Курланд Майкл : другие произведения.

Мой Шэрлак Холмс: нерассказанные гісторыі вялікага дэтэктыва

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Змест
  
  Тытульны ліст
  
  Апавяшчэнне аб аўтарскіх правах
  
  Змест
  
  Увядзенне
  
  Выпадак з безграшовы шевалье
  
  Лялечнік з Маригото Уок
  
  Авантура забытага Парасоніка
  
  Клічце мяне Уиггинс
  
  Выдатная гульня Майкрофта
  
  Ведзьма з Грынвіча
  
  ПРАЛОГ
  
  КІРАЎНІК 1 . ЧОРНАЯ СМЕРЦЬ
  
  КІРАЎНІК 2 . ПУСТЫ ТРУНУ
  
  КІРАЎНІК 3 . БАЛОТНЫ ГАРАДОК
  
  КІРАЎНІК 4 . МЕСЬЕ ВІКТАР
  
  КІРАЎНІК 5 . ФЕЕРВЕРК
  
  КІРАЎНІК 6 . ЧУМА НАД ЛОНДАНАМ
  
  КІРАЎНІК 7 . ЖАХ У ЛОНДАНСКІМ ТУМАНЕ
  
  ЭПІЛОГ
  
  Шмат гадоў таму і ў Іншым месцы
  
  Місіс Хадсон Аддаецца Ўспамінам
  
  Кабарэ з Забойцамі
  
  Эцюд у аранжавых танах
  
  Загадка маладога пратэстоўца
  
  Прыгода ў нябесных снягах
  
  А астатнія ...
  
  Таксама Майклам Курландом
  
  Пра аўтараў
  
  Заўвагі
  
  Старонка аўтарскіх правоў
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Аўтар і выдавец падалі вам гэтую электронную кнігу толькі для асабістага выкарыстання. Вы не маеце права якім-небудзь чынам рабіць гэтую электронную кнігу агульнадаступнай. Парушэнне аўтарскіх правоў супярэчыць закону. Калі вы лічыце, што копія гэтай электроннай кнігі, якую вы чытаеце, парушае аўтарскія правы аўтара, калі ласка, паведаміце выдаўцу па адрасе: us.macmillanusa.com/piracy.
  
  OceanofPDF.com
  
  Змест
  
  
  
  Тытульны ліст
  Апавяшчэнне аб аўтарскіх правах
  Увядзенне
  
  Выпадак з безграшовы шевалье
  Лялечнік з Маригото Уок
  Авантура забытага Парасоніка
  Клічце мяне Уиггинс
  Выдатная гульня Майкрофта
  Ведзьма з Грынвіча
  
  ПРАЛОГ
  КІРАЎНІК 1 - ЧОРНАЯ СМЕРЦЬ
  КІРАЎНІК 2 - ПУСТЫ ТРУНУ
  КІРАЎНІК 3 - БАЛОТНЫ ГАРАДОК
  КІРАЎНІК 4 - МЕСЬЕ ВІКТАР
  КІРАЎНІК 5 - ФЕЕРВЕРК
  КІРАЎНІК 6 - ЧУМА НАД ЛОНДАНАМ
  КІРАЎНІК 7 - ЖАХ У ЛОНДАНСКІМ ТУМАНЕ
  ЭПІЛОГ
  
  Шмат гадоў таму і ў Іншым месцы
  Місіс Хадсон Аддаецца Ўспамінам
  Кабарэ з Забойцамі
  Эцюд у аранжавых танах
  Загадка маладога пратэстоўца
  Прыгода ў нябесных снягах
  А астатнія ...
  
  Таксама Майклам Курландом
  Пра аўтараў
  Заўвагі
  Старонка аўтарскіх правоў
  
  OceanofPDF.com
  
  Увядзенне
  
  
  
  
  
  О, вогненная муза, якая ўзьнеслася б на самыя яркія нябёсы вынаходкі; каралеўства для сцэны, прынцы, каб дзейнічаць, і манархі, каб сузіраць смажання клімат: расліны жывуць сцэну! Тады — ну, тады вы б чыталі Шэкспіра замест Шэрлака Холмса. Генрых V, або Хэнк Чынквэ, як нам падабаецца называць яго, калі быць дакладным. Што агульнага ў Уільяма Шэкспіра і Артура Конан Дойля? Яны абодва, па-сапраўднаму не імкнучыся, стварылі выдуманых персанажаў, якія дасягнулі літаратурнага эквіваленту неўміручасці.
  
  Без асаблівых намаганняў? Так, я думаю, гэта дакладна як для Шэкспіра, так і для Конан Дойля. Не тое каб яны не рабілі ўсё магчымае, каб ствараць выдатныя гісторыі для сваёй публікі, але ні адзін з іх не меркаваў, што яго творы перажывуць яго на стагоддзі. Паглядзіце, як Шэкспір назваў некаторыя з сваіх п'ес: Камедыя памылак — гэй, гэта камедыя; персанажы працягваюць здзяйсняць гэтыя памылкі, вось што робіць яе вясёлай. Як вам гэта падабаецца— усё роўна што сказаць: "Я думаю, што гэты сюжэт дурны, але пачаткоўцам падабаюцца падобныя рэчы, так што вось ён". Шмат шуму з нічога — наколькі сціплым вы можаце быць? "Працу любові страчаны"— гучыць як дрэнны сітком. (Шэкспір, па-відаць, таксама напісаў п'есу пад назвай "Перамога любоўнага працы", якая была, э-э, змешчана недарэчна. Калі вам атрымаецца знайсці асобнік, скажам, на задняй паліцы якой-небудзь старой бібліятэкі, вы самі можаце атрымаць спрыяльнае згадванне ў пары падручнікаў.)
  
  А Конан Дойл, як мы добра ведаем, быў настолькі невысокага меркавання аб сваім папулярным дэтэктыве-кансультанта, што зрабіў усё магчымае, каб забіць яго, каб пакінуць сабе больш часу для напісання сваіх сур'ёзных гістарычных твораў, такіх як Міка Кларк і Белы атрад.
  
  
  
  
  
  Што такога можна сказаць пра Шэрлака Холмсе, чаго не было сказана раней? Яго подзвігі былі апісаны сэрам Артурам Конанам Дойл (на дадзены момант мы адкінем зацвярджэнне, што Конан Дойл быў усяго толькі "агентам" доктара Джона Ватсана); пашыраны Адрыянам Конан Дойл, Джонам Дыксанам Кары і іншымі; стылізаваныя Жніўнем Дерлетом, Робертам Л. Фишем, Энтані Бушу, Джонам Ленанам і мноствам іншых; спародированы Маркам Твэнам, Стывенам Ликоком, П. Г. Вудхаусом і незлічонымі легіёнамі іншых.
  
  Кожны аспект выдуманага існавання Холмса абмяркоўвалася, аналізаваўся, а высновы аспрэчваліся такімі выбітнымі літаратарамі, як Вінцэнт Старрет, Уільям Бэринг-Гулд, Рональд Нокс, Рэкс Стаут і Дораці Сэйерс, і гэта толькі тыя, хто прыходзіць на розум лягчэй за ўсё. (Калі вы прыхільнік Холмса, у вас, верагодна, ёсць свой уласны спіс любімых нерэгулярных персанажаў, і вы злёгку пакрыўджаны на мяне за тое, што я не згадаў Падлогі Андерсона, Айзека Азімава, Джона Кендрыка Бэнгса, Марціна Гарднера, Майкла Харысана, Джона Беннетта Шоў, Нікаласа Меера, Джона Гарднера або, магчыма, Коліна Уілсана. Што ж, выбачайце; яны проста не прыйшлі ў галаву.)
  
  Людзі, якія кажуць такія рэчы, казалі, што існуе толькі пяць агульнапрызнаных выдуманых персанажаў: Санта Клаўс, Рамэа, Супермэн, Мікі Маўс і Шэрлак Холмс. Некаторыя пашырылі б спіс, дадаўшы ў яго Дон Кіхота, Дона Хуана, Кінг-Конга, Дораці (вы ведаеце, Дораці Чараўніка), Багза Бані, Цуд-жанчыну, Чарлі Чана, Джэймса Бонда і, магчыма, Піцера Пэна, і, як говаривала мая бабуля, яны таксама маюць рацыю.
  
  Акрамя таго, ёсць тыя, якія адышлі на другі план. Пяцьдзесят гадоў таму амаль любы пісьменны дарослы, чыім роднай мовай была англійская, мог даведацца, напрыклад, Раффлса, Ніка Картэра, Стэлу Далас, Эфрама Татта, Берці Вустера і Бульдога Драммонд. Але сяброўства ў гэтым клубе выдуманай эліты для большасці мінуча; персанажы старэюць і знікаюць з грамадскай свядомасці, замяняючы больш маладымі, сучаснымі творамі.
  
  Але Шэрлак Холмс працягвае жыць.
  
  Людзі, якія займаюцца падобнымі рэчамі, падлічылі, што сёння жыве больш за мільярд чалавек, якія маглі б расказаць вам, хоць бы ў нейкай смутнай форме, кім быў Шэрлак Холмс. Многія з іх не разумеюць, што ён выдуманы персанаж або што, калі б ён быў рэальным, яму было б зараз нашмат больш за сто гадоў, аб чым сведчыць аб'ём пошты, якую паштовае аддзяленне Лондана працягвае атрымліваць на адрас Бэйкер-стрыт, 221Б.
  
  Што ёсць такога ў гэтым тварэнні доктара Конан Дойла, што дазволіла яму так хутка увайсці ў пантэон выдуманых несмяротных, увайсці ў пяцёрку лепшых і заставацца там больш за стагоддзя? Я выкажу вам сваю тэорыю, але вам прыйдзецца змірыцца з невялікім адступленнем. Далей:
  
  Стварэнне дэтэктыўнай гісторыі заняло некаторы час. Звычайна лічыцца, што Эдгар Алан По быў яе першым практыкам, паколькі ў яго апавяданнях удзельнічаў кавалера К. Агюст Дзюпэн. (Сустракаўся Холмс калі-небудзь з Дюпеном? Глядзіце "Прыгода безграшовага шевалье", напісаны гусіным пяром Рычарда Лупоффа, у гэтым самым томе.) Да Дюпена ў гісторыях з'яўляліся дэтэктывы; да Дюпена былі гісторыі аб раскрыцці злачынстваў. Што ж тады зрабіла "Забойства на вуліцы Морг" Па першым сапраўдным дэтэктывам? Проста гэта быў першы аповяд, у якім:
  
  • Дэтэктыў - галоўны герой апавядання.
  
  • Пытанне, які неабходна выявіць, з'яўляецца галоўнай праблемай аповеду.
  
  • Дэтэктыў выяўляе, то ёсць ён вырашае праблему шляхам прымянення назірання, кіруючыся інтэлектам.
  
  Апошні аповяд Дюпена быў апублікаваны ў 1845 годзе. На працягу наступных чатырох дзесяцігоддзяў, пакуль Артур Конан Дойл не вырашыў называць галоўных герояў свайго першага дэтэктыўнага рамана Шэрлакам Холмсам і Джонам Ватсан замест Шеррингфорда Холмса і Ормонда Сакера (на што паказвае захавалася старонка папярэдніх нататак, прысвечаных задуме "Эцюда ў пунсовых тонах"), у свеце мастацкай літаратуры з'явілася толькі некалькі дэтэктываў, годных гэтага назвы. "Інспектар Бакет" Чарльза Дзікенса ("Халодны дом", 1853) і "Сяржант Кафф" Уілкі Колінза ("Месяцовы камень, 1868) - вартыя даверу паліцыянты, і іх дзеянні развіваюць сюжэты адпаведных кніг, але яны другарадныя персанажы (не менш чатырох іншых персанажаў ўносяць сваю долю ў расследаванне ў ходзе "Месяцовага каменя"), і ў кожнай кнізе раскрыццё злачынства займае другое месца пасля вывучэння раманістамі таго, як сітуацыя ўплывае на іншых персанажаў.
  
  У "Справе Леружа" (ангельскае назва: Справа Леружа; амерыканскае назва: Удава Леруж), упершыню апублікаваны ў 1866 годзе, Эміль Габорио прадставіў Лекока, дэтэктыва, які выкарыстоўвае назіранне, разважанне і лагічнае мысленне (слова, якое пазначае тое, што рабіў Дзюпэн; яно азначае лагічнае мысленне) для раскрыцця сваіх спраў. Лекок - гэта сплаў Дюпена і Франсуа Эжэна Відок, сапраўднага дэтэктыва, які прайшоў шлях ад прафесійнага злодзея да кіраўніка парыжскага паліцэйскага кіравання ў 1811 годзе. Пасля свайго вымушанага выхаду на пенсію ў 1827 годзе Відок напісаў чатыры тамы мемуараў, у якіх даў у вышэйшай ступені беллетризованные апавяданні аб сваім майстэрстве дэтэктыва.
  
  
  
  Здаецца дарэчным, што першы дэтэктыўны раман на англійскай мове быў напісаны жанчынай: Ганна Кэтрын Грын. Яна называлася Справа Ливенворта, упершыню была апублікавана ў 1848 годзе і стала бэстсэлерам. У сваёй кнізе "Крывавае забойства" Джуліян Саймонс распавядае, што справа Ливенворта было любімым чытаннем прэм'ер-міністра Вялікабрытаніі Стэнлі Болдуіна. Паколькі Болдуін упершыню заняў пасаду прэм'ер-міністра толькі ў 1923 годзе, ясна, што ў кнігі, як выказваем мы, прафесіяналы, былі падставы.
  
  Было таксама мноства ўнутраных пераймальнікаў Па, Габорио і Грину. З 1870 года, пасля публікацыі "Дэтэктыва Бауэр" Кенварда Филпа, да 1920-х гадоў у так званых танных раманах былі апублікаваныя сотні, магчыма, тысячы дэтэктыўных гісторый; моцных дзеяннем, невядомасцю, пераапрананнямі, пікантнымі дыялогамі, добрымі людзьмі, якія сталі дрэннымі, дрэннымі людзьмі, якія хочуць быць добрымі. Яны былі слабыя ў характарыстыках, сюжэце і ва ўсім, што набліжалася да рэальнага раскрыцці, але яны рухаліся хутка і, дзякуючы спалучэнню няспыннага дзеянні і экзатычных лакацый, забяспечвалі жаданае палягчэнне ад шэрасці і руціны паўсядзённым жыцці.
  
  А затым, у 1887 годзе, з'явіўся Эцюд у пунсовых тонах, і ўсё больш дробныя спробы былі змытыя, як быццам іх ніколі і не было. Шэрлак Холмс быў імгненна прызнаны майстрам вышуку публікай, якая чакала менавіта такога героя, не ведаючы, чаго менавіта яны чакаюць, пакуль ён не з'явіўся.
  
  Для чытачоў апошніх гадоў дзевятнаццатага стагоддзя Шэрлак Холмс быў ідэальным викторианцем; не такім, якім мы сёння прадстаўляем викторианцев: чапурыстым, ханжаскіх, падушанымі, празмерна выхаванымі і недарэчна апранутымі педантами, а такім, якімі самі викторианцы сябе лічылі: лагічнымі, трезвомыслящими, навуковымі, зусім сучаснымі лідэрамі цывілізаванага свету. Магчыма, Холмс быў залішне лагічны, занадта халодны і за аб'ектыўны; але гэта проста дазваляла яго чытачам захапляцца ім, не жадаючы быць ім самім. І, падобна Дарвіну, Пастеру, Максвеллу, Бэлу, Эдисону і іншым навуковым геніям таго перыяду, ён разгадваў таямніцы, якія ставілі ў тупік іншых людзей. І вы маглі назіраць, як ён гэта рабіў! Вы маглі бачыць вынікі, калі гэты магутны мозг атакаваў праблему з Мостам Тора, або Другім Плямай, або Танцуючымі чалавечкамі.
  
  "Гэта мая праца - ведаць рэчы", - тлумачыць Холмс у "Справе пра асобу". "Магчыма, я прывучыў сябе бачыць тое, што іншыя выпускаюць з-пад увагі".
  
  А сёння? У нас ёсць усе гэта, а таксама дадатковае задавальненне ад наведвання таго, што для нас з'яўляецца іншапланетнай краінай цудаў, тантала і газогена, двуколок і квадрацыклаў — "Ніколі не бярыце таксі першым у шэрагу", — ад правядзення гадзіны або дні ў Лондане, дзе, як выказаўся Вінцэнт Старрет, "заўсёды 1895 год".
  
  Магчыма, было непазбежна, што, калі Конан Дойл кіне пісаць часе сагу пра Шэрлака Холмсе, за пяро возьмуцца іншыя. Яшчэ да таго, як Холмс сышоў на пенсію, каб заняцца пчалярствам, пачаліся пародыі і стылізацыі. Вінцэнт Старрет, Марк Твен, Джон Кендрыка Бэнгс - усе яны не змаглі выстаяць перад жаданнем стылізаваць ці спародировать тварэнне доктара Дойла. У артыкуле ў нямецкім часопісе 1973 года П'ер Лаша адзначае, што ў перыяд з 1907 па 1930 год з'явілася больш за 300 рабаванняў Холмса. І гэта толькі на англійскай мове, і не лічачы гішпанскай, партугальскай ці шырокага нямецкага серыяла "Аус дэн Геймактен у свеце дэтэктываў" (З "Таемных дасье сусветнага дэтэктыва"), у якім фігуруе Шэрлак Холмс, але адсутнічае Ватсан, замяняючы яго юнакоў па імя Гары Таксонаў.
  
  Але яны былі, у лепшым выпадку, слабымі ўвасабленнямі Майстра. І большасць з іх нават блізка не падыходзілі да лепшага. Магчыма, самымі паспяховымі з тых аўтараў, якія чэрпалі з канону не толькі натхненне, але і мізансцэну, былі тыя, хто аддаў перавагу не знаходзіць яшчэ адну старадаўнюю запісную кніжку Ватсана ў сейфе ў Коксе, але хто распавядае свае гісторыі іншым голасам, а не голасам шматпакутнага доктара, хоць дзеянне апавяданняў адбываецца ў свеце Шэрлака Холмса. У некаторых з іх Холмс па-ранейшаму з'яўляецца галоўным персанажам, як у маіх уласных раманах пра прафесара Марыярці, а ў іншых Холмс з'яўляецца ненадоўга, калі з'яўляецца наогул.
  
  Працягваецца існаванне выдуманага персанажа не толькі ў пастаянна переиздаваемых творах аўтара, але і ў новых творах, створаных іншымі аўтарамі, з'яўляецца адным з прыкмет літаратурнага неўміручасці. Калі гэта так, то Холмс і Ватсан больш несмяротныя (так, я ведаю, быць "больш несмяротным" усе роўна, што быць "менш мёртвым", але гэта ўсяго толькі выраз, годнае захаплення), чым большасць, і мы тут значна павялічваем яго даўгалецце разам з некаторымі вялікімі пісьменнікамі.
  
  Шэрлак Холмс з'яўляецца ва ўсіх апавяданнях гэтага зборніка. Яго "Ватсан" у кожным аповедзе - гэта не сам добры доктар, а адзін з легіёну запамінальных другарадных персанажаў, якіх Конан Дойл стварыў з такой лёгкасцю. Што чытач можа забыцца — прывесці некалькі прыкладаў, якія не ўвайшлі ў гэты том —Dr.. Торникрофт Хакстейбл, магістр медыцыны, дырэктар школы Приората і аўтар кнігі "Другарадныя погляды Хакстейбла на Гарацыя"? Ці Джейбис Уілсан, ліхвяр з Кобург-сквер, з яго вогненна-рыжымі валасамі? Ці Госмер Энджел, жаніх блізарукай Мэры Сазерленд, якому было лёгка знікнуць у дзень яго вяселля, таму што на самай справе ён ніколі не існаваў?
  
  І гэтак далей, каб яшчэ раз зірнуць на Шэрлака Холмса вачыма некаторых з тых, хто ведаў яго лепш за ўсіх, але ў каго да гэтага часу не было магчымасці распавесці свае гісторыі.
  
  Гэтая кніга ўяўляе сабой зборнік новых гісторый пра Шэрлака Холмса, расказаных з пункту гледжання розных людзей, згаданых у арыгінальных гісторыях, за выключэннем доктара Холмса. Ватсан або Шэрлак Холмс. Аўтары гэтых апавяданняў, вызваленыя ад неабходнасці гаварыць голасам Ватсана, развілі свае гісторыі ў некалькіх цікавых напрамках. Як місіс Хадсон, шматпакутная бабуля Холмса, займела такога знакамітага жыхара? І хто ж такі быў містэр Хадсон. і што з ім стала? Даведайцеся пра гэта ў кнізе Лінды Робертсан "Місіс Хадсон успамінае". "Эцюд у аранжавых танах" Піцера Тремейна дасць некаторы прадстаўленне аб тым, што думаў палкоўнік Себасцьян Моран аб сваім суперніку і немезиде. У рамане Джорджа Алека Эффинджера "Прыгоды ў нябесных снягах" Рэджынальд Масгрейв становіцца сведкам сустрэчы Шэрлака Холмса з сумна вядомым доктарам Фу Манча.
  
  Кара Блэк паказвае нам больш познія адносіны Ірэн Адлер з Шэрлакам Холмсам, гісторыю, якая, нават калі б Ватсан ведаў пра гэта, засталася б замкнёным у яго старым бляшаным скрыні для папер у сховішчах Cox & Co. Мы даведаемся аб ранніх адносінах паміж Шэрлакам Холмсам і яго выкладчыкам матэматыкі Джэймсам Марыярці. Рычард Лупофф апісвае нечаканыя адносіны паміж маладым Шэрлакам Холмсам і кавалера К. Агюстам Дюпеном.
  
  Я павінен згадаць, што, як мы ведаем, працягу часу стварае правалы ў памяці, і, як паказаў Рюноскэ Акутагава ў сваім аповедзе "Расемоне", розныя людзі будуць бачыць адно і тое ж падзея з цалкам розных пунктаў гледжання і могуць выкладаць версіі падзеі, якія, здавалася б, не маюць ніякага дачынення адзін да аднаго. Так і з некаторымі з гэтых гісторый. Не пытайцеся, якія з іх праўдзівыя: яны ўсе праўдзівыя, і ўсе яны хлусня.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КАВАЛЕРА К. АГЮСТ ДЮПЕН
  
  "Гэта досыць проста, як вы гэта тлумачыце", - сказаў я, усміхаючыся. “Вы нагадваеце мне Дюпена Эдгара Алана По. Я паняцця не меў, што такія асобы існуюць па-за гісторый".
  
  Шэрлак Холмс устаў і паліў трубку. "Без сумневу, вы думаеце, што робіце мне камплімент, параўноўваючы мяне з Дюпеном", - заўважыў ён. “На маю думку, Дзюпэн быў чалавекам вельмі нізкага ўзроўню. Гэты яго трук з умяшаннем у думкі сяброў дарэчным заўвагай пасля чвэрці гадзіны маўчання сапраўды вельмі эфектны і поверхностен. Несумненна, у яго быў некаторы аналітычны геній, але ён ні ў якім разе не быў такім феноменам, як, па-відаць, уяўляў сабе Па ".
  
  —Эцюд у пунсовых тонах
  
  
  
  
  аўтар РЫЧАРД А. ЛУПОФФ
  
  
  
  
  
  Выпадак з безграшовы шевалье
  
  Я працягваў чытаць пры газавай лямпе не па ўласным жаданні, а па неабходнасці, замест таго, каб дамаўляцца аб усталяванні новага газавага асвятлення. Падчас маіх вандровак па сталіцы я прысутнічаў пры дэманстрацыі цудоўнага вынаходкі месье Лебона і асабліва ўдасканаленай ториево-цериевой мантыі, вынайдзенай герром фон Вельсбахом, і ў рэшце рэшт падумаў аб задавальненні ад гэтага бліскучага спосабу асвятлення, але беднае стан майго кашалька не дазваляла мне дамагацца такога змены умоў майго жылля.
  
  Тым не менш, я знаходзіў суцяшэнне ў тым, што вечарамі сядзеў на кукішках ля ачага ў сваёй кватэры, маленькі агеньчык з сухога плаўніка мігцеў на камянях, у майго локця стаяла лямпа, а на каленях ляжаў том. Радасці старасці нешматлікія, і я не чакаў, што выпрабую іх яшчэ шмат месяцаў, перш чым пакінуць гэтую планету і яе цяжкую жыццё. Які лёс мог уготовить мне Стваральнік, калі мае вочы зачыняцца ў апошні раз, я мог толькі гадаць і чакаць. Святары маглі сцвярджаць, што будзе Судны дзень. Теософы маглі б сцвярджаць, што дактрына Кармы дастасоўная да ўсіх істотам. Што тычыцца мяне, парыжскі мегаполіс і яго разнастайныя насельнікі сапраўды былі досыць сьвецкімі.
  
  Мая ўвага адцягнулася ад якая ляжыць перада мной друкаванай старонкі, і мой розум блукаў па закутках філасофскіх разважанняў да такой ступені, што гучны стук у маю дзверы выклікаў моцнае ўзбуджэнне ў маёй нервовай сістэме. Мае пальцы аслабілі хватку на кнізе, якую яны трымалі, мае вочы шырока раскрыліся, і гучны стогн сарваўся з маіх вуснаў.
  
  
  
  З намаганнем я падняўся на ногі і прайшоў праз сваю халодную і прыцемненыя кватэру, каб адказаць на званок у дзверы. Я ўстаў побач з парталам, отдернув парцьеры, якія трымаў задернутыми днём ад дапытлівых поглядаў незнаёмцаў, а ноччу - ад вільготнага холаду парыжскай зімы. За дзвярыма я заўважыў хлапчука ў кепцы, надзетай пад нязграбным вуглом на яго нестриженую галаву, у руцэ ён сціскаў якой-то прадмет або шматок матэрыі, якім ён не біў ракеткай па маёй дзверы.
  
  Падняўшы жалезны завалу, які я трымаў побач з дзвярыма на выпадак неабходнасці абараніцца ад ўварвання хуліганаў, і накінуўшы ланцужок на завалу, каб дзверы не адкрывалася больш чым на шырыню далоні, я павярнуў завалу і прыадчыніў дзверы дастаткова, каб вызірнуць вонкі.
  
  Хлопчыку, які стаяў на маім ганку, было не больш за дзесяць гадоў, ён быў у лахманах і з брудным тварам. Бедны святло з калідора за межамі маёй кватэры адбівалася ў яго вачах, ствараючы ўражанне насцярожанай падазронасці. Мы вывучалі адзін аднаго праз вузкае адтуліну ў працягу доўгіх секунд, перш чым хто-небудзь з нас загаварыў. Нарэшце я запатрабаваў растлумачыць прычыну, па якой ён парушыў мае разважанні. Ён праігнараваў маё пытанне, адказаўшы на яго, назваўшы маё імя.
  
  "Так," адказаў я, " гэта сапраўды я. Зноў жа, мне неабходна ведаць мэта вашага візіту".
  
  "Я прынёс вам паведамленне, месье", - заявіў беспрытульніка.
  
  "Ад каго?"
  
  "Я не ведаю імя гэтага джэнтльмена", - адказаў ён.
  
  "Тады ў чым жа заключаецца гэта пасланне?"
  
  Хлопчык паднёс прадмет, які трымаў у руцэ, бліжэй да адтуліны. Цяпер я мог разглядзець, што гэта быў ліст, складзенае і запячатаны воскам, смятое і пакрытае гразёю. Мне прыйшло ў галаву, што хлопчык, магчыма, знайшоў газету, валявшуюся ў канаве, і прынёс яе мне як частка падступнага плана, але потым я ўспомніў, што ён ведаў маё імя, што малаверагодна для неўтаймоўнага вулічнага хлапчука.
  
  "Я не ўмею чытаць, месье", - сказаў дзіця. “Джэнтльмен даў мне гэта і накіраваў да вас дадому. Я трохі разбіраюся ў лічбах і змог знайсці ваша ўстанова, месье.
  
  "Вельмі добра," пагадзіўся я, "дай мне газету".
  
  “ Спачатку мне трэба заплаціць, месье.
  
  Патрабаванне хлопчыка раздражняла, і ўсё ж ён аказаў паслугу і, я мяркую, меў права на сваё жалаванне. Магчыма, таямнічы джэнтльмен, які адправіў яго, ужо выплаціў яму кампенсацыю, але гэта было неспадзяванае акалічнасць, на якое я не мог паўплываць. Сказаўшы дзіцяці, каб ён пачакаў майго вяртання, я зачыніў дзверы, накіраваўся да месца, дзе я захоўваю сваю маленькую скарбніцу, і дастаў з яе манету ў су.
  
  У дзвярах я яшчэ раз абмяняў манету на газету і адправіў дзіцяці дадому. Вярнуўшыся да падвойнаму асвятленню каміна і алейнай лямпы, я зламаў пячатку, скреплявшую ліст, і разгарнуў аркуш паперы. Мігатлівы святло каміна паказаў мне працу знаёмай рукі, хоць я і не бачыў яе мімаходам шмат гадоў, і пасланне, якое было характэрна кароткім і патрабавальным.
  
  Прыязджайце неадкладна. Справа тэрміновае.
  
  Паведамленне было падпісана адной літарай - инициалом D.
  
  Я покачался на абцасах, апускаючыся ў старое крэсла, якім карыстаўся як суцяшэннем і сховішчам ад свету на працягу апошніх дзесяцігоддзяў. На мне былі тэпцікі і халат, на галаве начны каўпак. У мае планы ўваходзіла пасля невялікага вячэры правесці час за чытаннем, а затым легчы на сваю вузкую ложак. Замест гэтага я пераапрануўся для прахалоды на вуліцы. Я зноў здзейсніў набег на сваю бедную скарбніцу і назапасіўся невялікім запасам манет. Неўзабаве я выйшаў са сваёй кватэры і стаў на ганку, прыкрыўшы за сабой дзверы і павярнуўшы ключ у замку.
  
  У патрабавальным пасланні не было пазначана ніякага адрасы, і пасыльнага нідзе не было відаць. З-за адсутнасці інфармацыі аб зваротным я мог толькі заключыць, што мой стары сябар ўсё яшчэ знаходзіцца ў кватэры, якую мы калі-то дзялілі, даўным-даўно.
  
  Ісці пешшу было занадта далёка, таму я не без працы злавіў таксі, якое праязджала і праінструктаваў кіроўцы, куды мне ехаць. Ён глядзеў на мяне з падазрэннем, пакуль я не паўтарыў адрас: вуліца Дюно, 33 у Сен-Жерменском прадмесці. Ён працягнуў руку і адмовіўся ўзбіваць да тых часоў, пакуль я не перадам яму ежу.
  
  Вуліцы мегаполіса былі пустэльныя у гэты гадзіну і па большай частцы нямое, калі не лічыць выпадковых крыкаў гневу або стогнаў адчаю — начных гукаў нават пасля таго, як гулякі разышліся па хатах, ці яшчэ куды-небудзь.
  
  Калі пад'ехала таксі, я выйшаў з яго і спыніўся, гледзячы на старое каменны будынак, дзе мы так доўга жылі ўдваіх. Ззаду сябе я пачуў, як фурман нешта прабурчаў, затым сцебануў пугай, а затым ад'ехаў ад дома № 33 са скрыпам драўлянай восі і цоканьем конскіх капытоў па бруку.
  
  У акне з'явіўся святло, і я беспаспяхова паспрабаваў разглядзець постаць чалавека, які трымаў яго. Праз імгненне святло перамясціўся, і я зразумеў, што мой былы сябар накіроўваецца да дзвярэй. Я з'явіўся як раз своечасова, каб пачуць, як адсоўваецца завалу, і ўбачыць, як расчыняюцца дзверы.
  
  Перада мной стаяў мой стары сябар, першы і найвялікшы ў свеце дэтэктыў-кансультант, кавалера К. Агюст Дзюпэн. І ўсё ж, хоць гэта, несумненна, быў ён, я быў узрушаны разбуральнымі дзеяннямі, якія гады нанеслі яго некалі рэзкага твару і тонкай, як бізун, постаці. Ён пастарэў. Плоць не столькі пакрывала яго косці, колькі звісала з іх. Я ўбачыў, што ён усё яшчэ насіў акуляры з дымчатымі шклом ранейшай эпохі; калі ён падняў іх, каб паглядзець на мяне, яго некалі падобныя на хорьковые вочы засціліся, а рукі, калі-то цвёрдыя і ўпэўненыя, як жалезныя пруты, здаваліся далікатнымі і дрыготкімі.
  
  "Не стойце там, як гусь," скамандаваў Дзюпэн, "напэўна, да гэтага часу вы ўжо ведаеце дарогу".
  
  Ён адступіў на крок, і я ўвайшла ў кватэру, якая так шмат значыла для мяне ў тыя дні нашага зносін. Характэрна, што Дзюпэн не прамовіў больш ні слова, а замест гэтага павёў мяне праз мой былы дом. Я зачыніў за сабой дзверы, затым засунуў цяжкі жалезны завалу, памятаючы пра ворагаў, якія, як вядома, імкнуліся знішчыць Дюпена ў ранейшыя часы. Тое, што хто-небудзь з іх усё яшчэ выжыў, было сумнеўна, тое, што яны па-ранейшаму былі здольныя прычыніць шкоду вялікаму розуму, было блізка да таго, што Дзюпэн палічыў бы "нулявы магчымасцю", але ўсё ж я кінуў выклік.
  
  Дзюпэн накіраваўся да свайго кніжнай шафе, і праз некалькі імгненняў мне здалося, што дзесяцігоддзі выслізнулі прэч. Здавалася, да яго вярнулася яго юнацкая энергія, а да мяне - ранейшы энтузіязм. Не чакаючы, пакуль я усядусь на канапу, на якім я так часта ляжаў, праглядаючы зацвілыя тома за апошнія дзесяцігоддзі, Дзюпэн кінуўся ў сваё любімае крэсла. Ён схапіў тым, які ляжаў расплюшчанымі старонкамі асабовым бокам уніз на падлакотніку яго крэсла.
  
  "Вы бачылі гэта?" - злосна спытаў ён, размахваючы томам.
  
  Я нахіліўся наперад, ўзіраючыся ў паўзмрок, каб разгледзець публікацыю. - У ёй няма нічога знаёмага, " прызнаўся я. "Яна выглядае зусім нядаўна, а маё чытанне ў апошнія гады насіла выключна антыкварны характар".
  
  "Вядома, вядома", - сказаў Дзюпэн. “Я скажу вам, што гэта такое. Я чытаў кнігу, перакладзеную з рускай. На нашай роднай мове яна называецца "Une Эцюд en Écarlate". Аўтар падзяліў працу на кіраўніка. Я прачытаю вам урывак з кіраўніка, якую ён прастадушна азагаловіў "Навука аб паходжанні".
  
  Ведаючы, што Дюпена не спыніць, калі ён цвёрда вырашыў дзейнічаць, я ўладкаваўся на канапе. У пакоі не было нязручна, я быў у кампаніі майго старога сябра, я быў задаволены.
  
  
  
  "Я апушчу аўтарскія ўстаўкі," пачаў чытанне Дзюпэн, - і прадстаўлю вам толькі значныя фрагменты яго працы. Тады вельмі добра! ' Дык вось, на маю думку, Дзюпэн быў чалавекам вельмі нізкага ўзроўню. Гэты яго трук з умяшаннем у думкі сяброў дарэчным заўвагай пасля чвэрці гадзіны маўчання сапраўды вельмі эфектны і поверхностен. Несумненна, у яго быў некаторы аналітычны геній, але ён ні ў якім разе не быў такім феноменам, як, па-відаць, уяўляў сабе Па".
  
  Лютым жэстам ён шпурнуў тонкі томік праз увесь пакой да паліцы з тамамі, дзе ён стукнуўся, яго старонкі затрапяталі і ўпалі на дыван. Я ведаў, што Эдгар Па, да якога, па сцвярджэнні аўтара, звяртаўся аўтар, быў амерыканскім журналістам, які час ад часу наведваў Дюпена і мяне, складаючы справаздачы аб некалькіх таямніцах, якія Дзюпэн разгадаў, і я з гонарам успамінаў аб сваёй сціплай, але не пазбаўленай сэнсу дапамогі.
  
  "Што вы пра гэта думаеце?" Спытаў Дзюпэн.
  
  "Жорсткая ацэнка," я рызыкнуў, - і недакладная. Чаму, я магу ўзгадаць, што ў многіх выпадках...
  
  "На самай справе, мой добры сябар, вы можаце ўспомніць выпадкі, калі я перапыняў вашы словы, каб выказаць вам свае думкі".
  
  "Як вы толькі што зрабілі", - пацвердзіў я. Я чакаў далейшых слоў ад Дюпена, але ў той момант іх не было, таму я працягнуў сваю прамову. "Хто аўтар гэтай абразлівай ацэнкі?"
  
  “Імя аўтара не мае значэння. Значэнне мае злыдзень, якога ён цытуе".
  
  “ І хто, дазвольце пацікавіцца, можа быць гэтым чалавекам?
  
  Дзюпэн падняў вочы да столі, дзе пагрозліва клубіўся дым з каміна, па-ранейшаму продуваемый скразнякамі. - Гэта той, каго я сустрэў некалькі гадоў таму, задоўга да таго, як вы пакінулі гэтыя пакоі, мой сябар. Да таго часу я ў значнай ступені адышоў ад спраў у якасці дэтэктыва-кансультанта, і, вядома, мая рэпутацыя даўным-даўно дасягнула астравоў дурняў ".
  
  Да гэтага часу я зразумеў, што Дзюпэн захапіўся расказам, і ўладкаваўся на канапе больш грунтоўна, чым калі-небудзь, падрыхтаваўшыся слухаць да канца:
  
  Гэта былі смутныя дні ў нашай краіне (сказаў Дзюпэн), калі небяспека чакала на кожным кроку і самыя звычайныя муніцыпальныя службы нельга было прымаць як належнае. Калі я атрымаў паведамленне з іншага канца Канала, я, вядома, быў заінтрыгаваны.
  
  Аўтар быў маладым чалавекам, які выказваў захапленне сваімі подзвігамі і жаданне вывучыць мае метады, каб ён мог пераймаць ім у пабудове рэпутацыі і кар'еры для сябе ў сваёй краіне. У тыя дні я атрымліваў шмат падобных паведамленняў, на якія нязменна адказваў, што ўся навука выяўлення - гэта ўсяго толькі пытанне назірання і дэдукцыі, і што любы мужчына ці нават жанчына з звычайным інтэлектам маглі б параўнацца з маімі дасягненнямі, калі б ён ці яна выкарыстоўвалі тыя здольнасці, якімі мы ўсе надзелены, на поўную магутнасць. Але чалавек, які напісаў мне, згадаў канкрэтны выпадак, які яго нанялі расследаваць, і калі ён апісаў гэты выпадак, маё цікаўнасць было закранутае.
  
  Выраз вашага асобы кажа мне, што вы таксама ўсхваляваныя перспектывай гэтага справы, і я раскажу вам, аб чым яно тычылася.
  
  У лісце маладога чалавека аб прыёме на працу утрымліваўся толькі намёк на казачны скарб каштоўнасці, схованку з золатам і каштоўнымі камянямі, згублены каля трох стагоддзяў назад, які стаў прадметам легенд і фантастычных казак, але які, як ён верыў, існаваў на самай справе і знаходзіўся ў Францыі, не, не толькі ў Францыі, але і ў ваколіцах самога Парыжа. Калі б ён толькі знайшоў гэта, ён быў бы вельмі багаты, і калі б я толькі дапамог яму ў яго пошуках, частка гэтага дасталася б мне.
  
  Як вы ведаеце, хоць я з добрай сям'і, я доўгі час быў небагаты, і перспектыва аднавіць стан маіх продкаў была прывабнай. Мой карэспандэнт быў скупы на падрабязнасці ў сваіх лістах, паколькі я адказаў яму ў пошуках дадатковай інфармацыі, але не змог атрымаць карысных дадзеных.
  
  У рэшце рэшт я дазволіў яму наведаць мяне — так, у гэтай самай кватэры. З самага пачатку праявілася яго эксцэнтрычная натура. Ён прыбыў у позні гадзіну, адважуся выказаць здагадку, гэтак жа позна, як вы самі прыбытку гэтай ноччу. Гэта было ўначы напярэдадні поўні. Паветра было чыстым, а неба запоўнена нябеснымі аб'ектамі, асвятленне якіх у спалучэнні з месяцовым набліжалася да дзённага.
  
  Ён сеў на той самы канапа, на якім вы зараз откидываетесь. Няма, няма неабходнасці ўставаць і разглядаць абстаноўку. Вы сапраўды прымушаеце мяне ўсміхацца, стары сябар. Гэтаму старому канапы нічому нельга навучыцца.
  
  Малады чалавек, ангелец, быў высокім і мускулістым, з ястрабіных асобай, рэзкімі рысамі і праніклівым, назіральным позіркам. Ад яго адзення моцна пахла тытунём. Яго праваленыя вочы наводзілі на думку аб яго звычцы да якога-то больш моцнаму стимулятору. Яго руху наводзілі на думку аб чалавеку, які трэніраваўся на баксёрскім рынгу; больш таго, пра чалавека, які, па меншай меры, азнаёміўся з японскім мастацтвам барицу, вытанчанай формы бою, але нядаўна прадстаўленай у некалькіх сакрэтных салонах ў Парыжы і Берліне, у Лондане і нават у горадзе Балтымор ў Мэрылэндзе.
  
  Мне спатрэбілася ўсяго некалькі імгненняў, каб зразумець, што гэта быў чалавек незвычайных здольнасцей, патэнцыйна практыкуючы ў мастацтве выяўлення, здольны наблізіцца да майго ўласным ўзроўню майстэрства. Калі мы гутарылі на гэтую тэму, мне было відавочна, што палітыка нашых краін, які расце ўзровень злачыннасці, не можа ведаць межаў і мораў, дасягненні навукі і літаратуры сярод гальскай і англичанской рас, што ён уважліва назіраў за мной, спрабуючы ацаніць мяне так жа, як я ацэньваў яго.
  
  Нарэшце, адчуваючы, што я бачыў усё, што ён мог распавесці аб сабе, і пачынаючы губляць цярпенне з-за таго, што ён пазбягаў тэмы, якая прывяла яго ў мае апартаменты, я запатрабаваў раз і назаўжды, каб ён апісаў тое, што ён шукаў і ў атрыманні чаго меў патрэбу ў маім кіраўніцтве, ці ж пакінуў маё жыллё, падаўшы мне магчымасць адцягнуцца на гадзіну і не больш.
  
  "Вельмі добра, сэр," адказаў ён, - я скажу вам, што шукаю птушку".
  
  Пачуўшы гэта заяву, я зарагатаў, але тут жа быў узрушаны суровым выразам твару майго наведвальніка. "Вядома, сэр," усклікнуў я, "вы ж не кінулі выклік бурных водах Ла-Манша ў пошуках курапаткі ці цацаркі".
  
  "Не, сэр, - адказаў ён," я прыйшоў у пошуках просты чорнай птушкі, якую ў літаратуры па-рознаму называюць вараным ці, што больш верагодна, коршакам".
  
  "Пёры ястрабаў не чорныя", - адказаў я.
  
  “Сапраўды, сэр, вы маеце рацыю. Пёры ястрабаў не чорныя, і пёры гэтага ястраба не маюць ніякага колеру, але колер гэтага ястраба залацісты".
  
  "Вы абражаеце мяне, сэр," злосна заявіў я.
  
  Мой наведвальнік падняў бровы. "Чаму вы так кажаце?"
  
  “Ты прыходзіш да мяне і кажаш толькі загадкамі, як быццам ублажаешь гуллівага дзіцяці. Ястраб, які чорны, але без пёраў, і ўсё ж залаты. Калі вы не выразитесь больш ясна, вы павінны пакінуць мае апартаменты, і я жадаю вам хутчэйшага вяртання ў вашу краіну".
  
  Ён супакойвае падняў руку. “Я не хацеў ні абразіць вас, сэр, ні загадваць загадкі. Прашу вас, пацярпіце мяне яшчэ трохі, і я проясню прыроду і гісторыю дзіўнай птушкі, якую я шукаю ".
  
  Я дазволіў яму працягваць.
  
  "Гэта была выява птушкі," сказаў ён, " тварэнне групы таленавітых майстроў па метале і ювелірным вырабам, турэцкіх рабоў, нанятых вялікім магістрам Вілья дэ л Іль слановай Адам з ордэна рыцараў Радоса. Ён быў выраблены ў 1530 годзе і адпраўлены на галеры з выспы Радос у Іспанію, дзе павінен быў быць падораны імператару Карлу Пятага. Яго вышыня была роўная даўжыні вашага перадплечча. Ён быў з чыстага золата, у форме які стаяў ястраба ці варона, і быў абсыпаны каштоўнымі камянямі самага разнастайнага і найвышэйшага якасці. Яго каштоўнасць нават у той час была велізарнай. Сёння гэта было б нязьлічонае!"
  
  Ён зрабіў паўзу, і ў яго вачах з'явілася такое выраз, нібы ён мог уявіць сабе фантастычнае відовішча залатога сокала з смарагдамі замест вачэй і рубінамі замест кіпцюроў, кружащего па зале. Затым ён аднавіў свой аповяд.
  
  Затым ён зрабіў нешта, што ў той момант здавалася вельмі дзіўным, але чаго, як я пачынаў разумець, на самай справе варта было чакаць ад такога чалавека, як ён. Ён ускочыў са свайго месца на падушцы і пачаў неспакойна хадзіць па пакоі. Я адразу ж пацікавіўся, што выклікала такую рэзкую перамену ў яго манерах і паводзінах, пасля чаго ён звярнуў да мяне преобразившееся твар. Мускулы яго твары былі напружаныя, вусны оттянуты назад, агаляючы бліскучыя зубы, а вочы, клянуся небам, яго вочы блішчалі, як вочы дзікага леапарда.
  
  "Я павінен неадкладна наведаць аптэку", - усклікнуў ён.
  
  У адказ на гэта патрабаванне я запярэчыў яму. “Сэр, на вуліцы Дюно, у некалькіх хвілінах хады адсюль, ёсць выдатная аптэка, але што за тэрміновасць? Хвіліну таму вы спакойна апісвалі незвычайную птушку. Цяпер вы патрабуеце ўказанні, як знайсці аптэку".
  
  "Гэта пройдзе," адказаў ён самым загадкавым чынам, "гэта пройдзе".
  
  Ён зноў апусціўся ў сваё ранейшае становішча на канапе і, прыціснуўшы далоні да глыбока запавшим вачам, зрабіў паўзу, каб глыбока ўздыхнуць.
  
  "Вы хочаце працягнуць?" - Спытаў я.
  
  “ Так, так. Але калі вы будзеце так ласкавы, месье, пачаставаць мяне куфлем віна, я быў бы вам вельмі ўдзячны.
  
  Я ўстаў і накіраваўся да винному шафе, адкуль дастаў пакрытую пылам бутэльку майго другога лепшага віна. У тыя дні, як і ў цяперашнія, як вы, вядома, ведаеце, я лічыў патрэбным весці ўласнае гаспадарка, не звяртаючыся да дапамогі слуг або абслуговага персаналу. Я наліў келіх свайму госцю, і ён перакуліў яго, як выпіваюць глыток вады, працягваючы апусцелы келіх за другой порцыяй, якую я тут жа наліў. Ён вывучыў яго, паднёс да вуснаў і адпіў глыток, затым асцярожна паставіў на зэдлік перад сабой.
  
  "Вы хочаце, каб працягнуць свой аповяд?" - Спытаў я.
  
  "З вашага дазволу," адказаў ён, " я прашу вашага ласкі да маёй ўспышкі гневу. Я, павінен прызнацца, не зусім здаровы".
  
  "Калі паўстане неабходнасць," запэўніў я яго, " М. Константинидис, хімік, дастаткова кваліфікаваны, каб забяспечыць спецыфічнае лячэнне усіх вядомых захворванняў. Гадзіна позні, і ён бы ўжо зачыніў сваё ўстанова на ноч і пайшоў у свае пакоі, але я мог бы абудзіць яго дзеля вас.
  
  “ Вы вельмі ветлівыя, сэр. Я спадзяюся, што ў гэтым не будзе неабходнасці, але, тым не менш, я ўдзячны. Ён зноў зрабіў паўзу, нібы збіраючыся з думкамі, затым прыступіў да далейшага выкладу. "Я не буду турбаваць вас падрабязнасцямі падарожжаў "залатога сокала", за выключэннем таго, што на працягу жыцця нашага пакалення ён перайшоў у валоданне карлистского руху ў Іспаніі".
  
  На гэтую заяву я кіўнуў. “Вайны за спадчыну стомныя, але, падобна, яны будуць з намі заўсёды, ці не так? Я быў уражаны нядаўняй капітуляцыяй басконскіх прыхільнікаў сеньёра Марото пасля іх працяглага і зацятага супраціву ".
  
  “Вы добра інфармаваныя, сэр! Калі вы знаёмыя з лёсам басконскіх карлистов, то вы павінны ведаць, што сеньёр Рамон Кабрэра працягнуў барацьбу ў Каталоніі".
  
  "Ён таксама ў адчайным становішчы, ці не так?"
  
  “ Так, падобна на тое, што яе вялікасць Ізабэла Другая нарэшце-то збіраецца пажынаць плён Салического закона, на які спасылаўся яе царскі бацька. Але, баюся, я дадзеў вам, месье Дзюпэн.
  
  “ Не столькі сумна, колькі узбуджае маё цікаўнасць. Вядома, сэр, вы прыехалі сюды з Лондана не толькі для таго, каб распавесці сагу аб казачнай птушкі, а затым адцягнуць увагу на палітыку іспанскага спадчыны. Як усе гэта звязана, бо, несумненна, так і павінна быць. Тады, калі вы будзеце так ласкавы перайсці да справы. "
  
  “ У самай справе. Ён схіліў галаву, затым зноў падняў яе. “ Вы, вядома, ведаеце, што ў дона Карласа ёсць прыхільнікі тут, у Францыі. Магчыма, вы не ведалі, што сеньёр Кабрэра адправіў агента з небяспечным і сакрэтным заданнем - перасекчы Пірэнейскі перавалы і прабрацца ў замак прыхільніка Францыі, не меншай персоны, чым герцаг дэ Ланьи.
  
  "Я знаёмы з Ланьи", - прызнаўся я. “Я меў задавальненне быць прадстаўленым яго светласці і Яе светласці герцагіні. Іх замак характэрнай архітэктуры. Але пра карлистских сімпатыях герцага я павінен прызнацца ў глыбокім недасведчанасці.
  
  “ Гэта нядзіўна, сэр. Герцаг вядомы, калі дазволіце трохі пагуляць словамі, сваёй замкнёнасцю.
  
  Ён зрабіў паўзу, каб яшчэ раз отхлебнуть з свайго, або, магчыма, мне варта было б сказаць, майго, віна. “Разглядаючы залатую птушку як прадвесце і знак велічы і прадчуваючы немінучае паразу справы карлистов, сеньёр Кабрэра адправіў птушку ў Ланьи. лепш, каб яно трапіла ў рукі паслядоўнікаў яго пляменніцы.
  
  “ І вы хочаце, каб я дапамог вам вярнуць птушку з замка герцага дэ Ланьи? - Спытаў я.
  
  "Гэта мая місія".
  
  “ Вы знаходзіцеся на службе ў яе вялікасці Ізабелы?
  
  “ Я знаходжуся на службе ў чалавека, асобу якога я не маю права выдаваць. Ён падняўся на ногі. “ Калі вы дапаможаце мне — паколькі мае веды французскай сельскай мясцовасці і культуры абмежаваныя, — вы атрымаеце, так бы мовіць, ўзнагароду каралеўскіх памераў, сэр.
  
  “ Вы хочаце, каб я суправаджаў вас у замак герцага, - запярэчыў я, - каб забраць у яго легендарную птушку. Што прымушае вас верыць, што ён адмовіцца ад яе?
  
  “ Запэўніваю вас, месье, герцаг будзе рады расстацца з тым, што ён захоўвае, як толькі атрымае пацверджанне асобы маіх наймальнікаў.
  
  "У вас ёсць з сабой такія доказы?" Запатрабаваў адказу я.
  
  "Так, сэр", - настойваў ён. “У гэтым факце я ўрачыста запэўніваю вас.
  
  Не ў сілах адмаўляць сваю зацікаўленасць у атрыманні долі прыбытку, аб якой ён гаварыў, і, магчыма, у некаторай ступені прыцягнуты спакусай прыдуманай ім рамантычнай гісторыі, я пагадзіўся, па меншай меры, суправаджаць яго ў Ланьи. Я ўжо казаў вам, што час прыбыцця майго госця быў незвычайна позна, і з-за яго пытливой манеры прамовы прайшлі гадзіны, перш чым наша здзелка, якой бы яна ні была, была заключана.
  
  Нарэшце я папрасіў прабачэння і накіраваўся ў пярэднюю гасціную сваёй кватэры. Тое, што я адхінуў шторы, пацвердзіла тое, што я ўжо падазраваў, а менавіта, што наступіў світанак і для нас наступіў новы дзень. Адчуваючы падахвочванне парушыць свой звычай і выйсці з дома пры святле дня, я падштурхнуў майго наведвальніка да ганка, зачыніў за намі дзверы і замкнуў яе. Мы адправіліся пешшу ў аптэку. М. Константинидеса. Тут мой госць набыў прэпарат і ўкараніў яго ў сваю ўласную сістэму.
  
  Я ні ў якім разе не быў навічком у ўздзеянні розных стымулятараў і депрессантов на чалавечы арганізм, але нават пры гэтым я павінен прызнаць, што быў уражаны сілай і доляй, атрыманай гэтым амаль костлявым ангельцам. Засмучаны выгляд адразу ж пакінуў яго, і яго твар прыняло ў цэлым больш прыязны і аптымістычны выгляд, чым гэта было раней. Ён заплаціў містэру Константинидесу яго ганарар, дадаўшы да яго шчодрую прыбаўку, а затым, павярнуўшыся да мяне, прапанаваў адправіцца ў Ланьи.
  
  Наша падарожжа было нескладаным. Мы нанялі наёмны экіпаж, дамовіліся аб кошце праезду да вёскі Ланьи, сума была выплачана з кашалька майго госця, і рушылі на ўсход ад сталіцы. Прыйшлося спыніцца толькі аднойчы ў гасцініцы, дзе мы расстараліся бохан хлеба, сыр і бутэльку, і мы з маім ангельскай госцем дэмакратычна павячэралі з фурманам.
  
  Сонца садзілася нізка ў небе ззаду нас, калі мы пад'язджалі да Ланьи. Я змог, абапіраючыся на сваю памяць аб ранейшых днях, накіраваць рамізніка міма вёскі да замку герцага. Гэта было высокае і бязладнае будынак старажытнай гатычнай пабудовы; калі мы наблізіліся да замка, сонечныя прамяні размалявалі яго сцены, нібы палітрай полымя. Мы выйшлі з экіпажа і загадалі рамізнік вяртацца ў вёску і вярнуцца за намі раніцай.
  
  Ён спытаў у сваёй грубай, але чароўна каларытнай манеры: "А хто будзе плаціць за мой вячэру і за тое, каб я падрамаў, вы, двое гультаёў?"
  
  "У самой справе, так і зробім", - адказаў мой англійская госць, кінуўшы жменю манет на казлы карэты, пасля чаго фурман махнуў пугай і адбыў.
  
  Замак Ланьи, калі можна так яго апісаць, выпраменьваў атмасферу ўзросту і заняпаду. Калі мы з маім госцем стаялі, разглядаючы яго фасад, ён павярнуўся да мяне і задаў дзіўнае пытанне. “ Што ты чуеш, мой дарагі Дзюпэн?
  
  Магчыма, мне варта было б пакрыўдзіцца на такую нязвыклую фамільярнасць, але замест гэтага я палічыў за лепшае адказаць на яго пытанне. Я навастрыў вуха, уважліва прыслухаўся да любых гукаў, якія маглі даносіцца з замка, затым адказаў: "Я нічога не чую".
  
  "Вось менавіта!" - усклікнуў ангелец.
  
  "І якая ж, сэр, мэта гэтага абмену думкамі паміж школьнымі настаўнікамі?" Я пацікавіўся.
  
  "Сэр—" Ён усміхнуўся. “ — хіба не чакаеш пачуць аб мітусні жыцця ў такой абстаноўцы, як гэтая? Іржанне коней з стайняў, крыкі слуг і работнікаў, можа быць, шум гуляк? Нічога гэтага, паўтараю, нічога гэтага мы не чуем. Толькі цішыня, пане Дзюпэн, толькі жудасная, падобная на смерць цішыня.
  
  На гэты раз я быў вымушаны прызнаць, што мой наведвальнік апярэдзіў мяне на адно ачко. Я прызнаў гэта, на што ён, магчыма, неахвотна прызнаў, што я ўсё яшчэ майстар, а ён руплівы вучань. Ён устрымаўся ад каментарыяў з нагоды надыходзячага дня, калі вучань можа перасягнуць настаўніка ў дасягненнях, ды і я не быў гатовы да гэтага.
  
  
  
  Рука аб руку мы падышлі да галоўнага ўваходу ў замак. Зразумела, у нас былі кія, і я дазволіў майму спадарожніку падняць сваю і моцна ўдарыць па вялікай драўлянай дзверы. Да майго здзіўлення, слугі, падобна, не было, каб прапусціць нас. Замест гэтага дзверы павольна адчыніліся, і мы ўдваіх ступілі на брукаваны хол замка.
  
  Спачатку нічога незвычайнага не з'явілася, але праз некалькі імгненняў нашы ноздры ўлавілі непаўторны пах раскладання. Абмяняўшыся позіркамі, але не прамовіўшы ні слова, мы дасталі з кішэняў хусткі і завязалі імі ноздры і рот. Я павярнуўся да свайго спадарожніка і ўбачыў яго ў капелюшы і ў масцы, як у разбойніка з вялікай дарогі. Я выдатна ведаў, што мая ўласная знешнасць была такой жа жахлівай, як і ў яго.
  
  Першым трупам, з якім мы сутыкнуліся, быў ливрейный лёкай. Спачатку, проинструктировав майго госця ўважліва сачыць за тым, каб знутры замка не з'явілася праяў гвалту, я схіліўся над нерухомым целам. Калі б смурод не было дастатковым доказам смерці, стан цела лёкая цалкам пераканала б самага дасведчанага непрафесіянала. Яго ўдарылі ззаду. Ён ляжаў ніцма з размажджэраным патыліцай, па лужице запечанай крыві ўжо пачалі поўзаць казуркі.
  
  Адвярнуўшыся ў бок, каб глынуць чыстага паветра, або, па меншай меры, паветра больш празрыстага, чым той, які атачаў труп, я агледзеў вопратку нябожчыка ў пошуках ключа да разгадкі матыву яго забойства, але нічога не выявіў.
  
  Праходзячы па хаце, мы з маім калегам выявілі, у сваю чаргу, астанкі пакаёвак, кухараў, прачек і пажылога слугі мужчынскага полу, якога мы прынялі за мажордома ўстановы. Але што ж адбылося, і дзе гаспадар замка?
  
  Мы знайшлі яго ў стайнях ззаду замка. У асяроддзі конюхаў ляжаў месье ле Дзюк. З сардэчным дваранінам, грамадствам якога я не раз атрымліваў асалоду ад, звярталіся агідна. Па стане астанкаў было відавочна, што герцага катавалі. Яго рукі былі звязаны за спіной, а на твары віднеліся плямы, выкліканыя ужываннем распаленага інструмента. Несумненна, намер складалася ў тым, каб вывудзіць у яго месцазнаходжанне легендарнай залаты птушкі. Метак на яго торсе было дастаткова, каб выклікаць агіду ў гледача, у той час як апошняя, смяротная атака была нанесеная ў выглядзе завостранага ляза, праведзенага папярок яго жывата, агаляючы жыццёва важныя органы і выклікаючы канчатковае знясіленне.
  
  З яе светлостью герцагіняй абыходзіліся падобным чынам. Я не буду апісваць прыніжэньня, якім яна падвергнулася. Заставалася толькі маліцца, каб яе больш крохкае целасклад дасягнула сваіх межаў і каб ёй была падаравана ласку смерці, больш хуткай і менш пакутлівай, чым у яе мужа.
  
  Коні і сабакі, як і звычайныя насельнікі маёнтка, ляжалі як папала, забітыя ўсе да адной.
  
  "Гэта праца сеньёра Кабреры і яго людзей?" - Спытаў я.
  
  "Хутчэй за ўсё, з слуг Ізабелы", - адказаў мой госць. "Смерць гэтых няшчасных людзей і іх жывёл выклікае шкадаванне, але неадкладнае непакой выклікае месцазнаходжанне птушкі". Ён пастаяў спачатку над адным трупам, потым над іншым, вывучаючы іх, як вывучаў б студэнт-медык расчлянёныя парэшткі жывёлы.
  
  "Уяўляецца малаверагодным, што сакрэт быў разглашен", - выказаў меркаванне ён нарэшце. “Відавочна, герцага спачатку катавалі і адправілі на той свет, таму што такі дваранін, як ён, не дазволіў бы звяртацца са сваёй жонкай так, як мы гэта бачым. Я б выказаў здагадку, што герцагіня таксама не ведала, адкуль узялася птушка, паколькі пасля смерці яе мужа ў яе не было прычын захоўваць гэтую таямніцу. Наадварот, як мяркуецца, убачыўшы тых, хто нападаў, яна паспрабавала б выжыць, каб адпомсціць за забойства свайго мужа".
  
  Яго бессердечное дачыненне да крывавай бойні, якую мы толькі што назіралі, было жахлівым, але ангельцы, як вядома, стрыманая раса, і, магчыма, гэты ангелец адчуваў некаторую ступень спачування і абурэння, якія ён не паказваў. Тады вельмі добра. Калі назаўтра за намі вернецца рамізнік, я паведамлю мэру вёскі Ланьи аб нашым жахлівым адкрыцці. Жорсткія злачынцы, адказныя за гэта, будуць адшукаў і, можна спадзявацца, у свой час паўстануць перад сваім лёсам пад гільяцінай. Але мой госць быў правоў, па меншай меры ў той ступені, у якой наша ўласнае прысутнасць у замку Ланьи было выклікана паведамленнем аб прысутнасці птушкі.
  
  Мы шукалі яго, і калі б яно было тут, я ведаў, што мы б яго знайшлі.
  
  "Давайце працягнем пошукі залатой птушкі", - абвясціў я свайму госцю. "Гэтак цудоўны прадмет павінен кідацца ў вочы любому, акрамя сляпога".
  
  "Магчыма, і няма", - запярэчыў ангелец. "Я павінен прызнацца, мой дарагі Дзюпэн, што я ўтаіў ад вас адзін пункт у гісторыі і апісанні птушкі".
  
  Я запатрабаваў, каб ён неадкладна адукаваў мяне, і ў тым, што для яго сышло за прамы адказ, ён падпарадкаваўся. “ Вы, несумненна, заўважылі, што ў сваіх апісаннях птушкі я называю яе і залаты, і чорнай.
  
  “Я так і зрабіў, сэр. Магчыма, вы памятаеце, што я звярнуў вашу ўвагу на гэта неадпаведнасць і ваша абяцанне ўзгадніць супярэчлівыя апісання. Калі вы не пярэчыце, цяпер, па-відаць, самае зручны час для гэтага ".
  
  “ Тады вельмі добра. Птушка, першапачаткова створаная турэцкімі палоннымі майстрамі з чыстага золата, практычна інкруставаная каштоўнымі камянямі, лічылася занадта прывабнай мішэнню. У нейкі момант сваёй гісторыі — прызнаюся, я не ведаю дакладнай даты — яго пакрылі чорным рэчывам, густым смалістым пігментам, так што цяпер ён нагадвае не што іншае, як скульптуру з чорнага дрэва ў выглядзе, які стаяў ястраба ".
  
  “ Што наводзіць на думку, што птушка ўсё яшчэ ў замку? Нават калі герцаг і герцагіня памруць, так і не раскрыўшы таямніцу яе прытулку сваім ворагам, гэтыя злыдні ўсё роўна маглі абшукваць замак, пакуль не знойдуць птушку. Але азірніцеся вакол, сэр, і вы ўбачыце, што мы акружаны сцэнай не проста разні, але і спусташэння. Відавочна, што замак быў разрабаваны. Вы самі не ведалі аб месцы, дзе птушка хаваецца? Вашы працадаўцы вас не праінфармавалі?"
  
  “ Мае наймальнікі самі не ведалі, дзе схаваны тайнік. Гэта сам герцаг абраў яго пасля таго, як ганцы сышлі.
  
  “ Тады, наколькі нам вядома, птушка паляцела.
  
  "Не, сэр". Ангелец паківаў галавой. “Мяркуючы па стане тэл, нават зімой гэты кашмар адбыўся па меншай меры, чатыры дні таму, перад тым, як я пакінуў Лондан. Я б атрымаў вестку, калі б зладзеяў гэта ўдалося. Яны здзейснілі гэтыя жудасныя злачынствы дарэмна. Вы можаце быць упэўнены, што птушка ўсё яшчэ тут. Але дзе?"
  
  "Давайце падумаем", - прапанаваў я. “Унутранае ўбранне замка і нават, наколькі мы маглі меркаваць, гаспадарчыя пабудовы былі разбураныя. Мэбля разбіта, карціны і габелены сарваныя са сцен. Бібліятэка герцага разрабавана, яго неацэнная калекцыя старажытных рукапісаў і рэдкіх тамоў ператварылася ў бескарысныя абломкі. Нават старажытныя даспехі былі скінутыя са сваёй падстаўкі, так што яны разляцеліся на кавалкі і ляжаць на каменных плітах. Захопнікі замка, можа быць, і монстры, але яны не пазбаўленыя розуму і ў той жа час не пазбаўленыя грунтоўнасці.
  
  Я зрабіў паўзу, чакаючы далейшых каментароў ангельца, але іх не было. Я ўважліва назіраў за ім і заўважыў, што ён моцна змакрэў і што ён напераменку сціскаючы і разжимал кулакі, амаль як чалавек, які пакутуе прыпадак.
  
  "Калі птушка ўсё яшчэ ў маёнтак," працягнуў я, - але яе няма ні ў замку, ні ў яго прыбудовах, логіка падказвае нам яе месцазнаходжанне. Падумайце вось пра што, малады чалавек. Мы ліквідавалі частка змесціва нашага спісу магчымасцяў. Зрабіўшы гэта, мы непазбежна прыходзім да высновы, што тыя, што засталіся магчымасці павінны ўтрымліваць рашэнне нашай галаваломкі. Вынікаеце вы ніці разваг, якую я выклаў перад вамі?"
  
  Здавалася, ён расслабіўся, як быццам прыступ прайшоў. Ён дастаў з кішэні свайго касцюма сурвэтку і выцер пот з ілба. Ён прызнаў неопровержимость маіх аргументаў.
  
  "Але," працягнуў ён, "я не бачу наступнага кроку ў вашай працэдуры".
  
  "Ты разочаровываешь мяне," сказаў я. “ Вельмі добра. Калі ты, калі ласка, последуешь за мной.
  
  Я адступіў у галоўны вестыбюль замка, а адтуль на тэрасу звонку. Я пайшоў яшчэ далей, мае чаравікі пакідалі за сабой сляды ў багатай расе, якая сабралася на пышнай лужку, навакольнага замак. Месяц дасягнула поўні, і неба над Ланьи было яшчэ больш уражлівым, чым над метраполіяй.
  
  "Паглядзі на замок", - настаўляў я свайго вучня, паколькі менавіта так прывык ставіцца да ангельцу.
  
  Ён стаяў побач са мной і глядзеў на будынак, на яго каменныя франтоны, выкананыя бледнай святлаценю ў свеце, што льюцца з нябёсаў. "Што ты бачыш?" Я спытаў у яго.
  
  "Ну, у Шато дэ Ланьи", - адразу ж адказаў ён.
  
  - У самай справе. Што яшчэ ты бачыш?
  
  Малады ангелец нецярпліва падціснуў вусны. “ Толькі гэта, сэр. Стайня і іншыя гаспадарчыя пабудовы схаваныя за масівам замка.
  
  "Сапраўды", - кіўнуў я. Я больш нічога не сказаў, чакаючы далейшых каментароў ад суразмоўцы. Наступіла доўгае маўчанне.
  
  Нарэшце, нецярплівым тонам мой вучань загаварыў зноў. “Лужок перад замкам. Лясы, якія нас атачаюць. Месяц, зоркі. Маленькае воблачка на паўднёва-захадзе".
  
  Я кіўнуў. “Вельмі добра. Яшчэ".
  
  “ Дзеля ўсяго святога, Дзюпэн, на што яшчэ тут можна паглядзець?
  
  "Толькі тое, што жыццёва важна для нашай місіі", - адказаў я.
  
  Пакуль я назіраў, ангелец зноў падняў вочы і замер. "Я бачу шэраг птушак, усевшихся на парапет замка".
  
  "Мой дарагі сябар!" - Усклікнуў я. - “Цяпер ўяўляецца магчымым, што ў вас ёсць задаткі дэтэктыва. Далей, я настойліва заклікаю вас, не удовлетворяйтесь простым сузіраннем, а назірайце, назірайце, назірайце і докладывайте!"
  
  Некаторы час ён стаяў моўчкі і нерухома, затым распачаў дзеянне, якое выклікала маё захапленне. Хоць мы стаялі па шчыкалатку у мокрай ад расы траве перад замкам, паблізу была пад'язная дарожка, па якой праязджалі машыны, што пад'язджалі да маёнтку і выязджаюць з яго. Наш уласны рамізнік ішоў па гэтай дарозе, і я чакаў, што ён скарыстаецца ёю яшчэ раз, калі вернецца за намі раніцай.
  
  Ангелец падышоў да пад'язной дарожцы, нахіліўся і падняў жменю жвіру. Ён адкінуў плашч, каб вызваліць руку, і кінуў каменьчык у птушак, усевшихся на парапет. Я быў уражаны сілай і трапнасцю яго рукі.,
  
  З злосным крыкам некалькі птушак зляцелі са сваіх насестов. Іх сілуэты вымалёўваліся на фоне начнога неба, іх абрысы былі цьмяна-чорнымі на фоне бліскучых зорак і чыстай цемры нябёсаў. Адзін з іх праляцеў над абліччам поўнай, яркай месяца, яго шырока распасцёртыя крылы і зіхатлівы дыск ззаду яе стваралі ілюзію, што птушка была такой жа вялікай, як легендарны Пегас.
  
  Мы з маім вучнем заставаліся нерухомыя, назіраючы за паводзінамі паветраных істот. Яны былі хутчэй раззлаваны, чым напалоханыя грохочущей галькай, па меншай меры, я так выказаў здагадку, паколькі спатрэбілася ўсяго некалькі імгненняў, каб мноства істот вярнулася на свае ранейшыя месцы, якія суправаджаюцца чутным плясканнем перыстых крылаў і ворчливыми крыкамі.
  
  Ангелец нахіліўся і падняў яшчэ адну жменю жвіру, адвёў руку назад і кінуў каменьчыкі ў птушак. І зноў яго дзеянні выклікалі гнеўную рэакцыю, большасць птушак раздражнёна закрычалі і, пляскаючы крыламі, паляцелі са сваіх насестов. Да гэтага часу разгадка таямніцы зніклага ястраба была відавочная.
  
  "Добрая праца", - павіншаваў я свайго вучня. "Відавочна, што вы ўлавілі розніцу паміж наглядам і проста зрокам, і заўважылі тое, што неабходна для выяўлення вашай здабычы".
  
  Слабы прыкмета задавальнення адбіўся на яго твары, на імгненне куткі яго рота прыпадняліся на некалькі міліметраў. Не прамовіўшы ні слова, ён сеў на траву і пачаў здымаць боты і панчохі. Я ў такім жа моўчкі назіраў, як ён накіраваўся да знешняй сцяне замка.
  
  Я чакаў, што ён вернецца ўнутр будынка і паспрабуе выбрацца на дах з дапамогай унутраных лесвіц. Замест гэтага, да майго здзіўлення, вывучыўшы сцяну з шчыльна падагнаным камянямі і паўзучым плюшчом, ён працягнуў ўзбірацца па знешняй баку замка, выкарыстоўваючы свае магутныя пальцы і амаль орангутангоподобные ступні, каб больш упэўнена трымацца. Калі ён наблізіўся, яго плашч лунаў вакол яго фігуры, як два велізарных крыла.
  
  
  
  Падышоўшы да парапета, ён паклікаў тых, хто сядзеў там крылатых істот, выдаўшы пры гэтым дзіўны гук, не падобны ні на адзін з чутае мной раней. Без папярэдняй падрыхтоўкі птушкі, якія назіралі за яго набліжэннем, расправили крылы і падняліся над замкам, знікшы ў навакольным іх чарнаце. Усе, акрамя адной. Адзінокая птушка заставалася нерухомай, вырисовываясь сілуэтам на фоне зорнага неба.
  
  Дзіўнае, амаль нечалавечае істота, у якую ператварыўся мой ранейшы наведвальнік, восседало цяпер побач з адзінай пакінутай птушкай, так высока над зямлёй, што адно-адзінае промах, як я мог бачыць, выраклі б яго на верную гібель. Аднак да мяне не пачулася ні гуку ад гэтага дзіўнага персанажа, ні якіх-небудзь прыкмет страху.
  
  Ён падняў нерухомую птушку з месца, і праз імгненне яна знікла пад яго плашчом. Я мог толькі выказаць здагадку, што ён прыйшоў загадзя з дадатковым адрэзкам скуранога рамяня або вяроўкі, да гэтага часу схаваным пад верхняй вопраткай.
  
  Затым, пакуль я стаяў у жаху, ён нахіліўся, каб легчы плазам на парапет, затым перагнуўся праз яго край, каб ухапіцца за каменную сцяну, затым саслізнуў са свайго бяспечнага працоўным месцы, і пачаў спускацца па сцяне замка галавой наперад, замацаваўшы птушку пад адзеннем. Знешне ён нагадваў гіганцкую лятучую мыш.
  
  Дабраўшыся да лужка, ён выпрастаўся і выцягнуў птушку з-пад плашча. “Я дзякую вас, мой дарагі Дзюпэн, за ўрокі, якія вы мне далі, у роўнай ступені ў назіральнасці і дэдукцыі. Наша здабыча вернутая.
  
  З гэтымі словамі ён працягнуў чорную птушку да мяне. Нават скрозь яе чорную абалонку я мог адрозніць форму яе пер'я, кіпцюроў, дзюбы і вачэй. Несумненна, гэта быў цудоўны ўзор мастацтва скульптара. Мой вучань папрасіў мяне патрымаць статуэтку, пакуль ён зноў апранае панчохі і чаравікі. Вага чорнай птушкі быў так вялікі, што я быў яшчэ больш здзіўлены яго здольнасцю спускацца па сцяне замка з ёй, прывязанай рамянямі пад адзеннем.
  
  Мы правялі тое нямногае, што засталося ад ночы, даследуючы інтэр'ер замка, выкарыстоўваючы паходні, тыя, што засталіся ад больш шчаслівай эпохі гэтага сумнага збудаванні. Адзінымі доказамі, якія мы выявілі, былі далейшыя сведчанні жорсткасці захопнікаў, якія забілі герцага і герцагіню, а таксама іх слуг, і ўсё гэта ў дарэмнай спробе даведацца месцазнаходжанне скарбы, якім цяпер валодалі я і мой вучань.
  
  Раніцай прыбыў наш наёмны работнік, некалькі патрапаны і, як можна было выказаць здагадку, з-за ўжывання празмернага колькасці спіртнога. Я загадаў яму адвезці нас у вёску Ланьи, дзе мы схавалі птушку ў багажніку машыны, паабяцаўшы прадаўцу шчодрыя чаявыя ў абмен на яго маўчанне. Пасля гэтага мы склалі поўны справаздачу аб нашых крывавых знаходкі ў замку, ні словам не згадаўшы аб птушцы. Прычына, па якой мы прыехалі ў замак, была праўдзівай: я быў старым знаёмым герцага і герцагіні і вельмі хацеў прадставіць ім майго госця з Англіі.
  
  Мэр вёскі Ланьи і шэф жандармерыі былі належным чынам шакаваныя нашымі апісаннямі, але дазволілі нам адправіцца ў Парыж, узяўшы з нас абяцанне даць ўсю інфармацыю і дапамогу, якія мы зможам, калі яны спатрэбяцца на больш познім этапе іх расследавання.
  
  У належны тэрмін экіпаж спыніўся ля маёй кватэры ў прадмесці Сэн-Жэрмэн. У сталіцы выпаў лёгкі сняжок, і я асцярожна прабіраўся да сваёй дзверы, каб не паслізнуцца і не ўпасці на камяні. Змучаны справамі мінулага дня і ночы, я павярнуў ключ у замку сваёй кватэры і штурхнуў дзверы, каб мы з маім госцем маглі ўвайсці ў сістэму. Калі мы гэта зрабілі, то сутыкнуліся з нечаканым відовішчам. У маёй кватэры быў праведзены ператрус. Мэбля была перавернутая, скрыні вылучаны са сваіх месцаў і валяліся на падлозе. Дывановае пакрыццё было разарвана і откатано, каб можна было пашукаць люкі або расківаныя дошкі.
  
  Усе карціны былі сарваныя са сцен і кінутыя на падлогу, уключаючы фатаграфію майго сябра і куміра вялікага Відок. Узрушаны і абражаны уварваннем у мае пакоі, я прыступіў да агляду іх змесціва, ацэньваючы шкоду і смуткуючы аб знішчэнні каштоўных успамінаў аб маёй доўгай кар'еры. Я схапіўся за галаву і выказаў сваё абурэнне.
  
  Нарэшце, узяўшы сябе ў рукі і спадзеючыся якім-небудзь чынам змякчыць прычыненую шкоду, я павярнуўся, каб параіцца з маім наведвальнікам, але выявіў, што ён бясследна знік.
  
  Я падляцеў да дзвярэй і пакінуў сваё памяшканне. Экіпаж, вядома, даўно з'ехаў, але на свежым снезе відаць быў шэраг цёмных слядоў. Ідучы за ім, не звяртаючы ўвагі на рызыку ўпасці, я прамчаўся па вуліцы Дюно. Нарэшце я выявіў, што стаю на парозе ўстановы пане Константинидеса. Я некалькі разоў націснуў на званок, але адказу не рушыла ўслед, затым пастукаў у дзверы. Ўнутры крамы не было відаць ні святла, ні руху, і на мой кліч не рушыла ўслед ніякай рэакцыі.
  
  Сэнс гэтых падзей імгненна пракраўся ў мой змучаны мозг. Ангелец быў наркаманам, грэцкі аптэкар - пастаўшчыком яго злавесных хімікатаў. Як Константинидес даведаўся аб гэтай птушцы, было неспасціжна, але мяне завербавалі хутчэй па яго загадзе, чым па загадзе карлистов або бурбонаў.
  
  Константинидис абшукаў маю кватэру проста для таго, каб адцягнуць маю ўвагу, пакуль ангелец прыносіў птушку ў свой магазін. Да цяперашняга часу, хоць прайшло ўсяго некалькі хвілін, было ясна, што і ангелец, і грэк разам з чорнай птушкай пакінулі Прадмесці і іх не знойдуць у ваколіцах Парыжа.
  
  Што стала з птушкай, з ангельскай дэтэктывам, з грэцкім хімікам, заставалася загадкай на доўгія гады. І вось, нарэшце (Дзюпэн скончыў свой аповяд). Я даведаюся аб далейшай кар'еры майго вучня і пра пагардзе, з якім ён адказвае на маё кіраўніцтва.
  
  
  
  
  
  Пакуль я сядзеў, прыгнечаны знявагай майго сябра і настаўніка, я ўбачыў, як ён сціскае маленькі томік, з якога прачытаў жорсткія словы, як быццам гэта быў кінжал, якім ён планаваў скончыць з сабой. Усё тое час, пакуль ён распавядаў сваю гісторыю, я быў захоплены гэтым апавяданнем, перанёсся ў іншы час і ў іншае месца, у той час, калі Дзюпэн быў малады і знаходзіўся ў росквіце сіл. Але цяпер я вярнуўся ў сучаснасць і ўбачыў перад сабой чалавека, аслабленага цягам гадоў і нястачамі жорсткага існавання.
  
  "Што стала з птушкай?" Спытаў я. "Яна знікла зусім?"
  
  Дзюпэн паківаў галавой. “Аптэку грэка Константинидеса зноў адкрыў пляменнік. Пра старэйшага Константинидесе больш ніколі нічога не было чуваць, а калі і было, то гэта захоўвалася ў недатыкальнасці ва ўлонні сям'і. Я паспрабаваў даведацца ў пляменніка пра месцазнаходжанне яго дзядзькі і англічаніна, а таксама аб самой птушцы, але малодшы Константинидис спаслаўся на няведанне лёсу двух мужчын, а таксама таго, што птушка. Вось ужо два пакалення магазін застаецца ў сям'і, і таямніца, калі яна наогул існуе, застаецца за сям'ю пячаткамі ў іх ўлонні ".
  
  Я кіўнуў. “ І, значыць, вы больш ніколі не чулі аб сваім вучне, дзіўным англичанине?
  
  Дзюпэн памахаў перада мной кнігай. “Бачыш, стары сябар? Ён стаў, так бы мовіць, новым Дюпеном. Яго слава распаўсюджваецца па морах і ўсім зямным шары. Калі б ён хаця б скупа прызнаў свой абавязак перада мной, я быў бы задаволены. Мае матэрыяльныя патрэбы задавальняюцца за кошт невялікай пенсіі, прызначанай нашым старым сябрам Джы з сталічнай паліцыі. Мае ўспаміны належаць мне, і вашыя ўласныя працы прынеслі мне маю невялікую долю славы ".
  
  “ Запэўніваю вас, Дзюпэн, гэта самае меншае, што я мог зрабіць.
  
  
  
  Было сумнае маўчанне, падчас якога я разважаў аб сумным стане, у якое трапіў мой сябар. Нарэшце ён выпусьціў ўздых, поўны адчаю. "Магчыма," пачаў ён, затым запнуўся, потым пачаў зноў, "магчыма, крыху праніклівым было б цікава даведацца аб некаторых іншых маіх пачынаннях".
  
  Паківаўшы галавой, я адказаў: “Я ўжо запісаў іх, Дзюпэн. Было справа пра забойствы на вуліцы Морг, аб выкрадзеным лісце і нават аб вашым бліскучым раскрыцці таямніцы Мары Ражэ.
  
  "Гэта не тыя выпадкі, аб якіх я кажу", - запярэчыў Дзюпэн.
  
  “ Я не ведаю іншых, акрамя, вядома, таго, што вы распавялі мне гэтай ноччу.
  
  Пачуўшы мае словы, Дзюпэн дазволіў сабе адну з рэдкіх усмешак, якія я калі-небудзь бачыў на яго твары. "Было шмат іншых, дарагі сябар, - паведаміў ён мне, "сапраўды шмат".
  
  Здзіўлены, я папрасіў яго пералічыць некалькі такіх.
  
  "Там былі загадка фальшывага ізумруду царыцы, прыгода амерыканскага гандляра зброяй Уэйда, таямніца алжырскіх траў, інцыдэнт з багамскім ўцекачом і улетевшим паветраным шарам і, вядома, трагедыя з фараоновым шакалом".
  
  “ Мне не трываецца запісаць гэта, Дзюпэн. Такім чынам, поўны спіс?
  
  “ Ні ў якім выпадку, стары сябар. Гэта толькі пачатак. Такія паведамленні могуць у якой-то меры змякчыць боль ад таго, што ты састарыўся і быў забыты, заменены на стадыі выяўлення новым пакаленнем сышчыкаў. І, я падазраю, тыя некалькі манет, якія вашыя справаздачы могуць папоўніць ваш кашалек, не будуць лішнімі.
  
  "Яны гэтага не зробяць", - быў вымушаны прызнаць, што я.
  
  "Але гэта—" Дзюпэн зноў узмахнуў кнігай. “ — гэта абраза ўразіла мяне ў самае сэрца. Горкі, як палын, і востры, як двусечны меч, так абвяшчае прыказка".
  
  "Дзюпэн," сказаў я, " ты не будзеш забыты. Гэты англійская педант відавочна скапіяваў вашы метады, аж да таго, што наняў асістэнта і памочніка, які мае пэўнае падабенства са мной. Несумненна, справядлівасць забараняе свеце забываць кавалера К. Агюста Дюпена!"
  
  "Не забыцца?" - прамармытаў мой сябар. “Не забыцца? Вучань будзе вечна жыць у славе, у той час як майстар стане ўсяго толькі заўвагай да гісторыі адкрыццяў. Ах, мой сябар, мой дарагі, дражайший сябар, але свет, у якім мы жывем, несправядлівы".
  
  "Так было заўсёды, Дзюпэн," пагадзіўся я, "так было заўсёды".
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ПЕРШАЯ МІСІС ВАТСАН
  
  "Ну, вось і канец нашай маленькай драме", - заўважыў я пасля таго, як мы некаторы час пасядзелі, моўчкі пакурваючы. “ Баюся, што гэта, магчыма, апошні расследаванне, у ходзе якога ў мяне будзе магчымасць вывучыць вашы метады. Міс Морстен аказала мне гонар, пагадзіўшыся стаць маім будучым мужам.
  
  Ён выдаў самы змрочны стогн.
  
  "Я гэтага і баяўся", - сказаў ён. "Я сапраўды не магу павіншаваць вас".
  
  Мне было трохі балюча.
  
  "У цябе ёсць нейкія прычыны быць незадаволеным маім выбарам?" - Спытаў я.
  
  “ Зусім няма. Я думаю, што яна адна з самых чароўных маладых лэдзі, якіх я калі-небудзь сустракаў, і магла б быць найбольш карыснай у той працы, якой мы займаліся. У гэтым дачыненні яна была несумнеўным геніем ... . Але каханне - гэта эмацыйная рэч, а усе, што эмацыйна, супярэчыць таму сапраўднага халоднага розуму, які я стаўлю вышэй за ўсё. Я б ніколі не ажаніўся на сабе, каб не прадузята судзіць ". ...
  
  "Падзел здаецца даволі несправядлівым", - заўважыў я. “Вы зрабілі ўсю працу ў гэтым бізнэсе. Я атрымліваю ад гэтага жонку, Джонс атрымлівае ўсе заслугі, скажыце на літасць, што застаецца вам?"
  
  "Для мяне," сказаў Шэрлак Холмс, "усё яшчэ застаецца бутэлька з какаінам". І ён працягнуў ёй сваю доўгую белую руку.
  
  —Знак Чатырох
  
  
  
  
  аўтар БАРБАРА ХЭМБЛИ
  
  
  
  
  
  Лялечнік з Маригото Уок
  
  
  "Я занадта шмат бачыў, каб не ведаць, што ўражанне жанчыны можа быць больш каштоўным, чым заключэнне аналітыка".
  
  "Людзі, якія былі ў гора, зляталіся да маёй жонцы, як птушкі на маяк".
  
  — "ЧАЛАВЕК З СКРЫЎЛЕНАЙ ГУБОЙ"
  
  
  Мой муж, доктар Джон Ватсан, часта пісаў, што яго сябар містэр Шэрлак Холмс любіць раскрываць злачынствы і лавіць зладзеяў, як паляўнічы любіць пагоню ці мастак - пэндзаль і алею.
  
  Тым не менш, што тычыцца раскрыцця злачынстваў — а часам мне здаецца, што нават больш, — я заўважыў, што містэр Холмс любіць разгадваць загадкі чалавечага паводзінаў дзеля іх саміх, нават калі яны не маюць ніякага дачынення да парушэння або захаванню закона. Стрыманы і лагічны сам па сабе, ён захапляецца эксцэнтрычнасцю чалавечага паводзінаў: я мяркую, яму дастаўляе больш задавальнення абмяркоўваць з мясцовым гандляром каціным мясам матэматычную сістэму, з дапамогай якой гэты джэнтльмен выбірае скаковых коней для ставак, чым прыцягваць да адказнасці дырэктара банка, які прысвоіў тысячы даляраў з просты прагнасці, пазбаўленай ўяўлення.
  
  Такім чынам , калі бедная старая місіс Вульф ўвайшла ў сталовую Вордсворта Сеттлментмент Хаўс у Уайтчепеле, рыдаючы аб тым, што яе напампаваў наркотыкамі і абрабаваў — і пакінуў цэлай — заможны джэнтльмен. Мне сорамна прызнацца, што амаль маёй першай думкай было пацікавіцца, што б містэр Холмс сказаў аб такім дзіўным паводзінах.
  
  У гэты канкрэтны вечар панядзелка было туманна і холадна, таму што ўвесь дзень той і справу ішоў дождж. Я ледзь не плачу сышла з невялікага заняткі, якое я там вяду, таму што маё здароўе заўсёды было ненадзейным. Але я ведала, што маленькія прадавачкі, якіх я вучыла чытаць, з нецярпеннем чакалі гэтага. Многія мае сябры прыходзяць у Поселенческий дом днём, каб дапамагчы са мыццем і складваннем адзення, ахвяраваў бедным, або навучыць дзяўчынак і хлопчыкаў з гэтых жудасных партовых трушчоб — навучыць таксама незлічоных рускіх, румынаў, індусаў і кітайцаў, якія туляцца па дзесяць-дванаццаць чалавек у здымнай пакоі, англійскай мове, дастатковаму для пошуку працы, — але я адзін з вельмі нямногіх, хто будзе працаваць там па начах. Па крайняй меры, адзін вечар у тыдзень, а часам і два, Джон праводзіць са сваім сябрам містэрам Шэрлакам Холмсам, альбо удзельнічаючы ў расследаванні якога-небудзь крымінальнай справы. Холмс перасьледуе або вячэрае з ім і ідзе куды-небудзь паслухаць музыку. У такія вечары я часта прыязджаю ў Пасёлак, каб выкладаць або дапамагаць тамтэйшым пастаянным работнікам любым даступным спосабам.
  
  Такім чынам, я быў там у дзесяць гадзін — фактычна, як раз заканчваў вячэрнюю кіраўніка " Аповесці аб двух гарадах",— калі місіс Вольф, спатыкаючыся, увайшоў з вымощенного цэглай двара, сціскаючы ў адной руцэ кошык з рознай драбязой, якую яна нясе на продаж, а ў іншы - брудныя рэшткі ваўнянай шалі, накінутай на яе, усхліпваючы, як пабіты дзіця.
  
  "Хто б мог так паступіць з беднай жанчынай, місіс Ватсан?" - спытала яна, калі я падвёў яе да малюсенькім агменю ў вялікім пакоі і паслаў адну з дзяўчынак прыгатаваць ёй суп. “Ён таксама выглядае такім мілым джэнтльменам, з такой прыгожа расчесанной барадой і акулярамі ў залатой аправе. Ён частуе мяне выпіўкай, ён кажа мне, што я падобны на яго сястру, а сам такі гойский джэнтльмен, увесь у вармовом паліто ў такую халодную ноч! Паглядзі, як я знайшоў свае справы, калі прачнуўся ў завулку за Виш-энд-Рынг, а?
  
  Несумненна, з яе змесцівам вялікі плеценай кошыка — прыгожа вышытымі насавымі хусткамі, перочинными валікамі мудрагелістай формы, лялькамі з плеценай лазы з яркімі стужкамі на шыі і коткамі, зробленымі з складзенай бляхі са шклянымі гузікамі замест вачэй, — абыходзіліся груба, і цяпер яно было ўсё мокрае і бруднае ад таго, што яго вывалілі з кошыка ў канаву і растапталі.
  
  "Я раблю скрынкі з бляхі", - працягвала яна, калі адна з дзяўчынак — яе звалі Рэбека, і гэта быў вельмі мілы, разумны дзіця — прынесла ёй кубак супу. “ Прыгожая скрыначка, на ёй ўсе гузікі mit; я прашу за гэтую скрыначку два шылінгі. А цяпер яно знікла, і ён скраў яго ў беднай жанчыны, і ў яго была прыгожая капялюш, і пальчаткі, і паліто, і ён быў так ласкавы, што пачаставаў мяне шнапсам, а? Ой, як у мяне разбалелася галава, калі я прачнулася" — і сапраўды, спакутаваны твар жанчыны мела адценне попелу ў цьмяным святле газавай гарэлкі і агню. "Чаму ён так паступае, а?"
  
  
  
  "Можа быць, вам проста стала дрэнна ў "Рыбе і кальцы", - выказаў здагадку я, - вы спатыкнуліся ў завулку і ўпалі. Вуліцы вакол у гэты час не вельмі бяспечныя " — што было, мякка кажучы, мякка сказана, бо "Рыба і кольца" знаходзіліся на адной з найменш здаровых вуліц раёна, вядомага побоищами, панажоўшчынай, бойкамі і хуліганствам ўсіх відаў. “ Можа быць, хто-небудзь выпадкова прайшоў міма і скраў вашу шкатулку?
  
  "Ой," прастагнала яна і шчыльней захуталася ў шаль. “ Чаму гойский джэнтльмен вырашыў вось так атруціць бедную жанчыну, а?
  
  "Я не ведаю, Баббе Вольф", - піснула Рэбека, сядаючы на лаўку побач з жанчынай і працягваючы патрэсканыя рукі да агню. "Але Золтан Берг, ён распавёў мне, як тое ж самае здарылася з адной жанчынай, якую яго мама ведае ў Уоппинге".
  
  "Што?" Я круціла ў руках адну з плеценых лялек, зачараваная тонкай працай; цяпер я паклала яе назад у кошык і з здзіўленнем паглядзела на дзяўчынку. "Гэта здарылася з кім-то яшчэ?"
  
  "Мама для таго сказала", - цягнула час Рэбека, дакладны сведка, калі такі наогул існаваў. “Гэты мужчына падышоў і загаварыў з ёй на вуліцы, сябар мамы Берг, і запрасіў яе ў паб "Сіняя дзверы" на безалкагольнае і горкае, і наступнае, што яна памятае, - гэта тое, што яна прачынаецца ў завулку за пабам, уся змерзлая і пад дажджом. Яна сказала, што ён быў сапраўдным мілым джэнтльменам, з вялікай цёмнай барадой і ў акулярах, як казала мама Вольф, і сказала, што ён быў самотны, а яна нагадвае яму сёе-каго, каго ён ведаў.
  
  Дзяўчынка паціснула худзенькія плечукамі ў паношаным фартушку, а вочы ў яе былі занадта мудрыя для дзесяцігадовай дзяўчынкі. Мясцовая паліцыя называе іх несамавітымі і дзёрзкімі, але чым больш часу я праводжу ў Іст-Эндзе, тым больш думаю, што калі-небудзь мне будзе даравана цуд - я нараджу Джону жывога дзіцяці, я б хацела, каб у яе былі такія ж адвага і досціп.
  
  “Ён не рабаваў яе - ва ўсякім выпадку, мама Берг не казала, што ён гэта рабіў, — і яна атрымала ад гэтага выпіўку. І вы ведаеце, што часам здараецца ў Уоппинге і тут, магло быць нашмат горш ".
  
  Я здрыгануўся і заспакаяльна паклаў руку на плячо маленькай дзяўчынкі. Іншая прычына, па якой я быў адзіным з маіх сяброў, хто працаваў у Зале пасяджэнняў па начах, складалася, вядома, у тым, што злыдзень, якога папулярная прэса называла Джэкам Потрошителем, дзейнічаў усяго ў некалькіх вуліцах ад таго месца, дзе мы сядзелі, толькі ў мінулым годзе. Хоць аб гэтым жудасным забойцы нічога не было чуваць амаль дванаццаць месяцаў — і хоць я заўсёды верыў, што, прымаючы разумныя меры засцярогі, можна заставацца ў адноснай бяспецы, дзе б ты ні знаходзіўся, — калі прыйшоў час вяртацца дадому, па меншай меры шэсць дужых мясцовых джэнтльменаў праводзілі мяне праз змрочны двор Пасёлка да майго кэбу і пакінулі разважаць на працягу ўсяго доўгага грохочущего зваротнага шляху ў Кенсінгтон аб асаблівасцях чалавечага паводзінаў.
  
  
  
  
  
  У апавяданнях Джона аб справах містэра Холмса падзеі выразна ідуць адно за адным, без ўмяшання паўсядзённай мітусні. У гэтым, я мяркую, і заключаецца неабходнае адрозненне паміж карцінай і фатаграфіяй — спрашчэнне фону, каб пярэдні план быў больш рэльефным. Але на самай справе мы жывем значна больш на фотаздымках, чым на карцінах, і на працягу наступных некалькіх дзён Прыгода Сяброўскага Джэнтльмена было выцеснена з маіх думак Прыгодай Слабоумной служанкі, Прыгодай Балбатлівага суседа, Прыгодай з засорившейся Пячной трубой і Прыгодай з Вясельным падарункам містэра Стэмфард. Калі я не згадаў пра гэта Джону, то толькі таму, што ў мяне ўвайшло ў звычку распавядаць пра больш бяскрыўдных кур'ёзы і здарэннях у Поселенческом доме; і гэта, я мяркую, паказвае на тое, што, як б мала шкоды ні прычыніла місіс Вольф або місіс Шчыры сябар Берга ў руках гэтага Сяброўскага Джэнтльмена, я здагадаўся, што ён быў не зусім такім прыязным, якім здаваўся.
  
  Калі амаль праз тыдзень я апынуўся на Портман-сквер у пошуках патэнтаванай аўтаручкі да дня нараджэння Джона, я ўспомніў пра містэрам Холмса — не тое каб ён калі-небудзь меў ні найменшага падання аб тым, калі дзень нараджэння Джона, ды і аб сваім уласным, я ўпэўнены. І гэтая думка прыйшла мне ў галаву галоўным чынам таму, што прайшло некалькі тыдняў з таго часу, як я апошні раз наведваў Сакавіка Хадсон.
  
  Толькі ўсведамленне таго, што нядзельнымі вечарамі яна часта адпачывала ў вузкім гарадскім садзе за Бэйкер-стрыт, 221, заахвоціла мяне павярнуць на Одли-стрыт. Звычайна я б ніколі не перапыніў яе працу, якая, як я ведаў, — яна была гаспадыняй двух пакояў і двух аднамесных пакояў — патрабавала фізічных намаганняў і практычна нескончаема.
  
  Аднак я застаў яе, як і падазраваў, за абразаннем сваіх руж на зіму, рыхтуючыся загарнуць больш далікатныя гатункі ў салому ад холаду, яе высокая постаць была ўбрана ў вельмі нетыповае (для Марты) сукенка з бел-блакітнага паркалю, а светлыя валасы, замест звычайнага тугога пучка, звісалі косамі па спіне, як у школьніцы. Яна прывітала мяне усмешкай і абдымкамі, і я сядзеў на адзінай жалезнай лаўцы ў голым садзе, пакуль яна не скончыла, а потым мы пайшлі ў дом піць чай. І яе аўдавелая нявестка Джэні Тэрнер, якая тады жыла там (хоць неўзабаве пасля гэтага яна з'ехала), і яе галоўная памочніца, абуральная Эліс, адсутнічалі ўвесь дзень. На кухні было цёпла і незвычайна прыемна пахла карыцай і цукрам, і мы абмяркоўвалі самыя розныя тэмы: ад дня нараджэння Джона (хутка) да формы капелюшоў гэтай зімой (ідыятызм) і развіцця рамана Джона (расчараванне з-за неабходнасці самому зарабляць на жыццё, весці хатняе гаспадарка і жонку без пасагу).
  
  "Калі б яго не паранілі і не адправілі дадому," разважаў я, " я думаю, ён назаўжды застаўся б у сваім палку, складаючы апавяданні пра прыгоды, рамантыку і бітвах у гарах за Пешаваром. Таму што на самай справе ён ніколі не хацеў нічога іншага. Нядзіўна, што ён даводзіць беднага містэра Холмса да вар'яцтва, "напісаў раманы на аснове логікі ".
  
  І мы абодва ціхенька засмяяліся. “Але калі б яго не паранілі і не адправілі дадому, - сказала Марта, - ён бы не сустрэўся з містэрам Холмсам, што, я думаю, было б ганьбай. Твой муж добры для яго. Я ведаю, містэру Холмсу ніколі б не прыйшло ў галаву шукаць сябра або працаваць над разгадкай таямніцы іншай чалавечай душы так, як ваш муж спрабаваў разгадаць сваю. Містэр Холмс назірае за людзьмі, як ён будзе назіраць за пчоламі сярод руж летам: зачараваны, але адхілены."
  
  Што, натуральна, прывяло нас да разважанняў пра тое, чаму мужчына з відавочным дастаткам павінен разгульваць па Уайтчепелу, купляючы допінгавыя напоі для жанчын без гроша ў кішэні.
  
  "Я падумаў, што гэта гучыць як раз так, каб заінтрыгаваць містэра Холмса", - сказаў я, кідаючы ў свой чай кавалачак карычневага цукру з моцным густам. “Я б сказаў пра гэта доктару Ватсону, але ён дастаткова турбуецца аб тым, што я пайду туды — не тое каб я калі-небудзь прыняў прапанову выпіць шкляначку слабога і горкага ад зусім незнаёмага чалавека. Ужо сапраўды не ў адным з гэтых пабаў.
  
  “ Няма. "Сакавіка задуменна глядзела скрозь шматслаёвае шкло акна каморы на голы двор, абхапіўшы кубак з бел-блакітнага фарфору сваімі вялікімі рукамі. “Хоць майце на ўвазе, гэта проста суседнія пабы. Калі вы не лезеце не ў сваю справу, то верагоднасць патрапіць у бяду так жа мала, як і ў "Лэмб" на суседняй вуліцы - калі, вядома, вы не п'яце джын. І ўсё ж ... Дзіўна, што вы згадалі пра гэта. Нешта падобнае здарылася — ці амаль здарылася — дзве тыдня назад са старой місіс Оррис, якая прадае на вуліцах кветкі, вязанне і лялек з яблыкаў.
  
  Усё маё твар, павінна быць, ператварылася ў пару паднятых броваў, таму што Марта працягнула: “Гэта зрынула ў шок, таму што яе пляменніца ведала Мэры Кэлі, адну з дзяўчат, забітых Джэкам Потрошителем ў мінулым годзе. Місіс Оррис ішла дадому па Тры-Кольт-стрыт, якая, як вы ведаеце, знаходзіцца ў вельмі няшчаснай часткі Лаймхауса, калі адчула, што хто-то варта за ёй. Яна пачула, як мужчына ззаду яе паскорыў крокі, і сама паскорыла свае, але занадта стамілася, каб ісці вельмі хутка, таму што было позна, а яна ішла вялікую частку дня. Яна збавіла хуткасць, каб зайсці на Канатную дарогу, дзе гарэла святло і былі людзі.
  
  Мужчына дагнаў яе перад Ліннай дарогай і крыкнуў хрыплым, хрыплаватым голасам: 'Мадам, я хацеў бы зірнуць на сее-што з вашых лялек'. Дык вось, ён ішоў за ёй усю дарогу ад Коммершиал-роўд, але калі яна павярнулася і ўстала пад ліхтарамі перад пабам, ён падышоў да яе, паглядзеў ёй у твар, ледзь зірнуў на яе лялек, нецярпліва махнуў рукой і сказаў: 'О, баюся, у маёй дачкі ўжо ёсць некаторыя з іх', - і адразу ж пайшоў прэч па Канатным дарогах і знік у тумане. Як я ўжо сказаў, місіс Пляменніца Орриса ведала адну з дзяўчат, забітых у мінулым годзе, і была вельмі засмучаная гэтай сустрэчай, і, магчыма, менавіта гэта зрабіла яе больш нагляднай, але яна сказала, што заўважыла, што, нягледзячы на дачку, у джэнтльмена не было заручальнага пярсцёнка ".
  
  У гэты момант зазваніў званочак на ўваходных дзвярэй дома. Я падняўся на ногі, думаючы, што гэта, магчыма, містэр Холмс — гісторыя Марты, дабаўленая да тых двух, што я чуў раней, напоўніла мяне непакоем. Але з таго месца, дзе я стаяў у дзвярах кухні і глядзеў у калідор, я ўбачыў, што гэта былі мужчына і жанчына. Мужчына быў высокі і дороден, надзвычай прыгожы і добра апрануты ў паліто з вярблюджай воўны і высокую капялюш, жанчына — як мне здалося, амаль дзяўчынка — элегантна апрануты ў тўідавага касцюм меднага колеру, які падкрэсліваў дзіўную цемру яе валасоў. Я чуў, як дзяўчына прасіла парбачэння, у той час як мужчына раўнуў: "Я выразна сказаў Холмсу трымаць мяне ў курсе ўсіх дэталяў, якія ён можа выявіць".
  
  Ворчливое абурэнне ў яго голасе разам з маім знаёмствам з містэрам Холмсам здалося мне абсурдна пацешным. Пасля таго, як наведвальнікі сышлі, мы з Мартай стрымана пасмяяліся пры думкі аб містэрам Холмсе, які, нягледзячы на ўсе свае запэўненні ў лагічнасці і дзелавітасці, любіў таямнічасць, як школьнік, і выдаваў усе падрабязнасці каму заўгодна, не кажучы ўжо пра прыгожым і надменном джентльмене на парозе.
  
  Калі я пераказаў гэты інцыдэнт Джону у той вечар, ён закаціў вочы і ўздыхнуў: “Містэр Торн. Так і павінна быць. Лайонел Торн ў працягу некалькіх тыдняў амаль штодня заходзіў у гасціную Холмса, поўны планаў адносна таго, як можна знайсці яго зніклую жонку, і Холмсу з цяжкасцю ўдаецца пераканаць яго, што ўсе прапанаваныя ім варыянты дзеянняў прывядуць да поспеху, толькі яшчэ больш адвядуць яе ў цень ".
  
  Першым заўвагай, якое сарвалася з маіх вуснаў, было тое, што я наўрад ці вініл місіс Торн, кім бы яна ні была, за ўцёкі ад свайго мужа. Нягледзячы на дзіўную прыгажосць, ён здаваўся адначасова капрызным і уладным, калі не сказаць горш; але ў любым выпадку гэта было не маё справа. Замест гэтага я заўважыў: “Тыдня? Гэта незвычайна для містэра Холмса, ці не так? Звычайна ён разблытвае свае галаваломкі на працягу дня або двух."
  
  "Гэта даволі цікаўны выпадак". Джон набіваў кубачак сваёй послеобеденное трубкі са сваёй звычайнай дбайнай засяроджанасцю, як быццам чысціў пісталет, у той час як летуценны водар чыстага тытуню змешваўся з водарам агню ў каміне і апошніх некалькіх руж, якія Сакавіка падарыла мне, каб я аднесла дадому. Мы жывем небагата, Джон і я, але пасля жыцця, праведзенай палову ў панылай эдынбургскім пансіёне, а другую палову ў такіх вернікаў у кварталах, якія адведзены гувернанткам, я знаходжу чатырохпакаёвай асабняк у Кенсінгтон вяршыняй дабрабыту і радасці.
  
  Місіс Джульета Торн, па словах яе мужа, заўсёды была жанчынай з вялікай эксцэнтрычнасцю, чые дзіўныя манеры на працягу многіх гадоў выклікалі ў яго вялікую занепакоенасць з нагоды таго, што аднойчы ёй прыйдзецца быць стрыманай. Шэсць гадоў таму яна знікла, не ўзяўшы з сабой нічога, акрамя адзення, якая была на ёй. З тых часоў, хоць яна ні разу не папрасіла ні пені, лісты рэгулярна прыходзілі сямейнаму прадпрымальніку — місіс Торн валодае значнымі маёнткамі ў Норфолке, яе бацькам быў віконт Уэйл, які перадаў усе землі ў давернае кіраванне сваёй адзінай дачкі - і адзінаму дзіцяці Торнов, дзяўчыне па імя Віёла, якой зараз дваццаць.
  
  "Па-мойму, я бачыў менавіта яе", - сказаў я. "Цёмнавалосы дзяўчыну, вельмі прыгожую?"
  
  “ Сапраўды. Лісты адпраўленыя з розных еўрапейскіх гарадоў — некалькі з Марсэлю, адно з Гамбурга і, я мяркую, з такіх месцаў, як Брусэль і Данцыг. Яны нязменна кароткія, напісаныя ад рукі, як сказаў мне Холмс, беспамылкова почыркам Джульеты Торн. Яны кажуць, што ў яе ўсё добра і яна шчаслівая, і час ад часу даюць ўказанні адносна маёнтка, якім яна цалкам кіруе па ўмовах завяшчання свайго бацькі. Я прачытаў лісты — у іх няма нічога асабістага — і знаходжу іх цалкам яснымі, хоць і трохі рэзкімі. Але містэр Торн была ахвярай расце турботы, што гэты ўпарты адмову альбо вярнуцца да сваёй сям'і, альбо даць ім якія-небудзь сродкі сувязі з ёй паказвае на паступовае спаўзанне да вар'яцтва. Год таму ён пачаў прадпрымаць сур'ёзныя намаганні, каб знайсці яе; некалькі месяцаў таму ён прыйшоў да Холмсу.
  
  
  
  "І што міс Торн можа сказаць на ўсё гэта?" - Спытаў я.
  
  “ Менавіта міс Торн настаяла на тым, каб яе бацька прыйшоў да Холмсу. Я разумею, што спачатку ён супраціўляўся, але потым стаў самым дакучлівым кліентам, тэлефанаванні, як я ўжо казаў, у апошні час два ці тры разы на тыдзень і якія патрабавалі, каб яго трымалі ў курсе кожнай дэталі ператрусу. Міс Торн, па-відаць, вельмі мала што можа сказаць, за выключэннем таго, што яна не лічыць сваю маці вар'яцкай.
  
  Я падабраў пад сябе ногі, наколькі гэта было магчыма ў даволі цесных межах чэстэрфілдзе, які мы дзялілі з Джонам да пажару. На самай справе ў нас ёсць два даволі зручных крэсла ў гасцінай, але ўвечары пасля вячэры мы часта займаем разам велізарны стары зялёны "чэстэрфілдзе", Джон абдымае мяне, і мы разам чытаем вячэрнюю газету. Я сказаў: "Шкада, што хто-то не шукае яшчэ аднаго вар'ята ў Лондане", - і пераказаў гісторыю Прыязнага джэнтльмена з барадой і ў акулярах, якую я ведаў да гэтага часу: "Навошта каму-то рабіць такое?" - Спытаў я.
  
  “ Я думаю, ты маеш на гэта права, мая дарагая. Ён пыхнул сваёй трубкай, якая ўжо згасла, і адклаў яе ў бок, прыцягнуўшы маю галаву да свайго пляча. Ля каміна стары кот Плутарх (названы так у гонар мноства сваіх Жыццяў) сонна міргаў, гледзячы на полымя. У цяпле і выгодзе пакоі я думаў пра такіх жанчын, як місіс Вольф і місіс Оррис, і маленькія прадаўшчыцы кветак, і дачкі костеров, якія прыходзілі ў Поселенческий дом, жанчыны, у якіх у гэтыя халодныя ночы былі толькі асобныя халодную пакоя ля ракі, і якія цягнуліся па зацягнутых туманам вуліцах, спрабуючы прадаць свае кветкі, цукеркі ці лялек, пакуль ноч не станавілася невыноснай. "Падобна, гэты чалавек вар'ят, хоць і не небяспечны, за выключэннем таго, што жанчыны, якіх ён напампоўвае наркотыкамі, знаходзяцца ў небяспецы, будучы пакінутымі без прытомнасці ў завулках".
  
  Ён набраў у грудзі паветра, каб сказаць — я ўпэўнены, — што мне сапраўды хацелася б, каб вы не ездзілі ў Паселішча Уайтчепел, а потым, хай дабраславіць яго Бог, выказаў гэта. Праз імгненне ён сказаў замест гэтага: “І жанчынам не прычынілі ніякага іншага шкоды, пакуль яны былі без прытомнасці? Акрамя місіс Вульфа абрабавалі, што, як вы сказалі, мог зрабіць любы з вулічных арабаў у гэтым раёне.
  
  "Я ўпэўнены ў гэтым", - сказаў я.
  
  "Гэта цікава", - працягнуў Джон праз імгненне. “Я памятаю, наколькі шырока распаўсюдзілася паніка ў горадзе мінулай зімой з—за злачынстваў Патрашыцеля - да такой ступені, што ў мяне былі сур'ёзныя сумневы ў вашай бяспекі, калі вясной вы паступілі ў Поселенческий дом. Але, нягледзячы на ўсе асцярогі, ён узяў ўсяго пяць ахвяр, і яны былі ў межах зразумелага мяжы: гэта былі заняпалыя жанчыны, на якіх мужчына мог лёгка пасварыцца за тое, што яны перадалі яму якую-небудзь агідную хваробу. Злачынствы былі жахлівымі, але ў іх была свая логіка. Але гэта ... Гэта проста вельмі дзіўна ".
  
  "Гэта цікава", - сказала я, уладкоўваючыся ямчэй у цёплым коле яго рук. "Нягледзячы на тое, што Прыязны Джэнтльмен нікому не прычыніў шкоды, я таксама падумала пра Потрошителе".
  
  
  
  
  
  У наступныя дні, вядома, было шмат іншых спраў, якія патрабавалі маёй увагі: пачысціць коміны да надыходу сапраўднай зімы, яшчэ раз абмеркаваць з місіс Робертсан, якая жыве па суседстве, праблему яе няспынна визжащего папугая, пераканаць Флорри — чацвёртую у доўгай чарадзе ледзь дасягнулі паўналецця пакаёвак - не аддаваць такія прадметы, як сурвэткі і ручнікі, старьевщику толькі таму, што ён запэўніў яе, што "Такім лэдзі, як ваша місіс, такая старая рэч больш не патрэбна".
  
  І ўсё ж Прыязны Джэнтльмен не выходзіў у мяне з галавы. Калі я спынілася, каб купіць кветкі ў дзяўчат на Пиккадилли, і трохі поболтала з імі, пакуль яны афармлялі свае букеты і пятліцы на прыступках Фантана, я згадала папярэджанне аб гэтым мужчыну. Хоць адна жанчына паціснула плячыма і сказала: "Ку-ку, лэдзі, за глыток добрага джына я б выпіла ў завулку", — і засмяялася разам са сваімі суседзямі па гэтай нагоды.
  
  яна выглядала задуменнай і падзякавала мяне за папярэджанне. І ў Поселенческом доме я распаўсюдзіў гэта вестка сярод жанчын, якія шпацыравалі па горадзе з кошыкамі хрызантэм, або наканечнікамі з пёраў, або вязаннем на шыі.
  
  Была адна жанчына, за якую я асабліва турбаваўся, якая рабіла лялек у сваёй аднамеснай пакоі на Мэриголд-Уок недалёка ад ост-індскай докаў і раз'язджалі па горадзе за многія мілі, прадаючы іх. Куін, бо ўсе яе называлі, у асноўным, я думаю, таму, што яна размаўляла больш ветліва, чым яе суседзі. Лялькі, якіх яна рабіла, былі сапраўды вытанчаныя, іх круглыя сур'ёзныя асобы з выразам любові, ці сарамлівасці, або свавольства моцна адрозніваліся ад звычайнай нясмачнай прыгажосці цацак. Куін выпрашивала або обменивала кавалачкі карункаў і шоўку ў гандляроў анучамі і косткамі, або шматкі атласа ў краўцоў з Оксфард-стрыт, або каралі, якія знаходзілі смяцяры, і ў гэтых анёлаў моды, якімі я цаніла б цаной свайго жыцця ў маім ўласным даволі панылай дзяцінстве без лялек. Яна была некалькі эксцэнтрычнай і абсалютна бясстрашнай і магла пагаварыць з кім заўгодна і пра што заўгодна. Часам пасля поўдня я бачыў, як яна балбоча з гарадскімі банкірамі каля Каралеўскай біржы, прадаючы свой тавар, або ранняй раніцай з насільшчыкамі на рыбным рынку Биллингсгейт. Ёй ніяк не ўдавалася прымусіць сябе зразумець, што ў свеце ёсць людзі з дрэннымі намерамі або што адзінокай жанчыне — а яна была не дзяўчынай, а жанчынай, я б выказаў здагадку, гадоў сарака з невялікім — належыць быць асцярожнай з тым, дзе і з кім яна гуляе.
  
  "Няма, але хто мог жадаць мне зла?" - спытала яна, гледзячы на мяне з лёгкім недаверам у сваіх вялікіх цёмных вачах, у той час як насільшчыкі, вулічныя гандляры і прадаўцы гародніны на рынку Ковент-Гарден штурхаліся вакол нас: я сустрэў яе на рынку, захоплена размовай з бяззубым валацугам і яго сабакам, каля групы жанчын, лущивших гарох за сцяной кошыкаў. “ Я не жадаю зла ні аднаму чалавеку і ніколі не хацела.
  
  Я не змог пераканаць яе ў зваротным, і з часам проста купіў у яе ляльку — прелестнейшую Коломбину з цёмнымі валасамі колеру шаўковай ніткі, па-майстэрску заплетенными ў касічкі, — і адправіўся дадому з кветкамі, за якімі прыйшоў сюды, каб купіць. Прабіраючыся па вузкім завулку паміж кашамі і кошыкамі, прылаўкамі і каляскамі, я азірнулася і ўбачыла, што адна з прадавачак пільна назірае за мной, ведзьма з кручкаватым носам і вачыма-буравчиками ў атрутна-зялёнай клятчастай шалі. Але калі я паглядзеў зноў, яе ўжо не было.
  
  Аднак у той вечар, калі я адправіўся ў Поселенческий дом, усе думкі аб ёй і аб бездапаможнай Куін вылецелі ў мяне з галавы. Я скончыла свой невялікі ўрок прадавачак і рыхтавалася адправіцца дадому, калі, выйшаўшы на голы цагляны двор змрочнага будынка Паселішчы, мяне ледзь не збіла з ног шумная кампанія мясцовых хлапчукоў, якія біліся і смяяліся, носясь па холаду. Некаторыя з гэтых абадраных юнакоў гадамі жылі на вуліцы, прадаючы газеты, або трымаючы коней для джэнтльменаў, або, што яшчэ небяспечней, выбягаючы ў мітусню і грукат вулічнага руху, каб змахнуць конскі памёт з шляху пераходзячых дарогу пешаходаў, якія затым давалі ім шылінг. "Аддай ім", - кажу я, калі б яны былі прыстойнымі людзьмі, хоць мяне даводзіць да ўнутранай лютасьці выгляд маладых людзей — джэнтльменамі я не магу іх назваць, — якія выкінулі б грошы на дарогу, каб пакаціцца са смеху над спрытнымі выхадкамі хлапчукоў, калі яны, рызыкуючы жыццём, ныраюць за грашыма, дастатковымі для таго, каб купіць ім ноч пад дахам.
  
  Мяне заўсёды здзіўляе, што ў гэтых самых хлопчыкаў пасля дванаццаці або чатырнаццаці гадзін такога баўлення часу з'яўляецца энергія для гульняў, але, вядома ж, у іх гэта ёсць. Я адскочыў з іх шляху, але недастаткова хутка, і адзін з іх наляцеў на мяне, отшвырнув спіной да цаглянай сцяны і расцягнуўшыся на падлозе, вылецеў праз адчыненыя дзверы ў хол. Ён тут жа ўскочыў на ногі, заікаючыся: “Кар, мне вельмі шкада, місіс. Н.", у той час як яго таварышы па гульнях лагодна жартавалі: "Ага, ты што, залезла ў кішэню, пакуль была там, Джынджэр?" і "Гэй, мы павінны называць яго Джынджэр Дубіна!", стаўпіўшыся вакол мяне, каб пераканацца, што са мной усё ў парадку.
  
  Сутыкненне збіла з пляча Джинджера сумку, у якой ён насіў газеты і ўсе іншыя скарбы, якія толькі ўдавалася знайсці на вуліцах: ваўчок, мяшочак з шарыкамі (які, на шчасце, застаўся завязаным) і — я бачыў, калі ён зноў збіраў іх, усё яшчэ просячы прабачэння, — бляшаную скрынку, падазрона падобную на місіс Макдональдс. Праца Вольфа. ] сказаў: "Джынджэр", і ён азірнуўся на мяне, трымаючы скрынку ў руцэ, і я паклікаў яго да сябе.
  
  "Так, аддайце гэта яму, місіс. У.", - пацвердзілі астатнія, але я жэстам адправіла іх прэч. Я думаю, Джынджэр заўважыў кірунак майго погляду і выраз маіх вачэй, таму што ён трымаўся ззаду, пакуль астатнія не адышлі.
  
  Я ўзяў скрынку ў яго з рук. "Не думаю, што нават Дзік Терпін," сказаў я, панізіўшы голас, " займаўся крадзяжом у пажылых жанчын, якія не маглі сябе абараніць.
  
  Я падазраю, што ён з самага пачатку ведаў, што пераступіў рысу нават грубай вулічнай этыкі, таму што густа пачырванеў. У той жа час я разумеў, чаму ён не змог выстаяць перад спакусай. Скрыначка была па-майстэрску зробленая з васьмі ці дзесяці розных узораў потолочных плітак з прэсаванай бляхі і была дзіўна прыгожай. Ён прамармытаў: “Ну, яна была п'яная ў вусцілку. Я падумаў, што яна проста падумае аб тым, як гэта ўспрыняў тофф".
  
  "Ты бачыў яго?" Магчыма, мне варта было скарыстацца магчымасцю і расказаць яму аб тым, што ні меркаваная недостойность ўладальніка, ні малаверагоднасць выяўлення не апраўдваюць крадзеж, але пытанне, якое я задаў, хутчэй за ўсё, прынёс каму-небудзь карысць, а не быў пустым марнаваннем часу.
  
  “О, так. Я спрабаваў прадаць апошнія свае газеты і выйшаў у завулак, каб адцягнуцца ад ветру. Гэты тып цягне бабулю лэдзі Вульф за кут, скідае яе там, дзе дах крыху тырчыць з-за спіны Рыбы з Кольцам, таму што ўсё яшчэ ішоў дождж, і чыркаць запалкай. Я добра разгледзеў яго фізіяномію. Квадратны твар, барада, падобная на куст остролиста, акуляры ў рагавой аправе і прыгожая шаўковая капялюш. Ён сцягвае з яе галавы шалік і падносіць запалку да яе твару, разглядаючы яе паблізу. Я думаў, ён падпаліць сваю бараду або яе бровы. Затым ён выдзімае яго і накіроўваецца ў завулак, спатыкаючыся аб кошык. Я ледзь не засмяяўся ўголас, але ...
  
  Ён завагаўся, і рэзкая вераб'іная бравада сышла з яго твару, паказваючы, што, у рэшце рэшт, яму не нашмат больш дзевяці.
  
  
  
  Панізіўшы голас, нібы баючыся, што сябры пачуюць яго прызнанне ў спалоху, ён дадаў: “Ён быў дрэнным чалавекам, місіс Н. Я амаль не бачыў яго твару, але было што-то ў ім, у тым, як ён рухаўся, як быццам ён хутчэй ўдарыў бы вас, чым няма ... Я і раней бачыла такіх мужчын. Тое, як ён звяртаўся з ёй, як быццам яна была дохлай коткай, а не жанчынай наогул. І я не адважвалася смяяцца. Я не ведаю, што яму было трэба ад місіс Вульф. Але на хвіліну я спалохаўся ... "
  
  Ён паківаў галавой, не сказаўшы таго, чаго баяўся ўбачыць.
  
  “Я рады, што з ёй усё ў парадку. Што ўсё, што ён хацеў, гэта зірнуць на яе". Затым: “Вы не скажаце місіс Вульф, што гэта я скраў яе скрынку? Гэта скрынка для крекеров.
  
  "Гэта сапраўды так, Джынджэр", - сказаў я. “І ты ведаеш, як моцна ёй патрэбныя грошы, якія яна запрацуе, прадаючы гэта. Яна будзе вельмі рада, калі ёй яго вернуць, таму што яна выдаткавала на гэта шмат гадзін працы, і гэта можа мець значэнне паміж тым, ці ёсць у яе трохі вугалю для падпалкі па начах або яна замерзне. Я скажу ёй, што знайшоў гэта ў смеццевых баках за "Рыбай і кольцам".
  
  "Чорт вазьмі," абурана запратэставала Джынджэр. “ Што вы рабілі, клянуся Рыбай і кольцам, місіс Н.? Скажыце ёй, што я знайшла і аддала вам.
  
  Падобна містэру Шэрлаку Холмсу, Джынджэр валодала нюхам на праўдападабенства той ці іншай гісторыі.
  
  
  
  
  
  Я быў так занепакоены гэтай дзіўнай гісторыяй, што, калі за мной прыехала таксі, я паехаў не ў Кенсінгтон, а на Бэйкер-стрыт. Гледзячы на знявечаныя плямы жоўтых газавых ліхтароў скрозь густеющий туман, я не мог сказаць, што менавіта ў аповедзе Джынджэр напалохала мяне, таму што на самай справе нікому не было нанесена шкоды, але гэта напалохала мяне. Сакавіка, павінна быць, убачыла гэта па маім твары, калі адкрыла мне дзверы, — альбо гэта, альбо проста той факт, што я рэдка прыходжу без папярэджання лістом у такі позні час, — таму што яна адразу спытала: "У чым справа?"
  
  - Містэр Холмс дома? - спытаў я.
  
  Яна пахітала галавой, і паўтарыла: “Што здарылася, дарагая? У цябе змерзлі рукі", - і павяла мяне назад на кухню, каб выпіць гарбаты. "Містэр Холмса няма дома," працягнула яна, падсоўваючы мяне на кухні ля пліты. У мяне сапраўды змерзлі рукі, і я пачаў кашляць. “ Ён прыходзіў і сыходзіў ва ўсё больш дзіўныя гадзіны, так часта выскальзывая праз кухню. Мінулай ноччу ён напалохаў гэтую бяздумную Алісу ледзь не да паўсмерці, прокрадываясь ў дом у касцюме самага агіднага старога кітайскага нягодніка. Я сказаў яму, што яму пашанцавала, што я не нацкаваў на яго сабаку.
  
  
  
  Але яна ўсміхнулася, кажучы гэта. У сваіх апавяданнях Джон звычайна недаацэньваў інтэлект Марты, хоць зусім не звяртаў увагі на яе прыгажосць і на той факт, што яна была ўсяго на год старэйшы за мяне. Я не думаю, што ён калі-небудзь ўсведамляў, што прычына, па якой містэр Холмс ніколі не глядзеў на іншых жанчын, заключалася ў тым, што Холмс і Сакавіка былі палюбоўнікамі на працягу многіх гадоў.
  
  “ Значыць, ты паняцці не маеш, калі ён вернецца?
  
  “Няма. Ён не прыходзіў мінулай ноччу ... " Яе твар яго спахмурнеў непакоем, якое ёй атрымоўвалася, вялікую частку часу, душыць. “Я падазраю, што хто-то назіраў за домам — сачыў за яго рухамі. Так што ніхто нічога не ведае ". Яна паставіла гаршчочак з мёдам на стол, каб дадаць трохі ў мой чай, і пакуль яна гэта рабіла, я адсунула сваю сумку ў бок. Ён нахіліўся, і змяненне яго становішча прымусіла маленькую ляльку Коломбину высунуць галаву з-за борціка. Сакавіка здрыганулася, ледзь не расплескав чай, і спытала: "Адкуль у цябе гэта?"
  
  "Каламбіна?" Я дастаў яе з пакета і прысланіў да цукарніцу, затым паглядзеў Сакавіку ў твар. "Што гэта?"
  
  Яна зрабіла мне знак заставацца на месцы і выйшла з кухні; я пачуў яе крокі на семнаццаці прыступках, якія вядуць на паверх вышэй. Праз некалькі імгненняў яна вярнулася, несучы на руках сястру-блізнюка Коломбины. Круглатвары, загадкава усмешлівы, валасы колеру шаўковай ніткі заплеценыя ў мудрагелісты шыньены накшталт тых, што былі папулярныя гадоў дзесяць таму ...
  
  "Адзін з кліентаў містэра Холмса прынёс гэта сюды сёння днём", - сказала яна. "Гэта прыгатавала яе маці, яе маці, якая знікла шэсць гадоў таму ... "
  
  “Місіс Торн? Джон сказаў мне." Я паставіла двух лялек побач на стол. Адзенне старэйшага блізнюка была ярчэй, карункі - новымі, а каралі і гузікі - больш дарагімі, але і тое, і іншае, па-за ўсякім сумневам, саткала адна і тая ж рука. Мы паглядзелі адзін на аднаго, збітыя з панталыку і узрушаныя. Гэта была Сакавіка , якая сказала,
  
  "Ён шукае яе".
  
  "Яе муж?" У маёй свядомасці паўстаў вобраз буйнога мужчыны ў акулярах, "з барадой, падобнай на куст остролиста", схіленага над бездапаможнай жанчынай у завулку, падносячы свечку да яе твару.
  
  Ён быў дрэнным чалавекам, сказала Джынджэр. Як быццам ён хутчэй ўдарыў бы цябе, чым няма. Я баялася ... .
  
  Сакавіка тузанула за званок, каб выклікаць Білі з яго пакоі ў падвале, і пайшла за сваім плашчом.
  
  У нас не было такога поўнага справы, як магло спатрэбіцца містэру Холмсу, каб заскочыць у таксі і пачаць дзейнічаць, але мы абодва ведалі, што адбываецца нешта нездаровае і небяспечнае.
  
  
  
  Пакуль таксі трэслася па непроглядно цёмных вуліцах у удушливом тумане, я пераказаў Сакавіку тое, што распавяла мне Джынджэр. “Гучыць так, быццам містэр Торн тыднямі блукаў па вуліцах пераапранутым, падыходзячы да любой жанчыне, якая гандлюе лялькамі, — а бог сведка, іх шмат, — каб разгледзець яе бліжэй. Хоць адкуль яму было ведаць, што яго жонка прадае лялек у Іст-Эндзе, і навошта ёй гэта рабіць? ... Калі толькі яна не вар'ятка, як ён сцвярджае.
  
  "Містэр Холмс здагадаўся, што яна ўсё яшчэ ў Лондане", - сказала Сакавіка. “Як, я не ведаю. Магчыма, Торн сачыў за ім ці спрабаваў. Яго спробы прыходзіць і сыходзіць таемна пачаліся неўзабаве пасля таго, як містэр Торн ўпершыню прыехаў з міс Торн, каб "дапамагчы з гэтай справай".
  
  "Або гэта мог быць саўдзельнік Пракладзена", - выказаў здагадку я. І я расказаў ёй пра прадаўшчыцы з кручкаватым носам, якая так пільна назірала за мной, калі я размаўляў з Куін ў "Ковент-Гарден" ў той дзень. "Калі яна бачыла, як я размаўляў з Куін — а містэр Торн лёгка мог бачыць мяне тут у той дзень, калі я прыходзіў у госці, — яго саўдзельнік распавёў яму пра гэта".
  
  Джарви паківаў галавой, пакідаючы нас на Мэриголд-Уок, адным з тых маркотных вузкіх завулкаў, якія вядуць прэч ад докаў, дзе дома ціснуцца адзін да аднаго, як параненыя ў нейкай бясконцай вайне, і цені, здаецца, паглынаюць слабы святло газавых ліхтароў. Але мы не маглі быць упэўненыя, калі Куін вернецца. Карчму на куце кідаў на мокры тратуар вохрыстыя блікі, і хоць мы з Мартай пагадзіліся, што ў крайнім выпадку знойдзем там прытулак, мы абодва вырашылі нейкі час пачакаць ў цёмным дзвярным праёме бруднай кватэркі Куін. Нават звычайная кампанія п'яных матросаў, палаца дарыя., грузчыкаў вугалю і костеров не блукала па промозглым вуліцах; толькі адна пажылая жанчына, хістаючыся, ішла яна па супрацьлеглым тратуары, тонкім, скрыпучым выццём апяваючы прывід Ганны Болейн. Быў адзінаццаты гадзіну, і толькі зрэдку вільготны сокат капытоў з Док-роўд і прыглушаны музычны ляск такелажных блокаў у саміх доках даносіліся да нас скрозь цемру.
  
  Я закашляўся і шчыльней закутался ў плашч. Джон ніколі не дазволіў бы мне даслухаць да канца, калі б я зноў захварэў з-за гэтага. "Місіс Торн знікла ўжо шэсць гадоў таму," сказаў я праз некаторы час. “ Чаму яе муж пачаў шукаць яе толькі цяпер?
  
  "Да гэтага ён наводзіў даведкі пра яе ў Еўропе," спакойна адказала Сакавіка. “ Але яе дачкі было пятнаццаць, калі Джульета Торн збегла ...
  
  Я здрыганулася, успомніўшы, як мімаходам ўбачыла суровы твар Лайонела Пракладзена. Я ўспомніў таксама страх у вачах Джинджера, калі ён распавядаў аб барадатай мужчыну, склонившемся над якая ляжыць без прытомнасці жанчынай у завулку. “ Вы думаеце, яна сапраўды вар'ятка, як ён кажа?
  
  
  
  "Калі мужчына кажа, што жанчына вар'ятка," сказала Сакавіка сухім мяккім альтам, - ён часта мае на ўвазе, што яна не будзе рабіць тое, што ён загадае. Мужу смяротна лёгка абвясціць жонку вар'яцкай толькі на падставе яго ўласнага слова, асабліва калі ў яе ёсць якія-небудзь іншыя эксцэнтрычныя манеры, якімі, як вы кажаце, валодае Куін. Тады ўсе палажэнні, прынятыя яе бацькам для кантролю над яе ўласнасцю, былі б ануляваныя, і яе муж стаў бы апекуном. Магчыма, я памыляюся, і Джульета Торн на самай справе вар'яцка як шляпница, але жыццё асобна ад мужа, магчыма, адзіны спосаб, які яна магла прыдумаць, каб захаваць сваю свабоду да паўналецця дачкі. Слухай!"
  
  Бо цяпер мы абодва пачулі прыглушаны свінцовы стук жаночых крокаў па тратуары. Пільна ўзіраючыся ў змрок, я нічога не ўбачыў, акрамя размытага плямы агнёў карчмы. Затым міма іх прамільгнула цень, сутулая і маленькая, торопливая.
  
  Я збег па прыступках з хованкі і паскорыў крок, каб сустрэць яе. Я зноў кашлянуў, і маленькая фігурка спынілася, але цяпер я мог разглядзець, што гэта была Куін. Я паклікаў: "Джульета", - і яна рэзка павярнула галаву, здрыгануўшыся, і кінулася бегчы—
  
  І перад ёй, з туману, раптам вымалявалася цёмная фігура, якая, як я ведаў, была Гэтая Торном.
  
  "Джульета, бяжы!" Я крыкнула, але Торн быў занадта хуткі для яе. Ён хуткім крокам дабраўся да яе, схапіў за руку, паклаўшы кошык з лялькамі на тратуар, і ў святле газавага ліхтара паба я ўбачыў бляск сталі ў яго руцэ. Да гэтага часу я таксама пабег і кінуўся на мужчыну, штурхаючы яго з усіх сіл.
  
  Ён пахіснуўся, спатыкнуўся аб бардзюр. Ён выпусціў жанчыну і замест гэтага схапіў мяне. Я ўбачыла бляск яго нажа і вывернулася, адчуўшы, як сталь заблыталася ў маім плашчы і заскрежетала па гарсэту. Затым у наступную секунду Сакавіка накінулася на яго, цягнучы за руку з нажом, а імгненне праз пажылая жанчына на другім баку вуліцы, раптам якая стала шасці футаў ростам і скінуўшы шаль, капялюшык і пасведчанне асобы ў кучу старых ануч, нанесла містэру Торн такі ўдар у падбародак сагнутым кулаком, што ногі містэра Пракладзена адарваліся ад тратуара і зноў сутыкнуліся з ім толькі пасля ўдару па патыліцы. Я чуў , як містэр Беспамылкова вядомы лёгкі голас Холмса усклікае: "Марта!"
  
  "Са мной усё ў парадку... "
  
  Затым Холмс апусціўся на калені побач са мной на тратуар — я не памятаў, як упаў, але я сядзеў на мокрых плітах, спрабуючы аддыхацца, побач са мной ляжаў нож Пракладзена, злавесна поблескивающий ў цьмяным святле. “ Мая дарагая місіс Уотсан, з вамі ўсё ў парадку?
  
  
  
  Мне ўдалося кіўнуць — у мяне сапраўды закружылася галава, — і ён абмацаў мае рукі і твар.
  
  "З ёй усё ў парадку?" — спытаў голас Куін - місіс Голас Пракладзена — і я, міргнуўшы, утаропіўся на Холмса з доўгім сівым парыком злоснай гандляркі з Ковент-гарденского рынку, якія звісаюць распушчанымі кобыльими хвастамі яму на твар, і дыханнем, вырываюцца парай з яго вуснаў. Вакол нас крычалі мужчыны, якія выходзілі з паба:
  
  “ Тады паглядзі на гэты свінарнік!
  
  "Клянуся богам, гэта зноў Джолі Джэк з 'is tricks", б'юся аб заклад!
  
  "З табой усё ў парадку, мэм?" (Звяртаючыся да Холмсу) "З гэтай лэдзі усё ў парадку?"
  
  "Гэты чалавек спрабаваў ударыць мяне нажом", - сказала я, з высілкам захоўваючы голас цвёрдым, і паказала на містэра Пракладзена, усё яшчэ які ляжыць без прытомнасці ў дарожнай гразі. Я адгарнуў край свайго плашча, каб паказаць жудасную дзірку. “ Я і гэтая лэдзі...
  
  Але Джульеты Торн ужо не было.
  
  
  
  
  
  Толькі пасля таго, як Суд прысяжных заключыў яе мужа пад варту — на падставе маіх паказанняў і паказанняў Цив Вульф, Гордана "Джинджера" Робінсана і двух або трох іншых вандроўных гандляроў лялькамі, — Джульета Торн прыйшла ў Судовы дом і папрасіла мяне адвезці яе на Бэйкер-стрыт на сустрэчу з містэрам Холмсам.
  
  "Вядома, я была вар'яцкай", - сказала яна зусім спакойна, калі мы селі ў ўтульнай гасцінай містэра Холмса: я, містэр Холмс, Джон (які правёў вечар са сваім сябрам, пакуль я была ў Поселенческом доме) і Сакавіка. “Якое іншае слова вы б выкарыстоўвалі аб дзяўчыне, якая настаяла на тым, каб выйсці замуж за чалавека, якога ўсе, у тым ліку яе паміраючага бацькі, лічылі паляўнічым за пасагам, эгаістычным, ашчадным, жорсткім і халодным? Мой бацька маліў мяне пачакаць, зрабіў усё, што было ў яго сілах, каб прымусіць мяне паклясціся на Завяшчанні, што я не выйду замуж на працягу пяці гадоў — бо ён добра ведаў маю імпульсіўнасць і ведаў, што праз некалькі гадоў мая апантанасць пройдзе і я больш не буду думаць пра вяселлі з Лайонелом Торном, як аб тым, каб кінуцца з Лонданскага моста. Але я б не стаў чакаць".
  
  Яна пахітала галавой. Яна не так ужо моцна адрознівалася ад місіс Вульф. Будучы прыкладна таго ж росту і, як і яна, брунэткай. Толькі пасля таго, як я прысутнічала ў Судзе прысяжных, я зразумела, што ўсе жанчыны, да якіх чапляўся Лайонел Торн і напампоўваў іх наркотыкамі, мелі хаця б павярхоўнае падабенства адзін з адным. Шэсць гадоў пазбаўленняў і беднасці наклалі свой адбітак на Джульету Торн, як накладваюць гэта на ўсіх жанчын, якім даводзіцца з усіх сіл зарабляць сабе на жыццё. Але я бачыў, што калі-то яна была даволі прыгожай дзяўчынай.
  
  "Праз некалькі гадоў я зразумела, што гэта не так", - працягнула яна. “Мой дарагі бацька, дзякуй Богу, калі ён не змог адгаварыць мяне, то, па меншай меры, звязаў грошы і маёмасць так, каб Лайонел не мог да іх дакрануцца, бо гэта было за некалькі гадоў да прыняцця Закона аб уласнасці замужніх жанчын. Гэта — і тое, што ён назваў маёй 'няўдзячнасцю' да яго маленькім прыхамацяў і жаданням, якія тычацца акцый жалезнай дарогі і ўласнасці ў трушчобах, — было тым, што хутка абудзіла звера ў маім мужы. Гэта былі мае грошы, якія я мог інвеставаць, распараджацца і зберагаць па сваім меркаванні. Замест таго каб шукаць ўласную прафесію — ён служыў у лейб-гвардыі, калі мы пажаніліся, але амаль адразу ж прадаў свой афіцэрскі чын, — ён пастаянна будаваў планы, як скарыстацца маім маёмасцю, пасля таго як растраціў сваё ўласнае на даволі дурныя спекуляцыі, якія заўсёды правальваліся, па яго словах, па чыёй-небудзь віне і злым намеры.
  
  “За некалькі гадоў шлюбу я лепш пазнала мужчыну, за якога выйшла замуж. І з гадамі маё агіду і шкадаванне ператварыліся спачатку ў падазрэнне, а затым у страх. Я заставалася з ім, каб абараняць нашу дачку так доўга, як магла, але калі я выявіла ў яго стале перапіску з рознымі лекарамі адносна спробаў прызнаць мяне вар'яткай — і Лайонела прызначылі апекуном маёмасці, — я зразумела, што павінна бегчы ".
  
  "Прызнаюся, у мяне не было шмат часу назіраць за вамі, мадам", - сарамліва сказаў Джон, седзячы побач са мной на канапе. "І ўсё ж той невялікі досвед, які ў мяне быў з вар'ятамі, прымушае мяне сумнявацца ў тым, што такое рашэнне можа быць прыведзена ў выкананне".
  
  "Зараз вы бачыце мяне, доктар," ўсміхнулася місіс Торн. “Калі б вы бачылі мяне ў гады, якія рушылі адразу за смерцю майго дарагога бацьку, калі я пераходзіла ад спірытуалістаў да спиритуалисту ў пошуках кантакту з ім, прабачэння грахоў і рады, калі я праводзіла гадзіны і дні, замкнуўшыся ў сваім пакоі, робячы ляльку за лялькай, каб адцягнуцца ад думак пра разбурэнне, якое я зладзіла ў сваім жыцці, — вы маглі б сказаць інакш. Нават у гэтай краіне мужу досыць лёгка абвясціць сваю жонку вар'яцкай, асабліва калі яна верыць — як веру я, — што памерлыя працягваюць праяўляць актыўны цікавасць да тых, каго яны любілі пры жыцці.
  
  "І таму вы збеглі," сказаў Холмс. Ад злавеснага выгляду седовласой гандляркі з рынку, якая так пільна глядзела на мяне ў Ковэнт-Гардэне, не засталося і следу - нядзіўна, што ён утаропіўся на мяне, а не на каго-то іншага, размаўляючы з жанчынай, за якой хадзіў назіраць, як за магчымай кандыдаткай на ролю зніклай місіс Торн. Калі б ён быў дома ў той дзень, калі міс Віёла Торн прынесла ў яго пакой ляльку, зробленую яе маці, менавіта ён, а не я, першым устанавіў б сувязь паміж Джульетай Торн і Кукольницей Куін.
  
  Але, магчыма, не пачуўшы некаторых чутак, якія хадзілі па Поселенческому хаце, аб гэтым Сяброўскім Джентльмене, ён бы повременил з пошукамі яе.
  
  Місіс Торн кіўнула. “Сярод спиритуалистов я сустракала людзей, якія дапамагалі мне, хоць яны паняцця не мелі, хто я такая. А пасля таго, як я пасяліўся ў Уайтчепеле, я пазнаёміўся з некалькімі маракамі, гатовымі вазіць лісты за мяжу, адпраўляць іх па пошце з Еўропы, каб стварыць уражанне, што я пакінуў краіну. Я не змог бы сачыць за маёнткамі праз газеты, калі б сапраўды з'ехаў за мяжу. І было абсалютна неабходна паведаміць сямейнаму прадпрымальніку — і майму дарагому дзіцяці - што я не памёр. Як разумна з вашага боку было высачыць мяне, містэр Холмс, " дадала яна, погрозив дэтэктыву пальцам. “ Лайонел быў хітруном, і яму гэта ніколі не ўдавалася.
  
  "Ваш муж і замежная паліцыя, з якой ён кантактаваў на працягу многіх гадоў, занадта шмат увагі надавалі краіне паходжання марак і занадта мала - краіне паходжання паперы", - з усмешкай адказаў Холмс. Папера і чарніла вызначана былі брытанскага вытворчасці. Больш таго, яны заўсёды былі таннымі, нічога такога, што выкарыстоўвала б жанчына, якая вядзе вандроўны лад жыцця звычайнай фешэнэбельны вандроўніцы з Кантынента, якой, на думку вашага мужа, вы з'яўляецеся. Акрамя таго, такая жанчына не стала б адпраўляць лісты з такіх партоў, як Марсэль і Гамбург. Такім чынам, з самага пачатку маю ўвагу прыцягнуў Іст-Энд. Хоць прайшло некалькі тыдняў, перш чым ваша дачка змагла вярнуцца ў Норфолк, каб знайсці адну з вашых лялек і паказаць мне — як я і прасіў яе з самага пачатку, — у пачатку майго расследавання яна згадала, што вы іх зрабілі. Гэта — і ваш адмову выслаць вам грошы, па якім вас можна было б высачыць, — адразу ж падказала мне спосаб, з дапамогай якога жанчына магла б хоць трохі зарабляць на жыццё, хаваючыся.
  
  “ І ўсё ж вы нічога не сказалі пра гэта майму мужу?
  
  Холмс з хвіліну памаўчаў, гледзячы ў агонь. Місіс Торн прыехаў у Поселенческий дом, калі ўжо пачалі апускацца першыя вечаровыя цені, так што Джон і містэр Холмс як раз сканчалі свой сумесны вячэру — рыхтуючыся да даўно абяцаным вечара размоў аб некаторых ранніх справах містэра Холмса, справаздачы аб якіх Джон спадзяваўся напісаць, — калі Сакавіка паказала місіс Холмс, што ў яе ёсць сын. Мы з Торном падымаемся па лесвіцы.
  
  “ Калі б я быў такім бездакорным аналітыкам, якім Ватсан любіць рабіць з мяне, - павольна прамовіў Холмс, - я мяркую, у мяне не было б прычын не інфармаваць Лайонела Пракладзена аб ходзе маіх пошукаў. Можна сказаць швачкай на яе левым рукаве і шавец па яго пальцу, але адзначае, што злы персанаж пакідае на чалавеку менш лёгка групоўкі—магчыма, таму, што, як Мілтан так бліскуча ачкоў у першых песень "Страчаны рай", зладзейства набывае разнастайнасць формаў, хоць і сам я знаходзіў, што дабро нясе, як шмат формаў у свеце".
  
  "І ўсё ж нават такі маленькі вулічны араб, як Джынджэр Робінсан, - ціха сказаў я, - здагадаўся, што яго намеры былі злымі, сам не ведаючы, як ён здагадаўся".
  
  "Я павінен палепшыць сваё знаёмства," прамармытаў Холмс, " з маладым містэрам Робінсанам. Калі б я быў цалкам свядомым і аналітычна думаючым чалавекам, якім паўстае містэр Шэрлак Холмс з апавяданняў, я б не дазволіў простаму прадузятасць паўплываць на тое, як гэты чалавек адводзіў вочы, калі казаў аб сваёй жонцы, або на занадта гладкія апісання яе знікнення, не заплямленую ні наймалымі сумневамі адносна яго матываў. Бо ваш муж, місіс Торн, вельмі добра ўмее рабіць выгляд, што дзейнічае з лепшых падахвочванняў.
  
  "Наколькі я ведаю, - сказала місіс Торн, "да майго жаль".
  
  “І ўсё ж гэтыя рэчы, такія як зуб ткача або правае плячо конюха, таксама з'яўляюцца падказкамі, на якія адрэагаваў мой розум. Вельмі хутка пасля таго, як я пачаў свае даследаванні ў Іст-Эндзе, я ўсвядоміў, што за мной назіраюць, калі я выходзіў з дома. У злачынным свеце Лондана ёсць шэраг злачынцаў, у якіх маглі быць прычыны для гэтага. Але калі містэр Торн прыйшоў у наступны раз, я заўважыла румянец на яго шчоках і вуснах, які застаўся ад спіртавы жуйкі, там, дзе ён прикручивал запазычаныя вусы. Паколькі ён не згадаў пры мне аб выкарыстанні маскіроўкі, я здагадаўся, што маім пераследнікам быў ён. Пасля гэтага я зрабіў усё, што мог, каб пазбавіць яго ад паху, але баюся, што ён таксама рабіў тое ж, што і я: шукаў цябе сярод людскога натоўпу на гэтых няшчасных вуліцах. Ён зусім ясна паказаў, што меў намер з вамі зрабіць, калі нарэшце знайшоў вас, мяркуючы — на жаль, зусім дакладна, — што вашу смерць спішуць на вяртанне Джэка Патрашыцеля або якога-небудзь іншага злачынцу ў гэтым родзе. Калі толькі яны не носяць асабліва брыдкага характару або не суправаджаюцца якімі-то сенсацыйнымі абставінамі, мала хто марнуе шмат часу на расследаванне смерцяў беднякоў ".
  
  “ У той жа вечар ён спыніў мяне на Коммершиал-роўд, і калі б я не была папярэджана маёй дарагой місіс Н. — місіс Ватсан, то ёсць, - паспешліва паправілася яна, - я не ведаю, але я магла б пайсці з ім выпіць. Таму што з-за гэтай велізарнай барады і гэтых пунктаў я не пазнаў яго, і голас у яго быў нізкі і хрыплаваты, а словы кароткія. Ён ведаў, што ў яго мала часу. Нашай дачкі ў гэтым месяцы спаўняецца дваццаць адзін год, і ён, павінна быць, здагадаўся — бачачы, як яна выступала супраць яго сёння ў судзе, — што яго шанец кантраляваць якую-небудзь частку сямейных грошай знікне, калі яна дасягне паўналецця.
  
  "Важнасць маючага адбыцца дня нараджэння міс Торн не выслізнула ад мяне", - сказаў Холмс. "Што вы мелі намер рабіць, калі яна дасягне паўналецця?"
  
  "Я мела намер памерці", - зусім спакойна сказала Джульета Торн. "О, не зусім памерці", - дадала яна, калі і я, і Джон вскрикнули ад жаху. “Я склаў сваё завяшчанне, пакінуўшы ўсе Віёлы цалкам і без прывязкі да яе бацьку. Я планаваў інсцэнаваць "няшчасны выпадак' у Брусэлі або Гамбургу з некаторымі з маіх сяброў-маракоў, маючы дастатковыя доказы таго, што Джульеты Торн больш няма. Толькі так я магла быць упэўненая ў вызваленні сябе і майго беднага дзіцяці ад нягодніка, за якога выйшла замуж. Маё сэрца разрывалася ад усведамлення таго, што я ніколі больш не ўбачу свайго дзіцяці ... "
  
  Яе голас задрыжаў, і яна прымусіла сябе ўсміхнуцца. "Я бачыла яе сёння на судзе прысяжных", - сказала яна. “Я быў у зале суда — хіба яна не выглядала цудоўнай, калі ўстала і распавяла сваю ўласную гісторыю пра тое, што ён прычыніў мне зло, сведкам якога яна была, аб злоўжываннях, якія яна сама зведала ад яго рук? Ёсць дзяўчынка, якая ніколі не даведаецца, што яе маці па-дурному верыць у мужчынскую хлусня.
  
  Яна змоўкла і прыціснула рукі да вуснаў, яе цёмныя вочы напоўніліся слязьмі. "Мая бедная Віёла," прашаптала яна. “ Праз што яна, павінна быць, прайшла пасля таго, як я збег — думала, што я пакіну яе, проста каб выратавацца ад непрыемнасцяў. Цяпер, калі Лайонел там, дзе ён не можа да мяне дабрацца, я падам на развод, які, я ўпэўнена, будзе задаволены, улічваючы яго спробу забіць бедную місіс Уотсан ...
  
  Яна працягнула мне руку і сціснула мае пальцы сваёй моцнай, загрубевшей ад працы хваткай. "Але я баюся, што ніколі больш не змагу паглядзець у твар сваёй дачкі".
  
  Пакуль місіс Торн казала, я ўбачыў, як містэр Холмс павярнуў галаву, прыслухоўваючыся да гукаў на вуліцы. Прыслухаўшыся, я пачуў, як пад'ехала таксі, і нявестка Марты, Джэні Тэрнер, адкрыла ўваходныя дзверы. Імгненне праз дзверы гасцінай расчыніліся, і на парозе з'явілася высокая стройная чарнявая дзяўчына, якую я мімаходам бачыў ўсяго адзін раз на парозе. Торн нягучна ўскрыкнула, але яе дачка ўсяго толькі адным-двума крокамі перасекла пакой і заключыла маці ў абдымкі.
  
  Калі дзве жанчыны моцна прыціснуліся адзін да аднаго, Джон пяшчотна абняў мяне за талію і вывеў з пакоя.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  МІСТЭР ДЖЭЙМС ФИЛЛИМОР
  
  Дзе-то ў сховішчах банка Cox & Co. на Чаринг-Крос ёсць пацёрты ў дарозе бляшаны паштовую скрыню з маім імем, Джон Х. Уотсан, доктар медыцыны, былы вайсковец індыйскай арміі, напісаным на вечку. Ён забіты паперамі, амаль усе з якіх ўяўляюць сабой справаздачы аб справах, якія ілюструюць цікавыя праблемы, якія містэру Шэрлаку Холмсу даводзілася ў розны час вывучаць. Некаторыя, і не менш цікавыя, апынуліся поўнымі няўдачамі, і як такія наўрад ці варта распавядаць, бо ніякіх канчатковых тлумачэнняў не рушыць услед. Праблема без рашэння можа зацікавіць студэнта, але наўрад ці можа не выклікаць раздражнення ў звычайнага чытача. Сярод гэтых няскончаных гісторый ёсць гісторыя містэра Джэймса Филлимора, які, вярнуўшыся ў свой дом за парасонам, больш ніколі не зьяўляўся на гэтым свеце.
  
  — "Праблема моста Тор"
  
  
  
  
  аўтар МЕЛ ГИЛДЕН
  
  
  
  
  
  Авантура забытага Парасоніка
  
  У "Праблеме моста Тор" доктар Ватсан згадвае некалькі выпадкаў, аб якіх "наўрад ці варта распавядаць, паколькі канчатковага тлумачэння не прадбачыцца". Далей ён кажа, што "Сярод гэтых няскончаных гісторый ёсць гісторыя містэра Джэймса Филимора, якога, вярнуўшыся ў свой дом за парасонам, ніхто больш не бачыў у гэтым свеце".
  
  Я, містэр Джэймс Филимор, усё яшчэ жыве ў гэтым свеце, бяру на сябе смеласць растлумачыць, што адбылося тым халоднай красавіцкай раніцай, мяркуючы, што праўдзівыя падрабязнасці справы павінны быць захаваны. Факты менш загадкавыя і больш драматычныя, чым некаторыя фантастычныя здагадкі, вылучаныя ў найбольш сенсацыйных артыкулах штодзённай прэсы, — яны не маюць дачынення ні да чорнай магіі, ні да выкраданняў марсіянамі містэра Уэлса, а толькі да чалавечай прагнасці.
  
  Я пачынаю:
  
  Пяць гадоў таму я пазнаёміўся з маладой лэдзі, якая называла сябе Эліс Мэдысан. Гэта была салідная жанчына з румянымі шчокамі і прыемным норавам. Яна мне адразу спадабалася, і, падобна, мае цёплыя пачуцці былі ўзаемнымі. На працягу некалькіх месяцаў наша ўзаемная павага і атрымліваць асалоду ад грамадствам адзін аднаго перараслі ў каханне. Яна здавалася не абцяжаранай асабістымі сувязямі, а я нядрэнна зарабляў у якасці віцэ-прэзідэнта Morehouse & Co., так што не было прычын, па якіх мы не павінны былі планаваць ажаніцца.
  
  У пачатку нашага шлюбу Эліс ўзяла за звычку заходзіць у мой офіс на Трогмортон-стрыт, каб мы маглі разам паабедаць у апоўдні. Нам абодвум падабалася гэта забаўка, і мы не бачылі ў ім нічога дрэннага, таму працягвалі сустракацца, такім чынам, раз ці два ў тыдзень. У той час не здавалася важным, што ў куце майго кабінета стаіць вялікі сейф. У сейфе захоўваліся грошы, а таксама акцыі, аблігацыі, кантракты і іншыя важныя паперы, якія маглі спатрэбіцца нашым інвестарам, і наяўнасць гэтых дакументаў пад рукой пазбавіла нас ад неабходнасці зноў і зноў пасылаць кур'ера ў банк на працягу працоўнага дня. Толькі містэр Морхаус і я ведалі камбінацыю ад сейфа.
  
  Мая жыццё працякала без непрыемных здарэнняў, пакуль аднойчы вечарам, прыйшоўшы дадому з працы, я не заспеў сваю дарагую жонку за сур'ёзнай гутаркай з невысокім мужчынам з круглым чырвоным тварам з буйнымі рысамі, хоць і няголены, пад густымі, навіслымі брывамі. Ён быў апрануты так, як мог бы быць апрануты умерана паспяховы гандляр у адпачынку — у злёгку які выйшаў з моды касцюм, трохі тесноватый пад пахамі і пацёрты на абшэўках. Яго капялюш знавала лепшыя часы, і ў апошні час нікому не прыходзіла ў галаву чысціць яго чаравікі.
  
  Ён паглядзеў на мяне так, нібы ацэньваў жывёла. "А лордство - сімпатычны хлопец, ці не так?" заўважыў ён абразлівым тонам.
  
  Мая жонка нічога не сказала, а толькі працягвала ў жаху глядзець на яго.
  
  "Не забывай", - сказаў гэты непрыемны мужчына і пагразіў ёй пальцам.
  
  "Што азначае гэта ўварванне?" Я закрычаў. "Чаму вы прысталі да маёй жонцы?"
  
  Мужчына ўхмыльнуўся. "Сапраўды, ваша жонка", - сказаў ён, прыпадымаючы капялюш перада мной, і нетаропка выйшаў, зачыніўшы за сабой дзверы. Я адчыніў яе і назіраў, як ён важна ідзе па вуліцы міма пары, якія чакаюць таксі. Я зачыніў дзверы і павярнуўся да жонкі, маючы намер разабрацца ў гэтай сітуацыі. Але яна хадзіла перада мной ўзад і наперад і самым жахлівым чынам заламывала рукі. Відавочна, я не мог дапытваць яе, пакуль яна была ў такім стане. Я папрасіў прынесці вады, затым параіў ёй супакоіцца і сесці. Пасля таго, як пакаёўка прынесла збан з вадой і шклянку, Эліс зрабіла некалькі глыткоў, а затым, зарыдав, закрыла галаву рукамі.
  
  "Вядома, - сказаў я, - пакуль я тут, вам няма чаго баяцца гэтага чалавека".
  
  "Насупраць", - сказала яна. "Я баюся, што ён можа разбурыць нашы жыцці".
  
  "Нашы жыцці?" Я спытаў са здзіўленнем. “Мы ў небяспецы? Я неадкладна выкліку паліцыю".
  
  Яна падняла галаву і промокнула хусткай счырванелыя вочы. "Баюся," сказала яна, - што паліцыя не зможа дапамагчы".
  
  "Мая дарагая, у тваіх словах няма сэнсу". На працягу многіх гадоў маім адзіным кантактам з супрацоўнікамі паліцыі быў абмен кіўкамі, калі мы выпадкова праходзілі міма на вуліцы. Я ніколі не меў патрэбу ў іх дапамогі, але заўсёды меркаваў, што калі я папрашу аб ёй, яна будзе аказана.
  
  У адказ яна перарывіста ўздыхнула.
  
  "Магчыма, вам лепш растлумачыць", - сказаў я.
  
  Яна кіўнула. "Я павінна пачаць," сказала яна, "з прызнання ў чым-то настолькі жудасным, што хавала гэта ад цябе, баючыся таго, што ты можаш зрабіць".
  
  "Я люблю цябе, мая дарагая", - сказаў я, зусім збіты з панталыку яе папярэджаннем. "Ты не магла зрабіць нічога настолькі жудаснага, каб я мог прычыніць табе які-небудзь шкоду".
  
  "Я таксама люблю цябе, Джэймс," сказала яна. - І я прашу толькі, каб ты не думаў пра мяне занадта сурова.
  
  "Гатова!" Я закрычаў некалькі гучней, чым меў намер. "Толькі ў чым заключаецца ваша прызнанне?"
  
  “ Я быў жанаты да таго, як мы сустрэліся.
  
  Яе словы былі для мяне вялікім узрушэннем, але ўсё ж не настолькі моцным, як я баяўся. Пакуль я ўсё яшчэ пераварваў яе інфармацыю, яна працягнула. "І я баюся, што я ўсё яшчэ жанаты".
  
  Яе другое прызнанне даказала, што я ўсё яшчэ не пазбаўлены здольнасці здзіўляцца. І мне было цяжка стрымаць абяцанне, якое я так нядаўна даў. Цяжкія думкі запоўнілі мой мозг. "Працягвай", - гэта было ўсё, што я дазволіў сабе сказаць.
  
  Менавіта тады Эліс распавяла гісторыю, якой я б не паверыў, калі б не ведаў яе так добра і не бачыў шчырасці на яе твары. Так атрымалася, што маё давер да яе не было марным, таму што наступныя падзеі даказалі яе правату.
  
  Яна была (як яна патлумачыла) крыху старэй дзіця, калі сустрэла і якім-то чынам закахалася ў непрыемнага чалавека, з якім я толькі што пазнаёмілася, нейкага містэра Харві Мейнард. Неўзабаве яна і містэр Мейнард пажаніліся.
  
  "Спачатку ён быў добрым, але не прайшло і некалькіх дзён, як Харві паказаў сябе чалавекам з самай благой рэпутацыяй і схільным да гвалту", - працягвала мая Эліс. “Ён біў мяне толькі калі выпіваў, але піў ён пастаянна. Неўзабаве стала відавочна, што яго любоў да мяне была такім жа несумнеўным следствам яго алкагалізму, як і яго энтузіязм біць мяне рукой. Я б нават развялася з ім, калі б магла, таму што ганьба разводу быў не мацней пакут, якія я перанесла, будучы замужам за гэтым нягоднікам. Калі я паехала наведаць сваю сястру ў Кент, ён прыехаў і пацягнуў мяне назад у Лондан.
  
  Затым аднойчы раніцай я прачнуўся і выявіў, што ён не вярнуўся з гулянкі, якім аддаваўся па начах. Я не магу сказаць, што быў незадаволены такім паваротам падзей, але прызнаюся, што адчуваў пэўнае нездаровае цікаўнасць да таго, што з ім здарылася. Толькі праз некалькі тыдняў я даведаўся, што яго арыштавалі за самае жорсткае рабаванне і ў канчатковым выніку адправілі ў Дартмурскую турму. Некалькі гадоў праз мне паведамілі, што ён загінуў, пераходзячы верасовыя пусткі пры спробе ўцёкаў. Здавалася, велізарная цяжар звалілася з маіх плячэй. Неўзабаве пасля гэтага я сустрэў цябе, мая дарагая, і падумаў, што маё жыццё змянілася назаўжды.
  
  "Тады хто ж быў гэты раздражняльны маленькі чалавечак?" Спытала я, збітая з панталыку. "Спадзяюся, ты таксама не выйшла за яго замуж?"
  
  "Не, дарагі", - цярпліва адказала яна. “Я гэтага не рабіла. Гэта быў Харві Мэй Нард".
  
  "Але ты сказаў—"
  
  “ Што ён мёртвы? Сапраўды, я так думаў шмат гадоў. Затым, незадоўга да таго, як ты сёння вярнулася дадому з працы, Харві з'явіўся ў нас на парозе. Ён з самаздаволеным фанабэрыстасцю хваліўся, што ў час ўцёкаў з турмы выпадкова сустрэў на верасовых пусткі чалавека, прымусіў яго памяняцца адзеннем, а затым забіў. Да таго часу, калі цела было знойдзена, яго ўжо нельга было апазнаць належным чынам. Адзенне, здавалася, гаварыла сама за сябе ".
  
  Я не магу ў дастатковай меры апісаць свае пачуцці жалю да жонкі і агіды да містэру Харві Мейнарду. Я паляпаў Эліс па руцэ і прапанаваў ёй зрабіць яшчэ глыток вады. Калі гэтая дапамога была на дадзены момант завершана, я папрасіў яе працягнуць свой аповяд. "Вядома, павінна быць што-то яшчэ", - сказаў я.
  
  "Не," з цяжкасцю вымавіла яна. “ Больш няма. Яна адвяла ад мяне погляд і здрыганулася.
  
  "Але чаго ён хацеў?"
  
  “ Толькі для таго, каб трохі пазлараднічаць з нагоды яго ўцёкаў.
  
  “ Вядома, я павінен патэлефанаваць у паліцыю.
  
  Эліс ўздыхнула. “Харві Мейнард - вельмі дрэнны чалавек, - сказала яна, - але, на жаль, ён не дурны. Паліцыя, напэўна, не знойдзе яго да таго, як ён сядзе на карабель, які накіроўваецца ў Паўднёвую Амерыку".
  
  
  
  
  
  Дзень ці два я разважаў над тым фактам, што Эліс была, калі не па-іншаму, двоеженкой ў вачах закона. Тым не менш, гэта здавалася дробяззю па параўнанні з злачынствамі, дасканалымі містэрам Харві Мейнардом. Што яшчэ больш важна, я не мог перастаць любіць Эліс толькі з-за неасцярожных учынкаў, якія яна здзейсніла ў маладосці. Цяпер Харві Мейнард быў на шляху ў Паўднёвую Амерыку, дзе, хутчэй за ўсё, і застанецца; калі б ён вярнуўся ў Англію, то рызыкаваў быць пазнанымі паліцыяй. Не, ён больш ніколі не патрывожыць маю любімую Эліс ці мяне. Сыход Мейнард, здавалася, паклаў канец інцыдэнту. Чаго я не ведаў у той час, так гэта таго, што містэр Мейнард на самай справе не ездзіў у Паўднёвую Амерыку, а замест гэтага вымусіў маю жонку здзейсніць учынак, які быў гэтак жа агідны яе характары, як і майму.
  
  Неўзабаве пасля з'яўлення Харві Мейнард Эліс прыйшла да мяне ў госці на ленч. Я не надаў гэтаму значэння, калі яна прыйшла некалькі раней, чым звычайна, і заняла сваё звычайнае месца ў скураным крэсле з высокай спінкай насупраць майго стала. Мы крыху пагаварылі, а затым я заняўся сваімі справамі. Здавалася, ёй прыносіла задавальненне назіраць за маёй працай, і я прызнаю, што мне давала пэўнае задавальненне назіраць, як яна назірае за мной.
  
  "Прабачце мяне, мая дарагая", - сказала я, устаючы. "Я павінна атрымаць подпіс містэра Морхауса на гэтых паперах".
  
  Яна кіўнула і дазволіла мне працягваць.
  
  Я выйшаў з пакоя і адсутнічаў ўсяго некалькі хвілін. Калі я вярнуўся, усё яшчэ Эліс сядзела, але чытала кнігу, якую цяпер прыбрала назад у сумачку, і цёпла ўсміхнулася мне.
  
  "На гэтым ранішняя праца завершана", - паведаміў я ёй. "Не павячэраць нам?"
  
  "Вядома, так і зробім," сказала яна і ўстала.
  
  Я зачыніў сейф, пакруціў дыск і прапанаваў Эліс руку.
  
  Як звычайна, мы адправіліся ў "Луіджы", невялікі рэстаран на Брод-стрыт, які мы абодва ведалі і любілі. Ялавічына была незвычайна смачнай, хоць птушка, магчыма, была трохі недожарена. Падчас вячэры Эліс паспрабавала расказаць мне вясёлую гісторыю аб нашай пакаёўкі Мэры Эн, у якой была звычка несвядома выконваць маленькія танцавальныя па падчас працы. Але гісторыя павалілася сама па сабе, калі Эліс, здавалася, адцягнула сябе іншай думкай.
  
  "У чым справа, мая дарагая?" Спытаў я. Мы не казалі аб Харві Мейнарде некалькі дзён, але эпізод ня быў забыты.
  
  "Нічога", - сказала Эліс, паківаўшы галавой. Яна рассеяна, як быццам што-то яшчэ было ў яе на розуме, жавала ялавічыну.
  
  У той вечар я зноў застаў сваю жонку ў слязах. Няўжо нейкая новая катастрофа спасцігла маю бедную Эліс?
  
  "Я павінна зрабіць жудаснае прызнанне", - сказала яна, калі я кінулася да яе.
  
  "Што?" Я спытаў са здзіўленнем. "Яшчэ адно?"
  
  Як святло на вадзе, ўсмешка з'явілася і згасла на яе твары.
  
  
  
  “ Я не сказаў вам сапраўднай прычыны візіту Харві Мейнард.
  
  "Так?" Асцярожна заўважыў я.
  
  "Ён запатрабаваў, каб я дала яму тысячу фунтаў, або ён разбурыць нашы жыцця, паведаміўшы ў паліцыю і штодзённыя газеты, што я двоеженец".
  
  “ Значыць, ён не з'ехаў у Паўднёвую Амерыку?
  
  Яна пахітала галавой. “ Ва ўсякім выпадку, пакуль няма.
  
  Маё здзіўленне было узрушаючым. "Ты прымусіў мяне паверыць, што ён прыйшоў сюды толькі пазлараднічаць," сказала я, імкнучыся не гучаць обвиняюще, але ў мяне гэта не атрымалася.
  
  “ Маім самым запаветным жаданнем было не ўблытваць вас у гэтыя справы.
  
  “ Ты так дрэнна думаеш пра мяне, што я гатовая на ўсе, акрамя як дапамагаць табе, наколькі гэта ў маіх сілах?
  
  “ Скажы лепш, што я пра цябе вельмі высокай думкі. Што чым менш ты ведаеш і чым менш быў уцягнуты, тым больш верагоднасць, што ты выйдзеш цэлым.
  
  Яе словы глыбока кранулі мяне. "Але тысяча фунтаў". Я плакаў. "Як вы маглі спадзявацца сабраць такую суму?"
  
  "Я спрабавала закласці свае каштоўнасці", - патлумачыла яна. "Але як бы я ні таргавалася, я не змагла атрымаць дастаткова наўзамен".
  
  "І што?" Я прапанаваў, падштурхоўваючы яе, не ў сілах стрымаць цікаўнасць, прокрадывающееся у мой голас.
  
  “Я ўбачыў, што для мяне зачыненыя ўсе шляхі, акрамя аднаго. І маё адзінае рашэнне не было ідэальным. Здавалася, што ў мяне быў выбар: выкрыць цябе як пешку ў руках жанчыны-дваяжэнцы ці як чалавека, ограбившего сваю кампанію на тысячу фунтаў. Сёння днём, вярнуўшыся дадому пасля нашага ленч, я аддаў грошы, якія ўзяў з вашага сейфа, Харві Мейнарду ў абмен на яго маўчанне.
  
  Я без працы зразумеў яе цяжкае становішча, але заставаўся адзін пытанне. "Наколькі мне вядома, - сказаў я, - код ад сейфа вядомы толькі містэру Морхаусу і мне".
  
  "Цалкам дакладна", - прызнала яна. "І такім чынам ты становішся галоўным падазраваным у рабаванні". Яна зноў закрыла твар рукамі.
  
  "Але як вы даведаліся камбінацыю?" Я спытаў, настойваючы.
  
  Амаль з шчырасцю мужчыны яна паглядзела мне прама ў вочы. "Мне не патрэбна была камбінацыя", - сказала яна роўным, абыякавым голасам. “ Я проста ўзяў грошы з адкрытага сейфа, калі вы хадзілі за подпісам містэра Морхауса на гэтых паперах.
  
  Я кіўнуў. Яе тлумачэнне мела сэнс. Калі яна зноў заплакала, я адзначыў, што на наступны дзень, калі выявіцца нястача, як ужо паказала Эліс, я, безумоўна, буду першым чалавекам, які трапіць пад падазрэнне.
  
  Я доўга сядзеў моўчкі, прыслухоўваючыся да яе плачу і хвіліну машын, якія праязджалі па вуліцы звонку. Мэры Эн выдавала ціхія постукивающие і цягнучы гукі, калі танцавала вакол стала, рыхтуючы яго да вячэры. Гнеў рос у маёй грудзей, і ўвесь ён быў скіраваны на містэра Харві Мейнард, пагарджанага першага мужа маёй мілай Эліс. Я хацеў запэўніць яе, што ўдваіх мы знойдзем рашэнне нашых праблем, але ў мяне не было ні найменшага падання, як паступіць далей.
  
  “ Што ты сказала, дарагая? - Спытала я.
  
  Эліс шмыгнула носам. “Я сказала, што разумею, што здзейсніла шмат памылак у сваім жыцці. Магчыма, гэта рабаванне было яшчэ адной. Я, вядома, не думала аб наступствах, аб тым, як гэтая крадзеж можа разбурыць нашы жыцця. Толькі адна думка пранеслася ў маім мозгу, што я павінен нейкім чынам здабыць грошы. Цяпер я гатовы прызнацца ў сваіх злачынствах паліцыі і з радасцю адправіцца ў турму за двоеженство і рабаванне, рады пазбавіцца ад гэтага жудаснага чалавека. Я шкадую толькі аб тым, як гэта фіяска паўплывае на вашу рэпутацыю. Мяне не хвалюе мая ўласная, што таксама добра. Вядома, калі паліцыя даведаецца, што я здзейсніў гэтыя злачынствы, і што вы не маюць дачынення ні да аднаго з іх, вы не будзеце занадта моцна пакутаваць. Я ўсё яшчэ люблю цябе, мая дарагая, і калі мяне выпусцяць з турмы, я паспрабую як-небудзь загладзіць перад табой гэтыя пакуты".
  
  "Магчыма, яшчэ не занадта позна вярнуць грошы", - выказаў здагадку я. "Вы не ведаеце, дзе можна знайсці містэра Харві Мейнард?"
  
  Яна стомлена пахітала галавой.
  
  Мне прыйшла ў галаву ідэя. Гэта запатрабавала б пэўнай тонкай тэатральнасці з майго боку, але гэта магло б выратаваць нас абодвух. .
  
  "Няма ніякіх прычын," сказаў я, - каб хто-небудзь з нас пацярпеў з-за дзеянняў Харві Мейнард". Я ўзяў яе маленькія ручкі ў свае. "Ты будзеш давяраць мне, мая дарагая?" - Спытаў я.
  
  "Цаной майго жыцця", - сказала яна.
  
  "Я спадзяюся, што да гэтага наша прыгода не дойдзе", - сказаў я. "Цяпер ты павінна хутка сабраць рэчы і з'ехаць да сваёй сястры ў Кент".
  
  "Але—"
  
  “ А цяпер хутка. Я паклапачуся пра ўсё заўтра раніцай.
  
  “ Вельмі добра, дарагая. Я пакідаю ўсё гэта на тваё меркаванне.
  
  Пакуль яна збірала рэчы, я праверыў расклад цягнікоў. Менш чым праз гадзіну я пасадзіў яе ў экіпаж, і яна была на шляху да Кенсингтонскому вакзала.
  
  Я ведаў, што выкліку падазрэнні ў сваёй датычнасці да рабаўніцтва не толькі з-за таго, што ведаю камбінацыю сейфа, але і таму, што на наступную раніцу не з'яўлюся ў сваім офісе. Я не сумняваўся, што паліцыя будзе шукаць мяне дома. Я хутка падрыхтаваўся да іх прыезду.
  
  
  
  
  
  На наступную раніцу я ўстаў рана. Да іх вялікага здзіўлення і радасці, я адпусціў Кухарку і Мэры Эн на ўвесь дзень. Яны не задавалі мне пытанняў, але праз некалькі секунд яны сышлі. Я надзеў кепку і дрэнна сядзіць халат маляра, якія знайшоў у хляве разам з галлоном-іншым белай фарбы, узлез па прыстаўной лесвіцы да сцяны дома і пачаў наносіць фарбу на вонкавую сцяну. Кепка прыйшлася мне якраз, але халат лунаў вакол мяне, як палатка. Нанясенне фарбы на знешнюю сцяну майго дома было дастаткова прыемнай працай, і я мог бы атрымліваць асалоду ад ёю, калі б не ведаў, што мяне чакае наперадзе.
  
  Містэр Морхаус хутка адкрые офіс, і клеркі, правяраючыя змесціва сейфа, паведамяць аб нястачы. Пачнуцца паспешныя абмеркавання, спачатку недаверлівыя, а затым раз'юшаныя. Маё адсутнасць будзе заўважана. Паліцыя прыедзе да мяне дадому, магчыма, у суправаджэнні містэра Морхауса. Толькі тады я буду дакладна ведаць, спрацаваў мой план.
  
  Доўга чакаць мне не давялося. Перад маім домам спыніўся экіпаж, за якім вынікала запрэжка, запрэжаная чацвёркай коннікаў. Хударлявы, падобны на тхара мужчына выскачыў з экіпажа, і па яго ўказанні група афіцэраў выйшла з машыны і рассяродзілася, атачыўшы дом. Я перастаў маляваць, назіраючы за ўсёй гэтай дзейнасцю з вялікай цікавасцю. Маё сэрца білася ў грудзях, як барабан, а кроў бурліла па ўсім целе.
  
  Чалавек, які кіраваў дзейнасцю паліцыі, збіраўся пастукаць у парадную дзверы майго дома, калі яго паклікаў высокі стройны мужчына, які хуткім крокам наблізіўся да яго. Пристальность яго погляду не была падобная ні на што, што я бачыў да або пасля. Гэта быў, вядома, містэр Шэрлак Холмс. У мяне не было магчымасці сустрэцца з ім, але адзін з маіх кліентаў паказаў мне на яго на вуліцы. Паліцэйскі і містэр Холмс аб чым-то перагаварылі, а затым паліцэйскі пастукаў у дзверы малатком, каб паведаміць аб сваім прысутнасці.
  
  Я залез у акно другога паверха, паспешліва скінуў халат маляра і паклаў яго разам з фуражкай працоўнага ў куфар. Я адарваў вусы, якія раней прыляпіў спіртавы гумкай, і ўваткнуў іх у вечка куфра. На мне быў мой звычайны касцюм пад касцюмам мастака, так што мне спатрэбілася ўсяго толькі імгненне, каб спусціцца ўніз і паглядзець, хто пастукаў.
  
  "Містэр Джэймс Филимор?" гучна спытаў паліцэйскі.
  
  Я прызнаў, што я быў такім чалавекам.
  
  “ Я інспектар Лестрейд з Скотланд-Ярда. Я вымушаны папрасіць вас прайсці са мной, сэр.
  
  “ Чаму? У чым справа?
  
  - У “Морхаус Энд Ко" адбылося рабаванне, сэр, і вы знаходзіцеся пад падазрэннем.
  
  "Недарэчна".
  
  “ Гэта яшчэ трэба высветліць, сэр. Мы хацелі б задаць вам некалькі пытанняў.
  
  "Тады пытай," сказаў я, дазволіўшы праведнаму раздражненне прагучаць у маім голасе.
  
  “ Уніз, у Ярд, калі не пярэчыце, сэр.
  
  Дзеля прыстойнасці я побушевал яшчэ хвіліну ці дзве, затым дастаў сваё паліто з шафы ў пярэднім пакоі. Падчас папярэдняй сцэны містэр Холмс адышоў у бок і старанна агледзеў сцены і падлогу пярэднім пакоі — я не мог сабе ўявіць, навошта.
  
  "Калі вы скончылі, містэр Холмс," сказаў Лестрейд з ноткай сарказму ў голасе.
  
  "Цалкам," сказаў містэр Холмс і далучыўся да нас у дзвярах.
  
  Я дазволіў вывесці сябе вонкі, і калі мы выйшлі на вуліцу, я крытычна зірнуў на неба. "Я падазраю дождж", - сказаў я. “ Можа быць, вы будзеце так ласкавы і дазволіце мне вярнуцца за сваім парасонам?
  
  "Дом акружаны", - сказаў Лестрейд. "Збегчы праз акно або чорны ход немагчыма".
  
  "Скрупулёзнасць Скотленд-Ярда добра вядомая", - сказаў я. “Я ўсяго на хвілінку. Магу я ісці?"
  
  Лестрейд хмыкнуў у знак згоды.
  
  Стараючыся не паказваць які ахапіў мяне хвалявання, я прошествовала назад у дом, уяўляючы сабой ўвасабленне абражанага дабрачыннасці. Калі дзверы за мной зачынілася, я ўзбег па лесвіцы ў пакой, дзе пакінуў сваю вопратку мастака і іншыя прыналежнасці. Я надзеў падобны на палатку халат і кепку, старанна прыляпіў вусы і вылез у акно, дзе зноў ўзяўся за маляванне. Праз некалькі хвілін я пачуў шум на вуліцы. Паліцыянты мітусіліся вакол дома, нібы гэта быў потревоженный мурашнік. Пачулася шмат пытальных выкрыкаў, за якімі рушылі ўслед адмоўныя адказы.
  
  
  
  Міма прабег паліцэйскі і паглядзеў на мяне. "Вы не бачылі містэра Филимора?" ён паклікаў.
  
  "Га?" Спытаў я. "Хлопец, які 'жыве' тут, у гэтым доме?"
  
  "Так, так," нецярпліва сказаў паліцэйскі.
  
  “ Значыць, вярнуўся ў "іс "уаз, ці не так? Я адказаў так, як быццам месцазнаходжанне містэра Филимора мяне не тычылася. "Навошта ён табе, Теен? 'ты не зрабіў гэтага, ці не так? Гэты хлопец усё яшчэ павінен мне грошы!"
  
  "Не звяртайце ўвагі", - сказаў паліцэйскі і пабег далей. Імгненне праз паліцэйскія выцяклі з хаты, як чорная вада, і неўзабаве ўсё сціхла. Паліцыянты, іх экіпаж і суправаджаючыя з'ехалі шукаць мяне паўсюль, без сумневу, мяркуючы, што я нейкім чынам выслізнуў з іх прафесійных рук. І вось мне здалося, што мяне "... ніколі больш не бачылі ў гэтым свеце".
  
  Я быў па-за сябе ад радасці, думаючы, што мая спроба падмануць паліцыю ўвянчалася поспехам. Цяпер мне заставалася толькі далучыцца да сваёй жонцы ў Кенте. Хоць у мяне не было ніякіх далейшых планаў, я быў упэўнены, што прадставіцца магчымасць забяспечыць нашу бяспеку. Магчыма, калі-небудзь я нават змагу вярнуць тысячу фунтаў, якія мы з Эліс цяпер запазычылі Morehouse & Co. Я ўжо збіраўся залезці назад у акно, калі хто-то паклікаў мяне знізу. "Прабачце, шаноўны".
  
  Я паглядзеў уніз і быў здзіўлены, убачыўшы містэра Шэрлака Холмса, які глядзеў на мяне знізу ўверх і жэстыкуляваў сваёй кіем!
  
  "Так, губернатар?"
  
  "Я хацеў бы пагаварыць з вамі", - працягваў містэр Холмс. "Магчыма, вы будзеце так ласкавы спусціцца сюды на хвілінку".
  
  Я не мог уявіць, чаго ён мог ад мяне хацець, але я зрабіў тое, што зрабіў бы любы гандляр у маім становішчы. Я спусціўся і далучыўся да яго на зямлі.
  
  "Вам удалося збіць з панталыку паліцыю," ціха сказаў ён, " але мяне не так-то лёгка абдурыць.
  
  "Тады ў чым жа справа, губернатар?" Спытаў я, не адчуваючы сябе такім ужо упэўненым. Я быў шмат чуў аб талентах містэра Холмса — ды і хто ў Лондане не чуў? — але працягваў сваё ўяўленне, таму што не мог прыдумаць, чым яшчэ заняцца.
  
  "Поўна, поўна, містэр Филимор," жартаўліва сказаў містэр Холмс. “ Мастак без плям фарбы на чаравіках - гэта сапраўды дзіва. Вы згодныя?
  
  Узрушаны, я апусціў погляд на свае чыстыя чаравікі, толькі што вычищенные гэтым раніцай. Баюся, я глядзеў на містэра Холмса даволі тупа. Мяне сапраўды злавілі. Я думаў, што ўсё, што засталося, - гэта арышт і іншыя юрыдычныя фармальнасці.
  
  "Справы ў вас пойдуць лепш, калі вы вернеце грошы", - сказаў містэр Холмс.
  
  "Без пытанняў", - адказаў я. "Але ў мяне яго няма".
  
  "Значыць, ты ведаеш, дзе гэта", - абвінаваціў ён.
  
  Я не сумняваўся, што яна была ў Харві Мейнард. "Толькі ў самым цьмяным сэнсе," прызнаў я.
  
  “ Зразумела. Містэр Холмс доўга вывучаў мяне, без сумневу, аналізуючы ўсё, што мог разглядзець у маім целе, у пошуках падказак. Раптам ён рэзка засмяяўся. “ Пакінь сваю маскіроўку вунь там, у кустах, “ сказаў ён, - і пойдзем са мной у мае пакоя. Я не веру, што паліцыя патурбаваў нас. Яны шукаюць цябе на чыгуначных станцыях і ў доках ".
  
  Я не супраціўлялася, калі ён моцна схапіў мяне за руку і павёў у бок Бэйкер-стрыт. Я не змагла б збегчы, нават калі б захацела.
  
  
  
  
  
  Мы з містэрам Холмсам не абмяркоўвалі тэму, якая тады займала нашы розумы больш за ўсё. Я, таму што хацеў прывесці ў парадак свае думкі, а вуліца не здавалася мне прыдатным месцам для любых тлумачэнняў, якія я мог бы прапанаваць. Ён ... ну, я ўпэўнены, што ў містэра Холмса былі на тое свае прычыны. Мне сказалі, што ён заўсёды так рабіў. У любым выпадку, я маўчаў, пакуль містэр Холмс каментаваў перспектывы надвор'я і розныя музычныя прадстаўлення, якія даваліся ў многіх лонданскіх тэатрах. Толькі пасля таго, як мы дабраліся да яго пакояў і ён пасадзіў мяне ў крэсла з кубкам гарбаты, я сказала: "Прызнаюся, мне вельмі цікава, як вы апынуліся сёння раніцай міма майго дома".
  
  "Няма нічога прасцей растлумачыць", - сказаў містэр Холмс. “Мяне наняла кампанія "Морхаус і Ко". — Наколькі я разумею, вашыя працадаўцы, — каб вярнуць грошы, якія, па іх думку, вы скралі".
  
  "І ўсё ж," сказаў я, - нават пасля таго, як вы здагадаліся, што гэта я фарбаваў дом, вы ўсё роўна не перадалі мяне паліцыі". Шчыра кажучы, я быў уражаны.
  
  "Я ніколі не мяркую", - перасцярог мяне, містэр Холмс. Ён усміхнуўся. "І павінен сказаць, што я быў цалкам зачараваны вашай просты хітрасцю".
  
  Я сам лічыў гэтую выкрут вельмі дасціпнай, але не бачыў ніякай карысці ў тым, каб спрачацца пра гэта з містэрам Холмсам.
  
  
  
  “ Акрамя таго, - працягнуў містэр Холмс, “ заўсёды ёсць час, каб выклікаць паліцыю. Сёння раніцай маёй галоўнай клопатам было вярнуць грошы.
  
  "Я не—" пачаў я.
  
  Містэр Холмс перапыніў мяне, падняўшы руку. “Вы маеце толькі цьмянае ўяўленне, дзе гэта знаходзіцца. Так вы сказалі. І гэта праўда, што чалавек вашага становішча ў такой кампаніі, як Morehouse & Co., не часта бывае злачынцам. Я падазраю, што вас вымусілі нейкія надзвычайныя абставіны абкрасці свайго працадаўцы. Я прывёў вас сюды, таму што мне цікава пачуць падрабязнасці вашай гісторыі.
  
  "Тады вельмі добра", - сказаў я. І калі сонца наблізілася да поўдня і па кватэры містэра Холмса на Бэйкер-стрыт папаўзлі цені, я распавёў яму гісторыю містэра Харві Мейнард так, як пачуў яе ад Эліс, нічога не ўтойваючы. Калі містэр Холмс збіраўся хоць крыху давяраць мне, то я павінен давяраць яму ў адказ.
  
  Містэр Холмс слухаў, пыхкаючы люлькай, час ад часу задаючы пытанне, каб растлумачыць сітуацыю. Часта я не бачыў прычын для яго пытання, але заўсёды рабіў усё магчымае, каб адказаць на яго. Магчыма, яму ўдалося б знайсці грошы, скрадзеныя Эліс, або нават самога містэра Харві Мейнард.
  
  Калі я скончыў, містэр Холмс яшчэ некалькі хвілін попыхтел, відавочна, пагрузіўшыся ў адну з сваіх знакамітых задуменных паўзаў. Нарэшце ён загаварыў. "Ваша жонка - ахвяра горшага гатунку дробнага махляра", - заўважыў ён. “ І ваша адзінае злачынства, містэр Филлимор, заключаецца ў тым, што вы не дазволілі паліцыі выпрабаваць няёмкасць з-за арышту невінаватага чалавека.
  
  Я быў па-за сябе ад радасці, пачуўшы словы містэра Холмса. "Значыць, вы не будзеце пярэчыць супраць прыцягнення да адказнасці гэтага дробнага махляра, містэра Харві Мейнард?" - Спытаў я.
  
  “ Абсалютна ніякіх. І я мяркую, мы таксама можам разлічваць вярнуць грошы, або, ва ўсякім выпадку, значную іх частку. Фактычна, я ўжо пачаў сваё расследаванне ў гэтым кірунку.
  
  “ Ты ўважліва вывучаў мой пад'езд? - Выказаў здагадку я.
  
  “ Вельмі добра, містэр Филимор. Я мяркую, што вы такі ж здольны вучань, як і сам Уотсан!
  
  Я не ведаў, радавацца мне параўнанні з доктарам Ватсана або оскорбляться тонам містэра Холмса.
  
  Пакуль я ўсё яшчэ ламаў над гэтым галаву, містэр Холмс дастаў з кішэні насоўку і разгарнуў яго перада мной на маленькім століку. "Вось," сказаў ён, запрашаючы мяне разгледзець хустку больш уважліва, " што вы пра гэта думаеце?"
  
  У цэнтры тканіны было нейкае маленькае жоўтае зярнятка. Я ўважліва паглядзела на яго, затаіўшы дыханне, каб не патрывожыць яго. "Што гэта?" Я спытала.
  
  “Гэта, - сказаў ён, - усяго толькі крупінка пілавіння. Калі вы асцярожна вдохнете іх водар, то, без сумневу, адчуеце, як і я, затхлы пах пойла".
  
  Я не адчуў ніякага паху, ужо дакладна не таннага піва, але, несумненна, містэр Холмс меў рацыю. "Хм", - вось і ўсё, што я сказаў.
  
  "Паколькі я б не адважыўся паверыць, што вы ці хто-небудзь яшчэ ў вашым доме мае звычку наведваць нізкапробныя публічныя дамы, я магу з упэўненасцю выказаць здагадку, што гэты кавалачак пілавіння пакінуў наш сябар, містэр Харві Мейнард".
  
  "Магчыма", - сказаў я асьцярожна. "Але ў горадзе павінны быць сотні, нават тысячы падобных устаноў".
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў містэр Холмс. "Аднак я веру, што мы можам аддзяліць збожжа ад пустазелля". З зручнай паліцы ён дастаў Новую буйнамаштабную артылерыйскую карту Лондана і прыгарадаў Г. У. Бэкана. Містэр Холмс адкрыў кнігу, і я ўбачыў, што амаль кожная старонка была забяспечаная пазнакамі ад рукі. Бегла прагартаўшы тым, містэр Холмс знайшоў патрэбную старонку і задаволена ўздыхнуў.
  
  "Вось мы і прыехалі", - сказаў ён. "Вы заўважылі, што, калі містэр Мейнард выходзіў з вашага дома ў той адзіны раз, калі вы сустрэліся, ён абагнаў пару незанятых таксі замест таго, каб наняць адно з іх".
  
  “Цалкам дакладна. Важны гэты факт?"
  
  “ Так і ёсць. Але толькі таму, што дзеянні містэра Мейнард могуць падказаць нам, у якім установе ён падабраў гэтыя пілавінне.
  
  Я на імгненне задумаўся. "Вядома", - усклікнуў я. "Гэта месца, павінна быць, зусім побач з маім домам — можна сказаць, пешшу".
  
  “ Элементарна, мой дарагі Филимор. Давайце звернемся да паважанай кнізе містэра Бэкана.
  
  Мы схіліліся над кнігай, і містэр Холмс правёў тонкім пальцам па вуліцах Сэнт-Мэрилебона, час ад часу спыняючыся, каб прачытаць паметкі, зробленыя яго павуковых почыркам. "Вось," неўзабаве сказаў ён, пастукваючы пальцам па кнізе, - у гэтым завулку, недалёка ад Іст-стрыт, ёсць нізкае ўстанова, прославляющееся ў імя ягнят-блізнят".
  
  "Я здзіўлены, пачуўшы аб такім установе досыць блізка, каб мы маглі дайсці туды пешшу".
  
  "Сапраўды", - сказаў містэр Холмс. “Гэта крыецца ў маленькім інфікаванай нарыве у здаровай тканіны нашага выдатнага раёна. Нам пашанцавала, што ў нашым раёне больш няма падобных камерцыйных гатэляў, не ў апошнюю чаргу таму, што нам давялося б абшукваць іх усё, пакуль мы не знайшлі містэра Харві Мейнард. Паколькі абставіны склаліся так, што я цалкам упэўнены, што мы знойдзем вінаватага тут. Ён закрыў кнігу і вярнуў яе на паліцу. "Такім чынам," сказаў ён. “Ужо амаль апоўдні; і хоць такі чалавек, як Харві Мейнард, можа пачаць піць раніцай, ён, безумоўна, будзе працягваць піць днём. Мяркую, у нас ёсць час паснедаць, якога я, ва ўсякім выпадку, яшчэ не еў. Не жадаеце далучыцца да мяне?
  
  "Адчуваючы, што сітуацыя знаходзіцца пад кантролем, я быў бы рады".
  
  “ Тады я патэлефаную місіс Хадсон.
  
  
  
  
  
  Мы скончылі снедаць і падрыхтаваліся да нашага прыгоды. Містэр Холмс паклаў пісталет у кішэню і настаяў, каб я насіў адзін з пісталетаў доктара Ватсана. "Хоць," прызнаў ён, - я не думаю, што ў нас будзе магчымасць імі скарыстацца".
  
  Я кіўнула, спадзеючыся, што ён меў рацыю.
  
  “ Тады вельмі добра, містэр Филимор. Хадзем. 'Гульня пачынаецца!"
  
  Містэр Холмс вывеў мяне з пакоя на вуліцу, дзе пакрочыў па тратуары так хутка, што я з цяжкасцю паспяваў за ім. Наша дыханне напоўнілася водарам ранняга вясновага паветра. Я прызнаю, што хваляванне і страх змяшаліся ў маёй грудзей. Я, вядома, хацеў прыцягнуць Харві Мейнард да адказнасці, таму адчуваў, што выконваю дабрадзейную місію, але я таксама ведаў і свае ўласныя недахопы. Маё зносіны з злачынцамі і іншымі схільнымі да гвалту тыпамі абмяжоўвалася чытаннем пра іх у Times. Як я адрэагую, калі зноў сустрэнуся з містэрам Мейнардом? Я паняцця не мела. Я паспрабавала захаваць у памяці твар маёй дарагой Эліс на першым плане. Я рабіла гэта дзеля яе.
  
  Мы згарнулі на Падынгтан-стрыт, па якой зрабілі кароткі шлях да Іст-стрыт. Амаль адразу ж мы згарнулі на значна меншую вуліцу, амаль завулак, які рабіў круты паварот у бок ад вуліцы, якую мы толькі што пакінулі. Цяпер мы стаялі на чале квартала, які, як апісаў яго раней містэр Холмс, сапраўды быў "маленькім інфікаваным нарывамі у здаровай тканіны нашага выдатнага раёна". Старыя дамы стаялі ўшчыльную адзін да аднаго, перамяжоўваючы камерцыйнымі ўстановамі ўсё больш запушчанага выгляду. Як такое месца магло існаваць так блізка да больш вытанчанай атмасферы Бэйкер-стрыт, я паняцця не маю. Я пакідаю гэтае пытанне на меркаванне горадабудаўнікоў. Я дакладна ведаю адно: калі б не даручэнне, па якой мы былі наняты, я быў бы рады вярнуцца на хай-стрыт, якая ўсё яшчэ знаходзілася ўсяго ў некалькіх кроках адсюль.
  
  "Думаю, як раз тут", - сказаў містэр Холмс, калі мы ішлі пад пільнымі поглядамі бедных вулічных гандляроў і разбэрсаных гультаёў. Значна раней, чым мне б хацелася, мы з містэрам Холмсам апынуліся перад струхлелай камерцыйным гатэлем з бруднай шыльдай, якая вісела над дзвярыма, паведамляе, што гэта "Блізняты-ягняты".
  
  "Хадзем, містэр Филимор," весела сказаў містэр Холмс, як быццам мы збіраліся прагуляцца па Сэнт-Джэймс-парку. Ён узяў мяне пад руку, і мы разам увайшлі ў ўстанову.
  
  Паб апынуўся нізкім і цёмным установай, хоць і некалькі цішэй, чым я чакаў. Тая кліентура, якая там была, апынулася не лепш, чым павінна была быць. Я шчыра пагарджаў любога мужчыну, які сноўдаўся па пабу ў такі ранні час, таму што было ўжо крыху за поўдзень. Паветра быў прасякнуты тытунёвым дымам і таннымі спіртнымі напоямі - пах, які, як мне здаецца, я пазнаў бы па адзінай крупинке пілавіння, пакінутай містэрам Харві Мейнардом ў пярэднім пакоі майго дома, калі б я сапраўды быў у стане яго выявіць. Знаходжанне ў такім месцы прымушала мяне моцна нервавацца — пачуццё, якое відавочна не падзяляў мой спадарожнік.
  
  Злыя вочы глядзелі, як мы падышлі да пустой стала і селі. Стальніца была ліпкай ад папярэдніх паліваньняў, што дадавала агіды да маёй нервовасці. Тым не менш, надзея на тое, што мы знойдзем тут Харві Мейнард, прымусіла мяне не звяртаць увагі на свой дыскамфорт.
  
  З'явіўся афіцыянт, нешта прабурчаў на нас, прыняў у Холмса наш заказ і пайшоў.
  
  "Ты ўпэўнены, што мы ў патрэбным месцы?" - Спытаў я.
  
  “ Запэўніваю вас, нідзе паблізу няма нічога падобнага.
  
  Я кіўнуў. Я быў абсалютна ўпэўнены ў містэрам Холмса.
  
  "Вы бачыце яго?" - Спытаў Холмс.
  
  “Я не бачыў яго, калі мы ўвайшлі. Ён можа быць адным з мужчын, якія сядзяць у тым цёмным куце".
  
  Холмс кіўнуў. "Тады пачакаем," сказаў ён.
  
  Час ішло. Афіцыянт прынёс дзве гурткі з агідна пахне пойлам, з якіх я піў дзеля прыстойнасці. Холмс пакінуў свой напой некранутым.
  
  Мае вочы прывыклі да асвятлення ў пабе, і я зразумеў, што ні адзін з мужчын у куце не быў Харві Мейнардом. Я паведаміў пра гэта Холмсу. Ён кіўнуў.
  
  Прыходзілі мужчыны, дапівалі свае напоі, выціралі раты тыльным бокам рукавы і зноў сыходзілі. Іншыя мужчыны заставаліся, па-відаць, з'яўляючыся такой жа часткай абстаноўкі, як і мэбля.
  
  Раптам нейкі чалавек уварваўся праз зачыненыя дзверы ў задняй частцы пакоя, разляцеўшыся ва ўсе бакі вялікімі драўлянымі трэскамі. Мужчына не змог утрымаць раўнавагу і, пошатнувшись, ўпаў спіной на стол, які з гучным трэскам абрынуўся пад ім. Мужчыны, якія сядзелі за сталом, нырнулі ў сховішча. Адразу ж з задняй пакоі з'явіўся яшчэ адзін мужчына, які накінуўся на першага мужчыну і пачаў біць яго па галаве і целе. Але чалавек на падлозе стараўся з усіх сіл.
  
  "Гэта ён", - усхвалявана сказаў я Холмсу. "Чалавек, які ўляцеў у дзверы першым, - Харві Мейнард". Я ўстаў, збіраючыся схапіць Мейнард, але Холмс паклаў руку мне на плячо і паківаў галавой.
  
  Адзін з мужчын, якія сядзелі за сталом, адцягнуў нападніка Мейнард ад сябе і пачаў наносіць яму ўдары. Затым іншы мужчына пачаў наносіць ўдары яму. Неўзабаве ўся пакой была ўцягнутая ў лютую бойку. Мы з Холмсам попятились да дзвярэй.
  
  Мейнард выцягнуў аднекуль нож і замахнуўся ім на чалавека, які напаў на яго першым. Раптам пачуўся стрэл, кім менавіта, я сказаць не магу. З яго мог стрэліць любы з тузіна грубых, непаваротлівых мужчын, якія ўсё яшчэ знаходзіліся ў пакоі.
  
  Усе замерлі. Варухнуўся толькі Харві Мейнард. Ён паваліўся на падлогу, відавочна, смяротна паранены. Мы пачулі паліцэйскі свісток, а затым цяжкі бег. Мужчыны, якія да гэтага так спакойна пілі, праціснуліся паўз нас і паспешліва пакінулі пакой, без сумневу, баючыся быць выяўленымі ў такім месцы і ў такі час.
  
  Я хацеў рушыць услед за імі, але містэр Холмс паклаў руку мне на плячо. "Пачакайце", - сказаў ён. Насуперак усім інстынктам майго цела, я чакаў. Неўзабаве пакой апусцела, засталіся толькі мы і містэр Мейнард, які ціха і нерухома ляжаў на истертом бруднай падлозе. Кроў расцяклася па пілавіння, якія былі нам так карысныя. Холмс хутка падышоў да яго і з майстэрствам, выпрацаваным доўгай практыкай, хутка абшукаў кішэні мужчыны.
  
  "А", - сказаў Холмс, здабываючы пачак з унутранай кішэні паліто Мейнард. Усярэдзіне пачкі была пачак десятифунтовых банкнот. Грошы, якія скрала Эліс — яны павінны былі быць! Я быў у захапленні. Холмс шматзначна зірнуў на мяне і засунуў пакет у кішэню свайго паліто. Адным грациозным рухам ён падняўся на ногі і пацягнуў мяне да дзвярэй. Мы выйшлі на вуліцу і кінуліся ў стайню праз дарогу. Адтуль мы назіралі, як паліцэйскія галопам ўварваліся ў "Твін Лэмбс".
  
  
  
  "Хто-то застрэліў Мейнард", - усклікнуў я.
  
  "У самой справе," спакойна заўважыў Холмс. “ Мяркую, я пакіну раскрыццё гэтага злачынства паліцыі. Смерць падбрэхавічы мяне не надта турбуе.
  
  Я узрушана паглядзеў на яго. Хоць я, вядома, не адчуваў любові да Харві Мейнарду, стаўленне містэра Холмса было ў пэўным сэнсе нечаканым. Але, памеркаваўшы, нават у той момант я зразумеў, што нас з маёй Алісай наведала міласэрнае Провід. Містэр Холмс верне грошы — усё, што Мейнард яшчэ не выдаткаваў — кампаніі Morehouse & Co., тым самым давёўшы яшчэ адно з сваіх спраў да паспяховага завяршэння. Morehouse & Co. ласкава прыме страчаныя грошы, хоць ніхто там, магчыма, ніколі не даведаецца праўды пра тое, чаму і як яны былі скрадзеныя. І, магчыма, самае галоўнае, мы з Эліс зараз былі вольныя ад замахаў Харві Мейнард.
  
  Мы з Холмсам вярнуліся ў яго апартаменты, дзе ён хутка арганізаваў маю паездку ў Кент для сустрэчы з жонкай, а адтуль на карабель, які неўзабаве павінен быў адплыць ў Злучаныя Штаты Амерыкі. Нашым канчатковым пунктам прызначэння павінен быў стаць Сан-Францыска.
  
  "Я павінен папрасіць вас і вашу жонку ніколі не вяртацца ў Англію", - папярэдзіў Холмс. "Я прашу вас аб гэтым, як для сябе, так і дзеля вас саміх: паліцыя, несумненна, негатыўна паставіцца да некаторых дзеянням, дасканалым намі троими".
  
  Я кіўнуў. “ Не ведаю, як вас аддзячыць за вашу дабрыню, - сказаў я, паціскаючы яму руку.
  
  "Я чырванею," сказаў Холмс і апусціў вочы.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ВИГГлНС, ЛІДЭР НЕРЭГУЛЯРНЫХ ФАРМІРАВАННЯЎ З БЭЙКЕР-СТРЫТ
  
  "Што гэта, чорт вазьмі, такое?" Я ўскрыкнуў, таму што ў гэты момант у холе і на лесвіцы пачуўся тупат мноства крокаў, які суправаджаецца выразамі агіды з боку нашай кватэрнай гаспадыні.
  
  "Гэта аддзяленне доказнай паліцыі на Бэйкер-стрыт", - сур'ёзна сказаў мой спадарожнік; і пакуль ён гаварыў, у пакой уварваліся з паўтузіна самых брудных і абадраных вулічных арабаў, якіх я калі-небудзь бачыў.
  
  "Увага!" - крыкнуў Холмс рэзкім тонам, і шасцёра маленькіх брудных нягоднікаў выстраіліся ў шэраг, як статуэткі сумніўнай рэпутацыі. “ У будучыні вы павінны пасылаць Уиггинса з дакладам аднаго, а астатнія павінны чакаць на вуліцы. Вы знайшлі гэта, Уиггинс?
  
  "Не, сэр, мы не можам", - сказаў адзін з маладых людзей.
  
  “Я і не чакаў, што вы гэта зробіце. Вы павінны працягваць, пакуль не зробіце. Вось ваша жалаванне". Ён уручыў кожнаму з іх па шиллингу. “ А цяпер ідзі і ў наступны раз вяртайся з больш падрабязным справаздачай.
  
  Ён махнуў рукой, і яны кінуліся ўніз па лесвіцы, як зграя пацукоў, і ў наступнае імгненне мы пачулі іх пранізлівыя галасы на вуліцы.
  
  "З аднаго гэтага маленькага жабракі можна выцягнуць больш працы, чым з тузін паліцыянтаў", - заўважыў Холмс.
  
  —Эцюд у пунсовых тонах
  
  
  
  
  аўтар НОРМАН ШРАЙБЕР
  
  
  
  
  
  Клічце мяне Уиггинс
  
  Клічце мяне Уиггинс. Так звяртаюцца да мяне мае самыя блізкія сябры - за адзіным выключэннем містэра Шэрлака Холмса. Ён называе мяне "малады чалавек", а ў некаторых выпадках, сэнс якіх выслізгвае ад мяне, "містэр Уиггинс". Усё гэта гучыць для маіх вушэй лепш, чым яго звычайнае апісанне мяне ў ранейшыя часы як свайго "маленькага бруднага лейтэнанта". Менавіта тады я быў лідэрам той групы вулічных хлапчукоў, якую містэр Холмс з задавальненнем называў сваімі нерэгулярны атрадамі з Бэйкер-стрыт.
  
  І так, я сапраўды лічу містэра Холмса сваім сябрам і, калі гэта не будзе занадта выхвалястым даданнем, я ведаю аб ім тое, чаго не ведае ніхто іншы. Рэчы, я мяркую, якія яго ганарлівая натура не дазволіла б яму раскрыць. Напрыклад, гэты чалавек - філантроп. Так, ён такі! Ён стварыў тое, што яму прыемна называць "Фондам Уиггинса", і выцягнуў мяне з сцёкавай канавы. Мне не сорамна прызнацца, што я дзіця вуліцы — выхаваны "на камянях", як мы гаворым. Містэр Холмс параіў мне згадваць пра гэта рэдка, калі наогул згадваць. Але гэта Божая праўда. Ён прымудрыўся змяніць маё жыццё, за што я яму вельмі ўдзячны.
  
  Мы з містэрам Холмсам ўпершыню сустрэліся, калі ён толькі пачаў працаваць дэтэктывам-кансультантам. Я адразу зразумеў, што ён ходзіць па розных месцах. У той час мне было адзінаццаць гадоў, але я таксама бываў у розных месцах. І калі б не містэр Холмс, я мог бы быць у адным з гэтых месцаў нават цяпер. Мы з прыяцелямі аказвалі паслугі — выконвалі даручэнні і да таго падобнае — розным людзям. Мы былі лепшымі і хутчэй за ўсіх даставалі піва. І калі вам патрэбен быў хто-то, хто прытрымаў бы вашых коней, пакуль вы займаліся бізнэсам, то мы былі арабамі для гэтай працы. Гэта лепш, чым лазіць па коміна за грошы і не мець за гэта нічога, акрамя пласта сажы і кашлю, які застанецца ў цябе на ўсё астатняе жыццё. А калі грошай не трэба было зарабіць, мы не былі занадта пераборлівыя. Мы маглі б узяць яблык з каляскі або чихалку — для вас гэта насавой хустку - або што-небудзь яшчэ з кішэні якога-небудзь дзівака. Заўсёды ёсць некалькі пені, якія можна зарабіць на змесце чужога кішэні.
  
  Паліцыя — ці, па меншай меры, найбольш разумныя члены гэтай жаласнай кампаніі — адпраўляліся за радай у якая стала знакамітай кватэру на Бэйкер-стрыт, 221Б. Містэр Холмс, у сваю чаргу, час ад часу звяртаўся да паслуг мяне і маіх таварышаў. Так што вы маглі б сказаць, што я быў дэтэктывам-кансультантам дэтэктыва-кансультанта. Ён быў шчодры на чаявыя. Што больш уражліва, ён быў справядлівы. Ён наняў нас, каб мы былі яго вачыма і вушамі. Ён сказаў, што ніхто ніколі не западозрыць беспрытульнікаў у шпіянажы. Мне не падабалася, калі мяне называлі шпіёнам. Гэта амаль гэтак жа дрэнна, як калі б мяне лічылі стукачом. Але мне падабалася адчуваць яго грошы ў сябе на далоні, і праца была захапляльнай. І па-свойму мы дапамагалі людзям. Гэта таксама было добра.
  
  Не так ужо шмат людзей ведаюць аб Фондзе Уиггинса — збольшага таму, што на самой справе нічога падобнага не існуе, а збольшага таму, што я адзіны атрымальнік. Гэта здарылася, калі я быў ужо даволі старэчых гадоў. Мне было па меншай меры дванаццаць гадоў, магчыма, трынаццаць. Я толькі што скончыў выкладаць яму свае апошнія адкрыцці ў яго карысць. Ён сядзеў у сваім вялікім крэсле. Здавалася, ён ледзь слухаў мяне. Яго вочы былі полузакрыты. Тыя нешматлікія сілы, якія ён затрачивал, здавалася, траціліся на тое, каб падымаць над галавой велізарныя клубы люлькі дыму, як быццам набліжалася невялікая бура.
  
  Я скончыў сваё натхнёнае апавяданне пра приездах і ўцёках подлага хлопца, і наступіла цішыня. Не было нават звычайнага "Малайчына, Уиггинс", якое было самым добрым абыходжаннем, якое ён ўжываў у тыя дні. Раптам ён падняўся з крэсла, рассыпаючы попел па падлозе; шырока адкрыў вочы і ўтаропіўся прама мне ў вочы.
  
  "Калі б я," сказаў ён напружана, " даў табе і хлопчыкам па тры гинеи за месяц працы, колькі шылінгаў гэта склала б?"
  
  "Перш за ўсё, сэр, - сказаў я, - гэта, верагодна, обсчитало б нас па меншай меры на дзве гинеи, зыходзячы з аб'ёму гандлю, якую мы вядзем адзін з адным". А потым я дадаў: "Калі вы не пярэчыце, што я так кажу, сэр".
  
  "Адказвай на мой пытанне", - раўнуў ён.
  
  "Мне не падабаецца кірунак гэтай размовы, вось і ўсё", - сказаў я.
  
  "Мы не гаворым аб вашым даходзе", - сказаў ён. "Я проста спрабую вырашыць праблему".
  
  Ну, гэта было зусім іншае. Ён атрымаў поспех ва ўменні гаварыць на адну тэму, калі ты быў упэўнены, што гэта зусім іншая.
  
  "Тры гинеи," сказаў я, "гэта шэсцьдзесят тры шылінгі".
  
  “ І дваццаць гінэяў?
  
  
  
  "Чатырыста дваццаць шылінгаў," выпаліў я ў адказ.
  
  "Процитируй радок з Шэкспіра", - сказаў ён.
  
  "О, Рамэа," сказала я фальцэтам, размахваючы рукамі, " дзе ты, о, Рамэа?"
  
  "Дзе ты гэтаму навучылася?" - спытаў ён.
  
  "О, гэта ўсім вядома", - сказаў я.
  
  "Што гэта значыць?" спытаў ён.
  
  "Таму арт-Рамэа", - няўпэўнена выказаў здагадку я.
  
  "Тваімі ўласнымі словамі", - раўнуў ён.
  
  “ Я мяркую, яна цікавіцца...
  
  "Яна?" зароў Холмс. - Хто яна? - спытаў я.
  
  "Джульета," прашаптаў я.
  
  "Так, працягвай".
  
  "Джульета распытвае пра месцазнаходжанне Рамэа".
  
  "'Чаму' азначае 'чаму', "раўнуў Холмс," а не 'дзе".
  
  "Гэта так і ёсць?"
  
  "Так, гэта так".
  
  “ О, тады яна пытаецца, чаму Рамэа— гэта што?
  
  "Чаму Рамэа ёсць Рамэа".
  
  “Чаму яго назвалі Рамэа? Што ж, я думаю, гэта добры пытанне. Дурацкае імя, ці не так?"
  
  Холмс паківаў галавой. "Малады чалавек," сказаў ён, - вы праніклівы, як іголка, але, на жаль, маеце патрэбу ў адукацыі".
  
  І ён настойваў.
  
  "Такім чынам," спытаў ён, " чаму Джульеце так важна ведаць што-небудзь пра Рамэа?"
  
  "Ну, ён жа яе хлопец, ці не так?"
  
  "Для мяне гэтага дастаткова", - сказаў Холмс.
  
  Я ўсміхнулася з палёгкай, на самай справе не разумеючы, чаму я ўсміхаюся.
  
  "Ты здольны на большае, малады чалавек", - сказаў ён. "Мы збіраемся даць табе адукацыя".
  
  "Адукацыя". Я ляснулася. “У мяне няма часу на гэтую лухту. Мне трэба займацца бізнесам. І, акрамя таго, я не магу па-сапраўднаму прадставіць сябе разыграўся школьнікам, якія сядзяць у класе ".
  
  “Хто, чорт вазьмі, сказаў хоць слова аб класах? Я сказаў, што табе трэба адукацыю, а не заключэнне", - сказаў ён. "Заняткі пачынаюцца пазней, у каледжы".
  
  "Каледж". Я чмыхнула. “Я? У мяне жыццё такая, якой я яе хачу. Навошта псаваць яе каледжам? Я займаюся сваімі справамі. Я раблю абход. Я ведаю, дзе ўзяць шылінг тут шылінг і там. Гэта было на мінулым тыдні, я атрымаў два шылінгі ад джэнтльмена, якому трэба было, каб я патрымаў яго коней дзесяць хвілін. Каго ты ведаеш, хто можа зарабіць два шылінгі за дзесяць хвілін?"
  
  "Дазвольце мне задаць вам пытанне", - сказаў Холмс. "Калі б вы ішлі па вуліцы і натыкнуліся на манету ў паўкроны, напалову схаваную ў бруду канавы, што б вы зрабілі?"
  
  "Я б агледзеўся, - неадкладна адказаў я, - каб пераканацца, што гэта не жарт, таму што я ненавіджу, калі з мяне робяць дурня".
  
  “ А калі б гэта не было жартам?
  
  "Я б схапіў гэта прама зараз".
  
  "Чаму", - спытаў ён.
  
  "Калі вы бачыце што-то каштоўнае ў канаве, - сказаў я, - вы не можаце проста пакінуць гэта там".
  
  “ Нават калі ён увесь у гразі?
  
  "Ты счищаешь гэта," сказаў я, "і тады атрымліваеш ад гэтага карысць".
  
  “Вы і ёсць гэтая манета, малады чалавек, - сказаў Холмс, - і вам належыць добрая чыстка і адукацыю. У адваротным выпадку вы застанецеся ў канаве і ў вас не будзе магчымасці ўдасканальвацца".
  
  Мне не спадабалася, што мяне падманулі маімі ж словамі, і я вылецеў з хаты. Я шпацыраваў па Лондане, спрабуючы супакоіцца. Гэта не спрацавала. Яго словы прымусілі мяне звярнуць увагу на тое, што было вакол мяне: хлопцы, якія былі на пяць, дзесяць ці нават пятнаццаць гадоў старэйшы за мяне, якія былі, калі казаць адкрыта, у дрэнным стане. Яны больш не былі дастаткова спрытныя, каб бегаць па даручэннях. Яны былі скаваныя алкаголем і жорсткімі траўмамі. Яны спалі пад мастамі і пад чыгуначнымі аркамі. Чым больш працавітыя з іх стваралі самую ганебную бачнасць, тым лепш было прасіць міласціну. Я бачыў гэтыя сцэны тысячы разоў і смяяўся над імі. Дзякуючы містэру Холмсу, на гэтай прагулцы я адчуў, што бачу сваю будучыню.
  
  На наступны дзень я вярнуўся на Бэйкер-стрыт, 221Б, і абвясціў аб сваім жаданні атрымаць адукацыю. Ён усміхнуўся і запэўніў мяне, што гэта не нанясе вялікай шкоды. Яго ўяўленні аб тым, як даць мне адукацыю, былі такімі ж неортодоксальными, як і той кароткі акадэмічны экзамен, які ён зладзіў мне ў той знамянальны дзень. Ён навучыў мяне асновам дысцыплін, у якіх сам быў добра абазнаны. Як паказаў доктар Ватсан, ёсць многае, чаго містэр Холмс не ведаў ці не хацеў ведаць. Да гонару майго новага настаўніка, ён прызнаў, што вельмі многія вобласці ведаў маглі б мне спатрэбіцца, нават калі б яны былі недарэчныя для яго. Ён наняў іншых настаўнікаў, каб яны навучалі мяне. Відавочна, ён збіраў ахвяраванні ад некалькіх абраных душ, каб аплаціць любыя выдаткі. Гэта тое, што мы называем Фондам Уиггинса.
  
  Мне далі грунтоўную падрыхтоўку па класіцы. Ён паклапаціўся аб тым, каб я вывучыў належны мова, і манеры. Ён папярэдзіў мяне, каб я ніколі не казаў у сваёй натуральнай манеры. Ён сказаў, што ў ангельцаў такая своеасаблівая прырода, што, нягледзячы на мае цноты і ўсё, чаго я, магчыма, дасягнуў, мяне будуць пазбягаць, калі мая гаворка выдасць маё паходжанне. Мы ўсе адкуль-то прыйшлі, і я нічога гэтага не саромеюся. Але я не збіраўся ўкладваць столькі сіл, а потым усё губляць толькі з-за нейкіх дурных забабонаў аб сучках, напрыклад.
  
  Да майго здзіўлення, я даволі добра асвоіўся з гэтым новым рэжымам. Я выявіў, што многае з таго, што яны называюць адукацыяй, падобна на тое, як мы арыентуемся ў сваёй жыцця на вуліцы, за выключэннем таго, што адукацыя непрыхільна ставіцца да больш маляўнічым мове, якім мы приправляем нашу гаворка. Мы ўспрымаем факты такімі, якімі мы іх бачым, і выкарыстоўваем іх для фармулявання ідэй і дзеянняў — незалежна ад таго, ці датычацца гэтыя ідэі найлепшага спосабу пражыць добрае жыццё або найлепшага спосабу забяспечыць выкананне найлепшых даручэнняў. Працэс, з дапамогай якога мы думаем і дзейнічаем, аднолькавы. Гэта было адначасова гнятліва і абнадзейліва.
  
  Я быў прыняты ў Крайст-Чэрч, Оксфард, ва ўзросце семнаццаці гадоў. Я ніколі не задаваўся пытаннем, як я змог паступіць туды. Я ведаю, што праявіў пэўныя заслугі. Я таксама ведаю, што мець містэра Холмса ў якасці абаронцы не пашкодзіла. Больш за ўсё на свеце мне хацелася прысутнічаць на лекцыі, дзе доктар Чарльз Лютвидж Доджсон, якога некаторыя, магчыма, ведаюць як Люіса Кэрала, стаяў бы на трыбуне і распавядаў пра цуды матэматыкі. На жаль, Доджсон больш не хацеў быць лектарам і адышоў ад спраў. Аднак ён працягваў даваць урокі логікі некалькіх шчасліўчыкам, у асноўным старшеклассницам. Мне ўдалося ўгаварыць сябе запісацца на прыватныя заняткі, якія ён праводзіў у доме, які мы называем каледжам Крайст-Чэрч. Я не страціў сваёй здольнасці або інстынкту выконваць даручэнні і аказваць паслугі і, шчыра кажучы, убіўся ў давер да доктара Доджсону.
  
  
  
  
  
  Некалькі гадоў таму я ўзяў на сябе смеласць пазнаёміць Холмса з Доджсон. Мой матыў быў просты. Я хацеў прысутнічаць пры тым, што абяцала стаць самай асляпляльнай гутаркай двух самых выбітных логікі нашай цывілізацыі.
  
  
  
  Мяркую, я таксама хацеў паказаць містэру Холмсу, што вращаюсь ў рэспектабельных колах, і гэта было не проста нагодай для хвальбы, а хутчэй данінай павагі самому містэру Холмсу. Менавіта ён ператварыў мяне з вулічнага хлапчука ў адукаванага чалавека з перспектывамі. Ён зрабіў гэта, адкрыўшы мне свет літаратуры і навучання, і ён даў мне трохі хітрасці, якая дапамагла б мне ў розных сацыяльных і прафесійных сітуацыях. Дзякуючы яго дапамозе і дапамогі тых ананімных ахвярадаўцаў у мяне былі сродкі, каб паступіць у Оксфард і вучыцца там. Я не ведаў, куды прывядзе мяне маё адукацыю. Холмс не рабіў сакрэту з сваёй веры ў тое, што я стану цудоўным дэтэктывам-кансультантам. Доджсон распавёў мне аб тым, якое велізарнае задавальненне адчувае той, хто прысвячае сваё жыццё тонкасцям матэматыкі.
  
  Я прыняў меры засцярогі, папярэдзіўшы іх, што, якімі б непадобнымі душамі яны ні былі, яны могуць не спадабацца адзін аднаму. Я быў мала падрыхтаваны да выніку майго папярэджання. Гістарычная сустрэча адбылася ў тым, што Доджсон называў сваім "домам", анфіладзе з дзесяці пакояў на сёмы лесвіцы Тома Куода ў каледжы Крайст-Чэрч. Яго папярэднім жыхаром быў лорд Б'юць. Хоць Доджсон з гонарам згадаў аб высакароднай радаводу сваёй мясціны, ён паспяшаўся паказаць, што ні званне, ні тытул яму не былі перададзеныя.
  
  "Мяне ні за што нельга прыняць за прадстаўніка саслоўя пэраў", - сказаў ён з некаторай доляй шкадавання, бадзёра дадаўшы: "Але, па меншай меры, гэта дае мне магчымасць пагрэцца ў кампаніі такіх жа тых, хто пакутуе душ, як вы".
  
  Мы ўтрох сядзелі за вялікім прасторным сталом у яго кабінеце, пакоі, якая заўсёды супакойвала і радавала ўсіх, каму пашчасціла атрымаць асалоду ад яе гасціннасцю. Хадзілі чуткі, што падобныя мерапрыемствы, як правіла, былі нячастымі, за выключэннем рэдкіх запрашэнняў да любімаму вучню, наведвання якой-небудзь характэрнай асобы на тэрыторыі Крайст-Чэрч або дзяцей малодшай дзесяці гадоў.
  
  Гатоўнасць прападобнага Доджсона сустрэцца з містэрам Холмсам здзівіла мяне. Дон валодаў надзвычай сарамлівай натурай. Некаторыя нават казалі, што ён быў пустэльнікам, які рэдка выходзіў з дому, за выключэннем лекцый, вельмі рэдкіх пропаведзяў або адной з сваіх ажыўленых прагулак. Я падумаў, што гэта перабольшанне.
  
  Доджсон рыхтаваў чай у дакладнай, калі не эксцэнтрычнай, манеры. Па свайму даўняму звычаю, ён моцна трымаў гаршчок і хадзіў узад-наперад, нахіляючы гаршчок спачатку налева, а затым направа. У мяне было час палюбавацца трехшарнирной люстрай над галавой, якая асвятляла пакой бляскам і цяплом, якія, як мне здавалася, пераўзыходзілі толькі цеплыню і манеру паводзін сціплага генія. Я паглядзеў міма містэра Холмса на вялікае акно з выглядам на Сэнт-Олдейтс. Абрамленая шчыльнымі фіранкамі. На падаконніку высілася вялізная стос кніг і манаграфій. Справа ад акна стаяў знакаміты кніжны шафа Доджсона, акуратна застаўлены разнастайнымі таемнымі скарбамі. Справа ад мяне знаходзіўся глыбокі камін з прасторнай каміннай паліцай, на якой стаяла некалькі багата упрыгожаных збаноў і ваз. Вялебны Доджсон спыніў сваё рашучае шэсце роўна праз дзесяць хвілін і далучыўся да нас за сталом.
  
  Доджсон падняў багата упрыгожаны чайнік і спытаў: "Я буду мамай?"
  
  Мы з Холмсам кіўнулі, і доктар Доджсон наліў кожнаму з нас чаю.
  
  Мы пригубили падбадзёрлівы эліксір і ўсміхнуліся адзін аднаму. Пасля невялікай паўзы прафесар Доджсон спытаў: "А вы чым займаецеся, Холмс?"
  
  Містэр Холмс, здавалася, быў здзіўлены відавочным невуцтвам добрага прафесара пра яго подзвігі.
  
  "Я гуляю на скрыпцы," адказаў містэр Холмс, "і па прызванні змагаюся з сіламі зла".
  
  "Гэта вялікая адказнасць", - сказаў Доджсон.
  
  "Я мяркую," сказаў містэр Холмс.
  
  "У рэшце рэшт, хто б то ні было не павінен ўмешвацца ў арыі Баха, інакш спадчыннікі Баха будуць вельмі раззлаваны".
  
  Містэр Холмс нацягнута ўсміхнуўся. Доджсон, з другога боку, горача рэкамендаваў малінавае варэнне. Містэр Холмс паслухмяна намазал духмяную фруктовую сумесь на бісквіт.
  
  "І," працягнуў Доджсон, " як менавіта вы вядзеце вайну са злом?"
  
  “Я дапамагаю сваім заступнікам у адпаведнасці з іх патрэбамі і маім уласным цікаўнасцю. Я знаходжу нявінных людзей, якія былі выкрадзеныя. Я затрымліваю асоб, якія здзейснілі жахлівыя злачынствы, і паклапачуся аб тым, каб іх адправілі ў турму, дзе ім і месца".
  
  "Ах," сказаў Доджсон, "ты чараўнік".
  
  "Нічога падобнага", - сказаў містэр Холмс. "Мая зброя - не магія, а чыстая логіка".
  
  “Людзі знікаюць, а ты прымушаеш іх матэрыялізавацца. Ты шукаеш іншых людзей і прымушаеш іх знікаць".
  
  "У вас ёсць асвяжальнае і ў вышэйшай ступені незвычайнае вызначэнне магіі", - агрызнуўся містэр Холмс.
  
  
  
  "Як у цябе справы ў тваёй вайне са злом?"
  
  "У мяне была свая доля трыўмфаў," адказаў містэр Холмс.
  
  "Якая радасць", - сказаў Доджсон. “Калі ласка, дазвольце мне падзякаваць вас ад імя хрысціянскага свету. Я ведаю, што сёння ноччу я буду спаць лепш".
  
  Містэр Холмс нахіліўся наперад і пастукаў пальцам па стале. "Калі б вы толькі ведалі, наколькі ожесточенна бітва і вынаходлівы вораг, вы б ніколі больш не адважыліся зачыніць вочы, каб заснуць, сэр!"
  
  “Я маю некаторы ўяўленне аб бітве, сэр; але калі б не сон і не сны, мы былі б пазбаўленыя ідэй. Яшчэ гарбаты?"
  
  "Не, дзякуй", - сказаў містэр Холмс. “Я чытаў вашу абарону Еўкліда. Мне здалося, што гэта самае падыходнае прымяненне вашага асаблівага таленту.
  
  "Дзякую вас".
  
  "І ты ўсё яшчэ пішаш гэтыя маленькія забавы для дзетак?"
  
  "Так," сказаў Доджсон, " мы не павінны палохаць дзяцей. Зараз, ці не так?"
  
  "Чаму дзеці павінны быць пазбаўленыя ад веды рэальнасці?" - спытаў містэр Холмс. "Як гэта рыхтуе іх да адказнасці, якую нясе сталасць?"
  
  "Я заўважыў, што людзі, якія так упэўнена выкарыстоўваюць слова 'сталасць', лепш прамаўляюць яго, чым ілюструюць. Што вы думаеце?"
  
  "Я думаю," сказаў містэр Холмс, прамок вусны ільняной сурвэткай і устаючы з крэсла, - што ў мяне ёсць неадкладныя справы ў іншым месцы.
  
  Я быў ашаломлены.
  
  Містэр Холмс скіраваў на мяне пільны погляд і мякка спытаў: "Ну што, малады чалавек, ці вяртаецеся вы са мной у Лондан ці выдаткуеце дзень марна, папіваючы чай і прыкідваючыся, што знаходзіце карысць у такой бяздзейнай навуцы, як чыстая матэматыка?"
  
  Я паглядзеў на містэра Холмса, а затым на Доджсона. Абодва ўтаропіліся на мяне, чакаючы, чыю кампанію я ўпадабаю ў гэты дзень, а можа быць, і назаўсёды. Кожны па-свойму быў дабрадзеем. Кожны па-свойму быў настаўнікам. Яны звярталіся са мной як з бяздомнай сабакам, якой я і з'яўляюся — сабакам, якая павінна праяўляць любоў і паслухмянасць таму ці іншаму гаспадару.
  
  Вусны містэра Холмса сапраўды пачалі скривляться, але не ад пагарды, як я быў гатовы чакаць, а ад смеху. І Доджсон, дарагі, мілы, сарамлівы, сціплы Доджсон дазволіў сабе ледзь прыкметнае падабенства ўсмешкі.
  
  "Выдатная праца, вялебны," пахваліў містэр Холмс.
  
  "Сцэна страціла выдатнага акцёра, містэр Холмс," сказаў Доджсон, " калі вы вырашылі змагацца з сіламі зла. Вядома, ёсць тыя, хто аддае перавагу лічыць сцэну саму па сабе злом; але мы можам не звяртаць увагі на гэтых бедных, уведзеных у зман нягоднікаў ".
  
  Маё шокированное выраз твару, відавочна, змянілася здзіўленнем.
  
  "Божа літасцівы, мой юны сябар," сказаў Холмс. “ Як вы маглі паверыць, што два такіх ангельца, як вялебны Доджсон і я, не змаглі знайсці адзін у аднаго годнага і падыходнага таварыша? Павінен прызнаць, мне было вельмі прыемна, што мяне лічылі пэром добрага дона.
  
  "Я не хацеў нічога дрэннага", - сказаў я.
  
  "Вядома, няма", - сказаў містэр Холмс. "І, калі быць гранічна шчырым, ваша маленькая спроба сватаўства бясконца спадабалася звышгоднаму Доджсону і мне, і таму мы вырашылі разыграць гэты невялікі драматычны эцюд у знак падзякі".
  
  Я быў ледзь ці не ў настроі казаць "няма за што", хоць тое, што двое такіх паважаных і дасведчаных хлопцаў зладзілі невялікае прадстаўленне спецыяльна для мяне, зачаравала мяне ў нейкі нязведанай і, верагодна, небяспечнай вобласці маёй душы.
  
  "І," дадаў містэр Холмс, - мы атрымалі асаблівае задавальненне ад вашага жадання прадставіць нас адзін аднаму, таму што вялебны Доджсон - адзін з невялікай групы людзей, якія сабраліся разам па маім патрабаванні, каб дапамагчы вам пракласці свой шлях у гэтым свеце".
  
  Маё твар пачырванеў. Я ўдзячны за дабрыню, праяўленую да мяне містэрам Холмсам і, як я даведаўся ў той дзень, прафесарам Доджсон, а таксама тымі іншымі, чые асобы былі мне невядомыя. Але мне не падабаецца покрыва падману, які вечна прыкрывае мяне. Мне не падабаецца ведаць аб сваім махлярстве.
  
  Адгадаўшы мае думкі, сказаў Холмс: “Приободритесь, малады чалавек. Ва ўсіх нас ёсць сакрэты, некаторыя з якіх яшчэ больш непрыемныя, чым вашыя".
  
  "Мы ўсе грэшнікі", - пагадзіўся Доджсон. "У сваіх малітвах я ўвесь час прашу Бога даць мне новае жыццё".
  
  "Ты?" - Спытала я, не верачы сваім вушам.
  
  - А ён ведае? " спытаў містэр Холмс.
  
  "Я мяркую, што так яно і ёсць у яго ўласнай таямнічай манеры," ўздыхнуў Доджсон. Кожны узыход сонца - гэта магчымасць знайсці праведны шлях і ісці па Ім з Яго благаслаўленнем. Але да таго часу, як сонца садзіцца, мы ўжо ухитряемся справіцца з спакусамі, ад якіх спадзяваліся адмовіцца ".
  
  "Вы вядзеце узорную жыццё, сэр," умяшаўся я.
  
  "Толькі на справе", - сказаў ён. "Толькі на справе".
  
  "Мой дарагі вялебны," сказаў містэр Холмс, " вы абмежаваныя сваім веданнем слова Божага. Нас, з другога боку, ратуе наша параўнальнае невуцтва. Аднак я ведаю пра Бога справядлівасці, і ён не знойдзе цябе якія жывуць у нястачы.
  
  Доджсон зноў уздыхнуў і сказаў: "А я, у сваю чаргу, спадзяюся, што, калі я прыбуду ў Жамчужныя Вароты на суд, вы будзеце там, каб адстойваць маё справа".
  
  "Калі вас гэта не занадта абцяжарыць," сказаў містэр Холмс, " я палічыў за лепшае б не суправаджаць вас у такім падарожжы.
  
  Доджсон зноў напоўніў нашы кубкі і сказаў: “На самай справе адна з прычын, па якой я параіў нашаму юнаму сябру арганізаваць гэтую сустрэчу, заключаецца ў маёй невялікай праблеме. Магчыма, мне спатрэбяцца вашыя паслугі, Холмс".
  
  Вялікі шпік выцер вусны сурвэткай і нядбайна палез у кішэню за трубкай.
  
  "Калі ласка, не паліце", - коратка сказаў Доджсон. "Вы ведаеце, я ненавіджу паліць".
  
  "Цалкам дакладна," сказаў містэр Холмс і вярнуў на месца запэцканы гарбузовы посуд. “ Калі ласка, раскажыце мне падрабязна.
  
  "Я," пачаў Доджсон, " быў—" І тут ён зрабіў паўзу — не для драматычнага эфекту, а як ахвяра заікання, якое пераследвала яго ўсё жыццё.
  
  Мы чакальна глядзелі на яго. Нарэшце прагучалі словы.
  
  “Ўджаліць! Мяне— ужалили. Мне трэба, каб ты выкарыстоўваў тыя магічныя сілы, над якімі мы так добра смяяліся, каб аднавіць маё добрае імя ".
  
  "Дарагі мой," сказаў Холмс, " наўрад ці мяне можна назваць бізуном плеткароў.
  
  “Я таксама не прашу вашай дапамогі ў такім расследаванні. Дазвольце мне проста заявіць пра гэта прама. Чатырох маіх дзённікаў не хапае. Яны ахопліваюць 1858-1862 гады. Гэта мае асабістыя разважанні, мае паўсядзённыя думкі. Праглядаючы запісы, я атрымліваю дапамогу ў імкненні да збавення. Я баюся, што хто-то скраў іх з мэтай атрымання прыбытку ад распаўсюджвання інфармацыі аб тых падзеях маім жыцці, якія я аддаю перавагу хаваць. Я не ведаю, што рабіць. Мне была невыносная думка аб тым, што ўвесь свет падзеліцца сваімі сакрэтамі.
  
  "Зразумела," сказаў містэр Холмс. “ Я павінен задаць вам некалькі пытанняў.
  
  "Мне лепш папрасіць прабачэння", - сказаў я.
  
  "Не," адрэзаў містэр Холмс.
  
  Мы з Доджсон абодва паглядзелі на яго ў замяшанні.
  
  "Містэр Уиггинс застанецца з намі і выслухае усю вашу гаворка аб гэтых трывожных падзеях", - сказаў містэр Холмс. “Мне патрэбна яго дапамога, і мы абодва можам яму давяраць. Мы дамовіліся?"
  
  
  
  Доджсон кіўнуў, і я зрабіў тое ж самае.
  
  - А зараз, "сказаў містэр Холмс," раскажыце мне аб гэтых дзённіках і абставіны іх знікнення.
  
  “У мяне ўвайшло ў звычай весці дзённік, у які я запісваю думкі, пачуцці, ідэі, перакананні, дзеянні і іншыя падобныя прадметы, якія прадстаўляюць асабісты інтарэс, з якімі я, магчыма, захачу азнаёміцца ў будучыні. Весці такі дакумент - звычайная справа. Гэта мой спадарожнік, вызнаўца, люстэрка і крытэрый. Іншыя могуць выкарыстоўваць дзённік, каб весці свецкую гутарку самі з сабой або выказаць тое, што, калі б было вымаўлена, іх выключылі б з прыстойнага грамадства. Я таксама выкарыстоўваю свае дзённікі для пэўных практычных мэтаў — адзначаю публікацыю і дату апавяшчэнняў аб маіх працах, ўпісваю ў часопіс імёны наведвальнікаў ці людзей, да якіх я ездзіў, і падрабязнасці баўлення часу, адзначаю аплату панесеных мною выдаткаў і гэтак далей. Але я таксама ацэньваю свае намаганні, накіраваныя на служэнне Божаму задуме. У гэтым дачыненні да мой дзённік — гэта дакумент аб маіх слабасцях і спакусах - і, ды, аб маіх малітвах ".
  
  "Калі б яны былі выяўленыя," асцярожна спытаў містэр Холмс, - ўтрымлівалі яны якія-небудзь запісы, якія маглі б наклікаць на вас непрыемнасці з законам?
  
  "Ёсць лёсу горай, чым "праблемы з законам", " сказаў Доджсон.
  
  "Магчыма, і мы вернемся да гэтых меркаваннях у свой час," сказаў містэр Холмс. “ Але давайце дзейнічаць абдумана. Калі б віноўнік гэтага нападу на вашу ўласнасць паўстаў перад судом, мог бы яго адвакат прычыніць вам шкоду, прачытаўшы вытрымкі з вашага дзённіка?"
  
  Доджсон збялеў. “ Хіба такія рэчы робяцца? - спытаў ён.
  
  "Так", - сказаў містэр Холмс. “Выразная логіка закона абвяшчае, што крадзеж ёсць крадзеж. І пакаранне прызначаецца зладзеяў, якія палююць на нявінных. Але калі ў вас ёсць закон, у вас ёсць юрысты — істоты, аб якіх, без сумневу, не думалі, калі Усемагутны распрацоўваў Свой план, аб якім вы толькі што згадалі. Адвакаты зарабляюць сабе на пражытак, прадстаўляючы ў якасці доказы любую лухту, якая магла б адцягнуць суддзю і прысяжных ад разважанняў аб патрабаваннях правасуддзя. У судзе, вядома, можна было б урачыста зачытаць вашыя словы як спробу адвесці гнеў ад брудных злодзеяў і накіраваць яго на вас. Гэта няправільна, але вы маеце рацыю."
  
  “Я быў бы ўсцешаны. Я быў бы зруйнаваны. Магчыма, табе не варта рабіць мне гэтую паслугу".
  
  "Падумайце аб наступствах, - сказаў містэр Холмс, - калі не будзе прадпрынята ніякіх намаганняў, каб вярнуць каштоўныя дзённікі".
  
  Доджсон глядзеў у камін і, здавалася, зазіраў у свой асабісты пекла.
  
  
  
  "Хіба гэта не цудоўная галаваломка", - сказаў ён. “Я магу ўзяцца за выратаванне маёй ўласнай законнай уласнасці і тым самым стварыць мудрагелістае юрыдычная прылада, якое абкрадзе мяне; ці я магу пакінуць спячых сабак ляжаць з змрочным усведамленнем таго, што аднойчы яны прачнуцца і бязлітасна разарвуць на шматкі ўсё, што засталося ад маёй рэпутацыі. Адзін шлях вядзе да спусташэння, тады як іншы шлях вядзе да спусташэння".
  
  "Шкада," умяшаўся я, "што ты не спаліў дзённікі".
  
  Шэрыя вочы Доджсона ўспыхнулі гневам і смуткам. Містэр Холмс кінуў на мяне больш востры погляд. Відавочна, мяне хацелі ўбачыць, але не пачуць.
  
  "Мне вельмі шкада," сказаў я, "я думаў, што быў часткай гэтага".
  
  "І гэта сапраўды так", - сказаў Холмс. “Будзьце ўпэўненыя, што я паведамлю вам аб тым моманце, калі вашы таленты спатрэбяцца. А да тых часу, калі ласка, вознаградите нас сваім цярпеннем — і сваім маўчаннем".
  
  Я не мог не захапіцца цудоўнай кампаніяй, у якой апынуўся. У ранейшыя часы хто-небудзь проста загадаў бы мне заткнуцца.
  
  "Як я мог спаліць іх?" - спытаў Доджсон. "Яны - маё жыццё, маё суцяшэнне і, магчыма, нават інструмент майго выратавання".
  
  "Ёсць і трэцяя магчымасць", - сказаў містэр Холмс. “Хоць я і дапамагаю паліцыі, я не з'яўляюся прадстаўніком закона і не хацеў бы ім быць. Гэта дазваляе мне праяўляць абачлівасць, калі гэта неабходна. Я быў бы ганарлівы, каб зрабіць гэта для цябе ".
  
  Доджсон адлюстраваў нікчэмную ўсмешку і сказаў: "Дзякуй, містэр Холмс, я быў бы вам вельмі ўдзячны, калі бы вы працягнулі займацца гэтай справай".
  
  “ Мяне не цікавяць падрабязнасці вашых дзённікаў. І я ўпэўнены, што містэр Уиггинс падзяляе мае пачуцці.
  
  Я стрымана кіўнула ў знак згоды, спадзеючыся, што мой твар не выдала майго нястрымнага цікаўнасці.
  
  "Аднак," працягваў містэр Холмс, - нам сапраўды трэба ведаць, як выглядаюць дзённікі".
  
  "Прабачце, я на хвілінку," сказаў Доджсон і ўстаў з-за стала. Ён мэтанакіравана падышоў да кніжнай шафы, дацягнуўся да самай верхняй паліцы, да якой магла дацягнуцца яго рука, і дастаў том у чорным скураным пераплёце такога памеру і таўшчыні, якія рабілі яго ідэнтычным астатнім кніг на гэтай самай паліцы, а таксама тым, што стаялі на паліцы ніжэй.
  
  "Мой розум заўсёды быў перапоўнены ідэямі для апавяданняў, песень, вершаў, гульняў і матэматычных задач", - сказаў Доджсон, вяртаючыся да стала. “І я мяркую, што мне трэба было якое-небудзь зручнае сховішча для фрагментарных ідэй, да якіх я быў занадта заняты, каб дабрацца. І, магчыма, я быў трохі саманадзейны, думаючы, што выпадковыя разважанні маладога чалавека варта запісаць. Як бы тое ні было, я пачаў гэтую працу, калі жыў у рэзідэнцыі Рипонского сабора, дзе мой бацька служыў канонікам."
  
  Ён адкрыў дзённік і прачытаў услых: “У студзені 1855 года. Беспаспяхова паспрабаваў крыху па матэматыцы. Накідаў схему ілюмінацыі на тытульным лісце Кнігі святой паэзіі Мэры. Званочкі па вечарах. Стомнае ўяўленне."
  
  Ён зачыніў кнігу і гучна абвясціў: "Так напісаў Доджсон".
  
  "Наўрад ці гэта заслугоўвае скандалу," сказаў містэр Холмс.
  
  "Не," сказаў Доджсон, " і, адказваючы на папярэдняе пытанне, у маіх дзёньніках няма нічога крымінальнага. Я не здзяйсняў дзеянняў, забароненых законам або нашым Стваральнікам. Гэта сведчыць не аб маёй прыстойнасці або дысцыпліне, а хутчэй аб маім презренном страху парушыць запаведзі Божыя ".
  
  "Мы гэта ведаем", - сказаў містэр Холмс.
  
  "Тым не менш, людзі пляткараць пра мяне", - сказаў Доджсон. “Яны цікаюць пры думкі аб гасціннасці, якое я аказваю сваім сябрам-дзецям. Яны шэпчуцца аб замужніх жанчын, якія прыязджалі сюды на пікнікі, вячэры і да таго падобнае. Яны малююць мяне наіўным старым з галаваломкамі ў кішэні і безнадзейна дзіцячым успрыманнем свету. Божа мой, Холмс! Мае бацькі вырабілі на святло адзінаццаць дзяцей. У доме майго бацькі не было прытулку для наіўнасці. Ён быў занадта малы.
  
  “Іншыя малююць мяне хітрым нягоднікам, які атрымлівае асалоду ад дабраславеньнямі шлюбу без санкцыі шлюбу. Кажуць, што маімі мэтамі з'яўляюцца мае сяброўкі, узрост якіх вар'іруецца ад пяці да сарака. Я сапраўды люблю жаночае таварыства, але я нікога не кампраметаваў.
  
  “Я лічу, што пагарджаць славу - значыць пагарджаць заслугі; але ёсць і іншая бок медалі. Людзі, якія мяне не ведаюць, лічаць, што ў іх ёсць права прыдумляць і распаўсюджваць гісторыі пра мяне. Мая добрая сястра, Мэры Лютвидж Коллингвуд, нават даслала мне ліст з усімі гэтымі плёткамі. Я сказаў ёй: "Цябе не павінна шакаваць, што пра мяне кажуць дрэнна. Любы, пра каго наогул кажуць, абавязкова будзе кім-то выказаны супраць; і любое дзеянне, якім бы нявінным яно ні было само па сабе, можа быць кім-то асуджана, і гэта зусім не малаверагодна. Калі вы будзеце абмяжоўваць свае дзеянні ў жыцці рэчамі, да якіх ніхто не зможа прычапіцца, вы шмат чаго не даможацеся ".
  
  "Сапраўды высакароднае пачуццё," сказаў містэр Холмс.
  
  "Плёткі мінаюцца", - сказаў Доджсон. “Але напісанае застаецца. І словы, якія я запісаў у сваіх дзённіках пра сваіх разважаннях, не павінны застацца. Мае дзённікі апісваюць не толькі тое, што я рабіў і казаў, але і тое, пра што я думаў і марыў, і, вядома, аб чым я маліўся. Я сапраўды веру, што мая шчырасць на гэтых старонках дапамагла мне на самай справе не ісці па шляху, які я бачыў у сваіх ўявах. Гэта і тое, што я быў вельмі заняты ".
  
  "Па крайняй меры, - сказаў містэр Холмс, - вы пазбаўленыя ад прыніжэньня, звязанага з тым, што нейкі лекар распаўсюдзіў па ўсім свеце вестка аб вашых самых патаемных звычках".
  
  "Як, павінна быць, зручна мець лекара ў поўным распараджэнні", - сказаў Доджсон. “Мне дапамагае толькі адно лякарства. Я думаю, што чым больш чалавек адчувае свой уласны грэх і дзіўную дабрыню Бога, які так шмат даруе, тым больш ён прагне дапамагчы іншым пазбегнуць ганьбы і пакут, якія сам наклікаў на сябе ".
  
  "Магчыма", - сказаў містэр Холмс. “Я не распаўсюджваю падобныя думкі. Але я ведаю, што гэты малады чалавек і я дапаможам вам пазбегнуць пастак іншых.
  
  "Такім чынам," працягнуў ён, " калі ў вас забралі кнігі?
  
  "Каля двух месяцаў таму ў мяне ўзнікла думка аб славеснай гульні, якую я мог бы прыдумаць, каб навучыць дзяцей логіцы", - сказаў Доджсон. “Гэта нагадала мне натацыю да гульні, якую я тады зрабіў, і якая, як я думаў, магла б дапамагчы мне ў гэтым новым забаўцы. Я так і не скончыў тую першую гульню, таму што напісанне аповяду пра Алісу забірала ў мяне занадта шмат вольнага часу. Я падышоў да гэтага самому кніжнай шафе, але ён знік разам з трыма яго таварышамі.
  
  “ А калі вы ў апошні раз зазіралі ў гэты дзённік? - спытаў Холмс.
  
  “Паняцці не маю. Прайшло шмат гадоў".
  
  "Хто яшчэ ведае аб гэтых дзёньніках?" - спытаў містэр Холмс.
  
  "Ніхто", - заявіў Доджсон. "Абсалютна ніхто!"
  
  “ Не палічыўшы за дзёрзкасць, - сказаў містэр Холмс, - я б рызыкнуў выказаць здагадку, што хто-то так і робіць.
  
  "Многія людзі вядуць дзённікі," сказаў Доджсон, " але я ніколі не надаваў ім асаблівага значэння. Я ніколі іх не абмяркоўваю. Іх ніколі не відаць, калі хто-небудзь прыходзіць да мяне ў госці. Нішто ў іх знешнім выглядзе не выклікае цікавасці. Гэта проста сумныя чорныя кнігі на паліцы ў кніжнай шафе састарэлага выкладчыка ".
  
  "Было выкрадзена што-небудзь яшчэ?" - спытаў Холмс. "Любая іншая кніга, прадмет мастацтва, цацанка або якая-небудзь іншая прыватная ўласнасць?"
  
  "Нічога," адказаў Доджсон.
  
  "Вы цалкам упэўненыя?"
  
  "Як вы ведаеце," сказаў Доджсон, " у мяне ёсць звычка складаць спісы за ўсё. Я сабраў свае розныя запасы і прыступіў да праверкі. Працягваючы, я думаў пра вас. Я думаў, вы будзеце ганарыцца маёй дбайнасцю і прадбачлівасцю. Больш нічога не прапала."
  
  "Я ўсцешаны вашымі меркаваннямі", - сказаў Холмс. "Вы атрымлівалі якія-небудзь паведамленні ад злодзея?"
  
  "Я гэтага не рабіў", - сказаў Доджсон.
  
  "Ніякіх пагроз апублікаваць змесціва, калі вы не заплаціце выкуп, не зробіце паслугу ці не адмовіцеся ад якіх-небудзь рэальных або ўяўных дзеянняў".
  
  "Не," адказаў узрушаны Доджсон, - але я жыву ў страху, што падобнае пасланне дойдзе і да мяне".
  
  "Давайце паглядзім, якія факты мы сабралі", - сказаў містэр Холмс. “З вашага кніжнай шафы былі ўзятыя чатыры дзённіка. Злодзей узяў толькі іх і нічога больш, так што ясна, што гэта было яго мэтай. Злачынства адбылося дзе-то паміж двума месяцамі і 'шмат-шмат гадоў назад'. Вы не атрымлівалі ніякіх пагрозлівых лістоў або патрабаванняў грошай. Такім чынам, у нас няма матыву, а без матыву нашы пошукі падазраваных могуць завесці нас куды заўгодна ".
  
  "Перспектывы не здаюцца шматспадзеўнымі", - сказаў Доджсон.
  
  “ Наадварот, мой дарагі Доджсон, - сказаў Холмс, “ гэта будзе адно з маіх самых лёгкіх прыгод.
  
  "Мне прыемна гэта чуць," сказаў Доджсон, - але я не разумею, як гэта можа быць".
  
  "Усё проста", - сказаў Холмс. “Хто б гэта ні зрабіў, гэта той, каго вы ведаеце і каму давяраеце. Па вызначэнні, гэта знішчае большую частку насельніцтва свету".
  
  "Вельмі добра," сказаў Доджсон. - На самай справе, містэр Холмс, я адчуваю сябе утешенным ад свядомасці таго, што вы дапамагаеце мне, нават калі ў выніку вашых прац нічога не атрымаецца.
  
  "Не хвалюйцеся, мы знойдзем выкрадальніка вашага дзённіка", - сказаў містэр Холмс. “І яшчэ сёе-тое. Не будзеце ці вы так ласкавы даць мне спіс людзей, якія знаходзіліся ў гэтым пакоі на працягу многіх гадоў.
  
  "Колькі гадоў?"
  
  “Гэта цалкам залежыць ад вас і межаў вашай канцэнтрацыі. Чым шырэй спіс, тым больш у нас шанцаў ідэнтыфікаваць злачынцу. І не судзіце строга. Не выключаеце імя, таму што вы сумняваецеся, што яны маглі здзейсніць падобнае. Выключэнне аднаго вінаватага імя адымае ў нас больш часу, чым уключэнне сотні нявінных імёнаў. І, калі ласка, прыкладзеце да кожнага імя кароткае апісанне таго, хто гэты чалавек, калі ён мог быць тут і якія, калі такія маюцца, падставы для спрэчкі ў яго могуць быць з вамі, якімі б трывіяльнымі яны ні былі. Гэтая інфармацыя спатрэбіцца мне заўтра раніцай."
  
  
  
  “ Вядома, - сказаў Доджсон, - цяпер, калі мы абмеркавалі гэта сумнае справа, вы павінны павячэраць са мной у Холе.
  
  Думка аб добрым вячэры мяне ўзбадзёрыла.
  
  "Няма", - сказаў містэр Холмс. "Мы з гэтым маладым чалавекам накіроўваемся ў горад, каб павячэраць і зняць пакой, а заўтра пачнем паляванне".
  
  Доджсон быў прыгнечаны.
  
  “ Ну-ну, - сказаў Холмс, - наўрад ці гэта пайшло б на карысць нашаму прадпрыемству, калі б вас заспелі за ежай і пітвом ў грамадстве вядомага дэтэктыва-кансультанта. Наш юны сябар з'явіцца ў гэтай дзверы заўтра апоўдні, і вы перададзіце яму спіс, які мы абмяркоўвалі.
  
  І я так і зрабіў, і ён так і зрабіў.
  
  Вярнуўшыся ў нашу пакой у горадзе, я цырымонна ўручыў спіс містэру Холмсу. Ён узважыў яго ў руцэ, нібы ацэньваючы годнасці, і зірнуў на верхнюю старонку, на якой быў проста загаловак: "Спіс наведвальнікаў дома Доджсонов у Томе Куоде па запыце Холмса і Уиггинса".
  
  Спіс Доджсона займаў чатырнаццаць старонак. Скрупулезным доўгім почыркам ён пералічыў усіх, хто ўваходзіў у яго кватэру. У дадатак да іх імёнах дон дадаў дату, характар візіту, становішча ў грамадстве, працягласць іх знаходжання і любыя паметкі аб размяшчэнні да яго наведвальніка. Зорачкамі было адзначана значнае колькасць запісаў. Яны пазначалі наведвальнікаў, якія больш аднаго разы з'яўляліся ў доме містэра Доджсона. Містэр Холмс ўклаў доўгі дакумент назад мне ў руку і загадаў прааналізаваць яго.
  
  Я не хацеў удзельнічаць у гэтым стомным занятку.
  
  "Хіба вы не павінны вывучыць гэта самі, каб працягнуць сваё расследаванне?" - Спытаў я, падбіраючы лепшы аргумент, які толькі мог, каб прадухіліць гэта маркотнае занятак. “ Асабліва пасля таго, як ён прыклаў столькі намаганняў, каб падрыхтаваць яго ў адпаведнасці з вашымі пажаданнямі.
  
  “Я ўжо бачыў спісы Доджсона раней, і ў мяне няма ні найменшага жадання капацца ў яшчэ адным падобным зборніку. У гэтым спісе імёнаў сапраўды хаваецца нейкая падказка, і ваша галіна акажа вам вялікую дапамогу ў яе пошуку. Што тычыцца іншай праблемы, Доджсон ведаў, што я запрошу такі спіс, і паклапаціўся аб тым, каб падрыхтаваць яго загадзя. Затым, калі мы сышлі, ён прымацаваў тытульны ліст. Звярніце ўвагу, што тытульны ліст нанесены больш шырокімі штрыхамі, чым на наступных старонках. Ён не адчуваў неабходнасці эканоміць чарніла ".
  
  "Чаму ён не падаў гэта ўчора?" - Спытаў я з некаторым абурэннем.
  
  "Ён лічыць, што нельга нават рабіць выгляд, што давяраеш на лагоднасць іншых, нават калі яны такія сябры, як мы".
  
  З гэтымі словамі містэр Холмс узяўся за ручкі сваёй потертой скураной сумкі, сказаў: "Я спадзяюся, што вы дасце мне поўны справаздачу, калі я вярнуся", - і выйшаў за дзверы.
  
  Паколькі злавесная просьба Холмса лунала ў атмасферы пакоя, я накінуўся на спіс з тым жа запалам, з якім звычайна ядуць переваренной капусту.
  
  Я павінен прызнаць, што, хоць "Спіс Доджсона" і не быў такім захапляльным, як адна з объемистых саг, напісаных месье Дзюма, ён мяне загіпнатызаваў. У ім адкрылася краіна цудаў, зусім не падобная на тую, за якую яго так справядліва адзначылі. Гэта быў альманах крэда і мэтаў, а таксама сварак, папрокаў і непаразумення. І, о, як гэты чалавек любіў правілы. Я заўважыў, што некаторым прадстаўнікам нашага віду патрэбны пуцяводнае ліхтар у выглядзе выразных і выразна сфармуляваных інструкцый для кожнай часткі паўсядзённым жыцці. Я чуў, што гэта асабліва прыкметна ў больш паўночных краінах кантынента, але я там не быў. Чарльз Доджсон не быў проста задаволены тым, што ведаў правілы і жыў па ім. Ён нястомна вынаходзіць новыя рэцэпты паводзін, гульняў, выбараў і гэтак далей. І ён хутка абараніў стандарты, па якіх жыў, сваю рэпутацыю, сваю веру, сваіх сяброў, свае працы і сваю прыватную жыццё.
  
  Доктар Доджсон пацягнуўся за ручкай пры першых прыкметах пагарды або нападу. Ад аднаго з найвялікшых мысляроў ангельскай літаратуры ішоў бесперапынны паток лістоў і эсэ, накіраваных на выпраўленне памылак, якія ён назіраў, і ён быў гатовы да бітвы, не робячы адрозненні паміж чыстым і дробязным. У выніку гэты сарамлівы чалавек, які любіў праводзіць час, марачы аб галаваломку і іх рашэннях, выявіў, што пастаянна адкрывае свае дзверы людзям, якія хацелі пахваліць яго ці зразумець, чаму ён узяў на сябе абавязацельства скласці спіс іх няўдач для разгляду іншымі. І ён ім усё раскажа.
  
  Розныя скаўты, якія працуюць у Крайст-Чэрч, прыходзілі ў гэтую знакамітую гасціную. Скаўты адказвалі за розныя абавязкі па ўборцы дома і падпарадкоўваліся непасрэдна кіраўніку домам. Але гэта не перашкодзіла Доджсону скардзіцца, што выпадковы пажар у коміне гэтага Скаўта зрабіў маладога чалавека пагрозай для дома, або што "небяспечныя сцёкі", якія ідуць з-пад гэтага пакоя Скаўта, патрабавалі неадкладнага ўвагі, а нязграбнасць гэтага іншага Скаўта прывяла да паломкі некаторых любімых Доджсон шкляных і парцалянавых вырабаў. І Шэф -кухар , і Кіраўнік Залай адправіліся да доктара Кватэра Доджсона, калі ён скардзіўся на тое, што "біфштэкс амаль занадта жорсткі для ўжывання, партугальская лук зусім недожаренный і неядомы, а вараная бульба заўсёды сопкі".
  
  Павінна быць, у яго быў сапраўдны тэт-а-тэт з Дж. Барклаем Томпсанам, выкладчыкам анатоміі. Томпсан быў пад стаць Доджсону, калі справа даходзіла да выказванні пярэчанняў; хоць Томпсан не валодаў тым абаяннем, досціпам або добрымі манерамі, якія мы асацыюем з Доджсон. "Захавальнік костак", як Доджсон называў гэтага чалавека, абурыўся таму, што Г Вір Бэйн служыў захавальнікам Агульнай пакоі. Пасля энергічнай абароны Бэйн Доджсон быў абраны пераемнікам Бэйн, і Томпсан дрэнна ўспрыняў гэты вынік.
  
  Затым быў вінароб, які абслугоўваў Агульную пакой. Яго выклікалі ў памяшканне Доджсона і ў недвухсэнсоўных выразах праінфармавалі спыніць дарыць Доджсону падарункі і прыставаць да куратара з просьбамі аб сустрэчах.
  
  Доджсон таксама не ўратаваў сваю сям'ю ад сваёй сумленнасці. Яго пляменнік Сцюарт Коллингвуд з'ехаў з візіту вельмі раззлаваны. ("Ён папрасіў мяне пракаментаваць яго спробы пісаць з усёй шчырасцю, на якую я быў здольны", - адзначыў Доджсон. “Я выканаў іх цалкам і добрасумленна. На жаль, мае назіранні і прапановы яму не спадабаліся".)
  
  На самай справе было адносна няшмат тых, хто прыходзіў або сыходзіў у гневе. Доджсон быў даступны студэнтам, сустракаўся з калегамі-выкладчыкамі, забаўляў вядомых персон, якія наведвалі Крайст-Чэрч, і, вядома ж, там была яго жаночая кампанія — у асноўным маладыя жанчыны ва ўзросце да дванаццаці гадоў, часта, але не заўсёды, у суправаджэнні бацькоў.
  
  І, вядома, была сям'я Лидделлов. Як і варта было чакаць, члены гэтай сям'і сабралі, падобна бутона руж, найбольшую колькасць зорачак. Генры Джордж Лідэл быў дэканам Царквы Хрыста і чалавекам, які прымаў усе рашэнні, якія кантралююць жыццё Доджсона ў супольнасці навукоўцаў. Дачка дэкана, Эліс Лідэл, з'яўляецца часткай легенды Люіса Кэрала. Замужняя жанчына да таго часу, калі я пазнаёмілася з Чарльзам Доджсон, яна была маленькай дзяўчынкай, у гонар якой ён назваў чароўную гераіню і якой разам з яе сёстрамі ўпершыню распавёў гісторыі аб Краіне цудаў.
  
  У сваім каментары аб сям'і, унесенай у спіс, Доджсон напісаў наступнае. "Генры Джордж Лідэл, які быў апантаны д'яблам, і я не выкарыстоўваю гэты тэрмін легкадумна, каб змяніць знешні выгляд дома насуперак усякаму здароваму сэнсу, і пярэчыў супраць кожнай маёй апублікаванай артыкула аб архітэктурнай вульгарнасці, якую ён хоча навязаць нам, і які адштурхнуў пачуцці сваёй сям'і да мяне, выдатнай Эліс, беднай памерлай Эдыт, мілай Іне і іх кахаючай і святой маці Лорене ".
  
  Я скончыў свае запісы і агледзеў пакой у пошуках іншага забавы. Холмс пакінуў дастаткова матэрыялаў для чытання. Але паколькі мяне не цікавілі ні штодзённая газета, ні Слоўнік трапічных таксінаў, я пашукаў у іншым месцы. Холмс забыўся сваю трубку. Цяпер прадставіўся зручны выпадак. Мне заўсёды было цікава, як курэнне трубкі паўплывае на маю знешнасць. Я падазраваў, што гэта надасць мне даволі вытанчаны выгляд. Гэта быў мой шанец. Знайшоўшы люстэрка і прыняўшы, як мне здалося, задуменную позу, я заціснуў трубку паміж вуснамі, як гэта шмат разоў рабіў містэр Холмс. Я крыху нахіліў галаву, каб надаць голасу патрэбную ўладарнасць, і ледзь не страціў прытомнасць. Які гідкі прысмак! Які гідкі асадак. Я выняў атрутны інструмент з рота і асцярожна паклаў яго туды, дзе знайшоў. Не знайшоўшы іншага забавы, я уладкаваўся ў мяккім крэсле і пагрузіўся ў сон.
  
  Літаральна праз некалькі секунд, ці мне так здалося, мяне разбудзіў аглушальны стук у дзверы. Раздражнёны, я расчыніў дзверы і ўбачыў вусатага рабочага, які стаяў у дзвярах. Гэты нахабны нягоднік нават не папрацаваў зняць кепку.
  
  "Так", - запатрабаваў я адказу.
  
  “ Я тут, каб паклапаціцца аб вашай лямпе, сэр.
  
  "З лямпай усё ў парадку", - сказаў я.
  
  "Павінна быць, сэр", - сказаў ён. “Яны пасылаюць мяне паправіць гэта, і звычайна яны гэтага не робяць, калі ў гэтым няма неабходнасці. І акрамя таго, што-то не так з кожнай лямпай у гэтым выдатным установе.
  
  "Мы не хочам, каб нас турбавалі", - сказаў я.
  
  "Вось што пацешна", - сказаў рабочы. “Ніхто не хоча, каб яго турбавалі, але калі пасярод ночы што-то ідзе не так, яны не пярэчаць патурбаваць мяне. Ну, ты ж ведаеш, мне таксама трэба выспацца.
  
  І з гэтымі словамі нягоднік прайшоў паўз мяне ў пакой.
  
  "І яшчэ адно, - сказаў ён, - хіба ты не ведаеш, што паліць трубку іншага чалавека - благі тон?"
  
  Рабочым, вядома, быў містэр Холмс. Ён зноў падмануў мяне. Я не ведаю, колькі разоў я бачыў яго на адным з яго маскарадаў. Нягледзячы на тое, што гэта адна з яго любімых тактык, і нават нягледзячы на тое, што ў нас па-ранейшаму здараюцца дзіўныя сустрэчы ў крытычныя моманты са сляпым, ці жабракам, або кіроўцам, або пажылы лэдзі, ён дурыць нас. Кожны раз я клянуся, што ў наступны раз разгадаю яго маскіроўку. Мне варта спыніць даваць падобныя клятвы.
  
  “Астылы попел напоўніў кубак для трубкі, калі я сыходзіў, - сказаў містэр Холмс, здымаючы вусы і кепку, - а цяпер яна запоўненая ледзь на траціну. Муштук намок, і прайшло некалькі гадзін з тых часоў, як я атрымліваў асалоду ад трубкай. У любым выпадку, я быў у доме Доджсона, каб пераканацца, наколькі ён ўразлівы для ўзлому. "
  
  "Дык вось чаму ты быў переодет рабочым?" - Спытаў я.
  
  "Калі ласка, не чапляйцеся да мяне з староннімі пытаннямі", - сказаў ён. “Вядома, менавіта таму я змяніў сваю знешнасць. Я лёгка ўвайшоў у будынак, дзе знаходзілася яго кватэра. Я ужыў сваіх шматлікіх памочнікаў да замкаў яго ўваходных і службовай дзвярэй, але ні адзін з маіх інструментаў не змог ўзламаць яго замкі. Я вярнуўся ў двор і з дапамогай вядра з мыльнай вадой і анучы праверыў замкі на яго вокнах.
  
  "Як мыльная вада і ануча маглі дапамагчы вам праверыць замкі на яго вокнах?" Я спытаў.
  
  Містэр Холмс у роспачы паківаў галавой і закаціў вочы.
  
  "Я," павольна вымавіў ён, " выдаваў сябе за мыйшчыка вокнаў. Цяпер у яго самыя чыстыя вокны ва ўсёй Крайст-Чэрч. Ён таксама павінен суцяшацца думкай, што яны цалкам абаронены ад ўварвання рабаўнікоў. Я скажу яму, калі мы яго ўбачым. Ці, хутчэй, калі ён убачыць мяне. Мыйшчык вокнаў паспрабаваў паведаміць яму добрыя навіны, але да таго моманту Доджсон ўжо не быў зацікаўлены ў размове з гэтым чалавекам ".
  
  "Чаму гэта?" Я спытаў.
  
  “Ён маляваў нейкі накід, пакуль я быў у яго пад акном, - сказаў містэр Холмс, - і маё прысутнасць, відавочна, парушыла яго канцэнтрацыю. Ён нешта крычаў, але я не мог пачуць яго з-за акна, і ён размахваў рукамі, і я весела памахаў у адказ. Да таго часу, як я скончыў, яго ледзь не хапіў апаплексічнай ўдар. І што ты даведаўся?"
  
  Холмс звярнуў увагу на спіс наведвальнікаў Доджсона.
  
  Я адкашляўся і вымавіў дасціпнае імя, якое даў свайму справаздачы: “Даджены Доджсона", - і ўсміхнуўся. Містэр Холмс палічыў за лепшае нахмурыцца.
  
  Я паказаў колькасць прыведзеных імёнаў (482), згадаў размяшчэнне зорачак, звярнуў увагу на колькасць міжусобіц, пачатых або працяг на гэтых розных сходах, і асабліва згадаў служачых Дома і пастаўшчыкоў паслуг у агульных пакоях, чыё жыццё і сродкі да існавання залежалі ад капрызу прафесара Доджсона. У заключэнне я прывёў тое, што, на маю думку, было пераканаўчым рэзюмэ.
  
  Пасля задуменнага маўчання, які доўжыўся па меншай меры дзве хвіліны, містэр Холмс зароў: "І гэта ўсё, што вы можаце паведаміць?"
  
  "Я думаю, што справіўся з сабой даволі добра", - сказаў я.
  
  "Ты думаеш", - з'едліва паўтарыў ён. "Ты быў так захоплены пошукам верагодных падазраваных, што табе і ў галаву не прыйшло шукаць доказы або заканамернасці".
  
  “ Я расказваў табе пра ўсіх людзей, з якімі ў яго былі сутычкі.
  
  "У каго з іх была такая магчымасць?" - спытаў ён.
  
  “ Усе яны ў той ці іншы час знаходзіліся ў кватэры містэра Доджсона.
  
  “ Колькі чалавек знаходзілася там на працягу дзесяці хвілін або менш, і толькі адзін раз?
  
  
  
  Я ўзяў спіс і пачаў зводзіць у табліцу такія выпадкі.
  
  "Не працуеце адказваць на гэтае пытанне цяпер," прагрымеў Холмс, " але мы можам выключыць усе гэта. Таго, хто выкраў дзённікі, спатрэбілася час, каб спачатку выявіць іх, усталяваць іх каштоўнасць, а затым схаваць. Колькі з іх адчувалі сябе пакрыўджанымі і, магчыма, хацелі адпомсціць?"
  
  "Ах так," сказаў я, - там былі вінароб, Разведчыкі і—"
  
  "Вы зрабілі добрую працу, идентифицировав іх", - сказаў Холмс.
  
  "Дзякуй", - прамармытала я.
  
  "Выкрасліце іх са спісу", - сказаў ён. “Яны нас не цікавяць. Не было ніякіх адкрытых дзеянняў, якія звычайна прыпісваюцца помсты".
  
  "Гэта трохі паспешліва", - сказаў я.
  
  Містэр Холмс прыўзняў брыво, пачуўшы мой няпрошаны выклік яго разваг.
  
  "Працягвай", - сказаў ён. "Гэта можа апынуцца цікавым".
  
  “На вуліцах Лондана, калі хто-то будзе жартаваць са мной, я захачу вярнуць яго. Завалодаць чым-тое, што для яго важна, - адзін з добрых спосабаў паказаць, што я сіла, з якой трэба лічыцца ".
  
  "Цалкам дакладна!" - сказаў Холмс. “Вы толькі што выклалі закон вуліцы і, калі ўжо на тое пайшло, джунгляў і некаторых самых прыгожых замкаў і маёнткаў па ўсім свеце. Але калі іншы хлопец не ведае, што вы забралі яго святую ўласнасць або нават што што-то з яго рэчаў было выкрадзена, дзе ваша дэманстрацыя перавагі? Гэта даволі анемичная форма помсты."
  
  "Але гэта выкладчыкі і студэнты", - запратэставаў я. “Яны не навучаліся мастацтву дзікасці. Гэта не значыць, што яны не хочуць, каб перагрызці горла свайму суперніку. Яны проста не ведаюць, як гэта зрабіць".
  
  "Калі вы так ставіцеся да акадэміі," сказаў Холмс, "то гэта адукацыя траціцца на вас марна".
  
  Я праігнараваў гэта.
  
  "Які ў нас застаецца выбар?" Спытаў я. "Відавочна, мы павінны абмежаваць наша даследаванне тым, хто любіць і захапляецца нашым містэрам Доджсон, паколькі вы выключылі ўсіх астатніх".
  
  "Падобна на тое," сказаў Холмс з усмешкай. “ Але я веру ў вас.
  
  "Ва мне?"
  
  "Так," сказаў Холмс, " што вы збіраецеся раскрыць гэтую справу. Вы ўжо ў дарозе".
  
  Яго упэўненасць прыгнятала мяне. Хіба ў мяне не было дастаткова спраў і без неабходнасці ратаваць добрае імя Доджсона? І хто тут быў знакамітым дэтэктывам-кансультантам? Толькі не я! І, самае галоўнае, што, калі я пацярплю няўдачу? Што, калі я пацярплю няўдачу? Усё ж я занадта многім абавязаны прафесару Доджсону і містэру Холмсу. Калі гэта тое, чаго ад мяне чакалі, значыць, гэта тое, што я павінен быў зрабіць. Мне стала яшчэ больш шкада містэра Доджсона. Ён думаў, што дамагаецца дапамогі Холмса, а замест гэтага атрымаў апошняга з нерэгулярных фарміраванняў з Бэйкер-стрыт.
  
  "Не хвалюйцеся, малады чалавек", - сказаў містэр Холмс. “Я не кідаю Доджсона або вас. Я буду дапамагаць. Але я мяркую, што ў вас ёсць пэўныя рэсурсы, якія добра ўзброяць вас для гэтага справы ".
  
  Гэта былі добрыя навіны.
  
  "Самае важнае з якіх, - цяпло сказаў ён, - гэта тое, што ніхто не ведае, хто ты".
  
  Што ж, гэта было ўжо сее-што. Быць датычным да містэру Холмсу і яго крыжовага паходу супраць парушальнікаў закона - гэта вопыт, які адначасова трывожыць і натхняе. Звычайна містэр Холмс даручае нам якое-небудзь таямнічае заданне, і мы паняцця не маем, што мы на самай справе робім і чаму. Ён давярае нам амаль гэтак жа, як лялькавод давярае сваім марыянетак. Ён часта хваліць нас за добра выкананую працу, і мы, хістаючыся, бредем ў туман, варожачы, што ж, чорт вазьмі, мы дасягнулі, але ўсё роўна з пэўным пачуццём гонару. Аднак у гэтай справе з Доджсон я відавочна збіраўся арыентавацца без павязкі на вачах.
  
  "Вось як вы гэта зробіце", - сказаў містэр Холмс.
  
  Я павінен быў выдаваць сябе за рэпарцёра, якому амерыканскі часопіс даручыў напісаць артыкул аб Доджсоне, чалавека, які стаіць за каханым Льюісам Кэралам. І з гэтай мэтай мой рэдактар хацеў, каб я адшукаў важных людзей, якія маглі б расказаць цікавыя гісторыі пра Доджсоне.
  
  "А яны не ўведаюць, што я-не амерыканец?" - Спытаў я.
  
  "Вядома", - цярпліва сказаў містэр Холмс. "Але вы павінны проста сказаць, што часопіс абраў вас, таму што вы працуеце ў Крайст-Чэрч, і яны падумалі, што гэта дало вам перавага".
  
  "Я магу гэта зрабіць", - сказаў я.
  
  Гуляць ролю вучонага з Крайстчерч, калі на самай справе я ім быў, мяне забаўляла. Было асвяжальна адлюстроўваць тое, чым я быў, замест таго, чым я не быў. Што тычыцца рэпарцёраў, то гэта таксама гучала вельмі пацешна. Я павінен быў як мага больш старанна распытаць іх аб звычках і капрызах містэра Доджсона. Я павінен быў забыцца на ўсё пра прыстойнасць і манерах, якім мяне вучылі з такой карпатлівай клопатам. Відавочна, дзёрзкасць была прыкметай паважанага журналіста. Калі хто-то ўсумніцца ў маёй лініі расследавання, я павінен быў развеяць іх асцярогі наступным тлумачэннем:
  
  Распавядаючы мне аб сваіх асабістых назіраннях за Доджсон, яны дазволяць амерыканскай публіцы адчуць, што ведаюць яго; і гэта павялічыць продажу яго кніг у Амерыцы.
  
  "Вось людзі, якім вы павінны задаць пытанні", - сказаў містэр Холмс, уручаючы мне спіс Доджсона. Містэр Холмс выкрасліў большасць імёнаў шырокімі, цвёрдымі рыскамі.
  
  “Я ўзяў на сябе смеласць, - сказаў ён, - выключыць ўсіх відавочных невінаватых. І што мы хочам тут ведаць, містэр Уиггинс, так гэта тое, што яны ведаюць пра Доджсоне і чаго яны пра яго не ведаюць; што яны раскрываюць і што спрабуюць схаваць ".
  
  “ Якія пытанні я павінен задаць? - Пацікавіўся я.
  
  "О, вы што-небудзь прыдумаеце", - сказаў ён. “Вы знойдзеце сваіх "ахвяраў", як тут, так і ў Лондане. Вы пачнеце сваё расследаванне ў Крайст-Чэрч і завершыце ў Лондане. Дакладзіце мне на Бэйкер-стрыт аб сваіх знаходках не больш чым праз сем дзён.
  
  
  
  
  
  Нішто не падрыхтавала мяне да маёй новай асобы журналіста вялікага амерыканскага часопіса. Тым не менш, гэта сядзела на мне гэтак жа зручна, як мае любімыя тэпцікі. Справа не толькі ў тым, што людзі ўзнагароджваюць вас дабрынёй і гасціннасцю, маленькімі прысмакамі і сувенірамі. Заўважце, гэтая дабрыня не павінна была паўплываць на вашу ацэнку і ўяўленне пра іх. Яны аказвалі вам гэтыя паслугі толькі таму, што вы ім падабаліся і хацелі, каб вы спадабаліся ім. Што можа быць больш справядліва і натуральней? Вядома, выціраючы крошкі з чарговай порцыі гато, вы можаце ляніва задумацца аб тым, што яны не хочуць, каб вы ведалі пра сябе. Але такія думкі хутка рассейваюцца ў духмяным тумане таварыства і шчырага прыязнасці.
  
  Што мне сапраўды падабалася, дык гэта тое, што, калі я задаваў ім пытанні, яны адказвалі. Вам можа здацца, што гэта звычайная мадэль гутаркі. Але майце на ўвазе, я ўсё яшчэ быў студэнтам. Бачыць, як тыя, хто вышэй за мяне, скачуць па маёй камандзе, бачыць, як тыя, каго так паважаюць усе, імкнуцца дагадзіць мне, было прыемнай пераменай, да якой я лёгка мог прывыкнуць.
  
  У тых пакоях і ў той час не было нічога важней, чым мець магчымасць ушанаваць іх пахвальнымі партрэтамі, якіх яны так заслугоўвалі. Я сапраўды адчуў укол з-за свайго вымушанага падману.
  
  
  
  Мая першая сустрэча адбылася з Фрыдрыхам Максам Мюлерам, прафесарам параўнальнай філалогіі і ганаровым членам Царквы Хрыста. У 1876 годзе была праведзена вялікая праца па нагоды жадання Мюлера змяніць свой акадэмічны статус і спробы Доджсона запусціць чаравік ў механізм, па меншай меры, так выказаўся Мюлер. Падобна на тое, віцэ-канцлер ўхваліў план Мюлера спыніць выкладанне і цалкам прысвяціць сябе стыпендый, захаваўшы пры гэтым яго поўную зарплату. Дэкан Лідэл, які быў адным Мюлера, выцягнуў труса з сваёй адміністрацыйнай капялюшы, прымусіўшы намесніка прафесара ўзяць на сябе выкладчыцкія абавязкі Мюлера — але за палову зарплаты.
  
  Доджсон, які не меў асаблівай злосці да Мюлеру, лічыў, што Лідэл быў несправядлівы. Ён лічыў, што пасада павінна вызначаць ганарар. Члены прафесарска-выкладчыцкага складу з правам вырашальнага голасу падтрымалі пункт гледжання Лидделла. Абражаны Мюлер лічыў, што перакласці свае абавязкі на каго-то, які атрымлівае палову зарплату, было геніяльна, і нават калі я браў у яго інтэрв'ю праз столькі гадоў пасля зробленага факту, не мог зразумець няздольнасці Доджсона ацаніць геніяльнасць ідэі. Я, вядома, лічыў Мюлера эгаістычным боку, але пакінуў гэта меркаванне пры сабе. Я проста кіўнуў, падміргнуў і дазволіў яму гаварыць.
  
  “Малады чалавек, якому было дазволена весці мае заняткі, - сказаў Мюлер, - сказаў мне, якая гэта гонар - быць маім пераемнікам. Я запэўніў яго, што ён дакажа, што варты даверу, якое аказаў яму Лідэл.
  
  "Ці бачыце," працягваў ён, - у універсітэце былі тыя, хто не мог вынесці ўзвышэння Лидделла над імі - не толькі таму, што ён быў высокім, але і з-за яго характару і становішча. Казалі і пісалі гадасці, але ўсе ведалі, з якой кузні былі выпушчаныя гэтыя стрэлы".
  
  “ Вы маеце на ўвазе прафесара Доджсона? - Спытаў я.
  
  "Вы назвалі яго імя", - адказаў Мюлер. “Я не называў. Але вы можаце меркаваць, што заўгодна".
  
  Я ўрачыста запісаў яго словы ў свой нататнік. Браць інтэрв'ю ў людзей было вельмі падобна на канспектаванне лекцыі, за выключэннем таго, што ты задаваў пытанні, а яны адказвалі.
  
  "Я скажу вось што аб гэтым чалавеку", - сказаў Мюлер. “Ён ставіць мяне ў тупік. Ён робіць усё гэтыя абуральныя заўвагі аб характары і прыстойнасці; ён з усіх сіл стараецца сапсаваць рэпутацыю, а затым вядзе сябе так, як быццам не зрабіў нічога дрэннага. У мінулым годзе ён падарыў мне маю фатаграфію, якую зрабіў шмат гадоў таму, прымацаваў дурны маленькі вершык, заснаваны на маім імя, і наогул паводзіў сябе так, як быццам нічога не здарылася ".
  
  "Ты захаваў фатаграфію", - сказаў я.
  
  
  
  "Так, бачыў", - сказаў Мюлер. "Добрае падабенства, вы не знаходзіце".
  
  Дэкан Лідэл мог сказаць пра Доджсоне толькі самае добрае, якое падтрымлівае і зусім грэблівае. Я сустрэўся з дэканам у яго кабінеце. Ён сеў на свой імпазантны крэсла з прамой спінкай, які ён адсунуў ад масіўнага пісьмовага стала. Я села на суседні канапа з малюнкам у выглядзе лілеі. Яго жонка, Ларэна Лідэл, сядзела на крэсле ў куце і падушку вышывала для адной са сваіх дачок. Дэкан быў адукаваным чалавекам і натхняў такіх якія выпрабоўваюць цяжкасці навукоўцаў, як я. Сертыфікаты і вучоныя ступені ў рамках, якія пацвярджаюць яго пасаду, віселі на ўсіх участках сцены. На каміннай паліцы стаяла фатаграфія прынца Валійскага. Усе ведалі гісторыю пра тое, як прынц Валійскі быў студэнтам Царквы Хрыста і час ад часу наведваў гэтую самую пакой. Нават яго мама ўпрыгожыла гэты пакой сваім прысутнасцю. Хадзілі чуткі, што дэкан сур'ёзна пагаварыў з яго каралеўскім высокасцю аб абмежаваных акадэмічных перспектывах прынца. Побач з выявай прынца была фатаграфія маладой жанчыны.
  
  "Гэта," спытаў я, паказваючы вялікім пальцам, " партрэт Эліс?"
  
  "О, не," сказаў дэкан, "гэта наша дачка Эдыт".
  
  "Яна выглядае сапраўднай сердцеедкой", - сказаў я, жадаючы размясціць да сябе.
  
  "Яна была анёлам", - адказаў дэкан. "Гасподзь палічыў патрэбным забраць яе ў 1876 годзе ў росквіце яе юнай жаноцкасці".
  
  "Цяпер я пайшоў і зрабіў гэта", - падумаў я.
  
  "Доджсон напісаў гэты партрэт у 1867 годзе," сказаў дэкан, - і падарыў яго нам праз некалькі месяцаў пасля смерці Эдыт".
  
  "Гэта было вельмі міла з яго боку", - сказаў я.
  
  "Так", - сказаў дэкан.
  
  "Так," прашаптала місіс Лідэл.
  
  "Нечаканая і кранальная дабрыня", - сказаў дэкан. “Вы ведаеце, што з гадамі мы аддаліліся адзін ад аднаго — не тое, каб мы калі-небудзь былі так блізкія, як ён уяўляў або заяўляў. Але з-за нашых розных роляў у Універсітэце і яго схільнасці займаць своеасаблівыя пазіцыі знешняга свету здавалася, што некалі цёплыя і інтымныя адносіны сталі нацягнутымі. З усёй шчырасцю, гэтыя адносіны з самага пачатку былі ў асноўным прафесійнымі, але з усёй гэтай гісторыяй з "Алісай" свет меркаваў тое, што ён вырашыў меркаваць.
  
  "Нягледзячы на свой інтэлект і павага, якое ён заслужыў тут," працягваў дэкан, " Доджсон здаваўся адзінокім чалавекам. Ён прывязаўся да нашай сям'і, нават задумаў чароўным чынам з'яўляцца ў тых месцах, дзе, як ён ведаў, мы будзем. Я мяркую, што з гэтых няспраўных момантаў выйшла што-тое добрае. Ён сапраўды напісаў тыя дзіцячыя кнігі. Хоць я не думаю, што ўвесь свет даведаецца, што кнігі былі названыя ў гонар маёй дачкі Эліс.
  
  “І дзеці адлюстроўваюцца ўсяго толькі выпадковымі слухачамі гісторыі, у той час як на самой справе яны прыклалі руку да яе складанні. Ці ведаеце вы, што, калі ён распавядаў ім гэтую гісторыю, Аліса спытала, ці не можа ў казцы быць больш адной кошкі, таму што яна так любіла котак?"
  
  "Не", - адказаў я, адлюстраваўшы здзіўленне. "Я ніколі гэтага не ведаў".
  
  "Ніхто не ведае," сказаў ён, - і, па-відаць, нікога гэта не хвалюе. У вашай артыкуле ёсць сёе-тое, што трэба ўставіць".
  
  Я паслухмяна надрапаў некалькі нататак.
  
  "Вашы рэдактары, верагодна, выдаляць гэта", - дадаў ён. “Гэта тое, што яны робяць.
  
  "Няма сумневаў, што Доджсон - разумны і працавіты чалавек", - працягваў Лідэл. “Ён валодае рэдкай здольнасцю апускацца ў заняткі і прадпрыемствы, аб якіх астатняй свет ніколі не задумваўся і наўрад ці задумаецца у будучыні. Ён увесь час дае парады аб тым, як людзям варта весці свой бізнэс. Часам у розных правілах і прадпісаннях, якія ён ўзяў на сябе, ёсць нават нейкая карысць. Я мяркую, ён хоча быць карысным, але ён увесь час стаіць на шляху маіх намаганняў па паляпшэнню гэтага святога ўстановы. І з гадамі яму станавілася толькі горш.
  
  Дэкан павярнуўся да сваёй жонкі.
  
  "Місіс Лідэл, - спытаў ён, - калі мы заўважылі, што ён стаў больш буйным?"
  
  Яна адарвала погляд ад свайго ўважлівага шыцця.
  
  "Ён зноў запрасіў да сябе на вячэру," павольна вымавіла яна, - і ўсе дзяўчаты балбаталі аб маючай адбыцца вяселлі прынца Валійскага.
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў дэкан. "І Доджсон сказаў: "Ну, я збіраюся ажаніцца на Эліс'. А потым ён падміргнуў цябе. Меркавалася, што гэта будзе гуллівы падморгванне, але было ў ім нешта такое, што астудзіла нас. І ты загаварыла прама цяпер, дарагая. "
  
  "Цалкам дакладна", - сказала місіс Лідэл. "Я сказала: 'Ты не зробіш гэтага, Чарльз Латвидж Доджсон', і ён хутка змяніў тэму.
  
  "Ну", - працягнула місіс Лідэл. “Гэта было неймаверна. Яна проста была занадта маладая для яго".
  
  "Такога роду дамоўленасці, - сказаў дэкан, - не так ужо рэдкія нават у наш сучасны стагоддзе".
  
  
  
  "Справа была не толькі ў гэтым", - сказала місіс Лідэл. “Ён не быў прыдатнай кандыдатурай для нашай дачкі. У яго не было ні тытула, ні сямейнага стану, ні шанцаў на прасоўванне ў Оксфардзе. Мы хацелі для Алісы чагосьці больш істотнага, чым кнігі, гульні і механічныя прыстасаванні. Сам прынц Леапольд быў адным з яе прыхільнікаў."
  
  "Якая б ні была прычына," сказаў дэкан, " Доджсон стаў мяне раздражняць. Не тое каб ён часта дамагаўся свайго, але ўсё ж ён ўскладняў маю працу. Тым не менш, некаторыя выпускнікі ўключаюць яго ў свае спісы выбітных асоб, якія праводзілі тут час, і некалькім студэнтам ён падабаецца, і ў яго ёсць пастаянны кантракт у адпаведнасці з правіламі Царквы Хрыста, так што мы затрымаліся або бласлаўлёны ім — у залежнасці ад вашай пункту гледжання і яго бягучага крыжовага паходу ".
  
  Раўнд гутарак працягваўся.
  
  Я сядзеў у грымёрцы Элен Тэры, пакуль яна накладвала грым, і распавядаў мне аб тых гадах, калі Доджсон не размаўляў з ёй. Ён не ўхваляў яе раманы і тое, да чаго яны прыводзілі. Яна таксама падарыла мне бясплатныя квіткі на спектакль "Як вам гэта спадабаецца" у той вечар з-за артыкула, якую, па яе думку, я пісаў. Месцы былі не так добрыя, як мне б хацелася, але, магчыма, пры большай увагі яна магла б забяспечыць лепшае абслугоўванне.
  
  Чарльз Коллингвуд, пляменнік, працягваў балбатаць пра тое, як Доджсон заахвочваў яго да кар'еры пісьменніка. Я ніколі не згадваў рэзкі каментар у спісе Доджсона аб здольнасцях Коллингвуда. Замест гэтага я выказаў захапленне і зайздрасць. Ён сказаў мне, што прысвеціць сваё жыццё ўмацаванню рэпутацыі Доджсона.
  
  Паслухаць гэтых і іншых, так кожны з іх быў скалой, за якую Доджсон чапляўся ў пошуках апоры, або незразумелы ахвярай сваіх ребяческих і непрадуманых крыжовых паходаў. Я даведаўся аб пастаянным струмені яго добрых работ. Ён надрукаваў копіі кніг пра Алісу за свой кошт і ахвяраваў іх дзіцячым бальніцам. Ён шукаў працу для свайго сябра, школьнага настаўніка Т. Дж. Даймса. Доджсон разаслаў 180 лістоў з просьбай дапамагчы гэтаму чалавеку. Доджсон адправіўся ў дом самотнага служачага каледжа, які захварэў на брушны тыф, і заляцаўся за гэтым чалавекам.
  
  І я даведаўся пра эксцэнтрычнасці — складанні спісаў, амаль дакучлівай спарадкаванасці і безуважлівасці, якія былі самай сталай тэмай. Яго пляменнік распавёў аб самым драматычным інцыдэнце. Доджсон пайшоў на дзіцячы свята і, увайшоўшы ў дом, упаў на рукі і папоўз туды, дзе пачуў гоман галасоў, і пачаў выдаваць дзіўныя гукі. Ён падумаў, што было б пацешна, калі б ён увайшоў, як мядзведзь. Да жаль, на самай справе ён не пайшоў на вечарыну, а па памылцы ў суседні дом, дзе праходзіла канферэнцыя жанчын у сувязі з якім-то рэфарматарскім рухам. Усвядоміўшы сваю памылку, містэр Доджсон раптам ускочыў на ногі і выбег з хаты.
  
  І я пачуў спіс бур, калі яго адчувальнасць была пробудена. Іх было занадта шмат, каб пералічваць. І здавалася, што ён заўсёды раздаваў фатаграфіі, часам у вялікадушнага духу дружбы, а часам, калі імкнуўся выслужыцца.
  
  Я прадставіў усе гэтыя падрабязнасці містэру Холмсу ў прызначаны дзень. Ён нецярпліва выслухаў мой справаздачу. Некалькі разоў ён спыняўся, каб зноў раскурить сваю гліняную трубку. Я ўспрыняў гэта як тонкі папрок, але працягнуў сваё апавяданне.
  
  "Я не чую ніякага заключэння", - сказаў ён. "Хіба нам не лепш, чым мы пачалі?"
  
  "Мы ведаем больш", - сказаў я.
  
  "Падобна на тое, і гэта да лепшага," сказаў містэр Холмс.
  
  "Калі б я павінен быў выбраць злачынца на аснове гэтых расследаванняў," сказаў я, "то гэта быў бы Коллингвуд".
  
  "Цікава," сказаў Холмс.
  
  "Падобна на тое, што Коллингвуд больш за ўсё выйграў ад валодання чатырма дзённікамі", - сказаў я. “Ён, відавочна, хоча пабудаваць кар'еру на плячах свайго дзядзькі — зацвердзіцца ў якасці захавальніка легенды і літаратурнага спадчынніка трона. Валоданне гэтымі дзённікамі дазволіла б яму пераканаўча і з веданнем справы выказаць патаемныя думкі свайго дзядзькі ў перыяд, які некаторыя назвалі б самым творчым перыядам Доджсона. І калі б ён захацеў нанесці невялікі ўдар па рэпутацыі свайго дзядзькі ў адплату за нядобрыя меркаванні Доджсона аб здольнасцях Коллингвуда, што ж, у яго былі б для гэтага сродкі.
  
  "А як наконт дэкана Лидделла?" - спытаў містэр Холмс. "Гэтыя двое былі ў сварцы вельмі доўгі час".
  
  “Дакладна, - сказаў я, - і ён нічога так не хацеў бы, як раптоўнага і поўнага сыходу Чарльза Доджсона з Крайст-Чэрч. Дзённікі, без сумневу, далі б яму сродкі ажыццявіць гэтую дробную мару. Ён, безумоўна, дастаткова деспотичен, каб прад'явіць дзённікі Доджсону і запатрабаваць яго неадкладнага сыходу, але гэтага не адбылося. Я заключаю, што ў беднага дэкана Лидделла няма кніг у руках ".
  
  "У такім выпадку," спытаў містэр Холмс, - не наведаць нам містэра Коллингвуда?
  
  "Няма", - сказаў я. “Я не веру, што ён наш злодзей. У яго няма ні характару, ні ўяўлення".
  
  "Цудоўна," сказаў містэр Холмс. “ І такім чынам?
  
  
  
  Я дазволіў пытанні на імгненне павісець ў паветры, а затым адказаў: "У мяне ёсць тэорыя адносна таго, хто, чаму і як".
  
  Містэр Холмс празьзяў такой шырокай усмешкай, што яна магла б пракласці шлях скрозь самы густы лонданскі туман. “ Да каго ж мы тады звернемся?
  
  "У мяне ёсць тэорыя," адказаў я, " але я хачу яе праверыць. Давайце дамовімся пра сустрэчу з містэрам Доджсон".
  
  "Цудоўна," сказаў містэр Холмс. “ А зараз скажыце мне, малады чалавек, хіба гэта не пацешна?
  
  Я кіўнуў, і ён празьзяў.
  
  Тры дні праз мы зноў былі ў кабінеце Доджсона. Замест гарбаты мы пілі імбірнае піва. Старанна прааналізаваўшы нашы дзеянні, Холмс жэстам паклікаў мяне і папрасіў гаварыць.
  
  “ У мяне ёсць тэорыя, прафесар, - пачаў я, - і надзея. Вашы здольнасці да фотамастацтве добра вядомыя і ўшанаваныя. У вас, выпадкова, няма фатаграфій гэтага пакоя?
  
  "Так", - адказаў ён. “У маёй практыцы было рэгулярна фатаграфаваць гэта і іншыя памяшканні тут і рабіць адпаведныя пазнакі, у тым ліку дату, час сутак, якасць святла, пранікальнага праз акно, і атмасферныя ўмовы. У мяне ёсць прыкладна дваццаць пяць такіх эцюдаў гэтай пакоя — на самай справе гэта было б сорак два малюнка, калі лічыць фатаграфіі, зробленыя студэнтамі і прадстаўленыя мне. “Ці бачыце, - дадаў ён, - я перастаў займацца фатаграфіяй у 1880 годзе, калі змянілі матэрыялы. Гэта проста пагоршыла якасць здымкаў. Аднак некаторыя студэнты мелі патрэбу ў дапамозе і ободрении, і таму звярнуліся да Доджсону".
  
  "Ці Не будзе занадта складана паглядзець фатаграфіі?"
  
  "Зусім няма," сказаў Доджсон, " і, як вы можаце здагадацца, мае архівы дастаткова ўпарадкаваны. Але вы павінны мяне прабачыць. Я захоўваю іх у сваёй студыі".
  
  Калі ён выходзіў з пакоя, я папрасіў даць мне павелічальнае шкло".
  
  Пасля яго сыходу містэр Холмс кінуў на мяне самаздаволены погляд і сказаў: “Лупа! Як чароўна. У наступны раз вы будзеце паліць трубку і насіць паляўнічую шапачку".
  
  "Я сумняваюся наконт трубкі", - сказаў я. “Але дазвольце мне распавесці вам пра маёй тэорыі. Калі мы паглядзім на фатаграфіі, то, магчыма, зможам заўважыць змены ў знешнім выглядзе кніжнага шафы. І паводле дадзеных, сабраным Доджсон, мы маглі б вызначыць, калі былі зробленыя дзённікі, і даведацца, хто быў наведвальнікам містэра Доджсона ў той перыяд.
  
  "Цікавая гіпотэза," сказаў містэр Холмс, - але занадта неэлегантная, каб быць па-сапраўднаму навуковай.
  
  
  
  Доджсон вярнуўся хвілін праз дваццаць са шклянкай і объемистым канвертам, у якім была пачак фатаграфій. Я прыклаў вочны яблык да шкла і ўважліва вывучыў кожную фатаграфію, надаючы асаблівую ўвагу кніжнай шафе. Пакуль я аддаваўся гэтаму утомительному вывучэнню, містэр Холмс і містэр Доджсон забаўляліся стварэннем крыптаграфічнай сістэмы, для расшыфроўкі якой спатрэбіліся б паслугі двух асобных людзей, кожны з якіх ведаў толькі частка кода. Містэр Доджсон лічыў, што неабходным кампанентам з'яўляецца выключэнне галосных.
  
  І тады я знайшоў гэта.
  
  "Містэр Холмс, - сказаў я, - не маглі б вы, калі ласка, падысці і зірнуць".
  
  Я паказаў яму дзве фатаграфіі.
  
  "Я бачу", - сказаў ён, паказваючы на другую фатаграфію. “Гэтыя кнігі ссунутыя направа. І ў іх ёсць новыя суседзі па паліцы злева ад іх. І паглядзіце сюды. Гэтая стос кніг на падаконніку крыху ніжэй."
  
  "Цалкам дакладна", - сказала я і перавярнула другую фатаграфію, каб разгледзець дату, надрапаны на абароце, і зверылі яе з ужо ладна патрапаным спісам наведвальнікаў.
  
  "Містэр Доджсон," сказаў я, " мне здаецца, я ведаю, у каго вашы дзённікі. Калі я вярну іх вам, не раскрываючы імя злодзея, вы будзеце задаволены?"
  
  "Няма", - сказаў ён. “Я б не быў задаволены. Ўсведамленне таго, што хто-то прыйшоў сюды пад выглядам дружбы і забраў гэтыя каштоўныя рэчы, назаўжды прынесла б мне смутак і страх, што гэта можа здарыцца зноў".
  
  Ён паціснуў плячыма.
  
  "Але калі гэта цана за тое, каб вярнуць іх", - сказаў ён. "Хай будзе так".
  
  "Тады яны будуць вернутыя", - сказаў я.
  
  Затым я павярнуўся да містэру Холмсу і сказаў: "Хадзем, містэр Холмс, у нас ёсць праца, якую трэба зрабіць".
  
  
  
  
  
  На наступны дзень, калі служанка дэкана прывяла мяне ў гасціную, місіс Лідэл, здавалася, зусім не здзівілася, убачыўшы мяне.
  
  "Дэкана тут няма", - сказала яна.
  
  "Мне сказалі", - адказаў я. "Але, калі дазволіце, я хацеў бы пагаварыць з вамі".
  
  "Так?"
  
  "Я павінен прызнацца, і мне патрэбна ваша дапамога".
  
  Яна паказала на той жа канапа, на якім я сядзела на мінулым тыдні. Яна паглядзела на вялікае крэсла свайго мужа, а затым вырашыла сесці на далёкі канец канапы, так, каб паміж намі было прыстойнае адлегласць."
  
  "Так?" - зноў спытала яна.
  
  "Па-першае," сказаў я, "я не журналіст".
  
  "Так", - сказала яна яшчэ раз.
  
  "Але дазвольце мне распавесці вам аб маім мінулым".
  
  Я сказаў ёй, што я сапраўды залічаны ў Крайстчерч. Але я апісаў дзіўнае падарожжа ў школу. Я распавёў аб нерэгулярных шэрагах з Бэйкер-стрыт і маіх першых сустрэчах з Шэрлакам Холмсам. Я распавёў ёй, якой была жыццё ў stones і што я рабіў, каб выжыць. Яна была ўзрушаная, даведаўшыся, што чханне можа прынесці прадпрымальнаму хлопцу некалькі шылінгаў. Я расказаў ёй, як містэр Холмс змяніў маё жыццё, і я спадзяваўся чаго-то дамагчыся сам.
  
  "Я распавёў вам усё гэта," сказаў я, " каб даць вам ўладу нада мной. У любы час, калі вы хочаце, вы можаце звярнуцца да містэру Лидделлу і расказаць яму ўсё, што я вам расказаў. І гэта будзе маім канцом тут і ў жыцці ".
  
  Затым я распавёў ёй аб дзённіках містэра Доджсона і аб тым, як я паабяцаў яму, што ён узламае іх, і што мне патрэбна яе дапамога, каб стрымаць сваё абяцанне.
  
  Яна пачала ціха всхлипывать.
  
  “Я хачу, каб ты ведаў, - сказаў я, - што я ведаю, як гэта - мець сакрэты. Я ведаю, якое гэта - жыць у страху, што хто-то пазнае праўду пра цябе".
  
  Яна кіўнула галавой.
  
  “Мы былі такімі нявіннымі, “ сказала яна, - выпадковае дакрананне да пляча, абмен поглядамі і ўсё. Але гэта мучыла кожнага з нас, і мы не смеем казаць пра гэта".
  
  "І," сказаў я, "калі ён пайшоў у сваю студыю ў той горкі дзень 1876 года, каб забраць фатаграфіі небаракі Эдыт, вы падышлі да яго кніжнай шафе, каб прабавіць час, выпадкова ўзялі адзін з дзённікаў і прачыталі запіс, у якой ён згадаў ваша імя ў самых ласкавых выразах".
  
  “Я была ў роспачы з-за смерці маёй дачкі. Я не хацела губляць свой шлюб і сваю сям'ю. Чарльз такі не ад свету гэтага. Я баяўся, што яго дзённікі нейкім чынам трапяць не ў тыя рукі. Не раздумваючы, я ўзяў тыя, што прысвечаны тым мілым, але дзіўным гадоў ".
  
  “ Містэр Доджсон любіў не Эліс, а цябе.
  
  "І я кахала яго", - адказала яна. “Ніхто ніколі не ведаў аб гэтых пачуццях. Мы нават ніколі не прызнаваліся ў іх адзін аднаму, але мы абодва ведалі. Але як ты прыйшоў да такой высновы?"
  
  
  
  “Калі мы гаварылі на мінулым тыдні пра яго заяве аб тым, што ён хоча ажаніцца на Эліс, - сказаў я, - вы патлумачылі, што яна была занадта маладая для яго. Вы не сказалі, што ён быў занадта стары для яе".
  
  "У чым розніца?" - спытала місіс Лідэл, да якой да гэтага моманту вярнулася самавалоданне.
  
  "У той момант, і што тычыцца гэтага прадмета, вашыя думкі былі пра яго, а не пра яе".
  
  "Я была добрай жонкай", - сказала яна.
  
  "Я ведаю", - адказаў я.
  
  Яна ненадоўга выйшла з пакоя і вярнуўся з наволочкой, у якой ляжалі чатыры дзённіка.
  
  "Мужы, - сказала яна, - як вядома, не зазіраюць у шафы, дзе жонкі захоўваюць сваё ніжняе бялізну, не кажучы ўжо пра кухнях або пральняў".
  
  "Я запомню гэта", - сказаў я.
  
  І вось так я вырашыў свой першы і апошні выпадак. Я не стаў матэматыкам, як спадзяваўся Доджсон. Я таксама ніколі не імкнуўся да бліскучым перспектывам стаць дэтэктывам-кансультантам, якія ўяўляў для мяне містэр Холмс. Мне сапраўды падабаецца мая журналісцкая жыццё. Выведваць сакрэты іншых людзей значна желаннее, чым раскрываць свае ўласныя.
  
  Але менавіта гэтай тэме сакрэтаў я прысвяціў нямала разважанняў.
  
  Хіба не дзіўна, што, абараняючы тое, што ў цябе ёсць, ты часткова або цалкам губляеш тое, хто ты ёсць? Я не ў тым становішчы, каб ведаць, ці казаць, ці варта было містэру Доджсону і місіс Лідэл выказваць адзін аднаму свае пачуцці і ператвараць свае асабістыя думкі ў рэальнасць. Некаторыя зрабілі гэта і пазбеглі пакарання або праігнаравалі яго. Іншым, скажам так, пашанцавала менш. Я сапраўды веру, што кожны з гэтых няшчасных закаханых, якім так і не наканавана было стаць, быў па асобнасці разлучаны дакладна такімі ж ўзрушэннямі. Справа была не столькі ў ўсведамленні таго, што яны любілі каго-то, каго не павінны былі любіць, колькі ў веданні, якое, я ўпэўнены, падтрымлівала іх і нават выклікала цікавую ўсмешку ў самыя цёмныя ночы і самыя панылыя дні. Справа была ў тым, што яны не маглі расказаць ні адной жывой душы пра гэта пачуццё, якое было такой неад'емнай часткай іх істоты.
  
  Я разумею гэта. Я быў засмучаны і да гэтага часу огорчаюсь з-за сваіх спробаў захаваць пэўныя моманты свайго жыцця ў сакрэце ад усіх. Халодная логіка, зыходзячы з якой містэр Холмс рэкамендаваў захоўваць маўчанне па гэтых пытаннях, узяла верх. У мяне няма намеру рызыкаваць тым, што я зарабіў. І ўсё ж прыклад гэтых двух нявінных грэшнікаў не выслізнуў ад мяне. Я пішу гэтыя словы ў чаканні, што яны будуць апублікаваныя пасля таго, як мяне не стане, а я веру, што гэта адбудзецца ў далёкім-далёкім будучыні. Я спадзяюся, што ў гэтым узросце ў людзей складзецца больш складанае ўяўленне пра тое, хто я такі і што я зрабіў, і што яны, магчыма, даведаюцца пра містэрам Холмс ў яго ролі філантропа. Магчыма, у іх таксама складзецца больш поўнае і разумее ўяўленне аб місіс Лідэл, містэрам Доджсоне і ўсіх іншых, хто захоўвае сакрэты пры сабе. І калі, нарэшце, я памру, я малюся, каб містэр Холмс быў маім абаронцам у Жамчужных Брамы, як ён быў на гэтым востраве.
  
  Што тычыцца таго, чаму Рамэа павінен быў быць Рамэа, я ўсё яшчэ спрабую адказаць на гэтае пытанне.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  МАЙКРОФТ ХОЛМС
  
  "Мастацтва ў нас у крыві і можа прымаць самыя дзіўныя формы".
  
  "Але адкуль вы ведаеце, што гэта перадаецца па спадчыне?"
  
  “ Таму што мой брат Майкрофт валодае гэтым у большай ступені , чым я ... Калі я кажу ... што Майкрофт валодае большай назіральнасцю, чым я, вы можаце лічыць, што я кажу дакладную і літаральна праўду.
  
  "Ён што, маладзейшы за цябе?"
  
  - На сем гадоў старэйшы за мяне.
  
  "Як атрымалася, што ён невядомы?"
  
  “ О, ён вельмі добра вядомы ў сваім коле.
  
  "Тады дзе ж?"
  
  - Ну, напрыклад, у клубе "Диогенезе".
  
  — "Перакладчык з грэцкага"
  
  
  
  
  аўтар ГЭРЫ ЛОВИЗИ
  
  
  
  
  
  Выдатная гульня Майкрофта
  
  
  Я ўваходжу ў гэты справаздачу, аб якім захоўваў маўчаньне ўсе гэтыя гады, каб растлумачыць сітуацыю для нашчадкаў. Я даручыў сваім адвакатам перадаць яго маім спадчыннікам і нашчадкам праз 100 гадоў пасля маёй смерці, у той час, калі ўсе зацікаўленыя бакі будуць ужо даўно мёртвыя і на іх не паўплываюць выкладзеныя тут факты.
  
  
  Ведаеце, гэта сапраўды было даволі несправядліва. Майму малодшаму брату Шэрлаку заўсёды прыпісваюць ўсе заслугі. У апошні час ён стаў сапраўднай ганчака за рэкламай, а Ватсан і Дойл літаральна лавілі кожнае яго слова. Так бо часам гэта было зусім невыносна.
  
  О, я ведаю, аб чым ты думаеш. Я Майкрофт Холмс, салідны, нудны, тоўсты памагатыя эксцэнтрычнага клуба "Дыяген", вядомы пустэльнік з Пэл-Мэлл, бла-бла-бла. Поўная лухта, кажу вам!
  
  Хоць я старанна хаваў свае справы і асобу за завесай ананімнасці, у маёй працы было значна больш, чым хто-небудзь мог калі-небудзь выказаць здагадку. І ў той час як афіцыйныя паведамленні і папулярная прэса літаральна з скуры прэч лезлі, усхваляючы маленькія дасягненні брата Шэрлака у яго дэтэктыўным "хобі", я выконваў сваю працу ў зусім непрыкметным якасці, цалкам пазбягаючы выкрыцця кім-небудзь староннім. Мае вялікія паўнамоцтвы і дырэктывы нават не прадстаўляліся нашым палітыкам і прэсе з Фліт-стрыт, паколькі я кіраваў нашым велізарным сусветным прадпрыемствам — Брытанскай імперыяй!
  
  Зразумейце мяне правільна, я пяшчотна люблю свайго малодшага брата, і для мяне наўрад ці было справай часу мірыцца з яго дурнымі эксцентричностями і непаслядоўнасцю, як, я ўпэўнены, ён цярпліва мірыўся з маімі ўласнымі. Гэта здараецца з лепшымі з нас, таму што мы былі сапраўднымі братамі, кроў была гушчы вады і ўсё такое іншае. Тым не менш, з падлеткавага ўзросту мы пайшлі рознымі шляхамі, і кожны па-свойму дабіўся пэўнага поспеху.
  
  Я з цеплынёй успамінаю, як наша апякунка, стрыечная бабуля Джулія вэрна, там, сказала нам з юным Шэрлакам у той летні дзень у альтанцы: “Я ўпэўненая, што абодва маіх выдатных хлопчыка-Холмса далёка пойдуць у гэтым свеце і дамогуцца свайго, калі вы не дазволіце свайму вялікаму інтэлекту ўзяць верх над вамі. Абяцай мне, што ты заўсёды будзеш памятаць, што трэба выкарыстоўваць свае сілы толькі ў добрых мэтах.
  
  Мы абяцалі. Мы вельмі любілі стрыечную бабулю Джулію. Неўзабаве пасля гэтага яна памерла, пакінуўшы нас адных. Для нас з Шэрлакам гэта быў удар, які мы ніколі не забудзем.
  
  Ах, але гэта прыемнае успамін было з такога далёкага мінулага. З значна больш простага свету, які быў вельмі далёкі ад гэтага халоднага шара, у якім мы вымушаныя жыць сёння.
  
  Сёння 1891 год! Мы набліжаемся да світання новага стагоддзя, захапляльнай сучаснай эпохі і падступнай эры змяняюцца тэхналогій, міжнародных інтрыг і небяспечнага нацыяналістычнага экспансіянізму.
  
  Цяпер я павінен гуляць у "Вялікую гульню", выконваючы свой абавязак перад Імперыяй, якую я люблю. Імперыя, якую так любіла стрыечная бабуля Джулія. У адрозненне ад брата Шэрлака, я прытрымліваюся каштоўнасцяў маёй стрыечнай бабулі. Мой брат адлюстроўвае з сябе пагардлівай багему, але на самой справе менавіта структуры Імперыі дазвалялі яму так захапляцца сваёй дзейнасцю ў сферы крымінальных расследаванняў.
  
  Хутчэй, гэта я узваліў цяжар Атласа на свае плечы. Гэта была жыццё, якую я абраў. Я ні аб чым не шкадаваў. Тады ў мяне не было асаблівага выбару, таму што я ўграз занадта глыбока. Аднак гэта была адзіная кар'ера, для якой я ў вышэйшай ступені падыходзіў. Я павінен сказаць, што я быў вельмі паспяховы ў выкананні выбраных мною задач, але гэта прымусіла мяне адгарадзіцца ад усіх і ўся, што магло перашкодзіць выкананню майго доўгу. Нікому, нават майму дарагому брату - асабліва яму ніколі не дазвалялася ведаць аб маёй працы больш, чым самае павярхоўнае знаёмства. Так было лепш для Шэрлака, лепш для мяне і лепш для Імперыі, якой я служу. Так было бяспечней для ўсіх. Таму што я быў уцягнуты ў самую небяспечную з гульняў. У Шэрлака было нейкае цьмянае падазрэнне, што я час ад часу быў уцягнуты ў нейкую "працу" - за адсутнасцю лепшага слова — для таго, што мы будзем называць "урадам". Магчыма, ён нават падазраваў, што маё ўплыў дасягнула сёе-каго на самых высокіх узроўнях. Гэта, безумоўна, было праўдай, але што з гэтага?
  
  
  
  Ці Мог Шэрлак калі-небудзь ўявіць у сваіх самых смелых марах, што я ўяўляю ўрад? Вядома, я ўпарта усё адмаўляў. Ён зрабіў такое ўражанне на Ватсана, і добры доктар добрасумленна запісаў падобныя здагадкі ў сваіх беллетризованных справаздачах аб выпадках захворвання майго брата. Я добра ведаў Шэрлака і думаў, што гэта не што іншае, як яго тщеславное ганарыстасць. Ён быў занадта лагічны, занадта назіральнікаў, а я занадта добра спланаваў гэта прадпрыемства. Мой залішняя вага і маларухомы лад жыцця, клуб "Дыяген", выкрут "пустэльнік з Пэл-Мэлл" - усё гэта было толькі элементамі мудрагелістай хітрыкі, якую я убудаваў у свой вобраз у цэлым. Па праўдзе кажучы, я ведаў, што ў Шэрлака не было доказаў майго ўдзелу. Нічога. Магчыма, ён і нагаварыў сее-што для мацнейшага эфекту і Ватсону, але той, вядома ж, не паверыў у гэта. Я меў намер пакінуць усё як ёсць.
  
  Абсалютная праўда была схаваная за хлуснёй, якую я сплёў так добра, што лагічны Шэрлак ніколі б у гэта не паверыў. Справа была ў тым, што, акрамя публічных фігур нашай каханай каралевы і высакароднага прэм'ер—міністра, я не проста аказваў нейкае выпадковае ўплыў ва ўрадзе, але фактычна быў Кіраўніком дырэктарам ўсёй Брытанскай імперыі. Такі чалавек быў неабходны. Манархія аказала мне давер; палітыкі на самым высокім узроўні змаглі дамагчыся кампрамісу. Я быў натуральным выбарам, паколькі ў мяне не было амбіцый ні для сябе, ні для якой-небудзь палітычнай групы. На самай справе, "Дырэктарства" проста пашырыла мае існуючыя паўнамоцтвы і адказнасць. Так нарадзілася неафіцыйная і вельмі сакрэтная пасаду Дырэктара-кантралёра. З схаваных сховішчаў і пакояў пад клубам "Дыяген" з невялікай групай адданых сваёй справе спецыялістаў я кіраваў усім, што было Брытанскай імперыяй.
  
  Вядома, было да лепшага, што Шэрлак шмат чаго не ведаў аб гэтых справах. Я добра гэта хаваў; факты аб маёй дзейнасці заўсёды выслізгвалі ад яго. Я быў упэўнены, што з-за тонкай адчувальнасці Шэрлака мы б пасварыліся, калі б ён цалкам усведамляў важнасць маёй працы і абавязкаў. Я ведаю, што некаторыя мае ўчынкі засмуцілі б яго. Таму я абараняў Шэрлака, як мог, нават патураючы яму, калі ён весела спраўляўся са сваімі крымінальнымі праблемамі, да тых часоў, пакуль яны не супярэчылі маім уласным планам. Не заўсёды было лёгка быць разумнейшы за брата Шэрлака.
  
  Гэта аксіёма, што для таго, каб наш урад і Імперыя атрымалі поспех, павінны быць рэалізаваны пэўныя з таго, што я называю "перадумовамі". Гэта сумная канстанта, якая ўзнікае, калі чалавек уцягнуты ў сілавую палітыку — Вялікую гульню, як яе называюць. Аднак я выявіў, што мне пастаянна даводзіцца сыходзіць усё далей у пошуках дасягнення мэтаў, часта ў дагэтуль нязведаныя, а часам і сумнеўныя вобласці, каб забяспечыць поспех у маіх шматлікіх пачынаннях на карысць Імперыі. Я першы, хто прызнае, што часам мяне гэта турбавала. Напрыклад, нядаўняе справа Марыярці.
  
  Узнікненне гэтай праблемы пачалося некалькі гадоў таму. На маім пасадзе кіраўніка Імперыяй менавіта я дазволіў Марыярці і яго паслугачам існаваць і, у некаторай ступені, нават квітнець. Я ведаў, што для патрэб ўрада і Імперыі, якой я служыў, было б карысна, калі б маё ўплыў распаўсюдзілася і на злачынную супольнасць. Таму я уварваўся ў гэты нікчэмны элемент. Я выявіў самага прадпрымальнага чалавека і зразумеў, што пры належным кантролі крымінальны элемент можа быць найбольш карысным. Далей я зразумеў, што, "арганізаваўшы" злачыннасць, я змагу лепш кантраляваць яе, што будзе яшчэ больш карысна для маіх мэтаў. Крымінальны элемент прыцягвае агентаў, якія з гатоўнасцю здзяйсняюць самыя агідныя ўчынкі, на якія рэгулярныя ўзброеныя сілы і большасць супрацоўнікаў законных ведамстваў ніколі б не вырашыліся. Такім чынам, вы бачыце, што ў гэтай цынічнай і небяспечнай гульні, у якую мы гуляем, ад іх ёсць свая карысць.
  
  І ўсё ж я пачаў адчуваць, што дапусціў памылку на гэтай шахматнай дошцы інтрыг, якую я разыгрываецца на нашай сусветнай арэне. Не заўсёды можна ўлічваць усе фактары, не усімі вынікамі можна так старанна маніпуляваць. Мяне пачала турбаваць апантанасць Шэрлака Марыярці. Хоць яна, безумоўна, была абгрунтаванай, яна няўхільна расла. Цяпер гэта пагражала пэўнымі "далікатнымі сітуацыямі", калі Шэрлак будзе дзейнічаць занадта спрытна ў гэтай галіне, або калі ён выявіць занадта шмат інфармацыі, якая не ўваходзіла ў яго кампетэнцыю, і вырашыць дзейнічаць у адпаведнасці з ёй.
  
  Мае асцярогі, што гэтая праблема дасягне апагею, неўзабаве апраўдаліся.
  
  
  
  
  
  Гэта было вясной 1891 года, калі Шэрлак наведаў мяне ў маёй кватэры на Пэл-Мэлл. Так пачалося апавяданне, якое Уотсан павінен быў запісаць некалькі месяцаў праз у сваім беллетризованном справаздачы аб сітуацыі, якое мае назву "Апошняя праблема". Аднак у справаздачы разумнага Ватсана былі апушчаны некаторыя важныя факты або выкладзена толькі ўласная версія майго брата, якая непазбежна была няпоўнай. Зараз я выпраўлю ўсё гэта і раскажу праўдзівую гісторыю, якая ніколі не была расказана.
  
  Візіт Шэрлака у мае пакоі, безумоўна, быў нечаканасцю. Мы з братам шмат гадоў вялі розныя жыцця і бачыліся толькі зрэдку. Цяпер ён увайшоў у мае пакоі ціха, задуменны.
  
  Шэрлак выглядаў змучаным, але гатовым да паляванні. Я ведаў, што ён быў у сваёй стыхіі, без сумневу, расследуючы якое-то крымінальная справа, і яму гэта падабалася. Я ведаў, што гэтая сустрэча можа быць цяжкай для нас абодвух.
  
  
  
  Пасля хуткага абмену ласкамі ў звычайнай для Шэрлака з'едлівай манеры мы перайшлі да мэты сустрэчы. Ён яшчэ раз распавёў мне аб сваіх падазрэннях адносна дзейнасці Марыярці. Ён спытаў, ці ведаю я што-небудзь пра іх. Я зрабіў некалькі туманных абагульненняў і зноў адмаўляў, што мне што-небудзь вядома.
  
  "Ах!" - рэзка сказаў мой брат, “Ты ведаеш, што з моманту забойстваў Патрашыцеля прайшло ўсяго тры гады, Майкрофт? Тысяча восемсот восемдзесят восьмы год - гэта не так даўно. Ты таксама нічога не ведаў аб гэтай справе. Я не расследаваў гэтую справу, як вам добра вядома, хоць афіцыйная паліцыя прасіла мяне зрабіць гэта ".
  
  "Гэта абуральна!" Я выбухнула ад гневу. Я ведала, што ён спрабуе справакаваць мяне. Пра сябе я ўсміхнулася рэзкай смеласці майго брата, але гэта сапраўды прычыніла боль. І зноў я ўсё адмаўляў.
  
  Ён маўчаў, назіраючы, сашчапіўшы пальцы хаткай, разважаючы.
  
  “На што ты намякаеш? Што я забіў гэтых жанчын або загадаў іх забіць? Ты настолькі выходзіш за рамкі гэтага, Шэрлак, што паняцця не маеш!"
  
  Ён нічога не сказаў.
  
  "Ну?" Рэзка спытаў я.
  
  “Нічога. Я прыйшоў сюды не для таго, каб спрачацца. Сёння, тры гады праз, трэба падумаць аб Марыярці", - сказаў ён. "Цяпер гэта маё адзінае ўвагу".
  
  І вось мы зноў вярнуліся да Марыярці. Я адчуваў, што яго цікавасць мяжуе з апантанасцю. Я спрабаваў адгаварыць яго, як мог.
  
  “Я кажу табе, Шэрлак, не занадта ўмешвацца ў гэтую справу з Марыярці. Я таксама не раю табе ехаць на Кантынэнт", - сказаў я яму напрасткі.
  
  "Мой дарагі Майкрофт", - сказаў ён з пробліскам сарказму ў сваім культурным тоне. Ён быў чапурыстым са мной. "Я б не чакаў нічога меншага, што ад таго, хто ненавідзіць падарожжа і ўсе віды околичностей, каб весці толькі сядзячы лад жыцця".
  
  “ Тым не менш, Шэрлак, ты павінен разумець, што гэта пастка.
  
  "Вядома".
  
  “ І ўсё ж ты упорствуешь?
  
  “І якая альтэрнатыва? Ці павінен я адмовіцца ад магчымасці разграміць Марыярці і яго арганізацыю раз і назаўсёды!"
  
  “Марыярці! Марыярці! У цябе на розуме гэты чалавек! Кажу вам, па праўдзе кажучы, ён даволі дробная рыбка і не мае вялікага значэння ў агульным плане рэчаў, " адказаў я, паказваючы сваё раздражненне.
  
  Шэрлак адарыў мяне кплівай усмешкай.
  
  
  
  “ Не важна, Майкрофт. Я еду на Кантынент.
  
  “ Куды? - Недаверліва спытала я.
  
  “ Ну, у Майринген, праз Интерлакен.
  
  "Усю дарогу да Швейцарыі?" - Спытала я з відавочным здзіўленнем.
  
  “ Сапраўды. Мне вельмі хочацца ўбачыць Рейхенбахский вадаспад перад смерцю.
  
  Падобныя размовы ўстрывожылі мяне, і, як брат Шэрлака, я зразумеў, што здзейсніў сур'ёзную памылку, дазволіўшы гэтай сітуацыі наблізіцца да крытычнай кропкі. Я ведаў, што трэба што-то зрабіць у бліжэйшы час. Я ўжо настроіўся на распрацоўку плана. Цяпер я адчуваў сябе звязаным з гэтай сітуацыяй, як кайданкамі. Калі мой брат пайшоў, ніхто з нас нават не падазраваў, якія дзеянні будуць прыведзены ў рух і якія важныя падзеі адбудуцца.
  
  Як я ні спрабаваў пераканаць Шэрлака ў яго апантанасці, шчыра кажучы, яго здагадкі аб дзейнасці Марыярці часцей аказваліся правільнымі, чым няма. Марыярці, безумоўна, быў непрыемным тыпам. Аднак не ўсе, што прыпісвалася Марыярці, і нават не самае горшае з таго, што прыпісваў дарагі брат Шэрлак, было справай рук Марыярці. Сее-што з гэтага было маім уласным задумай. Гэта была сутнасць справы паміж намі, якое мне трэба было схаваць ад майго брата любой цаной. Гэтая інфармацыя, тое, што я схільны называць "справамі Імперыі" — і чым менш казаць па гэтай нагоды, тым лепш — павінна быць назаўжды схаваная ад Шэрлака. Калі мой брат даведаецца праўду, гэта можа назаўжды разбурыць нашу дружбу.
  
  
  
  
  
  Я пачаў турбавацца аб тым, што падзеі выходзяць з-пад кантролю, калі ў той вечар Шэрлак пакінуў маю кватэру на Пэл-Мэлл, каб наведаць свайго добрага сябра доктара Ватсана, а я пагрузіўся ў тое, што, як я думаў, будзе расслабляльным удумлівым адпачынкам, як раптам у мяне з'явіўся нечаканы наведвальнік.
  
  Высокі, худы, жылісты і ўтойлівы, ён быў падобны на нейкае чалавечае ўвасабленне тхара, які выйшаў на паляванне, або мангуста з індыйскага субкантынента, гатовага праглынуць атрутнага пітона. З яго згорбленай спінай і лысай верхавінай, з глыбока пасаджанымі вачыма, якія нічога не выпускалі з-пад увагі, я адразу пазнаў гэтага чалавека, калі ён пераадолеў дваццаць дзьве прыступкі да маёй ўваходных дзвярэй, лёгенька пастукаў адзін раз і быў ўпушчаны Бербеджем, маім збраяносцам і васалам.
  
  Прафесар Джэймс Марыярці стаяў у дзвярным праёме, калі я хуткім жэстам запрасіў яго ўвайсці. Шэрлак - меркаваны "Злачынны Напалеон", сапраўды! Ён быў нервовым і баязлівым маленькім чалавечкам, які ведаў, што парушае жудаснае правіла ў нашых адносінах, калі—небудзь звяртаючыся да мяне наўпрост публічна або прыватным чынам - усе нашы перапіскі ажыццяўляліся таемна праз трэція і чацвёртыя боку.
  
  
  
  Я кіўнуў. “ Сядайце, сядайце, калі ласка. Раскажыце мне, што ў вас на розуме.
  
  “Я ўстану. Я буду кароткі".
  
  "Працягвай," цвёрда сказаў я. З-за майго вялікага абхопу ён, здавалася, памяншаўся перада мной. Ён ведаў, што звяртацца да мяне наўпрост было небяспечным парушэннем — сур'ёзным парушэннем правілаў, — але гэта было па важнай прычыне, таму мы "перайшлі да справы", як гэта любяць рабіць амерыканцы.
  
  Марыярці ўздыхнуў. “Гэта становіцца немагчымым! Кажу табе, немагчыма! Твой брат цяпер пастаянна прыстае да мяне. Пераслед, пастаяннае расследаванне маіх спраў. Што я такога зрабіў, што магло перашкодзіць яму або яго сябрам, Ватсону і Дойлу? Чаму ён пераследуе мяне?"
  
  Я нічога не сказаў у той момант. Было вельмі сур'ёзна бачыць гэтага чалавека такім засмучаным. Ён быў не з тых, з кім можна жартаваць.
  
  Марыярці працягнуў: “Кажу вам, містэр Холмс, я ў тупіку з-за гэтага справы. Отзовите вашага брата, ці ў мяне не будзе выбару ў гэтым пытанні. Я не хачу дзейнічаць, але ведайце: я ніколі не апынуся на лаве падсудных. Я не дазволю вашаму брату стаць прычынай страты мной свабоды. Апошнія месяцы я стрымліваў сябе з павагі да нашым агульным інтарэсам. Я не магу рабіць гэта вечна ".
  
  Я павольна кіўнуў; Шэрлак, несумненна, выдатна заблытаў гэта справа. "Вы казалі з маім братам?" Я спытаў Марыярці.
  
  “Так, і ён не ўбачыць прычыны. Так бо ён сапраўды выцягнуў рэвальвер і трымаў яго напагатове, пакуль мы размаўлялі. Я быў вельмі абражаны гэтым жэстам".
  
  Я кіўнуў. Я мог уявіць сабе гэтую сцэну.
  
  Марыярці працягнуў: "Я не хачу ўмешвацца ў нашы дзелавыя адносіны, яны былі карыснымі і прыбытковымі, таму я звяртаюся да вас з маленнем, містэр Холмс, пакуль сітуацыя не выйшла з-пад кантролю або хто-то не здзейсніў жудасную памылку, аб якой мы ўсе будзем шкадаваць".
  
  Прыхаваная пагроза ў словах Марыярці была занадта відавочная.
  
  “Памылкай, мой дарагі прафесар, было б, калі б майму брату калі-небудзь прычынілі якой-небудзь шкоду. Я спадзяюся, вы гэта цудоўна разумееце", - сказала я, гледзячы яму прама ў вочы.
  
  Ён адвёў позірк і павольна кіўнуў.
  
  "Значыць, па меншай меры, у гэтым пытанні мы згодныя?" - Спытаў я, з усёй сур'ёзнасцю падкрэсліваючы сваё папярэдняе папярэджанне.
  
  “ Так. З ім нічога не здарыцца, але, калі ласка, сітуацыя выйшла з-пад кантролю і становіцца небяспечнай. Я прыйшоў да вас за радай і дапамогай.
  
  "І вы атрымаеце гэта, прафесар", - адказаў я, больш аптымістычны цяпер, калі ён, відавочна, быў гатовы шукаць негвалтоўнае вырашэнне праблемы.
  
  
  
  “Тады проинструктируй мяне. Што мне рабіць?" - Спытаў Марыярці.
  
  “ Нічога, прафесар. Вы нічога не будзеце рабіць.
  
  Марыярці з цікаўнасцю паглядзеў на мяне.
  
  "Я зараз растлумачу".
  
  "Калі ласка, зрабі гэта".
  
  Я маўчаў, задумаўшыся. Нарэшце-то ў мяне ўсё атрымалася.
  
  “Мой брат збіраецца ў невялікае падарожжа па Швейцарыі, здзейсніць пешы паход у раён Интерлакена, магчыма, нават наведаць велічны Рейхенбахский вадаспад? Вы знаёмыя з гэтым рэгіёнам?" Я спытаў Марыярці.
  
  Ён закруціўся, усё яшчэ стоячы перада мной, усё яшчэ адмаўляючыся ад прапанаванага мной месцы. Ён сказаў: “Так. Мае веды і ўплыў распаўсюджваюцца на Кантынент, гэтак жа як і вашыя. Але ў чым сэнс паездкі вашага брата туды?
  
  “Ах, вось у чым цікавы пытанне. Праз розныя агенцтвы я зрабіў выгляд, што вы, на самай справе, 'палюеце за Шэрлакам'; што вы маюць намер прыбраць яго раз і назаўсёды ".
  
  "Предвидишь мой будучы ход?" Марыярці усміхнуўся, затым перадумаў.
  
  "Ход, які вы не павінны рабіць, але так, на ваш пытанне". - Ваш невялікі візіт да яго на днях, безумоўна, адыграў на захапленні брата Шэрлака вашымі справамі. - Сказаў я і дадаў. Я таксама быў занепакоены, таму што я заўважыў, што на працягу некаторага часу паміж вамі двума нарастаў канфлікт ".
  
  "Не з майго боку, магу вас запэўніць", - заявіў Марыярці.
  
  Я кіўнуў. “Магчыма, гэта праўда. Як бы тое ні было, я пачаў распрацоўваць сцэнар, які прымусіць майго брата прыняць рашэнне з'ехаць з Лондана. Уцякаючы на Кантынент, ён мяркуе, што вашы агенты паспрабуюць загнаць яго ў пастку да ранняй смерці. Ён, вядома, адчуе пастку і пры гэтым хутка зменіць яе, каб прывабіць у пастку вас.
  
  Ўсмешка Марыярці растала. Ён стаяў асцярожна, чакаючы.
  
  "Вядома, нішто не магло быць далей ад ісціны", - дадаў я. Марыярці кіўнуў, але выглядаў здзіўленым, збітым з панталыку. Ён сказаў: "Але я думаў—"
  
  “Абсалютна, і ў гэтым хараство плана. Шэрлак збяжыць з Лондана, мяркуючы, што за ім гоніцеся вы і вашыя паплечнікі. Тым часам вы застанецеся ў Лондане ".
  
  Марыярці усміхнуўся, як хорьку, і спытаў: "Гэта пазбавіць вашага брата ад ўмяшання ў мае справы?"
  
  "Так, вы будзеце вольныя ад яго, і вы і ваша арганізацыя застанецеся ў Лондане, каб зноў выконваць сваю працу для мяне без перапынку", - дадаў я.
  
  "Значыць, твайго брата адправяць у пагоню за дзікімі гусямі?" - Сказаў Марыярці з усмешкай.
  
  “Яму патрэбен адпачынак, добрая шпацыр па Альпах пойдзе яму на карысць. Ты так не думаеш? Ватсан будзе суправаджаць яго", - дадаў я.
  
  "Я ўсё яшчэ занепакоены тым, што ён плануе нейкую канфрантацыю".
  
  Я ўсміхнуўся. “Ён абсалютна ўпэўнены. Але нічога падобнага не адбудзецца. Паколькі вы будзеце ў бяспецы ў Лондане, гэтая канфрантацыя наўрад ці адбудзецца. Ці бачыце, я занадта добра ведаю лад думак майго брата Шэрлака. Ён можа фантазіяваць аб якой-небудзь тытанічнай барацьбе за мяжой, магчыма, нават ў вадаспад Рейхенбах. Я ўпэўнены, што магчымасці для меладраматычнага гераізму не будуць выпушчаныя ў "Шэрлака". Але гэта не будзе падзеяй. Замест гэтага Шэрлак будзе бадзяцца за мяжой, у бяспекі і не будзе перашкаджаць вам, а вы будзеце ў бяспецы ў Лондане, без перашкод, і гэтыя двое ніколі не сустрэнуцца ".
  
  Марыярці кіўнуў. “Я задаволены. Я цаню вашу дапамогу ў ліквідацыі гэтай небяспекі для маёй асобы".
  
  “ Гэта і да лепшага, прафесар. Цяпер вы можаце быць спакойныя. Заўтра Шэрлак і Ватсан адправяцца ў сваё грандыёзнае турнэ, і вы зноў будзеце вольныя і нічым не абцяжараныя. Мы прапрацуем дэталі ў бліжэйшыя месяцы, і я убедлю Шэрлака спыніць гэта справа да яго вяртання ".
  
  “ Дзякую вас, містэр Холмс. Я ведаў, што зварот да вам з гэтай праблемай было прыдатным спосабам дамагчыся задавальнення.
  
  
  
  
  
  
  
  Бёрбедж выпусціў прафесара Марыярці і асцярожна зачыніў за ім дзверы. Цяпер мы былі адны.
  
  Я паглядзеў на свайго памочніка. Бёрбедж быў маўклівы, як заўсёды, яго вусны былі шчыльна сціснутыя, але я адчуваў, якія думкі круцяцца ў яго ў галаве. Аляксандр Бёрбедж, у мінулым які служыў у індыйскай арміі, стралок, сакрэтны агент, афганскі выведнік, а цяпер мой слуга, давераны сакратар, целаахоўнік, а часам і чалавек дзеянні.
  
  "Ну?" Спытаў я. Я бачыў, што яго літаральна распірала ад жадання выказаць сваё меркаванне, але ён ніколі б гэтага не зрабіў, калі б я не падказаў яму.
  
  "Баюся, ваш брат ніколі не пакіне Лондан," сказаў ён як ні ў чым не бывала.
  
  "Ён, вядома, сур'ёзна падумае пра гэта пасля таго, як ты пададзьмеш яго пакоя ў доме 221B пазней ўвечары!" - Сказаў я.
  
  
  
  “Я, падпаліла яго пакоя? Ты сур'ёзна?"
  
  “О, зусім дакладна, але ні Ўотсана, ні яго там, вядома, не будзе. І, у рэшце рэшт, гэта будзе вельмі нязначны пажар, які не нанясе сур'ёзнай шкоды — усё будзе выглядаць значна горш, чым ёсць на самай справе. Ты зможаш справіцца з гэтым, ці не так? Я проинструктирую цябе пазней. Вядома, у гэтым абвінавацяць Марыярці і яго "банду" — усё гэта частка майго плана аказаць ціск на майго дарагога брата, каб ён пакінуў Лондан ".
  
  “Але я быў тут, калі ён наведваў вас сёння раніцай. Я ўпэўнены, што чуў, як ён казаў вам, што ўжо планаваў з'ехаць з Лондана на Кантынент", - адказаў Бёрбедж, цяпер ужо збіты з панталыку.
  
  "Так, Бёрбедж, ты правільна пачуў", - асцярожна сказаў я. “Так Шэрлак хацеў, каб я паверыў. На самай справе, усё гэта было хітрасцю. Ці бачыце, у Шэрлака ёсць падазрэнні адносна майго месца і працы, але няма неабвержных фактаў. Нягледзячы на наша невялікае супрацоўніцтва па справе Ваенна-марскога дагавора, яно нават не пачатак дэманстраваць глыбіню маіх інтарэсаў. Таму ён спакушае мяне планам, у якім прапануе зрабіць менавіта тое, чаго я ад яго хацеў бы. І я, гуляючы ў яго гульню, пакорліва адказваю са ўсёй сур'ёзнасцю, што мне зусім не падабаецца гэтая ідэя. Далей я канстатую відавочнае: ён адчайна патрэбен тут, у Лондане. Зараз для яго самы непрыдатны для таго час сыходзіць. І ён гэта ведае. Па праўдзе кажучы, кожны з нас заўважыў, што, калі Шэрлака няма ў горадзе, гэта выклікае ненатуральнае ўзбуджэнне сярод крымінальных колаў ".
  
  Бёрбедж паківаў галавой, нібы спрабуючы стрэсці павуцінне гульні. Ён быў чалавекам дзеяння, не якія звыкнуліся да двойственному інтэлектуальнаму мыслення і галаваломку, неабходным пры перамяшчэнні шахматных фігур у нашай Вялікай Гульні.
  
  "Цяпер дазвольце мне паглядзець, ці правільна я гэта разумею", - сказаў ён нарэшце. “Шэрлак сімулюе паездку на Кантынент, хоць на самай справе ён туды не збіраецца. Ён кажа ўсё гэта толькі для таго, каб прыцягнуць вашу ўвагу і праверыць вашу рэакцыю. Між тым, вы не дастаўляе яму задавальнення; замест гэтага вы рэагуеце ў зваротным кірунку ад таго, чаго вы на самой справе хочаце і намерваецеся. Што, на думку Шэрлака, процілегла таго, чаго ты хочаш. Мне здаецца, гэта супярэчыць логіцы. Мая бедная галава баліць ад адной думкі пра ўсё гэта! "
  
  Я засмяяўся. “У цябе гэта ёсць абсалютна! І вось ты бачыш прыгажосць. Паколькі ты ў замяшанні, уяві сабе беднага Шэрлака! Я мякка падштурхнем майго малодшага брата да прыняцця абгрунтаванасці яго першапачатковай ідэі — што паездка на Кантынент - гэта менавіта тое, што яму цяпер трэба. Ён прыйдзе да ўсведамлення таго, што ў Лондане занадта горача, каб абдымаць яго. Вось чаму я даручыў вам нядаўна здзейсніць некалькі вельмі пераканаўчых, але абсалютна беспаспяховых замахаў на яго жыццё — відавочна, справа рук гэтай жудаснай 'банды Марыярці'. Шэрлак пакіне Лондан, перакананы, што банда ідзе па яго гарачых слядах, і будзе шукаць канфрантацыі на Кантыненце. Ён расставіць пастку для Марыярці ў Райхенбахе. Ён верыць, што тады ён вырашыць праблему Марыярці раз і назаўжды. Так ці інакш".
  
  "Так, а тым часам ён з'едзе з Лондана і не будзе вам перашкаджаць", - сказаў Бёрбедж з усмешкай.
  
  “ Так. Ці бачыце, я горача люблю свайго брата, але я не стаўлюся да Марыярці легкадумна, і мой брат не пакіне гэтую справу. Гэта падвяргае яго страшнай небяспекі. Хоць Марыярці карысны агент, у мяне няма ілюзій з нагоды гэтай сітуацыі. Шэрлак ўвязаўся ў сур'ёзную гульню. Калі небяспечны чалавек баіцца за сваю свабоду, калі не распачаць што-небудзь, каб выправіць гэтую сітуацыю, паніка не можа быць далёка ззаду. А падчас панікі мужчына будзе зрывацца і здзяйсняць дзеянні, якія, магчыма, не ў яго інтарэсах. Марыярці шануе наш саюз, але ён больш шануе сваю свабоду, і Шэрлак прыкметна аслабляе свае пазіцыі. У апошні час мой брат актывізаваў свае намаганні па знішчэнні ўсёй арганізацыі Марыярці. Гэта падвергла кожнага чалавека небяспекі з боку іншага. Непрымальная сітуацыя. Патрабаваўся выхад. Цяпер я ніколі не змагу ўхваліць ніякіх нападак Марыярці на майго дарагога брата. Ні Шэрлак, які робіць што-небудзь супраць нашых з Марыярці жыццёвых інтарэсаў. Абодва чалавека павінны заставацца ў бяспецы і мець магчымасць працягваць дзейнічаць. Такім чынам, мой план. Пры цяперашнім становішчы спраў гэта ўяўляецца прымальным рашэннем для абароны абодвух мужчын і ў той жа час працягу майго бізнесу з Марыярці. Як вы ведаеце, у апошні час яго людзі сталі вельмі карыснымі ў пошуку і выкрыцці анархістаў і агентаў-правакатараў, якія імкнуцца уцягнуць нашу нацыю ў сацыялістычную рэвалюцыю. Дзякуючы іх намаганням мы раскрылі тры змовы з выбухоўкай і разграмілі дзве ячэйкі дыверсантаў і шпіёнаў, і ўсё гэта было зроблена добрасумленна, без ўмяшання паліцыі або прэсы ".
  
  
  
  
  
  На наступную раніцу я быў на стаянцы рамізнікаў, якія часта наведваў Уотсан. Я быў кіроўцам трэцяй падводы, адпаведным чынам замаскіраванай. Гэты талент уласцівы сям'і Холмсаў, паколькі Шэрлак часта выкарыстоўвае яго ў сваіх расследаваннях, і Ватсан апісвае тое ж самае ў сваіх маленькіх дэтэктыўных гісторыях. Я ведаў, што Шэрлак загадае Ватсону прапусціць першае і другое таксі і сесці ў трэцяе. Я ўсміхнуўся пра сябе, убачыўшы надыходзячага добрага доктара.
  
  "Так, шэф, куды едзем?" Я раўнуў неразличимым рыкам кокнуць. Цяпер я пытаюся ў вас, паважаны чытач, калі б я быў цалкам аселым і затворническим істотай, якім мяне ўяўлялі, удзельнічаў бы я ў такой дзейнасці? Быў бы я наогул здольны на такое? Па праўдзе кажучы, я часта дзейнічаў як мой уласны агент ў некаторых далікатных пытаннях, падобных гэтаму.
  
  "Вакзал Вікторыя, мой дарагі, будзьце ласкавы", - сказаў Уотсан, сядаючы ў таксі. "Тут для вас дадатковая гинея, калі вы паспяшайцеся і будзеце прытрымлівацца маім ўказанням". Затым ён адкінуўся на спінку крэсла, ціхі, задуменны. Ён амаль не заўважаў мяне, яго ўвага была засяроджана на магчымых назіральнікаў і последователях. І хаця яму абсалютна нічога не пагражала, я ўпэўнены, ён адчуваў, што небяспека акружае яго і варта за кожным яго крокам. Я стараўся памятаць, што мой брат, вядома ж, загадаў Ватсону насіць з сабой яго стары службовы рэвальвер. Таму мне даводзілася дзейнічаць асцярожна, паколькі я ведаў, што мой пасажыр моцна нервуецца і, павінна быць, узброены.
  
  Я спусціўся ўніз і пагрузіў валізкі і сумкі добрага доктара. Усё было загружана, я з бурчаннем даў старой кабыле паспрабаваць бізуна, і мы рушылі ў шлях.
  
  Мне заўсёды падабалася катацца па лонданскіх вуліцах на досвітку, але на самой справе кіраванне таксі давала мне сапраўднае задавальненне. У нашы дні я так рэдка выязджаю з дому, што пераапрануцца і так спрытна абдурыць небараку Ватсана было чым-то накшталт свавольствы. Я нават разыгрываў з ім грубую размову, пакуль ён не раўнуў на мяне: “калі Ласка! Вядзі таксі!" Затым, пробормотав сабе пад нос: "Гэты чалавек проста не ведае свайго месца!"
  
  Я ўсміхнуўся пра сябе. Што тычыцца Ўотсана, то я бачыў заклапочанасць на яго твары, калі ён спрабаваў моўчкі сядзець на заднім сядзенні, аддаючыся змрочным думкам пра тое, што могуць прынесці наступныя некалькі дзён. Тады я спачуваў яму, але зразумеў, што мой падман абараняў Шэрлака і яго самога ад небяспекі. Я ведаў, што ён ухваліў бы гэта, хоць бы дзеля бяспекі майго брата, яго добрага сябра.
  
  Вядома, Ватсан, як і Шэрлак, выказаў здагадку, што Марыярці і яго памагатыя ў гэты самы момант па гарачых слядах палявалі за імі. Пажар мінулай ноччу ў нумары 221B патрос Шэрлака, як я і меркаваў. Праца Бербеджа, безумоўна, зрабіла сваю справу. Гэтай раніцай абодва мужчыны спяшаліся з Лондана, каб паспець на марскі цягнік, які адпраўляецца на Кантынент. Я ўздыхнула і дазволіла сабе удовлетворенную ўсмешку, хутка ведучы таксі па пустым лонданскім вуліцах. Я прадухіліў магчымую смяротную канфрантацыю паміж маім братам і Марыярці. У цяперашні час я быў цалкам задаволены гэтым пытаннем.
  
  Тое, што я больш разумны брат Шэрлака, часам прыводзіць мяне да некаторай празмернай ўпэўненасці ў нашых адносінах і маіх талентах. Нават, адважуся сказаць, да незвычайнага высакамернасці з майго боку. Гэта павінна было даказаць маю гібель, а таксама падзеі, якія адбыліся з дагэтуль непрадбачанага крыніцы па імі палкоўнік Себасцьян Моран. Я і не падазраваў, што ўсе мае выдатныя падступныя планы паваляцца на маю галаву раней, чым я паспею апамятацца.
  
  Пасля таго як я высадзіў Ўотсана на вакзале Вікторыя, я з некаторым здзіўленнем назіраў, як ён разгульвае па гэтага месца, імкнучыся быць як мага непрыкметней — ці як мага непрыкметней для добрага Ўотсана, — жудасна пацешна, дазвольце мне вам сказаць. З бяспечнага адлегласці, усё яшчэ ў сваёй маскіроўцы, я назіраў, як Шэрлак і Ватсан нарэшце селі ў "Кантынентальны экспрэс", які адыходзіць у 7:11. Калі цягнік крануўся, я пачакаў, каб пераканацца, што мой брат не праробіць адзін з сваіх маленькіх трукаў з падвойным вяртаннем. Калі я пераканаўся, што ніхто не сышоў з цягніка, я паехаў назад на Пэл-Мэлл. Я быў шчаслівы, што мой брат і Ватсан цяпер на шляху на Кантынент. За межамі Лондана, у бяспекі ад Марыярці.
  
  
  
  
  
  На наступную раніцу Бёрбедж разбудзіў мяне рана і паведаміў трывожныя навіны. Марыярці усё яшчэ быў у Лондане, як мы і дамаўляліся, але ён таемна паслаў свайго самага надзейнага чалавека, палкоўніка Себасцьяна Марана, сачыць за маім братам і Ватсан. Марыярці даслаў запіску, у якой гаварылася, што гэта "ўсяго толькі мера засцярогі, каб пераканацца, што мой брат не вернецца ў Лондан". Аднак "простая засцярога" Марыярці цяпер перакуліла цялежку з яблыкамі і засмуціла ўсе мае планы. Бо я ведаў, што як толькі Шэрлак выявіць, што за ім сочаць — а ён, напэўна, гэта зробіць, — ён будзе імкнуцца да той самай канфрантацыі, якой я так старанна стараўся пазбегнуць.
  
  "Гэты маньяк з духавым пісталетам перасьледуе майго брата!" Я літаральна накрычаў на Бербеджа. “Ён галоўны памагатыя Марыярці. Ён не з'яўляецца членам банды, таму нашы людзі не сачылі за ім, як за іншымі. Марыярці трымае яго ў асобным статусе для выкарыстання ў далікатных і асаблівых выпадках. Цяпер ён не мог зразумець. Гэта абуральна, Алекс. Вельмі дрэнна!"
  
  Мой чалавек, Алекс Бёрбедж, змрочна кіўнуў. "Я магу быць гатовы да ад'езду на працягу гадзіны, сэр".
  
  Я паглядзела на Алекса. “Гэта будзе небяспечна. Хоць я думала, што змагу угаварыць Марыярці — у рэшце рэшт, усё гэта было ў яго ўласных інтарэсах — Моран зусім іншы. Ён забойца. Калі ён вбьет гэта сабе ў галаву, ён заб'е любога, хто ўстане ў яго на шляху — Шэрлака, Ватсана або вас, - і будзь праклятыя абмежаванні Марыярці ў дачыненні да яго! "
  
  Бёрбедж усміхнуўся і сказаў: “Невялікае падарожжа, перспектыва дзеянняў - гучыць пацешна. Я неадкладна еду, сэр".
  
  “Дзякуй, Алекс. Добры чалавек!" Сказаў я, крануты яго адданасцю і гатоўнасцю дапамагчы. Мы паціснулі адзін аднаму рукі. Я сказаў: “Будзь асцярожны, Алекс. Выконвайце за Шэрлакам і Ватсан, не ўступайце ў кантакт, проста назірайце і кожны вечар докладывайте мне зашыфраванай тэлеграмай. І не спускайце вачэй з Марана! Ён дрэнны чалавек, і, хоць наш сябар-прафесар нібыта знаходзіцца пад абцасам, каб не рабіць гвалтоўных дзеянняў, ён занадта любіць працаваць пазаштатнай для свайго ж выгоды. Трымаеце мяне ў курсе. "
  
  
  
  
  
  Бёрбедж быў добрым чалавекам. Я адчуваў сябе з ім поўнасцю ўпэўнена ў гэтай справе. Яго баявыя таленты і ўменне звяртацца з зброяй пераўзыходзілі таленты Марана. Яго лаяльнасць не выклікала сумневаў. Ён быў проста прыдатным чалавекам для гэтай працы, маімі вачыма і вушамі ў гэтым пытанні на Кантыненце.
  
  Першы справаздачу Бербеджа прынеслі мне на наступны вечар на срэбным падносе, калі я сядзеў і чытаў "Таймс" у сваім крэсле ў клубе "Дыяген".
  
  Не кажучы ні слова, Уілсан паставіў паднос на мой чытальная столік і ціха пайшоў. Я ўбачыў складзены лісток паперы, які быў дасланы мне наверх з сакрэтных кабінетаў унізе маім начальнікам разведкі капітанам Харгроувом. Ўжо расшыфраваны, я разгарнуў газету і ўважліва прачытаў першае тэлеграфнае паведамленне Бербеджа.
  
  У ім гаварылася:
  
  
  M.
  
  ДАБРАЛІСЯ Да ВАШАГА БРАТА І W СПЫНЯЮЦЦА, УСЁ ВЫГЛЯДАЕ ДОБРА, ПРЫПЫНАК АДСУТНІЧАЕ, НІЯКІХ ПРЫКМЕТ M СПЫНЯЮЦЦА ЗАЎТРА, ПРЫПЫНАК Ў ИНТЕРЛАКЕНЕ І ФОЛЛСЕ ПАВЕДАМІЦЬ АБ НАСТУПНАЙ ВЯЧЭРНЯЙ ПРЫПЫНКУ
  
  
  
  AB
  
  
  Гэта быў апошні раз, калі я атрымліваў весткі ад Аляксандра Бербеджа. Да наступнага вечара, калі ад яго не было ніякіх паведамленняў, я занепакоіўся. На наступны дзень я адправіў двух агентаў з Адмысловага аддзела сачыць за ім. Праз Два дні іх справаздачу, сабраны па кавалачках з дададзенымі каментарамі доктара Ватсана, сфармаваў карціну таго, што на самай справе адбылося тым імглістым раніцай у Рейхенбахского вадаспаду.
  
  Мой брат заўсёды чакаў, што хто-то будзе пераследваць яго. Калі б мой першапачатковы план ажыццявіўся бесперашкодна, усё было б у парадку. Пагоні не было б. Шэрлак быў бы збянтэжаны, але, не знайшоўшы ніякіх сведчанняў таго, што хто-то яго высочваў, ён быў бы аднесены да катэгорыі не больш чым бяскрыўднага турыста. Моран змяніў ўсё гэта адным сваім прысутнасцю. Хацеў ён нанесці шкоду майму брату або няма, пераследваў ён яго з намерам забіць ці проста назіраў, ні я, ні Шэрлак не маглі ведаць напэўна. На жаль, пакуль Моран пераследваў Шэрлака, ён таксама выкарыстаў сябе ў якасці прынады. Такім чынам, пакуль Моран назіраў за маім братам, мой чалавек Бёрбедж назіраў за імі абодвума. Неўзабаве падступны Шэрлак вярнуўся па сваіх слядах і неўзабаве сутыкнуўся тварам да твару з палкоўнікам Себасцьянам Мораном на вышынях над Рейхенбахом.
  
  Пачалася жудасная бойка.
  
  Пазней Уотсан распавёў мне, што ён вяртаўся з гатэля, куды яго выклікалі ў сувязі з неадкладнай медыцынскай дапамогай. Выкрут Марана, накіраваная на тое, каб прыбраць Ўотсана са сцэны, пры відавочным згодзе майго брата абараніць свайго сябра. Але добры Ватсан зразумеў выкрут і памчаўся назад як раз своечасова, каб убачыць дзве фігуры, сцепившиеся ў смяротнай сутычцы на вышыні ахутаў туманам вадаспаду. Ватсан ясна бачыў, як мой брат змагаўся за сваё жыццё з чалавекам, якога ён прыняў за Марыярці. Густы туман схаваў тое, што адбылося далей. Раптам з клубящегося туману ўніз, у бурлівыя вады, цела ўпала. Ватсан ахнуў. Гэта быў Шэрлак? Гэта быў Марыярці?
  
  Ватсан адчайна пабег туды, дзе, як ён бачыў, прызямлілася цела. Аказалася, што мужчына зваліўся ў бурную раку, цяжка паранены; ён дабраўся да берага толькі для таго, каб памерці. Ватсан падбег да мужчыны, натуральна, баючыся, што гэта Шэрлак. Ён ліхаманкава перавярнуў мужчыну тварам уверх, здзіўлены тым, што ўбачыў твар, якога не ведаў.
  
  Затым Шэрлак выйшаў з кустоўя, і Ватсан, здзіўлены і зьведаў палёгку, выдаў радасны крык.
  
  “ Холмс! Вы жывыя!
  
  “ На самай справе, Ватсан, хоць ёсць тыя, хто быў бы расчараваны гэтым фактам.
  
  "Што здарылася?" Ватсан спытаў.
  
  Шэрлак нічога не сказаў, калі падышоў агледзець цела.
  
  Абодва былі здзіўлены, што мужчына ўсё яшчэ жывы, хоць і з цяжкасцю. Уотсан зрабіў усё, што мог, але было відавочна, што без сур'ёзнай медыцынскай дапамогі мужчына неўзабаве быў бы мёртвы.
  
  Шэрлак сказаў: “Добры Бёрбедж, ты выратаваў мне жыццё. Я не ведаю, як табе дзякаваць".
  
  "Вы ведаеце гэтага чалавека, Холмс?" Ватсан спытаў.
  
  Гэта быў, вядома ж, Бёрбедж. Ён таксама бачыў бойку, але быў значна бліжэй і ўмяшаўся, каб выратаваць Шэрлаку жыццё. Гэта быў Бёрбедж, якога Моран прымусіў скінуць з Вадаспаду, калі той рабіў свой ўцёкі.
  
  
  
  “ Так, Ватсан. Я адчуваю, што тут замешаны мой брат Майкрофт.
  
  "Майкрофт?"
  
  Шэрлак змрочна кіўнуў, затым звярнуўся да параненага: "Скажы мне, Бёрбедж, што ты тут рабіў?"
  
  Бёрбедж кашлянуў, спрабуючы сфакусаваць погляд. “Марыярці аддаў вашага брата, паслаў Марана. Я павінен быў спыніць яго".
  
  Марыярці аддаў Майкрофта? Натуральна, Шэрлаку адказ здаўся дзіўным, і таму ён працягнуў роспыты Бербеджа.
  
  Бёрбедж, паміраючы, знаходзячыся ў трызненні і выпрабоўваючы моцную боль, распавёў Шэрлаку усё, што ведаў аб плане прымусіць яго пакінуць Лондан. Шэрлак быў відавочна засмучаны гэтым падманам з майго боку, але тое, што мой чалавек сказаў далей, сапраўды прывяло яго ў лютасць. Бо перад смерцю Бёрбедж прамармытаў доўгі падрабязны справаздачу аб саюзе паміж мной і Марыярці і аб некаторых нашых агульных праектах. Калі Бёрбедж памёр, Ватсан сказаў мне, што выраз твару Шэрлака было такім, як быццам ён таксама памёр. Выраз болю ад здрады застыла ў яго вачах, і гэта было жудасна бачыць.
  
  Ватсан сказаў мне, што калі Шэрлак ўпершыню пачуў гэтую навіну, ён убачыў, як твар майго брата стала попельна-шэрым, і Шэрлак у лютасьці выгукнуў маё імя. Шэрлак страціў кантроль і быў у лютасці. "Мяне здрадзілі, Ватсан!" - сярдзіта крыкнуў ён. “Мой брат не толькі звязаны з тымі ж сіламі, змагацца з якімі я рызыкаваў сваім жыццём, прысвяціў сваю прафесію знішчэння, але цяпер відавочна, што ён працаваў з імі ўвесь гэты час. Гэта проста залішне!"
  
  Вядома, не будучы там, каб выказаць Шэрлаку сваю версію падзей, я быў у значна нявыгадным становішчы. Але Шэрлак усё роўна б не паслухаў.
  
  Пазней Уотсан сказаў мне: “Я ніколі не бачыў вашага брата такім засмучаным. Гэта было зусім на яго не падобна. Ён страціў усялякае самавалоданне і нават заўважыў, што на гэты раз нават іголка з какаінам не змагла суняць яго боль. Ён сапраўды выкарыстаў ненарматыўную лексіку ў спалучэнні з вашым імем. Ён сказаў, што пакончыў з вамі, Лонданам і Імперыяй і што ніколі не вернецца ".
  
  Я быў узрушаны гэтай навіной. Цяпер Шэрлак ведаў, што я не толькі выкарыстаў Марыярці ў пэўных пытаннях, але і што некаторыя дзеянні "Напалеона злачыннасці" на самай справе прыпісваліся мне! Я ведаў, што гэта было б абразай, якое мой брат ніколі не змог бы прыняць. Я баяўся яго рэакцыі, паколькі ведаў, што яна будзе экстрэмальнай.
  
  "Затым," працягнуў Уотсан, - ваш брат даў мне некаторыя інструкцыі адносна таго, што я павінен рабіць і казаць па гэтай нагоды, перш чым развітацца".
  
  "Што ён сказаў?" Я спытаў Ватсана.
  
  
  
  “Наколькі ўсім вядома, Шэрлак Холмс сустрэў сваю смерць у Рейхенбахе. Гэта апошняя справа, аб якім я напішу. Я больш не буду пісаць пра яго справах для публікацыі ў папулярнай прэсе ", - сказаў Уотсан, дадаўшы: "Ён сказаў мне, што будзе падарожнічаць па свеце, убачыць піраміды, магчыма, даб'ецца аўдыенцыі або заняткаў з Далай-ламай".
  
  Я незадаволена хмыкнуў. Вядома, гэта была поўная лухта.
  
  Ватсан паціснуў плячыма. "Я спрабаваў пераканаць Шэрлака вярнуцца, але пасля яго смерці Бёрбедж паведаміў вашаму брату такую інфармацыю, якая выклікала ў яго вялікі гнеў і крыўда".
  
  У самай справе! Шэрлак, даведацца, што некаторыя дзеянні, прынятыя Марыярці, на самай справе, былі здзейсненыя па майму загаду і задумы, было тым, чаго я баяўся больш за ўсё. Я быў раздушаны. Я быў прычынай, па якой Шэрлак ніколі не вяртаўся ў Лондан. Гэта было таму, што я быў у Лондане! Я стаў прыгнечаным і панурым.
  
  Ватсан сумна паківаў галавой і дадаў: “Акрамя Марыярці і Марана, мы з вамі адзіныя, хто ведае, што Шэрлак усё яшчэ жывы. Я нават Дойлу не сказаў праўды. Яму ўсё роўна ніколі не падабаўся твой брат.
  
  Я кіўнуў; цяпер з гэтым нічога нельга было зрабіць. Як толькі Шэрлак прыняў рашэнне, яно было высечана на камені. Я закрануў яго гонар, але, што значна горш, я аддаў яго. Нават калі гэта было для яго ж выгоды, я падманула яго, і цяпер ён ведае самае горшае. Мая сувязь з Марыярці. Гэта было жудасна!
  
  Пасля Ватсан пачаў пісаць свой апошні аповяд пра Шэрлака Холмсе для "Стрэнда", па загадзе майго брата, назваўшы яго "Апошняя праблема", які заканчваецца смерцю Шэрлака у Рейхенбахе ад рук Марыярці. І на гэтым, як сказаў Шэрлак Ватсону перад вяртаннем дадому ў Лондан, усё скончылася!
  
  Я вылучыў місіс Хадсон неабходныя сродкі на ўтрыманне пакояў у доме 221B. Я спадзяваўся, што Шэрлак калі-небудзь вернецца, як толькі адкіне гэтую дурную думку аб гневе на тое, што я зрабіў. У рэшце рэшт, усё, што я рабіў, было для яго абароны і абароны Англіі. Ну, ва ўсякім выпадку, па большай частцы. Аднак з часам я пачаў разумець, наколькі памыляўся.
  
  Час ад часу я карыстаўся паслугамі сваіх агентаў, каб дастаўляць брату наяўныя і лісты з тлумачэннямі. Яго падарожжа здаваліся разнастайнымі і эклектычным. Тое, што ён выкарыстаў імя "Сигерсон", выдаючы сябе за нарвежскага даследчыка, не збіла мяне з панталыку. Хітры Шэрлак захоўваў грошы, але заўсёды вяртаў лісты маім агентам непрачытанымі. Ён ясна даў мне зразумець, што паміж намі ўсё скончана.
  
  Але для мяне гэта не было канцом. З таго дня расколіна паміж мной і Шэрлакам цяжка ціснула на мяне. Я хацеў любой цаной выправіць гэты разрыў і вярнуць Шэрлака у Лондан. Такім чынам, з таго дня мы з Уотсанам працавалі над планам, які, як я спадзяваўся, усё выправіць.
  
  
  
  
  
  Прайшло тры гады з таго часу, як сышоў Шэрлак, і я сумаваў па ім. Хоць мы заўсёды былі разлучаны, паміж намі заўсёды была сувязь, якая рэзанаваць. Два вялікіх інтэлекту. Апошнія два брата Холмса засталіся ў жывых. Было шкада, што да гэтага дайшло.
  
  Тым часам я працягваў працаваць на Імперыю. Гэта была барацьба, але па-свойму карысная. Імперыя цяпер была на піку свайго развіцця, і мая праца прасоўвалася добра. За апошнія месяцы дзякуючы маім розным агентам, уключаючы арганізацыю Марыярці, было дасягнута шмат поспехаў. Мне ўдалося прадухіліць адну рэвалюцыю, скончыць дзве невялікія вайны, адно пачаць ўварванне, анэксаваць новыя тэрыторыі, вызваліць тузін закладнікаў, пасеяць смуту сярод французаў, пасароміць немцаў, заключыць саюз з царом, каб атрымаць поспех у трох замахах і прадухіліць два іншых. Гэтая чарада поспехаў скончылася забойствам маладога Рональда Адэра ў Лондане 30 сакавіка 1894 года.
  
  У папулярнай прэсе шмат гаварылася аб забойстве гэтага маладога дылетанта атожылка і дробнай шляхты, але шакавала бы вас, калі б вы даведаліся, што ён быў адным з маіх самых здольных агентаў?
  
  Яго трагічнае забойства палкоўнікам Себасцьянам Мораном, зноў стала вынікам яго брудных выхадак, было для мяне ўдвая непрыемным, бо яно паскорыла тое, чаго я больш за ўсё баяўся ў апошнія месяцы, - канфлікт паміж бандай Марыярці і маімі супрацоўнікамі з Асобага аддзела.
  
  Здавалася, што без Шэрлака у Лондане злачынныя кругі — і арганізаваная злачыннасць у прыватнасці, над якой прафесар Марыярці нядаўна дамогся ўражлівай кансалідацыі кантролю — вялі сваю ўласную барацьбу за ўладу. Я пачаў разумець, што стварыў монстра. У такія моманты мне асабліва не хапае паслуг майго брата і такіх людзей, як Бёрбедж. Я адчуваў сябе больш адзінокім, чым калі-небудзь.
  
  
  
  
  
  Быў пачатак красавіка, калі вылілася віртуальная вайна паміж нашымі дзвюма арганізацыямі. Мае аператыўнікі ў Спецыяльным аддзеле назвалі гэта "Ціхай вайной". Былі сур'ёзныя палітычныя праблемы, верагодна, справакаваныя Марыярці, і яны цалкам завалодалі маёй увагай, так што я не заўважыў сувязі з іншымі яго дзеяннямі. З самага пачатку мы выпусцілі некалькі красамоўных падказак, якія не трапілі ў поле зроку прэсы і паліцыі. Так па-британски. Я сапраўды павінен пахваліць Марыярці. Усё пачалося з малаважнага падзення, затым няшчасны выпадак з фурманам, хвароба сэрца; пазней было самагубства або разгарэлася сварка закаханых. Перш чым мы зразумелі, што адбываецца, мы страцілі паўтузіна першакласных аператыўнікаў, і я апынуўся ў аблозе.
  
  Цяпер я нават не асмельваюся вярнуцца ў сваю кватэру праз дарогу, на Пэл-Мэлл. Калі я зраблю гэта і на мяне будзе зроблена якое-небудзь замах, якое ўвянчаецца поспехам ці выкліча публічнае прадстаўленне, гэта выкліча непатрэбныя пытанні, чаго дапускаць нельга. Такім чынам, я не магу пакінуць межы клуба "Дыяген". Пакуль я застаюся ў гэтым надзейным бастыёне, я ў бяспецы ад Марыярці і яго паслугачоў. Сумная іронія гэтай сітуацыі не выслізгвае ад мяне. Спроба майго брата знішчыць Марыярці і ўсю яго арганізацыю тры гады таму была правільным учынкам. Мне не варта было спыняць яго. Шэрлак заўсёды разумеў крымінальны склад розуму значна лепш, чым я. Ён ведаў, што з такімі людзьмі разважаць бескарысна. Тады я зразумеў, што прыйшоў час разарваць мае сувязі з Марыярці назаўжды.
  
  Сітуацыя стала сур'ёзнай, калі я атрымаў вестку ад доктара Ватсана. Я не бачыў яго з таго дня, як ён вярнуўся з Кантынента пасля таго, як мой брат адправіўся ў падарожжа. Ватсан паведаміў мне самую дзіўную і доўгачаканую навіну: Шэрлак вярнуўся ў Лондан! Забойства Адэра вярнула яго назад, паколькі Шэрлак ўсвядоміў значэнне такога смелага кроку і небяспека, якой ён мяне падвяргаў. Тое, што Марыярці пачаў дзейнічаць, стала для нас сігналам трывогі. Ватсан сказаў, што мой брат вярнуўся, каб дапамагчы мне, і што ён хацеў сустрэцца са мной пазней у сваім нумары па адрасе 221B.
  
  Гэта выдатныя навіны! Я сказаў Ватсону. "Гэта ідэальны час для нас, каб пачаць наш план. Апублікуйце паведамленне аб гэтай сустрэчы, каб Марыярці, напэўна, даведаўся. Я зраблю ўсё астатняе".
  
  Я павінен прызнаць, што перспектыва зноў убачыць Шэрлака і наша прымірэнне шмат у чым палепшылі мой настрой, і я з нецярпеннем чакаў нашай сустрэчы пазней тым жа вечарам. Я ведаў, што пакідаць межы клуба можа быць небяспечна, але я прыняў меры засцярогі. Я папрасіў Харгроува паклапаціцца аб тым, каб Лестрейд прыслаў двух сваіх лепшых людзей з Скотленд-Ярда суправаджаць мяне.
  
  
  
  
  
  Усё ішло добра, пакуль мы не павярнулі на Бэйкер-стрыт, і я не зразумеў, што двое паліцыянтаў у цывільным працавалі на Марыярці. Хоць яны былі пераапранутыя, і ўсе іх дакументы былі зусім правільнымі — іх рэпутацыя апярэдзіла іх. У рэшце рэшт я даведаўся ў іх шатландскіх спецыялістаў па забойствах, Джеймисона і Коннера. Баюся, гэта было не тое, што я планаваў, але да таго часу было ўжо занадта позна. У іх было пры сабе зброю, і ў мяне не было выбару, акрамя як дазволіць ім даставіць мяне туды, дзе, як я ведаў, мяне павінны былі забіць. Гэта быў пусты дом насупраць 221B. Той самы дом, які мой брат Шэрлак выкарыстаў для некаторых сваіх самых таемных заняткаў.
  
  Мяне прывялі ў дом і павялі наверх пад руляй пісталета.
  
  “Так, шэф, вас хоча бачыць сее-хто вельмі важны. На верхнім паверсе", - сказаў Конар, падштурхоўваючы мяне ўверх па прыступках. Яго напарнік, Джеймисон, ціха ішоў за мной.
  
  Дабраўшыся да верху лесвіцы, я сутыкнуўся са злавеснай фігурай прафесара Джэймса Марыярці.
  
  “Сардэчна запрашаем, містэр Холмс. Так прыемна бачыць, што вы сапраўды змаглі прымусіць сябе пакінуць абарону свайго клуба і далучыцца да нас тут сёння ўвечары. Прайшло некалькі гадоў з нашай апошняй сустрэчы. Наколькі я памятаю, у той час заставалася мноства нявырашаных пытанняў. Мяркую, я магу абяцаць вам, што ўсе яны будуць вырашаны сёння ўвечары ".
  
  “ Дзе мой брат? - З выклікам спытала я.
  
  Марыярці ўсміхнуўся. “Як сумна. Разрэкламаванае ўз'яднанне братоў Холмс, нарэшце, пасля столькіх гадоў. Сустрэчы не будзе, але вы хутка ўбачыце свайго брата, запэўніваю вас ".
  
  Яго змрочныя словы ўсялілі ў мяне пачуццё страху. Я пачаў разумець, што ў Марыярці быў на розуме значна больш злавесны план, чым проста маё ўласнае забойства.
  
  “Што вы з ім зрабілі? Вас павесяць за гэта, прафесар!" ] зароў.
  
  Марыярці кіўнуў, жэстам загадаўшы сваім людзям заткнуць мне рот кляпам і вывесці ў суседнюю пакой. Там я пабачыў палкоўніка Себасцьяна Марана за пярэднім акном. Ён цэліўся з свайго славутага пнеўматычнага пісталета ў фігуру, вырисовывавшуюся ў акне праз дарогу ад нас. Я зразумеў, што акно было гасцінай верхняй кватэры на Бэйкер-стрыт, 221Б, а сілуэт фігуры, вырисовывавшийся ў цэнтральным акне, належаў майму брату Шэрлаку.
  
  “Сёння ўвечары, містэр Холмс, я подчищаю ўсе канцы ў гэтай справе. У нас быў доўгі шлях, каб дабрацца да гэтай кропкі. Пачынаючы з вашага ўмяшання ў справы якога-то брата, Шэрлака. Ён выслізнуў ад палкоўніка Марана ў вадаспаду. На гэты раз яму не сысці.
  
  Я назірала за сілуэтам майго брата ў акне на другім баку вуліцы, жадаючы, каб ён устаў і шчасна адышоў за межы дасяжнасці. Я бачыў, як ён злёгку паварушыўся, ледзь павярнуў галаву, але ўсё роўна быў гатовы да стрэлу з смяротнай зброі. Марана.
  
  
  
  Я хацеў крыкнуць Шэрлаку, папярэджваючы яго, але пісталет, зацяты мне ў спіну Коннером, і кляп, засунутый ў рот Джеймисоном, зрабілі гэта немагчымым. Людзі Марыярці моцна трымалі мяне. Так што я проста стаяў і назіраў з жахлівым страхам. Я прыйшоў сюды, каб сустрэцца з Шэрлакам, і вось ён быў тут, цярпліва чакаў мяне, і я ніколі больш яго не ўбачу. Я ледзь не заплакаў, калі ўбачыў, як Моран прыцэліўся. Марыярці ў прадчуванні пацёр рукі.
  
  “ Палкоўнік Моран, можаце страляць, калі будзеце гатовыя, - сказаў Марыярці.
  
  Моран усміхнуўся, атрымліваючы асалоду ад крывавым момантам, і сказаў: "Так, прафесар". Затым ён павольна зрабіў глыток. Пачуўся лёгкі свіст, і імгненне праз я ўбачыў маленькі выбух у цэнтры сілуэту галавы майго брата.
  
  Моран паклаў зброю, устаў і ганарліва сказаў: "Шэрлак Холмс канчаткова мёртвы, раз і назаўжды, прафесар".
  
  Маё сэрца ўпала. Па маёй шчацэ пацякла сляза. Мой брат мёртвы? Гэта было неймаверна. Жудасна! Я плакала, ведаючы, што хутка далучуся да яго ў смерці. Гэта была сустрэча выпускнікоў, якую Марыярці запланаваў для нас.
  
  "Добра", - задаволена сказаў Марыярці, затым дадаў: "Брат Шэрлака, Майкрофт, хутка далучыцца да яго".
  
  “ Не так хутка, прафесар Марыярці! З-за дзверы ў іншым канцы пакоя прагрымеў голас. Гэта быў мой брат Шэрлак, высокі і смелы, а побач з ім стаяў стары добры Ватсан, інспектар Лестрейд і мноства ўзброеных дэтэктываў Скотленд-Ярда.
  
  Пастка зачыніліся, і пацукам цяпер няма дзе было схавацца. Людзі з Скотленд-Ярда неадкладна накінуліся на Джеймисона і Коннера. Іх абяззброілі, закавалі ў кайданы і павезлі.
  
  Лестрейд пракаментаваў: “Прыгожая пара, гэтыя двое, тыя, якіх шукаюць за забойства па ўсёй светлай краіне. Дастаткова хутка ў Эдынбургу іх будуць судзіць прысяжныя".
  
  Моран, убачыўшы, з якога боку дзьме вецер, падняў рукі, здаючыся. Людзі Лестрейда ўзялі яго пад варту і трымалі.
  
  Марыярці, помнячы сябе ад шаленства раптоўным паваротам лёсу, хутка выхапіў нож і кінуўся на мяне, перш чым хто-небудзь паспеў што-небудзь зрабіць. Ён трымаў мяне жалезнай хваткай, прыставіўшы лязо да маёй шыі. "Я перарэжу яму горла, калі вы не адступіцеся!" - загадаў ён.
  
  Усе стрымліваліся, чакаючы, баючыся горшага.
  
  “ Ватсан, калі ласка, дайце мне ваш рэвальвер, - спакойна сказаў Шэрлак.
  
  Я бачыў, як Уотсан ўклаў зброю ў руку майго брата.
  
  
  
  Шэрлак адвёў курок назад, як раз у той момант, калі я адчуў, як нож Марыярці паказытаў зморшчыны плоці ў майго горла. Гэта не ўваходзіла ў мае планы адносна падзей таго вечара.
  
  Я бачыў, як Шэрлак старанна прыцэліўся.
  
  Усе зьнерухомелі, чакаючы, што будзе далей.
  
  Марыярці раўнуў Шэрлаку: "Я абавязкова заб'ю твайго брата, калі ты не кінеш зброю і не адыдзеш!"
  
  Я зачаравана назіраў, як Шэрлак упэўнена і прама выцягнуў руку з рэвальверам Ватсана, накіраваным у галаву Марыярці.
  
  “Кіньце нож, прафесар. Усё скончана. Прычыне шкоду Майкрофту, і вы не дажывеце да павешання", - строга сказаў Шэрлак.
  
  Супрацьстаянне было неверагодным, напружанне ў пакоі наэлектризовало. Усе затаілі дыханне.
  
  Марыярці апусціў нож. Ён быў разумным чалавекам, несумненна, здаровы сэнс павінен быў узяць верх. Я адчуў, як лязо адсунулася ад майго горла. Я ўздыхнуў з глыбокім палёгкай, а затым убачыў, што было ў вачах Марыярці. Нянавісць, якая была там, шакавала мяне. Гэта было ўсё адно што зазірнуць яму ў душу, і гэта было агідна. Агідна. Кляп ўсё яшчэ перашкаджаў мне казаць, але вачыма я маліў Шэрлака стрэліць. Няўжо Шэрлак не разумеў, што Марыярці хацеў, каб мы ўсе паверылі, што ён адумаўся, што ён хутка здасца? Увесь гэты час ён планаваў перарэзаць мне горла адным хуткім рухам, а затым усадзіць свой нож у грудзі Шэрлака, як толькі ўбачыць магчымасць. Марыярці апусціў нож яшчэ ніжэй ... .
  
  Шэрлак не купіўся на прынаду. Ён не апусціў зброю. Ён не завагаўся.
  
  Марыярці зразумеў, што ўсё страчана. Ён хутка падняў руку ўверх, зноў прыставіўшы нож да майго горла для смяротнага ўдару.
  
  Адзін гучны стрэл пачуўся з рэвальвера ў руцэ Шэрлака!
  
  Выбух быў аглушальным і жахлівым.
  
  Марыярці замер, як і ўсё ў пакоі.
  
  Я паспрабаваў паварушыцца, уцячы.
  
  Марыярці ўсё яшчэ моцна трымаў мяне. Памятаю, я падумаў: няўжо Шэрлак прамахнуўся? Гэта было жахліва, але ...
  
  Затым рука Марыярці зноў працягнула рух ўверх, лязо яго нажа кранула майго горла. Я памятаю, як адчуў холад сталі, убачыў спалоханыя асобы Шэрлака і Ватсана. Чаму Шэрлак не стрэліў яшчэ раз? Што адбылося? Затым раптам нож выпаў з рукі Марыярці, са звонам зваліўшыся на падлогу, і яго хватка на мне аслабла. Я павярнуўся і ўбачыў яго здзіўлены твар, халоднасць яго вачэй рэптыліі, калі агонь у гэтых вачах, здавалася, растаў у мяне на вачах. Яго вялікі злачынны інтэлект раставаў у смерці на маіх вачах. У цэнтры яго ілба зеўрала малюсенькая дзірачка, і цяпер па яго твары раптам пацяклі кроплі крыві. Затым Марыярці як нежывы, паваліўся на падлогу, і я ўздыхнуў з палёгкай, калі Шэрлак і Ватсан падбеглі да мяне.
  
  "Выдатны стрэл, Шэрлак!" Сказаў я, як толькі выцягнуў кляп з рота і крыху аднавіў самавалоданне. “Ты выратаваў мне жыццё. Дзякуй табе".
  
  "Вы хочаце сказаць мне, што гэта не ўваходзіла ў ваш з Ватсана план?" - сказаў ён з усмешкай.
  
  Я паціснуў плячыма. “Сапраўды. Аднак я рады, што вы змаглі так спрытна імправізаваць з выпраўленнем сітуацыі. Але як вы даведаліся, што мяне ўзялі ў закладнікі?"
  
  “ Добры Ватсан не спускаў з вас вачэй пасля таго, як паведаміў вам навіна аб нашай сустрэчы. Ён папярэдзіў мяне аб тым, што людзі Марыярці выкралі вас. Прызнаюся, я чакаў чаго-небудзь падобнага ад нашага ворага. Адзінае, на што вы можаце разлічваць у любым плане, якім бы добра ён ні быў сфармуляваны, гэта тое, што што-то пойдзе не так. Злачынны розум - гэта цёмная і вёрткі дрыгва, але ён функцыянуе на даволі прымітыўным узроўні. Адпаведна, я распрацаваў свой уласны план, і вось мы тут! "
  
  "Я думаў, што Моран забіў цябе", - сказаў я. "Я ўбачыў тваю галаву, сілуэт варухнуўся, таму я падумаў..."
  
  “ Так, і Моран таксама, і менавіта гэта пераканала яго і Марыярці. Гэта была прыемная падстава, Марыярці літаральна хапаў ротам паветра ад перспектывы забіць абодвух братоў Холмс у адзін і той жа вечар, калі яны былі так блізкія да сустрэчы і прымірэнню сваіх рознагалоссяў. Гэта быў геніяльны план, годны злачыннага Напалеона".
  
  Я кіўнуў. “Сапраўды, гэта быў падступны план. Я ніколі не зразумею злачынны розум так, як ты. Я проста рады, што мы ўсе ў бяспецы і раз і назаўжды скончылі з гэтай справай Марыярці ".
  
  У гэты момант двое дужых бобі працягнулі Марана міма нас. Ён закрычаў: “Чаму? Чаму мяне арыштоўваюць? Я не забіваў Шэрлака Холмса! Ён жывы і тут!"
  
  Лестрейд падняў руку. Затым Шэрлак прынёс пнеўматычны пісталет і аддаў яго Лестрейду, сказаўшы: "Вось, інспектар, я мяркую, што гэты даволі унікальны пісталет апынецца зброяй, выкарыстаных пры забойстве шаноўнага Рональда Адэра".
  
  
  
  "Так, Холмс, - сказаў Лестрейд, - я ўпэўнены, што так і будзе".
  
  "І, інспектар," дадаў я, - гэтага павінна быць цалкам дастаткова, каб адправіць палкоўніка Марана на шыбеніцу. Ён занадта доўга вышмыгваў ад ката.
  
  Лестрейд кіўнуў. “ Так і будзе, містэр Холмс, містэр Майкрофт Холмс.
  
  Мы з Шэрлакам ўсміхнуліся.
  
  Моран вырываўся і выкрыкваў пагрозы.
  
  - Прыбярыце яго адсюль! - раўнуў Лестрейд сваім людзям.
  
  Шэрлак і я далучыліся да Ватсону, калі ён праводзіў заключны агляд цела нябожчыка прафесара Джэймса Марыярці.
  
  "Афіцыйная прычына смерці," сказаў Уотсан, устаючы з трупа, " адна куля ў галаву. Смерць наступіла амаль імгненна. Затым звярнуўся да якія чакаюць бобі: "Цяпер вы, мужчыны, можаце забраць цела".
  
  Праз гадзіну Шэрлак, Ватсан і я сядзелі ў пакоях дома 221B.
  
  “ Я бачу, ты папрасіў місіс Хадсон пакінуць нашы пакоі ў ранейшым выглядзе. Дзякую цябе, Майкрофт.
  
  "Гэта было самае меншае, што я мог зрабіць", - сказаў я.
  
  Шэрлак кіўнуў. “ Несумненна. Асабліва пасля таго, як ты загадаў свайму чалавеку, Бербеджу, падпаліць іх!
  
  "Паслухай, Шэрлак ..." асцярожна пачаў я. - У рэшце рэшт, гэта быў сапраўды вельмі нязначны пажар.
  
  Шэрлак засмяяўся. "Не бойся, старэйшы брат, мой гнеў прайшоў, і я ведаю, што ты па-свойму спрабаваў абараніць мяне, так жа як абараняў свае ўласныя інтарэсы".
  
  "У той час гэта здавалася лепшым адкрытым курсам", - адказаў я.
  
  “ І ў любым выпадку, у нас свята! Ватсан, откупорьте бутэльку брэндзі "Напалеон", якую вы приберегли для асаблівага выпадку. Бо не можа быць больш за асаблівага падзеі, чым гэта — канец Марыярці і вызваленне свету з-пад яго ўлады — і ў нас ёсць бонус! Злоў і будучыню павешанне палкоўніка Марана ... "
  
  "Не кажучы ўжо пра тое, што ты выратаваў мне жыццё, Шэрлак", - дадаў я.
  
  “ Цалкам дакладна, Майкрофт. Рады быць карысным. У вас з Ватсана быў добры план: выкарыстанне абодвух братоў Холмсаў ў якасці прынады не магло не вывесці Марыярці і Марана на чыстую ваду, дзе мы, нарэшце, змаглі б да іх дабрацца. Ваша памылка заключалася ў тым, што вы не змаглі ўсвядоміць, што ні адзін план, якім бы бліскучым ён ні быў, не з'яўляецца надзейным. Ён рухомы, заўсёды адкрыты для змен. Вы ўбачылі шанец вывесці на чыстую ваду нашых ворагаў; яны ўбачылі магчымасць абгарнуць ваш план супраць вас саміх. Аднак яны не ўлічылі маіх уласных дзеянняў. Такім чынам, васковай бюст, каб адзначыць мяне як лёгкую мішэнь, паколькі я чакаў сустрэчы з вамі ў гэтых самых пакоях. Я ведаў, што гэта была сітуацыя, перад якой Марыярці не змог бы выстаяць. І пакуль нашы ворагі засяродзіліся на малюнку ў гэтым акне, Ватсан, Лестрейд і я з патройны групай добрых лонданскіх бобі ціха праніклі ў дом з задняга двара ".
  
  "Місіс Хадсон дапамагла", - дадаў Уотсан, наліваючы брэндзі і раздаючы яго. "Яна адважна засталася тут, перасоўваючы васковай бюст Шэрлака, каб падмануць Марана і не выклікаць у яго падазрэнняў".
  
  "Добрая місіс Хадсон," сказаў Шэрлак, пацягваючы асцярожна брэндзі.
  
  “Калі Марыярці падумаў, што ты мёртвы, - сказаў я Шэрлаку, - ён стаў упэўненым у сабе. Нават я заўважыў, як ён расслабіўся і не выставіў ахову, і менавіта так ты змог падняцца па лесвіцы незаўважаным. Гэта было ідэальны час, каб зрабіць свой ход, " дадаў я. “ Але вы нават не ведалі, што ён возьме мяне ў закладнікі, прыставіўшы нож да майго горла?
  
  “Чаму, Майкрофт, ты пастаянна мяне здзіўляеш! На самай справе здзіўляў. Але для яго гульня была прайграна, нягледзячы ні на што, і ён гэта ведаў. Ён хацеў маёй смерці, а не тваёй. Ён не мог дабрацца да мяне з нажом, а ў мяне быў рэвальвер Ўотсана, і я ведаў, як ім карыстацца. Ён не пакінуў мне выбару, і я стрэліў. Твае вочы сказалі мне, што я павінен зрабіць.
  
  Я кіўнуў. Цяпер мне ўсё станавілася ясна, і я па-новаму прасякнуўся павагай да свайго малодшаму брату і яго вялікім талентам.
  
  “ Але я не думаў, што ў цябе хопіць духу, Майкрофт, апускацца да разваг. Гэты незвычайны цікавасць да крымінальнага мыслення служыць табе добрым прадвесцем", - сказаў мне Шэрлак са смехам і бляскам у вачах. "Што ж, я веру, што яшчэ зраблю з цябе дэтэктыва".
  
  "Я бачу, тваё з'едлівае досціп вярнулася", - сказаў я.
  
  "Ён ніколі не сыходзіў, брат", - строга адказаў Шэрлак.
  
  "Што ж, я думаю, мне пара вяртацца ў свой клуб; ёсць справы, якія патрабуюць майго непасрэднага увагі", - сказаў я.
  
  "На самай справе", - з'едліва сказаў Шэрлак. "Вы ўжо думаеце аб замене Марыярці?"
  
  Я ўздыхнуў. Ува мне не засталося гневу. “Не, Шэрлак, з гэтым скончана. Я шчыра шкадую, што падмануў цябе. Гэтыя апошнія тры гады прымусілі мяне многае ўсвядоміць, і я спадзяюся, што расколіна, якую я адкрыў паміж намі, цяпер можа быць выпраўленая. Я вярнуся ў клуб, ўладжу сякія-такія справы, посовещаюсь з капітанам Харгроувом, а затым падам заяву аб адстаўцы. Я лічу, што пара сыходзіць на пенсію, і, шчыра кажучы, я з нецярпеннем чакаю гэтага моманту ".
  
  Шэрлак быў здзіўлены, але задаволены. Ён падышоў да мяне і паціснуў мне руку, сказаўшы: “Майкрофт, ты зрабіў тое, што лічыў лепшым. Мужчына, і не мужчына, павінен быць пакараны за гэта. Я ведаю, стрыечная бабуля Джулія ганарылася б табой за ўсё, што ты зрабіла за гэтыя гады. Я ганаруся табой за тое, што ты зрабіла сёння і за тое, што ты толькі што сказала ".
  
  Тут у мяне на вочы навярнуліся слёзы, і я ўбачыў іх адлюстраванне ва ўласных вачах Шэрлака.
  
  Шэрлак абняў мяне, і мы моўчкі абдымалі адзін аднаго на працягу аднаго кароткага бясконцага імгненні, пакуль Ватсан з здзіўленнем назіраў за тым, што адбываецца.
  
  “ Ведаеш, я таксама думаю, што калі-небудзь пайду на пенсію, Майкрофт. Можа быць, у Сасэкс-Даунс, вывучаць пчалярства? Гэта можа быць вельмі займальна.
  
  "Ці разумна гэта, Холмс?" Ватсан ўмяшаўся з відавочным неспакоем, калі мы з братам паглядзелі на яго і ўсміхнуліся.
  
  “ З сыходам Марыярці і Марана, - з раскаяннем адказаў Шэрлак, - я баюся, што лонданскі крымінальны элемент звядзецца да банальнасці і няўмела. Я ўпэўнены, што Лестрейд будзе ў курсе справы.
  
  Мы з Ватсана кіўнулі, занадта добра ведаючы меркаванне майго брата аб афіцыйнай паліцыі.
  
  "Аднак, Майкрофт," сур'ёзна дадаў Шэрлак, " хоць я першы прызнаю, што твая "праца' была сур'ёзным яблыкам разладу паміж намі на працягу многіх гадоў, з тваёй адстаўкай, я баюся, Імперыя страціла свайго самага паспяховага абаронцы. Ведайце, што наш славуты 'Свет Брытаніі' існуе ў немалой ступені дзякуючы вашым нястомным намаганням. Гэта значнае дасягненне, нават калі яно ніколі не будзе апублікавана. Калі вы пойдзеце са сцэны, палітыкі зноў будуць у руля, і адзін Бог ведае, якія жахі яны ўвекавечаць у палітычным целе. Напрыклад, я бачу, што ў бліжэйшыя гады ў Паўднёвай Афрыцы наспявае жудасная вайна паміж бурамі. Я бачу, што там нас чакае трагедыя. Але што значна горш, я баюся, што без вашага кіраўніцтва нашым дзяржаўным караблём праз дваццаць кароткіх гадоў мы апынемся ўцягнутымі ў сусветны пажар, падобнага якому гэты свет ніколі раней не бачыў ".
  
  Я кіўнуў. "Я ў курсе прагнозаў".
  
  "Тады вы ведаеце, што палітыкі будуць толькі пашыраць маштабы пакутаў і разні", - дадаў Шэрлак.
  
  “Так, брат, я ведаю гэта, і гэта засмучае мяне, таму што я ўсё сваё жыццё прапрацаваў на Імперыю і не хачу бачыць надыходзячы закат. Тым не менш, Імперыя змяняецца, а значыць, і свет, і мы ўсе павінны змяняцца разам з ёй. Ці застанемся ззаду. Мне пара рухацца далей, а цябе... вывучаць пчол у Сасэксе? У самай справе!"
  
  
  
  Я зрабіў яшчэ глыток цудоўнага брэндзі "Уотсан".
  
  "Што ж, Ватсан, несумненна, гэта справа годна вашых намаганняў для папулярнай прэсы?" Сказаў Шэрлак.
  
  - Так, я хацеў бы атрымаць ваша дазвол напісаць пра гэта для "Стрэнд".
  
  “Сапраўды, вядома, але з пэўнымі абмежаваннямі. Вядома, усе згадкі аб маім браце і яго "дзяржаўнай' службе павінны быць выдаленыя. Баюся, вам таксама прыйдзецца выключыць Марыярці з гэтай гісторыі. Веданне аб тым, што ён выжыў у Райхенбахе, не толькі супярэчыць вашаму раней апублікаваным аповядзе аб гэтай справе, выстаўляючы вас у даволі дурным святле, але і выкліча страх і хаос у крымінальным падполле і сярод грамадскасці. Моран лёгка можа падысці пад апісанне вашага злыдня, і ён сапраўдны забойца юнага Адэра. Але, Ватсан, не публікуйце гэтую гісторыю па меншай меры дзесяць гадоў. Я лічу 1904 год прыдатнай датай для з'яўлення на святло такой гісторыі. Што вы думаеце? - Спытаў Шэрлак.
  
  "Вядома, я выканаю вашы пажаданні", - адказаў Уотсан.
  
  “Добра. Дзякуй, стары сябар. Мне хутчэй падабаецца думка аб смерці, па меншай меры, у тым, што тычыцца грамадскасці і папулярнай прэсы. І гэта, безумоўна, здзівіць крымінальныя элементы, якія вераць, што мяне больш няма, калі я з'яўлюся і іх абвінавачу ў іх злачынствах ", - дадаў Шэрлак з усмешкай.
  
  Я кіўнуў. “Падобна на тое, гэта быў бы цікавы выпадак, доктар. Я з нецярпеннем буду чакаць, калі прачытаю аб гэтым у Strand ... калі-небудзь".
  
  “Ха! Ўмела сказана, Майкрофт!" Сказаў Шэрлак. "І хто ведае, з гэтага моманту і потым — два брата Холмса, якія выйшлі на пенсію, самі па сабе і прадастаўленыя самім сабе, — можа быць, мы нават аб'яднаем намаганні, калі ўзнікне асабліва складаная ці цікавая праблема, а, Майкрофт?"
  
  Я усміхнуўся брату. “ Не разумею, чаму б і няма, Шэрлак. Холмс і Холмс, кансультанты. У гэтым сапраўды ёсць пэўны сэнс, табе не здаецца?
  
  OceanofPDF.com
  
  
  БІЛІ
  
  Доктару Ватсону было прыемна зноў апынуцца ў неахайным пакоі на першым паверсе на Бэйкер - стрыт , якая была адпраўной кропкай столькіх выдатных прыгод ... Яго погляд спыніўся на свежым і улыбающемся твары Білі, маладога, але вельмі мудрага і тактоўнага пажа, які трохі дапамог запоўніць пустэчу адзіноты і ізаляванасці, які атачаў змрочную постаць вялікага дэтэктыва.
  
  — "Прыгода з каменем Мазарыні"
  
  
  
  
  аўтар ДЖЭРАРД ДОЎЛ
  
  
  
  
  
  Ведзьма з Грынвіча
  
  [Звяртаючыся да Дэйву Сцюарту Сміту ]
  
  
  За тыя гады, што мне пашчасціла быць хлопчыкам-пажам містэра Шэрлака Холмса, я прыводзіў многіх вядомых кліентаў у яго стары кабінет на Бэйкер-стрыт. У мяне таксама была магчымасць засведчыць яго дзіўныя здольнасці да развагі і назіральнасці, якія прымусілі мяне марыць аднойчы папрактыкавацца ў якасці дэтэктыва-кансультанта. Таму для мяне было вялікім гонарам, калі ў апошнія гады перад яго сыходам на пенсію ў Сасэкс мой гаспадар папрасіў мяне стаць яго асістэнтам і пачаў цалкам навучаць мастацтву вышуку. Сёння вечарам я азіраюся назад і згадваю аб першым выпадку, за якім я сачыў разам з містэрам Шэрлак Холмс, які паказаў мне, што ў мяне ёсць дэдуктыўны здольнасці, каб самому стаць дэтэктывам, майстар назваў гэта "Грынвіцкай ведзьмай", дзіўнай гісторыяй, якая паставіла на карту бяспеку лонданцаў. Цяпер, калі ўсе астатнія галоўныя героі сышлі, я асмельваюся выкласці на паперы гэтыя радкі. На жаль, я не валодаю майстэрствам і літаратурным стылем нябожчыка доктара Джона Ватсана, але, тым не менш, я паспрабую перадаць усё, што бачыў і перажыў, найбольш дакладным чынам.
  
  БІЛІ "ХЛОПЧЫК-ПАЖ" ЧАПЛІН
  
  
  
  
  ПРАЛОГ
  
  Суэйнс-лейн, побач з бакавым уваходам на Хайгейтское могілках, позна ноччу
  
  "Пойдзем, француз!" Я сказаў вельмі нізкім голасам, злёгку паляпаў мужчыну па плячы.
  
  
  
  Нягледзячы на марознае паветра, незнаёмец сядзеў на кукішках ля іржавых брамы старога могілак, тупа утаропіўшыся на вялізную мармуровую грабніцу, што ляжала непадалёку, нібы ахоплены нейкім хваравітым зачараваннем. Ад дотыку маіх пальцаў ён моцна здрыгануўся і хутка павярнуўся, сціскаючы кулакі, гатовы змагацца за сваё жыццё.
  
  "Прыемнага вечара, Білі!" усклікнуў ён з дакорам. “Цьфу! Ведаеш, у мяне ад цябе мурашкі па скуры!"
  
  Я ўсміхнуўся яму. “У наступны раз будзь напагатове. Я мог бы зарэзаць цябе так жа лёгка, як авечку, месье Ле Виллар!"
  
  Ле Виллар — ці назавем чытачу яго поўнае імя Франсуа Ле Виллар — даўным-даўно дасягнуў вяршыні ў французскай дэтэктыўнай службе і неаднаразова супрацоўнічаў са Скотланд-Ярдом. Такім чынам, у яго завязалася глыбокая сяброўства з маім настаўнікам, містэрам Шэрлакам Холмсам, які сказаў аб ім, што ён валодаў ўсёй кельцкай сілай хуткай інтуіцыі, але яму не хапала шырокага дыяпазону дакладных ведаў, якія былі неабходныя для больш высокага развіцця яго мастацтва. У дадзены момант француз праводзіў самае дзіўнае расследаванне, якое прывяло яго ў Лондан.
  
  - Мой дарагі сябар— " пачаў ён, але я абарваў яго.
  
  "Пазней ... І не гавары так гучна!" Сказала я прама, уважліва азіраючыся па баках. "Давай прыбірацца адсюль, пакуль можам".
  
  "Але спачатку я павінен атрымаць сякія-такія доказы", - узмаліўся Ле Виллар, паказваючы "Кодак", які ён хаваў у сябе на каленях.
  
  “ Нябожчыку яны не патрэбныя. Мой гаспадар ужо казаў вам, што боўтацца тут позна ноччу - чыстае вар'яцтва, але, як звычайна, месье Ле Виллар, вы яго не паслухалі. А цяпер рухайся далей!"
  
  "Mais, Білі..."
  
  “Прабач, дружа, не зацыклівацца на гэтым. Нам лепш паварушыць культями!"
  
  Я нервова схапіў французскага дэтэктыва за руку і пацягнуў яго па Суэйнс-лейн.
  
  "Маліся, каб яна нас яшчэ не заўважыла," прашаптала я, з трывогай гледзячы на велізарныя шэрагі пахавальных дрэў, якія схіліліся над доўгай, напалову осыпавшейся сцяной, якая атачала могілках.
  
  Ле Виллар падміргнуў мне і паляпаў па выпукласці на сваім пінжаку на ўзроўні сэрца. "Мой рэвальвер, мой добры сябар, - хваліўся ён, - гатовы падарыць шэсць прыемных пацалункаў з Францыі".
  
  “ Хм! Баюся, цацачны пісталет быў бы не менш карысны ў дадзены момант. Яшчэ раз, нам лепш паспяшацца.
  
  Мы спускаліся з Хайгейт-Хіл вельмі хуткім крокам. Над гэтым месцам апусціўся туман, хаваючы слабы святло зорак. Было што-то дзіўнае, звышнатуральнае, пагрозлівае ў абліччы бясконцай могілкавай сцяны, які выплываў ўздоўж завулка. І што яшчэ горш, ён станавіўся ўсё больш і больш расплывістым і бясформенным, пакуль не ператварыўся ў частку імгі. Жудасна, што ў напружанай цішыні ў паветры раптам пачуўся лямант.
  
  Твар Ле Виллара выцягнуўся.
  
  “ Гэй! Што гэта за крык? " выдыхнуў ён.
  
  “Хто ведае? Кліч варона?" Я адказаў ўстрывожаным тонам.
  
  На самай справе, я думаў пра што-то больш агідным. Сапраўды жудаснае пачуццё, што пачвара падцікоўвае мяне ў засадзе, было моцным па мне, хоць маё спакойнае, рашучы твар не завагалася. Я быў змрочна гатовы да горшага, але спадзяваўся злавіць экіпаж да таго, як гэта здарыцца. Таму я сказаў камандным тонам:
  
  “ А цяпер бяжыце, месье Ле Виллар! Дзеля Бога, бяжыце!
  
  У французскага дэтэктыва не было часу больш чым на мімалётны погляд па баках, паколькі я ўжо імчаўся па завулку, але тое, што ён убачыў на вяршыні сцены, было настолькі жахлівым, што ён, ахоплены поўным глыбокай пашаны страхам, кінуўся мне ўслед.
  
  Мы прамчаліся па Суэйнс-лейн, перасеклі Оукшотт-авеню і дасягнулі Хайгейт-роўд цяжка з трапяткім сэрцам і перарывістым дыханнем.
  
  “ У той кеб! - Загадаў я, паказваючы на кеб, які чакаў непадалёк.
  
  Мы дабраліся да яго ўдвая хутчэй, без здарэнняў, і я забраўся ўнутр з уздыхам глыбокага палягчэння.
  
  
  
  
  
  Кеб грымеў па брукаваныя вуліцах скрозь окутанную начным туманам ноч. Вулічныя ліхтары раставалі удалечыні вялізнымі прывіднымі плямамі, а якія праязджаюць міма дома былі цёмнымі і змрочнымі, як шматлікія магілы.
  
  Я сказаў французу, які сядзеў побач са мной: "Жудасна, ці не праўда?"
  
  “Tu parles! Ніколі ў жыцці мне не было так страшна".
  
  Я кіўнуў яму і спытаў напаўголасу:
  
  “ і што ж вы ўбачылі, месье?
  
  Голас Ле Виллара завагаўся. “Bon Dieu! Білі, я бачыў загорнуты ў саван труп, парылы над каменнай сцяной ... Oo la la! Жудасна!"
  
  "Графіня Віка!" Я фыркнуў. “Брыльянт чыстай вады", - шапталі яе залётніка, калі бачылі яе, іх вочы ззялі ад жадання. Сапраўды, вельмі прыгожая вугорская лэдзі, якая жыла ў выдатным асабняку ў Элтеме. Аднак суседзі далі ёй іншае імя. 'Гринвичская ведзьма', як яны звычайна называлі яе ... .
  
  "Пры яе жыцці, вядома!" Дадаў я, паціснуўшы плячыма.
  
  
  
  КІРАЎНІК 1
  
  ЧОРНАЯ СМЕРЦЬ
  
  Грынвіч, некалькі гадзін праз, незадоўга да світання
  
  “ Пажар! Пажар!
  
  Крык аглушальна пачуўся ў глыбокай цішыні самага ранняга гадзіны, абудзіўшы афіцэраў Курланда і Фландерса, якія мірна патрулявалі Чэрч-бяры-роўд. Яны азірнуліся, як адзін чалавек, і з трывогай огляделись па баках.
  
  “Гэй! Там усё гарыць!" - усклікнуў першы, паказваючы на ярка-чырвонае зарыва ў небе на поўначы, якое вылучала некалькі бліжэйшых дымавых труб.
  
  “ Пацукі! Не палова! - рэзка адказаў іншы. “ Але скажы, як ты думаеш, дзе гэта, Курланд?
  
  “ Не ведаю. Элтем-Пэлас-роўд? ... Кінгз-раўнд? ... Не магу сказаць напэўна. А ты, Фландерс?
  
  “Няма. Пойдзем і паглядзім!"
  
  Двое паліцэйскіх паспяшаліся назад уверх па ўзгорку да пажару, выкарыстоўваючы моцны яркае святло ў якасці арыентыру, яго водбліскі на аблоках ўзмацняліся і слабелі па меры таго, як полымя взметалось ўверх або часова затухало, і праз некаторы час яны ўбачылі вялізны слуп дыму.
  
  "Гэта на Куинскрофт-роўд!" крыкнуў канстэбль Фландерс.
  
  Яны пераадолелі каля двухсот ярдаў з галавакружнай хуткасцю і, нарэшце, апынуліся ў поле зроку вялікага дома, пабудаванага ў старадаўнім стылі, люта палаючага пасярод незастроенного парку. “Святыя Анёлы! Гэта рэзідэнцыя памерлай графіні Ветчи! " усклікнуў канстэбль Курланд.
  
  Яго прыяцель сур'ёзна кіўнуў, калі таксама даведаўся пра гэта месца. “Так. Але, дзякуй Богу, тут ніхто не жыў больш за трыццаць гадоў", - сказаў ён з ноткай палягчэння ў сваім хриплом голасе.
  
  Сталічная пажарная каманда прыбыла раней двух бобі, і яе храбрацы ўжо прыступілі да працы, іх яркія шлемы зіхацелі паўсюль. Некаторыя, заблудзіўшыся на лесвіцах, сярод дыму, вылівалі патокі вады на падпаленае памяшканне, у той час як іншыя выкарыстоўвалі ўсю сваю энергію, працуючы на рухавіках, устаноўленых на лужку.
  
  
  
  Некалькі суседзяў далучыліся да пажылому наглядчыку, які з глыбокай смуткам глядзеў на ўжо пахіснуліся сцены некалі гордага асабняка. Стары ўяўляў сабой жахлівае, вартае жалю відовішча, верагодна, выклікаючы ў памяці былыя дні, калі парк быў поўны экіпажаў, якія адзін за адным спыняліся перад домам, ярка асветленыя, але значна менш драматычна, калі падбітыя мехам плашчы, парадная форма, раскошныя сукенкі праходзілі працэсіяй перад гіганцкім лёкаем, отвешивавшим глыбокія паклоны.
  
  На Куинскрофт-роўд, звычайна такой ціхай, панавала неверагодная мітусня: яркае святло, языкі полымя, якія люта вырываліся вонкі і ўверх, пыхценне і ляск рухавікоў, плёскат і шыпенне вады, роў пажару і слупы дыму, якія цяжкімі панурымі масамі пацяшаліся над палаючым асабняком, надавалі яму дзіўны і трагічны выгляд. Раптам канстэбль Керланд, які, як і яго напарнік, прагна назіраў за жорсткай барацьбой пажарных, выдаў дзікі крык.
  
  “Павесьце мяне! У доме жанчына".
  
  Сапраўды, у акне верхняга паверха з'явілася жаночая постаць, апраўленая полымем, завешанае дымам, але яна тут жа знікла, нібы паглынутая атрутнымі выпарэннямі. Невялікая група мінакоў адрэагавала як адзін:
  
  “ Ратуйце яе! Ратуйце яе!
  
  Жанчыны з пранізлівымі крыкамі заломлівалі рукі, мужчыны сціскалі кулакі і лаяліся. Адзін стары наглядчык застыў, здранцвелае ад здзіўлення.
  
  “ Памілуйце! ... Я не магу ў гэта паверыць ... . Я ... гэтага не можа быць! " запінаючыся, вымавіў ён, яго вусны растуліліся, вочы пашырыліся, спалоханае твар і белае.
  
  "Скажыце, вы хворыя, мой дарагі?" клапатліва пацікавіўся канстэбль Фландерс, заўважыўшы яго скажонае твар.
  
  “ Няма ... няма ... нічога асаблівага ... Напэўна, спякота. Дзякуй, канстэбль.
  
  Тым часам сяржант пажарнай аховы узлез па лесвіцы і заскочыў у адкрытае акно. Праз імгненне яго паглынула, і ён знік з выгляду. Усе ўнізе затаілі дыханне, варожачы, выберацца ён калі-небудзь з печы. Прайшлі смяротныя секунды, і, нарэшце, ён зноў быў каля акна, трымаючы ў руках мёртвую жаночую фігуру. Пачуліся гучныя воклічы адабрэння. Яго віталі гучнымі крыкамі радасці. Але людзям не трэба было так паспешліва радавацца яго перамозе, бо, як мы зараз пабачым, яе можна было б назваць піравай. Першым, хто зразумеў, што з сяржантам што-то не зусім у парадку, быў канстэбль Керланд.
  
  "Гэй, паглядзі на яго!" - усклікнуў ён. “Што здарылася? Ён што, нервуецца або што?" Сапраўды, як ні дзіўна, сяржант рабіў уражанне чалавека, ахопленага раптоўным прыступам вар'яцтва, больш за ўсё падобным на танец Святога Вітта. Ён быў падобны на дзікага акрабата, згубленыя ў мора полымя і дыму, і было надзвычай дзіўна назіраць, як ён выгінаецца і трасецца ўсім целам у водблісках пажару. Відавочна, небарака раптам сышоў з розуму. Гэтая думка і тысячы іншых трывожных думак пранесліся ў галаве кожнага.
  
  Двое пажарных ўжо падымаліся па лесвіцах, каб аказаць яму дапамогу. На жаль, яны ледзь пераадолелі палову ўздыму, калі ён рэзка кінуў бесчувственную жанчыну назад у полымя і з незямным лямантам выкінуўся галавой наперад з акна. Констебли, суседзі і пажарныя былі ў жаху. Жанчыны ўскрыквалі і падалі ў непрытомнасць, мужчыны машынальна кідаліся наперад з лаянкай, але нічога нельга было зрабіць, і ў наступнае імгненне, у той час як невядомая жанчына, верагодна, ляжала ўнутры невялікі купкай попелу, сяржант пажарнай аховы безжыццёва ляжаў на лужку, як зламаная марыянетка.
  
  Труп сяржанта цяпер ляжаў на насілках, чакаючы, калі яго панясуць. Раптам стары наглядчык, які толькі што падышоў і схіліўся над ім, як гэта рабілі многія іншыя, моцна здрыгануўся. Паказваючы дрыготкім пальцам на твар мерцвяка, ён закрычаў з непадробным жахам:
  
  “Чорная смерць! Памілуй мяне! ... Чорная смерць!"
  
  Затым, ахоплены моцным страхам, ён адскочыў назад і зусім нечакана кінуўся бегчы, яшчэ гучней крычучы: “Чорная смерць! Чорная смерць!"
  
  Выраз глыбокага жаху раптам з'явілася на тварах афіцэраў Керленда і Фландерса. Яны абодва былі салдатамі ў Індыі і абодва чулі гэта халоднае кроў заяву падчас кампаніі ў Бенгаліі. Яны ашаломлена паглядзелі адзін на аднаго.
  
  Чорная смерць! ... або, іншымі словамі ... бубоны чума!
  
  
  
  КІРАЎНІК 2
  
  ПУСТЫ ТРУНУ
  
  Інспектар Грегсон сядзеў у сваім кабінеце ў Скотленд-Ярдзе і перачытваў справаздачу, на якім стаяў штамп паліцэйскага морга. Ён перавярнуў яго ў крайнім здзіўленні, падціснуў вусны і ў думках застагнаў:
  
  “Ён заўсёды быў чалавекам разумных саветаў" ... тады чаму б не патэлефанаваць яму? Ён даволі бесцырымонна зняў трубку са свайго стала і набраў нумар Шэрлака Холмса. Мой настаўнік адказаў неадкладна.
  
  “ Холмс слухае.
  
  
  
  “Прывітанне! Гэта Грегсон".
  
  На іншым канцы провада пачуўся смяшок.
  
  "Божа мой, мы, павінна быць, роднасныя душы, Грег'. Я як раз збіраўся патэлефанаваць цябе. Я прачытаў у ранішняй газеце, што асабняк памерлай графіні Ветчи ў Элтеме згарэў дашчэнту мінулай ноччу. Ведаеце, я глыбока зацікаўлены ў гэтай справе ... "
  
  Надышла чаргу узрадавацца Грегсону. Нечаканыя словы майго гаспадара адразу прывялі яго ў добры настрой, і ён адказаў з вялікай прыязнасцю: “Вы ўсё яшчэ не ведаеце самага лепшага, містэр Холмс. Ты чытаў пра сяржант Маклине?
  
  “ Адважны пажарны, які знайшоў смерць на пасадзе? Сапраўды, так, а што?
  
  “Ну, прэса не паведаміла ўсёй гісторыі. Вам лепш трымацца за сваё крэсла, сэр!"
  
  Інспектар памаўчаў пару секунд. Нарэшце ён заявіў з некаторым націскам: "На целе і твары сяржанта Маклін былі выяўленыя стыгматы бубоны чумы!"
  
  “Аб? І як раз своечасова!" - быў кароткі, абыякавы адказ майго настаўніка. Грега Сона гэта зусім не ўзрадавала. Ён ахнуў ад жаху і ледзь не выпусціў трубку.
  
  “ Толькі ... толькі не кажыце мне, што вы чакалі гэтага, містэр Холмс! - запінаючыся, выгаварыў ён.
  
  “Вядома, я так і зрабіў! Даруй, што сапсаваў твой маленькі сюрпрыз, Грег!"
  
  Інспектар правёў дрыготкай рукой па лбе. “ Як, чорт вазьмі, вы маглі— - пачаў ён з непадробным здзіўленнем, але мой гаспадар абарваў яго.
  
  "Тлумачэнні прыйдуць у свой час, Грег", - сказаў Холмс. “Нельга губляць часу, паверце мне. На карту пастаўлена бяспеку лонданцаў. Я павінен неадкладна пагутарыць са наглядчыкам асабняка. Скажыце, дзе я магу яго знайсці?
  
  “Я не ведаю. Ён уцёк".
  
  "Збег?"
  
  “ Так. Ці бачыце, ён ледзь зірнуў у твар пажарным, калі той уцёк, лямантуючы, як баншы. З тых часоў яго ніхто не бачыў.
  
  “Вельмі шкада. Галоўны след страчаны", - з горыччу прамармытаў мой гаспадар. "Што ж, тады мне давядзецца абысціся без яго", - дадаў ён пасля кароткага маўчання.
  
  “ Паслухайце, містэр Холмс, вы казалі аб бяспецы лонданцаў. Вы сур'ёзна?
  
  
  
  “На жаль, у вышэйшай ступені сур'ёзна! Сітуацыя можа хутка стаць трагічнай".
  
  “ Гэй! Што ты маеш на ўвазе?
  
  “Хм! Я б падняў паніку у Скотленд-Ярдзе, калі б сказаў табе ... " . Даруй, Грег", - папрасіў прабачэння Шэрлак Холмс. І самым няветлівым чынам, каб перапыніць допыт інспектара, ён павесіў трубку.
  
  
  
  
  
  Цёмныя змярканне згушчаліся, ператвараючыся ў ноч. Мой настаўнік і Франсуа Ле Виллар асцярожна прасоўваліся па маркотнай пустыні Хайгейтского могілак. Яны мінулі мноства паўразбураных, парослых мохам кенотаф і струхлелых капліц, вітражы ў вокнах якіх былі разбітыя; яны віхлялі зігзагамі па лабірынце магільняў з плоскімі дахамі, з расколін якіх тырчалі будлеи і папараць, пакуль не ўбачылі велізарны ціс, раскинувший свае шырокія, чорныя, раскінутыя галіны папярок масіўнага мармуровага маўзалея, нібы абараняючы яго ад халоднага ветрыка, які час ад часу са ўздыхамі пранікаў скрозь пераплятаюцца галіны. Затым Шэрлак Холмс мякка дакрануўся да пляча свайго спадарожніка, і паказаў на белы манумент. Француз кіўнуў і ўважліва агледзеўся па баках. Яны крыху пачакалі ў высокай, сырой траве, падхопленыя віхравым патокам вострага начнога паветра, а затым прокрались да вялікай грабніцы. Нарэшце яны дасягнулі яе іржавых жалезных варот. Мой гаспадар асцярожна адкрыў яе ключом, які дастаў з кішэні, і ўвайшоў. Ён імгненна зарыентаваўся, наколькі дазваляў слабы святло, дабраўся да вузкай каменнай лесвіцы і як мага цішэй спусціўся ўніз, які суправаджаецца Ле Вилларом. Яны хутка спусціліся ўніз, і мой гаспадар асвятліў сваім кішэнным ліхтарыкам невялікую грабніцу, цэнтр якой займаў адзіны дубовы труну. Пах гнілі там быў амаль невыносным. Тым не менш яны падышлі да труны і прачыталі наступную эпітафію, начертанную на вялікай меднай пліце:
  
  
  КАРАЛІНА СОКОЛИ ,
  ГРАФІНЯ ВІКА ,
  якая пайшла З ГЭТАГА ЖЫЦЦЯ
  18 ТРАЎНЯ 1871 г.
  НА СВАІМ 24 -м ГОДЗЕ ЖЫЦЦЯ .
  
  
  "Што ж, давайце цяпер паглядзім, што ад яе засталося", - змрочна сказаў мой гаспадар. Уклаўшы ліхтар у рукі Ле Виллара, ён дастаў адвёртку і пачаў адкручваць мноства шруб. Неўзабаве вечка была адкінутая. Ён з агідай прыўзняў яе, і з вуснаў француза сарвалася ціхае ўсклік:
  
  “Бон санг... . Там пуста!"
  
  "Я чакаў гэтага", - сказаў Холмс.
  
  Ён уздыхнуў, паківаў галавой з боку ў бок у крайнім маркоце і гучна абвясціў замагільным тонам: "такім чынам, вось неабвержны доказ ..."
  
  Пасля хвіліннага маўчання ён працягнуў у тым жа духу: "Караліна Соколи была замужам, калі была падлеткам, за графам Вікай, які настолькі паламаў яе юную жыццё сваёй бесперапыннай жорсткасцю і празмернасцямі, што яна памерла, знаходзячыся яшчэ ў самым росквіце сваёй маладосці і прыгажосці ..." .
  
  Як ні дзіўна, прамаўляючы гэтую жалобную гаворку, мой гаспадар старанна надзеў на свае рукі тонкія, але вельмі трывалыя скураныя пальчаткі. Да вялікага здзіўлення Ле Виллара, ён дастаў малюсенькія абцугі і ўважліва агледзеў сатлелае атласную абіўку труны. Раптоўна, вельмі хутка, ён узяў што-то маленькае і засунуў гэта ў маленькую прабірку, якую таксама дастаў з кішэні камізэлькі. "... І з тых часоў яна пастаянна наведвае маёнтка славутай венгерскай сям'і, да якой належыць".
  
  Мой гаспадар схаваў пінцэт і прабірку у кішэню з таямніцай задаволенай усмешкай і дадаў тым жа змрочным голасам: “Цяпер мы ведаем, што графіня Віка - адна з жывых мерцвякоў, і нам лепш сысці, пакуль яна не ператварылася ў халтурщицу. Выгнаць д'ябла з гэтага месца - справа Царквы, а не наша. Давай выбірацца адсюль, Франсуа!
  
  
  
  КІРАЎНІК 3
  
  БАЛОТНЫ ГАРАДОК
  
  Богтаун. Як бы старанна вы ні шукалі на карце Лондана, вы б яго не знайшлі, нават на самай падрабязнай. І ўсё ж ён сапраўды існаваў не так даўно. На паперы гэта быў усяго толькі пусты ўчастак на ўскраіне Люишема, паміж Дептфорд-Чэрч-стрыт і Норман-роўд. Сам Скотленд-Ярд меў толькі даволі расплывістую планіроўку гэтага (па крайняй меры, афіцыйна) безназоўнага раёна. Там, па абодва бакі паласы залежной зямлі, арашальнай Дептфордским ручаём, вялікія кучы смецця чаргаваліся з радамі старых халуп — маркотнае месцазнаходжанне насельніцтва вялікай сталіцы, які збірае рыззё.
  
  
  
  У Балотным гарадку цэлымі днямі можна было сустрэць мноства абадраных жанчын, якія сядзяць перад сваімі ўбогімі жытлішчамі, з кошыкамі, поўнымі адкідаў, побач з імі. Яны самым прыдзірлівым чынам прамацвалі і даследавалі ўбогую здабычу, якую іх людзі прынеслі з ранішняга абыходу смеццевых бакаў, адбіраючы ўсё, што магло каштаваць шылінг, гарбарны завод або нават медны фартынгу. Групы абадраных дзетак гарэзавалі вакол і крычалі ад весялосці пад вясёлымі позіркамі змучаных клопатаў патрыярхаў, якія сядзелі ў сваіх вокнаў. Адзіны паб па суседстве заўсёды быў бітком набіты разнастайнымі групамі абадранцаў, слонявшихся без справы ў стойкі, выпівалі, болтавших і курылі свае трубкі. Субботними вечарамі ў піўной можна было ўбачыць Керла, баксёра, а тузін пар атрымлівала асалоду ад танцамі і спевамі за куфлем джыну з вадой. Падводзячы вынік, можна сказаць, што жыхары Балотнага гарадка, хоць і былі вельмі бедныя, былі вясёлай і шчаслівай кампаніяй да таго фатальнага дня, калі ўсе яны раптам сталі ... пабітымі чумой!
  
  Калі мы з маім гаспадаром, інспектарам Грэгам Сонам, выявілі Балотны гарадок, вакол яго быў туман, адзін з тых дзіўных, выслізгваюць туманаў, якія, падобна зданям, плывуць ноччу па лагчынам. У той жа міг высокі хлопец з чырвоным носам і густымі бакенбардамі з'явіўся з раптоўнасць здані і аддаў ім ваенны салют. Гэта быў канстэбль Майлз, дасланы да нас паліцыяй Люишема, і ён вельмі доўга чакаў нашага прыбыцця на холадзе з пакорлівай пакораю. У тумане яго ліхтар здаваўся светлячком, і я з уздрыгам сказаў сабе, што хутка ён ператворыцца ў далікатнага правадыра ў едком тумане.
  
  “ Карантынная лінія ... цалкам працуе, канстэбль? Грегсон прама спытаў бобі.
  
  “ Так, сэр. З надыходам цемры, сэр.
  
  “ З хворымі?
  
  "Павезлі ў бальніцу".
  
  "З мёртвымі?"
  
  “ Прыбраныя да апошняга, сэр.
  
  - А лекары, медсёстры? - спытаў я.
  
  "Яны ўсе сышлі".
  
  “ Што азначае, што гэтай ноччу мы чацвёра будзем адзінымі жывымі ў Балотным горадзе?
  
  Голас канстэбля завагаўся: "У ... сапраўды, так, сэр".
  
  
  
  Некалькімі гадзінамі раней Балотны гарадок быў абнесены плотам з калючага дроту, які надаваў яму змрочны выгляд канцэнтрацыйнага лагера. Праз кожныя пяцьдзесят ярдаў віселі вялікія дошкі з надпісам “Небяспечна. Староннім уваход забаронены." выдзелена чырвоным. Адзіны магчымы ўваход быў праз вароты, ахоўныя паліцэйскімі з зброяй у руках. Адразу за імі была разбіта палатка для санітарных мэтаў. Там мы знайшлі прыдатную ахоўную адзежу для нашага візіту. Яна складалася з чорных гумовых халатаў, якія, даходзячы да зямлі, падымаліся над галавой, цалкам хаваючы постаць і твар, за выключэннем адтулін для вачэй. Ахоўныя акуляры, гумовыя пальчаткі і чаравікі дапаўнялі рыштунак.
  
  "Святая Маці-Царква мае патрэбу ў табе, вялікі інквізітар!" Пажартаваў я, кланяючыся свайму гаспадару, які толькі што апрануўся ў змрочную мантыю.
  
  Холмс супакоіў мяне адным позіркам. "Спыні адпускаць жарцікі і таксама надзень свае, мой хлопчык", - сказаў ён кіслым голасам, ўпотай ухмыляючыся Грегсону, які ў чорным касцюме з-за свайго вельмі вялікага жывата быў падобны на пухлую гумовую ляльку.
  
  Цяпер мы павольна ехалі скрозь туманную заслону, окутавшую Балотны гарадок. Несумненна, пры іншых абставінах ад нашых фігур у старонняга назіральніка кроў застыла ў жылах, настолькі прывіднымі мы здаваліся ў святле ліхтара паліцэйскага, нібы без прыкметных намаганняў слізгалі па бруднай зямлі. На самай справе, нам выпала быць напалоханымі у гэтай смяротна небяспечнай неабсяжнасці, пасярод велізарных, змрочнага колеру куч смецця, якія пагрозліва ўзвышаліся, і мы сабралі ўсё сваё мужнасць, каб рухацца далей без дрыжыкаў у каленях.
  
  "Гэта пачалося ў нядзелю раніцай ..." - пачаў канстэбль Майлз, калі мы праязджалі міма шэрагу бездапаможных, паўразбураных халуп, проста каб парушыць невыносную цішыню, повисшую над Балотным горадам. Але эфект быў яшчэ горш, таму што скрозь гумовую маску яго голас гучаў глыбока і замогильно. Ён змоўк на месцы.
  
  "Калі ласка, працягвайце, канстэбль", - запрасіў мой гаспадар, заспакаяльна паклаўшы руку яму на плячо.
  
  Майлз кіўнуў і замахаў рукамі, на імгненне стаўшы падобным на вялікую варону. Ён працягнуў:
  
  “Многім старьевщикам раптам стала вельмі дрэнна. Праз некаторы час некаторыя без папярэджання ўпалі як нежывы на зямлю, але іншыя адчувалі моцныя пакуты; вы чулі, як яны стагналі і плакалі. Гэта немая, вы ведаеце. Былі адчайныя хлопцы, якія з крыкамі насіліся вакол. Я чуў пра пажылы жанчыне, якая адчувае моцную боль, якая выскачыла галышом і пабегла прама да Дептфорд-Крык, дзе ўтапілася. Хвароба распаўсюдзілася вельмі хутка, і ўвечары паўсюль на зямлі ляжалі мёртвыя целы ... . Жудасна! За лекарамі паслалі занадта позна, бачыце; яны змаглі выратаваць толькі некалькіх чалавек. Яны сказалі нам, што гэта была нейкая вельмі моцная і заразная ліхаманка ".
  
  "Нявінная хлусня, каб прадухіліць паніку," прашаптаў Холмс мне на вуха.
  
  "Якая жаль!" - працягваў паліцэйскі. "Яны былі добрымі людзьмі; часам крыху грубаватымі, але мілымі, вельмі мілымі".
  
  Ён журботна паківаў галавой і дадаў: "Падумаць толькі, што напярэдадні вечарам у іх быў баль ... музыка ... феерверк!"
  
  "Феерверк?" Я задумаўся.
  
  “Так, стралялі з Дептфордского моста, і там таксама быў орган ... . Ён іграў полькі і вальсы".
  
  Канстэбль Майлз глыбока ўздыхнуў і змоўк. Некаторы час ён вадзіў нас па Балотнай горадзе, і не было чуваць ні гуку, акрамя мяккага хлюпанья нашых крокаў па гразі.
  
  У якой-то момант мой настаўнік узлез на вялікую кучу смецця і паглядзеў у ноч. Было цёмна і туманна, і ён мог разглядзець толькі цьмянае мігаценне стаялай лужыны ўнізе. Не было сэнсу даўжэй заставацца ў гэтай змрочнай і адштурхвалай абстаноўцы. Холмс паціснуў плячыма і сказаў мне, што брэндзі, тытунь і гарачая ванна былі б вельмі дарэчы дома.
  
  
  
  КІРАЎНІК 4
  
  МЕСЬЕ ВІКТАР
  
  Мой настаўнік як раз спускаўся ўніз, калі раптам, абвыкшы вачыма да начной цемры, ён заўважыў некалькі рухаюцца фігур, бясшумна якія накіроўваліся да яго спадарожнікам. Мы спакойна чакалі яго ля падножжа кургана, зусім не разумеючы, што адбываецца, і не бачылі цёмных фігур, павольна марудлівых вакол нас у магільнай цішыні. Холмс адразу ж ўсвядоміў усю ступень небяспекі і закрычаў на ўвесь голас: "Хлопцы, беражыцеся!"
  
  Мы былі здзіўлены яго загадам, але спачатку не зразумелі, што гэта значыць. Таму мы азірнуліся і няўцямна ўтаропіліся на яго. Аднак нам не спатрэбілася шмат часу, каб усвядоміць сітуацыю, бо не прайшло і секунды, як пачуўся дзікі лямант, за якім рушыў услед шоргат па гразі і атака атрада дэманаў. Ім было дзесяць ці дванаццаць, магчыма, больш. Іх асобы былі зморшчыўся, вочы налиты крывёю і зіхацелі, доўгія валасы растрапаныя, зблытаны.
  
  "Блаславі мяне Гасподзь!" прастагнаў Грегсон.
  
  Сапраўды, выгляд гэтых агідных істот, бросившихся на нас з ніадкуль у гэтым пустым, забароненым месцы, быў сапраўды кашмарным. Інспектар адскочыў назад, шукаючы свой пісталет, і я зрабіў тое ж самае, але, наадварот, паклаўшы ліхтар, канстэбль Майлз зрабіў пару хуткіх крокаў наперад. Перш чым нападнікі паспелі зрэагаваць, ён схапіў першага за горла і пояс, падняў яго высока ў паветра, разгарнуў і шпурнуў прама на астатніх, якія перакуліліся і ўпалі. Гэта разумнае і смелае дзеянне прадухіліла непасрэдную небяспеку і дапамагло выйграць крыху часу.
  
  “ Сюды, хлопцы! Падымайцеся! Хутчэй! " крыкнуў Холмс.
  
  Гэта быў круты ўздым на вяршыню смеццевай кучы, адной з самых высокіх у Балотным гарадку, і гумавая адзенне не прызначалася для такога спорту; тым не менш, мы ўтрох дабраліся да яе за некалькі імгненняў.
  
  “Дзякуй, настаўнік! Я рады зноў быць з вамі", - сказаў я Шэрлаку Холмсу, протянувшему мне руку дапамогі. "і яшчэ тысячу раз дзякуй за ваша папярэджанне. Што б здарылася без гэтага?"
  
  "Білі правоў, дзякуй, містэр Холмс," у сваю чаргу сказаў Грегсон, " але уф! Кажаце пра вар'яцкай спешцы!"
  
  Ён цяжка дыхаў і кашляў, а затым сказаў Майлзу, які спакойна стаяў побач з ім: “Дзякуй і вам, канстэбль, вы былі пышныя. Але, чорт вазьмі! Які ж ты скребун!"
  
  Апошні сціпла кіўнуў з лёгкім смяшком.
  
  Доўгі час Шэрлак Холмс уважліва ўзіраўся ў ноч. Якія напалі на нас дзікуны не пераследвалі нас на ўзгорку, і цяпер іх было ледзь відаць у цемры. Аднак здавалася, што яны стаяць вакол яго, змрочныя і нерухомыя, скіраваўшы вочы на вяршыню.
  
  "Чаго мы чакаем, містэр Холмс?" - спытаў нарэшце інспектар. "Хіба мы не можам выхапіць зброю і напасці на гэтых вырадкаў?"
  
  “ Гэта было б апошняе, што можна было б зрабіць, інспектар.
  
  "Чаму?"
  
  "Занадта небяспечна!"
  
  Грегсон паціснуў плячыма і сказаў некалькі злосна: “Я вас не разумею, містэр Холмс. Хіба гэта не проста зборышча палаца дарыя., спяць з шпулек?
  
  "Хто на самай справе ведае?" - унікліва адказаў Холмс.
  
  Майлз, які ўвесь гэты час гойсаў вакол, раптам упаў на калені і пачаў энергічна рыць зямлю рукамі ў пальчатках, як сабака ў пошуках косткі. Дзве ці тры хвіліны праз ён выдаў гучны і радасны крык.
  
  "Што вы выявілі?" спытаў Холмс, кладучы руку на плячо канстэбля.
  
  “ Запаліце свой ліхтар і накіруйце яго сюды, містэр Холмс!
  
  "Усё ў парадку".
  
  Мой гаспадар рушыў услед інструкцыі Майлза. Ён выдаў працяглы нізкі гук здзіўлення і усклікнуў: “Чорт вазьмі! Сапраўды, цікавая знаходка, канстэбль!"
  
  Сярод мноства бітага шкла, трэсак, гнілых гародніны і неапісальнага хламу - Мілі. выявіў патаемны ход, што-то накшталт цёмнай ямы з хісткай лесвіцай, якая, здавалася, сыходзіла ў невымерныя глыбіні.
  
  "Яны набліжаюцца!" - папярэдзіў Майлз, паказваючы пальцам на цёмныя постаці, якія толькі пачалі падымацца на вялізную кучу пылу.
  
  "Гэта вырашае справу," сурова заявіў Холмс. "Мы павінны рызыкнуць і спусціцца ў шахту!" Затым, павярнуўшыся да мяне, ён дадаў: “Спускайся першым, мой хлопчык, і будзь асцярожны. Вось мой кішэнны ліхтар: памахаю ім тры разы, калі дабярэцеся да дна; тады мы паследуем за вамі".
  
  Шэрлак Холмс, Грегсон і Майлз нецярпліва ўзіраліся ў змрочную яму. Нарэшце яны ўбачылі далёка ўнізе мой слабы святло. "Пайшлі!" - ціха сказаў настаўнік. Ён ухапіўся за лесвіцу і некалькімі бадзёрыя словамі загадаў сваім спадарожнікам ісці за ім. Павольна і асцярожна яны спусціліся, далікатная лесвіца моцна ківалася разам з імі ў апраметнай цемры. Нарэшце яны дасягнулі дна і апынуліся там, дзе сканчаўся груба высечаны ў скале праход з ухілам ўверх. Слабы скразняк, здавалася, даказваў, што ён сообщался з вонкавым светам. Толькі напалову ўпэўнены ў выхадзе, але ведаючы, што такой цаной можна спыніць нашых праціўнікаў, Холмс спусціў лесвіцу, гнілое дрэва якой лёгка раскрошилось на кавалкі. Затым мы ўсе хутка пакрочылі гужам па калідоры. Ліхтар майго гаспадара паказваў шлях, абуджаючы лятучых мышэй, чый шолах і піск на гэты раз парушылі якая панавала там незямную цішыню. Прайшоўшы прыкладна пяцьдзесят ці шэсцьдзесят ярдаў, мы дасягнулі вялікай пячоры, і хоць яна цьмяна свяцілася * * * у чарнільнай цемры, святла, даецца ліхтаром, было дастаткова, каб разгледзець прыроду нашага новага атачэння. Там было пуста, калі не лічыць глыбокага пласта пылу і дзіўнага прадмета, заполнявшего палову памяшкання. На першы погляд гэта было падобна на нейкае велізарнае казурка, якое ляжыць на спіне, з выцягнутымі ў паветры доўгімі выгнутымі лапкамі і мігатлівым целам няправільнай формы пад імі. Але больш дбайнае даследаванне дало больш дакладнае тлумачэнне. Выгнутыя і перакручанае паласы металу былі ўсім, што засталося ад таго, што калі-то было велізарным, окованным жалезам драўляным куфрам.
  
  "Людзі, якія ўзламалі яго, вельмі спяшаліся", - заявіў Шэр лок Холмс.
  
  "Ён быў поўны багаццяў, спадар?" Я спытаў у яго.
  
  “ Думаю, так, мой хлопчык. Тады нядзіўна, што...
  
  Холмс не скончыў фразу, таму што ў гэты момант з другога канца пячоры пачуўся гук, падобны на здушаны стогн. Ён павярнуўся і, пасвяціў ліхтаром у тым кірунку, убачыў чалавека, які ляжыць на спіне ў тоўстым пласце пылу на падлозе, яго цела было заліта крывёю. У яго былі вельмі цёмныя валасы і чорныя навощенные вусы, якія падкрэслівалі крайнюю бледнасць яго асобы.
  
  “Гэй! Ён пры смерці!" - усклікнуў Грегсон.
  
  Мы ўсе тут жа апусціліся на калені побач з ім, і мой настаўнік асцярожна прыўзняў яго галаву.
  
  "Ты дасі яму крыху брэндзі, Білі", - сказаў ён. "Вось пляшка".
  
  Незнаёмы адкрыў вочы. - Merci, mon vieux, " прамармытаў ён па-французску, з цяжкасцю спрабуючы ўсміхнуцца. Ён прагна выпіў, і да яго шчоках вярнуўся лёгкі румянец. Імгненне ён моўчкі глядзеў на тое, што адбываецца, затым ім авалодаў трызненне, і ён сказаў, ці, хутчэй, пракрычаў: “Божа! ... ратиссе л д'ор! ... et puis pan pan dans les tripes! ... Tout d'un même, me faire ça à moi, Victor! ... Môssieu Victor, le roi des dompteurs de puces!" Ён рэзка спыніўся і зрабіў глыбокі ўдых, свой апошні, таму што ў наступнае імгненне ён быў мёртвы.
  
  Маленькая група пагрузілася ў цішыню. Зноў было чуваць, як у пячоры попискивают лятучыя мышы. Затым Грегсон адкашляўся і спытаў:
  
  “ Скажыце мне, містэр Холмс, што гэта была за лухта, якую нёс француз? Вы можаце перавесці гэта для мяне?
  
  "Хм!" - адказаў мой гаспадар, прыклаўшы руку да лба. "Бачыш, Грег, ён проста меў на ўвазе, што хто-то скраў золата, якое захоўвалася ў куфры, і стрэліў у яго з пісталета, Віктар ... містэр Віктар, кароль дрэсіроўшчыкаў блох!"
  
  
  
  
  
  КІРАЎНІК 5
  
  ФЕЕРВЕРК
  
  "У Парыжы, - пачаў Франсуа Ле Виллар, - "Фолі-бержэр" і "Мулен Руж" - вялікія мюзік-холы, якія збіраюць натоўпу багатых начных птушак; але менш вытанчана, на бульвары, на ўсе чатыры бакі святла, стаяць маленькія кабінкі, petites baraques, як мы іх называем. Тут у паветры адчуваецца разыначка, якой няма ў больш дарагіх установах, і разнастайнасць забаў сапраўды дзівіць. Падумайце, што, не марнуючы ні сантима часу, вы можаце блукаць ад параду да параду і любавацца такімі выканаўцамі, як малпы на роварах, чараўнікі ў пер'і, хрумсткія шклом або глытала мячы, арабскія дзяўчыны, якія выконваюць танец жывата з вялізнымі змеямі на шыі, пячорныя людзі, якія ядуць агонь, кітайцы, плюющиеся ім ... і многія, многія іншыя!"
  
  Французскі дэтэктыў зрабіў паўзу. Ён адкінуўся на спінку крэсла і некалькі хвілін моўчкі атрымліваў асалоду ад куфлем хересного віна, які падаў яму мой гаспадар. Але я, які быў увесь увагу і якому не цярпелася даведацца астатняе, спытаў: "Скажыце мне, месье, месье Віктар быў адным з гэтых артыстаў?"
  
  "Так, вядома," сказаў Ле Виллар, гледзячы полуприкрытыми вачыма на напой скрозь хупава выразаны крышталь. " і ні ў найменшай ступені, паверце мне, малады чалавек! Яго шоў прыцягнула мноства людзей на Манмартры. Вы давалі дванаццаць пенсаў бландынцы, якая сядзела за меднай кратамі, і ўваходзілі ў кабінку: гэта было простае, даволі цеснае месца без крэслаў, асветленае a giorno вялікі электрычнай лямпачкай, свисавшей з столі. У цэнтры, на стале, стаяла што—то накшталт акварыума - але пустога, — які меў форму вялікага валізкі і закрытага шкляной вечкам. Калі было дапушчана каля дваццаці чалавек, нябачная зайграла катрынка бадзёры марш, і ўвайшоў месье Віктар. Ён пакланіўся публіцы, усміхнуўся, падкруціў навощенные вусы, зрабіў то-то і то-то, затым закасаў левы рукаў. Калі музыка скончылася, ён узяў пінцэт, адкрыў скрыначку з пилюлями, узяў некалькі чорных маленькіх прадметаў, падобных на шпількавыя галоўкі, і асцярожна паклаў іх сабе на руку ... Гэта былі блыхі.
  
  “ Блыхі? - Усклікнуў я.
  
  "Так, і менавіта так ён іх карміў".
  
  “ Ты маеш на ўвазе, з яго ўласнай крывёю?
  
  "Ну, ведаеце, добрая выпіўка яшчэ нікому не шкодзіла!" - запярэчыў французская дэтэктыў з гарэзлівай усмешкай. Ён дапіў свой херас і працягнуў: “Цяпер шоу пачалося па-сапраўднаму. Месье Віктар пінцэтам вышчыпваў блох адну за іншы і саджаў іх у акварыум з рыбкамі. У ім былі выстаўлены разнастайныя мініяцюрныя аксэсуары, накшталт маленькіх кардонных санак або каляскі, зробленай з калыпкоў і чатырох гузікаў для каўняра: ну, ён прывязваў пару блох з поўсцю да адной або іншы і прымушаў іх цягнуць яе на адлегласці некалькіх цаляў; ці ён браў двух тоўстых блох і прымушаў іх катацца на арэлях; ён таксама мог арганізаваць гонкі паміж паўтузіна іншых; часам ён прымушаў іх пераскокваць праз перашкоды, такія як невялікая кучка запалак або заручальны пярсцёнак ... . Гэта было сапраўды вельмі разумна ".
  
  "Вы сур'ёзна, месье?" Я задумаўся.
  
  “ Вельмі сур'ёзна, Білі. Гэта можа здацца ашаламляльным, але гэта чыстая праўда. Месье Віктар сапраўды заслужыў тытул 'караля дрэсіроўшчыкаў блох', і публіка заўсёды высока цаніла яго ".
  
  Я, верагодна, задаў бы яшчэ шмат пытанняў пра чалавека, якога мы знайшлі агонизирующим ў пячоры мінулай ноччу, калі б у гэты самы момант не з'явілася місіс Хадсон. Яна стаяла ў дзвярах, упёршы рукі ў бакі, з абурэннем ў позірку.
  
  "У чым справа, місіс Хадсон?" з усмешкай спытаў Шэрлак Холмс.
  
  “ Цьфу! Яны испачкают даху на пяцьдзесят ярдаў вакол і разаб'юць нашу чарапіцу, без сумневу!
  
  "З чым?" - здзівіўся мой гаспадар.
  
  "Феерверк!" чмыхнула яна.
  
  "Феерверк?" Усклікнуў я. "Што вы маеце на ўвазе, місіс Хадсон?"
  
  “ Цьфу! Не прыкідвайцеся са мной, малады чалавек! Гэта вы самі дазволілі ім сёння раніцай пагрузіць ўсе рыштунак і кабрыялет на дах.
  
  У мяне адвісла сківіца. - У мяне?
  
  "Ты!"
  
  "Я не разумею," сказаў я.
  
  “ Чорт вазьмі! Я ведаю! " раптам усклікнуў Холмс:
  
  "Але ... але ... што адбываецца, даўніна?" - у сваю чаргу пацікавіўся Ле Виллар.
  
  “ Самыя агідныя рэчы! Presto! Ідзі за мной, Франсуа!
  
  У спешцы адштурхнуўшы місіс Хадсон, мой гаспадар, адным махам дасягнуў дзверы і узбег па лесвіцы на гарышча; там ён з галавакружнай хуткасцю ўскараскаўся па драбінах, расчыніў слыхавое акно і прызямліўся на даху тэрасы. Звонку была апраметная цемра, і спачатку ён абсалютна нічога не мог разгледзець.
  
  
  
  "У мяне ёсць ліхтар, дазволь мне запаліць яго, саперлотт!" - усклікнуў Ле Виллар, які толькі што далучыўся да яго; але ў тую ж секунду на яго хто-небудзь ці што-то наляцела, і ён паваліўся на зямлю з крыкам болю. Як ні дзіўна, другі пранізлівы крык рэхам данесся да яго ў змроку, на невялікім адлегласці.
  
  Як раз у гэты момант месяц выйшла з-за велізарнай грады аблокаў і заліла неба сваім яркім і незямным ззяннем. Да свайго вялікага здзіўлення, мой настаўнік выявіў, што знаходзіцца ў прысутнасці маладой дзяўчыны ў начной кашулі. Яна выглядала спалоханай.
  
  “ Што вы тут робіце, міс? - мякка спытаў ён.
  
  “Я ... я не ведаю ... . Часам я крыху лунацік. ... . Я прачнуўся тут хвіліну назад ... і ... ( ) Божа мой!"
  
  Дрыжыкі жаху прабегла па яе целе, калі яна закрычала, паказваючы дрыготкім пальцам на што-то за спіной дэтэктыва: “Глядзіце! Яно вяртаецца!"
  
  Шэрлак Холмс павярнуўся. Ён не мог не здрыгануцца, таму што тое, што ён убачыў, было сапраўды агідным: дзе-то удалечыні, акрэсліваючы велізарную постаць на фоне неба, жудаснае істота парыла над дахамі, пагрозліва махаючы яму рукой. У яго было белае, пазбаўленае плоці твар — амаль чэрап — з двума зялёнымі агеньчыкамі глыбока ў вачніцах і доўгімі-предлинными рудымі валасамі, струменіцца вакол яго падобна полымя.
  
  Бах, бах, стрэліў пісталет майго гаспадара.
  
  Прывід моцна затросся, затым з гнеўным шыпеннем узняўся ў паветра. Дасягнуўшы Сэнт-Панкраса, ён з велізарнай хуткасцю узлез на яго шпіль, да громаадвод. Ён кружыўся вакол яго тры ці чатыры секунды, затым з асаблівай сілай насадился на яго шып.
  
  “ Д'ябальшчына нейкая! - вылаяўся Шэрлак Холмс. Яго твар посуровело, і доўгі час ён моўчкі стаяў пасярод прадзіманай ветрам ночы, кідаючы па крузе погляды на тысячу і адну дах Лондана, якія слаба мігцелі у туманным месячным святле. Калі, нарэшце, ён павярнуўся, каб сказаць выдатнай лунатичке некалькі суцяшальных слоў, ён адчуў сябе збянтэжаным, таму што адразу зразумеў, што яна зрабіла ўсё, каб яго збянтэжанасць знікла.
  
  
  
  
  
  КІРАЎНІК 6
  
  ЧУМА НАД ЛОНДАНАМ
  
  Шэрлак Холмс, Франсуа Ле Виллар і я сядзелі ў кабінеце Грегсона у Скотленд-Ярдзе. Інспектар цёпла прывітаў нас і замовіў чайнік гарбаты.
  
  "Што ж, прыйшоў час добранька пабалбатаць, ці не так?" - сказаў ён, азіраючыся па баках, нібы ў пошуках адабрэння.
  
  Мой гаспадар кіўнуў. Ён распаліў люльку і пачаў: “Два тыдні таму мой выдатны сябар, старэйшы інспектар Франсуа Ле Виллар, нанёс мне візіт з просьбай аб дапамозе. Ён хацеў паставіць у тупік французскага кірмашовага артыста па імя месье Віктар, бо ведаў, што гэты хлопец на самай справе займаецца гандлем разнастайнымі незаконнымі таварамі, і думаў, што той прыехаў у Лондан па якім-то вельмі падазроным прычынах.
  
  "Хм, ці магу я спытаць, што гэта было?" - спытаў Грегсон.
  
  "Eh bien, бачыце, інспектар," адказаў Ле Виллар, " у Парыжы Віктар быў замяшаны ў вельмі буйным па справе выкрадання тэл Кірмашовыя плошчы адкрывалі перад ім велізарныя магчымасці: тут так шмат отверженных і апусціліся людзей, чыё знікненне застаецца незаўважаным. Яго сябры з злачыннага свету працягнулі яму руку дапамогі, калі справа дайшла да дастаўкі свежых трупаў на сталы для выкрыцця. Увогуле, простае, нязмушанае і вельмі прыбытковае рамяство, parbleu!"
  
  Француз сербануў гарбаты і працягнуў:
  
  “Віктар быў вельмі разумным нягоднікам, і пракуратуры ніколі не ўдавалася сабраць супраць яго сур'ёзных доказаў. Тым не менш, я не спускаў з яго вачэй, і нядаўна, яшчэ раз абшукалі яго фургон, пакуль яго не было дома, я натыкнуўся на вельмі цікавы дакумент: гэта было полусгоревшее ў печы ліст; у ім утрымліваліся намёкі на сустрэчу Віктара з нейкай Каралінай Соколи ля бакавога ўваходу на Хайгейтское могілках позна ноччу. Д'ябал! Для мяне гэта, несумненна, азначала выкраданне цела, і я сказаў сабе, што, нарэшце, у мяне з'явіўся шанец паставіць яго ў тупік. Дата сустрэчы адсутнічала, так як была напісана на спаленай часткі лісты, але што-то падказвала мне, што гэта адбудзецца хутка, верагодна, у адзін з вечароў маючай адбыцца тыдні. Таму я сабраў свае рэчы і адразу ж перасёк Ла-Манш".
  
  "Калі Франсуа вымавіў імя Караліны Соколи," умяшаўся Шэрлак Холмс, - я западозрыў несумленную гульню: лэдзі, з якой месье Віктар павінен быў сустрэцца на Хайгейтском могілках, была не кім іншым, як графіняй эс Віка, вядомай сваім нядобразычліўцам як "Ведзьма з Грынвіча" ... і лэдзі гніла ў сваёй магіле больш за трыццаць гадоў!" Мой гаспадар зацягнуўся сваёй трубкай і нядбайна дадаў: "Па крайняй меры, гэта тое, што яна павінна была рабіць!"
  
  Грегсон няўцямна ўтаропіўся на яго.
  
  "Гэй, што, чорт вазьмі, ты мне расказваеш?" спытаў ён.
  
  "Ну, я проста меў на ўвазе, што графіня не ляжала ў сваёй труне ... "
  
  "Д'ябал!"
  
  "Лепшага слова не падбярэш, Грег", - пагадзіўся Холмс, усміхаючыся ад вуха да вуха.
  
  "Ah, Bon Dieu, oui!" Ле Виллар ўмяшаўся. "Я бачыў яе прывід, парылы над каменнай сцяной!"
  
  "Гхо ... прывід?" запінаючыся, перапытаў Грегсон.
  
  “Mais si! Больш таго, Білі таксама гэта бачыў. Хіба я не мае рацыю, мой стары сябар?
  
  "Цалкам дакладна, месье!" Я адказаў лаканічна.
  
  Шэрлак Холмс суха ўсміхнуўся, затым павярнуўся да мяне: "Цюбік, калі ласка", - загадаў ён, - "але толькі будзь асцярожны, мой хлопчык".
  
  Я адкрыў скураную сумку, што ляжала ў мяне на каленях, і дастаў прабірку, закрытую коркам, запячатанай шырокім колам воску; я перадаў яе свайму гаспадару з найвялікшымі предосторожностями. Ён сунуў яе пад нос Грегсону і сказаў:
  
  “ Што вы бачыце ўнутры, інспектар?
  
  “ Э-э... Жучок ... Маленькі чорны жучок ... Блыха, я думаю.
  
  “ Цалкам дакладна. Для вашага звесткі скажу, што падабраў яго ў труне графіні Ветчи. А цяпер... " тон Шэрлака Холмса стаў ледзяным. - Вы разумееце, якую велізарную небяспеку гэта ўяўляе?
  
  "Ну... няма".
  
  "Я табе раскажу".
  
  Мой настаўнік страсянуў прабірку, і можна было ўбачыць, як блыха скача ўверх-уніз, злёгку павялічаная тоўстым шклом. Ён заявіў: “Гэта казурка на дадзены момант з'яўляецца самым небяспечным істотай у свеце! Па параўнанні з гэтым ўкус тарантула або асьпіда - гэта пацалунак!"
  
  “ Чорт вазьмі! Што вы маеце на ўвазе, містэр Холмс?
  
  "Я маю на ўвазе, што гэтая блыха пераносіць ... бубонную чуму!"
  
  Вочы інспектара ў жаху расчыніліся.
  
  "Чорная ... Чорная смерць?" прамовіў ён поўным глыбокай пашаны шэптам.
  
  Мой гаспадар сур'ёзна кіўнуў. Ён вярнуў мне прабірку і працягнуў: “Для мяне відавочна, што адказнасць за гэта жудаснае дзеянне ў першую чаргу кладзецца на галаву месье Віктара. Я мяркую, што праз сваіх брудных знаёмых на медыцынскім факультэце ў Парыжы ён расстараўся некалькі заражаных блох. Тады было вельмі, вельмі лёгка прымусіць іх умножиться на сто, на тысячу ... "
  
  "Тысяча?" усклікнуў Грегсон з непадробным жахам.
  
  “Сапраўды. У пакупніка смяротнай пасылкі Віктара быў самы амбіцыйны і смяротны план. Фактычна, нешта нябачанае ў Лондане з 1665 года!"
  
  “ Пачакайце ... Пачакайце, містэр Холмс! Для мяне усё адбываецца занадта хутка. Калі ласка, скажыце мне спачатку, хто гэта быў!
  
  “ Хутчэй яна, Грег! Ну, яна была — ці прыкідвалася — Ведзьмай з Грынвіча.
  
  "Гуг-гуг - вялікі Скот!" - усклікнуў інспектар, ускокваючы на ногі. Хвіліну ці каля таго ён неспакойна хадзіў па пакоі, затым рэзка спытаў:
  
  “ А як наконт таго бруднага плана, які яна состряпала?
  
  Мой гаспадар, у сваю чаргу, устаў і, зірнуўшы ў вочы Грегсону, абвясціў голасам, у якім не было ні кроплі сумневу: "Каб распаўсюдзіць бубонную чуму па ўсім Лондане!"
  
  У Грегсона кроў застыла ў жылах. "Памілуйце!" выдыхнуў ён, тупа утаропіўшыся на Шэрлака Холмса.
  
  Наступіла мёртвая, роўная, здзіўленая цішыня, затым мой гаспадар абвясціў урачыстым тонам, нібы звяртаючыся да каралевы, чый партрэт вісеў на сцяне:
  
  “Я разгадаў планы Ведзьмы, і гэтага ніколі не здарыцца. Я клянуся ў гэтым!"
  
  Ён адкінуўся на спінку крэсла, відавочна поўны змешанага здзіўлення. Некаторы час ён заставаўся зусім нерухомым, і Грегсон, Ле Виллар і я зрабілі тое ж самае. Нарэшце, калі гадзіны прабілі шэсць, ён злёгку паварушыўся і зноў загаварыў:
  
  “Няшчасная лэдзі распачала першую спробу ў Балотным гарадку з жахлівымі вынікамі, сведкамі якіх мы былі. Хто мог прыдумаць лепшае месца для распаўсюджвання чумы з заражанымі паразітамі? Блыхі - непрыязныя, але звычайныя спадарожнікі тканевых людзей. Акрамя таго, Ведзьма ведала — хоць я да гэтага часу не ведаю адкуль, — што глыбока пад адной з вялікіх смеццевых куч схаваны вялікі дубовы куфар, напоўнены золатам. Чаму б не выкарыстоўваць Віктара, каб адкрыць яго і забраць скарбы, а затым пазбавіцца ад яго добрым стрэлам з пісталета. Менавіта гэта яна стрымана і зрабіла.
  
  "Але як Ведзьме ўдалося знішчыць усё насельніцтва, собирающее анучы, адразу, настаўнік?" Я задумаўся.
  
  “ З дапамогай агіднага, але вельмі разумнага трука, Білі. Нядаўна я дзе-то чытаў, што ў старажытным Кітаі прынц Цынь выкарыстаў тую ж тактыку супраць мангольскіх захопнікаў у 296 годзе ад Нараджэння Хрыстова. Бачыце, Цзінь прыйшла ў галаву бліскучая ідэя прывязаць мяшэчкі з заражанымі блыхамі да запалам, усталяваным на стрыжнях. Яму заставалася толькі запусціць іх у пагрозлівае войска ворагаў, каб знішчыць іх."
  
  Шэрлак Холмс зрабіў невялікую паўзу. Ён агледзеўся па баках, а затым сказаў: "У дадзеным выпадку Ведзьма выкарыстала што-то накшталт ... феерверка!"
  
  “ Феерверк? - усклікнулі мы трое, як адзін чалавек.
  
  “ Так, велізарныя выбухованебяспечныя шары, аскепкі якіх пры выбуху пакрываюць радыус ў чвэрць мілі. Я думаю, што яна схавала іх на некаторы час у сваёй сямейнай пахавальні на Хайгейтском могілках і прывезла ў наваколлі Богтауна з дапамогай месье Віктара у прызначаную ноч. Іх высадзілі з Дептфордского моста, як нядбайна паведаміў нам канстэбль Майлз.
  
  -Добры дзень! - усклікнуў Ле Виллар. - Божа літасцівы! - рэхам адгукнуўся Грегсон.
  
  Шэрлак Холмс кіўнуў. Ён выбіў попел з трубкі, і пачаў павольна набіваць яе.
  
  Калі ён збіраўся прыпаліць, я з абурэннем заўважыў: "Я мяркую, што, каб падсаладзіць пілюлю добрым жыхарам Богтауна, дьяволица гуляла на органе, пакуль феерверк асвятляў неба!"
  
  Мой настаўнік пагадзіўся з вельмі горкай усмешкай. Ён глыбока зацягнуўся трубкай і заявіў, гледзячы міма мяне ў твар заходящему сонца, якое апускалася, чырвонае, сярдзітае і змрочнае, за велізарныя шэрагі віктарыянскіх дамоў:
  
  "Чароўныя агні і прыемная музыка" ... Хто мог марыць пра больш садистском спосабе зноў распаўсюдзіць Чорную Смерць па Лондане!"
  
  
  
  КІРАЎНІК 7
  
  ЖАХ У ЛОНДАНСКІМ ТУМАНЕ
  
  Я рухаўся скрозь жаўтлявую заслону лонданскага туману. Паднімаючыся па Оксфард-стрыт, я час ад часу абганяў няясныя абрысы аўтамабіля, які нябачны кіроўца вёў з хуткасцю слімака. У раёне Олд-Кавендыш-стрыт я мімаходам заўважыў барадатага мужчыну, закуривающего цыгарэту; я ўсміхнуўся, параўнаўшы яго з капітанам Нэма за штурвалам свайго "Nautilus", закінутага ў непроницаемом мора. Далей, калі вулічныя ліхтары давалі беднае асвятленне, я дазволіў сабе цудоўную дрыжыкі, прадставіўшы, што іх полымя - гэта ліхтарыкі-дамкраты, якія ўводзяць у зман самаўпэўненага мінака і прыводзяць яго ў бяздонныя каналізацыйныя ямы. Затым, вярнуўшыся да больш сур'ёзных думак, я ў думках успомніў мноства жудасных злачынстваў, учыненых пад покрывам туману: мужчыны і жанчыны траплялі ў засады, дзяўчынак гвалтавалі, дзяцей адрывалі ад іх маці, а жонак - ад мужоў.
  
  Я набліжаўся да Бэйкер-стрыт, калі раптам з туману з'явіліся белыя прадметы, падобныя на мноства фігур на экране чароўнага ліхтара. У паветры яны захісталіся, прымаючы няўяўныя формы. У той жа час з боку Соха-сквер пачуўся гук, падобны на сцятае рыданне, за якім неадкладна рушылі ўслед дзіўныя, незямныя стогны. Усё гэта было так прамалінейна, так жудасна, так пагрозліва, што прымушае маё сэрца калаціцца, як паравы рухавік. Затым, зусім раптоўна, ва ўласным фосфоресцировании, з шэрых зморшчын туману падняўся самы агідны прывід. Яго чорнае, гнилостное твар было проста агідным: ніякіх слядоў носа, пустыя вачніцы, абрамленыя брудам, і вялікі бяззубы рот, па-звярынаму ухмыляющийся. Жах ад яго прысутнасці патрос нервы і розум: ці можа гэта быць сама Чорная Смерць, мчащаяся скрозь туманную ноч з атрадам дэманаў? Такая была вар'яцкая ідэя, якая прыйшла мне ў галаву, калі я паспрабаваў павярнуцца і ўцячы. На жаль, ногі падвялі мяне, і я ў жаху застаўся ляжаць на тратуары.
  
  З паднятымі рукамі, нібы абвяшчаючы аб помсты, агіднае прывід злосна глядзела на мяне, у той час як іншыя прывіды ладзілі вакол мяне дзікую сарабанду.
  
  "Мне канец!" Падумаў я, дрыжучы ўсім целам.
  
  На самай справе, сітуацыя была адчайнай, і, калі б не бог з машыны, я, здавалася, быў прысуджаны да адскому полымя. Але, якім бы неверагодным гэта ні здавалася, бог прыйшоў. І гэта адбылося ў вельмі чалавечым абліччы ... Шэрлака Холмса!
  
  "Мужайся, Білі!" - крыкнуў мой гаспадар, выбягаючы з туману. "Мужайся, мой хлопчык!" ён устаў перада мной, засланяючы мяне сваім целам, і кінуў люты, пагардлівы погляд на сваіх прывідных праціўнікаў.
  
  "З мяне хопіць гэтага жудаснага фарсу!" - зароў ён, раптам дастаючы аўтаматычны пісталет. Ён зрабіў два крокі наперад і без папярэджання пачаў страляць у іх.
  
  Бах! Бах! Бах! ... Плюх! Плюх! Сюжэт! ...
  
  Тры прывіда, адзін за адным, ўзляцелі ў паветра.
  
  “ Гумовыя болванчики! - Усклікнуў я, зусім збіты з панталыку.
  
  “Так! Надзьмуты газападобных геліем! Нядаўна са мной ўжо двойчы рабілі гэты трук", - запярэчыў Холмс з падпаленымі вачамі.
  
  Бах! Бах! ... Плюх!
  
  Апошні псеўда-прывід выбухнуў пад трапнымі кулямі дэтэктыва, і вуліца зноў пазбавілася ад усіх аберацый.
  
  На гэты раз маё сэрца подпрыгивало ад радасці, я шукаў падыходныя словы, каб выказаць майму гаспадару сваю падзяку, але ў мяне нават не было часу, каб раскрыць рот: сапраўды, ледзь заціх апошні стрэл пісталета, як Шэрлак Холмс крыкнуў з выклікам у голасе:
  
  “ Адважыцеся вы здацца цяпер, графіня?
  
  Адказу не было.
  
  "Баязлівая!" нахмурыўся дэтэктыў.
  
  Зноў ніякага адказу.
  
  Прайшло некалькі секунд, затым скрозь шэрую заслону туману павольна рушыла наперад высокая белая постаць — бледная, празрыстая постаць, якая, здавалася, несла з сабой святло. Білі мог бачыць выбившиеся пасмы залацістых валасоў, якія звісаюць з якая тырчыць галавы істоты. Яны слізгалі падобна месяцовым прамяню, нібы подгоняемые слабым ветрыкам. Але на гэты раз памылкі быць не магло, прывід быў чалавекам з плоці і крыві, і вельмі прыгожым: маладая дзяўчына, не старэй за дваццаць. Холмс пры выглядзе яе міжволі здрыгануўся, таму што гэта была не хто іншая, як тая самая цудоўная дзяўчына ў начны кашулі, якую ён мімаходам сустрэў на даху сваёй тэрасы напярэдадні ўвечары.
  
  "Гэта... яна графіня Віка, тая... ведзьма з Грынвіча, гаспадар?" Спытала я яго ціхім, ўстрывожаным голасам.
  
  “ Не, Білі, вядома, няма.
  
  Я ўздыхнуў з палёгкай.
  
  “Слава Богу! Але ў такім выпадку, што гэты небарака робіць тут адзін?"
  
  "Хіба ты не можаш здагадацца?"
  
  "Ну што ж..."
  
  Я паглядзеў ёй у твар. Шырока адкрытыя, пустыя вочы, жорсткія рысы асобы распавялі сваю гісторыю: дзяўчына хадзіла ў сне. Нібы прачытаўшы мае думкі, Шэрлак Холмс сказаў шэптам: “Так, гэта яна! Але не будзі яе, мой хлопчык; гэта можа прывесці да смяротнага зыходу".
  
  "Што ж нам тады рабіць, гаспадар?"
  
  “Хм! Проста дазволь ёй ісці сваёй дарогай".
  
  Выдатная лунатичка прайшла міма нас, не звярнуўшы на нас ніякай увагі, і знікла ў тумане. "Куды яна ідзе і чаму не спіць?" Я здзівіўся. Усё гэта было вельмі загадкава, але ў мяне не было часу задаваць сабе больш пытанняў, таму што ў гэты самы момант з туману выйшаў стары: маленькі, кашчавы, з даволі дурнаватыя асобай, бакенбардамі і круглым лысым чэрапам. Здавалася, ён вельмі спяшаўся.
  
  “ Прашу прабачэння, джэнтльмены, - ветліва спытаў ён, - вы толькі што не бачылі светлавалосую дзяўчыну, э-э...
  
  
  
  “ Хадзіў у сне па вуліцы? Так, у нас ёсць, мой дарагі! " адказаў Холмс з дзіўнай лёгкай усмешкай.
  
  “ Слава Богу! Я баяўся, што страціў яе. Але, калі ласка, сэр, не маглі б вы сказаць мне, куды яна пайшла?
  
  Замест таго каб адказаць незнаёмцу, мой настаўнік агледзеў яго і спытаў:
  
  “ Вы былі наглядчыкам у графіні Вікі, ці не так?
  
  На твары старога з'явілася выраз здзіўлення і трывогі.
  
  "У самой справе, сэр," сказаў ён, " але адкуль вы гэта ведаеце?"
  
  “Я бачыў вашу фатаграфію на пасведчанні асобы у Скотленд-Ярдзе. Мяне завуць Шэрлак Холмс!"
  
  Стары лісліва пакланіўся. “ Шэрлак Холмс, знакаміты шпік, - сказаў ён, апусціўшы вочы. “ Цяпер я разумею. Як вы, верагодна, ведаеце, сэр, мяне клічуць Бересфорд.
  
  Мой настаўнік кіўнуў. "Бересфорд, так," задуменна вымавіў ён. Імгненне ён пільна глядзеў на старога слугу, затым раптам, да майго здзіўлення, наблізіўся да яго, крычучы з вялікім агідай:
  
  “ Псеўданім... Ведзьма з Грынвіч!
  
  Стаўленне наглядчыка змянілася ў тую хвіліну, калі ён пачуў гэтае імя; яно змянілася з ліслівасці на лютасць, і вось ён стаіць на прасякнутай туманам вуліцы перад Шэрлакам Холмсам з напружаным позіркам і звярыным скрыгатам зубоў. Ён прыгнуўся, калі мой гаспадар падбег да яго, але, паколькі ў яго было невялікае перавага перад апошнім у памерах або вазе, здавалася, не было асаблівых асцярог адносна зыходу. Яны самкнуліся. Калі мускулы наглядчыка напружыліся, Шэрлак Холмс з раптоўным, страшным шокам зразумеў, што сутыкнуўся з сілай лютасці. На імгненне двое мужчын напружыліся, затым з шалёным крыкам наглядчык ткнулся тварам у плячо майго гаспадара і пракусіў кашулю і плоць так, што яго зубы заскрыгаталі па лапатцы. Цяпер, у лютасьці ад гэтага нападу, не менш шалёны, чым яго праціўнік, Холмс стрэліў і, схапіўшыся за горла, адарваў гэта агіднае твар ад свайго пляча. Яшчэ імгненне, і ён павінен быў бы задушыць яго, але жаночы голас паклікаў:
  
  “ Дзеля ўсяго Святога, не забівайце яго!
  
  Хватка Холмса аслабла, і наглядчык паваліўся без прытомнасці на тратуар. Мой гаспадар хваравіта страсянуўся і кінуў погляд праз плячо: побач са мной стаяла выдатная лунатичка, якая глядзела на яго з балючай спробай ўсміхнуцца, цяпер ужо цалкам прачнуўшыся.
  
  
  
  
  
  ЭПІЛОГ
  
  “Калі ў пачатку дзевяностых граф Ветча ажаніўся з маладой і выдатнай Караліне Соколи, - распавядаў пазней мой гаспадар Франсуа Ле Виллару і інспектару Грегсону, - ён заключыў выдатную здзелку: сапраўды, ён быў спадчыннікам самай вядомай багемскае сям'і, але ў яго не было ні гроша, у той час як яна, сірата, была кіраўніком вялізнага стану. Прагнасць асляпіла графа, і калі яго нявеста нарадзіла дзяўчынку, ён бязлітасна адарваў дзіцяці ад яе. Затым ён пачаў жыць жыццём пастаянных оргій у іх асабняку на Кўінсі-крофт-роўд. Па злым прычынах ён заключыў Караліну ў турму і пачаў выдаваць сябе за яе, распаўсюджваючы пад гэтым пераапрананнем ганебныя выліваньня: так нарадзілася легенда пра грынвіцкай ведзьме. Змучаная горам, небарака Караліна памерла заўчаснай смерцю, і ў наступныя гады граф растраціў рэшткі стану сваёй жонкі. У рэшце рэшт, які адшукваецца Скотланд-Ярдом за непрыемны эпізод, звязаны з яго скандальнымі звычкамі, граф знік, і больш пра яго ніхто ніколі не чуў".
  
  Шэрлак Холмс зацягнуўся сваёй трубкай і працягнуў: “На самай справе ён ніколі не пакідаў Куинскрофт-роўд: пад вельмі майстэрскай маскай ён проста стаў Бересфордом, наглядчыкам. Акрамя таго, ён стварыў высокаарганізаваную банду узломшчыкаў, выбіраючы сабе саўдзельнікаў у асноўным з ліку абадранцаў. Прыкладна за дваццаць гадоў нягоднікі назапасілі велізарную здабычу ў выглядзе срэбра, золата і каштоўных камянёў, якія захоўваліся ў вялізным драўляным куфры, окованном жалезам, які быў схаваны ў патаемны пакоі, глыбока пад кучай смецця ў Балотным горадзе."
  
  "Цяпер я разумею", - умяшаўся Ле Виллар. "Граф, жадаючы завалодаць багаццем для сябе, не знайшоў лепшага спосабу, чым забіць усё насельніцтва Балотнага гарадка".
  
  “ Дакладна, Франсуа, - адказаў Холмс, - з дапамогай містэра Віктара і... яго дачкі.
  
  "Гэй, гэй!" усклікнуў Грегсон. - мы зусім забыліся пра дзяўчыну!
  
  Холмс кіўнуў. “ Да цяперашняга часу яна ўжо дарослая, але часам бедная дзяўчына не ў сваім розуме.
  
  "Вы кажаце аб выдатнай лунатичке, ці не так, гаспадар?" спытаў я.
  
  “ Так, мой хлопчык. Яна была сумленнай дзяўчынай, але з-за яе перыядычна паўтаральнага вар'яцтва яе злому бацьку стала вельмі проста выкарыстоўваць яе, вядома, супраць яе волі, для такіх простых спраў, як запальванне феерверкаў або гульня на катрынцы ".
  
  
  
  Шэрлак Холмс яшчэ раз зацягнуўся сваёй трубкай і дадаў:
  
  “Такім чынам, здабычы палаца дарыя. было недастаткова для падліку. Да гэтага часу гэта працавала так добра, чаму б тады не нарыхтаваць сена і не зрабіць тое ж самае ў большым, значна большым маштабе. Пасля таго, як нягоднік спаліў свой асабняк, каб знішчыць усе сляды мінулага, ён планаваў распаўсюдзіць чуму па Лондане, каб завалодаць шматлікімі багаццямі метраполіі."
  
  “ Напрыклад, каштоўнасці кароны? рызыкнуў спытаць інспектар.
  
  “ Так, Грегсон, і многае іншае!
  
  Холмс памаўчаў, затым, нібы звяртаючыся да мухі на столі, сказаў: “З таго часу, як мы яго злавілі, — сказаў ён, — граф - або Ведзьма, як вам падабаецца яго называць, - быў абвешчаны лекарамі вельмі небяспечным вар'ятам. Правасуддзе нічога не распачне супраць яго, але ён застанецца зачыненым на ўсё астатняе жыццё ў зробленай з лямцом камеры ў Вэрхале. За яго дачкой даглядаюць лепшыя спецыялісты, і, без сумневу, у найбліжэйшай будучыні яна паправіцца ".
  
  "А як жа багацце палаца дарыя., містэр Холмс?" спытаў Грегсон.
  
  "Згубіўся!" - быў кароткі адказ майго гаспадара. Але, гаворачы гэта, ён падміргнуў мне, і я адказаў лёгкай, схаванай усмешкай. Ле Виллару, кемліваму, як большасць французаў, было няцяжка разгадаць гэты трук, і ён падумаў з унутраным смехам, што незапатрабаваная здабыча можа аднойчы стаць пасагам няшчаснай дачкі графа. Каб адвесці магчымыя падазрэнні інспектара, ён рэзка ўстаў і сказаў з французскім акцэнтам, наўмысна больш моцным, чым звычайна:
  
  “Бон санг! Пазбавіцца ад містэра Віктара і ўсіх палаца дарыя. адначасова - гэта тое, што вы, брытанцы, можаце назваць, э-э ... "забіць двух зайцоў адным стрэлам"!"
  
  Грегсон трапіў у пастку. Ён не змог утрымацца ад жарты, адказаўшы з гучным смехам: “Лепш з адной блахой! ... З адной блахой, сябар мой!"
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ПРАФЕСАР ДЖЭЙМС МАРЫЯРЦІ, доктар філасофіі, F. R. A. S.
  
  “ Знакаміты вучоны-злачынец, такі ж вядомы сярод ашуканцаў, як...
  
  "Я чырванею, Ватсан," прамармытаў Холмс уніжальным тонам.
  
  "Я збіраўся сказаць 'паколькі ён невядомы шырокай публіцы".
  
  "Дотык, выразнае дотык!" - ускрыкнуў Холмс. “У вас выяўляецца нейкая нечаканая жылка паукообразного гумару, Ватсан, ад якой я павінен навучыцца сцерагчыся. Але, называючы Марыярці злачынцам, вы клевещете у вачах закона, і ў гэтым уся слава і цуд гэтага. Найвялікшы інтрыган усіх часоў, арганізатар усякай чартаўшчыны, кіраўнік мозг злачыннага свету — мозг, які мог вяршыць лёсы нацый. Вось такі чалавек. Але ён настолькі далёкі ад крытыкі, настолькі цудоўны ў сваім кіраванні і самоуничижении, што за тыя самыя словы, якія вы сказалі, ён мог бы прыцягнуць вас да суду і выйсці з вашай гадавой пенсіяй у якасці кампенсацыі за свой уражаны характар. Хіба ён не знакаміты аўтар "Дынамікі астэроіда" - кнігі, якая ўзносіцца да такім вытанчаным вышынь сучаснай матэматыкі, што, як кажуць, у навуковай прэсе не знайшлося чалавека, здольнага яе крытыкаваць? Хіба можна ачарняць гэтага чалавека?"
  
  —Даліна страху
  
  
  
  
  аўтар МАЙКЛ КУРЛАНД
  
  
  
  
  
  Шмат гадоў таму і ў Іншым месцы
  
  Мяне завуць прафесар Джэймс Кловіс Марыярці, доктар філасофіі, F. R. A. S. Магчыма, вы чулі пра мяне. За апошнія некалькі дзесяцігоддзяў я быў аўтарам шэрагу паважаных навуковых манаграфій і часопісных артыкулаў, у тым ліку трактата аб биномиальной тэарэме і манаграфіі пад назвай "Дынаміка астэроіда", якая была добра прынята ў навуковых колах як у Вялікабрытаніі, так і на кантыненце. Мая нядаўняя артыкул у Артыкул British Astronomical Journal, "Назіранні за зацьменнем Меркурыя ў ліпені 1889 года з некаторымі здагадкамі адносна ўплыву гравітацыі на светлавыя хвалі", выклікала некаторыя каментары сярод тых нямногіх, хто мог зразумець яе значэнне.
  
  Але я баюся, што калі вы і ведаеце маё імя, то, па ўсёй верагоднасці, не з якіх-небудзь маіх апублікаваных навуковых прац. Больш таго, мая цяперашняя, я б сказаў, благая слава была не па маёй віне і, безумоўна, не па майму выбару. Я па натуры замкнёны, як сказалі б некаторыя, ўтойлівы чалавек.
  
  За апошнія некалькі гадоў апавяданні з мемуараў нейкага доктара Джона Ватсана аб гэтым придурке, які заве сябе "дэтэктывам-кансультантам", містэрам Шэрлака Холмсе, з'яўляліся ў часопісе "Стрэнд" і ў іншых месцах усё часцей і, на мой погляд, набылі зусім неабгрунтаваную папулярнасць. Даследчыкі "вышэйшай крытыкі", як называюць сваё недарэчнае занятак гэтыя невыносныя педанты, якія прысвячаюць сваё жыццё выискиванию драбнюткіх дэталяў у апавяданнях доктара Ватсана, прааналізавалі даволі банальную прозу Ватсана з тым прагным увагай, якое гурманы надаюць горках паштэта з гусінай печані. Яны здабываюць схаваны сэнс з кожнага слова і экстрапалюецца факты, якія не з'яўляюцца доказамі, з кожнага абзаца. Што нязменна прыводзіць іх да высноў, яшчэ больш праўдападобным, чым тыя, да якіх схіляецца сам Холмс.
  
  Занадта многае з гэтых няправільна накіраваных разважанняў тычыцца мяне і маіх адносін з самаабвешчаным майстрам дэтэктыўнага справы. Аматары дэтэктыўных расследаванняў патрацілі шмат часу і энергіі на развагі пра тое, як мы з Шэрлакам Холмсам ўпершыню сустрэліся, і што менавіта прымусіла звычайна спакойнага Холмса назваць мяне "Напалеонам злачыннасці", не прадставіўшы ні найменшых доказаў у падтрымку гэтага таго, хто кліча слыху.
  
  Я прапаную расказаць гэтую гісторыю цяпер, каб задаволіць гэта недарэчнае цікаўнасць і пакласці канец розным спекуляцыям, якія з'явіліся ў некаторых прыватных манаграфіях. Ўнясу яснасць: мы з Холмсам не сваякі; у мяне не было пазьбегнуць непрыстойных адносін ні з адной з яго сваячак; я не краў у яго дзяцінства любоў. Таксама ён, наколькі мне вядома, не аказваў ніякіх гэтых паслуг ні мне, ні каму-небудзь з членаў маёй сям'і.
  
  У любым выпадку, запэўніваю вас, я больш не буду легкадумна ставіцца да падобных абвінавачваннях. Якімі б прыватнымі ні былі гэтыя манаграфіі, іх аўтарам прыйдзецца адказаць за іх у судзе, калі так будзе працягвацца.
  
  Незадоўга да таго недарэчнага эпізоду ў Рейхенбахского вадаспаду Холмс меў неасцярожнасць апісаць мяне сваім збітым з панталыку памочніку як "арганізатара паловы зла і амаль усяго, што засталося незаўважаным у гэтым вялікім горадзе". (Пад гэтым ён, вядома, меў на ўвазе Лондан.) Аб тым, якія злачынствы я, як мяркуецца, учыніў, ён, як ні дзіўна, маўчаў. Ватсан не пытаўся падрабязнасцяў, і іх не было прапанавана. Добры доктар паверыў Холмсу на слова ў сувязі з гэтым невыносным абразай. Калі б Холмс не палічыў за лепшае знікнуць на тры гады пасля прад'яўленага яму бруднага абвінавачванні, я, несумненна, пасадзіў бы яго на лаву падсудных за паклёп.
  
  А затым, калі Холмс вярнуўся з свайго працяглага адпачынку, падчас якога ў яго не хапіла дабрыні, прыстойнасці перадаць хоць адно слова, якое дало б зразумець яго дарагому таварышу, што ён жывы, ён распавёў аб нашай "барацьбе" ў вадаспаду, якую любы дзевяцігадовы дзіця прызнаў бы завершаным мастацкім творам, але гэта падманула Ватсана.
  
  Праўда пра Рейхенбахском інцыдэнт — але няма, гэта не для дадзенага апавядання. Проста дазвольце мне зрабіць кароткую паўзу, самую нязначную ў гэтай хроніцы, перш чым я працягну, каб я мог прыцягнуць вашу ўвагу да некаторых дэталяў гэтай гісторыі, якія павінны былі насцярожыць найпростага пачаткоўца ў тым факце, што яго абвялі вакол пальца, але Ватсан праглынуў гэта цалкам.
  
  У аповедзе, які ён апублікаваў пад назвай "Апошняя праблема", Ватсан распавядае, што Холмс з'явіўся ў яго кабінеце аднойчы ў красавіку 1891 года і сказаў яму, што яму пагражае прафесар Марыярці — я сам — і што ў той дзень на яго ўжо двойчы нападалі мае агенты, і ён чакае, што на яго нападуць зноў, верагодна, чалавек, які страляе з пнеўматычнай вінтоўкі. Калі гэта было так, то хіба не прадбачліва з яго боку было адправіцца ў рэзідэнцыю свайго блізкага сябра і такім чынам падвергнуць яго таксама смяротнай небяспекі?
  
  На гэтай сустрэчы Холмс заяўляе, што праз тры дні ён зможа перадаць "прафесара з усімі галоўнымі членамі яго банды" ў рукі паліцыі. Навошта чакаць? Холмс не прыводзіць выразнай прычыны. Але да тых часоў, сцвярджае Холмс, ён у сур'ёзнай небяспекі. Ну што ж! Калі б гэта было так, хіба Скотленд—Ярд не падаў бы Холмсу з радасцю пакой, няма, некалькі пакояў, у гатэлі па яго выбару - ці ў самой Скотленд-Ярдзе, - каб забяспечыць яго бяспеку на наступныя тры дні? Але Холмс кажа, што нічога не зробіш, акрамя як бегчы з краіны, і Ватсан зноў верыць яму. Хіба беспярэчная дружба - гэта не цудоўная рэч?
  
  Затым Холмс угаворвае Ватсана далучыцца да яго ў гэтым нібыта паспешным адступленні. На наступную раніцу яны сустракаюцца на вакзале Вікторыя, дзе Ватсан з цяжкасцю пазнае Холмса, які замаскировался пад "шаноўнага італьянскага святара", як мяркуецца, каб падмануць праследавацеляў. Гэта прадугледжвае, што ворагі Холмса могуць даведацца вялікага шпіка, але паняцця не маюць, як выглядае яго добры сябар доктар Ватсон, які не маскіруецца, які сапраўды ад нараджэння няздольны да маскіроўцы.
  
  Яшчэ раз адзначым, што пасля шасцімесячнага адсутнасці, на працягу якога мы з Холмсам - але няма, гэта не мой сакрэт, каб раскрываць яго, — ва ўсякім выпадку, праз шэсць месяцаў пасля таго, як мяне палічылі мёртвым, я вярнуўся ў свой дом на Расэл-сквер і заняўся сваімі звычайнымі справамі, а Ватсан зрабіў выгляд, што нічога не заўважыў. У рэшце рэшт, Холмс забіў мяне, і гэтага было дастаткова для Ватсана.
  
  Я мог бы працягваць. На самай справе, я з дзіўнай стрыманасцю не раблю гэтага. Называць мяне заўзятым злачынцам - гэта падстава для ўзбуджэння справы; а затым ўскладняць справа, выстаўляючы мяне такім растяпой, што мяне абдурылі юнацкія выхадкі Холмса, зусім невыносна. Усім павінна быць ясна, што падзеі, якія папярэднічалі таго дня ў Рейхенбахского вадаспаду, калі яны адбываліся так, як апісана, былі задуманы Холмсам, каб абдурыць свайго ласкавага кампаньёна, а не "Напалеона злачыннасці".
  
  
  
  Але я ўжо дастаткова адцягнуўся. У гэтай кароткай артыкуле я апішу, як склаліся адносіны паміж Холмсам і мной, і, магчыма, дам некаторы ўяўленне пра тое, як і чаму ў Холмса развіўся зусім неабгрунтаваны антаганізм па адносінах да мяне, які доўжыўся ўсе гэтыя гады.
  
  Упершыню я сустрэў Шэрлака Холмса ў пачатку 1870—х гадоў - не буду ўдакладняць. У той час я быў старэйшым выкладчыкам матэматыкі ў, назаву яго "Куінз каледж", адным з шасці шаноўных каледжаў, якія складаюць невялікі ўнутраны універсітэт, які я назаву "Вексли", каб захаваць ананімнасць падзей, якія я збіраюся апісаць. Я таксама змяню імёны людзей, якія фігуруюць у гэтым эпізодзе, за выключэннем толькі Холмса і мяне, паколькі тыя, хто быў уцягнуты ў гэта справа, напэўна, не жадаюць, каб ім нагадвалі пра гэтым эпізодзе або даймалі прэса дадатковымі падрабязнасцямі. Вы, вядома, можаце звярнуцца да Холмсу за сапраўднымі імёнамі гэтых людзей, хоць я мяркую, што ён будзе не больш шчыры, чым я.
  
  Дазвольце мне таксама адзначыць, што ўспаміны не з'яўляюцца цалкам надзейнымі запісвалі прыладамі падзей. З часам яны заблытваюцца, зліваюцца разам, фабрыкуюцца і адкідаюцца, пакуль тое, што застаецца, не стане мець толькі мімалётнага падабенства з першапачатковым падзеяй. Так што, калі вам пашчасціла быць адным з тых, чые жыцці перасекліся з нашымі з Холмсам жыццямі ў "Куінсі" у гэты час, і вашыя ўспаміны аб некаторых дэталях гэтых падзей адрозніваюцца ад маіх, запэўніваю вас, што, па ўсёй верагоднасці, мы абодва памыляемся.
  
  Універсітэт Вексли быў рэспектабельнай старажытнасці, з рэспектабельнай царкоўнай базай. Большасць выкладчыкаў Кўінз былі царкоўнікамі таго ці іншага профілю. Латынь і грэцкі па-ранейшаму лічыліся падмуркам, на якім павінна будавацца адукацыю. "Сучасная" бок універсітэта паўстала ўсяго дзесяць гадоў таму, і выкладчыкі класічнай школы да гэтага часу са змяшаным пачуццём здзіўлення і пагарды глядзелі на выкладчыкаў натуральных навук і прапанаваныя курсы, якія яны ўпарта апісвалі як "Смярдзючыя".
  
  У той час Холмс быў младшекурсником. Яго прысутнасць выклікала пэўны цікавасць сярод выкладчыкаў, многія з якіх памяталі яго брата Майкрофта, які вучыўся ў універсітэце каля шасці гадоў таму. Майкрофт правёў большую частку сваіх трох гадоў у Кўінз ў сваім пакоі, выходзячы толькі, каб паесці і набраць ахапак кніг у бібліятэцы і вярнуцца ў свой пакой. Калі ён усё-ткі з'яўляўся ў лекцыйным зале, то часта для таго, каб паправіць выкладчыка ў якой-небудзь фактычнай або педагагічнай памылку, якая заставалася незаўважанай, часам гадамі, на адной з яго лекцый. Майкрофт пакінуў універсітэт, не выканаўшы патрабаванняў для атрымання ступені, заявіўшы з некаторым падставай, што ён атрымаў усё, што магло прапанаваць навучальная ўстанова, і не бачыць сэнсу заставацца.
  
  У Холмса было мала сяброў сярод аднакласнікаў, і, падобна, яму так больш падабалася. Яго інтарэсы былі разнастайнымі, але часовымі, паколькі ён апускаўся спачатку ў адну вобласць даследаванняў, а затым у іншую, спрабуючы знайсці што-то, што дастаткова стымулявала яго, каб зрабіць гэта справай свайго жыцця; што-тое, да чаго ён мог бы ўжыць свой магутны інтэлект і здольнасць да пільнай і дакладнаму назіранні, якія ўжо тады былі відавочныя, калі не былі цалкам развітыя.
  
  Неўзабаве паміж мной і гэтым энергічным маладым чалавекам ўсталявалася дзіўная дружба. Азіраючыся назад, я б апісаў гэта як цэрэбральны сувязь, заснаваную ў асноўным на агульным снобизме высокаінтэлектуальных людзей па адносінах да тых, каго яны лічаць сваімі інтэлектуальнымі падначаленымі. Я прызнаюся ў гэтай слабасці ў юнацтве, і мая адзіная абарона ад абвінавачванні ў фанабэрства заключаецца ў тым, што тыя, каго мы з усіх сіл стараліся ігнараваць, сапраўды гэтак жа імкнуліся пазбягаць нас.
  
  Інцыдэнт, аб якім я збіраюся расказаць, адбыўся восенню, неўзабаве пасля таго, як Холмс вярнуўся на другі курс. Новы выкладчык далучыўся да каледжу, заняўшы нядаўна створаную кафедру маральнай філасофіі, кафедру, падораную уладальнікам млына ў Мідландзе, які ўзяў за правіла наймаць на свае фабрыкі столькі дзяцей малодшай дванаццаці, колькі яго агенты маглі прыбраць з вуліц. Адсюль, я мяркую, і яго цікавасць да маральнай філасофіі.
  
  Новага чалавека звалі— ну, для мэтаў гэтага аповеду давайце назавем яго прафесарам Чарльзам Мейплзом. Яму было, наколькі я магу судзіць, за сорак; поўны, вастраносы, блізарукі, прыязны мужчына, які важна крочыў і злёгку пагойдваўся пры хадзе. Яго голас быў высокім і напружаным, а манеры - складанымі. Яго прамова суправаджалася складанымі рухамі рук, як быццам ён надаваў паветры падабенства таго, што апісваў. Калі хто-небудзь бачыў яго ўдалечыні перасякаюць двор у лунаў шэрай мантыі магістра мастацтваў, размахивающим кіем чырвонага дрэва з латуневай ручкай у выглядзе качынай галавы, з якой ён ніколі не расставаўся, і жестикулирующим ў пустэчу, ён больш за ўсё нагадваў кормнае каралеўскага голуба.
  
  Маральная філасофія была прыдатным прадметам для Мейплза. Ніхто не мог дакладна сказаць, што яна ўключае ў сябе, і таму ён быў вольны казаць пра тое, што цікавіла яго ў дадзены момант. І інтарэсы яго, здавалася, былі імгненнымі: ён чэрпаў інтэлектуальную ежу з таго кветкі веды, які раніцай здаваўся яму самым яркім, і стамляўся ад яго яшчэ да наступлення ночы. Прабачце за некалькі паэтычны абарот прамовы; размова аб клён, здаецца, падкрэслівае гэта ў адным з іх.
  
  Я не хачу сказаць, што Мейплс былі інтэлектуальна непол-ноценны; зусім няма. Ён валодаў пранізлівым розумам, вострай яснасцю выказвання і саркастычным досціпам, якое часам прарывалася скрозь яго лагодны фасад. Клёны казалі аб грэцкіх і рымскіх паданнях аб мужнасці і прымушалі шкадаваць аб тым, што мы жывем у гэтыя ўпадніцкія часы. Ён прачытаў лекцыю аб тым, як у дзевятнаццатым стагоддзі пяром воспевалась замена маралі павярхоўнай ханжой, і пакінуў сваім студэнтам яркі вобраз амаральнасці, якой няма назвы, бурлівай не вельмі глыбока пад паверхняй. Ён казаў аб тым-то і тым-то і выклікаў у сваіх вучняў нязменны энтузіязм з гэтай нагоды і неослабевающее агіду да таго-то.
  
  У каледжы ўсё яшчэ існавала негалоснае здагадка, што бясшлюбнасьць з'яўляецца прыдатнай мадэллю для студэнтаў, і таму толькі нежанатыя і, як мяркуецца, выконваюць цэлібат выкладчыкі сяліліся ў тым ці іншым з розных будынкаў у сценах каледжа. Тыя нешматлікія, у каго былі жонкі, знаходзілі жыллё ў ваколіцах горада, дзе маглі, пераважна на прыстойным адлегласці ад універсітэта. Мейплз лічыўся сярод хатніх, і ён са сваёй жонкай Андрэа знялі дом з даволі шырокай тэрыторыяй на Барлимор-роўд недалёка ад каледжа, які яны дзялілі з сястрой Андрэа, Люсиндой Мойз, і інструктарам па фізкультуры па імя Крисбой, які, вырашыўшы жыць далей ад каледжа па сваім уласным прычынах, зняў пару пакояў на верхнім паверсе. У далёкім канцы ўчастка знаходзіўся невялікі гасцявы домік, які не быў заняты. Уладальнік ўчастка, які пераехаў у Глазга некалькі гадоў таму, захаваў яго для ўласнага карыстання ў час сваіх выпадковых візітаў у горад. Мейплсы нанялі кухарку і пакаёўку, якія працавалі дзённай прыслугай, а ноччу спалі ў сваіх дамах.
  
  Андрэа была прывабнай жанчынай, якая, здавалася, бясстрашна набліжалася да трыццаці, з разумнымі карымі вачыма на шырокім твары і капой густых каштанавых валасоў, якія спадалі ёй на спіну дзе-то ніжэй таліі, калі яна не збірала іх у нейкае падабенства велізарнага пучка вакол галавы. У яе была салідная знешнасць і рашучы характар.
  
  Яе сястра, якую ўсе, хто яе ведаў, называлі "Люсі", была некалькі маладзей і больш незямной па натуры. Яна была стройным золотоволосым стварэннем з пераменлівым настроем: звычайна яркай і упэўненай у сабе і больш чым здольнай справіцца з усім, што мог кінуць ёй подлы стары свет, але часам змрочнай, панурай і злы на астатняй свет за тое, што ён не адпавядаў яе стандартам. Калі яе ахоплівала благое настрой, яна была сцёрта ў свой пакой і адмаўлялася каго-небудзь бачыць, пакуль яно не пройдзе, што па нейкай прычыне маладыя людзі каледжа знаходзілі надзвычай рамантычным. У яе была манера пільна глядзець на вас, пакуль вы размаўлялі, як быццам вашы словы былі адзінымі важнымі рэчамі ў свеце ў гэты момант, і яна адчувала сябе прывілеяванай, слухаючы вас. Гэта прымусіла некалькіх младшеклассников імгненна закахацца ў яе, паколькі яна была, бадай, першым чалавекам, і ўжо дакладна першай жанчынай, калі не лічыць іх маці, якая калі-небудзь звяртала сур'ёзную ўвагу на ўсё, што яны казалі.
  
  Адным з младшеклассников, якога прыцягнула відавочнае абаянне міс Люсі, быў містэр Шэрлак Холмс. Яна глядзела на яго шырока расплюшчанымі вачыма, пакуль ён сур'ёзна, як кажуць маладыя людзі, казаў пра рэчы, якія, я ўпэўнены, яе ніколькі не цікавілі. Магчыма, гэтую дзёрзкую маладую лэдзі зацікавіў сам Холмс? Я, вядома, спадзяваўся на гэта, дзеля яго самога. У Холмса не было сясцёр, а чалавек, які вырас без сясцёр, мала абаронены ад тых хітрасцяў, тых нявінных выкрутаў цела, прамовы і рухаў, якімі прырода забяспечыла маладых самак у сваім сляпым жаданні працягнуць род.
  
  Я не быў пільным назіральнікам за любоўнымі прыгодамі Люсі Мойз, але, наколькі я мог бачыць, яна ставілася да ўсіх сваіх прыхільнікаў аднолькава: не заахвочвала іх і не адгаворвала, а атрымлівала асалоду ад іх грамадствам і трымала іх на досыць вялікай адлегласці, як фізічна, так і эмацыйна, каб задаволіць самую патрабавальную дуэнью. Мне здалося, што яна знаходзіць ўсіх сваіх маладых джэнтльменаў злёгку пацешнымі, разглядаючы іх з той адцягненасцю, якую можна знайсці ў гераінь п'есы Оскара Уайльда, калі скарыстацца сучасным параўнаннем.
  
  Прафесар Мейплз пайшоў у ролі настаўніка замест аднаго з бацькоў крыху далей, чым большасць выкладчыкаў, і, вядома, далей, чым хацелася б мне, пасябраваўшы са сваімі студэнтамі, і, калі ўжо на тое пайшло, з усімі студэнтамі, якія хацелі, каб з імі пасябравалі, сур'ёзна, шчыра і па-добраму. Але тады здавалася, што ён сапраўды клапаціўся аб патрэбах і дабрабыце маладых людзей Уэксли. Асабіста я адчуваў, што спроб навучыць большасць з іх у лекцыйным зале і на навучальных занятках было цалкам дастаткова. Па большай частцы іх не цікавіла нічога, акрамя спорту, за выключэннем тых, каго не цікавіла нічога, акрамя рэлігіі, і яны былі задаволеныя тым, што навукі і матэматыка заставаліся цёмнымі таямніцамі.
  
  Мейплз і яго жонка ладзілі "хатнія" пасляабедзенныя чаявання два разы ў месяц, у другі і чацвёрты аўторак, і даволі хутка гэтыя мерапрыемствы сталі вельмі папулярныя сярод студэнтаў. Яго нявестка, якая нязменна прысутнічала, несумненна, была часткай гэтай прычыны, як і запас пірожных да гарбаты, булачак, фруктовых тарталеток і іншых разнастайных харчовых прыпасаў. Я прысутнічаў на некалькіх з іх, і неўзабаве мяне ахапіла неазначальных пачуццё, што што-то было не тым, чым здавалася. Я кажу "неопределимый", таму што я не мог дакладна сказаць, што менавіта азадачыла мяне ў гэтых падзеях. У той час я не надаваў гэтаму асаблівага значэння. Толькі пазней гэта падалося важным. Я паспрабую даць вам слоўную карціну апошняга з гэтых мерапрыемстваў, на якіх я прысутнічаў; апошняга, як аказалася, перад трагедыяй.
  
  Менавіта Холмс прапанаваў нам у той дзень наведаць чаяванне ў прафесара Мейплз. Я спрабаваў унушыць яму элементарнае разуменне матэматычнага аналізу, і ён запатрабаваў ад мяне прыклад якой-небудзь сітуацыі, у якой такія веды маглі б спатрэбіцца. Я выклаў тры праблемы: адну з вобласці астраноміі, звязаную з пошукам планеты Вулкан, якая, як кажуць, знаходзіцца ўнутры арбіты Меркурыя; іншую з вобласці фізікі, якая тычыцца вызначэння магнітных сілавых ліній пры падачы электрычнага току; і яшчэ адну, заснаваную на некаторых маіх уласных думках адносна ідэй прафесара Мальтус аб кантролі колькасці насельніцтва.
  
  Холмс адмахнуўся ад іх. “Так, я ўпэўнены, што яны па-свойму вельмі цікавыя, - сказаў ён, - але, шчыра кажучы, яны мяне не датычацца. Для мяне не мае значэння, круціцца Зямля вакол Сонца ці Сонца вакол Зямлі, да тых часоў, пакуль той, хто што-небудзь робіць, працягвае рабіць гэта надзейна ".
  
  "У вас няма інтэлектуальнага цікаўнасці да навакольнага свету?" - Спытаў я з некаторым здзіўленнем.
  
  "Насупраць", - сцвярджаў Холмс. “Я адчуваю вялікую цікаўнасць, але биномиальная тэарэма цікавіць мяне не больш, чым яна мяне. Я адчуваю, што павінен абмежаваць сваё цікаўнасць тымі прадметамі, якія будуць мне хоць як-то карысныя ў будучыні. Мне так шмат чаму трэба будзе навучыцца на шляху, які я абраў, што, баюся, я не адважуся заходзіць занадта далёка па бакавым дарогах ".
  
  "А!" Сказаў я. "Я не ведаў, што вы ўступілі на абраны вамі шлях, ці, больш таго, што вы выбралі дарогу, па якой ісці".
  
  Мы з Холмсам сядзелі ў лекцыйным зале, дзе больш нікога не было, і пры маіх словах ён устаў і пачаў неспакойна хадзіць па аўдыторыі. "Я б не сказаў, што я абраў менавіта шырокі шлях, — сказаў ён, — каб працягнуць гэтую, я мяркую, непазбежную метафару, але ў мяне ёсць уяўленне аб напрамку, у якім я хачу рухацца", - ён падняў указальны палец правай рукі і з сілай выставіў яго перад сабой, - "і я адчуваю, што павінен асцярожна абмежаваць свае крокі шляхамі, якія вядуць у гэтым напрамку".
  
  "Вы спадзяецеся дабрацца да гэтай чаркі якое вы можаце зрабіць хутка або смеццевай кошыка ў канцы пакоя?" - Спытала я, а затым хутка падняла руку ў прымірэнчым жэсце. “Няма, няма, я бяру свае словы назад. Я рады, што ты сфармуляваў мэта ў жыцці, нават калі яна не ўключае матэматыку. У якім кірунку знаходзіцца гэты горад на ўзгорку, да якога ты імкнешся?"
  
  Холмс злосна паглядзеў на мяне, а затым задумаўся. "Гэта ўсё яшчэ трохі расплывіста", - сказаў ён мне. “Я бачу гэта толькі ў агульных рысах. Чалавек—" Ён сабраўся з думкамі. “Чалавек павінен імкнуцца рабіць што-то большае, чым ён сам. Лячыць хваробы, выкараняць голад, беднасць або злачыннасць".
  
  "Ах!" Сказаў я. "Высакародныя думкі". Мне здалося, што я чую цудоўны голас міс Люсі, шчыра гаворыць гэта або што-то падобнае Холмсу ў працягу тыдня. Калі мужчыну раптам дзівяць высакародныя амбіцыі, удар звычайна наносіць жанчына. Але я вырашыў, што будзе разумней не ўпамінаць пра гэта вывадзе, які, ва ўсякім выпадку, быў даволі папярэдніх і не засноўваўся на якіх-небудзь важкіх доказах.
  
  "Сёння ў прафесара Мейплза пасляабедзенным чай", - пракаментаваў Холмс. "І я падумваў пайсці".
  
  "Чаму гэта так", - сказаў я. “І так і павінна быць. І ў якасці апошняй спробы зацікавіць вас дэталямі, якія вы не знойдзеце карыснымі ў дадзены момант, я звяртаю вашу ўвагу на форму вуха Люсинды Мойс. Пры правільным разглядзе узнікае цікавы пытанне. У вас павінна быць магчымасць паназіраць за ім, магчыма, нават даволі ўважліва, сёння днём.
  
  “ Якое вуха? - спытаў я.
  
  "Падыдзе і тое, і іншае".
  
  "Што здарылася з вухам міс Люсі?" Запатрабаваў адказу Холмс.
  
  “ Ну, нічога. Гэта цудоўнае вуха. Добрай формы. Плоскія, трохі пляскатыя мочкі. Я ніколі не бачыў іншага такога. Вельмі прывабнае, калі ўжо на тое пайшло.
  
  "Тады добра," сказаў Холмс.
  
  Я зачыніў некалькі кніг, якімі карыстаўся, і паклаў іх у свой заплечнік. "Сапраўдным я адмаўляюся ад любых будучых спробаў выкладаць вам вышэйшую матэматыку", - сказаў я яму. “ Я прапаную перапыніць пасяджэнне і адправіцца да прафесара дадому, да яго пірожным да чаю.
  
  Так мы і зрабілі.
  
  Мерапрыемства Mapleses праходзіла з трох гадзін дня да шасці вечара, хоць некаторыя прыехалі трохі раней, а некаторыя, я мяркую, засталіся крыху пазней. Надвор'е была на здзіўленне мяккай для сярэдзіны кастрычніка, і мы з Холмсам, прыехаўшы ў той дзень каля паловы чацвёртага, выявілі прафесара, яго дамачадцаў і прыкладна тузін гасцей, якія былі раскіданыя па лужку за домам прадказальнымі кучамі. Прысутнічаў віцэ-канцлер універсітэта, які адпачываў у шэзлонгу з кубкам гарбаты і талеркай булачак. Класічную Грэцыю прадстаўляў дэкан Герберт Маккатерс, пажылы мужчына вельмі цвярозага і рэспектабельнага выгляду, які ў гэты момант падціскаў ногі, рыхтуючыся перайсці ўброд невялікі штучны сажалка з Андрэа Мейплз, якая зняла туфлі і прыўзняла спадніцы, выконваючы далікатны баланс паміж мокрай адзеннем і приличиями.
  
  Крисбой, інструктар па фізкультуры, які жыў у адным пакоі з Мейплсами, буйны, мускулісты і працяг выгляду мужчына гадоў пад трыццаць, стаяў у куце лужка з трэнерам па гульнях па імя Фолтинг, маладым чалавекам з целаскладам і агульнай знешнасцю аднаго з гнуткіх атлетаў, намаляваных старажытнагрэцкімі скульптурамі, калі вы можаце ўявіць маладога грэцкага атлета, апранутага ў цельпукаваты шэрую фланель. Фолтингу было добра вядома гэта параўнанне, мяркуючы па яго практыцы гераічна пазіраваць кожны раз, калі ён думаў, што хто-то глядзіць на яго.
  
  Яны ўдвух стаялі каля дома, размахваючы спартыўнымі клюшкамі з дзікай мускулистостью і абмяркоўваючы драбнюткія дэталі футбольнага матчу ў мінулую суботу, акружаныя натоўпам захопленых школьнікаў малодшага ўзросту. У кожным універсітэце ёсць студэнты, якіх гульні цікавяць больш, чым вучоба. Гады праз яны распавядаюць аб тым ці іншым матчы па крыкеце супраць сваіх смяротных ворагаў з суседняга навучальнай установы або аб якім-небудзь асабліва багатым футбольным матчы. Здаецца, іх ніколі не турбуе і, магчыма, ім нават у галаву не прыходзіць, што яны займаюцца справамі, у якіх адпаведным чынам навучаны трохгадовы шымпанзэ або арангутан мог бы перасягнуць іх. І па нейкай незразумелай мне прычыне гэтым мужчынам дазволена галасаваць і размнажацца. Але, яшчэ раз, я адцягнуўся.
  
  Мейплз велічна ішоў па лужку, яго шэрая настаўніцкая мантыя раздзімаліся вакол тулава, у закладзеных за спіну руках ён трымаў кій, якая тырчала ў яго з-за спіны, як хвост, за ім вынікала зграйка маладых джэнтльменаў ў цёмна-карычневых акадэмічных мантыях, з мортирками, заціснутымі падпахамі, большасць з іх аказвалі свайму прафесару вытанчанае пашану, пераймаючы яго хадзе і паставы. - Ідэал універсітэта, - казаў Мейплз голасам, што ня церпіць пярэчанняў, яўна захапляючыся сваёй тэмай, - гэта аристотелевскийстадыён, адфільтраваным праз сярэднявечныя манаскія школы".
  
  Падышоўшы да мяне, ён кіўнуў мне, а затым разгарнуўся і накіраваўся туды, адкуль прыйшоў, вышываючы на сваю тэму. “Тыя студэнты, якія прагнулі чаго-то большага, чым рэлігійнае адукацыю, якія, магчыма, хацелі вывучаць юрыспрудэнцыю або што-то з медыцыны, накіроўваліся ў больш буйныя гарады, дзе можна было знайсці вучоных, здольных навучаць іх. Парыж, Балоння, Ёрк, Лондан; тут збіраліся студэнты, часта якія вандруюць з горада ў горад у пошуках падыходнага настаўніка. Праз стагоддзе ці два навучанне стала формализованным, і школы атрымалі афіцыйнае існаванне, атрымаўшы хартыі ад мясцовага манарха і, магчыма, ад папы рымскага ".
  
  Мейплз раптам застыў на паўкроку і развярнуўся тварам да сваёй свіце. "Але не рабіце памылак!" - настаўляў ён іх, шматзначна размахваючы кіем перад сабой, яе качыны булавешка паказваў спачатку на аднаго студэнта, а затым на іншага. “універсітэт складаецца не з яго будынкаў, яго каледжаў, яго лекцыйных залаў або гульнявых пляцовак. Не, нават не яго гульнявыя пляцоўкі. Універсітэт складаецца з людзей — выкладчыкаў і студэнтаў, якія аб'ядноўваюцца ў яго назве. Universitas scholarium, так абвяшчае статут, які прадугледжвае, так бы мовіць, гільдыю студэнтаў. Або, як у выпадку з Парыжскім універсітэтам, unaversitas magistrorum, гільдыя выкладчыкаў. Так што мы з вамі роўныя. Запраўце шчыльна кашулю ў штаны, містэр Помфрит; вы становіцеся зусім разборлівым.
  
  Ён павярнуўся і працягнуў свой шлях праз лужок, яго голас заціхаў удалечыні. Яго вучні, без сумневу, уражаныя сваім новаздабытымі роўнасцю, потрусили за ім.
  
  Як раз у гэты момант Люсі Мойз слізганула на лужок, увайшоўшы праз французскія дзверы ў задняй частцы дома, і паставіла на накрыты парасонам стол свежае страва з выпечкай. За ёй паспяшалася пакаёўка, несучы збан, поўны дымлівай гарачай вады, каб напоўніць чайнік. Шэрлак Холмс адышоў ад мяне і нядбайна пабрыў праз лужок, умудрыўся апынуцца побач з міс Люсі як раз своечасова, каб дапамагчы ёй расставіць выпечку па стале. Праявіў ён які-небудзь асаблівы цікавасць да яе вуха, я не мог заўважыць.
  
  Я замовіў кубак гарбаты і кавалак чайнага торта і прыняў на сябе сваю звыклую ролю назіральніка з'яў. Гэта было маёй натуральнай схільнасцю на працягу многіх гадоў, і я ўзмацніў ўсе здольнасці, з якіх пачынаў, свядомым высілкам дакладна фіксаваць тое, што я бачу. Я практыкаваўся ў гэтым дастаткова доўга, нават тады, што гэта стала маёй другой натурай. Я не мог сядзець насупраць чалавека ў чыгуначным вагоне, не заўважыўшы, напрыклад, па брелку ад яго гадзін, што ён, скажам, розенкрейцер, а па слядах зносу на яго левым абшэўцы - што ён касір або прадавец заказаў. Чарнільная пляма на вялікім пальцы яго правай рукі казала ў карысць гіпотэзы касіра, у той час як стан яго чаравік магло сведчыць аб тым, што ў той дзень ён не быў на працы. Футляр для банкнот, які ён прыціскаў да цела, мог паказваць на тое, што ён перакладаў банкноты ў філіял банка або, магчыма, хаваўся з банкаўскімі сродкамі. І гэтак далей. Я распавядаю пра гэта толькі для таго, каб паказаць, што мае назіранні былі зробленыя не ў чаканні трагедыі, а былі ўсяго толькі вынікам маёй ўстоянай звычкі.
  
  
  
  Наступны гадзіну або каля таго я блукаў па лужку, спыняючыся то тут, то там, каб павітацца з тым ці іншым студэнтам або прафесарам. Я затрымаўся з краю гэтай групы і некаторы час слухаў энергічную крытыку нядаўняга рамана Уілкі Колін "Месяцовы камень" і таго, як ён уяўляе сабой цалкам новы від мастацкай літаратуры. Я спыніўся каля гэтага навалы людзей, каб паслухаць, як малады чалавек шчыра распавядае аб добрых справах, якія здзяйсняюцца містэрам Уільямам Бутам і яго Асацыяцыяй хрысціянскага адраджэння ў трушчобах нашых буйных гарадоў. Я заўсёды не давяраў сур'ёзным, набожным, шумным маладым людзям. Калі яны шчырыя, яны невыносныя. Калі яны няшчырыя, яны небяспечныя.
  
  Я назіраў, як Андрэа Мейплз, вытершая ногі і приспустившая спадніцы, бярэ страва з выпечкай і блукае па лужку, прапаноўваючы тое крекер, то чайны кекс, шэпчучы інтымныя каментары да выпечцы. Місіс Мейплз валодала дарам імгненнай блізкасці, ўмела ствараць ілюзію, што ў вас з ёй агульныя выдатныя, хоць і няважныя сакрэты. Яна бачком прайшла міма Крисбоя, які цяпер быў заняты тым, што кіраваў адцісканні пяці або шасці сваіх спартыўных пратэжэ, і што-то прашаптала маладому Фолтингу, трэнеру па гульнях, і ён засмяяўся. А потым яна прыўзнялася на дыбачкі і што-то яшчэ прашаптала. Прыкладна праз хвіліну, а гэта занадта шмат для таго, каб гаварыць шэптам, яна зрабіла некалькі танцавальных крокаў назад і спынілася, а Фолтинг пачырванеў. Чырванець цяпер зусім выйшла з моды, але ў сямідзесятыя гэта было модна як для мужчын, так і для жанчын. Хоць тое, як тое, што лічыцца міжвольная фізіялагічнай рэакцыяй, можа быць альбо модным, альбо якія выйшлі з моды, патрабуе далейшага вывучэння доктарам Фрэйдам і яго калегамі-психоаналитиками.
  
  Крисбой сабраўся з духам і ўскочыў на ногі. "Заставайся на сваім баку вуліцы!" - раўнуў ён Андрэа Мейплз, што напалохала і яе, і маладых гульцоў, двое з якіх перакуліліся і ўтаропіліся на тое, што адбываецца, у той час як астатнія трое ці чацвёра працягвалі адціскацца ў шалёным тэмпе, як быццам над імі не адбывалася нічога асаблівага. Праз секунду місіс Мейплз засмяялася і працягнула яму талерку з выпечкай.
  
  Прафесар Мейплз павярнуўся, каб паглядзець на маленькую групу прыкладна ў дваццаці футах ад яго, і яго рукі мацней сціснулі кій. Хоць ён стараўся захоўваць спакой, некалькі секунд ён відавочна знаходзіўся ва ўладзе нейкіх моцных эмоцый, перш чым аднавіў кантроль. "Зараз, зараз, мая дарагая", - крыкнуў ён праз лужок. "Давайце не будзем правакаваць спартсменаў".
  
  Андрэа падскочыла да яго і, нахіліўшыся, штосьці прашаптала яму на вуха. Паколькі на гэты раз яна была да мяне тварам, а я ўжо некалькі гадоў практыкаваўся ў чытанні па вуснах, я змог разабраць, што яна сказала: "Магчыма, я зраблю табе паслугу, тата-медзведзяня", - прашаптала яна. Яго адказу я не бачыў.
  
  Праз некалькі хвілін мае блукання прывялі мяне туды, дзе Шэрлак Холмс сядзеў у адзіноце на адным з палатняных крэслаў у французскіх вокнаў з безнадзейным выглядам. "Ну," сказаў я, азіраючыся па баках, " а дзе міс Люсі?
  
  “Яна раптам выявіла, што ў яе моцна баліць галава і ёй трэба пайсці прылегчы. Як мяркуецца, яна пайшла прылегчы", - сказаў ён мне.
  
  "Зразумела", - сказаў я. "Пакідаючы цябе пакутаваць у адзіноце сярод натоўпу".
  
  "Баюся, я што-то не то сказаў", - прызнаўся мне Холмс.
  
  “ Праўда? Што ты сказаў?
  
  “Я не ўпэўнены. Я казаў аб — ну ..." Холмс выглядаў збянтэжаным, такога выказвання я ў яго ніколі не бачыў ні раней, ні з тых часоў.
  
  "Надзеі і мары," выказаў здагадку я.
  
  "Што-то ў гэтым родзе", - пагадзіўся ён. “Чаму словы, якія гучаць так — важна — калі чалавек звяртаецца да маладой лэдзі, з якой ён знаходзіцца ў блізкіх адносінах, гучаць недарэчна, калі яны вымаўляюцца перад усім светам? Гэта, як вы разумееце, містэр Марыярці, рытарычнае пытанне.
  
  "Я разумею", - сказаў я яму. "Не вярнуцца нам у каледж?"
  
  Так мы і зрабілі.
  
  Наступны дзень застаў мяне ў зале пасяджэнняў, якія сядзяць у маім звычайным крэсле пад карцінай алеем, якая паказвае сэра Джэймса Уолсингема, першага рэктара Кўінз-каледжа, які атрымлівае ключы ад каледжа з рук каралевы Лізаветы. Я дзяліў сваю ўвагу паміж кубкам кавы і лістом ад прападобнага Чарльза Доджсона, майго калегі-матэматыка, які тады вучыўся ў Оксфардзе, у якім ён выкладаў некаторыя з сваіх ідэй адносна таго, што мы маглі б назваць матэматычнымі абмежаваннямі лагічных канструкцый. Маё адзінота было перапынена дынам Маккатерсом, які клыпаў да мяне з кубкам гарбаты ў руцэ, выглядаючы яшчэ старэй, чым звычайна, і апусціўся на крэсла побач са мной. "Добры дзень, Марыярці," выдыхнуў ён. “ Хіба гэта не жудасна?
  
  Я адклаў ліст убок. "Хіба гэта не жудасна?" Я спытаў у яго. “У той дзень? Ваенныя навіны? Тэорыя биогенеза Хакслі?" Магчыма, вы маеце на ўвазе кавы — ён сёння проста жудасны.
  
  Маккатерс сумна паківаў галавой. "Калі б я мог так лёгка паставіцца да навінам", - сказаў ён. "Я заўсёды так добра ўсведамляў, так сумна ўсведамляў перасцярога Джона Донна".
  
  
  
  "Я думаў, Дон пакончыў з угаворам на апошнія дзвесце гадоў або каля таго", - сказаў я.
  
  Але Маккатерса было не спыніць. Ён быў поўны рашучасці працытаваць Донна, і працытаваў: "Смерць кожнага чалавека прымяншае і мяне, таму што я датычны да Чалавецтву", - працягнуў ён, праігнараваўшы мой каментар. "І таму ніколі не пасылай даведацца, па кім звоніць звон: ён тэлефануе па табе".
  
  Я ўстрымаўся ад згадкі аб тым, што дэкан, самотны чалавек, які праводзіў вялікую частку часу няспання ў разважаннях над літаратурай, напісанай больш чым за дзве тысячы гадоў да яго нараджэння, верагодна, быў менш уцягнуты ў жыццё чалавецтва, чым любы іншы чалавек, якога я калі-небудзь ведаў. "Зразумела", - сказаў я. "Звон тэлефанаваў па каму-то?"
  
  "І забойства робіць усё нашмат горш", - працягнуў Маккатерс. "Як выказаўся Лукрэцый —"
  
  “ Хто быў забіты? - Цвёрда спытала я, перарываючы яго экскурс у класіку.
  
  “ А? Ты хочаш сказаць, што не ведаеш? О, божа мой. Тады гэта стане для цябе чым-то накшталт шоку. Справа ў тым, што прафесар Мейплз ...
  
  “ Хто-то забіў Мейплз? - спытаў я.
  
  “Няма, няма. Мая думка была незакончанай. Прафесар Мейплз арыштаваны. Яго жонка — Андрэа, місіс Мейплз — забітая".
  
  Прызнаюся, я быў ашаломлены. Вы можаце замяніць гэта больш моцным тэрмінам, калі хочаце. Я паспрабаваў даведацца ў Маккатерса яшчэ сякія-такія падрабязнасці, але дачыненне да дэкана фактах не выходзіла за рамкі забойства і арышту. Я дапіў каву і адправіўся на пошукі дадатковай інфармацыі.
  
  Забойства - гэта сенсацыйнае злачынства, якое выклікае вялікую цікавасць нават у ступенных і не ад свету гэтага выкладчыкаў Кўінз-каледжа. І забойства ў mediis rebus, або, магчыма, лепш, у mediis universitatibus; тое, якое сапраўды адбываецца сярод згаданых ступенных донаў, прымусіць задумацца нават самых не ад свету гэтага. Гісторыя, якая хутка распаўсюдзілася па каледжу, заключалася ў наступным:
  
  Квартэт веласіпедыстаў, старшакласнікаў каледжа Сэнт-Саймонс, тры дні ў тыдзень, у дождж ці яснае надвор'е, выязджаюць разам на досвітку, каб гадзіну ці два пакатацца на ровары перад сняданкам. Гэтым раніцай, не звяртаючы ўвагі на халоднае імжа, распачатую ноччу, яны, як звычайна, адправіліся па Барлимор-роўд. Каля васьмі гадзін, або неўзабаве пасля гэтага, яны выпадкова спыніліся ля ганка маленькага катэджа на тэрыторыі прафесара Мейплз. На адным з ровараў ўпала подковка або што-то ў гэтым родзе, і яны спыніліся, каб выправіць пашкоджанне. Ровар з ланцужным прывадам існаваў тады ўсяго некалькі гадоў і быў схільны мностве няспраўнасцяў. Я разумею, што раварыстам нават сёння карысна мець пры сабе поўны набор інструментаў, каб быць гатовымі да непазбежнага няшчаснага выпадку.
  
  Адзін з удзельнікаў вечарыны, які сядзеў на прыступках катэджа, прыхінуўшыся спіной да дзвярэй, наколькі гэта было магчыма, схаваўшыся ад дажджу, і пацягваў латакію, пакуль рамантавалася пашкоджаная машына, адчуў што-то ліпкае ў сябе пад рукой. Ён паглядзеў і выявіў пашыраецца пляма, якое выходзіць з-пад дзверы. Цяпер, у залежнасці ад таго, якая версія гісторыі вам больш за ўсё падабаецца, ён альбо паказаў на пляма і сказаў: "Паслухайце, хлопцы, як вы думаеце, што гэта такое?" Ці ён ускокваў на ногі з крыкам: “Гэта кроў! Гэта кроў! Тут адбылося нешта жудаснае". Я схільны аддаць перавагу апошнюю версію, але, магчыма, мне падабаецца толькі алітэрацыя.
  
  Маладыя людзі, адчуўшы, што каму-то ўнутры катэджа можа спатрэбіцца дапамога, пастукалі ў дзверы. Не атрымаўшы адказу, яны патузаць ручку і выявілі, што яна зачыненая. Вокны па ўсім будынку таксама былі зачыненыя. Яны разбілі шкло ў акне, адамкнулі яго і ўсе разам пралезлі ўнутр.
  
  У калідоры, вядучым да ўваходных дзвярэй, яны выявілі Андрэа Мейплз ў тым, што было апісана як "распранутая", якая ляжыць у лужыне крыві — як мяркуецца, яе ўласнай, паколькі яна была моцна збітая па галаве. Сцены і столь былі заляпаны крывёю. Недалёка ад цела ляжала тое, што, як мяркуецца, была прыладай забойства: кій чырвонага дрэва з латуневай ручкай у выглядзе качынай галавы.
  
  Адзін з мужчын неадкладна паехаў на ровары ў паліцэйскі ўчастак і вярнуўся з сяржантам паліцыі і двума констеблями. Калі яны пераканаліся, што кій з цвёрдага дрэва належыць прафесару Мейплзу і што ён пастаянна насіў яе з сабой, паліцыянты перасеклі лужок, падышлі да галоўнага дому і дапыталі прафесара, які снедаў. Па заканчэнні гутаркі сяржант арыштаваў Мейплза і адправіў аднаго з афіцэраў за экіпажам, у якім прафесара можна было даставіць у паліцэйскі ўчастак.
  
  Было каля чатырох гадзін дня, калі Шэрлак Холмс пастукаў у дзверы майго кабінета. "Вы, вядома, чулі", - сказаў ён, плюхаясь ў маё крэсла. "Што нам рабіць?"
  
  "Я чуў", - сказаў я. "І якое мы маем да гэтага дачыненне?"
  
  “ Гэты сяржант паліцыі, яго завуць Мікс, арыштаваў прафесара Мейплза за забойства сваёй жонкі.
  
  "Так я і чуў".
  
  
  
  "Ён не праводзіў ніякага расследавання, нават не зірнуў на наваколле і не пакінуў канстэбля для аховы тэрыторыі, так што, як толькі дождж спыніцца, арды хваравіта цікаўных будуць таптаць катэдж і лужок і знішчаць любыя доказы, якія там можна будзе знайсці".
  
  "Няўжо?" Спытаў я. "І адкуль ты так шмат пра гэта ведаеш?"
  
  "Я быў там", - сказаў Холмс. Заўважыўшы мой здзіўлены погляд, ён паківаў галавой. “О, не, не ў час забойства, калі б яно ні адбылося. Калі канстэбль прыехаў за экіпажам, каб павезці прафесара Мейплз, я выпадкова апынуўся ў стайні. Конюх, яго завуць Биггс, з'яўляецца дасведчаным байцом з адной клюшкай, і я часам бяру ў яго ўрокі па раніцах, калі ў яго ёсць час. Таму, калі яны вярнуліся ў дом прафесара, Биггс сеў за руль, а я сеў у экіпаж з констеблем, які ўсё мне расказаў.
  
  "Мяркую, ён будзе казаць аб гэтым яшчэ некаторы час", - пракаментаваў я. "Забойства тут не зусім звычайная справа".
  
  “ Менавіта так. Ну, я пайшоў далей, думаючы, што магу быць чым-то карысны Люсі. У рэшце рэшт, яе сястру толькі што забілі.
  
  "Прадбачліва з вашага боку," сказаў я.
  
  “Так. Ну, яна не хацела мяне бачыць. Нікога не хацела бачыць. Проста заставалася ў сваім пакоі. Мяркую, я не магу яе вінаваціць. Такім чынам, я паслухаў, як сяржант дапытваў прафесара Мейплза — і, наколькі я магу судзіць, ён па-чартоўску дрэнна з гэтым справіўся, — а затым выйшаў і агледзеў тэрыторыю — два дамы і прастора паміж імі, — каб паглядзець, ці змагу я вызначыць, што адбылося. Я таксама агледзеў цела Андрэа Мейплз, наколькі мог, з парога. Я баяўся, што, калі падыду яшчэ бліжэй, сяржант Мікс заўважыць і прагоніць мяне ".
  
  "І вы высветлілі, што адбылося?"
  
  "Магчыма," сказаў Холмс. “ Калі вы зробіце мне паслугу і прагуляецеся са мной, я хацеў бы паказаць вам, што я знайшоў. Я мяркую, што маю добрае ўяўленне аб тым, што адбылося мінулай ноччу — або, па крайняй меры, аб некаторых істотных дэталях. Я вылічыў гэта па слядах на зямлі і некалькіх дэталяў у катэджы, аб якіх сяржант не паклапаціўся. Мне здаецца, што ў расследаванні злачынстваў можна зрабіць значна больш, чым прывыкла рабіць паліцыя. Але я хацеў бы ведаць ваша меркаванне. Скажыце мне, што вы думаеце."
  
  Я надзеў паліто. "Пакажы мне," сказаў я.
  
  Церусіў моцны і халодны дождж, зямля была мокрай, і да таго часу, калі мы пад'ехалі да дома, цела ўжо прыбралі; усё гэта паменшыла колькасць цікаўных наведвальнікаў да двух рэпарцёраў, якія, пабадзяўшыся па катэджы, але не здолеўшы трапіць у галоўны дом, забіліся ў двуколку, пад'ехаўшую да параднага ўваходу, чакаючы, калі з'явіцца хто-небудзь, каго можна было б угаварыць зрабіць заяву.
  
  Галоўны дом і катэдж выходзілі фасадамі на Барлимор-роўд, але паколькі дарога адзін сябар вышэйшы гаёк дрэў паміж імі, шлях праз тэрыторыю быў значна карацей. Ад дома да катэджа было каля трыццаці ярдаў па сцяжынцы і, магчыма, крыху больш, чым у два разы больш па дарозе. У той час я вымяраў адлегласць, але дакладных лічбаў не памятаю.
  
  Мы абышлі дом з тыльнага боку і пастукалі ў дзверы каморы. Пасля некалькіх секунд разглядвання праз бакавое акно пакаёўка ўпусціла нас.
  
  "Гэта вы, містэр Холмс", - сказала яна, адыходзячы ў бок, каб ўпусціць нас. “Хіба гэта не жудасна? Я чакаў тут у задняй дзверы чалавека з сцяжком, які павінен быў хутка прыбыць.
  
  “ Банцінг?
  
  “ Цалкам дакладна. Чорны сцяг, які мы павінны павесіць на вокнах, як і належыць, улічваючы абставіны. Хіба гэта не жудасна? Мы павінны пакінуць дзверы і вокны адкрытымі ў памяць аб загінулых, толькі цела гаспадыні было зьнесена, і гаспадара павезлі, і ідзе дождж, і гэтыя газетчыкі ўвойдуць і будуць прыставаць да міс Люсі, калі дзверы будзе адкрыта. А потым дзе-то там чакае забойца, і хто ведае, што ў яго на розуме.
  
  “ Значыць, вы не думаеце, што прафесар Мейплз забіў сваю жонку? - Спытаў я.
  
  Пакаёўка паглядзела на мяне, потым на Холмса, потым зноў на мяне. “ Уіла, гэта містэр Марыярці, - прадставіў яе Холмс. “ Ён мой сябар і выкладае матэматыку ў каледжы.
  
  "Ах", - сказала яна. "Вельмі прыемна, сэр". І яна зрабіла элементарны рэверанс у мой бок. “Не, сэр, я не думаю, што прафесар забіў місіс. Навошта яму гэта рабіць?"
  
  "У самай справе, чаму", - сказаў я.
  
  "Міс Люсі ў гасцінай," паведаміла Віла Холмсу. “ Я скажу ёй, што вы тут.
  
  “ Я бачу, вас тут добра ведаюць, - сказаў я Холмсу, калі пакаёўка пайшла.
  
  "За апошнія некалькі месяцаў я меў гонар суправаджаць міс Люсі туды-то і туды-то", - адказаў Холмс трохі нацягнута, як быццам я абвінавачваў яго ў чым-то несумленных. "Нашы адносіны заўсёды былі вельмі правільнымі".
  
  Я падавіла жаданне сказаць "як сумна", так як думала, што ён дрэнна гэта ўспрыме.
  
  Люсінда выйшла ў хол, каб сустрэць нас. Яна здавалася цалкам падушанай, але яе вочы блішчалі, а колер асобы быў ліхаманкавым. "Як добра, як прыемна бачыць цябе, Шэрлак," ціха сказала яна, працягваючы яму руку. “ А вы містэр Марыярці, адзін Шэрлака.
  
  Мы з Холмсам абодва пробормотали што-то суцяшальнае.
  
  "Мне шкада, што я не заўважыла цябе, калі ты прыйшоў раней, Шэрлак", - сказала яму Люсі, праводзячы нас у гасціную і паказваючы на пару мяккіх крэслаў. "Я быў не ў тым стане, каб каго-небудзь бачыць".
  
  "Я цалкам разумею", - сказаў Холмс.
  
  "Я рада, што вы ўсталі на абарону майго — прафесара Мейплза," сказала Люсі, апускаючыся ў крэсла з прамой спінкай насупраць Холмса. “ Як хто-то мог западозрыць яго ў забойстве маёй дарагой сястры Андрэа, цалкам за межамі майго разумення.
  
  "У мяне ёсць падставы меркаваць, што ён сапраўды невінаваты, Люсі, дарагая", - сказаў Холмс. "Я збіраюся правесці майго сябра містэра Марыярці па тэрыторыі, каб паказаць яму, што я знайшоў, і паглядзець, ці згодны ён з маімі высновамі".
  
  "І якія вашы высновы?" - спытала Люсі.“ Хто, па вашаму думку, здзейсніў гэта жахлівае злачынства?"
  
  "Ты паняцця не маеш?" - Спытаў я.
  
  Люсінда адхіснулася, як быццам я яе ўдарыў. "Як я магла?" - спытала яна.
  
  "Я не хацеў напужаць цябе", - сказаў я. "У тваёй сястры былі ворагі?"
  
  "Вядома, няма", - сказала Люсі. "Яна была таварыскай, цёплай і прыязнай, і яе ўсе любілі".
  
  "Андрэа адправілася ў катэдж, каб з кім-небудзь сустрэцца", - сказаў Холмс. "У вас ёсць якія-небудзь здагадкі, хто гэта быў?"
  
  "Ніякіх", - сказала Люсі. "Я знаходжу ўсё гэта даволі шакавальным". Яна апусціла галаву на рукі. "Даволі шакавальным".
  
  Праз імгненне Люсі падняла галаву. “ Я падрыхтавала невялікую дарожную сумку з рэчамі прафесара Мейплз. Змена бялізны, кашуля, пара каўнерыкаў, некалькі насовак, яго помазок і брытва.
  
  "Я не думаю, што яны дазволяць яму ўзяць брытву", - пракаментаваў Холмс.
  
  
  
  "О!" Сказала Люсі. "Я пра гэта не падумала".
  
  "Магчыма, я памыляюся", - сказаў Холмс. "Я навяду даведкі".
  
  “ Ці магу я папрасіць вас аднесці яму сумку? Люсі паднялася. “ Яна ў мяне наверсе.
  
  Мы рушылі ўслед за ёй наверх, у гаспадарскую спальню, каб забраць сумку. Пакой уяўляла сабой ўзор мужчынскага бязладзіцы, ложак прафесара Мейплз — у іх чаму—то былі асобныя ложкі з начным столікам паміж імі - была змятая, а пасцельная бялізна раскідана паўсюль. Адзенне была развешанымі па розных прадметах мэблі, а скрыні бюро вылучаны. Мейплс апрануўся ў спешцы і, як мяркуецца, пад наглядам паліцыі, перш чым яго адвезлі ў паліцэйскі ўчастак. Ложак Андрэа была ахайнай і жорсткай, і было відавочна, што яна не спала ў ёй мінулай ноччу.
  
  Я вырашыў хуценька зазірнуць у астатнія пяць пакояў, якія прымыкаюць да холу. Я падумаў, што дам Холмс і міс Люсі магчымасць пабыць сам-насам, калі яны пажадаюць ёю скарыстацца.
  
  Адна з пакояў, даволі вялікая, з ложкам пад балдахінам, відавочна, належала Люсі. Яна была жаноцкай, без празмернасцяў, і надзвычай, амаль клапатлівай, акуратнай. У пакоі было два шафы насупраць адзін аднаго, у кожным з якіх унізе захоўвалася калекцыя абутку, а наверсе - разнастайная жаночая адзенне.
  
  Я зачыніў дзверы Люсі і пастукаў у дзверы насупраць. Не атрымаўшы адказу, я штурхнуў дзверы. Гэта была адна з двух пакояў, якія здымаў пансионер Крисбой, абстаўленая як гасцёўня, і я мог бачыць дзверы ў спальню злева. Малады спартыўны інструктар сядзеў за пісьмовым сталом, ссутулив плечы і уткнуўшыся тварам у рукі, якія ляжаць на стале. “ Крисбой? - Крисбой? - спытаў я. 'Прабач, я не ведаў, што ты тут. Гэта здавалася дрэнным апраўданнем для таго, каб ўрывацца да мужчыны, але маё цікаўнасць, верагодна, было недаравальным, калі ўжо на тое пайшло.
  
  Ён сеў і павярнуўся. "Усё роўна", - сказаў ён, выкарыстоўваючы маленькае ручнік, якое трымаў у руцэ, каб выцерці твар, чырвоны і апухлы ад слёз. "Ёсць якія-небудзь навіны?" ён спытаў мяне.
  
  "Наколькі мне вядома, няма", - сказаў я.
  
  "Па-чартоўску дзіўная рэч", - сказаў ён. “Гэты паліцэйскі думае, што Джон - прафесар Мейплз — забіў Андрэа. Як ён мог так падумаць? Прафесар Мейплз нікому не мог прычыніць шкоды. Абражайце іх, ды; крытыкуйце іх, ды; каліце іх зьедлівасьцямі іроніі, ды. Але стукніце каго-небудзь палкай? Ніколі!"
  
  Я падаўся з гасцінай Крисбоя, пробормотав што-то невыразнае, і зачыніў дзверы. Дзверы ў калідор злева цяпер была пазначаная як спальня Крисбоя. Дзверы справа апынулася гардеробной Андрэа з невялікай канапай, бюро, туалетным столікам і дзвярыма, якая вядзе ў гаспадарскую спальню. Астатняя дзверы вяла ў туалет.
  
  Холмс выйшаў з гаспадарскай спальні з дарожнай торбай пад пахай, паціснуў руку Люсі, і мы спусціліся ўніз і выйшлі праз заднюю дзверы.
  
  "Сюды, сюды", - сказаў Холмс, ведучы мяне вакол дома. “На дарожцы ёсць разметка, якая, я мяркую, дае некаторае ўяўленне аб тым, што тут адбылося. Я накрыў іх некалькімі дошкамі, якія знайшоў побач з домам, каб іх не змыла вадой і не затапталі.
  
  "Разумна", - сказаў я.
  
  "Элементарна", - адказаў ён.
  
  Холмс паклаў чатыры дошкі на дарожку паміж домам і чуйнай. Мы спыніліся ў бліжэйшай да дома. “ Паліцэйская тэорыя — тэорыя сяржанта Мікса — складаецца ў тым, што Андрэа Мейплз пайшла з дому, каб прызначыць спатканне ў катэджы з невядомым прыхільнікам — калі мужчыну, які сустракаецца з замужняй жанчынай, можна назваць прыхільнікам. Яны спрабуюць вызначыць, хто ён такі. Прафесар Мейплз, прачнуўшыся дзе-то ўначы і выявіўшы, што яго жонкі няма, адправіўся ў катэдж, злавіў яе, калі жаніх сыходзіў, або адразу пасля таго, як ён сышоў, зразумеў, што адбылося, па стане яе адзення, калі не па іншых, э-э, прыкметах, і ў некантралюемай лютасьці забіў яе да смерці сваёй кіем."
  
  Я кіўнуў. "Прыкладна так мне і было расказана".
  
  "Гэтая гісторыя абвяргаецца наяўнымі доказамі", - заявіў Холмс, асцярожна падымаючы дошку. "Звярніце ўвагу на сляды".
  
  Дошка часткова закрывала лінію слядоў, якія вядуць ад дома да катэджа, і, па меншай меры, адна прыступка вяла назад да дому. Ва ўсіх выпадках адбітак належаў жаночай туфлі.
  
  "Звярніце ўвагу на гэта паглыбленне", - сказаў Холмс, паказваючы на круглае адтуліну прыкладна тры чвэрці цалі у папярочніку і, магчыма, цаля глыбінёй, якое знаходзілася крыху наперадзе і правей які выступае адбітка чаравіка.
  
  Ён падбег да наступнай дошцы і перасунуў яе, затым наступную. “ Паглядзі сюды, - крыкнуў ён. “ І сюды, і сюды. Той жа малюнак.
  
  "Так," сказаў я, "разумею". Я нахіліўся і ўважліва агледзеў некалькі слядоў, адзначыўшы памеры ад шкарпэткі да пяткі і шырыню адбітка ў сваім кішэнным нататніку і зрабіўшы грубы накід таго, што ўбачыў, з усіх сіл прыкрываючы нататнік ад лёгкай морас.
  
  
  
  "Звярніце ўвагу, што ні адзін з слядоў ні ў тым, ні ў іншым кірунку не быў пакінуты чалавекам", - сказаў Холмс.
  
  "Так," сказаў я, "я гэта бачу". Там было тры пары крокаў, дзве вялі ад хаты да катэджа, а адна вярталася.
  
  "Гэта даказвае, што прафесар Мейплз не забіваў сваю жонку", - заявіў Холмс.
  
  "Гэта, безумоўна, аслабляе абвінавачанне супраць яго", - прызнаў я.
  
  "Ну жа," сказаў Холмс. “ Вы, вядома, разумееце, што ўся справа заснавана на силлогизме, згодна з якім, паколькі Мейплз ніколі не расстаецца са сваёй кіем і паколькі яго кіем забілі Андрэа Мейплз, то Мейплз, павінна быць, забіў сваю жонку.
  
  "Падобна на тое", - пагадзіўся я.
  
  "Цікавая кій", - сказаў мне Холмс. “Аднойчы ў мяне была магчымасць разгледзець яе. Ці ведаеце вы, што на самой справе гэта кій для шпагі?"
  
  "Я гэтага не ведаў", - сказаў я.
  
  "Я лічу, што гэта дакажа важны факт у справе", - сказаў мне Холмс.
  
  “ Я мяркую, вы прыйшлі да высновы, што мінулай ноччу прафесар Мейплз быў без сваёй кія.
  
  “ Цалкам дакладна. Андрэа Мейплз сама аднесла яго ў катэдж. Гэта відаць па адбітках яе ног.
  
  "Як вы думаеце, што адбылося?" Я спытаў Холмса.
  
  "Як вы заўважылі, тут тры пары слядоў", - сказаў Холмс. “Двое ідуць ад хаты да катэджа, а адзін вяртаецца ў дом. Як вы можаце бачыць, гэта сляды жанчыны, і, як я ні стараўся, я не змог знайсці ніякіх слядоў, пакінутых мужчынам. Здаецца, што адзін з сэтаў трохі адрозніваецца па паглыбленні пяткі ад іншых. Сцэна вяртання, здаецца, складаецца з крокаў, якія знаходзяцца далей адзін ад аднаго і пакідаюць больш глыбокі адбітак, чым астатнія. Вывучыўшы іх, я б сказаў, што Андрэа Мейплз адправілася ў катэдж, каб з кімсьці сустрэцца. Перш чым ён прыехаў, яна вырашыла ўзброіцца і таму кінулася назад у дом і переобулась — магчыма, першая пара прамокла, калі яна наступіла ў лужыну, — а затым узяла кій свайго мужа, якая, як яна ведала, на самай справе была кіем для шпагі, і вярнулася ў катэдж ".
  
  “ А чалавек, з якім яна планавала сустрэцца?
  
  “Павінна быць, ён прыйшоў па дарозе, паколькі на сцежцы няма разметкі. Але прафесар Мейплз напэўна прыйшоў бы па сцежцы".
  
  “ Значыць, яна лічыла, што ёй пагражае нейкая небяспека?
  
  "Таму я б прачытаў гэта".
  
  
  
  “ Значыць, вы хочаце сказаць, што гэта не было рамантычным спатканнем?
  
  "Магчыма, так яно і было", - выказаў меркаванне Холмс. “Магчыма, яна вырашыла разарваць раман з нейкім чалавекам і ведала, што ў яго запальчывы характар. У дадзеным выпадку, падобна на тое, яна была права".
  
  Мы дабраліся да катэджа і, выявіўшы, што задняя дзверы не зачынены, увайшлі ў маленькую каморку, якая вядзе на кухню. Холмс паставіў дарожную сумку ў дзверы і кінуў паліто і капялюш на кухонны крэсла, і я рушыў услед яго прыкладу.
  
  "Гэта тлумачыць, чаму яна не змагла абудзіць свайго мужа і вярнулася ў катэдж адна, хоць лічыла, што ёй пагражае небяспека", - сказаў я. “Гэта выразна звязвае большасць вядомых фактаў. Але я баюся, што вам не ўдасца пераканаць паліцыю ў сваёй праваце.
  
  "Чаму бы і няма?"
  
  “Ёсць факт бязладзіцы ў вопратцы Андрэа Мейплз. Наколькі я разумею, яна была ў ніжнім бялізну і, падобна, апраналася. Гэта паказвае на тое, што сустрэча з яе таямнічым іншым была, э-э, сяброўскай.
  
  “ Магчыма, ён навязался ёй сілай.
  
  “ Магчыма. Але тады можна было б чакаць, што яе адзенне была не проста расшпілена або знятая, а расцягнутая або парваная. Я не чуў, каб гэта было так. У вас была магчымасць агледзець вопратку жанчыны?
  
  “Так, я звярнуў асаблівую ўвагу на стан яе адзення. На ёй была ніжняя спадніца і што-то яшчэ — яшчэ адно белае адзенне з фальбонамі, прикрывавшее верхнюю частку яе цела. Я не вельмі разбіраюся ў назвах жаночай адзення.
  
  "Я таксама", - сказаў я. "Мяркую, астатняя яе адзенне была дзе-то паблізу?"
  
  "Гэта было ў спальні".
  
  Мы ўвайшлі ў гасціную. Шторы былі зашморгнены, не прапускаючы нават слабы святло з зацягнутага хмарамі неба. Холмс шоргнуў запалкай і запаліў алейную лямпу, якая стаяла на суседнім стале. Мігатлівы святло кідаў гратэскныя цені па пакоі, ствараючы цьмянае адчуванне прыгнечанасці і безвыходнасці. Або, магчыма, гэта было проста ўсведамленне таго, што тут нядаўна адбылося, што надало пакоі яе злавесны характар. "Там", - сказаў Холмс, паказваючы на вялікае пляма крыві няправільнай формы на падлозе ля ўваходных дзвярэй. “Вось дзе яна ляжала. Яна выйшла з спальні, так як астатняя яе адзенне была там, і падвергнулася нападу ў гасцінай.
  
  
  
  "Цікава," сказаў я.
  
  "У самай справе?" Адказаў Холмс. "Якім чынам?"
  
  На гэтае пытанне не наканавана было атрымаць адказу, па меншай меры, тады. У гэты момант ўваходныя дзверы з грукатам расчыніліся, і сяржант паліцыі неабсяжнага целаскладу, з круглым чырвоным тварам і велічнымі вусамі ў выглядзе руля протопал па калідоры ў пакой. "Цяпер сюды", - прагрымеў ён. "Што вы, джэнтльмены, тут робіце, калі я магу спытаць?"
  
  "Сяржант Мікс," сказаў Холмс. “ Вы вярнуліся на месца злачынства. Магчыма, вы ўсе-ткі скарыстаецеся маім прапановай.
  
  Мікс паглядзеў на Холмса з выглядам добразычлівага цікаўнасці. - І што ж гэта за прапанова, малады чалавек?
  
  “Я ўжо казаў вам, што было б нядрэнна размясціць тут канстэбля, каб цікаўныя не блукалі паблізу. Гэта было, калі вы суправаджалі прафесара Мейплза ў экіпаж, каб павезці яго".
  
  “ Чаму так атрымалася, містэр, э—э...
  
  “ Холмс. А гэта містэр Марыярці.
  
  Мікс нядбайна кіўнуў мне і зноў пераключыў сваю ўвагу на Холмса. “ Так, містэр Холмс. Так яно і было, і вы так і зрабілі. Мы, супрацоўнікі рэгулярнай паліцыі, заўсёды ўдзячныя за любыя намёкі ці прапановы, якія мы можам атрымаць ад такіх маладых джэнтльменаў, як вы. Наколькі я памятаю, вы таксама што-то казалі аб захаванні слядоў на дарожцы за домам.
  
  "Цалкам дакладна".
  
  “ Ну, я пайшоў паглядзець на сляды вашых ног, містэр Холмс, падняў пару дошак, якія вы паклалі, і зазірнуў пад іх. Гэта былі менавіта тыя сляды, пра якіх вы казалі, — сляды ног, і я сардэчна дзякую вас.
  
  "Па вашаму паводзінам я бачу, што вы не надае вялікага значэння адбітках пальцаў", - пракаментаваў Холмс, не дазваляючы сабе раздражняцца з-за слоў сяржанта або яго насмешлівага тону.
  
  "Мы заўсёды стараемся, каб пракласці прамой і дакладны курс, калі расследуем справа", - патлумачыў сяржант. “Заўсёды ёсць факты і абставіны, якія, здаецца, не ўкладваюцца ў агульную карціну. І гэта таму, што, калі вы дазволіце мне так выказацца, яны не маюць ніякага дачынення да гэтай справы.
  
  "Але, магчыма, бываюць выпадкі, калі некаторыя з гэтых фактаў, якія вы ігнаруеце, на самай справе даюць больш дакладнае тлумачэнне таго, што адбылося на самай справе", - выказаў меркаванне Холмс. “ Напрыклад, сяржант, я ўпэўнены, вы заўважылі, што ўсе сляды былі пакінутыя жанчынай. На сцежцы няма ні адзінага адбітка мужчынскі ногі.
  
  
  
  “ Як скажаце, містэр Холмс. Не магу сказаць, што я вывучаў іх так ужо ўважліва.
  
  Холмс кіўнуў. "Калі тое, што я кажу, праўда, - сказаў ён, - вам гэта ні аб чым не кажа?"
  
  Сяржант Мікс цярпліва ўздыхнуў. “Гэта паказвала б на тое, што абвінавачаны не ішоў па сцежцы. Магчыма, ён ішоў па дарозе. Магчыма, ён ляцеў. На самай справе не мае значэння, як ён дабраўся да катэджа, важна толькі тое, што ён рабіў пасля таго, як прыехаў.
  
  "Вы заўважылі адбітак кія побач са слядамі жанчыны?" Спытаў Холмс. "Гэта вам ні аб чым не кажа?"
  
  "Нічога," пагадзіўся сяржант. “ У яе магла быць іншая кій для хады ці, магчыма, галінка з дрэва.
  
  Халмс паціснуў плячыма. "Я здаюся", - сказаў ён.
  
  "Вам было б лепш даць расследаванне прафесіяналам, малады чалавек", - сказаў Мікс. “Мы ўжо правялі сее-якое расследаванне самастойна, не думайце, што мы гэтага не рабілі. І тое, што мы пачулі, вельмі добра завяршае справу супраць прафесара Мейплз. Мне шкада, але вось і ўсё."
  
  "Што вы чулі?" Запатрабаваў адказу Холмс.
  
  “ Не звяртайце ўвагі. Гэта ўсё высветліцца на следстве, і гэта адбудзецца досыць хутка. А зараз вам дваім лепш прыбірацца адсюль. Я прытрымліваюся вашаму радзе замкнуць катэдж і закалоць разбітае акно. Мы не хочам, каб цікаўныя сышлі з мэбляй ".
  
  Мы забралі нашы шапкі, паліто і сумку са свежай адзеннем прафесара Мейплз і выйшлі з катэджа. Дождж спыніўся, але набліжаліся змярканне, і ў кронах дрэў гуляў халодны вецер. Мы з Холмсам моўчкі вярталіся ў каледж, кожны пагружаны ў свае думкі: Холмс, па-відаць, гадаў, якія новыя факты ўсплылі на святло, і спрабаваў вырашыць, як данесці сваю інфармацыю да ўладаў; я разважаў пра мараль раскрыцця Холмсу або іншым людзям таго, што я выявіў, і зыходзячы з гэтага, таго, што я выказаў здагадку, або дазволіць справе працягвацца без майго ўмяшання.
  
  Холмс пакінуў мяне ў каледжы, каб я прайшоў у паліцэйскі ўчастак, а я вярнуўся ў свае пакоі.
  
  Дазнанне адбылося праз два дні ў капліцы, дазвольце мне назваць гэта каледжам Святога Эльма, аднаго з нашых сястрынскі каледжаў, якія ўваходзяць у склад універсітэта. Капліца, вялікая гатычную будынак з лавамі, здольнае змясціць некалькі сотняў людзей, якія маліліся, была запазычаная для гэтай больш свецкай мэты ў разліку на даволі вялікая колькасць гледачоў; у гэтым чаканні каранера не быў расчараваны.
  
  Каранера, мясцовага сквайр па імі сэр Джордж Куик, выклікалі для выканання гэтай функцыі два ці тры разы ў год. Але звычайна гэта тычылася няшчасных, якія патанулі ў канале або якія зваліліся з даху. Забойства ў гэтым раёне былі даволі рэдкія; або, магчыма, большасць забойцаў дзейнічалі больш выдасканалена, чым тыя, хто расправіўся з Андрэа Мейплз.
  
  Мы з Холмсам сядзелі ў зале і назіралі за ходам допыту. Холмс падышоў да коронеру яшчэ да таго, як прысяжныя расселіся, і спытаў, ці можа ён даць паказанні. Калі ён патлумачыў, што хацеў сказаць, сэр Джордж адправіў яго назад на сваё месца. Тое, што ён хацеў прапанаваць, не было доказам, патлумачыў яму сэр Джордж, а яго інтэрпрэтацыяй доказаў. "Гэта справа прысяжных інтэрпрэтаваць прадстаўленыя доказы, - сказаў яму сэр Джордж, - а не вас ці мяне". Твар Холмса пачырванеў ад гневу і прыніжэньня, і ён злосна абвёў позіркам залу суда і ўсіх, хто ў ім знаходзіўся. Я з усіх сіл стараўся гэтага не заўважаць.
  
  Люсінда была ў першым шэрагу, апранутая ў чорнае. Яе твар быў каменным, яна глядзела прама перад сабой скрозь полуприкрытую вэлюмам галаву і, здавалася, не сачыла ні за чым, што адбывалася вакол яе. Побач з ёй сядзеў Крисбой з чорнай павязкай на руцэ і прыгнечаным выразам твару. Прафесар Мейплз сядзеў збоку, побач з ім сядзеў мажны канстэбль, а яшчэ адзін сядзеў ззаду яго. У яго было ошеломленное выраз твару, як быццам ён сапраўды не мог ўспрымаць усё гэта ўсур'ёз.
  
  Сэр Джордж паведаміў прысутным, што ён збіраецца дзейнічаць арганізавана і што ён не пацерпіць ніякай гульні на скрыпцы, а затым выклікаў свайго першага сведкі. Аказалася, што гэта быў малады веласіпедыст з ліпкімі пальцамі. "Я ўбачыў, што гэта была кроў, — сказаў ён, - і што яна выцекла з-пад дзверы знутры дома".
  
  Затым ён апісаў, як ён і яго спадарожнікі разбілі акно, каб пракрасціся ўнутр, і выявілі цела Андрэа Мейплз, распростертое на падлозе ля ўваходных дзвярэй.
  
  "І як яна была апранутая?" - спытаў каранера.
  
  "Яна была не апранутая, сэр", - рушыў услед адказ.
  
  У залі падняўся шум, малады чалавек пачырванеў і выправіўся. “Гэта значыць, яна была цалкам апранутая. На ёй было, э-э, ніжняе бялізну, але не сукенка.
  
  “ Туфлі? - спытаў каранера з ліслівым выглядам чалавека, якому даводзіцца кожны дзень абмяркоўваць напаўаголеных дам.
  
  "Я так не думаю, сэр".
  
  
  
  "Гэта ўсё," сказаў яму каранера, " калі толькі ў прысяжных няма пытанняў?" дадаў ён, гледзячы на шасцярых гараджан у імправізаванай ложа прысяжных.
  
  Старшына прысяжных, пажылы мужчына з добра развітымі бакенбардамі, кіўнуў і пільна паглядзеў на сведкі. "Не маглі б вы сказаць нам," павольна спытаў ён, " якога колеру было гэта ніжняе бялізну?
  
  "Белы," сказаў малады чалавек.
  
  "Ну, а зараз," сказаў сэр Джордж, сурова гледзячы на брыгадзіра, " хопіць аб гэтым!
  
  Наступным выклікалі сяржанта Мікса. Ён сядзеў на імправізаванай свидетельской трыбуне з капелюшом у руцэ, яго форма і твар былі адпаліраваныя да бляску, што існавала, бадай сабой ўзор ангельскай прыстойнасці. Каранера правёў яго па выкліку, прыбыўшы на месца здарэння разам з двума констеблями і агледзеўшы цела.
  
  “ І што вы зрабілі потым, сяржант?
  
  "Адправіўшы канстэбля Гофа ў Бичемшир паведаміць паліцэйскага лекара, я старанна абследаваў памяшканне, каб высветліць, ці змагу я ўсталяваць, што адбылося ў гэтым, э-э, памяшканні".
  
  “ І да якіх жа высноў прыйшлі вы?
  
  “ Нябожчыца была апазнаная як місіс Андрэа Мейплз, жонка прафесара Мейплз, якая жыла ў галоўным доме на тым жа ўчастку. Яна была апранутая...
  
  "Так, так, сяржант," перабіў сэр Джордж. - Мы чулі, як яна была апранутая. Калі ласка, працягвайце.
  
  “ Вельмі добра, сэр. Калі я аглядаў яе, яна была мёртвая ўжо некаторы час. Зыходзячы з майго досведу, я б выказаў здагадку, што яе смерць наступіла паміж сям'ю і дзесяццю гадзінамі раней. Што паказвае на час яе смерці дзе-то каля паўночы.
  
  "І на чым вы засноўвае гэты вывад?"
  
  “Кроў вакол цела была даволі добра згорнутая, але не цалкам у больш глыбокіх лужынах, і ў той час цела, па-відаць, даволі моцна пераходзіла ў трупнае адубенне.
  
  “ Вы вельмі назіральныя, сяржант. А што яшчэ вы заўважылі?
  
  “Прылада забойства ляжала побач з целам. Гэта была кій з цвёрдай драўніны з ручкай у выглядзе качынай галавы. На ім было трохі крыві ахвяры, а да галавы качкі ў галіне дзюбы быў прымацаваны жмут валасоў ахвяры. Адзін з веласіпедыстаў, які ўсё яшчэ прысутнічаў, апазнаў кій як ўласнасць прафесара Мейплза, мужа ахвяры."
  
  
  
  "І што ты зрабіў потым?"
  
  “Я накіраваўся ў галоўны корпус, каб распытаць прафесара Мейплза, які як раз садзіўся снедаць, калі я прыйшоў. Я распавёў яму аб смерці яго жонкі, і ён прыкінуўся, што вельмі устрывожаны гэтай навіной. Затым я папрасіў яго прад'явіць свой кій, і ён выдаткаваў некаторы час на няшчырыя пошукі. Затым я арыштаваў яго і паслаў канстэбля Парфри за экіпажам, каб адвезці прафесара ў пастарунак."
  
  “ Ну-ка, ну-ка! - невысокі, каржакаваты прысяжны з моржовыми вусамі, покрывавшими яго твар ад носа да падбародка, закруціўся на сваім крэсле і ваяўніча нахіліўся наперад. “Што прымусіла вас арыштаваць прафесара ў той момант? Мне здаецца, што той, з кім жанчына з Мейплз сустракалася ў гэтым катэджы пасярод ночы, хутчэй за ўсё, прыкончыў яе.
  
  "Зараз, зараз, мы пяройдзем да гэтага", - сказаў каранера, пільна гледзячы на капрызнага прысяжнага. “Я спрабую упорядоченно выкласці факты па справе. Мы дастаткова хутка дабяромся да гэтага ".
  
  Наступным сведкам быў паліцэйскі хірург, які паказаў, што памерлая сустрэла сваю смерць у выніку множных удараў тупым прадметам па галаве і плячах. Ён не мог сказаць, які менавіта ўдар забіў яе, гэта мог быць любы з некалькіх. І, ды, кій з качыным булавешкай, прадстаўленая ў якасці доказы, магла быць прыладай забойства.
  
  Сэр Джордж кіўнуў. Вось і ўсё для тых, хто хацеў атрымаць інфармацыю не ў належным парадку. Цяпер ...
  
  Наступным выклікалі прафесара Мейплза. Аўдыторыя выглядала выжидающей. Ён паказаў, што ў апошні раз бачыў сваю жонку каля дзевяці гадзін у ноч, калі яна была забітая. Пасля чаго ён лёг у ложак і, паколькі спаў, не заўважыў яе адсутнасці.
  
  “ Вы не заўважылі, што яе не было, калі прачнуліся або калі спусціліся да сняданку? - Спытаў сэр Джордж.
  
  "Я выказаў здагадку, што яна сышла крыху раней", - адказаў Мейплс. “Часам яна сыходзіла крыху раней. Я, вядома, не разглядаў магчымасць несумленнай гульні. Ты ж ведаеш, так не бывае".
  
  Прафесар Мейплз быў вызвалены, і аўдыторыя выглядала расчараванай. Наступным быў выкліканы прышчавы малады чалавек па імені Кремпер. Ён патлумачыў, што працаваў у мясцовым пабе "Чырвоная падвязка" у якасці свайго роду памочніка па агульных пытаннях. У ноч забойства ён працаваў незвычайна дапазна, перастаўляючы бочкі з элем з адной часткі склепа ў іншую. "Гэта з-за пацукоў", - патлумачыў ён.
  
  
  
  Сэр Джордж разумна не стаў развіваць гэты адказ далей. “ У якім гадзіне вы адправіліся дадому? ён спытаў.
  
  "Павінна быць, працягвалася каля паўночы, з аднаго боку або з іншай".
  
  Сэр Джордж чакальна ўтаропіўся на Кремпера, а Кремпер у адказ самаздаволена ўтаропіўся на сэра Джорджа.
  
  “ Ну і што? - нарэшце спытаў каранера.
  
  “ Ну? Аб тым, што здарылася, пакуль я ішоў дадому. Ну, я бачыў, як хто-то выходзіў з старога катэджа Уилстоун.
  
  “ Гэта той катэдж, дзе адбылося забойства? - Падказаў сэр Джордж.
  
  “Так, гэта той самы, дакладна. Раней там жыў джэнтльмен па імі Уилстоун. Па-мойму, да гэтага часу час ад часу вяртаецца".
  
  "А!" сказаў сэр Джордж. “ А гэты чалавек, якога вы бачылі якія выходзяць з, э-э, старога уилстоунского катэджа?
  
  “ Так атрымалася, што я ведаю гэтага джэнтльмена. Клічуць Фолтинг. Ён выкладае скачкі і прысяданні, або што-то ў гэтым родзе, побач з будынкам каледжа Філд.
  
  У зале пачуўся шум, які сэр Джордж здушыў позіркам.
  
  “ І вы маглі ясна бачыць, хто быў гэты джэнтльмен, нягледзячы на тое, што была глыбокая ноч?
  
  “ Цалкам ясна. Ёсць, сэр.
  
  "І як гэта было?"
  
  "Ну, у доме гарэла святло, і ўсе яго твар было асветлена гэтымі агнямі".
  
  "Што ж", - сказаў сэр Джордж, паглядзеўшы спачатку на прысяжных, а затым на аўдыторыю. “Наступным мы выклічам містэра Фолтинга, каб пацвердзіць гісторыю містэра Кремпера. І ён убачыць, джэнтльмены і, э-э, лэдзі. Ён убачыць. Такім чынам, што яшчэ вы бачылі, містэр Крэмпер?
  
  “ Ты маеш на ўвазе, у доме?
  
  “Цалкам дакладна. У доме".
  
  "Ну, я бачыў даму, аб якой ідзе гаворка, — даму, якая пакончыла з сабой".
  
  “ Вы бачылі місіс Мейплз ў доме?
  
  “Так, гэта так. Яна была ў дзверы, развітвалася з гэтым Прыдзірлівым джэнтльменам".
  
  “ Значыць, у той час яна была жывая і здаровая?
  
  “Так. Што яна была."
  
  Старшына прысяжных нахіліўся наперад. "І як яна была апранутая?" выгукнуў ён, а затым нахабна ўтаропіўся на каранера, які павярнуўся і ўтаропіўся на яго.
  
  "Я бачыў яе ўсяго некалькі секунд, перш чым яна зачыніла дзверы", - адказаў Кремпер. "На ёй было што-то белае, я не вельмі разгледзеў, што".
  
  “ Так, дзякуй. Вы вольныя, " сказаў сэр Джордж.
  
  Наступным выклікалі містэра Фолтинга, і ён падкраўся да свидетельскому крэсла, як чалавек, які ведае, што яму прысніўся дрэнны сон, але не ведае, як з яго выбрацца. Ён прызнаўся, што быў начным наведвальнікам Андрэа Мейплз. Ён быў не вельмі задаволены гэтым, і большасць яго адказаў былі невыразнымі, нягледзячы на пастаянныя разважанні сэра Джорджа гаварыць гучней. Ён паведаміў коронерскому суду, што Андрэа запрасіла яго сустрэцца з ёй у катэджы ў дзесяць гадзін.
  
  "А што наконт яе мужа?" запатрабаваў адказу каранера.
  
  "Я спытаў яе аб гэтым", - сказаў Фолтинг. “Яна засмяялася. Яна сказала мне, што ён не будзе пярэчыць; што я магу спытаць у яго, калі захачу. Я, э-э, я з ім не размаўляў.
  
  "Не," сказаў каранера, "я не думаю, што вы гэта зрабілі".
  
  Фолтинг быў апошнім сведкам. Каранера нагадаў прысяжным, што яны не павінны вінаваціць каго-небудзь у злачынстве, нават калі яны лічаць, што злачынства мела месца; гэта праца крымінальных судоў. Яны павінны былі ўсяго толькі вызначыць прычыну смерці. Пасля кароткай нарады прысяжныя вынеслі вердыкт аб незаконным прычыненні смерці.
  
  "Дзякую вас," сказаў сэр Джордж. “ Вы выканалі свой абавязак. Я мяркую, "сказаў ён, гледзячы на сяржанта Мікса," што мне няма неабходнасці прапаноўваць паліцыі план дзеянняў.
  
  "Не, сэр", - адказаў яму Мікс. "Прафесар Мейплз будзе прыцягнуты да суду прысяжных".
  
  Сэр Джордж кіўнуў. "Цалкам дакладна", - сказаў ён.
  
  "Ба!" Холмс сказаў мне напаўголасу.
  
  "Ты не згодны?" - Спытаў я.
  
  "Я магу прыдумаць тузін спосабаў, якімі Фолтинг мог пракруціць гэты трук", - сказаў ён. "Гэты малады чалавек — Крэмп — не бачыў Андрэа Мейплз ў дзвярным праёме, ён убачыў выбліск чаго-то белага".
  
  "Магчыма", - сказаў я.
  
  "Ба!" Холмс паўтарыў.
  
  Калі мы выйшлі з будынка, міс Люсі падышла да Холмсу і адвяла яго ў бок, што-то сур'ёзна кажучы яму напаўголасу. Я павольна пайшоў назад у свае пакоі, спрабуючы вырашыць, што рабіць. Мне не падабалася ўмешвацца ў спробы ўладаў дамагчыся справядлівасці, і я, верагодна, не змог бы даказаць тое, што, як я ведаў, было праўдай, але ці мог я стаяць у баку і дазволіць асудзіць невінаватага чалавека за забойства? І Мейплз, напэўна, быў бы прызнаны вінаватым, калі б паўстаў перад судом. Супраць яго не было рэальных доказаў, але ў яго была бачнасць віны, і гэтага дастаткова, каб пераканаць дзевяць прысяжных з дзесяці.
  
  Прыкладна праз два гадзіны Холмс падышоў да мяне з зіхатлівымі вачыма. "Міс Люсі - выдатная жанчына", - сказаў ён мне.
  
  "Праўда?" - Спытаў я.
  
  “Мы крыху пагаварылі аб яе сястры. Гэта значыць, яна спрабавала пагаварыць пра Андрэа, але пастаянна зрывалася і плакала, перш чым паспявала скончыць думка ".
  
  "Нядзіўна", - сказаў я.
  
  "Яна спытала мяне, ці лічу я прафесара Мейплза вінаватым", - распавёў мне Холмс. “Я сказаў, што перакананы ў адваротным. Яна спытала мяне, думаю я, што яго асудзяць, калі ён паўстане перад судом. Я падумаў, што лепш быць сумленным. Я сказаў ёй, што гэта здаецца верагодным."
  
  "Ты сказаў ёй праўду", - пракаментаваў я.
  
  “Яна перакананая ў яго невінаватасці, нягледзячы на тое, што была забітая яе ўласная сястра. Многія — большасць людзей дазволілі б эмоцыям узяць верх над логікай. І яна хоча дапамагчы яму. Яна сказала: 'Тады я ведаю, што я павінна рабіць", - і сышла, каб дамовіцца аб найманні адваката.
  
  "Яна так сказала?" - Спытала я.
  
  "Яна так і зрабіла".
  
  “Холмс, падумайце добранька. Яна казала, што збіраецца наняць адваката?" Холмс на імгненне здрыгануўся ад майго пытання. “Што ж, давайце паглядзім. Яна сказала, што ведае, што павінна зрабіць, і я сказаў, што яму спатрэбіцца лепшы адвакат у акрузе, каб апраўдацца, нягледзячы на тое, што мы ведаем, што ён невінаваты ".
  
  "Ішто?"
  
  “ А потым яна сказала, што не дапусціць, каб яго асудзілі. І яна— ну,— яна пацалавала мяне ў шчаку і сказала: 'Да пабачэння, містэр Холмс, вы былі добрым сябрам'. І яна паспяшалася прэч.
  
  “ Як даўно яна пайшла ад цябе?
  
  "Магчыма, гадзіну, магчыма, крыху больш".
  
  Я ўскочыў на ногі. “ Хадзем, Холмс, - сказаў я, - мы павінны спыніць яе.
  
  “ Спыніць яе?
  
  “ Пакуль яна не нарабіла глупстваў. Ідзем, нельга губляць часу!
  
  
  
  "Што робіць?" - спытаў ён, прыспешаная за мной, пакуль я спяшалася па калідоры, нацягваючы паліто.
  
  "Проста прыйдзі!" Я сказаў. "Магчыма, я памыляюся".
  
  Мы выбеглі з каледжа на Барлимор-роўд і хуткім крокам накіраваліся да дома Мейплсов. Дарога туды заняла каля дзесяці хвілін, і я штурхнуў ўваходныя дзверы, не паспрабаваўшы пастукаць.
  
  Містэр Крисбой сядзеў у гасцінай, утаропіўшыся на сцяну насупраць, эцюд у прыпыненні руху. У адной руцэ была лыжка, у другой - маленькая бутэлечка. Калі мы ўвайшлі ў пакой, ён павольна паставіў абодва прадмета на стол. "Прафесар Мейплз залежыць ад гэтай вадкасці", - сказаў ён. "Дзве поўныя лыжкі перад кожным прыёмам ежы". Ён падняў бутэльку, каб мы маглі агледзець яе. Этыкетка абвяшчала: Запатэнтаваны Піў Чароўны эліксір здароўя. "Як ты думаеш, яны дазволяць мне прынесці яму некалькі бутэлечак?"
  
  "Я ўпэўнены, што яны б так і зрабілі", - сказаў я яму. "Ты ведаеш, дзе Люсі?"
  
  "Яна наверсе, у сваім пакоі", - сказаў мне Крисбой. “Яна вельмі засмучаная. Але, вядома, мы ўсе вельмі засмучаныя. Яна прасіла не турбаваць".
  
  Я накіраваўся да лесвіцы, Холмс рушыў услед за мной. "Да чаго такая спешка?" патрабавальна спытаў ён. “ Мы не можам проста ўварвацца да яе.
  
  "Мы павінны", - сказаў я. Я пастукаў у дзверы, але адказу не было. Дзверы была зачыненая. Я наваліўся на яе плячом. Пасля трэцяга штуршка дзверы паддалася, і я, спатыкаючыся, ўваліўся ў пакой, Холмс рушыў услед за мной.
  
  Пасярод пакоя стаяў перавернуты крэсла. З крука на столі, на якім калі-то вісела люстра, навісаў цела Люсі Мойс.
  
  "Божа мой!" Усклікнуў Холмс.
  
  Холмс паставіў крэсла на месца і выцягнуў з кішэні маленькі складаны нож. Я утрымліваў цела нерухома, пакуль Холмс ускокваў на крэсла і пілаваў вяроўку, пакуль яна не лопнула. Мы асцярожна паклалі яе на ложак. Па яе бледным твары і выпученным невідушчым вачам было ясна, што прывесці яе ў пачуццё немагчыма. Тым не менш Холмс зняў пятлю з яе шыі. "Жудасна," сказаў ён. - І ты ведала, што гэта адбудзецца? Але чаму? Няма ніякай прычыны...
  
  "Па ўсіх прычынах", - сказаў я. "Не, я не прадказваў гэтага, вядома, не так хутка, але я сапраўды думаў, што яна можа выкінуць якую-небудзь глупства".
  
  "Але—"
  
  "Павінна быць, яна пакінула запіску", - сказаў я.
  
  Мы накрылі яе цела коўдрай, і Холмс падышоў да пісьмовага стала. "Так", - сказаў ён. "Тут канверт, адрасаваны 'Паліцыі'. І другое — яно адрасавана мне!"
  
  Ён разарваў канверт. Праз некалькі секунд ён працягнуў яго мне.
  
  
  Шэрлак,
  усё магло быць па-іншаму,
  калі б я быў іншым,
  ты мне вельмі падабаешся,
  Думай пра мяне добра,
  мне вельмі шкада.
  
  Люсі
  
  
  "Я не разумею", - сказаў Шэрлак Холмс. “Што гэта значыць? Чаму яна гэта зрабіла?"
  
  "Ліст у паліцыю," сказаў я, " што ў ім гаворыцца?"
  
  Ён адкрыў яго.
  
  
  Таму, хто гэта прачытае—
  
  Я адказны за смерць маёй сястры Андрэа. Я забіў яе ў прыступе рэўнасці. Я не магу жыць з гэтым і не магу дазволіць прафесару Мейплзу, мілага і нявіннаму чалавеку, пакутаваць за маё злачынства. Так будзе лепш для ўсіх зацікаўленых бакоў.
  
  Люсінда Мовс
  
  
  "Я не разумею", - сказаў Холмс. “Яна раўнавала да Фолтингу? Але я не думаў, што яна ўвогуле добра ведала Фолтинга".
  
  "Яна захоўвала свае сакрэты," сказаў я, "нават да смерці".
  
  "Якія сакрэты?"
  
  "Гэты дом," сказаў я, абводзячы рукой вакол сябе, "захоўвае адзін вялікі сакрэт, які, можна сказаць, складаецца з некалькіх сакрэтаў паменш".
  
  “ Вы ведалі, што гэта зрабіла яна... што яна забіла сваю сястру?
  
  "Так, я так і думаў". Я паляпаў яго па плячы, і ён здрыгануўся, як быццам маё дакрананне было балючым. "Давай цяпер спусцімся ўніз", - сказаў я.
  
  "Ідзіце," сказаў Холмс. “ Я далучуся да вас праз некалькі хвілін.
  
  Я пакінуў Холмса тарашчыцца на схаванае коўдрай цела на ложку і спусціўся ў гасцёўню. "Люсі скончыла з сабой", - сказаў я Крисбою, які паставіў бутэльку, але ўсё яшчэ глядзеў на сцяну насупраць. “Яна пакінула запіску. Яна забіла Андрэа".
  
  
  
  "А-а-а!" - сказаў ён. "Тады яны адпусцяць прафесара".
  
  "Так", - сказаў я.
  
  “ Апошнія некалькі дзён яна паводзіла сябе дзіўна. Але пасля таго, што здарылася, я ніколі не думаў ... . Павесілася?
  
  "Так", - сказаў я. "Хто-то павінен пайсці ў паліцэйскі ўчастак".
  
  "Вядома". Крисбой ўстаў. "Я пайду". Ён выйшаў у пярэдні пакой і зняў з вешалкі сваё паліто. “Аааа. Небарака". Ён выйшаў за дзверы.
  
  Хвілін праз дзесяць Холмс спусціўся ўніз. "Як вы даведаліся?" - спытаў ён.
  
  "Сляды, якія вы так старанна захавалі", - сказаў я. “Там было тры лініі: дзве вядуць да катэджа, а адна вяртаецца. Тая, што выходзіла адна, была ў іншай абутку, і яна —яна - выйшла першай. Я мог сказаць гэта, таму што некаторыя адбіткі з іншага набору перакрывалі першы. І гэта быў другі набор, на якім былі ўвагнутасці ад кія. Такім чынам, хто—то — нейкая жанчына - выйшаў за Андрэа Мейплз, і гэтая жанчына вярнулася. Яна выйшла з кіем і вярнулася без яе.
  
  "Я прапусціў гэта міма вушэй", - сказаў Холмс.
  
  "Гэта лягчэй сказаць, чым назіраць", - сказаў я яму.
  
  "Я склаў сваё меркаванне аб тым, што збіраюся знайсці, яшчэ да таго, як адправіўся на пошукі", - сказаў ён. "Дэдуктыўны працэс пакутуе ад прадузятых меркаванняў".
  
  "Гэта пытанне ліквідацыі немагчымага", - сказаў я яму. "Тады ўсё, што застаецца, якім бы неверагодным яно ні было, павінна быць праўдай".
  
  "Я запомню гэта", - сказаў ён. "Я ўсё яшчэ не магу зразумець, чаму Люсі так раўнавала мяне да Андрэа".
  
  "Яна была такой, але не ў тым сэнсе, як ты сабе ўяўляеш", - сказаў я яму.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Ты памятаеш, што я параіў табе звярнуць увагу на вушы Люсинды?"
  
  “ Так. "Холмс выглядаў збянтэжаным. “ Яны былі падобныя на — вушы.
  
  “Іх форма была даволі характэрнай і моцна адрознівалася ад формы вушэй Андрэа. Асноўная форма вуха, па-відаць, сталая ў сям'і. Гэта было разумным указаннем на тое, што Андрэа і Люсінда на самай справе не былі сёстрамі ".
  
  “ Не зусім сёстры? Тады яны былі — кім?
  
  "Яны былі палюбоўнікамі", - сказаў я яму. “Ёсць жанчыны, якія ўлюбляюцца ў іншых жанчын, дакладна гэтак жа, як ёсць мужчыны, якія ўлюбляюцца ў іншых мужчын. Старажытныя грэкі лічылі гэта цалкам нармальным".
  
  “ Палюбоўнікі?
  
  
  
  “ Андрэа аддавала перавагу жанчын мужчынам, і Люсінда была яе, э-э, парай.
  
  “ Але— прафесар Мейплз - яе муж.
  
  “Я мяркую, што гэта сапраўды быў шлюб па разліку. Калі вы паглядзіце на спальні, стане ясна, што Андрэа і Люсі звычайна дзялілі спальню — Люсі, — паколькі ў іх абедзвюх там шмат адзення. І я б выказаў здагадку, што ў прафесара Мейплза і містэра Крисбоя аналагічная дамоўленасць.
  
  “ Ты думаеш, прафесар і Крисбой... Але яны...
  
  “Нямецкі прафесар па імя Ульрихс прыдумаў слова для абазначэння такіх саюзаў; ён называе іх гомасексуальнымі. У некаторых грамадствах яны прымаюцца, а ў некаторых асуджаюцца. Мы жывем у другім ".
  
  Холмс сеў у крэсла з прамой спінкай. "Гэта так", - сказаў ён. "Значыць, вы думаеце, што яны вынайшлі гэты метад хаваць свае адносіны?"
  
  “Я мяркую, што шлюб, калі ён наогул быў, і Андрэа ўдачарыць Люсі як сваю "сястру", быў заключаны задоўга да таго, як сям'я пераехала сюды. Гэта было ідэальнае рашэнне, калі кожны абараняў іншага ад пагарды грамадства і джала законаў, якія забараняюць садаміі і падобнае паводзіны ".
  
  “ Але Андрэа паехала ў катэдж, каб уступіць, э-э, у інтымныя адносіны з Фолтингом.
  
  “Ёй падабалася фліртаваць, вы, павінна быць, заўважылі гэта. І яна, відавочна, не была пераборлівая ў тым, з кім з падлог яна фліртавала, або з кім з падлог яна, скажам так, давяла свой флірт да канца. Такія жанчыны ёсць, многім з іх гэта здаецца незвычайна прывабным і, ах, захапляльным. Па словах Светония, дачка Жніўня Цэзара Юлія, падобна, была адной з іх. Андрэа знаходзіла Фолтинга прывабным і была поўная рашучасці займець яго. Я мяркую, што яны з Люсі пасварыліся з гэтай нагоды, але Андрэа ўсё роўна адправілася на сустрэчу з Фолтингом, у той час як Люсі засталася ў сваім пакоі і давяла сябе да прыступу рэўнасці. Яна не збіралася забіваць Андрэа; пра гэта сведчыць той факт, што яна не адкрыла кій з мячом, хоць павінна была ведаць аб гэтым.
  
  Холмс з хвіліну маўчаў, і я бачыў, як у ім нараджаецца нейкае моцнае пачуццё. "Вы ўсё гэта прадугледзелі", - сказаў ён, паварочваючыся да мяне, яго словы былі выразнымі і стрыманымі.
  
  "Многае з гэтага", - прызнаўся я. “Але не лай сябе за тое, што прапусціў гэта. Я быў знаёмы з ідэяй гомасэксуальнасці з сваіх кніг, і некалькі маіх знаёмых, - расказвалі мне аб такіх адносінах. У мяне былі веды, а ў цябе іх не было.
  
  Але я няправільна ацаніў кірунак думак Холмса. Раптам у ім выбухнула ярасць. "Вы маглі б спыніць гэта", - закрычаў ён. "Вы дазволілі гэтаму здарыцца!"
  
  Я адступіла, каб ніхто з нас не зрабіў таго, аб чым потым пашкадуем. "Я нічога не ведала ні пра спатканні Андрэа, - сказала я яму, - ні аб лютасьці Люсинды".
  
  Холмс глыбока ўздыхнуў. “Не, - сказаў ён, - вы не маглі прадухіліць забойства, але вы маглі прадухіліць самагубства Люсі. Відавочна, вы ведалі, што яна задумала".
  
  "Вы прыпісваць мне прадбачанне, якім я не валодаю", - сказаў я яму.
  
  "Вы даволі ясна далі зразумець, што яна мела на ўвазе праз гадзіну пасля здарэння", - сказаў ён. "Чаму вы не маглі примчаться сюды раней?"
  
  "Я не ведаю", - сказаў я яму. "Пакуль ты не распавёў мне, што яна табе сказала, мне не прыходзіла ў галаву—"
  
  "Гэта не ўдарыла цябе!"
  
  “ Вы самі гаварылі з ёй, - сказаў я, - і ўсё ж ні аб чым не здагадаліся.
  
  "Я не ведаў таго, што ты ведаеш", - сказаў ён. “Я быў дурнем. Але ты — кім ты быў?"
  
  У мяне не было для яго адказу. Магчыма, мне трэба было здагадацца, што задумала Люсі. Магчыма, я сапраўды здагадаўся. Магчыма, на нейкім падсвядомым узроўні я ўзважваў варыянты таго, што яна скончыць з сабой або паўстане перад англійскімі прысяжнымі, а затым аднойчы халодным раніцай яе выведуць на вуліцу, надзенуць на галаву капюшон і обвяжут цяжкай пяньковай вяроўкай вакол шыі, і я пачую, як маладушны святар мармыча ёй пропаведзі, пакуль яны не зачыніць пастку.
  
  
  
  
  
  Праз некалькі хвілін прыбыла паліцыя. На наступны дзень прафесар Мейплз быў вызвалены з-пад варты і вярнуўся дадому. На працягу месяца яны з Крисбоем сабралі рэчы і пакінулі каледж. Хоць афіцыйна аб іх адносінах ніколі нічога не гаварылася, чуткі гналі іх да наступнай пасады ў Maples, а затым і да наступнай, пакуль, нарэшце, яны цалкам не пакінулі Брытанію. Пасля гэтага я згубіў іх след. Холмс пакінуў каледж у канцы семестра. Я мяркую, што пасля гадавога перапынку ён пасля паступіў у Кембрыдж.
  
  Холмс так і не дараваў мяне за тое, што, па яго думку, я здзейсніў. Падобна на тое, ён таксама так і не дараваў прадстаўніцам прыгожага полу грахі Люсинды Мойс. У той час я не ўсведамляў усёй глыбіні яго пачуццяў да яе. Магчыма, ён таксама гэтага не разумеў. Яго пачуццё да мяне выклікае шкадаванне і з гадамі прывяло да некаторых жахлівым абвінавачванняў з яго боку. Я не святы. Сапраўды, так ужо атрымалася, што ў канчатковым выніку я так жа часта апыняўся па той бок закона, як і няма. Мне прыемна называць сябе першым у Англіі злачынцам-кансультантам, паколькі я дазваляю сабе парушаць законы сваёй краіны, каб падтрымаць свае навуковыя пачынанні. Але калі Холмс называе мяне "злачынным Напалеонам", хіба ён, магчыма, не бачыць скрозь туман часу накрытыя коўдрай цела той няшчаснай дзяўчыны, у смерці якой ён вінаваціць мяне? І можа быць, ён разважае аб тым факце, што першая і, магчыма, адзіная жанчына, якую ён калі-небудзь любіў, была няздольная палюбіць яго ў адказ?
  
  У любым выпадку, я раблю апошні строгае папярэджанне тым з вас, хто паўтарае брудныя насмешкі Холмса ў мой адрас у друку або іншым чынам: існуюць пэўныя законы нашай краіны, якія я шчыра прымаю, і законы аб паклёпе займаюць першае месца ў спісе. Беражыцеся!
  
  OceanofPDF.com
  
  
  МІСІС ХАДСОН
  
  Стол быў накрыты, і як раз у той момант, калі я збіраўся патэлефанаваць, увайшла місіс Хадсон з гарбатай і кава. Праз некалькі хвілін яна прынесла абрусы, і мы ўсе селі за стол. Холмс галодны, я цікаўны, а Фелпс ў стане глыбокай дэпрэсіі.
  
  "Місіс Хадсон апынулася на вышыні становішча", сказаў Холмс, адкрываючы страва з куранём ў кары. "Яе кухня крыху абмежаваная, але яна мае такое ж добрае ўяўленне аб сняданку, як і шатландка".
  
  —"Ваенна-марскі дагавор"
  
  
  
  
  аўтар ЛІНДА РОБЕРТСАН
  
  
  
  
  
  Місіс Хадсон Аддаецца Ўспамінам
  
  У рамках працягваецца серыі "Незаўважаныя гераіні" ангельскага часопіса Fireside Magazine я нядаўна ўзяла інтэрв'ю ў місіс Джын Хадсон, некалі домовладелицы і ахмістрыні знакамітага дэтэктыва-кансультанта Шэрлака Холмса і яго сябра і хроникера доктара Джона Ватсана. Пасля таго, як містэр Холмс адмовіўся ад вышуку ў карысць больш спакойнай жыцця - гадоўлі пчол у Суррее, місіс Хадсон прадала свой дом на Бэйкер-стрыт, 221, дзе адбывалася так шмат прыгод, апісаных доктарам Ватсана, і пераехала ў катэдж у Пертшире.
  
  Пагодлівым травеньскім днём я прайшоў пешшу ад чыгуначнага вакзала да яе дома. Падышоўшы да садовай брамкі, я пачуў нізкі брэх, за якім рушыла ўслед пагрозлівае гырканне. На сцежцы за імі ажно скурчыўся велізарны чорны сабака, оскалив зубы ў пераканаўчай гырканнем. Я разважаў, як адгаварыць яго ад таго, каб пералезці праз плот і мне ўчапіцца ў горла, калі з-за дома з'явілася жанчына і паклікала мяне. “Добры дзень! Вы, павінна быць, міс Ганн. Я місіс Хадсон. Калі ласка, ўваходзіце. Усё ў парадку, Ота, яна мой сябар. Ота прыціх і адышоў у бок ад дарожкі, калі я адкрыла брамку, але з падазрэннем ішоў за мной, пакуль я ішла праз маленькі, поўны кветак сад і вынікала за місіс Хадсон ў катэдж. Апынуўшыся ў гасцінай, ён з уздыхам плюхнуўся на кілімок ля каміна, дзе і ляжаў, назіраючы за намі, і час ад часу віляючы хвастом, калі місіс Хадсон кідала на яго погляд.
  
  Нягледзячы на свае гады, якія, па яе прызнанні, "далёка за шэсцьдзесят", місіс Хадсон - вялікая жанчына, высокая і энергічная, яе сівыя валасы апраўляюць добрае і жыццярадасны твар. За гарбатай са парэчкавы пірагом, які яна падала ў сваёй ўтульнай гасцінай, у нас адбыўся наступны размову:
  
  Э. Ф. Прыемна пазнаёміцца з вамі. Я адчуваю, што ў пэўным сэнсе ўжо ведаю вас, пасля прачытання апавяданняў доктара Ватсана. Мне вельмі шкада, што я прапусціў наведванне Бэйкер-стрыт, 221Б, але ў вас тут цудоўнае месца. Такое прыгожае асвятленне, а сад проста патанае ў кветках. І Ота, безумоўна, ўражлівая сабака. Вы, павінна быць, адчуваеце сябе ў поўнай бяспецы, калі ён ахоўвае ваш дом.
  
  Місіс Х. Дарагі Ота, баюся, лаяльны да агіднасці. Даруй, калі ён напалохаў цябе. Яго падарыў містэр Холмс пасля таго, як я пасяліўся тут. "Магчыма, у нас усё яшчэ ёсць ворагі", - сказаў ён, хоць ён ужо даўно сышоў з дэтэктыўнай працы. Я цаню яго дабрыню, але не магу сказаць, што моцна непакоюся аб такіх рэчах. Але наконт Бэйкер—стрыт - вам не трэба турбавацца аб тым, што вы яе прапусцілі. У доме не было нічога выключнага, за выключэннем яго сувязі з містэрам Холмсам. За апошнія некалькі гадоў у нас было так шмат турыстаў, якія зазіралі ў вітрыны і патрабавалі, каб іх пусцілі, як быццам мы былі музеем. Шкада, што тады ў мяне не было Ота. Ведаеце, ён сабака Баскервіляў. Вы памятаеце гісторыю доктара Ватсана?
  
  Э. Ф. О, вядома. Але я думаў, што ў Баскервіляў была толькі адна Сабака, і яе забілі ў канцы.
  
  Місіс Х. Ну, і ды, і няма. Як аказалася, з Сабакам была невялікая гісторыя. Я думаю, містэру Холмсу было трохі не па сабе з-за таго, што прыйшлося застрэліць яго, а таксама трохі цікава даведацца аб паходжанні такога незвычайнага жывёлы. Пасля таго, як таямніца была раскрытая, містэр Холмс нанёс яшчэ адзін візіт дылера, які прадаў сабаку гэтаму жахлівае містэру Стэплтону, і высветліў, дзе яны яе ўзялі. Здарылася так, што сабака была родам з вёскі Джайлс-Тор, размешчанай усяго ў дваццаці мілях або каля таго ад Баскервіль-Холу. Іх там дзясяткі. Жыхары вёскі кажуць, што яны адбыліся ад паляўнічых сабак, завезеных адным з рыцараў Вільгельма Заваёўніка — Жилем з як-то там Сюр-Мер, які пасяліўся там. Яго род вымер стагоддзі таму, але сабакі квітнелі. Пасля таго, як легенда аб Ганчака распаўсюдзілася па акрузе, мясцовыя жыхары сталі называць іх баскервильскими ганчакамі. Жыхары вёскі думаюць, што сэр Х'юга і яго людзі, верагодна, бачылі вандроўнага баскі. На самай справе большасць прадстаўнікоў гэтай пароды тыгровыя. Толькі прыкладна кожны дзесяты чорны, як тутэйшая ганчак або ота.
  
  Гэта адна з рэчаў, па якіх я сумую, калі містэр Холмс побач. Ён так шмат ведае! Здавалася, я заўсёды пазнаю што-то дзіўнае і новае аб гэтым свеце.
  
  Э. Ф. ці Часта вы атрымліваеце весткі ад містэра Холмса?
  
  Місіс Х. О, так. Мы засталіся добрымі сябрамі. Ён піша і дасылае мне мёд з сваіх вулляў і часам наносіць візіт, калі прыязджае ў Шатландыю. Я думаю, вясковая жыццё ў Суррее яму па душы. Ён здаецца больш ўлагоджаным і кажа мне, што цяпер чытае і праводзіць хімічныя эксперыменты ў сваё задавальненне.
  
  
  
  Э. Ф. Вы не ведаеце, ці займаецца ён да гэтага часу які-небудзь дэтэктыўнай працай?
  
  Місіс Х. Я ў гэтым упэўнены. Часам ён прыходзіць як-то нечакана, ведаеце, як быццам яго выклікалі сюды без папярэджання. І ў такіх выпадках ён быў трохі скрытны адносна прычын свайго прыезду ў Шатландыю — і ў яго быў такі погляд у вачах.
  
  Э. Ф. Які погляд?
  
  Місіс Х. Я не зусім памятаю, як выказаўся доктар Ватсан — ён апісаў гэта значна лепш, чым я магу. Той бляск, які раней казаў нам пра тое, што, як любіў выказвацца містэр Холмс, "гульня пачалася".
  
  Э. Ф. Ён сказаў, што робіць?
  
  Місіс Х. Вельмі мала. Ён заўсёды быў вельмі стрыманы ў сваёй дэтэктыўнай працы. Але я мяркую, што ўрад часам звяртаецца да яго. Аднойчы, калі ён прыехаў сюды, ён вяртаўся з якога-то заданні для Марскога Лорда на Гебрыдскія астравах.
  
  Э. Ф. А што чуваць ад доктара Ватсана?
  
  Місіс Х. Часам піша яго жонка. Ён таксама на пенсіі, і місіс Уотсан кажа, што яго часта турбуе баявое раненне ў нагу - ці гэта было ў плячо? Я не магу ўспомніць. Мы з доктарам Ватсана не былі настолькі блізкія. Я была для яго проста домовладелицей, фігурай на заднім плане, на самай справе - што і да лепшага, улічваючы ўсе абставіны. Якімі б раздражняльнымі ні былі наведвальнікі Бэйкер-стрыт у пошуках містэра Холмса, я з цяжкасцю ўяўляю, як бы я паставіўся да таго, што сам стаў знакамітым.
  
  Э. Ф. Гэта з-за наведвальнікаў вы беглі ў вёску ў Шатландыі пасля тых гадоў, праведзеных у Лондане?
  
  Місіс Х. О, не, я нарадзілася і вырасла ў Перте, так што прыезд сюды сапраўды быў чым-то накшталт вяртання дадому. У мяне ёсць сям'я паблізу — у маёй сястры і яе мужа ёсць паб у Вілідж, а яшчэ адзін брат жыве ў Блэр Атол, і, вядома, ёсць розныя пляменніцы і іх дзеці. І пасля жыцця ў гарадах я адчуў, што перамены ў краіне будуць доўгачаканымі.
  
  Э. Ф. ці Так гэта? Я ведаю некаторых лонданцаў, якія ніколі не маглі адчуваць сябе камфортна за межамі горада.
  
  Місіс Х. Спатрэбілася некаторы час, каб прывыкнуць да цішыні. Але я па-ранейшаму занятая царкоўнымі кірмашамі, дабрачыннасцю і клапачуся пра дзяцей сваіх пляменніц, а таксама вучуся вырошчваць гародніну і рабіць варэнне. У нашы дні я сапраўдная вясковая лэдзі. З'еш яшчэ парэчкавы пірага. Гэта быў адзін з любімых тартоў доктара Ватсана.
  
  Э. Ф. Дзякуй, я, мабыць, вазьму яшчэ кавалачак. Як Шэрлак Холмс наогул стаў вашым жыхаром?
  
  
  
  Місіс Х. О, самым звычайным чынам, адгукнуўшыся на маё аб'яву аб здачы пакояў. Цяпер, калі я думаю пра гэта, які гэта быў жудасны год!
  
  Э. Ф. Аб божа,што здарылася?
  
  Місіс Х. Шмат чаго. Горш за ўсё было тое, што бедны Гары — мой муж — збег на Кантынент, таму што за ім палявала паліцыя.
  
  Э. Ф. У самай справе! Чаму?
  
  Місіс Х. Яны падазравалі яго ў датычнасьці да ведерному крамы ў Эдынбургу, які скончыўся вельмі дрэнна. Я так хвалявалася.—
  
  Э. Ф. Магазін тавараў для дома? Што гэта?
  
  Місіс Х. Гэта былі нейкія людзі, якія прадавалі акцыі залатога рудніка ў Канадзе.
  
  Э. Ф. Я не разумею. Што ў гэтым дрэннага?
  
  Місіс Х. Я не вельмі добра памятаю дэталі. Альбо там не было ніякага золата, альбо там не было рудніка, я не памятаю, чаго менавіта.
  
  Э. Ф. Божа мой! Як атрымалася, што вашага мужа западозрылі ў датычнасці да гэтага?
  
  Місіс Х. Ну, ён быў, так сказаць, у гэтай сферы дзейнасці.
  
  Э. Ф. Ваш муж быў ашуканцам?
  
  Місіс Х. Грубае слова, але, не надаючы гэтаму занадта вялікага значэння, я выказаў здагадку, што менавіта такім ён і быў. Ён быў "ў гульні", як яны гэта называлі. Гэта азначае, што ён быў чалавекам, годным даверу, і даволі добры ў гэтым. Ніколі ні за што не быў асуджаны, хоць паліцыя Англіі, Шатландыі, Ірландыі і Уэльса мела на яго, час ад часу, на працягу трыццаці гадоў.
  
  Э. Ф. Божа мой, і цябе не турбавала, што ты замужам за ім?
  
  Місіс Х. Шчыра кажучы, няма, калі не лічыць турботы з-за рызыкі. Не, Гары ніколі ні да каго не ўжываў гвалту, а што тычыцца грошай, якія ён браў — ну, я шатландзец, а людзі, у якіх ён браў, былі ў асноўным англічанамі і багатымі. Наколькі я разумею, ім давядзецца за многае адказаць. Маіх бабулю і дзядулю выгналі з фермы ў Клиренсе, і яны страцілі ўсё, што ў іх было. Многія людзі, падобныя ім, памерлі ад голаду ці былі вымушаныя эміграваць. Два брата маёй бабулі адплылі са сваімі сем'ямі ў Новую Зеландыю, але іх карабель загінуў у моры. Кажуць, мая бабуля памерла ад разрыву сэрца, калі пачула гэтую навіну. Мой дзядуля адправіўся пешшу са сваімі дзецьмі — маёй маці, яе сястрой і братам — у Перт і знайшоў працу на млыне. Мой бацька таксама быў рабочым на фабрыцы, але ён пачаў піць і быў забіты ў бойцы. Так што мая маці падтрымлівала нас, займаючыся мыццем, і мы з сёстрамі працавалі разам з ёй. Мы працавалі з світання і далёка за поўнач, і ў нас рэдка была цёплая адзенне ці дастаткова ежы. Наколькі я разумею, Гары забраў толькі тое, што ангельцы і ўладальнікі зямлі і млыноў забралі ў нас. Кажу вам, міс, пасля таго, як мы з Гары пажаніліся, пакуль была жывая мая маці, я кожны месяц дасылаў ёй грошы, каб яна магла мець некаторыя выгоды, якія не магла сабе дазволіць, калі мы былі дзецьмі. І я адчуваў, што тое, што я даваў ёй, было не больш таго, што ей належала.
  
  Э. Ф. Божа мой, як ты прайшла шлях ад тых пачаткоўцаў да лонданскай домовладелицы?
  
  Місіс Х. У пэўным сэнсе мне пашанцавала. Я была жывой дзяўчынай, з прыемным пеўчага голасу і здольнасцю да міміцы. Калі я не дапамагала маме сціраць і гладзіць, я падзарабляла спевам на вуліцы. Потым сябар майго дзядзькі, які працаваў у тэатры, парэкамендаваў мяне мэнэджэра. Я вучыўся там, больш ці менш, спяваў у перапынках паміж выступамі, каб ўтрымаць публіку на сваіх месцах, пакуль кандытары працавалі ў праходах. Калі я стаў старэй, я гуляў характэрныя ролі. А потым я сустрэла Гары.
  
  Э. Ф. Як вы пазнаёміліся з Гары... э-э, містэрам Хадсанам?
  
  Місіс Х. Ён таксама быў акцёрам, гастраляваў з трупай з Лондана. Мы пазнаёміліся праз аднаго, і ён заляцаўся за мной. Вярнуўшыся ў Лондан, ён паслаў за мной, і там мы пажаніліся. Але некалькі месяцаў праз тэатральная трупа распалася, і мы абодва засталіся без працы. На шчасце для нас, прыкладна ў гэты час з'явіўся стары сябар Гары і пазнаёміў яго з давернай гандлем. Гэта быў выдатны і пацешны ірландзец па імя О'браэн, спачын гасподзь яго душу. Гары захапіўся гульнёй — дапамог яго акцёрскі вопыт - і ў яго нядрэнна атрымлівалася.
  
  Э. Ф. Вы працавалі з містэрам Хадсанам паводле яго, э-э, прафесіі?
  
  Місіс Х. Спачатку адзін ці два разы, паволі. Але Гары гэтая ідэя не спадабалася. Гэта можа здацца дзіўным, улічваючы, як ён зарабляў на жыццё, але ён прагнуў рэспектабельнасці. Ён быў кокнуць па нараджэнні і выхаванню, але ў яго заўсёды было імкненне да лепшага жыцця. Асабліва пасля нараджэння маленькага Гары, ён трымаў нас далей ад сваіх дзелавых адносін. Гэта была ідэя Гары - купіць нам дом на Бэйкер-стрыт асабліва пасля ўдалага выйгрышу. Ён казаў, што дом і я былі яго страхоўкай і пенсіяй. "Я ведаю, што калі я вырашу адпачыць ад сваіх прац, у мяне будзе мой боні Джын, да якой я змагу вярнуцца дадому", - казаў ён мне. "І калі здарыцца горшае, у цябе, па меншай меры, будзе жыллё і даход для сябе і дзіцяці". Гары заўсёды быў добрым чалавекам, па-свойму.
  
  Але вы хацелі б ведаць, як я пазнаёміўся з містэрам Холмсам і доктарам Ватсана. Што ж, як я ўжо сказаў, для нас гэта былі цяжкія часы. Я жыў у страху, што Гары зловяць і будуць судзіць за забойства, і я шчыра сумняваўся, ці ўбачу я яго калі-небудзь зноў.
  
  Э. Ф. Божа мой! Забойства?
  
  Місіс Х. Ды. Гэта было дрэнная справа. Баронет — сэр Радэрык Пара, калі я правільна памятаю, — быў забіты, і гісторыя заключалася ў тым, што ён быў бейтс, які раскрыў афёру і быў забіты, таму што пагражаў звярнуцца да закона. Нейкі персік тут, у Лондане, сцвярджаў, што Гары быў адным з людзей, уцягнутых у гэтую афёру.
  
  Э. Ф. Які жах! Але што вы маеце на ўвазе, калі кажаце, што сэр Радэрык быў бейтса?
  
  Місіс Х., што ён быў адным з падманутых людзей.
  
  Э. Ф. Божа мой! А што такое персік?
  
  Місіс Х. О, дарагая, баюся, я даю вам адукацыю ў духу крымінальных колаў! Персік — гэта стукач, паліцэйскі інфарматар - злачынец, які ходзіць паўсюль і даносіць паліцыі аб тым, што намышляюць яго таварышы-злачынцы.
  
  Э. Ф. Навошта камусьці гэта рабіць? Пастаянна чуеш пра гонару сярод злодзеяў, ці ведаеце, і ўсё такое.
  
  Місіс Х. О, у злачынным элеменце мала гонару. Персік звычайна даносіць на сваіх таварышаў, каб дамагчыся ласкі ад паліцыі і суддзі за свае ўласныя злачынствы. На самай справе гэты чалавек нічога не ведаў, але інспектар Грегсон на працягу многіх гадоў спрабаваў злавіць Гары і быў толькі гатовы паверыць яму. Бедны Гары настойваў мне, што ён не мае да гэтага ніякага дачынення і што ў "Ліверпулі" ён займаецца зусім іншай гульнёй. Але, вядома, ён не мог сказаць пра гэта інспектару Грегсону, таму яму давялося знікнуць з вачэй далоў, інакш яго арыштавалі.
  
  Потым, у дадатак да ўсяго іншага, я страціў свайго жыхара, містэра Постлтуэйта. Яго злавілі на крадзяжы з тэатра, якім ён кіраваў, — ён збег пасярод ночы, хто завінаваціўся вялікую частку квартальнай арэнднай платы. Інспектары Скотленд-Ярда цэлымі днямі гойсалі па хаце, абшукваючы яго пакоі ў пошуках доказаў, якія паказваюць на тое, куды ён дзеўся, і даймалі мяне і маю бедную дзяўчынку, пакуль яна не прыстрашыла падаць у суд. І Грегсон падазраваў, што Гары нейкім чынам прыклаў да гэтага руку. Прыкладна год праз, яны знайшлі Постлетуэйта дзе-то ў Ёркшыры. Я ўпэўнены, што містэр Холмс схапіў бы яго значна раней, калі б да яго звярнуліся. Мы з ім раз ці два пагаварылі аб Постлтуэйте, і містэр Холмс выказаў здагадку, што ён не з'ехаў бы з Англіі. Я не магу ўспомніць чаму — калі Постлетуэйта сапраўды знайшлі, я падумаў, што гэта проста ўдалая здагадка. Але, як я ўжо казаў, прайшоў месяц ці больш, перш чым шуміха сціхла настолькі, што я змог абвясціць, што пакоі здаюцца ў арэнду. Я ўжо тады баяўся, што нікому не спатрэбяцца пакоя ў маім доме, улічваючы тое ўвагу, якое мы прыцягвалі да сябе з боку паліцыі. Я быў шчыра ўдзячны, калі з'явіўся містэр Холмс.
  
  Э. Ф. Я б выказаў здагадку, што так, пасля ўсяго гэтага. Якой была ваша першая сустрэча з ім?
  
  Місіс Х. Я памятаю, што ён прыходзіў паглядзець пакоя і быў зацікаўлены ў тым, каб зняць іх, але сказаў, што яму спатрэбіцца іншы жыхар, каб падзяліць выдаткі. Ён вярнуўся на наступны дзень з доктарам Ватсана на буксіры, і яны тут жа знялі пакоя.
  
  Э. Ф. Якім было ваша першае ўражанне пра Шэрлака Холмса?
  
  Місіс Х. Джэнтльмен з прыемнымі манерамі, але трохі чапурыстая і адчужэнне. Я хацеў бы сказаць, што ўбачыў у ім што-нешта такое, што наводзіла на думку аб велічы, але, шчыра кажучы, ён быў проста высокім, хударлявым маладым чалавекам, трохі афіцыйным і адхіленым, з даволі напышлівым паводзінамі. Наогул-то, спачатку я больш сімпатызаваў доктару Ватсону. У яго былі больш прыязныя манеры, хоць я думаю, што ён быў трохі шакаваны, калі даведаўся, як муж яго кватэрнай гаспадыні зарабляе сабе на жыццё. Містэр Холмс, аднак, быў значна больш стромкім персанажам. Нават тады, я не думаю, што яго можна было чым-небудзь здзівіць.
  
  Э. Ф. Павінна быць, было даволі непрыемна мець Холмса ў якасці жыхара — дзіўныя людзі, навещающие ў любы час сутак, хімічныя эксперыменты, перастрэлкі, падазраваныя, цікавыя фота з вокнаў, і таму падобнае.
  
  Місіс Х. Не зусім. У мяне былі іншыя жыхары, якія, па меншай меры, так жа стараліся. Напрыклад, Постлтуэйт. А яшчэ быў Вялікі Панці, пажыральнік агню. Аднойчы ўвечары, за вячэрай выпіўшы занадта шмат віна, ён вырашыў папрактыкавацца ў новым эфекце ў сваіх пакоях і падпаліў шторы. Нам пашанцавала, што ўвесь дом не згарэў дашчэнту. І там быў пане Флерон са сваім удавам, які збег і з'еў адну з котак. Містэр Холмс быў на самай справе даволі ручным па параўнанні з імі. І, вядома, ён заўсёды плаціў за рамонт. І ён аказаў нам з Гары вялікую паслугу неўзабаве пасля пераезду.
  
  Э. Ф. Што гэта было?
  
  Місіс Х. Ён зняў з Гары падазрэнні ў забойстве. Ён даведаўся пра гэта сам. Я не расказала ні яму, ні доктару Ватсону аб праблеме беднага Гары. У рэшце рэшт, яны былі джэнтльменамі, і я не думаў, што ім спадабаецца вестку аб тым, што муж іх кватэрнай гаспадыні - злачынец, якога шукае паліцыя. Думаю, я патлумачыў адсутнасць Гары тым, што сказаў што-то аб тым, што ён падарожнічае. Але аднойчы, калі ў доктара Ватсана не было дома, калі я прыносіла містэру Холмсу сняданак, ён раптам сказаў мне: "Місіс Хадсон, як бы вы паставіліся да таго, каб зноў убачыць свайго мужа тут, у Лондане?"
  
  Я не была ўпэўненая, да чаго ён хіліць, таму проста сказала што-то аб тым, што мне заўсёды прыемна, калі праца містэра Хадсона дазваляе яму праводзіць час са сваёй сям'ёй.
  
  "Місіс Хадсон," сказаў ён, - я ведаю, што ваш муж хаваецца з-за праблем з законам. Інспектар Грегсон палічыў патрэбным распавесьці мне пра містэрам Хадсон і забойстве сэра Радэрыка Пара неўзабаве пасля таго, як я зняў гэтыя пакоі. Я прагледзеў некалькі паведамленняў пра гэта ў эдынбургскі газетах і ўзяў на сябе смеласць напісаць аднаму майму знаёмаму тамтэйшаму паліцэйскаму інспектару. З таго, што я даведаўся аб гэтай справе, я мяркую, што заява вашага мужа аб тым, што ён невінаваты ў забойстве, магчыма, заслугоўвае разгляду.
  
  “ Сэр? - Перапытаў я, але адчуў, што вось-вось ўпаду ў прытомнасць ад страху. Я ведаў, што містэр Холмс разумны і пачынае рабіць сабе імя як дэтэктыў. Але я не мог сказаць, ці магу я давяраць яму. Наколькі я ведаў, ён працаваў з паліцыяй, каб затрымаць Гары, і спадзяваўся заваяваць маё давер, каб высачыць яго. І, па праўдзе кажучы, нават у мяне былі толькі словы Гары аб тым, што ён не быў часткай гэтага плана. Гары быў не з тых, хто кажа аб тым, што ён задумаў. "Калі ты не ведаеш, табе не трэба хлусіць", - часта казаў ён мне.
  
  "Місіс Хадсон, калі ласка, сядайце", - сказаў містэр Холмс, і я села на крэсла містэра Ватсана за сталом, спрабуючы вырашыць, што рабіць далей. Містэр Холмс здзівіў мяне дабрынёй свайго тоны. "Я бачу, ты неахвотна давяраеш мне ў гэтым," сказаў ён, гледзячы мне ў вочы, " але я дзейнічаю шчыра. Ты адзін, і я б не аддаў цябе. Акрамя таго, " працягваў ён з агеньчыкам у вачах, - улічыце той факт, што калі б я гэта зрабіў, мне прыйшлося б шукаць іншае жыллё, і доктар Ватсан ніколі б мне гэтага не дараваў.
  
  Я злёгку ўсміхнуўся на гэта, і ён працягнуў. "Я так разумею, што ў вас ёсць спосаб зносін з містэрам Хадсанам".
  
  Я падумаў пра гэта імгненне, а затым вырашыў, што магу давяраць яму, па меншай меры, настолькі. "Так," сказаў я, "я магу перадаць яму паведамленне".
  
  “Ну, тады чаму б не дазволіць яму вырашаць? Адпраў яму ліст і прыкладзі да яго вось гэта." І ён падышоў да свайго стала, напісаў некалькі слоў на аркушы паперы, склаў яго і працягнуў мне.
  
  Э. Ф. Што ён напісаў?
  
  Місіс Х. Я пачакала, пакуль не спушчуся ўніз, каб зірнуць на газету, хоць ён і не забараняў гэтага рабіць. Ён напісаў кароткую запіску: “Містэр Хадсон: Калі вы сапраўды не вінаватыя ў смерці сэра Радэрыка Пара, я гатовы паспрабаваць апраўдаць вас, але мне спатрэбіцца ваша дапамога. Калі вам патрэбна мая дапамога, сустрэньце са мной у зручнае для вас час і ў абраным вамі месцы — з Шэрлакам Холмсам.
  
  Ну, лісты, якія мы з Гары пісалі адзін аднаму, ішлі вакольным шляхам, таму што мы баяліся, што паліцыя можа сачыць за тым, адпраўляў я яму якія-небудзь лісты ці атрымліваў іх ад яго. Я аддаў ліст з запіскай містэра Холмса містэру Макбиту, нашаму мясніка. Містэр Макбит быў сябрам Гары, і ён перадаў мае лісты іншаму сябру Гары, містэру Деланью, які гандляваў віном. Делань адправіў іх да запатрабавання ў горад у Італіі, дзе спыніўся Гары. Адказы Гары — пад імем П'етра Руволо, калі я памятаю, — былі адпраўленыя ў Делань на апеку яго замежнага пастаўшчыка ў Кале. Гары распавёў мне ўсё гэта пазней; у той час я не ведаў, як да яго траплялі лісты ад мясніка. У нас з містэрам Макбитом быў код, калі прыйшоў ліст ад Гары. Калі я хадзіла выбіраць мяса для нашага вячэры, ён казаў, што ныркі ў той дзень былі асабліва смачнымі, каб я ведала, што ліст будзе дастаўлена ў той дзень, і абавязкова вскрою пасылку сама, а не дазволю гэта зрабіць дзяўчыне.
  
  Прайшлі тыдні, перш чым я атрымаў адказ на запіску містэра Холмса. Затым мне прыйшоў ліст ад Гары з укладзенай у яго запіскай, адрасаванай містэру Холмсу. Містэр Холмс паказаў яго мне. У ім гаварылася: “Паважаны сэр, я цаню вашы намаганні ад майго імя. Я прабуду ў Парыжы тыдзень, пачынаючы з 15 верасня. На вуліцы Эколь ёсць кафэ Le Chien Sourd. Скажыце гаспадару, месье Ўлонні, хто вы такі, і ён пашле за мной.
  
  Э. Ф. Божа мой, якая інтрыга! Ды гэта ж як шпіёнская гісторыя!
  
  Місіс Х. Што ж, дарагі Гары таксама трохі паўтарыў гэта пазней у сваім жыцці. Аднак, працягваючы, містэр Холмс прачытаў запіску і вывучыў паперу, сказаўшы толькі "хм" і "сапраўды". Я прапанаваў аплаціць яго праезд да Парыжа, але ён адмовіўся. Аднак перад ад'ездам містэр Холмс папрасіў у мяне фатаграфію Гары. Адзінае, што ў мяне было, было з яго акцёрскіх часоў — Гары не хацеў, каб яго фатаграфіі валяліся паўсюль, — але я аддаў іх містэру Холмсу з такім падрабязным апісаннем, якое толькі мог. Яго не было некалькі дзён. Вярнуўшыся, ён сказаў мне: “Місіс Хадсон, я пазнаёміўся з вашым мужам, і ён выдатны, інтэлігентны чалавек, нягледзячы на сваю няўдалую прафесію ". Ён больш нічога не сказаў аб гэтай сустрэчы, але праз некалькі дзён зноў з'ехаў, які суправаджаецца доктарам Ватсана. Прайшло больш за тыдзень, перш чым яны вярнуліся. Бедны доктар Ватсан выглядаў змардаванай і сказаў што-то аб тым, што ніколі ў жыцці яго так не люляе. Але містэр Холмс быў увесь у агні і насцярожаны, як сабака, якая ўзяла след. Ён паклікаў мяне да сябе і сказаў: “Місіс Хадсон, твой муж прыедзе сюды наступным вечарам ці двума, свайго роду інкогніта. Твая дзяўчына, верагодна, пазнае яго?
  
  “ Верагодна, няма, калі ён переодет, сэр, але я не магу быць упэўнены.
  
  Ён на імгненне задумаўся і сказаў: “Тады пераканайся, што менавіта ты адкрыеш дзверы. Калі ён прыйдзе, ён спытае пра мяне. Калі вы даведаецеся яго, не падавайце выгляду, але скажыце яму, што марак зараз прыйдзе, і праводзіце яго наверх, як калі б ён быў незнаёмцам.
  
  Я не спаў ні ў тую, ні ў наступную ноч. А на другую ноч, дзе-то пасля дзесяці, пачуўся званок у дзверы, і я пабег адкрываць. У пярэдні пакой увайшоў устрывожанага выгляду мужчына, паставіў сакваяж і, зняўшы капялюш і расшпіліўшы паліто, ціхім, даволі збянтэжаным голасам спытаў пра містэрам Холмса. "Я мяркую, ён чакае мяне", - сказаў ён. На ім быў каўнерык святара, у яго былі рудаватыя бакенбарды і махры валасоў вакол лысіны. Мне спатрэбілася імгненне, каб даведацца ў гэтым чалавеку Гары, але, як бы цяжка гэта ні было, я не падаў выгляду, што ведаю яго, а праводзіў яго наверх і распавёў, што містэр Хоумс прасіў расказаць пра маракі. "О, добра", - прамармытаў ён і зірнуў на мяне з намёкам на ўсмешку.
  
  Холмс адкрыў дзверы і ўпусціў яго. Праз некалькі хвілін доктар Ватсан спусціўся па лесвіцы і сказаў: “Я схаджу за іншым наведвальнікам, місіс Хадсон. Містэр Холмс хацеў бы, каб вы пасядзелі і пачакалі нашага вяртання.
  
  Як бы я ні быў устрывожаны, стомленасць адолела мяне, і я заснуў у сваім крэсле. Мяне разбудзіў гук поворачиваемого ў замку ключа доктара Ватсана. З доктарам Ватсана быў высокі мужчына, апрануты ў працоўныя штаны і матроскі бушлат, з фуражкай у руках. Ён быў стары, але моцна складзены, з вуглаватымі рысамі асобы і цвёрдым прамым позіркам. "Місіс Хадсон, гэта Пітэр Мудзі", - сказаў доктар Ватсан. "Не маглі б вы, калі ласка, падняцца з намі наверх?" Зусім збянтэжаны гэтым момантам, я рушыў услед за імі.
  
  Калі мы падняліся па лесвіцы, на пляцоўцы з'явіўся містэр Холмс. “ А, містэр Мудзі! - павітаў ён яго. “ Заходзьце. місіс Х., ці магу я пагаварыць з вамі? Калі доктар Ватсан і містэр Мудзі прайшлі ў гасціную, Холмс застаўся са мной у холе і прашаптаў: “Вельмі важна, каб містэр Мудзі не ведаў, хто такі містэр Хадсон, да адпаведнага моманту. Калі ласка, не кажы яго імя або свайго ўласнага, пакуль я табе не скажу.
  
  Пакой была ярка асветлена. Гары сядзеў там, скінуўшы аблічча вікарыя, яго лысіна і бакенбарды зніклі. Ён устаў, калі я ўвайшоў, але не падаў выгляду, што пазнаў мяне. Нягледзячы на тое, што я ведаў, што гэта было часткай плана містэра Холмса, было крыху няёмка бачыць, як ён паводзіць сябе як незнаёмы. доктар Ватсан сеў, і містэр Холмс запрасіў містэра Мудзі сесці таксама. "І, мэм, ці не маглі б вы, калі ласка, прысесці вунь там?" сказаў ён, паказваючы на крэсла побач з Гары.
  
  Калі мы ўсе расьселіся, містэр Холмс пачаў гаварыць. “Містэр Мудзі велікадушна прарабіў доўгі падарожжа сюды з Шэтландскіх выспаў, каб падзяліцца з намі сваімі унікальнымі ведамі аб некаторых падзеях, якія адбыліся ў Эдынбургу ў мінулым годзе. Містэр Мудзі, не будзеце ці вы ласкавы?
  
  Пітэр Мудзі уздыхнуў і апусціў погляд на свае грубыя рукі, усё яшчэ трымаючы кепку, затым зноў перавёў погляд на нас і з рашучым выглядам загаварыў на шетландском гаворцы, такім густым, што нават мне часамі было цяжка яго разабраць. "Гэтую гісторыю цяжка распавядаць, і яшчэ цяжэй пражыць", - сказаў ён. “Некалькі гадоў таму мая адзіная дачка Элізабэт пакінула наш дом у Леруике, каб паступіць на службу ў Эдынбург. Яна была нашай малодшай, дзіцем нашай старасці і вельмі дарога нам. Яна была добрай дзяўчынай, але жыццё на Шэтландскіх выспах не падрыхтавала яе да жыцця ў вялікім горадзе, і яна стала ахвярай сэра Радэрыка Пара. Ён спакусіў яе абяцаннямі ажаніцца, а затым кінуў, калі яна сказала яму, што чакае дзіця. Яе сорам быў так вялікі, што яна ледзь не памерла з голаду, замест таго, каб расказаць нам, што з ёй стала, але сяброўка пачула аб тым, што здарылася, і даслала нам вестачку, і я паехала ў Эдынбург і прывезла яе і дзіцяці дадому. Маё беднае дзіця! Яна была прыгожай маладой жанчынай, але калі я знайшоў яе, яна была такой бледнай і худы, і яе дух быў зламаны, сэр. Ён спыніўся, і яго рукі сціснулі фуражку, як быццам збіраліся разарваць яе напалам. “Ліззі і яе дзіця засталіся са мной і маёй жонкай, але яна захварэла на сухоты, калі была ў патрэбе ў Эдынбургу. Яе дзіця захварэў і памёр, і я падумала, што гэта міласэрнасць, хай даруе мяне Бог, улічваючы, як ён з'явіўся на святло. Што тычыцца Ліззі, то, хоць мы клапаціліся аб ёй, як маглі, у мінулым годзе яе забрала сухоты. Калі яна памерла, я страціў розум ад гора. Я быў карабельным цесляром, але быў ужо занадта стары, каб выходзіць у мора, і ўсё, аб чым я мог думаць, - гэта знайсці сэра Радэрыка, калі ён усё яшчэ быў жывы, і знішчыць яго, як сабаку, якой ён быў. Прабачце, сэр, але я так злуюся, калі думаю аб ім...
  
  "Усё ў парадку," сказаў містэр Холмс. “ Працягвайце.
  
  “ Добра. Ну, у сэра Радэрыка была сее-якая ўласнасць за межамі Стэрлінгаў, але ў той час ён праводзіў шмат часу ў Эдынбургу. Я даведаўся, дзе ён спыніўся, і пачаў ісці за ім на адлегласці, адсочваючы яго перамяшчэння і вышукваючы прыдатны момант, каб сустрэцца з ім тварам да твару. Неўзабаве я выявіў, што ён амаль кожны дзень хадзіў у офіс "Юкон энд Макензі Майнинг компані" і, здавалася, праводзіў шмат часу з іншым чалавекам з гэтага офіса па імя Стритч, які, мяркуючы па яго акцэнту, быў родам з Канады. Парр быў буйным, грубым задзіракі, і Стритч, здавалася, трохі пабойваўся яго.
  
  “Пакуль я заставаўся ў Эдынбургу і назіраў за сэрам Родериком, мой розум пачаў распагоджвацца, і я зразумеў, што ён быў не больш чым чванливым хуліганам, наўрад ці якія стаяць таго, каб яго павесілі, і якія пакінулі маю бедную жонку ў яшчэ большае гора. Але ў той жа час я пачаў падазраваць, што ён і гэты хлопец, Стритч, намышляюць нешта нядобрае. Сэр Радэрык праводзіў шмат часу за выпіўкай у пабе побач з офісам горназдабыўной кампаніі, так што я таксама пачаў праводзіць час там. Калі ён быў п'яны, што здаралася часта, ён дазваляў сабе намёкі на тое, што зарабляе вялікія грошы нейкіх закулісных спосабам. 'Ягняты на закол", - казаў ён часам, смеючыся і размахваючы пачкам банкнот. Стритч адводзіў яго ў бок і прасіў замаўчаць, але сэр Радэрык падымаў яго на смех або злаваўся.
  
  “Убачыўшы, што сэр Радэрык можа быць замяшаны ў чым-небудзь злачынным, я падумаў, што мог бы адпомсціць яму, здаўшы яго закону. Але мне трэба было ведаць больш пра тое, чым яны са Стричем займаліся. Таму я знайшоў працу па рамонце і платніцкім работ для ўладальніка будынка. Я мог прыходзіць і сыходзіць, калі мне заманецца, і быў практычна нябачны для жыхароў.
  
  “Я заўважыў, што ў офіс часам заходзіў трэці чалавек, і што ён быў кім-то, каму містэр Стрыгчы, па-відаць, падпарадкоўваўся. За кабінетам містэра Стритча быў вузкі праход, дзе я мог стаяць і чуць падзеі, якія адбываюцца там размовы. Я стаў падслухоўваць, калі прыязджаў сэр Радэрык, і калі з'явіўся гэты трэці чалавек, я вярнуўся туды, каб паглядзець, што ён скажа Стритчу.
  
  “Стритч звяртаўся да іншага мужчыну як да Колфаксу, або часам да Джэку. Ён паведамляў аб тым, як прасоўваецца бізнэс, і, падобна, яны праводзілі час, праглядаючы нейкія рахункі. Стритч таксама скардзіўся на сэра Радэрыка. 'Мяне не хвалюе, колькі бізнесу ён прынясе", - сказаў ён. 'Ён не заткнется, і гэта толькі пытанне часу, калі ён абрыне на нас закон'. У першыя раз ці два Колфакс выслухаў Стритча і сказаў яму: "Проста пастарайся прымусіць яго замаўчаць, наколькі гэта магчыма'. Але аднойчы Стритч сказаў яму: "Пара кажа, што хоча атрымаць вялікую долю прыбытку, або ён пагражае сам пайсці ў паліцыю і сказаць, што мы спрабавалі надзьмуць яго'. Колфакс выслухаў яго, а затым сказаў: 'Мы павінны пазбавіцца ад яго'. Усё было вельмі проста.
  
  Некалькі раніцы праз я прыйшоў на працу і выявіў офіс "Юкон энд Макензі" пустым, на дзверы не было нават шыльды, якая распавядае аб тым, што стала з кампаніяй. У той дзень у пабе я пачуў, што цела сэра Радэрыка было знойдзена ў завулку ў Старым горадзе. Яго задушылі, а грошы і гадзіны забралі. Але яго гадзіны знайшлі праз пару вуліц адсюль. Іх выкінулі ў каналізацыю, але ланцужок зачапілася за краты.
  
  “Пасля смерці сэра Радэрыка у мяне не было неабходнасці помсціць, і я вырашыў вярнуцца дадому. Але перш чым зрабіць гэта, я пайшоў у паліцыю, каб распавесці ім усё, што мне было вядома пра Юкон і Макензі, думаючы, што, магчыма, змагу дапамагчы людзям, у якіх скралі грошы. Але я здзейсніў памылку, распавёўшы паліцыі, адкуль я даведаўся пра сэре Родерике, і замест таго, каб паверыць мне, калі я сказаў ім, што ён быў адным з зладзеяў, яны ледзь не арыштавалі мяне за яго забойства.
  
  "Дзякуй, містэр Мудзі", - сказаў містэр Хоумс. “Цяпер у мяне да вас два пытання. Па-першае, я б папрасіў вас добранька разгледзець гэтага чалавека, " сказаў ён, гледзячы на Гары і жэстам прапаноўваючы яму ўстаць. “ Вы калі-небудзь бачылі яго падчас вашага знаходжання ў Эдынбургу?
  
  Містэр Мудзі павярнуўся ў сваім крэсле і доўга глядзеў на Гары з-пад светлых броваў. Затым ён павярнуўся да містэру Холмсу і сказаў: "Не, сэр, я ніколі не бачыў гэтага чалавека да сённяшняга вечара".
  
  “ Ён чым-небудзь падобны на Колфакса або Стритча?
  
  “ Не, сэр. Абодва яны былі значна вышэй і не поўныя. Колфакс, у прыватнасці, рухаўся як ваенны. Мне здаецца, я як-то чуў, як хто-то назваў яго маёрам.
  
  Містэр Холмс кіўнуў, як быццам задаволены. “ Тады мой наступны пытанне да вас, містэр Мудзі, заключаецца ў наступным: у размовах, якія вы чулі сярод людзей, уцягнутых у махінацыі горназдабыўной кампаніі, згадвалася ці вам калі-небудзь імя Гары Хадсона?
  
  Містэр Мудзі выглядаў здзіўленым. "Наогул-то, так". Я адчуў, што маё сэрца перастала біцца. Я пачуў, як містэр Холмс сказаў: "Не маглі б вы расказаць нам, што аб ім казалі?"
  
  “Так. Гэта было ў адным з размоваў паміж Стричем і Колфаксом. Стритч быў засмучаны і сказаў што-то аб тым, што ў мінулы раз, калі ён кіраваў крамай з Гары Хадсанам, не было ні адной з гэтых праблем і ніякіх чортавых — прабачце за выраз, мэм —дылетантаў. Колфакс адказаў: 'Ну, ты працуеш не з Гары Хадсанам, ты працуеш са мной, і ты будзеш рабіць тое, што я скажу ".
  
  Містэр Холмс жэстам запрасіў Гары сесці. "Дзякуй, містэр Мудзі", - сказаў ён. "На выпадак, калі вам цікава, гэты чалавек - Гары Хадсон, а лэдзі побач з ім - яго жонка". Містэр Мудзі, выглядаючы трохі збітым з панталыку, кіўнуў нам. містэр Холмс працягнуў: "А цяпер, калі я магу папрасіць вас яшчэ аб адным ласку, не пагадзіцеся вы пайсці са мной заўтра ў госці да інспектара мясцовай паліцыі Грегсону і расказаць яму сваю гісторыю?"
  
  "Так, сэр, я б так і зрабіў", - адказаў містэр Мудзі.
  
  "Што ж," сказаў містэр Холмс, адкідваючыся на спінку крэсла. “ Містэр Хадсон, калі Грегсон сумленны чалавек, якім я яго лічу, паслязаўтра вы можаце заставацца тут у поўнай бяспецы. А цяпер, я думаю, келіх брэндзі быў бы добрым завяршэннем гэтага вечара.. Ватсан, будзьце так ласкавы, прынясіце бутэльку і шклянкі. Я думаю, місіс Хадсон трохі нядужыцца. Таму што я ўпала ў абдымкі Гары, перапоўненая радасцю і палёгкай.
  
  У той вечар, пасля таго як містэр Холмс пасадзіў містэра Мудзі ў таксі да гатэля, дзе той спыніўся, Гары зноў надзеў касцюм святара і таксама з'ехаў. "Я не ўпэўнены, што цалкам давяраю інспектару Грегсону", - сказаў ён, калі мы стаялі разам у калідоры. “Калі ён пойдзе бокам, мне, магчыма, прыйдзецца зноў прапусціць. Але, о, Джыні, любоў мая, давай спадзявацца на лепшае ". І ён пацалаваў мяне адзін раз і знік на цёмнай, зацягнутай туманам вуліцы.
  
  Вы можаце сабе ўявіць, якое было чакаць наступнага раніцы, пасля таго як містэр Холмс і доктар Ватсан сышлі за Пітэрам Мудзі і прыйшлі на сустрэчу з інспектарам Грегсон. Убачыць Гары так адзін раз, а потым, магчыма, ніколі больш, было амаль больш жорстка, чым не бачыць яго наогул. Я паспяшалася вярнуцца з крамы і амаль нічога не паспела зрабіць, толькі падбягала да вітрыне пры кожным гуку колаў або капытоў на вуліцы. Здавалася, прайшла вечнасць, перш чым Холмс і Ватсан вярнуліся — і Гары быў з імі. Я думаў, што ўпаду ў прытомнасць. Холмс запрасіў нас абодвух падняцца да яго ў пакой, і як толькі мы апынуліся там, ён з відам трыўмфатара патлумачыў, што адбылося. “Наш размова прайшоў нават лепш, чым я чакаў. Я ведаў, што Грегсон вёў перапіску з паліцыяй Эдынбурга з нагоды гэтай справы і быў у курсе аповяду Піцера Мудзі і яго апазнання Стритча і Колфакса. Ён ужо пачаў сумнявацца ў гісторыі, расказанай яму інфарматарам, і заяву Мудзі ясна дало яму зразумець, што ў яго няма ніякіх спраў супраць містэра Хадсона. Таму ён паабяцаў, што містэр Хадсон Хадсон не будзе арыштаваны за забойства Пара, пры ўмове, што не з'явіцца дадатковых доказаў яго дачынення да махінацый горназдабыўной кампаніі Юкона і Макензі. Што ж тычыцца Колфакса і Стритча, то яны, падобна, зніклі з твару зямлі.
  
  Гары выглядаў задуменным. “Што ж, я магу паклясціся, што я не меў ніякага дачынення да махінацый Юкона і Макензі больш, чым я вам сказаў, так што, калі не з'явіцца іншы персік з хлуснёй лепей, я больш не дастаўлю вам клопатаў, па меншай меры, па гэтай нагоды. Спадзяюся, з Стричем усё ў парадку. Я чуў пра колю Фэксе. Ён стрыманы, небяспечны тып, і я не ведаю, чаму Стритч меў з ім якое-то справа. Але Стритч быў даволі легковерен — дзіўна казаць аб даверлівых чалавеку, але у яго выпадку гэта было праўдай. Калі б мне давялося рызыкнуць выказаць здагадку, Колфакс вярнуўся ў Канаду, і я б не здзівіўся, калі б небарака Стритч быў дзе—небудзь на дне акіяна - Колфакс не добры да сваім саўдзельнікам у злачынстве ".
  
  Э. Ф. Нейкая змрочная гісторыя!
  
  Місіс Х. Так, вядома. Але гэта вярнула мне майго Гары. І аказалася, што Стритч ўсё-ткі жывы. Ён быў схоплены ў Канадзе і пацвердзіў, што Гары не меў ніякага дачынення да схеме здабычы карысных выкапняў або забойства баронета. Наколькі я ведаю, Колфакса так і не знайшлі.
  
  У той дзень я прыгатавала любімы вячэру Гары - смажаную барановую нагу з бульбай і рэпай. Я папрасіла Піцера Мудзі далучыцца да нас, але яго запрасілі спыніцца ў старога таварыша па караблі і яго сям'і. Але містэр Холмс і доктар Ватсан павячэралі з намі, каб адсвяткаваць паспяховае вяртанне Гары.
  
  Гары сказаў, што ён быў рады, наколькі гэта магчыма, добрага вячэры. "Ежа ў Італіі хвацкая, калі вы любіце такія рэчы," сказаў ён, "але, о, як я засумаваў па добрай ангельскай мяса і бульбе".
  
  Ён распавёў, як містэр Холмс сустрэўся з ім у Парыжы і здабыў яго давер— “Мне было ясна, што ён зрабіў больш, чым проста прыняў аповяд Грегсона. Я быў уражаны тым, як шмат ён ведаў аб тым справе ў Эдынбургу — вядома, значна больш, чым я. Па просьбе Холмса Гары зрабіў сваю фатаграфію і перадаў яе містэру Холмсу разам з адрасам, па якім містэр Холмс мог адправіць яму тэлеграму. Яны дамовіліся аб фразе, з дапамогай якой містэр Холмс назаве сябе аўтарам. Некалькі тыдняў праз ад містэра Холмса прыйшла тэлеграма, у якой Гары загадвалася вярнуцца ў Лондан. Гары так і зрабіў, а астатняе вы ўжо чулі.
  
  Містэр Холмс расказаў, як яны з Ватсана спачатку адправіліся ў Эдынбург, каб пагаварыць з інспектарам паліцыі, адказным за расследаванне забойства Пара і махлярства з Юконом і Макензі. Ён пацвердзіў, што ніхто з тых, каго ён дапытваў, не апісваў нікога, падобнага на Гары, сярод інтрыганаў. Містэр Холмс ўжо сёе-тое ведаў пра містэрам Мудзі з яго папярэдняй перапіскі, і яго важнасць для справы стала яшчэ больш відавочнай у размове з інспектарам. Такім чынам, містэр Холмс і доктар Ватсан селі на параход да Леруика і асабіста пагаварылі з містэрам Мудзі. Гэта інтэрв'ю яшчэ раз пацвердзіла, што Гары не быў сярод людзей, уцягнутых у схему. Містэр Мудзі ласкава пагадзіўся паехаць з імі ў Лондан, і містэр Холмс адправіў Гары сваю тэлеграму, перш чым яны пакінулі Леруик.
  
  
  
  Доктар Ватсан еў лепш, чым калі-небудзь за апошнія дні, і працягваў распавядаць аб тым, якая смачная бараніна і як яму было дрэнна падчас іх падарожжа. "Гэта было жудаснае падарожжа", - сказаў ён. “Мяне ніколі не нудзіла ў моры. І калі мы дабраліся да Шетландских выспаў, яны былі самым бясплодным і штармавым фарпостам, які я калі-небудзь бачыў. Маленькія каменныя хаціны на балотах, тарфяныя вогнішчы, холад і вецер. Нават бараніна мела рыбны прысмак. Мне сказалі, што авечкі ядуць марскія водарасці з-за адсутнасці добрай травы для пражытка, і іх рацыён надае мясу смак. Я не мог гэта ёсць. Але Холмс, падобна, гэтага не заўважаў."
  
  Гары прапанаваў містэру Холмсу заплаціць за ўсё, што той зрабіў. "Гэта можа заняць некаторы час, таму што мне трэба стаць на ногі, "сказаў ён, - але вы атрымаеце кожны шылінг". Але містэр Холмс не ўзяў ні пені. Ён сказаў, што быў бы шчодра ўзнагароджаны, калі б Гары навучыў яго некаторым прыёмам упэўненых у сабе людзей і час ад часу знаёміў яго з людзьмі, якія маглі б быць яму карысныя. Гары быў больш чым гатовы дапамагчы. На самай справе яны з містэрам Холмсам хутка пасябравалі.
  
  Э. Ф. У самай справе! Як гэта было?
  
  Місіс Х. Містэр Холмс, вядома, вывучаў криминалистику, і ён знаходзіў Гары і яго прафесію інтрыгуючым. І Гары быў вельмі разумным чалавекам, хоць і самавук. Яны маглі гадзінамі размаўляць адзін з адным, пакурваючы кожны сваю трубку, асабліва пасля таго, як Гары пакінуў гандаль і купіў вінны магазін разам са сваім сябрам Морысам—містэрам Деланьи. Гары шмат чаму навучыў містэра Холмса аб некаторых відах злачынстваў і пазнаёміў містэра Холмса з многімі людзьмі з лонданскага злачыннага свету, якія аказалі яму вялікую дапамогу. містэр Холмс нават час ад часу звяртаўся да яго з просьбай дапамагчы ў некаторых яго справах. На самай справе, мы з Гары абодва вучылі містэра Холмс навучыўся карыстацца сцэнічным грымам. Я дапамагаў яму з некаторымі маскировками, аб якіх пісаў доктар Ватсан. Вы памятаеце выпадак, які доктар Ватсан апісаў як "Скандал у Багеміі"? Дзе містэр Холмс ўпершыню сустрэў Ірэн Адлер?
  
  Э. Ф. О, вядома.
  
  Місіс Х. Мне заўсёды здавалася, што містэр Холмс мае некаторую пяшчота да гэтай міс Адлер. Ну, для гэтага я намаляваў яго святаром-нонканфармістам, і Гары паказаў яму, як хадзіць. І мы адлюстравалі беспрацоўнага грума, калі я правільна памятаю. У рэшце рэшт ён і сам стаў нядрэнна грыміравацца.
  
  Э. Ф. Што здарылася з містэрам Хадсанам? Ён—
  
  Місіс Х. Жывая і здаровая, мая дарагая. У дадзены момант ён на акіянскім лайнеры, направляющемся ў Амерыку. Я ведаю, гэта гучыць дзіўна, але Гары, дарагі мой, проста не можа кінуць гульню. Час ад часу ён адпраўляецца ў марское падарожжа і пакрывае яго кошт гульнёй у карты. Проста каб падтрымаць яго, як ён кажа. Часам я хаджу з ім, але мне гэта не падабаецца так моцна, як яму. На караблі проста няма чым заняцца. Так што гэтай вясной я вырашыла застацца дома і атрымліваць асалоду ад сваім садам. Але, мая дарагая, ужо позна, і табе давядзецца ісці ў вёску пешшу. Ты прыехала на цягніку з Эдынбурга?
  
  Э. Ф. Ды.
  
  Місіс Х. Тады не буду вас затрымліваць. Калі вы адправіцеся цяпер, у вас будзе досыць часу, каб паспець на дзённы цягнік. Калі вы ўбачыце містэра Дункана, білетнага касіра, не маглі б вы, калі ласка, сказаць яму, што ў чалавека, які прадаў Ота містэру Холмсу, ёсць на продаж яшчэ адзін вывадак шчанюкоў? Ота пачаў тут невялікае захапленне сабакамі Баскервіляў, не кажучы ўжо пра тое, што стаў бацькам некалькіх уражлівых шчанюкоў па ўсёй вёсцы. Цяпер у некалькіх чалавек па суседстве ёсць баскі, і, падобна, мы, хутчэй за ўсё, станем яшчэ адным фарпостам гэтай пароды. Да пабачэння, дарагая, і дзякуй табе за тое, што зайшла і паслухала балбатню пажылы лэдзі. Будзьце асцярожныя, праязджаючы міма фермы Мюрреев. У іх ёсць баскі, і часам яны дазваляюць яму свабодна бегаць па іх зямлі. О, здаецца, цяпер я яго чую.
  
  Гэта была праўда. Ота падняў галаву і захныкаў, пачуўшы гэты гук, перш чым ўстаць побач з місіс Хадсон, калі яна праводзіла мяне да дзвярэй і памахала рукой на развітанне. І калі я зноў прайшоў праз вароты і павярнуў на прасёлак, я зноў пачуў удалечыні працяглы, нарастаючы выццё, апісаны доктарам Ватсана. Нават у ясным святле травеньскага поўдня гэтае месца здавалася страшным і злавесным, як верасовыя пусткі, якія цямнелі на вяршынях пагоркаў ззаду мяне. Пакуль я ішоў назад у вёску, час ад часу азіраючыся, каб пераканацца, што крыніца гэтага жалобнага крыку не варта за мной, я думаў аб сюрпрызах, якія выявіла мая гутарка з місіс Хадсон, і пра тое, як у многіх адносінах яна ажывіла змрочныя гісторыі пра доктара Ватсана і Шэрлака Холмсе у ціхамірных палях і далінах шатландскай сельскай мясцовасці.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ІРЭН АДЛЕР
  
  Для Шэрлака Холмса яна заўсёды была жанчынай. Я рэдка чуў, каб ён згадваў яе пад якім-небудзь іншым імем. У яго вачах яна засланяе і дамінуе над усімі прадстаўніцамі свайго полу ... Для яго была толькі адна жанчына, і гэтай жанчынай была нябожчыца Ірэн Адлер, з сумнеўнай памяццю.
  
  — "Скандал у Багеміі"
  
  
  
  
  аўтар КАРА БЛЭК
  
  
  
  
  
  Кабарэ з Забойцамі
  
  НІЦА, 1914 год
  
  
  
  Чорныя, як у жука, вочы Нейдж Адлер звузіліся, калі яна спынілася ў ценю, адкідаецца бахромчатой пальмай арека. Жанчына паўляжала ў плеценым шэзлонгу з асунутым тварам, малітоўна склаўшы рукі, але Нейдж ведаў, што яна прыйшла занадта позна.
  
  “Мне шкада. Вельмі шкада", - сказала медсястра, беручы Нейдж за руку і ведучы яе праз веранду клінікі. “Ваша маці памерла паўгадзіны таму. Вельмі мірна".
  
  Нягледзячы на іх адрозненні, яна любіла сваю маці. І Нейдж ведала, што яе маці адказвала ёй узаемнасцю на свой асаблівы манер. У кутках яе вачэй навярнуліся слёзы.
  
  "Дзякуй, сястрычка".
  
  Яна паставіла сваю дарожную сумку і перахрысцілася. Яе маці выглядала ўлагоджанай. Нарэшце-то.
  
  Васемнаццацігадовая Нейдж ў акулярах без аправы і з зачэсаны наверх каштанавымі валасамі вёскі. Яе плечы паніклі. Удалечыні будынка Ніцы, аздобленыя персікавы і тытунёвай пліткай, спускаліся да блакітным Міжземнага мора. У бязвоблачным правансальску небе лунаў гарачы паветра. За акном бальніцы маленькія вьюрки цытрынавага колеру шчабяталі на парэнчах балкона. З саду унізе падалі касыя прамяні святла і даносіўся водар апельсінавых дрэў.
  
  Пасталеўшы, Нейдж праводзіла мала часу са сваёй маці, актрысай, якая калі-то спявала ў Ла Скала, але ў яе развіліся вузлы на галасавых звязках. Яе маці занялася акцёрскім майстэрствам і пастаянна гастралявалі. Урал, Бадэн-Бадэн, Лейпцыг, але ніколі Пікадзілі або Брадвей, дзе бацькі яе аднакласнікаў хадзілі ў тэатр. Па крайняй меры, так яна сказала Нейджу. Нейдж, якая вырасла ў манастырскай школе-інтэрнаце, праводзіла канікулы з Леон, ахмістрыняю сваёй маці, або школьнымі сябрамі.
  
  І ўсё ж у апошняй тэлеграме маці яна абяцала адказаць на пытанні аб яе сям'і. На тыя, якія яна так часта задавала. Нарэшце-то. Але цяпер яна гэтага ніколі не даведаецца.
  
  Засмучаная і расчараваная, Нейдж заправілі выбившийся завітак ў свой шыньены і обмахнулась веерам ад задушлівай вільготнасці. Пад акном тралейбус з тэнтам каціў па брукаванай вуліцы, якая вядзе да клініцы.
  
  "Сястра, - сказала яна, - магчыма, нам варта абмеркаваць арганізацыю пахавання".
  
  "Твая мама пакінула гэта для цябе". Сястра працягнула ёй сумку, абцягнутую габеленам. "Яна дала мне на мінулым тыдні на выпадак, калі... "
  
  Унутры ляжаў часопіс у скураным пераплёце, пацёрты альбом з фотаздымкамі і пацёртыя тэатральныя праграмкі. Калі Нейдж адкрыла часопіс, адтуль выпалі складзеныя лісты паперы, спісаныя цёмна-сінімі чарніламі кароткім почыркам яе маці. Яна ўзяла яго, разгладзіла тоўстыя лісты і пачала чытаць. Яе вочы пашырыліся ад здзіўлення:
  
  
  
  
  
  Мая дарагая дачка, калі ты чытаеш гэта, я не магу сказаць табе пра гэта асабіста. Таму я павінен зрабіць гэта ў дзённіку. Не першы мой выбар, але я быў такім баязліўцам, што, магчыма, гэта да лепшага. Мая дарагая, я ведаю, ты не одобряешь мой лад жыцця, і я ўпэўнены, што па меры чытання ты будзеш не ўхваляць яшчэ больш, але жыццё - гэта не тое, чаго мы заслугоўваем. І дзякуй Богу за гэта. Я дабяруся да твайго бацькі, але я павінен растлумачыць усё па-свойму, якім бы заблытаным гэта ні здавалася.
  
  Да таго, як ты нарадзілася, дарагая, я працаваў агентам міністэрства ў Парыжы. І яшчэ некалькі гадоў праз. І цяпер, па сканчэнні столькіх гадоў, урад хоча ўзнагародзіць мяне медалём за мой удзел у справе Дрэйфуса. Чалавек сапраўды стаў ахвярай ганьбы. Такім чынам, дарагі Сусед, калі ласка, прыміце невялікую гонар ад Дзяржаўнага савета ад майго імя. Хто ведае ... магчыма, яны дадуць вам пасаду.
  
  Але навошта, спытаеце вы, медаль для вандроўнай актрысы?
  
  Дастаткова сказаць, што ў твайго бацькі не было нават пробліску ў вачах, калі ўсё гэта пачалося. Мне не пашанцавала пасля таго, як у мяне ўтварыліся вузлы на галасавых звязках, што паклала канец маёй опернай кар'еры. Але, па свайму звычаю, я прызямліўся ў сваіх чаравіках на гузіках халоднай, сырой парыжскай зімой 96-га. Я была ўдавой, якая адчувае цяжкае фінансавае становішча, і некаторыя чыноўнікі міністэрства ведалі, што аднойчы я абхітрыла Шэрлака Холмса. Я была той жанчынай, як Холмс назваў мяне пасля нашай сустрэчы ў "скандал у Багеміі".
  
  У больш позніх справаздачах доктара Ватсана ні разу не згадвалася аб маім удзеле ў справе Дрэйфуса з Холмсам. Але Ватсону я не падабаўся — такі раўнівы і падступны чалавек на малпавы манер! І ён апусціў большую частку маёй гісторыі. Па праўдзе кажучы, у большасці выпадкаў ён стараўся выглядаць добра. Я ніколі не імкнуўся высветліць падрабязнасці дзіўных адносін Ватсана з Холмсам. Але толькі дурань стаў бы двойчы спадзявацца на свой поспех, каб перахітрыць Холмса.
  
  Думкі аб гэтым чалавеку, як я часта думала пра Холмса, прыходзілі мне ў галаву ... Адзіным чалавеку, не лічачы майго дарагога нябожчыка мужа Нортана, чый розум не саступаў мойму.
  
  Але я адцягнуўся.
  
  Справа Дрейфус было папулярнай тэмай на працягу многіх гадоў. Капітан Альфрэд Дрэйфус, як вы, верагодна, ведаеце, быў адзіным афіцэрам-габрэем ў французскім генеральным штабе ў 1894 годзе, і яго абвінавацілі ў перадачы французскіх ваенных сакрэтаў немцам. Ён паўстаў перад ваенным трыбуналам за зачыненымі дзвярыма, быў прызнаны вінаватым аднагалосным вердыктам і прысуджаны да пажыццёвага зняволення на востраве Д'ябла ў Французскай Гвіяне.
  
  Але я забег наперад у сваёй сазе. Той знясільваючай зімой у Парыжы, пасля праслухоўвання ў Англійскай тэатры, я атрымала ролю місіс Дэвентри ў п'есе Оскара Уайльда "Тады казалі аб Лондане". Але гэта ледзь дапамагала зводзіць канцы з канцамі.
  
  Холмс быў у зале. Слава Богу, я зразумеў гэта толькі пасля аб'явы заслоны.
  
  Пасля прадстаўлення ў дзвярах маёй грымёрнай з'явіўся прадстаўнічы сівавалосы мужчына ў чорным оперным плашчы з велізарным букетам рэдкіх ханаанскіх лілей.
  
  "Мадам Нортан, калі ласка, прыміце сціплы букет і мае кампліменты, мінулыя і сапраўдныя", - сказаў ён. "Ваша выступленне стаіць у адным шэрагу з палявымі лілеямі: чыстае і незаплямлены". Беспамылкова вядомы нізкі голас насцярожыў мяне. Аднак мужчына быў вельмі высокі, вышэй, чым я памятаў Холмса. І фігура ў яго была больш круглявая. Яго твар, больш шырокае - твар іншага чалавека.
  
  "Навошта вы прыйшлі, месье ..." - сказаў я азадачана.
  
  "Герцаг дэ Ланган," перабіў ён. Ён хутка ўвайшоў у дзверы, што супярэчыла яго габарытах, прыклаўшы палец да вуснаў. Яго чорныя вочы бліснулі, і маё сэрца затыхкала.
  
  Шэрлак Холмс!
  
  "Прашу, прасвятлі мяне ... Герцаг". Я ўхмыльнуўся. “Мая роля не заслугоўвае такіх лілей, якія так рэдкія зімой. Я не знаходжу параўнання ні з сабой, ні з цяплічнымі кветкамі. Цягавіты пустынны хмызняк, чэпкі і дзікі, які змагаецца з ветрам і квітнеючы пад дажджом, здаецца больш прыдатным ".
  
  
  
  - З гэтым пагадзіўся б і мудры чалавек. Холмс усміхнуўся ў адказ. Яго погляд затрымаўся на ёй. “ І ўсё ж, калі прадстаўніц майго падлогі можна было абвінаваціць у мудрасці?
  
  Я свяцілася; я нічога не магла з сабой парабіць. Такі дасціпны і абаяльны мужчына ўзбуджаў мяне, забыўшыся аб усіх знешніх праявах. Прайшло так шмат часу з тых часоў, як я адчувала такую сілу цягі. Я не ведаю, што на мяне знайшло, але калі працоўны сцэны высунуў галаву, абвяшчаючы: "Выклік на біс, мадам Нортан, хутчэй, калі ласка!" Я прыцягнуў Холмса або дюка дэ Лангана бліжэй, на вачах ва ўсіх, за кулісамі, і пацалаваў яго. Моцна і хутка. І, да майго яшчэ большага здзіўлення, ён адказаў. "Цябе нялёгка забыць, Ірэн," сказаў ён, дыхаючы мне ў вуха. “ І ты ўсё ўскладнялі. У яго вачах прамільгнула дзіўнае выраз, ці то шкадавання, ці то тугі, ці то сумесі таго і іншага, што я не змагла расшыфраваць.
  
  Хлопчык за кулісамі тузануў мяне за рукаў, выцягваючы пад сцяну апладысментаў. Я адчуў такі страх, якога не адчуваў з часоў майго опернага трыумфу ў Ла Скала. Мяне хвалявала не тое, чаму Холмс так пераапрануўся і замяшаны я ў яго махінацыях, што яны, відавочна, прадвяшчалі, а толькі тое полымя запал і інтрыгі, якое ўвайшло ў маю скурчаную працай і маркотную жыццё.
  
  Бачання позняга вячэры ў піўной з шампанскім і вустрыцамі кружыліся ў мяне ў галаве. Але калі я вярнуўся пасля некалькіх выхадаў на сцэну, Холмс знік. Заінтрыгаваны і расчараваная больш, чым хацела б прызнаць, я ўзяла букет з туалетнага століка, заваленага слоічкамі з пудрай.
  
  Ля ўваходу за кулісы не было відаць ні аднаго извозчичьего экіпажа. Мяне віталі толькі жоўты святло газавых ліхтароў і мокрыя, слізкія камяні бруку. Прыгнечаны, я шчыльна закутался ў плашч, каб дайсці да свайго пакоя на пагорыстай Манмартры. Асабліва доўга і цяжка было ісці пад халодным дажджом, які імжыў. Чаму Холмс з'явіўся пераапранутым? Магчыма, выкарыстаў мяне ў якасці хітрыкі, каб выйсці праз заднюю частку кінатэатра. Хадзіла мноства чутак аб яго ўжыванні наркотыкаў, але я ведаў, што ён устрымліваўся, калі вёў справу. Я сціснула кветкі, цяжкія і паказныя, гатовая выкінуць іх на сметнік ... . Мне не дастаўляла задавальнення змагацца з імі падчас майго узыходжання па крутых вулачках да Манмартр.
  
  І тут я намацаў тонкую шкляную трубку, падобную на капсулу, сярод сцеблаў лілей. Пад газавым ліхтаром на вуліцы Луўр я нахіліўся, каб зашнураваць халявы чаравікаў. Я вытряхнула белую паперу, згорнутую ўнутры. На ёй было напісана дробным чорным павуцінневы почыркам;
  
  Чакай мяне на плошчы Гудо, з задавальненнем.
  
  Як непадобна на Холмса казаць "калі ласка".
  
  Я ведаў гэтую плошчу, дзе зарослае дрэвамі месца выходзіла на старую пральню, цяпер атэлье мастакоў. І гэта было ў квартале ад маёй кватэры. Засунуўшы газету ў чаравік, я ўстаў і паспяшаўся ў бок Манмартра.
  
  Цёмна-зялёны фантан на плошчы Гудо, увянчаны востраканцовымі купаламі, якія трымалі чатыры дзяўчыны, струменіўся ў ночы. Кроплі вады застыглая на булыжниках, адлюстроўваючыся ў дрыготкім святле газавага ліхтара. Устрывожаны, я знайшоў цёмны дзвярны праём і закутался ў плашч, ратуючыся ад холаду. Круглае месца было пустынным пад адзіным скелетообразным дрэвам, пазбаўленым лісця.
  
  З адкрытага светлавога люка ў спусцістай даху даносіліся прыглушаныя гукі смеху і пляшущий жоўты святло. Высокая постаць кралась ўздоўж будынка. Ён стаяў перада мной, вырисовываясь сілуэтам на фоне чорных ажурных галін, навісае над беззвездным небам.
  
  “ Да чаго такая сакрэтнасць і маскіроўка, Холмс? - Спытаў я, пераводзячы дыханне і спрабуючы стрымаць хваляванне.
  
  “ Пацярпі маё прытворства, Ірэн, у мяне ёсць ўсяго імгненне. Яго вочы ўпіліся ў мяне. Ён ацаніў мой мокры, перапэцканы выгляд, так непадобны на касцюміраванае выканаўцу ў грыме, прымалі ўзнагароды незадоўга да гэтага.
  
  "У мяне не было часу, каб сказаць вам раней", - сказаў ён. "Мары-Шарль-Фердынанд Уолсин Эстерхази".
  
  "Вы вымаўляеце гэтае імя так, як быццам яна што-то значыць для мяне, Холмс", - сказаў я, збіты з панталыку сваёй стомленасцю. Маё дыханне ператварылася ў адрывістае хрыпенне.
  
  “ Магчыма, вы ведаеце яго як графа Эстерхази, палюбоўніка Бижу-акрабаткі?
  
  “Bijou? Мы выступаем у адным рэвю, Холмс, "сказаў я, ашаломлены знянацку," але акрамя гэтага...
  
  "У графа Эстерхази картачныя даўгі," перабіў ён. “ Сур'ёзныя. Картачныя даўгі ... Так вось што ўсё гэта значыла? Маё ўзбуджэнне пры выглядзе Холмса выпарылася.
  
  “ Приглядывай за ім, Ірэн; даведайся, як ён працуе ў ваенным міністэрстве. Атрымай запрашэнне ў ігральны прытон на бульвары Клішэ. Прытон над друкарняй. Ірэн, зрабі гэта. Ты мяне абхітрыла аднойчы, але дапамажы мне цяпер."
  
  “ Але, Холмс, чаму...
  
  “Толькі ты можаш быць маімі вачыма і вушамі там. Ніякіх пытанняў. Калі ласка. Зрабі гэта для мяне. Я не буду прасіць цябе аб адным ласку".
  
  Ён сунуў пачак су ў кішэню майго паліто. На кароткі міг ён знайшоў маю халодную руку, сціснуў яе сваёй цёплай далонню і пацалаваў.
  
  "Я знайду цябе зноў", - сказаў ён. І, узмахнуўшы плашчом, знік.
  
  
  
  Яго аўру інтрыгі і непасрэднасці было цяжка развеяць. І, па праўдзе кажучы, магнетызм Холмса прыцягваў мяне, як бы я ні быў устрывожаны. Так было заўсёды.
  
  Гэта тычылася не толькі азартных гульняў, я быў упэўнены, калі спыніўся ля кафэ пад маім будынкам і купіў некалькі кавалкаў вугалю. Ноч і доўгая прагулка продрогли да костак. У сваёй маленькай мансардзе я паклала ханаанскія лілеі ў разбіты графін, які стаяў на стале, распаліла невялікі агонь і поворошила вуглі. За маім акном металічныя парэнчы лесвіцы, якая вядзе на маю пагорыстыя вуліцу, пакрыліся скарынкай лёду. Мая мансарда на Манмартры з выглядам на грифельно-шэрую парыжскую дах, ўтульна уладкавалася ў выкладзенага цэглай каміннага жолабы і пастаянна подрумянивающуюся. Бонус, паколькі халоднай зімой 1896 года цэны на вугаль ўзляцелі да нябёсаў. І нават нягледзячы на стомленасць, я адчуў, што ад гарышча зыходзіць ветлівае цяпло. Адклаўшы свае апасенні да наступнага дня, я заснуў.
  
  Я прачнуўся ад цьмеюць вуглёў і нягучнай музыкі, доносившейся з вуліцы.
  
  Катрыншчык, а яго ухмыляющийся прыдуркаваты сын круціў ручку, стаяў унізе, на бруку. Шмат начэй яны спалі на суседнім віядук. Я кінуў ім некалькі су і, дрыжучы, расой ледзяной вадой са збанка.
  
  Адзіным заняткам, якое я ведала, была сцэна. Папіваючы слабы ранішні кава, я гартала некралог сваіх бацькоў. Яны загінулі ў трентонском шторме некалькі гадоў таму. Мая адзіная сувязь з Амерыкай знікла. Вярнуўшыся на дошку, мая старая прачка мама сказала б: "Твая бабуля, няхай яна жывая". Але гэта быў доўгі шлях ад узбярэжжа Нью-Джэрсі да Правага берага Парыжа. Часам здавалася, што гэта занадта далёка. У іншыя дні - недастаткова далёка.
  
  Але гэта было цэлае жыццё назад. У Амерыцы для цябе нікога не засталося, Нейдж. Францыя, мая прыёмная краіна, - твая краіна.
  
  Я пасяліўся на Манмартры, багемным цэнтры мастакоў, сацыялістаў і пісьменнікаў. Мяне прыцягвалі не толькі мастацтва і анархія. Брукаваныя і утаптаныя земляныя вуліцы рабілі гэта танным. Танным да чорцікаў. У той час Манмартр ўсё яшчэ быў вёскай, якая мяжуе з Парыжам.
  
  Але ў той раніцу я знайшоў у сябе пад дзвярыма канверт, які праглядзеў. Унутры было напісана: “Нарэшце-то для цябе ёсць праца ... чакай мяне раніцай. Прывітанне".
  
  Здзіўлены, я працёр стол анучай, прывёў у парадак свае нешматлікія пажыткі і ўшчыкнуў сябе за шчокі, каб надаць румянец. Чаму гэта адбылося зараз ... гэта як-то звязана з Холмсам? Гэтыя думкі прыходзілі мне ў галаву, але я не знаходзіў адказаў.
  
  Чаго Холмс не ведаў, ды і адкуль яму было ведаць, так гэта маёй сувязі з міністэрствам Францыі. У лепшым выпадку слабой.
  
  
  
  Трагічная гібель майго першага мужа Нортана пад коламі некіраванага экіпажа ў Трыесце перавярнула мой лёс. Швагер Нортана Месли, афіцэр французскай арміі, наймаў яго для выканання выпадковых заданняў. Толькі пасля смерці Нортана я даведаўся, спачын гасподзь яго душу, што ён узяў на сябе ролю неафіцыйнага сувязнога ў Парыжы эмісара караля Георга. Але безграшовы ўдавы не ўключаліся ў аплатную ведамасць караля.
  
  Я ўсё яшчэ была прыгожая; за гэта варта дзякаваць вады Бадэн-Бадэна. Але я набліжалася да таго, што французы ветліва называюць жанчынай пэўнага ўзросту. Вымалёўвалася змрочная перспектыва высакароднай беднасці ў прыбярэжным Сен-Мальо, дзе выкладалі драматургію адпачывальнікам ангельскай дзецям або аматарскім тэатрам.
  
  Сутыкнуўшыся з такімі рэальнымі перспектывамі і развагамі, што гэта будзе мой апошні шанец у тэатры, перш чым, на жаль, мне давядзецца сысці на супакой, я аднавіў свае сувязі ў полусвете.
  
  Гэты змрочны свет куртызанак, артыстаў, танцавальных залаў і кафэ-кабарэ прапаноўваў спорадическую працу. І ўсё ж гэта дало мне час прайсці праслухоўванне ў "належны" тэатр. Калі б толькі ролю місіс Дэвентри магла падтрымаць мяне, я б адмовілася ад усяго астатняга.
  
  Але гэта быў мой зяць Месли, малады ваенны аташэ, які звярнуўся да мяне за некалькі месяцаў да гэтага. Аднойчы мы сустрэліся ў садзе Цюільры, і ён згадаў, што мог бы мне дапамагчы. Але з тых часоў ні слова.
  
  Раздаўся гучны стук у перакошаную драўляную дзверы.
  
  Я адкрыў яе і ўбачыў Меслея, майго швагра. Яго высокая пастава ў маёй цеснай каюце; сіні плашч, які хавае яго палкавую форму, але не яго бліскучыя чорныя боты, здаваліся недарэчнымі. "Маленькая, э-э, усяго толькі невялікая праца, але пастаянная", - сказаў ён, далучаючыся да мяне на Манмартры тым лютаўскім днём.
  
  “Я цаню тваю дапамогу, Месли. Пасля смерці Нортана наша сувязь не была цеснай". Месли, па сутнасці, мала што быў мне павінен, таму я быў удзячны за любую ўвагу.
  
  "Майму заступніку патрэбныя паслугі амерыканскага эмігранта ў Парыжы", - сказаў ён, разгладжваючы свае завостраныя вусы.
  
  Месли, які звычайна звяртаўся да гутарковай контраргументам і бясконцым дыскусіям у гальскай традыцыі, здаваўся незвычайна непасрэдным.
  
  “ Не кажучы ўжо пра такой адукаванай і прыгожай жанчыне, як ты, Ірэн.
  
  Пасля яго кароткага праявы абаяння я спадзяваўся, што ён працягне свой прамы падыход і прыступіць да справы.
  
  "Толькі ты можаш гэта зрабіць".
  
  Здзіўленая, я адарвала погляд ад жорсткага гарсаж з чорнай тафты, які спрабавала прыручыць металічным прасам з высокай ручкай. У дымчатом люстэрку было відаць маё паласатае ранішняе сукенка ад bustle, адзінае прыстойнае, якое ў мяне захавалася, і мае доўгія валасы, скручаныя ў анучку і выкладзеныя вакол галавы.
  
  Я адчуў надзею. Па крайняй меры, я мог зарабіць што-то акрамя той драбніцы, якую прысвойваюць у тэатры і кафэ-кабарэ. Жар, выходны ад догорающих вуглёў у чыгунку, прыводзіў мяне ў адчай. Аднойчы хто-то гладзіў для мяне ўсю раніцу; цяпер я ацаніла такія намаганні!
  
  "А праца?" - Спытаў я.
  
  "Мы зробім так, каб гэта было варта вашага часу", - сказаў Месли.
  
  Калі я павесіла полусмятый касцюм з тафты на шырму для пераапранання ў тры чвэрці і звярнула на яго сваю ўвагу, я здзівілася, чаму ён не адказаў на маё пытанне.
  
  Згараючы ад цікаўнасці, але адчуваючы неабходнасць гуляць ролю гаспадыні нават у абмежаванай ступені, я паставіла два куфля з тоўстым дном на грубы драўляны стол і наліла з графіна "він руж". Меслай прыняў запрашэнне і падняў свой келіх.
  
  "Салют!" - Сказаў я.
  
  Ён падняў свой келіх, чокнуўся з маім і асушыў гнілую настойку, якую я па тандэце купіў у бістро ўнізе. "Пэўныя перадумовы ў Трэцяй Рэспубліцы патрабуюць стараннага вывучэння", - сказаў Месли, яго погляд быў накіраваны на маю сцяну з тэатральнымі афішамі. "Пастаяннае назіранне, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе".
  
  Для мяне гэта прагучала унікліва.
  
  "Дарагі Месли, мае шпіёнскія ролі выконваліся толькі на сцэне". Я ўсміхнуўся. "Нортан выканаў іх у рэальным жыцці, аб чым я даведаўся зусім нядаўна, але я выдатны перакладчык ... "
  
  "Я маю на ўвазе вашых знаёмых у полусвете," перабіў ён. "Ты парыш сярод цыганок, дзёрзкіх прыгажунь ў трусіках, полулежащих одалисок і празрыстых мадэляў ў вуалях верхам на цыркавых конях".
  
  У вуснах Меслая гэта гучала экзатычна і пышна, але ён і не падазраваў, што для таго, каб выжыць у гэтай суровай негламурной жыцця, жанчыне патрэбныя цвёрдая воля, гнуткі інтэлект і ў той жа час уменне здавацца пакорлівай і панадлівай. Жанчыны скакалі па канатах. Такім чынам, можна было пазбегнуць вуліц. Магчыма, можна было нават атрымаць перамогу.
  
  "Так, Месли, я знаёмы з гэтай асяроддзем", - сказаў я. "Больш, напэўна, нічога".
  
  "Але ў вас ёсць уваход за кулісы, куды мала хто можа трапіць", - сказаў ён. "За кулісамі, у казіно і бардэлі, у прытонах сярод вялых наркаманаў, тых, хто паліць опіум, зразумела, тайны візіт, каб выклікаць падазрэнне ў мужчыны".
  
  
  
  Яго бровы прыўзняліся ў маленні.
  
  Холмс сказаў прыкладна тое ж самае. Што Месли хацеў, каб я зрабіў?
  
  Банкнота ў пяцьсот су ў яго руцэ, зацягнутай у пальчатку, спакусіла мяне. Мае касцюмы былі закладзеныя, наш апошні рахунак у гатэлі на Рю дэ ла Пэ так і застаўся неаплачаным, а мая пакаёўка, Леон Герард, адправілася ў работный дом, калі я была не ў стане яе сабе дазволіць. Мяне мучыла сумленне, калі я бачыла, як яе дзіця просіць міласціну на вуліцы.
  
  Цяпер я мог, нарэшце, выплаціць Леон пратэрмінаваную зарплату і пазбавіць яе дзіцяці ад неабходнасці прасіць міласціну на абочыне.
  
  "Што канкрэтна ты маеш на ўвазе, Месли?" - Спытаў я.
  
  Ён паставіў недопитый шклянку і прыгладзіў вусы. "Ірэн, мы прапануем табе сплесці сетку, можна сказаць," ён усміхнуўся, — інфарматараў ў мюзік-холах, тэатрах і бардэлях Манмартра. Заводзіце знаёмства з консьерж, прыбіральніцамі, заўсёднікамі кавярняў і метрдотелями рэстаранаў."
  
  Я чакаў, калі апусціцца гільяціна — калі ён скажа мне пра мэты сваіх пошукаў. Але яго захоплены погляд сачыў за серабрыстым туманам, стелющимся па ўзгорку Батт справа. Пад намі каляска з драўняным вуглём загрохотала па бруку, калі прадавец крыкнуў "вугаль". Ён спыніўся, і я падштурхнуў яго далей.
  
  "Месли, каб зрабіць гэта, я павінен ведаць, чаму, інакш я не змагу знайсці правільнага ..." Тут я завагаўся, ледзь не сказаўшы "мушар", але "падсадная качка" не было прыемным адценнем ні ў французскай мове, ні ў якой-небудзь іншай мове.
  
  Ён паціснуў плячыма. “Згоду. Нас цікавяць звычкі некаторых французскіх афіцэраў. Артылерыйскія афіцэры, іх заганы і грашкі".
  
  Мае думкі зноў вярнуліся да таямнічаму з'яўлення Холмса і да таго, як ён маліў мяне паведаміць інфармацыю аб ваенным графе. Ці магло гэта быць звязана ... але як?
  
  “ З мэтай шантажу, Месли?
  
  "Магчыма, але больш падобна на подкуп", - сказаў Месли. "Мы хочам ведаць, хто звязаны з капітанам Дрейфусом".
  
  У той час Дрейфус, малавядомы ваенны афіцэр, паўстаў перад ваенным трыбуналам і быў сасланы на востраў Д'ябла. Яго імя яшчэ не было намінальным. Гэта было да сумна вядомай артыкула Заля "Я абвінавачваю".
  
  "Гэта здаецца цяжкім", - сказаў я. Тэатральная каманда была згуртаванай, у полусвете панавала таварыства, а інтэлектуалам быў уласцівы непачцівыя гумар.
  
  "Разумнае размеркаванне гэтых грошай дапаможа", - сказаў ён, выцягваючы з кішэні пачак банкнотаў па дзесяць су.
  
  
  
  У яго словах быў сэнс, і я, вядома, спадзяваўся на гэта.
  
  "Дапусцім, ваша зносіны са мной будзе пазначана, калі", - сказаў ён, беручы бутэльку віна, - "бутэлька будзе стаяць на падваконніку вашага акна. Мы сустрэнемся тут".
  
  "Вашы візіты могуць прыцягнуць увагу", - сказала я, думаючы аб маім любознательном канс'ержкі, якой я завінавацілася арэндную плату за тыдзень. - Прыходзь у “Булён дэ Пер", сталовую на Пігаль, якой кіруюць добрыя бацькі, якія ратуюць аблудныя душы. Па крайняй меры, гэта дае перадышку і што-небудзь цёплае для страўніка. Я падміргнуў. “ Сталовая знаходзіцца паміж рэстаранам "Багема" і клубам "Бум-Бум" на плошчы Пігаль. Папу Анджэла можна даверыць перадачу паведамленняў на выпадак, калі хто-небудзь з нас не прыйдзе.
  
  "Ааа, тэрміновы пераклад", - сказаў Месли.
  
  Добра, хай Месли вызначыць нашу дамоўленасць як складаную працэдуру маскіроўкі. Мяне гэта мала турбавала.
  
  Мы дамовіліся аб нашай наступнай сустрэчы, затым ён нырнуў пад нахільную драўляную дах і сышоў. Я назіраў за яго размашистой хадой, калі ён збочваў на слізкую ад дажджу вуліцу Лепик. Ён не павярнуўся, хоць я ўпэўненая, што ён ведаў, што я выпраўляю яго поглядам з акна.
  
  Знайсці інфармацыю аб гэтым капітана Дрейфусе або графе не павінна было апынуцца занадта складаным, па меншай меры, я на гэта спадзяваўся. Як толькі я набраўся смеласці, самі абыходы Манмартра і плошчы Пігаль апынуліся цікаўнымі. Баючыся гулка смеху, я быў ашаломлены гальскім поціскам плячэй і адкрытай далонню, якую атрымала мая місія. Каб узаконіць свае пошукі, я намякнуў, што на карту пастаўлена гонар прынца Валійскага, будучага Эдуарда VII, вядомага аматара начнога жыцця і пэўных "дамоў".
  
  Пакуль што я падкупіў кривоносого вышибалу ў Cabaret aux Assas sins, каб той паведамляў мне пра візіты афіцэраў, вышмараваў далонь натурщицам у атэлье на Манмартры бутэлькай абсэнту, заручыўся дапамогай Ружы ла Руж, вулічнай прастытуткі і часам спявачкі з кабарэ, і дамовіўся з піяністам, які забаўляўся ў сумна вядомым бардэлі Sentier, каб той сачыў за перавагамі афіцэраў.
  
  Я таксама скарысталася паслугамі маёй былой пакаёўкі Леон. Паколькі Эстерхази, афіцэр французскай арміі, працаваў у ваенным міністэрстве, Леон, часта наведвала офіс пад падставай пошуку працы, не спускала з яго вачэй.
  
  На шчасце для нас з Леон, ёй прапанавалі працу прыбіральшчыцы офісаў і памочніцы консьерж, у якога была хворая нага, і ён набліжаўся да пенсіі.
  
  
  
  Але як атрымаць запрашэнне ў ігральны прытон, аб якім згадваў Холмс? Я шмат думаў па дарозе на рэпетыцыю. У глыбокай задуменнасці я прайшоў міма круглай металічнай шыльды "ТЫТУНЬ" над крамай цёмнага дрэва ў пачатку вуліцы Толоз. Я зноў абдумаў словы Холмса і задаўся пытаннем, ці працавалі яны з Меслеем на адну бок. Ці няма.
  
  Але я задаваўся пытаннем, як заваяваць давер Бижу. Што віднеўся на вяршыні цагляна-чырвоны мулен маячыў удалечыні, ветразі якога даўно перасталі круціцца. Я падняўся па шырокай лесвіцы з падзяляюць лесвіцу цёмна-зялёнымі газавымі ліхтарамі, падобнымі на кароны. Праз кожныя некалькі прыступак ад яе ответвлялись кратаваныя пляцоўкі, вядучыя да высокім кватэрах і крамах.
  
  Да таго часу, як я дабраўся да Le Chat Noir, я адчуваў сябе ані не мудрэй. Я прабралася за кулісы міма блазнаў, чревовещателей і танцорак жывата да Бижу, акробатке рэвю, разминающейся. Бижу падняла нагу, абцягнутую гафрыраваная панталонах, прама ўверх і зрабіла надрэз на лодыжцы за шыяй. Пасля яшчэ адной энергічнай расцяжкі яна, да майго вялікага захаплення, склалася ў поўны шпагат. "Фантастыка", сказаў я. "Бижу, у цябе, павінна быць, патройныя суставы".
  
  Яна ўсьміхнулася.
  
  На туалетным століку стаяў флакон дарагіх духаў.
  
  "Ці закаханы," сказаў я.
  
  "Спытай майго новага палюбоўніка", - сказала яна, выгнуўшы свае гнуткія рукі дугой. "Ён вялікі майстар, арыстакрат, хоць у спальні гэтага не скажаш", - сказала Бижу, заразліва усміхнуўшыся щербатыми зубамі. Філасофія будуара Бижу здавалася асвяжальнай, калі не угодливой. Яна распусціла свой цёмна-каштанавы пучок на верхавіне, пахітала галавой, затым сабрала іх у пучок. Яна выцягнула свае доўгія ногі, затым выгнула спіну, як кошка. "Атрымлівае асалоду ад добрай жыццём, ці не так?" Спытаў я, спадзеючыся, што яна дзяўбне на прынаду.
  
  "Яму падабаюцца столікі", - сказала яна.
  
  - Аматар покера або "чемин дэ фер"?
  
  Яна паціснула плячыма. “ І тое, і іншае, вядома.
  
  "Я неабыякавы да баккаре". Я гучна ўздыхнуў. "Хочаце верце, хочаце не, але я дапамог многім 'сяброў' у Гранд Казіно. Аднойчы мы сарвалі банк у Монтэ. Вядома, малдаўскі прынц працягваў купляць мне фішкі. Сінія. І я працягваў выйграваць ўсё больш. Іх было шмат і шмат. У канцы вечара я пачаставаў усіх афіцыянтаў шампанскім ".
  
  "Але цяпер табе не пашанцавала, а, амерыканец?" У Бижу была вулічная кемлівасць.
  
  “Хай фішкі распавядаюць гісторыю, але калі мне шанцуе, нішто не перашкаджае. Бижу, па-іншаму і не скажаш, але я прыцягваў поспех".
  
  
  
  Золкі холад, які далятаў ад сырых каменных сцен, трохі рассейваўся маленькай вугальнай печчу. Пах грыму і смурод тэл не былі заглушаныя таннай ружовай вадой, якую дзяўчаты шчодра выкарыстоўвалі для канкана.
  
  "Чаму б табе не прадставіць мяне, Бижу?" Сказала я, наносячы пудру перад люстэркам з ртутнага шкла ва ўсю даўжыню маленькай гардэробнай. "У мяне падарунак".
  
  "Толькі адзін?" Бижу ўсьміхнулася, яе панталоны з фальбонамі месцамі ужо пара прыйшла. “Эх, амерыканец ... Ён мог бы пайсці на гэта. У яго ёсць сябры, якім ты б спадабалася.
  
  
  
  
  
  Заслону "Le Chat Noir revue" адкрыўся, і з'явіўся свістун ў чорна-белым касцюме п'еро з белым тварам і слязьмі, чыя мелодыя супернічала з спевам птушак. На заднім плане раздаваліся гукі акардэона, пакуль выступалі Бижу і Фрэдэрык, акрабаты. Затым рушыла ўслед мая пародыя на ангельскую. Англа-французскія адносіны былі напружанымі з часоў бітвы пры Ватэрлоо. Я адлюстраваў пантамімай знакамітую фразу Напалеона пра тое, што брытанцы былі нацыяй крамнікаў. Малюючы надзьмутага бюракрата, я выбіраў бліжэйшага дзябёлага джэнтльмена ў натоўпе, садзіўся да яго на калені і літаральна прымушаў яго ёсць арахіс у мяне з рук. Гледачам гэта падабалася кожны раз.
  
  Да майго расчаравання, у зале не было і следу графа Бижу. Ні на наступны дзень. Бижу таксама не было відаць. Мне пара пагаварыць са сваімі інфарматарамі, развязаць ім мовы яшчэ некалькімі су.
  
  "Ça va, Anton?" - Спытаў я швейцара ў "Кабарэ Асасінаў", калі на наступны вечар цягнуўся па плошчы Пігаль. Я далучыўся да яго пад веерообразным навесам са шкла і жалеза.
  
  "Выдатна, але свет, здаецца, ляжыць цяжарам на тваіх плячах", - сказаў Антон.
  
  "Нічога такога, што не растлумачыла б некаторыя цікавыя навіны", - сказаў я сабе пад нос. Некалькі барадатых мужчын выйшлі з дзвярэй кабарэ, тупаючы ботамі па мокрым бруку. Антон жэстам папрасіў мяне пачакаць.
  
  Добра, мне патрэбна была зачэпка або абяцанне такой.
  
  Здзіўленая адмовай мужчын ад прапановы Антона злавіць ім экіпаж, я глядзела, як яны спускаюцца па круты звілістай вуліцы.
  
  “ Значыць, гэтыя забойцы аддаюць перавагу хадзіць пешшу? Я глядзела на кроплі дажджу, танцуючыя па бруку.
  
  Ён ухмыльнуўся, і яго крывой нос бліснуў у святле лямпы. "Проста чэхі з Прагі з поўнымі жыватамі, якія жадаюць адпрацаваць свой вячэру", - сказаў ён. “Але яны былі цікаўныя, чакалі аднаго. Вугорскага афіцэра. Графа".
  
  
  
  “ Венгерскі граф так і не з'явіўся? - Спытала я, навострив вушы. Ліў дождж, і я абхапіла сябе рукамі, ратуючыся ад холаду.
  
  “Гэты венгр - французскі афіцэр, які атрымаў прызначэнне. Мяркуючы па іх размовы, любові там не прапала".
  
  Заінтрыгаваны, я прыжмурыўся. “ Вы кажаце па-чехословацки?
  
  "Мая маці была чэшкай", - сказаў ён. "Але я не падзяляю гэтага са многімі".
  
  "Яны згадвалі графа Эстерхази?" Спытаў я. Я ведаў, што Эстерхази - польская прозвішча.
  
  "Эстерхази?" Ён патузаў сябе за бараду. “Фердынанд Валсин быў тым, каго яны згадвалі. Ён прыходзіў, але я не бачыў, як ён сыходзіў".
  
  Дзе я гэта чуў? Я моцна задумаўся.
  
  Вядома, ад Холмса! Мары-Шарль-Фердынанд Уолсен Эстерхази ... Граф Эстерхази. - Вы не бачылі, як ён сыходзіў?
  
  "У мяне ж няма вачэй на патыліцы, калі я бяру свой абед, ці не так?" Я ўхмыльнуўся. "Але я думаў, ва ўсіх швейцараў ёсць іншы набор".
  
  Па крайняй меры, цяпер я ведаў, што Эстерхази прыязджаў, і іншыя таксама шукалі яго.
  
  “ Антон, а што тут адбываецца, акрамя кабарэ і ежы?
  
  "А гульня "Чемин дэ фер" з высокімі стаўкамі?" - спытаўся ён ціхім голасам.
  
  Я кіўнуў. “ Стаўкі вышэй, чым у гульні над друкарняй на плошчы Клішэ?
  
  "Многія нашчадкі перайшлі з рук у рукі тут, калі над Манмартр ўзышоў світанак".
  
  Гэта гучала як гульня, якая прыцягнула б Эстерхази ... Як банальны матылёк на полымя.
  
  Я ўклала яму ў руку банкноты па франку. “Калі гэты Уолсин аб'явіцца, пазней або ў любы час. Адпраў ганца, знайдзі мяне ці пакінь запіску майго консьерж".
  
  Але, вяртаючыся дадому з плошчы Пігаль у той золкі вечар, я заўважыў, што за мной варта каржакаваты мужчына з бакенбардамі. Так было з тых часоў, як Бата Лавуар, старая пральня, захопленая мастакамі, выходзіла фасадам на брукаваную плошчу. Мяне ахапілі благія прадчуванні.
  
  За мной пайшлі міма невялікага парку і ўверх па крутых звілістых брукаваных вулачках.
  
  Я нырнуў у мясцовую закусачную. Мужчына, які рушыў услед за мной, чакаў звонку. Ён глядзеў у вітрыну, але я мог бачыць яго буйную фігуру скрозь літары, намаляваныя на вітрыне крамы, покачивающуюся ўзад-наперад.
  
  Выбраўшы кавалачак сыру, я аплаціў суму, належную па мойму крэдыце, і хутка напісаў запіску ўладальніку. Уладальнік у фартуху спакаваў маю куплю, выцер рукі аб свой запэцканы фартух, затым хутка кіўнуў, паказваючы на заднюю частку крамы. І падміргнуў.
  
  Я прабралася ў заднюю частку крамы, міма чанаў з салёнай рыбай, свежезабитых трусіных кумпячкоў на лёдзе, прислоненных мяшкоў з мукой. За вуліцай Лепик вузкая брукаваная вуліца была пакрыта лёдам, а з ручных калясак звісалі ледзяшы.
  
  Узрадаваны тым, што вузкая вулачка апусцела, і тым, што я страціў мужчыну, я не паддаўся мокры снег і дабраўся да свайго авальнага дворыка на суседняй вуліцы. Пасля выплаты шматлікіх даўгоў у мяне засталося недастаткова сродкаў, каб знайсці альтэрнатыўнае жыллё. Так што я застаўся, радуючыся сваёй удачы мець цёплую мансарду.
  
  Мадам Люзар, канс'ержкі, жанчына з жорсткімі валасамі, падобная на баявой сякеру, сунула пачак лістоў у мае похолодевшие рукі. Яна шчыльна захуталася ў шаль, адкрыла дзверы сваёй ложы і вярнулася да мурлыкающей котцы, якая сядзела перад палаючым камінам. Маё хваляванне дасягнула апагею, калі я падымалася па рыфленым истертым прыступках будынка, абмацваючы цісненне пергаментныя канверты. Несумненна, сведчанне заможнага адпраўніка.
  
  Апынуўшыся ўнутры, я з цяжкасцю сцягнула з сябе мокры плашч, пакідаючы лужыны на грубым драўляным падлозе. Заткнула аконныя шчыліны абрыўкамі газет, каб не было скразняку, я нацягнула адзіную сухую пару легінсы і запаліла газавы ліхтар. Маленькая пакой хутка прагрэлася дзякуючы каміна, разведенному мадам Люсар ўнізе. Я павесіла плашч сушыцца на калок. Часта я спала на цаглянай падлозе, излучающем цяпло, і сушыла вопратку за некалькі гадзін. У адрозненне ад іншых, якія кожную зіму дрыжалі і падхоплівалі пнеўманію, я лічыла, што мне пашанцавала.
  
  Я адкрыла тоўсты канверт і знайшла аб'яву аб маючым адбыцца праслухоўванні ў Англійскай тэатры.
  
  Не забыта ... выдатна! Другарадная роля ў фарсе Джорджа Бернарда Шоў "Гасцёўня". Я ведаў большую частку першага акта, астатняе мог вывучыць за дзень. Радасць перапаўняла мяне. Сапраўдная ролю, і хто-то дадумаўся адправіць яе мне!
  
  Я села, прыхінуўшыся спінай да цёплага цагліне, са шклянкай віна, з аб'явай аб праслухоўванні і поўная здзіўлення. Менавіта тады я заўважыла бутэльку на падаконніку. Павярнуўся і паказаў на сустрэчу з Меслеем. Тое, што я павінен быў зрабіць, але ён, відавочна, увайшоў у маю мансарду, апярэдзіўшы мяне.
  
  Мой страўнік скрутило вузлом ад турботы. Тое нямногае, што я сабрала, рабіла мяне нявартым інфарматарам. І думка аб тым, каб зноў цягнуцца на вуліцу ў пранізлівы холад цёмнай зімовай ночы, напоўніла мяне не проста прадчуваннем.
  
  Я асушыў сваю шклянку. Знайшоў сваю амаль сухую вопратку і маленькі каменьчык, які я саграваў цэглай. Для начных падарожжаў я засоўваў гарачы каменьчык у муфту, і цяпло надавала маіх пальцах спрыт.
  
  Месли, магчыма, і арганізаваў гэтую сустрэчу, але я хацеў высветліць мэту сваіх роспытаў. Або памыць рукі, вырашыў я. Я быў настолькі поўны рашучасці разабрацца ў гэтай ўтоенасці, што радасць ад майго маючага адбыцца праслухоўвання пацьмянела.
  
  Я заўважыў Меслея, щеголявшего не ў сваёй франтаваты форме, а ў цьмяным паліто, па-над яе, разливающего лыжкай суп за доўгім сталом у "Булён дэ Перэс". Запацелыя матавыя вокны надавалі слабое свячэнне і казачны выгляд заняпалай плошчы Пігаль звонку. Бацька Анджэла павітаў мяне, прапанаваўшы цёплае поціск рукі і міску. Я стаяла ў чарзе з "клошарами", "стомленымі дамамі ночы" і "асарці галодных Манмартра". Духмяны і гарачы луковый суп з густым, вадкім расплаўленым сырам заўсёды пакрываў мае вантробы.
  
  На гэты раз я апусціла некалькі купюр у банку для ахвяраванняў, радуючыся магчымасці падзякаваць бацькоў за іх дапамогу.
  
  "Навошта ты заходзіў у мой пакой?" Спытаў я, сядаючы насупраць Меслая.
  
  "І цябе таксама добрага вечара, Ірэн," сказаў ён, пацягваючы сталовае віно, разведзенае вадой.
  
  "Хопіць гуляць у кошкі-мышкі, мне трэба зразумець мэта", - сказаў я. "Ці не разлічвай на мяне".
  
  Ён ухмыльнуўся. - А як наконт маёй інфармацыі?
  
  "Добрая думка, я не ведаю, што я шукаю".
  
  "Дакладнасць!" сказаў ён. “Але будзь добрай дзяўчынкай і скажы мне, што кажуць твае кантакты. Тады я змагу даказаць, наколькі важныя твае навыкі для майго начальніка".
  
  Я ведаў, што Месли не той чалавек, якога можна адштурхнуць. І, у рэшце рэшт, ён мне заплаціў. Я пералічыў спіс інфарматараў. "Бачыш, гэта ўсё".
  
  "Але што ты чуў ... што-небудзь незвычайнае?" Ён нахіліўся наперад. "Усё роўна, наколькі маленькае".
  
  Пара ўспомніць аб няяўцы графа Эстерхази. Я пераказаў словы швейцара аб людзях, якія яго шукаюць.
  
  Яго твар змянілася. Я ўбачыў, як збялелі костачкі яго пальцаў на ручцы лыжкі.
  
  “ Што ты ад мяне хаваеш, Ірэн?
  
  Усе вакол нас, здавалася, спынілася. Страх падступіў да майго горла. Ён ведаў, што я нешта хаваю. Я ўспомніла чалавека, які ішоў за мной па пятах. Меслай загадаў за мной сачыць?
  
  "Гэта Бижу", - сказаў я. “Яна таксама ўдзельнічае ў рэвю ў "Каціным нуарэ". Гэты граф Эстерхази - яе палюбоўнік".
  
  
  
  Дзіўная ўсмешка прамільгнула на яго твары. Ён зірнуў на нашых суседзяў па стале: старую жанчыну, якая клявала носам, і клошара, энергічна набрасывающегося на луковый суп.
  
  "Звяжыся з Эстерхази," сказаў ён, панізіўшы голас, але выразна.
  
  "Як бы я гэта зрабіў?" - Спытаў я.
  
  "Але я наняў вас, ці не так?" - сказаў ён. "Вы самі разберацеся".
  
  "Мне шкада, Месли, я ведаю, што ў цябе ёсць праца, якую трэба выконваць, і грошы дапамагаюць, але калі сітуацыя не праясніцца, лічы, што мае паслугі спыненыя".
  
  “ Ірэн, чым менш ты ведаеш...
  
  "Тым не менш я змагу даведацца для вас," я скончыў за яго. “ Майму слову і абачлівасці можна давяраць. Я думаю, Нортан сказаў бы вам гэта.
  
  І, мяркуючы па погляду Меслея, я думаю, што Нортан так і зрабіў.
  
  "Мы ведаем, што Эстерхази быў здраднікам".
  
  "Хто такі мы і што ён здрадзіў?"
  
  “Ён прадаваў ваенныя сакрэты Германіі. Не капітану Дрейфусу. Чаго мы не ведаем, так гэта таго, скапіяваў ён Балканскі план і перадаў яго Германіі і кайзеру Вільгельму".
  
  “ Балканскі план? - спытаў я.
  
  "Гэта жыццёва важна", - сказаў ён. “Калі ў немцаў будзе балканскі план, у іх будзе ключ да нашай абарончай стратэгіі. Усе. Але мы ўсё яшчэ можам змяніць план і рэалізаваць новыя стратэгіі ... наўрад ці. Але мы павінны ведаць.
  
  Але як я ўпісаўся ў гэта? А што наконт Холмса?
  
  "Як я магу гэта высветліць?"
  
  “ Ён гулец. Па вушы ў даўгах.
  
  Я ведаў гэта ад Холмса, але прыслухаўся.
  
  “Мы ведаем, што дзе-то ён вядзе ўлік сваіх паразаў, выйгрышаў і сакрэтаў, якімі валодае. Ён жартаваў сваім калегам, што ў яго ёсць "банк сакрэтаў".
  
  "А што наконт капітана Дрейфус?" - спытаў я. "Тады ваенныя апраўдаюць яго?"
  
  Цёмныя вочы Меслея ўспыхнулі.
  
  "Я магу казаць толькі ад імя сваёй секцыі, але Эстерхази паўстане перад вайсковым трыбуналам", - сказаў ён. "Але мне патрэбна ваша дапамога, каб даць доказы таго, што план скампраметаваны".
  
  Не жадаючы прамаўляць яго імя, я не ведаў іншага выйсця, акрамя як спытаць напрасткі. “ А як наконт чутак пра Шэрлака Холмса? Я з высілкам захаваў халодная выраз твару. “У Англійскім тэатры я падслухаў размову. Вось і ўсё. Як мяркуецца, ён у Парыжы".
  
  "Значыць, вы таксама чулі пра гэта Холмса?" ён спытаў так, як быццам гэта былі старыя навіны. Месли паціснуў плячыма і адламаў кавалак багета. “Ён вынюхвае што-то для кароны. Неафіцыйна, вядома. Брытанцы хочуць, каб Холмс паменшыў уплыў любых файлаў, скампраметаваных Эстерхази ".
  
  Такім чынам, Холмс працаваў на Англію, а я - на Францыю.
  
  "Ці азначае гэта, што ён настроены варожа ў адносінах да вашага міністэрству?"
  
  "Tiens." Меслай пакрышыў белую частка багета і раскачаць яе ў дробныя белыя шарыкі. “Гэта азначае, што Англія за Англію, а Францыя за саму сябе ў тым, як трымаць кайзера ў страху ... як у спрадвечныя часы. Напалеон правільна прачытаў іх намеры — эгаістычныя!"
  
  І хіба Францыя не была эгаістычнай? Але, магчыма, гэта было пачуццё самазахавання, паколькі іх дом і ачаг межавалі з Германіяй.
  
  Мы з Меслеем дамовіліся аб яшчэ адной сустрэчы. Калі я сыходзіў, на сэрцы ў мяне было цяжка. Супярэчлівыя эмоцыі захліснулі мяне. Тут я быў не ў ладах з Холмсам! Чаго я ніколі не хацеў, каб гэта паўтарылася.
  
  Аднак Холмс так і не з'явіўся, і, шчыра кажучы, у мяне не было ніякіх абавязацельстваў перад Англіяй. Холмс спрабаваў выкарыстоўваць маю віну, каб дапамагчы каралю і краіне, як яны выкарыстоўвалі майго нябожчыка мужа Нортана.
  
  Чым больш я думаў, тым больш разумеў, што ў мяне ёсць праца, якую трэба рабіць. Падсілкаваўшыся сытным супам, я накіраваўся ў "Кот Нуар", каб знайсці Бижу. Маім пакліканнем было акцёрства. Прыйшоў час мне прымяніць свае навыкі.
  
  "Бижу не бачылі і нічога пра яго не чулі", - адказаў Вартан, хударлявы менеджэр за кулісамі, на мой пытанне. Ён навязаў свой ваўнянай шалік вакол шыі. “Наколькі я разумею, ёй не трэба вяртацца. Яна з тых, хто атрымлівае раскошны білет і прыпаўзаюць назад, молячы, калі тэрмін яго дзеяння заканчваецца. Разумееце, што я маю на ўвазе?"
  
  Я не быў упэўнены, але кіўнуў.
  
  “Яна запазычыла касцюм, сёе-тое з маіх рэчаў. Ведаеш, дзе яна жыве?"
  
  "Сумняваюся, што яна там".
  
  "Чаму бы і няма?"
  
  “ Яна прасунулася ў гэтым свеце, ці не так?
  
  У Вартана было за што зачапіцца ... ці Была гэта рэўнасць?
  
  “ Але, па крайняй меры, я мог бы даведацца, куды яна паехала.
  
  Ён змераў мяне позіркам з галавы да ног.
  
  "Alors", сказаў я. "Зарабляць на жыццё і без пакупкі новых касцюмаў дастаткова складана".
  
  “ Вуліца Андруэ. Яе маці - канс'ержкі ў вуглавым будынку. Гэта нельга прапусціць.
  
  Я падняўся па вузкай лесвіцы Манмартра, званай вуліцай, і каля майго дома ў цені стаяла Леон.
  
  
  
  Яе вочы матроны блішчалі ад узрушанасці. Яна пацягнула мяне назад у цёмны праём лесвіцы. "Не ведаю, ці вярнуся я на працу, але ў мяне ёсць гэта для вас, мадам Ірэн". Яна паказала на падол сваёй доўгай спадніцы. "Пакет з паперамі".
  
  "Сумку?"
  
  "Памятаеш канс'ержкі з гуллівай нагой ... Тую, якую, як я табе казаў, я дапамагаю бачыць, таму што яна часам 'нездаровая'? Яна не выкідвае паперы з смеццевых кошыкаў ... . Я даведаўся, што яна іх ратуе.
  
  "І гэта ўсё, што ў цябе ў сумцы?"
  
  "Пошта і лісты таксама!" Леон кіўнула. “Яна лічыць мяне глупаватай і трохі марудлівасць, але мяне гэта задавальняе. Як ты і сказаў, я павінен трымаць вочы адкрытымі і не раскрываць рота. Такім чынам, учора ў яе што-то жудасна балела ў назе, яна таксама распухла. Пасля таго як я распаліла камін, прыбрала вялікія прыёмныя пакоі, яна кажа: 'Прынясі змесціва кошыкаў'. Я так і зрабіў, і калі я збіраўся адправіць іх у печ, яна закрычала: "не, Не сюды!' Затым яна кажа забраць лісты з скрынь, а некаторыя ўзяць і не распаўсюджваць. ... яна прывяла мне нейкую дурную адгаворку, але я проста кіўнуў."
  
  “ Працягвай, Леон, калі ласка!
  
  “Потым я ўспамінаю ... Вядома, яна таксама павінна была гэтым займацца, пакуль я там быў. Але самае цікавае, што гэтыя лісты прыйшлі з ваеннага ведамства. Там працаваў граф Эстерхази. Я бачыла яго ўсяго адзін раз. Ўчора. Але ён напісаў вось на гэтай сіняй паперы, яны называюць яе бордеро.
  
  “ Цудоўная праца, Леон!
  
  "Гэта сапраўдная каша, але, паколькі ў мяне не было часу яе пасартаваць, я паклаў зверху сінюю акантоўку".
  
  “ Ты казачная прынцэса, Леон!
  
  Яна крыва ўсміхнулася, яе вочы заблішчэлі, і я пашкадаваў, што ў маім жыцці так мала яе было. Я сунуў ёй у рукі пачак франковых банкнот, абняў і сказаў, каб яна некалькі дзён пабыла дома са сваім дзіцем.
  
  Я схавала пакет у сябе на гарышчы, ведаючы, што пазней раскладу яго і паспрабую разабрацца ў ім. Некалькі мятых сініх бардзюраў я разгладзіла, здзіўленая вуглаватым почыркам. Але подпісы няма! Чорт вазьмі!
  
  Адзін крок наперад і два крокі назад.
  
  Так што зараз усё, што я мог зрабіць, гэта знайсці Бижу і паглядзець, ці не вядзе яе след да графу Эстерхази.
  
  Потащившись на вуліцу Андруэ, я зразумела, што яна выходзіць на кабарэ забойцаў ... . Так Бижу пазнаёмілася з графам?
  
  
  
  І ён знаходзіўся ў квартале ад плошчы Гудо ... дзе Холмс сустрэў мяне!
  
  Я пастукаў у дзверы ложы консьерж. Адказу не было. У паўцёмным двары будынка жанчына схілілася над кранам камунальнай вады. Яна ўбачыла мяне і выпрасталася, затым зрабіла няўпэўненыя крокі з вядром, перакінутымі праз руку. У цемры яна здавалася старой і змучанай лёгкімі прыступамі паралічу.
  
  - Oui? - сказала яна, выціраючы іншую покрасневшую руку пра не занадта чысты фартух і прыжмурыўшыся, гледзячы на мяне.
  
  "Прыемнага вечара, мадам, вы, павінна быць, маці Бижу..."
  
  "Старэйшая сястра," сказала яна, перабіваючы мяне.
  
  “Ааа, вядома, калі ласка, даруй мяне. Святла няма, і мне сказалі, што маці Бижу тут канс'ержкі".
  
  Але сястра Бижу магла быць яе маці, настолькі зняможанай і яна выглядала змучанай. Пастарэла раней часу. Занадта шмат дзяцей? Занадта шмат працы ў пральні, што я мог бачыць па яе хваравіта патрэсканым і запалёных руках.
  
  “ Тут нікога няма. Мая маці з'ехала ў Ліль, а Бижу ... хто ведае?
  
  Я не паверыў ёй ні на секунду. Ва ўсякім выпадку, наконт Бижу. Гэтыя змучаныя клопатамі вочы былі вулічнымі. І добра, што так і будзе. Выжыць на ўзгорку Манмартра было нялёгка. Перш чым я паспела сказаць што-то яшчэ, я заўважыла дзябёлага мужчыну, які сачыў за мной мінулай ноччу, спыніўся ля вітрыны буланжери наадварот. На ім быў кацялок, залаты ланцужок ад гадзін поблескивала у святле газавага ліхтара.
  
  З ложы пачуўся дзіцячы плач, і сястра Бижу паспяшалася наперад. Я праводзіў яе, затым спыніўся ў вялікай цяжкай дзверы і развітаўся. Нават не развітаўшыся, яна закацілася ўнутр ложы.
  
  Я ўбачыў чалавека ў кацялку, надыходзячага да дзвярэй.
  
  Апынуўшыся паміж непрыязна жанчынай і гоняць мужчынам ... Куды я мог пайсці?
  
  Дзверы, вядучая ў ніжнюю пячору, былі прыадчынены. Я праслізнула ўнутр і закрыла яе, вырашыўшы, што пачакаю, пакуль ён сыдзе, а потым выйду. Але калі я дабраўся да канца стромкіх вільготных вапняковых прыступак, наперадзе паказаўся водбліск святла. Гэта быў не тупіковы склеп, а тунэль, разгаліноўваюцца наперадзе.
  
  Манмартр быў поўны вапняковых кар'ераў, опутанных тунэлямі і поўных выкапаных ям і кішэняў, падобных на сыр. І ўсё ж над імі былі пабудаваныя будынка. Я рушыў услед па тунэлі да святла. Можа быць, гэта суседні склеп для кабарэ Асасінаў?
  
  На сырой сцяне грубымі літарамі былі напісаны назвы вуліц, мелам - размяшчэнне газаправодаў. Пах сырой цвілі і адкідаў станавіўся ўсё мацней. Пагоркі вільготнай зямлі і чаркі вінных бутэлек сустрэлі мяне, калі я ўвайшоў у памяшканне, падобнае на склеп кабарэ. Спрабуючы зарыентавацца, я прыкінуў, што гэта правільны кірунак.
  
  Нізкі гул размоў даносіўся з-за пакрытай плямамі ад вады драўлянай дзверы, пакрывілася. Мяне турбавала адчуванне ліпкасць у паветры. Схапіўшы халат з кучы брудных сініх, я зняла паліто, накінула халат над муслинового сукенкі, зачесала валасы назад і павязала на галаву сурвэтку, як гэта рабілі многія прачка і рэстаранныя мыйшчыцы кухняў, я спадзявалася, што маё прыкрыццё пратрымае мяне да тых часоў, пакуль я не выяўлю Бижу ці графа.
  
  Я зразумеў, што далёка ісці мне не прыйдзецца, калі пачуў гучная лаянка.
  
  “Чорт бы цябе ўзяў, Эстерхази ... Ты павінен пяць тысяч! Зьвядзі свае рахункі. Плаці!"
  
  "Хто ты?" П'янлівы голас прашыпеў мне ў вуха.
  
  Я падскочыў.
  
  “ Жанчына, якая мые посуд, сэр.
  
  "І што ты тут робіш?" Гэты голас належаў вельмі п'янаму мужчыну з плямамі і рагамі ежы на камізэльцы. Ён трымаў мяне за локаць хваткай, падобнай на кляшчы.
  
  У паніцы я агледзеўся. "Яны, сэр". Я сказаў, апусціўшы галаву і паказваючы на кучу бруднай посуду.
  
  "Тады прыступай да справы", - сказаў ён, моцна ущипнув мяне за зад і усміхнуўшыся.
  
  Ён расчыніў дзверы. “ А цяпер, спадары, не кажаце, што я занадта спазняюся на гульню!
  
  Я хутка падняў вочы. Ўнутры, вакол авальнага стала, у паветры, густым ад цыгарнага дыму, сядзелі трое мужчын. У руках у іх былі куфлі і карткі. На стале стаялі горкі рознакаляровых чыпсаў і графін з віскі.
  
  "Заўсёды гатовая да новага партнёру", - сказаў голас. Я прыгледзелася. Бижу, абмахваючыся веерам і, відавочна, нудзячыся, прытулілася да пляча гэтага мужчыны. Прыгожы і расчырванелы, ён фарсіў дагледжанай рудай казлінае бародкай і вусамі. Гэта, павінна быць, ён!
  
  "Не ратуйся з гэтага, Эстерхази", - сказаў яму адзін з мужчын. "Разлічыся, перш чым..."
  
  "Хай наш сябар далучыцца да нас", - сказаў Эстерхази, разгладжваючы кончыкі вусоў. П'яны мужчына, хістаючыся, увайшоў ўнутр.
  
  “ Прыбяры гэта. Вызвалі мяне трохі месцы. "Ён махнуў мне рукой. "Ты чуў мяне ... Прыбяры!" прагрымеў ён.
  
  
  
  Мая рука дрыжала, але я не падняла галавы, узяла паднос і накіравалася ў пракураны склеп. Я маліла Бога, каб Бижу мяне не пазнала.
  
  "Прынясіце нам яшчэ віскі," сказаў мужчына.
  
  "Добрая ідэя", - сказаў Эстерхази. "На гэты раз я заплачу".
  
  "І як?" - спытаў падазроны мужчына.
  
  "Пазыковая распіска".
  
  “ Як і ўсе астатнія? Ён выцягнуў руку наперад, калі Эстерхази што-то надрапаў на сурвэтцы.
  
  "Вазьмі гэта", - сказаў ён, працягваючы яго мне ў руку. "Прынясі ірландскае віскі і чыстыя шклянкі".
  
  "Так, сэр", - я панізіў голас, апусціў вочы і паспрабаваў уздыхнуць.
  
  Але слугі былі нябачныя, за выключэннем лёгкіх абразаў. Ніхто не звяртаў на мяне ўвагі.
  
  Я хутка напоўніла паднос, выцерла стол сурвэткай, пазбягаючы траплення каляровых фішак, і выйшла.
  
  “Паспяшайся! Прыслуга стала такой гультаяватай ў гэтыя дні ..." - было апошняе, што я пачула, таропка прабіраючыся праз склеп у пошуках лесвіцы. Я паклала сурвэтку Эстерхази ў кішэню сукенкі. Выйшаўшы з-за прылаўка ў кабарэ, я паставіла нагружаны паднос на прылавак.
  
  Столікі кабарэ былі запоўненыя. Гукі акардэона і звон бакалаў напаўнялі паветра. Пакуль я ішоў, некалькі наведвальнікаў, яшчэ больш выматаных выпіўкай, папрасілі мяне прыбраць з іх столікаў. Не звяртаючы на іх увагі, я падышла да цяжкай аксамітнай парцьеры, павешанай, каб у дзверы не пранікаў скразняк.
  
  Адкрыўшы дзверы, я сутыкнуўся тварам да твару з дородным джэнтльменам ў кацялку, ад якога, як я думаў, мне ўдалося збегчы. Ён утаропіўся на мяне. Я скурчыўся. Нехта падпіхнуў яго наперад, і я, удзячная за шалік і ўсё яшчэ ў халаце, апусціла погляд і працягнула ісці. Маё сэрца шалёна калацілася. Апынуўшыся на вуліцы, я пабегла.
  
  Дастаткова сказаць, што, як толькі я дабралася да крытага дзвярнога праёму, я сарвала маскіроўку, перавяла дыханне, шкадуючы аб сваім зімовым паліто, пакінутага ў склепе. Дрыжучы ў сваім тонкім муслиновом сукенка. Назад я пайшоў вакольным шляхам, праз Манмартр.
  
  Мая канс'ержкі, мадам Люсар, перадала мне пошту. Яшчэ рахунку. У сябе на гарышчы я скінула мокрыя чаравікі на шнуроўцы і паставіла іх побач з цёплым цэглай.
  
  Раздаўся гучны стук у дзверы.
  
  Няўжо мадам Люссар проглядела нейкі ліст?
  
  Я адкрыў дзверы і ўбачыў каржакаватага мужчыну з бакенбардамі, яго мокрае паліто было заціснута пад пахай. Яго маленькія свіныя вочкі напоўнілі мяне жахам. Як ён мяне знайшоў?
  
  “ Мадам Нортан?
  
  Я павольна кіўнуў.
  
  "Эміль Кавур", - сказаў ён, здымаючы сваю капялюш з дажджавымі кроплямі, цяжка дыхаючы ад напружання. "Прабачце маю смеласць, але запэўніваю вас, нам ёсць аб чым пагаварыць".
  
  “ Хто вы такі, месье? - спытаў я.
  
  Ён патузаў сябе за казліны бародку. “ Пытанне, мадам, над якім наймудрэйшыя філосафы разважаюць і па гэты дзень. Калі вы дазволіце мне ўвайсці, мы зможам прыбрацца так, каб ваш консьерж нас не чуў.
  
  Зірнуўшы ўніз, я ўбачыў святло яе алейнай лямпы на лесвічнай пляцоўцы.
  
  Мне нічога не заставалася, як падпарадкавацца.
  
  У Эміля Кавура былі бакенбарды, як у барановай адбіўной. Ён адчуваў сябе як дома на адзіным крэсле ў маёй мансардзе, з хісткай ножкай і ўсім іншым. Ён агледзеў касцюмы, панавешаныя на цвіках, якія тырчаць з сцен, і закурыў кароткую чорную цыгару.
  
  “ Чаму вы перасьледуеце мяне, месье Кавур?
  
  "Падобна на тое, вы аддаеце перавагу багемны лад жыцця, мадам Нортан," сказаў ён, не адказваючы мне. “ Нейкія мастацкія схільнасці?
  
  Яго саманадзейныя манеры раздражнялі мяне.
  
  "Любіць і не мець выбару - гэта не адно і тое ж", - сказаў я. "Як гэта цябе тычыцца?"
  
  "Выдатны выгляд," сказаў ён, устаючы і падыходзячы да акна. Блакітна-чорны парыжскі вечар унізе усеивали кропкавыя агні. "Мы ведаем, што Манмартр - рассаднік анархістаў, няўдачнікаў, якія імкнуцца сабатаваць Трэцюю рэспубліку".
  
  Спалоханае выраз майго твару не засталося для яго незаўважаным. Сачыў ён за мной, думаючы, што я намышляю падарваць ўрад? Калі так, то як я мог адгаварыць яго, не раскрыўшы заданні Меслея? Але я забег наперад ... . Хто ён такі? ... Дзе яго дакументы?
  
  І тут мой погляд упаў на сумку, якую Леон прынесла мне пад сталом. Што рабіць?
  
  "Сын майго консьерж ў паліцыі", - сказала я, адлюстраваўшы на твары выраз, якое калісьці было ў мяне за сталом для баккары у казіно Манака. Я адчыніла дзверы. “Ён паслужлівы. Вельмі дапамагае, калі абражаюць жыхароў. Я папрашу вас сысці, пакуль у мяне няма такога настрою. "
  
  “ Прапануеце мне сысці, мадам Нортан? - спытаў ён, здзіўлена наморщив лоб.
  
  
  
  “ Мае манеры мяне падводзяць. "Я ўсміхнуўся. “ Я заўсёды прашу, перш чым патрабаваць.
  
  Кавур застаўся каля акна. “ Зачыніце дзверы, мадам. Не думаю, што вы хочаце, каб у будынку даведаліся аб вашым мінулым.
  
  Што гэты мажны тхор прыхаваў у рукаве з манжэтамі? Я таксама ўмеў блефаваць. Мае абавязкі былі выплачаныя. Толькі што выплачаныя. Але гэта ўсё роўна. Я зарабляў на жыццё, хоць і бедна. Я б нічога не раскрыў, пакуль ён не прадаставіць даверчыя граматы.
  
  “ Нейкая сувязь з тагачасным наследным прынцам, мадам Нортан, гэта асвяжае вашу памяць?
  
  Я зачыніў дзверы.
  
  "Хто ты такі?" - спытаў я.
  
  "Скажам так, я з'яўляюся часткай агульнага дабра, як называюць сябе ваенныя, абараняючы Маці-Францыю".
  
  Нейкае ўнутранае пачуццё падказвала мне не згадваць імя майго швагра Меслая. "Прускі ганьба 1870 года і камунары разрываюць тканіна нашага грамадства на часткі", - сказаў ён, і яго голас павысіўся, нібы звяртаючыся да натоўпу. Ён быў амаль смешны, але ён ведаў мае сакрэты. Гэта рабіла яго небяспечным чалавекам, да якога варта прыслухоўвацца. Няўжо мой былы палюбоўнік, цяперашні кароль, трымаў мяне пад наглядам? Але я сумнявалася ў гэтым ... . Манеры і рыторыка Кавура выдавалі расчараванага баявога каня.
  
  Яго наступныя словы здзівілі мяне яшчэ больш. "Бижу, акрабатка, у le Chat Noir згадала цябе".
  
  "Дык вось чаму ты ідзеш за мной?"
  
  “ Скажам так, гэта робіць цябе цікавай.
  
  “Так, вядома, мы ўдзельнічаем у рэвю, папулярным сярод рабочага класа, арыстакратыі і буржуазіі з трушчоб. На плошчы Пігаль выстройваюцца чэргі на вячэрнія ранішнікі".
  
  "Нас цікавіць граф Эстерхази, французскі афіцэр, яе палюбоўнік", - сказаў ён.
  
  "Але чаму?"
  
  "Будзь карысны, і я буду карысны цябе", - сказаў ён, працягваючы мне візітную картку з выгравіраваным імем Эміля Кавура, Статыстычнае кіраванне.
  
  “ Спытай Бижу сам.
  
  Яго маленькія вочкі звузіліся. "Некаторыя міністры ў пэўным ўрадзе, падобна, занепакоеныя вашым..."
  
  “ Існаванне? Той факт, што я ўтаіў кампрамат на згаданага манарха, але не выкарыстаў і ніколі не буду ім карыстацца? Яны не давяраюць мне, ці не так, паколькі лічаць сябе памагатымі і маюць справу з хлусам.
  
  
  
  Кавур адвесіў глыбокі паклон. "Яны ніколі не казалі, што вы разумны". Калі ён падняў вочы, яго твар перакрывіўся ад весялосці. "Падман - гэта валюта, як вы, здаецца, ведаеце, у гэтых пытаннях".
  
  Дзівацтвы. Я хацела, каб ён сказаў, чаму я і чаму цяпер.
  
  "Мадам Нортан", - сказаў ён. “Доказы супраць Дрэйфуса не павінны быць скампраметаваныя. Я разлічваю на ваша ўсебаковае супрацоўніцтва".
  
  "Што гэта за пагроза?" - спытаў я.
  
  "Калі нападуць на аднаго ваеннага, мы ўсе станем на яго бок".
  
  "Але я не разумею, чаму вы не абаранілі Дрейфус, афіцэра..."
  
  "Ён габрэй, мадам," перабіў ён. “ Яны абараняюць сабе падобных.
  
  "Дык вось у чым уся справа?" Ўва мне паднялося агіду.
  
  "Вядома, ён быў аўтсайдарам; ён прадаваў сакрэты".
  
  “Калі выказаць здагадку, што гэта зрабіў не ён, а нехта іншы з афіцэрскага складу, гэта опозорило б ваша падраздзяленне. Ніколі не прызнавай памылку, але працягвай рабіць грубыя памылкі. Хіба гэта не ваенны дэвіз?"
  
  Ён падняў кій у мой бок. Я сказіў праўду і зайшоў занадта далёка.
  
  "Прэч, пакуль..."
  
  Дзверы адчыніліся. “ Мяркую, мадам Нортан папрасіла вас выдаліцца. Вядома, я гатовы дапамагчы, калі вам спатрэбіцца дапамога на лесвіцы.
  
  Мы з Кавуром азірнуліся. Я ўтаропіўся ў твар Холмсу, таксама вядомаму як герцаг дэ Ланган.
  
  Адчуўшы трывогу за саркастычным тонам, Кавур коратка кінуў "добры вечар", злосна паглядзеў на мяне і пайшоў.
  
  Холмс пачакаў, пакуль ён спусціцца па лесвіцы, затым увайшоў ўнутр. Ён тут жа заціснуў пальцамі кнот свечкі, майго адзінага крыніцы святла, і падышоў да акна.
  
  “ Ён сышоў. Але яго шпіён, катрыншчык, стаў сачыць за табой.
  
  Мне было цяжка адчуваць гнеў. Небарака, я не зайздросціў шарманщику ні за якую работу, якую ён мог знайсці ў такі холад.
  
  "Я мог бы справіцца з гэтым, Холмс", - сказаў я.
  
  “І, без сумневу, ты б атрымала поспех, Ірэн. Я, напрыклад, бязмежна паважаю твае здольнасці. Але ўсё не так, як ты сабе ўяўляеш", - сказаў ён. "Павер мне".
  
  Ён падышоў да мяне, затым рэзка падышоў да закладзенай цэглай трубе і сеў, скрыжаваўшы ногі.
  
  
  
  “ Але ты не сказаў мне нічога. Нічога.
  
  Я падышоў да акна, цёмнаму апраўленне неба, усланых зоркамі. “Уся гэтая надвор'е праймае да касцей; мароз, а снегу нават няма! Я ніколі не бачыў Парыж у снезе. Вы можаце ў гэта паверыць, Холмс?
  
  "Я таксама, Ірэн", - сказаў ён, у яго тоне чулася пакорлівасць. "Я павінен табе растлумачыць".
  
  “Тлумачэнне? Чаму б не пачаць з таго, на каго ты працуеш і чаму. Тады мы пойдзем адтуль ".
  
  “ Адзіная праблема, Ірэн, у тым, што французы і англічане, - самыя дзіўныя суседзі па ложку.
  
  “ Вы забываеце, Холмс, што я амерыканец.
  
  На гэты раз ён быў спакойны.
  
  Я села, скруціўшыся абаранкам побач з ім, паклаўшы галаву яму на плячо. Які распаўсюджваецца жар ад подрумяненного цёплага цэглы і яго павольнае, роўнае дыханне супакоілі мяне.
  
  Не ведаю, колькі часу мы сядзелі моўчкі. Пакуль Холмс не адважыўся сказаць мне, чаго ён хоча. Але прама ў нас на вачах, пад маім выщербленным сталом, ляжала торба, якую Леон прынесла з міністэрства, з "бордеро" Эстерхази. А ў маёй кішэні яго фірмовая сурвэткі для віскі.
  
  Нейкім чынам усё гэта павінна было быць звязана.
  
  “Мы не хочам новай вайны. З кайзерам Вільгельмам менш за ўсё", - сказаў Холмс з уздыхам. “Каралеўскі ваенна-марскі флот яшчэ не паправіўся ад апошняй. Шакіруюча, але факт: ваенна-марскі флот трымае гэта ў сакрэце. Гадамі трымаецца ў сакрэце. Якім-то чынам французы ведаюць пра балканскім плане з нашым паменшаным флотам і далёка не бездакорнымі магчымасцямі і ўпотай злараднічаюць. Тым не менш, іх флот амаль гэтак жа знішчаны, ён не вытрымаў бы нямецкай марскі атакі, і яны будуць моцна спадзявацца на наш. Самая подлая загадка для ўсіх заключаецца ў тым, што гэтая інфармацыя магла ўтрымліваць ваенную таямніцу ".
  
  Такім чынам, брытанцы былі "эгаістычныя", як выказаўся Месли, але на тое былі важкія прычыны. І французы таксама.
  
  "Але як вы можаце сказаць, ці перадаў гэты Эстерхази балканскі план?"
  
  Холмс выцягнуў свае доўгія ногі. "Не самы адораны уяўленнем хлопец, ён назваў гэта 'Б' ... вось і ўсё. Але ў нас няма копій яго "бордеро"; падобна на тое, консьерж шпіёніць на карысць немцаў і рыецца ў смецці ".
  
  Я хацела сказаць яму, што яго пальцы амаль дакраналіся да іх. Але я стрымалася. Ці То з лаяльнасці да Меслею, ці то з-за гневу на мінулую гісторыю выкарыстання брытанцамі Norton, я не быў упэўнены, але я не мог аддаць Холмсу дакументы. Я змагаўся з цікаўным цягай да Холмсу, роўнаму мне і нават больш, разумеючы, што якія-небудзь адносіны з ім немагчымыя.
  
  “Якая розніца, Холмс, даведаецеся пра гэта ў рэшце рэшт вы ці французы? У турме сядзіць небарака Дрейфус".
  
  “ Думай аб вышэйшай дабро, Ірэн.
  
  "Чыё большую карысць?"
  
  "Мудрае заўвагу", - сказаў ён. "Але мой працадаўца будзе пярэчыць супраць гэтага". Ён выглядаў стомленым. Прайграў. “Ведаеш, Ірэн, гэтая бясконцая гульня ў шахматы еўрапейскай палітыкі вычарпала для мяне свой ход. Пасля гэтага я аддаляюся ў Сомерсет-Даунс ".
  
  Ці павінен я яму верыць?
  
  А потым вялікія, шчыльныя, белыя шматкі заскакалі ў цемры. Я падбегла да акна. Снег, падобны на цукровую пудру, пакрываў бруку і дахі ўнізе. Маленькі дзіця бег па вуліцы, крычучы "Сусед, сусед", пакуль маці не паклікала яго ўнутр.
  
  “ Глядзіце, Холмс, ідзе снег. Наш першы парыжскі снег!
  
  Ён падышоў да акна, і мы са здзіўленнем назіралі. Ён абняў мяне, грэючы.
  
  "Здаецца, я прывык да таго, што ты перамагаеш мяне ў гульні, Ірэн", - сказаў ён, пацягнуўшы мяне назад да цаглянага каміна. "Мне гэта нават падабаецца".
  
  Ці ведаў ён больш, чым паказваў? Але я таксама ведала. Мы пачалі цалавацца з таго месца, на якім спыніліся, за кулісамі. На гэты раз нас не адцягвалі выклікі на заслону. Ён разаслаў маё коўдру на падлозе, і ў цемры, свидетельствуемой толькі ціха падаючымі сняжынкамі, ты, дражайшая Суседка, была зачата. Па любові. Двума людзьмі, якія ніколі не змаглі б жыць разам.
  
  Перад світаннем я пракраўся на гарышча, узяў тыя нешматлікія рэчы, якія ў мяне былі, і сумку. Я перакуліў бутэльку ў акне. Адзінай рэччу, якую я ўзяў у Холмса, быў яго плашч, паколькі раніцу было такое халоднае. Я затрымаўся ля дзвярэй, выцягнуў адзін з бордеро. Загадкавае пасланне было напісана тым жа почыркам, што і на сурвэтцы Эстерхази. Літара B была ў ніжнім куце. Я выцягнуў іншы, на гэты раз B ў верхнім левым куце. Той я паклаў на стол для Холмса. Я мог дазволіць сабе быць шчодрым.
  
  Да таго часу, як я дабраўся да булёна дэ Перэс на плошчы Пігаль, я вырашыў пераканаць Месле ў тым, што мне патрэбен заслужаны адпачынак на Поўдні. І я вазьму з сабой Леонэ і яе маленькую дачку. Такім чынам, мой дарагі Нейдж, вы нарадзіліся дзевяццю месяцамі пазней у Грассе, парфумернай вёсачцы непадалёк у гарах. Холмс нічога пра гэта не ведае. Апошняе, што я чуў, верны свайму слову, ён жыў у Самэрсэце і заляцаўся за пчоламі. Пчаляр.
  
  Але, узброеная гэтым веданнем і, я спадзяюся, большай памяркоўнасцю да сваёй маці, ты павінна вырашыць, шукаць яго ці няма. Якім бы ні было тваё рашэнне, мая мілая Суседка, я ведаю, што яно будзе правільным . Твая кахаючая маці.
  
  
  
  
  
  Калі сястра вярнулася, яна ўбачыла маладую жанчыну з торбаю на плячы. "Ці магу я дапамагчы вам знайсці жыллё паблізу?"
  
  "Не, дзякуй, сястра, я іду на станцыю", - сказаў Нейдж. “Калі я потороплюсь, то паспею на цягнік, які ідзе да парома праз Ла-Манш. Я павінен ехаць у Англію".
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ПАЛКОЎНІК СЕБАСЦЬЯН МОРАН
  
  "У мяне выдатная калекцыя "М", - сказаў Холмс]. "Самога Марыярці дастаткова, каб праславіць любы ліст, а вось і отравительница Морган, і Мерридью агідных памяці, і Мэтьюз, які выбіў мне левы ікол ў зале чакання на Чаринг-Крос, і, нарэшце, вось наш сённяшні сябар".
  
  Ён працягнуў кнігу, і я прачытаў: “Моран, Себасцьян, палкоўнік. Беспрацоўны. Былы 1-й піянерскі атрад Бенгалоры. Нарадзіўся ў Лондане ў 1840 годзе. Сын сэра Огастеса Марана, К. Б., былога брытанскага пасланніка ў Персіі. Атрымаў адукацыю ў Ітане і Оксфардзе. Служыў у кампаніі Джоваки. Афганская кампанія, Чарасиаб (дэпешы), Шерпур і Кабул. Аўтар кніг "Цяжкая дзічыну Заходніх Гімалаяў", 1881; "Тры месяцы ў джунглях", 1884. Адрас: Кондуит-стрыт. Клубы: "Англа-індыян", "Танкервиль", картачны клуб "Багатель".
  
  На палях акуратным почыркам Холмса было напісана: "Другі па небяспекі чалавек у Лондане".
  
  — "Прыгода ў пустым доме"
  
  
  
  
  аўтар ПІТЭР ТРЕМЕЙН
  
  
  
  
  
  Эцюд у аранжавых танах
  
  
  Дзе-то ў сховішчах банка "Кокс і Ко" на Чаринг-Крос ёсць патрапаны ў падарожжах бляшаны паштовую скрыню, на вечку якога напісана маё імя, Джон Х. Уотсан, доктар медыцыны, былы вайсковец Індыйскай арміі. Ён запоўнены паперамі, амаль усе з якіх ўяўляюць сабой справаздачы аб справах, якія ілюструюць цікавыя праблемы, якія містэру Шэрлаку Холмсу даводзілася ў розны час вывучаць.
  
  — "ПРАБЛЕМА МОСТА ТОР"
  
  
  Гэта адна з такіх работ.
  
  
  
  
  
  Менавіта мой дарагі сябар, дэтэктыў-кансультант містэр Шэрлак Холмс, звярнуў маю ўвагу на памылку друку.
  
  "На самай справе, мой дарагі Ватсан!" - усклікнуў ён аднойчы раніцай за сняданкам, працягваючы мне нумар часопіса collier's Magazine. “Як вы можаце выпускаць з-пад увагі нешта падобнае? Я часта лавіў сябе на тым, што адзначаю значныя вольнасці, якія вы дапускаеце ў сваіх справаздачах аб маіх справах, але гэтая дата з'яўляецца меншай памылкай. Падрабязнасці, мой дарагі Ватсан. Вы павінны звяртаць увагу на дэталі!"
  
  Я ўзяў у яго з рук нумар часопіса і зірнуў на старонку, па якой раздражнёна пастукваў яго тонкі паказальны палец. Collier's толькі што апублікаваў мой справаздачу аб справе "Чорнага Піцера", у якім Холмсу ўдалося зняць з маладога Джона Нелигана абвінавачванне ў забойстве капітана "Чорнага Піцера" Кэры. Ён стаў прычынай арышту сапраўднага злачынцу, Патрыка Кэрнс. Гэты выпадак адбыўся каля васьмі гадоў таму, калі быць дакладным, у 1895 годзе. На самай справе, я наогул вырашыў напісаць гэта толькі з некаторай асцярогай. Хоць падзеі адбываліся ў Сасэксе, усе трое мужчын былі ірландскімі маракамі, і Холмс заўсёды быў стрыманы, калі справа даходзіла да таго, каб дазволіць публіцы прачытаць усё, што асацыявалася ў яго з Ірландыяй.
  
  Я павінен паспяшацца сказаць, што гэта адбылося не з-за нейкага фанатызму з боку Холмса. Гэта было проста указанне майму старому аднаму не згадваць нічога, што магло б звязаць яго з англа-ірландскім паходжаннем. Ён быў адным з сям'і Холмсаў з Голуэя. Як і яго брат Майкрофт, ён пачаў сваё навучанне ў Трыніці-каледжы ў Дубліне, перш чым атрымаў дыплом бакалаўра ў Оксфардзе па прыкладу свайго таварыша па Трыніці Оскара Уайльда. Па прыбыцці ў Англію Холмс сутыкнуўся з некаторымі праявамі ксенафобіі, антиирландской і антиколониальной варожасці. Падобныя забабоны настолькі турбавалі яго, што ён стаў старанна пазбягаць якіх-небудзь публічных сувязяў з краінай свайго нараджэння. Гэтая эксцэнтрычнасць ўзмацнілася ў наступныя гады з-за прадузятай рэакцыі грамадскасці на падзенне і турэмнае зняволенне таго, хто кліча Уайльда, якога ён добра ведаў.
  
  Хоць Холмс дазволіў мне распавесці аб некаторых з яго ранніх спраў у Ірландыі, такіх як "Бойка ў клубе на Килдэра-стрыт", "Прывід абацтва Таллифейн" і "Выкраданне Майкрофта Холмса", як мяркуецца, здзейсненае фенианцами, я шчыра паабяцаў свайму сябру, што гэтыя рахункі будуць размешчаны ў маім банку са строгімі інструкцыямі аб тым, што яны не будуць разблакавалі раней, чым праз пяцьдзесят гадоў пасля маёй смерці або смерці майго сябра, у залежнасці ад таго, што адбудзецца пазней.
  
  Таму, баючыся якой-небудзь памылкі ў тым, што я нейкім чынам звязаў яго з нацыянальнасцю трох чалавек, замяшаных у справе "Чорнага Піцера", я ўзяў у яго часопіс і асцярожна зазірнуў на старонку.
  
  "Я быў вельмі асцярожны, каб не згадваць аб якой-небудзь ірландскай сувязі ў гэтай гісторыі", - сказаў я, абараняючыся.
  
  "Памылка ўзнікае менавіта там, дзе вы аддаяце належнае маім разумовым і фізічным здольнасцях за 95-ы год", - раздражнёна адказаў Холмс.
  
  "Я не разумею", - сказаў я, вывучаючы старонку.
  
  Ён забраў у мяне часопіс і прачытаў, старанна вымаўляючы словы: "У гэтым памятным 95-м годзе яго ўвагу прыцягнула цікавая і узаемазвязаных чарада спраў, пачынаючы з яго знакамітага расследавання раптоўнай смерці кардынала Тугі — расследавання, якое было праведзена ім па прамым жаданні Яго Святасці Папы Рымскага ..." .
  
  Ён зрабіў паўзу і запытальна паглядзеў на мяне.
  
  "Але справа было вядомым", - запратэставаў я. “Таксама было публічна прызнана, што Папа звярнуўся менавіта да вас за дапамогай. Я захаваў некаторыя артыкулы, якія з'явіліся ў адкрытай прэсе ... "
  
  "Тады я прапаную вам звярнуцца да вашага архіва плётак, Ватсан," рэзка перабіў ён. “ Паглядзіце артыкул.
  
  Я падышоў да паліц, дзе ў мяне захоўвалася некалькі альбомаў для выразак, у якія я час ад часу ўстаўляў цікавыя артыкулы, звязаныя з жыццём і кар'ерай майго сябра. Мне запатрабавалася некаторы час, каб знайсці шэсць цаляў калонкі, якія былі прысвечаны гэтай справе ў "Морнинг пост".
  
  "Вось вы дзе", - пераможна сказаў я. "Выпадак з кардыналам Тугой быў зарэгістраваны".
  
  Яго погляд быў ледзяным.
  
  “ А вы звярнулі ўвагу на дату публікацыі артыкула?
  
  “Вядома. Гэта тут, за лістапад 1891 года..."
  
  "Тысяча восемсот дзевяноста першы?" паўтарыў ён з знарочыстай марудлівасцю.
  
  Я раптам зразумеў, да чаго ён хіліць.
  
  Я запісаў дату як 1895 год. У маім паслужным спісе адсутнічала чатыры гады.
  
  "Гэта было так даўно", - паспрабаваў апраўдацца я. "Гэта лёгка забыцца".
  
  "Не для мяне", - змрочна адказаў Холмс. “У справе фігураваў мой стары праціўнік, ролю якога я даведаўся толькі пасля ўласнай смерці гэтага чалавека, калі ён знаходзіўся пад вартай у паліцыі ў пачатку 1894 года. Вось чаму я ведаў, што дата, якую вы прыпісалі гэтай справе, была няслушнай ".
  
  Я нахмурыўся, спрабуючы ўлавіць сувязь.
  
  “ Стары праціўнік? Хто б гэта мог быць?
  
  Холмс рэзка ўстаў, падышоў да свайго маленькага сейфа, нахіліўся да яго і, павазіўшыся з запорным механізмам, дастаў адтуль пачак паперы.
  
  “Гэта, - сказаў ён, паварочваючыся да мяне і пастукваючы па паперы муштуком сваёй трубкі, - было тым, што я знайшоў у кватэры майго праціўніка, калі пайшоў абшукваць яе пасля яго смерці. Гэта чарнавік лісты. Я не ўпэўнены, ён адправіў яго ці няма. Магчыма, гэта не мае значэння. Я лічу, што гэта была выпадковасць, што я знайшоў яго раней паліцыі, якая, несумненна, здрадзіла б гэта агалосцы або, што яшчэ горш, яно магло трапіць у іншыя рукі, так што праўда, магчыма, ніколі б не стала вядомая мне. Гэта справаздачу аб маіх недахопах, Ватсан. Я дазволю вам убачыць гэта, але ніякія іншыя вочы не ўбачаць гэтага пры маім жыцці. Вы можаце пакласці яго ў свой банкаўскі скрыню разам з іншымі вашымі крамзолямі. Магчыма, па сканчэнні якога-небудзь падыходнага часу пасля маёй смерці яго можна будзе адкрыць для ўсеагульнага агляду. Гэта я пакіну нашчадкам ".
  
  Я ўзяў у яго дакумент і звярнуў увагу на паучий почырк, якім былі запоўненыя яго старонкі.
  
  
  
  Я ў замяшанні паглядзеў на Холмса.
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  “Гэта праўдзівая гісторыя пра тое, як кардынал Туга перажыў сваю смерць. Вы былі так добрыя, што назвалі гэта справа адным з маіх поспехаў. Гэта пакажа вам, як мяне цалкам перахітрылі. Гэта напісаў адказны за гэта чалавек.
  
  У мяне па-дурному адвісла сківіца.
  
  “Але я быў з вамі ў той час. Вы раскрылі справу да задавальнення Скотленд-Ярда. Хто... ?"
  
  “Палкоўнік Себасцьян Моран, чалавек, аб якім я аднойчы казаў вам, быў другім па небяспекі чалавекам у Лондане. Ён быў маім праціўнікам, а я гэтага не ведаў. Прачытайце гэта, Ватсан. Прачытайце гэта і даведаецеся, наколькі схільным памылак я магу быць ".
  
  
  Клуб "Кондуит-стрыт", Лондан, W1
  21 траўня 1891 г.
  
  
  
  Мой дарагі "Воўчы шчыт"
  
  Такім чынам, ён мёртвы! Гэтая навіна красуецца на газетных рэкламных шчытах на кожным рагу вуліцы. Яго сябар, Уотсан, па-відаць, даў інтэрв'ю журналістам у Мейрингене, Швейцарыя, паведаміўшы голыя падрабязнасці. Холмс і Марыярці разам кінуліся насустрач смерці над Рейхенбахским вадаспадам. Шэрлак Холмс мёртвы, і ў гэтых навінах я не бачу смутку па Марыярці, які адправіў яго да д'ябла! Марыярці ў яго ўзросце не быў вулічным драчуном і павінен быў пасылаць сваіх наймітаў выконваць фізічную працу. Так што заўчасная смерць Марыярці была яго ўласнай віной. Але тое, што ён асудзіў на смерць гэтага ханжеского і эгацэнтрычнага зануды, дастаўляе мне радасць.
  
  Холмс заўсёды раздражняў мяне. Я памятаю нашу першую сутычку ў клубе на Килдэра-стрыт ў Дубліне, яшчэ ў 73-м. Тады ён быў усяго толькі маладым студэнтам, толькі што паступілі ў Оксфард. Ён і яго брат Майкрофт, які ў той час быў чыноўнікам Дублінскага замка, абедалі ў клубе. Так атрымалася, што мы з Марыярці таксама абедалі там. З-за нейкага нікчэмнага непаразуменні з-за недарэчнага выпадку з туалетам з гэтым старым ідыётам, герцагам Клонкарри і Страффаном, ўмяшанне Холмса прывяло да таго, што мяне выкінулі з Клуба і забаранілі сяброўства.
  
  Гэта быў не апошні раз, калі гэта нікчэмнасць раздражняла мяне і срывало мае планы. Але ёсць адзін выпадак, калі яго адносіны са мной не ўвянчаліся поспехам. Цяпер маё ўласнае эга павінна заявіць, што я атрымаў верх над гэтым дублінскім джекином, я даказаў, што я лепшы чалавек, але, на жаль, ён пайшоў насустрач сваёй смерці, сам таго не падазраючы. Я б усе аддаў, каб ён пайшоў на верную смерць, ведаючы, што Себасцьян Моран з Дерринакли перахітрыў яго, калі ён сцвярджаў, што з'яўляецца найвялікшым дэтэктывам Еўропы! Але, мой дарагі "Воўчы шчыт", дазволь мне расказаць табе ўсю гісторыю, хоць я цаню, што ты ведаеш большую яе частку. Вы адзіны, каму я магу гэта распавесці, бо, вядома, вы ў канчатковым рахунку неслі адказнасць за вынік.
  
  У лістападзе 1890 года Яго эмінэнцыя кардынал Джакома Туга, нунцый папы Льва XIII, быў знойдзены мёртвым у ложку ў доме нейкага члена брытанскага кабінета міністраў на Гейфер-стрыт недалёка ад Вестмінстэрскага палаца Факты, як вы, несумненна, памятаеце, зрабілі фурор. Вы памятаеце, што лорд Солсберы узначальваў кансерватыўнае ўрад, якое ў той час не было размешчана да сувязях з татам. Галоўнай прычынай была пазіцыя ўрада супраць ірландскага самакіравання, выяўленая ў іх лозунгу "Самакіраванне - гэта праўленне Рыма". У тым жа месяцы Парнэл быў пераабраны лідэрам Ірландскай партыі, нягледзячы на спробы дыскрэдытаваць яго. Ірландская партыя кантралявала чатыры пятых ўсіх месцаў у ірландскім парламенце ў Вестмінстары. Яны лічыліся грознай апазіцыяй.
  
  Лекар па прозвішчы Томсан, выкліканы для агляду цела папскага нунцыя, выклікаў далейшыя спекуляцыі, адмовіўшыся падпісаць пасведчанне аб смерці, паколькі ён паведаміў паліцыі, што абставіны смерці былі незразумелымі і падазронымі. Мясцовы коранер падтрымаў доктара ў гэтым стаўленні.
  
  Трывога, якая рушыла за гэтым заявай, была экстраардынарнай. Папулярная прэса патрабавала адказу, ці азначае гэта, што папскі нунцый быў забіты. Што яшчэ больш важна, і кансерватыўныя, і ліберальныя газеты патрабавалі ад урада заявы аб тым, ці быў нунцый пасярэднікам у якой-небудзь палітычнай пагадненні, заключаць з ірландскімі каталікамі
  
  Што кардынал Туга рабіў у доме міністра ўрада кансерватараў сэра Гібсана Глассфорда? Яшчэ больш чутак і скандалаў разгарэлася, калі высветлілася, што Глассфорд быў стрыечным братам, хоць і далёкім, графа Зетланда, віцэ-караля Дубліна. Больш таго, Глассфорд быў вядомы як прадстаўнік памяркоўнага крыла торы і не без сімпатыі адносіўся да справы ірландскага самакіравання.
  
  Ці існаваў нейкі змова торы з мэтай прадастаўлення ірландцам самакіравання, нягледзячы на ўсе іх запэўніванні ў падтрымцы юнионистов? Усе лідэры Торы, у тым ліку лорд Солсберы, Артур Бальфур, лорд Хартингтон і Джозэф Чэмберлен, прысягнулі Саюзу і здзейснілі мноства візітаў у Ірландыю, заяўляючы, што Саюз ніколі не будзе разарваны, і вось кардынал знойдзены мёртвым у доме міністра-кансерватара, які, як вядома, меў сувязі з Ірландыяй. Гэта стала велізарным узрушэннем для палітычнага свету.
  
  Каталіцкія біскупы Англіі адмаўлялі, што ім што-небудзь вядома аб знаходжанні кардынала Тугі ў краіне. Ватыкан адказаў тэлеграфам, таксама адмаўляючы, што ім вядома аб знаходжанні кардынала Тугі ў Англіі. Такія абвяржэння толькі падцяплілі новыя чуткі аб таемных перамовах.
  
  Што тычыцца самога сэра Гібсана Глассфорда — што ён мог сказаць на ўсё гэта? Што ж, гэта была сапраўды пацешная і мудрагелістая частка гісторыі.
  
  Глассфорд адмаўляў, што яму што-небудзь вядома аб прысутнасці кардынала Тугі ў яго доме. У гэта з цяжкасцю верылася не толькі прэсы, але і паліцыі. Фактычна, ліберальная прэса сустрэла заяву міністра з насмешкай, а ў рэдакцыйных артыкулах сцвярджалася, што ўрад хавае нейкую змрочную таямніцу, раздаваліся заклікі да Глассфорду неадкладна сысці ў адстаўку. Лорд Солсберы пачаў дыстанцыявацца ад свайго малодшага міністра.
  
  Глассфорд заявіў, што ён і яго дамачадцы ляглі спаць у сваё звычайнае вячэрні час. Дамачадцы складаліся з самага Глассфорда, яго жонкі, двух маленькіх дзяцей, няні, прыслужніка па прозвішчы Хоган, кухары і двух пакаёвак - усе яны пакляліся, што ў тую ноч у доме не спынялася ніякіх гасцей і ўжо тым больш Яго эмінэнцыі.
  
  Раніцай адна з пакаёвак, спусціўшыся з свайго пакоя на гарышчы, заўважыла прыадчыненыя дзверы пакоя для гасцей і ўсё яшчэ гарэў святло лямпы. Увагу да сваіх абавязкаў заахвоціла яе ўвайсці, каб пагасіць святло, і тады яна ўбачыла кардынала Тугу. Яго адзенне была акуратна складзеная ў изножье ложка, чаравікі акуратна пастаўленыя пад туалетны столік, Ён ляжаў у ложку ў начной кашулі. Яго твар быў бледны, а вочы шырока адчыненыя.
  
  Пакаёўка ўжо збіралася папрасіць прабачэння і выйсці з пакоя, думаючы, што гэта госць, аб познім прыбыцці якога яна не ведала, калі заўважыла ненатуральную нерухомасць цела і остекленевший погляд вачэй. Яна выйшла з пакоя і выклікала прыслужніка Хогана, які, пераканаўшыся, што мужчына мёртвы, паведаміў пра гэта свайму гаспадару, пасля чаго была выкліканая паліцыя.
  
  
  
  Неўзабаве па вопратцы і запісной кніжцы ўдалося ўстанавіць асобу Яго эмінэнцыі.
  
  Дамачадцаў старанна дапыталі, але ніхто не прызнаўся, што калі-небудзь бачыў кардынала Тугу папярэдняй ноччу або якой-небудзь іншай ноччу; ніхто не пускаў яго ў дом. Глассфорд быў непахісны ў тым, што яны з жонкай ніколі не сустракаліся з кардыналам і нават не чулі пра яго, не кажучы ўжо аб тым, каб запрасіць яго прыняць удзел у якасці госця ў іх доме.
  
  Каб навесьці даведкі ў каталіцкай суполцы Лондана, высветлілася, што кардынал Туга прыбыў у горад інкогніта за два дні да гэтага і спыніўся ў бацькі Майкла, аднаго з святароў царквы Святога Патрыка на Соха-сквер. Гэта была першая грамадская каталіцкая царква, адкрытая ў Англіі з часоў Рэфармацыі. Яна была асвечана ў 1792 годзе. Але бацька Майкл сцвярджаў, што ён ня ведаў мэты візіту кардынала Тугі. Кардынал проста сказаў яму, што прыбыў з Парыжа на параходзе ў Вікторыю і меў намер правесці два дні на важных сустрэчах. Ён заклікаў бацькі Майкла нікому не згадваць пра яго прысутнасці, нават свайму біскупу.
  
  Такім чынам, і гэта быў момант, які турбаваў паліцыю больш за ўсё, па словах бацькі Майкла, кардынал пайшоў у свой пакой у прэзбітэрыі, то ёсць у доме святара, на Саттон-стрыт, Соха, у дзесяць гадзін вечара, калі бацька Майкл зазірнуў да Яго высокапраасвяшчэнству, таму што кардынал пакінуў свой малітоўнік у бібліятэцы, і святар падумаў, што, магчыма, той захоча ўзяць яго перад сном. Такім чынам, ён убачыў кардынала ў ложку ў яго начным уборы, і той выглядаў добра і падцягнутае. У сем гадзін наступнага раніцы кардынал Туга быў знойдзены мёртвым пакаёўкі ў паўтары мілях адсюль, у доме сэра Гібсана Глассфорда на Гейфер-стрыт, Вэстмінстэр.
  
  Прэса падвоіла свае заклікі да адстаўкі Глассфордов, а ліберальная прэса пачала заклікаць усе ўрад лорда Солсберы падаць у адстаўку. У Белфасце ўспыхнулі беспарадкі, справакаваныя юнионистами, і розныя групоўкі Аранжавага ордэна, сектанцкіх юнионистского руху, выйшлі на марш, і грукат іх жахлівых барабанаў ламбег разносіўся па вуліцах каталіцкіх гета.
  
  Паліцыянты прызналіся, што ўвогуле не мелі ні найменшага падання. Яны, аднак, падвергнулі прыслужніка, небараку Хогана, вельмі дбайнаму вывучэнню і допыту, і высветлілася, што ў яго былі некаторыя слабыя сувязі з Ірландскай партыяй, паколькі ў партыі складаўся якой-то стрыечны брат. Глассфорд, чалавек прынцыпаў, адчуваў, што павінен падтрымаць свайго прыслужніка, і такім чынам падліў алею ў агонь спекуляцый.
  
  Паліцыя прызнала, што не была ўпэўненая ў тым, як кардынал прыйшоў да сваёй смерці, не кажучы ўжо аб прычынах, і не магла абвінаваціць каго-небудзь у дачыненні да гэтага.
  
  З-за падазрэнні ў ірландскіх сувязях, якое было простым прадузятасцю з боку ўладаў з-за каталіцкіх сувязяў, справа было перададзена ў Спецыяльнае ірландскае аддзяленне, якое цяпер часцей называюць Спецыяльным аддзяленнем Скотланд-Ярда. Камісар паліцыі Джэймс Манро сфармаваў гэта падраздзяленне дзесяць гадоў таму для барацьбы з ірландскім рэспубліканскім тэрарызмам. Кіраўніком Спецыяльнага аддзела быў старэйшы інспектар Джон Г. Литтлчайлд. І менавіта дзякуючы прыватным са справаздачамі дэтэктыва-інспектара Галлахера я змог з некаторым камфортам назіраць за тым, як разгортваюцца цяпер падзеямі.
  
  Прыкладна праз сем дзён пасля паведамлення аб смерці кардынала Тугі старэйшага інспектара Литтлчайлда наведаў Майкрофт Холмс. Гэта было выключнае падзея, паколькі Майкрофт Холмс, будучы высокапастаўленым урадавым чыноўнікам у Уайтхолл, не меў звычкі наносіць візіты сваім падначаленым. З Майкрофтом Холмсам прыехаў яго невыносны малодшы брат Шэрлак, і мой сябар Галахер, які ведаў пра тое, што адбылося непасрэдна ад самога Литтлчайлда, распавёў мне аб гэтай сустрэчы. Дзяўчынцы ўручылі цісненне канверт з гербам. Не было сказана ні слова. Ён адкрыў яго і выявіў ліст, цалкам напісаны на латыні, мовы, якога ён не ведаў. Пыху братоў Холмс выявілася ў тым, што яны не прапанавалі пераклад, пакуль старэйшы інспектар не папрасіў аб ім.
  
  Гэта было ліст не ад каго іншага, як ад Джаакіна Печчи, які на працягу трынаццаці гадоў сядзеў на папскім троне ў Рыме як Леў XIII. У лісце ўтрымлівалася просьба да паліцыі дазволіць Шэрлаку Холмсу расследаваць абставіны смерці папскага нунцыя і аказаць любую неабходную падтрымку. Майкрофт Холмс дадаў, што прэм'ер-міністр санкцыянаваў сам запыт, прадставіўшы запіску ад лорда Солсберы на гэты конт.
  
  Мне сказалі, што Литтлчайлд адчуваў моцную непрыязнасць да Шэрлаку Холмсу. Холмс не меў сімпатыі да Литтлчайлду, таму што часта абражаў некаторых з лепшых супрацоўнікаў Скотленд-Ярда — напрыклад, інспектара Лестрейда. Інспектар Тобіяс Грегсон і інспектар Стэнлі Хопкінс таксама падвергнуліся публічнага абсмейванню з-за з'едлівага мовы Холмса. Але што мог зрабіць Литтлчайлд у такіх абставінах, акрамя як прыняць удзел Холмса з усёй магчымай ветлівасцю?
  
  Холмс і яго невыносны і нязграбны кампаньён Ватсан павінны былі мець карт-бланш на роспыты дамачадцаў сэра Гібсана Глассфорда і любыя іншыя роспыты, якія яму заблагорассудятся. Малая, на шчасце, паставіла адно ўмова, якое павінна было спатрэбіцца мне. Дэтэктыў-інспектар Галахер павінен быў пастаянна суправаджаць Холмса, каб гэта справа заставалася афіцыйным расследаваннем Скотленд-Ярда. Такім чынам, я быў у курсе ўсяго, што рабіў так званы Вялікі Дэтэктыў, у той час як ён зусім не падазраваў аб маёй ролі ў гульні.
  
  Гэта тая частка гісторыі, якую мне распавёў мой сябар Галахер.
  
  Першае, аб чым Холмс паведаміў Галлахеру, было тое, што ён тэлеграфаваў сакратара кардынала Тугі ў Парыж. Сакратар пацвердзіў, што кардынал Туга сеў на цягнік да Лондана, паабяцаўшы вярнуцца на працягу сарака васьмі гадзін. Паездка была выкліканая з'яўленнем незнаёмца ў рэзідэнцыі кардынала Тугі ў Парыжы позна ноччу. У сакратара склалася ўражанне, што наведвальнік быў амерыканцам, паколькі ён гаварыў па-ангельску з акцэнтам. Калі яго спыталі аб яго бізнэсе, мужчына прад'явіў невялікі кардонны ліст з імем і сімвалам на ім. Сакратар не мог успомніць назву, але быў упэўнены, што прылада мела форму арфы. Мужчына правёў з кардыналам некалькі хвілін, і на наступную раніцу кардынал сеў на цягнік. Больш таго, кардынал настаяў на падарожжа ў адзіночку, што было ў вышэйшай ступені незвычайна.
  
  Інспектар Галахер адзначыў, што, калі б Холмс пракансультаваўся з ім, ён быў бы праінфармаваны аб тым, што гэтая інфармацыя ўжо была ў руках паліцыі, пракансультаваўшыся з сакратаром кардынала. Холмс быў занадта пыхлівы, каб бянтэжыцца гэтым фактам. Ён верыў, што нічога не будзе дасягнута, калі ён асабіста гэтага не даб'ецца.
  
  Галахер суправаджаў Холмса і Ватсана ў кебе да іх першага пункта прызначэння: мясцовага морга, дзе захоўвалася цела кардынала, да вялікага абурэнню каталіцкай царквы, якая палічыла абуральным, што Яго высокапраасвяшчэнству такім чынам перашкодзілі похорониться ў адпаведнасці з іх звычаямі.
  
  Холмс настаяў на тым, каб яны з Ватсана агледзелі цела, і гэта было зроблена пасля доўгіх спрэчак у кампаніі першага осматривавшего цела лекара Томсана і каранера, пры гэтым Галахер назіраў за тым, што адбываецца без асаблівага энтузіязму. На самай справе Галахер прыняў удзел Холмса вельмі непажаданым: ён, здавалася, прэтэндаваў на ўладу над медыцынскімі экспертамі і, разглядаючы труп з вялікай лупай, схіліўся над ім. Раптам ён з шыпеннем выдыхнуў і павярнуўся да сваіх спадарожнікаў.
  
  "Хіба вы не звярнулі ўвагі на невялікі сіняк на гэтай шыйнай вене", - заўважыў ён, драматычна паказваючы пальцам, як чалавек, які выявіў нешта ўнікальнае.
  
  "Я ўжо казаў пра гэта, містэр Холмс", - цярпліва адказаў доктар Томсан, каранера быў відавочна незадаволены.
  
  "Калі вы прачытаеце мой справаздачу, гэтае пытанне было развязанае ..." - пачаў ён, але Холмс жэстам загадаў яму замаўчаць
  
  “Але што з колатай ранай, якая бачная пад маім шклом. Што з гэтым, сэр?" - ён запатрабаваў адказу ў доктара.
  
  "Я палічыў гэта недарэчным," адказаў Томсан. - Які-небудзь перакус, вось і ўсё".
  
  Холмс павярнуўся да свайго прыяцеля, льстивому Ватсону.
  
  "Ватсан, калі ласка, звярніце ўвагу на гэты знак і майце на ўвазе, што я давёў яго да ведама гэтых джэнтльменаў".
  
  Галахер палічыў яго выказванне даволі абразлівым, як і доктар Томсан і каранера, якія з непрыхаваным нецярпеннем чакалі, калі Холмс завершыць сваё даследаванне
  
  Нарэшце Холмс павярнуўся да Галлахеру і запатрабаваў паказаць вопратку, якая была знойдзена пры целе Яго прыасвяшчэнства.
  
  "Ці ёсць якія-небудзь сумневы ў тым, што гэтая адзенне, знойдзеная побач з целам, належыць кардыналу?" - спытаў ён, калі яму ўручылі скрутак.
  
  "Абсалютна ніякіх", - запэўнілі яго. "Бацька Майкл сам агледзеў і апазнаў іх".
  
  У пасылцы знаходзіліся запісная кніжка кардынала, ружанец і кішэнны малітоўнік
  
  "Я мяркую, што ні адзін з гэтых матэрыялаў не быў выдалены або падроблены?" пацікавіўся Холмс.
  
  Галахер пачырванеў ад сораму.
  
  “ Скотленд-Ярд, містэр Холмс, не мае звычкі адбіраць або змяняць доказы, як вам добра вядома.
  
  Холмс, здавалася, не звярнуў увагі на яго абразы і пакапаўся ў запісной кніжцы, у якой было некалькі банкнот у французскай і ангельскай валютах і мала што яшчэ, акрамя двух кардонных візітных картак. На іх было напісана "T. W. Tone" і невялікае прылада для гульні на арфе, увянчанае каронай. Холмс паказаў іх Ватсону і ціха сказаў: "Добранька запомніце гэта, Ватсан, стары сябар". Гэта выглядала так, як быццам Галахер не павінен быў чуць, але ён зрабіў гэта, і належным чынам паведаміў мне аб гэтым факце.
  
  Затым Холмс нахмурыўся і ўважліва вгляделся у пакунак з вопраткай.
  
  “ Хіба кардынал не павінен быў быць у начной кашулі? Скажыце на ласку, дзе гэта?
  
  "Ён быў загорнуты асобна ад іншай адзення", - запэўніў яго Галахер, дастаючы яго. "Паколькі менавіта ў гэта было апранутае цела, было палічана, што яго варта захоўваць асобна на выпадак, калі яно дасць якія-небудзь зачэпкі".
  
  Невыносны Холмс дастаў начную кашулю і пачаў яе разглядаць. Цікавае выраз з'явілася на яго твары, калі ён панюхаў яе. Павярнуўшыся, ён узяў іншую вопратку і панюхаў яе. Ён так доўга нюхаў кожны прадмет па чарзе, што Галахер палічыў яго вар'ятам.
  
  "Дзе яны захоўваліся на працягу апошніх некалькіх дзён?"
  
  "Яны былі загорнутыя ў мешкавіну і тут захоўваліся ў шафе на выпадак, калі яны спатрэбяцца ў якасці доказаў".
  
  "У сырам шафе?"
  
  “Вядома, няма. Яны захоўваліся ў сухім месцы".
  
  Паўгадзіны праз яны сустрэліся ў доме святара айца Майкла, дзе Яго Эксцэленцыя ў апошні раз бачылі жывым. Ён абышоўся з бедным святаром у той жа бесцырымонна манеры, што і з лекарам і коронером. Яго уступнае слова было, па-відаць, надзвычай абразлівым.
  
  “ Наколькі вам вядома, кардынал прымаў наркотыкі? - патрабавальна спытаў ён.
  
  Бацька Майкл выглядаў здзіўленым, настолькі ўзрушаным, што імгненне не мог нічога сказаць, а затым, узяўшы сябе ў рукі пасля жорсткага абразы Холмса, паківаў галавой.
  
  "У яго не было звычкі ўводзіць сабе іголкай якое-небудзь атрутнае рэчыва?" Холмс працягваў, не зважаючы на абурэнне, якое ён выклікаў.
  
  "Ён не быў..."
  
  "... наколькі вам вядома?" Холмс зняважліва ўсміхнуўся. "Ці атрымліваў кардынал якія-небудзь лісты або паслання, пакуль быў тут?"
  
  Бацька Майкл не прызнаў, што яму што-небудзь вядома па гэтаму нагоды, але, па патрабаванні Холмса, быў выкліканы эканом. Яна ўспомніла, што ў дзверы пресвитериума пастукаўся мужчына, патрабуючы сустрэчы з Яго преосвященством. Больш таго, ахмістрыня сказала, што мужчына быў добра захутаны, у насунутай капелюшы і паднятым каўняры паліто, што не ўяўляла магчымасці для апазнання. Яна памятала, што ён гаварыў з ірландскім акцэнтам. Ён прад'явіў картку з напісаным на ёй імем. Ахмістрыня не магла ўзгадаць назву, але ўспомніла, што на картцы было выбіта маленькае прылада, якое, як яна падумала, было арфай.
  
  Галахер не мог утрымацца, каб не адзначыць, што Скотленд-Ярд задаваў гэтыя пытанні яшчэ да ўмяшання Холмса.
  
  -За выключэннем пытанняў, звязаных з наркотыкамі, - адказаў Холмс з паблажлівым выразам твару.
  
  Затым Холмс запатрабаваў паказаць спальню, дзе бацька Майкл пажадаў спакойнай ночы Яго преосвященству. Ён старанна агледзеў яе.
  
  “ Наколькі я разумею, гэты пакой знаходзіцца на трэцім паверсе дома. Гэта раздражняе да крайнасці.
  
  Бацька Майкл, Галахер і нават Ватсан абмяняліся озадаченными поглядамі адзін з адным, калі Холмс замітусіўся па спальні. У прыватнасці, ён перабраў астатнюю вопратку кардынала Тугі, прынюхваючыся да яе, як сабака, якая спрабуе знайсці пах.
  
  Затым Холмс выдаткаваў добрых паўгадзіны, аглядаючы прэзбітэраў звонку, на вялікі раздражненне Галахера і недоумению Ватсана.
  
  З Соха яны даехалі на фурманцы да дома сэра Гібсана Глассфорда на Гейфер-стрыт. Глассфорд, па-відаць, быў блізкі да сьлёз, калі вітаў іх у сваім кабінеце.
  
  "Мой дарагі Холмс", - сказаў ён, трымаючы руку Вялікага Шпіка так, нібы баяўся адпусціць яе. “Холмс, вы павінны мне дапамагчы. Ніхто мне не паверыць, нават мая жонка цяпер думае, што я распавядаю ёй не ўсё, што ведаю. Шчыра кажучы, Холмс, я ніколі не бачыў гэтага аббатису, пакуль Хоган не паказаў мне мёртвае цела ў пакоі. Што гэта значыць, Холмс? Што гэта значыць? Я б сышоў у адстаўку, калі б гэта прынесла хоць нейкую карысць, але баюся, што няма. Як можна вырашыць гэтую дзіўную загадку?
  
  Холмс з знарочыстай асцярожнасцю вызваліў руку і адышоў у далёкі канец пакоя.
  
  “ Цярпенне, міністр. Цярпенне. Я магу працягваць, толькі валодаючы фактамі. Памылкова блытаць дзівацтва з таямніцай. Праўда, абставіны гэтай справы дзіўныя, але яны захоўваюць сваю загадкавасць толькі да тых часоў, пакуль факты не будуць растлумачаны. Ватсан, вы ведаеце мае метады. Галоўнае - умець разважаць заднім лікам. "
  
  Ватсан кіўнуў, як быццам зразумеў, але выглядаў няшчасным. Інспектар Галахер быў амаль упэўнены, што нязграбны доктар паняцця не меў, аб чым казаў пагардлівы чалавек. Глассфорд выглядаў такім жа збітым з панталыку, і ў яго хапіла смеласці сказаць пра гэта.
  
  "Факты, мой дарагі сэр!" раўнуў Холмс. “ У мяне пакуль няма фактаў. Найвялікшая памылка - будаваць тэорыі, не валодаючы фактамі. Непрыкметна чалавек пачынае скажаць факты ў адпаведнасці з тэорыямі, замест таго каб тэорыі падганяць пад факты ".
  
  Ён прымусіў Глассфорда, яго жонку і ўсіх слуг азнаёміцца з паказаннямі, якія яны ўжо перадалі паліцыі, а затым запатрабаваў паказаць спальню, у якой быў знойдзены яго эксцэленцыя.
  
  “Я заўважыў, што гэтая спальня знаходзіцца на чацвёртым паверсе вашага дома. Як стомна!"
  
  Ён зноў прайшоўся па спальні, надаючы асаблівую ўвагу дывановым пакрыцці, пару разоў усклікнуўшы пры гэтым.
  
  "Я мяркую, што за сем дзён было б немагчыма падумаць, што што-то засталося б некранутым".
  
  Абвінаваўчая нотка прымусіла дэтэктыва-інспектара Галлахера пачырванець ад раздражнення.
  
  "Мы зрабілі ўсё магчымае, каб сабраць доказы, містэр Холмс", - пачаў ён.
  
  "І лепш за ўсё было знішчыць усе наяўныя доказы," самаздаволена агрызнуўся Холмс.
  
  Затым ён выйшаў з дома і спыніўся, азіраючыся па баках, як быццам што-то шукаў. Але ён, здавалася, здаўся, паківаўшы галавой. Ён ужо адварочваўся, калі яго погляд упаў на двух мужчын на супрацьлеглым баку дарогі, якія зазіралі ў адкрыты каналізацыйны люк. З прыступак дома пажылая жанчына, якая трымала на руках сабаку-пекінес, з неадабрэннем назірала за іх цяжкай працай, дакладней, за яго адсутнасцю. На твары Холмса з'явілася выраз цікавасці, і ён падышоў да іх.
  
  "Добры дзень, джэнтльмены", - вітаў ён рабочых. "Па выразе вашага асобы я бачу, што тут што-то не так".
  
  Рабочыя ўтаропіліся на яго, разявіўшы раты, яны не прывыклі, каб да іх звярталіся як да джэнтльменам.
  
  "Не, шэф", - адказаў. адзін, ківаючы галавой. "Мы лічым, што тут усё ў парадку". Ён зірнуў на пажылую лэдзі і сказаў пакрыўджаным голасам. "Але, здаецца, мы павінны праверыць, не ці так?"
  
  Пажылая дама блізарука ўтаропілася на Холмса.
  
  
  
  -Малады чалавек! " звярнулася яна да яго імператарскім тонам. - Я мяркую, вы не служачы мясцовай каналізацыйнай завода?
  
  Холмс павярнуўся, пакінуўшы двух працоўных ўсё яшчэ змрочна глядзіць у яму на дарозе, і слаба ўсміхнуўся.
  
  “ Ці магу я чым-небудзь быць карысны, мадам?
  
  “Я не сышоўся ў поглядах з вашымі мясцовымі рабочымі. Яны запэўніваюць мяне, што я ўяўляў сабе раскопкі каналізацыйнай кампаніі каля майго дома. Я нічога не выдумляю. Аднак, паколькі гэтыя раскопкі спыніліся, ці, хутчэй, іх гукі, якія так перашкаджалі мне нармальна выспацца ноччу, я мяркую, што нас больш не будуць турбаваць гэтыя начныя беспарадкі?"
  
  “ Начныя беспарадкі? - Спытаў Холмс з узрастаючым цікавасцю.
  
  Калі яна пацвердзіла, што за два тыдні да гэтага паскардзілася ў каналізацыйную кампанію на начныя беспарадкі, выкліканыя вібрацыяй і прыглушаным стукам пад вуліцай, з-за якіх ўздрыгвала яе дом, адзін з рабочых набраўся смеласці і выступіў наперад. Ён паднёс палец да сваёй фуражцы.
  
  “ Прашу прабачэння, лэдзі, але пры ўсім маім павазе і да таго падобным, ніхто з нашых хлопцаў тут не корпаўся. Апошнія месяцы ў гэтым раёне не праводзілася ніякай працы ".
  
  Холмс з хвіліну пастаяў, разглядваючы старую і рабочых, а затым з крыкам "Вядома!" кінуўся назад да дому Глассфорда, і на яго стук у дзверы зноў з'явіўся дварэцкі Хоган.
  
  "Пакажы мне свой склеп", - загадаў ён здзіўленаму мужчыну
  
  Сэр Гібсан выйшаў з свайго кабінета, потревоженный шумам, выкліканым вяртаннем Холмса ў дом, і выглядаў здзіўленым.
  
  “ У чым справа, містэр Холмс? - спытаў я.
  
  - У склеп, прыяцель, - дыктатарскім тонам загадаў Холмс, цалкам ігнаруючы той факт, што Глассфорд быў членам ўрада.
  
  Усім гуртам яны спусціліся ў склеп. На самай справе пад вялікім домам знаходзілася некалькі падвалаў, і Хогану, які цяпер прынёс лямпу, было загадана правесці іх праз вінныя стэлажы, склад вугалю, кацельню і памяшкання, запоўненыя цацанкамі і разнастайнай выкінутай мэбляй ўздоўж адной сцяны.
  
  “Турбавалі вас у апошні час якія-небудзь падземныя раскопкі? Яны, павінна быць, праводзіліся ўначы". - Што гэта? - спытаў Холмс, калі той аглядаў сцены склепа, Глассфорд выглядаў збянтэжаным.
  
  
  
  "Зусім няма", - адказаў ён, а затым павярнуўся да свайго дворецкому. “Ваша пакой наверсе, у задняй частцы дома, не так, Хоган? Вас хто-небудзь патрывожыў?
  
  Дварэцкі паківаў галавой.
  
  - А падземная чыгунка праходзіць паблізу? - Настойваў Холмс.
  
  "Метро тут нас не турбуе", - адказаў сэр Гібсан. "Кальцавая лінія, будаўніцтва якой было завершана шэсць гадоў таму, знаходзіцца даволі далёка на поўнач адсюль".
  
  "Гэтая сцяна павінна быць з паўночнага боку", - прамармытаў Холмс і, павярнуўшыся да Хогану, загадаў яму паднесці бліжэй лямпу, пакуль ён будзе аглядаць сцяну. Ён прабыў там добрых пятнаццаць хвілін, перш чым у раздражненні здаўся. Інспектар Галахер усміхнуўся пра сябе і не змог утрымацца ад выпаду: "Ваша тэорыя не апраўдвае вашых надзей, містэр Холмс?"
  
  Холмс нахмурыўся.
  
  "Мы вернемся да бацькі Майклу", - амаль зароў ён.
  
  У прэзбітэрыі ён запатрабаваў сустрэчы са святаром і, калі яго правялі ў кабінет, спытаўся без прадмоў: "У вас ёсць склеп?"
  
  Бацька Майкл кіўнуў.
  
  -Прашу вас, раскажыце мне аб гэтым раней, - напышліва запатрабаваў Холмс.
  
  Святар так і зрабіў, Холмс ішоў за ім, а Ватсан і Галахер замыкалі шэсце. Гэта быў звычайны падвал, у асноўным выкарыстоўваецца для захоўвання вугалю, з віннымі паліцамі ўздоўж адной сцяны. Холмс кідаўся па ёй туды-сюды, як тхор, пакуль не дабраўся да іржавай жалезнай дзверы.
  
  "Куды гэта вядзе?" - патрабавальна спытаў ён.
  
  Бацька Майкл паціснуў плячыма.
  
  “Яна вядзе ў новы склеп. Як вы ведаеце, мы аднаўляем царква і ствараем склеп. Раней дзверы вяла ў іншую камеру, але яе не адчынялі з тых часоў, як я тут.
  
  "Якой даўжыні?" спытаў Холмс, уважліва вывучаючы яго.
  
  "Дзесяць гадоў".
  
  "Зразумела", - прамармытаў Вялікі Шпік. Затым ён шырока ўсміхнуўся. "Зразумела". Ён паўтарыў гэта зноў, як быццам хацеў вырабіць ўражанне на ўсіх, што знайшоў нейкае рашэнне таямніцы.
  
  “ А Падземная чыгунка праходзіць паблізу?
  
  Бацька Майкл паківаў галавой.
  
  
  
  “Наш архітэктар пераканаўся ў гэтым, перш чым мы пачалі аднаўляць царкву. Нам трэба было забяспечыць трывалы падмурак ".
  
  Галлахеру здалося, што ён гатовы пусціцца ў скокі пры выглядзе удрученного выразы асобы Холмса. Гэта доўжылася ўсяго імгненне, а затым Холмс павярнуўся да яго.
  
  "Я хачу бачыць сталічнага камісара каналізацыі і карты сістэмы пад Лонданам".
  
  Галахер адчуваў, што цяпер мае справу з маньякам. Здавалася, Холмс распрацаваў нейкую тэорыю, якую ён быў поўны рашучасці даказаць любой цаной.
  
  Містэр Берт Смолл, менеджэр каналізацыйнай сістэмы, пагадзіўся сустрэцца з Холмсам і даць планы мясцовасці ў офісе кампаніі Canon Row, размешчаным прама насупраць Вестмінстэрскага палаца на куце Парламент-стрыт.
  
  "Я не бачу сувязі, якую я хацеў бы ўсталяваць". Холмс ў адстаўцы сказаў, з агідай адсоўваючы ад сябе планы: “Здаецца, немагчыма пераадолець каналізацыю ад Соха-сквер да Гейфер-стрыт, па меншай меры, наўпрост за кароткі прамежак часу. І Падземны чыгуначны шлях нідзе не праходзіць побач з дамамі бацькі Майкла або Глассфорда.
  
  Менавіта тады Берт Смолл прыйшоў на дапамогу Холмсу, прадэманстраваўшы, што раскрываць яго справы дапамагаў не толькі інтэлект, але і ўдача і супадзенне.
  
  "Можа быць, вы глядзіце не на тую сістэму метро, містэр Холмс", - выказаў меркаванне ён. "Пад Лонданам шмат іншых сістэм метро, акрамя каналізацыі і новай чыгуначнай сістэмы".
  
  Холмс паглядзеў на яго, прыпадняўшы бровы.
  
  “ Пад Вестминстером ёсць яшчэ адна сістэма тунэляў?
  
  Містэр Смолл ўстаў і ўзяў некалькі ключоў, усміхаючыся з перавагай.
  
  "Я табе зараз пакажу".
  
  Містэру Берта Смоллу — чалавеку моманту, як цынічна ахарактарызаваў яго Галахер, — спатрэбілася ўсяго некалькі хвілін, каб вывесці іх з свайго офіса за кут, да Вестминстерскому мосце. Тут містэр Смолл павёў іх уніз па лесвіцы на Набярэжную, да падставы статуі каралевы Боадицеи ў яе калясьніцы з двума дочкамі. Тут была маленькая жалезная дзверы, якую ён адчыніў і прапанаваў ім ісці за ім.
  
  
  
  Пралёт жалезных прыступак прывёў іх у тунэль. містэр Смолл, здавалася, напоўніліся ўсе гонару і паказаў, што ён размешчаны як раз над падземным калектарам ніжняга ўзроўню, які праходзіць ніжэй за ўзровень Тэмзы. Яны маглі бачыць, што ён быў пабудаваны з цэглы, але хутчэй арачны, чым круглы, і меў вышыню каля шасці футаў. Па словах містэра Смолла, ён быў спраектаваны для правядзення чыгунных труб з вадой і газам.
  
  Ён узяў ліхтар і пасвяціў ім уздоўж цёмнай, непрыступнай дарогі.
  
  Галахер адчуваў, як рака прасочваецца скрозь цагляную мур, сцякае па сценах з абодвух бакоў, і, перш за ўсё, ён адчуваў пах, гніласную смурод ракі і гулкі тунэль перад імі. Холмс пачаў прынюхвацца з уздыхам задавальнення.
  
  Містэр Смолл паказаў у канец тунэля.
  
  “Гэтыя тунэлі цягнуцца адсюль ўздоўж ракі да самога Банка Англіі, містэр Холмс. Гэта тунэлі сэра Джозэфа Базальджетта, якія ён завяршыў пятнаццаць гадоў таму", - горда сказаў ён. “Вы, верагодна, бачылі, джэнтльмены, што сэр Джозэф памёр некалькі месяцаў таму. Сістэма тунэляў пад Лонданам была яго лепшым дасягненнем і..."
  
  Холмса не зацікавіла хвалебная гаворка інжынеру-будаўніку, які дрэнна пабудаваў тунэлі.
  
  "А ці ёсць іншыя сувязі?"
  
  “Усяго такіх тунэляў налічваецца адзінаццаць з паловай міль. Яны разыходзяцца веерам па горадзе", - адказаў містэр Смолл, міргаючы ад таго, што яго перапынілі.
  
  “ Яны злучаюцца з Соха-сквер і Гейфер-стрыт? - Спытаў Холмс.
  
  “Ні ў адным з гэтых тунэляў няма прамога злучэння. Вам трэба было б прайсці ад Соха-сквер да Шафтсбери-авеню, каб знайсці ўваход, а затым вам давялося б выйсці тут і дайсці да Гейфер-стрыт ".
  
  "Тады гэта для мяне бескарысна", - раздражнёна адрэзаў Холмс. "Давайце вернемся да сутнасці".
  
  Дэтэктыў-інспектар Галахер усміхнуўся, убачыўшы, што Вялікі Дэфектыўныя настолькі засмучаны, што якая б тэорыя ў яго ні была, яна не можа быць пацверджана.
  
  Калі яны выйшлі на Набярэжную, містэр Смолл, магчыма, жадаючы змякчыць благое настрой Холмса, выказаў яшчэ адно меркаванне
  
  "Ёсць яшчэ адна сістэма тунэляў, містэр Холмс," нарэшце адважыўся ён. “ Магчыма, яны праходзяць у паказаным вамі кірунку, але я не ўпэўнены. У мяне ёсць план ўзлому ў офісе. Але ён зачынены ўжо больш за дзесяць гадоў. "
  
  Холмс заявіў, што хацеў бы азнаёміцца з планамі.
  
  Галахер лічыў, што Холмс адправіўся ў чарговую пагоню за дзікімі гусямі, і, знаходзячыся праз дарогу ад свайго офіса ў Скотленд-Ярдзе, пакінуў Холмса і Ватсана з містэрам Смоллом. Ён вярнуўся, каб далажыць аб праведзенай рабоце свайму начальніку Литтлчайлду. Два гадзіны праз Галахер атрымаў кароткую цыдулку ад Холмса з просьбай сустрэцца з ім у доме Глассфорда на працягу паўгадзіны і прывесці з сабой атрад узброеных паліцыянтаў, якія павінны былі размясціцца перад будынкам і з тыльнага боку.
  
  Галахер неахвотна выканаў загад Холмса, параіўшыся са старшым інспектарам Литтлчайлдом, які звязаўся з камісарам.
  
  Холмс сустрэў Галлахера ля дзвярэй дома Глассфорда і неадкладна адвёў яго ў склеп. Першае, што заўважыў Галахер, было адтуліну ў паўднёвай баку склепа, якое раней было завалена грудамі старой мэблі, за гэтым адтулінай знаходзіўся тунэль даўжынёй каля дзесяці футаў, прорытый ў лонданскай гліне. Але праз дзесяць футаў яна ўпіралася ў добра пабудаваны, абліцаваны цэглай тунэль. Ён быў арачнай цаглянага мура, каля чатырох з паловай футаў у вышыню і чатырох футаў у шырыню, і праз яго праходзіць чыгуначная галінка малой каляіны. Галахер быў збянтэжаны, паколькі гэта вызначана не быў тунэль, злучаны з чыгуначнай сістэмай. Холмс загадаў выставіць паліцэйскага ў якасці ахоўніка ў гэты момант, а затым запрасіў Галлахера далучыцца да яго ў кабінеце сэра Гібсана Глассфорда
  
  Холмс сабраў усіх у кабінеце Глассфорда. Там былі сам святар, яго жонка і ўся прыслуга, няня, кухар, пакаёўкі і дварэцкі Хоган. Вялікі Дэтэктыў выглядаў такім жа задаволеным, як панч самім сабой, і Галахер паведаміў, што відовішча было вельмі адштурхвае.
  
  "Справа было простым", - усклікнуў Холмс у сваім звычайным педантичном стылі. “Я звярнуў вашу ўвагу на сінякі і след ад уколу над венай на шыі кардынала. Для большасці людзей, якія мелі справу з ужываннем наркотыкаў, след ад уколу быў прыкметай шпрыца для падскурных ін'екцый. Звычайна гэта метад, з дапамогай якога лекі або зёлкі ўводзяцца пад скуру пацыента з дапамогай ..."
  
  "Я думаю, мы ведаем метад, Холмс", - прамармытаў Галахер. “Доктар Томсан не пагадзіўся з вамі. Сапраўды, ён правёў тэсты, якія не паказалі ніякіх прыкмет ўвядзення ў цела кардынала якога-небудзь старонняга рэчывы, не кажучы ўжо пра наркотыкі або атруты, якія маглі б выклікаць смерць ".
  
  "Не было неабходнасці ўводзіць такое старонняе рэчыва", - працягваў Холмс з выглядам ката, наевшегося вяршкоў. "У шпрыцы не было наогул ніякага рэчывы".
  
  “ Але як?.. "пачаў сэр Гібсан.
  
  "У ім не было нічога, акрамя паветра", - працягваў Холмс. “Гэта выклікала паветраную эмбалію — трапленне бурбалкі паветра ў крывацёк. Гэта было смяротна. Кардынал Туга быў забіты".
  
  Галахер глыбока ўздыхнуў.
  
  "Мы ўжо падазравалі , што..." - запратэставаў ён.
  
  "Цяпер я даказаў, што вашы падазрэнні пацвердзіліся", - пагардліва адказаў Холмс. "Цяпер, калі мы ведаем метад, наступны пытанне заключаецца ў тым, як цела было дастаўлена сюды?"
  
  "Вы прыклалі нямала намаганняў, каб даказаць сваю тэорыю аб тым, што існуе праход праз падземную каналізацыю ад Соха-сквер сюды", - прамармытаў Галахер.
  
  Холмс паблажліва ўсміхнуўся.
  
  “Як вы заўважылі, гэта не тэорыя. Было відавочна, што цела трэба было перавезці з Соха-сквер на Гейфер-Плейс. Наўрад ці па вуліцах на ўвазе ва ўсіх, я думаю, а, Ватсан? Холмс усміхнуўся ўласным гумару. “Мне было ясна, што цела вынеслі праз сырой, смярдзючы калектар. Тунэль, у якім перавозілі цела, у дадзеным выпадку яго начную кашулю, даткнуўся з вылучэннямі, што сцякаў са сцен. Пахі, якія ўсё яшчэ былі прыкметныя пасля некалькіх дзён знаходжання на складзе паліцыі. На іншай вопратцы кардынала паху не было. Тыя, хто перавозіў цела, неслі яе загорнутай асобна ў мяшок або якую-небудзь іншую абалонку, якая абараняла іх. Адзіны пытанне заключаўся ў тым, з дапамогай якога спосабу тунэлявання гэта было дасягнута?"
  
  Ён зрабіў паўзу, верагодна, каб атрымаць асалоду ад іх захапленнем яго логікай. Ён сустрэў толькі здзіўленне
  
  “ Цела перавозілі не па каналізацыі, як гэта здарылася, Галахер. У 1861 годзе кампанія Pneumatic Dispatch пабудавала падземную чыгуначную сістэму. Планавалася перавозіць толькі пошту. Аднак два гады праз Паштовае аддзяленне адкрыла сваю ўласную сістэму, і гэта, у спалучэнні з тым фактам, што ў пнеўматычнай сістэме пачалі з'яўляцца механічныя няспраўнасці і ўцечкі паветра, прывяло да таго, што планы па яе пашырэнні былі адкладзеныя ў доўгую скрыню. Дзесяць гадоў таму ўся гэтая сістэма была закінутая і таксама была забытая ".
  
  
  
  Холмс зрабіў паўзу, чакаючы, як штукар, які збіраецца выцягнуць труса з капелюша.
  
  "За выключэннем містэра Смолла", - заўважыў Галахер, не жадаючы, каб Холмс патрабаваў адабрэння.
  
  “ І групай людзей, якія мелі намер нанесці шкоду. Цела кардынала разам з адзеннем перанеслі з яго спальні ў прэзбітэрыі ў склеп. Нягледзячы на запэўніванні, што дзверы не адчынялі на працягу дзесяці гадоў, я заўважыў сляды пацёртасцяў, якія сведчаць аб тым, што яе адкрывалі нядаўна. Цела было перанесена ў новы склеп, дзе рабочыя падчас сваіх раскопак даткнуліся са старым пнеўматычным тунэлем, які вёў прама да Вестминстеру. У рамках падрыхтоўкі да гэтай жудаснай падзеі, якое было добра спланавана, загадзя быў прарыты тунэль у падвал дома сэра Гібсана. Мяне насцярожылі скаргі, якія былі пададзеныя ў мясцовую каналізацыйную кампанію пажылы лэдзі наадварот, якая была патрывожыць гэтым. Пасля я даведаўся, што, будучы пажылы, яна перанесла сваю спальню на ніжні паверх, амаль на ўзровень зямлі. Менавіта так яе патурбавалі ўначы. Мне падалося цікавым, што яе асцярогі не падзяляў ніхто у гэтым доме.
  
  "Але я ўжо казаў вам, што на ніжнім паверсе жыве толькі дварэцкі," заўважыў сэр Гібсан, " а Хоган не скардзіўся ні на якія падобныя гукі. А вы, Хоган?
  
  Мужчына панура паківаў галавой.
  
  “ Такім чынам, - рассеяна працягваў Холмс, - нашы змоўшчыкі, бо гэта яны і ёсць, выманілі сваю ахвяру з Францыі пад падставай таго, што ён патрэбен быў для пасярэдніцтва ў нейкіх перамовах паміж гэтым урадам і членамі Ірландскага рэспубліканскага брацтва. Ідэя спадабалася марнае славы кардынала Тугі, і ён прыехаў сюды, падпарадкоўваючыся прызыву змоўшчыкаў нікому больш не распавядаць. Ён быў забіты, а цела дастаўлена праз гэтую падземную сістэму ".
  
  "Але з якой мэтай?" - спытаў Глассфорд. "Чаму яго забілі і змясцілі ў мой дом?"
  
  “Мэта складалася ў тым, каб дасягнуць менавіта таго, чаго гэта амаль дасягнула. Спроба дыскрэдытаваць вас як члена ўрада і распаліць антаганізм супраць любога руху Ірландскай партыі, накіраванага на працяг сваёй палітычнай кампаніі ў парламенце ".
  
  "Я не разумею"
  
  “Нейкая група людзей больш за ўсё выйграла б, дыскрэдытаваў як урад, приверженное справе юнионистов, так і тых, хто імкнецца толькі да самакіраванні ў Злучаным Каралеўстве? Абодвум гэтым мэтам быў бы нанесены непапраўны ўдар з-за датычнасці міністра-кансерватара да забойства кардынала і падазрэнняў у нейкім змове паміж імі? Куды дзелася б спачуванне?"
  
  "Я мяркую, што больш радыкальныя ірландскія нацыяналісты - рэспубліканцы".
  
  "Ватсан, ваш рэвальвер!" раптам крыкнуў Холмс.
  
  Было занадта позна. Хоган выцягнуў свой уласны рэвальвер.
  
  "Усім заставацца на сваіх месцах!" - крыкнуў ён.
  
  "Не будзь дурнем, Хоган", - раўнуў Галахер, робячы крок наперад, але Хоган пагрозліва махнуў сваім зброяй.
  
  "Я не дурань", - усклікнуў дварэцкі. "Я бачу, да чаго гэта вядзе, і я не буду пакутаваць у адзіночку".
  
  "Вам не збегчы!" усклікнуў Холмс. “ Паліцыя ўжо акружыла гэта месца.
  
  Хоган проста праігнараваў іх.
  
  Ён хутка адступіў назад, вымаючы ключ з замка дзверы кабінета. Затым ён зачыніў дзверы, павярнуў ключ, і яны пачулі, як ён выходзіць з хаты.
  
  Калі Галахер зноў наваліўся ўсім вагой на дзверы, Холмс загадаў яму спыніць.
  
  "Ён далёка не сыдзе".
  
  Фактычна, Хоган ледзь паспеў дайсці да кута вуліцы, як супрацоўнікі Адмысловага аддзела заклікалі яго спыніцца і здацца. Калі ён адкрыў агонь, ён быў застрэлены і памёр на месцы. Што было, з майго пункту гледжання, маім дарагім "Воўчым шчытом", і да лепшага.
  
  Холмс зноў сеў з тым пагардлівым выглядам, які ён прымаў, калі думаў, што звязаў ўсе канцы з канцамі.
  
  “ Хоган быў членам Ірландскага рэспубліканскага брацтва Фениев. Ён убіўся да вас на службу, сэр Гібсан, і яму было загадана чакаць загадаў. Д'ябальскі змова складаўся ў тым, каб выкарыстоўваць забойства Яго Прыасвяшчэнства для звяржэння вашага ўрада.
  
  "І мы ведаем імя чалавека, які завабіў кардынала сюды", - важна ўмяшаўся Уотсан, загаварыўшы ледзь ці не ўпершыню за ўвесь час расследавання. "Мы павінны быць у стане высачыць яго і арыштаваць".
  
  Холмс з жалем паглядзеў на свайго памочніка.
  
  “ Нам вядома яго імя, Ватсан?
  
  
  
  “ У самай справе, чаму? Ён выпусціў з ўвазе той факт, што пакінуў сваю візітоўку. Г. У. Тон Памятаеш?
  
  "Г. У. Тон - Тэабалда Вулф Тон - гэта імя чалавека, які ўзначальваў ірландскае паўстанне 1798 года", - ўмяшаўся сэр Гібсан глухім голасам. Уотсан пачырванеў ад прыкрасці. Сэр Гібсан зірнуў на Холмса. “ Мы можам высветліць, хто яшчэ ўдзельнічаў у гэтым змову, містэр Холмс?
  
  "Гэта будзе вырашаць Адмысловы аддзел", - адказаў Холмс амаль грэблівым тонам. “Я баюся, аднак, што яны не будуць мець вялікага поспеху. Я падазраю, што тыя, хто быў уцягнуты ў гэты мяцеж, да цяперашняга часу ўжо пакінулі краіну".
  
  “ Чаму Хоган застаўся?
  
  "Я мяркую, што ён лічыў сябе ў бяспецы ці што застаўся, каб з першых рук паведаміць аб наступствах змовы"
  
  Глассфорд падышоў да Холмсу з працягнутай рукой.
  
  "Мой дарагі сэр," сказаў ён, - мой дарагі, дарагі сэр. Я ... краіна ... ў вялікім даўгу перад вамі".
  
  Грэблівая манера Холмса выклікала агіду. Галахер сказаў мне, што знайшоў яго ілжывую сціпласць сапраўды агіднай.
  
  Гэта праўда, што калі ўрад апублікавала факты змовы ў тым выглядзе, у якім іх ім выклаў Холмс, справа аб смерці кардынала Тугі набыло шырокую агалоску. Урад нават прапанавала Холмсу невялікую пенсію, але ён адмовіўся, магчыма, хутчэй з-за яе драбніцы, чым з якой-небудзь сціпласці з яго боку. Ён нават адмовіўся ад папскага рыцарскага звання ў удзячнага біскупа Рыма.
  
  Агідна, мой дарагі "Воўчы шчыт". Усё гэта было даволі агідна.
  
  Але, як вам добра вядома, праўда заключалася ў тым, што Холмс і блізка не падышоў да вырашэння гэтага пытання. О, я дапускаю, што ён змог распрацаваць метад, з дапамогай якога я забіў кардынала Тугу. Прызнаюся, я лічыў гэта даволі дасціпным метадам. Я натыкнуўся на гэта, калі ў маладосці наведваў лекцыю ў Трыніці-каледжы. Яе чытаў доктар Роберт Макдоннелл, які пачаў першыя пералівання крыві ў 1865 годзе. Макдоннелл адмовіўся ад выкарыстання шпрыца з-за небяспекі эмбаліі або бурбалак паветра, якія прыводзяць да смяротнага зыходу пры трапленні ў крывацёк. Мой метад пры адпраўцы Кардынала быў просты: спачатку панюхаць хлараформ, каб прадухіліць барацьбу, а затым зрабіць ін'екцыю.
  
  Мае людзі чакалі, і мы перанеслі цела апісаным Холмсам метадам. Так, я аддаю яму належнае ў тым, што тычыцца метаду і сродкаў. Ён прымусіў Хогана раскрыць сябе. Хоган быў адным з маіх лепшых агентаў. Ён мужна сустрэў сваю смерць. Але Холмс больш нічога не дамогся ... . Мы ведаем прычыну, мой дарагі "Воўчы шчыт", ці не так?
  
  Што ж, цяпер, калі Холмс пайшоў насустрач сваёй смерці над Рейхенбахским вадаспадам, я мяркую, вы маглі б падумаць, што шанцаў на тое, што праўда ўсплыве, мала? Я шмат думаў пра гэта. Сапраўды, менавіта таму я пішу вам поўны справаздачу ў форме гэтага ліста. Арыгінал я пакіну на захоўванне ў надзейным месцы. Ці бачыце, мне патрэбна некаторая страхоўка, каб прадухіліць любы няшчасце, якое ён мне паднясе. Як вы добра ведаеце, гэта было б сумна, калі б стала вядомая сапраўдная праўда пра тое, хто стаяў за смерцю кардынала Тугі і чаму гэта было зроблена.
  
  Прыбраўшы з дарогі гэтага напышлівага раздражняльніка Шэрлака Холмса, я спадзяюся пражыць здаровае і доўгае жыццё, Паверце мне—
  
  Себасцьян Моран (палкоўнік)
  
  
  [Дадатковае заўвага прыкладаецца Уотсанам.]
  
  
  Прачытаўшы гэты незвычайны дакумент, я спытаў Холмса, ці ёсць у яго якія-небудзь сумневы ў яго сапраўднасці.
  
  “О, няма ніякіх сумневаў, што гэта напісана рукой Марана і ў яго стылі лісты. Вы заўважылі, што ў мяне на паліцах да гэтага часу стаяць дзве яго кнігі? Цяжкая здабыча ў Заходніх Гімалаях і тры месяцы ў джунглях".
  
  Я ўспомніў, што Холмс набыў гэтыя тома неўзабаве пасля гісторыі з "Пустым домам".
  
  “Моран быў кім заўгодна, але ён не быў баязліўцам. Магчыма, ён нават быў патрыётам ў своеасаблівым і перакручаным сэнсе. Яго сям'я паходзіла з Конамары і стала англиканцами пасля заваёвы Ірландыі вильямитами. На самай справе яго бацькам быў сэр Огастес Моран, камандзір Лазні, некалі жорсткі міністр у Персіі. Малады Моран скончыў Ітан, Трыніці-каледж, Дублін і Оксфард. Сямейнае маёнтак знаходзілася ў Дерринакли. Усё гэта вы ведалі аб ім да часу нашай сустрэчы ў справе аб Пустым доме. Я не маю на ўвазе, што ў яго не было недахопаў, калі я сказаў, што Моран не быў баязліўцам і патрыётам. У яго быў злачынны склад розуму. Ён быў даволі небагатым маладым чалавекам, схільным да азартных гульняў, распусты, дробным злачынстваў і добрага жыцця.
  
  “Ён купіў сабе афіцэрскі чын у індыйскай арміі і служыў у 1-м бэнгальскай паліцу піянераў, ён удзельнічаў у некалькіх кампаніях і згадваўся ў дэпешах. Большую частку сваёй вайсковай кар'еры ён правёў у Індыі, і я разумею, што ў яго была нядрэнная рэпутацыя паляўнічага на буйную дзічыну. Я ўспамінаю, што ў холе клуба на Килдэра-стрыт да таго, як яго адтуль выключылі, быў усталяваны бенгальскі тыгр, якога ён забіў. Распавядалі, што ён палез за ім у каналізацыю, калі параніў яго. Для гэтага патрэбныя жалезныя нервы ".
  
  Я ў замяшанні паківаў галавой.
  
  “Вы называеце яго патрыётам? Вы маеце на ўвазе, што ён працаваў на ірландскіх рэспубліканцаў?"
  
  Холмс усміхнуўся.
  
  “Ён быў патрыётам. Я сказаў, што ў Марана былі крымінальныя схільнасці, але ён не быў баязліўцам, на жаль, таленты такіх людзей часта выкарыстоўваюцца дзяржавай у сваіх мэтах. Вы заўважылі, што Моран прызнае, што інспектар Галахер трымаў яго ў курсе кожнага нашага кроку ў гэтай справе. На жаль, Галахер быў забіты пры выкананні службовых абавязкаў неўзабаве пасля гэтых падзей, таму мы не можам атрымаць ад яго пацверджання. Аднак я думаю, што мы можам паверыць Морану. Так чаму Марана трымалі ў курсе? Палкоўнік Моран працаваў на Сакрэтную службу.
  
  Я быў ашаломлены.
  
  “Вы ж не хочаце сказаць, што ён працаваў на нашу ўласную Сакрэтную службу? Божа літасцівы, Холмс, гэта дзіўна. Вы хочаце сказаць, што наша ўласная Сакрэтная служба загадала забіць кардынала? Гэта абсурдна. Амаральна, наш урад гэтага не пацерпіць ".
  
  “Калі ўрад сапраўды што-то ведала пра гэта. На жаль, калі ў вас ёсць Сакрэтная служба, яна становіцца неподотчетной ні перад кім. Я мяркую, што нават за Сакрэтнай службай стаяла іншая арганізацыя, з якой Моран быў звязаны".
  
  “ Я што-то не улавливаю, Холмс.
  
  "Я мяркую, што Моран і тыя, хто загадаў яму зрабіць гэта, былі членамі якой-небудзь экстрэмісцкай аранжавай фракцыі".
  
  “ Аранжавая фракцыя? Я не разумею. Я збянтэжана развёў рукамі.
  
  “Аранжавы ордэн быў створаны ў 1796 годзе, каб захаваць пазіцыі англіканскай панавання ў Ірландыі і прадухіліць аб'яднанне дублінскага каланіяльнага парламента з парламентам Вялікабрытаніі. Аднак аб'яднанне адбылося ў 1801 годзе, і затым Аранжавы ордэн страціў падтрымку Сваіх заступнікаў, у тым ліку каралеўскіх герцагаў і тытулаваных землеўладальнікаў, якія хутка змірыліся з новым статус-кво, будучы альбо откупившимися новымі паборамі, альбо фінансавымі хабарамі. Астатняя арыстакратычная падтрымка была спыненая, калі Ордэн быў уцягнуты ў змова з мэтай перашкодзіць Вікторыі ўспадкаваць трон і паспрабаваць пасадзіць на трон свайго Імперскага вялікага магістра, Яго Каралеўскае Высокасць герцага Камберлендского. Правал дзяржаўнага перавароту, каталіцкая эмансіпацыя 1829 года, зняцце многіх абмежаванняў, якія накладаюцца на прадстаўнікоў гэтай рэлігіі, а таксама Законы аб рэформе, якія пашыраюць грамадзянскія правы людзей, - усё гэта практычна прывяло да знікнення Аранжавага парадку.
  
  “Тыя, хто змагаўся за захаванне сектанцкіх руху, зразумелі, што яно павінна мець больш шырокую аснову, і яно адкрыла сваё сяброўства для ўсіх нязгодных пратэстантаў, так што неўзабаве яго шэрагі папоўніліся прэсвітэрыянамі Ольстэра, якія раней былі выключаны з яго. Напалоханыя ідэяй аб тым, што ў самакіравальнай Ірландыі большасць будуць каталікамі, гэтыя раскольнікі сталі яшчэ больш фанатычнымі і экстрэмісцкімі.
  
  "Спроба знішчыць Ірландскую партыю, якая імкнецца да самакіраванні, якую цяпер падтрымліваюць лібералы, была прадпрынятая нязломным юнионистами з партыі Торы, такімі як лорд Рэндольф Чэрчыль, які параіў партыі разыграць Аранжавую карту.' Падтрымка Чэрчыля і Торы зноў зрабіла Аранжавы ордэн рэспектабельным, і кіруючыя арыстакраты і вядучыя торы, якія раней отмежевывались ад Ордэна, цяпер адчулі сябе здольнымі далучыцца да яго. Граф Эннискиллен быў прызначаны вялікім магістрам ордэна за два гады да гэтых падзей і з дапамогай торы працягваў прысвячаць ордэн Уніі і пратэстанцкаму перавазе ".
  
  "Але навошта ім спатрэбілася ладзіць гэты складаны фарс?" - Спытаў я.
  
  памятаеце, што адбылося ў тым лістападзе 1890 года? Раскол у ірландскай партыі заживал, і Парнэл быў пераабраны яе лідэрам. Яны зноў збіраліся выступіць адзіным фронтам у парламенце, і лорду Солсберы неўзабаве мелася быць паездка ў краіну. Трэба было што-то зрабіць, каб дыскрэдытаваць ўмераных ў кабінеце Солсберы, каб вярнуць іх "на бок' юнионистов супраць любых планаў даць Ірландыі самакіраванне, каб дапамагчы ім застацца ва ўладзе ".
  
  “ Але забіць кардынала...
  
  "... прывабіўшы яго з Парыжа ў гэтую краіну, думаючы, што ён збіраецца сустрэцца з членамі ірландскіх нацыяналістаў, " умяшаўся Холмс
  
  "... наўмысна забіць кардынала, каб выклікаць такую трывогу і ... Так бо гэта д'ябальшчына, Холмс".
  
  “На жаль, мой дарагі Ватсан, такая прырода урадаў, якія ўтрымліваюць сакрэтныя арганізацыі, якія ні перад кім не даюць справаздачу. Мяне судзілі і прызналі неплацежаздольным, Ватсан. Гэта справа стала маім самым вялікім правалам ".
  
  “ О, перастаньце, Холмс, вы не маглі ведаць...
  
  Холмс паглядзеў на мяне з жалем.
  
  “Ты павінен прыняць насмешкі і абразы Марана там, адкуль яны прыйшлі. Большага ты зрабіць не мог", - запэўніў я яго.
  
  Ён паглядзеў на мяне сталёвым позіркам.
  
  “О, так, я мог бы. Я казаў вам аб тым, як важна звяртаць увагу на дэталі. З самага пачатку я дапусціў самае, што не даруецца няўвагу да дэталяў. Калі б я быў больш пільным, я мог бы прыпісаць гэта злачынства патрэбнай прычыне. Гэта ёсць у тэксце Марана, факт, які быў вядомы мне з самага пачатку і які я праігнараваў ".
  
  Я разважаў над тэкстам, але не мог знайсці ніякага прасвятлення.
  
  “ Карткі наведвальнікаў, Ватсан. Памылка ў картках наведвальнікаў, прадстаўленых таямнічым наведвальнікам кардыналу.
  
  “ Памылка? О, вы маеце на ўвазе, што гэта імя Г. У. Тон, імя каго-то даўно памерлага? Я не ведаў, што гэта выдуманае імя.
  
  “Назва была прыдумана проста для таго, каб пацвердзіць думку аб тым, што мы павінны былі мець справу з ірландскімі рэспубліканцамі. Не, справа была не ў гэтым. Гэта было прылада для гульні на арфе, якое таксама павінна было навесці на думку, што яно было падорана ірландскім нацыяналістам, паколькі з'яўляецца нацыянальным сімвалам Ірландыі. Справа ў тым, што арфа была ўвянчаная каронай — гэта сімвал нашай каланіяльнай адміністрацыі ў Ірландыі. Ні адзін нацыяналіст не змог бы вынесці выгляду кароны над арфай. Я павінен быў гэта зразумець".
  
  Холмс некаторы час сядзеў, ківаючы галавой, а затым працягнуў:
  
  “ Пакладзеце справа кардынала Тугі у свой багажнік, Ватсан. Я не хачу больш пра гэта чуць.
  
  Нават тады я вагаўся.
  
  “Дапусцім, што Моран працаваў на нейкага начальніка — прыйшлі вы, азіраючыся назад, да якога-небудзь высновы адносна таго, хто быў начальнікам Марана? Хто быў той чалавек, які аддаў яму загад і каму ён пісаў свой ліст?"
  
  Холмс быў вельмі сур'ёзны, калі азірнуўся на мяне.
  
  “Так, я ведаю, кім ён быў, ён памёр у той жа год, калі Моран быў арыштаваны за забойства сына лорда Мейнута. Вы памятаеце, што Моран памёр пад вартай у паліцыі пасля свайго арышту? Меркавалася, што гэта самагубства. Я зразумеў, што ў гэтым трэба было ўсумніцца. Але потым я пачуў аб смерці... Ён зрабіў паўзу і ўздыхнуў. “Начальнік Марана быў бліскучым палітыкам, але бязлітасным. Ён больш, чым хто-небудзь іншы, абудзіў нянавісць аранжавых да ірландскім каталікам, каб захаваць Саюз ".
  
  “ Ён быў членам ўрада? - Усклікнуў я ў жаху.
  
  "Ён быў такім незадоўга да гэтай падзеі, але ён усё яшчэ быў ўплывовым".
  
  "А гэта кодавае назва 'Воўчы шчыт'? Па ім вы змаглі вызначыць, хто гэта быў?
  
  “Гэтая частка была простай. Імя, якое гучыць так па-англосаксонски, што я проста перавёў "Wolf Shield" назад на англасакскім, і імя мужчыны адразу стала вядомым. Але хай ён цяпер адпачне там, дзе яго забабоны больш не змогуць уплываць на яго меркаванні ".
  
  Паважаючы пажаданне майго старога сябра, я надзейна захаваў гэтыя паперы, прыклаўшы да іх кароткую нататку аб тым, як яны трапілі ў мае рукі. Менавіта Холмс з яго з'едлівым пачуццём гумару прапанаваў мне аформіць гэта як "Эцюд у аранжавых танах", што было яго спосабам мякка папракнуць мяне за тое, што ён палічыў мелодраматичным назва майго першага яго справы, у якім я ўдзельнічаў. Разам з гэтай запіскай я паклаў рукапіс Марана ў свой дарожны куфар, які цяпер захоўваецца ў маім банку на Чаринг-Крос. Я пагадзіўся з інструкцыямі Холмса аб тым, што мае душеприказчики не павінны выкрываць яго да тых часоў, пакуль не пройдзе па меншай меры пяцьдзесят гадоў з дня нашай скону.
  
  Адзінае, чаго я тут не змясціў, - гэта імя начальніка Марана, але тое, што мог бы назваць любы, хто знаёмы з англосаксонскими асабістымі імёнамі.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ДРУГАЯ МІСІС ВАТСАН
  
  З сваёй запісной кніжкі я даведаюся, што ў студзені 1903 года, адразу пасля заканчэння англа-бурскай вайны, мяне наведаў містэр Джэймс М. Дод, буйны, свежы, загарэлы, сумленны брытанец. Добры Ватсан у той час кінуў мяне дзеля жонкі - адзіны эгаістычны ўчынак, які я магу прыгадаць за ўвесь час нашага зносін. Я быў адзін.
  
  — "Прыгода побледневшего салдата"
  
  
  
  
  аўтар МАЙКЛ МЭЛЛОРИ
  
  
  
  
  
  Загадка маладога пратэстоўца
  
  "Мама, звонку спынілася карэта, і з яе выходзіць мужчына", - абвясціла наша пакаёўка Міс, вызірнуўшы з-за фіранкі на пярэднім акне. Карэты — у адрозненне ад двуколок, гроулеров або гэтых новых матарызаваных двухпавярховых пачвараў — даволі рэдкія на нашай вуліцы, якая з'яўляецца рэспектабельным, але наўрад ці багатым раёнам паўночна-захаду Лондана. "Ён падыходзіць да дзвярэй!" Міс усхвалявана закрычала.
  
  Яе ўзбуджэнне падагрэла маё ўласнае цікаўнасць, і я падышоў да акна, каб паназіраць разам з ёй. Пра чалавека, аб якім ішла гаворка, я нічога не мог разгледзець, хоць ля абочыны спыніўся стыльны цемна-зялены фаэтон, запрэжаны двума пышнымі коньмі, якіх трымаў у цуглях суровага выгляду кучар ў высокай капелюшы.
  
  Я нікога не чакала гэтым раніцай, і калі наведвальнік шукаў майго мужа, доктара Джона Х. Ватсана, яго чакала расчараванне. Джон адправіўся ў чарговае лекцыйнае турнэ, на гэты раз па Шатландыі. Згодна з яго апошняга ліста, нават суровыя шатландцы прагна слухалі апавяданні пра яго абавязкам зносінах са сваім эксцэнтрычным іншым Шэрлакам Холмсам. Джон амаль шэсць месяцаў распавядаў масам усё больш яркія гісторыі аб сваёй жыцця з вялікім дэтэктывам, і апетыт публікі да ўсяго, што звязана з Холмсам, здаваўся ненаедныя. Адважуся выказаць здагадку, што адзінае месца ў Імперыі, дзе літанія "Холмс, Холмс, Холмс, Холмс, Холмс" вычарпала свой прыём, было прама тут, на Куін-Эн-стрыт, 17. Але я не збіраюся псаваць зусім добры дзень разважаннямі пра Шэрлака Холмса.
  
  
  
  Пачуўся хуткі стук у дзверы, і Міс кінулася адчыняць. Прызнаюся, мне было не менш цікава даведацца, кім можа быць наш таямнічы наведвальнік, хоць я ніякім чынам не была гатовая да адкрыцьця.
  
  Міс правяла мужчыну ў пакой адпачынку. Ён быў сярэдняга ўзросту і мініятурнага целаскладу — ледзь ці пяці футаў ростам, калі нават больш — і апрануты ў выдатны жамчужна-шэры касцюм, пальчаткі у тон і капялюш-хомбург. Як толькі капялюш была знятая, я ўбачыла, што яго цёмныя валасы змазаныя алеем і падзеленыя акуратным праборам пасярэдзіне. Ён глядзеў на мяне з выглядам перавагі вышэйшага класа, якога хапіла б на самы далёкі балкон опернага тэатра.
  
  "Гэты джэнтльмен прыйшоў пабачыцца з табой, мама," сказала Міс з усёй пристойностью, на якую была здольная.
  
  Як толькі шок ад знешняга выгляду мужчыны прайшоў, я пачаў смяяцца. "Гары!" Я заплакаў.
  
  "Прывітанне, качачкі!" - сказаў ён, і шырокая крывая ўхмылка расплылась па яго эльфийскому твару. “ Ніколі не чакала ўбачыць даўніну Гары надзьмутым, як які-небудзь квітнеючы герцаг, не так, мая дзяўчынка?
  
  Раптоўнае ператварэнне Гары з дэндзі вышэйшага класа ў блазна-кокнуць відавочна заспела Міс знянацку. Я прыйшоў ёй на дапамогу. “Міс, я ведаю, ты чула, як я казаў аб маім сябру Гары Бенбоу. Больш гадоў таму, чым я магу ўспомніць, мы з ім выступалі на сцэне з акцёрамі-аматарамі Деланси. Гары быў комікам трупы, у той час як я была інжэню. Гары, гэта наша пакаёўка, Міс.
  
  "Прывітанне, любімая", - сказаў ёй Гары, варушачы бровамі. “Як наконт таго, каб прынесці даўніны Гары кубачак вады, мая дзяўчынка? Сёння ў мяне не было магчымасці спыніцца, каб выпіць ранішнюю пінту піва, так што я нагулял смагу.
  
  Міс пайшла на кухню за вадой.
  
  "Сядай, Гары," прапанаваў я.
  
  "З задавальненнем, качаняты, але ў мяне мала часу", - сказаў ён. "Кучар не будзе чакаць вечна".
  
  "Я спадзяюся, у вас, па меншай меры, будзе дастаткова часу, каб растлумачыць гэты выхад і гэты ўбор". У апошні раз, калі я бачыў Гары, ён быў у значна больш сціплых абставінах і зарабляў грошы на вакзале Вікторыя. “ Вы выявілі закапаны скарб? - спытаў я.
  
  "Пацешна, што ты так кажаш", - адказаў ён, калі Міс вярнулася з вадой, якую ён адным глытком асушыў і вярнуў шклянку. “ Зараз вы глядзіце на Хэвиленда Бомонт, эсквайра, эксперта па антыкварыяту.
  
  "Гэта што, жарт, Гары?"
  
  “ Ні кропелькі з гэтага. Бачыце, каля месяца таму я займаўся сваімі справамі, рабіў шыльду 'Боб, надевающий сэндвіч" для новай кавярні ў Ковент-Гардене. Калі я шпацыраваў па садзе, зазіраючы ў кабінкі і ўсё такое іншае, я ўбачыў гэты стол з наборам старых талерак, якія былі дакладнай копіяй тых, што былі ў маёй бабулі. Яны былі яе самымі дарагімі рэчамі. Потым я бачу, што ў гэтай бухце іх называюць антыкварыятам і прадаюць за дзевяць цэнтаў. Пры першай жа магчымасці я выползаю з-за сваёй шыльды і гляджу на іх, і пакуль я гляджу, коув пачынае распавядаць мне разнастайныя стравы з труса і свініны аб тым, калі яны былі прыгатаваныя, хто іх падрыхтаваў і дзе — толькі ён усё пераблытаў. Таму я пачынаю паўтараць тое, што мне расказвала пра іх мая бабуля, і перш чым ты паспяваеш сказаць, што Боб - твой дзядзька, ён пачынае пытацца, адкуль я так шмат ведаю пра антыкварных талерках. Такім чынам, качаняты, што я павінен сказаць? Што я проста хлопец, чыя дарагая бабуля навучыла яго разбірацца ў талерках, і вялікае вам дзякуй, што не обзываете мяне овощечисткой, шэф? Толькі не вашу Нэлі. І я кажу: 'Ну, сэр, у мяне ёсць брат-блізнюк, які сапраўдны эксперт па антыкварыяту —"
  
  "О, Гары, ты гэтага не рабіў!" Я перабіў.
  
  “Я не думаў, што гэта каму-то пашкодзіць. Але потым коув пачынае напяваць і хмыкать, і не паспяваеш азірнуцца, як ён уручае мне візітоўку і просіць пайсці сказаць майму брату, каб ён зайшоў у антыкварны магазін у Мейфэре, якім кіруе яго сябар. Таму я пакідаю таблічку з надпісам "сэндвіч" прама там, дзе яна ляжыць, і бягу ў тэатр "Хамерсміт", дзе мой прыяцель-швейцар пускае мяне ў костюмерную. Я ўваходжу туды як просты даўніна Гары Бенбоу, а выходжу як Хэвиленд Бомонт, эсквайру".
  
  Прамаўляючы апошнія тры словы, Гары, здавалася, вырас на цэлых два цалі, а яго натуральны акцэнт кокні настолькі цалкам растварыўся ў тоне джэнтльмена з вышэйшага грамадства, што ён мог бы абдурыць члена парламента. Кім бы ні быў Гары Бенбоу, ён быў першакласным акцёрам.
  
  "Я памчаўся па адрасе, які мне далі ў "коув", - працягваў ён, - і наступнае, што я памятаю, гэта тое, што мяне ўзялі кансультантам у паважаную фірму "Эдвард Чыпенхэм і кампанія", якая займаецца антыкварыятам". Апошняе слова ён вымавіў так, нібы адпрацоўваў яго вымаўленне. "Мне, вядома, давялося вярнуць касцюм у тэатр, але з усімі гэтымі пчоламі і мёдам, якія яны плацяць мне толькі за тое, каб я з'явіўся, я пайшоў і купіў адзін з сваіх!" Ён падняў рукі і разгарнуўся, ганарліва дэманструючы нарад. "Прыдатныя чарапашкі і титферы ў прыдачу!" - дадаў ён, паказваючы свае пальчаткі і капялюш. "І я магу карыстацца трэнерам боса кожны раз, калі мне трэба".
  
  “ І таму ты прыйшоў сюды, каб прыхарошвацца, як паўлін, ці не так, Гары?
  
  
  
  “Божа, Амелія, я б хацеў, каб усе было так проста. Я не супраць сказаць табе, што на гэты раз я сапраўды прыклаў да гэтага руку".
  
  Гэта было нядзіўна, паколькі кожны раз, калі я бачыў Гары, у яго былі якія-небудзь непрыемнасці. "Што ты нарабіў на гэты раз, Гары?"
  
  “Ну, усё ішло як па масле, пакуль у краму не прыйшла гэтая жанчына са старым сямейным дакументам, аб якім яна хацела ўсё ведаць, і містэр Чыпенхэм сам прызначыў мяне на гэтую працу. Цяпер і яны, і яна чакаюць, што я ва ўсім разбяруся, а я не магу зрабіць з гэтага адназначную выснову! Ну, я сеў і сказаў сабе: 'Гары, і калі ёсць хто-то, хто можа выцягнуць мяне з гэтай ямы, так гэта прыяцель тваёй сяброўкі Амеліі Шэрлак Холмс". І вось я тут. Пойдзем паглядзім на даўніну. Я магу адвезці цябе ў карэце.
  
  Я пастараўся не ўзлавацца. "Містэр Холмс з'ехаў з Бэйкер-стрыт, і ў мяне няма магчымасці звязацца з ім," хутка сказаў я. “ Прашу прабачэння.
  
  Строга кажучы, гэта было праўдай. Містэр Холмс сапраўды пакінуў Бэйкер-стрыт, 221Б, неўзабаве пасля таго, як Джон адмовіўся ад пасады пастаяннага біёграфа вялікага дэтэктыва, аддаўшы перавагу стаць маім мужам. Гэта быў крок, які містэр Холмс працягваў разглядаць як акт дэзертырства. Гэтак жа дакладна было і тое, што я не мог неадкладна звесці каго-небудзь з містэрам Холмсам, хоць ад Гары я утаивал тое, што я, магчыма, змог бы знайсці яго праз яго брата ў Уайтхолл, Майкрофта, з якім у мяне, як ні дзіўна, завязалася сардэчнае знаёмства за апошні год. Але я ўсё яшчэ быў занадта злы, каб нават думаць пра гэта.
  
  У мяне таксама не было ніякага намеры паведамляць Гары пра інцыдэнт, які адбыўся ў нашым доме не за тыдзень да гэтага, а ўсяго праз дзень ці два пасля таго, як Джон паехаў у сваё турнэ. Я вяртаўся дадому пасля наведвання бібліятэкі і ведаў, што Міс сышла за пакупкамі. Аднак, калі я дабраўся да нашага дома, я выявіў, што ўваходная дзверы не зачынены! Падумаўшы, што, магчыма, Міс вярнулася рана або што-то забылася, я адкінуў асцярожнасць і ўвайшоў. "Міс?" Я паклікаў, але яна не адказала. Увайшоўшы ў нашы пакоі, я заўважыла, што дзверы ў нашу з Джонам спальню прыадчынены, і накіравалася да яе. “ Міс, чаму ты сёння убираешься? Ты павінна быць...
  
  Шок, які я адчула, убачыўшы містэра Шэрлака Холмса ў сваёй спальні, глядзіць у люстэрка ў маім лепшым зялёным вельветовом сукенка, цяжка, калі не немагчыма, перадаць словамі. Пасля таго, як я выдала ўздых, больш падобны на віск, містэр Холмс нядбайна павярнуўся да мяне. "Місіс Ватсан, як маецеся?" - спакойна спытаў ён.
  
  “Містэр Холмс" ... што ... як... Я запнуўся. "Як ... Міс ўпусціла вас?"
  
  
  
  "Вашу дзяўчыну нідзе не маглі знайсці", - адказаў ён. “Але нават калі б яна была тут, гэта не мела б вялікага значэння. У мяне есць ключ".
  
  - У цябе ёсць што? - Усклікнула я.
  
  Ён пакорпаўся ў кішэні сваіх штаноў, нядбайна кінутых папярок нашай ложка, дастаў ключ і падняў яго. “ Добры Ватсан падарыў яго мне і прапанаваў карыстацца вашым домам кожны раз, калі ён мне спатрэбіцца.
  
  О, гэта было ўжо занадта! Я б вызначана паразмаўляла пра гэта з Джонам. Але мае думкі тут жа былі перапыненыя гукам разрываемых швоў. "Маё сукенка!" Я заплакала. "Чаму?.."
  
  "Вы ведаеце, што мая праца часам патрабуе маскіроўкі, і часам мэтазгоднасць дыктуе, што самая эфектыўная маскіроўка - гэта маскіроўка жанчыны", - сказаў ён, яшчэ раз зірнуўшы ў люстэрка і паправіўшы плечы сукенкі. “Наўрад ці можна чакаць, што я зайду ў бліжэйшы магазін куцюр'е і примерю новую парыжскую моду. Лёс распарадзіўся так, што спалучэнне твайго росту і маёй худзізны азначае, што адзенне, пашытая для цябе, павінна быць мне якраз, асабліва калі я приседаю.
  
  - Але не маглі б вы, па меншай меры, спачатку спытаць мяне?
  
  “Калі б час не мела значэння, я б не прыйшоў сюды такім чынам. Я прашу вас выйсці з пакоя, місіс Уотсан, таму што я павінен пераапрануцца назад у сваю звычайную вопратку, і ваша далейшае прысутнасць не прынясе нічога, акрамя гарантыі таго, што вы станеце больш дасведчаныя аб маіх асабістых фізічных асаблівасцях, чым любы прадстаўнік вашага полу, за выключэннем маёй маці.
  
  У мяне адвісла сківіца, і, баюся, маё твар пачырванеў, і я не змагла вымавіць ні слова. Моўчкі, хоць ўнутры ўсё кіпела, я ўвайшла ў гасціную, бразнуўшы за сабой дзверы спальні.
  
  Я ўсё яшчэ сярдзіта хадзіла па пакоі, калі праз некалькі хвілін з'явіўся містэр Холмс, абматаўшы маё параднае сукенка вакол сваёй рукі, як анучу, і, нават не кіўнуўшы, накіраваўся да дзвярэй. "Гэта невыносна!" - Крыкнуў я, труся за ім.
  
  Спыніўшыся, ён павярнуўся да мяне тварам. Ўзбуджэнне, якое ўспыхнула ў яго пранізлівых шэрых вачах, змагалася з выразам змрочнай рашучасці. "Як і злачынства, місіс Уотсан", - ціха сказаў ён і пайшоў.
  
  З таго дня я не бачыла містэра Холмса і нічога пра яго не чула, ды і не жадала — хіба што для таго, каб гарантаваць бяспечнае вяртанне майго вельветового сукенкі. Але хопіць пра Шэрлака Холмсе; цяпер мне трэба было мець справу з Гары Бенбоу.
  
  - Чорт вазьмі, - прыгнечана прамармытаў Гары. Аднак яго расчараванне з-за таго, што ён пазбавіўся савета Шэрлака Холмса, было нядоўгім. Праз некалькі секунд яго твар зноў расплыўся ў шырокай усмешцы. "Усё ў парадку, Амелія," весела сказаў ён. “ Каму наогул патрэбен Шэрлак Холмс? Замест гэтага вы можаце дапамагчы майму кліенту.
  
  - Я? Гары, я не...
  
  "Вось ты зноў, дзяўчынка мая, недооцениваешь сябе", - цокнул мовай ён. “Я ведаю, колькі праблем ты вырашыла для людзей у адзіночку. Божа, Амелія, калі б не ты, я б да гэтага часу спяваў сабе перад сном кожную ноч у "маладыя гады была' з-за той гідкай гісторыі з гэтымі двума маленькімі засранцами.
  
  У мінулым годзе мне ўдалося дапамагчы вызваліць Гары з турмы, калі яго абвінавацілі ў выкраданьні, але гэта было зроблена як адзін. Я наўрад ці лічыў сябе дэтэктывам, каб пракансультавацца або што-то ў гэтым родзе. Гэта, аднак, не спыніла Гары.
  
  “ Ну, калі б я не ведаў лепш, я б сказаў, што вы даўно зніклы стрыечны брат Шэрлака Холмса.
  
  "Калі ласка, Гары", - выгукнула я. “Мець яго знаёмым - гэта ўжо дастаткова складана. Але, шчыра кажучы, я нічога не разбіраюся ў антыкварыяце".
  
  "Вам не абавязкова разбірацца ў антыкварыяце", - сказаў ён. “Гэта стары дакумент з якім-то вершам або дзіцячай считалочкой на ім. Дама, якая прынесла яго, называе гэта загадкай. Так што каштоўны не сам дакумент, а словы, якія на ім напісаны ".
  
  "Што за слова?"
  
  “ Дакладна. І, наколькі я цябе ведаю, ты хутчэй знойдзеш адказ на гэтую загадку, чым адкрыеш дзвярны замак цьвіком у выглядзе падковы. Не тое каб я, вядома, ведаў, як гэта зрабіць.
  
  "Вядома", - сказаў я з усмешкай. "Ну, я мяркую, не пашкодзіць паглядзець—"
  
  "Гэта тая самая дзяўчына!" - усклікнуў ён, пляснуўшы ў далоні. "Цяпер проста даверся мне, я ўсё ўладжу, ні аб чым не хвалюйся".
  
  Выканаўшы яшчэ адзін невялікі танец, ён падкінуў капялюш ў паветра, спрытна злавіў яе на галаве і пацягнуўся да дзвярной ручцы. - А цяпер мне пара, качаняты. Затым, яшчэ раз адлюстраваўшы высакародны акцэнт, ён дадаў: "Я буду на сувязі, мая дарагая", - і знік з пакоя.
  
  Усё яшчэ не акрыяўшы ад раптоўнага з'яўлення Гары, я не заўважыла, што Міс зноў увайшла ў пакой, пакуль яна не сказала: "Ты ведаеш некаторых з самых цікавых людзей, мам".
  
  "А хіба няма?" Прамармытаў я.
  
  
  
  Яна адышла да акна, каб паглядзець, як ад'язджае карэта. “ Чаго ён хацеў?
  
  “ Ніколі нельга быць да канца ўпэўненым, у чым замяшаны містэр Бенбоу, дарагая, хоць я ўпэўненая, што хутка гэта дазнаюся.
  
  Я сапраўды даведалася аб гэтым праз два дні, калі фаэтон зноў пад'ехаў да нашага дому, і на гэты раз кіроўца пастукаў у дзверы і ўручыў Міс запіску наступнага зместу: Амелія, надзень свае лепшыя ўпрыгажэнні і едзь з кіроўцам. “ Мае лепшыя каштоўнасці? - Пацікавілася я ўслых. Ахопленая ў роўнай ступені цікаўнасцю і благім прадчуваннем, я пайшла ў сваю спальню, выйшаўшы адтуль некалькі хвілін праз, упрыгожаная ніткай жэмчугу і адпаведнымі завушніцамі, я рушыла ўслед за фурманам да экіпажу і паехала менавіта туды, куды і чакала, - у краму Эдварда Чиппенхэма і Кампаніі ў Мэйфейре.
  
  Гары павітаў мяне ў дзвярах. "Як добра, што ты прыйшла", - вымавіў ён нараспеў, падкрэсліваючы свае словы падміргваннем. Правёўшы мяне праз краму, які быў бітком набіты персаналам, але, на здзіўленне, без рэальных тавараў для продажу, мы апынуліся ў раскошным, обшитом панэлямі канферэнц-зале ў задняй часткі. Там за доўгім, да бляску адпаліраваны сталом сядзела прыемнай зьнешнасьці маладая жанчына, на самай справе амаль дзяўчынка, — якая ўстала і сарамліва ўсміхнулася, калі я ўвайшоў. Зачыніўшы за намі дзверы, Гары паказаў на жанчыну і сказаў: “Гэта місіс Джэйн Рамзі. Місіс Рамзі, гэта наш эксперт па дакументах, лэдзі Амелія Петтигрю".
  
  Лэдзі Амелія Петтигрю? Я з цяжкасцю стрымалася, каб не разинуть рот пры вестцы аб маім уступленьні ў спіс пэраў. Гэта праўда, што я нарадзілася Амелией Петтигрю, і мне падабаецца верыць, што я лэдзі ва ўсе часы, але толькі Гары Бенбоу мог узяць такія простыя ісціны і ператварыць іх у такі маштабны падман.
  
  "Калі ласка, сядайце, сядайце, лэдзі Петтигрю," ён запрасіў мяне са сваім штучным мейфейрским акцэнтам.
  
  "Дзякуй", - сказаў я скрозь сціснутыя зубы, сядаючы насупраць маладой жанчыны.
  
  "Дзякуй, што пагадзіліся дапамагчы мне, лэдзі Петтигрю", - сказала місіс Рамзі. “Містэр Beaumont сказаў мне, што вы зможаце адказаць на ўсе мае пытанні. Я спадзяюся, што ты зможаш.
  
  "Я таксама, мой дарагі", - адказала я, скоса зірнуўшы на Гары.
  
  Місіс Рамзі дастала з маленькай сумачкі што-то падобнае на ліст пергаменту памерам з ліст і паклала яго на стол перада мной. На ім выцвілымі архаічнымі літарамі быў напісаны вельмі своеасаблівы верш:
  
  
  У тым месцы, дзе граф і каралева абодва памерлі,
  Перад асвячэннем Сэнт-Эндрус-кроса,
  Дзе Лайон сустракаецца з Мерсером Шалом, выяўляецца
  ўспамін аб страце маладых пратэстоўцаў.
  Верхняя вежа,
  якая Ўзвышаецца над Дадлі,
  Спускаецца кароль
  І замак сурун
  Час, калі можа быць знойдзена рэліквія.
  
  
  "Што вы можаце мне расказаць пра гэта?" - нецярпліва спытала яна.
  
  "Магу сказаць вам, што той, хто гэта напісаў, не ўмеў пісаць па літарах", - адказаў я. "Адкуль гэта ўзялося?"
  
  "Чарльз, мой муж, называе гэта проста 'загадкай'. Відавочна, яно захоўвалася ў яго сям'і шмат гадоў, перадаючыся з пакалення ў пакаленне, колькі хто-небудзь сябе памятае, але яго значэнне застаецца невядомым. Я ў некаторай ступені рызыкую, прыносячы гэта сюды, але я проста хачу здзівіць яго.
  
  “ Як здзівіць яго? - Спытаў я.
  
  “ Знайшоўшы рашэнне загадкі. Бачыце, мы з Чарльзам жанатыя зусім нядоўга. Ён значна старэйшы за мяне, і ... ну, з ім не так-то проста жыць. Але я так хачу даставіць яму задавальненне. За той кароткі час, што мы разам, я чула, як ён казаў аб гэтай загадку амаль з пачуццём глыбокай павагі, але ён працягвае ламаць галаву над яе значэннем. Не будзе вялікім перабольшаннем сказаць, што гэты кавалак пергаменту - самая важная рэч у яго жыцця. Я спадзяюся, што, знайшоўшы рашэнне, я змагу зрабіць яго шчаслівым ".
  
  Бедная дзяўчына была так маладая, так невінаватая, дык шчырая ў сваіх жаданнях, што мне давялося задацца пытаннем, што ж гэта быў за шлюб.
  
  Я зноў перачытаў загадку. Гары быў абсалютна мае рацыю; гэта сапраўды было падобна на дзіцячы вершык. Можа быць, згублены верш Матухны Гускі?
  
  "Ёсць яшчэ адна рэч, якую вам варта ведаць, лэдзі Петтигрю," працягвала місіс Рамзі. “Ёсць прычына, па якой гэты вершык так важны ў сям'і. Я ведаю, гэта прагучыць даволі мудрагеліста, але "рэліквія", згаданая ў вершы, лічыцца нейкім страчаным скарбам. На самай справе, я перакананы, што Чарльз разглядае гэты дакумент як свайго роду карту скарбаў ".
  
  
  
  Я паглядзела на яе, а затым на Гары, вусны якога былі скривлены ў крывой усмешцы. "Карта скарбаў", - задуменна вымавіла я. "Менавіта так ваш муж апісаў вам гэты дакумент?"
  
  “На самой справе, няма, не так шматслоўна. Праўда ў тым, лэдзі Петтигрю, Чарльз ніколі не падымаў гэтае пытанне наўпрост і не казаў пра гэта са мной ў якім-небудзь кантэксце. Але я падслухаў яго размову з Мэры, сваёй дачкой ад першага шлюбу.
  
  "І вы гаварылі з ёй наўпрост па гэтай нагоды?"
  
  Жанчына, здавалася, раптам збянтэжылася. “Баюся, нам з Мэры яшчэ трэба будзе пасябраваць. Ці бачыце, яна ўсяго на пару гадоў маладзейшы за мяне і даволі ўпартая".
  
  “ Я так разумею, што першай місіс Рамзі больш няма ў жывых?
  
  “ Вядома, няма. Чарльз - строгі каталік, лэдзі Петтигрю, і, як вы ведаеце, Царква не ўхваляе развод. Я б не стала яго жонкай, калі б яго першая жонка не памерла. Магчыма, менавіта той факт, што я замяняю Мэры маці, падняў бар'ер паміж ёй і мной — я не ведаю. Але я вельмі спадзяюся, што вы зможаце даць мне савет, хоць я не магу дазволіць сабе шмат плаціць вам за ваш час.
  
  "Не турбуйцеся, місіс Рамзі," перапыніў яе Гары. “ Мы працуем за камісійныя.
  
  Я павінен быў прызнаць, што гэты своеасаблівы вершык і гэтая гісторыя аб схаваных скарбах зацікавілі мяне — як, я ўпэўнены, Гары і меркаваў. Я спытаў, ці магу я пакінуць пергамент сабе, і місіс Рамзі зноў праявіла прыкметы дыскамфорту.
  
  "Мяркую, гэта было б нядрэнна," сказала яна, - але Чарльз не ведае, што я ўзяла яго. У рэшце рэшт, наўрад ці было б дзіўна, калі б ён даведаўся. Таму, калі ласка, лэдзі Петтигрю, паклапаціцеся аб тым, каб з ім нічога не здарылася. Я б не хацела, каб Чарльз злаваўся.
  
  Я ўсім сэрцам спачуваю беднай дзяўчынцы. Наколькі складанай была яе сітуацыя дома? Магчыма, я мог бы сказаць што-небудзь, каб яна адчула сябе крыху спакайней.
  
  "Я прыму ўсе меры засцярогі", - запэўніў я яе. “І я спадзяюся, ты не сочтешь мяне непрыстойным, калі я скажу табе гэта, мая дарагая, але я магу крыху паспачуваць тваёй сітуацыі. Я таксама другая жонка свайго мужа".
  
  "Тады ты павінен ведаць, на што гэта падобна," выпаліла яна. “ Прабачце мяне, лэдзі Петтигрю, я не асмельваюся параўноўваць маю сітуацыю з вашай, але вам часам не здаецца, што вы жывяце ў цені былой жонкі вашага мужа?
  
  "Мне няма чаго дараваць, мая дарагая, - сказала я," і так, я часта адчуваю прысутнасць той, з кім мой муж раней дзяліў сваё жыццё". І часам Джон таксама кажа аб сваёй першай жонцы Мэры, падумала я, але прытрымала мову.
  
  Маладая жанчына ўсміхнулася. “ О, вы не ўяўляеце, наколькі лепш я сябе адчуваю, ведаючы, што мая сітуацыя не ўнікальная. Дзякуй вам, лэдзі Петтигрю. Яна ўстала і працягнула мне руку, якую я паціснуў. Затым Гары вывеў яе з пакоя. Калі ён вярнуўся, ён быў падобны на дзіцяці, які толькі што выйграў у латарэю права ўласнасці на кандытарскую. "Ну, Амелія, што ты думаеш?"
  
  “Шчыра кажучы, Гары, я адчуваю сябе крыху злачынцам, прадстаўляючы сябе беднай дзяўчынцы тым, кім я не з'яўляюся. Лэдзі Петтигрю, у самай справе!"
  
  “ Глупства, качаня, проста паглядзі, наколькі лепш ты прымусіў яе адчуць сябе, пагаварыўшы з ёй.
  
  "Мяркую, што так", - прызнаў я. "Але я паняцця не маю, ці сапраўды я магу дапамагчы ёй". Я зноў зірнуў на ліст пергаменту. “Адзіныя радкі, якія маюць хоць нейкі сэнс, - гэта радкі ў апошняй частцы верша. Спасылкі на Тауэр, Дадлі, караля і Замак, падобна, паказваюць на маладога лорда Дадлі, мужа лэдзі Джэйн Грэй ".
  
  “ Хто такія лорд і лэдзі?
  
  “Лэдзі Джэйн Грэй была няшчаснай дзяўчынкай-падлеткам, які трапіў у палітычных і рэлігійных інтрыг бацькі, лорда Дадлі, графства Нортумберленд, які быў дарадцам Эдуарда ... па-шостае, гэта было? Так, Шосты. ... які сам быў усяго толькі хлопчыкам. У выніку лэдзі Джэйн была абвешчаная каралевай Англіі. Гэта было да праўлення Лізаветы, да таго, як якая-небудзь жанчына сапраўды была каранавана як суверэна, так што ідэя ўсё яшчэ была некалькі новай. Але змова разваліўся на кавалкі, калі на трон узышла Крывавая Мэры, старэйшая дачка Генрыха Восьмага. І лэдзі Джэйн, і Дадлі былі арыштаваныя як здраднікі, заключаны ў Лонданскі Тауэр і пакараныя.
  
  Гары выглядаў збянтэжаным. "Павінна быць, я прапусціў той дзень у школе".
  
  Я ўсміхнулася. “ Гэта звязана не столькі са школай, Гары, колькі з гадамі маёй працы гувернанткай. Гісторыя заўсёды была маім любімым прадметам, пасля літаратуры. Магчыма, калі-небудзь я вазьму цябе ў вучні.
  
  “Так, значыць, гэта ўсё? Загадка пра гэтага хлопца, Дадлі Грэючы?"
  
  “Я не ведаю, Гары. Некаторыя згадкі здаюцца падыходнымі, але іншыя няма. 'Замак' дастаткова ясны — якім бы ні быў Лонданскі Тауэр, гэта перш за ўсё замак. 'Верхняя вежа', па-відаць, адносіцца да месца, дзе павінны былі ўтрымлівацца зняволеныя. А 'Восстающий Дадлі", верагодна, малады лорд, які амаль даслужыўся да статусу прынца. Было б лагічна выказаць здагадку, што 'Кароль' - гэта адсылка да Эдуарду Шостаму, хоць чаму ён павінен быць "Схільным", можна толькі здагадвацца, калі толькі ў гэтага слова няма архаічнага значэння. 'Каралева' магло азначаць альбо лэдзі Джэйн, альбо Мэры, хоць 'граф' выклікае здзіўленне. Гэта магло азначаць Нортумберленд, хоць, калі мне не змяняе памяць, ён быў герцагам, а не графам. Што тычыцца спасылак на 'вул Андрэй,' 'Леў' і 'Мерсер, - я баюся, што я паняцця не маю."
  
  "Але ты атрымаеш гэта, качаня", - сказаў Гары, падморгваючы мне. "Я цябе цалкам давяраю".
  
  Я ўздыхнуў. Гары, магчыма, быў маім самым старым сябрам, і мне не хацелася прычыняць яму боль або расчароўваць якім-небудзь чынам, але ў душы я маліўся, каб гэты яго апошні план не прывёў да непрыемнасцяў.
  
  Гары змог скарыстацца паслугамі фаэтона, каб адвезці мяне дадому. Апынуўшыся там, я зняў з паліцы старую кнігу па гісторыі Англіі і пачаў сядзець круком над ёй, спадзеючыся, што на старонках з'явіцца падказка, якая дапаможа вызначыць спасылкі ў загадку. І ўсё ж, чым больш я чытаў, тым больш загадкавымі станавіліся гэтыя радкі.
  
  Адной з фраз, якая працягвала азадачваць мяне, была "малады пратэстовец", якая мела на ўвазе постаць, актыўна якая змагаецца супраць кіруючага манарха, магчыма, нават узурпатара. Ні лорд Дадлі, ні лэдзі Джэйн не падыходзілі пад гэта апісанне, паколькі іншыя спрабавалі захапіць уладу ад іх міжвольнага імя. Спасылка на "Лайона" магла азначаць саму Англію, хоць "гандляра" мела мала сэнсу. Ці можа гэта быць імем? Я прагледзеў паказальнік кнігі, каб паглядзець, ці змагу я знайсці якіх-небудзь вядомых персанажаў па імя "Мерсер". Я нічога не знайшоў, хоць некалькімі запісамі ніжэй наткнуўся на імя, якое пранізала мой розум маланкай ўсведамлення: Монмут.
  
  Я хутка перагартаў названыя старонкі і бегла прагледзеў гісторыю, дапоўніўшы тое, што я ўжо ведаў аб няўдалай спробе ўзурпацыі трона ў Якава II. У 1685 годзе герцаг Монмут, незаконнанароджаны сын Карла II, падняў паўстанне супраць Джэймса, якое было ў такой жа ступені Свяшчэннай вайной, як і бітвай за трон, прычым Джэймс, з аднаго боку, прытрымліваўся моцных каталіцкіх сімпатый, у той час як мяцежны герцаг адстойваў пратэстанцкае справа. Паўстанне Монмута было хутка задушана, а герцага судзілі і пакаралі смерцю. Гэта, па-відаць, задавальняла фразу рэдла "маладыя пратэстоўцы прайгралі" значна больш, чым гісторыя лэдзі Джэйн Грэй. Асацыяцыя з Монмутом таксама надала новае значэнне таму факту, што слова "Пратэстоўцы" было напісана з вялікай літары — яно азначала не толькі таго, хто пратэставаў супраць права кіруючага манарха на трон, але і таго, хто быў пратэстантам. Больш за тое, спасылка на “Сьв. Эндрус крыж", які быў сімвалам Шатландыі, цяпер можа разглядацца як які ўяўляе Якава II, які таксама быў каралём шатландцаў. Але тады, што наконт “Дэвон"? Як, чорт вазьмі, ён ўпісаўся ў паўстанне Монмута?
  
  Пасля яшчэ аднаго гадзіны ці каля таго бясплённых пошукаў, у якіх амаль нічога не было прыкметна, акрамя стомленасці вачэй і галаўнога болю, я вырашыў адкласці разгадванне загадкі на вечар.
  
  На наступную раніцу, апрануўшыся і паснедаўшы, адчуваючы сябе цалкам адпачылым, я зноў узяў пергамент і аднавіў працу над ім, але хутка натыкнуўся на тую ж каменную сцяну збянтэжанасці. Станавілася ясна, што лепш за ўсё мне было б звярнуцца за дапамогай да прафесійнаму навукоўцу.
  
  Паведаміўшы Міс, што я сыходжу, я выйшаў у сонечны восеньскі дзень з прыемным умераным кліматам і адправіўся ў вельмі прыемную прагулку міма якія крычаць прадаўцоў газет і рыбных крам, якія прадаюць рыбу, уніз па Оксфард-стрыт, дзе сеў на аўтобус і даехаў на ім амаль да уражлівага парога маёй мэты - Брытанскага музея. Пасьпяшаўшыся ўнутр разам з натоўпам іншых лонданцаў, я накіраваўся прама ў чытальная зала, размешчаны ў велізарнай ратонда будынка, і азіраўся па баках, пакуль не выявіў хударлявага сівога мужчыну, чыя сутулая постаць і акуляры з тоўстымі шкламі сведчылі аб жыцці, праведзенай сярод тамоў. З маіх папярэдніх візітаў я ведаў, што ён быў супрацоўнікам бібліятэкі, хоць я так і не даведаўся яго імя. Аднак ён быў настолькі неад'емнай часткай чытальнай залы, што я б не здзівіўся, даведаўшыся, што замест таго, каб у канцы дня выдаляцца да сабе дадому, ён кожную ноч уладкоўваўся на паліцы разам з кнігамі.
  
  Придвинувшись да яго ўшчыльную, я прашаптала: "Прабачце мяне, але мне патрэбна некаторая дапамогу".
  
  Ён павольна павярнуўся ў мой бок. “ Так?
  
  “ Мне трэба знайсці такую-сякую інфармацыю аб Монмуте.
  
  "О так, Монмут," павольна вымавіў ён, смакуючы светы. - Цябе цікавіць "Герцаг" ці "Вуліца"?
  
  “ Герцаг. Сумняваюся, што вуліца дапамагла б мне.
  
  "Цалкам дакладна", - фыркнуў бібліятэкар. "Калі ласка, прытрымлівайцеся за мной".
  
  Ён падвёў мяне да адной канкрэтнай паліцы, дзе я ўбачыў амаль тузін тамоў, прысвечаных выключна герцагу і яго ўплыву на гісторыю. Амаль не гледзячы, ён абраў менавіта два тамы, зняў іх з паліцы і ўклаў мне ў рукі. "Лепш за ўсё пачаць з іх", - сказаў ён.
  
  Я ў думках застагнаў, калі [зірнуў на тыя, што засталіся тома, ведаючы, што спатрэбіцца два тыдні, каб прачасалі кожную кнігу ў пошуках падказак. Але я паслухмяна аднёс першыя два тамы да бліжэйшага стала, у той час як бібліятэкар знік у лабірынце паліц.
  
  Пасля гадзіны чытання я атрымаў не больш разумення, чым тое, з якім увайшоў, за выключэннем адкрыцця, што адзін з маіх любімых водараў ў жыцці, тонкі, але беспамылкова вядомы водар друкаваных старонак у кнізе, прымудраўся раздражняць мой нос, калі старонкі, аб якіх ідзе гаворка, былі старымі і досыць пыльнымі. Я чхнуў і адначасова зачыніў кнігу. Гэта было бескарысна. Магчыма, мне было б лепш выплюхнуць свой гнеў на містэра Холмса дастаткова доўга, каб выкласці гэтую пякельную галаваломку яму на талерку, як Гары і прасіў у першую чаргу.
  
  "Як у нас справы?" - спытаў голас ззаду мяне, і, павярнуўшыся, я ўбачыла, што вярнулася мая сяброўка, бібліятэкар.
  
  "Не вельмі добра", - прызнаўся я. "Магчыма, мне ўсё-ткі варта было папрасіць вуліцу".
  
  "Хммм", - фыркнуў ён. “Я нават не разумею, чаму яны далі вуліцы імя, гэтак звязанае з вядомым здраднікам. На самай справе не было неабходнасці змяняць яго. Я не бачу нічога дрэннага ў назве Сэнт-Эндрус-стрыт. Але, падобна, гэта і ёсць падмурак, на якім пабудаваны гэты Велічны горад: пастаянныя перамены, і па большай частцы проста дзеля пераменаў. Калі вас гэта зацікавіць, я мог бы накіраваць вас да асобніку "Зніклага назаўсёды Лондана".
  
  Ён паглядзеў на мяне, як быццам чакаючы адказу, але я не змог нічога сфармуляваць. Ці правільна я пачуў? "Прабачце, але ці не маглі б вы паўтарыць гэта?" Я, нарэшце, справіўся.
  
  "Я прапаноўваў кнігу "Зніклы Лондан", капітальную калекцыю фотаздымкаў будынкаў і славутасцяў, зробленых непасрэдна перад тым, як іх знеслі".
  
  “ Не, я маю на ўвазе Монмут-стрыт і Сэнт-Эндрус-стрыт.
  
  "Ах, гэта," фыркнуў ён. - Проста вуліца, вядомая цяпер як Монмут-стрыт, калі-то называлася Сэнт-Эндрус-стрыт. Я думаў, усё гэта ведаюць.
  
  "О," выдыхнула я, падносячы руку да галавы. Увесь гэты час я ўспрымаў фразу крыж Святога Эндруса ў загадку як малюнак гэтага крыжа, на якім святы прыняў пакутніцкую смерць. Але што, калі гэта быў зусім не рэлігійны крыж? Што, калі ён азначаў, што адна вуліца перасякае іншую? Нябёсы, няўжо загадка была літаральна дарожнай картай, якая паказвае шлях да яе таямніцы?
  
  "Мадам, вам нядобра?" - спытала бібліятэкарцы.
  
  
  
  “Што? Не, са мной усё ў парадку, дзякуй", - хутка адказала я, "але ў вас выпадкова няма карты, на якой паказана вуліца, калі яна называлася Сэнт-Эндрус?"
  
  "Я ўпэўнены, што так", - сказаў ён. "Мы ганарымся тым, што пры наяўнасці дастатковага часу можам вырабляць усё, што заўгодна". Ён знік у задняй пакоі і вярнуўся хвілін праз дзесяць, давёўшы, што стрымаў сваё слова. "Вось мы і на месцы", - сказаў ён, трымаючы ў руках складзеную карту Лонданскага сіці. “Гэта датаваны ўсяго толькі сарака пяццю гадамі таму, але гэта ўжо сховішча састарэлай інфармацыі. Я веру, што вы знойдзеце тут тое, што шукаеце ".
  
  Перанясучы карту на бліжэйшы стол, ён асцярожна разгарнуў і вывучыў яе, яго кашчавы палец застыў над раздзелам пасярэдзіне. "А, вось і мы", - сказаў ён, ткнуўшы пальцам у пэўнае месца. Калі я агледзеў яго, маё сэрца падскочыла.
  
  Яшчэ трохі распытаўшы бібліятэкара і запісаўшы дэталі карты, я накіраваўся дадому. Там я патэлефанаваў Гары ў офіс "Чыпенхэм і Ко".
  
  "У мяне атрымалася!" - Крыкнуў я ў тэлефонную будку, прылада, якое я звычайна ненавіджу, але якое часам аказваецца зручным. "Я разгадаў загадку!"
  
  "Гор... Я маю на ўвазе, сумленнае слова, гэта не заняло ў цябе шмат часу".
  
  “ Шчыра кажучы, Гары, гэта адбылося ў такой жа ступені выпадкова, як і ўсё астатняе. Але ў мяне гэта ёсьць.
  
  Я паглядзела на накід, які зрабіла па карце, той, на якім была намаляваная Сэнт-Эндрус-стрыт, працу, сям'ю, мараль не толькі Эрл-стрыт і Куін-стрыт, але і Мерсер-стрыт, дзе яна сустракалася са сваім паўночна-заходнім працягам, вуліцай Белага Льва. Гэтая серыя скрыжаванняў была цалкам заключана ў ромб, які складаецца з Тауэр-стрыт, якая падымалася ўверх да Дадлі, які, у сваю чаргу, падымаўся да Кінг-стрыт, якая спускалася назад да Касл-стрыт. “ Усе словы вершыка былі назвамі лонданскіх вуліц, Гары, якія паказваюць на тое, дзе ў апошнюю чаргу хто-небудзь стаў бы шукаць багацця. Гэта вуліцы, якія вядуць да Севен Дайалс і навакольныя яе".
  
  “ Сем цыферблатаў? Каб мне праваліцца! "усклікнуў ён, затым узяў сябе ў рукі, верагодна, дзеля каго-небудзь яшчэ ў офісах Эдварда Чиппенхэма і Кампаніі, хто мог знаходзіцца ў межах чутнасці. "Э-э, я маю на ўвазе, скажыце, калі ласка, лэдзі Петтигрю," вымавіў ён на высокім англійскай.
  
  Я працягваў апісваць падказкі, якія знайшоў на карце, усё яшчэ дзівячыся як вырашэння загадкі, так і розуму яе стваральніка. Севен-Дайлс быў раёнам, непасрэдна які прымыкае да месца сыходжання сямі вуліц у цэнтр горада, які калі-то быў адзначаны высокай калонай з сям'ю сонечнымі гадзінамі — адсюль і яго назва. Першапачаткова гэта была спроба стварыць фешэнэбельны раён, але ён хутка прыйшоў у заняпад і ў рэшце рэшт ператварыўся ў адну з горшых і найбольш крымінальных трушчоб, якія калі-небудзь былі ў горадзе. Нядаўнія спробы аднавіць гэты раён дапамаглі, але пасля наступлення цемры гэтага месца па-ранейшаму трэба было пазбягаць.
  
  "Самым важным ключом да ўсёй загадку," сказаў я Гары, - быў той, які мы цалкам праігнаравалі: слова 'ніл', якое я прыняў за арфаграфічную памылку. Але чалавека, які вырабіў Сем цыферблатаў ў канцы 1600-х гадоў, звалі Томас Ніл.
  
  "І з тых часоў пад квітнеючым лежбищем было схавана скарб", - разважаў ён. "Увесь гэты час ніхто так і не даведаўся".
  
  “ Гэта пераходзіць да самай захапляльнай часткі, Гары. Па словах бібліятэкара Брытанскага музея, калона была знесена натоўпам у 1770-х гадах з-за чутак аб тым, што пад ёй закапана скарб. Цалкам верагодна, што крыніцай гэтых чутак была загадка, якая дапамагае пацвердзіць, што ёй сапраўды так шмат гадоў, як сцвярджае місіс Рамзі ".
  
  "Гор," - зноў сказаў Гары, і на гэты раз ён нават не папрацаваў выправіцца. "Яны знайшлі што-небудзь, калі перавярнулі гэта?"
  
  “ Гісторыя кажа, што няма. Больш таго, пазней часткі калоны былі перавезены ў Суррей і сабраны зноўку прыкладна сто гадоў праз. Калі б што-то было схавана ўнутры саміх камянёў, гэта, напэўна, ужо было б выяўлена.
  
  “ Значыць, гэта ўсё-такі ўсяго толькі казка?
  
  “Не абавязкова. Мой сябар з музея таксама выпадкова згадаў, што ў дадатак да сямі сонечным гадзінам наверсе сама калона выконвала ролю гіганцкіх сонечных гадзін, адкідваючы цені на суседнія будынкі, якія служылі для вызначэння часу сутак. І што гаворыцца ў загадцы? Што "час', у якое рэліквія будзе знойдзена, будзе раскрыта? Я мяркую, што што-то было схавана ў Сямі цыферблатах і што гэта было наўмысна ўстаноўлена ў пэўны 'час', адлюстраванае ценем ад калоны. Калі б мы ведалі дакладны час, то, магчыма, змаглі б дакладна вызначыць гэтае месца. Гэта, вядома, было б нялёгка, паколькі калоны там больш няма, але гэта можна было б зрабіць з дапамогай матэматычных вылічэнняў ".
  
  "Амелія, ты афігенны геній!" - Усклікнуў Гары. “ Місіс Рамзі будзе на сёмым небе ад шчасця, калі пачуе гэта. Я паведамлю ёй прама зараз! Я хачу, каб ты сам паведаміў ёй навіны, таму я дам табе ведаць, калі прыйсці. А яшчэ лепш, я зноў прышлю за табой карэту. Ды дабраславіць вас Гор, качаняты!"
  
  Лінія хутка абарвалася. Пасля замены прымача гэтага няшчаснага прылады я яшчэ раз вывучыў загадку. Не магло быць ніякіх сумненняў у тым, што рашэнне, якое я атрымаў, было правільным. Той факт, што ўсе назвы, згаданыя ў загадку, ідэальна адпавядалі вуліцах Севен Дайалс, не мог быць супадзеннем. Выбар часу таксама меў сэнс. Калона была ўзведзена ў 1694 годзе, усяго праз дзевяць гадоў пасля паўстання Монмута. Магчыма, "рэліквія" усё гэта час захоўвалася ў часовым тайніку, а затым яе ўладальнікі вырашылі схаваць яе ў больш сталым месцы. Закапаць яго ў Seven Dials, павінна быць, было нескладаным справай, улічваючы будаўніцтва, якое вялося ў гэтым раёне ў той час. Адзіным недахопам дальнабачнасці з боку складальніка загадкі былі здагадкі, што калона застанецца стаяць вечна і назвы вуліц ніколі не зменяцца.
  
  Усё гэта мела такі цудоўны сэнс. Нават містэр Холмс быў бы вымушаны пагадзіцца з гэтым. Чаму ж тады я адчуў лёгкую нотку турботы з нагоды свайго вываду, як быццам у аналізе быў сур'ёзны загана, які я не мог выявіць? Магчыма, я проста занадта шмат думаў пра гэта.
  
  Я вырашыў адкінуць усе думкі пра загадку і замест гэтага ўзяў ручаёк. Гэтая выхадка Гары, хоць і была інтрыгуючай, моцна адставіла мяне ў чытанні.
  
  Я прачытаў менш адной кіраўніка з "Нашага агульнага сябра" майго любімага аўтара містэра Дыкенса, калі раздражняльны тэлефонны званок вывеў мяне з мірнай засяроджанасці. Падняўшыся з крэсла, я падышоў да рэчы і раўнуў на яе: "Так, прывітанне".
  
  Гэта быў Гары. "Амелія, місіс Рамзі сышла".
  
  “ Пайшоў? Куды?
  
  “Я не ведаю. Я спрабаваў патэлефанаваць ёй па нумары, які яна мне дала, і папрасіць яе прыехаць у краму, але яе там не было. Замест гэтага мне патэлефанавала нейкая дзяўчына і сказала, што місіс Рамзі кудысьці з'ехала, але яна не ведае куды.
  
  Дачка, Мэры, без сумневу.
  
  "Чаму яна пайшла вось так, нікому не сказаўшы?"
  
  "Я думаю, можа быць, яна гэтага не рабіла", - змрочна сказаў Гары.
  
  “ Што, чорт вазьмі, ты маеш на ўвазе?
  
  “Ну, гэтая дзяўчына пачынае пытаць мяне, хто я такі і што мне было трэба ад місіс Рэмзі, а калі я прадстаўляюся — па крайняй меры, тым, за каго я сябе выдаю, — яна прыходзіць у лютасць і пачынае пытацца аб такіх рэчах, як, ці ёсць у мяне з сабой рэдл і дзе знаходзіцца магазін. А потым яна кажа, што я не меў права забіраць гэты кавалак пергаменту ў сям'і, як быццам я скраў гэтую чортаву штуковіну!
  
  “Мне не падабаецца, як гэта гучыць, Гары. Чаму б табе не падысці сюды, на выпадак, калі дзяўчынкі задаволяць якія-небудзь непрыемнасці ў краме?"
  
  “ Добра, качаняты, я буду тут у два рахунку.
  
  І зноў лінія абарвалася.
  
  У гэты момант у пакой увайшла Місіі, і толькі калі я ўбачыў, што яна апранута ў сваю асабістую вопратку, я ўспомніў, што абяцаў ёй выхадны на вечар, прапанаваўшы схадзіць на новую п'есу ў тэатр на Лестэр-сквер. Я, вядома, ведаў, што замест гэтага яна апынецца ў мюзік-холе, але гэта мала што значыла. Яна была адданым працаўніком і заслугоўвала вечарынкі, нават калі яе густы ў забаўках вар'іраваліся ад нізінных да адкрыта обывательских. Баюся, такая рыса сучаснай моладзі.
  
  "Табе што-небудзь трэба, перш чым я пайду, мам?" - спытала яна, відавочна жадаючы як мага хутчэй адправіцца ў шлях.
  
  “ Не, дарагая. Забаўляйся, але не засиживайся дапазна.
  
  "Добра, мама", - сказала яна, влетая у дзверы.
  
  Я пачала збіраць свае запісы і складаць іх разам з пергаментным лістом у акуратную чарку на стале ў гасцінай. Менавіта тады, сярод поўнай цішыні, запанавала ў хаце, недахоп у маіх развагах адносна рашэння загадкі, які няўлоўна танчыў на краях майго свядомасці, дражнячы мяне, стаў выразна бачны. Мая ідэнтыфікацыя герцага Монмута як "маладога пратэстоўца" у спалучэнні са выпадковым адкрыццём, што сучасная Монмут-стрыт калісьці называлася Сэнт. Эндрус—стрыт была ключом, які дазволіў загадку - але як аўтар загадкі змог зазірнуць на два стагоддзі ў будучыню і даведацца, што Сэнт-Эндрус-стрыт збіраюцца перайменаваць у гонар герцага?
  
  Ці Было гэта простым супадзеннем? Боскае адкрыцьцё? Ці быў аўтар загадкі свайго роду празорцам, адноўленай версіяй Настрадамуса? Ці сама загадка была майстэрскай сучаснай падробкай? З усяго, што я ведаў аб працэсе датавання паперы і чарнілаў, лініі ж маглі быць напісаны два тыдні таму, ўзятыя з старажытнай легенды. Але падробка з якой мэтай? Аказалася, што загадка Сямі Цыферблатаў яшчэ не раскрыла ўсіх сваіх сакрэтаў.
  
  Я падышоў да акна. Неба пачало цямнець. Я падумаў, што Гары хутка павінен быць тут. Але прайшоў час, а я ўсё яшчэ чакаў яго прыбыцця. Дзе, чорт вазьмі, ён быў? Пасля яшчэ аднаго трывожнага гадзіны маё стан нервовасці і нецярпення стала настолькі моцным, што я ледзь не ўскочыў з крэсла, калі пачуўся рэзкі стук у дзверы. Нарэшце, Гары прыбыў. "Міс, дзверы", - паклікаў я, а потым успомніў, што яна пайшла. Падышоўшы да ўваходных дзвярэй, я расчыніла яе толькі для таго, каб выявіць, што там стаіць не мой мініятурны сябар, а, хутчэй, высокі, вытанчана выглядае мужчына нявызначанага сярэдняга ўзросту.
  
  "Я з Чиппенхэма, мадам", - сказаў ён. "Карэта чакае ля ўваходу". Гэта быў не той кучар, які прыязджаў раней.
  
  “ Няўжо? Я так разумею, што місіс Рэмзі прыбыла ў краму.
  
  “ Так, мадам, яна цяпер там. Я завяду вас туды.
  
  "Дазвольце мне спачатку загарнуцца", - сказала я, пакідаючы мужчыну ў дзверы, а сама вяртаючыся ўнутр.
  
  "І яшчэ, мадам, я павінен пераканацца, што вы не забыліся захапіць з сабой загадку", - крыкнуў ён.
  
  "Дзякуй", - крыкнула я ў адказ, апранаючы куртку. Затым, спыніўшыся, каб забраць са стала стос папер, я накіравалася назад да дзвярэй. Выйшаўшы на вуліцу, мужчына падвёў мяне да звычайнага экіпажу. "Што здарылася з фаэтоном?" Я спытаў.
  
  “ Выкарыстоўваецца, мадам. Містэр Бенбоу дамовіўся пра гэта.
  
  "Зразумела", - прамармытаў я, накіроўваючыся да таксі. Затым раптам спыніўся, адчуўшы халадок усярэдзіне. "Вы кажаце, містэр Бенбоу арганізаваў гэта?" Я спытаў.
  
  “Так, мэм. Якія-то праблемы?
  
  Сапраўды, так яно і было. Я разгарнуўся і накіраваўся назад да ўваходных дзвярэй. "Думаю, мне варта вярнуцца і патэлефанаваць у Чыпенхэм, каб паведаміць ім, што я ўжо ў шляху", - сказаў я мужчыну.
  
  "Я думаю, што няма", - сказаў мужчына, кідаючыся перагарадзіць мне дарогу. З кішэні ён дастаў маленькі сярэбраны пісталет.
  
  "Хто вы?" Спытала я, імкнучыся казаць задзірлівым тонам, які не адпавядаў маім эмоцыям. "Вы не з Чиппенхэма". Калі б гэты чалавек на самай справе быў супрацоўнікам кампаніі, ён бы называў Гары містэрам Бомонтом, а не містэрам Бенбоу.
  
  "На вашы пытанні будуць дадзены адказы ў належнае час", - сказаў мужчына. "А пакуль сядайце ў таксі".
  
  “ Ведаеш, я магла б закрычаць.
  
  "І я мог бы страляць".
  
  Вырашыўшы, што аб тым, каб спрачацца з гэтым нягоднікам, не можа быць і гаворкі, як і аб якой-небудзь спробе да ўцёкаў, у мяне не было іншага выбару, акрамя як зрабіць так, як ён сказаў. Забраўшыся ў кабіну, я напружана адкінуўся на сядзенне, адчуваючы, як яго рулю пісталета ўпіраецца мне ў бок. Ён пастукаў па даху кабіны, і яна прыйшла ў рух.
  
  "Загадай мне загадку, будзь добры", - сказаў ён, працягваючы вольную руку, у якую я ўклаў паперы, уключаючы пергамент. Ён хутка засунуў іх у кішэню паліто.
  
  "Куды ты мяне вядзеш?" - Спытала я.
  
  "У мой замак", - адказаў ён.
  
  - У вашым замку?
  
  “ Дом кожнага чалавека - гэта яго крэпасць, ты згодны?
  
  Тады мяне ахінула. “ Вы Чарльз Рамзі.
  
  Мужчына кіўнуў у знак згоды.
  
  "Дзе твая жонка?" - спытаў я.
  
  "Гэта дурное стварэнне, якое я ўшанаваў сваім імем?" - выплюнуў ён, яго голас небяспечна павысіўся. "Ты больш пра яе не пачуеш".
  
  “ Што ты з ёй зрабіў? - Спытала я, адчуваючы дрыжыкі не толькі ад начнога паветра.
  
  “Яна здрадзіла мяне, місіс Уотсан, а я не з тых, хто здольны на здраду. Без сумневу, яна рыдала ў вас на плячы пра мяне, казала вам, што я нейкі халодны і бессердечное жывёла. У мяне ёсць прычыны для сваіх дзеянняў, сапраўды гэтак жа, як у мяне ёсць пэўныя устаноўленыя правілы, кіраўнікі маім домам. Самае важнае правіла заключаецца ў тым, што тое, што належыць мне, не павінна перадавацца ў рукі іншых. Нідзе гэта не дастасавальна так моцна, як да таго ліста пергамента, які яна ўзяла ў мяне і аддала цябе. Джэйн здзейсніла недаравальны ўчынак; яна вынесла загадку з дома без майго ведама і падзялілася інфармацыяй аб ёй з іншымі ".
  
  "Яна ўсяго толькі хацела зрабіць цябе шчаслівай", - сказаў я.
  
  “Я ажаніўся на ёй не дзеля шчасця, а дзеля таго, што яна магла мне даць. Звычайны маленькі дурань ніколі гэтага не разумеў".
  
  Я глядзела прама перад сабой, пакуль мы імчаліся па вузкіх вулачках да месца прызначэння. "Што са мной будзе?" Спытала я, мой страх мяшаўся з абурэннем.
  
  "Ты валодаеш ведамі, якія мне патрэбныя", - сказаў ён. "Пасля таго, як я атрымаю гэтыя веды, ты ўсведамляеш сваю карыснасць для мяне і будзеш выкінуты".
  
  - Выкінуты? - Усклікнуў я з абурэннем.
  
  Ён глыбей упер пісталет мне ў бок. “Асцярожней, мадам. Вы былі б няправыя, мяркуючы, што я не застрэлю вас, калі прыйдзецца, незалежна ад таго, ці атрымаў я вашу інфармацыю або няма. містэр Бенбоу распавёў мне дастаткова аб рашэнні гэтай загадкі, каб пераканаць мяне, што астатняе я мог бы сабраць разам сам.
  
  "Дзе Гары?" - спытаў я.
  
  “Ён у бяспекі. На дадзены момант".
  
  Я падняў вочы да столі, але нягоднік побач са мной, здавалася, прачытаў усе мае думкі. "Не марнуйце час на роздум, не маглі б вы папярэдзіць вадзіцеля", - сказаў ён. “Я ўзяў на сябе смеласць сказаць яму, што вы псіхічна неўраўнаважаныя. Яго праінструктавалі — і заплацілі — ігнараваць усё, што ён можа пачуць, што выходзіць з кабіны".
  
  Мы ехалі ў изматывающем маўчанні яшчэ тры чвэрці гадзіны, а затым таксі пачатак запавольваць ход. "Вось мы і прыехалі", - сказаў Рамзі. “ Я цаню той факт, што вы не спрабавалі здзейсніць якую-небудзь глупства. Жанчына са здаровым сэнсам - вялікая рэдкасць у нашы дні, місіс Уотсан, і я віншую вас.
  
  “ Ці можаш пакінуць свае віншаванні пры сабе! Я ощетинилась.
  
  Мой які расце гнеў прымусіў Рамсэй ўсміхнуцца. Або, магчыма, гэта была мая расце бездапаможнасць. "А зараз," сказаў ён, "я выйду першым, трымаючы пісталет накіраваным на цябе, а потым ты павольна выйдзеш і пойдзеш побач са мной прама да дзвярэй".
  
  Я маўчаў, калі ён выйшаў з таксі і, схаваўшы пісталет ад кіроўцы, заплаціў за паездку. Затым, вынікаючы яго патрабаванням, я павольна спусціўся і застаўся побач з ім. Мы разам глядзелі, як таксі знікае на цёмнай вуліцы, якая была пустая, калі не лічыць іншага экіпажа, спыніўся ля тратуара некалькімі дамамі далей. Я ведаў, што любая спроба праскочыць па вуліцы і папярэдзіць вадзіцеля гэтага таксі прывядзе да катастрофы.
  
  "Замкам" Рамзі аказалася сціплае цагляны жыллё ў Ламбет, у якое ён мяне і запрасіў. Як толькі мы ўвайшлі ў дом, я пачула голас Гары: "Амелія, з табой усё ў парадку?"
  
  Іншы голас зароў: "Заткніся, ты!" За гэтым рушыў услед гук моцнай аплявухі.
  
  "Гары!" - Крыкнуў я.
  
  "Ён там", - сказаў Рамзі, падштурхоўваючы мяне пісталетам. "Працягвай".
  
  Я ўвайшоў у ўтульна абстаўлены, хоць і цьмяна асветленую пакой. Гары Бенбоу быў прывязаны да крэсла, яго валасы наліплі на лоб ад поту. Над ім стаяла маладая дзяўчына, на твары якой застыла хмурнае выраз, і якая глядзела на мяне самымі знежывелымі вачыма, якія я калі-небудзь бачыў.
  
  "Прабач мяне, Амелія," прастагнаў Гары. - Яны прымусілі мяне сказаць ім, дзе цябе знайсці. Даруй мяне за ўсё, качаня.
  
  Я зноў перавёў позірк на дзяўчыну. “ Я мяркую, вы Мэры Рамзі.
  
  Дзяўчына ўсміхнулася.
  
  "Мэры, пакажы добрыя манеры", - скамандаваў Рэмсі, падахвочваючы яе намаляваць пародыю на ўсмешку, обнажившую буйныя крывыя зубы. "Як пажываеш?" - прорычала яна.
  
  Рамзі высунуў крэсла ў цэнтр пакоя, штурхнуў мяне на яго і загадаў дзяўчыне звязаць мяне, як яна звязала Гары. Увесь гэты час ён трымаў пісталет накіраваным на мяне. Мэры Рамзі выканала сваю задачу з знарочыстай грубіянствам, і вяроўкі балюча нацерлі мне запясці. “ Яны абавязкова павінны быць такімі тугімі? Я застагнала, звяртаючыся да Рамзі.
  
  "Яны павінны", - адказаў ён. "Я не той чалавек, які можа дазволіць сабе рызыкаваць".
  
  "Ты наогул не мужчына, ты свіння," - парыраваў я, але затым ўскрыкнуў, калі дзяўчына схапіла мяне за валасы і тузанула за іх, адкідваючы маю галаву назад.
  
  "Я не думаю, што ты разумееш, з кім размаўляеш", - сказала яна. "Табе варта было б ляжаць на падлозе, скребясь перад сваім суверэнам, законным каралём Англіі!"
  
  На шчасце, яна адпусціла мае валасы, і я зноў перавяла свой поўны болю погляд на Рамзі. “ Вы законны кароль Англіі?
  
  Ён пакланіўся. “ Як і мой бацька, і яго бацька, і кожны член маёй сям'і мужчынскага полу з часоў Вільгельма Аранскага, узурпатара, які няўмольна адвёў краіну ад Праўдзівай Царквы. Ён хадзіў перада мной павольнымі, мернымі крокамі. “Я прамы нашчадак Якава Другога, апошняга каталіцкага караля каралеўства і апошняга сапраўднага манарха. Нават нягледзячы на тое, што майго прозвішча няма ні ў адной агульнапрынятай генеалагічнай табліцы, маё паходжанне ад Джэймса з'яўляецца фактам ".
  
  "Іншымі словамі, ваш продак быў незаконнанароджаным", - сказаў я.
  
  "Я адразу зразумеў, што ён вырадак", - дадаў Гары, затым, кінуўшы на мяне збянтэжаны погляд, дадаў: "Прабач за мой мову, Амелія".
  
  Недарэчная клопат беднага Гары пра прыстойнасць перад тварам такой сур'ёзнай небяспекі выклікала ў мяне бездапаможны, невясёлы смяшок. На жаль, няшчасная дзяўчынка ззаду мяне памылкова прыняла мой смех за каментар да заявы яе бацькі і зноў схапіла мяне за валасы, люта вывярнуўшы маю галаву.
  
  "Мэры!" Рамзі закрычаў. "Колькі разоў я павінен табе паўтараць: высакароднасць абавязвае". Дзяўчына адпусціла яго.
  
  Я паківаў раскалывающейся ад болю галавой. - Чаго вы ад мяне хочаце, ваша вялікасць? У апошнія два словы я ўклаў як мага больш яду. Калі Рамзі і пакрыўдзіўся, то ніяк гэтага не паказаў.
  
  "Канчатковы адказ на загадку", - адказаў ён. "Дакладнае месцазнаходжанне скарбы".
  
  "Чаму ты так упэўнены, што скарб існуе?" - Спытаў я.
  
  “ О, гэта тут, місіс Уотсан. Тое, што рэдл называе "рэліквіяй", на самай справе з'яўляецца астаткам стану ў золаце і каштоўнасцях, якое было сабрана для фінансавання паўстання ў Монмуте. Калі няшчасны герцаг прайграў сваю заяўку на трон — а таксама сваю галаву, — тое, што засталося ад яго ваеннага куфра, было схавана з веданнем таго, што аднойчы законны манарх, той, каму Богам прызначана правіць гэтай імперыяй, паўстане і верне трон у нашчадкаў прэтэндэнтаў. Я гатовы выканаць гэта прызначэнне і прызначэнне Сапраўднай Царквы. Гэта скарб прафінансуе наша ўзыходжанне. Ён спыніўся і ўсміхнуўся. “Іранічна, ці не так? Што багацце, сабранае пратэстантам у спробе зрынуць апошняга караля-каталіка, цяпер будзе выкарыстана для аднаўлення статусу каталіцкай царквы ў Імперыі?"
  
  "Вар'яцтвам было б маё апісанне", - адказаў я. "Вы не можаце ўсур'ёз верыць, што будзеце каранаваныя".
  
  “ Я? На жаль, няма. Магчыма, калі б адзін з маіх продкаў палічыў патрэбным прыняць сваю ниспосланную Богам лёс, я б так і паступіў, але я змірыўся з верагоднасцю таго, што ніколі не сяду на англійская трон. Я раблю гэта не для сябе, місіс Уотсан, а хутчэй для майго сына. Пры правільным выкарыстанні і інвеставанні скарб можа прынесці багацце, аб якім я нават не марыў, а з багаццем прыходзіць ўлада. Уявіце, мужчына каралеўскай крыві нарадзіўся ў такім багацці і ўлады. Чаго толькі не змог дасягнуць гэты блаславёны хлопчык?"
  
  Раптам я зразумеў, як быў уладкаваны гэты шалёны змова. “ Цябе не проста не хапае скарбы, ці не так? - Спытаў я. “ У вас таксама няма сына, ці не так, містэр Рамзі? Менавіта па гэтай прычыне вы жаніліся на такі малады жанчыне, каб вырабіць на святло спадчынніка мужчынскага полу. Гэта было тое, што яна магла даць вам.
  
  "І менавіта па гэтай прычыне я ажанюся на іншы маладой жанчыне, і яшчэ на адной пасля яе, і яшчэ на адной пасля яе, калі гэта будзе тое, што спатрэбіцца", - заявіў Рамзі. “У мяне будзе сын! Я не пацярплю долі Джэймса і ерэтыка Генрыха, калі пасля мяне застануцца толькі дочкі. "Ён кінуў пагардай погляд на Мэры.
  
  “ А калі ў іх не народзіцца сын, ты заб'еш іх, каб зноў ажаніцца.
  
  "Што такое некалькі асобных жыццяў у параўнанні з аднаўленнем Праўдзівай Царквы?" ён крычаў. "Жыцця гэтых жанчын нічога не значаць".
  
  "Як смееш ты называць сябе чалавекам веры?" Я плюнуў. "Ты агідны, ганьбіш—"
  
  "Досыць!" - прагрымеў ён, супакойваючы мяне. “Я не зацікаўлены больш марнаваць час на дэбаты, зыход якіх ужо прадвызначаны. Вы былі вельмі разумныя, зразумеўшы загадку, місіс Уотсан, я аддаю вам належнае. Хоць я ўпэўнены, што ў канчатковым выніку змог бы расшыфраваць гэта сам, вы зэканомілі мне каштоўны час, і я не магу быць няўдзячным. Але цяпер мне патрэбен апошні кавалачак галаваломкі. "Ён апусціўся перада мной на калені, наблізіўшы свой твар да майго, прыставіўшы рулю пісталета да майго сэрца. "Дзе закапана скарб?"
  
  "Я... не... ведаю," прамармытала я, спрабуючы пераадолець агіду і страх. “ Пакінь яе ў спакоі! Гары ўскрыкнуў, заахвоціць Мэры кінуцца да яго крэсла і са злосцю стукнуць яго па твары.
  
  "Я не ведаю!" Я закрычаў. "Рашэнне загадкі - Сем цыферблатаў, і я веру, што ў пэўны час сутак калона з Сямі цыферблатаў адкідвае цень на месца, дзе схавана скарб, але ў які час, я не ведаю!"
  
  Рамзі падняўся на ногі і падаўся назад, і я адчула палёгку, пазбавіўшыся ад непрыемнага спякота яго дыхання. “Я веру вам, місіс Уотсан. Вы пераканалі мяне, што ні вы, ні Бенбоу не валодаеце інфармацыяй, якую я шукаю. Для мяне гэта невялікая няўдача. Аднак гэта азначае, што вы двое больш не патрэбныя. Ён развярнуўся да Гары і накіраваў пісталет яму ў грудзі. Вочы Гары пашырыліся, і ён бездапаможна змагаўся з сабой. Я адвярнуў галаву і заплюшчыў вочы. Я не мог глядзець. Я чакаў жудаснага гуку кулі.
  
  Але замест стрэлу я пачула іншы гук, гучны стук у дзверы дома. Я адкрыла вочы і ўбачыла, як Рамзі паглядзеў на сваю дачку, якая накіравалася да дзвярэй. "Не звяртай увагі, не звяртай увагі!" - запатрабаваў ён, зноў падымаючы пісталет. Але грукат працягваўся, толькі цяпер ён даносіўся з двух розных напрамкаў.
  
  
  
  "Яны таксама ззаду!" Мэры закрычала.
  
  Я пачуў прыглушаны крык, які ледзь не давёў мяне да слёз радасці: "Паліцыя, адкрыйце!"
  
  "Божа, пилеры!" Гары ликующе усклікнуў.
  
  Я не адважваўся нават задавацца пытаннем, чаму паліцыя абрала менавіта гэты час для нападу на дом Рамзі, баючыся, што яны зноў могуць з'ехаць!
  
  Відавочна, гэтак жа збітыя з панталыку і напалоханыя, калі і разгневаныя такім развіццём падзей, Рамсэй і Мэры паглядзелі адзін на аднаго, нібы не ведаючы, што рабіць далей. Праз імгненне мы пачулі трэск распахиваемой дзверы, і праз секунду пасля гэтага ў пакой увайшлі з паўтузіна афіцэраў у форме з кіямі. Наперадзе брыгады ішоў сяржант, які накіраваў пісталет на ашаломленага Рамзі і лёгка абяззброіў яго. Мэры не была гэтак падатлівым. Змагаючыся як вар'ятка, ёй спатрэбіліся аб'яднаныя сілы трох афіцэраў, каб утрымаць яе. Нягледзячы ні на што, я не мог прымусіць сябе зненавідзець гэтую няшчасную дзяўчынку. Яна была стварэннем свайго вар'ята бацькі, і таму ў яе, верагодна, ніколі не было шанцу.
  
  Іншы афіцэр спрабаваў развязаць Гары і мяне. Мае рукі, калі іх вызвалілі, былі падобныя на расплаўлены свінец. На шчацэ Гары, там, дзе Мэры ўдарыла яго, утварыўся сіняк. Калі сітуацыя была ўзятая пад кантроль, сяржант павярнуўся да мяне. "Вы, павінна быць, місіс Уотсан", - сказаў ён.
  
  "Так, але як, чорт вазьмі, ... як...?" У адзін з нешматлікіх выпадкаў у маім жыцці я страціла дар прамовы.
  
  “Хадзем на вуліцу, мадам. Вы таксама, сэр", - ён паклікаў Гары.
  
  Калі констебли суправаджалі абодвух Рэмзі да паліцэйскай машыне, я падслухаў, як Чарльз Рэмзі размаўляць, ні да каго канкрэтна не звяртаючыся: “Гэта яшчэ не канец! У мяне будзе сын! Калі ён нарадзіўся ў турме, так таму і быць! Я пакруціў галавой, адчуваючы няёмкую сумесь жалю і агіды.
  
  Я ўсё яшчэ ламаў галаву над тым, як своечасова прыбыла паліцыя, калі падняў галаву і ўбачыў нешта яшчэ больш загадкавае: перада мной стаяў Шэрлак Холмс! Ён падышоў да таго месца, дзе стаяла я, выраз яго твару ўяўляла сабой супярэчлівую сумесь турботы і чаго-то падобнага на збянтэжанасць. На кароткі міг мне здалося, што ён збіраецца працягнуць руку і утешающе пакласці яе мне на плячо, але калі такое было яго жаданне, ён адолеў яго. "Спадзяюся, вы не пацярпелі, місіс Уотсан?" няёмка спытаў ён.
  
  "Наўрад ці," выдыхнула я, адчуваючы слабасць. “ І я павінна выказаць здагадку, што ты - сродак майго выратавання з рук вар'ята, але як, чорт вазьмі, ты даведаўся, дзе мяне знайсці? Як ты наогул даведаўся, што я ў бядзе?
  
  
  
  "Я выпадкова апынуўся перад вашым домам як раз своечасова, каб стаць сведкам пагроз з боку чалавека, якога толькі што заключылі пад варту", - адказаў ён. “Я адразу зразумеў, што што-то не так, па напрузе і рыгіднасці вашага цела. Больш таго, мужчына стаяў занадта блізка да вас, каб гэта быў нявінны размова. Я схаваўся ў цені і назіраў да тых часоў, пакуль не заўважыў металічны водбліск у руцэ мужчыны, у якім адразу ж пазнаў рулю пісталета. Пасля таго, як вас сілай пасадзілі ў таксі, я паклікаў аднаго з сваіх і загадаў кіроўцу прытрымлівацца за вамі, што мы і рабілі ўсю дарогу сюды.
  
  "Тады гэта было ваша таксі, якое я бачыў у канцы вуліцы", - сказаў я.
  
  “Так. Я яшчэ раз назіраў, як вас прымусілі увайсці ў дом, і як толькі вы апынуліся ўнутры, я паслаў кіроўцы за паліцыяй, а сам застаўся назіраць звонку. Констебли хутка прыбытку, а астатняе вы ведаеце.
  
  "О, Божа, дапамажы мне," прастагнала я, цяпер ужо баючыся, што магу ўпасці. Адзінае, што трымала мяне на нагах, - гэта мой адмову зваліцца ў жаночы прытомнасць перад містэрам Холмсам.
  
  "Магчыма, Нябёсы ўжо зрабілі гэта", - сказаў ён. "Хоць я не горача веру ў руку Провіду, вмешивающуюся ў справы смяротных, я павінен задацца пытаннем, ці не было задзейнічана ўплыў больш магутнай сілы, якая змясціла мяне ў патрэбнае месца сапраўды ў патрэбны час, каб палегчыць ваша нараджэнне".
  
  "Містэр Холмс, толькі не кажыце мне, што вы верыце, што вас накіравалі на вуліцу Каралевы Ганны па волі Божай!" - Што? - спытаў я, уражаны гэтым прызнаннем.
  
  "Гэта толькі час дае мне падставу для разважанняў", - адказаў дэтэктыў. Затым, панізіўшы голас, каб ніхто з афіцэраў, якія назіралі за тым, што адбываецца, не мог пачуць, ён сказаў: "Прычына, па якой я прыйшоў да вас дадому, была значна больш банальнай: я прыйшоў вярнуць ваша сукенка".
  
  Я ўтаропілася на яго на імгненне, а затым выбухнула гучным, амаль істэрычным смехам. "Містэр Холмс, - выдыхнула я, - вы можаце пакінуць сукенка сабе".
  
  Ён паглядзеў на мяне з здзіўленым выразам твару, а затым таксама выліўся выбухам смеху. Гэта быў першы раз, калі я бачыў такі прыкмета весялосці, выходны ад Шэрлака Холмса.
  
  Імгненне праз ён узяў сябе ў рукі. "У мяне няма жадання затрымліваць вас далей, місіс Уотсан," сказаў ён, і сардоническая ўсмешка кранула яго тонкія вусны. “Гэта праца паліцыі. Добры вечар". З гэтымі словамі ён павярнуўся, амаль нябачным прайшоў скрозь натоўп, якая пачала збірацца на вуліцы, і растварыўся ў ночы. Наступнае, што я памятаў, гэта тое, што Гары, скончыў частаваць паліцыю гісторыяй свайго выкрадання, падышоў да мяне.
  
  "Гор, качкі", - сказаў ён, гледзячы ў кружащуюся натоўп, - "Гэта з ім вы размаўлялі?"
  
  Я кіўнуў. “ Гэта быў Шэрлак Холмс.
  
  “ Значыць, вы знайшлі спосаб звязацца з ім?
  
  "Так, з гэтага моманту я буду пакідаць для яго запіску ў сваёй хімчыстцы", - сказала я, а затым зноў пачала бездапаможна хіхікаць, да вялікага недоумению майго старога прыяцеля.
  
  Пасля поўнага допыту ў паліцыі мне, нарэшце, дазволілі вярнуцца дадому. Была амаль поўнач, калі я вярнуўся на Куін-Эн-стрыт, дзе мяне з распасцёртымі абдымкамі сустрэла Міс, якая рана вярнулася дадому з мюзік-хола, выявіла дом пустым і правяла апошнія два гадзіны, працуючы амаль да вар'яцтва з-за майго невытлумачальнага адсутнасці. Выказаўшы крыху больш упэўненасці, чым я на самой справе адчуваў, у тым, што са мной усё ў парадку, я адправіўся ў сваю пасцель, дзе добра праспаў да наступнага раніцы.
  
  Нядзіўна, што ў той дзень Гары з'явіўся ў нашай дзверы. Маскарадным касцюма ўжо не было, і замест яго на ім былі яго больш знаёмыя пацёрты карычневы пінжак і патрапаны кацялок. Я чакаў, што ён скажа, што фірма "Чыпенхэм і Ко" звольніла яго, якая да гэтага часу, павінна быць, даведалася падрабязнасці яго падману, але замест гэтага ён сказаў мне, што звольніўся. "Сяброўства з гэтымі адборнымі дзяўчынкамі кожны раз прывядзе цябе да непрыемнасцяў", - сказаў ён з ухмылкай.
  
  Гісторыя сям'і Рамзі мала асьвятлялася ў прэсе, пакуль праз два дні ў іх доме ў Ламбет не было знойдзена цела Джэйн Рамзі. Пасля гэтага гісторыя трапіла на першыя палосы ўсіх газет — загаловак у "Ілюстраваных лонданскіх навінах" абвяшчаў: "Чалавек, які стане каралём", без якіх-небудзь выбачэнняў перад містэрам Кіплінг — і рэпарцёры пачалі збірацца і раіцца перад нашым домам. Нягледзячы на ўсе мае спробы звесці гэта да мінімуму, яны, натуральна, згулялі на руку маёй асацыяцыі з маім галоўным выратавальнікам, Шэрлакам Холмсам. Вядома, рэпарцёры напішуць тое, што яны напішуць, хоць я не магу сказаць, што Гары моцна дапамог майму справе. Упіваючыся усеагульным увагай, як любы добры акцёр, ён карыстаўся любой магчымасцю, каб публічна ахарактарызаваць мяне як натуральнага пераемніка містэра Холмс, якога, як ён паспяшаўся паказаць, прыцягнулі да справы толькі пасля таго, як я выканаў важную працу, звязаную з рашэннем галаваломкі. Што містэр Холмс думаў пра ўсё гэта, я паняцця не маю.
  
  
  
  На працягу тыдня шуміха ўляглася настолькі, што мы з Міс змаглі заняцца сваімі звычайнымі справамі, не падвяргаючыся нападкам натоўпаў мужчын з нататнікамі і ручкамі. Але я не мог пазбавіцца ад успамінаў аб словах містэра Холмса. Няўжо ў гэтым сапраўды замяшана Провід? Няўжо яно нейкім чынам выбрала менавіта той момант, калі Шэрлак Холмс прыйшоў у наш дом, ведаючы, што хвілінай раней ці пазней гэта азначала б, што і Гары, і я цяпер ляжалі б у схаваных магілах? Ці былі мы, як чалавечыя істоты, ўцягнутыя ў якой-то грандыёзны задума, які быў за межамі нашага разумення?
  
  Ці раптоўнае з'яўленне містэра Холмса было проста удалым збегам абставін? Ці былі мы, у рэшце рэшт, проста рабамі выпадковых дзеянняў любога іншага чалавека? Наколькі іншы быў бы ўся гісторыя, больш за тое, уся цывілізацыя, калі б любы з мільёна маленькіх індывідуальных дзеянняў і рашэнняў, якія здзяйсняюцца кожны дзень, ажыццяўлялася па-іншаму? Разважаць пра гэта было ашаламляльна.
  
  Я не мог выкінуць загадку Маладога пратэстоўца з галавы да вяртання Джона з яго лекцыйнай паездкі (і хоць я ўсё яшчэ меў намер абмеркаваць з ім пытанне аб тым, каб ён перадаў містэру Холмсу ключ ад нашага дома, мне чаму-то, здавалася, менш неабходным рабіць гэта неадкладна). Я стараўся цалкам выгнаць гэта са сваіх думак, і па большай частцы атрымаў поспех. Па крайняй меры, я так думаў.
  
  Толькі месяцы праз два пасля вядомых падзей, калі прыемная прахалода восені саступіла месца шэрай волкасці зімы, я раптам падскочыў у ложку, вырваны з асабліва яркага сну, у якім я зноў вывучаў пергаментную старонку, якая змяшчае загадку. Дакумент з майго сну быў ідэнтычны рэальнаму, за выключэннем таго, што фраза Сэнт-Эндрюсский крыж была выдзелена яркімі залатымі літарамі. “Сьв. Андрэеўскі крыж, " сказала я ўслых ў ложку, спадзеючыся, што мой раптоўны ўздым не разбудзіў Джона.
  
  У адрозненне ад Голгофского крыжа, Андрэеўскі крыж меў форму літары X. Ці рымскімі лічбамі, якія, хутчэй за ўсё, можна было сустрэць на сонечных гадзінах, — дзесяць.
  
  Час, у якое рэліквія можа быць знойдзена.
  
  Павінна быць, гэта быў які адсутнічае кавалак галаваломкі. Калі сонца падала на калону роўна ў дзесяць гадзін раніцы — у дзесяць вечара сонечнага святла недастаткова нават у сярэдзіне лета, — яе цень, як палец, прама паказвала на месца пахавання "рэліквіі".
  
  “Я павінен паведаміць пра гэта Гары!
  
  
  
  Але ў наступнае імгненне ў маёй свядомасці паўстаў іншы яркі вобраз. Я ўбачыў Гары ў пірацкім уборы, з рыдлёўкай у адной руцэ і кіркай ў іншы. "Кропка адзначана крыжыкам, мая дзяўчынка", я магла чуць, як ён кажа, "І хто ведае, якое крыважэрнае ўзбуджэнне мы выявім на гэты раз?"
  
  Я засмяяўся і здрыгануўся адначасова.
  
  Джон застагнаў і перавярнуўся на іншы бок, але не прачнуўся.
  
  "Прабач, Гары," прашаптаў я, " але гэты сакрэт застанецца пры мне.
  
  З гэтымі словамі я супакоіўся і зноў пагрузіўся ў сон.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  РЭДЖЫНАЛЬД МАСГРЕЙВ
  
  “ Рэджынальд Масгрейв вучыўся ў тым жа каледжы, што і я, і я быў з ім крыху знаёмы. У цэлым ён не карыстаўся папулярнасцю сярод студэнтаў старэйшых курсаў, хоць мне заўсёды здавалася, што тое, што лічылася гонарам, на самай справе было спробай прыкрыць крайнюю прыродную сарамлівасць. Па знешнасці гэта быў чалавек надзвычай арыстакратычнага тыпу, хударлявы, з высокім носам і вялікімі вачыма, з рамантычнымі і ў той жа час вытанчанымі манерамі ... Час ад часу мы ўступалі ў размову, і я памятаю, што ён не раз выяўляў жывую цікавасць да маіх метадаў назірання і высноваў ".
  
  — "Рытуал Масгрейва"
  
  
  
  
  аўтар ДЖОРДЖ АЛЕК ЭФФИНДЖЕР
  
  
  
  
  
  Прыгода ў нябесных снягах
  
  Мяне завуць Рэджынальд Масгрейв. Больш за пяцьдзесят гадоў таму я вучыўся ў Кембрыджскім універсітэце, дзе мне выпала вялікая гонар завязаць сяброўства на ўсё жыццё з містэрам Шэрлакам Холмсам. Доктар Джон Х. Ватсан апісаў адзін выпадак з гісторыі нашай дружбы развіваецца у "Рытуале Масгрейва". Хоць мы з Холмсам падтрымлівалі сувязь на працягу многіх гадоў, Ватсан больш ніколі не згадваў майго імя ў сваіх справаздачах. У мяне ёсць уласная тэорыя аб тым, чаму гэта так, але яна мае мала агульнага з сапраўдным апавяданнем, і таму я пакіну яе для іншага выпадку. Падзеі, пра якія я збіраюся расказаць, адбываюцца ў 1875 годзе, яшчэ да таго, як Холмс і Ватсан правялі сваю знакамітую першую сустрэчу, апісаную ў Эцюдзе ў пунсовых тонах. Чытач павінен мець на ўвазе, што ў той час мы з Холмсам былі яшчэ хлопцамі, і ён яшчэ не стаў тым Шэрлакам Холмсам, які знаёмы кожнаму чытачу твораў Ватсана.
  
  Гэты эпізод пачаўся бліжэй да канца школьнага семестра. Я ўспамінаю, што Холмс быў на баксёрскім рынгу, спарынгаваў з хлопцам, чыё імя я зусім забыўся, але чый баксёрскі стыль застаўся ў маёй памяці на паўстагоддзя. Ён быў не так высокі, як Холмс, але больш моцна складаны і, здавалася, валодаў велізарнай хуткасцю. Ён быў лёгкі на пад'ём і зладзіў даволі нядрэннае шоў, танцуючы па рынгу, падскокваючы, ныраючы і ўсё такое іншае. Можа, ён і быў хуткі, але Холмс быў хутчэй, а ў боксе, як мне казалі, шпаркасць мае большае значэнне. Хуткасць патрэбна для бегу, якім многія праціўнікі Холмса на працягу многіх гадоў у рэшце рэшт карысталіся, каб пазбегнуць яго дубінамі.
  
  
  
  Як бы ні звалі гэтага хлопчыка, ён скакаў па агароджы з даволі дзіўнай ухмылкай на твары. Я і сам дзівіўся, што ён задумаў. Уразіўшы ўсіх нас сваёй спрытам, ён прысунуўся бліжэй да Холмсу, пачаў доўгі кругавой намах правым кулаком, якому было наканавана ніколі не дасягнуць мэты, і нанёс прамой магутны ўдар левай прама ў твар. Хлопец, хістаючыся, адступіў на крок або два, а затым цяжка сеў. Холмс запытальна паглядзеў на ашаломленага хлопца, які адной рукой массировал твар, а іншы махал у знак таго, што ён не сур'ёзна пацярпеў, але вырашыў як мага хутчэй завяршыць спаборніцтва.
  
  "Што вы думаеце?" - Спытаў мяне Холмс, злазячы з рынга.
  
  "Я думаю, вам, павінна быць, цяжка знайсці тут годную канкурэнцыю", - сказаў я.
  
  “ Не, не аб матчы. Аб тым кітайца, аб якім я табе расказваў. Цын Цюань-Фу, з каледжа Кайус.
  
  “Вы сказалі мне, што хто-то забраў у яго латуневую шкатулку, і ён адчайна хоча атрымаць яе назад. Я б не здзівіўся, даведаўшыся, што гэтая таямнічая скрыначка варта цэлае стан у пераліку на тое, што ў Кітаі выкарыстоўваюць для грошай".
  
  Мы з Холмсам прайшлі ў распранальню спартсменаў. "Магчыма, вы да яго несправядлівыя, Масгрейв", - сказаў ён.
  
  "Без сумневу".
  
  "У мяне склалася ўражанне, што містэр Чинг не занадта заклапочаны сваімі фінансамі, нягледзячы на ўсю бачнасць".
  
  Я паціснуў плячыма. “ Тады пошук яго каштоўнай меднай скрыначкі, магчыма, варта таго, каб выдаткаваць на гэта час.
  
  Холмс на імгненне задумаўся. “ Вы пачакаеце? Я хацеў бы яшчэ крыху пагаварыць з вамі пра гэта. Магчыма, вы пагодзіцеся скласці мне кампанію, калі я нанёс візіт містэру Ч'Інгу ў Лондан.
  
  “ Зразумела, Холмс. У любым выпадку ў мяне не было ніякіх рэальных планаў.
  
  І вось так нявінна я трапіў у смяротную павуцінне кітайскага д'ябла. Адкуль нам, простым студэнтам, ведаць, на які небяспечны шлях вымусіць нас пайсці гэта нядбайнае рашэнне? Ад бяспекі сярэднявечных сцен універсітэта праз кантыненты да старажытных цытадэлі Усходу — такога падарожжа я ніколі не хацеў здзейсніць у самыя ліхаманкавыя моманты свайго жыцця. Мы адпраўляліся на пошукі меднай скрыначкі, адчуваючы на сваіх плячах лёсу двух магутных імперый, ведаючы, што жыццё, магчыма, незлічоныя жыцця, залежаць ад нашых дзеянняў. Азіраючыся назад, сапраўды, было лепш, што мы не ведалі, што чакае нас у Лондане. Магчыма, Холмс ўсё роўна паехаў бы, але я вымушаны сумнявацца ў сабе. Я думаю, што мог бы знайсці больш спакойны занятак на гэтыя летнія месяцы.
  
  Рэшту навучальнага семестра прайшоў без здарэнняў. Я абараніў дыплом, а Холмс паспяхова завяршыў год навучання. Трэцяга ліпеня мы сустрэліся ў Лондане, дзе я наняў таксі, каб адвезці нас у дом Чинга на Грэйт-Боўмэн-стрыт. Калі мы прыбылі, перш чым Холмс паспеў пастукаць у дзверы, яе адкрыла маладая кітаянка. За ёй стаяў мужчына гіганцкага росту. Ён больш за ўсё быў падобны на прыдворнага еўнуха, істота з тых, што засяляюць казкі аб таямнічых краінах. Ён узвышаўся нада мной, як і над Холмсам, і быў апрануты толькі ў свабодныя чорныя штаны. Яго масіўная грудзі была аголена, а бліскучыя рукі выглядалі досыць моцнымі, каб падняць кожнага з нас адной рукой. Яго жаўтаваты твар быў пухлым і мяккім на выгляд, а на лысай паголенай галаве блішчаў пот. Яго пышныя чорныя вусы і люты погляд чорных вачэй наводзілі на думку, што, калі б нам настолькі не хапіла здаровага сэнсу, ён быў бы цалкам здольны здушыць любы невялікае раздражненне, якое мы ўдваіх маглі б стварыць.
  
  Маладая жанчына трымала маленькі срэбны паднос, і Холмс ўжо паклаў на яго сваю візітную картку. Я зрабіў тое ж самае, і калі яна павярнулася, каб перадаць карты свайму гаспадару, па нейкай выпадковасці яна страціла раўнавагу і выпусціла і паднос, і карты. Так жа блізка, як раскаты грому суправаджаюць выбліск маланкі, гігант з аголенай грудзьмі ўдарыў маладую жанчыну з такой сілай, што яна расцягнулася на падлозе.
  
  Я быў узрушаны, але не быў бяссільны адказаць. Калі велізарны мужчына занёс руку, каб ударыць яе зноў, я схапіў яго за запясце. Ён перавёў свой пагрозлівы погляд на мяне, і на працягу некалькіх неспакойных удараў сэрца мы глядзелі адзін на аднаго.
  
  Я адчуў лёгкае дакрананне Холмса да свайго пляча. "Будзьце асцярожныя, Масгрейв," прамармытаў ён. Вядома, ён меў рацыю, перасцерагаючы мяне. Маё абурэнне яшчэ не вычарпалася, але я адпусціла руку мужчыны і павярнулася, каб дапамагчы маладой жанчыне.
  
  "Прабач мяне", - сказаў я ёй. “Я прашу прабачэння за сваю нязграбнасць, за тое, што ўдарыў паднос і прымусіў цябе выпусціць яго. Гэта была мая віна, не твая". Гэта было не зусім праўдай. Я ўсяго толькі спрабаваў засцерагчы яе ад далейшага пакарання.
  
  Я дапамог ёй падняцца на ногі, але затым яна паглядзела на мяне з такім дзікім гневам, што што-то ўнутры мяне, што-то слабае, чаго ніколі раней не тычыліся, было паранена самым пакутлівым чынам, які толькі можна сабе ўявіць. Яна хутка павярнулася і паспяшалася з пярэднім пакоі. Мы з Холмсам засталіся сам-насам з асілкам, ахоўваючы дзверы. Гігант махнуў велізарнай рукой, паказваючы, што мы павінны ісці за ім, і мы рушылі ўслед за ім у дзіўна пахкае нутро гэтага злавеснага месцы.
  
  Нас правялі ў гасціную, аформленую ў адпаведнасці са густамі Усходу. Мэбля была нізкай і неанглийской, беднай, як быццам каралева Вікторыя і яе эпоха ніколі не дапускаліся ў гэты дом. На сценах віселі размаляваныя скруткі, якія адлюстроўвалі тыграў і бамбукавыя гаі, блазнаў малпаў або дзіўных, тоўстых, лысых мужчын. Гэтыя тэмы часта паўтараліся ў багатых вышытых парцьеры, якія дамінавалі ў памяшканнях, не упрыгожаных скруткамі. Тут былі фарфоравыя вазы і разьбяныя фігуркі са слановай косткі; багі, мудрацы і звяры з бронзы, нефрыту і срэбра; ідалы з па-майстэрску апрацаванага дрэва, упрыгожаныя зіготкімі чырвонымі і сінімі камянямі; і тут і там беспамылкова вядомае, незаплямлены ззянне золата.
  
  Я быў уражаны. "Выкрадзеная медная скрыначка, павінна быць, належала самому Канфуцыю".
  
  “ Што вы сказалі, Масгрейв? - Спытаў Холмс.
  
  Я падняла вочы, здзіўленая тым, што ён пачуў мяне. “ Я проста падумала, што калі хто-то і скраў што-то з гэтага дома, то, магчыма, ён абраў што-то лепей, чым маленькую латуневую шкатулку.
  
  “ Цалкам дакладна. Аднак, пакуль у нас няма дадатковай інфармацыі, няма сэнсу гадаць пра матывы злодзея.
  
  Наш велізарны гід правёў нас да крэслаў у еўрапейскім стылі ў цьмяна асветленай пакоі, якія стаяць перад бледна-зялёнымі дамастовыми драпіроўкі. Служанка прынесла нам гарбату з пірожнымі — чай быў англійская, але вельмі слабы, — як быццам нас запрасілі атрымаць асалоду ад вячэрнім забаўкай ў доме добрага сябра.
  
  Мне яшчэ не прыходзіла ў галаву, што мы бездапаможныя. Ніхто не ведаў, дзе мы былі, калі б мелі патрэбу ў выратаванні, і мы не ведалі, колькі яшчэ людзей у доме магло б выступіць супраць нас, калі б нам спатрэбілася бегчы. Для мяне гэта ўсё яшчэ было ўсяго толькі цікаўнай интерлюдией, цікавым вопытам перад тым, як я вазьму на сябе сур'ёзныя абавязкі дарослага жыцця. Я не меў ні найменшага падання аб небяспецы, якая чакала паблізу.
  
  Пачуўся яркі, гулкі ўдар гонга, і шторы рассунуліся. Я падавіла ўздых. На пышным ўзвышэнні сядзеў мужчына, апрануты ў доўгі сурдут і штаны з жоўтага шоўку. На нагах у яго былі простыя чорныя тэпцікі, на галаве - мандарынавыя шапачка з рубиновой гузікам. Рукавы паліто былі доўгімі, і рукі мужчыны былі схаваныя ўнутры. Пакуль я назіраў, ён павольна працягнуў руку і паклаў свае доўгія кастлявыя пальцы на галовы багата выразаных кітайскіх драконаў, якія ўпрыгожвалі падлакотнікі крэсла.
  
  
  
  Я паглядзеў на Холмса. Ён кіўнуў. Так, гэта быў мой першы погляд на Цын Цюань-Фу. У яго быў высокі лоб і купалападобная галава, гарачыя зялёныя вочы, а таксама ціхамірнасць і бяздзейнасць, якія я неўзабаве навучыўся распазнаваць як прыкмета заўзятага ўжывае опіум. Калі ён паказаў на нас, я ўбачыў, што на некалькіх пальцах у яго доўгія штучныя пазногці з чаканнага золата. "Містэр Холмс," сказаў ён ціхім голасам.
  
  “ Містэр Чинг, калі ласка, дазвольце мне прадставіць вам майго спадарожніка...
  
  “Містэр Холмс, ва ўніверсітэце я быў цалкам ва ўладзе вашага народа і вашых звычаяў. Я быў вымушаны выкарыстоўваць імя, пад якім вы мяне ведалі. Цын, прозвішча, якую я вырашыў выкарыстоўваць, - гэта назва кіруючай дынастыі ў Кітаі, якую на Захадзе часта называюць Маньчжурскай дынастыяй. Яны былі ва ўладзе дзвесце сорак гадоў. Аднак тут, у маім сціплым доме, я аддаю перавагу, каб вы звярталіся да мяне на маю сапраўднага імя і тытула — гэта мая дробязная капрыз, але вы паступіце добра, калі потакнете мне ў гэтым. Вы будзеце называць мяне Фу Манча. Доктар Фу Манча.
  
  Немагчыма растлумачыць як, але ў той момант, калі ён вымавіў гэтыя словы, я зразумеў, што ён сышоў з розуму.
  
  "Зараз, містэр Холмс," працягваў ён, " што тычыцца вашага сябра. Магчыма, я павінен быць раззлаваны тым, што вы прывялі каго-то з сабой без запрашэння, але гэта нічога не значыць. Гаспадыня аднаго з вашых стомных ангельскіх пакліканых вячэр выпрабавала б смяротныя нязручнасці, але я вельмі рады пазнаёміцца з ім. Ён звярнуў сваю ўвагу на мяне, і калі ён адарыў мяне сваёй жахлівай, пазбаўленага пачуцця гумару усмешкай, я адчула, як у мяне пачасцілася сэрцабіцце. "Ваша імя?" - спытаў ён.
  
  “ Масгрейв, доктар. Рэджынальд Масгрейв.
  
  “ З Сассекских Масгрейвов? - Спытаў ён. “ Вы нядаўна скончылі універсітэт, ці не так?
  
  "Чаму б і няма". Мяне ахапіла благое прадчуванне. Я прыехаў разам з Холмсам, спадзеючыся сустрэць цікавага замежнага джэнтльмена і, магчыма, даведацца крыху пра экзатычных звычаях Усходу. Я не чакаў убачыць гэтага бедламита ў мантыі, восседающего на фантастычным троне. Я адчуў тады, як і заўсёды ў яго прысутнасці, што ён возьме ў мяне тое, што хоча, і я быў бяссільны супраціўляцца.
  
  Гэта не так, Холмс. “Я прапаную, містэр Чинг або доктар Фу Манча, - сказаў ён, - каб вы сказалі нам, чаго вы ад нас чакаеце, і як мага хутчэй. Мы не кітайцы і не знаходзімся ў Кітаі. Гэта Англія, і калі мы хочам весці бізнес, мы павінны рабіць гэта на ангельскую манер. І ў містэра Масгрейва, і ў мяне ёсць іншыя справы, якія патрабуюць нашай увагі.
  
  Фу Манча усміхнуўся і ляніва махнуў рукой. "Нахабныя шчанюкі," сказаў ён голасам ледзь гучней шэпту. “Я ведаю, што тое, што вы кажаце, няпраўда, але гэта не мае значэння; усё будзе так, як вы пажадаеце, містэр Холмс. З моманту нашай апошняй сустрэчы мая маленькая праблема амаль вырашылася сама сабой. Нават сёння раніцай мае слугі прывялі да мяне чалавека, якога я падазраю ў тым, што ён вынес медную шкатулку з гэтага дома. Я не паспеў паведаміць вам, што ў вашым візіце больш няма неабходнасці — спадзяюся, вы прабачце мяне. Тым не менш, я падрыхтаваў для вас сёе-якое забаўка, і я ўпэўнены, што вы знойдзеце яго вельмі павучальным.
  
  Я збіраўся сказаць, што больш за ўсё на свеце мне хацелася як мага хутчэй пакінуць гэты дом, але Холмс загаварыў першым. “ Значыць, скрыначка цяпер у вас? - спытаў ён.
  
  Я ўбачыў, як доўгія пальцы Фу Манча сціснуліся ў кулак. Яго ціхамірная ўсмешка імгненна знікла, змяніўшыся панурым выразам твару. Бровы нахмурыліся над падпаленымі зялёнымі вачыма. "Не," сказаў ён, яго голас быў амаль рыклівы, " у мяне няма скрыначкі, але я яе атрымаю!" Ён падняў кулак, нібы прыносячы клятву перад сваімі паганскімі багамі.
  
  На імгненне запанавала цішыня, а затым ён злёгку хістаючыся падняўся са свайго жахлівага крэсла і жэстам запрасіў нас ісці за ім. "Хадзем, - сказаў ён, - я пакажу табе, як мы ў Кітаі здабываем ісціну". За аркай стаялі яшчэ двое гіганцкіх жаўтаскурага мужчын, кожны узброены велізарным зіготкім клінком. Правільнае назву такой зброі ў індуісцкіх краінах - куттар; але якім бы ні было кітайскае назва іх зброі, напаўголыя гіганты, несумненна, імгненна паклалі б канец любому нашаму раптоўнага рашэнні пакінуць кампанію Фу Манча без яго блаславення.
  
  Мы ішлі па праходзе, асветленым толькі паходнямі, расстаўленымі праз вялікія прамежкі часу. Па абодва бакі былі пакоі, але кожная была аддзеленая ад калідора трывалай дубовай дзвярыма: некалькі з гэтых пакояў ахоўваліся падначаленымі Фу Манча. Праходзячы міма, я пачуў ціхія стогны, якія даносіліся з адной пакоя. Я павярнуўся да Холмсу, мае вочы пашырыліся ад страху, але ён толькі кіўнуў і на імгненне прыклаў указальны палец да вуснаў.
  
  Мы спусціліся па вузкім лесвічнага пралёту, затым яшчэ па адным, у падвал будынка. Як незвычайна, падумаў я, выявіць такое вялікае сховішча пад лонданскім домам. Тады я зразумеў, што Фу Манча, павінна быць, таксама належаць дома па абодва бакі ад гэтага, і што іх падмуркі былі злучаныя тунэлямі. Я пачаў уяўляць сабе жудасныя сцэны, якія маглі разгуляцца ў кітайскім анклаве гэтага вар'ята. Як я даведаўся пазней, маё ўяўленне аказалася не ў стане справіцца з гэтай задачай; ніколі за дзесяць жыццяў я не змог бы ўявіць карціны такой жорсткасці і распусты, якія Фу Манча пакажа мне ў наступныя тыдня.
  
  
  
  Мы выйшлі з галоўнай пакоі склепа і па вузкім, пахнущему сырасцю праходу накіраваліся да таго, што, па-відаць, было асабістай камерай катаванняў Фу Манча. За імгненне да таго, як я ўвайшоў у камеру, я пачуў пакутлівы крык нейкага няшчаснага чалавека; голас быў настолькі поўны болю, што я не мог сказаць, належаў ён мужчыну ці жанчыне. Я здрыгануўся і спыніўся. "Хадзем, Масгрейв," прашаптаў Холмс мне на вуха. “ Набярыцеся адвагі. Магчыма, вы мне яшчэ спатрэбіцеся.
  
  "Божа, выратуй нас абодвух, калі я яму спатрэблюся", - падумаў я. Холмс прайшоў міма мяне, загарнуў за кут і ўвайшоў у камеру ў момант злавеснай цішыні. Велізарная рука схапіла мяне за плячо, і я, павінна быць, ўскрыкнуў, таму што яе напарнік ляпнуў мяне па вуснах. Я не мог павярнуцца, каб паглядзець, але ведаў, што адна з гэтых бліскучых безвалосых статуй ажыла ў мяне за спіной. Я рухаўся наперад па слядах Холмса, і з кожным крокам маё сэрца білася ўсё гучней, аддаючыся ў вушах. Да гэтага моманту я ніколі не адчуваў такой поўнай бездапаможнасці і спусташэння.
  
  Я спыніўся ў дзвярах, не ў сілах разабрацца ў тым, што ўбачыў. У пакоі пераважалі вар'яцка танцуючыя цені, слепнучы на сцены паходнямі, устаўленымі ў гнязда. Паветра быў сапрэлым, смуродным і пракураным; я папярхнуўся і агледзеўся ў пошуках Холмса. Ён стаяў побач з Фу Манча, з некаторай неахвотай разглядаючы постаць на далёкай сцяне.
  
  Мяне зноў штурханулі наперад. На гэты раз, аднавіўшы раўнавагу, я павярнуўся, каб альбо ўдарыць свайго мучыцеля, альбо, па меншай меры, даць яму зразумець усю ступень майго незадаволенасці. Там нікога не было.
  
  Я хутка далучыўся да Холмсу, не жадаючы, каб мяне аддзялялі нават некалькі ярдаў ад апошняга астатку разважнасці ў межах дасяжнасці. “ Клянуся ўсімі сьвятымі, Холмс! - Усклікнуў я. "У што мы ўляпаліся?"
  
  Холмс стараўся здавацца спакойным, але я бачыў, што яму — нават яму — было цяжка кантраляваць свае эмоцыі. У наступныя гады стрыманасць у часы небяспекі стане яго адметнай рысай; гэтым ён у немалой ступені абавязаны сваім досведзе зносін з Фу Манча. "Звярніце ўвагу", - сказаў Холмс з відавочным агідай. "Відавочна, кітайская тэхніка".
  
  Я паглядзеў, куды ён паказваў. На сцяне вісеў чалавек, яго твар быў звернута да вільготным, смярдзючым камянях, яго грудзі і рукі абдымалі сцяну, як быццам ён спрабаваў узлезці на яе. Яго запясці былі закутыя ў кайданы прыкладна ў сямі футаў над падлогай, шырока разведзеныя ў бакі, што надавала яму выгляд чалавека, у экстазе выкрикивающего падзяку міласэрнаму богу. Па праўдзе кажучы, вага яго цела павольна разводзіў яго рукі і плечы ў бакі. Ён зноў закрычаў, і я зразумеў, што больш не вытрымаю. "Холмс," сказаў я, - тры гады перакладу грэцкіх драматургаў не падрыхтавалі мяне да гэтага".
  
  Больш я нічога не сказаў. Раптам ззаду мяне, падобна апошняму раскату грому жудаснай буры, велізарная рука ўдарыла мяне па падставы чэрапа, і я без пачуццяў паваліўся на земляны падлогу камеры катаванняў Фу Манча.
  
  Калі я прыйшоў у прытомнасць, мне не хацелася расплюшчваць вочы. Я ведаў, што быў альбо смяротна паранены, альбо адразу мёртвы, і не асабліва спяшаўся даведвацца, што менавіта. Я паспрабаваў расслабіцца, спадзеючыся, што пульсацыя ў галаве праз некаторы час паменшыцца, але ён не выяўляў да гэтага ніякага жадання. Я маліўся аб тым, каб зноў ўпасці ў непрытомнасць, прачнуцца і выявіць, што жудасныя пакуты спыніліся, ці ж апынуцца на Нябёсах, дзе маю ўвагу зоймуць іншыя справы. У рэшце рэшт я сказаў сабе, што правесці астатак свайго жыцця на гэтым цвёрдым падлозе не было той прычынай, па якой я паступіў у Кембрыдж, а чалавек з Кембрыджа ні ў якім выпадку не падвядзе свой бок.
  
  Цяпер універсітэту амаль семсот гадоў, і ён настолькі багаты традыцыямі, што ў ім ледзь засталося месца для навукоўцаў. Аднак, як я ні ўмаўляў сябе, думаючы аб славе ўніверсітэта, я па-ранейшаму не мог прыўзняцца ні на цалю. Мяне ахапіла млоснасць, якая толькі ўзмацніла жудасную боль у галаве. Здавалася, прайшла цэлая вечнасць, перш чым мне ўдалося перавярнуцца на спіну. Агонія крыху аслабла, і я змог думаць больш ясна. Толькі поспех выратавала мяне ад раздробненага чэрапа і ранняй смерці. Як бы тое ні было, я баяўся магчымага страсення мозгу.
  
  Тут было што-то жудасна няправільна. На мяне напалі ў турме пад лонданскім домам доктара Фу Манча, дзе адзіным крыніцай святла былі дымныя, шыпячыя паходні. Цяпер яркае святло послеполуденного сонца лілося прама мне ў твар. Некаторы час я быў без прытомнасці, у працягу якога хто-то зноў нёс мяне наверх, у дом.
  
  Ува мне расло асцярогу. Агледзеўшыся, я выявіў, што знаходжуся ў маленькай пакоі, пусты, калі не лічыць простага шэрага коўдры, на якім я ляжаў. У астатнім пакой быў зусім пусты. За акном расло маладое калючая дрэва, яго галіны павольна разгойдваліся на ветры, пастукваючы па шкле. Глухі гук ўзмацніў мае пачуцці спусташэння і страху.
  
  Я падышоў да адзінаму выхаду з пакоя і асцярожна паклаў руку на дзвярную ручку. Прыклаўшы вуха да цяжкай дзверы, я наогул нічога не пачуў. Непрыемныя словы прыйшлі мне на розум — мёртвая цішыня. Не ведаю, што я чакаў пачуць — магчыма, крыкі, жахлівыя гукі з камеры катаванняў ўнізе. Секунды цягнуліся павольна, як і пакладзена ў адчайных абставінах. Нарэшце, з нарастаючым пачуццём халоднага страху, я глыбока ўздыхнуў і павярнуў ручку, якую трымаў у руцэ.
  
  Окованная жалезам драўляная дзверы трохі прыадчыніліся, ледзь чуваць бразнуўшы, і я выглянула ў калідор за ёй. Я зрабіў некалькі крокаў і ўбачыў, што знаходжуся ў праходзе, які вёў да лесвіцы, якая вядзе ў падзямелле. Вакол нікога не было. Я павярнуў направа, да задняй частцы дома. Магчыма, разумней было б павярнуць у іншы бок, прайсці праз гасціную і фае і выскачыць на вуліцу, але я не мог уцячы, пакуль не даведаўся пра лёс майго сябра Шэрлака Холмса. Я не буду прэтэндаваць на якое-небудзь прыроджанае мужнасць. Хутчэй, я ўспамінаю, як думаў у той час, што, калі справа дойдзе да горшага, нам з Холмсам будзе лепш разам, чым каму-небудзь з нас паасобку.
  
  Хоць у мяне не хапіла смеласці праверыць дзверы ў калідоры і зазірнуць ўнутр, я выказаў здагадку, што пакоі былі такімі ж пустэльнымі, як і тая, у якой я прачнуўся. Што Фу Манча зрабіў са сваімі палоннымі? Паклаў ён канец іх пакутам пакараннем смерцю і рыхтаваў ці маю ўласную?
  
  Я дайшоў да канца калідора і пачаў спускацца. Маё неспакой узмацніўся, калі я ўявіў, што мяне зноў схапілі, а затым падвяргаюць самым павольным, самым пакутлівым катаванням. І ўсё ж я злавіў сябе на тым, што даводзіцца дабірацца усё далей у мігатлівы святло паходняў знізу.
  
  Я асцярожна зазірнуў за кут арачнага ўвахода. Тут, дзе я бачыў змучанага палоннага, прыкаванага да сцяны, зноў нічога не было. Паходні ў гнёздах оплывали, іх слабы святло поблескивал на кроплях вады, стекавших па старажытным, смуродным камянях. Холмс і Фу Манча зніклі. Толькі пустыя жалезныя клямары і некалькі красамоўных потеков крыві сведчылі аб тым, што хто-то калі-небудзь цярпеў жорсткае гасціннасць Фу Манча.
  
  Ненатуральная цішыня агарнула мяне, калі я выйшаў за межы гэтай пакоі, зазіраючы ў адну турэмную камеру за іншы. Нарэшце, не знайшоўшы нічога карыснага, я перапыніў расследаванне, спусціўся па сваіх слядах на першы паверх дома і прайшоў праз гасціную ў пярэднюю гасціную. Там нічога не было, хоць усяго некалькі гадзін таму ўсё было цудоўна аздоблена рэдкімі скарбамі з Усходу. Размаляваныя скруткі былі знятыя, вышытыя парцьеры прыбраныя, разьбяная мэбля таксама знікла. Зніклі таксама дэкаратыўныя вазы і фігуркі са слановай косці, вырабы з срэбра і золата і мноства нефритовых ідалаў. Усё было прыбрана, як быццам старанна прадуманая пакой была ўсяго толькі дэкарацыяй, усталяванай пасля фінальнага прадстаўлення. З-за пустэчы пакой здавалася нашмат больш і бясконца больш адзінокай.
  
  Я ў здзіўленні агледзеўся па баках. Не было ні найменшых прыкмет таго, што хто-небудзь ці што-то займала гэты дом на працягу некаторага часу, нават обесцвеченного месца на сцяне, які сведчыць аб тым, што тут нядаўна вісела карціна або скрутак.
  
  Было відавочна, што Холмса і завабілі мяне ў гэты дом і завабілі ў пастку — але з якой мэтай? Падзеі гэтага дня былі старанна спланаваны, каб дазволіць слугам Фу Манча выконваць свае задачы хутка і дакладна. Я не мог сабе ўявіць, як мы з Шэрлакам Холмсам ўпісваемся ў план Фу Манча, якім бы ён ні быў. Мне нават не хацелася разважаць аб тым, чаму мяне пакінулі ў доме на Грэйт-Боўмэн-стрыт.
  
  Затым з жахлівым стукам адчыніліся ўваходныя дзверы за фае. Прызнаюся, я ўскрыкнуў ад трывогі, настолькі я быў уражаны раптоўным шумам. У вестыбюль ўварваліся двое мужчын, адзін з якіх трымаў пісталет напагатове.
  
  Першым няпрошаным госцем быў невысокі, ўкормлены мужчына з румяным тварам, які, нягледзячы на летні сезон, быў апрануты ў доўгае чорнае паліто і высокую шаўковую капялюш. У другой руцэ ён трымаў кій з багата упрыгожаным сярэбраным булавешкай. Ён спыніўся ў некалькіх кроках ад гасцінай, хутка агледзеўся і паказаў на мяне сваёй кіем. "Будзь я пракляты!" закрычаў ён. “ Ангелец!
  
  Я выпрастаўся. "Цалкам дакладна", - сказаў я. "Мы ў Лондане".
  
  "Хто вы, сэр?" - патрабавальна спытаў мажны мужчына.
  
  “ Я Рэджынальд Масгрейв. Калі дазволіце спытаць, хто вы?
  
  Мужчына нахмурыўся, але не сышоў да адказу. Загаварыў прыгожы хлопец з рэвальверам у руцэ. "Гэта лорд Мэйфилд, каралеўскі камісар па асаблівым расследаваннях".
  
  Лорд Мэйфилд павярнуўся да яго. "Запішы гэта, Пауэрс", - сказаў ён. “Тады давай агледзім гэта месца. Ты сказаў, Мангравыя зараснікі?"
  
  Я паправіў яго. “Масгрейв. І вы тут нічога не знойдзеце".
  
  Адказаў Пауэрс. "Значыць, вы осматривались, сэр?" - спытаў ён мяне. Лорд Мэйфилд, здавалася, не чуў мяне.
  
  "Так," сказаў я, - я як раз скончыў свой агляд, калі вы ўвайшлі".
  
  - І ўсе пакоі такія ж пустыя, як гэтая?
  
  "Так".
  
  Выраз твару Паўэрса посуровело, але ён прыбраў пісталет і больш нічога не сказаў. Лорд Мэйфилд памацаў вакол сваёй кіем з сярэбраным булавешкай, пастукваючы па сценах і падлозе, абыходзячы апусьцелы гасціную з задуменным выразам на пухлом твары. Ён устаў перада мной і агледзеў мяне з адкрытым недаверам. "Магу я спытаць, сэр," падазрона прамовіў ён, " як вы тут апынуліся?
  
  "Я суправаджаў аднаго, які атрымаў запрашэнне", - адказаў я.
  
  “ Сябар, вы кажаце. Запрашэнне. Якога д'ябла вы кажаце! Вы ведаеце, каму належыць гэты дом?
  
  Я адразу неўзлюбіў гэтага лорда Мэйфилда, няхай гэта будзе каралеўскі камісар або няма. Я не збіраўся прадастаўляць больш інфармацыі, чым ён патрабаваў. Гэта было дурное стаўленне, але я быў вельмі малады і не прывык да такога грэбаванню. "Так, - сказаў я, "гэта рэзідэнцыя доктара Фу Манча".
  
  Эфект на Мэйфилда быў дзіўным. "Чорт бы мяне ўзяў!" - усклікнуў ён, губляючы кій на падлогу і хапаючы мяне за лацкан паліто. “Як ты можаш казаць такія рэчы такім халодным тонам? Значыць, ты адна з яго пешак? Пауэрс, аддай мне свой пісталет, і хутка!"
  
  Я вызваліў кулак мужчыны з-пад сваёй адзення. “Я кажу гэта вельмі проста. Доктар Фу Манча пазнаёміўся з маім сябрам у Кембрыджы. Ён запрасіў нас сюды, каб папрасіць Холмса аб дапамозе ў вяртанні якой-то выкрадзенай рэчы.
  
  Мэйфилд на імгненне беспаспяхова разявіў рот, не ў сілах вырашыць, як выказаць сваё здзіўленне. Пауэрс выбавіў яго ад лішніх намаганняў. "Што вы выявілі, калі прыбытку?" ён спытаў.
  
  Я паціснуў плячыма. “Гэтая пакой была запоўненая кітайскай мэбляй і творамі мастацтва. Фу Манча паказаў нам дом, дазволіўшы скласці ўяўленне аб маштабах яго багацця і ўплыву. Рушыла ўслед кароткая гутарка, а затым Фу Манча павёў нас ўніз, дзе ў яго была камера катаванняў і шырокае падзямелле. Там мы ўбачылі невядомага нам зняволенага, раздзявалі дагала і прывязанага да каменнай сцяне, з якой капала вада. Перш чым я паспеў выказаць сваё абурэнне, мяне ўдарылі ззаду. Праз некаторы час я прачнуўся і выявіў, што ў доме нікога няма. Мой сябар Шэрлак Холмс знік, а доктар Фу Манча з усёй сваёй кітайскай світай знік, я не ведаю куды".
  
  Лорд Мэйфилд нахіліўся, каб падняць свой кій. "Вы сцвярджаеце, што вас стукнулі," з сумненнем прамовіў ён. “ Мяркую, сляды гэтага гвалту бачныя пры вас?
  
  “ Вы сумняваецеся ва мне, сэр? - Холадна спытаў я.
  
  Сілы ўсталі паміж лордам Мэйфилдом і мной. "Няма, няма", - мякка сказаў малады чалавек. “Мы навучыліся быць вельмі асцярожнымі, калі ўмешваемся ў справы Фу Манча. Мы з лордам Мэйфилдом праехалі па яго слядах паўсвету, і нашы жыцці не раз падвяргаліся небяспекі. Вам варта ведаць, што Фу Манча не з тых людзей, запрашэння якіх прымаюцца з задавальненнем.
  
  "Я разумею", - сказаў я. "Так, патыліцу ў мяне ў крыві і ўсё яшчэ даволі балючы".
  
  Пауэрс кінуў на яго хуткі погляд. "Вам пашанцавала, што абышлося без пераломаў", - сказаў ён. Ён працягнуў руку. “Мяркую, прыйшоў час прадставіцца. Я Ўілард Паўэрс".
  
  "Рады з вамі пазнаёміцца". Мы паціснулі адзін аднаму рукі. Гэта быў моцны светлавалосы малады чалавек, добра складзены, апрануты ў вопратку, падабраную не толькі па модзе, але і па камфорту.
  
  "Як згадваў малады Пауэрс," сказаў Мэйфилд, " мы схільныя праяўляць пільнасць і асцерагацца незнаёмцаў. Я спадзяюся, вы зразумелі, што я маю на ўвазе, паколькі вы бачылі доктара Фу Манча ўласнымі вачыма. Цяпер я павінен агледзець кожны квадратны цаля гэтага дома.
  
  Тым часам кітайскі геній зла ўцякаў. Я пачаў пярэчыць. "Але не варта—"
  
  Каралеўскі камісар перапыніў мяне рэзкім жэстам. "Цярпенне, Мангров", - сказаў ён. “Несумненна, вы прагледзелі важныя доказы. Я прытрымліваюся устаноўленай працэдуры. Мы так жа прагнем адправіцца за гэтым монстрам, але нашы дзеянні павінны быць разумнымі. Лёс вашага сябра, лёс Англіі можа залежаць ад таго, што мы зробім далей. Ты разумееш, што я маю на ўвазе?
  
  Я ненавідзеў, калі да мяне ставіліся паблажліва, і мяне раздражняла затрымка, але ў цэлым план лорда Мэйфилда быў разумным. Я неахвотна пагадзіўся.
  
  За спіной Мэйфилда Пауэрс падаў мне знак захоўваць спакой. Улічваючы маё тагачаснае душэўны стан, гэта было амаль занадта. "Па крайняй меры, - сказаў я, - я патрабую тлумачэнняў".
  
  "Чорт мяне пабяры, сэр, няма!" - зароў мужчына старэй. “Я не збіраюся тлумачыцца са школьнікамі! Паслухайце, вы проста не маеце ўяўлення аб рэальных сілах Фу Манча. Гэта справа вы павінны даць вашаму ўраду. Мы ўжо знаходзімся ў пастаянным пошуку, і я паабяцаў маёй каралеве, што Фу Манча будзе вернуты ў Англію і паўстане перад судом за свае злачынствы. Дзеля твайго ж дабра і дабра твайго сябра я не магу дазволіць табе працягваць ўмешвацца. Ён няпэўна махнуў кіем, паказваючы на пустую пакой і таямнічы свет за яе межамі. Цікава, ці ведаў сам лорд Мэйфилд, пра што ён казаў?
  
  Мая лютасьць расла па меры таго, як я слухаў яго прамову. “Уцягнуты, вы кажаце? Я дазволю сабе заявіць, што я уцягнуты, і уцягнуты непарыўна. Вы абавязаны падзяліцца са мной сваёй інфармацыяй. Калі Шэрлаку Холмсу прычынілі шкоду, то разам мы здрадзім Фу Манча правасуддзя ".
  
  Лорд Мэйфилд прыкрыў адзін вачэй і злёгку нахіліў галаву. "Адважны хлопец", - сказаў ён. “Я захапляюся гэтым у хлопчыка. Хацеў бы я, каб у майго ўласнага сына было хоць крыху гэтага. Тым не менш, сутнасць у тым, што адважнае сэрца - гэта яшчэ не ўсё. Фу Манча - не просты кішэннік на прыстані. Так бо ён сапраўдны чынгісхан злачыннасці. Прысутны тут малады містэр Пауэрс можа вам расказаць. Не сумнявайцеся, што я шчыра жадаю вам усяго найлепшага, сэр, але я не дазволю вам падвяргаць небяспецы сябе або іншых у гэтай справе.
  
  Пауэрс падняў абедзве рукі ў улагоджвае жэсце. “Калі ласка, джэнтльмены, мы павінны ісці далей. У гэтай гасцінай няма нічога цікавага, але ўнізе можа быць што-небудзь знойдзецца".
  
  Лорд Мэйфилд кіўнуў. “ Калі ёсць, містэр Пауэрс, я спадзяюся, вы яго знойдзеце. Што тычыцца мяне, я завяршу агляд пакояў на першым паверсе.
  
  Калі Пауэрс рушыў услед за мной у падзямелле, у мяне ўзнікла да яго пытанне. “Ён сказаў, што Фу Манча будзе вернуты ў Англію для суда. Ён так упэўнены, што вар'ят збяжыць з краіны?"
  
  “ Мяркую, што так. Фу Манча прыехаў у Англію, каб даследаваць асаблівыя пытанні біялогіі і хіміі ў Кембрыджы. Калі мы прыбылі сюды з Каіра, мы на кароткі час страцілі яго след. Мы ведалі толькі, што ён меў намер неўзабаве пакінуць Англію. Лорд Мэйфилд мяркуе, што гэтая выкрадзеная рэч ўтрымлівала яго тут да гэтага часу.
  
  "За свой кароткі вопыт," сказаў я, - я пачаў сумнявацца ў здольнасці лорда Мэйфилда знайсці сваю левую нагу ў цемры".
  
  “Не судзі яго так строга. Ён трохі упарты, і ў яго ёсць свае забабоны, але большую частку свайго жыцця ён пражыў на Далёкім Усходзе. Ён не з тых, хто любіць дзейнічаць, але яго адданасць справе несумнеўная. Ён хутчэй памрэ сам, чым дазволіць аднаму з бандытаў Фу Манча крануць хоць бы валасоў на галаве каралевы.
  
  “ Бандыты? Я ніколі раней не чуў гэтага слова.
  
  “ Мы сустракалі іх у Бірме, Індыі і ва ўсіх злачынных мірах Усходу. Злодзеі і забойцы. Яны бяруць плату з Фу Манча, але баяцца яго больш, чым самай смерці.
  
  Я здрыгануўся. "І не без падстаў," сказаў я.
  
  Мы дабраліся да камеры катаванняў, і Пауэрс агледзеў пакой. Выраз яго твару сказала мне, што кожнае з яго пачуццяў было абражанае. "Я хацеў бы проста—"
  
  Яго перапыніў адзіны крык, у туалеце зараджаўся аўтамат, аднекуль зверху. Пауэрс пабег да лесвіцы, і я рушыў услед за ім.
  
  
  
  Ўваходная дзверы была адкрыта. Мы выбеглі на вуліцу і ўбачылі разыгрывающуюся жудасную сцэну. Лорд Мэйфилд, усё яшчэ апрануты ў сваё цяжкае чорнае паліто, змагаўся з невысокім гнуткім азиатом ў чорнай піжаме. Калі быць больш дакладным, лорд Мэйфилд быў прислонен спіной да жалезнай брамы, у той час як бандыт ўчапіўся камісару ў горла. Мэйфилд дарэмна спрабаваў расціснуць хватку хударлявага мужчыны, слаба удараючы яго палкай па галаве. Павольна, няўмольна раб Фу Манча выцягваў з яго жыццё.
  
  Пауэрс ўсвядоміў гэта хутчэй, чым я. У адно імгненне ён прыйшоў на дапамогу пажылому чалавеку. Ён схапіў запясці бандыта сваімі моцнымі рукамі і адарваў іх ад шыі лорда Мэйфилда. Я пачуў, як бирманец крэкнуў і прамармытаў што-то невыразнае. Пауэрс разгарнуў яго і жорстка ўдарыў кулаком бандыта ў жывот, а ўслед за гэтым ударам нанёс іншы, дакладна нацэлены ў падбародак бандыта. Азіят нерухома расцягнуўся на тратуары.
  
  Прыбытку яшчэ трое галаварэзаў Фу Манча. Адзін схапіў і трымаў мяне так моцна, што ў мяне не было ні найменшай надзеі вырвацца, другі такім жа чынам обездвижил Паўэрса, а трэці прыставіў кінжал з залатой рукаяццю да майго горла.
  
  Лорд Мэйфилд паспрабаваў загаварыць, але яго пашкоджаныя галасавыя звязкі ледзь слухаліся. "Павінна быць... Холмс," прашаптаў ён хрыплым голасам.
  
  "Дзе?" Запатрабаваў адказу я.
  
  Лорд Мэйфилд мог толькі паказаць. Далей па вуліцы чацвёра хуліганаў Фу Манча атачылі Холмса. Яны набліжаліся да яго павольна і асцярожна. Мы з Пауэрсом змагаліся з нашымі выкрадальнікамі, але маглі толькі назіраць ў бездапаможным адчаі.
  
  "Чаму яны не кідаюцца на яго?" Спытаў Пауэрс. "У што яны гуляюць?"
  
  "Без сумневу, яны зразумелі, наколькі добра ён можа паклапаціцца пра сябе", - сказаў я. “Так, магчыма, але чацвёра супраць аднаго? Нават не—"
  
  У гэты момант адзін з бандытаў здзейсніў памылку, напаўшы на майго сябра Холмса. Ён лёгка ўхіліўся, затым нанёс мужчыну рэзкі і зруйнавальны ўдар у твар. Азіят завыў ад шоку і болю. Холмс зламаў яму нос, і па яго твары цякла кроў. Іншыя бандыты зірнулі на яго, затым яшчэ больш асцярожна рушылі да Холмсу.
  
  Адзін з траіх выхапіў нож, і я ўспамінаю, што мой сябар на самай справе весела ўсміхнуўся. бандыт смела рушыў наперад, размахваючы сваёй зброяй. Холмс ступіў да яго і зрабіў чвэрць абароту направа, адначасова блакуючы выцягнутую руку суперніка сваёй. Затым ён схапіў запясце мужчыны, які трымаў нож, і адцягнуў яго назад, адначасова цалкам выварочваючы запясце. Бандыт войкнуў і выпусціў нож на зямлю. Холмс зноў разгарнуўся, націскаючы на запясце мужчыны, і я са здзіўленнем назіраў, як мажны нападнік цяжка паваліўся на зямлю. Ён выдаў адзіны рэзкі стогн і затым нерухома лёг ля ног Холмса, цяпер таксама выбыў з барацьбы.
  
  “ Клянуся ўсімі сьвятымі! - Усклікнуў я.
  
  "З вашага містэра Холмса атрымліваецца не вельмі добрая ахвяра", - сказаў Пауэрс са смехам. "Людзі Фу Манча выглядаюць так, нібы ніколі раней не бачылі гэтага японскага барицу".
  
  Холмс здаваўся зусім спакойным. Цяпер трэці і чацвёрты тыя, хто нападаў былі гатовыя паспрабаваць шчасця. Адзін асцярожна абышоў Холмса, і мой сябар павольна павярнуўся да яго тварам. Апынуўшыся спіной да чацвёртага мужчыну, гэты нягоднік палез у кішэню і дастаў маленькі шкляны шарык. Ён прыкрыў нос і рот сурвэткай і кінуў шкляны шарык на тратуар, дзе ён разбіўся. Ад камянёў падымаліся струменьчыкі туману колеру лаванды. Праз імгненне і Холмс, і яго трэці праціўнік паваліліся на калені. Затым яны рэзка ўпалі на зямлю, без прытомнасці або мёртвыя.
  
  "Што гэта было?" - Усклікнуў я ў роспачы.
  
  "Кітайская магія," сказаў лорд Мэйфилд. “ Падобна на тое, яна перасягнула японскую навуку.
  
  І зноў мы з Пауэрсом люта змагаліся з нашымі выкрадальнікамі, але поспеху не дамагліся больш, чым раней. Чацвёрты бандыт у чорным цягнуў обмякшее, не сопротивляющееся цела Шэрлака Холмса па вуліцы. Нейкі мужчына адчыніў дзверцы чатырохколавага экіпажа, і яны ўнеслі Холмса ўнутр. Нашы ахоўнікі адпусцілі нас і пабеглі да другога экіпажу. Яны спыніліся роўна настолькі, каб сабраць сваіх загінуўшых таварышаў, але праз імгненне моцныя коні з кожным лютым крокам выносілі нашых ворагаў і іх палоннага ўсё далей. Як раз перад тым, як экіпаж загарнуў за кут, я пачуў тое, што прыняў за абураны крык Шэрлака Холмса. Прайшлі тыдні і шмат цяжкіх міль, перш чым я зноў пачуў яго голас.
  
  Мне няма патрэбы падрабязна апісваць настрой, царившее, калі мы завяршылі вобыск дома на Грэйт-Нордхэм-стрыт. Дастаткова будзе сказаць, што больш мы нічога не знайшлі. Дом Фу Манча знік, як быццам ніхто ніколі не займаў гэты будынак, не пакінуўшы ні найменшага намёку на іх прызначэнне.
  
  "Гэта не першы раз, калі гэты д'ябал так перашкаджае мне", - сказаў лорд Мэйфилд. Ён злосна ўдарыў кіем па сцяне. “ Калі б я мог, я б адправіў яго і ўсіх яго распусных паслугачоў ў самую чорную апраметную Пекла. Ён ні на што не падобны, як на Люцыпара, які зноў выйшаў на свабоду ў свеце, які сее разбурэнні проста дзеля забавы ".
  
  "Ты спазніўся ўсяго на некалькі гадзін", - сказаў я, спрабуючы суцешыць яго.
  
  “Што тычыцца Фу Манча, то пытанне гадзіны - гэта розніца паміж светам і-годдзе з дня стварэння, з аднаго боку, і абсалютным спусташэннем і вар'яцтвам - з другога. Мы рушылі ўслед за ім з Пинъюаня ў Куньміна, дзе знаходзіцца рэгіянальная штаб-кватэра яго тайнага падпольнага грамадства. Ў Куньміна быў забіты, атручаны наш кітайскі гід. З Куньмина мы накіраваліся на поўдзень і ўсход, у Кантон, а затым у Макао. Там мы селі на галандскі карабель і паплылі праз Індыю, слых аб Фу Манча вёў нас на захад. Мы спыніліся ў Малайе, затым на Цэйлоне і падняліся ўверх па ўзбярэжжы Індыі да Бамбея. Куды б мы ні звярталіся, мы пыталіся пра Фу Манча, і ўсюды яго імя выклікала дрыжыкі і халодны погляд, але ні ў каго не хапала смеласці накіраваць нас. Адзін за іншым наша каманда і нашы слугі паміралі, нібы ад чыёй-то звышнатуральнай рукі — хто-то быў атручаны, хто-то задушаны, хто-то таямнічым чынам упаў без якіх-небудзь метак або прыкмет калецтваў. Мы перасеклі Аравійскае мора і ўвайшлі ў Адэнскага заліў. Што тычыцца Суэца, то кожны раз, калі мы згадвалі Фу Манча, з намі звярталіся дакладна так жа: раптам нашы інфарматары нічога не памяталі, раптам ім трэба было ісці куды-то яшчэ, раптам нам больш не былі рады. Мы адчувалі сябе больш упэўнена, калі плылі па блакітным водам Міжземнага мора, але мы памыляліся. Маракі знікалі за бортам, а нашы камердинеры паміралі ад укусаў невядомых насякомых. Праклён, калі гэта было такое, пераследвала нас да тых часоў, пакуль мы не прычалілі тут, у Лондане, і, падобна, яно да гэтага часу не знята. Мы цалкам можам стаць наступнымі ахвярамі!"
  
  Ўілард Пауэрс нецярпліва махнуў рукой. "Баяцца праклёны бескарысна", - сказаў ён. “Няма ніякага праклёны, акрамя працы доктара Фу Манча, смяротнага чалавека. Ён моцны і знаходлівы, але, у рэшце рэшт, ён усяго толькі чалавек. Яго можна перамагчы, але толькі мы адправімся за ім, і прама цяпер.
  
  "Цалкам згодны", - сказаў я. "Але чаму яго мэтай быў Холмс?"
  
  "Я не магу сабе ўявіць", - сказаў лорд Мэйфилд.
  
  "Важна тое," павольна вымавіў Пауэрс, " што Холмса выкралі, а не забілі, як астатніх. Яго ўзялі жывым з нейкай мэтай.
  
  "Каб мы рушылі ўслед за ім", - выказаў здагадку я. "Ён мог быць прынадай у якой-небудзь дзіўнай складанай пастцы".
  
  
  
  Лорд Мэйфилд пакасіўся на мяне. "Магчыма, вы маеце рацыю," неахвотна прызнаў ён. “ У такім выпадку, як мы даведаемся, куды ісці далей, а?
  
  "Мы павінны праінфармаваць Скотленд-Ярд," сказаў я нявінна, - таму што сённяшняе напад, несумненна, падпадае пад іх юрысдыкцыю".
  
  Пауэрс адмахнуўся ад гэтага здагадкі. “ Да гэтага часу паліцыя мала чым дапамагала, містэр Масгрейв. Яны адмаўляюцца верыць у існаванне доктара Фу Манча. Яны кажуць нам, што мы спім, што мы прачыталі занадта шмат сенсацыйных раманаў. Гэта яны спяць — я маю на ўвазе паліцыю - а Фу Манча пляце змову прама ў іх пад носам. Спусьцецеся ўвечары да ракі, прайдзіцеся па лабірынце прыбярэжных вулачак і закуткаў, і вы ўбачыце яго слуг, якія крадуцца скрозь бледны туман па сваім інтрыгуючым справах. Сталічная паліцыя аддае перавагу думаць, што ўсходнія банды абмяжоўваюць свае злачынствы нападамі на сабе падобных, і што няма ніякай неабходнасці ўмешвацца ў гэта. Калі б паліцыя мела хоць нейкае ўяўленне аб тым, наколькі блізка да спакойнай паверхні Лондана дзейнічаюць гэтыя інтрыган, гэта выклікала б ўсеагульную паніку. Ігнаруючы сітуацыю, паліцыя спадзяецца, што яна знікне, але яна нікуды не дзенецца. Ты сам у гэтым пераканаўся.
  
  "Так," сказаў я, "я бачыў".
  
  Пауэрс паківаў галавой. “Лорд Мэйфилд карыстаецца падтрымкай дасведчаных людзей у Міністэрстве замежных спраў, але нават гэтыя людзі лічаць за лепшае не выклікаць ўсеагульнага страху. Гэта азначае, што нашы рэсурсы вельмі абмежаваныя. Барацьбу з Фу Манча, у распараджэнні якога велізарныя багацці Далёкага Усходу, вядзе жменька адданых справе людзей. Мы, нешматлікія, спрабуем спыніць насоўваецца хвалю імперскіх амбіцый Фу Манча, прычым голымі рукамі ".
  
  "Рана ці позна нават вялікі Фу Манча можа здзейсніць фатальную памылку", - сказаў я.
  
  "Ён гуляе з намі", - сказаў лорд Мэйфилд. “Ён гуляе з намі, як котка з пакалечанай мышшу. Магчыма, неўзабаве гэта звядзе мяне з розуму, але я клянуся, што дабяруся да яго, перш чым ... Яго голас заціх. Выраз змрочнай рашучасці на яго твары ўразіла мяне.
  
  Я падзяліўся яшчэ адной інфармацыяй. “Фу Манча распавёў нам гісторыю пра выкрадзенай латуневай скрыначцы. Вы ведаеце, што ў ёй можа быць?"
  
  "Медная скрыначка?" Перапытаў лорд Мэйфилд. “Божа мой, змесціва гэтай скрыначкі вельмі каштоўна. У ёй зачыненыя выдатныя медыцынскія сакрэты, лекі і хімікаты, якія маглі б прынесці карысць усёй цывілізацыі. Фу Манча называе іх Нябеснымі снягамі. Ён мог бы ліквідаваць значную частку пакут у нашых бальніцах, проста падзяліўшыся рэдкімі алалкоідамі, якімі валодае. Для яго гэта нічога не значыць, таму што ён ажарсьцвеў да пакут іншых людзей — на самай справе, я думаю, яму гэта нават падабаецца. Такая маленькая штучка, і ўсё ж гэтая медная скрыначка адказная за катаванні, выкраданні і забойствы ".
  
  "Што ж," сказаў Пауэрс, "у любым выпадку мы павінны вызначыцца з нашым планам дзеянняў".
  
  "У мяне ёсць дзённай "Таймс", - сказаў Мэйфилд, дастаючы газету з кішэні паліто. “Я даведаюся, адпраўляюцца сёння ўвечары якія-небудзь суда ў Кітай. Так, клянуся Богам! Карабель Лонданскай чайнай кампаніі пакідае докі Лаймхауса адразу пасля паўночы. Ці можам мы падрыхтавацца і прыбыць на прыстань да таго, як карабель знімецца з якара?"
  
  Мяне ўразіла халоднае душу думка. "Лорд Мэйфилд," сказаў я, " пры ўсім маім павазе, не занадта лі вы перабольшваеце здагадка, што Фу Манча вязе Холмса назад у Кітай?" У нас наогул няма ніякіх сведчанняў адносна месца яго прызначэння.
  
  Мэйфилд взрывно зарагатаў. "Мой дарагі сэр," сказаў ён, - мне здаецца, у мяне больш вопыту зносін з гэтым азіяцкім нягоднікам, чым у вас. Я прасачыў за ім ад аднаго кута карты да іншага. Ён выслізгвае ад мяне, так, я прызнаю гэта, але — чорт бы мяне ўзяў, сэр! — ён яшчэ не зрабіў мяне бездапаможным. Я прадбачыў кожную з яго д'ябальскіх пастак і ўсё яшчэ з нецярпеннем іду па яго следзе. Па прычынах, якія я пакуль не разумею, ён хоча, каб я пераследваў яго да Кітая. На дадзены момант гэта ўсё, што я магу зрабіць. Калі я, нарэшце, даганю яго, ён зразумее, з кім меў справу ўсё гэта час!"
  
  Не думаю, што я калі-небудзь бачыў падобнае праява невуцтва і бравады. Я ўбачыў, як Пауэрс здрыгануўся ад слоў Яго светласці. "Як называецца гэты чайны карабель?" - спытаў ён.
  
  "Тамарынд Элдреда", - сказаў Мэйфилд.
  
  "Сэр," сказаў Пауэрс, - я не веру, што Фу Манча будзе на яе борце. Ён адправіць большую частку сваёй сям'і назад у Кітай на караблі, але гэта будзе судна, якое належыць Кітаю, з кітайскім экіпажам, і яно не будзе паказана ў Times. Сам Фу Манча будзе падарожнічаць якім-то больш непрыкметным спосабам, па маршруце, абранага для таго, каб замаскіраваць сваю асобу і адпудзіць праследавацеляў ".
  
  "Калі ён хоча, каб збянтэжыць нас, - сказаў я, - то чаму ён так асцярожна вядзе нас далей?"
  
  "Ах," сказаў лорд Мэйфилд, " як і ў папярэдніх выпадках, ён хоча, каб мы рушылі ўслед за ім, але ён жадае, каб мы былі цалкам знясіленыя, калі дасягнем нашай мэты. Тады мы апынемся на яго тэрыторыі і ў яго ўлады, калі нашы сілы і воля да супраціву будуць вычарпаныя. Ён зможа дазволіць сабе раскоша знішчыць нас на вольным часе, што здасца яму найбольш займальным спосабам ". Ён агледзеў нас, шырока ўсміхаючыся, выглядаючы як задаволены школьнік, які толькі што натыкнуўся на правільны адказ да складанай суме. У яго было такое ж выраз твару усяго за некалькі імгненняў да смерці, і менавіта такім я заўсёды ўспамінаю яго ў сваіх думках.
  
  "Мне гэта падабаецца ўсё менш і менш", - сказаў я.
  
  "Аднак памятаеце," сказаў Пауэрс, " што вы не абавязаны падарожнічаць з намі. Вы ўзялі гэтую справу на сябе і вольныя скласці з сябе гэты цяжар у любы час".
  
  "Тады ў Лаймхаус", - сказаў я, нягледзячы на змрочнае прадчуванне. І так я далучыўся да місіі супраць бязлітаснага доктара Фу Манча і назаўжды змяніў сваё жыццё.
  
  Мы выйшлі з хаты на Грэйт-Нордхэм-стрыт і паклікалі гроулера. Мы выканалі некалькі сваіх абавязацельстваў і прыбытку на стаянку "Элдред Тамарынд" задоўга да паўночы. Спатрэбілася некалькі хвілін таргоў, каб атрымаць дзве каюты на борце. Лорд Мэйфилд прад'явіў нейкія афіцыйныя дакументы, якія, я не сумняваюся, прывялі толькі да павелічэння кошту нашага праезду. Было ясна, што ўвесь абмежаваны поспех пэра ў барацьбе з Фу Манча быў абумоўлены не яго знаходлівасцю, а кампетэнтнасцю Ўілард Паўэрса.
  
  Некалькі гадзін праз я прачнуўся ад раптоўнага калыханні каюты, якую я дзяліў з Ўілард Пауэрсом. Я сеў на сваёй койцы. "Мы ў шляху," сказаў я. Карабель прайшоў па Тэмзе, і прыліўная хваля вынесла нас у Ла-Манш. Я адчуў дзіўны захапленне замест таго, каб адчуваць страх, як быццам у Кітаі мяне чакаў нейкі цудоўны прыз.
  
  Я стаяў з Ўілард Пауэрсом на палубе "Элдред Тамарынд", калі мы праплывалі міма Гібралтара. Лорд Мэйфилд, чыё румяны твар стала смяротна бледным, адчуў недамаганне унізе, у сваёй каюце. "Праз некалькі дзён мы будзем у Порт-Саідзе", - сказаў Пауэрс. “Зараз сезон хамсин, штармоў, якія закрываюць сонца пылам і пяском. Усё ў порце спыняецца, калі яны выюць, так што мы будзем марнаваць па аднаму дню прастою на кожны працоўны дзень ".
  
  Пауэрс добра ведаў Порт-Саід. Праз тыдзень мы з ім прагульваліся па базару недалёка ад гарадской набярэжнай, надзеўшы баваўняныя шалікі, каб дробны пясок не трапляў нам у рот і нос. Мяркую, мы былі выдатнай парай дурняў, апранутых не па месцы і не па клімаце. Я рабіў яму нейкае заўвагу, калі мяне перапыніў дзіўны шум. Я чуў гэты гук раней, і Пауэрс таксама ведаў яго — жудасны, папераджальны лямант бандытаў Фу Манча. Як раз у гэты момант роў ветру ўзмацніўся, і я падумаў, што, магчыма, мне здаўся крык, але побач са мной Паўэрс быў гэтак жа поўны страху, як любы чалавек, якога я калі-небудзь бачыў. "Мы павінны імчацца да карабля", - сказаў ён.
  
  Я кіўнуў. Прыстань была недалёка, і калі мы прыбылі, то паспяшаліся падняцца па сходнях. Я павярнуўся да носе "Элдред Тамарынд", але Пауэрс схапіў мяне і штурхнуў яе на палубу, за абматаны буксірнае трос. Я падняў галаву дастаткова, каб убачыць семярых апранутых у чорнае азіятаў, ва ўсіх у руках было якое-то злавеснага выгляду халодная зброя. Адзін паказаў у бок кармы карабля, і двое бандытаў паспяшаліся туды. Камандзір сказаў што-то яшчэ, і трэці чалавек пабег назад па сходнях з нейкім даручэннем. Чацвёртага і пятага было загадана прайсці на нос карабля. Нарэшце галоўны бандыт паказаў прама туды, дзе мы хаваліся. Ён і сёмы асасін рушылі прама да нас.
  
  Я адсунуўся як мага далей у цень. Зачыніўшы вочы, я прашаптаў кароткую малітву, а калі паглядзеў зноў, бандытаў ужо не было. "У імя ўсіх святых," прамармытаў я, " чаму мы яшчэ не памерлі?
  
  Пауэрс ўсё яшчэ сядзеў на кукішках побач са мной. "Ёсць дзве магчымасці," ціха сказаў ён. - Па-першае, яны нас не бачылі, а па-другое, яны не збіраліся забіваць нас цяпер. Заўсёды памятайце, што там, дзе справа тычыцца доктара Фу Манча, ніколі не бывае нічога разумнага або простага. Пакуль мы не дабяромся да месца прызначэння, не адбудзецца ні аднаго падзеі, ні адно сказанае слова не будзе даведзена да ведама нашага ворага ".
  
  Ішлі дні, і мы прайшлі праз Суэцкі канал, Чырвонае мора, затым праз Аравійскае мора ў Бамбей. Было жудасна ўсведамляць, што сямёра жорсткіх забойцаў сочаць за кожным нашым крокам, чакаючы нейкага невядомага сігналу, але мы нават не маглі выявіць іх прысутнасць. Мы з Пауэрсом вырашылі, што лепш трымаць лорда Мэйфилда ў недасведчанасці аб гэтых абставінах, па меншай меры пакуль. Калі бандыты проста шпіёнілі за намі, то хваляваць яго было б бескарысна. Азіраючыся назад, з безошибочными развагамі, якія выцякаюць з ведання таго, што адбылося далей, я думаю, што мы, два маладых героя, праявілі неверагоднае пыху, прыняўшы гэта рашэнне. Упартым і часам неабдуманым мог бы быць лорд Мэйфилд, але ў 1875 годзе ў свеце не было нікога з такім вопытам працы на Далёкім Усходзе ў цэлым і доктара Фу Манча ў прыватнасці.
  
  Нам трэба было пракансультавацца з ім на борце "Элдред Тамарынд", падзяліцца з ім нашымі фактамі і дазволіць яму ўдзельнічаць у нашых планах тады і пазней у Пекіне. Паколькі мы з Пауэрсом адчувалі сябе дастаткова мудрымі, каб дзейнічаць без яго, мне заўсёды здавалася, што збольшага мы самі падбудавалі гібель гэтага няўдачлівага чалавека.
  
  Аб гэтым падарожжы можна расказаць многае, але мала таго, што наўпрост звязана з маім расповедам пра Шэрлака Холмса, так што астатняе я магу пакінуць ўяўленню маёй цярплівай аўдыторыі.
  
  Больш нас нішто не затрымлівала. Некалькі гадзін праз гандлёвае судна пакінула Індыю ззаду, обогнуло мыс Дондра і накіравалася ў Бірму. Яшчэ шмат дзён прайшло ў жудасны маўчанні. Мы з Пауэрсом пакляліся захоўваць пільнасць, выдатна ведаючы, што бандыты Фу Манча ўсё яшчэ знаходзяцца на борце. Пазней лета змянілася восенню, і "Элдред Тамарынд" хадзіў з порта ў порт, з Рангунам ў Джорджтаўн ў Малайе, Батавию на Суматры і Сінгапур. Затым мы накіраваліся ўверх па Паўднёва-Кітайскаму мора, спыніўшыся на некалькі дзён спачатку ў Ганконгу, затым у Шанхаі. Нарэшце, калі зіма пачала пагражаць нашым надзеям на поспех, у пачатку снежня мы перасеклі Жоўтае мора і зайшлі ў Цяньцзінь, буйны порт на рацэ Пі, размешчаны прыкладна так жа далёка ўглыб мацерыка, як Лондан ўздоўж Тэмзы.
  
  Непрыемнасці маглі пачацца ў любы момант, цяпер, калі мы нарэшце апынуліся на кітайскай зямлі. Лорд Мэйфилд добра ведаў горад Цяньцзінь, і за цудоўным кітайскім вячэрай яны з Пауэрсом абмяркоўвалі, як лепш паступіць. Што тычыцца мяне, я адчуваў, што мала што магу прапанаваць, і аддаваў перавагу слухаць. Аднак так атрымалася, што менавіта маё прапанову ў канчатковым выніку прывяло да канфрантацыі з мноствам сіл, якія цяпер сабраліся ў Кітаі. Гэта было так, як быццам маё прысутнасць было неабходна ў якасці каталізатара. З усёй нявіннасцю я развязаў барацьбу, якая павінна была вырашыць, хто будзе жыць, а хто памрэ, хто прыйдзе да ўлады, а хто сыдзе ў адстаўку з паразай. Не толькі Шэрлак Холмс запрасіў мяне суправаджаць яго ў дом Фу Манча — сваю ролю адыграла і лёс.
  
  Лорд Мэйфилд наняў карэту, у якой мы маглі праехаць рэшту шляху да Пекіна. Большасць паездак па Кітаю ў той час здзяйснялася ў адкрытых фурманках, грубых транспартных сродках з масіўнымі драўлянымі коламі і без рысор сістэмы, змякчальных ўдары на дарозе. Экіпажы былі еўрапейскай раскошай, і кітайцы лічылі іх бессаромнай марнаваннем матэрыялаў і коней.
  
  Набліжаючыся да Пекіну, мы абмяркоўвалі нашы бліжэйшыя мэты. "Нам трэба звярнуцца ў пасольства", - сказаў Пауэрс. “Нам патрэбна ўся наяўная ў іх інфармацыя аб дзейнасці Фу Манча. Мы нічога не ведаем пра тое, чым ён займаўся, ці што ён можа планаваць ".
  
  "Я ўжо даў указанне кіроўцу", - сказаў лорд Мэйфилд. “Брытанскае пасольства размешчана недалёка ад Брамы Нябеснага Свету. Нябесны Свет! Назвы гэтых вуліц і будынкаў маглі б быць пацешнымі, калі б яны так жудасна не разыходзіліся з праўдзівай прыродай гэтых людзей ".
  
  "Не ўсе кітайцы такія жорсткія і вар'яцкія, як доктар Фу Манча," ціха сказаў Пауэрс.
  
  Упаўнаважаны каралевы, здавалася, не чуў. "Пасля таго, як мы завершым нашы справы там, мы нанёс візіт самому доктару Фу Манча!"
  
  І вось што адбылося. Больш двух гадзін лорд Мэйфилд уцягваў брытанскіх дыпламатаў у гарачы спрэчку з нагоды афіцыйнай палітыкі, а затым мы вярнуліся ў карэту, грохочущую па кірунку да пекінскай рэзідэнцыі доктара Дж. Фу Манча. Ён напэўна ведаў аб нашым прыбыцці ў кітайскую сталіцу і, павінна быць, чакаў зручнага моманту. Я глядзеў у вокны карэты, пакуль горад адкрываўся мне, дзіўна прыгожы, але і жахлівы. Пекін дае кожнаму чалавеку шмат абяцанняў; калі чалавеку шанцуе, нешматлікія з гэтых абяцанняў выконваюцца.
  
  "Я маю намер кантраляваць Фу Манча", - сказаў лорд Мэйфилд. “Дакладна гэтак жа, як ён спрабаваў кантраляваць мяне, я пакажу яму сілу сваёй волі. Я зведаў вялікія прыніжэньня ад яго рук. За ўсё гэта трэба расплачвацца. Спыніся тут."
  
  Фурман спыніў коней прыкладна ў пяцідзесяці ярдаў ад дома. Мы выйшлі з экіпажа і загадалі фурману пачакаць. На чале з Пауэрсом мы наблізіліся да будынка. Усе мы трое былі ўзброены пісталетамі, але мне яны падаліся жудасна непадыходнымі. Мы ўрываліся ў логава льва.
  
  Мы былі дурнямі.
  
  Ля галоўных варот маёнтка лорд Мэйфилд злосна размаўляў з адным з вялікіх еўнухаў-ахоўнікаў Фу Манча. Было відавочна, што ахоўнік не зразумеў ні слова з гэтай тырады і не дазволіў нам увайсці. Засмучаны такім чынам, Мэйфилд не стаў спрачацца далей; ён прыцэліўся з рэвальвера і двойчы стрэліў у еўнуха. "Пойдзем са мной, калі хочаш выратаваць свайго сябра", - крыкнуў Мэйфилд. Затым ён павярнуўся і пабег у будынак.
  
  Нічога не заставалася, як рушыць услед за ім. Мы нырнулі ў халодны, цьмяна асветлены дом. Я нікога не бачыў, нікога не чуў і адчуваў толькі жудаснае пачуццё пустаты. Я адчуваў, што мы толькі што здзейснілі велізарную і непапраўную памылку. Мэйфилд павёў нас углыб малога палаца. "Тут нікога няма", - прызнаўся ён нарэшце.
  
  "Наколькі я яго ведаю," сказаў Пауэрс, "у яго ёсць патаемны выхад з гэтага пацучынага гнязда".
  
  "Цалкам дакладна", - пачуўся свісцячы голас доктара Фу Манча. Ён накіраваўся да нас са ўзводам узброеных жанчын. Мы былі акружаны цемрай.
  
  Яны хутка раззброілі нас. "Гэта вельмі цікава для мяне", - сказаў Фу Манча, дэманструючы сваю д'ябальскую ўсмешку. “Я прадказаў ваша прыбыццё ў аўторак на мінулым тыдні. Я падазраю, што незвычайная надвор'е ў Жоўтым моры затрымала ваш карабель. Няважна. Я не прадбачыў гэтага бескарыснага і фальшывага нападу на маю ўласнасць і маю асобу. Цяпер твая лёс залежыць ад мяне, і пакуль я вырашаю твой лёс, я павінен папрасіць вас прыняць маё гасціннасць. Ён паказаў на сваіх жанчын-салдат.
  
  Яны павялі нас ўніз па лесвіцы і праз доўгі цёмны тунэль у падземны двор пад Палацам Опаловой Месяца. Нас разнялі і груба штурхнулі ў розныя бакі. Ізаляваны ад Ўілард Паўэрса і лорда Мэйфилда, я ішоў па звілістых падземных пераходах, пакуль безнадзейна не заблудзіўся. Там была зарешеченная дзверы, замкнутая на стары жалезны замак. Еўнух адчыніў яе і адчыніў дзверы. Унутры не было святла. Ён штурхнуў мяне наперад, і я ўпаў у камеру. Хто-то схапіў мяне за запясці і прыкаваў наручнікамі да сырой, смярдзючай сцяне.
  
  Прайшло, павінна быць, шмат хвілін, і я пачаў ўсведамляць, што знаходжуся ў камэры не адзін. Там быў яшчэ адзін вязень, прыкаваны ланцугом да процілеглай сцяны. Гэты чалавек быў змардаванай і неахайным, змучаным і изголодавшимся. На ім было доўгае паліто на флісавы падкладцы, такое, якое мой стрыечны брат Тэлбат прывёз з Блізкага Усходу ў час свайго кароткага турнэ туды па даручэнні Міністэрства замежных спраў. Я не ведаў, кім быў гэты няшчасны палонны Фу Манча, але не сумняваўся, што неўзабаве буду падобны на яго. Гэтая думка прымусіла мяне здрыгануцца; маё мужнасць амаль вычарпалася.
  
  Затым мужчына загаварыў са мной. "Масгрейв?" сказаў ён. Яго голас быў хрыплым і слабым, што мне спатрэбілася імгненне, каб даведацца яго. Гэта быў Холмс. Я адчула, як па маіх шчоках пацяклі слёзы. Я не ведаю, якая эмоцыя была іх прычынай: палёгку, жах, жаль? Ён выглядаў безнадзейна. Мы з ім былі апранутыя так несообразно; відавочна, мы ішлі рознымі шляхамі да аднаго і таго ж праклятага канца.
  
  “ Так, Холмс. Наколькі я разумею, вы былі ў Афганістане. Ён ніколі не даваў мне забыць гэта дурное заяву.
  
  Нас падзяляла ўсяго некалькі ярдаў каменнага полу, але ў паўзмроку я не магла добра разгледзець яго твар. Як бы тое ні было, ён выклікаў у мяне спачуванне, хоць я ведала, што яму падобныя пачуцці ні да чаго. Ён занурыўся ў сваіх ланцугах, час ад часу ціхенька позвякивая імі, спрабуючы ўладкавацца ямчэй. Гэта было немагчыма. Усе гэтыя дзесяцігоддзі праз маё цела ўсё яшчэ скардзіцца на жорсткае абыходжанне, якому яно падвергнулася у Забароненым горадзе Пекіне.
  
  Нас наведвалі толькі еўнухі-ахоўнікі і старажытная згорбленая кітаянка, якая прыносіла нам нашы штодзённыя порцыі вадкага рыбнага супу і рысу. Я правёў бясконцыя гадзіны, марачы пра ежу, пра ўсіх відах ежы, нават аб такіх рэчах, аб якіх я ніколі раней не марыў. Мае думкі аб уцёках былі сканцэнтраваны на велізарных балях, якія я проглочу пасля.
  
  Мы з Холмсам бавілі час, распавядаючы пра цуды і цяжкасцях, якія перажылі падчас нашых асобных паездак у Пекін. Я даведаўся, што Холмс ніколі не забываў ні адной дэталі з тых уражанняў, якія хацеў захаваць. Цяпер ён перабіраў у памяці кожны размова, кожны з такой цяжкасцю здабытую макулінку інфармацыі, але дакладная прырода зламыснага плана Фу Манча ўсё яшчэ не належала ад яго.
  
  Аднойчы я быў уражаны, калі ў нашу камеру ўвайшоў высокі мускулісты араб. “Добрыя спадары, - сказаў ён, - я Алі ас-Салам, слуга доктара Фу Манча. Мой спадар шкадуе аб характары вашага жылля, і я прыношу яго прабачэнні. Ён захаваў вашы жыцця насуперак прамому загаду спадарыні Цзы Сі, маці нашага імператара. Будзьце ўпэўненыя, што доктар Фу Манча прыкладае ўсе намаганні, каб адмяніць вашыя смяротныя прысуды і аднавіць вашу свабоду ".
  
  Мы з Холмсам пераглянуліся. "Мы вам вельмі ўдзячныя," сарданічнай вымавіў ён.
  
  "Раскажы мне пра астатніх", - папрасіў я.
  
  Алі павярнуўся да мяне. “Зараз, містэр Масгрейв, не бойцеся за сваіх партнёраў. Лорду Мэйфилду зручна ў палацы майго гаспадара, ён шмат даведаецца пра кітайскай цывілізацыі і праблемах, якія гэтая краіна перажывае з некаторымі еўрапейскімі дзяржавамі. Ўілард Паўэрс быў заключаны ў турму па прычынах, такім самым з тымі, якія прывялі да вашаму ўласнаму зняволення.
  
  Ланцуга Холмса зазвінелі. "Я баюся пытацца пра дэталі", - сказаў ён. “Лорду Мэйфилду, па вашых словах, "зручна". Хто ведае, можа быць, вы апісалі б наша стан як камфортнае ".
  
  Алі сумна паціснуў плячыма. “Мае добрыя спадары, прабачце мне гэтыя обмолвки. Вы знаходзіце іх непрыемнымі, але я імкнуся толькі пазбегнуць непатрэбнай болю".
  
  Адзіным адказам быў кароткі гаўкаючых смяшок Холмса.
  
  "Яшчэ раз, добрыя спадары, прашу прабачэння", - сказаў Алі. Ён высока падняў факел і паглядзеў на нас абодвух. “Я вярнуся зноў, каб паведаміць вам далейшыя навіны. Тым часам я далажу, што з вамі абодвума усё ў парадку. Ён выйшаў з камеры, і еўнух зачыніў за ім дзверы. Мы зноў пагрузіліся ў цемру. Доўгі час ні я, ні Холмс не прамаўлялі ні слова.
  
  
  
  На наступны дзень — я называю гэта так, таму што разлічваў час у адпаведнасці з прыёмамі ежы два разы на дзень — Холмс паспрабаваў завязаць са старой размова. Я выказаў здагадку, што гэта бескарысная спроба, таму што было малаверагодна, што гэтая иссохшая старая бабуля магла гаварыць па-ангельску, і яшчэ менш верагодна, што яна загаварыла б у прысутнасці аднаго з еўнухаў. "Я б хацеў лепей разгледзець гэты рыс", - сказаў Холмс. “Я ўпэўнены, што ў маёй ежы кішаць разнастайныя паразіты. Я ведаю — я адчуваю іх у сябе ў жываце, яны паўзуць па маім целе. Я патрабую, каб ты прынёс сюды гэты факел!"
  
  Голас Холмса напалохаў мяне. Я зразумеў, як моцна я залежаў ад яго сілы і мудрасці. Калі ён, нарэшце, здаўся жаху нашага зняволення, значыць, я сапраўды быў адзін.
  
  "Ты баішся паказаць мне!" - віскнуў ён з пранізлівым хіхіканнем. Гэта прымусіла мяне здрыгануцца. Пажылая жанчына сказала некалькі слоў па-кітайску стражнику з паходняй. Еўнух падышоў бліжэй, дазволіўшы святле ад каміна ўпасці на міску з рысам ў яе руках. Холмс ўтаропіўся на ежу, затым перавёў погляд на твар жанчыны. "Калі я вывучу ўсю галаваломку?" спытаў ён. Цяпер яго голас гучаў цвёрда, як і заўсёды.
  
  Пажылая жанчына прыкінулася, што не разумее. Яна пододвинула да яе міску з рысам.
  
  "Вы прывялі мяне сюды, каб я разгадаў загадку", - сказаў Холмс. "Пры чым тут турэмная камера?"
  
  Пажылая жанчына выпрямила сваё крохкае цела. Яна здавалася вышэй, мацней, маладзей. "Я павінен верыць, што вы гатовыя", - сказаў Фу Манча. “Мы прыступім да выканання задання неадкладна, калі вы пажадаеце. Мне шкада, што я не магу адпусціць вас, пакуль вы не прадставіце прымальнае рашэнне. Такая воля майго імператара". На самай справе такая была воля спадарыні Цзы Сі. Гісторыя даказала маю правату ў гэтым пытанні: Цзы Сі правілы Кітаем з абсалютнай і бязлітаснай уладай да сваёй смерці пры сумнеўных абставінах у 1908 годзе, на наступны дзень пасля смерці самога імператара.
  
  "Я б аддаў перавагу больш зручную кансультацыю," сказаў Холмс, - але цалкам відавочна, што мае пажаданні не маюць вялікага значэння".
  
  Фу Манча нізка пакланіўся. “ Наадварот, мой англійская сябар, я маю да вас найвялікшая павага. Проста ў гэтым пытанні я бяссільны.
  
  "Я проигнорирую вашу рытарычную хлусня", - сказаў Холмс. "Калі ласка, пачынайце".
  
  Доктар Фу Манча развёў рукамі. “Кітай вымушаны прымаць тавары і паслугі — і прынцыпы — еўрапейскіх і амерыканскіх захопнікаў. Магчыма, нам гэта і не трэба, але мы не можам ад іх схавацца. Як нам выратаваць Кітай ад замежнага ўплыву, ачысціць Кітай і аднавіць чысціню мінулага? Мірныя сродкі пацярпелі няўдачу. Ваш урад нават не ўсведамляе, наколькі яго ненавідзяць ў Пекіне ".
  
  "Мяне вельмі мала цікавіць палітыка", - сказаў Холмс. "У чым ваша праблема?"
  
  "Хто-то ў Забароненым горадзе ў саюзе з гэтымі піратамі", - сказаў Фу Манча.
  
  "Тады мы павінны вырашыць, хто ад гэтага выйграе больш за ўсё", - сказаў Холмс.
  
  "Адзіны прадукт, які выкарыстоўваюць ангельцы і які стаў больш папулярным у Кітаі, - гэта опіум", - сказаў Фу Манча. “Ўдава імператрыца публічна выступае супраць гандлю опіюмам. Аднак, па праўдзе кажучы, яна дазваляе гэтаму квітнець, таму што звычка робіць яе падданых паслухмянымі і імі лягчэй кіраваць. Ёсць прымаўка: 'Пакуль ёсць опіум, рэвалюцыі не будзе'. Тым не менш, я прытрымліваюся думкі, што маньчжурскі прымаўка няправільная і што рэвалюцыя адбудзецца незалежна ад таго, паліць народ опіум або няма. У выпадку звяржэння ўлада пяройдзе да тых, хто знаёмы з патрэбамі кіравання, але каму адмоўлена ў сапраўднай улады пры нашай цяперашняй сістэме ".
  
  "Вы маеце на ўвазе еўнухаў," удакладніў Холмс.
  
  Фу Манча растапырыў свае кастлявыя, падобныя на кіпцюры пальцы. "Гэта магчыма", - сказаў ён. "Я падазраю, што Лі Ань, Вялікі еўнух, так жа добра дасведчаны аб гэтай праблеме, як і я, і што ён будуе свае ўласныя планы".
  
  “ А як наконт прынцаў-імперцаў?
  
  “ Магчыма, хоць і сумнеўна. Імператар, у рэшце рэшт, не сын, а пляменнік ўдавее імператрыцы. Ёсць прынцы, чые дамаганні на трон, як і мае, безумоўна праўдападобныя. Я ўпэўнены, што Цзы Сі з асцярогай ставіцца да прынца Гуну і прынцу Чжуану. Ці Мог адзін з гэтых людзей быць у змове з замежнымі носатыми, каб прыбраць яе? Вялікабрытанія, Прусія і нават Злучаныя Штаты, магчыма, дапамагаюць ўсталяваць у Пекіне больш за сімпатызавалага ім кіраўніка. Хто-то звязаўся з кітайскімі таемнымі таварыствамі "Белы лотас" і "Трыяды" і пачаў перамовы, якія аб'ядналі б іх усіх пад адзіным сцягам ".
  
  Тужлівы звон ланцугоў Холмса чуўся, пакуль ён думаў аб гэтых рэчах. "Чаго вы баіцеся з-за іх?" - спытаў ён.
  
  “Я нічога не баюся, як я ўжо казаў вам раней. Мне трэба ведаць, што адбываецца ў Кітаі і што рабіць, каб вецер пераменаў не застаў мяне знянацку".
  
  "Астатнія, павінна быць, адчуваюць тое ж самае", - сказаў Холмс.
  
  “Медная скрыначка, якую я шукаў, зноў у мяне, і ў ёй змяшчаецца некалькі Нябесных Снягоў, якія могуць дапамагчы вам у вашым сузіранні. Я хацеў бы прапанаваць вам больш спрыяльную абстаноўку, але я удовлетворю вашыя патрэбы і патрэбы містэра Масгрейва, пакуль вы мае госці.
  
  "Я патрабую ад вас абяцанні, што вы таксама будзеце абараняць нашых сяброў", - сказаў Холмс.
  
  Дзіўная пленка пакрывала зялёныя вочы Фу Манча з цяжкімі стагоддзямі. Ён зрабіў воўчыя зубы і сказаў: "Запэўніваю вас, што я надам кожнаму з іх сваё асабістае ўвагу і паклапачуся пра іх так, як кожны патрабуе". Затым мы раптам засталіся адны. Фу Манча і еўнух-ахоўнік сышлі.
  
  "Колькімі рознымі спосабамі ты можаш інтэрпрэтаваць яго апошняе заўвагу?" - Спытаў я свайго сябра.
  
  Холмс сумна паківаў галавой. Не было неабходнасці нічога казаць.
  
  Так Холмс пачаў ужываць какаін, які быў адным з белых парашкоў у латуневай скрыначцы. Ідэнтыфікацыя іншых алкалоідаў да гэтага часу застаецца загадкай для заходняй медыцынскай навукі. Я назіраў, як Холмс ўсё часцей паддаваўся спакусе "Нябесных снягоў" Фу Манча. Яго настрой хутка мянялася, пераходзячы ад напружанай засяроджанасці да дзіўнай апатыі. Я прыпісаў гэтыя змены хімічных рэчываў, але ў рэшце рэшт даведаўся, што перапады настрою былі прычынай, а не следствам яго ўжывання гэтых злучэнняў. Ён звярнуўся да аднаго, каб засяродзіць свае разумовыя здольнасці; ён абраў іншага, каб расслабіцца або прагнаць нуду.
  
  "Вы павінны разумець, што гэтыя рэчывы - яго вялікае зброю", - папярэдзіў я. "Гэта адно з яго сродкаў кантролю над розумамі сваіх ворагаў".
  
  "Я маю намер выкарыстоўваць іх эканомна, на цалкам законных мэтах", - сказаў ён. "Я не збіраюся злоўжываць імі да такой ступені, каб нанесці шкоду свайму цела або розуму".
  
  "Я малюся, каб вы ведалі, калі вы набліжаецеся да гэтай кропцы", - сказаў я. Гэта тая ж самая заклапочанасць, якую шмат гадоў праз выказаў доктар Ватсан, які назіраў, як Холмс труціў сябе какаінам, морфием і опіюмам кожны раз, калі Холмс лічыў, што сітуацыя апраўданая.
  
  Кожны дзень Фу Манча, скінуўшы сваю маскіроўку, прыносіў Холмсу ўсё больш інфармацыі пра шляхты і евнухах, якія былі галоўнымі кандыдатамі ў змове з мэтай звяржэння праўлення мадам Цзы Сі. Холмс задаваў кароткія канкрэтныя пытанні аб кожным чалавеку: якое яго паходжанне? Адчуваў ён сябе годна ўзнагароджаным за свае паслугі ўраду? Належаў ён да аднаго з таемных таварыстваў? Ці былі ў яго якія-небудзь асабістыя рознагалоссі з імператарскай сям'ёй? Фу Манча адказаў на пытанні коратка, але вычарпальна. Гэтыя двое мужчын, магчыма, два самых рухомых розуму, якія я калі-небудзь ведаў, лёгка адкінулі многіх падазраваных. У рэшце рэшт яны сышліся на тым, што вінаватым быў альбо Ань Лі, вялікі еўнух, альбо прынц Гун, вораг Ань Лі і сын імператара Тао Куана.
  
  "Я павінен пагаварыць з абодвума гэтымі людзьмі", - сказаў Холмс. “Магчыма, тады я змагу знайсці рашэнне. У дадзены момант я мяркую, што пагроза зыходзіць ад прынца Кунга, які, магчыма, заручыўся дапамогай Вялікага еўнуха. Ань Лі, які дзейнічае самастойна, магчыма, не зможа знайсці дастатковай падтрымкі за сценамі Забароненага горада. У рэшце рэшт, ён еўнух. Мне здаецца малаверагодным, што еўнух мог стаць кіраўніком Кітая. Ён не атрымаў бы блаславення багатага і магутнага класа мандарынаў, якой бы ні была сіла яго асобы ".
  
  "Тым не менш, містэр Холмс," млява прамовіў Фу Манча, " вы павінны навучыцца ніколі не рабіць папярэдніх высноў без поўных дадзеных. І ўсё ж у прынцыпе я згодны з вашай тэорыяй, і мы паглядзім, пацвердзіць ці яе будучыню. Я паклапачуся аб тым, каб Ань Лі і прынц Гун ў бліжэйшы час наведалі вас. У такіх выпадках я проинструктирую вас аб ролі, якую вы павінны згуляць; гэтых людзей нельга завабліваць ў гэта падзямелле, каб яны размаўлялі з закаваным у ланцугі зняволеным. Таму я прыдумаю прыдатны выдумка ў больш прыемнай абстаноўцы ".
  
  Пасля сыходу Фу Манча Холмс пачаў абмяркоўваць гэтае пытанне са мной. Я запярэчыў, што ў мяне мала падыходных матэрыялаў, але Холмс на самай справе не шукаў майго савета. У яго была звычка разбіраць свае галаваломкі, прамаўляючы ўслых кожны аспект. Я зрабіў назіранне, якое пазней аказалася вельмі важным. "Ты згодны з гэтым монстрам ў жоўтых вопратцы, што пагрозу для ўдавее імператрыцы павінен прадстаўляць альбо Лі Ань, альбо гэты прынц Кун?"
  
  "Няма, зусім няма", - сказаў Холмс. “Я ўхіліўся ад гэтага заявы. Замест гэтага я сказаў Фу Манча, што ў яго спісе магчымых падазраваных гэтыя двое былі адзінымі верагоднымі кандыдатамі".
  
  "Ці магчыма, што сапраўдны вораг - гэта хто-то, каго няма ў спісе Фу Манча?"
  
  “ Цалкам дакладна, Масгрейв. "Холмс ціха засмяяўся. “ Я мяркую, гэта наша адзіная рэальная надзея на выратаванне. Фу Манча не плануе адпускаць нас адсюль жывымі, але калі я змагу знайсці адказ на загадку, я, магчыма, змагу выкарыстоўваць гэта, каб заваяваць нашу свабоду. Калі б яго таемным супернікам быў Ань ці прынц Кун, напэўна Фу Манча ўжо быў бы ўпэўнены ў гэтым. Яго супернік - той, каго ён не падазрае, магчыма, той, каго ён не ў стане западозрыць. Вось чаму ён звярнуўся да мяне за парадай: я старонні чалавек з чужым поглядам на рэчы. Доктар спадзяецца, што я змагу ўбачыць заканамернасць там, дзе ён наогул нічога не бачыць ".
  
  
  
  Некалькі гадзін праз дзверы камеры адчыніліся, і ўвайшоў Алі з паходняй у руках, без суправаджэння еўнухаў-ахоўнікаў. У той час я не палічыў гэта незвычайным. "Добры вечар, добрыя спадары", - сказаў ён.
  
  "Ужо вечар?" спытаў Холмс.
  
  “Я прывёз вам вестку ад вашых суайчыннікаў. містэр Холмс, я ніколі не хлусіў вам, і ўсё ж я падмануў вас. Прыйшоў час праясніць для вас некаторыя важныя пытанні. Я прывёз вестку з брытанскай дыпламатычнай місіі.
  
  “ Амбасада! - Ускрыкнуў Холмс. “ Але, вядома, Фу Манча...
  
  "Я давераны слуга Фу Манча," сказаў Алі, - але я таксама верны слуга эмісараў каралевы Вікторыі ў Пекіне. Я збіраў тут інфармацыю на працягу многіх гадоў. Мяне паслалі, каб сказаць вам, каб вы нічога не баяліся. Па высокім дыпламатычных каналах робяцца інтэнсіўныя намаганні па вашаму вызваленню па ўказе самай ўдавее імператрыцы. Брытанскі легат можа аказаць пэўны ціск. Я павінен сказаць, што спробы ўмяшання з боку лорда Мэйфилда выклікалі немалыя цяжкасці ў абодвух бакоў у гэтых перамовах. Тым не менш, пагадненне павінна быць дасягнута вельмі хутка".
  
  "Элі," сказаў я, "ты подвергаешь сябе рызыцы дзеля нас".
  
  Ён пакланіўся мне. “Я слуга даўганосых, містэр Масгрейв, і як такога мяне ненавідзелі б паўсюль у Пекіне. Мая праца была сакрэтнай, і я павінен прасіць вас выконваць гэта пагадненне. У адваротным выпадку я паплаціўся б жыццём ".
  
  "Вядома, я даю вам слова", - сказаў я.
  
  "У мяне таксама ёсць некаторая надзея даведацца сакрэты Нябесных Снягоў Фу Манча, асабліва старажытны Эліксір Неўміручасці".
  
  "Эліксір неўміручасці", - сказаў Холмс. "Значыць, усходнія геніі таксама растрачваюць свае жыцці ў гэтай марнай пагоні".
  
  Алі паціснуў плячыма. “Фу Манча амаль давёў яго да дасканаласці. Цяжкасць у тым, што старажытныя тэксты апісваюць інгрэдыенты ў вельмі двухсэнсоўных, паэтычных выразах. Фу Манча яшчэ павінен даведацца, што мудрыя старыя мелі на ўвазе пад Кветкай кінавары і Тлушчам з чырвоных камянёў. Трэцяе - гэта мёд, але мёд, атрыманы з нектара пэўнага кветкі. Назва гэтай кветкі нічога не значыць для сучасных навукоўцаў".
  
  Холмс засмяяўся. “Я рады чуць, што учынкаў Фу Манча ёсць рацыянальнае тлумачэнне. Ён усяго толькі уведзены ў зман кітайскі лекар, які верыць, што зможа жыць вечна".
  
  "Магчыма, ён памыляецца, але калі яго эксперыменты ўвянчаюцца поспехам, нашчадак Цзы Сі неўзабаве надзене карону ў Букінгемскім палацы".
  
  
  
  У падзямелле запанавала доўгае маўчанне. "Мы, брытанцы, прымусім Фу Манча пашкадаваць, што ён наогул прыбыў да нашых берагоў", - сказаў нарэшце Холмс.
  
  Алі паківаў галавой. "Будучыня будзе такім, як пажадае Бог". Ён павярнуўся спіной і зноў пакінуў нас у цемры.
  
  Страціў я пасля гэтага свядомасць, спаў я і бачыў сны? Голас доктара Фу Манча разбудзіў мяне. "Ці магу я выказаць здагадку, містэр Холмс," спытаў кітайскі лекар, " што вы блізкія да разгадкі?"
  
  "Вядома, я павінен правесці яшчэ адно або два інтэрв'ю", - сказаў Холмс.
  
  Наш выкрадальнік схіліў галаву, і па яго жэсту двое яго рабоў пачалі аслабляць нашы путы. Фу Манча разам са сваімі жанчынамі-салдатамі і ахоўнікамі-еўнухамі праводзіў нас па каменных прыступках у сваю крэпасць у Палацы Опаловой Месяца. Яго рэзідэнцыя і яе каштоўнае змесціва ніколі не былі западозраны еўнухамі Вялікага Ўнутранага Свету, аднак кожнае прамоўленае там слова было прошептано на вуха Фу Манча. Ён жыў у межах Забароненага горада, таму што лічыў сябе законным імператарам усяго Кітая — і хто мог бы аспрэчыць яго?
  
  Нас сустрэлі, апранулі і накармілі, зладзілі ямчэй і пакінулі ў спакоі. Увайшла маладая жанчына і паведаміла, што прынц Кун прыме нас на працягу гадзіны. "Павінна быць, у свеце ўжо развіднела", - сказаў Холмс дзіўным задуменным тонам.
  
  Неўзабаве пасля гэтага нас правялі ў прысутнасць прынца Кунга, брата былога імператара і міністра фінансаў цяперашняга імператара. Ён быў самым магутным з усіх імперскіх прынцаў. У мінулыя гады ён быў блізкім саюзнікам мадам Цзы Сі, але паміж імі паўстала расколіна. Прынц Гун, апрануты ў жоўтую куртку, подчеркивающую яго непасрэдную сувязь з імператарскай сям'ёй, і лалавы гузік на капелюшы, адзначае яго высокі ранг, змрочна сядзеў у прыёмнай Залы Ціхамірнага Сузірання. Ён жэстам запрасіў нас заняць месца, і быў пададзены чай. Фу Манча сеў побач з Холмсам, каб перакладаць тое, што адбываецца.
  
  Прынц гаварыў коратка. Ён быў шчыра збянтэжаны, чаму гэты замежны джэнтльмен без дыпламатычнага рангу хоча бачыць прынца імперыі. Гаварылася быў яго праўдзівы сэнс: навошта прынцу імперыі хацець бачыць гэтага замежнага джэнтльмена?
  
  Холмс схіліў галаву. “Нават далёка ў Англіі, дзе наша каралева Вікторыя сядзіць, як ангельская малюнак ўдавее імператрыцы Кітая, у нас ёсць людзі, якія намышляюць аддаць накіроўваецца небам руку нашага вялікага правадыра. Прынц Гун, я малюся, каб вы ацанілі мяне як сціплага, але сумленнага і праўдзівага чалавека. Я хацеў бы задаць вам адно пытанне, і ваш адказ, магчыма, дапаможа зрабіць Кітай такой вялікай краінай, якой вы заўсёды хацелі яго бачыць ".
  
  Фу Манча перавёў гэтую гаворка, больш загадкавую, чым усё, што я калі-небудзь чуў ад Холмса за ўвесь час нашага знаёмства.
  
  Загаварыў прынц Кун. Фу Манча проста павярнуўся да Холмсу і сказаў: “Вы можаце задаваць сваё пытанне. Прынц-імператар падумае над адказам".
  
  Холмс зноў пакланіўся. "Прынц Кун," сказаў ён, " у старажытным горадзе ў Еўропе ёсць манастыр. Манахі, якія жывуць у гэтым месцы, - сумленныя, годныя паслядоўнікі Бога. Яны даглядаюць за сваімі садамі і здзяйсняюць набажэнствы, і іх адзіная гонар - дрэва, якое старэйшыя за любога іншага дрэва ў краіне. Яно стаяла яшчэ да таго, як вакол яго пабудавалі манастыр. Гэта цудоўнае дрэва цвіце толькі раз у дзесяць гадоў, і яго кветкі самыя прыгожыя, якія хто-небудзь калі-небудзь бачыў. Ён дае плён толькі раз у сто гадоў, і кажуць, што тым, хто паспрабуе яго, даруецца магчымасць зазірнуць у Рай. І вось аднойчы маланка ўдарыла ў гэта выдатнае дрэва і выклікала пажар у яго шелестящих галінах. Манахі выбеглі з сваіх келляў, устрывожаныя і напалоханыя. Вось мой пытанне, прынц Гун: манахі выратавалі дрэва або яго неверагодныя плён?"
  
  На некалькі доўгіх імгненняў у зале запанавала цішыня. Затым намёк на ўсмешку закрануў асобы прынца Кунга, і ён кіўнуў галавой з відавочным задавальненнем.
  
  Загаварыў Фу Манча. "Ваша аўдыенцыя скончана, прынц Гун вітае вас у Кітаі". Холмс нізка пакланіўся. Прынц яшчэ раз мімалётна усміхнуўся, устаў і з вялікай годнасцю выйшаў з залы.
  
  Я быў збянтэжаны. “ Мілая маленькая гісторыя, Холмс. Дзе вы яе пачулі?
  
  "Я вынайшаў гэта", - адказаў мой сябар. "У мяне было дастаткова часу для спакойных гульняў розуму, пакуль ты з дня ў дзень дарэмна працаваў над тым, каб разарваць свае жалезныя кайданы".
  
  Я насмешліва чмыхнула. "Ты даведаўся што-небудзь з яго адказу?"
  
  Холмс хутка зірнуў на Фу Манча. “ Вядома, я сёе-тое даведаўся. Наколькі, даведаюся заўтра, калі пагавару з Лі Ань, Вялікім еўнухам.
  
  Раніцай прыбыў ганец, які паведаміў, што Фу Манча чакае нас у Палацы Опаловой Месяца. Зялёнавокі злыдзень далучыўся да нас неўзабаве пасля гэтага. "Ваша гутарка з Ань Ці будзе не такой прыемнай, як з прынцам Кунам", - сказаў ён Холмсу.
  
  
  
  "Я прадбачу гэта", - сказаў мой сябар. "І ўсё ж я павінен задаць яму пытанне і паназіраць за яго паводзінамі, калі ён адкажа".
  
  Фу Манча кіўнуў. Ён падаў знак сваім слугам, ўзброенай жанчыне і еўнуху з мячом. Мы сфармавалі працэсію і пакінулі маленькі палац, накіроўваючыся пад шэрым, халодным кітайскім небам да востраканечнай дахах Забароненага горада.
  
  У жылах Ань не было каралеўскай крыві, таму наша інтэрв'ю не павінна было праводзіцца ні ў адным з імператарскіх будынкаў. У нас было прызначанае ўсяго чвэрць гадзіны ў прыёмнай Залы Памяці Славы, штаб-кватэры Лі Ань. Менавіта тут ён складаў распарадак дня для імператара і яго грознай рэгента Цзы Сі
  
  Мы чакалі на шмат хвілін даўжэй прызначанага для нашай гутаркі часу. У пакой уварваўся Лі Ань, выглядаў ўстрывожаным і незадаволеным. Ён коратка і кісла ацаніў ранг Фу Манча, акінуў Холмса і мяне пагардлівым позіркам і апусціўся ў раскошнае крэсла ў выглядзе дракона. Ён нічога не сказаў, але пачакаў, пакуль мой сябар хутка пяройдзе да справы.
  
  “ Майстар Лі Ань, - сказаў Холмс, - імператар - Сын Неба. Але ў той жа час ён з'яўляецца захавальнікам свайго народа, падобна наглядчыку храма, які належыць нябачнаму богу. У пэўным сэнсе храм належыць наглядчыку, паколькі ён абараняе яго і чэрпае ў ім сілу. І ўсё ж яго абавязкі ніколі не памяншаюцца, паколькі, калі ён складзе гэта цяжар, храма неўзабаве больш не будзе. Тады адкуль наглядчык будзе чэрпаць сваю сілу? Якое стан у яго застанецца?"
  
  Ань Ці нахмурыўся. "Доктар Фу Манча прывёз вас у Пекін з заходняга краю свету толькі для таго, каб сказаць гэтую глупства?" раздражнёна спытаў ён.
  
  Холмс усміхнуўся. "Я б задаў вам яшчэ адзін пытанне", - сказаў ён.
  
  "Так, гавары".
  
  “У наглядчыка храма ёсць слуга. Калі наглядчык пакідае храм, якая віна ляжыць на слузе?"
  
  Вочы Лі Ань звузіліся. Ён зразумеў, што недаацаніў Холмса. “ Калі наглядчык пакідае храм, - павольна вымавіў Лі Ань, - ёсць іншыя храмы і іншыя наглядчыкі. Слугу нельга вінаваціць". Ён паказаў, што занадта заняты, каб надаць нам больш часу, таму Фу Манча вывеў нас з Залы Памяці Славы.
  
  "Такім чынам, што вы даведаліся?" - спытаў Фу Манча так спакойна, як быццам будучыню Кітая не залежала ад вынікаў гэтых сустрэч.
  
  "Я павінен правесці яшчэ адно сумоўе", - сказаў Холмс. "Я павінен задаць пытанне ўдавее імператрыцы, а затым я назаву ёй асобу вашага схаванага ворага".
  
  Фу Манча схіліў галаву ў шчырай павазе. "Будзе выканана", - сказаў ён. "Сёння ўвечары мы будзем вячэраць з рэгентам імператара". Калі я пішу гэта ў 1927 годзе, ужо не здаецца дзіўным, што Фу Манча змог паабяцаць аўдыенцыю за вячэрай з мадам Цзы Сі ў такі кароткі тэрмін. Мы прывыклі чакаць падобных рэчаў ад гэтага вар'яцкага генія.
  
  Калі мы былі належным чынам апранутыя і прихорошены, Алі павёў нас у Залу Гарантаванай Гармоніі. Ань Лі, Галоўны еўнух, паказаў нам нашы месцы. Мы пакланіліся, пачакалі, пакуль Цзы Сі і юны імператар сядуць, і вячэру працягнуўся. Ніколі ў жыцці, ні да, ні пасля, я не быў так ашаломлены банкетам.
  
  Некалькі гадзін праз, пасля таго як падалі апошняе страва, Цзы Сі пагаварыў з Фу Манча, які прадставіў Холмса і мяне. Я думаю, што яна адчувала тое ж недавер і пагарду да еўрапейцаў, што і большасць кітайскіх арыстакратаў. Больш таго, я не думаю, што Цзы Сі разумела, чым менавіта Холмс займаўся пры яе двары. Фу Манча не да канца падрыхтаваў яе да разумення таго, што павінна было вось-вось адбыцца.
  
  Холмс ўстаў і павярнуўся тварам да ўдавее імператрыцы, затым зрабіў патройны паклон яе пляменніку. "Мне сказалі, што ў вас ёсць таемны вораг пры двары", - сказаў ён. “Я веру, што змагу раскрыць крыніцу гэтай нелаяльнасці, задаўшы усяго адзін пытанне. Калі гэта так, я скажу табе, хто твой здраднік. Тады я папрашу, каб мне і маім сябрам дазволілі шчасна вярнуцца па дамах.
  
  Фу Манча зрабіў паўзу і паглядзеў на Холмса. Ўдава імператрыца што-то сказала, што, магчыма, запатрабаваўшы, каб Фу Манча пераклаў словы Холмса. Фу Манча казаў некалькі імгненняў. Цзы Сі адказаў. "Ёй цікава пачуць вашыя думкі", - сказаў Фу Манча.
  
  Холмс павярнуўся і пакланіўся ўдавее імператрыцы. “Кароль, які пабудаваў велізарны палац, не стане разбураць яго з-за таго, што працоўны пашкодзіў чарапіцу на даху. Ён можа звольніць рабочага, але тады ён павінен наняць іншага на месца першага. Хто сказаў, што другі працоўны не можа прычыніць больш шкоды, чым першы? І ўсё ж, ці правільна, што кароль ўзбіраецца на дах і сам чыніць шкоду?"
  
  Цзы Сі не адказаў. Замест гэтага Ань Ці стаў тварам да Холмсу і загаварыў, а Флу маньчжур перавёў. "У цара шмат слуг", - сказаў еўнух. “Ён можа загадаць любому з слуг папрацаваць на даху. У добра кіраванай каралеўстве кароль нават не даведаецца пра гэта. Доўг яго камергера - займацца такімі трывіяльнымі рэчамі. Чаму ты турбуеш Сына Неба падобнымі глупствамі? Так ты раздражаешь сваю ўласную каралеву? Вы, еўрапейцы, павінны засвоіць, што нам не падабаюцца вашы загадкі.
  
  Цзы Сі сказаў некалькі слоў. "Яна кажа, што ты ў дзесяць тысяч разоў мудрэй яе Галоўнага еўнуха", - сказаў Фу Манча. “Яна папярэджвае цябе, што ты павінен загаварыць зноў, і што ад тваіх слоў залежыць, ці будзеш ты жыць ці памрэш. Гэта так проста".
  
  Холмс дазволіў сабе кароткую ўсмешку. “ Значыць, я ўсё-такі мае рацыю. Калі ласка, паведаміце вялікай лэдзі, што здраднік знаходзіцца з намі ў гэтым пакоі. Гэта яна сама, ўдава імператрыца Цзы Сі, заключае здзелкі як з заходнімі дзяржавамі, так і з таемнымі таварыствамі. Яна задумвае звяржэнне сваёй уласнай дынастыі."
  
  Я ўтаропіўся на Холмса. Алі нічога не сказаў. Я думаю, што нават Фу Манча быў крыху ашаломлены. Ён павярнуўся да памосту і загаварыў. Калі да яго дайшоў сэнс слоў Фу Манча, паднялася страшная мітусня. Твар Вялікага еўнуха стала чырвоным, як віно, і ён пачаў крычаць жахлівым, высокім голасам, які не быў ні ў мужчынскім, ні жаночым. Стражнікі прысунуліся бліжэй. Атмасфера ў зале была халоднай і забойнай.
  
  Алі нахіліўся наперад, устаўшы паміж Холмсам і мной. "Фу Манча не перавёў вашыя словы", - сказаў ён ціхім голасам. “Ён сказаў ёй, што Ань Ці быў яе здраднікам. Ўдава імператрыца прыме гэта. Гэта ўратуе і яе, і маладога імператара. Ань Ці памрэ. Лёс самога Кітая ў дадзены момант нікога не хвалюе, добрыя спадары.
  
  Фу Манча павярнуўся і кінуў на Алі люты погляд. Ён паказаў доўгай, худой рукой і крыкнуў некалькі слоў. Мангольскія стражнікі паспяшаліся да нас.
  
  "Ён асудзіў мяне, добрыя спадары", - адважна сказаў Алі. "Я—" Манголы заламалі Алі рукі за спіну і хутка вывелі яго з пакоя. Мы болей ніколі не бачылі гэтага добрага чалавека.
  
  "Ён быў шпіёнам брытаніі", - сказаў Фу Манча ў якасці нядбайнага тлумачэнні. “Без сумневу, вы былі добра дасведчаныя аб гэтым. Аднак Ань Ці, нікчэмны сабака, таксама будзе выдалены, і я выкарыстоўваю свой уплыў на Цзы Сі, каб аднавіць гэтую нацыю. Мая ўлада ў Кітаі цяпер амаль абсалютная ".
  
  Той ноччу я праваліўся ў змучаны сон, занепакоены жахлівымі снамі аб катаваннях. Я прачнуўся ў цемры, чыя-то рука прыкрывала мне рот. "Супакойся", - прашаптаў нізкі голас мне на вуха. Я адчуў палёгку, убачыўшы Ўілард Паўэрса і лорда Мэйфилда, якіх я лічыў мёртвымі.
  
  
  
  "Мы павінны дзейнічаць хутка", - сказаў Пауэрс. “Брытанская тэрытарыяльная армія атакуе дом Фу Манча. Усё ў беспарадку, і гэта можа быць нашым адзіным шанцам выратавацца. Калі мы будзем чакаць занадта доўга, нас могуць адрэзаць.
  
  "Тады хадзем", - сказаў Холмс. "Кітай мяне больш не прыцягвае".
  
  Лорд Мэйфилд здаваўся сумным і одурманенным. На яго небритом твары гуляла дурная полуулыбка, і ён, здавалася, не слухаў нашу дыскусію. "Я думаю, мы моцна памыляліся наконт опіуму", - сказаў ён. "У сваім родзе гэта даволі прыемна, ці не так?" Мы ўсе павярнуліся, каб паглядзець на яго, але ніхто не сказаў ні слова.
  
  Пауэрс паглядзеў на мяне. "Ад Мэйфилда не будзе толку, калі справа дойдзе да бойкі", - сказаў малады амерыканец. "Горш, чым бескарысна, таму што хто-то павінен будзе пераканацца, што яго не заб'юць".
  
  Я пачуў стрэлы і крыкі. Калі мы выслізнулі з пакоя, то ўбачылі спяшаюцца паўсюль рабоў і жанчын-салдат. У доме панаваў поўны разгром. Крэслы і канапы былі раскіданыя, зламаныя і расколатыя ў трэскі; габелены былі сарваныя са сцен; нефрытавыя скульптуры і фарфоравыя вазы валяліся разбітымі на знявечаным падлозе. Паўсюль была разбрызгана кроў, паветра напоўнілася густым дымам.
  
  Звонку, пад халоднымі зімовымі зоркамі, бушавала бітва. Раскаты грому раскалолі паветра, як быццам месяц выбухнула над нашымі галовамі. Я пачуў мноства ружэйных стрэлаў і крыкі мужчын і жанчын. З самай глыбокай цені данёсся голас доктара Фу Манча. "Я яшчэ раз дзякую вас", - сказаў ён. “ Ты даў мне ключ да майго лёсу. Цяпер я буду правіць усім Кітаем, а затым і ўсімі народамі на ўсход ад Суэца. Праз некалькі кароткіх гадоў я буду...
  
  Лорд Мэйфилд хіхікнуў. "Я абяцаю вам, - сказаў ён невыразна, - што мы, англічане, пазбавімся ад вас і вашых хуліганаў яшчэ да таго, як истечут гэтыя некалькі кароткіх гадоў". Фу Манча працягнуў доўгую костлявую руку да горла Мэйфилда. На некалькі секунд ўсё сціхла, а затым упаўнаважаны каралевы выдаў адзіны, працяглы, хрыплы ўздых. Так лорд Мэйфилд выпусьціў свой апошні ўздых.
  
  Ён быў збіты з панталыку і уведзеных у зман старым, назойлівым і нерашучым, але ён быў сумленным і адданым і гатовы служыць сваёй каханай каралеве пры любых абставінах. Ён заслугоўваў лепшага канца, і я пяцьдзесят гадоў несла хваравіты цяжар віны. Яго дзеці і ўнукі павінны ведаць, якім выдатным і адважным чалавекам ён быў, таму што ён так і не атрымаў той даніны, якую сапраўды заслужыў.
  
  
  
  Твар Фу Манча ператварылася ў маску нянавісці і лютасці. “Містэр Холмс, - сказаў ён, - вы, павінна быць, палічылі мяне дурнем, які сцвярджае, што ўдава імператрыца задумвае ўласную гібель! Не, не мадам Цзы Сі з'яўляецца таямніцай здрадніцай. Гэта змова моцных свету гэтага, саюз прынца Гуна і Вялікага еўнуха. Ні адзін з іх не змог бы дамагчыся поспеху ў адзіночку. Разам яны думаюць, што змогуць рэфармаваць дынастыю ".
  
  “Калі гэта тое, што вы хочаце верыць, - сумна сказаў Холмс, “ то хай будзе так. Я не буду з вамі сварыцца".
  
  Фу Манча не супакоіўся. “Ты заслугоўваеш смерці разам з астатнімі. Хай будзе так". Аднак, перш чым ён паспеў што-небудзь зрабіць, яго перапыніў грукат винтовочной чарзе. Ён прамармытаў што-то па-кітайску, павярнуўся і пабег назад да падпаленым сценах сваёй рэзідэнцыі.
  
  "Прынц Кун прывёў ангельцаў", - сказаў Ўілард Пауэрс.
  
  Мы паспяшаліся ўслед за Фу Манча па тунэлі, які вёў у Забаронены горад. Пачуўся яшчэ адзін гіганцкі выбух, кіпячы, бушуючы аранжавы шар полымя і дыму, які прагрымеў у падземным калідоры. Столь абрынуўся вакол нас. Мы ўбачылі Фу Манча, пахаванага пад абломкамі, але Пауэрс, Холмс і я засталіся цэлыя. Наш шлях быў заблякаваны, і нам прыйшлося павярнуць назад тым жа шляхам, якім мы прыйшлі.
  
  Мы выйшлі з разбуранага маёнтка Фу Манча і выявілі, што поле бітвы ў руках салдат імператара. Прынц Кун і брытанская каралеўская марская пяхота перамаглі спанталычаных паслугачоў доктара, якія хутка здаліся, калі стала ясна, што сам майстар нарэшце-то сустрэў свой канец у жорсткім катаклізмы.
  
  Нас сустрэлі перапалоханы брытанскі дыпламат, некалькі кітайскіх перакладчыкаў і памочнікаў, некалькі імператарскіх гвардзейцаў і сам прынц Кун.
  
  "Доктара Фу Манча больш няма", - сказаў Холмс. "Ён палічыў за лепшае смерць, чым быць схопленым".
  
  Калі інфармацыя была перакладзеная, прынц Кун коратка кіўнуў, хоць выраз яго твару не змянілася. “Нашы брытанскія госці аказалі нам вялікую паслугу, “ сказаў ён, - за якую нам нялёгка будзе адплаціць. Мы ў даўгу перад містэрам Холмсам і яго калегамі і выслухаем прапановы брытанскай дыпламатычнай місіі з цярпеннем і непредвзятостью".
  
  Дзякуючы прынцу Кунгу і ўплыву брытанскага амбасадара, мы неўзабаве апынуліся ў каютах на борце ангельскага карабля, які накіроўваўся ў Лондан. Ніхто з нас не хацеў затрымлівацца ў Пекіне. Нас адарвалі ад нашай спакойнага жыцця, і мы горача жадалі вярнуцца да нашых сем'яў і сябрам, да нашым уласным заняткаў і інтарэсам.
  
  
  
  Кітай зімой - маркотнае, маркотнае, бясколернае месца, і толькі лакаваныя палацы Забароненага горада ствараюць намёкі на жыццё і цяпло. Тым не менш, мы ўбачылі цалкам дастаткова Вялікага Ўнутры, у Вонкавым Горадзе, ва ўсім Пекіне. Нам хацелася, каб гэтай ракой Тэмза была, каб палымяны аблокі, якія пагражаюць снегападам, нядаўна прайшлі над англійскімі вересковыми пусткамі, а не над бязмежнай мангольскай пустыняй. Мне адчайна хацелася ўбачыць ангельскія кветкі і пачуць ангельскіх птушак, паесці ангельскай ежы і паслухаць смех гуляючых ангельскіх дзяцей.
  
  Магчыма, Уотсан быў крыху мае рацыю, калі пісаў пра мяне, што я валодаў млявымі і вытанчанымі манерамі і што на самай справе я не быў схільны да прыгод. Я мяркую, што гэта не так, але я быў сыты па горла прыгодамі, больш, чым большасць мужчын калі-небудзь марылі, і я сцвярджаю, што добра пра сябе адгукаўся. Маё жаданне вярнуцца дадому было выклікана не высільваннем майго духу, а натуральнай патрэбай вандроўніка асвяжыцца ў знаёмай абстаноўцы.
  
  Такім чынам, неўзабаве пасля Каляд мы адплылі з Цяньцзіня, накіроўваючыся дадому. Калі пачалося наша супрацоўніцтва, Холмс быў дзёрзкім маладым чалавекам. Вопыт, атрыманы ў Кітаі, зрабіў яго спелым і навучыў большага, чым ён даведаўся за ўсе гады вучобы ў школе. Калі ўсходняе ўзбярэжжа Кітая знікла за кармой, Шэрлак Холмс стаў шмат у чым тым геніем, якога апісаў доктар Джон Х. Ватсан. Мне выпаў гонар назіраць і дакументаваць гэта ператварэнне.
  
  У эпізодзе з латунным скрыняй ёсць адзін незвычайны аспект, які неабходна зафіксаваць, хоць гэта адбылося толькі праз шмат гадоў пасля падзей, апісаных у гэтых мемуарах. Я атрымаў ліст ад Шэрлака Хоумса ў 1908 годзе, праз трыццаць тры гады пасля пекінскага справы і прыкладна праз пяць гадоў пасля апошняга з'яўлення аднаго з апавяданняў доктара Ватсана ў папулярнай прэсе. Холмс прыклаў ліст, які ён атрымаў з Кітая. Я прыводжу тут і яго запіску, і іншую.
  
  
  Мой дарагі Масгрейв.
  
  Я прыношу прабачэнні за доўгую затрымку з адказам на ваш апошні ліст. У мяне было некалькі цікавых загадак, якія зацікавілі мяне, але нічога асабліва важнага і нічога такога, што мой паважаны біёграф палічыў бы патрэбным ўвекавечыць у сваіх часопісных артыкулах. Адзінае падзея, пра які варта згадаць — і сапраўды, асноўная прычына для гэтага лісты — гэта прыкладзенае паведамленне.
  
  Я атрымаў яго толькі сёння. Я спадзяюся, што вы знойдзеце яго такім жа займальным, як і я, і што жудасныя наступствы не застануцца для вас незаўважанымі. У дадзены момант я не ўпэўнены, як мне на гэта рэагаваць. Я знаходжуся ў незнаёмым стане адчаю.
  
  Ваш, як заўсёды,
  Шэрлак Холмс
  
  
  Ліст з Кітая было напісана акуратным і выразным почыркам, дзіўна вуглаватым, але не зусім непрыемным. Прызнаюся, дрыжыкі агіды ахапіла мяне, калі я зірнуў на подпіс: гэта было, вядома, ад доктара Фу Манча — монстар быў жывы! Ён быў жывы ўсе гэтыя гады. У рэшце рэшт, ён збег і выкарыстаў мінулыя дзесяцігоддзі, каб аднавіць сваю ганебную таемную усходнюю імперыю. Тут я цытую яго апошняе пасланне Шэрлаку Холмсу.
  
  
  Містэр Холмс:
  
  Прайшло шмат гадоў з тых часоў, як мы размаўлялі ў апошні раз, і за гэты час я зразумеў, што паступіў з вамі вельмі несправядліва. Я павінен вам свайго роду кампенсацыю, калі не прабачэнні. Для мяне незвычайна знаходзіцца ў такім становішчы, і я баюся, што, магчыма, я неискушен у практыцы прызнання памылак.
  
  Не так даўно ўдава імператрыца памерла пры некалькі сумніўных абставінах. Пасля яе смерці высветлілася, што вашыя развагі адносна яе незаконнай і здрадлівай дзейнасці былі цалкам правільнымі, а мая версія падзей цалкам памылковай. Гэта сапраўды быў Цзы Сі, які справакаваў узнікненне таемных таварыстваў, тых, якія аб'ядналіся, каб ажыццявіць тое, што вы, ангельцы. называецца Баксёрскім паўстаннем.
  
  Мы падзяляем адказнасць за гэта паўстанне, вы і я, паколькі ў нас былі сілы прадухіліць яго, але мы нічога не зрабілі. Я прызнаю сваю слепату і сваю памылку. Калі б я паслухаў вас, я быў бы пазбаўлены ад многіх гадоў барацьбы. Я заплаціў за тую грубую памылку майго юнага "я", і я абяцаю вам і ўсяму свету, што падобнае больш ніколі не паўторыцца.
  
  Я пасылаю вам сее-што, каб пазбавіць свой розум ад пачуцця доўгу перад вамі. Гэта формула Эліксіра Неўміручасці, аднаго з Нябесных Снягоў. Я дамогся вялікіх поспехаў у расшыфроўцы старажытных тэкстаў, і я ўключаю ўсе дадзеныя, якія адносяцца да неадназначнай тэрміналогіі, якая выкарыстоўваецца маімі продкамі, нават тыя, якія выцякаюць з маіх нядаўніх лабараторных поспехаў. Толькі ты і я ва ўсім свеце падзяляем гэта веданне. Я не зайздрошчу табе за гэта, ты адзіны чалавек, які калі-небудзь ўражваў мяне дысцыплінай і цэласнасцю свайго інтэлекту.
  
  Не хапае толькі аднаго фрагмента інфармацыі, выяўленне якога зрабіла б эліксір завершаным: у старажытных тэкстах гаворыцца аб адмысловым выглядзе мёду, приготовляемого пчоламі з нектара кветкі ХО КУО. Я не ведаю, што маецца на ўвазе пад ХО КУО. Гэтыя словы азначаюць толькі "бледная птушка", і ні адзін з каментароў старажытнасці не пралівае далейшага святла на гэтае пытанне. Я пачаў старанна прадуманую кампанію па зборы мёду, прыгатаванага з усіх відаў кветак, якія растуць у Кітаі, і відаў, якія, магчыма, былі завезеныя даследчыкамі і гандлярамі. Я лічу, што гэты праект апраўдвае такія намаганні. Аднак, магчыма, вам пашанцуе больш, чым мне
  
  Доктар Фу Манча
  
  
  Шэсць гадоў праз, у 1914 годзе, Холмс і Ватсан прынялі выклік, які Ватсан апісаў у “Сваім апошнім паклоне", апошнім прыгодзе Шэрлака Флолмса. У гэтай гісторыі мы чытаем наступны цікавы абмен рэплікамі:
  
  
  
  
  
  “ Але вы выйшлі на пенсію, Холмс. Мы чулі, што вы вялі жыццё пустэльніка сярод сваіх пчол і кніг на маленькай ферме ў Саўт-Даунсе.
  
  “ Цалкам дакладна, Ватсан. Вось плод майго гультайства, найвялікшы твор маіх апошніх гадоў! Ён узяў са стала тым і прачытаў цалкам назва: Практычнае кіраўніцтва па пчалярстве з некаторымі назіраннямі па нагоды сегрэгацыі маткі
  
  
  
  
  
  Гэта павінна адказаць на часта задаюць пытанне: "Чаму Холмс сышоў на пенсію ў гэтак юным узросце?" Улічваючы кітайскую формулу, у якой расшыфраваныя ўсе невядомыя колькасці, акрамя аднаго, Холмс знік, каб знайсці патрэбны інгрэдыент. Дамогся ён поспеху? Я ўжо згадваў, што даведаўся пра яго смерці з ліста выпускнікоў універсітэта, але гэта апавяшчэнне магло быць ілжывым і ўводзіць у зман. У рэшце рэшт, свет ужо аднойчы быў апавешчаны аб немінучай смерці Шэрлака Холмса. Доктар Фу Манча вяртаўся зноў і зноў на працягу гэтага стагоддзя, каб панасіць сілы цывілізацыі і парадку. Магчыма, яго стары супернік — мой сябар Шэрлак Холмс — усё яшчэ жывы, каб абараніць спячы свет ад страшных пагроз, аб якіх мы нават не марым. Мой стары таварыш, магчыма, назірае за намі, нават сёння, нябачны анёл-ахоўнік, які абараняе нас, калі мы слепа ідзем па жыцці. Я аддаю перавагу думаць, што гэта праўда, як бы ірацыянальна гэта ні гучала. Я аддаю перавагу верыць у Шэрлака Холмса.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ДЖАЙЛС ЛЕСТРЕЙД, ВІЛЬГЕЛЬМ ГОТТСРАЙХ, СИГИЗМОНД ФОН ОРМШТЕЙН, БЕВИС СТЭМФАРД, АРТУР КОНАН ДОЙЛ, доктар медыцынскіх навук, ДЖЭЙМС МОРЦІМЕР, доктар медыцынскіх навук.
  
  "У мяне заўсёды было ў звычцы не хаваць ні адзін з сваіх метадаў ні ад майго сябра Ватсана, ні ад каго-небудзь, хто мог бы праявіць да іх разумны цікавасць".
  
  — "Збраяносец Рейгейта"
  
  
  
  
  аўтар К. Д. ЮИНГ
  
  
  
  
  
  А астатнія ...
  
  Перапынак у Дзённых Занятках
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Адной з ахвяраў Моцнага ўрагану 1907 года, які нанёс значны ўрон большай частцы Лондана, асабліва ў раёне старых прыстаняў ўздоўж ўнутранай лукавіны Тэмзы, стаў поўны наклад вераснёўскага нумара "Ілюстраванага штомесячніка Хогайна" за 07 верасня................ "Ілюстраваны ежемесячник Хогайна". Друкарня, якая знаходзілася на Лоўэры-Тэмз-стрыт, недалёка ад Таўэра, саслізнула з таго, што аказалася старажытным пірса, у Тэмзу, дзе яна распалася, і яе абломкі патрапілі ў Паўночнае мора.
  
  Часопіс пратрымаўся яшчэ некалькі гадоў, перш чым аб'яднацца з часопісам "Пиквик", толькі для таго, каб цалкам спыніць публікацыю з-за недахопу паперы падчас Першай сусветнай вайны. Але за выпуск 07 верасня, які, як лічылася, утрымліваў рэзкае абвінавачванне Джорджа Бернарда Шоў ва ўсіх сучасных драматургиях, акрамя яго ўласнай; мемуары Э. В. Хорнунга пад назвай "Мой швагер, доктар"; і артыкул пад назвай "Дырыжабль — ці гатовы дырыжабль графа Цэпеліна да прыёму пасажыраў?" здавалася, ён быў страчаны назаўсёды.
  
  І вось у ліпені 1952 года, у адзін з такіх цудоўных момантаў азарэння, Кантынентальнае агенцтва расследаванняў і абароны, брытанскае аддзяленне Кантынентальнага дэтэктыўнага агенцтва Злучаных Штатаў, адкрыла свае новыя офісы ў былым будынку Hogbine Building на Феттер-лейн, недалёка ад Фліт-стрыт. Назва "Хогбайн-білдынг" усё яшчэ было выразана на шэрай каменнай пліце над ўваходных дзвярыма, хоць ніхто на мілю ў любым кірунку не ведаў, кім быў Хогбайн, чым ён займаўся і навошта яму спатрэбілася будынак, у якім ён гэта рабіў. Ў працэсе зносу сцены, каб ператварыць два офіса ў адну вялікую картатэку - дэтэктыўнае агенцтва збірае акры тэчак, — быў знойдзены доўгі закалочанага шафа. У ім былі мадэль Эйфелевай вежы; набор фатаграфій у пераплёце, на якіх была намаляваная даволі пышнотелая маладая жанчына, расхаживающая ў сваім камзоле з надпісам "У будуары Мілэдзі", оттиснутая сусальным золатам на вокладцы; скрынка раздрукаваных бланкаў з адмовамі; серыя французскіх паштовак з выявай Эйфелевай вежы на розных стадыях будаўніцтва; праграмная кніга для вытворчасці Люсія у "Друры-Лейн"; і поўнае прашытай доказ наяўнасці зніклага вераснёўскага нумара за 07 год.
  
  Адной з артыкулаў у the lost issue, аб існаванні якой з часам было цалкам забыта, была штомесячная публікацыя з серыі пад назвай "Якім яны яго ведалі" (або, вядома, "Яе", калі гаворка ішла пра жанчыну). Сярод знакамітых персанажаў на працягу многіх гадоў былі Чарльз Дыкенс, Гюстаў Доры, Элеанора Дузе, У. С. Гілберт і Артур Саліван (у пары, што раздражняла іх абодвух), Джэймс Макнамі Уістлер і папа Леў XIII. Месяцам раней гаворка ішла аб Бенджамине Дызраэлі, а месяцам пазней - аб самой каралеве Вікторыі. Тэмай вераснёўскага нумара за 07 верасня быў чалавек, агульнапрызнаны найвялікшы дэтэктыў-кансультант дзевятнаццатага стагоддзя.
  
  Агенцтва Continental, якое з гонарам лічыў сябе найвялікшым кансалтынгавым дэтэктыўным агенцтвам дваццатага стагоддзя, адправіла адпаведныя старонкі назад у сваю штаб-кватэру ў Флэтайрон Білдынг ў Нью-Ёрку, дзе яны былі ўстаўленыя ў рамкі і развешаныя на сценах калідора, які вядзе ў кабінет генеральнага дырэктара. Там яны заставаліся амаль паўстагоддзя, іх значэнне было яшчэ больш забыта, пакуль выпадкова, у кастрычніку 2001 года, малады рэдактар у St. Прэса Марціна выпадкова натыкнулася на іх, калі яны чакалі ў калідоры шанцу пераканаць "Папа" Гара, які сыходзіў з пасады генеральнага мэнэджара пасля сарака чатырох гадоў працы ў Continental, што адной цікавай жыцця недастаткова для стварэння мемуараў-бэстсэлераў — яшчэ трэба ўмець пісаць ангельскія прапановы і нават абзацы.
  
  "Вы маглі б падумаць аб выкарыстанні прывіда", - сказаў Pop рэдактар the St. Martin's Кіт Кала. "А што вы ведаеце пра тых часопісных старонках, якія вісяць у калідоры?"
  
  "Дарэчы, пра зданяў," ажывіўся святы Айцец. “ Я расказваў табе пра тое часу ў Огаллале, штат Небраска ...
  
  У рэшце рэшт Кале ўдалося пераканаць офіс-мэнэджэра Continental дазволіць яму зняць гэтыя старонкі і зрабіць з іх фотакопіі. Пасля ладнага колькасці даследаванняў, якія ўключалі паездку ў Лондан і яшчэ адно — у Амстэрдам, — пра тое, як мы пакутуем з-за нашага мастацтва, - атрымалася ўсталяваць гісторыю і паходжанне гэтых старонак. Мы друкуем іх тут упершыню, мяркуючы, што аўтарскае права на іх даўно скончыўся і што ўсе праваўладальнікі, павінна быць, даўно памерлі. Калі мы памыляемся ў гэтым і калі законныя спадчыннікі памочніка начальніка Скотленд-Ярда Джайлз Лестрейда, доктара Бевис Стэмфард або любы іншы аўтар гэтых старонак успамінаў звяжацца з аддзелам правоў і дазволаў St. Martin's Press, яны будуць ведаць, як з вамі паступіць.
  
  
  
  З ілюстраванага штомесячніка Хогбайна за верасень 1907 года:
  
  
  ТАКІМ , ЯКІМ ЯНЫ ЯГО ВЕДАЛІ
  
  У ГЭТЫМ МЕСЯЦЫ — ШЭРЛАК ХОЛМС
  
  
  У гэтым месяцы ў нас ёсць вялікае задавальненне для нашых чытачоў: рэдкі погляд на аднаго з самых знакамітых брытанскіх сышчыкаў ад некаторых з тых, хто добра ведаў яго ў той перыяд, калі ён быў вядучым неафіцыйным дэтэктывам Англіі — няма, свету. З тых часоў, як містэр Холмс пайшоў на сваю ферму ў Сасэксе і адмаўляецца даваць інтэрв'ю, ён знік з поля зроку грамадскасці, але па-ранейшаму займае бачнае месца ў грамадскім уяўленні. Мы думаем, што нашы чытачы будуць зачараваныя і, магчыма, просветлены гэтымі кароткімі ўспамінамі чалавека, які, дзякуючы доктару Босвеллианские намаганні Джона Ўотсана былі так жа добра вядомыя ў сучасным англамоўным свеце, як Элеанора Дузе, Бенджамін Дызраэлі, Сесіл Родс, які Сядзіць Бык або госпада Дж. Гілберт і Саліван.
  
  Як звычайна, мы дазволім нашым запрошаным аўтарам казаць самім за сябе і нагадваем нашым чытачам, што меркаванні аўтараў з'яўляюцца іх уласнымі, неотредактированными (за выключэннем арфаграфіі, граматыкі і пунктуацыі, дзе гэта неабходна), і мы ў Hogbine's Illustrated Monthly не зрабілі нічога, каб заахвоціць іх згаджацца ці не згаджацца з вядомай запісам. Такім чынам, выцягніце ногі перад сагравальным марскім вуглём камінам і прыгатуйцеся да добрага чытання, паколькі мы з сапраўдным задавальненнем пачынаем:
  
  
  Памочнік начальніка Джайлс Лестрейд,
  Аддзел крымінальных расследаванняў Скотленд-Ярда (у адстаўцы)
  
  
  Па яго ўласных словах:
  
  Ведаў я Шэрлака Холмса? Што за пытанне! Што за жарт! Гэты чалавек быў пастаяннай стрэмкай ў баку Скотленд-Ярда, шкоднікам і прыкрай перашкодай з таго дня, як ён адкрыў краму на Бэйкер-стрыт, 221Б, і да таго дня, як сышоў на пенсію. І я б ніколькі не здзівіўся, калі б ён працягваў час ад часу з'яўляцца, каб дапякаць Скотленд-Ярду справамі, з якімі Аддзел крымінальных расследаванняў выдатна спраўляўся і без яго хваленай "дапамогі".
  
  Не зразумейце мяне няправільна, містэр Холмс мне сапраўды падабаўся, настолькі, наколькі гэты невыносны педант дазволіў бы сабе падабацца. Гэта я магу сказаць вам дакладна, больш, чым многія мае калегі з Скотленд-Ярда. Грегсон чырванеў да вушэй кожны раз, калі згадвалася імя Холмса. Станоўчым момантам было тое, што ён дапамог нам з адным або двума з нашых найбольш невыразных спраў. Яго спецыяльнасцю — можна сказаць, яго "моцнай бокам" — былі праблемы такога роду, якія нялёгка вырашаліся звычайнай паліцэйскай працай. Аб, у рэшце рэшт, мы б раскрылі гэтыя справы. Але мы былі звязаны руцінай і правіламі, як гэта неабходна ў любой арганізаванай групе людзей, у той час як фрылансер накшталт Холмса ішоў сваім шляхам і часта быў здольны беспамылкова знайсці рашэнне. З іншага боку, нам з крымінальнага вышуку зноў прыйшлося шукаць доказы, якія маглі б быць прадстаўлены ў судзе. Усё, што Холмсу трэба было зрабіць, гэта обвиняюще ткнуць пальцам, вымавіць сваім высокім, пісклявым, раздражняльным голасам: "Вось ваш злачынец, Лестрейд", - і ён скончыў з гэтым, падаўшы нам сабраць разам, калі зможам, дэталі, якія сапраўды дапамаглі б раскрыць справу.
  
  Чытач можа здзівіцца, даведаўшыся, што Холмс раскрываў не ўсе справы, за якія браўся, хоць па запісах яго памочніка і кампаньёна доктара Ватсана гэтага ніколі не скажаш. Часта, і гэта можа стаць яшчэ большым сюрпрызам, пасля таго як Холмс адмаўляўся ад расследавання, нам у Скотленд-Ярдзе з дапамогай нашых зацятых, як ён сказаў бы, пазбаўленых ўяўлення метадаў ўдавалася знайсці рашэнне. І калі я кажу, што ён адмовіўся ад расследавання, я не маю на ўвазе, што ён развёў рукамі і прызнаў, што быў збіты з панталыку. О, няма. Не Холмс. Гэта было б больш падобна на: “Ну, цяпер, калі я паказаў вам правільны кірунак, Лестрейд, я пайду. Мне трэба пракансультавацца з каралём Нарвегіі па справе надзвычайнай дзяржаўнай важнасці, хіба ты не ведаеш?
  
  Калі б вы спыталі мяне, я б сказаў, што найвялікшым дарам Холмса была яго здольнасць рабіць заявы, якія гучалі так, як быццам ён ведаў, што робіць, незалежна ад таго, рабіў ён гэта або няма. Нават калі ў яго не было ні найменшага падання ў "блакітны месяца" пра тое, што на самой справе адбылося ў дадзеным выпадку, не больш, чым у нас, бедных копаў, ён ніколі не было цяжка што-небудзь сказаць, і гэта заўсёды гучала так, быццам ён ведаў што-тое, чаго не ведалі мы.
  
  Давайце возьмем выпадак, які я збіраюся назваць "Справай кормнае плутократа", калі я апублікую першы том сваіх мемуараў — Лестрейд з Ярда, як я планую яго назваць - прыкладна праз год.
  
  Уодлингтон Скитербиггинс (вымаўляецца "Уиггинс"), банкір, быў знойдзены мёртвым у гасцінай свайго дома на Фортынбрас-Корт недалёка ад набярэжнай. Мажны мужчына — няма, шчыра кажучы, ён ужо некаторы час быў дородным і набліжаўся да атлусцення, — з бакенбардамі, як у барановай адбіўной, ён быў апрануты ў сіне-бела-залатую стракатую вопратку. Ён ляжаў гратэскавай грудай на падлозе, і меч, вядомы як фехтовальная шабля, пронзал яго шыю з боку ў бок. Да яго шыі было прымацавана нешта накшталт невялікага драўлянага стрыжня, і, праходзячы праз шыю ахвяры, меч пронзал абодва бакі гэтага недарэчнага на выгляд прыстасаванні. Напалову скуранай брыдка пахнуць цыгара-черута ляжала ў асобна якая стаіць попельніцы побач з тым месцам, якое было б побач з ім, калі б ён усё яшчэ стаяў. Яго дварэцкі запэўніў мяне, што стракаты касцюм не быў яго звычайнай адзеннем, і звычайна ён не хадзіў з драўляным прыкладам замест гальштука або мячом, проткнувшим яму шыю.
  
  Як раз у той момант, калі я збіраўся дапытаць пакаёўку, прыбыў доктар Семплман, паліцэйскі хірург, каб агледзець цела, а містэр Шэрлак Холмс прыбыў, каб яшчэ раз сунуць свой доўгі нос у паліцэйскія справы. Ён пачаў з таго, што ўтаропіўся на цела з аднаго боку і пастукаў сябе па носе, а затым перайшоў на другі бок і пацягнуў сябе за вуха. Калі яму гэтага надакучыла, ён пачаў поўзаць па падлозе і падбіраць кавалачкі пуху, кашэчую поўсць і да таго падобнае і складаць іх у гэтыя маленькія канверцік, якія ён паўсюль насіў з сабой і якія, я думаю, ён зрабіў спецыяльна, таму што я ніколі не бачыў, каб хто-небудзь яшчэ выкарыстаў іх для якіх-небудзь мэтаў.
  
  “ Што кажуць слугі, Лестрейд? - спытаў ён, падымаючыся з падлогі і атрасаючы калені штаноў.
  
  "Вельмі мала, містэр Холмс", - сказаў я яму. "Іх не было тут, калі адбылося забойства, паколькі іх працадаўца даў ім выхадны".
  
  Холмс шматзначна пастукаў пальцам па кончыка носа. "Гэта заслугоўвае ўвагі", - сказаў ён.
  
  "Я расследуе гэта, містэр Холмс," сказаў я яму. “ Сапраўды, як раз перад вашым прыходам...
  
  "Звярніце ўвагу на адсутнасць крыві пад целам, Лестрейд," перабіў Холмс ў сваёй звычайнай лісліва манеры.
  
  "Гэта самае першае, на што я звярнуў увагу, містэр Холмс", - сказаў я яму.
  
  "Гэты чалавек быў забіты не тут", - сказаў Холмс.
  
  “ Гэта цалкам відавочна, містэр Холмс.
  
  "Цела было перамешчана".
  
  “ Калі ласка, раскажыце, містэр Холмс.
  
  "Меч, пронзающий шыю, - гэта знак бандытаў, тайнага грамадства зласлівых зладзеяў, які бярэ свой пачатак на Усходзе".
  
  Я дастаў свой нататнік і аловак і запісаў "Бандыт".
  
  "Але я мяркую, што гэта праца каго-то, які імітуе гэты жудасны рытуал", - працягнуў Холмс. "Сапраўдны, непадробны бандыт нязменна карыстаецца ятаганом".
  
  "Вельмі цікава, Холмс," сказаў я яму. - Як вы думаеце, чаму...
  
  
  
  "Я прыцягваю вашу ўвагу, Лестрейд, да танталу на буфеце", - перабіў ён, тэатральна паказваючы пальцам на вышэйзгаданы прадмет.
  
  "Я ўжо заўважыў гэта, містэр Холмс," ветліва адказаў я. “ Гэта "тантал". Ён стаіць на буфеце, дзе, па словах пакаёўкі, заўсёды стаяў.
  
  "Менавіта!" - адказаў ён. А затым ён усміхнуўся сваёй прыводзіць у шаленства усмешкай і адышоў, каб паглядзець на сляды чаравік ў калідоры.
  
  Ну а цяпер, я пытаюся ў вас, адкуль мне было ведаць, ці казаў ён сур'ёзна ці проста пускаў дым?
  
  Прыкладна праз дзесяць хвілін, калі я быў на кухні, рыхтуючыся арыштаваць кухары, доктар Семплман паклікаў мяне назад у гасціную. "Я тут скончыў", - сказаў ён мне, апранаючы паліто. “Уодлингтон-Скитербиггинс памёр ад раптоўнага шырокага сардэчнага прыступу. Я напішу пра гэта ў офісе ".
  
  Мой рот, павінна быць, адкрыўся, як у траскі. "Прабачце, доктар?" Я сказаў.
  
  "Вядома", - адказаў ён.
  
  “ Я маю на ўвазе — сардэчны прыступ?
  
  “Цалкам дакладна. Паглядзі, які вага небарака цягаў з сабой. Калі людзі будуць насіць з сабой лішнія шэсць кілаграмаў тлушчу і не будуць займацца спортам, у іх будзе мала шанцаў дажыць да адведзеных ім трох дзясяткаў дзесяці гадоў ".
  
  “ Але — меч працяў яго шыю—
  
  "Ах, гэта!" Ён засмяяўся. "Гэта фокус". Ён працягнуў руку і выцягнуў меч, а затым адшпіліў маленькую драўляную дзяржальню. “Бачыш? На шыі ні следу. Меч нейкім чынам замацаваны на рукаяці. Адсутнасць крыві павінна было падказаць вам гэта. Я б сказаў, мяркуючы па яго вопратцы, што Уодлингтон-Скитербиггинс практыкаваўся ў фокусах, магчыма, каб пацешыць дзяцей, калі ўпаў.
  
  “ Але, Холмс, мы ж думалі, што яго перавезлі.
  
  "Паглядзіце на яго", - сказаў доктар Семплман, жэстыкулюючы. "Хацелі б вы, каб вам даручылі перамясціць яго на якую-небудзь вялікую адлегласць?"
  
  "Не я", - пагадзіўся я. "Холмс, вы—" Я паглядзеў у канец калідора, як раз своечасова, каб убачыць, як за консультирующим дэтэктывам зачыняецца ўваходная дзверы.
  
  Я зноў павярнуўся да доктара. - Я не думаю, што “тантал" меў якое-небудзь дачыненне да смерці Уодлингтона Скитербиггинса? Я пацікавіўся.
  
  “Тантал? Магчыма, у больш шырокім сэнсе, што п'янства спрыяла яго праблемы з вагой. Але акрамя гэтага, я не разумею, як."
  
  Я пакруціў галавой. "Дым," сказаў я. - Я ведаў, што гэта дым.
  
  "Магчыма", - пагадзіўся доктар Семплман. "Гэтыя цыгары з черутой жудасна нагружаюць сэрца".
  
  
  
  Вільгельм Готтсрайх Жыгімонт фон Ормштейн
  Вялікі герцаг Касет-Футштейнский і спадчынны кароль Багеміі
  
  
  Па яго ўласных словах.
  
  Шэрлак Холмс? Шэрлак Холмс? Не магу сказаць, што я калі-небудзь чуў пра гэта джентльмене. Вы калі-небудзь чулі пра яго, мая дарагая? Не, прабачце, мая жонка пра гэта Шэрлака Холмса таксама ніколі не чула. Нейкі брытанскі гандляр, ці не так?
  
  
  Бевис Стэмфард, доктар медыцыны, F. R. C. P.
  Лекар-ардынатар шпіталя Сясцёр міласэрнасці
  Нью-Правідэнс, Багамскія выспы
  
  
  Па яго ўласных словах:
  
  Так, гэта праўда. Я "Малады Стэмфард", які першым прадставіў Джэймса Ватсана і Шэрлака Холмса. Уотсан распавёў гэтую гісторыю ў сваім "Сцяжцы" Эцюда ў "Старлетке", і распавёў ён яе добра, але не ўсе дэталі перадаў правільна. Некаторыя факты ён змяніў ў інтарэсах лепшага апавядання, паколькі не ўсведамляў іх важнасці, а аб некаторых ён і не падазраваў. Цяпер я раскажу ўсё так, як гэта адбылося, не ў інтарэсах узмацнення маёй уласнай невялікі ролі ў апавяданні, а на службе Гісторыі. Бо, як аднойчы сказаў К'еркегор — я думаю, гэта быў К'еркегор, — "Што ёсць, тое ёсць, і што было, тое было, і яны з'яўляюцца прадвеснікамі таго, што будзе".1
  
  Я працаваў костюмером ў бальніцы Святога Варфаламея, вядомай усім, хто працуе на яе тэрыторыі, як "Бартс", калі Уотсан быў там маладым інтэрнам, а я быў нават маладзейшы за яго. "Костюмером" называўся той, хто апрацоўваў і пакінуць раны і хірургічныя разрэзы - функцыі, якія ў значнай ступені перайшлі да медсёстрам, паколькі гэтым кампетэнтным жанчынам было дазволена займацца аказаннем дапамогі хворым і параненым. Дзякуючы невялікаму спадчыну ад стрыечнага дзядулі пасля мне ўдалося атрымаць медыцынскую ступень, і я пераехаў на выспы, каб займацца медыцынскай практыкай там, дзе мае навыкі былі б больш запатрабаваныя.
  
  У той дзень, аб якім ідзе гаворка, калі я прадставіў містэра Шэрлака Холмса чалавеку, якому трэба было стаць яго Босуэллом, я каля паўгода час ад часу праводзіў Холмса па бальніцы. У мяне склалася меркаванне, што ён быў даволі разумным, але незвычайна свядомым чалавекам. У яго было поўнае грэбаванне да ўсіх чалавечым слабасцям, будзь то ў іншых ці ў ім самім. Я бачыў, як ён біў палкай трупы ў анатамічнай палаце, каб паглядзець, якія застануцца сінякі на чалавечым целе пасля смерці. Аднойчы я заўважыў, што ў яго быў моцны фінгал: моцна падбітае вока і апухлая і моцна парэзаная шчака. Я паўшчуваў яго за гэта, заўважыўшы, што, улічваючы яго майстэрства ў боксе і барацьбе адной палкай, калі ён так выглядае, іншы хлопец, павінна быць, ляжыць у каматозным стане ў адной з нашых палат.
  
  Ён засмяяўся і запэўніў мяне, што нанёс сабе сам. “Я вяду дзённік, - сказаў ён мне, - запісваю працэс гаення. Кожную раніцу і вечар я малюю сябе ў люстэрку. Я не Пейджет, але думаю, што малюнкі падыдуць для маіх мэтаў.
  
  "І якія ж вашы мэты?" Я спытаў у яго.
  
  Ён зноў засмяяўся. "Прагрэс чалавечых ведаў, містэр Стэмфард", - сказаў ён. "Менавіта так; прагрэс чалавечых ведаў".
  
  Самы дзіўны чалавек, якога я калі-небудзь сустракаў? Не, я б так не сказаў. Гэтая гонар належыць худому, нервовага джэнтльмену на імя Пилчард, які заўсёды насіў кацялок, дома і на вуліцы, і збіраў рыбу. Дохлая рыба. Ён звычайна насіў з сабой чамадан, напакаваны выкарыстанымі чыгуначнымі квіткамі трэцяга класа, якія ён збіраў у смеццевых баках каля ўрадавых будынкаў і чыгуначных вакзалаў. У яго былі некаторыя дзіўныя звычкі, але я думаю, тут не месца іх абмяркоўваць.
  
  У той дзень, калі я сутыкнуўся са сваім старым сябрам Ватсана ў бары "Крытэрый" і мы заспрачаліся аб жыллё, незадоўга да гэтага я пакінуў хімічную лабараторыю ў Бартсе і ўспомніў, што там у мяне быў падобны размову з містэрам Шэрлакам Холмсам. Ён, па-відаць, знайшоў прыдатныя апартаменты на Бэйкер-стрыт, але меў патрэбу ў кім-то, хто ўнёс б з ім плату за арэнду. Я згадаў пра гэта Ватсону, і яму не цярпелася сустрэцца з Холмсам і паглядзець, ці змогуць яны прыйсці да нейкага ўзаемаразумення. Я, як мог, папярэдзіў яго аб асаблівасцях Холмса, але ён быў непахісны. І акрамя таго, я сапраўды нічога не ведаў супраць Холмса, я проста адчуваў, што з ім, магчыма, цяжка жыць.
  
  Мы ўвайшлі ў Бартс праз бакавы ўваход, і я пакінуў Ватсана на лесвічнай пляцоўцы, а сам пайшоў папярэдзіць Холмса, што прывёў сёе-каго для размовы з ім.
  
  "Магчыма, ён як раз той чалавек, з якім можна зняць кватэру", - сказаў я Холмсу.
  
  “ У самай справе? У голасе Холмса гучаў цікавасць. “ Што ён за хлопец?
  
  “Ён лекар, служыў вайсковым хірургам у Афганістане. Быў паранены куляй Джезайля ў бітве пры Майванде. Здаецца, даволі добра паправіўся. Прыемны суразмоўца. Ніякіх шкодных звычак, наколькі я магу ўзгадаць.
  
  Холмс засмяяўся. "Для мяне гэтага дастаткова", - сказаў ён. “Прывядзіце яго, і я дам яму шанец даведацца аб маіх шкодных звычках. Хто ведае, можа быць, мы спадабаемся адно аднаму".
  
  Я пайшоў за Ватсана і прывёў яго назад у лабараторыю. "Доктар Ватсан," сказаў я, - містэр Шэрлак Холмс.
  
  Холмс павярнуўся і ўважліва паглядзеў на Ватсана, затым схапіў яго за руку і паціснуў яе. "Я так разумею, вы былі ў Афганістане", - сказаў ён.
  
  "Як, чорт вазьмі, вы даведаліся пра гэта?" Здзіўлена спытаў Ватсан.
  
  Надышла мая чарга засмяяцца. Але перш чым я паспеў сказаць: "Ён вас разыгрывае; я сам яму сказаў", Холмс перайшоў да абмеркавання гэтага нібыта безошибочного тэсту на гемаглабін, які ён толькі што распрацаваў. Што ж, да таго часу, як я змог ўставіць слова, момант быў упушчаны, і з майго боку было б няветліва разыгрываць спойлер.
  
  Праз некаторы час я спытаў Холмса, навошта ён гэта зрабіў, рызыкуючы выбалбатаць той жудасны факт, што тут не было ніякай разумнай дэдукцыі. "Я сапраўды не ведаю", - сказаў мне Холмс. “Уотсан выглядаў такім спакойным, такім самаўпэўненым, такім ангельцам, што я захацеў паглядзець, ці змагу я здзівіць яго. Я разлічваў, што ты будзеш маўчаць, і ты маўчаў. Так я і зрабіў".
  
  Я захоўваў гэты сакрэт вось ужо чвэрць стагоддзя і раскрываю яго толькі таму, што гэта, вядома, больш не можа прычыніць ніякай шкоды. Думкі, якія гэтыя два старых таварыша сілкуюць адзін да аднаго, былі загартавалі дзесяцігоддзямі вопыту — і якім вопытам яны былі! Хто не можа чытаць успаміны доктара Джона Ватсана без пачуцця лёгкай зайздрасці да тых гадоў, калі ён жыў у доме 221Б па Бэйкер-стрыт?
  
  І ўсё ж я задаюся пытаннем, ці было б б усё па-іншаму, калі б я не вагаўся гэтыя некалькі секунд. Калі б я сказаў: "Не верце яму, Ватсан, ён разыгрывае вас!", - магчыма, Ватсан не адказаў бы: “Як вы смееце мяне разыгрываць такім чынам! Добры дзень, містэр Холмс!" І, магчыма, выйшаў з лабараторыі, каб ніколі не вяртацца?
  
  І, такім чынам, з-за таго, што гэтая жарт збіла з панталыку, хіба свет не стаў бядней? У цэлым, я рады, што прамаўчаў.
  
  
  Артур Конан Дойл, доктар медыцыны,
  Лекар, Пісьменнік, Агент
  
  
  Так, я даволі добра даведаўся Шэрлака Холмса за гады, праведзеныя ў якасці літаратурнага агента яго кампаньёна і памочніка доктара Джона Ватсана. Ён мне дастаткова падабаўся, але, па праўдзе кажучы, я павінен прызнаць, што былі моманты, калі я шкадаваў, што наогул сустрэў яго.
  
  Ватсан не бачыў у Холмсе нічога, акрамя добрага, і сцвярджаў, што ўвесь час здзіўляўся, калі той выцягваў таго ці іншага дэдуктыўны труса з свайго добра вядомага паляўнічага на аленяў. Але, калі хочаце ведаць маё меркаванне, я заўсёды думаў, што Ватсан надзеў гэта крыху для мацнейшага эфекту і для таго, каб Холмс быў задаволены. Я шмат разоў заўважаў, якім выглядаў задаволеным Холмс — хоць ён з усіх сіл стараўся гэтага не паказваць, — калі Ватсан глядзеў на яго пасля асабліва пераканаўчага высновы і мармытаў: "Дзіўна, Холмс, я не ведаю, як вам гэта ўдаецца!"
  
  Але я хутчэй думаю, што Ватсан ведаў, па меншай меры, у значнай ступені, як Холмс гэта рабіў. Ватсан, у рэшце рэшт, быў лекарам, і, наколькі я мог судзіць, асабліва кампетэнтным. А медыкі, па неабходнасці, навучаны дэдукцыі і практыкуюцца ў ёй. Магчыма, яны не могуць вызначыць існаванне Ніягарскага вадаспаду або Атлантычнага акіяна па кроплі вады, але я часта бачыў, як мой стары прафесар, доктар Джозэф Бэл з Эдынбургскі універсітэта, на падставе папярэдняга агляду высвятляў гісторыю хваробы пацыента. Я памятаю наступны абмен рэплікамі з пацыентам Бэлам, прадстаўлены перад нашым медыцынскім заняткам:
  
  "Ну што, дружа, ты служыў у войску?" спытаў Бэл.
  
  "Ёсць, сэр", - адказаў пацыент.
  
  “ Нядаўна выпісаўся?
  
  "Не, сэр?"
  
  “ Шатландскі полк?
  
  "Ёсць, сэр"
  
  "Унтэр-афіцэр"
  
  "Ёсць, сэр".
  
  “ Дыслакуецца на Барбадосе?
  
  "Ёсць, сэр".
  
  Доктар Бэл патлумачыў свае высновы так: “Гэты чалавек быў ўважлівых чалавекам, але ён не зняў капялюш. У войску гэтага не робяць, але ён навучыўся б грамадзянскіх манерам, калі б яго даўно звольнілі. У яго ўладны выгляд, і ён, відавочна, шатландзец. Што тычыцца Барбадас, то ён скардзіцца на слановай, якая з'яўляецца вэст-індыйскай, а не брытанскай, і шатландскія паліцы ў цяперашні час знаходзяцца менавіта на гэтым востраве ".
  
  Калі гэта мае пэўнае падабенства з адным з маленькіх паказаў Холмса, аб якім распавёў Ватсан, што ж, я не магу растлумачыць гэта; вам прыйдзецца папрасіць тлумачэнні ў Ватсана.
  
  Я заўсёды прытрымліваўся думкі, што папулярнасць Холмса была заснавана ў роўнай ступені на гераічным малюнку яго мастаком Сідні Пейджетом, а таксама на апавяданнях Ватсана аб ім. Павінен сказаць, што Холмс ўжывую быў далёка не такім прыгожым, якім яго малюе Пейджет на сваіх малюнках у часопісе "Стрэнд". Ён схуднеў, асунуўся, і яго адзенне пастаянна знаходзілася ў беспарадку, паколькі ў яго не было часу думаць аб сваім уборы, за выключэннем, магчыма, тых выпадкаў, калі ён пераапранаўся.
  
  Прабач, але гэта ўсё, чым я магу цябе зараз надаць. Я працую над гістарычным раманам, якім вельмі ганаруся. Так, я думаю, што калі свет і запомніць мяне чым-то, так гэта сваімі гістарычнымі раманамі.
  
  
  Джэймс Морцімер, M. R. C. S.
  медыцынскі супрацоўнік у Граймпене, Терсли і Хай-Бароў
  Граймпен, Дартмур, Девоншир
  
  
  Шэрлак Холмс зацікавіў мяне з першага моманту нашай сустрэчы, падчас дзіўных падзей, якія мой калега доктар Ватсан апісаў пад назвай "Сабака Баскервіляў". Як я тады сказаў Холмсу, на мяне зрабіла ўражанне ярка выяўленая долихоцефальная форма яго чэрапа, якая, разам з добра выяўленым развіццём надорбитали, паказвала на нешта рэдкае, калі не унікальнае, у эвалюцыйнай лініі Homo sapiens sapiens. Хоць, ці з'яўляецца гэта вяртаннем назад або крокам наперад, я не гатовы сказаць. Я ўсё яшчэ мару пра слепке яго чэрапа, і, калі б ён памёр раней за мяне, сам чэрап стаў бы жаданым дадаткам да маёй невялікай калекцыі.
  
  Пасля майго ўдзелу ў інцыдэнтах, якія мелі месца ў Баскервіль-холе, і бліскучага дазволу Холмсам, якая ўзнікла ў выніку іх праблемы я з вялікай цікавасцю сачыў за яго кар'ерай, апісанай у працах доктара Ватсана. Я таксама, калі прадстаўляўся выпадак, карыстаўся яго гасціннасцю ў сіці і час ад часу сядзеў за куфлем віна ў яго кабінеце на Бэйкер-стрыт, 221Б, абмяркоўваючы апошнія дасягненні навукі або якое-небудзь новае крымінальнае злачынства.
  
  Нядаўна я пачаў інтэнсіўнае вывучэнне работ венскіх псіхіятраў Зігмунда Фрэйда, Карла Юнга і Альфрэда Адлера, у прыватнасці кнігі Фрэйда "Drei Abhandlungen zur Sexualtheorie" ("Тры эсэ па тэорыі сэксуальнасці"), якія, як я мяркую, далі мне глыбокае разуменне чалавечага паводзінаў. Але, хоць іх тэорыі з'яўляюцца добрым пачаткам у раскрыцці гэтага складанага прадмета, і хоць яны могуць быць верныя для Вены, гэта ўсяго толькі пачатак, і іх праўды не ўніверсальныя. Англія - гэта не Вена, а брытанскі йоменов - гэта не аўстрыйскі бургер.
  
  Я скарыстаюся гэтым месцам, каб коратка абмеркаваць некаторыя з маіх уласных поглядаў на чалавечае — ці, у прыватнасці, брытанскае—паводзіны, прыкладам чаго можа служыць паводзіны містэра Холмса і яго адносіны з доктарам Ватсана. Хоць містэр Холмс ні ў якім выпадку не тыповы, яго адхіленні ляжаць на адным канцы спектру паводзін, якое, я мяркую, можна разглядаць як асабліва брытанскае.
  
  (Як прынята ў гэтых, як доктар Фрэйд называе іх, "псіхіятрычных" аналізах, я да канца гэтай манаграфіі буду называць Холмса "H", а Ватсана "W."такім чынам, памятаеце, калі я кажу пра "H", я маю на ўвазе Шэрлака Холмса, а "W" ўяўляе доктара Джона Х. Ватсана.)
  
  Не можа быць ніякіх сумненняў у тым, што на дарослае паводзіны. Х. моцна паўплывала яго дзяцінства і яго адносіны з бацькамі. Фрэйд выказаў здагадку бы, што настойлівае імкненне Эйч да парадку — законе і спарадкаванасці — і яго звычка поўзаць на карачках у пошуках "зачэпак" у бруду на падлозе былі вынікам празмерна строгага прывучвання да туалета і адмовы маці любіць яго, калі ён пэцкаў мне падгузнікі. Калі ён поўзае па падлозе, ён, вобразна кажучы, шукае дзярмо, якое верне любоў яго маці. Фрайдысцкі псіхааналіз сцвярджае, што Х. ніколі не пераходзіў з анальнай фазы развіцця ў больш спелую— ці Генитальную, фазу, аб чым таксама сведчыць адсутнасць у яго цікавасці да жанчын.
  
  Але, я ўпэўнены, вы пагодзіцеся, што гэта ўжо залішне. Апісваць Н як асобу-копрофилит у той жа час празмерна спрашчае і няправільна разумее яго паводзіны. Давайце зірнем глыбей.
  
  Магчыма, адказ варта шукаць у меркаваннях H пра жанчын і яго адносінах з імі. Што H кажа пра жанчын? W цытуе яго: “Каханне - гэта эмацыйная рэч, і ўсё, што эмацыйна, супрацьстаіць таго сапраўднага, халоднага розуму, які я стаўлю вышэй за ўсё. Я б ніколі не ажаніўся на сабе, каб не прадузята судзіць", - кажа Эйч ў Знаку Чатырох. І яшчэ: "Жанчыны ад прыроды ўтойлівы, і ім падабаецца рабіць свае ўласныя сакрэты", - кажа Эйч у кнізе "Скандал у Багеміі". І яшчэ: "Матывы жанчын так неспасьцігальныя", - скардзіцца Эйч ў "Прыгодзе з другім плямай".
  
  Ці Не занадта моцна ён пратэстуе? Хіба мы не чулі скаргаў мужчыны, які закаханы па вушы ў жанчыну, якая недаступная; які, магчыма, занадта вышэй свайго становішча, каб спадзявацца дамагчыся яе размяшчэння, або, магчыма, які ўжо жанаты, або, магчыма, і тое і другое разам? Ці ёсць якія-небудзь намёкі на тое, кім магла б быць гэтая лэдзі? Магчыма, іх два: па-першае, апісанне Эйч Ірэн Адлер як "Жанчыны", фраза, якая сведчыць не пра жаданні, а аб вялікім захапленні. І што ж такога выдатнага яна зрабіла? Яна адпрэчыла караля Багеміі, каб выйсці замуж за простага чалавека. І, па-другое, Эйч страляе з рэвальвера ў сцяну — несумненна, знак моцнага хвалявання - ініцыялы ВР ў гонар каралевы Вікторыі. І што такое каралева, як не самая моцная матчына постаць, якую толькі можна сабе ўявіць? І які брытанскі хлопчык не любіць сваю маці? Больш я нічога не скажу.
  
  OceanofPDF.com
  
  Таксама Майклам Курландом
  
  РАМАНЫ ПРАФЕСАРА МАРЫЯРЦІ
  
  
  
  Пякельнае Прылада
  
  
  
  Смерць пры газавым святле
  
  
  
  Вялікая Гульня
  
  
  
  
  
  РАМАНЫ АЛЯКСАНДРА БРАССА
  
  
  
  Занадта Рана Памёр
  
  
  
  Дзяўчыны ў туфлях на высокіх абцасах
  
  OceanofPDF.com
  
  Пра аўтараў
  
  КАРА БЛЭК ("Кабарэ асасінаў") жыве ў Сан-Францыска. У яе і яе мужа, кнігагандляра, ёсць сын, які хацеў, каб яна напісала пра яго любімым рамане "Шэрлак Холмс і ліга рудых". Аднак яго маці лічыла, што ў першы раз усё было зроблена даволі добра. Кара Блэк піша аб расследаваннях Эймі Ледзюк, намінаваных на прэмію Энтані, дзеянне якіх разгортваецца ў розных акругах Парыжа, у тым ліку "Забойства ў Марэ", "Забойства ў Бельвиле", і "Забойства ў Сэнцье" (для якіх яна зрабіла фатаграфію для вокладкі), і працуе над наступным справай Эймі. Адрас яе вэб-сайта - www.carablack.com.
  
  
  
  ДЖЭРАРД ДОЎЛ ("Ведзьма з Грынвіча") - гісторык музыкі, які піша старамодныя дэтэктыўныя гісторыі для свайго задавальнення. Ён аўтар кнігі "Новыя прыгоды шэвалье Дюпена" і "Подзвігі Гары Дыксан, амерыканскага Шэрлака Холмса" Доўл вядзе багемнае жыцьцё ў майстэрні мастака, якая калі-то была мансардай Арцюра Рэмбо, у Сен-Жермен-дэ-Пре, Парыж.
  
  
  
  ДЖОРДЖ АЛЕК ЭФФИНДЖЕР ("Прыгоды ў нябесных снягах") - адзначаны ўзнагародамі, высока цэнім пісьменнік-фантаст, які, імкнучыся заваяваць новыя светы, пераходзіць да напісання дэтэктываў і крымінальных хронік. Ён быў намінаваны на прэмію Сусветнай канвенцыі навуковай фантастыкі "Х'юга" і на прэмію пісьменнікаў-фантастаў Амерыкі "Небьюла" у агульнай складанасці каля тузіна раз, а таксама атрымаў прэмію "Х'юга" і прэмію "Небьюла" за аповесць "Кацяня Шредингера". Ён напісаў больш за дваццаць раманаў, у тым ліку два крымінальных рамана "Феліцыя" і "Shadow Money і апублікаваў шэсць зборнікаў сваіх кароткіх мастацкіх твораў. Эффинджер жыве ў Новым Арлеане, дзе праводзіць час, стукаючы палкай па кампутары і скардзячыся на шум. [Заўвага: Джордж раптоўна памёр у канцы красавіка 2002 года. Яго не хапае.]
  
  
  
  К. Д. ЮИНГ ("І іншыя") сцвярджае, што з'яўляецца прамым нашчадкам Аляксандра Дзюма старэйшага, але не малодшага. У сувязі з гэтым узнікае некалькі цікавых пытанняў, якія можна смела ігнараваць. Выпускнік Мискатоникского універсітэта са ступенню магістра дочеловеческой рэлігіі, містэр Юинг прысвяціў сваё жыццё падтрымцы безнадзейных спраў, свайго сабаку Барнабаса і, паслядоўна, шэрагу абаяльных, беспрытульных жанчын, якія ў канчатковым выніку сыходзяць да менш эфемерным мужчынам. Яго цікавасць да Шэрлаку Холмсу ўзыходзіць да выпадковай сустрэчы ў лонданскім пабе, дзе ён падслухаў наступны дыялог: "Я звяртаю вашу ўвагу на тое, што сабака рабіла ноччу". "Але сабака нічога не рабіла ноччу". “Вы памыляецеся. Вывучы сваю абутак". Юинг прадаў свой першы аповяд у мужчынскі часопіс, які называўся, калі ён правільна памятае, men's Magazine. Гэта было добра прапрацаванае даследаванне марской гандлю ў трэцім стагоддзі да нашай эры, азагалоўленае "Настаўнік Монгу і ваенная галера рабынь". Затым ён схаваўся ў кустоўі, з якога яму яшчэ трэба будзе выйсці.
  
  
  
  МЕЛ ГИЛДЕН ("Прыгода забытага парасоніка") - аўтар шматлікіх дзіцячых кніг, апошняй з якіх, якая выйшла ў цвёрдай вокладцы, з'яўляецца "Гарбузы часу". У 1999 годзе яго першая кніга "Киберсерфер" (напісаная сумесна з Тэдам Педэрсанам) атрымала прэстыжную італьянскую прэмію Selezione Bancarellino за дзіцячую фантастыку. Кнігі для дарослых ўключаюць робатаў-самураяў-сёрфінгістаў і чатыры рамана, напісаныя па сусвеце Зорнага шляху: "Хатняе жывёла" (напісана сумесна з Педэрсанам), "Кардассианские бесы", "Бугимены" і "Пастка на зоркалёце". Гилден таксама публікаваў апавяданні ў многіх арыгінальных і переиздаваемых зборніках, зусім нядаўна "Кніга іншапланетных гасцей" Бруса Ковилла і "Апошні прышэлец" Ён правёў пяць гадоў у якасці вядучага навукова-фантастычнага інтэрв'ю-шоў на радыё Лос-Анджэлеса "Гадзіну-25" і быў памочнікам рэдактара апавяданняў у DIC production "Сапраўдныя паляўнічыя за прывідамі". Ён пісаў мультфільмы для тэлебачання і нават распрацоўваў новыя шоў. Сярод яго заслуг - сцэнары да фільмаў "Асколачны камень", "Абаронцы Зямлі", "Джэймс Бонд-малодшы"., "Прывід 2040", "Флэш Гордан" і "Маска". Вядома, што Гилден выкладае мастацкую літаратуру, зусім нядаўна ў Каліфарнійскім універсітэце ў Лос-Анджэлесе. Ён з'яўляецца членам Асацыяцыі пісьменнікаў навуковай фантастыкі і фэнтэзі Амерыкі, Таварыства аўтараў і ілюстратараў дзіцячых кніг, Асацыяцыі пісьменнікаў-містыкаў Амерыкі і PEN. Ён жыве ў Лос-Анджэлесе, Каліфорнія, дзе абломкі сустракаюцца з морам, і ўсё яшчэ спадзяецца стаць астранаўтам, калі вырасце.
  
  
  
  БАРБАРА ХЭМБЛИ ("Лялечніца з Мэриголд-Уок") - даследаванне паўсюднага распаўсюджвання аўтарскіх твораў. Калі ў свеце існуе літаратурны жанр, яна, верагодна, напісала ў ім па меншай меры адну кнігу і была намінаваная па меншай меры на адну ўзнагароду за гэтую працу. "Я заўсёды хацеў стаць пісьменнікам, але ўсе працягвалі казаць мне, што прабіцца ў гэтую вобласць або зарабіць грошы немагчыма", - кажа Хэмбли. "Я даказаў, што яны памыляліся па абодвух пунктах". І яна даказала. Яе фантазіі змрочныя і багата прыдуманыя і ўтрымліваюць больш, чым звычайна, добра рэалізаванай рамантыкі, але класіфікаваць іх далей немагчыма, паколькі, пачынаючы з "Лэдзі Мандригин" і яе працягу да "Нявесце Пацучынага бога" (зараз ёсць назва!), Кожнае з якіх бліскуча унікальна. Яе гістарычныя дэтэктывы, такія як "Справа на Квиринальском ўзгорку", дзеянне якога адбываецца ў Старажытным Рыме, і "Свабодны каляровы чалавек", дзеянне якога адбываецца ў Новым Арлеане ў 1833 годзе, добра прапрацаваны і дэманструюць такое знаёмства з становішчам, што можна паклясціся, што ў яе ў склепе ёсць машына часу. Хэмбли ў мінулым быў прэзідэнтам асацыяцыі пісьменнікаў-фантастаў Амерыкі, лаўрэатам прэміі Locus award і шмат разоў намінаваўся на прэмію SFWA "Небьюла". Яна жыве ў Лос-Анджэлесе са мноствам жывёл, уключаючы пару дзёрзкіх пекинесов.
  
  
  
  МАЙКЛ КУРЛАНД ("Шмат гадоў таму і ў іншым месцы") - аўтар больш за трыццаць кніг, у асноўным дэтэктываў і навуковай фантастыкі, але з невялікім колькасцю навуковай літаратуры, у тым ліку "Як раскрыць забойства: даведнік крыміналіста" і "Як расследаваць забойства: даведнік для кабінетных юрыстаў". Даведнік і як расследаваць забойства: даведнік для кабінетных юрыстаў. Яго апошні раман - "Вялікая гульня", трэці ў серыі "Загадак прафесара Марыярці". Чацвёрты, "Імператрыца Індыі", выйдзе пазней у гэтым годзе. Яго апавяданні з'яўляліся ў многіх анталогіях, у тым ліку "Лепшае з Omni II", "100 маленькіх шкодных таямніц" і Гіганцкую кнігу таямніц зачыненых пакояў і немагчымых злачынстваў. Ён двойчы быў намінаваны на прэмію Эдгара MWA і адзін раз на Амерыканскую кніжную прэмію. Курланд жыве ў Пэталуме, Каліфорнія, з па-сапраўднаму мілай лэдзі і мноствам сабак і катоў. Больш, чым вы хочаце ведаць аб ім, можна знайсці на яго вэб-сайце: www.michaelkurland.com.
  
  
  
  ГЭРЫ ЛОВИЗИ ("Вялікая гульня Майкрофта") быў прыхільнікам і чытачом Холмса на працягу дзесяцігоддзяў. Ён напісаў яшчэ адну стылізацыю, "Згуба брытанскага барка Сафі Андэрсан", якая была заснавана на згадванні Ватсана ў каноне, а таксама на розных артыкулах пра Шэрлака, уключаючы артыкул пра стылізацыя ў цвёрдым пераплёце для FIRSTS. Бібліяграфія яго кнігі "Шэрлак Холмс: Вялікі дэтэктыў у мяккай вокладцы" выйдзе ў наступным годзе. Ён з'яўляецца рэдактарам часопіса Paperback Parade, вядучага ў свеце выдання, прысвечанага калекцыйным кніг у мяккай вокладцы. Як заснавальнік Gryphon Books, ён апублікаваў мноства вершаў пра Холмса такіх аўтараў, як Фрэнк Томас, Ральф Воэн і іншыя, а таксама дакументальную літаратуру "Шерлокиана". Вы можаце звязацца з ім па яго вэб-сайце: www.gryphonbooks.com.
  
  
  
  РЫЧАРД А. ЛУПОФФ ("Выпадак з безграшовы кавалерам") быў прадстаўлены канонику маленькім дзіцем, калі яго старэйшы брат саступіў бацькоўскага ціску і пацягнуў яго з сабой на ранішнік, у кіно. Мастацкім фільмам стала версія "Сабакі Баскервіляў" 1939 года з Бэзилом Рэтбоуном і Найджэлам Брусам ў ролі Холмса і Ватсана. "Я быў у жаху," успамінае Лупофф, " але я таксама закахаўся ў персанажаў і іх свет. А што тычыцца майго абавязку Па, што ж, я магу толькі працытаваць самога сэра Артура Конан Дойла: 'Па, на мой погляд, лепшы аўтар кароткіх апавяданняў усіх часоў ... Яму варта прыпісаць жахлівае нашчадства пісьменнікаў аб раскрыцці злачынстваў ... . Кожны можа знайсці нейкае сваё маленькае развіццё, але яго галоўнае мастацтва павінна ўзыходзіць да гэтых выдатным расказах месье Дюпена, такім выдатным па сваёй майстэрску выкананай сіле, стрыманасці, хуткаму драматычнаму досціпу. 'Карацей кажучы, хоць Холмс, магчыма, і не змог прызнаць свой абавязак перад сваім славутым папярэднікам, стваральнік Холмса не так ужо і памыліўся." Лупофф занадта сціплы, каб паведаміць нам падрабязнасці сваёй пісьменніцкай кар'еры, але ў любым даведніку аўтараў навуковай фантастыкі або дэтэктываў будзе пералічаная яго шырокая і ўражлівая прафесійная біяграфія. Ён жыве ў Берклі, Каліфорнія, са сваёй чароўнай жонкай Патрысіяй.
  
  
  
  МАЙКЛ МЭЛЛОРИ ("Загадка маладога пратэстоўца") - аўтар каля сямідзесяці кароткіх апавяданняў, у тым ліку "Цікаўнасць забівае", які атрымаў прэмію Дерринджера ад Грамадства кароткаметражнай дэтэктыўнай літаратуры за лепшы дэтэктыўны аповяд "Флэш" 1997 года. Яго апавяданні з'яўляліся паўсюль: ад часопіса Discovery, бартавога выдання Hong Kong Airlines, да часопіса Fox Kids Magazine. Яго апавяданні пра Амеліі Уотсан публікаваліся ў кожным нумары часопіса Murderous Intent Mystery з 1995 па 2000 год. Дванаццаць з іх сабраны ў кнізе Прыгоды другой місіс Ватсан, апублікаваныя выдавецтвам "Смяротнае Алібі Прэс", і яшчэ адно, "Прыгода гнюснага пляменніка", з'яўляецца ў Найбуйнейшым зборніку юрыдычных трылераў ("Кэрал і Граф"). Днём Мэллори працуе незалежным журналістам у сферы забаў з Лос-Анджэлеса, на яго рахунку больш за 250 часопісных і газетных артыкулаў. Яго апошняя навукова-папулярная кніга аб амерыканскай поп-культуры - Marvel: Персанажы і іх сусвет (Hugh Lauter Levin Associates). Ён таксама з'яўляецца бацькам для буянага сямігадовага дзіцяці і ў вольны час вельмі дрэнна гуляе на банджа.
  
  
  
  ЛІНДА РОБЕРТСАН ("Місіс Хадсон успамінае") — юрыст некамерцыйнай юрыдычнай фірмы California Appellate Project, якая базуецца ў Сан-Францыска. Яна пачынае будаваць другую кар'еру пісьменніцы і была апублікаваная ў San Francisco Chronicle і онлайн-часопіса Salon, а таксама на Форуме каліфарнійскіх адвакатаў па крымінальнай правасуддзя (CACJ). Яна з'яўляецца сааўтарам, разам з Майклам Курландом, кнігі "Кіраўніцтва поўнага ідыёта па неразгаданай таямніц", але ні адзін з іх не нясе адказнасці за назву. Яна жыве ў Пэталуме, Каліфорнія, з трыма сабакамі, двума коткамі і пісьменнікам, і не ўпэўненая, пра каго з іх клапаціцца больш за ўсё.
  
  
  
  НОРМАН ШРАЙБЕР ("Клічце мяне Уиггинс") піша, што ён "вядзе хроніку жыцця, свабоды і пераследу дэманаў ў бізнэсе, мастацтве, поп-культуры, фатаграфіі падарожжаў і тэхналогіях". Сярод яго аўтарскіх работ - American Management Review, Amtrak Express, Camera Arts, Family Circle, Independent Business, Kiplinger's Personal Finance, Ladies' Home Journal, MultiMedia Pro, New Choices, Photo District News, Playboy, Папулярная фатаграфія, Pulse, Смитсоновский інстытут, Поспех, Падарожжы і вольны час, і Writer's Digest. Шрайбер быў рэдактарам галіновага выдання Рознічны прадавец часопісаў з моманту свайго з'яўлення ў 1996 годзе і да выхаду апошняга нумара (зіма 2001-2002). Сярод яго кніг - "Даведнік па незалежным гуказапісвальным лэйблам і выканаўцам Ultimata" і "Ваш хатні офіс". Ён унёс свой уклад у Біблію спажыўца, Поўнае кіраўніцтва па напісанні навуковай літаратуры, і Digital Deli, сярод іншых публікацый. Ён жыве ў Нью-Ёрку і Кі-Ларго, штат Фларыда.
  
  
  
  ПІТЭР ТРЕМЕЙН ("Эцюд у аранжавых танах") найбольш вядомы сваім бэстсэлерам "Таямніцы сёстры Фидельмы", у якім у ролі шпіка фігуруе ірландская религиозница сёмага стагоддзя. Серыял, выдадзены на сённяшні дзень на сямі мовах, становіцца культавым, і ў ЗША ўжо існуе Міжнароднае таварыства сясцёр Фидельмы з афіцыйным вэб-сайтам і часопісам. Тремейн, псеўданім, нарадзіўся ў Кавентры, Англія, у сям'і ірландцаў і атрымаў навуковую ступень па вывучэнні кельтики. Яго першая кніга была апублікаваная ў 1968 годзе, першая з шэрагу навукова-папулярных работ пра кельтах пад яго ўласным імем. Ён апублікаваў свой першы раман пра Тремейне ў 1977 годзе і стварыў мноства твораў у жанры фэнтэзі, выкарыстоўваючы кельцкія міфы і легенды ў якасці фону. У 1981 годзе ён апублікаваў "Вяртанне Раффлза", вершык пра "джентльмене-злодзею". Гэта таксама прывяло да стварэння некалькіх вершыкаў апавяданняў пра Шэрлака Холмса. У 1993 годзе ўпершыню з'явілася яго больш даўгавечнае тварэнне "Сястра Фидельма", а дванаццаты раман з серыі выходзіць у Вялікабрытаніі ў гэтым годзе. На сённяшні дзень Тремейн выпусціў у агульнай складанасці трыццаць дзевяць раманаў і семдзесят апавяданняў, якія выйшлі амаль на дзесятцы моў.
  
  OceanofPDF.com
  
  Заўвагі
  
  1
  
  Мы не можам знайсці гэтую цытату сярод перакладзеных прац філосафа Серэна К'еркегора, але, магчыма, у доктара Стэмфард ёсць іншае выданне яго прац, або, магчыма, ён думаў аб адным Кьеркегоре.—Рэдактары
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  МОЙ ШЭРЛАК ХОЛМС. Аўтарскае права No 2003, Майкл Курланд. Усе правы абаронены. Ніякая частка гэтай кнігі не можа быць выкарыстана або прайграная якім-небудзь чынам без пісьмовага дазволу, за выключэннем кароткіх цытат, якія змяшчаюцца ў крытычных артыкулах або аглядах. За інфармацыяй звяртайцеся ў St. Martin's Press, 175, Пятая авеню, Нью-Ёрк, N. Y 10010.
  
  
  
  
  
  www.minotaurbooks.com
  
  
  
  
  
  eISBN 9781466826120
  
  Першае выданне электроннай кнігі : чэрвень 2012 г.
  
  
  
  
  
  Каталагізацыя дадзеных Бібліятэкі Кангрэса ў публікацыях
  
  Мой Шэрлак Холмс: нерассказанные гісторыі вялікага дэтэктыва / пад рэдакцыяй Майкла Курланда.—1-е выд.
  
  п. гл.
  
  ISBN 0-312-28093-9 (hc) ISBN 0-312-32595-9 (pbk)
  
  1. Дэтэктывы і містычныя гісторыі, амерыканскія. 2. Холмс, Шэрлак (выдуманы персанаж) — мастацкая літаратура. 3. Прыватныя дэтэктывы—Англія— Мастацкая літаратура. І. Курланд, Майкл.
  
  PS648.D4 M8834 2003
  
  813'.087208351—dc21
  
  2002035664
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"