Монтанари Річард : другие произведения.

Зломлені Ангели

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  
  
  
  Річард Монтанари
  
  
  Зломлені Ангели
  
  
  ПРОЛОГ
  
  СЕРПЕНЬ 2001 року
  
  
  У його сні вони все ще живі. У його сні вони перетворилися в красивих молодих жінок з кар'єрами, будинками і власними сім'ями. У його сні вони мерехтять під золотим сонцем.
  
  Детектив Уолтер Брайэм відкрив очі, його серце перетворилося в холодний і гіркий камінь у грудях. Він глянув на годинник, хоча в цьому не було необхідності. Він знав, котра година: 3:50 ночі. Це був той самий момент, коли йому подзвонили шість років тому, розділова межа, за якою він вимірював кожен день до і кожен день після.
  
  Секундою раніше, уві сні, він стояв на узліссі, весняний дощ крижаний пеленою оповив його світ. Тепер він лежав без сну в своїй спальні в Західній Філадельфії, його тіло покривав шар поту, єдиним звуком було ритмічне дихання його дружини.
  
  У свій час Уолт Бригем побачив багато чого. Одного разу він бачив, як обвинувачений у справі про наркотики намагався з'їсти власне м'ясо в залі суду. Іншого разу він знайшов тіло жахливого людини по імені Джозеф Барбер - педофіла, ґвалтівника, вбивцю, прив'язане до парової трубі в багатоквартирному будинку в Північній Філадельфії, розкладається труп з тринадцятьма ножами в грудях. Одного разу він бачив ветерана-детектива відділу з розслідування вбивств, що сидить на тротуарі в Пивоварному містечку, по його обличчю текли тихі сльози, в руці він тримав закривавлений дитячий черевичок. Цією людиною був Джон Лонго, партнер Уолта Бригама. Це справа належало Джонні.
  
  У кожного копа було нерозкрита справа, злочин, яке переслідувало їх кожну хвилину неспання, переслідувало у снах. Якщо ти уникнув кулі, пляшки, раку, Бог дав тобі справу.
  
  Що стосується Уолта Брігема, то його справа почалася в квітні 1995 року, в той день, коли дві молоді дівчини зайшли в ліс в Фэрмаунт-парку і так і не вийшли звідти. Це була похмура казка, яка жила біля підніжжя нічного кошмару кожного з батьків.
  
  Бригем закрив очі, відчувши запах сирого варива з суглинку, компосту і мокрого листя. Аннемарі і Шарлотта були в однакових білих сукнях. Їм було по дев'ять років.
  
  Відділ по розслідуванню вбивств опитав сотні людей, які були у парку в той день, зібрав і просіяв двадцять повних мішків сміття в цьому районі. Сам Бригем знайшов поблизу вирвану сторінку з дитячої книжки. З того моменту цей вірш віддавався жахливим луною в його мозку.:
  
  От дівчата, юні і прекрасні,
  
  Танцюючи на літньому повітрі,
  
  Як два колеса обертаються в грі,
  
  Гарненькі дівчата танцюють далеко.
  
  Бригем втупився у стелю. Він поцілував дружину в плече, сіл і виглянув у відкрите вікно. В місячному світлі, за оповитим вночі містом, за металом, склом та каменем, був густий полог дерев. Тінь рухалася між цими соснами. За тінню - вбивця.
  
  Одного разу детектив Уолтер Брайэм зіткнеться з цим вбивцею лицем до лиця.
  
  Одного разу.
  
  Може бути, навіть сьогодні.
  
  
  ЧАСТИНА ПЕРША
  
  У ЛІСІ
  
  1
  
  ГРУДЕНЬ 2006 РОКУ
  
  
  Його звуть Мун, і він вірить в магію.
  
  Не магія люків, фальшивого дна і спритності рук. Не магія, яка приходить у вигляді пігулки чи зілля. Але швидше чарівництво, яке може виростити бобовий стебло до неба, або перетворити солому в золото, або перетворити гарбуз на карету.
  
  Мун вірить в гарненьку дівчину, яка любить танцювати.
  
  Він довго спостерігав за нею. Їй за двадцять, струнка, вище середнього зросту, володіє великою витонченістю. Мун знає, що вона жила цим моментом, але, якою б вона не була, якою б їй не належало стати, вона все одно здавалася досить сумною. І все ж він впевнений, що вона розуміла, як і він сам, що є чарівність, яке живе у всьому, елегантність, невидима і недооцінена проходять театралізованою виставою - вигин пелюстки орхідеї, симетрія крил метелика, захоплююча геометрія небес.
  
  Днем раніше він стояв у тіні, через дорогу від пральні самообслуговування, спостерігаючи, як вона завантажує одяг в сушарку, захоплюючись тим, як граціозно вона ступає по землі. Ніч була ясною, жахливо холодній, небо являло собою суцільну чорну фреску над Містом Братської Любові.
  
  Він дивився, як вона виходить через вкриті інеєм скляні двері на тротуар, перекинувши сумку з білизною через плече. Вона перейшла вулицю, зупинилася на зупинці "СЕПТА", притоптывая ногами від холоду. Вона ніколи не була так гарна. Коли вона повернулася, щоб побачити його, вона зрозуміла, і він був наповнений магією.
  
  Тепер, коли Мун стоїть на березі річки Шайлкилл, магія знову наповнює його.
  
  Він дивиться на чорну воду. Філадельфія - місто двох річок, приток-близнюків одного серця. Річка Делавер мускулиста, з широкою спиною, непохитна. Річка Шайлкилл підступна і звивиста. Це прихована річка. Це його річка.
  
  На відміну від самого міста, у Місяця багато осіб. протягом наступних двох тижнів він не побачить цієї особи, як і повинен, просто ще одна сумна мазанина на сірому зимовому полотні.
  
  Він бережно кладе мертву дівчину на берег Шайлкилла, в останній раз цілує її холодні губи. Якою б гарною вона не була, вона не його принцеса. Скоро він зустріне свою принцесу.
  
  Так закручується історія.
  
  Вона - Карен. Він - Мун.
  
  І ось що побачила місяць...
  
  
  2
  
  
  Місто не змінився. Він був відсутній всього тиждень і не очікував чудес, але після більш ніж двох десятиліть служби в поліції одного з найсуворіших міст країни завжди можна сподіватися. По дорозі в місто він став свідком двох нещасних випадків і п'яти сварок, а також трьох кулачних бійок біля трьох різних таверн.
  
  "Ах, сезон відпусток у Філадельфії", - подумав він. Зігріває серце.
  
  Детектив Кевін Френсіс Бірн сидів за стійкою закусочної "Кристал", маленької, чистої кав'ярні на Вісімнадцятій вулиці. З тих пір як закусочна "Сілк Сіті" закрилася, це місце стало його улюбленим нічним розвагам. З динаміків лунали "Срібні дзвіночки". Дошка над головою сповіщала святкове послання дня. Різнокольорові вогні на вулиці говорили про Різдво, радості, веселощі і любові. Все добре і фа-ля-ля-ля-ля. Прямо зараз Кевіну Бірну потрібно було поїсти, прийняти душ і виспатися. Його тур почався в 8 ранку.
  
  А потім була Гретхен. Після тижня розглядування оленячого посліду і тремтячих білок йому захотілося подивитися на що-небудь гарне.
  
  Гретхен перевернув чашку Бірна, налила кави. Можливо, вона налила не найкращу чашку в місті, але ніхто ніколи не виглядав краще, роблячи це. "Давненько тебе не бачила", - сказала вона.
  
  "Тільки що повернувся", - відповів Бірн. "Провів тиждень в Поконосі".
  
  "Повинно бути, це мило".
  
  "Так і було", - сказав Бірн. "Забавно, але перші три дні я не міг заснути. Було страшенно тихо".
  
  Гретхен похитала головою. - Ви міські хлопці.
  
  "Міський хлопець? Я?" Він мигцем побачив себе в затемненому вночі вікні - семиденна щетина, куртка L. L. Bean, фланелева сорочка, черевики Timberland. "Про що ти говориш? Я думав, що схожий на Джеремі Джонсона".
  
  "Ти схожий на міського хлопця з відпускної борідкою", - сказала вона.
  
  Це було правдою. Бірн народився і виріс на двох вулицях. І він помре одним.
  
  "Я пам'ятаю, як моя мама перевезла нас сюди з Сомерсета", - додала Гретхен, її духи були сводяще сексуальними, а губи темно-бордового кольору. Зараз, коли Гретхен Уайлд перевалило за тридцять, підліткова краса пом'якшилася і перетворилася в щось набагато більш вражаюче. "Я теж не могла заснути. Занадто шумно".
  
  "Як Бріттані?" Запитав Бірн.
  
  Дочки Гретхен Бріттані було п'ятнадцять, їй перевалило за двадцять п'ять. Роком раніше її зловили на рейві в Західній Філадельфії, коли вона була захоплена з достатньою кількістю Екстазі, щоб висунути звинувачення в умисному зберіганні. Гретхен зателефонувала Бірну в той вечір, в "Whits Енд", насправді не усвідомлюючи, які стіни існують між підрозділами поліцейського управління. Бірн звернувся до детективу, який був у нього в боргу. До того часу, коли справа дійшла до муніципального суду, обвинувачення було зведено до простого зберігання, і Бріттані отримала громадські роботи.
  
  "Я думаю, з нею все буде в порядку", - сказала Гретхен. "Її оцінки покращилися, вона повертається додому в пристойний час. Принаймні, в будні дні".
  
  Гретхен була заміжня двічі розлучалася. Обидва її колишніх були наркоманами, жорстокими невдахами. Але якимось чином, незважаючи ні на що, Гретхен примудрялася не втрачати голову під час всього цього. На землі не було людини, яким Кевін Бірн захоплювався б більше, ніж матір'ю-одиначкою. Це була, без перебільшення, найважча робота в світі.
  
  "А як Колін?" Запитала Гретхен.
  
  Дочка Бірна, Колін, була маяком на краю його душі. "Вона приголомшлива", - сказав він. "Абсолютно приголомшлива. Кожен день абсолютно новий світ".
  
  Гретхен посміхнулася. Вони були двома батьками, у яких у даний момент не було ніяких турбот. Підожди ще хвилинку. Все може змінитися.
  
  "Я вже тиждень їм холодні сендвічі", - сказав Бірн. "І притому огидні холодні сендвічі. Що у вас є теплого і солодкого?"
  
  - Нинішня компанія виключена?
  
  "Ніколи".
  
  Вона розсміялася. - Я подивлюся, що у нас є.
  
  Вона плавною ходою пройшла в задню кімнату. Бірн спостерігала. В її вузькій рожевої трикотажної уніформі було неможливо не дивитися.
  
  Було приємно повернутися. Країна була для інших людей: провінціалів. Чим ближче він підходив до пенсії, тим більше думав про те, щоб виїхати з міста. Але куди б він подався? Минулий тиждень майже виключила відвідування гір. Флорида? Він теж не був сильний в урагани. Південно-захід? Хіба там немає монстрів-гилов? Йому потрібно було б ще раз подумати.
  
  Бірн глянув на свій годинник, величезний хронограф з тисячею циферблатів. Здавалося, вони робили все, крім того, що показував час. Це був подарунок Вікторії.
  
  Він знав Вікторію Ліндстром більше п'ятнадцяти років, з тих самих пір, як вони зустрілися під час рейду поліції моралі в масажному салоні, де вона працювала. У той час вона була розгубленою і приголомшливо красивою сімнадцятирічною дівчиною, яка жила недалеко від свого будинку в Мидвилле, штат Пенсільванія. Вона продовжувала жити таким життям, поки на неї не напав чоловік, жорстоко порізавши їй обличчя канцелярським ножем. Вона перенесла ряд болючих операцій по відновленню м'язів і тканин. Ніякі операції не могли відновити внутрішні пошкодження.
  
  Нещодавно вони знову знайшли один одного. На цей раз без всяких очікувань.
  
  Вікторія проводила час зі своєю хворою матір'ю в Мидвилле. Бірн збирався подзвонити. Він сумував за нею.
  
  Бірн оглянув ресторан. Там було всього кілька інших відвідувачів. Пара середніх років в кабінці. Пара студенток, які сидять разом, обидві розмовляють по мобільних телефонах. Чоловік у найближчій до дверей кабінці читав газету.
  
  Бірн помішував кави. Він був готовий повернутися до роботи. Він ніколи не був з тих, хто досягає успіху в перервах між роботою або в тих рідкісних випадках, коли бере відпустку. Він цікавиться, які нові справи надійшли у відділ, якого прогресу вдалося досягти в поточних розслідуваннях, які арешти були проведені, якщо такі взагалі були. По правді кажучи, він думав про ці речі весь час, поки був відсутній. Це була одна з причин, по якій він не взяв із собою мобільний телефон. Він повинен був дзвонити в підрозділ двічі в день.
  
  Чим старшим він ставав, тим більше змирився з тим фактом, що всі ми тут на дуже короткий час. Якщо він хоч трохи змінив ситуацію як офіцер поліції, то воно того варте. Він пив каву, задоволений своєю філософією дешевого магазину. На даний момент.
  
  І тут його осяяло. Його серце прискорено забилося. Його права рука мимоволі стиснула руків'я пістолета. Це ніколи не було гарною новиною.
  
  Він знав людини, що сидів біля дверей, на ім'я Антон Кроц. На кілька років старше, ніж Бірн бачив його в останній раз, на кілька фунтів важче, трохи спортивний і мускулистий, але сумнівів у тому, що це був Кротц, не було. Бірн дізнався складну татуювання у вигляді скарабея на правій руці чоловіка. Він дізнався очі скаженої собаки.
  
  Антон Кроц був холоднокровним вбивцею. Його перше задокументоване вбивство сталося в результаті невдалого пограбування продуктового магазину в Південній Філадельфії. Він вистрілив в касира в упор за тридцять сім доларів. Вони викликали його на допит по цій справі, але були змушені відпустити. Через Два дні він пограбував ювелірний магазин у Сентер-Сіті і застрелив чоловіка і жінку, які володіли магазином, - в стилі екзекуції. Це було знято на відео. В той день масове полювання на людей ледь не закрила місто, але Кротц якимось чином врятувався.
  
  Коли Гретхен повернулася з повним голландським яблучним пирогом, Бірн повільно потягнувся до своєї спортивній сумці, яка лежала на сусідньому стільці, і недбало розстебнув її, краєм ока спостерігаючи за Кроцем. Бірн витягнув зброю, поклав його на коліна. У нього не було ні двосторонньої рації, ні стільникового телефону. В даний момент він був наданий сам собі. І ти не хотів самостійно розправлятися з такою людиною, як Антон Кроц.
  
  "У тебе є телефон ззаду?" Бірн тихо запитав Гретхен.
  
  Гретхен перестала нарізати пиріг. "Звичайно, в офісі є один".
  
  Бірн схопила ручку і зробила помітку в своєму картатому блокноті:
  
  Зателефонуйте 911. Скажіть їм, що мені потрібна допомога за цією адресою. Підозрюваний
  
  Антон Кроц. Надішліть спецназ. Чорний хід. Після того, як прочитаєте це, смійтеся.
  
  Гретхен прочитала записку і розсміялася. "Хороша жарт", - сказала вона.
  
  "Я знав, що тобі це сподобається".
  
  Вона подивилася в очі Бірну. - Я забула збиті вершки, - сказала вона досить голосно, не голосніше. - Почекай.
  
  Гретхен пішла, не виявляючи ніякого поспіху в своїй ході. Бірн сьорбнув кави. Кротц не рушив з місця. Бірн не був упевнений, змусив його ця людина чи ні. Бірн допитував Кротца більш чотирьох годин у той день, коли його привезли, обмінюючись з ним великою кількістю отрути. Справа дійшла навіть до рукоприкладства. Жодна зі сторін не була схильна забувати іншу після чого подібного.
  
  Як би те ні було, Бірн ні за що не міг випустити Кротца за двері. Якщо Кротц покине ресторан, він знову зникне, і у них, можливо, ніколи не буде іншого шансу напасти на нього.
  
  Тридцять секунд потому Бірн глянув праворуч і побачив Гретхен в проході на кухню. Її погляд говорив про те, що вона подзвонила. Бірн схопив свою зброю і опустив його вправо, подалі від Кротца.
  
  У цей момент одна зі студенток вискнула. Спочатку Бірн подумав, що це крик відчаю. Він повернувся на стільці, озирнувся. Дівчина все ще розмовляла по мобільному телефону, реагуючи на якісь неймовірні новини для студенток коледжу. Коли Бірн озирнувся, Кротца вже не було в кабінці.
  
  У нього був заручник.
  
  Заручницею була жінка з кабінки за кабінкою Кротца. Кротц стояв позаду неї, однією рукою обіймаючи її за талію. Він приставив шестидюймовый ножа до її шиї. Жінка була мініатюрною, гарненькою, років сорока. На ній були темно-синій светр, джинси, замшеві черевики. На пальці у неї була обручка. Її обличчя являло собою маску жаху.
  
  Чоловік, з яким вона сиділа, все ще був у кабінці, паралізований страхом. Де-то в закусочній на підлогу впав склянку.
  
  Час сповільнився, коли Бірн зісковзнув зі свого табурета, вихопивши зброю.
  
  "Радий знову бачити вас, детектив", - сказав Кроц Бірну. "Ви виглядаєте по-іншому. Збираєтеся на нас напасти?"
  
  Очі Кротца скляні. "Метамфетамін", - подумав Бірн. Він згадав, що Кротц вживав.
  
  "Просто заспокойся, Антон", - сказав Бірн.
  
  "Метт!" - закричала жінка.
  
  Кроц направив ножа ближче до яремній вені жінки. - Заткнися на хрін.
  
  Кротц і жінка почали пробиратися до дверей. Бірн помітив бісеринки поту на лобі Кротца.
  
  "Сьогодні нікому немає причин страждати", - сказав Бірн. "Просто будь спокійний".
  
  "Ніхто не постраждає?"
  
  "Ні".
  
  - Тоді чому ти наставляєш на мене пістолет, хосс?
  
  - Ти знаєш правила гри, Антон.
  
  Кроц озирнувся через плече, потім знову подивився на Бірна. Момент тягнувся. - Збираєшся застрелити симпатичну маленьку громадянку на очах у всього міста? Він погладив груди жінки. "Я так не думаю".
  
  Бірн повернув голову. Купка переляканих людей тепер дивилася у вітрину закусочної. Вони були в жаху, але, мабуть, не настільки, щоб піти. Якимось чином вони натрапили на реаліті-шоу. Двоє з них розмовляли по мобільних телефонах. Незабаром це стало справжнім медіа-подією.
  
  Бірн випростався перед підозрюваним і заручником. Він не опустив зброю. "Поговори зі мною, Антон. Що ти хочеш зробити?"
  
  "Що, наприклад, коли я виросту?" Кроц розсміявся, високо і голосно. Його сірі зуби були блискучими чорними біля коренів. Жінка почала схлипувати.
  
  "Я маю на увазі, що би ти хотів, щоб сталося прямо зараз?" Запитав Бірн.
  
  "Я хочу піти звідси".
  
  "Але ти ж знаєш, що цього не може бути".
  
  Кроц міцніше стиснув жінку. Бірн побачив, як вістря ножа прочертило тонку червону лінію на шкірі жінки.
  
  "Я не бачу вашого козиря, детектив", - сказав Кроц. "Я думаю, що контролюю цю ситуацію".
  
  "У цьому немає ніяких сумнівів, Антон".
  
  "Скажи це".
  
  - Що? Що сказати?
  
  - Скажіть: "Ви контролюєте ситуацію, сер".
  
  Слова застрягли в горлі комом Бірна, але у нього не було вибору. "Ви контролюєте ситуацію, сер".
  
  "Відстійно плазувати, чи не так?" Сказав Кроц. Ще кілька дюймів у бік дверей. Робив це все своє гребаной життя".
  
  "Що ж, ми можемо поговорити про це пізніше", - сказав Бірн. "Прямо зараз у нас такий стан справ, чи не так?"
  
  "О, у нас зовсім виразно такий стан справ".
  
  "Так що давай подивимося, чи зможемо ми знайти спосіб покінчити з цим, щоб ніхто не постраждав. Попрацюй зі мною, Антон".
  
  Кроц знаходився приблизно в шести футах від дверей. Хоча він і не був великим чоловіком, він був на голову вище жінки. Бірн влучно стріляв. Його палець пестив спусковий гачок. Він міг би вирубати Кротца. Один постріл, прямо в лоб, мізки на стіні. Це порушило б всі правила ведення бойових дій, всі відомчі інструкції, але жінка з ножем біля горла, ймовірно, не стала заперечувати. І це все, що дійсно мало значення.
  
  Де, чорт візьми, моя підкріплення?
  
  Кротц сказав: "Ти знаєш так само добре, як і я, що якщо я відмовлюся від цього, то сяду на голку заради інших речей".
  
  "Це не обов'язково так".
  
  "Так, це так!" Крикнув Кроц. Він притягнув жінку ближче. "Не бреши мені, чорт візьми".
  
  - Це не брехня, Антон. Трапитися може все, що завгодно.
  
  "Так? Наприклад? Наприклад, може бути, суддя побачить мого внутрішнього дитини?"
  
  "Да ладно тобі, чувак. Ти ж знаєш систему. У свідків бувають провали в пам'яті. У суді всяке лайно викидають за борт. Таке трапляється постійно. У тому, що потрапиш в ціль, ніколи не можна бути впевненим".
  
  У цей момент бічний зір Бірна привернула тінь. Зліва. Офіцер спецназу пробирався по задньому коридору, піднявши гвинтівку AR-15. Він був поза полем зору Кротца. Офіцер зустрівся поглядом з Бірном.
  
  Якщо на місці події був офіцер спецназу, встановлювався периметр. Якщо Кротцу вдасться вибратися з ресторану, він далеко не піде. Бірн повинен був вирвати цю жінку з рук Кротца, а ніж - із його руки.
  
  "Ось що я тобі скажу, Антон", - сказав Бірн. "Я збираюся опустити зброю, добре?"
  
  "Саме про це я і кажу. Постав це на підлогу і пні мені ногою".
  
  "Я не можу цього зробити", - сказав Бірн. "Але я збираюся покласти це на стіл, а потім підняти руки над головою".
  
  Бірн побачив, як офіцер спецназу зайняв позицію. Кашкет зсунута на потилицю. Припав до оптичного прицілу. Набрав номер.
  
  Кроц просунувся ще на кілька дюймів до дверей. - Я слухаю.
  
  "Як тільки я це зроблю, ти відпустиш жінку".
  
  "Тоді що?"
  
  "Тоді ми з тобою підемо звідси". Бірн опустив зброю. Він поклав його на підлогу і поставив на нього ногу. - Ми поговоримо. Добре?"
  
  На мить здалося, що Кроц обдумує це. Потім все полетіло до біса так само швидко, як і почалося.
  
  "Не-а", - сказав Кроц. "І що в цьому забавного?"
  
  Кроц схопив жінку за волосся, закинув голову і провів лезом по горлу. Її кров залила половину кімнати.
  
  - Ні! - закричав Бірн.
  
  Жінка припала до підлоги, її шия розпливлася в гротескній червоної посмішці. На мить Бірн відчув себе невагомим, знерухомлених, як ніби все, що він коли-небудь навчався і що робив, було безглуздо, як ніби вся його кар'єра на вулиці було брехнею.
  
  Кроц підморгнув. - Ти що, не любиш цей гребаной місто?
  
  Антон Кроц кинувся на Бірна, але перш ніж він встиг зробити хоч крок, офіцер спецназу в задній частині закусочної вистрілив. Дві кулі потрапили Кротцу в груди, відкинувши його назад до вікна, огорнувши його тулуб густим червоним хмарою. Вибухи були оглушливими в замкнутому просторі маленької закусочної. Кроц відлетів назад крізь розбите скло на тротуар перед рестораном. Роззяви розбіглися. Пара офіцерів спецназу, дислокованих перед закусочною, кинулися до распростертому тілу Кротца, притискаючи важкі черевики до його тіла, націливши гвинтівки йому в голову.
  
  Груди Кротца здулася раз, другий, потім затихла, від неї йшов пар в холодному нічному повітрі. Прибув третій офіцер спецназу, помацав йому пульс. Він подав сигнал. Підозрюваний був мертвий.
  
  Почуття детектива Кевіна Бірна загострилися. Він відчув запах кордита в повітрі, змішаний з запахами кави і цибулі. Він побачив яскраву кров, растекшуюся по кахлю. Він почув, як останній осколок скла розбився об підлогу, а потім чийсь тихий плач. Він відчув, як піт на спині перетворюється на мокрий сніг під поривом морозного повітря з вулиці.
  
  Хіба ти не любиш цей гребаной місто?
  
  Миттю пізніше фургон швидкої допомоги зі скреготом зупинився, повернувши світ у фокус. Двоє парамедиків вбігли в закусочну і почали надавати допомогу жінці, що лежить на підлозі. Вони намагалися зупинити кровотечу, але було занадто пізно. Жінка і її вбивця були мертві.
  
  Нік і Ерік Палладіно Чавес - два детективи з відділу по розслідуванню вбивств - вбігли в закусочну зі зброєю напоготові. Вони побачили Бірна і різанину. Вони прибрали кобури. Чавез заговорив по двостороннього зв'язку. Нік Палладіно почав облаштовувати місце злочину.
  
  Бірн подивився на чоловіка, який сидів у кабінці разом з жертвою. Чоловік витріщився на жінку на підлозі, наче вона спала, як ніби вона могла встати, наче вони могли закінчити трапезу, оплатити рахунок і вийти в ніч, милуючись різдвяними прикрасами на вулиці. Бірн побачив напіввідкритий сливочник поряд з кавою жінки. Вона збиралася покласти вершки в свою каву, а через п'ять хвилин була мертва.
  
  Бірн багато разів був свідком горя, заподіюваного вбивцями, але рідко так скоро після вчинення злочину. Ця людина тільки що став свідком звірячого вбивства своєї дружини. Він був всього в декількох футах від неї. Чоловік глянув на Бірна. В його очах була мука, набагато глибша і похмура, ніж Бірн коли-небудь знав.
  
  "Мені дуже шкода", - сказав Бірн. В той момент, коли слова злетіли з його вуст, він здивувався, навіщо він це сказав. Йому було цікаво, що він мав на увазі.
  
  "Ти вбив її", - сказав чоловік.
  
  Бірн не вірив своїм вухам. Його наче вдарили під дих. Він не міг осмислити те, що почув. "Сер, я..."
  
  - Ти... ти міг застрелити його, але завагався. Я бачив. Ти міг застрелити його, але не зробив цього.
  
  Чоловік вислизнув з кімнати. Він скористався моментом, взяв себе в руки і повільно підійшов до Бірну. Нік Палладіно зробив рух, щоб встати між ними. Бірн відмахнувся від Ніка. Чоловік підійшов ближче. Тепер він був всього в декількох футах.
  
  "Хіба це не ваша робота?" - запитав чоловік.
  
  "Прошу пробачення?"
  
  - Захищати нас? Хіба це не твоя робота?
  
  Бірн хотів сказати цій людині, що так, була синя лінія, але коли зло вийшло на світ, ніхто з них нічого не міг вдіяти. Йому хотілося сказати цій людині, що він стримався-за своєї дружини. Хоч убий, він не міг придумати жодного слова, щоб висловити все це.
  
  "Лора", - сказав чоловік.
  
  "Прошу пробачення?"
  
  "Її звали Лаура".
  
  Перш ніж Бірн встиг сказати ще хоч слово, чоловік замахнувся кулаком. Це був дикий удар, невдало кинуте, з невмілим важелем. Бірн передбачав це в останній момент і зумів з легкістю ухилитися. Але погляд чоловіка був сповнений люті, образи і печалі, що Бірн майже пошкодував, що не взяв удар на себе. Можливо, на мить це втамувало потреба в них обох.
  
  Перш ніж чоловік встиг завдати ще один удар, Нік і Ерік Палладіно Чавес схопили його і тримали. Чоловік не опирався, але почав схлипувати. Він обм'як в їх руках.
  
  "Відпусти його", - сказав Бірн. "Просто... відпусти його".
  
  Знімальна група завершила роботу близько трьох годин ночі. Півдюжини детективів з відділу по розслідуванню вбивств прибутку за підтримкою. Вони оточили Бірна щільним кільцем, захищаючи його від ПРЕСИ і навіть від начальства.
  
  Бірн дав свідчення і був допитаний. Він був вільний. Якийсь час він не знав, куди йти, де він хотів бути. Ідея напитися навіть не здавалася привабливою, хоча це могло б заглушити жахливі події вечора.
  
  Всього двадцять чотири години тому він сидів на холодній, затишній веранді будиночка в Поконосі, задерши ноги, і наливав у пластикову чашку кілька дюймів "Олд Форестер". Тепер загинули дві людини. Здавалося, він приніс з собою смерть.
  
  Чоловіка звали Метью Кларк. Йому було сорок один. У нього було три дочки - Фелісіті, Теммі і Мішель. Він працював страховим брокером у великої національної фірмі. Вони з дружиною були в місті, щоб відвідати свою старшу дочку, першокурсницю Університету Темпл. Вони зайшли до їдальні, щоб випити каву і лимонний пудинг, улюблений напій його дружини.
  
  Її звали Лора.
  
  У неї були карі очі.
  
  У Кевіна Бірна було передчуття, що він ще довго буде бачити ці очі.
  
  
  3
  
  
  Два дні потому .
  
  Книга лежала на столі. Вона була зроблена з нешкідливого картону, м'якого паперу і нетоксичних чорнила. У неї була суперобкладинка, номер ISBN, рекламні оголошення на звороті, назва вздовж корінця. Вона була схожа практично у всіх відносинах на будь-яку іншу книгу в світі.
  
  За винятком того, що все було по-іншому.
  
  Детектив Джессіка Балзано, десятирічний ветеран поліцейського управління Філадельфії, сьорбнула кави і втупилася на страхітливий предмет. У свій час вона билася з убивцями, грабіжниками, ґвалтівниками, подглядывающими за людьми, грабіжниками, іншими зразковими громадянами; якось заглянула в дуло 9-міліметрового пістолета, спрямованого їй в упор в лоб. Вона била і була побита відбірної групою злочинців, покидьків, психів, панків і гангстерів; переслідувала психопатів по темних провулках; одного разу їй погрожував чоловік з акумуляторної дрилем.
  
  І все ж книга на обідньому столі налякала її більше, ніж все це разом узяте.
  
  Джессіка нічого не мала проти книг. Зовсім нічого. Як правило, вона любила книги. Насправді, рідко випадав день, коли у неї в сумочці не було книги в м'якій обкладинці на випадок простою на роботі. Книги були чудовими. За винятком цієї книги - яскравою, життєрадісною, жовто-червоної книги на її обідньому столі, книги зі звіринцем ухмыляющихся мультяшних тварин на обкладинці - належала її дочки Софі.
  
  Це означало, що її донька збиралася до школи.
  
  Не дошкільний заклад, яке Джесіці здавалося прославленим дитячим садом. Звичайна школа. Дитячий садок. Звичайно, це був всього лише день знайомства для цієї справи, яке розпочнеться наступної осені, але всі атрибути були на місці. На столі. Перед нею. Книга, ланч, пальто, рукавички, пенал.
  
  Школа.
  
  Софі вийшла зі спальні, вдягнена, підготовлена до свого першого офіційного навчального дня. На ній були темно-синя спідниця в складку гармошкою і светр з круглим вирізом, туфлі на шнурівці і комплект з вовняного берета і шарфа. Вона була схожа на мініатюрну Одрі Хепберн.
  
  Джесіку занудило.
  
  "Ти в порядку, мамо?" Запитала Софі. Вона ковзнула на свій стілець.
  
  - Звичайно, люба, - збрехала Джессіка. - Чому зі мною не повинно бути все в порядку?
  
  Софі знизала плечима. - Ти була сумною весь тиждень.
  
  "Сумний? Із-за чого я був сумним?"
  
  - Тобі було сумно з-за того, що я ходила в школу.
  
  "Боже мій", - подумала Марія. У мене вдома живе п'ятирічний доктор Філ. "Мені не сумно, мила".
  
  "Діти ходять в школу, мам. Ми говорили про це".
  
  Так, ми це зробили, моя дорога дочко. За винятком того, що я не чув ні слова. Я не чув ні слова, тому що ти всього лише дитина. Моя дитина. Маленька, безпорадна душа з рожевими пальчиками, яка у всьому потребує своєї матусі.
  
  Софі насипала собі пластівців, додала молока. Вона взялася за їжу.
  
  - Доброго ранку, мої милі леді, - сказав Вінсент, заходячи на кухню і зав'язуючи краватку. Він поцілував Джесіку в щоку, а Софі - не бере.
  
  Чоловік Джессіки завжди був веселий вранці. Майже весь інший час він був занурений у роздуми, але вранці він був промінчиком сонця. Повна протилежність своїй дружині.
  
  Вінсент Бальзано був детективом, які працювали в Північному відділі по боротьбі з наркотиками. Він був підтягнутим і м'язистим, все ще найбільш приголомшливо сексуальним чоловіком, якого Джессіка коли-небудь знала - темні волосся, карамельні очі, довгі вії. Цим ранком його волосся, все ще вологі, були зачесані назад з широкого чола. На ньому був темно-синій костюм.
  
  За шість років шлюбу у них було кілька неприємних моментів - вони були в розлуці майже шість місяців, - але вони знову були разом і справлялися з цим. Шлюби з двома значками були надзвичайно рідкісним товаром. Тобто успішні.
  
  Вінсент налив собі чашку кави, сів за стіл. - Дай мені подивитися на тебе, - сказав він Софі.
  
  Софі схопилася зі стільця, стоячи по стійці "струнко" перед батьком.
  
  - Повернись, - сказав він.
  
  Софі крутанулась на місці, перетворилася на вампіра, хихикнула, уперши руки в стегно.
  
  "Ва-ва-вум", - сказав Вінсент.
  
  - Ва-ва-вум, - луною відгукнулася Софі.
  
  - Отже, скажіть мені дещо, юна леді.
  
  "Що?"
  
  - Як тобі вдалося стати такою гарненькою?
  
  "Моя мама симпатична". Вони обидва подивилися на Джессіку. Це було їх звичайною справою, коли вона відчувала себе трохи пригнічена.
  
  "О Боже", - подумала Марія. Їй здалося, що груди от-от вистрибне з грудей. Її нижня губа затремтіла.
  
  "Так, це вона", - сказав Вінсент. "Одна з двох найкрасивіших дівчат на світі".
  
  "Хто ця інша дівчина?" Запитала Софі.
  
  Вінсент підморгнув.
  
  - Тато, - покликала Софі.
  
  "Давай закінчимо наш сніданок".
  
  Софі знову сіла.
  
  Вінсент сьорбнув кави. - Ти з нетерпінням чекаєш можливості відвідати школу?
  
  "О, так". Софі відправила в рот ложкою грудочку просочених молоком пластівців "Чириос".
  
  "Де твій рюкзак?" - запитав я.
  
  Софі перестала жувати. Як вона могла прожити день без рюкзака? Це майже визначало її як особистість. Двома тижнями раніше вона приміряла більше дюжини моделей, нарешті зупинившись на моделі з полуничним тортом. Для Марії це було все одно, що спостерігати, як Періс Хілтон на показі скринь Жана Поля Готьє. Хвилину потому Софі закінчила є, поставила миску в раковину і помчала в свою кімнату.
  
  Потім Вінсент звернув свою увагу на свою раптово стала крихкою дружину, ту саму жінку, яка одного разу вдарила бандита в барі Порт-Річмонда за те, що він обійняв її за талію, жінку, яка одного разу виграла чотири повних раунду на ESPN2 з дивовижною дівчиною з Клівленда, штат Огайо, мускулистою дев'ятнадцятирічною дівчиною на прізвисько "Шлакоблок" Джексон.
  
  "Іди сюди, ти, великий дитина", - сказав він.
  
  Джессіка перетнула кімнату. Вінсент поплескав себе по колінах. Джессіка села. "Що?" - запитала вона.
  
  "Ти не надто добре справляєшся з цим, чи не так?"
  
  - Ні. - Джессіка відчула, як емоції знову переповнюють її, немов розпечений вугілля, що розгорається за грудиною. Вона була великим грубіяном, детективом з розслідування вбивств з Філадельфії.
  
  "Я думав, це всього лише орієнтування", - сказав Вінсент.
  
  "Так і є. Але це допоможе їй зорієнтуватися у школі".
  
  "Я думав, в цьому весь сенс".
  
  "Вона не готова до школи".
  
  - Термінові новини, Джесс.
  
  "Що?"
  
  "Вона готова до школи".
  
  "Так, але... але це означає, що вона буде готова фарбуватися, і отримає права, і почне зустрічатися, і ..."
  
  - Що, в першому класі?
  
  "Ти знаєш, що я маю на увазі".
  
  Це було очевидно. Хай допоможе їй Бог і врятує республіку, вона хотіла ще одну дитину. З тих пір, як стрілка спідометра піднялася до тридцяти, вона думала про це. Більшість її друзів були в третій групі. Кожен раз, коли вона бачила запеленутого дитини в колясці, або на папірусі, або в автокріслі, або навіть в дурній телевізійній рекламі памперсів, вона відчувала гостру біль.
  
  - Обійми мене міцніше, - сказала вона.
  
  Вінсент так і зробив. Якою б сильною не вважала себе Джессіка - в додаток до свого життя офіцера поліції, вона також була професійним боксером, не кажучи вже про дівчину з Південної Філадельфії, яка народилася і виросла на розі Шостої та Кетрін - вона ніколи не відчувала себе в більшій безпеці, ніж в такі моменти, як цей.
  
  Вона відсторонилася, подивилася в очі своєму чоловікові. Вона поцілувала його. Глибоко й серйозно, так, що давай зробимо дитини по-крупному.
  
  "Вау", - сказав Вінсент, його губи були забруднені помадою. "Ми повинні частіше відправляти її в школу".
  
  "Там, звідки це прийшло набагато більше, детектив", - сказала вона, можливо, занадто спокусливо для семи ранку. Зрештою, Вінсент був італійцем. Вона зісковзнула з його колін. Він притягнув її до себе. Він знову поцілував її, і потім вони обидва подивилися на годинники.
  
  Автобус за Софі приїжджав через п'ять хвилин. Після цього Джесіці майже годину не треба було зустрічатися зі своїм партнером.
  
  Сила-силенна часу.
  
  Кевін Бірн відсутній цілий тиждень, і хоча у Джесіки було достатньо турбот, щоб зайняти себе, тиждень без нього тяглася довго. Бірн повинен був повернутися три дні тому, але стався той жахливий інцидент в закусочній. Вона читала звіти в "Инкуайрер" і "Дейлі Ньюс", читала офіційні звіти. Кошмарний сценарій для офіцера поліції.
  
  Бірн був відправлений у короткостроковий адміністративний відпустку. У найближчі день або два буде перегляд. Вони ще не обговорювали епізод детально.
  
  Вони б так і зробили.
  
  Завернувши за ріг, вона побачила його, що стоїть перед кав'ярнею з двома чашками в руках. Їх першою зупинкою в цей день повинно було стати відвідування місця злочину десятирічної давності в парку Джуниата, де в 1997 році сталося подвійне вбивство з-за вживання наркотиків, за яким послідувало інтерв'ю з літнім джентльменом, який був потенційним свідком. Це був перший день нерозкритої справи, до якої їх приставили.
  
  У відділі по розслідуванню вбивств було три відділи: Оперативний відділ, який займався новими справами; відділ по розшуку злочинців-втікачів, який вистежував розшукуваних підозрюваних; і SIU, Спеціальний слідчий підрозділ, який, крім іншого, займалося нерозкритими справами. Список детективів, як правило, був висічений на камені, але іноді, коли починався справжній пекло, що траплялося в Філадельфії занадто часто, детективи у будь-яку зміну могли працювати на лінії.
  
  "Вибачте, я повинна була зустрітися тут зі своїм напарником", - сказала Джессіка. "Високий, гладко поголений хлопець. Схожий на поліцейського. Ви його бачили?"
  
  "Що, тобі не подобається борода?" Бірн простягнув їй чашку. "Я витратив годину, надаючи їй форму".
  
  - Надання форми?
  
  - Ну, знаєш, обрізати по краях, щоб не виглядало рваним.
  
  "Ах".
  
  "Що ти про це думаєш?"
  
  Джессіка відкинулася назад, уважно вдивляючись в його обличчя. - Ну, чесно кажучи, я думаю, що це змушує тебе виглядати ...
  
  "Видатний?"
  
  Вона збиралася сказати "бездомний". "Так. Це".
  
  Бірн погладив бороду. Вона ще не повністю відросла, але Джессіка бачила, що коли вона відросте, буде в основному сивий. До тих пір, поки він не буде приставати до неї тільки З-За Чоловіків, вона, ймовірно, зможе з цим впоратися.
  
  Коли вони прямували до "Таурусу", у Бірна задзвонив мобільний телефон. Він відкрив його, послухав, дістав блокнот і зробив кілька позначок. Він глянув на годинник. - Двадцять хвилин. Він склав телефон і сховав його в кишеню.
  
  - Робота? - Запитала Марія.
  
  "Робота".
  
  Нерозкрита справа ще якийсь час буде залишатися нерозкритим. Вони продовжили шлях вгору по вулиці. Проїхавши цілий квартал, Джессіка порушила мовчання.
  
  "Ти в порядку?" запитала вона.
  
  "Я? О, так", - сказав Бірн. "Краще не буває. Ішіас трохи турбує, але в іншому".
  
  "Кевін".
  
  "Кажу вам, я впевнений на сто відсотків", - сказав Бірн. "Слава Богу".
  
  Він брехав, але це те, що друзі робили одне для одного, коли хотіли, щоб ти знав правду.
  
  - Ми поговоримо пізніше? - Запитала Марія.
  
  "Ми поговоримо", - сказав Бірн. "До речі, чому ти такий щасливий?"
  
  - Я виглядаю щасливою?
  
  "Дозволь мені сказати це так. Твоє обличчя могло б відкрити магазин посмішок у Джерсі ".
  
  "Просто радий бачити свого партнера".
  
  - Добре, - сказав Бірн, сідаючи в машину.
  
  Джессіка мимоволі засміялася, згадавши неприборкану подружню пристрасть, що охопила її вранці. Її партнер добре знав її.
  
  
  4
  
  
  Місцем злочину був забитий комерційний об'єкт в Манаюнке, районі у північно-західній частині Філадельфії, прямо на східному березі річки Шайлкилл. Протягом деякого часу район, здавалося, знаходився в постійному стані реконструкції та облагородження, перетворившись з того, що колись було кварталом для тих, хто працював на фабриках, у частину міста, що належить вищого середнього класу. Назва "Манаюнк" було індіанським терміном ленапе, що означає "наше місце для випивки", і в останнє десятиліття або близько того жвава головна вулиця району з пабами, ресторанами і нічними клубами - по суті, відповідь Філадельфії на Бурбон-стріт - щосили намагалася відповідати цьому давним-давно присвоєному назвою.
  
  Коли Джессіка і Бірн під'їхали до Флет-Рок-роуд, місце події охороняли дві машини сектора. Детективи заїхали на парковку і вийшли з машини. Офіцером у формі, що прибули на місце події, був патрульний Майкл Калабро.
  
  "Доброго ранку, детективи", - сказав Калабро, вручаючи їм журнал реєстрації місця злочину. Вони обидва розписалися.
  
  "Що у нас є, Майк?" Запитав Бірн.
  
  Калабро був блідий, як грудневе небо. Йому було під тридцять, кремезний і міцний, він був ветераном патрульної служби, якого Джессіка знала майже десять років. Його було нелегко вивести із себе. Насправді, зазвичай у нього була посмішка для всіх, навіть для дурнів, яких він зустрічав на вулиці. Якщо він був так вражений, це було недобре.
  
  Він прочистив горло. "Жінка-ДОА".
  
  Джессіка повернулася до дороги, оглянула фасад великого двоповерхового будинку і найближчі околиці: пустир через дорогу, таверну поруч з нею, склад по сусідству. Будівля, що служила місцем злочину, було квадратним, блоковим, облицьованим брудно-коричневим цеглою і залатаним промоклому фанерою. Графіті покривали кожен доступний дюйм деревини. Вхідні двері були замкнені на іржаві ланцюги й висячі замки. На лінії даху висіла величезна вивіска "Продається або здається в оренду". "Делавер Інвестмент Пропертіз, Інкорпорейтед". Джессіка записала номер телефону і повернулася в задню частину будинку. Вітер прорізав стоянку маленькими гострими ножами.
  
  "Є які-небудь ідеї, що за бізнес тут раніше був?" - запитала вона Калабро.
  
  "Кілька різних речей", - сказав Калабро. "Коли я був підлітком, це був оптовий торговець автозапчастинами. Тут працював хлопець моєї сестри. Раніше він продавав нам запчастини з-під прилавка".
  
  "На чому ви їздили в ті дні?" Запитав Бірн.
  
  Джессіка побачила посмішку на губах Калабро. Так завжди бувало, коли чоловіки розповідали про машинах своєї молодості. "Сімдесят шостий ТрансАм".
  
  "Ні", - відповів Бірн.
  
  "Ага. Друг мого двоюрідного брата розбив його в 85-м. Купив за безцінь, коли мені було вісімнадцять. Мені знадобилося чотири роки, щоб відновити". "455-й?"
  
  "О, так", - сказав Калабро. "Зоряно-чорний з Т-подібним верхом".
  
  "Мило", - сказав Бірн. "Отже, як скоро після того, як ви одружилися, вона змусила тебе продати його?"
  
  Калабро розсміявся. "Якраз близько частини "Ти можеш поцілувати наречену".
  
  Джессіка побачила, як Майк Калабро помітно пожвавився. Вона ніколи не зустрічала людини, яка краще Кевіна Бірна вмів заспокоїти людей, відвернути їх від жахів, які можуть переслідувати людей при їх роботі. Майк Калабро багато побачив на своєму віку, але це не означало, що наступний не добереться і до нього. Або наступний за цим. Таке було існування поліцейського у формі. Кожен раз, коли ти звертаєш за ріг, твоє життя може змінитися назавжди. Джессіка не була впевнена, з чим їм доведеться зіткнутися на місці злочину, але вона знала, що Кевін Бірн тільки що трохи полегшив день цій людині.
  
  У будівлі була Г-подібна автостоянка, яка проходила за будовою, потім спускалася невеликого схилу до річки; коли-то автостоянка була повністю обгороджена сіткою. Паркан давним-давно було підрізане, погнутий і підданий тортурам. Відсутні величезні секції. Всюди були розкидані мішки для сміття, шини та вуличне сміття.
  
  Перш ніж Джессіка встигла запитати про DOA, чорний Ford Taurus, ідентичний службового автомобіля, на якому їздили Джессіка і Бірн, в'їхав на стоянку і припаркувався. Джессіка не впізнала чоловіка за кермом. За мить з'явився чоловік і підійшов до них.
  
  - Ви детектив Бірн? - запитав він.
  
  "Я такий", - сказав Бірн. "А ти такий?"
  
  Чоловік засунув руку в задню кишеню і витягнув золотий значок. - Детектив Джошуа Бонтраджер, - представився він. - Відділ вбивств. Він широко посміхнувся, і фарба залила його щоки.
  
  Бонтраджеру було, напевно, тридцять або близько того, але виглядав він значно молодшим. Худорлявий, літньо-світле волосся стало тьмяним в грудні, підстрижені щодо коротко; сторчма, але не в стилі GQ. Схоже, стрижка була зроблена вручну. Очі у нього були м'ятно-зелені. Від нього виходив вид занедбаного сільського жителя Пенсільванії, який навчався в державному коледжі на академічну стипендію. Він потиснув руку Бірну, потім Джесіці. - Ви, мабуть, детектив Бальзано, - сказав він.
  
  - Приємно познайомитися, - сказала Джессіка.
  
  Бонтраджер переводив погляд з одного на іншого. "Це просто, просто, просто ... чудово".
  
  Принаймні, детектив Джошуа Бонтраджер був повний енергії і ентузіазму. З усіма скороченнями, пішли на пенсію і травмами детективів - не кажучи вже про різке зростання числа вбивств - було добре мати ще одне тепле тіло у відділі. Навіть якщо це тіло виглядало так, немов тільки що вийшов з шкільної постановки Нашого Міста.
  
  "Мене послав сержант Б'юкенен", - сказав Бонтраджер. "Він дзвонив?"
  
  Айк Б'юкенен був їх босом, командиром денного дозору у відділі по розслідуванню вбивств. "Е, ні", - сказав Бірн. "Вас призначили у відділ по розслідуванню вбивств?"
  
  "Тимчасово", - сказав Бонтраджер. "Я буду працювати з тобою і двома іншими командами, чергуючи тури. Принаймні, поки ситуація, ну, ти знаєш, трохи не заспокоїться".
  
  Джессіка уважно оглянула одяг Бонтраджера. Його піджак темно-синім, а штани - чорними, як ніби він зібрав ансамбль для двох різних весіль або одягнувся, коли було ще темно. Його смугастий краватка з штучного шовку був коли-то з адміністрації Картера. Його черевики були потертими, але міцними, нещодавно зашнурованными.
  
  "Де я повинен бути?" Запитав Бонтраджер.
  
  Вираз обличчя Бірна буквально кричала про відповіді. Повертаємося в "Круглу палату".
  
  "Якщо ви не заперечуєте, я запитаю, де ви були до того, як вас призначили в забійний відділ?" Запитав Бірн.
  
  "Я був у Дорожньої поліції", - сказав Бонтраджер.
  
  - І як довго ви там пробули?
  
  Груди випнута, підборіддя високо підняте. "Вісім років".
  
  Джессіка хотіла подивитися на Бірна, але не змогла. Вона просто не могла.
  
  - Отже, - сказав Бонтраджер, потираючи руки, щоб зігрітися, - що я можу зробити?
  
  "Зараз ми хочемо переконатися, що місце події безпечно", - сказав Бірн. Він вказав на дальню сторону будівлі, на коротку під'їзну доріжку з північного боку ділянки. "Якщо б ви могли убезпечити цю точку входу, це було б великою підмогою. Ми не хочемо, щоб люди приходили на територію і знищували докази ".
  
  На секунду Джесіці здалося, що Бонтраджер збирається віддати честь.
  
  "Я повністю згоден з цим", - сказав він.
  
  З цими словами детектив Джошуа Бонтраджер майже бігом перетнув територію.
  
  Бірн повернувся до Джессіки. - Скільки йому, близько сімнадцяти?
  
  - Йому буде сімнадцять. - Ти помітив, що на ньому немає пальто? - Я надів.
  
  Бірн глянув на офіцера Калабро. Обидва чоловіки потиснули плечима. Бірн вказав на будівлю. - Відділ внутрішніх розслідувань знаходиться на другому поверсі?
  
  "Ні, сер", - сказав Калабро. Він повернувся і вказав на річку.
  
  - Жертва в річці? - Запитав Бірн.
  
  "На березі".
  
  Джессіка подивилася в бік річки. Схил йшов у бік від них, так що вона ще не могла бачити берег. Крізь рідкі голі дерева на цій стороні вона могла бачити протилежний берег річки, машини на швидкісній автомагістралі Шайлкилл. Вона повернулася назад до Калабро. "Ви очистили найближчу територію?"
  
  "Так", - сказав Калабро.
  
  - Хто її знайшов? - Запитала Марія.
  
  "Анонімний дзвінок в службу 911".
  
  "Коли?"
  
  Калабро глянув на журнал реєстрації. - Приблизно годину і п'ятнадцять хвилин тому.
  
  "Офіс судмедексперта був повідомлений?" Запитав Бірн.
  
  "Вже в дорозі".
  
  "Хороша робота, Майк".
  
  Перш ніж відправитися до ріки, Джессіка зробила кілька фотографій зовнішнього вигляду будівлі. Вона також сфотографувала два кинутих автомобіля на стоянці. Один - двадцятирічний "Шевроле" середнього розміру; інший - проржавілий фургон "Форд". Ні в того, ні в іншого не було номерів. Вона підійшла, помацала капоти обох машин. Крижаний. В будь-який день у Філадельфії були сотні покинутих автомобілів. Іноді здавалося, що тисячі. Кожен раз, коли хтось балотувався в мери або муніципальний рада, одній з дощечок в його платформі завжди була обіцянка позбутися від кинутих транспортних засобів і знести занедбані будівлі. Здавалося, цього ніколи не станеться.
  
  Вона зробила ще кілька фотографій. Коли вона закінчила, вони з Бірном натягнули латексні рукавички.
  
  "Готова?" запитав він.
  
  "Давай зробимо це".
  
  Вони дійшли до кінця стоянки. Звідти земля плавно спускалася до м'якого березі річки. Оскільки Шайлкилл не була чинною річкою - майже всі комерційні перевезення здійснювалися по річці Делавер, - доків як таких було небагато, але іноді траплялися невеликі кам'яні причали, нечастий вузький плавучий пірс. Дійшовши до кінця асфальту, вони побачили голову жертви, потім її плечі, потім тіло.
  
  "О Боже", - сказав Бірн.
  
  Це була молода блондинка, можливо, років двадцяти п'яти. Вона сиділа на короткому кам'яному причалі, її очі були широко відкриті. Здавалося, вона просто сидить на березі річки і дивиться, як вона тече.
  
  За життя, без сумніву, вона була дуже гарненькою. Зараз її обличчя було мертвотно-блідо-сірим, безкровна шкіра вже почала тріскатися від руйнівних поривів вітру. Її майже чорний язик вивалився з куточка рота. На ній не було ні пальто, ні рукавичок, ні капелюха, тільки довга сукня порошно-рожевого кольору. Він виглядав дуже старим, що наводило на думку про давно минулі часи. Він висів у неї під ногами, майже торкаючись води. Здавалося, що вона пробула там якийсь час. Там було деяке розкладання, але далеко не таке сильне, як було б якби погода була теплою. І все ж запах плоті, що розкладається важко висів у повітрі навіть на відстані десяти футів.
  
  Навколо шиї молодої жінки був пов'язаний нейлоновий ремінь, зав'язаний ззаду вузлом.
  
  Джессіка могла бачити, що деякі відкриті частини тіла жертви були покриті тонким шаром льоду, придававшим трупу сюрреалістичний, штучний блиск. Напередодні йшов дощ, потім температура різко впала.
  
  Джессіка зробила ще кілька фотографій, підійшла ближче. Вона не стала чіпати тіло, поки судмедексперт не огляне місце події, але чим швидше вони оглянуть його краще, тим швидше зможуть почати розслідування. Поки Бірн обходив паркування по периметру, Джессіка опустилася на коліна поруч з тілом.
  
  Сукня жертви було явно на кілька розмірів більше для її стрункої фігури. Воно було з довгими рукавами, зі знімним мереживним коміром, а також вузькими складками на манжетах. Якщо тільки Джессіка не пропустила нову модну тенденцію - а це було можливо, - вона не розуміла, чому ця жінка гуляла з Філадельфії взимку в такому вбранні.
  
  Вона подивилася на руки жінки. Обручок не було. Також не було явних мозолів, шрамів або гояться порізів. Ця жінка працювала не руками, не в сенсі фізичної праці. У неї не було видимих татуювань.
  
  Джессіка відійшла на кілька кроків назад і сфотографувала жертву на тлі річки. Саме тоді вона помітила щось схоже на краплю крові у подолу сукні. Одну-єдину краплю. Вона присіла, взяла ручку і підняла передній край сукні. Те, що вона побачила, застало її зненацька.
  
  "О, боже".
  
  Джессіка впала на п'яти, трохи не впавши в воду. Вона вхопилася за землю, знайшла опору і важко опустилася на неї.
  
  Почувши її крик, Бірн і Калабро підбігли до неї.
  
  "Що це?" Запитав Бірн.
  
  Джессіка хотіла сказати їм, але слова застрягли у нього в горлі. Вона багато бачила за час своєї служби в поліції - насправді, вона справді вірила, що може дивитися на все, - і зазвичай була готова до особливих жахів, які супроводжували роботу по розслідуванню вбивств. Вид цієї мертвої молодої жінки, її тіло вже піддавалася впливу стихії, був досить жахливим. Те, що Джессіка побачила, коли підняла сукню жертви, було геометричною прогресією відрази, яке вона відчувала.
  
  Джессіка скористалася моментом, нахилилася вперед і знову підняла поділ сукні. Бірн присів навпочіпки, нахиливши голову. Він тут же відвів погляд. - Чорт, - сказав він, встаючи. - Чорт.
  
  В додаток до того, що жертва була задушена і залишена на замерзлому березі річки, у неї були ампутовані ноги. І, схоже, це було зроблено нещодавно. Це була точна хірургічна ампутація, трохи вище щиколоток. Рани були грубо припечені, але чорно-сині сліди від розрізів тяглися до середини блідих, заморожених ніг жертви.
  
  Джессіка подивилася на крижану воду внизу, потім на кілька ярдів нижче за течією. Частин тіла не було видно. Вона подивилася на Майка Калабро. Він засунув руки в кишені й повільно попрямував назад до входу на місце злочину. Він не був детективом. Йому не обов'язково було залишатися. Джесіці здалося, що вона побачила сльози, навернувшиеся на його очі.
  
  "Подивимося, чи зможу я змінити лінію зв'язку між офісом судмедексперта і криміналістами", - сказав Бірн. Він дістав свій мобільний і відійшов на кілька кроків. Джессіка знала, що з кожною секундою, що пройшла до того, як Криміналісти оцепят місце події, цінні докази можуть вислизати.
  
  Джессіка уважно оглянула те, що, швидше за все, було знаряддям вбивства. Ремінь на шиї жертви був шириною близько трьох дюймів і, схоже, був зроблений з щільно сплетеного нейлону, мало чим відрізняється від матеріалу, використовуваного для виготовлення ременів безпеки. Вона сфотографувала вузол крупним планом.
  
  Піднявся вітер, принісши з собою пронизливий холод. Джессіка зібралася з духом і переждала його. Перш ніж відійти, вона змусила себе ще раз уважно подивитися на ноги жінки. Порізи виглядали чистими, наче були зроблені дуже гострою пилкою. Заради молодої жінки Джессіка сподівалася, що це було зроблено посмертно. Вона знову подивилася на обличчя жертви. Тепер вони були пов'язані, вона й мертва жінка. За час роботи у відділі вбивств Джессіка працювала над кількома справами, і з кожним із них вона була пов'язана назавжди. В її житті ніколи не настане час, коли вона забуде, якими їх зробила смерть, як вони мовчки просили справедливості.
  
  Відразу після дев'яти годин прибув доктор Томас Вейрих зі своїм фотографом, який відразу ж почав знімати. Через кілька хвилин Вейрих констатував смерть молодої жінки. Детективам дозволили почати розслідування. Вони зустрілися на вершині схилу.
  
  "Господи", - сказав Вейрич. "Щасливого Різдва, а?"
  
  "Так", - сказав Бірн.
  
  Вейрих закурив "Мальборо", сильно затягнувся. Він був досвідченим ветераном бюро медичної експертизи Філадельфії. Навіть для нього це не було повсякденним явищем.
  
  - Її задушили? - Запитала Марія.
  
  "Принаймні", - відповів Вейрих. Він не знімав нейлоновий пасок, поки не доставив тіло назад в місто. "Є свідчення точкового крововиливи в очі. Я не дізнаюся більше, поки не покладу її на стіл.
  
  "Як довго вона тут знаходиться?" Запитав Бірн.
  
  - Я б сказав, принаймні, сорок вісім годин або близько того.
  
  - А її ноги? До чи після?
  
  "Я не дізнаюся, доки не зможу оглянути рани, але, судячи з того, як мало крові на місці події, я вважаю, що вона була мертва, коли добралася сюди, і ампутація була проведена в іншому місці. Якби вона була жива, її довелося б зв'язати, а я не бачу слідів перев'язки на її ногах.
  
  Джессіка повернулася до берега річки. На замерзлій землі у крайки річки не було ніяких слідів, ні бризок крові, ні стежини. Тонка цівка крові з ноги жертви залишила на замшелой кам'яній стіні пару тонких темно-червоних слідів. Джессіка подивилася прямо через річку. Причал був частково прихований від швидкісної автомагістралі, що могло б пояснити, чому ніхто не повідомив про жінку, нерухомо сиділа на холодному березі річки цілих два дні. Жертва залишилася непоміченою - принаймні, в це Джессіка хотіла вірити. Вона не хотіла вірити, що її жителі міста бачили жінку, яка сидить на леденящем холоді, і нічого не зробили з цього приводу.
  
  Їм потрібно було якомога швидше встановити особистість молодої жінки. Вони повинні були почати ретельний пошук по мережі на парковці, березі річки і території, прилеглої до будівлі, поряд з опитуванням прилеглих підприємств і житлових будинків по обидві сторони річки, - але з таким ретельно місцем злочину, як це було малоймовірно, що вони знайдуть поблизу викинуту сумочку з якимось посвідченням особи.
  
  Джессіка присіла навпочіпки позаду жертви. Положення тіла нагадало їй маріонетку, у якій перерізали ниточки, в результаті чого маріонетка просто звалилася на підлогу, руки і ноги чекали, коли їх знову з'єднають реанімують, повернуть до життя.
  
  Джессіка оглянула нігті жінки. Вони були короткими, але чистими і покриті прозорим лаком. Вони досліджували нігті, щоб побачити, чи є під ними який-небудь матеріал, але неозброєним оком так не здавалося. Що дійсно підказало детективів, так це те, що ця жінка не була бездомною, не потребувала. Її шкіра і волосся виглядали чистими і доглянутими.
  
  Це означало, що десь мала бути ця молода жінка. Це означало, що її не спохватилися. Це означало, що у Філадельфії або за її межами існувала головоломка, відсутньою частиною якої була ця жінка.
  
  Мати. Дочка. Сестра. Один.
  
  Жертва.
  
  
  5
  
  
  Вітер дме з річки, в'ється вздовж замерзлих берегів, приносячи з собою глибокі таємниці лісу. Мун малює в своїй свідомості спогади про цей момент. Він знає, що, зрештою, пам'ять - це все, з чим у вас залишилося.
  
  Мун стоїть поруч, спостерігаючи за чоловіком і жінкою. Вони досліджують, вони вираховують, вони роблять записи у своїх щоденниках. Чоловік великий і сильний. Жінка струнка, красива і розумна.
  
  Мун теж розумний.
  
  Чоловік і жінка можуть бути свідками багато, але вони не можуть бачити того, що бачить місяць. Щоночі місяць повертається і розповідає Місяці про свої подорожі. Щоночі Місяць малює уявну картину. Кожен вечір розповідається нова історія.
  
  Місяць дивиться на небо. Холодне сонце ховається за хмарами. Він теж невидимий.
  
  Чоловік і жінка займаються своїми справами - швидко, як годинник, з точністю. Вони знайшли Карен. Скоро вони знайдуть червоні туфельки, і ця історія матиме продовження.
  
  Є ще багато історій.
  
  
  6
  
  
  Джессіка і Бірн стояли біля дороги, чекаючи фургон криміналістів. Хоча їх розділяло лише кілька футів, кожен був занурений у свої думки про те, що вони тільки що побачили. Детектив Бонтраджер все ще сумлінно охороняв північний вхід на територію. Майк Калабро стояв біля річки, спиною до жертви.
  
  Здебільшого життя детектива відділу по розслідуванню вбивств у великому міському районі була пов'язана з розслідуванням банальних вбивств - бандитських розборок, домашньої прислуги, бійок в барах, які заходили занадто далеко, вбивств з метою пограбування. Звичайно, ці злочини були дуже особистими і унікальними для жертв та їхніх родин, і детективу доводилося постійно нагадувати собі про цей факт. Якщо ви заспокоювалися на роботі, якщо ви не брали до уваги почуття горя або втрати людини, настав час звільнятися. У Філадельфії не було відділів з розслідування вбивств. Всі підозрілі смерті розслідувалися в одному офісі, відділі по розслідуванню вбивств в Раундхаусе. Вісімдесят детективів, три зміни, сім днів на тиждень. У Філадельфії налічувалося більше сотні районів, і часто, грунтуючись на тому, де була знайдена жертва, досвідчений детектив міг практично передбачити обставини, мотив, іноді навіть зброю. Завжди було одкровення, але дуже мало сюрпризів.
  
  Цей день був іншим. Він говорив про особливе зло, про глибину жорстокості, з якою Джесіці і Бірну рідко доводилося стикатися.
  
  На порожній стоянці через дорогу від місця злочину був припаркований фургончик громадського харчування. Там був тільки один відвідувач. Два детектива перейшли Флет-Рок-роуд, забираючи свої записники. Поки Бірн розмовляв з водієм, Джессіка поговорила з покупцем. Йому було двадцять, він був одягнений у джинси, толстовку з капюшоном і чорну в'язану шапочку.
  
  Джессіка представилася, показала свій значок. - Я б хотіла задати вам кілька питань, якщо ви не заперечуєте.
  
  - Звичайно. Знявши кепку, темне волосся впали йому на очі. Він відкинув їх убік.
  
  "Як тебе звуть?" - запитав я.
  
  - Уїлле, - сказав він. - Уїлл Педерсен.
  
  "Де ти живеш?" - запитав я.
  
  "Плимутская долина".
  
  "Вау", - сказала Джессіка. "Далеко від дому".
  
  Він знизав плечима. - Іди туди, де є робота.
  
  "Чим ти займаєшся?"
  
  - Я муляр. Він вказав через плече Джесіки на нові кондомініуми, що будуються вздовж річки приблизно за квартал звідси. Кілька митей опісля Бірн закінчив розмову з водієм. Джессіка представила йому Педерсена і продовжила.
  
  - Ти часто тут працюєш? - Запитала Марія.
  
  - Майже кожен день.
  
  - Ви були тут вчора? - запитав я.
  
  "Ні", - сказав він. "Занадто холодний, щоб змішувати. Бос подзвонив раніше і сказав упакувати".
  
  - А як щодо позавчорашнього? - Запитав Бірн.
  
  "Так. Ми були тут".
  
  - Ви замовили каву приблизно в цей час?
  
  "Ні", - сказав Педерсен. "Це було раніше. Може бути, годині о сьомій або близько того".
  
  Бірн вказав на місце злочину. - Ви бачили кого-небудь на цій парковці?
  
  Педерсен подивився через вулицю, подумав кілька миттєвостей. "Так. Я справді декого бачив".
  
  "Де?"
  
  - Повернуся до кінця стоянки.
  
  - Чоловік? Жінка?
  
  "Мужик, я думаю. Все ще було трохи темно".
  
  "Там був тільки один чоловік?"
  
  "Так".
  
  - Ви бачили транспортний засіб? - запитав я.
  
  "Ні. Ніяких машин", - сказав він. "У всякому разі, я їх не помітив".
  
  Дві покинуті машини перебували за будівлею. Їх не було видно з дороги. Третя машина могла бути там.
  
  "Де він стояв?" Запитав Бірн.
  
  Педерсен вказав на місце в кінці ділянки, трохи вище того місця, де була знайдена жертва. "Прямо праворуч від тих дерев".
  
  - Ближче до річки або ближче до будівлі?
  
  "Ближче до річки".
  
  - Ви можете описати людину, якого бачили?
  
  "Не зовсім. Як я вже сказав, було ще темно, і я не міг добре бачити. Я був без окулярів ".
  
  - Де саме ви були, коли вперше побачили його? - Запитала Марія.
  
  Педерсен вказав на майданчик в декількох футах від того місця, де вони стояли.
  
  - Ти підійшов ближче? - Запитала Марія.
  
  "Ні".
  
  Джессіка подивилася в бік річки. З такою вигідною точки жертву не було видно. - Як довго ви були тут? - запитала вона.
  
  Педерсен знизав плечима. "Я не знаю. Хвилину чи дві. З'їв свій датський пиріг і кави, повернувся на будмайданчик, щоб підготуватися".
  
  "Що робив цей чоловік?" Запитав Бірн.
  
  "Насправді, нічого".
  
  - Він не рухався з місця, де ви його бачили? Він не спускався до річки?
  
  "Ні", - сказав Педерсен. "Але тепер, коли я думаю про це, це було трохи дивно".
  
  "Дивний?" Запитала Марія. "Дивний у чому?"
  
  "Він просто стояв там", - сказав Педерсен. "Я думаю, він дивився на місяць".
  
  
  7
  
  
  Поки вони поверталися в Сентер-Сіті, Джессіка переглядала фотографії на своїй цифровій камері, розглядаючи кожну на маленькому рідкокристалічному екрані. При таких розмірах молода жінка на березі річки виглядала як лялька, поставлена в мініатюрній оправі.
  
  Лялька, подумала Джессіка. Це був перший образ, який виник у неї, коли вона побачила жертву. Молода жінка була схожа на порцелянову ляльку на полиці.
  
  Джессіка дала Уїллу Педерсену візитну картку. Молодий чоловік пообіцяв зателефонувати, якщо згадає що-небудь ще.
  
  "Що ти дізнався від водія?" Запитала Марія.
  
  Бірн заглянув у свій блокнот. "Водія звуть Різ Харріс. Містерові Гаррісу тридцять три роки, живе в Куїн-Віллідж. Він сказав, що їздить на Флет-Рок-роуд три або чотири ранку на тиждень, тепер, коли ці квартири ростуть. Він сказав, що завжди паркується з відкритою стороною вантажівки, зверненої в бік від річки. Захищає товар від вітру. Він сказав, що нічого не бачив.
  
  Детектив Джошуа Бонтраджер, що спізнився з Відділу дорожнього руху, озброєний Ідентифікаційними номерами транспортних засобів, відправився перевірити дві покинуті машини, припарковані на стоянці.
  
  Джессіка перегорнула ще кілька фотографій, подивилася на Бірна. "Що ти думаєш?"
  
  Бірн провів рукою по бороді. "Я думаю, що з Філадельфії розгулює хворий сучий син. Я думаю, ми повинні швидко закрити цього виродка".
  
  "Надай Кевіну Бірну розібрати справу до дрібниць", - подумала Марія. "Справжній псих?" - запитала вона.
  
  "О, так. З глазур'ю".
  
  "Як ти думаєш, чому вона стояла на березі? Чому просто не скинути її в річку?"
  
  "Гарне питання. Може бути, вона повинна на щось дивитися. Може бути, це "особливе місце".
  
  Джессіка почула уїдливі нотки в голосі Бірна. Вона зрозуміла. В їх роботі були моменти, коли хотілося взяти унікальні випадки - соціопат, яких деякі люди в медичному співтоваристві хотіли зберегти, вивчити і кількісно оцінити, - і скинути їх з найближчого мосту. До біса твій психоз. До біса твоє гниле дитинство і твій хімічний дисбаланс. До біса твою чокнутую мати, яка підсипала тобі в нижню білизну дохлих павуків і прогірклий майонез. Якщо ви поліцейський з відділу по розслідуванню вбивств PPD і хтось вбиває громадянина на вашій ділянці, ви опускаєтеся вниз - по горизонталі або вертикалі, це не має великого значення.
  
  "Ви раніше стикалися з цим методом ампутації?" Запитала Марія.
  
  "Я бачив це, - сказав Бірн, - але не в якості МО. Ми запустимо це, подивимося, чи не з'явиться що-небудь".
  
  Вона знову подивилася на екран своєї камери, на наряд жертви. "Що ви думаєте про це плаття? Я вважаю, вбивця одягнув її так".
  
  "Я поки не хочу думати про це", - сказав Бірн. "Правда, не хочу. Не раніше обіду".
  
  Джессіка знала, що він мав на увазі. Вона теж не хотіла думати про це, але, звичайно, вони обидві знали, що їм доведеться.
  
  Компанія Delaware Investment Properties, Inc. розташовувалася в окремому будинку на Арч-стріт, триповерхової коробці із сталі і скла з дзеркальними вікнами і чимось нагадує сучасну скульптуру перед входом. В компанії працювало близько тридцяти п'яти осіб. Їх основним напрямком була купівля та продаж нерухомості, але в останні кілька років вони розширилися до девелопменту на набережній. На даний момент приз у Філадельфії був пряником розвитку казино, і здавалося, що будь-який, у кого є ліцензія ріелтора, кидає кістки.
  
  Людиною, відповідальним за нерухомість у Манаюнке, був Девід Хорн - стром. Вони зустрілися у його офісі на другому поверсі. Стіни були обвішані фотографіями Хорнстрома на різних гірських вершинах по всьому світу, в сонцезахисних окулярах і з альпіністським спорядженням в руках. На одній фотографії в рамці був диплом магістра ділового адміністрування Пенсільванського університету.
  
  Хорнстрому було під тридцять, у нього було темне волосся і очі, він був добре одягнений і трохи самовпевнений - типовий зразок енергійного молодого керівника. На ньому був темно-сірий костюм на двох гудзиках, майстерно зшитий, біла сорочка, синя шовкова краватка. Його кабінет був невеликим, але добре обставлених сучасними меблями. В одному кутку стояв досить дорогою на вигляд телескоп. Хорнстром сів на край свого гладкого металевого столу.
  
  "Спасибі, що знайшли час зустрітися з нами", - сказав Бірн.
  
  "Завжди радий допомогти кращим фахівцям Філадельфії".
  
  Кращий у Філадельфії? Подумала Джессіка. Вона не знала нікого молодше п'ятдесяти, хто використовував би це вираз.
  
  "Коли ви останній раз були у володіннях Манаюнка?" Запитав Бірн.
  
  Хорнстром потягнувся до настільного календаря. Враховуючи широкоекранний монітор і настільний комп'ютер, можна подумати, що він не користується паперовим календарем, розмірковувала Джессіка. Він був схожий на BlackBerry.
  
  "Близько тижня тому", - сказав він.
  
  - І ти так і не повернувся?
  
  "Ні".
  
  - Навіть просто заїхати і перевірити, як там справи?
  
  "Ні".
  
  Відповіді Хорнстрома приходили занадто швидко і занадто лаконічно, не кажучи вже про стислості. Більшість людей були, принаймні, трохи стривожені візитом з відділу по розслідуванню вбивств. Джессіка дивувалася, чому цей чоловік таким не був.
  
  "Коли ви були там востаннє, чи було що-небудь незвичайне?" Запитав Бірн.
  
  "Наскільки я помітив, немає".
  
  - Ці три кинуті машини були на стоянці?
  
  "Три?" Запитав Хорнстром. "Я пам'ятаю два. Є ще один?"
  
  Бірн для більшого ефекту перегорнув назад свої записи. Старий трюк. На цей раз він не спрацював. "Ви маєте рацію. Я помилився. Чи були ці дві машини там минулого тижня?"
  
  "Так", - сказав він. "Я збирався подзвонити, щоб їх відбуксирували. Це те, про що ви, хлопці, можете подбати для мене? Це було б супер ".
  
  Супер.
  
  Бірн подивився на Джессіку у відповідь. "Ми з поліцейського управління", - сказав Бірн. "Можливо, я згадував про це раніше".
  
  "А, гаразд". Хорнстром нахилився, зробив помітку в своєму календарі. "Взагалі ніяких проблем".
  
  "Самовпевнений маленький ублюдок", - подумала Марія.
  
  "Як довго там стоять машини?" Запитав Бірн.
  
  "Я дійсно не знаю", - сказав Хорнстром. "Людина, який займався цією нерухомістю, нещодавно звільнився з компанії. У мене був список всього місяць або близько того".
  
  - Він все ще в місті? - запитав я.
  
  "Ні", - сказав Хорнстром. "Він у Бостоні".
  
  - Нам знадобиться його ім'я і контактна інформація.
  
  Хорнстром секунду вагався. Джессіка знала, що якщо хтось почне чинити опір на самому початку інтерв'ю, та ще із-за чого-то, здавалося б, незначного, його може очікувати битва. З іншого боку, Хорнстром не виглядав безглуздо. Диплом MBA на стіні підтверджував його освіту. Здоровий глузд? Інша історія.
  
  "Це можливо", - нарешті сказав Хорнстром.
  
  "Хто-небудь ще з вашої компанії відвідував об'єкт нерухомості минулого тижня?" Запитав Бірн.
  
  "Я сумніваюся в цьому", - сказав Хорнстром. "У нас десять агентів і більше сотні комерційних об'єктів тільки в місті. Якщо б інший агент показав нерухомість, я б знав про це".
  
  - Ви нещодавно показували цю власність?
  
  "Так".
  
  Незграбний момент номер два. Бірн сидів, тримаючи ручку напоготові, чекаючи додаткової інформації. Він був ірландським Буддою. Ніхто з тих, кого Джессіка коли-небудь зустрічала, не міг пережити його. Хорнстром спробував витримати його погляд, але безуспішно.
  
  "Я показував це минулого тижня", - нарешті сказав Хорнстром. "Комерційна сантехнічна компанія з Чикаго".
  
  "Як ти думаєш, хто-небудь з цієї компанії повертався?"
  
  "Ймовірно, немає. Вони були не надто зацікавлені. Крім того, вони подзвонили мені".
  
  "Тільки не в тому випадку, якщо вони викидали понівечене тіло", - подумала Марія.
  
  "Нам також знадобиться їхня контактна інформація", - сказав Бірн.
  
  Хорнстром зітхнув, кивнув. Яким би крутим він не демонстрував себе в "Щасливих годин Сіті Сентер", яким би мачо зі спортивного клубу він тусувався з натовпом пивного ресторану Perrier, він не міг зрівнятися з Кевіном Бірном.
  
  "У кого є ключі від будівлі?" Запитав Бірн.
  
  - Тут два комплекти. Один у мене, інший зберігається тут, в сейфі.
  
  - І у всіх тут є доступ?
  
  "Так, але, як я вже сказав..."
  
  "Коли це будівля в останній раз працював?" Бірн запитав, перебиваючи його.
  
  - Ні, протягом декількох років.
  
  - І з тих пір всі замки були замінені?
  
  "Так".
  
  "Нам потрібно зазирнути всередину".
  
  "Це не повинно бути проблемою".
  
  Бірн вказав на одну з фотографій на стіні. "Ви альпініст?"
  
  "Ага".
  
  На фотографії Хорнстром стояв один на вершині гори, а позаду нього було яскраво-блакитне небо.
  
  "Мені завжди було цікаво, важке все це спорядження?" - Запитав Бірн.
  
  "Залежить від того, що ви візьмете з собою", - сказав Хорнстром. "Якщо це одноденний сходження, ви можете обійтися мінімумом. Якщо ви розбиваєте табір в базових таборах, це може стати обтяжливим. Намети, кухонні приналежності і так далі. Але, здебільшого, все це спроектовано так, щоб бути як можна більш легким ".
  
  "Як ви це називаєте?" Бірн вказав на фотографію, на петлю, схожу на ремінь, що звисає з куртки Хорнстрома.
  
  - Це називається перев'язом з собачих кісток.
  
  "Він зроблений з нейлону?"
  
  - Здається, це називається "Дайнекс".
  
  "Сильний?"
  
  "Дуже сильний", - сказав Хорнстром.
  
  Джессіка знала, до чого хилить Бірн, задаючи ці, здавалося б, безневинні питання в ході бесіди, хоча ремінь на шиї жертви був світло-сірого кольору, а перев'язь на фотографії - яскраво-жовтого.
  
  - Роздумуєте про скелелазінні, детектив? - Запитав Хорнстром.
  
  "Боже, немає", - сказав Бірн зі своєю найчарівнішою посмішкою. "У мене і так достатньо проблем з драбиною".
  
  "Тобі варто як-небудь спробувати", - сказав Хорнстром. "Це корисно для душі".
  
  "Може бути, днями", - сказав Бірн. "Якщо ти зможеш знайти мені гору, на півдорозі до якої росте яблуня".
  
  Хорнстром розсміявся своїм корпоративним сміхом.
  
  - Отже, - сказав Бірн, встаючи і застібаючи пальто. - Щодо проникнення в будівлю.
  
  "Звичайно". Хорнстром застебнув манжету, подивився на годинник. "Я можу зустрітися з тобою там, скажімо, близько двох годин. Ти не проти?"
  
  "Насправді, зараз було б набагато краще".
  
  "Зараз?"
  
  "Так", - сказав Бірн. "Це те, про що ти можеш подбати для нас? Це було б супер".
  
  Джессіка придушила смішок. Нічого не підозрюючи Хорнстром подивився на неї в пошуках допомоги. Він нічого не знайшов.
  
  "Чи можу я запитати, що все це значить?" запитав він.
  
  "Підвези мене, Дейв", - сказав Бірн. "Поговоримо по дорозі".
  
  До того часу, як вони дісталися до місця злочину, жертву перевезли в офіс судмедексперта на Юніверсіті-авеню. Стоянку оперезала стрічка, спускавшаяся до берега річки. Машини уповільнювали хід, водії витріщалися, Майк Калабро махав їм рукою. Фургончик з їжею на іншій стороні вулиці зник.
  
  Джессіка уважно спостерігала за Хорнстромом, коли вони пірнули під огороджувальну стрічку на місці злочину. Якщо б він був якимось чином замішаний у злочині або взагалі що-небудь знав про нього, майже напевно пішов би сигнал, поведінковий твк, який видав би його. Вона нічого не побачила. Він був або добрим, або невинним.
  
  Девід Хорнстром відімкнув задні двері будівлі. Вони увійшли всередину.
  
  "Ми можемо зайнятися цим далі", - сказав Бірн.
  
  Девід Хорнстром підняв руку, як би кажучи: "Як хочеш". Він дістав свій мобільний телефон і набрав номер. ВЕЛИКЕ ХОЛОДНЕ приміщення було майже порожнім. Всюди були розкидані кілька пятидесятигаллоновых бочок і кілька штабелів дерев'яних піддонів. Холодне денне світло проникало крізь щілини у фанері над вікнами. Бірн і Джессіка бродили по підлозі зі своїми магнітами, тонкі промені світла поглинала темрява. Оскільки приміщення було охороняються, не було жодних ознак злому або сидіння на корточках, ніяких явних ознак вживання наркотиків - голок, фольги, флаконів з креком. Більше того, ніщо не вказувало на те, що в цьому будинку була вбита жінка. Фактично, було мало свідчень того, що в цій будівлі коли-небудь мала місце якась людська діяльність.
  
  Задоволені, принаймні на даний момент, вони зустрілися біля заднього входу. Хорнстром був зовні, все ще розмовляючи по мобільному. Вони почекали, поки він відключиться.
  
  "Можливо, нам доведеться повернутися всередину", - сказав Бірн. "І нам доведеться опечатати будівля на наступні кілька днів".
  
  Хорнстром знизав плечима. "Не схоже, що орендарі шикуються в чергу", - сказав він. Він глянув на годинник. "Якщо я можу ще що-небудь зробити, будь ласка, не соромтеся дзвонити".
  
  Стандартний придурок, подумала Джессіка. Вона подумала, наскільки самовпевненим він був би, якщо б його потягли в Камеру для більш докладного допиту.
  
  Бірн дав Девіду Хорнстрому візитну картку і повторив своє прохання надати контактну інформацію для попереднього агента. Хорнстром схопив візитку, застрибнув у свою машину і помчав.
  
  Останнім знімком Девіда Хорнстрома, який залишився у Джесіки, був номерний знак його BMW, коли він звертав на Флет-Рок-роуд.
  
  ХОРНИ1.
  
  Бірн і Джессіка побачили це в один і той же момент, подивилися один на одного, потім похитали головами і попрямували назад в офіс. ПОВЕРНУВШИСЬ В "Раундхаус" - адміністративна будівля поліції на розі Восьмий і Рейс-стріт, де відділ по розслідуванню вбивств займав частину першого поверху, - Джессіка провела перевірку NCIC і PDCH Девіда Хорн-Строма. Чисто, як в операційній. За останні десять років навіть жодного порушення правил дорожнього руху. Важко повірити, враховуючи його смак до швидких машин.
  
  Потім вона ввела інформацію про жертву в базу даних зниклих без вести. Вона не очікувала багато чого.
  
  На відміну від телевізійних поліцейських шоу, тут не було періоду очікування від двадцяти чотирьох до сорока восьми годин, коли мова заходила про зниклих безвісти людей. Зазвичай у Філадельфії чоловік дзвонив в службу 911, і офіцер приїжджав до нього додому, щоб прийняти заяву. Якщо зниклому людині було десять років або менше, поліція негайно починала так званий "пошук в ніжному віці". Офіцер безпосередньо обшукав будинок і будь-яке інше місце проживання, в якому проживала дитина, у разі спільної опіки. Потім патрульній машині кожного сектора буде надано опис дитину, і почнеться пошук його або її методом сітки.
  
  Якщо зниклому дитині було від одинадцяти до сімнадцяти років, перший співробітник поліції складав звіт з описом і фото, і цей звіт повертався в округ для введення в комп'ютер і відправки в національний реєстр. Якщо зниклий дорослий був розумово відсталим, звіт також швидко вводився в комп'ютер і проводився пошук по секторах.
  
  Якщо людина був звичайним Джо або Джейн і просто не повертався додому - як, ймовірно, було у випадку з молодою жінкою, знайденій на березі річки, - складався звіт, передавався в детективний відділ, і справа розглядалася знову через п'ять днів, потім знову через сім.
  
  А іноді тобі щастить. Перш ніж Джессіка встигла налити собі чашечку кави, пролунав вибух.
  
  "Кевін".
  
  Бірн ще навіть не зняв пальто. Джессіка піднесла РК-дисплей цифрової камери до екрану комп'ютера. На екрані комп'ютера було повідомлення про зникнення людини з фотографією симпатичної білявки. Фотографія була трохи нечіткої, це були водійські права або посвідчення особи штату. На камері Джесіки було крупним планом обличчя жертви. - Це вона? - запитав я.
  
  Бірн уважно перевів погляд з екрана комп'ютера на камеру і назад. "Так", - сказав він. Він вказав на маленьку родимку над правою стороною верхньої губи молодої жінки. "Це вона".
  
  Джессіка переглянула звіт. Жінку звали Христина Джакос.
  
  
  8
  
  
  Наталія Якос була високою, спортивної жінкою років тридцяти з невеликим. У неї були блакитно-сірі очі, гладка шкіра і довгі витончені пальці. Її темне волосся, підстрижені в стилі пажа, були зворушені сріблом. На ній були блідо-мандаринові спортивні штани і нові кросівки Nike. Вона щойно повернулася з пробіжки.
  
  Наталя жила в старому, доглянутому цегляному двухрядном будинку на Баст-тон-авеню на північно-сході.
  
  Христина і Наталія були сестрами, які народилися з різницею у вісім років в Одесі, прибережному місті на Україні.
  
  Наталя подала заяву про зникнення людини. ВОНИ ЗУСТРІЛИСЯ У вітальні. На камінній полиці над викладеними цеглою каміном стояло кілька маленьких фотографій в рамках, в основному злегка не в фокусі, чорно-білі знімки сім'ї, що позує в снігу, на сумному пляжі навколо обіднього столу. На одній була зображена симпатична блондинка в сонцезахисному костюмі в чорно-білу клітинку і білих черевичках. Дівчину явно звали Христина Джакос.
  
  Бірн показав Наталії фотографію особи жертви крупним планом. Перев'язі не видно було. Наталія спокійно впізнала в ній свою сестру.
  
  "Ще раз повторюю, ми жахливо шкодуємо про вашу втрату", - сказав Бірн.
  
  "Вона була вбита".
  
  "Так", - сказав Бірн.
  
  Наталія кивнула, ніби чекала цієї новини. Відсутність пристрасті в її реакції не вислизнуло від уваги обох детективів. По телефону вони надали їй мінімум інформації. Вони не розповіли їй про завдані каліцтво.
  
  - Коли ви в останній раз бачили свою сестру? - Запитав Бірн.
  
  Наталія задумалася на кілька миттєвостей. - Це було чотири дні тому.
  
  - Де ти її бачив? - запитав я.
  
  - Прямо там, де ти стоїш. Ми посперечалися. Як це часто бувало.
  
  "Чи можу я запитати, про що?" Запитав Бірн.
  
  Наталія знизала плечима. "Гроші. Я позичила їй п'ятсот доларів в якості частини того, що їй було потрібно для внесення застави в комунальні компанії за її нову квартиру. Я думаю, вона могла витратити їх на одяг. Вона завжди купувала одяг. Я розлютився. Ми посварилися."
  
  "Вона збиралася з'їжджати?"
  
  Наталія кивнула. "Ми не ладнали. Вона з'їхала кілька тижнів тому". Вона потягнулася за серветкою з коробки на столику. Вона була не такою жорсткою, який хотіла, щоб вони в неї вірили. Сліз не було, але було ясно, що гребля ось-ось прорветься.
  
  Джессіка почала коригувати свою хронологію подій. - Ти бачив її чотири дні тому?
  
  "Так".
  
  "Коли?"
  
  "Було запізно. Вона зайшла забрати деякі речі, потім сказала, що збирається попрати".
  
  - Наскільки пізно?
  
  - В десять або в десять тридцять. Можливо, пізніше.
  
  - Де вона прала білизну? - запитав я.
  
  "Я не знаю. Поруч з її новою квартирою".
  
  "Ви були у неї на новому місці?" - Запитав Бірн.
  
  "Ні", - відповіла Наталя. "Вона мене ніколи не питала".
  
  - У Христини була машина? - запитав я.
  
  "Ні. Зазвичай її відвозила подруга. Або вона брала СЕПТУ".
  
  - Як звуть її подругу? - запитав я.
  
  "Соня".
  
  - Ви знаєте прізвище Соні? - запитав я.
  
  Наталія похитала головою.
  
  - І ви більше не бачили Христину в ту ніч?
  
  "Ні. Я пішов спати. Було пізно".
  
  "Чи Можете ви пригадати що-небудь ще про той день? Де ще вона могла бути? Кого вона бачила?"
  
  "Мені дуже шкода. Вона не поділилася зі мною цими речами".
  
  "Вона дзвонила вам на наступний день? Може бути, залишити повідомлення на автовідповідачі або голосової пошти?"
  
  "Ні, - відповіла Наталя, - але ми повинні були зустрітися на наступний день. Коли вона не прийшла, я зателефонувала в поліцію. Поліція сказала, що вони мало що можуть зробити, але вони внесуть це в систему. Можливо, ми з моєю сестрою не ладнали, але вона завжди була пунктуальна. І вона була не з тих, хто просто...
  
  Навернулися сльози. Джессіка і Бірн дали жінці хвилину на роздуми. Коли вона почала приходити в себе, вони продовжили.
  
  "Де працювала Христина?" Запитав Бірн.
  
  "Я не впевнений точно, де саме. Це була нова робота. Робота секретаря в приймальні ".
  
  Те, як Наталя вимовила слово "адміністратор", було цікаво, подумала Джессіка. Від Бірна це теж не вислизнуло.
  
  "У Христини був хлопець? Хтось, з ким вона зустрічалася?"
  
  Наталія похитала головою. "Наскільки я знаю, у неї не було постійної пари. Але навколо неї завжди були чоловіки. Навіть коли ми були маленькими. В школі, в церкві. Завжди."
  
  "У тебе є колишній хлопець? Хтось, хто, можливо, несе факел?"
  
  "Є один, але він тут більше не живе".
  
  "Де він живе?" - запитав я.
  
  "Він повернувся на Україну".
  
  "Чи були у Христини які-небудь сторонні інтереси? Хобі?"
  
  "Вона мріяла стати танцівницею. Це була її мрія. У Христини було багато мрій ".
  
  "Танцівниця", - подумала Марія. Вона згадала жінку з ампутованими ногами. Вона пішла далі. "А як же твої батьки?"
  
  "Вони давно в своїх могилах".
  
  - Є ще брати або сестри?
  
  "Один брат. Костя".
  
  "Де він?" - запитав я.
  
  Наталія скривилася, махнула рукою, ніби відганяючи неприємний спогад. "Він тварина".
  
  Джессіка почекала перекладу. Нічого. - Мем?
  
  "Тварина. Костя - дика тварина. Він там, де йому і місце. У в'язниці".
  
  Бірн і Джессіка обмінялися поглядами. Ця новина відкрила цілий ряд нових можливостей. Можливо, хтось хотів дістатися до Кістки Якоша через його сестру.
  
  "Чи можу я запитати, де він перебуває в ув'язненні?" Запитала Марія.
  
  "Гратерфорд".
  
  Джессіка збиралася запитати, чому цей чоловік опинився у в'язниці, але вся ця інформація буде записана. Немає необхідності ятрити рану зараз, так скоро після чергової трагедії. Вона зробила позначку подивитися це.
  
  "Ти знаєш кого-небудь, хто міг би хотіти завдати шкоди твоєму братові?" Запитала Марія.
  
  Наталія розсміялася, але невесело. "Я не знаю нікого, хто б цього не робив".
  
  - У вас є недавня фотографія Христини?
  
  Наталія потягнулася до верхньої полиці книжкової шафи. Вона дістала дерев'яну шкатулку. Вона перетасувала вміст, дістала фотографію Христини, яка виглядала як знімок голови з модельного агентства - злегка розмитий фокус, зухвала поза, прочинені губи. Джессіка знову подумала, що молода жінка дуже гарненька. Можливо, не модель - чудова, але ефектна.
  
  "Ми можемо запозичити цю фотографію?" Запитала Марія. "Ми повернемо її".
  
  "Немає потреби повертатися", - сказала Наталя.
  
  Джессіка зробила уявну позначку повернути фотографію в будь-якому випадку. З особистого досвіду вона знала, що з часом тектонічні плити скорботи, якими б тонкими вони не були, мають тенденцію рухатися.
  
  Наталія встала, потягнулася до ящика столу. "Як я вже сказала, Христина переїжджає на нове місце. Ось додатковий ключ від нової квартири. Може бути, це допоможе".
  
  До ключа була прикріплена біла бирка. Джессіка глянула на неї. На ній було вказано адресу на Північному Лоуренсі.
  
  Бірн дістав свою візитницю. "Якщо пригадаєте що-небудь ще, що могло б нам допомогти, будь ласка, зателефонуйте мені". Він простягнув візитівку Наталії.
  
  Наталя взяла листівку, потім простягнула Бірн свою. Здавалося, вона з'явилася з нізвідки, наче вона вже тримала її в руках і була готова показати. Як виявилося, "засунутая в долоню", ймовірно, було правильним словом. Джессіка глянула на картку. Там значилося: мадам Наталія -Картомантия, Ворожіння, Таро.
  
  "Я думаю, що всередині вас багато печалі", - сказала вона Бірну. "Дуже багато невирішених проблем".
  
  Джессіка глянула на Бірна. Він виглядав трохи схвильованим, що було рідкістю для нього. Вона відчула, що її партнер хоче продовжити інтерв'ю в самоті.
  
  - Я подгоню машину, - сказала Джессіка. Кілька секунд вони мовчки стояли В дуже теплій вітальні. Бірн заглянув в невелике приміщення поруч з вітальні - круглий стіл червоного дерева, два стільці, буфет, гобелени на стінах. У всіх чотирьох кутках горіли свічки. Він знову подивився на Наталю. Вона вивчала його.
  
  "Тобі коли-небудь читали?" - Запитала Наталя.
  
  "Якесь ворожіння?"
  
  - Гадання по руці.
  
  "Я не зовсім впевнений, що це таке".
  
  "Це мистецтво називається хіромантія", - сказала вона. "Це давня практика, при якій вивчаються лінії і відмітини на вашій руці".
  
  "Е, ні", - сказав Бірн. "Ніколи".
  
  Наталія потягнулася, взяла його за руку. Бірн відразу ж відчув легкий електричний розряд. Не обов'язково сексуальний, хоча він не міг заперечувати, що це був компонент.
  
  Вона на мить заплющила очі, потім відкрила їх. - У тебе є чуття, - сказала вона.
  
  "Прошу пробачення?"
  
  "Іноді ти знаєш те, чого не повинен знати. Те, чого не бачать інші. Те, що виявляється правдою".
  
  Бірну хотілося отдернуть руку і вибігти звідти так швидко, як тільки міг, але з якоїсь причини він, здавалося, не міг поворухнутися. "Іноді".
  
  - Ти народилася з вуаллю?
  
  - Вуаль? Боюсь, я нічого про це не знаю.
  
  - Ви були дуже близькі до смерті?
  
  Бірн був трохи наляканий цим, але вигляду не подав. "Так".
  
  "Двічі".
  
  "Так".
  
  Наталія відпустила його руку, заглянула глибоко в його очі. Якимось чином за останні кілька хвилин її очі, здавалося, змінилися з ніжно-сірого на глянцево-чорний.
  
  "Біла квітка", - сказала вона.
  
  "Прошу пробачення?"
  
  - "Біла квітка", детектив Бірн, - повторила вона. - Стріляйте.
  
  Тепер він дійсно був наляканий.
  
  Бірн відклав блокнот, застебнув пальто. Він подумав про те, щоб потиснути руку Наталії Якос, але передумав. "Ще раз, ми дуже жалкуємо про вашу втрату", - сказав він. "Ми будемо на зв'язку".
  
  Наталія відкрила двері. Бірна зустрів порив крижаного повітря. Спускаючись сходами, він відчував себе фізично спустошеним.
  
  Стріляй, подумав він. Що, чорт візьми, це було?
  
  Підійшовши до машини, Бірн озирнувся на будинок. Вхідні двері були зачинені, але в кожному вікні-тепер горіли свічки.
  
  Були там свічки, коли вони прибули?
  
  
  9
  
  
  Нова квартира Христини Джакос була зовсім не квартирою, а швидше цегельним таунхаусом з двома спальнями на Норт-Лоуренс. Коли Джессіка і Бірн наблизилися, стало ясно одне. Ні одна молода жінка, яка працює секретарем у адміністратора, не могла дозволити собі таку орендну плату або навіть половину орендної плати, якщо вона ділилася з ким-то. Це були дорогі апартаменти.
  
  Вони постукали, подзвонили. Двічі. Вони чекали, приклавши долоні до вікон. Прозорі фіранки. Нічого не було видно. Бірн подзвонив ще раз, потім вставив ключ у замок, відчинив двері. - Поліція Філадельфії! - сказав він. Ніхто не відповів. Вони увійшли всередину.
  
  Якщо зовні все виглядало привабливо, то всередині було бездоганно - соснові підлоги, кленові шафи на кухні, латунна сантехніка. Меблів не було.
  
  "Я думаю, що піду подивлюся, чи є вільні вакансії секретарки", - сказала Джессіка.
  
  "Я теж", - відповів Бірн.
  
  - Ти вмієш працювати на комутаторі?
  
  "Я навчуся".
  
  Джессіка провела рукою по виступаючій панелі. - Отже, що ти думаєш? Багатий сусід по кімнаті або папік?
  
  - Дві різні можливості.
  
  "Може бути, страшенно ревнивий папік-психопат?"
  
  "Певна ймовірність".
  
  Вони знову покликали. Будинок здавався порожнім. Вони перевірили підвал, знайшли пральну машину і сушарку, все ще в коробках, які очікують установки. Вони перевірили другий поверх. В одній спальні лежав складений футон; в кутку інший стояла розкладне ліжко, а поруч з нею - скриня з пароваркою.
  
  Джессіка повернулася в передпокій, підняла чарку пошти з підлоги перед дверима. Вона порилася в ній. Один з рахунків був адресований Соні Кедрової. Була також пара журналів, адресованих Христині Джакос, - Dance і Architectural Digest. Особистих листів або листівок не було.
  
  Вони увійшли в кухню, висунули кілька ящиків. Більшість з них були порожні. Те ж саме було і в нижніх шафках. У шафці під раковиною зберігалася колекція нових побутових приладів - губки, Windex, паперові рушники, миючий засіб, спрей від комах. У молодих жінок завжди був запас спрею від комах.
  
  Вона якраз збиралася закрити дверцята останнього шафи, коли вони почули скрип мостин. Перш ніж вони встигли обернутися, вони почули щось набагато більш зловісне, набагато більш смертоносну. Позаду них пролунав клацання взводимого курка револьвера.
  
  - Не смикатися......, мать твою..., - пролунав голос з іншого боку кімнати. Це був жіночий голос. Східноєвропейський акцент і інтонації. Це була сусідка по кімнаті.
  
  Джессіка і Бірн завмерли, витягнувши руки в сторони. "Ми офіцери поліції", - сказав Бірн.
  
  "А я Анджеліна Джолі. Тепер підніми руки".
  
  Джессіка і Бірн одночасно підняли руки.
  
  "Ви, мабуть, Соня Кедрова", - сказав Бірн.
  
  Тиша. Потім: "Звідки ти знаєш моє ім'я?"
  
  "Як я вже сказав. Ми офіцери поліції. Зараз я збираюся залізти в кишеню пальто, дуже повільно, і витягнути своє посвідчення. Добре?"
  
  Довга пауза. Занадто довга.
  
  "Соня?" Запитав Бірн. "Ти зі мною?"
  
  "Добре", - сказала вона. "Повільно".
  
  Бірн підкорився. "Поїхали", - сказав він. Не обертаючись, він дістав з кишені посвідчення особи і простягнув його.
  
  Минуло ще кілька секунд. - Гаразд. Отже, ви з поліції. В чому справа?
  
  "Ми можемо опустити руки?" - Запитав Бірн.
  
  "Так".
  
  Джессіка і Бірн опустили руки і обернулися.
  
  Соні Кедрової було близько двадцяти п'яти. У неї були очі-крапельки, повні губи, темно-каштанове волосся. Там, де Христина була гарненькою, Соня була чарівною. На ній було довге коричневе пальто, чорні шкіряні черевики і шовковий шарф сливового кольору.
  
  "Що це в тебе в руках?" Запитав Бірн, вказуючи на пістолет.
  
  "Це пістолет".
  
  - Це стартовий пістолет. Стріляє холостими.
  
  "Мій батько дав мені його, щоб захистити себе".
  
  - Цей пістолет майже так само смертоносний, як водяний пістолет.
  
  "І все ж ти підняв руки".
  
  Туше, подумала Джессіка. Бірну було не до сміху.
  
  "Нам потрібно задати вам кілька запитань", - сказала Джессіка.
  
  - І це не могло почекати, поки я повернуся додому? Тобі довелося вломитися в мій дім?
  
  "Боюся, це не може чекати", - відповіла Марія. Вона показала ключ. "І ми не зламували двері".
  
  Соня на мить розгубилася, а потім знизала плечима. Вона поклала стартовий пістолет у ящик столу, закрила його. - Добре, - сказала вона. - Задавай свої питання.
  
  - Ви знаєте жінку на ім'я Христина Джакос?
  
  "Так", - сказала вона. Тепер насторожено. Її погляд метався між ними. "Я знаю Христину. Ми сусіди по кімнаті".
  
  - Як давно ви з нею знайомі?
  
  - Може бути, три місяці.
  
  "Боюся, у нас погані новини", - сказала Джессіка.
  
  Брови Соні звузилися. - Що сталося?
  
  "Христина мертва".
  
  "О Боже мій". Її обличчя зблідло. Вона схопилася за стійку. "Як це сталося?"... "що сталося?"
  
  "Ми не впевнені", - сказала Джессіка. "Її тіло було знайдено цим ранком в Манаюнке".
  
  У будь-яку секунду Соня могла впасти. В обідній зоні не було стільців. Бірн дістав з кута кухні дерев'яний ящик і поставив його. Він опустив жінку на нього.
  
  "Ти знайомий з Манаюнком?" Запитала Марія.
  
  Соня зробила кілька глибоких вдихів, надувши щоки. Вона промовчала.
  
  "Соня? Ти знайома з цим районом?"
  
  - Пробач, - сказала вона. - Ні.
  
  "Говорила Христина коли-небудь про поїздку туди? Чи знала вона кого-небудь, хто жив у Манаюнке?"
  
  Соня похитала головою.
  
  Джессіка зробила кілька позначок. - Коли ви в останній раз бачили Христину?
  
  На мить здалося, що Соня готова поцілувати підлогу. Вона похитнулася тим особливим чином, який вказував на свідомість на підйомі. Через мить це, здавалося, минуло. "Не раніше, ніж через тиждень", - сказала вона. "Мене не було в місті".
  
  - Де ти був? - запитав я.
  
  - У Нью-Йорку.
  
  "Місто?"
  
  Соня кивнула.
  
  - Ви знаєте, де працювала Христина?
  
  "Все, що я знаю, це те, що це було в Сентер-Сіті. Працювала секретаркою в важливої компанії".
  
  - І вона ніколи не називала вам назву фірми?
  
  Соня промокнула очі паперовою серветкою і похитала головою. "Вона не розповідала мені всього", - сказала вона. "Іноді вона була дуже закритою".
  
  "Яким чином?"
  
  Соня спохмурніла. "Іноді вона поверталася додому пізно. Я питала її, де вона була, і вона замовкала. Це було так, ніби вона робила щось, чого, можливо, соромилася ".
  
  Джессіка подумала про вінтажному сукню. - Христина була актрисою?
  
  "Актриса?"
  
  "Так. Або професійно, або, може бути, в громадському театрі?"
  
  "Ну, їй подобалося танцювати. Я думаю, вона хотіла танцювати професійно. Я не знаю, чи була вона настільки хороша, але можливо ".
  
  Джессіка сверилась зі своїми записами. - Є що-небудь ще, що ви знаєте про неї і що, на вашу думку, могло б допомогти?
  
  - Іноді вона працювала з дітьми "Святого Серафима".
  
  - Російська православна церква? - Запитала Марія.
  
  "Так".
  
  Соня встала, взяла зі стійки склянку, потім відкрила морозилку, дістала запітнілу пляшку "Столи" і налила собі кілька унцій. У будинку майже нічого не було з їжі, але в холодильнику була горілка. "Коли тобі за двадцять, - подумала Марія, - демографічна група, яку вона нещодавно неохоче залишила позаду, - є пріоритети".
  
  "Якщо б ви могли просто відкласти це на хвилину, я був би вдячний", - сказав Бірн. У нього була така манера, що його команди звучали як ввічливі прохання.
  
  Соня кивнула, поставила склянку і пляшку, дістала з кишені паперову серветку і промокнула очі.
  
  "Ти знаєш, де Христина прала?" - Запитав Бірн.
  
  "Ні", - відповіла Соня. "Але вона часто робила це пізно вночі".
  
  - Наскільки пізно?
  
  - Годин в одинадцять. Може бути, опівночі.
  
  - А як щодо хлопців? У неї був хто-небудь, з ким вона зустрічалася?
  
  "Наскільки мені відомо, немає", - сказала вона.
  
  Джессіка вказала на сходи. - Спальні нагорі? Вона сказала це так приязно, як тільки могла. Вона знала, що Соня мала повне право попросити їх піти.
  
  "Так".
  
  - Ви не заперечуєте, якщо я швиденько гляну?
  
  Соня ненадовго задумалася. "Ні", - сказала вона. "Все в порядку".
  
  Джессіка піднялася по сходах і зупинилася. - В якій спальні жила Христина?
  
  - Той, що ззаду.
  
  Соня повернулась до Бірну, підняла свій келих. Бірн кивнув. Соня опустилася на підлогу і зробила величезний ковток крижаної горілки. Вона тут же налила собі ще.
  
  Джессіка продовжила підніматися по сходах, пройшла по короткому коридору і увійшла в задню спальню.
  
  Поруч зі скачати футоном в кутку стояла маленька коробочка з будильником. На гачку із зворотного боку дверей висів білий махровий халат. Це була квартира молодої жінки в перші дні її життя. На стінах не було ні картин, ні постерів. Не було ніяких вигадливих прикрас, які можна було б очікувати в спальні молодої жінки.
  
  Джессіка подумала про Христині, що стоїть прямо там, де вона стояла. Христина, яка міркує про своє нове життя в новому будинку, про всі можливості, які відкриваються перед тобою, коли тобі двадцять чотири. Христина, представляючи кімнату, повну меблів з Томасвилля або Хенредона. Нові килими, нові лампи, нове постільна білизна. Нове життя.
  
  Джессіка перетнула кімнату, відкрила дверцята шафи. У сумках для одягу було всього кілька суконь і светрів, все досить нові, все хорошої якості. Безумовно, не було нічого схожого на плаття, яке було на Христині, коли її знайшли на березі річки. Не було там і кошиків або пакетів з тільки що випраного одягом.
  
  Джессіка відступила на крок, намагаючись вловити атмосферу. У скількох шафах вона заглянула як детектив? У скількох висувних ящиках? У скількох відділеннях для рукавичок, скринях, скриньках і сумочках? Через скільки життів пройшла Джессіка, як порушниця кордону?
  
  На підлозі в шафі стояла картонна коробка. Вона відкрила її. Там були загорнуті в тканину скляні фігурки тварин - в основному черепах, білок, декількох птахів. Були там і хуммелы: мініатюри рожевощоких дітей, що грають на скрипці, флейті, фортепіано. На дні лежала красива дерев'яна музична шкатулка. Він був зроблений з горіхового дерева, а зверху на ньому була інкрустована біло-рожева балерина. Джессіка дістала його, відкрила. У скриньці не було коштовностей, але звучала пісня "Вальс сплячої красуні". Ноти луною віддавалися в майже порожній кімнаті - сумна мелодія, що позначає кінець молодого життя. ДЕТЕКТИВИ ЗУСТРІЛИСЯ в "Круглому будинку" та обмінялися враженнями.
  
  "Фургон належав людині по імені Гарольд Сіма", - сказав Джош Бонтраджер. Він провів другу половину дня, збираючи інформацію про транспортних засобах на місці злочину в Манаюнке. "Містер Сіма жив у Гленвуді, але, на жаль, передчасно помер внаслідок падіння з драбини у вересні цього року. Йому було вісімдесят шість. Його син зізнався, що залишив фургон на цій стоянці місяць тому. Він сказав, що не може дозволити собі, щоб його відбуксирували і викинули на смітник. "Шевроле" належав жінці на ім'я Естель Джесперсон, покійної жительці Пауэлтона.
  
  - Пізній, тобто померлий? - Запитала Марія.
  
  "Пізно, як померла", - сказав Бонтраджер. "Вона померла від інфаркту міокарда три тижні тому. Її зять залишив машину на тій стоянці. Він працює в Іст-Фоллс".
  
  "Ви всіх перевірили?" - Запитав Бірн.
  
  "Я так і зробив", - сказав Бонтраджер. "Нічого".
  
  Бірн поінформував Айка Б'юкенена про те, що у них є на даний момент, і про можливе напрямку подальших розпитувань. Коли вони збиралися йти на весь день, Бірн поставив Бонтраджеру питання, який, ймовірно, крутився у нього в голові весь день.
  
  "Так звідки ти, Джоше?" Запитав Бірн. "Родом".
  
  "Я з маленького містечка недалеко від Бехтелсвилля", - сказав він.
  
  Бірн кивнув. - Ви виросли на фермі?
  
  "О, так. Моя сім'я - аміші".
  
  Слово рикошетом прокотилося по кімнаті чергового.Куля 22-го калібру. Принаймні, десять детективів почули його і негайно зацікавилися аркушем паперу, який лежав перед ними. Джесіці потрібна кожна крапля її сили, щоб не дивитися на Бірна. Поліцейський з відділу вбивств амішів. Вона, як кажуть, побувала на березі і повернулася, але це було щось новеньке.
  
  "Ваша сім'я - аміші?" - Запитав Бірн.
  
  "Так і є", - сказав Бонтраджер. "Однак я давно вирішив не приєднуватися до церкви".
  
  Бірн просто кивнув.
  
  "Ви ніколи не пробували спеціальні консерви "Бонтраджер"?" - Запитав Бонтраджер.
  
  - Ніколи не мав задоволення.
  
  "Це дуже смачно. Чорнослив, полуниця з ревенем. Ми навіть готуємо відмінний шмайер з арахісовим маслом".
  
  Знову тиша. Кімната перетворилася в морг, повний трупів в костюмах з щільно стиснутими губами.
  
  "Немає нічого краще хорошого шмайера", - сказав Бірн. "Мій девіз".
  
  Бонтраджер розсміявся. "Так, так. Не хвилюйся, я чув все жарти. Я можу це винести".
  
  "Є жарти про амишах?" Запитав Бірн.
  
  "Сьогодні ввечері ми будемо веселитися, як ніби на дворі 1699 рік", - сказав Бонтраджер. "Ви, напевно, амішів, якщо запитаєте: "Цей відтінок чорного робить мене товстим?"
  
  Бірн посміхнувся. - Непогано.
  
  "А ще є черги за покупками у амішів". Сказав Бонтраджер. "Ти часто буваєш на зборах в коморах? Я можу почастувати тебе коладой зі сколотин?" Ти готовий трохи попрацювати?"
  
  Джессіка розсміялася. Бірн розсміявся.
  
  "Так, чорт візьми", - сказав Бонтраджер, червоніючи від власного неприродного гумору. "Як я і сказав. Я чув їх всі".
  
  Джессіка оглянула кімнату. Вона знала людей з відділу по розслідуванню вбивств. У неї було відчуття, що незабаром детектив Джошуа Бонтраджер почує кілька нових звинувачень.
  
  
  10
  
  
  Опівночі. Річка була чорною і мовчазною.
  
  Бірн стояв на березі річки в Манаюнке. Він озирнувся назад, на дорогу. Вуличних ліхтарів не було. Стоянка була темною, її довго приховував місячне світло. Якщо б хтось зупинився в цей момент, навіть для того, щоб розвернутися, Бірна б не було видно. Єдине освітлення виходила від фар машин на швидкісній автомагістралі, мерехтливих на іншій стороні річки.
  
  Божевільний міг позувати своїй жертві на березі річки, не кваплячись, спонукуваний яким би то не було божевіллям, правлячих світом.
  
  У Філадельфії було дві річки. Там, де Делавер був робочої душею міста, Шайлкилл і його звивисте протягом завжди викликали у Бірна похмуре захоплення.
  
  Батько Бірна, Падрейг, все своє трудове життя був портовим вантажником. Бірн був зобов'язаний воді своїм дитинством, освітою, своїм життям. У початковій школі він дізнався, що Шайлкилл означає "прихована річка". За всі роки, проведені у Філадельфії, які, за винятком служби, були всієї життям Кевіна Бірна, він дивився на річку як на загадку. Вона була більше ста миль в довжину, і він, чесно кажучи, поняття не мав, куди вона веде. Від нафтопереробних заводів на південно-заході Філадельфії до Шомонта і за його межами він працював в місцевих банках в якості офіцера поліції, але ніколи по-справжньому не виходив за межі своєї юрисдикції, повноваження якого закінчувалися там, де округ Філадельфія ставав округом Монтгомері.
  
  Він втупився в темну воду. У ній він побачив обличчя Антона Кротца. Він побачив очі Кротца.
  
  Радий знову бачити вас, детектив.
  
  Напевно, в тисячний раз за останні кілька днів Бірн переосмислив себе. Вагався чи він зі страху? Був він відповідальний за смерть Лори Кларк? Він зрозумів, що за останній рік або близько того почав сумніватися в собі більше, ніж коли-небудь, побачив архітектуру своєї нерішучості. Коли він був молодим самовпевненим вуличним поліцейським, він знав - твердо знав, що кожне прийняте ним рішення було правильним.
  
  Він закрив очі.
  
  Доброю новиною було те, що бачення зникли. По більшій частині. Протягом багатьох років він страждав і був благословенний смутним видом другого зору, здатністю іноді бачити на місці злочину те, чого не міг бачити ніхто інший, здатністю, яка проявилася багато років тому, коли він був оголошений мертвим після занурення у крижану річку Делавер. Бачення були пов'язані з мігренню - принаймні, так він переконав себе, - і коли він отримав кулю в мозок з пістолета психопата, головні болі припинилися. Він теж думав, що видіння щезли. Але час від часу вони поверталися з подвоєною силою, іноді лише на яскраву частку секунди. Він навчився приймати це. Іноді це був просто проблиск особи, обривок звуку, подернутое брижами бачення, мало чим відрізняється від того, що можна побачити в дзеркалі будинку сміху.
  
  В останні дні передчуття приходили рідше, і це було добре. Але Бірн знав, що в будь-який момент він може покласти свою руку на руку жертви або торкнутися чогось на місці злочину, і він відчує цей жахливий приплив лякаюче знання, яке забере його в темні закутки свідомості вбивці.
  
  Звідки Наталія Якос це дізналася про нього?
  
  Коли Бірн відкрив очі, зображення Антона Кротца зникло. Тепер була інша пара очей. Бірн подумав про людину, який привіз Христину Джакос в це місце, про бурхливої бурі божевілля, яка змусила когось зробити те, що він зробив з нею. Бірн ступив на край причалу, на те саме місце, де вони виявили тіло Христини. Він відчув похмуре збудження, усвідомивши, що знаходиться на тому ж місці, де всього кілька днів тому стояв вбивця. Він відчув, як образи просочуються в його свідомість, побачив цього чоловіка-
  
  – розрізаючи шкіру, м'язи, плоть і кістки... прикладаю паяльну лампу до ран ... одягаю Христину Джакос в це дивне плаття.... просовує одну руку в рукав, потім іншу, як одягають сплячої дитини, її холодна плоть не реагує на його дотику.... несе Христину Джакос до берега річки під покровом ночі.... все відбувалося за його збоченого сценарієм, коли він ... щось почув. Кроки?
  
  Боковим зором Бірн вловив фігуру всього в декількох футах від себе, незграбний чорний силует, який виступив з глибокої тіні-
  
  Він повернувся до фігури, пульс гулко віддавався у вухах, рука лежала на зброю. Там нікого не було. Йому треба було поспати. Бірн поїхав додому, в свою двокімнатну квартиру в Південній Філадельфії. Вона хотіла стати танцівницею.
  
  Бірн подумав про свою доньку Колін. Вона була глухою з народження, але це ніколи не зупиняло, навіть не уповільнювало. Вона була відмінницею і приголомшливою спортсменкою. Бірну було цікаво, про що вона мріє. Коли вона була маленькою, хотіла стати поліцейським, як він. Він швидко відмовив її від цього. Потім була обов'язкова сцена балерини, почалася з того, що він повів її на постановку "Лускунчика" для слабочуючих. За останні кілька років вона досить багато говорила про те, щоб стати вчителькою. Чи змінилося це? Просив він її про це останнім часом? Він зробив уявну помітку зробити це. Вона , звичайно, закотила очі, показала б йому знак, що він такий дивний. Він би все одно це зробив.
  
  Цікаво, чи питав батько Христини коли-небудь свою маленьку дівчинку про її мріях?
  
  Бірн знайшов вільне місце на вулиці і припаркувався. Він замкнув машину, увійшов у свій будинок, піднявся по сходах. Або він ставав старше, або сходинки ставали крутіше. Повинно бути, останнє, подумав він. Він все ще був у розквіті сил.
  
  З темряви пустиря на іншій стороні вулиці за Бірном спостерігав чоловік. Він побачив, як у вікні детектива на другому поверсі спалахнуло світло, побачив, як його велика тінь ковзнула по жалюзі. Зі своєї точки зору, він був свідком того, як чоловік повертався додому до життя, яка у всіх відносинах була такою ж, як і напередодні, і ще за день до цього. Чоловік, який знайшов розум, сенс і мету свого життя.
  
  Він заздрив Бірну так само сильно, як і ненавидів його.
  
  Чоловік був худорлявої статури, з маленькими руками і ногами, з рідким каштановим волоссям. На ньому було темне пальто, він був зауряден у всіх відносинах, за винятком схильності до трауру - несподіваною і небажаної здібності, яку він ніколи б не повірив у можливість на даному етапі свого життя.
  
  Для Метью Кларка субстанція горя осіла десь внизу живота мертвим вантажем. Його кошмар почався в той момент, коли Антон Кроц забрав свою дружину з тієї кабінки. Він ніколи не забуде руку своєї дружини на спинці кабінки, її бліду шкіру і нафарбовані нігті. Страхітливий блиск ножа біля її горла. Пекельний рев гвинтівки офіцера спецназу. Кров.
  
  Світ Метью Кларка котився по похилій. Він не знав, що принесе наступний день і як він зможе жити далі. Він не знав, як змусити себе зробити найпростіші речі: замовити сніданок, подзвонити по телефону, сплатити рахунок, забрати речі з хімчистки.
  
  Сукня Лори було віддано в хімчистку.
  
  "Радий тебе бачити", - сказали вони. Як Лаура?
  
  Мертвий.
  
  Убитий.
  
  Він не знав, як він відреагує в цих неминучих ситуаціях. Хто міг знати? Чому його учили для цього? Знайде він достатньо хоробре особа, щоб відповісти? Не те щоб вона померла від раку грудей, або лейкемії, або пухлини мозку. У нього не було часу підготуватися. Їй перерізали горло в закусочній - найпринизливіша публічна смерть з усіх можливих. І все це під пильним наглядом поліцейського управління Філадельфії. І тепер її діти проживуть своє життя без неї. Їх матері не стало. Його кращий друг пішов. Як можна змиритися з усім цим?
  
  Незважаючи на всі ці невизначеності, Метью Кларк був упевнений в одному. Один факт був для нього настільки ж очевидна, як знання того, що річки впадають у море, так само ясний, як кришталевий кинджал смутку в його серце.
  
  Кошмар детектива Кевіна Френсіса Бірна тільки починався.
  
  
  ЧАСТИНА ДРУГА
  
  СОЛОВЕЙ
  
  11
  
  
  - Пацюки і кішки.
  
  "А?"
  
  Роланд Ханна на мить прикрив очі. Всякий раз, коли Чарльз говорив "ха", це було рівносильно скрежету нігтями по дошці. Так було довгий час, з тих пір, як вони були дітьми. Чарльз був його зведеним братом, неквапливим в житті, сонячним у поглядах і поведінці. Роланд любив цю людину так сильно, як ніколи нікого в своєму житті.
  
  Чарльз був молодшим Роланда, надприродно сильний і беззавітно відданий. Він не раз доводив, що віддасть своє життя за Роланда. Замість того, щоб у тисячний раз вичитати зведеного брата, Роланд продовжив. Догани не було, а Чарльза дуже легко образити. "Це все, що є", - сказав Роланд. "Ти або щур, або кішка. Більше нічого немає".
  
  "Ні", - сказав Чарльз, повністю погоджуючись. Це був його шлях. "Більше нічого".
  
  - Нагадай мені, щоб я зробив це позначку.
  
  Чарльз кивнув, пливучи за течією, ніби Роланд тільки що розшифрував Розеттський камінь.
  
  Вони їхали на південь по шосе 299, наближаючись до території управління дикої природи Міллінгтон в Меріленді. Погода у Філадельфії була по-звірячому холодною, але тут зима була трохи м'якше. Це було добре. Це означало, що грунт ще не сильно промерзла.
  
  І хоча це була гарна новина для двох чоловіків в передній частині фургона, ймовірно, це була найгірша новина з усіх для людини, яка лежить обличчям вниз на задньому сидінні, людини, у якого день з самого початку складався не дуже добре. РОЛАНД ХАННА БУВ високим і гнучко складеним, чітко вимовляв слова, хоча ніколи не отримував формальної освіти. Він не носив прикрас, коротко стригся, його тіло було чистим, одяг скромний і добре випрасуваною. Він був вихідцем з Аппалачів, дитиною з округу Летчер, штат Кентуккі, матері і батька, чий родовід і кримінальне минуле можна було простежити до западин гори Гельвеція, не далі. Коли Роланду було чотири роки, його мати пішла від Джубала Ханнаха - жорстокого людини, який неодноразово карав свою дружину і дитину, - і перевезла сина в Північну Філадельфію. Зокрема, в район, відомий глузливо, але досить точно, як Безплідні землі.
  
  Протягом року Артемізія Ханна вийшла заміж за людину набагато гіршого, ніж її перший чоловік, людини, який контролював кожен аспект її життя, людини, який подарував їй двох неповноцінних дітей. Коли Уолтон Чи Уейт був убитий під час невдалого пограбування в Northern Liberties, Артемізія - жінка з крихким психічним здоров'ям з самого початку, жінка, яка дивилася на світ через призму зростаючого божевілля, - опустилася до пляшки, до членоушкодження всіх видів, до ласки самого диявола. До дванадцяти років Роланд дбав про свою сім'ю, виконуючи різну випадкову роботу, багато з яких були кримінальними, ухиляючись від поліції, соціальних служб, банд. Якимось чином він пережив їх всі.
  
  В п'ятнадцять років, не маючи власного вибору, Роланд Ханна знайшов новий шлях.
  
  Чоловіка, якого Роланд і Чарльз перевезли з Філадельфії, звали Безіл Спенсер. Він чіплявся до молодої дівчини.
  
  Спенсер було сорок чотири, вона була дуже товстою і настільки ж сверхобразованной, юристом з нерухомості в Балу-Синвиде, список клієнтів якої складався в основному з людей похилого і багатих вдів Основної лінії. Його смак до молодим дівчатам був відомий багато років тому. Роланд поняття не мав, скільки разів Спенсер проробляв цю непристойну річ, але це дійсно не мало значення. В цей день, в цей час вони збиралися в ім'я одного конкретного невинної людини.
  
  До дев'ятої години ранку сонце пробилося крізь верхівки дерев. Спенсер опустилася на коліна поруч зі свежевырытой могилою, ямою приблизно чотирьох футів завглибшки, трьох футів шириною і шести футів завдовжки. Його руки були зв'язані за спиною міцною мотузкою. Незважаючи на холод, його одяг промокла від поту.
  
  "Ви знаєте, хто я, містер Спенсер?" - Спитав Роланд.
  
  Спенсер підняв голову, озирнувся, явно побоюючись власної відповіді. Правда полягала в тому, що він точно не знав, хто такий Роланд - він ніколи не бачив його, поки півгодини тому з очей не зняли пов'язку. Зрештою, Спенсер сказала: "Ні".
  
  "Я - інша тінь", - відповів Роланд. В його голосі чулися найменші сліди кентуккийского прислівники його матері, хоча він давно змінив її акцент на вулицях Північної Філадельфії.
  
  "Що... що?" Запитала Спенсер.
  
  "Я - точка на рентгенівському знімку іншої людини, містер Спенсер. Я - машина, яка проїхала на червоне світло відразу після того, як ви проїхали перехрестя. Я - кермо, який відмовив на попередньому рейсі. Ти ніколи не бачив мого обличчя, тому що до сьогоднішнього дня я був тим, що трапляється з усіма іншими ".
  
  "Ти не розумієш", - сказала Спенсер.
  
  "Просвіти мене", - відповів Роланд, гадаючи, яку складну історію він розповість на цей раз. Він глянув на годинник. "У тебе одна хвилина".
  
  "Їй було вісімнадцять", - сказала Спенсер.
  
  - Їй ще немає тринадцяти.
  
  "Це божевілля! Ти її бачив?"
  
  "У мене є".
  
  "Вона була згодна. Я ні до чого її не примушував".
  
  "Це не те, що я чув. Я чув, ти відвів її в підвал в своєму будинку. Я чув, ти тримав її в темряві, годував наркотиками. Це був амілнітрит? Попперс, як ви їх називаєте?
  
  "Ти не можеш цього зробити", - сказала Спенсер. "Ти не знаєш, хто я".
  
  "Я точно знаю, хто ти. Важливіше те, де ти знаходишся. Озирнись навколо. Ти посеред поля, твої руки зв'язані за спиною, благаєш зберегти тобі життя. Чи відчуваєте ви, що вибір, який ви зробили у цьому житті, співслужив вам хорошу службу?"
  
  Відповіді немає. Ніхто і не очікував.
  
  "Розкажи мені про Фэрмаунт-парку", - попросив Роланд. "Квітень 1995 року. Дві дівчинки".
  
  "Що?"
  
  "Зізнайтеся в тому, що ви зробили, містер Спенсер. Зізнайтеся, що ви зробили тоді, і, можливо, ви переживете цей день".
  
  Спенсер перевела погляд з Роланда на Чарльза і назад. "Я не розумію, про що ти говориш".
  
  Роланд кивнув Чарльзу. Чарльз взяв лопату. Безіл Спенсер заплакав.
  
  "Що ти збираєшся зі мною робити?" Запитала Спенсер.
  
  Не кажучи ні слова, Роланд штовхнув Безіла Спенсера в груди, опустивши чоловіка назад у могилу. Коли Роланд ступив уперед, він відчув запах фекалій. Безіл Спенсер забруднився. Всі вони забруднилися.
  
  "Ось що я зроблю для тебе", - сказав Роланд. "Я поговорю з дівчиною. Якщо вона дійсно була добровільним учасником, я повернуся і заберу тебе, і ти винесеш з цього досвіду найбільший урок у своєму житті. Якщо ні, що ж, можливо, ти зможеш знайти вихід. Можливо, і немає.
  
  Роланд поліз в свою спортивну сумку і дістав довгий шланг з ПВХ. Пластикова трубка була гофрованою, типу "гусяча шия", діаметром в один дюйм і завдовжки чотири фути. На одному кінці був насаджений мундштук, схожий на ті, що використовуються для легеневого тестування. Роланд підніс трубку до лиця Безіла Спенсера. "Затисни її зубами".
  
  Спенсер повернув голову, реальність моменту була занадто велика, щоб її винести.
  
  - Як хочеш, - сказав Роланд. Він прибрав шланг.
  
  "Ні!" - закричала Спенсер. "Я хочу цього!"
  
  Роланд завагався, потім знову провів шлангом по обличчю Спенсера. На цей раз Спенсер міцно затиснув зубами мундштук.
  
  Роланд кивнув Чарльзу, який поклав лавандові рукавички на груди чоловіка, потім почав згрібати землю у яму. Коли він закінчив, трубопровід стирчав із землі приблизно на п'ять або шість дюймів. Роланд чув шалений вологий вдих і видих повітря через вузьку трубку, звук, схожий на звук всмоктуючої трубки в кабінеті дантиста. Чарльз утрамбовал бруд. Вони з Роландом підійшли до фургону.
  
  Через кілька хвилин Роланд підігнав машину до могили і залишив мотор включеним. Він вийшов, дістав з багажника довгий гумовий шланг, на цей раз більшого діаметру, ніж пластикова трубка з гусячої шиєю. Він обійшов фургон ззаду і прикріпив один кінець до вихлопної труби. Інший кінець він прикріпив до труби, що стирчала з землі.
  
  Роланд прислухався, почекав, поки сисні звуки не почали затихати, на мить його думки перенеслися до того місця, де багато років тому дві юні дівчата скакали по березі Виссахикона, а над ними сяяло золоте сонце Божого ока.
  
  Парафіяни були одягнені у все найкраще: вісімдесят одна людина повечеряв у маленькій церкві на Аллегейни-авеню. Повітря було насичене запахами квіткових парфумів, тютюну і чималої кількості віскі з пансіону.
  
  Пастор вийшов з задньої кімнати під звуки пісні "це день, який створив Господь" з хору з п'яти чоловік. Незабаром за ним пішов його диякон. Уілм Гудлоу взяла на себе провідну вокальну партію; її дзвінкий голос був справжнім благословенням понад.
  
  При вигляді пастора парафіяни схопилися на ноги. Запанував благий Господь.
  
  Через кілька миттєвостей пастор вийшов на трибуну, підняв руку. Він почекав, поки музика стихне, поки його паства не рассядется, поки його дух не чіпатиме. Як завжди, це сталося. Він почав повільно. Він побудував своє послання так, як будівельник може зводити будинок - розкопки гріха, фундамент з Писань, міцні стіни хвали, увінчані вінчає дахом з славної данини. Через двадцять хвилин він приніс його додому.
  
  "Але не помиляйтеся на цей рахунок, у світі багато темряви", - сказав пастор.
  
  - Темрява, - луною озвався хтось.
  
  "О так", - продовжив пастор. "О боже, так. Це темне і жахливий час".
  
  "Так, сер".
  
  "Але темрява - це не темрява для Господа".
  
  "Ні, сер".
  
  - Зовсім не темрява.
  
  "Ні".
  
  Пастор обійшов кафедру. Він молитовно склав руки. Деякі з парафіян встали. "У Посланні до Ефесян 5: 11 сказано: "Не беріть участи в неплідних діяння темряви, а радше викривайте їх".
  
  "Так, сер".
  
  - Павло говорить: "Все, що відкривається світла, стає видимим, а де все видно, там є світло".
  
  "Світло".
  
  Кілька митей опісля, до кінця проповіді, парафіяни прийшли в сум'яття. Заспівали тамбурини.
  
  Пастор Роланд Ханна і диякон Чарльз Уейт були у вогні. В цей день на небі з'явилися новини, і нова сторінка "Церкви Божественного полум'я" стала історією.
  
  Пастор оглянув своє зібрання. Він подумав про Бэзиле Спенсера, про те, як той дізнався про жахливі діяння Спенсера. Люди багато чого розкажуть свого пастора. Включаючи дітей. Він чув багато істин з вуст дітей. І він звернеться до них до всіх. З часом. Але було щось, що вже більше десяти років було стоячій чорною водою у його душі, щось, що поглинало кожну унцію радості у житті, щось, що перекинулося разом з ним, гуляв з ним, спала з ним і молилося разом з ним. Десь там був чоловік, який вкрав його дух. Роланд підбирався до нього все ближче. Він відчував це. Скоро він знайде ту, яка йому потрібна. А до тих пір, як у минулому, він буде виконувати Божу роботу.
  
  Голоси хору піднеслися в єдиному вихвалянні. Крокви затряслися від поваги. "Бримстоун" в цей день заискрит і спалахне, - подумав Роланд Ханна.
  
  О боже, так.
  
  День, який воістину сотворив Господь.
  
  
  12
  
  
  Святий Серафим представляв собою високе вузьке будова на Шостій вулиці в Північній Філадельфії. Церква, заснована в 1897 році, з кремовою ліпниною на фасаді, високими вежами і золотими цибулинними куполами над ними являла собою значне споруда, одну з найстаріших російських православних церков у Філадельфії. Джессіка, що виросла в католицькій родині, мало що знала про ортодоксальних християнських релігіях. Вона знала, що в практиці сповіді і причастя є схожість, але не більше того.
  
  Бірн був присутній на наглядовій раді та прес-конференції з приводу інциденту в закусочній. Наглядова рада був обов'язковим, а прес-конференція - ні. Але Джессіка ніколи не бачила, щоб Бірн ухилявся від своїх дій. Він був би там, у центрі уваги, значок начищен, взуття начищене до блиску. Схоже, сім'ї та Лори Кларк, і Антона Кротца вважали, що поліції варто було по-іншому розібратися у складній ситуації. Преса була всюди навколо цього. Джессіка хотіла бути присутньою в знак підтримки, але їй було наказано продовжувати розслідування. Христина Джакос заслуговувала своєчасного розслідування. Не кажучи вже про цілком реальне занепокоєння з приводу того, що її вбивця все ще на волі.
  
  Джессіка і Бірн зустрінуться пізніше в той же день, і вона проінформує його про будь-які події. Якщо буде пізно, вони зустрінуться на поминках Финнигана. В той вечір повинна була відбутися вечірка в честь виходу на пенсію детектива. Копи ніколи не пропускають вечірку на честь виходу на пенсію.
  
  Джессіка подзвонила в церкву і домовилася про зустріч з батьком Григорієм Пановим. Поки Джессіка проводила співбесіду, Джош Бонтраджер обстежив територію, прилеглу до церкви.
  
  Джессіка дала молодому священикові років двадцять п'ять чи близько того. Він був життєрадісний, чисто поголений, одягнений у чорні брюки та чорну сорочку. Вона простягнула йому візитку і випала. Вони потиснули один одному руки. В його очах блиснув вогник, що говорило про деякому озорстве.
  
  "Як мені тебе називати?" Запитала Марія.
  
  - З батьком Грегом все буде в порядку.
  
  З тих пір, як вона себе пам'ятала, Вона вела себе улесливо-благоговійно з чоловіками в рясі. Священики, рабини, служителі. При її роботі це було ризиковано - духовенство, безумовно, могло бути так само винна у злочині, як і будь-який інший, - але, схоже, вона нічого не могла з цим вдіяти. Менталітет католицької школи був глибоко вкоріненим. Швидше, вбитий.
  
  Джессіка дістала свій блокнот.
  
  "Я так розумію, Христина Джакос була тут волонтером", - сказала Джессіка.
  
  "Так. Я думаю, що вона все ще така". У батька Грега були темні, розумні очі, легкі зморшки від сміху. Вираз його обличчя сказало Джесіці, що час її дієслова не вислизнуло від нього. Він перетнув кімнату, підійшов до дверей, відчинив її. Він когось покликав. Через кілька секунд увійшла симпатична білява дівчина чотирнадцяти років або близько того, тихо заговорила з ним по-українськи. Джессіка почула, як згадали ім'я Христини. Дівчина пішла. Повернувся батько Грег.
  
  - Христини сьогодні тут немає.
  
  Джессіка зібрала всю свою мужність, щоб сказати те, що повинна була сказати. Важче було сказати це в церкві. "Боюся, у мене погані новини, батько. Христину вбили".
  
  Батько Грег зблід. Він був священиком в центрі міста, в неблагополучному районі Північної Філадельфії, і тому, ймовірно, був готовий до таких новин, але це не означало, що вони коли-небудь давалися легко. Він подивився на візитку Джесіки. - Ви з відділу по розслідуванню вбивств.
  
  "Так".
  
  - Ви хочете сказати, що її вбили?
  
  "Так".
  
  Батько Грег на мить втупився в підлогу, закрив очі. Він підніс руку до серця. Глибоко зітхнувши, він підняв очі і запитав: "Чим я можу допомогти?"
  
  Джессіка підняла свій блокнот. - У мене всього кілька запитань.
  
  "Все, що вам потрібно". Він вказав на пару стільців. "Будь ласка". Вони сіли.
  
  "Що ти можеш розповісти мені про Христині?" Запитала Марія.
  
  Батько Грег помовчав кілька хвилин. "Я не знав її так добре, але можу сказати вам, що вона була дуже товариською", - сказав він. "Дуже щедрою. Вона дійсно сподобалася тутешнім дітям".
  
  "Що саме вона тут робила?"
  
  "Вона допомагала на заняттях недільної школи. В основному В ролі асистентки. Але вона була готова зробити практично все".
  
  "Наприклад".
  
  "Ну, готуючись до нашого різдвяного концерту, вона, як і багато волонтери, малювала декорації, шила костюми, допомагала збирати декорації".
  
  - Різдвяний концерт? - запитав я.
  
  "Так".
  
  - І цей концерт відбудеться на цьому тижні?
  
  Батько Грег похитав головою. "Ні. Наші Божественні літургії в День Святого Валентина здійснюються за юліанським календарем".
  
  Юліанський календар ніби як нагадав Джесіці про щось, але вона не могла згадати, про що саме. - Боюся, я з цим не знайома.
  
  "Юліанський календар був введений Юлієм Цезарем у 46 році до нашої ери. Іноді його позначають словом OS, що означає Старий стиль. На жаль, для багатьох наших молодих парафіян OS означає Операційну систему. Боюся, юліанський календар катастрофічно застарів у світі комп'ютерів, мобільних телефонів і DirecTV ".
  
  - Значить, ви не святкуєте Різдво двадцять п'ятого грудня?
  
  "Ні", - сказав він. "Я не фахівець у цих питаннях, але, наскільки я розумію, на відміну від григоріанського календаря, в юліанському календарі з-за сонцестоянь і рівнодень повні добу відзначаються кожні 134 роки або близько того. Таким чином, сьомого січня ми святкуємо Різдво".
  
  "А", - сказала Джессіка. "Хороший спосіб дізнатися про розпродажі після Різдва". Вона намагалася підняти настрій. Вона сподівалася, що не проявила неповаги.
  
  Посмішка осяяла обличчя батька Грега. Він дійсно був гарним хлопцем. - І великодні цукерки теж.
  
  - Ти можеш дізнатися, коли Христина була тут в останній раз? - Запитала Марія.
  
  "Звичайно". Він встав, підійшов до величезного календарем, прикріпленому до стіни за його столом. Він переглянув дати. "Сьогодні було б тиждень тому".
  
  - І з тих пір ви її не бачили?
  
  "Я цього не робив".
  
  Джесіці довелося перейти до найскладнішої частини. Вона не була впевнена, як до цього підступитися, тому відразу перейшла до справи. "Ви знаєте кого-небудь, хто, можливо, хотів заподіяти їй шкоду? Знехтуваний залицяльник, колишній хлопець, що-то в цьому роді? Можливо, хтось тут, у церкві?"
  
  Батько Грег насупився. Було ясно, що він не хотів думати ні про кого із своєї пастви як про потенційного вбивцю. Але, здавалося, в ньому відчувалася стародавня мудрість, пом'якшена сильним почуттям вулиці. Джессіка була впевнена, що він розбирається в звичаях міста, в темних спонукання серця. Він обійшов дальній кінець свого столу і знову сів. - Я не так вже добре її знав, але люди кажуть, так?
  
  "Звичайно".
  
  "Я розумію, що, якою б веселою вона не була, у ній була печаль".
  
  "Яким чином?"
  
  "Здавалося, що вона могла б покаятися. Можливо, в її житті було щось, що наповнювало її почуттям провини".
  
  "Це було так, ніби вона робила щось, за що їй було соромно", - сказала Соня.
  
  "Є ідеї, що б це могло бути?" Запитала Марія.
  
  "Ні", - сказав він. "Мені шкода. Але я повинен сказати вам, що смуток - звичайне явище серед українців. Ми товариський народ, але у нас була важка історія".
  
  "Ви хочете сказати, що у неї міг бути потенціал заподіяти собі шкоду?"
  
  Батько Грег похитав головою. "Я не можу сказати напевно, але я так не думаю".
  
  "Як ви думаєте, вона була з тих людей, які навмисно піддають себе небезпеці? Щоб ризикувати?"
  
  "Знову ж таки, я не знаю. Просто вона..."
  
  Він різко зупинився, провів рукою по підборіддю. Джессіка дала йому можливість продовжити. Він не став.
  
  "Що ти хотів сказати?" - запитала вона.
  
  "У тебе є кілька хвилин?"
  
  "Абсолютно вірно".
  
  "Є дещо, на що ти повинен подивитися".
  
  Батько Грег піднявся зі стільця і перетнув маленьку кімнату. В одному кутку стояла металевий візок з девятнадцатидюймовым телевізором. Під нею - відеомагнітофон. Батько Грег включив телевізор, потім підійшов до застекленному шафі, повного книг і касет. Він порився трохи й витягнув відеокасету. Він вставив касету у відеомагнітофон, натиснув кнопку ВІДТВОРЕННЯ.
  
  Через кілька миттєвостей з'явилося зображення. Це була ручна зйомка, при слабкому освітленні. Зображення на екрані швидко перетворилося у батька Грега. У нього було коротке волосся, на ньому була проста біла сорочка. Він сидів на стільці в оточенні маленьких дітей. Він читав їм якусь байку, історію про літній парі та їх внучці, маленькій дівчинці, яка вміла літати. Позаду нього стояла Христина Джакос.
  
  На екрані Христина була одягнена в вицвілі джинси і чорну толстовку Університету Темпл. Закінчивши розповідь, батько Грег встав і відсунув стілець. Діти зібралися навколо Христини. Виявилося, що вона вчила їх народному танцю. Її ученицями були близько дюжини п'яти - і шестирічних дівчаток, чарівних в своїх червоних і зелених різдвяних нарядах. Деякі були одягнені у традиційні українські костюми. Всі дівчатка дивилися на Христину так, наче вона була казковою принцесою. Камера перемістилася вліво і застала батька Грега за бувалою спінет-роялем. Він почав грати. Камера знову повернулася до Христини і дітям.
  
  Джессіка глянула на священика. Батько Грег захоплено переглядав відеозапис. Джессіка помітила, що його очі заблищали.
  
  На відеозаписі всі діти стежили за повільними, обдуманими рухами Христини, наслідуючи її діям. Джессіка не так вже багато знала про танці, але Христина Джакос, здавалося, рухалася з ніжною грацією. Джессіка не могла не бачити Софі в цій маленькій групі. Вона подумала про те, як Софі часто йшла за Джесікою по дому, наслідуючи її руху.
  
  На екрані, коли музика нарешті замовкла, маленькі дівчатка побігли по колу, зрештою врізавшись один в одного і збившись хихикающую яскраво розфарбовану купу. Христина Джакос розсміялася, допомагаючи їм піднятися на ноги.
  
  Батько Грег натиснув на паузу, заморозивши усміхнене, злегка розмите зображення Христини на екрані. Він знову повернувся до Джессіки. Його обличчя являло собою колаж радості, замішання і важкої втрати. "Як ви можете бачити, нам буде її не вистачати".
  
  Джессіка кивнула, не знаходячи слів. Вона зовсім недавно бачила Христину Джакос в позі смерті, жахливо знівечену. Тепер молода жінка посміхалася їй. Незручне мовчання порушив батько Грег.
  
  "Ти була вихована католичкою", - сказав він.
  
  Це було твердження, а не питання. - Що змушує тебе так думати?
  
  Він простягнув їй візитку. "Детектив Балзано".
  
  - Це моє прізвище по чоловікові.
  
  "А", - сказав він.
  
  "Але так, я була. Я є". Вона засміялася. "Я маю на увазі, що я все ще католичка".
  
  "Тренуєшся?"
  
  Джессіка була права у своїх припущеннях. У православних і католицьких священиків дійсно багато спільного. Вони обидва вміли змусити тебе відчути себе язичником. "Я намагаюся".
  
  "Як і всі ми".
  
  Джессіка переглянула свої записи. - Ти можеш пригадати що-небудь ще, що могло б нам допомогти?
  
  "Нічого відразу не приходить в голову. Але я запитаю у присутніх тут людей, хто знав Христину краще", - сказав батько Грег. "Можливо, хто-небудь що-небудь знає".
  
  "Я була б вам дуже вдячна", - сказала Джессіка. "Спасибі, що приділили мені час".
  
  "Завжди будь ласка. Мені шкода, що це відбулося в такий трагічний день ".
  
  Надягаючи пальто у двері, Джессіка повернулася на маленький офіс. Крізь вікна зі свинцевим склом просочувався тьмяний сірий світло. Її останнім знімком зі "Святого Серафима" був батько Грег; схрестивши руки на грудях, з замисленим обличчям він спостерігав за зображенням Христини Джакос в стоп-кадрі.
  
  
  13
  
  
  Прес-конференція проходила в зоопарку. Вона проходила перед Круглим будинком, поруч зі статуєю поліцейського, який тримає на руках дитину. Цей вхід був закритий для публіки.
  
  Сьогодні було близько двадцяти репортерів - друкованих видань, радіо і телебачення. У меню таблоїдів: підсмажений поліцейський. Засоби масової інформації представляли собою слюнявую орду.
  
  Всякий раз, коли офіцер поліції був залучений в скандальну перестрілку - або в перестрілку, що викликала скандал через групи з особливими інтересами, репортера з тупою сокирою або по ряду інших причин, що викликали появу заголовків, - департамент поліції зобов'язаний відреагувати. Залежно від обставин за виконання цього завдання можуть взятися самі різні респонденти. Іноді це були співробітники органів внутрішніх справ, іноді командувач конкретним районом, іноді навіть сам комісар, якщо того вимагали ситуація і міська політика. Прес-конференції були настільки ж необхідні, як і дратували. Це був час для відділу об'єднатися для створення свого власного підрозділу.
  
  Цією конференцією керувала Андреа Черчілль, інспектор по зв'язках з громадськістю. У свої сорок з невеликим, колишня патрульна в Двадцять шостому окрузі, Андреа Черчілл була задиракою, і Бірн не раз бачив, як вона поглядом своїх крижаних блакитних очей припиняла недоречні запитання. За час своєї роботи на вулиці вона отримала шістнадцять нагород за заслуги, п'ятнадцять подяк, шість нагород Братського ордена поліції і премію Денні Бойла. Для Андреа Черчілл зграя крикливих, кровожерливих репортерів була Смачним Тістечком на сніданок.
  
  Бірн стояв у неї за спиною. Праворуч від нього був Айк Б'юкенен. Позаду нього, вільним півколом стояли ще семеро детективів, особи на місцях, щелепи міцно стиснуті, значки спереду. Температура була близько п'ятнадцяти градусів. Вони могли б провести конференцію у вестибюлі "Круглого будинку". Рішення змусити купу репортерів чекати на холоді не пройшло непоміченим ні для кого. Конференція, на щастя, підходила до кінця.
  
  "Ми впевнені, що детектив Бірн слідував процедурою у відповідності з буквою закону в ту жахливу ніч", - сказав Черчілль.
  
  "Яка процедура в подібній ситуації?" Це Daily News.
  
  "Існують особливі правила ведення бойових дій. Офіцер повинен в першу чергу подумати про життя заручника".
  
  - Детектив Бірн був на чергуванні?
  
  - У той час він був на чергуванні.
  
  - Чи будуть висунуті звинувачення проти детектива Бірна?
  
  "Як ви знаєте, це залежить від окружної прокуратури. Але на даний момент вони повідомили нам, що ніяких звинувачень пред'явлено не буде ".
  
  Бірн точно знав, як все буде далі. ЗМІ вже почали публічну реабілітацію Антона Кроца - його жахливого дитинства, жорстокого поводження з боку системи. Там також була стаття про Лорі Кларк. Бірн був упевнений, що вона прекрасна жінка, але стаття виставила її святою. Вона працювала в місцевому хоспісі, допомагала рятувати хортів, рік пропрацювала в корпусі миру.
  
  "Чи Правда, що містер Кротц одного разу перебував під вартою в поліції, а потім був відпущений?" запитав репортер міської газети.
  
  "Містер Кротц був допитаний поліцією два роки тому у зв'язку з вбивством, але був звільнений з-за недостатності доказів". Андреа Черчілл глянула на годинник. - Якщо на даний момент більше немає питань...
  
  "Вона не повинна була вмирати". Слова долинули з задніх рядів натовпу. Це був жалібний голос, хрипкий від знемоги.
  
  Всі голови повернулися. Камери пішли за ними. Метью Кларк стояв позаду натовпу. Його волосся було розкуйовджене, він хизувався щетиною, отросшей за кілька днів, на ньому не було ні пальто, ні рукавичок, тільки костюм, в якому, схоже, він спав. Вигляд у нього був жалюгідний. Або, точніше, жалюгідний.
  
  "Він може жити своїм життям, як ніби нічого не сталося", - Кларк обвиняюще вказала пальцем на Кевіна Бірна. "Що я отримаю? Що отримають мої діти?"
  
  Для преси це була свіжа кета у воді.
  
  Репортер The Report, щотижневої бульварної газетки, з якою у Бірна була не дуже дружна історія, закричав: "Детектив Бірн, що ви думаєте про той факт, що жінка була вбита прямо у вас на очах?"
  
  Бірн відчув, як ірландець встав, його кулаки стиснулися. Спалахнули спалаху. "Як я себе почуваю?" Запитав Бірн. Айк Б'юкенен поклав руку йому на плече. Бірн хотів сказати ще щось, набагато більше, але хватка Айка посилилася, і він зрозумів, що це значить.
  
  Будь спокійний.
  
  Коли Кларк рушив до Бірну, двоє поліцейських у формі схопили її і потягли геть від будівлі. Ще спалаху.
  
  "Розкажіть нам, детектив! Як ви себе почуваєте?" Крикнула Кларк.
  
  Кларк був п'яний. Всі це знали, але хто міг звинувачувати його? Він тільки що втратив дружину в результаті насильства. Поліцейські відвезли його на кут Восьмий і Рейс і відпустили. Кларк спробував пригладити волосся, одяг, знайти хоч трохи гідності в цей момент. Поліцейські - пара здоровенних хлопців років двадцяти з невеликим - перегородили йому шлях назад.
  
  Кілька секунд потому Кларк зник за рогом. Останнє, що хто-небудь з них почув, був крик Метью Кларка: "Це ... ще ... не кінець!"
  
  Приголомшена тиша скувала на мить натовп, потім репортери і камери повернулися до Бірну. Під блискавичний вогонь миготливих лампочок зазвучали питання.
  
  "... міг би запобігти?"
  
  "... є що сказати дочкам жертви?"
  
  "... ти б зробив, якби тобі довелося робити це знову?"
  
  Оточений синьою стіною, детектив Кевін Бірн попрямував назад в будівлю.
  
  
  14
  
  
  Вони зустрічалися у церковному підвалі щотижня. В деякі тижні там було всього три людини, в інші - більше дюжини. Деякі люди приходили знову і знову. Деякі приходили одного разу, виливали свої печалі і більше не поверталися. Служіння Нової сторінки не вимагало ні плати, ні пожертвувань. Двері завжди була відкрита - іноді лунав стукіт посеред ночі, часто по святах, - і на всіх завжди були випічка й кава. Куріння виразно дозволялося.
  
  Вони ще довго не збиралися в церковному підвалі. Постійно надходили пожертви на світле, просторе приміщення на Секонд-стріт. В даний час вони ремонтували будинок - на даний момент на стадії зведення стін сухих, потім фарбування. Якщо пощастить, вони зможуть зустрітися там приблизно на початку року.
  
  На даний момент підвал церкви, як і протягом багатьох років, був притулком, знайомим місцем, де проливалися сльози, оновлювалися погляди і налагоджувалось життя. Для пастора Роланда Ханнаха це був портал в душі його пастви, витік річки, що тече глибоко в їхні серця.
  
  Всі вони були жертвами жорстокого злочину. Чи складалися у родинних стосунках з ким-то, хто ним став. Пограбування, нападу, крадіжка зі зломом, зґвалтування, вбивства. Кенсінгтон був суворою частиною міста, і навряд чи хтось, гуляє по вулицях, не постраждав від правопорушень. Ці люди були тими, хто хотів поговорити про це, людьми, яких змінив цей досвід, тими, чиї душі волали до відповідей, до глузду, до порятунку.
  
  Сьогодні шість чоловік сиділи півколом на розкладених стільцях.
  
  "Я його не чула", - сказала Сейді. "Він був тихим. Він підійшов до мене ззаду, вдарив по голові, вкрав мою сумочку і втік".
  
  Сейді Пірс було близько сімдесяти п'яти. Це була худорлява жінка, схожа на скелет, з руками, скорченими артритом, і копицею волосся, пофарбованих хною. Вона завжди одягалася в яскраво-червоне з голови до ніг. Колись вона була співачкою, працювала в Катскилле в п'ятдесятих, відомої як the Scarlet Thrush.
  
  "Вони знайшли ваші речі?" - Спитав Роланд.
  
  Сейді блиснула очима - єдина відповідь, що комусь потрібен. Всі знали, що у поліції не було ні бажання, ні мотивації розшукувати заклеєну, залатанную і потерту торбинку якийсь літній леді, незалежно від її вмісту.
  
  "Як у тебе справи?" Спитав Роланд.
  
  "Саме так", - сказала вона. "Грошей було небагато, але це були особисті речі, розумієш? Фотографії мого Генрі. А потім всі мої документи. У наші дні без посвідчення особи навряд чи можна купити чашку кави ".
  
  "Скажіть Чарльзу, що вам потрібно, і ми подбаємо про те, щоб ви отримали плату за проїзд на автобусі у відповідні агентства".
  
  "Спасибі, пастор", - сказала Седі. "Благословляю вас".
  
  Зборів Нового служіння Пейджа були неформальними, але вони завжди проходили за годинниковою стрілкою. Якщо ви хотіли виступити, але вам потрібно було час, щоб зібратися з думками, ви сідали праворуч від пастора Роланда. Так воно і тривало. Поряд з Сейді Пірс сидів чоловік, якого всі знали тільки по імені, Шон.
  
  Двадцятирічний, тихий, поважний і невибагливий, Шон прийшов у групу приблизно роком раніше і відвідував її більше десяти разів. Спочатку, мало чим відрізняючись від дій людини, що вступає в двенадцатишаговую програму, таку як "Анонімні алкоголіки" або "Анонімні гравці", невпевненого в своєї потреби в групі або корисності групи, Шон тинявся по периферії, притискаючись до стін, залишаючись в деякі дні всього на кілька хвилин. Зрештою, він ставав все ближче і ближче. У ці дні він сидів з групою. Він завжди залишав невелику пожертву у банку. Він все ще не розповів свою історію.
  
  "З поверненням, брат Шон", - сказав Роланд.
  
  Шон злегка почервонів і посміхнувся. "Привіт".
  
  "Як ти себе почуваєш?" Спитав Роланд.
  
  Шон прочистив горло. "Добре, я вважаю".
  
  Багато місяців тому Роланд дав Шону брошуру CBH, Громадської організації поведінкового здоров'я. Він не думав, що Шон записався на прийом. Розпитування про це могли погіршити ситуацію, тому Роланд притримав мову.
  
  "Є щось, що ти хотів би поділитися сьогодні?" Спитав Роланд.
  
  Шон вагався. Він заломив руки. - Ні, зі мною все гаразд, дякую. Думаю, я просто послухаю.
  
  "Господь любить слухачів", - сказав Роланд. "Благослови тебе господь, брат Шон".
  
  Роланд повернувся до жінки, яка стояла поруч з Шоном. Її звали Евелін Рейес. Це була велика жінка під сорок, діабетик, яка більшу частину часу ходила з допомогою тростини. Вона ніколи раніше не розмовляла. Роланд зрозумів, що час настав. "Давайте привітаємо повернення сестри Евелін".
  
  "Ласкаво просимо", - сказали вони всі.
  
  Евелін перевела погляд з одного обличчя на інше. - Не знаю, чи я зможу.
  
  "Ти в домі Господа, сестра Евелін. Ти серед друзів. Тут ніщо не може завдати тобі шкоди", - сказав Роланд. "Ти віриш, що це правда?"
  
  Вона кивнула.
  
  "Будь ласка, излейте свої печалі. Коли будете готові".
  
  Вона невпевнено почала свою розповідь. "Це почалося давним-давно". Її очі наповнилися сльозами. Чарльз приніс коробку паперових серветок, відійшов і сів у своє крісло біля дверей. Евелін схопила серветку, промокнула очі, одними губами подякувала Чарльза. Вона витримала ще одну довгу паузу і продовжила. "Тоді ми були великою родиною", - сказала вона. "Десять братів і сестер. Близько двадцяти двоюрідних братів і сестер. За ці роки ми всі одружилися, завели дітей. Кожен рік ми влаштовували пікніки, великі сімейні зібрання ".
  
  "Де ви зустрілися?" Спитав Роланд.
  
  "Іноді навесні і влітку ми зустрічалися на плато Бельмонт. Але в основному ми зустрічалися у мене вдома. Знаєш, на Джаспер-стріт?"
  
  Роланд кивнув. "Будь ласка, продовжуй".
  
  "Ну, моя дочка Діна в ті дні була зовсім маленькою дівчинкою. У неї були великі карі очі. Сором'язлива усмішка. Свого роду шибеник, розумієте? Любив грати в хлопчачі ігри.
  
  Брови Евелін насупилися. Вона глибоко зітхнула.
  
  "У той час ми цього не знали, - продовжила вона, - але на деяких сімейних збіговиськах у неї були ... проблеми з ким-то".
  
  "З ким у неї були проблеми?" Спитав Роланд.
  
  "Це був її дядько Едгар. Едгар Місяць. Чоловік моєї сестри. Зараз колишній чоловік. Вони грали разом. Принаймні, так ми думали в той час. Він був дорослим, але ми не надавали цьому особливого значення. Він був членом сім'ї, вірно?"
  
  "Так", - сказав Роланд.
  
  "З роками Діна ставала все тихіше і тихіше. Протягом усього свого підліткового віку вона мало грала з друзями, не ходила в кіно або торговий центр. Ми всі думали, що вона переживає сором'язливий період. Ти ж знаєш, якими можуть бути діти ".
  
  "О боже, так", - сказав Роланд.
  
  "Що ж, час минав. Діна зросла. Потім, всього кілька років тому, у неї стався нервовий зрив. Щось подібне до нервового розладу. Вона не могла працювати. Вона майже нічого не могла робити. Ми не могли дозволити собі надати їй професійну допомогу, тому зробили все, що могли ".
  
  "Звичайно, ти це зробив".
  
  "І ось одного разу, не так давно, я знайшла це. Воно було заховано на верхній полиці шафи Діни". Евелін полізла в сумочку. Вона дістала лист, написаний на яскраво-рожевому папері, дитячої канцелярського приладдя з фігурними краями. Нагорі були святкові, яскраво розфарбовані повітряні кульки. Вона розгорнула лист і простягнула його Роланду. Воно було адресоване Богу.
  
  "Вона написала це, коли їй було всього вісім років", - сказала Ольга.
  
  Роланд прочитав листа від початку до кінця. Воно було написано невинним дитячим почерком. У ньому розповідається жахлива історія про неодноразовому сексуальному насильстві. Параграф за параграфом докладно описувалося, що дядько Едгар зробив з Діною в підвалі її власного будинку. Роланд відчув, як всередині піднімається гнів. Він попросив Господа заспокоїти його.
  
  "Це тривало роками", - сказала Ольга.
  
  "Які це були роки?" Спитав Роланд. Він склав листа і сховав його у кишеню сорочки.
  
  Евелін на мить задумалася. "До середини дев'яностих. Прямо до тих пір, поки моєї дочки не виповнилося тринадцять. Ми нічого про це не знали. Вона завжди була тихою дівчиною, навіть до виникнення проблем, розумієш? Вона тримала свої почуття при собі."
  
  - Що сталося з Едгаром? - запитав я.
  
  "Моя сестра розлучилася з ним. Він повернувся в Уинтертон, штат Нью-Джерсі, звідки був родом. Його батьки померли декілька років тому, але він все ще живе там ".
  
  - І з тих пір ви його не бачили?
  
  "Ні".
  
  - Діна коли-небудь говорила з тобою про ці речі?
  
  "Ні, пастор. Ніколи".
  
  - Як поживає ваша дочка останнім часом?
  
  Руки Евелін затремтіли. На мить здавалося, що слова застрягли у нього в горлі. Потім: "Моя дитина помер, пастор Роланд. Минулого тижня вона приймала таблетки. Вона покінчила з собою, як ніби це було в її влади. Ми поховали її в Йорку, звідки я родом ".
  
  Потрясіння, що охопив кімнату, було відчутним. Ніхто не вимовив ні слова.
  
  Роланд простягнув руку, обняв жінку за широкі плечі, обіймаючи її, поки вона безсоромно плакала. Чарльз встав і вийшов з кімнати. У доповнення до можливості того, що емоції здолають його, зараз треба було багато чого зробити, до чого підготуватися.
  
  Роланд відкинувся на спинку стільця, збираючись з думками. Він простягнув руки, і вони з'єдналися в коло. "Давайте помолимося Господу за душу Діни Рейес і душі всіх, хто її любив", - сказав Роланд.
  
  Всі закрили очі і почали мовчки молитися.
  
  Коли вони закінчили, Роланд підвівся. "Він послав мене перев'язати убитих горем".
  
  "Амінь", - сказав хтось.
  
  Чарльз повернувся і став у дверях. Роланд зустрівся з ним поглядом. З багатьох речей, з якими Чарльзу доводилося стикатися в житті - деякі з них були простими завданнями, багато з яких більшість сприймала як щось само собою зрозуміле, - робота на комп'ютері не входила в їх число. Господь благословив Чарльза здатністю орієнтуватися в глибоких таємниці Інтернету, здатністю, якій не був удостоєний Роланд. Роланд міг сказати, що Чарльз вже знайшов Винтертон, штат Нью-Джерсі, і розгорнув карту.
  
  Вони скоро виїдуть.
  
  
  15
  
  
  Джессіка і Бірн провели другу половину дня, обшукуючи пральні, які перебували або в декількох хвилинах ходьби, або в межах розумного відстані від дому Христини Джакос на Норт-Лоуренс. Всього в списку було п'ять пралень з оплатою монетами; тільки дві з них були відкриті після 11 вечора. Коли вони підійшли до цілодобової пральні під назвою "Загальноміська пральня самообслуговування", Джессіка, не в силах більше чинити опір, задала це питання.
  
  "Прес-конференція була такою жахливою, який її показували по телевізору?" Вийшовши з "Святого Серафима", вона зупинилася випити кави на винос в забігайлівці для мами і тата на Четвертій вулиці. Вона зловила повтор прес-конференції по телевізору за стійкою.
  
  "Не-а, - сказав Бірн. "Все було набагато, набагато гірше".
  
  Джессіка повинна була здогадатися. - Ми коли-небудь поговоримо про це?
  
  "Ми поговоримо".
  
  Як би це не було неприємно, Джессіка змирилася. Іноді Кевін Бірн зводить стіни, які неможливо подолати.
  
  "До речі, де наш юний детектив?" Запитав Бірн.
  
  "Джош підшукує свідків для Теда Кампоса. Він збирається зустрітися з нами пізніше ".
  
  "Що ми отримали від церкви?"
  
  "Тільки те, що Христина була чудовою людиною. Що всі діти любили її. Що вона була відданою справі. Що вона працювала над різдвяною виставою ".
  
  "Звичайно", - сказав Бірн. "Сьогодні ввечері десять тисяч гангстерів вирушать спати абсолютно здоровими, а всіма улюблена молода жінка, яка працювала з дітьми у своїй церкві, зображена на мармурі".
  
  Джессіка знала, що він мав на увазі. Життя було далеке від справедливості. Вони повинні були досягти будь-якої доступної справедливості. І це було все, що вони коли-небудь могли зробити.
  
  "Я думаю, у неї була таємна життя", - сказала Джессіка.
  
  Це привернуло пильну увагу Бірна. "Таємне життя? Що ви маєте на увазі?"
  
  Джессіка знизила голос. Для цього не було причин. Здавалося, вона просто зробила це за звичкою. "Не впевнена, але її сестра натякнула на це, її сусідка по кімнаті ледь не вийшла і не сказала про це, а священик із Святого Серафима згадав, що вона сумує про неї".
  
  "Печаль?"
  
  "Його слово".
  
  "Чорт візьми, всім сумно, Джесс. Це не означає, що вони замишляють щось незаконне. Або навіть сумнівне".
  
  "Ні, але я збираюся ще раз з'їздити до сусідки по кімнаті. Може бути, покопатися в речах Христини уважніше".
  
  "Звучить як план".
  
  Загальноміська пральня самообслуговування була третім закладом, який вони відвідали. Менеджери перших двох пралень не пам'ятав, щоб коли-небудь раніше бачили досить струнку блондинку в своєму офісі.
  
  У всьому місті було сорок пральних машин і двадцять сушарок. З покритого іржею стелі, облицьованого акустичної плиткою, звисали пластикові рослини. Попереду стояла пара автоматів з продажу пральних порошків - ПІНА І ВСЕ ТАКЕ! Між ними була табличка з цікавим проханням: "будь ЛАСКА, НЕ ХУЛИГАНЬТЕ Над МАШИНАМИ". Джесіці стало цікаво, скільки вандалів побачать цю табличку, слідувати правилам і просто підуть далі. Ймовірно, приблизно такий же відсоток людей дотримувався швидкісний режим. Уздовж задньої стіни стояли два автомати з газованою водою і автомат для здачі дрібниці. По обидві сторони від центрального ряду пральних машин спина до спини стояли в ряд пластикові стільці і столи лососевого кольору.
  
  Минуло багато часу з тих пір, як Джессіка працювала у пральні самообслуговування. Цей досвід повернув її в студентські роки. Нудьга, журнали п'ятирічної давності, запах порошкоподібного мила, відбілювача і кондиціонерів для білизни, брязкіт дрібниці в сушарках. Вона не так вже сильно нудьгувала по всьому цьому.
  
  За прилавком стояла в'єтнамка років шістдесяти. Вона була мініатюрною і щетинистой, на ній був жилет для перевдягання з квітковим принтом і щось подібне до п'яти або шести нейлонових поясних сумок різних яскравих кольорів. На підлозі в її маленькій ніші пара малюків малювала книжки-розмальовки. По телевізору на полиці показували в'єтнамський бойовик. Позаду жінки сидів чоловік азіатського походження, яким могло бути від вісімдесяти до ста років. Сказати напевно було неможливо.
  
  Табличка поруч з касою свідчив "МІСІС Ст. ТРАН, РЕКВІЗИТ". Джессіка показала жінці своє посвідчення. Вона сама представилася і Бірн. Потім Джессіка показала фотографію, яку вони отримали від Наталії Джакос, гламурний знімок Христини. "Ви пізнаєте цю жінку?" Запитала Марія.
  
  В'єтнамка одягла окуляри, подивилася на фотографію. Вона тримала її на відстані витягнутої руки, потім піднесла ближче. "Так", - сказала вона. - Вона бувала тут кілька разів.
  
  Джессіка глянула на Бірна. Вони розділили той заряд адреналіну, який завжди призводить до першою зачіпкою.
  
  "Ти пам'ятаєш, коли ти бачив її востаннє?" Запитала Марія.
  
  Жінка подивилася на зворотний бік фотографії, ніби там могла бути дата, яка допомогла б їй відповісти на питання. Потім вона показала фотографію старому. Він відповів їй по-в'єтнамськи.
  
  - Мій батько каже, п'ять днів тому.
  
  - Він пам'ятає, в котрій годині?
  
  Жінка знову повернулася до старого. Він нарешті відповів, мабуть, роздратований тим, що йому перервали перегляд фільму.
  
  "Це було після одинадцятої вечора", - сказала жінка. Вона вказала великим пальцем на старого. "Мій батько. Він не дуже добре чує, але все пам'ятає. Він каже, що заїхав сюди після одинадцяти, щоб спорожнити розмінні автомати. Поки він це робив, увійшла вона.
  
  - Він не пам'ятає, був тут у той час хто-небудь ще?
  
  Вона знову звернулася до батька. Він відповів, його реакція була більше схожа на гавкіт. "Він каже, що ні. Інших відвідувачів у цей час немає".
  
  - Він не пам'ятає, приходила вона з ким-небудь?
  
  Вона поставила батькові новий питання. Чоловік похитав головою. Він явно був готовий вибухнути.
  
  "Ні", - відповіла жінка.
  
  Джессіка майже боялася запитати. Вона глянула на Бірна. Він посміхався, дивлячись у вікно. Вона не збиралася отримувати від нього ніякої допомоги. Спасибі, партнер. - Прошу вибачення. Чи означає це, що він не пам'ятає або що вона ні з ким не приходила?
  
  Вона знову заговорила зі старим. Він відповів вибухом в'єтнамської мови з високими децибелами і високою октавою. Джессіка не говорила по-в'єтнамськи, але була готова посперечатися, що там було кілька лайок. Вона припустила, що старий сказав, що Христина прийшла одна і що всі повинні залишити його в спокої.
  
  Джессіка протягнула жінці візитку разом зі стандартною проханням зателефонувати, якщо вона що-небудь згадає. Вона повернулася обличчям до кімнати. В даний момент у пральні було близько двадцяти людей - вони прали, завантажували, збивали, складали. Поверхні складних столів були завалені одягом, журналами, безалкогольними напоями, дитячими колясками. Спроба зняти відбитки пальців з будь-який з безлічі поверхонь була б марною тратою часу.
  
  Але їхня жертва була жива у певному місці і в певний час. Звідси вони починали опитування в безпосередній близькості, а також визначали маршрут СЕПТЫ, який закінчувався через вулицю. Пральня перебувала в добрих десяти кварталах від нового будинку Христини Джакос, так що вона ні за що не пройшла б таку відстань пішки по холоду зі своєю білизною. Якщо б її хто-небудь не підвіз або вона не взяла таксі, вона б поїхала на автобусі. Чи мала намір це зробити. Можливо, водій SEPTA запам'ятав би її.
  
  Це було трохи, але це був початок.
  
  Джош Бонтраджер наздогнав їх навпроти Пральні самообслуговування.
  
  Три детектива працювали по обидві сторони вулиці, показуючи фотографію Христини вуличним торговцям, власникам магазинів, місцевим велосипедистам, вуличним щурам. Реакція як чоловіків, так і жінок була однаковою. Симпатична дівчина. На жаль, ніхто не пам'ятав, щоб бачив її виходить з пральні кількома днями раніше, так і в будь який інший день, якщо вже на те пішло. До середини дня вони поговорили з усіма, хто був в наявності, - з місцевими жителями, продавцями магазинів, таксистами.
  
  Прямо навпроти пральні стояла пара рядних будинків. Вони поговорили з жінкою, яка жила в рядном будинку зліва. Її не було в місті два тижні, і вона нічого не бачила. Вони постукали у двері сусіднього будинку, але відповіді не отримали. На зворотному шляху до машини Джессіка помітила, що фіранки трохи розсунулися, а потім одразу ж зачинились. Вони повернулися.
  
  Бірн постукав у вікно. Сильно. Зрештою, двері відкрила дівчинка-підліток. Бірн показав їй своє посвідчення.
  
  Дівчина була худою і блідою, років сімнадцяти; здавалося, вона дуже нервувала через розмови з поліцією. Її пісочного кольору волосся були млявими. На ній були поношений коричневий вельветовий комбінезон, потерті бежеві сандалії і білі шкарпетки з потертостями. Нігті були обгризені до крові.
  
  "Ми хотіли б задати вам кілька питань", - сказав Бірн. "Ми обіцяємо не віднімати у вас занадто багато часу".
  
  Нічого. Ніякої відповіді взагалі.
  
  "Міс?"
  
  Дівчина подивилася собі під ноги. Її губи злегка затремтіли, але вона нічого не сказала. Момент затягнувся дискомфортом.
  
  Джош Бонтраджер зловив погляд Бірна і підняв брову, ніби запитуючи, чи він може спробувати це зробити. Бірн кивнув. Бонтраджер ступив уперед.
  
  - Привіт, - сказав Бонтраджер дівчині.
  
  Дівчина злегка підняла голову, але залишалася відчуженої і мовчазною.
  
  Бонтраджер кинув погляд за спину дівчини, в передню кімнату рядного будинку, потім назад. "Kannscht du Pennsilfaanisch Deitsch schwet - zer?"
  
  Дівчина на мить здавалася приголомшеною. Вона оглянула Джоша Бонтраджера з голови до ніг, потім слабо посміхнулася і кивнула.
  
  "Англійська в порядку?" Запитав Бонтраджер.
  
  Дівчина заправила волосся за вуха, раптово усвідомивши, як виглядає. Вона притулилася до одвірка. - Добре.
  
  "Як тебе звуть?" - запитав я.
  
  - Емілі, - тихо покликала вона. - Емілі Міллер.
  
  Бонтраджер простягнув фотографію Христини Джакос. "Ти коли-небудь бачила цю леді, Емілі?"
  
  Дівчина кілька миттєвостей уважно розглядала фотографію. - Так. Я її бачила.
  
  - Де ти її бачив? - запитав я.
  
  Емілі вказала. "Вона стирає свій одяг через дорогу. Іноді вона сідає в автобус прямо тут".
  
  - Коли ви бачили її востаннє?
  
  Емілі знизала плечима. Вона погрызла ніготь.
  
  Бонтраджер почекав, поки дівчина знову зустрітися з ним поглядом. - Це дійсно важливо, Емілі, - сказав він. - Дійсно важливо. І тут немає ніякого поспіху. Ти не квапся.
  
  Кілька секунд потому: "Я думаю, це було, може бути, чотири або п'ять днів тому".
  
  "Вночі?"
  
  "Так", - сказала вона. "Було запізно". Вона вказала на стелю. "Моя кімната он там, вікнами на вулицю".
  
  - Вона була з ким-небудь?
  
  "Я так не думаю".
  
  - Ви бачили, щоб хто-небудь ще вештався поблизу, спостерігав за нею?
  
  Емілі подумала ще кілька миттєвостей. - Я справді декого бачила. Чоловіка.
  
  "Де він був?"
  
  Емілі вказала на тротуар прямо перед своїм будинком. "Він кілька разів проходив повз вікна. Туди і назад".
  
  "Він чекав прямо тут, на автобусній зупинці?" Запитав Бонтраджер.
  
  "Ні", - сказала вона, вказуючи наліво. "Я думаю, він стояв у провулку. Я подумала, що він намагався сховатися від вітру. Приїхала і поїхала пара автобусів. Я не думаю, що він чекав автобуса.
  
  - Ви можете описати його? - запитав я.
  
  "Біла людина", - сказала вона. "Принаймні, я так думаю".
  
  Бонтраджер почекав. - Ви не впевнені?
  
  Емілі Міллер витягла руки долонями вгору. "Це було в темряві. Я мало що могла розгледіти".
  
  "Ви помітили, були якісь машини припарковані поруч з автобусною зупинкою?" Запитав Бонтраджер.
  
  - На вулиці завжди повно машин. Я не помітив.
  
  "Все в порядку", - сказав Бонтраджер зі своєю широкою усмішкою фермерського хлопчика. На дівчину це подіяло чарівно. "Це все, що нам зараз потрібно. Ти відмінно впоралася".
  
  Емілі Міллер злегка почервоніла і промовчала. Вона поворушила пальцями ніг в сандалях.
  
  "Можливо, мені треба поговорити з вами знову", - додав Бонтраджер. "Ви не проти?"
  
  Дівчина кивнула.
  
  "Від імені моїх колег і всього поліцейського управління Філадельфії я хотів би від усього серця подякувати вам за приділений час", - сказав Бон-Трагер.
  
  Емілі перевела погляд з Джесіки на Бірна, потім знову на Бонтраджера. "Не за що".
  
  "Ich winsch dir en hallich, frehlich, glicklich Nei Yaahr," Bontrager said.
  
  Емілі посміхнулася, пригладила волосся. Джесіці здалося, що вона закохана в детектива Джошуа Бонтраджера. "Gott segen eich," Emily replied.
  
  Дівчина закрила двері. Бонтраджер прибрав блокнот, поправив краватку. - Ну, - сказав він. - Що будемо робити далі?
  
  - На якій мові це було? - Запитала Марія.
  
  "Це був пенсільванський голландський. Який в основному німецький".
  
  "Чому ви говорили з нею на пенсильванському голландському?" Запитав Бірн.
  
  "Ну, по-перше, ця дівчина була амишкой".
  
  Джессіка глянула на вікно. Емілі Міллер спостерігала за ними через розсунуті фіранки. Якимось чином їй вдалося швидко провести гребінцем по волоссю. Значить, вона все-таки була убита наповал.
  
  "Як ти міг догадатися?" Запитав Бірн.
  
  Бонтраджер на мить задумався над своєю відповіддю. "Ти знаєш, як можна подивитися на когось на вулиці і просто знати, що він неправий?"
  
  І Джесіка, і Бірн знали, що він мав на увазі. Це було шосте почуття, закладене в поліцейських по всьому світу. "Так".
  
  "Те ж саме і з амішами. Ти просто знаєш. Крім того, я бачила стьобана ковдра з ананасами на дивані у вітальні. Я розбираюся в стьобаному мистецтві амішів ".
  
  "Що вона робить у Філадельфії?" Запитала Марія.
  
  "Важко сказати. На ній була англійська одяг. Вона або пішла з церкви, або знаходиться на румспринге".
  
  "Що таке румспринга?" Запитав Бірн.
  
  "Довга історія", - сказав Бонтраджер. "Ми повернемося до цього пізніше. Може бути, за коладой зі сколотин". Він підморгнув і всміхнувся. Джессіка подивилася на Бірна. Один гол на користь дитини амішів.
  
  Поки вони йшли назад до машини, Джессіка задавала питання. Крім очевидного - хто вбив Христину Джакос і чому, вимальовувалися ще три.
  
  Перший: Де вона була з того моменту, як залишила міську пральню самообслуговування, і до того, як її поклали на берег річки? Другий: Хто дзвонив в 911?
  
  Третє: Хто стояв через дорогу від Пральні?
  
  
  16
  
  
  Офіс судмедексперта перебував на Юніверсіті-авеню. Коли Джессіка і Бірн повернулися в "Круглу палату", їх чекало повідомлення від доктора Тома Вейрича. Воно було позначено як термінове.
  
  Вони зустрілися в головному залі розтинів. Для Джоша Бонтраджера це був перший раз. Його обличчя було кольору сигарного попелу. ТОМУ ВЕЙРИЧ розмовляв по телефону, коли прибули Джессіка, Бірн і Бонтраджер. Він простягнув Джесіці папку, піднявши палець. У папці були попередні результати розтину. Джессіка переглянула звіт: Тіло належить нормально розвиненою білій жінці зростанням шістдесят шість дюймів і вагою 112 фунтів. Її загальний вигляд відповідає зареєстрованому віком у двадцять чотири роки. Присутній трупна віспа. Очі відкриті. Райдужна оболонка блакитна, а рогівка каламутна. Хірургічний крововилив присутня в сполучної тканини з обох сторін. На шиї нижче нижньої щелепи є слід від лігатури.
  
  Вейрих повісив трубку. Джессіка повернула йому звіт. "Отже, її задушили", - сказала вона.
  
  "Так".
  
  - І це стало причиною смерті?
  
  "Так", - сказав Вейрих. "Але вона не була задушена нейлоновим ременем, який був знайдений у неї на шиї".
  
  "Так що ж це було?"
  
  "Вона була задушена набагато більш вузької зв'язкою. Поліпропіленової мотузкою. Безумовно ззаду". Вейрих вказав на фотографію V-образного сліду від в'язі, зробленого на задній частині шиї жертви. "Це недостатньо високо, щоб вказувати на повішення. Я вважаю, це було зроблено вручну. Вбивця став позаду неї, коли вона сиділа, один раз обернув лігатуру і потягнув вгору.
  
  - А як щодо самої мотузки?
  
  "Спочатку я подумав, що це стандартний трехнитевой поліпропілен. Але лабораторія виділила кілька волокон. Одне синє, одне біле. Імовірно, вона була оброблена для захисту від хімікатів, ймовірно, придатна для плавання. Є велика ймовірність, що це мотузка типу доріжки для плавання ".
  
  Джессіка ніколи не чула цього терміна. - Ти маєш на увазі мотузку, яку використовують в басейнах, щоб розділяти доріжки? вона запитала.
  
  "Так", - сказав Вейрих. "Він міцний, зроблений з волокна з низькою розтяжністю".
  
  "Тоді чому на шиї в неї був ще один пояс?" Запитала Марія.
  
  - Тут нічим не можу вам допомогти. Можливо, щоб приховати сліди від лігатури з естетичних міркувань. Можливо, це щось значить. Пояс тепер у лабораторії.
  
  - Є які-небудь звістки про це?
  
  "Він старий".
  
  "Скільки йому років?"
  
  "Може бути, сорок чи п'ятдесят років або близько того. Склад волокон почав руйнуватися через використання, віку і погодних умов. Вони отримують з волокна багато різних речовин".
  
  "Наприклад, що?
  
  - Піт, кров, цукор, сіль.
  
  Бірн кинув швидкий погляд на Джессіку.
  
  "Її нігті в досить хорошій формі", - продовжив Вейрих. "Ми все одно взяли з них мазок. Ні подряпин, ні синців".
  
  "А що з її ногами?" Запитав Бірн. Станом на ранок відсутні частини тіла так і не були знайдені. Пізніше в той же день загін морської піхоти буде пірнати в річці недалеко від місця злочину, але навіть з їх сучасним спорядженням це буде повільно. Вода в Шайлкилле була крижаною.
  
  "Її ступні були ампутовані посмертно за допомогою гострого зазубреного інструменту. Кость трохи роздроблена, тому я не вірю, що це була хірургічна пила."Він вказав на поріз крупним планом. "Більш ймовірно, що це була плотницька пила. Ми знайшли деякі сліди в цьому районі. Лабораторія вважає, що це були фрагменти дерева. Можливо, червоне дерево. "
  
  - Тобто ви хочете сказати, що пила використовувалася в якомусь деревообробному проекті до того, як її застосували до жертви?
  
  "Все це заздалегідь, але звучить приблизно так".
  
  - Та нічого з цього не було зроблено на місці злочину?
  
  "Імовірно, немає", - сказав Вейрих. "Але вона безумовно була мертва, коли це сталося. Слава Богу".
  
  Джессіка, трохи спантеличена, робила свої записи. Плотницька пила.
  
  "Це ще не все", - сказав Вейрич.
  
  "Завжди є щось ще", - подумала Марія. Коли б ти не вступав у світ психопата, завжди є щось ще.
  
  Тому Вейрич відкинув простирадло. Тіло Христини Джакос було безбарвним. Її мускулатура вже почала руйнуватися. Джессіка згадала, який граціозною і сильною вона виглядала на відеокасеті в церкві. Який живий.
  
  "Подивися на це". Вейрич вказав на пляма на животі жертви, блискучий білуватий ділянку розміром пятидесятицентовую монету.
  
  Він вимкнув яскравий верхнє світло, взяв ручну ультрафіолетову лампу і включив її. Джессіка і Бірн відразу зрозуміли, про що він говорить. На нижній частині живота жертви був коло діаметром близько двох дюймів. З її вигідної позиції в декількох футах Джесіці здалося, що це майже ідеальний диск.
  
  "Що це?" Запитала Марія.
  
  "Це суміш сперми і крові".
  
  Це змінило все. Бірн подивився на Джессіку; Джесіка на Джоша Бонтраджера. Особа Бонтрагера залишалося безкровно-сірим.
  
  - Вона піддалася сексуальному насильству? - Запитала Марія.
  
  "Ні", - сказав Вейрич. "Недавнього вагінального або анального проникнення не було".
  
  - Ви вели розслідування за фактом зґвалтування?
  
  Вейрих кивнув. "Результат був негативним".
  
  - Вбивця еякулював на неї?
  
  - Знову немає. Він узяв збільшувальне скло з підсвічуванням і простягнув його Джесіці. Вона нахилилася, подивилася на коло. І відчула, як у неї живіт звело.
  
  "О Господи".
  
  Хоча зображення являло собою майже ідеальний коло, воно було набагато більше. Набагато більше. Зображення являло собою дуже докладний малюнок Місяця.
  
  "Це малюнок?" Запитала Марія.
  
  "Так".
  
  - Намальований спермою і кров'ю?
  
  "Так", - сказав Вейрих. "І кров не належить жертві".
  
  "Про, це стає все краще і краще", - сказав Бірн.
  
  "Судячи з деталей, на це, мабуть, пішло кілька годин", - сказав Вейрич. "У нас готується звіт по ДНК. Це прискорений процес. Знайди цього хлопця, і ми зіставимо його з цією справою і закриємо справу цвяхами ".
  
  "Так це було намальовано фарбою? Як ніби пензлем?" Запитала Марія.
  
  "Так. Ми взяли кілька волокон з того місця. Виконавець використовував дорогу пензлик з соболя. Наш хлопчик - досвідчений художник ".
  
  "Майстер деревообробки, плавання, психопат, мастурбуючий художник", - припустив Бірн, більш або менш звертаючись до самого себе.
  
  - У лабораторії є волокна?
  
  "Так".
  
  Це було добре. Вони отримають звіт про волоски на щітці і, можливо, простежать, який щіткою користувалися.
  
  "Ми знаємо, чи була ця "картина" зроблена до або після?" Запитала Марія.
  
  "Я б сказав, посаду, - сказав Вейрих, - але немає способу дізнатися напевне. Те, що це так докладно, що в організмі жертви не було барбітуратів, наводить мене на думку, що це було зроблено посмертно. Вона не була накачана наркотиками. Ніхто не може і не став би сидіти так нерухомо, якби був у свідомості ".
  
  Джессіка придивилася до малюнка уважніше. Це було класичне зображення людини на Місяці, схоже на стару гравюру на дереві, що зображає доброзичливе обличчя, що дивиться вниз на землю. Вона задумалася про процесі малювання цього на трупі. Художник позував своїй жертві, більш чи менш, у всіх на виду. Він був сміливим. І явно божевільним.
  
  Джессіка і Бірн сиділи на парковці, більш ніж злегка приголомшені.
  
  "Будь ласка, скажи мені, що для тебе це вперше", - попросила Джессіка.
  
  "Це вперше".
  
  "Ми шукаємо хлопця, який бере жінку на вулиці, душить її, відрізає ноги, а потім годинами малює місяць у неї на животі".
  
  "Ага".
  
  - В його власній спермі і крові.
  
  "Ми не знаємо, чия кров і насіння це зробити", - сказав Бірн.
  
  "Спасибі", - сказала Джессіка. "Я тільки почала думати, що впораюся з цим. Я частково сподівалася, що він дрочив, порізав собі вени і в кінці кінців стік кров'ю ".
  
  "Не пощастило так сильно".
  
  Коли вони виїхали на вулицю, в голові Джесіки промайнули чотири слова:
  
  Піт, кров, цукор, сіль.
  
  Повернувшись в "Раундхаус", Джессіка зателефонувала СЕПТЕ. Після низки бюрократичних сперечань вона, нарешті, поговорила з чоловіком, який водив нічний маршрут, що проходив перед загальноміський пральні самообслуговування. Він підтвердив, що їхав своїм маршрутом в ту ніч, коли Христина Джакос прала білизну, - в останню ніч, коли всі, з ким вони розмовляли, згадували, що бачили її живою. Водій, зокрема, згадав, що весь тиждень нікого не підвозив на цій зупинці.
  
  Христина Джакос так і не сіла в автобус в ту ніч.
  
  Поки Бірн складав список комісійних магазинів і магазинів вживаного одягу, Джессіка переглянула попередні звіти лабораторії. На шиї Христини Джакос не було відбитків пальців. На місці події не було крові, за винятком слідів, знайдених на березі річки і на її одязі.
  
  "Сліди крові", - подумала Марія. Її думки повернулися до "малюнку" у вигляді місяця на животі Христини. Це наштовхнуло її на думку. Це був ризикований крок, але краще, ніж ніякого. Вона зняла трубку і подзвонила в будинок священика святого Серафима. Незабаром їй зателефонував батько Грег.
  
  - Чим я можу вам допомогти, детектив? - запитав він.
  
  "У мене короткий питання", - сказала вона. "У вас є хвилинка?"
  
  "Звичайно".
  
  - Боюся, це може здатися трохи дивним.
  
  "Я священик з передмістя", - сказав батько Грег. "Дивацтва - це в значній мірі моя справа".
  
  "У мене є питання про Місяці".
  
  Тиша. Джессіка чекала саме цього. Потім: "Місяць?"
  
  "Так. Коли ми розмовляли, ви згадали юліанський календар", - сказала Джессіка. "Мені було цікаво, чи вирішує юліанський календар які-небудь питання, пов'язані з Місяцем, місячним циклом, чим-небудь в цьому роді".
  
  - Зрозуміло, - сказав батько Грег. "Як я вже сказав, я не особливо розбираюся в цих питаннях, але я можу сказати вам, що, подібно григоріанським календарем, який також розділений на місяці різної довжини, юліанський календар більше не синхронізований з фазами Місяця. Насправді юліанський календар - це чисто сонячний календар".
  
  "Значить, немає ніякого особливого значення, придаваемого місяці в російському православ'ї або російським народом?"
  
  "Я цього не говорив. Є багато російських народних казок і переказів, які стосуються як сонця, так і Місяця, але я нічого не можу згадати про фази місяця ".
  
  - Якого роду народні казки?
  
  - Ну, зокрема, одна історія, яка широко відома, - це історія під назвою "Дівчина-сонце і півмісяць".
  
  "Що це?" - запитав я.
  
  "Я вважаю, це сибірська народна казка. Можливо, кетская байка. На думку деяких, досить гротескна".
  
  "Я міської коп, батько. Гротеск - це значною мірою мій бізнес".
  
  Батько Грег розсміявся. "Ну, "Діва-Сонце і півмісяць" - це історія про чоловіка, який стає півмісяцем, коханим Діви-Сонця. До нещастя - і це саме гротескне - Діва Сонця і зла чаклунка розривають його навпіл, коли вони б'ються з-за нього.
  
  "Він розірваний навпіл?"
  
  "Так", - сказав батько Грег. "І, як виявилося, Діва Сонця отримала половину без серця героя і може оживляти його тільки протягом тижня".
  
  - Звучить бадьоро, - сказала Джессіка. - Це дитяча казка?
  
  "Не всі народні казки призначені для дітей", - сказав священик. "Я впевнений, що є й інші історії. Я був би радий розпитати оточуючих. У нас багато літніх парафіян. Вони, безсумнівно, будуть знати про цих справах набагато більше, ніж я ".
  
  "Я була б вам дуже вдячна", - сказала Джессіка, в основному з ввічливості. Вона не могла уявити, як все це може мати відношення до справи.
  
  Вони попрощалися. Джессіка повісила трубку. Вона взяла на замітку відвідати Безкоштовну бібліотеку і ознайомитися з розповіддю, а також спробувати знайти книги з гравюрами на дереві або книги, присвячені зображенням Місяця.
  
  Її стіл був завалений фотографіями, які вона роздрукувала зі свого цифрового фотоапарата, фотографіями, зробленими на місці злочину в Манаюнке. Три дюжини знімків середнього і крупного плану - лігатура, саме місце злочину, будинок, річка, жертва.
  
  Джессіка схопила фотографії і засунула їх у сумку через плече. Вона подивиться на них пізніше. На сьогодні вона побачила достатньо. Їй потрібно було випити. Або шість.
  
  Вона виглянула у вікно. Вже темніло. Джесіці стало цікаво, чи буде цієї ночі півмісяць.
  
  
  17
  
  
  Жив-був хоробрий олов'яний солдатик, і він і всі його побратими були відлиті з однієї ложки. Вони одягалися в синє. Вони марширували в шеренгу. Їх боялися і поважали.
  
  Мун стоїть через дорогу від пивної, чекаючи свого олов'яного солдатика, терплячий, як лід. Вогні міста, вогні сезону, сяють вдалині. Мун байдикує у темряві, спостерігаючи, як олов'яні солдатики приходять і йдуть з пивної, думаючи про вогонь, який перетворить їх в мішуру.
  
  Але йдеться не про повний набір солдатів - зібраних, нерухомих і стоять по стійці "струнко", з примкнутыми бляшаними багнетами - тільки про одне. Він старіючий воїн, все ще сильний. Це буде нелегко.
  
  Опівночі цей олов'яний солдатик відкриє табакерку і зустрінеться зі своїм гобліном. В цей час, в останній момент, будуть тільки він і Мун. Не буде інших солдатів, які могли б допомогти, не буде паперової леді, яка оплакувала б. Вогонь буде жахливим, і він проллє свої бляшані сльози. Буде це вогонь кохання? Мун тримає в руці сірники. І чекає.
  
  
  18
  
  
  Натовп на другому поверсі "Поминок по Финнигану" була страхітливою. Зберіть п'ятдесят або близько того копів в одній кімнаті, і ви могли влаштувати серйозний погром. "Поминки по Финнигану" були поважним закладом на розі Третьої вулиці і Спрінг-Гарден-стріт, знаменитим ірландським пабом, в який з'їжджалися офіцери з усіх округів, з усіх частин міста. Коли ви звільнилися з PPD, була велика ймовірність, що ваша вечірка пройде там. А також ваш весільний прийом. Обслуговування на Поминках Финнигана було таким же гарним, як і в будь-якому іншому місці міста.
  
  Цієї ночі це була вечірка в честь виходу на пенсію детектива Уолтера Бригама. Після майже чотирьох десятиліть роботи в правоохоронних органах він здавав свої папери.
  
  Джессіка сьорбнула пива і оглянула кімнату. Вона була офіцером поліції десять років, дочкою одного з найбільш відомих детективів за останні три десятиліття, і голоси десятків копів, які обмінюються в барі військовими історіями, стали для неї свого роду колискової. Все більше і більше вона починала приймати той факт, що, незалежно від того, що вона думала, її друзі були і, ймовірно, завжди будуть колегами-офіцерами.
  
  Звичайно, вона все ще спілкувалася зі своїми старими однокласницями з Назаретської академії, а іноді і з деякими дівчатами з її старого району в Південній Філадельфії - принаймні, з тими, хто переїхав на Північний схід, як і вона. Але здебільшого всі, на кого вона призначалася, носили зброю і значок. Включаючи її чоловіка.
  
  Незважаючи на те, що це була вечірка для когось із своїх, в кімнаті не обов'язково було відчуття єдності. Простір було всіяне групами офіцерів, розмовляють між собою, найбільшою була група детективів з золотими значками. І хоча Джессіка, безумовно, внесла вступний внесок в цю групу, вона ще не зовсім туди потрапила. Як і в будь-якій іншій великій організації, завжди існували внутрішні угруповання, підгрупи, які об'єднувалися по цілому ряду причин: раси, статі, досвіду, дисципліни, сусідству.
  
  Детективи зібралися в дальньому кінці бару.
  
  Бірн з'явився відразу після дев'яти. І хоча він знав майже кожного детектива в залі і піднімався по службових сходах з половиною з них, увійшовши в зал, він вважав за краще зайняти близький кінець стійки разом з Джесікою. Вона цінувала це, але все одно відчувала, що він волів би бути в цій зграї вовків - як старих, так і молодих.
  
  До півночі вечірка Уолта Брігема перейшла в стадію серйозної випивки. Що означало, що вона перейшла в стадію серйозного оповідання. Дванадцять детективів PPD стовпилися в кінці бару.
  
  "Добре", - почав Річі Дичилло. "Я в службовій машині з Рокко Тесту". Річі відбував термін у "Північних детективах". Зараз йому було за п'ятдесят, і на самому початку він був одним з рабинів Бірна.
  
  "Зараз 1979 рік, приблизно в той же час, коли з'явилися ці маленькі портативні телевізори на батарейках. Ми в Кенсінгтоні, у понеділок ввечері показують футбол, "Іглз" і "Фэлконс". Завершуємо гру, туди-сюди. Близько одинадцятої години лунає стук у вікно. Я піднімаю очі. Круглолиций трансвестит при повному параді - перука, нігті, накладні вії, сукня з блискітками, високі підбори. Звали Шарліз, Шартрез, Шармуз, щось в цьому роді. На вулиці його називали Чарлі Рэйнбоу."
  
  "Я пам'ятаю його", - сказав Рей Торранс. "Він ходив приблизно в п'ять, сім, сорок два? Кожен вечір міняв перуку?"
  
  "Це він", - сказав Річі. "По кольору його волосся можна було визначити, який це був день. У будь-якому випадку, у нього розбита губа і підбите око. Каже, що його сутенер вибив з нього все лайно, і він хоче, щоб ми особисто посадили цього мудака на електричний стілець. Після того, як ми відріжемо йому яйця. Ми з Рокко дивимося один на одного, на телевізор. Гра закінчується після двохвилинного попередження. З-за реклами і іншого лайна у нас є, може бути, хвилини три, вірно? Рокко вилітає з машини як підстрелений. Він заводить Чарлі на заднє сидіння машини і говорить йому, що у нас абсолютно нова система. Справжня високотехнологічна. Каже, що ви можете розповісти судді свою історію прямо з вулиці, і суддя надішле спеціальний загін, щоб затримати лиходія ".
  
  Джессіка глянула на Бірна, який знизав плечима, хоча вони обидва чудово розуміли, до чого все це хилиться.
  
  "Звичайно, Чарлі подобається ця ідея", - сказав Річі. "Отже, Рокко дістає телевізор з машини, знаходить вимкнений канал, на якому тільки сніг і хвилясті лінії, кладе його в багажник. Він говорить Чарлі дивитися прямо на екран і говорити. Чарлі поправляє зачіску, макіяж, як ніби збирається на вечірнє шоу, вірно? Він підходить дуже близько до екрану, розповідає всі брудні подробиці. Закінчивши, він відкидається назад, як ніби раптово сотня машин сектору з ревом пронесеться по вулиці. За винятком того, що прямо в цю секунду динамік телевізора потріскує, наче він ловить іншу станцію. Так воно і є. За винятком того, що йде реклама."
  
  - О-О-О, - сказав хтось.
  
  - Реклама старкистского тунця.
  
  "Ні", - сказав хтось ще.
  
  "О, так", - сказав Річі. "Ні з того ні з сього телевізор говорить, страшенно голосно: "Вибач, Чарлі".
  
  Рев розноситься по кімнаті.
  
  "Він подумав, що це гребаной суддя. Вилетів, як підстрелений Френк-Форд. Перуки, високі підбори і блискітки розлетілися. Більше я його ніколи не бачив ".
  
  "Я можу перевершити цю історію!" - сказав хтось, перекрикуючи сміх. "Ми проводимо розслідування Гленвуді ..."
  
  І так пішли чутки.
  
  Бірн глянув на Джессіку. Джессіка похитала головою. У неї було кілька власних історій, але було вже пізно. Бірн вказала на свій майже порожній стакан. - Ще по одній?
  
  Джессіка глянула на годинник. - Не-а. Я йду, - сказала вона.
  
  - Легкий, - відповів Бірн. Він осушив свій келих і зробив знак барменші.
  
  "Що я можу сказати? Дівчині потрібен здоровий сон".
  
  Бірн мовчав, розгойдувався на підборах, злегка підстрибував в такт музиці.
  
  "Агов!" Закричала Марія. Вона вдарила його кулаком у плече.
  
  Бірн підскочив. Хоча він намагався приховати біль, його особа видала його. Джессіка знала, як нанести удар. "Що?"
  
  "Це та частина, де ти кажеш: "Гарний сон? Тобі не потрібен гарний сон, Джесс ".
  
  - Гарний сон? Тобі не потрібен гарний сон, Джесс.
  
  "Господи". Джессіка наділу шкіряне пальто.
  
  "Я думав, що це, знаєте, зрозуміло", - додав Бірн, тупцюючи на місці, вираз його обличчя був карикатурою на доброчесність. Він потер плече.
  
  - Гарна спроба, детектив. Ви вмієте водити? Це було риторичне питання.
  
  "О, так", - відповів завчено Бірн. "Я в порядку".
  
  Копи, подумала Джессіка. Копи завжди могли сісти за кермо.
  
  Джессіка перетнула кімнату, попрощалась і побажала удачі. Підійшовши до дверей, вона побачила Джоша Бонтраджера, який стояв на самоті і посміхався. Краватка з'їхала набік; один кишеню штанів був вивернуть. Він виглядав трохи пошатывающимся. Побачивши Джесіку, він простягнув руку. Вони потиснули один одному руки. Знову.
  
  "У тебе все в порядку?" запитала вона.
  
  Бонтраджер кивнув надто енергійно, можливо, намагаючись переконати самого себе. "Так. Чудово. Чудово. Чудово."
  
  З якоїсь причини Джессіка вже відчувала материнські почуття до Джошу. "Тоді гаразд".
  
  - Пам'ятаєш, я сказав, що вже чув все жарти?
  
  "Так".
  
  Бонтраджер нетверезо махнув рукою. - Навіть близько немає.
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  Бонтраджер виструнчився по стійці смирно. Він віддав честь. Більше або менше. "Нехай буде вам відомо, що мені випала особлива честь бути першим детективом з числа амішів в історії PPD".
  
  Джессіка розсміялася. - Побачимося завтра, Джош.
  
  На виході вона побачила знайомого детектива з Півдня, який показував фотографію свого маленького онука іншому поліцейському. "Діти", - подумала Марія.
  
  Всюди були немовлята.
  
  
  19
  
  
  Бірн налив собі тарілку з маленького буфету і поставив їжу на стійку. Не встиг він відкусити, як відчув руку на своєму плечі. Він обернувся, побачив п'яні очі, вологі губи. Не встиг Бірн отямитися, як Уолт Брайэм уклав його в ведмежі обійми. Бірну цей жест здався трохи дивним, тому що вони ніколи не були так близькі. З іншого боку, для цього чоловіка це була особлива ніч.
  
  Нарешті вони не витримали і зробили все по-чоловічому, без емоцій: прочистили горло, поправили волосся, поправили краватки. Обидва чоловіки відступили назад, оглянули кімнату.
  
  - Спасибі, що прийшов, Кевін.
  
  "Ні за що б цього не пропустив".
  
  Уолт Брайэм був такого ж зростання, як Бірн, трохи сутулуватий. У нього були густі олов'яно-сиве волосся, акуратно підстрижені вуса й великі руки в саднах. Його очі кольору океану багато чого побачили, і все це плавало в них.
  
  "Ти можеш повірити в це збіговисько головорізів?" Запитав Бригем.
  
  Бірн озирнувся. Річі Дицилло, Рей Торранс, Томмі Капретта, Джої Трезе, Налдо Лопес, Міккі Нунціата. Все - старожили.
  
  "Як ти думаєш, скільки комплектів кастетів знаходиться в цій кімнаті?" Запитав Бірн.
  
  - Вважаючи мої? - запитав я.
  
  Обидва чоловіки засміялися. Бірн замовив по гуртку для них двох. Барменша Маргарет принесла пару напоїв, які Бірн не дізнався.
  
  "Що це?" Запитав Бірн.
  
  - Це від двох юних леді в кінці стійки.
  
  Бірн і Уолт Брайэм озирнулися. Дві жінки-патрульні офіцери - підтягнуті, гарненькі, все ще у формі, десь за двадцять - стояли у кінці стійки. Кожен з них підняв келих.
  
  Бірн знову подивився на Маргарет. - Ти впевнена, що вони мали на увазі нас?
  
  "Позитивно".
  
  Обидва чоловіки подивилися на вариво перед ними. "Я здаюся", - сказав Бригем. "Що це?"
  
  "Jager Bombs", - сказала Маргарет з посмішкою, яка завжди означала виклик в ірландському пабі. "Частково Red Bull, почасти Jagermeister".
  
  "Хто, чорт візьми, це п'є?"
  
  "Всі діти", - сказала Маргарет. "Це дає їм поштовх, щоб вони могли продовжувати веселитися".
  
  Бірн і Бригем ошелешено перезирнулися. Вони були детективами з Філадельфії, що означало, що вони були нічим іншим, як грою. Двоє чоловіків підняли келихи в знак подяки. Вони обидва відпили по кілька ковтків напою.
  
  "Срань господня", - сказав Бірн.
  
  "Слэйнт", - сказала Маргарет. Вона розсміялася, прямуючи назад до кранів.
  
  Бірн глянув на Уолта Брайхэма. Він звертався з дивним зіллям трохи більш невимушено. Звичайно, він уже був п'яний як чіп. Можливо, бомба Ягера допомогла б.
  
  "Не можу повірити, що ви здаєте свої документи", - сказав Бірн.
  
  "Пора", - сказав Бригем. "Вулиця - не місце для старого".
  
  - Старий? Про що ти говориш? Дві дівчини двадцяти з чимось років тільки що пригостили тебе випивкою. До того ж гарненькі дівчата двадцяти з чимось років. Дівчата із зброєю.
  
  Бригем усміхнувся, але усмішка швидко згасла. У нього був відсторонений вигляд, який буває у всіх копів на пенсії. Погляд, який майже кричав: "Я ніколи більше не сяду в сідло". Він кілька разів покрутив свій келих. Він хотів щось сказати, але стримався. Нарешті він сказав: "Ти ніколи не отримуєш їх все, ти знаєш?"
  
  Бірн точно знав, що він мав на увазі.
  
  "Завжди є одна справа", - продовжив Брайэм. "Те, що не залишить тебе в спокої". Він кивнув в інший кінець кімнати. На Річі Дицилло.
  
  "Ви говорите про дочки Річі?" Запитав Бірн.
  
  "Так", - сказав Бригам. "Я був основним обвинуваченим. Працював над цією справою два роки поспіль".
  
  "О, чорт", - сказав Бірн. "Я цього не знав".
  
  Дев'ятирічна дочка Річі Дицилло Аннемарі була знайдена вбитою в парку Фэрмаунт в 1995 році. Вона була на вечірці з нагоди дня народження зі своїм другом, який також був убитий. Це жорстоке справа тижнями не сходило з перших шпальт газет міста. Справу так і не було закрито.
  
  "Важко повірити, що минуло стільки років", - сказав Бригам. "Я ніколи не забуду той день".
  
  Бірн глянув на Річі Дицилло. Він розповідав чергову з своїх історій. Коли Бірн зустрів Річі, ще в кам'яному столітті, Річі був монстром, вуличної легендою, наркополицейским, якого слід боятися. Ви вимовляли ім'я Ді-Силло на вулицях Північної Філадельфії зі стриманим благоговінням. Після того, як була вбита його дочка, він якимось чином зменшився, ставши скороченою версією самого себе. У ці дні він просто виконував свої обов'язки.
  
  "Коли-небудь ловили зачіпку?" Запитав Бірн.
  
  Бригам похитав головою. "Кілька разів були близькі до цього. Я думаю, ми опитали всіх у парку в той день. Повинно бути, отримали сотню заяв. Ніхто так і не зізнався ".
  
  - А що сталося з родиною іншої дівчини?
  
  Бригем знизав плечима. "Поїхали. Кілька разів намагався їх розшукати. Безуспішно".
  
  - А як щодо результатів експертизи?
  
  "Нічого. Але це було в ті далекі часи. Плюс була та гроза. Лив як божевільний дощ. Що б там не було, його змило ".
  
  Бірн побачив глибоку біль і жаль в очах Уолта Брігема. Він розумів, що у нього самого є папка з поганими спогадами, захована на прихованій стороні серця. Він почекав хвилину або близько того, намагаючись змінити тему. - Отже, що для тебе у вогні, Уолт?
  
  Бригем підняв очі і втупився на Бірна поглядом, який здався йому трохи тривожним. "Я збираюся отримати права, Кевін".
  
  "Ваша ліцензія?" Запитав Бірн. "Ваша ліцензія приватного детектива?"
  
  Бригам кивнув. "Я збираюся почати працювати над цією справою самостійно", - сказав він. Він знизив голос. "Насправді, між вами, мною і барменшею, я вже деякий час працюю неофіційно".
  
  "Справа Аннемарі?" Бірн цього не очікував. Він думав, що почує про який-небудь рибальському човні, плани на будинок на колесах або, може бути, про стандартною схемою, яка є у всіх копів, коли одного разу купують бар десь у тропіках - де дев'ятнадцятирічні дівчата в бікіні ходять на вечірку на весняних канікулах - план, на який, здавалося, ніхто ніколи не клюнув.
  
  "Так", - сказав Бригам. "Я в боргу перед Річі. Чорт візьми, місто в боргу перед ним. Подумай про це. Його маленьку дівчинку вбили на нашій ділянці, а ми не закриваємо справу?" Він гримнув келихом об стійку, обвиняюще підняв палець до світу, до самого себе. "Я маю на увазі, що кожен рік ми відкриваємо папку, робимо кілька заміток, кладемо її назад. Це нечесно, чувак. Це чертовски нечесно. Вона була всього лише дитиною."
  
  "Річі знає про твої плани?" Запитав Бірн.
  
  "Ні. Я скажу йому, коли прийде час".
  
  Приблизно на хвилину вони мовчали, слухаючи теревені, музику. Коли Бірн знову подивився на Брігема, він знову побачив той відсторонений погляд, блиск в його очах.
  
  "О, Боже", - сказав Бригем. "Вони були найкрасивішими маленькими дівчатками, яких ти коли-небудь бачив".
  
  Все, що міг зробити Кевін Бірн, це покласти руку чоловікові на плече.
  
  Вони стояли так досить довго.
  
  Бірн вийшов з бару, звернув на Третю вулицю. Він подумав про Річі Дицилло. Йому стало цікаво, скільки разів Річі тримав у руці табельну зброю, охоплений гнівом, люттю і горем. Бірн задавався питанням, наскільки близько підійшов цей чоловік, знаючи, що якщо хтось забере його власну дочку, йому доведеться довго шукати причину, щоб продовжувати.
  
  Діставшись до своєї машини, він запитав себе, як довго він збирається прикидатися, що нічого не сталося. Останнім часом він часто брехав собі з цього приводу. Цієї ночі почуття були сильні.
  
  Він щось відчув, коли Уолт Брайэм обняв його. Він бачив темні речі, навіть відчув якийсь запах. Він ніколи б не зізнався в цьому нікому, навіть Джесіці, з якої за останні кілька років ділився практично всім. Він ніколи раніше нічого не нюхав, принаймні, в рамках свого смутного передчуття.
  
  Коли він обіймав Уолта Брігема, то відчув запах соснових голок. І диму.
  
  Бірн сів за кермо, пристебнувся, вставив диск Роберта Джонсона в програвач компакт-дисків і поїхав в ніч.
  
  Господи, подумав він.
  
  Соснові голки і дим.
  
  
  20
  
  
  Едгар Місяць, спотикаючись, вийшов з таверни "Старий будинок" на Стейшн-роуд, його шлунок був повний Юнг-лінга, а голова - лайна. Тієї ж пережареної нісенітницею, якій мати насильно пічкала його перші вісімнадцять років життя: він був невдахою. Він ніколи нічого не доб'ється. Він був дурний. Прямо як його батько.
  
  Кожен раз, коли він на одну пляшку перевищував ліміт, все це поверталося назад.
  
  Вітер пронісся по майже порожній вулиці, ляскаючи його брюками, змушуючи сльозитися очі, змушуючи його зупинитися. Він обернув обличчя шарфом і попрямував на північ, назустріч шторму.
  
  Едгар Місяць був невисоким лисіючим людям чоловіком, покритий шрамами від прищів, давно позбавленим від усіх хвороб середнього віку - коліту, екземи, грибка нігтів на ногах, гінгівіту. Йому щойно виповнилося п'ятдесят п'ять.
  
  Він не був п'яний, але і не так вже далекий від цього. Нова барменша, Алісса, або Алісія, чи як там її, блядь, звали, в десятий раз зупинила його. Кому яке діло? Вона все одно була занадто старою для нього. Едгару подобалися молоді. Набагато молодше. Завжди подобалися.
  
  Наймолодшій - і кращою була його племінниця Діна. Чорт візьми, скільки їй зараз, мабуть, двадцять чотири? Дуже стара. З надлишком.
  
  Едгар завернув за ріг, на Сікамор-стріт. Його зустріло обшарпана бунгало. Перш ніж він встиг дістати ключі з кишені, він почув шум. Він розвернувся трохи невпевнено, злегка похитуючись на підборах. Позаду нього на іншій стороні вулиці на тлі сяйва різдвяних вогнів вимальовувалися силуети двох фігур. Високий чоловік і коротун, обидва в чорному. Високий виглядав як урод - коротко стрижені світле волосся, гладко поголений, якщо запитати Едгара Місяць, він виглядав трохи пестунчиком. Той, що нижче, був складний як танк. В одному Едгар був упевнений , вони були не з Уинтертона. Він ніколи не бачив їх раніше.
  
  "Хто ти, чорт візьми, такий?" Спитав Едгар.
  
  "Я Малахія", - сказав високий чоловік.
  
  Вони подолали п'ятдесят миль менше ніж за годину. Тепер вони знаходилися в підвалі порожнього житлового будинку на півночі Філадельфії, в центрі кварталу занедбаних житлових будинків. Майже на сотню футів в будь-якому напрямку не було жодного світлофора. Вони припаркували фургон в провулку за кварталом будинків.
  
  Роланд ретельно вибрав місце. Ці споруди незабаром повинні були бути відновлені, і він знав, що, як тільки дозволить погода, у цих підвалах почнуть заливати бетон. Один з його парафіян працював в будівельній компанії, яка відповідала за бетонні роботи.
  
  Посеред холодної підвальної кімнати стояв голий Едгар Місяць, його одяг вже згоріла, він був прив'язаний скотчем до старого дерев'яного стільця. Підлога була земляною, холодним, але незамерзшим. В кутку кімнати чекала пара лопат з довгими ручками. Простір висвітлювали три гасових ліхтаря.
  
  "Розкажи мені про Фэрмаунт-парку", - попросив Роланд.
  
  Місяць втупилася на нього.
  
  - Розкажи мені про Фэрмаунт-парку, - повторив Роланд. - Квітень 1995 року.
  
  Це виглядало так, як ніби Едгар Місяць відчайдушно намагався поритися в пам'яті. Не було ніяких сумнівів в тому, що він здійснив багато поганих вчинків у своєму житті - негожих вчинків, за які, як він знав, одного разу може послідувати похмура розплата. Час настав.
  
  "Про що б, чорт візьми, ти говорив, що".... що б це не значило, ви взяли не ту людину. Я невинний ".
  
  "У вас багато переваг, містер Місяць", - сказав Роланд. "Невинність - не одне з них. Зізнайтеся в своїх гріхах, і Господь покаже вам милосердя".
  
  - Клянусь, я не знаю...
  
  "Проте Я не можу".
  
  "Ти божевільний".
  
  "Зізнайся, що ти зробив з тими дівчатами в Фэрмаунт-парку в квітні 1995 року. В той день, коли йшов дощ".
  
  - Дівчатка? - Спитав Едгар Місяць. - 1995 рік? Дощ?
  
  - Ти, звичайно, пам'ятаєш Діну Рейес.
  
  Це ім'я вразило його. Він згадав. - Що вона тобі сказала?
  
  Роланд дістав лист Діни. При вигляді його Едгар зіщулився.
  
  - Їй подобався рожевий, містер Місяць. Але я думаю, ви це знали.
  
  "Це була її мати, чи не так? Ця клята сука. Що вона сказала?"
  
  "Діна Рейес з'їла жменю таблеток і закінчила своє сумне існування, яке ви зруйнували".
  
  Едгар Місяць, здавалося, раптово усвідомив, що ніколи не покине цю кімнату. Він щосили боровся зі своїми путами. Стілець похитнувся, заскрипів, потім впав, врізавшись в лампу. Лампа нахилилася і плеснула гасом на голову Місяця, яка раптово загорілася. Язики полум'я вдарили і лизнули праву сторону обличчя чоловіка. Місяць закричав і вдарився головою об холодну, утрамбовану землю. Чарльз спокійно підійшов, загасив вогонь. Їдкий запах гасу, горілої плоті і розплавлених волосся заповнив обмежений простір.
  
  Не звертаючи уваги на сморід, Роланд наблизився до вуха Едгара Місяця.
  
  "Яке це - бути бранцем, містер Місяць?" прошепотів він. "Бути у владі когось? Хіба не це ви зробили з Діною Рейес? Привів її в підвал? Ось так просто?"
  
  Для Роланда було важливо, щоб ці люди точно розуміли, що вони зробили, переживали цей момент так само, як їхні жертви. Роланд доклав чимало зусиль, щоб відтворити страх.
  
  Чарльз посунув стілець. Лоб Едгара Місяця, разом з правою стороною голови, був покритий пухирями та бульками. Широка смуга волосся зникла, їх місце посіла почорніла відкрита рана.
  
  "Він обмиє свої ноги в крові нечестивих", - почав Роланд.
  
  "Ти, блядь, не можеш цього зробити, чувак", - істерично закричав Едгар.
  
  Роланд не чув слів жодного смертного. "Він переможе над ними. Вони будуть переможені настільки, що їх поразка буде остаточним і фатальним, а його звільнення - повним та увінчаним".
  
  "Почекай!" Місяць боролася з стрічкою. Чарльз дістав носовичок лавандового кольору і пов'язав його навколо шиї чоловіка. Він тримав його ззаду.
  
  Роланд Ханна накинувся на чоловіка. Крики рознеслися високо в ночі.
  
  Філадельфія спала.
  
  
  21
  
  
  Джессіка лежала в ліжку з широко відкритими очима. Вінсент, як зазвичай, насолоджувався сном мерця. Вона не знала нікого, хто спав так міцно, як її чоловік. Для людини, яка бачила практично всі пороки, які міг запропонувати місто, кожну ніч близько опівночі він примирялся з навколишнім світом і відразу засинав.
  
  Джессіка ніколи не була здатна на це.
  
  Вона не могла заснути і знала чому. Насправді, причин було дві. По-перше, образ з історії, яку розповів їй батько Грег, весь час крутився у неї в голові: чоловік, якого Діва Сонця і чаклунка розривають навпіл. Спасибі й за це, батько Грег.
  
  Конкуруючим зображенням була Христина Джакос, що сидить на березі річки, як пошарпана лялька на полиці у маленької дівчинки.
  
  Двадцять хвилин потому Джессіка сиділа за обіднім столом, перед нею стояла гуртка какао. Вона знала, що в шоколаді міститься кофеїн і що це, ймовірно, допоможе їй не заснути ще кілька годин. Вона також знала, що шоколад містить шоколад.
  
  Вона розклала на столі фотографії Христини Джакос з місця злочину, розклала їх по одному, зверху вниз: фотографії дороги, під'їзної доріжки, фасаду будівлі, кинутих машин, задньої частини будівлі, схилу до берега річки, потім самій бідолахи Христини. Оглянувши їх зверху донизу, Джессіка приблизно відтворила картину місця злочину, яку бачив вбивця. Вона пішла по його слідах.
  
  Було темно, коли він укладав тіло? Повинно бути, було. Оскільки людина, що позбавила життя Христину, не покінчив з собою на місці злочину і не з'явився з повинною, він хотів вийти сухим з води зі своїм збоченим злочином.
  
  ПОЗАШЛЯХОВИК? Вантажівка? Фургон? Фургон, безумовно, полегшив би йому завдання.
  
  Але чому Христина? Чому ця дивна одяг і каліцтва? Чому "місяць" у неї на животі?
  
  Джессіка подивилася у вікно на чорнильно-чорну ніч.
  
  Що це за життя? вона задумалася. Вона сиділа менш ніж в п'ятнадцяти метрах від того місця, де спала її мила маленька дівчинка, від того місця, де спав її коханий чоловік, і посеред ночі розглядала фотографії мертвої жінки.
  
  І все ж, незважаючи на всю небезпеку і потворність, з якими зіткнулася Джессіка, вона не могла уявити, що буде займатися чимось іншим. З того моменту, як вона вступила в академію, все, чим вона коли-небудь хотіла займатися, - це розслідувати вбивства. І тепер вона була такою. Але робота почала пожирати тебе живцем у той момент, коли ти ступив на перший поверх Круглого будинку.
  
  У Філадельфії ти влаштувався на роботу в понеділок. Ти працював, вистежуючи свідків, допитуючи підозрюваних, складаючи криміналістичні ув'язнення. Як раз в той момент, коли ви почали прогресувати, був четвер, і ви знову були за кермом, і впало ще одне тіло. Потрібно було діяти, тому що, якщо ви не проведете арешт протягом сорока восьми годин, був хороший шанс, що вас ніколи не заарештують. Принаймні, так твердила теорія. Отже, ви кинули те, чим займалися, як і раніше, прислухаючись до всіх вступали дзвінкам, - і зайнялися новою справою. Наступне, що ви усвідомили, було в наступний вівторок, і до ваших ніг приземлився ще один закривавлений труп.
  
  Якщо ви заробляли на життя слідчим будь - яким слідчим - ви жили заради того, щоб попастися. Для Джесіки, як і для кожного детектива, якого вона знала, сонце сходило і заходило над попастися. Часом "попався" означало для тебе гарячу їжу, гарний нічний сон, довгий пристрасний поцілунок. Ніхто, крім колеги-слідчого, не розумів цієї необхідності. Якби наркомани могли хоч на секунду стати детективами, вони б назавжди відмовилися від цієї голки. Не було такого кайфу, як у ліпшого.
  
  Джессіка обхопила рукою чашку. Какао було холодним. Вона знову подивилася на фотографії.
  
  Була помилка на одній з цих фотографій?
  
  
  22
  
  
  Уолт Брайэм звернув на узбіччя на Лінкольн Драйв, заглушив двигун, фари, все ще не оговтавшись від своєї прощальної вечірки на поминках Финнигана, все ще трохи приголомшений великою явкою.
  
  У цей годину у цій частині Фэрмаунт-парку було темно. Рух було рідкісним. Він опустив скло, холодне повітря трохи пожвавив його. Він чув, як неподалік тече струмок Виссахикон.
  
  Бригем відправив конверт до того, як вирушив у путь. Він відчував себе закулісним; майже злочинцем, відправляючи його анонімно. У нього не було вибору. Йому були потрібні тижні, щоб прийняти рішення, і ось воно прийнято. Все це - тридцять вісім років роботи в поліції - тепер було позаду. Він був кимось іншим.
  
  Він подумав про справу Аннемарі Дицилло. Здавалося, що тільки вчора йому подзвонили. Він згадав, як під'їхав до місця шторму - прямо до цього місця, - дістав свою парасольку і пішов у ліс...
  
  Протягом кількох годин вони затримали звичайних підозрюваних, подглядывающих, педофілів, чоловіків, які нещодавно були звільнені з в'язниці після відбуття строку за насильство щодо дітей, особливо стосовно маленьких дівчаток. Ніхто не виділявся з натовпу. Ніхто не розколовся і не накинувся на іншого підозрюваного. Враховуючи їх природу, їх підвищений страх перед тюремною життям, педофілів, як відомо, було легко переконати. Ніхто цього не зробив.
  
  Особливо мерзенний негідник по імені Джозеф Барбер якийсь час виглядав непогано, але у нього було алібі - хоча й хитку алібі - на день вбивств в Фэрмаунт-парку. Коли був убитий сам Барбер - зарізаний тринадцятьма ножами для оброблення м'яса, - Бригем вирішив, що це історія про людину, яку відвідують його гріхи.
  
  Але щось не давало Уолту Бригаму спокою в обставинах смерті Барбера. Протягом наступних п'яти років Бригам вистежував кількох підозрюваних у педофілії як в Пенсільванії, так і в Нью-Джерсі. Шестеро з цих людей були вбиті, всі з крайнім упередженням, жодна з цих справ не було розкрито. Звичайно, ніхто ні в одному відділі по розслідуванню вбивств ніде по-справжньому не надривався, намагаючись закрити справу про вбивство, коли жертвою був покидьок, причинявший шкоди дітям, але все ж дані судової експертизи були зібрані і проаналізовані, взяті свідчення, зняті відбитки пальців, складені звіти. Жоден підозрюваний не матеріалізувався.
  
  Лаванда, подумав він. Що такого було в лаванді?
  
  У загальній складності Уолт Брайэм виявив убитими шістнадцять осіб, всі вони були поліцейськими, всіх їх допитали і відпустили - або, принаймні, підозрювали - по справі, пов'язаній з молодою дівчиною.
  
  Це було божевіллям, але можливим.
  
  Хтось вбивав підозрюваних.
  
  Його теорія так і не отримала належного поширення в підрозділі, тому Уолт Брайэм відмовився від неї. Говорячи офіційно. Він все одно зробив дуже докладні поради з цього приводу. Як би мало його турбували ці люди, було щось у роботі, в природі детектива з відділу з розслідування вбивств, що змушувало його це робити. Вбивство є вбивство. Судити жертв повинен був Бог, а не Уолтер Дж. Брігем.
  
  Він звернув свої думки до Аннемарі і Шарлотті. Вони перестали з'являтися в його снах зовсім недавно, але це не означало, що образи не переслідували його. У ці дні, коли календар перевертався з березня на квітень, коли він бачив молодих дівчат в їх весняних сукнях, все це поверталося до нього з жорстокою сенсорної перевантаженням - запах лісу, шум дощу, то, як це виглядало, ніби ці дві маленькі дівчинки спали. Очі закриті, голови склонены. А потім гніздо.
  
  Хворий сучий син, який це зробив, звив навколо них гніздо.
  
  Уолт Брайэм відчув, як усередині нього закипає гнів, немов колючий кулак в грудях. Він був близький до цього. Він відчував це. Неофіційно він вже був у Оденсе, маленькому містечку в окрузі Беркс. Він їздив туди кілька разів. Він наводив довідки, робив фотографії, розмовляв з людьми. Слід, що веде до вбивці Аннемарі і Шарлотти, вів у Оденсе, штат Пенсільванія. Бригем відчув смак зла в той момент, коли увійшов у село, наче гірке зілля мовою.
  
  Бригем вийшов з машини, перетнув Лінкольн-драйв і продовжив шлях серед голих дерев, поки не добрався до Виссахикон. Завивав холодний вітер. Він підняв комір, згорнув свій вовняний шарф.
  
  Саме тут їх і знайшли.
  
  "Я повернувся, дівчатка", - сказав він.
  
  Бригем глянув на небо, на сіру місяць в темряві. Він відчув невисловлені емоції тієї давньої ночі. Він побачив їх білі сукні в світлі поліцейських фар. Він бачив сумні, спустошені вираз на їхніх обличчях.
  
  "Я просто хотів, щоб ти знала, тепер у тебе є я", - сказав він. Повний робочий день. Двадцять чотири години сім хвилин. Ми зловимо його".
  
  Якийсь час він дивився, як тече вода, потім повернувся до машини з раптовою пружинистістю в ході, ніби з плечей звалилася величезна вага, як ніби вся залишилася його життя раптово була нанесена на карту. Він прослизнув всередину, завів двигун, включив обігрівач. Він якраз збирався повернути на Лінкольн Драйв, коли почув ... спів?
  
  Немає.
  
  Це було не спів. Це було більше схоже на дитячий віршик. Дитячий віршик, який він знав дуже добре. Кров захолола у нього в жилах.
  
  - Ось дівчата, юні і прекрасні,
  
  Танцюючи на літньому повітрі..."
  
  Бригем подивився в дзеркало заднього виду. Коли він побачив очі чоловіка на задньому сидінні, він зрозумів. Це був той чоловік, якого він шукав дуже довго.
  
  "Як два грають обертаються колеса..."
  
  Страх пробіг по хребту Бригама. Його зброя лежало під сидінням. Він занадто багато випив. У нього нічого не вийде.
  
  "Гарненькі дівчата танцюють далеко".
  
  У ці останні миті детективу Уолтеру Джеймсу Бригаму багато чого стало зрозуміло. Вони накинулися на нього з загостреною ясністю, як у ті секунди перед грозою. Він знав, що Марджорі Моррісон дійсно була любов'ю всього його життя. Він знав, що його батько був хорошою людиною і виростив гідних дітей. Він знав, що Аннемарі Дицилло і Шарлотту Уейт завітало справжнє зло, що за ними пішли в ліс і передали дияволу.
  
  І Уолт Брайэм також знав, що він весь цей час був прав.
  
  Це завжди було пов'язано з водою.
  
  
  23
  
  
  Health Harbor був невеликим тренажерним залом і спа-центром для тренувань в Northern Liberties. Керований колишнім сержантом поліції з Двадцять четвертого округу, клуб мав обмежений склад учасників, в основному копів, що означало, що вам, як правило, не доводилося миритися з звичайними іграми в спортзалі. Плюс, там був боксерський ринг.
  
  Джессіка приїхала туди близько 6 ранку, зробила розтяжку, пробігла п'ять миль на біговій доріжці, слухаючи різдвяну музику на своєму iPod.
  
  В 7 ранку приїхав її двоюрідний дідусь Вітторіо. Вітторіо Джованні виповнилося вісімдесят один рік, але у нього все ще були ясні карі очі, які Джессіка пам'ятала з часів своєї юності, добрі і знаючі очі, які покійну дружину Вітторіо Кармелла вбили наповал спекотної серпневої ночі на свято Успіння Пресвятої Богородиці. Навіть сьогодні ці блискучі очі говорили про те, що всередині все ще був набагато більш молодий чоловік. Коли-то Вітторіо був професійним боксером. Донині він не міг дивитися боксерський поєдинок по телевізору сидячи.
  
  Останні кілька років Вітторіо був менеджером і тренером Джесіки. Як професіонал, у Джесіки був рекорд 5-0 з чотирма нокаутами, її останній бій транслювався по телеканалу ESPN2. Вітторіо завжди говорив, що всякий раз, коли Джессіка буде готова звільнитися, він підтримає це рішення, і вони обидва підуть. Джессіка ще не була впевнена. Те, що привело її в спорт з самого початку - бажання скинути вагу після народження Софі, поряд з бажанням мати можливість постояти за себе, коли виникнуть випадкові підозри в насильстві, коли це необхідно, - переросло в щось інше: необхідність боротися з процесом старіння за допомогою того, що було, без перебільшення, найбільш жорстокою дисципліною, яка тільки існувала.
  
  Вітторіо схопив колодки і повільно прослизнув між канатами. "Ти виконуєш дорожню роботу?" запитав він. Він відмовився називати це "кардіо".
  
  "Так", - сказала Джессіка. Вона повинна була пробігти шість миль, але її м'язи, яким перевалило за тридцять, втомилися. Дядько Вітторіо бачив її наскрізь.
  
  "Завтра ти відпрацьовуєш сім", - сказав він.
  
  Джессіка не спробувала заперечувати це чи сперечатися.
  
  "Готові?" Вітторіо склав подушечки разом, підняв їх.
  
  Джессіка почала повільно, наносячи удари по подушечках, перетинаючись правою. Як завжди, вона увійшла в ритм, знайшовши потрібну зону. Її думки перенеслися із задушливих приміщень спортзалу на інший кінець міста, на берег річки Шайлкилл, до образу мертвої молодої жінки, урочисто покладеної на берег річки.
  
  По мірі того як вона набирала темп, її наростав гнів. Вона подумала про усміхненою Христині Джакос, про довіру, яку молода жінка, можливо, живила до свого вбивцю, про віру в те, що їй в будь-якому випадку не заподіють шкоди, що настане ранок і вона буде набагато ближче до здійснення своєї мрії. Гнів Джесіки спалахнув і розцвів, коли вона подумала про зарозумілість і жорстокість людини, якого вони шукали, про те, що він задушив молоду жінку і спотворив її тіло-
  
  "Джес!"
  
  Її дядько кричав. Джессіка зупинилася, з неї градом лив піт. Вона змахнула його з очей тильною стороною рукавички і відступила на кілька кроків. Жменька інших людей в спортзалі втупилася на них.
  
  - Пора, - м'яко сказав дядько. Він бував тут з нею раніше.
  
  Як довго її не було?
  
  - Вибач, - сказала Джессіка. Вона пройшла в один кут, потім в другий, потім у третій, кружляючи по рингу, переводячи подих. Коли вона зупинилася, до неї підійшов Вітторіо. Він кинув прокладки і допоміг Джесіці стягнути рукавички.
  
  - Складний випадок? - запитав він.
  
  Сім'я добре його знала. "Так", - сказала вона. "Важкий випадок".
  
  Джессіка провела ранок за комп'ютерами. Вона ввела кілька пошукових рядків у різні пошукові системи. Результати, що стосуються ампутації, були мізерними, хоча і неймовірно жахливими. У часи середньовіччя не було рідкістю, коли злодій втрачав руку, а Подглядывающий - око. Деякі релігійні секти все ще практикують це. Італійська мафія роками різала людей, але, як правило, вони не залишали тіла на людей серед білого дня. Зазвичай вони розчленовували людей, щоб покласти їх у сумку, або коробку, або валізу, щоб викинути на смітник. Зазвичай в Джерсі.
  
  Вона не зіткнулася ні з чим подібним до того, що було зроблено з Христиною Джакос на тому березі річки.
  
  Мотузка для плавання була доступна в ряді онлайн-магазинів. Наскільки вона змогла визначити, вона була схожа на стандартну поліпропіленову мотузку, але оброблена для захисту від хімічних речовин, таких як хлор. В основному він використовувався для скріплення волосіні з поплавками. Лабораторія не виявила жодних слідів хлору.
  
  На місцевому рівні, між роздрібними торговцями морськими товарами та товарами для басейнів у Філадельфії, Нью-Джерсі і Делавері, були десятки дилерів, які продавали цей тип мотузок. Як тільки Джессіка отримувала остаточний звіт з лабораторії з докладним описом типу і моделі, вона бралася за телефон.
  
  Відразу після одинадцяти Бірн зайшов у чергову кімнату. У нього була запис дзвінка 911 про тілі Христини. АУДІОВІЗУАЛЬНИЙ блок PPD розташовувався в підвалі Круглого будинку. Його основним завданням було постачати в департамент по мірі необхідності аудіо - і відеотехніку - камери, пристрої запису та спостереження, а також відстежувати місцеві теле - і радіоканали в пошуках інформації, яку департамент міг би використовувати.
  
  Підрозділ також надало допомогу в розслідуванні записів з камер відеоспостереження та аудіовізуальних доказів.
  
  Офіцер Матео Фуентес був ветераном підрозділу. Він зіграв важливу роль у розкритті недавнього справи, коли психопат, схиблений на кіно, тероризував місто. У свої тридцять з невеликим, точний і допитливий у своїй роботі, дивно делікатне в граматиці, ніхто в аудиотехническом відділі не вмів краще знаходити приховану правду в електронній запису.
  
  Джессіка і Бірн увійшли в рубку управління.
  
  - Що у нас є, детективи? - Запитав Матео.
  
  - Анонімний дзвінок в службу 911, - сказав Бірн. Він простягнув Матео аудіокасету.
  
  "Нічого подібного", - відповів Матео. Він вставив касету в апарат. "Я так розумію, там не було ідентифікатора абонента?"
  
  "Ні", - сказав Бірн. "Схоже, що це була відключена осередок".
  
  У більшості штатів всякий раз, коли громадянин звертається в службу 911, він відмовляється від свого права власності на приватне життя. Навіть якщо на вашому телефоні встановлена блокування, яка не дозволяє більшості людей, яким ви телефонуєте, бачити ваш номер ідентифікатор абонента, радіостанція поліцейського управління і диспетчери все одно можуть бачити ваш номер. За деякими винятками. Одним з них є дзвінок в службу 911 з вимкненого мобільного. Коли мобільні телефони відключені - з-за несплати або, можливо, з-за того, що абонент перейшов на новий номер, - можливості служби 911 зберігаються. На жаль для слідчих, можливості відстежити цей номер немає.
  
  Матео натиснув кнопку ВІДТВОРЕННЯ на магнітофоні.
  
  "Поліція Філадельфії, оператор 204, чим я можу вам допомогти?" - відповів оператор.
  
  - Там... там мертве тіло. Воно за старим складом автозапчастин на Флет-Рок-роуд.
  
  Клацання. Це був обсяг запису.
  
  "Хм", - сказав Матео. "Не зовсім багатослівно". Він натиснув "СТОП". Потім ПЕРЕМОТАВ. Прокрутив ще раз. Коли запис закінчилася, він перемотав плівку і прокрутив її втретє, схиливши голову до динаміків. Він натиснув "СТОП".
  
  - Чоловік чи жінка? - Запитав Бірн.
  
  "Чоловік", - відповів Матео.
  
  "Ти впевнений?"
  
  Матео обернувся і люто подивився на нього.
  
  "Добре", - сказав Бірн.
  
  "Він в машині або в невеликому приміщенні. Ніякого луни, хороша акустика, ніякого фонового шипіння".
  
  Матео знову прокрутив плівку. Він повернув кілька циферблатів. - Чуєш це?
  
  На задньому плані грала музика. Дуже слабка, але чутна. "Я щось чую", - сказав Бірн.
  
  Перемотати назад. Ще кілька налаштувань. Шипіння стало менше. Зазвучала мелодія.
  
  - Радіо? - Запитала Марія.
  
  "Може бути", - сказав Матео. "Або компакт-диск".
  
  "Зіграй це ще раз", - сказав Бірн.
  
  Матео перемотав плівку, вставив її в іншу касету. "Дозвольте мені оцифрувати це".
  
  Аудіосистема мала постійно розширюється арсеналом програмного забезпечення для аудиотехнической експертизи, за допомогою якого вони могли не тільки очистити звук існуючого аудіофайлу, але і розділити доріжки запису, тим самим ізолювавши їх для більш ретельного вивчення.
  
  Через кілька хвилин Матео вже сидів за ноутбуком. Аудіофайли 911 тепер представляли собою серію зелених і чорних смуг на екрані. Матео натиснув кнопку ВІДТВОРЕННЯ, відрегулював гучність. На цей раз мелодія на задньому плані була більш чіткою.
  
  "Я знаю цю пісню", - сказав Матео. Він зіграв її знову, регулюючи повзунки, притишуючи голос до ледве чутного рівня. Потім Матео підключив навушники і надів їх. Він закрив очі, прислухався. Він знову прокрутив файл. "Зрозумів". Він відкрив очі, зняв навушники. - Пісня називається "Я хочу тебе" групи Savage Garden.
  
  Джессіка і Бірн обмінялися поглядами. "Хто?" Бірн запитав.
  
  "Savage Garden". Австралійський поп-дует. Вони були популярні в кінці дев'яностих. Ну, середньо-великі. Ця пісня 1997 чи 1998 року. Тоді це був справжній хіт ".
  
  "Звідки ти все це знаєш?" Запитав Бірн.
  
  Матео знову блиснув очима. "Моє життя - це не тільки новини 6 каналу і відео Макграффа, детектив. Так вийшло, що я дуже товариська людина".
  
  "Що ти думаєш про звонившем?" Запитала Марія.
  
  "Мені потрібно прокрутити це ще небагато, але я можу вам сказати, що ця пісня Savage Garden більше не виходить в ефір, так що, ймовірно, це було не по радіо", - сказав Матео. - Якщо тільки це не була радіостанція "олдис стейшн".
  
  "Дев'яносто сьомий - це старенькі?" Запитав Бірн.
  
  - Змирися з цим, папаша.
  
  "Чоловік".
  
  "Якщо у людини, який телефонував, є компакт-диск і він все ще грає на ньому, йому, ймовірно, менше сорока", - сказав Матео. "Я б припустив, що тридцять, може бути, навіть двадцять п'ять, плюс-мінус".
  
  - Що-небудь ще?
  
  "Ну, з того, як він двічі вимовляє слово "є", можна сказати, що він нервувався перед дзвінком. Він, ймовірно, репетирував це купу разів".
  
  "Ти геній, Матео", - сказала Джессіка. "Ми у тебе в боргу".
  
  "І ось воно, майже Різдво, залишилося всього день або близько того, щоб зробити покупки для мене".
  
  Джессіка, Бірн і Джош Бонтраджер стояли біля входу в рубку управління.
  
  "Той, хто дзвонив, знає, що колись це був склад автозапчастин", - сказала Джессіка.
  
  "Це означає, що він, ймовірно, з цього району", - сказав Бонтраджер.
  
  - Що звужує коло підозрюваних приблизно до тридцяти тисяч чоловік.
  
  "Так, але скільки з них слухають Savage Garbage?" Запитав Бірн.
  
  - Сад, - сказав Бонтраджер.
  
  "Як скажеш".
  
  "Чому б мені не зайти в якісь магазини побільше - Best Buy, Borders?" Запитав Бонтраджер. "Може бути, цей хлопець нещодавно просив диск. Може бути, хто-небудь згадає".
  
  "Хороша ідея", - сказав Бірн.
  
  Бонтраджер просяяв. Він схопив своє пальто. "Сьогодні я працюю з детективами Шепардом і Палладіно. Якщо щось трапиться, я тобі пізніше подзвоню".
  
  Через хвилину після відходу Бонтраджера в кімнату просунув голову офіцер. - Детектив Бірн?
  
  "Ага".
  
  - Там нагорі дехто хоче тебе бачити.
  
  Коли Джессіка і Бірн ввійшли у вестибюль Roundhouse, вони побачили мініатюрну жінку азіатського походження, явно не в своїй тарілці. У неї був значок відвідувача. Коли вони підійшли ближче, Джессіка дізналася в жінці місіс Тран, співробітницю міської пральні самообслуговування. - Місіс Тран, - представився Бірн. "Що ми можемо для вас зробити?" "Мій батько знайшов це", - сказала вона.
  
  Вона полізла в свою велику сумку і витягла журнал. Це був минулорічний номер журналу "Денс Мегезін". "Він каже, що вона залишила його. Вона читала його в той вечір".
  
  - Під "вона" ви маєте на увазі Христину Джакос? Жінку, про яку ми вас запитували? - Так, - сказала вона. - Ту блондинку. Може бути, це тобі допоможе." Джессіка взяла журнал за краї. Вони чистили його, щоб отримати відбитки. "Де він це знайшов?" Запитала Марія. "Це було на сушарках".
  
  Джессіка обережно перегорнула сторінки, прямуючи до останньої сторінки журналу. На одній із сторінок - полностраничной рекламі Volkswagen, що складається в основному з порожніх місць, - була мудра павутина каракулей: фрази, слова, малюнки, назви, символи. Виявилося, що Христина, або той, хто зробив ці малюнки, малювала годинами.
  
  - Твій батько впевнений, що Христина Джакос читала цей журнал? - Запитала Марія.
  
  "Так, - сказала місіс Тран. "Ви хочете, щоб я забрала його? Він в машині. Ви могли б запитати ще раз".
  
  - Ні, - сказала Джессіка. - Все в порядку.
  
  Нагорі, в черговій частині відділу з розслідування вбивств, Бірн уважно вивчав сторінку журналу з малюнками. Багато слова були написані кирилицею, яка, як він вважав, була українською. Він вже зателефонував знайомому детективу з Північного сходу, молодому хлопцю по імені Натан Биковський, чиї батьки приїхали з Росії. Крім слів і фраз, там були малюнки маленьких будиночків, об'ємних сердечок, пірамід. Було також кілька ескізів суконь, хоча нічого схожого на сукню у вінтажному стилі, яке Христина Джакос носила після смерті.
  
  Бірну подзвонив Нейт Биковський, потім відправив сторінку по факсу. Нейт негайно зателефонував йому.
  
  "У чому справа?" Запитав Нейт.
  
  У детективів ніколи не виникало проблем з тим, щоб інший коп зв'язався з ними. Тим не менш, за своєю природою їм подобалося знати правила гри. Бірн розповів йому.
  
  "Я думаю, це українець", - сказав Нейт.
  
  "Ти можеш це прочитати?"
  
  "В основному. Моя сім'я з Білорусі. Кирилиця використовується в багатьох мовах - російською, українською, болгарською. Вони схожі, але деякі символи не використовуються іншими ".
  
  "Є які-небудь ідеї, про що тут йдеться?"
  
  "Ну, два слова - ті, що написані над капотом машини на фотографії - нерозбірливі", - сказав Нейт. "Під ними вона двічі написала слово "любов". Внизу, біля самих розбірливих слів на сторінці, вона написала фразу".
  
  "Що це?" - запитав я.
  
  - "Мені дуже шкода".
  
  "Прошу пробачення?"
  
  "Так".
  
  "Пробач", - подумав Бірн. "Пробач за що"?
  
  "Решта - це окремі літери".
  
  "Вони нічого не пояснюють по буквах?" Запитав Бірн.
  
  "Наскільки я бачу, немає", - сказав Нейт. "Я випишу їх по порядку, зверху до низу, і відправлю тобі по факсу. Може бути, з них що-небудь вийде".
  
  "Спасибі, Нейт".
  
  "У будь-який час".
  
  Бірн ще раз переглянув сторінку.
  
  Любов.
  
  Мені дуже шкода.
  
  В доповнення до слів, літер і рисунків там було одне повторюване зображення - послідовність цифр, намальованих за постійно зменшується спіралі. Схоже, це була серія з десяти чисел. Малюнок з'являвся на сторінці три рази. Бірн відніс сторінку до копіювального апарату. Він помістив її на скло, відрегулював налаштування, щоб збільшити розмір в три рази більше, ніж в оригіналу. Коли сторінка відкрилася, він побачив, що був прав. Перші три цифри були 215. Це був місцевого номер телефону. Він зняв трубку, набрав номер. Коли хтось відповів, Бірн вибачився за неправильний набір. Він повісив трубку, його пульс почастішав. У них було напрямок.
  
  "Джес", - сказав він. Він схопив своє пальто.
  
  "Що сталося?"
  
  "Давай покатаємось".
  
  "Куди їдемо?"
  
  Бірн був уже майже за дверима. - Клуб під назвою "Стилет".
  
  "Хочеш, я дізнаюся адресу?" Запитала Джессіка, хапаючи двосторонню рацію, кваплячись не відставати.
  
  "Ні. Я знаю, де це".
  
  "Добре. Навіщо ми туди йдемо?"
  
  Вони підійшли до ліфтів. Бірн натиснув на кнопку, пройшовся по кімнаті. "Це належить хлопцю по імені Каллум Блекберн".
  
  - Ніколи про нього не чув.
  
  - Христина Джакос тричі намалювала номер його телефону в тому журналі.
  
  "І ти знаєш цього хлопця?"
  
  "Ага".
  
  "Яким чином?" Запитала Марія.
  
  Бірн ввійшов у кабіну ліфта, притримав двері. "Я допоміг посадити його у в'язницю майже двадцять років тому".
  
  
  24
  
  
  Жив-був китайський імператор, і він жив у самому чудовому палаці в світі. Неподалік, у величезному лісі, який тягнувся до моря, жив соловей, і люди приїжджали з усього світу послухати його спів. Всі захоплювалися прекрасним співом птахи. Птах стала настільки знаменитої, що, коли люди зустрічали один одного на вулиці, один казав "найтінгейл", а інший - "гейл".
  
  Мун чула спів солов'я. Він спостерігав за нею багато днів. Не так давно він сидів у темряві, оточений іншими, занурений в диво музики. Її голос був чистим, чарівним і мелодійним, як дзвін крихітних скляних дзвіночків.
  
  Тепер соловей замовк.
  
  Сьогодні Мун чекає її під землею, від солодкого аромату імператорського саду паморочиться голова. Він відчуває себе тим, хто нервує шанувальником. Його долоні пітніють, серце б'ється. Він ніколи раніше не відчував нічого подібного.
  
  Якщо б вона не була його солов'єм, вона могла б стати його принцесою.
  
  Сьогодні для неї знову настав час співати.
  
  
  25
  
  
  "Стилетто" був висококласним - висококласним для стриптиз-заклади у Філадельфії - "джентльменським клубом" на Тринадцятій вулиці. Два рівня спокусливою плоті, короткі спідниці і глянсова помада припали до смаку хтивому бізнесменові. На одному поверсі знаходився живий стрип-клуб, на іншому - галасливий бар і ресторан з напівроздягненими барменшами і офіціантками. У "Стилета" була ліцензія на випивку, так що танці не були повністю оголеними, але це було все, крім.
  
  По дорозі в клуб Бірн ввів Джесіку в курс справи. На папері Stiletto належав добре відомому колишньому нападнику "Філадельфія Іглз", гучного, представницької спортивної зірці, яка тричі вигравала Pro Bowl. Правда полягала в тому, що всього партнерів було четверо, включаючи Каллума Блекберна. Прихованими партнерами, швидше за все, була мафія.
  
  Натовп. Мертва дівчина. Нанесення каліцтв.
  
  "Мені дуже шкода", - написала Крістіна.
  
  "Перспективним", - подумала Марія.
  
  В бар увійшли Джессіка і Бірн.
  
  "Мені потрібно в туалет", - сказав Бірн. "З тобою все в порядку?"
  
  Джессіка мить дивилася на нього, не кліпаючи. Вона була ветераном поліції, професійним боксером і була озброєна. Тим не менш, це було досить мило. - Зі мною все буде в порядку.
  
  Бірн пішов в чоловічий туалет. Джессіка посіла останній стілець біля стійки, той, що поруч з касою, той, що перед часточками лимона, оливками пимиенто і вишнями мараскино. Кімната була оформлена як марокканський бордель: все пофарбоване золотою фарбою, прикрашена червоним флокированием і обставлено оксамитової меблями з подушечками-вертушками.
  
  Бізнес в цьому закладі йшла жваво. Не дивно. Клуб розташовувався недалеко від конференц-центру. Звукова система гриміла "Bad to the Bone" Джорджа Торо - гуда.
  
  Стілець поруч з нею був порожній, але той, що за ним, був зайнятий. Джессіка озирнулася. Хлопець, що сидів там, був тільки що з кастингу в стрип-клуб creep central - років сорока з невеликим, у блискучій сорочці в квіточку, облягаючих темно-синіх брюках подвійний в'язки, потертих мокасинах, з позолоченими ідентифікаційними браслетами на обох зап'ястях. Два передніх зуба розташовувалися внапуск, надаючи йому вигляд неосвіченого бурундука. Він курив сигарету "Салем Лайт 100" зі зламаними фільтрами. Він пильно дивився на неї.
  
  Джесіка зустріла його пильний погляд і витримала його.
  
  "Я можу щось для тебе зробити?" - запитала вона.
  
  - Я тут помічник менеджера бару. Він ковзнув на стілець поруч з нею. Від нього пахло дезодорантом Old Spice в стіку і свинячими шкварками. "Ну, я буду там через три місяці".
  
  "Вітаю".
  
  "Ти здаєшся знайомої", - сказав він.
  
  "А чи хочу я?"
  
  "Ми раніше не зустрічалися?"
  
  "Я так не думаю".
  
  "Я впевнений, що так і є".
  
  "Ну, це, безумовно, можливо", - сказала Джессіка. "Я просто не пам'ятаю цього".
  
  "Немає?"
  
  Він сказав це так, ніби в це було важко повірити. "Ні", - сказала вона. "Але знаєш що? Мене це влаштовує".
  
  Товстий, як цегла, вмочений в тісто, він продовжував наполягати. - Ти коли-небудь танцювала? Я маю на увазі, ну, ти знаєш, професійно.
  
  "Ну ось і все", - подумала Марія. "О, звичайно".
  
  Хлопець клацнув пальцями. "Я так і знав", - сказав він. "Я ніколи не забуваю гарне обличчя. Або чудове тіло. Де ти танцювала?"
  
  "Ну, я пропрацював у Великому театрі пару років. Але переїзди на роботу вбивали мене".
  
  Хлопець схилив голову набік під кутом в десять градусів, думаючи - чи що б він там не робив замість того, щоб думати, - що Великий театр міг би бути стриптиз-клубом в Ньюарку. "Я не знайомий з цим місцем".
  
  "Я приголомшений".
  
  "Це було повністю оголене тіло?"
  
  "Ні. Вони змушують тебе одягатися як лебідь".
  
  "Вау", - сказав він. "Звучить круто".
  
  "О, так і є".
  
  "Як тебе звуть?" - запитав я.
  
  "Айседора".
  
  "Я Честер. Мої друзі звуть мене Чет".
  
  "Що ж, Честер, було приємно поговорити з тобою".
  
  - Ти йдеш? Він зробив легкий рух в її бік. Павуковий. Як ніби, можливо, він думав про те, щоб залишити її на табуреті.
  
  - Так, на жаль. Борг кличе. Вона поклала свій значок на стійку бару. Особа Подружжя спохмурніло. Це було все одно, що показати хрест вампірові. Він відступив.
  
  Бірн повернувся з чоловічого туалету, зустрівшись поглядом з Четом.
  
  - Привіт, як справи? - Запитав Чет.
  
  "Краще не буває", - сказав Бірн. Звертаючись до Джесіці: "Готова?"
  
  "Давай зробимо це".
  
  - Побачимося, - сказав їй Чет. Тепер чомусь прохолодно.
  
  "Я буду рахувати хвилини".
  
  На другому поверсі два детектива, ведені парою масивних охоронців, перетнули лабіринт коридорів, подорож закінчилася у укріпленої сталевий двері, над якою, укладеної у товстий захисний пластик, розташовувалася камера відеоспостереження. Пара електронних замків прикрашала стіну поряд з дверима без фурнітури. Головоріз Номер один заговорив в портативну рацію. За мить двері повільно відчинилися. Головоріз номер Два широко відчинив її. Увійшли Бірн і Джесіка.
  
  Велика кімната була погано освітлена непрямими прожекторами, темно-оранжевими бра, вмонтованими в стелю точковими світильниками. Автентичного вигляду лампа від Тіффані прикрашала колосальний дубовий письмовий стіл, за яким сидів чоловік, який, судячи з опису Бірна, міг бути тільки Каллумом Блекберном.
  
  Обличчя чоловіка засяяло, коли він побачив Бірна. "Я в це не вірю", - сказав він. Він підвівся, поклав обидві руки перед собою, як в наручниках. Бірн розсміявся. Чоловіки обнялися, поплескали один одного по спині. Каллум відступив на півкроку назад, ще раз оглянув Бірна, вперши руки в боки. - Ти добре виглядаєш.
  
  "Ти теж".
  
  "Я не можу скаржитися", - сказав він. "Мені було прикро чути про ваші проблеми". У нього був сильний шотландський акцент, пом'якшений кількома роками життя у східній Пенсільванії.
  
  "Спасибі", - сказав Бірн.
  
  Каллуму Блекберну було енергійних шістдесят. У нього були точені риси обличчя, темні живі очі, цапина борідка сріблястого кольору, волосся з сивиною, зачесане назад. На ньому був добре зшитий темно-сірий костюм, біла сорочка з розстебнутим коміром і маленька сережка-обруч.
  
  "Це мій напарник, детектив Балзано", - представив Бірн.
  
  Каллум випростався, повністю повернувся до Джессіки, опустивши підборіддя на знак вітання. Джессіка поняття не мала, що робити. Вона повинна була зробити реверанс? Вона простягнула руку. "Приємно познайомитися".
  
  Каллум взяв її за руку, посміхнувся. Для звичайного злочинця він був досить привабливий. Бірн присвятив її в подробиці про Каллуме Блекберні. Він відбував термін за шахрайство з кредитними картами.
  
  "Мені це приносить задоволення", - сказав Каллум. "Якщо б я знав, що детективи в наші дні такі красиві, я б ні за що не відмовився від свого злочинного життя".
  
  "А ти бачив?" Запитав Бірн.
  
  "Я всього лише скромний бізнесмен з Глазго", - сказав він з проблиском посмішки. "До того ж скоро стану поважним батьком".
  
  Одним з перших уроків, які Джессіка засвоїла на вулиці, було те, що в розмовах зі злочинцями завжди є підтекст, майже напевно спотворює правду. "Я ніколи не зустрічала" зазвичай означало, що ми виросли разом. "Мене там ніколи не було" зазвичай означало, що це сталося у мене вдома. "Я невинний" майже завжди означало "я це зробив". Коли Джессіка тільки поступила на службу, вона відчула, що їй потрібен кримінально-англійський словник. Тепер, після майже десяти років, вона, ймовірно, могла б викладати кримінальний мову.
  
  Здавалося, Бірн і Каллум давно розлучилися, а це означало, що розмова, ймовірно, буде трохи ближче до істини. Коли хтось одягає на тебе наручники і дивиться, як ти входиш в тюремну камеру, грати в крутого хлопця стає все важче.
  
  Тим не менш, вони були тут, щоб отримати інформацію від Каллума Блекберна. На даний момент їм доводилося грати в його гру. Світська бесіда перед серйозним розмовою.
  
  "Як поживає твоя красуня дружина?" Запитав Каллум.
  
  "Все ще гарненька, - сказав Бірн, - але більше не моя дружина".
  
  "Це такі сумні новини", - сказав Каллум, виглядаючи щиро здивованим і збентеженим. "Що ти зробив?"
  
  Бірн відкинувся на спинку стільця і схрестив руки на грудях. Захищаючись. "Що змушує тебе думати, що я облажався?"
  
  Каллум підняв одну брову.
  
  "Добре", - сказав Бірн. "Ти прав. Це була робота".
  
  Каллум кивнув, можливо, визнаючи, що він сам - і йому подібні з кримінальними переконаннями - були частиною "роботи" і, отже, частково відповідальні. "У нас в Шотландії є приказка. "Вівці-клиппеты знову зростуть".
  
  Бірн подивився на Джессіку, потім знову на Каллума. Чоловік тільки що назвав його вівцею? "Більш правдиві слова, а?" Сказав Бірн, сподіваючись рухатися далі.
  
  Каллум посміхнувся, підморгнув Джесіці і сплів пальці. - Отже, - сказав він. - Чому я зобов'язаний цим візитом?
  
  "Вчора була знайдена вбитою жінка на ім'я Христина Джакос", - сказав Бірн. "Ви знали?"
  
  Особа Каллума Блекберна було непроникним. "Вибачте, ще раз, як її звуть?"
  
  "Kristina Jakos."
  
  Бірн поклав фотографію Христини на стіл. Обидва детектива спостерігали за Каллумом, коли він глянув на неї. Він знав, що вони спостерігають за ним, і нічим цього не видав.
  
  "Ви дізнаєтеся її?" - Запитав Бірн.
  
  "Ага".
  
  "Яким чином?" Запитав Бірн.
  
  "Вона нещодавно надійшла до мене на роботу", - сказав Каллум.
  
  "Ви найняли її?"
  
  "Мій син Алекс займається всім набором персоналу".
  
  - Вона працювала секретарем в приймальні? - Запитала Марія.
  
  "Я дозволю Алексу пояснити". Каллум відійшов, дістав мобільний телефон, зробив дзвінок, відключився. Він повернувся назад до детективів. "Він скоро буде тут".
  
  Джессіка оглянула офіс. Вона була Обставлена добре, якщо не сказати трохи без смаку: шпалери з штучної замші, пейзажі олією в золотих філігранних рамках і сцени полювання, фонтан в кутку, схожий на тріо золотих лебедів. "Розкажи про свою іронією", - подумала вона.
  
  Стіна зліва від столу Каллума була найбільш вражаючою. На ньому було десять моніторів з плоским екраном, підключених до камер з замкнутим контуром, показує різні ракурси барів, сцен, вхідних дверей, паркування, касового залу. На шести екранах були зображені танцюючі дівчата різною мірою роздягання.
  
  Поки вони чекали, Бірн стояв перед вітриною, як укопаний. Джесіці стало цікаво, чи усвідомлює він, що у нього відвисла щелепа.
  
  Джессіка підійшла до моніторів. Шість пар грудей похитувалися, у деяких більше, ніж у інших. Джессіка порахувала їх. "Фальшиві, підроблені, справжні, несправжні, справжні, фальшиві".
  
  Бірн був в жаху. Він був схожий на п'ятирічного хлопчика, який тільки що дізнався сувору правду про Пасхального кролика. Він вказав на останній монітор, на якому була зображена танцівниця, неймовірно довгонога брюнетка. "Це підробка?"
  
  "Це підробка".
  
  Поки Бірн витріщав очі, Джессіка розглядала книги на полицях, в основному шотландських письменників - Роберта Бернса, Вальтера Скотта, Дж. М. Баррі. Потім вона помітила окремий широкоекранний монітор, вбудований в стіну за столом Каллума. На ньому була свого роду заставка, маленька золота коробочка, яка постійно відкривалася, показуючи веселку.
  
  "Що це?" Джессіка запитала Каллума.
  
  "Це замкнене канал зв'язку з незвичайним клубом", - сказав Каллум. "Він знаходиться на третьому поверсі. Він називається Pandora Lounge".
  
  - Наскільки незвичайний?
  
  "Алекс пояснить".
  
  "Що там відбувається нагорі?" Запитав Бірн.
  
  Каллум посміхнувся. "Pandora Lounge - особливе місце для особливих дівчат".
  
  
  26
  
  
  Вряди-годи Тара Лінн Грін прийшла вчасно. Вона ризикувала отримати штраф за перевищення швидкості - ще один, і її права напевно відберуть - і припаркувалася на дорогий стоянці нижче по вулиці від театру на Уолнат-стріт. Це були дві речі, які вона не могла собі дозволити.
  
  З іншого боку, це був кастинг на "Карусель", і режисером був Марк Бальфур. Бажаною роллю була Джулі Джордан. Ширлі Джонс зіграла цю роль у фільмі 1956 року, і вона перетворила цю роль кар'єру на все життя.
  
  Тара тільки що закінчила успішний показ "Дев'яти" в Центральному театрі в Норрістауне. Місцевий оглядач назвав її "чарівною". Для Тари "спокушання" було настільки гарним, наскільки це взагалі можливо. Вона зловила своє відображення у вітрині театрального вестибюля. У свої двадцять сім вона не була новачком і навряд чи інженю. Гаразд, двадцять вісім, подумала вона. Але хто вважає?
  
  Вона пройшла два квартали назад до критої парковці. У Уолнате свистів крижаний вітер. Тара завернула за ріг, подивилася на табличку на маленькому кіоску і підрахувала плату за паркування. Вона була повинна шістнадцять доларів. Шістнадцять довбані доларів. У неї в гаманці була єдина двадцятка.
  
  Ну що ж. Сьогодні ввечері знову було схоже на локшину Рамен. Тара спустилася по сходинках на цокольний поверх, сіла в машину і почекала, доки вона розігріється. Поки вона чекала, вона включила диск - Кей Старр співала "c'est Magnifique".
  
  Коли машина нарешті прогрілася, вона увімкнула задній хід, здала назад, в голові у неї панував сумбур з надій, хвилювання перед прем'єрою, зоряних рецензій, бурхливих оплесків.
  
  Потім вона відчула шишку.
  
  О Боже, подумала вона. Вона на щось наїхала? Вона припаркувала машину, натиснула на ручне гальмо і вийшла. Вона обійшла машину, заглянула під неї. Нічого. Вона ні на що і нікого не наїхала. Слава Богу.
  
  І тут Тара побачила це: у неї була квартира. Додатково до всього іншого, у неї була квартира. І у неї було менше двадцяти хвилин, щоб дістатися до своєї роботи. Як і будь-яка інша актриса у Філадельфії, а можливо, і в усьому світі, Тара обслуговувала столики.
  
  Вона оглянула паркування. Нікого. Машин тридцять або близько того, кілька фургонів. Людей немає. Рис.
  
  Вона намагалася подолати гнів, сльози. Вона навіть не знала, чи є в багажнику запасне колесо. Машина була компактною дворічної давності, і їй ніколи раніше не доводилося міняти жодної шини.
  
  "Виникли проблеми?"
  
  Тара обернулася, злегка здригнувшись. Чоловік виходив з білого фургона через кілька місць від її машини. В руках у нього був букет квітів.
  
  - Привіт, - сказала вона.
  
  - Привіт. - Він вказав на її шину. - Виглядає не дуже добре.
  
  "Він плоский тільки знизу", - сказала вона. "Ха-ха".
  
  "Я дійсно хороший в цих речах", - сказав він. "Я був би радий допомогти".
  
  Вона подивилася на своє відображення у вікні машини. На ній було біле вовняне пальто. Її краще. Вона могла тільки уявити собі засаленное спереду. І рахунок з хімчистки. Ще більше витрат. Звичайно, вона вже давно перестала платити внески до ААА. Вона жодного разу не скористалася ним, коли платила за нього. І тепер, звичайно, він їй знадобився.
  
  "Я не могла просити тебе про це", - сказала вона.
  
  "Нічого особливого", - сказав він. "Ти одягнена не зовсім для ремонту автомобілів".
  
  Тара помітила, як він крадькома глянув на годинник. Якщо вона збирається залучити його до цього завдання, краще б це сталося якомога швидше. - Впевнений, що це не завдасть надто багато клопоту? - запитала вона.
  
  "Жодних проблем". Він підняв букет. "Я повинен доставити це до чотирьох годин, а потім я закінчу на сьогодні. У мене повно часу".
  
  Вона оглянула паркування. Там було майже безлюдно. Як би сильно вона ненавиділа розігрувати з себе безпорадну жінку - зрештою, вона знала, як поміняти колесо, - їй не завадила б допомога.
  
  "Тобі доведеться дозволити мені заплатити тобі за це", - сказала вона.
  
  Він підняв руку. - Я б і чути про це не хотів. Крім того, сьогодні Різдво.
  
  "І це добре", - подумала вона. Заплативши за парковку, вона отримає в загальній складності чотири долара і сімнадцять центів. "Це дуже мило з вашого боку".
  
  - Відкрий багажник, - сказав він. - Я закінчу через хвилину.
  
  Тара просунула руку в вікно, повернула важіль багажника. Вона підійшла до задньої частини машини. Чоловік схопив домкрат, витягнув його. Він озирнувся в пошуках місця, куди можна було б поставити квіти. Це був величезний букет гладіолусів, загорнутий в яскраво-білий папір.
  
  "Як думаєш, ти не міг би покласти назад у мій фургон?" запитав він. "Мій бос вб'є мене, якщо я їх испачкаю".
  
  - Звичайно, - сказала вона. Вона взяла у нього квіти і повернулася до фургону.
  
  - ...гейл, - сказав він.
  
  Вона різко обернулася. - Прошу вибачення?
  
  "Ти міг би просто покласти їх на заднє сидіння".
  
  "Про", - сказала вона. "Добре".
  
  Тара підійшла до фургона, думаючи, що саме такі речі - маленькі прояви доброти від зовсім незнайомих людей - майже відновили її віру в людей. Філадельфія може бути суворим містом, але іноді ти про це не здогадуєшся. Вона відкрила задні двері фургона. Вона очікувала побачити коробки, папір, зелень, флористичний піну, стрічки, може бути, купу цих маленьких листівок і конвертів. Замість цього вона побачила ... нічого. Інтер'єр фургона був бездоганний. За винятком килимка для вправ на підлозі. І мотка синьо-білої мотузки.
  
  Перш ніж вона встигла поставити квіти, вона відчула чиюсь присутність. Близьку присутність. Занадто близько. Вона відчула запах рідини для полоскання рота з корицею; побачила тінь всього в декількох метрах від себе.
  
  Коли Тара повернулася до тіні, чоловік вдарив її рукоятку домкрата по потилиці. Вона з'єдналася з глухим стуком. В голові у неї задребезжало. Чорні круги, оточені спалахами яскраво-помаранчевого полум'я, виникли у неї перед очима. Він знову опустив сталевий прут, недостатньо сильно, щоб оглушити її, просто щоб оглушити. Ноги в неї підкосилися, і Тара звалилася в сильні руки.
  
  Наступне, що вона усвідомила, що лежить на спині, на гімнастичному килимі. Їй було тепло. Пахло розчинником для фарби. Вона почула, як грюкнули дверцята, як завівся двигун.
  
  Коли вона знову відкрила очі, крізь вітрове скло пробивався сірий денне світло. Вони були в русі.
  
  Коли вона спробувала сісти, він простягнув руку з білою тканиною в руці. Він приклав її до її обличчя. Ліки від сильно пахло. Незабаром вона попливла в променях сліпучого світла. Але прямо перед тим, як світ зник, Тара Лінн Грін - чарівна Тара Лінн Грін - раптово зрозуміла, що сказав той чоловік на парковці:
  
  Ти мій соловей.
  
  
  27
  
  
  Аласдер Блекберн був більш високої версією свого батька, років тридцяти, широкоплечий, спортивної статури. Він був недбало одягнений, волосся носив трохи задовгим. Говорив з легким акцентом. Вони зустрілися в офісі Каллума.
  
  "Вибачте, що змусив вас чекати", - сказав він. "У мене було доручення". Він потиснув руки Джесіці і Бірну. "Будь ласка, кличте мене Алекс".
  
  Бірн пояснив, чому вони були там. Він показав чоловікові фотографію Христини. Алекс підтвердив, що Христина Джакос працювала в Stiletto.
  
  "Яка ваша посада тут?" - Запитав Бірн.
  
  "Я генеральний менеджер", - сказав Алекс.
  
  - І ви берете на себе більшу частину роботи за наймом персоналу?
  
  "Я роблю все це - виконавців, офіціантів, кухонний персонал, охорону, прибиральниць, паркувальників".
  
  Джессіка гадала, що ж змусило його найняти її друга Чета внизу.
  
  "Як довго Христина Якос працювала тут?" - Запитав Бірн.
  
  Алекс на мить замислився. - Можливо, через три тижні або близько того.
  
  "В якій якості?"
  
  Алекс глянув на свого батька. Краєм ока Джессіка помітила ледь помітний кивок Каллума. Алекс міг найняти кого завгодно, але Каллам смикав за ниточки.
  
  "Вона була артисткою", - сказав Алекс. На мить його очі засяяли. Джесіці стало цікаво, чи вийшли його відносини з Христиною Джакос за рамки професійних.
  
  - Танцівниця? - Запитав Бірн.
  
  "І так, і ні".
  
  Бірн на мить озирнувся на Алекса, чекаючи роз'яснень. Нічого не було. Він натиснув сильніше. "І що саме буде частиною "ні"?"
  
  Алекс присів на край масивного столу свого батька. "Вона була танцівницею, але не такий, як інші дівчата". Він зневажливо махнув рукою в бік моніторів.
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  "Я тобі покажу", - сказав Алекс. "Давай піднімемося на третій поверх. У "Пандора Лаунж"."
  
  "Що на третьому поверсі?" Запитав Бірн. "Приватний танець?"
  
  Алекс посміхнувся. "Ні", - сказав він. "Це інше".
  
  "По-іншому?"
  
  "Так", - сказав він, перетинаючи кімнату і відкриваючи перед ними двері. "Молоді леді, які працюють в Pandora Lounge, - артистки".
  
  Вітальня Pandora на третьому поверсі "Стилета" представляла собою серію з восьми кімнат, розділених довгим, тьмяно освітленим коридором. На стінах висіли кришталеві світильники, шпалери у вельветовому стилі з ліліями. Килим був темно-синього кольору. В кінці кімнати стояв стіл і дзеркало з золотими прожилками. На кожній двері було завдано потьмянілий латунний номер.
  
  "Це приватний поверх", - сказав Алекс. "Приватні танцівниці. Дуже ексклюзивно. Зараз темно, тому що ресторан відкривається тільки опівночі".
  
  "Це тут працювала Христина Джакос?" - Запитав Бірн.
  
  "Так".
  
  - Її сестра сказала, що вона працювала секретаркою в адміністратора.
  
  "Деякі молоді леді трохи неохоче визнають, що вони екзотичні танцівниці", - сказав Алекс. "Ми вносимо до анкети все, що вони виберуть".
  
  Поки вони йшли по коридору, Алекс відкривав двері. Кожна кімната була оформлена у своїй тематиці. В одній був мотив Старого Заходу, доповнений тирсою на дерев'яній підлозі та латунної плювальницею. Одна була точною копією закусочної 1950-х років. Ще одна була присвячена Зоряним війнам. "Це було все одно що потрапити в той старий фільм "Світ дикого заходу", - подумала Марія, - про екзотичному курорті, в якому Юл Бріннер зіграв робота-стрілка, який зійшов з розуму". При найближчому розгляді, при яскравому освітленні, було б видно, що ці кімнати були трохи дивними, і що ілюзія різних історичних умов була лише ілюзією.
  
  У кожній кімнаті було одне зручне крісло і злегка піднесена сцена. Вікон не було. На стелях розташовувалася складна мережа доріжок освітлення.
  
  "Значить, чоловіки платять високу ціну, щоб отримати приватне подання в цих залах?" Запитав Бірн.
  
  "Іноді жінки, але не часто", - відповів Алекс.
  
  - Можу я запитати, скільки?
  
  "Це залежить від дівчини до дівчини", - сказав він. "Але в середньому близько двохсот доларів. Плюс чайові".
  
  "На який термін?"
  
  Алекс посміхнувся, можливо, передбачаючи наступне питання. - Сорок п'ять хвилин.
  
  - І танці - це все, що відбувається в цих кімнатах?
  
  - Так, детектив. Це не бордель.
  
  "Христина Джакос ніколи не працювала на сцені внизу?" - Запитав Бірн.
  
  "Ні", - сказав Алекс. "Вона працювала ексклюзивно тут. Вона почала працювати всього кілька тижнів тому, але була дуже гарна, дуже популярна".
  
  Джесіці ставало ясно, яким чином Христина мала намір виплачувати їй половину орендної плати за цей дорогий міський будинок на Норт-Лоуренс.
  
  "Як відбираються дівчата?" Запитав Бірн.
  
  Алекс пройшов по коридору. В кінці стояв столик з кришталевою вазою, повної свіжих гладіолусів. Алекс поліз у ящик столу і дістав портфель зі штучної шкіри. Він відкрив книгу на сторінці з чотирма фотографіями Христини. На одній була Христина в костюмі для танцювального залу Старого Заходу; на іншій вона була в тозі.
  
  Джессіка показала фотографію плаття, в якому Христина була після смерті. - Вона коли-небудь мала подібну сукню?
  
  Алекс подивився на фотографію. "Ні", - сказав він. "Це не одна з наших тем".
  
  - Як сюди потрапляють твої клієнти? - Запитала Марія.
  
  "В задній частині будівлі є вхід без розпізнавальних знаків. Клієнти входять, платять, а потім офіціантка проводить їх нагору".
  
  "У вас є список клієнтів Христини?" Запитав Бірн.
  
  "Боюся, що у нас немає. Це не те, що чоловіки зазвичай записують на свої карти Visa. Як ви можете собі уявити і зрозуміти, це бізнес з готівкою ".
  
  "Чи є хто-небудь, хто, можливо, заплатив більше одного разу, щоб подивитися, як вона танцює? Хтось, хто, можливо, був одержимий нею?"
  
  "Цього я не знаю. Але я запитаю інших дівчат".
  
  Перш ніж спуститися вниз, Джессіка відкрила двері в останню кімнату ліворуч. Всередині була точна копія тропічного раю з піском, шезлонгами і пластиковими пальмами.
  
  Під тією Філадельфією, яку, як їй здавалося, вона знала, була ціла Філадельфія.
  
  Вони пішли до своєї машини за Локаст-стріт. Йшов легкий сніг.
  
  "Ви були праві", - сказав Бірн.
  
  Джессіка зупинилася. Бірн зупинився поруч з нею. Джессіка приклала долоню до вуха. "Вибачите, я не розчув", - сказала вона. "Не могли б ви повторити це для мене, будь ласка?"
  
  Бірн посміхнувся. "Ти був прав. У Христини Джакос була таємна життя".
  
  Вони продовжили йти вгору по вулиці. - Як ти думаєш, вона могла підчепити шанувальника, відкинути його залицяння, і він пішов від неї? - Запитала Марія.
  
  "Це, безумовно, можливо. Але це точно схоже на біса екстремальну реакцію ".
  
  "Там є досить екстремальні люди". Джессіка подумала про Христині або будь-який інший танцівниці на сцені, де хто сидить у темряві, спостерігає, планує смерть дівчини.
  
  "Вірно", - сказав Бірн. "І кожен, хто заплатить двісті доларів за приватний танець в салуні Старого Заходу, ймовірно, спочатку живе в казковому світі".
  
  - Плюс чайові.
  
  - Плюс чайові.
  
  - Тобі не приходило в голову, що Алекс, можливо, небайдужий до Христині?
  
  "О так", - сказав Бірн. "Він як би остекленел, коли говорив про неї".
  
  - Може, тобі варто взяти інтерв'ю у інших дівчат з "Стилетто", - сказала Джессіка, впершись мовою в щоку. - Подивимося, чи вони можуть що-небудь додати.
  
  "Це брудна робота", - сказав Бірн. "Те, що я роблю для департаменту".
  
  Вони сіли в машину, пристебнулися. Задзвонив мобільний Бірна. Він відповів, послухав. Не кажучи ні слова, він відключився. Він повернув голову і якийсь час дивився у вікно з боку водія.
  
  "Що це?" Запитала Марія.
  
  Бірн мовчав ще кілька митей, як ніби не чув її. Потім: "Це був Джон".
  
  Бірн мав на увазі Джона Шепарда, колегу-детектива з відділу по розслідуванню вбивств. Бірн завів машину, включив синій світло на приладовій панелі, натиснув на газ і з ревом влився в потік машин. Він промовчав.
  
  "Кевін".
  
  Бірн вдарив кулаком по приладовій панелі. Двічі. Потім він глибоко вдихнув, видихнув, повернувся до неї і сказав останнє, що вона очікувала почути: "Уолт Брайэм мертвий".
  
  
  28
  
  
  Коли Джессіка і Бірн прибули на місце події на Лінкольн Драйв - ділянка Фэрмаунт-парку недалеко від Виссахикон-Крик, - там вже стояли два фургона криміналістів, три секторальні машини і п'ять детективів. Дорогу огораживала стрічка із зазначенням місця злочину. Рух було перенаправлено на дві смуги з повільним рухом.
  
  Для поліції це місце було наповнене гнівом, рішучістю і особливим видом люті. Це був один з їхніх власних випадків.
  
  Вид тіла був більш ніж огидним.
  
  Уолт Брайэм лежав на землі перед своєю машиною, на узбіччі дороги. Він лежав на спині, його руки були розкинуті в сторони, долоні підняті в благанні. Він згорів живцем. Повітря наповнився запахом спаленої плоті, хрусткою шкіри і підсмажених кісток. Його труп представляв собою почорнілу оболонку. Золотий значок детектива був акуратно прикріплений до його чола.
  
  Джесіку трохи не знудило. Їй довелося відвернутися від жахливого видовища. Вона пригадала минулу ніч, то, як виглядав Уолт. Вона зустрічалася з ним раніше всього один раз, але у нього була блискуча репутація у відділі і багато друзів.
  
  Тепер він був мертвий.
  
  Цією справою будуть займатися детективи Ніккі Малоун і Ерік Чавес.
  
  Ніккі Мелоун, тридцяти одного року, була однією з нових детективів у відділі по розслідуванню вбивств, єдиною жінкою, крім Джесіки. Ніккі провела чотири роки у відділі по боротьбі з наркотиками. При зростанні трохи менше п'яти футів чотирьох дюймів, вазі 110 фунтів - блондинка, блакитноока і того ж світловолоса - їй потрібно було багато чого довести, крім всіх гендерних проблем. Ніккі і Джессіка пропрацювали одну деталь роком раніше і миттєво зблизилися. Вони навіть кілька разів тренувалися разом. Ніккі займалася тхеквондо.
  
  Ерік Чавес був детективом-ветераном і модником відділу. Чавес ніколи не проходив повз дзеркала, не глянувши на нього. Ящики його картотеки були забиті журналами GQ, Esquire і Vitals. Модна тенденція виникла не без його відома, але те ж саме увага до деталей зробило його гарним дослідником.
  
  Бірну чекала роль свідка - він був одним з останніх, хто розмовляв з Уолтом Бригамом на поминках Финнигана, хоча ніхто не очікував, що він буде сидіти в стороні під час розслідування. Всякий раз, коли вбивають співробітника поліції, у справі проходить близько 6500 чоловіків і жінок.
  
  Кожен поліцейський у Філадельфії.
  
  Марджорі Брайэм була тендітною жінкою років під п'ятдесят. У неї були дрібні, чіткі риси обличчя, коротко підстрижені сріблясті волосся, грубі чисті руки жінки з середнього класу, яка ніколи не делегувала жодної домашньої роботи. На ній були коричневі слакси і шоколадний светр великої в'язки, на лівій руці - просте золоте кільце.
  
  Її вітальня була оформлена в раннеамериканском стилі, шпалери в веселу бежеву клітку. Перед вікном, що виходить на вулицю, стояв кленовий столик з асортиментом корисних кімнатних рослин. В кутку їдальні стояла алюмінієва різдвяна ялинка з білими гірляндами та червоними прикрасами.
  
  Коли Бірн і Джессіка прийшли, Марджорі сиділа в кріслі з високою спинкою навпроти телевізора. В руці у неї була чорна тефлонова лопаточка. Вона тримала її так, ніби тримала засохлий квітка. В цей день, вперше за десятиліття, готувати не було для кого. Здавалося, вона не в силах була поставити посуд на місце. Якщо вона поставила її, це означало, що Той не повернеться. Якщо ви були одружена з офіцером поліції, ви відчували страх кожен день. Ви боялися телефонного дзвінка, стуку в двері, звуку машини, подъезжающей до вашого дому. Ви боялися кожен раз, коли по телебаченню показували "спеціальний репортаж". І ось одного разу сталося немислиме, і боятися не було чого. Ви раптово усвідомили, що весь цей час, всі ці роки страх був вашим другом. Страх означав, що є життя. Страх був надією.
  
  Кевін Бірн був присутній там не в офіційній якості. Він був там як друг, побратим-офіцер. Тим не менш, було неможливо не задавати питання. Він сів на підлокітник дивана і взяв руку Марджорі в свої.
  
  "Ви готові поставити кілька запитань?" Бірн запитав якомога м'якше.
  
  Марджорі кивнула.
  
  "Чи були у Уолта які-небудь борги? З ким-небудь, з ким у нього могли бути проблеми?"
  
  Марджорі задумалася на кілька секунд. "Ні", - сказала вона. "Нічого подібного".
  
  "Згадував він коли-небудь про якісь конкретні загрози? Хто-небудь, хто міг затіяти вендету проти нього?"
  
  Марджорі похитала головою. Бірну довелося спробувати цей напрямок розслідування, хоча малоймовірно, що Уолт Брайэм поділився б чимось подібним зі своєю дружиною. На якийсь швидкоплинне мить голос Метью Кларка відлунням прозвучав в голові Бірна.
  
  Це ще не кінець.
  
  "Це ваша справа?" Запитала Марджорі.
  
  "Ні", - сказав Бірн. "Детектив Малоун і детектив Чавез ведуть розслідування. Вони зайдуть сьогодні трохи пізніше".
  
  "Вони хороші?"
  
  "Дуже добре", - відповів Бірн. "Тепер ти знаєш, що вони захочуть переглянути деякі речі Уолта. Тебе це влаштовує?"
  
  Марджорі Брайэм просто оцепенело кивнула.
  
  "Тепер запам'ятай, якщо виникнуть які-небудь проблеми або запитання, або якщо ти просто захочеш поговорити, ти спочатку подзвониш мені, добре? У будь-який час. Вдень або вночі. Я відразу приїду".
  
  "Спасибі, Кевін".
  
  Бірн підвівся, застебнув пальто. Марджорі теж встала. Нарешті вона відклала лопатку, потім обняла стояв перед нею великого чоловіка, уткнувшись обличчям у його широкі груди.
  
  Історія вже облетіла все місто, регіон. Репортери відкривали магазин на Лінкольн Драйв. У них була потенційно сенсаційна історія. П'ятдесят чи шістдесят копів збираються в таверні, і один з них йде і його вбивають на віддаленому ділянці Лінкольн Драйв. Що він там робив? Наркотики? Секс? Розплата? Для поліцейського управління, яке постійно перебувало під пильною увагою кожної групи по захисту громадянських прав, кожного наглядової ради, кожного комітету громадянських дій, не кажучи вже про місцевих, а часто і національних ЗМІ, це виглядало не дуже добре. Тиск з боку великих босів, вимагає вирішити цю проблему, і вирішити швидко, вже було величезним і зростала з кожною годиною.
  
  
  29
  
  
  - У скільки Уолт пішов з бару? - Запитала Ніккі. Ніккі Мелоун, Ерік Чавес, Кевін Бірн, Джессіка Бальзано і Айк Б'юкенен зібралися навколо столу для призначень у відділі по розслідуванню вбивств.
  
  "Не впевнений", - сказав Бірн. "Може бути, два".
  
  "Я вже поговорила з дюжиною детективів. Здається, ніхто не бачив, як він йшов. Це була його вечірка. Тобі це дійсно здається правильним?" Запитала Ніккі.
  
  Цього не сталося. Але Бірн знизав плечима. "Так воно і є. Ми всі були неабияк завантажені. Особливо Уолт ".
  
  "Добре", - сказала Ніккі. Вона перегорнула кілька сторінок назад у своєму блокноті. "Уолт Брайэм з'являється на поминках Финнигана вчора близько 8 години вечора, де випиває половину верхньої полиці. Ви знали його як любителя випити?"
  
  "Він був поліцейським з відділу по розслідуванню вбивств. І це була вечірка в честь його виходу на пенсію".
  
  - Зауваження прийнято, - сказала Ніккі. - Ти бачив, щоб він з кимось сперечався?
  
  "Ні", - сказав Бірн.
  
  - Ви бачили, як він ненадовго йшов, а потім повернувся?
  
  "Я цього не робив", - відповів Бірн.
  
  - Ви бачили, як він робив якісь телефонні дзвінки?
  
  "Ні".
  
  "Ти дізнався більшість людей на вечірці?" Запитала Ніккі.
  
  "Майже все", - сказав Бірн. "Я познайомився з багатьма з цих хлопців".
  
  - Якась давня ворожнеча, що-небудь, що йде корінням в минуле?
  
  - Нічого з того, про що я знаю.
  
  - Отже, ви розмовляли з жертвою у барі близько половини другого, і після цього ви його не бачили?
  
  Бірн похитав головою. Він подумав про те, скільки разів він робив в точності те, що робила Ніккі Малоун, скільки разів він використовував слово "жертва" замість імені людини. Він ніколи по-справжньому не розумів, як це звучить. Досі. "Ні", - сказав Бірн, раптово відчувши себе абсолютно марним. Для нього це був новий досвід - бути свідком, - і йому це дуже подобалося. Йому зовсім не подобалося.
  
  "Є що додати, Джесс?" Запитала Ніккі.
  
  "Не зовсім", - сказала Джессіка. "Я пішла звідти близько опівночі".
  
  "Де ти припаркувався?"
  
  "На третьому".
  
  - Поруч зі стоянкою?
  
  Джессіка похитала головою. - Ближче до Грін-стріт.
  
  - Ти не бачив, щоб хто-небудь тинявся на стоянці за "Финниганом"?
  
  "Ні".
  
  - Хто-небудь йшов по вулиці, коли ви йшли?
  
  "Ніхто".
  
  Опитування проводилося в радіусі двох кварталів. Ніхто не бачив, як Уолт Брайэм виходив з бару, піднімався з Третьої вулиці, в'їжджав на стоянку або виїжджав.
  
  Джессіка і Бірн рано повечеряли в "Стандард Тап" на розі Секонд і Поплар. Вони їли в ошеломленном мовчанні, вислуховуючи новини про вбивство Уолта Брігема. Надійшло перше повідомлення. Брігем отримав травму потилиці тупим предметом, а потім облили бензином і підпалили. У лісі недалеко від місця злочину було знайдено газовий балончик, звичайна двухгаллоновая пластикова модель, доступна всюди, без відбитків пальців. Судмедексперт проконсультувався б з судовим стоматологом, провів ідентифікацію тіла по зубах, але ні в кого не було сумнівів у тому, що обвуглений труп належав Уолтеру Бригаму.
  
  "Отже, що у нас на Святвечір?" Нарешті запитав Бірн, намагаючись розрядити обстановку.
  
  "Мій батько приїде", - сказала Джессіка. "Там будемо тільки він, я, Вінсент і Софі. На Різдво ми їдемо в дім моєї тітки. Так було завжди. А як щодо тебе?"
  
  - Я збираюся заїхати до батька, допомогти йому зібрати речі.
  
  "Як поживає твій батько?" Джессіка хотіла запитати. Коли Бірн був поранений і лежав у штучній комі, вона відвідувала лікарні кожен день протягом декількох тижнів. Іноді вона не могла прийти далеко за північ, але, як правило, коли поліцейський був поранений при виконанні службових обов'язків, офіційних годин відвідин не було. Незалежно від часу, Падрейг Бірн був там. Він був емоційно не в стані сидіти в відділенні інтенсивної терапії зі своїм сином, тому вони поставили для нього стілець у коридорі, де він і просидів вахту - термос в клітку поруч, газета в руці - цілодобово. Джессіка ніколи не говорила з цим чоловіком довго, але ритуал, коли вона заходила за кут, бачила, як він сидить з чотками, киваючи на знак "доброго ранку", "добрий день" або "добрий вечір", був постійним, якого вона з нетерпінням чекала протягом тих хитких тижнів, наріжним каменем, на якому вона будувала фундамент своїх надій.
  
  "Він хороший", - сказав Бірн. "Я казав тобі, що він переїжджає на північний схід, вірно?"
  
  "Так", - сказала Джессіка. "Не можу повірити, що він їде з Південної Філадельфії".
  
  - Він теж не може. Пізніше ввечері я вечеряю з Колін. Вікторія збиралася приєднатися до нас, але вона все ще в Мидвилле. Її матері нездужає.
  
  "Знаєш, ти і Колін можете зайти до мене після вечері", - сказала Джессіка. "Я готую приголомшливий тірамісу. Свіжий маскарпоне від "Ді-Бруно". Повірте мені, відомо, що це змушує дорослих чоловіків нестримно ридати. Крім того, мій дядько Вітторіо завжди надсилає ящик свого домашнього вина ді тавола. Ми граємо різдвяний альбом Бінга Кросбі. Це дике час ".
  
  "Спасибі", - сказав Бірн. "Дай-но я подивлюся, в чому справа".
  
  Кевін Бірн так само люб'язно приймав запрошення, як і ухилявся від них. Джессіка вирішила не наполягати. Вони знову замовкли, оскільки їх думки, як і думки всіх інших у PPD в цей день, були звернені до Уолту Бригаму.
  
  "Тридцять вісім років на роботі", - сказав Бірн. "Уолт посадив багато людей".
  
  "Ти думаєш, це був хтось, кого він послав нагору?" Запитала Марія.
  
  "Ось з цього я і почав".
  
  "Коли ви розмовляли з ним перед від'їздом, він дав вам які-небудь вказівки на те, що щось не так?"
  
  "Зовсім ні. Я маю на увазі, у мене склалося враження, що він був трохи пригнічений з-за виходу на пенсію. Але він здавався оптимістичним з-за того, що збирався отримати ліцензію ".
  
  "Ліцензія?"
  
  "Ліцензія приватного детектива", - сказав Бірн. "Він сказав, що збирається зайнятися справою дочки Річі Дицилло".
  
  - Дочка Річі Дицилло? Я не розумію, що ти маєш на увазі.
  
  Бірн коротко розповів Джесіці про вбивство Анни-Марії Дицилло в 1995 році. Від цієї історії у Джесіки мурашки побігли по шкірі. Вона поняття не мала. Поки вони їхали через місто, Джессіка думала про те, якою маленькою виглядала Марджорі Брайэм в обіймах Бірна. Їй було цікаво, скільки разів Кевін Бірн опинявся в такому положенні. Він був неймовірно страшно, якщо ти був не на тій стороні подій. Але коли він втягнув тебе в свою орбіту, коли подивився на тебе своїми глибокими смарагдовими очима, він змусив тебе відчути, що ти єдина людина в світі, і що твої проблеми тільки що стали його проблемами.
  
  Сувора реальність полягала в тому, що робота тривала.
  
  Треба було подумати про мертвій жінці на ім'я Христина Джакос.
  
  
  30
  
  
  Місяць стоїть оголена в місячному світлі. Вже пізно. Це його улюблений час.
  
  Коли йому було сім, і його дідусь вперше захворів, він думав, що більше ніколи не побачить цієї людини. Він плакав кілька днів, поки бабуся не пом'якшилася і не відвезла його в лікарню провідати. В ту довгу і незрозумілу ніч Мун вкрав скляний флакон з кров'ю свого дідуся. Він щільно запечатав його і сховав у підвалі свого будинку.
  
  На його восьмий день народження помер його дідусь. Це було найгірше, що з ним коли-небудь траплялося. Дідусь багато чому навчив його, читаючи йому вечорами, розповідаючи історії про велетнях-людожерів, фей і королів. Мун пам'ятає довгі літні дні, коли його відвідували сім'ї. Справжні сім'ї. Грала музика, і діти сміялися.
  
  Потім діти перестали приходити.
  
  Після цього його бабуся жила в тиші до того дня, коли вона повела Муна в ліс, де він спостерігав за іграми дівчаток. Зі своїми довгими шиями і гладкою білою шкірою вони були схожі на лебедів з казки. В той день вибухнула страшна гроза, грім і блискавка обрушилися на ліс, заповнивши весь світ. Мун намагався захистити лебедів. Він побудував їм гніздо.
  
  Коли його бабуся дізналася про те, що він накоїв у лісі, вона відвела його в темне і страшне місце, де жили інші діти, такі ж, як він сам.
  
  Мун багато років дивився у вікно. Місяць приходила до нього кожну ніч, розповідаючи про свої подорожі. Мун дізнався про Парижі, Мюнхені і Упсалі. Він дізнався про Всесвітній потоп і Вулиці Гробниць.
  
  Коли його бабуся захворіла, вони дозволили йому повернутися додому. Він повернувся в тихе і порожнє місце. Місце примар.
  
  Його бабусі більше немає. Незабаром король все знесе.
  
  Мун виробляє своє насіння в м'якому блакитному світлі Місяця. Він думає про свою соловейке. Вона сидить в човновому сараї і чекає, її голос на мить затих. Він змішує своє насіння з єдиною краплею крові. Він приводить в порядок свої кисті.
  
  Пізніше він одягне свій наряд, відріже шматок мотузки і відправиться в човновий сарай.
  
  Він покаже солов'ю свій світ.
  
  
  31
  
  
  Бірн сидів у своїй машині на Одинадцятій вулиці, недалеко від Уолната. Він мав намір лягти раніше, але його сюди привезла машина.
  
  Йому було не по собі, і він знав чому.
  
  Все, про що він міг думати, був Уолт Бригам. Він згадав особа Брігама, коли той розповідав про справу Аннемарі Дичилло. Там була справжня пристрасть.
  
  Соснові голки. Дим.
  
  Бірн вийшов з машини. Він збирався заскочити в "Моріарті", щоб пропустити стаканчик. На півдорозі до дверей він передумав. Він повернувся до своєї машини в стані якоїсь фуги. Він завжди був людиною миттєвих рішень, блискавичної реакції, але зараз, здавалося, ходив колами. Можливо, вбивство Уолта Брайэма зачепило його більше, ніж він припускав.
  
  Відкриваючи машину, він почув, як хтось наближається. Він обернувся. Це був Метью Кларк. Кларк виглядав схвильованим, з червоними очима, на взводі. Бірн спостерігав за руками чоловіка.
  
  - Що ви тут робите, містере Кларк?
  
  Кларк знизав плечима. "Це вільна країна. Я можу їхати, куди захочу".
  
  "Так, ти можеш", - сказав Бірн. "Однак я б волів, щоб цих місць не було поруч зі мною".
  
  Кларк повільно поліз у кишеню, витягнув телефон з камерою. Він повернув екран до Бірну. "Я навіть можу піти в квартал тисяча двісті на Спрюс-стріт, якщо захочу".
  
  Спочатку Бірн подумав, що недочув. Потім він уважно вдивився в картинку на маленькому екрані мобільного телефону. Його серце впало. На фотографії був дім його дружини. Будинок, де спала його дочка.
  
  Бірн вибив телефон з рук Кларка, схопив чоловіка за лацкани піджака і впечатав його в цегляну стіну позаду себе. "Послухай мене", - сказав він. "Ти мене чуєш?"
  
  Кларк просто дивився, його губи тремтіли. Він планував цей момент, але тепер, коли він настав, він був абсолютно не готовий до його безпосередності, жорстокості.
  
  "Я збираюся сказати це один раз", - сказав Бірн. "Якщо ти коли-небудь ще раз підійдеш до цього будинку, я выслежу тебе і всажу гребаной тобі кулю в голову. Ти розумієш?"
  
  "Я думаю, ти не..."
  
  "Не розмовляй. Послухай. Якщо у тебе зі мною проблеми, то це зі мною, а не з моєю родиною. Ти не смієш лізти в мою сім'ю. Ти хочеш вирішити це зараз? Сьогодні ввечері? Ми все владнаємо".
  
  Бірн відпустив пальто чоловіки. Він позадкував. Він спробував узяти себе в руки. Це було б все, що йому було потрібно: громадянська скарга на нього.
  
  Правда полягала в тому, що Метью Кларк не був злочинцем. Поки немає. На даний момент Кларк був звичайною людиною, охопленим жахливою, розриває душу хвилею горя. Він накидався на Бірна, на систему, на несправедливість всього цього. Яким би недоречним це не було, Бірн розумів.
  
  "Йди", - сказав Бірн. "Зараз".
  
  Кларк поправив свій одяг, спробував відновити гідність. "Ти не можеш вказувати мені, що робити".
  
  "Ідіть, містер Кларк. Покличте на допомогу".
  
  "Це не так-то просто".
  
  "Чого ти хочеш?" - запитав я.
  
  "Я хочу, щоб ти зізнався в тому, що ти зробив", - сказала Кларк.
  
  "Що я накоїв?" Бірн глибоко зітхнув, намагаючись заспокоїтися. "Ти нічого про мене не знаєш. Коли ти побачиш те, що бачив я, і побуваєш в тих місцях, де був я, ми поговоримо.
  
  Кларк впилася в нього поглядом. Він не збирався так це залишати.
  
  "Послухайте, я шкодую про вашу втрату, містер Кларк. Я дійсно жалкую. Але це не ..."
  
  "Ти її не знав".
  
  "Так, я це зробив".
  
  Кларк виглядала приголомшеною. "Про що ти говориш?"
  
  "Ти думаєш, я не знав, хто вона? Ти думаєш, я не бачу цього кожен день у своєму житті? Чоловік, який заходить у банк під час пограбування? Літня жінка, що йде додому з церкви? Дитина на дитячому майданчику в Північній Філадельфії? Дівчинка, єдиним злочином якої було те, що вона католичка? Ти думаєш, я не розумію невинності? "
  
  Кларк продовжувала дивитися на Бірна, втративши дар мови.
  
  "Мене від цього нудить", - сказав Бірн. "Але ні ти, ні я, ні хто-небудь інший нічого не можемо з цим вдіяти. Страждають невинні люди. Прийміть мої співчуття, але, як би безсердечно це не звучало, це все, що я збираюся вам дати. Це все, що я можу вам дати ".
  
  Замість того, щоб прийняти це і піти, Метью Кларк, схоже, хотів вивести справу на новий рівень. Бірн змирився з неминучим.
  
  "Ти замахнувся на мене в тій закусочної", - сказав Бірн. "Невдалий удар. Ти промахнувся. Хочеш вільний удар зараз? Скористайся ним. Останній шанс".
  
  "У тебе є пістолет", - сказав Кларк. "Я не дурна людина".
  
  Бірн поліз у кобуру, витяг зброю і кинув його в машину. За ним пішли його значок і посвідчення особи. "Беззбройний", - сказав він. "Тепер я цивільний".
  
  Метью Кларк на мить втупився в землю. На думку Бірна, все ще могло піти по-іншому. Потім Кларк відступив назад і щосили вдарив Бірна по обличчю. Бірн похитнувся, на мить перед очима виникли зірки. Він відчув у роті смак крові, теплою і металевої. Кларк був на п'ять дюймів нижче і принаймні на п'ятдесят фунтів легше. Бірн не підняв руки на знак захисту або гніву.
  
  "І це все?" Запитав Бірн. Він плюнув. "Двадцять років шлюбу, і це найкраще, що ти можеш зробити?" Бірн труїв Кларка, ображав його. Здавалося, він не міг зупинитися. Може бути, він не хотів. "Вдар мене".
  
  На цей раз це був ковзний удар по лобі Бірна. Удар кісточкою про кістка. Було боляче.
  
  "Ще раз".
  
  Кларк знову кинувся на нього, на цей раз вдаривши Бірна в праву скроню. Він повернувся з хуком в груди Бірна. А потім ще один. Кларк трохи не відірвалася від землі від зусилля.
  
  Бірн відсахнувся на фут або близько того, але не зрушив з місця. "Я не думаю, що у тебе до цього лежить серце, Метт. Я дійсно не вірю".
  
  Кларк закричав від люті - божевільний, тваринний звук. Він знову махнув кулаком, потрапивши Бірну в ліву частину щелепи. Але було ясно, що його пристрасть і сила вичерпувалися. Він знову замахнувся, на цей раз ковзний удар пройшов повз особи Бірна і врізався в стіну. Кларк закричав від болю.
  
  Бірн сплюнув кров, почекав. Кларк притулився до стіни, на мить виснажений фізично і емоційно, кісточки пальців кровоточили. Двоє чоловіків подивилися один на одного. Вони обидва знали, що ця битва підходить до кінця, як люди століттями знали, що битва закінчена. На даний момент.
  
  - Закінчили? - Запитав Бірн.
  
  "Пішов... ти".
  
  Бірн витер кров з обличчя. "У вас більше ніколи не буде такої можливості, містер Кларк. Якщо це трапиться знову, якщо ви коли-небудь знову наблизитеся до мене в гніві, я дам відсіч. І як би тобі не було важко це зрозуміти, я так само божевільний з-за смерті твоєї дружини, як і ти. Ти не хочеш, щоб я чинив опір.
  
  Кларк почала плакати.
  
  "Послухайте, вірте чи не вірте", - сказав Бірн. Він знав, що досяг мети. Він бував тут раніше, але з якоїсь причини це ніколи не було так складно. "Я жалкую про те, що сталося. Ти ніколи не дізнаєшся, наскільки шкодую. Антон Кроц був гребаным тваринам, і тепер він мертвий. Якби я міг щось зробити, я б це зробив ".
  
  Кларк пильно подивився на нього, його гнів ущух, дихання прийшло в норму, лють поступилася місце горя і болю. Він витер сльози зі свого обличчя. - О, є, детектив, - сказав він. - Є.
  
  Вони дивилися один на одного, в п'яти метрах один від одного, в різних світах. Бірн міг сказати, що чоловік більше нічого не збирався говорити. Не цієї ночі.
  
  Кларк взяв свій мобільний телефон, позадкував до своєї машини, прослизнув всередину і помчав, на мить загальмувавши на льоду.
  
  Бірн подивився вниз. На його білій сорочці виднілися довгі смуги крові. Це було не в перший раз. Хоча це був перший раз за довгий час. Він потер щелепу. За своє життя його досить разів били по обличчю, починаючи з Села Пеккио, коли йому було близько восьми років. У той раз це було через водяного льоду.
  
  Якби я міг щось зробити, я б це зробив.
  
  Бірн дивувався, що він мав на увазі під цим.
  
  Так і є.
  
  Бірну стало цікаво, що мав на увазі Кларк.
  
  Він набрав номер свого мобільного. Його перший дзвінок був своїй колишній дружині Донне під приводом привітання з Різдвом. Там все було в порядку. Кларк не завдала візит. Наступний дзвінок Бірна був спрямований сержантові в район, де жили Донна і Колін. Він дав опис Кларк і номери машини. Вони пришлють машину з сектора. Бірн знав, що міг би видати ордер, заарештувати Кларк, можливо, висунути звинувачення в нападі і нанесенні побоїв. Але він не міг змусити себе зробити це.
  
  Бірн відкрив дверцята машини, дістав зброю і посвідчення особи і попрямував до пабу. Коли він увійшов у гостинну тепло знайомого бару, у нього виникло передчуття, що в наступний раз, коли він зіткнеться з Метью Кларк, все обернеться погано.
  
  Дуже погано.
  
  
  32
  
  
  З її нового світу повної темряви повільно йшли шари звуків і дотиків - ехо води, що біжить, відчуття холодного дерева на шкірі, - але в першу чергу маніло нюх.
  
  Для Тари Лінн Грін все завжди було пов'язано з запахом. Аромат солодкого базиліка, аромат дизельних вихлопів, аромат фруктового пирога, выпекаемого на кухні її бабусі. Всі ці речі мали силу перенести її в інше місце і час її життя. Коппертон був берегом.
  
  Цей запах теж був знайомий. Разлагающееся м'ясо. Гниюче дерево.
  
  Де вона була?
  
  Тара знала, що вони подорожували, але поняття не мала, як далеко. Чи довго це було. Вона задрімала, її кілька разів будили. Вона відчувала себе мокрої і замерзлої. Вона чула, як вітер шепоче крізь камінь. Вона була в приміщенні, але це було все, що вона знала.
  
  По мірі того як її думки прояснювалися, жах зростав. Спущене колесо. Чоловік з квітами. Пекучий біль в задній частині шиї.
  
  Раптово над головою спалахнуло світло. Малопотужна лампочка просвічувала крізь шар бруду. Тепер вона могла бачити, що знаходиться в маленькій кімнаті. Праворуч - кушетка з кованого заліза. Комод. Стілець. Всі вінтажне, все дуже акуратно, в кімнаті панував майже чернечий лад. Попереду був якийсь прохід, арочний кам'яний канал, що веде в темряву. Її погляд знову впав на ліжко. На ній було щось біле. Сукня? Немає. Це було схоже на зимове пальто.
  
  Це було її пальто.
  
  Тара подивилася вниз. Тепер на ній було довге плаття. І вона була в човні, маленькою червоною човні, що пливе по каналу, який проходив через цю незвичайну кімнату. Човен була яскраво розфарбована глянцевою емалевою фарбою. Навколо її талії був нейлоновий ремінь безпеки, щільно утримує її на потертому вініловому сидіння. Її руки були прив'язані до ременя.
  
  Вона відчула, як щось кисле підступає до горла. Вона читала в газеті статтю про жінку, знайденої вбитої в Манаюнке. Жінка, одягнена в старий костюм. Вона знала, про що йде мова. Від цього усвідомлення в неї перехопило подих.
  
  Звуки: метал об метал. Потім новий звук. Це було схоже на... птицю? Так, пташка співала. Пісня птаха була красивою, багатою і мелодійною. Тара ніколи не чула нічого подібного. Через кілька миттєвостей вона почула кроки. Хтось підійшов ззаду, але Тара не наважилася обернутися.
  
  Після довгого мовчання він заговорив.
  
  "Заспівай для мене", - сказав він.
  
  Правильно вона розчула? "I'm... перепрошую?"
  
  "Співай, соловейку".
  
  В горлі у Тари пересохло, майже перехопило горло. Вона спробувала ковтнути. Єдиним шансом вибратися з цього було зібратися з думками. - Що ти хочеш, щоб я заспівала? їй вдалося.
  
  "Пісня про Місяці".
  
  Луна, Луна, луна, луна. Що він має на увазі? Про що він говорить? "Не думаю, що знаю хоч одну пісню про місяці", - сказала вона.
  
  - Звичайно, знаєш. Всі знають пісню про Місяця. "Забери мене на Місяць", "Паперова місяць", "Як високо Луна", "Голубая луна", "Місячна річка". Особливо мені подобається "Місячна річка". Ти знаєш її?
  
  Тара знала цю пісню. Всі знали цю пісню, вірно? Але вона не приходила їй на думку. "Так", - сказала вона, виграючи час. "Я знаю це".
  
  Він встав перед нею.
  
  "О Боже мій", - подумала вона. Вона відвела очі.
  
  - Співай, соловейку, - сказав він.
  
  На цей раз це була команда. Вона заспівала "Місячну річку". Слова самі прийшли до неї, якщо не точна мелодія. Її театральну освіту взяло верх. Вона знала, що якщо зупиниться або хоча б забариться, станеться щось жахливе.
  
  Він співав разом з нею, відв'язуючи човен, підходячи до корми і штовхаючи її. Він вимкнув світло.
  
  Тепер Тара рухалася в темряві. Маленька човен постукивала борти вузького каналу. Вона напружувала зір, але все одно її світ був майже непроглядно чорним. Час від часу вона помічала блиск крижаної вологи на блискучих кам'яних стінах. Стіни були ближче. Човен гойдало. Було так холодно.
  
  Вона більше не могла чути його, але Тара продовжувала співати, її голос луною відбивалося від стін і низької стелі. Він звучав тонко і невпевнено, але вона не могла зупинитися.
  
  Попереду світло - слабке денне світло, що пробивається крізь щілини в тому, що виглядало як старі дерев'яні двері.
  
  Човен вдарився об двері, і вони відчинилися. Вона була на вулиці. Здавалося, відразу після світанку. Падав м'який сніг. Над нею мертві гілки дерев чорними пальцями стосувалися перламутрового неба. Вона спробувала підняти руки, але не змогла.
  
  Човен винесло на галявину. Тара пливла по одному з безлічі вузьких каналів, звиваються серед дерев. У воді було повно листя, гілок, сміття. По обидві сторони каналів стояли високі гниючі будови, їх підтримують шипи були схожі на хворі ребра в разлагающейся грудній клітці. Одне з них виявилося перекошеним і старим пряниковим будиночком. Інший дисплей був схожий на замок. Ще один нагадував гігантську морську раковину.
  
  Човен обігнула закрут річки, і вигляд дерева тепер був затуляють великим дисплеєм, приблизно двадцяти футів у висоту і п'ятнадцяти завширшки. Тара спробувала зосередитися на тому, що б це могло бути. Він був схожий на дитячу книжку з казками, відкриту посередині, з давно вицвілій, облупленою фарбою червоною стрічкою вздовж правого боку. Поряд з ним лежав великий камінь, схожий на той, що можна побачити в стіні розлому. Щось сиділо на вершині каменю.
  
  У цей момент піднявся вітер, розгойдуючи човен, обпалюючи особа Тари, змушуючи її очі сльозитися. Пронизливо холодний порив приніс з собою смердючий тваринний запах, від якого у неї скрутило живіт. Кілька митей опісля, коли рух вляглося і зір прояснів, Тара виявилася прямо перед величезним збіркою оповідань. Вона прочитала кілька слів в лівому верхньому кутку.
  
  Далеко в океані, де вода така ж синя, як найкрасивіший волошка....
  
  Тара відірвала погляд від книжки. Її мучитель стояв у кінці каналу, біля невеликого будинку, схожого на стару школу. В руках він тримав моток мотузки. Він чекав її.
  
  Її пісня перетворилася на крик.
  
  
  33
  
  
  До 6 ранку Бірн майже перестав спати. Він приходив до тями, то втрачав його, його переслідували кошмари, звинувачують особи.
  
  Kristina Jakos. Уолт Брайэм. Лора Кларк.
  
  В половині восьмого задзвонив телефон. Якимось чином він задрімав. Звук змусив його випрямитися. Тільки не ще одне тіло, подумав він. Будь ласка. Тільки не ще одне тіло.
  
  Він відповів. "Бірн".
  
  "Я тебе розбудив?"
  
  Голос Вікторії наповнив його серце сонячним променем. "Ні", - сказав він. Це було частково правдою. Він був на межі сну.
  
  - Щасливого Різдва, - сказала вона.
  
  "Щасливого Різдва, Торі. Як поживає твоя мама?"
  
  Її легке замішання сказало йому про що. Березні Ліндстром було всього шістдесят шість, але вона страждала ранньою стадією слабоумства.
  
  "Хороші дні і погані", - сказала Вікторія. Довга пауза. Бірн прочитав це. "Я думаю, мені потрібно повернутися додому", - додала вона.
  
  Так воно і було. Хоча обидва хотіли це заперечувати, вони знали, що так і буде. Вікторія вже взяла тривалу відпустку зі своєї роботи в "Пасажі", притулку для втікачів на Ломбард-стріт.
  
  "Привіт. Мидвилл не так вже далеко", - сказала вона. "Тут досить мило. Трохи незвично. Можна подумати, що це відпустка. Ми могли б зайнятися "Бі енд Бі".
  
  "Насправді я ніколи не був у готелі типу "ліжко і сніданок", - сказав Бірн.
  
  "Ми, ймовірно, не добралися б до частини сніданку. У нас могло б бути незаконне побачення".
  
  Вікторія могла миттєво підняти їй настрій. Це була одна з багатьох рис, які Бірн любив у ній. Якою б пригніченою вона не була, вона могла підняти йому настрій.
  
  Бірн оглянув свою квартиру. Хоча вони ніколи офіційно не з'їжджалися разом - жоден з них не був готовий до цього кроку, кожен зі своїх причин, - за той час, поки Бірн зустрічався з Вікторією, вона перетворила його квартиру з прототипу коробки для піци для холостяків в щось, що нагадує будинок. Він не був готовий до мереживним фіранкам, але вона вмовила його купити жалюзі у вигляді бджолиних сот, їх пастельно-золотий колір підкреслював ранкове сонячне світло.
  
  На підлозі лежав килимок, приставні столики стояли там, де їм і належало бути: в кінці дивана. Вікторії навіть вдалося протягнути два кімнатних рослини, які дивним чином не тільки вижили, але й зросли.
  
  Мидвилл, подумав Бірн. Мидвилл знаходився всього в 285 милях від Філадельфії.
  
  Здавалося, це було на іншому кінці світу.
  
  Оскільки був переддень Різдва, Джессіка і Бірн обидва були на чергуванні всього півдня. Вони, ймовірно, могли б зробити це на вулиці, але завжди потрібно було завершити, який-небудь звіт прочитати або підшити.
  
  До того часу, коли Бірн увійшов в чергову кімнату, Джош Бонтраджер вже був там. Він купив для них три тістечок і три чашки кави. Два крему, два шматочки цукру, серветка і мішалка для кожного - все розкладено на столі з геометричною точністю.
  
  "Доброго ранку, детектив", - сказав Бонтраджер, посміхаючись. Його брови насупилися, коли він побачив опухле обличчя Бірна. "З вами все в порядку, сер?"
  
  "Я в порядку". Бірн зняв пальто. Він смертельно втомився. "А це Кевін", - сказав він. "Будь ласка". Бірн зняв кришку зі свого кави. Він підняв його. - Спасибі.
  
  "Звичайно", - сказав Бонтраджер. Тепер всі справи. Він розкрив свій блокнот. "Боюся, я помилився з компакт-дисками Savage Garden. Він продається у великих магазинах, але ніхто не пам'ятає, щоб хтось спеціально просив про це в останні кілька місяців ".
  
  "Варто спробувати", - сказав Бірн. Він відкусив шматочок тіста, купленого Джошем Бонтраджером. Це був горіховий рулет. Дуже свіжий.
  
  Бонтраджер кивнув. "Я ще не закінчив. Є ще незалежні магазини".
  
  У цей момент в чергову кімнату увірвалася Джессіка, розсипаючи за собою іскри. Її очі блищали, вона сильно почервоніла. Це було не з-за погоди. Вона не була щасливою детективом.
  
  "Що сталося?" Запитав Бірн.
  
  Джессіка ходила взад-вперед, бурмочучи собі під ніс італійські лайки. Нарешті вона жбурнула сумку на підлогу. З-за перегородок чергової кімнати висунулися голови. "Шостий канал зловив мене на грьобаній парковці".
  
  "Про що вони питали?"
  
  "Звичайна клята нісенітниця".
  
  "Що ти їм сказав?"
  
  "Звичайна клята нісенітниця".
  
  Джессіка розповіла, як вони загнали його в кут ще до того, як вона встигла вийти з машини. Камери на плечах, світло включений, посипалися запитання. Департаменту дійсно не подобалося, коли детективи з'являлися перед камерою незаплановано, але набагато гірше завжди виглядали кадри, на яких детектив прикриває очі рукою і кричить "Без коментарів". Насправді це не вселяв довіри. Так що вона зупинилася і внесла свою лепту.
  
  - Як тобі моя зачіска? - Запитала Марія.
  
  Бірн зробив крок назад. "Хм, добре".
  
  Джессіка обома руками сплеснула. - Боже, який же ти красномовний диявол! Клянуся, я зараз втрачу свідомість.
  
  "Що я такого сказав?" Бірн подивився на Бонтраджера. Обидва чоловіки потиснули плечима.
  
  "Як би не виглядали мої волосся, тримаю парі, вони виглядають краще, ніж твоє обличчя", - сказала Джессіка. "Розкажеш мені про це?"
  
  Бірн доклав лід до його обличчя, промив його. Нічого не зламано. Воно було злегка опухлим, але пухлина вже почала спадати. Він розповів історію Метью Кларка і їх протистояння.
  
  "Як ти думаєш, як далеко він може зайти у цьому?" Запитала Марія.
  
  "Поняття не маю. Донна і Колін виїжджають з міста на тиждень. Принаймні, це викине мене з голови ".
  
  - Я можу що-небудь зробити? - Одночасно запитали Джессіка і Бонтраджер.
  
  "Я так не думаю", - сказав Бірн, дивлячись на них обох, "але спасибі".
  
  Джессіка взяла свої повідомлення і попрямувала до дверей.
  
  "Куди ви прямуєте?" Запитав Бірн.
  
  - Я піду в бібліотеку, - сказала Джессіка. - Подивимося, чи зможу я знайти цей малюнок з Місяцем.
  
  "Я закінчу список магазинів вживаного одягу", - сказав Бірн. "Може бути, ми зможемо знайти, де він купив цю сукню".
  
  Джессіка підняла свій мобільний телефон. - Я мобільна.
  
  - Детектив Балзано? - Запитав Бонтраджер.
  
  Джессіка обернулася, на її обличчі відбилося нетерпіння. - Що?
  
  - У тебе дуже гарне волосся.
  
  Гнів Джесіки випарувався. Вона посміхнулася. - Спасибі тобі, Джош.
  
  
  34
  
  
  У безкоштовної бібліотеці було величезна кількість книг на тему Місяця. Занадто багато, щоб відразу розібратися в чомусь, що могло б допомогти в розслідуванні.
  
  Перш ніж покинути Карантин, Джессіка прогнала "місяць" через NCIC, VICAP і інші національні бази даних правоохоронних органів. Погана новина в тому, що злочинці, які використовували місяць в якості основи для своїх дій, як правило, були одержимими вбивцями. Вона об'єднала це слово з іншими, зокрема, з "кров'ю" і "спермою" - і не отримала нічого корисного.
  
  З допомогою бібліотекаря Джессіка відібрала добірку книг, пов'язаних з Місяцем, з кожного розділу.
  
  Джессіка сиділа за двома стелажами в окремій кімнаті на другому поверсі. Спочатку вона проглянула книги, в яких говорилося про Місяць в науковому сенсі. Там були книги про те, як спостерігати за Місяцем, книги про дослідження Місяця, книги про фізичні характеристики Місяця, аматорської астрономії, місії "Аполлон", карти та атласи Місяця. Джессіка ніколи не була особливо гарна в природничих науках. Вона відчула, що її увага слабшає, очі стекленеют.
  
  Вона повернулася до іншої стопці. Ця була більш багатообіцяючою. Це були книги, присвячені Місяці та фольклору, а також іконології небес.
  
  Переглянувши деякі вступні частини і зробивши замітки, Джессіка виявила, що місяць, мабуть, представлена у фольклорі в п'яти різних фазах: молодик, повний місяць, півмісяць, половина і опуклість, стан між половиною і повним. Місяць посідала чільне місце в оповідях всіх країн і культур, поки існувала література - китайська, єгипетська, арабська, індуїстська, скандинавська, африканська, корінних американців, європейська. Там, де були міфи і віра, були і казки про Місяць.
  
  У релігійному фольклорі на деяких зображеннях Успіння Діви Марії місяць зображена у вигляді півмісяця під її ногами. В історіях, які розповідають про розп'яття, воно показано як затемнення, розташована по одну сторону хреста, в той час як сонце розташоване за іншу.
  
  Було також безліч біблійних посилань. В Одкровенні йдеться про "жінки, одягненої в сонце, що стоїть на Місяці, і з дванадцятьма зірками на голові замість вінця". У книзі Буття: "і створив Бог два великі світила: більший світло, щоб управляти днем, менший світло, щоб управляти вночі, і зірки".
  
  Були казки, де місяць був жіночого роду, і казки, де місяць була чоловічого роду. У литовському фольклорі місяць була чоловіком, сонце - дружиною, а Земля - їх дитиною. Одна казка з британського фольклору свідчила, що якщо вас пограбують через три дні після повного місяця, злодій швидко спіймали.
  
  Голова Джесіки йшла обертом від образів і концепцій. Через дві години у неї було п'ять сторінок нотаток.
  
  Остання книга, яку вона відкрила, була присвячена зображенням Місяця. Гравюри на дереві, офорти, акварелі, олії, вугілля. Вона знайшла ілюстрації Галілея Сидереуса Нунція. Там було кілька ілюстрацій до картах Таро.
  
  Ніщо не було схоже на малюнок, знайдений у Христини Джакос.
  
  Тим не менш, щось підказувало Джесіці, що існує явна ймовірність того, що патологія чоловіка, якого вони шукали, корениться в якомусь фольклорі, можливо, в тому типі, який описав їй батько Грег.
  
  Джессіка проглянула з півдюжини книг.
  
  Виходячи з бібліотеки, вона глянула на зимове небо. Вона подумала, чи не чекає вбивця Христини Джакос місяць.
  
  Коли Джессіка перетинала паркування, в її голові оживали образи відьом, гоблінів, казкових принцес і огрів, їй було важко повірити, що все це не лякало її до смерті, коли вона була маленькою. Вона згадала, як читала Софі кілька коротких казок, коли її дочці було три або чотири роки, але ні одна з них не здавалася їй такої дивної і жорстокої, як деякі історії, з якими вона стикалася в цих книгах. Вона ніколи особливо не замислювалася над цим, але деякі історії були абсолютно зловісними.
  
  На півдорозі через парковку, ще не дійшовши до своєї машини, вона відчула, що хтось наближається праворуч від неї. Швидко. Інстинкти підказали їй, що це неприємності. Вона швидко розгорнулася, її права рука інстинктивно відкинула поділ пальта.
  
  Це був батько Грег.
  
  Заспокойся, Джесс. Це не великий, злий вовк. Просто православний священик.
  
  "Ну, привіт", - сказав він. "Приємно було зустріти тебе тут і все таке".
  
  "Привіт усім".
  
  - Сподіваюся, я тебе не налякав.
  
  - Ти цього не робив, - збрехала вона.
  
  Джессіка опустила очі. В руках у батька Грега була книга. Неймовірно, але вона була схожа на збірку казок.
  
  "Взагалі-то, я збирався подзвонити тобі пізніше сьогодні", - сказав він.
  
  "Справді? Чому це?"
  
  "Ну, з тих пір як ми поговорили, я ніби як заразився усім цим", - сказав він. Він підняв книгу. "Як ви можете собі уявити, народні казки і байки не дуже популярні в церкві. У нас вже є купа всього, в що важко повірити ".
  
  Джессіка посміхнулася. - У католиків є своя доля.
  
  "Я збирався переглянути ці історії і подивитися, чи зможу я знайти для вас посилання на "місяць"".
  
  "Це люб'язно з вашого боку, але в цьому немає необхідності".
  
  "Насправді це зовсім не проблема", - сказав батько Грег. "Я люблю читати". Він кивнув на автомобіль, фургон останньої моделі, припаркований неподалік. - Можу я тебе кудись підвезти?
  
  "Ні, дякую", - сказала вона. "У мене є моя машина".
  
  Він глянув на годинник. - Ну, я вирушаю в світ сніговиків і гидких каченят, - сказав він. - Я дам тобі знати, якщо що-небудь знайду. "Це було б чудово", - сказала Джессіка. "Спасибі". Він підійшов до фургона, відкрив дверцята і повернувся до Джессіки. "Для цього теж ідеальна ніч". "Що ти маєш на увазі?"
  
  Батько Грег посміхнувся. "Це буде різдвяна місяць".
  
  
  35
  
  
  Коли Джессіка повернулася в Роздягальню, не встигла вона зняти пальто й сісти, як у неї задзвонив телефон. Черговий офіцер у вестибюлі "Круглого будинку" сказав їй, що хтось піднімається до неї. Через кілька хвилин увійшов офіцер у формі з Уіллом Педерсеном, каменярем з місця злочину в Манаюнке. На цей раз Педерсен був одягнений у блейзер з трьома ґудзиками і джинси. Його волосся було акуратно причесане, і він носив окуляри в черепаховій оправі.
  
  Він потиснув руки і Джесіці, і Бірну.
  
  "Що ми можемо для вас зробити?" Запитала Марія.
  
  - Ну, ви сказали, що, якщо я згадаю що-небудь ще, мені слід зв'язатися з вами.
  
  "Це вірно", - сказала Джессіка.
  
  "Я думав про те ранку. Про те ранку, коли ми зустрілися в Манаюнке?"
  
  "Щодо цього?" "Як я вже сказав, я часто бував там останнім часом. Я досить добре знайомий з усіма будівлями. Чим більше я думав про це, тим більше розумів, що щось змінилося".
  
  "Відрізняється?" Запитала Марія. "Наскільки відрізняється?"
  
  "Ну, з графіті".
  
  "Графіті? На складі?"
  
  "Так".
  
  "Яким чином?"
  
  "О'кей", - сказав Педерсен. "Раніше я був трохи мітчиком, вірно? У підлітковому віці бігав зі скейтбордистами". Здавалося, йому трохи не хотілося говорити про це, він засунув руки глибше в кишені джинсів.
  
  "Я думаю, що термін давності у цій справі, можливо, минув", - сказала Джессіка.
  
  Педерсен посміхнувся. "Добре. Я все ще в деякому роді фанат, розумієш? З усіма цими фресками та іншим містом, я завжди дивлюся, фотографую ".
  
  Програма "Філадельфійська художній розпис" стартувала у 1984 році як план по викорінюванню деструктивних графіті в бідних кварталах. У рамках своїх зусиль місто звернувся до авторів графіті, намагаючись передати їх творчі пориви на створення фресок. У Філадельфії були сотні, якщо не тисячі, фресок.
  
  "Добре", - сказала Джессіка. "Яке це має відношення до будівлі на Флет-Рок?"
  
  "Ну, ти знаєш, що бачиш-то кожен день? Я маю на увазі, ти бачиш це, але насправді не дивишся на це уважно?"
  
  "Звичайно".
  
  "Мені було цікаво", - сказав Педерсен. "Ви випадково не фотографували південну сторону будівлі?"
  
  Джессіка перебирала фотографії на своєму столі. Вона знайшла знімок південній частині складу. - Щодо цього? - запитала я.
  
  Педерсен вказав на область з правої сторони стіни, поряд з великим червоно-синім значком банди. Неозброєним оком це виглядало як маленька біла пляма.
  
  "Бачите це тут? Цього не було за два дні до того, як я зустрів вас, хлопці".
  
  "Ви кажете, що це могло бути намальовано в той ранок, коли тіло викинули на берег річки?" Запитав Бірн.
  
  "Можливо. Я звернув на нього увагу тільки тому, що він був білим. Він як би виділяється ".
  
  Джессіка глянула на фотографію. Знімок був зроблений цифровою камерою з досить високою роздільною здатністю. Відбиток, однак, був дрібним. Вона відправляла свою камеру в аудіосистему і просила їх збільшити вихідний файл.
  
  "Ви думаєте, це може бути важливо?" - Запитав Педерсен.
  
  "Можливо", - сказала Джессіка. "Спасибі, що звернули на це нашу увагу".
  
  "Звичайно".
  
  "Ми вам зателефонуємо, якщо нам знадобиться поговорити з вами знову".
  
  Коли Педерсен пішов, Джессіка зв'язалася по телефону з криміналістами. Вони повинні були прислати спеціаліста для взяття зразка фарби з будівлі.
  
  Двадцять хвилин потому збільшена версія файлу у форматі JPEG була роздрукована і лежала на столі Джесіки. Вони з Бірном переглянули його. Намальоване зображення на стіні було збільшеною і більш грубої версією того, що було знайдено на животі Христини Джакос.
  
  Вбивця не тільки поставив свою жертву на березі річки, але і витратив час на те, щоб позначити стіну позаду себе символом, символом, призначеним для того, щоб його бачили.
  
  Джессіка задавалася питанням, чи був цей красномовний попутник зображений на одній з фотографій з місця злочину.
  
  Може бути, так воно і було.
  
  В очікуванні звіту лабораторії про фарбі телефон Джесіки задзвонив знову. Ось і все для різдвяних канікул. Її навіть не повинно було бути. Смерть триває.
  
  Вона натиснула на кнопку, зняла трубку. - Відділ по розслідуванню вбивств, детектив Балзано.
  
  - Детектив, це ПО Валентайн, я працюю в Дев'яносто другому ділянці.
  
  Частина Дев'яносто другого округу межувала з річкою Шайлкилл. - В чому справа, офіцер Валентайн?
  
  "Ми зараз на мосту Суничного особняка. Ми знайшли дещо, на що тобі варто подивитися".
  
  - Знайшли що-небудь?
  
  "Так, мем".
  
  Коли працюєш у відділі по розслідуванню вбивств, зазвичай телефонують з приводу кого-то, а не чогось. - В чому справа, офіцер Валентайн?
  
  Валентайн на мить завагався. Це було красномовно. - Ну, сержант Маджетт попросив мене зателефонувати вам. Він говорить, що вам слід негайно приїхати сюди.
  
  
  36
  
  
  Міст Строберри Мэншн був побудований в 1897 році. Це був один з перших сталевих мостів в країні, перекинутий через річку Шайлкилл між Строберри Мэншн і парком Фэрмаунт.
  
  В цей день рух було зупинено з обох кінців. Джессіці, Бірну і Бон-трагеру довелося йти пішки до центру мосту, де їх зустріла пара патрульних офіцерів.
  
  Двоє хлопчиків, можливо, одинадцяти-дванадцяти років, стояли поруч з офіцерами. Здавалося, що у хлопчиків вібрує суміш страху і збудження.
  
  На північній стороні мосту щось лежало, загорнуте в білий пластиковий лист для доказів. Офіцер Ліндсі Валентайн підійшла до Джессіки. Їй було близько двадцяти чотирьох, вона була светлоглазой, підтягнутою.
  
  - Що у нас є? - Запитала Марія.
  
  Офіцер Валентайн на мить завагалася. Можливо, вона працювала в Дев'яносто другому, але те, що знаходилося під пластиком, трохи нервувало її. "Громадянин зателефонував сюди приблизно півгодини тому. Ці двоє молодих людей натрапили на нього, коли переходили міст.
  
  Офіцер Валентайн підняв пластик. На тротуарі лежала пара туфель. Це були жіночі туфлі темно-малинового кольору, приблизно сьомого розміру. Звичайні у всіх відносинах, за винятком того, що в цих червоних туфлях була пара відірваних ступень.
  
  Джессіка підняла очі і зустрілася поглядом з Бірном.
  
  - Хлопчики знайшли це? - Запитала Марія.
  
  "Так, мем". Офіцер Валентайн помахав хлопчикам рукою. Хлопчики були білими хлопцями, тільки на вістрі стилю хіп-хоп. Торгові щури з характером, але не в даний момент. Тепер вони виглядали трохи травмованими.
  
  "Ми просто дивилися на них", - сказав той, що вище.
  
  "Ви бачили, хто поклав їх сюди?" Запитав Бірн.
  
  "Ні".
  
  "Ти до них доторкався?"
  
  "Е-е-е".
  
  "Ви бачили когось поруч з ними, коли піднімалися?" Запитав Бірн.
  
  "Ні, сер", - сказали вони разом, хитаючи головами для виразності. "Ми були тут близько хвилини, а потім зупинилася машина і нам сказали забиратися. Після цього вони викликали поліцію".
  
  Бірн глянув на офіцера Валентайн. - Хто зробив дзвінок?
  
  Офіцер Валентайн вказав на новенький "Шевроле", припаркований приблизно в двадцяти футах від огороджувальної стрічки на місці злочину. Поруч з ним стояв чоловік років сорока в діловому костюмі і пальто. Бірн підняв до нього палець. Чоловік кивнув.
  
  "Чому ви залишилися тут після того, як була викликана поліція?" Бірн запитав хлопчиків.
  
  Хлопчики в унісон знизали плечима.
  
  Бірн повернувся до офіцера Валентайн. "У нас є інформація?"
  
  "Так, сер".
  
  "Добре", - сказав Бірн. "Ви, хлопці, можете йти. Хоча, можливо, ми хочемо поговорити з вами знову".
  
  "Що з ними буде?" - запитав хлопчик поменше, вказуючи на частини тел.
  
  "Що з ними буде?" - Запитав Бірн.
  
  "Ага", - сказав той, що побільше. "Ти збираєшся взяти їх з собою?"
  
  "Так", - сказав Бірн. "Ми збираємося взяти їх з собою".
  
  "Як же так?"
  
  "Як же так? Тому що це доказ серйозного злочину".
  
  Обидва хлопчика виглядали пригніченими. "Добре", - сказав хлопчик поменше.
  
  "Чому?" Запитав Бірн. "Ви хотіли виставити їх на eBay?"
  
  Він підняв очі. - Ти можеш це зробити?
  
  Бірн вказав на дальню сторону моста. "Ідіть додому", - сказав він. "Прямо зараз. Йдіть додому, або, клянуся Богом, я арестую всю вашу сім'ю".
  
  Хлопчики побігли.
  
  "Господи", - сказав Бірн. "Гребаной eBay".
  
  Джессіка знала, що він мав на увазі. Вона не могла уявити себе в одинадцять років, натыкающейся на пару відрізаних ступень на мосту і не сходить з розуму. Для цих дітей це було схоже на епізод CSI. Або ще якась гра.
  
  Бірн розмовляв з абонентом 911, поки внизу текли холодні води річки Шайлкилл. Джессіка глянула на офіцера Валентайн. Це був дивний момент, коли вони вдвох стояли над тим, що, безсумнівно, було розчленованими останками Христини Джакос. Джессіка згадала свої власні дні у формі, часи, коли детектив з'являвся на розслідуванні вбивства, яке вона розслідувала. Вона згадала, як дивилася на детектива в ті дні з невеликою часткою заздрості і благоговіння. Їй стало цікаво, дивиться на неї так само офіцер Ліндсі Валентайн.
  
  Джессіка опустилася на коліна, щоб розглянути ближче. Туфлі були на низькому каблуці, з заокругленим носком, з тонким ремінцем по верху і широким носком-футляром. Джессіка зробила кілька знімків.
  
  Опитування дав очікуване. Ніхто нічого не бачив і не чув. Але одна річ була очевидна для детективів. Їм не потрібні були свідчення свідків, щоб зрозуміти це. Ці частини тіла не були кинуті сюди випадково. Вони були акуратно укладене.
  
  Протягом години вони отримали назад попередній звіт. Нікого не здивувало, що аналізи крові показали імовірно, що знайдені тіла належали Христині Джакос.
  
  У всіх розслідуваннях вбивств - розслідуваннях, у яких ви не виявляєте вбивцю, який стоїть над тілом із закривавленим ножем чи пістолетом в руці, - наступає момент, коли все зупиняється. Дзвінки не надходять, свідки не з'являються, результати судово-медичної експертизи запізнюються. В цей день, в цей час був якраз такий момент. Можливо, той факт, що це був переддень Різдва, мав до цього якесь відношення. Ніхто не хотів думати про смерть. Детективи втупилися в екрани комп'ютерів, вони постукували олівцями в нечутний ритм, зі столу на них дивилися фотографії з місця злочину: обвинувачення, допит, очікування, очікування.
  
  Мине сорок вісім годин, перш ніж вони зможуть ефективно допитати вибірку людей, які проїжджали по мосту Строберри Мэншн Бридж приблизно в той час, коли там були залишені останки. На наступний день було Різдво, і звичайна схема руху повинна була змінитися.
  
  В Камері попереднього ув'язнення Джессіка зібрала свої речі. Вона зауважила, що Джош Бонтраджер все ще був там, старанно працюючи. Він сидів за одним з комп'ютерних терміналів, переглядаючи дані історії арештів.
  
  "Які в тебе плани на Різдво, Джош?" Запитав Бірн.
  
  Бонтраджер відірвав погляд від екрана комп'ютера. - Сьогодні ввечері я їду додому, - сказав він. - Завтра я на чергуванні. Новенький і все таке.
  
  "Якщо ви не заперечуєте, я запитаю, що аміші роблять на Різдво?"
  
  "Це залежить від групи".
  
  "Група?" Запитав Бірн. "Є різні види амішів?"
  
  "О, звичайно. Є аміші старого порядку, аміші Нового порядку, меноніти, пляжні аміші, швейцарські меноніти, аміші Шварцентрубер".
  
  "Тут влаштовуються вечірки?"
  
  "Ну, вони, звичайно, не запалюють вогні. Але вони святкують. Це дуже весело", - сказав Бонтраджер. "До того ж у них друге Різдво".
  
  - Друге Різдво? - Запитав Бірн.
  
  "Ну, насправді це всього лише день після Різдва. Вони зазвичай проводять його в гостях у сусідів, багато їдять. Іноді у них навіть є глінтвейн".
  
  Джессіка посміхнулася. - Глінтвейн. Я поняття не мала.
  
  Бонтраджер почервонів. - Як ти збираєшся утримувати їх на фермі?
  
  Обходячи нещасних у наступну зміну, передаючи свої святкові побажання, Джессіка повернулася у двері.
  
  Джош Бонтраджер сидів за столом, розглядаючи фотографії жахливої сцени, яку вони виявили на мосту особняка Строберри раніше в той день. Джесіці здалося, що руки молодої людини злегка тремтять.
  
  Ласкаво просимо в Забійний відділ.
  
  
  37
  
  
  Книга Муна - сама дорогоцінна річ у його житті. Вона велика, в шкіряній палітурці, важка, з позолоченими краями. Вона належала його діду, а до цього - батькові. З внутрішньої сторони, на титульному аркуші, стоїть підпис автора.
  
  Це цінніше всього на світі.
  
  Іноді, пізно вночі, Мун обережно відкриває книгу, розглядаючи слова і малюнки при світлі свічки, насолоджуючись ароматом старого паперу. Вона пахне його дитинством. Зараз, як і тоді, він намагається не підносити свічку занадто близько. Йому подобається, як золоті межі мерехтять в м'якому жовтому світлі.
  
  Перша ілюстрація зображує солдата, який підіймається на велике дерево з рюкзаком, перекинутим через плече. Скільки разів Мун був солдатом, сильним хлопцем у пошуках трутницы?
  
  Наступна ілюстрація - Маленький Клаус і Великий Клаус. Мун багато разів був обома чоловіками.
  
  Наступний малюнок - квіти Маленької Іди. Між Днем пам'яті і Вдень праці Місяць зазвичай пробігала по квітам. Весна і літо були чарівними часом.
  
  Тепер, коли він входить у велике споруда, він знову наповнюється магією.
  
  Будівля височіє над річкою, втрачену велич, забуті руїни недалеко від міста. Вітер стогне на широкому просторі. Мун підносить мертву дівчину до вікна. Вона важка в його обіймах. Він садить її на кам'яне підвіконня, цілує в крижані губи.
  
  Поки Мун займається своїми справами, соловей співає, скаржачись на холод.
  
  "Я знаю, пташка", - думає Мун.
  
  Я знаю.
  
  У Муна теж є план на цей рахунок. Скоро він призведе Снігової Людини, і зима буде вигнана назавжди.
  
  
  38
  
  
  "Я буду в місті пізніше", - сказав Падрэйг. "Мені треба заїхати в macy's".
  
  "Що вам потрібно звідти?" Запитав Бірн. Він розмовляв по мобільному телефону менш ніж у п'яти кварталах від магазину. Він був на виклику, але його екскурсія закінчилася опівдні. Вони отримали дзвінок від криміналістів з приводу фарби, використаної на місці злочину під Флет-Роке. Стандартна морська фарба, доступна всюди. Графіті із зображенням Місяця - хоча і важлива розробка - ні до чого не призвело. Поки що. "Я можу дістати все, що тобі потрібно, тато".
  
  - У мене закінчився лосьйон для вмивання.
  
  Боже мій, подумав Бірн. Лосьйон для вмивання. Його батька було за шістдесят, він був міцний, як дубова дошка, і тільки зараз вступав у фазу неприборканого нарцисизму.
  
  З минулого Різдва, коли дочка Бірна Колін купила своєму дідусеві набір засобів для догляду за обличчям від Clinique, Падрейг Бірн був одержимий своєю шкірою. Потім, одного разу, Колін написала Падрейгу записку, в якій говорилося, що його шкіра виглядає чудово. Падрейг просяяв, і з цього моменту ритуал Clinique перетворився в манію, оргію шістдесятирічного марнославства.
  
  "Я можу дістати її для вас", - сказав Бірн. "Вам не обов'язково заїжджати".
  
  "Я не заперечую. Я хочу подивитися, що ще у них є. Я думаю, у них є новий лосьйон "М"".
  
  Важко було повірити, що він розмовляє з Падре Берном. Той самий Падрейг Бірн, який майже сорок років пропрацював у доках, людина, яка одного разу впорався з півдюжиною п'яних італійських ряджених, використовуючи тільки кулаки і великий ковток лагера Harp.
  
  "Тільки тому, що ти не дбаєш про свою шкіру, це не означає, що я повинен виглядати як ящірка в свої осінні роки", - додав Падрейг.
  
  Осінь? Подумав Бірн. Він глянув на своє обличчя в дзеркало заднього виду. Може, йому варто було б краще піклуватися про свою шкіру. З іншого боку, він повинен був визнати, що справжня причина, по якій він запропонував зупинитися біля магазину, полягала в тому, що він справді не хотів, щоб його батько їхав через усе місто по снігу. Він ставав надмірно турботливим, але, схоже, нічого не міг з цим вдіяти. Його мовчання перемогло в суперечці. На цей раз.
  
  "Гаразд, ти переміг", - сказав Падрэйг. "Забери це для мене. Але я все ж хочу пізніше заскочити до Кілліаном. Попрощатися з хлопчиками".
  
  "Ти не переїжджаєш в Каліфорнії", - сказав Бірн. "Ти можеш повернутися в будь-який час".
  
  В очах Пэдрига Бірна переїзд на Північний схід був рівнозначний переїзду з країни. Чоловікові знадобилося п'ять років, щоб прийняти рішення, і ще п'ять, щоб зробити перший крок.
  
  "Це ти так говориш".
  
  "Добре. Я заїду за тобою через годину", - сказав Бірн.
  
  - Не забудь мій лосьйон для вмивання.
  
  Господи, подумав Бірн, вимикаючи свій мобільний телефон.
  
  Лосьйон для миття посуду.
  
  "Киллианз" був забегаловкой недалеко від пірса 84, в тіні мосту Волта Вітмена, дев'яносторічного закладу, який пережив тисячу доннибруков, два пожежі і крушительный бал. Не кажучи вже про чотирьох поколіннях докерів.
  
  Готель Killian's, розташований в декількох сотнях метрів від річки Делавер, був бастіоном ILA, Міжнародної асоціації портових вантажників. Ці люди жили, їли і дихали річкою.
  
  Увійшли Кевін і Падрейг Бірн, і всі голови в барі обернулися до дверей і крижаного пориву вітру, який вона принесла з собою.
  
  "Педді!" - здавалося, вони кричали в унісон. Бірн сів за стійку, поки його батько здійснював обхід. Бар був наполовину повний. Падриг був у своїй стихії.
  
  Бірн оглянув банду. Він знав більшість з них. Брати Мерфі - Кьяран і Люк - пропрацювали пліч-о-пліч з Пэдригом Бірном майже сорок років. Люк був високим і міцним; Кьяран був невисоким і кремезним. Поруч з ними були Тедді о'хара, Дейв Дойл, Денні Мак-Манус, Малюк Тім Райллі. Якщо б це не було неофіційним будинком місцевого відділення ILA 1291, це міг би бути будинок зборів Синів Гибернии.
  
  Бірн схопив своє пиво і попрямував до довгого столу.
  
  "Так що, тобі потрібен паспорт, щоб поїхати туди?" Люк запитав Пэдрига.
  
  "Ага", - сказав Падрэйг. "Я чув, у них є збройні контрольно-пропускні пункти на Рузвельта. Як ще ми збираємося стримувати набрід з Південної Філадельфії з північного сходу?"
  
  "Забавно, ми дивимося на це з точністю до навпаки. Мені здається, ти теж так думав. В свій час ".
  
  Падрэйг кивнув. Вони були праві. У нього не було аргументів на користь цього. Північно-схід був чужою країною. Бірн побачив, як це вираз з'явилося на обличчі його батька, вираз, яке він бачив кілька разів за останні кілька місяців, вираз, яке майже кричало: "чи Правильно я роблю?"
  
  З'явилося ще кілька хлопчиків. Деякі принесли кімнатні рослини з яскраво-червоними бантиками в горщиках, покритих яскраво-зеленою фольгою. Це була крута версія подарунок на новосілля, зелень, безсумнівно, куплена половиною ILA, що займається прядкою. Це перетворювалося на різдвяну вечірку / прощальну вечірку для Пэдрига Бірна. Музичний автомат заграв "Silent Night: Різдво в Римі" групи the Chieftains. Пиво лилося рікою.
  
  Через годину Бірн глянув на годинник, одягнув пальто. Коли він прощався, до нього підійшов Денні Макманус з молодою людиною, якого Бірн не знав.
  
  - Кевін, - сказав Денні. - Ти коли-небудь зустрічав мого молодшого сина Полі?
  
  Підлогу Макманус був струнким, трохи птицеподобным в поведінці, носив окуляри без оправи. Він зовсім не був схожий на гору, якою був його батько. Тим не менш, він виглядав досить сильним.
  
  "Ніколи не мав задоволення", - сказав Бірн, простягаючи руку. "Приємно познайомитися".
  
  "Ви теж, сер", - сказав Пол.
  
  "Отже, ти працюєш у доках, як твій батько?" Запитав Бірн.
  
  - Так, сер, - відповів Підлогу.
  
  Всі за сусіднім столиком обмінялися поглядами, швидко оглянувши стелю, свої нігті - все, що завгодно, тільки не особа Денні Макмануса.
  
  - Полі працює на Елінг-Роу, - нарешті сказав Денні.
  
  "А, гаразд", - сказав Бірн. "Що ти там робиш?"
  
  "На Елінг-Роу завжди є чим зайнятися", - сказав Полі. "Шкребти, фарбувати, зміцнювати доки".
  
  Елінг-Роу представляв собою скупчення приватних елінгів на східному березі річки Шайлкилл, в парку Фэрмаунт, прямо поруч з художнім музеєм. Вони були домом для клубів скелелазіння і управлялися Військово-морським флотом Шайлкилла, однієї з найстаріших аматорських спортивних організацій в країні. Крім того, вони знаходилися далі все, що тільки можна собі уявити, від терміналу на Пекер-авеню.
  
  Це була робота на річці? Технічно. Це була робота на річці? Не в цьому пабі.
  
  "Ну, ти ж знаєш, що сказав да Вінчі", - запропонував Полі, стоячи на своєму.
  
  Ще більше косих поглядів. Ще більше відкашлюванні, переступаний з ноги на ногу. Насправді він збирався процитувати Леонардо да Вінчі. У "Киллиане". Бірн повинен був віддати належне хлопцеві.
  
  "Що він сказав?" Запитав Бірн.
  
  "В річках вода, до якої ви торкаєтеся, є останньою з того, що пішло, і першою з того, що приходить", - сказав Полі. "Або щось в цьому роді".
  
  Все зробили великий, повільний ковток зі своїх пляшок, ніхто не хотів говорити що-небудь першим. Нарешті, Денні обняв сина. "Він поет. Що ти можеш сказати?"
  
  Троє чоловіків за столом пододвинули свої чарки, до країв наповнені Джеймсоном, до Полі Макманусу. "Випий, да Вінчі", - сказали вони в унісон.
  
  Всі розсміялися. Полі випив.
  
  Кілька митей опісля Бірн стояв у дверях, спостерігаючи, як його батько кидає дротики. Падрейг Бірн випереджав Люка Мерфі на дві партії. Він також випереджав його на три матчі. Бірн задумався, чи його батько взагалі пити в ці дні. З іншого боку, Бірн ніколи не бачив свого батька напідпитку, не кажучи вже про те, щоб напитися.
  
  Чоловіки вишикувалися в шеренгу по обидві сторони від мішені для метання дротиків. Бірн уявляв їх собі молодими людьми років двадцяти з невеликим, тільки починають заводити сім'ї, з поняттями про важку працю, відданість профспілці та гордості за місто, яскраво пульсуючими в їх венах. Вони приїжджали в це місце більше сорока років. Деякі навіть довше. Через кожен сезон "Філліс", "Іґлз", "Флайєрс" і "Сиксерс", через кожного мера, через кожен муніципальний і приватний скандал, через всі їхні шлюби, народження, розлучення і смерті. Заклад Кілліана було постійним, як і життя, мрії і надії його мешканців.
  
  Його батько потрапив у яблучко. В барі пролунали схвальні вигуки і недовіру. Ще один раунд. І так все закінчилося для Педді Бірна.
  
  Бірн подумав про майбутній переїзд свого батька. Вони запланували доставку вантажівки на 4 лютого. Цей переїзд був кращим рішенням для його батька. На північному сході було тихіше, повільніше. Він знав, що це було початком нового життя, але не міг позбутися іншого почуття, виразного і тривожного, що це теж був кінець чогось.
  
  
  39
  
  
  Психіатрична лікарня Devonshire Acres розташовувалася на пологому схилі в маленькому містечку на південно-сході Пенсільванії. В роки своєї слави величезний комплекс з каменю і будівельного розчину був курортом і будинком для видужуючих заможних сімей з Мейнстріму. Тепер це був субсидований державою довгостроковий склад для пацієнтів з низьким доходом, які потребували постійного спостереження.
  
  Роланд Ханна зареєструвався, відмовившись від супроводу. Він знав дорогу. Він піднявся сходами на другий поверх, переступаючи через одну за раз. Він не поспішав. Зелені коридори установи були прикрашені смутними, поблекшими від часу різдвяними прикрасами. Деякі виглядали так, немов були з 1940-х або 1950-х років: веселі Санта-Клауси у водянистих плямах, північні олені з погнутими, заклеєними та скріпленими давно пожовтілим скотчем рогами. На одній стіні висіло повідомлення, написане окремими літерами з помилками, зробленими з бавовни, щільного паперу і срібних блискіток:
  
  Х А П Р И Х О Д Л І Й С!
  
  Чарльз більше не заходив всередину закладу.
  
  Роланд знайшов її в загальній кімнаті, біля вікна, що виходить на задній двір і ліс за ним. Сніг йшов два дня поспіль, і білий шар покривав пагорби. Роланду стало цікаво, як це виглядало для неї, її молодими старими очима. Йому стало цікаво, які спогади, якщо такі взагалі були, викликала м'яка поверхня незайманого снігу. Пам'ятала вона свою першу зиму на півночі? Пам'ятала вона сніжинки на своїй мові? Сніговики?
  
  Її шкіра була паперовій, ароматною, напівпрозорою. Її волосся давно втратили свій золотавий відтінок.
  
  У кімнаті було ще четверо. Роланд знав їх усіх. Вони ніяк не відреагували на його слова. Він перетнув кімнату, зняв пальто і рукавички, поклав подарунок на стіл. Це були халат і тапочки, обидва кольору лаванди. Чарльз ретельно загорнув подарунок у святкову фольгу з зображенням ельфів, верстаків та яскравих інструментів.
  
  Роланд поцілував її в маківку. Вона не відповіла.
  
  Зовні продовжував падати сніг - величезні бархатисті пластівці, які безшумно опускалися вниз. Вона спостерігала, здавалося, вибираючи окрему сніжинку з шквалу, слідуючи за нею до уступу, до землі внизу, за його межами.
  
  Вони сиділи, не розмовляючи. За багато років вона вимовила всього кілька слів. Музика на задньому плані звучала як "Я буду вдома на Різдво" Перрі Комо.
  
  В шість годин їй принесли тацю. Кукурудзяне пюре, рибні палички в паніровці, тістечка "Тате Тотс" і здобне печиво з зеленою та червоною посипанням на різдвяній ялинці з білої глазурі. Роланд спостерігав, як вона розкладала червоні пластикові столові прибори зі срібла зовні всередину - вилку, ложку, ніж, потім у зворотному порядку. Три рази. Завжди три рази, поки в неї не виходило все правильно. Ніколи не два, ніколи чотири, більше ніколи. Роланду завжди було цікаво, з допомогою яких внутрішніх рахунків було визначено це число.
  
  - Щасливого Різдва, - сказав Роланд.
  
  Вона підняла на нього блідо-блакитні очі. За ними ховалася всесвіт таємниць.
  
  Роланд глянув на годинник. Час було йти.
  
  Перш ніж він встиг встати, вона взяла його за руку. Пальці у неї були з слонячої кістки. Роланд побачив, як затремтіли її губи, і зрозумів, що зараз станеться.
  
  "Ось дівчата, юні і прекрасні", - сказала вона. "Танцюючі на літньому повітрі".
  
  Роланд відчув, як леденеют його серця. Він знав, що це все, що Артемізія Ханна Уейт пам'ятала про свою дочку Шарлоту і про тих жахливих днями 1995 року.
  
  "Як два грають обертаються колеса", - відповів Роланд.
  
  Його мати посміхнулася і закінчила куплет: "Чарівні дівчата танцюють далеко".
  
  Роланд виявив Чарльза, який стояв поруч з фургоном. На його плечах лежала сніжна пил. У минулі роки Чарльз в цей момент заглядав Роланду в очі, шукаючи якої-небудь ознака того, що ситуація покращилася. Навіть для Чарльза, з його вродженим оптимізмом, це була давним-давно закинута практика. Не кажучи ні слова, вони забралися в фургон.
  
  Після короткої молитви вони поїхали назад у місто.
  
  Вони їли в тиші. Коли вони закінчили, Чарльз прибрав посуд. Роланд чув, як в офісі транслювали телевізійні новини. Кілька митей опісля Чарльз висунув голову з-за рогу.
  
  "Підійди сюди і подивися на це", - сказав Чарльз.
  
  Роланд увійшов в маленький офіс. На екрані телевізора був знімок паркування у Раундхауса, адміністративної будівлі поліції на Рейс-стріт. Шостий канал показував дистанційне виступ. Репортер йшов за жінкою через парковку.
  
  Жінка була молодою, темноокою, привабливою. Вона трималася з великою гідністю і впевненістю. На ній було чорне шкіряне пальто і рукавички. Ім'я під її обличчям на екрані говорило про те, що вона детектив. Репортер задавала їй питання. Чарльз додав гучність телевізора.
  
  "... робота однієї людини?" - запитав репортер.
  
  "Ми не можемо виключати цього", - сказав детектив.
  
  - Це правда, що жінка була знівечена?
  
  "Я не можу коментувати деталі, пов'язані з розслідуванням".
  
  "Чи є що-небудь, що ви хотіли б сказати нашим глядачам?"
  
  "Про що ми просимо, так це про допомогу в пошуку вбивці Христини Джакос. Якщо вам щось відомо, навіть те, що здається незначним, будь ласка, зателефонуйте у Відділ по розслідуванню вбивств PPD ".
  
  З цими словами жінка повернулася і попрямувала в будинок.
  
  Христина Джакос, подумав Роланд. Це була та жінка, яку знайшли вбитою на березі річки Шайлкилл в Манаюнке. Роланд поклав газетну вирізку на коркову дошку поруч зі своїм столом. Зараз він прочитає про це справі побільше. Він схопив ручку і записав ім'я детектива.
  
  Джессіка Бальзано.
  
  
  40
  
  
  Софі Балзано явно була екстрасенсом, коли справа стосувалася різдвяних подарунків. Їй навіть не потрібно було струшувати упаковку. Подібно мініатюрному Карнаку Прекрасного, вона могла докласти подарунок до чола, і через кілька секунд, завдяки якимось помахом чарівної палички маленької дівчинки, вона, здавалося, могла розгадати його вміст. У неї було майбутнє в правоохоронних органах. Або, може бути, Митниця.
  
  "Це туфлі", - сказала вона.
  
  Вона сиділа на підлозі у вітальні, біля підніжжя величезної різдвяної ялинки. Поруч з нею сидів її дідусь.
  
  "Я нікому не скажу", - сказав Пітер Джованні.
  
  Потім Софі взяла одну з книг з казками, які Джессіка взяла в бібліотеці. Вона почала гортати її.
  
  Джессіка спостерігала за дочкою, думаючи: "Знайди мені там підказку, мила.
  
  Пітер Джованні майже тридцять років пропрацював в поліції Філадельфії. Він був удостоєний безлічі подяк, вийшовши у відставку в званні лейтенанта.
  
  Пітер втратив свою дружину раку молочної залози більше двох десятиліть тому і поховав свого єдиного сина Майкла, вбитого в Кувейті в 1991 році. Протягом усього цього він ідентифікував себе як щось єдине, мав одну особу, яку він представляв світу, одне високо піднятий прапор - прапор поліцейського. І хоча він кожен день боявся за свою доньку, як це зробив би будь-який батько, його найглибшим почуттям гордості в житті був той факт, що його дочка працює детективом з розслідування вбивств.
  
  У свої шістдесят з невеликим Пітер Джованні все ще був активний в суспільстві, а також у низці благодійних організацій поліцейського управління. Він не був великим людиною, але в ньому відчувалася сила, яка виходила зсередини. Він як і раніше тренувався кілька разів на тиждень. Він як і раніше був білизняний конячкою. Сьогодні на ньому була дорога чорна водолазка кашемірова і сіро-блакитні вовняні штани. На ньому були мокасини Santoni. З його льодово-сивим волоссям, він виглядав так, немов зійшов зі сторінок GQ.
  
  Він пригладив волосся онуки, встав, сів на диван поруч з Джесікою. Джессіка нанизувала попкорн на гірлянду.
  
  "Що ти думаєш про дерево?" - запитав він.
  
  Кожен рік Пітер Вінсент і возили Софі на ферму по виробництву різдвяних ялинок в Скинії, штат Нью-Джерсі, де вони самі зрубали ялинку. Зазвичай Софі вибирала одну з них. З кожним роком дерево здавалося все вище.
  
  "Ще трохи, і нам доведеться переїжджати", - сказала Джессіка.
  
  Пітер посміхнувся. "Привіт. Софі стає більше. Дерево повинно встигати за нею".
  
  "Не нагадуй мені", - подумала Марія.
  
  Пітер взяв голку з ниткою і почав плести гірлянду з попкорну. "Є якісь зачіпки по цій справі?" - запитав він.
  
  Хоча Джессіка не розслідувала вбивство Уолта Брігема і у неї на столі лежали три відкриті папки, вона точно знала, що її батько мав на увазі під "цим ділом". Всякий раз, коли вбивали поліцейського, поліцейські, діючі і вийшли на пенсію, по всій країні приймали це близько до серця.
  
  - Поки нічого, - відповіла Марія.
  
  Пітер похитав головою. - Дуже шкода. В пеклі є особливе місце для вбивць копів.
  
  Вбивця поліцейських. Погляд Джесіки одразу ж впав на Софі, яка все ще стояла біля дерева, розглядаючи маленьку коробочку, загорнуту в червону фольгу. Кожен раз, коли Джессіка думала про слова "вбивця копів", вона розуміла, що батьки цієї маленької дівчинки були мішенями кожен день тижня. Чи було це справедливо по відношенню до Софі? В такі моменти, як зараз, в теплі та безпеці вдома, вона не була впевнена.
  
  Джессіка встала і пройшла на кухню. Все було під контролем. Підлива кипіла на повільному вогні; локшина для лазаньї була аль денте, салат був приготований, вино розлито. Вона дістала рікотту з холодильника.
  
  Задзвонив телефон. Вона завмерла, сподіваючись, що він задзвонить тільки один раз, що людина на іншому кінці дроту зрозуміє, що набрав номер, і повісить трубку. Пройшла секунда. Потім ще одна.
  
  ТАК.
  
  Потім телефон задзвонив знову.
  
  Джессіка подивилася на батька. Він подивився у відповідь. Вони обидва були поліцейськими. Був переддень Різдва. Вони знали.
  
  
  41
  
  
  Бірн поправив краватку, напевно, в двадцятий раз. Він відпив води, подивився на годинник, розгладив скатертину. На ньому був новий костюм, і він ще не освоївся в ньому. Він совався, застібав, розстібав, знову застібав, разглаживал лацкани.
  
  Він сидів за столиком у Striped Bass на Уолнат-стріт, одному з кращих ресторанів Філадельфії, і чекав свою пару. Але це було не просто чергове побачення. Для Кевіна Бірна це було побачення. Він вечеряв у переддень Різдва зі своєю дочкою Колін. Він обдзвонив не менше чотирьох чоловік, щоб домовитися про бронювання в останню хвилину.
  
  Вони з Колін обопільно домовилися про цієї домовленості - повечеряти поза домом - замість того, щоб намагатися знайти час на кілька годин у будинку колишньої дружини, щоб відсвяткувати свято, час, в який не входив новий бойфренд Донни Салліван Бірн або незручність Кевіна Бірна, намагається вести себе по-дорослому по відношенню до всього цього.
  
  Вони погодилися, що їм не потрібно напруга. Так було краще.
  
  За винятком того факту, що його дочка запізнилася.
  
  Бірн оглянув ресторан, прийшовши до висновку, що він був єдиним державним службовцям у залі. Лікарі, юристи, інвестиційні банкіри, кілька успішних художників. Він знав, що запрошувати сюди Колін було б надмірністю - вона теж це знала, - але він хотів зробити вечір особливим.
  
  Він дістав свій мобільний телефон, перевірив його. Нічого. Він якраз збирався відправити Колін текстове повідомлення, коли хтось підійшов до столика. Бірн підняв очі. Це була не Колін.
  
  "Хочете поглянути на карту вин?" уважний офіціант повторив питання.
  
  "Звичайно", - сказав Бірн. Наче він знав, на що дивиться. Він двічі відмовлявся замовити бурбон з льодом. Він не хотів бути неохайним цим вечором. Через хвилину офіціант повернувся зі списком. Бірн слухняно прочитав його, і єдине, що кинулось в очі - серед моря таких слів, як "Піно", "Каберне", "Вувре" і "Фуме", - це ціни, які були йому не по кишені.
  
  Він підняв карту вин, вважаючи, що, якщо він опустить її, на нього накинуться і змусять замовити пляшку. І тут він побачив її. На ній була сукня королівського синього кольору, яке надавало нескінченність її аквамариновим очам. Її волосся були розпущені по плечах, довший, ніж він коли-небудь бачив, і темніше, ніж влітку.
  
  Боже мій, подумав Бірн. Вона жінка. Вона стала жінкою, і я пропустив це.
  
  "Вибачте, я запізнилася", - показала вона, перш ніж пройшла половину залу. Люди витріщалися на неї по безлічі причин. Її елегантний мову жестів, її постава, грація, її яскрава зовнішність.
  
  Колін Шивон Бірн була глухою з народження. Тільки в останні кілька років, і вона, і її батько змирилися з її глухотою. У той час як Колін ніколи не вважала це недоліком, здавалося, тепер вона розуміла, що її батько так і робив, і, ймовірно, до сих пір в якійсь мірі вважає. Ступінь, яка зменшувалася з кожним роком.
  
  Бірн встав і обійняв свою дочку так, що у неї відлягло від серця.
  
  "Щасливого Різдва, тато", - підписала вона.
  
  "Щасливого Різдва, мила", - написав він у відповідь.
  
  "Я не зміг зловити таксі".
  
  Бірн махнув рукою, як би кажучи: "Що?" Ти думаєш, я хвилювався?
  
  Вона сіла. Через кілька секунд її мобільний завібрував. Вона обдарувала батька соромливою усмішкою, витягла телефон, відкрила його. Це було текстове повідомлення. Бірн спостерігав, як вона читає його, всміхається, червоніє. Повідомлення явно було від хлопця. Колін швидко відправила відповідь і прибрала телефон.
  
  "Вибач", - показала вона жестом.
  
  Бірну хотілося поставити дочки мільйон питань. Він зупинив себе. Він спостерігав, як вона акуратно кладе серветку на коліна, п'є воду, переглядає меню. У неї була жіноча постава, жіноче обличчя. Для цього могла бути тільки одна причина, подумав Бірн, і його серце затремтіло в грудях. Її дитинство закінчилося.
  
  І життя вже ніколи не буде колишньою.
  
  Коли вони закінчили їсти, настав той самий час. Вони обидва знали це. Колін була сповнена підліткової енергії, ймовірно, їй належало відвідати різдвяну вечірку у подруги. До того ж їй потрібно було зібрати речі. Вони з матір'ю збиралися на тиждень виїхати з міста, відвідати родичів Донни в переддень Нового року.
  
  "Ви отримали мою візитку?" Колін розписалася.
  
  "Я так і зробив. Спасибі."
  
  Бірн подумки картав себе за те, що не відправив різдвяні листівки, особливо єдиній людині, який щось значив. Він навіть отримав листівку від Джесіки, потайки покладену в його портфель. Він побачив, як Колін крадькома глянула на годинник. Перш ніж момент став незручним, Бірн жестом показав: "Можу я запитати тебе про дещо?"
  
  "Звичайно".
  
  "Ну ось і все", - подумав Бірн. "Про що ти мрієш?"
  
  Рум'янець, потім замішання, потім згоду. Принаймні, вона не закотила очі. "Це буде одна з наших розмов?" вона підписала.
  
  Вона посміхнулася, і у Бірна всередині все перевернулося. У неї не було часу на розмови. У неї, ймовірно, не буде часу ще довгі роки. "Ні", - сказав він, відчуваючи, як у нього горять вуха. "Я просто поцікавився".
  
  Через кілька хвилин вона поцілувала його на прощання. Вона пообіцяла, що скоро вони поговорять по душах. Він посадив її в таксі, повернувся до столика і замовив бурбон. Подвійний. Перш ніж його доставили, задзвонив його мобільний телефон.
  
  Це була Джессіка.
  
  "Що сталося?" запитав він. Але він знав цей тон.
  
  У відповідь на його питання його напарник виголосив чотири найгірших слова, які детектив відділу з розслідування вбивств міг почути в переддень Різдва.
  
  "У нас є тіло".
  
  
  42
  
  
  Місце злочину знову знаходилося на березі річки Шайлкилл, на цей раз поруч із залізничною станцією Шомонт, недалеко від Аппер-Роксборо. Станція Шомонт була однією з найстаріших станцій у Сполучених Штатах. Потяги там більше не зупинялися, і він прийшов у занепад, але це була часта зупинка для любителів залізниці і пуристів, яких часто фотографували і візуалізували.
  
  Прямо під вокзалом, вниз по крутому схилі, що спускається до річки, розташовувалося величезне занедбане водопровідне споруда Шомонт, розташоване на одному з останніх державних ділянок землі на березі річки в місті.
  
  Зовні насосна станція mammoth десятиліттями заростала чагарником, ліанами і сучковатыми гілками, що звисають з мертвих дерев. При денному світлі це був вражаючий релікт тих часів, коли споруда брала воду з басейну за греблею Флет-Рок і перекачивало її у водосховищі Роксборо. Вночі це було все, що завгодно, крім міської мавзолею, темного і неприступного притулку для торговців наркотиками, підпільних спілок всіх видів. Усередині все було випотрошено, позбавлене чого-небудь навіть віддалено цінного. Стіни були розмальовані графіті на висоту семи футів або близько того. Кілька амбітних тэггеров написали свої почуття на висоті приблизно п'ятнадцяти футів на одній зі стін. Підлогу представляв собою нерівний рельєф з гальки бетону, іржавого заліза і різного міського сміття.
  
  Коли Джессіка і Бірн наблизилися до будівлі, вони побачили яскраві тимчасові ліхтарі, що освітлюють передню частину будівлі, фасад, звернений до річки. Їх чекала дюжина офіцерів, криміналістів і детективів.
  
  Мертва жінка сиділа біля вікна, схрестивши ноги в щиколотках і склавши руки на колінах. На відміну від Христини Джакос, ця жертва не виглядала яким-небудь чином скаліченою. Спочатку це виглядало так, як ніби вона молилася, але при найближчому розгляді виявилось, що її руки були складені чашкою навколо якогось предмета.
  
  Джессіка увійшла в будівлю. Воно було майже середньовічного масштабу. З моменту закриття закладу воно прийшло в занепад. Було висунуто ряд ідей щодо його майбутнього, не останньою з яких була можливість перетворити його на тренувальну базу для "Філадельфія Іглз". Однак витрати на ремонт були б величезними, і до цих пір нічого не було зроблено.
  
  Джессіка наблизилася до жертви, намагаючись не потривожити можливі сліди, хоча всередині будівлі снігу не було, і зібрати щось придатне для використання було малоймовірно. Вона посвітила ліхтариком на жертву. Цій жінці було під тридцять. На ній було довге плаття. Воно теж, здавалося, було з іншого часу, з еластичним оксамитовим ліфом і повністю гофрованої спідницею. На шиї у неї був нейлоновий пояс, зав'язаний ззаду вузлом. Він виявився точною копією того, що був знайдений на шиї Христини Джакос.
  
  Притиснувшись до стіни, Джессіка оглядала інтер'єр. Криміналісти скоро встановлять сітку. Перед відходом вона взяла свій ліхтарик і повільно, ретельно оглянула стіни. І побачив це. Приблизно в двадцяти футах праворуч від вікна, серед нагромадження бандитських значків, було графіті із зображенням білої місяця.
  
  "Кевін".
  
  Бірн ступив усередину, слідуючи за променем світла. Він обернувся й побачив у напівтемряві очі Джесіки. Вони вже стояли там раніше, як партнери, на порозі зростаючого зла, в момент, коли те, що, як їм здавалося, вони зрозуміли, стало чимось більшим, ніж набагато більш зловісним, ніж-те, що переглянуло все, у що вони вірили щодо тієї чи іншої справи.
  
  Коли вони стояли зовні, їх дихання утворювало в нічному повітрі хмарки пари. "Офісу медичного експерта тут не буде протягом години або близько того", - сказав Бірн.
  
  "Через годину?"
  
  "Різдво у Філадельфії", - сказав Бірн. "Вже два інших вбивства. Вони розтягнуті".
  
  Бірн вказав на руки жертви. "Вона щось тримає".
  
  Джессіка придивилася уважніше. Щось було в руках жінки. Джессіка зробила кілька знімків крупним планом.
  
  Якби вони дотримувалися процедури в точності, їм довелося б дочекатися, поки судмедексперт оголосить жінку мертвою, а також отримання повного набору фотографій і, можливо, відеозапису жертви і місця події. Але Філадельфія цієї ночі не зовсім слідувала процедурою - на розум прийшов уривок про любов до ближнього, за яким послідувала історія про мир на землі, - і детективи знали, що чим довше вони будуть чекати, тим більше ймовірність того, що цінна інформація буде втрачена із-за стихії.
  
  Бірн підійшов ближче, спробував обережно розтиснути пальці жінки. Кінчики її пальців відповіли на дотик. Повне задубіння ще не настав.
  
  На перший погляд здавалося, що в складених чашкою руках у жертви був куля з листя або гілок. При різкому освітленні це був темно-коричневий матеріал, безумовно органічний. Бірн підійшов ближче, випростався. Він розклав на колінах жінки великий пакет для доказів. Джессіка намагалася тримати ліхтарик рівне. Бірн продовжував повільно, по одному пальцю за раз, розтискати хватку жертви. Якщо жінка зачерпнула ком землі або компосту з землі під час боротьби, цілком можливо, що вона отримала від свого вбивці важливі докази, які застрягли у неї під нігтями. В її руках навіть могла бути яка-небудь прямий доказ - ґудзик, застібка, клаптик тканини. Якщо що-то може відразу вказати на цікавить людини, наприклад, волосся, волокна або ДНК, то чим швидше вони зможуть почати його пошуки, тим краще.
  
  Мало-помалу Бірн розтулив мертві пальці жінки. Коли він, нарешті, повернув їй чотири пальці на правій руці, вони побачили те, чого не очікували побачити. Вмираючи, ця жінка не тримала в руках жменю землі, листя або гілок. Вмираючи, вона тримала маленьку коричневу пташку. У світлі аварійних ламп це був горобець або, можливо, кропивник.
  
  Бірн обережно стиснула пальці жертви. Вони надягали на них прозорий пластиковий пакет для доказів, щоб зберегти всі сліди доказів. Це було далеко за межами їх можливостей оцінити або проаналізувати на місці.
  
  Потім сталося щось зовсім несподіване. Птах вирвалася з рук мертвої жінки і полетіла. Він метався всередині величезного, затіненого простору гідротехнічної споруди, помахи його крил відбивалися від крижаних кам'яних стін, щебечучи то в знак протесту, чи то з полегшенням. Потім він зник.
  
  "Сучий син", - закричав Бірн. "Чорт".
  
  Це не є доброю новиною для команди. Вони повинні були негайно покласти руки трупа в пакети і чекати. Птиця могла б повідомити безліч криміналістичних подробиць, але навіть після свого вильоту вона дала деяку інформацію. Це означало, що тіло могло пролежати там так довго. Той факт, що птах була ще жива - можливо, збережена теплом трупа - означав, що вбивця позував цій жертві протягом останніх кількох годин.
  
  Джессіка направила ліхтарик на землю під вікном. Від птиці залишилося кілька пір'я. Бірн вказав на них офіцерові криміналістичної служби, який взяв їх пінцетом і поклав у пакет для доказів.
  
  Тепер їм належало дочекатись кабінету судмедексперта.
  
  Джессіка підійшла до берега річки, виглянула назовні, потім знову подивилася на тіло. Постать сиділа у вікні, високо над пологим схилом, який збігав до дороги, а потім ще крутіше спускався до м'якого березі річки.
  
  "Ще одна лялька на полиці", - подумала Марія.
  
  Як і Христина Джакос, ця жертва стояла обличчям до ріки. Як і Христина Джакос, поруч з нею була картина із зображенням Місяця. Не було ніяких сумнівів, що на її тілі буде ще одна картина - зображення місяця, виконане спермою і кров'ю.
  
  Репортери з'явилися незадовго до півночі. Вони зібралися на самому верху перекриття, недалеко від залізничної станції, за захисною стрічкою. Джесіку завжди вражало, як швидко вони могли дістатися до місця злочину. Ця історія потрапила б у ранкові випуски газети.
  
  
  43
  
  
  Місце злочину було оточено, відрізане від міста. ЗМІ пішли, щоб опублікувати свої репортажі. Криміналістам належало обробляти докази всю ніч і до кінця наступного дня.
  
  Джессіка і Бірн стояли на березі річки. Жоден з них не міг змусити себе піти.
  
  "З тобою все в порядку?" Запитала Марія.
  
  "Так". Бірн дістав пінту бурбона з кишені пальто. Він пограв з кепкою. Джессіка побачила це, нічого не сказала. Вони були не на чергуванні.
  
  Після хвилини мовчання Бірн озирнувся. "Що?"
  
  "Ти", - сказала вона. "У тебе такий погляд".
  
  "Який погляд?"
  
  "Погляд Енді Гріффіта. Погляд, який говорить, що ти думаєш про те, щоб здати документи і отримати роботу шерифа Мейберри ".
  
  "Мидвилл".
  
  "Бачиш?"
  
  "Тобі холодно?"
  
  "Отмораживаю собі дупу", - подумала Марія. "Не-а".
  
  Бірн налив бурбон, простягнув йому. Джессіка похитала головою. Він закрив пляшку, потримав її.
  
  "Багато років тому ми часто їздили до мого дядька в Джерсі", - сказав він. "Я завжди знав, коли ми під'їжджали близько, тому що ми натикалися на це старе кладовище. І під старим я маю на увазі старих часів Громадянської війни. Може бути, і старше. Біля воріт стояв маленький кам'яний будиночок, ймовірно, будиночок доглядача, а у вікні навпроти висіла табличка з написом:
  
  "ВІЛЬНА ЗАЛИВКА БРУДУ".
  
  Ви коли-небудь бачили подібні знаки?
  
  Джессіка так і зробила. Вона так і сказала. Бірн продовжив.
  
  "Коли ти дитина, ти ніколи не замислюєшся про такі речі, розумієш? Рік за роком я бачив цей знак. Він ніколи не рухався, просто выцветал на сонці. З кожним роком ці масивні червоні літери ставали все світліше і світліше. Потім дядько помер, тітка повернулася в місто, ми перестали туди ходити.
  
  "Багато років тому, після смерті моєї матері, одного разу я пішов на її могилу. Прекрасний літній день. Блакитне небо безхмарне. Я сиджу там і розповідаю їй, як йдуть справи. Кількома ділянками нижче було свіже надгробок, вірно? І раптом мене осінило. Я раптово зрозумів, чому на тому цвинтарі була насипна земля. Чому на всіх кладовищах є насипна земля. Я подумав про всіх тих людей, які протягом багатьох років користувалися цією пропозицією, наповнюючи свої сади рослинами в горщиках, віконними ящиками. Кладовища звільняють місце в землі для мертвих, і люди беруть цю землю і вирощують в ній різні рослини ".
  
  Джессіка просто дивилася на Бірна. Чим довше вона дізнавалася цієї людини, тим більше шарів бачила. "Це, ну, красиво", - сказала вона, трохи розчулено, борючись з цим. "Я б ніколи не подумав про це з такої точки зору".
  
  "Ну так," сказав Бірн. "Ми, ірландці, всі поети, ти ж знаєш". Він відкоркував пінту, зробив ковток, знову закрив. "І п'ють".
  
  Джессіка забрала пляшку у нього з рук. Він не опирався.
  
  - Іди трохи поспи, Кевін.
  
  "Я так і зроблю. Я просто ненавиджу, коли з нами грають, а я не можу зрозуміти, в чому справа ".
  
  "Я теж", - сказала Джессіка. Вона вийняла ключі з кишені, ще раз глянула на годинник і тут же дорікнула себе за це. - Знаєш, тобі слід було б як-небудь побігати зі мною.
  
  "Біжу".
  
  "Так", - сказала вона. "Це як ходити пішки, тільки швидше".
  
  "А, гаразд. Це щось нагадує про себе. Здається, я робив це одного разу, коли був дитиною ".
  
  "Можливо, на кінець березня у мене призначений боксерський поєдинок, так що мені краще зайнятися дорожніми роботами. Ми могли б побігати разом. Це творить чудеса, повір мені. Повністю очищає розум ".
  
  Бірн спробував придушити сміх. "Джес. Єдиний раз, коли я планую бігти, це коли за мною хтось женеться. І я маю на увазі великого хлопця. З ножем ".
  
  Піднявся вітер. Джессіка щулилася, підняла комір. - Я збираюся йти. Вона хотіла сказати ще багато чого, але час ще буде. "Ти впевнена, що з тобою все в порядку?"
  
  "Краще не буває".
  
  Точно, напарник, подумала вона. Вона повернулася до своєї машини, сів за кермо і завела двигун. Від'їжджаючи, вона глянула в дзеркало заднього виду і побачила силует Бірна на тлі вогнів на іншому березі річки, тепер просто ще одну тінь ночі.
  
  Вона подивилася на годинник. Було 1:15 ночі.
  
  Це було в День Різдва.
  
  
  44
  
  
  Різдвяне ранок видався ясним і холодним, яскравим і багатообіцяючим.
  
  Пастор Роланд Ханна і диякон Чарльз Уейт провели служіння в 7:00 ранку. Проповідь Роланда була проповіддю надії, оновлення. Він говорив про Хрест і колиски. Він цитував Євангеліє від Матвія 2:1-12. Кошики переповнилися.
  
  Пізніше Роланд і Чарльз сиділи за столом у підвалі під церквою, між ними стояв кавник з остывающим кави. Через годину вони повинні були почати готувати різдвяна вечеря з шинкою для більш ніж сотні безпритульних. Його будуть подавати в їх новому закладі на Секонд-стріт.
  
  "Подивися на це", - сказав Чарльз. Він простягнув Роланду ранковий "Инкуайрер". Сталося ще одне вбивство. У Філадельфії нічого особливого, але це мало резонанс. Глибокий резонанс. У цього було відлуння, яке надавалась протягом багатьох років.
  
  У Шомонте була знайдена жінка. Її виявили на старому водопровідному спорудженні недалеко від залізничної станції, як раз на східному березі Шайлкилла.
  
  Пульс Роланда почастішав. Два тіла знайдені на берегах річки Шайлкилл за один тиждень. Потім була стаття у вчорашній газеті, в якій повідомлялося, що детектив Уолтер Бригам був убитий. Роланд і Чарльз знали все про Уолтері Бригама.
  
  Не можна було заперечувати правоту цього.
  
  Шарлотту і її подругу знайшли на березі Виссахикон. Вони були в позах, точнісінько як ці дві жінки. Можливо, після всіх цих років справа була не в дівчатах. Може бути, вся справа була в воді.
  
  Може бути, це був знак.
  
  Чарльз впав на коліна і молився. Його широкі плечі затряслися. Через кілька миттєвостей він вже шепотів на різних мовах. Чарльз був глоссолаликом, істинно віруючою людиною, який, будучи охоплений духом, говорив те, що, на його думку, було Божої ідіомою, наукою самому собі. Випадковому спостерігачеві могло здатися повною тарабарщиною. Для віруючої, для того, хто перейшов до мов, це була мова Небес.
  
  Роланд знову зиркнув на газету, закрив очі. Незабаром на нього зійшло божественне спокій, і внутрішній голос запитав його думкам.
  
  Це він?
  
  Роланд торкнувся розп'яття у себе на шиї.
  
  І знав відповідь.
  
  
  ЧАСТИНА ТРЕТЯ
  
  РІЧКОВА ТЬМА
  
  45
  
  
  "Чому ми тут з зачиненими дверима, сержант?" Запитав Парк.
  
  Тоні Пак був одним з небагатьох детективів корейсько-американського походження в поліції. Сімейний чоловік під сорок, майстерно розбирається в комп'ютерах, досвідчений слідчий - у поліції не було більш практичного, знається на вулицях детектива, ніж Ентоні Кім Парк. На цей раз його питання було у всіх у кімнаті на умі.
  
  Оперативна група складалася з чотирьох сильних детективів. Кевін Бірн, Джессіка Балзано, Джошуа Бонтраджер і Тоні Парк. Враховуючи величезну роботу по координації роботи криміналістичних відділів, збору свідчень, проведення інтерв'ю та всіх інших дрібниць, які складають розслідування вбивства двох суміжних розслідувань убивств, - оперативна група була мізерною. Там просто не вистачало робочої сили.
  
  "Двері зачинені з двох причин, - сказав Айк Б'юкенен, - і я думаю, ви знаєте першу".
  
  Вони все це зробили. В наші дні оперативні групи були задіяні по повній програмі, особливо ті, кому належало вистежити маніяка-вбивцю. В основному тому, що невелика група чоловіків і жінок, яким було доручено вистежити людину, знайшла спосіб залучити людину до себе, піддавши небезпеці дружин, дітей, друзів і родину. Це сталося і з Джесікою, і з Бірном. Це сталося частіше, ніж передбачала широка публіка.
  
  "Друга причина в тому, і мені прикро це казати, що останнім часом інформація з цього офісу якимось чином потрапила в ЗМІ. Я не хочу розпалювати якісь чутки або паніку ", - сказав Б'юкенен. "Крім того, що стосується міста, ми не впевнені, що у нас там є компульсивні. Прямо зараз ЗМІ думають, що у нас є два нерозкритих вбивств, які можуть бути пов'язані, а можуть і не бути. Давайте подивимося, чи зможемо ми залишити це так на деякий час ".
  
  Із засобами масової інформації завжди дотримувався крихкий баланс. Було багато причин не давати їм занадто багато інформації. Інформація мала властивість швидко перетворюватися в дезінформацію. Якби засоби масової інформації поширили історію про те, що по вулицях Філадельфії розгулює серійний вбивця, результатом могло б стати багато, в основному погане. Не останнім з яких була ймовірність того, що вбивця-імітатор скористається можливістю позбутися від тещі, чоловіка, дружини, бойфренда, боса. З іншого боку, було кілька випадків, коли газети і телевізійні станції передавали фоторобот підозрюваного для PPD, і протягом декількох днів, а іноді і годин, у них був свій чоловік.
  
  Станом на сьогоднішній ранок, на наступний день після Різдва, департамент ще не оприлюднив ніяких конкретних подробиць про другу жертву.
  
  "Що у нас з упізнанням жертви з Шомонта?" Запитав Б'юкенен.
  
  "Її звали Тара Грендель", - сказав Бонтраджер. "Її впізнали за записами в автоінспекції. Її машину знайшли наполовину всередині, наполовину поза паркувального місця на критій стоянці на Уолнат. Ми не впевнені, чи це місце викрадення чи ні, але, схоже, воно підходить для цього.
  
  - Що вона робила в тому гаражі? Вона працювала поблизу?
  
  "Вона була актрисою, яка працювала під ім'ям Тара Лінн Грін. В той день, коли вона пропала, у неї було прослуховування".
  
  - Де проходило прослуховування? - запитав я.
  
  "В театрі на Уолнат-стріт", - сказав Бонтраджер. Він знову переглянув свої записи. "Вона пішла з театру одна близько години дня. Службовець паркування сказав, що вона увійшла приблизно в десять хвилин другого і спустилася по сходах у підвал.
  
  - У них є камери спостереження? - запитав я.
  
  "Так і є. Але нічого не записано".
  
  Зводить з розуму новиною було те, що на животі Тари Грендель була ще одна напис "місяць". Проводився аналіз ДНК, щоб визначити, чи є збіг з кров'ю і спермою, знайденими у Христини Джакос.
  
  "Ми показали фотографію Тари в "Стилетто" та Наталі Джакос", - сказав Бірн. "Тара не була танцівницею в клубі. Наталія її не впізнала. Якщо вона і пов'язана з Христиною Джакос, то не за місцем її роботи.
  
  "А що щодо сім'ї Тари?"
  
  "Родичів у місті немає. Батько помер, мати живе в Індіані", - сказав Бонтраджер. "Її повідомили. Вона прилітає завтра".
  
  "Що у нас є на місцях злочинів?" Запитав Б'юкенен.
  
  "Небагато", - сказав Бірн. "Ні слідів ніг, ні слідів шин".
  
  - А одяг? - Запитав Б'юкенен.
  
  Тепер всі зійшлися на тому, що вбивця одягав своїх жертв. - Обидві в старовинних сукнях, - сказала Джессіка.
  
  "Ми говоримо про речі з благодійного магазину?"
  
  "Може бути", - сказала Джессіка. У них був список з більш ніж ста магазинів вживаного одягу та секонд-хендів. На жаль, плинність кадрів як щодо товарів, так і по персоналу в таких магазинах була швидкою, і один з магазинів не вів докладні записи про те, що надходило і йшло. Знадобилося б багато роботи з взуттєвої шкірою та інтерв'ю, щоб зібрати хоч якусь інформацію.
  
  "Чому саме ці сукні?" Запитав Б'юкенен. "Вони з п'єси? Фільму? Відомої картини?"
  
  - Працюю над цим, сержант.
  
  "Розкажи мені про це", - сказав Б'юкенен.
  
  Джессіка почала першою. "Дві жертви, обидві білі жінки років двадцяти з невеликим, обидві задушені, обидві залишені на березі Шайлкилл. У обох жертв на тілах був малюнок - докладне зображення Місяця, виконане спермою і кров'ю. На стіні поряд з обома місцями злочинів був намальований схожий малюнок. У першої жертви були ампутовані ноги. Ці частини тіла були виявлені на мосту особняка Строберри".
  
  Джессіка перегорнула свої записи тому. "Першою жертвою була Христина Джакос. Народилася в Одесі на Україні, переїхала в Сполучені Штати зі своєю сестрою Наталією та братом Костею. Батьки померли, інших родичів в Штатах немає. Ще кілька тижнів тому Христина жила зі своєю сестрою на північно-сході. Христина нещодавно переїхала в Північний Лоуренс зі своєю сусідкою по кімнаті, якоїсь Сонею Кедрової, теж з України. Костя Джакос відбуває десятирічний строк Гратерфорде за напад при обтяжуючих обставинах. Христина нещодавно влаштувалася на роботу в джентльменський клуб Center City під назвою Stiletto, де вона працювала екзотичної танцівницею. В ніч, коли вона зникла, її востаннє бачили у Загальноміській пральні самообслуговування приблизно в 11 годин вечора ".
  
  "Ви думаєте, це якось пов'язано з братом?" Запитав Б'юкенен.
  
  "Важко сказати", - сказав Пак. "Жертвою Кістки Джакоса була літня вдова зі станції Меріон. Її синові за шістдесят, онуків поблизу немає. Якщо б це було так, це була б досить жорстока розплата ".
  
  - А як щодо того, що він сколихнув всередині?
  
  "Він не був зразковим ув'язненим, але ніщо не може послужити мотивом для того, щоб так вчинити зі своєю сестрою".
  
  "Ми отримали ДНК з цього рисунка кривавої місяця на Джакосе?" Запитав Б'юкенен.
  
  "Отримано ДНК з малюнка Христини Джакос", - сказав Тоні Парк. "Кров не її. Дослідження другої жертви все ще не завершено".
  
  "Ми прогнали це через CODIS?"
  
  "Так", - сказав Пак. Об'єднана система індексів ДНК Лабораторії ФБР дозволила федеральним державним і місцевим криміналістичним лабораторіям обмінюватися і порівнювати профілі ДНК в електронному вигляді, тим самим пов'язуючи злочину один з одним і з засудженими злочинцями. - На цьому фронті поки що немає нічого.
  
  "А як щодо якогось божевільного сучого сина з стрип-клубу?" Запитав Б'юкенен.
  
  "Я поговорю пізніше сьогодні або завтра з деякими дівчатами з клубу, які знали Христину", - сказав Бірн.
  
  "А що щодо цієї птиці, яку знайшли на розкопках в Шомонте?" Запитав Б'юкенен.
  
  Джессіка глянула на Бірна. Слово "Знайдено" застрягло в пам'яті. Ніхто не згадав, що птах полетіла з-за того, що Бірн розтиснув руки жертви.
  
  "Пір'я в лабораторії", - сказав Тоні Парк. "Один з техніків - завзятий орнітолог, і він каже, що не знайомий з цим. Він зараз цим займається".
  
  - Добре, - сказав Б'юкенен. - Що ще?
  
  "Схоже, що вбивця розпилював першу жертву ручною пилою теслі", - сказала Джессіка. "В рані були виявлені сліди тирси. Так, може бути, будівельник човнів? Будівельник доків? Портовий робітник?
  
  "Христина працювала над створенням декорацій для різдвяного спектаклю", - сказав Бірн.
  
  - Ми опитали людей, з якими вона працювала в церкві?
  
  "Ага", - сказав Бірн. "Нікого цікавого".
  
  - На другій жертві були які-небудь каліцтва? - Запитав Б'юкенен.
  
  Джессіка похитала головою. - Тіло було ціле.
  
  Спочатку вони допускали можливість, що їх вбивця забирав частини тіла в якості сувенірів. Тепер це виглядало менш імовірним.
  
  - Який-небудь сексуальний аспект? - Запитав Б'юкенен.
  
  Джессіка не була впевнена. "Ну, незважаючи на наявність сперми, не було ніяких доказів сексуального насильства".
  
  - В обох випадках знаряддя вбивства однакове? - Запитав Б'юкенен.
  
  "Ідентичне", - сказав Бірн. "Лабораторія вважає, що це тип мотузки, яку використовують для розподілу в басейні. Однак вони не виявили ніяких слідів хлору. Зараз вони проводять ще кілька тестів волокон.
  
  У Філадельфії, місті з двома річками, які потрібно розвивати і експлуатувати, було безліч галузей промисловості, пов'язаних з торгівлею водою. Вітрильний спорт і катання на моторних човнах по річці Делавер. Веслування на Шайлкилле. Кожен рік на обох річках проводився ряд заходів. Був "Скуилкилл Сроджоурн", семиденний сплав по всій довжині річки. Потім була регата Папи Вейла, найбільша студентська регата в Сполучених Штатах, в якій взяли участь більше тисячі спортсменів, що проходила у другу неділю травня.
  
  "Звалища на Шайлкилле вказують на те, що ми, ймовірно, шукаємо когось з досить хорошим практичним знанням річки", - сказала Джессіка.
  
  Бірн подумав про Полі Макманусе і його цитаті з Леонардо да Вінчі. В річках вода, до якої ви торкаєтеся, є останньою з того, що пішло, і першою з того, що приходить.
  
  Що, чорт забирай, відбувається? Бірн задумався.
  
  "А як щодо самих об'єктів?" Запитав Б'юкенен. "Якесь значення?"
  
  "У Манаюнке багато історії. Те ж саме з Шамонтом. Поки нічого не змінилося ".
  
  Б'юкенен сів, потер руками очі. "Один співак, один танцюрист, обидва білі, ним за двадцять. Обидва були викрадені прилюдно. Між цими двома жертвами є зв'язок, детективи. Знайдіть її."
  
  Пролунав стукіт у двері. Бірн відкрив її. Це була Ніккі Мелоун.
  
  - Є хвилинка, бос? - Запитала Ніккі.
  
  "Так", - сказав Б'юкенен. Джессіка подумала, що ніколи не чула, щоб у когось був такий змучений голос. Айк Б'юкенен був сполучною ланкою між підрозділом і начальством. Якщо це відбувалося в його чергування, то відбувалося через нього. Він кивнув чотирьох детективам. Пора було повертатися до роботи. Вони вийшли з офісу. Якраз коли вони йшли, Ніккі знову просунула голову в дверний проріз.
  
  - Там унизу дехто хоче тебе бачити, Джесс.
  
  
  46
  
  
  "Я детектив Балзано".
  
  Чоловік, який чекав Джесіку у вестибюлі, був одягнений років за п'ятдесят - у фланелеву сорочку іржавого кольору, коричневі джинси levi's, утеплені черевики. У нього були товсті пальці, кущисті брови і такий колір обличчя, що він скаржився на занадто часте поява груднів у Філадельфії.
  
  - Мене звуть Френк Пустельник, - представився він, простягаючи мозолистую руку. Джессіка потиснула її. - У мене ресторанний бізнес на Флет-Рок-роуд.
  
  - Чим я можу бути вам корисний, містер Пустельник?
  
  "Я читав про те, що сталося на старому складі. І потім, звичайно, я бачив усю ту активність там". Він показав відеокасету. "У мене на ділянці встановлена камера спостереження. Ділянка, який виходить на будівлю, де... ти знаєш."
  
  "Це запис з камер спостереження?"
  
  "Так".
  
  "Що саме на ньому?" Запитала Марія.
  
  "Я не зовсім впевнений, але думаю, там є дещо, на що ти, можливо, захочеш подивитися".
  
  - Коли було зроблено запис на плівку?
  
  Френк Пустельник простягнув Джесіці касету. - Це запис того дня, коли було знайдено тіло.
  
  Вони стояли позаду Матео Фуентеса в монтажному відсіку відеореєстратора. Джессіка, Бірн і Френк Пустельник.
  
  Матео вставив касету у відеомагнітофон з уповільненою зйомкою. Він переслав касету. Зображення проносилися мимо. Більшість відеокамер спостереження записували відео з набагато меншою швидкістю, ніж звичайний відеомагнітофон, тому, коли їх відтворювали на споживчому комп'ютері, вони були занадто швидкими для перегляду.
  
  Змінювалися статичні нічні зображення. Нарешті картинка стала трохи світліше.
  
  "Десь там", - сказав Пустельник.
  
  Матео зупинив плівку, натиснув на відтворення. Це був знімок під великим кутом. Часовий код показував 7:00 ранку.
  
  На далекому задньому плані виднілася автостоянка складу на місці злочину. Зображення було нечітким, слабо освітленим. В лівій частині екрана, майже вгорі, було невелике світле пляма поруч з ділянкою, де автостоянка спускалася до річки. Від цього зображення Джесіку пробрала тремтіння. Розмитим плямою була Христина Джакос.
  
  На 7:07 ранку у верхній частині екрану на парковку в'їхала машина. Вона рухалась справа наліво. Було неможливо визначити колір, не кажучи вже про марки або моделі. Машина заїхала за будівля. Вони втратили її з виду. Кілька митей опісля у верхній частині екрана промайнула тінь. Здавалося, що хтось перетинає стоянку, прямуючи до річки, до тіла Христини Джакос. Незабаром після цього темна постать розчинилася в темряві дерев.
  
  Потім тінь відокремилася від фону і знову рушила. На цей раз швидко. Джессіка прийшла до висновку, що той, хто в'їхав, перетнув стоянку, помітив тіло Христини Джакос, а потім бігом повернувся до своєї машини. Через кілька секунд машина вырулила з-за будівлі і помчала до виїзду на Флет-Рок-роуд. Потім запис з камери спостереження повернулася до попереднього стану. Тільки маленьке світле пляма біля річки, пляма, яке колись було людським життям.
  
  Матео перемотав плівку до того моменту, як машина поїхала. Він натиснув на ВІДТВОРЕННЯ і прокрутив його, поки у них не з'явився хороший кут огляду задньої частини автомобіля, коли той повертав на Флет-Рок-роуд. Він заморозив зображення.
  
  "Ви можете сказати, що це за машина?" Бірн запитав Джесіку. Роки роботи в автомайстерні зробили її постійним автомобільним експертом. Хоча вона не була знайома з деякими моделями 2006 і 2007 років випуску, за останнє десятиліття вона добре зналася на розкішних автомобілях. Автоотряд мав справу з багатьма угнанными розкішними автомобілями.
  
  - Схоже на "БМВ", - сказала Джессіка.
  
  "Ми можемо перейти до цього?" Запитав Бірн.
  
  "Ursus americanus випорожнюється в своєму природному середовищі існування?" Запитав Матео.
  
  Бірн глянув на Джессіку, знизав плечима. Жоден з них поняття не мав, про що говорив Матео. "Вважаю, має", - сказав Бірн. Іноді потрібно було потурати офіцерові Фуентес.
  
  Матео покрутив циферблати. Зображення збільшилося в розмірах, але не стало значно чіткіше. Це безумовно був логотип BMW на багажнику автомобіля.
  
  "Ви можете сказати, що це за модель?" Запитав Бірн.
  
  "Схоже на 525i", - сказала Джессіка.
  
  - А що щодо номери? - запитав я.
  
  Матео зрушив зображення, трохи відсунув його. Зображення являло собою просто білувато-сірий прямокутник мазка, і притому тільки наполовину.
  
  "І це все?" Запитав Бірн.
  
  Матео сердито подивився на нього. - Як ви думаєте, детектив, що ми тут робимо?
  
  "Я ніколи не був до кінця впевнений", - сказав Бірн.
  
  "Тобі потрібно відійти в сторону, щоб побачити це".
  
  "Як далеко назад?" Запитав Бірн. "Кемден?"
  
  Матео отцентрировал зображення на екрані, збільшив. Джессіка і Бірн відступили на кілька кроків назад, примружившись, подивилися на отримане зображення. Нічого. Ще кілька кроків. Тепер вони були в коридорі.
  
  "Що ти думаєш?" Запитала Марія.
  
  "Я нічого не бачу", - сказав Бірн.
  
  Вони відсунулися як можна далі. Зображення на екрані було сильно нерівним, але почало набувати форму. Схоже, що перші дві букви були ХО. ХО.
  
  ХОРНИ1, подумала Джессіка. Вона кинула погляд на Бірна, який вголос висловив те, про що вона думала.:
  
  "Сучий син".
  
  
  47
  
  
  Девід Хорнстром сидів в одній з чотирьох кімнат для допитів у відділі по розслідуванню вбивств. Він прийшов туди за власним бажанням, і це було добре. Якщо б вони поїхали за ним для допиту, ситуація склалася б зовсім по-іншому.
  
  Джессіка і Бірн обмінялися нотатками і стратегіями. Вони увійшли в маленьке, обшарпана приміщення, яке було набагато більше вбиральні. Джессіка села, Бірн встав позаду Хорнстрома. Тоні Парк і Джош Бон-трейджер спостерігали за подіями через двостороннє дзеркало.
  
  "Нам просто потрібно прояснити кілька моментів", - сказала Джессіка. Це була стандартна поліцейська мова, тому що ми не хочемо ганятися за вами по всьому місту, якщо з'ясується, що ви наш виконавець.
  
  "Хіба ми не могли зробити це в моєму офісі?" Запитав Хорнстром.
  
  "Вам подобається працювати поза свого офісу, містер Хорнстром?" - Запитав Бірн.
  
  "Звичайно".
  
  "Ми теж так думаємо".
  
  Хорнстром просто дивився, переможений. Через кілька миттєвостей він схрестив ноги і склав руки на колінах. - Ви хоч трохи наблизилися до розгадки того, що сталося з тією жінкою? Тепер в розмовній манері. Це була стандартна манера говорити гидоти, тому що мені є що приховувати, але я твердо вірю, що я розумніший за тебе.
  
  "Я думаю, що так", - сказала Джессіка. "Дякую, що запитали".
  
  Хорнстром кивнув, наче він тільки що заробив очко в очах поліції. "Всі ми трохи налякані в офісі".
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  "Ну, не кожен день трапляється щось подібне. Я маю на увазі, ви, хлопці, стикаєтеся з цим постійно. Ми просто група продавців ".
  
  - Ви чули що-небудь від своїх колег, що могло б допомогти у нашому розслідуванні?
  
  "Не зовсім".
  
  Джессіка очікувально подивилася на нього. - Це буде "не зовсім" або "ні"?
  
  "Ну, немає. Це була просто фігура мови".
  
  "А, гаразд", - сказала Джессіка, подумавши: "Ти заарештований за перешкоджання правосуддю. Це ще одна фігура мови. Вона перегорнула свої записи. - Ви заявили, що не поверталися у володіння Манаюнка протягом тижня, що передувала нашому першому співбесіди.
  
  "Це вірно".
  
  - Ви були в місті на тому тижні?
  
  Хорнстром на мить замислився. - Так.
  
  Джессіка поклала на стіл великий конверт з щільного паперу. На даний момент вона залишила його закритим. - Ви знайомі з компанією з постачання ресторанів "Пустельник"?
  
  - Звичайно, - сказав Хорнстром. Краска почала заливати його обличчя. Він злегка відкинувся назад, збільшивши відстань між собою і Джесікою на кілька дюймів. Перший ознака захисту.
  
  "Ну, виявляється, у них там вже досить давно проблема з крадіжками", - сказала Джессіка. Вона розстебнула застібку на конверті. Хорнстром, здавалося, не міг відвести від нього очей. "Кілька місяців тому власники встановили камери спостереження з усіх чотирьох сторін будівлі. Ви знали про це?"
  
  Хорнстром похитав головою. Джессіка дістала з конверта дев'ять на дванадцять дюймів фотографію і поклала її на подряпаний металевий стіл.
  
  "Це фотографія, зроблена з запису спостереження", - сказала вона. "Камера була встановлена на стороні, зверненої до складу, де була знайдена Христина Джакос. Ваш склад. Знімок зроблений в той ранок, коли було виявлено тіло Христини.
  
  Хорнстром недбало глянув на фотографію. "Добре".
  
  - Не могли б ви подивитися ближче, будь ласка?
  
  Хорнстром взяв фотографію, уважно розглянув її. Він важко проковтнув. "Я не впевнений, що саме я повинен шукати". Він поклав фотографію назад.
  
  "Ти можеш прочитати відмітку часу в нижньому правому куті?" Запитала Марія.
  
  - Так, - сказав Хорнстром. - Я бачу це. Але я не...
  
  - Ви бачите автомобіль в правому верхньому куті? - запитав я.
  
  Хорнстром примружився. "Не зовсім", - сказав він. Джессіка могла бачити, як мова тіла чоловіка змінився ще більше оборонну позу. Руки схрещені. М'язи щелепи напружилися. Він почав притопывать правою ногою. "Я маю на увазі, я щось бачу. Думаю, це може бути машина".
  
  "Може бути, це допоможе", - сказала Джессіка. Вона дістала іншу фотографію, на цей раз збільшений автомобіль. На ній була видна ліва сторона багажника і частково номерний знак. Логотип BMW був кілька чітким. Девід Хорнстром тут же зблід.
  
  "Це не моя машина".
  
  - Це та модель, на якому ти їздиш, - сказала Джессіка. - Чорний 525i.
  
  - Ти не можеш бути в цьому впевнений.
  
  "Містер Хорнстром, я три роки пропрацював в автомайстерні. Я можу відрізнити 525i від 530i в темряві".
  
  "Так, але на дорозі їх багато".
  
  "Це правда", - сказала Джессіка. "Але у скількох з них такі номери?"
  
  "По-моєму, це схоже на HG. Це не обов'язково ХО ".
  
  "Тобі не здається, що ми перевірили кожен чорний BMW 525i у Пенсільванії в пошуках схожих номерних знаків?" По правді кажучи, вони цього не зробили. Але Девіду Хорнстрому не обов'язково було знати.
  
  "Це... це нічого не значить", - сказав Хорнстром. "Це міг зробити будь-хто, у кого є Photoshop".
  
  Це було правдою. Це ніколи не підтвердилося б у суді. Причина, по якій Джессіка виклала це на стіл, полягала в тому, щоб вивести з себе Девіда Хорнстрома. Це починало працювати. З іншого боку, він виглядав як людина, що збирається попросити адвоката. Їм потрібно було трохи відступити.
  
  Бірн висунув стілець, сів. "Як щодо астрономії?" запитав він. "Ти захоплюєшся астрономією?"
  
  Зміна була різкою. Хорнстрому знадобилося мить. - Прошу вибачення?
  
  - Астрономія, - відповів Бірн. - Я помітив, що у вас в кабінеті є телескоп.
  
  Хорнстром виглядав ще більш збитим з пантелику. І що тепер? - Мій телескоп? Що з ним?
  
  "Я завжди хотів купити такий. Який у тебе сорт?"
  
  Це було питання того типу, на який Девід Хорнстром, ймовірно, міг би відповісти, перебуваючи в комі. Але тут, у кімнаті для допитів відділу з розслідування вбивств, це питання, схоже, не приходила йому в голову. Нарешті: "Це Жумелл".
  
  "Хороший фільм?"
  
  "Досить непогано. Хоча і далеко не на найвищому рівні".
  
  "Що ти дивишся з його допомогою? Зірки?"
  
  "Іноді".
  
  - Ти коли-небудь дивився на місяць, Девід?
  
  На лобі Хорнстрома виступили перші крапельки поту. Він збирався в чомусь зізнатися, або повністю відключився. Бірн перемкнув передачу. Він поліз у свій портфель і дістав аудіокасету.
  
  "У нас є дзвінок в 911, містер Хорнстром", - сказав Бірн. "І під цим я маю на увазі, зокрема, дзвінок у службу 911, який попередив владу про той факт, що за складом на Флет-Рок-роуд виявлено мертве тіло".
  
  "Добре. Але що значить..."
  
  "Якщо ми проведемо кілька тестів на розпізнавання голосу, у мене є чітке відчуття, що він буде відповідати вашому голосу". Це теж було малоймовірно, але звучало завжди добре.
  
  "Це безумство", - сказав Хорнстром.
  
  "Отже, ви стверджуєте, що не дзвонили в службу порятунку 911?"
  
  "Ні. Я не повертався у дім і не дзвонив у 911".
  
  Бірн утримував погляд молодої людини досить довгий час. Зрештою Хорнстром відвів погляд. Бірн поклав касету на стіл. "На касеті 911 також є музика. Той, хто дзвонив, забув вимкнути музику перед тим, як набрати номер. Музика слабка, але вона є. "
  
  "Я не розумію, про що ти говориш".
  
  Бірн потягнувся до маленького бумбоксу на столі, вибрав компакт-диск, натиснув PLAY. Через секунду заграла пісня. Це була "Я хочу тебе" групи Savage Garden. Хорнстром підняв очі, відразу впізнавши його. Він схопився на ноги.
  
  "Ви не мали права сідати в мою машину! Це явне порушення моїх громадянських прав!"
  
  "Що ви маєте на увазі?" Запитав Бірн.
  
  "У вас не було ордера на обшук! Це моя власність!"
  
  Бірн пильно дивився на Хорнстрома, поки той не зрозумів, що найрозумніше сісти. Потім Бірн поліз в кишеню пальто. Він дістав кришталевий футляр для компакт-дисків і маленький пластиковий пакет від Coconuts Music. Він також витяг чек із зазначенням часу, датований годиною раніше. Чек за однойменний альбом Savage Garden 1997 року.
  
  - Ніхто не сідав в машину, містер Хорнстром, - сказала Джессіка.
  
  Хорнстром подивився на сумку, футляр від компакт-диска, чек. І зрозумів. Його розіграли.
  
  - Отже, у мене є пропозиція, - почала Джессіка. - Погоджуйся або не погоджуйся. У даний момент ти важливий свідок у розслідуванні вбивства. Межа між свідком і підозрюваним - навіть в кращі часи - дуже тонка. Як тільки ви перетинаєте цю межу, ваше життя змінюється назавжди. Навіть якщо виявиться, що ви не той, кого ми шукаємо, ваше ім'я в певних колах назавжди пов'язано з такими словами, як "розслідування вбивства", "підозрюваний", "що представляє інтерес". Ви чуєте, що я кажу?
  
  Глибокий вдих. На видиху: "Так".
  
  "Добре", - сказала Джессіка. "Отже, ви тут, в поліцейській ділянці, перед важливим вибором. Ви можете чесно відповісти на наші питання, і ми докопаємося до суті. Або ви можете вибрати небезпечну гру. Як тільки ви наймаєте адвоката, ми закінчимо, офіс окружного прокурора візьме на себе управління, і, давайте подивимося правді в очі, вони не самі гнучкі люди в місті. Вони змушують нас виглядати зовсім дружніми ".
  
  Карти були здані. Хорнстром, здавалося, зважував свої варіанти. "Я розповім тобі все, що ти захочеш знати".
  
  Джессіка показала фотографію машини, яка виїжджає зі стоянки в Манаюнке. "Це ти, чи не так?"
  
  "Так".
  
  - Ви заїхали на стоянку в той ранок приблизно в 7:07?
  
  "Так".
  
  - Ви побачили тіло Христини Джакос пішли?
  
  "Так".
  
  - Чому ви не подзвонили в поліцію?
  
  "Я... не міг ризикувати".
  
  - Який шанс? Про що ти говориш?
  
  Хорнстром помовчав трохи. "У нас багато важливих клієнтів, зрозуміло? Ринок зараз дуже волатильним, і один натяк на скандал може перевернути все справа. Я запанікував. I'm... Мені дуже шкода."
  
  - Ви подзвонили в службу 911?
  
  "Так", - сказав Хорнстром.
  
  - Зі старого мобільного телефону?
  
  "Так. Я тільки що змінив оператора", - сказав він. "Але я дзвонив. Хіба це тобі ні про що не говорить? Хіба я вчинив неправильно?"
  
  "Тобто ти хочеш сказати, що хочеш якоїсь похвали за те, що зробив найбільшу в принципі гідну річ, яку лише можна собі уявити? Ви знаходите мертву жінку на березі річки і думаєте, що викликати поліцію - це свого роду благородний вчинок?"
  
  Хорнстром закрив обличчя руками.
  
  "Ви збрехали поліції, містер Хорнстром", - сказала Джессіка. "Це те, що залишиться з вами на все життя".
  
  Хорнстром промовчав.
  
  "Коли-небудь бували в Шомонте?" Запитав Бірн.
  
  Хорнстром підняв очі. - Шомонт? Напевно, так. Я маю на увазі, я проїжджав через Шомонт. Що значить...
  
  - Ти коли-небудь був в клубі під назвою "Стилетто"?
  
  Тепер блідий як полотно. Бінго.
  
  Хорнстром відкинувся на спинку стільця. Було ясно, що він ось-ось зупиниться.
  
  "Я заарештований?" Запитав Хорнстром.
  
  Джессіка була права. Пора пригальмувати.
  
  "Ми повернемося через хвилину", - сказала Джессіка.
  
  Вони вийшли з кімнати, закрили двері. Вони увійшли в невеличку нішу з двостороннім дзеркалом, яке виходить в кімнату для допитів. Тоні Парк і Джош Бонтраджер спостерігали.
  
  "Що ти думаєш?" Джессіка запитала Парку.
  
  "Я не переконаний", - сказав Пак. "Я думаю, що він просто гравець, дитина, який знайшов тіло і побачив, як його кар'єра котиться в унітаз. Я кажу, відпустіть його. Якщо він знадобиться нам пізніше, можливо, ми все ще сподобаємося йому настільки, що він прийде своїм ходом.
  
  Парк був прав. Хорнстром ні на кого з них не справив враження кам'яного вбивці.
  
  "Я збираюся з'їздити в офіс окружного прокурора", - сказав Бірн. "Подивимося, чи зможемо ми підібратися ближче до містера ХОРНИ1".
  
  Ймовірно, у них поки не було достатньо коштів, щоб отримати ордер на обшук будинку або машини Девіда Хорнстрома, але спробувати варто. Кевін Бірн міг бути дуже переконливим. І Девід Хорнстром заслужив, щоб до нього застосували гайки для великого пальця.
  
  "Потім я збираюся зустрітися з деякими дівчатами з Stiletto", - додав Бірн.
  
  "Дайте мені знати, якщо вам потрібна допомога у цій справі зі Стилетами", - сказав Тоні Парк, посміхаючись.
  
  "Я думаю, що впораюся з цим", - сказав Бірн.
  
  "Я збираюся усамітнитися з цими бібліотечними книгами на кілька годин", - сказав Бонтраджер.
  
  "Я вийду на вулицю і подивлюся, чи зможу я знайти що-небудь про цих сукнях", - сказала Джессіка. "Ким би не був наш хлопець, він повинен був де їх роздобути".
  
  
  48
  
  
  Жила-була молода жінка на ім'я Анна Лізбет. Вона була красивою дівчиною з блискучими зубами, блискучими волоссям і приємним кольором обличчя. Одного разу у неї народився власна дитина, а її син був не дуже гарним, тому його відправили жити до інших.
  
  Мун знає про це все.
  
  Поки дружина робочого ростила свого дитини, Ганна Лізбет переїхала жити в графський замок, оточена шовком та оксамитом. На неї не повинно було поширюватися ні одне дихання. Нікому не дозволялося розмовляти з нею.
  
  Мун спостерігає за Ганною Лізбет з глибини кімнати. Вона прекрасна, як у казці. Її оточує минуле, все, що жило раніше. В цій кімнаті живе відлуння багатьох історій. Це місце викинутих речей.
  
  Мун теж знає про це.
  
  За сюжетом, Ганна Лізбет прожила багато років, стала найповажнішою жінкою високого становища. Люди в її селі називали її мадам.
  
  Ганна Лісбет Мун так довго не проживе.
  
  Сьогодні вона надіне своє плаття.
  
  
  49
  
  
  В округах Філадельфія, Монтгомері, Бакс і Честер налічувалося близько ста магазинів вживаного одягу та секонд-хенд, включаючи невеликі бутіки, в яких були секції, присвячені консигнаційної одязі.
  
  Перш ніж вона змогла намітити свій маршрут, Джесіці подзвонив Бірн. Він виписав ордер на обшук Девіда Хорнстрома. До того ж, не було людей, які могли б встановити за ним стеження. На даний момент офіс окружного прокурора вирішив не висувати звинувачення в перешкоджанні. Бірн продовжить чинити тиск.
  
  Джессіка почала свій опитування на Маркет-стріт. Найближчі до центру Міста магазини, як правило, були більш дорогими, спеціалізувалися на продажу дизайнерського одягу або пропонували варіанти того вінтажного стилю, який був популярний в той час. Якимось чином, до того часу, коли Джессіка дійшла до третього магазину, вона купила чудовий кардиган від Прінгл. Вона не хотіла. Це просто сталося.
  
  Після цього вона залишила свою кредитну картку та готівкові замкнутими в машині. Передбачалося, що вона розслідує вбивство, а не збирає гардероб. У неї були фотографії обох суконь, які були знайдені на жертви. Досі ніхто їх не впізнав.
  
  П'ятий магазин, який вона відвідала, перебував на Саут-стріт, між магазином старих платівок і хибаркой для хуліганів.
  
  Це називалося TrueSew.
  
  Дівчині за прилавком було близько дев'ятнадцяти, світловолоса, витончена, тендітна. Музика була якоюсь євро-транс, на низькій гучності. Джессіка показала дівчині своє посвідчення.
  
  "Як тебе звуть?" Запитала Марія.
  
  "Саманта", - сказала дівчина. "З апострофом".
  
  "І куди б мені поставити цей апостроф?"
  
  - Після першого "а".
  
  Джессіка написала Саманті. "Зрозуміла. Як довго ти тут працюєш?"
  
  - Близько двох місяців. Майже три.
  
  "Гарна робота?"
  
  Саманта знизав плечима. "Все в порядку. За винятком тих випадків, коли нам доводиться ритися в речах, які приносять люди".
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  "Ну, дещо з цього може бути досить смердючим, вірно?"
  
  "В якому сенсі Смердючий?"
  
  "Ну, одного разу я дійсно знайшов запліснілий сендвіч з салямі в задній кишені комбінезона. Я маю на увазі, гаразд, перший, хто кладе чортів сендвіч в кишеню? Ніякого пакетика, тільки сендвіч. І до того ж сендвіч з салямі."
  
  "Фу".
  
  "Гидота в квадраті. І, по-друге, хто навіть не спробував зазирнути в кишені чого-небудь, перш ніж продати чи подарувати? Хто б це зробив? Змушує задуматися, що ще пожертвував цей хлопець, якщо ви розумієте, про що я. Можете собі уявити?"
  
  Джессіка могла. Вона бачила свою частку.
  
  "А в інший раз ми знайшли близько дюжини дохлих мишей на дні цієї великої коробки з одягом. Деякі з них були мышатками. Я перелякався. Думаю, я не спав цілий тиждень ". Саманта здригнулася. "Можливо, я не засну сьогодні вночі. Я так рада, що згадала про це".
  
  Джессіка оглянула магазин. Він виглядав абсолютно неорганізованим. Одяг була звалена в купу на круглих вішалках. Деякі дрібні предмети - взуття, капелюхи, рукавички, шарфи - все ще лежали в картонних коробках, розкиданих по підлозі, з цінами, написаними по боках чорним олівцем. Джессіка уявив, що все це було частиною богемного чарівності, якого вона давно не відповідала. Пара чоловіків переглядала товари в задній частині магазину.
  
  "Що за речі тут ви продаєте?" Запитала Марія.
  
  "Всі види", - сказав Саманта. "Вінтажний, готичний, спортивний, військовий. Трохи Райлі".
  
  "Що таке Райлі?"
  
  "Райлі - це лінія. Я думаю, вони вийшли з Голлівуду. Або, може бути, це просто кайф. Вони беруть вінтажні і перероблені речі і прикрашають їх. Спідниці, брюки, джинси. Не зовсім моя сцена, але ніби як прикольна. В основному для жінок, але я бачив деякі дитячі штучки ".
  
  - Як прикрасити?
  
  "Рюші, вишивка тощо. Практично єдиний у своєму роді товар".
  
  "Я б хотіла показати тобі кілька фотографій", - сказала Джессіка. "Ти не проти?"
  
  "Звичайно".
  
  Джессіка відкрила конверт та дістала фотокопії суконь, знайдених на Христині Джакос і Тарі Грендель, а також фотографію Девіда Хорнстрома, зроблену для його посвідчення особи відвідувача "Круглого будинку".
  
  - Ви пізнаєте цю людину? - запитав я.
  
  Саманта подивилася на фотографію. "Я так не думаю", - сказала вона. "Вибачте".
  
  Потім Джессіка виклала фотографії суконь на прилавок. - Ви кому-небудь останнім часом продавали що-небудь подібне?
  
  Саманта переглянула фотографії. Вона не поспішаючи піднесла їх до світла. "Наскільки я пам'ятаю, немає", - сказала вона. "Хоча це досить милі сукні. За винятком лінійки Riley, велика частина речей, які ми тут купуємо, досить прості. Спортивний одяг levi's, Columbia, старі речі Nike і Adidas. Ці сукні виглядають як щось з "Джейн Ейр" або щось в цьому роді.
  
  - Кому належить цей магазин?
  
  - Мій брат. Але зараз його тут немає.
  
  "Як його звати?" - запитав я.
  
  "Денні".
  
  - Які-небудь апострофи?
  
  Саманта посміхнулася. "Ні", - сказала вона. "Просто звичайний старий Денні".
  
  - Як давно він володіє цим місцем?
  
  "Може бути, два роки. Але моя бабуся володіла цим місцем цілу вічність до цього. Технічно, я думаю, вона все ще їм володіє. З точки зору кредиту. Вона та, з ким ти хочеш поговорити. Насправді, вона буде тут пізніше. Вона знає все, що потрібно знати про вінтажних речей ".
  
  "Квитанція за дорослішання", - подумала Марія. Вона подивилася на підлогу за стійкою і помітила дитячий стілець-гойдалку. Навпроти нього була іграшкова стійка з яскравими цирковими тваринами. Саманта побачила, що вона дивиться на стілець.
  
  "Це для мого маленького хлопчика", - сказала вона. "Він зараз спить в підсобці".
  
  В голосі Саманти почулася раптовий смуток. Це звучало так, наче її ситуація була юридичної, не обов'язково серцевим справою. Джесіку це теж не стосувалося.
  
  Задзвонив телефон за стійкою. Відповіла Саманта. Коли вона повернулася спиною, Джессіка помітила пару червоних і зелених прядок в її світлих волоссі. Чомусь це йшло цій молодій жінці. Через кілька миттєвостей Саманта повісив трубку.
  
  - Мені подобаються твої волосся, - сказала Джессіка.
  
  "Спасибі", - сказав Саманта. "Щось на зразок мого різдвяного настрою. Напевно, настав час щось змінити".
  
  Джессіка дала Саманті кілька візитних карток. "Не могла б ти попросити свою бабусю зателефонувати мені?"
  
  "Звичайно", - сказала вона. "Вона любить інтриги".
  
  "Я залишу тут і ці фотографії. Якщо пригадаєте що-небудь ще, не соромтеся звертатися ".
  
  "Добре".
  
  Коли Джессіка повернулася, щоб піти, вона помітила, що двоє людей, які були в задній частині магазину, пішли. Ніхто не пройшов повз неї до вхідних дверей.
  
  - У вас тут є чорний хід? - Запитала Марія.
  
  "Так", - сказав Саманта.
  
  - У тебе немає проблем з магазинними крадіжками?
  
  Саманта вказала на невеликий відеомонітор і відеомагнітофон під стійкою. Джессіка не помітила їх раніше. На знімку було видно кут коридору, що веде до чорного входу. "Раніше це був ювелірний магазин, хочете вірте, хочете ні", - сказав Саманта. "Вони залишили камери і все інше. Я спостерігав за цими хлопцями весь час, поки ми розмовляли. Не турбуйся.
  
  Джессіка змушена була посміхнутися. Дев'ятнадцятирічна дівчина обійшла її з флангу. Ти ніколи не розбиралася в людях. До ПОЛУДНЯ Джессіка встигла побачити свою частку дітей-готовий, гранжу, хіп-хопу, рок-н-ролерів і бездомних, а також групу секретарів та адміністраторів Центру Міста, які шукали перлину Versace в oyster. Вона зупинилася біля невеликого ресторанчика на Третій вулиці, швидко з'їла бутерброд і подзвонила. Серед отриманих нею повідомлень було одне з комісійного магазину на Другій вулиці. Яким чином інформація про те, що друга жертва була одягнена в вінтажний вбрання, просочилася в пресу, і здавалося, що всі, хто коли-небудь бачив комісійний магазин, виходили з себе.
  
  Існувала прикра ймовірність, що вбивця придбав ці предмети через Інтернет або придбав їх у комісійному магазині в Чикаго, або Денвері, або Сан-Дієго. Або, може бути, він просто зберігав їх у пароплавному скрині останні сорок або п'ятдесят років.
  
  Вона увійшла в десятий за рахунком комісійний магазин у своєму списку, на Другій вулиці, звідки хтось подзвонив і залишив їй повідомлення. Джессіка назвала молодого чоловіка за касою - особливо пильного на вигляд хлопця років двадцяти з невеликим. У нього були широко розкриті очі, збуджений вигляд енергетичного напою one two many Von Dutch. Або, може бути, це було щось більше фармацевтичне. Навіть його стирчать волосся було розпатлане. Вона запитала його, телефонував він в поліцію або знав, хто це зробив. Подивившись куди завгодно, тільки не в очі Джесіці, молодий чоловік сказав, що нічого про це не знає. Джессіка списала дзвінок на чергову витівку. У зв'язку з цим ділом почали надходити дивні дзвінки. Після того, як історія Христини Джакос потрапила в газети та Інтернет, їм стали дзвонити пірати, ельфи, феї - навіть привид когось, хто помер у Веллі Фордж.
  
  Джессіка оглянула довгий, вузький магазин. Це було чисте, добре освітлене приміщення. Тут пахло новим шаром латексної фарби. У передній вітрині була виставлена дрібна побутова техніка - тостери, блендери, кавоварки, обігрівачі. Уздовж задньої стіни стояли настільні ігри, вінілові платівки, кілька репродукцій в рамках. Праворуч стояла меблі.
  
  Джессіка попрямувала по проходах до відділу жіночого одягу. Там було всього п'ять чи шість вішалок з одягом, але все це виглядало чистим і в пристойному стані, безумовно організованим, особливо порівняно з інвентарем TrueSew.
  
  Коли Джессіка вчилася в університеті Темпл і мода на рвані дизайнерські джинси була в самому розквіті, вона часто відвідувала Армію порятунку і магазини вживаних речей у пошуках підходящої пари. Вона, ймовірно, переміряла сотні. На полиці в центрі магазину вона побачила пару чорних джинсів Gap за 3,99 долара. До того ж підходящого розміру. Їй довелося зупинити себе.
  
  - Я можу допомогти вам що-небудь знайти?
  
  Джессіка обернулася і побачила чоловіка, який поставив питання. Це було більш ніж трохи дивно. Його голос звучав так, наче він працював у Nordstrom або Saks. Вона не звикла, щоб їй прислужували в комісійному магазині.
  
  - Мене звуть детектив Джессіка Балзано. Вона показала чоловікові своє посвідчення.
  
  "Ах, да". Чоловік був високим, доглянутим, з м'яким голосом і манікюром. Він здавався недоречним у магазині вживаних речей. "Це я дзвонив". Він простягнув руку. - Ласкаво просимо в торговий центр "Нью Пейдж". Мене звуть Роланд Ханна.
  
  
  50
  
  
  Бірн взяв інтерв'ю у трьох танцівниць в Stiletto. Якими б гарними не були подробиці, він нічого не дізнався, за винятком того, що екзотичні танцівниці можуть бути вище шести футів на зріст. Ніхто з молодих леді не пам'ятав, щоб хтось звертав особливу увагу на Христину Джакос.
  
  Бірн вирішив ще раз поглянути на насосну станцію в Шомонте.
  
  Не встиг він виїхати на Келлі Драйв, як задзвонив його мобільний. Це була Трейсі Мак-Говерн з лабораторії судової експертизи.
  
  "У нас є збіг за цим пташиним пір'ям", - сказала Трейсі.
  
  Бірн поморщився, коли подумав про птаха. Боже, як він ненавидів зганьбитися. "Що це?"
  
  "Готова до цього?"
  
  "Це звучить як складне питання, Трейсі", - сказав Бірн. "Я не впевнений, як відповісти".
  
  - Ця пташка була солов'єм.
  
  "Соловей?" Бірн згадав птицю в руках жертви. Це була маленька, звичайна на вигляд пташка, нічого особливого. З якоїсь причини він думав, що соловей буде виглядати екзотично.
  
  "Ага. Luscinia megarhynchos, також відома як Рудий соловей", - сказала Трейсі. "І ось гарна частина".
  
  "Блін, невже мені потрібна хороша роль?"
  
  - Солов'ї не живуть у Північній Америці.
  
  "Це і є хороша частина?"
  
  - Так і є. Ось чому. Соловей зазвичай вважається англійської птахом, але його також можна зустріти в Іспанії, Португалії, Австрії та Африці. І ось ще краща новина. Не стільки для птиці, зауважте, скільки для нас. Солов'ї не дуже добре себе почувають в неволі. Дев'яносто відсотків спійманих помирають протягом місяця або близько того."
  
  "Добре", - сказав Бірн. "Так як же один з них опинився в руках жертви вбивства у Філадельфії?"
  
  "З таким же успіхом ви можете запитати. Якщо тільки ви самі не привезете інфекцію із Європи, а в наш час пташиного грипу це малоймовірно - є тільки один спосіб заразитися ".
  
  "І яким же чином це відбувається?"
  
  "Від заводчика екзотичних птахів. Відомо, що солов'ї виживають в неволі, якщо їх розводять. Вирощені вручну, якщо хочете ".
  
  "Будь ласка, скажіть мені, що у Філадельфії є заводчик".
  
  "Ні, але в Делавері є один. Я подзвонив їм, але вони сказали, що вже багато років не продавали соловйов і не розводили їх. Власник сказав, що складе список заводчиків і імпортерів і передзвонить. Я дав йому твій номер."
  
  "Хороша робота, Трейсі". Бірн відключився, потім набрав голосову пошту Джесіки, залишив їй інформацію.
  
  Коли він звернув на Келлі Драйв, пішов крижаний дощ, хмарний сірий туман пофарбував дорогу крижаний патиною. Кевіну Бірну в той момент здавалося, що зима ніколи не скінчиться, а до кінця залишалося три місяці.
  
  Солов'ї.
  
  До того часу, як Бірн дістався до Шомонтского гідровузла, крижаний дощ перетворився в справжню крижану бурю. За кілька футів від своєї машини до слизьких кам'яних ступенів покинутій насосної станції він добряче змок.
  
  Бірн стояв у величезному відкритому дверному отворі, оглядаючи головне приміщення гідротехнічної споруди. Він все ще був приголомшений масштабом і абсолютним запустінням будівлі. Він прожив у Філадельфії все своє життя, але ніколи не був там до цього випадку. Місце було настільки відокремленим - і в той же час не надто далеко від Центру Міста, - що він міг би посперечатися, що багато філадельфійці навіть не знали про його існування.
  
  Вітер закрутив в будівлі вир дощу. Бірн ступив глибше в темряву. Він подумав про діяльність, яка колись тут відбувалася, про метушні. Кілька поколінь людей працювали тут, підтримуючи протягом води.
  
  Бірн торкнувся кам'яного підвіконня , на якому була знайдена Тара Грендель-
  
  – і бачить тінь вбивці, оповиту чорним, який ставить жінку обличчям до ріки... чує спів солов'я, коли він вкладає його їй в руки, руки швидко клякнуть.... бачить, як вбивця виходить на вулицю, дивиться на місяць... чує мелодійний дитячий віршик-
  
  – потім відступив назад.
  
  Бірну знадобилося кілька секунд, щоб струсити з себе образи, спробувати розібратися в них. Він уявив собі перші кілька рядків дитячого віршика - йому навіть здалося, що це був дитячий голос, - але він не міг розібрати слів. Щось про дів.
  
  Він обійшов по периметру величезне приміщення, спрямовуючи свій ліхтарик на поїдений щебенем підлогу. Офіцери, які працювали на місці злочину, зробили детальні фотографії, креслення в масштабі, прочесали всі в пошуках доказів. Вони не знайшли нічого істотного. Бірн вимкнув ліхтарик. Він вирішив повернутися в Карантин.
  
  Перш ніж він вийшов назовні, його охопило інше відчуття, темне і відразливе, відчуття, що хтось спостерігає за ним. Він розвернувся, заглядаючи в кути величезної кімнати.
  
  Ніхто.
  
  Бірн схилив голову набік, прислухався. Тільки дощ і вітер.
  
  Він ступив у двері, виглянув назовні. Крізь густий сірий туман на іншому березі річки він побачив чоловіка, що стояв на березі, руки по швах. Чоловік, здавалося, спостерігав за ним. Фігура знаходилася в декількох сотнях метрів від нас, і неможливо було розгледіти що-небудь конкретне, крім того, що там, у зимову крижану бурю, стояв чоловік у темному пальті й спостерігав за Бірном.
  
  Бірн відступив в будівлю, сховавшись із виду, почекав кілька миттєвостей. Він висунув голову з-за рогу. Чоловік все ще був там, стояв нерухомо, вивчаючи жахливий будинок на східному березі Шайлкилла. На секунду маленька фігурка розчинилася в пейзажі і зникла з нього, загубившись у водній пелені.
  
  Бірн відступив у темряву насосної. Він дістав свій мобільний телефон і подзвонив в підрозділ. Через кілька секунд він наказав Ніку Палладіно відправитися на місце, на західний берег Шайлкилл, навпаки насосної станції Шоу-Монт, і привести кавалерію. Якщо вони були неправі, значить, вони були неправі. Вони вибачалися перед цією людиною і всі займалися своїми справами.
  
  Але Бірн якимось чином знав, що він не помилився. Відчуття було настільки сильним.
  
  "Почекай секунду, Нік".
  
  Бірн залишив телефонний зв'язок відкритою, почекав кілька хвилин, намагаючись вирахувати, який міст знаходиться ближче всього до його розташування, за яким мосту він швидше за все дістанеться до іншого берега Шайлкилла. Він перетнув приміщення, трохи почекав під величезною аркою, підбіг до своєї машини, як раз в той момент, коли хтось вийшов з високого портика на північній стороні будівлі, всього в декількох футах від нього, прямо на його шляху. Бірн не дивився на обличчя чоловіка. На мить він не міг відірвати очей від малокаліберної зброї в руці чоловіка. Зброю було направлено Бірну в живіт.
  
  Людиною, тримав пістолет, Метью Кларк.
  
  "Що ти робиш?" Бірн закричав. "Забирайся з дороги, мать твою!"
  
  Кларк не поворухнувся. Бірн відчув запах алкоголю в диханні чоловіки. Він також міг бачити, як тремтить пістолет в руці чоловіка. Ніколи не найкраще поєднання.
  
  "Ти підеш зі мною", - сказала Кларк. Через плече Кларк, крізь густу пелену дощу, Бірн міг бачити фігуру чоловіка, все ще стоїть на далекому березі річки. Бірн спробував подумки відтворити зображення. Це було неможливо. Чоловік міг бути п'яти, восьми або шести футів на зріст. Двадцять чи п'ятдесят.
  
  "Віддайте мені пістолет, містер Кларк", - сказав Бірн. "Ви перешкоджаєте розслідування. Це дуже серйозно".
  
  Піднявся вітер з річки, приносячи з собою масу мокрого снігу. "Я хочу, щоб ти дістав свою зброю, дуже повільно, і поклав його на землю", - сказала Кларк.
  
  "Я не можу цього зробити".
  
  Кларк звів курок пістолета. Його рука почала тремтіти. "Ти робиш те, що я тобі кажу".
  
  Бірн побачив лють в очах чоловіка, жар божевілля. Детектив повільно розстебнув пальто, засунув руку всередину і двома пальцями витягнув зброю. Потім він витягнув магазин і викинув його через плече в річку. Він поклав пістолет на землю. Він не збирався залишати заряджену зброю.
  
  "Поїхали". Кларк вказав на свою машину, що була припаркована біля залізничного депо. "Ми збираємося покататися".
  
  "Містер Кларк", - сказав Бірн, намагаючись підібрати правильний тон голосу. Він підрахував свої шанси зробити крок, щоб обеззброїти Кларка. Шанси ніколи не бувають хорошими при найсприятливіших обставинах. "Ти не хочеш цього робити".
  
  "Я сказав, поїхали".
  
  Кларк приставив пістолет до правого скроні Бірна. Бірн закрив очі. Колін, подумав він. Колін.
  
  "Ми збираємося покататися", - сказала Кларк. "Ти і я. Якщо ти не сядеш в мою машину, я вб'ю тебе прямо тут".
  
  Бірн розплющив очі, повернув голову. Людина на іншому березі річки зник.
  
  "Містер Кларк, це кінець вашого життя", - сказав Бірн. "Ви поняття не маєте, в якій дерьмово світ ви тільки що вляпалися".
  
  - Не говори більше ні слова. Жодного. Ти мене чуєш?
  
  Бірн кивнув.
  
  Кларк став за спиною Бірна, приставивши дуло пістолета до його попереку. "Поїхали", - ще раз сказав він. Вони пішли до машини. "Ти знаєш, куди ми прямуємо?"
  
  Бірн так і зробив. Але йому потрібно було, щоб Кларк сказала це вголос. "Ні", - сказав він.
  
  "Ми йдемо до їдальні "Кристал"", - відповіла Кларк. "Ми йдемо в те місце, де ти вбив мою дружину".
  
  Вони підійшли до машини. Вони прослизнули всередину одночасно - Бірн на водійське сидіння, Кларк прямо за ним. "Акуратно і повільно", - сказала Кларк. "Веди".
  
  Бірн завів машину, включив двірники, розмороження. Його волосся, обличчя і одяг промокли, пульс стукав у вухах. Він витер краплі дощу з очей і попрямував у бік міста.
  
  
  51
  
  
  Джессіка Балзано і Роланд Ханна сиділи в маленькій задній кімнаті комісійного магазину. На стінах висіло безліч християнських плакатів, християнський календар, надихаючі вислови в рамках, виконані вишивкою, картинки, намальовані дітьми. В одному кутку акуратною стопкою лежали приладдя для малювання - банки, валики, сковорідки, ганчірки. Стіни в задній кімнаті були пастельно-жовтими.
  
  Роланд Ханна був довготелесим, світловолосим, підтягнутим. На ньому були потерті джинси, зношені кросівки Reebok і біла толстовка зі слоганом спереду, надрукованим чорними літерами.:
  
  ГОСПОДИ, ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ЗРОБИТИ МЕНЕ ХУДИМ, ЗРОБИ ТОВСТИМИ ВСІХ МОЇХ ДРУЗІВ.
  
  На його руках були плями фарби.
  
  - Я можу запропонувати вам чай чи каву? Може бути, содову? - Запитав він.
  
  "Я в порядку, спасибі", - сказала Джессіка.
  
  Роланд сів за стіл навпроти Джесіки. Він склав руки, переплів пальці. - Чим я можу вам допомогти? - запитав я.
  
  Джессіка відкрила блокнот, клацнула ручкою. - Ви сказали, що викликали поліцію.
  
  "Це вірно".
  
  - Можу я запитати, чому?
  
  "Ну, я прочитав звіт про ці жахливі вбивства", - сказав Роланд. "Деталь вінтажній одягу привернула мою увагу. Я просто подумав, що, можливо, зможу допомогти".
  
  "Яким чином?"
  
  "Я займаюся цим досить давно, детектив Бальзано", - сказав він. "Хоча цей магазин відкрився зовсім недавно, я багато років служив суспільству і Господу в тій або іншій якості. А що стосується благодійних магазинів міністерства у Філадельфії, то я знаю майже всіх. Я також знаю кількох християнських служителів в Нью-Джерсі і Делавері. Я подумав, що міг би сприяти знайомству тощо.
  
  "Як довго ви знаходитесь в цьому місці?"
  
  "Ми відкрили тут свої двері всього близько десяти днів тому", - сказав Роланд.
  
  "У тебе багато клієнтів?"
  
  "Так", - сказав Роланд. "Хороші чутки поширюються".
  
  "Ви знаєте багатьох людей, які приходять сюди за покупками?"
  
  "Досить багато", - сказав він. "Місце розташування вже деякий час друкується в нашому церковному бюлетені. Деякі альтернативні газети навіть включили нас у свої списки. В день нашого відкриття у нас були повітряні кулі для дітей, а також торт і пунш для усіх ".
  
  "Які речі в основному купують клієнти?"
  
  - Залежить від віку, звичайно. Подружні пари, як правило, звертають увагу на меблі та дитячий одяг. Молоді люди, такі як ви, як правило, зупиняють свій вибір на джинсах і джинсових куртках. Вони завжди думають, що одяг Juicy Couture, Diesel або Vera Wang буде похована серед Sears і JCPENNEY's. Можу сказати вам, що це трапляється рідко. Боюся, більшість дизайнерських речей розбирають ще до того, як вони потрапляють на наші полки.
  
  Джессіка уважно подивилася на чоловіка. Якщо б їй довелося вгадувати, вона б сказала, що він на кілька років молодший за неї. - Молоді люди, такі як я?
  
  "Ну, загалом, так".
  
  "Як ти думаєш, скільки мені років?"
  
  Роланд уважно подивився на неї, підперши рукою підборіддя. - Я б сказав, двадцять п'ять чи двадцять шість.
  
  Роланд Ханна був її новим кращим другом. "Я можу показати тобі кілька фотографій?"
  
  "Звичайно", - сказав він.
  
  Джессіка дістала фотографії двох суконь. Вона поклала їх на стіл. "Ти коли-небудь бачила ці сукні раніше?"
  
  Роланд Ханна уважно розглянув фотографії. Незабаром на його обличчі, здавалося, з'явилося впізнавання. "Так", - сказав він. "Здається, я бачив ці сукні".
  
  Після розчаровує дня, повного тупиків, ці слова майже не запам'яталися. "Ти продала ці сукні?"
  
  "Я не впевнений. Можливо, бачив. Думаю, я пам'ятаю, як розпаковував і виставляв їх на загальний огляд".
  
  Пульс Джесіки прискорився. Це було відчуття, яке виникає у всіх слідчих, коли перша серйозна доказ падає з неба. Вона хотіла зателефонувати Бірну. Вона стримала порив. "Як давно це було?"
  
  Роланд на мить замислився. "Давай подивимося. Ми відкриті днів десять або близько того, як я сказав. Так що, я б припустив, що я поклав їх на полицю близько двох тижнів тому. Думаю, вони були у нас, коли ми відкрилися. Отже, близько двох тижнів. "
  
  - Вам знайоме ім'я Девід Хорнстром?
  
  "Девід Хорнстром?" Спитав Роланд. "Боюся, що ні".
  
  - Ви не пам'ятаєте, хто міг придбати ці сукні?
  
  "Я не впевнений, що пам'ятаю. Але якщо б я побачив якісь фотографії, я, можливо, зміг би вам сказати. Фотографії могли б освіжити мою пам'ять. Поліція все ще цим займається?"
  
  "Зробити що?"
  
  "Заставляти людей переглядати фотографії? Чи це те, що вони роблять тільки по телевізору?"
  
  "Ні, ми часто цим займаємося", - сказала Джессіка. "Не могли б ви прямо зараз спуститися в "Круглий будинок"?"
  
  "Звичайно", - сказав Роланд. "Я зроблю все, що в моїх силах, щоб допомогти".
  
  
  52
  
  
  Рух на Вісімнадцятій вулиці було утруднено. Машини буксували. Температура швидко падала, а мокрий сніг не припинявся.
  
  Мільйон думок пронісся в голові Кевіна Бірна. Він думав про інших випадках у своїй кар'єрі, коли йому доводилося стикатися зі зброєю. Краще в нього це не виходило. Його шлунок скрутився сталевими вузлами.
  
  "Ви не хочете цього робити, містер Кларк", - знову сказав Бірн. "Ще є час скасувати це".
  
  Кларк промовчав. Бірн глянув у дзеркало заднього виду. У Кларк був пильний погляд в тисячу ярдів.
  
  "Ти цього не розумієш", - нарешті сказала Кларк.
  
  "Я дійсно це розумію".
  
  "Ні, ти не розумієш. Як ти міг? Ти коли-небудь втрачав когось, кого любив, з-за насильства?"
  
  Бірн - ні. Але одного разу він був близький до цього. Одного разу він ледь не втратив все, коли його дочка опинилася в руках вбивці. В той похмурий день він сам ледь не переступив поріг розсудливості.
  
  "Зупинися", - сказала Кларк.
  
  Бірн притиснув машину до узбіччя. Він припаркував її, не вимикаючи двигун. Єдиним звуком було пощелкивание двірників на вітровому склі в такт скажено колотящемуся серцю Бірна.
  
  "Що тепер?" Запитав Бірн.
  
  "Ми збираємося піти в закусочну і покінчити з цим. Для нас з тобою".
  
  Бірн глянув на закусочну. Крізь пелену крижаного дощу світло іскрився і переливався. Переднє вікно вже замінили. Пол був чисто вибілена. Як ніби там нічого не сталося. За винятком того, що так воно і було. І це було причиною, по якій вони повернулися.
  
  "Це не обов'язково має закінчитися таким чином", - сказав Бірн. "Якщо ти складеш зброю, все ще є шанс повернути собі життя".
  
  "Ти хочеш сказати, що я можу просто піти, як ніби цього ніколи не було?"
  
  "Ні", - сказав Бірн. "Я не збираюся ображати вас, кажучи вам це. Але ви можете отримати допомогу".
  
  Бірн знову подивився в дзеркало заднього виду. І побачив це.
  
  Тепер на грудях Кларк були дві маленькі червоні світні точки.
  
  Бірн на мить заплющив очі. Це була найкраща з новин, найгірша з новин. Він весь час тримав трубку відкритою, з тих пір як Кларк зіткнулася з ним біля насосної станції. Очевидно, Нік Палладіно викликав спецназ, і вони розмістилися в закусочній. Другий раз приблизно за тиждень. Бірн глянув на вулицю. Він зауважив офіцерів спецназу, які розташовані на початку провулку поряд з закусочної.
  
  Все це могло закінчитися раптово і жорстоко. Бірн хотів першого, а не другого. Він був справедливий в тактиці ведення переговорів, але далекий від експерта. Правило номер один. Зберігай спокій. Ніхто не повинен вмирати. "Я збираюся вам дещо сказати", - сказав Бірн. "І я хочу, щоб ви уважно вислухали. Ви розумієте?"
  
  Тиша. Чоловік був готовий вибухнути.
  
  "Містер Кларк?"
  
  "Що?"
  
  "Мені потрібно тобі дещо сказати. Але спочатку ти повинен робити в точності те, що я скажу. Ти повинен сидіти абсолютно нерухомо".
  
  "Про що ти говориш?" - запитав я.
  
  "Ви помітили, що тут немає руху?"
  
  Кларк виглянула у вікно. У кварталі від них пара машин перекрила Вісімнадцяту вулицю.
  
  "Навіщо вони це роблять?" Запитала Кларк.
  
  "Я розповім вам усе це за секунду. Але спочатку я хочу, щоб ви подивилися вниз, дуже повільно. Просто нахиліть голову. Ніяких різких рухів. Подивіться на свої груди, містер Кларк ".
  
  Кларк зробила, як запропонував Бірн. "Що це?" - запитав він.
  
  "Це кінець усьому, містер Кларк. Це лазерні приціли. Вони випущені з гвинтівок двох офіцерів спецназу".
  
  "Чому вони на мені?"
  
  О Боже, подумав Бірн. Це було набагато гірше, ніж він собі уявляв. Метью Кларка було не згадати.
  
  "Ще раз, не рухайте тілом", - сказав Бірн. "Тільки очима. Я хочу, щоб ви подивилися на мої руки зараз, містер Кларк". Бірн тримав обидві руки на кермі в положеннях "Десять годин" та "дві години". "Ви бачите мої руки?"
  
  - Твої руки? Що з ними?
  
  "Бачиш, як вони вчепилися в кермо?" - Запитав Бірн.
  
  "Так".
  
  "Якщо я хоча б ворухну вказівним пальцем на правій руці, вони натиснуть на спусковий гачок. Вони вистрілять", - сказав Бірн, сподіваючись, що це прозвучало правдиво. - Пам'ятаєш, що трапилося з Антоном Кроцем в закусочній?
  
  Бірн почув, як Метью Кларк почав схлипувати. "Так".
  
  "Це був один стрілець. Це два".
  
  - Я... Мені все одно. Я пристрелю тебе першим.
  
  - Ти ніколи не встигнеш вистрілити. Якщо я пошевелюсь, все скінчено. Один-єдиний міліметр. Все скінчено.
  
  Бірн спостерігав за Кларком у дзеркало заднього виду. Він був готовий зірватися в будь-яку секунду.
  
  "У вас є діти, містер Кларк", - сказав Бірн. "Подумайте про них. Ви ж не хочете залишати їм таке спадщина".
  
  Кларк швидко похитав головою з боку в бік. "Вони не збираються відпускати мене сьогодні, чи не так?"
  
  "Ні", - сказав Бірн. "Але з того моменту, як ти опустиш пістолет, твоє життя почне налагоджуватися. Ти не такий, як Антон Кроц, Метт. Ти не такий, як він".
  
  Плечі Кларк почали трястися. "Лора".
  
  Бірн почекав кілька миттєвостей. "Метт?"
  
  Кларк підняв очі, його обличчя було залите сльозами. Бірн ніколи не бачив людини так близько до краю.
  
  "Вони не збираються довго чекати", - сказав Бірн. "Допоможи мені допомогти тобі".
  
  Потім Бірн побачив це в почервонілих очах Кларка. Рішучість чоловіки дала тріщину. Кларк опустив зброю. Миттєво тінь перетнула ліву сторону машини, прихована пеленою крижаного дощу, стекавшего по склу. Бірн озирнувся. Це був Нік Палладіно. Він тримав дробовик направленим у голову Метью Кларка.
  
  "Поклади зброю на підлогу, руки за голову!" Крикнув Нік. "Зроби це зараз!"
  
  Кларк не рухалася. Нік повісив рушницю на вішалку.
  
  "Зараз же!"
  
  Після болісно довгої секунди Метью Кларк підкорився. У наступну секунду двері відчинилися, і Кларка витягли з машини, грубо викинули на вулицю, миттєво оточивши поліцейськими.
  
  Кілька митей опісля, коли Метью Кларк лежав обличчям вниз посеред Вісімнадцятої вулиці під зимовим дощем, розкинувши руки в сторони, офіцер спецназу націлив рушницю йому в голову. Підійшов офіцер у формі, уперся коліном у спину Кларка, грубо звів його зап'ястя разом і надів на нього наручники.
  
  Бірн подумав про всепоглинаючої силі горя, про непохитну хватці безумства, які, мабуть, привели Метью Кларка до цього моменту.
  
  Офіцери ривком поставили Кларка на ноги. Перш ніж вони запхали його на заднє сидіння машини найближчого сектора, він подивився на Бірна.
  
  Ким би не був Кларк кількома тижнями раніше, людини, що постав світу в образі Метью Кларка - чоловіка, батька, громадянина, - більше не існувало. Коли Бірн пильно подивився в очі цієї людини, він не знайшов там ні найменшого проблиску життя. Замість цього він побачив розпався людини, і там, де повинна була бути душа, тепер горіло холодне блакитне полум'я божевілля.
  
  
  53
  
  
  Джессіка знайшла Бірна в задній кімнаті закусочної з рушником на шиї і димлячої чашкою кави в руці. Дощ перетворив все в лід, і все місто рухався ледве-ледве. Вона повернулася в Карантин і переглядала книги з гуртками разом з Роландом Ханною, коли надійшов дзвінок про те, що офіцерові потрібна допомога. Всі, крім жменьки детективів, вибігли за двері. Всякий раз, коли поліцейський опинявся в тяжкому положенні, всі наявні сили направлялися в їх бік. Коли Джессіка під'їхала до закусочної, на Вісімнадцятій вулиці стояло не менше десяти машин.
  
  Джессіка перетнула закусочну, Бірн встав. Вони обнялися. Це було не те, що ти повинен був робити, але їй було все одно. Коли дзвінок урвався, вона була впевнена, що більше ніколи його не побачить. Якщо б це коли-небудь сталося, частинка її напевно померла б разом з ним.
  
  Вони розімкнули обійми, трохи ніяково оглянули закусочну. Вони сіли.
  
  - Ти в порядку? - Запитала Марія.
  
  Бірн кивнув. Джессіка не була так впевнена.
  
  "З чого це почалося?" - запитала вона.
  
  - У Шомонте. На водопровідній станції.
  
  "Він пішов за тобою туди?"
  
  Бірн кивнув. "Повинно бути, так і було".
  
  Джессіка задумалася про це. У будь-який момент детектив в поліції може стати об'єктом переслідування - поточні розслідування, старі розслідування, божевільні, яких ви посадили багато років тому, вийшовши з в'язниці. Вона подумала про тілі Уолта Брайема на узбіччі дороги. У будь-який момент могло статися все, що завгодно.
  
  "Він збирався зробити це прямо там, де була вбита його дружина", - сказав Бірн. "Спочатку я, потім він сам".
  
  "Господи".
  
  "Так, добре. Це ще не всі".
  
  Джессіка не могла уявити, що він мав на увазі. - Що означає "більше"?
  
  Бірн сьорбнув кави. - Я бачив його.
  
  - Ти бачив його? Кого ти бачив?
  
  "Наш виконавець".
  
  - Що? Про що ти говориш?
  
  "На будівництві в Шомонте. Він був на іншому березі річки, просто спостерігав за мною ".
  
  - Звідки ти знаєш, що це був він?
  
  Бірн на мить втупився в свою каву. - Наскільки ти розбираєшся в цій роботі. Це був він.
  
  "Ти добре його роздивився?"
  
  Бірн похитав головою. "Ні. Він був на іншому березі річки. Під дощем".
  
  "Що ж він зробив?"
  
  "Він нічого не зробив. Я думаю, він хотів повернутися на місце події і вирішив, що на іншому березі річки буде безпечно ".
  
  Джессіка обдумала це. Це було досить поширеним явищем - повертатися ось так.
  
  "Ось чому я з самого початку подзвонив Ніку", - сказав Бірн. "Якщо б я не..."
  
  Джессіка зрозуміла, що він мав на увазі. Якщо б він не подзвонив, то зараз лежав би на підлозі в закусочній "Кристал", оточений калюжею крові.
  
  "Ми вже отримали звістки від птахівників з Делавера?" Запитав Бірн, явно намагаючись змістити акцент.
  
  - Поки нічого, - відповіла Марія. - Я подумала, що нам слід переглянути підписні листи на журнали по розведенню птахів. Не може бути, щоб у ...
  
  "Тоні вже цим займається", - сказав Бірн.
  
  Джессіка повинна була здогадатися. Навіть у розпал всього цього Бірн думав. Він відсьорбнув кави, повернувся до неї, злегка посміхнувся. "І як пройшов твій день?" - запитав він.
  
  Джессіка посміхнулася у відповідь. Вона сподівалася, що це виглядало щиро. "Слава Богу, без пригод". Вона розповіла про ранок і день в комісійних магазинах, про зустрічі з Роландом Ханною. "Я змусив його прямо зараз придивлятися до гурткам. Він керує церковним благодійним магазином. Можливо, він продав нашому хлопчику сукні".
  
  Бірн допив свою каву, підвівся. "Мені треба забиратися звідси", - сказав він. "Я маю на увазі, мені подобається це місце, але не настільки".
  
  - Бос хоче, щоб ти поїхав додому.
  
  "Я в порядку", - сказав Бірн.
  
  "Ти впевнений?"
  
  Бірн не відповів. Кілька митей опісля офіцер у формі перетнув закусочну і простягнув Бірну його зброю. За його вагою Бірн міг сказати, що магазин був замінений. Коли Нік Палладіно прослухав розмова Бірна і Метью Кларка по відкритій лінії стільникового телефону Бірна, він направив машину сектора на полігон в Шомонте, щоб забрати зброю. Філадельфії не потрібен був ще один пістолет на вулиці.
  
  "Де наш детектив-амішів?" Бірн запитав Джесіку.
  
  "Джош працює в книжкових магазинах, з'ясовуючи, не пам'ятає хто-небудь, щоб продавали книги по птахівництву, екзотичних птахів і тому подібного".
  
  "З ним все в порядку", - сказав Бірн.
  
  Джессіка не знала, що сказати. В устах Кевіна Бірна це була найвища похвала.
  
  "Що ти збираєшся робити?" Запитала Марія.
  
  "Ну, я збираюся піти додому, але тільки для того, щоб прийняти гарячий душ і переодягнутися. Потім я збираюся прогулятися вулицями. Може бути, хто-небудь ще бачив цього хлопця, що стоїть на іншому березі річки. Чи бачив, як його машина зупинилася.
  
  "Потрібна якась допомога?" - запитала вона.
  
  "Ні, я в порядку. Ти займайся мотузкою і птахівниками. Я зателефоную тобі через годину".
  
  
  54
  
  
  Бірн поїхав по Холлоу-роуд до річки. Він проїхав під швидкісною автомагістраллю, припаркував машину і вийшов. Гарячий душ пішов йому на користь, але якщо людина, якого вони шукали, все ще не стояв там, на березі річки, заклавши руки за спину і чекаючи, коли на нього надінуть наручники, то день обіцяв бути лайновим. Але тоді кожен день, коли на тебе наставляли пістолет, був лайновим днем.
  
  Дощ припинився, але лід залишився. Він майже повністю накрив місто. Бірн обережно спустився схилом до берега річки. Він стояв між двома голими деревами, прямо навпроти насосної станції, почувши гул машин на швидкісній автомагістралі позаду себе. Він подивився на насосну станцію. Навіть з такої відстані споруда виглядала переконливо.
  
  Він стояв на тому самому місці, де стояв чоловік, який спостерігав за ним. Він подякував Богові за те, що цей чоловік не був снайпером. Бірн уявив собі когось з оптичним прицілом, який стоїть там і спирається для рівноваги на дерево. Він міг би з легкістю розібратися з Бірном.
  
  Він оглянув землю в безпосередній близькості. Ні недопалків, ні зручних глянцевих обгорток від цукерок, з яких можна зняти відбитки пальців.
  
  Бірн присів навпочіпки на березі річки. Поточна вода була всього в декількох сантиметрах від нього. Він нахилився вперед, торкнувся пальцем крижаного течії і-
  
  – бачив чоловіка, що несе Тару Грендель до насосної станції... безликий чоловік дивився на Місяць... в його руках був моток біло-блакитний мотузки... почув звук маленького човна, шлепнувшейся про камінь ... Побачив дві квітки, один білий, другий червоний, і-
  
  – відсмикнув руку, наче вода була у вогні. Образи ставали сильнішими, чіткіше, більше нервують.
  
  В річках вода, до якої ви торкаєтеся, є останньою з того, що пішло, і першою з того, що приходить.
  
  Щось наближалося.
  
  Дві квітки.
  
  Через кілька секунд задзвонив його мобільний. Бірн встав, відкрив телефон і відповів. Це була Джессіка.
  
  "Є ще одна жертва", - сказала вона.
  
  Бірн глянув униз, на темну неподатливую воду Шайлкилла. Він знав, але все одно запитав. - На річці?
  
  "Так, партнер", - сказала вона. "На річці".
  
  
  55
  
  
  Вони зустрілися на березі річки Шайлкилл, недалеко від нафтопереробних заводів на південно-заході. Місце злочину було частково приховано від річки, так і від довколишнього мосту. Їдкий запах стічних вод нафтопереробних заводів наповнив повітря, їхні легені.
  
  Головними детективами по справі були Тед Кампос і Боббі Лаурия. Ці двоє були партнерами завжди. Старе кліше про те, що потрібно закінчувати пропозиції один за одного, було правдою, але у випадку з Тедом і Боббі це виходило за рамки. Одного разу вони навіть ходили по магазинах порізно і купили один і той же краватку. Коли вони дізналися про це, то, звичайно, ніколи не носили краваток. Вони не були в захваті від рассказываемой історії, якщо вже на те пішло. Все це було дуже схоже на Горбату гору для таких крутих хлопців старої школи, як Боббі Лаурия і Тед Кампос.
  
  Бірн, Джессіка і Джош Бонтраджер під'їхали і виявили пару секторних машин, стоять приблизно в п'ятдесяти ярдах один від одного і перегородивших дорогу. Місце події знаходилося далеко на південь від перших двох жертв, майже в місці злиття річок Шайлкилл і Делавер, в тіні мосту Платт.
  
  Тед Кампос зустрів трьох детективів на узбіччі дороги. Бірн представив його Джошу Бонтраджеру. На місці події був фургон криміналістів, а також Те Вейрич з офісу судмедексперта.
  
  "Що у нас є, Тед?" Запитав Бірн.
  
  "У нас є жінка DOA", - сказав Кампос.
  
  - Задушили? - Запитала Марія.
  
  - Схоже на те. - Він вказав у бік річки.
  
  Тіло лежало на березі річки, біля підніжжя вмираючого клена. Коли Джессіка побачила тіло, її серце впало. Це було те, чого вона боялася, і тепер це сталося. "Ні".
  
  Труп належав дитині. Не більше тринадцяти або близько того років. Її тендітні плечі були вивернуті під неприродним кутом, тулуб було вкрите листям і сміттям. На ній теж було довгу вінтажну сукню. На шиї у неї було щось схоже на нейлоновий пасок.
  
  Тому Вейрич стояв поруч з тілом, диктуючи нотатки.
  
  "Хто її знайшов?" Запитав Бірн.
  
  "Охоронець", - сказав Кампос. "Спустився покурити. Хлопець - клята руїна".
  
  "Коли?"
  
  - Близько години тому. Але Те думає, що ця жінка була тут якийсь час.
  
  Це слово вразило всіх. - Жінка? - Запитала Марія.
  
  Кампос кивнув. "Я подумав те ж саме", - сказав він. "І вона мертва вже деякий час. Там багато розкладання".
  
  До них підійшов Тому Вейрич. Він зняв латексні рукавички, натягнув шкіряні.
  
  "Це не дитина?" Запитала Марія. Вона була приголомшена. Жертва не могла бути набагато вище чотирьох футів.
  
  "Ні", - сказав Вейрих. "Вона маленька, але зріла. Їй, певно, було близько сорока".
  
  "Отже, як ти думаєш, скільки вона тут пробула?" Запитав Бірн.
  
  "Я думаю, тиждень або близько того. Тут неможливо сказати".
  
  - Це сталося до вбивства в Шомонте?
  
  "О, так", - сказав Вейрич.
  
  Двоє поліцейських з криміналістичного підрозділу вийшли з фургона і попрямували до берега річки. Джош Бонтраджер пішов за ними.
  
  Джессіка і Бірн спостерігали, як команда оцепляет місце злочину і периметр. До подальшого повідомлення це була не їхня справа і навіть офіційно не було пов'язано з двома вбивствами, які вони розслідували.
  
  - Детективи, - покликав їх Джош Бонтраджер.
  
  Кампос, Лаурия, Джессіка і Бірн спустилися до берега річки. Бонтраджер стояв приблизно в п'ятнадцяти метрах від тіла, трохи вище за течією.
  
  "Дивися". Бонтраджер вказав на ділянку за низькорослим чагарником. В землі лежав предмет, настільки недоречний у цій обстановці, що Джесіці довелося підійти до нього впритул, щоб переконатися, що те, на що вона дивилася, дійсно було тим, на що вона дивилася. Це була лілія. Червона пластмасова лілія, встромлена в сніг. На дереві поруч з нею, приблизно в трьох футів від землі, була намальована біла луна.
  
  Джессіка зробила пару фотографій. Потім вона відійшла в сторону і дозволила фотографу криміналістичної служби задокументувати всю сцену. Іноді контекст предмета на місці злочину був так само важливий, як і сам предмет. Питання "де" чого-небудь іноді витісняв питання "що".
  
  Л lily.
  
  Джессіка глянула на Бірна. Здавалося, він був прикутий до червоного квітці. Потім вона подивилася на тіло. Жінка була такої мініатюрної, що було легко зрозуміти, як її можна було прийняти за дитину. Джессіка помітила, що сукня жертви було занадто великим і нерівно підшито. Руки і ноги жінки були цілі. Жодних ампутацій. Її долоні були розкриті. Вона не тримала птицю.
  
  "Це узгоджується з вашим хлопчиком?" Запитав Кампос.
  
  "Так", - сказав Бірн.
  
  "Те ж саме з поясом?"
  
  Бірн кивнув.
  
  "Хочеш справа?" Кампос злегка посміхнувся, але також був наполовину серйозний.
  
  Бірн не відповів. Це залежало не від нього. Був хороший шанс, що незабаром ці справи будуть об'єднані в більш велику оперативну групу, в яку увійдуть ФБР і інші федеральні агентства. Там буйствував маніяк-убивця, і ця жінка, можливо, була його першою жертвою. З якоїсь причини цей виродок був одержимий вінтажними костюмами і Шайлкиллом, і вони не мали ані найменшого уявлення, хто він такий і куди збирається нанести наступний удар. А якщо і мав, то вже. Між тим місцем, де вони стояли, і місцем злочину в Манаюнке могло бути десять тел.
  
  "Цей хлопець не зупиниться, поки не доб'ється свого, чи не так?" Запитав Бірн.
  
  "Не схоже на це", - сказав Кампос.
  
  - Довжина річки становить сто довбаних миль.
  
  "Сто двадцять вісім довбаних миль в довжину", - відповів Кампос. "Плюс-мінус".
  
  Сто двадцять вісім миль, подумала Джессіка. Велика частина його була захищена від доріг і швидкісних автомагістралей, обмежена деревами і чагарниками, річкою, яка змеилась приблизно через півдюжини округів в серці південно-східній Пенсільванії.
  
  Сто двадцять вісім миль смертельної зони.
  
  
  56
  
  
  Це була третя сигарета за день. Її третя. Три - це непогано. Три - це все одно що взагалі не курити, вірно? Раніше, коли вона вживала, у неї було до двох пачок. Третя була такою, як ніби вона вже звільнилася. Або щось в цьому роді.
  
  Кого вона обманювала? Вона знала, що не збирається кидати по-справжньому, поки її життя не налагодиться. Десь близько сімдесятиріччя.
  
  Саманта Фаннінг відкрила задні двері й зазирнула в магазин. Там було порожньо. Вона прислухалася. Малятко Джеймі мовчала. Вона закрила двері і щільніше запахнула пальто. Боже, як же було холодно. Вона ненавиділа виходити на вулицю покурити, але, принаймні, вона не була однією з тих горгулій, яких ви бачили на Брод-стріт, що стоять перед своїми будівлями, притулившись до стіни і посмоктуючи недопалок. Саме з цієї причини вона ніколи не курила перед магазином, хоча звідти було набагато легше стежити за подіями. Вона відмовлялася виглядати як якась злочинниця. І все ж тут було холодніше, ніж в кишені, набитому пингвиньим лайном.
  
  Вона подумала про свої плани на Новий рік, або, скоріше, про те, що не було заплановано. Вони удвох з Джеймі, може бути, з пляшкою вина. Таке життя матері-одиначки. Мати-одиначка на мілині. Мати-одиначка на мілині, ледь працює, чий колишній хлопець і батько її дитини був ледачим недоумком, який досі не виплатив їй жодного чортова цента на утримання дитини. Їй було дев'ятнадцять, і історія її життя вже була написана.
  
  Вона знову відкрила двері, просто щоб послухати, і мало не вистрибнула з власної шкіри. Прямо в дверях стояв чоловік. Він був один у магазині, зовсім один. Він міг вкрасти що завгодно. Її виразно збиралися звільнити, це сім'я чи ні.
  
  "Чувак", - сказала вона. "Ти налякав мене до чортиків".
  
  "Мені дуже шкода", - сказав він.
  
  Він був добре одягнений, у нього було приємне обличчя. Він не був її типовим клієнтом.
  
  "Мене звуть детектив Бірн", - представився він. "Я з поліцейського управління Філадельфії. Відділ по розслідуванню вбивств".
  
  "О, добре", - сказала вона.
  
  - Я хотів запитати, чи не знайдеться у вас кілька хвилин, щоб поговорити.
  
  "Звичайно. Без проблем", - сказала вона. "Але я вже говорила з..."
  
  - Детектив Балзано?
  
  - Вірно. Детектив Балзано. На ній було відмінне шкіряне пальто.
  
  "Це вона". Він вказав на внутрішню частину магазину. "Не хотіли б ви зайти всередину, де трохи тепліше?"
  
  Вона підняла сигарету. - Я не можу тут палити. Іронічно, так?
  
  - Я не зовсім розумію, що ти маєш на увазі.
  
  "Я маю на увазі, що половина того, що там є, вже пахне досить круто", - сказала вона. "Нічого, якщо ми поговоримо тут?"
  
  "Звичайно", - відповів чоловік. Він переступив поріг і зачинив двері. "У мене просто є ще кілька питань. Я обіцяю не затримувати вас занадто довго".
  
  Вона мало не розсміялася. Утримувати мене від чого? "Мені нікуди йти", - сказала вона. "Йди".
  
  "Насправді, у мене є тільки одне питання".
  
  "Добре".
  
  - Я хотів запитати про вашого сина.
  
  Це слово застало її зненацька. Яке відношення до всього цього мав Джеймі? - Мій син?
  
  "Так. Мені було цікаво, чому ти збираєшся виставити його геть. Це тому, що він негарний?"
  
  Спочатку вона подумала, що чоловік жартує, хоча жарти вона не зрозуміла. Але він не посміхався. "Я не зовсім розумію, про що ти говориш", - сказала вона.
  
  - Син графа далеко не так гарний, як ти думаєш.
  
  Вона подивилася йому в очі. Здавалося, він дивиться прямо крізь неї. Щось тут було не так. Щось було зовсім не так. І вона була зовсім одна. "Як ти думаєш, я могла б, наприклад, побачити якесь посвідчення особи або щось в цьому роді?" запитала вона.
  
  - Ні. Чоловік ступив до неї. Він розстебнув пальто. - Це неможливо.
  
  Саманта Фаннінг відступила на кілька кроків. Кілька кроків - це все, що у неї було. Вона вже вперлася спиною в цеглу. - Ми ... ми раніше зустрічалися? - запитала вона.
  
  "Так, це так, Ганна Лізбет", - сказав чоловік. "Колись давно".
  
  
  57
  
  
  Джессіка сиділа за своїм столом, змучена, події дня - виявлення третьої жертви укупі з ледь не трапилося промахом з Кевіном - майже виснажили її.
  
  Крім того, єдине, що було гірше, ніж боротьба з філадельфійським трафіком, - це боротьба з філадельфійським трафіком на льоду. Це було фізично важко. Її руки боліли так, немов вона пройшла десять раундів; шия затекла. На зворотному шляху в Карусель вона дивом уникла трьох аварій.
  
  Роланд Ханна провів майже дві години з книгою особистих знімків. Джессіка також дала йому лист з п'ятьма більш свіжими фотографіями, на одній з яких було посвідчення особи Девіда Хорнстрома. Він нікого не впізнав.
  
  Розслідування вбивства жертви, знайденої на Південно-заході, незабаром буде передано оперативній групі, і на її столі незабаром з'являться нові папки.
  
  Три жертви. Три жінки були задушені, кинуті на березі річки, всі вони були одягнені в вінтажні сукні. Одна була жахливо спотворена. Одна тримала в руках рідкісну птицю. Один з них був знайдений поряд з червоною пластикової лілією.
  
  Джессіка звернулася до свідоцтва the nightingale. У Нью-Йорку, Нью-Джерсі і Делавері було три компанії, які розводили екзотичних птахів. Вона вирішила не чекати передзвону. Вона підняла трубку. Вона отримала в основному одну і ту ж інформацію від усіх трьох фірм. Їй сказали, що при наявності достатніх знань і належних умов людина може розводити соловйов. Їй дали список книг і публікацій. Вона вішала трубку, щоразу відчуваючи, що знаходиться біля підніжжя величезної гори знань, на яку у неї не було сил піднятися.
  
  Вона встала, щоб випити чашечку кави. Задзвонив її телефон. Вона відповіла і натиснула кнопку.
  
  - Відділ по розслідуванню вбивств, Бальзано.
  
  - Детектив, мене звуть Інгрід Фаннінг.
  
  Це був голос літньої жінки. Джесіці це ім'я було незнайоме. - Чим я можу бути вам корисна, мем?
  
  "Я співвласник TrueSew. Моя внучка говорила з вами раніше".
  
  "Ах, так, звичайно", - сказала Джессіка. Жінка говорила про Саманті.
  
  - Я переглянула фотографії, які ти залишила, - сказала Інгрід. - Фотографії суконь?
  
  "А що щодо них?"
  
  "Ну, по-перше, це не вінтажні сукні".
  
  "Вони не такі?"
  
  "Ні", - сказала вона. "Це репродукції старовинних суконь. Я б віднесла оригінали приблизно до другої половини дев'ятнадцятого століття. Ближче до кінця. Можливо, до 1875 році або близько того. Безумовно силует пізньої вікторіанської епохи.
  
  Джессіка записала інформацію. - Звідки ти знаєш, що це репродукції?
  
  "Кілька причин. По-перше, відсутня велика частина деталей. Вони, схоже, зроблені не дуже добре. І, по-друге, якщо б вони були оригінальними і в такій формі, їх продавали б за три-чотири тисячі доларів кожна. Повірте мені, не було б на полиці в комісійному магазині ".
  
  - Але репродукції можуть бути? - Запитала Марія.
  
  "О, звичайно. Є багато причин відтворювати одяг, подібну цій ".
  
  "Наприклад?"
  
  "Наприклад, хтось може бути продюсером п'єси або фільму. Можливо, хтось відтворює певну подію в музеї. Нам постійно телефонують місцеві театральні колективи. Зауважте, не для чогось на зразок цих суконь, а скоріше для одягу більш пізнього періоду. У наші дні багато замовлень на речі 1950-х і 1960-х років. "
  
  - Подібна одяг коли-небудь продавався у вашому магазині?
  
  "Кілька разів. Але ці сукні - костюмні, а не вінтажні".
  
  Джессіка подумала про те, що шукала не в тих місцях. Їй слід було зосередитися на театральних постачання. Вона почне прямо зараз.
  
  "Я ціную твій дзвінок", - сказала Джессіка.
  
  "Все в порядку", - відповіла жінка.
  
  - Подякуй від мене Саманту.
  
  "Ну, моєї внучки тут немає. Коли я увійшла, магазин був зачинений, а мій правнук лежав у своєму ліжечку в офісі".
  
  "Все в порядку?" - запитав я.
  
  "Я впевнена, що це так", - сказала вона. "Напевно, вона втекла в банк або ще куди-небудь".
  
  Джессіка не думала, що Саманта з тих, хто може кинути свого сина одного. З іншого боку, вона насправді зовсім не знала молоду жінку. "Ще раз дякую, що подзвонила", - сказала вона. "Якщо ви згадаєте що-небудь ще, будь ласка, зателефонуйте нам".
  
  "Я так і зроблю".
  
  Джессіка подумала про дату. Кінець 1800-х років. Яка була причина? Чи був убивця одержимий цим періодом часу? Вона робила нотатки. Вона б пошукала важливі дати і події в Філадельфії приблизно того часу. Можливо, їх психопат був зациклений на якомусь інциденті, що стався на річці в ту епоху.
  
  Бірн провів залишок дня, перевіряючи біографію всіх, хто хоча б віддалено пов'язаний з "Стилетто", - барменів, паркувальників, нічних прибиральників, кур'єрів. Хоча вони були не найсмачнішою компанією, ні в кого з них в досьє не було нічого, що вказувало б на той вид насильства, який був викликаний вбивствами в рівері.
  
  Він підійшов до столу Джесіки і сіл.
  
  "Вгадай, хто виявився порожнім?" Запитав Бірн.
  
  "Хто?"
  
  "Аласдер Блекберн", - представився Бірн. "На відміну від свого батька, у нього немає судимості. І саме дивне, що він народився тут. Округ Честер".
  
  Це було трохи несподівано для Джессіки. "Він безумовно справляє враження вихідця з старої Англії. "Так" і все таке."
  
  "Саме це я і хочу сказати".
  
  "Що ти хочеш робити?" - запитала вона.
  
  "Я думаю, нам слід з'їздити до нього додому. Подивимося, чи зможемо ми застати його не в своїй тарілці".
  
  "Пішли". Перш ніж Джессіка встигла схопити пальто, задзвонив телефон. Вона відповіла. Це знову була Інгрід Фаннінг.
  
  - Так, мем, - відповіла Марія. - Ви згадали що-небудь ще?
  
  Інгрід Фаннінг пам'ятала зовсім інше. Це було щось зовсім інше. Джессіка кілька миттєвостей слухала, трохи не вірячи своїм вухам, і сказала: "Ми будемо на місці через десять хвилин". Вона повісила трубку.
  
  "Що сталося?" Запитав Бірн.
  
  Джессіка помовчала. Їй це було потрібно, щоб перетравити те, що вона тільки що почула. "Це була Інгрід Фаннінг", - сказала вона. Вона коротко переповіла Бірну свій попередній розмова з цією жінкою.
  
  "У неї є що-небудь для нас?"
  
  "Я не впевнена", - сказала Джессіка. "Здається, вона думає, що хтось викрав її онуку".
  
  "Що ви маєте на увазі?" Запитав Бірн. Тепер він був на ногах. "У кого її внучка?"
  
  Джесіці знадобилося ще мить, перш ніж відповісти. Часу було явно недостатньо. "Хтось по імені детектив Бірн".
  
  
  58
  
  
  Інгрід Фаннінг була міцною сімдесятирічної жінкою - худорлявою, жилистой, енергійною, небезпечної в молодості. Її копиця сивого волосся була зав'язана в кінський хвіст. На ній була довга синя вовняна спідниця і кремова водолазка кашемірова. Магазин був порожній. Джессіка помітила, що музика змінилася на кельтську. Вона також зауважила, що у Інгрід Фаннінг тремтять руки.
  
  Джессіка, Бірн і Інгрід стояли за прилавком. Під прилавком стояла відеокамера Panasonic старої моделі і маленький чорно-білий монітор.
  
  "Після того, як я подзвонила вам в перший раз, я почала трохи випрямлятися ось тут, ззаду, і помітила, що відеозапис зупинилася", - сказала Інгрід. "Це старий апарат. Він завжди так робить. Я трохи перемотав його і випадково натиснув на ВІДТВОРЕННЯ замість ЗАПИСУ. Я побачив це. "
  
  Інгрід прокрутила запис. Коли на екрані з'явилося зображення у високому ракурсі, воно показало порожній коридор, що веде в задню частину магазину. На відміну від більшості систем спостереження, в цьому не було нічого особливо складного, просто звичайний касетний відеомагнітофон, налаштований на SLP. Він, ймовірно, забезпечував шість годин трансляції в режимі реального часу. Також був звук. Вид порожнього коридору підкреслювався слабкими звуками транспорту, що їде по Саут-стріт, випадковими автомобільними гудками - тією ж музикою, яку Джессіка запам'ятала за свого візиту.
  
  Приблизно через хвилину по коридору пройшла фігура, мимохідь зазирнувши в двері праворуч. Джессіка відразу впізнала в цій жінці Саманту Фаннінг.
  
  "Це моя онука", - сказала Інгрід. Її голос тремтів. "У кімнаті праворуч був Джеймі".
  
  Бірн глянув на Джессіку, знизав плечима. Джеймі?
  
  Джессіка вказала на немовля в ліжечку за прилавком. З дитиною все було в порядку, він міцно спав. Бірн кивнув.
  
  "Вона виходила на подвір'я викурити сигарету", - сказала Інгрід. Вона промокнула очі носовою хусткою. Що б не відбувалося, це було не до добра, - подумала Марія. "Вона сказала мені, що звільнилася, але я знав".
  
  На записі Саманта йшла коридором до дверей у кінці. Вона відкрила її, дозволивши сірого клину денного світла пролитися в коридор. Вона закрила її за собою. Коридор залишався порожнім, безмовним. Двері залишалася закритою секунд сорок п'ять або близько того. Потім вона прочинилися приблизно на фут. Саманта просунула голову всередину, прислухаючись. Вона знову закрила двері.
  
  Зображення залишалося нерухомим ще тридцять секунд. Потім камера злегка здригнулася і змінила становище, як ніби хтось нахилив об'єктив вниз. Тепер вони могли бачити тільки нижню частину дверей і останні кілька футів коридору. Через кілька секунд вони почули кроки і побачили фігуру. Здавалося, це був чоловік, але сказати напевно було неможливо. У ракурсі була видна спина темного пальто нижче пояса. Вони побачили, як він поліз у кишеню і дістав світлу мотузку.
  
  Крижана рука схопила Джесіку за серце.
  
  Був це їхній убивця?
  
  Чоловік поклав мотузку назад в кишеню пальто. Кілька митей опісля двері широко відчинились. Виявилося, що Саманта знову перевіряла свого сина. Вона була на сходинку нижче рівня магазину, видно тільки нижче шиї. Здавалося, вона злякалася, побачивши, що там хтось стоїть. Вона сказала що-те, що було спотворено на плівці. Чоловік заговорив у відповідь.
  
  "Ти не міг би зіграти це ще раз?" - Запитала Марія.
  
  Інгрід Фаннінг натиснула перемотування, ЗУПИНКУ, ВІДТВОРЕННЯ. Бірн додав гучність на моніторі. На плівці двері знову відчинилися. Через кілька миттєвостей чоловік сказав: "Мене звуть детектив Бірн".
  
  Джессіка побачила, як стиснулися кулаки Кевіна Бірна, як напружилася його щелепу.
  
  Незабаром після цього чоловік переступив поріг і зачинив за собою двері. Минуло двадцять або тридцять секунд болісної тиші. Тільки шум проїжджаючих машин і гуркіт музики.
  
  Потім вони почули крик.
  
  Джессіка і Бірн одночасно подивилися на Інгрід Фаннінг. - На плівці є що-небудь ще? - Запитала Марія.
  
  Інгрід похитала головою, витерла очі. - Вони так і не повернулися.
  
  Джессіка і Бірн пройшли по коридору. Джессіка подивилася в камеру. Вона як і раніше була спрямована вниз. Вони відкрили двері і увійшли. За магазином була невелика площадка, приблизно вісім на десять футів, обмежена ззаду дерев'яним парканом. В паркані були ворота, які відкривалися на алею, що проходить за будівлями. Бірн звернувся до поліцейських з проханням почати опитування в окрузі. Вони повинні були витерти пил з камери та двері, але ні один з детективів не вірив, що знайдуть відбитки пальців, що належать кому-небудь, крім співробітника TrueSew.
  
  Джессіка спробувала подумки сценарій, при якому Саманта не був залучений в це божевілля. Вона не змогла.
  
  Вбивця відвідав магазин, можливо, в пошуках сукні в вікторіанському стилі.
  
  Вбивця знав ім'я детектива, який переслідував його.
  
  І тепер він обмахувався Самантхой.
  
  
  59
  
  
  Ганна Лізбет сидить у човні у своєму сукня темно-синього кольору. Вона перестала боротися з канатами.
  
  Прийшов час.
  
  Мун штовхає човен з тунелю, що веде до головного каналу - 0STUNNELEN, як називала його бабуся. Він вибігає з човнової сараю, повз пагорба Ельфів, повз Старого церковного дзвону, прямо до будівлі школи. Він любить дивитися на човни.
  
  Незабаром він бачить, як в полі зору з'являється човен Анни Лізбет, пропливає повз Тиндер-Боксу, потім під мостом Грейт-Белт. Він згадує дні, коли цілими днями повз пропливали човни - жовті, червоні, зелені і сині.
  
  Будинок Снігової Людини зараз порожній.
  
  Скоро він буде зайнятий.
  
  Мун варто з мотузкою в руках. Він чекає в кінці останнього каналу, у маленької школи, оглядаючи село. Так багато треба зробити, так багато ремонтних робіт. Він хотів би, щоб його дідусь був там. Він згадує ті холодні ранки, запах старого дерев'яного ящика з інструментами, вологих тирси, то, як його дідусь наспівував "I Danmark er jeg fodt", чудовий аромат своєї трубки.
  
  Тепер Ганна Лізбет займе своє місце на річці, і вони всі прийдуть. Скоро. Але не раніше двох останніх історій. Спочатку Мун призведе Снігової Людини. Тоді він зустріне свою принцесу.
  
  
  60
  
  
  Криміналісти зняли відбитки пальців у третьої жертви на місці злочину і квапливо обробляли відбитки. Досі не опізнані мініатюрна жінка, знайдена на південно-заході міста. Джош Бонтраджер працював над питанням про зниклу людину. Тоні Парк прогулювався з пластикової лілією по лабораторії.
  
  У жінки також був такий же малюнок у вигляді "місяця" на животі. Аналіз ДНК сперми та крові, знайдених у перших двох жертв, показав, що зразки ідентичні. На цей раз ніхто не очікував іншого результату. Тим не менше, процес йшов прискореними темпами.
  
  Парі техніків з відділу документації криміналістичної лабораторії тепер було доручено займатись цією справою виключно для з'ясування походження малюнка місяця.
  
  З місцевим відділенням ФБР у Філадельфії зв'язалися з приводу викрадення Саманти Фаннінг. Вони аналізували запис і обробляли місце події. На даний момент справа не перебувало у віданні PPD. Всі очікували, що справа перейде в розряд вбивств. Як завжди, всі сподівалися, що помиляються.
  
  "Де ми знаходимося в казковому куточку?" Запитав Б'юкенен. Було трохи більше шести годин. Всі були виснажені, голодні, в поганому настрої. Життя людей були припинені, плани скасовані. Якийсь сезон відпусток. Вони чекали попереднього звіту з офісу судмедексперта. Джессіка і Бірн були серед жменьки детективів в черговій кімнаті. - Працюю над цим, - відповіла Марія.
  
  "Можливо, ви захочете розібратися з цим", - сказав Б'юкенен.
  
  Він простягнув Джесіці уривок з ранкового "Инкуайрер". Це була коротка стаття про людину по імені Тревор Бріджвуд. Бріджвуд був мандрівним оповідачем і трубадуром, говорилося в статті. Що б це не було.
  
  Здавалося, Б'юкенен дав їм більше, ніж просто пропозиція. Він відкопав зачіпку, і вони продовжать.
  
  "Ми займаємося цим, сержант", - сказав Бірн.
  
  Вони зустрілися в номері готелю Sofitel на Сімнадцятій вулиці. Пізніше того ж вечора Тревор Бріджвуд читав і роздавав автографи в книжковому магазині Joseph Fox Bookshop, незалежному книжковому магазині на Сэнсом-стріт.
  
  "У казковому бізнесі повинні бути гроші", - подумала Марія. "Софітель" був далеко не дешевим.
  
  Тревору Бриджвуду було трохи за тридцять, стрункий і граціозний, благопристойну. У нього був гострий ніс і залисини, театральні манери.
  
  "Все це досить нове для мене", - сказав він. "Більш ніж трохи нервує, повинен додати".
  
  "Ми просто шукаємо якусь інформацію", - сказала Джессіка. "Ми цінуємо те, що ви погодилися зустрітися з нами в такий короткий термін.
  
  "Я сподіваюся, що зможу допомогти".
  
  "Чи можу я запитати, чому саме ти займаєшся?" Запитала Марія.
  
  "Я оповідач", - відповів Бріджвуд. "Дев'ять або десять місяців на рік я проводжу у роз'їздах. Я виступаю по всьому світу, виступаючи в Сполучених Штатах, Великобританії, Австралії, Канаді. Скрізь, де говорять по-англійськи ".
  
  - Перед живою аудиторією?
  
  "В основному. Але я також виступаю на радіо і телебаченні".
  
  - І ваша основна увага приділяється казок?
  
  - Казки, народні перекази, байки.
  
  "Що ви можете розповісти нам про них?" Запитав Бірн.
  
  Бріджвуд встав і підійшов до вікна. Він рухався як танцюрист. "Мені належить дізнатися дуже багато", - сказав він. "Це стара форма оповіді, що охоплює безліч різних стилів і традицій".
  
  "Тоді, я думаю, тільки буквар", - сказав Бірн.
  
  "Ми можемо почати з "Купідона і Психеї", якщо хочете, яка була написана близько 150 року нашої ери або близько того".
  
  "Може бути, що-небудь більш свіже", - сказав Бірн.
  
  "Звичайно". Бріджвуд посміхнувся. "Є багато пробних каменів між Апулея і Едвардом Руки-ножиці".
  
  "Наприклад?" Запитав Бірн.
  
  "З чого почати. Well, Charles Perrault's Histoires ou Contes du temps passe was important. У цю колекцію входили "Попелюшка", "Спляча красуня", "Червона шапочка" та інші.
  
  "Коли це було?" Запитала Марія.
  
  "Це було в 1697 році або близько того", - сказав Бріджвуд. "Потім, звичайно, на початку 1800-х років брати Грімм опублікували два томи збірника оповідань під назвою "Добрішими і Хаусмаршен". Це, звичайно, одні з найбільш відомих казок - "Гамельнський щуролов", "Хлопчик-мізинчик", "Рапунцель", "Румпельштільцхен".
  
  Джессіка робила конспекти, як могла. Їй катастрофічно не вистачало німецької та французької.
  
  "Після цього в 1835 році Ганс Християн Андерсен опублікував свої Казки, розказані для дітей. Десять років потому двоє чоловіків по імені Асбьернсен і Мо випустили збірку під назвою Norwegian Folk Tales, з якого ми читаємо "The Three Billy Goats Gruff" та інші.
  
  "Можливо, по мірі того, як ми наближаємося до двадцятого століття, насправді немає ніяких нових великих робіт або колекцій, які можна було б знайти. Здебільшого це переказ класичних творів, оскільки ми переходимо до опери Хампердінка "Гензель і Гретель". Потім Disney випустила "Білосніжку і сім гномів" в 1937 році, форма була відроджена, і з тих пір вона процвітає ".
  
  "Процвітав?" Запитав Бірн. "Процвітав" як?"
  
  "Балет, театр, телебачення, кіно. Навіть фільму "Шрек" зобов'язаний формою. Та, певною мірою, "Володаря кілець". Сам Толкін опублікував "Про чарівні історії", есе на цю тему, яку він розширив на основі лекції, прочитаної ним в 1939 році. Його досі широко читають і обговорюють в рамках вивчення казок на рівні коледжів."
  
  Бірн подивився на Джессіку, потім знову на Бриджвуда. "У коледжі є курси по цьому предмету?" - запитала вона.
  
  "Так". Бріджвуд посміхнувся, трохи сумно. Він перетнув кімнату, сів за письмовий стіл. "У вас, ймовірно, склалася думка, що чарівні казки - це досить милі повчальні історії для дітей".
  
  "Думаю, що так", - сказав Бірн.
  
  "Деякі з них. Багато набагато похмурішим цього. Насправді, книга Бруно Беттельхайма "Використання чар" досліджувала психологію казок і дітей. Вона отримала Національну книжкову премію.
  
  "Звичайно, є багато інших важливих цифр. Ви просили дати загальний огляд, і це те, що я вам даю ".
  
  "Якщо б ви могли підсумувати те, що у всіх у них є спільного, це могло б полегшити нам завдання", - сказав Бірн. "Що спільного?"
  
  "По суті, казка - це історія, яка виникла з міфів і легенд. Письмові казки, ймовірно, зросли з усної народної казкової традиції. Вони, як правило, пов'язані з таємничим або надприродним, вони, як правило, не прив'язані до якогось конкретного моменту в історії. Звідси і фраза "одного разу в казці ".
  
  "Вони прив'язані до якоїсь релігії?" Запитав Бірн.
  
  "Звичайно, немає", - сказав Бріджвуд. "Однак вони можуть бути досить духовними. Зазвичай вони включають скромного героя, ризиковані пошуки, підступного лиходія. У казках люди зазвичай всі хороші чи всі погані. Часто конфлікт вирішується з допомогою, в деякій мірі, магії. Але це жахливо широко. Жахливо широко. "
  
  Тепер у голосі Бриджвуда звучали извиняющиеся нотки, як у людини, який обрахував цілу область академічних досліджень.
  
  "Я не хочу, щоб у вас склалося враження, що всі казки схожі один на одного", - додав він. "Ніщо не може бути далі від правди".
  
  "Чи Можете ви пригадати які-небудь конкретні розповіді або збірники, присвячені Місяці як своїй темі?" Запитала Марія.
  
  Бріджвуд на мить задумалася. "На розум приходить досить довга історія, яка насправді являє собою серію дуже коротких начерків. Це розповідь про молодого художника і місяці".
  
  Джессіка згадала "малюнки", знайдені на їх жертви. "Що відбувається в історії?", - запитала вона.
  
  "Ну, бачте, цей художник дуже самотній". Бріджвуд раптом пожвавився. Здавалося, що він переходить в театральний режим - поліпшується поза, жестикуляція, жвавий тон. "Він живе в маленькому містечку, і у нього немає друзів. Одного разу вночі він сидить біля свого вікна, і місяць освітлює його. Вони деякий час розмовляють. Незабаром місяць дає художнику обіцянку, що кожну ніч він буде повертатися і розповідати художнику про те, чому він був свідком по всьому світу. Таким чином, художник, не виходячи з дому, міг уявити собі ці сцени, перенести їх на полотно і, можливо, стати знаменитим. Або, може бути, просто завести кілька друзів. Це чудова історія ".
  
  - Ти говориш, місяць приходить до нього щоночі? - Запитала Марія.
  
  "Так".
  
  "На який термін?"
  
  "Місяць сходить тридцять два рази".
  
  Тридцять два рази, подумала Джессіка. - І це була казка братів Грімм? - запитала вона.
  
  - Ні, це написав Ганс Християн Андерсен. Казка називається "Що бачив місячне світло".
  
  "А коли жив Ганс Християн Андерсен?" запитала вона.
  
  "З 1805 по 1875 рік", - сказав Бріджвуд.
  
  Я б віднесла оригінали приблизно до другої половини дев'ятнадцятого століття, як сказала Інгрід Фаннінг про сукнях. Ближче до кінця. Можливо, 1875 рік або близько того.
  
  Бріджвуд поліз у валізу, що стояла на столі. Він витягнув книгу в шкіряній палітурці. "Це ні в якому разі не повне зібрання творів Андерсена, і, незважаючи на пошарпаний вигляд, воно не представляє особливої цінності. Ви можете взяти це борг. - Він вклав картку в книгу. - Поверніть її за цією адресою, коли закінчите. Беріть стільки, скільки захочете.
  
  "Це було б корисно", - сказала Джессіка. "Ми повернемо його вам як можна швидше".
  
  - А тепер, якщо ви мене вибачте.
  
  Джессіка і Бірн встали, наділи пальто.
  
  "Вибачте, я мушу поспішати", - сказала Бріджвуд. "У мене уявлення через двадцять хвилин. Не можу змушувати маленьких чарівників і принцес чекати".
  
  "Звичайно", - сказав Бірн. "Ми дякуємо вам за приділений час".
  
  При цих словах Бріджвуд перетнув кімнату, поліз у шафу і витягнув звідти дуже старий на вигляд чорний смокінг. Він повісив його на зворотну сторону дверцят.
  
  Бірн запитав: "Ви можете придумати що-небудь ще, що могло б нам допомогти?"
  
  - Тільки от що: аби зрозуміти магію, ти повинен вірити. Бріджвуд одягнув старий смокінг. Раптово він перетворився на мешканця кінця дев'ятнадцятого століття - стрункого, аристократичного, кілька своєрідного. Тревор Бріджвуд обернувся і підморгнув. - Принаймні, небагато.
  
  
  61
  
  
  Все це було в книзі Тревора Бриджвуда. І усвідомлення цього було жахливим.
  
  "Червоні черевички" - це байка про дівчину по імені Карен, танцівниці, якій ампутували ноги.
  
  "Соловей" був про птаха, яка полонила імператора своєю піснею.
  
  "Дюймовочка" була про крихітної жінці, яка жила на листі латаття.
  
  Детективи Кевін Бірн і Джессіка Балзано разом з чотирма іншими детективами безмовно стояли під раптово настала тиші в черговій кімнаті, дивлячись на ілюстрації пером і тушшю з дитячої книжки, усвідомлення того, з чим вони зіткнулися, вирувало в їх думках. Гнів, що витало в повітрі, був відчутний. Почуття розчарування було ще сильніше.
  
  Хтось вбивав жителів Філадельфії в серії вбивств, заснованих на розповідях Ганса Християна Андерсена. Наскільки їм було відомо, вбивця завдав три удари, і тепер був хороший шанс, що у нього була Саманта Фаннінг. Який байкою вона могла бути? Де він збирався розмістити її на річці? Чи зможуть вони знайти її вчасно?
  
  Всі ці питання меркнуть в світі ще одного жахливого факту, що міститься між обкладинками книги, яку вони запозичили у Тревора Бриджвуда.
  
  Ганс Християн Андерсен написав майже двісті оповідань.
  
  
  62
  
  
  Подробиці, пов'язані з вбивствами трьох жертв, знайдених на березі річки Шайлкилл, шляхом удушення, просочилися назовні, і всі газети міста, регіону і штату опублікували історію про маніяка-вбивці в Філадельфії. Заголовки, як і очікувалося, були зловісними.
  
  Казковий вбивця у Філадельфії?
  
  Легендарний Вбивця?
  
  Хто такий Шайлкиллер?
  
  Гензель і Сумно? роздзвонив the Record, бульварна газетка найнижчого штибу.
  
  Звичайно пересичені ЗМІ Філадельфії були вимкнені. Вгору і вниз по річці Шайлкилл снували знімальні групи, знімаючи те, що відбувається на мостах, на берегах. Новинний вертоліт облетів всю довжину річки, роблячи при цьому відеозапис. Книжкові магазини та бібліотеки не могли втримати на полицях ні книги про Ганса Крістіана Андерсена, ні твори братів Грімм і матінки Гуски. Для любителів сенсацій це було досить близько.
  
  Кожні кілька хвилин на департамент надходили дзвінки про людожерів, монстрів і тролів, які переслідують дітей по всьому місту. Подзвонила жінка і сказала, що бачила чоловіка в костюмі вовка в парку Фэрмаунт. Патрульна машина простежила за цим і виявила, що це правда. В даний час чоловік перебував у витверезнику при "Круглому будинку".
  
  До ранку 30 грудня для розслідування злочинів було призначено в цілому п'ять детективів і шість криміналістів.
  
  Саманта Фаннінг ще не була знайдена.
  
  Підозрюваних не було.
  
  
  63
  
  
  30 грудня, відразу після трьох годин дня, Айк Б'юкенен вийшов зі свого кабінету і привернув увагу Джесіки. Вона перевіряла постачальників мотузок, намагаючись відстежити торгові точки, в яких продавалася мотузка для плавання певної марки. Сліди мотузки були виявлені у третьої жертви. Поганою новиною було те, що в наш час інтернет-покупок ви могли купити практично все, не звертаючись ні до кого особисто. Доброю новиною було те, що для покупок через Інтернет зазвичай потрібна кредитна картка або PayPal. Це було наступним напрямком розслідування Джесіки.
  
  Нік Палладіно і Тоні Парк вирушили в Норристаун, щоб опитати людей в Центральному театрі, розшукуючи там всіх, хто міг бути пов'язаний з Тарою Грендель. Кевін Бірн і Джош Бонтраджер прочісували місцевість неподалік від того місця, де була знайдена третя жертва.
  
  - Можна вас на хвилинку? - Запитав Б'юкенен.
  
  Джессіка зраділа перерви. Вона увійшла в його кабінет. Б'юкенен жестом велів їй закрити двері. Вона закрила.
  
  - В чому справа, бос? - запитав я.
  
  "Я отстраняю тебе від участі у множині. Усього на кілька днів".
  
  Це заява, м'яко кажучи, застало її зненацька. Ні, це було більше схоже на удар під дих. Це було майже так, як якщо б він сказав, що вона звільнена. Звичайно, він цього не робив, але її ніколи раніше не усували від розслідування. Їй це не подобалося. Вона не знала копа, якому це подобалося.
  
  "Чому?"
  
  "Тому що я призначаю Еріка на цей бандитський наліт. У нього є контакти, це його старий патч, і він говорить мовою ".
  
  Напередодні сталося потрійне вбивство: латиноамериканська пара і їх десятирічний син були вбиті в стилі екзекуції, коли спали в своїх ліжках. Теорія полягала в тому, що це була помста банди, і Ерік Чавес, до приходу у відділ по розслідуванню вбивств, працював проти банди.
  
  - Так ти хочеш, щоб я...
  
  "Працюй над справою Уолта Брайема", - сказав Б'юкенен. "Ти будеш партнером Ніккі".
  
  Джессіка відчувала дивну суміш емоцій. Вона пропрацювала одну деталь з Ніккі і з нетерпінням чекала можливості попрацювати з нею знову, але Кевін Бірн був її партнером, і у них був зв'язок, яка виходила за рамки підлоги, віку і часу на роботі.
  
  Б'юкенен простягнув блокнот. Джессіка взяла його у нього. "Це нотатки Еріка по справі. Це повинно ввести вас в курс справи. Він сказав дзвонити йому, якщо у вас виникнуть будь-які питання".
  
  "Спасибі, сержант", - сказала Джессіка. "Кевін знає?"
  
  "Я тільки що розмовляв з ним".
  
  Джессіка здивувалася, чому її мобільний досі не задзвонив. "Він що, став партнером?" Як тільки вона це вимовила, вона зрозуміла, що за відчуття пронизало її: ревнощі. Якби Бірн знайшла іншу партнерку, навіть на тимчасовій основі, їй здалося б, що їй змінили.
  
  Ти що, в старших класах, Джесс? подумала вона. Він не твій хлопець, він твій напарник. Візьми себе в руки.
  
  "Кевін, Джош, Тоні і Нік будуть працювати зі справами. Ми тут на межі можливостей".
  
  Це було правдою. З піку в 7000 поліцейських трьома роками раніше PPD скоротився до 6400, що є найнижчим показником з середини дев'яностих. І з цього моменту ситуація стала ще гірше. В даний час близько 600 офіцерів числяться пораненими і не виходять на роботу, або перебувають на обмеженому робочому місці. Спеціальні групи в штатському в кожному окрузі були переведені назад на патрулювання у формі, що підвищило авторитет поліції в деяких районах. Нещодавно комісар оголосив про формування Мобільного підрозділу стратегічного втручання і тактичного примусу, елітної групи з боротьби із злочинністю у складі сорока шести офіцерів для патрулювання найбільш небезпечних районів міста. За останні три місяці всі другорядні офіцери "Круглого будинку" були знову викинуті на вулицю. Це був важкий час для копів Філадельфії, і іноді завдання детективів і їх фокус уваги змінювалися в будь-який момент.
  
  "Як довго?" Запитала Марія.
  
  - Всього на кілька днів.
  
  "У мене є виклики, бос".
  
  "Я розумію. Якщо у вас є кілька вільних хвилин або якщо щось зламається, слідуйте за цим. Але поки наша повна тарілка. І у нас просто немає теплих тел. Працюй з Ніккі.
  
  Джессіка розуміла, який тиск чинить необхідність розкрити вбивство поліцейського. Якщо б злочинці в наші дні ставали все нахабніше і нахабніше - а з цього приводу було мало суперечок, - вони б зійшли з розуму, якщо б думали, що можуть стратити поліцейського на вулиці і не відчути спека.
  
  "Привіт, партнер". Джессіка повернулася. Це була Ніккі Мелоун. Ніккі їй дуже подобалася, але це звучало... забавно. Немає. Це звучало неправильно. Але, як і на будь-якій іншій роботі, ти йдеш туди, куди тебе ставить бос, і прямо зараз вона працювала в парі з єдиною жінкою-детективом з відділу по розслідуванню вбивств у Філадельфії.
  
  "Привіт". Це було все, що змогла видавити з себе Джессіка. Вона була впевнена, що Ніккі прочитала це.
  
  - Готові почати? - Запитала Ніккі.
  
  "Давай зробимо це".
  
  
  64
  
  
  Джессіка і Ніккі їхали по Восьмий вулиці. Знову пішов дощ. Бірн все ще не дзвонив.
  
  "Введи мене в курс справи", - попросила Джессіка, трохи приголомшена. Вона звикла працювати більш ніж над однією справою одночасно - правда полягала в тому, що більшість детектив з відділу вбивств працювали по три-чотири людини одночасно, - але їй все ще було трохи важко переключати передачі, сприймати образ думок нового злочинця. І новий партнер. Раніше в той же день вона думала про психопата, який розкладав тіла вздовж берега річки. Її розум був заповнений назвами казок Ганса Крістіана Андерсена - "Русалонька", "Принцеса на горошині", "Гидке каченя", - гадаючи, які з них, якщо такі взагалі були, можуть бути наступними. Тепер вона переслідувала вбивцю поліцейського.
  
  "Ну, я думаю, одна річ очевидна", - сказала Ніккі. "Уолт Брайэм не був жертвою якогось невдалого пограбування. Ви не облити когось бензином і не підпалюєте, щоб забрати його гаманець ".
  
  - Значить, ви гадаєте, що це був хтось, кого Уолт Брайэм запроторив за грати?
  
  "Я думаю, це хороша ставка. Ми перевірили його арешти та вироки за останні п'ятнадцять років. На жаль, в розділі немає паліїв ".
  
  - Хто-небудь нещодавно звільнився з в'язниці?
  
  "Жодного разу за останні шість місяців. І я не бачу, щоб той, хто це зробив, так довго чекав, щоб дістатися до хлопця, якого він звинуватив у тому, що він їх посадив, а ти?"
  
  "Ні", - подумала Марія. У тому, що було зроблено з Уолтом Бригемом, був високий рівень пристрасті - якою шаленою вона не була -. "А як щодо когось, хто був замішаний у його останньому справі?" - запитала вона.
  
  "Сумніваюся. Його останнє офіційне справу було сімейним. Дружина вдарила чоловіка ломом. Він мертвий, вона у в'язниці ".
  
  Джессіка знала, що це означає. Оскільки не було свідків вбивства Уолта Брігема і не вистачало криміналістів, їм довелося б почати з самого початку - з усіх, кого Уолт Брігем заарештував, засудив і навіть образив, починаючи з його останнього справи і рухаючись назад. Це звузило коло підозрюваних на кілька тисяч осіб.
  
  "Отже, ми переходимо до Записів?"
  
  "У мене є ще кілька ідей, перш ніж ми займемося оформленням документів", - сказала Ніккі.
  
  "Вдар мене".
  
  "Я розмовляв з вдовою Уолта Бригама. Вона сказала, що у Уолта був шафка для зберігання речей. Якщо це було щось особисте - тобто не має прямого відношення до роботи, там могло щось бути ".
  
  - Все, що завгодно, лише б моє обличчя не потрапило в картотеку, - сказала Джессіка. - Як нам потрапити всередину?
  
  Ніккі показала єдиний ключ на кільці і посміхнулася. - Сьогодні вранці я заїжджала до Марджорі Брайэм. Склад EASY MAX на Миффлин-стріт являв собою велике U-образне двоповерхова будівля, що вмится більше сотні одиниць зберігання різного розміру. Деякі з них опалювалися, більшість - ні. На жаль, Уолт Брайэм не встиг підскочити ні до одного з обігрівачів. Це було все одно що зайти в м'ясній склад.
  
  Приміщення розміром приблизно вісім на десять футів, майже до стелі заставлене картонними коробками. Доброю новиною було те, що Уолт Брайэм був організованим людиною. Всі коробки були одного типу і розміру - з тих, які ви купуєте плоскими в магазинах канцелярських товарів, - і на більшості були етикетки і дати.
  
  Вони почали з задньої частини. Там були три коробки, в яких не було нічого, крім листівок на Різдво і день народження. Багато листівки були від дітей Уолта, і, переглядаючи їх, Джессіка бачила, як проходять роки їх життя, а по мірі того, як діти ставали старше, поліпшувалися їх граматика і почерк. Підліткові роки було легко розпізнати по простим підписам їх імен, а не з захоплених почуттям дитинства, оскільки блискучі листівки ручної роботи поступилися місцем Hallmark. В іншій коробці були тільки карти і туристичні брошури. Виявилося, що Уолт і Марджорі Брайэм були жителями літніх будинків на колесах, що здійснювали поїздки в Вісконсін, Флориду, Огайо і Кентуккі.
  
  На дні коробки лежав старий аркуш пожовклого зошитового паперу. У нього був список, що містить дюжину імен дівчаток - серед них Меліса, Арлен, Рита, Елізабет, Синтія. Всі вони були викреслені, за винятком останнього. Останнім ім'ям у списку була Роберта. Старшу дочку Уолта Брігема звали Роберта. Джессіка зрозуміла, що тримає в руці. Це був список можливих імен для першої дитини молодої пари. Вона обережно повернула листок в коробку.
  
  Поки Ніккі переглядала кілька коробок з листами і домашніми документами, Джессіка переглянула коробку з фотографіями. Весілля, дні народження, випускні, поліцейські заходи. Як завжди, кожного разу, стикаючись з риттям в особистих речах жертви, ви хотіли зібрати якомога більше інформації, зберігаючи при цьому деяку ступінь конфіденційності жертви.
  
  У нових коробках було ще більше фотографій і сувенірів, усі вони були ретельно датовані і занесені в каталог. Неймовірно молодий Уолт Бригам в поліцейській академії, гарний Уолт Бригам в день свого весілля, одягнений в досить ефектний темно-синій смокінг. Фотографії Уолта у формі, Уолта зі своїми дітьми в парку Фэрмаунт, Уолта і Марджорі Брайэм, прищурившихся в камеру десь на пляжі, може бути, в Уайлдвуде, їх особи темно-рожевого кольору, передвіщав болючий сонячний опік тієї ночі.
  
  Що вона винесла з усього цього? Те, що вона підозрювала. Уолт Брайэм не був поліцейським-ренегатом. Він був сімейною людиною, який збирав і плекав наріжні камені свого життя. Ні Марія, ні Ніккі поки не знайшли нічого, що вказувало б на те, чому хтось так жорстоко позбавив його життя.
  
  Вони продовжували ритися в ящиках з спогадами, вторгаючись в ліс мертвих.
  
  
  65
  
  
  Третю жертву, знайдену на березі річки Шайлкилл, звали Лізетт Саймон. Їй було сорок один рік, вона жила зі своїм чоловіком у Аппер-Дарбі, дітей у неї не було. Вона працювала в окружному психіатричному закладі на півночі Філадельфії.
  
  Зростання Лізетт Саймон був трохи менше сорока восьми дюймів. Її чоловік Рубен був адвокатом у великій юридичній фірмі на північно-сході. Вони повинні були взяти в нього інтерв'ю в другій половині дня.
  
  Нік Палладіно і Тоні Парк повернулися з Норристауна. Ніхто в Центральному кінотеатрі не помітив, щоб хтось звертав особливу увагу на Тару Грендель.
  
  Незважаючи на поширення та публікацію її фотографії у всіх місцевих і державних ЗМІ - як мовних, так і друкованих - від Самантхи Фаннінг, як і раніше, не залишилося й сліду.
  
  Біла дошка була покрита фотографіями, нотатками, службовими записками - мозаїкою з розрізнених підказок і тупикових шляхів.
  
  Бірн стояв перед ним, так само засмучений, як і нетерплячий.
  
  Він потребував у своєму партнері.
  
  Всі вони знали, що справа Бригама придбає політичний характер. Департаменту вимагалося рух у цій справі, і воно було необхідно зараз. Місто Філадельфія не міг допустити, щоб його високопоставлені поліцейські піддавалися ризику.
  
  Не можна було заперечувати, що Джессіка була одним з кращих детективів у відділі. Бірн не так добре знав Ніккі Мелоун, але у неї була гарна репутація і тонна вуличних авторитетів, отриманих від детективів з Півночі.
  
  Дві жінки. У такому політично чутливому відділі, як PPD, мати двох жінок-детективів, які працюють над справою в такому яскравому світлі, було розумно.
  
  Крім того, подумав Бірн, це могло б відвернути увагу засобів масової інформації від того факту, що по вулицях розгулює одержимий вбивця.
  
  Тепер всі були повністю згодні з тим, що патологія вбивств на річці йде корінням в розповіді Ганса Християна Андерсена. Але як відбиралися жертви?
  
  Хронологічно Лізетт Саймон була першою жертвою. Її залишили на березі Шайлкилла на південно-заході.
  
  Другою жертвою була Христина Джакос, знайдена на березі річки Шайлкилл в Манаюнке. Ампутовані ступні жертви були знайдені на мосту Строберри Мэншн Бридж, який перекинуто через річку.
  
  Жертвою номер три була Тара Грендель, викрадена з гаража в Центрі Міста, убита, а потім залишена на березі річки Шайлкилл в Шомонте.
  
  Невже вбивця вів їх вгору по річці?
  
  Бірн відзначив три місця злочинів на карті. Між Південно-Західним районом і Манаюнком був довгий ділянку річки, два місця, які, на їхню думку, представляли перші два вбивства в хронологічному порядку.
  
  "Чому такий довгий ділянка річки між звалищами?" Запитав Бонтраджер, прочитавши думки Бірна.
  
  Бірн провів рукою уздовж вигину річки. "Ну, ми не можемо бути впевнені, що де-небудь тут немає тіла. Але я припускаю, що не так вже й багато місць, де можна зупинитися і зробити те, що він повинен був зробити, непоміченим. Ніхто особливо не дивиться на територію під мостом Платт. Район Флет-Рок-Роуд відгороджений від швидкісної автомагістралі і дороги. Насосна станція Shawmont знаходиться в повній самоті. "
  
  Це було правдою. Оскільки річка протікала через місто, її береги були видні з багатьох вигідних точок. Особливо на Келлі Драйв. Майже круглий рік ця ділянка часто відвідували бігунами підтюпцем, веслярами, велосипедистами. Були місця, де можна було зупинитися, але дорога рідко бувала пустельною. Рух було постійним.
  
  "Значить, він шукав усамітнення", - сказав Бонтраджер.
  
  "Абсолютно вірно", - сказав Бірн. "І достатньо часу".
  
  Бонтраджер сів за комп'ютер і переключився на Карти Google. Чим далі річка віддалялася від міста, тим більше відокремленими ставали її береги.
  
  Бірн вивчив супутникову карту. Якщо вбивця вів їх вгору по річці, залишалося питання: куди? Відстань між насосною станцією в Шомонте і витоками річки Шайлкилл становило, повинно бути, майже сто миль. Було багато місць, де можна заховати тіло і залишитися непоміченим.
  
  І як він обирав своїх жертв? Тара була актрисою. Христина була танцівницею. Між ними зв'язок. Обидва були артистами. Артистами естради. Але зв'язок з Лізетт перервався. Лізетт була фахівцем у галузі психічного здоров'я.
  
  Вік?
  
  Тарі було двадцять вісім. Христині було двадцять чотири. Лізетт був сорок один. Занадто великий діапазон.
  
  Дюймовочка. Червоні черевички. Соловей.
  
  Ніщо не пов'язувало жінок разом. Принаймні, на перший погляд, нічого. Крім байок.
  
  Мізерна інформація про Саманті Фаннінг не привела їх ні в якому очевидному напрямку. Їй було дев'ятнадцять років, вона не була заміжня, у неї був шестимісячний син по імені Джеймі. Батьком хлопчика був невдаха по імені Джоел Рэднор. У нього був короткий послужний список - кілька обвинувачень у зберіганні наркотиків, одне просте напад, більше нічого. Останній місяць він провів у Лос-Анджелесі.
  
  "Що, якщо наш хлопець - якийсь Джонні зі сцени?" Запитав Бонтраджер.
  
  Це приходило Бірну в голову, навіть якщо він знав, що театральний ракурс малоймовірний. Ці жертви були обрані не тому, що вони були знайомі один з одним. Їх обрали не тому, що вони часто відвідували одну і ту ж клініку, або церква, або громадський клуб. Їх вибрали тому, що вони відповідали жахливо спотвореної історії вбивці. Вони відповідали типом будови тіла, зовнішності, вигляду, який відповідав ідеалу.
  
  "Ми знаємо, гралася Лізетт Саймон у якомусь театрі?" Запитав Бірн.
  
  Бонтраджер піднявся на ноги. "Я з'ясую". Він вийшов з чергової кімнати, коли увійшов Тоні Парк з стосом комп'ютерних роздруківок в руках.
  
  "Це всі, з ким Лізетт Саймон працювала в психіатричній клініці за останні шість місяців", - сказав Пак.
  
  "Скільки там імен?" Запитав Бірн.
  
  - Чотириста шістдесят шість.
  
  "Господи Ісусе".
  
  "Він єдиний, кого там немає".
  
  "Давай подивимося, чи зможемо ми скоротити це число до чоловіків від вісімнадцяти до п'ятдесяти для початку".
  
  "Ти зрозумів".
  
  Через годину список скоротився до прийнятних дев'яноста семи імен. Вони приступили до приголомшливою задачі проведення різних перевірок - PDCH, PCIC, NCIC - по кожному з них.
  
  Джош Бонтраджер поговорив з Рубеном Саймоном. Покійна дружина Рубена, Лізетт, ніколи не була пов'язана з театром.
  
  
  66
  
  
  Температура впала ще на кілька градусів, і шафка став ще більше схожий на холодильник. Пальці Джесіки посиніли. Незважаючи на те, що працювати з папером було незручно, вона одягла шкіряні рукавички.
  
  Остання коробка, в яку вона заглядала, була пошкоджена водою. В ній лежала єдина папка-гармошка. Всередині були відвологлі фотокопії файлів, взятих із записів жертв вбивств за останні дванадцять років або близько того. Джессіка відкрила папку на самому останньому розділі.
  
  Всередині були дві чорно-білі фотографії розміром вісім на десять, обидві з зображенням одного і того ж кам'яної будівлі, одна зроблена з відстані в кілька сотень футів, інша набагато ближче. Фотографії були скручені з-за пошкоджень від води і мали дублюючу друк у правому верхньому куті. Це не були офіційні фотографії PPD. Будова на фотографії виявилося фермерським будинком; на далекому знімку було видно, що воно розташоване на пологому пагорбі, на задньому плані виднілася лінія засніжених дерев.
  
  - Тобі траплялися якісь інші фотографії цього будинку? - Запитала Марія.
  
  Ніккі уважно подивилася на фотографії. "Ні. Не бачила цього".
  
  Джессіка перевернула одну з фотографій. На звороті була серія з п'яти цифр, останні дві з яких були затемнені з-за пошкодження водою. Перші три цифри виявилися 195. Може бути, поштовий індекс? "Ви знаєте, де знаходиться поштовий індекс 195?" - запитала вона.
  
  - 195, - відповіла Ніккі. - Може, округ Беркс?
  
  "Саме про це я й думав".
  
  - Місцезнаходження Берксе?
  
  "Поняття не маю".
  
  У Ніккі задзвонив пейджер. Вона відстебнула його, прочитала повідомлення. "Це бос", - сказала вона. "У тебе телефон з собою?"
  
  "У тебе немає телефону?"
  
  "Не питай", - сказала Ніккі. "Я втратила трьох за останні шість місяців. Вони збираються заарештувати мене".
  
  "Для мене це пейджери", - сказала Джессіка.
  
  "З нас вийде хороша команда".
  
  Джессіка простягнула Ніккі свій мобільний телефон. Ніккі вийшла з камери зберігання, щоб зателефонувати.
  
  Джессіка знову глянула на одну з фотографій, ту, на якій був зображений фермерський будинок ближче. Вона перевернула її. На звороті були три літери, більше нічого.
  
  АЦП.
  
  Що це означає? Джессіка задумалася. Допомога дітям-утриманцям? Американський стоматологічний рада? Клуб арт-директорів?
  
  Іноді Джессіка ненавиділа образ думок копів. Вона сама була винна в цьому минулого, у скорочених нотатках, які ти писав сам собі в матеріалах справи з наміром доповнити їх пізніше. Записні книжки детективів завжди ставали речовими доказами, і думка про те, що справа може зависнути на чомусь, що ти написав в поспіху на червоне світло, тримаючи в іншій руці чізбургер і чашку кави, завжди була непростим завданням.
  
  Але коли Уолт Брайэм робив ці нотатки, він поняття не мав, що одного разу інший детектив буде читати і намагатися розібратися в них - детектив, що розслідує вбивство.
  
  Джессіка знову перевернула першу фотографію. Тільки ці п'ять цифр. За цифрами 195 було те, що могло бути 72 або 78. Можливо, 18.
  
  Мав фермерський будинок якесь відношення до вбивства Уолта? Лист був датований кількома днями до його смерті.
  
  "Ну і ну, спасибі, Уолт", - подумала Марія. Ти йдеш і дозволяєш себе вбити, а детективам, який веде розслідування, залишаєш розгадувати головоломки судоку. 195. ADC.
  
  Ніккі повернулася і простягнула Джесіці її телефон.
  
  "Це була лабораторія", - сказала вона. "Ми наїхали на машину Уолта".
  
  "З точки зору криміналіста, все в порядку", - подумала Марія.
  
  "Але вони просили мене передати вам, що лабораторія провела додаткові аналізи крові, знайденої у ваших двійнят", - додала Ніккі.
  
  "Щодо цього?"
  
  "Вони сказали, що кров стара".
  
  - Старий? - Запитала Марія. - Що означає "старий"?
  
  - Старий, як у того, кому вона належала, ймовірно, давним-давно помер.
  
  
  67
  
  
  Роланд боровся з дияволом. І хоча для такого віруючої людини, як він, це було звичайною справою, сьогодні диявол схопив його за голову.
  
  Він переглянув усі фотографії в поліцейській ділянці, сподіваючись на знак. Він бачив так багато зла в цих очах, так багато почорнілих душ. Всі вони розповідали йому про свої діяння. Ніхто не говорив про Шарлотті.
  
  Але це не могло бути збігом. Шарлотту знайшли на березі Виссаикона в позі ляльки з казки.
  
  А тепер річка вбиває.
  
  Роланд знав, що поліція в кінці кінців наздожене Чарльза і його. Всі ці роки він був благословенний своєю скритністю, своїм праведним серцем, своєю витривалістю.
  
  Він отримає знак. Він був упевнений в цьому.
  
  Милосердний Господь знав, що час має вирішальне значення.
  
  "Я так і не зміг повернутися туди".
  
  Елайджа Полсон розповідав жахливу історію про те, як на нього напали, коли він йшов додому з ринку "Редінг Термінал Маркет".
  
  "Може бути, одного разу, з благословення Господа, я зможу. Але не зараз", - сказав Елайджа Полсон. "Не найближчим часом".
  
  В цей день в групі жертви було всього чотири учасника. Седі Пірс, як завжди. Старий Елайджа Полсон. Молода жінка по імені Бесс Шранц, офіціантка з Північної Філадельфії, чия сестра піддалася жорстокому нападу. І Шон. Він сидів осторонь від групи, як часто робив, слухаючи. Але в цей день, здавалося, що вирувало у нього під поверхнею.
  
  Коли Елайджа Полсон сіл, Роланд повернувся до Шону. Можливо, нарешті настав день, коли Шон був готовий розповісти свою історію. У кімнаті запанувала тиша. Роланд кивнув. Приблизно через хвилину рухів Шон встав і почав.
  
  "Мій батько покинув нас, коли я був маленьким. Коли я ріс, тут були тільки моя мати, моя сестра і я. Моя мати працювала на фабриці. У нас було небагато, але ми впорались. Ми були один в одного ".
  
  Члени групи кивнули. Ніхто з присутніх не був забезпечений.
  
  "Одного літнього дня ми пішли в цей маленький парк розваг. Моя сестра любила годувати голубів і білок. Вона любила воду, дерева. В цьому сенсі вона була ніжною ".
  
  Слухаючи, Роланд не міг змусити себе поглянути на Чарльза.
  
  "У той день вона пішла, і ми не могли її знайти", - продовжив Шон. "Ми шукали всюди. Потім стемніло. Пізніше тієї ж ночі вони знайшли її в лісі. Вона... вона була убита.
  
  По кімнаті пронісся шепіт. Слова співчуття, скорботи. Роланд виявив, що у нього тремтять руки. Історія Шона була майже його власної.
  
  "Коли це сталося, брат Шон?" Спитав Роланд.
  
  Трохи заспокоївшись, Шон сказав: "Це було в 1995 році".
  
  Двадцять хвилин потому зібрання завершилося молитвою і благословенням. Віруючі потягнулися до виходу.
  
  "Благослови вас Бог", - сказав Роланд всім їм у двері. "Побачимося в неділю". Останнім увійшов Шон. "У тебе є кілька хвилин, брат Шон?"
  
  "Звичайно, пастор".
  
  Роланд закрив двері і встав перед молодою людиною. Кілька довгих митей опісля він запитав: "Ти знаєш, яким важливим був для тебе цей день?"
  
  Шон кивнув. Було ясно, що його емоції були недалеко від поверхні. Роланд обійняв Шона. Шон тихо схлипнув. Коли сльози вичерпалися, вони розірвали обійми. Чарльз перетнув кімнату, простягнув Шону коробку з серветками і пішов.
  
  "Ти можеш розповісти мені докладніше про те, що сталося?" - Спитав Роланд.
  
  Шон на мить схилив голову. Коли він підняв очі, то обвів поглядом кімнату і нахилився вперед, ніби хотів поділитися секретом. "Ми завжди знали, хто це зробив, але вони так і не змогли знайти жодних доказів. Я маю на увазі поліцію".
  
  "Я розумію".
  
  "Ну, розслідування проводив офіс шерифа. Вони сказали, що так і не знайшли достатньо доказів, щоб когось заарештувати ".
  
  "Звідки саме ти родом?" - запитав я.
  
  - Це було недалеко від маленького села під назвою Оденсе.
  
  "Оденсе?" Спитав Роланд. "Подобається це місто в Данії?"
  
  Шон знизав плечима.
  
  "Цей чоловік все ще живе там?" Спитав Роланд. "Людина, якого ви підозрювали?"
  
  "О, так", - сказав Шон. "Я можу дати тобі адресу. Або навіть показати тобі, якщо хочеш".
  
  "Це було б добре", - сказав Роланд.
  
  Шон подивився на годинник. - Мені сьогодні треба працювати, - сказав він. - Але я можу піти завтра.
  
  Роланд глянув на Чарльза. Чарльз вийшов з кімнати. "Це буде чудово".
  
  Роланд проводив Шона до дверей, обнявши молодого чоловіка за плечі.
  
  "Чи Правильно я вчинив, розповівши вам, пастор?" Запитав Шон.
  
  "О боже, так", - сказав Роланд, відкриваючи двері. "Це було правильно". Він уклав молодої людини в ще одне міцні обійми. Він виявив, що Шона трясе. "Я про все подбаю".
  
  - Гаразд, - сказав Шон. - Тоді завтра?
  
  "Так", - відповів Роланд. "Завтра".
  
  
  68
  
  
  У його сні у них немає осіб. В його сні вони стоять перед ним, статні, статуї, нерухомі. Уві сні він не може бачити око, але, тим не менш, знає, що вони дивляться на нього, звинувачуючи його, вимагаючи справедливості. Їх силуети спадає каскадом в туман, один за іншим, - похмура, непохитна натюрмортная армія мертвих.
  
  Він знає їхні імена. Він пам'ятає положення їх тел. Він пам'ятає їх запахи, відчуття їх плоті під його дотиками, то, як їх воскова шкіра після смерті не реагувала.
  
  Але він не може бачити їх осіб.
  
  І все ж їх імена відлунюють у його кімнаті спогадів-сновидінні. Лізетт Саймон, Христина Джакос, Тара Грендель.
  
  Він чує тихий жіночий плач. Це Саманта обмахується віялом, і він нічим не може їй допомогти. Він бачить, як вона йде по коридору. Він слід, але з кожним кроком коридор розширюється, подовжується, темніє. Він відкриває двері в кінці, але вона зникла. На її місці людина, зітканий з тіней. Він дістає свою зброю, наводить, прицілюється, стріляє.
  
  Кури.
  
  Кевін Бірн різко прокинувся, серце шалено калатало в грудях. Він глянув на годинник. Було 3:50 ночі. Він оглянув свою спальню. Порожньо. Ніяких привидів, ніяких привидів, ніякого незграбного параду трупів.
  
  Просто дзюрчання води у сні, просто знання того, що всі вони, всі безликі мерці в світі, стояли в річці.
  
  
  69
  
  
  Вранці останнього дня року, що минає, сонце було блідим, як кістка. Прогноз погоди передбачав заметіль.
  
  Джессіка була не на чергуванні, але її розум не був зайнятий. Її думки перескочили з Уолта Брігема на трьох жінок, знайдених на березі річки, і на Саманту Фаннінг. Саманту все ще не знайшли. У департаменті не плекали особливих надій на те, що вона все ще жива.
  
  Вінсент був на чергуванні; Софі відправили в будинок її дідуся на переддень Нового року. Джессіка була надана самій собі. Вона могла робити все, що хотіла.
  
  Так чому ж вона сидить у себе на кухні, допиваючи четверту чашку кави і думаючи про мертвих?
  
  На початку дев'ятого в її двері постукали. Це була Ніккі Мелоун.
  
  - Привіт, - сказала Джессіка, більш ніж трохи здивована. - Заходь.
  
  Ніккі увійшла всередину. "Боже, як холодно".
  
  "Кава?"
  
  "О, так".
  
  Вони сіли за обідній стіл. Ніккі принесла кілька папок.
  
  "Тут є дещо, на що тобі варто подивитися", - сказала Ніккі. Вона була схвильована.
  
  Вона відкрила великий конверт та дістала кілька ксерокопій сторінок. Це були сторінки із записної книжки Уолта Бригама. Не з його офіційною детективної книги, а з другої, особистої блокнота. Останній запис стосувалася справи Аннемарі Дицилло, датованого двома днями до вбивства Уолта. Помітки були зроблені вже знайомим загадковим почерком Уолта.
  
  Ніккі також підписала досьє по справі про вбивство в поліції Дицилло. Джессіка переглянула його.
  
  Бірн розповів Джесіці про цю справу, але при вигляді подробиць її занудило. Дві маленькі дівчинки на вечірці з нагоди дня народження в Фэрмаунт-парку в 1995 році. Аннемарі Дичилло і Шарлотта Уейт. Вони зайшли в ліс і так і не вийшли звідти. Скільки разів Джессіка водила свою доньку в парк? Скільки разів вона відводила погляд від Софі хоча б на секунду?
  
  Джессіка переглянула фотографії з місця злочину. Дівчаток знайшли біля підніжжя сосни. На фотографіях крупним планом було видно те, що виглядало як імпровізоване гніздо, побудоване навколо них.
  
  Було кілька десятків свідчень від сімей, які були у парку в той день. Здавалося, ніхто нічого не бачив. Тільки що маленькі дівчатка були там, а в наступну хвилину вони зникли. Того вечора близько 7 годин вечора була викликана поліція, і було проведено обшук осіб неодруженого віку з участю двох поліцейських і собак з підрозділу К-9. В 3 години ночі наступного дня дівчаток знайшли недалеко від берега струмка Виссахикон.
  
  Протягом наступних кількох років досьє періодично з'являлися записи, в основному від Уолта Брігама, деякі від його партнера Джона Лонго. Всі записи були схожі. Нічого нового.
  
  - Дивись. - Ніккі дістала фотографії фермерського будинку, перевернула їх. На звороті однієї фотографії був неповний поштовий індекс. На іншій були три букви ADC. Ніккі вказала на тимчасову шкалу в нотатках Уолта Бригама. Серед безлічі скорочень були одні і ті ж букви: ADC.
  
  Ад'ютантом була Аннемарі Дицилло.
  
  Електричний розряд пронизав Джесіку. Фермерський будинок мав якесь відношення до вбивства Аннемарі. А вбивство Аннемарі мало якесь відношення до смерті Уолта Брігема.
  
  "Уолт був вже близько". Сказала Джессіка. "Його вбили, бо він наближався до вбивці".
  
  "Бінго".
  
  Джессіка обдумала докази і теорію. Ніккі, ймовірно, була права. "Що ти хочеш робити?" - запитала вона.
  
  Ніккі постукала пальцем по фотографії фермерського будинку. - Я хочу з'їздити в округ Беркс. Може бути, ми зможемо знайти цей будинок.
  
  Джессіка миттю схопилася на ноги. - Я піду з тобою.
  
  - Хіба ти не вільний від чергування?
  
  Джессіка розсміялася. - Що значить "Не на чергуванні"?
  
  "Сьогодні переддень Нового року".
  
  "Поки я вдома і в обіймах свого чоловіка до півночі, зі мною все в порядку".
  
  31 грудня, відразу після 9 годин ранку, детективи Джессіка Балзано і Ніколетт Мелоун з відділу по розслідуванню вбивств Департаменту поліції Філадельфії виїхали на швидкісну автомагістраль Шайлкилл. Вони прямували в округ Беркс, Пенсільванія.
  
  Вони попрямували вгору по річці.
  
  
  ЧАСТИНА ЧЕТВЕРТА
  
  Що Бачила Місяць
  
  70
  
  
  Ви стоїте там, де зустрічаються води, біля злиття двох великих річок. Зимове сонце стоїть низько в небі кольору солі. Ви обираєте шлях, йдете вздовж невеликої річки на північ, що петляє серед ліричних назв та історичних місць - Бартрамс-Гарден, Пойнт-Бриз, Грейс-Феррі. Ви проплываете повз похмурих рядних будинків, повз величі міста, повз Елінг-Роу та Художнього музею, повз залізничних станцій, водосховища Іст-Парк і мосту Строберри Мэншн Бридж. Ти рухаєшся на північний захід, шепочучи собі слідом стародавні заклинання - Миквон, Коншохокен, Виссахикон. Зараз ви залишаєте місто і парите серед примар Веллі-Фордж, Фениксвилля, Спрінг-Сіті. Шайлкилл входить в історію, в пам'ять нації. І все ж це прихована річка.
  
  Невдовзі ви прощаєтеся з річкою майн, входячи в гавань тиші, тонкий звивистий приплив, що прямує на південний захід. Водний шлях звужується, розширюється, знову звужується, утворюючи звивисте переплетення каменів, сланцю і водяних ів.
  
  Раптово з мулистого зимового туману з'являється жменька будівель. Величезна решітка перетинає канал, коли-то велична, а тепер прийшла в запустіння, її яскраві кольори потьмяніли, облупилися і висохли.
  
  Ви бачите стара будова, яке колись було гордим елінгом. В повітрі все ще витає аромат морської фарби і лаку. Ви входите в кімнату. Це акуратне місце, з глибокою тінню і гострими кутами.
  
  У цій кімнаті ви знайдете верстак. На верстаті лежить стара, але гостра пила. Поруч з нею моток біло-блакитний мотузки.
  
  Ви бачите сукню, розкладене на кушетці в очікуванні. Це гарне плаття блідо-полуничного кольору, гофроване до талії. Сукня для принцеси.
  
  Ви продовжуєте шлях, петляючи по лабіринту вузьких каналів. Ви чуєте ехо сміху, плескіт хвиль про маленькі яскраво розфарбовані човники. Ви вдихаєте аромат карнавальних частувань - слонових вух, цукрової вати, чудового смаку зауэрбратена на свіжих булочках з насінням. Ви чуєте переливи калліопи.
  
  І далі, ще далі, поки все не вщухне. Тепер це місце темряви. Місце, де могили холодять землю.
  
  Саме тут вас зустріне Місяць.
  
  Він знає, що ти прийдеш.
  
  
  71
  
  
  По всій південно-східній Пенсільванії були розкидані між фермами невеликі містечка і села, в більшості з яких було всього кілька комерційних підприємств, пара церков, невелика школа. На додаток до зростаючих містах, таких як Ланкастер і Редінг, існували буколические села, такі як Олі і Ексетер, села, практично не зворушені часом.
  
  Коли вони проїжджали Веллі-Фордж, Джессіка зрозуміла, наскільки багато чого зі свого стану вона не відчувала. Як би їй не було неприємно це визнавати, їй було двадцять шість, перш ніж вона побачила Дзвін Свободи поблизу. Вона уявила, що так було з багатьма людьми, що живуть поруч з історією.
  
  В окрузі Беркс налічувалося більше тридцяти поштових індексів. Територія, охоплена префіксом поштового індексу 195, займала велику територію в південно-східній частині округу.
  
  Джессіка і Ніккі згорнули на кілька сільських доріг та почали розпитувати про фермерському будинку. Вони обговорювали можливість залучення місцевих правоохоронних органів до своїх пошуків, але подібні речі іноді тягли за собою бюрократичну тяганину, питання юрисдикції. Вони залишили його відкритим, доступним в якості опції, але вирішили поки зробити це самостійно.
  
  Вони наводили довідки в маленьких магазинчиках, на заправних станціях, у випадкових придорожніх кіосках. Вони зупинилися біля церкви на Вайт-Беар-роуд. Люди були досить приємними, але, здавалося, ніхто не впізнавав фермерський будинок і не мав ні найменшого уявлення, де він знаходиться.
  
  Опівдні детективи виїхали на дорогу, що веде на південь через містечко Робсон. Кілька неправильних поворотів вивели їх на нерівну двосмугову дорогу, петлявшую по лісі. П'ятнадцять хвилин потому вони натрапили на автомайстерню з кузовних робіт.
  
  Поля, що оточують підприємство, представляли собою некрополь проржавілих корпусів автомобілів - крил і дверей, давно проржавілих бамперів, блоків циліндрів, алюмінієвих колпаков вантажівок. Праворуч виднівся прибудова; похмурий сарай з гофрованого картону, нахилений до землі приблизно під кутом сорок п'ять градусів. Все було зарослим, запущеним, покритий сірим снігом і брудом. Якби не світло у вікнах, включаючи бьющуюся неонову вивіску, рекламує Mopar, будівля виглядала б покинутою.
  
  Джессіка і Ніккі заїхали на стоянку, яка сама була заставлена зламаними машинами, фургонами, вантажівками. У декількох кварталах стояв фургон. Джесіці стало цікаво, чи не там жив власник. Вивіска над входом в гараж свідчила:
  
  
  АВТОМАТИЧНЕ ПОДВОЄННЯ K / ПОДВОЄННЯ ЗНАЧЕННЯ
  
  
  Древній, безкорисливий мастиф, прикутий ланцюгом до стовпа, коротко гавкнул, коли вони наблизилися до головної будівлі. Увійшли ДЖЕССІКА І НІККІ. Гараж з трьома відсіками був забитий автомобільним сміттям. З засаленного радіоприймача на стійці передавали Тіма Макгроу. У закладі пахло WD40, виноградними цукерками і простроченим м'ясом.
  
  Дзенькнув дверний дзвоник, і через кілька секунд до них підійшли двоє чоловіків. Це були близнюки років тридцяти з невеликим. На них були однакові брудно-сині комбінезони, у них були розпатлані світле волосся і почорнілі руки. На їх бейджиках було написано "КАЙЛ" і "КІТ".
  
  Звідси і Подвійне "До", підозрювала Джессіка.
  
  - Привіт, - сказала Ніккі.
  
  Жоден з чоловіків не відповів. Замість цього вони повільно очі пробіглися по Ніккі, потім по Джесіці. Ніккі пройшла вперед. Вона показала своє посвідчення особи, представилася. "Ми з поліцейського управління Філадельфії".
  
  Обидва чоловіки скривили особи, насміхаючись. Вони зберігали мовчання.
  
  "Ми хотіли б приділити вам кілька хвилин", - додала Ніккі.
  
  Кайл широко посміхнувся. - У мене весь день для тебе, люба.
  
  "Ну ось і все", - подумала Марія.
  
  "Ми шукаємо будинок, який може бути розташований десь тут", - незворушно сказала Ніккі. "Я б хотіла показати вам декілька фотографій".
  
  "Оооо", - сказав Кіт. "Нам подобаються пітчера. Нам, сільським жителям, потрібні пітчера, тому що ми не вміємо читати".
  
  Кайл пирснув від сміху.
  
  "Це брудні глечики?", - додав він.
  
  Брати стукнулися брудними кулаками.
  
  Ніккі мить просто дивилася, не кліпаючи. Вона глибоко зітхнула, зібралася з духом і почала знову. "Якщо б ви могли просто поглянути на це, ми були б вам дуже вдячні. Тоді ми йдемо своєю дорогою. Вона показала фотографію. Двоє чоловіків глянули на неї і знову взялися витріщатися.
  
  "Так", - сказав Кайл. "Це мій будинок. Ми могли б проїхатися туди прямо зараз, якщо хочеш".
  
  Ніккі подивилася на Джессіку, потім знову на братів. Підійшов Філлі. - У тебе мова на зубах, ти знаєш це?
  
  Кайл розсміявся. "О, ти все правильно зрозумів", - сказав він. "Запитай будь-яку дівчину в місті". Він провів язиком по губах. "Чому б тобі не приїхати сюди і не з'ясувати це самому?"
  
  "Може бути, я так і зроблю", - сказала Ніккі. "Може бути, я передам це наступного гребаной округ". Ніккі зробила крок до них. Джессіка поклала руку на плече Ніккі і міцно стиснула.
  
  "Хлопці? Хлопці?" Сказала Джессіка. "Ми дякуємо вам за приділений час. Ми дійсно цінуємо це". Вона показала одну з своїх візитних карток. "Ви бачили фотографію. Якщо ви що-небудь зробите, будь ласка, зателефонуйте нам ". Вона поклала свою візитку на стійку.
  
  Кайл подивився на Кита, потім знову на Джессіку. "Про, я можу що-небудь придумати. Чорт візьми, я можу придумати багато чого".
  
  Джессіка подивилася на Ніккі. Вона майже бачила, як з її вух йде пара. Через мить вона відчула, що напруга в руці Ніккі ослаб. Вони повернулися, щоб піти. "Ваш домашній номер вказаний на картці?" - крикнув один з них. Знову сміх гієни.
  
  Джессіка і Ніккі дісталися до машини, прослизнули всередину. - Пам'ятаєш того хлопця з "Визволення"? - Запитала Ніккі. - Того, який грав на банджо? Джессіка пристегнулась. "А що з ним?" - "Схоже, у нього народилися близнюки". Джессіка розсміялася. "Куди?"
  
  Вони обидва подивилися на дорогу. М'яко падав сніг. Пагорби були вкриті білим шовковим ковдрою.
  
  Ніккі глянула на карту, що лежала на сидінні, і натиснула на південь. "Я думаю, нам слід піти цим шляхом", - сказала вона. "І я думаю, прийшов час змінити тактику".
  
  Близько години вони під'їхали до сімейного ресторану під назвою Doug's Den. Зовні він був обшитий темно-коричневим сайдингом, дах у стилі гамбрел. На парковці стояли чотири машини.
  
  Коли Джессіка і Ніккі підійшли до дверей, пішов справжній снігопад.
  
  Вони увійшли в ресторан. Двоє старших чоловіків, пара місцевих, яких відразу можна впізнати за кепки John Deere і поношені жилетам, займали дальній кінець стійки.
  
  Чоловікові, протиравшему стільницю, було під п'ятдесят - широкі плечі і руки, тільки початківці товстіти в середині. На ньому був світло-зелений светр поверх білої накрохмаленої сорочки і чорні докери.
  
  - Добрий день, - сказав він, трохи оживившись при думці про двох молодих жінок, що входять в заклад.
  
  "Як справи?" Запитала Ніккі.
  
  "Добре", - сказав він. "Що я можу принести для вас, леді?" У нього був тихий, привітний голос.
  
  Ніккі скоса глянула на чоловіка, тим поглядом, яким ти зустрічаєш когось, коли думаєш, що дізнаєшся його. Чи хочеш, щоб вони думали, що дізнаються. "Ви раніше працювали, чи не так?" - запитала вона.
  
  Чоловік посміхнувся. - Ти можеш сказати?
  
  Ніккі підморгнула. - Вся справа в очах.
  
  Чоловік жбурнув барну ганчірку під стійку, на дюйм втягнувши живіт. - Я служив у поліції штату. Дев'ятнадцять років.
  
  Ніккі перейшла в режим кокетки, як ніби він тільки що представився Ешлі Уїлксом. - Ви були старостою? В яких казармах?
  
  "Ері", - сказав він. "Парк імені Е. Лоуренса".
  
  "О, я люблю Ері", - сказала Ніккі. "Ти там народився?"
  
  "Недалеко звідси. У Тайтусвилле".
  
  - Коли ви здали свої документи?
  
  Чоловік подивився на стелю, щось прикидаючи. "Що ж, давайте подивимося". Він трохи зблід. "Вау".
  
  "Що?"
  
  "Я тільки що зрозумів, що це було майже десять років тому".
  
  Джессіка готова посперечатися, що чоловік точно знав, скільки часу минуло, мабуть, з точністю до години і хвилини. Ніккі простягнула руку і легенько торкнулася тильної сторони його правої руки. Джессіка була вражена. Це було все одно, що спостерігати, як Марія Каллас розігрівається перед виставою "Мадам Батерфляй".
  
  "Тримаю парі, ти все ще могла б влізти в цю форму", - сказала Ніккі.
  
  Живіт увійшов ще на дюйм. Він був досить симпатичним у своїй манері великого хлопця з маленького містечка. "О, я не знаю про це".
  
  Джессіка не могла позбутися думки, що, що б цей хлопець не зробив для штату, він точно не був слідчим. Якщо б він не міг бачити крізь всю цю нісенітницю, він не зміг би знайти Шакіла о'ніла в дитячому саду. Або, може бути, він просто хотів це почути. В останні дні Джессіка постійно спостерігала подібну реакцію у свого батька.
  
  - Дуг Прентісс, - представився він, простягаючи руку. Всі обмінювалися рукостисканнями і уявленнями. Ніккі сказала йому, що вони з поліції Філадельфії, але не з відділу по розслідуванню вбивств.
  
  Звичайно, вони знали більшу частину цієї інформації про Дузі ще до того, як переступили поріг його закладу. Як і юристи, копи любили знати відповідь на питання до того, як він був заданий. На блискучому пікапі "Форд", припаркованому ближче всіх до дверей, був номерний знак з написом DOUG1, а на задньому склі - наліпка із написом "ПАТРУЛЬНІ ШТАТУ РОБЛЯТЬ ЦЕ НА УЗБІЧЧІ ДОРОГИ".
  
  "Думаю, ти на чергуванні", - сказав Дуг, готовий обслужити. Якби Ніккі попросила, він, ймовірно, пофарбував би її будинок. "Я можу запропонувати тобі чашечку кави? Тільки що зварений.
  
  "Це було б здорово, Дуг", - сказала Ніккі. Джессіка кивнула.
  
  - Зараз принесуть дві кави.
  
  Дуг вилетів як підстрелений. Незабаром він повернувся з двома паруючими чашками кави і мискою вершків з льодом в індивідуальній упаковці.
  
  "Ти тут за офіційним справі?" Запитав Дуг.
  
  "Так, це так", - сказала Ніккі.
  
  "Якщо я можу чимось допомогти, просто попроси".
  
  "Я не можу передати тобі, як я рада це чути, Дуг", - сказала Ніккі. Вона надпила зі своєї чашки. "Добра кава".
  
  Дуг злегка випнув груди. - У чому полягає робота?
  
  Ніккі дістала конверт дев'ять на дванадцять, відкрила його. Вона дістала фотографію фермерського будинку і посунула її через стійку. "Ми намагаємося знайти це місце, але нам не дуже везе. Ми майже впевнені, що він перебуває з цим поштовим індексом. Він не здається вам знайомим? "
  
  Дуг надів біфокальні окуляри, взяв фотографію. Уважно подивившись на неї, він сказав: "Я не впізнаю це місце, але якщо воно є де-небудь у цьому районі, я знаю, хто дізнався б".
  
  "Хто це?" - запитав я.
  
  - Жінка по імені Надін Палмер. Вона і її племінник керують маленьким магазинчиком декоративно-прикладного мистецтва неподалік, - сказав Дуг, явно задоволений тим, що знову опинився в сідлі, нехай і всього на кілька хвилин. "Вона чертовски хороший художник. Як і її племінник".
  
  
  72
  
  
  Арт-Ковчег представляв собою невеликий старий магазинчик в кінці кварталу, на єдиній головній вулиці маленького містечка. Виставка у вітрині являла собою майстерно скомпонований колаж з пензлів, фарб, полотен, подушечок для акварелі, поряд з очікуваними пейзажами місцевих ферм у вигляді силосів і комор, створеними місцевими художниками, намальованими людьми, яких, швидше за все, інструктував власник або які були його родичами.
  
  Дзвіночок над дверима сповістив про появу Джесіки і Ніккі. Їх зустрів аромат попурі, лляної олії і ледь вловимий котячий присмак.
  
  Жінки за прилавком було трохи за шістдесят. Її волосся було зібране в пучок і утримувалися на місці майстерно вирізаної дерев'яної киркою. Якщо б вони не були в Пенсільванії, Джессіка виставила б цю жінку художньої ярмарку в Нантакете. Можливо, в цьому й полягала ідея.
  
  - Добрий день, - сказала жінка.
  
  Джессіка випала сама і Ніккі як офіцери поліції. "Дуг Прентісс направив нас до вас", - сказала вона.
  
  - Гарний чоловік цей Дуг Прентісс.
  
  "Так, це він", - сказала Джессіка. "Він сказав, що ви могли б нам допомогти".
  
  "Роблю, що можу", - відповіла вона. "До речі, мене звуть Надін Палмер".
  
  Слова Надін обіцяли співпрацю, хоча мова її тіла трохи напружився, коли вона почула слово "поліція". Цього слід було очікувати. Джессіка дістала фотографію фермерського будинку. - Дуг сказав, що ти, можливо, знаєш, де знаходиться цей будинок.
  
  Перш ніж поглянути на фотографію, Надін запитала: "чи Можу я поглянути на якесь посвідчення особи?"
  
  "Абсолютно", - сказала Джессіка. Вона витягла свій значок, відкрила його. Надін взяла його у неї, уважно оглянула.
  
  "Повинно бути, захоплююча робота", - сказала вона, повертаючи посвідчення.
  
  "Іноді", - відповіла Марія.
  
  Надін взяла фотографію. - О, звичайно, - сказала вона. - Я знаю це місце.
  
  - Це далеко звідси? - Запитала Ніккі.
  
  - Не дуже далеко.
  
  "Ти знаєш, хто там живе?" Запитала Марія.
  
  "Не думаю, що там зараз хтось живе". Вона зробила крок в задню частину магазину і крикнула: "Бен?"
  
  "Так?" - пролунав голос з підвалу.
  
  "Ти можеш принести акварель, яка стоїть притуленою до морозилці?"
  
  - Той, що трохи менше?
  
  "Так".
  
  "Звичайно", - відповів він.
  
  Кілька секунд потому молодий чоловік піднявся по сходах, несучи акварель в рамці. Йому було трохи за двадцять, тільки що з центрального кастингу в маленьке містечко в штаті Пенсільванія. У нього була копиця пшеничного кольору волосся, падала на очі. На ньому був темно-синій кардиган, біла футболка і джинси. Риси його обличчя були майже жіночними.
  
  "Це мій племінник, Бен Шарп", - сказала Надін. Вона представила Джесіку і Ніккі і пояснила, хто вони такі.
  
  Бен простягнув тітці акварель у матовою рамці. Надін поставила її на мольберт поруч зі стійкою. Картина, виконана реалістично, була майже точною копією фотографії.
  
  "Хто це намалював?" Запитала Марія.
  
  "Щиро ваш", - сказала Надін. "Я пробралася туди в одну червневу суботу. Давним-давно".
  
  "Це прекрасно", - сказала Джессіка.
  
  - Він виставлений на продаж. Надін підморгнула. З задньої кімнати долинув звук свистячого чайника. - Прошу вибачення, я на секунду. Вона вийшла з кімнати.
  
  Бен Шарп перевів погляд з одного на іншого відвідувача, засунув руки глибше в кишені і трохи погойдався на підборах. "Отже, ви, хлопці, приїхали з Філадельфії?" - запитав він.
  
  "Це вірно", - сказала Джессіка.
  
  - А ви, значить, детективи?
  
  "Знову правильно".
  
  "Ух ти".
  
  Джессіка глянула на годинник. Було вже більше двох. Якщо вони збираються розшукати цей будинок, їм краще поквапитися. Потім вона помітила пензлика на прилавку позаду Бена. Вона вказала на нього.
  
  "Що ви можете розповісти мені про цих щітках?" запитала вона.
  
  "Майже все, що ти хотів би знати", - сказав Бен.
  
  "Вони всі майже однакові?" - запитала вона.
  
  "Ні, мем. Насамперед, вони бувають різних ступенів - master, studio, academic. Аж до economy, хоча насправді ви не хочете малювати економно. Вони більше для любителів. Я користуюся студією, але це тому, що мені роблять знижку. Я не так хороша, як тітка Надін, але я приєднуюся ".
  
  При цих словах Надін повернулася в магазин з підносом, на якому стояв гарячий чайник з чаєм. - У вас є час на чашечку чаю? - запитала вона.
  
  "Боюся, що ні", - сказала Джессіка. "Але спасибі". Вона повернулася до Бену і показала фотографію фермерського будинку. "Ти знайомий з цим будинком?"
  
  - Звичайно, - сказав Бен.
  
  "Як далеко це звідси?" - запитав я.
  
  "Може бути, хвилин десять або близько того. Це досить важко знайти. Якщо хочеш, я можу показати тобі, де це".
  
  "Це було б дуже корисно", - сказала Джессіка.
  
  Бен Шарп просяяв. Потім вираз його обличчя запаморочилось. - Це нормально, тітка Надін?
  
  "Звичайно", - сказала вона. "Не зовсім відмовляють клієнтам, адже напередодні Нового року і все таке. Напевно, мені варто просто закрити магазин і приготувати холодну качку".
  
  Бен збігав у задню кімнату і повернувся в куртці. - Я прижену свій фургон, зустрінемося біля входу.
  
  Поки вони чекали, Джессіка оглянула магазин. У ньому панувала атмосфера маленького містечка, яка останнім часом здавалася їй привабливою. Можливо, це було те, що вона шукала зараз, коли Софі стала старше. Їй стало цікаво, на що схожі тутешні школи. Їй стало цікаво, чи є тут поблизу школи.
  
  Ніккі штовхнула її ліктем, розвіюючи її мрії. Час було йти.
  
  "Спасибі, що приділили мені час", - сказала Джессіка Надін.
  
  "У будь-який час", - сказала Надін. Вона обійшла стійку і проводила їх до дверей. Саме тоді Джессіка помітила дерев'яну коробку біля радіатора; в коробці були кішка і чотири або п'ять новонароджених кошенят.
  
  "Я не могла б зацікавити тебе одним-двома котенками, чи не так?" - запитала Надін з підбадьорюючою посмішкою.
  
  - Ні, дякую, - сказала Джессіка.
  
  Відкривши двері і ступивши в "Сніжний день Каррієр енд Айвз", Джессіка повернулася на годує кішку.
  
  У всіх були діти.
  
  
  73
  
  
  До будинку було значно більше десяти хвилин їзди. Вони їхали обхідними дорогами і глибоко в ліс, так як продовжував падати сніг. Кілька разів вони стикалися з потемнінням світла, і їм доводилося зупинятися. Приблизно через двадцять хвилин вони під'їхали до повороту дороги і приватної алеї, яка майже зникала за деревами.
  
  Бен пригальмував, помахав їм рукою поруч зі своїм фургоном. Він опустив скло. "Є кілька різних способів потрапити всередину, але це, напевно, найпростіший. Просто слідуйте за мною".
  
  Він звернув на занесену снігом дорогу. Джессіка і Ніккі пішли за ним. Незабаром вони вийшли на галявину і злилися з тим, що, ймовірно, було довгої під'їзною доріжкою, що веде до будинку.
  
  Коли вони наблизилися до споруди, подолавши невеликий підйом, Джессіка показала фотографію. Знімок був зроблений з іншого боку пагорба, але навіть з такої відстані помилитися було неможливо. Вони знайшли будинок, який сфотографував Уолт Брайэм.
  
  Під'їзна доріжка закінчувалася поворотом в п'ятдесяти метрах від будівлі. Інших машин поблизу не було.
  
  Коли вони вийшли з машини, перше, на що звернула увагу Джессіка, була не віддаленість будинку і навіть не досить мальовнича зимова обстановка. Це була тиша. Вона майже чула, як сніг падає на землю.
  
  Джессіка виросла в Південній Філадельфії, навчалася в університеті Темпл і все своє життя провела в декількох милях від міста. У наші дні, коли вона відповідала на дзвінок у відділ по розслідуванню вбивств у Філадельфії, її вітали гудки автомобілів, автобусів, гучна музика. Іноді крики розгніваних громадян. Порівняно з цим це була ідилія.
  
  Бен Шарп виліз зі свого фургона, залишивши двигун працювати на холостому ходу. Він натягнув пару вовняних рукавичок. "Я не думаю, що тут хтось ще живе".
  
  - Ти знав, хто жив тут раніше? - Запитала Ніккі.
  
  "Ні", - сказав він. "Вибач".
  
  Джессіка глянула на хату. Попереду було два вікна, які дивилися назовні, як зловісні очі. Світла не було. "Як ти дізнався про це місце?" - запитала вона.
  
  "Ми часто приходили сюди, коли були дітьми. Тоді це було досить моторошно ".
  
  "Тепер трохи моторошно", - сказала Ніккі.
  
  "Раніше на цій території жила пара великих собак".
  
  - Вони втекли? - Запитала Марія.
  
  "О, так", - сказав Бен, посміхаючись. "Це був виклик".
  
  Джессіка оглянула територію біля ганку. Не було ні ланцюгів, ні мисок для води, ні відбитків лап на снігу. - І як давно це було? - запитала я.
  
  - О, це було дуже давно, - сказав Бен. - П'ятнадцять років тому.
  
  "Добре", - подумала Марія. Коли вона була у формі, їй доводилося мати справу з великими собаками. Кожен коп так робив.
  
  - Що ж, ми дозволимо тобі повернутися в магазин, - сказала Ніккі.
  
  - Хочеш, я почекаю тебе? - Запитав Бен. - Показати тобі дорогу назад?
  
  "Я думаю, що далі ми самі впораємося", - сказала Джессіка. "Ми цінуємо вашу допомогу".
  
  Бен виглядав трохи розчарованим; можливо, тому, що відчував себе так, немов тепер міг бути частиною поліцейської слідчої групи. "Без проблем".
  
  - І ще раз подякуй від нас Надін.
  
  "Я так і зроблю".
  
  Кілька митей опісля Бен сів у свій фургон, розвернувся задом і попрямував до дороги. Через кілька секунд його машина зникла серед сосен. Джессіка подивилася на Ніккі. Вони обидва подивилися в бік будинку. Він все ще був там. ГАНОК БУЛО кам'яним; вхідні двері масивною дубовою, значною конструкції. На ній висів іржавий залізний молоток. Він виглядав старше самого будинку.
  
  Ніккі постукав кулаком. Нічого. Джессіка приклала вухо до дверей. Тиша. Ніккі постукала ще раз, на цей раз молотком, звук на мить озвався луною на старому кам'яному ганку. Відповіді не було.
  
  Вікно праворуч від вхідних дверей було вкрите багаторічним шаром гранжу. Джессіка стерла трохи бруду і приклала долоні до скла. Все, що вона побачила, - це шар бруду всередині. Воно було абсолютно непрозорим. Вона навіть не могла сказати, чи були за склом фіранки або жалюзі. Те ж саме відносилося і до вікна зліва від дверей.
  
  "Отже, чим ти хочеш зайнятися?" Запитала Марія.
  
  Ніккі подивилася на дорогу, потім додому. Вона глянула на годинник. - Чого я хочу, так це прийняти гарячу ванну з піною і випити келих піно Нуар. Але ось ми і в Маслоробці, ПА.
  
  - Може, нам зателефонувати в офіс шерифа?
  
  Ніккі посміхнулася. Джессіка не надто добре знала цю жінку, але їй була знайома ця посмішка. В арсеналі кожного детектива була така посмішка. - Поки що ні.
  
  Ніккі простягнула руку, спробувала намацати ручку дверей. Замкнене міцно. - Дай-но я подивлюся, чи є інший вхід, - сказала Ніккі. Вона зістрибнула з ганку і попрямувала навколо будинку.
  
  Вперше за цей день Джессіка задумалася, не даремно вони витрачають час. Насправді не було жодного прямого доказу, яка пов'язувала б вбивство Уолта Бригама з цим будинком.
  
  Джессіка дістала свій мобільний телефон. Вона вирішила, що їй краще зателефонувати Вінсенту. Вона подивилася на дисплей. Ніяких смужок. Ніякого сигналу. Вона прибрала телефон.
  
  Через кілька секунд Ніккі повернулася. - Я знайшла відкриту двері.
  
  - Де? - Запитала Марія.
  
  - За будинком. Я думаю, він веде в льох для коренеплодів. Може бути, у підземний хід.
  
  "Вона була відкрита?"
  
  "Зразок того.
  
  Джессіка послідувала за Ніккі навколо будівлі. Земля за будовою вела в долину, яка, в свою чергу, вела до лісу за нею. Коли вони обігнули будівля з тильного боку, почуття ізольованості Джесіки посилився. Там вона на мить подумала, що, можливо, хотіла б жити де-небудь на зразок цього, далеко від шуму, забруднення навколишнього середовища, злочинність. Тепер вона не була так впевнена.
  
  Вони дісталися до входу в кореневій погріб, пари важких дерев'яних дверей, вбудованих в землю. Він був перекритий поперечними балками розміром чотири на чотири. Вони підняли поперечну балку, відклали її в сторону і відчинили двері.
  
  Відразу ж запах цвілі і деревної гнилі досяг їхніх носів. Був натяк на щось ще, щось тварина.
  
  "А ще кажуть, що робота в поліції не гламурна", - сказала Джессіка.
  
  Ніккі подивилася на Джессіку. - Ну?
  
  - Після вас, тітка Ем.
  
  Ніккі клацнула ліхтариком. "Поліція Філадельфії!" - крикнула вона в чорну діру. Відповіді не було. Вона озирнулася на Джессіку, абсолютно приголомшена. "Я люблю цю працю".
  
  Ніккі взяла ініціативу на себе. Джессіка послідувала за нею.
  
  По мірі того, як над південно-східної Пенсільванією збиралися всі нові снігові хмари, два детектива спустилися в холодну темряву підвалу.
  
  
  74
  
  
  Роланд відчув на обличчі тепле сонце. Він почув удар м'яча чемпіонату по шкіряній оббивці, відчув глибокий аромат масла для ніг neat. На небі не було жодної хмарини.
  
  Йому було п'ятнадцять.
  
  В той день їх було десять, одинадцять, включаючи Чарльза. Був кінець квітня. У кожного з них був свій улюблений бейсболіст - серед них Ленні Дайкстра, Боббі Муньос, Кевін Джордан і Майк Шмідт на пенсії. Половина з них була одягнута в саморобну версію майки Майка Шмідта.
  
  Вони грали в пікап на полі недалеко від Лінкольн-драйв, пробравшись на майданчик для гри в м'яч всього в декількох сотнях ярдів від струмка.
  
  Роланд подивився на дерева. Він побачив там свою зведену сестру Шарлотту разом з її подругою Аннемарі. Велику частину часу ці дві дівчини зводили з розуму його і його друзів. В основному вони базікали і пищали ні про що в світі, що могло мати значення. Але не завжди, не Шарлотта. Шарлотта була особливою дівчиною, такою ж особливою, як її брат-близнюк Чарльз. Як і у Чарльза, у неї були блакитні очі кольору яєць вільшанки, які затьмарювали весняне небо.
  
  Шарлотта і Аннемарі. Ці двоє були нерозлучні. В той день вони стояли в своїх сарафанах, мерехтливих в сліпучому світлі. На Шарлотті були лавандові стрічки. Для них це була вечірка з нагоди дня народження - вони народилися в один і той же день з різницею рівно дві години, Аннемарі була старшою з них двох. Вони познайомилися в парку, коли їм було по шість років, і тепер їм потрібно було влаштувати там свою вечірку.
  
  В шість годин всі вони почули гуркіт грому, незабаром за якими їх покликали матері.
  
  Роланд пішов. Він узяв свою рукавичку і просто пішов, залишивши Шарлотту позаду. В той день він залишив її дияволу, і з того дня диявол опанував її душею.
  
  Для Роланда, як і для багатьох людей в міністерстві, диявол не був абстракцією. Це була реальна істота, і воно могло проявлятися у багатьох формах.
  
  Він подумав про минулих роках. Він подумав про те, яким молодим він був, коли відкрив місію. Він подумав про Джуліанні Вебер, про те, як з нею жорстоко обійшовся людина по імені Джозеф Барбер, як до нього прийшла мати Джуліанни. Він поговорив з маленькою Джуліанною. Він подумав про те, як зіткнувся лицем до лиця з Джозефом Барбером в тій халупі в Північній Філадельфії, про виразі очей Барбера, коли цей чоловік зрозумів, що прийшов на земний суд, про те, що гнів Господній неминучий.
  
  "Тринадцять ножів", - подумав Роланд. Диявольське число.
  
  Джозеф Барбер. Безіл Спенсер. Едгар Місяць.
  
  Так багато інших.
  
  Були вони невинні? Немає. Можливо, вони не несли прямої відповідальності за те, що сталося з Шарлоттою, але вони були поплічниками диявола.
  
  "Ось воно". Шон зупинив машину на узбіччі. Серед дерев, поряд з вузькою засніженою доріжкою, виднівся знак. Шон вийшов з фургона, счистил свіжий сніг з вивіски.
  
  
  ЛАСКАВО ПРОСИМО В ОДЕНСЕ
  
  
  Роланд опустив скло.
  
  "В декількох сотнях ярдів звідси є дерев'яний односмуговий міст", - сказав Шон. "Я пам'ятаю, що раніше він був в досить поганому стані. Можливо, його там уже немає. Думаю, мені варто піти поглянути, перш ніж ми поїдемо туди.
  
  "Спасибі тобі, брат Шон", - сказав Роланд.
  
  Шон щільніше натягнув вовняну шапку, зав'язав шарф. - Я зараз повернуся.
  
  Він пішов по доріжці - повільно ступаючи по снігу глибиною по коліно - і через кілька секунд зник в бурі.
  
  Роланд глянув на Чарльза.
  
  Чарльз заламував руки, розгойдуючись на стільці. Роланд поклав руку на велике плече Чарльза. Тепер залишилося недовго.
  
  Скоро вони зіткнуться обличчям до обличчя з вбивцею Шарлотти.
  
  
  75
  
  
  Бірн глянув на вміст конверта - жменя фотографій, кожна з позначкою, нацарапанной кульковою ручкою внизу, - але поняття не мав, що все це значить. Він знову глянув на сам конверт. Воно було адресовано йому, в / о Поліцейського управління. Написано від руки, великими літерами, чорним чорнилом, повернення немає, поштовий штемпель Філадельфії.
  
  Бірн сидів за столом у кімнаті чергових у "Круглому будинку". Кімната була майже порожня. Всі, кому було чим зайнятися у переддень Нового року, виходили і готувалися це зробити.
  
  Там було шість фотографій: маленькі полароидные відбитки. Внизу кожного відбитка був написаний ряд цифр. Цифри виглядали знайомими - схоже, вони були з матеріалів кримінальної справи PPD. Він не міг зрозуміти самих фотографій. Це були не офіційні фотографії департаменту.
  
  На одному був знімок маленької лавандового плюшевої іграшки. Вона була схожа на ведмедя. На іншому була фотографія жіночої шпильки, теж лавандового кольору. Ще на одному була фотографія маленької пари шкарпеток. Важко сказати точний колір із-за невеликої перетримки відбитка, але вони теж виглядали лавандовими. Там були ще три фотографії, на всіх були зображені непізнані об'єкти лавандового відтінку.
  
  Бірн ще раз уважно вивчив кожну фотографію. В основному це були великі плани, тому контексту було мало. Три об'єкта стояли на килимовому покритті, два - на дерев'яній підлозі, один - на чомусь, схожому на бетон. Бірн записував цифри, коли увійшов Джош Бонтраджер, тримаючи в руках своє пальто.
  
  "Просто хотів привітати з Новим роком, Кевін". Бонтраджер перетнув кімнату і потиснув Бірну руку. Джош Бонтраджер вмів потискати руки. За останній тиждень або близько того Бірн, напевно, раз тридцять потиснув хлопцеві руку.
  
  - І тобі того ж, Джош.
  
  "Ми зловимо цього хлопця в наступному році. Ось побачиш".
  
  Бірн припустив, що в цьому було небагато сільського дотепності, але воно прийшло з потрібного місця. "Без сумніву". Бірн взяв листок з номерами справ. - Не могли б ви надати мені послугу, перш ніж підете?
  
  "Звичайно".
  
  "Не могли б ви дістати для мене ці файли?"
  
  Бонтраджер зняв пальто. - Я займуся цим.
  
  Бірн повернувся до фотографій. На кожній був предмет лавандового кольору, який він знову побачив. Жіночий предмет. Шпилька, мишко, пара шкарпеток з маленькою стрічкою нагорі.
  
  Що це означало? Зображували на фотографіях шістьох жертв? Вони були вбиті за лавандового кольору? Був це почерк серійного вбивці?
  
  Бірн виглянув у вікно. Гроза посилювалася. Скоро в місті повинно було наступити затишок. Здебільшого поліція вітала хуртовини. Вони, як правило, сповільнювали хід подій, згладжували суперечки, які часто призводили до нападів, до вбивств.
  
  Він знову подивився на фотографії в своїй руці. Що б вони не зображували, це вже сталося. Той факт, що в справі замішаний дитина - ймовірно, маленька дівчинка - не віщував нічого доброго.
  
  Бірн встав з-за свого столу, пройшов коридорами до ліфтів і став чекати Джоша.
  
  
  76
  
  
  У підвалі було сиро і пахло цвіллю. Він складався з однієї великої кімнати і трьох кімнат поменше. В основній частині стояли кілька дерев'яних ящиків, складених у кутку, і великий паровий скриня. Інші приміщення були в основному порожні. В одному стояв забитий вугільний лоток і сміттєвий бак. В одному - давно зогнилий стелаж. На ньому стояло кілька старих одногаллоновых банок зеленого скла і пара розбитих глеків. Зверху були прикріплені потріскані шкіряні вуздечки і старий капкан для фіксації ніг.
  
  Багажник пароплава не був замкнений на висячий замок, але широка засувка, здавалося, заіржавіла. Джессіка знайшла поблизу залізний засув. Вона взялася за засув. Через три удари засувка піддалася. Вони з Ніккі відкрили багажник.
  
  Зверху лежала стара простирадло. Вони зірвали її. Під нею були шари журналів: Life, Look, woman's Home Companion, collier's. Долинув запах запліснявілою папери і тістечок з міллю. Ніккі зрушила кілька журналів.
  
  Під ними виявилася шкіряна папка розміром приблизно дев'ять на дванадцять дюймів, поцяткована прожилками і покрита тонким зеленим шаром плісняви. Джессіка відкрила її. Там було всього кілька сторінок.
  
  Джессіка перегорнула перші дві сторінки. Зліва була пожовкла вирізка з "Инкуайрер", випуск новин за квітень 1995 року, стаття про вбивство двох молодих дівчат в Фэрмаунт-парку. Аннемарі Дицилло і Шарлотта Уейт. Ілюстрація праворуч являла собою грубий малюнок пером і тушшю пари білих лебедів у гнізді.
  
  Пульс Джесіки почастішав. Уолт Брайэм був прав. Цей будинок - або, точніше, мешканці цього будинку - мали якесь відношення до вбивства Аннемарі і Шарлотти. Уолт наближався до вбивці. Він був вже близько, і вбивця пішов за ним в парк тієї ночі, на те саме місце, де було вбито маленькі дівчатка, і спалив його живцем.
  
  Джессіка подумала про потужної іронії всього цього.
  
  Після смерті Уолт Брайэм привів їх в будинок свого вбивці.
  
  Після смерті Уолт Брайэм міг би помститися.
  
  
  77
  
  
  Шість матеріалів справи стосувалися вбивств. Всі жертви були чоловіками, всім їм було від двадцяти п'яти до п'ятдесяти років. Троє чоловіків були зарізані - один з них садовими ножицями. Двоє чоловіків побили кийками, одного переїхав великий автомобіль, можливо, фургон. Всі вони були з Філадельфії. Четверо були білими, один чорношкірий, один азіат. Троє були одружені, двоє розведені, один неодружений.
  
  Загальним у всіх них було те, що всіх їх в тій чи іншій мірі підозрювали в насильстві над молодими дівчатами. Всі шестеро були мертві. І, як виявилося, на місці їх вбивств був якийсь предмет лавандового кольору. Шкарпетки, шпилька, плюшеві іграшки.
  
  Ні в одному з цих справ не було жодного підозрюваного.
  
  "Ці файли, пов'язані з нашим убивцею?" Запитав Бонтраджер.
  
  Бірн майже забув, що Джош Бонтраджер все ще був у кімнаті. Хлопець був таким тихим. Можливо, це було з поваги. "Я не впевнений", - сказав Бірн.
  
  "Ти хочеш, щоб я побув поблизу, може бути, простежу за деякими з них?"
  
  "Ні", - сказав Бірн. "Сьогодні переддень Нового року. Йди, добре проведи час".
  
  Через кілька миттєвостей Бонтраджер схопив своє пальто і попрямував до дверей.
  
  "Джош", - сказав Бірн.
  
  Бонтраджер очікувально озирнувся. - Так?
  
  Бірн вказав на папки. - Спасибі.
  
  "Звичайно". Бонтраджер показав дві книги Ганса Християна Андерсена. "Я збираюся прочитати їх сьогодні ввечері. Я вважаю, що якщо він збирається зробити це знову, то тут може бути ключ до розгадки.
  
  "Прямо напередодні Нового року", - подумав Бірн. Читаю казки. "Хороша робота".
  
  "Я подумав, що подзвоню тобі, якщо що-небудь придумаю. Це нормально?"
  
  "Абсолютно", - сказав Бірн. Хлопець починав нагадувати Бірну його самого, коли він був новачком у підрозділі. Версія для амішів, але все одно схожа. Бірн встав, одягнув пальто. "Почекай. Я проводжу тебе вниз".
  
  "Круто", - сказав Бонтраджер. "Куди ти прямуєш?"
  
  В матеріалах справи Бірн ознайомився з офіцерами, які проводили розслідування по кожному з вбивств. У всіх випадках це були Уолтер Дж. Брігем і Джон Лонго. Бірн навів довідки про Лонго. Він вийшов на пенсію в 2001 році і зараз жив на Північному сході.
  
  Бірн натиснув кнопку ліфта. "Думаю, я поїду на північно-схід".
  
  Джон Лонго жив у доглянутому міському будинку у Торресдейле. Бірна зустріла дружина Лонго Деніз, струнка, приваблива жінка років сорока з невеликим. Вона призвела Бірна в майстерню на цокольному поверсі, за її теплою посмішкою ховалися скептицизм і легке підозра.
  
  Стіни були обвішані меморіальними дошками і фотографіями, половина з яких була присвячена Лонго в різних місцях, в різній поліцейській формі. Інша половина була сімейними фотографіями - весілля в парку, Атлантік-Сіті, де-небудь в тропіках.
  
  Лонго виглядав на кілька років старше своєї офіційної фотографії PPD, його темне волосся тепер торкнула сивина, але він як і раніше був підтягнутим і спортивним. На кілька дюймів нижче Бірна і на кілька років молодше, Лонго виглядав так, немов при необхідності все ще міг задавити підозрюваного.
  
  Після стандартного танцю "когось ти-знаєш, з ким ти працював" вони, нарешті, перейшли до причини візиту Бірна. Щось у відповідях Лонго підказало Бірну, що Лонго якимось чином очікував, що цей день настане.
  
  Шість фотографій були розкладені на верстаті - поверхні, призначеної для виготовлення дерев'яних шпаківень.
  
  "Де ти це взяв?" Запитав Лонго.
  
  "Чесну відповідь?" Запитав Бірн.
  
  Лонго кивнув.
  
  "Я думав, ти їх відправив".
  
  - Ні. - Лонго оглянув конверт, всередині і зовні, перевернув його. - Це був не я. Насправді, я сподівався прожити залишок свого життя, ніколи більше не побачивши нічого подібного ".
  
  Бірн розумів. Було багато такого, чого він сам більше ніколи не хотів би бачити. "Як довго ви працювали?"
  
  "Вісімнадцять років", - сказав Лонго. "Половина кар'єри для деяких хлопців. Занадто довго для інших". Він уважно вивчив одну з фотографій. "Я пам'ятаю це. Було багато ночей, коли я шкодував, що зробив це ".
  
  На фотографії був зображений маленький плюшевий ведмедик.
  
  - Це було зроблено на місці злочину? - Запитав Бірн.
  
  - Так. Лонго перетнув кімнату, відчинив шафку, дістав пляшку "Glenfiddich". Він підняв пляшку і запитально підняв брову. Бірн кивнув. Лонго налив їм обом випити і простягнув склянку Бірну.
  
  "Це було останнє, над яким я працював", - сказав Лонго.
  
  "Це було в Північній Філадельфії, вірно?" Бірн все це знав. Йому просто потрібно було це синхронізувати.
  
  "Безплідні землі". Ми були на цьому хроні. Жорстко. Місяцями. Звали Джозеф Барбера. Двічі викликали його на допит у справі про серії зґвалтувань молодих дівчат, не змогли його затримати. Потім він зробив це знову. Отримав наводку, що він відсиджувався в старому наркопритоні на розі П'ятої та Камбрії. Лонго допив свій напій. "Коли ми дісталися туди, він був мертвий. В його тілі тринадцять ножів.
  
  "Тринадцять?"
  
  - Так. - Лонго відкашлявся. Для нього це було нелегко. Він налив собі ще випити. - Ножі для стейку. Дешеві. Такі можна купити на блошиному ринку. Неможливо відстежити."
  
  "Чи була справа коли-небудь закрито?" Бірн теж знав відповідь на це питання. Він хотів, щоб Лонго продовжував говорити.
  
  - Наскільки мені відомо, немає.
  
  "Ви стежили за ним?"
  
  "Я не хотів. Уолт якийсь час наполягав на цьому. Він намагався довести, що Джозеф Барбер був убитий кимось на кшталт линчевателя. Так і не отримав жодного відгуку ". Лонго вказав на фотографію на верстаті. "Я подивився на лавандового ведмедика на підлозі і зрозумів, що мені кінець. Я ніколи не озирався назад".
  
  "Є ідеї, кому належав ведмідь?" Запитав Бірн.
  
  Лонго похитав головою. "Коли докази були усунені і майно вилучено, я показав це батькам маленької дівчинки".
  
  - Це були батьки останньої жертви Барбера?
  
  "Так. Вони сказали, що ніколи раніше цього не бачили. Як я вже сказав, Барбер був серійним ґвалтівником дітей. Я не хотів думати, як і де він міг це отримати ".
  
  - Як звали останню жертву Барбера?
  
  - Джуліанна. Голос Лонго здригнувся. Бірн розклав на верстаку кілька інструментів і почекав. - Джуліанна Вебер.
  
  "Ви коли-небудь стежили за цим?"
  
  Він кивнув. "Кілька років тому я проїжджав повз їхні будинки, припаркувавшись через дорогу. Я побачив Джулианну, коли вона йшла в школу. Вона виглядала нормально - принаймні, для всього світу вона виглядала нормально, - але я бачив цю печаль в кожному її кроці ".
  
  Бірн бачив, що ця розмова добігає кінця. Він зібрав фотографії, своє пальто і рукавички. "Мені шкода Уолта. Він був хорошою людиною".
  
  "Він був моєю роботою", - сказав Лонго. "Я не зміг прийти на вечірку. Я навіть не..." Емоції на кілька миттєвостей взяли верх. "Я був в Сан-Дієго. У моєї дочки народилася маленька дівчинка. Моя перша внучка."
  
  "Вітаю", - сказав Бірн. Як тільки це слово злетіло з його губ, хоча і щире, воно прозвучало порожнім звуком. Лонго осушив свій келих. Бірн наслідував його приклад, встав, одягнув пальто.
  
  "Це та частина, де люди зазвичай кажуть: "Якщо я можу ще що-небудь зробити, будь ласка, не соромтеся дзвонити", - сказав Лонго. - Вірно?"
  
  "Я думаю, що так воно і є", - відповів Бірн.
  
  - Зроби мені ласку.
  
  "Звичайно".
  
  "Вагаюся".
  
  Бірн посміхнувся. "Добре".
  
  Коли Бірн повернувся, щоб піти, Лонго поклав руку йому на плече. "Є дещо ще".
  
  "Добре".
  
  "Уолт сказав, що в той час мені, мабуть, щось ввижалося, але я був переконаний".
  
  Бірн склав руки на грудях і став чекати.
  
  - Малюнок ножів, - сказав Лонго. - Рани на грудях Джозеф Барбера.
  
  "А що щодо них?"
  
  "Я не був упевнений, поки не побачив посмертні фотографії. Але я впевнений, що на ранах написана буква "С"".
  
  - На букву "С"?
  
  Лонго кивнув, налив собі ще випити. Він сів за свій робочий стіл. Тепер розмова була офіційно закінчено.
  
  Бірн знову подякував його. По дорозі нагору він побачив Деніз Лонго, що стояла нагорі сходів. Вона провела його до дверей. Вона була набагато холодніше до нього, ніж тоді, коли він приїхав.
  
  Поки його машина прогрівалася, Бірн розглядав фотографію. Ймовірно, в його майбутньому, можливо, в найближчому майбутньому, повинно було відбутися щось на кшталт справи з лавандовим ведмедем. Він задавався питанням, чи вистачить у нього, як у Джона Лонго, сміливості піти.
  
  
  78
  
  
  Джессіка обшукала кожен дюйм скрині, перегорнула всі журнали. Більше нічого не було. Вона знайшла кілька пожовклих рецептів, кілька викрійок Макколла. Вона знайшла коробку з маленькими паперовими стаканчиками для демитасса. На газетному обгортці було написано 22 березня 1950 року. Вона повернулася до портфелю.
  
  В кінці папки була вкладена сторінка з рядом жахливих малюнків - повішення, каліцтва, патрання, розчленування - дитячими карлючками, надзвичайно тривожними за своїм змістом.
  
  Джессіка повернулася до першої сторінки. Новинна стаття про вбивство Аннемарі Дичилло і Шарлотти Уейт. Ніккі теж прочитала її.
  
  "Добре", - сказала Ніккі. "Я оголошую про це. Нам тут потрібні копи. Уолту Брайэму подобався той, хто жив тут під час розслідування справи Аннемарі Дицилло, і, схоже, він мав рацію. Бог знає, що ще ми збираємося знайти в цьому місці ".
  
  Джессіка простягнула Ніккі свій телефон. Кілька митей опісля, після безуспішних спроб зловити сигнал в підвалі, Ніккі піднялася сходами і вийшла на вулицю.
  
  Джессіка знову повернулася до коробок.
  
  Хто тут жив? вона задумалася. Де ця людина зараз? В такому маленькому містечку, як цей, якщо б ця людина все ще був десь поблизу, люди напевне знали. Джессіка порилася в коробках в кутку. Там було ще кілька старих газет, деякі мовою, яку вона не змогла визначити, можливо, голландською або датському. Там були запліснявілі настільні ігри, гниють в давно покритих цвіллю коробках. Більше нічого не згадувало про справу Аннемарі Дицилло.
  
  Вона відкрила ще одну коробку, на цей раз не таку пошарпану часом, як інші. Всередині були газети і журнали більш свіжих випусків. Зверху лежав річний журнал Entertainment Today в стилі інформаційного бюлетеня, який, мабуть, був спеціалізованим виданням, присвяченим індустрії парків розваг. Джессіка перегорнула номер. Вона знайшла адресну табличку. М. Дамгаард.
  
  Це вбивця Уолта Бригама? Джессіка відірвала етикетку і сунула її в кишеню.
  
  Вона тягла коробки до дверей, коли якийсь шум змусив її застигнути на місці. Спочатку здалося, що це просто осідають сухі дошки, поскрипывающие на вітрі. Вона почула це знову, звук старого, змученого жагою дерева.
  
  "Ніккі?"
  
  Нічого.
  
  Джессіка як раз збиралася піднятися по сходах, коли почула звук швидко наближаються кроків. Звук біжать кроків, приглушений снігом. Потім вона почула те, що могло бути боротьбою, або, може бути, це Ніккі намагалася щось нести. Потім інший звук. Її ім'я?
  
  Ніккі тільки що подзвонила їй?
  
  "Ніккі?" Запитала Марія.
  
  Тиша.
  
  - Ви вступили в контакт з...
  
  Джессіка так і не закінчила своє питання. У цей момент важкі двері льоху захлопнулись, звук дерев'яних балок голосно відгукнувся в холодних кам'яних стінах підвалу.
  
  Потім Джессіка почула щось набагато більш зловісне.
  
  Величезні двері були закріплені поперечною балкою.
  
  З боку.
  
  
  79
  
  
  Бірн міряв кроками паркування у "Круглого будинку". Він не відчував холоду. Він думав про Джона Лонго і його історії.
  
  Він намагався довести, що Барбер був убитий кимось на кшталт линчевателя. Так і не отримав жодного відгуку.
  
  Хто б не відправив Бірну фотографії - а це, ймовірно, був Уолт Брайэм - намагався привести той же аргумент. Інакше чому б кожен предмет на фотографіях був лавандового кольору? Повинно бути, це свого роду візитна картка, залишена лінчевателем, особистий штрих від когось, хто взяв на себе завдання усунути чоловіків, які вчинили насильство у відношенні дівчаток і молодих жінок.
  
  Хтось вбив цих підозрюваних до того, як поліція змогла порушити проти них справу.
  
  Перш ніж покинути Північний Схід, Бірн подзвонив в Архів. Він попросив, щоб вони перевірили кожне нерозкрите вбивство за останні десять років. Він також попросив ввести перехресне посилання на пошуковий запит "лаванда".
  
  Бірн подумав про Лонго, який, сховавшись у своєму підвалі, майстрував шпаківні. Для зовнішнього світу Лонго виглядав задоволеним. Але Бірн міг бачити примари. Якщо б він уважно подивився на своє відображення в дзеркалі - що останнім часом він робив все рідше і рідше, - то, певно, побачив би це в собі.
  
  Містечко Мидвилл починав виглядати непогано.
  
  Бірн перемкнув передачу, подумав про справу. Його справу. Вбивства в Рівері. Він знав, що повинен зруйнувати все це і побудувати заново з самого початку. Він і раніше стикався з психами такого роду, вбивцями, які брали приклад з чогось, що ми всі бачили і приймали як належне кожен день.
  
  Лізетт Саймон була першою. Або, принаймні, вони так думали. Жінка сорока одного року, працювала у психіатричному закладі. Можливо, вбивця почав з цього. Можливо, він познайомився з Лізетт працював з нею, зробив якесь відкриття, яке викликало це шаленство.
  
  Маніяки-вбивці починають свою діяльність недалеко від будинку.
  
  Ім'я вбивці є в цих комп'ютерних свідченнях.
  
  Перш ніж Бірн встиг повернутися в Рубку, він відчув чиюсь присутність поблизу.
  
  "Кевін".
  
  Бірн різко обернувся. Це був Вінсент Бальзано. Вони з Бірном кілька років тому працювали в одній команді. Він, звичайно, бачив Вінсента на множині поліцейських заходів з Джесікою. Бірну він подобався. Що він знав про Вінсенте на роботі, так це те, що він був трохи неортодоксальним, не раз піддавав себе небезпеки, рятуючи товариша-офіцера, та був досить запальним. Не так вже сильно відрізняється від самого Бірна.
  
  "Привіт, Вінс", - сказав Бірн.
  
  - Ти сьогодні розмовляв з Джесс?
  
  "Ні", - сказав Бірн. "У чому справа?"
  
  "Вона залишила для мене повідомлення цим ранком. Я весь день був на вулиці. Я отримав повідомлення годину тому ".
  
  "Ти хвилюєшся?"
  
  Вінсент подивився на Кругову стрілянину, потім знову на Бірна. "Так. Я такий".
  
  "Що говорилося в її повідомленні?"
  
  "Вона сказала, що вони з Ніккі Мелоун прямували в округ Беркс", - сказав Вінсент. "Джес була не на чергуванні. І тепер я не можу до неї додзвонитися. У тебе є які-небудь міркування, де саме в Берксе?
  
  "Ні", - сказав Бірн. "Ти телефонував їй на мобільний?"
  
  "Так", - сказав він. "Я отримую її голосову пошту". Вінсент відвернувся на мить, потім знову. "Що вона робить в Берксе? Вона працює з твоїми численними клієнтами?"
  
  Бірн похитав головою. - Вона працює над справою Уолта Брайема.
  
  - Справа Уолта Брайема? Що там нагорі?
  
  "Я не впевнений".
  
  - Що вона записала останнім?
  
  "Підемо подивимося".
  
  Повернувшись у чергову частину відділу з розслідування вбивств, Бірн дістав папку зі справою про вбивство Уолта Бригама. Він перегорнув до самої останньої записи. "Це зроблено минулої ночі", - сказав він.
  
  Файл містив фотокопії двох фотографій, з обох сторін - чорно-білі знімки старого кам'яного фермерського будинку. Це були дублікати. На зворотному боці одного було п'ять цифр, дві з яких були затемнені чимось, схожим на пошкодження від води. Під цим, написаних червоною ручкою, в стилі скоропису, добре відомому обом чоловікам як належить Джесіці, було наступне:
  
  195- / Округ Беркс / На північ від Френч-Крик?
  
  "Ти думаєш, вона пішла саме сюди?" Спитав Вінсент.
  
  "Я не знаю", - сказав Бірн. "Але якщо в її голосовому повідомленні говорилося, що вона направляється в Беркс з Ніккі, є хороший шанс".
  
  Вінсент дістав свій мобільний, знову набрав номер Джесіки. Нічого. На мить здалося, що Вінсент збирається викинути телефон у вікно. Закрите вікно. Бірну було знайоме це почуття.
  
  Вінсент засунув свій стільниковий в кишеню і попрямував до дверей.
  
  "Куди ти йдеш?" Запитав Бірн.
  
  "Я збираюся піднятися туди".
  
  Бірн зробив знімки ферми, прибрав папку. "Я йду з тобою".
  
  - Тобі й не треба цього робити.
  
  Бірн витріщився на нього. "Як ти це собі уявляєш?" Вінсент на мить завагався, кивнув. "Пішли". Вони майже бігом дісталися до машини Вінсента - повністю відреставрованої Cutlass S 1970 року випуску. Бірн захекався до того часу, як прослизнув на пасажирське сидіння. Вінсент Бальзано був у набагато кращій формі.
  
  Вінсент включив індикатор на приладовій панелі. До того часу, як вони дісталися до швидкісної автомагістралі Шайлкилл, вони їхали зі швидкістю вісімдесят миль на годину.
  
  
  80
  
  
  Темрява була майже повною. Лише тонка смужка холодного денного світла проникала крізь щілину в дверях до льоху.
  
  Джессіка кілька разів покликала, прислухалася. Тиша. Порожня, сільська тиша.
  
  Вона вперлася плечем у майже горизонтальні дверей і штовхнув їх.
  
  Нічого.
  
  Вона повернула своє тіло під максимальним кутом і спробувала знову. І знову двері не зрушили з місця. Джессіка подивилася між двома дверима. Вона побачила темну смужку по центру, що означало, що поперечна балка чотири на чотири була на місці. Очевидно, двері зачинилися не сама по собі.
  
  Зовні хтось був. Хтось засунув поперечну балку на двері.
  
  Де була Ніккі?
  
  Джессіка оглянула підвал. Біля однієї стіни стояли старі граблі і лопата з короткою ручкою. Вона вхопила граблі, спробувала просунути ручку між дверцятами. Вони не помістилися.
  
  Вона увійшла в іншу кімнату, і її вразив густий запах цвілі і мишей. Вона нічого не знайшла. Ні інструментів, ні важелів, ні молотків, не пив. І ліхтарик почав тьмяніти. Біля дальньої стіни, внутрішньої, висіла пара рубінових фіранок. Вона подумала, чи не ведуть вони в іншу кімнату.
  
  Вона зірвала фіранки. У кутку стояла драбина, що прикріплена до кам'яної стіни болтами і парою скоб. Вона постукала ліхтариком по долоні, отримавши від нього ще кілька люмен жовтого світла. Вона спрямувала промінь вгору, до затянутому павутиною стелі. Там, в стелі, була вхідні двері. Вона виглядала так, немов нею не користувалися багато років. Джессіка прикинула, що тепер знаходиться майже в центрі будинку. Вона витерла трохи сажі зі сходів, потім перевірила першу сходинку. Вона заскрипіла під її вагою, але витримала. Вона затулила ліхтарик в зубах і почала підніматися по сходах. Вона штовхнула дерев'яну вхідні двері і була винагороджена ударом в обличчя чорною пилом.
  
  "Чорт!"
  
  Джессіка відступила на підлогу, витерла сажу з очей, кілька разів сплюнула. Вона зняла пальто, накинула його на голову й плечі. Вона знову почала підніматися по сходах. На секунду здалося, що одна з перекладин ось-ось піддасться. Вона злегка тріснула. Вона перемістила ноги і свою вагу на поперечини, напружилася. На цей раз, коли вона штовхнула двері в стелі, вона повернула голову. Дерево подалося. Воно не було забито цвяхами, і зверху на ньому не було нічого важкого.
  
  Вона спробувала ще раз, на цей раз використовуючи всю свою силу. Вхідні двері піддалася. Коли Джессіка повільно штовхнула її, її зустрів слабкий післяполудневий світло. Вона повністю штовхнула двері, і та впала на підлогу кімнати нагорі. Хоча повітря в будинку був густим і затхлим, вона зраділа цьому. Вона зробила кілька глибоких вдихів.
  
  Вона зняла пальто з голови, знову наділа його. Вона подивилася на балковий стелю старого фермерського будинку. Вона розрахувала, що вийде в маленьку комірчину поруч з кухнею. Вона зупинилася, прислухалася. Тільки шум вітру. Вона сунула ліхтарик в кишеню, дістала зброю і продовжила підніматися по сходах.
  
  Через кілька секунд Джессіка увійшла в будинок, радіючи, що вибралася з гнітючих рамок сирого підвалу. Вона повільно повернулася на 360 градусів. Від того, що вона побачила, у неї перехопило подих. Вона не просто увійшла в старий фермерський будинок.
  
  Вона вступила в інше століття.
  
  
  81
  
  
  Бірн і Вінсент дісталися до округу Беркс в рекордно короткі терміни, завдяки мускул-кару Вінсента і його здатності маневрувати на швидкісних автомагістралях в умовах того, що перетворювалося на справжню снігову бурю. Зорієнтувавшись щодо спільних кордонів району з поштовим індексом 195, вони опинилися в містечку Робсон.
  
  Вони поїхали по двосмугової дорозі на південь. Тут були розкидані будинки, жоден з них не нагадував ізольований старий фермерський будинок, який вони шукали. Після декількох хвилин блукання по дорозі вони натрапили на чоловіка, разгребавшего сніг біля вулиці.
  
  Чоловік, років шістдесяти, з невеликим, розчищав майданчик на своїй під'їзній доріжці, яка виглядала більш ніж на п'ятдесят футів завдовжки.
  
  Вінсент пригальмував на іншій стороні вулиці, опустив скло. Через кілька секунд машину завалило снігом.
  
  "Привіт", - сказав Вінсент.
  
  Чоловік відірвався від своєї рутинної роботи. Здавалося, на ньому були всі предмети одягу, які у нього коли-небудь були - три пальто, два капелюхи, три пари рукавичок. Його шарфи були в'язаними, саморобними, веселкового кольору. Він був бородатий, сиве волосся, заплетене в косу. Колишній "дитя квітів". "Добрий день, молодий чоловік".
  
  "Ти ж не перелопатив все це, чи не так?"
  
  Чоловік розсміявся. "Ні, це зробили два моїх онуків. Хоча вони ніколи нічого не доводять до кінця".
  
  Вінсент показав йому фотографію фермерського будинку. "Тобі знайоме це місце?"
  
  Чоловік повільно перейшов дорогу. Він витріщився на фотографію, віддаючи задачі належне. - Ні. Вибачте.
  
  - Ви випадково не бачили, як сьогодні проїжджали ще два поліцейських детектива? Дві жінки в "Форді Таурус"?
  
  "Ні, сер", - відповів чоловік. "Не можу сказати, що я це зробив. Я б запам'ятав це".
  
  Вінсент на мить замислився. Він вказав на перехрестя попереду. "Є що-небудь в цій стороні?"
  
  "Єдине, що там є, - це Дабл Кей Авто", - сказав він. "Якщо хтось заблукав або шукав дорогу, я думаю, вони могли під'їхати туди".
  
  "Спасибі, сер", - сказав Вінсент.
  
  - Ласкаво просимо, молодий чоловік. Світ.
  
  "Не занадто усердствуй над цим", - крикнув йому Вінсент, заводячи машину. "Це всього лише сніг. До весни він зійде".
  
  Чоловік знову розсміявся. "Це невдячна робота", - сказав він, переходячи дорогу. "Але у мене є зайва карма". ДАБЛ Кей АВТО представляв собою стару будівлю з гофрованої сталі, розташоване осторонь від дороги. Кинуті автомобілі і автозапчастини усеивали краєвид на чверть милі в усіх напрямках. Це було схоже на засніжений топіарі із зображенням інопланетних істот.
  
  Вінсент і Бірн увійшли в заклад відразу після п'яти годин.
  
  Всередині, в глибині великого брудного вестибюля, біля стійки стояв чоловік і читав "Хастлер". Він не робив спроб сховати його, або прибрати подалі перед обличчям потенційних клієнтів. Йому було за тридцять, сальні світле волосся, брудний гаражний комбінезон. На бейджику було написано "КАЙЛ".
  
  "Як справи?" Спитав Вінсент.
  
  Прохолодний прийом. Ближче до холоду. Чоловік не сказав ані слова.
  
  "Я теж в порядку", - сказав Вінсент. "Спасибі, що запитав". Він показав свій значок. "Я хотів запитати, чи не ..."
  
  "Нічим не можу тобі допомогти".
  
  Вінсент завмер, високо піднявши значок. Він глянув на Бірна, потім знову на Кайла. Він залишався в цій позі на кілька секунд, потім продовжив.
  
  "Я хотів запитати, чи не зупинялися тут раніше сьогодні двоє інших поліцейських. Дві жінки-детективи з Філадельфії".
  
  - Нічим не можу вам допомогти, - повторив чоловік, повертаючись до свого журналу.
  
  Вінсент зробив серію коротких швидких вдихів, як людина, яка готується підняти велику вагу. Він зробив крок вперед, прибрав свій значок, відкинув поділ пальта. "Ви говорите, що двоє поліцейських з Філадельфії не зупинялися тут раніше в той же день. Це вірно?"
  
  Кайл скривив обличчя, як ніби він був злегка розумово відсталим. "Я незграбний. У тебе є розігрівається pwobwem?"
  
  Вінсент кинув погляд на Бірна. Він знав, що Бірн не дуже любить жарти за рахунок слабочуючих. Бірн зберігав холоднокровність.
  
  "В останній раз, поки ми все ще друзі", - сказав Вінсент. "Дві жінки-детективи з Філадельфії зупинялися тут сьогодні, шукали ферму? Так чи ні?"
  
  "Нічого не знаю про це, хлопець", - сказав Кайл. "Приємного вечора".
  
  Вінсент розсміявся, що в даний момент було насправді страшніше, ніж його гарчання. Він провів рукою по волоссю, по підборіддю. Він оглянув вестибюль. Його погляд зупинився на чомусь, що привернуло його інтерес.
  
  - Кевін, - сказав він.
  
  "Що?"
  
  Вінсент вказав на найближчий сміттєвий бак. Бірн подивився.
  
  Там, поверх пари засалених коробок "Мопар", лежала візитна картка зі знайомим логотипом бейджа - рельєфним чорним шрифтом, біла картка запасу. Він належав детективу Джесіці Балзано з поліцейського управління Філадельфії, Відділ по розслідуванню вбивств.
  
  Вінсент розвернувся на підборах. Кайл все ще стояв біля прилавка, спостерігаючи. Але його журнал тепер валявся на підлозі. Коли Кайл зрозумів, що вони не йдуть, він спробував сунути руку під прилавок.
  
  У цей момент Кевін Бірн побачив щось неймовірне.
  
  Вінсент Бальзано пробіг через кімнату, перестрибнув через прилавок і схопив блондина за горло, впечатав його назад в стелаж. Полетіли масляні фільтри, повітряні фільтри і свічки запалювання.
  
  Все це, здавалося, сталося менше ніж за секунду. Вінсент був розмитим плямою.
  
  Одним плавним рухом, міцно обхопивши лівою рукою горло Кайла, Вінсент вихопив зброю і прицілився в заляпанную брудом фіранку, що висіла в дверному отворі, який, ймовірно, був задньою кімнатою. Тканина виглядала так, ніби колись служила фіранкою для душу, хоча Бірн сумнівався, що Кайл був дуже добре знайомий з цією концепцією. Суть була в тому, що хтось стояв за фіранкою. Бірн теж його бачив.
  
  "Вийди сюди", - вигукнув Вінсент.
  
  Нічого. Ніякого руху. Вінсент направив зброю в стелю. Він вистрілив. Вибух оглушив. Він знову направив пістолет на фіранку.
  
  "Зараз же!"
  
  Через кілька секунд з задньої кімнати вийшов чоловік, розкинувши руки в сторони. Це був ідентичний близнюк Кайла. На його бейджику було написано "КИТ".
  
  "Детектив?" Спитав Вінсент.
  
  "Я займаюся ним", - відповів Бірн. Він подивився на Кита, і цього було досить. Чоловік скам'янів. Бірну не було необхідності діставати зброю. Поки що.
  
  Вінсент повністю переключив свою увагу на Кайла. "Тепер у тебе є приблизно дві гребаные секунди, щоб почати говорити, Джетро". Він приставив зброю до чола Кайла. "Ні. Зроби це за одну секунду ".
  
  - Я не розумію, про що ти...
  
  "Подивися мені в очі і скажи, що я не божевільний". Вінсент міцніше стиснув горло Кайла. Чоловік став оливково-зеленим. "Продовжуй".
  
  Враховуючи всі обставини, душити людини, чекаючи, що він заговорить, ймовірно, не самий кращий метод допиту. Але прямо зараз Вінсент Бальзано розглядав не всі варіанти. Тільки один.
  
  Вінсент перемістив свою вагу і повалив Кайла на бетон, вибивши повітря з його легенів. Він вдарив чоловіка коліном в пах.
  
  "Я бачу, як твої губи ворушаться, але я нічого не чую". Вінсент послабив хватку на горлі чоловіки. Злегка. "Говори. Зараз".
  
  "Вони"... "вони були тут", - сказав Кайл.
  
  "Коли?"
  
  - Близько полудня.
  
  "Куди вони поділися?" - запитав я.
  
  "Я"... "Я не знаю".
  
  Вінсент притиснув дуло своєї зброї до лівому оці Кайла.
  
  "Зачекайте! Я дійсно не знаю, я не знаю, я не знаю!"
  
  Вінсент зробив глибокий вдих, щоб заспокоїтися. Схоже, це не допомогло. "Коли вони пішли, в яку сторону вони пішли?"
  
  - На південь, - видавив Кайл.
  
  "Що там унизу?" - запитав я.
  
  "У Дага. Може бути, вони пішли туди".
  
  "Що, чорт візьми, це за "У Дага"?"
  
  "Так-закусочна".
  
  Вінсент прибрав зброю. "Спасибі, Кайл".
  
  П'ять хвилин через два детектива поїхали на південь. Але не раніше, ніж вони обшукали кожен квадратний дюйм "Дабл Кей Авто". Не було жодних ознак того, що Джессіка і Ніккі проводили там час.
  
  
  82
  
  
  Роланд більше не міг чекати. Він натягнув рукавички і в'язану шапочку. Йому не хотілося наосліп брести по лісі в сніжну бурю, але у нього не було вибору. Він глянув на покажчик рівня палива. З тих пір, як вони зупинилися, у фургоні працював обігрівач. В баку залишалося менше однієї восьмої.
  
  "Почекай тут", - сказав Роланд. "Я піду пошукаю Шона. Я ненадовго".
  
  Чарльз вивчав його з глибоким страхом в очах. Роланд бачив це багато разів раніше. Він узяв його за руку.
  
  "Я повернуся", - сказав він. "Я обіцяю".
  
  Роланд вийшов з фургона, закрив двері. З даху машини посипався сніг, покриваючи пилом його плечі. Він обтрусився, виглянув у вікно, помахав Чарльзу. Чарльз помахав у відповідь.
  
  Роланд закрокував по провулку.
  
  Дерева, здавалося, зімкнули ряди. Роланд йшов вже майже п'ять хвилин. Він не знайшов ні мосту, про який говорив Шон, ні чого-небудь ще. Він кілька разів озирався, пливучи за течією в миазмах снігу. Він втратив орієнтацію.
  
  "Шон?" - запитав він.
  
  Тиша. Тільки порожній білий ліс.
  
  "Шон!"
  
  Відповіді не було. Звук був приглушений падаючим снігом, заглушений деревами, поглинений сутінками. Роланд вирішив повернутися. Він не був одягнений належним чином для цього, і це був не його світ. Він повернеться в фургон і почекає там Шона. Він подивився вниз. Заметіль майже приховала його власні сліди. Він повернувся і пішов так швидко, як тільки міг, у тому напрямку, звідки прийшов. Принаймні, він так думав.
  
  Поки він сунув назад, раптово посилився вітер. Роланд повернувся до пориву спиною, закрив обличчя шарфом і перечекав порив вітру. Коли він затих, він підняв голову і побачив вузьку просіку між деревами. Там був кам'яний фермерський будинок, а вдалині, приблизно у чверті милі, виднілася велика решітка і щось схоже на картинку з парку розваг.
  
  "Повинно бути, мої очі грають зі мною злий жарт", - подумав він.
  
  Роланд повернувся до будинку і раптово відчув шум і рух ліворуч від себе - тріск, м'який, несхожий на гілки під ногами, більше схожий на коливання тканини на вітрі. Роланд озирнувся. Він нічого не побачив. Потім він почув інший звук, на цей раз ближче. Він посвітив ліхтариком крізь дерева і вловив темний силует, що переміщається з боку в бік в освітленні, що частково приховане соснами в двадцяти ярдів попереду. В падаючому снігу було неможливо розібрати, що це було.
  
  Це була тварина? Якийсь знак?
  
  Людина?
  
  Коли Роланд повільно наблизився, об'єкт опинився у фокусі. Це був не чоловік і не знак. Це було пальто Шона. Пальто Шона висіло на дереві, припорошене свіжим снігом. Його шарф і рукавички лежали біля підніжжя.
  
  Шона ніде не було видно.
  
  "О боже", - сказав Роланд. "О Господи, немає".
  
  Роланд похитнувся кілька митей, потім підняв пальто Шона, струсив сніг. Спочатку він подумав, що висіло пальто на зламаній гілці. Це було не так. Роланд придивився уважніше. Пальто висіло на маленькому перочинном ножі, воткнутом в кору дерева. Під пальто було щось вирізано - щось кругле, близько шести дюймів у діаметрі. Роланд спрямував промінь ліхтарика на різьбу.
  
  Це був лик Місяця. Він був свежесрезан.
  
  Роланда пробрала тремтіння. І це не мало ніякого відношення до холодної погоди.
  
  "Тут так чудово холодно", - прошепотів чийсь голос, уносимый ветром.
  
  У майже повній темряві шевельнулась тінь, потім вона зникла, розчинившись у наполегливій суєті. "Хто там?" Спитав Роланд.
  
  - Я Мун, - пролунав шепіт тепер вже у нього за спиною.
  
  - Хто? Голос Роланда звучав тонко і злякано. Йому стало соромно.
  
  - А ти і є Снігова Людина.
  
  Роланд почув квапливі кроки. Було занадто пізно. Він почав молитися.
  
  У білій заметілі світ Роланда Ханнаха почорнів.
  
  
  83
  
  
  Джессіка притиснулася до стіни, виставивши зброю перед собою. Вона перебувала в короткому коридорі між кухнею і вітальнею фермерського будинку. Адреналін вирував в її крові.
  
  Вона швидко прибралась на кухні. У кімнаті був єдиний дерев'яний стіл і два стільці. Білі поручні для стільців покривали шпалери в квіточку з плямами. Шафи були порожні. Там стояла стара чавунна піч, ймовірно, простаивавшая роками. Усе було вкрите товстим шаром пилу. Здавалося, що знаходишся в музеї, про яке забуло час.
  
  Рухаючись по коридору в бік вітальні, Джессіка прислухалася, чи немає ознак присутності іншої людини. Все, що вона чула, був стукіт власного пульсу у вухах. Вона пошкодувала, що не одягла кевларовий жилет, пошкодувала, що у неї не було підтримки. У неї не було ні того, ні іншого. Хтось навмисно заманив її в пастку у підвалі. Вона повинна була припустити, що Ніккі постраждала або її утримували проти її волі.
  
  Джессіка бочком підійшла до кутку, мовчки порахувала до трьох, потім заглянула у вітальню.
  
  Стеля був вище десяти футів, а біля дальньої стіни розташовувався великий кам'яний камін. Підлоги були з старих дощок. Стіни, давно покрилися цвіллю, коли були пофарбовані кальцинованої фарбою. У центрі кімнати стояв єдиний диван з медальонной спинкою, обтягнутий вигорілим на сонці зеленим оксамитом у вікторіанському стилі. Поруч з ним стояв круглий столик-табурет. На ньому лежала книга в шкіряній палітурці. У цій кімнаті не було пилу. Цією кімнатою все ще користувалися.
  
  Підійшовши ближче, вона побачила невелике поглиблення з правого боку дивана, з торця біля столу. Той, хто приходив сюди, сидів на тому кінці, можливо, читав книгу. Джессіка підняла очі. Тут не було ніяких стельових світильників, ні електричних, ні зі свічками.
  
  Джессіка оглянула кути приміщення; піт виступив у неї на спині, незважаючи на холод. Вона підійшла до каміна, поклала руку на камінь. Холодно. Але на камінній решітці були залишки частково згоріла газети. Вона вийняла куточок, подивилася на нього. Лист був датований трьома днями раніше. Хтось недавно був тут.
  
  За вітальні знаходилася маленька спальня. Вона заглянула всередину. Там стояла двоспальне ліжко з матрацом, туго натягнутими простирадлами і ковдрою. Маленький столик заміняв приліжкову тумбочку; на ньому лежали старовинний чоловічий гребінь і витончена жіноча гребінець для волосся. Вона заглянула під ліжко, потім підійшла до шафи, зробила глибокий вдих і відчинила дверцята.
  
  Всередині було два предмета. Чоловічий темний костюм і довге плаття кремового кольору, обидва виглядали так, немов були з іншого часу. Вони висіли на червоних оксамитових вішалках.
  
  Джессіка прибрала зброю в кобуру, повернулася до вітальні, спробувала відкрити вхідні двері. Замкнено. Вона побачила подряпини вздовж замкової щілини, блискучий метал серед іржавого заліза. Потрібен був ключ. Вона також зрозуміла, чому не могла заглянути у вікна зовні. Вони були заклеєні старої мясницькій папером. При найближчому розгляді вона побачила, що вікна були закріплені десятками іржавих шурупів. Їх не відкривали вже багато років.
  
  Джессіка пройшла по дощатій підлозі до дивана, її кроки скрипіли на широкому просторі. Вона взяла книгу з приставного столика. У неї перехопило подих.
  
  Казки Ганса Крістіана Андерсена.
  
  Час сповільнився, зупинилося.
  
  Все це було взаємопов'язане. Все це.
  
  Аннемарі і Шарлотта. Уолт Брігем. "Вбивства на річці" - Лізетт Саймон, Христина Джакос, Тара Грендель. За все це був відповідальний одна людина, і вона перебувала в його будинку.
  
  Джессіка відкрила книгу. У кожній історії була ілюстрація, і кожна ілюстрація була виконана в тому ж стилі, що і малюнок, знайдений на тілах жертв, місячні малюнки сперми і крові.
  
  По всій книзі були новинні статті з закладками різних історій. Одна зі статей була датована роком раніше, розповідала про двох чоловіків, знайдених мертвими у сараї в Морсвилле, Пенсільванія. Поліція заявила, що їх втопили, а потім зав'язали в джутові мішки. На малюнку був зображений чоловік, який тримає на витягнутих руках великого і маленького хлопчиків.
  
  Наступна стаття була восьмимісячної давності, розповідь про літній жінці, яка була задушена і знайдена засунутой в дубову бочку на своїй ділянці в Шумейкерсвилле. На ілюстрації була зображена добра жінка, що тримає в руках тістечка. Слова "Тітка Міллі" були витіснені поперек ілюстрації невинним почерком.
  
  На наступних сторінках були статті про зниклих людей - чоловіків, жінок, дітей, кожна супроводжувалася витонченим малюнком, на кожній були зображені історії Ганса Християна Андерсена. "Маленький Клаус і Великий Клаус". "Тітонька зубний біль". "Літаючий скриня". "Снігова королева".
  
  В кінці книги була стаття "Дейлі Ньюс" про вбивство детектива Уолтера Бригама. Поруч з нею була ілюстрація із зображенням олов'яного солдатика.
  
  Джессіка відчула подступающую нудоту. В руках у неї була книга смерті, антологія вбивств.
  
  Також на сторінках книги була вкладена вицвілий кольорова брошура, на якій була зображена пара щасливих дітей в маленькій яскраво розфарбованої човні. Брошура виглядала як 1940-і роки. Перед дітьми була велика вітрина, встановлена на схилі пагорба. Це була книга заввишки двадцять футів. В центрі вітрини була зображена молода жінка в костюмі Русалочки. Вгорі сторінки веселими червоними літерами було написано:
  
  Ласкаво просимо в StoryBook River: Чарівний світ!
  
  В самому кінці книги Джессіка знайшла коротку новинну статтю. Вона була датована чотирнадцятьма роками раніше. Оденсе, Пенсільванія (AP) - Через майже шість десятиліть невеликий тематичний парк на південному сході Пенсільванії закриється назавжди, коли закінчиться його літній сезон. Родина, якій належить StoryBook River, каже, що не планує перепланувати нерухомість. Власниця магазину Еліза Дамгаард каже, що її чоловік Фредерік, іммігрував до Сполучених Штатів з Данії в молодості, відкрив StoryBook River як парк для дітей. Сам парк був побудований за зразком датського міста Оденсе, батьківщини Ганса Християна Андерсена, чиї розповіді і байки лягли в основу багатьох пам'яток.
  
  Під статтею був вирізаний заголовок з некролога:
  
  
  ЕЛІЗА М. ДАМГААРД, КЕРУВАЛА ПАРКОМ РОЗВАГ.
  
  
  Джессіка озирнулася в пошуках чого-небудь, ніж вона могла б розбити вікна. Вона взяла приставний столик. У нього була мармурова стільниця, досить важка. Перш ніж вона встигла перетнути кімнату, вона почула шурхіт паперу. Немає. Що-небудь м'якше. Вона відчула подих вітерця, на секунду зробила холодне повітря ще холодніше. Потім вона побачила це: маленька коричнева пташка сіла на диван поруч з нею. У неї не було жодних сумнівів. Це був соловей.
  
  "Ти моя Крижана Діва".
  
  Це був чоловічий голос, голос, який вона знала, але не могла відразу дізнатися. Перш ніж Джессіка встигла повернутися і вихопити зброю, чоловік вирвав стіл з її рук. Він замахнувся ним на її голову, вдаривши в скроню з силою, яка принесла з собою всесвіт зірок.
  
  Наступне, що Джессіка усвідомила, це те, що вона опинилася на мокрій, холодній підлозі у вітальні. Вона відчула на обличчі крижану воду. Це танув сніг. Чоловічі похідні черевики стояли в декількох сантиметрах від її особи. Вона перекотилася на бік, світло померкло. Нападник схопив її за ноги і поволік по підлозі.
  
  Через кілька секунд, перш ніж вона втратила свідомість, чоловік почав співати.
  
  "Ось дівчата, юні і прекрасні..."
  
  
  84
  
  
  Снігопад не припинявся. Часом Бірну і Вінсенту доводилося з'їжджати на узбіччя, щоб пропустити шквал. Вогні, які вони бачили - випадкові будинку, випадкові комерційні підприємства, - здавалося, з'являлися і зникали в білому тумані.
  
  Катлас Вінсента був створений для відкритої дороги, а не для засніженій дороги. Часом вони їхали зі швидкістю п'ять миль на годину, двірники були включені на повну потужність, фари освітлювали не більш ніж в десяти футах перед собою.
  
  Вони проїжджали один маленький містечко за іншим. В шість годин вони зрозуміли, що це, можливо, безнадійно. Вінсент звернув на узбіччя, дістав свій мобільний телефон. Він знову набрав номер Джесіки. Він отримав її голосове повідомлення.
  
  Він глянув на Бірна, Бірн - на нього.
  
  "Що нам робити?" Спитав Вінсент.
  
  Бірн вказав на вікно з боку водія. Вінсент обернувся, подивився.
  
  Вивіска, здавалося, з'явилася з нізвідки.
  
  DOUG'S DEN.
  
  У ресторані було всього дві пари, не рахуючи пари офіціанток середніх років. Інтер'єр був стандартним домашнім декором маленького містечка - скатертини в червоно-білу клітинку, стільці з вініловим покриттям, стеля, затягнутий павутинням білих різдвяних міні-гірлянд. У кам'яному каміні горів вогонь. Вінсент показав своє посвідчення однією з офіціанток.
  
  "Ми шукаємо двох жінок", - сказав Вінсент. "Офіцерів поліції. Можливо, вони зупинялися тут сьогодні".
  
  Офіціантка подивилася на двох детективів з затасканим сільським скептицизмом.
  
  - Можу я ще раз поглянути на це посвідчення?
  
  Вінсент глибоко зітхнув і простягнув їй гаманець. Вона розглядала його, як їй здалося, секунд тридцять, потім повернула назад.
  
  "Так. Вони були тут", - сказала вона.
  
  Бірн помітив, що у Вінсента був такий погляд. Нетерплячий погляд. Погляд Double K Auto. Бірн сподівався, що Вінсент не збирається накидатися на шістдесятирічних офіціанток.
  
  "Приблизно в який час?" Запитав Бірн.
  
  - Може бути, в годину дня або близько того. Вони поговорили з власником, містером Прентиссом.
  
  - Містер Прентісс зараз тут?
  
  "Ні", - відповіла офіціантка. "Боюся, він ненадовго відлучився".
  
  Вінсент глянув на годинник. - Ви знаєте, куди ці дві жінки відправилися звідси? - запитав він.
  
  "Ну, я знаю, куди вони прямували", - сказала вона. "В кінці цієї вулиці є невеликий магазин художніх приладдя. Правда, зараз він закритий".
  
  Бірн подивився на Вінсента. Очі Вінсента говорили: "Ні, це не так".
  
  А потім він знову зник за дверима, перетворившись на розмиту пляму.
  
  
  85
  
  
  Джессіка замерзла і промокла. В голові у неї було таке відчуття, ніби вона сповнена битого скла. У скроні пульсувало.
  
  Спочатку їй здалося, що вона знаходиться на боксерському рингу. Її кілька разів збивали з ніг у спарингах, і першим відчуттям завжди було падіння. Не на полотно - крізь простір. Потім біль.
  
  Її не було на рингу. Було дуже холодно.
  
  Вона відкрила очі, відчула землю навколо себе. Волога земля, соснові голки, листя. Вона сіла, трохи занадто швидко. Світ втратив рівновагу. Вона сперлася на лікоть. Приблизно через хвилину вона озирнулась.
  
  Вона була в лісі. На ній навіть накопичилося близько дюйми снігу.
  
  Як довго я тут перебуваю? Як я сюди потрапив?
  
  Вона озирнулась. Слідів не було. Сильний снігопад приховав всі. Джессіка швидко оглянула себе. Нічого не зламано, ніщо не здавалося зламаним.
  
  Температура падала, сніг валив все сильніше.
  
  Джессіка встала, притулилася до дерева, швидко підрахувала. Ні стільникового телефону. Ні зброї. Ні напарника. Ніккі.
  
  В половині сьомого снігопад припинився. Але вже повністю стемніло, і Джессіка ніяк не могла зорієнтуватися. Почнемо з того, що вона була далека від експерта по зовнішньому відпочинку, але те небагато, що вона знала, вона не могла використовувати.
  
  Ліс був густим. Час від часу вона включала свій вмираючий ліхтарик Maglite, сподіваючись отримати хоч якийсь орієнтир. Вона не хотіла витрачати те невеликий час автономної роботи, яке у неї було. Вона не знала, як довго пробуде тут.
  
  Вона кілька разів втрачала рівновагу на крижаних брилах, прихованих під снігом, і неодноразово падала на землю. Вона вирішила переходити від голого дерева до голого, тримаючись за низькі гілки. Це уповільнювало її просування, але їй не потрібно було вывихивать щиколотку або щось гірше.
  
  Приблизно через тридцять хвилин Джессіка зупинилася. Їй здалося, що вона чує... струмок? Так, це був звук дзюрчання води. Але звідки він долинав? Вона визначила, що звук долинав з-за невеликого узвишшя праворуч від неї. Вона повільно подолала схил і побачила його. Вузький струмок змеился по лісі. Вона не була експертом з водних шляхах, але той факт, що він рухався, щось значив. Чи Не так?
  
  Вона піде за ним. Вона не знала, чи веде він її глибше в ліс або ближче до цивілізації. У будь-якому разі, вона була впевнена в одному. Вона повинна була рухатися. Якщо вона залишиться на одному місці, одягнена так, як була, вона не переживе цю ніч. Перед нею виник образ замерзлої шкіри Христини Джакос.
  
  Вона щільніше запахнула пальто і пішла вздовж струмка.
  
  
  86
  
  
  Галерея називалася "Арт-ковчег". У магазині не горіло світло, але у вікні на другому поверсі горіло світло. Вінсент сильно постукав у двері. Через деякий час жіночий голос, що долинув з-за задернутой фіранки на двері, промовив: "Ми закриті".
  
  "Ми з поліції", - сказав Вінсент. "Нам потрібно з вами поговорити".
  
  Фіранка відсунулась убік на кілька дюймів. - Ви не працюєте на шерифа Тумі, - сказала жінка. - Я збираюся зателефонувати йому.
  
  "Ми з поліції Філадельфії, мем", - сказав Бірн, встаючи між Вінсентом і дверима. Вони були приблизно в парі секунд від того, як Вінсент вибив двері разом з чимось, схожим на літню жінку, яка стояла за нею. Бірн показав свій значок. Крізь скло посвітив ліхтарик. Через кілька секунд у магазині спалахнуло світло. "ВОНИ БУЛИ ТУТ сьогодні вдень", - сказала Надін Палмер. Їй було за шістдесят, на ній був червоний махровий халат і кросівки Birkenstocks. Вона запропонувала їм обом кави, від якого вони відмовилися. В кутку магазину був включений телевізор, показували чергову передачу "Це прекрасне життя".
  
  "У них була фотографія фермерського будинку", - сказала Надін. "Сказали, що шукають його. Мій племінник Бен одвіз їх туди".
  
  "Це той самий будинок?" - Запитав Бірн, показуючи їй фотографію.
  
  "Це той самий".
  
  - Ваш племінник зараз тут?
  
  - Ні. Сьогодні переддень Нового року, молодий чоловік. Він зі своїми друзями.
  
  "Ви можете сказати нам, як туди дістатися?" Спитав Вінсент. Він походжав взад-вперед, постукуючи пальцями по стійці, майже вібруючи.
  
  Жінка подивилася на них обох трохи скептично. "Останнім часом до цього старого фермерському будинку виявляють великий інтерес. Відбувається щось, про що мені слід знати?"
  
  "Мем, нам надзвичайно важливо дістатися до цього будинку прямо зараз", - сказав Бірн.
  
  Жінці знадобилося ще кілька секунд, просто для ефекту кантрі. Потім вона дістала альбом для малювання і зняла ковпачок з ручки.
  
  Поки вона малювала карту, Бірн глянув на телевізор в кутку. Фільм був перерваний випуском новин на WFMZ, 69-му каналі. Коли Бірн побачив тему репортажу, його серце впало. Мова йшла про вбиту жінку. Вбиту жінку тільки що знайшли на березі річки Шайлкилл.
  
  "Не могли б ви зробити голосніше, будь ласка?" Попросив Бірн.
  
  Надін додала гучність.
  
  "...молода жінка була ідентифікована як Саманта Фаннінг з філадельфії. Місцеві і федеральні влади вели інтенсивний розшук. Її тіло було знайдено на східному березі річки Шайлкилл, недалеко від Лиспорта. Подробиці по мірі їх надходження."
  
  Бірн знав, що вони були недалеко від місця злочину, але звідси вони нічого не могли зробити. Вони перебували далеко за межами своєї юрисдикції. Він подзвонив Айку Бьюкенену додому. Айк зв'яжеться з окружним прокурором округу Беркс.
  
  Бірн взяв карту у Надін Палмер. "Ми цінуємо це. Велике вам спасибі".
  
  "Сподіваюся, це допоможе", - сказала Надін.
  
  Вінсент вже був за дверима. Коли Бірн повернувся, щоб піти, його увагу привернула стійка з листівками, на яких були зображені казкові персонажі - експонати в натуральну величину з тим, що виглядало як справжні люди в костюмах.
  
  Дюймовочка. Русалочка. Принцеса на горошині.
  
  "Що це?" Запитав Бірн.
  
  "Це старовинні листівки", - сказала Надін.
  
  "Це було справжнє місце?"
  
  "О, звичайно. Раніше це був свого роду тематичний парк. Досить великий у 1940-х і 1950-х роках. У ті дні в Пенсільванії їх було багато ".
  
  "Вона все ще відкрита?"
  
  "На жаль, немає. Насправді, вони зносять його через кілька тижнів. Його не відчиняли роками. Я думав, ти знаєш про це ".
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  - Фермерський будинок, який ви шукаєте?
  
  "Щодо цього?"
  
  "Річка Сторибук знаходиться приблизно за чверть милі звідси. Вона належить родині Дамгаард вже багато років ".
  
  Назва врізалося йому в пам'ять. Бірн вибіг з магазину, застрибнув у машину.
  
  Коли Вінсент помчав, Бірн дістав комп'ютерну роздруківку, складену Тоні Парком, список пацієнтів окружної психіатричної клініки. Через кілька секунд він знайшов те, що шукав.
  
  Одним з пацієнтів Лізетт Саймон був чоловік на ім'я Маріус Дамгаард.
  
  Детектив Кевін Бірн зрозумів. Все це було частиною одного й того ж зла, зла, яке почалося яскравим весняним квітневим днем 1995 року. В день, коли дві маленькі дівчинки забрели в ліс.
  
  І ось тепер Джессіка Бальзано і Ніккі Малоун виявилися втягнутими в цю байку.
  
  
  87
  
  
  У лісах південно-східній Пенсільванії жила темрява непроглядна темрява, яка, здавалося, поглинала всі сліди світла навколо.
  
  Джессіка скрадалася уздовж берега струмка, що біжить, єдиним звуком якого було дзюрчання чорної води. Просування було болісно повільним. Вона економно користувалася ліхтариком. Тонкий промінь освітив пухкі сніжинки, що падають навколо неї.
  
  Раніше вона підібрала гілку і використовувала її, щоб намацати дорогу перед собою в темряві, подібно сліпій людині на міському тротуарі.
  
  Вона продовжувала йти вперед, отшвыривая гілку, при кожному кроці ступаючи по мерзлій землі. На своєму шляху вона натрапила на величезну перешкоду.
  
  Прямо перед нею був величезний сушняк. Якщо б вона хотіла продовжити шлях уздовж струмка, їй довелося перебиратися через вершину. На ній були туфлі на шкіряній підошві. Не зовсім підходить для піших прогулянок або альпінізму.
  
  Вона знайшла найкоротший шлях і почала дертися по переплетенню коренів і гілок. Все було вкрите снігом, а під ним - льодом. Не раз Джессіка я підковзувалась, падала навзнак, обдираючи коліна та лікті. Її руки були наче заледеневшими.
  
  Після ще трьох спроб їй вдалося втриматися на ногах. Вона дісталася до верху, потім скотилася з іншого боку, впавши на купу зламаних гілок і соснових голок.
  
  Вона сиділа там кілька митей, змучена, борючись зі сльозами. Вона включила ліхтарик. Він майже розрядився. Її м'язи боліли, в голові пульсувала біль. Вона знову обшукала себе, шукаючи щось, що завгодно - жуйку, м'яту, освіжувач дихання. Вона знайшла щось у внутрішній кишені. Вона була впевнена, що це Тік-Так. Який-небудь вечерю. Коли вона дістала його, то виявила, що це набагато краще, ніж "Тік-Так". Це була капсула з тайленолом. Іноді вона брала з собою на роботу кілька знеболюючих, і це, мабуть, було залишком попередньої головного болю або похмілля. Як би те ні було, вона поклала його в рот і покатала по горлу. Ймовірно, це мало допомогло б з вантажним поїздом, ревучим в її голові, але це була маленька крихта здорового глузду, пробний камінь життя, яка, здавалося, була за мільйон миль звідси.
  
  Вона була посеред лісу, стояла непроглядна темрява, у неї не було ні їжі, ні притулку. Джессіка подумала про Вінсенте та Софі. Прямо зараз Вінсент, ймовірно, лізе на стіну. Вони давним-давно уклали угоду - виходячи з небезпеки, притаманної їх роботі, - що вони не допустять, щоб час вечері проходило без телефонного дзвінка. Незважаючи ні на що. Ніколи. Якщо хтось з них не дзвонив, значить, щось було не так.
  
  Безсумнівно, тут щось було не так.
  
  Джессіка встала, кривлячись від безлічі болів і подряпин. Вона спробувала взяти під контроль свої емоції. Потім вона побачила це. Світло на близькій відстані. Він був слабким, мерехтливим, але явно рукотворним, крихітна крапка світла на величезній чорній картині ночі. Це могли бути свічки або масляні лампи, можливо, гасовий обігрівач. Незважаючи ні на що, він уособлював життя. Він уособлював тепло. Джесіці захотілося закричати, але вона передумала. Світ був занадто далеко, і вона поняття не мала, чи є поблизу тварини. Зараз вона не потребувала в подібному уваги.
  
  Вона не могла сказати, виходив світло від будинку або навіть від будь-якої споруди. Вона не могла чути звуків з прилеглої дороги, так що, ймовірно, це було не комерційне підприємство чи транспортний засіб. Можливо, це було невелике багаття. Люди жили в Пенсільванії круглий рік.
  
  Джессіка прикинула відстань між нею і джерелом світла, ймовірно, не більше півмилі. Але вона не могла бачити ці півмилі. На такій відстані могло бути що завгодно. Камені, водопропускні труби, канави. Ведмеді.
  
  Але, принаймні, тепер у неї було напрямок.
  
  Джессіка зробила кілька непевних кроків вперед і попрямувала до світла.
  
  
  88
  
  
  Роланд ширяв. Його руки і ноги були зв'язані міцною мотузкою. Місяць стояв високо, сніг припинився, хмари розсіялись. У світлі, відображеному від світної білої землі, він побачив багато. Він плив по вузькому каналу. По обидві сторони були великі скелетообразные споруди. Він побачив вітрину з величезним збіркою оповідань, відкритим в центрі. Він побачив вітрину з кам'яними поганками. Один експонат був схожий на старий фасад скандинавського замку.
  
  Човен була менше шлюпки. Незабаром Роланд зрозумів, що він не єдиний пасажир. Хтось сидів прямо за ним. Роланд спробував повернутися, але не міг поворухнутися.
  
  "Чого ти хочеш від мене?" Спитав Роланд.
  
  Голос пролунав м'яким шепотом в декількох дюймах від його вуха. "Я хочу, щоб ти зупинив зиму".
  
  Про що це він каже?
  
  "Як... як я можу це зробити? Як я можу зупинити зиму?"
  
  Настала довга тиша, чути було тільки стукіт дерев'яного човна про крижані кам'яні стіни каналу, коли вона рухалася по лабіринту.
  
  "Я знаю, хто ти", - пролунав голос. "Я знаю, чим ти займався. Я знав весь цей час".
  
  Чорний жах охопив Роланда. Мить човен зупинилася перед покинутій вітриною праворуч від Роланда. На виставці були представлені великі сніжинки, зроблені з гниючої сосни, іржава залізна плита з довгою шийкою і потьмянілими мідними ручками. До плити були притулені ручка до мітли і скребок для духовки. У центрі експозиції стояв трон, зроблений з дерева та лози. Роланд міг бачити зелень нещодавно обломанных гілок. Трон був новим.
  
  Роланд боровся з мотузками, з нейлоновим ременем на шиї. Господь залишив його. Він так довго шукав диявола, тільки для того, щоб все закінчилося ось так.
  
  Чоловік обійшов його і підійшов до носа човна. Роланд заглянув йому в очі. Він побачив відображення особи Шарлотти.
  
  Іноді це диявол, якого ти знаєш.
  
  Під ртутної місяцем диявол нахилився вперед з блискучим ножем у руці і вирізав очі Роланду Ханнаху.
  
  
  89
  
  
  Здавалося, це тривало цілу вічність. Джессіка впала всього один раз - послизнувшись на зледенілому ділянці, який здавався мощеної доріжкою.
  
  Вогні, які вона помітила біля струмка, виходили від одноповерхового будинку. До нього було ще пристойну відстань, але Джессіка побачила, що тепер вона знаходиться в комплексі напівзруйнованих будівель, побудованих навколо лабіринту вузьких каналів.
  
  Деякі будівлі були схожі на магазини в маленькій скандинавської селі. Інші були побудовані так, щоб нагадувати споруди морського порту. Поки вона йшла вздовж берегів каналів, просуваючись вглиб комплексу, було більше будівель, більше діорам. Всі були старими, зношеними часом, зламаними.
  
  Джессіка знала, де знаходиться. Вона увійшла в тематичний парк. Вона увійшла в річку Сторибук.
  
  Вона виявила, що знаходиться в сотні метрів від будівлі, яке могло бути реконструкцією датської школи.
  
  Всередині горіли свічки. Яскраво горіли свічки. Тіні мерехтіли і танцювали.
  
  Вона інстинктивно потягнувся за зброєю, але кобура була порожня. Вона підкралася ближче до будівлі. Перед нею був самий широкий канал, який вона коли-небудь бачила. Він вів до елінгу. Ліворуч від неї, у тридцяти або сорока футів, був невеликий пішохідний місток, перекинутий через канал. На одному кінці мосту стояла статуя тримає запалену гасову лампу. Він відкидав в ніч моторошний мідний відблиск.
  
  Підійшовши ближче до мосту, вона зрозуміла, що фігура на ньому зовсім не була статуєю. Це був чоловік. Чоловік стояв на естакаді, дивлячись у небо.
  
  Коли Джессіка підійшла до мосту на відстань кількох футів, її серце тьохнуло.
  
  Цією людиною був Джошуа Бонтраджер.
  
  І його руки були вкриті кров'ю.
  
  
  90
  
  
  Бірн і Вінсент їхали по звивистій дорозі вглиб лісу. Часами вона була завширшки всього в одну смугу, покриту льодом. Двічі їм доводилося перетинати хиткі мости. Приблизно за милю в лісі вони виявили обгороджену стежку, що вела далі на схід. На намальовану від руки карті Надін Палмер воріт не було.
  
  "Я збираюся зателефонувати їй ще раз". Мобільний телефон Вінсента висів на приладовій панелі. Він простягнув руку, набрав номер. Через секунду в динаміці пролунав сигнал виклику. Один раз. Двічі.
  
  І тут на дзвінок відповіли. Це було голосове повідомлення Джесіки, але звучало воно по-іншому. Довгий шипіння, потім перешкоди. Потім дихання.
  
  "Джес", - сказав Вінсент.
  
  Тиша. Тільки низька бурмотіння електронних перешкод. Бірн подивився на рідкокристалічний екран. З'єднання все ще було відкрито.
  
  "Джес".
  
  Нічого. Потім шерех. Потім, ледве чутно, голос. Чоловічий голос.
  
  "Ось дівчата, юні і прекрасні".
  
  "Що?" Спитав Вінсент.
  
  "Танцюю на літньому повітрі".
  
  "Хто це, чорт візьми, такий?"
  
  "Як два грають обертаються колеса".
  
  "Відповідай мені!"
  
  "Гарненькі дівчата танцюють далеко".
  
  Поки Бірн слухав, шкіра на його руках покрилася ямочками. Він подивився на Вінсента. Вираз обличчя чоловіка було порожнім, непроникним.
  
  Потім зв'язок обірвався.
  
  Вінсент натиснув на швидкий набір. Телефон задзвонив знову. То ж голосове повідомлення. Він відключився.
  
  "Що, чорт забирай, відбувається?"
  
  "Я не знаю", - сказав Бірн. "Але це твій хід, Вінс".
  
  Вінсент на секунду закрив обличчя руками, потім підняв очі. - Ходімо, знайдемо її.
  
  Бірн вийшов з машини біля воріт. Вони були прикуті величезною іржавої залізним ланцюгом, замкнутої на висячий старий замок. Здавалося, його довгий час ніхто не чіпав. По обидві сторони дороги, що веде вглиб лісу, утворилися глибокі замерзлі водопропускні труби. Вони ніколи не зможуть об'їхати його. Фари автомобіля розрізали темряву всього на п'ятдесят футів, потім світ поглинула чорнота.
  
  Вінсент вийшов з машини, заліз у багажник і дістав дробовик. Він поставив його на стійку, закрив багажник. Він повернувся в машину, вимкнув фари і двигун, схопив ключі. Темрява тепер була повною; ніч мовчала.
  
  Вони стояли два офіцери поліції Філадельфії, посеред сільській місцевості Пенсільванії.
  
  Не кажучи ні слова, вони рушили вгору по стежці.
  
  
  91
  
  
  "Це могло бути тільки в одному місці", - сказав Бонтраджер. "Я прочитав історії, я зібрав їх докупи. Це могло бути тільки тут. Річка Сторибук. Мені слід було подумати про це раніше. Як тільки мене осяяло, я вирушив у путь. Я збирався зателефонувати босові, але подумав, що це може виявитися малоймовірним, а сьогодні переддень Нового року.
  
  Тепер Джош Бонтраджер стояв у центрі пішохідного мосту. Джессіка намагалася осмислити все це. В той момент вона не знала, чому вірити і кому довіряти.
  
  - Ти знав про це місце? - Запитала Марія.
  
  "Я виріс недалеко звідси. Я маю на увазі, нам не дозволяли приїжджати сюди, але ми всі знали про це. Моя бабуся продавала власникам деякі з наших консервів ".
  
  - Джош. - Джессіка вказала на його руки. - Чия це кров? - запитала я.
  
  - Людина, яку я знайшла.
  
  "Чоловік?"
  
  - У першого каналу, - сказав Джош. - Це... це досить погано.
  
  "Ти знайшов кого?" Запитала Марія. "Про що ти говориш?"
  
  "Він на одній з виставок". Бонтраджер на мить втупився в землю. Джессіка не знала, як це прочитати. Він підняв очі. "Я тобі покажу".
  
  Вони пішли назад по пішохідному мосту. Канали звивалися між деревами, прямуючи до лісу, і знову поверталися назад. Вони ступали по вузьким кам'яним узбіччях. Бонтраджер тримав ліхтарик спрямованим на землю. Через кілька хвилин вони підійшли до однієї з вітрин. Там була плита, пара великих дерев'яних сніжинок, кам'яна копія сплячої собаки. Бон-трагер освітив ліхтариком фігуру в центрі експозиції, що сидить на троні з паличок. Голова фігури була обгорнута червоною тканиною.
  
  Вивіска над вітриною свідчив "СНІГОВА ЛЮДИНА".
  
  "Я знаю цю історію", - сказав Бонтраджер. "Вона про сніговику, який мріє побути біля плити".
  
  Джессіка підійшла ближче до фігури. Вона обережно зняла бинти. Темна кров, майже чорна в світлі ліхтарика, закапала на сніг.
  
  Чоловік був пов'язаний і з кляпом у роті. Кров лилася з його очей. Або, точніше, з їх порожніх очниць. На їх місці були чорні трикутники.
  
  "Боже мій", - сказала Джессіка.
  
  "Що?" Запитав Бонтраджер. "Ти його знаєш?"
  
  Джессіка взяла себе в руки. Цією людиною був Роланд Ханна.
  
  - Ви перевірили його життєві показники? - запитала вона.
  
  Бонтраджер втупився в землю. - Ні, я... - почав Бонтраджер. - Ні, мем.
  
  - Все в порядку, Джош. Вона зробила крок вперед, помацала пульс. Через кілька секунд вона знайшла його. Він був ще живий.
  
  - Подзвони в офіс шерифа, - сказала Джессіка.
  
  "Вже зробив", - сказав Бонтраджер. "Вони в дорозі".
  
  "У тебе є з собою зброя?"
  
  Бонтраджер кивнув, вийняв "Глок" з кобури. Він простягнув його Джесіці. - Я не знаю, що відбувається он у тому будинку. Джессіка вказала на будівлю школи. "Але що б це не було, ми повинні це зупинити".
  
  "Добре". Голос Бонтраджера звучав набагато менш впевнено, ніж його відповідь.
  
  "Ти в порядку?" Джессіка витягла магазин з пістолета. Повний. Вона вставила його в патронник.
  
  "Радий йти", - сказав Бонтраджер.
  
  - Приглушіть світло.
  
  Бонтраджер йшов попереду, пригинаючись і тримаючи ліхтарик близько до землі. Вони були не більш ніж в ста футах від будівлі школи. Поки вони пробиралися назад крізь дерева, Джессіка намагалася розібратися в плануванні. У маленькому будові не було ані ґанку, ані балконів. Там була одна двері та два вікна спереду. Його стіни були приховані деревами. Під одним із вікон лежала невелика купа цегли.
  
  Коли Джессіка побачила цеглини, вона зрозуміла. Це мучило її кілька днів, і тепер вона нарешті зрозуміла.
  
  Його руки.
  
  Його руки були дуже м'якими.
  
  Джессіка заглянула в переднє вікно. Крізь мереживні фіранки вона побачила інтер'єр однієї кімнати. У глибині містилася невелика сцена. По всьому простору було розкидано кілька дерев'яних стільців, але ніякий інший меблів.
  
  Всюди горіли свічки, включаючи багато прикрашену люстру, підвішену до стелі.
  
  На сцені стояв гріб, в якому Джессіка побачила обриси жінки. Жінка була одягнена в полунично-рожеве плаття. Джессіка не могла бачити, дихає вона чи ні.
  
  На сцену вийшов чоловік, одягнений в темний строгий фрак і білу сорочку з короткими рукавами. Його жилет був червоного кольору з візерунком пейслі, а краватка - з чорного шовку. З кишені жилета звисала ланцюжок від годинника. На сусідньому столику лежав вікторіанський циліндр.
  
  Він стояв над жінкою в майстерно вирізаному труні, вивчаючи її. В його руках була мотузка, яка петлею тяглася до стелі. Джессіка прослідкувала поглядом за мотузкою. Крізь брудне вікно було важко щось розгледіти, але коли вона вибралася назовні, у неї по спині пробігли мурашки. Над жінкою висів великий арбалет, націлений їй у серце. В наконечник була вставлена довга сталева стріла. Лук був натягнутий і з'єднувався з мотузкою, яка пропускалася через петлю в балці і потім спускалася назад.
  
  Джессіка пригнулась, рухаючись до світлого вікна зліва. Коли вона заглянула в нього, сцена не була затемнена. Вона майже хотіла, щоб це було не так.
  
  Жінкою в труні була Ніккі Малоун.
  
  
  92
  
  
  Бірн і Вінсент піднялися на пагорб з видом на тематичний парк. Місячне світло заливало долину чистим блакитним світлом, і вони отримали хороший огляд планування парку. Канали змеились серед занедбаних дерев. За кожним поворотом, іноді впритул один до одного, були виставлені експозиції та задники, що досягали висоти п'ятнадцяти-двадцяти футів. Деякі були схожі на гігантські книги, інші - на багато прикрашені вітрини магазинів.
  
  У повітрі пахло землею, компостом і гниючої плоті.
  
  Тільки в одному будинку горіло світло. Невелика будова, не більше двадцяти на двадцять футів, недалеко від головного кінця каналу. З того місця, де вони стояли, вони бачили у світлі тіні. Вони також помітили двох осіб, які заглядають у вікна.
  
  Бірн помітив стежку, що веде вниз. Вона була здебільшого засніжена, але по обидва боки стояли покажчики. Він вказав на неї Вінсенту.
  
  Через кілька миттєвостей вони попрямували в долину, до річки Сторибук.
  
  
  
  93
  
  Джессіка відкрила двері і увійшла в будинок. Вона тримала зброю напоготові, направивши його в бік від чоловіка на сцені. Її відразу вразив сильний запах зів'ялих квітів. Труну до країв наповнений ними. Маргаритки, конвалії, троянди, гладіолуси. Запах був глибоким і солодкувато-нудотним. Її ледь не знудило.
  
  Дивно одягнений чоловік на сцені негайно повернувся, щоб привітати її.
  
  "Ласкаво просимо в Сторибук-Рівер", - сказав він.
  
  Хоча його волосся було зачесане назад з приладом, схожим на бритву, з правого боку, Джессіка відразу впізнала його. Це був Уїлл Педерсен. Або молодий чоловік, який назвався Уїллом Педерсеном. Каменщик, якого вони допитували в той ранок, коли було знайдено тіло Христини Джакос. Чоловік, який прийшов у "Круглий будинок" - власний магазин Джесіки - і розповів їм про картинах з місяцем.
  
  Вони схопили його, і він пішов. Гнів скрутив шлунок Джесіки. Їй потрібно було заспокоїтися. - Спасибі, - відповіла вона.
  
  "Там, напевно, холодно?"
  
  Джессіка кивнула. - Дуже.
  
  "Що ж, можеш залишатися тут, скільки захочеш". Він повернувся до великої "Виктроле" праворуч від себе. "Тобі подобається музика?"
  
  Джессіка вже бувала тут раніше, на межі такого безумства. На даний момент вона буде грати в його гру. "Я люблю музику".
  
  Міцно тримаючи мотузку в одній руці, іншою він повернув рукоятку, підняв важіль і поставив його на стару платівку зі швидкістю 78 обертів на хвилину. Почалося уривчасте виконання вальсу, виконуваного каллиопой.
  
  "Це "Сніжний вальс", - сказав він. "Це мій найулюбленіший".
  
  Джессіка закрила двері. Вона оглянула кімнату.
  
  - Отже, вас звуть не Уїлл Педерсен, чи не так?
  
  "Ні. Я приношу свої вибачення за це. Я дійсно не люблю брехати".
  
  Ця ідея мучила її кілька днів, але не було причин відмовлятися від неї. Руки Уілла Педерсена були надто м'якими для муляра.
  
  "Уїлл Педерсен - це ім'я, яке я запозичив у дуже відомого людини", - сказав він. "Лейтенант Вільгельм Педерсен ілюстрував книги Ганса Християна Андерсена. Він був справді великим художником".
  
  Джессіка глянула на Ніккі. Вона все ще не могла сказати, чи дихає вона. "З твого боку було розумно використовувати це ім'я", - сказала вона.
  
  Він широко посміхнувся. "Мені довелося швидко подумати! Я не знав, що ти збирався поговорити зі мною в той день".
  
  "Як тебе звуть?" - запитав я.
  
  Він задумався над цим. Джессіка зауважила, що він став вище, ніж при їх останньої зустрічі, ширше в плечах. Вона подивилася в його темні проникливі очі.
  
  "Я був відомий під багатьма іменами", - нарешті відповів він. "Наприклад, Шон. Шон - різновид Джона. Зовсім як Ганс".
  
  "Але як твоє справжнє ім'я?" Запитала Марія. "Тобто, якщо ти не заперечуєш, що я питаю".
  
  "Я не заперечую. Моє справжнє ім'я Маріус Дамгаард".
  
  - Я можу називати вас Маріусом?
  
  Він махнув рукою. - Будь ласка, покличте мене Мун.
  
  - Місяць, - луною відгукнулася Джессіка. Вона здригнулася.
  
  "І, будь ласка, опусти пістолет". Мун туго затягнув мотузку. "Поклади його на підлогу і відкинь від себе ногою". Джессіка подивилася на арбалет. Сталева стріла була націлена в серці Ніккі.
  
  "Зараз, будь ласка", - додав Мун.
  
  Джессіка опустила зброю на підлогу. Вона відкинула його ногою.
  
  "Я жалкую про те, що було раніше, в будинку моєї бабусі", - сказав він.
  
  Джессіка кивнула. В голові пульсувало. Їй потрібно було подумати. Звук "калліопи" утруднював це. - Я розумію.
  
  Джессіка ще раз крадькома глянула на Ніккі. Ніякого руху.
  
  "Коли ти прийшов у поліцейську дільницю, це було просто для того, щоб подражнити нас?" Запитала Марія.
  
  Мун виглядав скривдженим. - Ні, мем. Я просто боявся, що ви це пропустіть.
  
  - Малюнок місяця на стіні?
  
  "Так, мем".
  
  Мун обійшов стіл, розгладжуючи плаття Ніккі. Джессіка дивилася на його руки. Ніккі не відповіла на його дотик.
  
  - Можу я задати вам питання? - Запитала Марія.
  
  "Звичайно".
  
  Джессіка намагалася підібрати правильний тон. - Чому? Навіщо ти все це зробив?
  
  Мун зупинився, опустивши голову. Джессіка подумала, що він не розчув. Потім він підняв очі, і вираз його обличчя знову стало сонячним.
  
  "Щоб повернути людей назад, звичайно. Тому в Сторибук-Рівер. Вони збираються все це знести. Ти знав про це?"
  
  Джессіка не знайшла причин брехати. - Так.
  
  "Ти ніколи не приїжджала сюди дитиною, чи не так?" запитав він.
  
  - Ні, - відповіла Марія.
  
  "Уявіть собі. Це було чарівне місце, куди приходили діти. Приходили сім'ї. Від Дня пам'яті до Дня праці. Кожен рік, рік за роком ".
  
  Кажучи це, Він трохи послабив хватку на мотузці. Джессіка глянула на Ніккі Малоун і побачила, як здіймається й опускається її груди.
  
  Якщо ви хочете зрозуміти магію, ви повинні вірити.
  
  - А це хто? Джессіка вказала на Ніккі. Вона сподівалася, що цей чоловік занадто далеко зайшов, щоб зрозуміти, що вона просто грає в його гру. Так і було.
  
  "Це Іда", - сказав він. "Вона допоможе мені поховати квіти".
  
  Хоча Джессіка в дитинстві читала "Квіти маленької Іди", вона не могла згадати подробиць розповіді. "Чому ти збираєшся закопати квіти?"
  
  Мун на мить виглядав розсердженим. Джессіка втрачала його з виду. Його пальці пестили мотузку. Потім він повільно промовив: "Щоб наступного літа вони зацвіли ще гарніше, ніж коли-небудь".
  
  Джессіка зробила маленький крок вліво. Мун цього не помітив. - Навіщо тобі арбалет? Я можу допомогти тобі закопати квіти, якщо хочеш.
  
  "Це люб'язно з вашого боку. Але в цій історії у Джеймса і Адольфуса були арбалети. Вони не могли дозволити собі зброю ".
  
  - Я б хотіла почути про твоєму дідусеві. Джессіка посунулася вліво. І знову це залишилося непоміченим. - Якщо хочеш, розкажи мені.
  
  Очі Муна тут же наповнилися сльозами. Він відвів погляд від Джесіки, можливо, від збентеження. Він витер сльози, потім знову подивився на неї. "Він був великою людиною. Він спроектував і побудував StoryBook River своїми власними руками. Всі розваги, всі експозиції. Знаєте, він був з Данії, зовсім як Ганс Християн Андерсен. Він був з маленького села під назвою Зондер-Оске. Недалеко від Ольборга. Насправді, це костюм його батька. Він вказав на свій костюм. Він випростався, немов витягнувшись по стійці "струнко". - Тобі подобається?
  
  "Я вірю. Це дуже до лиця".
  
  Чоловік, який назвався Муном, посміхнувся. - Його звали Фредерік. Ти знаєш, що означає це ім'я?
  
  - Ні, - відповіла Марія.
  
  "Це означає мирний правитель. Таким був мій дідусь. Він правив цим мирним маленьким королівством".
  
  Джессіка подивилася повз нього. У задній частині залу було два вікна, по одному з кожного боку сцени. Джош Бонтраджер обходив будинок праворуч. Вона сподівалася, що їй вдасться відволікти чоловіка досить надовго, щоб він на мить кинув мотузку. Вона подивилася у вікно праворуч. Джоша вона не побачила.
  
  "Ти знаєш, що значить Дамгаард?" запитав він.
  
  - Ні. - Джессіка зробила ще один маленький крок вліво. На цей раз Мун простежив за нею поглядом, трохи відсунувшись від вікна.
  
  - По-датському Дамгаард означає "садиба біля ставка".
  
  Джесіці потрібно було підтримати його розмова. "Це мило", - сказала вона. "Ти насправді коли-небудь був у Данії?"
  
  Особа Муна просвітліло. Він почервонів. - Чорт візьми, немає. Я був за межами Пенсільванії всього один раз.
  
  "Щоб зловити соловйов", - подумала Марія.
  
  "Бачите, коли я був маленьким, Сторибук-Рівер вже переживав важкі часи", - сказав він. "Були всі ці інші місця, великі галасливі потворні місця, куди замість цього відправлялися сім'ї. Це було погано для моєї бабусі. Він затягнув мотузку. "Вона була суворою жінкою, але любила мене". Він вказав на Ніккі Малоун. "Це була сукня її матері".
  
  "Це прекрасно".
  
  Тінь біля вікна.
  
  "Коли я відправився в погане місце після "лебедів", моя бабуся відвідувала мене кожні вихідні. Вона їздила на поїзді".
  
  "Ти маєш на увазі лебедів у парку Фэрмаунт? У 1995 році?"
  
  "Так".
  
  Джессіка побачила у вікні обриси плеча. Джош був там.
  
  Мун поклала в домовину ще кілька засохлих квітів, акуратно розклавши їх. - Знаєш, моя бабуся померла.
  
  "Я прочитав це в газеті. Мені дуже шкода".
  
  "Дякую вас".
  
  "Олов'яний солдатик був близький", - сказав він. "Він був дуже близький".
  
  На додаток до вбивств в Рівері, чоловік, який стояв перед нею, спалив Уолта Бригама до смерті. Джессіка згадала про спалений труп у парку.
  
  "Він був розумний", - додав Мун. "Він би зупинив цю історію до того, як вона закінчилася".
  
  "А як же Роланд Ханна?" Запитала Марія.
  
  Мун повільно підняв очі, щоб зустрітися з нею поглядом. Його погляд, здавалося, пронизував її наскрізь. - Снігова людина? Ти багато чого про нього не знаєш.
  
  Джессіка відсунулася ще лівіше, відводячи погляд Мун від Джоша. Тепер Джош був менш ніж у п'яти лінійних футів від того місця, де стояла Ніккі. Якби Джессіка тільки могла змусити чоловіка кинути мотузку на секунду...
  
  "Я вірю, що люди повернуться сюди", - сказала Джессіка.
  
  "Ти так думаєш?" Він простягнув руку, знову запустив платівку. Звук парових свистків знову заповнив кімнату.
  
  "Абсолютно", - сказала вона. "Люди цікаві".
  
  Мун знову віддалився. "Я не знав свого прадіда. Але він був моряком. Одного разу мій дідусь розповів мені історію про нього, про те, як молодою людиною він був у море й побачив русалку. Я знав, що це неправда. Я прочитав це у книжці. Він також розповів мені, що допоміг данцям побудувати місце під назвою Солванг в Каліфорнії. Ти знаєш це місце?"
  
  Джессіка ніколи про нього не чула. - Ні.
  
  "Це справжня датська село. Я б хотів коли-небудь туди з'їздити".
  
  - Може бути, так і буде. Ще один крок вліво. Мун швидко підняв очі.
  
  - Куди ти йдеш, олов'яний солдатик?
  
  Джессіка крадькома глянула на вікно. В руках Джоша був великий камінь.
  
  "Ніде", - відповіла вона.
  
  Джессіка бачила, як вираз обличчя Муна змінилося з привітного господаря на крайнє безумство і лють. Він туго натягнув мотузку. Механізм арбалета застогнав над розпростертим тілом Ніккі Малоун.
  
  
  94
  
  
  Бірн прицілився з пістолета. В освітленій свічками кімнаті людина на сцені стояв за труною. Труну з Ніккі Мелоун в ньому. Великий арбалет націлив сталеву стрілу їй у серце.
  
  Чоловіка звали Уїлл Педерсен. У лацкані піджака у нього був білий квітка.
  
  "Біла квітка", - сказала Наталія Якос.
  
  Зроби знімок.
  
  Секундами раніше Бірн і Вінсент підійшли до фасаду будівлі школи. Джессіка була всередині, намагаючись домовитися з божевільним на сцені. Вона пробиралася вліво.
  
  Чи Знала вона, що Бірн і Вінсент були там? Вона йшла з дороги, щоб дати їм можливість безперешкодно стріляти?
  
  Бірн злегка підняв ствол своєї зброї, допускаючи викривлення траєкторії польоту кулі, коли вона проходила через скло. Він не був впевнений, як це вплине на кулю. Він прицілився в стовбур.
  
  Він побачив Антона Кроца.
  
  Біла квітка.
  
  Він побачив ножа біля горла Лори Кларк. Зроби постріл.
  
  Бірн побачив, як чоловік підняв руки з мотузкою. Він збирався привести в дію механізм арбалета. Бірн не міг чекати. Не в цей раз. Він вистрілив.
  
  
  95
  
  
  Маріус Дамгаард смикнув за мотузку, коли в кімнаті пролунав постріл. В ту ж мить Джош Бонтраджер кинув камінь у вікно, розбивши скло дощем кришталю. Дамгаард відсахнувся, на його білій накрохмаленій сорочці розквітла кров. Бон-трагер встояв на ногах на крижаних осколках, потім кинувся через зал на сцену, до труни. Дамгаард похитнувся і впав навзнак, всією вагою навалившись на мотузку. Механізм арбалета спрацював, коли Дамгаард зник у розбитому вікні, залишаючи слизький червоний слід на підлозі, стіні, підвіконні.
  
  Коли сталева вилетіла стріла, Джош Бонтраджер дістався до Ніккі Малоун. Снаряд потрапив в його праве стегно, пройшовши крізь нього і увійшовши в плоть Ніккі. Бонтраджер закричав в агонії, коли величезна струмінь його крові розлилася по кімнаті.
  
  Мить грюкнули вхідні двері.
  
  Джессіка пірнула за своїм зброєю, перекотилася по підлозі, прицелилась. Якимось чином Кевін Бірн і Вінсент опинилися перед нею. Вона схопилася на ноги.
  
  Троє детективів кинулися до сцени. Ніккі була все ще жива. Наконечник стріли уткнувся в її праве плече, але рана не була серйозною. Травма Джоша виглядала набагато гірше. Гостра, як бритва, стріла глибоко встромилася йому в ногу. Можливо, вона зачепила артерію.
  
  Бірн зірвав з себе пальто, сорочку. Вони з Вінсентом підняли Бонтрагера, затягнули тугий джгут навколо верхньої частини ноги. Бонтрагер закричав від болю.
  
  Вінсент повернувся до дружини, обійняв її. - Ти в порядку?
  
  "Так", - сказала Джессіка. "Джош викликав підкріплення. Офіс шерифа вже в шляху".
  
  Бірн подивився через розбите вікно. Позаду будівлі протікав пересохлий канал. Дамгаард зник.
  
  "Я справлюся". Джессіка натиснула на рану Джоша Бонтраджера. "Іди за ним", - сказала вона.
  
  "Ти впевнений?" Спитав Вінсент.
  
  "Я впевнений. Іди".
  
  Бірн знову надів пальто. Вінсент схопив свій дробовик.
  
  Вони вибігли за двері в чорну ніч.
  
  
  96
  
  
  Місяць спливає кров'ю. Він пробирається до входу в річку Сторибук, петляючи в темряві. Він не дуже добре бачить, але знає кожен поворот каналів, кожен камінь, кожну вітрину. Його дихання вологе і утруднене, хода повільна.
  
  Він на мить зупиняється, лізе в кишеню, дістає сірники. Він згадує історію про маленьку продавщиці сірників. Босоніж і без пальто вона опинилася одна в переддень Нового року. Було дуже холодно. Вечоріло, і маленька дівчинка запалювала сірник за сірником, щоб зігрітися.
  
  У кожному спалаху вона бачила видіння.
  
  Мун запалює сірник. У полум'ї він уявляє собі прекрасних лебедів, мерехтливих в променях весняного сонця. Він запалює іншу. На цей раз він бачить Дюймовочку, її крихітну фігурку на листку латаття. Третя сірник - соловей. Він пам'ятає її пісню. Наступна - Карен, граціозна у своїх червоних черевичках. Потім Ганна Лізбет. Сірник за сірником яскраво світяться в ночі. Мун бачить кожну особу, згадує кожну історію.
  
  У нього залишилося всього кілька сірників.
  
  Можливо, подібно маленькому продавцю сірників, він запалить їх всі відразу. Коли дівчинка з розповіді зробила це, її бабуся спустилася і піднесла її на небеса.
  
  Мун чує звук, що обертається. На березі головного каналу, всього в декількох метрах від нас, стоїть чоловік. Він невисокого зросту, але широкоплечий і виглядає сильним. Він перекидає шматок мотузки через поперечну балку величезною решітки, перекинутою через канал 0stunnelen.
  
  Мун знає, що ця історія підходить до кінця.
  
  Він чиркає сірниками і починає декламувати.
  
  "Ось дівчата, юні і прекрасні".
  
  Одна за одною спалахують сірникові голівки.
  
  "Танцюю на літньому повітрі".
  
  Тепле сяйво наповнює світ.
  
  "Як два грають обертаються колеса".
  
  Мун кидає сірники на землю. Чоловік робить крок вперед, пов'язує Муну руки за спиною. Мить Мун відчуває, як м'яка мотузка обвивається навколо його шиї, бачить блискучий ніж у руці чоловіка.
  
  "Гарненькі дівчата танцюють далеко".
  
  Місяць несеться від його ніг високо в повітря, спрямовані вгору, все вище і вище. Під собою він бачить сяючі обличчя лебедів, Ганни Лізбет, Дюймовочки, Карен, всіх інших. Він бачить канали, вітрини, диво, яке являє собою річку-Збірка оповідань.
  
  Чоловік зникає в лісі.
  
  На землі яскраво спалахує вогник сірника, горить мить, потім гасне.
  
  Для Муна тепер є тільки темрява.
  
  
  97
  
  
  Бірн і Вінсент обшукали територію, безпосередньо прилеглу до будівлі школи, тримаючи ліхтарики над зброєю, але нічого не знайшли. Сліди, що ведуть навколо північного боку будівлі, належали Джошу Бонтраджеру. Вони зупинилися в глухому куті біля вікна.
  
  Вони йшли по берегах вузьких каналів, які змеились серед дерев, їх магнітні ліхтарі прорізали тонкими променями суцільну темряву ночі.
  
  Після другого повороту каналу вони побачили сліди. І кров. Бірн зловив погляд Вінсента. Вони будуть шукати по різні боки каналу шириною шість футів.
  
  Вінсент перетнув вигнутий пішохідний міст, Бірн залишився на ближній стороні. Вони пробиралися по звивистих притоках каналів. Вони натрапили на застарілі вітрини, всі прикрашені вицвілими написами:
  
  РУСАЛОЧКА. ЛІТАЮЧИЙ СКРИНЯ. ІСТОРІЯ ВІТРУ. СТАРИЙ ВУЛИЧНИЙ ЛІХТАР. На вітринах сиділи справжні скелети. Истлевающие одягу приховували фігури.
  
  Через кілька хвилин вони дісталися до кінця каналів. Дамгаарда ніде не було видно. Решітка, яка перекривала головний канал біля входу, перебувала в п'ятдесяти метрах від них. За нею тягнувся світ. Дамгаард зник.
  
  "Не рухайтесь", - пролунав голос прямо у них за спиною.
  
  Бірн почув, як вистрілив дробовик.
  
  - Опустіть зброю акуратно і повільно.
  
  "Ми з поліції Філадельфії", - сказав Вінсент.
  
  - У мене немає звички повторюватися, молодий чоловік. Негайно покладіть зброю на землю.
  
  Бірн зрозумів. Це було управління шерифа округу Беркс. Він подивився направо. Помічники шерифа рухалися між деревами, їх ліхтарики розрізали темряву. Бірн хотів заперечити - кожна секунда зволікання була ще однією секундою, на яку Маріус Дамгаард повинен був піти, - але у них не було вибору. Бірн і Вінсент підкорилися. Вони поклали зброю на землю, потім поклали руки на голови, переплели пальці.
  
  "По одному", - пролунав голос. "Повільно. Давайте подивимося документи".
  
  Бірн сунув руку в кишеню пальто і дістав свій значок. Вінсент послідував його прикладу.
  
  "Добре", - сказав чоловік.
  
  Бірн і Вінсент розгорнулися, підхоплюючи зброю. Позаду них стояли шериф Джейкоб Тумі і пара помічників шерифа молодші. Джейку Тумі було п'ятдесят з сивиною, товста шия, стрижка "їжачком". Його помічники були на 180 фунтів перегріті адреналіном. Серійні вбивці не так часто з'являлися в цій частині світу.
  
  За мить повз пробігла бригада швидкої допомоги округу, прямуючи до будівлі школи.
  
  "Це все має відношення до хлопчика Дамгаарду?" Запитав Тумі.
  
  Бірн швидко і стисло виклав докази.
  
  Тумі подивився на тематичний парк, потім на землю. "Чорт".
  
  "Шериф Туми". Крик пролунав з іншого боку каналів, недалеко від входу в парк. Група чоловіків пішла на голос, досягнувши гирла каналу. Потім вони побачили це.
  
  Тіло звисало з центральної щаблини грат, обрамлявшей вхід. Над тілом висіла колись святкова легенда.:
  
  
  З ОРІ УОК РІВ Р
  
  
  Півдюжини ліхтариків висвітлили труп Маріуса Дамгаарда. Його руки були зв'язані за спиною. Його ноги знаходилися всього в декількох футах над водою. Він висів на біло-блакитний мотузці. Бірн також побачив пару слідів, що ведуть у ліс. Шериф Тумі відправив навздогін пару помічників шерифа. З дробовиками в руках вони зникли в лісі.
  
  Маріус Дамгаард був мертвий. Коли Бірн та інші направили свої ліхтарики на тіло, вони також побачили, що він був не тільки повішений, але і випатрати. Довга зяюча рана тягнулася від горла до живота. Нутрощі звисали, дымясь в холодному нічному повітрі.
  
  Через кілька хвилин обидва помічника повернулися з порожніми руками. Вони зустріли пильний погляд свого боса і похитали головами. Хто б не був тут, на місці страти Маріуса Дамгаарда, він зник.
  
  Бірн подивився на Вінсента Бальзано. Вінсент розвернувся на підборах і побіг назад в будівлю школи.
  
  Все було скінчено. Якщо не вважати того, що з понівеченого трупа Маріуса Дамгаарда безперервно капало.
  
  Звук крові, перетворюється в річку.
  
  
  98
  
  
  Через два дні після розкриття жахів у Оденсе, штат Пенсільванія, засоби масової інформації практично влаштувалися в невеликій сільській громаді. Це була міжнародна новину. Округ Беркс виявився не готовий до небажаної уваги.
  
  Джош Бонтраджер переніс шестигодинну операцію. Він перебував у стабільному стані в лікарні та медичному центрі Редінга. Ніккі Мелоун була пролікована і виписана.
  
  У первинних звітах ФБР вказувалося, що Маріус Дамгаард вбив щонайменше дев'ять осіб. Досі не було знайдено жодних доказів, які безпосередньо пов'язували б його з вбивствами Аннемарі Дицилло і Шарлотти Уейт.
  
  Дамгаард перебував у психіатричній клініці в північній частині штату Нью-Йорк майже вісім років, у віці від одинадцяти до дев'ятнадцяти років. Його звільнили після того, як захворіла її бабуся. Через кілька тижнів після смерті Елізи Дамгаард його вбивства поновилися.
  
  Ретельний обшук будинку та території виявив низку жахливих знахідок. Не останньою з яких було те, що Маріус Дамгаард зберігав під ліжком флакон з кров'ю свого діда. Тести ДНК порівняли його з малюнками "місяць" на жертви. Семен належав сам Маріус Дамгаард.
  
  Дамгаард видавав себе за Уілла Педерсена, а також за молодого хлопця по імені Шон з міністерства Роланда Ханни. Він консультувався в окружному психіатричному закладі, де працювала Лізетт Саймон. Він багато разів бував у Трусью, вибравши Саманту Фаннінг в якості своєї ідеальної Анни Лізбет.
  
  Коли Маріус Дамгаард дізнався, що власність StoryBook River - територія в тисячу акрів, яку Фредерік Дамгаард включив до складу містечка під назвою Оденсе в 1930-х роках була засуджена і конфіскована за несплату податків, і що її планується знести, він відчув, що його всесвіт почала валитися. Він вирішив повернути світ до своєї улюбленої річці Збірки оповідань, прокладаючи стежку смерті і жаху в якості напрямку.
  
  3 січня Джессіка і Бірн стояли біля гирла каналів, які змеились по території тематичного парку. Виглянуло сонце; день віщував неправдиву весну. При денному світлі все виглядало зовсім по-іншому. Незважаючи на гниючі колоди і крошащуюся кам'яну кладку, Джессіка бачила, що колись це було місце, куди приїжджали сім'ями, щоб насолодитися його унікальною атмосферою. Вона бачила старовинні брошури. Це було місце, куди вона могла привести свою дочку.
  
  Тепер це було шоу виродків, місце смерті, куди з'їжджалися люди з усього світу. Можливо, Маріус Дамгаард виконає своє бажання. Весь комплекс був місцем злочину і залишиться такою ще тривалий час.
  
  Були знайдені інші тіла? Які ще жахи належить виявити?
  
  Час покаже.
  
  Вони розсортували сотні паперів та досьє - міських, штату, округу, а тепер і федеральних. Одне показання свідків впадало в очі і Джесіці, і Бірну, заяву, яка навряд чи коли-небудь буде повністю зрозуміле. Житель Пайн-Три-Лейн, однією з під'їзних доріг, що ведуть до входу в Сторибук-Рівер, тієї ночі бачив автомобіль, що стояв на холостому ходу прямо на узбіччі дороги. Джессіка і Бірн відвідали це місце. Воно знаходилося менше ніж в ста ярдів від грат, де Маріус Дамгаард був знайдений повішеним і випотрошеним. ФБР зняло відбитки взуття, що ведуть до входу і назад. Сліди були залишені дуже популярною маркою чоловічих гумових калош, доступних всюди.
  
  Свідок сказав, що машина на холостому ходу була дорогим зеленим позашляховиком з жовтими протитуманними фарами і великою деталізацією.
  
  Свідок не запам'ятав номерний знак.
  
  За винятком фільму "Свідок", Джессіка ніколи в житті не бачила стільки амішів. Здавалося, що в Редінг з'їхалося все амишское населення округу Беркс. Вони юрмилися в вестибюлі лікарні. Літні люди міркували, молилися, спостерігали, відганяли дітей від автоматів з продажу цукерок і газованої води.
  
  Коли Джессіка представилася, вони всі потиснули їй руку. Здавалося, що Джош Бонтраджер домігся цього чесно. "ВИ ВРЯТУВАЛИ МЕНІ життя", - сказала Ніккі.
  
  Джессіка і Ніккі Мелоун стояли в ногах лікарняного ліжка Джоша Бонтраджера. Його палата була заповнена квітами.
  
  Гостра, як бритва, стріла пробила праве плече Ніккі. Її рука була на перев'язі. Лікарі сказали, що вона буде перебувати на IOD-травми при виконанні службових обов'язків - близько місяця.
  
  Бонтраджер посміхнувся. "Все за один день", - сказав він.
  
  До нього повернувся рум'янець, посмішка не сходила з його обличчя. Він сів на ліжку, оточений приблизно сотнею різних сирів, хліба, банок з консервами і сосисок, загорнутих у вощений папір. Саморобних листівок для одужання було предостатньо.
  
  "Коли тобі стане краще, я пригощу тебе кращим вечерею у Філадельфії", - сказала Ніккі.
  
  Бонтраджер погладив підборіддя, очевидно, обмірковуючи можливі варіанти. "Le Bec Fin?"
  
  "Ага. Гаразд. Le Bec Fin. Ти у справі, - сказала Ніккі.
  
  Джессіка знала, що Ле Бек обійдеться Ніккі в кілька сотень доларів. Невелика ціна. "Але тобі краще бути обережною", - додав Бонтраджер. "Що ти маєш на увазі?" "Ну, ти знаєш, що вони говорять". "Ні, я не знаю", - сказала Ніккі. "Що вони говорять, Джош?" Бонтраджер підморгнув їй і Джесіці. "Як тільки ти станеш амишем, ти ніколи не повернешся назад".
  
  
  99
  
  
  Бірн сидів на лавці біля входу в зал суду. За свою кар'єру він давав свідчення незліченну кількість раз - перед великим журі, на попередніх слуханнях, у процесах про вбивство. Велику частину часу він точно знав, що збирається сказати, але не в цей раз.
  
  Він увійшов до зали суду і зайняв місце в першому ряду.
  
  Метью Кларк виглядав приблизно вдвічі менше, ніж був, коли Бірн бачив його в останній раз. В цьому не було нічого незвичайного. Кларк тримав пістолет, а зі зброєю люди здаються більшими. Тепер цей чоловік був боягузливим і маленьким.
  
  Бірн дав свідчення. Прокурор розповів йому про події тижня, що передували інциденту, коли Кларк взяла його в заручники.
  
  "Чи є що-небудь, що ви хотіли б додати?" - нарешті запитала ПЕКЛА.
  
  Бірн подивився в очі Метью Кларк. На своєму віку він побачив так багато злочинців, так багато людей, яким було начхати на чию-небудь власність або людське життя.
  
  Метью Кларк не місце у в'язниці. Йому потрібна була допомога.
  
  "Так, - сказав Бірн, - є".
  
  Повітря за межами будівлі суду з ранку прогрівся. Погода у Філадельфії була неймовірно мінливою, але якимось чином температура наближалася до сорока двох градусів.
  
  Вийшовши з будівлі, Бірн підняв голову і побачив що наближається Джесіку.
  
  "Вибач, я не змогла прийти", - сказала вона.
  
  "Немає проблем".
  
  "Як все пройшло?" - запитав я.
  
  "Я не знаю". Бірн засунув руки в кишені пальта. "Я дійсно не знаю". Вони замовкли.
  
  Джессіка деякий час спостерігала за нею, гадаючи, що діється у нього в голові. Вона добре знала і розуміла, що питання про Метью Кларке важким тягарем ляже на його серце.
  
  "Ну, я їду додому". Джессіка знала, коли у відносинах з її партнером виросли стіни. Вона також знала, що врешті-решт настане день, коли Бірн заговорить про це. У них було в запасі весь час світу. - Підвезти?
  
  Бірн подивився на небо. "Думаю, я трохи прогуляюся".
  
  "О-О-О".
  
  "Що?"
  
  "Ти починаєш ходити, і наступне, що ти усвідомлюєш, - це те, що ти біжиш".
  
  Бірн посміхнувся. "Ніколи не знаєш напевно".
  
  Бірн підняв комір і спустився по сходах.
  
  - Побачимося завтра, - сказала Джессіка.
  
  Кевін Бірн не відповів.
  
  Падрейг Бірн стояв у вітальні свого нового будинку. Всюди були складені коробки. Його улюблене крісло стояло навпроти нового 42-дюймового плазмового телевізора, подарунка його сина на новосілля.
  
  Бірн увійшов у кімнату з парою склянок в руці, в кожному з яких було по два дюйми Джеймсона". Він простягнув один батькові.
  
  Вони стояли, незнайомці в незнайомому місці. Вони ніколи раніше нічого подібного не переживали. Падрейг Бірн тільки що покинув єдиний будинок, в якому він коли-небудь жив. Будинок, в який він привів свою наречену, виростив його сина.
  
  Вони підняли свої келихи.
  
  - Діа дуит, - сказав Бірн.
  
  "Dia - це Muire duit".
  
  Вони цокнулися келихами, допили віскі.
  
  "З тобою все в порядку?" Запитав Бірн.
  
  "Я в порядку", - сказав Пэдриг. "Не турбуйся про мене".
  
  "Добре, па".
  
  Десять хвилин по тому, коли Бірн виїжджав з під'їзної доріжки, він підняв очі і побачив свого батька, що стояв у дверях. Падрейг виглядав трохи менше в цьому місці, трохи далі.
  
  Бірн хотів зафіксувати цей момент у своїй пам'яті. Він не знав, що принесе завтрашній день, скільки часу вони проведуть разом. Але він знав, що на даний момент, в осяжному майбутньому, все було в порядку.
  
  Він сподівався, що його батько відчував те ж саме.
  
  Бірн повернув фургон, забрав свою машину. Він з'їхав з автостради і попрямував до Шайлкиллу. Він вийшов, постояв на березі річки.
  
  Він закрив очі, заново переживаючи момент, коли натиснув на курок в тому божевільному домі. Вагався чи він? Він, чесно кажучи, не міг пригадати. Як би те ні було, він зробив перший постріл, і це було те, що мало значення.
  
  Бірн відкрив очі. Він дивився на річку, розмірковував про таємниці тисячі років, поки вона тихо текла повз нього; сльози зневажених святих, кров повалених ангелів.
  
  Річка ніколи нічого не розповідає.
  
  Він повернувся до машини, під'їхав до в'їзду на швидкісну автомагістраль. Він подивився на зелений і білий покажчики. Один вів назад у місто. Один вів на захід, у бік Гаррисберга, Піттсбург, і вказував на північний захід.
  
  Включаючи Мидвилл.
  
  Детектив Кевін Френсіс Бірн глибоко зітхнув.
  
  І зробив свій вибір.
  
  
  100
  
  
  У темряві його була чистота, ясність, підкреслена безтурботної вагою сталості. Були моменти полегшення, ніби все це сталося - все це, з того моменту, як він вперше ступив на те вологе поле, до того дня, коли він вперше повернув ключ у двері того старого рядового будинки в Кенсінгтоні, до смердючого дихання Джозеф Барбера, коли він прощався з цим тлінним світом, - привело його в цей чорний, цілісний світ.
  
  Але темрява не була темрявою для Господа.
  
  Щоранку вони приходили в його келію і відводили Роланда Ханнаха в маленьку каплицю, де він повинен був проводити службу. Спочатку він не хотів залишати свою келію. Але незабаром він зрозумів, що це було всього лише відволікаючим маневром, зупинкою на його шляху до порятунку і славі.
  
  Він проведе у цьому місці все життя. Суду не було. Вони запитали Роланда, що він зробив, і він розповів їм. Він не став би брехати.
  
  Але Господь приходив сюди. Насправді, Господь був тут у цей самий день. І в цьому місці було багато грішників, багато людей, які потребують виправлення.
  
  Пастор Роланд Ханна розбереться з ними з усіма.
  
  
  101
  
  
  Джессіка прибула на об'єкт Devonshire Acres 5 лютого відразу після чотирьох годин. Значний комплекс з польового каменю розташовувався на вершині пологого пагорба. Ландшафт був усіяний кількома господарськими будівлями.
  
  Джессіка приїхала в лікарню, щоб поговорити з матір'ю Роланда Ханни, Артемизией Уейт. Або спробувати це зробити. Її бос надав їй вирішувати, проводити інтерв'ю чи ні, ставити крапку в кінці звіту, історії, яка почалася яскравим весняним квітневим днем 1995 року, в день, коли дві маленькі дівчинки вирушили в парк на пікнік в честь дня народження, в день, коли почалася довга низка жахів.
  
  Роланд Ханна визнав провину і відбував вісімнадцять довічних термінів без права дострокового звільнення. Кевін Бірн разом з детективом на пенсії по імені Джон Лонго допомогли державі порушити справу проти цієї людини, більша частина якого була заснована на записах і досьє Уолта Брігема.
  
  Було невідомо, чи був зведений брат Роланда Ханни Чарльз причетний до вбивств лінчувателів, або ж він був з Роландом тієї ночі в Оденсе. Якщо це так, залишалася одна загадка: як Чарльз Уейт повернувся до Філадельфії? Він не вмів водити. На думку призначеного судом психолога, цей чоловік діяв на рівні кмітливого дев'ятирічної дитини.
  
  Джессіка стояла на парковці поряд зі своєю машиною, в голові у неї роїлися питання. Вона відчула наближення кого-то. Вона була здивована, побачивши, що це був Річі Дицилло.
  
  "Детектив", - сказав Річі. Це було майже так, як якщо б він чекав її.
  
  "Річі. Радий тебе бачити".
  
  "З Новим роком".
  
  - І тобі того ж, - сказала Джессіка. - Що привело тебе в таку далечінь?
  
  - Просто розслідую дещо. Він сказав це з тією рішучістю, яку Джессіка дізнавалася у всіх дослідних копах. Питань з цього приводу більше не буде.
  
  "Як твій батько?" Запитав Річі.
  
  "Він хороший", - сказала Джессіка. "Спасибі, що запитав".
  
  Річі озирнувся на комплекс будівель. Момент тягнувся. - Отже, скільки ти вже працюєш? Якщо не заперечуєш, я запитаю.
  
  "Я зовсім не заперечую", - сказала Джессіка, посміхаючись. "Ти ж не питаєш мій вік. Минуло більше десяти років".
  
  "Десять років". Річі хмикнув, кивнув. "Я займаюся цим майже тридцять. Пролітає непомітно, не так?"
  
  "Так і є. Ти не думаєш, що так і буде, але здається, що тільки вчора я надів блюз і вперше вийшов на вулицю ".
  
  У всьому цьому був підтекст, і вони обидва це знали. Ніхто не бачив наскрізь і не створював нісенітниця краще копів. Річі погойдався на підборах, глянув на годинник. "Ну, у мене є погані хлопці, які чекають, коли їх спіймають", - сказав він. "Радий був тебе побачити".
  
  "Я теж". Джесіці хотілося багато чого додати до цього. Вона хотіла сказати що-небудь про Аннемарі, про те, як їй шкода. Вона хотіла сказати, як вона розуміє, що в його серці є порожнеча, яка ніколи не буде заповнена, незалежно від того, скільки пройде часу, незалежно від того, як закінчиться історія.
  
  Річі дістав ключі від машини і повернувся, щоб піти. Він на мить завагався, ніби хотів щось сказати, але поняття не мав, як це зробити. Він глянув на головне будівлю закладу. Коли він знову подивився на Джессіку, їй здалося, що вона побачила в очах цього чоловіка щось таке, чого ніколи раніше не бачила, ні в пожизненника, ні в людини, який побачив стільки, скільки бачив Річі Дицилло.
  
  Вона побачила спокій.
  
  "Іноді, - почав Річі, - справедливість переможе".
  
  Джессіка зрозуміла. І це розуміння було холодним кинджалом в її грудях. Ймовірно, їй слід було залишити все як є, але вона була дочкою свого батька. "Хіба хтось одного разу не сказав, що ми доб'ємося справедливості на тому світі, але в цьому світі, у нас є закон?"
  
  Річі посміхнувся. Перш ніж він повернувся і пішов через парковку, Джессіка глянула на його калоші. Вони виглядали новими.
  
  Іноді справедливість восторжествує.
  
  Хвилину потому Джессіка побачила, як Річі виїжджає зі стоянки. Він помахав в останній раз. Вона помахала у відповідь.
  
  Коли він поїхав, Джессіка виявила, що не дуже здивувалася, виявивши, що детектив Річард Дицилло їздить на великому зеленому позашляховику з жовтими протитуманними фарами і великою деталізацією.
  
  Джессіка подивилася на головну будівлю. На другому поверсі було кілька маленьких вікон. У вікні вона помітила двох людей, що спостерігали за нею. Було надто далеко, щоб розгледіти їх риси, але було щось у нахилі їх голів, в положенні плечей, що підказало їй, що за нею спостерігають.
  
  Джессіка подумала про річці Сторибук, про це шаленому серці.
  
  Був Річі Дицилло тим, хто пов'язав Маріусу Дамгаарду руки за спиною і повісив його? Річі відвіз Чарльза Уейта назад у Філадельфії?
  
  Джессіка вирішила, що, можливо, їй варто ще раз з'їздити в округ Беркс. Можливо, правосуддя ще не здійснилося.
  
  Чотири години потому вона виявилася у себе на кухні. Вінсент був у підвалі з двома своїми братами і дивився матч "Флайєрс". Посуд стояла в посудомийній машині. Залишки їжі були прибрані. Вона випила келих "Монтепунчіано". Софі сиділа у вітальні й дивилася "Русалоньку" на DVD.
  
  Джессіка увійшла у вітальню і сіла поруч з дочкою. - Втомилася, мила?
  
  Софі похитала головою і позіхнула. - Ні.
  
  Джессіка міцніше притиснула Софі до себе. Від її дочки пахло піною для ванни для маленьких дівчаток. Її волосся були схожі на букет квітів. - У будь-якому випадку, пора спати.
  
  "Добре".
  
  Пізніше, коли її дочка затишно влаштувалася під ковдрою, Джессіка поцілувала Софі в лоб і потягнулася, щоб вимкнути світло.
  
  "Мама?"
  
  "Що, люба?"
  
  Софі порилася під ковдрою. Вона витягла книгу Ганса Християна Андерсена, один з томів, які Джессіка взяла в бібліотеці.
  
  - Почитаєш мені казку? - Запитала Софі.
  
  Джессіка взяла книгу у дочки, відкрила її і глянула на ілюстрацію на титульному аркуші. Це була гравюра на дереві з зображенням Місяця.
  
  Джессіка закрила книгу і вимкнула світло.
  
  "Не сьогодні, мила".
  
  
  Дві години ночі.
  
  Джессіка присіла на край ліжка. Вже кілька днів вона відчувала всередині себе якесь ворушіння. Не впевненість, але ймовірність можливого, почуття, одного разу позбавлене надії, двічі - розчарування.
  
  Вона обернулася, щоб подивитися на Вінсента. Мертвий для світу. Одному Богові відомо, які галактики він завойовував у своїх мріях.
  
  Джессіка виглянула у вікно, на повний місяць високо в нічному небі.
  
  Через кілька миттєвостей вона почула, як у ванній дзенькнув таймер для збивання яєць. Поетично, подумала вона. Таймер для збивання яєць. Вона встала і прошаркала через спальню.
  
  Вона ввімкнула світло, подивилася на дві унції білого пластику, що лежать на туалетному столику. Вона злякалася відповіді "так". Злякалася відповіді "ні".
  
  Немовлята.
  
  Детектив Джессіка Балзано - жінка, яка носила з собою зброю і стикалася з небезпекою кожен день свого життя, - злегка тремтіла, коли увійшла у ванну і закрила двері.
  
  
  ЕПІЛОГ
  
  
  Грала музика. Пісня для фортепіано. Яскраво-жовті нарциси посміхалися в ящиках на вікні. Загальна кімната була майже порожня. Скоро вона заповниться.
  
  Стіни прикрашали кролики, качки та великодні яйця.
  
  В половині шостого принесли вечерю. Сьогодні був стейк по-солсбері з картопляним пюре. Ще була чашка яблучного пюре.
  
  Чарльз виглянув у вікно, на довгі тіні, що ростуть у лісі. Стояла весна, повітря було свіже. Світ пах зеленими яблуками. Скоро настане квітень. Квітень означав небезпеку.
  
  Чарльз знав, що в лісі все ще таїться небезпека, темрява, що поглинає світло. Він знав, що дівчаткам не слід відправлятися в ліс. Його сестра-близнюк Шарлотта вирушила в ліс.
  
  Він взяв матір за руку.
  
  Тепер, коли Роланда не стало, все залежало від нього. Зовні було так багато зла. З тих пір як він переїхав жити в "Девоншир Акрс", він спостерігав, як тіні приймають людську форму. І ночами він чув шепіт. Він чув шелест листя, шум вітру.
  
  Він обняв матір. Вона посміхнулася. Тепер вони будуть у безпеці. Поки вони будуть разом, вони будуть у безпеці від всього поганого, що діється в лісі. В безпеці від тих, хто міг би заподіяти їм шкоду.
  
  "В безпеці", - подумав Чарльз Уейт.
  
  З тих пір. ix
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"