але з часом я, до свого жаху, дізнався, що істота жіночої статі нагадувало його втрачену мати такою, якою він її пам'ятав в останній раз. Бідний хлопчик!
  
  Машинально ми рушили в напрямку вілли Маккейба і в якийсь момент перетнулися з групою людей, які шукали нас. Повернувшись в будинок, ми розташувалися перед величезним каміном і згорнулися в позу ембріона, не сміючи заснути. Ми могли тільки тремтіти і хапати ротом повітря.
  
  Холмс, я знаю, ви не повірите жодному слову з цього. Я сам з трудом можу в це повірити.
  
  Хоча, звичайно, моїм першим бажанням було забратися з цієї землі як можна швидше, я згадав, що у мене є пацієнт. Коли я заглянув до нього, я був здивований і задоволений, побачивши, що він був у свідомості, сидів, трохи їв - і що грибкове кільце у нього на грудях помітно зменшилася в діаметрі.
  
  Я залишився з Маккейбом і О Нері ще на кілька днів і продовжував застосовувати мазь з касторовою олією, яка, насправді, здається, як раз те, що потрібно. Звичайно, ніхто не знає напевно, але ми припустили, що дійсно повинна існувати якась гіпнотична зв'язок між істотами, особливо між огидним істотою-матір'ю, і деякими речами і умовами, які, як завжди стверджував фольклор, залежали від надприродних примх Маленьких людей і фей.
  
  Дональд О Нірі зобов'язаний своїм одужанням того, що цей зв'язок був розірваний, коли ми несподівано порушили розпорядок дня і звички цих істот. Маккейб і двоє О Нері кажуть мені, що вони не можуть продовжувати жити тут і переїдуть, як тільки зможуть. Однак ця рішучість серйозно послаблюється знанням того, що, куди б ми не пішли на цій планеті, має бути більше таких "золотих міст", де проживає "прекрасна сім'я"! Звичайно, кельтські народи, принаймні, рясніють подібними речами.
  
  Коли Маккейб, Тіг і я порівняли наш досвід, стало очевидно, що всі ми пережили один і той же жах, нез'ясовним чином описаний в першу і останню чергу лепреконом Брайаном! Я вважаю, що саме я висловив ідею про те, що все це могло бути галюцинацією, яка змінила душу, але ніхто з нас насправді в це не вірить.
  
  Я відправлю це, як тільки доберуся до готелю і почну свою зворотну подорож, яка обіцяє бути таким же складним і важким, як і подорож сюди.
  
  Твій друг на все життя,
  
  Джон Ватсон
  
  Бірмінгемська стрілецька збройова компанія[Місіс Хадсон— Можу я покласти на вас ще одне секретарська завдання? Будь ласка, відправте записку, повідомивши їм, що я виявив, що їх автоматичний пістолет Thompson моделі BSA 1926 року випуску (з патронними стрічками) є тріумфом ефективності. Будь ласка, подякуйте їм за доброту, але також поясніть, що я визнав за необхідне залишити обладнання. Я втомився. Подорож мене більше не влаштовує. У минулому я ніколи так легко не хворів і не втомлювався. Цей клятий вірус! І останнє, місіс Хадсон. Ви пам'ятаєте ту довгу лисячу шубу, яку ви залишили під час свого останнього візиту, тому що не змогли помістити її в свій багаж. Сподіваюся, вона не мала сентиментальної цінності, тому що, боюся, вона безнадійно зіпсована. Я куплю тобі новий.]
  
  OceanofPDF.com
  
  СПРАВА ВИНОТОРГОВЦЯ ВАМБЕРРИ, автор Джек Гріш
  
  Наш відвідувач на Бейкер-стріт цим свіжим, сонячним осіннім днем був охоплений тривогою, ходячи взад-вперед перед диваном і поперемінно то ненадовго сідаючи на нього, то знову встаючи, щоб ходити взад-вперед. "Моя дилема," схвильовано сказав він моєму другові Шерлоку Холмсу, " глибока. Якщо я вдамся до ваших послуг, містер Холмс, це може означати її смерть. Але якщо я нічого не зроблю, її життя, тим не менш, буде в небезпеці.
  
  Холмс сидів, втративши дар мови, його кістляві лікті покоїлися на підлокітниках крісла, тонкі кінчики пальців торкалися, а темні очі були порожніми. Він терпляче чекав, поки Баскомб Макхью завершить свої напружені роздуми. Після тривалого мовчання Макхью випалив: “Чорт! Мені терміново потрібен ваш рада. Я можу заплатити вам за це? Я повинен знайти вихід з цього скрутного становища і захистити мою любу сестричку. "
  
  Як він пояснював раніше, Макхью опинився в епіцентрі проблеми, на яку не було простої відповіді, і його доля викраденої сестри висіла на волосині. Вона була одружена Хитклифом Вамберри, виноторговцем з сільської місцевості Хемпшира на захід від Лондона, і, побувавши там напередодні, в неділю, Макхью дізнався, що мініатюрна і миловидна жінка зникла зі свого будинку. Він суворо розпитав свого шурина, оскільки вони ніколи не ладнали, і врешті дізнався, що місіс Вамберри була викрадена, коли перебувала одна в своєму будинку поруч з виноробнею, коли її чоловік доглядав за своїм виноградником. Вамберри виявив на обідньому столі записку з вимогою викупу, наклеєну разом з літерами та словами, вирізаними з газети. Він неохоче показав її Макхью. У ньому вимагалося п'ятдесят тисяч фунтів стерлінгів за благополучне повернення місіс Вамберри і жирними літерами попереджалося:
  
  “ Ніяких мідяків, інакше вона помре.
  
  У грубому повідомленні чоловікові наказувалось залишити гроші в холщовом мішку на мосту через річку Ейвон приблизно в двох кілометрах від виноробні у вівторок ввечері в десять годин.
  
  "І ось воно, містер Холмс, - заявив Баскомб Макхью," у понеділок пізно ввечері мій шурин пішов в банк, щоб зняти свої заощадження, які становлять суму близько тридцяти тисяч фунтів. Я добре забезпечений і можу позичити йому залишок, але де гарантія, що моя бідна, прекрасна сестра залишиться неушкодженою? Його крижані блакитні очі спалахнули, передчуваючи найгірший результат. Саме в цей момент Макхью усвідомив свою глибоку дилему і звернувся до Холмсу за порадою.
  
  Холмс підвівся і підійшов до камінної полиці, щоб дістати трубку вишневого дерева, наполовину набиту махоркою. Завжди спокійний в стресових ситуаціях, він ненадовго задумався, поки недбало чиркав сірником і вдихав суміш.
  
  "Рада я можу дати безкоштовно", - сказав він Макхью, додавши: "Якщо б я був містером Вамберри, я б відправив кого-небудь на зразок вас до влади - замість того, щоб йти самому, оскільки він може перебувати під наглядом, — і дозволив би втрутитися поліції, тому що вони досвідчені в делікатних справах, що вимагають обережного маневрування. Якщо це те, що вони з вами вирішили, то в моєму участю взагалі немає потреби ".
  
  Розчарований, Макхью попрощався з Холмсом і зі мною, одягнув свій ретельно вичищений циліндр, поправив чорний шовковий жилет, розгладив складки на сірих штанях з твіду "Харріс", глянув на кишеньковий годинник на золотому ланцюжку "Альберт" і прямою ходою спустився сходами до холу чекав екіпажу. Те, що він був процвітаючим людиною, не викликало сумнівів, але те, що він був лондонським адвокатом, стало очевидно Холмсу тільки тоді, коли Макхью увійшов у нашу квартиру.
  
  “Він, здавалося, був шокований, Ватсон, - зауважив Холмс, - тим, що я знав про його професії, особливо коли я пояснив, що це моя особливість - судити про засоби до існування лише за зовнішнім виглядом. По правді кажучи, не надто рідкісне згадка його імені в щоденних газетах за те, що він пристрасно домагався виправдувальних вироків проти самих компетентних інспекторів Скотленд-Ярду, видав його, коли він прибув. Можливо, тепер, коли він так близький до жертв злочину, у нього складеться інша думка про негідників, яких він представляє, і про необхідність правосуддя. У будь-якому випадку, якщо я не помиляюся, я вважаю, що ми знову побачимо містера Макхью, і дуже скоро.
  
  * * * *
  
  В той вечір ми з Холмсом вечеряли вдома після того, як місіс Хадсон, наша квартирна хазяйка, здивувала нас вечерею з свинячих відбивних, молодої картоплі і теплого бурякового салату. Після ми неквапливо рушили на Стренд за примірником вечірнього "Глобуса" і поділилися ним у потріскуючого каміна, коментуючи один одному статті, які, на нашу думку, представляли помітний інтерес.
  
  "Ось людина по душі мені, Ватсон", - пробурмотів Холмс, читаючи нарис. "Він зайнявся бджільництвом на пенсії і заробляє стільки ж, скільки і конюхом, продаючи мед лондонським бакалейщикам і сільським сусідам".
  
  "Робота не така легка, як можна було б собі уявити, Холмс," заперечив я, " а взимку від неї немає ніякого прибутку.
  
  "Тим не менш, образ життя привабливий", - зауважив Холмс, потім поклав газету на крісло поруч зі мною і почав клопотати за столом, вкритим сосною, де він проводив експеримент, в ході якого потрібно додати дрібку цукру і трохи білого оцту, щоб замаскувати смак отрути, який він готував.
  
  "Це безбарвний і без запаху, саме там, де я хочу, Ватсон", - співучо промовив він. “Тепер все, що нам потрібно зробити, це зловити щура за китайським рестораном за рогом, щоб перевірити, наскільки смертоносної може бути моя формула. Те, що це смертельно, мене не турбує, але хитрість буде полягати в тому, щоб подивитися, чи можна виявити в крові або в органах. Результат стане темою моєї наступної монографії ".
  
  Я був не в тому настрої, щоб йти ловити щура, тому пішов на ніч, але Холмс змайстрував коробку з якогось незакріпленого картону під столом і вийшов з квартири.
  
  * * * *
  
  Вранці коробка стояла на столі, а маленьке тварина всередині було твердим, як дошка. Перед сніданком Холмс зайнявся препаруванням нещасного істоти і вивченням нутрощів під мікроскопом.
  
  Після їжі ми провели решту дня в бібліотеці на Грейт-Пітер-стріт, де Холмс вивчав статті і книги, готуючись до написання монографії, в той час як я переглядав Daily Telegraph, The Guardian і The Morning Chronicle, не знайшовши в них нічого вартого уваги.
  
  На зворотному шляху на Бейкер-стріт ми довго обговорювали проблему Макх'ю і цікавилися, чи жива ще місіс Вамберри. "Завтра ми почуємо від нього, не вирішиться все сьогодні ввечері", - припустив Холмс. "Викрадення зазвичай закінчуються плачевно, незважаючи на всі зусилля офіційної поліції".
  
  Приблизно о першій годині дня в середу екіпаж Макхью зупинився перед нашим будинком, і він вийшов разом зі своїм супутником, обидва виглядали похмурими. Поки я спостерігав з вікна і описував Холмсу їх прибуття, він поклав ручку на стіл, за яким писав.
  
  "Схоже, минула ніч і сьогоднішній ранок пройшли не дуже добре", - припустив він. “ Ризикну припустити, що містер Макхью привіз містера Вамберри, і вони захочуть, щоб я знайшов місіс Вамберри в повному здоров'ї.
  
  Ми почули кроки місіс Хадсон на сходах приблизно через хвилину після дзвінка у двері, і вона увійшла повідомити, що Макх'ю і Вамберри хочуть негайно бачити Холмса. "Це про зниклої жінки, про яку містер Макхью говорив позавчора", - сказала місіс Хадсон. “Чоловік, який був з ним, - її чоловік. Вони обидва дуже засмучені".
  
  "Тоді надішліть їх негайно", - розпорядився Холмс і подякував за попередження. "Ви можете залишити двері відкритими", - сказав він, одягаючи свій зелений двобортний піджак і застібаючи його.
  
  Через мить Макхью вже стояв на порозі, а Вамберри покірно слідував за ним. Макх'ю помахав вказівним пальцем у бік Холмса, немов звертаючи увагу присяжних в напруженому залі суду на те, що Холмс дав погану пораду. "Ми зробили, як ви запропонували, і зв'язалися зі спеціальним констеблем округу Хемпшир, який продовжив влаштовувати жахливий і ретельний безлад в і без того катастрофічну ситуацію", - почав Макхью. “ Наша Фібі досі вважається зниклою, а гроші за викуп пропали.
  
  "Спокійно розкажіть мені точні подробиці вашого досвіду", - непримиренно відповів Холмс, недбало пропонуючи двом гостям крісла простягнутою рукою.
  
  Вони прийняли його запрошення, і Макх'ю продовжив розповідь:
  
  “Коли я поїхав звідси в понеділок, я поїхав прямо на виноробню і переконав свого шурина звернутися за допомогою до влади. Нашвидкуруч повечерявши, я пізно ввечері поїхав в поліцейську ділянку і нескінченно довго чекав, поки черговий офіцер забере спеціального констебля Ісаака Торнбурга з його будинку, де його знайшли в постільній білизні.
  
  “Він вислухав мою історію і вирішив заманити в пастку одного з викрадачів на мосту, коли той прийшов забрати полотняний мішок. Торнбург сказав, що потім він переконає злочинця, що в його інтересах привести поліцію туди, де його спільники сховали місіс Вамберри, тому що в разі її смерті не уникнути шибениці.
  
  “Я не поспішала погоджуватися з планом Торнбурга, думаючи, що у моєї сестри було б більше шансів вижити, якби ми з містером Вамберри просто слідували інструкціям в записці про викуп. Однак Торнбург пояснив, що влада буде діяти, щоб перехопити переказ грошей і врятувати мою сестру, незалежно від моєї думки, тому я погодився з його побажаннями.
  
  “Вчора вранці я повинен був представляти інтереси клієнта, призначеного на судове слухання, тому я відправився в Центральний кримінальний суд, а потім в банк, щоб зняти двадцять тисяч фунтів стерлінгів, які повинні були доповнити пакет вимог про викуп, як і було обумовлено Торнбургом. Потім я повернувся на виноробні, де мій шурин поклав ці кошти у свій сейф разом з тридцятьма тисячами фунтів, які він зняв зі своїх рахунків.
  
  Протягом всього виступу Макхью Вамберри сидів, не промовляючи ні слова, киваючи на знак згоди, коли Макхью продовжував:
  
  Залишок дня пройшов повільно, майже без розмов, якщо не рахувати кількох слів про те, як багато Фібі означає для кожного з нас. За півгодини до десяти годин ми повантажили полотняний мішок в мою карету і разом поїхали до мосту. Тут Хіткліфф поклав мішок на доріжку в середині споруди. Торнбург вже розмістив своїх людей в кущах по обидві сторони моста, щоб вони могли бачити мішок з обох сторін.
  
  “Але, на жаль, через сезону року над річкою опустився густий туман і закрив їм огляд. Це був гороховий суп, такий густий, що поліція не змогла навіть розгледіти міст.
  
  “Я очікував повернутися на виноробню вранці і виявити нашу Фібі живою і неушкодженою, але замість цього з Торнбургом там був тільки мій швагро, який повідомив, що брезентовий мішок зник вночі, а поліція взагалі нічого не чула і не бачила. Вони по-королівськи провалили цю справу, і ви, містер Холмс, - наша остання надія повернути мою сестру додому в цілості й схоронності.
  
  Потім втрутився Вамберри, кажучи соромливо. Він нервово почухав свою лису голову і погладив гладко виголений підборіддя і щоки. “Моя дружина, містер Холмс, викликає у мене першорядну заклопотаність, але втрата грошей вибила мене з колії. Моя виноробня знаходиться в руїнах з-за епідемії філоксери, яка поширилася з Франції до Великобританії, і тому мій бізнес зазнає краху через брак хорошого вина для продажу. Якщо б ви могли повернути викуп, а також врятувати Фібі життя, я був би вам дуже вдячний.
  
  Холмс деякий час нічого не говорив, повільно походжаючи по кімнаті зі зчепленими за спиною руками, потім сказав: “Я побоююся гіршого для місіс Вамберри, тому, якщо я займуся вашим справою, ви можете дізнатися, що я встановив особи викрадачів, не домігшись її повернення цілою і неушкодженою. Що стосується викупу, то шанси на успіх п'ятдесят на п'ятдесят.
  
  "О, я благаю вас старатися з усіх сил, що б не трапилося", - смиренно попросив Макхью.
  
  "Будь ласка, зроби це", - жалібно додав Вамберри.
  
  Холмс погодився підтримати їх справа, але спочатку поставив питання, який здавався вирваним з контексту. "З яких банків ви отримали гроші для викупу?" він хотів знати.
  
  "Яке це має відношення до вашого розслідування?" Парирував Вэмберри.
  
  "Цілком можливо, що хто-то в одному з банків знав, якими активами ви маєте, і придумав схему, щоб позбавити вас від них", - сказав йому Холмс.
  
  "Я вивів кошти з Національного банку Англії", - повідомив Макхью, і Вамберри назвав компанію Форсайта & Company в Ньюмаркет-Хіт.
  
  З цими словами Холмс попрощався з нашими відвідувачами і сказав кілька підбадьорливих слів. “Можливо, до того часу, як ви дістанетеся до винарні, місіс Вэмберри буде чекати вас вдома. Не втрачайте надії на неї". Він також сказав, що побачиться з ними приблизно через день в Хемпширі, "оскільки я почну своє розслідування в Лондоні і в свій час відправлюся на околиці".
  
  Після того як вони пішли, Холмс добровільно заявив, що ця справа викликає особливе здивування, оскільки є мало речових доказів, на які можна покластися. Він не виключав можливості того, що місіс Вамберри була нещаслива у шлюбі і підстроїла власне зникнення, а також можливість втекти з кругленькою сумою. "Є ще одна можливість, але поки занадто рано будувати теорії", - загадково сказав він, не вдаючись у подальші пояснення.
  
  Холмс вибачився і пішов до себе в спальню, щоб переодягнутися в свою уніформу для роботи в підворітті: поношений сорочку з круглим вирізом, коричневі робочі штани і светр зі слідами ворсу. "У нас є час до вечері, щоб я проконсультувався зі своїми інформаторами та з'ясував, чи не помічали вони, щоб хто-небудь з нероб витрачав непомірну суму готівки, яка могла бути частиною викупу - якщо вони дійсно є в обігу", — зауважив він, квапливо прямуючи до сходів.
  
  Мені самому захотілося подихати свіжим повітрям, тому я надів казанок і взяв палицю для приємної прогулянки по парку. Я помітив гусей на ставку - ознака того, що до настання зими залишався ще місяць або більше, але темні хмари були ознакою наближення дощу, тому я поспішив повернутися на 221B, поки як слід не промок. Мене не було близько двох годин, але Холмс продовжував свою екскурсію. Він увійшов у двері майже в шість годин і був у говіркому настрої.
  
  "Всі відомі хулігани бідні, як церковні миші," проголосив він, - за винятком Арчі Стемфорда, фальсифікатора, який нещодавно успадкував десять тисяч фунтів від своєї дорогої матері, завжди терпимою жінки, яка кілька разів виручала його з біди, коли була енергійною. Її великодушність, безсумнівно, спонукало Арчі продовжити свою злочинну поведінку. Однак вона дивилася на це інакше, як може дивитись тільки віддана мати ".
  
  Холмс переодягнувся в більш пристойний одяг, і ми поїли пасту з креветками і морськими гребінцями в італійському ресторані Carbone на Майлз-стріт, випивши графин к'янті, поки Холмс обмірковував свій наступний хід. "Я наведу довідки в "Ту бенкс" і складу більш повну картину цієї складної головоломки", - наголошував він, потім перевів розмову на наслідки філоксери, виступ Женев'єв Мастерс у драмі, яку ми відвідали в театрі "Ліцеум", і вплив на суспільство в майбутньому появи електричного освітлення.
  
  Не встиг Холмс виїхати в четвер вранці, як прибутку Баскомб Макх'ю і Хіткліфф Вамберри, щоб передати йому термінову прохання. Вони відмовилися чекати повернення Холмса, сказавши тільки, що хочуть, щоб він негайно припинив розслідування. Вони попросили мене передати повідомлення, тому що це було питання життя і смерті місіс Вамберри. Я сказав їм, що передам інформацію, але що Холмс хотів би знати, чому вони так наполягають на звільненні його від розслідування.
  
  "Ми повернемося сьогодні вдень з поясненнями, але ні в якому разі не дозволяйте містера Холмса продовжувати", - зажадав Макхью, перш ніж різко розвернутися і квапливо спуститися по сходах, а Вамберри поспішив за ним, щоб не відставати.
  
  Я був здивований раптовою зміною відносини і висловив свої побоювання Холмсу, коли він увійшов у двері приблизно через годину після ленчу.
  
  "Цікаво, - сказав він, - хоча це узгоджується з тим, що я визначив досі". Він не став вдаватися в подробиці; швидше, пробурмотів щось про доброту місіс Хадсон і зробив бутерброд з рештою скибочками ростбіфа і хріном, які вона принесла нам раніше.
  
  Було майже половина четвертого, коли Макх'ю і Вамберри пройшли через наші двері і зіткнулися з Холмсом, який стояв біля вікна вітальні і дивився на нескінченний парад пішоходів і гужових машин.
  
  "Я так розумію, джентльмени, ви хочете, щоб я відмовився від ваших послуг," промовив він в якості привітання, як і раніше, стоячи до них прямий і вузькою спиною.
  
  "Вкрай важливо, щоб ви це зробили", - підтвердив Макхью. “ Бачите, містере Холмс, викрадачі попередили нас, що, якщо ви будете впиратися, наша Фібі буде знищена. Він засунув аркуш паперу під яструбиний ніс Холмса, коли той повернувся до них обличчям.
  
  Записка містила ще кілька наклеєних слів і літер, вирізаних з газети.
  
  "Ми ж сказали вам, ніяких копів, включаючи Холмса", - свідчив перший рядок.
  
  "Я знайшов це сьогодні прикріпленим кинджалом до моєї вхідних дверей", - втрутився Вамберри, вказуючи тремтячим пальцем на аркуш паперу.
  
  "Якщо тільки за вами не стежили за мою адресу, ніхто ніяк не міг дізнатися про мою причетність до вашої справи", - наполягав Холмс.
  
  "Це несуттєво, містер Холмс," продовжував Баскомб Макх'ю, - тому що факт в тому, що вони дійсно знають, і ми повинні підкорятися їх вказівками задля Фібі".
  
  Холмс узяв записку у Макх'ю і переглянув весь вміст. В ній пропонувалося Вамберри розмістити ще п'ятдесят тисяч фунтів стерлінгів на бруківці в десять годин вечора. "І на цей раз приходь один", - попередив він.
  
  "Я заберу його сам і піймаю того, хто прийде за ним", - порадив Макхью. "Клянуся Богом, я змушу його розповісти, де вони сховали мою сестру".
  
  "Ви робите дурну помилку" заперечив Холмс, "але ви мій клієнт, і я не можу піти наперекір вашим бажанням".
  
  "Ми з Баскомбом розходимося в думках щодо більшості питань," сміливо заявив Вамберри, завершуючи розмову, " але не з цього. Він доб'ється того, чого не змогли домогтися ви і поліція.
  
  Після того як вони пішли, Холмс занурився в одну зі своїх мрій, розтягнувшись на дивані і меланхолійно перебираючи струни скрипки. Він відхилив моє запрошення пригостити його вечерею в "Симпсоні", сказавши, що у нього немає апетиту, тому я пішов у заклад один і, повернувшись, застав його все ще на дивані в пригніченому стані.
  
  "Послухайте, Холмс," покартав я його, - звільнення дурня і його родича не є порушенням вашого професійного статусу".
  
  "Ні, але це невдача, тим більше, що я був на порозі прориву", - відповів він.
  
  Депресія Холмса тривала до наступного обіду, поки одна подія не вразило нас до глибини душі. Я квапливо увійшла в наші кімнати, пихкаючи після походу до газетного кіоску за примірником "Дейлі газетт". Заголовок на першій шпальті п'ятничного вечірнього випуску кричав про насильницьку смерть Макхью.
  
  "Виняткова трагедія", - свідчив напис, а під нею: "Відомий юрист убитий на мосту в Хемпширі".
  
  У супровідній статті говорилося, що Баскомб Макхью отримав кілька ножових поранень у груди і горло, його тіло було виявлено швагром Хитклиффом Вамберри, ссутулившимся на сидінні свого екіпажу, напередодні пізно ввечері. У статті не уточнювалося, чому Макхью переправлявся через річку в такий пізній час або чому він знаходився в Хемпширі, а не вдома, в Лондоні. Спеціальний констебль Ісаак Торнбург заявив, що поліція розслідує нерозкриті версії і підозрює, що до вбивства причетний гангстер. Констебль Торнбург нічого не згадав про викрадення Фібі Вамберри або про п'ятдесят тисяч фунтів, які були при Макхью. Спеціальний констебль просто сказав репортерові, що, мабуть, мотивом жорстокого нападу було пограбування.
  
  "Такі наслідки, коли дилетант бере справу у свої руки", - холоднокровно прокоментував Холмс, прочитавши звіт. “Тепер у мене є зобов'язання перед моїм клієнтом - знайти розгадку цієї жахливої таємниці. Якщо вбивство містера Макхью буде розкрито, то буде розкрито і справа його сестри".
  
  Холмс усе ще був у своєму халаті мишачого кольору, тому він швидко переодягнувся в дорожню одежу, і незабаром ми вже їхали на поїзді метро до станції Оксфорд Серкус на далекій західній околиці Лондона, де в платній стайні пересідали на орендований "Суррей", а потім у мальовниче і багате графство Хемпшир. Холмс їхав у своїй щільно облягає матерчатою кепці, насунутій на кущисті брови, поки ми проїжджали повз одного величного кам'яного будинку за іншим з доглянутими галявинами і бездоганними квітниками, потім поля для гри в поло, на якому гравці та поні здійснювали тренувальні забіги, і, нарешті, ділянки лісу, де стояв дикий кабан, гризучи жолуді, — поки, нарешті, ми не зупинилися біля штабу поліції, щоб зустрітися зі спеціальним констеблем Торнбургом.
  
  Це був невисокий худорлявий чоловік років тридцяти п'яти, з густими чорними вусами, які гармоніювали з його хвилястими волоссям.
  
  “Я чув про вашу участь у деяких розслідування Скотленд-Ярду, містер Холмс, - сказав він в якості вступу, - але ви нічим не можете допомогти в цьому розслідуванні. У нас є на прикметі кілька підозрюваних, і ми звужуємо коло підозрюваних у процесі виключення ". Він говорив впевнено і владно, його загострене підборіддя і широко посаджені сірі очі були спрямовані до стелі в жесті відчуження. Холмс, нітрохи не образившись, тим не менш запропонував свою допомогу і попросив розповісти про деяких деталях огляду місця злочину.
  
  "Містер Вамберри виявив закривавлене тіло на сидіння екіпажу містера Макхью, його руки мертвою хваткою стискали поводи, а обличчя спотворилося, як ніби від подиву", - повідомив констебль Торнбург. “Містер Вамберри розповів нам, що він з нетерпінням чекав вдома повернення свого шуряка з своєї місії, але коли містер Макх'ю не з'явився до двох годин ночі, містер Вамберри попрямував до мосту. Він поїхав тим же маршрутом, що і карета, сподіваючись по дорозі зустріти містера Макхью. Містер Вамберри добрався до мосту й побачив карету посередині, його шурин, очевидно, був мертвий, а мішок з грошима зник. Пройде день або близько того, перш ніж ми посадимо злочинців за грати і дізнаємося місцезнаходження місіс Вамберри.
  
  Потім Холмс задав риторичне питання: "чи Не вказує положення трупа з численними ранами на напрямок, відмінне від вашої теорії?"
  
  "Що ви маєте на увазі під цим — у вас є що-небудь краще?" - випалив у відповідь офіцер, з роздратуванням дивлячись на Холмса.
  
  "Я буду шукати інші шляхи і зосереджуся на своєму напрямку, а потім розкрию всі, коли прийду до висновку", - двозначно відповів Холмс, перш ніж піти. "Його поведінка нагадує мені інспектора Лестрейда", - зізнався мені Холмс наодинці, коли ми сідали в "Суррей", маючи на увазі чиновника Скотленд-Ярду з очима-намистинками, який зазвичай ставав впертим після того, як перетинався з єдиним в імперії невтомним детективом-консультантом.
  
  Ми поїхали до мосту над річкою Ейвон після того, як спочатку запитали ради щодо його розташування у жінки, прогуливавшейся зі своїм підстриженим французьким пуделем. "Будьте пильні," попередила вона, "це небезпечне місце для такого мирного району — тільки вчора там сталося пограбування і вбивство".
  
  На мосту Холмс ретельно оглянув прилеглу територію з обох сторін, визначивши, що пішохідна доріжка на обох кінцях могла приховати від поліції людини, який ховався в кущах вздовж дороги в густому тумані під вівторок ввечері. "Вони очікували транспорт і знехтували більш обхідним шляхом", - уклав він. “Ходімо, Ватсон, тут більше не на що дивитися. Давайте зробимо візит містера Вэмберри".
  
  Від іншого перехожого ми дізналися, як найкраще дістатися до винарні, яка перебувала в двадцяти хвилинах їзди. Вона знаходилася в стороні від дороги, майже поза увагою, з високими дубами і в'язами, обрамляють кільцеву дорогу. На півдорозі ми побачили велике двоповерхова будова з штукатурки і цегли з еркерами на обох рівнях. У дальньому кінці був невеликий трав'янистий ділянку з вимощеній бруківкою доріжкою, що веде до резиденції. За добре обладнаним цегляним будинком розташовувався великий виноградник площею не менше десяти гектарів, на стеблах якого в основному не було ні листя, ні грон винограду.
  
  Шерлок Холмс провів нас через головний вхід на виноробню, в якій був відсутній який-небудь очікуваний аромат - з-за відсутності виробництва. Стіни були обвішані пляшками на стелажах, на більшості з яких були етикетки з Каліфорнії і Нью-Йорка в Сполучених Штатах, а також з Ла-Ріохи в Іспанії і з верхніх берегів річки Дору в Португалії. У сусідній кімнаті побільше стояли величезні чани, порожні преси та ряди бочок, складених з боків. Холмс вивчив колекцію, понюхав краю деяких з них і зішкріб з одного залишки білої порошкоподібної речовини у флакон, який носив у шкіряному футлярі в кишені піджака.
  
  Вамберри ніде не було видно, тому Холмс жестом запросив мене йти за ним, щоб знайти власника. Як тільки ми підійшли до виходу, Вамберри вийшов з вбиральні на розі будівлі і здригнувся.
  
  “ Містер Холмс! Що ви тут робите? вимогливо запитав він.
  
  "Ми прийшли купити пляшку вина до нашого столу сьогодні ввечері," соромливо відповів Холмс. “ І провести розслідування смерті мого клієнта Баскомба Макхью.
  
  "Але вас відсторонили від нашої справи", - відповів Вамберри, якому, здавалося, не терпілося побачити, як ми йдемо.
  
  "Це було до його смерті", - заперечив Холмс. "З тих пір я відновив роботу, що, мабуть, вам не сподобалося".
  
  "Я б подумав, що поліція справляється з цим ділом задовільно, і ваше втручання зайве", - крикнув Вамберри, важливо проходячи повз нас до дверей, щоб завершити дискусію.
  
  Нітрохи не зніяковівши, Холмс пішов за ним, я слідував за ним по п'ятах.
  
  "Я вважаю, що біле сухе вино середньої міцності підійде як не можна краще", - продовжив Холмс. "Що ви порадите?"
  
  "Що?" Пробелькотів Вамберри з різкістю в голосі.
  
  "До нашого сьогоднішнього столу," доброзичливо відповів Холмс.
  
  "Про, але, звичайно, ви прийшли за пляшкою вина, як і сказали", - зауважив Вамберри, втрачаючи свою войовничу позу. "Я б вибрав Відаль Блан з каліфорнійського виноградника — два соверена і чотири шилінги, трохи дорогувато, але це тому, що воно імпортне". Він підвів Холмса до потрібного стелажу і підняв етикетку, щоб той міг прочитати.
  
  Холмс схвально кивнув і розплатився з продавцем.
  
  Ми вийшли і попрямували в платну стайню, щоб повернути коня і візок. По дорозі Холмс сказав, що йому здалося дивним, що Вамберри не порушив тему своєї зниклої дружини. "З очей геть, із серця геть, я вважаю," задумливо прокоментував Холмс, проводячи рукою по своєму черепу.
  
  Як тільки ми повернулися на Бейкер-стріт, Холмсу не терпілося проаналізувати біле порошкоподібну речовину, щоб визначити її хімічний склад. Він розклав свій набір рідких складів на столі, покритому соснової кіркою, і приступив до експериментів. "У мене є тільки крихітний зразок залишку, тому я повинен підрахувати кожен тест", - зазначив він із серйозним виразом обличчя, запаливши лампу Бунзена. “ Я почну з припущення, що ця речовина являє собою гідроксид калію.
  
  “ Луг? - Вигукнула я, відриваючи погляд від "Відлуння", який я купила у продавця по дорозі додому. “ Містер Вамберри або його дружина, мабуть, використовували для виготовлення мила бочку з-під вина ідеальної витримки.
  
  "Або, можливо, щось зловісне", - припустив Холмс. Близько години він возився з кількома графинами, не промовляючи ні слова, потім голосно вигукнув: “Це так! Не можна втрачати ні секунди, друже. Бери капелюх і пальто — ми збираємося другий раз за тиждень витягувати констебля Торнбурга з його постільної білизни.
  
  Не протестуючи, я підкорився захопленнями, оскільки знав, що кульмінація розслідування Холмса була не за горами. В темряві, крізь клапті туману, ми дісталися до метро і сіли в нічний експрес, відправляється в далекий Вест-Енд для чергової вилазки в Хемпшир. Ми розбудили керуючого стайнею і найняли інший екіпаж, який повинен був відвезти нас у штаб-квартиру поліції. Там Холмс приголомшив відповідального офіцера, заявивши, що у нього є найважливіші докази по справі про вбивство Макх'ю і смерті місіс Вамберри.
  
  "Смерть місіс Вамберри?" офіцер кинув виклик. “Ви говорите, що вона мертва, чи не так? Що ж, у нас під вартою підозрювана, яка може привести нас до неї живий, містер".
  
  “ Я можу поговорити з ним? - Заблагав Холмс.
  
  "Тільки з дозволу констебля Торнбурга, і я більше не потревожу його в ліжку", - заявив офіцер, підвищивши голос. “Вам доведеться почекати до ранку. Він буде тут рівно вісім годин.
  
  Офіцер був невблаганний, навіть коли Холмс заперечив, що вранці може бути занадто пізно.
  
  “Сюди! Сюди! З-за чого весь цей сир-бор?" - пролунав інший розкотистий голос з іншого кінця кімнати. Він належав Спеціальним констеблеві Ісааку Торнбургу, який, як з'ясувалося, не міг заснути, думаючи, що його в'язень, можливо, передумав і вирішив у всьому зізнатися про місцезнаходження місіс Вамберри. Констебль Торнбург саркастично звернувся до чергового офіцера:
  
  “ Макгі, не можна так поводитися з самим незамінним помічником Скотленд-Ярду. Містер Шерлок Холмс зробив такий шлях з сіті в невизначену годину, щоб прочитати нам лекцію про те, як діяти далі. Він повернувся до Холмсу і вклонився з награним повагою. "Скажіть нам, містер Холмс, що ми такого зробили, що все вийшло неправильно?"
  
  Холмс чудово стримав свій гнів і повідомив спеціальним констеблеві, що затриманий невинний у викраденні.
  
  Констебль Торнбург розсміявся. “ Але, бачите, у нас є незаперечні докази. У нього була усипана діамантами брошка, яка була на місіс Вамберри в день викрадення. Ден Фуллен, звичайний крадій, поки не перейшов у більш високий клас злочинців, спробував продати брошка ломбарду в Вінчестері. Ми поширили опис коштовностей місіс Вамберри серед усіх продавців і були повідомлені, коли Фуллен спробував обміняти брошка на готівку. Ми, так би мовити, затримали його на гарячому. Він заперечував, що що-небудь знав про місіс Вамберри, але тепер ми чекаємо, коли він заспіває по-іншому ".
  
  "Яку мелодію він співав, коли ви його арештували?" Холмс хотів дізнатися.
  
  "О, він стверджував, що зірвав брошка з блузки літньої жінки, яка робила покупки на Берклі-сквер у Лондоні", - розповів констебль Торнбург, хитаючи головою і квохкаючи.
  
  Ви робили спроби підтвердити або дискредитувати його історію? "Скотленд—Ярд напевно отримав би звіт — я припускаю, що жінка існує, - і вона могла б легко впізнати цього негідника Фуллена, а також вкрадену їм брошка", - запитав Холмс, додавши: "Скотленд-Ярд напевно отримав би звіт - я припускаю, що жінка існує, - і вона могла б легко ідентифікувати цього негідника Фуллена".
  
  “У цьому немає необхідності, містере Холмс. Хіткліфф Вэмберри підтвердив, що брошка належить його дружині", - наполягав констебль Торнбург.
  
  "А що, якщо Ден Фуллен не ухиляється, а всього лише озброєний грабіжник?" запитав Холмс питання, який констебль Торнбург сприйняв з недовірою.
  
  "Є інший спосіб переконатися, хто говорить правду", - продовжив Холмс. “Супроводжуйте доктора Ватсона і мене на виноробню сьогодні ввечері. Не можна втрачати часу".
  
  Констебль Торнбург заперечив, заявивши, що було занадто пізно і що, якщо б Холмс помилився у своїй здогадці, винороб було б справедливо незадоволений поліцією з-за необґрунтованого вторгнення.
  
  "Тоді слідуйте за нами туди і залишайтеся на задньому плані", - запропонував Холмс. "Доктор Ватсон і я зустрінемося з містером Вамберри наодинці". Спеціальний констебль визнав це прийнятним, і ми відразу ж пішли.
  
  Ми прибули, щоб знайти виноробню і будинок в непроглядній темряві, і ніхто не відповів, коли Холмс постукав молотком в парадні двері резиденції. Ми вже збиралися йти, коли Холмс підійшов до задньої частини будівлі. "Підійдіть сюди, Ватсон, і розкажіть мені, що ви бачите", - умовляв він, вказуючи на простори виноградника. На мій подив, вдалині виднівся світло ліхтаря.
  
  "Скажіть констеблеві Торнбургу, щоб він негайно приєднався до нас, тому що ми як раз вчасно, щоб стати свідками завершення злочину," наказав Холмс. Я швидко дійшов до кінця під'їзної алеї і переконав спеціального констебля пройти за мною туди, де ніс вахту Холмс.
  
  Ми повільно рушили вздовж рядів між голими лозами до нерухомого світла. “ Тепер тихо, - прошепотів Холмс, коли ми підійшли ближче. Коли ми підійшли до ліхтаря на відстань десяти кроків, то з подивом побачили, як Хіткліфф Вамберри працює з допомогою копалки і лопати, розширюючи яму для бочки, що стояла на тачці позаду нього.
  
  "Чоловік, який втратив рідних, готується заспокоїти свою кохану дружину зі світом", - проревів Холмс, змусивши чоловіка впасти на коліна.
  
  "О, Господи, прости мене за те, що я зробив", - простогнав він. “Вона була огидною занудою, завжди хотіла більшого, ніж я міг дати, але я так любив її. Я тільки хотів змусити її замовкнути, але моя хватка на її шиї була дуже сильною, і вона померла в мене на руках, її прекрасні карі очі були відкриті. Як ви дізналися, містере Холмсе?
  
  "Я підозрював вас майже з самого початку, містер Вэмберри", - сказав йому Холмс. “Коли я дізнався у вашому банку, що насправді ви не зняли тридцять тисяч фунтів стерлінгів для викупу вашої дружини, я прийшов до висновку, що ви сфабрикували першу фальшиву розписку від викрадачів як виверт, щоб замести сліди і обманом позбавити вашого шуринью частини його стану. Кожен наступний поворот подій просто визначав мою теорію. А сьогодні я також виявив цю бочку і помітив, куди ви пролили луг, намагаючись прискорити розкладання решток і замаскувати характерний запах.
  
  "Будь ласка, підніміться з колін, містер Вамберри", - попросив констебль Торнбург, простягаючи пару наручників.
  
  Вамберри, все ще приголомшений, сперся на тачку для рівноваги і випадково перекинув її, шпурнувши бочку на землю зі страшним ударом, від якого кришка розлетілася на частини. До нашого жаху, голова і плечі виснаженою, крихітної жінки впали в неглибоку могилу.
  
  "О, моя люба Фібі", - голосив Вэмберри.
  
  Констебль Торнбург заклацнув наручники на зап'ястях Вамберри, і ми мовчки попрямували до наших машин. Коли ми дісталися до винарні, Холмс зупинився і вголос поцікавився, чи не хоче Вамберри розкрити все начистоту. “ Оскільки викрадачів не було, - сухо сказав Холмс, - не могли б ви розповісти нам, як ви вбили Баскомба Макхью?
  
  "Але я не—" почав було говорити Вамберри.
  
  Холмс перебив його на півслові. "Якщо ви відкриєте свій сейф, це доведе вашу невинність".
  
  "Всі гроші на місці — сімдесят тисяч фунтів, двадцять тисяч за першу ніч на мосту і п'ятдесят тисяч за другу", - зізнався Уэмберри. "Він був настирливим блазнем, і я ненавидів кожну кісточку в його тілі".
  
  “Це було очевидне злочин на грунті пристрасті, - пояснив Холмс констеблеві Торнбургу, - з-за численних смертельних ран. Те, що жертва сиділа в екіпажі, а не була вбита на палубі містка, відбиваючись від нападника, привело мене до висновку, що вбивство скоїв пасажир, який сидів праворуч від нього. Вбивця міг бути тільки його спільником, який передав гроші за викуп.
  
  "Що тепер зі мною буде?" Схвильовано запитав Вамберри, опустивши голову в знак каяття.
  
  "Якщо мені буде що сказати з цього приводу, я подбаю про те, щоб вас ненадовго доставили в Олд-Бейлі", - ущипливо відповів констебль Торнбург. “ Що стосується вас, - гордо сказав він, повертаючись до Шерлоку Холмсу, - я згадаю про вашої допомоги поліції, коли вранці зустрінуся з пресою і оголошу, що розкрив одразу два вбивства.
  
  OceanofPDF.com
  
  "Божевільний БУДИНОК" Шерлока Холмса під редакцією Брюса В. Килстейна
  
  Незадовго до зими 18 __ року дивний випадок надав моєму колезі та другові, доктору Джону Ватсону, ще одну можливість поділитися своїм медичним досвідом з одним з моїх розслідувань. Ми тільки що закінчили снідати і влаштувалися ближче до вогню, рятуючись від прохолоди сирого листопадового ранку. Ватсон переглядав ранкові газети, поки я розкурював свою першу за день трубку і, оскільки справ було небагато, готувався закінчити монографію про ідентифікації слідів, коли місіс Хадсон оголосила про відвідувача. Бідній жінці ледь вистачило часу вимовити ім'я Лестрейда, як грубий інспектор з Скотленд-Ярду увірвався повз неї в наш кабінет.
  
  "Лестрейд," сказав я, ледь відірвавши погляд від приготування пенковой піни, " як мило з вашого боку провідати мене в такий похмурий ранок. Місіс Хадсон, будьте ласкаві, приготуйте інспектору чашку міцної кави по-турецьки. Він не спав майже дві доби, хоча примудрився не пропустити жодного прийому їжі, яким би поспішним він не був, і йому знадобиться стимулятор, перш ніж повернутися до своєї дружини, яка до теперішнього часу буде стурбована його очевидним зникненням з-за розслідування в Іст-Енді ".
  
  Я глибоко затягнувся люлькою, насолоджуючись солодким ароматом тютюну і враженим виразом обличчя Лестрейда, поки він намагався осмислити природу мого умовиводи.
  
  “ Але, містер Холмс, - пробурмотів він, затинаючись, “ звідки ви могли знати про характер моїх пересувань, не кажучи вже про те, коли я приймав їжу або спілкувався зі своєю дружиною? Я тільки що увійшов у твою кімнату, а ти навіть не відірвав погляду від своєї трубки.
  
  Ватсон з подивом відірвав погляд від "Таймс". "Так, Холмс, - сказав він, - розкажіть нам, як ви могли дізнатися місцезнаходження цього хлопця?"
  
  “ Елементарно, мій дорогий друже. Я скористався своєю люлькою, щоб вказати на характерні риси особистості Лестрейда, які привели мене до мого висновку. “ По-перше, слід звернути увагу на пом'яте стан костюма джентльмена. Ми бачимо кілька плям різного ступеня коагуляції, які вказують на кілька приготованих на швидку руку страв: два м'ясних пирога і тарілку сосисок, як я вважаю, судячи з відмітинами на манжетах і рукавах. Приблизно вісім годин між прийомами їжі - це проміжок між вчорашнім сніданком і полуденним прийомом їжі. У нього не було часу на чай, інакше я очікував побачити якісь інші сліди цієї вечері. Той факт, що у нього на комірі і сорочці залишилися шматочки їжі, вказує на поспішний вечеря без належної серветки. На його підтяжках сліди бруду певного кольору і смороду, які вказують на місце недалеко від річки в Іст-Енді. Частково захована записка в кишені його пальта - це телеграма, призначена його дружині, яку він забув відправити, щоб повідомити їй про своє повернення затриманого ".
  
  Лестрейд засунув руку в кишеню і дістав телеграму. "Дружина буде засмучена", - визнав він. "Ви маєте рацію в тому, що говорите, містере Холмс".
  
  “ Ви були зайняті, Лестрейд. Прошу вас, сідайте і розкажіть, чим ми можемо бути корисні, " попросив я.
  
  Лестрейд сів за маленький столик і з вдячністю прийняв гарячий кави, приготований місіс Хадсон. “Найдивніше, що я бачив за довгий час, сер. Вчора мене викликали для розслідування смерті містера Джошуа Уодсворта з Брік-Лейн. Це був чоловік шістдесяти трьох років, торговець на пенсії, вдівець, який жив на свої заощадження і скромне спадщину, що дісталася його дружині, і мешкав зі своєю дочкою і невеликим штатом прислуги. Він був знайдений мертвим своїм слугою. На ньому не було жодних ознак насильства."
  
  "Навряд чи це привід для тривоги", - сказав Ватсон. "Хлопець, ймовірно, помер від серцевого нападу".
  
  “ Ну, так думав слуга, доктор, поки не пішов повідомити про це іншим домочадцям. Він знайшов їх в їдальні. Син Ернест, який був вдома на канікулах, зійшов з розуму. Дочка Юніс перебувала в кататоническом стані. За словами служниці, покоївка трималася за горло, очі в неї ледь не вилізли з орбіт.
  
  "Цікаво, Лестрейд," сказав я. “ І чого ж ви хочете від нас?
  
  Лестрейд втупився в свою каву. Природно, при будь-підозрілої смерті викликали Скотленд-Ярд. Я оглянув приміщення, поговорив зі слугою, таким собі містером Уорреном, а також з нареченою молодого Уодсворта, Ліллі Бревант, і поговорив з лікарем, доглядають за нещасними дітьми, і з покоївкою.
  
  "Не дивно, що ви виглядаєте таким втомленим", - сказав Ватсон. Я захоплювався нескінченної здатністю мого друга до співчуття і заздрив їй.
  
  "Панове," продовжив Лестрейд, " я не можу знайти ні мотиву, ні конкретних ознак нечесної гри, але все ж я повинен визнати, що без пояснення стану інших у домі важко виключити будь-який тип отруєння. Я дуже добре пам'ятаю справа Е. Дж . Дреббера1 Містер Холмс.
  
  "Вірно," погодився я. “ Але в такому разі отруєння був чіткий мотив. Ви, без сумніву, прийшли до висновку, що у Уодсуортов не було безпосередніх ворогів і що у лікарів немає пояснення станом інших.
  
  “ Абсолютно вірно, містере Холмс. Насмілюся припустити, що я міг би скористатися медичним досвідом і в цьому питанні, доктор Ватсон, " сказав втомлений та спустошений Лестрейд.
  
  Уотсон виглянув у вікно, і ми простежили за його поглядом: йшов дощ, промочивший наскрізь небагатьох квапливих перехожих, зважилися вийти на Бейкер-стріт. “Я вважаю, якщо ви вважаєте це необхідним, мій дорогий друже. Не був в Лондонській королівській лікарні з тих пір, як ми розслідували випадок з кулею Джезайля. Свіже повітря піде нам на користь ".
  
  "Ідіть додому до своєї дружини і відпочиньте, інспектор", - підбадьорив я. "Ми з доктором розберемося в ситуації і подивимося, чи зможемо ми пролити трохи світла на вашу маленьку таємницю".
  
  Лестрейд пішов, а я записав обставини справи та адреси у свій блокнот. Я велів Уотсону упакувати його медичну сумку, а місіс Хадсон привести хлопця, щоб той найняв екіпаж і відправив телеграму в лікарню.
  
  * * * *
  
  Незабаром ми вже мчали вулицями Лондона в бік Іст-Енду. Ватсон до цього часу вже досить добре знав мої методи, щоб утримуватися від розмов під час поїздки, дозволяючи мені складати свої теорії. Те, що повинно бути, зайняло більшу частину години, здалося мені всього лише хвилинами, оскільки я був занурений у свої думки, але ми в повному порядку дісталися до будинку на Брік-лейн в Спиталфилдсе. Ми веліли таксистові почекати, і людина Лестрейда, який чергував біля дверей, проводив нас всередину.
  
  "Інспектор сказав мені чекати вас, містер Холмс", - сказав боббі. "Дворецький і наречена там". Він вказав на вітальню поряд з невеликим вестибюлем.
  
  Ми увійшли в кімнату і виявили, що ці двоє дивляться на слабкий вогонь у каміні. Жоден з них не піднявся на знак привітання; жінка, явно в шоці, продовжувала витріщатися, в той час як чоловік дивився на нас з підозрою. "Ви, мабуть, міс Ліллі і Уоррен", - сказав я.
  
  "А хто б ви могли бути?" - запитав дворецький.
  
  “Я Шерлок Холмс, а це доктор Ватсон. Скотленд-Ярд попросив нас розібратися у справі про смерть містера Уодсворта. Ватсон, погляньте на молоду леді, схоже, вона потребує медичної допомоги.
  
  Уотсон знайшов на сусідньому столику невеликий графинчик з шеррі, але, схоже, згадавши дивне попередження Лестрейда про отруту, передумав наливати молодій жінці напій. Я дістав з кишені пальто маленьку фляжку і простягнув її йому взамін.
  
  Поки Уотсон доглядав за молодою жінкою, я приступив до огляду кімнати. Я опустився на коліна на килим біля каміна і оглядав у підзорну трубу тонкий шар золи. "Це те місце, де ви знайшли містера Уодсворта, чи не так?" Я запитав Уоррена.
  
  Чоловік виглядав здивованим. "Так", - нерішуче сказав він. “Але звідки ви це знаєте? Я не говорив цього поліції".
  
  "Я впевнений, що ви багато чого їм не розповіли", - відповів я. "Наприклад, той факт, що ви перенесли тіло і викурили одну з сигар вашого господаря, перш ніж підняти тривогу".
  
  Цей коментар, а також турбота Уотсона наповнили нашу супутницю новим натхненням. "Це правда, Уоррен?" запитала вона. Служниця не відповіла.
  
  "Бачите, міс Ліллі," пояснив я, " на килимі біля каміна видно слабкий слід попелу. Ваш колись майбутній тесть впав тут в непритомність, я гадаю, невдовзі після вечері, коли курив свою вечірню сигару. Якщо придивитися уважніше, то можна побачити, що на килимі не менше трьох окремих шматочків попелу. Перший, цей темно-сірий попіл, є залишком сигари джентльмена. Ямайський, я думаю. Цей перший осад покриває більш тонкий шар, без сумніву, від осідання золи з вогнища. Ця ділянка килима без залишку був покритий тілом, коли осіла пил. Але цей третій примірник цікавий. Він того ж кольору, що і перший, що вказує на те, що він був зроблений з того ж типу сигар, але частково потрапив на область, покриту тілом. Це вказує на те, що в кімнаті, мабуть, знаходився другий курець ".
  
  Уотсон і жінка підійшли ближче до того, що лежало на килимі, але Уоррен залишився сидіти. Я продовжив: “Зі звіту, даного містером Уорреном інспектору Лестрейду, слід, що Водсворт був один у кімнаті, коли було виявлено його тіло. Цей останній шматочок попелу не потривожений, що вказує на те, що він був відкладений після того, як тіло перенесли ".
  
  "Попіл був би розмазаний, якби на нього впало тіло", - пояснив Уотсон, оскільки Ліллі виглядала здивованою.
  
  "Правильно, друже, - сказав я своєму другові. Я повернувся до мовчазної Уоррену. “ Схоже, ви не поспішали повідомляти владі про те, що, мабуть, здалося вам дивним розвитком подій в будинку, містер Уоррен.
  
  Уоррен зустрів мій погляд з рішучістю людини, якому вже доводилося стикатися з допитами, але він не зміг приховати відтінку червоного, який придбав його обличчя. "Ви нічого не зможете довести, шеф", - сказав він.
  
  "Подивимося", - відповів я. Я покликав поліцейського. “Сержант, простежте, щоб ця людина не випускався з виду протягом наступної години або близько того. У Уодсуортов є ще які-небудь слуги?
  
  “ Із задоволенням, містер Холмс, - сказав поліцейський, злегка віддавши честь і підбадьорливо поплескавши кийком. “ Літня жінка, місіс Сплайн, це куховарка. Пішла займатися маркетингом.""Дуже добре. Нам треба буде поговорити з нею. У нас з доктором ватсоном справи в лікарні, але ми повернемося. Міс Бревант, не могли б ви надати нам люб'язність і супроводжувати нас у гості до майстра Ернестові?
  
  Ліллі виглядала дуже стурбованою дивним розвитком подій, але кивнула і пішла збирати свої речі.
  
  * * * *
  
  Незважаючи на холодну вогкість, обіцянка золотого соверена в кінці робочого дня тримало нашого водія напоготові. Ми посадили нашого юного супутника в таксі для короткої поїздки в лікарню. Я використав це час, щоб обережно вивідати у неї інформацію, поки Уотсон робив марні спроби в подпрыгивающем, переповненому автомобілі занести події в свій блокнот.
  
  "Міс Бревант," сказав я, - я знаю, що події можуть здатися шокуючими, але я повинен вас запитати, як, я впевнений, вже зробила поліція, чи знаєте ви якусь причину, по якій хто-небудь міг побажати заподіяти шкоду родині Водсворт?"
  
  Вона була непоказною дівчиною, охайно одягнена в одяг гарного крою, яка трохи поношена, що наводило на думку про сім'ї середнього класу, що переживала важкі часи. Вона зберігала витримку і гідність. “ Ні, містере Холмс. Містера Уодсворта поважали в окрузі, навіть ці... іммігранти, принаймні, так мені сказав Ернест. І якщо б ви знали Ернеста ... Що ж, я ніколи не зустрічала людини, якій він не сподобався б в ту хвилину, коли його представили. Він був доброю людиною, якого я коли-небудь зустрічала. Діти обожнюють його, як і мій роботодавець, капітан Моррісон. Вона втратила самовладання і заплакала.
  
  Ватсон зробив все можливе, щоб утішити її, і запропонував свою хустку. Коли вона знову заспокоїлася, він запитав: "Які іммігранти?"
  
  "В основному євреї", - сказала вона.
  
  "Це довгий час було районом проживання єврейської громади, Ватсон", - пояснив я. “З тих пір, як Кромвель заохочував розмаїття і свободи для різних віросповідань, цей район був домом для євреїв, методистів, ласкаров. Але останнім часом район змінився. Оскільки євреїв прийняли у вищі кола, багато переїхали зі старого району і асимілювалися в інших частинах Лондона. Нове покоління євреїв стикається з переслідуваннями за царя в Росії. І знову захлеснула хвиля імміграції наші береги, але ці новоприбулі не поділяють нашу мову, одяг або звичаї. Я боюся, що ми вступаємо в нову еру нерозуміння".
  
  "Вірно, містер Холмс," погодилася Ліллі. “ Але у містера Уодсворта була репутація людини, яка з усіма обходився чесно. Я не можу повірити, що вони хотіли завдати йому шкоди. Що ви говорили про те, що Уоррен перемістив своє тіло? Це привід для занепокоєння?"
  
  "Так, що ви про це думаєте, Холмс?" Запитав Ватсон. “І мав нахабство пригощатися сигарами свого роботодавця, коли перед ним лежало тіло? Яка нахабність".
  
  “ Так, ця людина дратує мене, Ватсон, але у нас недостатньо доказів, щоб його повісити. Що ви можете мені розповісти про нього, міс Бревант?
  
  “ Не дуже, сер. Ми з Ернестом заручені всього п'ять місяців. Я працюю гувернанткою в Моррісон-Холі в Кенті. Ернест був там репетитором музики для дітей. Так ми і познайомилися. Він мало що розповідав про цьому будинку.
  
  “Місіс Сплайн працює в родині з тих пір, як Ернест був хлопчиком. Я вважаю, що Уоррен новачок в будинку, але працював у містера Уодсворта в його бізнесі. Коли містер Водсворт продав свої володіння і пішов на пенсію, він запропонував посаду домашньої прислуги Уоррену. Ми з Ернестом приїхали до нього додому, щоб провести канікули і обговорити плани щодо нашого весілля. На жаль, я не можу сказати вам більше, джентльмени.
  
  "Ви добре впоралися, зважаючи на важкі обставини", - запевнив я її. “О, ми прибули в знайоме місце, Ватсон. Коли ми були тут в останній раз, ви вивчали нову науку - рентгенологию.
  
  Уотсон посміхнувся, згадавши, як дослідження з допомогою рентгенівського знімка кулі, що застрягла в його плечі з часів афганської війни, призвело до затримання змовника, який брав участь у змові проти уряду. “ Страшенно холодна гора, - ось і все, що він сказав.
  
  Ми увійшли в лікарню, і сторож, який чекав нашого прибуття за нашою телеграмі, проводив нас в палату, де лежав Ернест Водсворт. Ми познайомилися з доктором Хеммингсом, молодим постійним лікарем відділення, який виглядав втомленим і переутомленным.
  
  "Дивний випадок божевілля", - зізнався він доктору Ватсону. “Нам довелося дати йому заспокійливе, щоб він не завдав собі шкоди. Зараз він, здається, почуває себе краще. Я обговорив цей випадок зі своїми колегами, але нам ще належить сформулювати пояснення його стану. Я підозрюю, що нам, можливо, доведеться організувати його переклад у Бедлам ".
  
  - А що з рештою? - Запитав Уотсон. “ Сестра і покоївка Уодсворта?
  
  “ З сумом мушу повідомити, що покоївка померла, доктор.
  
  "Бідолаха!" Ліллі вигукнула.
  
  “Юніс Водсворт залишається в стабільному, але не реагує стані. Вона в жіночому відділенні далі по коридору ".
  
  "У вас є заперечення проти обстеження пацієнтів доктором Ватсоном?" - Запитав я.
  
  "Звичайно, ні!" Хеммінгс просяяв, явно зраділий хоч якоїсь допомоги, якої не отримав від своїх колег.
  
  Ватсон підійшов до Ернеста Уодсворту, який, незважаючи на якесь заспокійливе, незв'язно стогнав на ліжку. Ватсон перевірив пульс, послухав серце і легені і з допомогою носія підняв повіки молодого Уодсворта, щоб оглянути очі.
  
  "Дивно, що очі здаються виряченими", - прокоментував Уотсон. Ми заглянули йому через плече, щоб розглянути уважніше. "Пульс нерегулярний і досить прискорений, навіть після введення морфію".
  
  "Ми помітили схожість з очима сестри", - додав Хеммінгс.
  
  "Я б теж хотів побачити молоду леді," сказав Ватсон.
  
  Ми залишили міс Бревант сидіти з її бідним, убитим горем нареченим, в той час як Хеммінгс супроводив нас в сусідню палату, де пацієнтки знаходилися на різних стадіях того, що здавалося психічним розладом. Палата була наповнена жахливими звуками і запахами. Здавалося, все, що могли робити чергові медсестри, - це намагатися підтримувати порядок. Ми знайшли Юніс на ліжку в дальньому кутку палати. Вона лежала на ліжку, повільно розгойдуючись взад-вперед, вирячивши очі, але нічого не бачачи.
  
  "Міс Водсворт", - сказав Хеммінгс, обережно струшуючи дівчину, намагаючись привести її до тями. Юніс тільки дивилася. Хеммінгс з переможеним видом вказав Уотсон.
  
  Ватсон оглянув дівчину. Він знову перевірив її пульс і зір і прослухав серце з допомогою стетоскопа. "Все ще не можу звикнути до цього чортову пристосуванню", - прокоментував він.2
  
  "Що спільного у цих пацієнтів?" Я запитав двох лікарів.
  
  "Прискорений, нерегулярний пульс і змінений психічний стан", - сказав Хеммінгс. "У одного кататонія, а в іншого манія".
  
  "У обох очі витрішкуваті", - сказав Уотсон, погладжуючи вуса.
  
  “ Якась сімейна риса? - Ризикнув припустити я.
  
  “ Ні, Холмс. Якби я не знав вас краще, я б сказав, що результати огляду очей є результатом хвороби Грейвса.
  
  "Ситуація, безумовно, була серйозною для Джошуа Уодсворта", - сказав я.
  
  "Хвороба Грейвса, містер Холмс, вважається розладом, викликаним гіперактивністю щитовидної залози", - припустив молодий лікар, явно задоволений своїми знаннями. Він повернувся до Ватсону. "Тим не менш, доктор, здається, немає ніяких ознак зобу або вузлових утворень на шиях пацієнтів".
  
  "Однак все сходиться", - відповів Ватсон. “Погіршення психіки, почастішання пульсу, пітливість. Можливо, серцевий напад у батька. Що мене бентежить, Холмс, так це те, як таке лихо могло спіткати цілу родину.
  
  "Не весь будинок", - поправив я. "Кухар, дворецький і міс Бревант, схоже, не постраждали".
  
  На мить запанувала мовчанка, поки всі ми обмірковували представлені нам факти.
  
  "Можливо, якась інфекція", - припустив Хеммінгс. "Я чув, що запалення щитовидної залози може бути викликано непотрібними міазмами".
  
  "Лестрейд запропонував отрута", - додав Ватсон. "Декілька отрут можуть надавати сердечне і психічний вплив, але жоден з них не викликає випучіванія очей".
  
  "Повинно бути, у жертв є щось спільне", - сказав я. “Факти незаперечні. Це не спадкове захворювання, інакше покоївка не постраждала б. Це має бути якесь порушення навколишнього середовища, але весь будинок не постраждав, якщо тільки ... " Я не зміг стримати посмішку, коли ця думка і можлива загальна зв'язок прийшли мені в голову.
  
  “ У чому справа, Холмс? - Запитав Ватсон.
  
  “Ватсон, давайте більше не будемо забирати час у цього молодого лікаря. У нас є робота на Брік-Лейн". Я звернувся до Хеммингсу: “Сер, ви зробили велику допомогу нашому розслідування. Благаю, відкладіть будь переведення в лікарню для душевнохворих до тих пір, поки ми не зв'яжемося з вами ".
  
  З цими словами ми залишили збитого з пантелику резидента наодинці з його підопічними і почали повертатися в Спиталфилдс.
  
  * * * *
  
  Дощ припинився, але сонце все ще ховалося за густою пеленою хмар. Сирої сутінок дня переважав, оскільки світло пізнього осіннього дня почав згасать. Район навколо будинку Уодсвортов був у постійному русі. Стара іммігрантська громада переїхала, а нова змінювала структуру вітрин магазинів і вуличних сцен. Старі магазини були забиті дошками; на існуючих дошках тимчасово були прибиті саморобні вивіски нових закладів. Пішоходи були одягнені за найсучаснішою лондонській моді і носили поношені вбрання вигнаних євреїв зі Східної Європи. Ефект був схожий на нещодавно стало популярним "божевільне ковдру", що представляє собою суміш текстури і тканини.
  
  Невдовзі ми повернулися в будинок Уодсуортов і виявили поліцейського, насолоджується чаєм і маленькими бутербродами. Він виглядав трохи збентеженим з-за того, що його застали за їжею на чергуванні, але ми заспокоїли його і сказали, що навряд чи можна очікувати, що він буде охороняти нашого бранця без допомоги їжі. Чоловік повідомив, що Уоррен, який залишався зразковим ув'язненим, сидячи біля каміна, не змінився.
  
  Куховарка повернулася з ринку, що пояснювало частування поліцейського. Ватсон і Ліллі взяли чай від поважної місіс Сплайн. Як ми дізналися, ця жінка працювала у містера Уодсворта більше двадцяти років. Вона була сильно вражена недавніми подіями і поспішила впоратися про здоров'я "майстра Ерні" і "міс Нісд", яких вона відвідувала з тих пір, як вони були зовсім маленькими. Ватсон спробував надати новинам веселий характер, але був змушений визнати, що їх стан нічого не змінилося. Смерть покоївки здавалася поганою ознакою.
  
  "Міс Ліллі" запитав я, - ви обідали з Уодсвортами в останні кілька днів?"
  
  “ Ні, містере Холмс. Після повернення в Лондон ми з Ернестом розійшлися в різні сторони. Я поїхала додому провідати матір і почала готувати весілля. Я приїхала сюди тільки вчора. as...as нинішня криза розвертався. Вона з усіх сил намагалася стримати сльози. Місіс Сплайн поплескала її по плечу і налила ще чаю, намагаючись втішити.
  
  “ Місіс Сплайн - сказав я, “ ви, здається, чудово готуєте, якщо ці бутерброди хоч як-то свідчать про ваших здібностях. Ви приготували спеціальну страву на честь повернення майстра Ерні?
  
  Жінка просяяла від мого компліменту. “ Ну так, сер, я так і зробила. Йоркширський пудинг, глазуровані сливи і яловича вирізка.
  
  “ А хто у вас постачальник м'яса, мадам?
  
  “Коен і сини". Вони прямо по дорозі".
  
  Я подивилася на Уоррена, якого раптово зацікавив мій питання. “ Слуги їдять те ж, що і родина? - Запитала я.
  
  "Якщо б вони це зробили", - сказав Уоррен. "Думаю, вони поділилися б частинкою свого щастя". Він з гіркотою відвернувся до вогню.
  
  "Чому ти так цікавишся кулінарією?" Запитав Ватсон, струшуючи крихти з штанів і потягуючи чай.
  
  "Це може бути ключем до нашої таємниці", - сказав я. І Ватсон, і сержант з сумнівом подивилися на свої бутерброди.
  
  "Все ще думаєш, що я вбив старого?" пробурмотів Уоррен.
  
  "Я думаю, є всі шанси, що вбивцею була місіс Сплайн", - сказав я. Перш ніж дати компанії час відреагувати, я попрямував до дверей: “Ходімо, Ватсон. Давайте відвідаємо місцевого м'ясника.
  
  * * * *
  
  У провулку, який відходить від головної вулиці, ми знайшли лавку з вицвілій вивіскою: Коен і сини, кошерні м'ясники, під англійським написом були якісь літери на івриті. Ми увійшли і виявили господаря за прилавком, який витирає великий тесак про край і без того забрызганного кров'ю фартуха. “Вам допомогти, джентльмени? Шматок баранини, скибочка бекону або, може бути, трохи баранини? " запитав він.
  
  "Ви випадково не містер Коен?" - Запитала я, вже впевнена у відповіді.
  
  “Чому ні, сер. Мене звуть Бредлі. Тільки що купив бізнес у Коенів. Заклад трохи захудалое, але я сподіваюся, що незабаром магазин буде виглядати шикарно для клієнтів. Можливо, я збережу назву на вивісці на деякий час. У старого Коена була хороша репутація в окрузі."
  
  “ Думаю, ви знаєте місіс Сплайн.
  
  “ Готуйте для Уодсворта. Вона була тут сьогодні вранці. Хоча шкода за цього хлопця. У мене так і не було можливості з ним ознайомитися.
  
  “ Вирізка свіжа? - Запитав я. Ватсон здригнувся, але притримав мову.
  
  "Тільки найкраще, запевняю тебе, друже", - сказав Бредлі. Він вказав на задню частину магазину, де службовці обробляли величезний шматок м'яса. “ Днями продав дещо місіс Сплайн, особливе. Вона здавалася цілком задоволеною.
  
  "Та ви проводите забій худоби на території готелю?"
  
  “ Ні, сер, це зробили мої люди на бойні.
  
  "З якої частини тварини виходить вирізка?"
  
  "Звичайно, сер, це робиться з великої м'язи плеча біля шиї", - відповів він, вказуючи тесаком на власне горло. “Вас цікавить вирізка? Я можу відправити будь-який ваш особливий запит. Це буде для вас на наступний день? "
  
  "Не в даний момент", - відповів я. “Ми обов'язково будемо мати вас на увазі. Спасибі, що приділили нам час".
  
  "Із задоволенням, панове," пробурмотів він і встромив кінець тесака в обробну дошку.
  
  Ми попрощалися з розчарованим м'ясником і попрямували назад до будинку Уодсвортов. "Що ви знаєте про кошерної їжі, Ватсон?" Я запитав.
  
  "Що-то про єврейську дієті", - сказав він, знизуючи плечима. “Знав хлопця в школі, Маркса, який не обідав у клубі. Не їв свинину".
  
  “ Абсолютно вірно. Євреї вважають свиню нечистою. Наш людина Бредлі з "Коен і сини" запропонував нам бекон. Очевидно, він зберіг назву, але не стандарти кошерного м'ясника. Закон про кошерності забороняє не тільки вид вживаного м'яса, але і спосіб приготування м'яса також має величезне значення. Забій тварини здійснюється гуманним способом. Тварині перерізають горло і дають крові повільно випливати з тіла протягом дня. "
  
  "Звучить страхітливо", - сказав Ватсон.
  
  “Такий єврейський закон. Отже, Ватсон, якщо дати крові стекти з тваринного перед обробленням на різні шматки м'яса, не можуть деякі органи зазнати змін у зовнішньому вигляді порівняно з органами щойно забитої тварини? Я дозволив Уотсону обдумати це питання, а сам продовжив міркування. "Хіба щитовидна залоза шиї не тісно пов'язана з ремнеподобными м'язами шиї?"
  
  "Грудинно-ключично-сосцевидні м'язи," погодився Уотсон, " проходять від основи черепа до ключиці. Між ними розташована щитовидна залоза". Уотсон різко зупинився. Раптовий проблиск впізнавання на його обличчі видавався світлом в густіших сутінках дня. “ Зрозуміло, Холмс! Ви думаєте, що кошерний м'ясник легко зміг би відрізнити тканина щитовидної залози від м'язів шиї. Відкачавши кров, заліза набула б тьмяно-сірий колір, в той час як м'ясисті м'язи шиї зберегли б свій червоний відтінок ".
  
  "Для досвідченого кошерного м'ясника було б нескладно обрізати залізисту тканину, але, можливо, зовсім інша справа для нашого друга Бредлі, який новачок в цій справі".
  
  "Я повинен визнати, що у щойно вбитої тварини всі тканини шиї виглядали б однаково червоними і закривавленими, точно так само, як різні типи тканин трупа в анатомічній лабораторії набагато легше розрізнити, ніж живі тканини в операційній!" - Вигукнув Ватсон.
  
  "Отже, мій дорогий друже, ми повинні укласти, що в поспіху Бредлі, щоб догодити своїй новій покупниці, місіс Сплайн, він поклав у вирізку щедру порцію щитовидної залози, отруївши таким чином домочадців різними продуктами її життєдіяльності".
  
  "Результат," додав Ватсон, - буде різним у кожного людини, що з'їла м'ясо, залежно від кількості проковтнутої залозистої секреції і відносного статури індивідуума".
  
  “Таким чином, ми маємо смерть тендітної покоївки та Джошуа Уодсворта. Його дітям буде краще, оскільки в них, без сумніву, більш міцне здоров'я. Покоївка, повинно бути, потайки відрізала собі шматочок філейної частини, коли ніхто не бачив. Уоррену і місіс Сплайн м'ясо не пропонували, а міс Ліллі була у від'їзді, відвідувала свою матір, тому хвороба їх не зачепила ".
  
  - У ваших вуст це звучить так очевидно, Холмс.
  
  "Я не зміг би прийти до такого висновку без допомоги вашої медичної експертизи", - похвалив я.
  
  "Але що щодо Уоррена?" Запитав Ватсон. “Безсумнівно, він замишляє щось недобре; він здається дуже підозрілим. А як щодо того факту, що він переніс тіло і викурив сигару над трупом свого роботодавця?
  
  “О, будьте впевнені, він не винен. У нього було на думці якийсь план, але він зміг скористатися самою незвичайною можливістю. Він повинен був знати, що його роботодавець зберігає сейф. У зв'язку з наближається весіллям Водсворт, повинно бути, зберіг або переніс якісь цінні речі в сейф для повернення зарученої пари. Я б подумав, що там знайдуться гроші і, можливо, коштовності його покійної дружини, які він подарує майбутній нареченій на знак поваги та підготовки до одруження. Уоррену знадобився б спосіб отримати ключ від свого господаря, який тримав би його при собі. Я можу тільки здогадуватися, що було на думці у злочинця, який так явно зневажав свого роботодавця.
  
  "Але коли він виявив, що вся сім'я раптово стала недієздатною ..." Ватсон пішов моїм міркуванням.
  
  "Він пригощався сигарою, поки обшукував тіло в пошуках ключа", - уклав я. "Я думаю, що ми знайдемо абсолютно порожній сейф, коли повернемося додому".
  
  Звук поліцейського свистка перервав нашу розмову. Піднялася метушня, і кілька поліцейських бігом кинулися по Брік-лейн.
  
  “ Ватсон, ви захопили з собою службовий револьвер?
  
  Він поплескав по нагрудній кишені свого пальта. “ Я вже навчився брати його з собою в ці маленькі вилазки, Холмс.
  
  Ми поспішили до будинку і виявили, що на вулиці біля будинку Уодсвортов зібрався натовп. Кілька поліцейських пробивалися крізь натовп глядачів, намагаючись отримати доступ до дверей. Поліцейський всередині продовжував бити тривогу, і натовп почав кричати. Я потягнув Уотсона за рукав і прокричав крізь шум: “За спину, хлопець! Швидко".
  
  Ми підбігли до задньої частини будинку і виявили, що вхід в крамницю замкнений. Не маючи часу зламати замок, Уотсон вихопив зброю, вистрілив і зніс скобу з заскочки. Ми увірвалися на кухню і виявили Уоррена, приставившего ніж до горла міс Бревант. Поліцейський тримав у роті свисток і кийок напоготові; Уоррен стояв спиною до стіни з полицями, на яких зберігався великий асортимент посуду та кухонних приналежностей. Клинок Уоррена, готовий пронизати молоду жінку, утримував офіцера на відстані.
  
  "Ви не повісите вбивство на мене, Холмс!" Уоррен усміхнувся.
  
  "У мене немає намірів", - спокійно сказав я. “Але якщо ти хоча б раз вонзишь ножа в горло цієї молодої жінки, я побачу, як ти замахнешься. Однак я попрошу вас показати вміст сейфа.
  
  На мить Уоррен, здавалося, був вражений тим, що ми розгадали його природу злочину. “Ніколи, особливо після того, як цей чоловік обійшовся зі мною. Я отримав те, що мені належало. Він обіцяв мені частку в бізнесі. Він так і не віддав її, і я перетворився в слугу ".
  
  “ Це не дає тобі права забирати спадок його сина.
  
  Уоррен міцніше стиснув Ліллі. Другий постріл Уотсона пролунав оглушливо в тісноті кухні. На мить мені здалося, що постріл нападника напевно поранив б і молоду леді, але мій друг цілився в полку прямо над головою Уоррена. Снаряд обрушив на них купу важкої посуду, каструль, сковорідок і полиць. Удару було недостатньо, щоб позбавити чоловіка почуттів, але відволікаючий маневр був таким, щоб відокремити заручника від викрадача.
  
  Уоррен зробив випад з ножем у бік Ліллі, але був зустрінутий сильним ударом по голові кийком оперативника. Цей удар змусив Уоррена відмовитися і від ножа, і від свідомості.
  
  * * * *
  
  До того часу, як поліція відвезла Уоррена, Уотсон оглянув побиту Ліллі Бревант, а місіс Сплайн початку прибирання. Лестрейда підняли з ліжка. Моя друга трубка за день давно була готова, і я насолоджувався тютюном і виразом здивування на обличчі Лестрейда, коли я розповідав про події дня. Ми виявили сейф Уодсворта і, як і очікувалося, виявили його порожнім.
  
  Я приписую доктору Ватсону ключові елементи у визначенні причини хвороби, яка коштувала життя двом і врятувала Ернеста і Юніс від приміщення в божевільний будинок. Ці двоє повністю одужають. Ерні та Ліллі вшанували нас запрошеннями на весілля. На жаль, Уоррен ніколи б не розкрив місцезнаходження вкраденого спадщини і забрав би це знання зі своєю злістю в могилу.
  
  1 Дивіться "Етюд у багряних тонах", в якому Лестрейд знайшов таблетки з отрутою в готелі Холлідея.
  
  2 Стетоскоп був виявлений Лаеннеком як засіб огляду грудної клітки пацієнтки без того, щоб лікар торкався її руками, що було визнано недоречним. Як не дивно, його найбільше пам'ятають за його описи захворювань печінки, а не за винахід, яке стало б стандартним медичним приладом.
  
  OceanofPDF.com
  
  БУДЬ ХОРОШИМ Або ЗАБИРАЙСЯ, автор: Стен Трибульски
  
  Віддалившись на невелику віллу на Рив'єрі, де я безбідно жив останні дванадцять років, я виявив, що мені до сліз нудно. Після нескінченних днів ранкового садівництва, за якими слідували рясні обіди в полудень і довгий денний сон під середземноморським сонцем, я сумував за тим дням, коли я допомагав своєму доброму другові Шерлоку Холмсу. Перебираючи картонну коробку з нотатками про старих справах Холмса, мої руки наткнулися на найтрагічніша з усіх пригод: на той випадок, коли Холмс умовив мене поїхати з ним у Нью-Йорк в те, що він назвав "тривалою поїздкою на побігеньках".
  
  Була середина лютого, і ми зупинилися в готелі "Уолдорф-Асторія", де Холмс зняв номер на два тижні. Розвалившись на дивані, випиваючи свою третю чашку ранкового чаю і читаючи місцеві газети, я був здивований, раптово побачивши, як під двері просунулся конверт кремового кольору.
  
  Поставивши чашку з чаєм на блюдце, я підійшов і взяв конверт. На лицьовій стороні красивим почерком було написано: "Містеру Шерлоку Холмсу". Я поставив його на приставний столик і повернувся до свого вже остившему чаю і читання. Приблизно через десять хвилин двері в одну з внутрішніх кімнат відчинилися, і з'явився Холмс, поголений і одягнений у свій улюблений смокінг.
  
  “ Чай ще теплий, Ватсон? - запитав він, весело потираючи руки в передчутті.
  
  “ Не дуже радійте, Холмс, це не зовсім наш чай для англійського сніданку.
  
  Він постукав по чайнику, потім нахилив його, налив трохи рідини в чашку і сьорбнув. Він не турбувався про цукор, йому більше не потрібно було його так багато, як тоді, коли він все ще щодня вживав героїн.
  
  “ Жарко, і, насмілюся сказати, в такий ранок зійде.
  
  "На столі для тебе конверт", - сказав я, вказуючи газетою.
  
  Холмс підійшов до столу і взяв конверт. Я повернувся до читання, намагаючись знайти спортивний розділ і результати матчів з крикету. Напередодні був контрольний матч між Англією і Вест-Індією, і дві команди були дуже конкурентноздатні, їх рекорди один проти одного практично зрівнялися. Я прагнув знайти історію, яку історію про те, що відбувається. Але там нічого не було. Я вже збирався з огидою відкинути газету, коли пролунав голос Холмса:
  
  “ Здається, нас запросили куди-небудь сьогодні ввечері, Ватсон.
  
  "Ким?"
  
  - "Високоповажний Пикл Джона Максорли", "Біфштекс", "Бейсбольна дев'ятка" і "Клуб Чаудер".
  
  "Схоже, це не дуже поважна організація".
  
  Холмс провів пальцем по запрошенням. "Захід відбудеться у "Старій пивний Максорли", - сказав він.
  
  “ Холмс, ви привезли мене в Нью-Йорк тільки для того, щоб повести в пивну?
  
  “ Не просто пивна, Ватсон. McSorley's - найвідоміше пивний заклад в Нью-Йорку, а можливо, і в Західній півкулі, старовина. Хороший ель, сиру цибулю і ніяких дам. Чого ще може бажати чоловік?"
  
  "Це не здається таким апетитним, думаю, я відмовлюся".
  
  “ Тоді як щодо біфштексів і елю?
  
  “ Стейки і ель? Здається досить буденним.
  
  "Це біфітер, Ватсон".
  
  "Біфітер, ти хочеш сказати..."
  
  “Ні, Ватсон, не один з ваших улюбленців Лондонського Тауера. Це "біфітер Максорли". Справжнє свято, рай для м'ясоїдів. Подумайте про стейках на кісточці, відбивних реберцях, смажених свинячих відбивних і сосисках, запиваемых такою кількістю еля, яку тільки зможете випити ".
  
  “Я ніколи не чув про таке. Дозвольте мені глянути на запрошення". Я взяв картку з його рук і перевернув її.
  
  "Просимо вас бути присутнім на вечорі зі стейками і елем в 18:00" з адресою 15 East Seventh Street, Нью-Йорк, написаним химерним шрифтом.
  
  “ Я думав, ви тепер вегетаріанець, Холмс. Я запитально підняв брову.
  
  "Ми просто не можемо відмовитися від такого запрошення", - сказав він.
  
  "Хто, заради всього святого, знає, що ми тут, в Нью-Йорку?"
  
  "Це саме те, що ми збираємося з'ясувати, дорогий друг".
  
  * * * *
  
  Таксі висадило нас перед іржавий цегельним багатоквартирним будинком. Йшов мокрий сніг, на вулицях і тротуарах було мокро.
  
  "Ви впевнені, що це те саме місце?" Я запитав Холмса.
  
  Він вказав палицею нагору, туди, де над парою обшарпаних дерев'яних дверей висіла вивіска. На ній було написано: "Стара пивниця Максорли". Вивіска у вітрині свідчила: "Жінкам у підсобних приміщеннях заборонено".
  
  Ми відкрили двері, увійшли всередину і штовхнули другу пару обертових дверей, які служили для захисту від холоду. З одного боку був встановлений бар, з іншого - розкидані подряпані дерев'яні столи, прямо посеред кімнати стояла чавунна пузата вугільна піч. Підлога була посипана тирсою, а стіни прикрашені всілякими пам'ятними речами: фотографіями, газетними статтями, малюнками. Зал був битком набитий любителями еля, яких обслуговував чоловік з кислим виразом обличчя і сивиною на виснаженому обличчі. Уздовж стійки були розставлені тарілки з сиром і крекерами, а також гуртки, политі гірчицею, щоб додати пікантності цим закусок. Два офіціанта в сірих жупанах снували взад-вперед від бару, розносячи по столах безліч кухлів світлого і темного елю. На кожному столику стояла наповнена гірчицею гуртка, схожа на ті, що стояли на стійці бару.
  
  "Біфітер, повинно бути, там", - сказав Холмс, вказуючи на іншу кімнату у задній частині залу.
  
  Ми підійшли і зазирнули всередину. Тільки ще більше подряпаних столиків, зайнятих любителями еля. Повз почав проходити офіціант з підносом, заставленим порожніми кухлями, які потрібно було швидко вимити і знову наповнити.
  
  Я поплескав його по плечу. "Вибачте, молодий чоловік, ми прийшли на "біфітер".
  
  "Якщо знайдеш це, дай мені знати", - сказав він з коротким смішком, потім кинувся до бару, поставив використані гуртки, взяв з півдюжини повних в кожну руку і знову поспішив геть.
  
  "Біля плити є вільний столик, Ватсон," сказав Холмс. “ Я пропоную сісти і зігрітися.
  
  Холмс постукував пальцями по чавунній стінки плити, коли підійшов офіціант.
  
  “ Що я можу вам запропонувати, джентльмени?
  
  "Двоє з твоїх кращих," сказав я.
  
  "Світлий або темний?" - запитав він.
  
  "І те, і інше," відповів Холмс.
  
  Офіціант пішов і через кілька хвилин повернувся з чотирма гуртками: двома зі світлим елем і двома з темним.
  
  Холмс дістав запрошення. "Це вам про щось говорить?" - запитав він хлопця.
  
  Офіціант взяв картку, подивився на неї і повернув назад. "Хтось наводить на вас довідки", - сказав він. "У нас не буде біфітера до літа, і це буде на Коні-Айленді".
  
  Я оглянув зал; всі чоловіки в барі були робітниками, теслями, мулярами тощо. Столики, здавалося, були зайняті великою кількістю робочих чоловіків з домішкою декількох опустилися професіоналів. Велика депресія була тут такої ж потворною, як і в Англії. Я сьорбнув еля, спочатку з світлих кухлів. Холмс зайнявся запорошеними і вицвілими пам'ятними речами, які покривали стіну позаду нас. Повернувся офіціант і підкинув у плиту трохи вугілля, щоб доданий паливо відновило тепло. Тепло діяло расслабляюще, а ель був м'яким і міцним, не поступається йоркширському стауту, і я сказав офіціантові, щоб він продовжував подавати.
  
  "Джентльмени, не хочете чого-небудь перекусити?" запитав він.
  
  “ Трохи чеддера, якщо у вас є.
  
  "Велика чи маленька тарілка?" - запитав чоловік.
  
  Я подивився на Холмса. “ А як щодо вас? - Запитав я.
  
  Він дістав свою улюблену лупу, "Шеффілд" з кістяною ручкою, покриту сріблом, і вдивлявся в якийсь вицвілий, дрібний шрифт в старовинному випуску новин. "Ти голодний?" Я запитав його знову. Він відмахнувся від мене швидким рухом вільної руки.
  
  "Нам принесуть велику тарілку," сказав я офіціантові, - і ще чотири гуртки еля.
  
  Повністю зосередившись, Холмс не доторкнувся до свого елю, тому я простягнув руку, взяв одну з них і зробив великий ковток. Холмс проігнорував мене, тому, прикінчивши першу, я взяв другу. Офіціант повернувся з ще чотирма. “ Вашу сирну тарілку зараз принесуть, - сказав він.
  
  Нарешті Холмс прибрав свою шеффилдскую лупу і знову повернувся до мене.
  
  "Що було на стіні, що привернуло вашу увагу?" Я запитав його.
  
  "Приголомшливо, Ватсон", - сказав він. "Це був сучасний звіт про битву при Ватерлоо". Він узяв одну з кухлів з елем, яку тільки що приніс офіціант, і сьорбнув. “ Радий, що ти прийшов, старина?
  
  Я збиралася відповісти, коли офіціант повернувся з тарілкою з сиром чеддер. Нахилившись, щоб поставити їжу, він спіткнувся і впав на стілець, впустивши тарілку. Вражений його незграбністю, я вже збирався насварити його, коли він звалився на підлогу. Кілька чоловіків у барі обернулися на шум і втупилися на ураженого хлопця. Холмс нахилився і опустився на коліна поруч з хлопцем, який лежав грудьми на посипаних тирсою дошках, відвернувши обличчя в сторону.
  
  "Ватсон," різко сказав Холмс, - подивіться, що ви можете для нього зробити.
  
  Я обережно обійшла стіл і опустилася на коліна поруч з чоловіком. Підлога під ним став червоним. Я помацав його пульс і подивився на розширюється пляма, солодкий запах смерті в моїх ніздрях змінив гіркий смак еля у роті.
  
  "Ви можете врятувати його?" - Спитав Холмс.
  
  Я похитав головою. “ Боюся, рана досягла його серця.
  
  Губи офіціанта беззвучно ворушилися, намагаючись вимовити слова. Потім, нарешті, з його рота вирвався скрегіт, м'які звуки змішалися з бульбашкової піною. Я почув слово, але не повірив йому. "Моран", - сказав чоловік. "Моран". У м'якому голосі звучала неминуча смерть... і щось ще.
  
  Холмс здригнувся, почувши голос, неначе впізнав його. Він провів рукою по потилиці чоловіки, і густа копиця волосся раптово розсипалася по його плечах. Куртка чоловіки спереду почервоніла, до неї прилипли шматочки тирси. Холмс обережно перевернув чоловіка на спину і притиснув праву руку до лівої ключиці, намагаючись зупинити кровотечу. Колота рана була надто глибокою для будь-яких, крім самих складних медичних процедур, але нещасна вираз обличчя Холмса підказало мені нічого не говорити. Він вже знав. Іншою рукою він торкнувся усов чоловіка, а потім пучкою пальця раптово отклеил їх. Неможливо було помилитися, дізнавшись губи, які колись полонили його.
  
  "Ірен," сказав він. “ Ірен. Боже мій, це ти.
  
  "Це жінка", - промурмотів хтось в барі.
  
  - Ця жінка, - сказав Холмс, і його слова прозвучали лютою атакою на чоловіка, який щойно заговорив. Ірен Адлер, яку він завжди називав "жінкою", і ось вона вмирала на підлозі нью-йоркській пивниці.
  
  Її очі відкрилися і спробували сфокусуватися на ньому. "Шерлок," сказала вона, "слава Богу". Її очі закрилися, а голова похилилася набік, як у корабля, що здійснює останній уклін перед тим, як поринути у хвилі. Холмс тримав її в своїх обіймах.
  
  "Вона пішла, Холмс," сказав я, стоячи до нього спиною і оглядаючи таверну, намагаючись зрозуміти, хто вбив Ірен Адлер і хто тепер може спробувати вбити Холмса. З тієї хвилини, як я почув, як Ірен прошепотіла ім'я "Моран", я зрозумів, що моя супутниця в смертельній небезпеці. Моран був полковником Себастьяном Мораном, правою рукою цього Вельзевула злочинності, професора Моріарті, який поклявся вбити Холмса, перш ніж той покине цю тлінну землю.
  
  "Замкни двері і виклич поліцію", - крикнув я барменові. Я повернувся до Холмса. Він накинув пальто на неживе тіло Ірен і дивився на тирсу на підлозі.
  
  “Я думав, Ірен вже багато років мертва, її схопили разом з Сідні Рейлі в Росії. Я не знаю, як і чому, але вона приїхала сюди, щоб попередити вас, Холмс, можливо, вона врятувала вам життя ".
  
  Холмс підвівся. Діставши носовичок, він насипав у неї кілька шматочків тирси і, загорнувши, засунув назад у нагрудну кишеню. Його обличчя було попелястого кольору, на ньому читалася смертельна суміш страждання і люті. Всього другий раз в своїй кар'єрі він був такий емоційний. Перший раз це було, коли я стояв на шляху кулі під час тієї історії з трьома Гарридебами.
  
  Холмс зробив кілька глибоких вдихів, кожен раз повільно видихаючи. "Її послали сюди не для того, щоб попереджати мене, Ватсон", - сказав він. "Її послали сюди вмирати".
  
  Я поліз у кишеню за службовим револьвером, раптово усвідомивши, що залишив його в готельному номері, не бажаючи порушувати суворі закони Нью-Йорка про зброю. "Ти все ще в небезпеці", - сказав я. "Той, хто вбив Ірен, все ще може бути тут".
  
  "Безсумнівно, це так", - сказав Холмс. "Але вбити мене не було метою візиту вбивці".
  
  Я подивився на натовп, що сидить за столиками і стоїть біля бару. "Що ж, поліція Нью-Йорка скоро буде тут, сподіваюся, вони знайдуть його".
  
  "Я знайду його першим".
  
  "Як?" Запитав я. “Серед цього натовпу любителів еля? Ні, якщо тільки хто-небудь не вкаже тобі на нього".
  
  “ Ватсон, ви знову принижаете силу дедуктивного мислення. Він подивився на стійку. “ Всього за кілька хвилин до того, як Ірен була збита з ніг, в барі було двадцять три питущих, любителів еля, як ви їх називаєте. Зараз їх двадцять чотири. Так що саме з цього я почну свої пошуки ".
  
  “ І все ж, Холмс, це, безумовно, нездійсненне завдання. Нехай цим займається поліція.
  
  “ Неможливо? Було це неможливо в Етюді в червоних тонах, "П'ять апельсинових кісточках", "у Разі ідентичності" або кількох десятках інших моїх рішень, про які ви писали і які були так щедро винагороджені? Принаймні, у цей скорботний момент не умаляй моїх здібностей і не заважай мені швидко залучити вбивцю Ірен до відповідальності". Його права рука була в кишені піджака, де, я знав, що він носив позолочений "дерринджер", який завжди брав з собою, коли йшов куди-небудь вечорами.
  
  "У вас буде не так багато часу до прибуття поліції", - сказав я.
  
  “Той, хто вбив Ірен, ударив її ножем ззаду і зробив це швидко, як раз коли вона була за нашим столом. Передбачалося, що ми побачимо, як вона помре ".
  
  "Ким і чому?"
  
  “ Професор Моріарті, звичайно. Він поклявся вбити мене, але його диявольський розум отримав би більше інтелектуальне задоволення, змусивши мене страждати, бачачи, як на моїх очах убивають жінку. Але прямо зараз це відволікаючий маневр, ми повинні зосередитися на самому нанесенні удару. Тому що в цьому і полягає вирішення проблеми ".
  
  “ Що Ірен робила в Нью-Йорку?
  
  “ Я поясню пізніше, Ватсон, це несуттєво для розглянутої проблеми.
  
  Холодок пробіг по моєму тілу, коли я почув, як Холмс описує жорстоке вбивство єдиної жінки, яку він коли-небудь повністю поважав, як "нагальну проблему". Раптово я схопив недопиту кухоль елю і залпом випив її, потім випив ще одну.
  
  Холмс проігнорував мене, втупившись у підлогу. “Коли вбивця витягнув лезо, відразу ж потекла кров. Подивіться на край пузатої плити". Він вказав на ланцюжок крихітних коричнево-червоних цяток на чорній металевій поверхні.
  
  “ І тирсу теж, як я розумію.
  
  “ Дуже добре, Ватсон, але це неважливо. Однак не турбуйтеся, добра людина, погляньте на тирсу на підлозі праворуч від трупа.
  
  Я знову здригнувся від холодних сталевих емоцій людини. І все ж я знав, що повна сублімація його почуттів для наукового дослідження мала певну мету. Я подивився вниз і побачив кругову подряпину на тирсі. "Але що це означає, Холмс?" Я запитав.
  
  “Ага, Ватсон, це може означати все. Або це може нічого не означати. Бачте, коли вбивця простягнув руку, щоб завдати удару Ірен, він виставив вперед праву ногу. І йому довелося б тримати його попереду, коли він витягав клинок з її грудей. "Його голос тремтів, коли він вимовляв ці слова, але раптово він знову став просто сталевим.
  
  "Отже, кров Ірен потрапила на правий черевик вбивці". Досі я міг стежити за його міркуваннями. "Холмс, будь ласка, присядьте на хвилинку".
  
  “ Зі мною все в порядку, Ватсон.
  
  “ Може, ви і детектив, але я хірург. Так що сідайте.
  
  Холмс сів на стілець поруч з плитою, а я сів за стіл навпроти нього.
  
  “ Холмс, ви багато разів говорили мені, що розслідування - це точний метод, вправа в логіці і науці, що в ньому немає місця емоціям. Тільки аналітичні міркування.
  
  Він відсьорбнув еля. “ Так, але з якою метою, Ватсон? Закон ніколи не зможе забезпечити правосуддя, якого заслуговує лиходій, що стоїть за цим. Він засунув руку в кишеню жилета для годин і дістав маленький пакетик тютюну і якісь папери. Я спостерігав, як він вправно згортає товсту цигарку.
  
  "Нагадує мені про те часу, коли ми були на Ямайці", - сказав я. "Проблема з бочонком рома".
  
  “То були часи, Ватсон. Героїн, кокаїн - все як і раніше легально".
  
  "Поліція зовні," оголосив бармен, прямуючи до вхідних дверей. Він відімкнув її і повернувся на своє місце біля еля.
  
  "Нехай поліція робить свою роботу", - сказав я.
  
  "Багато чого з цього елементарно, як ви знаєте, але я не можу дозволити найманому працівникові піти".
  
  Холмс знову намацав у кишені "дерринджер".
  
  Я схопив Холмса за зап'ястя. “Тільки не робіть дурниць. Вбивця може повідомити що-небудь корисне проти Моріарті".
  
  “ Старий добрий Ватсон. Хіба ви не розумієте, що смерть цієї жінки була простою насмішкою, щоб дати мені зрозуміти, наскільки я безпорадний, щоб зупинити диявольські підступи, які замишляє цей диявол? Тим не менш, я маю намір притягти його до відповідальності. Але мені знадобиться допомога. Лестрейд завжди стимулює мої дедуктивні міркування, оскільки, схоже, він завжди все розуміє неправильно. Але оскільки його тут немає, тобі доведеться це зробити.
  
  “ Я, Холмс? Ви просите мене допомогти вам у розкритті злочину?
  
  Він повільно кивнув, на його обличчі з'явилася слабка усмішка.
  
  Порив холодного повітря торкнувся моєї шиї, коли внутрішні двері відчинилися і їх притримали двоє поліцейських у формі. Вони встали по стійці смирно, коли невисокий огрядний чоловік у довгому сірому пальті і казанку увійшов слідом за ними. Незапаленою сигара була затиснута в суворих губах, таких же червоних, як і його особа. Коли він отряхивал пальто, на підлогу посипалися сніжинки.
  
  Холмс подивився на нью-йоркського детектива. "Так, Ватсон, давайте подивимося, чи впораєтеся ви з цим завданням".
  
  Детектив вийняв сигару з рота і оглянув зал таверни, його очі зупинилися, коли він побачив тіло Ірен Адлер на підлозі. Він рушив до бару, натовп перед ним расступалась, як Червоне море перед Мойсеєм. Бармен вже налив детективу дві кружки холодного темного елю і поставив їх на вологу дерев'яну стільницю. Не моргнувши оком, детектив схопив кухля з елем і, піднісши одну до губ, осушив її, не віднімаючи від рота, потім поставив на стіл і випив другу, знову одним великим ковтком.
  
  Детектив притулився спиною до стійки і злегка кивнув бармену, який негайно налив ще дві порції елю з-під крана. Витягнувши праву руку, він зловив дві нові гуртки, коли вони ковзнули до нього. На цей раз він пив ель повільніше. При погляді на Холмса його обличчя розпливлося в пустотливий посмішці.
  
  "Так ви і є знаменитий Шерлок Холмс", - сказав він,
  
  Всі присутні обернулися до нас, вирячивши очі, щоб побачити британського детектива-консультанта, про який вони читали в перукарнях, чекаючи, коли їм підстрижуть волосся.
  
  Холмс підняв фетровий капелюх. “ Алоізій Р. Мерфі, я вважаю. Порочне Алоізій, якщо бути більш точним.
  
  Посмішка Мерфі стала ширше. “Ви, англійці, і ваша точність. Так, Порочне Алоизиус - це ім'я, яке я запам'ятав за ці роки". Посмішка все ще була на його обличчі.
  
  "Боже мій, Холмс, він виглядає як звичайний вуличний хуліган", - сказав я.
  
  “ Це Нью-Йорк, Ватсон. Соціальні відмінності, подібні тим, які ми маємо на цьому благословенному маленькому ділянці під назвою Англія, тут не мають великого значення.
  
  Раптово пролунав голос детектива. “Мене звуть Алоизиус Р. Мерфі. Капітан поліції Алоизиус Р. Мерфі".
  
  Він посміхнувся присутніх. “ Абсолютно вірно. Злісний Алоізій. Але тільки мої вороги називають мене так. Хто-небудь тут мій ворог? Тепер його рев був більш пронизливим, трохи нижче крику.
  
  У залі таверни запанувала тиша.
  
  “Мої люті вороги називають мене просто Хибним. Є тут хто-небудь, хто є моїм найлютішим ворогом?"
  
  У кімнаті запанувала тиша.
  
  Я нахилився до вуха Холмса. "І все ж," сказав я, - чи можемо ми довіряти йому? Поліцейський на прізвисько Злісний Алоизиус?
  
  "Безсумнівно, заслужене прізвисько", - прошепотів Холмс у відповідь. “Але єдине, чого нам варто побоюватися, це того, що він знайде і вб'є Моріарті раніше за мене. І це те, чого я не можу допустити".
  
  Мерфі раптово гримнув однією з кухлів з елем про стійку бару, різкий звук повернув мою увагу до нього. “Це розслідування вбивства. Для вас, хами, це вбивство. Ніхто не може піти. Кожен є підозрюваним, і кожного будуть обшукувати. А потім ми всі трохи поговоримо. "Його посмішка перетворилася в плотоядную усмішку з цим останнім заявою. “ Бармен, закрий кухню, вона мені знадобиться. Але залиш плиту включеною. "Він зробив круговий рух рукою, підійшов до нашого столика і сіл.
  
  “ Отже, Холмс, - сказав він, - ви думаєте, що ваші хвалені дедуктивні міркування допоможуть розкрити цю справу раніше, ніж це зроблю я?
  
  "Безсумнівно," сказав Холмс. “ Ви передаєте розслідування мені?
  
  Мерфі сунув руку в задню кишеню штанів, витягнув обтягнутий шкірою, обважений свинцем саперний ніж і поклав його на стіл. Потім він засунув руку в зовнішню кишеню пальто і витягнув пару латунних кастетів, внутрішня поверхня яких була покрита рожевої підкладкою. Він поклав кастети поруч з сапером.
  
  Підійшов один з офіціантів і поставив на стіл півдюжини кухлів з елем. "Це за рахунок закладу, капітан," сказав він Мерфі.
  
  Мерфі проігнорував чоловіка і не зводив очей з Холмса. “Оскільки бармен відразу ж замкнув двері, вбивця все ще знаходиться в цій таверні. Коли я вийду звідси, на нього наручники, а письмове визнання у мене в кишені.
  
  "Ти хочеш сказати, що избьешь підозрюваного на очах у всіх свідків?" - Запитав я.
  
  Явний шок на моєму обличчі змусив усмішку Мерфі стати ще ширше. "Хтось тут хоче бути свідком?" він крикнув. Офіцери у формі, що охороняли вхідні двері, розсміялися. Всі інші мовчали. Мерфі встав і упер кулаки в боки. Він подивився на натовп і вказав на велику дерев'яну вивіску над холодильником з льодом.
  
  "Будь хорошим або забирайся", - прочитав він вивіску вголос. "Це мій ділянку, і це мій девіз".
  
  Він знову сів і кивнув у бік Холмса. "Добре, давайте подивимося, що ви зможете придумати".
  
  Холмс кивнув у відповідь і потім встав. Тепер Мерфі, детектив-хуліган, отримає урок того, як тонкий розум може восторжествувати над грубими поліцейськими методами. Холмс подивився на чоловіків, що випивають біля стійки, а потім повільно побрів уздовж ряду, поки не дійшов до кінця, потім попрямував назад. На півдорозі він зупинився й схопив за комір грубуватого на вигляд хлопця, який намагався вивільнитися. Холмс міцніше стиснув нашийник. "Він весь твій, Порочне", - сказав він.
  
  Мерфі взяв свій сапер і кастет і підійшов до бару. “ Підемо, ти, - сказав він чоловікові, підштовхуючи його до кухні. Двері за ними зачинилися. Я сидів приголомшений. Що зробив Холмс? Або, швидше, не зробив. Що це було за розслідування? Де були взаємопов'язані принципи дедуктивного міркування, де були неодноразові застосування модус поненс? Невже розум Холмса потьмарився з-за вбивства Ірен Адлер?
  
  Мою тривожну фугу перервав страшний гуркіт з кухні, за яким пішли різкі крики болю. Все в таверні повернулися до зачинених дверей. Нові удари змусили деяких відвідувачів повернутися до свого елю. За цим послідували нові крики, приглушені і змішані з довгими риданнями. Кухонні двері відчинилися, і на порозі з'явився Мерфі, витираючи фартухом піт з обличчя. На колінах на підлозі, постогнуючи від болю, стояв підозрюваний, його обличчя було в синцях та крові. Мерфі вчепилася йому в комір і потягла по всипаному тирсою підлозі до вхідних дверей. "Відпустіть його, хлопці", - сказав він парі поліцейських у формі.
  
  Хуліган-детектив повернувся до нашого столика і сіл. “Ви були неправі, Холмс. Великий Шерлок Холмс був неправий. Цей чоловік не винен".
  
  "Холмс ніколи не помиляється," сказав я.
  
  “ Ні, Ватсон, боюся, на цей раз капітан Мерфі прав. Схоже, я зробив жахливу помилку.
  
  "Не хвилюйся, старомодні методи поліції приведуть до потрібного людині". Посмішка розповзлася по обличчю Мерфі. Він випив ще кухоль елю.
  
  "Холмс розкриє це вбивство", - сказав я. "Він завжди так робив".
  
  "Ви такий же впертий, як і ваш друг-вчений, не так, доктор Ватсон?" Посмішка все ще була на обличчі Мерфі. "Як ви думаєте, чи повинен я дозволити Холмсу продовжувати його 'розслідування' або позбавити його від подальших труднощів?
  
  "Це тобі буде ніяково".
  
  Мерфі допив ель і зробив ще одне круговий рух рукою. “ Подивимося, доктор Ватсон, ми просто подивимося. Він повернувся до Холмса. “Хоча я тут головний, мене можна переконати дозволити вам продовжувати борсатися. Дружнє об заклад, хто з нас схопить негідника? Я навіть дозволю тобі розпочати першою.
  
  Холмс витріщився на нього. "Правосуддя - це не те, що за поворотом колеса рулетки; воно має здійснюватися в обмін на грошову винагороду".
  
  "Я думав про що-небудь більш підходящому вам до смаку", - сказав поліцейський.
  
  Холмс повільно пив ель. “ Прошу вас, продовжуйте, - сказав він.
  
  Мерфі засунув руку у внутрішню кишеню піджака і дістав маленьку дерев'яну коробочку. Він недбало поклав предмет на стіл перед Холмсом. "Давайте, відкривайте".
  
  Холмс провів пальцями по кришці коробки, потім покрутив маленьку латунну застібку. Тим не менш, він все ще чекав, не розстібаючи застібку, тільки спостерігаючи за обличчям Мерфі.
  
  “ Боїтеся, Холмс? Боїтеся того, що всередині? Або, можливо, ви боїтеся, що ваші так звані дедуктивні здібності залишили вас?
  
  "Холмс нічого не боїться," сказав я, простягаючи руку до скриньці.
  
  Мій хороший друг накрив її долонею. "Ватсон, я щиро зворушений вашою підтримкою, але думаю, що впораюся сам". Клацнувши латунної застібкою, він підняв кришку коробки. Його обличчя зблідло, коли він побачив вміст: маленька голка для підшкірних ін'єкцій, відрізок гумової трубки і півдюжини перламутрових конвертів (таких використовують колекціонерів поштових марок), у яких був білий порошок. Я згадав безліч ночей, коли Холмс засипав в наших кімнатах на Бейкер-стріт, 221Б, після ін'єкції героїну, і мене занудило, тому що я знав, яке бажання, має бути, охоплювало його розум і тіло в той самий момент.
  
  "Холмса не цікавить ваше дурне парі", - сказав я з гнівом у голосі.
  
  “ Чому б вам не дозволити Холмсу говорити самому за себе, доктор Ватсон?
  
  Холмс повільно закрив скриньку. “ А якщо на цей раз мені не вдасться знайти вбивцю? - запитав він.
  
  Хуліган-детектив відкинувся на спинку стільця і зробив широкий жест своєю кухлем з елем. “Тоді ти викладеш перед цієї різношерстої компанії, що Алоизиус Р. Мерфі, а не ти, видатний детектив всіх часів. Тоді ти віддаси мені честь". Він розсміявся при цій думці. “ А ви, доктор Ватсон, напишете один із своїх оповідань, точно описавши це.
  
  "Це історія, яка ніколи не буде написана!" Я заявив.
  
  Холмс постукав пальцями по кришці ящика. “ Парі укладено, - нарешті сказав він.
  
  Мерфі зробив ще один широкий жест кухлем з елем. "Сцена у вашому розпорядженні".
  
  Холмс підвівся і вклонився. “ І я зроблю вчинок набагато більш грандіозний, ніж ви могли мріяти. "Він взяв свою палицю і пройшовся вздовж стійки, його рука легко пробіглася по спинах відвідувачів. Дійшовши до кінця, він кивнув бармену і, повернувшись, поволі пішов назад до іншого кінця. Дійшовши до середини бару, він зупинився і постукав палицею по стійці. Чоловік, який сидів праворуч від палиці, повернув голову і посміхнувся. “ Ви ніколи не повісите це на мене, містер Шерлок Холмс. Він взяв солоний крекер і намазав його гірчицею з кухля, що стояла на стійці. Він відправив його в рот, прожував і проковтнув. Отсалютовав Холмсу правою рукою, він звалився на підлогу.
  
  Мертвий.
  
  * * * *
  
  "Я не знаю, як вам це вдалося, Холмс", - сказав хуліган-детектив.
  
  “ Всі докази були елементарними, мій дорогий капітане. Будь-який, у кого є хоч крапля розуму, міг би прийти до висновку, що благополучно пішов имбибер був тим чоловіком, який зарізав жінку.
  
  Мерфі втупився в Холмса. “ Які докази? Я не бачу ніяких доказів.
  
  “ Ви б не стали. Детективи типу ніколи цього не роблять. Холмс дістав кисет з тютюном і скрутив ще одну сигарету. Прикуривши, він недбало затягнувся і відкинувся на спинку стільця. Випустивши дим через ніздрі, він похмуро посміхнувся. “Я поясню вам це, хоча сумніваюся, що це вплине на те, як ви будете проводити свої майбутні розслідування. По-перше, незадовго до того, як жінку зарізали, в барі випивали двадцять три чоловіки. Коли я опустився на коліна поруч з нею на підлозі, я нарахував двадцять чотири людини. На початкових двадцять три имбибера я тільки глянув, оскільки будь-яке вивчення їхніх облич було б банальним порівняно з розповіддю про битву при Ватерлоо з перших рук ". Він вказав на стару газету на стіні. "Це, безумовно, було більш гідно мого інтелектуального уваги".
  
  До столика підійшов офіціант, але Холмс жестом відіслав його. Він знову затягнувся сигаретою і струсив трохи попелу на підлогу. "У будь-якому випадку, физиогномическое дослідження було зовсім необов'язково для розкриття вбивства".
  
  "Яким чином?" Запитав я. Мого блокнота не було. Мерфі все ще відкинувся на спинку стільця.
  
  “Йшов сніг, коли ми приїхали, і все ще йшов сніг, коли прибув добрий капітан. Тому, коли я йшов уздовж бару, я шукав мокре пальто ".
  
  "Але чоловіки були одягнені з різних матеріалів", - сказала Мерфі. "Можливо, більше одного пальто залишалося вологим".
  
  “ Абсолютно вірно. Але, як ви можете відчути, вугільна піч зберігає в кімнаті досить тепло. Всі чоловіки були в кепках, зрушених на потилицю, то є всі, крім нашого покійного підозрюваного, який тримав свою насунутій, намагаючись приховати обличчя. Холмс знову затягнувся сигаретою. “Потім були руки завсідників барів, всі грубі. Руки, створені для роботи, а не для того, щоб бити красивих жінок у переповненому залі. Ці люди були приголомшені і досі приголомшена вбивством жінки. Проходячи повз, я помітив, як у них тремтіли руки. Всі, крім вбивці, чиї руки були спокійні, пальці нерухомі - єдина ознака професійного вбивці.
  
  Він кинув сигарету на підлогу і розчавив її каблуком. “ На жаль, мій дорогий капітане Мерфі, він вирвався з ваших жорстоких лап. Холмс вказав на кухоль з гірчицею, яку Мерфі тримав у руках.
  
  "Але він врятував штат Нью-Йорк від витрат на суд і кару", - сказав Мерфі. Він підійшов до тіла чоловіка і тицьнув його носком черевика.
  
  Я нахилився вперед через стіл. "Холмс, ви обіцяли, що поясніть мені, як ви дізналися, що Ірен Адлер все ще жива і що вона тут робить".
  
  “ Так і зроблю, дорогий друже. Боюся, що всі ці роки я був не зовсім чесний з тобою.
  
  “ Ти хочеш сказати, що у тебе були від мене секрети?
  
  “ Секрет, Ватсон. Найбільший секрет у моїй кар'єрі.
  
  “ Що ви маєте на увазі, Холмс?
  
  “Ми з цією жінкою були разом останні два десятиліття. Ми зустрічалися багато разів, під час багатьох судових розглядів, щоб відновити нашу любов один до одного. Каракас, Сайгон, Танжер були лише деякими з місць, де наша любов була заново освячена під час ночей жаркого блаженства ".
  
  “ Каракас? Ти маєш на увазі, що коли ми розкрили таємницю "Гігантського каракасского таргана", ти крутив роман з Ірен? А Сайгон, "Справа про понівеченому агента'? Що ж, підкинь мені жуйку, як сказав Лестрейд. Твої дедуктивні міркування були дещо уповільненими в цьому питанні. Тепер я знаю чому. Після цього мені довелося знайти нового літературного агента."
  
  “ Навмисне зволікав, мій дорогий Ватсон. Він не укладав з вами контрактів, яких заслуговують ваші розповіді про моїх справах. Тому йому довелося піти. Я надав вам послугу, старовина.
  
  "Старий добрий Холмс", - засміявся я. “Завжди наглядав за мною. Що ж, повинен визнати, що мій новий агент дійсно працює трохи старанніше". Я відкинувся на спинку стільця.“ Але чому Ірен опинилася в Нью-Йорку?
  
  “Ми повинні були зустрітися знову; вона також забронювала номер в готелі "Уолдорф". Моріарті, мабуть, вийшов на неї, простежив за нею і поширив неправдиву історію про те, що Моран мав намір убити мене. Вона думала, що попереджає мене.
  
  “ Холмс, ви відразу зрозуміли, що цей мертвий хлопець був справжнім вбивцею, чи не так?
  
  Він кивнув. “Звичайно, Ватсон, ви чекали чогось іншого? Згадайте про можливості появи плям крові на його правому черевику, вони відразу видавали його ".
  
  “ Але той чоловік, на якого ви вказали першим, був невинний, і його жорстоко побили.
  
  Холмс знизав плечима. “Я знав, що він невинний, але мені не сподобалося його обличчя. Крім того, його допомогу в розслідуванні була неоціненна".
  
  "Яким чином?"
  
  “Мертвий чоловік був відомий мені як Едгар, дуже довірений вбивця, якого використав полковник Моран. Я ні за що не міг дозволити Злобному Алоїзій взяти Едгара під варту. Його жорстокі методи були б ефективні, і Едгар проговорився про Моране і Моріарті. Я сказав вам, що дам їх правосуддю, якого вони заслуговують. Тому мені довелося показати Едгару, наскільки жорстокий Мерфі, і переконати його, що він поговорить, перш ніж поїде звідси. Я був впевнений, що у Едгара є засіб не допустити, щоб його взяли живим, мені потрібно було тільки спонукати його скористатися ним, перш ніж він заговорить.
  
  "Але що щодо тирси, які ви зібрали, що це була за порада?"
  
  Холмс зціпив зуби. - Ні найменшої зачіпки, дорогий друже, memento mori.
  
  Мерфі підійшов до столу, тримаючи в руці кружку з отруєною гірчицею. “Наша поліцейська лабораторія визначить, який отрута використовував покійний. У вас є якісь припущення?"
  
  Холмс похитав головою, більше не бажаючи допомагати хулігану-детективу.
  
  “ До речі, для протоколу, як звали вбиту жінку?
  
  "Ірен..." Я почав відповідати, але Холмс перебив мене.
  
  "Місіс Шерлок Холмс," сказав він, засовуючи у кишеню коробочку зі шприцом і героїном. “ Ватсон, оскільки я не збираюся бути хорошим, давайте підемо.
  
  OceanofPDF.com
  
  ВИРІЗАННЯ ДЛЯ ВИВІСКИ, Рис Боуен
  
  “А як щодо вас, молодий чоловіче? Ви, звичайно, не з цих місць. Ви з Далекого Сходу, чи не так?" Говорила була жінкою з суворим, кутастим особою і загостреним підборіддям. Вона була одягнена від капелюшка до чобіт в чорне, справляючи враження відьми.
  
  З тих пір як диліжанс з гуркотом від'їхав від Альбукерке, вона взяла на себе роль великого інквізитора по відношенню до іншим пасажирам, ніколи не дозволяючи розмови затягнутися. Молодий чоловік, до якого вона зверталася, був високим і струнким, з довгими витонченими руками і злегка зніженими манерами. Його обличчя вражало яструбиним носом і розумними сірими очима. Його одяг видавала в ньому міського жителя, як і його бліде обличчя. На ньому не було ані сліду оленячої шкіри або десятигаллоновой капелюхи, швидше жорсткий білий комірець поверх довгого чорного піджака і чорного жилета з витонченою срібною ланцюжок для годинника. На ногах у нього були чорні до блиску начищені черевики, шнурки яких були приховані гетрами. Його шкіра була досить блідою за контрастом з обвітреними особами навколо, і він трохи почервонів, опинившись в центрі уваги.
  
  “ Ви праві щодо першої частини, мадам. Як ви мудро помітили, я не з цих місць. Але і не з Далекого Сходу. Я англієць.
  
  "Я так і думала", - сказала жінка зі спалахом тріумфу в очах. “Бачиш, Генрі, що я тобі казала? Англієць".
  
  "Можна дізнатися ваше ім'я, сер?" Говорив був людиною в рясі, який сидів навпроти.
  
  “Мене звуть Холмс. Шерлок Холмс", - відповів молодий чоловік так, наче йому було неприємно ділитися цією інформацією з абсолютно незнайомими людьми, які не належали до його класу.
  
  “ Радий познайомитися з вами, містере Холмс. Чоловік перехилився через стіл і простягнув руку. “ Я преподобний Клейборн Вільямс, а це моя добра дружина Дороті. Ми прямуємо на захід, щоб принести Господа поган".
  
  “Значить, ви плануєте працювати серед індіанців, чи не так? Я захоплююся вашою мужністю. Наскільки я розумію, деякі племена відомі своєю лютістю", - сказав молодий містер Холмс.
  
  "В цих краях повно білих невіруючих, містер Холмс," різко відповіла місіс Вільямс. “ І наш обов'язок в першу чергу перед ними. Чи повірите ви, що в містах є десять салунов, будинки з поганою репутацією і жодного дому? Преподобному Вільямсу і мені належить врятувати багато душ."
  
  "Тоді я бажаю вам успіху", - сказав Шерлок Холмс. Він відкрив книгу, яку тримав у руці, сподіваючись, що це дасть зрозуміти, що у нього немає бажання продовжувати розмову. По правді кажучи, постійна тряска сцени викликала у нього деяку нудоту, а постійна балаканина досягла такого ступеня, що стала дратувати. Він звик до стриманості англійців, і невимушена фамільярність американців викликала у нього занепокоєння. Він оглянув вагон. Крім місіонерів, там був ширококостий чоловік з обвітреної шкірою, одягнений в безпомилкову уніформу вихідця з Заходу: штани з оленячої шкіри, жилет і величезний капелюх з загнутими крисами. Тепер його обличчя було наполовину приховане, оскільки він насунув капелюха на чоло і намагався заснути — ймовірно, намагаючись втекти від балакучої місіс Вільямс, вирішив Холмс.
  
  Навпроти нього сидів чоловік молодший, теж в західній одязі. Холмс уклав, що це ковбой, тому що його одяг просочилася запахом коні. На питання, якими його засипала місіс Вільямс, він відповідав не більш ніж "так, мем, ні, мем", але з цих односкладових фраз Холмс зрозумів, що він працював на ранчо за межами Тусона, куди прямував диліжанс, і повернувся в Техас на похорон свого батька. Останній пасажиркою була молода жінка, просто одягнена в ситцеве плаття, що на допиті місіс Вільямс назвалася міс Баклі з Огайо, яка їхала на захід, щоб зайняти посаду шкільної вчительки в селі під назвою Фенікс. У неї було приємне, невинне личко, і Холмс з цікавістю вивчав її. З-під спідниці виглядала непогана маленька кісточка.
  
  “ І що привело вас в Америку, містере Холмсе? Різкий голос місіс Вільямс вивів його з задуми. “ І в цю частину Америки зокрема? Вирішив сколотити стан на пошуках золота, чи не так?
  
  "Ні, справді, мадам", - посміхнувся молодий чоловік. “Я вважаю, що трохи запізнився для Золотої лихоманки в Каліфорнії, хоча я розумію, що в горах Невади все ще можна сколотити стану. Але я не уявляю себе по пояс у крижаній воді, размахивающим киркою у надії добути кілька грамів золота. По правді кажучи, я тут для того, щоб розширити свій досвід пізнання світу. Я нещодавно закінчив Оксфордський університет і ще не визначився з професією ".
  
  "Чи є у вас уявлення про те, в чому полягають ваші таланти?" - запитав священик.
  
  Холмс похитав головою. “Я вивчав природничі науки, і мене дуже приваблює хімія. Мій батько намагався підштовхнути мене до заняття медициною, але я не думаю, що у мене вистачить терпіння допомагати хворим. І, чесно кажучи, у мене немає ні найменшого бажання проводити свої дні в брудній дослідної лабораторії.
  
  "Значить, ви людина дії?" - запитав священик, хапаючись за ремінь, коли карета підстрибнула на особливо нерівному ділянці траси.
  
  “Я скоріше вважаю себе справжньою людиною епохи Відродження, сер, не бажають бути прив'язаним до чогось одного. Чесно кажучи, я люблю оперу не менше, ніж науку. Іноді гра на скрипці приносить мені більше задоволення, ніж розглядання чашки Петрі. Але я не відчуваю особливої любові до світських формальностей. Я гостював у друзів сім'ї в Бостоні, і в мене було велике бажання побільше побачити молоду прекрасну країну, перш ніж я повернуся додому, особливо так званий дикий захід ".
  
  “ Ручаюся, ви вважатимете це досить диким. Великий чоловік зсунув капелюха на потилицю і знову сів. “З цього моменту це може бути офіційно частиною Сполучених Штатів, але не розраховуйте ні на який закон і порядок. Тут править орден зброї. Орден найсильніших. А ще є індіанські племена. Нікому з них не можна довіряти ні на йоту. Так що моя вам порада, молодий чоловік, будьте обережні і купіть собі револьвер "Кольт".
  
  "Спасибі за пораду", - зніяковіло сказав Холмс. 'Але мій план полягає в тому, щоб просто проїхати через цю територію, дістатися до Каліфорнії, а потім сісти на поїзд назад на Східне узбережжя. Я не очікую занадто великого хвилювання на цьому шляху. Насправді, можливо, найбільшою проблемою буде не прикусити язик, коли я намагаюся говорити, незважаючи на те, що цей проклятий вагон хитається. "
  
  "Це жахливо, чи не правда?" - сказала молода шкільна вчителька і сором'язливо зашарілася, коли пасажири подивилися на неї. "Здається, автобус їде жахливо швидко".
  
  "До темряви потрібно подолати багато миль," сказав здоровань, " і все це територія індіанців. Не те місце, де можна затримуватися".
  
  "Ви думаєте, нам загрожує напад?" запитала молода жінка, її очі були широко відкриті.
  
  “Я сумніваюся в цьому. Вони знають, що тренер Wells Fargo не представляє для них загрози ".
  
  "Дасть Бог, завтра до вечора ми будемо в Тусоні", - сказала пані Вільямс.
  
  Розмова урвалася. В купе стало душно, але з-за великої кількості пилу неможливо було відкрити вікна. Молода жінка притискала до рота носову хустку. Холмс втупився у вікно на скелястий, невиразний пейзаж. Вдалині час від часу виднілися далекі гірські хребти, але поблизу все було сумно і порожньо, лише зрідка невисокий чагарник порушував монотонність скелястій поверхні. Ніяких ознак птахів або тварин. Кінця не видно.
  
  По дорозі вони зупинялися в індійських торгових постів і випадкових сілець, щоб змінити коней і дозволити пасажирам розім'яти затерплі кінцівки. Кожна зупинка відкривала пейзаж, більш похмурий, ніж попередня, і Холмс почав відчувати серйозні побоювання з приводу свого рішення вибрати цей маршрут. Чому він думав, що захід буде драматичним і в деякому роді чарівним? Навіть індіанці, яких він мигцем бачив, які вешталися навколо торгових постів, були брудними, смутними створіннями, далекими від створеного Холмсом образу гордих засмаглих воїнів на конях.
  
  "Отже, на що буде схожий Тусон?" запитав він, коли вони знову рушили в путь після однієї з таких коротких зупинок.
  
  "Тусон - досить милий маленький оазис," сказав здоровань. “ Ранчо, зелені луки, струмки. У всякому разі, краще, ніж це. Звичайно, зараз це столиця території, але не чекайте від неї дуже багато. Всього лише невеликий президио і кілька магазинів і салунів. Ви не знайдете нічого незвичайного по цей бік Західного узбережжя, і тоді вам доведеться проробити весь шлях до Сан-Франциско, перш ніж ви потрапите в справжнє місто ".
  
  "Тепер у Сан-Франциско справжній притон розпусти", — сказала пані Вільямс, глибокодумно киваючи чоловікові. “Наскільки я чула, розпуста тут на кожному розі. Опіумні притони, будинки з поганою репутацією — шокуючі. Вона здригнулася, ніби по ній пройшов фізичний холод.
  
  "Не сумуй, моя люба", - сказав преподобний Вільямс. "Я не збираюся ставити тебе жахам Сан-Франциско".
  
  Вони переночували в маленькому містечку під назвою Лордсбург і на наступний ранок знову вирушили в дорогу. Настрій у них значно покращився, оскільки вони знали, що до вечора будуть в Тусоні, де їх, як вони сподівалися, чекає цивілізований готель, чиста постіль і хороша їжа. В середині дня вибухнула піщана буря, яка змусила візників притримати коней і їхати повільніше. Коли карета, нахилившись, зупинилася, мандрівники спочатку подумали, що все в порядку. Потім вони почули звук пострілу, і двері грубо відчинилися. Там стояв високий чоловік в насуненому на очі капелюсі, а іншу частину обличчя прикривала червона бандана.
  
  “Всі на вихід. Покваптеся!" Він махнув пістолетом в їх бік. “Пішли. У нас не весь день попереду". Його голос був глибоким і рокітливий, з грубуватими нотками.
  
  Один за іншим вони незграбно злізли в клубящуюся пил. Крізь морок вони змогли розгледіти, що знаходяться в центрі кола вершників, нацеливших в їх бік рушниці. Їхні обличчя були прикриті такими ж шийними хустками, а капелюхи прикривали очі. Водії вже спустилися і стояли з піднятими руками і стурбованим виразом на обличчях.
  
  "Кажу вам, ми не веземо нічого цінного", - говорив один з них. “У нас на борту немає грошей. Тільки пошту і деякі товари, які потрібно доставити".
  
  "Тоді спускайте їх, і давайте подивимося", - сказав один з вершників. "І це буде сумний день для вас, якщо ви збрехали нам".
  
  Холмс зазначив, що його промова була більш вишуканою, ніж у першої людини. Він говорив з майже англійським акцентом. Перелякані водії підкорилися, забравшись на дах вагона і б'ючись з мотузками, якими був прив'язаний багаж. Група пасажирів збилася в купу, кашляючи і піднімаючи руки, щоб відігнати колючий пісок.
  
  “І ви, хлопці. Віддайте свої цінності і гроші", - гаркнув перший чоловік.
  
  Великий житель Заходу неспокійно засовався. “Як ви можете бачити, ми всього лише бідні люди. У нас не так вже багато цінностей. У мене в кишені є кілька доларів, і ти можеш забрати їх. Він вийшов вперед, тримаючи в руці срібні долари. Людина в масці взяв їх, потім схопив за зап'ястя вихідця з Заходу. “ І твій пістолет, друже. Ти ж не думаєш, що ми настільки дурні, щоб дозволити тобі залишити його? Він нахилився і витягнув пістолет з перламутровою ручкою з кобури на стегні чоловіка, потім кинув його на землю поруч з купою товарів, які зараз скидали з даху. "І я готовий посперечатися, що у вашому жилеті є прекрасні кишенькові годинники". Він засунув руку всередину і радісно заволав, витягуючи блискучі годинник. “Ніяких цінностей, так? Ми уважно оглянемо ваші сумки, можете посперечатися на свій останній долар.
  
  Двоє інших чоловіків вже зійшли зі своїх коней і розкривали вузли й пакунки лютого виду ножами. Звідти посипалися ситець і каву, книги і боби, розсипалися жахливою сумішшю по сухій землі.
  
  Місіс Вільямс з криком кинулася вперед. “Це наші Біблії для язичників. Ви не маєте права видаляти їх. Бог напевно покарає вас, якщо ви це зробите".
  
  Холмс не міг не захопитися її сміливим, хоча і безрозсудним вчинком.
  
  Піший ватажок загрозливо наблизився до неї. “ Закрий свій рот, мем, і тримай його на замку, якщо знаєш, що для тебе краще. "Він навмисно направив пістолет їй в обличчя, і вона відступила з криком жаху.
  
  “Перестаньте, сер. Ви розмовляєте з дружиною місіонера", - спробував заперечити її чоловік.
  
  “ І ти теж, старий базіка. "Перший чоловік тицьнув преподобного Вільямса пістолетом в його великий живіт. - Просто віддай свої дрібнички, і все буде в порядку.
  
  “Але ми бідні місіонери. У нас немає мирських благ", - заскиглив преподобний Вільямс, але безрезультатно. Грубі руки вже нишпорили по його кишенях. Перший чоловік перейшов до шкільного вчителя з Огайо. “Ну, що у нас тут? Маленька красуня з тонкою талією. Ми могли б просто забрати її собі, а, хлопчики?'
  
  Вона запхикала від страху. Холмс не міг більше терпіти. Він ступив уперед. “ Заберіть від неї свої руки цю ж хвилину.
  
  Чоловік обернувся до нього і глибокий сміх долинав з-під бандани. “І ти зробиш мене? Денді з Східного узбережжя?"
  
  “ Якщо ви хочете битися зі мною чесно, я обізнаний у бойових мистецтвах, - сказав Холмс, - і я б бився за честь леді, як це зробив би будь вихований чоловік.
  
  “ Ви б послухали його? - чоловік знову хихикнув, і Холмс почув сміх іншого чоловіка, високий звук "хі-хі". Холмс озирнувся і побачив, що з-під капелюха чоловіки пробиваються руде волосся, а рука покрита такою кількістю веснянок, що здавалася майже помаранчевої. "Я не забуду вас так швидко", - подумав Холмс.
  
  Ватажок підійшов до Холмса. “Хочеш побитися, так? Що ж, ось як я б'юся, хлопець". І він обрушив приклад свого пістолета на голову Холмса збоку. Холмс впав на землю і більше нічого не пам'ятав.
  
  * * * *
  
  Він прокинувся в темряві і тиші. Його рот був забитий піском, і коли він спробував відкрити очі, вони теж були забиті піском. Він сів, і світ тривожно закружляв. Хвиля нудоти накотилася на нього. Де, чорт візьми, він був? Потім до нього дійшло — карета, пограбування і цей удар зверху. Принаймні, він не помер, вирішив він. Вони зберегли йому життя. Він піднявся на ноги й озирнувся. Повна темрява. Єдині проблиски світла виходили від зірок, які висіли в небі, неприродно великі і яскраві. Тоді він зрозумів, що пощадити його життя було не актом милосердя, а швидше навпаки. Його кинули у чорта на куличках повільно вмирати.
  
  Мить він боровся з відчаєм. Потім рішучість восторжествувала. Він збирався вибратися звідси живим. Він збирався зрадити цих людей правосуддя. Було вкрай важливо пройти як можна більше шляху, поки ще темно, тому що йому довелося б шукати притулку під час виснажливої денної спеки. Він дивився в небо, поки не виявив Полярну зірку. Тусон, міркував він, знаходився строго на заході. Він повернувся обличчям до того, що, на його думку, було правильним напрямком, і рушив в дорогу. Йти було нелегко. Земля під ногами являла собою жахливу суміш каменів і піску, всіяну гострими низькорослими чагарниками і рідкісними кактусами. Він плентався вперед, чортихаючись, коли наштовхувався на колючки кактусів або спотикався об каміння. Так він продовжував йти ще деякий час, борючись з нападами нудоти. В голові у нього диявольськи пульсувало, і іноді в темряві перед очима танцювали вогники.
  
  Нарешті він більше не міг іти. Він опустився на землю, маючи намір відпочити зовсім недовго, але замість цього поринув у міцний сон.
  
  * * * *
  
  Він прокинувся з першими променями ранкового сонця, светившими прямо йому в обличчя, його рот був пересохшим, а мова здавався чужорідним предметом. Він насилу піднявся на ноги, голова пронзалась болем.
  
  Краєвид змінився. Він більше не був плоским і безликим. Попереду височіли порізані фіолетові гірські ланцюги. Не було ніяких ознак людського житла. Просто ще більше скель, ще більше кактусів. Якщо вже на те пішло, все виглядало більш вороже і неприступно, ніж напередодні. Ці гори, очевидно, стояли між ним і зеленою долиною Тусона. Як би він знайшов у собі сили піднятися на них без води?
  
  Він поцікавився, котра година, і потягнувся за кишеньковими годинами. Їх там не було. Вони забрали їх і всі його гроші. Гнів охопив його, підштовхуючи вперед. Він рушив уперед, швидше похитуючись, ніж йдучи, гротескна фігура, покрита жовтим пилом, що рухалася ривками, як маріонетка. Коли зійшло сонце, пустеля осяялася помаранчевим світлом. Навіть відчуваючи біль і відчай, Холмс на мить завмер, насолоджуючись дикою красою цього місця. Потім знову рушив уперед, долаючи труднопроходимую милю за важкопрохідної милею.
  
  Коли сонце зійшло в небі, жар на потилиці став нестерпним. Тут він зрозумів, що на ньому немає капелюхи. Звичайно, вона все ще лежала на багажній полиці автобуса. Немає сенсу витрачати сили на роздуми про це. До полудня з'явилися міражі — водяні простирадла, неправдоподібно висять на схилах гір, завжди поза досяжності. Пустеля мерехтіла від спеки. Ніщо не рухалося, за винятком змії, яка переповзла йому дорогу і забилася під камінь. Він задумався, як убити змію і чи можна її з'їсти. Він засунув руку в кишеню. Вони навіть забрали його трубку і трутницу.
  
  Вода. Він повинен знайти воду або померти. Але кожна западина була сухою. Він міг бачити, де струмки пробивалися крізь піщаник, спускаючись з гір, але тільки в сезон дощів, якщо вони коли-небудь були в цьому проклятому місці. Він подумав про будинок — туманні дні, зелена трава, стукіт крикетного м'яча об биту, дощ, барабанящий по вікнах, післяобідній чай на галявині — і задався питанням, чи побачить він його коли-небудь знову. Нарешті він більше не міг продовжувати. Він впав на коліна і заповз у тінь колючого куща, де поринув у полудрему.
  
  * * * *
  
  Здригнувшись, він прокинувся. Хтось схилився над ним. Чиясь рука потяглася, щоб торкнутися його. Він підняв голову, щоб подивитися, і побачив бронзовий оголений торс, червоно-коричневе обличчя, довгі чорні коси індіанського сміливця. В його голові промайнули чутки про звірства — скальпировании жертв та інших нестерпні тортури. Він спробував піднятися на ноги, розуміючи, що у нього немає зброї і він беззахисний.
  
  Індіанець, мабуть, помітив паніку в його очах. “Заспокойся. Я не бажаю тобі зла", - сказав він низьким, гортанним голосом. "Я прийшов допомогти".
  
  "Як ви мене знайшли?" - Спитав Холмс.
  
  “Я бачу кружляють стерв'ятників. Вони знають, коли істота от-от помре".
  
  Холмс в жаху підняв голову.
  
  “Як білий чоловік опинився так далеко від своїх братів? Де його кінь?'
  
  Холмс розповів про поштовій кареті і пограбуванні. “Я намагався дійти пішки до поселення в Тусоні. Ви знаєте його? Я далеко звідси?"
  
  Індіанець вказав кудись на Північ. “ За ті пагорби. Два дні шляху для людини в доброму здоров'ї.
  
  “ Так далеко? Я не розумію.
  
  “Ви знаходитесь на південь від будинків білих людей. Ви майже перетнули кордон землі, яку вони називають Мексикою".
  
  “Як я сюди потрапив? Я намагався йти прямо на захід. Мені потрібно було йти по стежці".
  
  "В пустелі легко заблукати", - сказав індіанець. “Ти хочеш пити. Тобі треба випити".
  
  "У вас є вода?" - Запитав Холмс, гадаючи, де у нього при собі вона могла зберігатися, оскільки на ньому було трохи більше стегнах пов'язки.
  
  Індіанець вже відвернувся і підійшов до гігантського кактусу. Він оглянув його, потім дістав сокиру і відрубав гілку, задоволено киваючи. "Слідкуйте за колючками", - попередив він, потім продемонстрував, запустивши руку в кактус і зачерпнувши рідина. Холмс жадібно випив, потім умив обличчя.
  
  "Я вам дуже зобов'язаний", - сказав він. “Ви, безсумнівно, врятували мені життя. Моє прізвище Холмс. Можу я дізнатися вашу?'
  
  "Ти можеш називати мене Тіньової Вовк", - сказав чоловік.
  
  "Ваші люди живуть поблизу?" - Запитав Холмс, вивчаючи пустельний пейзаж.
  
  “ Не близько. Зараз вони розбили табір в дні шляху звідси, по інший бік кордону білої людини. Мене послали в місто торгувати.
  
  “ Чим ви торгуєте? Холмс знову подивився на майже голого чоловіка.
  
  “Я привіз дорогоцінні камені і шкури тварин. Я повернуся з тютюном, тканинами і вовною для виготовлення ковдр". Він відкрив маленький мішечок, який носив прив'язаним до пояса, і Холмс побачив блиск невідшліфованим каменів. “ Шкури он там. Он у того куща.
  
  Він пішов забрати туго загорнутий пакунок. “Ти можеш йти? Не думаю, що ти зможеш дійти пішки до міста білих людей. Я відвезу тебе на найближчий з їх ранчо. Приходь."
  
  Він жестом запросив Холмса слідувати за ним і рушив милосердно повільно.
  
  "Звідки ви знаєте дорогу?" Спитав Холмс. "Я не бачу ніякої стежки".
  
  Темний Вовк посміхнувся. “Я читаю знаки. Мій народ називає це 'шукати ознаки'. Для мене пустеля схожа на історію, чекає, щоб її прочитали". Він помовчав. "Бачиш тут?" Він нахилився і вказав на низький чагарник. "Тут проходив кролик". Холмс помітив крихітний клаптик білого хутра, зачепився за хребет. “І тут, де пісок м'який, ми можемо бачити його слід. Сліди свіжі. Вчора вітер розметав пісок, тому я знаю, що він пройшов цим шляхом з учорашнього вечора. Але його слід тут не триває, так що ж сталося? Драма. Я покажу тобі. Плями крові на камені, ось тут. Але ніяких слідів інших тварин. Як це може бути? Я розповім тобі. Прилетіла велика птиця і забрала його. Може бути, орел. Бачиш тут, де кінчик крила зачепив пісок?"
  
  Він задоволено кивнув Холмсу. “Навіть самі незначні ознаки розповідають мені історію. Я можу сказати вам, хто ходив тут і як давно, несли вони ношу або йшли легко".
  
  "Чарівно". Холмс усе ще дивився на крихітні цятки крові на камені. "Ви можете навчити мене читати знаки?"
  
  Примарний Вовк знову посміхнувся. “Для цього потрібна ціла життя практики. Можливо, чоловік повинен народитися для цього. Але я можу показати тобі, як я ріжу для знака.“.
  
  "І як ти знаходиш дорогу в цьому невыразительном місці?
  
  “У цьому місці проблем немає. Ми повинні перетнути ці гори. Після дощу вода легше всього спускається вниз, тому ми підемо за течією річки". Він вказав на суху мілину і жестом запросив Холмса слідувати за ним. Холмс насилу плентався за ним. Весь день вони неухильно піднімалися. Нарешті сонце сховалося за пагорбами, офарбивши безкрає небо рожевими плямами, схожими на архіпелаг островів у синьому океані.
  
  "Ми розбиваємо табір", - сказав Темний Вовк. "Ти повинен поїсти і відпочити".
  
  Він знайшов ділянку м'якого піску. Холмс з вдячністю опустився на нього. В голові у нього більше не небезпечно пульсувало, але ноги покрилися пухирями, а мова так розпух, що губи не могли зімкнутися навколо нього.
  
  "У нас є якась їжа?"
  
  "Я знайду для нас їжу". Він пішов. Холмс був розчарований, побачивши, що він повертається з порожніми руками. "Я знайшов дорогу щури в мішку", - сказав він. “Я розставив пастки. Ми почекаємо. Але до тих пір... Він без зусиль видерся туди, де розкидистий кущ кактуса нависав над скелею, і зрізав кілька зелених верхівок. "Ваш народ називає це опунцией", - сказав він. "Коли я знімаю шипи, її можна їсти".
  
  Своєю сокиркою він вправно зняв верхній шар і простягнув часточку Холмсу, який жадібно взявся за неї. Вона була вологою, майже як фрукт. Потім індіанець почав розводити багаття, діставши з маленького шкіряного мішечка два шматочки кременю і склавши їх разом. Іскри впали на невелику купку сухого моху, на яку він обережно подув, і незабаром у нього розгорілося полум'я.
  
  “У цих горах водяться вовки, - сказав він, - і койоти, і навіть пума. Вони не заподіють нам шкоди, якщо тільки не будуть дуже голодні. Але вони можуть бути дуже голодні. Ми повинні бути готові".
  
  Вони сіли по різні сторони багаття. Особа краснокожего світилося в світлі багаття. Повільно над горизонтом піднялася молода місяць. Індіанець встав. “ Подивимося, принесли нам ще вечеря з пасток.
  
  Холмс пішов за ним, намагаючись ступати так само безшумно, як індіанець, але якимось чином примудряючись наступати на сухі гілки і штовхати розсип гальки, до свого великого збентеження. Темний Вовк не озирнувся на нього, але продовжував йти рівним кроком, з цікавістю роздивляючись невидимий слід. Нарешті він підняв руку, закликаючи Холмса зупинитися. Холмс побачив, що між двома каменями було влаштовано щось на зразок пастки - тонке молоде деревце, відігнуті назад, принада під ним і камінь, готовий впасти в потрібний момент.
  
  Він ще не спрацював. Індіанець похитав головою і жестом звелів Холмсу обійти пастку. Вони пішли далі, а потім індіанець підтюпцем подався до іншої пастці. Ця спрацювала. Маленьке ссавець лежало під скелею, абсолютно мертве. Цього було чи достатньо, щоб прогодувати двох осіб, але індіанець здавався задоволеним, коли вони поверталися до табору. Він дістав з сумки маленький ніж і вміло освежевал маленьку тушку, перш ніж кинути її на вогнище. Це був всього лише легкий шматочок, але Холмс зміг заснути, відчуваючи себе досить задоволеним.
  
  Примарний Вовк розбудив їх з першими променями сонця. Він оглянув інші свої пастки і приготував ще одну щура в мішках, а також дикобраза, якого, мабуть, вбив своїм маленьким ножем. Він продемонстрував Холмсу, як кинув його і як видалив колючки, заривши тварина в тліючі головешки. Вони поїли і вирушили в дорогу.
  
  Поки вони неухильно підіймалися, Тіньовий Вовк вказував на найдрібніші докази, які Холмс міг би і не помітити— бджолу, що летить до гнізда в мертвому пні Пало Верде, сліди койота, переслідує кролика. Холмс пошкодував, що у нього немає з собою записної книжки, і спробував запам'ятати все, що сказав співрозмовник.
  
  Вони дісталися до гребеня і спустилися по іншу сторону гір. Нарешті, після багатьох миль шляху, вони наткнулися на огорожу, потім на перший загін для худоби, а до полудня побачили будинок на ранчо, низький і просторий, складений з саманного цегли під колір місцевості. Тіньовий Вовк показав, що Холмсу слід продовжувати.
  
  "Ти не підеш зі мною?" Запитав він. "Дозволь мені, принаймні, нагодувати тебе гарною їжею, і я хотів би як-небудь винагородити тебе, якщо зможу".
  
  Темний Вовк похитав головою. “Біла людина бачить у краснокожем людині свого ворога. Іноді це правда. Іноді немає. Але білий людина очікує гіршого. У мене немає ні найменшого бажання зустріти кулю білого людини. Він простягнув Холмсу руку. “Крокуйте сміливо, мій друже. Куди б ви не пішли, бажаю вам удачі".
  
  "І ви теж, мій друже", - відповів Холмс. У нього в горлі застряг клубок, коли висока бронзова фігура швидко пішла. Холмс попрямував до ранчо. Незабаром він почув гавкання собак, і працівники ранчо вийшли йому назустріч. Його привели в чудову прохолоду ранчо, і він розповідав свою історію власника ранчо і його дружиною за чашкою кави і скибочкою пирога.
  
  "Отже, ви бачите, я у вашій владі, сер", - сказав Холмс. “У мене відняли все моє майно і гроші. Якщо б ви могли якимось чином допомогти мені добратися до найближчого міста, тоді, можливо, я зміг би переконати керуючого місцевим банком, що я людина честі і що кошти з мого банку в Лондоні будуть переведені з усією можливою швидкістю ".
  
  "Ти нікуди не підеш якийсь час, молода людина", - сказала місіс Такер, дружина власника ранчо. “У тебе був такий вигляд, наче ти ось-ось испустишь дух, коли, похитуючись, підійшов до наших дверей. Ти залишишся з нами на кілька днів, поки я приготую тобі трохи поживної їжі, а потім зможеш поїхати з містером Такером, коли він поїде в Тусон за поштою в п'ятницю.
  
  “ Я вам дуже зобов'язаний, мем.
  
  "А що стосується грошей," сказав містер Такер, " я бачу, що ви джентльмен, і мене виховали в переконанні, що слово джентльмена - це його заставу. Я опережу твоє бажання, яке тобі потрібно, щоб повернути тебе до цивілізації ".
  
  "Я щиро вдячний, сер", - відповів Холмс,
  
  "Ми повинні загладити провину перед тими негідниками, які пограбували сцену, чи не так?" Такер усміхнувся. “Інакше ти б не повірив нічого хорошого про Західних територіях. Можу вас запевнити, що тут більше працьовитих і чесних людей, ніж бандитів.
  
  "Точно так само, як, я вважаю, добрих і заслуговуючих довіри індіанців більше, ніж ворожих", - сказав Холмс і помітив миттєву холодність.
  
  "Я б не збиралася цього говорити", - сказала місіс Такер. "Ми живемо в постійному страху тут, так далеко від міста, і містер Такер скаже вам, що негідники завжди намагаються викрасти наш худобу".
  
  Холмс визнав за краще не розвивати цю тему. Тому він залишився в садибі Такеров, дозволяючи місіс Такер балувати себе рясними обідами та постійною турботою. Він також виявив значний інтерес до управління ранчо і благав містера Такера навчити його як можна більшій кількості західних навичок. В його останній день був зарізаний бичок. Містер Такер, одягнений у широкий полотняний фартух, обробляв м'ясо в основному сам, поки Холмс спостерігав і робив помітки.
  
  “ Прокляті мухи. Містер Такер відмахнувся від них.
  
  "Я здивований кількістю мух", - сказав Холмс. "Досі ми мало бачили одну або дві".
  
  "Кляті тварюки чують кров за милю", - сказав Такер. “Вони йдуть прямо на це. Найменша крапля крові, і вони це зрозуміють, згадаєте мої слова".
  
  Він повернувся до обробленні м'яса.
  
  У той вечір в честь Холмса було приготовлено печеня з бика на відкритому повітрі, а на наступний ранок вони рушили в возі в Тусон. Минуло п'ять годин, поки вони тряслися по изрытой коліями і кам'янистій дорозі, перш ніж перед ними постав містечко, що розкинулося в зеленій долині з звивистим по ній невеликим струмком. Вони минули дерев'яні халупи і саманні будівлі, перш ніж зупинитися на єдиній курній головній вулиці. Фасади магазинів ховалися в глибокій тіні за високими верандами. Дерев'яні тротуари прибирали пил і бруд з чобіт і дамських поділів. Коли Холмс і містер Такер зійшли з воза, з одного з салунов вийшов молодий чоловік. У нього були яскраво-руде волосся, а передпліччя були всипані помаранчевими веснянками. Виходячи, він обернувся, щоб щось сказати, потім голосно вимовив: "Хі-хі-хі".
  
  Холмс завмер. "Ця людина", - прошепотів він містерові Такеру. "Він був одним із тих, хто пограбував мене, я впевнений у цьому".
  
  Такер насупився. "Я думав, ти сказав, що вони були в масках".
  
  "Але я б дізнався його передпліччя і його сміх де завгодно".
  
  "Тоді на твоєму місці я б мовчав про це, якщо ти знаєш, що для тебе краще", - сказав Такер. “Цього хлопця звуть Віллард Дженсен. Його батькові належить половина цього міста. Його татко наймає шерифа.
  
  Холмсу здалося, що молода людина на секунду затримав на ньому погляд, коли проходив повз, але він поспішив приєднатися до групи чоловіків, що стояли біля входу в тюрму. З групи долинув гучний гул розмов, а потім голосно пролунав голос: “Я пропоную підійняти його прямо зараз. Немає сенсу чекати. Він винен гріх".
  
  "Давайте, хлопці". Говорив був літнім чоловіком, огрядним і добре одягненим на західний манер. Через його груди була перекинута важка золота ланцюг, а на голові була велика біла капелюх. “Все повинно бути зроблено належним чином, у відповідності з законом. Ти це знаєш. В даний момент у нас в місті знаходиться представник федерального уряду, і ви б не хотіли, щоб він повернувся додому і повідомив, що люди на кордоні ведуть себе як дикуни, чи не так?
  
  “Як скажете, містере Дженсен. Гаразд, спочатку ми спробуємо його, а потім вздернемо", - сказав хтось, викликавши загальний сміх.
  
  "Що відбувається, Хенк?" - запитав містер Такер крамаря, який вийшов зі свого магазину поспостерігати.
  
  “Чому вони привернули індіанця, який вбив Пана Флетчера. Ви знаєте, того англійця, який працював на містера Дженсена. Освічений хлопець".
  
  "Звідки вони знають, що його вбив індіанець?" - Спитав Холмс.
  
  Хенк оцінююче оглянув новоприбулого. “ Ви родич? - запитав він. “ Він говорив як ти.
  
  Холмс похитав головою.
  
  “У будь-якому випадку, вони зловили цього індіанця, фактично схилився над тілом. У нас в місті є хлопець з Вашингтона, так що, схоже, буде суд ".
  
  У цей момент далі по вулиці піднялася метушня, натовп розступився, і з тюрми вийшла процесія. Збройні помічники шерифа йшли попереду, розштовхуючи натовп роззяв, що вийшли з прилеглих магазинів. А посередині, закутий в наручники і грубо затиснутий між двома дужими охоронцями, був супутник Холмса-індіанець на ім'я Шедоу Вульф.
  
  “Вздерните його, нікчемне щура. Нам не потрібен ніякий суд. Убийте його". Слова луною прокотилися по натовпу.
  
  Тіньовий Вовк на секунду підняв очі, і Холмс побачив спалах впізнавання, перш ніж знову опустив їх.
  
  "Я знаю цієї людини", - схвильовано прошепотів Холмс містерові Такеру. “Він врятував мені життя. Я повинен щось зробити".
  
  "На твоєму місці, синку, я б тримався подалі від усього цього", - сказав Такер. “Це не те правосуддя, до якого ти звик, і місцеві жителі не дуже люблять індіанців. Ти мало що можеш зробити.
  
  “Вибач, але я не можу стояти осторонь і нічого не робити. Це може бути марно, але я повинен спробувати ". Холмс влився в людський потік, дозволив захопити себе в будівлю суду і зайняв своє місце на одній із задніх лав. Зал гудів від порушеної очікування. Містер Дженсен і високий чоловік у чорному зайняли свої місця попереду.
  
  Був оголошений головуючий суддя, жилавий невисокий чоловік з стирчать сивим волоссям. Він зі стуком опустив свій молоток. "Суд приступає до засідання", - сказав він. “Перед нами індіанець, який убив Роберта Флетчера — прекрасний, порядна людина, який керував ранчо містера Дженсена. Не думаю, що це займе дуже багато часу. У нас є свідки, які застали його на гарячому.
  
  Холмс глибоко зітхнув і ступив уперед. "Чи можу я запитати, хто представляє підсудного?" - запитав він.
  
  “Не потрібен ніякий адвокат. Справу відкрито і закрито", - сказав суддя. "Індіанець у значній мірі визнав себе винним".
  
  "Згідно із законодавством цієї країни, я вважаю, що кожна людина має право на справедливий судовий розгляд з участю представника, хіба це не так?" Спитав Холмс.
  
  Людина в чорному піднявся на ноги. “Я Картер Клівленд, і мене послали оглянути нашу нову територію. Оскільки Арізона тепер офіційно є частиною Сполучених Штатів, необхідно дотримувати закони Сполучених Штатів. Кожен чоловік має право на представництво ".
  
  "Тоді я хотів би добровільно представляти цю людину". Холмс сказав.
  
  "Ти сумлінну адвокат, синку?" - запитав суддя.
  
  "В Англії, звідки я родом, мене вважають освіченою людиною", - натягнуто сказав Холмс. "І я підозрюю, що у вас немає інших добровольців представляти індіанця в суді".
  
  Суддя мить дивився на нього, потім кивнув. “Продовжуйте. Не може завдати шкоди. Не принесе ніякої користі".
  
  "Тоді я хотів би порадитися зі своїм клієнтом," сказав Холмс.
  
  Вибух сміху, змішаний з котячими криками, луною рознісся по будівлі суду.
  
  "Тоді десять хвилин," погодився суддя.
  
  Холмс підійшов до індіанцю. "Не витрачай даремно слів, друг мій," сказав Темний Вовк. “ Для мене вже приготували шибеницю.
  
  "Але ти цього не робив".
  
  “Ні. Я не вбивав того людини".
  
  "Тоді, заради бога, розкажіть мені, що сталося," заблагав Холмс.
  
  Примарний Вовк втупився кудись за його спину. “Минулої ночі я йшов один в темряві. Я не підходив близько до яскравих вогнів вулиць, тому що не хотів проходити повз салунов. Відомо, що п'яні чоловіки впадають в лють, коли бачать когось з моїх людей. Я почув шум, гучні голоси, чоловічі крики в провулку попереду мене. Я почув голос, який сказав: 'Вистачить. Це тривало досить довго'. Потім ще кілька слів. Потім віддалені кроки і тиша. Я продовжував свій шлях, поки не побачив щось, що лежить в тіні. Це був чоловік. Я схилився над ним, щоб подивитися, чи живий він ще. Раптово мене хапають за руки і тягнуть геть. Вони кричать, що я вбивця. Я кажу їм, що я невинний, але вони мене не слухають".
  
  “ У вас є які-небудь припущення, хто були ті чоловіки, про сварку яких ви чули? Або з-за чого вони сварилися?
  
  Індіанець похитав головою. “Що стосується їх слів, я чув тільки те, що розповів тобі. В одного низький голос, гуркочучий, як гірський грім".
  
  "Ще один з тих, хто пограбував мене", - подумав Холмс. Очевидно, в місті ціла банда, і це могла бути сварка між злодіями. Людина з вишуканим англійською голосом більше не хотів цього, тому вони вбили його. Але як це довести?
  
  "Де це сталося?" - Спитав Холмс.
  
  “За таверною є стайні. За цими стайнями є вихід до дороги з міста. Я спав у безпечному місці подалі від будинків білих людей".
  
  "Але чому ви все ще тут?" Спитав Холмс. "Безсумнівно, ваша справа була давно закінчено?"
  
  Індіанець похитав головою. “Чоловік, який хотів купити мої камені, поїхав. Мені сказали, що він повернеться вчора. Тому я чекав. Але він не повернувся".
  
  "А твої камені?"
  
  "Надійно схований".
  
  "О'кей, ви отримали свою згоду", - пролунав голос судді. "Давайте продовжимо".
  
  - І ще одне, " сказав Холмс. “ Я хотів би сам оглянути місце злочину.
  
  - В цьому немає необхідності. Там нема на що дивитися.
  
  "Тим не менш, буде правильно, якщо я сам огляну це місце", - сказав Холмс.
  
  “Заткніть йому рота. Давайте покінчимо з цим. Давайте покінчимо з повішенням". Голос луною рознісся в темній духоті залу суду.
  
  Високий чоловік у чорному піднявся на ноги. “Як стороння людина, я можу тільки порадити, але це не здається необґрунтованою проханням. Адвокату захисту необхідно оглянути місце злочину".
  
  “О, дуже добре. Хай буде по-вашому", - відрізав суддя. “Суд оголошує перерву на п'ятнадцять хвилин. Може бути, якщо ми поквапимось, у нас буде час на короткий візит в таверну" щоб підкріпитися.
  
  Холмс більше не чекав ні хвилини. Він вибіг із залу суду, знайшов стайні, а потім малоиспользуемую доріжку між задньою частиною стайні і парканом приватного будинку. Він втупився в землю. Думай, сказав він собі. Пам'ятай, чого він тебе вчив. Земля розповідає історію. Він подивився вниз, на піщаний ґрунт. Перше, що він помітив, були мухи на чорному, вкритому смолою ділянці, який, як припустив Холмс, був засохлою кров'ю. Він опустився на коліна і оглянув землю в пошуках відбитків. Кілька пар відбитків черевик, а потім він вибрав одну пару туфель на м'якій підошві, які були на індіанця. Він уважно оглянув землю. Індіанець пройшов тією дорогою, як він і сказав. Відбитки не виходили за межі плями з кров'ю. Він також зазначив, що в однієї пари черевиків був цікавий металевий наконечник у формі серця на носку й пятке. Він пройшов по провулку раніше індіанця, оскільки відбиток останнього був на ньому, а потім продовжив рух. Це могло бути збігом, або він міг дивитися на відбиток черевика одного з убивць. По ширині кроку і глибиною відбитка Холмс міг укласти, що чоловік втік.
  
  Він неохоче повернувся в зал суду. За піднялася шуму він зауважив, що багато хто з відвідувачів дійсно підкріпилися в таверні, поки його не було. Їх буйство тепер межувало з войовничістю.
  
  Розпочався судовий процес. Був викликаний перший свідок. Він представився як Чак Хокінс. Він розповів, як почув шум минулої ночі, вийшов у провулок і побачив індіанця, що схилився над тілом. Тіло було ще теплим. Він і ще кілька чоловік схопили індіанця і потягли його до в'язниці.
  
  "Схоже, немає необхідності йти далі", - сказав суддя. "Справа відкрита і закрита, як я вже сказав".
  
  "Одну хвилину, будь ласка". Холмс підвівся на ноги під стогін і котячі крики. “Спочатку я хотів би поговорити про особистості обвинувачуваного. Він не вбивця. Тільки минулого тижня він врятував мені життя, коли мене пограбували і кинули вмирати в пустелі ". Він обвів поглядом зал суду. "Можливо, чесні люди серед вас здивується, дізнавшись, що банда грабіжників диліжансів насправді проживає в цьому місті і сьогодні знаходиться тут, серед вас".
  
  По натовпу прокотився гомін.
  
  “Але мова йде не про це. Ми говоримо про життя людини, людської істоти, незалежно від кольору його шкіри. Як і будь-яка інша людина тут, він є невинним, поки його вина не доведена. Спочатку я хотів би зателефонувати лікаря, який оглядав тіло. Я вважаю, що лікар справді оглядав тіло."
  
  "Абсолютно точно", - сказав суддя. “Це був я, синку. Він помер миттєво, від удару ножем у серце".
  
  "Цікаво," сказав Холмс. “ Ви маєте на увазі удар ножем спереду? Я тільки що оглянув той провулок і зауважив, що сліди індіанця не йдуть далі того місця, де людина впав. Тому я можу лише зробити висновок, що він підійшов до тіла, як і сказав, і нахилився, щоб оглянути його, ззаду. Тепер, якщо б він просто вдарив чоловіка ножем, він би стояв перед ним, чи не так? Але немає ніяких слідів його ніг далі того місця, де чоловік упав. Навпаки, я міг бачити дві пари досить характерних черевик, тікають геть, судячи з розмаху їх кроків. Чоботи білого людини, зауважте, а не індіанські мокасини ".
  
  "Сліди нічого не доводять", - крикнув хтось попереду. “Ці відбитки могли залишатися там кілька днів. А індієць міг підкрастися ззаду, розгорнути бідолаху, а потім вдарити його ножем.
  
  У відповідь на це почулося буркотливе згоду.
  
  Холмс глибоко зітхнув. Він розумів, що у них знайдеться відповідь практично на будь-які докази, які він представить. Вони хотіли, щоб індіанець був винен, і збиралися переконатися в цьому.
  
  "Доктор," сказав він. “ Ви оглянули тіло. Якого, по-вашому, розміру була рана?
  
  Суддя на мить замислився. “Я б сказав, близько двох дюймів. Жахлива порочна рана. Влучила прямо в серце".
  
  “ А хто відібрав у індіанця зброю, коли його заарештували?
  
  "Я це зробив", - пролунав голос позаду. "Вони зараз замкнені, і у в'язниці".
  
  "Не могли б ви, будь ласка, пред'явити їх в якості доказів?" Зажадав Холмс.
  
  Вони чекали. Кілька секунд потому захеканий помічник шерифа поклав сокиру і ніж перед суддею.
  
  "Це вірно", - сказав Холмс. “В той час, коли я був з цією людиною, у нього були при собі тільки ці два види зброї. Топірець не міг бути використаний для нанесення ударів. Їм не можна завдати досить глибокий поріз, щоб убити. Тепер давайте оглянемо ніж. Зауважте, це метальний ніж. Легкий, виконаний у формі краплі для швидкого і легкого польоту по повітрю. Але в самому широкому місці лезо все — що б ви сказали, доктор — в один дюйм шириною?"
  
  Суддя нахилився вперед, щоб оглянути лезо. “Так. Приблизно так."
  
  “ Значить, це не могло бути те лезо, яким вбили містера Флетчера, чи не так?
  
  По натовпу знову прокотився гомін. “І більше того, - вів далі Холмс, осмілівши, - я вважаю, що можу довести, яким ножем в цій кімнаті він був убитий. Якщо ви пройдете за мною на вулицю... Вони підкорилися, штовхаючись, щоб зайняти позицію.
  
  Холмс йшов позаду них, перевіряючи сліди на м'якому піску вулиці. "Не могли б ви вийти вперед, сер?" Він обійшов їх, торкаючись плечей, очевидно, навмання. “ Не могли б ви покласти свої ножі на дно цієї вози?
  
  Він закликав десять осіб. Двох з них він дізнався.
  
  Ножі були покладені. Холмс чекав.
  
  “ Що ти збираєшся робити, магічний трюк? Збираєшся змусити мерця з'явитися і вказати на його вбивцю? - Зажадав містер Дженсен і викликав загальний сміх, хоча і не у чоловіків, що стояли в цій черзі.
  
  "Поки ми чекаємо," сказав Холмс, - дозвольте мені ввести вас в курс справи, щоб ви краще зрозуміли. Минулого тижня я був у поштовій кареті, яку пограбували в пустелі. Я намагався захистити молоду жінку і втратив свідомість. Мене залишили помирати. Я б напевно загинув, якби цей індіанець не знайшов мене і не доставив в безпечне місце. Яке ж було моє здивування, коли я приїхав у місто і побачив людей, які мене пограбували. Це правда, що вони були в масках, але в кожному з них було щось, що видавало їх - особливо глибокий, рокочущий голос, наприклад, або яскраво-помаранчеві веснянки на передпліччя і пронизливий сміх. У одного з них був приємний англійський акцент. Я припускаю, що це містер Роберт Флетчер, який зараз лежить у вашому морзі. Я також припускаю, що між злодіями сталася сварка. Було подслушано, як містер Флетчер сказав: "Вистачить. Це тривало досить довго'. Я підозрюю, що совість взяла над ним верх, і він захотів піти. Але йому не можна було дозволити покинути банду, на випадок, якщо він зрадить своїх товаришів-бандитів. Тому вони вбили його. Те, що людина, випадково наткнувшийся на тіло, був індіанцем, було чистою випадковістю. Очевидний козел відпущення, ви не знаходите?
  
  "Повна нісенітниця", - сказав один з чоловіків, що стояли в черзі. “Давайте, суддя. Це триває досить довго. Що, на думку хлопця, він може довести? Він просто все вигадує, щоб захистити свого приятеля-індіанця. Я пропоную підійняти їх обох ".
  
  Холмс підняв руку. “Ще тільки одна хвилина вашого часу, я обіцяю вам. Доказ прибуло. Поки я гостював у містера Такера, він багато чому мене навчив, у тому числі того, що мухи завжди злітаються на кров. Вбивця думав, що чисто витер свій ніж, але недостатньо чисто. Мухи все ще відчували сліди крові на ньому. Якщо ви звернете свою увагу на ножі, то зараз побачите, яким ножем був убитий Роберт Флетчер."
  
  Натовп ахнула. На одному ножі тепер було п'ять або шість мух. На інших - ні.
  
  "Будуть інші чоловіки зараз діставати свої ножі?" Проінструктував Холмс.
  
  Він подивився на молодого рудоволосого чоловіка, обличчя якого тепер було попелястого кольору. "Містер Дженсен-молодший, чи не так?" Холмс сказав: “якщо я не помиляюся, у ваших черевик характерні металеві набійки. Я бачив ваші відбитки пальців, коли ви тікали з місця злочину.
  
  Коли чиїсь руки потяглися, щоб схопити його, Дженсен вихопив пістолет. "Він змусив мене зробити це", - крикнув він, розмахуючи пістолетом перед великим чоловіком у червоній сорочці. “ Він сказав, що ми повинні бути впевнені, що Флетчер нічого не проговориться.
  
  "Що за нісенітниця все це?" Містер Дженсен-старший виступив вперед. “Звинувачуєш мого хлопчика? Це дуже дурний вчинок, незнайомець. Від тебе одні неприємності з тих пір, як ти з'явився в місті. І якщо ви, чоловіки, знаєте, що для вас добре, ви не будете слухати ні слова з того, що він говорить.
  
  "Навпаки". Федеральний агент протиснувся вперед натовпу. “Я вважаю, що він виклав свою справу надзвичайно добре. Я, наприклад, задоволений тим, що він докопався до істини. Якщо ви хочете розібратися з ним, вам доведеться спочатку розібратися зі мною. І я можу запевнити вас, що мої колеги у Вашингтоні миттю перекинули б сюди кавалерію і взяли б на себе управління цим містом, якби зі мною щось сталося ".
  
  Він підійшов і став поруч з Холмсом. "Суддя," сказав він. “ Я думаю, вам слід звільнити цього індіанця.
  
  Суддя кинув стурбований погляд на містера Дженсена. “О, дуже добре. Виведіть індіанця. Але вам, хлопці, краще якомога швидше вивезти його з міста, інакше я не буду нести відповідальності за те, що станеться ні з ним, ні з ким-небудь з вас.
  
  "Так вийшло, що я все одно планував виїхати сьогодні", - сказав чоловік у чорному. “Не могли б ви приєднатися до мене, містере Холмсе? Я прямую в Фінікс, а потім на Західне узбережжя".
  
  "Мій дорогий сер, я був би радий," сказав Холмс, "якщо б ми могли відвезти мого хорошого друга Шедоу Вульфа в безпечне місце".
  
  "Ми, безумовно, можемо", - відповів містер Клівленд.
  
  "Перш ніж я піду," сказав Холмс, обертаючись до натовпу. “ Я хотів би забрати свої кишенькові годинники. Я не знаю, що сталося з іншими моїми речами, але ці годинники були мені дорогі". Він підійшов до великого чоловіка в червоному і простягнув руку. "Я помітив їх у суді", - сказав він.
  
  "Ей, я чесно купив ці години у торговця", - відрізав чоловік. "Ти ніяк не зможеш довести, що вони твої".
  
  "Я думаю, що напис на задній стороні обкладинки могла б переконати людей у тому, що це моє", - сказав Холмс. "Моєму дорогому братові Шерлоку в день його двадцять першого народження". Вона підписана "Майкрофт".
  
  Хендс зняв годинник, відкрив їх, і за натовпі пробіг схвальний шепіт. Годинники були вручені Холмсу.
  
  "А тепер забирай це і забирайся, поки ти ще живий", - гаркнув містер Дженсен.
  
  Тіньового Вовка вивели, і він забрався на повозку. Холмс і федеральний агент забралися поруч з ним.
  
  "Я боюся, що правосуддя в цьому місці не переможе", - сказав Холмс.
  
  "Ми зробили все, що могли, без підкріплення", - сказав містер Клівленд. “Ви повинні радіти, що результат був таким позитивним. Якби мене там не було, я боюся, що в цей момент ви обидва бовталися б в петлі. Я доповім про цьому разі своєму начальству в Вашингтоні, але сумніваюся, що багато чого можна зробити. Нам доведеться почекати, поки на Захід приїде більше жінок. Вони завжди надають цивилизующее вплив ".
  
  Візок рушила з місця. Коли вони розвернулися, щоб виїхати з міста, юний Дженсен вибіг вперед і вихопив пістолет. "Маєш, ти, проклятий зануда", - заволав він. В чистому повітрі пролунав постріл.
  
  Потім на його обличчі з'явився здивований вираз, і він звалився на землю. Здивована усмішка розпливлася по обличчю Холмса, коли він прибирав паруючий пістолет у кобуру.
  
  “Одна з речей, яким містер Такер навчив мене під час мого одужання, полягала в тому, як стріляти з однієї з цих штуковин. Повинно бути, я освоїв це на диво швидко ".
  
  Коні набирали швидкість у міру того, як місто залишався позаду.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДЕТЕКТИВ з "ДИЛІЖАНСА" Лінди Робертсон
  
  "... ми тут, в країні візників і розбійників з великої дороги: в цьому сенсі країна схожа на Англію сто років тому".
  
  Роберт Льюїс Стівенсон, Скваттеры з Сільверадо
  
  Королівська сім'я Сільверадо, як я назвав нас тим влітку, була найбільш розгнузданої династією, яка коли-небудь ганьбила саме сумнівне балканське князівство — інвалід літератури (я), Фанні, моя чорнява американська наречена, і мій пасинок Сем, тоді одинадцятирічний наслідний принц.
  
  Ясним днем в кінці липня ми робили наш щоденний перехід від нашого табору на горі до маленького готелю на платній дорозі, де зупинялися поштові карети. Обігнувши останній поворот на нашому шляху, ми побачили, що лейкпортский диліжанс зупинився перед готелем раніше звичайного і без пасажирів. Пил від проїзду диліжанса стояла над дорогою крейдяним хмарою.
  
  У дворі стояла група чоловіків, жваво переговаривавшихся між собою. Я побачив Корвіна, господаря готелю, смаглявого і з впалими грудьми, і Макконнелла, кучера диліжанса, самого високого широкоплечого з них, сердито дивився на мене і поворачивавшего свою велику біляву голову з боку в бік, як ведмідь у клітці. Дружина домовласника вела двох жінок по веранді до виходу з готелю.
  
  “Містер Макконнелл, - покликала вона, - не могли б ви трохи почекати, перш ніж продовжити? Я думаю, дамам не завадив би невеликий відпочинок і можливість заспокоїтися".
  
  Макконнелл повернувся і втупився на неї своїм ведмежим поглядом. "Я нікуди не піду, місіс К.", - ображено відповів він. "Потрібно дочекатися шерифа". Він відвернувся і сплюнув на землю. “Думаю, нам доведеться провести тут ніч. У Лейкпорте страшенно дорого платять", - додав він, хитаючи головою.
  
  Слідуючи за Семом, я підійшов до краю групи, щоб почути більше, в той час як Фанні приєдналася до місіс Корвін в готелі.
  
  "Хто поїде в Калистогу і розповість шерифу?" - запитав один з чоловіків.
  
  "Мій хлопчик Те," сказав Корвін. “ Я послав Хосе осідлати одного з наших поні.
  
  "Нам потрібно зібрати загін — відправитися на полювання за ним", - сказав інший чоловік. "Містер Корвін, скільки у вас коней?"
  
  "Недостатньо", - сказав шинкар. “Крім того, у хлопця ще цілу годину шляху. Нам знадобляться шукач і нишпорки, а вони в Калистоге". Він зловив погляд свого сина Тома і вказав через плече туди, де Хосе, конюх, підходив з оседланной конем.
  
  Тому підбіг, узяв віжки, легко скочив у сідло в істинно західному стилі і пустився галопом по платній дорозі.
  
  "Боже Милостивий, Томмі, не вбивай поні!" Корвін крикнув йому вслід, коли кінь і хлопчик зникли в лісі. Він оглянув порожній курний двір, невеликий натовп пасажирів, постояльців готелю, робітників і нероб і оголосив: “Заходьте всередину і випийте пива — за рахунок закладу. Ранок видався важким".
  
  Коли ми проходили по веранді, я побачив одного з мешканців готелю, откинувшегося на спинку крісла-качалки з газетою на колінах і полузакрыв очі спостерігає за подіями у дворі. Він підняв на нас очі, коли ми йшли по скрипучим дощок.
  
  “ Ваша величність. Ваше високість, " сказав він, випростуючись і піднімаючи свою пошарпаний солом'яний капелюх.
  
  "Цікаве ранок, Джо, - сказав я. "Що там відбувається?"
  
  “ Диліжанс знову пограбували.
  
  "Вау!" - Сказав Сем поруч зі мною.
  
  "Знову?" - Запитав я.
  
  “ Двічі за останні два місяці.
  
  Останні кілька людей протупали по витертих дощок веранди до двері салуна. “ Безкоштовне пиво, - сказав я Джо, коли ми повернулися, щоб іти за ними. Склавши газету навпіл, він недбало піднявся на ноги, схожі на аистиные, і поплив за нами.
  
  У барі було прохолодніше, ніж на вулиці. Через пару відкритих вікон в задній частині було трохи повітря і чулося дзюрчання води в струмку за готелем. Сморід старого віскі і несвіжого пива піднімалася, як туман над болотом, від натертих піском мостин і лакованої стійки бару, яка вкрита обідками незліченних склянок. Кілька мух ліниво кружляли в теплому повітрі, немов чекаючи обіду. Корвін і Ходди, бармен, налили по пінті пива і поставили їх на стійку.
  
  "Це поганий бізнес", - сказав Ходди. “Другий раз в цьому році. Макконнелл думає, що це зробив той же самий хлопець, що і попередній. Не так, Макконнелл?"
  
  "Він точно виглядав так само".
  
  "Як він виглядав?"
  
  "Важко сказати багато", - втрутився вусатий чоловік в новому одязі шахтаря. "На ньому була синя бандана, запнута на обличчі".
  
  "Я думав, воно червоне", - сказав краснолицый лисіючий чоловік у сірому пом'ятому костюмі.
  
  "І крислатого капелюха," додав перший чоловік.
  
  “ Якийсь серапе поверх його одягу.
  
  “ Мені здалося, що це одне з тих зелених армійських ковдр.
  
  “ Якого він був зростання? - Запитав Корвін.
  
  "Високий — великий хлопець", - сказав огрядний чоловік у лляному піджаку.
  
  Макконнелл з цим не погодився. “Він був не таким вже великим — мені здалося, що він трохи худий. Хоча під цим ковдрою мало що можна було розгледіти".
  
  Всі вони пам'ятали, що у нього був крупнокаліберний пістолет. "Сріблястого кольору", - сказав повний чоловік, і інший погодився.
  
  "Без збройового металу, з дерев'яними рукоятками", - переконано сказав Макконнелл.
  
  Поруч зі мною заговорив інший чоловік зі знайомим англійським акцентом. “Він був приблизно п'яти футів і шести дюймів на зріст, з темними очима, рудуватим волоссям, дуже нервовий. Коричнева крислатий капелюх з широкими полями, синя бандана, синя робоча сорочка під серапе, зшитим з армійського ковдри, джинсові штани, чорні черевики. На ньому були чорні рукавички для верхової їзди, а пістолет був кавалерійської моделі Colt Arms Company 45—го калібру, з синього металу з затемненій дерев'яною рукояткою - відмінне спостереження, містер Макконнелл.
  
  Ми всі здивовано витріщилися на нього.
  
  "І звідки ти все це знаєш?" Запитав шахтар з перебільшеною підозрілістю дурня. "Ти його друг чи щось в цьому роді?"
  
  Англієць повернувся і зміряв його поглядом, повним ввічливого презирства. “ Я дивився.
  
  Шахтар був неустрашен. "Ну, ши-іт", - випалив він у відповідь з тим, що, як я припустив, він вважав дотепністю, потім повернувся і сплюнув на підлогу. Двоє інших чоловіків ніяково засовалися.
  
  Корвін розрядив обстановку. “ Давайте, беріть своє пиво і розташовуйтесь.
  
  Коли чоловіки попрямували до бару, англієць залишився на місці, спостерігаючи за ними. Я повернувся до нього, представився і зробив кілька зауважень про те, що перебуваю далеко від дому. Він потиснув мою простягнуту руку. "Шерлок Холмс," сказав він. “ Я так розумію, ви з Единбурга?
  
  "Думаю, це неважко сказати", - відповів я.
  
  Він був молодий — я б сказав, молодший тридцяти, — високий і цибатий, як житель Кентуккі, з тонким обличчям, з довгою гострою щелепою, досить вузько посадженими очима, орлиним носом із високим переніссям, придававшим його обличчю виразу відчуженої допитливості хижої птиці. Його волосся, невимовного каштанового кольору, були зачесане назад з високого чола і розділені з одного боку високим проділом. На ньому був костюм з легкої вовни, а краватка ретельно зав'язаний. У всій його фігурі було щось невимовно англійське - щось у крої і тканини його піджака, в посадці плечей і в тому, як він гордовито дивився зверхньо на натовп чоловіків у бару своїм довгим англійською носом.
  
  Я запитав його, що призвело його так далеко від дому, і він сказав, що працював і подорожував по Америці. Він зробив паузу і кілька секунд вивчав мене, потім сказав: “Я міг би запитати те ж саме у вас. Я бачу, що ви багато пишете, але, схоже, у вас немає роботи, і вам не вистачає грошей. Я б припустив, що ви літератор, але на даний момент не особливо успішний."
  
  Це зауваження було настільки несподіваним і зухвалим, що походить від людини, якій я представився всього хвилину тому, що я на мить залишився без відповіді. "Що змушує тебе так думати?" - запитав я трохи гаряче.
  
  Він слабо посміхнувся мені. "Ваша права рука і манжета сорочки забруднені чорнилом," відповів він, кинувши погляд на образливий предмет, - а манжета потерта в тому місці, де вона спиралася б на письмовий стіл. Ваша одяг поношена, ремінь старий і занадто великий для вас, а куртку і штани тижнями не гладили і не чистили. Ваші черевики свідчать про те, що ви не зупинялися в готелі. Ні один постоялець готелю, який міг би почистити свої черевики, поки спав, не дозволив би їм прийти в такий стан. Ваше обличчя і руки коричневі, але ви не відрізняєтеся міцним здоров'ям, так що ваш колір навряд чи викликаний роботою на сонце, що наводить мене на думку, що ви жили на відкритому повітрі. І, "сказав він нарешті," у тебе у волоссі солом'яні пасма".
  
  Його надто точний опис моєї зовнішності і фінансів змусило мене почервоніти від сорому і злості.
  
  "Я прошу вибачення, якщо образив вас, сер", - сказав він тоном, який не припускав, що я ні в якому разі не був першою людиною, якого він образив своїми зауваженнями. "Я просто відповідав на ваше питання".
  
  Я вирішив, з деякими труднощами, неупереджено ставитися до свого нового знайомого, хоча б тому, що він був моїм співвітчизником. “ Все в порядку, правда, - сказав я з більшою легкістю, ніж відчував. "Мене і раніше приймали за волоцюгу або рознощика, але ви залучили мене до життя бідного літератора, який відпочиває тут, у горах, заради свого здоров'я, хоча, зізнаюся, я не знав про соломинку".
  
  "А," сказав Холмс, явно задоволений собою. Він зупинився, прислухаючись, вибачився і попрямував до бару.
  
  Корвін говорив Макконнеллу: “Чому б нам не взяти пару чоловік і не з'їздити туди, де це сталося? Зустрінемося по дорозі з шерифом і, можливо, допоможемо вистежити хлопця. У мене є свіжі коні для нас чотирьох. "Корвін крикнув своєму молодшому синові:" Джейк, піди скажи Хосе, щоб він осідлав Едді, Дюка, Панчо і Реда.
  
  Холмс підійшов до стійки, де Корвін стояв, збираючи пивні стакани. "Чи можу я проїхатися туди з вами?" - запитав він.
  
  Корвін на секунду задумався. “Думаю, так - схоже, ти міг би розповісти шерифу набагато більше, ніж деякі інші селюка. Ти можеш взяти Дюка". Холмс подякував його і зник за дверима.
  
  Корвін повернувся до мене. “ Не хотіли б ви прийти і подивитися, як ми справляємося з цими справами, містер Стівенсон?
  
  “ Але хіба у вас не закінчилися коні?
  
  "Вірно", - сказав він і задумався на секунду або дві. “Ти ж не проти прокотитися на мулі, чи не так? Це буде не так швидко, але ти доберешся туди вчасно, щоб побачити найцікавіше. Я все одно не думаю, що ти захочеш приєднатися до загону.
  
  "Я не думаю, що моя дружина зазнала б це", - сказав я.
  
  Корвін розуміюче кивнув. "Жінки," сказав він.
  
  Ходди і Корвін тільки що спустошили останні пивні кухлі з бару, коли Джейк увірвався в салун, кричачи, що коні у дворі. Корвін відклав рушник, яким витирав стійку, і попрямував до дверей. Макконнелл одним великим ковтком допив залишки пива і пішов за ним.
  
  З порога Корвін крикнув у відповідь: "Передай Хосе, що я попросив осідлати для тебе одного з мулів, і ми побачимося там".
  
  Мула, якого мені дали, звали Джаспер. Зростанням він був з коня, в гнідий шкурі, але з головою, схожою на ковадло, і зовсім не схожим на кінське самовладанням і впевненістю у власних рішеннях. Хосе пояснив, можливо, щоб заспокоїти мене, що його вчили перевозити жінок і інвалідів.
  
  Я був так само радий побути один, як і проїхатися по платній дорозі, тому що я навряд чи виділявся миттєвістю на своєму скакуні. Самий швидкий алюр Джаспера, схоже, був звичайною ходою. Якщо я намагався підштовхнути його ударами підборів в боки, він злегка по-батьківськи хитав головою, проганяючи мої благання залучити його в таке безрозсудство. Під час нашої короткої подорожі диліжанс в Калистогу промчав повз нас у хаосі пилу, стукоту копит, гуркіт коліс і криків. Джаспер обережно з'їхав на узбіччя і докірливо подивився на віддаляється карету, перш ніж продовжити свій слухняний шлях.
  
  Місцем пограбування був брід, де дорогу перетинав невеликий струмок. Частина схилу пагорба розмило, і екіпажу довелося б зменшити швидкість, щоб перетнути його. Високі сосни і дуби нависали над дорогою, а виноградні лози, кущі й молоді деревця росли під ними сплутаної масою. Його пишність і тінь були зловісними, немов створеними для засідки — місця, через які самотній подорожній міг пройти з прискореним серцебиттям і швидким кроком, кинувши пару поглядів через плече.
  
  Корвін, Макконнелл і один з чоловіків з готелю стояли з кіньми біля дороги на ближній стороні броду. Я чув ричить голос Макконнелла і спокійний голос Корвіна відповідь. Поруч з ними лежала коробка "Експрес" зі сцени з відкритою кришкою. Потім серед дерев праворуч від дороги я побачив Холмса.
  
  Він був один на невеликій галявині, де струмок утворював заплаву, перш ніж продовжити свій перебіг через дорогу. Очевидно, не помічаючи наших цікавих або роздратованих поглядів, він повільно походжав взад-вперед, як дослідник, шукає ознаки, що вказують на проходження його видобутку. Час від часу він опускався на коліна і вивчав землю, немов запам'ятовуючи її, а потім щось записував у маленький блокнот, який носив з собою.
  
  Кілька разів він робив вимірювання за допомогою вимірювальної стрічки і записував цифри в свій блокнот. По дорозі він підбирав пару дрібних предметів і клав їх у шкіряний гаманець, який діставав з кишені своєї куртки, або обережно знімав що-небудь з гілки і загортав у шматочок паперу, перш ніж покласти в гаманець. Іноді вопросительная гримаса затьмарювала його худе обличчя, але більшу частину часу його поза і вираз обличчя виражали зосереджену енергію людини, зосередженого на аналізі особливо цікавої та складної проблеми.
  
  Трохи пізніше він перейшов на бік спуску, де деякий час дерся вниз по березі струмка, доки не зник з виду. Він знову з'явився через кілька хвилин, прямуючи назад до нас по платній дорозі. Коли він наблизився, я почув стукіт копит і стукіт коліс фургона далеко, за яким послідував собачий гавкіт. Корвін підняв голову. "Шериф і Соренсен з ищейками," сказав він.
  
  Через хвилину ми побачили, як з-за повороту виїжджає з півдюжини вершників, за якими слід фермерський фургон, яким керує кремезний літній чоловік у солом'яному капелюсі. Дві червоно-коричневі шукачі стояли біля поручня фургона, звиваючись від збудження і видаючи свій особливий гавкіт, щось середнє між гавкотом і виттям, звідкись з-під своїх опущених підборідь.
  
  Холмс підійшов до фургона і сказав візникові, коли той зупинився: "Ви можете спробувати викликати нишпорок, але вони, можливо, не зможуть взяти слід".
  
  Соренсен подивився із сумнівом. “ І чого б це?
  
  "Грабіжник посипав це місце кайенским перцем".
  
  Соренсен нахилився вперед на сидінні свого фургона і подивився на Холмса з-під полів капелюха. "Ви мене розігруєте", - сказав він.
  
  “Ні, я не збираюся. Ти можеш спробувати "гончих", але я не маю особливої надії ".
  
  "З Мей все гаразд, раз вже ми зайшли так далеко", - сказав Соренсен. Він зістрибнув із сидіння, обійшов фургон ззаду і опустив ворота. Собаки зістрибнули на землю та обтрусилися в рідкому потоці втоптаної шкіри. Соренсен прив'язав до шкіряного нашийника кожної собаки по довгій мотузці. "Герой, Рекс, вперед, хлопці".
  
  * * * *
  
  Холмс вивів їх на галявину. "Грабіжник, мабуть, сховався тут заздалегідь, а потім поїхав по дорозі в сторону Калистоги", - сказав він Соренсену.
  
  "Це було досить нахабно", - сказав один з людей шерифа.
  
  "Вся ця чортова затія була нахабною", - пирхнув Макконнелл. "Ми не були навіть в п'яти милях від міста".
  
  Соренсен вивів собак на галявину і віддав їм команду. Вони почали жадібно обнюхувати землю, але через хвилину чи дві зупинилися і стояли, хитаючи головами і виробляючи серію фырканий і чхань, від яких за в'ялою шкірі вгору і вниз по їх тілах пробігла брижі. Соренсен притягнув їх назад до себе.
  
  "О, боже", - сказав він. "Ідіть сюди, ви двоє". Він підвів собак, або, точніше, був все ж притягли ними, до краю струмка, де дістав з кишені штанів хусточку і почав обтирати їх морди водою, що тече між каменями. Собаки напилися, ще трохи вразили подвздошьями і лизнули йому руки й обличчя. "Кайенский перець". Він похитав головою. "Хто б міг подумати про таке?"
  
  "Я чув про це", - сказав Холмс. "Тим не менш, це хитрий трюк".
  
  - Значить, немає ніякого способу вистежити його? - запитав один з чоловіків в загоні.
  
  "Принаймні, не з кіньми і собаками-гончаками," сказав Холмс. “ І, ймовірно, не зі слідопитами. Його сліди на платній дорозі до теперішнього часу замели диліжанс з Калистоги і, на жаль, "сказав він, кинувши погляд на загін," інші. Він повернувся до Корвін. “ Можливо, нам варто повернутися в готель, щоб шериф міг поговорити з пасажирами.
  
  Джаспера, навіть натхненого перспективою будинку і їжі, незабаром обігнали люди на конях, і я залишився міркувати про ексцентричний Холмса. Незважаючи на його дратівливу прямоту, я відчув симпатію до нього як до співвітчизнику, що знаходиться далеко від дому. Крім того, я ніколи не бачив нічого подібного до того, як він уважно оглядав місце пограбування, і мені було цікаво дізнатися, що він знайшов.
  
  У готелі я згадав Фанні про зустрічі з Холмсом (опустивши його натяки на мою одяг і бідність). "Я подумую запросити його відвідати наш табір", - сказав я. "Ви не заперечуєте?"
  
  Вона кинула на мене стурбований погляд. “Ти впевнений? Нам доведеться нагодувати його підсмаженим хлібом з беконом на вечерю. Я була тут весь день, замість того щоб готувати".
  
  "Я не думаю, що тобі варто турбуватися", - сказав я. "Він не схожий на людину, який сильно піклується про їжу".
  
  * * * *
  
  Я знайшов Холмса за столиком в салуні, він розмовляв з шерифом і Корвином. Більшість чоловіків з "диліжанса" коротали день за випивкою і сиділи в барі, буркочучи і проклинаючи шерифа, якого вони, здавалося, звинувачували у своєму скрутному становищі навіть більше, ніж грабіжника.
  
  Я зловив погляд Холмса, він вибачився і підійшов до мене. Кинувши погляд через плече на сцену невдоволення, я сказав: “Наш табір знаходиться на пагорбі в старому шахтарському містечку Сільверадо - або у тому, що від нього залишилося. Якщо ви не проти прогулятися по стежці, можете повернутися з нами і подивитися стару шахту. У мене є трохи доброго місцевого вина, яке охолоджується в шахті."
  
  Холмс запитав, чи ми можемо почекати, поки він закінчить свої справи з шерифом. Чверть години потому він приєднався до нас на веранді.
  
  Він здавався в гарному настрої, коли ми піднімалися по стежці. Віддихавшись після останнього підйому на пагорб із хвостосховищ, він оцінив платформу з її іржавіючою обладнанням і нависаючими руїнами барака, з яких складалося наше королівство. Гірниче обладнання, розбираються риштування і фізичний план операції, здавалося, зацікавили його, і я подумав, що, можливо, він інженер.
  
  Ми піднялися в шахту, де я наповнив кілька графинів вином з нашого імпровізованого погреби у горі. Потім я підтримав вогонь у зруйнованій кузні, і ми вчотирьох - Холмс, Фанні, Сем і я - на пленері з'їли наш нехитру вечерю, коли сонце сховалося за горою. В густіших сутінках Холмс закурив трубку, а ми з Фанні - сигарети, і ми випили місцевого Шассела, а потім бордо. Холмс, який, здавалося, непогано розбирався у винах, висловив своє схвалення обом.
  
  Фанні була надзвичайно пригнічена. Я і раніше бачив її такою серед незнайомих людей; в якійсь компанії вона болісно згадувала наш дешевий спосіб життя в нашому гірському таборі і зовсім недавній скандал з її розлученням в Сан-Франциско. Що стосується мене, то в пориві почуттів, підживлений вином і теплотою нового знайомства, я незабаром повідав Холмсу історію про те, як ми дісталися до нашого будинку в горах.
  
  "Це курорт для бідних," підсумував я, - де я провів літо, ніжачись на гірському повітрі і намагаючись відновити своє здоров'я. Моя дружина — жінка з кордону, з якою жарти погані, - (я краєм ока глянув на Фанні і побачив, що вона пильно дивиться на свої руки, складені на колінах) “ зустріла Смерть через ліжко мого хворого — і після цього зробила мені честь вийти заміж за те небагато, що від мене залишилося. Якби не вона — Фанні, любов моя, ти знаєш, що все це правда, — я був би похований тут, у вигнанні.
  
  Фанні подивилася на мене так, ніби сумнівалася, стою я таких клопотів. Холмс, до мого полегшення, повернувся до неї з серйозним кивком поваги, в якому я не побачив ні тіні іронії. "Ваш чоловік - щаслива людина", - сказав він.
  
  Вечір пройшов легше, ніж я побоювався, у вині і розмовах. Навіть зворушений пом'якшувальною дією винограду, Холмс залишався молодим людиною майже рептильно стриманим. Але те, чого йому не вистачало в легкості й гуморі, він заповнював широтою своїх знань і глибиною свого мислення. Він здавався вільним від соціальних забобонів, поширених серед англійців, і говорив з рідкісною прямотою спостереження — чесної готовністю визнавати те, що він бачив в речах, а не те, що від нього очікували умовності. Навіть Фанні незабаром потеплішала до нього і приєдналася до розмови.
  
  Наші дискусії були найрізноманітнішими, впливаючи на політику, Європу і Америку, історію, літературу, архітектуру, інженерна справа і природничі науки. Останнє особливо зацікавило Холмса: він нахилився до нас, і його очі заблищали в світлі каміна, коли він викладав свої ідеї про те, як методи і відкриття сучасної науки можуть бути адаптовані для розкриття злочинів і цивільних спорів.
  
  “У якийсь момент я подумував про читанні закону, - сказав він, - але застосування наукових методів може зробити набагато більше для покращення методів роботи поліції і судів. Я вважаю, що для тренованого розуму, розбирався в хімії, фізиці і науки про людські мотиви, місце злочину може бути книгою, в якій можна прочитати все, що там відбулося, і побачити самого злочинця ".
  
  Я вивчав юриспруденцію і практикував, хоча й недовго, в якості адвоката, і я погодився з ним в необхідності більш досконалих методів. Поліцейський кийок, платні інформатори, здогадки і капризи присяжних - поганий набір інструментів для відділення невинних від винних. Я запитав його, чи багато у нього було можливостей перевірити свої теорії.
  
  "Кілька", - сказав він. “Я деякий час працював з коронером в Чикаго, від якого я багато дізнався про механізми розслідування вбивств. Перебуваючи там, я допоміг колезі зловити шантажиста в пастку з допомогою паперу і чорнила в його листах і таким чином отримав посилання на банкіра, який намагався зловити фальшивомонетників. А це, в свою чергу, призвело до іншої роботи, зовсім недавно тут, у Каліфорнії. Крім того, продовжив він, " я навчилась спостерігати за людьми науково, тобто методично і як можна більш об'єктивно, виводячи факти про них з фізичних слідів, залишених їх життям і заняттями ".
  
  Я визнав, що в той день він досить добре мене зрозумів. Фанні запитала, що я маю на увазі, і я розповів їй, що Холмс вловив, ледь глянувши на мене, подібно до фокусника, витягає шарфи з капелюха.
  
  Холмс видавив посмішку. "Повинен зізнатися," сказав він, " що я вже чув ваше ім'я раніше. Ваш акцент і помітний рукав вашої сорочки навели мене на думку про можливість того, що ви могли бути автором есе, хоча я не міг пояснити, чому ви опинилися так далеко від дому. Інше було просто виведенням з вашої зовнішності.
  
  Я майже забув про свою цікавість з приводу мандрів Холмса на місці пограбування, але Сем, який засипав на колінах у матері, сів і запитав: “Що ви побачили, коли роздивились сьогодні вдень? Ви з'ясували, хто був грабіжником?
  
  "Поки немає".
  
  "Ти збираєшся продовжувати його шукати?" Запитав Сем.
  
  "Я думаю, що так і зроблю", - сказав Холмс.
  
  "Що ти будеш робити далі?" - Запитав я.
  
  "Ймовірно, провідайте менеджера банку, який надсилав гроші із заробітної плати".
  
  "Бен Інгрем," представився я. “ Я знаю його досить добре, якщо вам потрібно подання.
  
  Холмс виглядав зацікавленим. “Спасибі. Не могли б ви супроводити мене до нього вранці?"
  
  Я повернувся до Фанні. “ Ти можеш обійтися без мене?
  
  Вона серйозно подивилася на мене. "Ми впораємося, але пообіцяй мені, що не дозволиш собі дуже втомлюватися".
  
  "Я добре про себе подбаю", - сказав я.
  
  Вона подивилася з сумнівом, але протестувати не стала. “Тоді йди. Ми з Семом можемо попрацювати над упаковкою".
  
  Я пояснив Холмсу, що ми звертаємо наш табір і незабаром повертаємося в Сан-Франциско, а звідти в Единбург — така збоченість сумного по дому шотландця, який з радістю залишає земний рай заради холодних сірих пагорбів батьківщини.
  
  Рано вранці наступного дня я знову відправився в готель. Збентежені коментарями Холмса з приводу мого вбрання, ми з Фанні почистили мої черевики і розчесали солому з мого волосся, і я була одягнена, як джилі на його весіллі, в мій єдиний пристойний піджак і найменш поношений сорочку. Холмс чекав з двома вже осідланими кіньми, і ми поїхали по платній дорозі вниз по схилу гори до рівнині, де серед сірчаних джерел диміла Калістога.
  
  Після гірської тиші місто здавався гуркотом коліс возів і гучними голосами. Холмс зупинився біля обох універсальних магазинів і запитав, чи купував хтось останнім часом велика кількість кайенского перцю, але ніхто не згадав ні про яку таку покупку. Серед фургонів з галантерейними товарами і екіпажів прогулянкових ми дісталися до банку, і, опинившись там, нас направили в офіс Бена Інгрема.
  
  Інгрем вітав нас, прикрашений посмішкою бізнесмена. Чоловік виглядав так, наче створений для ролі банкіра — випещений, рожевощокий і поголений. Його світло-каштанове волосся спадало з гладенького лоба, а пишні вуса були акуратно зачесане і підстрижені. Його накрохмалена і блискуча манишка ще не почала в'янути на спеці, а штани все ще зберігали свій вигляд. Важка золотий ланцюжок, що тяглася від кишені для годин до петлиці сірого піджака, підбадьорливо говорила про успіх і процвітання.
  
  Він потиснув мені руку. “Містер Стівенсон— радий знову бачити вас. Як просуваються плани вашої поїздки до Шотландії?" — запитав він серцево - дружба з банкірами була однією з переваг, які автору, відчуває труднощі, давав чек на велику суму з дому.
  
  “ Досить добре. Думаю, через кілька днів ми поїдемо в Сан-Франциско. Я буду сумувати за гірському повітрю.
  
  “Я б сказав, що ви виглядаєте краще від цього. Тут здоровий клімат", - гордо сказав Інгрем, повертаючись до Холмса. "Тут ви відновиться, як ні в одному іншому місці, яке я знаю".
  
  Я представив йому Холмса. "Містер Холмс був пасажиром диліжанса, який вчора затримали".
  
  Посмішка Інгрема померкла, і він подивився на Холмса з деякою підозрою. “ Сподіваюся, ви нічого не втратили?
  
  "Ні", - сказав Холмс. “Джентльмен взяв тільки коробку "Експрес". Я попросив містера Стівенсона представити мене вам, тому що вважаю, що зможу допомогти вам зловити грабіжника".
  
  Очі Інгрема звузилися. “ Чому ви говорите зі мною? Чому не з шерифом?
  
  “ Тому що мені знадобиться від вас певна інформація, щоб використовувати знайдені мною докази.
  
  "Ви знаєте, що я не можу надати вам ніякої інформації про клієнтів банку", - попередив Інгрем.
  
  "Я знаю; я не шукаю нічого подібного".
  
  Інгрем знизав плечима і сказав: “Добре. Зайди в мій кабінет".
  
  Він вказав нам на два стільці перед своїм столом і закрив за собою двері, потім висунув свій власний стілець і важко опустився в нього. Він відкинувся назад, склав руки на жилеті приблизно на рівні часовий ланцюжка і, примружившись, зміряв Холмса оцінюючим поглядом. “ Отже, чому ви думаєте, що зможете нам допомогти?
  
  Холмс почав зі своєю звичайною незворушністю: "Шериф сказав мені, що два останніх пограбування диліжанса в Лейкпорте сталися, коли він перевозив платіжну відомість з рудника Кіновар-Флетс".
  
  "Так", - відповів Інгрем. "Я в курсі цього".
  
  "Я думаю, ви розглядали можливість того, що це було те, що поліція назвала б внутрішньою роботою".
  
  Інгрем виглядав менш ніж здивованим. "Другий випадок стався вчора, так що у мене не було багато часу подумати про це, але так, ця думка приходила мені в голову".
  
  “ Ви когось підозрюєте?
  
  Інгрем на мить замислився. “ Поки немає. Думаю, я досить добре знаю своїх клерків.
  
  "Хто знає, коли буде відправлена платіжна відомість?"
  
  "Я думаю, всі ми".
  
  "Хто-небудь нещодавно звільняється?"
  
  “ Ні. "Він на секунду замислився і додав. - І всі ми були тут вчора.
  
  "А", - сказав Холмс. "Чи міг хто-небудь розповісти сторонній людині про постачання?"
  
  “Ви маєте на увазі, що хтось тут могла бути в змові з грабіжником? Я вважаю, це можливо, але я був би здивований. Всі мої люди чесні, прямолінійні хлопці. Ще одна пауза. “Що стосується випадкового повідомлення кому—небудь, то всі тут знають, що ми не обговорюємо банківські справи із сторонніми - і це було б удвічі краще, якщо б мова йшла про щось на кшталт виплати заробітної плати. Але чому ви все це питаєте мене, в будь-якому випадку?"
  
  Холмс пояснив. “У мене є певний професійний досвід розслідування злочинів. Це відбулося прямо у мене на очах, і, " він на секунду замовк, немов підбираючи слова, - в цьому є деякі подробиці, які мене цікавлять.
  
  "Отже," запитав Інгрем, " ви намагаєтеся змусити мене найняти вас?"
  
  "Ні", - відповів Холмс. “Я припускаю, що буде запропоновано стандартне винагороду. Я не прошу вас платити мені, просто надайте мені деяку інформацію".
  
  "Можливо", - сказав Інгрем. "Це залежить від того, про що ви просите".
  
  "Я б хотів поговорити з співробітниками банку індивідуально, якщо ви не заперечуєте".
  
  “У них є робота, яку потрібно зробити“, — почав було Інгрем, але передумав, можливо, вирішивши, що пропозиція безкоштовної допомоги в розкритті пограбування коштувало того, щоб пожертвувати кількома хвилинами робочого часу. "Але я думаю, ми могли б ненадовго залишити їх у спокої".
  
  Інгрем попросив свого секретаря показати нам маленьку кімнату поруч із сховищем. "Залишайтеся тут, зі мною", - сказав мені Холмс. "Корисно мати свідка, і, якщо ви не заперечуєте, ви можете робити замітки".
  
  Ми викликали людей одного за іншим, і Холмс допитував їх. Всі вони здавалися чесними, наполягаючи на тому, що нікому нічого не говорили про відправку заробітної плати.
  
  Останнім банківським працівником, якого допитували, був секретар Інгрема Френк Лейден. Ми почекали кілька хвилин, і коли він не з'явився, я пішов його шукати. "О, він пішов деякий час назад", - сказав мені один з продавців. "Сказав, що погано себе почуває".
  
  Холмс підійшов до кабінету Інгрема і постукав у двері. Інгрем був здивований, побачивши нас. "Де Френк?" - запитав він.
  
  "Він пішов до того, як ми змогли його допитати", - відповів Холмс. "Ви можете сказати нам, де він живе?" Інгрем направив нас до клерка, який знайшов адресу Лейдена — пансіону в місті - в бухгалтерській книзі.
  
  Будинок знаходився в декількох кварталах на південь від головної вулиці. Домовладелица Лейдена сказала нам, що не бачила його з тих пір, як він пішов вранці на роботу, а його ключ все ще висів на гачку в передпокої. "Якщо ви не заперечуєте, ми почекаємо його", - сказав Холмс.
  
  Ми сиділи у вітальні, Холмс відкинувся на спинку стільця з закритими очима, але відкривав їх всякий раз, коли хто-небудь входив або йшов, як кішка, що сидить біля мишачої нори. Відчуваючи недолік в його терпіння, я кожні пару годин виходив погуляти по місту в пошуках Лейдена.
  
  Я знайшов його незабаром після заходу сонця, в напівтемному, пошарпаному негодою салуні поруч з залізничним депо. Він сидів у дальньому кінці бару, дивлячись прямо перед собою, з порожньою склянкою з-під віскі. Він здригнувся, коли я поклав руку йому на плече, і повернувся до мене з виразом виснаженого відчаю. Я сказав йому, що містер Холмс чекає його в пансіоні, і він, злегка похитуючись, звівся на ноги.
  
  Лейден був приблизно мого зросту, непоганий чоловік, але трохи м'якуватий і починав повніти. Його волосся, темно-каштанові і прямі, були зачесане назад і розділені проділом посередині, але падали на лоб. Час від часу він майже несвідомим жестом відкидав їх назад. У нього були густі темні вуса, а бороди не було; обличчя в нього було жовтувате, з чорними очима під важкими повіками, чуттєвим ротом і намітився подвійним підборіддям. По дорозі назад в пансіонат він погойдувався і час від часу натикався на мене.
  
  Коли ми переступили поріг, він подивився на Холмса і, застонав і важко похитавши головою, взяв свій ключ і повів нас нагору, в свою кімнату.
  
  Лейден запропонував нам єдині два стільці і важко опустився на ліжко, опустивши голову на коліна. "О Боже, у мене неприємності", - сказав він, ні до кого конкретно не звертаючись.
  
  "Чому це?" - Запитав Холмс рівним тоном, в якому не чулося звинувачення.
  
  Лейден у розпачі подивився на нас. “Ви знаєте. Ось чому ви тут. Я той, хто розповів про зарплати на шахті. Я із-за цього втрачу роботу, може бути, сяду у в'язницю ".
  
  "Навіщо ви це зробили?" - Спитав Холмс.
  
  Лейден стривожено подивився на нього. "Послухай, я не маю ніякого відношення до пограбувань", - сказав він. “Я розмовляв з чортової повією, от і все. Це була чиста дурниця, я був п'яний і розпускав мову. Повинно бути, у неї був кавалер. Я не можу повірити, що вона могла так вчинити зі мною. "Він нахилився вперед, похитав головою і віддав довгий, тремтячий зітхання.
  
  “ Кому ви розповіли? - Спитав Холмс.
  
  Секунду чи дві Лейден похмуро дивився в інший кінець кімнати, ні на що конкретно, потім знову на Холмса. “ Її звуть російська Енні—Антонія. Вона одна з дівчат в будинку місіс Баннерман на острові Святої Олени. Він незграбно звівся на ноги і попрямував до маленького письмового столу, де щось дістав з ящика. Передавши фотографію Холмсу, він знову плюхнувся на ліжко. “ Це її фотографія.
  
  Це була картонна фотографія гарної молодої жінки з млосними очима, обрамленими довгими віями. Вона дивилася через плече в кокетливою позі і була одягнена в плаття, яке відкривало трохи більше білого плеча і витонченої маленької кісточки, ніж дозволяли пристойності.
  
  "Коли ви бачили її востаннє?' - Спитав Холмс.
  
  - Минулої суботи ввечері.
  
  “ Ви часто з нею бачитеся?
  
  “Кілька разів на місяць — приблизно стільки, скільки я можу собі дозволити. Вона мені ніби як сподобалася, і я подумав, що вона щось відчуває до мене. У мене проблеми з законом-за цього?"
  
  "Ні, якщо ви говорите правду", - сказав Холмс. "І я вважаю, ми дізнаємося це, коли поговоримо з нею".
  
  "Що б не сталося, я в жахливому становищі", - з гіркотою сказав Лейден. “Чортова дурна. Я сподіваюся, ти знайдеш сучого сина, який це зробив. - Він знову нахилився вперед, бурмочучи прокльони на адресу своїх черевиків.
  
  Залишивши Лейдена наодинці з його совістю, ми знайшли номери в готелі "Чизборо". Перед тим як лягти спати, Холмс запитав мене, чи можу я поїхати з ним на острів Святої Олени. Я був надто захоплений гонитвою, щоб відмовити йому, тому на наступний ранок я залишив Фанні записку з диліжансом в Лейкпорте, щоб повідомити їй, що я пережив ніч і проведу день в долині.
  
  На острові Святої Олени ми знайшли будинок місіс Баннерман, запитавши бармена в першому ж салуні, який побачили у місті.
  
  "Боюся, джентльмени, ви будете розчаровані", - сказав він. "Заклад міс Баннерман не відкрито для відвідувачів в таку рань".
  
  Ми відхилили його люб'язне пропозицію направити нас до дамі, години роботи якої більше підходять нам, і він побажав нам вдалого полювання. "Ви просто повернетеся сюди, якщо вона не дасть вам те, що ви хочете".
  
  Будинок місіс Бэннерман представляв собою респектабельного вигляду особняк з загостреним дахом у провулку на околиці міста. Темношкіра покоївка відчинила двері і провела нас у вітальню, прикрашену червоними оксамитовими портьєрами, товстим килимом в квіточку і піаніно з темного дерева, відполірованим до блиску.
  
  З якоїсь причини я очікував, що леді, до якої ми прийшли, буде середніх років, але місіс Бэннерман виглядала трохи старше тридцяти. Її каштанове волосся були ретельно укладені, на ній було жовте шовкове плаття, що облягає фігуру, але обличчя було напудрено і нарумянено, а за витонченими манерами і приємною посмішкою ховалися насторожені і розважливі сірі очі.
  
  Коли вона простягнула руку в лайкової рукавичці і сказала: "Чим я можу вам допомогти, джентльмени?' її очі, здавалося, намагалися оцінити, чого ми хочемо і що вона може від нас домогтися. Фанні назвала б її "крутим клієнтом".
  
  Холмс вів бесіду, а я намагався внести свою лепту, приймаючи серйозний вигляд і киваючи у відповідних місцях. Він припустив, не вдаючись в подробиці, що ми банківські детективи, розшукують міс Антонію, щоб поставити їй кілька запитань про один з її відвідувачів-джентльменів. Коли місіс Баннерман запитала, в чому справа, він єлейно хмикнув про необхідність дотримуватися обережності і захищати конфіденційність банківських клієнтів.
  
  "Звичайно, місіс Баннерман, як ділова жінка, ви знаєте, як це, коли вам довіряють, е-е, конфіденційну інформацію про своїх клієнтів", - співучо промовив він.
  
  Потішена місіс Баннерман посміхнулася і сказала, що готова допомогти, якщо зможе. 'У нас тут гарний заклад, і я б не хотіла неприємностей. Боюся, я не зможу представити вас Енні. Вона раптово виїхала два дні тому. Вона сказала, що ненадовго їде в Сан-Франциско. Вона і ще одна дівчина, яка раніше тут працювала, Джозетт.
  
  "Вона сказала вам, де зупиниться?" - Спитав Холмс.
  
  "Боюся, що ні", - відповіла місіс Бэннерман.
  
  “ Ви знаєте, навіщо вона прямувала туди?
  
  "Вона не сказала, але я припускаю, що для Жозетт потрібно знайти лікаря".
  
  “ Значить, її подруга хвора?
  
  "Так".
  
  “ Значить, вона просто пішла, не сказавши? Вам, мабуть, це далося нелегко, - співчутливо сказав Холмс.
  
  "О, ви навіть не уявляєте", - зітхнула місіс Баннерман. “Все це було випробуванням. Енні не може думати ні про що, крім Джозетт. Вона була занадто рассеянна; чоловіки помітили. Вона продовжувала говорити про те, щоб відправити Джозетт в який-небудь санаторій, доктор Дженкінс — це лікар, до якого я відправляю своїх дівчаток, — розповів їй про Колорадо. Вона збирала на це гроші; одного разу вона попросила мене позичити їй інші, але я сказав "ні". Я небагата жінка, а ці дівчата такі навіжені — хто знає, поверну я їх коли-небудь назад?" Вона розгорнула мереживний віяло, кілька разів махнула їм і обдарувала Холмса поглядом, припускав, що він, звичайно, зрозуміє.
  
  Потім вираз її обличчя змінився, як ніби їй щось прийшло в голову, і вона запитала Холмса: "Ви думаєте, вони втекли з людиною, якого ви шукаєте?"
  
  "На даний момент ми не знаємо", - сказав Холмс. "Чи був у неї — е—е... один-джентльмен?"
  
  “ Ти маєш на увазі модного чоловіка? Ні, не Енні. Вона ніколи ні з ким не зустрічалася, наскільки я знаю.
  
  "Ви знаєте, як вони подорожували?" - Спитав Холмс.
  
  "У наші дні всі їздять потягом", - відповіла місіс Баннерман. "Але я чув, що Джозетт при смерті, і якщо це так, я навіть не знаю, як вони збираються дістатися до Сан-Франциско".
  
  “Ми запитали, чим хвора Жозетт, і місіс Баннерман відповіла: “Сухоти. Бідна дівчинка". На її обличчі з'явився вираз співчуття.
  
  "Насправді," сказав Холмс з належною серйозністю. “ Шкода. Він на секунду замовк, а потім, ніби неохоче, повернувся до поточного справі. "Ви можете сказати нам, як вони виглядають?"
  
  "Ну," відповіла місіс Бэннерман, " Енні трохи вище мене, а мій зріст п'ять футів п'ять дюймів. У неї каштанове волосся, густі, прямі, світла шкіра, сірі очі, легкий іноземний акцент — деякі чоловіки називають її російською Енні. Джозетт - креолка з Нового Орлеана, витончена, як лялечка, з кучерявим каштановим волоссям і великими темними очима. До того, як вона сильно захворіла, вона була такою гарною, що чоловіки просто обожнювали її ".
  
  “ Назвіть їх повні імена? - Спитав Холмс.
  
  Місіс Баннерман силувано засміялася і подивилася на нас з-під вій. “Я можу розповісти вам те, що вони сказали мені, але ви знаєте, ці дівчата майже ніколи не говорять правду про своє минуле. О, боже— Дай подумати— Енні відома під ім'ям Антонія Грінвуд. Одного разу вона сказала мені, що її справжнє ім'я — щось іноземне, я не пам'ятаю що. Жозетт називала себе Жозетт Дюверже.
  
  “ Ти знаєш про них що-небудь ще?
  
  “Не зовсім. Вони з'явилися тут разом, про, шість місяців тому — сказала Енні, що вони працювали в будинку в Сакраменто, але приїхали сюди з-за здоров'я Джозетт ".
  
  "Ви сказали, міс Дюверже тут не працювала?" Спитав Холмс. "Де вона зупинилася?"
  
  Вона кинула на нього ще один лукавий погляд. “Ви, джентльмени, здається, дійсно зацікавлені в них. Наскільки це важливо? Передбачено винагороду?"
  
  Холмс проігнорував її питання і запитав, чи не заперечує вона, якщо ми оглянемо кімнату Енні. Місіс Баннерман, явно сподіваючись отримати пару крихт інформації, сама запропонувала проводити нас наверх і повела вгору по сходах з вкритими килимом ступенями і полірованими поручнями.
  
  В кімнаті була покоївка, вона прибирала. Вікно було відкрито, і сонячні промені, що пробиваються крізь білі фіранки, надавали приміщенню пронизливу атмосферу невинності. У шафі висіла накидка з шовку та мережива і пара вечірніх суконь. На підлозі під ними були залишені атласні туфельки. Від дівчини, яка носила їх, мало що залишилося, крім коробочки з пудрою і поношеним гребінці для волосся на туалетному столику. Холмс узяв щітку для волосся, оглянув її, заглянув в ящики столу і комода. Місіс Баннерман пішла за ним, заглядаючи йому через плече.
  
  Закінчивши, він повернувся до неї і подякував підкреслено ввічливим поклоном. “ Якщо ви почуєте що-небудь від міс Грінвуд або дізнаєтеся що-небудь про те, де вона може бути, будь ласка, у що б то не стало повідомте містерові Ингрэму в банк Калистоги.
  
  Поки ми спускалися по сходах, місіс Баннерман пояснила Холмсу, як дістатися до готелю, де жила Джозетт, і до кабінету доктора Дженкінса. Вона сама проводила нас до дверей і, коли ми йшли, ще раз сказала, що неодмінно допомогла б, якби могла.
  
  “Я дійсно не хочу тут неприємностей. Я просто сподіваюся, що з ними все в порядку", - лагідно сказала вона, пильно дивлячись в очі Холмсу. "Ви розповісте мені, чи не так?"
  
  "Ну звісно", - сказав Холмс з поклоном.
  
  Кабінет доктора Дженкінса знаходився по дорозі в пансіонат. Він оглядав пацієнта у своїй операційній, але, закінчивши, провів нас у свій кабінет і запропонував келих шеррі. Це був худорлявий сивий чоловік в окулярах в сталевій оправі з втомленим виглядом людини, побачив досить хвороб і смертей, щоб зневіритися знайти в цьому якийсь божественний план.
  
  Коли я згадав міс Дюверже, він похитав головою. "Безнадійний випадок", - сказав він. "Для неї більше нічого зробити".
  
  Холмс переказав йому слова місіс Бэннерман. "О Боже, - зітхнув він і закрив очі. “Ця Енні. Я знову і знову намагався сказати їй, але вона не хотіла — не могла прийняти, що це кінець. Я бачив таких матерів з дітьми; вони просто не можуть перестати боротися ".
  
  Він згадав, що згадував санаторій в горах Колорадо. “Їм управляє мій старий друг Харві Маккіннон, так що я знаю, що це місце знаходиться на підйомі. Ніхто, крім знахарів, нічого не обіцяє при цій хворобі, але гірське повітря, здається, допомагає в деяких випадках. Не Джозетт, вона зайшла занадто далеко. Але Енні не слухала; у неї повинна була бути хоч якась надія, нехай навіть помилкова. Тому я дав їй ім'я. Не те щоб вона могла собі це дозволити; жінка в житті не заробляє таких грошей. Тому я розповів їй про фахівця, якого я знаю в Сан-Франциско, Зильбермане. Втім, це було давно. У цей момент Джозетт, ймовірно, не змогла б здійснити поїздку ".
  
  Він був здивований і засмучений, коли Холмс сказав йому, що дві жінки покинули острів Святої Олени. “Чесно кажучи, вона була надто хвора, щоб подорожувати; я бачив її буквально на днях. Було б милосерднішими дозволити їй померти у своїй власній постелі.
  
  Подякувавши доктора, ми поїхали в пансіон, де господиня, схожа на сірого горобця жінка, схвильовано повідомила нам, що міс Дюверже та її подруга поїхали сьогодні вранці.
  
  "Вона була занадто слабка, щоб йти; носієві довелося нести її до екіпажу". Вона була здивована, коли Холмс сказав, що ми намагаємося знайти жінок, і попросив зазирнути в кімнату міс Дюверже. "Я його ще не почистила", - попросила вона.
  
  "Ще краще", - сказав Холмс.
  
  Кімната була маленькою і простий. В ній не залишилося нічого від міс Дюверже, крім пари романів з загнутими корінцями, вази з квітами і порожньої пляшки з-під ліків на столику поруч з ліжком. Холмс оглянув кімнату і витягнув з-під ліжка невеликий картонний скриньку. У ньому, загорнуті в армійську ковдру, лежали пара чоловічих штанів, синя сорочка, капелюх і синя бандана.
  
  "Повинно бути, вона забула про це", - сказала господиня. “Але я не можу уявити, звідки в неї ця одяг. До неї ніколи не приходив ні один чоловік, крім доктора Дженкінса".
  
  Холмс закрив багажник і попросив потримати його, поки він не пришле за ним людини з офісу шерифа. Її очі в тривозі розширилися. “Шериф? Що вони зробили? Вони здавалися такими тихими дівчатами ". Похитавши головою, вона сказала: “Мені слід було послухати свою сестру. Вона сказала мені не підпускати до себе таких жінок".
  
  Коли ми виходили з дому на вулицю, я запитав Холмса, чи була ця одяг на грабіжника. Він кивнув.
  
  “Значить, вона дійсно передала комусь інформацію про платіжній відомості. Як ти думаєш, він все ще тут або зустрічається з ними в Сан-Франциско?"
  
  "Підозрюю, що ні те, ні інше", - сказав Холмс, але коли я попросив його пояснити, що він має на увазі, він похитав головою. "Я ще недостатньо знаю".
  
  Я не здивувався, коли Холмс сказав мені, що має намір відправитися в Сан-Франциско поїздом наступного дня. “Я б відправився раніше, якщо б це було можливо. Слід вже остигає", - сказав він. "Якщо міс Дюверже помре, знайти міс Грінвуд буде набагато важче; вона зможе вільно пересуватися практично куди завгодно і буде набагато менш помітна без своєї компаньйонки-інваліда".
  
  Я дав йому адресу, де ми зупинимося в Сан-Франциско, і будинок моїх батьків в Единбурзі. "Будь ласка," попросив я його, - напиши мені, чи ви знайшли грабіжника. Я відчуваю себе читачем, вимушеним відкласти книгу як раз в той момент, коли історія стає захоплюючою ".
  
  * * * *
  
  Але наступні дні були заповнені згортанням нашого табору, перевезенням наших речей в Сан-Франциско і облаштуванням там нашого тимчасового житла, що я згадав про пограбування диліжанса лише мимохідь, ліниво гадаючи, чи впізнаю я коли-небудь кінець цієї історії.
  
  Ми пробули в Сан-Франциско всього день або два, коли Сем відповів на стук у двері, і я почув знайомий голос, запитувач про мене. Фанні була на кухні, але сире повітря зруйнував мої легені, і я весь день кашляв, сидячи біля каміна у вітальні. Сем, весь в порушення, привів Холмса в кімнату.
  
  Побачивши мене, Холмс зупинився і вибачився. “Містер Стівенсон, я бачу, ви хворі. Вибачте, якщо потурбував вас".
  
  Я підвівся, щоб привітати його. “ Я не так вже й хворий, - сказав я з більшою відвагою, ніж відчував. “ Радий знову тебе бачити. Проходь, сідай.
  
  "Боюся, не зараз," сказав він. " я прийшов за строковим справі.
  
  "Насправді!" Я відповів, радіючи, що мене відволікли від моїх особистих проблем. "У чому справа?"
  
  Він озирнувся. “ Місіс Стівенсон тут?
  
  Трохи здивований, я відповів: "Так, вона —" Мою увагу привернув якийсь рух, і, подивившись туди, я побачив Фанні в дверях, пом'якшувальну свій фартух. "Фанні," гукнув я її, " це містер Холмс.
  
  В кімнату поспішила Фанні. "Містер Холмс, як приємно вас бачити", - тепло сказала вона і повернулася до мене з суворим виглядом. "Луї, вам слід відпочити".
  
  “Я знаю. Містер Холмс прийшов побачитися з вами", - сказав я їй.
  
  Трохи схвильована, Фанні повернулася до Холмсу, який, здавалося, не знав, з чого почати. "Це з приводу пограбування диліжанса", - сказав він.
  
  Ми обидві витріщилися на нього, Фанні, як і мені, було цікаво з'ясувати, яке місце вона посідає в цій справі.
  
  "Ми вистежили грабіжника і близькі до того, щоб провести арешт".
  
  “Справді! Це добрі новини", - сказав я. "Як ви його знайшли?"
  
  “Я розповім вам. Але на даний момент ситуація досить складна. Ви пам'ятаєте, що одна з жінок була тяжко хвора".
  
  “ Так— міс Дюверже.
  
  “ У вас гарна пам'ять. Наскільки я розумію, вона все ще жива, хоча і при смерті. Але ми збираємося заарештувати її компаньйонку, міс Грінвуд.
  
  Очі Фанні розширилися, і вона піднесла руку до губ.
  
  Я почав говорити, щоб детальніше розпитати про грабіжника, але Холмс продовжив перш, ніж я встиг вимовити хоч слово.
  
  “ Міс Грінвуд в розпачі з-за своєї подруги. Я думаю, все пройде легше, якщо з нами буде хто—небудь — жінка, - хто зможе подбати про міс Дюверже. Він повернувся до Фанні. “ Я згадав, що містер Стівенсон хвалив ваше майстерність медсестри, хоча, боюся, навіть ви мало що зможете для неї зробити. Мета вашої присутності запевнити міс Грінвуд, що про її подрузі подбають в її останні години. Я прошу багато чого, але, як ви думаєте, ви могли б допомогти?
  
  Фанні не вагалася. “ Чому б і ні? Де вона?
  
  "Почекай", - сказав я з почуттям подружнього піклування. "Моя дружина буде в небезпеці?"
  
  Холмс не вагався. “ Ні. Тут тільки дві жінки.
  
  “ Так де ж грабіжник? - запитав я.
  
  "Цілком безпечно".
  
  “ Значить, ви його арештували?
  
  "Поки немає, але ми це зробимо".
  
  Я не відчула особливого полегшення, але Фанні вже пішла збирати свої речі. Я зняла куртку і капелюх з вішалки і одягла їх. Через мить Фанні повернулася, в шалі і капелюшку, з невеликою сумкою в руках. Вона подивилася на мене з тривогою і відвертим несхваленням, і я відповів їй перш, ніж вона встигла заговорити. "Я не дозволю тобі піти туди одного".
  
  Якби ми були одні, вона б цілком впоралася зі мною, але в присутності містера Холмса вона відчувала себе не в силах затівати сварку.
  
  "Луїс, ти божевільний", - зітхнула вона з похмурим виглядом і похитала головою. Вона повернулася до Холмса. "Я готова", - сказала вона.
  
  Зовні нас чекав чотириколісний автомобіль, і Холмс направив його за адресою, що я не дізнався. По дорозі туди він був, як звичайно, неговіркий. Його мовчання було чіпляти, і ми з Фанні майже не обмінялися жодним словом, хоча я міцно стискав її маленьку ручку в своїй.
  
  Поки таксі взбиралось на пагорби і сворачивало з однієї вулиці на іншу, я втратив із виду його маршрут, і коли він нарешті зупинився, ми опинилися в незнайомій мені частині міста, в кварталі високих траурних будинків, що стоять впритул один до одного, як чорні кипариси в ветрозащите. Пагорби і морський туман закривали будь далекий огляд, а вулиця і будинки здавалися замкнутими в маленькому просторі, як кам'яний замок в акваріумі.
  
  Поки Холмс розплачувався з водієм таксі, на тротуарі поруч з нами, здавалося, нізвідки виник чоловік у твідовому костюмі. Він коротко кивнув в знак вітання і тихо заговорив з Холмсом. “ Нічого нового з тих пір, як ви пішли, сер. Мені залишитися тут?
  
  "Ні", - сказав Холмс. “Проходьте в хату. Місіс Стівенсон тут, і я думаю, прийшов час поговорити з міс Ростов".
  
  “ Холмс! - Прошепотів я, захоплений загальною тенденцією говорити напівголосно. “ Що ви маєте на увазі, міс Ростов? Де грабіжник? - запитав я.
  
  Холмс подивився на мене майже з жалем. “ Міс Ростов - це міс Грінвуд. Запевняю вас, місіс Стівенсон поза небезпекою.
  
  Фанні поклала руку мені на плече. “ Луї, заспокойся. Ти не думаєш, що я сама можу про себе подбати?
  
  “ Із збройним дорожнім агентом?
  
  "Я б сказала, що ви перевершуєте його чисельністю", - відповіла вона, окинувши поглядом нас трьох.
  
  Нітрохи не заспокоївшись, я взяв себе в руки і пішов за Холмсом та іншими вгору по сходинках.
  
  Двері відчинила служниця. “ Можна нам увійти, Мері, - сказав Холмс, - і не могли б ви, будь ласка, покликати місіс Пакстон?
  
  Мері відступила вбік, і ми ввійшли у вестибюль, з лівої сторони якого на верхні поверхи піднімалася покрита килимом сходи. Холмс направив нас, за винятком Фанні, у вітальню праворуч від холу. Чоловік у твідовому костюмі зайняв таке місце, щоб його не було видно зі сходів, і залишив мене сидіти на стільці біля дверей до вітальні, звідки мені було видно хол і сходи.
  
  "До речі," сказав він, - я Елва Уестон, з агентства Пінкертона". Я представився, і ми повернулися до очікування.
  
  Мері мовчки пішла в задню частину будинку і через хвилину повернулася у супроводі місіс Пакстон.
  
  Місіс Пакстон була повною жінкою, просто одягненої, з каштановим волоссям, зібраним ззаду в пучок. Вона явно була замішана в цій історії, і коли вона представилася Фанні і тихо поговорила з Холмсом, вона здавалася абсолютно впевненою в собі, незважаючи на те, що знала, що коханка бандита з диліжанса ховається в своїх кімнатах нагорі.
  
  За її слова Мері піднялася по вкритій килимом сходах і зникла, беззвучно спустившись мить. "Вона говорить, що зараз спуститься, мем", - сказала вона місіс Пакстон і позадкувала в кінець коридору, щоб широко розкритими очима спостерігати за тим, що може статися далі.
  
  Ніхто не вимовляв ні слова, і дрібні звуки дня, здавалося, падали, як краплі дощу, в озеро тиші. Я чув власне дихання і придушував кашель. Мені здалося, я почула, як нагорі зачинилися двері, і за мить на сходах беззвучно з'явилася молода жінка. Це була дівчина з фотографії, з такими ж темними очима. Вона була високою, прямий і стрункою, і її обличчя мало іноземний вигляд, з широкими високими вилицями і блідою шкірою, яка здавалася світиться в напівтемряві сходів. Її каштанове волосся було зібране в пучок на шиї, просте темне плаття вільно сиділо на ній. Вона повільно спустилася і зупинилася на півдорозі, побачивши Холмса з Фанні і місіс Пакстон.
  
  "Хто ти?" Запитала вона.
  
  “ Шерлок Холмс з банку Калистоги.
  
  "Про". Вона не здавалася особливо здивованим, але її очі на мить заплющилися, і вона, здавалося, міцніше вхопилася за поручень лівою рукою.
  
  Уестон перемістився зі свого укриття на місце між сходами і вхідними дверима. У нього і Холмса були пістолети, заховані з боків.
  
  Холмс знову заговорив спокійним голосом. "Міс Ростов, будь ласка, передайте ваш пістолет містерові Уестон".
  
  Вона спустилася ще на кілька кроків по сходах до Уестон, вийняла праву руку з складок спідниці і простягнула йому револьвер. "У будь-якому випадку, це не має значення," тихо сказала вона.
  
  Вона знову повернулася до Холмсу, спираючись на цей раз обома руками. “ Моя подруга нагорі. Хтось повинен подбати про неї; вона дійсно хвора. Ви можете піти і подивитися самі. Це не хитрість, я обіцяю. Її слова, хоча і з легким іноземним акцентом, були вимовлені з нестримною серйозністю юності.
  
  Незважаючи на весь її досвід у низинних аспектах життя, подумав я, вона все ще всього лиш дівчинка.
  
  "Я знаю", - сказав Холмс. "Я привів декого, щоб про неї подбали", - сказав він, кивнувши Фанні. Молода жінка на секунду зупинилася, дивлячись на них, потім повернулася до верху сходів.
  
  З сходової площадки ми пішли за нею по коридору направо, де вона отперла двері, широко відчинила її і увійшла в кімнату. Холмс і Уестон пішли за нею, а через мить до них приєдналися Фанні і я.
  
  Насправді кімната являла собою пару кімнат: вітальню зі стільцями, столом і невеликим диваном під еркером, а за нею - спальню. Міс Ростов пройшла прямо в спальню і схилилася над ліжком. Фанні послідувала за нею туди, а я пішов за Фанні до дверей.
  
  Молода жінка лежала в ліжку, загорнувшись, як дитина, в клаптикову ковдру і трохи підперши голову подушками. Вона була такою худенькою, що покривало ледь прикривало те місце, де під ним лежало її маленьке тіло. Її обличчя було безбарвним, виснаженим і нав'язливим, з тонкими контурами, з блідим маленьким ротом і затіненими очима. Її темне волосся були недбало заплетене в косу, але кілька вологих від поту пасма волосся вилися у неї на лобі. Поки я спостерігав, її очі відкрилися, і вона подивилася на міс Ростов, ніби намагаючись розгледіти, хто вона така. - Енні? - запитала вона голосом, схожим на зітхання.
  
  "Так, маленька", - сказала міс Ростов, ніжно поклавши руку на чоло хворої і прибираючи вологі волосся з її чола. Губи дівчини здригнулися в подобі посмішки, і вона заплющила очі, немов змучена цим зусиллям.
  
  Міс Ростов закрила двері спальні і повернулася до нас. “ Ви збираєтесь мене заарештувати?
  
  Фанні подивилася на неї, потім на Холмса. "Сподіваюся, що ні, - сказала вона. “ Мені потрібно з вами поговорити. "Фанні присунула до столу у вітальні два стільця, сіла на один і жестом запросила міс Ростов сісти на інший.
  
  За вказівкою Холмса Уестон вийшов з кімнати, щоб почекати внизу, а Холмс влаштувався в кріслі біля вікна трохи осторонь від усіх нас.
  
  Не бажаючи йти, я сів на стілець з прямою спинкою, з якого мені було видно двері в коридор.
  
  Фанні звернулася до міс Ростов. "Я навіть не знаю ваших імен", - почала вона перепрошуючи. "Ніхто не спромігся повідомити мені".
  
  Дівчина подивилася на неї так, немов намагалася вирішити, наскільки їй можна довіряти. “Я Енні-Антонія Давидовна Ростова. Мою подругу, "продовжила вона, трохи повагавшись перед словом," кличуть Жозетт—Жозефіна—Лафреньер.
  
  “ Я Фанні Стівенсон, а ці двоє чоловіків — мій чоловік Луїс і містер Шерлок Холмс, з якими ви вже знайомі. А тепер, Антонія, - м'яко продовжувала вона, - наскільки я розумію, Жозетту оглядав лікар.
  
  - Так, - тихо відповіла Антонія.
  
  “ А він сказав тобі, що з нею не так?
  
  "Я вже знав це — сухоти".
  
  Фанні нахилилася до неї. “ А він сказав вам, наскільки серйозно її стан?
  
  Антонія кивнула. "Так", - сказала вона. Вона нахилилася вперед у своєму кріслі, закривши обличчя руками, і зробила довгий переривчастий подих. "Чорт— о, чорт!" прошепотіла вона. “ Я не хочу плакати так голосно, вона може почути мене. "Вона подивилася на Фанні, раптово відчувши каяття. "Мені дуже шкода, мем".
  
  "Все в порядку", - сказала Фанні. "Нічого такого, чого б я раніше не чула".
  
  "Я так старалася, розумієш", - сказала Антонія. "Я зробила це, щоб врятувати її - просто для того, щоб опинитися тут". Вона знову судорожно зітхнула. Її очі наповнилися сльозами, а руки, що лежали тепер на колінах, вчепилися один в одного так, що кісточки пальців побіліли. “ Я вбив її, чи не так? Привіз її сюди. Я зробив їй гірше.
  
  Фанні поклала руку на плече Антонії. "Ні, ти цього не робила." твердо сказала вона. “ Ти намагалася допомогти, але нічого не залишалося робити.
  
  Дівчина, здавалося, трохи розслабилася. "Доктор теж так сказав", - відповіла вона, здавалося, майже заспокоєна тим, що Фанні підтвердила його вердикт.
  
  Глухий кашель із спальні змусив їх обох повернути голови в ту сторону.
  
  "Підемо," сказала Фанні, і Антонія послідувала за нею в кімнату. Двері за ними зачинилися.
  
  Я підійшов ближче до Холмсу і тихо запитав його: "Так де ж грабіжник диліжансів?"
  
  Холмс кивнув у бік дверей спальні. “ Там.
  
  Секунда знадобилася, щоб сенс того, що він сказав, дійшов до мене. “ Ви не маєте на увазі міс Ростов?
  
  "Так", - сказав він.
  
  “ Та дівчина? Ти впевнений?
  
  Він знову повернувся до мене обличчям. “Так. Ти чув її; вона майже у всьому зізналася".
  
  Я все ще був налаштований скептично. “Холмс, - сказав я, - я готовий повірити вам, що вона і її друг тут одні. Але звідки ви знаєте, що грабіжник просто не кинув їх?"
  
  "Шляхом накопичення доказів".
  
  “ Які докази?
  
  “Докази були практично з самого початку, - сказав він, - на місці самого пограбування. Пучок довгих волосся на кущі. Відбитки маленьких чобітків в бруду там, де вона вела свою кінь напитися до струмка. Докази — зламані гілочки, шматки вовни від ковдри, бант зі стрічки, явно відірваний від сукні, — свідчили про те, що вона переодяглася на галявині.
  
  “ Звідки ви знаєте, що вона була там не тільки з грабіжником?
  
  "Знаки вказували на те, що в цьому місці чекав тільки одна людина з одним конем", - відповів Холмс. “Я не бачив нічого, що вказувало б на присутність другої людини, як і інші пасажири диліжанса. Те, що розповіла нам місіс Баннерман, також наводило на думку, що міс Ростов не передавала інформацію чоловікові. І під ліжком була одяг, на якій при огляді я виявив ще пару довгих рудуватих волосків. І, нарешті, у неї був акцент, який я помітив в той час, хоча ніхто інший цього не помітив.
  
  “Як тільки я переконався, що міс Ростов була грабительницей, я був упевнений, що у неї не було спільника чоловічої статі. Який чоловік відправив би одну жінку вчинити пограбування на великій дорозі?"
  
  "Те, що ти говориш, має сенс, але це здається малоймовірним".
  
  “Можливо, але це правда. Ми спостерігали за міс Ростов протягом декількох днів. Я не думаю, що вона знала, що її переслідують, тому знайти її тут було легко. Вона, як і думав доктор Дженкінс, проконсультувалася з лікарем Зильберманом, який приходив відвідати міс Дюверже — або, скоріше, Лафреньер — і сказав нам, де вони зупинилися. З допомогою Пінкертонів, найнятих банком, і місіс Пакстон ми спостерігали за ними в будь-який час доби, і ні один чоловік, крім доктора, не провідував міс Ростов.
  
  “ Я також попросив містера Інгрема послати людину на острів Святої Олени, щоб навести деякі довідки. Він дізнався, що молода жінка, схожа на міс Ростов, купила там у бакалійника трохи кайенского перцю і що схожа жінка, скрывшаяся під густою вуаллю, найняла кінь в платній стайні ранок пограбування. Тобі від цього легше?"
  
  Я визнав, що це так, і Холмс замовк, надавши мені обдумувати те, що він відкрив, і дивуватися відчайдушною, безнадійної хоробрості дівчата в сусідній кімнаті.
  
  Минув деякий час, перш ніж Фанні вийшла із спальні одна. Сірий денне світло за вікнами починав згасати, і холодний протяг, принесений туманом, просочувався через вікно і тремтів, як дотик примари, в затемненій кімнаті.
  
  "У неї було кровотеча," сказала вона Холмсу і мені, " але криза поки минув. Енні теж спить. Вона дуже втомилася, я не думаю, що вона спала кілька днів.
  
  Холмс, який читав книгу, підняв очі. - А який стан міс Лафреньер в іншому?
  
  Фанні знизила голос. “ Я підозрюю, що це ненадовго. Я буду здивована, якщо вона протримається ніч. Ти не можеш дозволити Енні залишитися з нею до кінця? Здається таким жорстоким залишати це бідне дитя вмирати серед незнайомих людей.
  
  Холмс нічого не сказав, але висловив свою згоду кивком і повернувся до читання.
  
  Час, здавалося, застигло в кімнаті, як сам туман. Я неуважно читала жіночий роман, який лежав на столі. Покоївка принесла каву, бутерброди і вино, запалила лампи і розпалив камін у вітальні.
  
  Незабаром після цього прибув доктор Зільберман, щоб оглянути міс Лафреньер. Він вийшов зі спальні у супроводі Фанні і Антонії і виглядав абсолютно тверезим. "Це кінець", - сказав він їм. “Якщо пощастить, вона не прокинеться, але якщо вона прокинеться і відчує біль, дайте їй трохи настойки опію. Благослови вас обох Господь, — сказав він і пішов - можливо, додому до дружини і дітей або до вечері і хорошому вину зі своїми друзями.
  
  За наполяганням Фанні Антонія сьорбнула кави і швидше відкусила, ніж з'їла, бутерброд, а потім повернулася у своє крісло в спальні. Фанні залишилася у вітальні, але досить близько до дверей спальні, щоб почути найменшу зміну в диханні Джозетт. Отямившись від м'яса, пиття і тепла вогнища, я вирішив вирватися з гнітючої атмосфери кімнати хворого і, шепнувши щось Фанні, пішов чекати внизу.
  
  Майже непомітно вечір перетворився на ніч. Місіс Пакстон ввійшла у вітальню, поправила лампу, побажала нам доброї ночі і пішла у свої апартаменти в задній частині будинку. Вугілля в камінній решітці догоряли.
  
  Я втомився, але не міг заснути із-за власного кашлю і думок про сцені нагорі. Я відчував, що якщо вийду на вулицю, то побачу Смерть під низькими хмарами, навислу над будинком і огорнула його і всіх нас своїми темними, потурав крилами.
  
  Приблизно кожну годину, не знаходячи собі місця, я запалював свічку і піднімався сходами, щоб поглянути на Фанні та Холмса. Я чула хрипке дихання бідолахи Жозетт і бачила Антонію, що сидить поруч з ліжком, її схилена голова вимальовувалася у світлі нічної лампи. Фанні виглядала непохитною і втомленою. Холмс прийняв непроникний вигляд.
  
  Ранкові сутінки починали наповнювати кімнати будинку тьмяним підводним світлом, коли Фанні тихенько спустилася вниз і прошепотіла, що випробування нарешті закінчилося. Ми розбудили Уестона, який заснув на дивані у вітальні, і Фанні сказала йому: "Містер Холмс сказав, щоб я послав за поліцейською машиною".
  
  Я пішов за Фанні нагору, до кімнати. Через двері спальні я міг бачити тіло Джозетт, нерухомий, як скульптура на могилі. На ній було свіже сукні якогось світлого кольору, волосся ретельно укладені. Антонія, бліда, з почервонілими очима, сиділа в сусідній кімнаті за столом з Холмсом.
  
  "Більше нікого не було," я почув, як вона сказала йому, " тільки я. Навіть Жозетт не знала, звідки в мене гроші".
  
  "Де ці гроші?" - запитав я.
  
  “ У валізі в спальні. "Її обличчя нічого не виражало, голос був млявим. “ Там усе, крім того, що я витратила. Тепер це не має значення. Вона подивилася на нас з Фанні, потім знову на Холмса і запитала: "чи Не пора йти?"
  
  "Коли приїде фургон, так", - сказав Холмс.
  
  "Ми зателефонуємо у похоронне бюро", - сказала Фанні. "Про все подбають".
  
  Антонія кивнула. "Спасибі", - сказала вона. "Я можу посидіти з нею, поки нам не потрібно буде йти?"
  
  Холмс кивнув, і Антонія увійшла в спальню, нахилилася, поцілувала Жозетту в лоб і сіла в крісло поруч з ліжком.
  
  Приблизно через півгодини Мері постукала в двері і сказала Холмсу, що фургон чекає. Антонія з'явилася в дверях спальні в капелюшку і шалі.
  
  Вона випросталась і розправила плечі. “ Добре, я готова.
  
  Вона вийшла з кімнати разом з Холмсом, і через хвилину увійшов Вестон і забрав саквояж. Ми з Фанні спустилися вниз і попросили місіс Пакстон послати за трунарями і таксі, а самі повернулися у вітальню чекати.
  
  Ранкове сонце, хоча і яскраво світило зовні, ще не прогнало прохолоду з кімнати. Фанні притулилася до мене і злегка тремтіла. "З тобою все в порядку?" Я запитав її.
  
  "Так, просто втомився".
  
  Я обійняв її і міцно притиснув до себе, і при цьому знову згадав довгі холодні тижні далеко від дому, коли Фанні обіймала мене, коли я кашляв кров'ю, або поспішала до мого ліжка, коли я прокидався від гарячкового сну, і її стривожені очі дивилися мої. Я подумав, який втомленою і зневіреної вона, мабуть, почувала себе тоді, коли мені здавалося, що я взагалі не в силах продовжувати жити далі.
  
  Газети швидко пронюхали про цю справу, і протягом наступних кількох днів "Дзвінок" і "Бюлетень" поміщали на перших шпальтах статті "Російська Енні, прекрасна відчайдушна" та "Дорожній агент гостинного дому" з незграбними гравюрами, що зображують пограбування диліжанса і арешт Антонії. Холмс згадувався як приватний детектив, чиє випадкове присутність в диліжансі привело його до розслідування і призвело до затримання "прекрасної бандити".
  
  З допомогою місіс Пакстон Фанні домовилася про те, щоб Джозетту поховали на одному з кладовищ на околиці міста. В день її похорону я був надто хворий, щоб виходити на вулицю, але Фанні і місіс Пакстон їхали позаду катафалка і віддавали останні почесті невеликий натовпі роззяв, коли дівчину зраджували землі.
  
  Коли я достатньо оклигав, щоб знову приймати відвідувачів, містер Холмс зайшов попрощатися з нами. У той ранок Фанні була пригніченою і дратівливою, турбуючись про моє здоров'я, подорожі та доленосної зустрічі з моїми батьками.
  
  Я розвіяв її страхи. Вона назвала мене безсердечним, і ми посварилися. Коли Холмс приїхав, ми перебирали книги в образу мовчанні. Зробивши над собою зусилля, ми напустили на себе дружній вигляд, запропонували йому не диван, а самі сіли на пару стільців.
  
  Він сказав нам, що Антонія визнала себе винною у пограбуваннях і, ймовірно, буде засуджена до кількох років ув'язнення в жіночій в'язниці. "Велика частина вкрадених грошей була врахована," сказав він, - хоча, наскільки я розумію, похорон міс Лафреньер були досить елегантними". Він повернувся до Фанні, яка стійко витримала його погляд.
  
  Коли він пішов, я запитав Фанні, що Холмс мав на увазі своїм зауваженням. “ Вона давала вам гроші?
  
  Вона затрималася над коробкою з книгами, яку упаковывала. “ Так. Вона сплатила похорон, виділила ділянку на кладовищі і встановила надгробний камінь, щоб Жозетту не довелося ховати на гончарному полі.
  
  На гроші, виручені від пограбувань? - Запитав я, знаючи, якою буде відповідь.
  
  Вона спрямувала на мене погляд, схожий на дуло пістолета. "Тобі не все одно?" - запитала вона. Її гнів стих так само швидко, як і виник, і тінь смутку затьмарила її обличчя. Вона подивилася на книгу в своїй руці, ніби намагаючись щось пригадати, а потім тихо сказала: “Вони були зовсім одні, так далеко від дому. Хтось повинен був щось зробити".
  
  OceanofPDF.com
  
  "МЕРТВИЙ БУДИНОК" Брюса Килстейна
  
  Мій давній друг, колега і довірена особа, доктор Джон Х. Ватсон, був моїм літописцем і непохитним прихильником у своїх звітах про моїх, або, я б сказав, наших, розслідування злочинів і інтриг. Боюся, що його версії подій, можливо, перебільшують мої здібності і досягнення в очах читаючої публіки. Однак я упустив можливість віддати йому належне, що він вміло заслужив як мій асистент. Багато разів він був незамінним в успішному проведенні розслідування.
  
  Роки потому я зупиняюся тут, щоб розповісти про ролі мого дорогого друга у подіях, пов'язаних з капітаном Сіднеєм Еммет-Джонсом.
  
  Була весна 18__ року, і ми з Уотсоном з усіх сил намагалися позбутися від заціпеніння бездіяльності, викликане сезонними дощами, які прикували наші тіла до наших розкопок на Бейкер-стріт, 221Б, і відсутністю будь-якої стимулюючої роботи, яка могла б розкріпачити наші уми. Уотсон час від часу навідувався в свою клініку, щоб подбати про випадкових пацієнтів, в той час як я намагався зайнятися підготовкою монографії, присвяченій захоплюючої нової науки - дактилоскопії. Виходячи з теорії, що борозенки і завитки на подушечках пальців кожної людини унікальні, я приступив до задачі створення системи класифікації, унікальної для класу злочинців.
  
  Незабаром я втомився від кропіткого процесу і перемкнув свою увагу з збільшувальною лінзи на хімічний стенд, щоб зберегти гостроту спостережливості, щоб дистилювати есенцію Erythroxylum truxillense для приготування семивідсоткового розчину.
  
  Ватсон тільки що повернувся з-під дощу, супроводжуваний сердитими криками нашої економки, отчитывающей його за те, що він натаскал бруду у вестибюль.
  
  "Ніяких ознак того, що ця чортова погода покращиться, Холмс," сказав він.
  
  Я щось невиразно промимрив у відповідь, занадто поглинений своїм завданням.
  
  Він підійшов і почав свою звичайну літанію несхвалення моїх нинішніх зусиль. Я був позбавлений від лекції і наступного спору, коли щось біля вікна відвернуло мою увагу.
  
  "Ватсон," перебив я, - що ви думаєте про цю жінку, що виходить з карети?
  
  Він підійшов до вікна і після хвилинного роздуму заявив: “Важко сказати, Холмс, оскільки вона прихована парасолькою. Я б припустив, що вона досить похилого віку, оскільки їй потрібно тростину і допомогу її водія. Крім цього, я не можу ризикувати нічим іншим. Ви, без сумніву, зробили б набагато більше висновків з цієї сцени.
  
  "Цілком", - відповів я. “Зверніть увагу на її недолугу манеру координувати використання парасольки і тростини, що наводить на думку про недавню травму, а не про тривалому недугу. Її сукня траурне, що натякає на недавню втрату, але зверніть увагу на стильний крій її халата навіть під час важкої втрати. Це молода жінка з певним достатком, оскільки ми бачимо, що у неї найкращий одяг, слуги і красива карета, запряжена четвіркою.
  
  “Зверніть увагу, як уважні її слуги, але вона милостиво коливається, приймаючи їх допомогу. Це наводить на думку, що вона подобається тим, хто у неї працює. Я думаю, добра жінка. Більш того, вона лівша, оскільки вважає за краще спиратися на тростину лівою рукою, останні кілька днів відчувала слабкість і мало їла, про що свідчить блідість її щік, легка дрож і невпевненість в просуванні вперед. Вона, без сумніву, нещодавно пережила якесь потрясіння і звертається до нас за допомогою у вирішенні проблеми. Ми наводимо підсумок цих незначних спостережень в розділі некрологів сьогоднішнього Час, і ми неминуче приходимо до висновку, що нас от-от відвідає вдова покійного капітана Еммета-Джонса ".
  
  "Вражаюче, Холмс!" Ватсон вигукнув, коли ми дивилися, як об'єкт наших міркувань виходить з машини і направляється до наших дверей. "Як ви це робите?"
  
  Я взяв паузу, насолоджуючись моментом передчуття якогось особливо складної справи, і радів кожному шансу розвіяти підступну нудьгу.
  
  "Елементарно, мій дорогий друг". Я відсилав Ватсона до коротким повідомленням про дивну смерть капітана Сіднея Еммет-Джонса в ранковій "Таймс" і викликав свою економку. Вона з'явилася негайно, очевидно, вже прямуючи в мої кімнати, щоб поскаржитися на виливу мого партнера у фойє.
  
  Я зупинив її словами: “Так, звичайно, ми будемо обережніші, місіс Хадсон, але в даний час ми збираємося прийняти дуже розстроєну молоду вдову, яка заслуговує нашої гостинності. Будь ласка, приготуйте чай і бренді і негайно проводите її в наш кабінет.
  
  Пролунав дзвінок у двері, і вона приступила до своїх обов'язків, більше не згадуючи про необережності Доктора.
  
  "Що ви про це думаєте, Холмс?" Запитав Ватсон, відриваючись від газети.
  
  “Скоро ми дізнаємося більше подробиць, але я підозрюю, що справа нечиста. Ми повинні діяти обережно".
  
  Ледве ми встигли підкинути дров у камін і зробили символічну спробу привести нашу обстановку в презентабельний вигляд, кожен мовчки погодився із зауваженням місіс Хадсон про те, що нам слід було б бути охайнішими, як вона повернулася, щоб повідомити про предмет наших роздумів.
  
  "Ви містер Шерлок Холмс?" досить несміливо запитала молода леді.
  
  “ До ваших послуг. Дозвольте представити вам мого колегу, доктора Ватсона. Ватсон, місіс Еммет-Джонс.
  
  "Як вийшло, що ви вже знаєте моє ім'я?" - здивовано ахнула жінка. "Ми раніше були знайомі?"
  
  “Ні, моя дорога, але якщо б це були ми, я дійсно був би радий. Я здогадався, хто ви, прочитавши статтю в ранковій газеті. Але ви холодні. Не хочете присісти біля теплого каміна і підкріпитися?
  
  Ватсон допоміг їй сісти в крісло і налив тонізуючого напою, який вона охоче прийняла, поки я набивав нову трубку.
  
  Коли у неї був час заспокоїтися, я сказав: “Прошу вас, розкажіть нам про свої побоювання. Нічого не втрачайте. Ви можете вільно говорити у присутності доктора Ватсона ".
  
  “ Дякую вам, містере Холмс. Поліція, схоже, не дуже-то допомагає, і мені більше нема до кого звернутися за порадою в цьому питанні. Газети не розповіли і половини історії. Вона зробила паузу і зробила ковток зі свого келиха. Дивлячись у вогонь, вона продовжила. “Я вийшла заміж за свого чоловіка всього через шість місяців після його повернення з військової служби у Південній Африці. У нього не було родичів, і ми переїхали жити до мого батька в Данмор, наше родинне помістя в Сурреї. Він завжди здавався дуже міцним здоров'ям. Безпосередньо перед тим днем, коли ми його знайшли на підлозі в його кабінеті, у нього не було безпосередніх скарг на хворобу.
  
  “Як ви можете собі уявити, ми всі були дуже шоковані. Ледве ми встигли усвідомити раптову серйозність ситуації, як прибув лікар і оголосив ситуацію на заразну та наказав негайно інтернувати нас. Щось про лихоманці, привезених з Африки. Ми, природно, були збиті з пантелику, але, звичайно, погодилися."
  
  "Хто лікуючий лікар вашої сім'ї?" Запитав Ватсон.
  
  “ Доктор Шерідан, але...
  
  "Чарльз Шерідан," втрутився Ватсон. “ Хороша людина. Вищий клас. Але, звичайно, він зажадав би розтину при настільки раптової смерті молодої людини.
  
  "Я думаю, ви збиралися щось додати, місіс Еммет-Джонс", - заявив я.
  
  “Так. Хоча доктор Шерідан був нашим лікарем багато років, саме доктор Нокс зробив заяву і розпорядився про швидких похоронах ".
  
  “ І звідки взявся цей Нокс?
  
  “Він був другом мого чоловіка по службі. Повинно бути, він прямував відвідати нас, тому що з'явився раніше, ніж ми встигли послати за доктором Шеріданом". Потім вона втратила самовладання, і нам знадобилося кілька хвилин і ще трохи чаю з коньяком, поки вона змогла продовжити.
  
  Як тільки вона зібралася з силами, я запитав: "Очевидно, нещастя не закінчилося похоронами?"
  
  “Ні. Після цього почався справжній жах. На похороні Сідні у мого батька була можливість обговорити події з доктором Шеріданом".
  
  "Хороша людина", - повторив Уотсон.
  
  "Отже," продовжив я, посилаючись на статтю в газеті, " саме доктор Шерідан розпорядився про ексгумацію тіла і, вибачте за відсутність кращого слова, ексгумації?"
  
  “Так, це вірно. Процес тривав кілька днів, потрібні юридичні документи. Кілька днів тому нам довелося знову зібратися біля могили, щоб наново пережити це випробування. На цей раз група поменше. Тільки мій батько, доктор Шерідан і інспектор з Скотленд-Ярду.
  
  “ Цього доктора Нокса не було на прийомі? Поцікавився Ватсон.
  
  “Ні, доктор. Його неможливо було знайти. Сідні ніколи не записував його адресу, і не вдалося знайти ні місця проживання, ні адреси його операційної. Можливо, у нього не було часу встановити його з моменту свого повернення з Південної Африки.
  
  Я пройшовся по кімнаті, очікуючи, що буде далі. “ І що ви виявили, розкривши могилу?
  
  "Нічого, сер", - тихо відповіла вона. "Сідні пішов".
  
  Кров відринула від лиця Уотсона. Приголомшений, все, що він міг зробити, це повторити слово "Зник".
  
  “ Так. Очевидно, він став жертвою грабіжників могил. Інспектор сказав, що таке нерідко трапляється з могилами представників вищого стану. Грабіжники шукали здобич, поховану разом з померлим. Він сказав, що без тіла і доказів розслідувати нічого. Не було ніяких зачіпок."
  
  "Дійсно, пограбування могили", - сказав я. 'Ви, без сумніву, впали в непритомність, почувши одкровення з могили, і отримали травму щиколотки. Прізвище інспектора, випадково, не Лестрейд?"
  
  “ Та по обом пунктам, містере Холмс. Ви мене дивуєте.
  
  "Ми добре знайомі з повноваженнями інспектора", - прохопився я з часткою саркастичного презирства. “Ніяких зачіпок? Чому ваша сьогоднішня історія - не що інше, як ріг достатку зачіпок". Я допоміг їй піднятися зі стільця, знову подзвонив місіс Хадсон і провів її до дверей. “Не хвилюйтеся. Я відчуваю, що ми зможемо пролити світло на цю темну справу. Ми хотіли б відвідати вас і вашого батька в Данморе і оглядітися. Ми також хотіли б відвідати місце поховання.
  
  “ Я був би надзвичайно вдячний вам обом. Я займуся підготовкою до вашого приїзду.
  
  Після того, як місіс Хадсон вивела її з наших кімнат і ми переконалися, що вона знаходиться поза межами чутності, я запитав: "Ну, Ватсон, що ви про це думаєте?"
  
  “ Підло, Холмс. Розкрадачі могил? В наш час? Але що ми можемо зробити? Тіло викрадено.
  
  “ Можливо. Однак я боюся, що за цією історією може ховатися щось більше, ніж просте пограбування. Я питаю вас, чи стали б прості хулігани, які мають намір швидко збагатитися здобиччю нещодавно похованого жителя, витрачати час на те, щоб прибрати бруд з потривожений могили та привести місце в порядок, щоб уникнути порушення підозр, поки влада не розкриють могилу наново?"
  
  “ Я про це не подумав, Холмс.
  
  “ Ні, це було не просто випадковий злочин. Це справа більш глибоке і говорить про якийсь більш зловісний мотив. Збирайте свої дорожні приналежності, Ватсон. Які-небудь міцні черевики, дощовик, ліхтарик і жорсткий палиця для ходьби. Думаю, твій револьвер теж. Якийсь час він пильно дивився на мене, поки я звірявся з розкладом Бикмана, щоб дізнатися, який наступний поїзд відправляється зі станції Ватерлоо в Суррей.
  
  Я в останній раз затягнувся люлькою і крізь дим підтвердив його підозра: "Так, Ватсон, гра починається".
  
  * * * *
  
  Більшу частину поїздки в Данмор я зберігав мовчання. Я тихо курив і спостерігав за пропливає повз вологою сільською місцевістю, обдумуючи обставини справи. Ватсон, до того часу досить довго пропрацював пліч-о-пліч зі мною, знав, що в такі моменти слід тримати язик за зубами, поважаючи необхідність самоаналізу. Оскільки ми забронювали останній приватний вагон від вокзалу Ватерлоо, він коротав час, чистячи свій службовий револьвер, який деякий час не був в дії.
  
  Ми прибули до місця призначення до південно-захід від міста ближче до вечора. Лорд Хеммінг, батько удови Еммет-Джонс, вислав вперед свою карету, щоб відвезти нас в Данмор.
  
  Фелпс, його дворецький, зустрів нас в холі. "Містер Холмс, доктор Ватсон", - сказав він. "Лорд Хеммінг очікує на вас і просить вас бути присутнім на чаюванні в кабінеті". Він узяв наші пальто й провів нас по розкішному маєтку.
  
  "Фелпс," я запитав, " чи можу я попросити вас організувати бесіду зі слугою, який знайшов тіло капітана Еммет-Джонса?"
  
  “ Це не складе труднощів, сер. Однак молода жінка більше у нас не працює.
  
  “ Я так і підозрював. У вас є які-небудь припущення, де її можна знайти?
  
  “ Я - ні. Неллі була молодою ірландкою, яку капітан особисто відібрав після прибуття. Він ще не взяв слугу. Шок від виявлення тіла, очевидно, був занадто сильним для жінки, і вона втекла в той же день. Я повинен сказати, що вона, схоже, не дуже добре справлялася зі своїми обов'язками ".
  
  “ Можливо, і немає. Ви б сказали, що вона була миловидною жінкою?
  
  Питання, здавалося, вразив Фелпса, і було ясно, що він не розглядав це питання раніше. "Ну, так, її визнали б досить привабливою".
  
  “ Спасибі, Фелпс. Тепер ви можете проводити нас до його світлості.
  
  Незабаром ми познайомилися з лордом Хеммингом, веселим, але величним джентльменом. Хеммінга посадили за чай, накритий на столі в кутку захаращеною кімнати, навіть за нашими мірками з Бейкер-стріт. Це здалося дивним для такого великого будинку, але, коли ми сіли, він пояснив.
  
  “ Вибачте за антураж, джентльмени, але я подумав, що краще не втрачати часу, тому розпорядився подати чай в кабінет капітана Еммет-Джонса, щоб ви могли негайно приступити до своїх розслідувань. Моя дочка просить вибачення, оскільки вона була зовсім змучена подорожжю і недавніми подіями і відразу ж відправилася в свої кімнати відпочити ".
  
  "Дуже проникливо, ваша світлість". Я відразу захопився його прямотою і підготовкою. Ватсон витягнув з кишені жилета маленький блокнот і записав різні моменти нашої бесіди з описом обстановки. Боюся, він також записав більше, ніж просто трохи джему з булочок, які, схоже, йому теж сподобалися.
  
  "Схоже, що капітан ще не розпакував всі свої речі".
  
  "Так, це так", - відповів Хеммінг. “Фактично, він наполягав на майже абсолютній самоті під час виконання завдання. Він часто обідав тут. Він найняв слугу для допомоги і не брав тут відвідувачів, крім свого друга, доктора Нокса.
  
  "Отже, ви не могли б знати, пропали якісь предмети".
  
  “ Вірно. Боюся, покоївка теж пішла.
  
  "Так нам сказали", - додав Ватсон, балансуючи своєю чашкою, блокнотом і випічкою.
  
  Після ввічливого трапези ми приступили до огляду кімнати. Я обережно обійшов приміщення і сів поруч з великим дубовим столом. Я опустився на коліна, щоб оглянути приміщення в свій бінокль. “ Я вважаю, що з-за цього знебарвлення килима, яке, мабуть, сталося нещодавно, тіло було виявлено тут.
  
  "Так, це було так, містер Холмс," підтвердив Хеммінг.
  
  “ Зверніть увагу на вицвітання малюнку, Ватсон. Приєднуйтесь до мене, будь ласка. З зусиллям через рани Ватсон спустився на килим. - Що ви помітили? - запитав я.
  
  "Ну," відповів він, - якесь пляма, але вже точно не крові. Якийсь їдкий агент або розчинник, я б сказав".
  
  "Чудово, мій дорогий". Трапеза явно загострила його спостережливість. "Ви помітили дивний запах?"
  
  Я приховав своє веселощі, оскільки мені це нагадало моржа в зоологічному саду, коли мій друг лежав, распростершись на килимі, його вуса стирчали трохи вище ворсу, в той час як він постійно обнюхував розглянуте місце.
  
  “ Зовсім виразний. Неприємний, але чому-то знайомий.
  
  Я дістала маленькі ножиці і жестом попросила дозволу у лорда Хеммінга. Він кивнув на знак згоди, і я взяла зразок тканини, прибравши вирізки в конверт. Я допоміг Ватсону піднятися на ноги і переключив увагу на огляд письмового столу. Всі ящики були напрочуд порожні, крім нижнього, який був замкнений. Оскільки ніхто не міг дістати ключ, а дуб був товстим, я попросив Уотсона витягнути свій револьвер.
  
  "Не надасте честь, доктор?" Ми заткнули вуха, оскільки постріл зі зброї зруйнував не тільки замок, але і тишу в цьому спокійному будинку. Це змусило слуг збігтися в кімнату, без сумніву, в очікуванні якоїсь нової трагедії. Ми запевнили Фелпса, що все під контролем, і він випровадив натовп з кімнати.
  
  Вмісту в ящику було небагато. Конверт, адресований Эммету-Джонсу жіночою рукою, послання було видалено, маленька фотографія, яку можна покласти в медальйон, разом з бухгалтерською книгою. Перевірка книги показала недавня депозит на досить велику суму, зняту в Goslings & Sharp на Фліт-стріт. Я показав баланс Уотсону, який підняв брову, визнаючи значну суму.
  
  "Лорд Хеммінг," сказав я, " ви знаєте цих банкірів?
  
  “Звичайно. Вони вже багато років керують моїми рахунками".
  
  “ Я так розумію, і ні в якому разі не хочу втручатися у ваше особисте життя, що недавній переклад капітаном Еммет-Джонсом цієї великої суми був результатом вашої особистої щедрості?
  
  “ Абсолютно вірно. У цієї людини було мало коштів, і, зізнаюся, він був не з тих, кого я б вибрав для своєї дочки. Однак вона зізналася в глибокій любові до цього хлопця, і оскільки я був би самотній, якщо б вона вийшла заміж за людину з великим достатком, зізнаюся, я радів перспективі залишити її тут, в моєму товаристві, мріючи одного разу обзавестися онуками. Я зробив цей подарунок для того, щоб у капітана був капітал для початку ділового підприємства за його вибором.
  
  “ Я розумію. Боюся, що ми втрачаємо денне світло, і ми з Ватсоном хотіли б оглянути місце поховання капітана. Ми відняли у вас занадто багато часу.
  
  “Дурниця. Якщо я можу щось зробити для надання подальшої допомоги, я у вашому розпорядженні", - люб'язно запропонував джентльмен.
  
  “На даний момент є одна річ. Я б люб'язно попросив вас зв'язатися з вашими агентами в Goslings & Sharp. Попросіть їх вказати вам поточний баланс рахунку, який ми тільки що обговорювали ". Він від душі погодився, і я дав йому свою візитку, коли Фелпс повернувся з нашим спорядженням. "Ходімо, Ватсон, у нас справи в Бруквуде".
  
  * * * *
  
  З настанням темряви ми попрямували до Бруквудскому кладовища в Уокінгу. Я звелів водієві почекати, оскільки перспектива зловити таксі пізніше в цьому затишному куточку міста здавалася примарною. Ватсон запалив свій ліхтарик, коли ми прямували до будиночок доглядача поряд з головними воротами.
  
  Я кілька разів постукав палицею, поки неохайний маленький чоловічок не відповів. Коли ми розповіли йому про нашу справу, він, здавалося, не був попереджений про наше прибуття і жодним чином не приховував свого невдоволення тим, що його перервали за вечерею. Згадавши ім'я лорда Хеммінга, а також запропонувавши півкрони за турботу, до нього, здавалося, повернулася пам'ять, і він з певним ентузіазмом поставився до нашого підприємства.
  
  Ми запалили додаткові ліхтарі і пройшли через лабіринт меморіалів, деякі з яких були простими, інші - багато прикрашеними скульптурами на честь мертвих. Крила мармурових янголів відкидали довгі тіні на звивисту стежку. Напівтемрява в поєднанні з вологим запахом землі, здавалося, посилювали посилюється холод. Незабаром на нижніх поверхах повільно опустився туман і закружляв навколо різних надгробків.
  
  "Тінисте місце," помітив Уотсон, перейшовши на шепіт з-за обстановки.
  
  "Так, Ватсон, але я б подумав, що в ясний день тут досить спокійно". Я різко зупинився, мені здалося, що я почув якийсь шум неподалік, але лампи не володіли великою глибиною проникнення. Відбиття від туману робили видимість нульовий на будь-якій великій відстані.
  
  Ми рушили далі і незабаром опинилися біля могили. Могила залишалася відкритою, темна діра в підлозі призначалася молодому капітанові, який ще не прийняв це останнє запрошення. Труна стояла неподалік. "Як вийшло, запитав я нашого служителя," що могила залишається відкритою?"
  
  “ Дощі, сер. Земля дуже пухка, щоб підняти цю гидоту назад. І, якщо мені буде дозволено так висловитися, ми вже двічі перекопували цю ділянку, і, судячи з вашого вигляду, шеф, сьогодні ввечері ви змусили мене знову його перекопувати. Що стосується гробу, то на нього ніхто не претендував, і мені здається ганебним ховати його незайнятим.
  
  Я повинен був визнати, що він був правий. Ми оглянули могилу, але не знайшли нічого цікавого в порожній ямі.
  
  “ Труну, - припустив Уотсон, - не міг він бути джерелом тих слідів пальців, над якими ви працювали?
  
  - Відбитки пальців, Ватсон. На жаль, немає. Невідомо, скільки рук торкалася цієї штуковини, і, без сумніву, з-за такої погоди сліди вже неможливо було б відновити.
  
  Ми звернули нашу увагу на внутрішню частину коробки. Двоє чоловіків допомогли мені відкрити кришку. Підкладка була трохи забруднена через незвичного для предмета кількості роботи. Я помацав тростиною стеганую підкладку і натрапив на якийсь предмет. “ Привіт. Що у нас тут? Піднесіть промінь ближче, Ватсон.
  
  Використовуючи палицю, я підняв металевий предмет з гробу. У нас не було часу оглянути його, так як нас раптово перервав різкий тріск гілки. Ми були не одні. Я відреагував інстинктивно, схопивши лампу мого друга і жбурнувши її у відкриту могилу з криком: "Лежати, Ватсон!"
  
  Доглядач, на жаль, застиг від несподіванки. Він представляв собою легку мішень, стоячи з ліхтарем, витягнутим перед собою. Ми побачили спалах з дула як раз перед тим, як почули клацання гвинтівки. Ракета потрапила доглядачеві в груди, убивши його миттєво, як ми незабаром дізнаємося, і відкинула його назад, і, за іронією долі, мені сумно про це говорити, у зяючий труну.
  
  Ватсон вистрілив у напрямку нападника, щоб дати йому зрозуміти, що ми прийшли не беззбройними. З погашеними фарами не було ніякої надії переслідувати вбивцю затемненому цвинтаря. Я запалив сірник, дозволивши докторові побіжно оглянути жертву, але відразу стало ясно, що для нього нічого не можна було зробити. Ми закрили кришку і обережно рушили назад до головних воріт.
  
  * * * *
  
  У Бруквуд була викликана поліція, і, коли його люди закінчили свої справи, Лестрейд супроводив нас назад на Бейкер-стріт, оскільки наш водій втік при перших ознаках метушні. Місіс Хадсон передбачливо приготувала холодний вечерю. Я виклав подробиці нашого розслідування.
  
  “ Що ж, містере Холмс, це показує, що ми, слідчі, мислимо однаково. З самого початку я підозрював, що тут відбуваються злочину, що виходять за рамки простого пограбування могил. Лестрейд потягував ель, поки ми з Ватсоном обмінялися розуміючими поглядами, дуже добре знаючи готовність інспектора використовувати нашу роботу в своїх інтересах. "І все ж це не дає відповіді на питання, хто за цим стоїть?" Лестрейд констатує очевидне.
  
  Місіс Хадсон прибрала зі столу, коли ми пішли, щоб обговорити отриману інформацію. "Трохи не забула, містер Холмс", - сказала вона, дістаючи конверт з фартуха. "Ця телеграма прийшла для вас раніше".
  
  “ Дякую вам, дорога леді. А тепер постарайтеся трохи відпочити.
  
  “Я давно відмовилася від цього, знаючи, на що схожі ці кімнати, коли ви з Доктором відправляєтеся на чергову свою метушню. На вокзалі Вікторія було б тихіше ". Вона пішла.
  
  Я прочитав телеграму своїм гостям, яка підтвердила мої підозри про те, що банківський рахунок Еммета-Джонса був спустошений за день до його смерті. "Здається малоймовірним збігом, що він зняв всі свої кошти за день до своєї смерті".
  
  "Як щодо шантажу?" Лестрейд висловив надзвичайно проникливе пропозицію.
  
  “ Так, це можливо, Лестрейд, але хто б міг знати, що у нього є гроші? Очевидно, що засоби до існування він отримав завдяки одруженню. Ні, є щось більше. Я не зовсім розумію значення дивного предмета, який ми знайшли в труні.
  
  "Схоже на якесь пристосування для приготування яєць", - прокоментував Лестрейд.
  
  "Я б сказав, більше схоже на дивну фехтувальну маску". Я повинен був визнати, що зайшов у глухий кут у своїх умовиводах. Пристрій, оскільки воно явно мало якесь призначення при виготовленні, являло собою довгасту металеву конструкцію, що зовні нагадує раму ручного дзеркала без скла. До нього за допомогою шарніра була прикріплена дротяна корзина. Саме тоді Ватсон довів свою цінність як мій здатний компаньйон. “ Що ви про це думаєте, Ватсон? - Крикнув я через всю кімнату, тримаючи предмет високо в руці.
  
  Ватсон пішов від нас і деякий час працював за моїм хімічним столом, так тихо, що ми майже забули про його присутність. В одній руці він тримав розкритий текст і щось змішував над вогнем. Поруч лежав конверт із зразками килимів, здобутих у Данморе. Незабаром в результаті експерименту почав виділятися отруйний дим. Це швидко почало заповнювати кімнату, змусивши нас відчинити вікна, щоб вигнати смердюче хмара.
  
  Сморід і метушня залучили ще один візит нашій розгніваної господині. "Що, чорт візьми, ви, чоловіки, зараз робите?" - вигукнула вона. "Я ніколи не зможу позбутися від цього запаху в цих кімнатах".
  
  Ми притискали хустки до ртам. Минув деякий час, перш ніж ми змогли заговорити. "Я думаю, що вжив занадто багато алкогольного поташу", - зрештою пояснив Уотсон, кашлянувши і повернувшись до свого тексту.
  
  “Я повинен погодитися з місіс Хадсон. Що ти там робив, друже?" - Запитав я.
  
  “ Ви пам'ятаєте, Холмс, що запах, який ми відчули на килимі в Данморе, а також у труні, здався нам знайомим. Так от, під час вечері до мене дійшло, що це запах хлороформу. Пари, які використовуються в якості сучасного анестетика. Проведений там експеримент підтвердив мої підозри. Пристрій, який ми винесли з гробу, називається маскою Шиммельбуша. Це механізм, що використовується для утримання просоченої хлороформом тканини на обличчі пацієнта під час операції. В даний час для цієї цілі використовується безліч пристроїв, але цей інструмент все ще використовується. "
  
  Я насилу стримав посмішку. Я кинувся через кімнату, щоб потиснути руку своєму колезі. “Блискуче, Ватсон! У нас є пояснення".
  
  Лестрейд стояв поруч з розгубленим виглядом. “ Пояснює що? Я хотів би знати.
  
  “ Тепер це стає очевидним, інспектор. І кошти, і мотив. Я зробив паузу, щоб розкурити люльку, як для драматичного ефекту, так і в надії, що ароматний тютюн допоможе пом'якшити гнильний запах, спричинений хімічною вилазкою мого друга. “ Що Ватсон ясно дав зрозуміти, так це те, що капітан Еммет-Джонс не мертвий.
  
  "Диявол, ви говорите", - сказав Лестрейд.
  
  “ Схоже, мій дорогий Лестрейд, що капітан Еммет-Джонс познайомився з молодим лікарем, перебуваючи на службі. Він був заручений з жінкою, яку не любив, але погодився одружитися на ній, щоб отримати доступ до її багатства. Однак він був закоханий в іншу."
  
  "Покоївка Неллі," додав Уотсон.
  
  “ Вона була покоївкою не більше, ніж ви чи я, Ватсон. Вона була його коханкою. Я дістав фотографію, яку взяв зі столу в Данморе. Я був обережний і не дозволив лорду Хеммингу побачити це, поки ми не переконалися в ролі жінки. “Я впевнений, що це вона. Як ви можете бачити по її сукні, вона, швидше за все, була небагата, але вже точно не належала до класу прислуги.
  
  Уотсон і Лестрейд підійшли ближче, щоб розглянути фотографію. "Як тільки Еммет-Джонс благополучно перевів гроші лорда Хеммінга на свій особистий рахунок, він організував інсценізацію власної уявної смерті, дозволивши своєму другові, нашому доктору Ноксу, ввести анестетик".
  
  Ватсон продовжив розповідь. “Випадковому спостерігачеві суб'єкт, який перебуває під глибоким наркозом, може здатися зовсім мертвим. Звичайно, будь-який знає свою справу лікар, такий як доктор Шерідан, міг легко визначити з допомогою аускультації за допомогою стетоскопа, що серце все ще б'ється, але Нокс вже був під рукою і ловко придумав історію про якийсь заразливої хвороби. Це гарантувало б, що сім'я та, без сумніву, добре оплачувану трунар будуть триматися на відстані і виключать можливість проведення поминок ".
  
  "Звідти" продовжив я, " було б легко прибрати тіло і розбудити Еммета-Джонса. Коли був відданий наказ про ексгумацію, передбачалося, що тіло було витягнуто з могили, хоча насправді його ніколи не було при похованні. Той факт, що могила здавалася незайманою, повинен був підказати вам, Лестрейд, що це не було звичайним актом пограбування.
  
  Лестрейд опустив очі, вуха почервоніли, але спочатку він нічого не сказав. Потім він, здавалося, засяяв і запропонував: “Все, що нам потрібно зробити, це знайти доктора Нокса. Ми пред'явимо йому звинувачення у вбивстві сторожа. Він заспіває красиву мелодію і, тримаю парі, зверне показання королеви проти двох інших, якщо йому загрожує шибениця.
  
  "Гвинтівка, з якої був убитий сторож, без сумніву, військового призначення", - додав я.
  
  "Ви знайдете Нокса в порядку", - сказав Ватсон. “У могилі недалеко від тієї, що призначена для Еммета-Джонса. Він буде мертвий майже тридцять років".
  
  Настала моя черга дивуватися. “ Що ви хочете сказати, Ватсон?
  
  “Поки я розмірковував про зв'язок між цим доктором Ноксом і пограбуванням могили, мені дещо спало на думку. Ви пам'ятаєте справу панів Хейра і Берка, Холмс?"
  
  Мені довелося поміркувати кілька митей, але потім мене осінило. "Так, Ватсон, я думаю, ви маєте рацію". Я пояснив для здивованого інспектора: "Хейр і Берк були заарештовані за пограбування могил близько п'ятдесяти років тому".
  
  "Я з жахом визнаю, що був час," міркував Ватсон, " коли трупи для навчання студентів-медиків були в дефіциті. Часто студентам доводилося вдаватися до пограбування могил, щоб знайти зразки, достатньо свіжі для анатомічного дослідження. Повинно бути, неприємне заняття. Незабаром, на початку століття, зародилася прибуткова індустрія розкрадання могил, покликана забезпечити медичну професію.
  
  “Ці люди називали себе воскресителями, якими, я вважаю, вони в деякому роді і були. Хейр і Берк вирішили відкрити власний бізнес з постачання в своєму будинку-інтернаті, пізніше названому місцевими жителями Будинком мертвих. Тут я повинен поправити вас, Холмс. Це були не розкрадачі могил, а вбивці, які продавали тільки що вбиті тіла перед тим, як їх поховали.
  
  "Здавалося б, ще більш свіжий запас", - сказав я.
  
  “Цілком. Їх арешт привів до прийняття Закону про анатомію 1832 року, який забороняв такі дії, як розграбування могил в медичних цілях ".
  
  "А Лікар, якого вони надали, Ватсон?" Запитав я, тепер знаючи ймовірний відповідь.
  
  “Був би якийсь Роберт Нокс. Блискучий анатом, який провів більше п'ятисот анатомічних розтинів. На його демонстрації з'їжджалися натовпу людей зі всього світу, як медиків, так і непрофесіоналів. Він пішов з деяким ганьбою, коли підприємство було розкрито, але, в той час як Берк був повішений, Нокс і Хейр вийшли на свободу. У друга-лікаря Еммета-Джонса було почуття гумору. Він насміхався над всіма нами, згадуючи Нокса, і, мабуть, думав, що його ніколи не розкриють ".
  
  "Знайти його легко," сказав я, - але, гадаю, знайти буде нелегко".
  
  Я доручив Лестрейду зв'язатися зі штабом армії, де список призовників полку Еммета-Джонса, без сумніву, розкриє справжню особистість нашого таємничого Доктора. До того часу, якщо розклад мого Бикмана було правильним, трійця, оскільки, без сумніву, жінка на фотографії, яку вони називали "Неллі", була з ними, буде вже далеко за межами країни за допомогою "Нічного шотландця".
  
  Я доручив Лестрейду вистежити їх далі на континенті, дозволивши йому взяти на себе офіційну відповідальність, якщо їх вдасться знайти, і пообіцяв повідомити цю новину лорду Хеммингу і його дочки.
  
  Хоча офіційна заслуга нікому не належить, оскільки місцезнаходження трійці так і не було встановлено, я поспішив поаплодувати роботі мого колеги і пишаюся тим, що публічно заявляю про це на цих сторінках.
  
  Його відповідь: "Елементарно, мій дорогий Холмс", був цілком заслуженим.
  
  —Бейкер - стріт
  
  Лондон, 1904 рік
  
  OceanofPDF.com
  
  "ПРИГОДА ЗІ ЗНАКОМ ВУРИША", Річард А. Лупофф
  
  Це була, безумовно, сама сувора зима, яку знав Лондон на пам'яті людства, можливо, з тих пір, як римляни заснували своє поселення Лондиниум майже два тисячоліття тому. Шторми налетіли з Північного моря, відрізавши Континент і покривши величезну столицю товстими шарами снігу, які швидко почорніли від задушливих випарів десяти тисяч вугільних жаровень, перетворившись у ненадійний шар льоду, коли на них посипалися лише трохи більше теплі краплі мокрого снігу.
  
  Незважаючи на це, нам з Холмсом було затишно в нашій квартирі на Бейкер-стріт, 221Б. Камін був розлучений, ми з'їли смачну вечерю з м'ясних паштетів і червонокачанної капусти, поданий завжди надійною місіс Хадсон, і я виявив, що мрію про витриманому бренді з трубкою, поки Холмс віддається своєму новому захопленню.
  
  Він здійснив наліт на нашу вбогу казну в пошуках коштів, достатніх для придбання одного з нових грамофонів містера Еміля Берлінера, імпортованого компанією Harrods з Бромптон-роуд. Він вставив в апарат одну з нових платівок містера Едісона, рекламовану як помітне вдосконалення порівняно з традиційними восковими циліндрами. Але звуки, вырывавшиеся з рупора, не були приємними, ні мелодійними для моїх вух. Замість цього вони носили дивний і тривожний характер, здавалися дисонуючими, але в той же час наводили на думку про дивної гармонії, яку краще було б не розуміти.
  
  Коли я вже збирався попросити Холмса вимкнути це хитромудрий пристрій, мелодія підійшла до кінця, і Холмс вийняв голку з паза.
  
  Холмс притиснув піднятий палець до своїх тонким губ і різко вимовив моє ім'я. "Ватсон!" повторив він, коли я опустив трубку. Келих бренді трохи не вислизнула у мене з рук, але я вчасно встиг підхопити його, щоб запобігти катастрофічному розлив.
  
  “ У чому справа, Холмс? - Запитав я.
  
  "Послухай!"
  
  Він підняв руку, і на його похмурому обличчі з'явився вираз глибокої зосередженості. Він кивнув у бік закритих ставнями вікон, що виходили на Бейкер-стріт.
  
  "Я нічого не чую, крім свисту вітру в карнизах", - сказав я йому.
  
  “ Слухай уважніше.
  
  Я нахилив голову, намагаючись розчути, що ж привернуло увагу Холмса. Знизу долинув скрип, за яким послідував звук відкривається і закривається двері і стукіт кісточок пальців по твердому дереву, причому останній звук був приглушений, як тонкою тканиною.
  
  Я подивився на Холмса, який притиснув довгий палець до губ, показуючи, що потрібно тиша. Він кивнув у бік нашої двері, і через кілька миттєвостей я почув кроки місіс Хадсон, піднімається до нас у квартиру. Її впевнений крок супроводжувався іншим, легким і невпевненим за своєю природою.
  
  Холмс відкрив вхідні двері, і на порозі з'явилася наша квартирна хазяйка, підняла руку, щоб постукати.
  
  "Містер Холмс!" видихнула вона.
  
  “ Місіс Хадсон, я бачу, ви привезли з собою леді Фэйрклоу з Понтефракта. Чи Не будете ви так люб'язні дозволити леді Фэйрклоу увійти і чи не будете ви так ласкаві заварити чашку гарячого чаю для міледі? Вона, мабуть, страждає від подорожі в цю зимову ніч.
  
  Місіс Хадсон повернулася і попрямувала вниз по сходах, в той час як струнка молода жінка, що супроводжувала її, увійшла в нашу вітальню серією довгих, граціозних кроків. Позаду неї місіс Хадсон обережно поставила на підлогу саквояж з килимовою доріжкою.
  
  "Леді Фэйрклоу," звернувся Холмс до знову прибула, " дозвольте представити вам мого колегу, доктора Ватсона. Звичайно, ви знаєте, хто я, і саме тому прийшли за моєю допомогою. Але спочатку, будь ласка, погрійтеся біля каміна. Доктор Ватсон принесе пляшку бренді, яким ми підкріпимо гарячий чай, який готує місіс Хадсон.
  
  Новоприбула не вимовила ні слова, але по її обличчю було видно, що вона здивована тим, що Холмс дізнався, хто вона і де знаходиться без попередження. На ній була стильна шапка, оторочена темним хутром, і ретельно зшите пальто з відповідними прикрасами на комірі та манжетах. На ногах у неї були чоботи, які ховалися під нижнім подолом пальто.
  
  Я допомогла їй зняти верхній одяг. До того часу, як я повісила її на вішалку, леді Фэйрклоу зручно влаштувалася в нашому найкращому кріслі, простягнувши тонкі руки до весело пляшущему полум'я. Вона зняла рукавички і з удаваною недбалої акуратністю поклала їх на дерев'яний підлокітник свого крісла.
  
  “ Містер Холмс, - сказала вона голосом, в якому в рівній мірі чулися культурна делікатність і ледь стримуваний жах. - Перепрошую, що турбую вас і доктора Ватсона в таку пізню годину, але...
  
  “ Немає необхідності в вибаченнях, леді Фэйрклоу. Навпаки, вас слід похвалити за те, що ви проявили мужність перетнути Атлантику в розпал зими, а капітана пароплава "Мурания" слід привітати з успішним переходом. На жаль, наші митники затримали вашу висадку, але тепер, коли ви тут, можливо, ви просвітіть доктора Ватсона і мене щодо проблеми, з якою зіткнувся ваш брат, містер Філіп Ллевеллін.
  
  Якщо леді Фэйрклоу і була вражена тим, що Холмс дізнався без її подання, то вона була вражена цією заявою, що перевершує мої мізерні можливості описати його. Вона піднесла руку до щоки, яка в льстивом світлі танцюючого полум'я підкреслювала гладкість шкіри і витонченість вигину.
  
  "Містер Холмс!" вигукнула вона. - звідки ви все це знаєте?
  
  “ Нічого особливого, леді Фэйрклоу, потрібно просто тримати свої почуття напоготові, а розум активним. Погляд, кинутий Холмсом в мою сторону, був неприємний, але я відчув, що не можу протестувати в присутності гостя і потенційного клієнта.
  
  "Це ви так говорите, містере Холмсе, але я читала про ваші подвиги, і в багатьох випадках вони здаються майже надприродними," відповіла леді Фэйрклоу.
  
  “ Ні в найменшій мірі. Давайте розглянемо цей випадок. На вашому валізі паперовий ярлик "Блю Стар Лайн". "Мурания" і "Лемурия" є провідними океанськими лайнерами Blue Star Line, що курсують поперемінно по східним і західним трансатлантичним морських шляхів. Навіть побіжний погляд на daily shipping news показує, що "Мурания" повинна була прибути в Ліверпуль сьогодні рано вранці. Якби корабель прибув у порт навіть так пізно, як у десять годин, враховуючи той факт, що поїздка залізницею з Ліверпуля в Лондон займає всього дві години, ви добралися б до нашого міста до полудня. Ще щонайбільше годину шляху від залізничної станції до Бейкер-стріт, і ви були б у нашій двері до першої години дня. І все ж, - сказав Холмс, глянувши на годинник ormolu, що стояли у нас на камінній полиці, - ви прибули на диво вчасно - в десять годин після меридіана.
  
  “ Але, Холмс, - втрутився я, - у леді Фэйрклоу, можливо, були інші справи, які потрібно було виконати, перш ніж прийти до нас.
  
  “ Ні, Ватсон, немає. Боюся, вам не вдалося зробити правильний висновок з того, що ви, безсумнівно, спостерігали. Ви помітили, чи не так, що леді Фэйрклоу захопила з собою свій саквояж?
  
  Я визнав себе винним за цим звинуваченням.
  
  “Безсумнівно, якби леді Фэйрклоу не діяла у великому поспіху, вона вирушила б у свій готель, освежилась і залишила свій багаж там, перш ніж відправитися на Бейкер-стріт. Той факт, що у неї з собою тільки одне місце багажу, ще раз свідчить про те, з якою поспішністю вона залишила свій будинок у Канаді. Отже, Ватсон, що могло змусити леді Фэйрклоу відправитися в подорож в такому поспіху?
  
  Я похитав головою. “ Зізнаюся, я в розгубленості.
  
  “Всього вісім днів тому в "Дейлі Мейл" з'явилося повідомлення з позначкою "Мартир Тидл", місто, розташований на кордоні Англії і Уельсу щодо таємничого зникнення містера Філіпа Левеліна. Було б час, щоб звістка дійшла до леді Фэйрклоу в Понтефракті за трансатлантичного кабелю. Побоюючись, що затримка з прибуттям у порт і посадкою наМуранию" призведе до нестерпного затримці, леді Фэйрклоу наказала своїй покоївці укласти в її саквояж як можна менше предметів першої необхідності. Потім вона попрямувала в Галіфакс, звідки Мурания відбула і, прибувши в Ліверпуль сьогодні вранці, повинна була відразу ж відправитися в Лондон. Однак вона прибула приблизно на одинадцять годин пізніше, ніж від неї можна було чекати. Оскільки наше залізничне сполучення залишається безперебійним навіть у найсуворіших кліматичних умовах, відповідальність за це могла нести тільки митна служба, в рівній мірі відома своєю пунктуальністю і повільністю ".
  
  Знову повернувшись до леді Фэйрклоу, Холмс сказав: "Від імені Митної служби Її Величності, леді Фэйрклоу, я приношу свої вибачення".
  
  Пролунав стукіт у двері, і з'явилася місіс Хадсон, несучи тацю з гарячим чаєм та гарячими бутербродами. Вона поставила все це на стіл і пішла.
  
  Леді Фэйрклоу подивилася на частування і сказала: "О, я просто не могла".
  
  "Нісенітниця", - наполягав Холмс. “Ви завершили важке подорож та збираєтеся на небезпечне підприємство. Ви повинні зберігати сили". Він встав і додав бренді в чай леді Фэйрклоу, потім владно схилився над нею, поки вона поглинала напій і два сендвіча.
  
  "Напевно, я все-таки зголоднів", - зізналася вона нарешті. Я був радий побачити, що на її щоки повертається рум'янець. Я був серйозно стурбований її самопочуттям.
  
  - А тепер, леді Фэйрклоу, - сказав Холмс, - можливо, вам варто відправитися в готель і відновити сили, добряче виспавшись. Сподіваюся, у вас заброньований столик?
  
  - О, звичайно, в “Кларидже". Завдяки люб'язності "Блю Стар Лайн" для мене був замовлений номер люкс. Але я не міг зараз відпочивати, містере Холмс. Я дуже засмучений, щоб заснути, поки не поясню вам, у чому моя потреба, і не отримаю ваших запевнень в тому, що ви і доктор Ватсон візьметеся за мою справу. У мене достатньо грошей, якщо вас це турбує."
  
  Холмс вказав, що фінансові подробиці можуть почекати, але я був радий, що мене включили в список потребують нашого гостя. Так часто я ловлю себе на тому, що до мене ставляться як до чогось само собою зрозумілого, хоча насправді я довірений співробітник Холмса, як він сам неодноразово визнавав.
  
  "Дуже добре", - кивнув Холмс, сідаючи навпроти леді Фэйрклоу. "Будь ласка, розкажіть мені вашу історію своїми словами, як можна точніше описуючи деталі".
  
  Леді Фэйрклаф осушила свою чашку і почекала, поки Холмс знову наповнить її бренді і додасть трохи Дарджілінга. Вона зробила ще один солідний ковток і приступила до своєї розповіді.
  
  “Як ви знаєте, містер Холмс і доктор Ватсон, я народився в Англії і походив із старовинного роду. Незважаючи на наші стародавні валлійські зв'язку та прізвище, ми були англійцями тисячу років. Я був старшим з двох дітей, молодшим був мій брат Філіп. Як дочка, я не бачила для себе великого майбутнього на рідних островах і прийняла пропозицію руки і серця, зроблене моїм чоловіком, лордом Фэйркло, чиї канадські володіння значні і який висловив мені бажання емігрувати в Канаду і там побудувати нове життя, яку ми розділили б ".
  
  Я дістав свій блокнот та авторучку і почав робити позначки.
  
  “Приблизно в цей же час мої батьки обоє загинули в результаті жахливої аварії, зіткнення двох поїздів у Швейцарських Альпах під час відпустки за кордоном. Відчуваючи, що пишна весілля було б проявом неповаги до покійного, ми з лордом Фэйрклоу тихо повінчалися і поїхали з Англії. Ми щасливо жили в Понтефракті, Канада, поки мій чоловік не зник ".
  
  "Дійсно," втрутився Холмс, " я читав про зникнення лорда Фэйрклоу. Я помічаю, що ви досі називаєте його своїм чоловіком, а не покійним чоловіком, і я не бачу ніякої траурної пов'язки на вашому одязі. Ви вірите, що ваш чоловік живий досі?"
  
  Леді Фэйрклоу на мить опустила очі, і на її щоках спалахнув рум'янець. “Хоча наш шлюб був в деякому роді шлюбом за розрахунком, я виявила, що дуже сильно полюбила свого чоловіка. Між нами не було ніяких розбіжностей, якщо вас це турбує, містере Холмс.
  
  “ Ні в найменшій мірі, леді Фэйрклоу.
  
  “ Спасибі. "Вона сьорбнула зі своєї чашки. Холмс уважно подивився на неї, потім знову налив в неї води. "Спасибі," повторила леді Фэйрклоу.
  
  “Мій чоловік листувався зі своїм швагром - моїм братом - і, після одруження мого брата, з дружиною мого брата протягом деякого часу, перш ніж він зник.
  
  “Я бачила конверти по мірі того, як вони приходили і йшли, але мені ніколи не дозволялося навіть поглянути на їх вміст. Прочитавши кожне тільки що доставлене лист, мій чоловік спалював його і розтоплював попіл до тих пір, поки його не вдалося відновити. Отримавши одне дуже довгий лист — я могла сказати, що воно було довгим, судячи по вазі конверта, в якому воно прийшло, — мій чоловік викликав плотніков і підготував опечатаних кімнату, в яку мені було заборонено входити. Звичайно, я підкорилася наказу мого чоловіка.
  
  "Мудра політика," вставив я. “ Всім відома історія Синьої Бороди.
  
  “Він замикався у своїй особистій кімнаті на годинник, іноді на дні. Насправді, коли він зникав, я майже очікував, що він повернеться в будь-який момент ". Леді Фэйрклоу притиснула руку до горла. "Будь ласка," м'яко сказала вона, "прошу у вас вибачення за нетактовність, але мені раптом стало так тепло". Я відвів погляд, а коли знову подивився на неї, то помітив, що верхній ґудзик її блузки була розстебнута.
  
  “ Мого чоловіка немає вже два роки, і всі, крім мене, вважають його померлим, і я визнаю, що навіть мої надії дуже слабкі. У період листування між моїм чоловіком і моїм братом мій чоловік почав час від часу віддалятися від усього людського суспільства. Поступово частота і тривалість його зникнень збільшувалися. Я боявся, сам не знаю чого, — можливо, що він пристрастився до якогось наркотику або невыразимому пороку, вдаючись якому віддавав перевагу ізоляцію. Я припустив, що він розпорядився побудувати запечатану кімнату саме для цієї мети, і вирішив, що я повинен дізнатися її секрет.
  
  Вона схилила голову і зробила серію довгих, переривчастих вдихів, від яких її витончена груди помітно здіймалися. Через деякий час вона підняла обличчя. Її щоки були мокрими від сліз. Вона відновила свою розповідь.
  
  “Я викликала слюсаря з села і переконала його допомогти мені проникнути всередину. Коли я, нарешті, опинилася в потаємній кімнаті мого чоловіка, я виявила, що стою перед кімнатою, повністю позбавленої яких-небудь особливостей. Стеля, стіни, підлога були простими і позбавленими прикрас. Не було ні вікон, ні каміна, ні якогось іншого виходу з кімнати."
  
  Холмс кивнув, насупившись. Нарешті він запитав: "Отже, в кімнаті не було нічого примітного?"
  
  “ Так, містер Холмс, був. "Відповідь леді Фэйрклоу так вразив мене, що я мало не впустив авторучку, але взяв себе в руки і повернувся до своїх нотаток.
  
  “Спочатку кімната здавалася ідеальним кубом. Стеля, підлога і чотири стіни здавалися абсолютно квадратними і розташовувалися під точним прямим кутом один до одного. Але поки я стояв там, мені здалося, що вони ... я вважаю, зрушилися - це саме близьке, що я можу сказати, містер Холмс, але насправді вони не рухалися якимось знайомим чином. І все ж їх форма здавалася інший, а кути — дивними, тупими і відкривалися в інші — як би це висловитися - вимірювання."
  
  Вона схопила Холмса за зап'ястя своїми витонченими пальцями і благально нахилилася до нього. “Ви вважаєте мене божевільною, містере Холмсе? Невже моє горе довело мене до межі божевілля? Бувають моменти, коли мені здається, що я більше не можу виносити дивацтв.
  
  "Ви безумовно не божевільна", - сказав Холмс. "Ви натрапили на одне з найбільш дивних і небезпечних явищ, про який ледь підозрюють навіть самі просунуті математичні теоретики і про який навіть вони говорять лише самим обережним пошепки".
  
  Він вивільнив руку з її хватки, похитав головою і сказав: "Якщо дозволяють ваші сили, ви повинні продовжити свою розповідь, будь ласка".
  
  "Я постараюся", - відповіла вона.
  
  Я чекав, тримаючи авторучку над блокнотом.
  
  Наш відвідувач здригнувся, ніби від страшного спогади. “Як тільки я покинув таємну кімнату запечатав її за собою, я спробував повернутися до нормального життя. Минуло кілька днів, коли мій чоловік з'явився знову, відмовляючись, як зазвичай, давати будь-які пояснення щодо свого недавнього місцезнаходження.
  
  “Незабаром після цього моя дорога подруга, яка живе в Квебеку, народила дитину. Я поїхала побути з нею, коли надійшла звістка про великого землетрусу в Понтефракті. В результаті цієї катастрофи в землі утворилася тріщина, і наш дім був повністю поглинений. На щастя, я залишився в стані фінансової незалежності і ніколи не страждав від матеріальних нестатків. Але я більше ніколи не бачила свого чоловіка. Більшість вважає, що він був у будинку на момент зникнення був убитий відразу ж, але я зберігаю надію, якою б слабкою вона не була, що він, можливо, якимось чином вижив.
  
  Вона зробила паузу, щоб взяти себе в руки, потім продовжила:
  
  “Але, боюся, я забігаю вперед. Незадовго до того, як мій чоловік наказав побудувати для нього опечатаних кімнату, мій брат Філіп оголосив про свої заручини і дату майбутнього весілля. Я вважала, що короткий строк його передбачуваної заручин був неналежним, але, беручи до уваги моє власне заміжжя і від'їзд до Канади так скоро після смерті моїх батьків, я була не в тому становищі, щоб засуджувати Філіпа.
  
  "Ми з чоловіком забронювали квиток в Англію, насправді на "Лемурії", і з Ліверпуля вирушили на сімейні землі в Мартир Тидл".
  
  Вона похитала головою, немов намагаючись позбутися від неприємного спогади.
  
  "Прибувши в Антрацитовий палац, я був вражений зовнішністю мого брата".
  
  В цей момент я перервав нашого гостя питанням.
  
  “ Антрацитовий палац? Хіба це не незвичну назву для сімейного особняка?
  
  “Наша сімейна резиденція була названа так на честь мого предка, сера Ллевиса Левеліна, який збив сімейний стан і маєток, керуючи мережею успішних вугільних шахт. Як ви, напевно, знаєте, цей регіон багатий антрацитом. Ллевеллины стали піонерами сучасних методів видобутку корисних копалин, які засновані на гелигнитовых вибухових речовинах для розпушення покладів вугілля, які шахтарі вивозять зі своїх рідних ділянок. В районі Мартир-Тидхл, де розташований Антрацитовий палац, донині чути гуркіт гелигнитовых зарядів, а запаси вибухової речовини зберігаються в головних частинах шахт".
  
  Я подякував їй за роз'яснення і запропонував їй продовжити свою розповідь.
  
  "Мій брат був акуратно причесаний і одягнений, але його руки тремтіли, щоки запали, а в очах був переляканий, зацькований погляд", - сказала вона. “Коли я відвідав дім мого дитинства, я був вражений, виявивши, що його внутрішня архітектура змінилася. Тепер там була запечатана кімната, точно така ж, як у Понтефракті. Мені не дозволили входити в ту кімнату. Я висловив своє занепокоєння з приводу зовнішнього вигляду мого брата, але він наполіг на тому, що з ним все в порядку, і представив свою наречену, яка вже жила в Палаці ".
  
  Я судорожно перевела подих.
  
  "Так, доктор", - відповіла леді Фэйрклоу, "ви правильно мене почули. Це була жінка зі смаглявим циганським кольором обличчя, блискучими соболиными волоссям і бігаючими очима. Вона мені відразу не сподобалася. Вона назвала своє ім'я, не чекаючи, поки Філіп представить її належним чином. Вона повідомила, що її дівоче прізвище - Анастасія Ромеллу. Вона стверджувала, що має благородну угорську кров, полягає в союзі з Габсбургами, так і з Романовими.
  
  "Хм," пробурчав я, "східноєвропейська знати варто півпенні за дюжину, і навіть при цьому три чверті з них несправжні".
  
  "Можливо, це і так," гаркнув на мене Холмс, - але ми не знаємо, чи були вірчі грамоти згаданої леді іншими, ніж справжні". Він спохмурнів і відвернувся. “ Леді Фэйрклоу, будь ласка, продовжуйте.
  
  “Вона наполягла на тому, щоб надіти свій місцевий костюм. І вона переконала мого брата замінити його шеф-кухаря на кухаря за її власним вибором, якого вона привезла зі своєї батьківщини і який замінив наше звичайне меню з хорошою англійської кухні незнайомими стравами, пахнуть дивними спеціями і невідомими інгредієнтами. Вона імпортувала дивні вина і замовляла подавати їх до страв.
  
  Я недовірливо похитав головою.
  
  Останньою краплею став день її весілля з моїм братом. Вона наполягла на тому, щоб її видав за неї похмурий смаглявий чоловік, який з'явився з цієї нагоди, виконав свій обов'язок, а потім зник. Вона...
  
  "Хвилинку, будь ласка," перервав його Холмс. - Прошу вибачення, ви говорите, що цей чоловік зник. Ви маєте на увазі, що він передчасно пішов?
  
  “ Ні, я зовсім не це мала на увазі. "Леді Фэйрклоу була явно схвильована. Хвилину тому здавалося, що вона ось-ось розплачеться. Тепер вона була зла і горіла бажанням викласти всю свою історію.
  
  “У зворушливий момент він поклав руку нареченої на руку нареченого. Потім він підняв свою руку. Я думав, що його наміром було благословити пару, але це було не так. Він зробив жест рукою, немов здійснюючи містичний знак."
  
  Вона підняла руку з колін, але Холмс різко обірвав її: “Попереджаю вас, не намагайтеся повторити цей жест! Будь ласка, якщо можете, просто опишіть його доктору Ватсону і мені".
  
  "Я не змогла б відтворити цей жест, навіть якщо б спробувала", - сказала леді Фэйрклоу. “Він не піддається імітації. Боюся, я навіть не зможу точно описати його. Я був зачарований і спробував простежити за рухом пальців темноволосого людини, але не зміг. Здавалося, вони зникали і з'являлися знову шокуючим чином, а потім, без подальшого попередження, він просто зник. Кажу вам, містере Холмсе, в одну мить темний чоловік був там, а потім зник.
  
  “ І ніхто більше не звернув на це уваги, міледі?
  
  “ Очевидно, ніхто цього не зробив. Можливо, всі погляди були прикуті до нареченому і нареченій, хоча, по-моєму, я помітив, як головуючий чиновник обмінявся кількома поглядами з темноволосим чоловіком. Звичайно, це було до його зникнення.
  
  Холмс у глибокій задумі потер підборіддя. В кімнаті зависла тиша, порушувана тільки тиканьем годин ormolu і свистом вітру в карнизах. Нарешті Холмс заговорив:
  
  "Це не може бути нічим іншим, як Знайомий Вуриша", - сказав він.
  
  “ Знак Вуриша? - Запитально повторила леді Фэйрклоу.
  
  Холмс сказав: “Неважливо. З кожною миттю стає все цікавішим, а також небезпечніше. Ще одне питання, якщо можна. Хто був офіційною особою, яка головувала на весіллі? Я б припустив, що він був священиком Англіканської церкви.
  
  "Ні", - леді Фэйрклоу знову похитала головою. “Офіційна особа не було ні їм, ні членом англіканського духовенства. Вінчання робила жінка".
  
  Я ахнув від подиву, викликавши ще один пильний погляд Холмса.
  
  "На ній були такі одягу, яких я ніколи не бачив", - продовжив наш гість. “Там були символи, як астрономічними, так і астрологічні, вишиті срібною ниткою і золотом, зеленими, синіми та червоними. Були й інші символи, зовсім незнайомі мені, наводять на думку про дивну геометрії і незвичайних формах. Сама церемонія проводилася мовою, якої я ніколи раніше не чув, а я в деякому роді лінгвіст, містере Холмс. Мені здається, я розрізнив кілька слів на давньоєгипетському, фразу коптсько-грецькому і кілька натяків на санскрит. Інші слова я взагалі не дізнався."
  
  Холмс кивнув. Я бачив, як у його очах зростає збудження, яке я помічав тільки тоді, коли перед ним ставили захоплюючу завдання.
  
  Він запитав: "Як звали цього чоловіка?"
  
  “ Її звали, - промовила леді Фэйрклоу крізь зуби, зціплені від гніву або, можливо, в спробі не дати їм стукати від страху, - Володимир Людмила Петрівна Романова. Вона претендувала на титул архієпископа Храму Мудрості Темних Небес.
  
  "Чому— чому!" вигукнув я. “ Я ніколи ні про що подібне не чув! Це чисте богохульство!"
  
  “ Це щось набагато гірше, ніж богохульство, Ватсон. Холмс схопився на ноги і швидко попростував взад-вперед. В якийсь момент він зупинився біля нашого вікна, намагаючись не потрапляти на очі тим, хто ховався внизу. Він подивився вниз, на Бейкер-стріт, що я бачив багато разів за роки нашого спільного життя.
  
  Потім він зробив те, чого я раніше не бачив. Відсунувшись ще далі, він подивився вгору. Що він сподівався побачити в потемнілому зимовому небі, крім падаючих сніжинок, я насилу міг собі уявити.
  
  "Леді Фэйрклоу," промовив він нарешті співуче, " ви проявили вражаючу силу і мужність у своєму виступі тут цієї ночі. Тепер я попрошу доктора Ватсона проводити вас в готель. Ви, здається, згадували "Клерідж". Я попрошу доктора Ватсона залишатися в вашому номері до кінця ночі. Запевняю вас, леді Фэйрклоу, що у нього бездоганний характер, і його присутність жодним чином не скомпрометує вашу доброчесність.
  
  “ Навіть якщо і так, Холмс, - заперечив я, - чеснота леді - це одне, а її репутація - зовсім інше.
  
  Це питання дозволила сама леді Фэйрклоу. “Доктор, хоча я ціную вашу турботу, ми маємо справу з дуже серйозною справою. Я прийму підозрілі погляди снобів і усмішки слуг, якщо буде потрібно. На карту поставлено життя мого чоловіка і мого брата ".
  
  Не в силах встояти перед доводами леді, я виконав вказівок Холмса і проводив її в "Клерідж". За його наполяганням я навіть зайшов так далеко, що озброївся великим револьвером, який засунув за халяву своїх вовняних штанів. Холмс також попередив мене, щоб я нікому, крім себе, не дозволяв входити в апартаменти леді Фэйрклоу.
  
  Як тільки моя тимчасова підопічна пішла, я всілася в крісло з прямою спинкою, приготувавшись провести ніч за розкладанням пасьянсу. Леді Фэйрклаф наділу блузку і сітку для волосся і забралася в свою постіль. Я визнаю, що мої щоки горіли, але я нагадав собі, що в якості лікаря я звик спостерігати за пацієнтами в роздягненому вигляді і, безсумнівно, міг би взяти на себе роль батьківства, доглядаючи за цієї відважної леді.
  
  * * * *
  
  Пролунав гучний стукіт у двері. Я різко прокинувся, усвідомивши, до свого жаль, що заснув за своєю грою в самоті. Я піднявся на ноги, підійшов до ліжка леді Фэйрклоу і переконався, що вона неушкоджена, а потім став біля дверей в її покої. У відповідь на мою вимогу назвати ім'я нашого відвідувача чоловічий голос просто оголосив: "Обслуговування номерів, шеф".
  
  Моя рука була вже на дверній ручці, інша - на клямці, коли я згадав попередження Холмса на Бейкер-стріт: нікого не впускати. Безсумнівно, щільний сніданок припав би до речі, я майже міг відчути смак копченої риби, тостів і джему, якими нас пригостила б місіс Хадсон, чи ми все ще вдома. Але Холмс був наполегливий. Що робити? Що робити?
  
  "Ми не замовляли сніданок," сказала я через важку дубову двері.
  
  “ Люб'язно надане керівництвом, шеф.
  
  Можливо, подумав я, я міг би допустити офіціанта, що несе їжу. Який у цьому може бути шкода? Я потягнувся до засувці тільки для того, щоб виявити, що мою руку відсмикує інша рука леді Фэйрклоу. Вона встала з ліжка і перетнула кімнату, боса і одягнена тільки в нічну сорочку. Вона енергійно замотала головою, відводячи мене від дверей, яка залишалася замкнутою для будь-якого проникнення. Вона вказала на мене, зображуючи мова. Її повідомлення було ясним.
  
  "Залиште наш сніданок в холі," проінструктував я офіціанта. “ Ми скоро самі принесемо. Ми ще не готові.
  
  "Не можу цього зробити, сер", - наполягав офіціант. “Будь ласка, сер, не створюйте мені проблем з адміністрацією, шеф. Мені треба викотити візок у вашу кімнату і залишити піднос. У мене будуть неприємності, якщо я цього не зроблю, шеф.
  
  Його благання майже переконала мене, але леді Фэйрклоу стала між мною і дверима, схрестивши руки на грудях і з рішучим виразом обличчя. Вона ще раз показала, що я повинен відіслати офіціанта.
  
  “ Вибач, друже, але я змушений наполягати. Просто залиш піднос за дверима. Це моє останнє слово.
  
  Офіціант більше нічого не сказав, але мені здалося, що я чую його неохоче кроки віддалялися.
  
  Я пішов, щоб зробити ранкове обмивання, поки леді Фэйрклоу одягалася.
  
  Незабаром у двері знову постукали. Побоюючись найгіршого, я вихопив револьвер. Можливо, це було щось більше, ніж невірно спрямований замовлення на обслуговування номерів.
  
  "Я сказав тобі забиратися", - наказав я.
  
  “ Ватсон, старина, відкрийте. Це я, Холмс.
  
  Голос був пізнаваний безпомилково; я відчув, як з моїх плечей звалилася тяжкість в сто стоунів. Я відсунула дверну клямку і відступила вбік, коли в квартиру увійшов найкращий і мудрий чоловік, якого я коли-небудь знала. Я виглянула в коридор після того, як він пройшов через дверний проріз. Не було ніяких ознак службової візки або підноса з сніданком.
  
  - Що ви шукаєте, Ватсон? - спитав Холмс.
  
  Я пояснив інцидент з викликом до обслуговування номерів.
  
  "Ви добре попрацювали, Ватсон", - привітав він мене. “Ви можете бути впевнені, що це був не офіціант, і його місія не полягала в наданні послуг леді Фэйрклоу і вам. Я провів ніч, переглядаючи свої файли та деякі інші джерела щодо дивного установи, відомого як Храм Мудрості Темних Небес, і можу сказати вам, що ми пливемо по небезпечних водах.
  
  Він повернувся до леді Фэйрклоу. “ Будь ласка, проводьте доктора Ватсона і мене в Мартир Тидл. Ми негайно вирушаємо. Є шанс, що ми ще зможемо врятувати життя вашого брата, але ми не можемо втрачати часу.
  
  Не вагаючись, леді Фэйрклоу підійшла до гардеробу, причепила капелюшок до волосся і одягла те ж саме тепле пальто, що було на ній, коли я вперше побачив її, всього кілька годин тому.
  
  "Але, Холмс," запротестував я, " ми з леді Фэйрклоу ще не снідали.
  
  “ Не звертайте уваги на свій шлунок, Ватсон. Не можна втрачати часу. Ми можемо купити сендвічі у продавця на станції.
  
  * * * *
  
  Майже раніше, ніж я можу судити, ми вже сиділи в купе першого класу, прямуючи на захід, в Уельс. Стримавши своє слово, Холмс подбав про те, щоб нас нагодували, і я, наприклад, відчув себе краще від того, що з'їв хоча б легкий і неформальний обід.
  
  Буря нарешті вщухла, і яскраве сонце сяяло з сліпучо-блакитного неба, висвітлюючи поля і схили гір, покриті бездоганним шаром чистої білизни. Чи можна було сумніватися в доброзичливості всесвіту; я відчував себе майже школярем, які вирушають на канікули, але побоювання леді Фэйрклоу і серйозне поведінку Холмса повернули моє воспарившее настрій на землю.
  
  "Саме цього я й побоювався, леді Фэйрклоу", - пояснив Холмс. "І ваш брат, і ваш чоловік були залучені в порочне культ, який загрожує самій цивілізації, якщо його не зупинити".
  
  “ Культ? - Луною повторила леді Фэйрклоу.
  
  “Дійсно. Ви сказали мені, що єпископ Романова була представником Храму Мудрості Темних Небес, чи не так?"
  
  “ Вона так назвала себе, містер Холмс.
  
  “Так. І у неї не було б причин брехати, не те щоб будь-який мешканець цього брудного гнізда вагався б зробити це, якби це допомогло їх планам. Храм Мудрості — маловідома організація — я б не зважився присвоїти їм назву "релігія" - давнього походження. Вони зберігали потайну позицію в очікуванні якогось космічного катаклізму, який, я боюся, майже наздогнав нас ".
  
  “ Космічний— космічний катаклізм? Послухайте, Холмс, не занадто це мелодраматично? - Запитав я.
  
  “ Дійсно, Ватсон. Але, тим не менш, це так. Вони відносяться до майбутнього часу, "коли зірки будуть правильними'. Як тільки цей момент настане, вони мають намір здійснити нечестивий обряд, який "відкриє портал", що б це не значило, щоб впустити своїх господарів на землю. Тоді члени Храму Мудрості стануть наглядачами і гнобителями всього людства на службі у жахливих володарів, яких вони впустять в наш світ ".
  
  Я недовірливо похитав головою. За вікнами нашого купе я побачив, що наш поїзд наближається до естакаді, яка перевезе нас через річку Северн. Пройде зовсім небагато часу, перш ніж ми затримаємося в Мартир-Тидле.
  
  "Холмс," сказав я, "я б ніколи не засумнівався в вашому слові".
  
  "Я знаю це, старовина", - відповів він. “Але тебе щось турбує. Викладай!"
  
  “Холмс, це божевілля. Повелитель жаху, відкривають портали, нечестиві обряди — це щось зі сторінок "жахливого пенні". Ви ж не думаєте, що леді Фэйрклоу і я повіримо всьому цьому?
  
  “ Але я вірю, Ватсон. Ви повинні повірити в це, тому що все це правда і смертельно серйозно. Леді Фэйрклоу— Ви мали намір врятувати свого брата і, якщо можливо, свого чоловіка, але насправді ви втягнули нас в гру, ставкою в якій є не один або два простих людини, а доля нашої планети.
  
  Леді Фэйрклоу зняла з зап'ястя носовичок і промокнула очі. “Містер Холмс, я бачив ту дивну кімнату в Ллевеллін-холі в Понтефракті, і я можу вірити кожному вашому слову, хоча я згоден з доктором Ватсоном щодо фантастичність того, що ви говорите. Можу я запитати, звідки ви про це знаєте?
  
  "Дуже добре," погодився Холмс, " ви маєте право на цю інформацію. Перед тим, як ми залишили "Клерідж", я сказав вам, що провів ніч у пошуках. У моїй бібліотеці багато книг, більшість з яких відкриті для мого колеги, доктора Ватсона, та інших людей доброї волі, як, безсумнівно, і він. Але є й інші, які я тримаю під замком."
  
  "Я віддаю собі звіт у цьому, Холмс," втрутився я, " і повинен визнати, що мене зачепило ваше небажання поділитися зі мною цими томами. Я часто задавався питанням, що в них міститься.
  
  “ Добрий Ватсон, запевняю вас, це було зроблено для вашої ж безпеки. Ватсон, леді Фэйрклаф, серед цих книг - "Про мундирах аменазантов і сомбриозос" Карлоса Альфредо де Торріхоса, "Эмморрагия Санте" Луїджі Умберто Россо і "Кращі друзі Тугендхафта" Генріха Людвіга Георга фон Фельденштейна, а також роботи блискучого містера Артура Мейчена, про який ви, можливо, чули. Ці томи — деяким з них більше тисячі років і в них згадуються ще більш віддалені джерела, походження яких губиться в тумані давнину, — лякаюче послідовні у своїх прогнозах. Більш того, деякі з них, леді Фэйрклоу, відносяться до якогось могутнього і жахливого містичного жесту.
  
  Хоча Холмс звертався до нашої супутниці жіночої статі, я запитав: “який Жест, Холмс? Містичний жест? Що це за нісенітниця?"
  
  “ Зовсім не нісенітниця, Ватсон. Ви, безперечно, знаєте про рух, яке наші римські брати називають 'перехреститися'. У євреїв є жест кабалістичного походження, який, як стверджується, приносить удачу, а цигани роблять знак, відвідний пристріт. Кілька азіатських рас виконують "танці рук", церемонії релігійного або магічного значення, включаючи знамениту ху-ла, відому на островах Оаху і Мауї в Гавайському архіпелазі."
  
  “ Але все це дурні забобони, привиди більш ранній і легковерной епохи. Звичайно, в них немає нічого особливого, Холмс!
  
  “ Я хотів би отримати вашу впевненість, Ватсон. Ти людина науки, за що я тебе хвалю, але 'На небі і землі є набагато більше речей, Гораціо, ніж може приснитися твоєї філософії'. Не поспішайте, Ватсон, відкидати старі вірування. Найчастіше вони мають під собою фактичну основу."
  
  Я похитав головою і знову перевів погляд на зимову місцевість, по якій проїжджав наш екіпаж. Холмс звернувся до нашого супутника:
  
  “ Леді Фэйрклоу, ви згадали про дивний жест, який зробив смаглявий незнайомець в кінці весільної церемонії вашого брата.
  
  “Так, я це зробив. Це було так дивно, я відчув себе майже так, як ніби мене затягувало в інший світ, коли він рухав рукою. Я намагався стежити за рухами, але не міг. А потім він зник.
  
  Холмс швидко кивнув.
  
  “ Знак Вуриша, леді Фэйрклоу. Незнайомець робив Знак Вуриша. Він згадується в роботах Мейчена та інших. Це дуже потужний і дуже злий жест. Тобі пощастило, що тебе не затягнуло в той інший світ, дійсно пощастило ".
  
  * * * *
  
  Незабаром ми дісталися до найближчої до Мартир Тидлу залізничної станції. Ми вийшли з нашого купе і незабаром влаштувалися в скрипучому возі, водій якої підігнав свою команду і попрямував до "Антрацитовий палац". За його поведінці було очевидно, що маєток було знайомої пам'яткою в цьому регіоні.
  
  "Коли ми прибудемо в маєтку, нас зустріне місіс Морріссі, наша економка", - сказала леді Фэйрклоу. “Саме вона повідомила мені про скрутному становищі мого брата. Вона остання з наших старовинних слуг, що залишилася з Ллевеллинами з Мартир-Тідла. Одного за іншим нова власниця маєтку організувала їх від'їзд і замінила їх смаглявою командою своїх співвітчизників. О, містер Холмс, все це так жахливо!
  
  Холмс зробив все можливе, щоб втішити перелякану жінку.
  
  Невдовзі в поле зору здався Антрацитовий палац. Як випливає з назви, він був побудований з місцевого вугілля. Архітектори, і каменярі перетворили чорні, як смола відкладення в будівельні блоки та створили будівлю, яка височіла подібно чорному дорогоцінному каменю на білій підкладці снігу, його зубчасті стіни виблискували в зимовому сонячному світлі.
  
  Нашу пастку зустрів слуга в лівреї, який наказав молодшим слугам віднести наш убогий багаж в маєтку. Леді Фэйрклоу, Холмса і мене проводили в головний зал.
  
  Будівлю було висвітлено величезними свічками, полум'я яких було захищено таким чином, щоб запобігти будь-яку небезпеку займання вугільних стін. Мене вразило, що Антрацитовий палац був одним з самих дивних архітектурних споруд, з якими я коли-небудь стикався.
  
  "Не те місце, в якому я хотів би жити, а, Холмс?" Я намагався говорити легковажним тоном, але повинен зізнатися, що мені це не вдалося.
  
  На мій погляд, нас змусили чекати занадто довго, але нарешті висока дерев'яна двері відчинилися, і в хол увійшла жінка владного вигляду — екзотичної зовнішності зі смаглявим кольором обличчя, блискучими очима, соболиными локонами і шокуюче почервонілими губами. Вона кивнула Холмсу і мені і обмінялася холодним подобою поцілунку з леді Фэйркло, до якої зверталася "сестра".
  
  Леді Фэйрклоу зажадала зустрічі зі своїм братом, але місіс Ллевеллін відмовилася розмовляти, поки нам не покажуть наші кімнати і у нас не буде часу підкріпитися. У визначений термін нас викликали в обідній зал. Я був смертельно голодний, і водночас відчув полегшення, а мій апетит ще більше розгорівся від чудових запахів, які з'явилися, коли ми сіли за довгий, покритий скатертиною стіл.
  
  Були присутні тільки чотири людини. Це були, звичайно, Холмс і я, леді Фэйрклоу і наша господиня, місіс Ллуэллин.
  
  Леді Фэйрклоу ще раз спробувала навести довідки про місцезнаходження свого брата Філіпа.
  
  Її невістка відповіла лише: “Він займається своїм богослужінням. Ми побачимо його, коли прийде час".
  
  Не зумівши дізнатися більше про свого брата, леді Фэйрклоу запитала про домробітниці, місіс Морріссі.
  
  "У мене сумні новини, дорога сестро", - сказала місіс Ллевеллін. “Місіс Морріссі дуже раптово захворіла. Філіп особисто поїхав у Мартир Тидл, щоб викликати для неї лікаря, але до того часу, коли вони прибули, місіс Морріссі померла. Вона була похована на міському кладовищі. Все це відбулося буквально минулого тижня. Я знав, що ви вже в дорозі з Канади, і вирішив, що краще більше не засмучувати вас цією інформацією."
  
  "О ні," ахнула леді Фэйрклоу. “ Тільки не місіс Морріссі! Вона була мені як мати. Вона була доброю, милою з жінок. Вона— " леді Фэйрклоу зупинилася, притиснувши руку до рота. Вона глибоко зітхнула. “ Тоді дуже добре.
  
  Я міг бачити вираз рішучості, разгорающееся, як потаємне полум'я, глибоко в її очах. "Якщо вона померла, з цим нічого не можна зробити".
  
  У цій, здавалося б, слабкій жінці був прихований стовп сили. Я б не хотів наживати ворога в особі леді Фэйрклоу. Я також зазначив, що місіс Ллевеллін побіжно говорила по-англійськи, але з акцентом, який здався мені вкрай неприємним. Мені здалося, що вона, в свою чергу, знаходила ця мова неприємним. Очевидно, цим двом судилося зіткнутися. Але напруженість моменту була порушена прибуттям наших страв.
  
  Трапеза була розкішною на вигляд, але кожне блюдо, як мені здалося, мало який-небудь недолік — надмірне використання спецій, пересмажені овочі, недожаренный шматок м'яса або дичини, риба, яка, можливо, занадто довго витримувалася перед подачею на стіл, вершки, які простояли в теплій кухні на годину довше, ніж потрібно. До кінця трапези апетит у мене пропав, але на зміну йому прийшло відчуття нудоти і дискомфорту, а не задоволення.
  
  Слуги принесли сигари для Холмса і мене, післяобідній бренді для чоловіків і солодкий херес для жінок, але я загасив сигару після першого ковтка і зауважив, що Холмс зробив те ж саме зі своєю. Навіть напій здавався якимось невловимим чином неякісним.
  
  “ Місіс Ллевеллін, - звернулася леді Фэйрклоу до своєї невістки, коли та, нарешті, здавалося, не могла більше відкладати конфронтацію. “Я отримав телеграму з трансатлантичного кабелю про зникнення мого брата. Він не привітав нас після прибуття, і з тих пір не було ніяких ознак його присутності. Я вимагаю знати про його місцезнаходження ".
  
  "Дорога сестра," відповіла Анастасія Ромеллу Ллевеллін, " цю телеграму взагалі не слід було відправляти. Місіс Морріссі передала це від Мартіра Тідла, коли була в місті за дорученням Палацу. Коли я дізнався про її самовпевненості, я вирішив відправити її збирати речі, можу вас запевнити. Тільки її прикра кончина перешкодила мені зробити це.
  
  У цей момент мій друг Холмс звернувся до нашої господині.
  
  “Мадам, леді Фэйрклоу приїхала з Канади, щоб дізнатися про обставини, в яких опинився і її брат. Вона запросила мене разом з моїм колегою доктором Ватсоном допомогти їй у цьому підприємстві. У мене немає бажання робити це справа більш неприємним, ніж необхідно, але я повинен наполягати на тому, щоб ви надали інформацію, яку шукає леді Фэйрклоу.
  
  Мені здається, в цей момент я помітив усмішку або, принаймні натяк на таку, яка промайнула на обличчі місіс Ллевеллін. Але вона швидко відгукнулася на вимогу Холмса, її своєрідний акцент був таким явним і неприємним, як завжди.
  
  “Ми запланували невелику релігійну службу на цей вечір. Ви всі, звичайно, запрошені присутній, хоча я очікував, що це зробить тільки моя дорога невістка. Однак велика група буде розміщена ".
  
  “ В чому суть цієї релігійної служби? - Вимогливо запитала леді Фэйрклоу.
  
  Місіс Ллевеллін посміхнулася. “ Це буде Храм Мудрості, звичайно. Храм Мудрості Темних Небес. Я сподіваюся, що головувати буде сама єпископ Романова, але без її участі ми все одно зможемо провести богослужіння самі ".
  
  Я потягнувся за кишеньковими годинами. “ Стає пізно, мадам. Тоді я можу запропонувати нам почати?
  
  Місіс Ллевеллін перевела погляд на мене. У мерехтливому світлі свічки вони здавалися більше і темніше, ніж коли-небудь.
  
  “ Ви не розумієте, доктор Ватсон. Починати нашу церемонію швидше рано, ніж пізно. Ми продовжимо рівно опівночі. До тих пір, будь ласка, не соромтеся милуватися картинами та гобеленами, якими прикрашений Антрацитовий палац, або провести час в бібліотеці містера Левеліна. Або, якщо ви віддаєте перевагу, ви, звичайно, можете піти в свою каюту і пошукати сну.
  
  Таким чином, ми троє тимчасово розлучилися: леді Фэйрклоу, щоб провести кілька годин з книгами, обраними її братом, Холмсу - для огляду художніх скарбів Палацу, а мені - для того, щоб лягти спати.
  
  Я був розбуджений від неспокійного сну, переслідуваний дивними істотами туманною форми. Над моїм ліжком стояв і тряс мене за плече мій друг Шерлок Холмс. Я бачив, як до країв його черевик прилипла облямівка снігу.
  
  "Ну ж, Ватсон," сказав він, "гра дійсно ведеться, і це, безумовно, сама дивна гра, яку ми коли-небудь вели".
  
  Швидко одягнувшись, я пішов за Холмсом в кімнату леді Фэйрклоу. Вона пішла туди, провівши кілька годин після вечері у бібліотеці свого брата, щоб освіжитися. Вона, мабуть, чекала нашого приходу, бо без зволікання відгукнулася на стукіт Холмса і звук його голосу.
  
  Перш ніж ми рушили далі, Холмс відвів мене в сторону. Він засунув руку за пазуху й дістав невеликий предмет, який тримав захованим в руці. Я не міг розгледіти його форму, тому що він тримав його у стиснутому кулаці, але я міг сказати, що він випромінював темне сяйво, слабкий натяк на яке я міг бачити між його пальцями.
  
  “Ватсон, - сказав він, “ я збираюся віддати вам це. Ви повинні присягнути мені, що не будете дивитися на це під страхом нанесення шкоди, що перевершує все, що ви можете собі уявити. Ви повинні постійно носити його при собі, по можливості в прямому контакті зі своїм тілом. Якщо цієї ночі все пройде добре, я попрошу вас повернути його мені. Якщо все піде не так, як треба, це може врятувати тобі життя ".
  
  Я простягнула до нього руку.
  
  Поклавши предмет на мою простягнуту долоню, Холмс обережно стиснула мої пальці навколо нього. Безсумнівно, це був самий дивний предмет, з яким я коли-небудь стикався. Воно було неприємно теплим, по текстурі нагадувало перевірене яйце, і здавалося, що воно звивається, як живе, чи, можливо, як ніби в ньому містилося щось живе, прагне вирватися з утримуючою оболонки.
  
  "Не дивіться на це", - повторив Холмс. “Завжди тримайте це при собі. Обіцяйте мені, що ви будете це робити, Ватсон!"
  
  Я запевнив його, що зроблю так, як він просить.
  
  На мить ми побачили місіс Ллевеллін, що йде до нас по коридору. Її хода була такою плавною, а просування таким впевненим, що здавалося, вона швидше ковзає, що йде. Вона несла гасову лампу, полум'я якої відбивалося від полірованої чорноти стін, відкидаючи примарні тіні на всіх нас.
  
  Не кажучи ні слова, вона жестом запросила нас слідувати за нею. Ми йшли по низці коридорів, вгору і вниз по сходах, поки, ручаюся, я не втратив всяке почуття напряму і висоти. Я не міг сказати, піднялися ми в кімнату на одній з зубчастих стін Антрацитового палацу або спустилися у підземелля під родовим будинком Ллевеллинов. Я сховав довірений мені Холмсом предмет під одяг. Я відчував, як він намагається вирватися, але він був прив'язаний до місця і не міг цього зробити.
  
  "Де цей єпископ, якого ви нам обіцяли?" Я запитав місіс Ллевеллін.
  
  Наша господиня повернулася до мене. Вона змінила своє яскраве циганське вбрання на темно-фіолетове. Його колір нагадав мені про випромінюванні теплого предмета, прихованого зараз під моїм власним одягом. Її вбрання було прикрашене вишивкою з малюнком, який збивав з пантелику очей, так що я не міг розрізнити його природу.
  
  "Ви неправильно зрозуміли мене, доктор", - вимовила вона зі своїм неприємним акцентом. “Я просто заявила, що сподіваюся, що єпископ Романова головуватиме на нашому богослужінні. Так йде справа до цих пір. Ми побачимо в свій час".
  
  Тепер ми стояли перед важкою дверима, окутої грубими залізними смугами. Місіс Ллевеллін підняла ключ, який висів на шиї в неї на червоній стрічці. Вона вставила його в замок і повернула. Потім вона попросила нас з Холмсом докласти наші спільні зусилля, щоб відкрити двері. Коли ми робили це, притискаючись до нього плечима, у мене склалося враження, що опір виходило з якогось умисного небажання, а не просто із-за ваги або часу.
  
  У кімнаті не горіло світло, але місіс Ллевеллін увійшла в дверний отвір, несучи перед собою гасову лампу. Тепер її промені відбивалися від стін кімнати. Кімната була такою, якою леді Фэйрклоф описувала запечатану кімнату в своєму колишньому будинку в Понтефракті. Конфігурація і навіть кількість поверхонь, які нас оточували, здавалися нестабільними. Я був не в змозі навіть порахувати їх. Самі кути, під якими вони сходилися, не піддавалися ніяким моїм спробам зрозуміти.
  
  Вівтар з полірованого антрациту був єдиним оздобленням цій огидній, ірраціональної кімнати.
  
  Місіс Ллевеллін поставила свою гасову лампу на вівтар. Потім вона повернулася і своєрідним жестом руки показала, що ми повинні схилити коліна, немов парафіяни на більш традиційної релігійної церемонії.
  
  Я неохоче підкорився її безмовного наказу, але Холмс кивнув мені, показуючи, що хоче, щоб я це зробив. Я опустився, зазначивши, що леді Фэйрклоу і сам Холмс наслідували моїй поведінці.
  
  Перед нами, обличчям до чорного вівтаря, місіс Ллевеллін теж схилила коліна. Вона підняла обличчя, немов шукаючи надприродного керівництва понад змусив мене згадати, що повна назва її своєрідною секти було Храм Мудрості Темних Небес.
  
  Вона почала дивний спів мовою, якої я ніколи не чув за все свої подорожі. У ньому чувся натяк на арго дервішів Афганістану, щось від буддійських ченців Тибету і натяк на залишки стародавнього мови інків, на якому до цих пір говорять самі віддалені племена високогірній рівнини Чоко в Чилійських Андах, але насправді це був жодна з цих мов, і ті кілька слів, які я зміг розібрати, виявилися одночасно загадковими і наводячи на роздуми, але так і не прояснили їх значення.
  
  Продовжуючи співати, місіс Ллевеллін повільно підняла спочатку одну руку, потім іншу над головою. Її пальці рухалися, виписуючи хитромудрий узор. Я спробував простежити за їх просуванням, але виявив, що моя свідомість занурюється в стан замішання. Я міг би заприсягтися, що її пальці переплелися, як щупальця медузи. Їх кольори теж змінювалися: кіновар, червоний, обсидіан. Здавалося, вони навіть зникали в якомусь прихованому царстві, невидимому моїм зачарованим очам, і поверталися з нього.
  
  Предмет, який дав мені Холмс, пульсував і звивався на моєму тілі, його неприємно гаряче і луската присутність викликало у мене відчайдушне бажання позбутися від нього. Тільки моя обіцянка Холмсу завадило мені зробити це.
  
  Я зціпив зуби і заплющив очі, викликаючи в пам'яті образи з моєї юності і моїх подорожей, тримаючи при цьому руку над предметом. Раптово напруга спала. Об'єкт все ще був там, але, як ніби отримавши власну свідомість, він, здавалося, заспокоївся. Моя власна щелепа розслабилася, і я відкрив очі, щоб побачити дивовижне видовище.
  
  Переді мною постала ще одна постать. Оскільки місіс Ллевеллін була коренастой і смаглявою, за зразком циганок, ця особа була високою і граціозною. Повністю закутана в чорний колір, з волоссям, здаються темно-синіми, і кольором обличчя, таким же чорним, як у самій смаглявою африканки, вона кидала виклик моїм загальноприйнятим уявленням про красу своїм власним дивним і екзотичним чарівністю, яке не піддається опису. Риси її обличчя були тонко окреслені, як, кажуть, у стародавніх эфиопок, а рухи сповнені грації, яка посоромила б гордість Ковент-Гардена або Російського балету Монте-Карло.
  
  Але звідки з'явилося це бачення? Все ще стоячи на колінах на ебеновому підлозі запечатаній кімнати, я похитав головою. Здавалося, вона з'явилася прямо з-за кута між стінами.
  
  Вона підпливла до вівтаря, зняла трубку з гасової лампи і погасила полум'я голою долонею.
  
  Кімната миттєво поринула в непроглядну темряву, але поступово новий світ — якщо так можна це описати — змінив мерехтливе світло гасової лампи. Це був світ темряви, якщо хочете, сяйво чорноти, більш глибокої, ніж та чорнота, яка оточувала нас, і все ж при його світлі я міг бачити своїх супутників і своє оточення.
  
  Висока жінка благословляюще посміхнулася нам чотирьом і вказала на кут між стінами. З нескінченною грацією і уявній крижаний повільністю вона попливла до отвору, крізь яке я тепер розрізняв форми такої зводить з розуму хаотичною конфігурації, що можу лише натякнути на їх природу, запропонувавши дивні картини, що прикрашають склепи фараонів, різьблену стелу таємничих майя, моноліти Мауна-Лоа і малюнки на піску "демони Тибетана".
  
  Чорна жриця — саме так я звикла думати про неї — спокійно повела нашу маленьку процесію в це царство хаосу і темряви. За нею послідувала місіс Ллевеллін, потім леді Фэйрклоу, чиї манери здавалися манерами зачарованої жінки.
  
  Зізнаюся, мої власні коліна з віком почали затікати, і я повільно піднімався на ноги. Холмс йшов за процесією жінок, а я відставав. Вже збираючись увійти в отвір, Холмс раптово обернувся, його очі блищали. Вони передали мені повідомлення, ясна, як будь-які слова.
  
  Це повідомлення було підкріплено одним жестом. Я використовував свої руки, впираючись у чорну підлогу, коли він намагався піднятися на ноги. Тепер вони були з боків від мене. Пальці, жорсткі і потужні, як кийок для боббі, ткнулись мені на талію. Предмет, який Холмс дав мені потримати для нього, вдарився об мою плоть, де залишив дивний слід, який залишається видимим донині.
  
  В цей момент я зрозумів, що повинен зробити.
  
  Я судорожно вчепився руками чорний вівтар, з жахом спостерігаючи, як Холмс і інші вислизнули з запечатаній кімнати в царство божевілля, що лежить за її межами. Я стояв, як укопаний, вдивляючись в Сьомий коло Дантовского Пекла, в саме серце Пекла.
  
  Потрескивало полум'я, звивалися щупальця, скреготали кігті і ікла впиналися в страждає плоть. Я побачив обличчя чоловіків і жінок, яких я знав, монстрів і злочинців, чиї діяння перевершують мій скромний талант описувати, але які відомі в найнижчих сферах злочинних світів планети, кричали від радості й агонії.
  
  Там був чоловік, риси обличчя якого так нагадували леді Фэйрклоу, що я зрозумів, що він, мабуть, її брат. Про її зниклого чоловіка я нічого не знав.
  
  Потім, нависаючи над усіма ними, я побачив істоту, яке, мабуть, було верховним монархом всіх монстрів, істота настільки чуже, що не було схоже ні на одне органічне істота, що коли-небудь населяли землю, але в той же час настільки знайоме, що я зрозумів, що це саме втілення зла, яке таїться в серцях кожної людини.
  
  Шерлок Холмс, благородний чоловік, якого я коли-небудь зустрічав, Холмс єдиний наважився протистояти цьому чудовиську. Він палав огидним, пекельним зеленим полум'ям, як ніби навіть великий Холмс був одержимий плямами гріха, і вони випалювалися зсередини нього перед обличчям цієї істоти.
  
  Коли чудовисько потягнулося до Холмсу своїй огидній пародією на кінцівки, Холмс обернувся і подав мені знак.
  
  Я сунув руку під одяг, дістав предмет, який лежав на моїй шкірі, пульсуючи жахливої життям, відвів руку назад і, вимовивши молитву, зробив найбільш сильний і точний кидок, який я коли-небудь робив з часів моєї гри в крикет у Джамму.
  
  Швидше, ніж потрібно для опису, об'єкт пролетів під кутом. Він вдарив монстра прямо і вчепився в його тіло, розтягуючи огидну мережа павутини коло за колом.
  
  Монстр зробив один конвульсивний ривок, вдаривши Холмса і відправивши його в політ по повітрю. З таким присутністю духа, яким з усіх відомих мені чоловіків міг похвалитися тільки він, Холмс підійшов і схопив леді Фэйрклоу за одну руку, а її брата - за іншу. Сила жахливого удару відкинула їх назад через кут у запечатану кімнату, де вони врізалися в мене, змусивши нас розтягнутися по підлозі.
  
  З жахливим звуком, більш гучним і несподіваним, ніж самий потужний удар грому, кут між стінами зачинився. Запечатана кімната знову занурилася в пітьму.
  
  Я дістав з кишені пачку "люцифера" і закурив. На мій подив, Холмс поліз у внутрішню кишеню свого власного і дістав звідти паличку гелигнита з довгим гнітом. Він подав мені знак, і я вручив йому ще один "люцифер". Він використовував його, щоб підпалити запал гелигнитовой бомби.
  
  Вразивши ще одного люцифера, я знову запалив гасову лампу, яку місіс Ллевеллін залишила на вівтарі. Холмс схопив лампу, залишивши гелигнит на місці, і повів нас чотирьох — леді Фэйрклоу, містера Філіпа Левеліна, самого Холмса і мене — швидко вибиратися з дивною кімнати і Антрацитового палацу.
  
  Навіть коли ми, спотикаючись, йшли через великий зал до головного виходу з Палацу, жахливий гуркіт, здавалося, виходив одночасно з самого глибокого підвалу будівлі — якщо не з самого центру землі — і з темних небес над головою.
  
  Ми, заточуючись, вийшли з Палацу під завиваючий вітер і заметіль поновилася бурі, через крижані замети, які піднімалися вище халяв наших черевиків, і, обернувшись, побачили величезне чорне будівля Антрацитового палацу, обійняте полум'ям.
  
  OceanofPDF.com
  
  ЦІКАВИЙ ВИПАДОК З ДИВАЦТВАМИ З ПІКОК-СТРІТ, автор Майкл Меллорі
  
  Будь ти проклятий, Грем Уикинг! Подумав я, відкладаючи стару книгу, над якою бився майже півгодини. Саме Уикинг втягнув мене в цю жахливу ситуацію, і тепер не було ніякої можливості відступити.
  
  Крім того, що Грем Уикинг був давнім другом (по крайней мере, до сих пір), він був власником невеликого детективного видання під назвою "Злочин не оплачується", яке, принаймні, адекватно описувала його систему авторських відрахувань. Я можу говорити про це з перших рук, оскільки видавництво Wicking перевидав дві мої перші книги, написані задовго до того, як почалася моя знаменита (якщо можна так нескромно висловитися) серія "Старший інспектор Сім Таннер". Спочатку я сумнівався в перспективі знову побачити ці ранні спроби в пресі, оскільки в них відбивався кілька незрілий автор, але Уикинг вміє переконувати, і якими б слабкими були мої ранні спроби, вони були, чорт візьми, набагато більш досконалими, ніж це.
  
  Я знову взявся за книгу і змусив себе продовжити. "Справа мстивого вікарія" стало наступною історією здаються нескінченними хроніках якогось Шадрака Хауса, другого по блиску детектива-консультанта в Лондоні. Разом зі своїм компаньйоном і біографом, доктором Джозефом Уотлі, який жив з ним в квартирі на Пікок-стріт, 117С, Хаус був бичем злочинного світу і т. д. і т. п. і т. п., бла-бла-бла.
  
  Написані на початку 1930-х років якимсь Вільямом Рэдфордом Стинсоном, ці розповіді були самими безсоромними і безжально жахливими імітаціями оповідань Артура Конан Дойла про Холмса, які я коли-небудь читав, і хоча Уикинг заплатив мені за написання введення до його підготовлюваного до виходу збірника "Шадрак Хаус омнібус", практично ніякі гроші повністю не компенсували необхідність виносити Рудиментарний, мій добрий Уотлі кожен другий абзац.
  
  Я застогнав і знову прокляв його. Потім я дещо зрозумів: Уикинг надав мені повну свободу дій стосовно того, як я буду представляти свої історії, і жодного разу не наполягав на тому, щоб я їх хвалив. Можливо, було б краще просто сказати правду. Повернувшись до блокноту, який лежав у мене під ліктем, я накидав назва: Будинок - це не Холмс, потім відкинувся на спинку стільця і спостерігав, майже як сторонній, як вступ витікає з-під мого пера, наче саме по собі.
  
  Якщо ви читаєте для просвітлення, ви знайдете більше про це в "бійці в пабі", я бачив, як сам писав. Якщо ви читаєте для розваги, в каталозі насіння можна знайти ще дещо. Якщо ви читаєте, щоб оцінити стиль написання, майте на увазі, що на будь-якому виступі Марселя Марсо ви виявите набагато більш точне володіння англійською мовою.
  
  Усміхнувшись, я продовжив: Визнавши це, чому ж тоді я від усього серця хвалю вас, шановний читачу, за огидні історії, що містяться в цій книзі? З тієї простої причини, що тільки познайомившись з гіршим оповіддю, коли—небудь записаним на папері, тобто з роботами Вільяма Редфорда Стинсона, ви зможете оцінити прекрасне літературне творіння.
  
  Або навіть посереднє літературне творіння.
  
  Або будь-який літературний твір.
  
  Плюс, мені за це платять. Немає сенсу нам обом втрачати гроші на цій угоді.
  
  Закінчивши, я відкинулася на спинку стільця і перечитала його зверху до низу, смакуючи стервозні образи, які могли б змусити Кеннета Тайнана задуматися. Уикинг, швидше за все, зажадав б моєї голови за це, але йому не було кого звинувачувати, крім самого себе, за те, що він намовив мене розбити пляшку з-під шампанського про ніс цього приреченого корабля.
  
  Глянувши на годинник, я був вражений, побачивши, що вже 5:50. Я обіцяв зустрітися з Джимом Редгрейвом в "Кінгз-Арч" в шість. Але, знаючи Джима так, як я його знав, моє запізнення навряд чи стало б на заваді. Я попрямував до дверей, але в останню хвилину повернувся до свого столу і схопив рекомендаційний лист. Джиму, як нинішньому художньому редактору Daily Standard, це, без сумніву, сподобалося б.
  
  * * * *
  
  Прокурена атмосфера пабу king's Arch була настільки ж бажаною, як солідний аванс. Було майже чверть першого призначеного часу, і, як я і підозрював, Джим сидів за столиком, споглядаючи майже порожній пинтовый склянку, його брудний зелений краватку (який був такою ж невід'ємною частиною цієї людини, як і його кудлата сива грива) був відповідним чином ослаблений.
  
  Як тільки він побачив, що я входжу, він покликав мене. "Знову забув завести годинник, так, Льон?" прокричав він крізь шум.
  
  "Працюй", - крикнув я у відповідь, пробираючись до бару, де замовив світле пиво для себе і ще пінту горького для Джима, який відніс до столу.
  
  "Ах, все прощено," сказав він, дивлячись на повний стакан. “ Сідайте, сер Артур, сідайте.
  
  Називати мене сером Артуром було його способом підколоти мене з приводу того, що я кинув роботу в щоденній газеті, щоб стати автором детективних романів.
  
  "Отже," продовжував він, " кого сьогодні вбив великий Леонард Доби?"
  
  "Вільям Редфорд Стінсон," відповів я, витягуючи свій рекомендаційний лист і простягаючи його йому.
  
  Поки я пив свою пінту, Джим надів окуляри-половинки і швидко прочитав сторінки, кілька разів пирхнувши в перервах між ковтками горького. Закінчивши, він повернув сторінки назад.
  
  "Я бачу, в Тауері новий кат", - сказав він. "Тобі подобаються судові процеси, чи не так?"
  
  “ Мій видавець сказав, що Стінсон помер десь у сімдесятих, а ви не гірше мене знаєте, що не можна обмовляти на мертвих.
  
  “Досить вірно. Тільки не приєднуйся до нього через самогубство ".
  
  "Прийдеш знов?"
  
  “Послухай, Льон, якщо ти хочеш розтерзати лауреата премії "Букер", то давай прямо зараз, вони можуть це прийняти. Навіть якщо вони не зможуть, вони будуть прикидатися, що можуть, і втішати себе всією своєю славою і брудними грошима. Іншими словами, їм все одно, що про них кажуть, у них є чортів Букер. Але цей твій хлопець ... Стілтон, чи не так?
  
  "Стінсон," поправив я, " хоча у нього талант сирника.
  
  “Так, ну, якщо він дійсно був таким поганим, тоді глузування зайві. Звичайно, деякі можуть посміятися над тим, що ви написали — я посміявся над цим, — але я професійний цинік. Це буде прочитано широкою публікою, деякі з яких можуть з вами не погодитись ".
  
  “ Господи, Джим, ти ж не читав жахливих історій цієї людини.
  
  “ Абсолютно вірно, я цього не робив. І не хочу, грунтуючись на вашій рекомендації. Все, що я кажу, це те, що, можливо, старина Стінсон переживе напад хоча б співчуття, в той час як ти ненавмисно выставишь себе зарозумілим ублюдком, яким подобається танцювати на могилі неповноцінного.
  
  “Адже ти чув про "убити посла", вірно? Ну, спробуй 'Я більше ніколи не буду читати цього посланця, він дуже противний', щоб збільшити розмір."
  
  В його словах був сенс. Не важливо, що я думаю про млявих пригоди в Будинку Шадраков, комусь там - можливо, великої кількості людей — вони дійсно можуть сподобатися. Якщо б я був дуже красномовний і жорстокий стосовно роботи цієї людини, я міг би втратити своїх власних читачів. Тепер я був дуже радий, що вирішив взяти з собою введення для ознайомлення Джима.
  
  "Я знав, що це дається занадто легко", - зітхнув я. “Я маю на увазі прозу. Слова просто виходили з-під мого пера".
  
  "Як гіркий напій, що ллється з крана, а?" - відповів він, мнучи свій тепер вже порожню склянку і вичікувально дивлячись на мене.
  
  "Я купив останній патрон", - заперечив я.
  
  "Вірно, але це було до того, як ви взяли мене на роботу", - сказав він. “За надані послуги з редагування - ще пінту "Фуллера". Це теж дешево, враховуючи, що я рятую твою професійну дупу.
  
  Я посміхнувся. "Раз ти так ставиш питання, я візьму такі два".
  
  Після більш ніж двох додаткових кіл я залишив свого друга хитатися до його зупинки метро, а себе - до своєї.
  
  * * * *
  
  Я більше не думав про це вступ до наступного дня, коли мені зателефонував Уикинг і запитав, коли він зможе його отримати.
  
  "Скоро", - пообіцяв я і негайно приступив до роботи над більш серйозною версією, яка ніяк не виходила з-під мого пера. Я напружився, намагаючись знайти що - небудь хороше, щоб сказати про Уїльяма Рэдфорде Стинсоне, і врешті-решт зупинився на таких розпливчастих висловах, як:
  
  Треба віддати належне Стинсону за те, що він не намагався копіювати стиль і голос сера Артура Конан Дойла, а швидше за те, що взяв усталений архетипний характер і наклав на нього свій власний неповторний відбиток.
  
  Нехай читачі самі переконаються, наскільки жахливий був цей відмітний штамп.
  
  Як тільки я написав від руки перша чернетка (єдиний спосіб, яким я можу складати навіть сьогодні), я ввів його в комп'ютер і, швидко переглянувши, зберіг. Я б переглянув це ще раз вранці, а потім відправив би по електронній пошті в Уикинг, і скатертиною дорога.
  
  Але не встиг я піднятися з-за письмового столу, як мене сяйнула інша думка. Могло щедра схвалення такої нікчемної халтури завдати такої ж шкоди моїй репутації, як звинувачення в ній?
  
  "О, будь ти проклятий, Грем Уикинг!" Я знову застогнав вголос. Якщо ця людина дійсно повинен був перевидати "повну нісенітницю", чому це не могла бути, принаймні, повна нісенітниця, має якесь історичне значення, як роботи Енн Редкліф?
  
  Сівши назад, я дістав друге введення і перечитав його. Можливо, це тому, що я очікував гіршого, але воно не здалося мені таким уже й блискучим. Це було чудово, і мені, чесно кажучи, не терпілося позбутися від цього, тому, зваживши пару варіантів слів і виправивши граматичну помилку, я відкрив електронний лист і прикріпив його.
  
  Однак, перш ніж я натиснув кнопку відправки, у мене був ще один напад роздумів. Вагаючись, якщо потрібно.
  
  "О, чорт візьми", - пробурмотіла я, витягаючи сторінки для першої, хибної версії і вводячи її прямо в текст електронного листа. Вгорі я написала:
  
  Грем — У мене були дуже різні погляди на будинок Шадрака, тому я посилаю вас обох. Будь ласка, виберіть той, який вам більше подобається.
  
  Відправивши його, я сподівався, що в останній раз бачив Стинсона і його скалічене творіння, поки не прийшов чек від Уикинга.
  
  На жаль, ця надія рухнула три ночі тому.
  
  * * * *
  
  Було десь за північ, я ліг у постіль і був на межі того, щоб поплисти в щовечірнє забуття, коли задзвонив телефон. Похитуючись, кілька дезорієнтований, я почав намацувати телефон в темній кімнаті. Знайшовши його, я крикнув: "Так, алло, це Добі, хто дзвонить?"
  
  "Доброго ранку, сер Артур," відповів чийсь голос.
  
  "Джим, заради бога!" Я закричав. "Котра година?"
  
  “ Дванадцять тридцять шість. Тільки не кажи мені, що ти спав. О, звичайно, спав, адже ти більше не працюєш в "Дейлі", як ми, чесні люди, чи не так?
  
  “ Господи, Джим, чого ти хочеш?
  
  “ Пам'ятаєш свого друга, Стинсона?
  
  “Звичайно. Що з ним?"
  
  “Вчора Консідайн, наш головний редактор, вибухнув одній зі своїх королівських сліз з приводу своєї завантаженості роботою. В ході своєї тиради він кинув фразу про те, що хотів би просто розчинитися в порожнечі, як Редфорд Стінсон ".
  
  "Що це значить?" Я позіхнув.
  
  “Саме це я й хотів знати, тому я спустився в файли моргу і переглянув все, що у нас було на нього, просто з цікавості. І вгадай, що я знайшов?"
  
  “ Він був настільки бездарний, що зайнявся сценарієм фільмів і сколотив чортове стан?
  
  "Тобі не йде кисла нісенітниця", - сказав Джим. "Ти б не замислюючись написав сценарій до фільму, якби тебе хтось попросив".
  
  Він був прав, але це не мало значення. “ Заради бога, Джим, розкажи мені, що ти знайшов.
  
  “Консідайн говорив не метафорично. Ваш чоловік, Стінсон, дійсно зник у порожнечі. От, дозвольте мені прочитати це для вас ..."
  
  По телефонній лінії я почув шелест паперу.
  
  Заголовок: 'Пропав письменник'. Дата: Лондон. Підпис: Рональд Мессерви. Копія: 'Друзі Вільяма Редфорда Стинсона з Ламбета, який до Другої світової війни досяг певного успіху як автор детективних оповідань, зв'язалися з столичною поліцією і повідомили, що шестидесятипятилетний автор пропав майже два тижні тому. В останній раз його бачили у вівторок, двадцять третього липня, коли він з'явився на зборах групи шанувальників його творів, які називають себе the Peacock Street Pictuars".
  
  "The Peacock Street Picturiciars's?" Я повторив. "Ви хочете сказати, що у цієї людини дійсно був фан-клуб?"
  
  "Навіть у Гітлера є фан-клуб", - заперечив Джим. "Але суть в тому, що Стінсон покинув збори, щоб відправитися додому, і після цього його більше ніхто не бачив".
  
  "В якому році це було?"
  
  “ Тисяча дев'ятсот сімдесят четвертий.
  
  Чому Уикинг ніколи не згадував про зникнення цієї людини? Можливо, він не знав про це, припускаючи, що Стінсон просто помер. Всі сподівання на повернення до сну раптово зникли, і їх змінило збудження, яке виникає, коли раптом приходить в голову ідея. Ідея настільки хороша, що її просто необхідно вивчити і записати.
  
  Таємниця долі Стинсона була набагато більш інтригуючою, ніж все, що коли-небудь написав цей чоловік. Якщо б я міг дізнатися правду, це стало б захоплюючим вступом.
  
  “ Ти ще не спиш, Льон? Я почув голос Джима:
  
  "Так, завдяки тобі - ні", - відповів я. "Джим, цей репортер Мессерви все ще тут?"
  
  "Ні, Ронні вийшов на пенсію приблизно в той же час, коли пішла Тетчер, і помер, може бути, шість-сім років тому".
  
  Попросивши Джима надіслати мені копію статті, я повісив трубку. І, незважаючи на моє припущення, що я буду спати всю ніч, я знову заснув десь після 2:30.
  
  * * * *
  
  На наступний ранок я подзвонив в Уикинг. "Грем, мені треба поговорити з тобою про вступ", - сказав я.
  
  "О, так", - відповів він. “Мені це подобається, але я не розумію послання на обкладинці. Що ви маєте на увазі, кажучи "вибери те, що тобі більше подобається'?"
  
  "Я маю на увазі саме це, вибери сприятливий варіант або чесний".
  
  “Але я отримав тільки те, що зазначено у вашому додатку. Мені особливо подобається те, що стосується його відмінною марки ".
  
  Значить, Wicking отримав тільки версію для захисту моєї дупи? Повинно бути, я якимось чином переплутав введення іншої версії. Але на даний момент це не мало значення.
  
  “Послухай, Грем, вчора ввечері я дещо дізнався про Стинсоне, і це я теж хотів би включити. Насправді, я б хотів все переробити".
  
  “ Те, що ти прислав, в порядку, Льон.
  
  “Навіть в цьому випадку, той, який я розглядаю, буде набагато краще. Мені не потрібно багато часу, щоб вивчити його. Який у тебе абсолютний крайній термін?"
  
  "Взагалі-то, зараз".
  
  "Ну ж, Грем, я знаю, ти зможеш протриматися ще кілька днів".
  
  “ Льон, справді...
  
  “Сьогодні четвер. Дай мені час до кінця робочого дня в понеділок. Це все, про що я прошу".
  
  На іншому кінці дроту зітхнули. "Льон, насправді, те, що ти прислав, ідеально".
  
  “Я передзвоню тобі в понеділок. Спасибі, Грем".
  
  Я повісив трубку, план вже дозрів в голові. Я думав далеко за межами простого вступу для невеликого видавництва. Таємниця Вільяма Редфорда Стинсона стала темою великої статті для журналу slick або навіть книги про одну з найбільш інтригуючих (хоча і невідомих) реальних таємниць минулого століття! Вступ для Грема було б просто насмішкою.
  
  Тим не менш, до вихідних залишалося не так вже багато часу. Мені потрібно було рухатися. Почати, як я вважав, випливало з Британського музею. Після обіду я розпочав із перевірки кожного списку в пошуках Стинсона. Їх було всього три: дві збірки його жахливих оповідань і один з тих циклічних детективних “романів", в яких дюжина авторів відводять кожному по чолі і роблять все можливе, щоб збити з пантелику бідолаху, який змушений їм слідувати. Такі проекти, як правило, набагато цікавіше для авторів, ніж для читачів.
  
  * * * *
  
  Стинсона запросили розібратися зі всією цією плутаниною в останній главі, але мене не дуже зацікавив його внесок, оскільки його біографія в кінці книги свідчила::
  
  Можливо, найбільш відомий своїми розповідями в дусі Шерлока про Шадрак-Хаусі, гордості Пікок-стріт, Вільям Редфорд Стінсон (р. 1909) залишив свою письменницьку кар'єру в кінці 1940-х, щоб стати лондонським адвокатом. Його внесок в 'Murder-Go-Round' являє собою його першу художню літературу за чверть століття, і ми раді, що він повернувся.
  
  Адвокат? Це була нова інформація, але вона певною мірою пояснювала, чому його художня література була такою спорадичною. Що ще більш важливо, біографія передбачала, що він все ще займався юридичною практикою, коли книга була опублікована в 1969 році, за п'ять років до зникнення Стинсона.
  
  Закривши книгу, я повернула її на полицю і обдумала свій наступний крок. Де-то в цьому величезному сховище інформації повинен бути список адвокатів з Лондонського сіті, але скільки буде потрібно копатися, щоб відкопати його? У мене була ідея трохи краще.
  
  Вийшовши з будинку, я перейшла вулицю і зайшла в Музейну таверну, де, підкріпившись пінтою пива, дістала мобільний телефон і зателефонувала Генрі Бекхему, есквайрові, людині, яка кілька років тому вміло вів мій шлюборозлучний процес.
  
  "Dobie!" Голос Генрі плакав. “Який сюрприз. У тебе, мабуть, неприємності, інакше ти б не дзвонив. Що це на цей раз, ще один невдалий шлюб або позов про плагіат?"
  
  "Ні те, ні інше, ти, нестерпний мерзотник", - весело відповів я. "Я намагаюся довідатися про одному з вашої компанії по імені Стінсон, Уїльяма Рэдфорде Стинсоне".
  
  Я дав йому основну інформацію, але безрезультатно: він ніколи не чув про цю людину ані як про адвоката, ні як про письменника. Витерпівши у відповідь ще кілька веселих образ і пообіцявши як-небудь ввечері повечеряти з ним в його клубі, я повісила трубку.
  
  Я допивав третю пінту, коли задзвонив мій мобільний. Це передзвонював Бекхем.
  
  "Я сподіваюся, що ви цінуєте зусилля, які я доклав від вашого імені", - почав він. “Я зв'язався з моїм другом в Храмі, Дереком Евансом, і він дійсно зміг знайти когось, хто пам'ятав цього вашого хлопця, Стинсона. Цього хлопця звуть Тоджерс, хоча, як мені сказали, у конторі його зазвичай називають 'Старовина Тоджерс".
  
  "Що він пам'ятає?" - Запитав я.
  
  “ Судячи з його опису, в битві при Гастінгсі.
  
  “ Що він пам'ятає про Стинсоне? - запитав я.
  
  “Ну, Дерек сказав мені, що Старина Тоджерс охарактеризував Стинсона як досить непоказного людини, зі схильністю відмовлятися від гучних справ заради надійних ставок, які вимагали менше роботи. Позбавлений уяви - ось слово, яке використовувалося для його опису.
  
  Я легко міг у це повірити. “ Він сказав, що з ним сталося?
  
  "Це найцікавіша частина", - сказав Бекхем. “Він зник. Пфффффффф! Зник без сліду".
  
  Іншої інформації, яку Бекхем міг надати, завдяки люб'язності Олд Тоджерса, було дуже мало, і до кінця розмови мені довелося визнати, що я, мабуть, пішов по шляху дурня. Швидше за все, Стінсон вийшов на пенсію, а потім переїхав. Це не було великою таємницею.
  
  Я замовив ще пінту пива, сподіваючись заглушити своє розчарування, і тарілку сосисок на додачу, які з'їв, не відчувши особливого смаку. Я опинився в глухому куті. Завтра я зателефоную Уикингу і попрошу його продовжити знайомство, яке у нього вже було.
  
  * * * *
  
  Повернувшись додому, я планував спробувати записати хоча б кілька сторінок роботи над моєю поточної книгою, щоб день не був витрачений марно. Але мене відволік миготливий вогник на автовідповідачі мого телефону. Я натиснув кнопку відтворення, і поки я слухав, всі думки про мою книгу зникли.
  
  Містер Доби, прошепотів голос на автовідповідачі, якщо ви знаєте, що для вас краще, припиніть пошуки Стинсона. Прийміть це як попередження.
  
  Я прокрутив це вдруге, потім втретє, і до того часу переконав себе, що це, мабуть, якийсь жарт. Ймовірно, це був Джим Редгрейв або хтось із його настільки ж уїдливих друзів з "Стандард", яких він виставив на посміховисько. Тим не менш, голос, настільки приглушений, що знищував будь-які сліди ідентифікації, був досить моторошним, щоб привернути увагу до горезвісних волоскам у мене на потилиці.
  
  Я підійшов до переносному бару, налив собі віскі і сіл, щоб обдумати почуте. Якщо це був не Він, то хто? Тільки Уикинг, Генрі Бекхем, його друг з Темпл Дерек якийсь там і Старовина Тоджерс знали, що я шукаю інформацію про Стинсоне, хоча я з трудом міг повірити, що Уикинг або навіть Бекхем затіяли таку дитячу витівку. Тоджерс? Я навіть не знав цієї людини. І Дерека будь-то я теж не знав. Більше того, я дійсно поняття не мав, що Генрі сказав йому про моє прохання.
  
  Я випив свою склянку і роздумував, не налити ще, коли мене осяяла думка: Генрі сказав, що він "попитав" щодо Стинсона. Можливо, хтось із тих, кого він опитував, подзвонив, але з якої причини?
  
  Моє бажання випити ще віскі в додаток до всіх пинтам, які я випив у пабі, перемогло легкий рух залу навколо мене. Випивши його, я повернувся до телефону і набрав номер Уикинга, тільки на цей раз мені відповів його автовідповідач.
  
  "Грем, це Льон", - сказав я, відчуваючи трохи більше труднощів зі словами, ніж я очікував. “Хтось залишив мені чертовски дивне повідомлення, досить дивне ... загрозливе повідомлення про Стинсоне. Я знаю, що тут є якась історія. (Я мав намір сказати "десь", але ладно, до біса це.) Це стає все цікавіше ... З каррі ... О, забудь про це, я передзвоню завтра ".
  
  * * * *
  
  Наступне, що я пам'ятаю, - це дзвінок міського глашатая. Він подзвонив один, два, три рази, а потім почав повідомляти свої новини. Я одразу впізнав голос Грема Уикинга. Але чому він став міським глашатаєм? І чому він був таким відстороненим?
  
  Саме тоді я насилу відкрила очі і побачила, що розтягнувся на дивані, все ще частково одягнена.
  
  "Ооооо, мілорд ... Скільки я випила?" Я запитала кімнату, і відповідь почав повертатися до мене. Потім швидкоплинне спогад про міський глашатае промайнуло в моєму змученому мозку.
  
  "Уикинг," вимовив я, " де...?
  
  Звичайно, це був мій телефон-автомат, єдина річ у домі, яка могла поєднувати мелодію дзвінка з голосом. Тепер я невиразно пригадував, як дзвонив Уикингу.
  
  Було трохи більше десяти, і в мене було таке відчуття, що моя голова ось-ось народить. Потираючи скроні, я, похитуючись, підійшов до свого столу і помітив, що червона лампочка блимає, спалахуючи і гаснув, і виглядає як вітрина найменшого в світі борделю. Повозившись з кнопками управління, що мені вдалося відтворити повідомлення Уикинга.
  
  "Ми занадто багато святкували, чи не так?" почав він. “Я не зрозумів все, що ви говорили. Що там щодо загрози? Льон, випий кави — чим міцніше, тим краще — і передзвони мені.
  
  На цьому повідомлення закінчилося. Я скористався його порадою і приготував кавник міцного чорного кава. Потім я повернувся до апарату і спробував відтворити загадкову загрозу попередньої ночі з наміром відтворити її для Грема і дозволити йому бути суддею. Це був хороший план; в ньому був сенс, але після того, як я перемотав плівку, єдине повідомлення, яке повернулося, було від Уикинга тим ранком. Я прокручував це знову і знову, але було ясно, що повідомлення загрозливого там більше не було.
  
  "Прокляття!" Я скрикнув, усвідомивши, нарешті, що накоїв. Вчора ввечері, будучи п'яним, я по неуважності стер повідомлення. Воно зникло назавжди, не більше ніж спогад.
  
  Куди я міг би піти звідси?
  
  Цікаво, що б зробив старший інспектор Сім Таннер? Якщо подивитися на це очима Таннера, здавалося логічним почати тільки з одного: мені потрібно було поговорити зі Старим Тоджерсом.
  
  Роздобути номер телефону цієї людини було неважко, і як тільки я досяг чогось близького до повної тверезості, я зателефонував і домовився про зустріч з ним в його офісі в той же день.
  
  Приїхавши, я побачив, що Едвард Тоджерс-молодший був би цілком доречний у фільмі жахів "Хаммер". Він був таким виснаженим, примарним і блідим, що порівняно з ним Пітер Кашинг виглядав як Джуд Лоу. На вигляд йому було близько 80 років, а його очі були настільки глибоко посаджені, що майже зникали. Чому він все ще залишався на роботі, можна було тільки здогадуватися. Коли його асистент провів мене в його кабінет, старий Тоджерс зробив нерішучу спробу піднятися з-за старовинного дубового столу, перш ніж опуститися назад і жестом запросив мене сісти, що я і зробив.
  
  "Чим можу бути корисний, містер Доби", - запитав він.
  
  “ Взагалі-то, містер Тоджерс, я тут з дружнім візитом.
  
  При перших ознаках того, що він не збирається брати гонорар, обличчя чоловіка зблідло ще більше. "Світський візит?" недовірливо перепитав він.
  
  “ Так, я намагаюся побільше дізнатися про людину по імені Вільям Редфорд Стінсон, якого, як мені сказали, ви знали.
  
  “ А-а-а, ви, мабуть, той хлопець, про розслідування якого мені розповіли.
  
  “ Абсолютно вірно. Що ви можете розповісти мені про містера Стинсоне?
  
  "Ви розумієте, мій дорогий сер, що я відмовився від роботи на громадських засадах ще до війни".
  
  Я не став питати, на якій війні, хоча, судячи з його вигляду, це могли бути бойові дії проти бурів в останні роки правління Вікторії. Але очевидно, що сенс полягав у тому, що від мене чекали, що я заплачу за інформацію.
  
  "Можливо," я ризикнув, "ми могли б обговорити це за випивкою".
  
  "За вечерею, напевно, було б краще", - заперечив чоловік.
  
  Меркантильний ублюдок! "Звичайно", - сказав я, видавивши посмішку. "Коли захочеш".
  
  “ Вважаю, сьогодні ввечері я вільний. Скажімо, в дев'ять годин у ресторані "Рітц"?
  
  "Рітц"? Чому не Букінгемський палац, мати його? Я мало не скрикнув. Але я зберіг самовладання і посмішку і замість цього сказав: “Чудово. Зустрінемося там, у барі ". Здавалося, більше сказати було нічого, тому я відкланявся, заскочивши по дорозі додому у свій банк, щоб підготуватися до вечора.
  
  * * * *
  
  Було близько 8:30, коли я приїхав у "Рітц" і попрямував прямо в бар, втішаючи себе мартіні за 11 фунтів. Коли я допив другу, було 9:10. Він запізнився, але не настільки кричуще. Однак в 9:25 я почав сумніватися, що старий труп з'явиться. П'ятнадцять хвилин (і свіжий мартіні) через задзвонив мій мобільний. "Містер Доби?" - запитав незнайомий голос.
  
  "Так, хто це?" - запитав я.
  
  “Мене звуть Мейтленд, сер, я партнер містера Тоджерса. Боюся, що щось трапилося, і він не зможе прийти до вас на зустріч".
  
  “ О, дурниці! - Мимоволі вирвалося в мене.
  
  “ Дозвольте мені передати його щирі вибачення й запитати, коли йому буде зручно перенести зустріч.
  
  "Краще раніше, ніж пізніше", - сказав я. "Завтра, якщо його це влаштує".
  
  "Я передам це містерові Тоджерсу першим ділом завтра вранці, і або він, або я зв'яжемося з вами".
  
  "Добре, добре, дякую", - пробурмотіла я і повісила трубку. Але поки я сиділа там, дивлячись на свій телефон, я раптом задалася питанням: звідки у Тоджерса номер мого мобільного телефону? Я не віддавав його в офісі. Чи віддав?
  
  Поглянувши на майже порожній стакан переді мною, я дійсно не міг згадати. Можливо, я пам'ятав. Можливо, я не пам'ятав.
  
  Можливо, мені потрібен був ще один мартіні за 11 фунтів.
  
  Було трохи більше одинадцяти років, коли я, похитуючись, вийшов з бару і попрямував через вестибюль. Випрямися, випрямися, сказав я собі, вряди-годи сподіваючись, що ніхто мене не впізнає. Незважаючи на стару приказку, яка стверджує протилежне, я твердо вірив, що існує така річ, як погана реклама.
  
  На іншій стороні вулиці стояла низка таксі, і я попрямував до них, але, зійшовши з тротуару, почув чийсь голос: "Таксі, містер?" Голос належав молодому бородатому чоловікові то індійського, то пакистанського походження, який висунувся з-за керма пошарпаного американського седана.
  
  "Я піду за одним прямо зараз, спасибі", - крикнув я у відповідь.
  
  "Відвезу вас у будь-яку точку міста за десять фунтів", - відповів він. Раптово він привернув мою увагу. Як правило, не рекомендується користуватися послугами численних "циганських" кебів, які множаться по всьому Лондону. Крім того, що ви відбираєте роботу у звичайній міській торгівлі, ви ніколи не можете бути впевнені, чи є у водія-цигана законна ліцензія. Але, випивши вина на суму майже п'ятдесят фунтів, не оподатковуваних податком, я був готовий до вигідною угодою.
  
  “ Десять фунтів, де-небудь в місті, ви говорите? Я передзвонив, і чоловік радісно посміхнувся і кивнув. "Дуже добре". Забравшись на заднє сидіння машини (в якої пахло якимись екзотичними спеціями), я простягнув чоловікові десятку і дав йому адресу. Не мій адресу, оскільки я все ще був дещо обережним з цією пропозицією, а адреса пабу, розташованого досить близько до мого дому, щоб я міг або дійти пішки, або доповзти додому.
  
  Незважаючи на моє дещо туманне стан, мені не знадобилося багато часу, щоб зрозуміти, що ми їдемо не в тому напрямку. Я вказав на це водієві, і він просто посміхнувся у відповідь. Спочатку я подумав, що він просто не зрозумів, тому спробував ще раз, але на цей раз був винагороджений занадто розуміючою усмішкою. Водій точно знав, що робив.
  
  Мене викрали!
  
  Я намагався за ручку дверей, але вона була замкнена. "Куди ти мене везеш?" Я зажадав, марно намагаючись стримати страх зі свого голосу.
  
  "До кінця ваших пошуків", - відповів чоловік, як ніби це має щось означати.
  
  Я вирішив промовчати і перечекати, знаючи, що машина зрештою повинна була зупинитися і відчинити дверцята, після чого я міг би втекти. Врешті-решт, бути викраденим групою з однієї людини було не так вже й важко. З іншого боку, моя здатність чинити опір була значно знижена з-за моєї здатності до алкоголю.
  
  Невдовзі ми виїхали на вулицю, яку я знав дуже добре, і зупинилися біля тротуару перед будинком, в якому я бував багато разів. "Навіщо ти привів мене сюди?" - Запитала я, дивлячись через вікно на офіс Грема Уикинга.
  
  Я почув, як відчинилися дверцята машини, швидко відкрив свою і викотився назовні. Я попрямував до вхідних дверей будівлі, яку тримав відкритою сам Уикинг.
  
  "Грем, це що, якась чортова жарт?" Зажадав відповіді я.
  
  "Хотів би я, щоб це був жарт, Льон", - сказав він, проводжаючи мене в темний будинок.
  
  "Що відбувається?" - запитав я.
  
  "Це небезпечно для тебе, ось і все, що я можу сказати".
  
  "Що?"
  
  “ Підійди сюди, Льон, будь ласка.
  
  Він повів мене через затемнений вестибюль до ліфта. У мене закрутилася голова.
  
  "Ти збираєшся розповісти мені, що все це значить?" - Запитав я.
  
  Поки ми чекали, коли відчиняться двері ліфта, він сказав: “Спочатку я подумав, що ти божевільний, або, може бути, просто п'яний. Але ця історія з Стинсоном ..." Дзвінок сповістив про прибуття ліфта. "Залізай".
  
  Ми спустилися ліфтом в підвал, і коли він знову відкрився, Уикинг повів мене по іншому коридором до дверей, яка, якщо б не смужка світла навколо неї, могла б виглядати як вхід в бункер. "Що це?" - Запитав я.
  
  "Будь ласка, Льон, просто увійди," нервово сказав він.
  
  Я зробив, як мені сказали, і ввійшов у кімнату і закрив за мною двері. Це була комора, заповнена коробками з книгами. Ймовірно, десь тут було кілька моїх ящиків. Посеред ящиків на складаних стільцях сиділи близько дюжини літніх чоловіків і жінок, кожен з яких красувався в твідовому мисливської кепці навипуск і тримав у руках павичеве перо.
  
  Моє крайнє замішання, мабуть, відбилося на моєму обличчі, тому що один з учасників групи, що дуже літній чоловік, підвівся і промовив: "Ми - дивні люди з Пікок-стріт".
  
  Я в подиві оглянув асортимент. "Боже милостивий", - це було все, що я зміг сказати.
  
  “ Ви Леонард Доби? - запитав я.
  
  Я кивнув.
  
  “ Гадаю, той самий Леонард Доби, який поширював брехню про лорда Стинсоне?
  
  "Що?" Нерозумно перепитав я. “Ви маєте на увазі моє уявлення? Мій любий, я не брехав. Можливо, я не мав у своєму розпорядженні всіма фактами, але це не було свідомою спробою ухилитися. Ви сказали 'Лорд Стінсон'. Я не знав, що він став пером. Я був би щасливий вставити це в статтю ".
  
  Обличчя старого потемніло. "Це богохульная жарт", - вилаявся він.
  
  "Прошу пробачення?"
  
  “ Ви всує вимовили ім'я лорда Стинсона!
  
  "Лорд Стінсон?" Пробурмотів я. Переводячи погляд з одного обличчя на інше, я помітив, що всі вони могли бути в одній і тій же масці. Справа була не в рисах їх осіб, а в однаковому вираженні широко розкритого обожнювання в очах, в остекленевших поглядах, які можна зустріти в відчайдушно релігійних людей. До свого жаху, тоді я зрозумів, що вони представляли собою не просто збіговисько фанатів, а культ!
  
  "Боже милостивий, ви хочете сказати мені, що ви, люди, заснували релігію на Уїльяма Рэдфорде Стинсоне?"
  
  "Ми шануємо нашого Бога", - сказала одна з жінок.
  
  "Але з усіх людей, чому саме він?" - Вигукнув я. "Він був ніким іншим, як лайновим письменником!"
  
  В залі піднявся зітхання, і деякі люди впали на коліна, в той час як інші склали руки в молитві. Без сумніву, прийшов час йти. "Що ж, я радий, що мав честь познайомитися з усіма вами," швидко сказав я, " і мені щиро шкода, якщо я порушив заповідь або ... щось в цьому роді. Я постараюся бути більш обережною в майбутньому. А тепер мені пора йти." Я кинулася до дверей, тільки щоб виявити, що вона замкнена. Куди, в біса, подівся Уикинг?
  
  "Ви повинні відповісти за свою єресь", - проголосив старий, явно лідер групи. "Нехай зачитають звинувачення".
  
  Звинувачення? Чорт візьми!
  
  Інший учасник встав і зачитав вголос мій вступ, те саме, в якому я жорстоко обійшовся з цією людиною, те саме, яке, як стверджував Уикинг, він ніколи не отримував! Боже милостивий, тільки не кажіть мені, що Джим Редгрейв проговорився цим божевільним! Коли він закінчив, інша частина групи почала видавати низькі, страшні стогони.
  
  Потім ведучий запитав: "Що може сказати обвинувачуваний?"
  
  "Що ви маєте на увазі під 'обвинуваченим'?" - Обурено вигукнула я, враз усвідомивши, що це неправильний підхід. Ці люди були явно неврівноважені, і мені довелося звертатися з ними більш м'яко. Змусивши себе заспокоїтися і подумати, я відчув раптову спалах натхнення.
  
  “Ви забуваєте про іншому передмові, яку я написав, цій передмові. Я зрозумів, що зробив жахливу помилку. Я був занадто різкий, занадто жорстокий. Можливо, диявол змусив мене написати це, я не знаю, але я написав інше, щоб загладити свою провину. Прочитайте це, перш ніж судити мене."
  
  Той самий чоловік, який транслював мої "звинувачення", тепер витягнув інший аркуш паперу і, на мій превеликий полегшенню, прочитав сприятливий відгук. Коли він закінчив, старий запитав: "І ти кажеш, що це твоя істинна віра?"
  
  "Я клянусь", - заявив я.
  
  "Містер Уикинг?" раптово старий щось крикнув, і я почула, як відчинилися двері, і побачила, як увійшов Грем. "Містер Уикинг, обвинувачений стверджує, що усвідомив хибність своїх блюзнірських переконань і писань і стверджує, що цим він виправив їх". Він взяв друге вступ з рук читця і передав його Уикингу, який переглянув його. "Це правда?" - запитав старий.
  
  Уикинг подивився на мене, а потім знову на газету.
  
  "Скажи їм", - підказав я. “Грем, скажи їм, що я напився і написав перший лист як поганий жарти, а потім випадково відправив його тобі, а потім усвідомив свою помилку і написав це. Скажи їм.
  
  "Правду, містер Уикинг," сказав старий. “ Ми приймемо тільки правду.
  
  Дивлячись в підлогу, Уикинг сказав: “Він надіслав мені їх обидва. Він сказав, що я можу використовувати будь-який з них. Його слова були: 'сприятливий або чесне ".
  
  “ Чорт візьми, Грем! - Вигукнув я.
  
  Він повернувся до мене, виглядаючи кілька хворим. - Пробач, Льон, але це те, що ти сказав.
  
  "Досить", - сказав лідер співуче. “Леонард Добі, ти був викритий як богохульник і брехун. Ми, хранителі полум'я, ми, захищають істину від брехні, повинні тепер винести вирок".
  
  "Правда?" Я закричав, раптово прийшовши в лють. “Ти хочеш правду? Добре, я розповім тобі чортову правду про Уїльяма Рэдфорде Стинсоне. Він був найгіршим гребаным письменником, який коли-небудь дихав! Ймовірно, він інсценував власну смерть, щоб його більше не визнавали постачальником дерьмово прози на всій цій чортовій планеті!"
  
  Я відчув руку на своєму стегні, і Уикинг швидко встав між мною і ватажком. "Дозвольте мені поговорити з обвинуваченим", - сказав він, потім, відтягнув мене в кут, прошипів пошепки: "Заради бога, Льон, заткнись! Ти не уявляєш, з чим зіткнувся!
  
  Це був шепіт, який я дізналася. "Ти", - сказала я, приголомшена. "Грем, ти був голосом на моєму автовідповідачі!"
  
  "Я намагався попередити тебе, намагався змусити тебе зупинитися, але ти цього не зробив".
  
  “Грем, я хочу знати правду. Яке відношення ти маєш до всього цього?"
  
  Він подивився на мене повними болю очима. “Дивні люди з Пікок-стріт звернулися до мене з проханням повернути Стинсона в друк, от і все. Оскільки матеріалу було дозволено стати суспільним надбанням, він був досить дешевим, а вінтажна література знову продається, тому я сказав, що все в порядку. Я подумав, що це цікава ідея. Але потім я зробив помилку, попросивши вас написати вступ.
  
  “Спочатку ти написав то мстивого лист, який я прикинувся, що не отримав, щоб захистити тебе. Але мені все одно довелося показати їм його. Потім ти зацікавився цією людиною більше, ніж його писаннями. Ти почав розслідування, намагаючись з'ясувати, що з ним сталося. Сьогодні ти ходив до того старого адвоката і домовлявся з ним про вечерю."
  
  "Звідки ти міг це знати?"
  
  “ Льон, я стежив за тобою останні два дні.
  
  "У тебе що?" Позаду себе я чув неспокійне бурмотіння Дивних, але мені було все одно. Це ставало вже занадто. “ І, я думаю, ви теж скасували вечерю?
  
  Він кивнув. “ Я подзвонив Тоджерсу і сказав, що ти не зможеш приїхати, а потім попросив свого помічника зателефонувати тобі в "Рітц". Потім я домовився, щоб таксі доставило тебе сюди.
  
  “ Заради бога, Грем, чому?
  
  "Я... я повинен був".
  
  "Якого роду владу мають над тобою ці древні місячні тельці?" Запитав я.
  
  Уикинг з нещасним виглядом подивився на мене. Він був весь в поту. "Ти не уявляєш, як глибоко заходить їх манія, Льон", - сказав він. "Вони погрожували моєї сім'ї, моєї дружини і моїх kids...my дітям, Льон!"
  
  “ Погрожував їм що? - запитав я.
  
  Він сумно зітхнув. “ Стінсон не інсценував свою смерть, Льон, і він не просто пішов. Він був...
  
  "Ми втрачаємо терпіння", - підсумував лідер, і Уикинг негайно замовк. "Конгрегація, ви чули докази", - продовжив старий. "Який ваш вердикт?"
  
  Всі дружно встали і практично прокричали: "Винен!"
  
  "А покарання?" запитав старий.
  
  "Смерть!" - кричали вони.
  
  Я стояв там, відчайдушно сподіваючись, що весь цей епізод буде викритий як збочена жарт. Але ніхто не сміявся, і менше всього Грем Уикинг.
  
  "Гідне покарання," співучо промовив старий. "Леонард Добі, ти - друге пришестя Лжепророка, явився нам тридцять два роки тому у вигляді Самого Господа, який, як і ти, прийшов тільки для того, щоб зневажати бога і ганьбити Писання!"
  
  О, боже милостивий, цього не може бути! Вільям Редфорд Стінсон сам виступав перед the Ѕресісіагѕв 1974 році ... тридцять два роки тому! Що він їм сказав? Правду? Що він був жахливим письменником, який зрештою змирився з цим фактом і звільнився? Що ці люди були повними дурнями із-за того, що були його прихильниками?
  
  Я повернувся до Уикингу і сказав: “Боже мій, вони вбили Стинсона, чи не так? Ці божевільні фанатики вбили його і десь сховали його тіло! Ось чому він 'зник'!"
  
  Уикинг просто втупився на свої нігті.
  
  З мене було досить. Я кинулася до дверей, але півдюжини дивно сильних рук, які міцно тримали мене, дали мені пройти.
  
  "Відпусти мене, чорт би тебе побрал!" Я закричав. “Уикинг! Ти мій друг, заради бога! Зроби що-небудь!"
  
  "Я не можу," простогнав він. “ У тебе немає сім'ї, Льон. У мене є. Я повинен захистити їх.
  
  Раптово я відчув гострий укол в руку, і не потрібно було володіти уявою романіста, щоб зрозуміти, що це був шприц. Мої сили, здавалося, вичерпалися, немов їх витягли, і мене без опору втягли назад у кімнату.
  
  Останні слова, які я почув, були від Грема Уикинга. "Все, чого я хотів, це простий затяжки і використання твого імені, Льон", - говорив він. “Це все. Чому ти не міг зіграти внічию і перевести в готівку чек, хоча б на цей раз?
  
  * * * *
  
  Лондонська "Таймс", 21 вересня 2006 р.
  
  Поліція як і раніше спантеличена зникненням популярного автора детективних романів 52-річного Леонарда Доби, якого востаннє бачили виходять з готелю "Рітц" увечері 16 липня. Представник Скотланд-Ярду заявив у вівторок, що Ярд не бажає виключати нечесну гру, незважаючи на скептицизм щодо цього рішення з боку деяких найближчих друзів письменника.
  
  Редактор Джеймс Редгрейв, давній друг Доби, повідомив поліції, що автор вивчав книгу про колегу-письменника детективів Уїльяма Рэдфорде Стинсоне, творця голмсівського стилізованого персонажа Шадрака Хауса, який сам зник у 1974 році. Оскільки Стінсон зник, Редгрейв стверджує, що позірна зникнення Доби якимось чином пов'язане з його дослідженнями.
  
  "Льон - допитливий чоловік, і він цілком міг вирішити, що єдиний спосіб належним чином досліджувати зниклого людини - це насправді зникнути самому", - сказав Редгрейв.
  
  Грем Уикинг, видавець і один зниклого чоловіка, погоджується. "Я знаю, що побачу його знову", - сказав Уикинг Times. "Вірити в те, що один автор детективів законно розчиняється в повітрі, досліджуючи іншого письменника, який розчинився в повітрі, - значить приймати збіги, які ні один хороший письменник не наважився б помістити в свої книги ".
  
  Уикинг з усмішкою додав: "Або це, або існує якийсь великий культовий змову, спрямовану на те, щоб покінчити з авторами детективів".
  
  OceanofPDF.com
  
  ДРУГА СКРИПКА, Крістін Кетрін Раш
  
  СЕРЕДА, 5:36 РАНКУ.
  
  Холмс виглядав недоречно, коли присів навпочіпки на тротуарі, втупившись на смугу крові. Я вже приклав до носа Вікс і закурив сигарету. Від смороду на узбіччі дороги біля мене трохи не перехопило подих — десятирічний ветеран відділу по розслідуванню вбивств і п'ятнадцятирічний в поліції. У цьому районі пахло так, ніби хтось три дні тому переїхав стадо оленів, а потім залишив їх на сонці. Холмс просто обернув шарф навколо обличчя, перш ніж оглянути смугу крові, ніби в ній містилася таємниця століть.
  
  Я вже стежив за цією кривавою смугою. Вона вела вниз по насипу до понівеченої жіночого тіла, що лежить у дренажної канави біля огорожі з дротяної сітки. На цей раз вбивця був безстрашний, викинувши тіло поруч з однією з найбільш жвавих автомагістралей в цьому районі, всього в декількох ярдів від Кебот-Хілл, самого нового і потворного — житлового комплексу Санта-Лючії.
  
  Але це місце, схоже, не привернуло уваги Холмса, як і проржавілий "Олдсмобіль" 1970 року випуску з закривавленим крилом, кинутий на узбіччі. Співробітник групи судово-медичної експертизи соскребал кров у пластиковий пакет. Фотограф стояв верхи на дренажної канави, роблячи знімки тіла. Троє чоловіків з відділу обшукували машину, а двоє інших детективів оглядали узбіччя в пошуках інших доказів.
  
  Я стояла поруч з патрульною машиною і слухала, як Рей Енн, єдина жінка в команді, схилившись над рацією, просить ще кілька годин побути на місці злочину. Ранкова поїздка на роботу зіпсувала б річ, але Холмс сам напросився на це. І оскільки департамент витратив понад чверть бюджету на те, щоб єдина приватна компанія з подорожей у часі доставила Великого Детектива в Санта-Лючію, йому довелося виконати його прохання.
  
  Я спостерігав за ним з тих пір, як його взяли в поліцію двадцять чотири години тому. Він був худорлявим, середнього зросту, з яструбиним носом. Я очікував побачити чоловіка вище ростом, і, можливо, з вікторіанським стандартами він таким і був. Його піджак був зшитий трохи краще, ніж я очікував, але на ньому була мисливська шапка, а в руці він тримав вигнуту трубку, яку прибрав, коли виявив, що людина, яка володіє предметом, зробленим зі слонової кістки, піддається словесним образам в Каліфорнії.
  
  Я протестував проти приїзду Холмса, але шеф наполіг на своєму. Наш маленький відділ роками постійно змагався з ФБР, і оскільки не було жодних фактичних доказів того, що вбивця викрадав своїх жертв і переправляв їх через кордони штатів, шеф робив все можливе, щоб запобігти втручання ФБР. Холмс був всього лише козирем в рукаві, останньою спробою довести федералам, що "гомбои" можуть самі вирішити одну з них.
  
  З того моменту, як Холмс прибув, він багато слухав, задавав мало питань про злочин, але просив інформацію про ту епоху, про Каліфорнії і про Санта-Лючії зокрема.
  
  Я пирхнув, коли вони сказали мені це. Можливо, він був великим детективом з коли—небудь жили — хоча я б посперечався, що більш великі детективи існували в умовах відносної анонімності, - але його інформація застаріла на сто років. Як могла людина, який заробив собі репутацію, спостерігаючи за найдрібнішими деталями, виявити поворот, якого ніхто з нас — всі хороші детективи — не зміг не помітити?
  
  І повірте мені, ми шукали. Я спав по чотири години на добу з тих пір, як місяць тому була сформована оперативна група. Саме тоді ми зрозуміли, що Санта-Лючія була такою самою жертвою, як і понівечені тіла, які ми знайшли.
  
  Вбивця полював на багатих і знаменитих: двох юних кінозірок, колишню дитячу телезірку, футболіста з Прінстона, якого вибрали на драфті під номером один у цьому році, і дружину одного з найвідоміших сенаторів штату відомого скульптора в своєму власному праві. Кожна з його жертв була досить відома, щоб потрапити у вечірні новини по всій країні, і всі тіла були знайдені тут, в Санта-Лючії, хоча більшість з них зникли — живими — звідкись ще.
  
  Холмс простежив за плямою крові до прим'ятої трави на набережній, перш ніж затиснути ніс рукою. Потім я кивнув. Здавалося, у нього погіршився нюх, ймовірно, з-за нюхального тютюну або куріння трубки.
  
  “ Якого чорта ти твориш, Нед? Ти занадто гарний, щоб прочісувати місце злочину?
  
  Я озирнувся через плече. Бирмар стояв там, його крихітні оченята бігали, а кругле обличчя було блідим і зеленуватим. Він був детективом іншого типу, ніж я. Холмс був його кумиром у дитинстві, а Бирмар був мозком, звернулися до Чарівників часу Санта-Круса за допомогою в цій справі.
  
  "Я працюю", - сказала я тоном, що не терпить заперечень.
  
  "Схоже, ви спостерігаєте за Холмсом", - сказав Бирмар, але пішов геть, його пальто прилипло до тіла, як мокра наждачний папір.
  
  Я спостерігав за Холмсом, але вже оглянув місце злочину. Я був першим членом команди, що прибули на місце. Мій будинок знаходився в кварталі звідси. Це мене розлютило. Я був представником у цій справі. Якщо вбивця стежив за репортажами в пресі, він знав про мене. І навіть незважаючи на те, що мого адреси і номера телефону не було в списку, такого розумного хлопця не склало б великих труднощів з'ясувати, де я живу.
  
  “ Офіцер Залеський. Холмс дивився на мене з набережної. “ Не могли б ви приєднатися до мене на хвилинку, будь ласка?
  
  Я зітхнув, нахилився і затоптав цигарку в попільничці відділення. Потім я наблизився до насипу, намагаючись не наступити на криваву смугу. В моєму животі наростало легке роздратування.
  
  Всякий раз, коли цьому хлопцеві потрібна консультація, він обирав мене, а не Бирмара. І у мене були справи важливіші, ніж няньчитися з кимось, хто витрачав більше грошей департаменту, ніж шеф.
  
  "Ми вже знаємо, хто ця нещасна жінка?" запитав він. Навіть з Виками і сигаретою запах був нудотним. Тіло, нормально разлагающееся, не повинно пахнути так сильно.
  
  "Ні", - сказав я.
  
  "Що ж", - сказав він. “Можливо, це саме те, що ми шукали. У неї не так багато спільного з іншими".
  
  Я неохоче опустив погляд, виставивши всі свої тренування як щит. Тіло не було особистістю; це був король в шаховій партії, причина бійки і не більше. Але вбивця залишив її обличчя недоторканим, і вираз жаху в її широко розкритих блакитних очах буде переслідувати мене, якщо я дозволю цьому статися.
  
  Я змусив себе оглянути її у пошуках доказів, про яких говорив Холмс. Зуби в неї були нерівні і знебарвлені — не результат уваги за мільйони доларів. На залишках плаття, яке вона носила, виднівся магазинний ярлик. Холмс нахилився і простягнув мені шматок тканини. Манжета рукава. Однією гудзики не вистачало; інша гудзик була пришита досить невміло.
  
  "Господи, - сказав я. "Імітатор". Холмс сів навпочіпки і втупився на мене з-під полів свого кашкета.
  
  “ Імітатор? Він явно не зрозумів.
  
  Я вибрався з набережної. “У нас на волі двоє таких божевільних. Один з них вбиває за дивним особистих причин, а інший читає репортажі в пресі і наслідує ".
  
  Холмс сів поруч зі мною, дивно невимушено володіючи своїм тілом, хоча виглядав так, наче ніколи не займався спортом. "Нісенітниця", - сказав він. “Це абсурдно. Вірогідність наявності двох вбивць з однаковими ...
  
  "Це відбувається постійно", - сказав я. Я пішов до патрульної машини. Щоки Рей Енн розчервонілися. Вона боролася з розпачем.
  
  "Вони вже міняють маршрут через скупчення декількох машин на 1-5", - сказала вона.
  
  “ Дозволь мені поговорити з ними.
  
  "У цьому немає необхідності". Холмс стояв у мене за спиною. “Як тільки ваші фотографи закінчать, ми можемо повернутися до відділку. Ми з вами повинні обговорити, як працюють ці імітатори".
  
  СЕРЕДА, 11:53 РАНКУ.
  
  Найменше мені хотілося сидіти за столом і обговорювати основи кримінальної теорії з людиною, який помер за три десятиліття до мого народження. Але він навідріз відмовився працювати з Бирмаром ("Боюся, мій дорогий сер, що ця людина не розуміє нюансів"), і шеф сказав мені, що моя робота опиниться під загрозою, якщо я буду ігнорувати Холмса. Чудово. Здавалося, що Великого Детектива потрібен був персонаж, і він вибрав мене в якості Ватсона цього століття.
  
  Шеф використовував свій кабінет, щоб проінструктувати нову команду, яка повинна була розслідувати подвійне вбивство, про яке повідомили в "Гато Апартментс". Ніде не було усамітнення. Отже, я повів Холмса в своє улюблене заклад, бар недалеко від П'ятої вулиці, який був затінений папоротями, золотими кантами і неоновими вогнями. Денного світла в закладі не було з 1955 року, а вікна були зашторені. Всередині пахло сигаретним димом, настільки густим, що стіни були на півдюйма товщі. Пол був усіяний попкорном і липким від пролитого пива. Хтось, мабуть, давав хабар міським органам охорони здоров'я, тому що, за логікою речей заклад має бути закрита в перший же рік свого існування.
  
  На мій подив, Холмс нічого не сказав, коли ми ввійшли. Він пішов за мною до кабінці і прослизнув усередину, як ніби ми обидва були постійними відвідувачами. Я замовив світле пиво, а він - чай із льодом "з цукром та вершками", потім посміхнувся мені. "За останні кілька днів я дуже полюбив цю страву", - сказав він.
  
  Я був не в настрої вести пусту розмову. “ Отже, ви хочете, щоб я пояснив, що таке наслідувачі.
  
  Він похитав головою, легка посмішка торкнула його вузькі губи. “Думаю, я вловив концепцію. Однак я подумав, що повинен повідомити вам, що, на мою думку, ви помиляєтеся".
  
  Я відчула, як до моїх щоках приливає гарячий рум'янець. Цей чоловік знав, як дістатися до мене. Я був тричі нагороджений штатом Каліфорнія за свою роботу, "Нью-Йорк Таймс" визнала мене одним з кращих детективів країни, і мене зобразили в телефільмі, знятому по одному з моїх справ.
  
  "Послухай, - сказав я. “Я розслідував більше вбивств, ніж мені хочеться думати, і я був в командах, які спіймали шість різних серійних вбивць. Той, хто не слід шаблоном, неминуче стає наслідувачем ".
  
  "Але схема була дотримана", - сказав Холмс. “Аж до направлення ножових поранень, а також поширеного запаху розкладання. Частина плоті не належала їй, і під нею були шматки іншого трупа. Тварина, як і в інших випадках. У минулому вбивця використовував цей прийом, щоб було виявлено заховане тіло, і зробив це на цей раз. Я не вірю, що ви опублікували ці подробиці в пресі, чи не так?"
  
  Офіціантка поставила переді мною пиво, розплескавши трохи піни на подряпаний дерев'яний стіл. Потім вона поставила перед Холмсом склянку чаю з льодом, потім глечик молока і цукорницю. Саркастично усміхнувшися, вона дістала ложку і простягнула її йому, згребла зі столу мою п'ятидоларову купюру і пішла.
  
  "Ні", - неохоче відповів я. "Ми цього не робили".
  
  “Крім того, там був невеликий відбиток спортивного взуття, і він був залишений з протилежного боку від машини. Я думаю, ви зрозумієте, що вбивця розбризкав кров по бамперу, щоб збити нас зі шляху істинного. Кривава смуга була такий же прийомом, оскільки вона надто рівна і пряма, щоб бути залишеним тілом, яке подтащили до краю насипу. Вбивця йшов по набережній в досвітні годинники, з боку однієї з бічних вулиць, несучи з собою тіло. Оскільки спуск з дороги такий крутий, я б сумнівався, що хто-небудь його бачив.
  
  Я зробив ковток пива. Моя рука тремтіла. Я помітив ці речі, але не з'єднав їх воєдино. Холмс був прав. Думаю, деякі деталі не змінилися за минулі століття.
  
  "Я вважаю," сказав Холмс, "що якщо ми з'ясуємо, хто ця жінка, то знайдемо нашого вбивцю".
  
  СЕРЕДА, 14:33 пополудні.
  
  Ми відправили відбитки пальців і фотографію жертви в криміналістичні лабораторії по всій країні. Потім ми передали її фотографію пресі, яка опублікувала її по всій країні, потім ми найняли тимчасового співробітника для відстеження телефонних дзвінків.
  
  Холмс був вражений деякими речами: обсягом даних, які були у нас під рукою; тим, як ця інформація могла поширитися по всій країні за лічені секунди. Звичайно, він висловив це подив спокійно, давши нам зрозуміти, що подібні зміни були логічним продовженням епохи, в яку він жив. Він також сказав мені в приватному порядку, що, на його думку, така інтелектуальна легкість зробила нас лінивими.
  
  Бирмару це зауваження здалося забавним. Мені - ні. Холмс взагалі нічого не хотів мені сказати.
  
  До цього моменту розслідування у нас було вісім різних психологічних портретів вбивці. У профілях передбачалося, що вбивця був чоловіком і сильним (що здавалося очевидним, враховуючи футболіста), з недоліком соціальних навичок і глибоко вкоріненою ненавистю до відомим людям. Холмс не погодився з усіма експертами за всіма пунктами, окрім двох. Він визнав, що вбивця ненавидів знаменитостей і що вбивця був сильний.
  
  Ми повернулися з бару після обіду, що складався з гамбургерів, рясно присмачених жиром. Я випив одне пиво, а Холмс випив чотири чашки чаю, що привело його в знервований стан. Коли ми повернулися, нас разом з Бирмаром викликали в кабінет шефа для аналізу цієї справи.
  
  У кабінеті пахло відновленим повітрям і старими спортивними шкарпетками. Шеф поліції зберігав свою спортивну одяг у картотечном шафі — "так ніхто не підгляне", — лукаво мовив він, - і ніколи не відкривав вікна. Його стіл був завалений паперами, а на краю сусіднього столу безперервно гуло комп'ютер. Шеф сидів у м'якому кріслі за столом. Холмс і Бирмар зайняли єдині вільні місця. Я притулився до зачинених дверей, схрестивши руки на грудях.
  
  Шеф ознайомився з новітніми психологічним профілем, який нічим не відрізнявся від інших, а потім поцікавився нашою думкою.
  
  "Я б не погодився з вашими експертами", - сказав Холмс. “Мені здається, що наш вбивця цілком соціально орієнтований. Зрештою, йому вдалося зблизитися з людьми, які постійно оточені іншими і у випадку з зірками — перебувають під посиленою охороною. Ні, це людина, у якого достатньо ресурсів, щоб швидко і непоміченим долати великі відстані, людина, здатний наблизитися до неприступного, і людина, має зв'язки з Санта Лючіей ".
  
  Шеф поліції і Бирмар спостерігали за Холмсом, як за богом. Мене починав обурювати звук цього звучного голосу з акцентом. Я вже розібрався в історії з Санта-Лючією - це здавалося очевидним — і розповів шефу своєї теорії про те, що у вбивці була робота, яка зв'язувала його зі знаменитостями. Я випустив з уваги третій момент Холмса, і мені не слід було цього робити. Можливо, Холмс був прав: можливо, мій доступ до технологій зробив мене інтелектуально ледачим.
  
  "Це повинен бути приватний літак", - сказав я. "Він доставив трьох жертв з Східного узбережжя менше ніж за два дні".
  
  "Я подзвоню в аеропорт", - сказав Бирмар.
  
  Шеф поліції похитав головою. “Наш вбивця був би занадто розумний, щоб приземлитися в Санта-Лючії. Нам потрібно перевірити аеропорти, обслуговуючі невеликі літаки. Поклич когось допомогти з цим, Бирмар. Отримайте журнали з усіх аеропортів у межах дня їзди звідси ".
  
  Бирмар зблід. "Сер, я не вірю, що він міг виконати весь цей шлях сюди, скажімо, з Юти".
  
  "Ніколи не можна дозволяти упередженням заважати розслідуванню", - сказав Холмс.
  
  Я витріщився на нього. Він виглядав абсолютно невимушено, сидячи в пластиковому кріслі, витягнувши ноги, на столі поруч з ним гудів комп'ютер шефа. Не дивно, що Холмса не схвилював стрибок в майбутнє. Коли він був залучений в розслідування, він перевіряв свої очікування від світу біля порога.
  
  Холмс подивився на мене. “ Якого роду робота може знадобитися людині, щоб наблизитися до знаменитостей?
  
  Я знизав плечима. “Журналісти отримують пропуску. Поліція, охоронці, перукарі, водії, постачальники провізії — є цілий список допоміжного персоналу, який може проникнути в будь-яку цитадель, якщо він знає, як відкрити двері ".
  
  "Так," сказав Холмс, переплітаючи пальці будиночком, "але ця двері повинна бути однаковою для кожного з цих нещасних".
  
  "У нас вже є команда, яка розслідує зв'язки між нашими жертвами".
  
  Холмс посміхнувся. “ Ми поки нічого не знайдемо. Поки ми не дізнаємося ім'я нашої останньої жертви, вбивця ставить нас у невигідне становище.
  
  Я навмисно разжала руки і дозволила їм впасти з боків. “ Що змушує тебе так говорити?
  
  "Ми всі припускали, що вбивця - чоловік", - сказав Холмс. "Тільки в цей момент я зрозумів, що ми шукаємо жінку".
  
  СЕРЕДА, 15:15.
  
  Я була дуже рада, що Рей Енн не було з нами в офісі або будь-якої іншої жінки у відділі, якщо вже на те пішло, — оскільки наступні півгодини Холмс витратив на пояснення того, що "прекрасна стать" може бути абсолютно блискучим. Він розповів про свій досвід спілкування з якоюсь Ірен Адлер і, хоча мав на увазі, що вона була винятком з більшості жінок, припустив, що кожне століття має породжувати принаймні одного схожого людини. Тільки цей розум, той, який ми шукали, був диявольськи витонченим.
  
  В тому, що нашим вбивцею була жінка, його переконав відбиток черевика. Холмс стверджував, що знову і знову прокручував у голові схему, поки ми розмовляли. Судово-медична експертиза підтвердила, що взуття була дешевою марки, купленої у взуттєвому магазині зі знижкою, і що це був чоловічий четвертий розмір. Холмс сказав, що він спостерігав за взуттям на наступний день і зазначив, що багато жінки-офіцери віддавали перевагу чоловічі тенісні туфлі жіночим. Жоден чоловік не носив четвертий розмір, але деякі жінки носили.
  
  "Це не доказ!" - гримнув шеф поліції. “Це припущення. Крім того, серійні вбивці завжди чоловіки".
  
  Холмс зітхнув. “Я розумію, що у вас багато даних про цих вбивць. Але ніщо не заважає жінці використовувати ці методи для власної вигоди. Є кілька інших ознак, що вказують на жіночу руку. Жертви були одягнені, а не голі, як, мабуть, прийнято в подібних випадках. І, хоча вона, здається, домоглася багато чого, я вважаю, можливо для жінок, яких я бачив відтоді, як приїхав сюди, — метод вбивства, напад з ножем, більше залежить від несподіванки і від більшої огиди жертви до ножам, ніж від будь-якої потреби фізично здолати кого-небудь.
  
  “Ніж, до речі, - це зброя гніву, яке часто вибирають люди, які тривалий час зберігали в собі багато люті. Жіноче зброю, якщо хочете, оскільки жінок вчать не виражати свій гнів. Потім Холмс посміхнувся. "Принаймні, це не змінилося за минулі періоди часу".
  
  Холмс відкинувся на спинку стільця і притиснув складені будиночком пальці до губ. Він заговорив тихо, ніби розмовляв сам з собою. "Насправді, я б припустив, що ряд нерозкритих серійних вбивств у вас в країні залишаються нерозкритими просто тому, що ви не бажаєте визнати, що прекрасна стать так само здатний на звірства, як і ми".
  
  Почувши це зауваження, я повернувся спиною до дискусії і вийшов з кабінету. Презирство Холмса до наших методів викликало в мені гнів, який був контрпродуктивним. Він працював над кількома справами у вікторіанському Лондоні — місті з населенням удвічі меншим, ніж в Санта-Лючії, Санта-Крус і Сан-Хосе разом узятих.
  
  Тоді вбивство було салонної грою, і єдиний серійний вбивця, сумно відомий Джек Різник, так і не був спійманий. Якби я залишився в кімнаті, я б сказав всі ці речі.
  
  Замість цього я сів за свій стіл, глибоко зітхнув і задумався. Ділянка був майже порожній, більша частина відділу працювала над різними справами, а інша група займалася квартирними вбивствами в Гато. На задньому плані безперервно дзвонив телефон. За прозорим склом у адміністратора офіцер у формі сперечався з жінкою про те, що департамент даремно витрачає час на пошуки загубленого кішки. Один з диспетчерів, струнка чорнява жінка, вийшла з радіорубки і налила собі чашку кави.
  
  Мені хотілося, щоб було більше шуму. Я краще розумів, коли мені доводилося відсіювати відволікаючі фактори.
  
  Мені було неприємно визнавати, що Холмс мав ясністю бачення, якої не вистачало мені. Те, що нашим вбивцею була жінка, мало сенс. Це пояснило б дві аномалії в нашому статистичному аналізі: футболіста і дружину сенатора. Молода людина, якій трохи за двадцять, міг куди завгодно захопитися привабливою жінкою — і не відчувати загрози з її боку. Дружині сенатора з феміністськими нахилами просто потрібно було викликати в неї почуття сестринства.
  
  Це спростило наш пошук. Ми не шукали перукарів, постачальників провізії або навіть журналістів, на що спочатку розраховував. Ми шукали когось, хто більше відповідав профілю людини, що володіє приватним літаком. Когось, хто підтримував контакт з усіма цими людьми і при цьому залишався анонімним. Водія. В коротких рекламних турах багато студії і публіцисти спиралися на жменьку людей, які пройшли відбір, щоб привернути увагу знаменитостей. Більшість воліло жінок, тому що жінки сприймалися як безпечні. Водій приватного літака може перебувати за викликом у кількох спільнотах під кількома псевдонімами.
  
  Я підійшов до відомчого комп'ютера, встановленого і прикутій ланцюгом до столу у центрі кімнати (можливо, коли-небудь департамент обзаведеться індивідуальними комп'ютерами для всіх нас — більш економічне рішення, ніж наймати Тайм-чарівників Санта-Клари) і відкрив файли жертв. Вони не вдавалися в ту глибину, яку я хотів, тому замість цього я заглянув в газетні журнали, шукаючи якісь недавні згадки (до вбивств, звичайно) імен жертв.
  
  Двері в кабінет шефа відчинилися і зачинилися. Я почув кроки позаду себе і зрозумів, кому вони належать. Я не здивувався, коли Холмс підсунув стілець і сів поруч зі мною. Він спостерігав, як на екрані прокручується стаття за статтею.
  
  "Ти що-небудь знайшов?" запитав він.
  
  Я кивнув. Футболіст побував у трьох різних містах, щоб зустрітися з власниками команди, яка його обрала, і отримати вино і вечеря від кожного окремо. Обидві кінозірки були в рекламних турах для фільмів, що вони тільки що завершили. Дружина сенатора супроводжувала свого чоловіка на вечірці з його рідного штату.
  
  "Знайти водія, який займався всіма цими справами, не повинно бути складно", - сказав я. “У компаній повинні бути резюме з фотографіями. Але для кого-то не є незаконним використовувати псевдонім — за умови, що він використовує правильний номер соціального страхування. Я усміхнувся, побачивши замішання на обличчі Холмса. Хотів би я бачити це вираз частіше. "Але," сказав я, "навіть якщо ми покажемо зв'язок, у нас все одно недостатньо доказів, щоб пред'явити їх у суді".
  
  Холмс відкинувся на спинку стільця. "Я не розумію страху, з яким ви, здається, дивіться на свій судовий процес", - сказав він. Він був досить багато чув про це — я чув, як шеф поліції двічі попереджав Холмса не чіпати докази і не втручатися в судово—медичну процедуру, - але я думав, що досі він ігнорував попередження. “Але я згоден, що нам потрібно більше інформації. Справу не буде закрито, поки ми не зрозуміємо мотивацію дій нашого вбивці ".
  
  З мене було досить. Занадто мало спав, занадто багато кави і занадто багато лекцій. Моє терпіння лопнуло.
  
  "По-перше, це не 'наш' вбивця. По-друге, я працював над справами, у яких єдиним мотивом вбивці була ненависть до жовтого кольору. По-третє, реальне життя - це не загадка вбивства. Тут, у 1990-ті роки, ми рідко пов'язуємо всі кінці з кінцями ".
  
  "Вільні кінці," м'яко сказав Холмс, - це розкіш, яку стабільне суспільство не може собі дозволити.
  
  Поява Рей Енн врятувало мене від відповіді. Вона простягнула факс, дешевий папір була згорнута в невеликий рулон.
  
  "Ми знайшли її", - сказала Рей Енн. “Наша остання жертва. Кімберлі Мері Калдикотт. Домогосподарка з Бейкерсфілда, Каліфорнія".
  
  "Бейкерсфілд?" Перепитав я. Я спохмурнів. Бейкерсфілд. Холмс, мабуть, помилявся. Домогосподарка не вписувалася в цей сценарій.
  
  “ У неї є які-небудь зв'язку з Санта-Лючією? - Спитав Холмс.
  
  Рей Енн кивнула. “Народилася і виросла тут. Закінчила середню школу Санта-Лючія у 1970 році. Королева балу випускників, произносящая прощальну промову і проголосувала за найбільш імовірний успіх. Підлітки не дуже гарні в пророкуванні подібних подій. Хто б міг подумати, що вона виявиться розведеною секретаркою, матір'ю двох дітей?"
  
  "Вона не відповідає профілю, Холмс", - сказав я. "Я думаю, ми дійсно повинні прийняти ідею про подражателе і шукати витоку інформації в департаменті".
  
  Холмс похитав головою. “Ви втрачаєте з уваги очевидне, друже мій. Перш ніж ми припустимо, що два вбивці діяли однією і тією ж стратегією, ми повинні розслідувати це як взаємопов'язану смерть.
  
  "Моя дорога" він подивився на Рей Енн, " відповідай мені на запитання. Я вважаю, що предмети, які ти згадала щодо Кімберлі, були нагородами.
  
  Рей Енн кивнула. "Це вершина купи в старшій школі".
  
  Холмс посміхнувся. “Тоді нам потрібно з'ясувати, на кого настали під час сходження Кімберлі на вершину. Нам потрібно знайти молоду леді, яка посіла друге місце".
  
  П'ЯТНИЦЯ, 16:10 ВЕЧОРА.
  
  У щорічнику середньої школи Санта-Лючія була тільки одна фотографія салютаторианки 1970 року, її офіційна випускна фотографія. Лорена Хаас була дівчиною з круглим обличчям, в окулярах з-під кока-коли та зачісці середини шістдесятих. Така начитана інтелектуальна дівчинка, яка тихо сиділа в глибині класу і залишалася непоміченою навіть після дванадцяти років спілкування з одними і тими ж однокласниками. Деякі з них пам'ятали її і вживали такі слова, як "тиха", "сором'язлива" і "примхлива".
  
  Тільки одна однокласниця підтримувала з нею зв'язок, і вона стверджувала, що Лорена жила на сході і заробляла на життя тим, що водій таксі.
  
  "Можливо, Лорена і ненавиділа Кімберлі, - сказала однокласниця, - але вона ні за що не стала б її вбивати".
  
  Холмс посміхнувся у відповідь. "Ревнощі", - сказав він мені, - можливо, найбільш руйнівна з людських емоцій".
  
  Яким би не був мотив, доказів проти Лорени Хаас ставало все більше. Протягом дня після перегляду щорічника ми знайшли ліцензію пілота Хаас, порівняли відбитки її голосу з журналами авіакомпанії і з допомогою цього відстежили її різні псевдоніми. У нас навіть було достатньо доказів, щоб зв'язати її з кожною жертвою — вона возила їх на лімузинах компанії.
  
  Це відкриття передало розслідування ведення ФБР, хоча Спеціальному відділу по розслідуванню вбивств Департаменту поліції Санта-Лючії завжди будуть приписувати розкриття цієї справи.
  
  ФБР виявило Лорену в передмісті Вашингтона, що живе під псевдонімом Кім Мері. У п'ятницю вранці вони доставили її в Сан-Франциско для співбесіди, перш ніж офіційно пред'явити їй обвинувачення у злочині.
  
  Холмс наполіг на зустрічі з нею. Начальнику поліції довелося вести переговори про це. Нарешті, слава Холмса восторжествувала. Холмс збирався поговорити з Хаасом наодинці.
  
  Холмс наполіг, щоб я супроводжував його. Я втомився бути його Ватсоном. З тих пір як з'явився Холмс, я грав другу скрипку. Мені справді було все одно, чому Лорена Хаас вбила купу знаменитостей і свою шкільну суперницю.
  
  Мене вже призначили на розслідування вбивства / самогубства, про яке повідомили сьогодні вранці, — звичайно, легко розкритого, — але такого роду справа, яка породжує купу паперової тяганини. Я все ще протестував, коли ми піднімалися по сходах Федерального будівлі в Сан-Франциско, де вони тримали Хааса для допиту.
  
  "У нас достатньо доказів, Холмс," сказав я. “ Немає причин розмовляти з цим психом.
  
  Я весь день приводив один і той же аргумент. Холмс і раніше відмахувався від нього, але на цей раз він зупинився нагорі сходів і подивився на мене зверху вниз. В цей день він здавався вище зростанням, і я раптово усвідомив, яке приголомшливе враження він дійсно робив - в будь-якому столітті.
  
  "Мій дорогий сер," сказав він, - завжди потрібно перевіряти, чи вірні твої припущення".
  
  "А якщо це не так?" - Запитав я.
  
  Холмс з хвилину серйозно дивився на мене. “ Отже, ми розкрили справу завдяки везінню і випадковості, а не інтелекту.
  
  Я зітхнув про себе. “Вона ні в чому не збирається визнавати Холмс. Вона занадто розумна для цього".
  
  "Мені не потрібно визнання", - сказав Холмс. "Просто підтвердження".
  
  Він відкрив двері і ввійшов. Я пішла за ним. Я була б рада, коли б він пішов. Цей заступницький тон, ніби він і тільки він один бачив деталі всесвіту, дратував мене так сильно, що я напружувалася кожен раз, коли він відкривав рот.
  
  Всередині будівлі пахло сухістю, металом та відсутністю пилу. Наші кроки з кахельному підлозі віддавалися луною, і люди, яких ми бачили — всі в костюмах, — не зустріли нашого погляду, коли ми проходили повз. Ми проходили двері за дверима, всі двері були закриті, як ніби приховували секрети, які ми ніколи не могли бути присвячені.
  
  Коли ми дісталися до призначеної кімнати, Холмс узяв ініціативу в свої руки і попросив агента проводити нас прямо в зону для допитів. Перш ніж ми увійшли, нас проінструктували, що весь наш розмова буде записана на плівку.
  
  Біля входу в кімнату для допитів стояв охоронець. Охоронець кивнув нам, коли ми увійшли, як ніби запам'ятовуючи наші обличчя. Сама кімната була білою, за винятком одностороннього скла на задній стіні. Навіть стіл і стільці були білими. Лорена Хаас стояла перед склом, вдивляючись у нього, як ніби таким чином могла побачити людей, які сховалися за ним. Вона повернулася, коли двері за нами зачинилися.
  
  Хоча я бачив недавні фотографії, я був не готовий до її фізичній присутності. Вона далеко пішла від тих днів, коли носила окуляри з-під кока-коли. Контактні лінзи зробили її очі яскраво-блакитними. У неї було світле волосся до плечей, високі вилиці і маленький кирпатий носик. Вона рухалася з гнучкістю спортсменки. Вона легко могла б нести ці тіла. Якби я не знала, я б порівняла випускну фотографію Кімберлі Калдикотт 1970 року з версією Лорени Хаас 1990-х років.
  
  "Я ні з ким не розмовляю без адвоката", - сказала Хаас. У неї був рівний акцент, на якому спеціалізувалося більшість каліфорнійців. Вона притулилася до свого крісла, замість того щоб сісти в нього, і продовжувала дивитися на Холмса так, немов він був їй знайомий.
  
  "Я просто хотів познайомитися з вами", - сказав Холмс і простягнув руку. “Я Шерлок Холмс. Упевнений, ви читали про мою участь у цій справі".
  
  Вона не прийняла запропоновану руку. "О, так", - сказала вона. “Видатний детектив у світі. Вважаю, я повинен бути задоволений. Ну, я не такий. Такі люди, як ти, прокладають собі шлях, зосереджуючись на недоліки інших ".
  
  Потім її погляд зустрівся з моїм. Від цих пронизливих блакитних очей мене пробрала тремтіння, яку я не змогла приховати.
  
  “ Ви, мабуть, Тижнів Залеський. Про вас теж згадували в газетах. Ви були тим, хто вів розслідування, поки не прийшов містер Холмс і не забрав у вас все це. - В її словах була така точність, що це ранило. Я ніколи не згадував Холмсу про своє переміщення як про проблему, але мене це обурювало. Більше, ніж я коли-небудь висловлював.
  
  Вона повільно посміхнулася, ніби у нас був спільний секрет, і я згадав той ранок, здавалося, таке давнє, коли Холмс зробив свої перші дії по цій справі. Останнє тіло було виявлене недалеко від мого будинку. І до цього моменту я був у центрі уваги розслідування, поліцейський, який прославився завдяки роботі Лорени.
  
  Вона знала. Вона бачила. І, що ще гірше, вона розуміла. Ревнощі, сказав Холмс, можливо, найбільш руйнівна з людських емоцій.
  
  Лорена Хаас дозволила ревнощів знищити її. Хто б знав, яке зауваження зробив один з її знаменитих пасажирів, що вивільнило її бурхливі емоції. Але після звільнення це привело її назад в Санта-Лючію, до її будинку, місцем, де друге місце зруйнував її життя. Не мало значення, що Кімберлі Мері Калдикотт не досягла успіху. Що мало значення, так це те, що в старших класах Кімберлі Марі стала символом всього, чого не могла мати Лорена.
  
  Символ, який вона вбивала знову і знову зброєю гніву. Ніж. Холмс знову виявився правий. Не давши їй жодного питання, він зумів підтвердити як її вину, так і її мотивацію.
  
  Він був прав, і я зневажав його за це.
  
  Посмішка Лорени стала ширше, і мені довелося відвести погляд.
  
  Холмс полупоклонился їй, як справжній англійський джентльмен. "Дякую, що приділили мені час", - сказав він і постукав у двері. Охоронець випустив нас з кімнати.
  
  Я нічого не сказав Холмсу, поки ми поверталися до машини. У мене по шкірі побігли мурашки, і я був глибоко вдячний долі за те, що на наступний ранок він повинен був виїхати з "Чарівниками часу Санта-Крус".
  
  Коли він повернеться до себе додому, він не згадає мене. Але, як і Лорена з Кімберлі, я завжди буду пам'ятати його.
  
  П'ЯТНИЦЯ, 18:05 ВЕЧОРА.
  
  На цьому все повинно було закінчитися, але цього не сталося. Коли я висадив його біля будинку шефа поліції на святковий обід, на якому я не планував бути присутнім, крізь перешкоди в моїй поліцейської рації пролунав голос, що повідомляє, що з річки Санта-Лючія на берег викинуло тіло. Тіло належало молодої дівчини, яка зникла безвісти два дні тому, і вона, очевидно, була задушена.
  
  Поки диспетчер передавав інформацію, я уявляв собі цю сцену: роздуте тіло з чорним обличчям, вывалившийся мову, шия в рубцях і синцях, смытая від доказів самою річкою. Вбивство, не пов'язане ні з яким іншим, яке, ймовірно, увійшло б у бухгалтерські книги як нерозкритий.
  
  Холмс спостерігав за мною. "Вільні кінці трапляються," сказав він, - тільки коли ми дозволяємо їм існувати".
  
  Мій рот ворухнувся, але я нічого не сказав. Хто взагалі призначив його моїм учителем? Я був так само гарний, як і він.
  
  Він дістав з кишені трубку, а потім дістав кисет з тютюном. “Чого міс Хаас не змогла зрозуміти, - сказав він, - так це того, що подібна ревнощі заважає нам ясно бачити самих себе. У неї вже була ідеальна помста: хороший дохід, кілька робіт, які дозволили їй стикнутися з тим, що цінує ваше товариство. У неї була цікава життя, але замість цього вона постійно порівнювала себе з уявної фігурою з минулого ".
  
  Мої щелепи були зчеплені. Після цього вечора я більше ніколи не побачу цієї людини. Кричати на нього було марно.
  
  Він набив люльку і запхав її в рот, потім сунув тютюн в кишеню. Потім він простягнув руку. Я потиснув її, скоріше з бажання позбутися від нього, ніж з ввічливості.
  
  "Мені дуже шкода, сказав він," що я не зможу повернути свої спогади про вас на Бейкер-стріт. У вас один з найбільш гострих умов, з якими я коли-небудь стикався".
  
  Потім він вийшов з машини і попрямував по тротуару до будинку шефа поліції. В моїй свідомості спливло обличчя Лорени Хаас. Історія ніколи не запише, що думала про неї юна Кімберлі Мері Калдикотт. Можливо, Кімберлі дивилася на неї з повагою і захопленням, або, можливо, вона занадто часто помічала талант, який залишався невикористаним.
  
  Я міг би піти по шляху Лорени і перетворити Холмса в ненависну ікону, на яку я міг би звалити всі свої недоліки. Або я міг би рухатися вперед.
  
  Я виглянув у вікно машини. Холмс стояв на сходах, з трубкою в роті, в низько насунутій на чоло кепці. Я кивнув йому. Він кивнув у відповідь.
  
  Потім я викотив машину на дорогу, взяв мікрофон і продиктував номер свого значка. Я б поїхав до річки без упереджень і забув про технологіях. Я б звертав увагу на деталі і був би відкритий для нюансів.
  
  Я ніколи більше не хотів бачити Холмса, і був тільки один спосіб зробити так, щоб це сталося.
  
  Я мав перестати покладатися на припущення, експертів і комп'ютери. Я повинен був загострити свій власний розум і думати самостійно.
  
  OceanofPDF.com
  
  СПРАВА НІДЕРЛАНДСЬКО-СУМАТРСКОЙ КОМПАНІЇ, автор Джек Гріш
  
  ЧАСТИНА 1: ШЕРЛОК ХОЛМС СЛІД СВОЇМ ІНСТИНКТАМ
  
  Глава 1
  
  ПІДОЗРА У ПРОТИПРАВНИХ ДІЯХ
  
  Ми їли ситний сніданок у нашій квартирі на Бейкер-стріт — яйця-пашот, скибочки запеченої шинки, смажену картоплю і тости, які люб'язно подала наша домовладелица, місіс Хадсон, - коли Шерлок Холмс потягнувся за шейкером з корицею, щоб посипати нею хліб. Він підніс руку до контейнера і виголосив коментар, який застав мене зненацька.
  
  "Ватсон, це жахлива річ, яку вигадав парламент, створивши брак цього смачного порошку і збільшивши ціну на нього в три рази", - поскаржився він. "Це питання заслуговує розслідування, і я схильний почати розслідування до кінця дня".
  
  "Яке, чорт візьми, ставлення парламент має до створення дефіциту вашої кориці і підвищення цін?" - Запитала я, не вірячи, що тут є зв'язок.
  
  “Ви не знайомі з поточними подіями в нашому уряді? Хіба ви не читали про дії наших шанованих лідерів в "Таймс" за минулий тиждень?" він загарчав.
  
  “Минулого тижня я кілька днів не читав газет із-за довгої роботи в лікарні. Операції, на яких я асистував, забирали у мене більше часу", - пояснив я, кілька стурбований його провалом у пам'яті.
  
  "Що ж, тоді, доктор, дозвольте мені заповнити прогалини", - продовжив Холмс. “З якихось невідомих причин члени парламенту запровадили обтяжливі тарифи на імпорт спецій з Голландської Ост-Індії, що виключило їх рясні поставки. І оскільки попит на них залишається стабільним, основний принцип диктує більш високу вартість моєї кориці. Я не був би шокований, дізнавшись, що за цим криються якісь махінації ".
  
  Холмс посипав тост корицею, більш економно, ніж коли-небудь раніше, і закінчив жувати, не сказавши більше ні слова.
  
  Залишок ранку і початок другої половини дня Холмс провів за вкритим плямами кислоти столом з соснової стільницею, проводячи науковий експеримент, діловито переливаючи рідину з одного флакону в інший в спробі визначити хімічний склад засоби від водянки, або набряку, який виробник рекламував як секретну формулу.
  
  "Знову шарлатанство, Ватсон!" оголосив він нарешті. “Це всього лише таблетка, зроблена з розмолотого рису, який вбирає вологу, розведену у чайній ложці води, — демонстрація, на яку розраховують торговці ліками, щоб обдурити публіку. Я включу це відкриття в статтю, яку я пишу про оманливих ділових практиках. Тепер прийшов час відвідати товарні біржі в Лондонському сіті, щоб почути, що торговці прянощами можуть сказати про мудрість парламенту ".
  
  Був приємно теплий день весни 1887 року, тому ми спустилися в метро і невдовзі сіли в поїзд, який швидко доставив нас у фінансовий район, де Холмс, що не дивно, знав, як орієнтуватися на вузьких вуличках і знайти багатоповерхове кам'яна будівля, займане торговцями. Галасливий зал біржі являв собою видовище, на яке варто подивитися, оскільки чоловіки, одягнені в чорні або темно-сині костюми, сновигали взад і вперед між кабінками, заповненими іншими чоловіками, заваленими листками паперу. Всі вони тримали в руках олівці або затикав їх за вуха і вигукували один одному цифри, які тільки приводили спостерігача в замішання.
  
  Серед всієї цієї метушні Холмс загнав у кут одного з учасників погрому і ненадовго зав'язав з ним розмову, потім жестом запросив мене йти за ним сходами, ведучою в офіси на верхньому поверсі. Ми підійшли до номеру, на непрозорому вікні двері на третьому поверсі якого було написано "Байнем і компанія". Ми увійшли, і нас вітала миловидна секретарка, яка жодного разу не підняла очей від гросбуха, в який заносила цифри, але доброзичливим голосом поцікавилася нашою метою.
  
  "Духи, якими ви користуєтеся, досить тонкі, але спокусливі, і вони підкреслюють вашу природну красу", - відповів Холмс, зачаровуючи її своєю особливою манерою спілкування з жінками і змушуючи її подивитися в його сторону. “Мене звуть Шерлок Холмс, і я детектив-консультант. Це мій колега, доктор Ватсон. Ми прийшли без попереднього запису, щоб поговорити з містером Байнемом про невідкладному справі, вирішити яке може допомогти тільки він. Він вільний?"
  
  "Я знайомий з вашими подвигами, містер Холмс," відповів секретар, - бо читав в журналах захоплюючі розповіді доктора Ватсона. Я впевнений, що містер Байнем зможе викроїти кілька вільних хвилин". Вона зникла у внутрішній кімнаті і через кілька хвилин повернулася, щоб повідомити, що він був би радий познайомитися з нами, але був здивований тим, якою інформацією він може мати, яка допомогла б у розслідуванні.
  
  "Я попрошу містера Байнема пояснити вам це докладно після того, як ми продовжимо наш шлях", - сказав Холмс, розуміючи, що її цікавість порушено. Вона проводила нас до великого дубового столу і представила так, як ніби знала нас вже деякий час, потім швидко повернулася на своє місце біля входу.
  
  "Чому я зобов'язаний такою честю?" Містер Байнем почав після того, як його службовець закрив двері, щоб залишити нас наодинці.
  
  Холмс, не соромлячись у виразах, перейшов до справи. "Я підозрюю щось мерзенне введення парламентом обтяжливих податків на спеції, що відбуваються з Голландської Ост-Індії", - зізнався він президенту торгової фірми. “ Розкажіть мені, що вам відомо про ситуацію. Якщо хтось і має внутрішньої обізнаністю, то це хтось на кшталт вас, містер Байнем.
  
  “Я вітаю ваше питання, містер Холмс, тому що я теж вважаю, що голосування було сфальсифіковане, “ заявив містер Байнем, - але у мене немає доказів, тільки думка нашого лобіста Девіда Беренса. Він переконаний, що на більшість як у Палаті громад, так і в Палаті лордів вплинули виступи і закулісні махінації одного члена, зокрема, лорда Ештона Прітчарда. Лорд Прітчард, як ви пам'ятаєте, згадувався два роки тому під час сумнозвісного скандалу з проституцією, але в іншому він був незаплямованою завдяки своєму розуму.
  
  "Я можу сказати вам, що його повноваження ефективно перекрили імпорт чилі, куркуми, імбиру, ванілі, гвоздики, запашного перцю, кардамону, мускатного горіха, перцю з острова Суматра, четвертого за величиною виробника в світі".
  
  "І кориця", - додав Холмс. "Ми не повинні забувати про кориці".
  
  "Так, і корицю, звичайно", - погодився містер Байнем. "Але з якоїсь причини лорд Прітчард запропонував високі тарифи, для всіх нас загадка".
  
  "Ви забезпечили мене важливими підказками, містер Байнем, і з їх допомогою я, можливо, зможу розгадати цю загадку", - сказав Холмс, хоча і не раніше, ніж попросив його поділитися вмістом їх розмови з його секретаркою в адміністратора. "Вона як на голках, щоб дізнатися про це", - недбало сказав Холмс.
  
  "Міс Міллер поставила перед собою завдання вивчити кожен аспект мого бізнесу", - зазначив містер Байнем. “Вона сповнена рішучості стати першою жінкою на біржі. Жінка-спекулянт, уявіть собі це!"
  
  Виходячи, Холмс зупинився біля її столу, і вона захоплено подивилася на його виснажене обличчя, з нетерпінням чекаючи, що він знову скаже щось чарівне. "Я думаю, що проклав шлях до довіри містера Байнема", - повідомив він їй. "Я бажаю вам успіхів у ваших заняттях".
  
  "О, дякую вам, містере Холмсе, ви дійсно уважний джентльмен," ввічливо відповіла вона з відтінком кокетства. "І, будь ласка, тримайте нас в курсі пригод містера Холмса, доктор", - схвально сказала вона мені.
  
  Я правильно передбачав наступний хід Холмса, запитавши його, не Уайтхолл наша мета, щоб нанести візит лобіста Девіда Беренсу.
  
  "Абсолютно вірно, Ватсон," погодився Холмс. "Беренс, без сумніву, надасть дані, які наведуть нас на вірний слід".
  
  Ми поїхали в ландо з двома туристами на Бонд-стріт за покупками, потім пересіли в таксі, яке доставило нас в Уайтхолл в центрі Лондона, де урядові установи чергувалися з приватними. Лобісти всіх галузей економіки розташовувалися в групі будівель з червоної цегли, що виходили фасадами на головну дорогу. Офіс Беренса було неважко знайти за адресою, який Байнем дав Холмсу.
  
  Нам пощастило зустріти Беренса за його робочим столом, тому що він не блукав, як зазвичай, по залах парламенту, в якому була перерва через великодніх канікул.
  
  Беренс був приголомшений прямим зверненням Холмса і спочатку намагався зберігати дипломатичність, але, почувши ім'я лорда Прітчарда, втратив самовладання.
  
  "Ця людина, безсумнівно, негідник", - крикнув він Холмсу. “Я повинен жити з цими політиками щодня і працювати з ними над досягненням компромісів, але лорд Прітчард неможливий, коли справа доходить до співпраці. Його порядок денний переслідує виключно особисту вигоду, і все, що суперечить цій точці зору, ігнорується. У справах перед законодавцями він представляє тільки самого себе ".
  
  "Як йому вдалося добитися введення безпрецедентних тарифів на спеції з Суматри?" Холмс хотів знати.
  
  "У своїх виступах він стверджував, що торговці сировинними товарами не платять свою справедливу частку податків, і пропонував високі тарифи в якості належного початку", - згадував Беренс. “Але за лаштунками його тренував високий, бородатий, добре вдягнений чоловік років п'ятдесяти з горбинкою на носі, який приховував свою особистість. Я точно знаю, що цей чоловік написав ці речі, тому що я був свідком того, як він передавав листи паперу лорду Притчарду, який відніс їх до кафедри і почав свої тиради.
  
  "Незважаючи на красномовство про справедливе оподаткування, я б тримав парі, що мотивом підтримки лордом Притчардом підвищення тарифів була його власна вигода, якщо його історія відповідає дійсності".
  
  "Це серйозне звинувачення," прокоментував Холмс, - і я буду тримати його в розумі, продовжуючи своє розслідування. А поки я зосереджуся на встановлення особистості високого бородатого спільника лорда Прітчарда з гачкуватим носом.
  
  "Це вимагатиме непростої роботи", - зауважив Беренс, коли ми йшли. "Я сподіваюся, що ваші зусилля принесуть плоди".
  
  "На жаль, мій метод передбачає більше важкої роботи, ніж витонченою біганини, хоча я пишаюся останньої", - сказав Холмс, показуючи, що у нього вже є план.
  
  Глава 2
  
  НАПОЛЕГЛИВІСТЬ ДАЄ РЕЗУЛЬТАТ
  
  Холмс вирішив повернутися на наші розкопки, бо наближався час обіду та адміністративні приміщення парламенту закривалися на весь день.
  
  "Бюрократи до теперішнього часу розійшлися по пабах, так що я буду змушений відкласти свої дослідження до завтрашнього ранку", - пробурчав він, коли ми вже прямували до метро.
  
  Ми відмовилися від ленчу з-за рясного сніданку, приготованого місіс Хадсон, і я вмирав з голоду, коли ми зійшли з поїзда на Чарінг-Крос. Оскільки ми були так близько від Стрэнда і нашого улюбленого ресторану simpson's, я переконав Холмса зупинитися перекусити, хоча він рідко думав про їжу, коли був занурений в розслідування.
  
  Перед цим за графином піно нуар ми з'їли блюдо, зображене на дошці. Холмс розмірковував про заплямованою репутацією лорда Прічарда і задавався питанням, як настільки заплямований персонаж міг бути нагороджений довічним призначенням в організацію законодавців у червоних мантіях.
  
  "Це погано говорить про систему патронажу", - критикував Холмс, роблячи ковток чудового червоного вина. “Американський революціонер Томас Джефферсон точно зобразив інформоване електорат як бар'єр проти загрозливих елементів у вільному суспільстві. Якою б радикальною здавалася ця ідея, британським аристократам, контролюючим структуру Палати лордів, слід було б прислухатися до поради Джефферсона і дозволити громадськості вибирати всіх світських членів парламенту. Такий склад міг би знизити ціну безбожну на корицю ".
  
  Поки ми йшли назад на Бейкер-стріт, кожен з нас насолоджувався смаком кубинських сигар, куплених в газетному кіоску разом з примірником "Івнінг Стар", яким ми згодом поділилися на дивані у вітальні.
  
  Пізніше я написав кілька абзаців для статті про неоціненною допомогою Холмса Скотленд-Ярду у справі про Арнсвортском замку, потім раптово відчув втому і пішов спати. Я залишив Холмса в його лавандовом халаті, сидить у плетеному кріслі-кошику, витягнувши тонкі ноги і схрестивши і барабанячи пальцями по колінах.
  
  * * * *
  
  Коли я прокинувся вранці після спокійної ночі, Холмс вже випив половину кавника і був одягнений у піджак і краватку. Він налив мені чашку і порадив прискорити крок, щоб ми могли встигнути на восьмигодинний потяг до Уайтхолла.
  
  “Мій час на дослідження скоротиться вдвічі, якщо ви будете настільки ласкаві, Ватсон, приєднатися до мене у пошуках розгадки імені загадкового людини. Офіси у Вестмінстерському палаці відкриваються в дев'ять, і ми повинні бути в бібліотеці Палати лордів, коли двері відкриють, бо наш день обіцяє бути довгим і важким ", - попередив він.
  
  Ми піднялися по білих мармурових сходах бібліотечного крила за кілька миттєвостей до того, як служитель широко розчинив величезну різьблені дубові двері і впустив нас у ряд устланных килимами, прикрашених кімнат, в яких зберігалися великі, важкі томи мініатюрних книг, датованих 1295 роком нашої ери .
  
  Холмс запитав у одного з архіваріусів, що сидів за довгим полірованим столом, де ми могли б знайти самі останні протоколи, і він показав нам на полицю поруч із входом.
  
  "Кожен том являє собою стенограму засідання за одне засідання," прошепотів джентльмен, - і ця полиця поділяє засідання з початку року".
  
  "Наше завдання, Ватсон," почав Холмс, - проаналізувати події і відзначити календарний день, коли лорд Прітчард виголосив промову про товарних брокерів або тарифах. Я вивчу протоколи одного сеансу, поки ви будете займатися іншим. Одна тільки ця невелика рутинна робота займе кілька годин, а потім у нас буде ще один."
  
  Ми відкрили перші томи на стійці поруч з полицею і приступили до трудомісткого процесу перегляду сторінки за сторінкою, поки Холмс не знайшов запис, яку шукав, від п'ятого лютого.
  
  "Прочитавши дослівний переклад його промови, я прийшов до висновку, що лорд Прітчард схожий на гусака — він випинає груди і гуде", - пожартував Холмс. "У нас є ще всього два місяці словоблуддя, перш ніж наша задача буде виконана".
  
  "Я знайшов одного!" Схвильовано сказав я тихим голосом, коли натрапив на довгу промову чотирнадцятого лютого.
  
  Ми завершили дослідження приблизно в годину дня після того, як виявили два додаткових вітряних дня двадцятого березня і третього квітня, в день голосування за підвищення тарифів.
  
  До цього часу в моєму порожньому шлунку загурчало, і я переконав Холмса, що скоро втрачу свідомість від голоду. Він неохоче погодився перерватися на ленч у цікавій таверні, повз яку ми проходили по дорозі в бібліотеку. Ми з'їли по бутерброду з смаженою індичкою і печеної квасолею, потім відновили допит в маленькій кімнаті, суміжній з тієї, де ми переглядали протоколи.
  
  Опинившись всередині, Холмс запросив у клерка реєстру відвідувачів Палати лордів.
  
  "Яка у вас причина для перегляду реєстру?" жінка-клерк наполягала на тому, щоб знати.
  
  "Я хочу дізнатися, хто відвідував певного члена клубу в чотири конкретні дати", - соромливо відповів Холмс.
  
  "Який учасник і в які дати?" запитала жінка.
  
  “Це конфіденційно. Я вважаю, що як британський підданий я маю право ознайомитися з документами в приватному порядку, без втручання цікавість державного службовця", - різко відповів Холмс.
  
  "Дуже добре, я лише намагалася допомогти", - пирхнула вона. “Ось поточна запис. Записи попередніх сеансів за останні два роки перебувають у книжковій шафі праворуч від вас. Все, що перевищує два роки, замикається в сховище.
  
  "Тих, що на цей рік, буде достатньо", - сказав Холмс і подякував за допомогу.
  
  Ми перейшли до іншого дерев'яного прилавка і відкрили поточну книгу. Кожна сторінка була розділена на стовпці, той, що ліворуч, містив дату, наступний містив підпис відвідувача, наступний за нею - ім'я учасника, якого потрібно було відвідати, а в останньому стовпці вказувалася причина відвідування.
  
  Кожна запис вимагала перевірки, оскільки в них не було ніякого порядку, крім дат, тому Холмс швидко перейшов до п'ятого лютого. Ми виявили, що лорд Прітчард згадується в списку сімнадцять разів, і Холмс записав імена сімнадцяти відвідувачів у свій блокнот. Він перейшов до чотирнадцятого числа того ж місяця. Лорд Прітчард фігурував у списку одинадцять разів, і Холмс записав одинадцять імен. Двадцятого березня стало відомо, що лорд Прітчард брав тринадцять відвідувачів, а третього квітня - двадцять одного. Холмс вивчив свої записи і розповів мені, що у всіх чотирьох випадках повторювалося одне ім'я - Джошуа Хайнц.
  
  "Тепер давайте подивимося, що він писав в якості причини кожного візиту", - запропонував Холмс. "Рада і повчання' - це перша причина", - спокійно промовив Холмс. "'Рада і повчання' чотирнадцятого лютого, " повторив він. “Та ж причина з'являється двадцятого березня і знову третього квітня. Я можу з упевненістю зробити висновок, що Джошуа Хайнц - потайний, кривоносий автор пихатих заяв лорда Прітчарда.
  
  “Що ти збираєшся робити з цією інформацією? Куди ти підеш звідси?" Я поцікавився.
  
  "З одного питання за раз, Ватсон," відповів Холмс. “Те, що я маю намір зробити, складно, але в кінцевому підсумку сам лорд Ештон Прітчард скаже мені, що він або безчесний негідник, як стверджують його недоброзичливці або просто невірно оцінений, лояльний представник корони. І те, до чого я перейду звідси, елементарно — прямо до справи ".
  
  Розділ 3
  
  ПИТАННЯ ЧЕСНОСТІ
  
  Високоповажний лорд Прітчард зручно влаштувався у своїх покоях у внутрішньому святилище Вестмінстерського палацу — зручно сидіти у нього виходило найкраще — і разом з красивою молодою жінкою з свого персоналу переглянув список відвідувачів, які просили в нього аудієнцію. Лорд Прітчард, красивий, модний чоловік років сорока з невеликим, носив ідеально укладене світло-каштанове волосся, розділене проділом посередині, і він постійно поглядав на себе в люстерко маленької косметички, яку тримав на розі свого столу.
  
  Він завжди був оточений чудовими підлабузниками, які обожнювали в ньому, як квочки, виконуючи свої офіційні обов'язки. Вони приносили йому на срібному підносі газету і кави вранці, чай і пампушки вдень, і часто хто-небудь з елегантних слуг супроводжував його ввечері в вишуканий ресторан, а потім пізніше на спектакль або концерт, в залежності від його переваг.
  
  “ Леді Хартпенс— чого вона хоче? - Поцікавився лорд Прічард, вивчаючи список з десяти відвідувачів.
  
  "Вона шукає роботу в Комісії по старовині", - пішов недбалий відповідь.
  
  “ Леді Хартпенс не входить в число моїх улюблених гостей. Нехай вона почекає, поки їй не стане нудно, потім скажіть їй, що я розгляну її кандидатуру, коли з'явиться вакансія, " зарозуміло наказав лорд Прітчард.
  
  “Тепер переді мною незнайома людина, Іен Кратчфилд. Що все це значить?" Запитав його світлість.
  
  "Він каже, що його надіслав містер Джошуа Хайнц, і бажає приховати причину свого приїзду до тих пір, поки не зустрінеться з вами на самоті", - повідомила молода жінка.
  
  “Хм. Дуже добре, тоді я побачу його першим", - заявив аристократ, здивувавши свого підлеглого.
  
  Іен Кратчфилд смиренно зайшов у просторий кабінет і шанобливо представився, дотримуючи відповідний протокол.
  
  “ Що привело вас сюди, Кратчфилд? - Поцікавився лорд Прітчард, залишаючи свого відвідувача стояти і чіплятися за сумку. “ Ви уявляєте Британської Ост-Індську компанію, як і ваш колега Джошуа Хайнц?
  
  "Ну, насправді, так," визнав Кратчфилд. "Наша компанія була дуже задоволена результатами вашої кампанії по підвищенню податків для її конкурентів, торговців спеціями, які мають справу з ієрархією на острові Суматра".
  
  "Ви пропонуєте інше взаємовигідну угоду?" Сміливо запитав лорд Прітчард, його голос був тихим, але сочився очікуванням.
  
  "Так, але ваша роль у даному випадку була б більш складною", - пояснив Кратчфилд. "Нам потрібно, щоб ви заступилися за королеву Вікторію, яка, ймовірно, підпише договір з американцями про повне скасування тарифів на дорогоцінні камені і біжутерію, договір, який негативно вплине на імпорт цих предметів розкоші з нашої колоніальної країни, Індії".
  
  “ Клопотати перед королевою? Можливо, це виходить за межі моїх можливостей, " жалібно сказав лорд Прітчард, приголомшений цією думкою.
  
  "Якщо ви не можете цього добитися, можливо, ви могли б очолити зусилля у Верхній палаті по блокуванню договору, якщо вона його підпише", - заперечив Кратчфилд.
  
  "І заперечувати волю королівської сім'ї?" Заперечив лорд Прітчард.
  
  "Це розумна альтернатива того, щоб серйозно поранити Британської Ост-Індську компанію", - продовжував міркувати Кратчфилд.
  
  “Мені потрібен час, щоб обдумати це. Приходьте до мене післязавтра, і ми обговоримо це знову", - вирішив лорд Прітчард.
  
  Після від'їзду Кратчфилда лорд Прітчард повідомив своїх підлеглих, що всі інші зустрічі скасовуються. Він ходив по своєму розкішному червоному килиму і намагався візуалізувати стратегію, соблазняемый перспективою отримання вигідного винагороди за успішне вплив на її Величність. Він відрепетирував ці слова, підходячи до неї, а потім прийшов до висновку, що його розум і жвавість завоюють її.
  
  Але що, якщо вона відмовиться надати йому можливість зустрітися? Він залагодив цю непередбачену ситуацію, замінивши її присутність присутністю прем'єр-міністра. "Звичайно, він прислухається до моїх благань і погодиться з моєю позицією", - сказав лорд Прітчард вголос самому собі. "Він передасть моє послання королеві Вікторії і переконає її усвідомити небезпеку підписання пакту з американцями".
  
  * * * *
  
  На наступний день лорд Прітчард розчистив свій розпорядок дня і відправився в Букінгемський палац, де скористався своїм впливом, щоб поговорити з секретарем по призначень Її Величності. Джентльмен був дратівливо формальний і розпитав політика про його цілях, запитавши, чому він відмовився скористатися належними каналами, щоб домогтися аудієнції у королеви.
  
  "Справа термінова, і відповідні канали витрачають дорогоцінний час", - поінформував лорд Прітчард секретаря з призначень.
  
  "Тим не менш, необхідно, щоб ви дотримувалися процедури", - порадив помічник. "Я прийму рішення, як тільки отримаю звістка від ваших спонсорів з дворянства".
  
  Лорд Прітчард не зміг ввічливо прийняти цю відмову і в роздратуванні покинув зал, і попрямував прямо до будинку номер 10 на Даунінг-стріт, щоб домовитися про зустріч з прем'єр-міністром. Там атмосфера здалася йому більш привабливою, і він домовився про діалог з прем'єр-міністром на наступний вівторок.
  
  Задоволений, лорд Прітчард повернувся в свої покої і покликав до свого столу нового співробітника, фігуристу, блакитнооку, вишукано одягненого бухгалтерку з медово-білим волоссям і заразливим характером.
  
  "У мене є привід відсвяткувати сьогоднішню перемогу", - весело сказав він їй. "Замов столик для нас двох сьогодні ввечері, на шість годин, в кімнаті ректора Університетського клубу".
  
  "Із задоволенням, мілорд, прямо зараз", - відповіла вона з хвилюванням у голосі.
  
  * * * *
  
  В середині ранку наступного дня Ян Кратчфилд з'явився до приймальні лорда Прітчарда, на цей раз зі своїм супутником, сером Уенделл Бернардом. Їх проводили у внутрішню кімнату після того, як про них оголосив офіс-менеджер.
  
  "Я привів з собою свого начальника, який уповноважений домовитися про винагороду, якщо ви погодитеся на нашу апеляцію", - почав Кратчфилд.
  
  "Я вже зробив кроки в цьому напрямку", - заявив лорд Прічард. “Я викладу ваші побоювання прем'єр-міністру в наступний вівторок в три години, і він представить їх королеві Вікторії. Це звичайна ланцюжок командування. Ми не повинні уникати протоколу в такому делікатному питанні, як ваш.
  
  “Що стосується моєї винагороди, то воно буде вдвічі більше того, що я отримав у справі про Голландської Ост-Індії. Проблеми, якими я зараз обтяжений, вдвічі складніше. Я хотів би отримати завдаток у розмірі п'яти тисяч фунтів сьогодні вдень.
  
  "Ваші умови прийнятні, лорд Прітчард, і ми повернемося сьогодні пізніше з грошима", - сказав сер Венделл Бернард. "Що ви віддаєте перевагу, дрібні або великі банкноти?"
  
  “ Маленькі — вони викликають менше здивування, - проінструктував його світлість, коли чоловіки повернулися до виходу. Коли вони пішли, він подзвонив у мідний дзвіночок на своєму столі і сказав молодій жінці, яка відповіла на його дзвінок, зв'язатися з постачальником провізії на Эджуэр-роуд.
  
  "Я готую обіди для своїх співробітників і хочу, щоб в Лондоні була тільки найкраща кухня", - пояснив він. “ Якщо власник закладу заперечує проти такого короткого повідомлення, повідомте йому, що замовлення на проїзд належить високоповажного лорду Притчарду. Тоді він вибачиться за свою неузгодженість.
  
  * * * *
  
  Іен Кратчфилд і сер Венделл Бернард повернулися в Палату лордів в половині другого, Кратчфилд стискав у руках свою сумку, яка тепер роздулася з боків. Начальник Кратчфилда заговорив першим, коли вони терпляче стояли біля столу лорда Прітчарда, поки він доїдав останній шматочок свого обіду.
  
  "Ви хочете перерахувати це?" Сер Венделл благав дізнатися.
  
  “Боже, ні, не зараз, я сподіваюся, що все на місці. Я б не хотів сидіти тут і нічого не робити, крім як рахувати залишок дня", - поскаржився лорд Прітчард. “ Просто вытряхни вміст своєї сумки в сейф у буфету. Дверцята не зачинені.
  
  Відвідувачі зробили, як було велено, і повернулися до столу, стоячи прямо і мовчки.
  
  "Ви хочете обговорити щось ще?" Роздратовано запитав лорд Прічард.
  
  "Так, є", - випалив Кратчфилд. "Скільки склала хабар, яку Джошуа Хайнц заплатив вам, щоб просувати його справу у справі про тарифи?"
  
  "Це була не хабар!" - проголосив його світлість. “Це була нагорода за мої зусилля. Крім того, ви повинні знати відповідь на своє питання. Ви його партнер".
  
  "Насправді, це не так", - зізнався відвідувач. “Я ніколи не був знайомий з Джошуа Хайнцем. Я обдурив вас, лорд Прітчард. Мене звуть не Іен Кратчфилд. Я видавав себе за Іена Кратчфилда, щоб приховати свою справжню особистість, тому що моє справжнє ім'я придбав погану славу. Я Шерлок Холмс, відомий детектив-консультант."
  
  "А ваш партнер — він співучасник у вашій шараде?" Запитав лорд Прітчард.
  
  "Так, це він", - додатково повідомив Холмс. "Це інспектор Пітер Джонс, офіційний поліцейський агент Скотленд-Ярду".
  
  “Самозванці! Які ваші плани?" Далі зажадав лорд Прітчард.
  
  У цей момент в очну ставку вступив інспектор Джонс.
  
  "Я беру вас під варту за вчинення посадових злочинів", - заявив він. “Ви можете піти зі мною мирно або влаштувати сцену. В останньому випадку я подую в свисток і покличу двох констеблів, яких я поставив в коридорі.
  
  "Я наполягаю на тому, щоб спочатку поговорити зі своїм адвокатом", - з обуренням заявив лорд Прітчард.
  
  "Ви можете зустрітися зі своїм адвокатом в головному управлінні", - поінформував його інспектор Джонс. "Всі ув'язнені мають право розмовляти зі своїми адвокатами, але тільки після дотримання певних процедур". Потім він дістав комплект наручників і застебнув їх на зап'ястях лорда Прітчарда.
  
  “Це безумство, кажу я вам. Я позбавлю вас за це роботи", - відрізав його світлість, коли його виводили з кабінету повз його переляканих шанувальників.
  
  Холмс залишився і охороняв сейф до тих пір, поки один з поліцейських у формі не змінив його, посадивши схвильованого негідника у чекала його карету для перевезення в карцер.
  
  * * * *
  
  Холмс повернувся на Бейкер-стріт і розповів мені подробиці своєї ескапади. Залопотів в долоні, я привітав його з успішним завершенням складного справи, але він попередив мене, щоб я притримав оплески, тому що є ще невирішені питання.
  
  "Моя робота тільки почалася", - сказав він з цікавістю. “Те, що лорд Прітчард був корумпований, було встановлено, але історія Джошуа Хайнца, людини з кривим носом, ще не написана. І вартість кориці залишається втричі вище, ніж повинна бути ".
  
  Глава 4
  
  ТЕМНА ФІГУРА
  
  Шерлок Холмс був у захваті від репортажу в ранковому випуску "Таймс", який назвав арешт лорда Прітчарда у верхній правій колонці першої смуги, і в редакційній статті з різкими формулюваннями газета засудила плачевний стан моральних засад парламенту.
  
  "Це жорстоко, Ватсон!" - вигукнув мій сусід по квартирі. "Так приємно читати, що репортери засмучені поведінкою лорда Прітчарда, перед яким вони колись запобігали, тому що його витівки у Верхній палаті дали їм масу суперечливих матеріалів для публікації". Холмс припустив, що політика охоплять приниження і депресія, які зроблять його готовим до відвертого інтерв'ю. “Я заїду до нього у в'язницю до того, як його випустять під заставу, і подивлюся, чи готовий викласти які-небудь компрометуючі факти про Джошуа Хайнце. Як тільки лорд Прітчард внесе заставу, він, ймовірно, відчує себе ободренным і буде мовчати про свого спільника у змові.
  
  "Я не можу уявити, щоб його світлість щось замовчував", - відповіла я.
  
  Як раз в цей момент Біллі, хлопчик-розсильний з Бейкер-стріт, піднявся по сходах, постукав і увійшов у наші кімнати.
  
  "У мене для вас повідомлення, містер Холмс," пробурмотів він, "і воно позначено як "особисте - конфіденційно'. Ви хочете, щоб я почекав відповіді?
  
  Холмс узяв конверт, зламав печатку і швидко пробіг очима повідомлення. Він простягнув конверт мені, щоб я міг побачити зворотну адресу, і сказав Біллі, що відповіді не було, давши йому два шилінги за швидку доставку. Я побачив, що лист прийшов від містера Гарольда Апшоу, контролера Британської Ост-Індської компанії, і мені не терпілося почути, що він скаже Холмсу.
  
  “Містер Апшоу стурбований розголосом, якої зазнала його компанія сьогодні вранці, і хоче, щоб я зателефонував йому, щоб "прояснити ситуацію", - процитував Холмс з повідомлення. “Я так само, як і він, горю бажанням дістатися до суті головоломки Джошуа Хайнца. Ну що, Ватсон, вас чекає напружений день?"
  
  "Звичайно, давайте вирушимо в дорогу", - відповів я, втішений тим, що Холмс запросив мене взяти участь у цій справі, тому що я був радий можливості провести психоаналіз егоїстичного лорда Прітчарда, враховуючи моє давнє захоплення структурою мозку нечесних державних службовців.
  
  Холмс точно передбачив емоційний стан його світлості, оскільки, коли ми зіткнулися з ним в тюремному блоці, він висловив каяття у своєму скрутному становищі і вголос поцікавився, чи виключать його колеги його з Палати лордів з-за ганьби, який він накликав на них.
  
  "Тут зі мною поводяться, як із звичайним злочинцем", - журився він, потираючи щетину на підборідді та щоках.
  
  "Ви не так вже заурядны," сказав Холмс з сарказмом, "але є засіб, з допомогою якого ви можете спокутувати свою провину і поліпшити своє становище".
  
  “ Скажіть мені як. Я вимагаю, щоб мене негайно звільнили, - заявив лорд Прітчард.
  
  "Зізнайтеся в своїх проступках, назвіть імена тих, хто заплатив за виконання, і дайте свідчення проти них у суді", - запропонував Холмс.
  
  "Але це лише забезпечило б мені осуд з боку Лордів", - відповів він.
  
  "Боюся, це неминуче", - впевнено сказав Холмс. "Ваш єдиний вибір - співпрацювати з владою".
  
  "Це той же аргумент, який інспектор Джонс представив мені сьогодні вранці, і я тоді сказав йому, що обдумаю таку можливість", - згадував лорд Прічард. “У мене є такий же відповідь для вас, Холмс. Зрештою, це ти винен у моєму розорення.
  
  "Навпаки, Прітчард, відповідальність несете тільки ви", - заперечив Холмс. "Проявіть трохи доброї волі і почніть з того, що вам відомо про Джошуа Хайнце з Британської Ост-Індської компанії".
  
  “Ах, він. Звідки такий інтерес до другорядного персонажа в набагато більш складною драмі?" - запитав підсудний, натякаючи на більш глибокі води, ніж припускав Холмс.
  
  "У мене є свої причини для з'ясування його ролі у вашому проступок, не останньою з яких є непомірна ціна на корицю", - процитував Холмс.
  
  “Непомірна ціна на корицю? Яке це має відношення до всього цього?" - роздратовано спитав збитий з пантелику лорд Прічард.
  
  "Це просто моя примха", - зізнався йому Холмс. “Не звертайте уваги, але, схоже, ви не усвідомлюєте наслідків своїх дій, а також згубного впливу, який вони справили на сім'ї по всій імперії. Більше того, мені цікаво дізнатися, як ви опинилися пов'язані з кривоносым Хайнцем.
  
  "Ми були представлені один одному на вечірці в особняку французького посла, але це те, в чому я хотів би заглибитися на даний момент", - сказав лорд Прітчард. - А тепер залиш мене в спокої, поки я не покликав варту.
  
  Залишивши його світлість варитися у власному соку, ми з Холмсом повідомили про його упертому характер інспектору Джонсу, який з огидою сплеснув своїми великими руками і просвітив нас з приводу заяви адвоката обвинуваченого про те, що поліція заманила його в пастку.
  
  "Він спробує домогтися зняття звинувачень, піднявши це питання", - поскаржився інспектор.
  
  "Я б не турбувався", - сказав Холмс, щоб заспокоїти його. "До того часу, коли буде представлена захист, Джошуа Хайнц зізнається у хабарництві і погодиться свідчити проти лорда Прітчарда".
  
  "Якби тільки я міг розділити вашу впевненість, я був би менш песимістичний — моя кар'єра висить на волосині", - сумно сказав офіцер, його пухкі щоки почервоніли від неспокою, а широко розплющені сірі очі металися між нами двома.
  
  По дорозі з поліцейського управління Холмс поцікавився моїми враженнями про структуру мозку лорда Прітчарда, і я припустив, що його каяття не було викликано огидним аспектом злочинів, за які він був поміщений у в'язницю.
  
  "Він шкодує лише про те, що його зловили, а не про те, що він зрадив довіру населення", - припустив я. "Це типова поза зарозумілого аристократа, схильного до рецидивизму".
  
  "Незважаючи на своє презирство до громадськості, лорд Прітчард стане ще більш могутнім, якщо побоювання інспектора Джонса щодо виправдувального вироку виправдаються", - попередив Холмс.
  
  Нашим наступним пунктом призначення був комплекс офісних будівель і складів недалеко від набережної на Коммершиал-роуд, де ми повинні були зустрітися лицем до лиця з войовничим Гарольдом Апшоу, контролером Британської Ост-Індської компанії і переконаним критиком преси, Скотленд-Ярду, а також Холмса.
  
  "Звідки взялося це абсурдне припущення, що Джошуа Хайнц представляв нашу фірму в незаконному змові з лордом Притчардом?" Містер Апшоу зажадав відповіді негайно по нашому прибутті.
  
  Холмс чемно дав йому пояснення, чудово володіючи собою.
  
  Містер Апшоу зробив зауваження, свідчила про те, що він зрозумів, а потім вразив нас обох тим, що ще хотів сказати:
  
  “У нас тут ніхто не працює на ім'я Джошуа Хайнц, і він також не є нашим лобістом або яким-небудь агентом. Він помилково стверджував, що діє від нашого імені. Ми наполягаємо на вибаченнях, які повинні з'явитися у пресі завтра, інакше ми подамо в суд за наклеп збитку, нанесеного нашої репутації ".
  
  "Ваше розчарування спрямоване не туди", - заперечив Холмс. “Вибачення, яких ви бажаєте, повинні виходити від самого Хайнца і газет, які повідомили про його спотворенні Євангелія. Я і поліція не можемо нести відповідальність за дії порушника закону і преси".
  
  “Тоді як нам знайти цього Джошуа Хайнца? З чого нам почати пошуки?" Запитав містер Апшоу, зменшуючи розжарення в своїй поведінці до мінімуму.
  
  "Ваші запитання обгрунтовані, але вони не дозволяють отримати миттєвий відповідь", - порадив Холмс. "Моє розслідування ще не завершене".
  
  "Вам може знадобитися кілька днів, щоб прийти до висновку, та ми повинні якомога швидше зберегти наше добре ім'я", - з тривогою заявив містер Апшоу.
  
  "Тоді я рекомендую вам зв'язатися з репортерами і запросити їх сюди на конференцію", - запропонував Холмс. "Вони будуть більш ніж щасливі зберегти таємницю живий".
  
  “А що щодо Джошуа Хайнца? У вас є план?" Містер Апшоу наполягав.
  
  "Так, але мої стратагеми є власністю компанії, хоча результати зазвичай стають загальновідомими", - сказав йому Холмс, щоб закінчити розмову.
  
  Потім ми відправилися в клуб "Діоген", де Холмс сподівався застати свого старшого брата Майкрофта, відпочиваючого ввечері після того, як залишив свій робочий стіл у кабінеті міністра внутрішніх справ Великобританії.
  
  "Я змушу його наблизити мене до упіймання невловимого кривоносого злочинця", - наголошував Холмс, коли ми сиділи в екіпажі і обговорювали новітній етап в пошуках Холмса по встановленню місцезнаходження Джошуа Хайнца.
  
  * * * *
  
  “Шерлок! Доктор Ватсон! Який приємний сюрприз бачити вас обох тут!" Майкрофт вигукнув, побачивши нас в дверях вітальні. "Я припускаю, що ви зайшли в глухий кут у розслідуванні Палати лордів і потребуєте моєї допомоги, щоб розплутатися".
  
  "Ти завжди на крок попереду мене, Майкрофт, ось чому наша мати вважала тебе розумнішим з двох своїх синів", - сказав молодший брат масивного Майкрофту. “Проте в даному випадку це не безвихідь. Це всього лише логічний крок, на який я йду, тому що я сподіваюся використовувати ваше положення в адміністрації прем'єр-міністра, а не ваш талант ".
  
  "Але якби не мій талант, я б не зайняв цю посаду", - заперечив Майкрофт. "Отже, чим я можу бути корисний, Шерлок?"
  
  Холмс пояснив своєму братові чи сестрі, що лорд Прітчард в іншому непродуктивному інтерв'ю зізнався, що познайомився з Джошуа Хайнцем на вечірці в особняку французького посла.
  
  “Я хочу дізнатися, коли відбулася вечірка, хто був присутній, хто її організував, з якого приводу це могло бути і, найголовніше, хто запросив Джошуа Хайнца і як цей чоловік зв'язався з цією людиною — принаймні, на даний момент, - запропонував Холмс.
  
  "Це складне завдання, але у мене є кілька друзів у французькому посольстві, які, ймовірно, мають доступ до цієї інформації", - недбало сказав Майкрофт. "Як скоро вона вам знадобиться?"
  
  "Завтра вдень було б дуже вдалий час," запропонував Холмс.
  
  “ Значить, у твоєму прохання є якась терміновість? В такому разі я першим ділом наведу довідки завтра вранці, " сказав Майкрофт своєму братові. “ А тепер випий зі мною бренді і розкажи мені все про свою пригоду і про те, як ти опинився замішаним в цю брудну справу. Твій клієнт, має бути, хто-то дуже важливе.
  
  “Мій клієнт дійсно важливий! Це я", - оголосив Холмс і вибухнув викривальною промовою про високу вартість кориці.
  
  * * * *
  
  У той вечір він ходив по вітальні і їдальні у своєму халаті мишачого кольору, спочатку вивуджуючи з відерця для вугілля недопалену цигарку, потім ходячи по підлозі зі своєю старою трубкою з кореня шипшини і заламуючи кістляві руки за спину. Зрештою, він пішов у свою спальню, де лампа горіла далеко за північ, і я уявила, як він ходить взад-вперед, повільно, потім швидко, потім знову повільно, поки я засинаю в іншому кінці коридору.
  
  Вранці Холмса в нашій квартирі не було. Замість цього я знайшла дивну записку поряд з напівпорожнім кавником, в якій повідомлялося, що він відправився перевіряти реєстраційну книгу готелю "Сент-Панкрас" поруч з Вестмінстерським палацом.
  
  Коли він повернувся близько полудня, після того як я навів свої записи в порядок, він був у піднесеному настрої. Він побіжно сверился зі своїм Довідником, компендиумом злочинів і злочинниць, серед інших тем, і приготував нам бутерброди з залишками шинки і хрону в холодильнику.
  
  "Я не бачив, щоб наш переслідувач Джошуа Хайнц значився в списку постояльців готелю в ті дні, коли лорд Прітчард виголошував свої промови, - повідомив мені Холмс, поки ми їли, - але я знайшов ім'я, яке позначає більш значний інтерес. Заклад розкішне, відповідає декору, до якого звикли міжнародні шахраї ". Він більше нічого не сказав.
  
  * * * *
  
  Приблизно через дві години величезна фігура Майкрофта Холмса заповнила наш дверний отвір, і несамовитий брат оголосив, що місія, з якою його послали, була розцінена співробітниками французького посольства як порушення національної безпеки.
  
  "Отримати хоч якісь дані про вечірку і запрошених було все одно, що вирвати хворий зуб", - розповідав Майкрофт. “Мої друзі були настільки мовчазні з цього приводу, що змусили мене пообіцяти не ділитися тим, що я дізнався, ні з ким за межами Міністерства внутрішніх справ. Отже, я порушую своє слово, віддаючи тобі цю копію списку гостей, Шерлок. Захисти його від розголошення будь-якої живої душі, крім доктора Ватсона, звичайно. Ви помітите, що на ньому вказано ім'я Лорда, але в ньому немає імені Джошуа Хайнц, " сказав Майкрофт Холмс, розгортаючи аркуш паперу і обережно простягаючи його своєму братові.
  
  "Я так і підозрював, Майкрофт, - сказав Шерлок Холмс, - хоча я бачу тут інше ім'я, яке інтригує мене навіть більше, ніж ім'я Джошуа Хайнца: барон Франсуа Мопертюї, те ж ім'я, що і в реєстраційній книзі готелю "Сент-Панкрас".
  
  "І хто б це міг бути?" Поцікавився Майкрофт.
  
  “Барон Мопертюї, згідно з моїм індексу, є засудженим злочинцем, що працюють у сфері політики і фінансів. Він є натхненником шахрайських схем, які простягаються по всіх континентах. Я вважаю, що Джошуа Хайнц - всього лише новий псевдонім серед безлічі інших, які він використовував для організації ретельно продуманої афери ".
  
  "Ти потривожив даний осине гніздо, братику", - сказав Майкрофт у відповідь. "Давай просто подивимося, скількох мерзенних комах ти зможеш скинути, перш ніж це справа буде полагоджена".
  
  "Я раскидываю широку мережу і дозволю фішках падати, куди їм заманеться", - запевнив Шерлок Холмс. "Отже, які ще подробиці про вечірці вам вдалося дізнатися?"
  
  “Вечірка відбулася десятого січня, - повідомив Майкрофт, - і була організована за розпорядженням самого посла про те, щоб список гостей тримався в секреті. У списку запрошених не було ні журналістів, ні офіційних осіб, крім лорда Прітчарда; тільки прихильники комерції, деякі керівники банків і кілька багатих інвесторів. Запрошення поштою не розсилалися — з усіма учасниками зв'язувалися з допомогою спеціального кур'єра. Їх відбирав сам посол."
  
  “Хм. Це справа пікантне, і чим більше воно розвивається, тим менше ймовірність, що брудна історія закінчиться біля порога лорда Прітчарда", - сказав рішучий молодший брат.
  
  ЧАСТИНА 2: ГРАНДІОЗНЕ ЗЛОЧИН, ЯКИЙ ПОЛІЦІЇ ТРЬОХ КРАЇН НЕ ВДАЄТЬСЯ РОЗКРИТИ
  
  Глава 1
  
  ШОКУЮЧЕ РОЗВИТОК ПОДІЙ
  
  Шерлок Холмс, не втрачаючи часу, поринув у вивчення даних, доставлених його братом Майкрофтом, провівши залишок дня серед лондонських довідників на полицях у вітальні, щоб краще ідентифікувати або встановити місцезнаходження осіб зі списку запрошених на вечірку.
  
  Тим часом я вносив останні штрихи в рукопис, яку готував до відправки видавцеві, що стосується справи місіс Матильди Етерідж, чий чоловік, якого Холмс застав живе відлюдником в Бродз-де-Лэнгмер, після того як поліція і його сім'я визнали його померлим.
  
  "Ватсон, я досить просунувся в своїх дослідженнях," гордо заявив Холмс ближче до вечора, " щоб дозволити собі відволіктися до ранку. У будь-якому разі, до тих пір я мало що можу зробити, так що скажете ви, мій старанний біограф, про вечерю в тратторії Роланда на Берклі-сквер, а потім про концерт в Ковент-Гардені? Мені не терпілося почути заспокійливу музику віолончеліста-віртуоза Ханса Йозефа Фаб'єна з тих самих пір, як я прочитав відгуки про його виступ на прем'єрі. Сьогоднішній вечір для нього останній, і я почував себе обділеним, якщо б ми пропустили його ".
  
  Я від усього серця погодився, особливо знаючи, що Холмс потребу в розслабленні, і тому, привівши себе в порядок, ми дали нашим умам перепочинок, щоб насолодитися ввечері в місті. Однак мені варто було б здогадатися, перш ніж думати, що Холмс дозволить нашому задоволення перешкодити справі.
  
  За випадковим збігом, ми сиділи в "Ковент-Гарден" приблизно в двадцяти рядах позаду оркестру, коли Холмс подивився поверх нас на ложу, орендовану Національним банком Англії.
  
  "Я бачу, що голова ради директорів сер Генрі Грімм теж не хотів пропустити останній виступ талановитого віолончеліста", - зауважив завжди пильний слідчий, коли настав антракт. Я поняття не мав, як він дізнався видатного похилого фінансиста, але бажання скористатися можливістю здолала його. "Я думаю, мені треба поговорити з сером Генрі про вечірку, яку він відвідав в особняку посла", - схвильовано сказав Холмс, пробираючись крізь натовп у вестибюлі і піднімаючись по сходах на наступний поверх.
  
  Я вийшов у вестибюль, щоб купити чого-небудь перекусити, поки чекаю повернення Холмса з новою інформацією. Коли ми зустрілися знову, він широко посміхався і похитав головою, демонструючи недовіру.
  
  "Чого це ти навчився?" Я поцікавився.
  
  "Що ж, я не проти ще раз розповісти історію проти себе", - відповів він. “ Старий дивак стверджував, що ледь пам'ятає, хто був на вечірці, і докорив мене у втручанні у внутрішні справи банку і в роботу нашого уряду. 'Продовжуйте жити своїм життям, не руйнуючи відносин між стовпами цього співтовариства і лідерами цієї великої імперії", - бурмотів він, клацаючи зубними протезами. Я поспішив сказати, що моє звернення до його почуття моральної правоти зазнало повний провал ".
  
  У заключній половині концерту мій друг сміявся про себе над зустріччю з сером Генрі, а по дорозі додому Холмс відкинувся на спинку сидіння таксі, натягнувши на перенісся довгу полотняну кепку в обтяжку, наслідуючи їх дотепної мови, роблячи акцент на лекції банкіра, що складається з одного речення.
  
  "Я б позабавился ще більше," зловтішався Холмс, - якби дізнався, скільки грошей може втратити Національний банк Англії, якщо його шановний голова піддасться на прийом, придуману негідником Франсуа Мопертюї. Але вистачить гіпотез! Мені потрібні факти, Ватсон, і я маю намір вранці зібрати деякі корисні відомості.
  
  * * * *
  
  Пізніше, повернувшись в нашу квартиру, Холмс розтягнувся на дивані зі своєю скрипкою, відтворюючи мелодійні приспіви, які ми чули на віолончелі в Ковент-Гардені. Сидячи в одному з крісел, я переглянув сторінки вечірньої "Пел Мелл" і прочитав Холмсу вголос повідомлення про звільнення лорда Ештона Прітчарда з в'язниці під підписку про невиїзд. Вийшовши з поліцейського управління, він був оточений репортерами, яким поклявся енергійно захищатися від сфабрикованого звинувачення в посадових злочинах. Він рішуче спростував чутки про те, що він допомагав владі в тому, що було названо тривалим розслідуванням.
  
  "Я б не сумнівався, що інспектор Джонс був джерелом цих чуток, - розмірковував Холмс, - щоб чинити тиск на спільника лорда Прітчарда, змусити його зробити щось, що виведе його на чисту воду, спливе на поверхню і потрапить в довгі обійми закону".
  
  "Наприклад, що?" - Запитав я.
  
  "Наприклад, вступити в контакт з його світлістю — безсумнівно, він перебуває під наглядом", - відповів Холмс. “Занадто багато поставлено на карту, щоб за ним не стежили пильно. Це те, чим я буду займатися залишок сьогоднішнього вечора і, можливо, весь завтрашній день, або, принаймні, до тих пір, поки я не буду впевнений, що Скотленд-Ярд виконує свою роботу належним чином. Ось адреса лорда Прітчарда, який я роздобув позавчора в поліцейському управлінні, Ватсон. Приходьте вдень і прогулюйтеся повз головного входу зі своєю тростиною, як ніби ви виходите на щоденну прогулянку ".
  
  "Що мені робити після цього?" Я хотів знати.
  
  "Маленька пташка прошепоче вам інструкції на вухо", - зі сміхом сказав Холмс і швидким кроком зник за дверима.
  
  Приблизно опівдні наступного дня на місто обрушився безперервний весняний дощ, тому я одягнув свій макінтош і крислатого фетровий капелюх, взяв палицю і поїхав на таксі в Сент-Джонс-Вуд, де величний, покритий плямами лишайника кам'яний особняк лорда Прітчарда стояв серед півдюжини інших великих будинків такого ж пишноти, розділених в'язами, недавно посадженими квітниками і пишними зеленими галявинами. Я наказав водієві зупинитися приблизно в двох фарлонгах від будинку лорда Прітчарда і рушив у дорогу під проливним дощем. Я пройшов повз його адреси і був уже недалеко від вимощеної бруківкою дороги, коли приємний голос дівчинки-підлітка, котра продавала лілії з візка під широким піддашшям, поцікавився, чи не доктор я Ватсон.
  
  "Ну так, це так, моя люба, - сказав я їй. "Як, чорт візьми, ти дізналася?"
  
  "Містер Холмс і інспектор Джонс, на яких я працюю, сказали, що ви приїдете зі мною і що вони будуть доглядати за вами", - розповіла вона. “Я частина групи спостереження. Інших ви можете знайти в каретному сараї через дорогу від будинку лорда Прітчарда. Людина, яка живе в каретному сараї, - констебль у відставці Джеремі Хиггенботтом. Інспектор Джонс влаштував так, щоб поліція могла використовувати квартиру Джеремі як спостережний пункт і перевалочний пункт на випадок, якщо лорд Прітчард відправиться в шлях.
  
  "Все це здається ретельно спланованим", - зауважив я.
  
  "О, це було заплановано на пару днів", - додала вона. “Містер Холмс і інспектор Джонс розробили цю ідею до того, як лорда Прітчарда звільнили. Вони хочуть, щоб ми шукали людину з кривим носом, який міг би відвідати лорда Прітчарда. Якщо я побачу, як він входить в будинок його світлості, я повинен буду свиснути у свисток, а потім піти прикрити задній вихід на випадок, якщо він спробує втекти через нього.
  
  "Але що, якщо він це зробить, як ти його зупиниш?" Я поцікавився.
  
  "Я навчена карате, і, крім того, у мене є ось це", - повідомила вона, відтягуючи воріт жилета і показуючи мені рукоятку револьвера, що звисає з наплічної кобури.
  
  "О боже!" Вигукнула я. "Ти не той, з ким варто зв'язуватися!"
  
  "Мені слід було б сказати, що ні, але я готова до зустрічі з ним", - уклала вона, перш ніж я побажав їй успіху і попрямував до каретному сараю. Я піднявся дерев'яними сходами і постукав у двері, яку відкрив повний сивочолий джентльмен з високим чолом, темними очима і виступає щелепою.
  
  “Здрастуйте, доктор Ватсон, заходьте, заходьте. Я Джеремі, ваш господар", - проголосив він.
  
  “ Ватсон! Ви наскрізь промокли. Проходьте, сідайте біля плити і обсушитесь, " сказав Шерлок Холмс, який сидів біля вікна у затишній кухні і дивився на будинок лорда Прітчарда через дорогу.
  
  "Залишаю на ваш розсуд, Холмс, влаштовуватися зручніше і не потрапляти під дощ, коли ви на чергуванні," парирував я. “ Я думаю, що сяду за стіл поруч з інспектором Джонсом і скористаюся теплом кухонної плити.
  
  "Ви якраз вчасно до чаю", - сказав люб'язний господар. "Маленька господиня якраз збиралася подати смачний гарячий чай і випечені кекси, коли ви постукали".
  
  "Чудово", - сказав я з ентузіазмом, - "тому що я пропустив обід, щоб бути тут до середини дня. Скажіть мені, хто-небудь з вас, як просувається операція?"
  
  Інспектор Джонс добровільно повідомив, що у лорда Прітчарда не було відвідувачів, тому жодних ознак людини з кривим носом не було.
  
  “Економка і дворецький прибули близько семи годин через службовий вхід, але, крім них двох, у його світлості, мабуть, немає доброзичливців. Всі щури втекли з корабля. Я очікую, що дворецький і покоївка скоро підуть на весь день.
  
  Друга половина дня закінчилася без догляду двох слуг, і Холмс прийняв стурбований вигляд. Настав захід, потім стемніло, ні в одному вікні будинку через дорогу не горіло світло. “Щось не так, і я побоююся гіршого. Нас обдурили", - сказав Холмс крижаним тоном. "Один з нас повинен—"
  
  “ Обдурили? Яким чином? Втрутився інспектор Джонс.
  
  "Пара, яка прибула цим вранці, була не тією, за кого себе видавала", - похмуро сказав Холмс. "Один з нас повинен підійти до вхідних дверей і подзвонити у дзвіночок, щоб дізнатися, відгукуються чи".
  
  “Ну, а що, якщо відповість лорд Прітчард або дворецький? Це видасть нас", - заперечив інспектор.
  
  "Ні, якщо ми представимо це як останню спробу заручитися його співпрацею світлості," запропонував Холмс.
  
  "Тоді займіться цим самі, містере Холмс, тому що я вже вичерпав всі свої сили в цьому відділі, поки лорд Прітчард перебував під вартою", - порадив інспектор.
  
  Холмс погодився і вибіг на вулицю. Дощ ущух, і при світлі вуличних ліхтарів ми спостерігали, як тонкий силует Холмса ковзнув до вхідних дверей і почекав, поки хто-небудь впустить його всередину. Він зателефонував вдруге і знову витримав паузу ще на кілька хвилин.
  
  Не отримавши відповіді, він обійшов будівлю збоку, до входу для прислуги, відчинив незамкнені двері і увійшов в будинок. Ми побачили, як в одній кімнаті блимнула лампа, потім у другий і в третій. Раптово струнка фігура Холмса вискочила з парадних дверей, і він відчайдушно замахав нам рукою, закликаючи рухатися вперед. Він зустрів нас на галявині і оголосив про свої знахідки.:
  
  “Лорд Прітчард був убитий, в нього вистрілили шість раз, коли він лежав у ліжку. Економка і дворецький також мертві, з кляпами в роті і пов'язані шнуром від віконних жалюзі, жорстоко вбито кулями в потилицю, коли сиділи за обіднім столом. Але це не та пара, яка прибула сьогодні рано вранці. Померлі слуги старше, менше зростанням і одягнені по—іншому - вони живуть тут постійно, як ви побачите, коли я покажу вам їх кімнати. Двоє, які вчинили ці злочини, прийшли переодягненими, підозрюючи, що лорд Прітчард буде перебувати під наглядом, і втекли через задній вихід.
  
  Шокуюча новина на якийсь час позбавила нас дару мови, поки інспектор Джонс не порушив тишу бурчанням і прокляттям. "Значить, так тому і бути", - спокійно сказав він, піднімаючи казанок і чухаючи голову крізь копицю жорстких чорних волосся. “Давайте ввійдемо і оглянемо шкоди. Однак мене бентежить, чому ми не помітили стрілянину.
  
  “ Вбивці використовували подушки, щоб заглушити шум, спочатку розправившись з лордом Притчардом після того, як зв'язали дворецького і покоївку, а потім накинулися на них, щоб усунути всіх свідків. Я вважаю, що ми зіткнулися з відмінними рисами професійних вбивць", - заявив Холмс. "Будьте обережні, куди ступаєте — тут можуть бути сліди, які я зможу оглянути вранці, коли буде досить світло, але дощ, ймовірно, змив ці докази".
  
  Холмс провів нас на місце жахливого злочину, знову попередивши, щоб ми були напоготові і не наступали на сліди на кахельній підлозі кухні, яка примикала до апартаментів пари, яка працювала економкою і дворецьким. Ми перейшли до їдальні, де з закинутими назад головами сиділи два неживих тіла.
  
  Я підрахував, що жертви були мертві майже дванадцять годин, судячи з окоченению трупів і станом згорнулася крові, якій було на диво мало.
  
  Холмс вказав на подушки на овальному килимку і звернув нашу увагу на малюнок залишків пороху. "Дула зброї були різного діаметру", - припустив він. “ Судячи з ран на тілі лорда Прітчарда, він був убитий одним калібром, а слуги - іншим.
  
  В господарській спальні Холмс перевернув труп лорда Прітчарда на бік і крикнув: “Аллоа! Що у нас тут? Дві кулі пройшли крізь нього і застрягли в матраці. Він дістав свій кишеньковий ніж, щоб відрізати трохи матеріалу, і, запустивши руку в порожнину, витягнув свинцеву кулю розміром з кісточку другого суглоба свого мізинця.
  
  "Це пістолет 45-го калібру," зауважив інспектор Джонс.
  
  Холмс, діставши з кишені піджака збільшувальне скло, скрупульозно оглянув кулю і зауважив, що краї і борозенки, залишені дулом револьвера, вигнуті вліво.
  
  "Як інспектор Джонс вже знає з досвіду, Ватсон, тільки пістолет американського виробництва Colt повертається вліво, тому я б ризикнув сказати, що принаймні один із зловмисників-вбивць провів деякий час в Сполучених Штатах".
  
  "Я вважаю, що один з них - жінка чи був одягнений як жінка", - прокоментував інспектор Джонс.
  
  "Це загадка," додав Холмс, - тому що ми, мабуть, маємо справу з експертами, які можуть змінювати свою зовнішність у відповідності з ситуацією".
  
  Порадившись ще раз, вони погодилися, що на даний момент вони зосередять свої зусилля на шпигунських мережах і злочинному світі, щоб дізнатися особистості найманих вбивць, як чоловіків, так і жінок, як у Європі, так і на інших континентах. Проблема, з якою вони зіткнулися, була глобальною, і це був ще не кінець. Вони погодилися, що як тільки вони знайдуть вбивць, їм доведеться зловити в пастку того, хто найняв цю пару.
  
  "Звичайно, це непросте завдання, але ми можемо почати наш пошук на місці і звідти розширювати його", - продовжив інспектор Джонс. “Однак прямо зараз я повинен вжити заходів до того, щоб жертви були витягнуті і доставлені в лікарню для розтину. Я розставлю охорону навколо будинку, щоб тримати на відстані пресу і цікавих, і ми зможемо поритися в особистих речах лорда Прітчарда після того, як трохи поспим.
  
  "Якщо вам все одно, інспектор, я залишуся тут, щоб зробити саме це і не лягати спати," сумно сказав Холмс.
  
  "Дуже добре, робіть як хочете, тільки дайте мені знати, як тільки виявите що-небудь варте", - поступився чиновник.
  
  Після відходу інспектора Джонса я марно намагався переконати Холмса приєднатися до мене на Бейкер-стріт на ніч, але він наполіг на тому, щоб залишитися і пошукати докази, тому я відправився додому один, розмірковуючи по дорозі про його непросте завдання.
  
  * * * *
  
  Вранці я знайшов його дрімаючої в плетеному кріслі в тій же одежі, що була на ньому напередодні. Я тихенько зварила кави і почула кроки місіс Хадсон на сходах, тому відкрила двері до того, як вона увійшла, і приклав вказівний палець до губ.
  
  “ Ш-ш-ш, - сказав я тихим голосом і повідомив їй, що Холмс нарешті заснув. Вона навшпиньки принесла ситний сніданок для нас двох, поставила тацю на стіл і пішла без найменшого шуму. Я намагалася не шуміти під час їжі, поки випадково не впустила ніж для масла на дерев'яну підлогу.
  
  Холмс, здригнувшись, прокинувся і схопився на ноги. "Як довго я спав?" вимогливо запитав він.
  
  "Я не знаю, коли ти повернувся додому, тому не можу дати тобі відповідь", - сказав я.
  
  "Котра зараз година?" запитав він, підвищивши голос.
  
  Я глянув на свої кишенькові годинники. “ Зараз кілька хвилин на дев'яту.
  
  “Боже мій! У мене ледве вистачає часу, щоб бути там рівно в дев'ять", - поскаржився він і переступив поріг.
  
  Глава 2
  
  ШАХРАЙСТВО ПОЧИНАЄ РОЗКРИВАТИСЯ
  
  Сидіти склавши руки в очікуванні повернення Холмса було непродуктивним заняттям; тому я вирішив відправитися в лікарню Святого Барта і поспостерігати за розкриттям, щоб мати можливість інтерпретувати результати з перших рук. На щастя, я все-таки пішов, тому що санітар, який допомагав доктор Аттлі, захворів і покинув кімнату для трупів. Мене зарахували на його місце.
  
  Був присутній інспектор Джонс, який забрав дві кулі, коли їх витягли з черепів економки і дворецького. "Незважаючи на те, що вони покручені, здається, що кожен з них 476-го калібру з отвором для розширення", - влучно сказав він, завдяки своєму досвіду поводження з вогнепальною зброєю і боєприпасами.
  
  * * * *
  
  Завершивши всі процедури, я поїхав на таксі в тютюнову крамницю у Вест-Енді і купив свіжу порцію моєї суміші "Аркадія" і дванадцять грамів улюбленої суміші Холмса "махорка", оскільки помітив, що у нього закінчуються заначки в перській туфельці на камінній полиці, а вільного часу на похід по магазинах не було.
  
  Коли я повернувся додому, місіс Хадсон повідомила мені, що Холмса ніде не було видно, тому вона зачерпнула дві половинки курячого супу з локшиною у велику миску і поставила її на піднос до мого обіду разом з кількома скибочками свіжоспеченого віденського хліба, одного зі своїх фірмових страв.
  
  "Я турбуюся про нього, він зникає день і ніч без належного відпочинку і харчування", - насупившись, сказала вона. Як тільки вона це зробила, на ганку з'явився Холмс і приєднався до нас на кухні.
  
  "А, ось і ви," вигукнула місіс Хадсон, - для різноманітності, якраз до обіду".
  
  Холмс тепло привітав її і похвалив за аромат. Вона поставила його тарілку з супом на піднос, поклала ще хліба і сказала нам, що віднесе всі це нагору. "Ти проллєш половину, піднімаючись по сходинках, якщо я не приберу це від тебе", - жалібно сказала вона.
  
  Поки ми їли, Холмс ввів мене в курс свого розслідування.
  
  “ Всі сліди у будинку лорда Прітчарда були стерті дощем, але я знайшов дещо цікаве, коли рився в його особистих речах. Його письмовий стіл у бібліотеці був обшуканий, але вбивці в поспіху знехтували сейфом в стіні між полицями книжкової шафи. Спочатку у мене виникли деякі труднощі з комбінацією, але з третьої спроби сейф відкрився з легкістю. Всередині були пачки стофунтовых банкнот, а також сертифікат на сто акцій Нідерландсько-Суматрской компанії. Сертифікат був датований днем, коли Палата лордів ухвалила необґрунтовані тарифи на спеції, імпортовані з Голландської Ост-Індії, і документ був підписаний власником компанії, бароном Франсуа Мопертюї ".
  
  "Це наводить на думку про зв'язок між сертифікатом та кампанією лорда Прічарда за підвищення тарифів", - припустив я, потім повідомив Холмса, що у мене теж є новини. “ Під час розтину я дізнався, що дворецький і покоївка були вбиті кулями 476-го калібру.
  
  "І це наводить на думку, що зброєю був заряджається з затвора револьвер "Енфілд", нещодавно знятий з озброєння британськими військовими, або новий "Уеблі-Грін", який вважають армійські офіцери", - додав Холмс. “Можливо, ми шукаємо двох колишніх солдатів, одного з Англії, а з іншого Америки, оскільки однозарядний пістолет Colt 45-го калібру є стандартним для кавалерійських військ на заході Сполучених Штатів. Звичайно, можливо також, що вбивця з кольтом 45-го калібру був цивільною особою, можливо, стрільцем або злочинцем на кордоні. Час покаже."
  
  “ Ви дізналися що-небудь на призначеній на дев'ять годин зустрічі після того, як вибігли? - Запитав я.
  
  “Я зустрівся з містером Байнемом, торговцем спеціями, коли товарна біржа відкрилася для бізнесу. Я підбадьорив його біржовим сертифікатом Нідерландсько-Суматрской компанії — назва, яку він дізнався як нову фірму з великими запасами спецій, ще не представлених на ринку. Він сказав, що представник власника поширював контракти серед усіх торговців спеціями на біржі, намагаючись продавати товари на тій підставі, що вони можуть принести величезний прибуток, оскільки вони досягли нашого берега до королівського згоди на нові тарифи.
  
  “Однак містер Байнем відмовився від покупки, тому що продавець не дозволив агентам містера Байнема оглянути вантаж на пароплаві Zenith, який пришвартований до пірсу 32 у Лондонському порту. Я попросив містера Байнема описати цього продавця, і він сказав мені, що чоловік був щеголеватым, одягнений у твідовий костюм, йому було близько п'ятдесяти років, чисто виголений і високий, з товариським характером і гачкуватим носом. Містер Байнем згадав, що його звали Барнабас Хакабі, мабуть, ще один псевдонім барона Мопертюї."
  
  "Я думаю, ви все ж плануєте оглянути вантаж, а, Холмс?" Нерішуче запитав я.
  
  "Ви правильно думаєте, Ватсон, як тільки ми закінчимо є", - проголосив Холмс. “Ми були б дуже вдячні за вашу участь. Це може бути ризиковане заняття, так що будьте готові до неприємностей".
  
  "А що щодо інспектора Джонса — хіба його теж не слід запросити?" Я благав дізнатися.
  
  “У звичайному випадку його запросили, але нам, можливо, доведеться порушити закон, вторгнення на чужу територію або зробити щось ще, чого він не схвалить. Ні, краще не вплутувати його в це", - заперечив Холмс.
  
  Ми віднесли посуд місіс Хадсон на кухню і пішки вирушили в метро, але спочатку Холмс переодягнувся в одяг моряка, щоб злитися з навколишнім оточенням на набережній. Ми зупинилися біля телеграфу на Сент-Джеймс-сквер, звідки Холмс відправив телеграми своїм контактам у Парижі, Римі, Барселоні та Амстердамі.
  
  Потім ми поїхали на метро до станції Woolwich, яка знаходилася приблизно в двох кілометрах вздовж Темзи від пірса 32, тому ми зупинили екіпаж, який проїхав залишок шляху. Протягом усієї подорожі ми з Холмсом обговорювали план піднятися на борт корабля і прослизнути у вантажний відсік, в той час як я повинен був стояти на сторожі на палубі нагорі сходів, прикидаючись пасажиром, — саме тому Холмс велів мені взяти з собою мій лікарський саквояж і трюм, набитий одягом.
  
  На 32-му причалі Холмс вистрибнув з екіпажу і пробіг половину шляху сходнями пароплава "Зеніт" ще до того, як я торкнувся землі, оскільки він не хотів, щоб хто-небудь бачив, як ми працюємо разом. Піднімаючись по трапу, Холмс пройшов повз двох вантажників, тащивших важку дубову бочку до одного з дюжини порожніх товарних вагонів, запряжених четвіркою коней, які стояли біля підніжжя трапа.
  
  Я підняв свої сумки наверх якраз вчасно, щоб побачити Холмса, жваво розмовляє з молодим кучерявим чоловіком, одягненим в діловий костюм і несучим саквояж. Підійшовши ближче, я почув, як спантеличений хлопець сказав Холмсу, що було занадто пізно перевіряти залишилися бочки в вантажному відсіку, тому що вся партія вже була закуплена його компанією, яка торгувала спеціями.
  
  Холмс попросив дозволу зняти кришку з бочки по дорозі в перший товарний вагон. Молодий чоловік сказав, що його начальник в компанії, швидше за все, схвалить цього, і відмовився. Холмс попередив його, що його рішення може привести до катастрофи для його роботодавця, але молодий чоловік був непохитний.
  
  "Я тут для того, щоб гарантувати доставку ста п'ятдесяти бочок нашим дистриб'юторам, а не для того, щоб дізнатися, що в них знаходиться", - вигукнув він. “ Крім того, усі вони позначені — імбир, ваніль, гвоздика, перець і так далі, і тому подібне.
  
  "Ваші дистриб'ютори почують різкі слова від бакалійником, як тільки ці бочки надійдуть в їх магазини", - попередив Холмс. "Як звуть вашого начальника?"
  
  "Стенлі Олтмайр," різко відповів молодий чоловік.
  
  "Тоді я поговорю з ним про цю справу", - відповів Холмс і попрямував до мене. “Ходімо, Ватсон, нам потрібно виконати ще одне доручення, перш ніж закінчиться цей важкий день. Давайте з'ясуємо, чи є начальство цього зухвалого хлопця таким же непокірним.
  
  Ми спустилися на метро в Лондонський сіті і розташувалися на четвертому поверсі офісу Compton Trading Partners Ltd, яка придбала вантаж, і почекали в приймальні, поки Стенлі Альтмайр завершить свої операції на торговельному поверсі нижче.
  
  Альтмайр теж був одягнений у твідовий костюм, і його круглий живіт виступав з-під останньою гудзики на жилеті в тон.
  
  "Звідки ви знаєте, що з вантажем виникли проблеми?" запитав він Холмса, вислухавши пояснення детектива про те, що власник Нідерландсько-Суматрской компанії був засуджений за шахрайство.
  
  "Це була проста угода", - продовжив Альтмайр. "Ми купили товар за вигідною ціною і можемо продати його вдвічі, може бути, і втричі дорожче, ніж ми заплатили".
  
  "Це було просте питання дедукції, ось звідки я знаю, що є проблема", - сказав Холмс. "Я можу позбавити вас від значного утруднення, якщо ви дозволите мені оглянути вміст бочок".
  
  "Занадто пізно для перевірок", - заявив Альтмайр. "Ми внесли платіж, і товар вже на шляху до ринку".
  
  "Не могли б ви сказати мені, запитав Холмс," скільки ви заплатили за сто п'ятдесят барелів океанського піску?"
  
  "П-п-за що?" Альтмайр затнувся.
  
  "Заради прекрасного білого пляжного піску", - заявив Холмс.
  
  "Як ви можете бути впевнені?" Альтмайр застогнав, на що Холмс відповів наступним чином:
  
  “Тому що перша бочка, яку винесли з вантажного відсіку пароплава "Зеніт", була пошкоджена при транспортуванні. Вона дала текти, залишивши слід з океанського піску по всьому трапу, через палубу і вниз по сходах у вантажний відсік. Я прийшов до висновку, що якщо в одній бочці був пісок, а не мускатний горіх, як вказано на етикетці, то всі інші були підозрілими. Але щоб переконатися, що вас обдурили, я повинен провести інспекцію ".
  
  "Я напишу адреси складів наших дистриб'юторів разом з листом, що дозволяє вам відкривати бочки", - ніби вибачаючись, заявив Альтмайр. “Ми заплатили двадцять тисяч фунтів за цю партію. Мені потрібно знати результати ваших запитів як можна швидше, щоб ми могли повідомити банк про скасування переведення - якщо гроші ще не були зняті Барнабасом Хакабі ".
  
  “ Ошатний, жвавий хлопець з гачкуватим носом? - Спитав Холмс.
  
  "Так, це він", - відповів Альтмайр, потім вибачився і попрямував до свого столу.
  
  Шерлок Холмс витратив наступні півтора дні на вивчення складів зі списку Стенлі Олтмайра, повідомляючи про знахідки океанського піску всюди обезумевшему трейдеру, який зазнав невдачі у своїй спробі анулювати банківський чек до того, як по ньому були проведені переговори. Готівкові зникли.
  
  "Наша компанія навряд чи може дозволити собі такі втрати", - сумно сказав Альтмайр Холмсу. "Я буду звільнений".
  
  "Коли моя справа буде завершено, можливо, суд розпорядиться повернути кошти", - сказав Холмс, щоб полегшити його біль.
  
  "Це означає залучення юристів, додаткові витрати, які в кінцевому підсумку можуть ні до чого не привести", - вигукнув Альтмайр. "До того часу я залишуся без доходу, а мені потрібно утримувати сім'ю".
  
  "Як би трагічно це не звучало, вийміть з цього важкий урок", - наставляв Холмс. “У бізнесі, як і в житті, довіряйте лише тим, хто це заслужив. Одного разу я дав таку ж пораду літній російській жінці, яку ледь не зарізали з-за того, що вона довірилася негідникові, попередньо не перевіривши його відданість своїм благородним заняттям ".
  
  Розділ 3
  
  ІНСПЕКТОР ДЖОНС РОБИТЬ ЖАХЛИВУ ПОМИЛКУ
  
  "У цій схемі криється щось більше, ніж здається на перший погляд, Ватсон", - припустив Холмс, читаючи відповідь на одну з своїх телеграм. "Те, що я виявив на даний момент, - це просте шахрайство з наживкою і підміною, яке далеко виходить за рамки сумнівних здібностей барона Мопертюї". Депеша прийшла від приватного детектива з Амстердама, з яким Холмс співпрацював у розслідуванні справи про правлячій сім'ї Голландії, дуже делікатного для публікації.
  
  Холмс процитував телеграму: "Мій колишній колега Ян Эйкерс повідомив мені, що Нідерландсько-Суматрська компанія накопичила стан на банківських кредитах та інвестиційному капіталі зі всієї Європи, а її запаси спецій займають величезне сховище на верфі на березі каналу Північного моря".
  
  "А що, якщо у всіх бочках у цьому скупченні пісок?" Припустив я.
  
  “Це більше відповідало б характеру грандіозної змови Мопертюї, “ припустив Холмс, - особливо якщо він займав величезні суми для фінансування фальшивих поставок спецій, знову і знову використовуючи одне і те ж фальшиве забезпечення. Мене завжди вражало, як бізнесмени, банкіри та інвестори так швидко вірять привабливого шахрая, ніколи не сумніваючись у його словах, коли перед ними висить несподівана прибуток ".
  
  Холмс відповів Эйкерсу листом, у якому висловлював вдячність за інформацію і просив його продовжувати, питаючи, чи може він обережно навести довідки про місцезнаходження барона Мопертюї, зокрема, він має резиденцію в Нідерландах.
  
  "Ми можемо заїхати на телеграф по дорозі в Скотленд-Ярд", - сказав мені Холмс, закриваючи чорнильницю ковпачком. Не встиг він договорити, як ми почули, як місіс Хадсон піднімається по сходах, потім зупиняється в дверях і оголошує, що інспектор Пітер Джонс чекає її у вітальні, щоб обговорити нагальну проблему.
  
  "У що б то не стало відправте його нагору, місіс Хадсон", - проінструктував її Холмс.
  
  Повільна, важка хода нашого відвідувача на сходах віщувала погані новини, оскільки зазвичай він був спритний і швидко крокував.
  
  "О, містер Холмс, боюся, я провалив роботу", - почав він, увійшовши в наші кімнати.
  
  "Підійдіть, сядьте в одне з крісел і розкажіть мені все," заблагав Холмс, бачачи, що чоловік у відчаї.
  
  Інспектор Джонс впав на сидіння і закрив бліде обличчя пухкими руками. "Гірше бути не могло", - завив він. "Я вбив людину, винну людину, думаючи, що він був одним з наших головних підозрюваних у вбивстві лорда Прітчарда, але виявилося, що він лише схожий на того, хто видавав себе за дворецького".
  
  "Як це сталося?" Втрутився Холмс.
  
  “Я розмовляв з інформатором на Колд-Харбор-лейн в Південному Лондоні, - пояснив інспектор Джонс, - коли цей чоловік пройшов повз мене. Він був так схожий на самозваного дворецького, що я перервав інформатора на півслові і звернувся до джентльменові. Я сказав йому, що розслідую вбивство лорда Прічарда і хочу доставити його в управління для допиту. 'Ви не повісите це злочин на мене!' - крикнув він і повернувся, щоб втекти.
  
  “ Я схопив його ззаду за куртку і розгорнув до себе. Він зчепився зі мною і вже брав верх, тому я вихопив револьвер і щосили вдарив його по лобі. Він впав ниць — я поняття не мав, що у нього кровотеча, і сила мого удару спричинила крововилив у мозок. Він помер на місці, майже миттєво.
  
  "Тепер я відсторонений від виконання обов'язків в очікуванні результатів внутрішнього розслідування, тому що покійний був нешкідливим швейцаром клубу "Ексельсіор", одягненим для роботи, і у нього було чисте досьє — він ніколи навіть не стикався з законом".
  
  "Вашою першою помилкою була конфронтація — вам слід було піти за ним", - сердито відчитав Холмс. “Але шкоди вже завдано, так що зупинятися на цьому марно. Я майже впевнений, що будуть прийняті дисциплінарні заходи, хоча, можливо, це не покладе кінець вашій кар'єрі, оскільки ви сумлінно виконували свої обов'язки ".
  
  “ Не могли б ви замовити за мене слівце в Скотленд-Ярді? - Заблагав інспектор Джонс.
  
  "Обов'язково, якщо це допоможе," пообіцяв Холмс і налив йому склянку хересу з "тантала", що стояв на буфеті. “ Ось, випийте це, вам стане краще.
  
  Офіцер проковтнув його в три ковтки і пішов дещо підбадьорений. Холмс стояв біля вікна у вітальні і дивився, як він безцільно брів по вулиці до газетного кіоску на розі, де купив вечірню газету і зник в людному проході.
  
  "Дуже шкода, Ватсон," співучо промовив Холмс, "що ми стали свідками чотирьох раптових і непотрібних смертей, і все із-за того, що я прийшов в лють через завищених цін на корицю".
  
  * * * *
  
  Зрештою Холмс дізнався, що інспектор Лестрейд, поліцейський агент з щурячим обличчям, темноокий і худорлявий, відрізнявся впертістю, взявся за справу про вбивство лорда Прітчарда. Холмс марно намагався зацікавити його шахрайством, скоєних проти Compton Trading Partners Ltd, постачальника спецій, але Лестрейд був непохитний у тому, що схема підміни являє собою простий цивільний спір, а не злочин.
  
  "І все ж убивство лорда Прітчарда, швидше за все, пов'язано з порушником, бароном Мопертюї," заперечив Холмс.
  
  "Навряд чи" не погодився Лестрейд. “Ймовірно, ми маємо справу з кимось, хто затаїв образу на лорда Прітчарда за його політику — кимось з місцевих, хто скористався можливістю стерти його з лиця землі під час суперечок про його поведінку під час служби в Палаті лордів. Я не витрачаю свій час даремно, прислухаючись до домислів преси про те, що вбивство було скоєно з метою змусити його замовкнути.
  
  "Ватсон, цей чоловік настільки впертий, що фиркає, коли думає, що хоче повідомити щось важливе", - поскаржився мені Холмс, коли ми виходили з будівлі столичного поліцейського управління. “ Я буду виходити з своїх власних теорій, а він нехай нудиться своїми.
  
  У той же день Холмс вирушив потягом до Амстердам через Брюссель, аби зустрітися з колишнім колегою Яном Эйкерсом і спробувати зазирнути в бочки, які Нідерландсько-Суматрська компанія зберігала на складі вздовж каналу Північного моря.
  
  Поки його не було, я відвідав доктора Вернера, далекого родича Холмса, який купив мою практику в Кенсінгтоні, коли я повернувся на Бейкер-стріт. Доктор Вернер був радий прийняти мене, тому що йому потрібен був мій рада з лікування пацієнта з симптомами деменції, який не реагував на призначені ліки. Я порекомендував доктора Вернера зменшити дозування і пояснив свої доводи, на що він відповів, що це здається непрактичним, але моє засіб варто спробувати.
  
  На наступний день, після неспокійного нічного сну, я двічі задрімав на дивані в перервах між писанням і турботою про фізичному самопочутті Холмса, оскільки у нього з'явився жовтуватий колір обличчя і мішки під вузькими, проникливими очима. Це справа негативно позначалося на його здоров'я.
  
  * * * *
  
  Час минав повільно, але ввечері четвертого дня своєї відсутності Холмс повернувся на Бейкер-стріт з тріумфом.
  
  “ Тепер я все це бачив, Ватсон, - оголосив він, човгаючи ногами в дверях і штовхаючи перед собою важку сумку. Холмс потягнувся за махоркою з тапочка і впав на диван, потім раскурил свою промаслений глиняну трубку. Він на мить замислився, а потім продовжив свою розповідь:
  
  “Барон Мопертюї обманює всіх, незважаючи на своє величезне багатство. Отже, він заохочує невірність тих самих людей, на яких він покладається в зберіганні своїх секретів.
  
  “Охоронець його складу на набережній дозволив мені оглянути бочки зі спеціями, тому що барон не виплатив йому двомісячну зарплату, належну за охорону інвентарю. Власник будівлі все ще чекав отримання першого внеску за оренду, як і власник старомодного білокам'яного будиночка, де нероба займав весь другий поверх, поки жив у Амстердамі, щоб потурати відправки бочок, заповнених піском, у кілька портів Італії та Іспанії, а також в Англії.
  
  “ Це я дізнався від слуги, якого барон Мопертюї найняв, але так і не заплатив, щоб він обслуговував його в сторожці. Слуга також повідомив, що навіть судновласники не отримали оплату в повному обсязі, тільки символічний депозит. Не дивно, що злочинець наймає двох охоронців, які супроводжують його в поїздках по різних країнах, оскільки він ніколи не знає, хто може завдати у відповідь удар після того, як його обчистив у великому або дрібному масштабі.
  
  “Лорда Прітчарда можна зарахувати до числа ошуканих, тому що сто акцій Нідерландсько-Суматрской компанії, по суті, нічого не варті — фірма є оболонкою для приховування доходів, отриманих нечесним шляхом. Його офіційна адреса - поштове відділення на Єлисейських полях в Парижі, згідно з моїм контакту там, чию телеграму я отримав перед від'їздом у Амстердам ".
  
  "Щодо місцезнаходження барона зараз?" Я хотів знати.
  
  "Коли він не подорожує, він займає віллу на околиці Парижа, - повідомив Холмс, - але я не думаю, що ми застанемо його там в цей час. Він курсує між містами Італії та Іспанії, куди направляються вантажі, ймовірно, обманюючи банкірів, інвесторів і сировинних брокерів. Неможливо сказати, скількох політиків він підкупив в столицях, щоб ввести більш високі тарифи, подібні тутешнім ".
  
  Глава 4
  
  РЕТЕЛЬНО РОЗСТАВЛЯЮЧИ ПАСТКИ
  
  Навряд чи вона знала, коли потайки писала листа своєму таємному коханому, що воно прибуде занадто пізно, щоб він зміг його отримати, і що вона потрапить не в ті руки. Вона адресувала конверт, запечатаний воском, в будиночок в Амстердамі, де проживав барон Мопертюї після того, як переконав лондонських банкірів та інвесторів довірити свої гроші його підприємству з виробництва спецій.
  
  "Мій чоловік став жахливо підозріло ставитися до наших відносин", - повідомила барону мадам Антуанетта Боден у листуванні. “ Він не раз говорив мені, що шкодує про організацію вечірки для тебе, і він все ще незадоволений тим, що я змушую його це зробити. Він боїться, що ваша маленька гра буде виведена на нього, що поставить під загрозу його положення в уряді Франції та поставить під загрозу дотримання законів Великобританії. Будьте обережні у своїх подорожах і остерігайтеся незнайомців, оскільки посол - настільки впливова фігура, що він може таємно помститися через співробітників сил безпеки нашої країни. Поспіши повернутися до мене, моя дорога, щоб ми могли втекти в твоє притулок в Америці".
  
  "У листі тривають ризиковані розмови про цю справу, випалив Шерлок Холмс," але тепер ви почули найважливішу частину, Ватсон. Кажу вам, що зневажається слуга в сторожці був справжнім джерелом інформації.
  
  * * * *
  
  Невірна дружина посла Жана Бодена задумливо чекала вдома двох годин дня, коли Холмса очікували на співбесіду. Його брат Майкрофт організував це через Міністерство внутрішніх справ під приводом того, що леді незнання стала свідком злочину.
  
  "Я не маю ні найменшого уявлення про те, як я можу допомогти, але як дружина дипломата, я зобов'язана співпрацювати", - прокоментувала мадам Боден жінці-дружині, яка допомагала їй чепуритися з цієї нагоди. “Цей джентльмен - знаменитий детектив, автор монографії про мистецтво спостереження і науки дедукції. Він може вгадати рід занять по ледь помітним ознаками на руках або з того, як люди себе ведуть. Це обіцяє бути насиченим ".
  
  Вона завдала більше косметики, ніж необхідно, на свою шкіру середнього віку, скоса подивилася на зморшки, що відбилися в дзеркалі, і поправила берети на своїх сивочолих каштанових волосся.
  
  Дворецький, одягнений у строгий чорний ранковий піджак, шовкові брюки, краватка "аскот" і білу накрохмалену сорочку з комірцем-крильцем, провів Холмса в простору вітальню, прикрашену пейзажами та портретами французьких офіцерів, включаючи Наполеона Бонапарта.
  
  Холмс залишився стояти, і через мить в кімнату з претензійною видом увійшла мадам Боден. Вона вказала Холмсу, що спантеличена його інтересом до “комусь настільки піднесеному, як я. Хіба ви не звикли допитувати вуличних хлопчаків і закоренілих злочинців?"
  
  Холмс відмахнувся від поблажливого зауваження реплікою, яка приголомшила зухвалу жінку: "Деякі з найбільш закоренілих злочинців, з якими я стикався, займали високе положення в житті, такі, як ви, наприклад".
  
  "Я?" - вигукнула вона, доторкнувшись кінчиками пальців до своїх відкритим тонким губ.
  
  “Так, мадам, ви. У мене є неспростовні докази того, що ви залучені в змову з відомим злочинцем схеми обману багатьох бізнесменів. Насправді ви спланували свій спільний втечу після того, як він примножить своє багатство на вкрадені гроші.
  
  "Я не можу собі уявити, кого ви маєте на увазі", - сказала вона у відповідь на звинувачення.
  
  “ Я маю на увазі вашого коханця, барона Франсуа Мопертюї, якого я також підозрюю в організації смерті лорда Ештона Прітчарда.
  
  “Мій коханий? Звідки у тебе така безглузда ідея?" - вимагала пояснень перелякана фатальна жінка, кров прилила до її раскрасневшемуся особі.
  
  "Звичайно, від вас", - проникливо відповів Холмс. “Ваш роман і ваша причетність до його планів розкриті у листі, який ви написали, але яка так і не дійшло до нього. У мене є цей лист, і я скоро передам його владі, якщо тільки...
  
  “ Якщо тільки що, містере Холмсе? Я не можу допустити розголошення змісту, " соромливо промовила вона. “ Мій шлюб, моє становище - всі в небезпеці.
  
  "Якщо тільки ви не погодитеся працювати зі мною, щоб залучити барона до відповідальності", - заявив Холмс.
  
  "Отже, ти хочеш, щоб я зрадила його?" запитала вона, збліднувши і закривши свої тьмяно-блакитні очі.
  
  "Ви повинні зрадити його, інакше втратите все, що у вас є", - передбачив Холмс. "Його план впаде, як картковий будиночок, незалежно від вашого рішення і вашого бажання бігти з ним в Америку разом з ним".
  
  Мадам Боден зсутулилася в кріслі з високою спинкою, яке вона посіла, і задумалася про свою долю. “По правді кажучи, все це було лише замріяним сном. Що ти хочеш, щоб я зробила? " в кінці кінців схлипнула вона.
  
  “ По-перше, - почав Холмс, ви можете повідомити мені про маршрут барона — в яких містах Італії та Іспанії він має намір сплести свою павутину і в якому порядку. Потім ви повинні заманити його назад в Лондон і, нарешті, втягнути в розмову, в якому він зізнається у своїй ролі у вбивстві лорда Прітчарда і в тому, як це було здійснено.
  
  "І це все?" - саркастично запитала вона.
  
  "На даний момент цього буде достатньо", - відповів Холмс. "Я розроблю план, який допоможе вам виконати свою частину угоди".
  
  "І як я можу зберегти це в таємниці від свого чоловіка?" - вона хотіла знати. "В даний момент він навіть не знає, що ти тут, але якщо я зроблю все, що ти просиш, він обов'язково дізнається".
  
  "Можливо, приховати від нього цю інформацію буде неможливо, тому вам краще бути готовими зізнатися у всьому під час однієї з ваших інтимних зустрічей", - порадив Холмс.
  
  "У нас не буває інтимних зустрічей - це одна з причин, по якій мене так приваблював Франсуа", - зізналася мадам Боден. "Ми розкрили один одному наші найпотаємніші думки".
  
  "Це те, на що я сподівався", - схвильовано сказав Холмс. "Тим більше у нього причин зізнатися в обставинах смерті лорда Прічарда".
  
  "Рим, Неаполь, Венеція, Мадрид і Барселона — це були місця, які барон Мопертюї повинен був відвідати після того, як покинув Амстердам", - розповіла вона. “ Він пообіцяв повернутися в Лондон і відвезти мене в свій рай, як тільки план буде здійснено.
  
  “Чудово! Браво!" Холмс пирхнув. “Все, що йому залишається, - це звинуватити себе та ще двох у вбивстві. А тепер розкажіть мені в деталях про вашу роль у цій драмі, мадам.
  
  “ Моя роль? Я не грала ніякої ролі, містер Холмс, " наполягала вона.
  
  "Про, але ви це зробили!" Заперечив Холмс. “ Ви представили барона фінансистам на вечірці, а після арешту і ув'язнення лорда Прічарда у в'язницю повідомили місцезнаходження його будинку, адреса, який ви отримали зі списку запрошених. Хіба я не зробив правильний висновок?"
  
  "Так, я справді робив все це, але у мене і в думках не було, що Франсуа виношував злі наміри", - послідувала відповідь. “Я все ще не можу повірити, що він наказав убити лорда Прітчарда. Франсуа - така ніжна душа. Було б зовсім не в його характері заподіювати шкоду ".
  
  "Відчай може змінити характер боягуза — і в глибині душі він саме таким і є", - проголосив Холмс. "Будь-яка людина, яка вдається до підступним методів і махінацій з допомогою сурогатних матерів, по суті, боягуз, не бажає або нездатний вести себе з іншим відкрито".
  
  "О, містер Холмс, мені так соромно", - сумно сказала мадам Боден і заплакала, витираючи сльози атласним хусткою з монограмою, який вона нервово зім'яла в грудочку.
  
  Задоволений собою після того, як завербував мадам Боден як інформатора, Холмс влетів у наші двері і слово в слово передав мені нашу розмову, передбачивши в кінці його, що барон Мопертюї знаходиться в межах досяжності. "Моя стратегія спрацювала, і я скоро сама зачиню пастку", - заявив він без найменшого натяку на свою хитру тактику.
  
  * * * *
  
  Тим часом мадам Боден зручно влаштувалася за письмовим столом у вітальні і, знаючи, що її чоловіка немає в особняку, вигадала ще один лист своєму коханому Франсуа.
  
  "З важким серцем, мій дорогий, я посилаю тобі це послання про небезпеку та інтриги", - написала вона. “Сьогодні я мав справу з добре відомим приватним детективом містером Шерлоком Холмсом, який швидко йде по сліду вашої поведінки в Англії, Італії та Іспанії. Він підозрює вас у трьох вбивствах в Лондоні і досить сміливо заявляє, що доведе це в суді, як тільки збере ще кілька відносяться до справи фактів.
  
  “Я в жаху за тебе, мій дорогий Франсуа, і, як би я не старалася, я не можу позбутися думки, що ти опинишся у в'язниці або, що ще гірше, засуджений до повішення. Я не передбачаю іншого виходу, крім як для вас розібратися з містером Холмсом способом, доступним лише вам, перш ніж він виконає своє пророцтво, зруйнувавши наші надії і наше бажання провести решту роки нашого життя разом.
  
  “ Боюся, пройде зовсім небагато часу, перш ніж він передасть свою справу в поліцію, так що у вас мало часу. Дійте швидко, але впевнено, оскільки містер Холмс - ворог з відповідними здібностями. Він проживає у квартирі за адресою Бейкер-стріт, 221Б, звідки також веде свій бізнес ".
  
  Мадам Боден адресувала конверт розкішного готелю Casa Garcia в Барселоні, куди вона знала, барон мав незабаром прибути після закінчення своїх численних поїздок. Вона зателефонувала дворецькому, веліла йому викликати її карету, взяла лист в ліву руку в рукавичці і поїхала в поштове відділення на Грейт-Пітер-стріт, щоб переконатися, що попередження відправлено швидко і надійно.
  
  * * * *
  
  Будинки Холмс гарячково становив телеграми владі європейських міст, розташованих за маршрутом прямування барона, щоб попередити їх про шахрайство, і одне особливо розлоге повідомлення шерифа в Додж-Сіті, штат Канзас, США.
  
  Холмс відхилив мою пропозицію повечеряти у Сімпсона і замість цього вирішив прогулятися до Кавендіш-сквер, щоб відправити телеграму.
  
  "Після цього, Ватсон, ми можемо зайти перекусити в реконструйоване кафе "Дев'ять в'язів" — мені цікаво подивитися, що вони зробили з цим жирним закладом", - запропонував Холмс.
  
  Я від усього серця погодився, тому що це був перший раз за довгий час, коли у нього виникла спокуса розслабитися на тлі ознак втоми у всіх його рухах. Ще більше мене стривожило те, що його колір обличчя ще не покращився.
  
  * * * *
  
  Минув тиждень, протягом якої Холмс розшукував банкірів та інвесторів у Лондоні, щоб спробувати переконати їх подати скарги в Скотленд-Ярд як жертв жорстокого злочину. Проте кожен з них запевнив його, що вони впевнені в тому, що гарантія барона Мопертюї про солідної прибутку від його угод зі спеціями достатня для захисту їх коштів. Навіть коли Холмс розповів їм про безліч позик, виданих під одне і те ж марне забезпечення, вони скептично поставилися до його висновків і мотивів.
  
  "Ви всього лише намагаєтеся створити проблеми унікальному підприємцю, який завоював довіру французького посла", - сказав один із прихильників барона, щоб відчитати Холмса.
  
  Настільки ж невтішними для нього були відповіді, які він отримав на телеграми, які він відправив офіційним особам в Італії та Іспанії. Всі вони відмовилися розглядати звинувачення Холмса, ґрунтуючись на твердженні, що жоден банкір, інвестор або товарний брокер ще не скаржився на те, що став жертвою.
  
  "Розслідування такого масштабу, яке ви пропонуєте, поза всяким сумнівом, є передчасним заходом", - написав генеральний директор італійської державної поліції.
  
  Глава 5
  
  ПРИЙОМ БАРОНА
  
  Тепер в своїх апартаментах у Casa Garcia в Барселоні барон Франсуа Мопертюї, розтягнувшись на дивані, переглянув меню для свого ленчу, наказав своєму останньому слузі простежити за приготуванням медальйони з яловичини, щоб переконатися, що він був належним чином размягчен, і закрив свої сталеві блакитні очі, збираючись задрімати опівдні, поки пара посильних не доставить соковите блюдо на срібному підносі.
  
  "Я хочу, щоб суп був гарячим, а не трохи теплуватим", - наполягав він, і один з них зняв з страви кришку з гравіюванням, щоб показати йому, що суп все ще димить. "Дуже добре", - гордовито сказав він, відпускаючи їх без усякої нагороди. Барон насолоджувався їжею, і в той момент, коли він обережно підносив ложку до рота, пролунав стук у двері.
  
  "Скажи їм, що я їм, і не хочу, щоб мене турбували, чорт візьми", - з помітним роздратуванням вилаявся він новому слузі.
  
  Службовець відкрив двері і взяв конверт від портьє. "Це лист для вас, сер", - повідомив слуга баронові, який глянув на почерк на конверті і хмикнув.
  
  "Це від неї, потворною Антуанетти Боден, ймовірно, з більш солодкими жартами про наше майбутнє", - пробурчав він. “ Постав це на камінну полицю і дай мені спокійно доїсти свій обід.
  
  Пізніше жвавий, життєрадісний аристократ, задоволений повним шлунком, вийшов на балкон і ненадовго зупинився, щоб вдихнути солоний вітер і помилуватися навколишньою обстановкою. Особливу радість йому доставляли думки про те, що у нього немає турбот у цьому світі, про багатство, яке його чекало, і про його золотом дотику. Потім він відійшов від споглядання Середземного моря і знову пройшов у велику їдальню.
  
  Він з байдужістю зламав печатку на листі і почав читати. Спочатку їм опанувала паніка, потім лють. Він люто вдарив передпліччям по столу, збивши тарілку, чайну чашку і всі інші прилади на підлогу, і опустився в крісло.
  
  “Як сміє цей настирливий тип псувати мої плани! Я усуну і його!" - проревів він, змусивши слугу увійти, щоб подивитися, що порушило спокійний післяобідній відпочинок. "Залиште мене у спокої!" вискнув барон, б'ючи кулаком по черепу. “ Мені потрібен час подумати!
  
  Шум в кімнаті також розбудив двох охоронців барона, що знаходилися в сусідніх покоях, і вони увірвалися всередину з оголеним зброєю.
  
  "Не хвилюйтеся, зі мною все в порядку", - запевнив лідер. "Приходьте через тридцять хвилин, коли у мене буде достатньо часу, щоб обміркувати деталі вашого наступного завдання".
  
  * * * *
  
  Чотири дні в Лондоні посильний приніс Шерлоку Холмсу звісточку від подружньої пари, занепокоєний тим, що їх інвестиції у виробництво спецій барона Мопертюї були дорогою помилкою. Чоловік, сер Гідеон Армстронг, написав у повідомленні, що, як він чув за чутками, Холмс задавав питання у фінансовому секторі міста про барона та його діяльності.
  
  "Моя дружина і я зайдемо до вас, якщо це не утруднить, в п'ять годин, щоб обговорити зроблені нам заяви і наші досі нереалізовані очікування", - послання завершувалося.
  
  "Зловісно, Ватсон," сказав Холмс, не вдаючись у подробиці.
  
  "Можливо, це той прорив, якого ви так довго шукали — нарешті хтось поскаржиться в Скотленд-Ярд на те, що його обдурили", - припустив я. "Що в цьому такого зловісного?"
  
  "Прізвище Армстронг", - загадково відповів Холмс. "Вона мені незнайома".
  
  “ Але, Холмс— “ почав було я.
  
  "Але нічого особливого, Ватсон," перервав його Холмс. “ Це вбивці лорда Прітчарда і його слуг. І вони мають намір додати мене до списку своїх жертв. У нас є всього кілька годин на підготовку, так що сходи за Лестрейдом і скажи йому, що я принесу йому цю пару сюди з усіма необхідними доказами.
  
  Я вибіг з кімнати, роздумуючи, як мені переконати недовірливого інспектора в тому, що Холмс не зійшов з розуму.
  
  Поки мене не було, Холмс переставив меблі так, щоб диван і крісла були звернені до дверного отвору. Він запнув штори на двох широких вікнах у вітальні, з-за чого меблі опинилася практично в темряві. Потім Холмс поставив дві олійні лампи біля дверей, одну на маленький чемодан, а іншу на камінну полицю, так що будь-якого входить було б важко розгледіти, що відбувається у вітальні, але самі вони були яскраво освітлені.
  
  Потім він піднявся сходами у свою спальню, дістав з шухляди комода свій п'ятизарядний револьвер, поклав зброю у праву кишеню габардинового піджака, потім спустився вниз, щоб дочекатися мого прибуття разом з Лестрейдом. Було майже чотири години, коли ми переступили поріг, і ми обидва прокоментували зміни в квартирі.
  
  "Це професійні вбивці, і я хочу мати перед ними всі переваги", - пояснив Холмс. “Ось, займіть позиції в кріслах. Ватсон, ваш службовий револьвер — тримаєте його під рукою".
  
  Я піднявся наверх і приніс його вниз, поки Лестрейд розпитував Холмса у звичайній недовірливою манері. "Ваші нетрадиційні методи іноді приносили результати, неохоче визнав офіційний агент поліції," але в цій ситуації все вирішується найкращим чином. Що привело вас до цього безглуздим моменту?"
  
  Холмс докладно розповів про заходи, які він зробив в ході розслідування, підкресливши той факт, що ім'я Армстронга не значилося в списку запрошених на вечірку в особняку французького посла. Він також докладно описав лист, який він записав у свій записник, щоб мадам Боден скопіювала його, зокрема абзац, де вона припустила, що Холмс знав, що барон Мопертюї стоїть за вбивствами у будинку лорда Прітчарда. Найголовніше, Холмс розповів про відповідь, яку він отримав на свою телеграму шерифа в Додж-Сіті, штат Канзас.
  
  "Мені були відомі імена двох охоронців з моєї розмови зі слугою в Амстердамі, і я відправив цю інформацію разом з їх описами шерифу Мостеллеру", - розповів Холмс. “Я також повідомив, що більш високий з них, Артимус Бендер, хвалився перестрілками в Додж-Сіті, з яких він вийшов переможцем. Шериф Мостеллера написав у відповідь, що Бендер, він же Кід Бонсал, вбив шістьох осіб і поранив ще кількох, яких він змусив першими оголити зброю, зробивши змагання заходами самооборони.
  
  “Шериф додатково повідомив мені, що Бендера вигнали з кавалерійського полку за страту трьох представників племені команчів, які ні в найменшій мірі не були налаштовані вороже. Бендер бродив по преріях зі своєю партнеркою, Ебігейл Хартлі, вдовою лейтенанта британської піхоти, і разом вони сіяли хаос у західних містах, поки в один прекрасний день просто не зникли з виду ".
  
  “ Чому ви так впевнені, що пара, яка приїде сьогодні, - це одні і ті ж двоє? - Поцікавився Лестрейд.
  
  "Опису двох охоронців збігаються з описами фальшивих дворецького й економки, які вторглися в оселі лорда Прічарда, і барон завжди використовує поплічників для виконання своєї брудної роботи", - відповів Холмс. “ Я прийшов до висновку, що незабаром нас відвідають його заступники, оскільки він хоче змусити мене замовкнути, як це було з його світлістю.
  
  "Це натяжка, містер Холмс, але я готовий залишитися і подивитися, що відбудеться", - сказав Лестрейд, чухаючи своє гостре підборіддя. “ У мене є кілька констеблів, що ховаються в тіні, на випадок, якщо на цей раз ти опинишся прав.
  
  * * * *
  
  Рівно п'ять годин на нашу адресу зупинилася карета, і Холмс, виглянувши з-за портьєр, відразу впізнав чоловіка і жінку, коли вони вийшли з екіпажу, хоча вони були одягнені інакше, ніж чоловік і жінка, які видавали себе за слуг лорда Прітчарда.
  
  "З ними все гаразд", - прошепотів Холмс, приєднуючись до нас після того, як засвітив лампи. Він велів місіс Хадсон не проводжати їх нагору, а замість цього спрямувати в наші кімнати.
  
  "Вас чекають, так що мені немає потреби оголошувати про вас", - сказала вона їм, відповівши на дзвінок.
  
  “ Заходьте, будь ласка, містер і місіс Армстронг, - сказав Холмс, підвищивши голос, коли пролунав стук у двері.
  
  Увійшовши, вони обидва прикрили очі рукою і були здивовані, зауваживши три темні постаті в дальньому кінці вітальні.
  
  “Я думав, у нас буде більше самоти. Хто з вас містер Холмс?" заговорив чоловік.
  
  "Я - це він", - відповів Холмс і пересів на диван, не зводячи з них очей. “Зі мною інспектор Лестрейд з Скотленд-Ярду і мій колега доктор Ватсон. Я завжди вимагаю присутності поліції, коли відчуваю загрозу з боку двох вбивць ".
  
  "Що?" - почулося роздратований вираз на обличчі жінки.
  
  "О, перестаньте, Ебігейл, не лякайтеся тільки тому, що на вас обох націлені три пістолети", - спокійно сказав Холмс. “ Повільно зніми свій верхній одяг і покажи нам, що ти теж озброєний.
  
  "Він знає, Ебігейл, якимось чином він знає," пробурмотів Бендер, розстібаючи жилет і оголюючи кольт 45-го калібру в кобурі на поясі. Його напарниця розстебнула свою розшиту куртку з капюшоном і показала револьвер "Енфілд" 476-го калібру з довгим стволом в наплічної кобури. Лестрейд встав і зібрав зброю, все ще цілячись в їх середні частини.
  
  "Ми перевіримо стрілянину з них завтра і з'ясуємо, чи схожі борозенки на кулях на ті, що були знайдені на місці злочину", - прогарчав він. Звертаючись до Бендеру, він сказав: "А тепер, малюк Бонсал, врятуй себе від шибениці поодинці і скажи нам, хто наказав вбити лорда Прітчарда".
  
  "Я, звичайно, вбивця, але не стукач", - огризнувся Хлопець.
  
  "Я скажу тобі, якщо це збереже йому життя", - втрутилася Ебігейл.
  
  "Я повинен почути це від вас обох, інакше угоди не буде", - парирував Лестрейд.
  
  "Це був наш дешевий наймач, барон Мопертюї", - сміливо заявила Абігейл. “ А тепер дозвольте нам з Дитиною побути наодинці в кімнаті, і я змушу його викласти все, навіть якщо це буде останнє, що я зроблю.
  
  "У нас буде достатньо часу для цього, коли ми доберемося до штабу", - заявив Лестрейд. "Я викличу підкріплення, щоб доставити вас туди".
  
  Лестрейд вийшов на вулицю, щоб зібрати констеблів, в той час як ми з Холмсом прикривали негідників.
  
  "Як ви дізналися, що це були ми, містер Холмс?" Запитала Ебігейл. "Ви безумовно розумніші, ніж припускав барон".
  
  “ Це довга історія, Ебігейл, яку я, можливо, розповім тобі в свій час. Але зараз, може, ти скажеш мені, де зараз барон Мопертюї?
  
  "Він чекає нашого повернення в Барселону, в готелі "Каса Гарсія", де ми його залишили", - повідомила вона. "Ми повинні були відправити йому телеграму, коли робота буде виконана, коли ти помреш".
  
  Думки Холмса понеслися вперед. Він відправить телеграму сам, представившись Ебігейл Хартлі або Артимусом Бендером, і повідомить баронові, що місія виконана. Потім Холмс разом з Лестрейдом відправиться кількома поїздами в Барселону, де вони будуть працювати в тандемі з місцевою владою, щоб укласти обвинуваченого під варту. Холмс здивує його, змусивши подумати, що його друге "я" повстав з могили. Вони подбають про те, щоб барон Мопертюї був екстрадований до Великобританії для пред'явлення йому звинувачень у суді. Присяжні визнали його винним, а суддя засудив його до вищої міри покарання.
  
  Але, на жаль, самі продумані плани часто йдуть шкереберть.
  
  * * * *
  
  Покінчивши з журналом для джентльменів, який адміністрація готелю подбала про те, щоб йому доставили в номер, барон Мопертюї обдумав свій план дій. Він розраховував свої пересування так, щоб запізнитися на зустріч з скарбником банку на десять хвилин, а потім відправитися пішки в шикарний готель Plaza del Rocco на ранній вечеря з свіжих морепродуктів. Після цього він прямував до пароплава "Перемога" і бронював квитки на трьох на його рейс до Ріо-де-Жанейро, прибувши туди зі своїми покровителями на канікули під час сезону карнавалів та фестивалів.
  
  Він встав, потягнувся і неквапливо підійшов до стійки реєстрації, проінструктувавши чергової, що, якщо прийде телеграма, її слід притримати до його повернення. Барон тішив себе думкою, що телеграма прийде сьогодні ввечері.
  
  Він забрав кошти по своєму кредиту в банку, склавши золоті монети в сумку, яку носив з собою, і з величезним задоволенням повечеряла в ресторані, який знаходився всього в п'ятдесяти або близько того кроках від фінансової установи. Погода стояла чудова. Тому він пішов кружним шляхом до пірсу, де був пришвартований пароплав, через парк і по ізольованому ділянці набережної.
  
  "Що в сумці, містер Кривий ніс?" пролунав голос по-іспанськи зовсім поруч.
  
  "Не твоє діло", - відповів барон рідною мовою, тепер крокуючи швидше.
  
  "Я кажу, що це гроші, багато грошей", - сказав молодий крут, до якого несподівано приєдналися ще шестеро. “Ми спостерігали за вами в банку, а потім у внутрішньому дворику модного кафе. Тобі сподобалася фарширована камбала?
  
  "Д-так," сказав переляканий барон, виявивши, що оточений.
  
  "Ось що я тобі скажу", - гаркнув ватажок банди. “Віддай нам золото, і ми залишимо тебе в живих. В іншому випадку ми витягнемо його з твого трупа".
  
  "Ні!" Барон Мопертюї закричав. “Поліція! Допоможіть! Поліція!"
  
  Всі вони дістали кинджали і кілька разів встромили їх в живіт, груди і шию барона, викравши його золото і залишивши його смертельно пораненим на посипаній гравієм доріжці.
  
  Таким чином, мій друг Шерлок Холмс завершив свою кампанію по розкриттю колосальної схеми, розслідування якої почалося з примхи, в кінцевому підсумку підточила його фізично і вовлекшей в змагання розумових здібностей з самим досвідченим шахраєм Європи.
  
  * * * *
  
  Кілька місяців тому, коли ми з Холмсом сиділи в кріслах, намагаючись охолонути під час літньої спеки, він згадав про сумну долю двох охоронців барона.
  
  "Повішення було неминуче для такого жорстокого хулігана, як Артимус Бендер, а довічне ув'язнення для Ебігейл Хартлі стала милосердною результатом", - з ностальгією прокоментував Холмс. “Тим не менш, я дуже жалкую про все, що сталося. По-перше, ціна на корицю залишається захмарною ".
  
  OceanofPDF.com
  
  ВИ БАЧИТЕ, АЛЕ НЕ ПОМІЧАЄТЕ, автор Роберт Дж. Сойєр
  
  Я був втягнутий в майбутнє першим, випередивши свого супутника. Ніяких відчуттів, пов'язаних з хронопереносом, не було, за винятком тріска у вухах, який, як мені пізніше сказали, був пов'язаний із зміною тиску повітря. Одного разу в 21 столітті мій мозок був просканувати, щоб на основі моїх спогадів створити ідеальну реконструкцію наших кімнат на Бейкер-стріт, 221Б. Деталі, які я не міг свідомо згадати або сформулювати, тим не менш, були відтворені точно: стіни, обклеєні флоковыми шпалерами, килимок з ведмежої шкури біля каміна, плетений стілець і крісло, відерце для вугілля, навіть вигляд з вікна — все було вірно до найдрібніших деталей.
  
  В майбутньому я познайомився з людиною, який називав себе Майкрофтом Холмсом. Проте він стверджував, що не має відношення до мого компаньйона, і протестував, стверджуючи, що його ім'я було простим збігом, хоча і припускав, що саме цей факт, ймовірно, зробив вивчення методів мого партнера його головним заняттям. Я запитав його, чи є у нього брат на ім'я Шерлок, але його відповідь не мала для мене ніякого сенсу: "Мої батьки не були такими жорстокими".
  
  У будь-якому випадку, цей Майкрофт Холмс — невисокий чоловік з рудим волоссям, зовсім несхожий на міцного і п'є темний ель хлопця з тим же ім'ям, якого я знав двісті років тому, — хотів, щоб всі деталі були точними, перш ніж він перенесе Холмса сюди з минулого.
  
  "Геніальність," сказав він, - була всього в кроці від божевілля". І хоча я добре дивився в майбутнє, мій співрозмовник, можливо, був вражений цим досвідом.
  
  Коли Майкрофт все-таки вивів Холмса назовні, він зробив це з великою скритністю, перенісши його точно в той момент, коли він переступив поріг реальної Бейкер-стріт, 221Б, в створену тут симуляцію. Я почув голос мого хорошого друга з драбини, повідомляє свої звичайні радісні вести симуляції місіс Хадсон. Його довгі ноги, як завжди, швидким кроком привели його в наше скромне житло.
  
  Я очікував серцевого вітання, що складається, можливо, захопленого вигуку “Мій дорогий Ватсон" і, можливо, навіть міцного рукостискання або якого-небудь іншого прояви дружелюбності. Але, звичайно, нічого цього не було. Це було зовсім не схоже на той час, коли Холмс повернувся після трирічної відсутності, протягом якого я вважав його мертвим. Ні, мій супутник, про подвиги якого я мав честь вести хроніку протягом багатьох років, не підозрював, як довго ми були розлучені, і тому моя нагородою за чування було не що інше, як розсіяний кивок з його видовженим обличчям.
  
  Він сів і заглибився в читання вечірньої газети, але через кілька миттєвостей жбурнув газетні аркуші на столі. “ Чорт візьми, Ватсон! Я вже читав цей випуск. Хіба у нас немає сьогоднішньої газети?
  
  І на цьому повороті мені нічого не залишалося, як прийняти незвичну роль, яку дивна доля наказала мені взяти на себе зараз: наші традиційні позиції тепер помінялися місцями, і мені доведеться пояснити Холмсу правду.
  
  “ Холмс, друже, боюся, що вони більше не видають газет.
  
  Він насупив своє довге обличчя, і його ясні сірі очі заблищали. “ Я б подумав, що будь-яка людина, який провів в Афганістані стільки часу, скільки ви провели, Ватсон, був би несприйнятливий до руйнівного впливу сонця. Я визнаю, що сьогодні було нестерпно спекотно, але, звичайно ж, твій мозок не повинен був так легко відключатися.
  
  "Запевняю вас, Холмс, ні крапельки," сказав я. - Те, що я кажу, правда, хоча, зізнаюся, моя реакція була такою ж, як у вас, коли мені вперше повідомили про це. Ось вже сімдесят п'ять років не виходить ні однієї газети".
  
  “ Сімдесят п'ять років? Ватсон, цей номер "Таймс" датований чотирнадцятим серпня 1899 року, тобто вчора.
  
  “ Боюся, що це неправда, Холмс. Сьогодні п'яте червня anno Domini дві тисячі дев'яносто шостого року.
  
  "Дві тисячі—"
  
  “ Це звучить безглуздо, я знаю...
  
  - Це безглуздо, Ватсон. Я час від часу називаю вас "старим" з почуття прихильності, але насправді вам далеко не двісті п'ятдесят років.
  
  "Можливо, я не найкраща людина, щоб пояснити все це", - сказав я.
  
  "Ні, - пролунав голос від дверей. “ Дозвольте мені.
  
  Холмс схопився на ноги. “ А ви хто такий?
  
  “ Мене звуть Майкрофт Холмс.
  
  "Самозванець!" - заявив мій супутник.
  
  "Запевняю вас, це не так", - сказав Майкрофт. “Я визнаю, що я не ваш брат і не завсідник клубу "Діоген", але я ношу його прізвище. Я вчений, і я використав певні наукові принципи, щоб вирвати вас з вашого минулого і перенести в моє справжнє ".
  
  Вперше за всі роки, що я знав його, я побачив здивування на обличчі мого співрозмовника.
  
  "Це абсолютно вірно", - сказав я йому.
  
  "Але чому?" спитав Холмс, розводячи своїми довгими руками. “ Якщо припустити, що ця божевільна фантазія правдива — а я ні на мить не припускаю, що це так, — навіщо вам знадобилося таким чином викрадати мене і мого гарного друга, доктора Ватсона?
  
  “ Тому що, Холмс, гра, як ви колись так любили говорити, почалася.
  
  "Це вбивство, чи не так?" - запитав я, радіючи, що нарешті добрався до причини, по якій нас викликали сюди.
  
  "Більше, ніж просте вбивство", - сказав Майкрофт. “Набагато більше. Дійсно, це найбільша загадка, з якою коли-небудь стикалося людство. Пропав не один труп. Пропали трильйони. Трильйони.
  
  "Ватсон," сказав Холмс, - ви, звичайно, розпізнаєте ознаки божевілля в цій людині? У вас в сумці немає нічого, що могло б йому допомогти? Все населення Землі становить менше двох тисяч мільйонів".
  
  "У ваш час - так", - сказав Майкрофт. “Сьогодні це близько восьми тисяч мільйонів. Але я повторюю, є ще трильйони зниклих без вести".
  
  "А, нарешті-то я зрозумів", - сказав Холмс, і в його очах блиснув вогник, коли він прийшов до переконання, що розум знову бере гору. “Я читав в "Ілюстровані лондонські новини" про цих динозавриях, як назвав їх професор Оуен, — великих істот з минулого, всі нині покійні. Ти хочеш, щоб я розплутав їх загибель.
  
  Майкрофт похитав головою. - Вам слід було прочитати монографію професора Моріарті під назвою Динаміка астероїда, " сказав він.
  
  "Я очищаю свою свідомість від непотрібних знань", - коротко відповів Холмс.
  
  Майкрофт знизав плечима. “Ну, в тій статті Моріарті досить вправно вгадав причину загибелі динозаврів: астероїд, що врізався в землю, підняв стільки пилу, що сонце закрилося на кілька місяців поспіль. Майже через століття після того, як він обґрунтував цю гіпотезу, у шарі глини були знайдені переконливі докази її істинності. Ні, ця таємниця давним-давно розгадано. Ця набагато серйозніше ".
  
  "І що ж, скажіть на милість, це таке?" спитав Холмс з роздратуванням у голосі.
  
  Майкрофт жестом запросив Холмса присісти, і після хвилинного непокори мій друг так і зробив. "Це називається парадоксом Фермі," сказав Майкрофт, " на честь Енріко Фермі, італійського фізика, який жив у двадцятому столітті. Бачите, тепер ми знаємо, що наш всесвіт повинна була породити безліч планет, і що на багатьох з цих планет повинні були виникнути розумні цивілізації. Ми можемо продемонструвати ймовірність цього математично, використовуючи те, що називається рівнянням Дрейка. Ось уже півтора століття ми використовуємо радіо, тобто бездротове, для пошуку ознак цих інших розумних істот. І ми нічого не знайшли — нічого! Звідси парадокс, поставлений Фермі: якщо передбачається, що всесвіт повний життя, то де ж інопланетяни?"
  
  “ Інопланетяни? - перепитав я. - Напевно більшість з них все ще знаходяться у своїх зарубіжних країнах.
  
  Майкрофт посміхнувся. “ З вашого часу, добрий доктор, це слово стало вживатися частіше. Під прибульцями я маю на увазі інопланетян — істот, які живуть в інших світах.
  
  "Як в оповіданнях Вірна і Уеллса?" - запитав я абсолютно впевнений, що вираз мого обличчя був схвильованим.
  
  "І навіть у світах за межами сім'ї нашого сонця," додав Майкрофт.
  
  Холмс підвівся на ноги. "Я нічого не знаю про всесвітів і інших світах", - сердито сказав він. "Такі знання не можуть бути корисні в моїй професії".
  
  Я кивнув. "Коли я вперше зустрів Холмса, він поняття не мав, що Земля обертається навколо Сонця". Я дозволив собі злегка посміхнутися. "Він думав, що вірно зворотне".
  
  Майкрофт посміхнувся. “ Я знаю про твої нинішніх обмеження, Шерлок. "Мій друг трохи зіщулився від надто фамільярного обігу. "Але це всього лише прогалини в знаннях; ми можемо досить легко виправити це".
  
  "Я не буду забивати свій мозок непотрібними міркуваннями, що не відносяться до справи", - сказав Холмс. “Я маю лише тією інформацією, яка може допомогти в моїй роботі. Наприклад, я можу ідентифікувати сто сорок різних сортів тютюнового попелу...
  
  "Ах, що ж, можете залишити цю інформацію без уваги, Холмс", - сказав Майкрофт. “Ніхто більше не курить. Доведено, що це згубно для здоров'я". Я кинув погляд на Холмса, якого завжди попереджав про схильність до самоотруєння. “Крім того, за минулі роки ми багато дізналися про структуру мозку. Ваші побоювання, що запам'ятовування інформації, що відноситься до таких областях, як література, астрономія і філософія, витіснить інші, більш релевантні дані, необгрунтовані. Здатність людського мозку зберігати і витягувати інформацію практично безмежна."
  
  "Невже?" перепитав Холмс, явно приголомшений.
  
  "Так і є".
  
  “ І тому ви хочете, щоб я поринув у фізику, астрономію тощо?
  
  "Так," сказав Майкрофт.
  
  “ Щоб вирішити цей парадокс Фермі?
  
  "Именнотак!"
  
  "Але чому я?"
  
  “Тому що це головоломка, а ти, мій дорогий друже, найбільший разгадчик головоломок, які коли-небудь бачив світ. Минуло вже двісті років після вашого часу, і до цих пір не з'явилося нікого, здатного змагатися з вашим.
  
  Майкрофт, ймовірно, не міг цього бачити, але крихітний натяк на гордість на обличчі мого давнього товариша був мені очевидний. Але потім Холмс насупився. "Знадобилися б роки, щоб накопичити знання, які мені знадобилися б для вирішення цієї проблеми".
  
  “ Ні, цього не станеться. Майкрофт махнув рукою, і серед домашнього безладдя на столі Холмса з'явився невеликий аркуш скла, стоїть вертикально. Поруч з ним лежала дивна металева чаша. “З вашого часу ми досягли великих успіхів у технології навчання. Ми можемо безпосередньо програмувати нову інформацію в ваш мозок ".
  
  Майкрофт підійшов до столу. “Ця скляна панель - те, що ми називаємо монітором. Вона активується звуком вашого голосу. Просто задавайте йому запитання, і він відобразить інформацію по будь-якій темі, яку ви побажаєте. Якщо ви знайдете тему, яка, на вашу думку, буде корисна у ваших дослідженнях, просто одягніть цей шолом собі на голову, - (він вказав на металеву чашу), - вимовте слова 'завантажте тему', і інформація буде безперешкодно інтегрована в нейронні мережі вашого власного мозку. Відразу здасться, що ви знаєте, і завжди знали, всі деталі цієї галузі діяльності ".
  
  "Неймовірно!" - сказав Холмс. "А звідти?"
  
  "З цього моменту, мій дорогий Холмс, я сподіваюся, що ваші дедуктивні здібності приведуть вас до вирішення парадоксу - і, нарешті, розкриють, що сталося з інопланетянами!"
  
  * * * *
  
  “ Ватсон! Ватсон!
  
  Здригнувшись, я прокинувся. Холмс знайшов свою нову здатність без зусиль засвоювати інформацію непереборної та наполягав до глибокої ночі, але я заснув у кріслі. Я зрозумів, що Холмс нарешті знайшов заміну спящему дияволу своєї кокаїнової манії: тепер, коли все творіння було у нього під рукою, він більше ніколи не відчував тієї порожнечі, яка так вбивала його в перервах між завданнями.
  
  "А?" Сказав я. У горлі в мене пересохло. Очевидно, я спав з відкритим ротом. "Що це?"
  
  “Ватсон, ця фізика більш захоплююча, ніж я коли-небудь уявляв. Послухайте це і подивіться, чи не вважаєте ви це настільки ж переконливим, як будь-який з випадків, з якими ми стикалися на сьогоднішній день ".
  
  Я піднявся зі стільця і налив собі трохи шеррі — зрештою, була ще ніч, а ранок ще не настав. “ Я слухаю.
  
  "Пам'ятайте замкнені та опечатані кімнату, яка так значимо фігурувала в тому жахливому випадку з Гігантської пацюком з Суматри?"
  
  "Як я міг забути?" - сказав я, і дрож пробігла у мене по спині. "Якщо б не твоя влучна стрільба, моя ліва нога виявилася б такий же хворий, як і права".
  
  "Абсолютно вірно", - сказав Холмс. “Добре, розглянемо інший тип загадки кмітливість, винайденої австрійським фізиком на ім'я Ервін Шредінгер. Уявіть кішку, замкнену в коробці. Коробка зроблена з такого непрозорого матеріалу, її стінки так добре ізольовані, а ущільнення таке глибоке, що ніхто не зможе спостерігати за кішкою, коли коробка закрита ".
  
  "Чи схоже на крикет, - сказав я, - замикати бідну кішку в коробці".
  
  “ Ватсон, ваша делікатність гідна похвали, але, будь ласка, послухайте мене. Уявіть, що всередині коробки знаходиться пусковий пристрій, ймовірність спрацьовування якого становить рівно п'ятдесят на п'ятдесят, і що цей вищезгаданий спусковий механізм приєднаний до балона з отруйним газом. Якщо натиснути на спусковий гачок, відбудеться викид газу, і кішка помре ".
  
  "Боже мій!" - вигукнув я. “ Яка гидота!
  
  - А тепер, Ватсон, скажіть мені от що: не відкриваючи коробку, чи можете ви сказати, живий кіт чи мертвий?
  
  "Ну, якщо я вас правильно зрозумів, це залежить від того, чи був натиснутий спусковий гачок".
  
  "Именнотак!"
  
  "Отже, кішка, можливо, жива, і, знову ж, можливо, вона мертва".
  
  “Ах, друже мій, я знав, що ви не підведете мене: сліпуче очевидна інтерпретація. Але це невірно, дорогий Ватсон, абсолютно невірно".
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  “Я маю на увазі, що кішка ні жива, ні мертва. Це потенційна кішка, невирішена кішка, кішка, існування якої - не що інше, як питання можливостей. Вона ні жива, ні мертва, Ватсон, ні те, ні інше! Поки який-небудь розумний чоловік не відкриє коробку і не подивиться, кішка нерозв'язна. Тільки акт розглядання змушує вирішити можливі ситуації. Як тільки ви відкрити друк і зазирнете всередину, потенційний кіт перетворюється на справжнього кота. Його реальність - це результат того, що за ним спостерігали. "
  
  “ Це ще гірша тарабарщина, ніж все, що ніс цей тезка твого брата.
  
  "Ні, це не так", - сказав Холмс. “Так влаштований світ. Вони багато чому навчилися з нашого часу, Ватсон, — дуже багато! Але, як зауважив Альфонс Карр, плюс зміни, плюс мій вибір. Навіть у цій езотеричної області передовий фізики сила кваліфікованого спостерігача важливіше всього!"
  
  * * * *
  
  Я знову прокинувся, почувши, як Холмс кричить: “Майкрофт! Майкрофт!"
  
  Іноді Я чув від нього такі крики в минулому, або коли його залізне статура підводило його і у нього була гарячка, або коли він перебував під впливом своєї проклятої голки. Але за мить я зрозумів, що він не кликав свого справжнього брата, а скоріше кричав в повітря, закликаючи Майкрофта Холмса, який був вченим 21 століття.
  
  За мить він був винагороджений: двері в наші кімнати відчинилися, і увійшов рудоволосий хлопець.
  
  "Привіт, Шерлок," сказав Майкрофт. “ Ти кликав мене?
  
  "Дійсно, хочу", - сказав Холмс. "Тепер я багато чого зрозумів не тільки з фізики, але і за технологією, за допомогою якої ви відтворили ці кімнати для мене і доброго доктора Ватсона".
  
  Майкрофт кивнув. “Я відстежував, до чого ви зверталися. Повинен сказати, несподіваний вибір".
  
  "Так може здатися," сказав Холмс, " але мій метод заснований на гонитві за дрібницями. Скажіть мені, якщо я правильно розумію, що ви реконструювали ці кімнати, скануючи спогади Уотсона, а потім використовуючи — якщо я розумію терміни — голографію і микроманипулируемые силові поля для імітації зовнішнього вигляду і форми того, що він бачив.
  
  "Абсолютно вірно".
  
  "Таким чином, ваша здатність до реконструкції не обмежується тільки відновленням наших кімнат, швидше, ви могли б змоделювати всі, що кожен з нас коли-небудь бачив".
  
  “ Абсолютно вірно. Насправді, я міг би навіть помістити тебе в симуляцію чиїхось спогадів. Насправді, я подумав, що, можливо, вам захочеться поглянути на Дуже велику кількість радіотелескопів, з допомогою яких ми в основному прослуховуємо повідомлення інопланетян...
  
  "Так, так, я впевнений, що це захоплююче", - зневажливо сказав Холмс. "Але ви можете відновити місце дії того, що Ватсон так доречно назвав 'Останньою проблемою'?"
  
  "Ти маєш на увазі водоспад Райхенбах?" Майкрофт виглядав приголомшеним. "Боже мій, так, але я думаю, це останнє, що ти хотів би пережити знову".
  
  "Влучно сказано!" - заявив Холмс. "Ви можете це зробити?"
  
  "Звичайно".
  
  "Тоді зроби так!"
  
  * * * *
  
  Отже, мізки Холмса і мої були просканированы, і незабаром ми опинилися всередині чудового відтворення Швейцарії травня 1891 року, куди ми спочатку втекли, рятуючись від вбивць професора Моріарті.
  
  Наша реконструкція подій почалася в чарівному готелі Englischer Hof в селі Майринген. Точно так само, як багато років тому це зробив початковий власник готелю, його реконструкція зажадала від нас обіцянки, що ми не пропустимо видовище Райхенбахского водоспаду. Ми з Холмсом вирушили до Водоспаду, він ішов, спираючись на альпеншток. Як мені дали зрозуміти, Майкрофт якимось чином спостерігав за всім цим здалеку.
  
  "Мені це не подобається", - сказав я своєму супутнику. "Було досить погано пережити цей жахливий день один раз, але я сподівався, що мені ніколи не доведеться переживати його знову, крім як у нічних кошмарах".
  
  “Ватсон, згадайте, що у мене залишилися більш теплі спогади про все це. Перемога над Моріарті була вищою точкою моєї кар'єри. Я сказав вам тоді і повторюю тепер, що покласти край самому Наполеону злочинності варто було б ціною свого життя ".
  
  На півдорозі навколо водоспаду була прокладена невелика ґрунтова стежка, вирубані в заростях, щоб забезпечити повний огляд цього видовища. Крижана зелена вода, підживлюється танучими снігами, текла з феноменальною швидкістю і люттю, а потім скидалася на величезну, бездонну прірву в скелі, чорну, як сама темна ніч. Бризки злітали величезними струменями, і вереск, видаваний падаючою водою, був майже схожий на людський крик.
  
  Ми трохи постояли, дивлячись на водоспад, на обличчі Холмса застигло саме споглядальне вираз. Потім він вказав далі вперед по грунтовій стежці. "Зверніть увагу, дорогий Ватсон," сказав він, перекрикуючи шум потоку, що ґрунтова стежка закінчується там, біля кам'яної стіни". Я кивнув. Він обернувся в іншу сторону. “Та зрозумійте, що повернутися тим шляхом, яким ми прийшли, - це єдиний спосіб піти живими. Є тільки один вихід, і він співпадає з єдиним входом ".
  
  Я знову кивнув. Але, як і в той раз, коли ми вперше опинилися в цьому фатальному місці, по стежці пробіг швейцарський хлопчик, несучи в руці адресованого мені листа з позначкою "Энглишер Хоф".
  
  Я, звичайно, знав, що говорилося в записці: у англійки, яка зупинилася в готелі, почалася кровотеча. Жити їй залишалося всього кілька годин, але, безсумнівно, їй було б дуже приємно, якби за нею доглядав англійський лікар, і не міг би я негайно приїхати?
  
  "Але записка - це всього лише привід," сказав я, повертаючись до Холмса. "Звичайно, спочатку я був обдурений цим, але, як пізніше зізналися в тому листі, який залишили для мене, ви весь час підозрювали, що це було нещирість з боку Моріарті".
  
  Протягом усього цього коментаря швейцарський хлопчик стояв застиглий, нерухомий, ніби Майкрофт якимось чином, спостерігаючи за всім цим, вчасно замкнув хлопчика, щоб ми з Холмсом могли порадитися.
  
  “ Я більше не залишу вас, Холмс, на вірну смерть.
  
  Холмс підняв руку. “Ватсон, як завжди, ваші почуття похвальні, але пам'ятайте, що це всього лише симуляція. Ви надасте мені матеріальну допомогу, якщо будете поступати точно так само, як робили раніше. Однак вам немає необхідності вживати весь важкий похід до готелю Englischer Hof і назад. Замість цього просто повертайтеся до того місця, де ви проходите повз фігури в чорному, почекайте ще чверть години, потім повертайтеся сюди ".
  
  "Спасибі, що спростили це", - сказав я. "Я вісім років старше, ніж був тоді; тригодинна поїздка туди і назад сьогодні забрала б у мене чимало сил".
  
  "Насправді," сказав Холмс. “ Можливо, всі ми пережили свої корисні дні. А тепер, будь ласка, зробіть так, як я прошу.
  
  “Я, звичайно, зроблю це, - сказав я, - але я відверто зізнаюся, що не розумію, до чого все це. Майкрофт з двадцять першого століття найняв вас для вивчення проблеми філософії — зниклих інопланетян. Навіщо ми взагалі тут?
  
  "Ми тут", - сказав Холмс, " тому що я вирішив цю проблему! Довіртеся мені, Ватсон. Довіртеся мені і знову відтворіть сценарій того знаменного дня 4 травня 1891 року".
  
  * * * *
  
  І ось я залишив свого супутника, не знаючи, що в нього на думці. Повертаючись до "Энглишер Хоф", я зустрів людину, квапливо йде в іншу сторону. У перший раз, коли я пережив ці жахливі події, я не знав його, але на цей раз я впізнав у ньому професора Моріарті: високий, одягнений у все чорне, з випираючим чолом, його худорлява постать різко виділялася на зеленому тлі рослинності. Я пропустив симуляцію повз вуха, почекав п'ятнадцять хвилин, як просив Холмс, потім повернувся до водоспаду.
  
  По прибутті я побачив альпеншток Холмса, притулений до скелі. Чорна земля стежки до струмка постійно зволожувалася бризками від бурхливого водоспаду. На землі я побачив два ланцюжки слідів, що ведуть вниз по стежці до каскаду, і ні один не повертався назад. Це було точно таке ж жахливе видовище, яке зустріло мене багато років тому.
  
  “ З поверненням, Ватсон!
  
  Я різко обернувся. Холмс стояв, притулившись до дерева, широко посміхаючись.
  
  "Холмс!" Вигукнув я. "Як вам вдалося піти від водоспаду, не залишивши слідів?"
  
  “Пам'ятаєте, мій дорогий Ватсон, що, крім вас і мене з плоті і крові, все це лише симуляція. Я просто попросив Майкрофта не залишати слідів моїми ногами ". Він продемонстрував це, пройшовшись взад-вперед. Його взуття не залишила ніякого відбитку, і ніяка рослинність не була розтоптана при його проходженні. "І, звичайно, я попросив його заморозити Моріарті, як раніше він заморозив швейцарського хлопця, перш ніж ми з ним зійдемося в смертельній сутичці".
  
  "Чарівно," сказав я.
  
  - Справді. Тепер поглянь на що з'явилася перед тобою видовище. Що ти бачиш?
  
  “ Тільки те, що я бачив в той жахливий день, коли думав, що ти помер: два ланцюжки слідів, що ведуть до водоспаду, і ні один не веде назад.
  
  Крик Холмса "Точно!" змагався з ревом водоспаду. “ Ви знали, що один набір слідів належить мені, а решта ви взяли за сліди англійця в чорному - справжнього Наполеона злочинності!
  
  "Так".
  
  “ Побачивши, що ці дві групи наближаються до водоспаду і ні одна не повертається, ви потім кинулися до самого краю водоспаду і виявили — що?
  
  "Сліди боротьби на краю обриву, ведучого до самого великого потоку".
  
  "І який ви зробили з цього висновок?"
  
  “ Що ви з Моріарті кинулися назустріч смерті, зчепившись в смертельній сутичці.
  
  “ Саме так, Ватсон! Точно такий же висновок зробив би я сам, грунтуючись на цих спостереженнях!
  
  "На щастя, однак, я виявився неправий".
  
  "Невже ти зробив це зараз?"
  
  “Чому б і ні. Ваша присутність тут це підтверджує".
  
  "Можливо", - сказав Холмс. “Але я думаю інакше. Подумайте, Ватсон! Ви були на місці злочину, ви бачили, що сталося, і протягом трьох років — трьох років, чувак!—ви вважали мене мертвим. На той момент ми були друзями і колегами десять років. Дозволив би вам Холмс, якого ви знали, що так довго оплакувати його, не отримавши від вас вісточку? Звичайно, ти повинен знати, що я довіряю тобі принаймні так само сильно, як моєму братові Майкрофту, який, як пізніше я сказав тобі, був єдиним, кого я присвятив таємницю того, що я все ще живий.
  
  “Що ж, - сказав я, - раз ти заговорив про це, я був трохи ображений цим. Але ти пояснив мені свої причини, коли повернувся".
  
  “ Для мене втіха, Ватсон, що ваші погані передчуття були улагоджені. Але, можливо, я сумніваюся, що ви більшою мірою, ніж я, їх втамували.
  
  "А?"
  
  "Ви бачили явні докази моєї смерті і сумлінно, хоча і витіювато, зафіксували те ж саме у хроніці, яку ви так доречно охрестили 'Останньою проблемою".
  
  “Так, дійсно. Це були найважчі слова, які я коли-небудь писав".
  
  "І яка була реакція ваших читачів, коли цей звіт був опублікований в Strand?"
  
  Я похитав головою, згадуючи. "Це було абсолютно несподівано", - сказав я. “Я очікував отримати кілька ввічливих записок від незнайомих людей, які оплакували вашу кончину, оскільки розповіді про ваші подвиги були так тепло прийняті в минулому. Але те, що я отримав замість цього, було в основному гнівом і обуренням — люди вимагали почути про твої подальші пригоди ".
  
  "Що, звичайно, ви вважали неможливим, враховуючи, що я був мертвий".
  
  “Саме. Повинен сказати, що все це залишило досить неприємний осад. Поведінка здалася мені дуже дивним".
  
  "Але, безсумнівно, все швидко стихло", - сказав Холмс.
  
  “Ви прекрасно знаєте, що цього не сталося. Я вже говорив вам раніше, що потік листів, а також особистих умовлянь, куди б я не поїхав, не слабшав роками. Фактично, я був практично на грані того, щоб повернутися і написати про один з ваших дрібних справ, яке я раніше проігнорував як не представляє загального інтересу, просто щоб домогтися припинення вимог, коли, на мій превеликий подив і радість ...
  
  “ До вашого превеликий подив і радість, після трирічної відсутності, не тривав і місяця, я з'явився у вашому кабінеті, переодягнений, якщо мені не зраджує пам'ять, пошарпаним колекціонером книг. І незабаром у вас з'явилися нові пригоди для хроніки, починаючи зі справи сумно відомого полковника Себастьяна Морана і його жертви, високоповажного Рональда Адера.
  
  "Так," сказав я. “ Це було чудово.
  
  “Але, Ватсон, давайте розглянемо факти, пов'язані з моєї очевидною загибеллю біля водоспаду Райхенбах 4 травня 1891 року. Ви, спостерігач на місці події, бачили докази, і, як ви написали в "Останньої проблеми', багато експертів прочесали край водоспаду і прийшли до точно такого ж висновку, що і ви, — що ми з Моріарті пірнули назустріч своїй смерті.
  
  "Але цей висновок виявився помилковим".
  
  Холмс напружено просяяв. “Ні, мій дорогий Ватсон, це виявилося неприйнятним — неприйнятним для ваших вірних читачів. І саме звідси випливають усі проблеми. Пам'ятаєте "Кота в запечатаній коробці" Шредінгера? Ми з Моріарті біля водоспаду представляємо дуже схожий сценарій: він і я спускаємося по стежці в глухий кут, наші сліди залишають відбитки на м'якій землі.
  
  “На той момент було лише два можливих результату: або я вийду живим, або ні. Виходу не було, крім як піти тією ж дорогою назад від водоспаду. Поки хто-небудь не прийшов і не подивився, зійшов я з шляху, результат залишався невирішеним. Я був одночасно живий і мертвий — сукупність можливостей. Але коли ви прибули, ці можливості повинні були згорнутися в єдину реальність. Ви бачили, що від водоспаду не було слідів ніг — це означало, що ми з Моріарті боролися до тих пір, поки, нарешті, обидва не звалилися з краю в крижаний потік.
  
  “Це був твій акт бачення результатів, який змусив розглянути можливості. У самому прямому сенсі, мій хороший, дорогий друже, ти вбив мене ".
  
  Серце шалено калатало в мене в грудях. “ Кажу вам, Холмс, ніщо не зробило б мене щасливим, ніж побачити вас живим!
  
  “ Я в цьому не сумніваюся, Ватсон, але ви повинні були бачити те або інше. Ви не могли бачити і те, і інше. І, побачивши те, що бачили ви, ви повідомили про свої знахідки: спочатку швейцарської поліції, потім репортеру Женевського журналу і, нарешті, у своєму повному звіті на сторінках Strand.
  
  Я кивнув.
  
  “Але ось та частина, яка не була врахована Шредінгер, коли він придумував уявний експеримент з котом в коробці. Припустимо, ви відкриваєте коробку і виявляєте мертву кішку, а пізніше розповідаєте своєму сусідові про мертву кішку — і ваш сусід відмовляється вірити вам, коли ви говорите, що кішка мертва. Що станеться, якщо ти підеш і заглянеш в коробку вдруге?"
  
  "Ну, кіт напевно все ще мертвий".
  
  “ Можливо. Але що, якщо тисячі — ні, мільйони!— відмовляться повірити розповіді першого спостерігача? Що, якщо вони будуть заперечувати докази? Що тоді, Ватсон?
  
  “ Я— я не знаю.
  
  “З чистого впертості своєї волі вони змінюють реальність, Ватсон! Правда замінюється вигадкою! Вони повернуть кота до життя. Більше того, вони намагаються повірити, що кішка взагалі ніколи не вмирала!"
  
  "І що?"
  
  “І таким чином, світ, який повинен мати одну конкретну реальність, виявляється недозволеним, невизначеним, що пливуть за течією. Як перший спостерігач за подіями в Райхенбахе, ваша інтерпретація повинна мати пріоритет. Але про впертості людської раси ходять легенди, Ватсон, і з-за цієї явної прискіпливості, з-за цієї відмови вірити тому, що їм прямо сказали, світ знову поринає у вир нерозв'язних можливостей. Ми існуємо в постійному русі — по сей день весь світ існує в постійному русі — з-за конфлікту між спостереженням, яке ви дійсно зробили в Райхенбахе, і спостереженням, яке світ бажає, щоб ви зробили ".
  
  “ Але все це надто фантастично, Холмс!
  
  “Виключіть неможливе, Ватсон, і все, що залишиться, яким би неймовірним воно не було, має бути правдою. Що підводить мене до питання, розгадкою якого нас привабив цей аватар Майкрофта: парадоксу Фермі. Де ці інопланетні істоти?"
  
  "І ви кажете, що вирішили цю проблему?"
  
  “Дійсно, бачив. Подумайте про метод, за допомогою якого людство шукало цих інопланетян ".
  
  “ По радіо, як я розумію, намагаюся підслухати їх балаканину в ефірі.
  
  “ Абсолютно вірно! І коли я повстав з мертвих, Ватсон?
  
  "Квітень 1894 року".
  
  “ А коли цей талановитий італієць Гульєльмо Марконі винайшов бездротовий зв'язок?
  
  "Я поняття не маю".
  
  - У тисяча вісімсот дев'яносто п'ятому році, мій дорогий Ватсон. У наступному році! За весь той час, що людство користувалося радіо, весь наш світ був непростим утрудненням! Незжатий хвильовий фронт можливостей!"
  
  "Що це значить?"
  
  “ Це означає, що інопланетяни там, Ватсон — пропали не вони, а ми! Наш світ не синхронізований з решти всесвіту. З нашої нездатності прийняти неприємну правду ми зробили себе скоріше потенційними, ніж реальними ".
  
  Я завжди вважав свого супутника людиною, великодушно які піклуються про власне становище, але, звичайно, це було вже занадто.
  
  “ Ви хочете сказати, Холмс, що нинішнє недозволене стан справ у світі залежить від вашої власної долі?
  
  “ Справді! Ваші читачі не дозволили б мені розбитися на смерть, навіть якщо б це означало досягнення того, чого я бажав найбільше, а саме усунення Моріарті. У цьому божевільному світі спостерігач втратив контроль над своїми спостереженнями! Якщо і є щось, заради чого стояла моє життя — моє життя до того безглуздого мого воскресіння, про який ви розповіли у своїй хроніці "Порожній будинок", — так це розум! Логіка! Прихильність спостережуваного факту! Але людство зреклося цього. Весь цей світ не в порядку, Ватсон — настільки не в порядку, що ми відрізані від цивілізацій, що існують в інших місцях. Ви говорите мені, що на вас обрушилися з вимогами мого повернення, але якщо б люди дійсно зрозуміли мене, зрозуміли, що являла собою моє життя, вони б знали, що єдиною реальною даниною поваги до мене було б прийняти факти! Єдиною реальною відповіддю було б залишити мене вмирати!"
  
  * * * *
  
  Майкрофт відправив нас у минуле, але замість того, щоб повернути в 1899 рік, звідки він нас забрав, на прохання Холмса він переніс нас на вісім років тому, травень 1891 року. Звичайно, тоді вже жили більш молоді версії нас самих, але Майкрофт замінив нас на них, перенісши молодих людей в майбутнє, де вони могли прожити залишок свого життя змодельованим сценаріями, узятим з наших з Холмсом умів. Звичайно, кожен з нас був на вісім років старше, ніж тоді, коли ми в перший раз втекли від Моріарті, але ніхто в Швейцарії не знав нас, і тому старіння наших осіб залишилося непоміченим.
  
  Я виявив, що в третій раз проживаю той фатальний день біля водоспаду Райхенбах, але на цей раз, як і в перший і, на відміну від другого, все було по-справжньому.
  
  Я побачив, що наближається хлопчика-розсильного, і моє серце шалено забилося. Я повернувся до Холмсу і сказав: "Я не можу залишити вас".
  
  “Так, ви можете, Ватсон. І ви це зробите, тому що ви ніколи не програвали в цій грі. Я впевнений, що ви будете грати в неї до кінця ". Він помовчав трохи, потім сказав, можливо, трохи сумно: "Я можу відкривати факти, Ватсон, але я не можу його змінити". А потім зовсім урочисто простягнув руку. Я міцно стиснув його обома руками. І тут хлопчик, який був на службі у Моріарті, опинився поруч з нами.
  
  Я дав обдурити себе, залишивши Холмса одного біля Водоспаду, з усіх сил намагаючись не озиратися назад, коли йшов далі, щоб лікувати неіснуючого пацієнта в "Энглишер Хоф". По дорозі я пройшов повз Моріарті, йде в інший бік. Це було все, що я міг зробити, щоб втриматися від того, щоб вихопити пістолет і покінчити з мерзотником, але я знав, що Холмс визнає непрощенним зрадою позбавити його власного шансу зустрітися з Моріарті.
  
  До готелю Englischer Hof було близько години ходьби. Там я розіграв сцену, в якій розпитував про хворий англійці, і Стейлер-старший, шинкар, відреагував, як я і припускав, з подивом. Мій виступ, ймовірно, було нерішучою, оскільки я вже одного разу грав цю роль, але невдовзі я був на зворотному шляху. Підйом в гору тривав більше двох годин, і я, чесно зізнаюся, був виснажений після прибуття, хоча я ледве чув власне дихання за ревом потоку.
  
  І знову я виявив два ланцюжки слідів, що ведуть до прірви, і жоден з них не повертався назад. Я також знайшов альпеншток Холмса і, як і в перший раз, записку від нього для мене, яку він залишив разом з ним. Записка свідчила точно так само, як і в оригіналі, і пояснювала, що у них з Моріарті ось-ось відбудеться остання конфронтація, але що Моріарті дозволив йому залишити кілька останніх слів. Але воно закінчується постскриптумом , якого не було в оригіналі:
  
  Мій дорогий Ватсон, - говорилося в ньому, - ви вшануйте мою смерть найбільше, якщо будете твердо дотримуватися спостережливості. Чого б не хотів світ, залиште мене вмирати.
  
  Я повернувся в Лондон і зміг ненадовго компенсувати втрату Холмса, заново переживши радість і печаль останніх кількох місяців життя моєї дружини Мері, пояснивши їй і іншим, що моє кілька пристаріле особа - результат шоку, викликаного смертю Холмса. У наступному році, точно за розкладом, Марконі дійсно винайшов бездротовий зв'язок. Заклики до нових пригод з Холмсом продовжували сипатися, але я ігнорував їх всі, хоча відсутність Холмса в моєму житті було настільки сильним, що я відчував сильний спокуса пом'якшиться і відмовитися від своїх спостережень, зроблених в Райхенбахе. Ніщо не доставило б мені більшого задоволення, ніж знову почути голос самого кращого і мудрої людини, яку я коли-небудь знав.
  
  В кінці червня 1907 року я прочитав у "Таймс" про виявлення інтелектуальних бездротових сигналів, що виходять з боку зірки Альтаїр. В той день весь світ святкував, але, зізнаюся, я розплакався і підняв особливий тост за мого доброго друга, покійного містера Шерлока Холмса.
  
  OceanofPDF.com
  
  "ПРИГОДА У ПЕРЛИННИХ БРАМИ" Майка Рєзніка
  
  Експертиза, проведена експертами, не залишає особливих сумнівів у тому, що особисте суперництво між двома чоловіками закінчилося, оскільки воно навряд чи могло не закінчитися в такій ситуації тим, що вони похитнулися, укладені в обійми один одного. Будь-яка спроба повернути тіла була абсолютно безнадійною, і там, глибоко внизу, в цьому жахливому котлі з вируючої водою і вируючої піною, назавжди залишиться лежати самий небезпечний злочинець і головний поборник закону свого покоління.
  
  — Остання проблема
  
  Це приводило мене в замішання. Тільки що я перевертався над водоспадом в Райхенбахе, обхопивши професора Моріарті руками, а в наступне мить мені здалося, що я стою один серед нудного, сірого, невиразного пейзажу.
  
  Я був абсолютно сухим, що здавалося зовсім недивним, хоча не було ніяких причин, по яким цього не повинно було бути. Крім того, я відчув, як моя нога розбилась об каміння, коли ми почали занурення, і все ж я не відчув ніякої болі.
  
  Раптом я згадав про Моріарті. Я озирнувся в пошуках його, але його ніде не було видно. Попереду був неймовірно яскраве світло, і мене потягнуло до нього. Що сталося далі, я пам'ятаю смутно; суть цього у тому, що з усіх місць я опинився на Небесах. (Ніхто не говорив мені, що я на Небесах, але коли відкидаєш неможливе, все, що залишається, яким би неймовірним воно не було, має бути правдою. І відсутність професора Моріарті було цілком достатньо, щоб переконати мене в тому, що я не в Пеклі.)
  
  Як довго я залишався там, я не знаю, тому що немає ніяких засобів, з допомогою яких можна було б виміряти тривалість перебування там. Я тільки знаю, що мені здавалося, що з таким же успіхом я міг би бути в Іншому Місці, так мені набридли вічний спокій і досконалість мого оточення. Це визнання, безумовно, образило б усіх церковників, але якщо і є одне місце у всьому космосі, для якого я однозначно не підходжу, то це Небеса.
  
  Насправді, незабаром я почав підозрювати, що дійсно перебуваю в Пеклі, бо якщо кожен з нас створює свій власний Рай і Пекло, то мій Пекло, безсумнівно, повинен бути місцем, де всі мої тренування і всі мої сили абсолютно марні. Місце, де ніколи не ведеться гра, більш того, де взагалі немає гри, ніяк не може вважатися Раєм для такої людини, як я.
  
  Коли на Землі мені стало нестерпно нудно, я відкрив метод полегшення, але в моїх нинішніх обставин мені було відмовлено в цьому. Тим не менш, мене поглинула жага мозкової стимуляції, а не семивідсоткового розчину кокаїну.
  
  І потім, коли я був впевнений, що мені загрожує вічна нудьга, і жалкував про втрачені шанси зробити такі гріхи, які могли б поставити мене в ситуацію, коли, принаймні, у мене була б можливість втекти, я виявив, що зіткнувся зі світловим істотою, яка незабаром проявилося у зовнішній формі чоловіки зі світло-блакитними очима і густою білою бородою. На ньому було біле вбрання, а над його головою ширяв золотий німб.
  
  Раптово я теж прийняв людський вигляд і був вражений, виявивши, що до цього моменту не усвідомлював, що у мене більше немає тіла.
  
  "Здрастуйте, містер Холмс," сказав мій відвідувач.
  
  "Ласкаво просимо, святий Петро", - відповів я своїм новознайденим голосом.
  
  "Ти знаєш, хто я?" - здивовано запитав він. "Передбачається, що період твоєї ідеологічної обробки повинен бути негайно забутий".
  
  "Я нічого не пам'ятаю про період своєї ідеологічної обробки", - запевнив я його.
  
  "Тоді звідки ти взагалі можеш знати, хто я такий?"
  
  "Спостереження, аналіз і дедукція," пояснив я. “Ви, очевидно, шукали мене, тому що звернулися до мене по імені, і оскільки я, очевидно, був безтілесним істотою, одним з багатьох мільярдів, я припускаю, що ви володієте здатністю розрізняти всіх нас. Це передбачає певну владу. Ви взяли тіло, яким користувалися за життя, і я бачу, що невеликі поглиблення на пальцях вашої правої руки були зроблені грубої рибальської волосінню. У тебе є німб, а в мене його немає, що, отже, має на увазі, що ти святий. Отже, хто з багатьох святих був рибалкою і мав якусь владу на Небі?"
  
  Святий Петро посміхнувся. “ Ви просто вражаючі, містере Холмс.
  
  “ Мені дуже нудно, святий Петро.
  
  "Я знаю," сказав він, " і за це я жалкую. Ти унікальна серед усіх душ на Небесах у своєму невдоволенні".
  
  "Це вже неправда," сказав я, " бо хіба я не помічаю деякого нестачі вмісту у ваших власних рисах?"
  
  "Абсолютно вірно, містер Холмс", - погодився він. “У нас тут проблема - проблема, яку я створив сам, — і я вирішив звернутися до вас за допомогою у її вирішенні. Здається, це найменше, що я можу зробити, щоб зробити ваше перебування тут більш стерпним для вас. "Він ніяково замовк. "Крім того, цілком може бути, що ти єдина душа в моїх володіннях, яка здатна вирішити цю проблему".
  
  "Хіба Бог не може миттєво вирішити будь-яку виникаючу проблему?" - Запитав я.
  
  “Він може, і в кінцевому підсумку Він це зробить. Але оскільки я створив цю проблему, я попросив, щоб мені дозволили вирішити її — або спробувати вирішити - першим ".
  
  “ Скільки часу Він тобі дав?
  
  “ Час тут не має значення, містере Холмс. Якщо Він вирішить, що я зазнаю невдачі, він виправить проблему сам. Він знову зробив паузу. "Я сподіваюся, що ви зможете допомогти мені реабілітуватися в Його очах".
  
  "Я, безумовно, зроблю все, що в моїх силах", - запевнив я його. "Будь ласка, викладіть суть проблеми".
  
  "Це надзвичайно принизливо, містер Холмс", - почав він. “З незапам'ятних часів я був Хранителем Перлинних Брами. Ніхто не може потрапити на Небеса без мого схвалення, і до недавнього часу я ніколи не робив помилок".
  
  "А тепер у тебе є?"
  
  Він стомлено кивнув головою. “ Тепер зрозумів. Величезна помилка.
  
  "Хіба ти не можеш просто знайти душу, як ти знайшов мене, і вигнати її?"
  
  "Я б хотів, щоб все було так просто, містер Холмс", - відповів він. “Калігулу, Тамерлана, Аттілу я міг би знайти без праці. Але ця душа, хоча і почорніла до неймовірності, досі примудрялася вислизати від мене".
  
  "Зрозуміло, - сказав я. "Я здивований, що п'ять таких огидних вбивств не роблять це відразу помітним".
  
  "Значить, ти знаєш?" - вигукнув він.
  
  "Що ви шукаєте Джека Різника?" Відповів я. “Елементарно. Всі інші, кого ви згадали, були упізнані у своїх злочинах, але особистість Різника так і не була встановлена. Далі, оскільки цей чоловік був психічно неврівноваженим, мені здається можливим, грунтуючись на моїх, за загальним визнанням, обмежених знаннях про Небесах, що якщо він не відчуває провини, то і його душа не проявляє провини ".
  
  "Ви саме такий, яким я сподівався побачити вас, містер Холмс," сказав Святий Петро.
  
  "Не зовсім", - сказав я. “Тому що я не розумію вашого неспокою. Якщо душа Різника нічим не заражена, навіщо обтяжувати себе пошуками його? Зрештою, цей чоловік був явно неосудний і не відповідав за свої вчинки. На Землі, так, я б без коливань замкнув його там, де він більше не зміг би заподіяти шкоди, але тут, на Небесах, який можливу шкоду він може заподіяти?"
  
  "Все не так просто, як ви думаєте, містере Холмс", - відповів Святий Петро. “Тут ми існуємо на духовному плані, але цього не можна сказати про Чистилище або Пекло. Нещодавно невидима душа намагалася відкрити Перлові Брами з цієї сторони. Він насупився. “Вони були створені, щоб протистояти спробам ззовні, а не зсередини. Ще одна-дві спроби, і душа, можливо, дійсно доб'ється успіху. Одного разу знайшовши эктоплазменные атрибути, вона може завдати необмежений збиток в Чистилищі ".
  
  "Тоді чому б просто не випустити його?"
  
  "Якщо я залишу ворота відкритими для нього, нас може охопити ще більше негідних душ, що намагаються увійти".
  
  "Зрозуміло, - сказав я. "Що змушує вас думати, що це і Різник?"
  
  “Точно так само, як на Небі немає тривалості, немає і місця розташування. Перлові Брами, хоча самі по собі досить малі, існують у всіх місцях".
  
  "А!" Я сказав, нарешті, зрозумівши природу проблеми. "Чи правий я, припускаючи, що спроба втечі була зроблена поблизу душ Елізабет Страйд, Енні Чепмен, Кетрін Эддоус, Мері Келлі і Мері Енн Ніколлс?"
  
  "П'ять його жертв", - сказав Святий Петро, киваючи. "Насправді, двоє з них знаходяться поза межами досяжності навіть нього, але Страйд, Чепмен і Келлі в Чистилищі".
  
  "Ти можеш доставити цих трьох на Небеса?" - Запитав я.
  
  "В якості приманки?" - запитав святий Петро. “Боюся, що ні. Ніхто не може потрапити на Небеса раніше свого часу. Крім того, додав він, " він нічого не може зробити їм в духовній формі. Як ти сам знаєш, тут не можна навіть спілкуватися з іншими душами. Людина проводить всю вічність, насолоджуючись славою Божою".
  
  "Так ось чим тут займаються", - криво усміхнувся я.
  
  "Будь ласка, містере Холмсе!" суворо сказав він.
  
  "Прошу вибачення," сказав я. - Що ж, схоже, ми повинні влаштувати Різнику пастку при наступній спробі до втечі.
  
  "Чи можемо ми бути впевнені, що він продовжить свої спроби втекти?"
  
  "Можливо, він єдина душа, менш підходяща для Раю, ніж я сам", - запевнив я його.
  
  "Це здається нездійсненним завданням", - похмуро сказав Святий Петро. "Він може спробувати піти в будь-який момент".
  
  "Він спробує піти поблизу від своїх жертв", - відповів я.
  
  "Як ти можеш бути впевнений в цьому?" - запитав святий Петро.
  
  "Тому що ці вбивства були здійснені без мотиву".
  
  "Я нічого не розумію".
  
  "Там, де немає мотиву," пояснив я, " немає причин зупинятися. Ви можете бути впевнені, що він спробує зв'язатися з ними знову".
  
  "Навіть у цьому випадку, як мені затримати його або хоча б впізнати його?" - запитав святий Петро.
  
  "Хіба розташування на Небесах обов'язково безглуздо?" - Запитав я.
  
  Він нерозуміюче втупився на мене.
  
  "Дозвольте мені повторити це", - сказав я. "Ви Можете наказати Перловим Брами залишатися поблизу від розглянутих душ?"
  
  Він похитав головою. “ Ви не розумієте, містере Холмс. Вони існують одночасно у всіх часах і місцях.
  
  "Зрозуміло, - сказав я, шкодуючи, що у мене немає трубки, щоб затягнутися тепер, коли я був у людській подобі. "Ти можеш створити другі ворота?"
  
  "Це було б зовсім не те ж саме", - сказав святий Петро.
  
  "Це не обов'язково має бути одне і те ж, якщо це схоже на сприйняття душі".
  
  "Він би одразу впізнав".
  
  Я похитав головою. “Він абсолютно божевільний. Його розумові процеси — такі, які вони є, — відхиляються від норми. Якщо ви зробите так, як я пропоную, і додайте фальшиві врата поруч з душами його жертв, я припускаю, що він не зупиниться, щоб помітити різницю. Його якимось чином тягне до цих жінок, і це буде перешкодою для його бажань. Він більше зацікавлений у нападі на неї, ніж її аналізі, навіть якби був здатний на останнє, чим я схильний сумніватися ".
  
  "Ти впевнений?" - з сумнівом запитав святий Петро.
  
  “Він змушений здійснювати свою різанину над повіями. З якоїсь причини, схоже, це єдині душі, які він може ідентифікувати як повій. Отже, саме на них він хоче напасти ". Я знову зробив паузу. “Створи помилкові ворота. Душа, яка пройде через них, буде тією, кого ти шукаєш".
  
  "Я сподіваюся, що ви маєте рацію, містере Холмс", - сказав він. Гординя - це гріх, але навіть у мене є хоч крапля її, і мені не хотілося б зганьбитися перед моїм Паном.
  
  І з цими словами він зник.
  
  * * * *
  
  Він повернувся через невизначений проміжок часу з торжествуючої посмішкою на обличчі.
  
  "Я вважаю, що наша маленька хитрість спрацювала?" - Запитав я.
  
  "Саме так, як ти й казав!" - відповів Святий Петро. "Джек Різник тепер там, де йому і місце, і ніколи більше не осквернить Небеса своєю присутністю". Він витріщився на мене. “ Ви повинні бути схвильовані, містер Холмс, але все ж виглядаєте нещасним.
  
  "У певному сенсі я йому заздрю", - сказав я. "Принаймні, тепер у нього є виклик".
  
  "Не заздри йому", - сказав святий Петро. "Він далекий від того, щоб відчувати труднощі, він не може чекати нічого, крім вічних страждань".
  
  "У нас з ним є дещо загальне", - з гіркотою відповів я.
  
  "Можливо, й ні", - сказав святий Петро.
  
  Я миттю насторожився. "Про?"
  
  "Ви врятували мене від сорому і збентеження", - сказав він. "Найменше, що я можу зробити, це винагородити вас".
  
  "Яким чином?"
  
  "Я швидше подумав, що у вас може бути пропозиція".
  
  "Можливо, для тебе це Рай," сказав я, " але для мене це Пекло. Якщо ти дійсно хочеш винагородити мене, відправ туди, де я зможу застосувати свої здібності. У світі всюди панує зло; я володію унікальною кваліфікацією для боротьби з ним ".
  
  "Ти дійсно відвернешся від Небес, щоб продовжувати свою гонитву за несправедливістю, піддавати себе ризику майже щодня?" - запитав святий Петро.
  
  "Я б так і зробив".
  
  "Навіть знаючи це, якщо ви зійде на манівці — а це більш складний шлях, ніж ваші церкви змушують вас вірити, — можливо, це не буде вашим кінцевим пунктом призначення?"
  
  "Навіть так". І про себе я подумав: "особливо так".
  
  "Тоді я не бачу причин, чому б мені не задовольнити твоє прохання", - сказав святий Петро.
  
  “ Слава Богу! - Пробурмотів я.
  
  Святий Петро знову посміхнувся. “Подякуй Його сам, коли подумаєш про це. Ти знаєш, що він дійсно слухає".
  
  Раптово я знову опинився в тому нескінченному сірому пейзажі, з яким зіткнувся після переходу через водоспад в Райхенбахе, тільки на цей раз замість яскравого світла мені здалося, що я бачу далеко місто...
  
  * * * *
  
  Холмс! - Вигукнув я. “ Це дійсно ви? Невже ви дійсно живі? Можливо, що вам вдалося вибратися з цієї жахливої прірви?
  
  — Пригода в Порожньому будинку
  
  OceanofPDF.com
  
  ПРО АВТОРІВ
  
  Джон Грегорі Бетанкур - автор бестселерів в області наукової фантастики, фентезі, жахів і детективів. Його остання публікація - "Провалля і маятник", збірник детективних оповідань Пітера Геллера "Пітбуль". Він автор чотирьох романів "Зоряного шляху" і серії пріквелів "Нових хронік Амбера", а також дюжини оригінальних романів. Його есе, статті та рецензії з'являлися в таких різноманітних виданнях, як writer's Digest, The Washington Post і Amazing Stories.
  
  Марк Билгрей - автор двох гумористичних фантастичних романів "І не забудь врятувати принцесу" і "І не забудь врятувати іншу принцесу". Його серйозні розповіді в жанрах фентезі, наукової фантастики, жахів і криміналу з'являлися в численних антологіях, зокрема, Slipstreams, The Ultimate Halloween, Merlin та Crafty Cat Crimes. Як письменник-карикатурист, його карикатури друкувалися в таких журналах і газетах, як, The Harvard Business Review, The Wall Street Journal і Funny Times.
  
  Рис Боуен - автор бестселерів New York Times і лауреат премії "Агата і Ентоні". Вона створила атмосферні "Таємниці Моллі Мерфі", дія яких відбувається в Нью-Йорку на рубежі століть, і "Таємниці королівської шпигунки" — іскрометні британські комедії за участю бідної неповнолітньої королівської особи Джорджианы 1930-х років.
  
  Карла Купе, сама того не помічаючи, захопилася написанням коротких оповідань. Два її оповідання — "Вбивство, вид ззаду" в Чесапикские злочину II і "Небезпечний перехід" в Чесапикские злочину 3 —були номіновані на премію Агати Крісті. Її стилізації під Шерлока Холмса з'являються в журналі детективів про Шерлока Холмса і "Будинок Шерлока: Порожній будинок".
  
  Джек Грушо - журналіст-розслідувач на пенсії і колишній агент федеральних правоохоронних органів, який спеціалізується на справах про шахрайство з поштою. Він живе на невеликій фермі на південно-заході Пенсільванії, де пише і доглядає за п'ятьма загнаними кіньми. Крім газетних статей, Грушо є співавтором і редактором науково-популярної книги "Питтсбургские персонажі", опублікованій видавництвом Iconoclast Press Гринсбурге, штат Пенсільванія. Автор, активний член організації "Письменники-детективщики Америки".
  
  Брюс Килстейн вивчав англійську мову в коледжі Франкліна і Маршалла. Він продовжував вивчати медицину і почав приділяти більше часу письменству як творчої віддушини. Він використовує свій медичний та хірургічний досвід у багатьох своїх оповіданнях. Йому подобається писати в різних жанрах, включаючи історичну фантастику, жахи і містику.
  
  Майкл Курланд - американський автор наукової фантастики і детективів. Його першим опублікованим романом був Десять років до судного дня (написаний спільно з Честером Андерсоном) в 1964 році. Інші відомі роботи включають "Дівчину-єдинорога" і два романи, дія яких відбувається в світі "Лорда Дарсі" Рендалла Гаррета, "Десять маленьких чарівників" та "Дослідження магії" (доступно у видавництві "Уайлдсайд Прес"). Після успіху його "Пекельного пристрої", номінованого на премію Едгара, і "Чуми шпигунів", Курланд звернув свою увагу на детективну літературу. У кількох його наступних романах фігурує заклятий ворог Шерлока Холмса, професор Моріарті.
  
  Гері Ловизи є визнаним шанувальником Холмса і написав кілька пародій на Холмса, в тому числі "Найбільшу гру Майкрофта" і "Загибель британського барка Софі Андерсон". Він автор бібліографії "Шерлок Холмс: великий детектив" в м'якій обкладинці.
  
  Річард А. Лупофф написав шістдесят томів фентезі, містики, наукової фантастики, жахів і мейнстрім-фантастики. Серед його останніх книг - збірник "Дюжина вбивць", "Квінтет: справи Чейза і Делакруа", "До 12:01"і " після", "Універсальний Холмс" і "Жахи, видіння і сни". Його девятитомный детективний серіал за участю Хобарта Ліндсі і Марвии Плам був перевиданий видавництвом Wildside Press у 2013 році.
  
  Майкл Меллорі - письменник по анімації та повоєнної поп-культурі, Меллорі також пише детективи про вбивства, в яких часто фігурує "Амелія Вотсон", друга (і раніше не згадувана) дружина доктора Ватсона, який прославився Шерлоком Холмсом. На сьогоднішній день вийшло чотири томи оповідань Амелії Уотсон: Пригоди другий місіс Уотсон, Вбивство у ванні, Подвиги другий місіс Уотсон і Стратфордский змова.
  
  Адам Бо Макфарлейн в даний час проживає в містах-побратимах і є магістрантом магістратури Університету Міннесоти. Його останньою публікацією була "З глибини мого серця" у дев'ятому випуску Thuglit. Він є активним членом асоціації письменників-детективів Америки та асоціації письменників-приватних детективів Америки.
  
  є автором цих книг. Кент Міллер,Аллан Квотермейн в "Горнилі життя" і Шерлок Холмс на даху світу. Він був опублікований в Faunus: Журнал Друзів Артура Мейчена; Примари і вчені: Інформаційний бюлетень М. Р. Джеймса; і Колекціонер дивних історій. Він називає своїх кішок в честь авторів вікторіанської епохи.
  
  Майк Резнік, згідно Locus, є лауреатом премії "Живий чи мертвий" за короткометражну художню літературу всіх часів. У нього п'ять премій Hugo, а також інші великі нагороди з США, Франції, Польщі, Іспанії, Хорватії, Каталонії і Японії. Майк є автором 84 романів, понад 260 оповідань і 3 кіносценаріїв, а також відредагував 41 антологію.
  
  Лінда Робертсон займається кримінальним правом в некомерційній юридичній фірмі з Сан-Франциско. Крім оповідань про Шерлока Холмса і документальної літератури, вона є співавтором "Керівництва повного ідіота по нерозгаданим таємниць".
  
  Крістін Кетрін Раш - американська письменниця і редактор. Під різними псевдонімами вона писала наукову фантастику, фентезі, детективи, любовні романи і популярні романи. Раш отримав премію Хьюго 2001 року за кращу новелу за "Немовлят тисячоліття"; премію "Індевор" 2003 року за "Зниклий 2002"; і премію Sidewise Award за альтернативну історію 2008 року за "Повернення Аполлона-8". Вона редагувала Журнал фентезі та наукової фантастики протягом шести років, з середини 1991 по середину 1997 року, отримавши премію Хьюго як кращий професійний редактор.
  
  Роберт Джеймс Сойєр - канадський письменник-фантаст. У нього був опублікований 21 роман, а його короткометражні розповіді з'являлися в Analog Science Fiction and Fact, Amazing Stories, On Spec, Nature і багатьох антологіях. Сойєр став лауреатом премії "Х'юго" (1995), премії "Х'юго" (2003), меморіальної премії Джона У. Кемпбелла (2006) і отримав премію "Аврора за довічні досягнення" від Канадської асоціації наукової фантастики та фентезі в 2013 році.
  
  Стен Трибульски є автором популярного серіалу "Догерті" і був прокурором у кримінальних справах в окружній прокуратурі Брукліна, а пізніше адвокатом у цивільних справах у Департаменті освіти Нью-Йорка. До того, як стати адвокатом, Трибульски був газетним репортером, адміністратором коледжу, барменом і давнім завсідником McSorley's Old Ale House в Нью-Йорку. За час своєї юридичної кар'єри він переніс свій офіс McSorley's подалі від офісу і продовжив цю традицію на протязі всієї своєї письменницької кар'єри, використовуючи передній стіл як письмового, кішок - у якості помічників редактора, а таверну - в якості місця дії у своїх романах та оповіданнях.
  
  Марк Уордекер - бібліотекар і академічний технолог, який цікавиться тим, як цифрові технології впливають на дослідження і методи навчання. Не менш важливі його захоплення: Шерлок Холмс, вікторіанська і эдвардианская періодична література, кримінальне чтиво, класична література, Доктор Хто і багато інших.
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"